oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 18. 06:51,  Hogyan mondjuk meg a gyereknek? 450 komment

2014. január 18. 06:51 Határátkelő

Hogyan mondjuk meg a gyereknek?

Noha fel lehet építeni a várakozást, és ez egy ideig jól is működik (személyes tapasztalat), amikor eljön a pillanat, hogy tényleg költözni kell, sokszor nehéz egy ilyen gyökeres változást elfogadtatni a gyerek(ek)kel. Különösen, ha mindehhez országot is váltunk, nem is beszélve a nyelvről.

család_2.jpg

Kezdjük egy (szerintem legalábbis) tévhittel: eléggé elterjedt nézet, hogy a gyerekek sokkal könnyebben beilleszkednek, mint a felnőttek. Nem csak én gondolom ezt tévedésnek, korábban ezt nyilatkozta a blognak is egy, a határátkeléssel foglalkozó pszichológus, Dr. Cathy Tsang-Feign.

Ő mítosznak tartja, hogy a gyerekekre ne hatna a költözés: „Valójában nem nagyon van beleszólásuk abba, hogy akarnak-e költözni, vagy sem, így aztán a szülőknek kell kifejezetten érzékenyen reagálni a gyerekekre és plusz támogatást adni nekik a költözés alatt és után.

Azt tudom tanácsolni, hogy ha lehetséges, akkor a határátkelést még a gyerek 9 éves kora előtt ejtsük meg. A kamaszkorban ugyanis szociálisan már nehezebb a helyzetük, ebben az időszakban stabilitásra és erős társadalmi kapcsolatok kiépítésére van szükségük. Komoly megpróbáltatást jelenthet számukra, ha ebben a korban szakítjuk ki őket a családi és baráti környezetből. Egy tinédzser esetében pedig még nehezebb a helyzet."

Sok szempontból tehát az a legegyszerűbb, ha a gyerek (vagy gyerekek, de most maradjunk az egyes számnál) még egészen pici, hiszen ekkor még jóval vékonyabb körülötte a szociális háló. Természetesen mondjuk a nagyszülőkkel ritkábban találkozni neki sem lesz könnyű, de ilyenkor azért még jóval gyengébbek a baráti kapcsolatok, mint nagyobb gyerek esetében.

Az igazán nehéz helyzettel (mint azt Dr. Cathy Tsang-Feign is írta) a már nagyobb gyerekeknél szembesülhetünk, egy tinédzser pedig akár úgy is érezheti, hogy gyökerestül fordítják fel az életét, elszakad a barátaitól (ne adj Isten a szerelmétől), és a megszokott környezettől.

Nem kérdés tehát, hogy fontos vele, velük mindezt átbeszélni, lehetőleg minél többet beszélgetve megértetni velük, mi miért történik, mi vár majd rájuk, és még sorolhatnám. Nyilván köztetek is akadnak jó páran, akik szembesültek ezzel a helyzettel, így nagyon várom majd a kommenteket, de addig is pár jó tanács, amit egy határátkeléssel foglalkozó blogon találtam.

Dolgozzuk fel együtt a költözést!

Mindenképpen kell, és ha lehet, akkor sokat kell beszélgetni arról, mi is vár rá az új otthonában. Noha szerintem nem szabad álomképet festeni, de fontos, hogy pozitívan, várakozással nézzen a költözés elé.

A módszer persze erősen korfüggő, de érdemes kreatívnak lenni: egészen kis gyerekeknél akár ki is találhatunk olyan karaktereket, akikkel hasonló történt, a vizualitás (báb, rajz, stb.) kifejezetten fontos lehet. Kicsit nagyobbaknál kereshetünk költözésről szóló könyveket, vagy ha találunk, olyan történeteket, amelyeknek szereplői másik országba költöztek – szerintem az sem baj, ha a neten keresgélünk, még ha adott esetben rögtönözni, vagy fordítani is kell.

A még nagyobbakkal pedig leülhetünk az internet elé, a Google Maps segítségével szét is nézhetünk az új környéken, így nem lesz minden teljesen ismeretlen, amikor megérkezünk.

Mi vár rá az új helyen?

Szerintem ez mindenkinek (felnőttnek is...) az egyik legnagyobb félelme, az ismeretlen, hogy nem tudjuk, mi vár ránk, amint kikerülünk a megszokott köreinkből. Meg kell találni a sarki fűszerest, az ízlésünknek legjobban megfelelő hipermarketet, az orvost, és még sorolhatnám – azaz fel kell építenünk egy teljes életet.

Nyilván egy gyerek esetében mindez ugyanígy, vagy még erőteljesebben jelentkezik, hiszen be kell illeszkednie egy új iskolába (egy olyan országban, ahol mégis csak idegen), rengeteg új tapasztalat várja, szóval gyerekként én biztos tartanék mindettől.

Megkönnyíthetjük a helyzetét, ha kicsit utánanézünk a környéknek és az iskolának, és elmondjuk neki, milyen új dolgok várnak rá, ami a jelenlegi iskolájában nincs, vagy milyen olyan tevékenységet végezhet majd, amire eddig nem volt módja. Akár egy nagyobb (vagy külön) szoba, nagyobb kert, stb. is várakozást kelthet és segíthet.

A család és a barátok

Nyilván nem szabad irreális várakozásokat kelteni, de enyhítheti a kezdeti szorongást, ha tudja, hogy a család (nagyszülők, unokatestvérek, stb.) vagy valaki a baráti társaságából nem sokkal a költözés után meg tud majd minket látogatni.

Akár be is vonhatjuk a tervezgetésbe: mi lesz majd, ha jönnek a nagyiék, hol alszanak, hova megyünk el velük (ezt akár a neten szétnézve is meg lehet tervezni), stb.

Aztán beszélgethetünk arról is (pláne, ha már kint vagyunk), hogy életük mely részét szeretnék leginkább megmutatni, a kedvenc helyüket, cukrászdát, éttermet, bármit.

Hosszan lehetne még ragozni, de majd ragozzátok ti, ennyi tapasztalatot máshol amúgy sem lehet összegyűjteni, de szerintem egy dolog fontos: a pozitív hozzáállás, és a határátkelés, mint egy új kezdet, egy nagy lehetőség megmutatása.

Legyünk őszinték, beszéljünk arról is, ami rossz lesz benne, hiszen a gyerek csak kicsi, de nem buta, pontosan tudja, hogy távol lesz a barátaitól, rokonaitól, de ha őszintén beszélünk vele, azt értékelni fogja, és sokat segít neki?

Megszenvedték az idegenségüket

A poszt végére hadd írjak egy konkrét példát is, méghozzá egy decemberi macedóniai posztból, melynek szerzője, Attila és felesége három gyerekkel vágott neki a Balkánnak.

Azt írta, hogy a gyerekek „nagyon is megérezték és megszenvedték az idegenségüket és a másságukat. A helyi gyerekek többsége tényleg nyitott és befogadó, mégis volt egy-két olyan, aki talán csak udvarlásból, játékból, de beszólogatott nekik, hangosan nevetett a hibáikon, vagy egyszerűen csak a többiek előtt javította ki őket. Ilyenkor a mi gyerekeink sírdogáltak, haza akartak költözni és egy hétig nem szólaltak meg macedónul.

(...) egy év után már nagyjából jól tudtak, még ha az iskolában azért voltak is nehézségeik. Matek, nemzeti irodalom és a többi egy idegen nyelven – ehhez nagyon biztos tudás kell.

A legkisebb 3 évesen elkezdett egy szintén átlagos, állami ovit. Ő igazán még most sem tudja a nyelvet, de beszél-beszél, mondja, amit tud. Eleinte neki is durva volt a helyzete: nem tudott az óvónővel se kommunikálni, nem tudta elmondani, ha fájt a hasa, ha nem ízlett neki az étel, ha WC-re kellett menni, szóval a legalapvetőbb dolgokat sem."

Nektek mi a tapasztalatotok?

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: költözés gyerek pszichológia Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr265767980

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.01.19. 23:08:53

@shakti_rom:
Nekem Telus van, most teszteltem, download speed 13.7 Mbps (1.7 MB/s) megis neha akadozik a stream.

Shanarey 2014.01.19. 23:09:35

@jewel79bp:

Volt egyszer egy műsor a Németeknél erről ahol a sokad generációs fiatalok csesztették az időseket, miért mentek Német országba ha a nyelvet nem akarják megtanulni rendesen.
Szerinted nem volt igazuk?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 23:10:09

@shakti_rom:
Nézd Obeliszk, az hogy te a zenei sznobságodat hogyan éled meg a te dolgod.
Attól én nem fogok hanyatt esni ha egy szinfónikus zenekar közepébe beültetnek egy plöm plöm gitárost Úgymond "formabontó zenei produkciót előadni"
A szar az akkor is szar marad ha felteszik a befőttek közé a polcra.
Aztán jönnek a "műértők" akik levezetik a zenei élmény nagyszerűségét és lenézik azokat akik látják hogy meztelen a király.

Shanarey 2014.01.19. 23:12:20

@shakti_rom:

Ízlések és ficamok, különbözőek, mi ezzel a gond.

Csúnya világ lenne ha mindenki ugyanazt szeretné zenében és másban. Dög unalmas lenne.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:12:29

@Cascabel: ez jo napokon 30 mbit...azt hiszem van techsavvy nyugaton is?

Latcho Rom 2014.01.19. 23:13:28

@Shanarey(SCO): Mirol is beszelunk Sha na na gyerok? /))

Shanarey 2014.01.19. 23:14:18

@shakti_rom:

Na és az én zenei ízlésem sem egyszerű eset.
Ezért nem is mesélek róla.
:-))

nyuszigonosz 2014.01.19. 23:14:29

@jewel79bp: Írod: gettósodnak, mert ha hátrahagyja a magyar szokásait, megszólják.
Ki szólja meg? Kik szólják meg?
Melyik magyar szokást kell hátrahagyni?
Most nem értelek.

Hát másnak élünk? A megszólóknak élünk? Nem. A saját magunknak élünk a saját életünket éljük.

Meg nem tudom elhinni, hogy egy gyerek 14 évig él - születésétöl fogva - egy országban és nem beszéli rendesen az ország nyelvét.

Én nagyon sok bevándorlót ismerek. Igen, olyanokat is, akik sehogy se tanulják meg a nyelvet, mert különbözö okokból nem tartják szükségesnek.
De a gyerekeik, akik itt jártak iskolába, itt tanultak szakmát, vagy már itt születtek, mentek ovodába, iskolába itt, hát azok tökéletesen beszélnek "itteniül" plusz a szüleik/ nagyszüleik nyelvét is.

Shanarey 2014.01.19. 23:15:57

@shakti_rom:

Cavintont javasolnék, ha meg kell kérdezned, és legalább kettőt, hogy el ne felejtsd bevenni, vénember.
:-)))))

Latcho Rom 2014.01.19. 23:16:54

@Shanarey(SCO): Kicsit csapongo vagy, azert erdeklodtem tisztelettel tokikem :))

2014.01.19. 23:18:49

@Muscari:
Szivesen:) Jo olvasast!

tableno 2014.01.19. 23:19:25

@jewel79bp: a magyarok európai nép, tehát kulturálisan nagyon közel állnak a nyugati országokhoz, ellentétben az arabokkal, afrikaiakkal, indiaiakkal, stb. Tehát egyrészt sokkal könnyebb nekünk a beilleszkedés, másrészt a magyarok pont nem a nagy összetartásukról híresek. A régebbi kivándorlási hullámok során sem alakultak ki magyar "gettók", logikusan most sem fognak.

jewel79bp 2014.01.19. 23:19:58

@nyuszigonosz/D/: nem azt mondtam, hogy egyáltalán nem beszéli a nyelvet. De pl a gimnáziumi felvételin nem találták megfelelőnek a szókincsét, nem tud elég választékosan fogalmazni, stb. A szülők otthon oroszul beszélnek, hétvégén oroszokkal haverkodnak, a nyári szünet első napján elhúznak haza a rokonokhoz és a szünet utolsó napján jönnek haza. A gyerek se a szőke hollandok között nincs igazán otthon, se a muzulmánok között. Egyedüli nem muszlim bevándorló az osztályában. Sehová se tartozik igazán, emiatt barátja sincs sok. Nyilván nem minden gyerek jár így, csak elmeséltem egy gyerek helyzetét, akit történetesen ismerek, mert a szomszédom.

Shanarey 2014.01.19. 23:22:51

@shakti_rom:

Ezt a marhaságot.
:-))))))))
De jól tolta a fickó.

Shanarey 2014.01.19. 23:24:30

@shakti_rom:

Ha ez neked csapongó, akkor azt kívánom neked hogy következő karácsonyra Sámán össze zagyvaságát kapjad meg könyv formában.
:-)))))

blackhairlady 2014.01.19. 23:27:33

@Shanarey(SCO): Nem a befogadasrol beszeltem, hanem magarol a tenyrol, hogy egy arva kukkot nem ert honapokig maga korul a gyerek, es ez nagyon nagyon rossz, meg ha nem is beszel rola. Nem tudom emlekszel-e a koszovoi (vagy valahol a kornyeken levo) posztra, ott leirta a posztolo, hogy mennyire megszenvedte a gyerek. aztan ot is sokan leegybiteztek.

Shanarey 2014.01.19. 23:27:44

@jewel79bp:

Érdekes ahogy érvelsz csupa olyan dolgot mondasz el, amely rohadtul nem ránk, Magyarokra jellemző.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:28:24

@Shanarey(SCO): santana, benson, sokan imadtak, jatszottak a szamait.
Heroin kibaszott vele, tul fiatalon.

blackhairlady 2014.01.19. 23:29:56

@Shanarey(SCO): De nem mindegyik gyerek kisgyerek amikor kikoltoznek. A 9-10 eves mar nem szamit kisgyereknek, es bizony komolyan kell venni, mert a szulonek sem lesz jo ha a gyereken latja, hogy szenved kulfoldon.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:30:13

@Shanarey(SCO): te hol elsz, hany eves vagy, ha mar ilyen kis kozvetlen hangot utottel meg velem?

nyuszigonosz 2014.01.19. 23:31:36

@jewel79bp: Szerintem meg más miatt nem vették fel a gimnáziumba.
És hogy nincs barátja, mert nem szöke holland....
ne már!

jewel79bp 2014.01.19. 23:32:10

@Shanarey(SCO): hm. A gyerek az gyerek. Ez inkább személyiség-, semmint nemzetiségfüggő, szerintem. De ha neked más a tapasztalatod, szerencsés vagy. További sok sikert kívánok akkor.

blackhairlady 2014.01.19. 23:32:45

@Muscari: En az autoban hallgatom, mert sokszor ulok a forgalmi dugoban, es mar unom a radiot. Cascabel segitett talalnom hangoskonyv oldalakat, azokat hallgatom, igy elviselhetobb a vezetes:)

nyuszigonosz 2014.01.19. 23:33:33

@blackhair-lady: Szerintem pont ezért kell, hogy a szülö tudja mit akar. És segítse a gyereke nyelvtanulását. Is.

Shanarey 2014.01.19. 23:33:58

@blackhair-lady:

Kétféle gyerek szenvedi ezt meg.

Az egyik a visszahúzódó, kapcsolat teremtési problémákkal küzdő, ennek a típusnak mindig minden probléma. A másik pedig az osztály egyik vezető egyénisége, akinek újra fel kell másznia arra a bizonyos csúcsra, amelyet, már egyszer megmászott, és eddig le sem jött onnan. Amúgy, a te verziód, az USA beli váltásra igaz valójában, mert az egy nagyon más kultúra, még nyugat Európához mérten is.

jewel79bp 2014.01.19. 23:35:45

@nyuszigonosz/D/: kb kétszer akkora, tenyeres-talpas feketehajú gyerek a feleakkora hollandok között. Ezt viszont át tudom érezni, mert én is nagyon kilógtam anno a tornasorból, csak én más okok miatt. Ez sem mindig könnyíti meg a helyzetet. Na jó éjt mindenkinek, további jó beszélgetést.

Shanarey 2014.01.19. 23:37:02

@shakti_rom:

Hajajj, amit nem akarsz, azt nem látsz, sebaj segítek.

SCO= Skócia
www.45-minden-amiben-aram-van.sco
Ez nem web oldal, hanem információ rólam.

Latcho Rom 2014.01.19. 23:39:34

@Shanarey(SCO): neztem az elobb, nem mux az oldalad.

Muscari 2014.01.19. 23:39:37

@blackhair-lady: el tudod nekem is kuldeni a linkeket? En elofizettem az Audible-re, az nagyon jo, 8 fontert havonta egy konyvet lehet letolteni es rengeteg fele van fent.

blackhairlady 2014.01.19. 23:39:40

@diggerdriver: Engem sem kerdeztek meg sok mindenrol, es sokszor szar volt. En ezert szeretnem sokmindenben maskent nevelni a gyerekeimet. Nem csak azert kell valtoztatni, hogy anyagilag jobb legyen, henem hogy erzelmileg is. Ami nem egyenlo azzal, hogy mindjart pszichologus velemenyet kerem ki. Nem kell mindjart azt irni, hogy ide lojetek, lehet errol normalis hangnemben is beszelgetni, mint ahogy en is leirtam amit gondolok, es te is normalisan valaszoltal ra, nem Herpeszes Odonkeztel es egybiteztel, ahogy en sem tettem. It az volt a legnagyobb problema, hogy mar az elejen eleg hulye stilusban lesoporek a beszelgetes lehetoseget is az asztalrol, kinek van kedve ezek utan irni akarmirol is.
Amugy orulok, hogy a fiad jol erzi magat.

blackhairlady 2014.01.19. 23:41:19

@Shanarey(SCO): En nem szeretnem ha az en gyerekem csak tul eljen, en szeretnem, ha elvezne is a gyerekkorat amennyire csak lehet.

Shanarey 2014.01.19. 23:41:50

@jewel79bp:

Arra értettem hogy az átlag Magyar ha országot vált, akkor meg akarja tanulni az adott ország nyelvét, persze az ő gyereke sokkal jobb lesz ebben, ez törvényszerű.

Shanarey 2014.01.19. 23:44:20

@blackhair-lady:

A szülőkön és a gyereken is múlik ez a bizonyos túlél vagy netán élvezi is a gyerekkorát, és az ez idő alatt végbemenő országváltást.

A baj az hogy nincs egységes recept, amely minden esetre jó.

blackhairlady 2014.01.19. 23:45:23

@shakti_rom: Nem, nem kabeles, nagyon jo internet. Nem volt gon egeszen a mult ev vegeig, mopst kezdodott valamikor januar elejen amikor a kezilabda meccset akartam nezni. Pedig sem a gepem sem a net nam valtozott. valami silverlight problemat ir ki, de nem ertek hozza, igy nem akarok belepiszkalni a gepbe (adodott ebbol mar problema:)).

33621 2014.01.19. 23:47:47

@Shanarey(SCO): Nekem se jön be az oldalad!

blackhairlady 2014.01.19. 23:48:44

@diggerdriver: Majd meglatogatlak es beszelgetunk:) En nem szoktam megszolni a rosszabbul beszelo magyarokat mint oly sokan teszik (je, mar itt van 3 eve es meg mindig hibazik! felkialtassal), foleg, hogy en sem beszelm hibatlanul (sot) a nyelvet es meg is hasznalom uton utfelen, ha kell ha nem, beszelek:)

blackhairlady 2014.01.19. 23:49:57

@shakti_rom: Koszi, megnezem ezt is. Bar valoszinu mire az olimpia kezdodik fizetos lesz, annyira meg nem erdekel.

jewel79bp 2014.01.19. 23:49:59

@Shanarey(SCO): gondolom, angol vagy német nyelvterületről származik a tapasztalatod. Itt Hollandiában nagyon kevés magyar hajlandó megtanulni hollandul, nagyon sokan angollal/némettel akarnak elboldogulni. Ami a konkrét munkahelyen működhet is, csak nem segíti annyira a valós társadalmi beilleszkedést. Szóval ez (is) országfüggő lehet.

Shanarey 2014.01.19. 23:51:07

@33621:

Nagyon meglepődnék ha működne.
:-)))))

Annak hogy nem jön be több oka van.
Az első, ez nem weboldal, hanem információ rólam, de csak így lehet beírni, mert ha normálisan írom be akkor nem jelenik meg.
SCO országkód még nincs, de ha a Skótokon múlik akkor lesz.

Muscari 2014.01.19. 23:51:41

@blackhair-lady: neked mekkorak a gyerekeid? Illetve mekkorak voltak, mikor kimentetek?

Nalunk nem volt problema, de el tudom kepzelni, hogy ha mondjuk tizeves koraban hozom ki a fiamat, nem mar szinte felnott fejjel jon ki, bizony lett volna gond. Magyarorszagon is volt ugyanis, foleg az altalanos iskolaban. Szoval en igenis megertem, hogy ez sokaknak nagyon nehez, nem itelek el senkit. Illetve azt igen, mikor valakinel tenyleg gond van, de nem hajlandoak foglalkozni vele.

Tudok sajnos anorexias kislanyrol, akivel nem tudnak a szulei mit kezdeni, nem hajlando rendesen enni. Mondjuk igy hirtelen en sem tudom, mit csinalnek...

Shanarey 2014.01.19. 23:53:03

@shakti_rom:

De van, ám ha nem akarsz olvasni akkor sosem tudod meg.
Eme poszton már két kommentben utaltam erre a tényre.

2014.01.19. 23:55:10

@tableno:
Ha foldrajzi ertelemben nem is, de kulturalisan bizony voltak magyar gettok E-Amerikaban, de meg Del-Amerikaban is. Ott magyar kolonianak hivtak. Exanyos sokat meselt rola, o Argentinaban nott fel. Az USA-ban Pennsylvania banyai, vasontodei tudnanak a magyar gettokrol meselni. De meg a 80-as evekben is Torontoban a Bloor street egy resze csak magyar szotol volt hangos, egymast ertek a magyar ettermek, delik. Huuu, micsoda vilag volt az!!:) Ket honap utan el kellett onnan menekulnom, vissza a Vadnyugatra. Kesobb, a 90-es evekben Vanocuverben jot ossze egy magyar kulturalis getto a magamfajtakbol, voltunk vagy 100-an, ha nem tobben, Kanada minden reszebol. Hogy milyen fazonok voltak ott!!! Szerencsere akkor mar nem ittam, igy sikerult tulelnem azt az idoszakot:) Sokan belepusztultak:(

blackhairlady 2014.01.19. 23:55:44

@nyuszigonosz/D/: Pontosan, tudja a szulo, hogy mit akar, de a gyerekkel is beszelni kell, es a koranak megfelelo szinten elmondani neki, hogy mit akar, nem csak magara hagyni, hogy majd belejon, tuleli.

Shanarey 2014.01.19. 23:55:50

@jewel79bp:

Ország és ember függő.
Vagyunk úgy egypáran hogy ha már országot váltunk akkor a befogadó országot megtiszteljük azzal hogy a nyelvét több kevesebb sikerrel, megtanuljuk.

Shanarey 2014.01.19. 23:59:08

@blackhair-lady:

Na az itt a baj, hogy nem az volt az általános vélekedés hogy a gyereknek nem mondunk el semmit, hanem az hogy nincs döntési joga. Ám ezt sokan másként értették.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.19. 23:59:55

@blackhair-lady: Teljesen másképp látjuk ezt a dolgot.
A legtöbb szülő beleesik a "ha már nekem szar volt akkor a gyerekemnek legyen jobb" hibába és egy védőernyőt tesznek a gyerek fölé.
A probléma ott van hogy a gyerek egyszer kikerül a védőernyő alól és olyan pofonokat kap hogy arról koldul.
Számtalan példát tudok erre mondani.
Én azt mondom hogy igenis kapja meg a pofonokat gyerekként.
A védőoltásokat sem 20évesen adják senkinek.

Muscari 2014.01.20. 00:01:04

@blackhair-lady: koszi szepen.
Jo ejt mindenkinek, illetve a tengeren tuliaknak tovabbi jo beszelgetest.

blackhairlady 2014.01.20. 00:02:22

@Shanarey(SCO): Persze, hogy mindketton mulik, nem is allitotta senki az ellenkezojet, csak valami miatt olyan ellenseges hangnem alakult ki mar a nap elejen ami engem nagyon meglepett.
Ennyia csak a Kulfoldon tanulo lany anyukajanak a posztjara jovo reakciok leptek meg, egyszeruen nem ertettem, hoigy hogyan lehet annyira a foldbe dongolni egy anyat akinek csak annyi bune van, hogy buszke a gyerekere. Oda tenyleg nem mertem leirni a velemenyem, mert szerinte a pszichologusnal kotottem volna ki a reakciok miatt:)))))) (Jo, csak tuloztam, de tenyleg szemelyes sertesnek vettem a kommenteket, mert en is ilyen buszke anya vagyok:))

Latcho Rom 2014.01.20. 00:02:51

@Shanarey(SCO): ne@Cascabel: Bodola pld. De azt hiszem o mar elintezte magat otthon piaval itt csak ratoltott.
tudod a grafikus, lemezboritos, a gyurka.

blackhairlady 2014.01.20. 00:06:19

@Muscari: Errol inkabb nem irnek, nem igazan van kedvem beszelni rola. Amugy 10 es 18 evesek voltak, illetve egy 20 eveset otthon hagytam.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 00:06:37

@blackhair-lady:
Arra gondolsz aki blogot írt a lányairól?
Jobb hogy nem védted. Szétszedtünk volna:))))))))))))))

Blogot ír a 16 éves lánya MUNKÁSSÁGÁRÓL.
Eszemfaszom megáll.

blackhairlady 2014.01.20. 00:07:42

@Shanarey(SCO): De bizony az elejen volt olyan vicces hozzaszolas, hogy feltesszuk a vonatra, repulore, aztan majd rajon ha leszallt.

Shanarey 2014.01.20. 00:09:56

@blackhair-lady:

Tudom, de ez a vicc kategória volt, mert ilyet az sem csinálna aki írta. Na meg nehéz is lenne egy 4-5 év feletti gyerekkel ezt eljátszani.
Ahogy már írtam a gyerek az gyerek, kicsi vagy nagy, de sosem hülye, csak gyerek.

blackhairlady 2014.01.20. 00:11:36

@diggerdriver: Azt a vedoernyot lehet allitani kulonbozo meretekre. Nem kell megkimelni mindentol, de lehet konnyiteni a nehezsegeken. En nem szeretnem ha az en gyerekem atmenjen azokon a dolgokon amin en atmentem. De nem baj ha kulonbozoen latjuk, attol meg mindkettonk gyereke lehet boldog is es boldogtalan is az eletben. tudom, hogy en egy nagyon eros erzelmu anya vagyok, nekem ok az elsok, meg sajat magamnal is fontosabbak.

blackhairlady 2014.01.20. 00:12:52

@diggerdriver: Igen, rola. Tudom, ezert enm is irtam oda sem, es ma ide sem. nem megyek hazhoz a lof@szert.

blackhairlady 2014.01.20. 00:14:22

@Shanarey(SCO): Viccesen volt megfogalmazva, de a lenyeget tekintve szerintem komolyan gondolta a kommentelo.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.20. 00:14:27

@blackhair-lady:
Az a baj hogy az én feleségem pontosan olyan mint te.
Nem győzöm leszaggatni bugy akarom mondani a védőernyőt amit a gyerek fölé tesz:))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2014.01.20. 00:16:08

@shakti_rom:

Akkor valamit nem jól csináltál.
Sebaj, ennél nagyobb hibád sose legyen.

Shanarey 2014.01.20. 00:26:35

@blackhair-lady:

Ilyen kommentre nem emlékszem ahol ez így volt leírva.

2014.01.20. 00:30:02

@Muscari:
" Tudok sajnos anorexias kislanyrol, akivel nem tudnak a szulei mit kezdeni, nem hajlando rendesen enni. Mondjuk igy hirtelen en sem tudom, mit csinalnek... "
En sem tudtam, amikor kiderult, hogy az ex anorexic:( Nem is hallottam rola, nalunk, proliknal ilyen "uri" betegseg nem igen fordult elo;) Tetezte meg a bajt az is, hogy bulimia es alkoholizmus is kiderult. A legszornyubb az egeszben az volt, hogy mindez a szulok kivandorlasra, kulturajara is volt visszavezetheto: mindent meg kellett enni gyerekkorban, ami a tanyeron volt, addig nem kelhettek fel az asztaltol. Egy hanyas kaja utan megkonnyebulest hozott, amit megszokott a gyerek kesobb. Sok sok beszelgetes, kiserletezes, valassal valo fenyegetes utan a rendszeres uszas segitett. Rendbejott. De hogy mit szenvedtem addig, nem kivanom senkinek. Utana kirugott:) A mor megtette kotelesseget, a mor mehet:) Tuleltem:) De engem meg egyszer nem paliznak be, az biztos!!!:)

2014.01.20. 00:42:14

@shakti_rom:
Oh, a Bodola Gyuri egy angyal volt a tobbihez kepest:) Pont a napokban talaltam meg nehany videot, fenykepet rola. Meg most sem hiszem el, hogy elment:(

Matula néne 2014.01.20. 00:46:31

@Kövérmadár [swe]: az az igazság, hogy auntbessi olyan szinten kiakasztó volt, hogy az nekem már a reménytelen kategória... az ilyennel nem vitatkozom. Téged, Benneteket azonban eredendően kedvellek, csak sokszor tényleg nem értem a reagálásotokat. Csak két gyors példa, bár arra egyáltalán nem emlékszem, hogy te ott mit reagáltál.... az egyik egy anyuka, aki egy évre Magyarországra hozta a gyerekét Amerikából: elolvastam a posztot és iszonyúan feldühített a magyar bürokrácia végtelen szánalmassága + nem igazán értettem az anyukát hogy Amerikából mi a bánatnak hozza ide a gyerekét, de ez persze a magánügye. Erre mi történt? Mindennek el lett mondva, le lett hordva.... emlékszem ott is megírtam a kis kommentemet, de aztán nem küldtem el. A másik, Angliából írt egy srác (Béla, a raktáros) annyira önelégült, beképzelt posztot, sütött az egészből a fennhéjazás, erre diggerdriver kivételével mindenki az egekig magasztalta a gyereket, hogy csak így tovább, jó poszt stb. El is gondolkodtam, hogy most akkor velem van a baj??? Ennyire??? 100 szónak is 1 a vége, rád biztos azért reagál mindenki jobban, mert "ismerünk" már valamennyire, és talán ti nem érzitek, de pont azért mivel ennyi ember olvassa HA-t, van felelősségetek abban, hogy mit írtok...... rengeteg, szerintem sok ezer ember áll komoly váltás előtt, mivel itthon reménytelen a helyzet. A sok ezer embernek különböző a végzettsége, az egyéb tudása, az élethez, a váltáshoz való ereje, és olvassa a HA-t, reményt, erőt merít belőle (ha nekik sikerült, nekem is fog).... ezért nem mindegy mit írtok!!!!

Latcho Rom 2014.01.20. 00:55:12

@Cascabel: haveromnal dolgozott az utolso eveiben

adg 2014.01.20. 01:15:23

@diggerdriver: "Mi két évig készültünk az utazásra, napi téma volt a családban.
Nem, az én fiamat sem az anyja sem senki nem készítette fel."
Tehat felkeszitettetek. :) Tudott rola, tudott utananezni amennyire akart, meg tudta beszelni masokkal. stb. Nem derult villamcsapas volt neki.
Gondolom, ha felmerult benne valami kerdes, akkor nem mondtad neki, hogy "Csitt eltartott, neked nem osztunk lapot!"
Teljesen normalis, szulotol elvarhato modon csinaltatok.

Szerintem nem sokan gondoltak a hozzaszolok kozul, hogy a gyereknek kell elozetes terepszemle alapjan donteni barmiben is, vagy pszichologus kell neki mindenkeppen.

Amennyire latom, inkabb fogalmazas es stilusbeli kulonbsegek vannak foleg a hozzaszolasok kozt, tartalmilag nem olyan tavoliak.

2014.01.20. 01:45:00

@shakti_rom:
Ezek szerint hallottal rola? Jo fej srac volt. Itt tanult meg dolgozni Kanadaban. A haverjai is fazonok voltak, ugy az otthoniak mint az itteniek. En hetekig laktam naluk, amikor nem volt lakasom. Halala elotti este is bementem a korhazba meglatogatni, mar orai voltak hatra, eszmeletlen volt es a haverja, a Karsai probalta a sort a szajaba onteni:( Ki volt a haverod, akinel dolgozott? Par festo vallakozot en is ismertem.

blackhairlady 2014.01.20. 04:33:28

@diggerdriver: Mi anyak mar csak ilyenek vagyunk:) De nem baj ez, ti meg mashogyan szeretitek a gyereket amit ok is ereznek, es tisztelik erte apat:)

tableno 2014.01.20. 07:37:24

@Cascabel: szerintem ezek nem igazi gettók voltak, mert egy-két generáción belül beolvadtak a többségi társadalomba, nem házasodtak kizárólag egymás között, stb. Az, hogy ismerték egymást és összejártak, még nem gettó. Azt tényleg "kolóniának" hívják, és az expateknél is megvan ugyanúgy.

tableno 2014.01.20. 07:47:16

@KukorIca: Azért azt rendszeres olvasóként észtevehetted volna, hogy itt nincs olyan, hogy "ti". A törzskommentelők véleménye sem mindenben egyezik, az általad emlegetett posztok például erősen megosztották a társaságot. Amúgy neked sem tiltotta meg senki, hogy elmondd a magadét, "törzskommentelő" sem úgy lesz az ember, hogy kap egy dízoklevelet, hanem hogy mindenbe belepofázik! :) Igaz, akkor már neked is "felelősséget" kell vállalnod a véleményedért, amihez kell némi (kevés) kurázsi...

Muscari 2014.01.20. 10:44:49

@Cascabel: reszvetem es teljesen megertelek :-(

Muscari 2014.01.20. 10:48:25

@blackhair-lady: semmi baj, nem akatam az eletedben vajkalni :-)

mommmmo 2014.01.20. 11:25:01

Sziasztok, oszinten, en sem ertettem itt az ellenseges reakciokat.
Jo, a pszichologus eleg hulyesegeket ir, de miert nem lehet a temarol beszelgetni?
Hataratkelo, szerintem ne vedd magadra, ontudatlanul is darazsfeszekbe nyultal, ez ugyanaz, mint a szoptatosforumok, az az erzesem. Mindenki a leheto legjobbat akarja a gyerekenek, es ha valaki felhoz egy temat, ami azt ERZEKELTETHETI, hogy megsem a legjobbat tette, akkor voros posztot lat.
Lasd Le Lechte liga tanacsai, amikor csak arrol irnak, hogy kell szoptatni, az osszes, nem eleg tejmiriggyel rendelkezo no tamad, mert, hogy "szaranyaztak" pedig dehogy, csak elmondtak, hogy pl merre tartsd a gyerek fejet harap.
Na mindegy, boccs mindenkitol, de en teljesen erre asszocialtam az ellenseges reakciokbol.

Amugy pedig nincs nagy jelentosege se a 2 evig torteno szoptatasnak, se a kulfoldre koltozesnek, ugyis csak a harmonia szamit, de beszelni miert ne lehetne rola.

mommmmo 2014.01.20. 11:51:02

@tableno: :))) ez egyebkent nem egy magyar sajatossag. Egyszer olvastam egy tok erdekes Le Lechte cikket arrol, hogy hogyan lehet orokbefogadott gyereket szoptatni (mert dobbenetes modon lehet, a tejtermeles beindulhat csak stimulaciora). NNNNA mi volt alatta? Egy orjongo kommentfolyam noktol, hogy ja, ha nem csinaljuk szaranyak vagyunk mi?? Na mindegy, jo latni, hogy ferfiak agya is be bir gozolodni a "nem vagyok eleg jo szulo" temakorben:)))

blackhairlady 2014.01.20. 15:26:33

@mommmmo: Ez nagyon jo komment volt Momo, ritkan szolsz, de akkor nagyon igazat:) Remelem jol vagytok a picikeddel!:)

blackhairlady 2014.01.20. 15:27:21

@Muscari: Nincsenek nagy titkok, csak a kedvem ment el amikor egybitezett a bessi, most meg mar nem latom ertelmet.

tableno 2014.01.20. 15:38:19

@mommmmo: "Na mindegy, jo latni, hogy ferfiak agya is be bir gozolodni a "nem vagyok eleg jo szulo" temakorben:))) " - hajjaj, ne is mondd!

2014.01.20. 16:40:33

@mommmmo: "Jo, a pszichologus eleg hulyesegeket ir"

De épp ez az, a pszichológus nő egyáltalán nem mondott hülyeségeket, amiről beszél, azok általános jelenségek, és nagyon is léteznek. A tanácsait nem lehet ráhúzni mindenkire mint egy kabátot, és IRL egy pszichológus négyszemközt foglalkozik egyedi esetekkel. Nyilván csak az fogadja meg a tanácsot, akinek épp szüksége van rá, vagy az jár szakemberhez, akinek tényleg gondja van, de érthetetlen, hogy ez miért zavar mást, akinek nincs.

Az meg még érthetetlenebb, hogy miért nem lehet egy ilyen fórumon közzétenni egy esetleges negativ tapasztalatot, miért kell "észérvekkel" bebizonyitani, hogy hát az nem is lehetett úgy, vagy hogy az a szülő "egybites", vagy "nem értelmes", meg a gyerek már amúgy is fura lehetett, stb. Abban igazad lehet hogy néhányan itt személyes sértésnek vették az egész témát, hogy miért, arról nekem is megvan a teóriám...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.20. 20:48:15

@cougarcat:
"A tanácsait nem lehet ráhúzni mindenkire mint egy kabátot, "

Hahá! Volt már rajtad télen 2 számmal nagyobb kabát? :) Az sem sokra jó :D

2014.01.20. 21:09:14

@Kövérmadár [swe]: :)
Nem volt, nem állna jól rajtam! :) De ami nekem két számmal nagyobb, az másnak pont a mérete lehet. Többféle méret van és többféle kabát is. És a kabát szerencsére a legtöbb esetben csak "átmeneti", nem kell a végtelenségig hordani. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.21. 20:25:04

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: "Pont par napja irtam Charlie egyik kommentjere az angolos posztban:
"Szerintem sok magyar meglepodne, amikor itt beszelgetek angol/ausztral/st kollegakkal. Nekik ez tok termeszetes. 2 ev Katarban? Menjunk, jon a csalad is. / Egy project Ausztraliaban? Lesz idom bejarni a szabim alatt es hetvegente az orszagot. / Meguntam, hogy minden delutant es a hetveget strandon toltok es unom a szorfolest? Angliaban lenne par kivalo lehetoseg. Kicsit mashogy gondolkodnak..."

Mindig is voltak olyan emberek, akiknek a vándorélet nem okozott gondot, belőlük lettek a diplomaták, utazó kereskedők, tengerészek. De nem véletlen, hogy a többség 'röghöz kötött'. A gyökértelenség, ha nem is látszik, szerintem több emberre van negatív hatással, mint nem. Ma már ritka, hogy a gyerekkori barátságok felnőtt korban is kitartanak, vagy akár a középiskolai barátságok is. Talán még az egyetemen kötöttek maradnak tartósak, de ott már az érdek is látszik. Persze haverok lehetnek 10 országból is, de az nem ugyanaz. Ez a nagy mobilitás-mánia talán nem lehet oka az emberi kapcsolatok kiüresedésének? Hiszen miért is ölnénk energiát egy igazán mély, tartós barátság, vagy akár rokoni kapcsolat kialakításába, fenntartásába, ha bármikor elszakíthatjuk a köteléket. Nyilván vannak eszközök a kapcsolattartásra, de hát mindenki tudja, hogy az idő függvényében azért kihűlnek a dolgok...
Én gyerekkoromban hét különböző helyen laktam, négy általános, három középiskolába jártam. Mindenhol gyorsan beilleszkedtem. De csak egy barátom van, akivel mindenben számíthatunk egymásra.

Latcho Rom 2014.01.21. 20:29:08

@cougarcat: az en teoriam az hogy magukra sincs eleg lelki energiajuk nemhogy a kolkokere az elso nehez evekben.
Igy megy minden a szuperego szonyege ala, s csendben rohad..

2014.01.21. 21:13:49

@shakti_rom: Azt hiszem igazad van. És már itt is irdogálnak arról, hogy nem figyelünk eléggé oda a bevándorló gyerekekre. Az ő problémáik elvesznek a szülőkéhez képest. A legtöbb gyerek a felszinen nem mutat ki semmit de az nem biztos hogy igy is éli meg. Persze nem lesz belőle rablógyilkos vagy elmebeteg, de esetleg hosszú távon lesz ideges, szorongó, munkamániás, vagy over achiever, stb. stb.. Nem törvényszerü persze, de mégis előfordul.

2014.01.22. 06:25:31

@shakti_rom: @cougarcat: Persze van többféle szülő. Elhihetitek, nekem a gyerek az első mindig. Magamra valóban nincs elég energiám, de a gyerekre igen. Semmi nem megy a szőnyeg alá, és nem rohad csendben a probléma. Ettől persze máshol még lehet így. A legtöbb gyerek igenis mutatja a felszínen hogy gondja van, csak észre is kell venni a szülőnek. Amikor a gyerek belép az ajtón már tudom az arckifejezéséről hogy történt-e valami aznap. Semmi rosszabb nem történik a külföldre menő gyerekekkel ami otthon ne történhetne meg. Viták elkerülése végett mindent amit leírtam az nálunk van és mindezek ellenkezője, amit ti is írtatok, az is igaz. Kérdés, mi a valós arány a két helyzetben? Én nem tudhatom hiszem csak az enyémet látom. Van gondunk rengeteg. Otthon is volt, de nem több mint itt.

2014.01.22. 06:54:46

@Turchi: Én gyerekekkel, családokkal dolgozom - bevándorló családokkal is, első vagy másod generációsokkal, több mint egy évtizede, igy én hosszabb távon és kicsit szélesebb értelemben tudtam ezt a dolgot megfigyelni. Az Észak-Amerikába érkezőkre jóval nagyobb a kultúrsokk hatása, sokszor az újrakezdés, beilleszkedés is nehezebb, hosszabb folyamat.

Egy percig sem kétlem hogy nálad úgy van, ahogy mondod, én nem szülői kritikának szánom, amit irtam! :) De úgy érzem hogy azok a szülők és gyerekek is megérdemelnek egy kis empátiát, akiknél nem igy játszódott le az egész.

2014.01.22. 07:15:20

@cougarcat: Én is gyerekekkel, családokkal dolgoztam 17 évig mint tanár, bevándorló családokkal is, így majd 2 évtizede volt alkalmam megfigyelni a problémájukat. Persze ez nem verseny, ki látott többet, ki dolgozott olyanabb helyeken, elfogadom, van tapasztalatod a témában, ami az írásaidból eddig is kiderült. 7 éve külföldön vagyok és tovább folytathatom az ilyen családok megfigyelését, köztünk magunkat is. Én Afrikában lesem a dolgokat, gondolhatod, micsoda különbségek egy európainak, de bármilyen más kontinensről származóknak is. Nem vettem kritikának amit írtál, mért is venném annak, sőt sokszor én is úgy érzem, segítségre van szükségem. Minden gyerek megérdemli a segítséget mindenhol, különösen a speciális helyzetekben. Ez is igaz. Csak ilyenkor mindig eszembe jut az a sok kis csóri gyerek otthon, akiknek ennél sokkal súlyosabb problémájuk van mint a beilleszkedés. Örülök hogy írtál :-)

2014.01.22. 18:51:01

@Turchi: Köszi a magyarázatot, és örülök hogy nem bántottalak meg. :) Kb. egy hónapja odakiváncsiskodtam a blogodra és egy jópár posztot átnéztem. Ide ritkán jössz pedig érdekes dolgokról irsz és legtöbbünknek lövése nincs arról a világról. Ez felhivás keringőre. :)

"Csak ilyenkor mindig eszembe jut az a sok kis csóri gyerek otthon, akiknek ennél sokkal súlyosabb problémájuk van mint a beilleszkedés."

Ez nagyon igaz, minden problémát perspektivába lehet tenni.

2014.01.22. 19:10:00

@cougarcat: @diggerdriver: is hívott már keringőre DD! Mostanában egyre gyakrabban járok ide amióta valamennyire szűrték a hozzászólókat, értelmesebbek a viták is. Nem vagyok egy megbántódós típus, csak nem felejtek :-). Szóval én most is csak azt tudom mondani hogy aki kíváncsi a részletekre, nézzen bele a blogba,de nem szívesen írnék más blogjába posztot. Ezt diggernek meg is indokoltam, nem mintha nagyon érdekelné :-), (imádom a pasit különben). Van a blogírásnak egy kötelező menete, mégpedig hogy el kell olvasni a negatív hozzászólásokat is. Ehhez meg nekem mostanában nincs kedvem, nagyon zajlik az élet itt és nem túl vidáman, nekem most ennyi elég. A mostani poszt nálunk fordított értelmű, mégpedig hogyan magyarázzuk el anyádnak, (apa és fia) hogy most itt kell kibírni! Na innentől nem vagyok hiteles, inkább csak röhejes DD.

2014.01.22. 19:23:59

@Turchi: Értem, és megértelek - bevallom, én még blogot se kezdenék, mert már előre látom, milyen megjegyzések jönnének, amitől a falnak másznék!:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.22. 22:21:49

@Turchi:
Engem csak az érdekel hogy írd meg a posztot. Egyrészt mert jól írsz, másrészt meg ebből az aspektusból még nem olvastunk posztot.
Addig nem kapacitállak amíg rendbe nem jöttek a dolgaid.

2014.01.23. 04:24:40

@diggerdriver: Nem nyugszik ez az ember! D Hiába, ez az előrejutás ára. Mellesleg nálunk a dolgok soha sincsenek rendben. Na ebből az aspektusból még biztos nem írtak posztot. Már látom a válaszokat, ha annyira utálsz ott lenni, mért nem húzol a pi..ba? És félig igazuk is van. A másik felét meg nem értik, vagy nem tudják. Miután mindent leírtam, mit írhatnék még? Nem lenne ildomos másolással összekoppintani a posztot. Amíg gondolkodom, nézegessétek a Képes blogomat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása