oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 06. 06:47,  Bridgwater, ahol kétszer ugyanabba a folyóba léphetsz 421 komment

2014. január 06. 06:47 Határátkelő

Bridgwater, ahol kétszer ugyanabba a folyóba léphetsz

A mai poszt elé elöljáróban annyit: aki rózsaszín mesét vár az angliai raktáros munkáról, az ne olvassa el. Aki szeretné tudni, milyen órákat 4 fokra hűtött hangárban melózni, az igen. Mint Béla írja: ez nem élet, csupán létfenntartás és vegetálás heti 200-250 fontért, ami az értelmes időt veszi el az embertől. Egy kemény történet következik.

cím_83.jpg

„Különbözőek vagyunk. Talán legtöbben kényszerből, az anyagi boldogulás reményében költöznek külföldre vagy a karriervágyuk hajtja őket, esetleg csupán az, hogy bizonyítsák, a magyar népmesei hagyományok „szerencse próbálása" számukra is jól végződik és büszkén térhetnek haza.

Én csodára várni jöttem Angliába. Ehhez semmi mást nem kell tenni, „csupán" a megfelelő helyen kell lenni a megfelelő időben és a megfelelő lelkiállapotban. A pénzkeresés ennek az anyagi hátterét biztosítja, de mindenképpen szükséges ahhoz, hogy ne kényszerüljek hazamenni, amikor elfogyott a pénzem.

Milyen csodára vártam? Arra, hogy a volt barátnőm „észhez térjen". Nem erről szeretnék írni, ezért elég annyit elárulnom, hogy a tavasz végén egy előre látott krízishelyzet megoldása helyett „lovat váltott" és újdonsült barátjához Angliába költözött.

Persze, ez is egy „megoldás", de csak megérkezésem után kb. egy hónappal jöttem rá, hogy a várakozásom teljesen hiábavaló, mert egy évekkel ezelőtti krízis hatását felerősítve ő nem csak új párt, hanem új elmeállapotot is választott magának, amit tudományosan valószínűleg paranoid skizofréniának hívnak és mindenekfelett elég erős köteléknek bizonyul egy hasonlóan labilis és szellemileg kissé zavaros, de nagyon kedves emberhez.

Ezt mindenki tetszése szerint értelmezheti, mint ahogy az én döntésemet is, vagyis - mint ők - elítélhet „zaklatásért" úgy, hogy szándékosan nem kerestem, mégis egy véletlen folytán már érkezésem napján megtudtam, hol lakik és csupán szülinapi ajándékot küldtem neki; vagy megértheti a szerelem által vezérelt szándékomat, vagyis azt, hogy a várakozás mellett féltettem is őt és jobbnak láttam a közelében lenni, ha valami történne vele: gondoltam, ha szükség van rám, úgyis megtalál.

Szóval, a sorsra bíztam magamat, de egy idő után más szelek kezdtek el fújni, ezért úgy határoztam, hogy kifeszítem a vitorlámat és... Ugyanazt fogom tenni, mint addig, csak kicsit máshogy: várakozás nélkül csupán szemlélődöm és dolgozom. Ennek a tapasztalatait szeretném megosztani veletek.

Tudtam, mire számíthatok

Az előzményekhez hozzá tartozik az is, hogy 6 éve már dolgoztam egy évet Angliában, jól beszélem a nyelvet, van NI számom és tudtam, hogy mire számíthatok. Egy kicsit "sztoriznék" arról, hogy ez a számítás mennyire jött be vagyis, hogy hogyan indult az itteni életem.

Elindulásom előtt pár nappal emailben lefoglaltam leendő szállásomat vagyis egy szobát, ahová érkezésem napján kiderült, hogy nem tudok beköltözni. Kétszeresen. Egyrészt, mert az előző bérlő még nem költözött ki, ezért két napot várnom kellett, másrészt pedig a házhoz érkezve rossz választ adtam arra a kérdésre, hogy van-e munkám.

Hiába, nem kenyerem a hazudozás, ők viszont munkanélkülinek nem adnak ki szobát. Pár telefonhívás után felfrissítettem a vidéki angol nyelvtudásom, de aki végül is szállást adott, nem a helyit beszélte, hanem azt, amin a dzsinga jelenti a rágógumit.

A „double room" havi potom 80 fontért csupán egy franciaágyat, kis asztalt, ruhásszekrényt és napi minimum 15 horrorra hangolt gyereksírást tartalmazott, ami az anyuka afrikai karizmatikus egyházi televíziós hittérítő műsorával együtt úgy hangzott, mint valami ördögűzés.

Raktári zombi

Az előtte levő két éjszakát egy fogadóban töltöttem, nappal pedig felfedeztem a várost. Már az első nap megtudtam a következőket: hol lakik a volt barátnőm (pont előttem kanyarodott ki biciklivel az útra az albérletéből), hol lehet biztosan munkát találni („warehouse operative" vagyis raktári vagy gyári zombi-proli melók: Argos, Morrisons, Wiseman Dairies és Gerber Juice), hol mulat a helyi és a helyi vért felfrissítő és néha kifröccsentő (lengyel, szlovák és litván) „nagyobbság" és hogy, milyen egyéb szórakozási és kikapcsolódási lehetőségek vannak a városban.

Ehhez bő egy órás séta kellett a városközpontból kelet felé indulva, át egy parkon, ahol egy litván öregurat segítettem kiszedni a rendőrnek egy árokból, míg egy bámészkodó helybélit kikérdeztem a „karrierlehetőségekről", majd visszafele beugrottam egy patakparti kocsmába, ahol többek között megtudtam hol van a Job Centre Plus és a könyvtár, végül a Palace nevű klubban zártam az estét, ahol újra szembesültem az angol leányok ismerkedési szokásaival.

Kevés pénz, felbecsülhetetlen tapasztalat

A munkakínálat nem nyerte el a tetszésemet, ezért két hétig minden nappalt egy kocsmában, a Job Centre Plus-ban és a könyvtárban töltöttem: munkakereséssel. Az albérlet túlságosan zajos volt ehhez és egy kis séta is jól esett a napos szeptemberben.

Már majdnem elkeseredtem, amikor egyik álláspályázatomra sem jött válasz és a cigim is elfogyott, ezért beugrottam az egyik helyi kis boltba. Rögtön lett melóm.

Egy közeli városba kellett járnom hétköznap egytől egyig, hétvégenként négytől négyig bolti árufeltöltőként, pénztárosként és lelki segédmunkásként dolgozni. Kevés pénzért, de felbecsülhetetlen tapasztalatért cserébe. (A helyzet iróniája, hogy néhány megpályázott helyről érkezett válasz, de a gmail spamként kezelte őket és mikor véletlenül rájuk bukkantam, a jelentkezés határidő már lejárt.)

Nagyon megkedveltem a munkatársamat és jó pár visszatérő vásárlónkat is, de nem igazán éreztem se „hivatásnak", se kihívásnak ezt a munkát, ezért úgy döntöttem, hogy jelentkezem az első napon ajánlott proli munkákra, hátha ott adódik valami belső pályázat, ami kicsit kreatívabb elfoglaltságot nyújt és igen, jobban is fizet.

Nem lovaltam magam hiú ábrándokba, mert tudtam már, hogy „ezen a szinten" nem fogok túl sok pénzt félretenni, de arra éppen elég lesz a keresetem, hogy anyagi biztonságban érezzem magam. Ami a világ „nyámnyilásodásának" és az emberi lélek elsorvasztásának a legjobb melegágya.

Nekem szegezték a kérdést

Már az első héten feltűnt, hogy a hat évvel ezelőtti munkakeresési módszerem nem fog beválni, mert nincsen a városban egy munkaközvetítő, vagyis inkább munkaerő kölcsönző ügynökség sem.

Vagyis van is meg nincs is, mert az irodájuk olyan helyen van, amit csak előzetes telefonos egyeztetés után lehet megközelíteni valamelyik állandó partnerük területén vagy szimpátia alapon adják oda neked a pályázati adatlapjukat a Job Centre Plusban.

Mind a négy helyről válaszoltak: ebből kettő spam, egy SMS és egy telefonhívás és az első és utolsó között két hét telt el. A leggyorsabban a 24.7 ügynökségtől válaszoltak.

Pályázatom beadásának másnapján reggel fél hétkor csörgött a telefonom és minden köntörfalazás nélkül nekem szegezték a mindent eldöntő kérdést: ismerem-e a főbérlőm? A helyes válasz az igen volt: őt adtam meg „next of kin"-nek arra az esetre, ha megállna az agyam munka közben és újra kellene indítani.

Barátok voltak, olyan angolosan, de ennek köszönhetően már a következő hétre behívtak egy általános iskola második osztályos szintjét majdnem megközelítő nehézségű számolást és helyesírást ellenőrző tesztre, ahol valami csoda folytán két pontot vesztettem az ötvenből és nagyon szégyeltem magam egészen addig, amíg meg nem tudtam, hogy sok jelentkező már ezen elvérzik, de mindenki legalább 10%-ot hibázik.

Ambient helyett chill

Rendben, akkor mehetek a harmadikba, vagyis a Morrisons raktárába. Két nap kemény „tréning" - értsd: cégismertetés, munkavédelmi szabályzat, űrlapok és kérdőívek kitöltése reggel hattól négyig vagy ötig - után eljött a legnagyobb megmérettetés ideje: ha átmegyek a lollop (LLOP) vezetés teszten, akkor másnaptól az „ambient"-ben vagyis az utca hőmérsékletű óriási raktárban melózhatok.

raktár kívülről.jpg

Hulla fáradtan, de cinikus vigyorral arcomon kérdeztem meg az oktatót, mikor utolsóként sorra kerültem, hogy vezethetek-e carmageddon stílusban úgy, hogy minden elütött ember után plusz pont jár. Nem értékelte. Megbuktam és másnap hajnalban a chill-ben kezdhettem.

A chill a raktár azon része, ahol főleg mechanikus békát tologató-húzogató emberek járkálnak fel-alá raklapra gyűjtögetve a különböző Morrisons áruházakba kiszállítandó romlandó árukat: 4 fokban.

A szabályzatot jól értve, mikor 4-5 óra elteltével a zsebkendőbe már vért fújtam, megkértem a női névre hallgató szlovák férfi munkavezetőt, hogy engedjen ki 5 percre felmelegedni, de azt a választ kaptam, hogy ő csak haza tud engedni, végleg.

Vajon mennyi idő alatt juthatott el a hideg az agyáig? Sajnálom, nem bírom a hideget és a hatalmukkal visszaélő embereket sem, ezért azt kívántam, hogy bárcsak gyorsan adódna valami más lehetőségem. (Az újabb LLOP vizsgára - ellentmondó források szerint - egy hetet vagy egy hónapot kellett volna várni, ami alatt biztosan meglátogattam volna egy plasztikai sebészt, hogy operáljon át sarki rozmárrá vagy jegesmedvévé.)

A lehetőség másnap hajnali hatkor érkezett a volt barátnőm személyében, aki belesett a kantin ajtaján. Nem tudom, hogy milyen lelki- és elmeállapotban és milyen sztorit tálalt az ügynökségnek másnap, de emiatt áttettek a barátságtalan zombik nagy hodályából a barátságos zombik kis raktárába, az NHS-hez.

Ez lenne a háttérsztori azokhoz az észrevételekhez és tapasztalatokhoz, amit azért szeretnék megosztani az olvasókkal, hogy lássák azt, hogy ilyen munkát vállalva mit váltanak aprópénzre.

Az állandó műszak előnyei

Lassan 3 hónapja dolgozom az NHS-nél, ezért talán már van elég munkatapasztalatom, de a gondolkodásomat még nem mételyezte meg ez az életforma, hogy szellemi épségemet védve magamnak és másoknak is hazudjak, és ne lássak kitörési lehetőségeket.

Az első héten még reggel hattól kettőig dolgoztam, de abból a megfontolásból, hogy el tudjak menni állásinterjúkra, átkértem magam éjszakai műszakba, ami este tíztől reggel hatig tart.

Amúgy az itteni munkarend két dolog miatt is jobb, mint az, ami a Morrisonsnál van. Egyrészt itt fix műszak van, vagyis ugyanabban a műszakban kell dolgoznod és nem kettőben vagy háromban, másrészt itt a hét minden napján biztosan kapsz munkát és nem kell tartanod attól, hogy csak hébe-hóba hívnak be és még a heti 37,5 óra sem jön össze.

Egy műszakban kb. 50 ember dolgozik, míg a Morrisons raktárában ennek legalább az ötszöröse kb. tízszer ekkora területen és ezt ráadásul légbefúvással fűtik, ami egyrészt nagyon jó, de ha nem krémezed a kezed, akkor már egy hét után úgy kiszárad, hogy elkezd repedezni és vérezni.

Mikor átkerültem éjszakai műszakba, egy szlovák lány, aki már 6 éve dolgozik az NHS-nél figyelmeztetett, hogy rossz munkahelyet választottam, de arra a kérdésemre, hogy akkor őt mi tartja itt, csak megvonta a vállát és flegmán annyit mondott, hogy a pénz. Hát persze, mi más?

Így telik egy napom

December elsején - megunva az állandó „ördögűzést" -, új albérletbe költöztem, ahol már csak a szomszéd gyerek hisztériáját lehet hallani és a főbérlő hóbortjának köszönhetően amsterdami Café Shop szagú az egész lakás.

Szerencsére ő külföldre utazott dolgozni a beköltözésem hetében, de így is két hét, rengeteg takarítás és három palack légfrissítő kellett ahhoz, hogy a konyhaszekrényből is eltűnjön a szag.

Közben rájöttem, hogy augusztus végén ez volt az első albérlet, ami az internetre feltöltött képek alapján elnyerte a tetszésemet, de akkor valami miatt már telefonon elutasított a főbérlő.

Egy napom a következőképpen telik. Este 7-8 körül felkelek, zuhanyozom, mosok és főzök. Ez utóbbi kettő elég esetleges, mert a másik két albérlőtől függ - persze az első is, de arra nem kell órákat várni.

Készítek 3-4 szendvicset, teát, szörpöt vagy limonádét az éjszakára, vacsorázom pár falatot vagy egy fél csirkét attól függően, hogy az előző napokon mit sikerült beszereznem vagy főznöm. Megnézem, hogy történt-e valami a "nagyvilágban" (Facebook, email) majd fél tíz körül elindulok dolgozni.

Pontosan este tízkor eligazítás, névsorolvasás és mosolyba font „gúdnájtolás" után elkezdődik a meló. Két szünet van, az első egytől fél kettőig, a második pedig három óra negyventől négy óráig tart.

Mindkettőt igazán eredeti tradíciókkal színesíti a helyi „értelmetleniség" vagyis gyors nassolás után, spontán böfögő és fingóversenyt tart a dohányzásra kijelölt helyen.

A munka egyszerű

Raklapra vagy ketrecekbe kell gyűjteni a kórházak rendeléseit. Ehhez a következő dolgok kellenek (nem dolgoztam raktárban Magyarországon, ezért néhány dolognak csak az angol nevét tudom):

„load sheet", amire a szállítmány és a rendeltetési hely kódját kell írni és ráragasztani a ketrecre vagy raklapra

„paperworks", ami a rendelés részletes adatait tartalmazza (ezt is rá kell ragasztani a szállítmányra)

címkék amiket a különböző árukra kell ragasztani és a vonalkódjukat beszkennelve megjelenik a lollop szamitógépének a képernyőjén, hogy melyik árucikkből mennyit és honnan kell begyűjteni

munkavédelmi „halkés"

műanyag zacskók, amibe a „veszélyes" árukat (pl. szappan) kell csomagolni és végül széles ragasztószalag és legalább két egymással szemben levő fog, amivel elharapod.

szerszám.jpg

A munka menete

A „pick desk"-nél kapsz egy szeretetcsomagot, ami négy dologból áll: paperworks, load sheet, címkék és a „ticket", amire fel kell vezetni, hogy az azon szereplő 6-7 megrendelés (requisition vagy röviden req) hány ládába, ketrecbe vagy raklapra került.

Egy ticketre való meló tarthat fél óráig, de akár 2-3 óráig is, attól függően, hogy mennyi árut és honnan kell begyűjteni. Persze teljesíteni kell, ami azt jelenti, hogy a lollopos „target" 35 vagyis, óránként ennyi „árucikket" kell minimum összeszedned. Ez 280-at tesz ki az egész műszakra, ami három dolog miatt is lehetetlen.

Egyrészt, egy „árucikk" valójában egyfajta árucikket jelent (one product line) vagyis lehet, hogy pl. 150 járókeretet kell összeszedned, ami egynek számít.

Másrészt vannak olyan megrendelések, melyek nulla pontot érnek, mert a felső szinten (mezz) már valaki gyalogosan összegyűjtötte 4-5 vagy akár 15 ládába vagy ketrecbe, amit neked újra össze kell szedned és elvinned a megfelelő helyre.

Harmadrészt, akitől a ticketet kapod kedve szerint állítja össze, hogy abban milyen req-k vannak és megeshet, hogy pl. az első három órában csak 26 „árucikket" és ezzel ugyanannyi pontot gyűjtesz, mert 14 nullás req volt közte és a 3-4 pontot érőek 15 ketrecet töltöttek meg.

Pszichoterror

Ez utóbbi már megesett velem, de amikor egy NHS szerződéses srác nekem adta a ticketjét, mert őt áthelyezték az ellenőrzésre, akkor pl. 66 pontot szedtem össze egy óra alatt. Aztán az éjszaka hátralevő részében csak 2-3 és néha 10-12 pontos req-eket kaptam, mert az FLM-ek (front line manager, munkavezető) szeretik pszichológiai nyomás alatt tartani a proli-robotokat, ráadásul egy elavult rendszer statisztikájára hivatkozva bármikor ki is rúghatnak.

Ha az ember értelmes - ami nem kimondottan előny itt -, akkor ez a pszicho-terror teljesen hatástalan. Egyik szünet után odamentem két FLM-hez és megmondtam nekik, hogy ha az ünnepek előtti hajtás után nem tartanak igényt rám, akkor nyugodtan mondják meg őszintén, mert felnőtt gyerek vagyok és ígérem, nem fogok sírni.

Először csak hebegtek-hápogtak, aztán ugyanazt kezdték el szajkózni, mint előtte, hogy pl. „you need to get more organized" vagy hogy „you are still struggling". Én meg csak mosolyogtam, mert... (Agy)Halottakról csak jót vagy semmit.

Kikapcsolt aggyal – ha van

Az egyik raktári oktató azt mondta - többek között -, hogy amikor átlépi a raktár küszöbét, akkor kikapcsolja az agyát. Hát, nem sok ész kell ehhez a munkához, mégis úgy érzem, sokan alulról súrolják a határt.

Az 5-6 éve itt élő külföldiek (itt csak lengyeleknek hívják őket, bár többségben szlovákok és egy portugál is van köztük) nem nagyon beszélik a közös nyelvet, hacsak nem az angol helyett a szláv nyelvcsaládot értjük alatta és elhiszik, hogy a statisztika elárul valamit a teljesítményükről, annak ellenére, hogy arról panaszkodnak, hogy évekkel ezelőtt sokkal könnyebb volt a munka, mert rengeteg kisebb áru volt, ami felkerült a mezzre.

Az angolok egyszerűek vagyis valóban az dolgozik itt, aki nem nagyon pályázhatna ennél jobbra. A „lengyelek" körében vannak iskolázattabb emberek is, de az a gyanúm, hogy a súrmó réteg is elég szép számban képviselteti magát.

raktáros részhez monotónia.jpg

Hat-hét évvel ezelőtt főleg értelmiségi külföldiekkel találkoztam, de mára már az „egynyelvű-együgyű-félnótás" idegenek (és köztük a magyar pöffeszkedő súrmóság képviselői is) egyre jobban feldúsítják a helyi edzőcipőt és melegítő nadrágot hordó, fűélvező népréteget. Amúgy nem csoda, hogy itt nem tanulnak meg angolul, hiszen a „júórámét"-en, a „punyétán" és a „bámálon" kívül nem sokkal bővülhetett a raktárban a szókincsük.

A munka monotonitását segíti elő a raktár 8 szegletéből üvöltő rádió, mert mindig ugyanazt a 2-3 rádióadót hangosítják ki a fejesek. Igazi felüdülés volt karácsony környéke, mert akkor a „szörny van az ágyam alatt" helyett végre valami más is szólt. Nem sokkal jobb, de legalább más.

Little Italy és Middle Earth között

A munka része az is, hogy a különböző „pick face"-eken (ahonnan összegyűjtöd az árukat, pl. 10-es sor 34-es hely) kiürült dobozokat össze kell hajtogatni és kidobni és az is, hogy a ketreceket, ha nagy a forgalom, te magad rakod össze.

Amúgy alapjában véve kétféle ketrec van: aminek van teteje is és a „lengyel" ketrec, aminek nincs és onnan kapta a nevét, hogy a „lengyelek" mindig kiválogatják maguknak, mert több doboz fér el benne.

Két-három hét után már rutinosan korzózik az ember „Little Italy" és „Middle-Earth" között, mert hiába kapcsolja ki, az agy rögzíti azt, hogy mit hol talál, és hogy az mennyi helyet foglal majd a ketrecben.

Little Italy a kilences sor környéke és azért adtam ezt a nevet neki, mert ez a legforgalmasabb része a raktárnak és állandóan dudálni kell. Middle-Earth arról híres, hogy ott sok árut kell zacskóba csomagolni („lot of baggings") ami miatt „orkosodik" a nép.

A raktár utolsó három sora pedig a „gym", mert ott vannak a legnehezebb áruk mint például a 15 kilós liszteszsák vagy a hatos kiszerelésű, egyenként 3-4 kilót nyomó konzervek.

Ebbe nem fér több

Reggel 5:55-kor mindenki leteszi a lantot és hatra már el is tűnik. Kivéve én. Hová is sietnék? Kényelmesen átöltözöm, reggelizek és kávézom. Hét óra körül érek haza, lezuhanyozom és lefekszem. De nem aludni, hanem olvasni és megvárni, míg a két másik albérlő végre elmegy és csend lesz. Ekkor általában mosok is.

Néha sikerül terv szerint aludni egy pár órát délelőtt és felkelni dél körül, hogy napfényben (ha az időjárás megengedi) sétáljak egy kicsit, de mostanában délután 1-2 előtt nem tudok elaludni és akkor már egyben alszom 6-7 órát estig. Evés, alvás, munka. Valamit kihagytam volna? Igen, az életet.

Persze lehet rajta kicsit színesíteni mondjuk egy-két bevásárlással vagy egy barátnővel, aki más műszakban dolgozik, de ez mégsem lesz több annál mint amennyit az ember belerak. És ebbe nem fér több.

Ez nem élet, csupán létfenntartás és vegetálás heti 200-250 fontért. Valakinek talán megéri, de hosszú távon ez azt veszi el az embertől, amit semennyi pénzzel sem lehet pótolni. Az idejét vagy pontosabban, az értelemmel megtöltött idejét.

Szeretnék jó ember lenni

A raktári munka elég egyhangú, hacsak nem sportnak vesszük, hiszen éjjelente legalább három tonnát (de megesik, hogy tízet) mozgat meg az ember, viszont a boltban bármi megtörténhet. Ezért a szabadnapjaimat ott töltöm.

Nagyon sok féle emberrel találkoztam: volt aki, összehengergetett „poros" tízessel fizetett, és volt, aki annyira nem volt magánál, hogy a dohányos zacskójából előkotort majd percekig tisztogatott rágógumival; volt aki egy „spliff" után magába tömött „csirkeboltos" kajának a maradékát a padlóra szórta és volt, aki leguggolt mellém, hogy segítsen azt feltakarítani.

Volt, aki részegen pár centiméterről azt üvöltötte az arcomba, hogy azért nem szolgálom ki, mert angol és olyan is, aki angol létére mellém állt ekkor; volt, aki pár perc beszélgetés után azt mondta nekem, hogy „you're far more clever to work in here. I'm intrigued", és nemrég egy rózsafüzéres „csupamosoly" öregasszony éjjel 3-kor odajött hozzám és azt mondta, hogy jó ember vagyok, és hogy azért van itt, mert eddig 2 évet depressziósan átaludt, de mára meggyógyult... Pedig nem is vagyok jó ember, csupán szeretnék az lenni.

végére_3.jpg

Kitörni a mókuskerékből

Úgy érzem, a 2013-as év leckéjét megtanultam. Egy régi bölcsesség szerint, ha nem a megoldás, akkor a probléma része vagy. Ezért is osztom meg a tapasztalataimat, mert ha nem tenném, akkor nyilvánvalóan csak a probléma része lennék, ami nem egy felemelő érzés.

Tudom, hogy ennél van rosszabb, de én inkább a jobbra készítem fel magam. Nem tudom, mi a megoldás, de nem hinném, hogy van általános recept, hiszen mindenki más. Egy biztos: nem akarok olyanná válni, mint a jelenlegi munkatársaim, akik már nem képesek kitörni ebből a mókuskerékből és ráadásul még azt is képesek elhitetni magukkal, hogy ez jó nekik.

Oda költözöm, ahová írásomat rosszallóan olvasók kívánnak: melegebb éghajlatra. Mert élni kell, nem csak megélni és vegetálni! Itt úgysem vár már senki és semmi, megtettem, amiért jöttem, sokat tanultam, de ideje továbbállni. Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

Akit érdekelne, hogy itt miért lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni, az az interneten utánanézhet a mondás eredetijének (ami szerint nem lehet) és annak, hogy mi az a "tidal river", ami itt keresztülszeli a várost."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: raktár Anglia Nagy-Britannia Bridgwater

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr725736762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

33621 2014.01.06. 06:53:25

Tegnap itt a poszton is nagy vegetálás volt. Linkeltem egy pár Angliai témát tegnap, de mivel senki sem volt így nem is reagált rá senki. Most újra megteszem úgy is Angliai poszt van ma.
Nem épen jó vélemény a magyar határőrökről!

www.erdon.ro/brit-lap-gyanakvas-es-bizalmatlansag-kiseri-a-roman-munkavallalokat/2449169

Egy kis Angliai munkakeresési lehetőség!
www.haon.hu/hetfon-indul-a-nagy-allasvadaszat/2449116

Megérkezett az első román munkavállaló Angliába!
index.hu/kulfold/2014/01/05/elmaradt_a_briteknel_a_bolgar_es_roman_roham/

rumitom 2014.01.06. 07:35:47

uhh, ez egy inteligens, olvasott ember írása. bar egyáltalán nem érdekelt a téma, beleneztem es végigolvastam. köszönöm az oszinteseget es a jó stílust

rumitom 2014.01.06. 07:36:58

mondjuk az érdekelne mit csinált korábban mo-n ami szellemileg kielegitette

svajcineger 2014.01.06. 08:09:44

Mindenfele rossz szandek nelkul kerdezem: meg lehet Angliaban elni heti 200-250 fontbol? Vagy csak vegetalni lehet ennyibol? Mert akkor ez nemcsak szellemi, de anyagi vegetacio is...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 08:11:01

@rumitom:
Ez egy minösíthetetlen, hihetetlen nagy arccal írt mindenki hülye csak én vagyok helikopter stílusú írás volt.

Este majd többet...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 08:12:34

@gambl-r:
Meg pláne HAVI 80fontos albérlet mellett.
????

svajcineger 2014.01.06. 08:15:01

@diggerdriver:
Attol tartok, az inkabb heti akart lenni, nem?

fhdgy 2014.01.06. 08:33:10

Jó, lehet, hogy négy fokban van, akinek kellemetlen dolgozni, meg az is borzasztó, hogy egy műszakban három tonnát vagy uram bocsá, még tízet is meg kell mozgatni! DE! Aki a földeken dolgozik vagy erdőben vagy folytathatnám a sort, az akkor már nem is ember? Pedig rajta áll vagy bukik, hogy lesz-e mit ennie valakinek. Puhány a mai ifjúság: én gimis koromban nyáron dolgoztam erdészetben. Három-négy húsz tonnás vagont kellett megrakni négy embernek. Erdőben föl a traktorra, utána be a vagonba és végül a helyére rakni. Számoljátok ki, hogy hány tonnát mozgattunk meg naponta fejenként! Nem nyafogtunk ennyit, hanem csináltuk. Van, akinek nem tetszik a fizikai meló, akkor tanulni kellene minden áron és nem siránkozni.

tableno 2014.01.06. 08:40:44

Eszméletlenül jó írás, komolyan. Esetleg egy új JK Rowling van itt születőben? (ő szintén nagyon lentről kezdte). Ha valamihez, az íráshoz biztos van tehetséged.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.06. 08:54:14

"néhány megpályázott helyről érkezett válasz, de a gmail spamként kezelte őket és mikor véletlenül rájuk bukkantam, a jelentkezés határidő már lejárt"

Ilyen már velem is megesett...

puhacica 2014.01.06. 08:55:52

szerintem nem elsosorban a melora/melosokra van ki, hanem a befogado orszag nyelvet megtanulni nem kepes/akaro minuszos iq-val rendelkezokre.

tableno 2014.01.06. 08:56:32

"A munkásosztály helyzete Angliában" - by F. Engels ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.06. 08:58:32

Na, ez kifejezetten jó cikk volt.

Valójában az egyetlen megoldás saját magunk szemléletének megváltoztatása, Aki eljut erre a pontra, az boldog lesz.

DieNanny CH 2014.01.06. 09:05:11

@fhdgy:

Én nem siránkozást hallottam ki a posztból, hanem tényközlést/leírást...
Leírta a napját, hogy kívülről szemlélve hogyan látja önmagát, hogy tudja, feljebb kell lépnie.

Nagyon jó, jól megírt poszt ez, az írónak kitartást kívánok!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.06. 09:07:53

@tableno: a hölgy alig bővített mondataira gondolsz?
ez sokkal jobb annál stilisztikailag.

@diggerdriver: viszont csak ezzel a stílussal fog előbbre lépni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.06. 09:08:46

mondjuk nemtom, hogy double room néven mit vártál? két szobát? :D

tableno 2014.01.06. 09:12:52

@Babette_: most már csak egy jó témát kéne találnia, amit kajálnak a tömegek. Lehet Dan Brown-os is, pl a " Da Vonal-kód".

arncht 2014.01.06. 09:19:16

A cikkiro foglalkozzon irassal, de meg inkabb tanuljon tovabb. Ezek lehet kitoresi lehetoseget biztositananak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.06. 09:27:05

@tableno:

Nem. De ez a lényeg. Vannak egyszerű tények. Az ember étvágya szinte végtelen, mindig mindenki akar dolgokat, s minél több dolgot. A gond az, hogy nincs annyi dolog, ami mindenkinek elég lenne. (Ezért is ostobaság a marxizmus eszméje.) Ilyenkor, amikor az ember eljut kamaszkorba, kialakul a valósággal való ütközés miatti sokk: nem kapok meg mindent, amit akarok. Ezt fel kell dolgozni. Van aki sosem képes feldolgozni és beleőrül. Mások félig-meddig feldolgozzák a felszínen, de egész életük depressziós lesz. Mert van egy nyilvánvaló tény: az emberek 99,99 %-ának NINCS esélye olyan anyagi helyzet közelébe kerülni, mely legalábbis közel visz a dolgok teljességéhez. Az egyetlen megoldás: a helyzet másképp való felfogása.

tableno 2014.01.06. 09:34:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nem azt mondom, hogy nincs (részben) igazad, hanem azt, hogy ez a (zen) buddhista tanítás. :)

Taxomükke (UK) 2014.01.06. 09:35:50

@diggerdriver: @KukorIca: Egyáltalán nem értek egyet. Nem volt ez annyira rossz írás, bár kicsit dagályos és hosszú. Szerintem nem volt nagyképű sem, viszont feldobott pár magas labdát... @fhdgy: Igen, ez várható volt, hogy lesz, aki rátromfol... A szerző nagyarcú, de van, aki rálicitál?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2014.01.06. 09:45:11

Jo volt a stilusa, szivesen olvastam vegig.

Az utolso bekezdeshez erven viszont mar epp elkezdtem hurkolni a kotelet, mondvan ha valaki ennyire boldogtalan a jelenlegi helyzeteben es megsem valtoztat rajta, akkor en fellogatom magam. De szerencsere megmenekultem, kiderult hogy hosunk tovabb all. A legjobbakat kivanom neki! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 09:52:56

Magát a történetet gondoljátok végig.

Taxomükke (UK) 2014.01.06. 09:57:59

... mindenesetre ma több komment várható, mint tegnap... :)

tableno 2014.01.06. 09:58:57

@diggerdriver: Történet? Olyan itten nincs. Épp ez mutatja a szerző tehetségét, hogy a nagy büdös nihilről ilyen hosszú, mégis olvasmányos posztot tudott kanyarítani. Ezt komolyan mondom, nem iróniából!

Csige791 2014.01.06. 10:19:19

@diggerdriver:

"Ez egy minösíthetetlen, hihetetlen nagy arccal írt mindenki hülye csak én vagyok helikopter stílusú írás volt."

Hihetetlen de van egy dolog amiben egyetértünk! Ezt hozta az újjév, juhééééééj :)))))

Csige791 2014.01.06. 10:19:20

Érdekes poszt. Mindenki hülye, sötét, buta körülötte, úgy ír mintha valami professzor lenne. Valahogy mégis 200 fontért dolgozik hetente, úgy, hogy saját bevallása szerint is jó az angol tudása, ez mindenképpen vicces.

Ha a kacsa nem tud úszni nem a tó hülye.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 10:20:13

@tableno:
Ha nagyon akarod beszélek itt neked fél órát úgy hogy nem mondok semmit.
Az a tehetség értékméröje?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 10:24:06

@Csige791:
Hátbazmeg ezt is megértük.
Lehet valami baj velem:)))))))))
Amúgy igazad van.
Félrekúr a csaja és utánamegy Angliába.
Ki az agyhalott?
A csaj mit gondolhatott mikor meglátta?

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.01.06. 10:26:06

Szívesen bemutatnám a szerzőt a 26 éves barátnőmnek aki évekig dolgozott egy húsgyárban mint csomagoló, 5 fokban, 12 órás műszakban sokszor hetekig szabadnap nélkül, minimálbérért. Épp most hagyta ott, végre felvették 3 műszakban egy varrodába.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 10:31:00

@Szilvana1:
Hirtelen azt hittem a lànyomról beszélsz.
:))))))))

Szilvana1[Bucks, UK] 2014.01.06. 10:35:51

@diggerdriver: csak nem ő is hasonló cipőben járt?

DieNanny CH 2014.01.06. 10:37:53

@diggerdriver:

Tényleg, lányod kapott valami jobb állást?

La Pantera 2014.01.06. 10:38:06

Tetszett a stílusa, viszont nekem furcsa, hogy a volt barátnő után utazott,ott rabszolgaként dolgozik, amikor az már egy másik férfival élt. Ez elég aberrált dolog.

mommmmo 2014.01.06. 10:46:20

Eszmeletlen jo iras, szerintem is.
Azt is megertem digger miert ki akadt rajta, az a terep, ami ennek a sracnak a dogunalom es vegetacio, az diggernek a kiralysaga...hat kulonbozoek vagyunk, digger okos es szerencses, hogy megtalalta a terepet ahol klasz neki, ez a gyerek meg csak egy kalandor, aki (meg) nem.

Amugy en is ismerem az angliai eletnek ezt a dimenziojat, valoszinuleg a posztolonal is tobbet szenvedtem, es meg sokkal jobban kilogtam, tanulassal sikerult kitornom es nem azzal, hogy melegebbre koltoztem, na persze en nem is vagyok ilyen Rejto Jeno.

**mimi** 2014.01.06. 10:51:53

Érdekes írás, bár nagy baromságnak tartom, hogy a volt csaja után ment el.

Találtam egy érdekes videót, szerepelnek benne számok is, és kiderült számomra (eddig nem tudtam), hogy a foglalkoztatottak számában a külföldön munkát vállalók is benne vannak...hmmmm...szóval Mo-on csökkent a munkanélküliség?

www.youtube.com/watch?v=yGXAfaxzdRI&feature=youtu.be

auntbessi 2014.01.06. 10:51:54

@diggerdriver: a helyzet az, hogy attol, hogy egy ertelmesebb gyereknek nem jon be az a szint, ami mondjuk neked igen es ezt le is irja, szemleletesen bemutatva a proli let ertelmisegi szamara elviselhetetlen arnyoldalait, azon neked nem kell megsertodnod es nem is jelenti azt, hogy te hulye lennel

teged ezek a dolgok/emberek/helyzetek nem zavarnak, sot igy es ezek kozott erzed jol magad, nincs ezzel baj, te is ember vagy, csak epp nagyon mas, mint a szerzo
teged kielegit, ha van otthon 6 doboz baked beans, meg ehetsz egy kolbaszt sult krumplival a Jenny's ben, o valszeg nem erre vagyik

vörösbor(de)minőségi 2014.01.06. 10:55:23

@rumitom: mint neked mint a poszt irójának nagy kihivás a helyesirás.ettől még olvasható lenne de ne használj olyan szavakat mint intelligens -de ha igen akkor helyesen.
posztolót rengeteg maflás fogja még érni sőt gyomros sőőt orbitális nagy csalódás is.
ne vigyétek félre azzal,hogy jól ir. mert ez sajnos nem igaz.inkább baromian kéne tanulnia,mert ennek hiányában mindig ő lesz a meg nem értett kihasznált robot aki utálja a világot mert érzése szerint ő többre hivatott.
ha 6 éve már robotolt az angoloknál akkor könnyen lehet most már a 30 felé ballag.szóval már ideje férfinak lenni-persze nem ugy,hogy volt barinő után nyomulok és nem tudom elfogadni a helyzetet.ja de jól lebarmozom a jelenlegi pasiját is.
mindenki hibás és hülye-ebből kéne kijönni,ha még van erő ehhez.és ész.

vörösbor(de)minőségi 2014.01.06. 10:59:56

.és akkor nem lesz ez a kellemetlen érzés,hogy taplóparasztok között kell vergődni.értek már valamihez legyen már a piacon egy eladható tudásom.ennek hiányában a fingóversenyek nézője leszek csak és a nagyon megvetett tanulatlan kollegákat fogom savazni.na és ez életcél kedves posztolo?
választ a mindenkihülyecsakénvagyokfasza cimre kérjük

tableno 2014.01.06. 11:00:41

@diggerdriver: ha eléggé szórakoztatóan adod elő, akkor igen! :-)

tableno 2014.01.06. 11:07:04

Azért ne keverjük diggert, mint nehézgépkezelő magasan kvalifikált szakmunkást egy betanított munkás raktárossal, jó? Kb akkora a különbség, mint az bankpénztáros Mancika meg a fiókigazgató között.

nyuszigonosz 2014.01.06. 11:11:21

Érdekes írás.
Az elején azzal a barátnö- dologgal, hát gondoltam végig se fogom olvasni.
És mégis olvastam tovább, és igazán érdekes.

VHB 2014.01.06. 11:11:58

"dzsinga jelenti a rágógumit"
alias jenga -> szuahéli?

Hmm. Furcsa egy írás. Először én is le akartam söpörni az asztalról, mint digger. Különösen a barátnős bemelegítés miatt, ami többszöri átolvasás után is tök homály. Nyilván a korral is jár, de én már gimiben sem futottam a busz után, hiszen jön a következő.

"Egy közeli városba kellett járnom hétköznap egytől egyig, hétvégenként négytől négyig bolti árufeltöltőként, pénztárosként és lelki segédmunkásként dolgozni. Kevés pénzért, ..."
Ha nem tévedek, volt egy 12 órás műszakod, amire minimál bért kaptál. És ezt lecserélted, zombi melóra mert egy-két fonttal többet adtak óránként és alulról próbáltál volna meg feljebb lépni belső pályázatokon keresztül? Hmm.

"...behívtak egy általános iskola második osztályos szintjét majdnem megközelítő nehézségű számolást és helyesírást ellenőrző tesztre..."
A pallet shipment has been received in a warehouse. If six boxes fit into one crate and ten crates fit onto one pallet, how many boxes are on one pallet?

vagy

A warehouse employee was instructed to stock 48 boxes. If each shelf in the warehouse can hold 10 boxes, how many shelves will the employee need to stock all of the boxes?

Ezeken én is jókat kacagtam. Mondjuk inkább kínomban. Szerencsére csak fél évet kellett lehúznom, hasonló körülmények között.

"Ha az ember értelmes - ami nem kimondottan előny itt -, akkor ez a pszicho-terror teljesen hatástalan."
Ez volt az a pont, amikor rá kellett volna jönni, hogy esélytelen vagy az előmenetelre.

"Először csak hebegtek-hápogtak, aztán ugyanazt kezdték el szajkózni, mint előtte, hogy pl. „you need to get more organized" vagy hogy „you are still struggling"
Ez meg második.

A konzekvencia a végén mentette meg nálam a sztorit, hiszen ha nem tetszik valami, akkor vagy megszoksz vagy megszöksz.

Visszatérve ez egész posztra, azoknak kötelező olvasmány, akik nyelvtudás és szakma nélkül, bármilyen munkát elvállalok csak menjek már, típusú szekérre kívánnak felülni, hát ezt kapják.

A szlovák csaj vállvonogatós válasza, pedig újabb figyelmeztetés, hogy akik megmaradnak ezen a szinten, azok otthon is ugyanezt csinálnák.

dumbola 2014.01.06. 11:17:46

Kellemes stílusú, korrekt írás, egy többre hivatott, értelmes embertől! Szerintem.

zuglokutya 2014.01.06. 11:17:46

Mintha a saját angliai történetemet olvastam volna. Gondolom sokan vagyunk ezzel így. Van aki változtat ezen a helyzeten, van aki nem. Amúgy nagyszerű írás, remekül vissza adja az angliai munkavállalás és mindennapi élet keserű valóságát. Köszönet a bejegyzés írójának.

Tiborca 2014.01.06. 11:18:21

Azzal van itt a baj, hogy emberünk allergias a munkára, mert akinek nem olyan munkája van ami álmába is a pénzt keresi, annak ugyan így telnek a napjai szerintem, dolgozik, eszik iszik takarit boltba jár, ez egy átlagos élet, és igen, sok embernek ez lehet, hogy unalmasnak hangzik, tök mindegy hogy angliában dolgozol vagy magyarországon, vagy japánba bárhol amig műszakban dolgozol, pláne ha éjszakás műszakban ebből fog állni az életed. én 3 éve éjszakás műszakban dolgozom, ebből két évet még magyarországon dolgoztam es egy évet angliában, raadasul én is chillben dolgozom. nekem is hasonloan telnek a napjaim, nem érzem agyhalottnak magam, tény hogy nem kell diploma a munkához, de ettől nem tartom magamat hülyenek mert ott dolgozom, céljaim vannak ezért csinálom, én tipikusan az az ember vagyok aki utál fázni mégis 12 orat ledolgozok egy hűtőben csak azért mert nem 200-250 fontot keresek hanem 350-420 hetente, tudom hogy sokkal hamarabb elérem így a céljaimat minthogy 200 fontert dolgoznék melegbe. szokták mondani, hogy mindennek ára van. az írás szerintem több helyen is borzalmas volt, ha valaki ennyire depresszios, hogy a jó dolgokat abszolut nem látja az ne írkljon olyan helyre ahonnan az emberek bátorságot tudást es mások tapasztalaltát akarják megszerezni. mielőtt kijöttem kb végig olvastam a blogot mire számítsak, az ilyen irásoktol rosszul leszek, megcsaltak sírd ki magad a párnádba irj egy blogot akit a szerelmi életed érdekel az elfogja olvasni... ilyen embernek en se adnék munkát karacsonyi szezon utan akiből igy árad a rossz kedv a nagykepűség es az h lehetettlen a targetet megcsinalni... én erre annyit mondok, hogy nincs lehetettlen csak tehetettlen. eltudom képzelni ahogy két location között telesír egy 100 cs zsepit emberunk a exe miatt, utana meg csodalkozik h nulla a target. valamint azt se ertem miert van itt ha neki 200-250 fontert nem eri meg dolgozni mert ebből nem lehet élni.... én egy év alatt azt vettem észre, h akár 200-250 fontbol is tudsz ÉLNI csak nem lesz félre tett pénzed maximum, vagy félre raksz pénzt az ÉLNI szót elfelejted x időig és utana ha mar van miből akkor ÉLSZ. én ezt tapasztaltam, csak mellesleg leirom en 8 (első két honapba nem dolgoztam) honap után sajat lakast béreltem ki (közösen egy baratommal akivel egyutt jöttünk ki angliaba) egyser már voltam otthon, drága ajandékot vittem haza, otthon a barataimat vittem mindenhova mindent en fizettem. ez nem felvágás akarna lenni, mert nem nagy szám amit csinaltam barki megtudja tenni, csak leirtam hogyha valaki akar az tud élni 200-250 fontbol, tudom én 100 fonttal tobbet is keresek ennél de mindenki előtt ott a lehetőseg én bevállaltam a chill-t ez az ára...

DieNanny CH 2014.01.06. 11:19:22

@vörösbor(de)minőségi:

OFF

"mint neked mint a poszt irójának nagy kihivás a helyesirás."

... Ha már helyesírás:
A mondatod helyesen:
" MinD neked, minD a poszt írójának nagy ..."

skye8 2014.01.06. 11:20:19

tetszett az iras, nagyon olvasmanyos es kimeletlenul oszinte. habar nem 'politically correct', en azert nem titulalnam lenezonek poszter stilusat, egyszeruen nem neki valo emberek koze keveredett es ez bizony megviseli.
kivancsi lennek, poszter hany eves es mi a szakmaja. en olyan 25-max 30 evesnek tippelem, ilyenkor a szerelem meg sotet verem :)

Link elek 2014.01.06. 11:23:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Mása se lesz csak a boldogság
Pénz azért jar, mert olyan dolgokat csinalsz, amire a penznek szuksege van, hogy megtortenjen.
Azt, hogy jelenleg ezt emberek fogalmazzak meg, es kozlik veled az ne tevesszen meg. Nemsokara mar mashogy lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 11:23:50

@auntbessi:
Kúrva nagy tévedésben vagytok.
Nem bemutat.
DEGRADÁL.
Nagy különbség.
Gondolod hogy én nem tudnék hasonló jelzöket mondani egy értelmiségire?

mommmmo 2014.01.06. 11:28:20

@tableno: en a terepre gondoltam, mint hasonlosagra, fizikai munkasok millioje, ebben digger a kiraly a szakkeppzettsegevel, a posztolo a senki, es meg oda sem valo, hat persze hogy maskepp latjak ugyanazt a szinteret..
A konyvelesi csoportot is minden kivulallo dogunalmas sotlan bandanak latta, aki nem volt oda valo.

London2009 2014.01.06. 11:31:02

Nekem tetszik az iras. Azt is megertem, hogy a volt baratnoje utan jott mert szerette volna megmenteni a kapcsolatot. Nem hiszem, hogy o lett volna az elso aki hasonlot tett. Sok szerencset az uj evben es ne vedd magadra a kommenteket kedves posztolo. Matters not! ; )

London2009 2014.01.06. 11:33:35

@diggerdriver: nem vagy te egy kicsit feltekeny az irasra Digger? A lelked melyen?
Hasonloan viccelodik mint te, teljesen oszinte, ertelmes stb. Kihivod akadt? : )

rumitom 2014.01.06. 11:39:20

@DieNanny [SZ,CH]: én bele sem mertem kötni, mert aki barinot ír es helyesirasrol értekezik egy fórumon amit külföldről sokszor telefonról írnak.... :)

nyuszigonosz 2014.01.06. 11:48:09

@rumitom: Nem is érdemes és jól tetted.
Aki itt a helyesírásba köt bele, az azért, mert másba nem tud. :-))

mommmmo 2014.01.06. 11:48:39

@diggerdriver: jo, de ha Rejto Jeno odatevedt volna a konyveles legaljara, ahol emberek irkalnak szamokat egyik helyrol a masikra, es leirja, hogy mi penzugyesek mekkora hulyek is vagyunk akkor en ezen csak rohogok.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.01.06. 12:00:07

@fhdgy: Embernek éppen ember csak minden társadalmi rétegnek megvannak a maga attitűdjei, ami a másik réteget zavarhatja. Itt sem történt más.

A posztoló beismerte, hogy ő van rossz helyen nem pedig a többiek.

Az írás tényleg jó őszinte és tanulságos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 12:02:22

@London2009:
De én még mindig tudok....
:)))))))))))))))

auntbessi 2014.01.06. 12:04:25

@diggerdriver: de nyilvan tudnal, attol, hogy valaki irodaban robotol, meg senkit nem lett kulonbb vagy kurva okos, ezert mondtam, hogy tok hulyeseg megsertodnod
te szereted a csoscsos nos vicceket, meg rohogsz, ha a kollegad bofog reggeli utan es jol erzed magad a kollegaid kozott
en nem rohogogk a csocsos nos vicceken, es nem erzem jol magamat az epito- vagy raktarmunkasok kozott
ez persze nem jelenti azt, hogy a kozeposztaly angoljaitol annyira oda vagyok
szerintem ne vedd ezt az irast magadra, mert nem rolad szol, ez a szerzorol szol, amit en total megertek
nem tudom/akarom elmagyarazni neked, hogy emberunk mirol beszel, de peldaul karacsony elott at akartam venni az egyik rendelesemet a Nextben, oda nem prolik jarnak vasarolni, ettol fuggetlenul itt is meg van az az erzesed, hogy mennel a fenebe, amikor a 34-es nadragban, hosszu csizmaban, szepen kisminkelt anyuka nyomkodja a kbaszott iPhonejat mikozben a krva kolykei szetszedtek korulotted a boltot, kiorditottak az agyadat is a helyerol, a penztaros csak mosolyog, hogy meg egy kicsit varnia kell a csomagra, de addig te se kerulsz sorra, senki nem csinal semmit, csak a gyerekek tombolnak
ha ezek az anyukak elhivnak magukhoz, akkor valszeg otthon rendetlenseg lesz, nem tudsz leulni se, kavezni az ihatatlan kaveju Starbucksba hivnak, enni a meg szarabb Nandosba, mert az trendi, beszelgetni meg ugyis csak a braziliai nyaralas terveirol lehet
en mar nem huzom fel ezen magamat, mert minek, ez az orszag ilyen, errol szol es ettol az emberek szerethetok, de nem olyanok, mint a magyarok, nyilvan ezert angolok
a munkasok bunkobbak es muveletlenebbek, a kozeposztaly meg kozepszerubb es sekelyesebb, mint otthon
cserebe adnak normalis fizut, nem mondjak a munkahelyen, hogy el lehet menni, ha nem tetszik, evente adnak fizuemelest, keres nelkul is

dddoni 2014.01.06. 12:04:25

A poszt olvasmányos és érdekes, bár baromi rémisztő, hogy a posztíró a barátnője elmeállapotát firtatja, miközben ő ment utána egy másik országba "zaklatni". És képes ezért ilyen munkahelyen, ilyen emberek között vegetálva élni. Valamiért a legelborultabb skandináv thrillerek jutnak erről eszembe, nem csodálkoznék ha egy újabb Angliában eltűnt magyar lányról olvasnánk legközelebb az indexen.

Lind L Tailor 2014.01.06. 12:04:40

Elso kommentem ! Juheeeej ! :) Nem lehetne hanyagolni a helyesiras temat? Baromi unalmas es faraszto. Igen, en sem irok helyesen ! De ez itt az internet nem az egyetem. Errol ennyit. A cikkrol : faraszto, rohelyes,gyerekes. En azokkal ertek egyet akik szerint a cikket be lengi a mindenki hulye csak en vagyok helikopter hangulat. A volt baratnorol szolo resz pedig kifejezetten remiszto es egyben beteges is. En 8 eve elek kinn es az elso ev utan vilagos volt hogy videkre koltozom. London elhetetlen. Videken a penz ugyanannyi, a lakas berles stb. viszont a toredeke a Londoninak. Sajnos a gyari/raktarosi melok unalmasak. De ha az ember keresi a kapcsolatot a tobbi emberrel es baratsagos/erdeklodo/kedves probal lenni es nem ugy tekint a tobbiekre, mint zombikra. Akkor esetleg egesz jo haveri viszonyok is kialakulhatnak, ami lazabba teszi a monoton munkat. Hidd el ok is csak olyan emberek mint te vagy en, es meg fogsz lepodni, de sokszor meg olyanabbak is ! Hogy hideg van ? Nohiszen ! Ha pek lennel akkor lisztes lennel, ha banyasz, akkor szenporos etc.etc. De ezek azok a munkak amik mozgasban tartjak a gazdasag gepezetet, es sajnos ezek ilyenek. Ha olyan jo az angolod ahogy azt irod, siman talalhatsz jo melot, vagy hamar feljebb kerulhetsz a rangletran. De ez a hozzaallas nem vezet sehova, a csaj molesztalas pedig felejtos, mert itt angliaban komoly bajod lehet belole. Biztosan jo oka volt hogy lepattant. Ilyen az elet. En inkabb az ilyen alacsony szinvonalu cikkek helyett arrol olvasnek, hogy kinek mi a velemenye a mostani "szivassuk meg a kelet europaiakat" dologrol, ami itt divat kezd jonni.

Latcho Rom 2014.01.06. 12:29:22

@tableno: Igazad van, semmibol irt valamit. Digger meg vegyen vissza egy hangyanyit a nagy proli lelkebol, jo hogy nem vagyunk egyformak :)

2014.01.06. 12:34:57

Hát szerintem ez egy baromi jó írás volt, mulatságos és könnyed meg minden.

Fogalmam sincs, miért gondoljátok nagyarcúnak vagy degradálónak... semmi bántót nem írt, és én jobb szeretem, ha az ember nincs olyan kurvára elalélva saját magától meg a közvetlen környezetétől.

Kúl volt, sok sikert, Béla.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 12:40:03

Kifejezetten jo poszt volt szerintem. Humoros iras, nemi onironiaval. Remelem idovel talal majd jobb munkat is a posztolo!

@DieNanny [SZ,CH]:
+1 :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 13:11:09

@Th's child:
Teljesen egyetertek!
Miert bun droidnak hivni a droidokat? Vannak, raadasul nagyon sokan. Ott is, itt is, Magyarorszagon is. Ez van. A posztoko legalabb nem akar egy lenni a lengyel droid eletformaval, amit maximalisan meg is ertek.

Az pedig, hogy mikyenek a kelet-europaiak... sokuk pont ilyen. Laktam egyutt Londonban magyar fiatalokkal, sohatobbet!!! :)

@shakti_rom:
Tudod mi a szep diggerben? Marmint az aranyfogan kivul? Hogy annyira proli, mint amennyire en fokabebi vagyok. :)
Nem tudom, hogy miert hireszteli ezt magarol.
Szerinted?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 13:24:12

@diggerdriver:
Megkostolva erzed magad? ;)

Pedig te pont nem az a fajta ember vagy, akirol a poszt szol. En sem vagyok ertelmisegi, bar szellemi munkat vegzek egy kenyelmes irodaban. De megis latszik az egyebkent ordito kulonbseg a fonokeim (irodistak) es az operatorok kozott. Jo ember mind, ertekes mindenki munkaja, de van egy pici kulonbseg az onmagukkal szembeni igenyesseg tekinteteben.

Az a reteg, aki kepes "16 tonnat rakni" naponta... nem az a reteg, aki utana a vilag dolgain agyal (teszemhozza te is az utobbi, agyalos retegbe tartozol).

Volt, amikor szerimunkakat csinaltam gepen, jobban kerestem, mint most, de az en agyam is kikapcsolt, kulonben horror lett volna. Egyedi darabok sokkal jobbak. Most pedig lehetosegem sincs kikapcsolni.

A lengyelek pedig ugyis egy kulon faj ;)

Balázs Kiss 2014.01.06. 13:29:33

Gondoltam hangot adok tetszesemnek... Kulonosen mert ismerem Bridgwatert. Az iras nekem szemely szerint tetszett es csodalom h egy evet kibirt ott. Bridgwaternel unalmasabb varos nemcsak Somerset-ben de talan egesz Angliaban sincs.
Igazabol azzal a velemennyel sem tudok vitatkozni ami az egynyelvu Lengyel\Szlovak\Litvan (es egyeb kelet europaiak a Magyarokat is beleertve) bevandorlokrol alakult ki az poszt irojaban. En magam is igy gondolok sokszor rajuk.
Szoval... Akiknek nem tetszik az iras... Hat semmi gond. Nekem nagyon bejott! Remelem a melegebb tajekrol is kapunk majd egy irast! Peace Out!

Sütemény1975 2014.01.06. 13:29:33

Jó poszt volt, remélem hamarosan talál magának vmi normális melót.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.06. 13:29:34

Ha ennyire látványosan utálja Angliát és ennyire sokkal felsőrendűnek hiszi magát akkor tényleg jobb lesz neki máshol. Persze ő az a típus ahol mindenütt lenézi az embereket, magát jobbnak hiszi. Legalábbis ez jött le nekem.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2014.01.06. 13:29:34

@Tiborca: Ott a pont pontosan így van. EZt éreztem amikor olvastam amit írt. Meg a többi dologban is így gondolkodom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 13:30:07

@Kövérmadár [swe]:
Mi a proli ismérve?
Már tudjuk.
Agyatlan zombi.

svajcineger 2014.01.06. 13:31:22

Nem vagyunk egyformak, szerencsere. En kb. ket nap mulva menekultem volna el a melohelyrol, de meg az orszagbol is. :-)

2014.01.06. 13:34:31

A megoldas - ahogy a posztolo is irja - ez:
" Oda költözöm, ahová írásomat rosszallóan olvasók kívánnak: melegebb éghajlatra. Mert élni kell, nem csak megélni és vegetálni! Itt úgysem vár már senki és semmi, megtettem, amiért jöttem, sokat tanultam, de ideje továbbállni "
Epp tegnap olvastam ezzel kapcsolatban egy nagyon talalot:
" mediterrán pogány életöröm ". Meleg eghajlat alatt meg a prolisagot is konnyebb elviselni.
Azt megfigyeltem az utobbi idoben, hogy legtobb ember azert el, azert dolgozik, hogy tudjon nagyokat " büfögni " ugy otthon Magyarorszagon, mint Angliaban vagy Kanadaban :( Ezt milyen eletoromnek lehetne nevezni?
Most jelzett a telefon, hogy var a gyapotfold. Nem kell rabszolgahajcsar korbaccsal az ebreszteshez a mai vilagban, megteszi az okostelefon is. Ma utalattal megyek dolgozni, ritkan ez is elofordul. Pedig a posztolo munkajahoz kepest paradicsomi allapotban melozok: poloban, nyugisan, megsem tetszik. Nihil a köbön:(

mirx 2014.01.06. 13:39:20

Nekem nem tetszett. Eleve utálom, amikor valakinek annyi minimális szépirodalmi olvasottsága nincsen, hogy képes legyen oda kitenni a vesszőket, ahova valók. És amikor nem elég, hogy ettől összevissza folynak a mondatok, de még képtelen is önmagát kontrollálni, és húsz paragrafust ír az olvasó számára nyilvánvalóan tök érdektelen dolgokról (a szerelmes sértődöttségéről, meg melyik polcon mi van, meg "reggel fél hétkor csörgött a telefonom" - micsoda izgalmak, micsoda dramaturgia! ), és a nagyobb ívűnek szánt gondolatai is totális közhelyesek, akkor egyszerűen szomorú, hogy még éltetni kezdik, hogy milyen művelt meg tehetséges az íráshoz.
Szerintem egy rohadtul terjengős, önimádó poszt, pocsék helyesírással. Mindenért a körülmények a hibásak, mindenki egy idióta "súrmó" (sic!), csak nekem mondja a bolond vénasszony, hogy hajjde különleges vagyok. Ha nem vigyáz a posztoló, ilyen botrázós vénemberré válik, akitől félnek a gyerekek, mint a parkőr a Mary Poppinsban.

2014.01.06. 13:41:00

@shakti_rom:
Tegnap a nagy olvasas kozepette felhozodott egy irasban a " Shakti". Utana neztem. Huuu koma, te tucc valamit!!

2014.01.06. 13:46:26

@mirx:
Egy iras nem csak a vesszoktol, irasjelek megfelelo alkalmazasatol, a helyesirastol, a bekezdes, targy, befejezes "szentharomsagtol" lesz jo: lasd James Joyce esetleg Rideg Sandor. Sorolhatnam tovabb is, de minek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 13:51:27

Erdekes es valoban hianypotlo cikk:
m.index.hu/tech/2014/01/06/meg_a_terminatort_is_az_apple_tervezte/

@diggerdriver:
Ezt ki mondta neked?

Ezt talaltam neked: "A proletárok vagyonnal nem rendelkeznek és munkaerejüket eladva annak ellenértékeként kapott jövedelemből élnek."

Magadra ismersz? Mert en nem ismerek ebben sem rad, sem magamra sem az itt jelenlevokre.

Ez a proli dolog nekem nagyon egy kommunista csokevenynek tunik, amikor senkinek semmije, dolgozik, huzza az igat, cserebe lakhat panelban es kap banant evente 2*, 1 furtot, jegyre.

Ma van betanitott munkas, segedmunkas, szakmunkas, ...
A cikkben szereplo robotok, akik orulnek annak, amiert egy nem droid dolgozni sem hajlando nevezhetoek prolinak, amibol 12 egy tucat es barmikor van a helyukre 500 masik. Ezt a munkat en is el tudnam latni, az enyemet (es a tiedet) viszont ok biztosan nem. Ahogyan mi ketten sem egymaset (gondolom). Pedig mi sem orvosok, sem raketatudosok nem vagyunk.

Ok berrabszolgak. Europa "gyerekmunkasai". Minimalis igennyel a tovabblepesre, erre hozott a posztolo peldat is. Ok azok, akik munka utan megnezik a Maunikshowt, aztan leoblitik egy Branerek Kozttel.
De valahol igazad lehet, mindig igazad van... ok az emberi faj csucsai, a non-plus-ultrak. Azert orulok, hogy vannak meg olyan alantas emberek, akik vettek a faradtsagot es tanultak, hogy ne a palinkat irjak fel receptre ha beteg vagyok ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 13:53:42

@mirx:
Ooo, a helyes vesszohasznalat nem nyelvtani kerdes?
Az en szepirodalmi olvasottsagom pl. kozel nulla es megis csak eltalalom, ha nem is mindig, hogy hova tegyem a vesszomet... ;)

mirx 2014.01.06. 13:53:56

@Cascabel:
", de még képtelen is önmagát kontrollálni, és húsz paragrafust ír az olvasó számára nyilvánvalóan tök érdektelen dolgokról (...)
és a nagyobb ívűnek szánt gondolatai is totális közhelyesek"

egy komment nem csak egy mondatról szól, soroltam is tovább, de minek

hiszen ebbe akartál belekötni, és meg is tetted, mint ahogy tudtam, hogy jönnek majd az "ez nem egyetem" meg hasonló beszólások. NEKEM (sikerül ezt értelmezni? figyelj: számomra) nem koherens egy szöveg, mikor el van qva a központozása, ha neked tetszik, nem probléma, csak ne akarj meggyőzni. nem folytatom, mert "de minek". (enyhe lenézés verbalizálása érvelés helyett)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.06. 13:54:27

"a „júórámét"-en, a „punyétán" és a „bámálon" kívül nem sokkal bővülhetett a raktárban a szókincsük."

Ezek milyen szavak vagy tőmondatok, mert feltételezem azok és angolok. De nem tudtam megfejteni :D

svajcineger 2014.01.06. 13:57:51

@Kövérmadár [swe]:
Szerintem meg minden munkavallalo - proli, vagy ertelmisegi tok mindegy - aruba bocsatja magat, illetve a tudasat, erejet. A fizetseg lehet kulonbozo, de egyebkent mindannyian "rabszolgak" vagyunk.

svajcineger 2014.01.06. 13:59:23

@Zka:
Az elsot (you are mate) talan sikerult. A tobbi szamomra is rejtely. :-)

2014.01.06. 14:00:28

@Zka:
A punyetat ismerem:) Spanyol, portugal anyanyelvuek hasznaljak. Eszak- amerikai angolban a " dogfucker " a megfeleloje. Magyarul nem ilyen durva, egyszeruen logos, lusta, sumak, stb.

mirx 2014.01.06. 14:00:59

@Kövérmadár [swe]: Általánosságban az erős szépirodalmi olvasottságúak jól tudnak helyesen írni, de sokat segít a másfajta írásokkal való (tankönyvek, ismeretterjesztő anyagok, műszaki írások) vizuális találkozás, illetve az erős logikai/analitikus készség, ami felismeri a struktúrákat. Meg sok általános iskolában helyesen és tudatosan oktatták a nyelvtant, abból azért ragad valami, még ha a gyerek nincs is tudatában.

A vesszőktől függetlenül egyéb okok miatt sem tetszett nekem az írás, amiket ki is fejtettem, csak van, akinek egyszerűbb ezt ignorálni, mert zsigerből azonnal be akar szólni... általában jellemző ez azokra, akiknél maguknál is lenne mit takarítani a helyesírási portán, nem baj, már megszoktam.
:)

2014.01.06. 14:01:14

@Zka: ""a „júórámét"-en, a „punyétán" és a „bámálon" kívül nem sokkal bővülhetett a raktárban a szókincsük."
Az elso szora a megfejtes
Are you alright mate? - felfele hangsuly a vegen, mintha nyeritenel.
Ez a How are you megfelelohe a UK-ban

A masik ketto elott ertetlenul allok en is.

Tobb kommentot most nem tudok sajnos elolvasni, remelem este, ha addig nem erkezik meg a vihar.

Latcho Rom 2014.01.06. 14:03:20

@Kövérmadár [swe]: ezt miss diggertol kellene megkerdezni, marmint a szepseg faktort :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.06. 14:04:56

@fhdgy: "földeken dolgozik vagy erdőben vagy folytathatnám a sort, az akkor már nem is ember? Pedig rajta áll vagy bukik, hogy lesz-e mit ennie valakinek."

1) ezt te miből olvastad ki?
2) szálljunk már le végre erről a hülyeségről, hogy parasztok nélkül nem volna mit ennünk. Pont fordítva van, a parasztnak nincs mit ennie mert a tömegélelmezés már gépesítéett, ergo a paraszt dologtalan.

2014.01.06. 14:04:57

@mirx:
Igen, ertem, igazad van a " NEKEM " - mel. Beneztem, bocs. A sorolhatnamat az irok felsorolasara ertettem. Igy jobb? :)
Sajnos tenyleg mennem kell:(

rumitom 2014.01.06. 14:06:31

@svajcineger: én nem vagyok proli, én a társadalom "elitje" tartozom, én kurva vagyok, csak nem elég nagy mellu es férfi, ezért testem helyett az agyam adom el, ahogy mondod, én sem érzem a kulonbseget amitől több lennék. ja hogy többet koltok, drágábban nyaralok es szebb helyen lakom, n.a. es? ettől nem leszek több. de meg attól sem h szeretek olvasni es felmuvelt vagyok

Latcho Rom 2014.01.06. 14:08:23

@Cascabel: Semmit se tudok csak annyit hogy holnap hajnalban itt sok feheret szeretnek latni, se sarga, se hupikek...

ottawa-airport.ca/flight-information/departures

Latcho Rom 2014.01.06. 14:09:32

@svajcineger: meg akkor is rabszolga vagy ha tied az uzlet, sot...meginkabb az.

svajcineger 2014.01.06. 14:11:59

@rumitom: Ennyi! Ribancok vagyunk, es kesz! :-)

vörösbor(de)minőségi 2014.01.06. 14:13:05

@DieNanny [SZ,CH]: jogos!

Kétségkívül létező forma az úgy -, mint – páros kötőszó. Helyességét vitatják, mert idegenszerűségnek (germanizmusnak) minősítik az összefoglaló kapcsolatos viszony kifejezésére. Helyette a mind -, mind – kötőszót ajánlják.
tehát hosszan de helyesen úgy mint neked és úgy mint a posztolónak...mindenféle d-nélkül.
röviden:minDkettőjüknek.
nem is annyira a helyesirás volt ebben az esetben az érdekes hanem inkább az,hogy egy ájult rajongás azonnal nagy hibával dicsért.
egy mondatot irtam erre,és nem 30ban elemeztem a mesterművet,amiben továbbra is a nagy arcot vélem felfedezni és nyomát nem találom annak,hogy magát bármiben is okolná.még kérdés szinten sem.szerinted ebből mikor lesz egy tökös férfi?
merő zokogás és panasz az egész de mintha tök kivülálló lenne-nem mint a főszereplője.az,hogy irányitója?azt már le sem merem irni..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 14:13:20

@svajcineger:
Nezhetjuk igy is es igazad is van. En azert egy jo korulmenyek kozott elo rabszolga vagyok es ezt nem banom. Igazabol a Forbes magazin kistajan nem jelenlevok mind rabszolgak, ki kevesbe, ki jobban.

Alapvetoen el szoktam ismerni mindenki munkajat, de a "csavarvalogatas" + a tovabblepni nem akaras azert nem csal elismerest az arcomra.

@mirx:
Nekem pl. tetszett sok dolog, ami neked nem. Azokra nem volt mit reagalni.
Az elozo sem beledkotes akart lenni, csak hoztam egy ellenpeldat. Nem akartalak bantani ;)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.06. 14:13:43

@Csige791: hát ezt én se értettem, hogy ha valaki értelmes és jól beszél angolul, miért végez alja melót?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.06. 14:15:19

@svajcineger: amennyiben a rabszolgák bármikor mondhatták azt, hogy mostantól nem dolgoznak, másnak dolgoznak vagy pont hogy ők lesznek a rabszolgatartók akkor feltétlen igazad van :)

**mimi** 2014.01.06. 14:17:08

@Zka:
ezt én se nagyon értem....

svajcineger 2014.01.06. 14:21:34

@Zka:
A rabszolgatartonkat valoban megvalogathatjuk, de attol meg a lenyeg nem valtozik. :-)

svajcineger 2014.01.06. 14:24:01

@Zka: A rabszolgatartoinkat megvalogathatjuk ugyan, de a lenyeg ettol meg ugyanaz. :-)

rumitom 2014.01.06. 14:25:30

@Zka: mert Bridgewaterben ez akadt es a posztolonak nem szaros a munka ;)

DieNanny CH 2014.01.06. 14:26:24

@vörösbor(de)minőségi:
"az,hogy irányitója?azt már le sem merem irni.."

De hiszen az utolsó bekezdésben pont ezt írta:

"Egy biztos: nem akarok olyanná válni, mint a jelenlegi munkatársaim, akik már nem képesek kitörni ebből a mókuskerékből és ráadásul még azt is képesek elhitetni magukkal, hogy ez jó nekik.

Oda költözöm, ahová írásomat rosszallóan olvasók kívánnak: melegebb éghajlatra. Mert élni kell, nem csak megélni és vegetálni! Itt úgysem vár már senki és semmi, megtettem, amiért jöttem, sokat tanultam, de ideje továbbállni."

Tapasztalatokat szerzett és továbblép. Számomra ez világosan érthető.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.06. 14:30:09

@rumitom: a munka lehet, hogy nem, de a jelek szerint a munkatársak igen. És az nagyon nem mindegy.

@svajcineger: nézd, majd ha az embernek nem lesznek létszükségletei, mint az evés/ivás/lakhatás, akkor majd megteheti, hogy nem "rabszolga". De egyelőre még ilyen pórias állatszerűségek vagyunk :)

svajcineger 2014.01.06. 14:36:13

@Zka:
Tisztaban vagyok vele.Nem is lazadozom, hanem megadoan huzom az igat. :-)

skaven 2014.01.06. 14:39:37

nem ertem hogy miert tetszik ez az iras barkinek is.
ellenszenves, nagykepu, siros kiskamasznak tunik a poszt alapjan, aki csak szenvedni tud, de azt nagyon.
de hat nem vagyunk egyformak.

az lejon amugy az irasbol, hogy tolerancia nulla, semmilyen massagot nem tud elfogadni, de persze o egy angyal, mindenki mas hulye de ez persze az elet hibaja, pedig o annyira probalkozik.

fhdgy 2014.01.06. 14:39:46

@Zka: persze, az áram is onnét van, hogy a csatlakozót bedugod a konnektorba. A fűtés meg onnét, hogy feltekered a hőfokszabályozót. Így már értem, hogy miért van annyi dologtalan ember: a paraszt dologtalan, a bányász dologtalan, és így tovább.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.06. 14:47:32

@fhdgy: persze, szükség van mindenki munkájára, csak konkrétan a parasztos példától szoktam kiakadni, mert hülyeség.

M. Péter 2014.01.06. 14:53:48

@Zka: Légy szíves, magyarázd már el nekünk tudatlanoknak, hogy milyen gép készíti pl. a búzát, a vöröshagymát, vagy a marhahúst.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.06. 15:00:31

@M. Péter: értem, tehát pl az aratógépet vezető is paraszt és az a mittudomén 20 paraszt ami munka nélkül marad egy aratógép miatt az nem számít, azok nélkül is éhenhalnánk :)

VHB 2014.01.06. 15:00:57

@Cascabel: On the earthly plane, shakti most actively manifests through female embodiment and creativity/fertility, though it is also present in males in its potential, unmanifest form.[2]

en.wikipedia.org/wiki/Shakti

mirx 2014.01.06. 15:09:03

@rumitom: like a bridge over troubled water

Taxomükke (UK) 2014.01.06. 15:38:12

@svajcineger: Így van, ribancok vagytok mind!
;)

rumitom 2014.01.06. 15:40:44

@mirx: ez mar költői magasságokat surol

fhdgy 2014.01.06. 15:51:20

@Zka: Tudnám javasolni, hogy olvasd el a "Mátyás király Gömörben" c. mesét. www.matyaskepregeny.hu/node/28

edina. 2014.01.06. 15:56:22

Kedves Posztolo, minden jot neked es ne sertodj meg ezen, de az iras nagyon lehangolo, a kormondatok kovethetetlenek es homalyosak. A sztorid egy okoskodonak tuno nyavalygas. Azt aterzem, hogy lehangolnak a minusz iq-s munkatarsaid, nekem is volt hasonloban reszen, DE. Miert maradsz ott? Miert nem probalsz meg lepni? Tanulni, onkenteskedni, akarmi?

Kezdem feladni a hitet, hogy valaha olvashatom az altalam ahitott ertelmisegi ertelmisegi munkat vegez cimu angliai sztotikat itt a Hataratkelon ( minusz informatikusok, no offence).

rumitom 2014.01.06. 16:01:25

@fhdgy: kész szerencse h mar se alanyi jogon urak, se napszamosok, se királyság, bar ez utóbbi az ilyen demagógia mellett meg visszajohet :)

mommmmo 2014.01.06. 16:15:15

@edina.: de hat pont arrol ir, hogy lelep, ertelmisegi ertelmisegi munkat vegez Londonban pedig mar volt egy jopar, nem csak informatikus..
Csak az alatt meg azon nyavajogtak a nepek, hogy hol van mar a poszt ami nem szepiti a kepet, hanem az atlag kepzetlen kivandorlo nyomorat mutatja meg.

mirx 2014.01.06. 16:22:13

@edina.: mémos mi a baj az informatikusokkal, HE?

London2009 2014.01.06. 16:34:07

@auntbessi: ez mennyire igaz, hogy a bunkok bunkobbak, a kozeposztaly meg kozepszerubb! Pontosan igy van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 16:36:58

@mirx:
Az, hogy okosak és jól keresnek... :)
Mé' sz'ted míí? :D

mirx 2014.01.06. 16:44:34

@Kövérmadár [swe]:
A túraszandálra tippeltem volna, a fehér zoknival.

London2009 2014.01.06. 16:45:19

@Kövérmadár [swe]: ez sok mindentol fugg. Pl. nekem a helyesiras sosem okozott gondot, a szepirodalmi olvasottsagomat pedig atlagon felulinek mondanam, de a vesszok! Az valahogy sosem ment. Mindig gondolkoznom kell rajta. Ez van! :D

mommmmo 2014.01.06. 16:47:38

@London2009: meg vannak arisztokratikus arisztokrataik, menedzseri erzeku menedzsereik es politikai erzekkel rendelkezo politikusaik is.

edina. 2014.01.06. 16:52:20

@mirx: semmi, csak nekik merfoldkovekkel konnyebb, mint a zatlag embornek :) es olyan sztori mar tobb is volt!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 16:53:07

@mirx:
Tényleg, tényleg :)
Hozzá esetleg hosszúnadrág? :)

London2009 2014.01.06. 16:59:20

@svajcineger: you all right mate? Zsenialis vagy! Soha nem jottem volna ra! : )

mirx 2014.01.06. 17:02:18

@edina.:
Én csomó ilyen "fehérgalléros" munkakörben dolgozót ismerek, akik mind pont ugyanolyan felvételi eljáráson estek keresztül, (majdnem) annyit keresnek, mint egy informatikus, ugyanúgy küzdenek a multis bullshittel, a dress code-dal, a székről lecsúszós hétfő reggeli mítingekkel, és mégsem informatikusok... hanem logisztikán, gyógyszeriparban, pénzügyi szektorban dolgoznak.
Nem tudom, mit értesz a könnyebb alatt, mi is kilenctől hatig húzzuk az igát. Ilyen alapon az összes diplomás értelmiségi sztorit kihúzhatnánk, mert mindnek könnyebb: egy se kel ötkor, hogy csilléket rakjon meg szénnel, és nem a mekibe próbál felvételizni hetekig... nem igazán értem a megkülönböztetést. Maximum több állás van kiírva per kopf, de azt még ugyanúgy el kell nyerni, akár színes apró kavicsokért dolgozó pakisztániak meg az angolt kerékbe törő, de egészen jól képzett mondjuk bolgárok elől.
Nincs itt semmi varázslat, csak több helyre tudod esetleg beadni. Ha egy idióta vagy, akkor nem vesznek fel, hiába vagy informatikus, szóval nem ilyen egyszerű ez.

mirx 2014.01.06. 17:04:28

@Kövérmadár [swe]:
nálam kizárólag poliészter kínai leggings (alatta természetesen leopárdmintás bugyingó)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 17:11:34

A motivaciot NAGYON nem ertem meg, az iras meg olyan amilyen.
Az a f@sz (es nem kerek elnezest a szoert), aki diggert leoltotta menjen el a p*csaba. Ezt a proli vs ertelmisegi dolgot meg nem ertem, ez valami haboru a kivandorloknal? A sok "ertelmisegi" aki nem tud elmenni szinhazba, mert a helyieknek nincs ra igenye es emiatt nincs eloadas utazzon el Manchesterbe. Furcsa mod a szinhazaknal a jegypenztarnal mindig van erdeklodo es veszik a jegyeket az eloadasra...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 17:12:26

@mirx: Rossz az utolso ket betu sorrendje, EH! :)

mirx 2014.01.06. 17:19:21

@Mr Long:

Amúgy ez ilyen visszatérő motívum, hogy a "kultúra hiányáról" panaszkodnak, aztán csomószor kiderül, hogy ilyeneket hiányolnak, hogy féláron bemenni az állatkertbe, meg Kings on Ice előadás (vááá), meg mittomén ingyé kirakadóvásár a pecsában, azbezzeg milyen jóvót, ugye géza, fellépett a balázs pali, és kinn volt a tévé is! és csak egy százas volt a hotdog!

nosuti 2014.01.06. 17:22:15

@edina.: de hát a mai világunk már majdnem minden egyes kis szaros részletéhez kell a számítástechnika, tehát az, hogy informatikus, az elég tág fogalom.
Minden programozó informatikus, de nem miden informatikus programozó.

@Kövérmadár [swe]: és sokzsebes horgászmellény :)

látom magam előtt egy volt kollégámat, a fehér zokni szandál mellény kombóban :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 17:22:37

@mirx:
Ez azt hiszem kettővel több információ volt a szükségesnél :)

@London2009:
Mert nem vesszőztél még eleget... :)

@Mr Long:
Mutasd meg, melyik az, széttépem! :D

rumitom 2014.01.06. 17:32:36

@London2009: de csak azért mert otthon mar nincs also középosztály. a tradicionális brit felső közép símán van annyira művelt mint a magyar, bar lehet adybol felkészületlenebbek

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2014.01.06. 17:34:08

Érdekes, hogy mindenki a volt barátnő dolgon akad ki.

London2009 2014.01.06. 17:35:15

@rumitom: ez is nagyon igaz. Itt valoban erezhetoen ket reszre tagolodik az eros kozeposztaly, ami Magyarorszagon mar reg eltunt...

2014.01.06. 17:41:15

@diggerdriver: 'Félrekúr a csaja és utánamegy Angliába.
Ki az agyhalott?
A csaj mit gondolhatott mikor meglátta?'

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mondjuk a csaj is csak magat hibaztathatja, minek kezdett egy ekkora nagykepu f*sszal. Remelem most mar vegleg megszabadult tole.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 17:41:47

Az írást szinte bárki írhatta volna, sokan dolgoznak raktárakban,éjszaka, nappal, stb.
De viszont a gyerek egy nyavajgós marha, már bocsánat.
1. Utána megy a csaj után Angliába, ugyanabba a városba ráadásul, és a csaj meg az új hapsija a hülye??
2. 4-5 fokban dolgozott 8 órát? Hűűűha...Édes fijam, (a j irónia) én dolgoztam 12 órákat is, fagyasztóban (-18 fok), két raklapnyi, 4-20 kilós cuccot kellett összerakni egyre...
3. Szar a meló? Tanulj nyelvet, tanulj ottani szakmát, menj el forkliftesnek.
4. Heti 200-250ből nem tudsz félretenni, miközben egy szobában élsz?Az kb havi 800-100font, az albérleted meg 320... Akkor valamit nagyon szarul csinálsz.
5. Ez nem élet? Ha beszerzel egy csajt, élet lesz. Ez is élet, úgy hívják, agglegény élet, vagy magányos élet. Nyilván heti 2 napod szabad. Otthon mit csináltál? Vagy otthon sem volt életed?
Tudod az alsóbbrendű, proli rétegnek (ahova én is tartozom, meg sokan mások) ez az élet, felkel, dolgozik, hazamegy, ott is csinál valamit, alszik, felkel, dolgozik...Ha van szabadság/hétvége, akkor család, egyéb szórakozás.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 17:42:18

@bunny.hu:
Én nem :)
Biztos azért, mert nekem van (ok, menyasszony a státusza)... akinek nincs, az nem menne, nem ismeri az érzést ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 17:44:40

@Kheopsz:
Tehát mindenki proli, aki dolgozik?
Csak mert a fenti séma simán ráillik egy mérnökre is és az én főnökeimre is, akik azért csak nem prolik (diplomával, jó fizetéssel, szellemi munkával).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 17:48:20

@Kheopsz: "Tudod az alsóbbrendű, proli rétegnek (ahova én is tartozom, meg sokan mások) ez az élet, felkel, dolgozik, hazamegy, ott is csinál valamit, alszik, felkel, dolgozik...Ha van szabadság/hétvége, akkor család, egyéb szórakozás." A nem proli haverjaim is ezt csinaljak. Biztos ok a hulyek :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 17:49:25

@bunny.hu:
"Érdekes, hogy mindenki a volt barátnő dolgon akad ki. "
Mert ez egy új "dolog", nekünk, akik kint élünk...
A hosszú, unalmas, kispénzű melókat, monoton napokat szinte mind ismerjük :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 17:51:44

@Kövérmadár [swe]: Delelott volt valaki, aki szerint Diggit elegedetseggel tolti el, hogy van konzerv babja a szekrenyben. Kb az a szint, minthiogy ne jarjon a sohoba, mert nem ertelmisegi.

@mirx: Hmmm... Egy Balazs Pali szam sem jut az eszembe. Megyek es beszerzem a Best of lemezet.

@rumitom: Maris nem olyan muveltek, mint mi (vagyis ize, az odaszakadt muvelt magyarok)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 17:52:46

@Kövérmadár [swe]:
"Tehát mindenki proli, aki dolgozik?"
Hát attól félek :)))
Itt arra gondoltam, hogy azoknak, akik dolgoznak, legtöbbször így telik egy napja :)
Szóval a te főnökeid is csak vegetálnak. Ez nem zavarja őket?? :)
Arra nem jöttem rá, hogy milyen lenne a nem vegetálós élet...

Oké, ha nyernék 100millió fontot, akkor nem biztos, hogy dolgoznék fulltimeban, s kitörhetnék a vegetációból :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 17:52:50

@Kheopsz: Meg talan ez a legnagyobb luzerseg? :) Es nem vagyok most rosszindulatu!

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 17:53:25

@Mr Long:
"A nem proli haverjaim is ezt csinaljak. Biztos ok a hulyek :) "
Attól félek, igen. Ők is csak vegetálnak. :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 17:55:22

@Mr Long:
Ha ez a vegetáció, hogy hazamegy, eszik, csinál valamit, dolgozik, hazamegy, eszik, stb... Akkor mi az élet?
Hazamegy, lelövi a szomszédot, megdugja a rendőrkutyát vagy fordítva? S 50fontosokkal gyújtja meg a háztetőt, hogy kolbászt süssön a bejglihez? :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 17:56:45

ÚGYHOGY MINDENKI, AKI DOLGOZIK, ESZIK, ALSZIK, CSINÁL VALAMIT AZ MOCSKOS VEGETÁLÓ ALAK! :)
A vegetálásról jut eszembe, zöldül a fülem, a melegben új hajtások nőttek rajta... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 17:57:28

@Kheopsz: Ok, de milyen gyakran kell leloni a szomszedot? Heti egyszer? Vagy naponta? Hamar kiurulne a kerulet...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 17:58:52

@Kheopsz:
Így már értem a dolgot. :)
Azt nem mondanám, hogy vegetálnak, illetve nehezen tudom elképzelni, hogy pl. egy Steve Ballmer (ha már ennyi cikk van róla) ne ugyanezt csinálta volna. Nyilván más minőségű otthonba ment haza, máshová ment nyaralni abban a 3 hétben, amit nem az irodában töltöt, de attól még a hétköznapok, a szürke hétköznapok kb. mindenkinek erről szólnak.

Kevés olyan szerencsés van, mint az amerikai tengerészgyalogosok, akiknek csupa izgalom az életük, munka alatt és után is :) Az igazán "szerencsések" sosem mennek haza... vagy attól csak még prolibbak lesznek? :D

Rájöttem közben! Akkor egyedül a munkanélküliek és a nyugdíjasok nem prolik! Ők nem mennek dolgozni...
Vannak aztán a mérnök-prolik, óvódás-prolik, tanár-prolik, orvos-prolik, politikus-prolik... ja nem, a politikus nem dolgozik, akkor azok sem prolik. Meg vagyok én és a helikopter :D

2014.01.06. 18:00:18

@vörösbor(de)minőségi: 'mint neked mint a poszt irójának'

Helyesen: mind neked, mind a poszt irojanak. Jopar eve nem irok-olvasok rendszeresen magyarul, de azert ilyen hibat veletlenul sem kovetnek el, bocs.

bpetya75 2014.01.06. 18:02:25

Érdekes írás volt. Kösz, hogy beküldted!

Ezzel meg nagyon egyet tudok érteni: "de arra éppen elég lesz a keresetem, hogy anyagi biztonságban érezzem magam. Ami a világ „nyámnyilásodásának" és az emberi lélek elsorvasztásának a legjobb melegágya."

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 18:03:00

@Mr Long:
"Ok, de milyen gyakran kell leloni a szomszedot? Heti egyszer? Vagy naponta? "
Ne legyél már ilyen proli!! :)
Ha beállítod, hogy minden héten lelövöd a szomszédot, akkor az már szürke hétköznapnak, azaz vegetálásnak számít :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 18:04:31

@Kheopsz:
Huhh, ezt azért megnézném képregény formátumban is ;)

GERI87 2014.01.06. 18:05:44

Nekem nem is a posztoló szimpatikus (a barátnős dolgot én sem értem igazán és nem is nagyon érdekel..)
De maga a helyzet és a környezete, a légkör felismerése, véleményezése ismerős és ezt tette szimpatikussá.

Nagyon sokan vannak hasonló helyzetben,külföldön és itthon is.

A monoton munka meg ha egyszer bedarál, nehéz szabadulni...

Aki esetleg nem csinált ilyen munkát: nem csak a fizikai munkával van a baj, nem az a fő probléma, hanem a monotonitás, az ingerszegény környezet (és munkatársak) hogy "paradicsommá" zombivá" tesz...

Akik szerint pedig a posztoló egy pökhendi "nagy arc" annak meg csak annyit:
Hát azért nem nehéz így tekinteni egy néhány emberre...olyan szinten vannak....persze ez ma már nem feltétlen végzettség, származás kérdése...mielőtt bárki rosszra gondolna...de azért van pár egybeesés:) és persze alapból nem kell bunkónak lenni csak azért mert ott dolgozik ahol...

Nem tetszik neki a környezet ahol van, nem tud vele azonosulni, de bejár és dolgozik...

Más nem tesz meg ennyit, "elvből".

Teljesen hihető, reális ami a posztoló ír a kollégákról.

Ő ezt nem akarja, érthető.

@Csige791:

"Mindenki hülye, sötét, buta körülötte, úgy ír mintha valami professzor lenne. Valahogy mégis 200 fontért dolgozik hetente, úgy, hogy saját bevallása szerint is jó az angol tudása, ez mindenképpen vicces. "

Képzeld vannak akiknek nem jön be az a színvonal és közeg amiben dolgoznak...és valóban "nem oda valók" csak így hozta az élet, mert az már csak ilyen.

Mint mondtam nem nehéz felülmúlni azt a közeget: nem kell hozzá "professzornak" lenni elég ha nem iszol, nem füvezel, drogozol...és nincs is igényed rá...nem beszélsz úgy mint aki a száján szarik...nem a kocsmában él és nem a piálás az élete..meg a szívcsakrás nyilas ezotériás ökörségek stb.

Lehet úgy tűnik aki ebből kilóg hogy egy beképzelt, másokat lenéző köcsög...pedig csak mások (neadj isten magasabbak) az igényei.

kergelepke [UK] 2014.01.06. 18:05:45

Ez tényleg nagyon jó írás volt, csatlakozom az előttem szólókhoz. A posztolónak kitartást, ezzel a hozzáállással csak sikeres ember lehet. A posztot élvezet volt olvasni.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 18:08:23

@Kövérmadár [swe]:
Erről van szó, a legtöbb embernek ez az élet.
Heti kb 40-45 órát töltünk a munkahelyen, kb 10-15 órát utazással, kb 50 órát alvással, még mindig marad kb 50-70 óra az egyéb dolgokra, evés, mosás, család, barátok, kutya, szomszéd-lelövés, stb.
Így van, a munkanélküliek, nyugdíjasok nem prolik, és az egyetemisták nagy része sem, azok meg úgyis ivással töltik az idejüket, apuci pénzén :)

"Kevés olyan szerencsés van, mint az amerikai tengerészgyalogosok, akiknek csupa izgalom az életük, munka alatt és után is :)"
Itt egy reklámszlogen:
Lépj be a hadseregbe, ismerj meg új kultúrákat aztán irtsd ki őket. :)
Vagy egy gyerekvicc:
-Jancsika, te mi szeretnél lenni?
-Katona!
-De a katonaság veszélyes, megölhet az ellenség.
-Akkor inkább ellenség lennék.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 18:09:14

@Kövérmadár [swe]:
Nem mosogatok, takarítok, de mennem kell mosogatni nemsokára, mert áll a mosatlan :)

rezsoatya (törölt) 2014.01.06. 18:09:41

@Mr Long: nem soho, muzelyum! :D
@Kövérmadár [swe]: nem csak o! Mi mindannyian mosogatunk!!! :D

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 18:10:17

@Kövérmadár [swe]:
Ha van, aki jól tud rajzolni, jelentkezzen, írunk élet-sztorit, s lerajzolna :)

2014.01.06. 18:12:37

@auntbessi: ' a Nextben, oda nem prolik jarnak vasarolni'

Dehogynem. Szerinted az angol kozeposztaly a Nextben vasarol? Es meg te nevezed prolinak az embereket...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 18:15:12

@tanato:
Lehet én vagyok csak helikopter, de nem értem ezeket a cikkeket (sem ezt, sem az angliaiakat).

Elmondom, hogy Svédországban hogyan működik ez (ha valamit rosszul tudok, majd kijavítanak) és akkor kiderül talán, hogy miért nem értem a problémát:

Ha egy EU-s állampolgár szeretne letelepedni itt, akkor mindenek előtt szüksége van egy PN-re. Ezt ma már csak akkor lehet megszerezni, ha valaki hivatalosan dolgozni kezd vagy vállalkozást indít. Ha ezek fennállnak, akkor is minimum 6, de inkább 12 hónap kell, mire kap rendes számot (munkaviszonnyal!). Addig csak egy ideiglenes számot kap, ami egy év után elvileg lejár.

Ameddig nincsen semmilyen száma, nem tud sem lakást bérelni (hivatalosan), sem lekcímet bejelenteni, sem orvosi ellátást igénybe venni (nyilván SOS és kékEÜ-s kártya más kérdés).

Mivel van egy rendes munkája, semmiféle segélyre sem jogosult. EU-ból érkezők amúgy sem jogosultak semmire sem, maximum 3e koronát kaphatnak azért, mert tanulnak (de csak akkor tanulhatnak ha van számuk, pénz pedig csak akkor kapnak, ha nincs munkájuk - de akkor számuk sem lesz).

Lakhatási támogatás csak évi talán 100e korona körüli bevételre jár (maximum), de ennyit hivatalos munkával nehéz keresni.

Röviden tehát ha nincs munka, nincs PN. Ha nincs PN, szóba sem állnak az emberrel. Ha van PN, akkor van munka is, akkor viszont nem jogosult segélyre.
Munkanélkülit minimum fél év munkaviszonyra adnak, akkor is csak minimális összeget. Szekszervezet általában 1 év munkaviszont kér, akkor adnak annyit, amiből el lehet vegetálni (kvázi kényelmesen).

Tehát akkor hogy van az, hogy özönlenek ide-oda-amoda a kelet-európai segélyen élők?
Azért nem lenne bonyolult olyan szabályozást hozni, hogy bárki jöhet, aki dolgozni akar, de egyébként senkinek semmit nem adunk. Ld. Svédország...

BTBTBT 2014.01.06. 18:17:42

Ez a poszt lenne az onsorsrontas tipikus peldaja?

A szohasznalatbol latszik, hogy nem egy hulye, de nem is egy tulzottan intelligens ember irasa. Utobbi ugyanis nem kuszkodott volna ilyen tre melokkal.
Ironia cseng ki a mondatokbol – tehat (be)latja, hogy szar az egesz -, de ettol meg nem ir jol. A jo(l) iro tobbek kozott arrol ismerszik meg, hogy nem terheli folosleges – raadasul teljesseggel erdektelen – reszletekkel az olvasojat.

Nem videkre, hanem a fovarosba kell menni. Ott van ugynokseg is dogivel, meg ha mas nem jut a szir-szar, egeszsegre is artalmas hajtas helyett, akkor vegso mentsvarkent egy gyorsetteremben dolgozva legalabb meleg is jar a minimalber melle.

Kedves poszter!

Meseld mar el, hogy ha te ennyire ugyes meg okos vagy, akkor megis miert masok szivattak teged ilyen sokaig?
A (volt) nod utan kuncsorogsz egy masik orszagba? Erre inkabb nem mondok semmit.
Gondolod, hogy ha Angliaban – korabbi egyeves tapasztalattal es “jolbeszel”-lel – ilyen szopoagon voltal, akkor majd egy melegebb eghajlatu orszagban masmilyen eredmenyeket ersz el?
Melyik az az orszag? Csak nem az, ahol a ragogumit dzsinganak mondjak?

mirx 2014.01.06. 18:19:32

Hááát nemtom, de szerintem a Bernie Ecclestone is bizony egész nap menedzseli azt a baszom nagy vagyont, ami rohadt nagy munka.
Amikor valaki atom gazdag, és nem kell nyolctól nyolcig bejárnia sehova, akkor is egész nap azon nyomul, hogy megtartsa és fialtassa azt a vagyont, az összes vállalkozásának és könyvelésének és bizalmi emberének folyamatosan a körmére kell nézni, állandóan résen kell lenni, le ne nyúlja az adótanácsadója meg az ügyvédje (meg közben a bahamákon nyaraló feleségét se senki). Szerintem ez ugyanolyan munka, sőt, pszichésen rosszabb is tud lenni. Az összes ilyen vérgazdag arc üti is magát a kokóval meg a piával meg a xanax-szal.

Szerintem aki szereti a munkáját, na az az, aki nem úgy éli meg, hogy na bazz szenvedek napi 8 órát, és adjanak már elég pénzt, hogy egy évben egyszer 2 hétre kiterülhessek a thai tengerparton meg vehessek valami menő farmert. Nyilván szerencse kérdése is, hogy ki tud olyat dolgozni, amit szívesen csinál, de az szerintem, hogy mindenki úgy megy be reggel, hogy aztakkk már megint ezt a fost kell csináljam, az erős sarkítás. Sokan szeretünk dolgozni menni, és nem az óránként lepergő 40 dolcsit látjuk a szemünk előtt nyolctól ötig, hanem kicsit olyan tud lenni a munka, mint amikor teljes eksztázisban tologattuk az autót a szőnyegen mondjuk 8 éves korunkban. (Nyilván az összes munkának van utálatos része, de ha van ilyen jó része is, az már megérte nálam.)

2014.01.06. 18:24:06

Nem tudom ki a proli. Szerintem az, aki annak érzi magát.

De ki tartozik a középosztályba? Mert azok a társadalmak működnek jól, ott tudják megőrizni a demokratikus vívmányokat, ahol erős a középosztály.
Gøsta Esping-Andersen svéd kutató szerint, a középosztálynak két lényegi tényezője van. A vagyon, és a tudás. A vagyon alatt az anyagi függetlenséget, a tudás alatt társadalmilag releváns, a közviták megértéséhez szükséges tudást érti.
Ebből kiindulva, Magyarországon a középosztály a társadalom egyszámjegyű része. Az északi államokban ennél sokkal magasabb. Ami Angliát illati, nem hiszem, hogy nagyon megelőzne bennünket. Nem a vagyon, a tudás miatt.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 18:25:05

@Kövérmadár [swe]:
"Tehát akkor hogy van az, hogy özönlenek ide-oda-amoda a kelet-európai segélyen élők?"

Hát akkor te nem élsz egy segély-kánaánban. :)
Itt úgy megy, hogy idejössz, kiveszel egy szobát, tehát van címed, jelentkezel NI-számra (ez valami adó/tb-szám), behívnak, kicsit beszélgetnek veled (ha kell, tolmácsot is kérhetsz...), azaz személyes adatok, lakcím, van e már munkahelyed. Aztán postán megkapod az NI-számot, ezzel már segélyért is folyamodhatsz (hogy hány hónap után, azt nem tudom), de itt van munkanélküli, lakástámogatás, ha keveset keresel, valamivel még azt is kiegészítik (meló mellett!!), gyerektámogatás, stb.
Ezeket nem ismerem, mert soha nem kértem és nem kaptam még semmilyen segélyt.
Most rákerestem
londonspecialista.hu/hu/hasznos-infok/tamogatas-juttatas
Két külön pénz jár, már csak azért is, ha Angliában laksz...

DieNanny CH 2014.01.06. 18:26:40

@Kövérmadár [swe]:

Ez Svájccal kapcsolatban nekem is fura.
Én először munkát kerestem. Azidő alatt tesóméknál laktam. Megkaptam a munkaszerződést, azzal elmentem a hivatalba, ahol munkavállalási engedélyt igényelhettem. - Volt olyan, aki szerződés nélkül megigényelte. Nem tudom, igaz-e, mindenesetre nekem TB-t kellett kötnöm, a szerződést bevinni a Hivatalba, és csak ekkor kaptam meg az 1 éves munk.eng.-t.
A bankszámlanyitáshoz szintén kellett az engedély és a munkáltatóm neve is.
Szerintem jogos, ha itt ilyen szigorúak. És nem most kezdték.

Amúgy azzal egyetértek, hogy kismértékben emelkedtek a bűncselekmények. De jó lenne egy olyan statisztika, hogy ebből mennyit külföldiek, abból mennyit itt lakó külföldi, vagy menekült (szír, iráni, akármi), esetleg sima átutazó.
Mert ez adna tiszta képet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 18:31:39

@Kheopsz: Na jo, de a kovetkezo napon meg hancurozok a rendorkutyaval, aztan a kovetkezo napon meg stb...

mirx 2014.01.06. 18:32:37

@Kheopsz: Ez tök nem normális dolog gazdaságilag. Ha odamegy az összes európai munkanélküli, azt majd el tudja tartani a maradék helyi adófizető? Aki ezt kitalálta, nem tud logikusan gondolkodni? Nem értem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 18:34:10

@rezsoatya(eng): Nana! En nem mosogattam ma, csak felugyeltem asszonyt kozben :DDDDDDDDDDDD

DieNanny CH 2014.01.06. 18:36:38

@Kheopsz:

Na, hát azért borult ki a bili, mert ezeket a segélyes törvényeket 40 évvel ezelőtt az angoloknak írták. Aztán most meglepődnek, hogy Jé, hiszen ezt a nem-angol állampolgár is kihasználhatja...

Olyan, mint régen a szülővárosom a 2. leggazdagabb volt Mo-on, és igen lazán bántak a szociális juttatásokkal. Az egy főre jutó összeg, ami alatt a szülő ingyenes étkezést igényelhetett, sokkal magasabb volt az országos átlagnál. Erre mit csináltak a környéken lakók? Odajöttek lakni, mert így sem kellett a munkahelyükhöz sokkal többet utazni, viszont gyerek/ek ingyen ehet/tek...
11 éve elköltöztem onnan, de már korábban romlott a helyzet (Nem a juttatások miatt!).

BTBTBT 2014.01.06. 18:38:13

@Kheopsz:
Az elejen nem fognak a ket szep szemedert normalis szobat adni, az biztos. (Szart viszont talan.) Vagy legyen elegendo penzed, vagy mar legyel alkalmazasban.
Amit pedig belinkeltel, sokszor elbukik a "habitual residency test"-en. Van, akit haromevi itteles ES hivatalosan dolgozas utan is elutasitanak.

rezsoatya (törölt) 2014.01.06. 18:43:00

@Mr Long: itt mindenki mosogat. Mar megmondtak az okosok az ohazabol. Tagdhatod, de akkor is! :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 18:46:50

@Kheopsz:
Akkor már értem, hogy miért szeretnek odamenni a népek :)
Kérdés még, hogy ha csak átugrom Londonba egy hétvégére, ott bejelentkezem egy ismerőshöz, majd visszajövök Svédországba, akkor így vajon megszerezhető az állampolgárság? Vagy mit kell tudni bizonyítani hozzá?
(egy UK útlevél lehet nem lenne rossz később :) )

@DieNanny [SZ,CH]:
Az állampolgársággal hogy állsz? 8 év kell hozzá, ugye?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 18:48:43

@DieNanny [SZ,CH]:
Érdekes, hogy itt külön szabályok vonatkoznak állampolgárra, menekültre és itt dolgozó külföldiekre. Utóbbi kategória van a tápláléklánc legalján, pedig többet adunk mi az országnak, mint a menekültek.
Persze ők is fogyasztanak, de ha megkapnám a fizetésemen felül a segélyüket én is el tudnám költeni :D

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 18:49:31

@Mr Long:
Már megint fel akarsz állítani egy sémát, rendszert, hogy a hétköznapjaid rendszeresek és szürkék legyenek :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 18:52:23

@mirx:
Ahogy DieNanny is írta, hogy ezt még az eu-kánaán előtt találták ki, hogy a sok lusta semmittevő is szavazzon az épp aktuális kormányra.

DieNanny CH 2014.01.06. 18:54:11

@Kövérmadár [swe]:

Én úgy tudom, 11. Még nem néztem igazán utána...

mirx 2014.01.06. 18:54:26

@Kövérmadár [swe]: 12 év

Itt egyébkéntek a menekültek a legalja, én sajnálom is szerencsétleneket néha... például ki vannak tiltva az uszodákból, meg ilyenek.

DieNanny CH 2014.01.06. 18:59:35

@mirx:

És hogyan ellenőrzik, ki menekült?
Ismerek egy szír menekült nőt, fekete haja van, de fehér bőre. A kislánya pedig szőke...

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 19:01:19

@Barátusz [UKCaLCM]:
"Az elejen nem fognak a ket szep szemedert normalis szobat adni, az biztos."
De ha van egy ismerősöd, akinek van egy ismerőse, aki tud szobát ajánlani, már meg is van a szobád.
És sokszor elég, ha kifizeted az első havi cuccost+deposit, és hogy munkát keresel. Már meg is van a szoba.
A segélyekhez meg nem tudok mit hozzá szólni, ismerek olyat, aki most fog a gyerekre pénzt kapni, és ismerek olyat, aki egyedül egy nagy házat bérelt, és kapott segélyt rá.

mirx 2014.01.06. 19:04:20

@DieNanny [SZ,CH]: Igazolványt be kell mutatni, nekik saját Asyl-igazolványuk van, nem ilyen B-engedélyük, mint nekünk...

(Bár én nem is hordom az engedélyt, csak a jogosítványt. Abból meg nem derül ki, hogy ki fia-borja vagyok, mégse kérdeznek soha semmit. Tuti fejre is megy amúgy a dolog.)

rumitom 2014.01.06. 19:10:09

@Mr Long: azt mondod nem vagy a toppon adybol? szegyeld magad, sosem leszel ertelmisegi

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 19:13:11

@mirx:
Itt nincsenek kitiltva, de azt hiszem, hogy sokszor okkal ellenségesek velük.
Itt eszméletlen, hogy mennyire primitívek tudnak lenni és csak a pénz megy el rájuk... :(

bpetya75 2014.01.06. 19:13:14

@Mr Long:

Ilyen önállótlan asszonyod van? ;-)

DieNanny CH 2014.01.06. 19:24:10

@mirx:

Úgy érted, veszek egy jegyet az uszodába, és ahhoz igazolványt kérnek?

rumitom 2014.01.06. 19:24:36

@lexrex: mi szamit tudasnak? mert otthon kb az az ertelmisegi aki tobb verset tud elszavalni es tudja a 48-s szabadsagharc helyszineit datummal. gazdasagi teren szerintem botranyos az otthoni ertelmiseg tudasa.
namost pl angliaban, az a bizonyos felso kozeposztaly, lehet nem szaval verseket (en biztosan nem ezert sosem merult meg fel mint tema), de tisztaban vannak a tortenelemmel, ertsd atlatjak, evszamok fejbol tudasa nelkul is, vannak alapveto gazdasagi es politikai ismereteik (ami nem merul ki a hazai politikai demagogiaban, hanem nemzetkozi politikai teren tajokozottak).
persze bevallottan nem eleg mely a meritesem egyik oldalon sem hogy altalanos ervenyu kijelentest tegyek, eppen ezert erdekelne masok tapasztalata. persze ehez definialni kene ki kit tart milyen "osztalybelinek" hogy ugyanarrol beszeljunk

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 19:25:29

@bpetya75:
Honnan tudod mennyi ruha volt az asszonykány? És azt, hogy nem mögötte állt-e Long? :)

BTBTBT 2014.01.06. 19:26:48

@Kheopsz:
De akkor az elso fele csak ismerossel mukodik, nem? Ha idegenbe erkezik a hazankfia - es tegyuk fel, hogy meg eleg jo is az angolja -, akkor mar meg van love. Kell ehhez egy adag szerencse is.
Engem is el akart hajtani a legelso hazineni, mivel 2 napja erkeztem az orszagba, es nem volt munkam, de amikor mondtam, hogy ki tudom fizetni elore az 1 honap lakbert plusz 2 het kauciot (es meg is mutattam neki a penzt), akkor megnyugodott. Meg azert konnyebb is volt igy megdumalni ot.

A gyerekre nem segelyt adnak. Tulajdonkeppen egyetlen tamogataskent adott osszeget sem neveznek segelynek. Nem tudom, hogy csinaljak, de ezt sikerult az angoloknak elkerulnie. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 19:31:04

@rumitom:
Pontosan erről van szó!
Tudom magamról, hogy Magyarországon abszolút műveletlennek számítottam. Itt már nem annyira.
Verset nem tudok egyet sem, irók/költők életéről sem tudok semmit. Ezek a tipikusan lesz@rom témakörök.
Viszont nem csesznek át a bankok, jó vagyok reál dolgokban és a munkahelyemen is megbecsülnek.

Tudom én, hogy sehol sincs az életem azokhoz képest, akik fejből nyomják az Ady összest a Maunikasó előtt... ez van :(

chocco channel 2014.01.06. 19:31:55

Ooooo akkor te nem elned tul a husgyarat, ahol neha harom pulcsi es kesztyu nem volt eleg ahhoz, h melegen tartson:-)) Diplomaval, nyevltudassal es tobb eves vezetoi tapasztalattal vegre egy multinal dolgozom, vezeto beosztasban mostmar evek ota ( ahogy anno 7 eve pesten, de ehhez nekem kellett a husgyar eletleckenek:-))

Mielott kiprobaltam a gyari munkat mindent termeszetesnek vettem, a szuper munkaimat, a jo fizetesemet, azt, h engem mindig elkapott a csaladom ha zuhantam, h nem voltak anyagi gondjaim...

Aztan eltoltottem ket honapot egy husgyarban es ma mar tudom, hogy iszonyu nagy dolog amim van (meg akkor is, ha nem ez a z eletcelom), mindaz amit elertem es megeltem, de erre velhetoleg soha nem jottem volna ra, ha nem emelgettem volna 25 kilos ladakkkal teli husokat, dolgoztam volna a futoszalagon 12 orat, tapicskoltam volna gumicsizmaban a kifolyt husverben:-))

Diploma ide-oda, es haz, szakmai sikerek...ha valaki ma megkerdezi, h mire vagyok a legbuszkebb akkor gondolkozas nelkul az a valasz, h az, h tuleltem es vegigcsinaltam egy husgyari remalmot:-)))

Igaz 2 honap mulva mar normalis munkam volt, szoval ha kitarto vagy akkor sikeres leszel es akkor a jelenlegi munkad csak az elso allomasa a szamarletradnak:-)))

Kitartas:-)))).

lenoardo999 2014.01.06. 19:35:01

Kis átalakítással ez egy valóságos novella. Vagy egy jó depressziós-szürrealista kelet-európai kisfilmet lehetne belőle csinálni. Nem csoda, hogy sokat befogadókészségét próbára tette, hiszen a blog kiemelkedő írása.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 19:35:16

@Barátusz [UKCaLCM]:
Hát kell szerencse és pénz is.
Én az utolsó fillérjeimet adtam oda a házinéninek: 1 hó lakbér + deposit (300...)
S ennek már több mint 2 éve...

GERI87 2014.01.06. 19:35:28

Látom a proli definiálása gondot okoz itt egyeseknek:)

"Gyakran ipari jellegű városban, annak lakótelepi övezeteiben élő) külső megjelenésében, gondolkodásmódjában, viselkedésében közönséges, igénytelen, szembetűnően műveletlen, mindezek következtében társadalmilag kedvezőtlen megítélésű, alacsony helyzetű személy."

Fridegar 2014.01.06. 19:35:28

Nekem már az elejétől kezdve nem volt szimpatikus az írás. Már ne is haragudjon a szerző, de elköltözni külföldre egy volt barátnő miatt minimum furcsa. És ha én látnám meg a volt barátomat egész véletlenül pont a világ azon végén, ahová én mentem, azért én is kérdőre vonnám, hogy mégis mit keres ott... Ez szerintem természetes reakció volt a lánytól. Aztán érdekes módon, miután kiderült, hogy szinte belebújt az ördög, és mennyire igazságtalanul ítéli el hős szerzőnket, azért mégis csak ő segít jobb munkához jutni. Milyen furcsa. Lehet, hogy azért, mert amit róla hallottunk, az nem teljesen fedi a valóságot?!
Ezek után már nagyon negatív hozzáállással olvastam az egészet, talán ezért sem találtam viccesnek, az ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket:
"Hulla fáradtan, de cinikus vigyorral arcomon kérdeztem meg az oktatót, mikor utolsóként sorra kerültem, hogy vezethetek-e carmageddon stílusban úgy, hogy minden elütött ember után plusz pont jár. Nem értékelte. Megbuktam és másnap hajnalban a chill-ben kezdhettem."
Ja, hát aki ilyen nagy arccal megy oda, az ne csodálkozzon, ha pofára esik. Szerintem.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 19:37:06

@chocco channel:
"Diplomaval, nyevltudassal es tobb eves vezetoi tapasztalattal vegre egy multinal dolgozom, vezeto beosztasban mostmar evek ota "
Multi+vezetői beosztás: tesco-kamionos vagy? :))
Bocsi, ez kikívánkozott... :)

mirx 2014.01.06. 19:37:24

@DieNanny [SZ,CH]: Ne lepődj meg, ha igen. Központi szabályzás nincs, de megengedik, hogy a Gemeindék és a fürdőik kvázi "helyileg" szabályozzák a dolgot.

De alapvetően ott vannak a problémás esetek, mikor egy kis falu szélén van egy menekülttábor, és az eldugott kis strandra, ahol épp héderezik 8-10 helyi család, egyszer csak benyomul ötven ilyen sátorba öltözött tunéziai. Úgy tudom, így is indult az egész probléma, valami kis helységben.

Szóval amúgy kétlem, hogy a zürichi városi uszodákban nagyon erőltetnék ezt az igazolvány-dolgot, amíg látványra nem a szegedi csillag börtön életfogytos szekciójának tűnő szimpatikus, izmos, 25-30 fős csoportosulás próbál bejutni egy felhőtlen délutánra...

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 19:38:22

@GERI87:
Hűűű... besz*rás!
Akkor én nem vagyok proli! :)
Köszi!

BTBTBT 2014.01.06. 19:39:53

@Kheopsz:
Remeljuk, tobbe nem kerulsz ilyen helyzetbe.
Mondjuk akkor "olcson" megusztad (bar biztosan nehez volt megvalni az utolso fontoktol), ha mindezert 300 helyi egysegtol szabadultal meg.

@Fridegar:
Azert az "ambient helyett chill"-fejezetcim jol mukodott zenei utalaskent.

Ladislav 2014.01.06. 19:40:19

Jó volt a poszt! Kellően hosszú és értelmesen megfogalmazott. Jól leírja a körülményeket. Pedig alapjában véve egy ilyen melóhely körülményein is lehetne javítani. Pénz sem kell hozzá, csak akarat és a vezetői szemlélet változása. Itthon sem kívánnék ilyen helyet magamnak, de kint még meg lehet belőle élni, el lehet itt indulni.
Gratulálok a posztolónak az alapvetően pozitív beállítottságához és hogy nem adja meg magát, nem fásul bele ebbe a helyzetbe!

mirx 2014.01.06. 19:43:01

@Fridegar:

Ez a nagyon szellemesnek hitt "poén" nálam is kiverte a biztosítékot, gondolom, a poszter a Hahota újságon nőhetett fel...

Szerencsétlen oktató hányszor hallhatta ezt az igazán okos viccet taknyosképű nagyarcoktól a pályája során, akik mind mennyire eredetinek képzelték a beszólásukat. Kb a where are you from, Hungary - are you hungry? HAHAHA! szintje.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 19:45:17

@Barátusz [UKCaLCM]:
Hát nem szándékozom újra ilyen helyzetbe kerülni, én sem keresek többet, mint a posztoló, de még így is igyekszem félretenni, tartalékot képezni.... Az ember lehet beteg, tönkremehet valami, stb, s egyedül az ilyesmi sokkal veszélyesebb, mint párban...
Akkor félreértetted, csak a deposit volt 300...A lakbér 321.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 19:47:24

@Fridegar:
Egyébként meg a carmageddont nem ismerem, de lehet, hogy az oktató a GTA-stílust jobban értékelte volna, hiszen abban tényleg járt plusz pont a gyalogosokért, sőt, még a pénzüket, fegyverüket is elvehette :)

2014.01.06. 19:53:07

@rumitom:

"mi szamit tudasnak? "

Ebben a kontextusban semmiképpen nem az irodalmi tudás, vagy a lexikális.
Az erős középosztály feladata ugyan is többek között a demokrácia működtetése. Az ő értékrendjük, tudásuk, elengedhetetlenül szükséges

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 19:54:54

@Kheopsz: Az egy autoversenyes jatek volt es a toresekert/elutesekert kaptal plusz pontot.

Holnap nem repul valaki pestrol manchesterbe a ryanairrel?

BTBTBT 2014.01.06. 19:58:21

@Kheopsz:
Ja, ugy neztem, hogy a zarojeles a teljes osszeget jelenti. Akkor igy viszont meg rosszabb. :(
Remeld a legjobbakat!

@tanato:
"Miközben Angliában nagy viharokat vált ki a kelet-európai munkavállalók érkezése"
Nem, nem. Nem a kelet-europaiak, hanem a romanok es bolgarok. Tovabb nem is erdemes egy ilyen cikket olvasni. :(

2014.01.06. 20:01:26

folytatás

a demokrácia működési mechanizmusának fenntartásához. Ez a tudás elsősorban arról szól, hogy megértik a társadalmat foglalkoztató problémákat, követni tudják a társadalmi vitákat, és választ tudnak adni az ott felmerülő kérdésekre.

bpetya75 2014.01.06. 20:02:34

@Kövérmadár [swe]:

Jogos. Hogy erre nem gondoltam!

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 20:04:18

@Barátusz [UKCaLCM]:
Remélem a legjobbakat, de várom a rosszakat is...

"Miközben Angliában nagy viharokat vált ki a kelet-európai munkavállalók érkezése"
Szóval ezért van már napok óta nagy szél meg zuhogó eső!!

BTBTBT 2014.01.06. 20:14:16

@Kheopsz:
Sajnos nem ezert esik az eso. :)
Viharos szel meg eso volt karacsonykor is. Meg beazasok.
Ettol fuggetlenul homerseklet tekinteteben eddig ugyis enyhe az idei tel.

Fruka1 2014.01.06. 20:16:21

Végre van valaki aki az angol és egyéb rabszolga munkákkal kapcsolatban megírja a VALÓSÁGOT, kendőzetlenül, a maga valójában.(rózsaszín köd nélkül)
Köszönet az írásért!

auntbessi 2014.01.06. 20:16:21

@London2009: nyilvan ez nagy altalanositas, mert nem ismerhetek minden angolt es magyart, de ez a tapasztalatom
@Mirjam2: hat ne haragudj, de az hogy te nem vagy tisztaban fogalmakkal nem az en hibam, te is ugyanugy magadra veszel dolgokat, mint tette a markolos ficko, de minek?
mert te nem olvasol mar magyarul, ezert biztosan nem erted a szot, megproballak ravezetni a felreertett fogalomra:
menj be Primarkba meg menj be a Nextbe, jol jegyezd meg hol kivel talalkozol, mert a Primarkban fogod latni a traditional working class tagjait illetve az ilyen-olyan tax crediten eloket
egy arva szoval nem mondtam, hogy a felso kozeposztaly esetleg az arisztokratak vasarolnanak a Nextben, de hogy nem is munkasok boltja az is tuti
mar csak azert sem, mert nem tudom miota jarnak kosztumben meg oltonyben a melosok, mondjuk temetesen, az meg azert nincs oly surun egy ember eleteben
de tudom te akkor is jobban tudod, mert amikor az allampolgarsagi vizsgan atmentel, angolabb lettel a proli angoloknal

kvasztics47 2014.01.06. 20:16:21

@GERI87: "pedig csak mások (neadj isten magasabbak) az igényei." Szerintem, kár kimenni, akkor mikor itthon is van munka. Csak nem kell finnyáskodni. Pl. Hidegvízben egy hokedlin ülve, műa fóliát tisztítani. Napi 10 órában. Fizetéskor a 40 ezernek megkapod a felét. Később amikor már jobban teljesítesz, csak a harmadát. Mikor rá jössz, hogy már semmit nem kapsz, már nem tehetsz semmit, mert annyi pénzed sincs, hogy buszjegyet vegyél.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 20:19:16

@Barátusz [UKCaLCM]:
Ne is mondd, mi volt itt 23-24-én... rosszabb volt, mint az októberi vihar.
Egész nap nem jártak a vonatok (októberben délután már jártak), én meg biciklizhettem oda vissza melóba 24én.
2x11km már lassan sok egy ilyen öregembernek :)

2014.01.06. 20:24:13

@Kövérmadár [swe]:

Az északi országok oktatási rendszere világszerte elismert.
Ez szerintem nem azt jelenti, hogy például a kollégáid verseket szavalnak munka közben, Vagy fejből fölsorolják a Nobel díjas írókat.
Ellenben rendelkeznek megfelelő szakmai tudással, történelmi, jogi, gazdasági ismeretekkel, ami megvédi őket attól,hogy a politika befolyásolni tudja őket populista, demagóg klisékkel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 20:26:42

@Fruka1: mindenki tudja, hogy ezek szar melok es nagy turokepesseg kell hozzajuk. pontositanek! csak azok nem tudjak, akik hitegetni akarjak magukat.

2014.01.06. 20:27:01

@Tiborca: Vegre valaki megirta a poszt pozitiv verziojat is, koszi. Sok sikert a celjaid eleresehez.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 20:29:22

@auntbessi: En a Sports Directben vettem 100% pamut Pierre Cardin tenisz polokat £7-ert. Akkor most proli-e vagyok? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 20:30:51

Hogy dicserjem is a posztot, tetszik a kezdo kep, a hidas.

BTBTBT 2014.01.06. 20:30:53

@auntbessi:
Azert a Primarkban meg a Nextben tomenytelen fiatal csajszit is latsz - sot, minel beljebb mesz a City fele, annal tobbet, es felejuk tolodnak el az aranyok -, meg turistat is.
Mondanal nehany peldat a "traditional working class"-ra? Komolyan erdekel.

@Kheopsz:
Nekem 23-ara beazott a konyham meg a nappalim is - az ablakon keresztul! Elotte - eveken at - meg soha.
24-en attol tartottam, nehogy toroljek a vonatokat, amikkel eljuthatok az unnepi vacsorara.

2014.01.06. 20:34:02

Elolvastam ezt a Daily Mail cikket amit belinkelt valaki: www.dailymail.co.uk/news/article-2533912/Immigration-Bribes-border-guards-journey-hell-board-coaches-Romania-UK.html, ami szerint magyar hatarorok illegalis 'vamot' szednek roman atkeloktol. Erdekes komment a cikkhez: 'The Hungarians detest Romanians - fact. They don't much like anyone.' ('Teny hogy a magyarok utaljak a romanokat. Igazabol senkit nem szeretnek.') Ehhez nincs mit hozzafuzni...

BTBTBT 2014.01.06. 20:34:41

@Mr Long:
Mi az, hogy "beles"? Hogy bezabaltam-e?

2014.01.06. 20:38:41

Joestet, meg a furdetes elott valaki legyen olyan kedves elmondani, hogy erdemes -e elolvasni a 200+ kommentet? Volt valami erdekes OFF vagy csak a posztrol volt szo?

mirx 2014.01.06. 20:40:52

@Mirjam2: én ezen tök jót röhögtem, már csak az vártam, még odaírják, hogy "egymást is alig bírják elviselni"

tomasszo 2014.01.06. 20:41:11

Drága uram, Önt kimentette asszonypajtás! Sztem vigye magával őt is ara a vidékre!

mirx 2014.01.06. 20:41:27

@Mr Long: a "beles" az nem az "éhes"?

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 20:42:36

@Barátusz [UKCaLCM]:
Hát ez az ablakon keresztüli beázás nem lep meg...Egy barátom mondta, hogy kívülről mosta az csukott ablakot és a víz meg befolyt...
És törölték végül a vonatokat?

BTBTBT 2014.01.06. 20:42:39

@Mirjam2:
Daily Mail? Say no more.
Egy nick mogul konnyu ilyen velemenyt formalni egy "cambridge-i angol"-nak.
A romanok meg utaljak a magyarokat. Ez is teny. Es - nemcsak a hataron - ott probaljak szopatni oket, ahol csak lehet.

@Mr Long:
Attol nem feltem. Attol viszont igen, hogy ha mar meghivtak, esetleg nem tudok ott lenni. Meg hat ajandekozas is volt, es milyen mar az, hogy veszek, de nem tudom odaadni.
Arrol nem is beszelve, hogy akkor a nekem szantat sem kapom meg. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 20:43:32

Na szóval...

kepkezelo.com/images/g0d9t1uaauqvnhtgyu.jpg

Dicsérni jöttem Bélát nem temetni.
Gratulálok a remek íráshoz valóban páratlan műélvezetet nyújt.

Az elején meglibbentett szerelmi szál adja a romantikus vonalat a későbbi tűéles társadalomrajz pedig Dickensi keretbe foglalja az egészet.
Ma már a XXI. században nem várhatjuk el hogy a Gonosz Mostoha tegye el láb alól a főhős szerelmét, be kell érnünk az "elszerették" "lelépett" "félredugott" közhelyek helyzetábrázolásával.
Nade Béla nem zuhan depresszióba hanem az Óperenciás tengeren túlra is utánamegy szerelmének hátha ki tudja szabadítani Verdbeneki Kemény Farkas karmai közül.
Emberfeletti nehézségek árán közelébe férkőzik szerelmének.
Megjárja az alvilág legsötétebb bugyrait.
Sötét kocsmák mélyén találkozik Fagintól Tuskó Hopkins-ig minden létező és kitalált figurával.
Szinte látjuk a sötét utcákon Hasfelmetsző Jack tovasuhanó árnyékát.
Hősünk nem hátrál.
Tántoríthatatlanul tör célja felé.
Sikerül szerelme munkahelyére bekerülnie.
Ez a munkahely a pokol legmélyebb bugyra. Béla, orrán habos vért fújva emberfeletti erőfeszítéssel fúrja magát előre. Plusz 4fokban csontig hatoló hidegben Testén fagyási sebekkel oxigénpalack nélkül ostromolja szerelmét.
És igeeen.
Itt, ennél a pontnál a gyertya lángja megrebben, egy apró reménysugár áttöri a sötét felhőket, Béla legmerészebb álmai szárba szökkennek.
Szerelme kimenti a halál torkából és áthelyezteti egy lényegesen jobb munkahelyre.
Innentől kezdődik az munkásosztály részletekbe menő elemzése.
Még a bélműködésük részleteiről is képet kapunk.
Megismerjük a lecsúszott proletár réteg sekélyes gondolkodásmódját, beszűkült tudatát emberinek távolról sem nevezhető vegetatív életmódját.
Pontos részletekbe menő helyzetelemzést kapunk a komissiózás logisztikájáról, a munka lélekölő egyhangúságáról.
Itt, ezen a ponton támadt bennem egy aprócska hiányérzet.
Kimaradt egy lényeges részlet.
A kézi villástargonca kerékcsapágyának mérete.
Kár. Abszolút közérdeklődésre számot tartó momentum.
Itt elérkeztünk a történet csúcspontjához.
A kiteljesedéshez.
Mi a végkifejlet?
Itt kell rádöbbennünk hogy ez bizony a kőkemény élet. Ez nem egy nyálas Hollywoodi történet happy end-el.
Hősünk ennyi szenvedés, kínlódás. világmegváltás után, reménytelen szerelemtől vezérelve Pápua Új-Guineába utazik misszionáriusnak.
Elképesztő emberi sors. Egy jobb sorsra érdemes fiatalember személyes tragédiája.
Béla.
BÉLÁM.
A mi BÉLÁNK.
Isten megáldjon.
Legyen neked könnyű az üst.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 20:45:12

@Mirjam2:
"Igazabol senkit nem szeretnek."

Ez így van. Rám is csak azért nem mondhatják, hogy rasszista vagyok, mert én mindenkit utálok! :)

Latcho Rom 2014.01.06. 20:47:23

@diggerdriver: Nagyon a szivedre vetted Belam, ugy hapogsz mint lexrex ha heller agit hallja a radioban :))

Akarsz rola beszelni? :)

2014.01.06. 20:47:36

@mirx: Van egy meg jobb, raadasul a 2. legnepszerubb komment (1226 'like'): 'Maybe if we paid the Hungarian Border forces £500, they could delay the Romanians indefinitely!'
:)))

BTBTBT 2014.01.06. 20:50:05

@Mr Long:
A "beles" szerintem is "ehes"-t jelent. Azert kerdeztem. Feletek mast jelent? Honne't gyu''tte'? :)

@Kheopsz:
De nekem 3 ev alatt nem fordult elo a legkisebb szivargas sem, most meg alig 1 nap alatt kaptam rendesen.
1-1 vonatot toroltek, de idoben eljutottam. Tudod, amikor beleptem, mar ott fujtak a halaszlet a teritett asztalnal, hogy megfelelo homersekletu legyen, es azonnal hozzalathassunk. :)

@diggerdriver:
"Verdbeneki Kemény Farkas"
De hulye vagy. :DDD

Ratotuk, Belaim! Ratotuk!

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 20:52:39

@diggerdriver:
Valld be, hogy te is mosogatsz!
A markoló csak alibi, a markolókanálban mosogatsz! :)

2014.01.06. 20:53:45

@shakti_rom:

Nem hallgatok rádiót.
Olvasok. Ezt javasolnám neked is. Olvasd,amit írok. Azt nem mondom, hogy értsd is, mer lehetetlent nem kérek.
Csak olvasd. Még így is meg van rá az esélyed, hogy percek alatt éveket okosodj.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 20:57:38

@Mirjam2:
Megtaláltad te is? :)

Ez is jó:
"I am touched by the Daily Mail's concern about poor Romanians."

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 21:00:10

@Barátusz [UKCaLCM]:
Lehet, hogy az ablakodba 3 év alatt egy csomó víz beszivárgott, s a mostani esővíz meg kinyomta a helyéből, be a házadba :)

Halászlééé??? te jó ég, te halat eszel??

**mimi** 2014.01.06. 21:03:50

@charlieharper (UK, de nem London!):
háááát....viták alakultak ki a proli mibenlétét illetően....aztán meg a tradicionális munkásosztály vásárlási szokásai is szóba kerültek, valamint Béla egyesek szerint isten áldotta tehetség,mások szerint meg nagyarcú helikopter....:)

remélem nem hagytam ki semmi lényegest :)

jaaaa és tulképpen köszönheti a szerencséjét a barátnőnek, aki elhagyta és ő meg utána ment...

Bicepsz Elek 2014.01.06. 21:03:51

@Kheopsz:
Ismered a viccet:
Jozsi bacsi megall a hasznalt Suzuijaval a lanpanal. Melle jon egy tuzpiros kabrioban egy 20-on eves szoszi es ruzsozza magat.
Jozsi bacsi:
-Elnezest holgyem! En 20 eve dolgozom a csavargyarban es csak erre a hasznalt Suzukira tellett. On meg fiatalka. Megis hogyan szerezte ezt az autot?
-Oralis szexel!!
-Hmmm. Elnezest.. Az magyarul a sz.pas?
-Nem! A sz.pas a 20 ev csavargyar!!!!

auntbessi 2014.01.06. 21:03:51

@Mr Long:ha a Sports Directben vetted, akkor a valoszinusege a prolisagodnak hatvanyozottan nagyobb, mint ha maganal Pierrenel vetted volna 7 helyett 70-ert
ugyanakkor kategorikusan csak az alapjan, hogy ki hol vasarol nem lehet eldonteni, hogy ki proli es ki nem
@Barátusz [UKCaLCM]:
itt a link töltsd ki es megtudod,
ha takaritok, meg gyari munkasok a barataid, ha videojatekozol este, ha berelt lakasod van es nincs megtakaritasod valszeg a working class tagja vagy
ha van sajat lakasod, van megtakaritasod, jarsz a gymbe meg szinhazba orvosok, meg ugyvedek a barataid, akkor nem vagy proli
www.bbc.co.uk/news/magazine-22000973
remelem segitettem

Ad Dio 2014.01.06. 21:03:52

Kedves Posztoló!

A volt barátnőddel zárd le a sztorit és kezdjél valami értelmeset az életeddel. A soraid alapján nagyságrendekkel értelmesebb vagy mint hogy felszívjon egy raktár.

Hajrá.

Ad Dio 2014.01.06. 21:03:52

@diggerdriver:

:-)))))))))))

Neked se a szomszédod hülye!!!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.06. 21:05:50

@Barátusz [UKCaLCM]: Foleg Del-Dunantulon laktam, de ott tobb helyen is. :) Hatassal voltak ram a tolnai, somogyi es baranyai beutesek.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 21:09:06

@Mr Long:
"Hatassal voltak ram a tolnai, somogyi es baranyai beutesek. "
És gyakran vertek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 21:11:03

@lexrex:
Lehet kérdezni egy költőit (bennem egy költőmadár veszett el :) )?

- Ha ez így van, akkor miért a középosztály számolódott fel a rendszerváltást követően először?

- Miért a középosztályból megmaradt réteg ostromolja (többek között) a kivándorlási határokat ma Magyarországon?

- A minkenkori kormánynak miért érdeke, hogy szétverje ezt a réteget? És amennyiben valóban ez az érdeke, a mindenkori nép miért nem ismeri fel ezt és tesz ellene?

Nincs több kérdésem, bíróúr! 8)

svajcineger 2014.01.06. 21:18:03

@DieNanny [SZ,CH]:
12év. Illetve, akkor adható be. Utána még elhúzzák/elhúzhatják az ügyintézést 1-2 évig...

svajcineger 2014.01.06. 21:21:22

@DieNanny [SZ,CH]:
Dehogy kérnek! Ez a kitiltás-dolog egyébként idén nyáron volt téma. Egyetlen Gemeindeben fordult elő. Ja, és nem uszoda volt,hanem strand. :)

Latcho Rom 2014.01.06. 21:21:32

@lexrex: @Kövérmadár [swe]: Vigyazz mert valaszolni fog, csak elobb elszalad a kurucra par idevalo okossagert. Mert kerlek osszeskuvesek vannak, gazdasagban, kozeposztalyban es a ploretariusban is.

Erted belesmadar? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 21:21:45

@lexrex:
Ebben igazad lehet!
Mostanában "sokat" beszélgetek kollégákkal a közelgő választásokról és megdöbbentő, hogy mennyire reálisan, elfogulatlanul látják a dolgokat.

Egy, a sociáldemokratákra szavazó kolléga pl. azt mondta, hogy nem volt probléma az ellenzék előző 8 évével, de most már örülne, ha nem a mérsékeltek irányítanának megint. Ilyet egy MSZP-s mikor mond egy Fideszes kormányzásra (vagy fordítva)?

A másik, amin meglepődtem, hogy beszélgettem a főnökömmel és olyan pontos meglátásai (nevezzük információknak) vannak a régebbi szocialista blogg jelenlegi állapotáról és annak okairól és problémáiról, hogy csak lestem.
OK, itt már jólképzettnek számít, bár diplomája nincsen.
Vidéken nőtt fel, most is egy kvázi faluban lakik. Namost hol vannak ilyen információi (akár csak általánosságban is) egy magyar, vidéki 40-esnek? (diggert nem számolva ;) )

Hányszor hallottam már itt élő magyaroktól, hogy a svédek milyen buták, műveletlenek, primitívek, blablabla... érdekes.

@diggerdriver:
Kezdtem elhinni, hogy komolyan gondolod... :)

@Bicepsz Elek:
És milyen igaz...
Én egyszer táncoltam részegen a főnökömmel. Kifizetődő volt :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 21:25:53

@shakti_rom:
Tudom, hogy nem igazán csíped, de nekem szimpatikus.
Még sosem bántott pl. :D

Hogy állnak a hókupadoc a nagy tócsán túl?

DieNanny CH 2014.01.06. 21:26:09

@diggerdriver:

Ez a beszéd, Béláim az Úrban!
:-DDD

Latcho Rom 2014.01.06. 21:26:43

@Kövérmadár [swe]: Ez nagyon hasonlo nalunk is pedig korantsem neveznem az atlag szavazot jogilag, gazdasagilag, politikailag muveltnek - kulonosebben. Demokracia, tudjak zsigerbol hogy mennyi szavazat kell ahhoz hogy menjen a szeker, s legyen egy egeszseges equilibrium a hatalmon levo part es az ellenzek kozott.

Latcho Rom 2014.01.06. 21:27:39

@Kövérmadár [swe]: jegeseso volt, imadkozunk hogy a gepunk elinduljon holnap.

Latcho Rom 2014.01.06. 21:28:50

@Kövérmadár [swe]: I dont like hidden agendas. He came out few times already.

Latcho Rom 2014.01.06. 21:30:38

@DieNanny [SZ,CH]: ha havi otszaz fontot fizetnenk a magyar hataroroknek, talan vegleg kitiltanak a,romanokat.

Latcho Rom 2014.01.06. 21:33:16

@lexrex: ne olvass annyit ecsem. Tele lesz a kis fejed kuldetestudattal, aztan millio nikken hanysz a netre.

33621 2014.01.06. 21:37:42

@tanato: Ennyi pénzért én is meg tanulnék főzni rendesebben hát még a feleségem! Csak a Német nyelvvel van a probléma!

mirx 2014.01.06. 21:38:11

@svajcineger: ööö nekem lausanne környékén élő ismerősömtől is kértek egy strandon igazolványt, és ott is volt egy tábor, tehát annyira nem izolált eset volt az talán.

svajcineger 2014.01.06. 21:39:48

@mirx: Lehet, hogy ugyanaz a Gemeine, nem? :)

svajcineger 2014.01.06. 21:40:44

@svajcineger:
GeMeinde...
A csigazabálók nem tudom,hogy híjják. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 21:42:31

@Kövérmadár [swe]:
Mi van?
Egy költő veszett el benned?
A füled Petőfi az orrod Arany az eszed Tompa? :)))))))))))))))))))))))))))

Ilyen magas labdát ne adjál fel mert képtelen vagyok megállni...

tableno 2014.01.06. 21:42:48

@diggerdriver: Na látod, tucc te ha akarsz! :)))))

svajcineger 2014.01.06. 21:42:50

@33621:
Nem olyan eszeveszettül sok pénz az...

svajcineger 2014.01.06. 21:43:50

@33621:
Nem olyan eszeveszettül sok pénz az...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 21:44:02

@puhacica:
Igen az, de ne feledjük, hogy ha vérig lett sértve. Ez mentőkörülmény.

@shakti_rom:
Hová is mentek? :)
Montroyal megy Kubába, arra emlékszem.

Drukkolok, bár éppen aludni fogok akkor (szerintem).

@DieNanny [SZ,CH]: @shakti_rom:
Nem inkább "Talán ha fizetnénk a magyar harátőrségnek 500 fontot, határozaltan ideig feltartanák/késleltetnék a románokat" Csak mert így viccesebben hangzik :D

tableno 2014.01.06. 21:44:16

@diggerdriver: "Verdbeneki Kemény Farkas" - ezt megjegyeztem!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.06. 21:47:29

@diggerdriver:
Ha tudnád milyen természetbarát vagyok...
A fülem bot, a lábam fa... a hasam meg meggy :D
A fogam, drága barátom! A fogam az Arany! ;)

Latcho Rom 2014.01.06. 21:47:43

@Kövérmadár [swe]: pedig ezt neki dedikalom, ugyis mint notafa.
Tudom imadja a tema miatt is..

youtu.be/E1wCNou1Ta0

33621 2014.01.06. 21:51:43

@Mirjam2: Én linkeltem be! De most milyen felháborodás lenne ha ez fordítva lenne leírva, tehát a román határőrök szívatnák a román utazókat! Akkor mi lennénk a fasza csávók!

svajcineger 2014.01.06. 21:52:01

@shakti_rom:
A rossebb se irigyel. Én meg Taktaharkányba megyek! :)

2014.01.06. 21:53:25

@Kövérmadár [swe]:

A gengszterváltáskor Magyarországon nem volt középosztály.
Egyszerűen azért nem, mert bár volt olyan társadalmi réteg(igen szűk), amely rendelkezett a megfelelő tudással a közviták megértéséhez, de még ők sem rendelkeztek anyagi függetlenséggel, vagyonnal. Márpedig ez elengedhetetlen ahhoz, hogy szuverén, markáns véleményt fogalmazzanak meg az éppen regnáló gazdasági, és politikai hatalommal szemben.
A későbbiek során sem alakult ki erős középosztály az országban. Még 2005 környékén is a magyar családok közel 80%-ának gondot jelentett, egy egyszeri nagyobb összeg kifizetése. Ugyan akkor a népesség több mint fele ebben az időben sem rendelkezett még érettségivel sem. A nyelvtudásról már beszélni sem érdemes.
Hogy miért nem alakult ki erős középosztály? Többek között azért,mert a gengszterváltást követően az ország neoliberális gazdaságpolitikát követett. Fennem hirdették a piac mindenhatóságát, azt, hogy az államot le kell építeni, hogy majd a piac fölépíti az erős középosztály. Idióta duma.
A neoliberális politika, a piaci fundamentalizmus a világ fejlett országaiban(USA,UK, stb.) is a társadalom polarizációjához, a középosztály gyengüléséhez vezetett.

Ma Magyarországon anyagi fölemelkedésre csak akkor van esélyed, ha csatlakozol valamely politikai, gazdasági klientúrához, és kiszolgálod őket. Akinek a gyomra ezt nem bírja, az elmegy.

Hogy miért érdeke minden politikai pártnak Magyarországon az, hogy ne alakuljon ki erős középosztály? Mert nem szeretik, ha ha a választó gondolkodik. Ha van önálló véleménye, ha nem vevő a demagóg dumára. Csak az "Istenadta népet" szeretik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 21:54:41

@shakti_rom:
Altató plöm-plöm zene.
Baromira unta a közönség.

Latcho Rom 2014.01.06. 21:57:43

@diggerdriver: Biztos azert konnyeztek meg paran.
Nem eleg jo az angolod hogy a szoveget ertsd a video alatt?

2014.01.06. 21:59:29

@**mimi**: ahh koszonom. akkor nem olvasom vissza.
Pedig ma latom volt Mirx Zurichbol. Remenykedtem, hogy megtudjuk tole, hogy behoztak -e mar fuggonyoket Svajcba es a Sara kapott -e mar uj gumicsizit.

Errol a melyik kategoriaban vagyok komoly kerdesrol, csak az elmelekedik szerintem, aki 1) onbizalom hianyos, valami idetlen kutatastol var megerositest 2) szociologus/filozofus. Mast ez komolyan erdekel?
Evek ota online vasarolok. Fog a halal tolongani egy aruert, amiert meg raadasul en fizetetek. Meg fogjam a felesegem retikuljet, mig o probal? Na, neee!

A poszt nagyon tetszett "bar the girlfriend angle". Pontosan ilyennek kepzelem el ezt a vilagot.

@mirx: Svajcba szegregaljak a refugeeket? Jol ertelmezem? Azert a parkban egy padra leulhet vagy total elmentek Del-Afrika iranyaba?

Vegezetul, hova tunt Saman?

BTBTBT 2014.01.06. 21:59:42

@Kheopsz:
Az ablakaim eddig rendben voltak. A víznek nem volt helye meg alakalma összegyűlni.
Egyszer nem töltöm Mo.-on a karácsonyt, legalább akkor is egyek már halászlét. :)
Ráadásul a makréla meg a lazac a kedvenceim, úgyhogy simán befér az is.

@auntbessi:
Ja, ezt még nyáron részletesen kiveséztük, de a kérdésemre nem válaszoltál.
A gond az, hogy eme teszt alapján te ránézésre nem nagyon mondod meg, hogy az, akivel összefutsz a Primarkban, a munkásosztály tagja vagy sem.

@Mr Long:
Akkor valószínű, hogy ott szedted össze a belest. Vagy ez már az asszony hatása?

2014.01.06. 22:00:35

@shakti_rom:

Kezdelek szánni. Komolyan.

Egyrészről azért, mert ha a fél agyam lekötöm sem vagy ellenfél.

Másrészről azért,mert nem volt nagylelkű veled a sors. Azért nem, mert nem a XVIII. század második felében születtél.
Igazi véresszájú jakobinus vált volna belőled.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 22:02:06

@shakti_rom:
Csípte a szemüket.
Az enyém is.
Le leszel váltva bazmeg ha ilyen szarokat tukmálsz ránk.:)))))))))))

Latcho Rom 2014.01.06. 22:05:53

@diggerdriver: Huzok is elfele belam, pakolni kell s azert vigyazz, ne legyen beloled hagyma, mig odavagyok rodoston...igered? kevesebb tobb, ne jarj ugy mint lexi, ezzel az izetlen, fahanggal lemyomott kamusi tarsadalomfilijevel :))
:)

pusszancs

svajcineger 2014.01.06. 22:06:17

@shakti_rom:
Miért? Van ott dödölle? :)

svajcineger 2014.01.06. 22:07:21

@shakti_rom:
Mármint, a dödölle? Biztos, jobb mint Mehikoban. .)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 22:07:53

@Barátusz [UKCaLCM]:
Az ablakaiddal kívánt az ég boldog karácsonyt, és kiöntötte a szívét :)
Hát, ha halat eszel, az tragédia! De hát mindenki a maga szerencséjének a pogácsa..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.06. 22:08:11

@shakti_rom:
Tényleg Hagymával mész nyaralni?
Szegény szerencsétlen...
:))))))))))))))))

2014.01.06. 22:08:29

@shakti_rom:

Jó pihenést. Ha nem írok, ne válaszolj.

2014.01.06. 22:09:11

@Kheopsz: mi a baj a hallal? A lazacnal tudod mi a jobb? A fustolt lazac!

2014.01.06. 22:11:52

@diggerdriver: ha holnap Saman poszt lesz, akkor senki nem mossa le rolam, hogy en vagyok a HA

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 22:14:48

@charlieharper (UK, de nem London!):
Én nem vagyok egy halas típus :) A lazacnál mi a jobb? A sültcsirke :) De hát ízlések és pofonok :)

kalandozomagyar 2014.01.06. 22:20:58

Azért 4°C-ban dolgozni nem is olyan rossz. Én anno diákként dolgoztam hűtőházban a nagyhűtőben -17°C-ban és ott sem fáztam. Igaz én dolgoztam a fentiek alapján te még nem dolgoztál soha igazán szar helyen...

De ha valakinek az egyik hely hideg a másik meg meleg az minek meg ilyen helyre dolgozni? Nameg beszólni a vizsgabiztosnak, majd csodálkozni, hogy megvág? Bazz aki ilyen hülye az ne vezessen villás targoncát, mert az veszélyes...

Mellékesen ha az exnek paranoid skizofréniája van üldözési mániával és te képes voltál utána menni Angliába és ugyanabba a városba költözni és már első nap láttad a biciklijével kijönni a házukból lehet nem is ő a beteg, hanem te...

BTBTBT 2014.01.06. 22:22:29

@Kheopsz:
Halat is. Ahogy mondottam korábban. De nemcsak azt.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 22:23:38

@kalandozomagyar:
Ugye? Ha a csajnak üldözési mániája van, az nem jelenti azt, hogy nem üldözik :)

PannonBoy 2014.01.06. 22:25:09

Uhh, ez a poszt nagyon gyenge lett. A címe lehetne a proletariátus mindennapjai. Vagy hasonló, ami jobban fedi a tartalmat.
Remélem, hogy a következő angliai poszt szofisztikáltabb lesz.

2014.01.06. 22:31:53

@auntbessi: Figyelj, ha barmelyik britnek azt mondod, hogy a kozeposztaly vasarol a Next-ben, ki fognak rohogni. A Primark az mar nem proli, hanem az alatti szinvonal, ahova normalis emberek csak poenbol tevednek be. A Next egy atlagos, olcsonak szamito bolt.

2014.01.06. 22:34:07

@Barátusz [UKCaLCM]: Most lattam a tegnapi kommentjeidet. A pr-hoz EU-allampolgaroknak nem kell vizsgat tenni, nem-EU allampolgaroknak ekkor kell letenni a Life in the UK vizsgat. EU allampolgarok kaphatnak pr-t enelkul, es csak az allampolgarsaghoz kell nekik L.i.T.UK.

BTBTBT 2014.01.06. 22:36:10

@Mirjam2:
Köszi. tildy-vel tegnap ki is veséztük a dolgot.
Mondjuk azért akkor elég sok proli fruska jár a Primarkba, nem? :)

2014.01.06. 22:47:50

@diggerdriver: a tengeri dolgokbol egy valami van, amit kifejezetten utalok. Kaviar.

Shanarey 2014.01.06. 23:21:17

Na ilyen olvasmányosra sikeredett nyöszörgést sem olvastam még.

Főleg benne néhány "okossággal", a lengyelek a litvánok, és a szlovákok közti kommunikációt illetően.
Ehhez csak annyit:
Amihez nem értesz arról ne értekezz jobban jársz.

Dolgozok együtt lengyelekkel, litvánokkal, és semmi affélét amit a poszt író reklamált nem tapasztaltam, kivétel persze a nyelv, amelyen kommunikálnak. Nos akkor felhomályosítóm a poszt íróját.
A lengyelek és a szlovákok nem túl jól de megértik egymást, de a litvánokra ez nem igaz. Ott a közös nyelv az orosz. A lengyelek sem jobbak sem rosszabbak az átlagnál, köztük is akadnak átlagosak, és lógós kategóriák. Ami viszont jellemző rájuk, a többség nem beszél angolul szinte semmit, még a buszjegy megvásárlása is macerás nekik, pedig azt az egy mondatot nem nehéz megtanulni. A litvánok akikkel én találkoztam beszéltek angolul, ki jobban ki rosszabbul, de beszéltek. persze a lengyelek angoltudása ellen szól, az a tény hogy ahol én dolgozok, ott 50% lengyel van.

Azért ami igazán érdekel, milyen képzettséggel is rendelkezik a poszt írója, mit is csinál Magyarországon, mielőtt kitekeredett a csaj után, a ködös Albionba. Akit lehúz rendesen, pedig ott kinn, ő volt az aki neki segített, és nem fordítva.

Shanarey 2014.01.06. 23:27:46

@Kheopsz:

Volt egyszer erről egy nagyon jó film, Patrick Stewart-al a főszerepben.

www.imdb.com/title/tt0120051/?ref_=nm_flmg_act_68

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.06. 23:43:36

@Mirjam2: Olcsonak nem mondanam, de talán nincsenek annyira elszáltt áraik.

Ami most nekem bejön -férfi ruházat terén- az a Jacamo. Végre, emberi méretek is vannak, nem mindenki 60 kilós kisfiú.

Primark minőségben elég alja . Hogy őszinte legyek, magamnak még nem igazán találtam megfelelő boltot. LEginkább ebayről meg otthona hádában vásárolok, mert itt bemegyek a boltba, aztán kb L-es a legnagyobb méret.

Blúzt venni? Kihívás, mert vagy tényleg kövérekre van, vagy lepattan a gomb.... (Kivétel a www.bravissimo.com/pepperberry/ , de ők meg drágák)

Primark akkor jó, ha gyorsan, egy alkalomra kell valami nagyon olcsón.

wowerman 2014.01.07. 00:05:39

tl,dr

csajért kiutazni már lúzerség imho

a gmail-es spam mappa is a kezdők hibája

na4 2014.01.07. 00:05:49

Szörnyü poszt. Részvétem ehhez a gazdag élethez.

BTBTBT 2014.01.07. 00:18:06

@tildy[UK]:
6-7 éve, kispénzű magyarként, évekig tartós pulóvereket meg kordnadrágokat vettem ott.
Lehet, hogy a női cuccok gyengébb minőségűek? Vagy mára férfiaknak készültek is erre a sorsra jutottak?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.07. 00:38:07

@Barátusz [UKCaLCM]: A női cuccok olyan egyszer felveszed, eldobod típusúak. 2-3 fontért mit is várna az ember. 15 körül már kissé tartósabbak is vannak.

Férfi cuccok azért tovább bírják.

pamut 2014.01.07. 01:04:41

Rég olvastam ilyen jó posztot, nagyon hiteles, erős, életszagú, nagyon elkapja az értelmes ember vergődését és életérzését ilyen környezetben. Gratulálok, és drukkolok a szerzőnek a sikeres váltáshoz.

Latcho Rom 2014.01.07. 01:17:46

Hogy ne maradjatok zene nelkul - 2 nap mulva jon ki az uj Boss album, de feltette ingyen:
www.cbs.com/shows/the_good_wife/springsteen

Ez a te hazifeladatod lesz lexikem, feltesztek valami szep klezmer zenet, atolvassatok a hagy...akarom mondani a diggy viagra gyerokkel, aztan megbeszeljuk ha visszajottem lesulve, frissen, ropogosan :)
nepszava.com/2014/01/velemeny/kertesz-akos-hi-irene.html

DieNanny CH 2014.01.07. 07:27:39

Lehet, hogy tényleg Sámán-poszt lesz, és HÁ nem meri kirakni...???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 08:12:29

Szerintem HA az ágyból rugdalta ki Sámánt hogy gyorsan írjon egy kerettörténetet, és még írja:))))))))))))

nyuszigonosz 2014.01.07. 08:21:59

@diggerdriver: Jézusmária, akkor hosszú lesz és többkeretes. :-))

VHB 2014.01.07. 08:26:21

Sztrájk? Hétfői adásszünet? HÁ-t elrabolták? Egy sértődött posztoló, kommentelő bodszúja? Sámán?

2014.01.07. 08:34:25

Jo hir! Most beszeltem Samannal. Meg kisut 2 darab 8darabos csirkemellett a KFC vendegnek es utana megirja a sikokat es kereteket

uud 2014.01.07. 08:36:54

"haza" lehet menni, ha derogál a meló. persze nem mindenki raktáros itt sem. ha vmi kurrens dologhoz is ért.

Ötödik Béla 2014.01.07. 08:37:14

Köszönöm mindenkinek, hogy megosztotta a véleményét velem.

Nem minősítem őket, hiszen a szavak mindent elárulnak írójának lelki világáról, szellemiségéről és felfogóképességéről.
Mint minden ember, én is örülök ha visszhangra és megerősítésre talál a világról alkotott elképzelésem, de már régen megszabadultam attól a kényszertől, hogy bárkinek bármit is bizonyítsak vagy megfeleljek az elvárásainak.

Mondhatnám, hogy sajnálom azokat az embereket, akik megpróbáltak elítélni vagy beskatulyázni, de egyrészt tudom, hogy valójában csupán félreértettek (hiszen nem is ismernek), másrészt pedig a "sajnálat" az önsajnálat kivetítése, mely érzelemmel nem bírok, ezért táplálni sem tudom irányukba.

Mindenki úgy értelmezi a beszámolómat, ahogy azt a jelenlegi szellemi szintje megengedi. Én nem akartam vele senkit sem megbántani, de az lehetetlen is, hiszen mindig a befogadó dönti el, hogy mi az ami számára bántó. Tudom, e sorokat éppen azok az emberek fogják féreérteni, akik leginkább szeretetre és megértésre szorulnak. De e két dolgot csak adni lehet, elvárni nem, ezért jó ha az ember magán kezdi el azt gyakorolni. A másokra kivetített önkritika helyett, akár még boldogságot is hozhat az életükbe.

Talán meglepő, de végigmosolygom az éjszakai műszakot és segítek minden munkatársamnak. Miért? Mert jól esik - értelmet ad az ott töltött időnek -, és amúgy meg nem tudom azonosítani magam a munkával. Az csak egy munka, amiért pénzt kapok, viszont a segítségért kapott megdöbbent arckifejezés és az azt felváltó mosoly sokkal többet jelent. A jó példa ragadósnak bizonyult és remélem megtartják e jó szokást akkor is, amikor a beszámolóm elolvasása után vagy a "pick rate" statisztikára hivatkozva az ügynökség lapátra tesz. Úgy hiszem, egymásért vagyunk itt és a boldogság egyik alapfeltétele az önzetlen adásra való képesség. Jó gyakorlóterep ehhez bármilyen zord vagy monoton környezet.

Nem félek tovább lépni, de a dolgoknak van egy olyan megátalkodott szokása, hogy a végén végződnek. Nem akkor, amikor mi akarjuk, hanem amikor már megtanultuk a leckét. Sokszor ez a lecke nem is nekünk szól, csupán statisztálunk egy másik ember tanulásához, hogy hazataláljon. Magához.

Nem vagyok boldogtalan. Hálás vagyok minden tapasztalatért amit az élet ad. Ehhez el kellett hagynom a kényelmi zónámat - kis ház óriási kerttel -, amihez embertpróbáló bátorság kellett, de azóta "sodor" az élet. Gondolom, ennek köszönhetőek azok a véletlenek, melyeket páran hitetlenkedve olvastak.

Köszönöm, hogy tükröt tarthattam nektek és örülök, ha páran "meg tudták mosni az arcukat bennem".

"Nem én kiáltok"

(Egyetlen helyi "szakkifejezésre" nem derült még fény: "bámál". Bum hole. A munka eposzi jelzője.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 08:38:19

Ez mar a masodik "adasszunet" egy ev alatt. A kovetkezonel visszakerem a penzemet...

DieNanny CH 2014.01.07. 08:57:57

@Kövérmadár [swe]:

Lebuktál, szóval így szereztél VIP tagságot?

Mi van, ha HÁ beteg??? Ha esetleg így van, mielőbbi gyógyulást kívánok neki!

DieNanny CH 2014.01.07. 08:59:33

@Ötödik Béla:

Köszi! Most akkor már továbbléptél, vagy megkezdted a lépést, vagy még maradsz, mert a történetednek még nincs vége?
(Mit dolgoztál otthon? Tudom, nem releváns, de mégis...)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 09:03:42

@DieNanny [SZ,CH]:
Miert, nektek nem kellett fizetni a tagsagert?
Tolem elkert £50... megint at lettem b@szarintva?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.07. 09:05:57

@Ötödik Béla: szia Béla, jó poszt volt ez, ne aggódj.

DieNanny CH 2014.01.07. 09:07:15

@Kövérmadár [swe]:

Ó, nekem elég volt, hogy gyereknevelési tanácsokat adtam...
:-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 09:14:57

Ha mar itt tegnap vallasi unnep volt, arra gondoltam, hogy be kellene vezeti Magyarorszahon is egy ujat, a Viktor mennybemenetelet...
Szerintem lenne ra igeny, fokent olyan idoszakban, amikor keves a pirosbetus. Esetleg lehetne fix napon tartani, Halaadashoz hasonloan, november 4. pentekje lehetne, ezzel garantalna egy 3 napos hetveget.

Mit gondoltok errol?

DieNanny CH 2014.01.07. 09:24:57

@Kövérmadár [swe]:

Te, figyelj. Valami fontosat elfelejtettél. Mielőtt valaki a mennybe mehetne, el kell patkolnia... Azt meg csak nem kívánod???

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 09:25:41

@Ötödik Béla:
Bélám, örülök hogy itt vagy.
Én csak dicsértelek nem úgy mint néhány elvetemült kommentelö itt..
Próbáltalak védeni a nemtelen támadások ellen de ezek itt szétszedték remekmüvedet.
:)))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.07. 09:27:21

@auntbessi: :) Mernökök es gyari munkasok az ismeroseim. Albiban lakom, de van megtakaritasoim. Nem jarok gymbe, meg szinhazba, de nem is konzolozok. Akkor most valamit nagyon elbattam...

Most idohurokba kerultunk es megint hetfo reggel van? Mert mar pesten vagyok, de akkor nem csekkolok be lisztferihegyen...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.07. 09:30:08

@Kövérmadár [swe]: Errol egy hetvegen latott Vikis kep jut az eszembe. A felirat a kovetkezo volt. "Most meg faztok es ehesek vagytok, de tavasztol mar csak ehesek lesztek!"

VHB 2014.01.07. 09:44:51

@Babette_: hűbazz! :-)

Tudom, hogy kedd van, dede az adásszünet mégiscsm hétfőnként volt.

VHB 2014.01.07. 09:48:03

@Kövérmadár [swe]: Nem volt túl hajtós nap, de munkanap volt.

VHB 2014.01.07. 09:50:39

@VHB: telefon+autocorrect, megathx

micsoda? 2014.01.07. 09:55:56

Az már biztos, a poszt mesteri munka. Irója lelkiző, valóban melegebb helyre kell költöznie, mert a "Ködös Albion" nem neki való.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.07. 10:22:22

@DieNanny [SZ,CH]: csak így szó nélkül. micsoda impeltinencia, hogy még bocsánatkélést se kapunk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 10:27:37

@DieNanny [SZ,CH]:
Basszus... mi lesz most igy? Nincs mese, kivanni kell egyet. Hatha neki sikerul mashogy is ;)

@Mr Long:
Nyehehe bruhaha ;)

Mrs.Columbo 2014.01.07. 10:49:00

@Ötödik Béla: Azok, akik erre a posztra beszóltak neked, nyugodtan írhatnának egy saját posztot a lelkisegély blogba, mert az életük annyira szánalmas, hogy az egyetlen napi örömforrás számukra, ha arctalanul beszólogathatnak másoknak.

Sok sikert a továbbiakhoz! Tényleg nem kéne itt dolgoznod, és ez szomorú. :-(

blue angel 2014.01.07. 10:49:51

Nem tetszik a poszt. Pokhendi es fennhejazos. Valamint ha en szakitanek valakivel, elkoltoznek egy masik orszagba, es megjelenne az ex ugyanabban a varosban, ahova mentem, en is paranoidba mennek at. Szerintem a posztoloval vannak mentalis gondok..

2014.01.07. 11:12:26

@Barátusz [UKCaLCM]: Ok, ezen meg sohasem gondolkodtam, de csak most, csak neked itt a ruhazati uzletek class system szerinti tudomanyos besorolasa (ezt rengeteg statisztikaval tudnam alatamasztani, de szigoruan titkosak az adatok, a szemelyisegi jogok vedelme miatt :))):
- Primark: underclass
- Next: working class (illetve 'lower middle class' hetkoznapi ruhai)
- L.K. Bennett: middle class
- Chanel: upper middle class

A 'working class' eredetileg nem szitokszo, es nem azokra vonatkozik akik nem dolgoznak es benefiten vannak, hanem atlagos jovedelmu atlagos emberekre.

2014.01.07. 11:16:32

@tildy[UK]: 'Olcsonak nem mondanam, de talán nincsenek annyira elszáltt áraik.'

Nem akarok bunko lenni, de szerintem ha valaki draganak es / vagy minoseginek erzi a Next-et, az az illeto nem szamit kozeposztalybelinek Angliaban. Ezzel nincs is semmi gond, nem sokan szamitunk annak itt a forumon, en pl. biztosan nem. Raadasul semmivel nem jobb vagy rosszabb ember attol valaki hogy nem kozeposztalybeli, pont ez lett volna a lenyege az eredeti kommentemnek amibol ez kiindult.

2014.01.07. 11:21:04

@diggerdriver: Csak most olvastam ezt... komolyan, Digger, benned egy iro veszett el. Kellemetlen helyzetbe hoztal, titokban probalok internetezni az irodabol munka helyett es senki nem erti, mi olyan vicces a riporton amit elvileg olvasnom kene :)

Lencsés István 2014.01.07. 11:21:31

" .... Nem élet, csupán létfenntartás és vegetálás. .... " .

Na ezért nem kell kimenni ....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.07. 12:10:04

Nem zaklatta a volt nőjét csupán utána ment Angliába?? Hogy nevezné ezt akkor?

Ne legyek mocsok, hiszen Anglia óriási ez még nem jelent semmit.

Jah, hogy a városba is követte?

Ezután már csak félve mertem olvasni. :S

A Nyusszkó 2014.01.07. 12:10:05

Bocsánat, de én már nagyon unom ezeket a bénázós angliai posztokat. Picsogás a gyári futószalag mellől, mekiből, meg, hogy mennyire rossz itt.
Haza lehet menni, vagy talpra állni. A tervekről/álmokról nem beszélni kell, hanem véghez vinni.

Vigaszul pedig: nagyon sok fiatal van aki takarítóként, gyárban, vidéki faluban szakácsként, subwayben kezdte, és 1 éven belül kilépett, mostanra (1-2 év) pedig jó állása lett, magas pozícióval, és válogathat az állásajánlatok között.
Szóval meg lehet csinálni, csak erőt kell venni magunkon, nem itt nyafogni.

puhacica 2014.01.07. 13:20:50

@Kövérmadár [swe]: ha jol emlekszem, nem a posztolo sertette verig...

Deepblue Noir (törölt) 2014.01.07. 13:22:21

az ilyen munka mindenütt vegetáció egy idő után, prolinak lenni szar. hát ez van, csak manapság nem divat kimondani, mert jaj.

denever747 2014.01.07. 13:38:14

Ha elmennél egy magyar kisvárosba az ország szélén, jó eséllyel itt sem találnál túl jól fizető állásokat. Miért pont Bridgwater? Ja, a lány miatt? És ha a lány Afganisztánba megy, akkor arra panaszkodsz, hogy ott nehéz megélni?
Menj esetleg olyan helyre, ahol nagy a munkaerőhiány, és máris jobb körülményeid lesznek. Ennyi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.07. 13:42:02

@Mirjam2: Vannak olyan "felso tizezer" -beliek, akik siman ilyen boltokbol oltoznek. Az, hogy valaki hol helyezkedik el valojaban, meg nem mutatja meg 100-osan, hol vasarol.

Pl. jomagam is megengedhetnem magamnak a nextet. Elvileg. Kereset alapjan siman kozeposztaly vagyunk. Ettol fuggetlenul nem biztos hogy ott fogok vasarolni ill. tarthatom draganak .

2014.01.07. 14:07:35

@A Nyusszkó:
Mennyi az a sok, aki 2-3 ev alatt "vitte valamire" illetve feljebb lepett - Subway vagy MaDonalds CEO lett - abbol a par 100 ezer magyarbol, aki Angliaban van? Miert nem irnak ide? :)

Aki fizetesbol el, mind proli:)
The Theory of the Leisure Class, by Thorstein Veblen

BTBTBT 2014.01.07. 14:11:29

Yesterday's poster: You're in denial. Suit yourself. :)

@Mirjam2:
Számomra a "working class" most sem szitokszó, de a benefiteseknek valóban semmi köze a WK-hoz.
Valahol olvastam is erről egy cikkek, amiben a WK képviselői fel voltak háborodva, hogy őket a támogatásokon élősködökkel említik egy lapon. Ha megtalálom, belinkelem.

Az azért érdekes, hogy sem a Selfridges-t, sem a Harrods-ot nem említetted "middle class" és "upper middle class" esetén. :)

@tildy[UK]:
A Gap-ben vásárolni okés, vagy én is proli lennék? :)))

Taxomükke (UK) 2014.01.07. 14:18:20

@Mirjam2: Gondolom, te is voltál néhányszor a Primarkban, ha ennyire ismered a vásárlóközönség összetételét... Pedig te nem vagy proli vagy az alatti, igaz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 14:57:24

@tildy[UK]:
A Choice-ot nem próbáltad?
A Next árui negyedáron.

micsoda? 2014.01.07. 15:06:35

@diggerdriver: Jól van na:)
A "mesteri" -n arra gondoltam, hogy olyan mesterien kezeli a szavakat, ami a hivatalos írónak is díszére válna. Szerintem Ő is az, vagy lesz.

A Nyusszkó 2014.01.07. 15:06:35

@Cascabel: Elnézést, ha félreérthető voltam, ezek az emberek nem a mekinél stb lépdeltek előre, hanem kiléptek onnan és az új helyen érték el a mostani pozíciójukat. Pl: luxus divatmárkáknál, neves éttermekben stb. Én személy szerint legalább 20 ilyet ismerek, de rajtuk kívül is rengeteg magyar dolgozik sokkal kellemesebb körülmények között. Arról meg fogalmam nincs, hogy ők miért nem írnak ide. Én is egy vagyok közülük, én személy szerint tervezem. Szép napot!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.07. 15:08:31

@puhacica:
Valoban nem.
Eloszor o sertette meg a posztolot, majd egy hozzaszolo mondott neki valamit, ami nem is volt banto, ezen digger megsertodott, majd ezt kompenzalando kifigurazta a posztolot.

Igazabol a posztolo tehet az egeszrol legkevesbe, megis ketszer kapott diggertol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 16:06:21

@Kövérmadár [swe]:
Mivel sértettem meg a posztolót?
Ki mivel sértett meg engem?

NemNick 2014.01.07. 17:12:54

Huh, vegyes az összkép. Emberi és (bizonyos szempontból) hasznos a poszt, de a modoros blog egy az egyben leközölhetné és nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy poszt-tolónk magányos. De nagyon.

2014.01.07. 17:15:15

@Taxomükke: En working class vagyok, es egy csomoszor voltam mar a Primark-ban, mint szinte minden UK-ben lako ember. Ott szoktam zoknikat venni. Van meg kerdesed? A beszelgetes abbol indult ki, hogy az a kommentelo, akinek a kommentjere reagaltam, valami meno kozeposztalybeli boltkent probalta beallitani a Next-et.

2014.01.07. 17:21:41

@shakti_rom:

Nem olvasok Népszavát. Van egy szint, ami alá nem süllyedek.

Taxomükke (UK) 2014.01.07. 19:19:44

@Mirjam2: Tényleg nem akarlak bántani, de amit az imént leírtál, az némiképp ellentétben áll a korábbi hozzászólásoddal, miszerint "A Primark az mar nem proli, hanem az alatti szinvonal, ahova normalis emberek csak poenbol tevednek be."
Nem, nincs több kérdésem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.07. 20:35:29

@Barátusz [UKCaLCM]: Mirjamtól kérdezd. Én nem ez alapján ítélem meg az embereket.

@diggerdriver: Még nem, de meglesem őket.

2014.01.07. 20:35:52

@Taxomükke: Ha nem vennel mindent szo szerint es megprobalnad a big picture-t ertelmezni, szerintem ertheto lenne... Lenyeg az, hogy vannak akik 'komolyan' vasarolnak a Primark-ban, pl. felig megolik egymast a megnyito napjan hogy bejussanak, es vannak akik reszben praktikus okokbol jarnak oda, reszben azert hogy a torzskozonsegben gyonyorkodjenek. A Primark annyira rossz, hogy az mar jo. Van ilyen. Ha nem erted, az a te problemad.

2014.01.07. 20:42:39

@tildy[UK]: Mit kell ezen felreerteni? Meg egyszer, utoljara megprobalom elmagyarazni: volt egy komment, amibol az derult ki hogy az iroja menonek erzi magat mivel o a Nextben vasarol. Ennek kapcsan vilagositottam fel az irot - aki amugy nem volt szimpatikus, mivel a 'prolikkal' kapcsolatban irt lenezo kommenteket, es veluk probalta szembeallitani magat - hogy a Next nem igazan a legtrendibb bolt Angliaban. En szemely szerint nem annak alapjan kategorizalom az embereket, hogy hol vasarolnak. A sajat ruhaim 90%-a charity shopokbol szarmazik. Ettol fuggetlenul teny, hogy bizonyos uzletek bizonyos tarsadalmi osztalyokhoz kothetoek. Ez lehet hogy neked nem szimpatikus, de ettol fuggetlenul teny, mint ahogy az is, hogy nyilvan reszben a ruha alapjan itelik meg egymas tarsadalmi helyzetet az emberek. Ezt nem en talaltam ki, tehat felesleges engem hibaztatni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.07. 20:48:50

@Mirjam2: En nem ertettem felre. Szerintem pedig simán középosztálybeliek bevásárlóhelye, ahogy az M&S is, vagy pl a Waitrose is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.07. 21:34:59

@tildy[UK]:
Érdemes megnézned.
A Next saját üzlete de a kifutott ruhákat árulják ott.
Én ott szoktam vásárolni mert az én extranagy méretemben is van ruha.
Vettem már kapucnis vastag pulóvert vagy hogy mondják szóval cipzáros elől, 60fontról 15-ért.

Bár 2014.01.07. 21:35:04

@Mirjam2: Ja, és még azt szerettem volna hozzátenni, hogy a menő teljesen más kategória, mint a középosztály, a kettőnek semmi köze sincs egymáshoz :)

______________ (törölt) 2014.01.07. 21:35:21

@Cascabel: @**mimi**: @Kheopsz: @rumitom: @Kövérmadár [swe]: @svajcineger: @diggerdriver:
volt a kommentekben egy érdekes szál, arról, hogy ki a proli.
elkerülnem e szó használatát, mert egyértelműen értéktöltettel bír, nem egyszerűen egy leíró terminus.

valószínűleg a legtöbben egyetértünk abban, hogy senki nem azért született a világra, hogy ébren töltött idejének nagy részét a cikkben leírt tevékenységgel töltse.
hiszek abban, hogy akik ezt a munkát végzik, azok is értékes, értelmes, ennél sokkal többet érdemlő emberek, és szégyellem magam, hogy olyan társadalomban élek, amely biorobotokká degradál bennünket. persze, a mi hibánk is, én mindenesetre igyekszem, hogy minél kisebb mértékben függjek a "fogyasztói társadalomtól". hiszen végsősoron mi magunk költjük el azt a pénzt, amit megkeresünk. ergo, ha kevesebb a kiadásom, akkor a fizetésemből szabadidőt vásárolhatok magamnak. nyilván, kinek-kinek függ a fizetésétől és az igényszintjétől, hogy 1 év munkával hány év szabadidőt tud magának venni.

lealacsonyítónak, emberhez méltatlannak tartom, hogy plazmatévéért, penthouse-ért meg hasonló javakért gürizzek. igen, mindannyian prostituáltak, kurvák vagyunk, eladjuk a fizikai és szellemi teljesítőképességünk, a figyelmünket, az időnket. amiből pedig mindannyiunknak csak korlátozott mértékben áll rendelkezésre.
minimum bűnrészesek vagyunk benne, hogy hagyjuk, hogy a marketingosztályok hangyái meggyőzzenek róla, hogy mire is van szükségünk, mitől leszünk férfiak/nők - no meg persze sikeresek és magabiztosak.

nem botrányos, hogy a családunkkal, a szeretteinkkel, a hobbinkkal töltött idő helyett eladjuk magunkat, munkára pazaroljuk az időt?

nem gondolom, hogy a munka rossz dolog, s azt sem, hogy a cél az lenne, hogy megszabaduljunk tőle. sőt! a munka jó és hasznos, de csak akkor fogadható el, ha - amellett, hogy a társadalomnak hasznos teljesítményt nyújt - az egyén fejlődését, kiteljesedését, épülését is szolgálja.

kívánom, hogy mindenki olyan munkát végezhessen, amelytől fejlődik, amiben örömét leli. és reménykedem benne, hogy a "zombisító" munkáktól meg tudunk szabadulni. félreértés ne essék, nem a tevékenységgel van baj! hanem a hatékonyság érdekében túlzottan specializált feladatkörökkel. tuti, hogy remek móka lenne ez a raktárosdi is - ha nem agyhalálig-orrvérzésig, napi nyolc órát kéne vele tölteni.

______________ (törölt) 2014.01.07. 21:35:27

@diggerdriver:
remek volt az interpretáció, köszönjük! :)
szerintem jó volt a cikk, főleg azoknak hasznos, akik fejvesztve igyekeznek a kánaán felé (magyarországi kivándorlók).

Bár 2014.01.07. 21:35:41

@Mirjam2: Mirjam, szerintem te nem jól értelmezed, mi az a középosztály. Ez egy elég széles réteg, jellemzően bérből él, már nem minimálbéren, és a fizetéséből kényelmesen meg tud élni, nagyrészt félre is tenni. Az angliai fizetéseket nézve - vagyis inkább a londonit, mert azzal vagyok inkább tisztában, egy középosztálybeli havi nettó fizetése lehet bárhol 1500-tól kezdve akár 4-5000-ig, de egy 2000-2500 nettó már egy jó középosztálybeli ember fizetése. Nyilván minél feljebb megyünk a fizetésekkel, annál kevesebben lesznek, akik tényleg annyit is keresnek. A lényeg az, hogy tisztességesen, különösebb spórolás nélkül meg lehet belőle élni. De hogy a ruhatémára térjünk, mindenkinél más, hogy mennyit hajlandó ruhára költeni, úgy, hogy közben (mint rendes középosztálybelihez illik), kulturáltan van felöltözve. Ha lakáshitelt fizet, megtakarít, el akar menni nyaralni, néha színházba, szórakozni, sőt még gyereke is van, akkor lehet, hogy nem akar 100 fontot költeni egy nadrágra, ha 30 fontért is kap csinosat. De egy egyedüálló, 25 éves csajszi, aki aránylag jól keres, lehet, hogy boldogan elkölti a fizetése harmadást ruhákra meg sminkre, mert még esze ágában sincs megtakarítani, és a szüleinél is ellakik. Mindenki más.
Én eddig csupa középosztálybelivel dolgoztam együtt, de többen vettek ruhákat Primarkból is (bár ez a ritka), vagy Zarából, H&M-ből, és ránézésre egyik sem LK Bennettből öltözködik, talán a vezetőket kivéve, de ők már inkább felső közép lehetnek, és nekik nem csak belefér, de folyamatosan az ügyfelekkel (bankok) szemben képviselik a céget.

BTBTBT 2014.01.07. 21:49:47

Szerintem a TKMaxx eléggé alja, ha már a Primark lett itt szapulva.

@tildy[UK]:
Csak vicceltem. Marhára nem érdekel, ki mit gondol rólam az alapján, hogy hol vásárolok. :)
Nem jellemző az ilyesmi, de a legdrágább cucc, amit vettem egy cipzáros kasmír felső volt, 100 fontot kóstált a John Lewis-ben két éve.

Taxomükke (UK) 2014.01.07. 22:47:10

@Mirjam2: Azért nagyon ne húzd fel magad. :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.07. 22:48:19

@sorsolo: "nem botrányos, hogy a családunkkal, a szeretteinkkel, a hobbinkkal töltött idő helyett eladjuk magunkat, munkára pazaroljuk az időt?"

Nem, nem botranyos. Nekem a munkam a hobbim. :) A hhoim a munkam.:)

2014.01.08. 13:52:47

@Bár: Ez nem annak a kerdese hogy en szemely szerint mit hogy ertelmezek, hanem van egy ilyen fogalom Angliaban hogy 'middle class', ami persze valamennyire keplekeny, de azert nem 100%-ig, es messze nem csak a jovedelem alapjan dol el hogy ki tartozik oda. Nyilvan minden tarsadalmi osztalybol vasarolhatnak mindenhol, de ettol fuggetlenul a torzsvasarlok nagy resze egy bizonyos tarsadalmi osztalybol derul ki. Pl. van a Boden, ami kozismerten egy 'middle class' bolt, ez egy sztereotipia a weboldallal kapcsolatban hogy 'middle class' emberek vasarolnak onnan ruhakat. Nekem is van egy Boden ruham, de ettol meg nem vagyok middle class, ez nyilvanvalo, egy middle class ember meg akkor sem lesz working class ha egesz eleteben a Primarkban vasarol. Ha nem hiszel nekem a sztereotipiakkal kapcsolatban, nezd meg ezt a cikket: www.dailymail.co.uk/femail/article-2118991/Middle-class-favourite-Boden-accused-smug-twee-expensive.html. Ez volt az elso talalatom Google-on, de biztosan van meg rengeteg hasonlo.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.01.08. 14:00:34

A múltkori ausztrál poszt is jó volt, aminek annyian örültek, bár azt az előtte levők silánysága is megtámogatta jóságában. Na most, ez még annál is sokkal jobb volt énnekem. De jó poszt, szeretem, szeretem a posztolót. Mi jól kijönnénk, ha egy helyen kellene szolgálatot telyesítenönk. Írja meg hova készül ami melegebb. Megírta már?

Ti hogy vagytok ezzel? Ha olyan környezetben dolgoztok, amit a leírásból is megismerhettünk, de nem akartok asszimilálódni, nos azt hogy kerülitek el? Én azt mondom nem is lehet elkerülni.:( Egyetlen kérdés csupán az időfaktor.

2014.01.08. 14:00:43

@Mirjam2: Ja es vicces modon rogton az elso komment ez a cikkhez: 'Boden's target market is above your average Primark or Next shopper' - szoval nem en vagyok az egyetlen aki azt gondolja hogy a Next nem meno bolt (bar lehet, hogy en irtam azt a kommentet 'Pippa' alnev alatt... :)))

2014.01.08. 14:03:10

@Mirjam2: Es vicces modon az elso komment a cikkhez: 'Boden's target market is above your average Primark or Next shopper.' Eskuszom, hogy nem en irtam ezt a kommentet Pippa alnev alatt :)))

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2014.01.08. 14:20:20

@NemNick: miről beszélsz? Van egy olyan halovány (lila) gyanúm, hogy nem tudsz vagy nem akarsz különbséget tenni a terjengős maníráradat és a jószellemben, humorral megírt olvasmányos ismertető között. Szorítkozott volna a rongyosra ismételgetett "lényegre", igaz? Hogy nézne ki egy antimodoros, de számodra jó írás? Nekem jó volt elolvasni, összefüggően többszálú, emberi, a világot magas érzelmi és értelmi fokon megélő, droidbőrbe bújt külhontárs írta. A posztok ~80%-a egyébként ilyen szempontból halott.
A magányosságot értem miért érzed ki, de nem törvényszerű, hogy valaki azért írjon így és ennyit, mert az, ettől függetlenül nyilván az; intellektuális nihilben tengődik, ami azért valljuk meg, nem egy hosszútávon fenntartható állapot.

Bár 2014.01.08. 15:29:21

@Mirjam2: félreértetted, de lehet hogy nem jó szot használtam. A középosztály definíciója valóban nem s te személyes értelmezésed től függ. Viszont te rosszul tudod, mit jelent a középosztály. Amit leírtam a kommentben, az egy nagyjából jó definíció. azért lehet a fizetés nagyságával jól közelíteni, mert a középosztály jellemzően a fizetéséből él.

A menőségnek semmi köze ahhoz, hogy valaki középosztály vagy nem.

A Daily Mail tévedhet, ahogy egy márka honlapja is. Ezek nem jó források arra, hogy megtanuld, mi az a középosztály.

És abszolút elhiszem, hogy sok ismerősöd szerint, vagy szerinted a Next nem menő bolt. De ezt ne keverd azzal, hogy középosztály ott vásárol-e vagy nem. A középosztály nagyon széles réteget ölel fel, és egy egyszerű titkárnő is oda tartozhat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.08. 20:02:04

@sorsolo:
Gyakorlatilag egyetértek vele amit mondasz viszont az hiú remény hogy a monoton munkafolyamatok majd valamikor meg fognak szűnni.
Sőt egyre több lesz.
Ezzel együtt kell élni ez van.
a másik meg az hogy nehéz meghatározni a monoton munka fogalmát.
Szerintem a posztban vázolt munka pont nem tartozik közéjük.
Ha igen, akkor a munkák 90%-át monotonnak kell neveznünk.

______________ (törölt) 2014.01.08. 20:57:55

@tildy[UK]:
remek, gratulálok hozzá, és örülnék, ha mindenki elmondhatná ezt magáról. valahol az utópiám társadalmában ez a jellemző. sajnos szerintem manapság az emberek többsége nem hasonlít ebben hozzád. ennek talán legegyszerűbb tesztje: mennyien végeznék a jelenlegi munkájukat, ha biztosítva lenne számukra a mostanában svájcban feszegetett (rövidesen népszavazást tartanak róla, ha jól tudom, vagy tán még az se dőlt el), alanyi jogon járó, ún. alapjövedelem, ami a szerény megélhetéshez elegendő folyamatos bevétellel látja el az állampolgárt - anélkül, hogy ezért bármit kellene tennie.
sajnos szerintem az emberek többsége fejvesztve menekülne a munkájától - ha nem lenne muszáj dolgoznia.

@diggerdriver:
1. nem a monoton munkafolyamatokkal van baj, ezért nem is kell, hogy megszűnjenek. a túlzott specializációnak kell megszűnnie, azaz, hogy te csak a maltert kevered ész nélkül, a másik állandóan csak lehajol a tégláért, a harmadik rálöttyint egy kis maltert az előző téglasorra, stb.
2. nem kell meghatároznunk a monoton munka fogalmát. annál is kevésbé, mert bizonyos, hogy van, akinek pont az jön be. miért szabnánk a saját képünkre és hasonlatosságunkra az összes munkát? örüljünk, hogy van, aki házat szeret építeni, meg olyan is van, aki inkább főzni szeret.
az utópikus társadalmamban az szabja meg, hogy jól határoztuk-e meg a munkaköröket, hogy akad-e rá huncut (önként és dalolva). ha igen, jó munkát végeztünk (mi, társadalomszervezők ;) ).

a lényeges lépés, ami olyan munkakörülményeket teremtene, ami az embereket sokkal inkább segítené a boldogság, önkiteljesedés felé, az lenne, hogy ne ott húzzuk meg a "nemszeretem" melók határvonalait, ahol jelenleg vannak, s ami olyan munkaköröket eredményez, amiket senki sem látna el önszántából, csupán azért csinálja, mert "valamiből meg kell élni". ezzel veszítenénk a hatékonyságon, de szerintem már rég vagyunk "akkora urak", hogy veszíthessünk belőle. s az alacsonyabb szinten is még igen kellemes életet élhessünk. (persze, a jelenlegi gazdasági világrendből aránytalan hasznot élvező, igen szűk körű réteg - a szupergazdagok és szuper hatalommal bírók érdekeit ez nem szolgálja. jelzem, hogy nem hiszek semmiféle összeesküvéselméletben, s ha lesz idő, hogy öntudatra ébredjen a ma prekariátusa, akkor gond és vér nélkül elérhetővé válik ez a földi paradicsom. vagy paprika. ;) )
ha idáig bírtad, akkor jár a jutalom:
a férfiak között is egyre POPOlárisabb sport a fitness, ajánlom figyelmedbe: ;)
bilder.bild.de/fotos-skaliert/greatcelebritysocialnetworkpictures_36176861_mbhf-1388915479-34080126/2,c=0,h=554.bild.jpg

négyzet 2014.01.09. 12:37:28

Nagyon jó volt ez. Átérezhető, kiváló stílusú. Valószínűleg hamarosan kijut (mondhatjuk, hogy feljebb?) ebből az élethelyzetből, persze ha hagyja magát, és nem akar beleragadni egy áldozat játszmába. Sok sikert! Aztán majd jöjjön szöveg délről is.

Fruka1 2016.07.31. 22:18:07

Szerintem nagyon jó írás, tele őszinteséggel a helyzetéről, és az angol "álommunkákról". Sajnos ritkán találni ennyire őszinte leírást arról, mit is jelent kimenni angliába egy egyszerü munkára, élni a szállásnak nem nagyon nevezhető zsúfoltságban. Eddig (szinte) csak olyan posztokat találtam nagy többségében, amelyek azt próbálták bizonygatni, milyen nagyszerü is ott a munkavállalás, és főleg a bér. (volt aki azt bizonygatta, pár év után házat vesz mo-on, ebből a heti 200-250 fontos fizuból !!!!)
Persze biztosan van ott is jobb munka , több pénzért, de talán ezek a posztban említett munkák, a fizu jobban leképezi az átlagos helyzetet.Meg az is igaz, ha valaki itt mo-on nettó 70-80-at keres/ett, akkor annak ennyi pénz a kánaánt is jelentheti akár...nem tudom de én ezért a heti 200-250 fontért nem biztos hogy bevállalnék ilyen melókat, szállásokat, pedig nem vet fel a pénz, de azért itthon is megélek valahogy, ettől az ábrázolt helyzettől sokkal jobban.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása