oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 21. 06:45,  Miért nyerők a magyarok Angliában? 283 komment

2013. december 21. 06:45 Határátkelő

Miért nyerők a magyarok Angliában?

Mert sokat és jól dolgoznak, nem keresnek kifogásokat, és megbízhatóak – ezeket az érveket nem én mondom, hanem azok az angol üzletemberek, vállalkozók, akiket a határátkelőkkel kapcsolatos tapasztalataikról kérdezett a bevándorlók irányába mutatott elfogultsággal cseppet sem vádolható Daily Mail. Ezekből a véleményekből válogattam – tanulságos lesz...

vízvezetékszerelő.jpg

Alison Andrews, ügyvezető igazgató, ASAP Munkaközvetítő ügynökség

Egy évtizede kezdtem külföldi munkavállalókkal foglalkozni, amikor egy nagy megrendelést kaptam egy, a nagyáruházakban használatos bevásárlókocsikat gyártó vállalattól és egyszerűen nem találtam megfelelő munkásokat.

Korábban brit munkásokat kerestem meg telefonon, megadva a pontos koordinátákat, hogy mikor és hol veszi fel őket a mikrobusz. Megígérték, hogy ott lesznek – aztán egyszerűen nem jelentek meg. Hihetetlenül frusztráló volt. A menedzserek üvöltve hívtak: Hol vannak az emberek?

Nem egyszer előfordult, hogy saját magam mentem a munkások házához, hogy megpróbáljam begyűjteni őket. Tele voltak kifogásokkal, miért nem tudnak aznap dolgozni. Hallottam mindent: „nem érzem jól magam", „A nagymamám beteg" vagy „az aranyhalam beteg" – minden elhangzott. Úgyhogy hamarosan elegem lett.

A bevásárlókocsis bukta után változtattam a stratégiámon. Sajnos nem lehettem biztos abban, hogy a brit munkavállalók megjelennek, amivel károsították az üzletem.

A következő nagy szerződésem a Tescótól kaptam, a cégnek 20 ember kellett másnap hajnali 6 órára egy húsgyárba. Úgy döntöttem, hogy egy tapasztalt fejvadász segítségét kérem, akitől már láttam, ahogyan külföldi munkásokkal tölt fel egy gyárat.

Megoldotta – másnap kelet-timori munkások töltötték meg a buszt a megadott időben. Még a buszvezető is felajánlotta, hogy beáll egy műszakra.

Lenyűgözött, mennyivel könnyebb volt jó munkaerőt találni, ha külföldiek között kereste az ember. Innentől kezdve más országokban hirdetve aktívan kezdtem külföldi munkásokat keresni. Nem néztem vissza.

Minden gond nélkül költöznek ide a munka kedvéért, mindent én szervezek, a bankszámlától az ellátásig. Találtam már embereket Litvániában, Lettországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Magyarországon, Görögországban, Romániában és Bulgáriában.

A különbség a brit és a külföldi munkaerő között az, hogy a mieink hozzászoktak a szociális ellátórendszerhez, ami egy csapda. A britek szerint például nem érdemes azért dolgozni, hogy 20 fonttal többet kapjanak, mint ha nem csinálnának semmit.

Charlie Mullins, alapító, Pimlico Vízvezeték

Egészen elképesztő, mennyi külföldi munkakereső jelentkezik nálunk, azt mondanám, hogy az álláskeresők több mint egyharmada. Nagyon, nagyon akarnak dolgozni. Tudják, hogy ha dolgoznak, jó pénzt kereshetnek.

Nagy lehetőségnek látják a cégünket, ami igaz is, ha kész vagy keményen dolgozni. Vannak nálunk kelet-európaiak, ausztrálok, dél-afrikaiak és új-zélandiak – mostanában pedig rengeteg spanyol vízvezeték-szerelő keres munkát.

Akadnak olyan brit jelentkezők, akiken látszik, hogy csak azért jönnek el az elbeszélgetésre, hogy kipipálhassák a munkanélküli segélyhez szükséges rubrikát. Dolgozni igazán nem akarnak. Nem motiválja őket, mert az állami szociális háló megtartja őket. Az ellátórendszer tönkreteszi Nagy-Britanniát és a brit munkamorált.

Janet Oldroyd, menedzser-tulajdonos, E Oldroyd & Sons

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb rebarbara-termesztő (és egy nagy zöldség-gyümölcs beszállító) cégénél időszakosan több hétig több mint 90 külföldi munkás dolgozik.

Őszintén szólva képtelenek lennénk működni nélkülük. Sikerünk teljes egészében az ő kemény munkájukon alapul. Szeretnék brit munkásokat alkalmazni, de az elmúlt 18 évben képtelen voltam olyat találni, aki rendelkezik azokkal a képességekkel és azzal a megbízhatósággal, amire szükségem van.

A külföldi, jórészt kelet-európai munkaerő adja vállalkozásunk gerincét. A kemény munka iránti elkötelezettségüknek köszönhetően tudjuk ellátni a piacainkat.

Az emberekben talán nem tudatosul, de aki friss terméket vásárol egy brit szupermarketben, az a határátkelők munkáját fogyasztja, mert a betakarítás nagy részét ők végzik.

Az idők megváltoztak. A családom négy generáción keresztül dolgozott a farmunkon, de már a hatvanas években édesapám kénytelen volt egy időre felhagyni az epertermesztéssel, mert nem talált senkit, aki betakarította volna.

A bevándorlók tették lehetővé a hozzánk hasonló cégeknek a túlélést és a jó eredményeket. A mezőgazdasági munka néha alaposan igénybe veszi a hátat, de jó pénzt lehet keresni, ha az ember mindent belead.

A fizetések nálunk a minimálbértől indulnak fölfelé, függően a munka jellegétől. A legjobb embereim napi 150 fontot keresnek, és mindenki adózik és fizeti a tb-t.

Amikor régebben brit munkaerőt kerestünk hirdetésen keresztül, egyszerűen senki sem jelentkezett. Talán a britek nem akarnak túlórázni, vagy a szabad ég alatt dolgozni kiszolgáltatva az időjárásnak, de a román és bolgár munkásainknak ez semmilyen gondot nem okoz.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkavállalás Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr625702818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.22. 10:30:20

@Berzengő:
Igen, többek között az az ágazat is,
de nem lennének a boltokban eladók, pincérek, biztonsági őrök, és még lehetne sorolni a végtelenségig.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:30:20

@szuperkrumpli:
"A túlcsordult agyi kapacitású mezei angol kommentelő meg rögtön beböfögi, hogy le kellene zárni a határokat."
Zárják le, haljanak éhen, fulladjanak bele a koszba és legyen némi egyéb válságuk is :)

@victor vacendak:
"de ahogy látom, sok überképzett, mindenkinél okosabb magyarnak még mindig meghaladja a képességeit hogy átváltson magyar ékezetes karakterre az oprendszerben."

Azt ugye sejted, hogyha kint veszek egy gépet, akkor igen kis esélye van annak, hogy magyar billentyűzetet kapok hozzá?
Természetesen át lehet állítani a billt magyarra, de a gombok fizikaiak, tudod... azokon nem fog megváltozni a felirat.
És tegye fel a kezét, akinek meg kellett tanulnia az angol billentyűzetet anno fejből, rajtam kívül...
Igen, lehet matricát venni a billentyűzetre igazad van.
De lehet a mondatokat NAGYBETŰVEL kezdeni, és a HOGY ELÉ VESSZŐT TENNI. Ha már igyekszünk ékes magyar nyelvünket megvédeni. Egyébként az übernek ha jól sejtem, a "felül" a magyar megfelelője.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:32:37

@Lajosforras:
Ez nálunk is így működik. Felvettek egy csomó ügynökségest, aki itt dolgozik 6 hónapja, 2 éve, 4 éve, mint ügynökséges. Aztán felvettek pár angolt vezetőnek, akik még a helyet sem látták belülről. Azért az gáz, hogy a litván/lengyel/magyar melós magyarázza el a főnökének, hogy "nem, ezt így kell, nem így..."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.22. 10:33:36

@Berzengő:
Na látod ezt nem tudják sokan megérteni.
Nem lehet személyre szabott törvényeket hozni (csak Magyarországon).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 10:34:27

@Kheopsz:

Miért kellene változnia a feliratnak a billentyűkön? Szerintem 1 óra alatt mindenki megtanulja hol vannak a magyar betűk. Én mindig csak angol billenyűzetet használok. S bolgárul is így írok, utálom a bolgár betűket is tartalmazó billentyűket.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:38:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Hát, ha egy óra alatt megtanulja, azért azt megnézem, ha nem üt mellé.
Pláne, hogy ha átállítod magyarra, akkor minden változik, az összes jel a számok felett, az összes írásjel lelép.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.22. 10:48:37

@Kheopsz: Na az a legnagyobb szopo! :D Merre van a ,.;:@~# stb. Foleg a @-ot rontottam el, amig vegyesen hasznaltam magyar-angol gepeket. Most mar csak egyfele van, igy nem para.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.22. 10:49:19

@Kheopsz: Ja, a fok jelet maig nem talaltam meg angol billentyuzeten.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 10:53:30

@Kheopsz:

Ezúttal @maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: -val értek egyet.

Nekem is, nyilvánvalóan, svéd notebookom van, rajta a svéd betűkkel és annek a kiosztásnak megfelelő írásjel-elrendezéssel (van erre jobb kifejezés? :) ).
Ugyanakkor, mivel többségében magyarul írok a gépen (saját blog, HÁ, ismerősöknek email, FB, stb), így magyar kiosztás van beállítva (választható a svéd, ha ide írok levelet vagy FB-n ismerősöknek, stb).

Nem nagy kunszt rájönni, hogy melyik betű hol van, mondjuk félvakon gépelek (a bill. közepét nézem, hogy betájoljam a betűket, de a zömét így is kitakarom a kézfejemmel).

Tanács: aki nem tudja még, hogy mi merre van, az vegyen le a polcról egy magyar nyelvű könyvet (opcionálisan szedjen elő egy jó hosszú magyar cikket a netről) és gépelje be a Word-be. Mire végez a 100. oldallal, csukott szemmel fogja tudni, hogy mi-merre található :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:54:57

@Mr Long:
Szóval nem nagy tragédia, ha az "überképzett" magyar nem használ ékezeteket, de képes összerakni egy normális mondatot, és egyáltalán ír ide, azaz törődik a másikkal és valamennyire az anyaországgal.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:59:10

@Kövérmadár:
Ha én leszednék egy cikket a netről, hogy wordbe beírva megtanuljam a magyar írásjeleket, akkor lennék olyan lusta, hogy csak bemásolnám és kész :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:00:47

@Kövérmadár:

Én ugyanígy csinálom. Alapból magyarra állítom, ha angolul, magyarul vagy spanyolul írok. Ez esetben csak az angol ' és a spanyol ñ gond, a többi oké. Bolgárhoz meg bolgárra állítom, viszont - mint a bolgárok egy nagy része - nem a bolgár írógépes kiosztást használom, hanem a számítógépest.

S magyarul mindig a 101 Keys verziót használom, ahol a z és az y ott van, ahol az angolban és nem felcserélve.

2013.12.22. 11:08:46

Vegigolvastam a tegnapi kommenteket, szerintem alapvetoen felreertik sokan a helyzetet. Nem arrol van szo hogy 'minden bevandorlo', aki mar Angliaban el, menjen haza. Ez teljesen nonszensz, abszolut megvalosithatatlan es senki sem akarja ezt, pl. a sokat emlegetett UKIP sem. Arrol van szo, hogy mostantol kezdve korlatozzak a bevandorlast, pl. csak bizonyos szamu ember vandoroljon be - pl. ne egy millio evente, ami a lengyelekkel tortent - es csak azok akik emberi korulmenyek kozott fenn tudjak tartani magukat es a csaladjukat anelkul hogy segelyekre szorulnanak. Ha valaki szerint ez irrealis elvaras, es az angoloknak tart karokkal kene fogadniuk potencialisan segelybol elo, kepzetlen milliokat, arra tenyleg nem tudom mit mondjak.

Kivancsi vagyok mi tortenne Budapesten ha januar 1-jen megjelenne fel millio kepzetlen, magyarul nem beszelo roman es mind munkat keresnenek meg segelyekre jelentkeznenek, kozben probalnanak orvosi ellatashoz jutni es a - magyarul nem beszelo - gyerekeiket a helyi iskolakba beiratni. Ja es duplara emelkednenek az alberletarak, mert nekik is kell lakniuk valahol, viszont nem epul tobb haz. Kicsit tobb lenne a bunozes is, es nem lehetne feljutni a 4-es 6-osra mert nem inditanak tobb jaratot, de sokkal tobb ember van mint par honappal azelott. Kozben a berek lefele mennek, mert az ujonnan erkezettek fele annyiert is vallaljak a munkat mint a helyiek. El tudom kepzelni hogy reagalna a vendegszereto magyar nep... De persze az angolok bunko xenofobok, ha hasonlo helyzetben nem oromkodnek latvanyosan hogy hu de jo, meg parszazezer kepzetlen, angolul nem beszelo kelet-europai!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:09:52

@Mr Long:

Angol leosztásban a számok feletti jelek:

!@#$%^&*()

Ugyanez magyar leosztásban:

'"+!%/=()Ö

Ami gyakori és fontos, az a @ - ezt pedig a leegegyszerűbb megtanulni: Alt + Ctrl + v és kész.

Bolgárul egyszerűbb, ott benne van a @ is:

!@№$%€§*()

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:11:39

@Mirjam2:

Mondtam már: ha nem tetszenek az EU szabályai, ki kell lépni az EU-ból. Az viszont nem megy, hogy a nekem tetsző EU-szabályokat alkalmazom, a nekem nem tetszők ellen meg tiltakozom - ez szemtelen bunkóság.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 11:14:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
" Az viszont nem megy, hogy a nekem tetsző EU-szabályokat alkalmazom, a nekem nem tetszők ellen meg tiltakozom"

Ez a polkorrektség és a liberalizmus, kérem szépen :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.22. 11:17:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Most, hogy igy kezdesz hulyenek nezni, nalam a kovetkezo a szamsor:
¬!"£$%^&*()
De ez teljesen mindegy. Nekem nem hianyzik a magyar ekezet, ha meg nagyon kell, mert pl hivatalos levelet, ujsagcikket irok, akkor eloveszem a vezeteknelkuli billentyuzetet es hasznalom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.22. 11:26:44

@Mirjam2: az, ami mostanában a felháborító esetekben:
semmi.

clior 2013.12.22. 11:47:05

Szimplan politikai jatek amit most az Angol kormany tesz. Nekunk, itt keleten megvan a sajat szintunk, nekik nyugaton a sajatjuk. Reg eljutott oda a vilag, hogy legalizalta a mindenkori politika a modernkori "rabszolgatartast". Ha az angol, nemet, holland, amerikai... nep nem lenne elkenyelmesedve es nem lenne rettento gazdag akkor mi nem talalnank ott munkat. A modernizalasnak es a globalizacionak koszonhetoen kevesebb elomunkara van szuksege a tarsadalmaknak megis a koszosabb/szakszerubb munkanak van letjogosultsaga de az "uri nepek" mar nem akarnak dolgozni. Latszolag uldozik a bevandorlast de gyakorlatban tudjak, hogy osszeomlana az osszes gazdasag ha az olcso munkaero eltavozna. Az extra profit kieseserol pedig meg nem is beszeltem. Attol, hogy olcsobban dolgozunk meg adjak olcsobban az eloallitott termekeket.
Majd felebrednek, de azert kivancsian varom, hogy az EU mikent nem tesz semmit egy tagallamaban fellepo megkulonboztetesre???

Vaszilics Fedor Emánuel 2013.12.22. 11:47:15

Miért nyerők a magyarok Angliában? Mert OLCSÓK! Ne tetessük már hülyének magunkat!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:56:00

@Mr Long:

Attól függ milyen angol billenyűzetkiosztást használsz.

2013.12.22. 12:37:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szerintem az szemtelen bunkosag, hogy megjelenik valaki egy orszagban ahol meg soha nem jart, nem beszeli a nyelvet, es azt koveteli hogy az adott orszag adofizetoi tartsak el ot meg a csaladjat segelyekbol.

BTBTBT 2013.12.22. 12:38:06

@Berzengő:
"Ket masik dolog is van, amit senkinek nem kene osszekevernie: egy dolog a szabad munkaeroaramlas, es egy egeszen mas a celorszagban igenyelheto tamogatas. Az EU azzal piszkalja Angliat, hogy szerinte (mar az EU szerint) a ketto ugyanaz. Anglia szerint viszont nem."

Ha már idézel, és megmondani próbálsz, akkor idézz rendesen, teljességre törekedve, ne csak az önmagában se füle se farka 2. mondatot.
Meg nézz utána rendesen, hogy mit akarnak, hogy mit csinálnak az angol kormány berkeiben. :)

(Nem is tudom, miért reagálok ilyen félreinformált hozzászólásra.)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: @Mr Long:
Eszméletlen, hogy ilyen jelentéktelen dolgon rugóztok. :)

@Mirjam2:
Ebben a kérdésben egyetértünk, de azért abba is érdemes belegondolni, hogy attól, hogy sokan dolgozni is jönnének, nemcsak a támogatás-turizmusért, ha alacsony jövedelemmel kecsegtető állásokat töltenének be, a rengeteg adókedvezmény miatt ugyanúgy megterhelnék az angol államkasszát, viszont nem igazán - vagy egyáltalán nem - járulnának hozzá a közvagyonhoz.
Az angoloknak igazából a jól kereső szakmák külföldről ideérkező képviselői lennének a legjobbak.
Ide IS vezetett az anno jól megálmodott jóléti állam. :(

2013.12.22. 12:39:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: 'Az viszont nem megy, hogy a nekem tetsző EU-szabályokat alkalmazom, a nekem nem tetszők ellen meg tiltakozom - ez szemtelen bunkóság.'

Mellesleg bocs de az EU elvileg nem diktatura, hanem demokracia. Demokracianak pont az a lenyege hogy az en erdekeimmel ellentetes szabalyok ellen tiltakozom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.22. 12:43:21

Ha jól értem, akkor egy cégnek nincs rosszabb, mint a brittt munkavállaló, ezexerint.Az eszetlen angol kormányfő meg nem győz tiltakozni a bevándorlók alkalmazása ellen.Feltenném a kérdést Fletó nevelt lánya után szabadon: akkor ezt most így hogy?Hülye angolok, angol hülyék, már megint (még mindig) ? :D

2013.12.22. 12:44:07

@Mr Long: Pontosan - akit zavar az ekezet nelkuli iras, az ne olvasson ekezet nelkuli kommenteket.

2013.12.22. 12:47:01

@Barátusz: 'Az angoloknak igazából a jól kereső szakmák külföldről ideérkező képviselői lennének a legjobbak.'

Igy van, de vigyazz, mert ezt nyilvanosan hangoztatni xenofobia :)

2013.12.22. 12:51:07

@Babette_: :) Ja tenyleg. Akkor ezt kihasznalva, az angol kormany atiranyithatna par szazezer romant meg bolgart Budapestre a kovetkezo par honapban, az europai osszefogas jegyeben. Tudjak hogy a magyarok befogadoak, mindent es mindenkit elturnek...

2013.12.22. 12:56:45

@clior: 'Majd felebrednek, de azert kivancsian varom, hogy az EU mikent nem tesz semmit egy tagallamaban fellepo megkulonboztetesre???'

Arra gondolsz, hogy az a megkulonboztetes, hogy az elso 3 honapban nem kapnak az uj bevandorlok segelyeket? Ha megjelenik egy magyarul nem beszelo brit Magyarorszagon, aki meg soha nem jart ott, es regisztral a munkaugyi hivatalnal, pontosan meddig es milyen segelyeket is fog kapni? Ja, hogy semmit es meg korbe is rohogik az angolul nem beszelo ugyintezok? Az akkor milyen megkulonboztetes?

joszip 2013.12.22. 13:25:57

Ezt a hülye címet! Azt hittem, kiderül, hogy a román lop, a szerb lusta, bezzeg a magyar....hát baszki kit érdekelnek a keleteurópaiak en bloc, mondjuk engem nem, de sikerült idecsalnod.

Rocko- 2013.12.22. 13:26:16

@geegee: nekem is ez a kérdésem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 14:00:01

@Mirjam2:

Erről szól az EU. Nincsenek belső határok. Ha nem tetszik, minek léptek be az EU-ba?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 14:02:22

@Mirjam2:

Tiltakozni lehet, de alapszabályok ellen tiltakozni szemtelen bunkóság.

Ez olyan, mint hogy elmegyek a homokos klubba, aztán csodálkozom, hogy ott férfiak puszilkoznak, s követelem, hogy ezentúl csak ellenkező neműek puszilkozzanak a homokos klubban,

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 14:05:26

@Mirjam2:

Nincs megkülönböztetés. Még a nyugdíjas utazási kedvezmények is érvényesek Mo-n EU-s polgárokra. Ez az EU alapelve: nem lehet más tagállam polgárát hátrányosan megkülönböztetni a belföldi polgárokhoz képest. Azaz a munkanélküli segély Mo-n egy britnek UGYANOLYAN szabályok szerint jár, mint egy magyarnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 14:13:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Igazság szerint a segélyek általános megszígorítása lenne a jó megoldás.
Sem a briteknek, sem a külföldieknek nem jár bemondásra semmi. Tessék dolgozni egy minimális időt, hogy utána járjon bármi is.

victor vacendak 2013.12.22. 14:38:31

@Kheopsz: Kedves Kheopsz, én is külföldön élek, és nem magyar kiosztású billentyűzetem van. És csak neked, csak most elárulom, hogy attól még, hogy az angol billentyűzet bizonyos gombjain más jel van, a magyarra átlapcsolt OP rendszer betűkiosztása ugyanoda kerül, ahol a magyar billentyűzeten lenne.
Átváltani 1 másodperc. De mindenkinek igaza van. Nem kell olvasni. Igazából nem is olvastam el az összes ékezet nélküli kommentet, abból, amelyeket viszont igen, kiderült, hogy mindenki kurva okos, de egy ilyen egyszerű műveletre, ami megkönnyíti az olvasást, képtelen...

@Babette_: Nem is gondoltam, hogy ez egy közösség. Abban a hiteben klikkeltem, hogy ez egy nyitott blog, bárki olvashatja és kommántálhatja.

clior 2013.12.22. 14:39:22

@Mirjam2:
Ilyenkor erdekes a gondolat..., ki a franc beszel itt a segelyekrol? Aki azert megy kulfoldre azt a tengerbe zavarnam, igaz itthon is.
Arro lbeszelek, hogy visszazarnak a munkaero piac elott a kaput. Az a kettos merce es az is, hogy nyelvtudashoz kotik. Akkor esetleg minden tagorszag eloirja, hogy az adott orszag nyelven kelljen beszelni??? Nem allitom, hogy nincs erre szukseg, de ha mar EU akkor legalabb a harom alapjogot tartsuk tiszteletben mindenhol!
Tartok tole, hogy ez ismet egy hazai kommunikacio, hogy menjetek kulfoldre segelyert emberek..., eddig en nem tudtam, hogy kulfoldon igy osztjak a segelyeket, de elgondolkodom talan :)

Lajosforras 2013.12.22. 14:39:53

@Kheopsz: Na egen. Nálunk is volt ügynökséges lány, 11 évet húzott le Seychelles-en különböző 4-5 csillagos hotelokban, angol-francia nyelvtudással. Erre aszongya a az ír (!) manager, hogy egyelőre beosztják szobalánynak, mert egy pl. Seychelles-i 4star superior mégse "according to the highest british standard". De gondolom, a pincében korzózó patkányfamília szerves része ott a "highest british standard"-nak.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 15:00:26

@victor vacendak:
"És csak neked, csak most elárulom, hogy attól még, hogy az angol billentyűzet bizonyos gombjain más jel van, a magyarra átlapcsolt OP rendszer betűkiosztása ugyanoda kerül, ahol a magyar billentyűzeten lenne."

Én ezt nagyon jól tudom. Arra próbáltam rávilágítani, hogy hiába kapcsolod át a dolgot szoftveresen, ha a hardveren ott marad az angol kiosztás, azaz keresgélheted először a magyar betűket, nem is beszélve a különböző írásjelekről.
Az olvasást csak azoknak könnyíti meg az ékezetes írás, akinek az ékezet nélküli szokatlan.
Mert tokmindegy, hogy ekezettel vagy anelkul irod, szerintem mindenki megérti, aki egy ideje netezik, vagy akár mobilozik.
Ugyebár az első mobilokon igen kevés volt a magyar karakterek száma, úgy emlékszem, hogy hosszú magánhangzó nem is igazán volt benne.
S az ékezetes íráson ugyanúgy lehet lovagolni, mint az ekezet nelkulin vagy akár a különböző vélt vagy valós helyesírási hibákon.
Valaki nem attól lesz magyar, hogy ékezetes, vagy anelkuli az írása, hanem attól, hogy pl nem írja ki a tvben a híradóban, hogy "a fiataloknak nincs munkálya"

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 15:06:52

@Lajosforras:
"highest british standard"
A highest british standard megengedi, hogy a házak penészedjenek, a dupla üvegezés meg plusz pont legyen az albérletben...
Tavaly amikor a "diamond jubilee" felvonulást mutatták a tvben, azon vicceltünk, hogy a királynőnek Rollsa van, de a testőrség német autókat kapott, nyilván azért, hogy legyen a flottában megbízható kocsi. :)
Nem tudom, ismered -e a IT Crowd című angol sorozatot, angol. S abban is volt többször is, hogy valami elromlott, megnézték, s ez volt ráírva: Made in England... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 15:10:52

@victor vacendak:
"de egy ilyen egyszerű műveletre, ami megkönnyíti az olvasást, képtelen..."

Egy masodpercig se gondold, hogy nem szh@rom le, hogy mivel konnyitenem meg a te eletedet... :)
Nem vagy te olyan fontos, hogy egy szalmaszalat is keresztbe tegyek erted. ;)

morsels (törölt) 2013.12.22. 15:30:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nade a magyar es az angol munkanelkuli segely nem ugyanaz.

morsels (törölt) 2013.12.22. 15:34:22

@victor vacendak:
"Nem is gondoltam, hogy ez egy közösség. Abban a hiteben klikkeltem, hogy ez egy nyitott blog, bárki olvashatja és kommántálhatja."

A ketto nem zarja ki egymast.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 15:37:20

@Kövérmadár:
Azt hiszem velem van a baj, de én nem látom, hogy megkönnyítené az olvasást, vagy akar az irast,hogy ékezettel vagy anelkul írnék :)
Nekem ugyanaz. :)

morsels (törölt) 2013.12.22. 15:41:24

@Kheopsz:
Nekem sem okoz gondot az ekezetes iras olvasasa :-)

2013.12.22. 16:20:45

@Cascabel:

A dolgok jelenlegi állása szerint, Magyarország jövőjét nem nehéz megjósolni.
Az hogy Orbán bedarálta a KDNP-t nem meglepetés. Mindenkit bedarál, aki körön belülre kerül. Miután jövőre megnyeri a választásokat el fogja tüntetni őket a süllyesztőbe. Azért bízta rájuk az oktatáspolitikát, mert tisztába volt vele, milyen pusztítást fognak végezni. Mint anno az SZDSZ. Ott úgy hívták az ügyeletes idiótát, hogy Magyar Bálint, itt úgy, hogy Hoffman Rózsa.
Az SZDSZ az egyik legkártékonyabb politikai párt volt. A KDNP is az, csak sokkal kisebb súllyal bír.

morsels (törölt) 2013.12.22. 17:04:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Hat nyilvanvaloan a szabalyozasok kulonbozhetnek EUs orszagokban.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.22. 17:26:13

@victor vacendak:
es ha nekem megbocsajtanal , mert én sose lattam v hasznaltam magyar billentyuzetet ... es gondolom talan mas is van ,aki nem ezzel dolgozik es 2 ujjal potyogtet mint én , ,még ezen a francia claviaron is ... na most mi ki vagyunk zarva ?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 17:40:42

@morsels:

Ezzel semmi gond, ha egyforma az EU-polgárok elbírálása

victor vacendak 2013.12.22. 17:50:02

@Kheopsz: De ha ismered a magyar billentyűzetet, akkor nem értem mit kell keresgélni? Minden ugyanott van, a speciális karakterek is, ez nem harderfüggő.

@Kövérmadár: de legalább nem vagy arrogáns...:-)

@morsels: babette szerint viszont igen.

A tanulság, hogy a kedves hozzászólásokból is kiderül, miért imádják a magyarokat külföldön...

morsels (törölt) 2013.12.22. 18:12:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
En ertem, hogy mit mondasz, nade ettol meg a feszultsegek onmagukat adjak.
Marpedig pont ezt akarjak elkerulni, nem?

Az 'EU polgar' meg egyelore egy elegge keplekeny fogalom, ugye. Az elkepzeles persze jo, meg minden, de gyakorlatban olyan, mint amikor kinyitjak Pandora dobozat. Es hat ezzel probalnak kuzdeni, ami azert valahol ertheto.

BTBTBT 2013.12.22. 18:58:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Azaz a munkanélküli segély Mo-n egy britnek UGYANOLYAN szabályok szerint jár, mint egy magyarnak. "
Komolyan? Légyszíves ne beszélj már hülyéket. Mikor menne egy angol Mo.-ra segélyért?
Meg a fene nagy "egyenlősdi" közepette azt tetszik elfelejteni, hogy az EU országai nem egyforma gazdasági háttérrel és szociális ellátással rendelkeznek, tehát ugyan miért is lenne elvárható egy gazdagabb országtól, hogy az a szegénység elől hozzá menekülő külföldit alanyi jogon tutujgassa - a semmire?

Előbb dolgozzanak kicsit, tegyenek be a közösbe, aztán majd lehet pofázni, hogy jogaik is vannak a külföldieknek. :)

Persze ezt valahol az angolok rontották el a jóléti állam laza és bőkezű intézkedéseivel, de végtére is ez az ő országuk, azt csinálnak, amit akarnak, és most azzal legfeljebb az élősködni szándékozók "joga" csorbul, ha nem kapnak egyből segélyt.
Ettől függetlenül - a bolgárok meg románok kivételével - minden EU-s állampolgár kap más jellegű - és a munkanélküli segélynél sokkal jelentősebb - juttatásokat.

@Mirjam2:
"vigyazz, mert ezt nyilvanosan hangoztatni xenofobia :)"
Ne mondj ilyeneket, mert a végén még rosszul alszom az éjjel. Így karácsony közeledtével még lelki traumám is legyen? :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 18:59:53

@Kheopsz:
Nekem is :)

@Sütemény1975:
Ismerjük egymást? Szerintem semmit sem tudsz rólam, ahogyan én sem rólad. Ez csak egy reakció volt arra a már baromira unalmas és folyamatosan visszatérő "de igen, ugassunk bele minden jelentéktelen marhaságba" dologra.

Jajj, írjon mindenki ékezetekkel, jajj írjon mindenki helyesen, jajj legyen minden ökéletes, hibátlan központozás, akármi. Könyöröm, ez blog, ahol beszélgetünk. Sokan évtizedek óta külföldön élnek, beálltak már egy fajta "írásra". Ezen nyüküngeni legalább annyira nevetséges, amint azon, hogy "és miért nem támogatod az éhezőket ha ennyit keresel?" vagy a "hazaáruló vagy mert külföldön élsz!"

Előbb utóbb rá kellene jönni az embereknek arra, hogy nem ugatunk bele a mások dolgába. Sem abba, hogy hogyan ír, sem abban, hogy milyen nyelven tanítja a gyerekét, sem abba, hogy mire költi a pénzét.

Ahogy már páran megjegyezték, idegen nyelvű fórumokon ez nem téma. Akkor a magyarok honnan veszik a bátorságot, hogy ebbe is beleugassanak? Nos? Jah, tudom... mert ők szarták a spanyol viaszt, még anno a Szíriuszon... ;)

Mindenki úgy ír, ahogyan akar. Azt ír, amit akar.
Akit ez zavar, annak ott a piros-X a jobb felső sarokban, el lehet menni, vissza sem kell nézni...

@victor vacendak:
Az nem... viszont gyönyörű, az igen ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 19:05:22

@Barátusz:
"Előbb dolgozzanak kicsit, tegyenek be a közösbe, aztán majd lehet pofázni, hogy jogaik is vannak a külföldieknek. :)"

Ez egyébként valami furcsa módon a legtöbb országban így működik. Nálunk sem kap senki EUs puszira egy fillért sem.

A napokban (itt) olvasottak alapján az angolok nem gyengén voltak idióták a bevándorlókkal kapcsolatban. Nem a bevándorlással van bajuk, hanem a szabályozatlansággal.
Meg szeretnék oldani a problémát? Egyetlen apró szabályt kell csak meghozni: senki semmilyen juttatásra nem jogosult munka nélkül! Sem TB-re, sem oktatásra, sem semmilyen segélyre.
Ebből az első kettőre jogosultá válik az első perctől, hogy dolgozik. Segélyre, támogatásra, bármilyen pénzbeni juttatásra csak mondjuk legoldozott 2-3 év után. Addig sem családi pótlék, sem semmi.

Meg van oldva, EU komform módon az egész probléma. És még az angolok is kénytelenek lennének dolgozni.

BTBTBT 2013.12.22. 19:21:43

@Kövérmadár:
Én sem adnék senkinek, amíg nem tett le valamit az asztalra - azaz nem dolgozott, és az adójából, TB-jéből ment a közösbe.
Nem kötelező külföldre menni - nekem sem volt, másnak sem az -, de ha mégis megyünk, akkor álljunk a talpunkra, és ne seggeljük ki a támogatásokkal.
Ha elveszítjük a munkánkat - és a tetejébe még gazdagok sem vagunk -, akkor viszont vegyük igénybe, amit az állam nyújt.
Kisebbségben vagyunk, b+. :)))

"nyüküngeni"
Ezt úgy ismerem, hogy nyükögni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 20:02:58

@Barátusz:
Én mindig kisebbségben vagyok :)

A nyüküngeni aranyosabb ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 10:06:43

@montroyal:
Tezsvííír.
Te már egy lépéssel előrébb tartasz mert én egy ujjal pötyögök.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 10:13:09

@Kövérmadár: Hűű Madár ez kemény volt és nagyon igaz erről beszéltem a "naszóvalban" csak finomabban.
Azért én odatettem volna a helyedben hogy mindenki onnan szavaz ahonnan akar.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 10:30:30

@diggerdriver:
Egy ideig tudok finom lenni es noies. Aztan mar nem. Az emberek egyik legidegesitobb szokasa a masok dolgaiba valo keretlen beleugatas.

Hogyan oltozzon, beszeljen, irjon, gondolkozzon, eljen, mire koltson, mit szeressen, stb... nincs erre szukseg. Ha valakinek nem vagyok megfelelo, ott a piros-X a sarokban. En sem akarok megvaltoztatni masokat, hat engem se akarjon mas atformalni. Kulonosen egy virtualis senki! (felreertes ne essek, en is egy virtualis senki vagyok)

Azon kivul, hogy befizettem-e az adot a jovedelmem utan; okoztam-e fizikai vagy anyagi kart masoknak a tarsadalomnak semmi koze nincsen a dolgaimhoz.

Az ember a legostobabb leny a vilagon, mert azt hiszi, hogy jogai vannak :)

Latcho Rom 2013.12.23. 11:17:39

@Barátusz: nyekegni. Istenem mennyi falusi ir ide :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 11:28:32

@shakti_rom:
Falusi???
Mondod te, aki 10.000kmre el Budapesttol? ;)

BTBTBT 2013.12.23. 11:34:42

@shakti_rom:
Na, megszolalt a budai kolok. :)))

A nyekegnit is ismerem, de a nyokogni tobbet volt/van hasznalatban.

Latcho Rom 2013.12.23. 11:44:37

@Kövérmadár: Igazad van, Ottawa eleg videkies :)

nade mi jar annak akinek igaza van? :))

BTBTBT 2013.12.23. 11:48:27

@shakti_rom:
A szaja. :)

(Edzsiiipkint pest megyei es kisvarosi vagyok.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 11:59:33

@Kövérmadár:
Talán emlékszel madár mikor írtam egy szösszenetet arról hogy a magyar ember mi alapján formál véleményt a másik emberről.
Hogy hol vásárol, hogy mit eszik, hogy mit néz vagy nem néz a tvben,
Amikor elmondtam hogy margarint eszek akkor én aztán minden voltam csak becsületes ember nem.
Amikor azt mondtam hogy margarinnal csinálom a pörköltet akkor az emberiség első számú közellensége lettem. Pedig gondolj bele senki soha nem találkozott vagy találkozik velem soha az a veszély nem fenyegeti hogy megkínálom egy margarinos pirítóssal. (Épp most toltam be négyet)
Képzeld el hogy aszerint alkotnék véleményt rólad hogy szereted a halat vagy nem.
Abban az írásomban is azt kezdtem boncolgatni hogy itt egy embernek eszében sem jutna valakit bírálni mert a Tescoban vásárol.
Sőt olyan kijelentést tenni hogy Tescós szemetet eszik.
Ezek a megnyilvánulások tipikus hungarikumok.

2013.12.23. 12:07:58

Halvanyan kapcsolodik a sztorihoz: mosogato spanom meselte, hogy amikor a 24-25 koruli angol sous chef felel a konyhaert (aki szepen megkapja az eves £23000-es fizut azer), aki valami nevenincs szakacssuli elvegzese utan, angolkent egybol ebbe a pozicioba kerult (tehat nem konyhai ilyenolyan kisegitobol kapaszkodott fel), akkor TELJES a kaosz.

A faszinak annyi elkepzelese nincs az egeszrol, hogy elkuldi az egyetlen jelenlevo mosogatot krumplit pucolni, a legnagyobb busy kozepen, a pincerek meg tiz perc mulva orditanak, hogy miert nincsen egy darab tiszta talca/tanyer se. Aztan kiderul 80 kilo krumpli megpucolasa es felszeletelese utan, hogy amugy kar volt szeletelni, mert krumplipure kell, hogy legyen a felebol. Es az a legrosszabb, ha besegit, mert kepes lerakni ugy 2 talcat, hogy elfoglal 5 talcanyi helyet, gyakorlatilag az egesz konyhai rakodasi rendszert felboritva, ami miatt csuszik az osszes szakacs a pakolassal, csuszik a mosogato a tiszta edenyek eloallitasaval, var a pincer hogy kivihesse a rendelest...

Es ez teljesen rendszeres, ha pedig elmondjak a sracnak hogy mit kene mashogy csinalni, akkor az iphone-jat nyomkodva ok-ok-zik, es lathatoan nem fogja fel. A konyha teljesen flottul mukodik, ha nincs ott ez a faszi idiota parancsokat osztogatva a kelet-europaiaknak. Es azert ez nem rocket science, egyszeruen ha EGY masodpercet raszanna, hogy belegondoljon: ez igy miert nem hatekony, mar akkor mukodhetne a dolog. De nem :)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.12.23. 15:29:19

@Whave: Ezt azért ne hidd el addig amíg nem láttad a saját szemeddel. Mert a suli jó ha megvan, de ahhoz a pozícióhoz tudás kell, ami ha nincsen meg akkor a főszakács nagyon rövid idő alatt rakja ki a seggét. Sőt fel sem veszi megfelelő tapasztalat nélkül. Ha meg hátráltatnák a pincéreket akkor azok semmi idő alatt felnyomnák az éterem menedzsernek. Ami szintén a főszakácsnál kötne ki nagyon hamar.
Ez inkább a savanyú a szőlő esete a barátod részéről. Gyakran előfordul.

2013.12.23. 16:15:23

@Pickles: ket haverom dolgozik ott, kitchen porterek, mindketten ezt mondjak. Es hidd el, ok aztan teljesen leszarjak, ha kaosz lesz az etteremben. Csak nez egyet, amikor busy kozepen elkuldik krumplit pucolni, vallat von, es megcsinalja. Mindenki mas orjong (szakacsok, pincerek), de o csak parancsot teljesit, neki hiaba mondjak hogy all a mosatlan... "sorry the sous chef gave me the orders".

Teljesen targyilagosan, objektiven ez a velemenyuk, es csak a fejuket csovaljak, hogy egy ilyen faszira ennyi felelosseget biznak. Szoval nem hinnem, hogy savanyu lenne a szolo :) Abban is mindketten egyetertenek, hogy ha nem a sous chef van szolgalatban, akkor nagyon flottul megy minden.

Hidd el, nagyon sok hasznavehetetlen ember dolgozik vezeto pozicioban. Tobb ismerosom dolgozik eladokent ilyen-olyan boltokban, a boltmanagerek altalaban pontosan ennyire vannak kepben, mint a fent emlitett delikvens. Es valoban, felnyomjak ezeket, es kirugjak egy ido utan, de ez adott esetben tobb honap, plane ha angol :)

2013.12.23. 16:17:16

@Pickles: ja es referenciaalap is van, egyikojuknek sem ez az elso konyhai meloja, egyikuk parhuzamosan sef egy masik etteremben, ott sincs ez az orulet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 19:35:49

@shakti_rom:
A szája :)

@Barátusz:
Megelőztél ;)

@diggerdriver:
Tudom, hogy nem ez a mondanivalód lényege, de mi is margarint eszünk (mondjuk mi kenyérrel, üresen kicsit tömény).

Pörköltet még nem ettem margarinnal, viszont nyitott lennék rá! Feltéve, hogy csirke, marha vagy gombapörkölt. Bár akár disznó is lehet, az "egyetlen" dilim, hogy színhúsból készüljön, semmi izgő-mozgó-zizegő dolog :)
(biztos ezért van, hogy a megvett 1kg csirkemellfiléből, mire pörkölt lesz belőle, már csak 700-750g marad... a többi kuka).

Hogy csinálod a margarinos pörköltet? Ki fogom próbálni! :)

A lényegi mondanivalót tekintve pedig: pontosan így van!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 19:55:39

@Kövérmadár:
Én ma csináltam pirítós kenyeret és azt megkentem margarinnal, az volt a reggeli.
A margarinos pörköltet ugyanúgy mint a hagyományost csak margarinban dinszteled a hagymát.
Nem zsírt vagy olajat használsz hanem margarint.
Egy érdekes szelíd íze lesz.
Nem fogod megbánni hidd el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 20:01:38

@diggerdriver:
Pénteken veszek gombát és letesztelem a hétvégén!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.24. 01:06:11

@Kövérmadár: Nekem nagyon necces, leven nem vakon gepelek, es csak egyfelere all ra az agyam. Mivel tobbnyire programozom, ott meg sokszor hasznalok + meg = jeleket, meg && es ||-t is, ha atalitom magyarra, sosem talalom ezeket. Marad az ekezet nelkuli mod.

Berzengő 2013.12.24. 08:52:03

@ Határátkelő.

Azért ennyire átlátszóan nem kellene a saját véleményt úgy beadni mint nemzeti PROPAGANDA, elrontja az egészet!

Cikk címe: "Miért nyerők a magyarok Angliában?"

Majd végig a lengyelekről, lettekről általános külföldiekről stb szóló angol vélemények, magyarról egy szó sem! Az eredeti cikkben is egyszer van megemlítve, minden pozitív jelző nélkül mint alkalmazott.

Ilyen alapon írhatnánk cikket, azzal a címmel, hogy " Miért imádja az angol a szabolcsi almát ", mert az a legjobb, legegészségesebb!

Forrás? A Daily Mail megírta az angolok imádják a külföldi gyümölcsöket mert ízletesebb.

Berzengő 2013.12.24. 08:52:06

@Barátusz: Érdekes, mert nem tudtad leírni ;-)

Limitálni akarják az EU munkavállalási létszámot. Az EU ellenes.

Az, hogy megszüntetnek támogatást az nem. Csak épp az angolok is jó magyar módra, nekünk briteknek járjon alanyi támogatás, de külföldinek ne. NA EZ AZ ami EU ellenes.

Határátkelő 2013.12.24. 08:54:57

@Barátusz: Ne érezz ki a "kedves" szóból mást, mint amit jelent. Baráti megszólítás. (Miért haragudnék?)

Határátkelő 2013.12.24. 08:58:08

@Berzengő: Ne haragudj, de nem értem, milyen propagandáról beszélsz. De idemásolom neked, amit feljebb már leírtam, bár kicsit fárasztó mindent háromszor elmondani.

"Az én értelmezésemben (vagy abban a nyelvi körben, amelyben szocializálódtam, ha így jobban tetszik), a nyerő egyszerűen annyit jelent, hogy jól megy neki, sikerrel jár és nincsen benne negatív jelentéstartomány, azaz nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenki más mögötte kullog. Azaz lehet nyerő egyszerre a magyar is, a szlovák is, a román is, meg a bolgár is.

Remélem, ez így érthető. Ha nem baj, a magam részéről ennél többet nem nagyon szeretnék ezzel foglalkozni, mert szerintem nem ez a poszt lényege."

Boldog karácsonyt!

9mmPara 2013.12.25. 11:53:09

@Kövérmadár: Szállásadóm szerint ez a bevándorlósdi úgy kellett az angol politikai vezetésnek, mint egy falat kenyér. Végre van össznépileg is elfogadható ürügy arra, hogy a kicsit túl nagyvonalúra sikerült támogatási rendszert átalakítsák.
Ha nem lehetne az eljövendő migránshordákra tíz ujjal mutogatni, a brit választók nem engednék, hogy hozzányúljanak.

Berzengő 2013.12.25. 17:10:32

@Határátkelő: Arra utaltam hogy a cikk címe, SAJÁT indoklásod SEMMIBEN sem kapcsolódik a blogban forrásnak hozottakkal, se az eredeti cikkel.

Az ilyet minek nevezzük akkor?

Azért írtam a propagandajelzőt, mert az egyébként nagyon jó, érdekes blogot elrontja, kérdésessé TESZI teszi a többi cikk hitelességét ha így közölsz infókat.

Ha magyarok helyett, Kelet európaiak lenne a címben, bevezetésben akkor pontos lenne (különösen hogy régebb óta és jóval több lengyel, orosz stb van angolban mint mi)

Kellemes Karácsonyt!

Berzengő 2013.12.25. 17:10:57

@9mmPara: Ez nagyon igaz.

Ugyanis az tény, hogy a KEU-iak sokkal kevesebb támogatást vesznek igénybe, sokkal többet járulnak így az angol gazdasághoz adókkal, munkával hozza mint az angolok és egyéb korábbi bevándorlók. Ráadásul egyesektől éltérőén nem a KEU-iak nem panaszkodnak, nem követelőznek, hogy de az ő szokásukat fogadják el a britek.

Csak ugye az utóbbit nem lehet PC miatt kimondani ott.
Az új Kelet Európaiak ellen meg lehet az EU(bővítésre) ellen hivatkozva. Pakisztáni, afrikai stb bevándorlók ellen nem tennék így meg. EU tag ellen meg lehet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.25. 21:02:28

@Berzengő: Igen , nekem is hasonlo problemam volt multkor egy origos cikkel. Ott is osszemostak Cameront Londonnal ( nekem spec ha Londont irnak, hamarabb jut eszembe Boris Johnson ), es a Kelet-Europat Magyarorszaggal.

Konkretan egy Cameron nem szivesen latja a kelet-europaiakat, lett valami : www.origo.hu/nagyvilag/20131215-szamszeruleg-korlatozna-london-az-eu-bevandorlast.html?sec-2

2101 2013.12.26. 18:50:42

A legjobb Hogy pont a minap akadt a kezembe egy szorólap hogy meg kell állitani a bevándorlókat .és ha egyetértesz gyere el a megadott szállodába ott lesz a helyi gyűlés meg előadás,miért rossz nekik a bevándorlás.abba a szállodába ahol pont ugy ahogy a többiben is csak bevándorlók dolgoznak.tehát majd az utált bevándorlok fogják kiszolgálni őket miközben ők azt beszélik hogy elegük van belőlük.mondhatom zseniális.

Baleus 2013.12.27. 16:36:09

@rezsoatya: Hallod ez ütötte meg az én szememet is. Krómszifont svéd-fogóval meghúzni. Professzionális képet sikerült találni a poszthoz. Ez valami román mindentudó kisiparos lehet kb:). (épületgépész vagyok)

Na ilyenek helyére bármikor kimennék én is melózni, annyira bőven beszélek angolul, hogy megértsenek, az igénytelenséget a szerelésben meg egyenesen bűnnek tartom. (azért a magyar szerelők egy része bőven szerel olyan igényesen, amit német megrendelők sem kifogásolnak és az nem kis szó)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása