oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 21. 06:45,  Miért nyerők a magyarok Angliában? 283 komment

2013. december 21. 06:45 Határátkelő

Miért nyerők a magyarok Angliában?

Mert sokat és jól dolgoznak, nem keresnek kifogásokat, és megbízhatóak – ezeket az érveket nem én mondom, hanem azok az angol üzletemberek, vállalkozók, akiket a határátkelőkkel kapcsolatos tapasztalataikról kérdezett a bevándorlók irányába mutatott elfogultsággal cseppet sem vádolható Daily Mail. Ezekből a véleményekből válogattam – tanulságos lesz...

vízvezetékszerelő.jpg

Alison Andrews, ügyvezető igazgató, ASAP Munkaközvetítő ügynökség

Egy évtizede kezdtem külföldi munkavállalókkal foglalkozni, amikor egy nagy megrendelést kaptam egy, a nagyáruházakban használatos bevásárlókocsikat gyártó vállalattól és egyszerűen nem találtam megfelelő munkásokat.

Korábban brit munkásokat kerestem meg telefonon, megadva a pontos koordinátákat, hogy mikor és hol veszi fel őket a mikrobusz. Megígérték, hogy ott lesznek – aztán egyszerűen nem jelentek meg. Hihetetlenül frusztráló volt. A menedzserek üvöltve hívtak: Hol vannak az emberek?

Nem egyszer előfordult, hogy saját magam mentem a munkások házához, hogy megpróbáljam begyűjteni őket. Tele voltak kifogásokkal, miért nem tudnak aznap dolgozni. Hallottam mindent: „nem érzem jól magam", „A nagymamám beteg" vagy „az aranyhalam beteg" – minden elhangzott. Úgyhogy hamarosan elegem lett.

A bevásárlókocsis bukta után változtattam a stratégiámon. Sajnos nem lehettem biztos abban, hogy a brit munkavállalók megjelennek, amivel károsították az üzletem.

A következő nagy szerződésem a Tescótól kaptam, a cégnek 20 ember kellett másnap hajnali 6 órára egy húsgyárba. Úgy döntöttem, hogy egy tapasztalt fejvadász segítségét kérem, akitől már láttam, ahogyan külföldi munkásokkal tölt fel egy gyárat.

Megoldotta – másnap kelet-timori munkások töltötték meg a buszt a megadott időben. Még a buszvezető is felajánlotta, hogy beáll egy műszakra.

Lenyűgözött, mennyivel könnyebb volt jó munkaerőt találni, ha külföldiek között kereste az ember. Innentől kezdve más országokban hirdetve aktívan kezdtem külföldi munkásokat keresni. Nem néztem vissza.

Minden gond nélkül költöznek ide a munka kedvéért, mindent én szervezek, a bankszámlától az ellátásig. Találtam már embereket Litvániában, Lettországban, Szlovéniában, Lengyelországban, Magyarországon, Görögországban, Romániában és Bulgáriában.

A különbség a brit és a külföldi munkaerő között az, hogy a mieink hozzászoktak a szociális ellátórendszerhez, ami egy csapda. A britek szerint például nem érdemes azért dolgozni, hogy 20 fonttal többet kapjanak, mint ha nem csinálnának semmit.

Charlie Mullins, alapító, Pimlico Vízvezeték

Egészen elképesztő, mennyi külföldi munkakereső jelentkezik nálunk, azt mondanám, hogy az álláskeresők több mint egyharmada. Nagyon, nagyon akarnak dolgozni. Tudják, hogy ha dolgoznak, jó pénzt kereshetnek.

Nagy lehetőségnek látják a cégünket, ami igaz is, ha kész vagy keményen dolgozni. Vannak nálunk kelet-európaiak, ausztrálok, dél-afrikaiak és új-zélandiak – mostanában pedig rengeteg spanyol vízvezeték-szerelő keres munkát.

Akadnak olyan brit jelentkezők, akiken látszik, hogy csak azért jönnek el az elbeszélgetésre, hogy kipipálhassák a munkanélküli segélyhez szükséges rubrikát. Dolgozni igazán nem akarnak. Nem motiválja őket, mert az állami szociális háló megtartja őket. Az ellátórendszer tönkreteszi Nagy-Britanniát és a brit munkamorált.

Janet Oldroyd, menedzser-tulajdonos, E Oldroyd & Sons

Az Egyesült Királyság egyik legnagyobb rebarbara-termesztő (és egy nagy zöldség-gyümölcs beszállító) cégénél időszakosan több hétig több mint 90 külföldi munkás dolgozik.

Őszintén szólva képtelenek lennénk működni nélkülük. Sikerünk teljes egészében az ő kemény munkájukon alapul. Szeretnék brit munkásokat alkalmazni, de az elmúlt 18 évben képtelen voltam olyat találni, aki rendelkezik azokkal a képességekkel és azzal a megbízhatósággal, amire szükségem van.

A külföldi, jórészt kelet-európai munkaerő adja vállalkozásunk gerincét. A kemény munka iránti elkötelezettségüknek köszönhetően tudjuk ellátni a piacainkat.

Az emberekben talán nem tudatosul, de aki friss terméket vásárol egy brit szupermarketben, az a határátkelők munkáját fogyasztja, mert a betakarítás nagy részét ők végzik.

Az idők megváltoztak. A családom négy generáción keresztül dolgozott a farmunkon, de már a hatvanas években édesapám kénytelen volt egy időre felhagyni az epertermesztéssel, mert nem talált senkit, aki betakarította volna.

A bevándorlók tették lehetővé a hozzánk hasonló cégeknek a túlélést és a jó eredményeket. A mezőgazdasági munka néha alaposan igénybe veszi a hátat, de jó pénzt lehet keresni, ha az ember mindent belead.

A fizetések nálunk a minimálbértől indulnak fölfelé, függően a munka jellegétől. A legjobb embereim napi 150 fontot keresnek, és mindenki adózik és fizeti a tb-t.

Amikor régebben brit munkaerőt kerestünk hirdetésen keresztül, egyszerűen senki sem jelentkezett. Talán a britek nem akarnak túlórázni, vagy a szabad ég alatt dolgozni kiszolgáltatva az időjárásnak, de a román és bolgár munkásainknak ez semmilyen gondot nem okoz.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: munkavállalás Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr875702818

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.12.21. 07:01:12

Az angolok már nem tudnák magukat ellátni önerőből. :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 07:18:09

Lehet csak en erzem csusztatanak a cimet? A magyarokat, csak megemlitik, mint a romanokat, gorogoket, szovakokat, stb...
(Az lemaradt, hogy a legszebbek, legokosabbak, legleglegek is mi vagyunk)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.21. 07:23:33

Khm....
A magyarok egy része sem különb. Maradjunk ennyiben.
Itt van két elintézett munkavállalási engedély, szerződés a kezemben, az emberek sehol. Még arra sem méltattak, hogy felhívjanak és/vagy írjanak egy mail-t, hogy "bocs, mégse".

NIKI LAURA 2013.12.21. 07:25:48

Hogy a magyarok milyen jok.l.hat nem tudom,de hogy az angolok milyen fosok,azt igen...diggernek igaza van..,ilyen ganymesterek,mint az angol epitoiparban,autojavitasban....szinte peldatlan!

Az angol MOT,azaz a gk muszaki vizsgaja vicc!
A muszaki adatlapon felirjak: "a kaszni teljesen rohadt,a fekcsovek korrodaltak,a vilagitas hibas"...ettol fuggetlenul atmegy,egy ev muszaki!Es ezert nem kell jatt,ez ott normal.

A falak gorbek,a gipszkarton csak felhanyva,a vezetekek lognak az uj hazban,a szetelvenyek behanyva(igaz,kelet europaiak dolgoznak ott tobbnyite)...na,az indiai egy kulon faj,itthon is megvan a megfeleloje.
Es megis mukodik minden...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 07:26:20

@tilmir: Milyen munkara? Lehet meg tudunk egyeni, bar nem beszelni nemet. :)

rezsoatya (törölt) 2013.12.21. 08:42:46

Uristen!!! A kepen a kromozott lefolyocsot (ami sokszor futtatott muanyag) svedfogoval megfogni???!!!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 08:50:34

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): ne aggodjon atyam, a kepen lathato kivalo MAGYAR szakember tudja a dolgat, hisz O a legkobb! ;)

ffüttyfürütty 2013.12.21. 09:48:59

@Mr Long: Csak HÁ a bogár-rovar párhuzam alapján húzta rá a címet a cikkre. :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 10:01:06

Kell még ehhez a cikkhez komment? Nem.
Dolgoztam fiatal, huszonéves angollal, aki ő maga mesélte, hogy sok rokona milyen lusta, mert inkább otthon sörözik és várja a segélyt, pedig tudna dolgozni.
Persze van egy réteg a bevándorlókból, aki csak a segélyek miatt jön ki, úgyhogy igazuk van ezzel a segélymegvonással. Itt is vannak fedélnélküli újságosok, valami keleteus cigányok.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 10:04:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ez így van.
Ha mindenki hazamenne szépen, akkor összedőlne az ország :)
Eltartana egy ideig, amíg újra beindulna:
1. vagy megemelnék a béreket duplára, hogy a helyiek felemeljék seggüket, erre bemutatna a cégek fele és bezárna, vagy minden emelkedne duplájára, s az angolok jönnének magyarba dolgozni :)
2. vagy csökkentenék a segélyeket felére-negyedére, elvesztenék a választásokat a következő 40 évre, ezt tehát nem tennék meg. :)
Azaz maradunk még :)

2013.12.21. 10:07:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Erdekes modon egesz jol mukodott Anglia par szaz evig a kelet-europai invazio elott is.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 10:09:55

@Mirjam2:

Igen, mert akkor meg Indiából, Bangladesből, Pakisztánból jött a munkaerő.

2013.12.21. 10:14:43

@Kheopsz: Nemcsak 'keleteus ciganyok' aruljak a hajlektalan-ujsagot Angliaban, hanem brit hajlektalanok is. Nem tudom miota elsz Angliaban, de talan nezz korul jobban, eszre fogod venni hogy a britek kozott is vannak szegeny, lecsuszott emberek. En onkenteskedtem noi hajlektalanszallon Londonban es az ugyfelek jelentos resze brit volt.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 10:17:06

@Mirjam2:
"Erdekes modon egesz jol mukodott Anglia par szaz evig a kelet-europai invazio elott is. "
Hát igen, mert a középkorban nem nagyon volt gazdasági menekült, aztán a későbbi századokban az angoloknak volt melójuk bőven a seregben, öldösni a gyarmati lakosságot, őrizni a gyarmatot, aztán megszűnt a gyarmatrendszer (ahogy ismertük), a katonák hazamentek, most már csak amerika kutyusaként kisebb háborúkban öldökölhetnek, a maradék csontért.
Tehát többen ülnek otthon, s a túl nagy segélyekkel inkább otthon maradnak.
Lásd, mint mo-on egy bizonyos gyermekcsináló réteg jól megél a gyerekre kapott pénzekből, stb-ből...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 10:19:40

@Mirjam2:
Láttam brit hajléktalant is, igen, de mivel láttam keleteust is, s nyilván vannak többen is, ezért igazolható az, hogy csökkenteni akarják a segély-bevándorlást.

" ugyfelek jelentos resze brit volt"
JELENTŐS része. Tehát voltak külföldiek is?

rezsoatya (törölt) 2013.12.21. 10:22:03

@Mr Long: a magyar munkás svédfogóval, állítható villáskulccsal, valamint egy fémfűrésszel mindent meg tud vízszerelni... :-) Csak letörném a kezét, mint annak a vízszerelőnek, aki anno nálunk ugyanilyen "precíziós" szerszámmal akarta megfogni a krómozott csaptelepet (talán ezért is "ugrottam" erre a képre!)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 10:22:04

@Mirjam2: Manchesterben is hasonlo a helyzet. Kb 2 embert szoktam latni, akiken latszik a pigmentaltsag. Az egyik egy aranyfogu no, aki mindig a "Hóvarjú?" kerdessel akar mindenkit megallitani.

BTBTBT 2013.12.21. 10:50:44

A Daily Mail az egyik legaljabb bulvarlap Angliaban.
A cikknek ugyan abban igaza van, hogy az angolok mindenfele szir-szar kifogassal lognak munkabol - vagy segelyen es tamogatason eloskodnek -, de azert ez korantsem jelenti automatikusan azt, hogy MINDEN kelet-europai faszagyerek szethajtja magat a meloban.

Az ASAP ugynokseg vezetojenek neve helyesen: Allison Andrews, ha mar atemelunk egy kulfoldi lapbol.

Az eredeti cikk:
www.dailymail.co.uk/news/article-2521076/The-bosses-love-jobs-Brits-werent-LAZY.html

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen):
"A kepen a kromozott lefolyocsot (ami sokszor futtatott muanyag) svedfogoval megfogni???!!!"
Hat mert ez az angol "szakember". :)))

@Kheopsz:
Multheten egy echte angolt lattam az Oxford Street-en, telaponak beoltozve, Big Issue-t arulva.
Meg egy csomo mas angolt is, nem az OS-en es normal oltozetben. Nemcsak az emigransok keregetnek.
Es akkor a kozepuletek toveben szabalyszeruen satorral felszerelkezve tabort vero angol drogosokat nem is emlitettem.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Es akkor szerinted ez az indiai es egyeb volt gyarmatrol szarmazok mar nem is dolgoznak annyira jol?

@Mr Long:
"Hovarju" :DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 10:59:29

@Barátusz: Nem nem! Faszan ekezetekkel mondta! Amikor eloszor lattam el is nemultam a telefonalasban. Epp asszonnyal beszeltem es meg is kerdezte mi van.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.12.21. 11:04:03

Épp minap olvastam valahol, hogy az angolok lázadoznak a sok keleteu-s bevándorló ellen, hogy elveszik a munkát tőlük, és hogy lépéseket akarnak tenni. Ezek szerint azért annyira mégsem bánják :)
Angliát mindig is a gyarmatok működtették, most mi vagyunk azok ennyi a különbség. A külföldi munkavállaló valószínűleg azért különb mint az angol, mert aki eljutott odáig hogy megmozdult a szülőhazájából az többnyire nem a tutyimutyi hanem a tenni akarók közül kerül ki. A segélyre váró otthon terpeszkedő otthon maradt országfüggetlenül.

Herr Géza 2013.12.21. 11:04:54

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Na, pont emiatt állt nekem is az összes hajamszála az égnek. Ha ez a fickó nálam próbamunkás, az elsö nap repül...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 11:06:20

@Barátusz:
" Daily Mail az egyik legaljabb bulvarlap "
A bulvár azt írja meg, amit az emberek olvasni/hallani akarnak, csak felfújva.
A normál újságok meg azt írják meg, amit a kormány/ellenzék olvasni akar.

"ez korantsem jelenti automatikusan azt, hogy MINDEN kelet-europai faszagyerek szethajtja magat a meloban"
Ez így van. Tudnék példát hozni mindkét keleteusra, a széthajtós gyerekre is, meg a rohadt lustára is (akit otthon egy sima cégnél kirúgtak volna-talán fel se vesznek)

No-no! :) Én nem azt mondtam, hogy minden hajléktalan keleteus. Csak azt, hogy valószínű azok a keleteusok, akik hajléktalanok a segélyért jöttek be.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 11:08:40

@Barátusz:

Nem tudom. Én azt láttam: egyes munkakörökben szinte nincs is etnikailag angol munkaerő.

Először életemben 1983-ban jártam Londonban, Akkor láttam már: a bolti eladók 90 %-a nem angol. Meg láttam olyan pincért is, aki az én szintemen tudott csak angolul.

BTBTBT 2013.12.21. 11:12:48

@Mr Long:
Van egy uj allatfaj, nem? Ho'varju'.

@bunny.hu:
Es mi mukodtette Angliat, mielott gyarmatai lettek?

@Kheopsz:
Attol, meg bulvar marad, es tenyleg irto szar. Egy kolleganom kedvence. Idonkne tbelenezek, amikor felhivja a figyelmemet valamire, de az a sok suletlenseg, amit ott osszehordanak, szinte fizikai fajdalmat okoz.
A bulvar kevesbe informativ.

Valoban nem azt mondtad, hogy minden ujsagot arulo hajlektalan keleti (tok jo ez a kelet-eus szosszenet), de sugallat szintjen valami ilyesmi jelent meg. :)

@Mirjam2:
"onkenteskedtem noi hajlektalanszallon Londonban"
Nem lehetett egy felemelo erzes.

BTBTBT 2013.12.21. 11:16:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Newham egy olyan kerulet Londonban, amelyre raillik ez az "alig latni feher embert dolgozni az uzletekben".
Van ilyen, de egy gyengen tudo, ugyfellel-vasarloval foglalkozo alkalmazott egy rossz menedzser hibaja, mert odaengedte kiszolgalni. Nem egetnem magamat ilyesmivel, ha a cegem a vasarlokbol elne.

De a kerdes az volt, hogy ezek az indiai meg bangladesi nepek vannak-e olyan jok, mint a keleteusok? Tobbseguk igen. Logos mindenhol van, az nem nemzetfuggo.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 11:25:28

@Barátusz:
A bulvár lehet, hogy kevésbé informatív, viszont talán nem terheli annyira az agyat, és a színvonala hasonló a sok tvműsorhoz :)
Bár én egyiket sem olvasom. :)
Nem állt szándékomban azt mondani, hogy minden hajléktalan keleteus. Ezt írtam:
"Persze van egy réteg a bevándorlókból, aki csak a segélyek miatt jön ki, úgyhogy igazuk van ezzel a segélymegvonással. Itt is vannak fedélnélküli újságosok, valami keleteus cigányok. "
Azt hiszem jobban össze kellett volna kötnöm a két mondatot, hogy kijöjjön az, hogy vannak keleteus hajléktalanok is, akik nyilván a segélyért jöttek, és koppantak valahogy.
Ma ugyebár ha valaki keleteuból nyugateuba v kanadába megy, akkor gazdasági "menekült" (ezek lehetnek többen), bűnöző/segélyes réteg és kalandvágyó/kiemelkedő ember. Szerintem a gazdmenek :) vannak a legtöbben, aztán a bűnseggek :) és végül a kalandosok :)

BTBTBT 2013.12.21. 11:30:31

@Kheopsz:
Oke, akkor ugy mondom, hogy szamomra azt suggallta a kommented, amire aztan reagaltam. De igy mar arnyaltabb a dolog.

Inkabb terhelje valami az agyamat, mint zsibbassza. Bar errol Madarnak talan mas lenne a velemenye. :)

tanato 2013.12.21. 11:32:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Mint gyarmattartó hatalom,hozzászoktak a parancsoláshoz meg ahhoz hogy a /szerintük/aljamunkát elvégzik a gyarmatosítottak, meg/mostanság/ a kelet-európaiak.

ffüttyfürütty 2013.12.21. 11:36:00

@shakti_rom: Lehet fokozni! Kel nem működik et nélkül, Ang nem működik lia nélkül :D

Latcho Rom 2013.12.21. 11:48:57

@ffüttyfürütty: :)

lia lia - ang lia

jobban teljesit! :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 11:56:14

@Barátusz:
Na, akkor már világossá tettem, oké :)
Én néha olvasok egy kis bbc-t neten, vagy otthoni híreket, de főleg érdeklődési körön belüli dolgokat/olvasok nézek. Ezek nem terhelik meg az agyamat, de nem is zsibbasztanak annyira. Inkább lefoglalják, esetleg tanulok belőlük :)

2013.12.21. 12:04:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: 'mert akkor meg Indiából, Bangladesből, Pakisztánból jött a munkaerő'

Ezekbol az orszagokbol csak a vilaghaboru es a birodalom osszeomlasa utan kezdtek el Nagy-Britanniaba koltozni - eloszor fel kellett epitenie a birodalmat valakinek, illetve az ipari forradalom is kezdodott valahol, pl. olyan csekelysegek mint a vilag elso vasutvonala stb. Ezeket mind angolok / irek / skotok ertek el, ok epitettek fel maguknak egy materialisan es kulturalisan gazdag orszagot. Nem a kelet-europai vagy mas vendegmunkasok. Es pontosan a birodalmi mult miatt az indiai szubkontinensrol erkezok kulturalisan es nyelvileg kozelebb allnak a britekhez mint az uj kelet-europai bevandorlok.

Latcho Rom 2013.12.21. 12:04:38

Szutyok ujsag vagy nem, a Daily Mail cikk profi, s igen kedvezo kepet fest rolatok.

BTBTBT 2013.12.21. 12:08:54

@Kheopsz:
A BBC-t nem szeretem, es a gazdasagi folyoiratokkal is csinjan banok.
Az eheti roman es bolgar bevandorlok vedelmeben irodott Economist-cikk peldaul hanyingert keltoen PC. A multheti Mandelas megemlekezes csusztatasairol nem is beszelve.

Latcho Rom 2013.12.21. 12:14:16

@Barátusz: Azert inkabb pc economist vagy bbc, akar cbc, mint bayer horgese a magyar sajtoban.
Mit olvasol amit elfogadsz hir erteknek?

2013.12.21. 12:15:17

@Kheopsz: 'JELENTŐS része. Tehát voltak külföldiek is?'

Igen - pl. volt egy amerikai no, aki katona volt, dezertalt, es nem mert visszamenni Amerikaba hogy ne allitsak hadbirosag ele. Nem voltak papirjai es hajlektalankent tengodott Londonban, legalabbis nekunk ezt meselte, es nem volt okunk ra hogy ne higgyunk neki. A nem-brit hajlektalan nok jelentos resze nem europai orszagokbol szarmazo asylum seeker volt akinek visszautasitottak a kerelmet es igy semmilyen allami tamogatast nem kaptak, valamint dolgozni sem tudtak papirok hijan.

2013.12.21. 12:18:39

@Barátusz: Regen az egyik kedvenc ujsagom volt az Economist, de vagy en valtoztam meg, vagy az o szinvonaluk kezd lecsuszni. Ujabban sok olyan cikket olvastam kulonbozo temakban amik nagyon elfogultak voltak, latszott hogy nem neztek utana igazan a temanak, csak leirta az ujsagiro a velemenyet.

2013.12.21. 12:25:19

@Barátusz: 'Nem lehetett egy felemelo erzes.'

Tenyleg nem volt az, illetve ijeszto volt rajonni hogy meg egy ilyen gazdag orszagban is, mint a UK, mennyire ki tud csuszni az ember laba alol a talaj. A hajlektalan brit nok nagy reszenek mentalis problemai voltak, es / vagy alkoholizmus / drog problemak, de ez ilyen catch 22-szituacio volt hogy vajon azert kerult az utcara mert ezek a problemai vannak, vagy azert alakultak ki a problemak mert hajlektalan volt. Megmondom oszinten, ha nekem csak par napot is az utcan kene toltenem Londonban, szerintem komoly mentalis problemaim alakulnanak ki.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 12:25:37

@Barátusz:
A gazdasági folyóiratok nagyon távol állnak tőlem. A poltkorrektség is, mert csak a kisebbségek (gazdasági/társadalmi/nemi/faji) érdekeit nézi, de a többség érdekét nem.

rókafogta 2013.12.21. 12:26:23

Kapásból elzavarnám a szerelőt a képen svéd fogóval karcolja a rozsdamentes lefolyócsövet.

bunny.hu · http://www.divecenter.hu 2013.12.21. 12:26:25

@Barátusz: Nem tudom. Lehet akkor dolgoztak utoljára :)

Rocko- 2013.12.21. 12:26:34

a cikkfordításnól az kiderült, hogy miért jobbak a KÜLFÖLDIEK az angoloknál. ezt értem.
a poszt címére viszont sajnos nem lett meg a válasz, miért jobbak a MAGYAROK a többieknél.

Határátkelő 2013.12.21. 12:28:40

@shakti_rom: A cikkben pont ez az érdekes, de lehet, hogy nem hangsúlyoztam eléggé: éppen abban a Daily Mailben jelent meg, amire sok minden lehet mondani, de hogy bevándorlópárti lenne - na, azt a legkevésbé.

Határátkelő 2013.12.21. 12:31:04

@Rocko-: Hol szerepel a poszt címében az, hogy miért jobbak a magyarok a többieknél? (Pláne, hogy mit értesz többiek alatt?) A poszt címe arra utal, hogy miért nyerők a magyarok Angliában. Ez szerintem le is van írva a cikkben. Lehet, hogy a "kelet-európaiak" pontosabb lett volna, de mivel mi magyarok vagyunk, ezért minket nyilván ez jobban érdekel, jobban megfog.

2013.12.21. 12:31:13

@Kheopsz: Azert szerintem kicsit tobbet ertek el az angolok az elmult par szaz evben, mint hogy a 'gyarmati lakossagot oldostek'. Konnyu ilyeneket mondani, de erdekes modon nem mas orszagok, pl. nem Magyarorszag ertek el azt kulturalisan es materialisan, amit az angolok, pedig semmivel nincs kevesebb oldokles pl. a magyar tortenelemben sem mint az angolban.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 12:40:20

@Mirjam2:
"de erdekes modon nem mas orszagok, pl. nem Magyarorszag ertek el azt kulturalisan es materialisan, amit az angolok, pedig semmivel nincs kevesebb oldokles"

Ha jól emlékszem, angliát az utolsó 1000 évben nem hódította meg senki,azaz nem volt rajtuk idegen uralom, vesd össze keleteuval: tatárdúlás 1241-42, török dúlás 1526+150év felszabadúlás: 1945
És angliát nem azért nem hódították meg, mert hű de fasza gyerekek, hanem mert sziget.
És keleteunak van vagy 50 év lemaradása, miután a felszabadúlásunk megtörtént...

BTBTBT 2013.12.21. 12:41:29

@shakti_rom:
Sok mindent elfogadok hirertekunek, de igyekszem tobb forrasbol is ertekelni ugyanazt az informaciot, kulonosen akkor, ha szamomra valami santit vagy valamit nem ertek.

@Mirjam2:
Nalam is nagyon kezd kiesni a pikszisbol az Economist az ilyesfele elfogult/pontatlan cikkeivel. Lehet, hogy le is mondom az elofizetesemet.
Az egesz hajlektalan-kerdes kicsit furcsa szamomra egy olyan eszmeletlen szeleskoru szocialis halo ellenere, ami Angliaban van. Meg a mo.-i szociologia tanulmanyaim es tapasztatatszerzesem soran arra jutottam, hogy a pialas mellett az egyenek osszeferhetetlensege, alapveto szabalyoknak valo engedelmeskedes hianya is nagyban hozzajarul a hajlektalanna valas bekovetkezesehez.
Ez a nyulas szigeten is hasonloan mukodik.

@Kheopsz:
A PC-seg senki mas erdeket nem nezi, csak a sajat magaet.
Akik ezzel foglalkoznak, talalhatnanak maguknak jobb dolgot is. De akkor meg lehet, hogy el kene kezdeni dolgozni. :)

@bunny.hu:
Hajtottak ok rendesen. A (volt) gyarmatokrol inkabb a 2. VH utan erkeztek tobegesen a bevandorlok. Az ipari forradalom idejen kik hajtottak halalra magukat, ha nem az angolok? :)

Határátkelő 2013.12.21. 12:48:32

@Barátusz: Kedves Barátusz! Két dolgot hadd jegyezzek meg, mielőtt félreértések adódnak: kedves vagy, hogy belinkelted az eredetit, de jelezném, hogy az első pillanattól ott szerepelt a link a bevezetőben a Daily Mail nevére kattintva elérhető az eredeti cikk. (Mert hogy ez felvállaltan az egyébként tényleg bulvárlap és meglehetősen bevándorlóellenes Daily Mail cikkéből született írás - egyébként éppen azért érdekes, mert ott jelent meg.)

A másik: a cikkben kétszer van leírva Alison Andrews neve, szerencsére kétféleképpen (a cikkben Andrew, a képaláírásban Andrews). A kommented után rákerestem, és tényleg Andrews, nem Andrew, ahogyan automatikusan elhittem a cikknek, javítottam. Viszont Alison és nem Allison... ;)

Písz.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 12:55:22

@Mirjam2:

Mindegy, Angliának nem kötelező EU-tagnak lennie, ez a lényeg. Kilépnek és akkor ki lehet űzni a keletieket.

Rocko- 2013.12.21. 12:55:36

@Határátkelő: a poszt címe: "Miért nyerők a magyarok Angliában?"
ha valaki nyer, akkor a többi vesztes, így helyezi előrébb a magyarokat. tehát innen jön az, hogy jobbak.

"Lehet, hogy a "kelet-európaiak" pontosabb lett volna"
határozottan, én így félrevezetőnek érzem a címet.

2013.12.21. 12:59:56

@Barátusz: Igen, ez nagyon osszetett dolog a hajlektalanokkal, a penz csak az egyik dimenzioja a tortenetnek. Re: Economist, szerintem az FT sokkal szinvonalasabb, de sajnos miota nincs munkahelyi elofizetesem, nem engedhetem meg magamnak hogy olvassam - :(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 13:00:05

@Barátusz: Azt tudtad, hogy az angolok is a magyaroktol szarmaznak? Csak egy rossz vervonalla valtak. Szoval az amgol (es onnan kiindulva az egesz vilag) ipari forradalma is valojaban a magyaroknak koszonheto! Bezony am!

Határátkelő 2013.12.21. 13:03:45

@Rocko-: Sajnálom, ha így érzed, nem ez volt a cél. Az én értelmezésemben (vagy abban a nyelvi körben, amelyben szocializálódtam, ha így jobban tetszik), a nyerő egyszerűen annyit jelent, hogy jól megy neki, sikerrel jár és nincsen benne negatív jelentéstartomány, azaz nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenki más mögötte kullog. Azaz lehet nyerő egyszerre a magyar is, a szlovák is, a román is, meg a bolgár is.

Remélem, ez így érthető. Ha nem baj, a magam részéről ennél többet nem nagyon szeretnék ezzel foglalkozni, mert szerintem nem ez a poszt lényege.

Latcho Rom 2013.12.21. 13:08:13

@Barátusz: Irj egy hirforrast, vagy tobbet, amikbol osszerakod a magad igazsagat, please.

2013.12.21. 13:09:48

@Határátkelő: 'éppen abban a Daily Mailben jelent meg, amire sok minden lehet mondani, de hogy bevándorlópárti lenne - na, azt a legkevésbé.'

Pont az az egyik legjobb dolog az angol kulturaban, hogy nem fekete-feherek a dolgok. Pl. a Daily Mail-ben attol fuggetlenul, hogy alapvetoen milyen beallitottsagu lap, nem ritkan megjelennek ilyen irasok amik a 'masik oldalt' reprezentaljak. Ez mikor fordul elo egy magyar ujsagban - pl. Magyar Nemzetben olyan cikk amiben 'baloldali' embereknek adnak lehetoseget hogy kifejtsek az allaspontjukat?

2013.12.21. 13:17:50

@Mr Long: Ja tenyleg, kosz hogy emlekeztettel bennunket, a vilag minden Nobel-dijasa magyar es a vasutat, radiot, tevet stb. is a magyarok talaltak fel. Sajnos az anyaorszagban gonoszul elnyomtak oket - pl. a tatarok! - ezert nem tudtak ervenyesulni, de Angliaba szakadt leszarmazottaik bizonyitottak.

2013.12.21. 13:40:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: 'Mindegy, Angliának nem kötelező EU-tagnak lennie, ez a lényeg. Kilépnek és akkor ki lehet űzni a keletieket.'

Ez sajnos nem ennyire egyszeru. A lakossag nagy resze valoszinuleg tamogatna a kilepest, de a jelenlegi kormany - valasztasi igereteik ellenere - nem hajlando nepszavazast kiirni a kerdesrol, valoszinuleg pont azert mert tudjak hogy a szavazok nagy resze a kilepesre szavazna, ezt pedig egyik nagy politikai part sem szeretne.

Egyebkent szerintem senki sem akarja 'kiuzni' a kelet-europaiakat, hanem azt szeretne a legtobb ember aki mar ott van hogy eroteljesen limitaljak az uj bevandorlok szamat, es csak bizonyos kriteriumok mellett lehessen uj embereknek bekoltozni - egy olyan rendszert ami pl. Svajcban van.

A masik megoldas az lenne ha kevesebb penzt adna Anglia a kozosbe, es tobb penz maradna a helyi iskolak, infrastruktura stb. fejlesztesere, mivel ezek jelentosen tulterheltek a bevandorlok miatt. Nem ertem, milyen alapon kuldik pl. a brit adofizetok penzet meg mindig Magyarorszagra, mikozben pl. iskolas koru gyerekek nem kapnak helyet egyetlen kozeli iskolaban sem Angliaban, mert hirtelen annyi bevandorlo jelent meg gyerekekkel hogy nincs hely. Ugyanez az orvosnal, lakhatasnal, tomegkozlekedesen, munkahelyeknel stb. Akik meg sosem voltak Angliaban, vagy nemreg koltoztek oda, azok lehet hogy nem erzekelik ezt, de az utobbi kb. 5 evben hihetetlenul zsufolt lett pl. London ahhoz kepest amilyen azelott volt, es alapveto dolgokhoz (pl. iskolai hely, orvosi vizsgalat, hely a metron stb.) nagyon nehez hozzajutni. Az ingatlan-arak annyira felmentek hogy sokan kerultek olyan helyzetbe, mint pl. az angol ferjem meg en, hogy kenytelenek vagyunk kulfoldon dolgozni azert hogy lakast tudjunk venni magunknak Angliaban (es Londonban mar nem is gondolkozunk, messze tul draga lenne).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 13:58:23

@Mirjam2:

A brit átlagember iszonyú buta és szemtelen: szeretné az EU összes pozitív oldalát és semmit a negatívumokból. Ez így nem megy. Vagy - vagy. Svájci tipusú kvótákat nem lehet felállítani EU-országokkal szemben, ez a helyzet, s ezt kell beleverni a xenofób angol lumpen fejébe. Ha nem érti meg jó szóval, marad a másik megoldás, ilyen egyszerű ez.

Kb. ugyanazt mondta az EU is Angliának, persze diplomatikus alakban,

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 13:59:46

@Mirjam2:

"Nem ertem, milyen alapon kuldik pl. a brit adofizetok penzet meg mindig Magyarorszagra, mikozben pl. iskolas koru gyerekek nem kapnak helyet egyetlen kozeli iskolaban sem Angliaban, mert hirtelen annyi bevandorlo jelent meg gyerekekkel hogy nincs hely."

Igen, ez a Jobbik logikája. Minek kapjon pénzt a rohadt cigány, ha van szegény magyar is. Ez nem működik így.

2013.12.21. 14:07:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Azt nem ertem, hogy a bolgarok meg a romanok pl. miert akarnak ennyire Angliaba koltozni, a sok iszonyuan buta es szemtelen brit koze - miert vagynak a xenofob lumpenek tarsasagara? Pisztolyt tart valaki az emberek fejehez, es az Easyjet jaratokra kenyszeriti oket? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 14:09:06

@Mirjam2: Mert olyanok, mint a kurvak. Penz kellene, csak ne keljen erte b@szni...

2013.12.21. 14:31:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez eleg szomoru, ha igaz. Nagy-Britannia szamomra egy gyonyoru orszag, nagy multtal, kulonleges kulturaval, es nem orulok neki hogy tomegesen koltoznek oda emberek csak a penz miatt, ha kozben lenezik a briteket. Persze a britek fogadjak tovabbra is tart karokkal oket, meg koltseg az adofizetok penzet arra hogy a bevandorlok orszagaiban javitsak az infrastukturat. Ha ezt nem teszik, nyilvan 'xenofobok'. Korul lehet nezni Londonban, hogy mennyire xenofobok a britek...

2013.12.21. 14:35:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egyebkent nehezen tudom elhinni, hogy a bolgar atlagember kevesbe buta, 'szemtelen' es xenofob mint a brit.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 14:37:18

@Mirjam2:

Az átlag bevándorló nem nézi le a helyieket, viszont ha ellenséges érzelmeket tapasztal, azokat jól megjegyzi és az első adandó alkalommal háromszorosan áll bosszút.

Mindent lehet, ismétlem, nem kötelező EU-tagnak lenni. De ha valaki EU-tag, akkor nem követhet ellenséges politikát EU-s külföldiek ellen. Ilyen egyszerű ez.

Meg kell gondolni: megéri-e EU-tagnak lenni vagy sem.

Ez olyan, hogy bemegyek az étterembe, jól eszem, majd a végén nem tetszik a számla és nem fizetek.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 14:38:48

@Mirjam2:

Ez most mindegy, hiszen nem britek jönnek tömegesen BG-ba, így ha így is lenne, nem számít, mivel nem a britek szenvednek a bolgár xenofóbia miatt, hanem fordtva.

tanato 2013.12.21. 14:44:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Hát,úgy emlékezem szenvedtek a bulgáriai muzulmánok Zsivkov alatt a bolgár xenofóbiától rendesen.Emlékezem a TV-ből a nagy bulgáriai török exodusra is,látványos jelenetek a határnál stb.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 14:46:32

@Mirjam2:
"Persze a britek fogadjak tovabbra is tart karokkal oket, meg koltseg az adofizetok penzet arra hogy a bevandorlok orszagaiban javitsak az infrastukturat. "

Van egy olyan érzésem, hogy te angliát összekevered németországgal...Inkább a németek tartják el az eut, mint a britek...
S a te logikádra jöhet az, hogy miért kéne nekem annyi council taxot fizetni, ha nem kívánom az ingyenes iskolákat igénybe venni? Ja, és az adómból nem kívánok segélyt sem fizetni.

2013.12.21. 14:46:46

@Mirjam2:
" szerintem az FT sokkal szinvonalasabb, de sajnos miota nincs munkahelyi elofizetesem, nem engedhetem meg magamnak hogy olvassam - :( "
En megengedhetnem magamnak, hogy elofizessem, de minek, ha ingyen is hozzajuthatok:) Mint majdnem minden nyomtatott dologhoz, ami erdekel:) BTW: meg a Rejto Jeno osszes is fenn van az interneten, pdf formatumban:) Aki keres, talal is:)
Lehetne jonni azzal, hogy ez nem becsuletes dolog meg hasonloak. Lehetne errol is vitatkozni, de nincs ertelme.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.21. 14:52:55

Nahat, nezzenek mar oda! A britek kozott is vannak lusta benefiten elo celtalan figurak mint a magyarok, lengyelek, szlovakok, romanok es a Foldon minden egyes nacion belul. Ki gondolna volna?

Persze ugyanigy vannak szuletett zsenik es emberfeletti szorgalommal es kitartassal rendelkezo munkavallalok a britek kozott is mint a magyarok, lengyelek, szlovakok, romanok, stb.-n belul.

Ha valakinek meg lennenek ketsegei, elarulom a titkot hogy az angolok is taplalkoznak, bufognek es meg szarnak is! Ugy am! Ok is csak emberek, mint minden mas nep.

Hihhetetlen hogy emberek meg mindig azt hiszik hogy csak azert mert valaki x vagy y nemzetisegu, attol o automatikusan birtokolni fogja az osszes adott orszagra jellemzo sztereotipikus tulajdonsagot.

El kell keseritsem a kevesbe nyitott gondolkodasuakat, hogy nem minden svajci ember unalmas, nem minden orosz alkoholista, nem minden nemet preciz es nem minden amerikai buta.

Azert is jo hogy ezek az orszagokra jellemzo sztereotipiak nem mindenkire igazak az orszagon belul mert kulonben minden magyar cigany lenne. :D

2013.12.21. 14:55:19

@Don Kartasch:
Te tudsz valamit!!! (Digger utan szabadon) :))))

ffüttyfürütty 2013.12.21. 14:57:50

@Don Kartasch: Na jó de akkor a skótok tényleg nem hordanak gatyát a kilt alatt? :D

BTBTBT 2013.12.21. 15:03:26

@Határátkelő:
Kedves Hataratkelo!
Azt csak talalgathatom, hogy megtiszteltetesnek vegyem-e a "kedves" megszolitast, vagy kierezzek-e belole mast is. :)

Alison/Allison Andrew/s -
A LinkedIn-es google keresest is forrasul vettem, mert a ketfele irasmod nekem is feltunt a cikkben.

Alapveto szemleletbeli gond van itt ezzel a DM-es cikkel kapcsolatban. Megpedig az, hogy a cikk szerint a csunya es buta angol kormany a kemenyen dolgozni akaro roman es bolgar (meg egyeb EU) allampolgaroknak akar keresztbe tenni a kilatasba helyezett vagy mar bevezetett korlatozasokkal.
Ez oriasi tevedes. Az angol allamnak abbol van elege, hogy boldog-boldogtalan jonne, raadasul ugye az irto szegeny Bulgariabol is, es egy reszuk biztosan nem azert, hogy hasznos tagja legyen az angol munkaeropiacnak, hanem hogy elmenekuljon az otthoni kilatastalansagbol, es logjon az allam csecsen.
Tehat itt csusztat nagyot a DM, mert nem a valos problemarol beszel, hanem populista maszlagot nyom.

Ket masik dolog is van, amit senkinek nem kene osszekevernie: egy dolog a szabad munkaeroaramlas, es egy egeszen mas a celorszagban igenyelheto tamogatas. Az EU azzal piszkalja Angliat, hogy szerinte (mar az EU szerint) a ketto ugyanaz. Anglia szerint viszont nem.

Az olyan demagogok, mint az a bizonyos Andor Laszlo, pedig jocskan osszekeverik a ket dolgot.

Nem ertem ezt a "pisz"-t. Nem haragszom rad? Es te ram?

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
De miert is mennenek a britek Bulgariaba? Az oveke vilagnyelv, eszmeletjen jo (bizonyos szempontbol rossz) szocialos hatterrel (tamogatasrendszer) rendelkeznek. Hol van ehhez az EU legszegenyebb orszaga? Mi motivalna az angolokat a koltozesre?

@Mr Long:
Az angolok is a magyaroktol szarmaznak? Hu, most ujat mondtal. Akkor azert ozonlenek most vissza a szigetorszagba a magyar hadak, mi? :)

Tegnap olyan ceges bulin voltam, hogy ihaj. Nem mindegyik nagyfonok latta tisztan a helyzetet. :)

@Mirjam2:
Most 12 szamot kaphatsz 12 fontert - de nem hiszem, hogy jelenleg hozzatok annyiert kikezbesitenek. :(
Ha jol tudom, online meg mindig el lehet olvasni alkalmankent 6 cikket egy IP-cimrol.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.21. 15:04:44

@ffüttyfürütty: Hat embere valogatja gondolom. Vannak fazosak es kevesbe fazosak... :)

Nekem pl. van egy skot kollegam. Nem eleg hogy egyszer sem jott meg be dolgozni skot szoknyaban, de meg a whisky-t sem szereti es skot dudan sem tud jatszani, csak basszusgitaron. Raadasul haggis es black pudding helyett halat es deli gyumolcsoket szokott ebedelni... hat milyen skot az ilyen?!

ffüttyfürütty 2013.12.21. 15:09:03

@Don Kartasch: De ha azt mondod hogy nem is veres, valamint a macska nem szart a ventillátorra akkor jobb ha elcsórod a személyijét, mert Dumitru lesz az, nem Angus! :)

2013.12.21. 15:17:26

@Barátusz:
" Tegnap olyan ceges bulin voltam, hogy ihaj."
Nalunk is tegnap volt a ceg karacsonyi bulija. Jo szokasomhoz hiven nem mentem el, irtozom meg a gondolatatol is: nem vagyok kivancsi a cegre munka utan, reszeg emberekre sem, ingyen piara, kajara sem. Lehet, hogy antisocial vagyok?? :)))

BTBTBT 2013.12.21. 15:25:12

@Kheopsz:
"miért kéne nekem annyi council taxot fizetni, ha nem kívánom az ingyenes iskolákat igénybe venni?"
Talan azert, mert a council tax-ben sokkal tobb minden van, nemcsak az iskola?

@Cascabel:
Nem tudom, mennyire lehetsz antiszocialis. Vagy inkabb csak jobban esik magadban pialni?

Azert mentem el, mert evek ota eloszor nem vagyok Mo.-on ilyentajt.
A nagyfonokok mar delelott tartottak egy "managers' meeting"-et, ami kajalas-pialasbol allt, aztan nemelyik mar kapatosan es nagyon mosolyogva allitott be hozzank delutan - es rakuldtek meg jo nehany poharral.
Az ittas/reszeg fonok nem szep latvany. Rohogik is ki oket rendesen.

2013.12.21. 15:31:44

@Barátusz:
" Vagy inkabb csak jobban esik magadban pialni? "
Nem iszom alkoholt tobb, mint 25 eve:) Sot, meg pias koromban sem ittam soha egyedul:)

BTBTBT 2013.12.21. 15:42:31

@Cascabel:
Bocsanat. Eddig valamiert ugy remlett, hogy igen. De ezutan nem fog. :)
Nem veletlen a mondas, hogy "okor iszik magaban".

rezsoatya (törölt) 2013.12.21. 15:45:42

@ffüttyfürütty: erről nekem az jutott eszembe, hogy
EARTH WITHOUT ART = EH!
(szoktam emlegetni, hogy akkor jöttem el, amikor victor kutyusa demján kijelentette, hogy Mo-nak nincs szüksége művészekre!)

2013.12.21. 15:49:20

@Barátusz: Re: FT, kosz a tippet, kar hogy itt nem ervenyes ez a 12 fontos akcio... Mindig olvasok online par cikket, aztan a legerdekesebb resznel tiltanak le hogy most mar eleg :).

2013.12.21. 15:51:32

@Cascabel: Engem nem a becsuletesseg tart vissza, egyszeruen nem ertek az online trukkokhoz :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.21. 15:53:37

@Barátusz:
"Talan azert, mert a council tax-ben sokkal tobb minden van, nemcsak az iskola?"
Azt tudom, de mirjam2 azt mondja, hogy szegény angolok mindenkire költik a pénzt, csak magukra nem. Ezen a vonalon szeretném, ha lecsökkentenék a taxot annyival, hogy ne kelljen az iskolát fizetni, amit nem használok, tehát nem magamra költöm a tax azon részét.

2013.12.21. 15:55:54

@Barátusz: Az volt a legviccessebb elmenyem reszeg fonokkel kapcsolatban, mikor az ir fonokom a sokadik ital utan felajanlotta a karacsonyi vacsora kozepen hogy elvisz az IKEA-ba. Az volt a poen hogy szo sem volt IKEA-rol, egyszer csak a teljesen zavaros beszelgetes kozepen benyogte hogy akkor most uljunk be a kocsijaba mert o tudja hogy nekem az IKEA-ba kell mennem. Hetekig ezen rohogott mindenki. Vegul sikerult meggyoznunk hogy inkabb ne uljon autoba, megszereztuk a cimet a felesegetol es taxival hazakuldtuk...

BTBTBT 2013.12.21. 16:05:35

@Mirjam2:
Probalj szerezni valami IP-cim valtogato szoftvert. Annyi IT-s van itt, biztos tudnak segiteni. Kerdezd a shaktit, az legalabb ma jelen van.

A reszeg fonok lehet kicsit vicces is, de azert nem tartom jonak, hogy (masokat) vezeto pozicioban ez okes valakinek.

Vannak ilyen megszallottsagai a reszeg embernek. Kesobb - ha emlekszik is - neki sincs fogalma, miert bukkant fel ilyesmi a bor/sor/whiskey-gozos agyaban. :)

@Kheopsz:
Az adok kozpontilag vannak elosztva.
Hidd el, en sem orulok, hogy az en meg a masik es harmadik dolgozo adojabol megy el sok a segelyekre, es meg tobb a tamogatasokra (kulonosen a housing-ra), de ilyen alapon akkor fizessek kevesebb CT-t, mert kevesebb szemetet hajitok a kukaba, mint a szomszedom? :)
Egyebkent Nemeto. mellett Anglia is jocskan tol be a kozosbe.

BTBTBT 2013.12.21. 16:06:31

@Barátusz:
Az IP-cim valtogatot az Economist-olvasashoz ertettem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 16:24:48

Kicsit talán OFF, de egy valamit nem értek, illetve nem világos.

Ha én, mint külföldi, de EU állampolgár dolgozni szeretnék Londonban, mondjuk a szakmámban, akkor ezt minden további nélkül megtehetem, igaz? Nem fog a Heathrow-n visszafordítani a határőr és hasonlók, nem?
Bemegyek dolgozni az első napon, a cég elintézi a papírokat, beadok mindent, pár hét után ott az NI vagy bármilyen tetszőlegesen választott 2-3 betűs kártya/szám a postaládámban.
Dolgozom, fizetek adót, fizetek a szolgáltatásokért...

Ha egyszer munkanélküli leszek, gondolom kapok némi segélyt, amíg nem találok másik munkahelyet.

Ha ez így van, akkor nem értem a problémát és a felháorodást...

Nem kap rögtön támogatást minden szerencsétlen, aki beesik az ajtón? Nagyon helyes!
Segélyt, segítség, támogatás csak annak jár a társadalomtól, aki már letett bármit is az asztalra.

Ha valami másról szól az egész, akkor homályosítson fel valaki, legyen szíves...

Shanarey 2013.12.21. 16:28:34

Ehhez a bulvár vacakhoz csak annyit hogy a valóság alapja az rendben, de a többi nem annyira. A képhez csak annyit, az egy beállított kép a fotózáshoz, vagy pedig EU tipusú csaptelephez csinál átalakítást ilyen barbár módon.

Ami biztos, Skóciában két nyelv használatos a nagyobb gyárakban, az Angol, és a Lengyel. Legalábbis a folyosókon található táblák alapján. A dolgozók aránya pedig 50% helyi, a többi pedig egyéb.
Az egyéb 2/3 Lengyel, a többi nem.

BTBTBT 2013.12.21. 16:32:34

@Kövérmadár:
Az 1. bekezdesed ugy van, ahogy irtad, bar johetsz a Gatwick-re vagy a Stansted-re is. :)

A 2. - a segelyes - nem teljesen ugy van. Kell hozza a "habitual residence test", es majd eldontik, hogy jogosult vagy-e ra. Ez az egesz gyenge pontja, mert 2-3 ev itt eles es dolgozas/adozas eseten is siman elutasithatjak a kerelmedet.

www.adviceguide.org.uk/england/benefits_e/benefits_coming_from_abroad_and_claiming_benefits_hrt/benefits_the_habitual_residence_test_introduction/how_a_decision_is_made_hrt.htm

A 4. bekezdes teljesen jogos.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 16:38:34

@tanato:

Ez hogy kapcsolódik ez az EU-n belüli szabad mozgáshoz és munkavállaláshoz?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 16:56:38

@Barátusz:
Létezik olyan "biztosítás" az UK-ban, amit önkéntesen fizethetek, cserébe ha munkanélküli leszek, akkor kérdés nélkül fizetnek? Valami TB-hez hasonló dolog, csak munkanélküli biztosítás...

tanato 2013.12.21. 17:28:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem kapcsolódik hozzá,csak a xenofóbia témával vág egybe.

tanato 2013.12.21. 17:30:59

@tanato: Talán ami halványan kapcsolódik az hogy szintén a TV-ben látván a bolgárok műszaki zárat meg falat húztak/húznak a törökökkel közös határukon,hogy meggátolják az Unióba jutást kívülről.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 17:41:10

@Kövérmadár: igen, letezik. Min 1 eve kell mar , hogy a cegnel legyel. Annak idejen utananeztem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.21. 17:47:57

@Mr Long: köztudott, hogy a kurva szeret bszn, a pénz csak plusz dolog nekik.

BTBTBT 2013.12.21. 17:51:08

@Kövérmadár:
Ahogy @tildy:): irta, az ASU (accident, sickness, unemployment) resz ad vedelmet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 18:02:44

@tildy:):
Nem tűnik vészesnek.
Itt is kell 1 év, hogy a szakszervezet fizessen. Ez azért fontos, mert ők a fizetésem 80%-át adják. Azt nem tudom sajnos, hogy az államihoz mennyi idő kell, talán 6 hónap, de az csak 320 korona munkanaponta, ami elég soványka a 80%-hoz képest.

Egy ismerős nemrég kezdett dolgozni nálunk és aggódik, hogy mi lesz ha nem hosszabbítanak majd nyár elején, ezért próbálok olvasni erről (is).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 18:04:37

@Babette_:
Ezekszerint én is kurva vagyok.
Igaz, eddig még pénzt nem kaptam érte... lehet kurva hülye vagyok? :D

@Barátusz:
Az akkor mindenképpen pozitív. Gondolom aki nem mosogat és gettóban lakik, az fontosnak tartja és fizeti.

Latcho Rom 2013.12.21. 18:21:14

@Barátusz: Ingyert nem tudok most, bár azok se IP "valogatok" mert azt nem tudod valtoztatni, maximum a DNS-t, vagy el lehet maszkolni az ip-t anonizer programokkal, mint a Hidemyass site, de nem hiszem hogy mukodne az economist oldalon.

BTBTBT 2013.12.21. 18:44:11

@Kövérmadár:
Pozitívnak pozitív, de éppenséggel nem hiszem, hogy fontosnak tartaná az, aki többet keres.
Ha eleg jó a fizud (persze kinek mi az elég, ugye?), akkor nem ilyesmire költesz, függetlenül attól, hogy miféle anyagi ráfordítással jár. Meg ugye nem arról van szó, hogy a "habitual residence test"-et minden vagy a legtöbb esetben elutasítják. De ha éppen te vagy az, akiét igen, akkor cumi, vagy tartalékokhoz nyúlsz - és közben másik melóért talpalsz.

Illetve van egy köztudatban lévő téveszme: a munkanélküli segély (jobseekers allowance) nem valami óriási, hanem egy minimális összeg, legfeljebb heti 72 font. Ehhez képest viszont sokkal több a lakástámogatás (housing benefit).
Arról nem is beszélve, hogy jogosultság esetén ehhez még hozzájöhet az "universal credit", ami a korábbi családi pótlék/alacsony jövedelem kiegészítő és hasonló támogatások helyét vette át és indult el most októberben.

@shakti_rom:
Nem értek hozzá. Ebben te vagy a menő.
Hydemyass? Úgy hangzik, mint valami gay oldal. :)))

Lassan pácolódik már a karácsonyi pulyka?

Latcho Rom 2013.12.21. 19:00:36

@Barátusz: Ok nem takarjak te kis tudatlan :-)

Hol van meg karacsony?? :-) Ma kinait fozok a csaladnak.

Nalatok a sved husgombocok - tejfellel? :-)

Ha valakinek nincs penze elofizetni, maskent is elerheto egy ujsag, ha nepszerubb a lap, akkor fent van torrenten.

BTBTBT 2013.12.21. 19:12:50

@shakti_rom:
Szóval ebben a takarásosban is szakértő vagy? :)

Miféle kaja az a svéd húsgombóc tejföllel? (Csak nem valami disznóságra célzol?)
Holnap lazacot csinálok, kedden meg halászlé, pulyka meg somlói lesz a barátoméknál. Szegény csaja meg vegetáriánus, és még a halászlevet sem komálja.

BTBTBT 2013.12.21. 19:14:30

@shakti_rom:
Ja, ezt a torrentes újságosat tanácsold @Mirjam2: -nak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 19:16:44

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131221/tumblr_mk2zt0kao21raua8zo1_1280_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kár azon a képen rugózni, világos hogy beállított kép.
Ebben a fogáshelyzetben nem is tud mozdítani a csövön.

Csak az építőiparról tudok nyilatkozni.
Valóban kevés az angol melós. Viszont amelyik ott dolgozik az rendkívül keményen dolgozik. Az építőiparban kb 20% az arányuk. A legnagyobb hátrányuk nem a munkamoráljuk hanem a megbízhatóság teljes hiánya.
Különösen a gépkezelőknél jön ez ki hátrányosan.
Minden ügynök által kiközvetített ember megbízhatatlan. Ma jön és holnap már nem mert 50penny-vel többet ígért neki egy másik ügynök. Márpedig a gépek kulcspozícióban lévő termelőeszközök amikre egy munkafolyamat épül.
A jelenlegi munkahelyemen 8hónap alatt legalább kétszer lecserélődött a teljes gépkezelő állomány.
Én ezt észrevettem már régen és kezdetektől fogva tartom magam ahhoz az elvhez hogy ha kiközvetít egy ügynök akkor azt a munkát végigcsinálom.
Naponta kapok ajánlatokat volt amelyik 2fonttal jobb volt mint a jelenlegi mégsem váltottam. Volt hogy felhívott egy ügynök és megkérdezte mennyiért dolgozok és simán ráígért gy fontot.
Egy évvel ezelőtt mikor nem volt ilyen kereslet gépkezelők iránt, ha nem jött az egyik akkor kértek másikat az ügynökségtől és kaptak is.
Ennek vége.
Egy évvel ezelőtt másfél fonttal kevesebbért dolgoztam.
Most pedig a a cég amelyiknek 8hónapja dolgozom és csak februárban fog megint egy nagy munkája beindulni inkább egy emberrel ott tart a mostani helyen minthogy elküldjön.
Mondtam nekik ha találok munkát akkor februárban hívhatnak, nem jövök.

A munkaminőségről.
Sokkal jobban szervezett és klasszisokkal hatékonyabb mint a Kelet Európai építőipar.
Viszont semmivel sem jobb minőségű.
A "kenjük be sárral" módszer itt is gyakori.
A legjobb legdrágább eszközök állnak rendelkezésre mégis sokszor látom hogy olyan szerszámokkal dolgoznak amit agy magyar nem venne a kezébe.
Itt az egyik leggyakoribb szerszám az állítható villáskulcs. Nekem is van a kerítések bilincseihez elég.
Gondoltam hogy azért a szerelők mással dolgoznak.
Ja mikor jött a szerelő az eldurrant hidraulika csövet cserélni tele volt a kocsija a legprofibb Béta kulcsokkal aztán a csövet egy állítható villáskulccsal vette le.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 19:21:38

@tanato:

Valójában nem, az nem xenofóbia miatt történt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.21. 19:25:12

@tanato:

Amik brüsszeli követelmények és nem EU-polgárok ellen irányulnak.

Latcho Rom 2013.12.21. 19:29:28

@Barátusz: kedden itt lazac, akik nem halasak azoknak kis rantott csirke, pulyka masnap, s talan csinalok kaszinotojast meg ruszki hussalit is. Aztan-kozben varoson kivul baratoknal..

2013.12.21. 19:42:24

"az Eurostat fizetésimérleg-statisztikája szerint a 2004 és 2008 közötti öt évben (a záróéveket is beleértve) az unió három országa (Németország, Nagy-Britannia és Franciaország) 460 milliárd eurós jövedelemre tett szert, míg az uniós tagországok nagyobbik része (Írország, Spanyolország, Olaszország, Lengyelország, Görögország, Magyarország, Portugália és még néhány másik ország) nagyjából ugyanekkora összeget fizetett ki jövedelemátutalások formájában."

Szegény, szegény Anglia. De szar lehet nekik az EU.-ban.
A minap erről a pénzszivattyúról beszéltem. Csak aki nem akarta, az nem értette.

2013.12.21. 20:19:25

Még egy pár dolog, mielőtt nagyon megsajnálnák szegény briteket.

Az EU elődjében, az EK.-ban Anglia nettó befizető volt, bár 1973-ban a belépését követően, de még a 80-as évek elején is viszonylag elmaradottnak számított a Közösségen belül.
Először azzal próbálták meg segíteni, hogy létre hozták az úgynevezett Európai Regionális Fejlesztési Alapot, 1975-ben kifejezetten a britek megsegítésére. A baj azonban az angol mezőgazdasággal volt. Nem volt versenyképes, főleg a franciákkal szemben. Ugyanakkor rengetek élelmiszert importált a Nemzetközösség országaiból(Ausztrália, Új-Zéland), amit az EK magas vámokkal sújtott. Ezek a vámok szintén az EK bevételei voltak.

1984-ben a Vaslady az asztalra csapott:„I want my money back" azaz „Adjátok vissza a pénzem".
Ekkor állapodtak meg az úgynevezett költségvetési visszatérítésben(rebate). Ezt a visszatérítést Anglia '84 óta kapja.
Ma is.

rágógumó 2013.12.21. 20:24:16

Jaj...daily mail... Ezám a hírforrás! Ennèl mar csak a blikk lenne jobb... Jah, kollektíven minden brit lusta es minden bevandorlo szorgos! Aha... Ok. Ennyit erről. Bullshit.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 20:36:33

@lexrex:
A rohadékok.
Ne aggódj azért vagyok itt hogy visszaszedjem tőlük.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.12.21. 20:47:39

@diggerdriver:

Ne törd magad. Megteszik ezt helyetted a mindenkori magyar kormányok. A 2004-es EU-csatlakozásunk óta közel 10 000 milliárd forintnyi uniós támogatást kapott a magyar gazdaság. Ennek kb. 1/3 része a befizetésünk.
A kérdés, hová lett a pénz?
A gazdaság ugyan is a 2007-es szinten stagnál.

2013.12.21. 20:47:55

@Kövérmadár: Nekem volt ilyen munkanelkulisegi- es baleset-biztositasom Angliaban, es nagyon jol is jott mikor a valsag miatt megszunt a munkahelyem 2008-ban. Szerencsere egy honap mulva talaltam uj munkat, de arra az egy honapra lenyegesen tobbet fizettek mint amennyi a munkanelkuli segely lett volna, es kulon plusz volt hogy nem kellett atmennem a segelykeresi proceduran. Mindenkinek tudom ajanlani az ilyen biztositast, nekem megerte.

2013.12.21. 20:58:00

@diggerdriver: :) Semmi penzuk nem maradt a briteknek, Digger, mar mindet ram koltottek! Most is kapom a housing benefitet mind a husz gyerekem utan. Komolyra forditva a szot: utolag is gratulalok a posztodhoz, most olvastam, szokas szerint nagyon jo lett. Neked ironak kene lenned, vagy mi.

2013.12.21. 21:01:59

Az EU.-ban négy szabadságelv létezik:

-áruk szabad áramlása
-tőke szabad áramlása
-szolgáltatások szabad áramlása
-személyek szabad mozgása

Anglia korlátozni akarja az egyiket. A személyek szabad mozgását.
Oké. De mi lesz a reakció arra, ha a kelet-európai országok erre azt a választ adják: mi meg korlátozzuk a másik hármat?

Latcho Rom 2013.12.21. 21:03:26

@diggerdriver: na mar megint egy szilikon vali..
nem voltal te froccsonto elozo eletedben?
:)))

Latcho Rom 2013.12.21. 21:04:45

@lexrex: Kirugnak az eubol, s mehettek putyinhoz.
Opcio ez?

Határátkelő 2013.12.21. 21:17:29

@rágógumó: Nem akarlak elkeseríteni, de ez nem hír, hanem vélemény. Mint már írtam (de a jelek szerint nem elég egyszer), a cikknek éppen az az érdekessége, hogy pont a bevándorlókat finoman szólva sem kedvelő Daily Mailben jelent meg. Egyszerűen érdekesnek találtam. De hát a jelek szerint semmi sem elég jó... Azért ne bosszankodj. :)

Határátkelő 2013.12.21. 21:22:12

@lexrex: Nem fognak korlátozni semmit, éppen a Daily Mail-cikkben megfogalmazottak miatt. Lesz egy-két nagy, látványos balhé, esetleg valamilyen oknál fogva elküldenek majd egy-két embert, és max. elfogadnak valami gumitörvényt, aminek semmilyen érdemi hatása nem lesz. 2015 májusában választások lesznek, a konzervatívoknak kell valamit dobni a választóiknak, de pontosan tudják, hogy a brit gazdaságnak olyan nagy szüksége van a bevándorlókra, hogy ilyesmit nem fognak meglépni. Legalábbis szerintem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 21:27:03

@Mirjam2:
Köszi.
Én nem vagyok annyira megelégedve vele.
Egyszuszra írtam egy vasárnap délután.
El kellett volna olvasnom még néhányszor és csiszolgatni rajta.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 21:27:52

@shakti_rom:
Van, akinek tetszene...

@Mirjam2:
Nekem itt a szakszervezet rendezi ezeket, de kulon elofizettem a kiegeszito biztositasra is, mert ha gond van, minden öre szamit :)

2013.12.21. 21:28:27

@shakti_rom:

Gyakorlatilag teljesen mindegy. Akinek olyan barátai voltak/vannak mint nekünk a Szovjetunió, vagy az EU, annak ellenségre már nincs is szüksége.

@Határátkelő:

A minap leírtam ezt. A fő gond a UKIP. Idéztem ezzel kapcsolatban Róna Péter véleményét. Le lettünk hülyézve.

Latcho Rom 2013.12.21. 21:30:37

@lexrex: mennyi penzt kapott az orszag az eutol eddig?ne farassz ezzel, kerlekszepem de nagyon szepen :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 21:34:24

@Határátkelő:
Ahogy mondod.
Ha valaki akkor én tudom mekkora hiány van szakemberből.
A másik meg az hogy a brit gazdaság a bevándorlók létszámával arányosan nőtt.
Ha kivennénk a bevándorlókat összedőlne a gazdaság egyszerűen azért mert nincs annyi brit aki a helyünkre lépne.
Ráadásul erőteljes növekvő pályán van és további szakembereket igényel.

2013.12.21. 21:35:55

@shakti_rom:

Fentebb leírtam. Azt is mennyit söpörtek ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.21. 21:38:37

@shakti_rom:

Naaa.
Én sem kritizáltam a hajbeültetésed mikor napokig ott virítottál az avataromon:)))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2013.12.21. 21:38:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Nem tudom miért történt de sok török meg muzulmán elmenekült anno onnan.

tanato 2013.12.21. 21:40:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: A műszaki zár persze a non EU-sok ellen van,de ilyen alapon mi is építhetnénk a szerb meg az ukrán határon ilyet.

2013.12.21. 21:47:12

@tanato:

A kollégád(a Gyula), a minap jelentette föl az OALI.-t.
Ha Angliában élnénk, fogadásokat köthetnénk, mi mikor kerülünk sorra. Mert "végezni" fog mind a tíz milliónkkal. Ha csak meg nem nyitják újra az OPNI.-t.

tanato 2013.12.21. 21:54:15

@lexrex: Gyula már csak ilyen,szereti ha forr körülötte az élet.Vannak azért persze jó meglátásai,de magányos harcos.Te szintén a falubelije vagy?

2013.12.21. 22:02:03

@tanato:

Nem. Csak egyszer rátaláltam a blogjára. Miután van némi tapasztalatom a jog területén leírtam neki egy pár dolgot.
Először hülye voltam, aztán letiltott. Nem érdekel különösebben.
Az ő játékában számomra az igazán megdöbbentő a másik oldal.
ANTSZ, OEP, Ügyészség. Az eü. jog nem egyszerű, de nem is ördöngősség. Ebben a magasságban illene érteni. Nem értik.
Az egy más kérdés, hogy mint állampolgár a háziorvosok pártján állok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 22:04:20

@lexrex:
Bevallom őszintén, hogy én, mint magánember csak nyertem az EU-val.
Hála az EU-nak:
- könnyedén és gyorsan utazhatok Európában, amerre csak szeretnék;
- ott vállalhatok munkát könnyen és gyorsan, ahol csak szeretnék (feltéve, hogy igény van a munkámra), nem kell sem engedély, sem vízum, sem semmi;
- bár Magyarország nem közvetlenül érintett benne, de ha utazom valahová, akkor nem kell azzal vacakolnom, hogy milyen valutát is váltsak, ha pedig utazás végén megmarad, nem kell visszaváltani, hanem mehet a fiókba és ami jó volt olasz "lírának", az jó lesz 2 hónap múlva német "márkának" is.

Az EU, számomra, az egyik legjobb dolog, ami megtörténhetett...

@tanato:
Szerintem elég lenne Borsod nyugati határára :D

2013.12.21. 22:17:08

@Kövérmadár:

Nem az EU-val van gond. Te egyébként jól döntöttél. Digger is. Meg még sokan akik itt kommentelnek. Az más kérdés, hogy sokan nem. Ők nem kommentelnek. Szégyellik.

Majd egyszer kifejtem, mi volt az alapvető gond a gengszterváltással. Meg azt is, miért fog Fidesz megint választást nyerni. Itt Te leszel a példa. De most megyek aludni. Rengeteg rossz tulajdonságom egyike, hogy minden nap dolgozom. Holnap is.

**mimi** 2013.12.21. 22:21:03

@lexrex: na vajon hova....a mindenkori politikai elit és talpnyalóik, bratyik zsebébe

skovalsky 2013.12.21. 22:21:10

A brittek lusták mint a disznó, úgy is néznek ki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 22:22:04

@lexrex:
Nem rossz dolog az, feltéve, hogy szereted, amit csinálsz... ha nem szereted, akkor az #&&Đ}}> :)

Jó éjt!

tanato 2013.12.21. 22:25:46

@Kövérmadár: Még megérhetjük,hogy kiválnak,vagy egy országon belül két nemzetiségi terület lesz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.21. 22:26:32

Na mi a mai nap vegkovetkeztetese? Mi emeljuk ki Londont/Angliat/UK-t a szarbol, vagy igen? :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 22:27:25

@skovalsky:
Ez esetben kolbászt kell készíteni belőlük... a jó disznóból kolbász lesz alapon ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 22:28:56

@Barátusz: Olyannyira sokkal tobb, hogy egyszer kiszamoltam mi mennyit kaptunk volna, amikor munkanelkuli voltam: 300-300 lett volna fejenkent a jsa, housing benefit valami 600, meg meg volt valamennyi council taxra is. 1200-1300 siman bejott volna.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.21. 22:30:09

@Kövérmadár:
"bár Magyarország nem közvetlenül érintett benne, de ha utazom valahová, akkor nem kell azzal vacakolnom, hogy milyen valutát is váltsak, ha pedig utazás végén megmarad, nem kell visszaváltani, hanem mehet a fiókba és ami jó volt olasz "lírának", az jó lesz 2 hónap múlva német "márkának" is."
Nekunk valtogatni kell. Mert oke jo a franciaknal is, meg a nemeteknel is, de sem itt, sme Magyarorszagon nem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 22:32:43

@tanato:
Talán az előbbi lenne a célravezetőbb. Utóbbi esettel nem nyerne az ország, csak lenne egy teljesmértékben leszakadt, lepusztult, hasznavehetetlen területe.
A kiválás úgy lenne az igazi, ha utána vízumkényszert vezetne be a Borsodi Köztársaságra Magyarország és korlátozná a beutazást, munkavállalást és minden mást is.
Mondjuk egy USA-Mexikó határ jönne létre.

Tudom, elszaladt velem a ló :)

@Mr Long:
Az, hogy London kiválik az Egyesült Királyságból és Magyarországhoz csatolják, mint tengerentúli területet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.21. 22:36:08

@tildy:):
Akkor nekem is, mert itt korona van. De a fiókban elfér az EUR és nagyobb valószínűséggel megyek megint egy euroövezeti országba, mint mondjuk Olaszországba mennék (amikor még líra volt). De pl. a fontot visszaváltanám, mert oda sem tudom mikor megyek legközelebb... ha digger meghív egy bambira a Sohoba ;)

@Mr Long:
Batman! ;)

tanato 2013.12.21. 23:15:25

@Kövérmadár: Hosszabb távon inkább az ország etnikai megváltozása a legvalószínűbb forgatókönyv.De azt majd az unokáinknak kell levezényelni.

2013.12.21. 23:15:44

@lexrex:
" Majd egyszer kifejtem, mi volt az alapvető gond a gengszterváltással."
Ezzel kapcsolatban mindig eszembejutnak egy nevtelen uriember hozzaszolasai a soc.cult.magyar usenet groupon: kb 20 eve, amikor meg rendszeres olvasoja ill megrendeloje voltam, elore megjosolta, mi fog tortenni Magyarorszagon. Levezette, hogy az un. karpotlasi jegyeket meg 30 ev mulva is nyogni fogja az orszag, megjosolta, hogy a Fidesz be fogja daralni a KDNP -t, evtizedekre bebetonozza magat a hatalomba, stb. Akkor nem vettem komolyan, de most mar latom, igaza volt.
Lassan elhuzok, nem lehet egesz nap csak itt logni es osztani az eszt, elni is kellene:)

montroyal ( CAN qc) 2013.12.21. 23:58:37

na jo .. akkor most Circus de soleil... Verakai....majd nezzetek meg Ti is ha erdekel...persze csak utanam mert innen tolunk indul a bemutato eloadas...

hat nem biztos hogy Mo-rol lattam volna vagy 10 eloadasukat hogy a tegnapi temahoz szoljak ...

Shanarey 2013.12.22. 00:28:46

@montroyal:

Egyszer már voltak Magyarországon.

DVD- láttam egy összevágott műsorukat.
Nekem nem tetszett annyira.

Sebaj, nem lehetünk egyformák.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.22. 06:11:15

@Shanarey: voltak egyszer filmen is de ott kell lenni a kosztumok, szinek, fenyek, zene es acrobatika, tanc egyutt gyonyoru tud lenni ... tudom egy ismerosom mondta ; muuu.. nincsenek allatok a cirkuszba?

Berzengő 2013.12.22. 07:03:00

@diggerdriver: Elég megnézni az egészségügyet. A bevándorlók nélkül 3 napot nem lenne képes múködni a brit EÜ.

A cikkben is jelzett zöldség-gyümölcs ágazatot ne is emlitsük.

Berzengő 2013.12.22. 07:03:20

"Az EU azzal piszkalja Angliat, hogy szerinte (mar az EU szerint) a ketto ugyanaz. Anglia szerint viszont nem."

Nem igaz.

1, Limitálni akarjak a EU-s munkaerő áramlást. Az pedig bizony EU ellenes.

Arról nem is beszelve, hogy 2 MILLIÓ BRIT dolgozik másutt. Nézne nagyot Cameron meg a BNP ha őket szépen hazazavarnak!
Vagy az angol nyugdíjasokat spanyolból (ha beindul a gazdaságuk és nem kellenek többet)...

2, Angolok megvonhatjak a támogatást akitől akarják. De ugye az angolok is úgy vennék mint a magyarok.

- Fúj ne adjunk a megélhetésieknek ilyen-olyan támogatás.
- Rendben akkor szüntessük meg.
- Azt már nem, hiszen nekem kell! Csak a cigánynak, külföldinek ne járjon.

Na ez itt a baj! Ezt kifogásolják!

Berzengő 2013.12.22. 07:03:31

@ A britek szerint például nem érdemes azért dolgozni, hogy 20 fonttal többet kapjanak, mint ha nem csinálnának semmit.

NÁLUNK TALÁN NEM ??!!

Matolcsy épp tegnap szónokolt ezen magyarok ellen :

"Matolcsy szerint a több százezernyi közmunkás közül most azok is megszokják, hogy milyen érzés dolgozni, akik 15-20 éve nem dolgoztak."

Berzengő 2013.12.22. 07:03:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "A brit átlagember iszonyú buta és szemtelen: szeretné az EU összes pozitív oldalát és semmit a negatívumokból. Ez így nem megy. Vagy - vagy."

Ezt van képed leirni amikor NÁLUNK az összes fejlesztés 98% EU pénzből megy es másbol sem áll ki a nemzeti oldal mint az EU fikazasabol?

Legutóbb a törököknél volt szép beszólás...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.22. 07:12:44

@montroyal: ez a jövő, nem is lesznek. a hagyományos cirkusznak befellegzett európában.

szuperkrumpli 2013.12.22. 08:08:58

A Daily Mail heti 2-3 cikket lehoz a külföldieket fikázva. A túlcsordult agyi kapacitású mezei angol kommentelő meg rögtön beböfögi, hogy le kellene zárni a határokat.

victor vacendak 2013.12.22. 08:24:25

de ahogy látom, sok überképzett, mindenkinél okosabb magyarnak még mindig meghaladja a képességeit hogy átváltson magyar ékezetes karakterre az oprendszerben...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 09:19:48

@Berzengő:
Senki sem mondta, hogy a magyarok (az EU kapcsan) nem szornyen butak es korlatoltak ;)

@victor vacendak:
Koszonjuk emese! 8)

- duplagondol 2013.12.22. 09:25:03

A hibáikat, úgy látszik, megpróbálják kezelni.

index.hu/kulfold/2013/12/15/igy_korlatozna_nagy-britannia_a_bevandorlast/

A mienk persze még ennél is nagyobb.

Lajosforras 2013.12.22. 09:25:43

@Berzengő: És mégis:

London, szép,öt csillagos hotel a Hyde-Park mellett, magasan kvalifikált karbantartói állás. Az összes londiner lengyel, román, litván (recepcióra legalább nyugat-európai pedigré kellett).

Kellett még egy londiner-jött egy ANGOL !!! Így, nagy betűkkel,mert rajta kívül egy sem volt az egész kócerájban. Amúgy vízvezeték-szerelő,aki 37 éves korára megunta a koszt meg a korán kelést és a hotelokhoz annyi köze volt, hogy lakott már olyanban és javított ilyenekben csapot.
Ki is nevezték azonnali hatállyal főlondinernek. Senki nem tudta,mit jelent ez pontosan,mert ugyanazt csinálta,mint a többiek, nem volt főnöke senkinek, cserébe 350 Fonttal magasabb volt a fizetése.

Eltévelyedés · http://gumimacik.blog.hu/ 2013.12.22. 09:25:58

Miért, nyerők? Miért, szeretnek minket?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 09:46:47

@Berzengő:

Amit írsz, az mennyiben cáfolja azt amit én írtam? Semmiben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.22. 10:02:13

@victor vacendak: Illetve az lemaradt, hogy a mondatot nagy betuvel kezdjuk es kimaradt egy "a" nevelo is a mondatodban. De jo, hogy az ekezetek hianya azert feltunik neked is. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 10:06:42

@Mr Long:
Ne ekézd, nem tehet róla,
hogy ő az isten barma! ;)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.22. 10:21:13

@victor vacendak:
Ebben a közösségben az a szabály, hogy ez nem zavar senkit.

Te meg eldöntheted, akarsz-e idetartozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.22. 10:30:20

@Berzengő:
Igen, többek között az az ágazat is,
de nem lennének a boltokban eladók, pincérek, biztonsági őrök, és még lehetne sorolni a végtelenségig.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:30:20

@szuperkrumpli:
"A túlcsordult agyi kapacitású mezei angol kommentelő meg rögtön beböfögi, hogy le kellene zárni a határokat."
Zárják le, haljanak éhen, fulladjanak bele a koszba és legyen némi egyéb válságuk is :)

@victor vacendak:
"de ahogy látom, sok überképzett, mindenkinél okosabb magyarnak még mindig meghaladja a képességeit hogy átváltson magyar ékezetes karakterre az oprendszerben."

Azt ugye sejted, hogyha kint veszek egy gépet, akkor igen kis esélye van annak, hogy magyar billentyűzetet kapok hozzá?
Természetesen át lehet állítani a billt magyarra, de a gombok fizikaiak, tudod... azokon nem fog megváltozni a felirat.
És tegye fel a kezét, akinek meg kellett tanulnia az angol billentyűzetet anno fejből, rajtam kívül...
Igen, lehet matricát venni a billentyűzetre igazad van.
De lehet a mondatokat NAGYBETŰVEL kezdeni, és a HOGY ELÉ VESSZŐT TENNI. Ha már igyekszünk ékes magyar nyelvünket megvédeni. Egyébként az übernek ha jól sejtem, a "felül" a magyar megfelelője.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:32:37

@Lajosforras:
Ez nálunk is így működik. Felvettek egy csomó ügynökségest, aki itt dolgozik 6 hónapja, 2 éve, 4 éve, mint ügynökséges. Aztán felvettek pár angolt vezetőnek, akik még a helyet sem látták belülről. Azért az gáz, hogy a litván/lengyel/magyar melós magyarázza el a főnökének, hogy "nem, ezt így kell, nem így..."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.22. 10:33:36

@Berzengő:
Na látod ezt nem tudják sokan megérteni.
Nem lehet személyre szabott törvényeket hozni (csak Magyarországon).

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 10:34:27

@Kheopsz:

Miért kellene változnia a feliratnak a billentyűkön? Szerintem 1 óra alatt mindenki megtanulja hol vannak a magyar betűk. Én mindig csak angol billenyűzetet használok. S bolgárul is így írok, utálom a bolgár betűket is tartalmazó billentyűket.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:38:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Hát, ha egy óra alatt megtanulja, azért azt megnézem, ha nem üt mellé.
Pláne, hogy ha átállítod magyarra, akkor minden változik, az összes jel a számok felett, az összes írásjel lelép.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.22. 10:48:37

@Kheopsz: Na az a legnagyobb szopo! :D Merre van a ,.;:@~# stb. Foleg a @-ot rontottam el, amig vegyesen hasznaltam magyar-angol gepeket. Most mar csak egyfele van, igy nem para.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.22. 10:49:19

@Kheopsz: Ja, a fok jelet maig nem talaltam meg angol billentyuzeten.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 10:53:30

@Kheopsz:

Ezúttal @maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: -val értek egyet.

Nekem is, nyilvánvalóan, svéd notebookom van, rajta a svéd betűkkel és annek a kiosztásnak megfelelő írásjel-elrendezéssel (van erre jobb kifejezés? :) ).
Ugyanakkor, mivel többségében magyarul írok a gépen (saját blog, HÁ, ismerősöknek email, FB, stb), így magyar kiosztás van beállítva (választható a svéd, ha ide írok levelet vagy FB-n ismerősöknek, stb).

Nem nagy kunszt rájönni, hogy melyik betű hol van, mondjuk félvakon gépelek (a bill. közepét nézem, hogy betájoljam a betűket, de a zömét így is kitakarom a kézfejemmel).

Tanács: aki nem tudja még, hogy mi merre van, az vegyen le a polcról egy magyar nyelvű könyvet (opcionálisan szedjen elő egy jó hosszú magyar cikket a netről) és gépelje be a Word-be. Mire végez a 100. oldallal, csukott szemmel fogja tudni, hogy mi-merre található :)

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:54:57

@Mr Long:
Szóval nem nagy tragédia, ha az "überképzett" magyar nem használ ékezeteket, de képes összerakni egy normális mondatot, és egyáltalán ír ide, azaz törődik a másikkal és valamennyire az anyaországgal.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 10:59:10

@Kövérmadár:
Ha én leszednék egy cikket a netről, hogy wordbe beírva megtanuljam a magyar írásjeleket, akkor lennék olyan lusta, hogy csak bemásolnám és kész :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:00:47

@Kövérmadár:

Én ugyanígy csinálom. Alapból magyarra állítom, ha angolul, magyarul vagy spanyolul írok. Ez esetben csak az angol ' és a spanyol ñ gond, a többi oké. Bolgárhoz meg bolgárra állítom, viszont - mint a bolgárok egy nagy része - nem a bolgár írógépes kiosztást használom, hanem a számítógépest.

S magyarul mindig a 101 Keys verziót használom, ahol a z és az y ott van, ahol az angolban és nem felcserélve.

2013.12.22. 11:08:46

Vegigolvastam a tegnapi kommenteket, szerintem alapvetoen felreertik sokan a helyzetet. Nem arrol van szo hogy 'minden bevandorlo', aki mar Angliaban el, menjen haza. Ez teljesen nonszensz, abszolut megvalosithatatlan es senki sem akarja ezt, pl. a sokat emlegetett UKIP sem. Arrol van szo, hogy mostantol kezdve korlatozzak a bevandorlast, pl. csak bizonyos szamu ember vandoroljon be - pl. ne egy millio evente, ami a lengyelekkel tortent - es csak azok akik emberi korulmenyek kozott fenn tudjak tartani magukat es a csaladjukat anelkul hogy segelyekre szorulnanak. Ha valaki szerint ez irrealis elvaras, es az angoloknak tart karokkal kene fogadniuk potencialisan segelybol elo, kepzetlen milliokat, arra tenyleg nem tudom mit mondjak.

Kivancsi vagyok mi tortenne Budapesten ha januar 1-jen megjelenne fel millio kepzetlen, magyarul nem beszelo roman es mind munkat keresnenek meg segelyekre jelentkeznenek, kozben probalnanak orvosi ellatashoz jutni es a - magyarul nem beszelo - gyerekeiket a helyi iskolakba beiratni. Ja es duplara emelkednenek az alberletarak, mert nekik is kell lakniuk valahol, viszont nem epul tobb haz. Kicsit tobb lenne a bunozes is, es nem lehetne feljutni a 4-es 6-osra mert nem inditanak tobb jaratot, de sokkal tobb ember van mint par honappal azelott. Kozben a berek lefele mennek, mert az ujonnan erkezettek fele annyiert is vallaljak a munkat mint a helyiek. El tudom kepzelni hogy reagalna a vendegszereto magyar nep... De persze az angolok bunko xenofobok, ha hasonlo helyzetben nem oromkodnek latvanyosan hogy hu de jo, meg parszazezer kepzetlen, angolul nem beszelo kelet-europai!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:09:52

@Mr Long:

Angol leosztásban a számok feletti jelek:

!@#$%^&*()

Ugyanez magyar leosztásban:

'"+!%/=()Ö

Ami gyakori és fontos, az a @ - ezt pedig a leegegyszerűbb megtanulni: Alt + Ctrl + v és kész.

Bolgárul egyszerűbb, ott benne van a @ is:

!@№$%€§*()

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:11:39

@Mirjam2:

Mondtam már: ha nem tetszenek az EU szabályai, ki kell lépni az EU-ból. Az viszont nem megy, hogy a nekem tetsző EU-szabályokat alkalmazom, a nekem nem tetszők ellen meg tiltakozom - ez szemtelen bunkóság.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 11:14:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
" Az viszont nem megy, hogy a nekem tetsző EU-szabályokat alkalmazom, a nekem nem tetszők ellen meg tiltakozom"

Ez a polkorrektség és a liberalizmus, kérem szépen :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.22. 11:17:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Most, hogy igy kezdesz hulyenek nezni, nalam a kovetkezo a szamsor:
¬!"£$%^&*()
De ez teljesen mindegy. Nekem nem hianyzik a magyar ekezet, ha meg nagyon kell, mert pl hivatalos levelet, ujsagcikket irok, akkor eloveszem a vezeteknelkuli billentyuzetet es hasznalom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.22. 11:26:44

@Mirjam2: az, ami mostanában a felháborító esetekben:
semmi.

clior 2013.12.22. 11:47:05

Szimplan politikai jatek amit most az Angol kormany tesz. Nekunk, itt keleten megvan a sajat szintunk, nekik nyugaton a sajatjuk. Reg eljutott oda a vilag, hogy legalizalta a mindenkori politika a modernkori "rabszolgatartast". Ha az angol, nemet, holland, amerikai... nep nem lenne elkenyelmesedve es nem lenne rettento gazdag akkor mi nem talalnank ott munkat. A modernizalasnak es a globalizacionak koszonhetoen kevesebb elomunkara van szuksege a tarsadalmaknak megis a koszosabb/szakszerubb munkanak van letjogosultsaga de az "uri nepek" mar nem akarnak dolgozni. Latszolag uldozik a bevandorlast de gyakorlatban tudjak, hogy osszeomlana az osszes gazdasag ha az olcso munkaero eltavozna. Az extra profit kieseserol pedig meg nem is beszeltem. Attol, hogy olcsobban dolgozunk meg adjak olcsobban az eloallitott termekeket.
Majd felebrednek, de azert kivancsian varom, hogy az EU mikent nem tesz semmit egy tagallamaban fellepo megkulonboztetesre???

Vaszilics Fedor Emánuel 2013.12.22. 11:47:15

Miért nyerők a magyarok Angliában? Mert OLCSÓK! Ne tetessük már hülyének magunkat!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 11:56:00

@Mr Long:

Attól függ milyen angol billenyűzetkiosztást használsz.

2013.12.22. 12:37:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szerintem az szemtelen bunkosag, hogy megjelenik valaki egy orszagban ahol meg soha nem jart, nem beszeli a nyelvet, es azt koveteli hogy az adott orszag adofizetoi tartsak el ot meg a csaladjat segelyekbol.

BTBTBT 2013.12.22. 12:38:06

@Berzengő:
"Ket masik dolog is van, amit senkinek nem kene osszekevernie: egy dolog a szabad munkaeroaramlas, es egy egeszen mas a celorszagban igenyelheto tamogatas. Az EU azzal piszkalja Angliat, hogy szerinte (mar az EU szerint) a ketto ugyanaz. Anglia szerint viszont nem."

Ha már idézel, és megmondani próbálsz, akkor idézz rendesen, teljességre törekedve, ne csak az önmagában se füle se farka 2. mondatot.
Meg nézz utána rendesen, hogy mit akarnak, hogy mit csinálnak az angol kormány berkeiben. :)

(Nem is tudom, miért reagálok ilyen félreinformált hozzászólásra.)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: @Mr Long:
Eszméletlen, hogy ilyen jelentéktelen dolgon rugóztok. :)

@Mirjam2:
Ebben a kérdésben egyetértünk, de azért abba is érdemes belegondolni, hogy attól, hogy sokan dolgozni is jönnének, nemcsak a támogatás-turizmusért, ha alacsony jövedelemmel kecsegtető állásokat töltenének be, a rengeteg adókedvezmény miatt ugyanúgy megterhelnék az angol államkasszát, viszont nem igazán - vagy egyáltalán nem - járulnának hozzá a közvagyonhoz.
Az angoloknak igazából a jól kereső szakmák külföldről ideérkező képviselői lennének a legjobbak.
Ide IS vezetett az anno jól megálmodott jóléti állam. :(

2013.12.22. 12:39:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: 'Az viszont nem megy, hogy a nekem tetsző EU-szabályokat alkalmazom, a nekem nem tetszők ellen meg tiltakozom - ez szemtelen bunkóság.'

Mellesleg bocs de az EU elvileg nem diktatura, hanem demokracia. Demokracianak pont az a lenyege hogy az en erdekeimmel ellentetes szabalyok ellen tiltakozom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.22. 12:43:21

Ha jól értem, akkor egy cégnek nincs rosszabb, mint a brittt munkavállaló, ezexerint.Az eszetlen angol kormányfő meg nem győz tiltakozni a bevándorlók alkalmazása ellen.Feltenném a kérdést Fletó nevelt lánya után szabadon: akkor ezt most így hogy?Hülye angolok, angol hülyék, már megint (még mindig) ? :D

2013.12.22. 12:44:07

@Mr Long: Pontosan - akit zavar az ekezet nelkuli iras, az ne olvasson ekezet nelkuli kommenteket.

2013.12.22. 12:47:01

@Barátusz: 'Az angoloknak igazából a jól kereső szakmák külföldről ideérkező képviselői lennének a legjobbak.'

Igy van, de vigyazz, mert ezt nyilvanosan hangoztatni xenofobia :)

2013.12.22. 12:51:07

@Babette_: :) Ja tenyleg. Akkor ezt kihasznalva, az angol kormany atiranyithatna par szazezer romant meg bolgart Budapestre a kovetkezo par honapban, az europai osszefogas jegyeben. Tudjak hogy a magyarok befogadoak, mindent es mindenkit elturnek...

2013.12.22. 12:56:45

@clior: 'Majd felebrednek, de azert kivancsian varom, hogy az EU mikent nem tesz semmit egy tagallamaban fellepo megkulonboztetesre???'

Arra gondolsz, hogy az a megkulonboztetes, hogy az elso 3 honapban nem kapnak az uj bevandorlok segelyeket? Ha megjelenik egy magyarul nem beszelo brit Magyarorszagon, aki meg soha nem jart ott, es regisztral a munkaugyi hivatalnal, pontosan meddig es milyen segelyeket is fog kapni? Ja, hogy semmit es meg korbe is rohogik az angolul nem beszelo ugyintezok? Az akkor milyen megkulonboztetes?

joszip 2013.12.22. 13:25:57

Ezt a hülye címet! Azt hittem, kiderül, hogy a román lop, a szerb lusta, bezzeg a magyar....hát baszki kit érdekelnek a keleteurópaiak en bloc, mondjuk engem nem, de sikerült idecsalnod.

Rocko- 2013.12.22. 13:26:16

@geegee: nekem is ez a kérdésem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 14:00:01

@Mirjam2:

Erről szól az EU. Nincsenek belső határok. Ha nem tetszik, minek léptek be az EU-ba?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 14:02:22

@Mirjam2:

Tiltakozni lehet, de alapszabályok ellen tiltakozni szemtelen bunkóság.

Ez olyan, mint hogy elmegyek a homokos klubba, aztán csodálkozom, hogy ott férfiak puszilkoznak, s követelem, hogy ezentúl csak ellenkező neműek puszilkozzanak a homokos klubban,

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 14:05:26

@Mirjam2:

Nincs megkülönböztetés. Még a nyugdíjas utazási kedvezmények is érvényesek Mo-n EU-s polgárokra. Ez az EU alapelve: nem lehet más tagállam polgárát hátrányosan megkülönböztetni a belföldi polgárokhoz képest. Azaz a munkanélküli segély Mo-n egy britnek UGYANOLYAN szabályok szerint jár, mint egy magyarnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 14:13:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Igazság szerint a segélyek általános megszígorítása lenne a jó megoldás.
Sem a briteknek, sem a külföldieknek nem jár bemondásra semmi. Tessék dolgozni egy minimális időt, hogy utána járjon bármi is.

victor vacendak 2013.12.22. 14:38:31

@Kheopsz: Kedves Kheopsz, én is külföldön élek, és nem magyar kiosztású billentyűzetem van. És csak neked, csak most elárulom, hogy attól még, hogy az angol billentyűzet bizonyos gombjain más jel van, a magyarra átlapcsolt OP rendszer betűkiosztása ugyanoda kerül, ahol a magyar billentyűzeten lenne.
Átváltani 1 másodperc. De mindenkinek igaza van. Nem kell olvasni. Igazából nem is olvastam el az összes ékezet nélküli kommentet, abból, amelyeket viszont igen, kiderült, hogy mindenki kurva okos, de egy ilyen egyszerű műveletre, ami megkönnyíti az olvasást, képtelen...

@Babette_: Nem is gondoltam, hogy ez egy közösség. Abban a hiteben klikkeltem, hogy ez egy nyitott blog, bárki olvashatja és kommántálhatja.

clior 2013.12.22. 14:39:22

@Mirjam2:
Ilyenkor erdekes a gondolat..., ki a franc beszel itt a segelyekrol? Aki azert megy kulfoldre azt a tengerbe zavarnam, igaz itthon is.
Arro lbeszelek, hogy visszazarnak a munkaero piac elott a kaput. Az a kettos merce es az is, hogy nyelvtudashoz kotik. Akkor esetleg minden tagorszag eloirja, hogy az adott orszag nyelven kelljen beszelni??? Nem allitom, hogy nincs erre szukseg, de ha mar EU akkor legalabb a harom alapjogot tartsuk tiszteletben mindenhol!
Tartok tole, hogy ez ismet egy hazai kommunikacio, hogy menjetek kulfoldre segelyert emberek..., eddig en nem tudtam, hogy kulfoldon igy osztjak a segelyeket, de elgondolkodom talan :)

Lajosforras 2013.12.22. 14:39:53

@Kheopsz: Na egen. Nálunk is volt ügynökséges lány, 11 évet húzott le Seychelles-en különböző 4-5 csillagos hotelokban, angol-francia nyelvtudással. Erre aszongya a az ír (!) manager, hogy egyelőre beosztják szobalánynak, mert egy pl. Seychelles-i 4star superior mégse "according to the highest british standard". De gondolom, a pincében korzózó patkányfamília szerves része ott a "highest british standard"-nak.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 15:00:26

@victor vacendak:
"És csak neked, csak most elárulom, hogy attól még, hogy az angol billentyűzet bizonyos gombjain más jel van, a magyarra átlapcsolt OP rendszer betűkiosztása ugyanoda kerül, ahol a magyar billentyűzeten lenne."

Én ezt nagyon jól tudom. Arra próbáltam rávilágítani, hogy hiába kapcsolod át a dolgot szoftveresen, ha a hardveren ott marad az angol kiosztás, azaz keresgélheted először a magyar betűket, nem is beszélve a különböző írásjelekről.
Az olvasást csak azoknak könnyíti meg az ékezetes írás, akinek az ékezet nélküli szokatlan.
Mert tokmindegy, hogy ekezettel vagy anelkul irod, szerintem mindenki megérti, aki egy ideje netezik, vagy akár mobilozik.
Ugyebár az első mobilokon igen kevés volt a magyar karakterek száma, úgy emlékszem, hogy hosszú magánhangzó nem is igazán volt benne.
S az ékezetes íráson ugyanúgy lehet lovagolni, mint az ekezet nelkulin vagy akár a különböző vélt vagy valós helyesírási hibákon.
Valaki nem attól lesz magyar, hogy ékezetes, vagy anelkuli az írása, hanem attól, hogy pl nem írja ki a tvben a híradóban, hogy "a fiataloknak nincs munkálya"

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 15:06:52

@Lajosforras:
"highest british standard"
A highest british standard megengedi, hogy a házak penészedjenek, a dupla üvegezés meg plusz pont legyen az albérletben...
Tavaly amikor a "diamond jubilee" felvonulást mutatták a tvben, azon vicceltünk, hogy a királynőnek Rollsa van, de a testőrség német autókat kapott, nyilván azért, hogy legyen a flottában megbízható kocsi. :)
Nem tudom, ismered -e a IT Crowd című angol sorozatot, angol. S abban is volt többször is, hogy valami elromlott, megnézték, s ez volt ráírva: Made in England... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 15:10:52

@victor vacendak:
"de egy ilyen egyszerű műveletre, ami megkönnyíti az olvasást, képtelen..."

Egy masodpercig se gondold, hogy nem szh@rom le, hogy mivel konnyitenem meg a te eletedet... :)
Nem vagy te olyan fontos, hogy egy szalmaszalat is keresztbe tegyek erted. ;)

morsels (törölt) 2013.12.22. 15:30:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nade a magyar es az angol munkanelkuli segely nem ugyanaz.

morsels (törölt) 2013.12.22. 15:34:22

@victor vacendak:
"Nem is gondoltam, hogy ez egy közösség. Abban a hiteben klikkeltem, hogy ez egy nyitott blog, bárki olvashatja és kommántálhatja."

A ketto nem zarja ki egymast.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.22. 15:37:20

@Kövérmadár:
Azt hiszem velem van a baj, de én nem látom, hogy megkönnyítené az olvasást, vagy akar az irast,hogy ékezettel vagy anelkul írnék :)
Nekem ugyanaz. :)

morsels (törölt) 2013.12.22. 15:41:24

@Kheopsz:
Nekem sem okoz gondot az ekezetes iras olvasasa :-)

2013.12.22. 16:20:45

@Cascabel:

A dolgok jelenlegi állása szerint, Magyarország jövőjét nem nehéz megjósolni.
Az hogy Orbán bedarálta a KDNP-t nem meglepetés. Mindenkit bedarál, aki körön belülre kerül. Miután jövőre megnyeri a választásokat el fogja tüntetni őket a süllyesztőbe. Azért bízta rájuk az oktatáspolitikát, mert tisztába volt vele, milyen pusztítást fognak végezni. Mint anno az SZDSZ. Ott úgy hívták az ügyeletes idiótát, hogy Magyar Bálint, itt úgy, hogy Hoffman Rózsa.
Az SZDSZ az egyik legkártékonyabb politikai párt volt. A KDNP is az, csak sokkal kisebb súllyal bír.

morsels (törölt) 2013.12.22. 17:04:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Hat nyilvanvaloan a szabalyozasok kulonbozhetnek EUs orszagokban.

montroyal ( CAN qc) 2013.12.22. 17:26:13

@victor vacendak:
es ha nekem megbocsajtanal , mert én sose lattam v hasznaltam magyar billentyuzetet ... es gondolom talan mas is van ,aki nem ezzel dolgozik es 2 ujjal potyogtet mint én , ,még ezen a francia claviaron is ... na most mi ki vagyunk zarva ?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.22. 17:40:42

@morsels:

Ezzel semmi gond, ha egyforma az EU-polgárok elbírálása

victor vacendak 2013.12.22. 17:50:02

@Kheopsz: De ha ismered a magyar billentyűzetet, akkor nem értem mit kell keresgélni? Minden ugyanott van, a speciális karakterek is, ez nem harderfüggő.

@Kövérmadár: de legalább nem vagy arrogáns...:-)

@morsels: babette szerint viszont igen.

A tanulság, hogy a kedves hozzászólásokból is kiderül, miért imádják a magyarokat külföldön...

morsels (törölt) 2013.12.22. 18:12:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
En ertem, hogy mit mondasz, nade ettol meg a feszultsegek onmagukat adjak.
Marpedig pont ezt akarjak elkerulni, nem?

Az 'EU polgar' meg egyelore egy elegge keplekeny fogalom, ugye. Az elkepzeles persze jo, meg minden, de gyakorlatban olyan, mint amikor kinyitjak Pandora dobozat. Es hat ezzel probalnak kuzdeni, ami azert valahol ertheto.

BTBTBT 2013.12.22. 18:58:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Azaz a munkanélküli segély Mo-n egy britnek UGYANOLYAN szabályok szerint jár, mint egy magyarnak. "
Komolyan? Légyszíves ne beszélj már hülyéket. Mikor menne egy angol Mo.-ra segélyért?
Meg a fene nagy "egyenlősdi" közepette azt tetszik elfelejteni, hogy az EU országai nem egyforma gazdasági háttérrel és szociális ellátással rendelkeznek, tehát ugyan miért is lenne elvárható egy gazdagabb országtól, hogy az a szegénység elől hozzá menekülő külföldit alanyi jogon tutujgassa - a semmire?

Előbb dolgozzanak kicsit, tegyenek be a közösbe, aztán majd lehet pofázni, hogy jogaik is vannak a külföldieknek. :)

Persze ezt valahol az angolok rontották el a jóléti állam laza és bőkezű intézkedéseivel, de végtére is ez az ő országuk, azt csinálnak, amit akarnak, és most azzal legfeljebb az élősködni szándékozók "joga" csorbul, ha nem kapnak egyből segélyt.
Ettől függetlenül - a bolgárok meg románok kivételével - minden EU-s állampolgár kap más jellegű - és a munkanélküli segélynél sokkal jelentősebb - juttatásokat.

@Mirjam2:
"vigyazz, mert ezt nyilvanosan hangoztatni xenofobia :)"
Ne mondj ilyeneket, mert a végén még rosszul alszom az éjjel. Így karácsony közeledtével még lelki traumám is legyen? :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 18:59:53

@Kheopsz:
Nekem is :)

@Sütemény1975:
Ismerjük egymást? Szerintem semmit sem tudsz rólam, ahogyan én sem rólad. Ez csak egy reakció volt arra a már baromira unalmas és folyamatosan visszatérő "de igen, ugassunk bele minden jelentéktelen marhaságba" dologra.

Jajj, írjon mindenki ékezetekkel, jajj írjon mindenki helyesen, jajj legyen minden ökéletes, hibátlan központozás, akármi. Könyöröm, ez blog, ahol beszélgetünk. Sokan évtizedek óta külföldön élnek, beálltak már egy fajta "írásra". Ezen nyüküngeni legalább annyira nevetséges, amint azon, hogy "és miért nem támogatod az éhezőket ha ennyit keresel?" vagy a "hazaáruló vagy mert külföldön élsz!"

Előbb utóbb rá kellene jönni az embereknek arra, hogy nem ugatunk bele a mások dolgába. Sem abba, hogy hogyan ír, sem abban, hogy milyen nyelven tanítja a gyerekét, sem abba, hogy mire költi a pénzét.

Ahogy már páran megjegyezték, idegen nyelvű fórumokon ez nem téma. Akkor a magyarok honnan veszik a bátorságot, hogy ebbe is beleugassanak? Nos? Jah, tudom... mert ők szarták a spanyol viaszt, még anno a Szíriuszon... ;)

Mindenki úgy ír, ahogyan akar. Azt ír, amit akar.
Akit ez zavar, annak ott a piros-X a jobb felső sarokban, el lehet menni, vissza sem kell nézni...

@victor vacendak:
Az nem... viszont gyönyörű, az igen ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 19:05:22

@Barátusz:
"Előbb dolgozzanak kicsit, tegyenek be a közösbe, aztán majd lehet pofázni, hogy jogaik is vannak a külföldieknek. :)"

Ez egyébként valami furcsa módon a legtöbb országban így működik. Nálunk sem kap senki EUs puszira egy fillért sem.

A napokban (itt) olvasottak alapján az angolok nem gyengén voltak idióták a bevándorlókkal kapcsolatban. Nem a bevándorlással van bajuk, hanem a szabályozatlansággal.
Meg szeretnék oldani a problémát? Egyetlen apró szabályt kell csak meghozni: senki semmilyen juttatásra nem jogosult munka nélkül! Sem TB-re, sem oktatásra, sem semmilyen segélyre.
Ebből az első kettőre jogosultá válik az első perctől, hogy dolgozik. Segélyre, támogatásra, bármilyen pénzbeni juttatásra csak mondjuk legoldozott 2-3 év után. Addig sem családi pótlék, sem semmi.

Meg van oldva, EU komform módon az egész probléma. És még az angolok is kénytelenek lennének dolgozni.

BTBTBT 2013.12.22. 19:21:43

@Kövérmadár:
Én sem adnék senkinek, amíg nem tett le valamit az asztalra - azaz nem dolgozott, és az adójából, TB-jéből ment a közösbe.
Nem kötelező külföldre menni - nekem sem volt, másnak sem az -, de ha mégis megyünk, akkor álljunk a talpunkra, és ne seggeljük ki a támogatásokkal.
Ha elveszítjük a munkánkat - és a tetejébe még gazdagok sem vagunk -, akkor viszont vegyük igénybe, amit az állam nyújt.
Kisebbségben vagyunk, b+. :)))

"nyüküngeni"
Ezt úgy ismerem, hogy nyükögni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.22. 20:02:58

@Barátusz:
Én mindig kisebbségben vagyok :)

A nyüküngeni aranyosabb ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 10:06:43

@montroyal:
Tezsvííír.
Te már egy lépéssel előrébb tartasz mert én egy ujjal pötyögök.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 10:13:09

@Kövérmadár: Hűű Madár ez kemény volt és nagyon igaz erről beszéltem a "naszóvalban" csak finomabban.
Azért én odatettem volna a helyedben hogy mindenki onnan szavaz ahonnan akar.:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 10:30:30

@diggerdriver:
Egy ideig tudok finom lenni es noies. Aztan mar nem. Az emberek egyik legidegesitobb szokasa a masok dolgaiba valo keretlen beleugatas.

Hogyan oltozzon, beszeljen, irjon, gondolkozzon, eljen, mire koltson, mit szeressen, stb... nincs erre szukseg. Ha valakinek nem vagyok megfelelo, ott a piros-X a sarokban. En sem akarok megvaltoztatni masokat, hat engem se akarjon mas atformalni. Kulonosen egy virtualis senki! (felreertes ne essek, en is egy virtualis senki vagyok)

Azon kivul, hogy befizettem-e az adot a jovedelmem utan; okoztam-e fizikai vagy anyagi kart masoknak a tarsadalomnak semmi koze nincsen a dolgaimhoz.

Az ember a legostobabb leny a vilagon, mert azt hiszi, hogy jogai vannak :)

Latcho Rom 2013.12.23. 11:17:39

@Barátusz: nyekegni. Istenem mennyi falusi ir ide :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 11:28:32

@shakti_rom:
Falusi???
Mondod te, aki 10.000kmre el Budapesttol? ;)

BTBTBT 2013.12.23. 11:34:42

@shakti_rom:
Na, megszolalt a budai kolok. :)))

A nyekegnit is ismerem, de a nyokogni tobbet volt/van hasznalatban.

Latcho Rom 2013.12.23. 11:44:37

@Kövérmadár: Igazad van, Ottawa eleg videkies :)

nade mi jar annak akinek igaza van? :))

BTBTBT 2013.12.23. 11:48:27

@shakti_rom:
A szaja. :)

(Edzsiiipkint pest megyei es kisvarosi vagyok.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 11:59:33

@Kövérmadár:
Talán emlékszel madár mikor írtam egy szösszenetet arról hogy a magyar ember mi alapján formál véleményt a másik emberről.
Hogy hol vásárol, hogy mit eszik, hogy mit néz vagy nem néz a tvben,
Amikor elmondtam hogy margarint eszek akkor én aztán minden voltam csak becsületes ember nem.
Amikor azt mondtam hogy margarinnal csinálom a pörköltet akkor az emberiség első számú közellensége lettem. Pedig gondolj bele senki soha nem találkozott vagy találkozik velem soha az a veszély nem fenyegeti hogy megkínálom egy margarinos pirítóssal. (Épp most toltam be négyet)
Képzeld el hogy aszerint alkotnék véleményt rólad hogy szereted a halat vagy nem.
Abban az írásomban is azt kezdtem boncolgatni hogy itt egy embernek eszében sem jutna valakit bírálni mert a Tescoban vásárol.
Sőt olyan kijelentést tenni hogy Tescós szemetet eszik.
Ezek a megnyilvánulások tipikus hungarikumok.

2013.12.23. 12:07:58

Halvanyan kapcsolodik a sztorihoz: mosogato spanom meselte, hogy amikor a 24-25 koruli angol sous chef felel a konyhaert (aki szepen megkapja az eves £23000-es fizut azer), aki valami nevenincs szakacssuli elvegzese utan, angolkent egybol ebbe a pozicioba kerult (tehat nem konyhai ilyenolyan kisegitobol kapaszkodott fel), akkor TELJES a kaosz.

A faszinak annyi elkepzelese nincs az egeszrol, hogy elkuldi az egyetlen jelenlevo mosogatot krumplit pucolni, a legnagyobb busy kozepen, a pincerek meg tiz perc mulva orditanak, hogy miert nincsen egy darab tiszta talca/tanyer se. Aztan kiderul 80 kilo krumpli megpucolasa es felszeletelese utan, hogy amugy kar volt szeletelni, mert krumplipure kell, hogy legyen a felebol. Es az a legrosszabb, ha besegit, mert kepes lerakni ugy 2 talcat, hogy elfoglal 5 talcanyi helyet, gyakorlatilag az egesz konyhai rakodasi rendszert felboritva, ami miatt csuszik az osszes szakacs a pakolassal, csuszik a mosogato a tiszta edenyek eloallitasaval, var a pincer hogy kivihesse a rendelest...

Es ez teljesen rendszeres, ha pedig elmondjak a sracnak hogy mit kene mashogy csinalni, akkor az iphone-jat nyomkodva ok-ok-zik, es lathatoan nem fogja fel. A konyha teljesen flottul mukodik, ha nincs ott ez a faszi idiota parancsokat osztogatva a kelet-europaiaknak. Es azert ez nem rocket science, egyszeruen ha EGY masodpercet raszanna, hogy belegondoljon: ez igy miert nem hatekony, mar akkor mukodhetne a dolog. De nem :)

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.12.23. 15:29:19

@Whave: Ezt azért ne hidd el addig amíg nem láttad a saját szemeddel. Mert a suli jó ha megvan, de ahhoz a pozícióhoz tudás kell, ami ha nincsen meg akkor a főszakács nagyon rövid idő alatt rakja ki a seggét. Sőt fel sem veszi megfelelő tapasztalat nélkül. Ha meg hátráltatnák a pincéreket akkor azok semmi idő alatt felnyomnák az éterem menedzsernek. Ami szintén a főszakácsnál kötne ki nagyon hamar.
Ez inkább a savanyú a szőlő esete a barátod részéről. Gyakran előfordul.

2013.12.23. 16:15:23

@Pickles: ket haverom dolgozik ott, kitchen porterek, mindketten ezt mondjak. Es hidd el, ok aztan teljesen leszarjak, ha kaosz lesz az etteremben. Csak nez egyet, amikor busy kozepen elkuldik krumplit pucolni, vallat von, es megcsinalja. Mindenki mas orjong (szakacsok, pincerek), de o csak parancsot teljesit, neki hiaba mondjak hogy all a mosatlan... "sorry the sous chef gave me the orders".

Teljesen targyilagosan, objektiven ez a velemenyuk, es csak a fejuket csovaljak, hogy egy ilyen faszira ennyi felelosseget biznak. Szoval nem hinnem, hogy savanyu lenne a szolo :) Abban is mindketten egyetertenek, hogy ha nem a sous chef van szolgalatban, akkor nagyon flottul megy minden.

Hidd el, nagyon sok hasznavehetetlen ember dolgozik vezeto pozicioban. Tobb ismerosom dolgozik eladokent ilyen-olyan boltokban, a boltmanagerek altalaban pontosan ennyire vannak kepben, mint a fent emlitett delikvens. Es valoban, felnyomjak ezeket, es kirugjak egy ido utan, de ez adott esetben tobb honap, plane ha angol :)

2013.12.23. 16:17:16

@Pickles: ja es referenciaalap is van, egyikojuknek sem ez az elso konyhai meloja, egyikuk parhuzamosan sef egy masik etteremben, ott sincs ez az orulet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 19:35:49

@shakti_rom:
A szája :)

@Barátusz:
Megelőztél ;)

@diggerdriver:
Tudom, hogy nem ez a mondanivalód lényege, de mi is margarint eszünk (mondjuk mi kenyérrel, üresen kicsit tömény).

Pörköltet még nem ettem margarinnal, viszont nyitott lennék rá! Feltéve, hogy csirke, marha vagy gombapörkölt. Bár akár disznó is lehet, az "egyetlen" dilim, hogy színhúsból készüljön, semmi izgő-mozgó-zizegő dolog :)
(biztos ezért van, hogy a megvett 1kg csirkemellfiléből, mire pörkölt lesz belőle, már csak 700-750g marad... a többi kuka).

Hogy csinálod a margarinos pörköltet? Ki fogom próbálni! :)

A lényegi mondanivalót tekintve pedig: pontosan így van!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.23. 19:55:39

@Kövérmadár:
Én ma csináltam pirítós kenyeret és azt megkentem margarinnal, az volt a reggeli.
A margarinos pörköltet ugyanúgy mint a hagyományost csak margarinban dinszteled a hagymát.
Nem zsírt vagy olajat használsz hanem margarint.
Egy érdekes szelíd íze lesz.
Nem fogod megbánni hidd el.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.12.23. 20:01:38

@diggerdriver:
Pénteken veszek gombát és letesztelem a hétvégén!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.24. 01:06:11

@Kövérmadár: Nekem nagyon necces, leven nem vakon gepelek, es csak egyfelere all ra az agyam. Mivel tobbnyire programozom, ott meg sokszor hasznalok + meg = jeleket, meg && es ||-t is, ha atalitom magyarra, sosem talalom ezeket. Marad az ekezet nelkuli mod.

Berzengő 2013.12.24. 08:52:03

@ Határátkelő.

Azért ennyire átlátszóan nem kellene a saját véleményt úgy beadni mint nemzeti PROPAGANDA, elrontja az egészet!

Cikk címe: "Miért nyerők a magyarok Angliában?"

Majd végig a lengyelekről, lettekről általános külföldiekről stb szóló angol vélemények, magyarról egy szó sem! Az eredeti cikkben is egyszer van megemlítve, minden pozitív jelző nélkül mint alkalmazott.

Ilyen alapon írhatnánk cikket, azzal a címmel, hogy " Miért imádja az angol a szabolcsi almát ", mert az a legjobb, legegészségesebb!

Forrás? A Daily Mail megírta az angolok imádják a külföldi gyümölcsöket mert ízletesebb.

Berzengő 2013.12.24. 08:52:06

@Barátusz: Érdekes, mert nem tudtad leírni ;-)

Limitálni akarják az EU munkavállalási létszámot. Az EU ellenes.

Az, hogy megszüntetnek támogatást az nem. Csak épp az angolok is jó magyar módra, nekünk briteknek járjon alanyi támogatás, de külföldinek ne. NA EZ AZ ami EU ellenes.

Határátkelő 2013.12.24. 08:54:57

@Barátusz: Ne érezz ki a "kedves" szóból mást, mint amit jelent. Baráti megszólítás. (Miért haragudnék?)

Határátkelő 2013.12.24. 08:58:08

@Berzengő: Ne haragudj, de nem értem, milyen propagandáról beszélsz. De idemásolom neked, amit feljebb már leírtam, bár kicsit fárasztó mindent háromszor elmondani.

"Az én értelmezésemben (vagy abban a nyelvi körben, amelyben szocializálódtam, ha így jobban tetszik), a nyerő egyszerűen annyit jelent, hogy jól megy neki, sikerrel jár és nincsen benne negatív jelentéstartomány, azaz nem jelenti automatikusan azt, hogy mindenki más mögötte kullog. Azaz lehet nyerő egyszerre a magyar is, a szlovák is, a román is, meg a bolgár is.

Remélem, ez így érthető. Ha nem baj, a magam részéről ennél többet nem nagyon szeretnék ezzel foglalkozni, mert szerintem nem ez a poszt lényege."

Boldog karácsonyt!

9mmPara 2013.12.25. 11:53:09

@Kövérmadár: Szállásadóm szerint ez a bevándorlósdi úgy kellett az angol politikai vezetésnek, mint egy falat kenyér. Végre van össznépileg is elfogadható ürügy arra, hogy a kicsit túl nagyvonalúra sikerült támogatási rendszert átalakítsák.
Ha nem lehetne az eljövendő migránshordákra tíz ujjal mutogatni, a brit választók nem engednék, hogy hozzányúljanak.

Berzengő 2013.12.25. 17:10:32

@Határátkelő: Arra utaltam hogy a cikk címe, SAJÁT indoklásod SEMMIBEN sem kapcsolódik a blogban forrásnak hozottakkal, se az eredeti cikkel.

Az ilyet minek nevezzük akkor?

Azért írtam a propagandajelzőt, mert az egyébként nagyon jó, érdekes blogot elrontja, kérdésessé TESZI teszi a többi cikk hitelességét ha így közölsz infókat.

Ha magyarok helyett, Kelet európaiak lenne a címben, bevezetésben akkor pontos lenne (különösen hogy régebb óta és jóval több lengyel, orosz stb van angolban mint mi)

Kellemes Karácsonyt!

Berzengő 2013.12.25. 17:10:57

@9mmPara: Ez nagyon igaz.

Ugyanis az tény, hogy a KEU-iak sokkal kevesebb támogatást vesznek igénybe, sokkal többet járulnak így az angol gazdasághoz adókkal, munkával hozza mint az angolok és egyéb korábbi bevándorlók. Ráadásul egyesektől éltérőén nem a KEU-iak nem panaszkodnak, nem követelőznek, hogy de az ő szokásukat fogadják el a britek.

Csak ugye az utóbbit nem lehet PC miatt kimondani ott.
Az új Kelet Európaiak ellen meg lehet az EU(bővítésre) ellen hivatkozva. Pakisztáni, afrikai stb bevándorlók ellen nem tennék így meg. EU tag ellen meg lehet.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.12.25. 21:02:28

@Berzengő: Igen , nekem is hasonlo problemam volt multkor egy origos cikkel. Ott is osszemostak Cameront Londonnal ( nekem spec ha Londont irnak, hamarabb jut eszembe Boris Johnson ), es a Kelet-Europat Magyarorszaggal.

Konkretan egy Cameron nem szivesen latja a kelet-europaiakat, lett valami : www.origo.hu/nagyvilag/20131215-szamszeruleg-korlatozna-london-az-eu-bevandorlast.html?sec-2

2101 2013.12.26. 18:50:42

A legjobb Hogy pont a minap akadt a kezembe egy szorólap hogy meg kell állitani a bevándorlókat .és ha egyetértesz gyere el a megadott szállodába ott lesz a helyi gyűlés meg előadás,miért rossz nekik a bevándorlás.abba a szállodába ahol pont ugy ahogy a többiben is csak bevándorlók dolgoznak.tehát majd az utált bevándorlok fogják kiszolgálni őket miközben ők azt beszélik hogy elegük van belőlük.mondhatom zseniális.

Baleus 2013.12.27. 16:36:09

@rezsoatya: Hallod ez ütötte meg az én szememet is. Krómszifont svéd-fogóval meghúzni. Professzionális képet sikerült találni a poszthoz. Ez valami román mindentudó kisiparos lehet kb:). (épületgépész vagyok)

Na ilyenek helyére bármikor kimennék én is melózni, annyira bőven beszélek angolul, hogy megértsenek, az igénytelenséget a szerelésben meg egyenesen bűnnek tartom. (azért a magyar szerelők egy része bőven szerel olyan igényesen, amit német megrendelők sem kifogásolnak és az nem kis szó)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása