oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2014. január 03. 06:47,  Csapdában 750 komment

2014. január 03. 06:47 Határátkelő

Csapdában

Abból, ami itt van, csak földbeállás lesz – írja mai szerzőnk, a Magányosan Sétáló Macska, aki menne, de nem tud, mert nőként egyedül neveli a gyermekét, szakmája pedig a magyar nyelvhez köti. Pedig úgy látja, előbb vagy utóbb muszáj lenne elindulni – a nagy kérdés a hogyan.

nő gyerekkel.jpg

Karesz posztja billentett ki abból az évek óta tartó passzivitásomból, hogy csak olvaslak, de nem írok. Először kommentelni akartam, de oda túl hosszú lett volna, így megírtam inkább egyben, hátha másoknak is érdekes.

Ahogy láttam, Karesz posztját is sokan át tudták érezni - én azért, miközben olvastam, legszívesebben megráztam volna: „Hahó, ébresztő, mire vársz, menj, menj, MENJ, hogyhogy nem tudsz??!?! Az informatikusi szakma az egyik legkurrensebb, mit nem adnék, ha egy kicsit is konyítanék hozzá, már pályáznám az akármilyen favágós, de külföldi informatikusi állásokat, hogy megpattanhassak!!!"

A gyerek a döntő

És hogy miért akarok ennyire menni? Azért, amiért Karesz már látja, de még nem érzi, mennyire tarthatatlan itt maradni: mert nekem van gyerekem. Azt már Karesz is látja, hogy abból, ami itt van, csak földbeállás lesz: vagy csendben, vagy véresen, de az lesz, és bármelyik is lesz, nem tudom, hogyan és mikorra lehet ebből feltápászkodni (...és főleg: kikkel? - de ezt a vonalat hagyjuk is, mielőtt belemászunk a politizálásba).

A gyerekes ismerőseimmel (mármint azzal a kevéssel, akik még itt vannak) épp nemrég beszéltünk róla: ha van egy jó(nak mondható) fizetésed és egy biztos(nak látszó) állásod, viszont nincs gyereked, úgy tényleg faszán elvagy az elefántcsonttornyodban.

Még.

Amíg például nem jön el az az idő, hogy bár te fizeted a rezsit, mégse lesz a lakásodban fűtés, mert már többen lesznek a házban azok, akik nem tudják megfizetni.

Vagy hogy lenne pénzed mondjuk húsra, csak nem lesz hol megvenni. Vagy hogy iszonyúan görcsölő hassal addig ülsz az ügyeleten, ahol a néhány, még itt maradt, lógó belű orvos próbálja ellátni a megszüntetett / összevont kórházak miatt egyre nagyobb tömeget, míg a te vakbélgyulladásod végül szépen perforál, és ott döglesz meg, mert még van előtted x darab hasonlóan sürgős eset.

És ha „tisztes polgári jólétben" élsz, se lesz pénzed saját házra, független fűtési rendszerrel, Bécsbe járni bevásárolni és magánkórházban ellátást megfizetni. Mert ahogy haladunk a földbeállás felé, egyre kevésbé lesz pénzed bármire is.

Ellensúlyozni az Egyetlen Igazságot

És akkor arra se lesz pénzed, hogy drága magániskolákba járasd a gyereked. De ha lenne is, most már látszik, ott se lesz menekvés, ott is a pártunkéskormányunk által megálmodott Egyetlen Igazságot fogják tanítani neki a Központosított Tankönyvből, és szakfelügyelők fognak a tanárok nyakába lihegni, nehogy hajszálnyi kitérővel esetleg mást mondjanak, véleményük legyen, esetleg gondolkodásra próbálják nevelni a gyerekeinket.

Hatéves koráig még a tiéd. Utána bekerül a gépezetbe, és hiába próbálsz alternatívát mutatni neki, hiába próbálod ellensúlyozni, amit az iskolában döngölnek, nem lehet folyamatosan támadóállásban állva várni, ma épp mivel jön haza, milyen hülyeséggel tömték a fejét, mit kell neked hirtelen naprakész akadémiai tudással felvértezve megcáfolni. És aztán milyen baja lehet abból, ha ezt véletlenül visszaböffenti az iskolában.

Arról nem is beszélve, hogy az életednek egyéb aspektusai is volnának, mint folyamatosan a gyerek tananyagának a felülvizsgálatára és újraoktatására készülni.

Jó a szakma, de az anyanyelvhez köt

Kareszhoz nagyon hasonlóan én is tisztes polgári jólétben élek. Csak épp sokkal sérülékenyebb ez a pozícióm. Nő vagyok, és egyedül nevelem a három éves gyerekem. Diplomám nincs, de szerencsére jó a szakmám, szeretem is csinálni, csakhogy nagy csapda, mert az anyanyelvemhez köt, emiatt nekem tényleg nagy a veszítenivalóm.

Angolul ugyan tudok, de külföldön ugyanebben a szakmában anyanyelvinél szegényesebb nyelvtudással nem tudok állást találni. Hitelem szerencsére nincs, de megtakarításom se, legalább egy lakásom van, amíg azt pénzzé lehet tenni, el tudnék indulni - a totális bizonytalanságba.

Ekkora gyerekkel ráadásul nem opció a mosogatás vagy a pincérnősködés se, hiszen azokból a fizetésekből nem tudok bébiszittert fogadni, hogy az éjszakai műszak alatt legyen mellette valaki.

Tanuljak ki valami szakmát OKJ-n? Pártunkéskormányunk év elején verte szét az OKJ-képzést, most már egy vagyonba kerül és évekig tart, mire egy nyamvadt bizonyítványt szerzel egy szakmában, amiben csont kezdő vagy - miért is kapkodnának érted bárhol, főleg külföldön?

Vállalkozzak? Ha lenne valami szuper ötletem, kirívó tehetségem, megtenném, tippeket várok. :)

Keressek gyorsan egy pasit, akivel aztán együtt mehetünk ki, és míg ott be nem tudok tagozódni és állást találni, addig legalább az ő fizetéséből megélünk? Szuper, de ha olyan egyszerű volna pasit találni, a) nem volnék egyedül három éve b) ha találok is valakit, biztos, hogy ő is ki szeretne menni? c) attól tartok, a szóba jöhető pasik már rég elmentek.

Merre tovább?

A dolgot nehezíti, hogy bár Európában gondolkozom és angolul tudok, nem okvetlenül szeretnék angol nyelvterületre menni. Egyrészt mert Angliában most már kezdik nagyon utálni a kelet-európai bevándorlókat, és a szarabb életminőségre még csak-csak felkészülök, ahogy arra is, hogy egyedül (mármint a gyerekkel, de egy felnőtt, érzelmileg is támogató társ nélkül) minden szempontból nehéz lesz, de az már tényleg nem igazán hiányzik, hogy még büdös bevándorlók is legyünk.

Másrészt azért, mert a gyerekemnek olyan iskolát, olyan oktatási rendszert (és akkor már olyan társadalmat) szeretnék, ami úgy ad biztos, erős, használható tudást, hogy amellett nyitott, toleráns és széles látókörű világszemléletet is mutat, és nem nyomorítja meg.

Ez pedig a jelenlegi tudásom szerint az északi országokra jellemző, és ott ehhez még csak nem is kell magániskolákban gondolkozni. Persze, Ausztráliával is szemeztem, de ott a szigorú bevándorlási követelmények miatt esélyem sincs.

Ausztriában jó a közelség és az életszínvonal, de ha még most gyorsan belevágok is a némettanulásba, osztrákul még mindig nem fogok tudni (és szakmám se lesz tőle).

Németországtól meg az tart vissza, hogy ott is egyre több a bevándorló, és félek, hogy a kelet-európaiak előbb-utóbb ott is a törökökkel azonos elbírálás alá fognak esni (és persze ott sincs esélyem a szakmámra).

Rokonaim, olyan ismerőseim, akikre számíthatnék, nincsenek sehol az országhatáron kívül.

Lázasan töprengve

Szóval itt tartok: lázasan töprengve, hogy hogyan tudjak szabadulni ebből a csapdából, és egyáltalán merre induljak, és már előre félek attól, amikor eljön az az idő, hogy már a legszarabb borsodi állami iskola színvonalával is megelégednék, csak legalább Ausztriában legyen.

Egyelőre online nyelvtanfolyamokat keresgélek és vadul lottózom, már egy pár tízmillió is elég volna a kinti újrakezdéshez: ráérnék megtanulni a nyelvet, tudnánk bérelni egy, az itthonihoz hasonló kétszobás lakást, és talán még valami diplomát is szerezhetnék, amivel már el tudnék helyezkedni olyan szakmában, amit még szívesen is csinálnék - és mindehhez a létbiztonság és a nyugalom már tényleg csak hab volna a tortán.

De amikor felébredek, hogy bilibe lóg a kezem, mert se lottómilliomos nem vagyok, se nem tudok egyetlen éjszaka alatt kurrens tudást letölteni a fejembe, mint Johnny Mnemonic, akkor eléggé csapdában érzem magam. És piszkosul irigylem a Kareszokat."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr995722120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2014.01.03. 07:50:55

Minden elismerésem annak, aki kicsi gyerekkel nekivág a világnak! Nekem egyedül, férfiként is kihívás volt.
Az már más kérdés, hogy sikertörténet lett belőle. :-)

bpetya75 2014.01.03. 07:51:07

Nem írtad, hogy hol vagy az országon belül, de valamiért BP-re tippelek. Ha mozdulni akarsz, miért csak és kizárólag abban tudsz gondolkodni, hogy azonnal külföldre mentek? Indulj el nyugat felé. Móvár, Győr, Sopron, Kőszeg, Szentgotthárd, bármi, ahol munkát tudsz találni, és elkezdheted tanulni az osztrákot akár a szomszédban. Közben még az is kiderülhet, hogy a vidék élhetőbb, mint hinnéd. Ha meg nem, nagyobb esélyed lehet először ingázva, később végleg átlépni a sógorokhoz.

tableno 2014.01.03. 07:51:15

Hát ez elég szomorú elemzés. De szerintem némileg eltúlzott. Egyrészt az a bizonyos "földbeállás" nem egy-két éven belül fog bekövetkezni, egyszerűen azért, mert EU-tagok vagyunk. Persze Kánaán sem várható, én inkább stagnálásra tippelek, ahol a "belső kör" meglehetősen jól fog élni, a nagy többség meg valahogy elvegetál, ahogy eddig is (az EU-ban azért nem halnak éhen emberek). Jó nem lesz, de elviselhetetlen sem, inkább olyan "középszar".

Másfelől ha valaki nagyon le akar lépni, az megteszi. Azt mondod tudsz angolul, hát akkor mi a gond? Ok, a szakmádban nem fogsz tudni dolgozni, de akkor majd csinálsz mást, akármit. Nem lesz kellemes az első pár év, de úgy látom, most sem érzed jól magad, úgyhogy lehet, hogy nem veszítesz sokat. A gyereked pedig már nem lesz "koszos bevándorló" (ami mondjuk eleve egy mítosz, rám még egyszer sem néztek még csak csúnyán sem emiatt), ő már ott lesz otthon, annak minden előnyével és hátrányával együtt.

Szerintem itt elsősorban rólad van szó, te vagy az, aki nem érzi jól magát a bőrében, de fél, hogy kint még rosszabb lesz. Sajnos itt más nem segíthet, neked kell döntened - de döntened kell, így vagy úgy, aztán vállalni a következményeket.

tableno 2014.01.03. 07:58:03

Inspirációnak olvasd el Rozamami egy régi posztját, ami egy 4 (!) gyerekes család története, akik szó szerint egy fillér nélkül vágtak neki Angliának, nálad SOKKAL rosszabb helyzetből. Na ha nekik sikerült, akkor neked miért ne?

hataratkelo.postr.hu/osszecsomagoltuk-az-eletunket

bpetya75 2014.01.03. 07:58:18

@tableno:

Egyetértek. Ezt a földbeállást én is frankón eltúlzottnak tartom. Amennyire mi földbeállunk, annyira a Nyugat is döglődik, szóval így nézve csöbörből vödörbe menne...

tableno 2014.01.03. 08:08:46

@bpetya75: mondjuk a "haldokló Nyugatról" mindig az a kádár-kori vicc jut eszembe, amikor a cigány életében először kijut Bécsbe, körülnéz, majd felkiált: "de szíp halál!" :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:12:34

Kedves MSM, együttérzek veled, mint kisgyerekes anyuka. Azonban úgy látom, hogy nagyon megrekedtél egy pesszimista hullámvölgyben, ami miatt már lehet, nem látod a fától az erdőt.

Van három problémád jelen pillanatban (a posztból leszűrve, lehet többszöröse is...)

Elsőként, hogy egyedülálló vagy és egyedül nehéz egy ekkora lépést - a határátkelést - megtenni. Nincs a környzetedben egy szingli, vállalkozó kedvű és gyerekszerető barátnő, vagy hozzád hasonló helyzetben lévő kisgyerekes anyuka barátnőd, akivel hármasban-többesben összedolgozva átvészelnétek az első 1-2 évet külföldön? Nyugdíjas szülő, aki egy kis világlátás kedvéért bevállalna veletek egy ilyen kalandot 1-2 évre?

Másik a szakmád. Nem írtad, mi az, így csak találgathatok. Esetleg jogász, közgazdás, magyar-töri szakos tanár vagy hasonló humán terület? Miért ne kezdhetnél el egy tanfolyamot már most, hogy mire a gyerek iskolaköteles lesz, legyen egy másik szakma a kezedben? Mire vársz, három - vagy négy- éved van még erre! Ha halogatod, csak rosszabbnak fogod érezni a helyzeted. Az meg nem igaz, hogy csak az informatamókusoknak terem vajaskenyér, nézz vissza pár posztot, még varrónős sikertörténet is van a blogon.

A harmadik a vágyott célország. Sok kommentből látszik itt, hogy Angliában ez a bevándorló utálat messze nem olyan, ahogy a hazai sajtó szeretné láttatni. Attól függ, hogyan viszonyulnak hozzád, hogy te hogyan viszonyulsz ott a munkához és a beilleszkedéshez. Az angol iskolarendszer meg tudtommal sokkal gyerekbarátabb, mint a német típusú. Skandináviába is elindulhatsz csak angol nyelvtudással, ha szerzel valami keresett szakmát.

És még egy megjegyzés. Ez a víziód a magyar oktatásról azért remélem, csak a rémálmaidból táplálkozik. A hittan/erkölcstan óráktól még nem lesz agymosott egy gyerek sem. Sokkal nagyobb gond a tanárok leterheltsége, közömbössége, régi, szoci beidegződése, tisztelet természetesen a kivételnek.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 08:15:59

A gazdasági elemzés igaz, az egyetlen központi igazság viszont ökörség.

Mo-n - és Kelet-Európában - ma liberális kapitalizmus van, ez a helyzet, s SOHA nem lesz más. Igen, SOHA nem lesz a nyugaton még működő, éppen agonizáló baloldali kapitalizmus. Egyszerűen a balos kapitalizmus csődbe ment, ezt érdemes lenne felismerni. Visszatér a liberális kapitalizmus, ami persze jó hír általános szemmel nézve.

Persze aki most még elmegy egy nyugati balos államba - Angliába, Németországba, Franciaországba, stb. - kis szerencsével még képes lehet a jó élet utolsó örömeiben részt kapni. Azaz valószínűleg érdemes legalábbis megpróbálni ezt. Erről szól a román-bolgár népvándorlás Angliába is manapság.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 08:20:37

Egyébként szerencsével lehet magyarral is munkát találni külföldön. Vannak egyes kólcenterek, ügyfélszolgálatok, melyek nem telepedtek át még keletre, s időnként keresnek magyarral embereket. Ismerősöm korábban Írországban dolgozott a Google magyar részlegén, de volt munkahelyem (a PartyPoker és a bwin) is alkalmaz magyarokat Ausztriában, Gibraltárban csak a magyartudás miatt. Ja, s pl. a PokerStars magyar ügyfélszolgálata is Írországban van még.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:26:44

@zöldeketbeszélek: Egyébként az, hogy egyedülálló vagy, előnyként is felfogható. Nincs egy pasi, aki visszahúz, mert neki éppen jól megy és nem érdekli, hogy neked viszont nincs perspektívád.

bpetya75 2014.01.03. 08:27:39

@zöldeketbeszélek:

Hm. Az oktatásos részt valamiért átugrottam elsőre. Az tényleg egy ökörség. Nem Észak-Koreában vagyunk.

@tableno:

Jogos, de attól még tény, hogy átalakulóban van az, amit Max baloldali kapitalizmusnakl nevez, és egyre nehezebb lesz részesülni a cuciális háló szépségeiből. Legalább is innen nézve úgy tűnik.

VHB 2014.01.03. 08:28:25

Milyen kesztyűs lett a kéz itt 2014-re. :-) Ha megérkezik a keménymag, kedves poszterina, véged lesz. :-)

bpetya75 2014.01.03. 08:28:38

@zöldeketbeszélek:

Na igen. Pasi nem húzza vissza, "csak" a magány cincálja szét. Jobb?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:28:47

@bpetya75: Megkönnyítené a tanácsadást, ha MSM leírta volna, hogy pontosan mi a szakmája.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:29:25

@bpetya75: Nem jobb, csak azt mondom, hogy ha már ebben a helyzetben van, felfoghatja előnyként is.

bpetya75 2014.01.03. 08:32:10

@zöldeketbeszélek:

Ebben igazad van. Minden rosszban van valami jó, és jobb arra összpontosítani.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:32:35

@VHB: Még nagyon reggel van, a harmadik kávé előtt én sem szoktam senki torkát átharapni :))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:33:13

@bpetya75: Na ugye ugye, nem kell rögtön a hajamba kapaszkodni ;)!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 08:40:50

Tyuha, ezt nem en irtam? :)

Meg ott, illetve kikoltozes utan en is igy lattam a dolgokat es nagyon utaltam (nem tudom, emlekszik meg ra valaki? ;) ).

Aztan elmult a harag, bar rozsasnak tovabbra sem gondolom a dolgokat ott.

Kivanom a posztolonak, hogy talalja meg a lehetoseget, legyen boldog valahol mashol es hozzam hasonloan "veszitse el" a haragjat es kilatastalansagat!

Énbagoly 2014.01.03. 08:40:55

@zöldeketbeszélek: az szerintem is jó ötlet, hogy fogjon össze valakivel, akivel újra tud kezdeni külföldön. Mert az szerintem biztos, hogy egyedül, egy kisgyerekkel, akit nem tud kire bízni, akkor sem, ha beteg lesz, nem lehet megoldani a kivándorlást.

Viszont a magyar oktatás tényleg egyre rosszabb lesz. Sajnos nem csak a hittanról van szó, hanem a gyerekek elől a lehetőség elvételéről.
Az én gyerekem szerencsére már idén érettségizik, de még az ő életét is keményen meg tudták nehezíteni az utóbbi években. Nem egy lehetőséget kihúztak a lába alól. Jön a továbbtanulás, pályaválasztás, ami egyébként sem könnyű, de most attól is félhetünk, hogy ugyan mit fognak az utolsó pillanatban kitalálni, úgy mint tavaly, vagy tavalyelőtt.
És amit az ismerőseim körében látok, kisebb gyerekeknél, az is katasztrofális. Az egész napos iskolától kezdve, a lehetőségek elvételéig. Luxus lett a művészeti iskola, vagy bármilyen iskolán kívüli szakkör, zenetanulás, közösségi élet. Egyiket sem támogatják, és ha a szülőnek nincs rá pénze, akkor nem tud járni a gyerek, bármilyen tehetséges is lenne. Ráadásul az egész napos iskola miatt az igazgató bármikor bekeverhet, ha akar. És ez csak egy pici szeletke.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:43:51

@tableno: Nagyon inspiráló történet! Köszönet a linkért, nekem is sokat adott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 08:48:28

@Énbagoly: Az egész napos (du. 4-ig tartó) iskola nekem azért nem fájdítja a fejem, mert az 'én időmben' mindenki napközis volt és semmi gondom nem volt ezzel. A napköziben megcsináltuk a házi feladatokat és még játékra, focira, partizánosdira is volt idő.

A művészeti és egyéb szakkörök pedig már a 90-es években is pénzbe kerültek, én is jártam pld. kerámia szakkörre a helyi művelődési központ szervezésében. De ezek annyira nem lehettek drágák, mert egyedülálló, kétgyerekes anyukám meg tudta őket fizetni. Hogy most mennyi az annyi még nem tudom, de a párommal már most fő a fejünk, hogy hová járjon a gyerek, annyi rosszat hallottunk a kerületi iskolákról...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 08:49:57

@tableno:

Magasabb szintről esni magasabb szint, mint közepes szinten stagnálni.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 08:52:46

én ezt tökéletesen megértem

és ne gondoljátok, hogy az a tanács, hogy fogjon össze valakivel, "értelmes". egyrészt az ember nem támaszkodik egy kvázi idegenre (a nagymama meg nem fog vele menni, ugyan már...), másrészt ez szinte lehetetlen, ha lenne valaki, már megoldotta volna.

tök mindegy, mi a szakmája (bár én is kíváncsi vagyok).
ha nagyon akar menni, akkor valami másfajta munkát kell választani, viszont az is igaz, hogy a másfajta munkához bizony többnyire kell bébiszitter, mert nem nappali 8 órás állások.

vállalkozás? a legtöbb vállalkozáshoz tőke kell...

bpetya75 2014.01.03. 08:52:58

@zöldeketbeszélek:

Nem is kapaszkodtam a hajadba! Épp csak megkócoltam egy kicsit ;-)

@Énbagoly:

Egyik művészetit sem támogatják? Legjobb tudomásom szerint egyet igen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 08:53:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nekem eleg, ha nyugdijig kihuzza meg a beteg... az azert csak osszejon meg!?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 08:53:56

@zöldeketbeszélek: elárulom, horror árakon van. össze sem lehet hasonlítani azzal, mint amikor mi voltunk gyerekek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:04:42

@Babette_: Megnéztem az egyik művház honlapját.

Játékos bábszínház bábkészítéssel gyerekeknek 2000 ft/4 alkalom (8 óra).
Játékos angol nyelvű kézműves foglalkozások kisiskolásoknak (anyagköltséggel együtt) 6000 ft/4 alkalom (4*90 perc).
Balett iskolásoknak 5100 ft/hó (8 alkalom).

Ez tényleg horror ár? Oké, ha egyedülálló az ember és nem egy gyereke van, akkor főhet a feje, de családként én ezt nem tartom borzalmasnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 09:06:44

@Kövérmadár [swe]:

Te mennyi idős vagy? 30 körül, ha jól emlékszem, ugye?

Ha igen, akkor nincs gondod. 2050-ig még elagonizál Nyugat-Európa. De mindenképpen javaslom nyugati állampolgárság beszerzését.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:07:06

@Babette_: Már nem azért, az én anyukám bizony jönne, ha kérném :). De különben meg nem tudhatjuk, próbálkozott-e már a posztoló a probléma megoldásával vagy csak pörög a saját gondolatain.

Énbagoly 2014.01.03. 09:08:42

@zöldeketbeszélek: Más a napközi, ahová én is jártam, meg a gyerekem is, alsóban, és más a kötelező egész napos iskola, 8.-ig. És itt nem arról van szó, hogy délután játszanak, meg megcsinálják a házit, sajnos. Hanem esetleg még órájuk is van délután. Az egyik ismerősöm lánya pl hazaér az egész napos iskolából, és a legtöbb napon, még otthon kellene megcsinálnia a házit, mert arra nem jutott idő. Ja, meg tanulni másnapra. :S

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:09:13

@Babette_: "tök mindegy, mi a szakmája (bár én is kíváncsi vagyok).
ha nagyon akar menni, akkor valami másfajta munkát kell választani, viszont az is igaz, hogy a másfajta munkához bizony többnyire kell bébiszitter, mert nem nappali 8 órás állások."

Na várj, Babette, ha nem tudjuk, mi a szakmája, miért olyan biztos, hogy másfajta munkát kell választania? Mit hasonlítunk össze mivel?

swGuru 2014.01.03. 09:11:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: ami otthon van, nem kapitalimus, hanem rasszizmussal támogatott mutyis urambátyám világ. Angliában eddig egyedül itteni magyaroktól olvastam az újabb bevándorlókat ócsárló megjegyzéseket. Az angolok egy része legfeljebb kicsit fél, mint anno tőlünk, de majd megszokják.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:12:00

@Énbagoly: Ezt olvasd el:

www.delmagyar.hu/szeged_hirek/van_igazi_egesz_napos_iskola_is/2357510/

Este nyolcig (ha jól értettem amit írtál) sehol a világon nincs iskola. És a szegény tanárok mikor regulázzák a saját gyerekeiket :))?

Énbagoly 2014.01.03. 09:12:57

@bpetya75: az már régen volt. Még a gyerekem általánosba járt, amikor bevezettek valami hozzájárulást a művészeti iskolához, 2-3000 forintot félévente. Ez persze nem volt nagy összeg. De már régen volt.
Most már max az a művészeti iskola ingyenes, ami alapítványi formában működik, és tud szerezni elég pénzt, vagy amit kivételesen támogat az önkormányzat valahol. De ezek ritkák.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:14:01

@Kövérmadár [swe]: Ne mondd már, Madár, az lehetetlen, hogy te utáltad az itteni dolgokat! Az kizárt, ilyet soha nem hallottunk tőled :)!

Énbagoly 2014.01.03. 09:14:02

@zöldeketbeszélek: nem nyolcig, hanem nyolcadikig. :) Ott volt a pont a nyolcas után. :)

Ennike (DK) 2014.01.03. 09:14:28

Figyelj Maganyosan Setalo Macska!!!
1. Gyerek nelkul ebben a cipoben ereztem magam a 90-es evek elejen, Brassoban. Mindenki huzott ezerrel el Magyarorszagra, a szerencsesebbek, Kanadaban, Usa-ban, Nemetorszagban, Svajcban, Olaszorszagban, Franciaorszagban kezdtek uj eletet. En vartam, hogy legyen dipolmam, szakmam, aztan szerezzek tapasztalatot, meg gyujtsek penzt. Lett minden a penzen kivul. 13 evet vartam, es nehezsegek nelkul nagyon jol sikerult Dania. Jo lett volna 10 evvel korabban jonni, de akkor nem lett volna meg az, a tapasztalat, tudas, az a diploma, ami szuksegesnek latszott a sikeres elethez.
2. Hugom es sogorom sokat gondolkodtak az eljovetelen, megis ugy dontottek, Mo-on maradnak, ha szegenyebben is, hugom egyik baratja, 5 ev Anglia utan szinten hazakoltozott, o is inkabb szegeny marad, de nem erezte jol magat a multikulti kornyezetben, csaladot csak Mo-on akar.
3. Az a velemenyem, hogy azert mert most mindenki menekul, nem biztos, hogy "mindenkinek" jo a kulfold.
Mindig el akartal menni, volt terved kiprobalni magad mas kulturakban? Vagy csak az uj emigracios hullam szele kapott el?

No vagy, fogalmam sincs mi a szakmad, angol nyelv ismeret es betegapolas szerintem jarhato ut Angliaban, Skandinaviaban kell az adott orszag nyelvismerete minimum jo kozepfokon, szerencse a felvetelhez, a szakmai tapasztalat nagy elony. Kell sok penz,6 havi kaucio, (jobb esetben 3 havi) letetele. Fizetes nelkul magyar tartalekbol elni pl Daniaban...nem ajanlom.

bpetya75 2014.01.03. 09:14:56

@zöldeketbeszélek:

Nagylány néptáncra és fuvolára is jár. Az egyiknél kap kedvezményt, a másodiknál nem. A középső is jár néptáncra, az félévre 10e. De ismerős lánya azért nem jár ugyanide, mert ő már szintén jár zenesuliba, és így havi tízes lenne a néptánc.

Szóval van támogatás a művészeti képzésre is.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 09:15:55

@zöldeketbeszélek:
vegyünk egy anyukát, akinek 3 éves gyereke van, nagy átlagban ez 30 év alatti kort jelent. mondjuk jó szakmája van, diplomás. mennyi fizetést kaphat? 150? 160? legyen 160.
pesti panel, ér mondjuk 10MM-t alsó hangon, tehát lakáshitele kb 50.
panel rezsije átlagban 25.
bkv bérlet 10
óvoda 10
anyuka ebédje 10
összesen eddig 105
maradt 55 (napi kb 1600) otthoni kajára, öltözködésre, mosószerre, szórakozásra, gyerek különórákra, nyaralásra, megtakarításra, vésztartalékra.

még mindig nem sok?;)

bpetya75 2014.01.03. 09:16:13

@Énbagoly:

Nem ingyenesre gondoltam. Havi 2-3e forintot nem tartok horrornak, márpedig az első művészeti képzés ennyibe kerül kb. Legalább is mifelénk.

Ennike (DK) 2014.01.03. 09:16:56

@Ennike: Sok a helyesirasi hiba, elnezest erte:(

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 09:17:01

@zöldeketbeszélek: legyen contest, kinek az anyukája menne. az enyém nem.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 09:17:44

@zöldeketbeszélek: nem várok!

ő mondta, hogy a magyar nyelvhez köti a szakmája. nyilván így van, ő ért hozzá.

Énbagoly 2014.01.03. 09:19:06

@zöldeketbeszélek: az igazi művészeti iskola nem ez. A gyerekem egy héten kétszer járt. Egyszer sima rajzra, egyszer szobrászatra.
És a baráti körének több mint a fele onnan került ki. A tanárait a mai napig szereti. :)
Ott igazi közösség is született, ahol a kölykök egymást is inspirálták. A tanulásban is, másban is. Egyikőjük sem lett elveszett tini. És ez örült nagy dolog. Majd ha lesz tinédzser gyereked, akkor rájössz te is. :)

Énbagoly 2014.01.03. 09:22:54

@bpetya75: bocs, de ez a 2-3000 forint konkrétan 7 éve volt. És minden félévben emelkedett.
De ez az egész nagyon nagy szórást mutathat országon belül.

bpetya75 2014.01.03. 09:23:02

@Babette_:

Enyém sem. Ha élne, akkor sem.

bpetya75 2014.01.03. 09:23:48

@Énbagoly:

Tudom, ezért írtam, hogy nálunk (Kaposvár és környéke) most ennyi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:23:51

@Babette_: Hát örökre az enyém sem, de egy évre rá lehetne beszélni :). Igaz, ő egyedül van.

nigara 2014.01.03. 09:25:20

Nem igazán értem, hogy miért itt vár tanácsot a posztoló.
Mindenkinek más a története, múltja, lehetőségei, vágyai, határai, stb...

De ahogy tableno megfogalmazta: "aki nem érzi jól magát a bőrében, de fél, hogy kint még rosszabb lesz. "
Igen, kint még rosszabb lesz. Ezzel számolni kell, hogy bizony sokáig sok mindent el kell viselni, és még akkor sem biztos, hogy kánaán lesz egyszer.

nyuszigonosz 2014.01.03. 09:26:06

@Ennike: "Az a velemenyem, hogy azert mert most mindenki menekul, nem biztos, hogy "mindenkinek" jo a kulfold.
Mindig el akartal menni, volt terved kiprobalni magad mas kulturakban? Vagy csak az uj emigracios hullam szele kapott el?"

Valahogy én is ezt érzem a posztból, hogy hogy inkább csak az emigrációs hullám szele kapta el a poszt író hölgyet.

Mert tényleg nem mindenkinek jó a kivándorlás.
Az akkor jó, amikor nincs ellenérv, amikor nem keresem és találom mi miatt nem tudok menni, hanem megyek. Felkészülten megyek.
Lehet, eltelik még pár hónap, egy év, és a hölgy elindul.
Mert akkorra viszont elindulni akar.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:27:41

@Énbagoly: Tinikoromban én is művészeti szakot választottam (gimi). De nem éreztem, hogy ez most valami hatalmas pluszt adott volna az életemhez.

Itt van egyébként alapfokú művészeti iskola, amiről vagy nagyon jókat, vagy nagyon rosszakat hall az ember. Amiben mindenki véleménye megegyezik, hogy iszonyú sokat számít, kit kap a gyerek osztályfőnöknek. Van ismerősöm, aki a tanár miatt vette ki onnan a gyerekét.

nigara 2014.01.03. 09:30:40

@nyuszigonosz/D/: na igen, azt látja, hogy mindenki áradozik, hogy milyen jó külföldön (még az is, aki nem mond igazat) - persze, hogy kedve lenne a jó élethez...
De ez azért nem ilyen eccerű. Sztem akarni is kevés - fel kell készülni, és az már egy más kérdés.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:31:05

@Babette_: Ott volt a kommentem végén, hogy családnál. Egyedülálló anyuka más tészta.

Egyébként több helyen sántít a számításod. Eleve ott kezdődik, hogy ilyen fizetéssel, amit leírtál, már lakáshitelt sem kapsz.

A panelek rezsije pedig ennek inkább többszöröse.

Ennike (DK) 2014.01.03. 09:31:46

En eljottem, es jol erzem magam, nem bantam meg, de tudok apologizalo beszedet is tartani az otthonmaradasrol.
Nem kommenteltem akkor,amikor a nyelvrol volt szo, de en is azt vallom, "nyelveben el az ember" Aki magyar nyelvet magas fokon muveli, beszeli irja, az nagy kincs birtokaban van, mert valasztekos, gazdag, sok arnyalattal, igazi csemege a nyelvmuveloknek.
Az orszag is nagyon szep, Budapest meg kulonosen.
A videki emberek kedvesek, segitokeszek,es izesen beszelnek.
Nagyon valtozatos a gasztronomia is, stb, stb.

Tudnam sorolni sokaig, de tegnap nappalos es ejszakas voltam tehat 2 muszak utan vagyok es nagyon faradt, muszaj aludni mennem.

Minden jo Magyarorszagon, de elvettek a jovobe vetett remenyt, es elhetetlenne tettek, ez a baj...

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 09:35:39

@zöldeketbeszélek:
a posztolóra koncentráltam.

kap, ha pl felajánl egy másik ingatlant IS jelzálogra (mondjuk a szülőkét)

a többi sem stimmel, mert ez EGY PÉLDA. érted:)
többek között a tévét meg internetet sem számoltam bele.:P

LyukasBogrács 2014.01.03. 09:35:52

” te fizeted a rezsit, mégse lesz a lakásodban fűtés, mert már többen lesznek a házban azok, akik nem tudják megfizetni.”

De hat epp most csokken a rezsi!

Airnold · http://volvosagok.blog.hu/ 2014.01.03. 09:35:55

"Pártunkéskormányunk év elején verte szét az OKJ-képzést"

Erről lemaradtam, valaki linkeljen nekem egy összefoglalót, köszi!

nyuszigonosz 2014.01.03. 09:38:17

@nigara: Ez az, hogy sok a "sikertörténet", amikor nem is sikerröl van szó. Csak szépített valóságról.
És aztán sokan, szintén sikeresek szeretnének lenni.
Olyan egyszerre.

Nos, felkészülés kell szerintem, elhatározás is és egy ideig sok mindenröl lemondás is. Bár aki felkészült, az tudja mire készült.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:44:59

@Babette_: Bocs a kurta válaszért, közben felébredt a három éves lányom :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:49:22

@bpetya75: Háromgyerekes ismerősömnél a nagy úszásra és néptáncra jár, a középső úszásra. A kicsi még nagyon kicsi. A szülők nem gazdagok, de ezt még gond nélkül fizetik, bár nem tudom, mennyire drágák ezek foglalkozások náluk (budai kerület).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:53:26

@Babette_: Ha a posztolóra koncentráltál, akkor pláne nem stimmel.

"Kareszhoz nagyon hasonlóan én is tisztes polgári jólétben élek. ... Nő vagyok, és egyedül nevelem a három éves gyerekem. Diplomám nincs, de szerencsére jó a szakmám, ...
... Hitelem szerencsére nincs, de megtakarításom se, legalább egy lakásom van..."

Tehát eleve nincs lakáshitele, ami bizony nagy könnyebbség.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:56:01

@nigara: Én értem, miért ide posztolt. Azért, amiért én is ezt a blogot olvasom és kommentelek.

Ennike (DK) 2014.01.03. 09:57:38

@zöldeketbeszélek: koszi:) ismered ez milyen, mar gondolkodni sem tudsz, esel ossze, zombi vagy, de nem akarok aludni ha nappal van, de megis, egesz ejszaka fenn voltam...muszaj

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 09:59:35

@Airnold: "Azok ugyanis, akik idén ősszel nem kezdenek el egy képzést, 2013-tól már csak kedvezőtlenebb feltételek mellett szerezhetnek OKJ-s szakképesítést. 2013 januárjától ugyanis egyrészt kevesebb, mint feleannyi OKJ-s szakképesítés marad, a korábbi 1300-ról mintegy 600-ra csökken a képzések száma.

Másrészt növekszik a kötelező minimum óraszám: amelyik tanfolyam most 6-8 hónap alatt teljesíthető, az a jövőben másfél-két évig is eltarthat. A magasabb óraszámok miatt ráadásul az árak is emelkednek: a jelenlegi átlagosan 100-200 ezer forintos tanfolyami díjak akár a duplájukra is emelkedhetnek. "

hir6.hu/cikk/68651/atalakul_a_kepzes_iden_meg_erdemes_tanulni

sulihalo.hu/ajanlo/aktualis/6047-atalakul-az-okj-kepzes-rendszere

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 10:01:38

@Ennike: Na gyerünk, húzd be a függönyt vagy húzd le a rolót és relaxálj - akkor persze nehéz lesz, ha a netről nem szakadsz le ;)!

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:06:31

@zöldeketbeszélek: te ma reggel velem ébredtél, vagy mások nem beszélgetnek veled, szakadjál már le rólam:DDDDDDDD?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:08:04

@LyukasBogrács:
sose értettem, miért jó egy drága panelban lakni, mint egy kis városszéli kisházban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 10:09:55

@Babette_: Hát igen, téli szünet van, elkanászodott a kiscsaj :)!

Len.Mag 2014.01.03. 10:12:31

Kemény írás. Süt a szavaidból a félelem. Ismerem ezt az érzést, csak az a baj, hogy ebből nem lehet semmit kihozni, maximum kifogásokat.
Miért várnánk el, hogy az angolok vagy a németek tárt karokkal fogadjanak bennünket, ha egyszer nem ez a valóság? Az, hogy szerintük "büdös bevándorló" vagy, hogyan befolyásolná a mindennapjaidat? Magyarországon nem érnek attrocitások, még ha teljesen más indokkal is?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:23:30

@Len.Mag: még nem retteg eléggé.
aki eléggé retteg, az nem agyal.

tableno 2014.01.03. 10:24:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Amerikában meg Hong Kongban/Szingapúrban van liberális kapitalizmus. Kelet-Európában (a volt Szovjetunióban, a Balkánon és egyre inkább Magyarországon is) feudál-oligarcha kapitalizmus van. A hasonlóság, hogy egyikben sincs igazi szociális háló. A különbség, hogy míg az egyikben van lehetőség a társadalmi mobilitásra, a másikban nincs.

tableno 2014.01.03. 10:27:54

@Len.Mag: Jelentkezzen már valaki a külföldről kommentelők között, akit akár egyszer is "lebüdösbevándorlóztak"! Mármint a fogadó országbeliek, nem az itt néha megjelenő hazafias népfrontharcosok...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 10:31:54

@tableno:

Nem, mindegyik liberális kapitalizmus, csak különböző fejlődési fokon, ez téveszt meg sokakat.

A kelet-európai verzió egyszerűen a XIX: századi nyugatinak felel meg, ennyi az egész.

MIndenesetre a kelet-európai kapitalizmus közelebb áll a kapitalizmushoz, mint a mai nyugat-európai balos verzió.

Mark Hope 2014.01.03. 10:32:04

@Babette_:
A panel sokkal kényelmesebb, ezenkívül egy városszéli kis ház fenntartása nem sokkal olcsóbb, viszont több a munka.
Ahhoz, hogy valaki olcsóbban jöjjön ki, erőfeszítés kell.Kis háznál kazán veteményes stb, ezt sok ember nem vállalja be.

tableno 2014.01.03. 10:37:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nincs igazad. A kulcsszó a verseny, ami a kapitalizmus sine qua non feltétele. Egy állammonopol-közbeszerzés-koncesszióleosztós gazdaságban hol a verseny? Egyébként ugyanez a különbség a XIX-dik században is megvolt a "nyugati" és a "keleti" típusú kapitalizmus között. Akkor is teljesen másként működött pl Anglia és Oroszország.

Shebelle 2014.01.03. 10:37:55

Szerintem is jogosan érzi a posztoló, hogy csapdába került. Ismerős a szitu, és megértem. Mint ahogy azt is, hogy a félelem mennyire bénító tud lenni. Kár, hogy nem irta meg mi a szakmája, azt viszont irta, hogy nincs diplomája, de a magyar nyelvhez köti a szakmája: talán újságíró? sajnos igy csak találgatni tudunk, de tanácsot, ötleteket már nem. remélem jelentkezik és tisztázódik ez a kérdés. Ha mégis úgy dönt, hogy elindulna, én is azt tenném,amit már itt ajánlottak, keresnék valakit aki segítene,aki hasonló cipőben jár,s nem mer egyedül elindulni: lehet az fiatal munkanélküli pályakezdő lány stb.,vigyázna a gyerekre s cserébe eltartaná vagy fizetné a nyelvsulit pl.....stb.,ez még minimálbérből megoldható,bár nagyon szükösen.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 10:40:00

@AcélMaci: ezt olyanok mondják, akik még nem laktak kis házban:)
veteményes nem kötelező
a fűtéshez a fát házhoz hozzák, és olcsóbb, mint a központi meg a gáz
akkor fűt, amikor akar, nem amikor mindenki befizette a fűtésköltséget
a gyerekkel nem kell játszóterezni, ott az udvar
sorolhatnám, de ez nem az a blog.

de sokaknak meg sem fordul a fejében, hogy a városi lakást eladva kis házat is vehetnek, pénzük is maradna, főleg ha pl munkanélküliek, és hajlandók messzebb is költözni, mint a város széle

Len.Mag 2014.01.03. 10:43:54

@tableno: Ez a posztoló egyik félelme, tehát szerintem voltaképpen lényegtelen, hogy reális-e, mert az ő számára az. Én inkább arra gondoltam, hogy legyőzhető-e.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 10:48:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Pontosan annyi :)

Az meglesz, amint lehet, rajtam nem mulik.

@zöldeketbeszélek:
Erdekes, biztos nem tartottam fontosnak ;)

@tableno:
Engem... ketszer is raadasul!
Egyszer, amikor kartyazas kozben ketten magyarok tonkrevertuk a sved-finn szekciot. :)

Maskor pedig, mikor mondtuk, hogy nem szeretjuk a tengeri herkentyuket, szolt meg egy nyugdijas bacsi egy ceges bulin. Igaz, ekkor a ceg tulaja jol lecseszte a bacsit :)

Itt sem fenekig husgolyo az elet am! ;)

puhacica 2014.01.03. 10:49:03

@Babette_: az nagyon nagy elony, ha a panelbol 20 perc alatt bent vagy meloban, nem kell a reggeli-esti csucsban 1-2 orat rohadni a dugoban, hogy kierj a varosszeli kishazba. ez persze csak akkor all, ha van munkad es az pl. Bp-hez kot.

La Pantera 2014.01.03. 10:55:58

Itt Németországban gyakran keresnek call-centerbe magyarul beszélőket, persze nem tudom, mennyit fizetnek. Az oviért fizetni kell, de aki egyedülálló, kevés jövedelme van, annak kevesebbet. A posztoló helyében angol nyelvterületre mennék, mert hiába tudnak errefelé sokan angolul, azért óvónénivel, gyerekorvossal, hivatalokban, lakásbérlés, stb. nem árt a helyi nyelven beszélni.
Egyébként minden jóléti állam tele van bevándorlóval, nem fog olyat találni Európában, ahol tárt karokkal fogadják, de ha rendesen dolgozik, akkor a helyiek nem törődnek vele, hogy honnan jött. Mi két kisgyerekkel élünk itt, de még soha nem ért hátrányos megkülönböztetés amiatt, hogy nem vagyunk németek.

tanato 2014.01.03. 10:56:40

@tableno: Nem azt itthon csinálták az erdélyi bevándorlókkal anno a 90-es években:lebüdösrománozták őket.

tanato 2014.01.03. 10:58:47

@tableno: SZABAD verseny,ami itt nincs.Urambátyám van mint 300 éve Miksztáh Móricz stb.

tableno 2014.01.03. 10:59:15

@Kövérmadár [swe]: Emmá kemény! :) Engem 8 év alatt még egyszer sem. Még viccből sem, egyszerűen eszükbe sem jutott az ilyesmi.

skye8 2014.01.03. 10:59:50

poszter ha mar elore megbantad a koltozest, akkor nem erdemes elmenni, kulfoldon ez az erzes csak fokozodni fog.

Mark Hope 2014.01.03. 11:01:36

@Ennike:
Néhány év és a multikulti is jobb lesz a "hanyatló nyugaton", mint az itteni tengődés.Arra leszek kíváncsi hogy a Párt kikkel pótolja majd kivándorolt honfitársainkat, mert néhány év és eljutunk oda, hogy valami lépni kell.A magyarok tudják mi van itt, többségük nem fog visszajönni, a nálunk szegényebbek nem ezt az országot választják, az irokézek sem arról híresek, hogy tapossák egymást a munkáért, nem tudom ki fog itt dolgozni.
Len.Mag:
Itthon még cifrább atrocitások is előfordulnak.

Din Serpahis 2014.01.03. 11:02:03

@tableno: Na ne már, hogy nincs szociális háló. Magyarország fő tragédiája pont az, hogy van. Nincs hely a világon ahol jobb nyuggernek, trógernek, láblógatónak lenni mint itt.

Az állam kitapos mindent az aktívakból és eltartja az élősködőket, akik hálából beszavazzák pártunkat és kormányunkat a hatalomba.

LyukasBogrács 2014.01.03. 11:02:04

"És ha „tisztes polgári jólétben" élsz, se lesz pénzed saját házra, független fűtési rendszerrel, Bécsbe járni bevásárolni és magánkórházban ellátást megfizetni."

Nekem nincs saját házam, nem járok Bécsbe (Wien) vásárolni, magánkórházat is csak tévében láttam eddig Brinkmann doktorral.
Nem is érzem át a szenvedésedet.

"vadul lottózom, már egy pár tízmillió is elég volna a kinti újrakezdéshez"

Szerintem neked elsősorban nem pénzre van szükséged. Fejben kéne rendbe tenni a dolgokat. (Megsúgom: az sem lesz könnyű)

Anna Dobos 2014.01.03. 11:02:04

Kanada? Fogjunk össze. Nekem 2 gyerekem van.

Mark Hope 2014.01.03. 11:02:04

@Babette_:
Pont arra céloztam, hogy olcsóbb, csak több a munka, pl.: a fát be is kell hordani fedett helyre begyújtani satöbbi.Fűteni akkor fűt amikor fázik, ez főleg fürdés előtt válik sürgőssé. :D Vetemény nem kötelező, de jó ha van.
Ezek szerint most felvilágosítottál, hogy a malacnak farka van, a tojást meg tyúk tojja. :P
ezt olyanok mondják, akik még nem laktak kis házban:)
Ezen nagyot nevettem. :)
Ne érts félre, nem gúnyból írtam.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 11:02:04

@La Pantera: baromsag.Nemetorszagba pont tart karokkal fogadjak a bevandorlokat, Eu-n kivulrol is..

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 11:05:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
a kettonek semmi koze egymashoz.
ha 55evesen elveszek egy francia not, es allampolgarsagot kapok, de nyugdijat pl nem.
De ha mondjuk 20 evet ledolgozok ugyanott, es nem leszek allampolgar, de nyugdijat kapok, es ennyi ido utan nem fognak hazakuldeni.
tehat szerintem le kell huzni 10+ evet valahol.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 11:06:39

@swGuru: ne farassz a baromsagoddal.
mondj egy olyan orszagot europaban ahol nincs rasszizmus.
idiota.

tableno 2014.01.03. 11:08:05

@tanato: szerintem a helyzet még ahhoz képest is romlik. Mikszáth és Móricz idejében még nem mérgezte meg az agyakat 40 év kommunizmus, tehát az emberek azért még valamennyire értették a kapitalizmus lényegét, voltak jól működő magánvállalkozások, világszínvonalú magyar cégek. Ma gyakorlatilag a többség egy új Kádár-rendszert akar, amiből egy állammonopol-kapitalizmus kezd kialakulni.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.03. 11:15:59

udv mindenkinek,
kicsit elkeseredett/elkeserito poszt volt, de remelem sikerul vmi megoldast talalnia a szerzonek. szerintem inkabb utkeresesrol/megoldas keresesrol szolt, mint egyertelmuen a kivandorlasrol. Nyilvan, a koltozes egy modja a dolognak, meg a videk se hangzik rosszul, de ezt mar nem nekem kell eldontenem.

Viszont. A poszterinanak kuldenek par linket, online tanulas es hasonlok temakorben. Erdemes lehet uj dolgokat megtanulni, es utana megprobalni penzze tenni ezt a tudast online, nemzetkozi kozegben:
(a linkek nagy resze ingyenes vagy ingyenes reszt is kinal, esetleg elso idoszak ingyenes)
novoed.com/
generalassemb.ly/
www.coursera.org/
online.stanford.edu/
www.codecademy.com/

es ahol mar magyar +1 nyelvvel is lehet garazdalkodni (pl forditoi melok)
www.elance.com/
www.odesk.com/
www.freelancer.com/

off: ja, csak csendben es halkan, de azert hadd buzditsam az esetlegesen pici gyerekkel otthon ulo anyukakat, vagy akiknek epp nincs munkajuk, hogy kezdjenek el kodolni. ha csak napi 1-2 orat is, de rengeteget ad vissza, remek erzes az elso 2 het utan.

tableno 2014.01.03. 11:22:32

@Din Serpahis: ez most még így van, de már nem sokáig. A szociális hálót már most építik lefelé, és ez a folyamat csak gyorsulni fog.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 11:24:48

@La Pantera: tényleg? linket kérek szépen, ha lehet:)

Len.Mag 2014.01.03. 11:25:58

@tanato: Hehhe, ez is milyen szép: ugyebár az ember - vagy jelen esetben a nemzet, már ha lehet ilyen általánosító gyűjtőfogalommal élni - általában magából indul ki.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 11:28:29

@AcélMaci: játszóterezés helyett lehet berakni a fát.
nem kell ám belehalni a ház körüli, de tényleg. én is megcsinálom, pedig nem vagyok se mai csirke, se túl jó állapotú.
a begyújtás meg kb öt perc. cserépkályhába is.

vetemény meg nem kötelező, plusz opció, de ne tegyük már a hátrányok közé, hello.

macikám, akkor viszont nem értelek. ha házban laksz, nagyon jól tudod, mik az előnyei egy panelhoz képest.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 11:29:29

@Sexual Harassment Panda: szia panda, türelmetlenül várjuk a képeidet (nodepláne posztodat), mi lesz már vele???

2014.01.03. 11:34:42

@tableno: "Jelentkezzen már valaki a külföldről kommentelők között, akit akár egyszer is "lebüdösbevándorlóztak"!"
Jo regen volt ugyan, a franciak ramcsaptak a telefont, hogy algeriai (vagy eszak-afrikai, mar nem emlekszem) vendegeket nem fogadnak.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 11:36:58

@Babette_: szia!
Minek irjak posztot?
Aki 1-et olvasott itt, az olvasta mindet!
"Otthon minden szar, kint meg milyen jo".kb ennyi.
kepeket meg bem tudom hogyan kell feltenni.

La Pantera 2014.01.03. 11:37:41

@Sexual Harassment Panda: a tárt karokban nem vagyok biztos, elviselik őket, mert kellenek. Egyébként is, a bevándorlókból mennyi "hasznos" és mennyi a slepp és mennyi pénz megy el stb. a lakásépítésre, iskolázásra, nyelvtanfolyamra, átképzésre, stb? Pl. csak Münchenben hetente 800 menekült jelentkezik, az egy évben majdnem 300 ezer ember, akinek laknia is kell valahol,ehhez jönnek még az EU-bevándorlók. Az "igazi" németek nem rajonganak ezért a jövés-menésért csak nem mernek semmit se mondani, mert rögtön lenácizzák őket.

La Pantera 2014.01.03. 11:40:06

@Babette_: http://www.stepstone.de/5/ergebnisliste.html?stf=freeText&ns=1&qs=[{%22type%22%3A%22jd%22%2C%22description%22%3A%22ungarisch%22%2C%22id%22%3A-99229}%2C{%22type%22%3A%22geocity%22%2C%22description%22%3A%22Deutschland%22%2C%22id%22%3A-92782}]&selectString=&widgetID=0&cityID=0&longitude=0&latitude=0&basicRadius=0&selectStringWhat=&whereRadius=0&ke=ungarisch&ws=Deutschland

több is szokott lenni, de most az álláspiacon is karácsony-szilveszter van

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2014.01.03. 11:43:44

Végtére is valakiknek otthon is kell maradniuk...

tableno 2014.01.03. 11:44:29

@charlieharper (Cape Town, SA): akkor ha jól számolom, ez EGY alkalom volt - 20 év alatt?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 11:44:32

"Amíg például nem jön el az az idő, hogy bár te fizeted a rezsit, mégse lesz a lakásodban fűtés, mert már többen lesznek a házban azok, akik nem tudják megfizetni."

Ez milyen modell? A távfűtésről egyénileg le tudnak vágni, a többi meg eleve egyedileg működik. Valami társasáházi közös kazán?

"Vállalkozzak? Ha lenne valami szuper ötletem, kirívó tehetségem, megtenném, tippeket várok. :)"

Ez az, amit mindenki csak magának tud. Nekem vannak, voltak jó ötleteim és hozzájuk mérten elég tehetségem is, mégis nagyon sok munka és zsákutca volt, mire találtam valamit, ami jól működik és hozza a pénzt.

"Angliában most már kezdik nagyon utálni a kelet-európai bevándorlókat"

Szerintem az egy szűk szűkagyú réteg, a dolgozni akaró embert szerintem a többség sehol nem fogadja ellenségesen.

Kicsit túlparázod ezt a dolgot szerintem.

2014.01.03. 11:47:15

@tableno: igen. Es nem a magyar miatt lettem diszkriminalva, hanem Algeria miatt. Tehetek en rola, hogy az algeriai franciat beszelem???

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 11:47:18

@szszandra: kódolni? Az mit jelent nálad, programozást?

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 11:50:56

@La Pantera: varj egy kortyot!
Kit nevezunk bevandorlonak?
Akik nekivagnak a semmire a nagyvilagnak, es mondjuk elmennek nemetorszagba, es aztmondjak, nos itt vagyunk, nyelvet nem beszelunk, semmihez nem ertunk, de itt vagyunk.
nos, oket valoban nem varjak tart karokkal.
de aki ert valamihez, esetleg mar meglevo allast tolt be, beilleszkedik, es ugysnolyan eletet el mint az atlag, nos, o sem lesz kedvenc, de senkit sem zavar.

Facer 2014.01.03. 11:55:27

Szerintem a sok félelem és aggodàs, kilàtàstalansàg érzése föleg fejben döl el, mint nagyon sokminden. Ha tul tud lépni a poszt iroja a sajàt negativ szemléletén, a sajàt gàtlàsait levetközi, "kicsit" kezdene hinni magàban és a KONKRET CELT feltudnà àllitani, biztosan könnyebb lenne. Több önbizalom, több önismeret kellene. Szakma és szakma nélkûl is meg lehet indulni, nyelvtudàssal vagy akàr anélkül, egy gyerekekkel, vagy anélkül- attol függ ki mit szeretne!, kinek mi a fontos!
A sok kifogàs és "mit miért nem tudok megcsinàlni" halmozàsa még soha nem vezetett sikerre!
Fel a fejjel!
Célokat és azok sorrendiségét meghatàrozni!
Célokhoz tervet kidolgozni, aztàn "huzzunk bele" :)

Sok sikert!

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.03. 11:55:36

Nagyon kétségbeesett poszt. Nincs pénz, nem elég pénz. A megoldás egyszerű de nehéz : szereznie kell egy pénzes pasit és minden gondja megoldva. Reméljük sikerül neki.

A Nyusszkó 2014.01.03. 11:55:47

Kedves Posztoló! Saját magadnak állítasz csapdát, és nagyon szépen meg is magyarázod saját magadnak, hogy mit miért nem mersz belevágni. Megértem, hogy egy kisgyerekkel sokkal nehezebb, de a "nem megyek ide meg oda mert kinéznek mert kelet-európai vagyok" nem mentség, csak ürügy. Ami meg a gyerek világnézetet illeti, sokkal nyitottabb lesz ha külföldön nő fel mindenféle nemzetiségű, vallású gyerekkel, mint otthon, ahol bűn másnak lenni, másban hinni, és a nő csak szülni jó, a melegek meg az ördögtől valók...Minden jót, és kitartást az új évhez!

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.03. 11:57:39

Kedves Magányos Macsek.

Mi a szakmád? Mit csinálsz?
OKJ-val kint semmit sem érsz: csak gondold el, ha odamegy a cégedhez egy román a román okj-val, aminek esetleg hasonló neve van, mint egy magyar okjnak, ellenőrizd le biztonságosan, hogy mit is tanult, s mi a követelmény.
Na ugye, külföldön külföldi okj a nyerő.
A nyelv a fontos. Felvennél e egy bolgár takarítót, akinek még azt sem tudod elmagyarázni, hol a vödör, s hol mosson fel?

A gyerek, pláne a ilyen kicsi, magányos külföldre költözésnél már bocsánat, de nagy szívás.
Van egy itteni kollégám, szintén 3 éves gyerekkel, az ovi kb 3-400 font/hó (nem rémlik pontosan), ja, és természetesen nem reggeltől estig van bent.
Ruhák, pelenka (esetleg), kaja, beteg lesz, stb.
Egyedül egy gyerekkel, szakma (diploma nélkül, ezen a többiek átsiklottak) nélkül nagyon nehéz. Nem is beszélve arról, hogy nem biztos, hogy legálisan költözhetnél egy szobába egy gyerekkel, egy lakást bérelni pedig nem piskóta árban+ még esetleg kikötés is van néha lakáshirdetéseknél, hogy se gyerek, se kutya...
Ha tényleg ki akarsz menni, akkor kell még valaki. Ez lehet barátnő/barát/hapsi, valaki akiben megbízol és dolgozni is tud.

A betegápolás sokszor jól hangzik, de ha nem tudsz rendesen angolul, hogy értenéd meg egy motyogó/fogatlan öregasszony helyi szlengjét?

Az, hogy utálják a kelet-eusokat, az baromság. Kb 80-100 angollal dolgoztam/dolgozom együtt, egyik hőbörgött egy kicsit, de az amúgy is egy ideggyenge gyerek volt. Fiatalokkal is dolgoztam együtt, s egyik se mondta, hogy elveszem a melót előlük.

A földbeállástól ne félj, kb huszonéves lehetsz, 60-70 leszel, amikor bedöglik a világ, az meg már legyen a gyerek gondja.
Orvost itt akkor fogsz látni, amikor megnézel egy kórházas sorozatot. :)

Lényeg ami lényeg, egyedül gyerekkel én nem próbálnám meg, mert nincs hol hagyni, ha dolgozol.
Kell melléd valaki. Nincs kint egy barát/régi osztálytárs/névrokon, stb, akinél "elcsövezhetnél", amíg beindul az üzlet? Nincs egy barátnőd, akit kirángathatsz külföldre?

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 11:58:33

Most hogy elolvastam a posztot, hat, az a sok baromsag ahogy leirja az armageddont, hogy semmire se lesz penz, se nyugdij, se orvosi ellatas, se semmi, es omajgadmindenkimenekuljon , hatalmas baromsag.a posztolonak eloszor orvoshoz kellene mennie.

Latcho Rom 2014.01.03. 12:01:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Orbanek keverik nem a guru, s teljesen igaza van. Mutyibatyam van, némi putyinizmussal s rasszizmussal megfejelve.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 12:02:26

@shakti_rom: es hol nincs rasszizmus?peldat kerek!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 12:09:03

@Sexual Harassment Panda: ja ez olyan, mint anyám, aki a rendszerváltás óta nyomja a "zsíros kenyéren fogunk élni" dumát, de valahogy soha a közelébe nem kerültünk. Pedig istenbizony a zsíroskenyér hagymával az egyik kedvencem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 12:09:34

@szszandra: mégis hogyan/miért? Szerintem is hasznos csak szerintem az emberek nagyon kis részének van hozzá affinitása, a többinek felesleges.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 12:12:05

@Zka: hat amikor leirta hogy nem lesz hus, akkor hangosan rohogtem.
meg hogy rettenetes rasszizmus van.perszepersze...
klfoldon meg kolbaszbol a kerites.aha.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 12:13:03

@Zka: ja es csakis lilahagyma, esetleg ujhagyma.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.03. 12:14:46

@Sexual Harassment Panda:
Hát igen, szegény kislány kicsit túloz a dolgokkal, de azért ne nyilvánítsuk rögtön bolondnak, mert csak elvesszük a kedvét.

Arra kell megtanítani, hogy az összeomlás miatt csak akkor kell aggódni, ha törődik az emberiség sorsával. Régen én is aggódtam miatta, de most már egy cseppet sem érdekel, mire összedől a világ, én már úgyis el leszek földelve :)

Egyébként szívesen segítenék neki (fiatal, szingli csaj, és gyerek is van már :)) ), de én is szobában lakom. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 12:16:12

@Sexual Harassment Panda: én vörössel is szeretem. Csak puha fehérkenyér legyen, az a lelke. Kár, hogy rohadt egészségtelen a sok szénhidrát :D
Rasszizmus az meg van, sajnos, nem is kevés.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 12:19:38

@Zka: hol nincs rasszizmus??
senki sem vakaszol, erdekes..
Anglia?haha
Franciaorszag?muhaha
Nemetorszag?bruhaha!!
Annyirat toleransak hogy rettegnek a bolgar/roman romaktol!
Most majd meg lehet mutatni hogyan kell integralni oket!
Sok sikert!

Latcho Rom 2014.01.03. 12:19:41

@Sexual Harassment Panda: Van eleg szmetyi otthon, ne mutogass kifele mint partunk es kormanyunk.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 12:21:26

@shakti_rom: nem, persze hogy nem.de nem kell eltulozni a dolgokat, es ugy tenni mintha otthon mibden xar, kint minden jo lenne.

Latcho Rom 2014.01.03. 12:26:06

Huhhh, Tota eldonta az agyat rendesen - joggal, Ader undor volt ejfelkor is.

hvg.hu/w/20140103_Viszontkoszonto

tableno 2014.01.03. 12:28:03

@Sexual Harassment Panda: Nem is erről van itt szó. Hanem arról, hogy egy magyar bevándorló az itteniek tanúsága szerint nemigen szembesül a nyugat-európai rasszizmussal. Tehát a kivándorlás mérlegelésénél ez nem kell, hogy szempont legyen.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.03. 12:28:24

@Zka: ommm... hat ebben nem ertunk egyet. Ez kb olyan, mint hogy a matek is hulyeseg es nehez. Holott nem. Nem azt mondtam, hogy mindenkinek vilagot kell valtani vele, de az alapok eleg konnyen elsajatithatoak. Voltam egy 10 hetes kurzuson, ahol a resztvevok tobb mint fele grafikus/designer/muveszember volt, elegge racafolt arra, hogy egyeseknek "nincs affinitasa" hozza. Olyan oldalakkal, mint a codecademy is, jatekosan es konnyeden tanul az ember. Egyik legjobb baratnomet is ravettem, hogy kezdje el, pedig anno a matekkal is hadilabon allt.
Olyan nincs, hogy valamit felesleges tanulni. Amit megtanulsz, attol tobb leszel. Ha meg nehezen is megy, akkor is igy van.
Es a miertre az a valasz, hogy egy olyan kezseget ad, amit konnyen es olcson fejleszthetsz, es a van egy kis erzeked hozza, meg akar kamatoztathatod is. (Nem feltetlenul full-time programozoi allasra gondolok. De a logikai es technikai fejlettseg sok mas szakmaban is jol jon.)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 12:28:38

@Sexual Harassment Panda: mindenhol van rasszizmus, de a mértéke és a nyíltsága az azért nem mindegy. Itthon majdnem mindenki nyíltan utálja a romákat, sokan a zsidókat is, bár annak a jelenségnek külön neve van.
Én Szegeden élek, ahol 0-1% a roma népesség aránya (tehát cigány, már ha érted, mi a különbség még kevesebb van). Ennek ellenére tele van szorgos cigányozókkal a város. Pedig pár foltot kivéve az egész város tökfehér, barna bőrt csak google képkeresőn találhatsz. A magyar ember szeret gyűlölködni, nagyon szánalmas és tiszta röhej.

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.03. 12:31:08

ja, meg annyi, hogy csomo dolog, ami pl programozashoz kell, csajoknak megvan. pl. a kis reszletekre valo odafigyeles, a szepsegre (es itt most szep kodra ertem) valo torekves igenye, a megoldas keresesre valo hajlam stb.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 12:33:53

@tableno: ebben igazad van.
de rasszizmus mindenhol van.
majd meglatjuk a nemetek, angolok, stb higyan fogjak kezelni azokat a tomegeket akik nem is akarnak beilleszkedni, es kozelrol fogjak megtapasztalni az egyutteles oromeit!
Be vanbak xarva rendesen.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 12:34:17

@szszandra: én is csak arra tudok támaszkodni, amit főiskolai éveim alatt tapasztaltam. Márpedig az egy informatikai képzés volt, jártam pár osztálytársamhoz programozást tanítani és teljesen sötétek voltak hozzá. Pedig őket nem az utcáról rángattam oda, hanem maguk gondolták, hogy ez őket érdekli.
De egyébként tök hasznos meg minden, nem mondhatok mást, én is abból élek :) csak szerintem a legtöbben nem tudnának benne soha előrelépni vagy élvezni a kóder tevékenységet.

négyzet 2014.01.03. 12:41:51

Egy önsorsrontó paranoiás álmodozó.

És ez még én mondom, aki amúgy eléggé cidrizik, hogy mi lesz ebből a magyar helyzetből, ami most van.

Mégis azt gondolom, hogy a rágódás és önmarcangolás csak a saját életünk szarrá cseszésére jó, főleg, amikor amúgy még igencsak volna minek örülni, élvezni amit csinálsz, szeretni a gyereked, élvezni az életed. Tenni kell, csinálni kell, mellesleg az emberek folyton felülbecslik, mit lehet néhány hónap alatt elérni, és alábecslik, hogy mit néhány év alatt. Észre se veszed, de a kesergéssel eltöltött egy év alatt már lehet, hogy megtanultál volna egy másik nyelvet, szakmát, amúgy nem csak a papír számít. Az én másik felem papír nélkül lett fél évvel ezelőtt az általad magasztalt informatikus - ingyen nézte az oktatóvideókat az amcsi egyetemek óráiról.

Gondolj bele, hogy ha most mondjuk 30 éves vagy, akkor még csak 33 vagy 35 éves leszel, mire megtanulod a programozást. Nem lehetetlen, ha igazán akarod. Vagy az ápolói szakmát, az is keresett külföldön, vagy mást, ami tetszik. Biztos van, ami pénzbe kerül, de azért biztos nem megoldás nélküli a világ.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 12:58:09

@shakti_rom:

Tóta - mint mindig - most is annyira szánalmas és demagóg, hogy hozzá képest Áder szimplán csak unalmas közhelyei felüdülésnek hatnak.

tableno 2014.01.03. 12:59:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: és azzal, hogy szabad verseny nélkül nincsen liberális kapitalizmus?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 13:02:47

@tableno:

Igazi szabad verseny ma már sehol sincs. Korlátozottan meg van mindenhol, kivéve egyes államokat, de azokat eleve nem soroltuk be a kérdéses kategóriába.

Mo-n nincs szabad verseny? Vagy Oroszországban? Vagy a Balkánon? Vagy a legliberálisabb Kínában?

Latcho Rom 2014.01.03. 13:04:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Miert is nem koltozol haza ha szereted a rezsimet, kerdeznem.

Tota biza demagog, de cafold akar egyetlen mondatat is kedves bulgar baratom, ervekkel, ne legyintgess..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 13:10:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: a magyar verseny nagyon nem szabad. Minden fasz EUs ajánlást bevezetnek a hülye kormányaink kötelezőre, plusz hozzátesznek még egy pár lapáttal, tele vagyunk központi árszabályozott termékekkel és szolgáltatásokkal, ahol ez nincs ott meg mutyi és korrupció hegyek. Finoman szólva nem ideális.

M. Péter 2014.01.03. 13:12:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Magyarország jelenlegi helyzete inkább “crony capitalism”-ként jellemezhető.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 13:15:01

@shakti_rom:

Nem vagyok híve a jelenlegi kormánynak. Ami nem jelenti azt, hogy a demagóg kormányellenes kritikának automatikusan a híve vagyok.

Tóta nem ér annyit, hogy időt szenteljek rá. Demagóg majom, aki gyakorlatilag direkt szélsőséges álláspontok felvételével szerez magának olcsó népszerűséget. Szar publicista, én nem is olvasom évek óta, csak ha - mint most - véletlenül belefutok. Korábban párszor még kommenteltem is nála, mára ezzel felhagytam, mert nem éri el a szükséges színvonalat. Kb. mint Bartus, csak Tóta nem elmebeteg, hanem pénzért csinálja.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 13:15:53

@Zka:

Ez van egész Európában. Oroszországban pl. sokkal kevesebb az ilyesmi. Nem beszélve Kínáról.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.03. 13:17:01

Talán ezt a számot ismered:
www.youtube.com/watch?v=LNBjMRvOB5M

Nyugaton sincs kolbászból a kerítés, de egy dolog igaz:
Ha dolgozol rendesen, megfizetnek rendesen, és békén hagynak.

tableno 2014.01.03. 13:19:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: jaj, birca, azért ennél okosabbnak hittelek.

Magyarországon - milyen szabad verseny? Trafikmutyi, rezsicsöki, nyugdíjállamosítás, takarékpénztárak, földmutyi, Kishantos, Közgép, soroljam?

Oroszországban - a Hodorovszkij/Jukosz név mond valamit?

A Balkánt te ismered jobban...

Kína szerinted liberális? Ahol igen (a gazdaság bizonyos szektoraiban, de nem mindenhol), ott szabad verseny van.

Hong Kong, Szingapúr meg nagyon is liberális (gazdaságilag), USA egy kicsit kevésbé, de azért még eléggé, Latin-Amerikában is vannak liberális kapitalista országok (általában elég sikeresek is).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 13:23:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: kurvára nem ez van egész európában.
Korrupció nyugaton szinte semmi, államosítás helyett még a skandináv államok is piacosítják, kiszervezik a közfeladataikat és még sorolhatnám. Nem véletlen, hogy amikor kimennek magyarok nyugatra vállalkozni akkor általában oda meg vissza vannak, hogy mennyivel tisztább és szabadabb az egész.

Latcho Rom 2014.01.03. 13:27:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Aha, biztosan nagyon jol el belole.

Jo szittya szokas szerint nem a mondanivalojat elemezted, hanem o magat probaltad lerakni.

London2009 2014.01.03. 13:27:54

@LyukasBogrács: nalunk pont ez a helyzet. Van kb 5 lako a 40 lakasos tarsashazban aki hosszu evek ota nem fizet. Arra hasznaltak a felujitasi alapot evekig, hogy a kulonbozetet kifizessek es a haz tovabb mukodjon. Most mar nincs felujitasi alap, erre lett elkoltve. A lakok tovabbra sem fizetnek. Ugyhogy az iden a futes sem indult volna be ha egyszeri befizeteskent a rendes lakok nem dobtak volna ossze a renitens lakok altal felhalmozott tartozast. Annyira ideges leszek az ugytol, hogy nem is folytatom. Az egyetlen szerencsem, hogy ki van adva a lakas. De a magas rezsi miatt joforman semmi bevetelem nem szarmazik a kiadasbol. Hiszen nem harithatom at teljes egeszeben a berlokre ezt a kialakult nevetseges helyzetet a rezsivel, no meg eluldozni sem akarom oket...
Ez egy nagyon valos problema amit a posztolo itt felvazolt nekunk.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 13:32:13

@London2009: fogadjunk, hogy a legtöbbjük ki tudná fizetni, csak baszik, mert ez ilyen jó magyar szokás, hogy másik csöcsén lógni. Nálunk is van egy arc aki direkt nem fizet közös költséget, mert megteheti. Közben márkás motorra meg utazgatásokra telik. A fasz jogrend meg kicsit se segít a behajtással.

me, myself and I 2014.01.03. 13:32:59

A történelem ismétli magát. '87-ben toborzók találtak meg, hogy menjek Londonba dolgozni, mert a szakmámban ott és akkor olyan hiány volt, hogy ihaj. Megbeszéltem magammal a dolgot, és mivel az egy- és háromévest sem itthonhagyni, sem elrángatni nem akartam, maradtam, kalandvágyból. Csak ezt tudom javasolni a posztolónak is. Unatkozni azt nem fog, kaland lesz bőven.

Sexual Harassment Panda 2014.01.03. 13:35:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Szar" , "majom"???!!!!
Amulok milyen szavakat hasznalsz!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 13:35:44

Hát ehhez télleg q nehéz hozzászólni...A poszt toló jól látja a helyzetet és télleg semmi se szól mellette.De azért sok sikert kívánok, járjon nyitott szemmel, csak lesz valami alkalom...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 13:38:17

@www.aonang.hu (TH): Te férfi vagy? Nem kis meglepetés számomra.Már bocs... :D

Lehet, inkább azt kéne kiírni a zárójelekbe, vagy azt is, hogy ki milyen nemű... lenne még pár meglepődés... :D

2014.01.03. 13:48:04

@Len.Mag:
" hogy szerintük "büdös bevándorló" vagy "
Ezt igy egy orszagban sem mondjak ki - szemtol pofaba - de egymas kozott bizony sokszor ez a velemenyuk. Ha szorgalmasabb vagy, azert, ha lustabb, azert. Ha szebb vagy, azert, ha csunyabb, azert:) Probald egyszer is nyilvanosan kijelenteni, hogy " f..n'g pakis " utana a gatyadat is leperelik rolad:( Egy volt fonokom - nagyon jo ember, 25 evet dolgoztunk egyutt, joban-rosszban, igazi angol gentleman, egyszer pipa lett ram, jogosan, kijott belole a " bloody Hungarian ", nem gyozott bocsanatot kerni utana:) A buszon regen megkaptuk, hogy " Speak English, this is Canada! " Ausztriaban egyszeruen csak Auslandernek hivtak minket, pedig tudtak a keresztnevunket. Nem mennek bele ebbe a temaba, veszelyes:)
Ellenben tegnap neztem egy indexes videot, afgan menekult gyerekek beilleszkedeserol Magyarorszagon. Meghato es elgondolkoztato volt:
index.hu/video/2013/12/10/afgan_gyerekek/
Mentem dolgozni, kicsit havazik es csak -2C van. De estere lehul -18C - ra. Tegnap jott egy rovid Chinook szel, felment a homerseklet +10C - ra. Tavasz volt egy napig:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 13:52:02

@szszandra: Magyar nyelvűt nem tudsz? Nem mindenki perfekt angol :)..

London2009 2014.01.03. 13:52:04

@Zka: nem akarok belemenni mert tenyleg kiborulok a tematol. Most az egyik nemfizeto pert nyert a tarsashaz ellen!! Arra hivatkozott ugyanis, hogy azert nem fizet mert nincs elfogadott koltsegvetese a haznak. Na es ennyi a tortenet. De befejeztem itt, mert szetrobbanok itt pentek kora delutan :D
Eladnam a lakast holnap, de ugye senkinek nem kell jelenleg nagy lakas Budapesten. Amennyit meg fizetnenek erte, annyit meg nekem is meger.

Latcho Rom 2014.01.03. 13:52:20

@Cascabel: Ahogy irod koma.

Amikor jottunk csak franciaul beszeltunk, intezzuk a papirokat a bevandorlasi pasival, probaljuk franciaul, veres lett a feje, ujjaval mutatta merre van quebec ha azt a nyelvet akarjuk hasznalni. Reg volt, sok minden mas ma, de azert...
-25. Vasarnap nyar lesz, 0 korul :-)

Dr. Panasz Muki 2014.01.03. 13:55:15

Nekem tetszett a poszt, sokan töprengünk hasonló módon.
Én is csak azt tudom tanácsolni a posztolónak, hogy kezdjen el most tanulni. Válassza ki a célországot, és annak a nyelvét sajátítsa el minél jobban. Nézzen anyanyelvű filmeket a neten. Rengeteg nyelvi, nyelvtani anyag van fent, azokon szépen végig kellene menni. Kihívás, az biztos, és sok kitartás és szorgalom kell hozzá.
A 3 éves az most pont tökéletes kor, mindenhol az ovit kezdené, tökéletesen beilleszkedne és nem hiányoznának otthoni barátok.

A lakást nem adnám el, csak ha már kint stabil az egzisztencia és jól is érzed magad.

Én 2009 óta dolgozom kint, a gyerekem még mindig nem akar kijönni (kamasz), szóval nekem megvan amit a posztoló hiányol (jó munka, ház független fűtéssel ;) ) de pont emiatt a gyerekem nem túl motivált arra, hogy elhagyja az országot.

**mimi** 2014.01.03. 13:55:23

@LyukasBogrács: egy frászt csökkent!!!! :)
érdekes számítást tett közzé a napokban egy közös képviselő, kiírta, hiszen kötelessége volt, hogy a ház rezsi költsége csökkent valóban kb. 17000,- ft-al, viszont a bankköltségek ( szlavezetés, stb.) 28000,. ft-al növekedett...nesze neked rezsicsökkentés!
A poszt nekem nagyon tetszett, teljesen megértem a poszterinát, nem könnyű kicsi gyerekkel egyedül nekivágni az ismeretlennek, de itthon sem könnyű megélni egyedül. Tudom,mert egyedül nevelem a lányomat 11 éve, jól megszívtuk, mert pont 2 éve, amikor elkezdte az egyetemet, megszüntették az állami támogatást a képzésre. Teljesen. Itt Pécsen a jogon csak önköltséges képzés indult...ez van...fizetem...a megtakarításunk elmegy rá, de még jó hogy van!!!...szóval a poszterina is el fog indulni előbb-utóbb véleményem szerint, mert kénytelen lesz!
Én valószínűleg már megvárom a lányomat, induljon el Ő, max. megyek nagymamának:)))
Egyébként meg szerintem nem vár tanácsot...csak elmondta az érzéseit, véleményét :)))

Latcho Rom 2014.01.03. 13:58:07

@Cascabel: Neztem a videod. Edes kolkok, s mar majdnem revbe ertek.
Mit nekik Tota, Semjen a lovon, horthy szobor, helleragi, semmi.
Fedel, iskola, ruha..a tobbi hab a tortan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.03. 13:59:30

@London2009: anyukám itt azt mondja, hogy ők elintézték, hogy az ilyen közösköltség/fűtés nemfizetőknek az lett a vége, hogy letiltják a nyugdíjból, meg jelzálogot tettek a házra. azt mondja, nagy különbség van a szövetkezeti és a társasházi viszonyok között, az utóbbinak sokkal gubancosabb.

London2009 2014.01.03. 14:01:32

@Chang Yai (Burma/Thailand): Oh mar regota jelzalog van bejegyezve a lakasokra. Mar millions nagysagrendu a tartozas. A baj az, hogy mire a vegrehajtasig jutna az ugy mindig befizetnek valami nevetseges osszeget amitol az egesz hercehurca az elolrol kezdodik. Termeszetesen a fo tartozonak tobbet er az autoja mint a haza...
Azert puszilom anyukadat : )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 14:03:55

@Cascabel: Köszönöm a videót, remélem sokan megnézik!

Ezek a gyerekek! És figyelted a rajzaikat?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 14:03:57

Elkezdtem olvasni a kommenteket, de jöttek az ilyen aki-akar-az-nekiindul, meg mások-is-csinálták-már tanácsok.Persze, csak az esetleg 5-10 évvel ezelőtt vol, vagy komplett család ment ki, két szülővel.Rohadtul nem ugyanaz.Itt pl az van, hogy óvodába úgy veszik fel a gyerekedet, ha már van munkád, és tudod fizetni, munkát viszont csak úgy kaphatsz, ha a gyereket lepasszoltad már az oviba.Hát, hurrá.Azonkívül az éjszakai mosogatás típusú munkákat télleg nem tudja elfogadni, mert a gyereket el kell hozni a megőrzőből időben, minden nap.Ha meg nincs kint senkije (márpedig ezt írta) akkor kire bízza rá?Nahát, csak ennyi, egyelőre...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 14:06:05

@Dr. Panasz Muki: Jó munkája van, tehermentes lakása. Nem a mostani életében hiányolja őket, hanem előre rezeg, hogy mi lesz, ha már nem lesz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 14:08:40

@shakti_rom: Hát háborús övezetből idejönni ad is okot némi bizakodásra :)!

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.03. 14:09:16

@London2009: elhiszem, hogy mindent megpróbáltatok már, ezekszerint tényleg nagyon nehéz.
esetleg bérgyilkos? :-D

London2009 2014.01.03. 14:10:59

@Chang Yai (Burma/Thailand): szerintem egy szornyu lepcsohazi baleset lesz.... :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 14:11:17

@tableno:
Hallod-e, napokig sirdogaltam miatta! :_<

@charlieharper (Cape Town, SA):
Te nem, de a szuleidnek vastagon benne van a keze ;)

@geegee:
Ez biztos... rolam nehez megmondani, hogy randa ferfi vagy randa no vagyok :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 14:12:40

@Zka: Nálunk egy ilyen család volt, ráadásul önkormányzati lakásban laktak, így még nehezebb volt őket fizetésre bírni. Évekig görgették az adósságokat, míg kilakoltatták őket. A kislány miatt sajnáltam a családot, de már több milliós nagyságrendű volt a tartozásuk. A ház gyűjtött is nekik lakbérre valót, mert majdnem karácsony előtt rakták ki őket és hirtelen nem volt hely, ahová mindannyian elmehettek volna.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 14:13:38

@Chang Yai (Burma/Thailand): @London2009: Nekem is eszembe jutott, persze nem ilyen drasztikus lépés. De nem lehetne valahogy 'kiutálni' ?

London2009 2014.01.03. 14:17:33

Szerintem nem Budapesten el a posztiro. Akkor nem irna ilyeneket, hogy majd ha nem lesz hus a polcokon... Nekem a nagyobb videki kisvaros tunik valoszinubbnek.
A posztot vegigolvasva en nagyobb gondnak erzem azt, hogy egyedul kell nevelnie a kis gyereket. Van lakasa, munkaja, baratai, csaladja....csak ferje nincs a gyerekhez. Azert nem lenne olyan rossz hely ez a Magyarorszag sem a szamara ha otthon egy szereto tars varna. Lehet, hogy en vagyok tul romantikus vagy idealista, de nekem ezt nehezebb lenne elviselni mint a tobbi problemak barmelyiket amelyiket felvazolt.
Nem hiszem, hogy a huszas eveiben jar a poszterina. Inkabb a harmincas evei kozepen. Nem mintha ez barmit szamitana, csak igy erzem.
Szivbol kivanom, hogy talaljon ra a szerelem az uj evben es sikeruljon meglatni az elet naposabb oldalat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 14:17:47

@Babette_: Kis ház olcsón, lakás árban, olyan,amit nem kell rögtön felújítani, csak marhára kívül a város szélén, vagy inkább a közeli falvakban szokott lenni.Akkor meg rögtön játszik az ingázás, ami nem kis pénz és időráfordítás...Bizonyos helyeken meg még busz, vonat sincs, úgyhogy még kell kocsi is.A panelnak meg minden ott van a közelében, óvoda, iskola, abc, orvosi rendelő, stb...Közlekedés is könnyebb, közelebb van minden.Szóval nem jelent egyértelmű megoldást az agglomerációs házba költözés.Jópáran rá is jöttek erre, és megindult a visszaköltözési hullám.Gondolom, nem véletlenül.

London2009 2014.01.03. 14:20:44

@zöldeketbeszélek: Ki van utalva. Senki nem erti hogyan kepes meg mindig a hazban maradni. De remekul erzi magat. Mondhatnam, hogy el es virul. O nez minket hulyenek joggal, hogy evek ota szponzoraljuk a lakhatasat....
Ah, veszett fejsze nyele....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 14:20:49

@geegee:
Az "el akar indulni, de nem tud" csak a diesel autokra jellemzo :)

@Chang Yai (Burma/Thailand):
Nem kell az. Eleg ha torott kezzel kell mentot hivnia, mert valaki kalapaccsal szetverte mindket terdet ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 14:20:52

@szszandra: Az a vicces, hogy a párom informatikus, de nincs az az isten, hogy megkérjem rá, tanítson. Teljesen hülyének érzem magam előtte :))!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 14:26:30

@geegee:
Bebuktak a chf hiteleket.

En Veresegyhazrol jartam autoval a VIII. keruletbe a foiskolara. Gyorsabb volt, mint tomegkozlekedve, igaz kicsit dragabb is (nem sokkal).

Sokan nem szeretik az autot vagy probaljak elkerulni, ha lehet... en meg ha tehetnem, egy nagyobb lakoautoban elnek :)

Muscari 2014.01.03. 14:30:31

Szerintem nincsen annyira rossz helyzetben a posztolo, legalabb is meg nem eg a laba alatt a talaj.

En a helyeben most elkezdenek valamit tanulni, plusz a celorszag nyelvet. Csak korultekintoen kell a szakmat kivalasztani.

Egy-ket-harom ev mulva aztan neki lehet indulni, lehet, hogy a herceg is megerkezik addigra feher lovon, es mar nem is egyedul fog nekivagni. Sok sikert es kitartast kivanok, engem pedig varnak a gyapotfoldek (©Cascabel)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 14:30:43

@London2009: Egy picit tevőlegesebb kiutálásra gondolok...semmi erőszakosra, inkább csak kellemetlenre.

Pdudas 2014.01.03. 14:41:53

@Sexual Harassment Panda: en itt Szloveniaban meg nem lattam hatranyos megkulonboztetest....

Talan azert, mert itt Isztrian eleve 4-5 kulonfele nyelv van (Szloven/Horvat/Olasz/Nemet/Angol - meg meg a Jugoszlav utodok nyelvei) amit a kozepkoruak ertenek es beszelnek.

Vannak itt bolgar, alban, szerb nemzetiseguek is rendesen.
Szoval eleg toleransak.

Es erdeklodoek - mondjak, hogy milyen nehez a nyelvunk, de nem az a vege hogy menjetek a fenebe hulye magyarok, hanem megbeszeljuk mas nyelveken amit akarunk.

Minket teljesen elfogadtak, eskuvore/szulinapra/aranylakodalomra/szuretre/olivaszedesre hivnak - ha valamire szuksegunk van csak menjunk a kertjukbe es szedjunk.

Nem is akarunk innen egyhamar elmenni...

szszandra · http://ausztraliabamentem.wordpress.com 2014.01.03. 14:42:46

@zöldeketbeszélek: meg tudom erteni. legjobb baratnom is igy van vele, nem tud a parjatol kerdezni semmit. de csak meg kell talalni a megfelelo kozosseget. legtobb nagyobb varosban vannak osszejovetelek is (szinten ingyen), olyanok is, amik csak csajoknak. ha alapbol a pasik elott kicsit szegyenlosebb vagy technikai dolgokban, akkor erdemes lehet egy ilyenen egy partnert/tarsat keresni, akivel meg tudjatok beszelni ha elakadtok.
olvastam valahol egy nyitott csajos bandarol, akik minden honapban masnak a konyhajaban ultek ossze, es a sutik es a kave mellett kodoltak. californiaban meg asszem pont egy kismama alapitott ilyesmit a tobbi kismama tarssal, mert "unta a banant". vicces, hogy egy uj zumba edzesre, vagy fitnesz orara sokkal konnyebb elrangatni vmi baratnot, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 14:44:25

@London2009: fizetési meghagyást próbáltátok? azt lehet végrehajtani. ha veszélyben lesz a lakása, hidd el, jobban fog igyekezni.

London2009 2014.01.03. 14:45:37

@zöldeketbeszélek: innen Londonbol nem sokat tudok tenni. Ki van adva mint emlitettem hala az egnek, de ha ott laknak nyilvan megtennek minden tolem telhetot...

London2009 2014.01.03. 14:47:13

@Babette_: a fizetesi meghagyasokon mar reg tul vagyunk...annyi a tartozasa, a lakas arak meg ugye a beka segge alatt, hogy szerintem az sem erdekelne ha elveszitene. Most lesz kozgyueles jovo heten. Majd beszamolok ha lesz valami eredmenye... : )

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 14:47:14

@Kövérmadár [swe]: Értelek én, szintén autós ember vagyok erősen, de ha valakinek nincs rá pénze, pedig rendes tömegközlekedés sincs, akkor az erősen szop@cs.Már az egy igen nagy kihívás, hogy normális állapotú kocsit találj Magyarországon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 14:49:50

Na volt ma kultursokk...
Vettem exportra ket flakon Barbon arcszeszt es a rossmanban a penztaros ott bontogatta, hogy mit rejtettem meg bele...
Fasza, hogy az az alap beallitas, hogy lopni megyek...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 14:55:40

@Zka: Jo magyar levegot! :D
Tegnap meg a sparban alltam a sorban, mindent kipakoltam a szalagra, de elfelejtettem lerakni a kosarat es fogtam. Erre a penztarosno " A kis kezebol a kosarat le kellene tenni, jo?" Hat erre mit mondjak?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 14:56:46

@szszandra: Ez egész egyszerűen döbbenet, amiről írsz..Az általam ismert nők 99,9 %-a nem hogy sose állna neki kódolni, de egy Sokol rádióban sem tudna/akarna elemet cserélni, annyira nincs affinitása/érdeklődése a műszaki dolgokhoz...sokan még egy szöget se tudnak beverni a falba... :D

purple ragdoll 2014.01.03. 15:04:38

@Zka: Hello, földim! Igazat adok, de arról ne feledkezz meg, hogy vannak közöttük érdekes arcok. Gondolok itt a mindenki által tudni vélt Lestyán-família hajléktalanmaffiájára, ami ellen azért nem nagyon látszik, hogy tenne bármit is a hatóság. Néha egész ijesztőnek találom, ahogy falkában vonulnak végig a városon, olyan gesztikulációval, mintha egész Szeged az övék lenne.

Már többen kérdezték itt, hogy aki rászánná magát, hogyan kezdjen neki a programozásnak. Te mit javasolnál? Kellő motivációval lehet hatékony a témával való önálló foglalkozás? IT-s cégnél végeztem a szakmai gyakomat, és nagyon tetszett az egész közeg, így én is elgondolkodtam, mi lenne, ha... Csak félek, hogy túl sötét vagyok ehhez. :D

Zsíroskenyér hagymával rulez!

VHB 2014.01.03. 15:09:07

@Mr Long: Nem tudom eldönteni, hogy most panaszkodsz vagy dicsekedsz. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 15:11:49

@purple ragdoll: vannak persze, ez van.

Én kaptam egy kis commodore gépet valamikor úgy 10 évesen, nekiültem azonnal programozást tanulni, mert érdekelt. Mindent önképzéssel tanultam, a főiskolát se végeztem el sajnos. 20 évesen kaptam egy programozói állást, ami egyébként borzalmas volt, de lehúztam 3 évet és onnantól volt hivatkozható szakmai tapasztalat -> lehetett továbblépni jobb helyekre. Plusz vállalkozok is mellette.

Tavaly óta járnak ide gyakornokok, röhögnék, ha pont te lennél az egyik :D

purple ragdoll 2014.01.03. 15:20:43

@Zka: Emiatt is vagyok kicsit szkeptikus a nekikezdéssel kapcsolatben, mert a legtöbben elég fiatalon álltak neki programozni. Habár az is igaz, hogy egy volt kollégám is azt mondta, néhány éve váltott csak a programozásra.

Vicces lenne, az tuti. :D De nem Magyarországon dolgoztam. (Már csak pár nap és újra Szeged.) Viszont mindettől eltekintve nem kizárt, hogy ismerjük egymást, van néhány IT-s ismerősöm.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 15:27:38

@geegee:
Akinek futotta az agglomeracios lakoparkra, annak azert csak van penze egy autora, ha nem is feltetlen egy 645-os BMWre.

@Mr Long:
? @&;(//;&@?!"&kr;&); $£$%}~?~< ???

Remelem, nem irtam el sehol... ;)

@purple ragdoll:
Felhajtasz a jardara es elutod oket. Utana kihivod a rendort. Elmondod, hogy rosszul lettel (elotte ne egyel egy napig).
Gondatlansag, elso eset, vercukrod sem volt jo, jelkepes felfuggesztett bunti, de egy kellemetlen elemmel kevesebb ;)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 15:29:48

@Mr Long: Jaaj, igen, ezti is tapasztaljuk , mikor otthon járunk, gusztustalan egy tempó.Bár valszeg nem véletlen,a drága kokeró embertársaink adtak rá okot, hogy ez legyen az alap... :-/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.03. 15:35:15

@Kövérmadár [swe]: Annak igen.De itt Babettel az a szál indult meg, hogy eladni a panelt és venni kijjebb valami kis olcsó vacak házat...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 15:37:39

@purple ragdoll: nem tudom, milyen később kezdeni. Nem csak korilag, hanem IT korszakilag is. Amikor én kezdtem akkor még általános volt az assembly programozás, most meg már szerintem az igazán erőforrásigényes játékfejlesztésben se nagyon használják már - minden magasabbszintű eszközökben készül. Ez azért egy érdekes látásmódbeli különbséget ad.

Egyértelmű, hogy el lehet jutni önképzéssel jó pozíciókba, ezt tanúsíthatom. Lehet jönni más szakmából/területről is, ismerek fejlesztőket, akik eredetileg tanárok vagy rendszergazdák voltak. Ez egy nagyon gyakorlatias szakma. Az a lényeg, hogy meg tudod-e csinálni, nem az, hogy milyen papírt tudsz lengetni.

puhacica 2014.01.03. 15:38:01

@zöldeketbeszélek: en minden szart megkerdezek az uramtol, a villanyszerelestol az auto alkatreszeinek pontos mukodesen at a szamitogepes pruntyogesig. van, hogy mar a kerdes is egetrengeto baromsag es elofordul, hogy a valasz felet se ertem, viszont egyreszt jokat rohogunk, masreszt meg csak ragad ram valami tudomany. :)

tobben irtatok, hogy a posztolo kerjen segitseget a mar kint eloktol. mire gondoltok? tudom, hogy nem szegyen kerni, de en valahogy olyan zavarban lennek ettol. mert ugye szallast es munkat nem kerhetek, de informaciot mondjuk igen. es honnan tudom, mennyit/kitol illik kerni es mikor vagyok pofatlan? nem olyan konnyu, foleg ha eddig mindent, amid van, magad kapartal ki.

M. Péter 2014.01.03. 15:40:02

@Cascabel: Vissza kellett volna szólni, hogy beszéljen cree-ül, mert te cree indián vagy, és a te őseid már sokkal régebben ott élnek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 15:42:21

@geegee:
Eloszor az a g betus szo, most a kokero... Lassan tarthatunk nemzetkozi napokat.
Hetfon csak angolul, kedden nemetul, szerdan franciaul, ... lenne szabad csak irni :)

négyzet 2014.01.03. 15:44:38

@geegee: szerintem ez nem gender dolog. A környezetemben, mondjuk munkahelyen, ahol arányában inkább férfiak dolgoznak, a legtöbbjük egy excel képletet nem tud megcsinálni a szummán kívül, viszont dolgoztam együtt olyan idős nővel, aki 50 fölött alkalmazott (és folyamatosan tanult) haladó szintű paraméterezést.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 15:47:33

@Babette_:
Arra gondolsz, hogy a rokonok morcosak lesznek?

Kozuti balesetert, ha bizonyithato a rosszullet, tudtommal nem adnak letoltendot.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 15:48:06

@szszandra: Annyira nem vicces :)... Egyébként a zumba sem rossz, az a testet edzi, a programozás meg az agyat ;). Majd titokban körbenézek a környezetemben, jól jönne felszedni egy kis informatikai tudást a munkakereséshez.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 15:48:34

@Kövérmadár [swe]: felfüggesztettet se.
de a jogsit elveszik egy időre.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.03. 15:49:25

@Kövérmadár [swe]: leginkább pénzbírság, mediáció, ilyesmik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 15:50:29

@geegee:
Nagy kulonbseg van a "jaaj, nincs kedvem hozza... Akarom mondani segiiicccs, mert en csak egy no vagyok" es a "valoban keptelen vagyok ra".

A nok nem butak, csak sokan el vannak kenyelmesedve / nagyon nem erdekli oket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 15:50:54

@puhacica: Én nem írtam olyat, hogy már kinn élőtől kérjen segítséget. Azt javasoltam, hogy itthon álljon össze hasonló helyzetben lévő barátnővel és menjenek együtt, támogassák egymást, vagy fűzze meg a nyugdíjas nagyit, hogy vállaljon be vele egy kis kalandot 1-2 évre.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2014.01.03. 15:53:55

@shakti_rom:

Nem ismerem őt személyesen, így csakis az írásait tudom elemezni. Szóval lehet, hogy a világ legkedvesebb embere. De ez nem releváns a publicisztikai tevékenysége megítélése szempontjából. Pont mint a tegnap szóba került Semjén esete.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 15:58:33

@geegee: Én a szakmámból kifolyólag is inkább gyakorlatiasabb nőket ismertem meg, nem tartom lehetetlennek szszandra kommentjét. Engem a párom szakmai fölénye bénít meg, ő viszont fotókat küldött nekem a cseresznyefájáról, hogy hogyan kell megmetszeni...mert amióta együtt vagyunk, nem meri maga csinálni, fél a kritikus tekintetemtől :)).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 16:01:27

@Muscari: A legnehezebb kérdést dobtad fel. Körültekintően szakmát választani, előre gondolkozva 2-3-5 évre...

puhacica 2014.01.03. 16:02:58

@zöldeketbeszélek: nem is rad gondoltam, neked a "mit kerdezek az uramtol" tartalmu reszt szantam arra, amit korabban irtal errol. :)

lehet, hogy felreertettem, de voltak, akik irtak a segitsegkeresrol, nem?

bpetya75 2014.01.03. 16:10:10

@zöldeketbeszélek:

Ez nálunk úgy néz ki, hogy a nagynak a néptánz egy félévre 7500, a zeneiskola félévre valamivel 20e fölött (asszem 21200), plusz 5000 hangszerbérlet. A középsőnek félévre 10e a néptánc. Ez még belefér. Ha mondjuk mindhárom jár majd kétféle művészire, az azért már bajosabb lesz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 16:13:32

@puhacica: Hű, nem is tudom. Nem egyfolytában olvasom a kommenteket, csak ahogy éppen van pár percem ránézni, lehet hogy volt ilyen is.

A blogom miatt voltam kénytelen segítséget kérni a páromtól, aztán végül leírtam a megfelelő html kódokat és nagyon büszke voltam rá, hogy sikerült alkalmazni. Aztán vagy két hét múlva a blog.hu kijavította a hibát és nem kellett vele többet vacakolni :).

bpetya75 2014.01.03. 16:13:39

@zöldeketbeszélek:

Ez nálunk úgy néz ki, hogy a nagynak a néptánz egy félévre 7500, a zeneiskola félévre valamivel 20e fölött (asszem 21200), plusz 5000 hangszerbérlet. A középsőnek félévre 10e a néptánc. Ez még belefér. Ha mondjuk mindhárom jár majd kétféle művészire, az azért már bajosabb lesz.

bpetya75 2014.01.03. 16:14:22

@bpetya75:

Nnna, Csak megszopatott a blogmotor már engem is :-D

nyuszigonosz 2014.01.03. 16:22:24

@geegee: Nahát! Hogy milyen nöket ismersz te! :-))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 16:24:24

@bpetya75: Érdekes, mindhárom a művészi vonal felé mozdult?

Semmi kockásodás :)? Nehéz lesz ám így az életük :S...

bpetya75 2014.01.03. 16:26:13

@shakti_rom:

Aha. Tehát egy gyökérről nem szabad kimondani, hogy gyökér, mert akkor világvége van? Ez lenne a liberalizmus?

bpetya75 2014.01.03. 16:28:27

@zöldeketbeszélek:

A kicsi még túl kicsi, de benne van a lehetőség. Majd kiderül. Egyébként egyelőre a nagy tűnik egyértelműen művész vénájúnak, a középső inkább csak hobbizenész és -táncos. Neki a lovaglás lenne fontos. Azt meg egyelőre nem tudjuk megoldani...

Latcho Rom 2014.01.03. 16:34:57

@bpetya75: nem, de akkor nincs parbeszed, hisz nem a "gyokerrol" beszeltunk, nem is a elozo munkassagarol, hanem egy konkret cikk tartalmarol, valosagalapjarol. Ami szerintem nem tulzas, birka szerint az.

Latcho Rom 2014.01.03. 16:36:28

@diggerdriver: na pakold ki a csocsod libera vera, ne kinozza.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 16:38:23

Na szóval...

kepkezelo.com/images/7la4rru1zu6bcappimcr.jpg

Előrebocsátom hogy tudom, mai posztolónk soha nem fog elindulni új hazát keresni. Mint ahogy a múltkori sem akire hivatkozott.
Pedig a lehetőségei nem olyan rosszak.
Tud angolul.
Fél siker.
Van egy tehermentes háza.
Nézzük meg a lehetőségeit.
A legnagyobb akadály a gyerek.
Egyedülálló nő kisgyerekkel főállásban nem tud dolgozni.
Jó, ha fizet bébiszittert persze tud de ezt hagyjuk.
Viszont rengetegen csinálják hogy kihozzák a nyugdíjas anyukát vagy nagymamát vigyázni a gyerekre.
Itt Golders Green főutcáján saját társadalmi életet élnek ezek a nagyszülők. Messziről felismerni őket a dauerolt hajról meg az otthonkáról.
Egyik lehetőség.
Kihozza nagymamát és elkezd dolgozni.
Mivel hárman vannak de csak egy jövedelem így az önkormányzat az egész lakhatási költségeit fedezi.
A fő buktató hogy hárman munka nélkül kisgyerekkel nem fognak lakást találni.
Utolsó lehetőségnek marad a Magyar Ház. Kezdetnek jó és onnan lehet tovább lépni.
Másik lehetőség.
Eladja a lakását otthon.
Vagyis 19-re lapot húz.
Bevállalja a hathavi kauciót amit ilyen esetben kérnek és bérel egy egyszobás lakást hármójuknak. Az egyszobás lakást Londonban nappalival együtt értik.
Ennek a költségét is fizeti az önkormányzat.
Mindkét esetben ha minimálbérért helyezkedik el azért meg tudnak élni.
Mindegyik esetben a kulcs a gyerekre való felügyelet.

maganyosan setalo macska 2014.01.03. 16:39:28

Sziasztok,
elnézést, nem tudtam előbb idekeveredni, és még most se tudtam az összes kommentet átnézni, úgyhogy gyorsan pár válasz a leggyakoribb kérdésekre:
- miért köt annyira a nyelvhez a szakmám? mondjuk úgy, hogy szövegeket gondozok stilisztika, nyelvhelyesség, helyesírás és egy rakás olyan szempontból, amihez birtokában kell lenni a nyelvnek;
- mennyi idős vagyok? sajna elmúltam 40, szerencsére még csak egy kicsit :)
- és igen, nő vagyok, csak hogy egész tiszta legyen az a sor.
- nagymama nem jönne, mert bár nyugdíjas, de dolgozik (ráadásul az egészségügyben, amivel pont neki is indulhatna akár), de nyelvet nem tud és nem is hajlandó megpróbálni se a tanulást :( (és mert - nem utolsó sorban - vannak kötelezettségei, amik idekötik)
- kisgyerekes barátnővel közös projekt sajna nem játszik, bár rajtam nem múlna;
hirtelen több most nem ugrik be, mindenesetre a jószándékú hozzászólásokat eddig és előre is köszönöm :)

jet set 2014.01.03. 16:42:07

Nekem ez egy sima picsogásnak tűnik. Van állás, lakás, gyerek. Külföldön saját bevallása szerint nem lenne esélye, de mégis menni akar. Biztosan az én felfogásom lassú, de nem értem.

Sütemény1975 2014.01.03. 16:42:10

Szanalmas sirankozas. Kb ket bekezdest olvastam, de annyi eleg is volt......

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 16:42:17

@diggerdriver:
"A legnagyobb akadály a gyerek. "

Bezzeg amikor en mondom, haragszanak erte :)

bpetya75 2014.01.03. 16:43:30

@shakti_rom:

Szerintem nem lehet elválasztani egy ilyen publicista írását az előzőktől. Ahogy mondjuk Bayerét sem. Az a szerep, amit az illető felvett, óhatatlanul meghatározza a hozzáállást pro és kontra.

Egyébként egy közhelygyűjteményben pont annyi igazság van, amennyit az olvasó beleérez.

BTBTBT 2014.01.03. 16:44:29

Bakker, ha mindenki ilyen jó stílusban tudna posztot írni! És még a "fasza" sem lett kicenzúrázva.

Jól látja, hogy merre halad ez az egész. Kellően dühös is hozzá. De kire? Leginkább a körülményekre. Mégsem indul. Pedig kéne. Inkább szenved, és az ismeretlentől fél, pedig talpraesettnek tűnik.

"Angliában most már kezdik nagyon utálni a kelet-európai bevándorlókat"
Tévedés. A lógósokat utálják. Aki jól dolgozik, aki hozzátesz az egészhez, azt tárt karokkal várják. A magyarokat meg amúgy is szeretik.
Ha valaki már tud angolul, miért más nyelvterületre akar menni?

A pasihiányra felhozott indokok okosak, és akár mindhárom igaz is lehet. Viszont ha pasi már nincsen, akkor kéne egy barátnő, akivel el lehetne indulni.
Az ismerőseim között akad olyan anyuka, aki válás után kijött a 3 és 6 éves gyerekeivel, kávéházban nyom le napi 14 órát, de mivel van itt ismerőse, aki a bölcsit/ovit intézi a kicsikkel kapcsolatban, szét tudja hajtani magát, és előteremti, amire szükségük van.

"már egy pár tízmillió is elég volna a kinti újrakezdéshez"
Ez butaság. Nem hiszem, hogy akadt bárki, aki így ment volna ki.

Johnny Mnemonic meg is szívta. Nem érdemes arra áhítozni, amire ő képes volt.

@bpetya75:
"Neki a lovaglás lenne fontos."
Idővel majd arra is sor kerül.... :)))

@Mr Long:
Ez/az itt/ott Magyarország.
Nem kérdezted tőle, hogy mit lehet elrejteni egy borotvakrémes flakonban?

Latcho Rom 2014.01.03. 16:44:44

@diggerdriver: ergye buraja van, sunyin nez.

csinalhatnal egy kepet az otthonkas magyar groszmutterekrol, miert csak a hazai nyomort nezegessuk fekete-feher szocreal fotokban.
Tudom-tudom, nincs nyomi a Golders Green utcain, de,azert megneznem megis.

montroyal ( CAN qc) 2014.01.03. 16:46:12

@Anna Dobos: @házelőtthinta:

Keressek gyorsan egy pasit, akivel aztán együtt mehetünk ki

bar utalom ezt a noi parazitasagot de adok tanacsot

nem egyutt kell kimenni egy csoroval akinek ugyanazok a problemajai mint a posterinanak ( hiszen a gazdag otthoni pasi sz@..k ra )
keresni kell kulfoldon mar egy letelepedett jomodu pasit aki be szerelmes lehet lenni ( ha maga az ordog is v csunyabb es oregebb).. es kotelezoen szeretni fogja a gyereket is

hogy nincs ilyen ? dehogynem menj ra ismerkedesi oldalakra egy nap 20-30 levelet fogsz kapni... na viszont ahhoz tenyleg kell noi intuicio kivalasztani a biztos palimadarat mert tenyleg sok a link ...( ja es az a no nem az aki ilyenre utazik?)

szoval van lehetoseg batran bele kell fogni

en mar csak tudom , valahogy igy lehetett a nejemmel DE vegul minden jol alakult (meddig?) es GYOZTES , gyoztes.. felallas..

Zakk (törölt) 2014.01.03. 16:46:19

menj, indulj, szépen csöndben, aztán majd azt mondod nem is volt olyan rossz és vissza sunnyogsz majd, sokkal halkabban mint ahogy elmentél..Sok sikert

Latcho Rom 2014.01.03. 16:47:45

@bpetya75: En probalom, azt hiszem ez inkabb kinti gyakorlat - ne vedd bantasnak.

bayert azert nem hasonlitanam totahoz, arpadunk nem akkora segg, s nem akar senkit mashova kuldeni, a verbe, s tota nem menetel ber bekementesek elen. Soroljam meg?

Latcho Rom 2014.01.03. 16:49:56

@bpetya75: Tota az ideiro fiatal magyarokra hegyez ebben az irasban, nem nekem szol.
ha jol emlekszem te ott elsz, s nem is szandekozol kimenni dolgozni..?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 16:50:07

@tableno:
Te kérdezted hogy mondták e már hogy mocskos bevándorló?

Nézd két és fél éve vagyok itt. Legalább húsz különböző cégnél dolgoztam különböző helyeken, ennek megfelelően rengeteg különféle emberrel.
Soha a legkisebb utalás sem történt rá hogy honnan jöttem sőt inkább érdeklődés.

2014.01.03. 16:53:02

@diggerdriver: nem azt mondja Cameron, hogy most mar nem ad tamogatast es nincs Council lakas se az ujonnan erkezetteknek? Csak valami 3 honap utan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 16:53:29

@Kövérmadár [swe]:
Figyelj, egy országváltásnál bizony a gyerek a legnagyobb akadály.
Lehet szépíteni de az igazság akkor is ez.
Aztán lehet ezt cáfolni olyanoknak akikhez az angolok például hozzávágtak egy jó zsíros állást de a többség nem olyan.
Ez van.
Beszélni kell róla.

maganyosan setalo macska 2014.01.03. 16:54:51

@Ennike:

3. Az a velemenyem, hogy azert mert most mindenki menekul, nem biztos, hogy "mindenkinek" jo a kulfold.
Mindig el akartal menni, volt terved kiprobalni magad mas kulturakban? Vagy csak az uj emigracios hullam szele kapott el?

Az, hogy "mindig is" el akartam volna menni, nem igaz, épp azért, mert amikor 18 voltam, vagy 25, vagy akár 35, még nem volt ilyen rossz a helyzet. És - ez többeknek is szól - nem _csak_ a gazdasági helyzetre gondolok, hanem a társadalmi változásokra. Hogy tényleg tök természetesen zsidóznak, cigányoznak vagy buziznak (és bár én egyik se vagyok, de olyankor mindegyik), hogy a politikai és társadalmi retorika és valóság egyre inkább az 50-es (helyenként a 30-as) évekre hajaz, hogy szétverik az oktatást, és igen, ahogy azt már előttem is írta valaki, megfosztják a gyerekeinket a tudás lehetőségétől (persze, ha van elég pénzed hozzá, nyilván meglehetnek a kerülőutak az elitsulikhoz, csak győzd fizetni). Hogy nemcsak a fény van egyre távolabb az alagút végén, de szűkül is a hely.

"No vagy, fogalmam sincs mi a szakmad, angol nyelv ismeret es betegapolas szerintem jarhato ut Angliaban,"

igen, erre már gondoltam én is, és épp a napokban volt is itt egy post a németországi betegápolói álláspiacról (bár baromira fázom a dologtól, de eljöhet az a pont, amikor ez már mindegy). a nagyobb kérdés, mennyire életszerű, h azt mondjam, én (a gyerek miatt) csak nappali műszakot tudok vállalni, 8-tól 5-ig.

"Skandinaviaban kell az adott orszag nyelvismerete minimum jo kozepfokon, szerencse a felvetelhez, a szakmai tapasztalat nagy elony. Kell sok penz,6 havi kaucio, (jobb esetben 3 havi) letetele. Fizetes nelkul magyar tartalekbol elni pl Daniaban...nem ajanlom."

igen, azt már tudom, h skandináviában kell a helyi nyelv, ezen pl már el is kezdhetnék dolgozni, ha tudnám, hová akarok menni :) a pénz, ami a kauciókra kell, a lakásom árából lenne ("aha, tudod mikor találsz normális lakást, több százan jelentkeznek egy albérleti hirdetésre, és ott nem a bevándorlót fogják előnyben részesíteni" - mondja a Határátkelőn a témában megjelentek alapján a belső kommentárom, igen, ez is újabb fosatófaktor :)),

bpetya75 2014.01.03. 16:55:37

@Barátusz [UKCaLCM]:

Messze van az még! Legalább is remélem ;-)

@shakti_rom:

Így igaz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 16:59:51

@charlieharper (Cape Town, SA): Nem mondtad, hogy vigyek neked :) Nem vettem, csak Balaton, meg Sport szeletet, azokat imadtam regen is. Latom megiscsak kikotottetek az ev vegere delen, akkor gondolom minden okes.

@Barátusz [UKCaLCM]: Tul jolnevelt vagyok, kezdek rajonni. Kezdjek el bolgarul/romanul tanulni, vagy meg az angol a hivatalos nyelv meg a szigeten? Mar csak 4 nap es repulok vissza. Varom ezerrel, sok volt a ket het egyhuzamban itt.

montroyal ( CAN qc) 2014.01.03. 17:00:06

@Kövérmadár [swe]: remelem de ezeket en mar megtargyaltam vele az elso proba 6 honap utan amikor hazakuldtem es elmagyaraztam hogy nincs szuksegem ra foleg nem kiralynore ... amiota visszajott minden OK es tenyleg jo a hozza allasa , amugy kozjegyzonel is le van fektetve hogyan kell hozza allnia ... es kezdem igy 2 ev utan elhinni ez az igazi énje .. ( a miert es meddig kerdes egy nonel mindig fennall..)

Sütemény1975 2014.01.03. 17:00:31

@Din Serpahis: Azert majd kerdezd meg a 80 eves Erzsike neni "nyuggert" is ( kivanom neked, hogu hosszu kort elj meg, es akkori fiatalok ugyanilyen lekezeloen, gunyosan beszeljenek rolad) aki a havi 90 ezres penzecskejebol fut, gyogyszert vesz, eszik, stb, hogy milyen marha jo itthon idosnek lenni.

Sütemény1975 2014.01.03. 17:00:31

@shakti_rom: szokasos, gusztustalan tota iromany. kar ra ertekes perceket vesztegetni....

Latcho Rom 2014.01.03. 17:02:05

@montroyal: You have a frikken prenup?? egy importalt magyar menyecskevel? hubasszameg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:02:32

@shakti_rom:
Nincs ebben semmi nyomor egyszerűen mindenki kihasználja a lehetőségeit.
Ezek a mamák egy szót nem tudnak angolul és akkor mi van?
A gyerekeket ellátják a vacsorát megfőzik a lakást rendben tartják míg a fiatalok dolgoznak ezerrel.
Messziről meg lehet őket ismerni.
Azt nem tudom hogy miért nem tették még ki a kispadot a ház elé?
Jaa és tudod mi a tipikus még?
A lila haj. Mikor a hamvasvarjú színt túladagolják és belilul az egész tollazat:))))))))))))))))))))))))))

montroyal ( CAN qc) 2014.01.03. 17:06:27

@shakti_rom: foleg ha oldalkocsival jon ... de ez nalam nem al fent... ugyszeretiminthasajatjalenne palimadarak a masik oldalon setalnak ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:07:07

@charlieharper (Cape Town, SA):
Nem tudom az új szabályokat de szerintem eddig is munkához volt kötve.
Nem tudom mert mi már egy éve itt éltünk és dolgoztam amikor igényeltük.

2014.01.03. 17:08:45

@diggerdriver: a lila rovidhajrol ismerni meg messzirol a kelet-europai 50+ korosztalyu noket. Az otthonkat es kopenyt meg nem lattam, de el tudom kepzelni.

@Mr Long: igen, kosz, most mar minden ok.

@maganyosan setalo macska: aruld mar el, honnan veszed, hogy UK-ban utaljak a magyarokat? Mar itt sokadszorra hallom, szeretnek vegre valami forrast is rola

Latcho Rom 2014.01.03. 17:09:56

@diggerdriver: itt is megismerni a kozepkoru lengyel s ruszki noket.

Erdekes lenne par londoni foto ezekrol a dolgokrol, masoktol is, Hetkoznapok, nem orsegvaltas, bozsi segge, csak a kinti hataratkelt eletekrol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:10:16

@maganyosan setalo macska:
A lakásod árából itt olyan lakást bérelsz amilyet akarsz de hathavi kauciót kérnek.

BTBTBT 2014.01.03. 17:11:50

@bpetya75:
Bocs. MAgas labda volt, és nem tudtam kihagyni.
Mondtam már? Tavaly az akkor hétéves keresztlányom azzal állított haza az iskolából, hogy: Anya, nekem mikor kezd már nőni a mellem? Mire a sógornőm, meglepetten, de nevetve: Addig örülj, amíg nem kezd. :)

@diggerdriver:
Ez is ritka. :)

@shakti_rom:
A lényeg a 3. bekezdésben van.
www.adviceguide.org.uk/england/benefits_e/faq_index_benefits/faq_benefits_entitlement_if_coming_from_abroad.htm

Meg itt egy másik is -
www.nidirect.gov.uk/benefits-for-non-uk-nationals

Latcho Rom 2014.01.03. 17:13:54

@diggerdriver: Itt volt az anyosom par honapot amikor az elso fiunk szuletett, jo HANGOSAN beszelt a szomszed francia novel. magyarul, hogy megertse :-)

maganyosan setalo macska 2014.01.03. 17:14:01

@maganyosan setalo macska:

izé, most látom, h az első, beköszönő kommentem még nem jött ki, de a második már igen, szóval sziasztok, én vagyok a poszterina, és akkor megismétlem a(z első, eltűnt) kommentemben összefoglaltakat, azaz válaszokat a pár felmerült kérdésre:

- a szakmám a magyar nyelvhez köt: mondjuk úgy, szövegeket írok és szerkesztek, amit a meglévő angol nyelvtudásommal, angol nyelvű szövegekkel - egyelőre legalábbis - nem tudnék megtenni;
- a korom: 40 elmúltam - szerencsére nem sokkal :)
- a nagymama: röviden összefoglalva, nem tud és nem is akar jönni,
- a kisgyerekes barátnő: röviden összefoglalva ez se rajtam múlik :)
- ööö pasit fogni: itt azért volt benne némi irónia is, nyilván nem _azért_ akarnék valakit, hogy vigyen a hátán és eltartson, míg kitalálom, operaénekesnő akarok-e lenni vagy inkább világbajnok vitorlázó, esetleg mégis inkább apáca.

És szóval köszönet a megértő/segítő szándékú/akármilyen más módon előremutató kommentekért eddig, és előre is.

BTBTBT 2014.01.03. 17:15:17

@diggerdriver:
Inkább hathetit.
Egyébként 1-2 hónap között változhat, attól függően, hogy ügynükségtől vagy magánszemélytől bérelnek, de ennél többet nem kérhetnek. Ha mégis, akkor felejtős.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 17:18:13

@charlieharper (Cape Town, SA): "aruld mar el, honnan veszed, hogy UK-ban utaljak a magyarokat?" Egy forumon erre rakerdeztem, de erre azt mondtak, hogy mar annyira kifinomult modszereik vanak, hogy nem vehetem eszre a rasszizmust...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:18:14

@shakti_rom:
Igen érdekes lenne de nehéz hirtelen jól elkapott fotókat csinálni.
Én még mindig rácsodálkozom az itteni zsidókra mikor szombatonként ellepik az utcát.
Mindig mindenki megy valahová de EGÉSZ nap.
Kaftán pajesz harisnya kalap vagy haszid szőrkucsma.
Nekem ez tök érdekes.

2014.01.03. 17:18:27

@diggerdriver: figyelj, azt hittem eddig, hogy direkt ezt a lila szint kertek. Azt nem tudtam, hogy ez a rosszul hasznalt festek eredmenye.

@Barátusz [UKCaLCM]: ez a 6 honap eros lenne, marmint kaucionak. Engem ugyan nem erint, de en is csak 1-2 honaprol hallottam mind UK, mind US-ben

2014.01.03. 17:20:06

@Mr Long: aki rasszizmust akar latni, keretik jojjon el Del-Afrikaba. Majd utana beszelhetunk a UK-fele rasszizmusrol

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:20:20

@Barátusz [UKCaLCM]:
Bele is rendültem. Gyorsan le kellett húzni egy whiskeyt:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:21:05

@shakti_rom:
Bazmeg :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2014.01.03. 17:21:19

@diggerdriver: ennek egyszeru oka van. Minden rokonnal es ismerosnel meg kell nezni, hogy a haziasszony mit fozott szombatra. Ahol a legjobbat foztek, oda kell visszamenni ebedre/vacsorara.

maganyosan setalo macska 2014.01.03. 17:21:37

@charlieharper (Cape Town, SA):

hirtelenjében most ezt találtam: www.theguardian.com/uk-news/2013/dec/19/tory-mps-warn-immigration-bulgaria-rumania

és oké, persze, itt most a románok meg a bolgárokról van szó, de nem hinném, h a magyarokat olyan nagyon különválasztanák.

plusz ha ez már téma a politikában, az a "nem zörög a haraszt, ha nem fújja a szél" helyzete sztm, azaz vsz létező a jelenség, többé-kevésbé jelen van a közhangulatban.

BTBTBT 2014.01.03. 17:22:40

@charlieharper (Cape Town, SA):
Igen, ahogy fentebb írtam is diggernek. Közben pontosan megnéztem: 4 és 7 hét között változhat plusz egyhavi lakbér előre. Legalábbis Londonban.
Ráadásul a depozitot nem őrizgethetik a vánkosukban vagy a bankszámlájukon, hanem 2007 óta az ún. "tenancy deposit scheme"-be kell tenniük, a bérlő védelme érdekében. Ettől még a bérlő nem kap kamatot az összegre, viszont egy genyó tulaj sem fogja megrövidíteni jogtalanul.

Latcho Rom 2014.01.03. 17:23:07

@diggerdriver: Szoval ez a Golden ize lenyegeben egy ortodox zsido negyed, megspekelve feher boru hataratkeltekkel?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 17:23:13

@Barátusz [UKCaLCM]: Nekem lakasberleskor 6 heti kaukciot kertek, egy heti lakber volt az ugynoksegi dij, plusz persze egy havi dij elore (ez mondjuk ugye alap tetel)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:23:51

@Barátusz [UKCaLCM]:
Nem nem.
Ügynökség szemérmetlenül kért tőlünk 6havit. Nem volt munkánk és gyerek is volt.
Minden egyéb esetben elég egy havi hat heti, szobánál két heti vagy semmi.

bpetya75 2014.01.03. 17:24:22

@shakti_rom:

Nem értek veled egyet. Attól, hogy Tóta csak pukkasztgatni próbál és nem küld el a vérbe, hasonlóan megosztó figura. Személy szerint pont ugyanannyi elgondolkoztató, hmmm, ebben van valami írást olvastam mindkettőtől. Egyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:26:51

@Mr Long:
Na erről a kifinomult módszerről...
MAGYAR melósok raktárban dolgoznak sok feketével, indiaival.
Hogy ne tűnjön fel a niggerezés cigányozás megállapodtak hogy csak úgy emlegetik őket hogy gesztenyék.
Tudod, csak kifinomultan...

Latcho Rom 2014.01.03. 17:27:13

@bpetya75: meg van az osztva, de nem a Tota altal. O csak egy szelep, kevesenek. Valasz a megosztasra - en igy elem meg, bizony ilyen messzirol.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 17:27:37

@maganyosan setalo macska: Ez a rasszizmus dolog azert osszetettebb, a potyazokat akarajak kiszurni, nem mindenkit. A nagy antirasszistakok, akik vedik a bevandorlokat szerintem meg nem is talalkoztak angolokkal... (kulonben vicces, hogy a magyarok kialtanak rasszizmusert, ahol elfogadott a ciganyozas, zsidozas)

kisQtya 2014.01.03. 17:29:14

Nem akarom megbántani a posterinát, de szerintem külföld helyett egy jó pszichológus kellene neki. És kevesebbet foglalkozni a politikával....., pontosabban a politikai hangulatkeltéssel...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:29:24

@charlieharper (Cape Town, SA):
Valami hamvasítónak hívják azt hiszem. Néha megborul az üveg:)))))))))))))))

A hathavit csak olyankor kérik ha nincs munkád vagy gyerek van.
És persze ez azt jelenti menj a picsába nem adjuk ki.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 17:30:00

@diggerdriver: :) Meg a magyar srac, aki nem akar bavandorlo negyedbe koltozni, persze a lakberen sporol, igy marad a "paki" negyed...

Kulonben ultem mostanaban tobb pakisztani sofor taxijaban, egyiknek sem volt curry szaga.

BTBTBT 2014.01.03. 17:30:02

@Mr Long:
Nekem is 6 hét kauciót kértek plusz az egyhavi lakbért, plusz (azt hiszem) 45 fontot a "inventory check"-re.
Egy másik ügynökségnél, amikor benyügte a csóka, hogy még 200 fontot felszámolnak a szerződésírásért, simán felálltam az asztaltól, és kisétáltam.

@diggerdriver:
Akkor benneteket megszopattak, de rendesen. Mindamellett, hogy értem én, hogy magukat akarták bebiztosítani.

Igyál még egy whiskey-t mindenki egészségére! :)

Latcho Rom 2014.01.03. 17:30:35

@kisQtya: na megjott fideszmatyi is.

Latcho Rom 2014.01.03. 17:34:03

@diggerdriver: ideje Solem Alechemet olvasnod kis windszor, ez igy ment mar az osidokben is, galiciaban, lengyeleknel, a ruszki gettokban..:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:35:05

@Barátusz [UKCaLCM]:
Nem vettük ki természetesen. Menjenek az anyjukba.
Amúgy tényleg megszopattak mert kéthavit kértek aztán addig húzták hogy két hét múlva kinyögték hogy mégis hathavi.
Két hetet vesztettünk.
De aztán minden jól alakult.

Latcho Rom 2014.01.03. 17:40:52

@shakti_rom: Apropo kis windszor, otodik resznel tartok a Downton Abbey-ban, nagggyon elvezem, s oly szep britet beszelnek, nem kell kagylozni semmit, mint a zene.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 17:42:55

@shakti_rom:
Nagyjából igen.
Nagyon érdekes.
Színes ruhába csak az idősebb zsidó nők öltöznek valami fantasztikus kalapkölteményekkel.
Egyébként hétköznap egyenparóka egyen fekete pufidzseki minden gyereken lányon nőn.
Viszont ahogy Golders Green központjából haladsz kifelé úgy puhul a ortodoxia.

Ennike (DK) 2014.01.03. 17:44:31

@maganyosan setalo macska: Koszonom, hogy megtiszteltel a valaszoddal:) (idokozben folkeltem)
Teljesen aterzem a sorsodat. Nem vagy konnyu helyzetben az biztos.
A korulmenyek kenyszeritenek es nem a belso motivacio az elsodleges.
Kisgyerek... Nekem nincs... nem vallaltam... tudatosan... tobbek kozott ezert is...Van ismerosom, volt kollegano, velem egyidos, itt el Daniaban 15, 5 eve, itt lett apolono, es van egy felver gyereke most 6 eves,(egyedul neveli) nappal - ejszaka dolgozott allandoan faradt volt, evente fel evet, hol az edesanyja , hol a huga segitettek neki. Egyedul, segitseg nelkul, egy kisgyerekkel... en soha soha nem mertem volna. De ez en vagyok, mindenkinek maskepp sikerul, mas utakat jar be, az jo, ha tajekozodik es felkeszul. Csak nappalos muszakban dolgozni az egeszsegugyben nem elkepzelhetetlen, de nem kapkodnanak utanad. A valtott muszak megterhelo, nemcsak neked szemelyesen, de a csalad tobbi tagjanak is.
A skandinav, de jobban mondva dan alberletekrol, nem tudom ki irt, de igaz. Nagyon nehez jot talalni, at is verhetnek, es oda a hazad.

Ez a blogolas is mennyire tipikus peldaja annak, hogy miket tetelezunk fel a posztirorol, hogy huszon, harminc eves, hogy nyafog, hogy nincs rend a fejeben stb stb. Senki, de senki nem ismeri, nem tudja milyen, hogyan el, hogyan gondolkodik, milyen erzesei, felelmei, gyotrelmei, sebei vannak, mikor orul es mikor szomoru, de sokan tudjak helyette is a tutit.
Szanalmas.
Megkereshetsz privatban is, ha kell szemelyesen is hajlando vagyok talalkozni veled.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 17:46:06

@Barátusz [UKCaLCM]: Mi az a sok betu a neved mogott? Az UK-t ertem, utana homaly...

Latcho Rom 2014.01.03. 17:46:31

@diggerdriver: www.pbs.org/wgbh/masterpiece/downtonabbey/

BBC sorozat. Ne legyints, a cseledek vannak a kozpontban, nem az az arisztokratak.

Latcho Rom 2014.01.03. 17:47:56

@diggerdriver: jo kis zsido peksegek lehetnek ott, kalaccsal, rozskenyerrel...majdnem magyar kiflikkel

BTBTBT 2014.01.03. 17:48:07

@diggerdriver:
És akkor addig hol éltetek? Vagy 2 hétig ott, aztán amikor kinyögték, hogy 2 helyett 6 hónap, akkor léptetek?

Vasárnap a templomba járó feka nők viselnek még eszméletlen kalapkölteményeket.

@Mr Long:
Pulyka volt, eszméletlen finom is lett - de nem én csináltam. Vendégségbe hívtak, és a barátom rittyentette. A halászlét is. A barátnője meg a lazacért és deszertért volt felelős.

Neked volt már munkád, amikor a lakást béreltétek?
"Credit check"-ed is volt?

BTBTBT 2014.01.03. 17:50:20

desszertért, na

@Mr Long:
Homály? Én tisztán látom.
Többen is írogatnak ezt-azt a nick-jük mögé. Gondoltam, beállok a sorba.

2014.01.03. 18:01:01

@shakti_rom: digger asszimilalodott. Solettet zabal es flodnival kuldi le meg egy kosher szilvaval.
Elore szolok Digger, nem megyek el a "brit milah"dra (korulmeteles)!

Latcho Rom 2014.01.03. 18:04:53

@charlieharper (Cape Town, SA): Romát kaftánban keveset látni londonban, kell oda az is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 18:04:54

@diggerdriver: "Kihozza nagymamát és elkezd dolgozni.
Mivel hárman vannak de csak egy jövedelem így az önkormányzat az egész lakhatási költségeit fedezi.
A fő buktató hogy hárman munka nélkül kisgyerekkel nem fognak lakást találni."

Eltekintve attól, hogy a poszterina már leírta, hogy a nagyit nem tudná kivinni, csak kérdezem, a nyugdíj nem számít jövedelemnek? Egy nyugdíjigazolás nem lenne mérvadó, amikor lakást keres az egyedülálló anyuka?

sírjatok 2014.01.03. 18:24:00

De hát én úgy tudtam,hogy már 2010 végén a földbe állt az ország. Aztán az EU rúgott ki minket a médiatörvény miatt, majd háborúztunk az örményekkel is. 2011-ben aztán már tényleg csődbe ment az ország, 2012-ben is mind meghaltunk, köztudottan csak az IMF hitel menthetett volna meg minket. Természetesen 2013-ban meg aztán már tényleg összeomlás volt, éhséglázadások és fosztogatás. És 2014-ben is tudni lehet, hogy a földbe fog állni az ország. Már tényleg csak napok kérdése lehet.

christophe 2014.01.03. 18:24:01

@maganyosan setalo macska: Belgium
-lakàsbèrlès nehèzkes,sok szerencse kell hozzà,vidèki vàrosokban esèlyesebb,mint Brusszelben.
-Ovoda,iskola ingyenes(35euro egy èvre)
-egèszsègugy,idosàpolàs,informatikai azok a teruletek ahol konnyen el lehet helyezkedni.
-nyelvtudàs nèlkul felejtos.
-fizetès teljesmunkaidoben a Te csalàdi àllapotoddal min.1500/ho lakàs,rezsivel 800-900.kajàra 400 boven elèg.
-Bèbicsosz 5euro korul orànkènt.
Tobben is mondtàk,egyedul,legalàbbis az elejèn irto nehèz lenne.Vagy elokèszited a terepet a gyerkoc addig nagyszuloknèl,vagy valakivel egyutt vàgsz Neki.
Ha van màr lakàs,melo abszolut kivitelezheto a dolog....

Latcho Rom 2014.01.03. 18:26:17

@sírjatok: Nem figyel ratok europa, azert. Erre vagy buszke?

Nem poenos.

Aye aye 2014.01.03. 18:26:22

@Anna Dobos: @maganyosan setalo macska:
Benne lennék egy "összefogásban", ha más nem, legalább az emailezés, ötletelés erejéig. Címem: heydriz kukac gmail dot com.
Mi is megyünk. (2 felnőtt, 2 gyerek). Ha nem idén akkor jövőre, de mindenképp megyünk. Nálunk a célterület Skandinávia, de más is szóbajöhet. Jelenleg felkészülünk, tervezünk. Nyelvutdás(ok) vannak, diplomák is, de sajna egyikünk sem vendéglátós vagy ápoló. Bezzeg ha tudtam volna anak idején, hogy mit kell tanulni! (vagy mit nem) :)))

Mintha én írtam volna amúgy a posztot. Elkeserítő, ami itt folyik, és még inkább, hogy az emberek többsége észre sem veszi, hogy hová tart ez az ország. De elfogadom a többség akaratát, és mivel "el lehet menni", hát elmegyünk. Már nem próbálok itt helyben változtatni semmin, hiszen a magyaroknak, úgy látszik, minden úgy jó ahogy van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 18:30:59

@Ennike: Igazán nem vitatkozni akarok, de én sem saccoltam volna harmincon felülre, egész egyszerűen azért, mert azt hittem, az élettapasztalat hiánya mondatja vele az ország jelenlegi és jövőbeni állapotáról az apokalipszist jósló szavakat. Mert nem kicsit túloz, mind az oktatásról, mind a gazdasági helyzetről szólva.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 18:35:19

@maganyosan setalo macska: " Hogy tényleg tök természetesen zsidóznak, cigányoznak vagy buziznak"

Ez sokszor elhanzik Magyarországról, de valami furcsa módon én soha egyikbe sem akadok bele. És ha belegondolunk, nem az a normális, hogy nyugodtan ki lehet mondani egy bizonyos néphez, kisebbséghez tartozóra, hogy az ami, anélkül, hogy szemforgatva, a retorziótól félve körülsunnyognánk a dolgot? Mint azt más kommentben Angliáról írta valaki?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 18:35:52

@shakti_rom:
Ne bántsd szegényt, még nem játszotta ki a "szarul éltek" kártyát.
Hadd bontakozzon ki:)))))))))))))))))
Idejön aztán mindjárt levered.
Legalább játszunk vele egy kicsit.

Ennike (DK) 2014.01.03. 18:36:28

@zöldeketbeszélek: en csak ovatos vagyok foleg ha emberri sorsokrol van szo, es foleg ha ismeretlenben beszelunk

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 18:37:15

@bpetya75: Na nem már, vegyetek egy lovat :)! Egész olcsón megszámítják - Kistermelők Lapja apróhirdetési rovat - a néhány éves, lovasiskolai kancákat, herélteket. Aztán, hogy hová teszitek :)...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 18:39:05

@Barátusz [UKCaLCM]:
Mikor kijöttünk egy szobát béreltünk de nem jött velünk a gyerek.
A szoba két hónapra szólt ha lejár akkorra kellett studio lakás meg jött a gyerek.
Nem sok időnk volt már lakást szerezni és ezek elbasztak belőle két hetet.
Akkor jött a Tibor és minden megoldódott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 18:42:34

@zöldeketbeszélek:
Figyelj, vizuális típus vagyok:)))))))))))))))))
Bemennek az ügynökséghez és mama odaadja a magyarnyelvű nyugdíjszelvényét.
Rá van írva hogy 70000.
Ügynöknek felcsillan a szeme mennyi ez fontban?
200.
Hetente?
Havonta.
Snitt.
Ügynök lefordul a székről úgy röhög:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ennike (DK) 2014.01.03. 18:45:03

@zöldeketbeszélek: off: szakmai kerdes hozzad. ezelott majdnem 2 evvel kaptam egy kis artatlan aloe verat cserepben, nem tudom, hogy engem szeret-e ennyire, de eszmeletlenul hajtja a fiokakat megallas nelkul, mar 3 nagy cserepem van es csak no es szaporodik, en meg sajnalom ritkitani kidobni, habar mar 1x megtettem,( meg aloe termelo leszek a vegen) kerdes, hogyan tudom kordaban tartani a "szaporodasat" , az orchideaim is egesz evben ontjak a viragokat, nekik meg nagyon orulok.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2014.01.03. 18:45:16

@Aye aye: a magyar az a fajta aki emeltdíjas SMSben küldi be a reggeli beszélgetős műsor sms sávjába, hogy nincs pénze kenyérre se.

@zöldeketbeszélek: akkor szerencsés vagy a baráti köröddel és nem olvasol politikai fórumokat, de még csak bűnügyi hírek alatti hozzászólásokat se nagyon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 18:47:17

@zöldeketbeszélek:
Nem, ugyanis a NÉP nem olyan hanem egyes tagjai olyanok sőt lehet hogy a többsége olyan de ha egy van köztük aki nem olyan akkor már nem áll az egész népre az állítás.
Erre itt kellett rájönnöm Angliában.

2014.01.03. 18:49:51

@zöldeketbeszélek: "Hogy tényleg tök természetesen zsidóznak, cigányoznak vagy buziznak" Meseljek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 18:52:57

@Barátusz [UKCaLCM]:
Óóóóóóóóóó te várjá má.
Itt a metróállomás mellett van valami istenbarmai feka templom. Na ez egy tanulmány hogy milyen hacukákban mennek oda vasárnaponként.
Bár az viszont tény hogy elegánsan öltöznek és van tartásuk.
Állítólag a fekete nők azért mennek olyan elegánsan mert genetikailag bennül van a korsó tele vízzel a fejen.
Azzal pedig nem lehet tenyeres-talpasan imbolyogva menni.

ffüttyfürütty 2014.01.03. 18:54:44

@charlieharper (Cape Town, SA): Ne fokozd! A végén megkapjuk videó formában, miután a múzsa már homlokon csókolta a szüléses videónál. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 18:57:57

@charlieharper (Cape Town, SA):
Nem probléma elküldöm csomagban:))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 19:00:01

@shakti_rom: @diggerdriver:
Látom, ma az én hangulatom jött rátok :D

@Zka:
Te is felvetted ma Hyperiog gatyáját (1325. tárgy)? :)

Latcho Rom 2014.01.03. 19:01:10

@diggerdriver: eszmeletlen bonyolult dolog az, a palinkafozes kismiska ahhoz kepest..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 19:01:38

@diggerdriver:
Ilyet a védek is csináltak, mikor mondta apósom, hogy a fizetése 5-6000 korona volt. Örömködtek, hogy ezek szerint Magyarországon is hetente fizetnek :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 19:02:37

"Interjú Janóval, a parasztbácsival. Az öreg mesél.
- Hát, kérem szépen, ebben a faluban én építettem majd´ az összes házat.
Ha falat kellett felhúzni, ha´ azt majd´ mindig én csináltam. Így aztán
elnevezhettek volna, teszem azt, Kőműves Janónak... De ezek..?!
- Miért, minek nevezték el?
- Ne is kérdezze! Hálátlan népség! Én ácsolom az összes ház
tetőszerkezetét, már vagy 25 éve. Gondutam, esetleg majd elneveznek Ács
Janónak. De ezek...?!
- Hát akkor mi lett a beceneve?
- Lehetett volna mondjuk Kőfaragó Janó, hisz ahány síremlék van kinn a
temetőbe´, aztat mind én faragtam. De nem, nem, nem, ezek erről sem
neveztek el. Hanem amikor egyszer, egyetlen egyszer, egészen véletlenül,
meg találtam b@szni egy kecskét... "

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 19:05:00

@Ennike (DK):
Figyelj. első lépés hogy levágod az összeset és mezitláb taposni kezded.
Addig taposd amíg megérkezik a recept további része.:))))))))))))))))))))))))))

Aye aye 2014.01.03. 19:06:18

@tableno:
Köszi Rozamami posztjának linkjét, milyen inspiráló!!! Elképesztő!!
Vajon ő szokott még erre járni? Kíváncsi lennék, mi van velük.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 19:06:25

Eszakiak!
Åland szigeten voltatok mar? Erdemes elutazni oda?

Ennike (DK) 2014.01.03. 19:08:36

@diggerdriver: megvarnam az egesz receptet eloszor ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 19:18:31

@Kövérmadár [swe]: Asszonypajti kitalalta menjunk el oda, mert milyen jo lenne ott bringazni :)

2014.01.03. 19:25:31

Együttérzek a posztolóval, mert egy 40'es egyedülálló nőnek, kicsi gyerekkel, valóban jóval nehezebb ilyen nagy lépésre elszánni magát. Nincs mindenkinek normálisan fizetett hiányszakmája, vagy pasija aki eltartja - sőt, a többség ilyen.

Az újrakezdés még a leggazdagabb országokban is nehéz és időbe telik mig egyenesbe jössz, főleg ha egyedül vagy. Ezekben az országokban vannak lehetőségek de ez nem azt jelenti hogy mindenkinek automatikusan jobbra fordul az élete. Sok esetben nem kevés kitartás és áldozat szükségeltetik ehhez.

A humán diplomát lehet kamatoztatni külföldön még akkor is, ha egy az egyben nem fogadják el. Át lehet képezni magad, annak megfelelően, hogy az illető országban milyen szakmával lehet könnyebben elhelyezkedni. Persze ez sem jár áldozat és munka nélkül és időbe is telik mig meg lesz a gyümölcse (bár az idő igy is úgy is eltelik).

A döntés nehéz és azt hiszem sokan átérezzük a posztoló dilemmáját és hasonló önmarcangoláson mentünk keresztül. Tanácsot nem is tudok adni de minden jót kivánok ennek a kiscsaládnak! :)

Aye aye 2014.01.03. 19:31:39

@diggerdriver:
A vicces az, hogy ez egész pontosan így zajlik.. :))) Senkit nem érdekel a mama nyugdíjszelvénye külföldön. (persze itthon sem) Még akkor sem, ha történetesen 180 ezerről szól. 600 euro? 3 főre egy hónapban, lakásbérléssel, közlekedéssel? hehe, persze...
(én más, itthonról származó jövedelemnek érdeklődtem utána külföldön, de kijelentették, hogy nem érdekli őket. Ha nem tudok egy olyan helybeli fizetést felmutatni, ami eltartja a családot, akkor nuku lakás)

Aye aye 2014.01.03. 19:31:39

@zöldeketbeszélek: " Hogy tényleg tök természetesen zsidóznak, cigányoznak vagy buziznak"
hát ez tényleg nagyon furcsa, hogy te nem akadsz bele soha. soha. Nagyon furcsa. Talán a hallásoddal van valami vagy az érzékenységi szinteddel. Ugyanis, ha ezt mondod, hogy "nyugodtan ki lehet mondani egy bizonyos néphez, kisebbséghez tartozóra, hogy az ami" az számodra egyenlő a "cigányozással buzizással", akkor valószínűleg azért nem veszed ezt észre, mert te is ontod magadból a hasonló megjegyzéseket miközben azt hiszed, te csak megmondod a frankót. A hiba ebbe ott csúszik bele, hogy kollektíven nem lehet kijelenteni egyetlen népcsoportról, kisebbségről sem, hogy az, ami. Aminek te hiszed.

buday008 2014.01.03. 19:31:39

Többé kevésbé jól összefoglalja a mai magyarok többségének dilemmáját. Jövőképét,perspekríváját, esélyét stb. Meg azt is hogy előbb utóbb a hőn áhított nyugaton is robban a bevándorlóbomba...:_))vagy azok írtják ki az őslakosokat azt nesze neked kultúra:_)) Viszont én a kedves posztolónak azt tapasztalom azért még angolul érdemes lenne tanulnia mindenképp. Meg mellé még egy nyelvvel többre menne de én nem a németet venném mellé..hanem valami ritkábban beszéltet. Elismerem németül jóval könnyebb megtanulni mint modjuk svédül de...Visszatérve eredeti poszthoz sajnos minden normális magyarnak kell lennie "b" tervének hogyha szorul a kapca akkor dobbant vagy megdöglik...szószerint..
Ja amit nem értek...ki mondta hogy mondjuk ha kint kap lehetőséget angliába akkor onnan ne menjen tovább??mondjuk Usa ,Kanada -százszor jobb .ja még valami---néhány tízmillája van valakine kakkor itt is vagy a szomszéd országokban is királyul el van ha forgatja-nem kell ahhoz anglia ahol fontra váltva szart nem ér..

Ennike (DK) 2014.01.03. 19:35:25

@Mr Long: Ajanlom Koppenhagat, szuper bringautak vannak. En mar csak tudom:) es nem dimbes dombos.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 19:44:15

@Mr Long:
Picit hideg van most ott a bringázáshoz :D
Viszont Midsommar-kor lehet jó buli lenne egy hátizsákos bringázás majd alvás a szabadban és másnap vissza.

2014.01.03. 19:47:23

@diggerdriver:
" meg találtam b@szni egy kecskét... "
Keszult a csavoval video report is: (csak eros idegzetueknek, komolyan!!!)
www.youtube.com/watch?v=j9XL-jspVI4

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 19:57:12

@Ennike (DK): Itt az orszag a lenyeg, igy marad Åland.

@Kövérmadár [swe]: Tudtam, hogy benned bizhatok, de most Manchesterbe van jegyem, nem Stockholmba, oda csak nyar fele utaznank.

micsoda? 2014.01.03. 20:08:00

Sok olyan dolgot lehet olvasni a posztban ami kis hazánkra nagyon igaz. Ami a legrosszabb, hogy vak, és süket fülekre talál. Vagy valaki olvasott olyant, hogy a kormány belátta a hibáját? /trafikmutyi, sorozatos rablás a trafikokban, nem számit/
Ha én lennék a posztoló helyében, ilyen helyzetérzéssel nem töprengenék. Pár évet szánnák a felkészülésre, és mennék a gyerekkel. Vagy maradok, de akkor itthon vívom meg a harcomat. Az látszik, hogy nem eléggé bízik magában.

jogalany 2014.01.03. 20:08:00

Az írás túl lihegett, lényeg nélküli érzelem érzetre apellál.
Nem igaz, hogy a magyarok többsége a távozást latolgatná, ebből is csak a vágyai jönnek le.
Sok évet dolgoztam több országban, és nem fonják kolbászból a kerítést, és bár több volt a bér, azért munkából nem gazdagodott meg ott sem senki. Több volt a bér, mert ott még akkor nem loptak annyit amennyi M.O.-on eltünik a korrupció útján. De tanulékonyak, simán behoznak előbb utóbb minket és már látszik a korrupció rohamosan nő, és akkor Ők mint a Görög o. bele fognak rokkanni. Akkor meg majd jönnek vissza azok akik most kígyót békát kiabálnak hazánkra.
Lottó ötösre ne ácsingozzon, mert annak már megvan a gazdája, hála a zártan kezelt adatbázisnak, bezzeg ha kitennék a netre, lehetne tisztán játszani, mert a vakszerencse és nem valaki mondaná meg ki nyer.

christophe 2014.01.03. 20:08:00

@Aye aye: nem vàrnèk vele tul sokàig,lazàn eltudom kèpzelni egy nèpszavazàs kiiràsàt az eu tagsàgot illetoen,az eredmèny boritèkolhato...ès akkor nyista kivàndorlàs...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 20:08:23

@Cascabel:
Azt hittem azt teszed fel amikor az amcsik felvették éjjellátóval hogy a tálibok dugják a kecskét.:)))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 20:16:25

@Mr Long:
De Ålandon svédek élnek (92%). Mondjuk onnan már nincs messze Turku, amit érdemes lehet megnézni (még nem jártam ott, de biztosan érdekes, ha Finnország legrégebbi városa).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 20:18:40

@Kövérmadár [swe]: Az jo hely, asszony volt ott mar, szerinte jo hely. Az eredeti terv az, hogy Manchester, Stockholm, Åland, Turku, Helsinki, Manchester. Mondjuk egy het alatt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 20:19:29

@jogalany:
Húzz egy sorszámot és állj be az "én már dolgoztam több országban, sehol sincs kolbászlób a kerítés" sorba... ;)

Biztosan furcsállod, de vannak itt egy páran, akik csak egy (új) országban dolgoztak/dolgoznak és tökéetesen jól érzik magukat.

Mindenki a saját kolbászának a kovácsa... ha neked nem sikerült, az a te hibád, másnak attól még sikerülhet és sikerült is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:20:51

@Ennike (DK): Sehogy, éppen ezt a jó tulajdonságát használják ki a termesztők :). Azt megteheted, hogy nem szeded le a sarjakat, mert ahogy szeded, még jobban ösztönzöd a növényt a fiókázásra. Akkor egy idő után belakja a rendelkezésre álló teret és lelassul a növekedése.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:22:34

@Zka: Az olaszliszkai lincselésről olvastam archív híreket nem túl régen...

ffüttyfürütty 2014.01.03. 20:23:57

@Kövérmadár [swe]: "Mindenki a saját kolbászának a kovácsa" - Most már megkérdezem: ma perverz nap van a HÁ-n? :))

2014.01.03. 20:24:24

@shakti_rom:
Igaz, ez a gitaros nem egy Szabo Gabor, de szinten kelet-europai szarmazasu: (EstasTonne)
www.youtube.com/watch?v=7gphiFVVtUI

BTW: visszafordultam melobol 5 perc utan, mert akkora hovihar volt, hogy nem lattam az utat. A haverom hivott kesobb, figyelmeztetett, hogy el ne induljak, tobb kocsit latott az arokban, csak 50 - el tudott menni a megszokott 130 helyett. Most sut a Nap, havazas elallt, egy jot pihentem:)

purple ragdoll 2014.01.03. 20:25:09

@Kövérmadár [swe]: Nem tudok vezetni. :) De nem is szeretnék igazságosztót játszani - ki vagyok én ehhez?

@Zka: Igen, azt tudom, hogy nem a papír számít. Na, akkor már csak el kell döntenem, komolyan gondolom-e, és megtenni a lépéseket ennek megfelelően. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 20:26:01

@Mr Long:
Akkor baromira sokat kell majd tekernetek... :)

Gondolom mindenhol megállnátok egy napra, ugye?
Stockholmból hajóval mentek át Alandra és onnan hajóval tovább Turkuba?

Vannak olcsó hajójegyek (100 korona, kb. 10 font áron), ha nem éppen valami ünnepnapon mentek és megy a Birka Paradise. Sajnos az csak Alandig megy, de ha ott kiszálltok, nézelődtök, akkor biztosan megy másik hajó tovább Turkuba.

Ha szükségetek van segítségre valamiben vagy csak kérdés merül fel, akkor írj nyugodtan PÜ-t...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 20:27:43

@ffüttyfürütty:
Mikor nem? :)

@purple ragdoll:
Ki vagy te? Egy adófizető, becsületes állampolgár, akit rettegésben tart(hat) egy csoport bűnöző. Az állam pedig nem foglalkozik veled.
Ez csak érdekérvényesítés, semmi több, nem kell túlmisztifikálni :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:34:08

@Aye aye: Totál félreértesz. Az a bajom, hogy itt sokan már azt cigányozásnak hívják, ha azt mondod, cigány. Nem büdös cigány, nem tolvaj cigány. Csak úgy szimplán. Nálunk például a közmunkások nagy része cigány. Én ezt minden hátsó gondolat nélkül írom le, csak mert így igaz.

A kommented pontosan arra példa, amit előzőleg leírtam. Egyből minősítesz, rasszistázol engem, holott fogalmad nincs róla, hogy hogyan gondolkozom. Az már bűn, hogy nem akadok bele a környezetemben ilyenekbe? Talán mert a barátaim nem e körül a téma körül pörögnek folytonosan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:36:30

@Zka: Azt elfelejtettem hozzátenni, hogy azt is azért, mert kivettem a könyvtárból egy szociológus, védőnő, romológus hölgy interjúkötetét (Őszintén a cigányokról) és mivel kedvenc, leendő megyémben elég nagy arányban élnek gondoltam, nem árt többet tudni a kultúrájukról.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:37:56

@shakti_rom: Hát ez szép. De hülye barmok mindenhol vannak, tudtommal Ny-Eu-ban is. Sajnos, hacsak a marhája el nem dicsekszik a 'hőstettel', aligha fogják elkapni.

morsels (törölt) 2014.01.03. 20:38:15

@jogalany:
Ez komoly?
A lotto is mutyiban megy? :-))

penzkapu · www.penzkapu.hu 2014.01.03. 20:38:44

Sajnos az átlagember gazdasági műveltsége a nulla közelében jár, és félek, ez még sokba fog az országnak kerülni.

Ezért nincs megfelelő számú és minőségű munkahely, ezért fogadjuk el a mutyikat, valamint "pártunkéskormányunk", a bankok és a multik húzásait.

Akinek pedig akad állása, az kidolgozza a belét, és évről évre kevesebb szabadideje marad.

Kabos Gyula is pont így járt, mint a szerző - a magyar nyelvből élt - az USA-ban nem értették, mitől olyan nagy színész, "hiszen még angolul sem tud".

További kellemes vitázást:
Szalai János

Aye aye 2014.01.03. 20:38:45

@christophe:
ne is mondd, igazad van!!

Lencsés István 2014.01.03. 20:38:45

" .... Azért akarok ennyire menni, mert nekem van gyerekem .... " . Gyerekkel is simán meg lehet élni itthon csak akarni kell .

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:40:51

@diggerdriver: Te is félreértesz. A népnév szerintem önmagában nem minősít. A cigány azt mondja rád, magyar. Te a cigányra azt, hogy cigány. A zsidóra azt, hogy zsidó. Ebben mi a túró a negatív? A bolgár meg bolgár, a sváb meg sváb.

A baj az, hogy annyira de annyira pc-k vagyunk már, hogy azt hisszük, önmagában sértés valamit a nevén nevezni.

2014.01.03. 20:44:08

@zöldeketbeszélek: ' És ha belegondolunk, nem az a normális, hogy nyugodtan ki lehet mondani egy bizonyos néphez, kisebbséghez tartozóra, hogy az ami, anélkül, hogy szemforgatva, a retorziótól félve körülsunnyognánk a dolgot? Mint azt más kommentben Angliáról írta valaki?'

Nem akarok vitat kezdemenyezni, de ezt hogy erted? Miert kene nyugodtan kimondani pl. hogy zsido valaki, kiveve ha ez valamiert kimondottan fontos egy beszelgetesben? Miert lenne ez normalis? Angliaval kapcsolatban azok szoktak panaszkodni, akiket zavar hogy nem lehet pl. kovetkezmenyek nelkul lebuzizni, lepakizni Angliaban az embereket. Engem ez erdekes modon nem zavar... ugyanis nincs szandekomban pakinak, negernek, buzinak stb. hivni embertarsaimat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 20:44:19

@zöldeketbeszélek:
En nem, en veled vagyok! ;)

@Aye aye:
A magyar az nem magyar? Es a cigany sem cigany?
Minden cigany cigany, de nem minden cigany cigany? Vagy most akkor hogy van ez?
Ez a neve, igy kell hivni. Vagy ha nem lehet, akkor a roman legyen eztan deli ember, a szlovak pedig eszaki.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 20:45:05

@Kövérmadár [swe]: Koszi! Ma jott az otlet, amikor a Fold orszagainak lelekszamait neztuk es beugrott neki, hogy oda el akart menni anno. Neztunk most jegyarakat Stockholmbol Ålandra majusra hetvegen 49 font ket szemelyre a Vikinggel az aferry oldalon.

2014.01.03. 20:50:27

Nagyon sok okos dolgot lehet hallani itt a blogon az országgal, a gazdasággal kapcsolatban. Kicsit árnyalja a képet, hogy ezek nélkülözik a legalapvetőbb közgazdasági ismereteket is.
Azért megkérdezném. Mi légyen a megoldás?
Mit kellene csinálni, hogy nőjön a termelékenység, nőjenek a kerestek, bővüljön a kivitel, stb.

Mi közül választhatunk párhónap múlva?
A Közgép mutyi, vagy a Strabag mutyi, a trafik mutyi, vagy a kakaóbiztos számítógép mutyi közül?
Nem kell a Fidesz? OK.
De akkor ki kell?
Az előző tolvaj gazemberek?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 20:51:11

@zöldeketbeszélek:
Kikerem magamnak!! En nem vagyok pc, en notebook vagyok!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 20:52:34

@zöldeketbeszélek: Ok. Félreértetelek.
A népnév emlegetésével semmi probléma. Sőt a cigány vagy zsidóviccekkel sincs.
Én arra utaltam hogy otthon azt hittem minden indiai cigány.
Aztán rá kellett jönnöm hogy súlyosan tévedek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 20:53:58

@Mr Long:
Nezd meg esetleg a birka.se-n, hatha lesz fejenkent 100kr-ert is.

2014.01.03. 20:54:47

@zöldeketbeszélek: Ez nem ennyire egyszeru, a 'zsidozas', 'ciganyozas' azt jelenti hogy negativ megjegyzeseket teszel az illetore, nem azt hogy minden ertekitelet nelkul kijelented, az illeto cigany. Ha nem tarsul hozza ertekitelet, akkor minek kene ra felhivni a figyelmet, hogy valaki cigany vagy zsido? Kiveve ha az illeto maga hozza fel a temat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2014.01.03. 20:55:17

@Kövérmadár [swe]: Koszi! Meg csak tervezgetes folyik, meg koolcsegbecsles.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:55:40

@Mirjam2: A cigány, a zsidó, a magyar, a sváb, a kínai, jereváni, timbuktui, vientiáni népnév. Ha azt mondom, hogy a magyar nők megmentője zsidó volt, azzal most én zsidóztam? Nem, egy tényt írtam le.

A paki, buzi negatív, minősítő jelző. A pakisztáni, homoszexuális pedig egy tény, ami vagy igaz az illetőre, vagy pedig nem.

Latcho Rom 2014.01.03. 20:56:28

@Cascabel: igen, lattam mar a fickot a neten, micsoda karmai vannak! s ugy nez ki igazi kormok, talan nem tudod hogy a flamenco gitarosok nagy resze mukormokkel dolgozik, nehany pop sztar is, mint James Taylor..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 20:57:18

@Mirjam2: De hát pont az a baj, hogy mindkettőt egy kalap alá veszik.

BTBTBT 2014.01.03. 20:57:43

@diggerdriver:
Ezek az Angliában KFC-s meg ócsó csirkén segget növesztettek már a korsót sem bírnák elvinni a fejükön. :)

Meg számukra a vasárnapi templombajárás ünneplés, színes ruhák, tánc és gospel, olyankor nem búval béleltek.

Azért kérdeztem a lakást, mert azt hittem, hogy egyből a fiaddal együtt jöttetek ki.

@Cascabel:
Hát ez kib@szott primitív.

Ez régi, de ismered?
www.youtube.com/watch?v=cozm2WC89Eg

DieNanny CH 2014.01.03. 21:00:24

@Babette_:

Ma számoltam ki Anyukámmal, hogy a gázfűtés olcsóbb, mint a fa. Nekünk megéri, mert van egy erdőnk. Tehát csak a favágás kerül pénzbe. Másnak, akinek vennie kell, kb 15%-kal drágább.

BTBTBT 2014.01.03. 21:04:36

@Mirjam2:
És az miért "nem baj" itt a nagy PC-ségben, hogy a cigány meg jó ideje parasztnak hívja a magyart, nem magyarnak?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 21:04:59

@Mirjam2: Na egy utolsó a tárgyban, mert altatok :).

Szerintem a rasszhoz, néphez tartozás minden embert meghatároz valahol. Bőrszínét, kultrális hátterét, szokásait, hiedelmeit, félelmeit. Ez természetes dolog, az, hogy valakiről kimondjuk, hogy bambalu szigeteki, egy csomó minden rögtön a helyére kerülhet vele kapcsolatban. Közelebb hoz a megértéshez.

Szerintem valahol nagyon el van cseszve ez az egész

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 21:05:49

@lexrex:
En tudom en tudom!
Valasszanak meg engem! Charlie lenne penzugyminiszter, digger a szexualis miniszter, shakti mester a gizdasagert felelos miniszter. Birca termeszetesen a vallasugyi miniszter. Aztan lenne egy oktatasugyi miniszterasszony, Chang Mai szemelyeben.

HA a kulugyes es nemzetkozi kapcsolatokert felelos allamtitkar. Puhacica a puhasagi miniszter, andaluzkuty a szovivo.

Es meg folytathatnam a sort... :)

Latcho Rom 2014.01.03. 21:09:06

@Barátusz [UKCaLCM]: ahol a te linked volt, ott lattam, valahol a bircanal lehet a szamaras epizod :))

youtu.be/JmyzvtimIFM

Latcho Rom 2014.01.03. 21:10:22

@Kövérmadár [swe]: nem vallalom! notafa vagyok, kulturo miniszter maximum :))

Latcho Rom 2014.01.03. 21:12:57

mr bean eleterol van az atv-n :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 21:18:33

Hölgyek urak most vagyok vonalban a lányommal egy gyors választ kérek.
Ha valaki munkanélkülin van Magyarországon és talál munkát az megkapja a munkanéküli pénzt a teljes időre?

BTBTBT 2014.01.03. 21:18:45

@shakti_rom:
A motoros a tábortűznél érdekes volt.

@Kövérmadár [swe]:
Kép-ügyben akarok mondani neki valamit. Viagra meg nem kell. Ahhoz még túl fiatal vagyok. :)

2014.01.03. 21:21:51

@diggerdriver:
In fact, a 2012 paper argued that the European Romas' DNA matches the Dalit in India:

en.wikipedia.org/wiki/Dalit

A dalitok az "erinthetetlenek" az indiai tarsadalomban. Az indiaiaknak csak 16% - a "cigany", nem mind. (a Wikipedia szerint)

2014.01.03. 21:29:52

@diggerdriver:
" otthon azt hittem minden indiai cigány "
Nem mind, csak kb 16 % - uk "dalit", az az "erinthetetlen". Az europai romak DNA - je megegyezik az indiai dalitokeval.
(Wikipedia utan szabadon)

Latcho Rom 2014.01.03. 21:29:57

@Cascabel: A dalitok - ha igaz a kutatas - egy zenesz, tancos,"tribe" volt. Nem tudni miert indultak el.

Van valahol egy videom roluk, azokrol akik meg mindig indiaban elnek -'egy Tony Gatlif filmben.

2014.01.03. 21:31:07

@Cascabel:
Aszittem, nem ment at az elso hozzaszolasom, ezert irtam meg egyet:(

2014.01.03. 21:33:08

@diggerdriver:

A lányod valószínűleg munkanélküli járadékot kap. Ha talál munkát, még ha az alkalmi, vagy közmunka is, be kell jelentenie a munkaügyi központba. Addig a járadék folyósítása szünetel.
Ha a keresőtevékenysége 90 napnál rövidebb, és a jogosultsága még fennáll, a munkaviszony megszűnte után újra igényelheti.

33621 2014.01.03. 21:34:20

@Cascabel: Nem gyenge a csávó a videóban!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2014.01.03. 21:35:46

A nev az onkifejezes egyik eszkoze. Fel fogom venni az Al Coholic nevet...

bpetya75 2014.01.03. 21:37:00

@zöldeketbeszélek:

Nagyon vicces. ;-) Kiscsaj épp tegnap vetette fel, hogy vegyünk már neki egy vagy kettő lovat. Elmagyaráztam neki, hogy: NEM!

Ennike (DK) 2014.01.03. 21:39:18

@zöldeketbeszélek: Koszonom, akkor hagyom oket noni es fejlodni, ameddig a ter engedi.

2014.01.03. 21:44:22

@Barátusz [UKCaLCM]: Engem nagyon zavar hogy magyar ciganyok 'magyaroknak' vagy 'parasztoknak' hivjak a nem-cigany magyarokat, szerintem ez rasszista es nem is ertem milyen alapon varjak el az ilyen emberek hogy oket egyenrangu magyaroknak tekintsek, amikor ok kulonboztetik meg a fehereket.

puhacica 2014.01.03. 21:50:03

@Barátusz [UKCaLCM]: csak egyszer el ne usd azt a 'h'-t!

2014.01.03. 21:51:23

@Mirjam2:

Két téveszmével le kell számolni a cigánysággal kapcsolatban.

1, a cigány nem akar dolgozni. Hülye szélsőjobb duma.
Akar. Csak nem tud.

2, a cigányság felemelkedése csak a saját közösségén belül érhető el. Hülye liberális duma.
A cigányság felemelkedése csak szegregációval érhető el.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 21:51:53

@lexrex:
Mintha emlékeznék valami olyasmire hogyha valaki előbb talál munkát az megkapja a munkanélküli járulékot a teljes időszakra.
Volt ilyen?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 21:53:16

@Mirjam2:
Miért rasszista?
A magyar vagy a paraszt az milyen rassz?

2014.01.03. 21:53:20

@zöldeketbeszélek: 'Szerintem a rasszhoz, néphez tartozás minden embert meghatároz valahol.'

Szerintem meg nem, kulonosen annak tukreben hogy nagyon sok ember 'kevert' csaladbol szarmazik, illetve mas foldreszen el, mas kulturaban, mint ahonnan az osei szarmaznak stb. Masreszt szerintem banto es szemelyeskedo 'pakisztaninak' vagy 'homoszexualisnak' nevezni valakit pl. egy beszelgetes soran, kiveve ha az illeto hozza szoba a temat es kimondottan beszelni akar rola.

Ezek a dolgok nem fekete-feherek. Pl. lehet valaki egy negyedreszben pakisztani, Kanadaban felnott ember akinek elozo hazassagabol ket gyermeke szarmazik es most jelenleg Kinaban el azonos nemu elettarsaval. Akkor most o pakisztani, vagy kanadai, vagy hetero-, vagy homoszexualis? Szerintem felesleges skatulyazni az embereket, ha nem muszaj.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 21:54:33

@diggerdriver: Bemásolom ide neked a tájékoztatót szó szerint, amit a munkaügyi központban kaptam (mert hogy én is mn vagyok)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 21:55:35

@puhacica:
Mééé? Akkor megváltozik a szöveg értelme?
Netán hazudik?:))))))))))))))))))))))))

2014.01.03. 21:55:42

@diggerdriver: Feher / kaukazusi, ellentetben a cigannyal / romaval, akik 'faji' szempontbol del-azsiaiak. Most abba ne menjunk bele, hogy a ket csoport kozott tobb evszazada keveredes zajlik.

33621 2014.01.03. 22:00:01

@puhacica: És legyen belőle puna cica, vagyis nőstény macska!

2014.01.03. 22:00:20

@lexrex: Ehhez nem tudok hozzaszolni, mivel nagyon regen nem elek Magyarorszagon es soha nem talalkozom ciganyokkal, kiveve nagyon ritkan mikor London belvarosaban keregetnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 22:01:12

@lexrex:
Nagyon igazat adok.
A cigánykérdés megoldásának egyetlen útja van.
Tűzzel-vassal KÉNYSZERÍTENI őket a tanulásra.
Én három évig laktam egy szobában két cigánygyerekkel.
Kollégiumban. 8-an voltunk egy szobában.
Az egyik szülei kislángi sokszoknyás oláhcigányok voltak a másik sárbogárdi.
Soha a legkisebb probléma nem volt velük.
Ha kint hagytam a 150forint ösztöndíjamat az asztalon akkor az bármeddig ott volt.
A szekrényeket nem is lehetett zárni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:03:05

@diggerdriver: "Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően, kérelmére a folyósítási időből még hátra lévő időtartamra járó járadék meghatározott összegét egy összegben ki kell fizetni, feltéve,ha a kifizetés előzőekben meghatározott napjáig folyamatosan munkaviszonyban áll és a munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresőnek az álláskeresési járadék folyósítását követő 30 napon belül kell benyújtani. Az egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralevő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka. Nem fizethető ki a fennmaradó összeg abban az esetben, ha ugyan azzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amelynél az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően munkaviszonyban állt.

Vagy ha az álláskeresési járadékban részesülő személy az álláskeresési járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően nem a lakó-vagy tartózkodási helyén létesít határozatlan időtartamó teljes, vagy legalább napi négy óra munkaidejű részmunkaidős munkaviszonyt, az előző pontban részletezett mértékű juttatást részére- kérelmére- egy összegben a keresőtevékenység létesítésének bejelentését követő számfejtés időpontjában kell kifizetni.

Latcho Rom 2014.01.03. 22:04:20

@Cascabel: koszi, majd hetvegen megnezem oket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:05:30

@bpetya75: Nálad ennyi a magyarázat :)))? Szegény gyerek! Legalább kicsit bevezethetted volna a világgazdasági válságba - vagy gazdasági világválságba, tudja a fene- hogy jobban átérezze, miért nem kaphat pacit...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 22:05:37

@Mirjam2:
Igen a kaukázusi az egy rassz de nem a magyar.
Van osztrák rassz is?
Svájci?
A paraszt sem rassz.
Azt mondod sértő.
A teknővájó az nem sértő?
A beáscigány az nem sértő?
Mindegyik tevékenységre utal.

Mérges 1234 2014.01.03. 22:08:30

0. Nem kivánom, hogy a baoldal ismét hatalomba kerüljön, nem is gondolom, hogy bármi jobb lenne ettől. (Sanálatos tény eleve az is, hogy bármiféle vélemény leírása előtt ezt ki kell írni ma Magyarországon, és még így sem kerülhetőek el a táadások.

1. Az elmúlt 3 évben az ország gazdasága egy helyben toporgott, előtte sem bővült csak zuhant, még ma sem éri el a gazdaság teljesítménye a 2007-es szintet.

2. Apátia uralkodott el az embereken, kevesen gondolták, hogy ez lesz ami mostanásg van.

3. Nincs jővőkép, a nyugdíjrendszer összeomlóban, az egészségügy évek óta vegetál, stb.....

4. Nem valóban még semmi nem omlott össze, de sajnos semmi nem is javul, max az 1000 lakosra jutó stadionok száma.

5. A kormány ugyan bevezetett egy két hangulatfokozó intézkedést, de az a baj, hogy ezeknek semmi gazdasáig realitása nincs, így előbb útóbb megint benyujtják a cehet. (Nem is kell rá sokat várni, Vargamár pedzegette, hogy 2015-ben vissza kellene térni a több kulcsos adózásra.... :D )

6. Rezsicsökkentés, a lakossági árak csökkentek, de a cégek többet fizetnek, ráadásul a tranzakciós illeték is zabálja az ember vagyonkáját.

7. Az adócsökkentéek kormánya 13 új adónemet vezetett be.

8. A fentiek követleztében nincs túl sok remény az állapotok javulására.

A slusz póén azonban az, hogy van egy hangos réteg, akinek ez tetszik, akiknek mindez nagyon tetszik, és nem érti nem látja hová vezet mindez.

Megin 0. Nem nem akarok MSZP, nem akarok balodali kormányzst, egy normális élhető országot akarnék.

De ez rengeteg apróság miatt itthon egyr távolodni látszik, bár ne lenne így, bár lenne olyan objektív mérőszám ami szerint valóban jobb, de egyelőre ilyen nincs.

me, myself and I 2014.01.03. 22:08:31

Azt hiszem, pont a lényeg sikkad el. A poszterina pont a gyerek jövője miatt akar elmenni az országból. Sajnos, nincs jó megoldás, illetve a legkevésbé rossz az, hogy marad. A gyerek oktatásába pedig időt és pénzt kell belefeccölni, méghozzá nsgyon sokat. Engem 90-ben hülyének néztek, mert nem adtam egész napos iskolába a nagyot, és a kicsit is hazahoztam az óvodából délutánra. Most sem csinálnám másként, illetve most otthon oktatnám őket.

christophe 2014.01.03. 22:08:31

@jogalany: ''Sok évet dolgoztam több országban, és nem fonják kolbászból a kerítést, és bár több volt a bér, azért munkából nem gazdagodott meg ott sem senki. '''
Kèt àtlagfizetèsbol 3500euro,hàz torleszto rèszlete 1000,kèt kocsi fenntartàsa 500euro rezsi 350-400,megèlhetèsre marad 1600,szerinted vinnyogva fogunk,M.o-ra menekulni?

Aye aye 2014.01.03. 22:09:05

@Kövérmadár [swe]:
"A magyar az nem magyar? Es a cigany sem cigany?
Minden cigany cigany, de nem minden cigany cigany? Vagy most akkor hogy van ez?
Ez a neve, igy kell hivni. Vagy ha nem lehet, akkor a roman legyen eztan deli ember, a szlovak pedig eszaki. "

Először: Valaki nem feltétlen az, aminek látszik. Vagy aminek, akinek mások hiszik.
Továbbá, a cigány mit fed? Valamikori eredetet? Nyelvet? Netán csak egy dialektust? Vallást? Világfelfogást? Szorgossági fokot? :) Számomra pl a fent említett 3 kategória más területre utal, így pl lehet egyetlen személy is mindhárom kedves jelző tulajdonosa, nem?

Amellet, h szerintem ezek szitokszók, tehát, ha ezek a jelzők fontosak a történet megértéséhez, akkor lehet használni a roma, meleg, izraelita jelzőket is. Ez utóbbiakkal pl kevesebb a probléma.

De komolyan, ha valaki azt mondja Neked, hogy:
"Jött szembe egy ember és megkérdezte 'hány óra?'"
vagy: "Jött szembe egy buzi és megkérdezte 'hány óra?'" - ez sokat dob a történeten? Másképp látod már lelki szemeid előtt az embert? És rosszabb lesz tőle vagy jobb?

Na jó, csak elmonománozgattam. Kicsit túl hosszan is, s el is fáradtam, nameg az utóbi hat percben a kisebbik kölköt pont 27-szer kellett elhúznom a fikusz mellől s kimosnom a szájából a virágföldet...

Ez tényleg bonyolult kérdés. Vagy nem. Mert szerintem azonnal érezhető, hogy valaki milyen szándékkal használja bármelyik jelzőt. És szerintem a lényeg csak ennyi.

Lehet, hogy ebben nem értünk egyet. Pedig amúgy csípem a hsz-eidet. :)

28....

Latcho Rom 2014.01.03. 22:10:06

@diggerdriver: Luvariak jol meg fognak sertodni hogy kihagyod oket :)

2014.01.03. 22:11:09

@Cascabel: Az indiai tarsadalom egy eleg magas szazaleka dalit, akik kozott nagyon sok kulonbozo csoport megtalalhato. Viszont a ciganyok egy sokkal szukebb csoporthoz kothetoek, altalaban a 'banjara' vagy 'domba' csoportokkal hozzak oket osszefuggesbe, mivel ezeknek a csoportoknak az eletmodja, zeneje, viselete stb. a mai napig hasonlit egyes cigany csoportok hagyomanyos eletmodjahoz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:11:41

@Mirjam2: Azt hiszem, nagyon nem jön át, hogy mit is akarok mondani.

Szerintem ott van a dolog elkefélve, hogy egy kalap alá veszik azt, hogy tárgyszerűen megnevezed valaki hovatartozását, mindegy éppen miért, és azt, hogy a hovatartozását minősítésre használod. Nem tudom jobban megmagyarázni.

Mindemellett pedig az én tapasztalatom szerint az emberek nagy része vagy büszke a származására, vagy legalábbis magyarázatot ad vele némely tulajdonságára, szokására, anélkül, hogy ezzel saját magát minősítené vagy bárki is ezután ezzel minősítené őt. (Én pld. igazi kárpát-medencei keverék vagyok magyar, sváb, ukrán ősökkel, sőt, az ukrán dédapám felmenői még sokkal keletebbről jöttek, ezt már nem tudom utánkövetni.)

puhacica 2014.01.03. 22:14:24

@diggerdriver: @33621: na, befejezni a p.nazast! van itt abbol eleg, digger minden este hoz egy ujat. ;) vagy lesujtok ratok puhasagi miniszteri hatalmamnal fogva, segedem a harcban Bonaparte Napoleon, fedoneve: B ugynok.
kepfeltoltes.hu/view/140103/20140103_115146_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:17:42

@Aye aye: "Amellet, h szerintem ezek szitokszók, tehát, ha ezek a jelzők fontosak a történet megértéséhez, akkor lehet használni a roma, meleg, izraelita jelzőket is. Ez utóbbiakkal pl kevesebb a probléma."

A cigány nem szitokszó. Népnév. Gondolod, hogy az ÖCO saját magát szidta az elnevezésében?
A meleg szleng. A korrekt elnevezés a homoszexuális.
Az izraelita a zsidó szinonímája. A MAZSIHISZ talán sértőnek találná ezt a szót?

Latcho Rom 2014.01.03. 22:18:32

nagyon magvas ez ma, gyere diggy eszunk'egy kis maradek hurkat, kaszinotojassal, dikk csont es bor vagy bazze :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 22:18:50

@Aye aye:
Miért lenne a cigány szitokszó?
Én cigánypecsenyét szoktam kérni és nem romapecsenyét és cigányzenét hallgatok nem romazenét és Petőfi sem azt mondta hogy "húzd rá roma csak azért is".

2014.01.03. 22:18:53

@diggerdriver: Mikor ebben az osszefuggesben mondjak hogy 'magyar', azon valojaban azt ertik hogy feher ember, mivel kulonben semmi ertelme nem lenne - hiszen aki ezt mondja, az is magyar, magyar cigany. Nekem sertonek tunik ha ok nelkul valakinek a 'faji' hovatartozasara utalnak, ugyanigy az is ha pl. azt mondja valaki 'a cigany a szomszedbol', nem a 'Jozsi a szomszedbol'.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:19:42

@diggerdriver: Szívesen. Csak a határidőkre figyeljen a lányod. 15 napon belül kell bejelenteni az elhelyezkedést, 30 napon belül igényelni a fennmaradó pénzt. (aminek valójában a 80 százalékát kapja meg).

Viszont, ha nem igényli vissza, az a pénz nem vész el, hanem benne marad a rendszerben, és akár újra jogosulttá válhat rá.

morsels (törölt) 2014.01.03. 22:21:00

@lexrex:
Ezt a masodikat kifejtened bovebben?
Hogyan lehet szegregacioval elerni barki felemelkedeset? Vagy inkabb: hova emelkedhet fel a szegregacioval?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 22:21:41

@shakti_rom:
A lovári az egy cigány nyelv úgy tudom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 22:24:36

@Mirjam2:
Nézd, a cigányok saját magukat sem nevezik magyarnak hanem cigánynak.
Akkor miről beszélünk?

2014.01.03. 22:26:48

@zöldeketbeszélek: Azt probalom magyarazni, hogy nem nagyon lehet 'targyszeruen' beszelni valaki masnak a hovatartozasarol, mivel ezek a dolgok sokszor nem targyszeruek hanem szubjektivek es az illetonek kene eldontenie hogy az adott helyzetben a 'hovatartozasa', vagy a szexualis iranyultsaga stb. fontos-e neki. Tehat pl. honnan tudod te hogy valaki pakisztanikent, vagy ciganykent, zsidokent stb. definialja-e magat. Ha valakinek vannak tobbek kozott zsido osei, de o nem zsidokent gondol magara, akkor igenis sertheti ha te 'targyilagosan' szoba hozod hogy o zsido, te zsidokent definialtad. Szerintem ra kene hagyni az emberekre hogy ok melegkent, zsidokent stb. definialjak-e magukat.

morsels (törölt) 2014.01.03. 22:26:57

@christophe:
Tenyleg fasza lehet Europaban elni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 22:31:24

@morsels:
Úgy például hogy az összevont oktatás csődöt mondott.
A cigánygyerekek nem zárkóztak fel a magyar gyerekeket meg visszahúzták. Ez világosan látszik.
Az erőszakos cigánytelep felszámolás és a magyarok közé beköltöztetés számtalan konfliktus forrása volt idáig.
Semmi baj nincs azzal ha Pérókban élnek és cigányiskolákba járnak.
Egy a lényeg, szakmát tanuljon és munkát találjon.
Ha ez a kettő megvan akkor saját magától beköltözik a faluba és már megtagadja az összes cigányt.
Hogy ez jó e vagy nem azon vitatkozzanak a cucilógusok de onnantól kezdve nincs velük baj.
Ez a folyamat elindult és nagyon messzire jutott az átkosban aztán néhány év lerombolta 50év munkáját.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:32:59

@Mirjam2: Nézd, szerintem mindkettőnknek igaza van.

Egyébként az, hogy milyen származású valaki, nem feltétlenül egy négy-vagy sokszemközti beszélgetésben lehet téma. Úgy is előjöhet, hogy a kérdéses személy nincs is ott. Pld. a pár órája linkelt videón az afgán gyerekek esetében könnyen előfordulhat egy olyan szitu, amikor a magyar iskolatársaknak meg kell magyarázni, hogy a kis Uzuri miért hord kendőt vagy a kis Yasir miért nem fogadta el Petitől a sonkás szendvicset.

morsels (törölt) 2014.01.03. 22:34:06

@diggerdriver:
En csak kertem, hogy fejtse ki bovebben, hogy hogyan ertette azt, hogy a szegregacio segiti a felemelkedest.

Namost erngem nem szoktak azzal vadolni, hogy ballibsi lennek, nade amit te irsz, az nem szolgal semmifele felemelkedest, az is biztos.
Egyfajta megoldast ad, ez teny.

dodge2 2014.01.03. 22:34:53

@jogalany: Húú, de sajnálom az ilyen kommentelőket! Nem értesz te semmit..

buday008 2014.01.03. 22:34:53

Ennyire azért nem kell túllihegnetek ezt a cigány nemcigány elnevezés dolgot. Európában kialakult egy fajta hallgatólagos egyetértés abban hogy a cigányok magukat megkülömböztetvén az többségi lakosoktól a roma ( ember ) szóval jelölik meg.Saját zászlót fogadtak el saját himnuszt stb. Magyarországon az ún. "cigány"szónak van egy egyértelmű,másodlagos negatív, pejoratív ,sértő jelentése is. Persze a használat körülményeiből az értelmesebb cigányok levágjákhogy nem sértésnek mondják rájuk. De gondolom a sok vitatkozó biztosan halotta mármikor egyik cigány "lecigányozza" amásikat, mondjuk mert az oylat tesz amivel kvázi "kiérdemelte".

Cigány ismerősömtől olyat is halottam hogy anormális rendes cigányok a"romák " az alja viselkedésűeka cigányok...Az meg hogy a cigányokmagyaroknakhívjáka fehérembert teljesen normális és nem rasszizmus, hiszen látjuk mi is ők is egymás színét. A parasztozás már inkább negatív tartalmú...

buday008 2014.01.03. 22:34:53

@Mirjam2: Mert mártéged is megzavart ez a liberális nevelés... Mai világban ha kimondjákvalaki nemzetiségét már rasszistának tűnhetsz. Ugyanakkor 20-30- 40-100- 500 éve nyugodtan használhatta mindenkimindenkire a nemzetiségét kinézetét semmi probléma nem volt belőle...kezdesz átlendülnia tuloldalra. Lehet magambólindulok ki de engem nem zavar ha romák lemagyaroznak....Ha egyszer az vagyok....:_())

2014.01.03. 22:35:00

@diggerdriver:

A jogszabályok folyamatosan változnak. Amit fentebb írtam sem teljesen igazak. Nem igazán foglalkozom ezzel a területtel.
Egy gyors kép.

Nem munkanélküli járadék, hanem álláskeresési járadék. Max. 90 napra jár. Ha alkalmi munkát vállalt a lányod, nem kell bejelenteni, a járadék arra az időre is jár.
Amire Te gondolsz arról a törvény(1991. évi IV. törvény) így rendelkezik:

27. §

"(8)150 Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy a járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően határozatlan időtartamú, legalább napi négy óra munkaidejű munkaviszonyt létesít, kérelmére a folyósítási időből még fennmaradó időtartamra járó juttatás összegének a (9) bekezdésben meghatározott mértékét egy összegben ki kell fizetni. A kifizetés további feltétele, hogy az álláskeresési járadékban részesült személy a járadék megszüntetésétől a kifizetés napjáig folyamatosan munkaviszonyban álljon. A munkaviszony fennállását a munkaadó igazolja. A kérelmet az álláskeresési járadék folyósítási idejének lejártát követő 30 napon belül kell benyújtani, a juttatást a kérelem benyújtásától számított két hónapon belül kell kifizetni.

(9)151 A (8) bekezdésben meghatározott egy összegben kifizetendő juttatás mértéke a még hátralévő időtartamra járó juttatás összegének 80 százaléka.

(9a)152 Ha az álláskeresési járadékban részesülő személy az álláskeresési járadék folyósítási idejének kimerítését megelőzően nem a lakó- vagy tartózkodási helyén létesít a (8) bekezdésben meghatározott feltételeknek megfelelő munkaviszonyt, a (9) bekezdésben meghatározott mértékű juttatást a részére – kérelmére – egy összegben a kereső tevékenységre vonatkozó bejelentési kötelezettség teljesítését követő legközelebbi számfejtés alkalmával kell kifizetni.

(10)153 A (9) bekezdésben foglaltak nem alkalmazhatók, ha az álláskereső az álláskeresési járadék folyósítása alatt ugyanazzal a munkaadóval létesít munkaviszonyt, amellyel az álláskeresési járadék megállapítását megelőzően utoljára munkaviszonyban állt.

(11)154 Ha az álláskereső részére az állami foglalkoztatási szerv (illetőleg annak kirendeltsége) a (8) bekezdésben meghatározott összeget kifizette, úgy kell tekinteni, hogy az álláskereső az álláskeresési járadék folyósítási idejét kimerítette.

2014.01.03. 22:37:17

@zöldeketbeszélek: Az nem mervado ha egy szervezet hasznal egy szot a neveben, pl. Alcoholics Anonymous; elegge kozismert szervezet, ettol fuggetlenul nem szeretnem ha emberek nyilvanosan alkoholistanak neveznenek, akkor sem ha ennek a szervezetnek a tagja lennek! :) Oke, most megyek aludni, minden magyarnak, zsidonak, ciganynak, homoszexualisnak, transzvesztitanak, svabnak stb. jo ejt :)))

morsels (törölt) 2014.01.03. 22:37:56

@zöldeketbeszélek:
Gondolom Saud-Ariabian sokat keverednek melyszegenysegbol jott azsiaiakkal; ilyenkor mindig felbuzdul a jol elo nyugati igazsagerzete.
Az, hogy a franciak hany cigany tabort szamoltak fel, az valoszinuleg nem utotte meg az informacios szintet :-).

tanato 2014.01.03. 22:38:00

@Mirjam2: Érdekességek:Devla-Dévi Isten,nem vagyok nyelvész de ha jól tudom Brahmaputra.Istenek lakhelye,Putri.Lakhely,MUmbai-ban van Csórpiac/magyaros kiejtéssel/Tolvajok piaca,Csórni:Lopni.
Nemrég láttam a TV-ben egy Indiában koncertező cigányzenész csoport vezetőjét:Mondta hogy majd mindenütt megértették alapfokon a lovárit.
Úgy tudom egy magyar pap aki Győr mellett dolgozott cigányokkal/is/úgy 200 éve,utána misszióba küldték Indiába,ő jött rá hogy érti amit ott mondanak,ő jött rá hogy onnan ered a cigány nyelv és kultúra./hogy egy kicsit büszke legyek erre mint magyar/addig a cigányokat egyiptomi eredetűnek gondolták,mert akkor úgy hívták magukat hogy kisegyiptom hercegei..

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:38:27

@diggerdriver: Ezzel nem teljesen értek egyet. A cigánygyerekek szegregált oktatása mellett kardoskodtam én is sokáig, ám nem volt igazam. A magyarok és a cigányok között sajnos az elmúlt pár évben sok erőszakos interakció volt, egészen embertelenek is. Az elkülönítés teljesen megakadályozza a megismerést, ami minden félelemnek, agressziónak az ellensége lenne.
A cigánygyerek megismeri a magyart és rájön, hogy a putrin kívül is van élet. A magyar gyerek megismeri a cigányt és rájön, hogy az is ugyanolyan kölyök, még ha más is a haja vagy bőre színe. Esetleg ezek később nem verik be majd egymás fejét.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:41:01

@Mirjam2: Alkoholista leszel, nem úgy születsz (na jó, most a szerencsétlen, alkoholista nőktől született babákat ne nézzük). Az alkoholizmus egy szenvedélybetegség, nem jó összehasonlítási alap egy népnévvel vagy szexuális identitással.

Egyébként neked is jó éjt, akárminek is nevezed magad :))!

2014.01.03. 22:43:46

@zöldeketbeszélek: 'a kis Yasir miért nem fogadta el Petitől a sonkás szendvicset.'

De ebben a kontextusban abszolut relevans azt mondani hogy muszlim es azert nem eszik sonkat. Teljesen mas, mintha minden ok nelkul, mas temaju beszelgetesben ugy emlegetned hogy 'az a muszlim fiu', vagy meg rosszabb, 'az a paki terrorista-palanta' stb. Szerintem felreertettem az eredeti kommentedet; igazabol azert is kerdeztem rad, mert fura volt pont toled ilyet hallani, de most mar ertem hogy mire gondolsz. Abban a kontextusban amit itt emlitettel teljesen oke illetve szukseges is megemliteni hogy az illeto pl. afgan vagy muszlim. Ilyen helyzetben pl. Angliaban is mindenki azonnal ezt mondana, nincsen ezzel semmi problema. Most mar tenyleg jo ejt mindenkinek! :)

tableno 2014.01.03. 22:45:04

@diggerdriver: valaki egy masik blogon belinkelte ezt az igen melyertelmu verset arrol, hogy miert is szar nekunk, koszos emigransoknak. Feleim, ideje magunkba szallnunk!

blog.poet.hu/Marie_Marel/abranyi-emil:-mi-a-haza

2014.01.03. 22:46:06

@zöldeketbeszélek: De muszlim is lehetsz pl. mert betertel, aztan evekkel kesobb lehet mas vallasod ha meggondoltad magad. Vagy egy ideig a zsido nagymamad miatt zsidokent definialod magad, aztan meg inkabb a svab oseiddel erzel szorosabb rokonsagot. Stb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:46:12

@me, myself and I: Vagy ha tényleg a gyerek jövője a fontos, akkor ösztönözni arra, hogy már a középiskolát de legalább a főiskolát egy jónevű, külföldi oktatási intézményben végezze. Ez egy jó keresetű szülő és persze egy szorgalmas és okos gyerek számára nem megoldhatatlan feladat és még kivándorolnia sem kell hozzá.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:48:12

@morsels: Sőt, ha jól láttam, Angliában is hoztak intézkedéseket a letáborozó cigányok ellen...
De tulajdonképpen nem ez a lényeg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 22:50:06

@morsels:
Egyelőre sokan kiegyeznénk a megoldással is.
De még mennyire.

2014.01.03. 22:51:53

@morsels: A kozel-keleten tapasztalhato nyilt rasszizmus kozismert, es minden nyugati ember akit ismerek melyen eliteli. Miert mentseg az a rasszizmusra, hogy vannak mas helyek vagy mas emberek is a vilagon akik rasszistak?

morsels (törölt) 2014.01.03. 22:52:55

@zöldeketbeszélek:
Hat pedig ez a lenyeg.
Mert senki nem tud megoldast, ha belegondolsz. Az van, hogy nincs cigany problema, mert az nem lehet.

Es persze problema az van, de ha hivatalosan nincs, meg egy csomo penzt beleolnek valamifele felzarkoztatasba, akkor jol erzik magukat, pedig csak a problemat maszatoljak el vele, toljak mashova, nyernek idot vele.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 22:55:31

@morsels: Nem vagyok romológus vagy szociológus, úgyhogy sajnos én erre nem mondhatok semmi okosat. Az biztos, hogy egy ilyen kicsi országban egy ekkora feszültséggel nem törődni, a megoldást odázni hatalmas bűn.

morsels (törölt) 2014.01.03. 22:57:02

@diggerdriver:
Nade az nem a ciganysag integraciojanak a problemajat oldana meg, ugye :-).
Es nem baszogatni akarlak, csak mondom. Az integraciora valo megoldasra en nem tudok megoldast, a szegregacio meg nem ezt oldja meg, hanem azt a konfliktust, ami jelenleg van. Es marad is, a szegregacio utan is.

2014.01.03. 23:00:02

@morsels:

A roma integrációra rengeteg pénzt fordítottak, aminek jelentős részét nemes egyszerűséggel ellopták.

A cigányság felemelkedésének ugyan az az útja mint a társadalom felemelkedésének. Az oktatás.
A különbség a hogyanban van. A cigány gyerekeket elkülönítve kell oktatni. Nem csak az írás, olvasás, stb. elsajátítása a cél, hanem a társadalomba történő beilleszkedés is. Ehhez az kell, hogy lehetőség szerint minél többet tartózkodjanak az oktatási intézményben, akár kollégiumi megoldással is. Kiemelt figyelmet kell fordítani a tehetségesekre, őket végig kell kísérni, a szakmunkás képzéstől akár a diplomáig.

Erre sok pénz, és sok elhivatott szakember kell. Szerintem mindkettőből van elég. Persze a pénzt nem kellene lenyúlni.

Ami nagyon lényeges. Ezeket a gyerekeket, soha, semmilyen formában nem szabad a közösségük ellen nevelni, nem szabad arra törekedni, hogy elszakítsák őket a családjuktól.

Neme egyszerű feladat. De nem is lehetetlen.
Az a módszer, ami most van, sehová nem vezet.

morsels (törölt) 2014.01.03. 23:01:10

@Mirjam2:
Erre utaltam.
A nyugati ember annyira PC, hogy mar nem is hajlando tudomasul venni a sajat orszagan beluli tarsadalmi feszultseget, mert mindig van, ami annal sokkal rosszabb.
A nyugati ember szivesen segit, persze azzal a szandekkal, hogy majd mindenki olyan lesz, mint o. Dehat nem lesz. Mert ez nem igy mukodik.

De en azert szivesen olvasom az olyanokat, mint peldaul te.

2014.01.03. 23:03:37

@Mirjam2:
" honnan tudod te hogy valaki pakisztanikent, vagy ciganykent, zsidokent stb. definialja-e magat "
Onnan tudom, hogy ugy oltozik, ugy viselkedik, a nepcsoprtjara, vallassara jellemzo ekszereket visel, olyan nyelven beszel, olyan eteleket eszik. stb. Ezek is az identitas kifejezoi.

tableno 2014.01.03. 23:03:56

@zöldeketbeszélek: az. Nem orulnék, ha a gyerekemmel mondjuk ezt olvastatnak az iskolaban...

Latcho Rom 2014.01.03. 23:05:35

@diggerdriver: mozogj, a madar ott koroz felette a facebookon - ohne kaszinotojas, azt felzabaltak a gazok.

kepfeltoltes.hu/140103/nyumm_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

morsels (törölt) 2014.01.03. 23:05:55

@lexrex:
Te, nekem mindegy, vilagos, az integracios cuccok nem mukodnek.
De szerinted az tenyleg mukodni fog, hogy mondjuk cigany szakmunkaskepzoket, gimnaziumokat csinalnak, aztan majd ott faszan ugy ki lesznek kepezve, hogy maguktol integralodnak?

Ezt te sem gondolhatod komolyan.

2014.01.03. 23:06:47

@buday008:
Errol van szo. Par szaz eve meg serto volt, ha valakit kunnak vagy besenyonek konyveltek el, ma buszkeseg.

tableno 2014.01.03. 23:07:52

@diggerdriver: Es szorod mar a hamut a fejedre, hogy eljottel otthonrol? :)

2014.01.03. 23:09:34

@buday008:
En meg azt is buszken vallalom, hogy paraszt vagyok!!!:) Mar csak dacbol is:) Ellenben ha otthon lekanadaiznak, azt sertesnek veszem:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 23:10:01

@morsels:
Nem tudsz megoldást de amit én mondok az nem jó.
Most akkor mit mondjak?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 23:10:56

@tableno: Most rákerestem, így már nem is olyan furcsa a dagályos stílus. Végül is megfelel a korszellemnek. Szerencsére abból az időszakból sokkal jobb költemények is vannak, nem hiszem, hogy valaki éppen ezt fogja a hazaszeretet himnuszaként a hatodikos gyerekek irodalomkönyvébe csempészni.

SzZoole 2014.01.03. 23:12:29

@diggerdriver: kuldtem Neked uzenetet az email cimedre,megkaptad?

morsels (törölt) 2014.01.03. 23:15:58

@diggerdriver:
Nekem jo.
En csak azt kerdeztem (ismetlem ujra), hogy szegregaciobol hogyan var barki is barmifele felemelkedest?
A szegregacio epp azt jelenti, hogy el lesznek kulonitve. Kelet-Magyarorszag egyes reszei szegregalt telepulesek lesznek, ahova a TEK kiseretevel viszik be a segelyt, aztan a telepulesek korul levo fal kapujan tavoznak.

Mint irtam, ez is egy megoldas, de nem az integraciora.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 23:16:21

@tableno:
Figyelj, igen szép vers az érzelmekre ható könnyfakasztó alkotás.
Pontosan beleillik a mai nagy magyar valóságba.
Hasonló mondanivalójú vers a magyar irodalomban számtalan van hogy csak e két legismertebbet és és ennél még csak nem is jobbat említsek a Himnusz és a Szózat. Ez is belefér a sorba.
gyanítom hogy az elkövetkező időben születik még néhány.

BTBTBT 2014.01.03. 23:18:44

@Cascabel:
Akit ismerek, egyetlen indiai sem néz ki cigánynak. Még a világosabb bőrűek sem. A munkamorálról és integrációs készségről nem is beszélve.

@Mirjam2:
Annak ellenére, hogy nem élek otthon, engem is zavar (és akkor is zavart, amíg igen), hogy a cigány nem azt mondja a magyarra, hogy magyar, hanem hogy paraszt. Persze ennek ellenére nekik van a legnagyobb pofájuk, ha őket cigánynak nevezik roma helyett.

@puhacica:
Még jó, hogy a P meg a H elég messze van egymástól a billentyűzeten. :))))

Csak eszembe jutott az a Zalakaroson készült képed a házikóval egy véletlen miatt.
Éppen ma láttam, hogy a volt tanítványom kisfia pont ugyanaz előtt van lefényképezve, csak nappal.
Hülye kérdés: Az a házikó csak ott található meg?

2014.01.03. 23:19:50

@morsels:

Nem. Cigány osztályokat kell csinálni. Az alapoktatásban.
Ahol csak velük foglalkoznak. Csak az ő problémáikkal.
A jelenlegi módszerek erre nem megfelelőek. A középfokú, iil. felsőfokú oktatásban a szegregációra nincs szükség.
Kiemelt figyelemre, és bizonyos mértékű támogatásra azonban igen.

Latcho Rom 2014.01.03. 23:20:42

@lexrex: Az oktatas szegregalt mar ma is. Nem hivatalosan, de az.

Amig a magyar melyszegenyseg ekkora, addig a roma szegenyseg is hatalmas marad - mire kepzed oket? arra a nemletezo munkara amit a digger otthagyott? Vagy masokera akik eljottek az orszagbol?

2 mukodo vallakozasrol tudok, mind a ketto roma kezdemenyezes, a kocsogolos roma polgarmester, es Snetberger zeneiskolajat.

Itt egy lista azokrol a szervezetekrol akik talan mast is tesznek, minthogy lenyuljak az eu odaszant penzeit:

tehetseg.hu/tehetsegsegito-tanacs/tt-750-003-830

morsels (törölt) 2014.01.03. 23:22:05

@lexrex:
Na ezert kertelek, hogy fejtsd ki bovebben, mert a szegregacio onmagaban nem megoldas az integraciora.
Ugy nem kell kifejtenem ujra, hogy a szegregacio-integracio miert ellentetes fogalom :-).

tableno 2014.01.03. 23:24:15

@diggerdriver: szerintem ez azert nem ugyanaz a kategoria, mint a Himnusz vagy a Szozat. Ugyanis ebben a versben SEMMI pozitiv jelentese nincs a hazaszeretetnek, inkabb amolyan bunkosbot, amivel szegeny gondolkodni probalo, a nagyvilag fele erdeklodo gyereket fejbesomjak, hogy kusslegyen mer' csak. Kb ugyanaz, mint amikor azert kell templomba jarni, mert kulonben elkarhozol, es ordogok foznek majd a sajat zsirodban...

Latcho Rom 2014.01.03. 23:24:27

@diggerdriver: Talan amikor te haza tudsz koltozni, lesz penz a megoldasra. De nem vagyok hurraoptimista, egyaltalan nem.

Szegregacio mar letezik, s egyre inkabb odatendal a dolog, a gazdasagi helyzet miatt(is)

onewayticket 2014.01.03. 23:25:58

Még mielőtt végigolvasnám a posztot, leírom: nincs gyermekem.
De bármilyen fájdalmas is (mert azért szerettem volna), inkább lemondok róla, mert fontosabb az, hogy el tudjak innen menni.
Kerül, amibe kerül!

Mindenki Fake 2014.01.03. 23:25:58

Amikor elolvastam a ezt a bejegyzést, mintha egy ki reménysugarat láttam volna: az egyre több hasonló vélemény, amivel akár az élő beszélgetésekben, akár az interneten találkozom talán azt jelenti, hogy az embereknek kezd kinyílni a szemük, hogy talán a többség nem is kajálja be azt a sok hazug pártpropagandát, amit a médiában, főleg a közmédiában sulykolnak, talán van remény. Azután megnéztem a kommenteket.... Sajnos még mindig a sötét birkák vannak többségben :( Ez az ország, ez a nép rövid, közép és hosszútávon is reménytelen.

Mr Neanderthal 2014.01.03. 23:25:58

Ez az "Angliaban utaljak a..." dumat minden otthon maradt szerencsetlen fujja (gondolom a tevebol ez szol reggel este otthon) de en meg itt nem szembesultem vele.

Aye aye 2014.01.03. 23:25:59

@zöldeketbeszélek: @diggerdriver:
Lehet csűrni-csavarni, de ma (2014) ezeket a szavakat döntő többségben azért használják az emberek, mert negatív színezetet akarnak adni a mondandójuknak. Ezt csak az nem látja be, aki nem akarja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 23:26:06

@Barátusz [UKCaLCM]:
Milyen P-ről meg H-ról beszélsz?
Itt a H és az N a kérdés:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Mindenki Fake 2014.01.03. 23:26:08

Kérem a szerzőt keressen meg levélben! Szívesen segítenék, sok hasznos infóval is tudnám a terveit támogatni, saját tapasztalatok alapján.

Mérges 1234 2014.01.03. 23:26:20

@lexrex:

"1, a cigány nem akar dolgozni. Hülye szélsőjobb duma.
Akar. Csak nem tud."

Nem tud, mert nincs szakmája végzettsége nem járta ki az iskolát. De ez kinek a hibája????

"2, a cigányság felemelkedése csak a saját közösségén belül érhető el. Hülye liberális duma. "

Ez sajnos tényleg így van, senkit nem tudsz felemelni, ha ő maga nem érett a felemelkedésre. Ezer milliárd ment a felzárkoztatásukra az elmúlt években, alig léptünk valamit előre.
Nekik maguknak kellene akarni az integrálódást, a jobb életet, példa. erre viszont nem igen van példa ( Azért akad néhány példa értékű kezdeményezés.)

A kultúrájukat az élethez való hozzáállásukat kellene megváltoztatni, de nem nekünk, hanem a cigány vezetőknek, akiknek szintén fel kellene iserni, hogy az egyetlen helyes út a teljes integráció. Ilyen programok viszont nincsenek soha nem is voltak.....

2014.01.03. 23:29:31

A szegregacio, rasszizmus stb kapcsan eszembejutottak a dukhobarok: egy eredetileg orosz vallasi szekta, uldoztek oket, Tolsztolj segitsegevel tobb ezren atjottek Kanadaba. Itt tobb ezer hektar foldet kaptak az allamtol, megmuvelhetetlen, rossz erteku foldet. Szorgalmasan feltortek - sokszor sajat magukat kotve az eke ele. Mondva csinalt okokkal elvettek toluk a foldet, erre elmentek gyalog Saskatchewanbol Brit Kolumbiaba ( par ezer km) es ott szinten viragzo kollektiv gazdasagokat hoztak letre. Ott is szetvertek oket. Azt nem tudom, hogy egy masik szekta, a hutteritek hogyan maradtak fenn. (a dukhobarok tortenetet leegyszerusitettem, annal sokkal bonyolultabb, hogy par mondatban le lehessen irni)

Latcho Rom 2014.01.03. 23:31:33

@Cascabel: Talan mert a Hutteritak kozelebb voltak a feher kanadai sztenderdhez, vallasban foleg. Ok megvannak, latod oket, a Dukobarok eltuntek teljesen.

BTBTBT 2014.01.03. 23:32:08

@diggerdriver:
Látom, nagyon odafigyelsz. :)))
Akkor már inkább a puha utáni cica helyett lehetne egy másik négybetűst, nem? (Persze ezt nem a szentendrei cicusra értem.)

Latcho Rom 2014.01.03. 23:32:54

@Mérges 1234:

Munka.
Jobs
Work
Boulot.
Melo

S utana lehet emelgetni oket es a gyerekeiket.

morsels (törölt) 2014.01.03. 23:33:08

@tableno:
Hat nem akarok 'szentsegtoro' lenni, de ez a vers ez... azon kivul, hogy tulzo es hatasvadasz, kulonbozo stilusokat hasznal. Arany es Jozsef Attila feltunt rogton, de van ott meg sok mas is (Szabo Lorinc, talan Radnoti is), de most nem fogok nekiallni elemezni.

Szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 23:33:23

@shakti_rom:
Teljesen igazat adok abban amit mondasz hogy hiába adunk szakmát a kezükbe ha a gazdaság a padlón van.
Elsősorban az építőiparnak kéne nagyon felszálló ágban lenni mert csak az az iparág képes nagymennyiségű munkaerőt felszívni.
Ezért mondtam hogy a járható út ha szakmát és munkát adunk nekik.
A következő 20évre vonatkoztatva itt már meg is bukott a dolog.

Latcho Rom 2014.01.03. 23:36:11

@diggerdriver: De a ki a rosseb epit most BAZ megyeben.
Bontanak maximum, Szabolcs ditto.

Joccak, megyek zenelni, csomagolom a hegedamat more ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.03. 23:37:06

@Mr Neanderthal: tudnek mutatni bbc-s kommenteket. Szeretned? Mondjuk nem konkretan a magyarokra fujnak, de lattam mi ment ott a kommentekben.

Hozzateszem, szemtol szemben en sem talalkoztam ilyen fujassal, sot az, aki dolgozik, adot fizet, stb. megbecsulik. Ettol fuggetlenul neha erdemes megnezni mi vana hatterben.

Remelem nem tunik sem rasszizmusnak, sem egyebnek, ha azt mondom, foleg az alacsonyabban kvalifikalt embereknel jelenik meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 23:37:52

@Barátusz [UKCaLCM]:
Kicsihuszár, már az összes változatot végigzongoráztam mikor kitették a posztját:)))))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 23:38:43

@diggerdriver: A költő, Ábrányi Emil 1850-1920 között élt. A Himnuszt Kölcsey 1823-ban írta, tehát a két költő között van egy nemzedéknyi idő, de a korszellem, amelyben alkottak, hasonló.

Ma a hazaszeretetet a legelvakultabbak sem hiszem, hogy ilyen romantikusan élik meg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 23:39:58

@morsels: Lehetetlen, ugyanis a költő 1850-1920 között élt!!!

BTBTBT 2014.01.03. 23:40:11

@zöldeketbeszélek:
" ha jól láttam, Angliában is hoztak intézkedéseket a letáborozó cigányok ellen..."
Az ír cigányok meg az ún. "traveller"-ek révén van már jócskán tapasztalata az angoloknak.
Gondolhatod, ha az írek is utálják a saját cigányaikat, mint a szart.

@onewayticket:
Országváltás - és feltételezhetően sikeres letelepedés - után már kicsúsznál az időből, hogy lehessen gyereked is?

BTBTBT 2014.01.03. 23:43:27

@tildy[UK]:
"alacsonyabban kvalifikalt"
Ugye alig vagy egyáltalán nem iskolázottat akartál írni? :)

@diggerdriver:
És nem tartasz attól, hogy egyszer majd elgépeled a nevét? A H meg az N elég közel vannak egymáshoz. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2014.01.03. 23:48:48

@Barátusz [UKCaLCM]: Az alapvető probléma a nomád és a letelepedett lakosság gondolkozása közötti szakadék, amit szerintem az életben nem fognak áthidalni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.03. 23:48:52

@Barátusz [UKCaLCM]: ranezesre nem lehet rajonni, de a szohasznalatbol azert par kozetkeztetest le lehet vonni, meg akkor is, ha kb kozepfokon tudok angolul.

Egyszeruen mas szavakat hasznal a kvalifikaltabb reteg, kevesbe informalis a szohasznalat.

2014.01.03. 23:49:16

@Barátusz [UKCaLCM]:
Az ir travellereknek semmi kozuk a ciganysaghoz, genetikailag:)
Olyanok, mint peldaul a mai modern nomadok az USA - ban, csak az irek megeloztek korukat par szaz evvel:)

2014.01.03. 23:54:00

@shakti_rom:
" Munka.
Jobs
Work
Boulot.
Melo "
Hozzatennem meg a "Chamba" szot is:) (spanyol szleng a munkara)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2014.01.03. 23:56:56

@Barátusz [UKCaLCM]:
H-t írok de N-t gondolok:))))))))))))))))))))))))

2014.01.04. 00:00:46

@M. Péter:
" Vissza kellett volna szólni, hogy beszéljen cree-ül, mert te cree indián vagy, és a te őseid már sokkal régebben ott élnek. "
Persze, hogy meg is verjenek:) Az indianokat jobban utaljak, mint az uj bevandorlokat:(

2014.01.04. 00:05:42

@Cascabel: A dédszüleim ugyanolyan földet kaptak Saskatchewanban és sok más magyar is. Igen, nehéz volt megmüvelni, egész addig mig gépesiteni tudták a farmot.

A dukaborok egy része elvesztette a földet mert nem voltak hajlandók az akkori törvények szerint egyéni alapon regisztrálni (kommunákban éltek). Nem hittek az államban, a fennálló törvényeket nem tisztelték és gyakorta megszegték. Gyújtogatás és terrorista merényletek füződtek hozzájuk és ezért üldözték őket.

Wiki szerint:

"In less than a half a century Sons of Freedom acts of violence and arson rose to 1112 separate events and over $20 million in damages (bill to taxpayers) that included public school bombings and burnings, bombings of Canadian railroad bridges and tracks,[19] the bombing of the Nelson courthouse,[20] and a huge power transmission tower servicing the East Kootenay district resulting in the loss of 1200 jobs."

Nagy árat fizettek ezért, lásd dukabor gyerekek internálása. Grand Forks és Castlegar-ban élnek a leszármazottak, Grand Forksban mindig megállunk egy dukabor étteremben, a kaja fantasztikusan jó.

2014.01.04. 00:11:27

@Cascabel:
Ja, meg milyen nyelven szoljak vissza?:) Angolul nem tudtam, magyarul meg nem ertettek:)

2014.01.04. 00:11:56

@shakti_rom: South Peace Hutterite Colony Dawson Creek-ben minden évben rendezett egy nagy schnitzel sütést, ilyenkor az egész környék odacsődült. :)

2014.01.04. 00:13:40

@Cascabel: Persze ha tudták volna hogy hamarosan fél Vancouver csak kinaiul fog beszélni, lehet hogy békén is hagytak volna! :))

2014.01.04. 00:19:18

@cougarcat:
Ezeket mind tudom, sokat olvastam roluk egy idoben, nagyon szimpatikus a vallasuk, fel is vennem, ha nem katolikusnak kereszteltek volna:) Irtam, nagyon bonyolult dolog ez a dukhobar kerdes, tele pro es contraval. En szemely szerint allami osszeskuvest sejtek a dolgok mogott:) Tudtad, hogy Nanaimo kornyeken is alapitottak kommunat? Nem jut eszembe a falu neve, ott van, ahol az uzlet felett kecskek legelnek a hazteton:) Sot, a lazado dukhobarokat egy kornyekbeli szigeten bortonoztek be, ott, ahol a leprasokat is oriztek.

9mmPara 2014.01.04. 00:19:55

@morsels: Ebben a szegregáció kontra integráció ügyben egy dolgot nem értek: miért csak a kizárólagos és muszáj változatot lehet elképzelni? Mi lenne, ha lenne kifejezetten cigány iskola ÉS vegyes iskola ÉS majd a cigány szülő eldönti, hogy melyikbe akarja járatni a gyerekét? Merthogy esetleg talán megadhatnánk neki a jogot, hogy eldöntse, hogy akar most alapfokú oktatásilag integrálódni vagy inkább a saját közösségéhez ragaszkodik. Annyi pénzt elpacsáltunk már semmitérő szegregáló-integráló próbálkozásokra, talán ideje már egyszer kérdezni az érintetteket is, hogy mi szeretnének.

Mindenki Fake 2014.01.04. 00:19:56

@onewayticket: Akinek pedig van gyereke éppen azért, hogy legalább neki tudjon jobb jövőt biztosítani.

9mmPara 2014.01.04. 00:19:56

@zöldeketbeszélek: Azok ír cigányok voltak -- legalábbis Hampshire-ben. Én sokáig azt hittem, hogy kelet-európaiak voltak és frankón nem értettem, hogy mégis hogy a francba' voltak képesek lovat meg ekhós szekeret áthozni a kontinensről a brit bevándorlásiak szeme előtt :)

2014.01.04. 00:20:14

@cougarcat:
Ez Calgaryban tortent, meg 84 - ben:) Akkoriban ez mindennapos volt:(

Dragonlady (Bp, Hun) 2014.01.04. 00:26:14

@Kövérmadár [swe]: nem vállalom! Birca letolná a torkomon a kötelező iskolai hittanoktatást :-) vagy legalábbis állandóan vitatkoznánk. az a sok stressz meg kinek kell? :-D

2014.01.04. 00:27:32

@Cascabel: Nem, ezt nem tudtam, ez érdekes. Ennek utána fogok nézni. :) Csak a Sointula finn kommunáról hallottam, a Malcolm szigeten - ez is érdekes történet. A dukabor gyerekekről volt pár éve egy nagyon jó dokumentum film a CBC-n. Szomorú történet.

:))) Albertans! They are Different! :)

2014.01.04. 00:30:47

@Cascabel:
Eszembe jutott a falu neve: Hilliers. A hazteton legelo kecskek Coombsban voltak:) Hallottal a finn utopisztikus kommunarol Sointulan? A Sziget es kornyeke tele volt ilyen kommunakkal. Idealis kornyezet az ilyen kiserletekre. Nanaimo evekig le volt zarva a banyaszlazadasok miatt, errol szivesen olvasnak azert tobbet. Az egesz Sziget egy tortenelemkonyv:)

2014.01.04. 00:33:20

@puhacica: Látom miniszter asszony a legokosabb fejekkel veszi magát körül. :)) (én is alkalmaznám az illetőt)

2014.01.04. 00:38:50

@Cascabel: Hilliers, igen. Errington környéke, útban Cathedral Grove felé. El is tudom képzelni, a környék ma is "anti establishment"-nek számit. Grow-ups, stb. :)

Jártunk Sointulán, még megvannak a régi, finn tipusú házak....

2014.01.04. 00:40:29

@cougarcat:
Tavaly dolgoztam egy dukhobar villanyszerelovel egy helyen. Nalanal jobban meg nem hallottam kanadait karomkodni:) Valahogy felhozodott - ja, igen a nevebol kovetkeztettem es kerdeztem ra, hogy nem e dukhobar. Teljesen elerzekenyult a durva es nagy ember es el kezdett meselni. Olyan jo volt hallgatni. Ezert is erdemes itt elni, annyi mindent lat, hall es olvashat az ember, tragediakrol, egyedi emberi sorsokrol, stb. eszembejutott, hogy peldaul David Suzuki is emlitette, hogy az internalt japanokat a dukhobarok segitettek elelemmel. Ra par evre ok is ugy jartak, marmint a dukhobarok gyerekei:(

bpetya75 2014.01.04. 00:40:43

@zöldeketbeszélek:

Egy barom vagyok. Ez van. De hiszek benne, hogy ők választottak engem apjuknak valamiért ;-)

Egyébként meg vedd úgy, hogy a NEM betűszó. Nincs Elég Mani. Így már meg is van a gazdasági válság.

BTBTBT 2014.01.04. 00:44:14

@tildy[UK]:
Arra céloztam, hogy a tanulatlanok körében erősebb az idegengyűlölet.

@zöldeketbeszélek:
Nem. Itt a nomádok hozzáállásával, alkalmazkodni nem akarásával van gond. Kérdezd meg charlie-t a travellerek viselkedéséről.

@Cascabel:
Nem is genetikáról beszéltem, hanem zöld angliai cigánysággal kapcsolatos kommentjére reagáltam. :)

@diggerdriver:
Szegény puhacica. :))))

@cougarcat:
Visszasírják itt még néhányan a régi avatart. :DDD

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.04. 00:45:25

@Barátusz [UKCaLCM]: pontosan ezt irtam en is:) azert valamennyire polkorrekten, levezetve, mibol gondolom ezt.

2014.01.04. 00:47:15

@cougarcat:
" a környék ma is "anti establishment"-nek számit. Grow-ups, stb. :) "
Ez igy volt 15 eve is, dolgoztam par kornyekbelivel, meseltek ok is:) Sajna Sointulaig nem jutottam fel, de tervben van. Az ottani telepesek is Nanaimobol indultak, finn szenbanyaszok voltak eredetileg. Illetve Nanaimo mellol, egy kis falubol, de mar egybeepult. Tele volt a kornyek banyaszkoloniakkal a mult szazad elejen. Amikor Dunsmuirnak megmutattak az indianok, hogy szen talalhato a kornyeken, elkezdett oromeben ugralni, kalapjat a foldhoz vagta:) Az indianok azt gondoltak, megorult:) Milliomos lett a szenbol:)

2014.01.04. 00:48:30

@Cascabel: Nekem is volt japán származású ismerősöm, akit a szüleivel együtt Sask-ba internáltak a II. világháború alatt. A magyarokat meg itt a környéken kirúgták a szénbányákból amikor kitört az I. világháború. Miután akkor nem volt welfare, a fene tudja mi lett velük, hogy vajon belekezdtek valamibe máshol, vagy vajon visszamentek? A Banff nemzeti parkot is internáltakkal épitettették (köztük magyarok) - meg is vettem a könyvet róla de még nem olvastam el mert attól tartok felviszi a vérnyomásom. :(

BTBTBT 2014.01.04. 00:51:07

@tildy[UK]:
Oké, csak azért jegyeztem meg, mert az én szótáramban a "kvalifikált" a "tanult/képzett" jelentéssel bír. Aki nem tanult, az nálam nem esik bele a kvalifikált-csoportba. :)

2014.01.04. 00:56:15

@Cascabel: Ladysmith-ben még most is nagyon sok finn van. (És a 90-es években még ott élt Pamela Anderson, a bögyös hölgy családja, akik szintén finn származásúak.) Érdemes Dunsmuir kastélyát megnézni Victoriában és kontrasztként a pici régi bányászházakat Extension-nél (Nanaimo mellett, ahol a régi bányák közelében).

@Barátusz [UKCaLCM]: Öööööö, fogalmam nincs miről beszél Ön. :)))))) (reméltem már el lett felejtve)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.04. 00:56:58

@Barátusz [UKCaLCM]: most koruljarhatjuk x milliomszor a temat, de rovidre zarom: igen, azokrol irtam.

Pontosan emiatt fogalmaztam ugy, ahogy.

Mivel "lehulyezni" masokat serto, meg az en szememben is, ezert is szokasom igy hasznalni a gyengebb kepesseguekre, kevesbe iskolazottakra.

Ettol meg nem lesz rossz ember , vagy hasonlo, egyszeruen szellemi kepessegekrol beszelunk.

Eddig ezt lattam, aki tanult, okos, vagy iskolazott, az sokkal kevesbe idegengyulolo, aki nem, az meg nagyszajjal harsogja az "elveszi a munkankat, lakasainkat" szlogent.

morsels (törölt) 2014.01.04. 00:59:38

@9mmPara:
Gondolom a nicknev valasztasod nem veletlen.

BTBTBT 2014.01.04. 01:01:39

@cougarcat:
Kihívtad magad ellen a sorsot. Senki az életben nem fogja elfelejteni azt a képet. :)))

Egyébként emlegetitek itt zopilote-tal ezt a Nanaimo-t. Japános hangzása van. Mellétrafáltam volna?

@tildy[UK]:
Nem rosszemberségről beszéltem. Az otthon döglők lassan bevezethetnek egy új szlogent: "elveszik a benefitünket". :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.04. 01:05:34

@Barátusz [UKCaLCM]: szerintem nem mondtam, hogy te arrol beszeltel volna:)

Na az lesz a szep, ha igy beszelnek ... Marpedig igy beszelnek. BAr erdekes konspiracios elmeletek vannak arrol - leven be akarjak vezetnia kulfoldieknek , es a migransoknak a kezelesi koltseget az nhs-nel - hogy ez valami sokkal komolyabbnak az eloszele.

Kb mint ahogy a wizzair is csak "tesztelte" a "kis" kezipoggyaszt , aztan hopp, egyik-naprol masikra mindenutt bevezette.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 01:23:18

@Kövérmadár [swe]: :D

@négyzethálós: Jó, elismerem, főleg hogy én se értek az excel függvényeihez, pedig raktam már össze meg javíttotam már pár száz számítógépet.. :-)

De az excel függvényekre sose volt szükségem, így azt nem tanultam meg

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 01:26:08

@Kövérmadár [swe]: Oksa, ez vili, a "nem érdekli" a közös metszet a hozzászólásainkban... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 01:46:48

@charlieharper (Cape Town, SA): Télleg, mi a frac ez alila haj? Én is láttam sok helyen...Ennyi sok pancser fodrász van mostanában?Ki szokták fizetni ezeket a frizurákat?Én biztos nem fizetném...Tudja valaki a választ?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 02:26:35

@Ennike (DK): Én elkezdeném árulni... Dr. Aloe Vera dietetikus és gasztroenteorológus néven... :-)

2014.01.04. 03:09:47

@Barátusz [UKCaLCM]: "Kihívtad magad ellen a sorsot."

Nekem is volt egy ilyen érzésem. :)

"Egyébként emlegetitek itt zopilote-tal ezt a Nanaimo-t. Japános hangzása van. Mellétrafáltam volna?"

"Nanaimo" Hul'qumi'num (Coast Salish) eredetü szó, a Snuneymuxw (ejtsd: snánéjmo) indián törzs neve után alkották az ide érkező európaiak, hallás után. A törzs még itt van de a nyelv már kihalófélben.... Tényleg japánosan hangzik :)

2014.01.04. 03:11:17

@cougarcat:
" A dukabor gyerekekről volt pár éve egy nagyon jó dokumentum film a CBC-n. Szomorú történet. "
Erre gondoltal? Most nezem, tenyleg szomoru es megrazo:

www.youtube.com/watch?v=aK-AUtHjYfA
16x9 - Lost Childhood: Russian Doukhobors or Sons of Freedom

macamuca [IHUN] 2014.01.04. 03:15:50

@diggerdriver:
IGEN.
Egy "apró" bibivel: a neki járó összeg (mármint az igénybe NEM vett időtartamra járó álláskeresési járadék összegének) 80 %-át kapja meg.
Hogy miért. milyen "logika" miatt jár kevesebb, ahhoz képest, mintha végig kitöltötte volna regelt munkanélküliként azt az időt, ameddig jogosult az ellátásra, nos, erre tippem sincs :(

A ledolgozott munkaviszonya alapján kiszámolják, hány napig jogosult álláskeresési járadékra (max 3 hónap, és napokban adják meg, pld 52 nap).
Elkezdik folyósítani, majd ha bejelenti, hogy ismét munkába áll, akkor választhat (ezt ajánlatos előre tudni, ugyanis nem jellemző, hogy tájékoztatnák erről a munkaügyi hivatalban a klienst):
1: a fel nem használt időt (=azokat a napokat, melyekre jogosult lett volna járadékra, de nem vette igénybe) "talonba teszik" = ha ismét munkanélküli lesz (teszem azt, a próbaidő alatt mondjuk 2 hónap múlva), akkor ismét regisztrál a központban és folyósítják neki az erre az időtartamra a járadékot, plusz annyi ideig, amennyi időre még jogosulttá vált az újabb munkaviszony-időtartammal (de összesen max. 3 hónapig, ezt ekkor sem haladhatja meg)
2: kéri a fel nem használt időtartamra járó összeg egyösszegű kifizetését (van rá nyomtatványuk is, mégsem jellemző, hogy említenék a lehetőséget, mi is ismerőstől tudtuk meg...), ezesetben viszont nulláról indul a munkaviszony-időtartam, illetve az ettől függő járadék-jogosultsági időtartam "gyűjtögetése" (ha pd dolgozott valaki mondjuk 25 évig /mint férjem../, majd munkanélküli lett, a maximális 3 hónapig kaphat ellátást, majd ebből igénybe vett 1 hónapot, elhelyezkedett, kérte a "bentmaradt" 2 havi összeg kifizetését, megkapta, munkába állt. HA pld 2 hónap múlva kirúgták volna, akkor nem kapott volna semmit, mivel ez a friss munkaviszony-mennyiség nem jogosította volna fel rá, ÉS kikérte-megkapta a neki járó összeget. Ha nem kéri ki és ismét munkanélküli lett volna, akkor megkapta volna a fel nem használt időre járó 2 havi összeget. Amikor megkérdezte, hogy miért nem említették neki ezt a lehetőséget, akkor azt a választ kapta, hogy nem szeretik mondani, mert ha gond van = ismét munkanélküli lesz valaki, akkor nem kap semmit = eldöntik előre, hogy szerintük jobb az úgy, ha "bentmarad" a pénz, mert ki tudja, mire költi el a munkát talált volt munkanélküli.... ez külön kiakasztott, tekintve, hogy 25 év munkaviszony után, mérnöki diplomával 1 havi munkanélküliség után is ők akarták eldönteni, hogy jobb lesz az úgy férjemnek, ha bent hagyja az összeget, merthogy "milyen jó lesz az majd akkor, ha netán mégsem válik be az új munkahely!" No comment...)

Kérje a pénzt, vagyis a nyomtatványt, töltse ki, adja be, meg fogja kapni = meg kell kapnia, nem a fentebb leírt "gondoskodó" ügyintézők döntik el, hogy megkapja-e (ők csak szeretnék, ha megtehetnék...), hanem előírás, hogy meg kell kapnia, amennyiben kéri.

Ezek tán segítenek valamelyest:

www.afsz.hu/engine.aspx?page=allaskeresoknek_munkanelkuli_ellatasok&switch-content=ak_ellatas_allasker_jaradek&switch-zone=Zone1&switch-render-mode=full

topkalkulatorok.hu/allaskeresesi-jaradek-2013-evben.html

www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/hirek/allaskeresesi-jaradek-folyositasa
"... amelyet az álláskereső az álláskeresővé válást megelőző három év alatt szerzett. Valamennyi jogviszony esetében legalább 360 nap jogosultsági idővel kell rendelkeznie az álláskeresőnek ahhoz, hogy az álláskeresési járadékra jogosult legyen.

Az álláskeresési járadék folyósításának időtartama ennek megfelelően minimum 36, de legfeljebb 90 nap (10 nap jogosultsági idő felel meg 1 nap járadékfolyósítási időnek)."

www.kozszolga.hu/%C3%A1ll%C3%A1skeres%C3%A9si-j%C3%A1rad%C3%A9k-visszaig%C3%A9nyelhet%C5%91

(már megint betűtenger.... remélem, legalább valami haszna lesz...)
(olvasom tovább a kommenteket, lehet, hogy valaki már korábban és rövidebben leírta ezt)

2014.01.04. 03:31:17

@Cascabel: Igen, valszeg ez. Övön aluli ütés volt a gyerekeket büntetni a konfliktusért.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.04. 03:32:08

@diggerdriver: @zöldeketbeszélek: Pedig lassan már télleg úgy kell kérni, hogy kisebbségi pecsenye, vagy etnikumpecsenye...Én is kb hányok már ettől az ultra-hiper pécékorrektségtől... :-S
Csatlakozván zöldeket beszélő kolléganőhöz, én is bizony kimondom, ha valaki,vagy valami az, ami.Pl semmi problémát nem látok abban, hogy "a lengyel srác a harmadikról", vagy hogy "a zsidófesztiválon láttam a...". Én is minden további nélkül elfogadom, ha valaki lemagyaroz, vagy magas, nagydarab, pocakosnak nevez.Hiszen ha egyszer az vagyok, semmi okom nincs megsértődni, lázadni.És igen, sok esetben beljebb vagyunk vele, mert könnyebb visszaemlékezni, beazonosítani valakit, valamit egy fontos jellemzője megemlítésével.És nem kell ebbe semmi többet belelátni.Ennyi, legalább is részemről.

BTBTBT 2014.01.04. 03:35:35

A héten ez az 1. alkalom, hogy egész nap nem mentem sehová, és még mindig baglyoskodom. :(

@tildy[UK]:
Ez hőmérőzés. Meg aztán "jól kiszúrnak" az emigránsokkal, ha bevezetnek valami ilyesmit, mert nem feltétlenül velük van tele a GP rendelője meg a kórház váróterme.
Hamarost összekapjátok magatokat, és összehozzátok magatoknak az állampolgárságot. Gond egy szál se.

@geegee:
Volt egy részmunkaidős fiatal kolléganőm, akinek a kedvence a kék/narancssárga/lila/zöld volt, és legalább kettő (időnként három) kombinációja virított a haján minden alkalommal, amikor bejött dolgozni.
Érdekes látvány volt, az biztos.

@cougarcat:
Köszi a nanaimos magyarázatot. A hangzása mellett arra is asszociáltam, hogy valami oknál fogva esetleg japánok vetődtek arra a nem túl távoli országukból.

Elolvastam a másikat, és tudtam, hogy ez lesz abból, ha kérdezek. :)

2014.01.04. 03:42:54

@Barátusz [UKCaLCM]: @macamuca [IHUN]: @geegee:

Hogy a pinyóba tudtok fennmaradni ilyen későn? :)) Én majd megyek az itteni tyúkokkal, hamarosan...

2014.01.04. 03:46:47

@Barátusz [UKCaLCM]: "Elolvastam a másikat, és tudtam, hogy ez lesz abból, ha kérdezek. :)" :))) Gondoltam tegnap - persze, válaszolok, majd én is kérdezek. :))))

BTBTBT 2014.01.04. 03:48:36

@cougarcat:
Úgy, hogy a héten nem dolgozom (kivéve hétfőt), és amíg a többi napon mindig mentem valahová, ma itthon voltam, és a főzésben, filmnézésben meg tanulásban nem igazán fáradtam el.
És még mindig nem vagyok álmos, pedig holnap meg holnapután mindenhol leszek, csak éppen itthon nem.

Maca meg lehet, hogy már kialudta magát. Geegeenek meg felébredt a picur. Csak találgatok....

2014.01.04. 03:51:25

@Barátusz [UKCaLCM]: Ifjúság! :))

Na indulok filmet nézni, jó éjt!

BTBTBT 2014.01.04. 03:55:32

@cougarcat:
Úgy mondod, mintha te már öreg lennél. :)
Jó éjt!

2014.01.04. 04:33:51

@cougarcat:
Van egy masik hasonlo es megrazo dokumentumfilm a kanadai indian gyerekekrol, a cime Unrepentant. Ezek a filmek megmutatjak, milyen kovetkezmenyekkel jar az, ha egy gyereket kiszakitanak megszokott kornyezetebol, kulturajabol. Tudom ajanlani azoknak ezen filmek megtekinteset, akik ezt a megoldast javasoljak peldaul a magyarorszagi ciganysag un. "asszimilaciojara".
Hasonlo dokumentumfilm ez is, csak rovidebb, mint az Unrepentant:
Inside Story Americas : Revisiting a dark chapter in Canada's history
www.youtube.com/watch?v=0nGy3n_4Y-0

VHB 2014.01.04. 07:32:47

Látom, szóba került a cigánykérdés és senki sem linkelte a cserdi polgármester sztoriját:

youtu.be/Ztg3aGzFEQE

www.bama.hu/baranya/kozelet/bun-vagy-erkolcs-sokkterapia-roma-fiatalok-szamara-489860

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.04. 09:04:20

@zöldeketbeszélek: most szóltok, hogy meg kellett volna sértődnöm, amikor a cigányok "magyar asszony"-nak hívtak??

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.04. 09:06:28

@DieNanny [SZ,CH]: erős a gyanúm, hogy valamit elszámoltatok...

puhacica 2014.01.04. 09:26:46

@Barátusz [UKCaLCM]: hatoooo... volt a "homlokzatan" egy 'zalakaros' felirat. ha azt latod, akkor szerintem ok is ott jartak. :)

@cougarcat: :)

Tamás András György 2014.01.04. 10:09:38

"és a szarabb életminőségre még csak-csak felkészülök, ahogy arra is, hogy egyedül (mármint a gyerekkel, de egy felnőtt, érzelmileg is támogató társ nélkül) "
van ami elol nem lehet menekulni...

Masni 2014.01.04. 10:10:34

@Kheopsz: nem tudom, hogy írták-e már, de az OKJ-ban nemzetközi sztenderdeknek kell megfelelni. Összefésülik minden ország minden OKJ képzését és ez alapján adják ki a nemzetközi bizonyítványokat. Magyarországon az NSZFI felügyeli szakmailag ezt és minden OKJ-s képzést biztosító cég köteles kiállítani nemzetközi bizonyítványt, fel kell sorolnia, hogy az adott tananyag hány kreditben mit tartalmazott. Nemzetközi egyezmények védik, hogy el kell fogadni az adott bizonyítványt.

2014.01.04. 10:14:56

@diggerdriver: 'Nézd, a cigányok saját magukat sem nevezik magyarnak hanem cigánynak.
Akkor miről beszélünk?'

Pont errol beszelek, hogy ha ok maguk faji alapon kulonboztetik meg magukat, akkor mit varnak a 'magyar' tobbsegtol? Ha azt szeretnek hogy egyenrangunak tekintsek oket es ne kulonboztessek meg a borszinuk alapjan, akik szerintem nekik kene azzal kezdeni hogy nem hasznaljak a 'magyar' illetve 'paraszt' szavakat a 'feher ember' szinonimajakent. Hiszen ok is magyarok, magyar ciganyok. Es ha nagyon akarjak, remelhetoleg 'parasztokka' is valhatnak nehanyan, ha foldet szereznek es elkezdenek mezogazdasagi munkat vegezni...

VHB 2014.01.04. 10:43:22

@Mirjam2: "Es ha nagyon akarjak, remelhetoleg 'parasztokka' is valhatnak nehanyan, ha foldet szereznek es elkezdenek mezogazdasagi munkat vegezni..."

Nézd meg a videót feljebb, amit linkeltem.

www.origo.hu/itthon/20130904-hagymat-ajandekoztak-a-cserdi-ciganyok.html

tanato 2014.01.04. 10:46:38

@Mirjam2: Érdekes felvetés,MO-n a cigányok a fehér embert magyarnak nevezik,bár lehet hogy nem magyar az illető hanem pl. román,szlovák,vagy holland.Hogy hívják pl. a cigányok a fehér embert Szlovákiában Romániában vagy Szerbiában esetleg Nyugaton? Ki tudja?Vannak itt erdélyi meg felvidéki olvasók is,tőlük kérdem elsősorban.

tanato 2014.01.04. 10:47:20

@VHB: Ismerem a sztorit,kíváncsi leszek erre mondjuk néhány év múlva.

**mimi** 2014.01.04. 10:53:49

@VHB:
megelőztél...ezt akartam én is belinkelni :)

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2014.01.04. 10:53:55

@tildy[UK]: Tudom, utáljátok hallani de attól még nagyon is igaz. A beáramló rétegek egész egyszerűen felborítják egy társadalom egészséges szerkeszetét. Arról nem is beszélve hogy annak a szerkeszetét is felborítják ahonnan jöttek. Itt nem arról van szó hogy te más vagy, hanem hogy nem ott a helyed. Nem egészséges mikor egy országban sokkal több fiatal lesz meg középkorú mint öreg. Lehet jól fog működni a szociális háló, de a fiatalkori munkanélküliségnek pl egyáltalán nem tesz jót. És igen, elveszitek a munkáját. Ha tetszik ha nem. Persze amíg megvan a viszonylagos jólét addig nem igazán fog zavarni senkit ez. Amint elkezd zuhanni az életszínvonal (már évek óta folyamatosan zuhan a komplett nyugaton) meg fog változni sokak hozzáállása. Tanult, tanulatlan emberré egyaránt. Jön még kutyára dér. Becsüljük meg hogy tiszta hazánk van és nekünk van hová hazamenni, magyar emberek közé!

**mimi** 2014.01.04. 10:54:10

@Mindenki Fake:
végre egy segítő szándék, nem a szokásos földbe döngölöm mert csak siránkozik!

**mimi** 2014.01.04. 10:54:13

@Mindenki Fake:
Nem reménytelen...egyre többeknek nyílik ki a szeme, és gondolkodnak hasonlóan :)))

tanato 2014.01.04. 10:54:58

@tanato: Na egy pozitív példát is mondok.tegnap voltam egy cigány betegnél./Súlyos allergiája volt/.Az illető zenész ,magas fokon, főiskolát végzett,jelenleg már öt éve Dél-Koreában Puszanban tanít a Zeneművészeti Egyetemen angol nyelven,de már beszéli a helyi nyelvet is.A szülei már régóta az én betegeim,egyszerű átlagcigányok,nem börtönviseltek,de csak 8 osztályt végzett az apja, anyja annyit sem.A lényeg:Nem lehetetlen egy magyar cigánynak a felemelkedés,ha megvan az akarat.Egyébként beszéltem neki a HÁ-ről,nem tudott róla de majd belekukkant,mondtam írjon ide egy cikket magáról.

VHB 2014.01.04. 11:13:33

@házelőtthinta: Kicsit leegyszerűsíted ezt a dolgot. Talán kezdjük azzal, hogy Kövérmadár visítani fog attól, hogy azt írtad: "nem ott a helyed". És igaza lesz. WTF? Helyed (kijelölt) van bárhol? Vagy mégis hogy? A cigányoknak Indiában, nekünk meg az Urál környékén?

"elveszitek a munkáját."
A munkáltatóknak, azonos körülmények között - bér, képzettség, tapasztalat -, semmi, de semmi oka nem lenne, hogy külföldit alkalmazzon. És mégis. Általában ennek egy oka van: a munkához való hozzáállás.

"(már évek óta folyamatosan zuhan a komplett nyugaton)"
Ahogy már poszt elején is írták: szép halál.

BTBTBT 2014.01.04. 12:37:31

"nem ott a helyed"
Megy ám a megmondóemberkedés.

@puhacica:
Ránézésre ugyanolyannak tűnik, piros is, kerítés is van körülötte, három ablak, és ott a szívben a "Zalakaros" felirat is, csak a te képed este készült, és a házikótól balra álltál (már a néző számára), a kisgyerek meg pont előtte, középen, és nappal.
Csak elméláztam, hogy mekkora véletlen ez, hogy nemrég mutattad, és erre egy régi ismerősnél belefutok ugyanebbe. :)

Latcho Rom 2014.01.04. 12:45:55

@VHB: irtam rola, a snetberger iskola mellett emlitettem.

Koszonet a linkert

Latcho Rom 2014.01.04. 12:48:44

@tanato: Nagyszeru.

Erdemes megemliteni a primast aki ugy halt meg a sulyedo hajon hogy masokat mentett, amikor az olasz kapitany elpucolt.

Latcho Rom 2014.01.04. 12:50:50

@házelőtthinta: Phffffff.

No comment te kis kozgazdasz :)

Latcho Rom 2014.01.04. 12:52:28

@tanato: A gadjot hasznalja a holland s francia cigany is.

VHB 2014.01.04. 12:59:18

@shakti_rom: jogos, átsiklottam felette.

ruju 2014.01.04. 13:02:27

jo, nem olvastam vegig, a "budos bevandorlo" temakorig jutottam. 12 ev nemetorszaggal a hatam mogott irom, hogy meg nem fordult elo, hogy ezt ereztem vagy az arcomba kaptam volna, de majdnem mindenkiben benne van ez az "eloitelet", mar-mar elvaras, hogy igy kezeljenek minket. ezek a _sajat felelmeink_, amik akar jogosak, akar nem, letezoek, hiszen egy olyan orszagban elunk, ahova bevandoroltunk, felnott fejjel, igy mindig is lesznek olyan vetuletek, amiket nem ismerhetunk meg, igy pl. az, hogy egy ide szuletett, alanyi jogon allampolgarnak szamito valaki hogyan is viszonyul _valojaban_ hozzank, bevandorlokhoz. a budosbevandorlo-filing _szerintem_ a kultursokk resze. es a felelem sokaig megmarad, de csak mi magunk tehetunk ellene. nahat, ennek nem sok koze lett a poszthoz, szori :-)

Latcho Rom 2014.01.04. 13:10:22

@cougarcat: Na mit lattal?

Azt hiszm megnezzuk az uj Scorceset, annyi jot hallok rola. American Hustle megvolt, nehany poen jo,,frizurak beszaras.

MACISAJT 2014.01.04. 14:41:21

"Nő vagyok, és egyedül nevelem a három éves gyerekem. Diplomám nincs, de szerencsére jó a szakmám, ...
... Hitelem szerencsére nincs, de megtakarításom se, legalább egy lakásom van..."

Világos.És -mint utóbb egy másik beírásból kiderült- 40 feletti is vagy.És ezenkívül meg szerinted:
"abból, ami itt van, csak földbeállás lesz: vagy csendben, vagy véresen, de az lesz,"

Nos, ha ilyen körülményekkel, adottságokkal belevágtál egy gyerek alkotásba, pont akkor , 2008-2009 környékén mikor aztán valóban és megalapozottan lehetett úgy látni hogy "hogy abból, ami itt van, csak földbeállás lesz"..

ehhez képest ma már kifejezetten optimista lehetnél.
Nekivágni a Nyugatnak? Remek.
És mit csinálsz a gyerekeddel, amíg te olyan munkát vállalsz ami eltart, + lakás+a gyerekedet?
Felveszel ott bébiszittert?

Már megbocsáss, de ez a poszt olyan hangulat kivándorlásnak tűnik, amit inkább egyesek szuggerált divatjához csatlakozik.

midnight coder 2014.01.04. 14:41:38

@házelőtthinta: Igazából Európában nem ez a baj. Sőt. Az EU ugyanúgy öregszik mint a mi társadalmunk: egyre kevesebb fiatal tart el egyre több nyugdíjast. A gond igazából inkább ott van, amikor a bevándorlónak köze sincs ahhoz a kultúrához ahová érkezik. Márpedig nyugat-európába tömegesen érkeznek, és szaporodnak is mint a nyuszik. Ez az, ami miatt gyerekkel nem vándorolnék ki az EU-ba. Illetve az, hogy itt sem várható aranykor a következő 20 évben, de az EU-ban akkora pofáraesés lesz, hogy a fal fogja adni a másikat. Egy darabig elmegy, hogy Kína termel, az EU és az USA meg fogyaszt, de nem a végtelenségig.

maganyosan setalo macska 2014.01.04. 14:42:02

Sziasztok,

kicsit hézagosan tudtam csak jelen lenni az elmúlt két napban, de ahogy látom, tök jól eldumálgattatok mind a témáról, mind mellette (és ez utóbbi se baj, mert nagyon klassz dolgokat vetettetek fel, a stílusnak pedig, ahogyan tettétek, külön nagyon örültem).

Mindenesetre köszönet a hozzáállásért, tippekért és felvetésekért, akik akár itt, akár privátban megkerestek, azoknak igyekszem minél gyorsabban válaszolni, akikbe pedig szorult még mondanivaló a poszttal kapcsolatban/számomra, az itt és az adatlapomon keresztül egyaránt megtalál.

Boldogabb Új Évet amúgy mindannyiótoknak :)

maganyosan setalo macska 2014.01.04. 14:42:56

@MACISAJT: ugye nem erősséged a szövegértés?

macamuca [IHUN] 2014.01.04. 14:54:28

@geegee:
"És igen, sok esetben beljebb vagyunk vele, mert könnyebb visszaemlékezni, beazonosítani valakit, valamit egy fontos jellemzője megemlítésével."

Kérdés, hogy mi a fontos jellemző a tárgyalt téma kapcsán, adott szövegkörnyezetben?
És ki/mi dönti el, hogy fontos-e?
Azt hiszem, zöldeketbeszélek írta fentebb (ha tévedek, akkor bocs) példaként, hogy a magyar nőket egy zsidó orvos mentette meg. Semmelweisre gondolt (vagyis gondolom, hogy rá gondolt).
Aki nem a magyar nőket mentette meg, hanem az anyákat. És nem a magyar anyákat, hanem mindet. Azzal, hogy rájött, mi okozza a gyermekágyi lázat (ami jellemzően halállal végződött...), és hogy hogyan lehetne kivédeni-megelőzni.
Igen jelentős felfedezés volt, méltán kapta az anyák megmentője elnevezést.
Namost egy nagy jelentőségű orvosi-eü.-i felfedezés kapcsán miért releváns, hogy a doki zsidó volt? Ha katolikus, mohamedán, sintóista avagy ateista lett volna, akkor mi van? Akkor is fontos tulajdonság a téma szempontjából a felekezeti hovatartozása (olymindegy, hogy formális, vagy meggyőződésen alapuló)?
Ha fontos, miért az? Mert részemről (nőként, anyaként) nem tartom annak, de ha valaki igen, akkor érdekelne, hogy miért.
Ha nem fontos/lényeges információ ez a dokival/tettével kapcsolatban, akkor miért érzi szükségesnek közölni ezt valaki? (ok, zöldi, tudom, hogy példaként írtad, nem arra gondolok, hogy te tartod szükségesnek közölni, hanem egy példabeli szituban egy efféle infót közlő személyre értem, általánosságban).
Egy irreleváns információ miért fontos?
Az ilyesmit nevezik burkolt zsidózásnak/cigányozásnak/stb: amikor ireleváns, de mégis fontosnak tartja az illető, hogy közölje...
Az, hogy létezik a p.c. megnevezése valaminek, még nem azonos azzal, hogy a köznyelvben is elterjedt lenne a használata.
A szóhasználat is sokat elárul használójáról. Hogy valaki a homoszexuális, meleg, buzi, köcsög, máskor az izraelita, zsidó, pajeszos szavak közül melyiket választja mondanivalója közlésekor.
A stílus maga az ember, szól a mondás: akarva-akaratlanul is magunkat minősítjük, magunkról árulunk el dolgokat azzal, hogy hogyan fogalmazunk, milyen szavakat használunk 1-1 téma kapcsán (és nem feltétlenül azt jelzi, hogy más szavakat nem ismerünk...).

@cougarcat: @Barátusz [UKCaLCM]:
:))))
Du.-os voltam, 11-re értem haza, megittam egy boroskólát, mert jólesett, és nem akart ragadni a szemem, elkezdtem végigolvasni a posztot+kommenteket. Aztán mégiscsak beléptem és válaszoltam diggernek, utána meg fogta magát a net és bemondta az unalmast = mégis csak lefeküdtem, utána az áfyban forgolódtam majd' 1 óra hosszat. Keserves volt a felkelés :)))

macamuca [IHUN] 2014.01.04. 15:06:46

@ruju:
"nahat, ennek nem sok koze lett a poszthoz, szori :-) "

De, nagyon is sok köze van.
Kivándorlás vagy átmeneti(nek szánt) kiköltözés esetén a zöm számol azzal, hogy ő ott idegen lesz (meddig, mennyire, stb már más kérdés), és hogy az ottaniak hogyan fogják fogadni: lesznek-e előítéleteik vele szemben, ha igen, milyenek, milyen megnyilvánulásokban, mit tehet ellene, akr-e, tud-e tenni, érdemes-e, stbstb.
Tehát hogy vannak-e/lesznek-e előítéletek vele szemben.
De a többség nem veszi észre, hogy saját maga is tele van előítéletekkel, sztereotípiákkal.
Szeretné, ha a fogadó ország nem lenne előítéletes vele szemben, miközben ő maga is az, velük szemben...

A posztoló is leírja, hogy bár angolul tud, de Angliába nem megy, mert utálják a bevándorlókat. Nem élt ott, de tudja... Az itthoni, politikailag nem éppen független sajtóból "tájékozódott". Az, hogy itt jópáran leírták a kint élve szerzett tapasztalataikat, hogy szó nincs efféléről, meg hogy ha dolgozik, akkor még meg is becsülik (országtól függetlenül), az nem igazán "hatotta meg". Ha eccer itthon azt írja az akármilyen újság/netes forrás, hogy Angliában bevándorló-gyűlölet van, akkor az úgy is van, merthogy nem zörög a haraszt.... (ez a posztoló érve volt...). Hogy ki és miért "zörgeti" a harasztot, meg miért most, miért annyira, amennyire (Angliában, vagy itthon), az megintcsak lényegtelen. Zörög, tehát rossz ott.
Ez mi, ha nem előítélet, ami ráadásul hallomáson alapul??

Mondom mindezt úgy, hogy kb a posztolóval egyidős vagyok, és én is kifelé kacsintgatok-tervezgetek.

macamuca [IHUN] 2014.01.04. 15:08:17

@ruju:
"nahat, ennek nem sok koze lett a poszthoz, szori :-) "

De, nagyon is sok köze van.
Kivándorlás vagy átmeneti(nek szánt) kiköltözés esetén a zöm számol azzal, hogy ő ott idegen lesz (meddig, mennyire, stb már más kérdés), és hogy az ottaniak hogyan fogják fogadni: lesznek-e előítéleteik vele szemben, ha igen, milyenek, milyen megnyilvánulásokban, mit tehet ellene, akr-e, tud-e tenni, érdemes-e, stbstb.
Tehát hogy vannak-e/lesznek-e előítéletek vele szemben.
De a többség nem veszi észre, hogy saját maga is tele van előítéletekkel, sztereotípiákkal.
Szeretné, ha a fogadó ország nem lenne előítéletes vele szemben, miközben ő maga is az, velük szemben...

A posztoló is leírja, hogy bár angolul tud, de Angliába nem megy, mert utálják a bevándorlókat. Nem élt ott, de tudja... Az itthoni, politikailag nem éppen független sajtóból "tájékozódott". Az, hogy itt jópáran leírták a kint élve szerzett tapasztalataikat, hogy szó nincs efféléről, meg hogy ha dolgozik, akkor még meg is becsülik (országtól függetlenül), az nem igazán "hatotta meg". Ha eccer itthon azt írja az akármilyen újság/netes forrás, hogy Angliában bevándorló-gyűlölet van, akkor az úgy is van, merthogy nem zörög a haraszt.... (ez a posztoló érve volt...). Hogy ki és miért "zörgeti" a harasztot, meg miért most, miért annyira, amennyire (Angliában, vagy itthon), az megintcsak lényegtelen. Zörög, tehát rossz ott.
Ez mi, ha nem előítélet, ami ráadásul hallomáson alapul??

Mondom mindezt úgy, hogy kb a posztolóval egyidős vagyok, és én is kifelé kacsintgatok-tervezgetek.

tanato 2014.01.04. 15:09:38

@shakti_rom: Tényleg, a hajós cigány is hős volt.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.04. 15:10:53

@Masni:
Hát lehetséges, hogy így van, amikor én tanultam okj-n, akkor még iskolák között sem egyezett a dolog... :) Elkezdtem egy okj-t egy suliban, és aztán átmentem egy másikba, ugyanolyan okj-re, teljesen más volt a két terv, stb... :)
De azt vegyük figyelembe, hogy a kinti hr-s tudni fogja: Macska vagy bárki más magyarul tanulta a dolgokat, s nem az ottani nyelven.

tanato 2014.01.04. 15:11:03

@shakti_rom: Köszi,ezt a gádzsó kifejezést már máshol is olvastam,régebben MO.-on is használták.

2014.01.04. 15:12:46

@Barátusz [UKCaLCM]: Most lattam a tegnapi kerdesedet a permanent residency-rol ('Tudom, mióta vagy kint, de a "permanent residency"-t még 2004 előtt csináltad?'). Nem, 2004 utan csinaltam, egeszen pontosan 2009-ben, mert a 2004 elott UK-ban toltott evek nem szamitottak be nekem, csak az EU csatlakozas utani evek. Az elozo evek csak akkor szamitottak volna ha mar akkor ferjhez mentem volna egy brit pasihoz, de egyetlen oreg, kopaszodo angolt sem talaltam aki kelet-europai feleseget keresett volna! :)

morsels (törölt) 2014.01.04. 15:13:08

@VHB:
Hat, a ducimadar meg mindig keresi a helyet, szoval konnyen lehet, hogy tenyleg nem ott van a helye :-).

macamuca [IHUN] 2014.01.04. 15:22:04

@maganyosan setalo macska:
Én is csak hézagosan voltam jelen, ezért csak utólag írtam, azt sem kimondottan a poszthoz kapcsolódva.
Lényeg: kb egyidősek vagyunk, én is kifelé nézelődöm (nálam is jelen van a kényszer, de másként, mint esetedben).
A körülmények sok tekintetben meghatározóak (lehetőségek és lehetetlenségek tekintetében egyaránt), de véglegesen nem azok: változnak folyamatosan, így az általuk meghatározott dolgok is változnak.
Két szempontból lehet megközelíteni valamit:
1: miért-hogyn-stb lehet/lehetne/érdemes/stb
2: miért NEM .....................................
Úgy látom, te inkább a második módszert alkalmazod.
Próbálj meg az elsőre váltani.
Nem fog azonnali megoldást kínálni (és nem is megy azonnal), de csak ezzel a szemlélettel van esélyed olyan eredményre, ami neked szimpatikus lehet (nem mindig és nem mindenben, de kb senkinek nincs olyan élete, hogy mindig+minden szuper legyen).
Az elsőnél maradva csak reménykedhetsz, hogy hátha úgy alakulnak a dolgok/körülmények, hogy az neked tessen. A másodikkal megpróbálhatod te alakítani az életedet a neked tetsző módon (garantált siker nélkül, mint mindenkinél).

Nem egyszerű és nem azonnali ez a szemléletváltás, de lehetséges. Férjemnél működött = másnál is lehetséges.

Akát Mo.-on maradsz, akár külföldre költözöl, nem mindegy, hogy megpróbálod magad alakítani az életedet/eseményeket, vagy hagyod magad sodorni, "majd csak lesz valahogy, én kevés vagyok ahhoz, hogy változtasak"-jeligére.

Akárhogyan döntesz is, sok sikert.
(ha gondolod, írj nyugodtan: a sok különbség mellet sok hasonlóságot is észrevettem :) )

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.04. 15:24:06

@maganyosan setalo macska:

Először is elnézést kérek azok nevében, akik bolondnak/stb-nek tartanak az összeomlást illetően.
Talán kicsit sötétebben látod a dolgokat, de bizonyára van rá okod.

Ami fontos:
1. egyedül gyerekkel ne (ismerek házaspárt, mindketten dolgoznak, nem könnyű a gyereket "elhelyezni" addig), lakhatás-gondok, gyerek-költség, óvoda, stb.

2. nem utálják a bevándorlókat. Ezt felkapja az itthoni média, melynek az a célja, hogy itthon maradj, mert az itthoniak a célközönség+politikai okok. A bevándorlókat NEM UTÁLJÁK.
Vannak egyéni megnyilvánulások, esetleg azonosítanak egy-egy népcsoportot a bűnözéssel/lógással/stb, de azok inkább az írek és cigányok.
Mikor egyesek megtudták, hogy magyar vagyok, kétféle reakció volt: "Budapesten voltam már, szép" vagy "Sose voltam még Mo-on".

3. nincs kolbászból a kerítés. Ha lenne, már megettem volna. :) Dolgozni kell, keményen, nem lehet válogatni először, hogy milyen melót nem akarsz csinálni. Olyan meló kell először, ami fizet. Ennyi az egész...

De mi a szakmád? Vagy titok? Magyar nyelvvel tényleg szabadúszó fordítóként helyezkedhetsz el, vagy pedig kelet-eus telefonoskisasszonyként. Persze angol akkor is kell, ilyen állás nincs túl sok...

maganyosan setalo macska 2014.01.04. 15:31:14

@macamuca [IHUN]:
Mamuca, elhiszem, hogy könnyen gondolkozol a fejemmel, de én is azt teszem, és mégiscsak én vagyok belül, szóval hadd mondjam el az én verziómat is.

Ez az "utálják a bevándorlókat" nem a saját feltételezésem. Épp elég ideje olvasom a Határátkelőt (és ezen kívül sok mást is, képzeld) ahhoz, hogy ez sokáig fel se merüljön bennem. Aztán pár hónapja kezdtek erről cikkezni az angol lapok, miszerint a szélsőjobbos párt(ok?) nyomására Cameronék elkezdték (fontolgatni) a szigorításokat. Linkeltem is egy Guardian cikket feljebb (nahát, az nem hazai pártsajtó!), és többen is megtették, hogy elmagyarázták helyettem is, hogy igen, van ilyen, nem, természetesen nem azt jelenti, hogy holnaptól akkor egyenesen tilos lesz bevándorolni, és nem, ettől még munkát is találhatsz. Csakhogy ha a politikusok felkarolnak egy ilyen kezdeményezést, az akkor már igenis jelen van a közgondolkodásban ott.

Azt meg bocs, de egyenesen kikérem, hogy azt feltételezed rólam, h én bárkit is büdös bevándorlónak titulálnék. Nem, ez azoknak a szavajárása, akiktől itthon nem kell tartsak, mert ők itthon a cigányzsidóbuzikra gerjednek (nem, itt nem én cigányzsidóbuzizok épp, hanem idézek - még mielőtt stbstb).
Ha azonban más országban akarok letelepedni, ott én külföldi leszek - egyesek számára. És fel kell készülni arra is, h vannak, akiknek meg egyenesen "büdös bevándorló". És csak az a kérdés, hogy mennyire erőszakosan akarják ezt esetleg a tudtomra - és a gyerekem tudtára - adni.
És pont azért, mert olvasom jópár éve a HÁ-t, tudom azt is, hogy ez nem volt mindig így.

maganyosan setalo macska 2014.01.04. 15:37:41

@macamuca [IHUN]:

Ezt az első posztod pedig csak a második után láttam, köszi a javaslatot, igen, ezen (mármint a pozitívabb életszemléleten) dolgozom én is, csak egyedül persze nehezebb. Kevésbé látok ki a saját mókuskerekemből, a hajamnál fogva meg nehéz magam kirántani a posványból (csak hogy halmozzak ide pár képzavart :)).

Igazából a HÁ-t is inspiráció miatt olvasom, kiknek hogyan és miért jött be, milyen szakmákkal tudtak elhelyezkedni, de persze egyéni sorsokból nem lehet biztos receptet mixelni.

Szóval a hozzászólásodnak ezt a felét meg köszönöm :)

2014.01.04. 15:37:44

@macamuca [IHUN]: A magyarok azert paraznak az idegengyuloloktol, mert az atlag magyarokbol indulnak ki, akik rasszistak es mindenkit leneznek aki nem feher vagy magyar. El sem tudjak kepzelni hogy ez mashol maskepp legyen.

tanato 2014.01.04. 15:39:50

@maganyosan setalo macska: Mindenképpen jelezz vissza egy -két múlva,mi újság lesz veled.TKp.minden ide cikket írónak vissza kéne jelezni.Engem pl. érdekelne a pl. két évvel ezelőtti cikkírók jelen állapota.Gondolom Téged is,mint írod két éve hogy rajta lógsz a HÁ-n./én is/

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.04. 15:40:15

@maganyosan setalo macska:

"Ez az "utálják a bevándorlókat" nem a saját feltételezésem. Épp elég ideje olvasom a Határátkelőt (és ezen kívül sok mást is, képzeld) ahhoz, hogy ez sokáig fel se merüljön bennem. Aztán pár hónapja kezdtek erről cikkezni az angol lapok, miszerint a szélsőjobbos párt(ok?) nyomására Cameronék elkezdték (fontolgatni) a szigorításokat. "

Míg itt a blogon valós dolgokat olvashatsz, hogy kivel hogyan viselkednek a befogadó ország polgárai, addig a sajtóban arról olvashatsz, ami a sajtónak és a pártoknak megfelel.

A Jobbik szedte elő a cigánybűnözést, és igazuk is van, de viszont ez nem jelenti azt, hogy minden magyar lelövöldözi a szembejövő cigányokat.
Én kifejezetten az angol középosztály minimálisan megfizetett rétegével állok munkakapcsolatban, s mint mondtam, kb 80-100ból egy szólt meg, egyetlen egyszer, de az amúgy is egy idegileg gyenge gyerek volt.

Amíg nem jársz az utcákon egy "Iam a Hungarian, you stinky English monkey" zászlóval, addig nem lesz gondod.
A gyerek meg jól meglenne a lengyel/litván/angol társak között az oviban :)

2014.01.04. 15:52:35

@maganyosan setalo macska: Az en ket centem: nem attol kell tartani Angliaban hogy a gyerekedet vagy teged fizikai atrocitasok ernek amiatt mert bevandorlok vagytok; sot nagy valoszinuseggel verbalis tamadasok sem. A brit 'idegengyulolet' nem igy nyilvanul meg. Szerintem egeszen mas okok miatt nem lenne jo otlet nektek Anglia fele venni az iranyt: a cikkek amiket olvastal azert kezdtek megjelenni, mert az orszag, kulonosen a deli resz, telitve van bevandorlokkal. A szakmadban valoban nem tudnal dolgozni, es szo szerint milliokkal versengenel a minimalberes, szakkepzettseget nem igenylo munkakra, ahol valoban nem reszesitenenek elonyben kisgyermekes, egyedulallo anyakent. Most sajat lakasod van, Angliaban meg ki tudja milyen alberletben nyomorognatok a gyerekkel, es mellesleg az allami iskolak nagy resze olyan, hogy bar a gyerek nem tanulna magyar nemzeti ontudatot vagy mit, de cserebe nagyon alacsony szintu altalanos oktatast kapna plusz olyan eletszemleletet latna maga korul aminek szerintem nem orulnel (pl. tekintely tiszteletenek teljes hianya, drogozas, tinedzserkent teherbe eses stb.). En a helyedben egy skandinav orszagot celoznek meg, megprobalnek egy versenykepes hianyszakmat talalni ami gyorsan megtanulhato plusz a helyi nyelv alapjait, es ezzel probalnek elhelyezkedni. De ez tenyleg csak az en szereny velemenyem, nem ismerlek sem teged, sem a korulmenyeidet... Mindenesetre ertelmes, talpraesett nonek latszol igy a poszton keresztul, es minden jot kivanok neked es a lanyodnak, akar kulfoldon, akar Magyarorszagon.

2014.01.04. 16:00:26

@tanato: Nagyon erdekes, remelem ir ide posztot az illeto, szivesen olvasnam.

maganyosan setalo macska 2014.01.04. 16:08:26

@Mirjam2: Köszi, én is pontosan idáig jutottam, és pontosan az általad felsoroltak miatt nem vonz az angol nyelvterület (az idegengyűlölet csak mostanság pluszban, félig-meddig komolyan jött hozzá mindezekhez)
A skandináv célországokig is eljutottam, már csak a keresett hiányszakma kitalálása várat magára, az a baj, h most már baromira kéne az ihlet.
Köszi mindenesetre, amit levezettél, jó visszaigazolás volt, kétcentesnek mindenképp megteszi :)

2014.01.04. 16:11:59

@VHB: Nem semmi. Eddig nem hallottam a cserdi sztorirol, de a linkedet kovetve elolvastam par cikket illetve lattam a videokat. Elkepeszto. Szerintem fantasztikus ami ebben a kozossegben tortenik. Erre mit csinal az Amnesty International? Jol megmondja nekik hogy hagyjanak fel a rasszista tevekenyseggel :( Tenyleg nincs jobb dolga Magyarorszagon az Amnestynek mint a cserdi vezetest kritizalni? Nekem - nyilvan a tavolbol - a legjobb kezdemenyezesnek tunik amirol valaha is hallottam a ciganysaggal kapcsolatban.

2014.01.04. 16:16:09

@Mirjam2: Kulonosen tetszik a 2 szlogenjuk, 'ember vagyok nem cigany' illetve 'Magyarorszag nem fekete vagy feher'. Kapcsolodik ahhoz amit tegnap este targyaltunk itt a blogon.

maganyosan setalo macska 2014.01.04. 16:17:24

@Kheopsz: a neked szóló választ meg elnyelte a mostéppelmentanet képernyő :(

szóval:

1. gyerekkel egyedül ne: pedig nincs más választásom. annyit tudok tenni, h vagy tuti biztos állásra megyek ki vele, vagy előremegyek és max két hónapom van állást és lakást találni, hogy ő is jöhessen. nem akarom túl soká a nagyszülei nyakán hagyni, mert ők nem fogják azzal tartani benne a lelket, h milyen jó, mindjárt mehetsz anya után egy sokkal klasszabb helyre, hanem h milyen kár, hogy elveszítünk, brühühü :(((

2. szerencsére én is vagyok annyira paranoid, h felmerüljön bennem, h az Állami Tájékoztatás talán nem annyira elfogult, de a szakmámhoz tartozik, h képes vagyok utánanézni külföldi forrásoknak :) szóval a xenofóbia azért létezik, most épp az angolok kapták fel - szélsőjobbos nyomásra, igen, ott is -, de tisztában vagyok vele, h nem ez lesz az első számú problémám. ahogy azzal is, h az általam is kinézett skandináv országokban is létezik, igen.
meg azzal is, h azért annyira nem súlyos a helyzet, akár egy egész életet is leélhetsz úgy, h ne érjen semmilyen atrocitás.
remélem, így is marad.

(a hazai Jobbikról meg annyit, h soha fel nem merült bennem, h szőke, kékszemű gyereket akarnék, mostanság viszont jutott már eszembe, h de jó, hogy az lett.)

2014.01.04. 16:24:17

@maganyosan setalo macska: Szivesen, 'for what it's worth' :). De tenyleg nem 'idegengyuloletrol' van szo, vagy arrol hogy beszolnanak, 'rohadt magyar'. Egyszeruen arrol van szo hogy tenyleg tul sok ember jott / jon rovid ido alatt. Ezzel tudom hogy sokan nem ertenek egyet, es majd biztosan fogok negativ kommenteket kapni, ugyhogy elore megjegyzem, nem a 'feltetlen igazsagot' jelentem ki, hanem a sajat perspektivambol beszelek: en igy tapasztaltam kb. 15 ev Londonban toltott ido utan.

morsels (törölt) 2014.01.04. 16:29:10

@maganyosan setalo macska:
"(a hazai Jobbikról meg annyit, h soha fel nem merült bennem, h szőke, kékszemű gyereket akarnék, mostanság viszont jutott már eszembe, h de jó, hogy az lett.)"

Ez azert (legalabbis igy) eros tulzas. A jobbik vezerkara es tamogatoi tobbsege nem szoke es kekszemu :-).

ruju 2014.01.04. 16:30:56

@Mirjam2: waaaaaa, pont ezt akartam irni. magyarorszag annyira elszigeteli magat a multikultitol (lehet nem szeretni, atkozni - en imadom), hogy el sem tudja kepzelni a bekes egymas mellett elest. szerintem ez szomoru, de ez egy masik tortenet. szoval a nyugat eu-i orszagok megszoktak a multikultit, es nem a tisztesseges munkasemberre neznek rossz szemmel, hanem azokra, akik - szarmazastol fuggetlenul - tudatosan kihasznaljak a rendszert. olyanok persze sajnos mindig lesznek, akik meglovagoljak a temat es bunbakot keresve nyilvan megtalaljak a kulfoldieket (mert nehogy mar a bennszulottet erje ragalom, akkor ugye nem szavaz _rank_ - na ennek a mechanizmusat ismerjuk jol), de a nagy atlag, az utca embere ennel sokkal okosabb es kulturaltabb.

egy viszont bizonyos. nekunk kell bizonyitanunk es nem varhatjuk el, hogy mindent az olunkbe hullajtanak, mert az o (akarmelyik) orszagukat valasztottuk.

sírjatok 2014.01.04. 16:31:23

@shakti_rom: azért nem mentünk tönkre még mindig, (pedig 2010 óta folyamatosan ez a mantra hogy "demosmá ténylegmingyá minmeghalunk"), mert nem figyel ránk Európa? Hát akkor talán jobb is, ha nem figyel, nem? :)

Ugyanígy vizionáltak már éhséglázadásokat (2011), államcsődöt (2012), polgárháborút (2013), meg ki tudja még mit:

magyarinfo.blog.hu/2011/02/09/az_ehseglazadasok_eve_jon_magyarorszagon

www.magyarhirlap.hu/online/mellar_ha_lesz_imfhitel_nem_lesz_allamcsod_.html

greczy.blog.hu/2013/02/17/rohanunk_a_polgarhaboruba

Szóval engedtessék meg, hogy némi szkepticizmussal kezeljem ezt a folyamatos apokalipszis-várást, ok? :)

(ja ja tudom, eddig még valahogy elkerültük, de mosmá aztán TÉNYLEG, de TÉNYLEG....)

ruju 2014.01.04. 16:31:31

A valasom utan vissza akartam koltozni magyarorszagra (ket gyerekkel), csak a szerencsenek koszonhetem, hogy nem tettem meg, es a szamtalan orangyalomnak, akik mindegyike helyi, szuletett nemet, es soha nem tekintettek ram eloskodokent, sot, az elso lakasomat ugya kaptam meg, hogy meg nem volt munkam (az exem kezessege kellett hozza, de o is magyar, es semmifele fenntartassal nem voltak ellene). orulten munkat kerestem es viszonylag hamar talaltam is, oke, en jartam egyetemre, nem egyre, el is vegeztem oket - ez mondjuk a mcdonaldsnal kifejezetten hatranyos volt :-)... szerencsere nem is vettek fel, de akkor es ott, abban a helyzetben mindent megpalyaztam, ami szembejott. es/sot, a nemet "orangyalok" biztattak mindenfele segely megkervenyezesere, amit vegul nem tettem meg (kiveve az ovis ktg csokkenteset, ami mondjuk minimalis osszeg). amikor megkaptam a munkat, amit azota is vegzek, tudtam, hogy nem banjak meg, igy is lett. dolgozni mindenhol kell, csak "nyugaton" meg is lehet elni belole, egyedul ket gyerekkel is. nem, nem elunk nagy labon, de van egy szep tagas lakasunk (berles) es egy autonk (3 eves reszletre), de egyelore minden fizetheto es marad kajara, ruhara, iskolara, bulira. szoval fenntarthato az elet. de en nem igy jottem ki 12 eve, akkor kovettem a mostani exemet, minden nelkul ugy, hogy majd ugyis hazakoltozunk, stb... stb...

2014.01.04. 16:36:10

@maganyosan setalo macska: Esetleg gondoltal pl. Maltara? En meg soha nem voltam ott, csak beugrott, hogy sok allaslehetoseg van ott angolul jol tudo munkaero szamara, es tudom hogy sok magyar dolgozik ott vendeglatasban. Skandinaviaval es a hianyszakmaval kapcsolatban ottani 'hataratkelok' tudnanak hasznos tanacsot adni, de gondolom idosgondozas, egeszsegugy felmerult mar? Meg valami ami eszembe jutott: neha keresnek csaladok olyan gyerekgondozokat (nanny / au pair), akiknek sajat gyerekuk van. Ez nem gyakori, de erdemes megprobalni. Tehat beleegyezik a csalad hogy az o gyerekukre es a tiedre egyutt vigyazz amig ok dolgoznak. Ez nyilvan nem lenne hosszutavu megoldas, de indulasnak esetleg megtenne, amig megtanulod pl. a helyi nyelvet, szokasokat.

2014.01.04. 16:45:52

@morsels: 'A jobbik vezerkara es tamogatoi tobbsege nem szoke es kekszemu :-)'

Sot, nemelyik zsido. Nem 'zsidozok' itt, ez csak egy objektiv megallapitas volt :)

morsels (törölt) 2014.01.04. 17:00:45

@Mirjam2:
Marmint a Chanadra gondolsz?
O mar nem tajga a Jobbiknak :-)

De itt most tenyleg arrol volt szo, hogy miert orul msm annak, hogy szoke es kekszemu a gyereke. Plane a Jobbikkal osszevetve. Mert nem ertem.

Es nem vagyok sem Jobbikos, sem szoke, sem kekszemu.

2014.01.04. 17:31:43

@morsels: Szerintem koltoi tulzasnak szanta az arja kulsore valo utalast.

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.04. 17:42:47

@macamuca [IHUN]: én pl a buzikat buziknak hívom szemtől-szemben, mert ők is magukat.
naés?

macamuca [IHUN] 2014.01.04. 17:51:18

@maganyosan setalo macska:
Én csakis a saját fejemmel gondolkozom, mivel a másokéba nem "látok" bele, maximum tippelem/feltételezem, hogy a másik ember miként vélekedhet. Ezt, hogy tipp/feltételezés, jelezni is szoktam, leggyakrabban a "szerintem úgy gondolja, úgy érti, stb" formulát használva.
Nem értem, miből gondolod, hogy a te fejeddel próbáltam gondolkozni...

"Azt meg bocs, de egyenesen kikérem, hogy azt feltételezed rólam, h én bárkit is büdös bevándorlónak titulálnék."
Hol írtam azt, hogy ilyet tennél (akár csak feltételezve rólad ezt)?
Visszaolvasva mindkét kommentemet (azt is, amelyiket ruju-nak címezve kezdtem, és a másikat, a neked címzettet is) én nem találtam ilyen megfogalmazású, vagy ilyen értelmű sort-sorokat.

@morsels:
"De itt most tenyleg arrol volt szo, hogy miert orul msm annak, hogy szoke es kekszemu a gyereke. Plane a Jobbikkal osszevetve. Mert nem ertem."
Tipp: a szőke+kékszemű gyerek/ember tutibizti egyértelműen nem cigány, így egy esetleges (szerintem végletekig eltúlzott-sarkított szitu lenne, és mint ilyen, nem tartom esélyesnek), a mostaninál is jobban elharapódzó cigányellenesség általánossá válásakor valamiféle "védelmet" nyújt egy szintén esetleges atrocitás ellen (=láthatóan nem cigány, vagyis bizti nem bántják majd).
Én ugyan tapasztalom a környezetemben a cigányozást-zsidózást (több száz ember között dolgozva nagyon sokféle emberrel találkozom...), de részemről nem tartom valószínűnek, hogy ilyen mértékben és ennyire durva megnyilvánulások általánossá, jellemzővé váljanak. Kb ahogyan attól sem félek, hogy halálra gázol egy autó: van is ilyen, nem is 1-2 eset, vezetek is, gyalogolok is, meg is történhet, node nem kalkulálok vele, mint esélyes variációval (pedig lehet, hogy majdan tényleg..).

macamuca [IHUN] 2014.01.04. 18:03:54

@Babette_:
Én meg kb sehogysem hívom őket.
Férfi is és nő is akad nem egy a környezetemben, ki a saját nemét preferálja. De nem a nemi identitásuk miatt kedvelem-nem kedvelem őket = számomra lényegtelen, hogy a másik kivel bújik ágyba. Így nagyjából szükségtelennek tartom, hogy akármilyen szóhasználattal is, de tudassam valakivel valamilyen téma kapcsán, hogy X-nek milyen a nemi identitása.
Kinek mi köze hozzá?
Miért lényeges?
Mit változtat meg az, hogy a beszélgetőpartnerem ezt is megtudja (tőlem, mert elmondom)? Ha tudta, újat nem mondok, ha nem tudta, akkor meg miért kell ezt nekem tudatni vele?
Ugyanez érvényes a nemzetiségre és a vallásra is.
Ha ezek ismeretében plusz pontot ad a másiknak, szimpatikusabb lesz neki, vagy épp ellenkezőleg, unszimpatikus, akkor az (szerintem) sima előítélet, tényleges, az említett személyhez kapcsolódó tapasztalat nélkül. És ez enyhén szólva is sem kellemesnek, sem hasznosnak nem mondható, szintén szerintem.
Magam részéről nem ezek miatt kedvelek-nem kedvelek valakit, ahogyan S. I.-nál is lényegtelennek tartom, hogy zsidó avagy ateista volt.
A kérdés nem az, hogy igaz-e, hogy valaki milyen vallású-nemzetiségű-stb, hanem az, hogy miért tartja valaki fontosnak ismerni ÉS továbbítani ezeket az információkat?

Ugyandehogy (törölt) 2014.01.04. 18:54:33

@macamuca [IHUN]: én speciel pozitívan diszkriminálom őket, és meg is szokták érezni.

lenoardo999 2014.01.04. 19:11:06

@maganyosan setalo macska: én egyáltalán nem érzem azt hogy csapdában lennél. Vagy ha igen, akkor pszichológiaiban, és az bárhová mész, veled jön. Egyáltalán nem kell elmenekülnöd. A távfűtéses lakás lecserélhető vagy sokszor leválhatunk egyénileg a központról. Pasit találni és együtt élni valakivel kint nehezebb lesz, mert eleve szűkebbek a lehetőségek. Jó munkát találni nagyon sokáig ott nem fogsz, mert nem értesz semmi ott értékeshez, így az itteni polgári létből az ottani társadalom aljához fogysz tartozni: rabszolga munka, rabszolga lét, rabszolga körülmények között. Ott aztán pláne nem fogod magániskolába járatni a gyerekedet, és magánklinikára járni. stb.

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.04. 19:14:29

@maganyosan setalo macska:

1. Gyerektéma:
" annyit tudok tenni, h vagy tuti biztos állásra megyek ki vele, vagy előremegyek és max két hónapom van állást és lakást találni, hogy ő is jöhessen."
Hát, hogy diploma nélkül tuti biztos állást kapj, annak nem tudom mi az esélye...hacsak nem vagy egy híres, nemzetközi szinten elismert valaki...
Két hónapig távol lenni a gyerektől az biztos senkinek sem lenne könnyű, de ha szerencséd van, összejöhet 2 hónap alatt rendes meló, de ehhez tényleg szerencse kell.
Azt ajánlanám, hogy kapj el itt pár "határtalan" fiatalt, akik kicsi gyerekkel mentek ki, oda ahova ki akarsz menni, és nyúzd meg őket, hogy kiderüljön, hogy/hova lehet költözni gyerekkel / állami juttatások (csúnya dolog, de egyedülálló anyukának kelleni fognak) / gyerekorvosok / óvoda / bölcsi, mittudoménmi, ami egy ekkora gyereknek kell.

2. Idegengyűlölet. Egyénekben létezhet, esetleg bizonyos csoportokban (szélső-szélső-hűdeszélső jobboldal), de a mindennapi életben, hacsak nem vagy muszlim/vagy kirívóan külföldi, nem fogsz vele találkozni.

A szőke kékszemű gyerekkel meg csak jól jártál :) Bár nekem barna a szemem, anyám biztos nem mondaná, hogy jól járt velem :))
De a lényeg, hogy egy ilyen gyereket meg úgyis lengyelnek néznek majd. :) Anglia, ha kiderül, hogy külföldi vagy, akkor két kérdés lehetséges: "Lengyel vagy?" vagy "Honnan jöttél?"
Ha meg északra mész, akkor meg még jobb egy szőke kékszemű gyereknek (most még...)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.04. 19:18:51

@lenoardo999:

Ezzel csak egyetérteni tudok, kint az alsó réteghez tartozik az ember, ha nincs jó diplomája. Hapsit/csajt találni igen nehéz, az angol nem mindig ereszkedik le a "mi szintünkre", a többi keleteus összetart, szinte zárt közösség, magyar meg nem lesz annyi, hogy csak úgy válogasson az ember.

puhacica 2014.01.04. 20:16:43

@Barátusz [UKCaLCM]: az lesz az! de tevedsz: ez nem veletlen, ez egy JEL! :D

2014.01.04. 20:24:53

@shakti_rom: Az egyiket, amit te ajánlottál, The Butler. Jó volt. :)

Latcho Rom 2014.01.04. 20:29:00

@cougarcat: Did I? aszontam fent van, a feletol lapos a dolog, erzeleg ...de vegigneztuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.04. 21:31:07

@házelőtthinta: azok koze a magyar emberek koze, akik EVEKIG gyuttmenteztek, csak mert edesanyam nem helybeli?

BTW, semmi bajom veluk, ha tudom meg segitem is oket, de nem tartom igazi otthonomnak azt a telepulest.

2014.01.04. 21:37:58

@shakti_rom: Jó kis escapism volt. Kell nekem ez is, egyensúlyozza a nehezebb filmeket. :)

2014.01.04. 22:45:55

@tildy[UK]:
" azok koze a magyar emberek koze, akik EVEKIG gyuttmenteztek, csak mert edesanyam nem helybeli? "
Ezt a "gyuttmentezest" mar tobbszor emlitetted, de nem ertem meg most sem. En laktam sok helyen Magyarorszagon, ugy, hogy szuleim sem voltak odavalosiak, de gyuttmentezest sehol sem hallottam. Pedig volt a lakohelyeim kozott rendkivul zart kis falucska is. 13 evig eltem ott, de ma is ugy jarok oda, mintha haza mennek. Meg azok a gyerekek is megismernek, tisztelnek ott, akik meg meg sem szulettek, amikor disszidaltam. Hallottak rolam szuleiktol, rokonaiktol. Nem mindig jot, eleg rossz gyerek voltam:) Egy befogadas ketoldalu dolog. Lehet, hogy a jaszok nem egy befogado nepcsoport? Nem hinnem, sok jaszsagi haverom, munkatarsam volt, mig otthon eltem, kedves, baratsagos emberek szerintem. Sokat kutattunk is a Jaszsagban, ismerem kicsit a jasz lelket:) Szerintem volt valami mas oka is a gyuttmentezesnek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.04. 23:03:53

@Cascabel: Edesanyam jasz, csak nem volt helybeli, edesapam felig jasz ( nagyapam bacs-kiskunbol jott).

Tudod milyen kisgyerekkent ezt atelni? 5-10 evesen?

A gyüttmentezés amúgy nem mai keletű,
"Ugyanis azt tapasztaltam, hogy a jászoknál gyakran generációk kellenek ahhoz, hogy valakit befogad- janak. Akinek nincs gyökere, arra azt mondják, hogy gyüttment. "

"Jellemző módon azonban ők is majdnem mind dósaiak vagy legalábbis jászok. "Gyüttmentek", nem jászságiak Bódis Gyulával, az első tanácselnökkel az élen csak az '50-es évek elején kerülnek rövid időre vezető pozícióba. "

"A hazai modernizáció egyik sokat vitatott - a tájon is érvényesülő - speciális alkérdéséről szeretném véleményét kérni, nevezetesen a zsidóság szerepéről. Beilleszkedésüknek a Jászságban élő idegenekkel szemben megfogalmazott fenntartások, azokat "gyüttment"-nek nevező gyakorlat miatt különleges akadályai lehettek. Néhány csúcsteljesítmény azonban bizonyítja, hogy a zsidóság mégiscsak alakítója volt az itt élő emberek életszemléleténe"

(Nem tudok róla, hogy zsidó gyökereim lennének, Jászberényben sosem gyüttmenteztek le bennünket, de falun évekig megkaptuk-megkaptam)

Latcho Rom 2014.01.04. 23:04:06

@cougarcat: Downton Abbey hetedik resz indul :-) Kitort a vilaghaboru! :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 00:38:16

@cougarcat: Én bevallottan bagoly típus vagyok... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 00:46:24

@macamuca [IHUN]: Csak röviden válaszolnék: valóban nem releváns mindig, én is csak azt írom, sok esetben.Ahol nem, ott nem kell használni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 00:49:54

@macamuca [IHUN]: Illetve még annyit, hogy Magyarországon, a magyar nyelvű médiában, mint oly egyéb témakörben is, kicsit kezd ez a dolog átesni a ló másik oldalára.És ez sok embert idegesít már, köztük engem is.Ha nem lenne ez a téma ennyire túllihegve, a probléma se lenne vele ekkora.Rövidebben fogalmazva: a kevesebb több lenne ebből is.Szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.01.05. 00:56:20

@macamuca [IHUN]: "A posztoló is leírja, hogy bár angolul tud, de Angliába nem megy, mert utálják a bevándorlókat. Nem élt ott, de tudja... Az itthoni, politikailag nem éppen független sajtóból "tájékozódott". Az, hogy itt jópáran leírták a kint élve szerzett tapasztalataikat, hogy szó nincs efféléről, meg hogy ha dolgozik, akkor még meg is becsülik (országtól függetlenül), az nem igazán "hatotta meg"."

Várj egy picit, az egyszeri júzer, aki épp nem él Angliában, honnan a bánatból kéne tudja az igazságot máshonnan?Bevallom én is kicsit elszomorodtam, hogy úgy látszik télleg ez a helyzet.A kintiek csak később reagáltak rá, hogy azért árnyaltabb a dolog. Valszeg ezt a posztot is még akkor írták meg, (simán lehet 1-2 7 átfutás, míg kikerül) amikor csak a negatív híreket lehetett olvasni.Úgyhogy én nem ekézném ezért semmiképp a poszt-tolót...

Bal 2014.01.05. 02:15:47

@maganyosan setalo macska:

Két dolgot nem értek:

1. a hozzád hasonló, tuti fix nemzethalálban gondolkodó emberek miért gondolják azt, hogy képesek megmondani, mi lesz Magyarországon évtizedek múlva? Szerinted mit gondolt az emberek többsége csak a következő húsz évről 1940-ben, 1950-ben, 1980-ban, 1990-ben, és mi jött volna be belőle?

Népszerű illúzió ma Mo-on a minden egyre szarabb és lefelé megy dolog. Először is stagnál, a dőlést csak a spéci magyar sötétedős optika adja hozzá, plusz az utóbbi pár évben mindenhol a világon rosszabbul megy, mint előtte jópár évig. A helyzet mindig szerencse kérdése is, ami közmondásosan forgandó: egy negatív periódust szükségszerűen pozitív fogja követni. A gödör az aljáról tűnik a legmélyebbnek, de erős rövidlátás lenne egy enyhe lejtmenet után gigantikus, soha alját nem érő Gödröt vízionálni.

És a tények makacs dolgok: Magyarország EU tagként extrém védett helyzetet élvez, a világ élbolyába tartozik, és biztosan megvan benne is ugyanaz a növekedési potenciál, mint mondjuk Szlovákiában vagy Lengyelországban, vagy mint a hetvenes évek Spanyolországában volt. Ha ezt nem épp ebben a tízéves periódusban érvényesítjük egy-két rossz kormány vagy devizahitelek vagy akármi miatt, majd fogjuk a következőben. Persze hosszú távon most sok kockázat látszik, de az ember találékony állatfajta, és a lószarba se fulladtak bele a városok, mint az 1800-as évek végén azt bőszen megjósolták. Lehet, hogy harminc év múlva robotok fogják forgatni a nyugdíjasainkat az elfekvőben.

2. honnan tudod, hogy kint jobb lesz majd neked?

Elárulom, nem lesz. Amíg nem tartozol a felső 10%-ba, kint sem fogod tudni elérni azokat a dolgokat, amit a felső 10%-ra szabtak. Lehetőségeid társadalmon belüli mozgással, és nem az országok közötti migrációval fognak elsősorban javulni, egyszerűen azért, mert a szolgáltatások nagy részét az emberek egymás közötti viszonyai árazzák be. Például a magániskolát kint épp úgy nem fogod tudni megfizetni, ha nem tartozol a legjobban kereső rétegbe.

Van értelme az országok közötti migrációnak, de nem az általad hivatkozott 1-2. pont. Viszont sokkal inkább a két következő:

a) ki lehet használni azt, hogy az országok közötti viszonyok eltérőek. Azaz lehet, hogy külföldön csak a létra 30%-át éred el, de az ott összeszedett vagyon esetleg Mo-on már a 70% priviliégiuma. Ehhez viszont nem végleges kitelepedés, hanem országok közötti jól időzített váltás szükséges, a kint megszedem magam és hazajövök ősi és bevált stratégiája. Ha pl. a magyar ingatlant teljesen kifizeted a kint megspórolt pénzedből, már lehe, hogy az otthoni kisebb fizuból már jut a magánkórházra és a bécsi bevásárlásra is.

b) kockázatot csökkentő diverzifikáció. Ha egy család képes két vagy több országban dolgozni vagy élni, akkor biztosabban tekinthet a jövőbe, hiszen ha valamelyik ország totális csődnek bizonyulna, akkor összecuccol és átmegy a másikba.

Szóval lehet értelmes cél pl. egy állampolgárság vagy nemzetközi munkatapasztalat megszerzése, vagy egy vagyongyűjtés, amit Mo-on költesz el. De nem a posztod által sugallt 1-2. pontok, azok miatt marhaság: a jövőt Soros Gyuri se tudja megmondani, nemhogy te vagy én, aki jószerint csak a saját bőrünkön keresztül találgatunk.

______________ (törölt) 2014.01.05. 09:19:26

@diggerdriver: @geegee:
jelzem, hogy hamburgban már szedik le az étlapról a cigánypecsenyét meg a szószok nevéből a Zigeuner-t, pont azért, mert a Sinti és Roma Egyesület diszkriminatívnak találja. :)
a négercsókra hivatkoznak, amit állítólag már régen száműztek (a nevét legalábbis).
derstandard.at/1379293540003/Hannover-streicht-Zigeunerschnitzel-von-den-Speisekarten
viccesek a kommentek is, hogy mi lesz vajon johann strauss "der zigeunerbaron" c. operettjével. a téma súlyát jelzi a cikkhez fűzött szokatlanul sok komment. :)

www.tagesspiegel.de/weltspiegel/diskriminierung-hannover-verbannt-die-zigeunerschnitzel/8895080.html?mobile=false#commentInput

a fb-on javaslatokat is megfogalmaztak az új (píszí) elnevezésre, pl.: "Schnitzel mit Migrationshintergrund":
www.facebook.com/Patriotismus/posts/569310676438199
***

bátorításul a cikkszerzőnek: engem lényegében 3 hetes java önképzés után vettek fel egy jól csengő nevű cég IT-s java fejlesztői pozíciójára (Ausztria). igaz, volt 6 évvel korábbról némi informatikai múltam, de informatikai képzés tekintetében csupán egy munkanélküli átképző tanfolyammal büszkélkedhetek 1992-ből, ahol az akkoriban kurrens programnyelveket tanultuk (foxpro, dbase IV), melyeknek ismerete ma - hogy is mondjam - nem éppen nélkülözhetetlen. :)
szóval van egy-két szakterület, ahol gyorsan el lehet jutni olyan szintre, hogy minimális szakismerettel is tárt karokkal várják a dolgozni akarókat.
épp ma olvastam azt is, hogy pl. az ausztriai idősgondozás egyszerűen összeomlana, ha a románok és szlovákok hazamennének. az 58.000 e területen dolgozóból 1300 osztrák, a többi külföldi:
Österreichs Pflegesystem ruht auf den Schultern rumänischer und slowakischer Frauen. Von den 58.000 Gewerbeberechtigungen gehören gerade einmal 1300 Österreichern.
derstandard.at/1385171896052/Ohne-Rumaenen-waere-Pflege-laengst-kollabiert

még volt egy érdekes friss hír:
az osztrák munkanélküliség 1945 óta a második legmagasabb.
ugyanakkor még ezzel is a legkedvezőbb egész európában.
Die nationale Arbeitslosenrate hat in Österreich im vergangenen Jahr den zweithöchsten Wert seit dem Jahr 1945 erreicht.
Schwacher Trost: Österreich hat laut Eurostat - die Quote lag im Oktober, dem aktuellsten verfügbaren Wert, bei 4,8 Prozent - weiterhin die niedrigste Arbeitslosigkeit in der EU.

ugyanakkor azt is megírták, hogy az osztrák jóléti rendszert már most is sokkal nehezebb bevándorlóként "megcsapolni", mint amilyen nehéz a britet lesz, ha ott a most tervezett szigorításokat bevezetik:
derstandard.at/1388649928745/Sozialleistungen-fuer-Auslaender

jogalany 2014.01.05. 09:19:46

morsels
Csak figyeld meg a nagynyeremények egybeesését a magas állású politikusok lelépésével Horn - 2 milliárd, Medgyesy - 5 milliárd, smitelő - 3,5 milliárd, férjhez mentem ara hozomány - 3 milliárd, miközben több nyertes is adatátviteli hiba miatt csak a 225 Ft-ot kapta vissza. Szelvényeik adatai eltűntek, amit a zárt adatbázis kezelés miatt simán meg lehet csinálni. Ugyanígy ki is lehet jelölni ki nyerjen!
USA-ban az FBI 7 lottóigazgatót tartóztatott le csalás miatt, - onnan vették ezt a rendszert.
Ahol lehet csalni - szoktak is. És a zárt kezelésű adatbázisnál lehet csalni.

BTBTBT 2014.01.05. 13:31:42

@macamuca [IHUN]:
Annyira szar műszakod volt, hogy még egy boroskóla sem segített ellazulni?

@puhacica:
És minek a JELe? :)

@Mirjam2:
Értem, de nem értem. Ha a PR-hoz is 5 év kell, miért nem inkább az állampolgárságra mentél rá? A WRS miatt?
Fiatal kopaszodó angol pasi sem volt kéznél? :)

Latcho Rom 2014.01.05. 14:46:38

@cougarcat: Blue Jasmine fent van vegre! :)

BTBTBT 2014.01.05. 15:35:55

@tildy[UK]:
Pontosan ezért kérdeztem.
5 év után nekiállni PR-igénylésnek, vagy várni még egyet, és állampolgárságért folyamodni? Nekem az már nem akkora különbség - ezért is kérdeztem M.-t, hogy nála hogy volt -, hogy ne tudnék várni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.05. 15:41:23

@Barátusz [UKCaLCM]: Hat nem tudom, en biztosan kikerem a permanent residencyt amikor elerkezik az ideje, ki tudja , beszamitanak-e mindent a 6 evbe . akkor mar inkabb legyen papirom rola, hogy 5 eve itt vagyok. ( Iden novemberben lesz annyi, hogy szalad az ido.)

BTBTBT 2014.01.05. 15:45:04

@tildy[UK]:
Teljesen rendben van, hogy így gondolod. Személy szerint nem indítanék el két igénylést. Persze fogalmam sincs, hogy a PR mibe fáj.

puhacica 2014.01.05. 15:58:00

@Barátusz [UKCaLCM]: lassuk csak... mondjuk annak, hogy egy helyen jartunk az ismerosoddel? ;)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 17:06:21

@Mirjam2 és Morsels: a szőke és kékszemű gyerek úgy tűnik, kicsit beakadt, pedig próbáltam úgy megfogalmazni, hogy világos legyen: nem _örülök_ neki, hanem h a mai közhangulatban volt már, h eszembe jutott. és igen, mert egy okkal kevesebb a basztatásra (hozzá kell tegyem, barna szemem és hajam van, kreol bőröm, sose cigányoztak vagy zsidóztak le - de velem még előfordulhat. ahogy máshol meg nézhetnek muszlim/pakisztáni/román/bolgár/akármilyen más, mostanság kevésbé népszerű bevándorlónak).

BTBTBT 2014.01.05. 17:09:39

@puhacica:
Szóval akkor jel, nem JEL, mi? :)))

Latcho Rom 2014.01.05. 17:12:02

@maganyosan setalo macska: ez legyen a legnagyobb problemad. kreol vagyok, kekszemu, meg sose neztek se zsidonak se romanak, csak magyarnak az akcentusom miatt, vagy gorognekmamnevem miatt. Ugy ertem itt kanadaban, vagy fr-ban.

pesten lezsidoztak egyszer az utcan, meg az atkos ferenc rezsim alatt, csoves volt az illeto, az 56-os emlekmunel.
Ergo, ez ne tartson otthon :)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 17:45:16

@Bal:

1. az EU pozícióját most épp nem mondanám olyan baromi stabilnak, ha ott bármi történik, mi megszopjuk. az is érezhető, h az EU-n belül léteznek a "húzó" országok, meg azok, amelyek lassan csak megtűrt családtagok (mert stratégiailag mondjuk még kedvezőbb, ha oda tartoznak, esetleg felvevőpiacként még úgy-ahogy működhetnek, de ez sokba fáj az EU-t finanszírozó pár országnak, kérdés, mikor unják meg.)
az is lehet kérdés, azt mikor unják meg, h megy a nemleszünkgyarmat, meg az államilag finanszírozott EU-bashing plakátkampányok, miközben a zsét azért köszi, visszük, oszt jónapot (esetleg pár tockost is beígérünk nekik, ha ugrálnak).

és hogy a világ élbolyába tartozunk? ööö, a leszakadásunkról: www.vg.hu/velemeny/elemzes/tartos-leszakadas-fenyegeti-magyarorszagot-408970
és hogy milyen mezőnyben vagyunk: www.bruxinfo.hu/cikk/20130108-no-a-szakadek-az-eszaki-es-deli-orszagok-kozott.html

2. honnan tudnám, hogy jobb lesz? egy szóval se mondtam, hogy jobb lesz. más lesz, sőt eleinte nyilván szarabb is lesz, mert egyedül leszünk, rosszabb anyagi körülmények közt. viszont lesz jövőnk.
igen, a társadalmi elöregedés ott is fenyegető probléma, de ott még létezik nyugdíjrendszer, tehát lehetséges, hogy ott még nekem is lesz ilyenem (itthon? "egyéni számlák", aha. a magánnyugdíjpénztári pénzem még megvan, de nincsenek illúzióim, nyilván az sem sokáig már.) de a kinti keresetekből állítólag még akár félretenni is lehet, így akár megtakarításom is lehet, amiből ráadásul _nem_ a gyerekem egyetemét kell majd fizetnem, mivel az ingyenes és megfelelő színvonalú (igen, az államira gondolok), így aztán a pénzemből a saját öregkoromat tudom majd fedezni.
hogy nem kell azon aggódnom, hogy milyen faszságot tolnak majd a gyerekem fejébe történelemből, világnézeti kérdésekben, vagy akár csak hozzáállásban.
honnan veszed, hogy magániskolába akarom ott járatni? létezik olyan oktatási rendszer, ahol nem ideológiai alapon tanítanak irodalmat meg törit a kölyköknek, sőt, még csak nem is ellenfélnek, hanem partnernek tekintik őket.

igen, azt írtam, jó állásom van, anyagi biztonságom, hitelek nélkül. és azt is mindenhol hozzátettem, hogy "még". mert ez manapság bármikor változhat, és akkor itt lógok a levegőben én is, éljek meg 47 ezerből, vagy menjek napocskát rajzolni közmunkás-továbbképzésre. a helyzetem speciálisan szerencsés, de ez bármikor véget érhet, és ezt nem kéne megvárnom.

vagyongyűjtés-hazajövetel? muhaha, no way: mint a posztom elején is írtam, nem mennék bele politikai hitvitákba, de a jelenlegi kormánytól hányok, meg azoktól is, akikre le lehetne őket cserélni - akkor...?
szerinted milyen jövő várható egy olyan országban, ahol már tényleg semmilyen botránynak nincs következménye (legszemléletesebb és legutóbbi példa erre a mostani NAV-balhé), de ahol nyugdíjad már nem lesz, az oktatást szétverik, a nyelvoktatást leépítik, a szociális hálót szintén, de ez érthető is, hisz már csak azok adóznak, akiknek nincs más választásuk, viszont egyre kevesebb a pénzük...?

nemzetközi munkatapasztalat: ha nem üt be semmilyen szarvihar, én azért nem mennék már tovább onnan, ahová sikerül kikeverednem. elég nagy váltás lesz már ez is a gyerekemnek, nem akarom végigrángatni a fél világon. persze, később majd menjen ösztöndíjjal vagy dolgozni, amerre akar, de legyen gyökere valahol, otthona, barátai, és döntse el ő, mikor és hol akar élni.

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 17:51:17

@shakti_rom: dehogy ez tart itt :) mondom, ez a teljesen mellékes szál csak véletlenül túl nagy hangsúlyt kapott itt.
a posztban túl sok mindenről írtam egyszerre, nem bonthattam ki minden aspektust, ebből lett itt a cigányzsidóbuzizós melléktopik is, (amiben aztán sikeresen megfejtettétek, mire gondolt a költő :)), de ha belementem volna az összes lehetséges kitérőbe, komplett szakdolgozat lett volna a vége.

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 17:57:37

@sorsolo: köszi a biztatást, de nekem sajna kicsit nagyobb nekifutás lenne, nincs IT-s céges hátterem, a programozásról meg annyit tudok, hogy html-ben képes vagyok szöveget formázni meg linket berakni :(
(kérdeztem egy havert korábban, aki ezzel foglalkozik, hogyan lehetne hozzákezdeni, nagyjából kedves buksisimi volt a válasz)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 18:07:28

@geegee: köszi, hogy védelmedbe vettél :) de azóta én is leírtam már neki (és másoknak, akik ugyanezt vetették a szememre), h szerencsére nem csak magyar internet van itthon :) és igen, külföldi forrásokból is lehet ellenőrizni azt, amit a magyar lapok írnak.
És igen, tudom, h csak az élősködő, segélyekre utazó bevándorlók ellen irányulnak ezek az intézkedések, de
a) nekem, egyedülálló, kisgyerekes anyaként akkor is eléggé fontos, h _miközben dolgozni megyek oda_, a lehető legtöbb szociális segítséget megkapjam, amire jogosult vagyok,
b) írjam ide is, hogy "...még"? akkor megint azt kapom, h én vagyok paranoid :)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 18:17:23

@lenoardo999: ööö, te hol olvastál ilyeneket a posztomban?

- eszem ágában sincs magániskolába járatni ott a gyerekem, mivel olyan helyre mennék innen, ahol van normális közoktatás (de ezt írtam is a posztban).
- leválni a távfűtésről: szuper, akkor már csak a tízemeletes házunkban lakó kábé 1500 embernek legyen állása és fizetési kedve!
panelt eladni? igen, ez terv, de nem azért, mert abból majd veszek saját fűtésű házat (öö, mekkorát is kapok egy panel árából...?), hanem mert abból megyünk majd el innen.
- nem fogok pasit találni odakinn: naná, hogy nem fogok, ha itt nincs, ott még nehezebb lesz, de van épeszű ember, aki máshogy gondolja?

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 18:54:49

@macamuca [IHUN]:

az, hogy bocs, a saját fejemmel inkább én gondolkoznék, az erre az eléggé epésnek tűnő bekezdésedre volt a reakcióm:

"A posztoló is leírja, hogy bár angolul tud, de Angliába nem megy, mert utálják a bevándorlókat. Nem élt ott, de tudja... Az itthoni, politikailag nem éppen független sajtóból "tájékozódott". Az, hogy itt jópáran leírták a kint élve szerzett tapasztalataikat, hogy szó nincs efféléről, meg hogy ha dolgozik, akkor még meg is becsülik (országtól függetlenül), az nem igazán "hatotta meg"."

Azóta párszor leírtam már, h szerencsére nem csak magyar internet van itthon, hanem olyan, amin akár külföldi weboldalakat is meg tudok nézni!!! :)

A másikat pedig azért írtam, mert te azt írtad, hogy "a többség nem veszi észre, hogy saját maga is tele van előítéletekkel, sztereotípiákkal.
Szeretné, ha a fogadó ország nem lenne előítéletes vele szemben, miközben ő maga is az, velük szemben..." - én nem hiszem, hogy tele volnék előítéletekkel velük szemben. náluk szeretnék élni és dolgozni, azt úgy nem lehet, ha amúgy utálunk valakit. én sem büdösbevándorlózok le senkit, aki ide jön dolgozni, úgyhogy nem valamiféle saját előítéletek íratták ezt velem, hanem az, hogy tudom, itt is vannak sötét, gyűlölködő faszok és ott is - csak épp itt nem vagyok célpontjuk, ott meg lehetek.

másrészt épp elég rég olvasom a HÁ-t ahhoz, hogy tudjam, nem utálják egyöntetűen a bevándorlókat, csak attól tartok, hogy ez a "túl sok ember jött túl rövid idő alatt" jelenség vajon mennyire erősíti azokat, akik mégis. Norvégiáról se gondolta volna senki, h jómódú, fejlett skandináv államként ilyen problémákkal küzd - egész addig, míg Breivik ki nem borította a bilit.

Latcho Rom 2014.01.05. 18:59:38

@maganyosan setalo macska: A kolto aspektusbol en kimaradtam teljesen :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.05. 20:14:48

@maganyosan setalo macska: "panelt eladni? igen, ez terv, de nem azért, mert abból majd veszek saját fűtésű házat (öö, mekkorát is kapok egy panel árából...?), hanem mert abból megyünk majd el innen."

Attol fugg hol veszed. A falunkban akar 2-3-t is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.05. 20:16:36

@Barátusz [UKCaLCM]: 55 fontba.
Amugy nem tudom olvastad-e, de siman kinez az, hogy ha a konzervativok maradnak, akkor itt 2017-ig nepszavaz lesz az EU-ban maradasrol. Na innentol kezdve tuti, hogy megyek a brit allampolgarsagert.

2014.01.05. 20:40:22

@tildy[UK]: szerintem Labour nyer. Milliband az aki ossze vissza iger, nem ert a gazdasaghoz. Vagyis total eladhato a plebsnek. Labour Westminstert josolok.

2014.01.05. 21:22:00

@maganyosan setalo macska: Ha ingyenes egyetemben gondolkozol - bar ez meg korai - akkor mindenkeppen a skandinav allamokat celozd meg, mert Angliaban mar a legolcsobb egyetem is hatezer font tandijat ker evenkent.

2014.01.05. 21:23:32

@charlieharper (UK, de nem London!): Szerintem is Labour fog nyerni, sajnos.

2014.01.05. 21:28:25

@Barátusz [UKCaLCM]: 'Értem, de nem értem. Ha a PR-hoz is 5 év kell, miért nem inkább az állampolgárságra mentél rá? A WRS miatt?
Fiatal kopaszodó angol pasi sem volt kéznél? :)'

5 ev utan kertem a pr-t, es ra meg egy evre az allampolgarsagot. Szerintem fontos hogy megkerd a pr-t, mert sosem lehet tudni mi tortenik egy ev alatt. Pasikkal kapcsolatban arra probaltam celozni, hogy nem volt kedvem brit utlevelert ferjhez menni, bar ugy gyorsabb es egyszerubb lett volna :)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 21:42:57

@Mirjam2: igen, ez az elképzelés, csak nem tudom belőni, melyik. viszont Finnországban talán még előny is lehet, h magyarok vagyunk :)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 21:44:45

@tildy[UK]: semmi bajom nem volna a faluval, csak nyilvánítsa önálló köztársasággá magát :)

BTBTBT 2014.01.05. 21:52:35

@tildy[UK]:
Nézegetem a híreket, de a toryk - annak ellenére, hogy választási ígéretként szerepeltették az EU-referendumot -, úgy félnek annak meglépésétől, mint a tűztől. Az elmúlt majdnem 4 évben sem törték össze magukat, hogy érdemi lépést tegyenek felé. :(

Egy 2. Gordon Brown vagy Blair-kormány jobb lenne, mint ez a mostani? Mindannyian nagy "szakértők". A Clegg-gyerekkel az élen.

@Mirjam2:
PR-ben nem vagyok otthon. LitUK-tudásszintnek felel meg az a teszt, amit le kell tenni hozzá?
Értettem a "férjfogásos" kommentedet, csak az idős kopaszodót fiatalra cseréltem. :)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 21:55:30

@tanato: érdekelne engem is, mi lehet azokkal, akik évekkel ezelőtt számoltak be itt a saját átkelésükről (a HÁ ráadásul nem is két éve megy, annál jóval régebben, még a postr-en indult: hataratkelo.postr.hu/), szóval biztos vannak nagyon érdekes fordulatok.
Én alig várom, h megírhassam az enyémet.

Latcho Rom 2014.01.05. 21:58:35

@maganyosan setalo macska: Jol lehetnek, dolgoznak kemenyen, nincs idejuk itt marhaskodni, elnek :)
Remelem.

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 22:31:17

@tanato: illetve tényleg neked van igazad, csak két éves a HÁ, nahát, sokkal többnek tűnik :)

maganyosan setalo macska 2014.01.05. 22:33:19

@shakti_rom: jó, hát én is ebben reménykedem. illetve azért csak van idejük, hát te is itt vagy :)

wuaaa 2014.01.05. 23:10:30

@maganyosan setalo macska:
Breivik "biliborítását" súlyos szégyenként élik meg a norvégok, extrémista volt, beszámíthatósága máig vitatott. Norvégiában nincs gond, ajtók és lehetőségek nyílnak meg bárki előtt, aki a két legfontosabbat bebizonyította ottléte alatt, mégpedig :
- úgy dolgozik, hogy elismerjék a munkáját és ezt a tevékenységet tekinti fő megélhetési forrásnak
- megtanulja a nyelvüket olyannyira, hogy folyékonyan tudjon beszélgetni velük.
Ezek után úgy bánnak veled, mint a sajátjukkal. Mondom ezt úgy, hogy a mostani munkahelyemen 230-ból az egyedüli külföldi vagyok.

Nem ekézlek, mert egyrészt szimpi, hogy a posztod megjelenése után ennyit reagálsz, nem mindenki tenné (tette) meg, másrészt tartalmilag is rendben látszik lenni ami irsz. Részemről sok szerencsét és konkrétabb terveket kívánok!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.05. 23:16:01

@Barátusz [UKCaLCM]: PR-hez ugy tudom nem kell LitUK. Csak naturalisationhoz.

BTBTBT 2014.01.05. 23:35:17

@tildy[UK]:
Nem tudom, azért kérdeztelek benneteket.
De eszerint a "settlement"-hez is kell -
www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/settlement/

"knowledge of language and life in the UK" -
www.ukba.homeoffice.gov.uk/visas-immigration/settlement/knowledge-language-life/

BTBTBT 2014.01.05. 23:37:41

@tildy[UK]:
Most látom: ha az alsó linkben lévő "changes"-re kattintasz, feljön a PDF is.

@shakti_rom:
Jó utat!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.05. 23:50:28

@Barátusz [UKCaLCM]: hat EU-bol jovo emberkeknek automatikus a permanent residency 5 ev utan, marpedig igy nem hinnem , hogy kellene. Biztos, hogy ez, amit linkeltel eU-bol jovokre is vonatkozik?

BTBTBT 2014.01.05. 23:59:08

@tildy[UK]:
A fene se tudja már. Csak google-szörcsögtem. :)

Igazából ha jól látom, akkor nem, de a WRS-t itt is kérik a munkaviszony igazolásán túl.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.06. 00:21:06

@Barátusz [UKCaLCM]: kerik bizony, kiveve ha self-employed voltal. PArom az volt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.06. 00:40:40

@Barátusz [UKCaLCM]: Mar lassan fel eve nem:) Szeirntem majd irok az elmult 5 evrol, amint elertuk az 5 evet itt:)

BTBTBT 2014.01.06. 00:45:34

@tildy[UK]:
Oké. A blogodban sincs semmi új nyár óta. Eseménytelenül telnek a hetek-hónapok?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.06. 01:55:18

@Barátusz [UKCaLCM]: Ó, nem, nem, nagyon nem, munka látástól mikulásig leginkább.

Alig van időm élni az életem:D Na de hamarosan összekapom magam, írnom kéne, párom is cseszeget, inkább írnék cikket, ahelyett, hogy mindenhova kommentelgetek:D

Röviden , tömören: Több hónapnyi sikertelen próbálkozás után megpróbálta annál a cégnél, ahol a testvére is dolgozik fejlesztőként. Először internre vették fel 3 hónapra, de időközben üresedett egy QA hely, amit felajánlottak neki. Elfogadta. Így most QA, azóta lekerült a vállamról a súly, hogy csak én vagyok a kereső a családban. Mivel a végletek embere, rengeteget dolgozik, imádja a munkáját és jól is végzi.

tanato 2014.01.06. 07:07:53

@maganyosan setalo macska: Valószínűleg egybemosódik az IWW-el világ körül című sorozattal ami 2007-től vagy 8-tól ment 2011-ig.Ez bevallottan a HÁ szellemi elődje volt.

DieNanny CH 2014.01.06. 09:49:29

@Babette_:

Lehet. Mi így számoltunk:

Szüleim háza 42 m2-es. 2 évvel ezelőtt fűtésidényben elment havonta 10 m3 gáz naponta, az 300 m3/hónap. Ez beszorozva 120 Ft-tal, adott ki havonta 36 ezer Ft-ot. Gázkazánunk van, radiátoros fűtéssel, de vizet villanybojler melegíti.
Aztán kipucoltuk a meglévő nem használatos kéményt, beállítottunk egy kályhát, ami felfűti az egész lakóterületet, napi 50 kg fával. 100 kg nálunk 3000 Ft, tehát naponta 1500 Ft, egy hónap 45 ezer Ft.
Gáz 36 ezer <-> fa 45 ezer havonta.
Annak, akinek a fát vennie kell.

Én így számoltam.

maganyosan setalo macska 2014.01.06. 11:57:31

@Mirjam2: a máltai javaslatod meg csak most láttam, köszi, de déli országok egyáltalán nem vonzanak, nem az én stílusom se a mentalitás, se az időjárás :)
(közeli ismerős amúgy töltött Máltán egy évet, szerette is, de se a fotói, se a beszámolói alapján se lett vonzóbb számomra az ország. nyaralni oké, de ott élni nem szeretnék)

maganyosan setalo macska 2014.01.06. 12:01:56

@wuaaa: köszi a hozzászólást, és hogy nem ekézel :)

- igen, a nyelvet már most el akarom kezdeni, bárhová menjünk, tudom, hogy az angol nem lesz elég akkor se, ha a választott országunkban mindenki második anyanyelvként beszéli is;

- Norvégia szintén nagyon érdekelne, úgyhogy külön jó, hogy ezt írod róluk. jó, vicces, hogy így (is) informálódom, de rengeteg skandináv krimit olvasok, és kezdtem kicsit aggódni, mikor már azokban is ezt kezdték ragozgatni :)

maganyosan setalo macska 2014.01.06. 12:02:43

@wuaaa: te amúgy mióta vagy kinn, merrefelé? és ha nem túl indiszkrét, milyen szakmában?

maganyosan setalo macska 2014.01.06. 12:06:34

@shakti_rom: ó, bocs, kicsit túlsok hozzászólás lett itt, el is veszek köztük néha, valamiért úgy vettem le, hogy te külföldön vagy.

Latcho Rom 2014.01.06. 12:23:17

@maganyosan setalo macska: jol vetted le, de nem az atkelos, hanem a fapados, disszidens kategoriaban :)

Most jott le a ho a tetorol, jeges minden, minden flight cancelled, szoritsatok hogy holnap ok legyen...

BTBTBT 2014.01.06. 12:51:09

@DieNanny [SZ,CH]:
Meglepett, de a szuleimnek is olcsobb faval futeni a 90 negyzetmeteres hazat (van kulon kazan), mint gazzal. Ahhoz persze kell valaki, aki megrakja a tuzet, a gaz meg kenyelmesebb a termosztat gombjanak megcsavarasaval. :)

maganyosan setalo macska 2014.01.06. 12:58:45

@shakti_rom: öö, mi a különbség? :) kimegy-kimegy, és én úgy értelmezem, h egyik se igazán akar már hazajönni, legfeljebb látogatni, nem? (oké, itt is szoktak lenni kivételek, akik aztán itthon tervezik a jövőt, de ők a ritkábbak)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.06. 13:10:27

@Barátusz [UKCaLCM]: Ez attol fugg , mivel meg hogyan futesz. Nekunk is gazfutes van szuleimnel, a 90 nm is nagyjabol stimmel.

Ellenben: anyum nem lat, apum kerekesszekben. Volt kalyhank, este 30 fok, reggel 18. (samotteglas kalyha volt)
Piszkos volt , budos volt.

Miota konvektorok vannak, nincs salakolas, raadasul olcsobb, mintha faval-szennel futenenk. Mindezek mellett csak ott van futve, ahol tenyleg szukseges.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.06. 13:12:57

@tildy[UK]: na jo , lat lat (valamennyire, olvasni mar nehezen tud) , de problemai vannak a szemevel.

wuaaa 2014.01.06. 14:17:14

@maganyosan setalo macska:
"Norvégia szintén nagyon érdekelne.."

Biztos vagy te ebben? Épp most láttam a mai Finansavisen címlapját : "Az aranykornak vége Norvégiában" :)

Egyébként ha ennyire vonz észak, akkor érdemes lenne leszűkítened a kört és úgy elindulni. Finnországban nem tudom mi előnyöd lenne magyarként, Dánia - saját bevallásuk szerint is túl messzire mentek a különbözni akarásuk miatt a norvégoktól és svédektől, így már saját magukat is alig értik meg, mintha állandóan forró krumplival a szájukban beszélnének (youtube - danish language), izland - az ottaniak szerint banánköztársaság, turisztikailag egyértelműen attraktív. Marad svédország és norvégia, ajánlanám, hogy az egyik nyelvet kezd el tanulni, mert ha épp a másik országban is kötnél ki egyszer, többre mész egy alapfokkal a szomszédos ország nyelvével, mint az angollal, amit itt a hajléktalanok is beszélnek. Mivel hosszútávon gondolkodsz, érdemes lenne egy helyzetelemzést készítened, ahol az általad reálisan végezhető munka után járó fizetés és a helyi ingatlanárak (ahol olcsóbb a bérlet ott olcsóbb lesz majd venni is) aránya lenne a mérvadó, hogy ne fuss bele pl. olyanba, mint norvégia délnyugati része, ahol az olajipar miatt felfoghatatlanul magasak leetek az ingatlanok árai. Ha majd egyszer meg kell szoknod egy új környezetet így mindegy hol lesz, akkor legalább tudatos legyen a választás, ne véletlenszerű.

BTBTBT 2014.01.06. 14:23:46

@tildy[UK]:
Akkor legalabb fel lett oldva a QA rovidites. :)

A szuleimnel ugy van, hogy meghagytak a radiatoros-cirkos futest, de a mellekepuletben van egy kazan (amit faval futenek), es egy szigetelt csovon keresztul jon be a meleg a hazba. Tehat itt a kosz kint marad.
Amire nagyon vigyazni kell, hogy amikor a gazfutest akarjak hasznalni, akkor a kazant el kell zarni egy kapcsoloval.

Samotteglas kalyhank meg a kozponti futes bevezetese elott volt. Sot, amikor kiskoromban egyszer alberletben laktunk, ott volt egy bazi nagy, ket hatalmas szobat is befuto cserepkalyhank.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2014.01.06. 14:33:45

@Barátusz [UKCaLCM]: Node arra is kell azert rendszeresen figyelni, vagy automatikusan adagolodik a fa a kazanba? Mi van, ha egyik szobaban kisgyerek van, melegebbet akarsz, masikban meg 19 fokban erzik otthonosan magukat?

ocsi01 2014.01.06. 15:51:19

Az informatika eleg tag fogalom, es messze nem csak programozasbol all. Vannak olyan teruletek is amik sokkal inkabb egy temakor, szoftver, szoftver csalad ismeretet jelentik. Szerintem ilyen vonalon mindenkinek erdemes elindulni. Kicsit altalanosabban veve, magas szintu szamitogep kezelesi tapasztalatrol beszelek.

Pusztan az, aki az Excel fuggvenyekkel profi. De tenyleg az. Mar o az irodai munkasok hatalmas szazalekat maga mogott tudhatja.

Ezen felul ott vannak peldaul a CMS rendszerek is ( pl.: Drupal, Yoomla, Wordpress) Aki egy ilyen rednszert tud tartalommal feltolteni, az mar ertekes tudas birtokaban van ( plane annak fenyeben, hogy ez par honap alatt megtanulhato es begyakorolhato). Tovabba lehet egyre melyebbre asni magad es a tartalom feltoltobol akar adminisztrator fele elmenni.
Aminek pedig az az eredmenye, hogy nullarol kepes vagy egy jol kinezo honlapot, sot nem is akarmilyet elkesziteni. Ez is keresett tudas (meg ha nem is a legnagyobb hianyszakma a vilagon). De a legfontosabb szempont szerintem, hogy akar ingyen, olcson is tanulhato, diploma esetleg kivalthato referenciakka, es akar rovid ido alatt is ( fel-1 ev) kikepezheti magat az ember.

BTBTBT 2014.01.06. 15:54:15

@tildy[UK]:
Apam tolti be az "automatikus" adagolo szerepet. :) Nyugdijas. Raer.
Nincs kisgyerek (legalabbis csak ritkan, az unokak, azok is csak nappal), csak ketten a szuleim. Az evek soran kitapasztaltak, hogy mi a szamukra megfelelo homerseklet. Ez kb. 22-25 fok, ejszakara picivel 20 alatt, mert ugy erzik jol magukat.

BTBTBT 2014.01.06. 15:55:09

@tildy[UK]:
Ja, es nem azert 22-25 fok, mert sporolnak. Nekik igy jo.

maganyosan setalo macska 2014.01.06. 15:59:00

@wuaaa: köszi, ezek jó tippek

- Dánia: hirtelen nekifutásból (akkor még csak hobbiként) elkezdtem a nyelvüket még jó öt-hat éve, de pár hónap után családi okokból abbamaradt a dolog. ez kábé egybeesett azzal, amikor valaki megkérdezte, h "de hát miért pont dánul, hát az a legnehezebb", és mivel a filmjeiken kívül nem tudtam más vonzerőt felsorolni, nem is erőltettem tovább.

Svédország: ők voltak a következő célcsoport, de ott is kezd nehezebben menni, plusz nő a munkanélküliség is, és az oktatásuk se olyan húdefasza, mint

- Finnországban, ami úgy került a képbe, hogy Helsinkiben már jártam, nagyon jó volt a hangulata (és mert nagyon bejön a Kaurismaki filmek humora is, pls nemröhög!!), a "talán még jól is jön a magyarságunk" meg annak szól, h ott még mindig nyelvrokonoknak tartanak bennünket, de hogy emiatt azonnal a keblükre is ölelnek-e, arról persze nincs elsőkézből infóm. viszont - és ez a lényeg - baromira elhúztak az elmúlt tíz évben, piszkosul fejlődnek, és mindezt a szuper oktatási rendszerük és a gyerekközpontú iskoláik miatt. hmhm.

- Norvégia: ez meg csak úgy van, talonban, mert biztos gazdaság (még ha főleg az olaj miatt is), és ha kellőképp délre tudok keveredni, akkor azért sanszos lehet (norvég filmeket hirtelenjében nem tudok felhozni, haha). mellette szól, h itt van egy nagyon távoli ismeretség is, akiket talán meg tudnék keresni (kérdés, mennyire tudnak/akarnak segíteni)

szóval ennyire tudatos/véletlenszerű a választásom egyelőre, nyilván, amíg azt se tudom, milyen szakmát villantanék nekik, addig nem is nagyon tudok konkrétabban tervezni. egy kezdő svéd nyelvcsomagom azért már van :)

Kheopsz · http://giza.eg 2014.01.06. 22:13:37

@maganyosan setalo macska:
"mivel a filmjeiken kívül nem tudtam más vonzerőt felsorolni"
Talán kedvelted az Olsen-banda filmeket?? :)
Lapos ország, jól lehet bicajozni.

A svédeknél az a nyerő manapság, ha muzulmán vagy. :)

maganyosan setalo macska 2014.01.06. 23:40:14

@Kheopsz: nem, az Olsen-banda filmek nekem valahogy teljesen kimaradtak, a mozifilmjeikre gondolok (leginkább a dogmásokból kinőtt generációra)

Szóval azt mondod,menjek a svédekhez muzulmánnak? hát izé, nem is tudom, akarok-e ekkorát váltani :)

Bal 2014.01.07. 01:09:09

@maganyosan setalo macska: látom ragaszkodsz hozzá, hogy te pontosan tudod, mi lesz majd Magyarországon sok-sok év múlva, meg a világban úgy általában. Azért érdemes lenne tényleg elgondolkodnod arról, mit hittél a jövődről tíz évvel ezelőtt, és mi jött be belőle. A cikkek, amikből tájékozódsz, persze azt mondják, amit hallani akarsz: egyrészt mert így kapnak lájkot, másrészt meg eleve azokat szelektálod, amik egybeesnek a véleményeddel. Pl. az egyik portálodon lehet jókat keresni, pár cikk 2007-ből:

www.vg.hu/penzugy/bovules-elott-az-ingatlanhitelezes-166397
www.vg.hu/penzugy/gyorsan-nohet-a-magyarorszagi-ingatlanhitel-piac-165762
www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/optimistak-az-ingatlanpiaci-fejlesztok-170227
www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/32-ezer-lakas-nagyot-ugrott-a-budapesti-ingatlanpiaci-index-173323
www.vg.hu/vallalatok/ingatlan/miert-vonzo-budapest-nem-csokken-a-kulfoldi-ingatlanvasarlok-szama-173071

Mind csodálatosan jól hangzott akkoriban, mint ahogy most is harmonizál a károgás azzal, ami az olvasók fejében van. Pedig az igazság az, hogy senki sem tudja, mi lesz, és nem kizárólag negatív meglepetések léteznek a világban.

Ez a politikai vonal nekem amúgy érthetetlen: miért hiszi mindenki, hogy az ország olyan lesz, amilyenre a pártok faragják? Tényleg azt hiszitek, hogy az ország a fidesz meg a Viktor miatt olyan, amilyen?

Bár tagadtad, csak azt írtad végül, hogy jobb lesz külföldön, mert ott lesz nyugdíj, meg jövőkép, meg ingyenes egyetem, meg félretett pénz. Angliában élünk két és fél gyerekkel, szóval elég testközelből tapasztalom a Kánaán itteni változatát: állami nyugdíj semmit sem ér, magánt itt is benyelhetik majd idővel, egyetem nem ingyenes, és átlagos keresetből itt sem lehet családot fenntartani úgy, hogy abból maradjon valami hó végén. Megkockáztatom, hogy egy átlagos angol nem sokkal él jobban, mint egy átlagos budapesti magyar.

Ne kérdezd, hogy akkor miért vagyunk itt, a mi helyzetünk nagyon spéci a top 1% fizum miatt. De ha Mo. végre átjut a döcögős időszakon, nem fogunk örökre itt maradni. Ahhoz túl sokat esik errefelé.

DieNanny CH 2014.01.07. 07:46:33

@Barátusz [UKCaLCM]:

Lehet, hogy valamit tényleg elszámoltam...???
Amúgy érdekes - merthogy nekünk kályhánk van -, de a fal is felmelegszik, meg nekem olyan megnyugtató hallgatni a tűz pattogását - talán ez is adja a plusz komfortérzetet.
Gáznál bármennyire is tűzforróak a radiátorok, az érzés valahogy nincs meg. Azért tartom érdekesnek, mert én lakótelepi lakás távfűtésébe születtem bele, kályhával, mint írtam, kb 2 éve fűtünk...

maganyosan setalo macska 2014.01.07. 11:53:38

@Bal: hát látod, nem is Angliába mennék :)

maganyosan setalo macska 2014.01.07. 11:59:11

@wuaaa: <3 ú, már találtam is 6000ért cuki kis kék házat a domboldalban, mondd, nektek nem kell házvezetőnő? :)

BTBTBT 2014.01.07. 14:02:54

@DieNanny [SZ,CH]:
Szerintem ezt nem nekem akartad írni. Nem én állítottam, hogy elszámoltad magad, és a gáz kevesebbe kerül. :)

DieNanny CH 2014.01.08. 07:12:08

@Barátusz [UKCaLCM]:

Persze, nem arra gondoltam, hogy te írtad ezt, csak mivel írtad, hogy szüleidnek is olcsóbb fával, azért folytattam az "eszmefuttatást"...
:-)

BTBTBT 2014.01.08. 10:53:56

@DieNanny [SZ,CH]:
Oke. :)
Csak azert irtam, mert ugy kezdted a kommentedet, hogy "lehet, hogy valamit tenyleg elszamoltam?".

wuaaa 2014.01.08. 12:14:42

@maganyosan setalo macska:
"...nektek nem kell házvezetőnő? :) "

Még ha reméltél is némi minimális segítséget-tanácsot a kommentekben posztod írása közben, azt azért magad sem gondoltad, hogy ez ilyen könnyen menne.. :)

Balu kapitány apja 2014.09.11. 14:45:23

Kedves HÁ!
vállalom a normális kommentelést, nem kérem az előzetes moderációt...jó leszek, még így másnaposan is helyesen próbálok majd írni...stb.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása