oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2014. január 15. 06:45,  Hogyan kerültem Vulgáriába? 271 komment

2014. január 15. 06:45 Határátkelő

Hogyan kerültem Vulgáriába?

A 900. poszt felé közeledve már azt gondoltam, kevés dolog tud meglepni, ám szerencsére tévedtem. A mai poszt szerzője, Roland ugyanis több szempontból is meglepetést okozott: egyrészt azzal, hogy története arról szól, hogyan és miért került Bulgáriába és miért pont oda, másrészt azzal, hogy elképesztően alapos (és szórakoztató) sztorit küldött. Végül aztán úgy döntöttünk, hogy a történet három részben jelenik meg, ebből ma olvashatjátok az elsőt. (A képekért pedig köszönet.)

Erkelyemrol_kilatas cím.jpgKilátás az erkélyemről

„Már harmadik évemet taposom Balkániában, azon belül is Bulgária (vagy ahogy az itteniek mondják sokan Vulgária) fővárosában, Szófiában. Ez alatt a pár év alatt annyi valószínűtlennek tűnő és érdekes eseménynek voltam részese, hogy végül úgy döntöttem megosztom másokkal is az élményeimet.

Miért dönt úgy egy mások által is épelméjűnek tartott személy, hogy a Balkánon kezd új életet?

Magyarországon a főiskola sikeres befejezése után egy odakerülésemkor a hazai piacon viszonylag ismert és elismert cégnél dolgoztam. Imádtam a munkámat, a céget még talán a főnökömet is. Azonban ez a "Narnia-nyáron" állapot nem tartott / tarthatott örökké, túl szép lett volna.

Először csak azt vettem észre, hogy a fizetés késik, majd kevesebb érkezik, végül hónapokig mindössze a töredékével találkoztam. A kollégákat kezdték elbocsátani és ugyanazt a munkát már fele annyi embernek kellett elvégeznie, fele annyi pénzért, kétszer annyit dolgozva, ami a fizetetlen túlórák számában és a "NemMehetszElSzabadságraDeNemIsFizetjükKiMertÖrüljHogyEgyáltalánVanMunkahelyedÉsKülönbenIsEelveszedAGyerekeimSzájábólAFalatot(DeAzértMiElmegyünkAPekingiOlimpiára)" megnyilvánulásokban tetőzött.

Végül felhagytam a reménykedéssel és elkezdtem másik munka után nézni. Megközelítőleg egy éven keresztül napi szinten küldözgettem az önéletrajzomat válogatás nélkül minden szembejövő álláshirdetésre, aminek köszönhetően napi kapcsolatban álltam a Zepterrel – gondolom minden álláskeresőnek ismerős a Váci út 187. :)

Körülbelül egy év után megtörtént az első valószínűtlen esemény, minek eredményeképpen Szófiába kerültem. Egy telefonhívás valamilyen +359*** számról...

Út a Zöld lámpáig

1. Milena

A vonal másik végén egy hosszú, szőke női hang köszöntött, Milenának nevezte magát majd megegyeztünk abban, hogy mindketten örvendünk a másiknak. Miután lefutottuk az udvariassági köröket a lényegre tért és érdeklődött az álláskeresési szándékom aktualitásának mivolta felől. Megerősítettem, hogy igen, szándékom továbbra is fennáll, majd ezt követően e-mailben továbbította részemre a tudnivalókat és kérte, hogy jelezzek vissza.

Az ajánlat tetszetős volt, némi vívódás után még aznap vissza is küldtem részére pozitív válaszomat, viszont a visszahívás csak 2-3 napra rá történt meg. Tájékoztattam, hogy szándékaim továbbra is komolyak.

Úgy tűnt, hogy hihetően hangzott, így a procedúra folytatódott... újfent valószínűtlenül. Ugyanis a következő lépés az angol nyelvtudásom tesztelése volt... nem mintha addig bolgárul vagy magyarul kommunikáltunk volna. Ezen egyébként Milena is jót derült, de ez a procedúra, amihez akkor is ragaszkodni kell, ha az teljesen értelmetlen.

2. Caroline

Kb. 15-20 perc elteltével felhívott Caroline az Egyesült Királyságból (legalábbis azt jelölte meg a hívás indításának helyszínéül). Beszélgetésünk összefoglalva:

Caroline: Kedves Roland! Ön beszél angolul?
Jómagam: Kedves Caroline! Úgy tűnik.
Caroline: Kedves Roland! Köszönöm!

Továbbá megkért, hogy ne lepődjek meg nagyon, ha 1-2 nap múlva felhívnak a technikai osztályról, amely során megállapítják, milyen (számítás)technikai és problémamegoldó érzékkel / készséggel áldott meg a magyarok istene.

3. Ivo

A Caroline-nal történt beszélgetés vége és az Ivo (technikai osztály) által irányomban indított beszélgetés eleje között az 1-2 helyett végül mintegy 5 nap telt el, azonban azon kívül, hogy magamban már lemondtam a lehetőségről és újra kétségbe estem, más említésre méltó esemény nem történt.

Mivel nem tudtam pontosan mire számítsak a technikai tesztet illetően, különösebben nem készültem rá, ugyanakkor mint utóbb kiderült felesleges energiapazarlás lett volna.

Bár körmönfont módon akkor hívtak, amikor már pont nem számítottam rá (biztos a taktika része), azért megamagabiztosan megfeleltem a mérnöki kérdésekre, amelyek nagyjából az alábbiakat voltak hivatottak tisztázni:

- Milyen OP rendszereket ismerek / használok;
- Soroljak fel legalább 3 MS Office alkalmazást;
- Mi a különbség az Inter- és az intranet, továbbá ugyanez a kérdés vonatkozik a helyi és hálózati nyomtatók között-re is.

Szóval összességében tényleg semmi komoly.

Itt még Ivo figyelmeztetett, hogy bár eddig kiválóan teljesítettem a feladatokat, azonban nagyon azért még ne bízzam el, ugyanis a legnagyobb próba még hátra van, amit ők csak úgy neveznek: Stu.

4. Stu

Két napra rá a Stu-rejtélyre is fény derült, ugyanis felhívott. Stu a Stoyan név becézett alakja és egyébként Ő a HR (személyzeti osztály) feje továbbá a külföldi munkavállalók védőszentje.

Nem túl bonyolult feladatai vannak:

- A külföldi munkavállalók EQ szintjének felmérése és eredményeinek kiértékelése, mielőtt az országba érkeznének. Az EQ teszt azt volt hivatott bizonyítani, hogy együtt tudok dolgozni másokkal, anélkül, hogy megerőszakolnám és/vagy megölném (tetszőleges sorrendben) őket;

- A külföldi munkavállalók ideszállíttatása, elhelyezése, patronálása, asszisztálása, hivatali adminisztráció intézése, kérdéseik megválaszolása stb. – egy szóval pesztrálása.

Mindent egybevetve alapvetően az első napokban Ő a legjobb barátja az embernek.

Kb. 1 hónap nyüglődés után végre azt mondták: zöld a lámpa! GYERE!

Út Szófiáig

Mivel fizették a kiutazásom minden költségét, ezért voltam olyan jó fej (na jó, inkább hülye), hogy utánajártam a legkedvezőbb légiközlekedési lehetőségnek, aminek a Schwechat – Szófia viszonylat bizonyult.

Így a menetjegy pontosan fele annyiba került (beleszámítva a Budapest – Schwechat buszjárat jegyárát), mint ha Budapestről indultam volna, hozzáteszem ugyanazzal a légitársasággal (BulgariaAir).

A 2011. szeptember 30-i sikeres landolást követően őszintén reméltem, hogy Stu a megbeszéltek szerint vár a csarnokban. Bár voltak kétségeim afelől, hogy meg fogjuk-e és miről ismerni egymást (piros esernyő, kék napszemüveg stb.), azonban miután kitódultam a tömeggel a váróba, arcom felderült és megszállta a nyugalom, ugyanis megpillantottam egy névtáblát a saját nevemmel, majd mögötte a barátságos fiatalembert, Stu-t.

Péntek este lévén aznap már túl sok mindent nem tudtunk intézni, így a bemutatkozást követően kezembe nyomott egy várostérképet, amin a térképen kívül különböző hasznos tudnivalók is fel voltak tüntetve a városról – ezekről majd az egyik következő részben – és elhajtottunk a szállásra.

IKEA itt is van

A repülőtértől a leendő lakhelyemig tartó úton próbáltam ismerkedni a várossal, kevés sikerrel, de azt láttam, hogy boltok itt is vannak, így éhen halni biztosan nem fogok.

A szállás előtt az utolsó civilizált hely, amit sikerült megjegyeznem, az Szófia vadonatúj IKEA-ja volt, ott azonban a taxis dobott egy sodrós balost és megindultunk fel a hegynek. Ekkor fordult meg először a fejemben, hogy tejóistenhovamegyünk?! és megbántam, hogy nem memorizáltam az útvonalat, ha esetleg menekülni kellene.

Vitosha_hegy_ az_elso_szallashelyem_hatterben_az_ikeaval.jpgVitosha-hegy, az első szálláshelyem, háttérben az IKEA-val

Ez az állapot szerencsére nem tartott sokáig, ugyanis a fentebb említett sodrós balos után mintegy 2 perccel megálltunk egy egészen korrekt, a közelmúltban épült lakópark parkolójában, sorompóval, őrrel stb.

Az egyik épület 3. emeletére felcammogtunk – sajnos lift nem állt rendelkezésre – és Stu diadalmasan bekísért a nekem szánt apartmanba. Első ránézésre nagyon jól nézett ki, még azt mondom, másodikra is. Akkor azonban még nem sejtettem, hogy közeleg a tél... Itt kaptam további eligazítást plusz egy telefont vész esetére és hétfő reggelig nem is láttuk egymást.

A hétvége kifejezetten eseménytelenül telt, igyekeztem feltérképezni a lakókörnyezetet és megismerkedni az új otthonom előnyeivel / hátrányaival. Sajnos, mint utóbb kiderült, hátránya több van.

Adminisztratív ügyek intézése

1. Az állam tájékoztatása személyem létezéséről

Eljött a hétfő, eljött Stu. Péntek este azzal váltunk el egymástól, hogy 10:00 órára megérkezik, de mindenképpen álljak készen, mert sietünk. Meg is érkezett 12:00-re... majd közölte, ha egy bolgár 10:00 órát mond, az általában 12:00-t jelent.

Utunk főbb állomásai az alábbiak voltak:

a. A lakópark irodája:
Bérleti szerződés olvasása, értelmezése, aláírása – angolul.

b. Fordító iroda:
A dokumentumaim lefordítása volt a cél. Újabb valószínűtlenség: a fordító irodában dolgozó személy nem beszélt angolul, de megoldotta a fordítást Stu útmutatása alapján.

c. EGN szám:
A törvény szerint, amennyiben adott személy – legyen az munkavállaló (pláne!) vagy akár turista –, megszakítás nélkül 90 napnál több időt kíván eltölteni Bulgáriában, szükséges ezt jeleznie a hatóságok felé, akik egy azonosító számot iktatnak ki az illető részére – ebben nem vagyok 100%-ig biztos, de Stu így magyarázta.

Bulgáriában az EGN a TB, az adó és mindenféle célú azonosítási szám, enélkül nem is létezik itt az ember. Hozzáteszem, senkit nem érdekel, hogy van-e vagy nincs, amennyiben nem munkavállaló az adott személy.

d. HR osztály:
Munkaszerződés olvasása, értelmezése, aláírása – angolul.

e. Banki ügyintézés:
Bankszámlanyitás, szerződés olvasása, értelmezése, aláírása – angolul.

f. Migrációs / bevándorlási hivatal:
A kedvencem :)! Nem hiszem, hogy Magyarországon másként lenne... bár ki tudja... Bulgáriában a bevándorlási hivatalban SENKI, DE SENKI nem beszél angolul.

Számomra ez azért furcsa, mert véleményem szerint a migrációs hivatalba nem a helyiek járnak, hanem főként külföldiek. Ugyanakkor, elméletem szerint, ez nem is feltétlenül rossz dolog: kicsit olyan, mint az iwiw.

Az iwiw-re történő regisztrációhoz kellett egy már regisztrált személy, aki meghívta a kívülálló egyént a közösségbe, biztosítva ezzel, hogy legalább egy ismerőse már lesz az új tagnak.

A bolgárok is ily módon segítik elő az asszimilációt, hogy az országba érkező külföldi kénytelen legyen legalább egy barátot szerezni, ha a bolgár közösség tagjává kíván válni.

Mindehhez hozzájárul az ügyintézés „zökkenőmentessége" is, amelynek a folyamata az alábbi:

- Megigényelnivaló megigénylése – közben kiabálnak szegény külföldivel

- Kitöltenivaló (igénylőlap) kitöltése (kb. csak a 15%-a van lefordítva angolra – közben kiabálnak szegény külföldivel

- Igénylőlap leadása – közben kiabálnak szegény külföldivel

- Másik igénylőlap kitöltése, mert az előző nem jó – közben kiabálnak szegény külföldivel

- Másik igénylőlap leadása – közben kiabálnak szegény külföldivel

- Időpontra visszamenni (kb. 1 hét múlva) és reménykedés, hogy a már egyszer kitöltött dokumentumok még mindig meg vannak és van is élő ember, aki tudja is, hogy pontosan hol

- Másik dokumentum kitöltése – közben kiabálnak szegény külföldivel

- Másik kitöltött dokumentum leadása – közben kiabálnak szegény külföldivel

- Időpontra visszamenni (kb. 1 hónap múlva) és reménykedés, hogy a már egyszer kitöltött dokumentumok még mindig meg vannak és van is élő ember, aki tudja is, hogy pontosan hol

- Az igényelt dokumentum átvétele – közben kiabálnak szegény külföldivel

Továbbá az egész folyamat közben oda-vissza rohangálni a fénymásoló-iroda és a migrációs hivatal között, mert valami vagy nem jó, vagy elveszett, vagy kell még egy – teljesen biztos vagyok benne, hogy szerződésük van és a migrációs hivatal százalékot kap.

A későbbiek folyamán rájöttem arra is, hogy miért is kiabálnak az emberrel folyamatosan. Ez nem valamiféle elrettentés, inkább csak a kultúra fontos része. A vita, mint olyan, némileg spártai szabályok alapján zajlik, ugyanis mindig és mindenben annak van igaza, aki hangosabban beszél. Minél hangosabb, annál jobban igaza van az illetőnek.

A vita hevében a végletekig képesek elmenni és itt nem tettlegességre kell gondolni, hanem arra, hogy egy olasz falunak is lenne mit tanulnia.

Végül miután sikerült mindent türelmesen kivárni, eltelt az egy hónap, sikeresen hozzájutottam egy fehér színű műanyag kártyához. Stu megesküdött, hogy ezzel a kártyával gyakorlatilag bármit el fogok tudni intézni, ez olyan, mint a személyi igazolvány. Némileg kételkedtem ebben, ugyanis a kártya kifejezetten minimal stílusú volt és az alábbi adatok szerepeltek rajta:
- Név
- 207 (valószínűleg jómagam voltam a 207. magyar, aki ilyen kártyát igényelt)
- Migrációs Hivatal, Szófia

DE!, úgy voltam vele, ha Stu mondja, akkor az biztosan úgy is van. Ezután hozzám fordult és közölte, eddig tudtalak kísérni utadon ifjú idegen, mostantól magad vagy.

Plovdiv_ovaros.jpgPlovdiv, óváros

2. Telefonelőfizetés

Bulgáriában három szolgáltató közül lehet választani: Vivacom (narancssárga-fehér), Globul (zöld-fehér), MTel (piros-kék-fehér). Az említett szolgáltatók valószínűleg kötődnek valamilyen módon a Vodafone, T-Mobile, Telenor triumvirátushoz, legalább is a Globul példának okáért a Manchester United labdarúgóklubbal reklámozza magát – persze ettől még lehet véletlen egybeesés.

Minden szolgáltató eleve kártyafüggetlen készüléket biztosít az előfizető számára és nem korlátozza / tiltja le a VoIP (Skype, Viber stb.) szolgáltatásokat.
Először feltérképeztem, hogy milyen ajánlatai vannak a szolgáltatóknak:

- MTel

Az egyik legdrágább percdíjakat kínáló szolgáltató, ennek ellenére sok a bolgár MTel előfizető, ugyanis az MTel hálózatán belül ingyen SMS-ezhetnek és bonyolíthatnak telefonbeszélgetést. Ennél többet sajnos nem tudok róluk.

- Globul

Külföldiek részére csak és kizárólag kaució ellenében tudnak telefonelőfizetést biztosítani, így róluk is lemondtam. A kaució összege a telefonkészülék árától és az előfizetés díjától függ, ugyanakkor nem lebeszélhető/levásárolható, csak majd 12 hónapot követően.

Annak idején tőlem egy Sony Xperia Sola telefon + előfizetésért 400 BGN ~ 60 000 HUF letétet kértek (volna). Mivel maga a készülék alig volt drágább, mint 400 BGN ~ 60 000 HUF, így megköszöntem és elsomfordáltam.

- Vivacom

Végül mellettük tettem le voksom, ugyanis:

*70 BGN ~ 10 500 HUF letétet kértek, így az első két hónapban nem is kellett fizetnem, ugyanis jóváírták

*35 BGN ~ 5 250 HUF – t fizetek/hó, ami tartalmazza: 1 800 perc beszélgetés hálózaton belül, nem tudom pontosan mennyi SMS hálózaton belül, 250 perc hálózaton kívül + EU országok mobilhálózata, 750 MB internet

Majd következett az ügyintézés...

Telefonelőfizetés ügyintézése a "Nagy Fehér Kártya" (NFK) birtokában: sajnos az már szinte az első adandó alkalommal kiderült, hogy az általam csak „Nagy Fehér Kártya"-nak hívott igazolvány gyakorlatilag teljesen haszontalan, ugyanis a Stu-tól való könnyes búcsút követő valahányadik napon elindultam telefonelőfizetést intézni.

Határozott fellépéssel és teljes magabiztossággal a mindenható NFK-t a kezemben szorongatva beléptem a telefonüzletbe, majd közöltem az eladóval, hogy akkor most mi itten telefonelőfizetési szerződést kötünk.

Az eladó pedig rövid úton közölte, hogy nem tudja mi az a sz*r, amivel itt próbálom igazolni a személyazonosságomat, de amíg nem hozok egy normális fényképes bolgár! (mert a magyar személyi az nem elég) tartózkodási engedélyt (másnéven lichna), addig itt mi nem fogunk üzletelni, maximum feltöltőkártyával.

Plovdiv.jpgEz is Plovdiv

Felhívtam Stu-t, aki továbbra is esküdözött, hogy már pedig az a kártya mindenre jó... de ha esetleg mégsem akkor vissza kell menjek a migrációs hivatalba és igényelni egy lichna-t, de abban már nem tud / fog segíteni.

Hát jó! Munkatársaim közül kerítettem egy bolgár nyelvet ismerőt – Bulgáriában annyira nem nehéz –, aki volt olyan kedves és drága és eljött velem ügyintézni. A folyamat már ismert, így még egyszer ezt nem írom le.

A telefon – mint tolmácseszköz – nem opció, ugyanis egyszer megpróbáltam alkalmazni, de az olyan rémületet és riadalmat váltott ki az alkalmazottakból, mint ha egy vállról indítható rakétával korzóztam volna a hivatalban, így a továbbiakban ezt a lehetőséget elvetettem.

A lényeg, hogy végre meg lett a várva várt lichna-m és ezzel együtt a telefonelőfizetésem a mindenhatósággal együtt."

Eddig tartottak ma Roland szófiai kalandjai, de ne csüggedjetek, egy hét múlva szerdán folytatjuk! Én már nagyon várom! :)

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Bulgária

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405758622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.15. 21:52:25

@QUERCUS:
Miért mit vigyen? Doxadildókronográfot?
:))))))))))))))))))

Quercus a favágó 2014.01.15. 21:57:24

@diggerdriver:

Éreztetnie kellene a menyecskével,hogy kreatív, gondolkodó nőnek tartja.
Vigyen neki ajándékba egy milka tehenet, meg a receptet. Aztán az asszony olyan csokit csinál magának amilyet akar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.15. 22:00:18

@QUERCUS:
Sőt, hogy a kreativitását is demonstrálja a tehenet lábon hajtsa Manchasterig.
Mire hazaérne világhírű celeb lenne.

TheHungarian 2014.01.15. 22:00:46

@Szilvana1: Foglalkozásomat tekintve: számítógéppel dolgozik :). Sok munkatársam szereti programozónak hirdetni magát, de semmi közünk nincs a programozáshoz. Ez kb. olyan, mintha a halászsas azzal kérkedne, hogy ő vízügyi szakember - van köze a vízhez, de talán mégsem tekinthető szakembernek.
Történetem második részében olvashatsz arról, hogy kb. miről szól a munkám.

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.01.15. 22:03:46

@TheHungarian: Köszönöm! Várom a folytatást! !

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 22:14:55

@QUERCUS: Azt, hogy nem jovok haza. Most celeb lettem, vagy mi van?

Latcho Rom 2014.01.15. 22:15:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: visszavonom a bajszos bulgar dumakat :) Volt a reszortban egy csudacsinos hataratkelt bulgar lany, mar 5 eve el mexikoban. Ottmaradt, s most a recepcion dolgozik, angol, spanyol, orosz nyelven.

Muscari 2014.01.15. 22:17:33

@TheHungarian: Nagyon tetszett a posztod, koszonjuk szepen es varjuk a folytatast. Nagyon jo a kep Plovdivrol, tervben van a meglatogatasa egyszer, ferjem szerint a legszebb bolgar varos.

A rilai kolostorban is voltal? Az is gyonyoru, ahogy korbeolelik a hegyek...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.15. 22:21:46

@shakti_rom:
Ez csak azért van, mert a mexikói lányok még bajszosabbak és így nem tűnt fel a kicsit bajszosság ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 22:22:02

@shakti_rom: a bajszos bolgar a bajszos mexikoiak kozt :)

Muscari 2014.01.15. 22:23:14

Tudtok ajanlani valami bongeszot Androidra? Tele van a hocipom az Operaval, egyszeruen nem tudok telorol kommentelni, mert nem tudok belepni. A gyari bongeszo meg nem tolti be sokszor a kommenteket, valamint ott is mindig kijelentkezik :-(

@DieNanny [SZ,CH]: a szulovarosodban sarga szinu a korhaz epulete es kerek az SZTK? Egyszer mintha emlitetted volna, hogy edesanyad ott dolgozott.

Latcho Rom 2014.01.15. 22:24:35

Jo kis poszt, gyuhet a tobbi is :)

Latcho Rom 2014.01.15. 22:25:29

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: azert nem tunt fel??? nu akkor vissza az egesz :)

2014.01.15. 22:35:17

@Muscari: megneztem pontosan mennyit koltunk kajara. Ti a £100-at hany fore csinaljatok. Es ez total osszeg a hetre? Nincs benne a hetkozbeni ebed meg a kenyer/tej utantoltes?

2014.01.15. 22:36:25

@QUERCUS: vihetne az asszonynak gumicsizmat

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 22:38:28

@charlieharper (UK, de nem London!): egyeb otlet?
A biznic mondjuk az lenne, hogy itt veszek fuggonyt, kint eladom es veszek gumicsimmat, azt visszahozom es itt eladom. :)

Latcho Rom 2014.01.15. 22:40:40

@diggerdriver: a dolgok nem sokat valtoztak amiota elgyuttel a rajkokkal :))))))))))

2014.01.15. 22:40:59

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: kedvelem a Tag-ot, de nem tudom, hogy mi a kereted es kedveli -e az orakat. Ruhaban, az asszony szerint a Channel olcsobb ott, mint itt es biztosan orulne a menyasszony neki.
Masik otletem, hogy hozzal neki sajtot, svajci bicskaval.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.15. 22:42:28

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:
Tudtuk, hogy hosszu, de azt nem hittuk volna, hogy az orrodrol van szo :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 22:45:20

@charlieharper (UK, de nem London!): nem bankar vagyok, igy nem hord channelt en meg tag-ot.

@Kövérmadár [swe]: Ahogy Mo-n mondjak, ez nem fizetes, ez csak mellekes :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 22:47:35

@Kövérmadár [swe]: Az a baj, hogy az ilyen okoskodas nem ment nekem sosem, igy nem lesz sajat vallalatom (bar nem is hianyzik)

2014.01.15. 22:48:59

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: az igazi jolmeno bankar nem Tag-ot hord. Az csak olyan nagyon plebs-nek szamit

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.15. 22:49:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Amikor atutaztam szofian nekem is ez volt az erzesem. Mintha visszarepultem volna az idoben 20 evet.

DieNanny CH 2014.01.15. 22:50:36

@Muscari:

Nem, nem! :-) Onnan pontosan 37 km-re északra! :-)
Anyukám emitt a "kerekben" még lánykorában dolgozott.
Jelenleg a "kerek"től délre 23 km-re lakom, ami viszont Apukám szülővárosa.

(... hogy mi mit kapunk a többiektől!)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 22:51:43

@charlieharper (UK, de nem London!): hanem van kulon korulotte egy ember, aki mondja neki az idot :)

nyuszigonosz 2014.01.15. 22:54:35

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Ajándékról van szó a barátnödnek/menyasszonyodnak?
Tudod, annak nem kell drágának lenni, inkább ötletesnek.
Olyan valaminek, amit megláttál és abban a pillanatban tudtad, hogy örüni fog neki. És nem az ár-értéke miatt.

Muscari 2014.01.15. 22:56:20

@charlieharper (UK, de nem London!): 4 fore, de ez a nagy bevasarlas. A hetkozbeni kenyer, tej, gyumolcs az nincs benne.

Muscari 2014.01.15. 22:57:37

@DieNanny [SZ,CH]: koszi, akkor ezt beneztem. De semmi baj, most megnezem, hol laktal:-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 22:58:59

@nyuszigonosz/D/: Az egesz abbol indult ki, hogy megkerdeztem kb milyen arak vannak kint, mert nem akaroik egy teljesen hasznalhatatlan penznembe fektetni. Es mondtam, pl vennek csokit asszonynak, mert imadja. Erre meg mar Channel ruhat kellene hoznom...

DieNanny CH 2014.01.15. 22:59:38

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Van egy olyan üzlet, hogy Landi. Na, ott mindenféle méretben és díszítésben lehet kolompot venni. Ha gondolod, ez egy jó befektetés. Mindig hallod, hogy hol van, tehát eldöntheted: találkozni akarsz vele, vagy kikerülni... :-D

nyuszigonosz 2014.01.15. 23:02:55

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Látod, ha imádja a csokit, akkor azt vegyél és kész! Annak örülni fog. A csoki az klassz ajádnék.

nyuszigonosz 2014.01.15. 23:04:05

@QUERCUS: Egy esküvöt nem siet el az ember.
Meg ez nem is lenne jó ajándék.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 23:06:26

@nyuszigonosz/D/: Koszi, en ezt mar eldonttottem, csak a tobbiek brainstorm-olnak, bar ez inkabb mar hurricane kezd lenni.

2014.01.15. 23:08:48

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: meg mielott furcsa nezeteid lennenek, a felesegemnek sem channel a mindennapi viselete. Csak megjegyezte, hogy ott olcsobb

Muscari 2014.01.15. 23:08:50

@tildy[UK]: koszi, megprobalom. Hatha jobb, mint a classic.

bpetya75 2014.01.15. 23:10:37

@QUERCUS:

Az az (egyik) vicc a erdőtörvényben, hogy a természetes felújításnál nem pontosítótták, hogy a magról történő temrészetes felújítás esetén indokolt a véghasználat időbeli korlátozása. Ezért nem lehet a sarjról újítandó akácosokat sem tenyészidőszakban vágni. Ami meg nálunk van az égeresekkel, az megint röhej. Elsőre inkább abba az irányba akart elmenni a 'pestiember", hogy ott is erőltessük a természetes felújítást, akár tuskósarjról is. Lassan, talán sikerül eljutni odáig, hogy égernél nem működik a természetes felújítás, vagy csak nagyon speciális esetben.

A szigorról meg csak anyit, hogy elvileg lehetőség van arra, ha egy erdőtulajdonos elhanyagolja az erdejét, akkor kényszergazdálkodót jelöljön ki a hatóság, akinek a költségeit ráverik a tulajdonosra. A gazdálkodás finanszírozására létrejött egy alap, abba ment az erdővédelmi bírságok harmada. Ezt az alapot a VHR-ben megszüntették, vagy nemes egyszerűséggel nem is említik már, nem tudom. Ilyetén formán a hivatalnak kéne előfinanszírozni a dolgot, ami nem működik. Pedig lenne értelme a dolognak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 23:11:01

@charlieharper (UK, de nem London!): azt irtam nem vagyok bankar, ezert nem hord channelt. te is rtad, hogy nem vagy bankar, igy tiszta sor :)

2014.01.15. 23:11:09

@Muscari: komolyan el fogom kuldeni neked a szamlat a hetvegerol. Mit csinalok rosszul?

Quercus a favágó 2014.01.15. 23:13:36

@nyuszigonosz/D/:

"Egy esküvöt nem siet el az ember."

Hát ezek a fiatal harcosok biztos nem. Rövidesen fontolóra kell venni a kisasszony, és az asszony megszólítás mellé a menyasszony bevezetését is.

Muscari 2014.01.15. 23:22:08

Szerintem semmit nem csinalsz rosszul. Masok az igenyeid, tobb penzed is van ra, szerintem nem baj az :-)

En is el tudnek ketszer ennyit is kolteni, hidd el. Szoktam nezni, hogy mi akcios, hus, felvagott, gyumolcs, es azt reszesitem elonyben. Meg mondtam, sok csirket eszunk, meg disznot, az nem draga. Gyumolcsot meg foleg kis boltokban veszek, most pl. 6 hatalmas mandarin (satsuma) volt egy font.

Tenyleg, te eszel disznohust?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 23:22:58

@QUERCUS: Most mi a baj? :) 8 eve vagyunk egyutt lasssan asszonnyal es a mostani szamitasok szerint 9.5 ev utan fogunk osszehazasodni. A 30. szulinapom utan :D

2014.01.15. 23:27:06

@Muscari: a munkahely kornyeken, napi £7-8 csak az ebed. Ezt is beleszamoltal, marmint a hetkozbeni ebedet? Vagy ezt otthon megoldod?

Quercus a favágó 2014.01.15. 23:28:05

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

Megőrültél? Kapkodsz itt nekem. A 40.születésnapod is a 30. után van.

Quercus a favágó 2014.01.15. 23:32:27

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]:

-Mond szívem,mikor fogsz végre feleségül venni?
-Aludjunk erre még egyet.
-Egy napot?
-Nem.Egy évet.

Muscari 2014.01.15. 23:34:27

@charlieharper (UK, de nem London!): nem, az nincs benne. De mi fott kajat altalaban otthon eszunk, munkahelyen szendvics, croissant megy, illetve a lanyom eszik a suliban de az nem sok.
En minden nap fozok otthon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.15. 23:35:00

@QUERCUS: Azert mindennek van hatara. A harmadikat mikor vegyem majd el? 70 evesen?Azzal is meg kell meg ismerkedni, meg osszeszokni! :DDDDDDDDDDDDD

calealenta 2014.01.15. 23:36:12

@tildy[UK]: azt hallottam, hogy a járműveik pl baromi régiek - én csak Romániában voltam, ott is utaztam húsz-harminc éves, telejsen jókarban lévő orros távolsági busszal (Vatra Dornei-i vonal) stb. Az emberek amúgy nem öltöztek másképp, de nekem a távolsági buszok voltak döbbenetesek. Meg egy vidéki nagyobb város külső kerületeiben a baromi szép, zsindelyszerű elemekből összerakott, néha festett faházak. Mondjuk sokan már csak "kisháznak" használták őket, de egy-két szépen karbantartottban laktak is, főleg öregek.
Bocs az offért:)
Bulgáriába elmennék, sokfélét hallottam már róla, nagyon gázakat is meg nagyon jókat is - a rendszerről is meg az emberekről is. Nyilván mind igaz, valamennyire:) Épp ezért azt nem tudom, lakni akarnék-e ott, de miért ne.

Szaktanár 2014.01.15. 23:36:24

@VHB: jól érted, legalábbis nagyon remélem, mert én is csak érvényes útlevéllel, és semmi mással nem, megyek hosszabbíttatni, két hét múlva. a neten tudsz időpontot foglalni.

rezsoatya (törölt) 2014.01.15. 23:36:30

@33621: "a világ nem fog hozzánk alkalmazkodni, nekünk kell a világhoz" :-)

"naszóval" (hogy klasszikust idézzek!)

Rajtam nem fog ki az "új rend":

kepfeltoltes.hu/140115/HA_avatar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

rezsoatya (törölt) 2014.01.15. 23:46:13

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: "azért mindennek van határa" - de hát határátkelő vagy, vagy mijaszösz?!

33621 2014.01.16. 00:19:09

@rezsoatya(eng): Ez azért már HATÁRTALAN!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.16. 01:30:01

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Ha Bernbe mész, és igazi helyi kajäldät akarsz lätni, akkor ide menj: www.tramway.ch/ és Portion Berner Rösti Nature mit Spiegelei-t egyél. Röszti tükörtojässal. Annyi tojäst raknak rä, amennyit akarsz. Szerintem emberes adag. Viszont februär 11-ig zärva vannak.Tuti siszünet van.:-)
Az én kedvenceim: Raclette, Fundue, Fondue Chinoise (itt különféle husokat "fözöl" meg), Älpler makkaroni/Älplermagronen, és amiért nagyon oda vagyok az a Pastetli bärmilyen formäban. :-) Az Olma Bradwurst, és a Cervelat is jo.
@nyuszigonosz/D/: Én eddig itt csak hosszu ö-vel és s-sel kimondva hallottam. Röööösti.:-)

Latcho Rom 2014.01.16. 01:48:36

Cascadel bacsi...Mezzo, szuper Steve Khun koncert van.

cougarcat 2014.01.16. 01:58:59

@QUERCUS: A környékünkön müködő nagy fakitermelő vállalat szinte minden munkafázishoz alvállalkozót vesz fel - a vállalkozó veszi vagy lizingeli a gépeket és veszi fel a munkásokat. A kontraktor biztos kiemelkedően jól keres. A munkás kb. 25-30 CAD-ot kap óránként, ami nem rossz pénz, de ezért táborban él messze a vadonban (helikopterrel hozzák viszik őket), és kb. egy hónapban egyszer jut haza a családhoz.

A tüzifát személyes használatra 9 m3-ig ingyen el lehet vinni évente. Ezt a "hulladékot" már felhalmozták nekik az út mellé, csak abból lehet válogatni. Aki viszonteladásra akar vinni annak valamit fizetni kell de még igy is jól jár mert a sokszorosát kapja érte ha eladja.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.16. 02:05:32

@charlieharper (UK, de nem London!): És aranyärban van.:-)
@QUERCUS: Cipö vagy täska formäjäban...?
@TheHungarian: Az erös kezdés utän ne harangozzäl mär be visszaesést, jo? :-))))
@DieNanny [SZ,CH]: Nanny b+! :-))))))))
@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: Akkor a Merkur (vagyis mostmär Läderach) nevü üzletlänc egyik boltjäba menj be. Mindenhol ott vannak. :-) (www.laederach.com/chde/shops/standorte/)Vannak kimért csokik is, igy több fajtät is vihetsz. Vagy vegyél neki ott biberlit, ha a kicsit töményebb édeset szereti.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.16. 06:28:14

@rezsoatya(eng): Haha, itt a svédeknél is láttam már kettőt, abból az egyik csak reklámtábla-állvány volt.

Ezt meg valszeg beemelték, minden más bonyolultabb lenne.Lehet, motorja sincs már, úgy meg nem nehéz.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.16. 07:29:57

hát nem volt ez rossz poszt, de nem élveztem el tőle agyilag, bár lehet, hogy csak a szétdarabolás a baja

sőt, az biztosan baj, HÁ, ehhez neked nincs érzéked, mondjuk ki őszintén.

Quercus a favágó 2014.01.16. 08:05:47

@Babette_:

Veled akár a világ végére is!

DieNanny CH 2014.01.16. 09:00:14

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):

Hol találtad a nagy 'ä'-t? Én itt @DieNanny [SZ,CH]: csak a kicsivel tudtam írni.

Illúzióromboló kockacukor 2014.01.16. 10:08:52

Tavaly dolgoztam egy hónapot Pavlikeniben, hát az a legsötétebb balkánt idézte a pottyantós vécéivel és a környezettel. A szállás meg Veliko Tarnovoban volt, egy puccos szállodában, ott meg úgy éreztem magam, mintha Moszkva leggazdagabb környékén lettem volna. A város szép, a bolgár lányok meg a legszebbek a világon.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.01.16. 11:19:38

Egy HÉT múlva folytatás??? Hogy képzelitek, hogy ilyen sokat kell várni? Ez a szolgáltatói társadalom?
Menten kivándorlok :)

Cpt. Flint 2014.01.16. 11:48:45

A poszt nagyon klassz. Tud valamit az írója az Aranyhomokról? A 80-as évek közepén-végén kétszer voltam ott, és csodálatos volt (persze elég szocreál színvonalon, meg fiatal is volt az ember). Tervezgettem egy ideje, hogy elviszem a családot. Pár hónapja megnéztem a Google mapson utcaképpel a helyeket, ahol jártam, hát elrettentő... Kihalt, omladozó szállodák, viskókkal beépített part menti sávok, elgazosodott utak, szemét és törmelék mindenütt. Mi lett azzal a hellyel? Pl. egyáltalán nincs kemping, hiába kerestem...

OFF
@bpetya75: Már miért nem megy felétek az éger természetes felújítása? Erre (É-Mo.) csak az van... jószerivel csak telepítésben ültetnek mesterségesen égert. Persze a tuskósarj eredet miatt nem is lehet harvesterezni. :)

peacefroggg 2014.01.16. 11:50:03

@Mr Long [unatkozik, munkalkodik...]: csokira egy 20-30 CHF-et esetleg félre tehetsz, abba belefér egy kifejezett csokibolti látogatás is.
Egy jó vacsorára 40 CHF-et számolhatsz, egy sör 6 CHF körül van
ezek luzerni árak egy nem felkapott, de kellemes étteremből.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.16. 12:40:11

@peacefroggg: Koszi, nem is valtok, hasznalhatom a kartyam, jo arfolyamon, kis dijal. Max ott valtok, hogy legyen csorgo apro a zsebemben :)

Ginix 2014.01.16. 14:13:15

@peacefroggg: melyik luzerni étteremről van szó?

TheHungarian 2014.01.16. 18:59:02

@Cpt. Flint: Szia!
Sajnos az Aranyhomokról nem nagyon tudok semmit. Egyszer voltam a közelében (Várnában), de ott nem jártam. Kérdeztem barátnőmet (aki Burgaszból származik), de ő sem járt még arra, így releváns infóval nem tudok szolgálni.
Amit ajánlani tudok, az Szozopol és Neszebár (legalábbis szerintem, ne kérd rajtam számon :)). A Napos Partot viszont nagy ívben érdemes kerülni, mert kb. minden 3szor annyiba kerül mint máshol, még a McDonaldsban és a KFCben is - de ez megint csak magánvélemény...

TheHungarian 2014.01.16. 19:02:36

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): Magasról lehet nagyot esni és inkább legyen egy kellemes csalódás a vége, mint pofára esés... magasról... :)

TheHungarian 2014.01.16. 19:10:53

@Babette_: Anno elkezdtem egy tanfolyamot a munkahelyen, amelynek azonban mintegy 5 előadás után vége szakadt, mivel a tanár nem ért rá :)
Jómagam elképesztően lusta vagyok új lehetőség után nézni, így barátnőm tanítgat erre-arra.
Odáig már eljutottam, hogy megértek sok mindent és el tudok mondani pár dolgot, de a Higgs bozonról már nem tudnék előadást tartani.
Amikor kijöttem, csak pár alapszóval készültem:
- egy korsó csapolt kérek szépen
- köszönöm
- jó napot kívánok
A kezdethez képes már szegényesen bár, de elboldogulok. Mindenesetre tervezem, hogy elsajátítom a nyelvet, csak mint azt már írtam, nagyon lusta vagyok a "szorgalmi feladatokat" illetően.

TheHungarian 2014.01.16. 19:54:00

@Muscari: Szia,
Maximálisan egyetértek azzal, hogy Plovdiv a legjobb város Bulgáriában, egyébként ők is imádják - nem csak a Plovdiviak. Bár kisebb versenyben van Veliko Tarnovóval. Tarnovóban még nem voltam, de tavasszal megyünk.
A Rila monostor nekem is nagyon tetszett :), mindenképpen ajánlatos meglátogatni.

Quercus a favágó 2014.01.16. 20:22:24

@cougarcat:

Köszi. Elég sok mindenre van rálátásod.
Lennének még dolgok amik érdekelnének, de majd máskor. Tegnap is elaludtam a gép mellett, a kutyámmal egyetemben. Mondjuk ő most is itt alszik mellettem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.16. 20:26:10

@DieNanny [SZ,CH]: Caps Lock bekapcsol és ä. Igy tudod a nagy ö-t, ü-t is elövaräzsolni. Ha bekapcsolod a Caps Lock-ot akkor a kis ö-böl Ö lesz, és ha közben még a Shiftet is nyomod, akkor É. Ugyan ez van az ü/è billentyünél, és az ä/à-näl. Hosszu magänhangzokat pedig Alt Gr + a ? gombot nyomod meg elöször, majd a kivänt magänhangzot. :-)
@TheHungarian: Akkor värom a kellemes csalodäs! :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.16. 20:34:28

@peacefroggg: Bocsi, de a 40 az kb a föétel... 2személyes kajäläs alkohol nélkül nem kinaiban vagy kebabosnäl 120körül szokott lenni. Nem Zürichben. :-)
@Ginix: Erre gondoltäl?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.16. 20:37:17

@TheHungarian:

Hát, nem volt nehéz...

Gondolom, ismered a Mátét és az Elicát. Az egyikkel az egyik, a másikkal meg a másik korábbi munkahelyemen dolgoztam egyūtt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.16. 20:39:07

@TheHungarian:

A magyarországi bolgárok 70-80%-a Tarnovo környéki falvakból származik.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.16. 20:44:18

@TheHungarian:

A legjobb nyelvtanulási módszer az anyanyelviházastárs.

Pár éve történt, a Danone bulgária főnöke, egy francia emberke 2év alatt nulla szintről eljutott oda, hogy már bolgárul tárgyalt. Közben elvettefeleségül a csajt, aki addig a tolmácsa volt.

TheHungarian 2014.01.16. 21:50:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Máté és Eli :)
Igen, szegény Mátét is el akartuk "csábítani" az Adeccotól, de sajnos beteltek a helyek. Viszont most amúgy is nagykirály lett a srác ott, ahol van, de feltételezem ezt te is tudod :)
Eli, aki Máté felesége vagy Eli, aki Adecco-s? Végül is mindegy, mindkettőt ismerem :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.16. 22:11:49

@TheHungarian:

A másik Eli. A feleségét csak képen láttam.

Egyébként az Adecco HP-projektjébe te úgy kerültél be, hogy nem találtak helyben elég embert, így Mo-ról kellett dolgozót importálni.

A Mátét annak idején én tanítottam be előző munkahelyén, de aztán elment 1 év után az Adeccóhoz, mert nálunk nem tetszett neki a munkaidő-beosztás, ugyanis nálunk 14-23 között volt a munka.

cougarcat 2014.01.16. 23:54:28

@QUERCUS: Tiz évig laktam itt egy olyan kisvárosban ahol szinte mindenki a faiparban dolgozott (kitermeléstől, a fa, cellulóz és papirüzemekig ill. a faipari gépek gyártóinál). Van egy magyar vonatkozása is a BC faiparnak, a soproni erdőmérnöki kar áttelepülése Vancouver-be 57-ben. Ha esetleg nem ismernéd a történetet, belinkelem - a cikk alján van egy retro képsorozat is. A végzett hallgatók közül sokan ittmaradtak és szép karriert futottak be - a kanadaiak elismerik hogy ezek a magyar emberek hozzájárultak az ipar fellenditéséhez és fejlesztéséhez. Úgy hivták őket hogy "the Hungarian Maffia", mert nagyon összetartottak. :)

kanadavilaga.com/2013/10/23/1956-a-soproni-erdomernoki-kar-menekulese-british-columbiaig-video/

Ginix 2014.01.17. 09:08:22

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): nem feltétlenül, csak tényleg érdekelt:)
sztem a 40 is lehet reális nem kebabosnál, na persze nem is a hotel montanaban v a thai gardenben. pont azért érdekel, h mire gondolt a nem felkapott, de kellemes hely alatt.

peacefroggg 2014.01.17. 11:34:54

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): valóban, ez csak a főétel, én magamból indultam ki, nem szoktam teljes menüket enni, és mivel Mr Long egyedül megy ezért nem 2 fővel számoltam.
a sör árát pedig szintén feltüntettem

peacefroggg 2014.01.17. 11:37:10

@Ginix: a Crazy Cactusra gondoltam, tex-mex étterem nem a városközpontban

Naschkatze (Mostindien / CH) 2014.01.17. 13:53:56

@peacefroggg: Valo igaz mindenki magäbol indul ki. :-)
Mexikoinäl én csak az elöételig szoktam eljutni...
Amugy kérdés, hogy ki mit szeret. Ha mindenképpen hust is akar enni az ember, és nem csirke/pulyka az a hus, akkor az megdobja rendesen a szämlät. 180g marhafilé 38piz a Crazy Cactusban. Van olyan hely, ahol a köretért még +ban fölszämolnak. A sör "olcso" italnak szämit, ami meg szokta még dobni a szämlät az az aperitiv a bor, és a kaja végi grappa. A kv a végén mär nem oszt, nem szoroz, föleg hogy sok helyen grätisz, ha sokat ott hagysz, vagy ha rendszeres vendég vagy.
Szoval peace froggg! Nekem sincs bérletem a schaffhauseni Fischerzunftba.:-)
@Ginix: Ez ugye mindenkinek egyéni preferencia. A Bourbaki pl 10évvel ezelött kellemes hely volt. :-) Ismered a Twiny Station-t?

Ginix 2014.01.17. 14:22:58

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ): jaja, 1-2 pohár bármiből feltolja a számlát, az tény.
a bourbaki film előtti koccintásra pont jó. azt nemtom, milyen lehetett 10 éve:) a twiny station-t nem ismerem, de egy próbár megér majd egyszer.

@peacefroggg: ott eddig egyszer voltam és nagyon bejött! pont jövő hétvégén megyünk páran megint:)

ha nem is kifejezetten étteremről, de kajálásról van szó, sztem a pickwicks v shamrocks is belefér egy kellemes, haveros, kajálós estébe és kijön 40 chf-ből bőven (mondjuk én el vagyok egy pohár borral v egy ciderrel is).

peacefroggg 2014.01.17. 16:21:44

jah, mi is megyünk még, én legutóbb struccot ettem :)
ha tudsz ajánlani valami jót Luzerben akkor ki vele :)

Ginix 2014.01.17. 17:53:40

@peacefroggg: mi szeretjük a mirch masala nevű kis indiait, nem drága és nagyon jó a kaja, sokkal jobb, minz a kanchi a löwenplatzon. van egy helyes marokkói bár, barbés a neve, itt is lehet enni is, de nem kizárólag étterem, szintén az olcsóbb kategória, de finom és helyes kis hely (hej!).
még a bistro du theatre az, ami jó kis bandázós, vannak puccosabb kajáik is puccosabb árakkal, de ami ott mindent visz, az a csirkeszárnyak kis adag currys szósszal, ami mellé egy adag sült krumpli 2 embernek bőven elég...hú de megkívántam:)

sztem egy próbát megérnek, hajrá!

DieNanny CH 2014.01.20. 18:24:22

@Naschkatze (...awesome shape baby.. ):

Bocs, csak most néztem rá erre a posztra, és láttam, hogy írtál a nagy ä-vel kapcsolatban. Szóval, nekem magyar a billentyűzetem - teljesen magyar, tehát 1 betű van 1 gombon -, és az ä-t úgy hoztam elő, hogy altgr+a. Viszont a nagyot nem tudom előhozni...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.