oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 18. 06:51,  Hogyan mondjuk meg a gyereknek? 450 komment

2014. január 18. 06:51 Határátkelő

Hogyan mondjuk meg a gyereknek?

Noha fel lehet építeni a várakozást, és ez egy ideig jól is működik (személyes tapasztalat), amikor eljön a pillanat, hogy tényleg költözni kell, sokszor nehéz egy ilyen gyökeres változást elfogadtatni a gyerek(ek)kel. Különösen, ha mindehhez országot is váltunk, nem is beszélve a nyelvről.

család_2.jpg

Kezdjük egy (szerintem legalábbis) tévhittel: eléggé elterjedt nézet, hogy a gyerekek sokkal könnyebben beilleszkednek, mint a felnőttek. Nem csak én gondolom ezt tévedésnek, korábban ezt nyilatkozta a blognak is egy, a határátkeléssel foglalkozó pszichológus, Dr. Cathy Tsang-Feign.

Ő mítosznak tartja, hogy a gyerekekre ne hatna a költözés: „Valójában nem nagyon van beleszólásuk abba, hogy akarnak-e költözni, vagy sem, így aztán a szülőknek kell kifejezetten érzékenyen reagálni a gyerekekre és plusz támogatást adni nekik a költözés alatt és után.

Azt tudom tanácsolni, hogy ha lehetséges, akkor a határátkelést még a gyerek 9 éves kora előtt ejtsük meg. A kamaszkorban ugyanis szociálisan már nehezebb a helyzetük, ebben az időszakban stabilitásra és erős társadalmi kapcsolatok kiépítésére van szükségük. Komoly megpróbáltatást jelenthet számukra, ha ebben a korban szakítjuk ki őket a családi és baráti környezetből. Egy tinédzser esetében pedig még nehezebb a helyzet."

Sok szempontból tehát az a legegyszerűbb, ha a gyerek (vagy gyerekek, de most maradjunk az egyes számnál) még egészen pici, hiszen ekkor még jóval vékonyabb körülötte a szociális háló. Természetesen mondjuk a nagyszülőkkel ritkábban találkozni neki sem lesz könnyű, de ilyenkor azért még jóval gyengébbek a baráti kapcsolatok, mint nagyobb gyerek esetében.

Az igazán nehéz helyzettel (mint azt Dr. Cathy Tsang-Feign is írta) a már nagyobb gyerekeknél szembesülhetünk, egy tinédzser pedig akár úgy is érezheti, hogy gyökerestül fordítják fel az életét, elszakad a barátaitól (ne adj Isten a szerelmétől), és a megszokott környezettől.

Nem kérdés tehát, hogy fontos vele, velük mindezt átbeszélni, lehetőleg minél többet beszélgetve megértetni velük, mi miért történik, mi vár majd rájuk, és még sorolhatnám. Nyilván köztetek is akadnak jó páran, akik szembesültek ezzel a helyzettel, így nagyon várom majd a kommenteket, de addig is pár jó tanács, amit egy határátkeléssel foglalkozó blogon találtam.

Dolgozzuk fel együtt a költözést!

Mindenképpen kell, és ha lehet, akkor sokat kell beszélgetni arról, mi is vár rá az új otthonában. Noha szerintem nem szabad álomképet festeni, de fontos, hogy pozitívan, várakozással nézzen a költözés elé.

A módszer persze erősen korfüggő, de érdemes kreatívnak lenni: egészen kis gyerekeknél akár ki is találhatunk olyan karaktereket, akikkel hasonló történt, a vizualitás (báb, rajz, stb.) kifejezetten fontos lehet. Kicsit nagyobbaknál kereshetünk költözésről szóló könyveket, vagy ha találunk, olyan történeteket, amelyeknek szereplői másik országba költöztek – szerintem az sem baj, ha a neten keresgélünk, még ha adott esetben rögtönözni, vagy fordítani is kell.

A még nagyobbakkal pedig leülhetünk az internet elé, a Google Maps segítségével szét is nézhetünk az új környéken, így nem lesz minden teljesen ismeretlen, amikor megérkezünk.

Mi vár rá az új helyen?

Szerintem ez mindenkinek (felnőttnek is...) az egyik legnagyobb félelme, az ismeretlen, hogy nem tudjuk, mi vár ránk, amint kikerülünk a megszokott köreinkből. Meg kell találni a sarki fűszerest, az ízlésünknek legjobban megfelelő hipermarketet, az orvost, és még sorolhatnám – azaz fel kell építenünk egy teljes életet.

Nyilván egy gyerek esetében mindez ugyanígy, vagy még erőteljesebben jelentkezik, hiszen be kell illeszkednie egy új iskolába (egy olyan országban, ahol mégis csak idegen), rengeteg új tapasztalat várja, szóval gyerekként én biztos tartanék mindettől.

Megkönnyíthetjük a helyzetét, ha kicsit utánanézünk a környéknek és az iskolának, és elmondjuk neki, milyen új dolgok várnak rá, ami a jelenlegi iskolájában nincs, vagy milyen olyan tevékenységet végezhet majd, amire eddig nem volt módja. Akár egy nagyobb (vagy külön) szoba, nagyobb kert, stb. is várakozást kelthet és segíthet.

A család és a barátok

Nyilván nem szabad irreális várakozásokat kelteni, de enyhítheti a kezdeti szorongást, ha tudja, hogy a család (nagyszülők, unokatestvérek, stb.) vagy valaki a baráti társaságából nem sokkal a költözés után meg tud majd minket látogatni.

Akár be is vonhatjuk a tervezgetésbe: mi lesz majd, ha jönnek a nagyiék, hol alszanak, hova megyünk el velük (ezt akár a neten szétnézve is meg lehet tervezni), stb.

Aztán beszélgethetünk arról is (pláne, ha már kint vagyunk), hogy életük mely részét szeretnék leginkább megmutatni, a kedvenc helyüket, cukrászdát, éttermet, bármit.

Hosszan lehetne még ragozni, de majd ragozzátok ti, ennyi tapasztalatot máshol amúgy sem lehet összegyűjteni, de szerintem egy dolog fontos: a pozitív hozzáállás, és a határátkelés, mint egy új kezdet, egy nagy lehetőség megmutatása.

Legyünk őszinték, beszéljünk arról is, ami rossz lesz benne, hiszen a gyerek csak kicsi, de nem buta, pontosan tudja, hogy távol lesz a barátaitól, rokonaitól, de ha őszintén beszélünk vele, azt értékelni fogja, és sokat segít neki?

Megszenvedték az idegenségüket

A poszt végére hadd írjak egy konkrét példát is, méghozzá egy decemberi macedóniai posztból, melynek szerzője, Attila és felesége három gyerekkel vágott neki a Balkánnak.

Azt írta, hogy a gyerekek „nagyon is megérezték és megszenvedték az idegenségüket és a másságukat. A helyi gyerekek többsége tényleg nyitott és befogadó, mégis volt egy-két olyan, aki talán csak udvarlásból, játékból, de beszólogatott nekik, hangosan nevetett a hibáikon, vagy egyszerűen csak a többiek előtt javította ki őket. Ilyenkor a mi gyerekeink sírdogáltak, haza akartak költözni és egy hétig nem szólaltak meg macedónul.

(...) egy év után már nagyjából jól tudtak, még ha az iskolában azért voltak is nehézségeik. Matek, nemzeti irodalom és a többi egy idegen nyelven – ehhez nagyon biztos tudás kell.

A legkisebb 3 évesen elkezdett egy szintén átlagos, állami ovit. Ő igazán még most sem tudja a nyelvet, de beszél-beszél, mondja, amit tud. Eleinte neki is durva volt a helyzete: nem tudott az óvónővel se kommunikálni, nem tudta elmondani, ha fájt a hasa, ha nem ízlett neki az étel, ha WC-re kellett menni, szóval a legalapvetőbb dolgokat sem."

Nektek mi a tapasztalatotok?

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: költözés gyerek pszichológia Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr325767980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.18. 07:26:14

Hm, ritkán szoktam "leszólni" egy cikket, de ennek a pszichomókusnak az értekezése már először sem jött be.
Nem azt mondom, hogy nem furcsa megélni a változást, de ha valaki negatívan áll hozzá, el se induljon.
Az, hogy egy gyerek hogyan éli meg, az függ a személyiségétől. Ha alapjában zárkózott, akkor otthon is lennének problémái.
Ha a szülő folyamatosan azt sugallja, hogy milyen nehéz lesz az új helyen, előbb-utóbb még egy magabiztos gyereknek is tele lesz a gatyája.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 07:30:12

Uhhh... A csaj neveig olvastam. Eleg volt :)
Ki mit foz ma ebedre?

rezsoatya (törölt) 2014.01.18. 07:47:54

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: ma semmit. Ma jo dolgom van! Foztek nekem! :-)
(amugy gombapori, galuskaval)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 07:52:09

@rezsoatya(eng): Mazlista :) En is csinalok gombaporit ma.

@tilmir (ch): Szerintem majd jovo hetvegen lesz nekem rakott karfiol, vagy brokkoli.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.18. 07:55:01

@rezsoatya(eng): @Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Már megcsináltam tegnap, jobban szeretem, ha "összeérik" egy kicsit.
Holnap nálunk kacsa lesz.

rezsoatya (törölt) 2014.01.18. 08:02:18

@tilmir (ch): Ente.

Azaz Ende. Marmint reszemrol. Indulok dolgozni. (@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: most irigyelj! :-) )

Szep napot mindenkinek!

Énbagoly 2014.01.18. 08:03:01

Szerintem azért nem igazán ez a helyzet.
A kisgyerekeknek teljesen fölösleges ígérgetni bármit, mert legtöbbször a szülő sem tudja, hogy mi lesz. És ha a gyerek észreveszi, hogy a szülő csak kamuzott, és abszolút nem az történik, amit előre mondott, akkor lesznek gondok.
Az pedig, hogy a tizenévesekkel nehezebb, szerintem nettó hülyeség. Egy olyan idős gyerekkel már mindent meg lehet beszélni. Azt is, ha muszájból megy ki valaki, és azt is, ha a más élet, vagy a karrier érdekében. Ráadásul manapság már szinte mindenki ismeretségi körében, rokonai között van valaki, aki külföldön él, vagy tanul. És végső esetben esetleg a nagyszülőkre is lehet hagyni a tinit, legalábbis ideiglenesen.

Viszont ha az ember gyerekkel akar kimenni külföldre, akkor tényleg mindent alaposabban át kell gondolni, nem szabad a gyereket mondjuk félévenként össze-vissza rángatni, mert nem jöttek be a számítások.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.18. 08:04:48

@rezsoatya(eng): Ja-ja, echte ungarische Ente... ez jó..
:)
Jó munkát!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 08:30:18

@rezsoatya(eng): Hat nem :)
Na megyek visszafekszem, mert enyhult a fejfajasom. Hulye Hoegaarden itatta magat tegnap este :DDDD

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.18. 09:04:18

Nem kell ezen vacakolni. A gyerek megszokja és kész. Ha meg nem, akkor ez a gyereken múlik és nem lehet rá sosem felkészíteni. A dolog abszolút egyéni.

auntbessi 2014.01.18. 09:36:14

javasolnam, hogy egy olyan nyelven kozolje a szulo a koltozes tenyet a gyerekkel, amely nyelven a gyerek is es a szulo is beszel, kulonben felreertesek adodhatnak
ha normalis csaladrol van szo, akkor a gyerek mar ugyis tudja, mert nyilvan hallotta, ahogy a szulei tervezik az egeszet

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 09:38:36

Es ilyen fontos temanal fel sem merul, hogy a szulo milyen nyelven beszeljenn koltozes utan a gyerekkel!

@auntbessi: :)

2014.01.18. 09:47:32

@auntbessi: @Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: az ilyen tipusu tudomany, verseng azzal az USA kutatassal, amelyikbol megtudtam, hogy amelyik ember tobbet eszik, az koverebb

**mimi** 2014.01.18. 10:10:39

@tilmir (ch):
egyetértek...:)

ez a +1 mit is jelent? Azt hogy ott a pont? :))

**mimi** 2014.01.18. 10:12:28

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

húsleves húsos csontból, sok-sok zöldséggel és kapormártással:))

auntbessi 2014.01.18. 10:14:08

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: utana is celszeru egy mindkettejuk, harmojuk, negyojuk stb altal beszelt nyelvet valsztanai, mert megint csak felreertesek lehetnek es konnyen lehet hogy ramegy az egesz csalad, ha egy valaki beszel csak kinaiul a tobbi meg csak magyarul es meg radasul Kinaban is vannak ott meg a tobb milliard ember is csak kinaiul beszel ugye
szoval elegge gazos, ha nem ertik egymast meg a csaladtagok sem

auntbessi 2014.01.18. 10:14:08

@charlieharper (UK, de nem London!): engem mar csak az erdekel, hogy ezeknek a tudosoknak/tanacsadoknak sok ugyfele lehet? ha igen palyat valtok, szerintem jo erzekkel tanacsolnek okosokat

2014.01.18. 10:14:57

@auntbessi: 'javasolnam, hogy egy olyan nyelven kozolje a szulo a koltozes tenyet a gyerekkel, amely nyelven a gyerek is es a szulo is beszel, kulonben felreertesek adodhatnak'

:)))

Szerintem felesleges ez a pszichologiai alapu felkeszites. Ellenkezo megoldast javaslok, 'element of surprise': azt mondod a gyereknek kulonleges szulinapi / karacsonyi / hanukkai stb. ajandekkent utazni mentek, csomagokkal a repterre, ott derul ki mi a celorszag es hogy nincs visszaut - szo szerint - yuhuuu :)

Határátkelő 2014.01.18. 10:20:42

Őszintén szólva nem teljesen értem, miért viccelitek ennyire el ezt a témát. Lehet persze azt mondani, hogy hülyeség, mert a gyerek majd megszokja, de ennél azért szerintem fontosabb dologról van szó. Engem speciel éppen az érdekelne, hogy ti hogyan kezeltétek ezt a dolgot (már aki abban a helyzetben volt, hogy gyerekkel ment). Tapasztalatom szerint egy gyereket már egy költözés lehetősége is nagyon foglalkoztatja, pláne, ha ez egy másik ország, esetleg olyan hely, amelynek nyelvét nem beszéli. Amikor például nálunk felmerült az országváltás, akkor rengeteget kérdezgettek, mi lesz, hogy lesz, stb. Szóval le lehet persze söpörni a témát (és fontos a pörkölt is, én nem mondom... :D ), de akár még segíthetnénk is olyanoknak, akik még előtte állnak.

Figyelmetekbe ajánlanám a poszt végén visszaidézett történetet is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 10:20:52

"Zsenialis" cikk!

Ez az egyik kedvencem:
"Azt tudom tanácsolni, hogy ha lehetséges, akkor a határátkelést még a gyerek 9 éves kora előtt ejtsük meg."
- Mert ez pont igy mukodik, igaz?

"Nem kérdés tehát, hogy fontos vele, velük mindezt átbeszélni, lehetőleg minél többet beszélgetve megértetni velük, mi miért történik,"
- Egy maximum 9 eves biztosan megerti azokat a gazdasagi / tarsadalmi problemakat, amik miatt a csalad koltozni kenyszerul. Ki tudja, talan tanacsot is ad az ugyintezeshez...

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Solet.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Mindig varatlanul er, amikor egyetertek veled :)

Egy hataratkeles ritkan tortenik hobbibol. Komoly gazdadagi, egzisztencialis, tarsadalmi okai lehetnek. Mivel nem a gyerek a csaladfenntarto, ebben a kerdesben felesleges neki lapot osztani.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.18. 10:22:59

@Kövérmadár [swe]:

Pontosan. Ha a gyerek nem szokja meg, akkor egy belföldi iskolaváltást sem szokna meg. Azaz mindegy.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 10:24:19

@Mirjam2: Szivesen lennek a gyereked:)

Vacsora kozben megkerdezni a sracot:
- Ugye szereted a gorillakat.
- O imadom, megyunk holnap esetleg az allatkertbe?! Szivesen latnam oket!
- Nem, koltozunk Kongoba, majd lathatod oket ketrec nelkul is...

Tuti nagyon orulne a lurko :DDDDDDD

Határátkelő 2014.01.18. 10:24:22

@Kövérmadár [swe]: Hát azért van némi különbség aközött, hogy "lapot osztasz neki", és aközött, hogy beszélgetsz vele róla és megpróbálod kicsit oldani a kételyeit, ne adj Isten a félelmeit. Nyilván nem a gyerek fogja eldönteni, hogy menni kell-e, de éppenséggel az sem baj, ha segítesz neki kicsit, nem?

**mimi** 2014.01.18. 10:30:52

@Határátkelő:
Igazad van teljesen...szerintem mindenképpen törést okoz a gyereknek, neki biztos sokkal nehezebb lehet mint a szülőknek !

Az én lányom 9 éves volt amikor elváltunk, és még a házból se tudtam kimozdítani, nem hogy más városba, esetleg országba költözni, annyira megviselte az egész! Ragaszkodott a kis fix pontjához az életében.

**mimi** 2014.01.18. 10:32:30

Viszont tilmirnek teljesen igaza van!

"Ha a szülő folyamatosan azt sugallja, hogy milyen nehéz lesz az új helyen, előbb-utóbb még egy magabiztos gyereknek is tele lesz a gatyája."

Határátkelő 2014.01.18. 10:35:26

@**mimi**: De ki beszélt itt arról, hogy a nehézségeket kell sugallni???? Pont arról szól az egész, hogy mutassuk meg neki, milyen szuper lesz, keressünk együtt előre érdekesnek tűnő helyeket.

"Mindenképpen kell, és ha lehet, akkor sokat kell beszélgetni arról, mi is vár rá az új otthonában. Noha szerintem nem szabad álomképet festeni, de fontos, hogy pozitívan, várakozással nézzen a költözés elé."

**mimi** 2014.01.18. 10:38:35

@Határátkelő:

tényleg kiváncsi lennék arra, hogy ez kinek hogyan ment :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.18. 10:39:37

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Egy 70-es évekbeli szovjet vicc:

Az iskolában az igazgató előadást tart az alsó tagozatosoknak:
- A Szovjetúnióban minden család tágas lakásban él, a gyerekek sokat játsznak, saját szobájuk van, minden család boldog.

Hirtlen egy gyerek sírni kezd:
- A Szovjetúnióba akarok költözni!!!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2014.01.18. 10:42:17

Az agyturkász írását inkább nem minősíteném. De az én gyerekem képletesen szólva úgy hajtott minket mikor ide Angliába költöztünk hogy "menjünk már, menjünk már". Alig várta hogy elhúzzunk az országból ami elvileg a szülőhazája. Pedig tudta hogy az üres úszómedencébe ugrunk fejest, hisz se szállás se munka nem várt minket. Az volt neki a fontos hogy mi hárman együtt legyünk. Megkapta.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.18. 10:43:37

@Határátkelő: úgy emlékszem, személyes megfontolásból kezdted a blogot, tudom, sokan próbáltak már akármit is megtudni rólad, és reménytelen, de azért olykor eszébe jut az embernek, hogy vajon nektek mi lett a történetetek, mentek, hova, maradtok, hogyan is.

gyerekből meg nagyon sokféle van, sokmindent láttam már én is, általánosságokban beszélni majdnemhogy teljesen felesleges, annyira más mindenki, és mindenkinek a saját gyerekeit kell a legjobban ismernie ehhez az egészhez.

nekem egyébként most itt kapásból perpill olyanok jutnak eszembe más blogokról, akik special needs gyerekkel mentek Angliába, Németországba (nem jut eszembe magyarul a jelenleg használatos terminológia, akámi a hallássérülttől az autistáig), és nagyon bejött nekik, hogy mennyi segítséget kaptak, mennyire oafigyeltek rájuk végre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 10:47:05

@Határátkelő:
"Őszintén szólva nem teljesen értem, miért viccelitek ennyire el ezt a témát."

Mert nekünk nincs lelkünk ;)

"Hát azért van némi különbség aközött, hogy "lapot osztasz neki", és aközött, hogy beszélgetsz vele róla és megpróbálod kicsit oldani a kételyeit, ne adj Isten a félelmeit"

Persze, de szerintem sok esetben a szülőnek is van elég gondja a dologgal és nem biztos, hogy arra marad energiája, hogy a gyerek félelmeivel foglalkozzon.
Az egészben a gyerek van a legjobb helyzetben, mert így is, úgy is eltartott, az összes dolga az, hogy tanuljon és megszokja a helyzetet.
Maxval írta jól, úgyis meg fogja szokni... ha mégsem, akkor veszett fejsze nyele, mást sem szokna meg.
Ahogy @Mirjam2: -nak is igaza van, ha már mindenképpen foglalkozni kell vele, akkor legyen a dolgoból egy kaland csinálva.

De le lehet ülni egy hétévessel és elkezdeni mondani, hogy:
"Tudod fiam/lányom a 2008-os gazdasági és pénzügyi válság miatt egy olyan komplex folyamat indult el világszerte, aminek egyenes következménye lett, hogy édesapád elveszeítette a munkahelyét. Kapott viszont egy remek lehetőséget Laoszban. A társadalmi keret és a szociális védőháló egy kicsit más lesz majd, mert azon posztkommunista országok közé tartozik az új otthonod, aminek még nem volt lehetősége túlzottan elnyugatiasodnia. Tudom, hogy magasabb HDIhez szoktál és kerekebb szemekhez, de ott is jól fogod magad érezni."

Aham... ;)

"Figyu Balázska... megyünk nyaralni, mit szólsz? Kambodzsába és úgy 60 évre... jó lesz!" :)

auntbessi 2014.01.18. 10:59:36

@Határátkelő: Es akkor ajanlj a figyelmunkbe olyan tortenetet is, ahol meg semmi gondja nem volt a gyerekeknek.
Mi a budos fenet mondhatnank vad idegen embereknek, foleg meg azok gyerekeinek?
Milyen faszsag mar ez, de bocsanat?
Minden csalad specialis, csak tudjak, hogy megis mi a szent szart es hogyan mondjak meg a sajat gyerekuknek! En mondjam meg nekik? Azt se tudom milyenek a kolykeik, milyenek a szulok?
Mar ne is haragudj, de a kerdes maga is hulyeseg.
Vannak emberek, akik mindent evekre elore szeretnek leszervezni, percre pontosan kakilnak, isznak, esznek. Masok meg egyik naprol a masikra elnek, azt se tudjak mi lesz 2 ora mulva nem hogy masnap.

Határátkelő 2014.01.18. 11:01:46

@auntbessi: Hát az egész blog arról szól, hogy vadidegen emberek beszélgetnek és adnak tanácsot. Azt hittem, mostanra már feltűnt. Tudod olyan is van ám, hogy az ember elmeséli, ő hogyan kezelte a helyzetet és a vadidegen esetleg ötletet merít belőle.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.18. 11:03:13

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: "Ki mit foz ma ebedre?"

Mult hetvegen jambalaya volt, most fahejas-almas-sajtos csirke lesz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 11:04:10

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Magát a költözést nem szerette. Sosem szeretett autózni, nagyon fél benne, nem tudom miért.
A kiutazás maga volt a gyötrelem neki, nem tudott aludni, csak a kompon (én hasonlóan).
Utána még talán 1 napig haragudott, aztán megszokta.

Ami érdekes, hogy ez a harmadik tele itt és még sosem volt beteg. Magyarországon minden télen orvoshoz kellett hordani. Vagy a fűtés vagy a baktériumok, nem tudom.

Egyértelmű nyertese a költözésnek :D

2014.01.18. 11:06:13

@Don Kartasch: komoly dilemmam van. Steak vagy seabass? Esetleg monkfish? A halhoz kapros citromos tejfolos martas kellene, de nincs itthon kapor

Határátkelő 2014.01.18. 11:06:25

@Kövérmadár [swe]: Pedig igenis kellene energiát szánni arra is, hogy a gyereknek segítsünk feldolgozni egy olyan helyzetet, ami nem az ő döntése, ami ellen érdemben nem tud tenni semmit és ami attól még neki ugyanolyan nehéz, mint a szülőnek, csak adott esetben neki még sem a tapasztalata, sem a megfelelő eszközei nincsenek meg arra, hogy kezelje azt.

Kicsit meglep az a hozzáállás, hogy "a gyerek az gyerek, majd megszokja, jó napot!". Felnőttként sem lenne egyszerű feldolgozni (nekem biztos nem), ha valaki egyszer csak azt mondaná, hogy egy hónap múlva költözöl, ja, és egyébként nem mondhatsz nemet, itt kell hagynod a kedvenc helyeid, a barátaid, mindent, de egyébként még csak ne is beszéljünk róla, mert majd megszokod.

Énbagoly 2014.01.18. 11:06:58

@Kövérmadár [swe]: általában egyetértek veled, de most nem. :)
Hidd el, egy kisgyerek is nagyon sokat megért a dolgokból. Lehet, hogy nem fogja fel a világválságot, de azt igen, hogy otthon mondjuk egyre kevesebb mindent kap meg. Hogy nincs pénz először nyaralni, aztán már arra sem, hogy a cukiból legyen a szülinapi tortája.
Egy kisgyerek a gondok között hihetetlen korán fel tud nőni. És ha kell, bizony még ő támogatja a szüleit érzelmileg.
Nem külföldre költözés kapcsán, csak "sima", itthoni válsághelyzetben ezt mi átéltük a lányommal. A mai napig rettentően büszke vagyok rá azért, ahogy akkoriban viselkedni tudott.
De ennek az az előfeltétele, hogy mindent meg kell beszélni vele. Persze, az ő szintjén, de mindent. A gyerek nem csak egy csomag, akit hurcolunk magunkkal, amíg fel nem nő.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.18. 11:10:26

@Kövérmadár [swe]: "Ki mit foz ma ebedre?"

Minden a legnagyobb rendben. Szoktam a posztokat olvasni meg neha a kommenteket is csak nincs mindig idom aktivan reszt venni mert kicsit sok most a melo is meg az egyetem is elkezdodott aztan nem minden fer bele ugy mint tavaly. :)

" komoly dilemmam van. Steak vagy seabass? Esetleg monkfish? A halhoz kapros citromos tejfolos martas kellene, de nincs itthon kapor"

Sztem akkor mar a steak, mondjuk gombaval es stilton szosszal. :)

La Pantera 2014.01.18. 11:11:12

Na akkor elsőként hozzászólok a témához. Nálunk még nem volt két éves a fiam, amikor kijöttünk. Mindenhol azt olvastam, hogy hú a gyerek csak úgy majd megtanul, tök könnyű lesz neki. Ez eddig nem történt meg. A múltkor voltunk felmérésen (már majdnem 4 éves) és még mindig jóval el van maradva a korabeli anyanyelvi gyerekekhez képest. Őszintén szólva aggódom, mi lesz a suliban. Magyarul szépen beszél, pedig csak tőlünk hallja, az oviban meg elvileg napi 8 órát van. Még van 2 éve megtanulni németül, remélem, belehúz:)

A témához: gombaleves, rántott hal, rizs, saláta, almáspite

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 11:13:00

@charlieharper (UK, de nem London!): Jo a sabass? Meg sosem ettem, de marha jo pisztrangot kaptam multheten a halasnal. Lehet meglatogatom es inkabb halat eszem.

auntbessi 2014.01.18. 11:13:06

@Határátkelő: Ja, ezt nem tudtam, bocs, leulhetek?
De mondjuk neked is feltunhetne, hogy egyedul te nem erted miert hulyeseg a mai tema.
Hulye kerdesre elegge nehez ertelmeset valaszolni.
Szerintem. De majd aki nagyon joban szeretne veled lenni biztos megprobalja. En nem erolkodom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.18. 11:14:43

@charlieharper (UK, de nem London!): "komoly dilemmam van. Steak vagy seabass? Esetleg monkfish? A halhoz kapros citromos tejfolos martas kellene, de nincs itthon kapor"

Sztem akkor mar a steak, mondjuk gombaval es stilton szosszal. :)

Határátkelő 2014.01.18. 11:18:53

Hát ahogy elnézem, páran értik. De elfogadom, hogy szerinted hülyeség az egész. Elmondtad. Rendben van. Ragozhatod még nyugodtan, ha gondolod. Szerinted nincsenek általános válaszok. Szerintem sincsenek általános válaszok - semmire. De ha felmutatunk példákat, saját tapasztalatot, azzal esetleg még segíthetünk is.

Ennél egyszerűbben nem tudom megfogalmazni. Ha még most sem érted, akkor nagyon sajnálom.

auntbessi 2014.01.18. 11:20:07

@Határátkelő: Ja, ezt kifelejtettem. Mar eleve mifele szerencsetlen szulok azok, akik neten kernek arra nezve tanacsot, hogy hogyan mondja meg a gyereknek, hogy kulfoldre koltozik. Bar en szemely szerint nem emlekszem egyetlen ilyen faek egyszerusegu szulore sem, de azert jo, hogy te a nevukben is kitalalsz egy alproblemat es megprobalsz nekik segiteni.
Biztosan szulok millioi orulnek most, hogy vegre a hataratkelon hasznos tippek lesznek arra, hogy Herpeszes Odonkenek, hogyan mondja el 1 bites anyukaja, hogy elkoltoznek, mert 11 eve nyilvan Odont a pinceben tartjak, igy meg nem korvonalazodik nala semmi.
Na, nekem ebbol ennyi eleg volt, mert meg felhuzom magam.

**mimi** 2014.01.18. 11:20:54

@Don Kartasch:
óóóóóó...anyum csinált tegnap jambalaya-t,életében először, valami újságban találta a receptet,,, finom volt:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 11:22:18

@Don Kartasch: Na, az oslakok kimeletlenul rabszolgakent tartanak! :)

Tegnapi sztori a skotok elszakadasa vs whisky temahoz.
Egy idosebb kollegam meselte, hogy korabban egy civil engineering cegnel dolgozott, mint tervezo. Egyik nap megkereste oket egy skot leparlo, hogy komoly problemajuk van a tengerrel es szeretnenek egy gatat a leparlohoz. Elutaztak, koulneztek, megterveztek. Majd megint kaptak egy telefont a cegtol, hogy megepitetnek a vedmuvet, de szeretnenek tervezoi jelenletet a helyszinen. Elkezdtek a tervezzok versengeni a pozicioert (meg a remelt ingyen piaert), majd aki megnyerte nagyon buszke volt. A kivitelezet oktober kornyeken kezdtek (sok a turista nyaron) es hat honapig tartott. A koma remego kezekkel es hatalmas taskakkal a szeme alatt ert vissza a project vegen. De olyan boldog volt, hogy azt nem lehet elmondani! Vegre nem kellett innia, mert a helyieknek ez az egyetlen program a nyaron kivul. :)

Határátkelő 2014.01.18. 11:26:32

@auntbessi: Végre valamiben egyetértünk. Mert ebből, amit itt ma művelsz, nekem is elegem van.

Ilyen alapon milyen szerencsétlen az, aki egyáltalán tanácsot kér bármiben - mondjuk abban, hogy érdemes-e lakást venni, vagy bérelni inkább? Hogyan intézzen ügyet Franciaországban, Angliában, Ausztriában akárhol?

A Herpeszes Ödönke meg téged minősít.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 11:32:17

@**mimi**: Rakerestem erre a kajara. Hat a hozzavalok listaja hosszabb volt, mint a recept :)

**mimi** 2014.01.18. 11:50:31

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

pedig nagyon egyszerű volt...megkeresem a receptet, és ha érdekel beírom délután...:)

szilva73 2014.01.18. 11:53:56

Sziasztok, csak olvasni szoktam a blogot, kommentelni nem. Csatlakozom a blogszerzőhöz, ez szerintem is fontos téma, és nagy a szülő felelőssége, abban, hogy ezt a gyerek pozitívan, vagy negatívan fogja feldolgozni. A mi példánk:
egy félévessel és egy 3,5 évessel érkeztünk külföldre, meghatározott időre (2+2 év) Apa munkája miatt. A félévesnek értelemszerűen mindegy volt, de a 3,5 évest az elején megviselte a dolog. Annak ellenére, hogy én azt gondoltam, hogy egy ennyi idős gyereknek ott jó, ahol ott van a családja. Ez így is van nyilván, de neki is fel kellett dolgoznia, hogy az imádott nagypapája, nagymamája nincs itt, a barátaival sem találkozik. A baráti kötődést sem gondoltam ilyen mérvűnek egy 3,5 évesnél, mielőtt kijöttünk volna. Persze az első napok, hetekben semmi nem volt, mert az az újdonsággal telt, mint egy nyaralás. Aztán leesett neki, hogy maradunk (tudta előre,de addigra tudatosult). Hiányzott a régi szobája, a megszokás. De nem úgy kell elképzelni, hogy egész nap vinnyogott, hogy haza kell menni. Napközben tök jól érezte magát, és este lefekvésnél, amikor egyébként is megy a lelkizés, akkor elmondta, hogy ő nem szeret itt lenni, haza akar menni, és Apa meddig fog itt dolgozni, mert sokkal jobb Budapesten, mint itt, és mikor megyünk már találkozni az ő barátaival, meg a mamáékkal, stb. Ezt egyébként szörnyű volt hallgatni, ahogy kis felnőttként, teljesen megértve a szitut, halkan, hiszti nélkül elmondja, hogy ez így most éppen nem kóser neki. Jött a szaranya érzés, hogy minek rángatni ezt a szerencsétlen kiskölyköt, és kitenni egy ilyen érzelmi megpróbáltatásnak. Tudtam persze, hogy ezzel a külföldön töltött pár évvel ő csak erősödik, tapasztal, hasznára válik, de ott akkor, abban a pillanatban ezt nehéz volt ismételgetni magamnak. Kb. két-három hónap kellett, amíg teljesen elmaradtak ezek az esti honvágy-megbeszélések a kiköltözés után.
Aztán elkezdte az ovit, nulla nyelvtudással. Itthon nem járt előtte oviba. Semmi baj nem volt vele, ami nem lett volna egy magyar oviban is. Az első 3 hónapban csak magyarul beszélt az oviban, aztán hazajöttünk nyári szünetre, visszament, és egész mondatokban kommunikált külföldiül:-) Most két éve, hogy itt vagyunk, már perfektül beszél. Imádja az ovit, a kis barátait. De van honvágya egy-egy hosszabb otthonlét után (pl. karácsonyi szünet).
Amiket az elején próbáltam,mint pozitív ellensúly: rengeteg családos program, ahol jól érzi magát, hogy lássa, itt is van élet. Kerestem direkt olyat is, ami otthon nincs, hogy ez is egy pozitívum legyen Budapesttel szemben. Barátok, nagymamáék eljöttek (ez ugye távolság kérdése is, van, ahol nem megoldható) meglátogatni, könyvek, amik a beilleszkedésről, a másik elfogadásáról szólnak (hiszen itt ő lett a kisebbség az oviban, és ennek megélését tartom az egyik legfontosabb haszonnak a nyelvtudás mellett). És egyszerűen csak figyelni rá, szeretni, mint egyébként máskor is:-)
Összegezve, nem gondoltam, hogy egy ilyen kisgyerek ennyire tisztán lát és ért mindent, és ilyen kifinomult érzelmileg. Teljesen normális dolog a honvágy, amivel foglalkozni kell, és igen, pozitív dolgokkal kell ezt ellensúlyozni, de nem eltussolva a negatív vonulatokat sem. És időt kell neki adni, hogy feldolgozza a változást. De ez ugyanaz lenne, ha Budapestről Szombathelyre költözne, leszámítva a nyelvet (egyébként nálunk a nyelvnek semmi köze nem volt ehhez a honvágy témához).

auntbessi 2014.01.18. 11:54:03

@Határátkelő: legyszi, trolloz le, jól esne
viszlat, majd jovok, ha lesz ertelmes tema
Odont meg puszilom, bar inkabb vegyel neki kremet, elegge hatasos

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 12:07:21

@Kövérmadár [swe]:
Ritkán van hogy egyetértek veled Tanult Barátom de az utolsó bekezdésed minden további szócséplést ebben a témában hiábavalóvá tesz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.18. 12:21:32

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: "Tegnapi sztori a skotok elszakadasa vs whisky temahoz.
Egy idosebb kollegam meselte, hogy korabban egy civil engineering cegnel dolgozott, mint tervezo. Egyik nap megkereste oket egy skot leparlo, hogy komoly problemajuk van a tengerrel es szeretnenek egy gatat a leparlohoz. Elutaztak, koulneztek, megterveztek. Majd megint kaptak egy telefont a cegtol, hogy megepitetnek a vedmuvet, de szeretnenek tervezoi jelenletet a helyszinen. Elkezdtek a tervezzok versengeni a pozicioert (meg a remelt ingyen piaert), majd aki megnyerte nagyon buszke volt. A kivitelezet oktober kornyeken kezdtek (sok a turista nyaron) es hat honapig tartott. A koma remego kezekkel es hatalmas taskakkal a szeme alatt ert vissza a project vegen. De olyan boldog volt, hogy azt nem lehet elmondani! Vegre nem kellett innia, mert a helyieknek ez az egyetlen program a nyaron kivul. :)"

:DDDDDDDDDDDDDDD
Meg tudom erteni a foszert. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.18. 12:23:37

@**mimi**: Tenyleg jo cucc. Ha ossze kene foglalnom azt mondanam hogy olyasmi, mint egy jo kolbaszos, csirkehusos, rizses lecso karibi fuszerekkel. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 12:24:49

A negatív lelki törésnek mi a pozitív szinonimája?
A fiam 6éves volt mikor kijöttünk. A legideálisabb kor mikor már beszél ír olvas az anyanyelvén.
Egy álmos vidéki kisvárosból jöttünk Londonba.
Olyan volt neki mintha minden nap a Vidámparkban lenne.
Azt kell mondanom a fiam már most világpolgár.
Ahol van ott érzi jól magát.
Költözünk Londonba?
Jó.
Hazalátogatunk?
Jó.
Megyünk vissza?
Jó.
Nincs törés nincs gyötrődés nincs honvágy nincs probléma.
Ennyi.

2014.01.18. 12:26:31

@Határátkelő: Most latom itt a kialakulo vitat. Hadd mondjak el valamit - lehet hogy nem fog tetszeni, de ez van. Az evek soran rajottem mit utalok a legjobban Magyarorszagon, mi az ami miatt nem tudnek ott elni. Nem sokan fogjak nekem elhinni, de ez az igazsag. Nem az Orban / Gyurcsany miatt. Nem is az alacsony berek miatt. Hanem pont amiatt, ami nekem ebbol a posztbol atjon: hogy mindenbol mindig dramat kell csinalni, mindig mindent komolyan kell venni. Pl. mas orszagban, ha elkoltozol egy masik orszagba munkalehetoseg miatt vagy kulturalis / erzelmi okokbol, mit gondol rolad a kornyezeted? Semmit, tudomasul veszik, nyilvan hianyozni fogsz a barataidnak / csaladodnak stb., probaljatok egymassal tartani a kapcsolatot, ennyi. Magyarorszagon mindez egy nagy drama, vagy 'hazaarulo' vagy, vagy neked van igazad, mindenkinek el kell menni mert ez az orszag 'elhetetlen', rengeteg elemzes jelenik meg, ragodas, miert mennek el az emberek, miert nem mennek el, stb.

En azert olvasom a Hataratkelot mert emberek tapasztalataira vagyok kivancsi akik hasonlo helyzetben voltak / vannak, mint en. Semmi szuksegem hozza egy ilyen erzelmi mudramahoz ami eleve ugy indul hogy 'ugye milyen nehez volt', 'ugye milyen honvagyad volt', 'ugye mennyire megviselte a gyereket hogy', stb. Engem ez a vonulat nem erdekel, ezert nem is foglalkozom tovabb ezzel a poszttal es varok amig egy szamomra erdekesebb jelenik meg. De azert azt nem varhatod el tolunk, hogy ha mar elolvastuk es csak szarkasztikus megjegyzesek jutnak eszunkbe, akkor azt teljesen tartsuk meg magunknak 'az illem kedveert' - vegulis ez egy informalis beszelgetes itt a neten, nem a munkahelyunk pl. Ha valaki komolyan vette amit irtam, hogy ne mondjuk meg a gyereknek elore hova koltozik, annak az illetonek nagyon el kene gondolkodnia azon hogy talan kicsit tul dramaian lat olyan dolgokat amiket nem kene. Termeszetesen vicceltem, de igerem, nem teszem tobbet, nehogy megsertsem itt valakinek a mely erzeseit.

2014.01.18. 12:30:20

@diggerdriver: Na ez az, ezt probalom mondani.

Muscari 2014.01.18. 12:36:32

@**mimi**: ezt en is ateltem a valaskor, a gyerekek ketsegbeesetten ragaszkodtak az egyetlen biztos ponthoz ami maradt nekik. Amikor viszont a kikoltozesre kerult sor, mar mas volt a helyzet.

A lanyom 15 eves volt, es nagyon fellelkesult a koltozes hallatan. Igaz, tudott mar valamennyire angolul, kedvenc tantargya volt, versenyekre is jart a sulibol, de kulonorara nem jarattuk. Semmi gondja nem volt a nyelvvel, a felzarkoztato orakat is abba tudta hagyni fel ev utan. Hamar lettek baratai is, de o egy nagyon nyitott szemelyiseg, mindig is konnyen baratkozott.
Az sem okozott neki problemat, hogy az apja Mo-n maradt es csak felevente talalkoznak.

A fiam csak nemreg jott ki,de o 20 eves, ugyhogy annyira nem gyerek mar.

Van viszont a lanyomnak egy baratnoje, aki Svajcba koltozott 13 evesen. O peldaul egy evig nem volt hajlando nemetul megszolalni az iskolaban, angolul kommunikalt valamennyire. Csak ult az orakon neman. Mostanra azonban mar o is sinen van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 12:39:26

@Mirjam2: Pont par napja irtam Charlie egyik kommentjere az angolos posztban:
"Szerintem sok magyar meglepodne, amikor itt beszelgetek angol/ausztral/st kollegakkal. Nekik ez tok termeszetes. 2 ev Katarban? Menjunk, jon a csalad is. / Egy project Ausztraliaban? Lesz idom bejarni a szabim alatt es hetvegente az orszagot. / Meguntam, hogy minden delutant es a hetveget strandon toltok es unom a szorfolest? Angliaban lenne par kivalo lehetoseg. Kicsit mashogy gondolkodnak...
Arrol nem is beszelve, hogy kollegam baratnojenek a csaladja most koltozik Kanadaba, mert apu ott kapott jolfizeto allast (kamionsofor, remelem kuld kepeket :), ez azzal jar, hogy a csaj itt marad, a tobbiek koltoznek vegleg. Es senki sem mondta oket hazaarulonak, nem is ertik ezt a fogalmat ilyen kontexusban. Ja igen, mert a hazaarulas soran mondjuk titkokat arulsz el, stb, nem pedig megvaltoztatod a cimed...."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 12:45:08

@Muscari:
Sínen van mint József Attila:)))))))))))))))))

Muscari 2014.01.18. 12:56:18

@diggerdriver: Ez durva, teeeeeee!

A fiamnal viszont meg semmi eredmeny. Mar beregisztralt egy csomo helyre, sms-t is kuldott, de nincs valasz. A legtobb helyre tobb ev tapasztalatot kernek, meg ilyen plusz dolgokat, mint Rolling Ticket, CPCS card meg ket referencia. Azert meg probalkozunk.

Határátkelő 2014.01.18. 13:04:49

@Mirjam2: @diggerdriver: Nincs ezzel semmi gond, akkor félreértettük egymást. Nem gondolom, hogy túldrámázás lenne az, ha megbeszéljük a gyerekkel, hogy mi történik majd vele. Azt gondoltam, hogy ez egy érdekes és fontos téma, és hogy majd jönnek értelmes válaszok - akár az is, hogy nektek semmi gondot nem okozott.

Hadd mondjak egy példát: egy ismerős családban például annyi történt, hogy a focibolond sráccal (aki először nem lelkesedett az ötletért) elkezdték megnézni, milyen meccsei lesznek a közeli város élvonalbeli csapatának. A 10 év körüli fiú tök lelkes lett és minden OK volt.

Nyilván arról beszélgettek, amiről akartok, én ezt fontosabb témának gondoltam, mint amilyenek az első reakciók voltak és ez (nem kicsit) meglepett.

Határátkelő 2014.01.18. 13:06:23

@szilva73: Kösz szépen, kábé ilyesmire gondoltam, amikor felvetettem a mai témát.

szaszo71(D) 2014.01.18. 13:06:39

Nálunk semmi gond nem volt a gyerekekkel. A férjem jött először 1 évre egyedül.Több okból is: hogy megnézzük, menni fog-e (mondjuk sok kétségünk nem volt, mert a férjem a teljes egyetemet, én meg 2 félévet végeztem Németo-ban), a másik ok meg az volt, hogy anno még kellett munkavállalási, 1 év után adtak véglegeset, és a házastársnak ugyanolyan jár, így mikor 1 év után én jöttem, már "járt" nekem a munkavállalási engedély.
Az 1 év alatt többször is meglátogattuk apát, elmentünk az oviba, suliba, ahová aztán beirattuk őket, ismerkedtek a környezettel, bár 1 szót sem beszéltek németül.
Aztán mikor a költözésre került a sor,mindenkinek lett külön szobája, a gyerekeknek saját fürdőszobájuk, ami otthon nem volt. A nyelvet hamar megtanulták, fél év után közölték, hogy mi csak akkor költözhetünk haza, mikor ők egyedül is itt tudnak maradni.
Mikor kijöttünk, a fiam majdnem 11, a lányom pedig majdnem 6 éves volt. Az otthoni barátaikkal továbbra is tartják a kapcsolatot, skypolnak, ill. kölcsönösek a látogatások. Szerencsére mi is jóban vagyunk a szülőkkel, így ez nem nehéz.
Ezt azért írtam le,hogy konkrét történetet is olvashassatok:))

szaszo71(D) 2014.01.18. 13:10:44

@Mirjam2: Egyetértek, én sem értem a drámázást. A szüleim (főleg anyukám) tudta mindig eszméletlen mártírarccal mondani, h. mi külföldre mentünk. Aztán egyszer levezettem neki, hogy minket sokkal többször lát, mint a tesómékat, akik pedig csak másik városban laknak. Ezen kívül naponta telefonálunk. Most már egy lehetőségnek fogják fel, hogy minket is eljöhetnek meglátogatni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 13:12:32

@Határátkelő:
Ez emberfüggő szerintem.
Nekem nem okozott lelki törést soha, egyetlen költözésünk sem még Magyarországon (költöztem óvóda előtt, középiskola előtt, egyetemre Szegedre, majd vissza Pestre). A fontos és értékes kapcsolatok megmaradtak, a többi meg kinek hiányzik?

A gyerekeknek még nincs közös múltjuk, az országos cimboraságuk kb. egy hét alatt elfelejtődik, majd újabb egy hét alatt létrejön egy másik. Sokkal alkalmazkodóbbak, mint egy felnőtt (megintcsak Maxval véleményére utalnék ezzel). Ha egy gyerek, különösen nagyon fiatalon, nemtud alkalmazkodni, akkor ott valami lehet a háttérben.

Abban igazad van, hogy amit lehet, nyilván segíteni / könnyíteni kell (érdemes), de nem érzem a dolgot akkora horderejűnek, hogy erről pszichológiai értekezést kelljen készíteni.

(nekem tetszett az Önönkés story :D )

@Don Kartasch:
Akkor utólag is sok szerencsét és jó tanulást! :)
Már nekem is körvonalazódik a dolog, hárulnak el az akadályok, már csak a valódi lelkesedést kellene megvárni és nekiállni a szakkeresésnek (de az is lehet, hogy csak néhány tárgyat veszek fel egy MSc képzésről, amivel szélesíteni tudnám a jelenlegi ismereteket).

@diggerdriver:
Pedig azthittem szereccc... ;)
Én egyet szoktam érteni veled (ha nem is mindig, de a ritkánál azért többször). Ha ezek után te olyankor sem értesz velem egyet, amikor én veled igen, akkor ott valami huncutság lehet :)

@Énbagoly:
Különlegesen értelmes lányod van akkor!
A környezetemben ismerek jónéhány olyan fitalt (már nem gyerekek), akik fiatal felnőttnként sem ütik meg azt a mércét, hogy értelmesen lehessen velük bármiről beszélgetni.
Van természetesen ellkező példa is, de szerintem valamivel kevesebb. Nekik nem nagyon kellene magyarázni.

tableno 2014.01.18. 13:14:11

@Mirjam2: a posztot amerikai pszichológus írta. Amúgy alapvetően nem mond hülyeséget, a gyereknek sem annyira könnyű a váltás. De az is igaz, hogy megszokja és alkalmazkodik. Általában. Viszont már hallottam olyat is, hogy azért kellett hazaköltözniük a szülőknek, mert a gyerek nem bírta kint (igaz, már tinédzser volt).

Muscari 2014.01.18. 13:19:53

@diggerdriver: Az nagyon jo lenne, koszi szepen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 13:20:05

@diggerdriver: "Azt kell mondanom a fiam már most világpolgár."
B meg, ugy konnyu neki, hogy beleult a joba! :D Apa fizeti neki az utazgatasait, eteti, a szorakozasra sem kell kolteni, konnyen urizal! :DDDDDDDDDDDDDD

rezsoatya (törölt) 2014.01.18. 13:24:13

@diggerdriver: a pozitiv testi egybeforras! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 13:32:22

@diggerdriver:
Nem leszel ilyen boldog, amikor majd a csajokat szedi el előled :D

@Mirjam2:
Teljesen egyetértek!
Ezt az "antidramatizálást" nagyon nehéz volt itt megszokni, de nagyon tetszik. Nincs az állandó hisztéria az apró-cseprő, valójában jelentéktelen dolgok miatt.

@Határátkelő:
Különbséget látok a leülni, megbeszélni, elmondani a miértet és egy pszichológiai tanulmány között. Lehet, hogy én látom rosszul (értettem már félre máskor is dolgokat :) ), de olyan benyomást kelt bennem a cikk, mintha egy horzsolás miatt kellene a gyereket a megyei sűrgősségire vinni, rohammentővel.
Persze, le kell mosni, fertőtleníteni, hinőporozni, akármi... de drámát csinálni belőle minek?

@szaszo71:
A mártíracot matricának olvastam :D

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Ők csinálják jól! Ha nem lenne munkám, én is biztosan mennék, amerre csak lehet (családostul). :)

Hazaárulózás: akik ezt durrogtatják még annyira sem értelmesek, hogy megértsék a szó jelentését. Egyszer kifejtettem, hogy ha az lennék, akkor pénzért árulnék államtitkokat, de hiába... mocskos ballib zsidó hazaáruló voltam. Hát, ilyen az élet (mondtam már magamról, hogy zsidó vagyok, mert az vicces reakciókat szül :) )

2014.01.18. 13:36:42

@Határátkelő: Ez tenyleg felreertes illetve alapvetoen 'stilisztikai' problema, szerintem nem kezdtuk volna el kifigurazni az eredeti posztot ha mindket oldalt bemutatja, pl. 'vannak gyerekek akiknek az eleteben nagyon pozitiv valtozast hozott az orszagvaltas, imadtak, kinyiltak, uj baratokra talaltak stb.; masok megszenvedtek ugyanezt. A ti gyerekeitek melyik kategoriaba esnek, mit lehet tenni hogy pozitivan eljek meg a 'hataratkelest'?' Ehelyett mar a poszt cime is dramai, 'Hogyan mondjuk meg...?' Nekem ez rohejesnek tunik, erre tenyleg csak igy tudok reagalni hogy 'ne mondjuk meg, majd rajon mikor kiszallunk Timbuktuban' stb.

rezsoatya (törölt) 2014.01.18. 13:37:22

@Határátkelő: tudom, nagyon durva asszociacio, de eszembe jutott egy film: Az elet szep cimu. Roberto Begninivel a foszerepben. Aki nem ismeri: azalaptortenet, hogy a fohost es csaladjat elviszik Auschwitzba. Az apa kitalalja, hogy a negyeves kisfianak ugy mutatja be az egesz lagert, hogy az egy tarsasjatek. Minden napra kitalal egy uj meset. A kicsi igy eli tul a szornyusegeket.
Nekem egyik kedvenc filmem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 13:37:33

@tableno:
A tinédzser gyerekre a legjobb gyógyszer a "Persze, költözz vissza bátran egyedül... munkád van már? Hol fogsz lakni? Miből fogsz élni egyedül?"

A saját magam példájából tudom, hogy egy tinédzser tud a világon legusztustalanabb patkány lenni :) Kíméletlen, gonosz, ugyanakkor a leghaloványabb fogalma sincsen a világ működéséről.

Az emberek értelmességéről azt állapítottam meg (nem reprezentatív felmérés alapján :) ), hogy olyan, mint egy fordított normál eloszlás görbe. Kicsinek, mondjuk 10-12 korig teljsen OK, utána elindul lefelé, ez valahol 14-16 között "tetőzik", majd elindul visszafelé. Ha szerencsés, akkor 18-20 körül újra normalizálódik :)

Egy 15 éves a tipikus esete annak, amikor azthiszi, hogy már igen, pedig még nagyon nem :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 13:38:56

@Mirjam2:
Nem ez a pszichomókus írt az amerikai kínaiak őrjító honvágyáról is?

rezsoatya (törölt) 2014.01.18. 13:40:29

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Digger mosogat, mint minden magyar Londonban, ugye, es a gyerek addig Digger szamitogepere tolti a virusokat.
Nem tudtad? :D

Latcho Rom 2014.01.18. 13:41:19

@rezsoatya(eng): Tudtad hogy Roberto papnak keszult, s arja?
Kedvenc itt is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 13:44:20

Közben eszembe jutott pár posztötlet, jövő szombatra:

- "Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy nem a Jézuska, hanem a Mikulás jön Karácsonykor?"

- "Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy Skandináviában nincs gólya, ezért a kacsa hozza a kisgyereket?"

- "Hogyan tanítsuk meg külföldiül káromkodni a gyereket, a könnyebb beilleszkedés kedvéért?"

Latcho Rom 2014.01.18. 13:44:32

@auntbessi: Ne kimeljetek egymast lanyok, de csendesebben kicsit:))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 13:46:19

@Kövérmadár [swe]: "Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy Skandináviában nincs gólya, ezért a kacsa hozza a kisgyereket?"
Nem szomik hozzak nagy kalozhajokkal? :DDDDDDDDDDD

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2014.01.18. 13:47:00

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Rakott krumpli, hoztam kolbászt otthonról :)

(Bár tulajdonképp lehet, hogy itt (NL) olcsóbban találnék magyar kolbászt...)

Latcho Rom 2014.01.18. 13:47:22

@diggerdriver: egyszeru a gyerek mint az apja. Hm?

Figya, amit nem mond a gyerek, nem jelez, az nagyonis ott lehet.
Sajat tapasztalat, bar az enyeim mar itt szulettek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 13:48:24

@Kövérmadár [swe]: Vagy azzal is felvezetheted a gyereknek, hogy:
Voltal mar Katmanduban? Nem?! Akkor itt az ideje!

2014.01.18. 13:49:31

@Kövérmadár [swe]: De. Rajott hogy van egy olyan reteg, aki megengedheti maganak, hogy orankent sok dollarert beszeljen valakinek a lelki problemairol. Meg ha neki nincsenek is lelki problemai, akkor a gyerekenek biztosan vannak, es megengedheti maganak hogy... stb. Az olyan gyerek mint a Diggere meg a Maxwale nem jo, mert tok ingyen kiegyensulyozottak mindenfele kulso beavatkozas nelkul :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 13:50:01

@shakti_rom: Hogy lehet honvagyuk egy olyan orszag irant, ahol nem is eltek? Vagy laktatok veluk Mo-n is?

tableno 2014.01.18. 13:50:51

@Kövérmadár [swe]: "A tinédzser gyerekre a legjobb gyógyszer a "Persze, költözz vissza bátran egyedül... munkád van már? Hol fogsz lakni? Miből fogsz élni egyedül?" - látszik, hogy nem vagy szülő. Hidd el, egy normális szülő BÁRMIT megtesz, hogy a gyereke ne legyen mondjuk depressziós (mert ez esetben már arról volt szó). Persze, a dolgokat nem kell túlreagálni, de elbagatellizálni őket ugyanolyan hiba.

2014.01.18. 13:53:37

@shakti_rom: 'Figya, amit nem mond a gyerek, nem jelez, az nagyonis ott lehet.'

Persze, de ehhez nem kell kulfoldre menni, vagy igen? Sot meg gyereknek sem kell lenni, igy vannak az emberek osszerakva. En a magam reszerol nem vagyok hive ennek hogy minden erzesedet elemezni kell meg beszelni rola, nem igazan lattam eddig semmi bizonyitekot hogy ettol barki is jobban erezne magat (nyilvan vannak egyedi esetek, ha pl. trauma eri az embert stb.).

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.18. 13:53:53

Nem olvastam el a kommenteket, mert közben szólított a kötelesség. Buli ruhát kellett venni. :D Csak HÁ első írásába olvastam bele.
Szerintem sokan túlmisztifikálják a dolgot, és valami ördögtől való rossznak állítják be a gyerek előtt a külföldre költözést. Ez baromság.
Én kamasszal jöttem, SEMMI komoly probléma nem volt. A gyerekek legnagyobb része nem hülye, ha egy normális családban nő fel, akkor megérti a döntés okait és el is fogadja azt.
Az meg, hogy nem beszéli a nyelvet? Mi van akkor? Majd megtanulja.
A cikk végi idézet egy régebbi írásból nekem azt sugallja, hogy a szülők beléjük beszélték, hogy milyen sz@r lesz nekik. És az is lett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2014.01.18. 13:54:48

@tilmir (ch): Ja, és tudom, hogy a pszichomókusoknak is meg kell élni valamiből... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 13:56:26

@Gerusz:
Pont ma vettem Csabai-kolbászt a Willy:s-ben. Nem tudom, hogy mennyibe került :D

@Mirjam2:
Pályáttévesztettem :(

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
A szomáliaiak csak vinni szeretnek, hozni soha :D

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.18. 14:02:12

@Mirjam2: azt hiszem, ez elég jó meglátás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 14:03:49

@tableno:
Valóban nem vagyok, ráadásul emocionálisan is nehezen veszem fel a lépést bárkivel :)

Nem ismerem a körülményeket, nem nagyon tudok rá érdemben reagálni. Valami komoly oka biztosan kellett legyen, ha valós depressziója volt és nem a lustaság/haverok/Balaton hiányzott (utóbbi nem nevezhető depressziónak, inkább életképtelenségnek).
Kezeését meg sem próbálták (családon belül, szakemberrel majd ha nincs más, akkor gyógyszerrel)? Ismerek olyat, akinek az utóbbi segített csak, viszont azóta tökéletes életet él külföldön. Ilyesmi sajnos megtörténik, kezelni kell... :(

tableno 2014.01.18. 14:08:33

@Kövérmadár [swe]: ebben az esetben az ok tényleg a teljesen ismeretlen, és nem túl befogadó környezet, és az ebből következő magány volt (Budapestről költöztek egy amerikai kisvárosba). A hazaköltözés után a gyerek magától rendbejött. Van ilyen is.

Latcho Rom 2014.01.18. 14:14:55

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Nem laktunk, de toltottek par honapot a nagyapjukkal..Inkabb nosztalgianak neveznem amit ok ereznek, a nagyobb csalad utan.

Latcho Rom 2014.01.18. 14:16:06

@tableno: Van biza, felnottben is tudok parat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 14:16:51

@tableno:
Még meg akartam kérezni, hogy a visszköltözés teljesen rendbehozta a gyereket?
Mi volt a depresszió oka?

Latcho Rom 2014.01.18. 14:17:10

@Mirjam2: kibeszelni dolgokat mindig jobb mint elfojtani.
Most a kulfodre kerult gyerekek a tema.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 14:17:54

@tableno:
Akkor az előző kérdés értelmetlen volt :)

skye8 2014.01.18. 14:31:51

szerintem az is megtortenhet hogy a gyerek eszreveszi, szuleit mennyire megviseli a hataratkeles igy inkabb hallgat es nem panaszkodik sajat beilleszkedesi nehezsegeirol.
abban egyetertek a cikkiroval, hogy a gyerekkel beszelgetni kell, kozos programokba kell belevonni, nem szabad hagyni hogy elszigetelodjon - meg akkor is ha nem panaszkodik es ugy tunik, jol viseli a valtozast, kozben pedig lehet onmagaban orlodik. a cikkben leirtakat ''common sense'' tanacsoknak latom. persze nyitott es bator gyerekek ok konnyebben veszik az akadalyokat, hamarabb baratkoznak, viszont nem mindegyik gyerek ilyen :)

diamar 2014.01.18. 14:33:24

Sziasztok! Még sosem írtam, de most muszáj, mert meglepett az az ellenséges hangvétel, ami a mai poszt CÍMÉHEZ kötődik! Talán tényleg nem a legjobb megfogalmazás volt, de igenis érdekes és tanulságos lehet, hogy ki-hogyan élte meg a gyerekével együtt a kiköltözést! Én még csak pár hónapja vagyok kint egy 18 éves kamasszal (egyszer talán születik egy poszt is), de érdekeltek volna a tapasztalatok! Nem azért, mert azt akarom tenni, amit más, de talán tanulhatnék belőle!!! Bántjátok HA-t, miközben más is írt már (pl számomra) érdektelen posztot, egyszerűen nem olvastam el és kész! Gyereket nevelni nem lehet könyvből, nem lehet mást utánozva, de tapasztalatot szerezni, véleményt cserélni igenis érdemes! Nem azért olvastam csecsemőgondozási könyveket akkor, amikor kicsi volt, mert mindent úgy akartam csinálni, hanem mert luxusnak tartottam kihagyni azt a rengeteg tapasztalatot, amiket mások már előttem felhalmoztak!
Miért fontosabb egy önkormányzati bejelentkezésnél szerzett tapasztalat, meg a tej, kenyér, benzin árának az összehasonlítása, mint a gyerekeink???

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 14:35:51

@skye8:
"hogy a gyerekkel beszelgetni kell, kozos programokba kell belevonni, nem szabad hagyni hogy elszigetelodjon - meg akkor is ha nem panaszkodik es ugy tunik, jol viseli a valtozast, "

Biztosan hülye kérdés, de normális esetben nem pont így működik egy család, függetlenül attól, hogy határátkeltek-e vagy sem?
Vagy beszélgetni / programokra járni csak akkor kell, ha határátkelünk?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 14:40:16

@diamar:
"Miért fontosabb egy önkormányzati bejelentkezésnél szerzett tapasztalat, meg a tej, kenyér, benzin árának az összehasonlítása, mint a gyerekeink??? "

Mert a felsoroltak MINDEN határátkelőt érintenek. A gyerek kérdés van, akit már nem érint, mert nagyok a gyerekei. Van, akit még nem érint, mert nincsen neki és van, akit egyáltalán nem is fog érinteni, mert nem tervez (akar) gyereket.

Az önkormányzati bejelentkezés viszont kivétel nélkül mindenki számára kulcskérdés egy határátkelés alkalmával.

Szerintem nem bántottuk HÁ-t...

2014.01.18. 14:50:02

@shakti_rom: Ez a te velemenyed / tapasztalatod, nekem az a tapasztalatom hogy nem mindig jobb dolgokat 'kibeszelni', sot. A kibeszelesnek nem az elfojtas az ellentete, az emberi erzelmek komplexek. Gyerekek erzelmei kulonosen valtozekonyak, igy nem latom ertelmet a negativ erzelmeket 'kibeszelni' = kielemezni es szuksegtelenul rajuk iranyitani a figyelmet. Ha tartosan negativ erzelmei vannak a gyereknek, az ugyis kiderul es akkor lehet / kell vele foglalkozni. Bele is lehet magyarazni negativ erzelmeket a gyerekbe, akkor is ha eredetileg nincsenek neki, de eszreveszi hogy akkor kap figyelmet a szuloktol vagy masoktol ha a 'problemairol' beszel. Extrem eset a 'false memory syndrome' mikor olyan dologra emlekszik valaki a 'terapia' hatasara ami soha meg sem tortent vele.

Latcho Rom 2014.01.18. 14:52:40

@Mirjam2: El kell mondani ami bant, ez ilyen egyszeru. Elemzesrol nem szoltam.

2014.01.18. 15:01:45

@diamar: Tapasztalatbol tudom hogy a csecsemogondozassal kapcsolatban van egy csomo nagyon is gyakorlati dolog amirol erdemes konyveket olvasni, foleg mivel a legtobb csecsemo nagyon hasonlo sok szempontbol, igy osszehasonlithatoak egymassal. Ugyanez nem hiszem hogy elmondhato arrol a helyzetrol, hogy kulonbozo csaladok, kulonbozo koru es egyenisegu gyerekeket, kulonbozo orszagokba koltoztetnek. En itt nem latom a kozos pontot ahonnan ki lehetne indulni, azt meg vegkepp nem ertem miert kene eleve ugy hozzaallni hogy ez lelki serulesekkel jar.

2014.01.18. 15:03:14

@shakti_rom: Persze, de ez gondolom minden 'normalis' gyerek-szulo kapcsolatban mukodik. Ahol nem, ott gond van, akkor is ha szo sincs kulfoldre koltozesrol.

Latcho Rom 2014.01.18. 15:05:54

@Mirjam2: ha a szulonek is van kultursokkja a hataratkeles miatt, maganyos, akkor nem tud 100% figyelmet adni a gyereknek -'pedig kell.

2014.01.18. 15:09:36

@tableno: Oszinten szolva ha egy amerikai kisvarosba koltoznenk, szerintem en is depresszios lennek. Nem mindenkinek valo, es nyilvan a kamasz ebben a tortenetben mar volt annyira onallo szemelyiseg hogy nem volt eleg neki a jatszoter meg a videojatek stb., ami esetleg egy fiatalabb gyereknek eleg lett volna a beilleszkedeshez. En nem tudom elkepzelni hogy egy amerikai kisvarosban eljek, masoknak meg nyilvan az az almaik netovabbja, embere valogatja.

gaszton15 2014.01.18. 15:10:04

Mi 3 éve költöztünk Angliába két gyerekkel. Akkori életkor 4 és 7 év.
Hiába magyaráztuk nekik, mi lesz, logikus, hogy nem fogták fel. Megszenvedték az első időket. Naponta kérdezték, mikor megyünk haza a"zöld házba".(ui. az otthoni, kénylemes, tágas, nagy kertes házunk zöld).
Ma már jól beilleszkedtek, akcentus nélkül beszélnek angolul, nekik angol barátaik vannak(nekünk nincsenek).

2014.01.18. 15:10:52

@shakti_rom: Igen, el tudom kepzelni hogy igy van.

diamar 2014.01.18. 15:11:10

@Mirjam2: En azert olvasom a Hataratkelot mert emberek tapasztalataira vagyok kivancsi akik hasonlo helyzetben voltak / vannak, mint en. Semmi szuksegem hozza egy ilyen erzelmi mudramahoz ami eleve ugy indul hogy 'ugye milyen nehez volt', 'ugye milyen honvagyad volt', 'ugye mennyire megviselte a gyereket hogy', stb.
Én is PONT ezért olvasom!!!! Semmi túláradó érzelem, CSAK a tapasztalat! Ki csinált itt drámát? Egy beszélgetés indult (indulhatott volna el...)
Aki menni akar, az menni fog, aki maradni, annak meg úgyis mindegy! De tényleg! És ŐSZINTÉN!!!! Miért ne beszélgethetnénk arról IS, hogy a gyerekeink hogyan élik meg a költözést???? (az enyém már hamarabb jött volna, mint ahogy én tényleg rászántam volna magam)

diamar 2014.01.18. 15:12:13

@Kövérmadár [swe]: örülök, ha így érzed, nekem más jött le, bár a kommenteket szándékosan nem mindig olvasom el, így valóban nincs teljesen reális képem a stílusról, és az egymással szemben megengedett hangvételről! Ebben igazad van. A gyerek kérdésre pedig újra csak azt tudom mondani: ami engem nem érdekel, nem érint, NEM OLVASOM EL!!! Főként nem kommentelem (szerintem) bántó hangnemben!!!
Elég régóta olvaslak titeket, de (TUDOM: TÉVEDHETEK!) még nem láttam ennyi hozzászólást HA-tól!!!! Talán mégiscsak máshogy élte meg a hozzászólásaitokat, mint ti gondoltátok!

diamar 2014.01.18. 15:12:18

@Mirjam2: nem értek valamit. Segíts légy szíves! Ki beszélt itt lelki sérülésekről? Olvassam el újra a posztot? Kihagytam valamit?

2014.01.18. 15:14:31

@gaszton15: Errol egy ismeros jutott eszembe, elso gyerek, miutan megszuletett a testvere, egy ido utan elkezdte kerdezgetni hogy 'mikor viszik mar vissza a korhazba?' Megunta a kisbabat :) Ez kb. tiz eve volt, ma mar jol kijon egymassal a ket fiu.

diamar 2014.01.18. 15:20:43

@Kövérmadár [swe]:

még annyi, hogy a látszólagos humor is lehet bántó! (mivel szerinted nem bántottátok HA-t!)

"Közben eszembe jutott pár posztötlet, jövő szombatra:

- "Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy nem a Jézuska, hanem a Mikulás jön Karácsonykor?"

- "Hogyan mondjuk meg a gyereknek, hogy Skandináviában nincs gólya, ezért a kacsa hozza a kisgyereket?"

- "Hogyan tanítsuk meg külföldiül káromkodni a gyereket, a könnyebb beilleszkedés kedvéért?" "

Nem mindenkinek van egy helyen (szerencsére) az ingerküszöbe!!!!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 15:20:54

@diamar:
Igazad van, tényleg rekord mennyiségű hozzászólást generált. Lehet, hogy drámaian élte meg a mi reakcióinkat, ezesetben vagy félreértette vagy túlreagálta őket.
Mi csak a megszokott formánkat hoztuk :)

Bár @Mirjam2: -nak írtad, de senki sem mondta, hogy erről ne lehetne beszélgetni. Bárki beszélgethetett volna, de nem sokaknak jött meg hozzá a kedve (úgy látom).
Annyira már ismerem a társaságot, hogy hiába 2-3-5-x, a téma iránt nem annyira lelkes posztoló, ha mást érdekel, beszélgetni fog róla.

Ez most egy ilyen nap, nem jött be sokaknak a poszt (vagy csak nem érdekelte). Mi lassan úgyis moziba megyünk, hátha akkor majd felpörög a téma is :)

2014.01.18. 15:24:25

@diamar: Az egesz poszt a lelki serules vonal-menten mozog, a cimtol elkezdve addig hogy tevhit / mitosz az hogy a gyerekek konnyebben beilleszkednek mint a felnottek, amit egy pszichologus is megerositett, stb. De tudod mit, ha neked bejon ez a stilus, semmi problema. Atadom a terepet, ugysem tudok semmi konstruktivat hozzatenni ehhez a temahoz. Az egyetlen ok amiert ez az oldal nyitva van ma nekem hogy kulonbozo angliai hitel-konstrukciokat hasonlitok ma ossze es a tegnapi poszt temaba vag.

skye8 2014.01.18. 15:31:40

@Kövérmadár [swe]: a hataratkeles a csalad mukodeseben is okoz(hat) valtozasokat, nem hiszem hogy ez egy elbagatellizalhato esemeny. en legalabbis duplan odafigyelnek a gyerekemre kulfoldre koltozes utan, de persze embere valogatja :)

macamuca [IHUN] 2014.01.18. 15:33:04

@Határátkelő:
"Kicsit meglep az a hozzáállás, hogy "a gyerek az gyerek, majd megszokja, jó napot!". Felnőttként sem lenne egyszerű feldolgozni (nekem biztos nem), ha valaki egyszer csak azt mondaná, hogy egy hónap múlva költözöl, ja, és egyébként nem mondhatsz nemet, itt kell hagynod a kedvenc helyeid, a barátaid, mindent, de egyébként még csak ne is beszéljünk róla, mert majd megszokod."

Lehet, hogy nyers a megfogalmazás, de a lényeg ettől még ez: majd megszokja.
A gyerek is, meg a felnőtt is.
Mert a felnőttnek is meg kell szokni, akkor is, ha ő választott-döntött = a döntését valami/valamik befolyásolták. Akár anyagi (ez a gyakoribb, úgy veszem észre), akár szakmai szempontok. A kalandvágyból költöző szülők gyerekei tán annyiból könnyebb helyzetben vannak, hogy nagy valószínűséggel ők is kalandvágyók = szülői hatás (persze, kivételek mindig vannak-lehetnek), itt kisebb az esély arra, hogy valamiért kényszerként élje meg a szülő+gyerek a költözést.

Maga cikk szövege is csúsztat, az alábbi 2 megfogalmazásnak egymáshoz semmi köze:
"... eléggé elterjedt nézet, hogy a gyerekek sokkal könnyebben beilleszkednek, mint a felnőttek."
"Ő mítosznak tartja, hogy a gyerekekre ne hatna a költözés:..."
A "nem hat rájuk a kölktözés" és a "sokkal könnyebben beilleszkednek" teljesen mást jelent = azonos jelentéstartalommal bíróként kezelni őket enyhén szólva is csúsztatás.
A gyerekekre is hat a költözés, de (általánosságban!!!!) valóban könnyebben feldolgozzák a megélt változásokat. Egyszerűen azért, mert sokkal rugalmasabbak, mint (szintén általánosság!!!!) a többé-kevésbé a szokásaikhoz ragaszkodó felnőttek. Utóbbiaknak egyszerűen koruk miatt sokkal több idejük-lehetőségük volt szokásokat kialakítani, azokhoz valamilyen mértékben kötődni, míg a gyerekeknek ugyanezért (életkor időtartama) kevesebb rögzült szokásuk van, könnyebben vesznek fel új szokásokat = alkalmazkodnak új helyekhez, helyzetekhez.
Mindez általánosság, a konkrétumokat adott személy (gyerek vagy felnőtt, e szempontból olymindegy) személyisége fogja meghatározni: nyitott, az újra fogékony felnőtt éppúgy van, nem kevés, mint az ismerthez ragaszkodó, az újat-mást félelmetesnek tartó gyerek = tanácsot adni tehát csakis konkrét személyt ismerve lehetséges, e nélkül marad az általános ismérvekre alapuló "tanácsadás".
Vagyis az, hogy a gyerek könnyebben alkalmazkodik és fogad el új helyeket-helyzeteket, mint a felnőtt.

Az idézett "szakértő" álatlánosságra alapozott konkretizáló tanácsai eleve hülyeségek = vagy általános, vagy konkrét egy tanács. Ő e téren eleve ellentmondásba keveredik... (pld miért pont 9 éves kor?? ha zárkózott a gyerek, akkor 5 évesen is az = meg fogja viselni a költözés, ha meg nyitott, akkor 15 évesen is lazán fogja kezelni, a nehézségekkel együtt).

Más: a szövegdoboz még mindig takarja a nick-képeket. Miért?? Nem lehet ezzel valamit kezdeni?? Zavaró: ha már van lehetőség képre, akkor miért nem látható? Ha meg nem fontos, akkor miért lehetséges képet rendelni a nick mellé? De így ez nagyon zavaró, főleg, hogy eddig megszoktuk, hogy lehetséges és látahtó is...

2014.01.18. 15:33:14

Ok, utolso komment tolem: lehet hogy velem van a gond, en ezt a 'nagy ismeretlentol' valo felelmet, amit a poszt emlit - felnottekkel kapcsolatban! - nem ertem. Pl. nemreg koltoztunk Angliabol Szaud-Arabiaba. Iszonyuan hianyoznak a barataim, honvagyam van stb., ha meg tudnank keresni azt a penzt ott amit itt keresunk, egy percig sem maradnek itt tovabb. De feltem az ismeretlentol? Nem. Mi a csudatol feljek, hogy nem tudom majd hol van a sarki bolt, ez tenyleg olyan felelmetes? Es egyebkent barmennyire hianyzik is Anglia es a baratok, egy csomo pozitivuma is van az ittletunknek a penzen kivul, ezekre probalok koncentralni illetve kalandkent megelni a dolgot. Gondolom ez gyerekekkel is mukodik.

DieNanny CH 2014.01.18. 15:35:18

@auntbessi:

Fura, hogy így felhúztad magad...
Nekem eszem ágában sincs pl Angliában élni, sem lakást bérelni vagy venni, mégis érdeklődve olvastam a tegnapi posztot.
Mert élményeket, tapasztalásokat szeretek gyűjteni.
Így van ez a gyerekek reakcióival is a költözés kapcsán. Megpróbálhatnád ilyen szemszögből nézni a dolgokat...

skye8 2014.01.18. 15:36:39

@diamar: egyetertunk, szerintem is fontosabbak mas temak pl. a mai, mint az elelmiszer ara 'worldwide' :)

macamuca [IHUN] 2014.01.18. 15:40:35

@Énbagoly:
"Egy kisgyerek a gondok között hihetetlen korán fel tud nőni. És ha kell, bizony még ő támogatja a szüleit érzelmileg."
Igen, sok ilyen eset van. Amikor (szintén nyers megfogalmazás következik) a gyerek az, aki a szülőt támogatja, és nem fordítva...
Mert az anyagi helyzetben (vagy más, súlyos problémát felvető szituban, pld egy válásnál, vagy halálesetnél, stb) bekövetkezett nagy és negatív értelemben meghatározó változást a gyerek is észleli. Kicsi, de nem hülye. Kérdés, hogy ezt a felnőtt hogyan kezeli: ő az, aki érzelmileg támogatja a gyereket ennek elfogadásában, feldolgozásában, vagy erre nem képes, és a gyerek az, aki "meglépi" ezt: feldolgozza a történést, majd érzelmi támaszt nyújt a szülőnek abban, hogy az is meg tudja tenni ezt.
Szerintem a szülő dolga a feldolgozás, támasznyújtás, elég baj, ha ez a feladat egy gyerekre hárul (van ilyen, nem kevés, ez nem minősítés, csupán a véleményem).

Mai menünk: Jókai bableves és gyümölcstorta.

Latcho Rom 2014.01.18. 15:45:06

@Mirjam2: Gyerekek az allandosagot szeretik, igenylik.

gaszton15 2014.01.18. 15:46:56

@Mirjam2:
Annak ellenére, hogy a gyerekek(is) megviselik a külföldre költözést, azért nem viselik olyan rosszul.(legalábbis az enyémek).
Ez olyan, mint a csecsemő-kori oltás. Akkor fáj, de nem emlékszünk rá később!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 15:52:19

@diamar:
Igen, ez tagadhatatlanul én vagyok.

Azért amikor már a humort is bántásnak fogja fel valaki, akkor nagyon mimózalelkűnek kell lennie. A következő az, amikor már a tekintet is bántó, a vége pedig, amikor már bántó gondolatokat sem szabad produkálni.

La Pantera 2014.01.18. 16:07:51

@DieNanny [SZ,CH]:
az óvodádban vannak bevándorló gyerekek? ők átlagban mennyire gyorsan "veszik a lapot", ha előtte egy szót se tudtak németül?

DieNanny CH 2014.01.18. 16:18:24

@La Pantera:

Bölcsiben (mint Mo-on a családi napközi) vagyok.
Érdekes módon, a szülők a bevándorlók. Tehát svájci az egyik szülő, de a másik kínai, orosz, francia, ukrán, olasz, de van egy házaspár Németországból is. A kínai anyukás kisfiú minden év nov. 1-től márc. végéig Kínában van anyukával, többi időben Svájcban. Semmi gond nincs vele.

Unokaöcsémék ovijában-iskolájában a csoport 60-70%-a külföldi. De asszem mindegyik itt született, csak 4 éves koráig a szülei nyelvét ismerte. Iskolakezdéskor hetente egyszer németórára is kell járniuk. Amúgy a beilleszkedésükkel nincs gond. Nagyobb gond az anyukákkal van, akik 4-5 év elteltével még megértetni sem tudják magukat németül!

DieNanny CH 2014.01.18. 16:22:53

@La Pantera:

Ja, és az olasz kislány anyukája svájci, de a gyerek németül nem tud. 4 éves. Viszont mindent ért amit mondunk neki, mert este elmondja a szüleinek az egész napját. Játékokat, meséket. Csak még beszélni nem volt hajlandó. Amúgy egész jó volt vele játszani, mert van egy olyan játék, hogy: Blinde Kuh, ott tapintás alapján kell kitalálni a tárgyakat. Na, ott ő mindent kitalált - olaszul... :-)
De pl mikor a ragasztót kérte, sokáig gondolkodtam rajta, mi lehet az, aztán, mivel itt MINDENRE 3 nyelven van írva minden (német, francia, olasz) így hamar rájöttem. Néhány szót tanultam is olaszul...

**mimi** 2014.01.18. 16:23:21

@Don Kartasch:
úgy van:))

megpróbáltam feltölteni a receptet Mr Longnak, nem tudom sikerült- e

[url=http://kepfeltoltes.hu/view/140118/IMG_20140118_160910_www.kepfeltoltes.hu_.jpg][img]http://kepfeltoltes.hu/thumb/140118/IMG_20140118_160910_www.kepfeltoltes.hu_.jpg[/img][/url]
A képet a Képfeltöltés.hu tárolja. [url=http://www.kepfeltoltes.hu]http://www.kepfeltoltes.hu[/url]

artbrigitta 2014.01.18. 16:48:46

Azt hiszem meglátszik, hogy sok törzskommentelô férfi és/vagy nincs gyereke.....
Ha valakit azért érdekel a téma:
Én kétszer költözködtem a gyerekekkel. Igaz országon (Spanyol) belül. Elôször még elég kicsik voltak, nem is volt sok gond. Másodjára viszont a nagyobbik kamasz már volt és igen nehezen viselte azt, hogy ott kell hagyni a barátait. Az új helyen nem is akart eleinte barátkozni senkivel. Eltelt fél év mire kibékült a helyzettel és onnan már simábban mentek a dolgok.
Az, hogy melyik gyerek hogy illeszkedik be és milyen könnyen az azért karekter és helyzet függô. Nem lehet nagyon általánosítani.
Én úgy próbáltam nekik segíteni a beilleszkedést, hogy igyekeztem megismerkedni az osztálytársaik szüleivel, mivel így könnyebben meghívták magukhoz vendégségbe az én gyerekeimet, meg a szülinapi bulikba, esetleges pizsamapartiba. Persze én is hivtam magunkhoz a többi gyereket akivel asz enyéim jóban voltak.

macamuca [IHUN] 2014.01.18. 17:03:07

@Határátkelő:
"Szerintem sincsenek általános válaszok - semmire."
De vannak. Mindenre.
"Csak" azt kell tudni, hogy nem biztos, hogy az általánosság saját konkrét esetünkben is stimmelni fog.
Általános az, ami a többségnél fennáll, működik, létezik, stb.
Ha nálam konkrétan nem, akkor sincs vége a világnak, "mindössze" más utat-módszert-stb kell keresnem-választanom. Akkor is, ha azt hittem, hogy nálam, az én konkrét esetemben is működni fog a többségnél működő megoldás, módszer.
Ja, és mindez nem baj (mármint az, hogy adott esetben az általános dolog nem jellemző). Az általános kifejezés ugyanis azt is jelenti, hogy létezik másféle is = az "általános" nem azonos a "mindig", mindenki", stb szavakkal.
Az eltérés tehát létező és szükséges.

" Nem gondolom, hogy túldrámázás lenne az, ha megbeszéljük a gyerekkel, hogy mi történik majd vele."
Ez valóban nem túldrámázás, ez a normális: a családban történő eseményeket megbeszélni a gyerekkel, elmagyarázni neki a saját szintjén. Node erről cikket-posztot-akármit írni?? Lehetséges, meg tanácsot kérni is lehetséges, de kb annyira műxik, mintha a gyerek következő bringájával kapcsolatban kérne valaki tanácsot: ha minden lényeges tényezőt figyelembe akarsz venni (pénz, szín, méret, gyerek ízlése, stbstb) és azok alapján a különböző variánsokat megemlíteni, akkor kenterbe verődik a Háború és béke (terjedelem..). És mire ebből a tanács-tengerből valaki használható (!!) tippet kotor elő, akkkorára csönget a postás a nyögdíjjal...

@auntbessi:
"Odont meg puszilom, bar inkabb vegyel neki kremet, elegge hatasos "
Ha azt mondom, alpári voltál, akkor szinte dicsértelek...
Tudod, a stílus maga az ember, és azt is mondják, mindenkim magából indul ki. Gondolom, az egybites anyukánál te is ezt tetted...

@diggerdriver:
"Azt kell mondanom a fiam már most világpolgár.
Ahol van ott érzi jól magát."
Gondolom, ebben vastagon benne van az is, hogy te sem álltál a gyerek előtt kéztördelve, remegő hangon előadva, hogy no, akkor megyünk Londóniába, mert .... (akármiért is) = nem frászoltál, vagy ha igen, akkor ezt nem ültetted át a gyerekbe. Te voltál érzelmi támasz neki, nem ő neked.
= a szülő viselkedése, felfogása lesz a döntő abban, hogy a gyerek hogyan kezel dolgokat.

@Mirjam2:
+1
"erzelmi mudramahoz " = "jajj,istenem, milesz,haagyereknekproblémáilesznekabeilleszkedéssel!"
Tuti lesznek problémái mindnek, előre gyötrődni ezen felesleges.

Férjem megjegyezte, hogy a Jókai bablevesbe nem ártott volna babot is főzni... hmmm... kimaradt belőle....
Tanácsot kérek: mit tegyek? Magammal, a levessel, férjemmel, akárkivel-akármivel.

**mimi** 2014.01.18. 17:14:23

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

szivi:)

nagyon finom, érdemes kipróbálni! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 17:20:18

@**mimi**: Amit en talaltam (Jamie Oliver) mindenfele fuszereket irogatott, felet a szotarazas utan sem ismertem, pedig nem vagyok elveszett a konyhaban.
Van egy "dobozos" kaja, amit szoktam csinalni ( www.tesco.com/groceries/Product/Details/?id=277182359 ), ammikor leakciozzak a tescoban,mert alapban marha draga. Ez valami hasonlo lehet, csak van benne kolbasz.

**mimi** 2014.01.18. 17:26:40

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

lehetséges,hogy hasonló, az újság un. cajun konyhaként hozta

Aye aye 2014.01.18. 17:50:41

@Kövérmadár [swe]:
"Skandináviában nincs gólya, ezért a kacsa hozza a kisgyereket?"
ez komoly?? na ez a nap új infója, köszönöm! :D Azért utánanézek... Mondjuk a gyereknek mindig is a valódi sztorit mondtam, sosem "gólyáztunk", de azért ilyen apróságokat illik tudni, ez a kultúra része úgymond :)

Aye aye 2014.01.18. 17:57:44

@Aye aye:
Még nem találtam semmit a kacsás sztorira de lehet, hogy ehhez még nem elég jó a norvégtudásom..
A furcsa az, hogy a gólyás dolog Andersentől ered... ezek szerint Dániában van gólya :D meglepne, ha pont ezt nem vették volna át a norvégok. A svédekről nyilván nincs elképzelésem.

macamuca [IHUN] 2014.01.18. 18:02:49

@Kövérmadár [swe]:
"Kicsinek, mondjuk 10-12 korig teljsen OK, utána elindul lefelé, ez valahol 14-16 között "tetőzik", majd elindul visszafelé. Ha szerencsés, akkor 18-20 körül újra normalizálódik :)"

Szerintem neked vagy van egy 20 év körüli gyereked, vagy jó a memóriád=nem feledted el, amikor ter is ennyi-annyi idős voltál :)))

Lányom 12 volt, amikor költöztünk az ország másik végébe. Nyitott, érdeklődő, laza személyiség, nem lesz gond, könnyen beilleszkedik majd.
Így is volt, majd kb fél év múlva elkezdődött a kamaszodás: lehetett volna azt mondani, hogy biztosan azért olyan, amilyen, mert most jön ki rajta a költözés miatti rejtett stressz, lelkitörés, akármi. De nem mondtuk: tudomásul vettük, hogy ez van, olyan, amilyen (hogy a régi lakhelyen hogyan zajlott volna le ez a folyamat, azt ugye nem tudtuk = nem volt lehetséges az összehasonlítás, maradt a tudomásulvétel, tipródás nélkül, arra koncentrálva, hogy hogyan "élhetjük túl" ezt a pár évet).
Kb 16 éves koráig "fokozódott" a helyzet (látványos és olykor hangos "kamaszodás"), majd elkezdett csitulni. Lassan ugyan, de elkezdett. Nemsokára 19 lesz, és egyre "normálisabb" :))), olykor még elkapja a hév (és már jó ideje nem kizárólag a szülői önkény a vita tárgya, pár hónapja erősen érdekli a politika is, készül az első voksolására, pár napja volt életében először vért adni, ahonnan háborogva tért haza, merthogy volt némi balfácánkodás adminisztratív téren = "nullás a vérem, mindenkinek jó, alig van véradó, és mégis ennyire balfékek??", szóval, egyre felnőttesebb).
A "mi lett volna ha nem költözünk?" (határon belül vagy túlra) kérdést lehet boncolgatni, de se értelme, se haszna = felesleges.
Lányom alkalmazkodott a megváltozott helyhez, helyzethez, körülményekhez, és a megváltozott életkorához is.
Mint mindenki más.

@diamar:
"még annyi, hogy a látszólagos humor is lehet bántó! "
Hogy kinek mi a humor, az eltérő.
Ha mindig mindenki azon agyalna, hogy a leírt szöveggel vajon kit bánt(hat) meg, akkor senki nem kommentelne, hisz kit udja, nem lesz-e bántó valakinek az, amit leír (akár humor, akár más).
Szerinted bántó, más szerint nem az, és legfőképpen a leírója nem annak szánta (ahogyan azt jelezte is).
Vagy cenzúrázódnak a szövegek, és csakis egyféle vélemény íródhat le (humorként vagy komolyan megfogalmazva), vagy nincs cenzúra, és lesznek eltérések a vélemények között (tartalmukat tekintve, mert a szándékosan durva, bántó szóhasználattal megfogalmazott komment nem vélemény-közlési, hanem bántási szándékkal íródik le).
Egy családban minden olyasmiről beszélni kell a gyerekkel, ami érinti őt, így a költözésről is. De nagyon nem mindegy, hogy milyen alapállásból indul a beszélgetés: a szülő eleve traumától tart a gyerek esetében, vagy egy nagyobb változásként kezeli a dolgot. Akárhogy is, az alaphang azt tükrözi, hogy maga a szülő hogyan tekint a költözésre és a vele járó dolgokra, és ezt vetíti ki a gyerekre.
Nem azt mondja, hogy ő maga retteg, hanem azt, hogy jajj, szegény gyerek, hogy fog majd megbirkózni mindazzal, ami rá vár. Kivetít és hárít. A gyerek meg megissza a levét (sok esetben): ami számára esetleg alapból érdekes kaland lett volna, attól elkezd félni: idegen hely, nem beszélt nyelv, új arcok, stb.
Ha a szülő nem retteg, hanem lehetőségként tekint a változásra (akkor is, ha muszájból vág bele), akkor ezt a viselkedésmintát közvetíti a gyereknek, ez az alaphangulata egy költözésről szóló beszélgetésnek = nem problémakezelésről szól, hanem érdekes lehetőségekről.
Tanácsot az kér, aki problémának tekint valamit.
Akinek nem probléma, hanem lehetőség egy határátkelés (elsősorban!!, tehát tudja, hogy vannak-lesznek problémák, de nem ezek uralják a jövőképét), az valahogy tanácskérés nélkül is elboldogul, akkor is, amikor a nehézségek nála is felmerülnek.
Mert egy lakhelyváltás mindig mindenkinél okoz problémákat (nagyságuk és mennyiségük eltérő), az igazi kérdés az, hogy miként tekint ezekre az illető: megoldandó feladatként, vagy életét meghatározó dologként?
Akár piti, akár nagy probléma (van, akinek az is lelki törést jelent és a külföldi életének lezárását eredményezi, hogy nem tud a Mo.-on megszokott ételeket beszerezni, nem tud "otthoni ízeket" előteremteni, így nem teljes számára az élet, hát hazaköltözik. Ezt szoktuk túrórudizálásként emlegetni. És az én ismeretségi körömben is akadt egy ember, aki emiatt jött haza: neki ez lényeges volt....)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2014.01.18. 18:12:22

Nem olvastam még végig a kommenteket, igy bocs, ha valakit ismétlek. Szerintem a lényeg, hogy a szülő hogyan áll hozzá a problémához. Egy gyerek különösen érzékeny, és nagyon jól ismeri a metakommunikációt, igy szinte lehetetlen előtte eltitkolni, hogyan érzünk MI a költözéssel kapcsolatban. Öszintének kell lenni, és elmondani, hogy valószinűleg eleinte kicsit nehéz lesz, de együtt vagyunk ebben a szituációban. Ha a szülő pozitiv várakozással tekint a dolgok elé, és azt hangsúlyozza, mi az, ami jó lesz, akkor szerintem a gyerek is sokkal könnyebben vészeli át ezt az átmeneti időszakot. Én elmondhatom, hogy mindkét korosztállyal (kisebb gyerek ill. tinédzser) van tapasztalatom, mivel a kisebbik lánym 5, a nagyobbik 14 volt, amikor külföldre költöztünk. Már a költözés előtt jó pár hónappal elkezdtünk ráhangolódni, a nagyobbik lányomnak ebben segitett az, hogy a jövendő iskolájából küldtek neki egy felvételi tesztet (angol, matek), ahol kicsit kipróbálhatta magát és az angol tudását. Az is nagy segitség volt, hogy a férjem legjobb barátjának gyerekei küldtek nekünk egy levelet, és elmondták, hogy már izgatottan várnak minket. Tudom, sok család esetében nincs ilyen lehetőség, mert teljesen ismeretlen helyre mennek, de akkor is az a lényeg, hogy a szülők nyitottak legyenek az új környezettel, rögtön keressenek helyi társaságot (iskola, community), ahol a gyerekek új ismeretséget szerezhetnek. A régi barátokkal is lehet tartani a kapcsolatot, bár ez érthető módon előbb-utóbb minimálisra fog csökkenni. Ha egy természetes folyamatként fogjuk fel az egész átmenetet, nem várjuk el, hogy rögtön szuperül érezzék magukat, ha megértjük, hogy a tinédzser esetleg hiányolja az otthoni barátait, és türelemmel vagyunk, amig ezek a "gyász" folyamaton végigmegy, akkor szerintem különösebb problémák nélkül be fognak illeszkedni.
Én hálát adhatok, mert a mi esetünkben nagyon simán zajlott ez a folyamat, és hihetetlen gyorsan beilleszkedett mindkét lányom.

DieNanny CH 2014.01.18. 18:15:32

@Aye aye:

Úgy tudom, franciáknál káposztalevelek között találják a babákat. Ezért van olyan játékbabamárka, hogy "Chouchou" (vagy mi), mert az káposztát jelent. De lehet, aki mesélte, csak át akart verni...
Svájcban nem tudom, mi hozza a gyereket. Ausztriában szintén gólya.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 18:17:29

@**mimi**: HOPP!
Pont ilyen canju csirke port vettem a tescoban, colman's-osat. Sutozacskos a draga!

Latcho Rom 2014.01.18. 18:39:34

@DieNanny [SZ,CH]: nem, igy van. Ezert is egy kedveskedo becezes, gugyoges a mont ptit choux.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 18:44:22

@shakti_rom:
Figyelj agymosott.
Ha gondolod gyermek pszichológiából (már ha tudod mi az) is tartok neked egy értekezést több oldalon keresztül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 18:44:23

@**mimi**: holnap, de szerintem a poros valtozatot, majd utana a tiedet. kell keresnem rendes kolbaszt, mert ezt a spanyol valamit nem szeretjuk.

2014.01.18. 18:49:17

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: lattad az "Idiot abroad"-ot, amikor Egyiptomba kuldik, hogy egyen valami nagyon helyi tradicionalis kajat?
Mindja vacsora elott, hogy huuu mar nagyon eges es igazabol nem nagyon probalgatott mas kajakat korabban. 20 eves koraif, csak pasta, chicken/chips-en elt.
Kihoztak neki a kajat, elkezdi enni. Kerdezi az elso par falatutan, mi ez, olyan ragos. Mondja neki a szakacs/pincer "camel teticles" :))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 18:57:47

@charlieharper (UK, de nem London!): :D
Nem ismerem, de mar lattam lemezboltban. Gyorsan rakerestem, letoltom, majd megnezem.

macamuca [IHUN] 2014.01.18. 19:00:56

@charlieharper (UK, de nem London!):
ha netán dohányzott, akkor esetlegesen kötődhetett lazán = könnyebb volt "megemészteni" az infót :)))))
(camel)

2014.01.18. 19:02:29

HA - Sajnos ez a téma több szempontból problémás. Először is azért, mert van itt egy olyan réteg aki előszeretettel fikáz bizonyos foglalkozásokat (de persze ha az övét fikázzák akkor vérig van sértve). Ehhez no further comment.

A másik probléma az,hogy az olvtársak többsége friss bevándorló és még nem telt el annyi idő, hogy felmérhesse, valójában milyen hatással volt a gyerekre a nagy változás. A gyerekek tipikusan nem mutatnak ki lelki problémákat, rendkivül alkalmazkodóak, miközben a tudat alatt összegyülik egy csomó információ, sokszor negativ. Erről a témáról valójában nem a szülőket kellene megkérdezni, hanem már felnőtt bevándorló gyerekeket - ők tudnák igazán elmesélni, hogy hogyan és mit éltek át.

A harmadik és számomra legérthetetlenebb probléma az, hogy saját pozitiv példájukból következtetve sokan úgy gondolják, ugyanez érvényes mindenki másra. Ez persze nem igaz, és közben elriasztják azokat, akiknél lenne igény a téma kitárgyalására. Nyilván, és szerencsére, ez a kisebbség, de azért nem kellene megbélyegezni azokat, akiknél nem minden tökéletesen sikerült - esetleg a gyerek érzékenyebb fajta, vagy több nehézségen estek át, esetleg még mindig sok probléma van egzisztenciálisan, stb. stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 19:34:48

@shakti_rom:
Mer' eccerű vagy mint a faék:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 19:42:06

@charlieharper (UK, de nem London!):
Charli itt folytatjuk vagy visszamegyünk a tegnapi posztra?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 19:47:07

@macamuca [IHUN]: Ezt hidegvizzel furdettek, hogy igy lelassult? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 19:53:51

Na szóval...

kepkezelo.com/images/0v6iduc8o3osie164fye.jpg

Sajnálom nem tudok mást mondani mint hogy túlzott drámázás folyik a téma körül.

diamar 2014.01.18. 20:15:15

@Kövérmadár [swe]: Édes Szívem!!!! Te ilyen vagy, más meg másmilyen! Miért gond ez??? Monddddd el 2-300x, hogy mimóza vagyok, de én is elmondom, hogy ne bántsuk HA-t, hiszen miatta lehetünk itt!!!! És számomra a mai hozzászólások első X db-ja bántóan humoros.... HA-nak nem kell védelem, mert ő hozta létre ezt az oldalt, de megérdemel némi tiszteletet miatta (szerintem)

mokkaczuka 2014.01.18. 20:17:50

Én már vittem ki két gyereket külföldre, még csak nem is Európába. Hét és három éveseket. Kábé hat hét alatt beszoktak, két hónap múlva a nagyobbik fordítgatta az egzotikus nyelvből a hivatalos küldeményeket, számlákat. Erről ennyit. A külföldre költözésnek a legutolsó problémája, hogy hogy szokja meg a gyerek. Könyörgöm, ha neki problémás egy liberális demokrácia tízakkora életszínvonallal, akkor ugyan mi a bánatos faszomat kezdene a fasiszta rezsimmé rothadó, harmadik világba lecsúszó Magyarországon?!

tableno 2014.01.18. 20:32:41

@mokkaczuka: te szerinted egy gyerek tudja, mi az, hogy "fasiszta rezsimmé rothadó, harmadik világba lecsúszó"? - vagy érdekli? El vagy tévedve, nem kicsit...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.18. 20:46:55

@diggerdriver: MEgeheztem a latvanytol. Megyek es sutok valamit.

TilosazA (UK) 2014.01.18. 20:49:01

Én is gyorsan megosztom, nálunk mi történt. Mikor mi kijöttünk, a lányom kicsivel több volt mint egy éves. Nem láttam rajta, hogy bármit érzékelt volna a költözésből. Viszont az megviselte, hogy előtte egy hónapig nem látta az apukáját, mert ő annyival előbb jött, "feltérképezni a terepet". Míg otthon voltunk, állandóan kereste, a fényképét hozta-vitte... mikor pedig végre találkoztak...több hét, majdnem egy hónap kellett neki mire újra ugyanúgy tudott vele viselkedni.
Most bölcsibe jár, kb 4 hónapja, már mindent ért angolul az ő szintjén, de még nem szólal meg, legalábbis az óvodában. Van már egy legjobb barátja is. A meséket mindet angolul nézi, akkor is, ha elérhető lenne a magyar verzió.
Amit látok rajta, hogy a hazautazások megviselik. Valószínű a környezetváltozás miatt. De ugyanez lenne, ha országon belül utaznánk egy-egy hétre pl. nagyszülőkhöz.

puhacica 2014.01.18. 20:59:30

@rezsoatya(eng): az egy nagyon szep film!
@szilva73: nincs gyerekem, nem is akarok, de meghato, ahogyan errol a sziturol irsz, gondolkodsz. :)

2014.01.18. 21:08:39

@tableno: Tudja.
A Magyarországon élő barátnőm 6 éves és 3 hónapos fia, akinek az apukája japán, anyukája magyar, Budapesten élnek, és megy haza első osztályos korában az iskolából és kérdezi az anyukáját, hogy mit jelent az, hogy én nem vagyok a többiek fajtája? És a beszélgetésből kiderül az egyik fiú mondta ezt neki, hogy te nem vagy a mi fajtánk, és nekünk ez a jelünk, és lerajzolta neki a horogkeresztet. Másnap a szülők bementek az iskolába, ahol a tanár az igazgatóval egyetértésben kijelentette, hogy nem tudnak mit tenni, mert a fiúk csak beszélgetnek, nincs semmi verekedés.
@mokkaczuka: +1
@Mirjam2: mega +1, már, ha van ilyen :)

Muscari 2014.01.18. 21:12:11

@diggerdriver: Bocsi a tobbiektol szolgalati kozlemeny @diggerdrive-nek. szia Digger, merre vagy? En most vegeztem a munkaval.

2014.01.18. 21:23:10

@Muscari: bocs, Diggert a tegnapi posztra atrangattam, epiteszeti tanacsadasra

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 21:30:23

@Muscari:
Itthon vagyok majd holnap megyek a telefonomért.

tableno 2014.01.18. 21:55:12

@vanvelemenyem: ebbben a legviccesebb az, hogy az össszes japán buddhista templomon horogkereszt van...

Ilyesmivel amúgy én már kisiskolás koromban a 80-as években is találkoztam, nem is egyszer, szóval a jelenség nem új. És kár azt hinni, hogy Nyugat-Európában nem fordulhat elő ilyen (ok, mondjuk nem annyira gyakori, mint nálunk). Ezzel nem azt mondom, hogy nekem tetszik az, ami ma Magyarországon megy, de azért a helyzet még messze nem olyan, hogy egy gyerek ne lehetne boldog ott. Van több jóbarátom, akik otthon nevelnek gyereket, inkább a szülők vannak kiborulva a politika miatt, a gyerekek le se tojják. Mert gyerekek, és mással vannak elfoglalva.

2014.01.18. 22:06:19

@Határátkelő: Én ugyan nem viccelem el a témát csak teszek egy +1 jelzést akivel egyetértek. Annyiból nálunk mégis viccesre sikeredett hogy engem a 6 éves gyerek biztatott hogy biztos jó lesz és azóta sem akar végleg hazamenni, velem ellentétben. Abban igazat adok a cikk írójának, (másban is) hogy minél kisebb a gyerek, annál könnyebb a váltás neki. Egy 14-15 éves gyereknél már nem lennék ebben olyan biztos. Azt a végén lévőt amit ajánlottál még nem olvastam, majd igyekszem. Az is tény, hogy nem lehet félévente rángatni a gyereket egyik országból a másikba, de 4-5 évenként már nem olyan nagy baj. Mi ugyan nem kitelepültünk, és nem is akarunk végleg kint maradni sehol, sokat vagyunk otthon, ezért könnyebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.18. 22:17:17

@Turchi:
Nekem az a tapasztalatom hogy hat évesnél kisebb gyerek lehet hogy könnyebben alkalmazkodik de sajnos hamarabb is felejt.
A kisebb gyerekeknél a magyar nyelv megőrzése a nehezebb nem az új nyelv megtanulása.
Hat éves volt a fiam mikor kijöttünk most kilenc és bizony előfordul hogy angol szavakat kever a beszédébe.
Már jobban tud angolul olvasni mint magyarul.

2014.01.18. 22:26:48

@diggerdriver: Így igaz, viszont az én gyerekem nagy bánatára én még tanár is vagyok, igaz nem magyar, de a volt kollégák minden évben adják az otthoni anyagot így mi keményen nyomjuk azt is, bár kétségtelen hogy van amiben hátrányban van. Magyar könyveket is olvas, hozunk, vagy a netről, vagy mikor otthon vagyunk (elég sokat) Ennek ellenére ő is jobban olvas angolul mint magyarul és keveri a szavakat szintén :-). Most látom, még írhatok 4555 karaktert, hát annyit nem bírok DD

2014.01.18. 22:30:31

@**mimi**: "mindenképpen törést okoz a gyereknek, neki biztos sokkal nehezebb lehet mint a szülőknek !"
Lehetséges, de nem mindenképpen, nálunk fordítva volt :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 22:30:32

@macamuca [IHUN]:
Pontosan tudom, hogy milyen voltam. Meg azt is, hogy most miben gondolkozom nem egeszen normalisan... csak nem erdekel :)

@diamar:
OK, semmi baj. En ilyen vagyok, es akkor ez miert baj?
Ha bantoan humoros, akkor nagyon sajnalom... majd gugyogok en is egy kicsit. ;)

2014.01.18. 22:41:52

@Határátkelő: Nem akarok magammal ellentmondásba keveredni de nekem az volt az alap hogy kimegyünk, 1-2 hónapot kibekkelünk akárhogy is, és ha azt látom hogy a gyerek szenved, akkor hazajövünk. Nekem ő volt az elsődleges szempont. Viszont akkor az apja kint maradt volna és akkor ez újabb konfliktus. Szerencsére a gyerekem nem rám hasonlít, neki az volt a fontos hogy együtt legyünk, és még jól is érezte magát. Azóta is. Én meg ...hmm

Mr Long 2014.01.18. 23:09:43

@charlieharper (UK, de nem London!): Na a masodik reszt nezem, hat kesz az ember :)
Az indiai fazon ragugoltatja a budira erre megszolal
"Ugye erted mert furcsa szamomra ez az egesz. Londonbol jovok, 24 oraval ezelott wc-n ultem, ujsagot olvastam, boldog voltam."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.18. 23:34:15

@diggerdriver:
Sose bánd, olyan nyelvet beszél vagy fog beszélni jól, anyanyelvi szinten, amit több száz millió ember beszél. Sokkal jobb helyzeti előnyt ad neki, mint a magyar (amit úgysem fog elfelejteni és ha szüksége lesz rá, úgyis visszajön).

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.18. 23:47:56

Egy éve szervezzük a költözést.
Azalatt számos német nyelvű mesekönyvet, verseskönyvet, elektronikus játékot beszereztünk a gyerekeknek.
Sokszor megkérdezi az iskolát most kezdett nagy, hogy ezt vagy azt a szót hogy mondják németül, és mostanában a témával kapcsolatos legsűrűbben elhangzó kérdése: mikor megyünk már?

Engem inkább az a kb. negyed-fél év nyugtalanít, amíg nem egyesül a család újra, mert én megyek előre - azt hogyan fogják, fogjuk megélni.
Rozamamai bejegyzéséből azt szűrtem le anno, hogy valószínűleg nem lesz egy fáklyás menet.
Nálunk is mindkét gyerek nagyon ragaszkodik mindkettőnkhöz, de amikor ezen elkámpicsorodik a nagy, azzal szoktuk vígasztalni, hogy kap egy centit, amit vághat, rajzolunk egy naptárat is közösen, minden hétvégére meg lesz a külön feladat, amit el kell majd intézniük apával közösen, és mire eltelik az az idő, már együtt is leszünk újra.
Ebből a megfontolásból egyelőre nem is megyek sokkal messzebb, csak az osztrákokhoz, hogy bármikor haza tudjak ugrani, ha nagyon muszáj.

(Rántott sajt petrezselymes krumplival, cseresznye befőttel. :) )

Muscari 2014.01.18. 23:57:48

@diggerdriver: nem mindenki olyan szerencses, mi mint mi. En ismerek egy fiut, aki 8 eves korul volt, mikor kijottek. Azt meselte az anyja, hogy hosszu idon kersztul minden este sirva ment aludni, egyszeruen nem tudta a helyzetet megszokni. Vegul hazakuldtek az otthon elo apjahoz. Eltelt par ev, a fiu azota ujra itt van, immar veglegesen. Azt mondjuk nem tudom, hogy az egeszben mekkora resze volt maganak a valasnak es mekkora a koltozesnek, de mas csaladokban is elofordulhatnak egyeb nehezito korulmenyek is.

Muscari 2014.01.19. 00:06:01

Ja, a legfontosabb. Az ebed ma nalunk baranyragu volt nyakbol meg shank-bol ( ez talan csulok lehet magyarul), szoval jo kis cupakokkal, meg tegnap fozte a ferjem. Egyszeruen isteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 00:14:07

@Muscari:
Persze, sablont nem lehet ráhúzni mindenkire.
Ahány gyerek annyiféle sors. Mindenki másként éli meg.
Nade ha egy országváltást lelkiismereti problémaként kezelünk mi felnőttek akkor az valahol lecsapódik a gyerekeken is.
Meggyőződésem hogy a szülők pozitív hozzáállása a közös öröm hogy itt vagyunk hogy annyi minden új történik minden nap az a gyerek hozzáállását is pozitívvá teszi.
Emlékszem hogy mikor kijött ide utánunk két hónappal akkor összeállított otthon egy ládát a játékaival hogy azt okvetlen ki kell hozatni.
Jó fiam kihozatjuk.
Két hét múlva már nem beszélt róla és azóta sem téma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 00:17:13

@Muscari:
Végre, VÉGRE valaki aki nem ragad le a birkapörköltnél meg birkagulyásnál.
Annyiféle finomabbnál finomabb ételt lehet készíteni a birkából hogy végtelen a választék csak a magyarokra kozmált rá a birkapörkölt.

Shanarey 2014.01.19. 00:25:05

Na ez a poszt, pocsékul kezdett, és sikerült eme szint alá mennie a végére.
Sok dolog kimaradt belőle.

Ezen problémák megléte, vagy annak hiánya nagyban függ a szülőktől, hogy ők hogy állnak ehhez a dologhoz. Nagyban függ a gyerektől, milyen is az ő viselkedése, és kapcsolatteremtési képessége. A gyerekek viselkedése, más és más, függ attól is hogy az illető addig hol élt (kis lélekszámú falu, avagy nagyvárosi környezet) A gyerekekkel sok mindent, meglehet beszélni, de van sok olyan dolog, amelyet nem érdemes megosztani vele. Értelmes szülő ezt könnyen tudja kezelni. A poszt sugalmazása szerint, akinek a gyereke kilenc évnél idősebb az vagy azok a szülő(k) húztak egy " ma és az elkövetkező húsz évben otthon maradsz" kártyát. Ez is egy marhaság. A macedón poszt pedig sok mindent bizonyít, csak nem azt amiről a poszt szól. A 15 éves lányom aki otthon él az ex feleségemmel, már azon gondolkodik hol fog tovább tanulni, és melyik országban. A fiam 22, ám ő nem ennyire könnyen indulna neki a világnak, de el sem zárkózik előle, mert volt pár napot már külföldön és rá csodálkozott, a rothadó kapitalizmus diszkrét bájára.
:-))

Alapállás, ne nézzük hülyének a gyereket. A gyerek gyerek , és lehet kicsi vagy nagyobb, de sosem hülye. Ha a gyerek érzi hogy a szülő tudja mit csinál, amikor a kiköltözés mellett dönt, az már fél siker. A gyerekek későbbi működése az új országban, nagyban függ az otthoni viselkedésétől. Ha otthon visszahúzódó volt akkor kint sem lesz jobb, sőt netán rosszabb, de ez javítható.

Shanarey 2014.01.19. 00:43:26

@diggerdriver:

A jó kebab is birkahúsból készül
:-)

macamuca [IHUN] 2014.01.19. 01:05:20

@Shanarey(SCO):
"a rothadó kapitalizmus diszkrét bájára."

Ezt megjegyzem :))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.01.19. 01:18:00

@macamuca [IHUN]:

Tedd azt.
Nem te vagy az első, akinek megtetszett valamely kijelentésem.
:-)

Shanarey 2014.01.19. 01:25:13

@shakti_rom:

:-)))
Neveket nem szokás kisbetűvel írni, kivétel a Nemecsek Ernő, de ő is csak kényszer hatására fogadta el ezt.

Ha már Bunuel.
Akkor idesüss.

hu.wikipedia.org/wiki/Andal%C3%BAziai_kutya

Latcho Rom 2014.01.19. 01:50:37

@Shanarey(SCO): a szem vagasos snitt? nezze a fene, rossz almaim lesznek.

BUNUEL, mert megerdemli :)

Latcho Rom 2014.01.19. 01:53:32

@diggerdriver: "mar jobban olvas angolul"

jolvan hagyma, buszkek vagyunk ratok.

Shanarey 2014.01.19. 01:54:52

@shakti_rom:
Na azt én sem nézném meg, az nekem már sok(nem a szem vágás, hanem maga a film)

De akkor a Dr. Kuty, miért is ezt a nick nevet választotta?
:-))))))))))))))))))))))))

Latcho Rom 2014.01.19. 02:00:43

@Shanarey(SCO): lattam jo regen, akkor nekunk ujdonsag volt, s ma is tanitjak filmes oskolakban, a korai ruszkikkal egyutt.

nem ismerem a kutya sztrovacseket.

Latcho Rom 2014.01.19. 02:07:52

@shakti_rom: azon gondolkodtam el hogy mit szolhat az amerikai fekete rendezoszakos az egyetemen amikor Griffith Nemzet Szuleteset tanitjak, a Klan bevonulasos reszekkel...stb.

tul sok idom van, jah :)))

Matula néne 2014.01.19. 02:13:31

@Kövérmadár [swe]: "Mi csak a megszokott formánkat hoztuk"... Igazad van, valóban "csak" a megszokott formátokat hoztátok. Több mint 1 éve olvasom a határátkelőt, a posztokat és a kommenteket is (HA köszönöm, azt hiszem sokak nevében is, hogy létrehoztad ezt az egészet), mostanra, a kommentekben max. 100-ig jutok, mert szabályosan rosszul vagyok a törzskommentelők egy részének (de sajnos ők "beszélnek" a legtöbbet) önelégült, lélektelen, okoskodó, nagyképű hozzászólásaitól - akinek nem inge, ne vegye magára. Kb. 500x megjegyezted már, hogy nem akarsz gyereket, akkor a te esetedben végképp nem értem, mit okoskodsz és osztod az észt, ahelyett hogy egyszerűen csöndben maradnál. Szomorú vagyok, mert nekem ez az egész egyetlen egy dolgok bizonyít: Magyarország azért tart ott, ahol mert EZ a magyar ember, mehettek a világon bárhová, igazi tipikus "echte" magyarok vagytok, a szó legrosszabb értelmében. Nekem 5 éves a kisfiam, határátkelés előtt állunk, és igen, érdekelt volna mások tapasztalata, nem azért, mert nem tudom a gyerekemnek, mit és hogyan mondjak meg, hanem mert a családom a legfontosabb számomra (fontosabb a rakott karfiolnál és a steaknél is), és nekem is segítene lelkileg ha olvashatnék pozitív példákat, ha pedig negatívakat, abból talán leszűröm, hogy mit csinálhatnék másképp. De nem azért vagyok felháborodva, mert nem jöttek engem érdeklő kommentek, hanem az érzéketlen, nagyképű hozzáállásotoktól vagyok rosszul. Lehet megkövezni.
Más: engem pld. nem érdekel és nem érint a külföldi ingatlanvásárlás, ettől nem akadtam ki, félig elolvastam, aztán hagytam, nem volt kényszeres hozzászólási kényszerem....eddig a pontig.

Shanarey 2014.01.19. 02:55:02

@KukorIca:

Írj egy posztot, amelynek témája a te küszöbön álló határátkelésed, és ott tedd fel a téged érdeklő, érintő kérdéseket.

Vagy akár bármelyik itteni poszt kommentjében felteheted, avagy már rég feltehetted volna ha tényleg régóta olvasod ezt az oldalt. Felteheted, igazából bármikor, ez nem "offtopic" téma, na meg errefelé senki sem görcsöl azon ha nem pont a téma szerint mer valaki megszólalni. Bár ha tényleg régóta olvasod a HÁ-t akkor nem értem hogy nem találtál olyan posztot amely témába vág, és jó hely lett volna a kérdéseidnek.Hirtelen legalább három poszt rémlik ebben a témában, de sebaj, ha mégsem akarsz választ, ám, akkor ne tégy úgy mintha mégis.

mysisterstheslayer 2014.01.19. 09:22:18

@KukorIca: Teljes szívvel csatlakozom.

Egyszerűen gyomorfogatóak voltak a mai kommentek, bár eddig sem szívesen olvastam őket. Ennyire egocentrikus gárda ritkaság egy helyen. Tényleg csak remélem, hogy nincsen még gyerekük, és ezért ennyire érzéketlenek. HA-val szemben is abszolút sértően reagáltak.
Bizonyára van olyan pszichológiai cikk is, ami arra mutat rá, hogy az ilyen vicces-agresszív hárítások olyankor indulnak be igazán, amikor nagyon fájó és bűntudatos, megdolgozatlan problémára érkezik célzás.
De bizonyára itt senki nem olvasná el.

SPU 2014.01.19. 09:22:18

@KukorIca: Teljesen egyetertek veled. Agyatlan, nagykepu banda osztja az eszt magas lorol lefele, a nyugati zsiros allasbol, konkretan a nagyuzemi etkezde fekete mosogatoja mellol. Az elso hozzaszolok hangveteletol hanynom kell, nem veletlen, hogy a blog hazigazdaja is kenyszeritve erezte magat, hogy beleszoljon. Pedig ha van valami kiemelkedoen fontos az orszagvaltasban, az eppen a gyerek, gyerekek beilleszkedese. Ezt nem lehet kezlegyintessel elintezni, erre elore gondolni kell, tervezni kell, es meg akkor is van benne kockazat jocskan. Nem kell tuldimenzionalni, nyilvan, meg persze a felvezeto cikk/post is eleg gyengus Volt, de a "majd megszokja" tipusu hozzaallas unintelligens, barbar, embertelen. Oszinte reszvetem a gyermekeiknek!

thinker_ 2014.01.19. 10:02:38

@Kövérmadár [swe]: látszik, hogy még nincs gyerek...

adg 2014.01.19. 10:06:11

Azt egy kicsit túlzásnak érzem, hogy mivel "nem a gyerek a családfenntartó, nem osztunk neki lapot". Klasz hozzáállás. Persze a gondolat gazdájának nincs gyereke, és nem is akar. De ha a felesége pl otthon lenne valami miatt (értsd: nem dolgozik, vagy igen de kevesebbet keres) akkor neki is csak annyit kötsz az orrára, hogy indulás, és kuss, majd meglátod.
Nyílván nem a gyerek dönt, de azért idővel és a saját fejlettségi szintjén csak be kall avatni. Neki is kell idő, hogy gondolkodjon rajta, megbeszélje a barátaival, rokonokkal. Fel kell neki is dolgoznia, neki is komoly változtatás, pláne, ha kicsit nagyobb már.
Nyílván egy csecssemővel nem kell megbeszélni, de vannak nagyobb gyerekek is, egy 8-10, vagy 15 éves gyerekben azért komoly és megválaszolandó kérdések merülnek fel, nem mondhatod azt, hogy nem te vagy a családfentartó, dugulj el. Illetve mondhatod, persze. Annyiféle ember van...
Mi pl 4 gyerekkel (4-12 év) "beszéltük" meg, hogy akkor a barátaik, rokonaik innenstől kezdve 20000 km-re lesznek. Nem volt egyszerű, de ezt nem lehet kihagyni. Úgyis megtudják, gondolod nem kérdez rá? Csak gyerek, nem hülye.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 10:23:04

@Shanarey(SCO):
Ez igaz, de a magyar ember a birkáról azonnal a pörköltre asszociál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 10:24:46

Paffneki, megkaptuk... egesz vasarnap sirdogalni fogunk a sarokban ;)

nyuszigonosz 2014.01.19. 10:39:23

@KukorIca: @mysisterstheslayer: @SPU:
Ti érdekes népek vagytok.
Érdemben nem szóltok hozzá a témákhoz, csakis a többi komenntelöt kiosztani, arra idejöttök.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 10:39:34

@Shanarey(SCO):
Rengeteg hasonló hozzászólás volt már itt amiben ledorongolnak minket azért amilyenek vagyunk.
A közös ezekben hogy így kezdődnek "régóta olvasom a blogot de még nem szóltam hozzá"
Nabazmeg.
Ez egy interaktív oldal ami él és állandóan változik.
A az ilyen @KukorIca: féle embereknek javaslom hogy könyvet olvassanak ami specifikusan arról a témáról szól ami érdekli őket.
Vagy pedig be kell kapcsolódni és aktívan részt venni benne.
Jaaa hogy az macerás. Ott írni kell.
Ott át kell gondolnia mondanivalót.
Támadás esetén frappánsan riposztozni.
Persze kényelmesebb csak elvárásokat támasztani hogy én "azt hittem" hogy "engem érint a téma".
Rengeteg ilyen kommentelő van akik a háttérben olvassák a blogot aztán mikor elszakad a cérna akkor felháborodott hangú hozzászólást írnak és "tipikusmagyaroznak"
Szerintem meg ti vagytok a tipikus magyarok, a háttérben sunnyogó konfliktust felvállalni nem akaró merevnyakú humortalan fallikus szimbólumok.

nyuszigonosz 2014.01.19. 10:44:36

@diggerdriver: Pontosan! Ez a "régóta olvasom a blogot, de eddig nem szóltam hozzá,..."
És jön az addig hozzászólók ledorongolása.
Ebböl én úgy gondolom, hogy nincs is mit hozzászólniuk az adott témához, mert akkor azt irnák.
Inkább a mások kritizálása a fö és egyetlen témájuk az ilyeneknek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 10:45:09

@Kövérmadár [swe]:
Közös még bennük hogy ezek a "sötétben bujkáló ellenforradalmárok" akkor jelennek meg mikor már lefutott a téma jellemzően másnap.
Hogy gondolatot is tegyenek hozzá egy érdemi hozzászólás formájában az nem opció.
De ugye mi vagyunk a tipikus magyarok.

tanato 2014.01.19. 10:46:31

@KukorIca: @Shanarey(SCO): Van itt egy rakás sokat kommentelő aki gyermekkorában több országot bejárt expat szüleivel/bár akkor még ezt a kifejezést nem "találták föl" Magyarországon/akik hivatalos kiküldetésben voltak a Föld különböző országaiban néhány évenként helyet váltva.Hirtelen Charlipier,Maxval,Tableno,Roxyspain,Andalúzkutya jut eszembe.Kiíváncsi volnék az ő véleményükre,hogyan élték meg mindezt gyermekfejjel.

tanato 2014.01.19. 10:50:04

@tanato: Bocsánat nem Charlipier hanem Charlieharper.

Mr Long 2014.01.19. 10:53:48

@Határátkelő: Moderalva lettem? Nem jelennek meg a kommentjeim tegnap delutan ota :(
Igerem jo leszek!

Mr Long 2014.01.19. 10:53:51

@Kövérmadár [swe]: Sirdogalas kozben azert elmehetek kolteni a mosogatoi alamizsnam? Vennem kell atalakitot, hogy tudjam tolteni a telom europaban is ;)

Mr Long 2014.01.19. 10:53:53

@SPU: Szoval mindenki mosogat, aki meg nem az hazudik es nincs is kulfoldon. Na ezert tart itt az orszag...

2014.01.19. 10:56:47

@tanato: a 80-as evekben nem volt ennyire konnyen elerheto a pszicholiga es nem taplaltak venasan a mubalhet a szulokbe a koltozes miatt. Mi az elejen ugy tudtuk, hogy 2 evre megyunk.
Mivel mi Afrikaba mentunk, folyamatosan Afrikarol volt otthon a tema, afrikai vadaszkonyvek, stb a valosag teljesen mas volt, mint amire felkeszultem :)
Nekem 6 honap volt, mire megszolaltam az iskolaban. Segitett, hogy allandoan az utcan logtam a tobbiekkel focizni

Mr Long 2014.01.19. 11:07:24

@charlieharper (UK, de nem London!): Multkor mondtam kollegamnak, hogy durva imidzset epit Anglia a filmekben. Azokbol az jon le, hogy az emberek vagy Londonban, vagy videken laknak es a 98%-uk Land, de inkabb Range Roverral maszkal. Ezzel szemben az emberek nagy resze LOndonban es mas nagyobb varosokban lakik es nagyreszuk BMW-vel maszkal :Na rohogott rendesen a srac :DDD

Mr Long 2014.01.19. 11:07:31

@nyuszigonosz/D/: Majd ha kozulunk kerul ki a kovetkezo Teller Ede, Rubik Erno, stb, akkor viszont peldakepek leszunk. Alattuk a kovetkezo kategoria a mosogatok...

tableno 2014.01.19. 11:08:38

@tanato: jó kérdés. A válasz pedig az, hogy attól függ. Az elején mindig elég nehéz volt, különösen addig, amíg meg nem tanultuk a nyelvet (ez kb 1 év). Utána általában nem volt gond, illetve nem több, mint otthon lett volna. Honvágy volt valamennyi nagyszülők, barátok után (ugyebár internet előtti idők), de én például így is éveken keresztül megtartottam a legjobb barátaimat. De volt olyan is, ahová nem tudtam beilleszkedni, és nagyon rosszul éreztem magamat. Mondjuk az egyik ilyen eset akkor volt, amikor Magyarországon belül költöztünk másik városba, szóval ez sem olyan egyértelmű.

2014.01.19. 11:11:03

@Mr Long: nincs annyi etterem Londonban, ahanyan mosogatni akarnank. Amugy, a mosogatasban sincs semmi szegyelni valo.

nyuszigonosz 2014.01.19. 11:12:31

@Mr Long: :-)
Nos, ma már mosogattam, most megyek egyet autózni, hogy a mai témához is egy kicsit hozzá tudja szólni...:-)

tanato 2014.01.19. 11:14:31

@charlieharper (UK, de nem London!): @tableno: Igen én szeretek egy kérdést mindig több oldalról megközelíteni,a kommentek döntő többsége a szülők tollából eredet,azért kérdeztelek meg benneteket mint volt "expatkó" gyerkőcöket is milyen volt ez gyerek szemszögből.

Mr Long 2014.01.19. 11:34:43

@charlieharper (UK, de nem London!): Na jo, de te tisztaban vagy ezzel, en tisztaban vagyok ezzel, masik x torzskommentelo (minus Toki) tisztaban van ezzel. Csak a beszologatok nem tudjak, hogy mi tudjuk es egymasrol is tudjuk :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 11:37:55

@diggerdriver: @Mr Long:
Akkor szervezunk egy kozos, siro estet / delutant?
Mondjuk "Engem senki sem szeret!" jeligevel?

@adg:
Volt olyan idoszak, amikor csak en kerestem (pontosabban jelentosen nagyobb jovedelemmel rendelkeztem). Akkor is megbeszeltunk mindent, de barmikor megvetozhattam volna a dolgokat. Mas kerdes, hogy a sporolas nem az en kenyerem volt :)

A masik, kulfontossagu dolog, amin a hyper-os-anyak (tipp) elsiklottak: mas beavatni es mas hozza igazodni. Mondjuk ha anya haztartasbeli, apa kulfoldon kap munkat, akkor bizony nem szempont, hogy Jozsika szeretne-e koltozni es uj baratokat keresni, beilleszkedni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 11:45:15

@charlieharper (UK, de nem London!):
Nincs, de szitokszo lett :)

@Mr Long:
Jaja! Hirtelen magyar hosok leszunk, akiket elukdozott az aktualis kormany. De addig erzeketlen, hazaarulo, londoni mosogatok leszunk. ;)

DieNanny CH 2014.01.19. 11:47:42

@adg:

A mostani családomnál, ahol nanny vagyok, tavaly júliusban költözött a család. Igaz, csak 3 utcával arrébb, sem iskola, sem barátok nem változtak, sőt, a 6 éves legjobb barátja így majdnem szomszéd lett.
A gyerekeknek kb 2 hónappal előtte lett elmondva, úgyhogy utána 2 naponta kedvenc játékuk a "költözködés" lett. A nappali kanapéjára ráraktak néhány párnát, ezek lettek az autóülések nekünk, a fennmaradó szabad részt meg megrakták szinte plafonig az összes játékukkal...
:-D

DieNanny CH 2014.01.19. 11:53:03

@charlieharper (UK, de nem London!):

Vajon, ha Londonról (Angliáról) mindenkinek a mosogatói állás jut eszébe, tud valaki valamit a svájci munkavállalókról? Mármint, hogy mi az, amit mi csinálunk?
:-)

morsels (törölt) 2014.01.19. 11:57:47

@Kövérmadár [swe]:
Nos, lehet, hogy en is egy ilyen sotetben bujkalo, regota olvaso, de nem kommentelo leszek, viszont most mar nekem is kezd elegem lenni ebbol.

Igen, egy gyereknek is lehet problemaja.
Igen, faszok vagytok, mert ami szamotokra nem letezik, az nincs is.

Es ez a 'londoni mosogatas' mar kibaszottul unalmas gyerekek. Raadasul ezt hasznaljatok mindenre, mint valamifele Jolly Joker.

HA-nak igaza volt auntbessi-vel szemben. Es az utobbi hozzaszoloknak is igaza volt szerintem. Ti vagytok a hangadok, ha tetszik nektek, ha nem. A ti viselkedesetek hatarozza meg a blog karakteret, stilusat. Biztos, hogy ezt akarjatok?

Csak kerdezem.

adg 2014.01.19. 12:11:34

@Kövérmadár [swe]: "A masik, kulfontossagu dolog, amin a hyper-os-anyak (tipp) elsiklottak: mas beavatni es mas hozza igazodni. Mondjuk ha anya haztartasbeli, apa kulfoldon kap munkat, akkor bizony nem szempont, hogy Jozsika szeretne-e koltozni es uj baratokat keresni, beilleszkedni."
Konkrétan erre gondoltam:
"Egy maximum 9 eves biztosan megerti azokat a gazdasagi / tarsadalmi problemakat, amik miatt a csalad koltozni kenyszerul. Ki tudja, talan tanacsot is ad az ugyintezeshez..."
és
"Egy hataratkeles ritkan tortenik hobbibol. Komoly gazdadagi, egzisztencialis, tarsadalmi okai lehetnek. Mivel nem a gyerek a csaladfenntarto, ebben a kerdesben felesleges neki lapot osztani."

Lehet, hogy csak félreértem. Nem arra gondolok, hogy Józsika véleménye és tanácsa alapján kell dönteni, csak hogy azért be kell avatni (ahogy most írtad is), nyílván a saját szintjén, megfelelő időben. Ne másoktól tudja meg.
Mi pl egész másképp beszéltük meg a 4 évessel, mint a 12 évessel, de mindnek elmondtuk, hogy némi aprócska változás lesz az életükben. Így fel tudtak ők is készülni. Utánanéztek/tünk dolgoknak, megnéztük térképen, elmesélték/megbeszélték barátokkal, kitalálták, hogyan fognak kapcsolatban maradni (Ez persze azóta elmúlt, csak a legnagyobb "tart fent" két magyar barátnőt, a többi szublimált ahogy várható volt. De költözés előtt nem vágom oda a gyereknek, hogy most indulunk, és nem látod többet a barátaidat, akikre 1 év múlva emlékezni sem fogsz.)

Ez ütött leginkább fejbe: "Persze, de szerintem sok esetben a szülőnek is van elég gondja a dologgal és nem biztos, hogy arra marad energiája, hogy a gyerek félelmeivel foglalkozzon."
Nem lehet annyi gondja a szülőnek, hogy ne maradjon ideje a gyereke félelmeire. Ha van gyerek, foglalkozni kell vele, ez ilyen dolog.

De lehet, hogy csak én értelek félre...

Mr Long 2014.01.19. 12:13:04

@Kövérmadár [swe]: Sajna nem jo, mert atalakitot kell vennem, meg egy uj nadragot, meg halat, meg kaveznom is be kell ulni valahova egy lemon tarttal, meg konyvesboltban is szet akartam nezni, meg takaritanom kell, meg vasalni, meg mittudomenmeg. :) Szoval suru a nap! Sirni meg nem tudok, mert ma van zsebkendomoso napom, ami azt jelenti, hogy a komodbol kifogyott a zsepi :)

morsels (törölt) 2014.01.19. 12:35:29

@adg:
Ohh. pedig lehet annyi gondja a szulonek, hogy a gyerek felelmeivel ne foglalkozzon. Eleg neki a sajat felelmeivel foglalkoznia.

Persze ez a sikeres HA-knal fel sem merulhet, mert vagy nincs gyerek, vagy a feleseg eltartott, vagy nyul van.
:-)

morsels (törölt) 2014.01.19. 12:38:16

@Mr Long:
Namost meg azt ird le megegyszer, hogy Londonban mosogatsz.

Tenyleg csak ennyire futja nektek? Allitolag tanult emberek vagytok, sikeresek, evi harom nyaralas, meg minden.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2014.01.19. 14:07:41

@morsels: Akinek van gyereke, az átérzi a gyerek félelmeit, problémáit, akinek nincs, annak sejtése sincs arról, mi megy végbe egy gyerekben egy költözés esetén.
Fel kell őket készíteni, válaszolni kell a kérdéseikre, várakozóvá kell tenni őket, megtalálni jó előre a kapaszkodókat, amik majd segítik.
Ez mind időigényes, normális szülő nem egyik napról a másikra közli a gyerekkel, hogy reggel/este költözünk.
(Kivéve, ha menekülőre fogja, mint a Lányom nélkül soha c. könyv szerzője, de olyan meg ne legyen.)

Hari Seldon 2 2014.01.19. 14:14:14

Sziasztok.
Lassan elkészülök a beszámolóval, amit talán most már hamarosan elküldök én is.
Ebben megírom, hogy csak az én tapasztalataim szerint, egy óvodás korú vagy kisebb gyerekkel jóval egyszerűbb lehet a lelki rész. Nekik a szülőkkel (ha azok egymással rendben vannak) akkor kerek a világ. Nálunk a nagyok elég jól vették az óvodát, és a legkisebb meg bőlcsödés, tehát neki eleve alapból ez lesz a megszokott.

2014.01.19. 15:21:47

@cougarcat:
" A másik probléma az,hogy az olvtársak többsége friss bevándorló és még nem telt el annyi idő, hogy felmérhesse, valójában milyen hatással volt a gyerekre a nagy változás. A gyerekek tipikusan nem mutatnak ki lelki problémákat, rendkivül alkalmazkodóak, miközben a tudat alatt összegyülik egy csomó információ, sokszor negativ. Erről a témáról valójában nem a szülőket kellene megkérdezni, hanem már felnőtt bevándorló gyerekeket - ők tudnák igazán elmesélni, hogy hogyan és mit éltek át. "
Talan ez volt az egyik legjobb hozzaszolas ehhez poszthoz. Ezert nem is valaszoltak ra:) Kornyezetemben, ismeroseim kozott lattam nagyon sok bevandorlo gyereket felnoni. Meg a boldognak tuno, kitunoen beilleszkedo, a nyelvet konnyen megtanulo gyerekeknel is kijott kesobb a bevandorlo szindroma, a kettoseg okozta problemak. Sot, a befogadott orszagban szuletetteknel is. Ez leginkabb a szulo es a felnott gyerek kozotti viszonyban mutatkozik meg leginkabb. Errol bizony sokat tudnanak meselni a bevandorlo szulok gyerekei, a gyerekek tanarai, a gyerekek baratai, leendo hazastarsai. Legtobbszor megdobbento, megrazo dolgok derulnenek ki. De ezekrol itt nem illik beszelni, csak a sikerrol, a nyaralasokrol, az onigazolasrol, a kenyer ararol, a hazai nyomorrol, a mennyivel jobb itt az eletrol.

2014.01.19. 15:27:57

@Cascabel:
" A gyerekeket egy nagy kirándulás meséjével nyugtatják "
www.muon.hu/13-14-szam/830-ezrek-mennek

Latcho Rom 2014.01.19. 15:43:04

@Cascabel: @KukorIca: Ifju emberek ezek, nincs meg mirol meselniuk..

btw, van gyereked kaszkadel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 15:45:40

@adg:
Én a saját gyerekkoromból indulok ki és ott bizony baromira nem volt egyetlen perc idő sem arra, hogy bármit is megbeszéljenek vagy elmondjanak nekem.
Apám a kurvázással volt teljesen lekötve, anyám meg az alkohollal.

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy sosem avattak be, pl. miután apám elköltözött a szeretőjéhez, 2 nappal később már nekem is szóltak.

Nem vagyunk egyformák, nem azonos háttérrel rendelkezünk. Én abból tudok gazdálkodni, amit magammal hoztam... ez van.

@morsels:
Nem tudom ki dobta be a Londonban mosogatást... mintha az egyik vérpistike lett volna. Mindegy...

Képzeld el, hogy sokan úgy nőttek fel, hogy kibaszottul nem voltak beavatva semmibe sem... nemhogy határátkelésbe, hanem másba sem. És így is felnőttünk, így is élünk, dolgozunk, beadjuk a közösbe, amit kell.
Egy másik, talán lélektelenebb nézőpontból nézzük a dolgokat, de valószínű azért, mert nekünk annakidején ez jutott.

Neked aztán pontosan tudnod kellene, hogy az élet nem mindig tündibündi atyalapatyala gyerekközpontú dolog... vagy tévedek?

Fontos megbeszélni a dolgokat? Persze! De van, amikor örülni kell annak is, hogy lyuk van az ember seggén... és valóban, nincsen gyerekem, pontosan azért nem is szeretnék, mert tudom, hogy alkalmatlan vagyok arra, hogy az ő érdekeit nézzem, amikor van nagyobb bajom is. Márpedig egy nem-hobbi-határátkelőnek lehet, hogy éppen akkor van nagyobb baja is. Erről sem a gyereke, sem a szülő nem tehet... az élet ilyen.

De majd belekötsz abba is, hogy mit ugatok 30 évesen... igazad is van, csak 30 éves vagyok, a fenti tapasztalatokkal. Nekem eddig ez jutott. Majd ha egyszer én is megtapasztalom ezt az NLC szintű atyalapatyala-bülbülmadár-rózsaszín-mindenkibaszottjó életet, amiben nem fáj a fejem azért, mert 2000 km-ről pereskedhetek a féreg apámmal; amiben nem kell nyaggatnom az idióta ügyvédemet, hogy dolgozzon; amiben nem kell olyan emberek után kajtatnom, akik kihasználva anyám halállát b@sznak visszafizetni az adósságaikat...
Már annak is tudnék örülni, ha végig tundám aludni az éjszakát és nem ébrednék fel óránként.

De legyen jó az NLC szekciónak, ha a világ rózsaszín, akkor legyen rózsaszín... majd adják ők a gerincét ennek az oldalnak és lehet beszélgetni a peluscseréről meg a szülés utáni aranyérről.
Biztos kib@szott érdekes lesz mindenkinek!

DieNanny CH 2014.01.19. 15:55:31

@Cascabel:
"De ezekrol itt nem illik beszelni,"

Én arra gondolok, hogy mint óvónőnek is, a szülőknek nagyon nehéz volt a problémáikról beszélni a gyerekkel kapcsolatban. Egyszerűen szégyellték, hogy kudarcot vallottak, mint szülők. Pedig nagyon sok remek pedagógus kollégámnál láttam teljesen elrontott saját gyereket is.
Emiatt, ha van is probléma, talán ezért nem beszélnek itt a fórumon róla. Én erre gondolok.

(Hála neked, most tudom nézni a műkorcsolya vb-t a Dunán! Gyerekkoromban minden évben odaszögezett a tv elé...)

nyuszigonosz 2014.01.19. 15:58:26

@morsels: Nézd, te máskor is itt vagy, írsz, ha valamiröl véleményed van.
És ez így is van rendben.

Viszont vannak olyan népek, akik csak beszólni jönnek.
Leteremteni a többi kommentelöt. Aztán eltünnek.

nyuszigonosz 2014.01.19. 16:00:14

@DieNanny [SZ,CH]: Mit mondjak: a pedagógus mint szülö, még akkor is, ha pedagógusnak tényleg jó, még nem garancia arra, hogy a saját gyerekét nem teszi tönkre. :-(

DieNanny CH 2014.01.19. 16:00:21

@Cascabel:

És azóta még mennyien! (Készült: 2012. máj. 30. szerda, 08:07)

DieNanny CH 2014.01.19. 16:04:04

HÁ, légyszi, megelőlegezett húsvéti ajándékként, rendbe tennéd az avatarok és hozzászólások kapcsolatát? Köszi!

2014.01.19. 16:05:57

@shakti_rom:
Nem tudok rola, hogy lenne gyerekem:) Meg nem kerestek apasagi idezessel. De ha kerestek is volna, ugysem talalnanak:)
Viccet felreteve, sok bevandorlo es masodik generacios gyereket ismertem, kiskoruktol kezdve felnotte valasukig. Az ex-em masodik generacios volt, sokat meselt az ebbol fakado problemairol, szulokkel valo viszonyarol.

tableno 2014.01.19. 16:20:21

@Cascabel: ez ugyanolyan sarkítás, mint az, hogy "á, a gyerek mindenhez alkalmazkodik". Akkor szokott a második generációval főleg gond lenni, ha a szülők nem tudnak és nem akarnak beilleszkedni az új országba, és a gyereküknek sem hagyják (pl az európai muszlimok többsége ilyen). De a magyaroknál ez kevéssé jellemző.

2014.01.19. 16:37:05

@DieNanny [SZ,CH]:
Szeretem az ilyen visszajelzeseket, jo erzes:) Ennek hatasara tettem fel nehany regi magyar diafilmet, nepmeset, konyvet (Merle, Rejto, stb)
www.dropbox.com/sh/65hapvx7t8nxvqk/1Fghlyg_lp

2014.01.19. 16:43:25

@tableno:
Igen, ebben igazad van, legtobbszor a szulok beilleszkedni nem akarasa miatt van a problema. De egy gyerek azt is megjegyzi, amikor a beilleszkedni akaro szulok otthon rasszista vagy a befogado orszag liberalizmusat, kulturajat, szokasait kritizalo megjegyzeseket tesznek. Ezek kesobb hatassal lehetnek a szemelyisegere is.

tableno 2014.01.19. 16:46:35

@Cascabel: Viszont ilyen gondok otthon élőknél is előfordulnak, csak fordított előjellel. A kommunizmusban például nagyon is jellemző volt, hogy a gyerek épp az ellenkezőjét hallotta otthon, mint az iskolában. Ma is egyre inkább afelé megy a dolog, hogy egy liberális meggyőződésű szülő gyereke könnyen kerülhet kellemetlen helyzetbe mondjuk a kötelező hittanórán...

2014.01.19. 16:48:51

@shakti_rom:
Masik problema, amirol nem szivesen beszelnek a kivandoroltak, az a valas. Megfigyeltem, hogy a kivandorolt hazasparok min. 50 %-a elvalik az elso 10 evben. Amikor mar tul vannak a nehezen:) Lehet, hogy ha otthon maradtak volna, akkor is elvalnak, de ez itt kinn azert szembetunobb.

2014.01.19. 16:54:07

@tableno:
Azert otthon sokkal kevesebb a liberalis gondolkozasu szulo, mint a konzervativ:) Akik kijonnek, azok kozott is (lasd a hozzaszolasokat) A politikai liberalizmust keverik a gazdasagi liberalizmussal. A liberalizmus szitokszo lett:)

tableno 2014.01.19. 16:58:05

@Cascabel: ...ami az egyik fő oka annak, hogy én már nem érzem magamat otthon "otthon".

Quercus a favágó 2014.01.19. 18:01:43

@DieNanny [SZ,CH]:

Szerintem akkor neveljük helyesen gyerekeinket, ha komolyan vesszük őket. Sajnos azonban sok szülő van, aki úgy gondolja, a gyerek csak egy dolog, mint egy könyv, vagy egy autó. Nincs, nem lehet akarata, nem rendelkezik döntési joggal. Pedig meg kellene érteni: a gyerek bár általunk lett, de nem a tulajdonunk. Birtokolni akarjuk, pedig csak arra vagyunk hivatottak, hogy a gondját viseljük.

A másik gond az, hogy álomvilágban tartjuk őket. Sokszor a mesék által.
A lányaim kedvenc meséje volt Hófehérke. Sokszor el kellet mesélnem. Egy idő után, mikor már nagyobbak lettek, mind a kettőnél így fejeztem be: a mese tanulsága az, ha Hófehérke tanult és dolgozott volna, nem lett volna ráutalva, hogy eltartsák a törpék, vagy, hogy megmentse a herceg.
A lányok ezen mindig jót nevettek, de ahogy látom megértették.

Latcho Rom 2014.01.19. 18:05:33

@Cascabel: Ismerek olyan parokat akik az elso evben szetrebennek, magyart is, mas nemzetisegut is.

blackhairlady 2014.01.19. 18:21:57

@Cascabel: Irtam neked privit a multkor, hogy elkuldened-e megegyszer a linket, mert veletlenul kitoroltem. Koszi:) (a tv linket)

Latcho Rom 2014.01.19. 18:24:12

@blackhair-lady: K ivaloan mukodik nalam is, kulonosen most jo hogy az europstream site meg van dogolve. Hala kascadel urnak :)
marmint a linkert :)

Shanarey 2014.01.19. 18:35:33

@diggerdriver:

Milyen érdekes, érdekli őket a téma, és válaszokat várnak, de a kérdést nem teszik fel, mert az meló. Ha a megfelelő válasz , magyarázat, nem érkezik meg akkor a "törzskommentelő" a hibás, mert félresiklott a téma tárgyalása.

A francba, most jöttem rá hogy még törzskommentelő sem vagyok.
:-)

2014.01.19. 18:37:40

@Cascabel: "a kivandorolt hazasparok min. 50 %-a elvalik az elso 10 evben"
Akkor még van 3 évünk DD
Egyébként igen, akiket én ismerek, kb. 70 %-a elvált, gyerekkel vagy anélkül.... Persze otthon is, csak otthon több az ismerős, nem számoljuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:43:54

@QUERCUS:
Egy családban egy gyerek nem rendelkezhet döntési joggal.
Akarata lehet, az én gyerekembe az átlagnál tízszer nagyobb akarat szorult de döntési joga nem lehet.
Magyarázza meg nekem valaki hogy mi alapján dönthetne?
Az élettapasztalata okán?

Shanarey 2014.01.19. 18:45:10

@QUERCUS:

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Shanarey, akinek a lánya kb 3 éves volt amikor eme eset, megesett.

Este volt, a Csibe már lefekvéshez készülődik, amikor Shanarey telefonja megcsörrent, és a hívó fél sürgető kérésének engedve készülődni kezdett, mert egy óra ékszer bolt riasztórendszere nem akart működni.
Csibe:
- Apu, hova mész?
Shanarey rosszkedvű válasza:
- Tönkre.
Csibe:
-Én is jöhetek?

DieNanny CH 2014.01.19. 18:45:21

@QUERCUS:

Ez fura, mert én imádom a meséket kicsi korom óta, még most is ha ismeretlent látok, rögtön elolvasom. Párat már magam is kitaláltam a gyerekek számára. Viszont azt veszem észre, hogy én vagyok az, aki a szüleimet, vagy az idősebbik húgomat könyörtelenül lerántom a realitások talajára. Nagyon gyanakvó vagyok, olyan: Hiszem, ha látom! - típus. Ugyanakkor Isten-hit, babonák: valami van, azt tudom, de nem engedem magam befolyásolni.
Talán azért vagyok kettős személyiségű, mert az Ikrek jegyében születtem...? (Na, ez is egy természetfeletti dolog...)
Úgyhogy, nem hiszem, hogy mesékkel álomvilágban lehet tartani gyerekeket.

2014.01.19. 18:47:14

@Kövérmadár [swe]: "Nem vagyunk egyformák, nem azonos háttérrel rendelkezünk"
Ez nagyon így van. Mindenki véleményét a hozott háttér határozza meg. Nem örülök hogy így van, de némi hasonlóságot fedeztem fel a családi hátterünkben. Sajnos. Szerencsére a gyerek témától nem vette el a kedvem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 18:50:06

@Shanarey(SCO):
Haggyadmá, tele van a tököm az olyan pálya széléről bekiabáló agyoniskolázottakkal.
Úgy kezdi hogy "eddig még nem szóltam hozzá...".
Akkor mostmámeg kussolj bazmeg.
Ha értelmeset nem tudsz akkor hülyeségeket ne beszélj.
Ide kell jönni és beszállni a csörtébe.
Messze ez a legkulturáltabb fórum a neten.
Hozzászólunk max ötvenen és olvassák több tízezren.

DieNanny CH 2014.01.19. 18:53:16

@Shanarey(SCO):

A 3 éves neveltem minden este, mikor anyukája hazajön, rögtön azzal rágja a fülét, hogy kér rágót. Történt egyszer, hogy mesét olvastam nekik (1, 3 és 6 évesek). Anyuka megjön, megáll a gyerekszoba ajtajában. Én abbahagyom az olvasást, gondoltam másnap folytatom. A 3 gyerek ránéz az anyjára, majd visszafordulnak hozzám, hogy olvassak tovább. Anyukának kikerekedik a szeme: - Na, hát senki se mondja: Szia, Mami, de jó, hogy itthon vagy...?
Erre a 3 éves odafordul: - Kaphatok egy rágót?

:-)

2014.01.19. 18:54:59

@nezzazegfele: "Akinek van gyereke, az átérzi a gyerek félelmeit, problémáit, akinek nincs, annak sejtése sincs arról, mi megy végbe egy gyerekben egy költözés esetén."
Azért valamennyire lehet fogalma a gyermektelennek is róla. Ha így nézzük, gyermektelen ne szóljon hozzá gyerekekkel kapcsolatos témákhoz. Sok gyermektelen jobban ért a gyerekekhez mint akiknek van. Ebben sem lehet általánosítani. Persze hogy fel kell őket készíteni a költözésre hiszen az a normális, csak a baj akkor van, amikor a gyerek nem akar, viszont mégis muszáj. Nehéz ez, akárhonnan nézzük...

Matula néne 2014.01.19. 18:56:38

@nyuszigonosz/D/: @Shanarey(SCO): egyáltalán nem probléma, ha valaki nem a téma szerint szólal meg, és azt is értem, hogy általában maga a poszt megfogalmazása nem tetszett, de akkor nem degradálni kell a témát, hanem leírni, hogy szar a poszt, és attól még mindenki elmondhatja a saját tapasztalatát + az aznapi kaját, időjárást.... kinek mi tetszik. De a hozzászólásokból nekem csak az jött le, hogy mi van ezen az egészen egyáltalán beszélnivaló - és ezt nem tudtam szó nélkül hagyni, háttérbensunnyogószégyelljemmagammáskorhozzánemszóló módon - sajnos.
Egyébként rengeteget tanulok a posztokból, sokszor a hozzászólásokból is, nem erről van szó, ezért is olvasom a HA-t.

@diggerdriver: rád pont nem vonatkozott a kommentem, a posztod az egyik legjobb volt anno amit olvastam, példaértékű számomra, ahogy a te korodban váltottál és boldogulsz a családoddal. Igen, van egy stílusod, de nem játszod meg magad, nem vagy sem nagyképű, sem önelégült, se képmutató, se okoskodó. Van egy stílusod, amivel az égvilágon semmi problémám. A rám mondott véleményed köszönöm így ismeretlenül is, nem igazán passzol, de semmi baj, egy hozzászólásból valóban nem lehet sokat leszűrni. A "fallikus szimbólum" külön tetszett (a férjemnek is), amúgy is azt tartják, a nő csak egy "fancy hole".... ehhez tartom magam.

La Pantera 2014.01.19. 19:01:10

@Cascabel: Juhú, köszi ezeket! Még nem próbáltuk a diát a gyerekekkel, na majd most..:)

Shanarey 2014.01.19. 19:01:32

@DieNanny [SZ,CH]:

Na igen, ennyit arról, hogy a gyerek és a szülő értékrendje azonos.

A gyereknek a mese, és a rágó.

Shanarey 2014.01.19. 19:09:59

@KukorIca:

S hogy ezen mi a beszélnivaló?

Nos akik itt beszélgetnek és érintve vannak, azok túl vannak már ezen, így nincs miről beszélgetni. Na persze ha valaki kérdezne, akkor biztos lenne válasz is,

Netán kérdezz, ha tényleg van valami ami, neked mint válasz fontos lenne.
Persze ne tőlem, az én gyermekeim otthon maradtak az exemmel. Bár az igaz épp tegnap ajánlottam a lányomnak hogy a gimi után ide is jöhet tovább tanulni.

2014.01.19. 19:19:28

@Cascabel: Köszönöm, akkor valaki mégiscsak elolvasta. :)

"Meg a boldognak tuno, kitunoen beilleszkedo, a nyelvet konnyen megtanulo gyerekeknel is kijott kesobb a bevandorlo szindroma, a kettoseg okozta problemak. Sot, a befogadott orszagban szuletetteknel is. Ez leginkabb a szulo es a felnott gyerek kozotti viszonyban mutatkozik meg leginkabb. "

Ezt én is igy tapasztaltam és egyszer erről próbáltam irni de erősen le lettem szavazva. Azt hiszem nem kell bizonygatni hogy alapjában véve pozitiv a hozzáállásom és hiszek abban, hogyha vannak problémák, akkor azokat meg lehet oldani, lehet előrelépni, amihez sokszor akarat és kitartás is kell. Na de annyira azért nem vagyok Polyanna hogy úgy tegyek, mintha a problémák nem is léteznének. Ez olyan mintha maga a probléma létezésének a puszta gondolata is megzavarná mások felhőtlen boldogságát, ami számomra gyerekes dolog.

tanato 2014.01.19. 19:20:55

@KukorIca: Persze hogy fontos a téma,azért is kérdeztem meg azoktól az itt kommentelőktől akik gyermekkorukban maguk is szüleikkel együtt akár sokszorosan is határátkelők voltak,hogyan érzékelték ,fogták fel ezt gyermekkorukban anno.Ketten már reagáltak /Tableno,Charleiharper/ a többiek reagálását még várom./Maxwal,Andalúzkutya,Roxyspain,akik elárulták hogy maguk is ilyen cipőben jártak régen.

2014.01.19. 19:34:37

@DieNanny [SZ,CH]: "Én arra gondolok, hogy mint óvónőnek is, a szülőknek nagyon nehéz volt a problémáikról beszélni a gyerekkel kapcsolatban. Egyszerűen szégyellték, hogy kudarcot vallottak, mint szülők. Pedig nagyon sok remek pedagógus kollégámnál láttam teljesen elrontott saját gyereket is.
Emiatt, ha van is probléma, talán ezért nem beszélnek itt a fórumon róla. Én erre gondolok."

Bölcs vagy, mint mindig Nanny. :)

@Cascabel: "Az ex-em masodik generacios volt, sokat meselt az ebbol fakado problemairol, szulokkel valo viszonyarol."

Oh yeah! :)

morsels (törölt) 2014.01.19. 19:39:07

@Kövérmadár [swe]:
Nalatod. Mindenkinek van tortenete. Meg gyerekkorabol is. Mint ahogy neked is.

Es persze lehet, hogy en is valamifele stand-up stilusban adnam elo, nade attol meg a 'problema' letezik. Amit nem ertek, hogy te (ti) csak igy lesopritek az asztalrol, azt mondjatok, hogy ez nem is letezhet, ha valaki nem egybites, mert ez egyszeruen nem igaz.

De mint irtam, szerintem HA-nak teljesen igaza volt auntbessievel szemben. Ti csak elviccelitek az egeszet, aminek akar az is lehet az oka, hogy milyen volt a kapcsolatod apaddal, nadehat talan egy 5 eves gyerek meg nem hivja feregnek az apjat es koltozik kulfoldre.

Csak mondom.

2014.01.19. 19:41:26

@KukorIca: "egyáltalán nem probléma, ha valaki nem a téma szerint szólal meg, és azt is értem, hogy általában maga a poszt megfogalmazása nem tetszett, de akkor nem degradálni kell a témát, hanem leírni, hogy szar a poszt, és attól még mindenki elmondhatja a saját tapasztalatát + az aznapi kaját, időjárást.... kinek mi tetszik."

Egyetértek, abban nincs hiba, hogy az a véleményük, hogy nem tetszik a poszt, vagy őket nem érinti a téma, vagy semmi problémájuk nem volt, hanem az a gondom, hogy minősitik azokat a szülőket, akiknél más a helyzet, és szabály szerüen megbélyegzik őket. Az hogy itt egyesek hirtelen gyermekpszichológiai szakértővé varázsolták magukat, miközben tudtunkra adták, hogy tulajdonképpen nem hisznek ebben a tudományban, "hab a tortán". (akinek nem inge, ne vegye magára)

Matula néne 2014.01.19. 19:46:58

@Kövérmadár [swe]: őszintén sajnálom hogy ilyen volt a gyerekkorod, de pont ezért Neked van választásod, hogy te nem akarsz ilyen ember lenni - és nem is vagy az. Ha belőled a múltad azt váltotta ki, hogy nem akarsz gyereket, ez a magánügyed, ezt mindenkinek tiszteletben kell tartani. De gondolom nem voltál boldog gyerek, hogy úgy bántak veled, ahogy... és nem ez a követendő példa, igaz? Magyarul továbbra is fenntartom, hogy vagy nem kell hozzászólni egy ilyen poszthoz - mivel téged nem érint - vagy inkább pozitívan, hogy más gyermeke ne éljen még véletlenül se semmi hasonlót ahhoz, ami veled sajnos megtörtént. Az én férjemnek is iszonyú nehéz gyerekkora volt, de pont emiatt egy cél vezérli, mégpedig az, hogy az ő gyerekével soha ne történhessen meg az, ami vele, és hogy neki mindene meglegyen (és itt nemcsak az anyagiakra, főleg nem arra gondolok). De nem vitatkozni akarok, elszomorított ami írtál, mert ez valóban nem lehetett könnyű... bocs.

nyuszigonosz 2014.01.19. 20:00:13

@KukorIca: Nos, engem személyesen nem érint a téma. Ezért is nem szóltam hozzá, viszont elolvastam a kommenteket.
És voltak olyan kommentek, ahol azok írtak, akiket érintett a téma és leírták a kiköltözésüket gyerekekkel.

Ezért is írtam - többekközött neked is- aztán ma reggel, hogy érdemben nem szóltok, csak mások kommentjeit nem tartjátok megfelelönek.

morsels (törölt) 2014.01.19. 20:12:30

@nyuszigonosz/D/:
Mert a kommentek tenyleg olyanok, amikor osszejon egy tarsasag arra, hogy jol kirohogjon masokat.

Es persze, lehetnek kemeny gyerekkorok, lehet az is kemeny, hogy valakit a szulei a 70-es, 80-as evekben cipeltek a vilagon keresztul (bar ennel kemenyebbet is el tudok kepzelni), meg azt is el tudom hinni, hogy sokan vannak, akiket a tema nem erdekel barmi okbol kifolyolag (vagy azert, mert nincs gyerek, vagy azert, mert szerinte semmi problema nem volt), de ettol meg ez lehet problema.

Es nem azert, mert valaki egy bites.
Szerintem.

2014.01.19. 20:36:09

@blackhair-lady:
Itt van a TV link a " kezelesi utmutatoval" :) Sok szerencset!:

www.dropbox.com/sh/8gzna34kjubamdr/c9qqDsJNeJ

Erdemes megnezned a magyar konyvek linket is, erdekes konyvek vannak ott is (tudom, hogy szeretsz olvasni) :) Valamelyik este nezegettem a regi harddrive-jaimat, es akkor bukkantam ra egy csomo konyvre, diafilmre, stb. Gondoltam, megosztom egy reszet a Nagyerdemuvel:) Kibovitettem egy jo ebook olvaso programmmal is, ami portable, az az nem kell installalni. Szinte minden formatumot olvas. De a Calibre is "olvas" szinte mindent.
Innen tolthetoek le a konyvek:
www.dropbox.com/sh/65hapvx7t8nxvqk/1Fghlyg_lp

2014.01.19. 20:40:27

@La Pantera:
Szivesen:)
A fentebb emlitett TV linknel a csatornak kozott van sok gyerekeknek valo, magyar nyelvu rajzfilmekkel. Erdemes azt is kiprobalni:)

2014.01.19. 20:53:43

@Turchi:
A 10 evet csak kapasbol irtam:) Inkabb 5 evet kellett volna:) Megnyugodhatsz:)
Azert az altalad emlitett 70% nem keves.
@shakti_rom:
En is ismertem olyanokat, akik az elso evben szetmentek:( Sot, olyat is, aki az elso nap megcsalta a parjat:) De az egy mas tema, "hozatott" asszony volt.

Ezt a valas dolgot csak azert hoztam fel, mert nem csak a gyereket, hanem egy felnott hazastarsat, bejaratott kapcsolatot is megvisel a kivandorlas. Azokrol ne is beszeljunk, akik egyedul vagnak bele:) Azok tudnak csak igazan elveszni:)

blackhairlady 2014.01.19. 21:04:32

@shakti_rom: Nekem sem mukodik amit eddig neztem (valami stream problema), es szeretnem nezni majd az olimpiat.

2014.01.19. 21:10:40

@blackhair-lady:
Van 10 sport-csatorna is a linkek kozott. Az Eurosport2-n valami jegtanc megy eppen:)

2014.01.19. 21:18:55

@shakti_rom:
"Hala kascadel urnak"
Cascabel (kaszkabel)=csorgokigyo:)
Orulok, hogy muxik nalad is a TV:) Nalam neha akadozva jon, bar ritkan nezem, leginkabb a Duna Tv-t vagy az Aljazeera-t:)

blackhairlady 2014.01.19. 21:20:34

@diggerdriver: Digger, nem agyerek akarataval van gond, hanem itt sokan ugy veltek, hogy minek tul bonyolitani a dolgot, tegyuk fel a gyereket a gepre mint a borondunket, hisz a kulonbseg csak annyi, hogy tobb pent fizettunk a helyjegyert ertuk, nem kell vele semmit megbeszelni, majd rajon, hogy nem vakaciora jottunk ha mar becuccoltunk az uj lakasba. Szerinted ez ilyen egyszeru? Nalatok a feleseged sem keszitette fel a fiadat a koltozesre, az esetleges valtozasokra, urambocsa' nehezsegekre?
Azt irtad, hogy nem igen beszeltel angolul amikor kimentetek Angliaba. Emlekszel meg, hogy milyen frusztralo volt amikor nem tudtal kommunikalni az emberekkel, a munkaltatoddal? Most kepzeld el a gyereket amikor reggeltol delutanig ott van az iskolaban, es nem erti mit beszelnek korulotte, nem erti a tanart, a tananyagot. Szerinted hogy erzi magat? Es bizony nagyon sok gyerek nem beszel az erzeseirol, meg ha rendes, torodo csaladban is no fel.
Nagyobb problema ez mint ahogy sokan reagaltak ra, es igen, akinek van gyereke, raadasul erintett is az ugyben, az erosebben reagal ra.
Emlekszel, hogy te milyen vehemensen vedted a te meglatasodat a nokkel kapcsolatos temaban? Es Mirjam is az ovet amikor az indiaikrol volt szo? Ertheto volt, mert erosen erintettek voltatok benne. Itt is ertheto, hogy azok akik itt erintettek, kicsit erosebben reagalnak, es bantonak erzik a lekezelo kommenteket, mert szerintuk a gyerekuk kicsit fontosabb tema lenne mint hogy ki mit foz ebedre.
En el akartam meselni hogy zajlott ez nalunk, de megmondom oszinten, elment a kedvem mar az elejen, elegge mimoza vagyok ahhoz, hogy bato kommenteket kapjak.

Hari Seldon 2 2014.01.19. 21:24:23

@nyuszigonosz/D/:
Szia.
Csak most kerültem gép közelbe, mert most aludtak el a lányok.
Lotaringiába, közel a német határhoz.
Autóval 12 óra Mordor...

blackhairlady 2014.01.19. 21:29:26

@Cascabel: Oh, koszi, koszi, koszi!!!!! Azt is, hogy emlekszel, imadok olvasni:)

nyuszigonosz 2014.01.19. 21:30:32

@Hari Seldon 2: Akkor sok sikert ott!
Akkor neked végig kell autózni egész Németországon.

nyuszigonosz 2014.01.19. 21:37:25

@morsels: Szerintem itt sokat rontott a dolgon maga a poszt. Nem volt jó. Több, mint nem jó, egy gyatra írás volt.

Nem a felvetett probléma nem létezö. Azt viszont mindenki másképp éli meg.

Az egy bites dolgon átsiklottam, nem rémlik, hogy olvastam volna. Igaz, pár kommentet csak érintölegesen futottam át.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 21:38:46

@Cascabel:
Ennek az okát is tudod / sejted?
Engem spec. érdekelne, mert láttam már érdekeseket a környezetemben és nem értem, hogy amikor minden jónak tűnik, mégis mi történik... vagy mégsem olyan jó az a jó?!

A hozatott asszony csalta meg a férfit vagy fordítva? :)

@KukorIca:
Mindenki történetében vannak szebb és kevésbé szép részek. Mások vagyunk, más nézőpontot képviselünk, más hozott anyagból gazdálkodunk.
Néha elgurul a gyógyszer (néha nem is olyan ritkán), sajnálom...

Shanarey 2014.01.19. 21:41:11

@blackhair-lady:

Azt az opciót, azért ne felejtsd, ki ebből, hogy a külföldi iskolarendszer, sokkal befogadóbb, és türelmesebb mint az otthoni rendszer. Itt a gyerek, nem automatikusan idióta, ha aljas módon nem beszéli a befogadó ország nyelvét.

Quercus a favágó 2014.01.19. 21:43:09

Szerintem azok a gyerekek, akiknek hazát/országot kell váltaniuk, úgy érezhetik, mint ha a senki földjén állnának. Már nincsenek otthon, de még nincsenek itthon.

morsels (törölt) 2014.01.19. 21:47:03

@nyuszigonosz/D/:

"auntbessi 2014.01.18. 11:20:07
@Határátkelő: Ja, ezt kifelejtettem. Mar eleve mifele szerencsetlen szulok azok, akik neten kernek arra nezve tanacsot, hogy hogyan mondja meg a gyereknek, hogy kulfoldre koltozik. Bar en szemely szerint nem emlekszem egyetlen ilyen faek egyszerusegu szulore sem, de azert jo, hogy te a nevukben is kitalalsz egy alproblemat es megprobalsz nekik segiteni.
Biztosan szulok millioi orulnek most, hogy vegre a hataratkelon hasznos tippek lesznek arra, hogy Herpeszes Odonkenek, hogyan mondja el 1 bites anyukaja, hogy elkoltoznek, mert 11 eve nyilvan Odont a pinceben tartjak, igy meg nem korvonalazodik nala semmi.
Na, nekem ebbol ennyi eleg volt, mert meg felhuzom magam."

Hari Seldon 2 2014.01.19. 21:47:49

@nyuszigonosz/D/:
Csak Nünberg körül gáz. Egyébként beállítom 130 fölé egy kicsit, és sétakocsikázás, főleg vasárnap, amikor nincsenek kamionok.
Mondjuk mi eddig inkább repültünk, a kiköltözésnél voltunk kocsival. Kétszer is, mert egyszer augusztus elején, hogy a gyerekek megismerjék egy kicsit, majd Balaton, aztán megint kocsi. Azóta csak egyszer voltam amikor kereket cseréltem.

nyuszigonosz 2014.01.19. 21:50:55

@Hari Seldon 2: Vasárnap tényelg jó a pályán lenni itt.
Nürnberg körül majd mindig valami miatt dugó tud lenni.

nyuszigonosz 2014.01.19. 21:52:07

@morsels: Aha. Még a délelött volt akkor.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.19. 21:54:01

@morsels:
És mégis én kaptam ki az egybites anyuka miatt... na szép! :(

Shanarey 2014.01.19. 21:56:10

@QUERCUS:

Ez így van, de amíg a szülőkkel minden rendben, addig a gyerekkel sincs nagy gond. A gyerek saját kicsi világa szülő központú, és ha országot vált, nem a sarki éttermet és a régi haverokat hiányolja elsősorban, és nem is a Magyar kajákat. Erre írtam, ha a gyerek érzi hogy a szülő tudja mit akar.....

nyuszigonosz 2014.01.19. 21:57:12

@Shanarey(SCO): @blackhair-lady:
Így van, ahogy Shanarey írja: söt, mivel sok a különbözö nyelvü bevándorló ( úgy a királyságban, mint itt Németországban is) így további pedagógusok is foglalkoznak a gyerekekkel, míg tényleg megtanulják, értik a befogadó ország nyelvét.

morsels (törölt) 2014.01.19. 22:05:09

@Kövérmadár [swe]:
Hat egyreszt jot nevettetek HA-n, mikor ez a komment megjelent, masreszt meg...

Tudod madar, lehet, hogy minden koloknek, akit most visz ki az apja/anyja kulfoldre, annak csak jobb dolga lehet, mint neked volt gyerekkent...

Nadehat nem arrol van szo, hogy neked, vagy masnak itt milyen gyerekkori problemaja volt es azt hogyan oldotta meg, ugye.

Muscari 2014.01.19. 22:14:55

@Cascabel: De szuper, koszonjuk szepen. Azt hiszem, nehany Merle es Rejto konyvet le fogok tolteni.

A multkor Babette belinkelte az osszes Rejto konyvet, ami elerheto a mek.hu-n, vannak kozte hangos konyvek is. Mar a masodikat hallgatom, a Szoke ciklont. Ennek eleg jo a minosege, de pl. az Eloretolt helyorseg kritikan aluli: kb. minden masodik mondatban hibazik a felolvaso es ki sem javitja magat :-(
Sokszor eszre sem veszi, hogy ertelmetlen a mondat, amit felolvas. Egy Audible-n ilyen nem forduhatna elo.

Nagyon szeretem a hangos konyveket, eredetileg angolul keztem el oket hallgatni, hogy fejlesszem a hallas utani ertest. Aztan rajottem, hogy magyarul is jo moka, mert nem sok idom van olvasni. Amikor van, akkor meg a Hataratkelot olvasom:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 22:18:02

@blackhair-lady:
Nézd, én egyszerű proligyerek vagyok itt ha tetszik ha nem a gyereknek nem osztanak lapot.
Mi két évig készültünk az utazásra, napi téma volt a családban.
Nem, az én fiamat sem az anyja sem senki nem készítette fel. Nem ment el senki pszihomókushoz hogy milyen törést okoz a lelkében.
Tudod a mi köreinkben probléma az amiből problémát csinálunk.
Nem engedhetjük meg magunknak a lelkizést. A feleségem kérdezte a fiamat milyen volt az első nap az iskolában?
"anya nem értettem semmit de nagyon jó volt"
Ennyi. Mit kéne még ezen ragozni?
Nem, nem utaztunk ki előtte feltérképezni a terepet hogy jó lesz e vajon a gyereknek.
Tudod mikor engem három évesen minden nap négy órakor felkeltettek és vittek egy bicikli csomagtartóján nagyapámhoz senki nem készített fel rá és nem végeztek pszichológiai tanulmányokat hogy milyen törést okoz a lelkemben.
Vessetek a mókusok közé de én nem értek egyet ezzel a modern világban elharapózó szemlélettel hogy minden probléma mögött lelki okokat keresünk.
Ami nem öl meg az megerősít (kivéve a medve, mert az megöl)
A honfoglaló magyarok is kikérték a gyerekeik véleményét hogy akkor lebontsuk a jurtát fiam vagy ne?
Lehet mondani rám hogy egy őskövület vagyok. Vállalom.
Azt is vállalom hogy ez a téma habverés. Országváltásnál nem tényező.
Ide lőjetek.

Quercus a favágó 2014.01.19. 22:19:57

@morsels:

Az igazat megvallva, nekem is nehéz gyermekkorom volt. Amikor a homokozóban játszottam, a macska mindig megpróbált betemetni.

jewel79bp 2014.01.19. 22:25:21

Rokon gyerek, Londonban. Egy évesen költöztek, most 3 éves. Angolul nem a legjobban beszél, az óvodában jobb híján időnként verekedéssel intézi el a problémákat. A legrosszabb szerintem, ha a szülő sem beszéli az adott nyelvet. Pl apuka megkapja a multinál az állást angolul, a gyerek meg mehet a holland iskolába. A családtagok nem tudnak segíteni neki a nyelvtanulásban, mert ők sem ismerik a nyelvet. Na az nem egyszerű. Szomszédom orosz, a fia 14 éves, már itt született, mégis, egészen mostanáig holland leckéket vett nyelvtanártól, hogy megfelelő szókincse legyen, mire gimnáziumba megy. Nem egyszerű a külföldre vitt gyerekeknek.

Shanarey 2014.01.19. 22:28:12

@diggerdriver:

Melléd állok, túlélni kell nem nyafogni.

Shanarey 2014.01.19. 22:32:34

@jewel79bp:

Vicces, hogy burkoltan de szépen felvezetted a szülők hülyeségét, vagyis a törés a gyerek életében azon bizonyos "egybites" apukák anyukák okán van, nem pedig azért mert kötelező ennek lennie.

Már többen felvázoltuk, hogy a szülő felelőssége, és megfelelő hozzáállása kell ehhez.

Shanarey 2014.01.19. 22:35:35

@jewel79bp:

Mellékesen a történeteidben a gyerekek is tojnak az egészre, hiszen ott tanulnak és mégsem ismerik a nyelvet. Mások meg furcsamód pont a suli miatt jobban beszélik a befogadó ország nyelvét mint a szüleik.

jewel79bp 2014.01.19. 22:37:32

@Shanarey(SCO): attól még a gyerek éli meg. Érdemes kicsit utánaolvasni pl a Franciaországi bevándorló-problémának. Másod és harmadgenerációs bevándorló fiatalok képtelenek beilleszkedni, valós társadalmi probléma. Nem ezt kérték, nem ők akarták. De ők szívják meg. Tök mindegy, hogy hány bitesek a szülők. Hollandiában is nagyon sok gyerek úgy megy általános iskolába, hogy nyelvi felkészítő csoportba kell járnia - noha már kint született.

Latcho Rom 2014.01.19. 22:46:06

@Cascabel: Most neztuk a Marcsit Erdelyben, keszul is a palacsinta, megeheztunk :)

Nezz bele a Mezzoba, Artebe is, egesz nap kituno koncertek vannak, klassszikus, jazz, balett, a magunkfajta tuliskolzottaknak, nem az egybites foldvajoknak :)))

2014.01.19. 22:48:17

@Kövérmadár [swe]:
Az okokat mar nem keresem, ahany csalad, annyi ok. Egy jo magyar mondas van erre:
" A kutya is jo dolgaban veszik meg " :)
Az elso napon torteno megcsalast a no kovette el, a megerkezesere rendezett partyn, a ferj egyik jo haverjaval. De nincs jelentosege annak, hogy ferfi vagy no volt e az elkoveto.

Shanarey 2014.01.19. 22:49:19

@jewel79bp:

Zseniálisan magyarázol, de nem jó.
Az óvodás gyerek hol a rossebben tanulná az ország nyelvét, ha nem az óvodában, iskolában? A nyelvi felkészítővel meg mi a problémád? Nem törvényszerű hogy ennek így kell működnie?

A másod harmad generációsoknak is a szülei a hibásak, mert átlépték a határt, de csak fizikailag, szellemileg maradtak ahol voltak, így a gyereket is annak megfelelően nevelték. Vagyis egy bites szülők.

Shanarey 2014.01.19. 22:51:55

@shakti_rom:

Pedig a földvájók ásták ki annak a koncert teremnek is az alapját, de ezek szerint, órákat vettél Tökitől, hogyan is kell a világot szemlélni.
:-))

Latcho Rom 2014.01.19. 22:52:25

@blackhair-lady: kabeles interneted van? N em mind birja,a streamelest sajnos, en foleg ezert vettem egy "jobb" szolgaltatot, ha erdekli valamelyik kanadait, a Techsavvyt hasznalom, minden gond nelkul.

tableno 2014.01.19. 22:53:24

@jewel79bp: már egy előző kommentemben említettem, hogy ez a jelenség akkor és azért van, amikor a szülők nem akarnak beilleszkedni a fogadó ország kultúrájába, hanem "gettókban" élnek, egymás között házasodnak, és nem enngedik meg a gyerekeiknek sem, hogy azonosuljanak azzal az országgal, ahol születtek és felnőttek. Tehát a dolog nem szükségszerű, és teljes egészében a szülők felelőssége.

Latcho Rom 2014.01.19. 22:54:38

@Shanarey(SCO): :)) mas dolog kiasni, mas dolog megerteni komplikaltabb zenekek, erzeseket, kerdezd csak meg a hagymadiggert :)))

jewel79bp 2014.01.19. 22:56:19

@Shanarey(SCO): csak az a probléma, hogy pl itt is, sokak szerint ez nem probléma. Ha a gyerek az iskolában a nyelvtanulással van elfoglalva és nem azzal, amit az adott nyelven tanulni kellene, akkor lemarad. Ha lemarad, akkor butább, mint a többi, ha butább, akkor rosdzabb iskolába veszik fel csak továbbtanulni. Ha mindehhez még frusztrált is lesz, agresszív lehet, rossz társaságba keveredhet. Nyilván csak akkor, ha a szülő nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, és magára hagyja a gyereket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 23:00:19

@Shanarey(SCO):
Jobban???
A seggem verném a földhöz örömömben ha fele annyira tudnék angolul mint a fiam.
Érdekes hogy viszont nyilvános helyen nem beszél angolul.
Most már ott tartok hogy ha kell neki valami akkor itt a pénz fiam vedd meg.
A feleségem is jobban beszél mint én csak nem mer.
Én meg ha kell ha nem aki szembejön már szóbaállok vele.
Reggel több mint egy órával előbb megyek dolgozni hogy egy jót beszélgessek a kollégákkal.
A baj az hogy TK2-es szinten vagyok még mindig és egyszerűen kúrva lassan haladok.

tableno 2014.01.19. 23:01:44

@jewel79bp: egy normális képességű gyerek cirka 1 év alatt behozza a nyelvi lemaradását (nulláról indulva!) az iskolában, még gimnáziumi szinten is. Akkor is, ha a szülők nem beszélik azt a nyelvet. Saját tapasztalat.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:02:05

@blackhair-lady:

ide majd nezegess vissza, honapokig volt ingyen, szuper minoseg, kb 10 dollar lesz havonta, 15 magyar csatorna HD-ben. Remelem visszajonnek hamarosan.

europestream.tv/hu/csatornak

jewel79bp 2014.01.19. 23:02:11

@tableno: persze, ez igaz. Bár azért a magyarok is igencsak 'gettósodnak', ha nem is fizikai értelemben, de nyelv, kultúra szempontjából. Aki meg túl könnyen beilleszkedik és hátrahagyja a magyar szokásait, azt meg azért szólják meg. Nem könnyű se a szülő, se a gyerek dolga. Megtartani valamiféle identitást, gyökereket a gettósodás nélkül.

Shanarey 2014.01.19. 23:05:54

@diggerdriver:

Ne aggódj, én is így vagyok ezzel, de nem adom fel.
:-))

@tableno:

Hát ez az amit ő nem akar megérteni. Aki gyerekként nem tudja az adott ország nyelvét elsajátítani, az nem is akarja, akkor ki is a probléma okozója valójában?

nyuszigonosz 2014.01.19. 23:06:10

@diggerdriver: Ha szeretsz beszélgetni, és azthiszem azt szeretsz, akkor beszélgess, amennyit csak tudsz. Többet megtanulsz, mint ha nylevtankönyveket bújnál.
Nem kell félni attól, hogy valamit rosszul mondanál. Ha nem értik, rákérdeznek.
Rádió - TV - hírek , filmek - ez is jó lenne.

2014.01.19. 23:08:53

@shakti_rom:
Nekem Telus van, most teszteltem, download speed 13.7 Mbps (1.7 MB/s) megis neha akadozik a stream.

Shanarey 2014.01.19. 23:09:35

@jewel79bp:

Volt egyszer egy műsor a Németeknél erről ahol a sokad generációs fiatalok csesztették az időseket, miért mentek Német országba ha a nyelvet nem akarják megtanulni rendesen.
Szerinted nem volt igazuk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 23:10:09

@shakti_rom:
Nézd Obeliszk, az hogy te a zenei sznobságodat hogyan éled meg a te dolgod.
Attól én nem fogok hanyatt esni ha egy szinfónikus zenekar közepébe beültetnek egy plöm plöm gitárost Úgymond "formabontó zenei produkciót előadni"
A szar az akkor is szar marad ha felteszik a befőttek közé a polcra.
Aztán jönnek a "műértők" akik levezetik a zenei élmény nagyszerűségét és lenézik azokat akik látják hogy meztelen a király.

Shanarey 2014.01.19. 23:12:20

@shakti_rom:

Ízlések és ficamok, különbözőek, mi ezzel a gond.

Csúnya világ lenne ha mindenki ugyanazt szeretné zenében és másban. Dög unalmas lenne.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:12:29

@Cascabel: ez jo napokon 30 mbit...azt hiszem van techsavvy nyugaton is?

Latcho Rom 2014.01.19. 23:13:28

@Shanarey(SCO): Mirol is beszelunk Sha na na gyerok? /))

Shanarey 2014.01.19. 23:14:18

@shakti_rom:

Na és az én zenei ízlésem sem egyszerű eset.
Ezért nem is mesélek róla.
:-))

nyuszigonosz 2014.01.19. 23:14:29

@jewel79bp: Írod: gettósodnak, mert ha hátrahagyja a magyar szokásait, megszólják.
Ki szólja meg? Kik szólják meg?
Melyik magyar szokást kell hátrahagyni?
Most nem értelek.

Hát másnak élünk? A megszólóknak élünk? Nem. A saját magunknak élünk a saját életünket éljük.

Meg nem tudom elhinni, hogy egy gyerek 14 évig él - születésétöl fogva - egy országban és nem beszéli rendesen az ország nyelvét.

Én nagyon sok bevándorlót ismerek. Igen, olyanokat is, akik sehogy se tanulják meg a nyelvet, mert különbözö okokból nem tartják szükségesnek.
De a gyerekeik, akik itt jártak iskolába, itt tanultak szakmát, vagy már itt születtek, mentek ovodába, iskolába itt, hát azok tökéletesen beszélnek "itteniül" plusz a szüleik/ nagyszüleik nyelvét is.

Shanarey 2014.01.19. 23:15:57

@shakti_rom:

Cavintont javasolnék, ha meg kell kérdezned, és legalább kettőt, hogy el ne felejtsd bevenni, vénember.
:-)))))

Latcho Rom 2014.01.19. 23:16:54

@Shanarey(SCO): Kicsit csapongo vagy, azert erdeklodtem tisztelettel tokikem :))

2014.01.19. 23:18:49

@Muscari:
Szivesen:) Jo olvasast!

tableno 2014.01.19. 23:19:25

@jewel79bp: a magyarok európai nép, tehát kulturálisan nagyon közel állnak a nyugati országokhoz, ellentétben az arabokkal, afrikaiakkal, indiaiakkal, stb. Tehát egyrészt sokkal könnyebb nekünk a beilleszkedés, másrészt a magyarok pont nem a nagy összetartásukról híresek. A régebbi kivándorlási hullámok során sem alakultak ki magyar "gettók", logikusan most sem fognak.

jewel79bp 2014.01.19. 23:19:58

@nyuszigonosz/D/: nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem beszéli a nyelvet. De pl a gimnáziumi felvételin nem találták megfelelőnek a szókincsét, nem tud elég választékosan fogalmazni, stb. A szülők otthon oroszul beszélnek, hétvégén oroszokkal haverkodnak, a nyári szünet első napján elhúznak haza a rokonokhoz és a szünet utolsó napján jönnek haza. A gyerek se a szőke hollandok között nincs igazán otthon, se a muzulmánok között. Egyedüli nem muszlim bevándorló az osztályában. Sehová se tartozik igazán, emiatt barátja sincs sok. Nyilván nem minden gyerek jár így, csak elmeséltem egy gyerek helyzetét, akit történetesen ismerek, mert a szomszédom.

Shanarey 2014.01.19. 23:22:51

@shakti_rom:

Ezt a marhaságot.
:-))))))))
De jól tolta a fickó.

Shanarey 2014.01.19. 23:24:30

@shakti_rom:

Ha ez neked csapongó, akkor azt kívánom neked hogy következő karácsonyra Sámán össze zagyvaságát kapjad meg könyv formában.
:-)))))

blackhairlady 2014.01.19. 23:27:33

@Shanarey(SCO): Nem a befogadasrol beszeltem, hanem magarol a tenyrol, hogy egy arva kukkot nem ert honapokig maga korul a gyerek, es ez nagyon nagyon rossz, meg ha nem is beszel rola. Nem tudom emlekszel-e a koszovoi (vagy valahol a kornyeken levo) posztra, ott leirta a posztolo, hogy mennyire megszenvedte a gyerek. aztan ot is sokan leegybiteztek.

Shanarey 2014.01.19. 23:27:44

@jewel79bp:

Érdekes ahogy érvelsz csupa olyan dolgot mondasz el, amely rohadtul nem ránk, Magyarokra jellemző.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:28:24

@Shanarey(SCO): santana, benson, sokan imadtak, jatszottak a szamait.
Heroin kibaszott vele, tul fiatalon.

blackhairlady 2014.01.19. 23:29:56

@Shanarey(SCO): De nem mindegyik gyerek kisgyerek amikor kikoltoznek. A 9-10 eves mar nem szamit kisgyereknek, es bizony komolyan kell venni, mert a szulonek sem lesz jo ha a gyereken latja, hogy szenved kulfoldon.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:30:13

@Shanarey(SCO): te hol elsz, hany eves vagy, ha mar ilyen kis kozvetlen hangot utottel meg velem?

nyuszigonosz 2014.01.19. 23:31:36

@jewel79bp: Szerintem meg más miatt nem vették fel a gimnáziumba.
És hogy nincs barátja, mert nem szöke holland....
ne már!

jewel79bp 2014.01.19. 23:32:10

@Shanarey(SCO): hm. A gyerek az gyerek. Ez inkább személyiség-, semmint nemzetiségfüggő, szerintem. De ha neked más a tapasztalatod, szerencsés vagy. További sok sikert kívánok akkor.

blackhairlady 2014.01.19. 23:32:45

@Muscari: En az autoban hallgatom, mert sokszor ulok a forgalmi dugoban, es mar unom a radiot. Cascabel segitett talalnom hangoskonyv oldalakat, azokat hallgatom, igy elviselhetobb a vezetes:)

nyuszigonosz 2014.01.19. 23:33:33

@blackhair-lady: Szerintem pont ezért kell, hogy a szülö tudja mit akar. És segítse a gyereke nyelvtanulását. Is.

Shanarey 2014.01.19. 23:33:58

@blackhair-lady:

Kétféle gyerek szenvedi ezt meg.

Az egyik a visszahúzódó, kapcsolat teremtési problémákkal küzdő, ennek a típusnak mindig minden probléma. A másik pedig az osztály egyik vezető egyénisége, akinek újra fel kell másznia arra a bizonyos csúcsra, amelyet, már egyszer megmászott, és eddig le sem jött onnan. Amúgy, a te verziód, az USA beli váltásra igaz valójában, mert az egy nagyon más kultúra, még nyugat Európához mérten is.

jewel79bp 2014.01.19. 23:35:45

@nyuszigonosz/D/: kb kétszer akkora, tenyeres-talpas feketehajú gyerek a feleakkora hollandok között. Ezt viszont át tudom érezni, mert én is nagyon kilógtam anno a tornasorból, csak én más okok miatt. Ez sem mindig könnyíti meg a helyzetet. Na jó éjt mindenkinek, további jó beszélgetést.

Shanarey 2014.01.19. 23:37:02

@shakti_rom:

Hajajj, amit nem akarsz, azt nem látsz, sebaj segítek.

SCO= Skócia
www.45-minden-amiben-aram-van.sco
Ez nem web oldal, hanem információ rólam.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:39:34

@Shanarey(SCO): neztem az elobb, nem mux az oldalad.

Muscari 2014.01.19. 23:39:37

@blackhair-lady: el tudod nekem is kuldeni a linkeket? En elofizettem az Audible-re, az nagyon jo, 8 fontert havonta egy konyvet lehet letolteni es rengeteg fele van fent.

blackhairlady 2014.01.19. 23:39:40

@diggerdriver: Engem sem kerdeztek meg sok mindenrol, es sokszor szar volt. En ezert szeretnem sokmindenben maskent nevelni a gyerekeimet. Nem csak azert kell valtoztatni, hogy anyagilag jobb legyen, henem hogy erzelmileg is. Ami nem egyenlo azzal, hogy mindjart pszichologus velemenyet kerem ki. Nem kell mindjart azt irni, hogy ide lojetek, lehet errol normalis hangnemben is beszelgetni, mint ahogy en is leirtam amit gondolok, es te is normalisan valaszoltal ra, nem Herpeszes Odonkeztel es egybiteztel, ahogy en sem tettem. It az volt a legnagyobb problema, hogy mar az elejen eleg hulye stilusban lesoporek a beszelgetes lehetoseget is az asztalrol, kinek van kedve ezek utan irni akarmirol is.
Amugy orulok, hogy a fiad jol erzi magat.

blackhairlady 2014.01.19. 23:41:19

@Shanarey(SCO): En nem szeretnem ha az en gyerekem csak tul eljen, en szeretnem, ha elvezne is a gyerekkorat amennyire csak lehet.

Shanarey 2014.01.19. 23:41:50

@jewel79bp:

Arra értettem hogy az átlag Magyar ha országot vált, akkor meg akarja tanulni az adott ország nyelvét, persze az ő gyereke sokkal jobb lesz ebben, ez törvényszerű.

Shanarey 2014.01.19. 23:44:20

@blackhair-lady:

A szülőkön és a gyereken is múlik ez a bizonyos túlél vagy netán élvezi is a gyerekkorát, és az ez idő alatt végbemenő országváltást.

A baj az hogy nincs egységes recept, amely minden esetre jó.

blackhairlady 2014.01.19. 23:45:23

@shakti_rom: Nem, nem kabeles, nagyon jo internet. Nem volt gon egeszen a mult ev vegeig, mopst kezdodott valamikor januar elejen amikor a kezilabda meccset akartam nezni. Pedig sem a gepem sem a net nam valtozott. valami silverlight problemat ir ki, de nem ertek hozza, igy nem akarok belepiszkalni a gepbe (adodott ebbol mar problema:)).

33621 2014.01.19. 23:47:47

@Shanarey(SCO): Nekem se jön be az oldalad!

blackhairlady 2014.01.19. 23:48:44

@diggerdriver: Majd meglatogatlak es beszelgetunk:) En nem szoktam megszolni a rosszabbul beszelo magyarokat mint oly sokan teszik (je, mar itt van 3 eve es meg mindig hibazik! felkialtassal), foleg, hogy en sem beszelm hibatlanul (sot) a nyelvet es meg is hasznalom uton utfelen, ha kell ha nem, beszelek:)

blackhairlady 2014.01.19. 23:49:57

@shakti_rom: Koszi, megnezem ezt is. Bar valoszinu mire az olimpia kezdodik fizetos lesz, annyira meg nem erdekel.

jewel79bp 2014.01.19. 23:49:59

@Shanarey(SCO): gondolom, angol vagy német nyelvterületről származik a tapasztalatod. Itt Hollandiában nagyon kevés magyar hajlandó megtanulni hollandul, nagyon sokan angollal/némettel akarnak elboldogulni. Ami a konkrét munkahelyen működhet is, csak nem segíti annyira a valós társadalmi beilleszkedést. Szóval ez (is) országfüggő lehet.

Shanarey 2014.01.19. 23:51:07

@33621:

Nagyon meglepődnék ha működne.
:-)))))

Annak hogy nem jön be több oka van.
Az első, ez nem weboldal, hanem információ rólam, de csak így lehet beírni, mert ha normálisan írom be akkor nem jelenik meg.
SCO országkód még nincs, de ha a Skótokon múlik akkor lesz.

Muscari 2014.01.19. 23:51:41

@blackhair-lady: neked mekkorak a gyerekeid? Illetve mekkorak voltak, mikor kimentetek?

Nalunk nem volt problema, de el tudom kepzelni, hogy ha mondjuk tizeves koraban hozom ki a fiamat, nem mar szinte felnott fejjel jon ki, bizony lett volna gond. Magyarorszagon is volt ugyanis, foleg az altalanos iskolaban. Szoval en igenis megertem, hogy ez sokaknak nagyon nehez, nem itelek el senkit. Illetve azt igen, mikor valakinel tenyleg gond van, de nem hajlandoak foglalkozni vele.

Tudok sajnos anorexias kislanyrol, akivel nem tudnak a szulei mit kezdeni, nem hajlando rendesen enni. Mondjuk igy hirtelen en sem tudom, mit csinalnek...

Shanarey 2014.01.19. 23:53:03

@shakti_rom:

De van, ám ha nem akarsz olvasni akkor sosem tudod meg.
Eme poszton már két kommentben utaltam erre a tényre.

2014.01.19. 23:55:10

@tableno:
Ha foldrajzi ertelemben nem is, de kulturalisan bizony voltak magyar gettok E-Amerikaban, de meg Del-Amerikaban is. Ott magyar kolonianak hivtak. Exanyos sokat meselt rola, o Argentinaban nott fel. Az USA-ban Pennsylvania banyai, vasontodei tudnanak a magyar gettokrol meselni. De meg a 80-as evekben is Torontoban a Bloor street egy resze csak magyar szotol volt hangos, egymast ertek a magyar ettermek, delik. Huuu, micsoda vilag volt az!!:) Ket honap utan el kellett onnan menekulnom, vissza a Vadnyugatra. Kesobb, a 90-es evekben Vanocuverben jot ossze egy magyar kulturalis getto a magamfajtakbol, voltunk vagy 100-an, ha nem tobben, Kanada minden reszebol. Hogy milyen fazonok voltak ott!!! Szerencsere akkor mar nem ittam, igy sikerult tulelnem azt az idoszakot:) Sokan belepusztultak:(

blackhairlady 2014.01.19. 23:55:44

@nyuszigonosz/D/: Pontosan, tudja a szulo, hogy mit akar, de a gyerekkel is beszelni kell, es a koranak megfelelo szinten elmondani neki, hogy mit akar, nem csak magara hagyni, hogy majd belejon, tuleli.

Shanarey 2014.01.19. 23:55:50

@jewel79bp:

Ország és ember függő.
Vagyunk úgy egypáran hogy ha már országot váltunk akkor a befogadó országot megtiszteljük azzal hogy a nyelvét több kevesebb sikerrel, megtanuljuk.

Shanarey 2014.01.19. 23:59:08

@blackhair-lady:

Na az itt a baj, hogy nem az volt az általános vélekedés hogy a gyereknek nem mondunk el semmit, hanem az hogy nincs döntési joga. Ám ezt sokan másként értették.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 23:59:55

@blackhair-lady: Teljesen másképp látjuk ezt a dolgot.
A legtöbb szülő beleesik a "ha már nekem szar volt akkor a gyerekemnek legyen jobb" hibába és egy védőernyőt tesznek a gyerek fölé.
A probléma ott van hogy a gyerek egyszer kikerül a védőernyő alól és olyan pofonokat kap hogy arról koldul.
Számtalan példát tudok erre mondani.
Én azt mondom hogy igenis kapja meg a pofonokat gyerekként.
A védőoltásokat sem 20évesen adják senkinek.

Muscari 2014.01.20. 00:01:04

@blackhair-lady: koszi szepen.
Jo ejt mindenkinek, illetve a tengeren tuliaknak tovabbi jo beszelgetest.

blackhairlady 2014.01.20. 00:02:22

@Shanarey(SCO): Persze, hogy mindketton mulik, nem is allitotta senki az ellenkezojet, csak valami miatt olyan ellenseges hangnem alakult ki mar a nap elejen ami engem nagyon meglepett.
Ennyia csak a Kulfoldon tanulo lany anyukajanak a posztjara jovo reakciok leptek meg, egyszeruen nem ertettem, hoigy hogyan lehet annyira a foldbe dongolni egy anyat akinek csak annyi bune van, hogy buszke a gyerekere. Oda tenyleg nem mertem leirni a velemenyem, mert szerinte a pszichologusnal kotottem volna ki a reakciok miatt:)))))) (Jo, csak tuloztam, de tenyleg szemelyes sertesnek vettem a kommenteket, mert en is ilyen buszke anya vagyok:))

Latcho Rom 2014.01.20. 00:02:51

@Shanarey(SCO): ne@Cascabel: Bodola pld. De azt hiszem o mar elintezte magat otthon piaval itt csak ratoltott.
tudod a grafikus, lemezboritos, a gyurka.

blackhairlady 2014.01.20. 00:06:19

@Muscari: Errol inkabb nem irnek, nem igazan van kedvem beszelni rola. Amugy 10 es 18 evesek voltak, illetve egy 20 eveset otthon hagytam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 00:06:37

@blackhair-lady:
Arra gondolsz aki blogot írt a lányairól?
Jobb hogy nem védted. Szétszedtünk volna:))))))))))))))

Blogot ír a 16 éves lánya MUNKÁSSÁGÁRÓL.
Eszemfaszom megáll.

blackhairlady 2014.01.20. 00:07:42

@Shanarey(SCO): De bizony az elejen volt olyan vicces hozzaszolas, hogy feltesszuk a vonatra, repulore, aztan majd rajon ha leszallt.

Shanarey 2014.01.20. 00:09:56

@blackhair-lady:

Tudom, de ez a vicc kategória volt, mert ilyet az sem csinálna aki írta. Na meg nehéz is lenne egy 4-5 év feletti gyerekkel ezt eljátszani.
Ahogy már írtam a gyerek az gyerek, kicsi vagy nagy, de sosem hülye, csak gyerek.

blackhairlady 2014.01.20. 00:11:36

@diggerdriver: Azt a vedoernyot lehet allitani kulonbozo meretekre. Nem kell megkimelni mindentol, de lehet konnyiteni a nehezsegeken. En nem szeretnem ha az en gyerekem atmenjen azokon a dolgokon amin en atmentem. De nem baj ha kulonbozoen latjuk, attol meg mindkettonk gyereke lehet boldog is es boldogtalan is az eletben. tudom, hogy en egy nagyon eros erzelmu anya vagyok, nekem ok az elsok, meg sajat magamnal is fontosabbak.

blackhairlady 2014.01.20. 00:12:52

@diggerdriver: Igen, rola. Tudom, ezert enm is irtam oda sem, es ma ide sem. nem megyek hazhoz a lof@szert.

blackhairlady 2014.01.20. 00:14:22

@Shanarey(SCO): Viccesen volt megfogalmazva, de a lenyeget tekintve szerintem komolyan gondolta a kommentelo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 00:14:27

@blackhair-lady:
Az a baj hogy az én feleségem pontosan olyan mint te.
Nem győzöm leszaggatni bugy akarom mondani a védőernyőt amit a gyerek fölé tesz:))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.01.20. 00:16:08

@shakti_rom:

Akkor valamit nem jól csináltál.
Sebaj, ennél nagyobb hibád sose legyen.

Shanarey 2014.01.20. 00:26:35

@blackhair-lady:

Ilyen kommentre nem emlékszem ahol ez így volt leírva.

2014.01.20. 00:30:02

@Muscari:
" Tudok sajnos anorexias kislanyrol, akivel nem tudnak a szulei mit kezdeni, nem hajlando rendesen enni. Mondjuk igy hirtelen en sem tudom, mit csinalnek... "
En sem tudtam, amikor kiderult, hogy az ex anorexic:( Nem is hallottam rola, nalunk, proliknal ilyen "uri" betegseg nem igen fordult elo;) Tetezte meg a bajt az is, hogy bulimia es alkoholizmus is kiderult. A legszornyubb az egeszben az volt, hogy mindez a szulok kivandorlasra, kulturajara is volt visszavezetheto: mindent meg kellett enni gyerekkorban, ami a tanyeron volt, addig nem kelhettek fel az asztaltol. Egy hanyas kaja utan megkonnyebulest hozott, amit megszokott a gyerek kesobb. Sok sok beszelgetes, kiserletezes, valassal valo fenyegetes utan a rendszeres uszas segitett. Rendbejott. De hogy mit szenvedtem addig, nem kivanom senkinek. Utana kirugott:) A mor megtette kotelesseget, a mor mehet:) Tuleltem:) De engem meg egyszer nem paliznak be, az biztos!!!:)

2014.01.20. 00:42:14

@shakti_rom:
Oh, a Bodola Gyuri egy angyal volt a tobbihez kepest:) Pont a napokban talaltam meg nehany videot, fenykepet rola. Meg most sem hiszem el, hogy elment:(

Matula néne 2014.01.20. 00:46:31

@Kövérmadár [swe]: az az igazság, hogy auntbessi olyan szinten kiakasztó volt, hogy az nekem már a reménytelen kategória... az ilyennel nem vitatkozom. Téged, Benneteket azonban eredendően kedvellek, csak sokszor tényleg nem értem a reagálásotokat. Csak két gyors példa, bár arra egyáltalán nem emlékszem, hogy te ott mit reagáltál.... az egyik egy anyuka, aki egy évre Magyarországra hozta a gyerekét Amerikából: elolvastam a posztot és iszonyúan feldühített a magyar bürokrácia végtelen szánalmassága + nem igazán értettem az anyukát hogy Amerikából mi a bánatnak hozza ide a gyerekét, de ez persze a magánügye. Erre mi történt? Mindennek el lett mondva, le lett hordva.... emlékszem ott is megírtam a kis kommentemet, de aztán nem küldtem el. A másik, Angliából írt egy srác (Béla, a raktáros) annyira önelégült, beképzelt posztot, sütött az egészből a fennhéjazás, erre diggerdriver kivételével mindenki az egekig magasztalta a gyereket, hogy csak így tovább, jó poszt stb. El is gondolkodtam, hogy most akkor velem van a baj??? Ennyire??? 100 szónak is 1 a vége, rád biztos azért reagál mindenki jobban, mert "ismerünk" már valamennyire, és talán ti nem érzitek, de pont azért mivel ennyi ember olvassa HA-t, van felelősségetek abban, hogy mit írtok...... rengeteg, szerintem sok ezer ember áll komoly váltás előtt, mivel itthon reménytelen a helyzet. A sok ezer embernek különböző a végzettsége, az egyéb tudása, az élethez, a váltáshoz való ereje, és olvassa a HA-t, reményt, erőt merít belőle (ha nekik sikerült, nekem is fog).... ezért nem mindegy mit írtok!!!!

Latcho Rom 2014.01.20. 00:55:12

@Cascabel: haveromnal dolgozott az utolso eveiben

adg 2014.01.20. 01:15:23

@diggerdriver: "Mi két évig készültünk az utazásra, napi téma volt a családban.
Nem, az én fiamat sem az anyja sem senki nem készítette fel."
Tehat felkeszitettetek. :) Tudott rola, tudott utananezni amennyire akart, meg tudta beszelni masokkal. stb. Nem derult villamcsapas volt neki.
Gondolom, ha felmerult benne valami kerdes, akkor nem mondtad neki, hogy "Csitt eltartott, neked nem osztunk lapot!"
Teljesen normalis, szulotol elvarhato modon csinaltatok.

Szerintem nem sokan gondoltak a hozzaszolok kozul, hogy a gyereknek kell elozetes terepszemle alapjan donteni barmiben is, vagy pszichologus kell neki mindenkeppen.

Amennyire latom, inkabb fogalmazas es stilusbeli kulonbsegek vannak foleg a hozzaszolasok kozt, tartalmilag nem olyan tavoliak.

2014.01.20. 01:45:00

@shakti_rom:
Ezek szerint hallottal rola? Jo fej srac volt. Itt tanult meg dolgozni Kanadaban. A haverjai is fazonok voltak, ugy az otthoniak mint az itteniek. En hetekig laktam naluk, amikor nem volt lakasom. Halala elotti este is bementem a korhazba meglatogatni, mar orai voltak hatra, eszmeletlen volt es a haverja, a Karsai probalta a sort a szajaba onteni:( Ki volt a haverod, akinel dolgozott? Par festo vallakozot en is ismertem.

blackhairlady 2014.01.20. 04:33:28

@diggerdriver: Mi anyak mar csak ilyenek vagyunk:) De nem baj ez, ti meg mashogyan szeretitek a gyereket amit ok is ereznek, es tisztelik erte apat:)

tableno 2014.01.20. 07:37:24

@Cascabel: szerintem ezek nem igazi gettók voltak, mert egy-két generáción belül beolvadtak a többségi társadalomba, nem házasodtak kizárólag egymás között, stb. Az, hogy ismerték egymást és összejártak, még nem gettó. Azt tényleg "kolóniának" hívják, és az expateknél is megvan ugyanúgy.

tableno 2014.01.20. 07:47:16

@KukorIca: Azért azt rendszeres olvasóként észtevehetted volna, hogy itt nincs olyan, hogy "ti". A törzskommentelők véleménye sem mindenben egyezik, az általad emlegetett posztok például erősen megosztották a társaságot. Amúgy neked sem tiltotta meg senki, hogy elmondd a magadét, "törzskommentelő" sem úgy lesz az ember, hogy kap egy dízoklevelet, hanem hogy mindenbe belepofázik! :) Igaz, akkor már neked is "felelősséget" kell vállalnod a véleményedért, amihez kell némi (kevés) kurázsi...

Muscari 2014.01.20. 10:44:49

@Cascabel: reszvetem es teljesen megertelek :-(

Muscari 2014.01.20. 10:48:25

@blackhair-lady: semmi baj, nem akatam az eletedben vajkalni :-)

mommmmo 2014.01.20. 11:25:01

Sziasztok, oszinten, en sem ertettem itt az ellenseges reakciokat.
Jo, a pszichologus eleg hulyesegeket ir, de miert nem lehet a temarol beszelgetni?
Hataratkelo, szerintem ne vedd magadra, ontudatlanul is darazsfeszekbe nyultal, ez ugyanaz, mint a szoptatosforumok, az az erzesem. Mindenki a leheto legjobbat akarja a gyerekenek, es ha valaki felhoz egy temat, ami azt ERZEKELTETHETI, hogy megsem a legjobbat tette, akkor voros posztot lat.
Lasd Le Lechte liga tanacsai, amikor csak arrol irnak, hogy kell szoptatni, az osszes, nem eleg tejmiriggyel rendelkezo no tamad, mert, hogy "szaranyaztak" pedig dehogy, csak elmondtak, hogy pl merre tartsd a gyerek fejet harap.
Na mindegy, boccs mindenkitol, de en teljesen erre asszocialtam az ellenseges reakciokbol.

Amugy pedig nincs nagy jelentosege se a 2 evig torteno szoptatasnak, se a kulfoldre koltozesnek, ugyis csak a harmonia szamit, de beszelni miert ne lehetne rola.

mommmmo 2014.01.20. 11:51:02

@tableno: :))) ez egyebkent nem egy magyar sajatossag. Egyszer olvastam egy tok erdekes Le Lechte cikket arrol, hogy hogyan lehet orokbefogadott gyereket szoptatni (mert dobbenetes modon lehet, a tejtermeles beindulhat csak stimulaciora). NNNNA mi volt alatta? Egy orjongo kommentfolyam noktol, hogy ja, ha nem csinaljuk szaranyak vagyunk mi?? Na mindegy, jo latni, hogy ferfiak agya is be bir gozolodni a "nem vagyok eleg jo szulo" temakorben:)))

blackhairlady 2014.01.20. 15:26:33

@mommmmo: Ez nagyon jo komment volt Momo, ritkan szolsz, de akkor nagyon igazat:) Remelem jol vagytok a picikeddel!:)

blackhairlady 2014.01.20. 15:27:21

@Muscari: Nincsenek nagy titkok, csak a kedvem ment el amikor egybitezett a bessi, most meg mar nem latom ertelmet.

tableno 2014.01.20. 15:38:19

@mommmmo: "Na mindegy, jo latni, hogy ferfiak agya is be bir gozolodni a "nem vagyok eleg jo szulo" temakorben:))) " - hajjaj, ne is mondd!

2014.01.20. 16:40:33

@mommmmo: "Jo, a pszichologus eleg hulyesegeket ir"

De épp ez az, a pszichológus nő egyáltalán nem mondott hülyeségeket, amiről beszél, azok általános jelenségek, és nagyon is léteznek. A tanácsait nem lehet ráhúzni mindenkire mint egy kabátot, és IRL egy pszichológus négyszemközt foglalkozik egyedi esetekkel. Nyilván csak az fogadja meg a tanácsot, akinek épp szüksége van rá, vagy az jár szakemberhez, akinek tényleg gondja van, de érthetetlen, hogy ez miért zavar mást, akinek nincs.

Az meg még érthetetlenebb, hogy miért nem lehet egy ilyen fórumon közzétenni egy esetleges negativ tapasztalatot, miért kell "észérvekkel" bebizonyitani, hogy hát az nem is lehetett úgy, vagy hogy az a szülő "egybites", vagy "nem értelmes", meg a gyerek már amúgy is fura lehetett, stb. Abban igazad lehet hogy néhányan itt személyes sértésnek vették az egész témát, hogy miért, arról nekem is megvan a teóriám...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 20:48:15

@cougarcat:
"A tanácsait nem lehet ráhúzni mindenkire mint egy kabátot, "

Hahá! Volt már rajtad télen 2 számmal nagyobb kabát? :) Az sem sokra jó :D

2014.01.20. 21:09:14

@Kövérmadár [swe]: :)
Nem volt, nem állna jól rajtam! :) De ami nekem két számmal nagyobb, az másnak pont a mérete lehet. Többféle méret van és többféle kabát is. És a kabát szerencsére a legtöbb esetben csak "átmeneti", nem kell a végtelenségig hordani. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 20:25:04

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: "Pont par napja irtam Charlie egyik kommentjere az angolos posztban:
"Szerintem sok magyar meglepodne, amikor itt beszelgetek angol/ausztral/st kollegakkal. Nekik ez tok termeszetes. 2 ev Katarban? Menjunk, jon a csalad is. / Egy project Ausztraliaban? Lesz idom bejarni a szabim alatt es hetvegente az orszagot. / Meguntam, hogy minden delutant es a hetveget strandon toltok es unom a szorfolest? Angliaban lenne par kivalo lehetoseg. Kicsit mashogy gondolkodnak..."

Mindig is voltak olyan emberek, akiknek a vándorélet nem okozott gondot, belőlük lettek a diplomaták, utazó kereskedők, tengerészek. De nem véletlen, hogy a többség 'röghöz kötött'. A gyökértelenség, ha nem is látszik, szerintem több emberre van negatív hatással, mint nem. Ma már ritka, hogy a gyerekkori barátságok felnőtt korban is kitartanak, vagy akár a középiskolai barátságok is. Talán még az egyetemen kötöttek maradnak tartósak, de ott már az érdek is látszik. Persze haverok lehetnek 10 országból is, de az nem ugyanaz. Ez a nagy mobilitás-mánia talán nem lehet oka az emberi kapcsolatok kiüresedésének? Hiszen miért is ölnénk energiát egy igazán mély, tartós barátság, vagy akár rokoni kapcsolat kialakításába, fenntartásába, ha bármikor elszakíthatjuk a köteléket. Nyilván vannak eszközök a kapcsolattartásra, de hát mindenki tudja, hogy az idő függvényében azért kihűlnek a dolgok...
Én gyerekkoromban hét különböző helyen laktam, négy általános, három középiskolába jártam. Mindenhol gyorsan beilleszkedtem. De csak egy barátom van, akivel mindenben számíthatunk egymásra.

Latcho Rom 2014.01.21. 20:29:08

@cougarcat: az en teoriam az hogy magukra sincs eleg lelki energiajuk nemhogy a kolkokere az elso nehez evekben.
Igy megy minden a szuperego szonyege ala, s csendben rohad..

2014.01.21. 21:13:49

@shakti_rom: Azt hiszem igazad van. És már itt is irdogálnak arról, hogy nem figyelünk eléggé oda a bevándorló gyerekekre. Az ő problémáik elvesznek a szülőkéhez képest. A legtöbb gyerek a felszinen nem mutat ki semmit de az nem biztos hogy igy is éli meg. Persze nem lesz belőle rablógyilkos vagy elmebeteg, de esetleg hosszú távon lesz ideges, szorongó, munkamániás, vagy over achiever, stb. stb.. Nem törvényszerü persze, de mégis előfordul.

2014.01.22. 06:25:31

@shakti_rom: @cougarcat: Persze van többféle szülő. Elhihetitek, nekem a gyerek az első mindig. Magamra valóban nincs elég energiám, de a gyerekre igen. Semmi nem megy a szőnyeg alá, és nem rohad csendben a probléma. Ettől persze máshol még lehet így. A legtöbb gyerek igenis mutatja a felszínen hogy gondja van, csak észre is kell venni a szülőnek. Amikor a gyerek belép az ajtón már tudom az arckifejezéséről hogy történt-e valami aznap. Semmi rosszabb nem történik a külföldre menő gyerekekkel ami otthon ne történhetne meg. Viták elkerülése végett mindent amit leírtam az nálunk van és mindezek ellenkezője, amit ti is írtatok, az is igaz. Kérdés, mi a valós arány a két helyzetben? Én nem tudhatom hiszem csak az enyémet látom. Van gondunk rengeteg. Otthon is volt, de nem több mint itt.

2014.01.22. 06:54:46

@Turchi: Én gyerekekkel, családokkal dolgozom - bevándorló családokkal is, első vagy másod generációsokkal, több mint egy évtizede, igy én hosszabb távon és kicsit szélesebb értelemben tudtam ezt a dolgot megfigyelni. Az Észak-Amerikába érkezőkre jóval nagyobb a kultúrsokk hatása, sokszor az újrakezdés, beilleszkedés is nehezebb, hosszabb folyamat.

Egy percig sem kétlem hogy nálad úgy van, ahogy mondod, én nem szülői kritikának szánom, amit irtam! :) De úgy érzem hogy azok a szülők és gyerekek is megérdemelnek egy kis empátiát, akiknél nem igy játszódott le az egész.

2014.01.22. 07:15:20

@cougarcat: Én is gyerekekkel, családokkal dolgoztam 17 évig mint tanár, bevándorló családokkal is, így majd 2 évtizede volt alkalmam megfigyelni a problémájukat. Persze ez nem verseny, ki látott többet, ki dolgozott olyanabb helyeken, elfogadom, van tapasztalatod a témában, ami az írásaidból eddig is kiderült. 7 éve külföldön vagyok és tovább folytathatom az ilyen családok megfigyelését, köztünk magunkat is. Én Afrikában lesem a dolgokat, gondolhatod, micsoda különbségek egy európainak, de bármilyen más kontinensről származóknak is. Nem vettem kritikának amit írtál, mért is venném annak, sőt sokszor én is úgy érzem, segítségre van szükségem. Minden gyerek megérdemli a segítséget mindenhol, különösen a speciális helyzetekben. Ez is igaz. Csak ilyenkor mindig eszembe jut az a sok kis csóri gyerek otthon, akiknek ennél sokkal súlyosabb problémájuk van mint a beilleszkedés. Örülök hogy írtál :-)

2014.01.22. 18:51:01

@Turchi: Köszi a magyarázatot, és örülök hogy nem bántottalak meg. :) Kb. egy hónapja odakiváncsiskodtam a blogodra és egy jópár posztot átnéztem. Ide ritkán jössz pedig érdekes dolgokról irsz és legtöbbünknek lövése nincs arról a világról. Ez felhivás keringőre. :)

"Csak ilyenkor mindig eszembe jut az a sok kis csóri gyerek otthon, akiknek ennél sokkal súlyosabb problémájuk van mint a beilleszkedés."

Ez nagyon igaz, minden problémát perspektivába lehet tenni.

2014.01.22. 19:10:00

@cougarcat: @diggerdriver: is hívott már keringőre DD! Mostanában egyre gyakrabban járok ide amióta valamennyire szűrték a hozzászólókat, értelmesebbek a viták is. Nem vagyok egy megbántódós típus, csak nem felejtek :-). Szóval én most is csak azt tudom mondani hogy aki kíváncsi a részletekre, nézzen bele a blogba,de nem szívesen írnék más blogjába posztot. Ezt diggernek meg is indokoltam, nem mintha nagyon érdekelné :-), (imádom a pasit különben). Van a blogírásnak egy kötelező menete, mégpedig hogy el kell olvasni a negatív hozzászólásokat is. Ehhez meg nekem mostanában nincs kedvem, nagyon zajlik az élet itt és nem túl vidáman, nekem most ennyi elég. A mostani poszt nálunk fordított értelmű, mégpedig hogyan magyarázzuk el anyádnak, (apa és fia) hogy most itt kell kibírni! Na innentől nem vagyok hiteles, inkább csak röhejes DD.

2014.01.22. 19:23:59

@Turchi: Értem, és megértelek - bevallom, én még blogot se kezdenék, mert már előre látom, milyen megjegyzések jönnének, amitől a falnak másznék!:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 22:21:49

@Turchi:
Engem csak az érdekel hogy írd meg a posztot. Egyrészt mert jól írsz, másrészt meg ebből az aspektusból még nem olvastunk posztot.
Addig nem kapacitállak amíg rendbe nem jöttek a dolgaid.

2014.01.23. 04:24:40

@diggerdriver: Nem nyugszik ez az ember! D Hiába, ez az előrejutás ára. Mellesleg nálunk a dolgok soha sincsenek rendben. Na ebből az aspektusból még biztos nem írtak posztot. Már látom a válaszokat, ha annyira utálsz ott lenni, mért nem húzol a pi..ba? És félig igazuk is van. A másik felét meg nem értik, vagy nem tudják. Miután mindent leírtam, mit írhatnék még? Nem lenne ildomos másolással összekoppintani a posztot. Amíg gondolkodom, nézegessétek a Képes blogomat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása