oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. december 16. 06:44,  Pofán csapott a magyar valóság 590 komment

2013. december 16. 06:44 Határátkelő

Pofán csapott a magyar valóság

Nőként Magyarországon elhelyezkedni néha rendkívül nehéz lehet, mert ha van gyerek, az a baj, ha nincs, akkor pedig az, hogy majd lesz. Így járt mai szerzőnk, Andi is, aki némi kilátástalan jelentkezésdömping után volt kénytelen rádöbbenni, hogy ez nem fog menni. Így kerültek ki Írországba. Ma történetük elejét, az indulásig tartó időszakot olvashatjátok.

Cím_kilátás a Hell Fire parkból Dublinra.jpgKilátás a Hell Fire parkból Dublinra

„Régóta érlelgetem magamban, hogy leírom nektek a mi külföldre költözésünk történetét. Az ötlet, hogy hagyjuk el Magyarországot a férjemmel, 32 éves korunkig eszünkbe sem jutott, de aztán jött a válság, a munkahelyem 1 hónap alatt úgy szűnt meg, hogy „öröm" volt nézni...

Indult az álláskeresés őrülete, nem adtam fel, hittem magamban és abban, hogy számít, mennyi mindent elértem már, diploma, tapasztalat, tanfolyamok stb.

Le vagyunk maradva

Aztán fél év munkanélküliség után összeszámoltam, hogy 400 helyre küldtem önéletrajzot, abból 14 állásinterjún voltam és abból mindegyiknél megkérdezték – finoman, burkoltan, vagy face to face – hogy van-e gyerekem?

Nincs, még nincs, de hogy is gondolhattam, hogy számítani fog a hozzáállásom, hogy dolgozni szeretnék, és nem csak amiatt, hogy ne haljunk éhen, hanem mert egyszerűen szeretek dolgozni, szeretem hasznosnak érezni magam, szeretem, ha van feladatom, célom.

Magyarországon egy cég ötször átgondolja, hogy felvegyen-e egy gyermektelen házas nőt, nemhogy gyermekkel rendelkezőt. Ezen a téren még rettentően le vagyunk maradva.

Egyrészt nyugaton nem divat 3 évig otthon maradni egy gyerekkel, nem is kap az anya, csak fél- egy évig Gyes-t, Gyed-et, másrészt sokkal elterjedtebb a részmunkaidős munkába való visszatérés szülés után.

Állapotos ismerősét vette fel

Aztán egyszer csak behívtak egy állásinterjúra. A pozíció egybevágott a megszerzett szakmámmal, 5 percre volt a munkahely a lakhelyemtől, az interjú pedig olyan volt, amilyenről mindig is álmodtam.

Az igazgatóval – 1 óra elteltével – már együtt ötleteltünk, egymást inspirálva jobbnál jobb elképzelések jutottak az eszünkbe, amivel feldobhatnánk a céget. Amikor elváltunk és kezet fogtunk, annyit mondott, hogy szerinte mi tudnánk együtt dolgozni és már csak 1 embert kell meghallgatnia, azután jelentkezik.

Hatalmas reményekkel hagytam el az épületet, mert az ember érzi, amikor jól teljesít. Aztán úgy egy hét után hívott az igazgató, és sajnálattal közölte, hogy nem engem választottak. Mint később megtudtam, egy állapotos ismerősét vette fel a pozícióra, aki fél év után elment szülni és az állást újra meghirdették.

Rettentően csalódott voltam akkor, haragudtam az igazgatóra, az ismerősére, mindenkire. Igazság szerint jól pofán csapott a magyar valóság: ha nő létedre szeretnél karriert építeni, akkor kösd fel a gatyádat, mert nem fognak két kézzel kapkodni utánad, hiszen bármikor elmehetsz szülni, ha pedig már van gyermeked, az folyton beteg lehet, amivel szintén kivesz téged a munka körforgásából.

DE ha van megfelelő kapcsolatrendszered, akkor terhesen is felvesznek, hogy kaphass majd az államtól valamicske pénzt szülés után és ne maradj éhen. Most már tudom, hogy erről nem az igazgató tehet, sem az ismerős, de akkor mégsem tudtam belenyugodni, és elindult bennem a „menjünk külföldre dolgozni" hadjárat a férjemmel szemben, akinek magyar viszonylatban jó munkahelye volt, jó fizetéssel, megbecsüléssel, így érthető módon neki esze ágában se volt külföldre menni...

Megtakarítás nélkül

Míg egy nap felmértük reálisan a jövőnket: albérletben lakunk, évente valamilyen oknál fogva költöznünk kellett új lakásba, ami egy őrületes nomád élet. Ha gyökeret szeretnénk verni, itthon nem tudjuk rá előteremteni a pénzt.

Egy fillér megtakarított pénzünk sincs, a szüleink nincsenek olyan helyzetben, hogy támogatni tudnának minket, kvázi vagy teszünk valamit magunkért, vagy ez lesz a maximum, amit elérhetünk: hogy évente albérletből albérletbe költözünk, hogy minden hónap végén kölcsön kell, kérjünk pár ezer forintot azért, hogy legyen mit ennünk, és nem látunk majd mást, mint a sárga csekkek végeláthatatlanul hömpölygő folyamát.

Ez a kilátástalanság meghozta gyümölcsét, és nekiálltunk a külföldi munkakeresés, költözés lebonyolításának. Nagy szerencsénk volt abban, hogy a férjem cége több országban is jelen van így lehetősége volt jelentkezni ugyanarra a pozícióra más országban.

Kanada és Ausztrália helyett Írország

Először Kanadába szerettünk volna menni, de ott pont akkoriban nem voltak túl népszerűek a magyarok, úgyhogy Ausztráliát is megpróbáltuk, oda viszont nehéz vízumot kapni, ha valakinek a szakmája nincs a munkavállalói vízum listán, így maradt az alternatívák közül Anglia vagy Írország.

A választásunk több szempontból esett Írországra: egyrészt, ha összehasonlítjuk a két ország lakhatási költségeit, Írország jóval olcsóbb (de még így is rettentő drága a magyarországi albérletek árait tekintve), az élelmiszer, üzemanyag stb. szintén olcsóbb Írországban, mint Angliában, és nem utolsó sorban a férjem pozíciójára a fizetés magasabb Írországban, mint Angliában, így nem volt nehéz eldönteni, hogy az úti célunk Dublin, Írország fővárosa legyen.

Egy szó, mint száz, a párom beadta a jelentkezését a dublini állásra, kiutazott az interjúra (ő középfokon beszél angolul) és felvették. Őszintén szólva el se hittünk, hogy ez lehetséges, mivel már 3 éve, hogy legelőször szóba került a külföldre költözés.

OK_B&B Dublinban.jpgBed and Breakfast Dublinban

Szervezés és búcsú

Indult az őrületes szervezés, hiszen csak egy hónapunk volt rá, hogy mindent elintézzünk: beleértve a pénz előteremtését az albérletre és az első hónapra, egy „garázsvásár" leszervezését, hogy a felesleges holmijainkat pénzzé tudjuk tenni, és csak hogy bonyolítsuk egy kicsit a dolgot, a kutyánkat is magunkkal akartuk vinni, amihez 80 féle oltás és vizsgálat szükséges, valamint az első időkben egy kutyakennel, amíg nem találunk egy megfelelő albérletet.

Valamilyen csoda folytán sikerült ezeket leszerveznünk: a csomagjaink összerakva (amit majd egy futárcég visz ki Írországba a kutyával együtt), repülőjegy, kinti szállás lerendezve (ajánlani tudom mindenkinek, azoknak is, akik csak pár napra jönnek Írországba a Bed and Breakfast szállókat, mert jóval olcsóbb, mint egy szálloda), búcsúebéd a családdal, búcsú buli a barátokkal és az izgalom a tetőfokán természetesen.

Elnézést, kicsit elnyújtottam a kiutazásunk előzményeit, de egyrészt úgy érzem, sokan vannak hasonló helyzetben otthon, akik még dilemmáznak a költözés és maradás között, másrészt fontosnak tartom, hogy megértsétek, a mi indokainkat a külföldi munkavállalással kapcsolatban.

Folyt. köv. természetesen."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr975694184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.12.16. 07:17:14

Jó volt, csak rövid. Legalább a megérkezésről lehetett volna még írni.

bpetya75 2013.12.16. 08:05:25

"Egyrészt nyugaton nem divat 3 évig otthon maradni egy gyerekkel, nem is kap az anya, csak fél- egy évig Gyes-t, Gyed-et, másrészt sokkal elterjedtebb a részmunkaidős munkába való visszatérés szülés után."

Az első fele az, amiben egyáltalán nem kívánnám "utolérni" a fényes nyugatot. A másodikban viszont nagyon jó lenne. Most épp ezzel küzdünk mi is. A nyolc órás meló túl sok az időszakosan néhány hétig tartó folyamatos túlóra mellett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.16. 08:06:49

Jó lesz ez.
Remélem, nem várat magára sokat a folytatás.
:)
A szakmákról jó lenne picit bővebben.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.16. 08:07:42

A férjének mi volt az állása? Hihetetlen lényegi dolgok hallgattatnak el, megérteni már meg sem próbálom. Jó fizetéssel, megbecsüléssel pluszminusz ezresre jönnek ki hónap végén? Valamit lehetett volna jobban is csinálni akkor. Mert hát JÓ fizetés. Ez az albi gondot nem oldja meg, de akkor is. Önigazoló közhelybekezdés. Az állandó költözés oka is nagyon érdekelne még. Eltérő pénzmenedzselési képességekkel, igényszintekkel rendelkezünk, csak tudjátok szúrja a szemem, mikor emberek létminimum alatt is ugyanúgy zárják a hónapot, mint a jófizetésűek (ez sem konkretizáltatott).
Poszterünk érzelmi önös oldaláról fogja meg az egész sztorit, ami nincs is, mert amint beindulna véget is ér. El sem hiszem, hogy ekkora pofáraejtést szerzett szerzőnk az olvasóinak.. Nem olvasta vissza, nem gondolta át mit ad, csak kiírni akarta magából, ezért ez egy nem jó poszt. Az igyekezetet köszönöm, de - ha megjelenik - sok utómukája lesz még a bevezetőírónknak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 08:22:59

Remelhetoleg majd beindul a poszt, jo lenne, ha HA nem csak elkezdene sorozatokat, hanem folytatna is. :)

@bpetya75: Multkor volt szoo arrol, milyen alteregot vegyek fel, talaltam par erdekes foglalkozast, lehet ezek kozul valasztok:
weknowmemes.com/2013/12/24-funny-job-titles-you-never-knew-existed/

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 08:24:48

@Kellemes Zérókomponista: Gondolom a JO fizetes, az olyan mint a versenykepes...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 08:27:56

Igen, a magyar nővédelem tipikus esete annak, amikor a védelem óriási kárt okoz. Az állam akkora pluszterheket helyezett a terhes és kisgyerekes alkalmazottak miatt a vállalkozókra, hogy minden épeszű vállalkozó emiatt retteg a női alkalmazottaktól.

tanato 2013.12.16. 08:31:00

@bpetya75: Jó cikk,nekem is tetszik,igazi Határátkelős post,megfogja a lényeget.Igyekezni kell a többieknek is addig menjenek amíg lehet,félő hogy a bolgár és román szabad munkavállalás után minden kelet európai előtt le fogják húzni a sorompót.Főleg Anglia meg Írország.

rezsoatya (törölt) 2013.12.16. 08:34:24

Olyan az iras, mint egy jo film-elozetes. Felcsigaz, hogy megnezzuk a filmet! :-)
Varom a folytatast!

@Kellemes Zérókomponista: a fizetes hiaba "jo", ha minosegi eletet probal elni az ember, mert van egy igenyszintje. Lehet, ugy tunik egy kivulallonak, hogy nem tudjak beosztani a penzt. Ilyenkor jonnek a "jotanacsok", hogy minek minosegi kajat venni a gyereknek/kutyanak, minek konyvet venni, szinhazba menni, stb. Egyaltalan kerdes meg Mo-on, hogy ki lehet-e jonni a fizetesbol? Plane, ha az egyik fel munka nelkul marad?

rezsoatya (törölt) 2013.12.16. 08:40:18

@Mr Long: mind jo! Barmelyiket valaszthatnad! :D

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.12.16. 08:40:23

Egy posztot miert nem lehet egyben leadni? igy fél posztnak semmi értelme.

tableno 2013.12.16. 08:50:06

@Mr Long: köfaragó és balettáncos.

rezsoatya (törölt) 2013.12.16. 08:53:30

@flash.gordon: hogy a reklam utan visszagyere! :-)))))

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.12.16. 08:55:56

@tilmir: Tilmir, ez igaz? És mit jelent pontosan ha igaz??

"Annamária Heldné Nagy Sajnos máshol sem feltétlen kisebb a diszkrimináció. Itt Svájcban pl meglepően durván büntetik a dolgozni akaró nőket."

A Facebookon találtam ezt a kommentet a post alatt.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 08:57:16

Ezt a 3 éves gyes-gyed faszságot úgy fel kéne számolni, hogy pislogni ne legyen idő. Feltéve, hogy akarjuk, hogy a nők érjenek valamit a munkaerőpiacon. Ha nem, akkor maradhat így, nekem végülis mindegy.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.16. 08:58:05

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): értelek én. Legtöbbek tényleg nem jönnek ki (ok nem csak 1 van). De engem ne gondolj túl, távol álljon tőlem a tanácsosztogatás.:) Amire azonban utalsz, a feltétlen szignifikánsan magasabban lévő alapszint egyéb országokban, hát.. Bizonyos képzettség és életvezetési teheccség felett ja, alapbérezésű munkáknál max. középvárosban (kisvárosban nem sok meló, nagyban annyival drágább is az élet). So, amennyivel többet keres az egyszeri, azt örömében el is b@ssza. Ez a nagytöbbség, a következetes gyűjtögetés, minőségibb élet felé való tudatos poroszkálás, na az a kevesebb. Nem a megmondás a célom ezzel, kíváncsi vagyok mit mondasz erre.

Evain 2013.12.16. 08:58:40

@Mr Long: Nekem volt olyan kolléganőm, akinek a lánya ló légiutaskísérő volt. Azaz versenylovakat kísérgetett nemzetközi versenyekre - repülővel. Tudtad-éééé, hogy ilyen munka létezik? :)

Evain 2013.12.16. 09:02:50

@bpetya75: Azt azért tegyük hozzá, hogy nyugaton nem az a lényeg, hogy nem maradnak otthon 3 évig a gyerekkel, hanem az, hogy VAN lehetőség visszamenni dolgozni azok számára, akik szeretnének, és VAN lehetőség otthon maradni azok számára, akik meg ezt szeretnék (nincs semmi támogatás, csak egyik szülő simán keres annyit, hogy egy egész családot kényelmesen eltartsa). És hogy teljes legyen a kép, van lehetőség részmunkaidőben visszamenni (ami - hangsúlyozom - nem egyenlő a magyar 6 vagy 8 órás, de ötnapos munkával, hanem napokra van leosztva).

Len.Mag 2013.12.16. 09:04:54

Eddig érdekes, kíváncsian várom a folytatást, az első hetek-hónapok tapasztalatait, a posztoló kinti állástalálását.

Egy apróság szúrta csak a szememet:
"Egy fillér megtakarított pénzünk sincs"
Ezt én nem nagyon szoktam érteni. Hogy lehet, hogy egy jó szakmával, tapasztalattal stb. redelkező fiatal pár, ahol ráadásul egyiküknek "jó munkahelye volt, jó fizetéssel" semmit nem tud megtakarítani? :-o

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 09:06:12

@Evain:
Hát elég perverzül hangzik :))
Mr Overdose, kér még egy kis zabot? :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 09:07:40

@Evain: ez is igaz, de a medián magyar bérekre levetítve egy 4 órás meló mondjuk 40-50 rongy. SEMMIRE nem elég ha már önálló életet kezdett valaki.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 09:07:41

@Len.Mag:
Fiatal pár, nyilván nem vetették meg az élet apróbb-nagyobb örömeit... buli, étterem, egy kis wellness, egy nagyobb plazmatv csak havi 2000ért

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.12.16. 09:08:19

@petrasp: Nem tudom. Nekem nincsenek ilyen tapasztalataim. Igazából akkor lehetne kiszűrni a lényeget, ha az ember meghallgatja mindkét oldalt. Nekem van több kisgyerekes anyuka az ismeretségi körömben, mindegyiket várták vissza szülés után a munkahelyükre.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 09:10:58

Szokásos történet, nem sokban különbözik másik pár ezer-tízezer magyarétól, de kíváncsian várom, lesz e folytatás.

tsabus UAE 2013.12.16. 09:13:25

Tetszett a poszt és várom a folytatást.
Az egyetlen logikai baki - számomra - a jó fizetés, amely éppen a havi megélhetésre elég. Tudom, ahány ember, annyiféle elvárás, de lehetne egy közmegegyezés ebben. Számomra pl. az a jó fizetés, amiből a jelenlegi életformámat finanszírozom ÉS valamilyen mértékben takarékoskodni is tudok. Tehát, ha nekem hónap végére elfogy a fizetésem, akkor az nem jó, mert nem passzol az életvitelemhez és az elvárásaimhoz. Az már egy más kérdés, hogy ilyenkor feltétlenül új munkahely kell, vagy az életvitelen kell változtatni...

négyzet 2013.12.16. 09:13:57

@Kellemes Zérókomponista: semmi rejtélyes nincs abban, hogy évente költözniük kellett. Ez nálunk is így van. Egyszer két évig laktunk egy helyen, az már maga volt a csoda.

Mellesleg ami nekem hiányzik a történetből az az, hogy mi a hosszú távú terv. Mi a célja a külföldi munkának? Letelepedés mondjuk terv szerint örökre, vagy pénzt keresnek néhány évig, vagy kint akarnak gyereket, aztán majd haza? Szerintem hosszú távú vízió nélkül nem érdemes elindulni. Az pedig nem jó, hogy "majd kialakul", mert abból csak baj lesz, amikor elmúlik az újdonság varázsa.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:14:48

@tanato:

Ha tényleg meglép ilyet a brit kormány, annak a közvetlen eredménye az EU szétesése lesz. Ha ugyanis mindenki bármilyen szabályt ezentúl megszeghet, ezentúl mindenki ezt meg is fogja tenni a brit precedensre hivatkozva.

rezsoatya (törölt) 2013.12.16. 09:14:52

@Kellemes Zérókomponista: a "megmondást" általánosságban értettem, nem feltétlenül rád célozva. Neked csak egy mondatod volt, ami erre utalt, amikor írtad, hogy "valamit lehetett volna jobban is csinálni akkor"! Ja. Biztosan! Nem ismered a poszt íróját, nem tudod, mennyi volt az, amit "elvertek" havonta, mégis ez jött ki belőled! Nekem meg volt részem "tanácsokban", amikor hasonló szituban voltam még Mo-on, s mindössze annyi volt a "bűnöm", hogy hónapokig nem fizették ki egyik nagy munkámat (mert csak!). Érdekes mód, itt nem tapasztalom ezt. Dolgozom és számíthatok arra, hogy a munkámat kifizetik. Ezt nevezik létbiztonságnak! Mert ebből megtakarításra is futja amellett, hogy élek (lakom, számlák, utazás, kultúra, stb.). És bocs: nekem MA is igényem van egy színházra, akármire, nem fogok azért garasoskodni most, hogy majd nyugdíjasan (sok év múlva) mehessek mondjuk operába, vagy vehessek meg egy jó könyvet... Erről írtam, hogy Mo-on ezt egyre kevésbé lehet az átlagembernek.

rezsoatya (törölt) 2013.12.16. 09:18:13

@négyzethálós: vagy... ismerek valakit, aki itt jött rá, hogy nem megy haza, mert esélye nincs otthon boldogulni. Pedig korábban el nem tudta volna képzelni, hogy itt maradjon. Úgyhogy igen, működik a "majd kialakul" dolog. És ők még fiatalok, úgy meg pláne!

négyzet 2013.12.16. 09:23:17

@Zka: Így van, ez a hároméves gyes és az elültetett dolog arról, hogy a gyereknek ez a három év KELL nagyon romboló. Pedig már változik a felfogás ez ügyben, persze nem nálunk.

tanato 2013.12.16. 09:23:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Igen ezt már sokan jósólják:Szétesik az Unió.vagy legalábbis kettészakad,lesz egy belső szabad mozgású kör a gazdag tagállamok polgárainak és egy külső korlátozott mozgású a szegény országoknak.

Len.Mag 2013.12.16. 09:23:32

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Így van. Minek minőségi kaját venni a kutyának?! Minek kutyát tartani? Tényleg fontosabb a jövőnél? Prioritások, ez a kulcsszó.
KZ leírta a lényeget ezzel kapcsolatban.

Határátkelő 2013.12.16. 09:25:56

@Mr Long: Ehhez mondjuk az is kell, hogy a posztolónak ne menjen el a kedve a folytatástól, a reakciókat látva. Ez most nem személy szerint neked címezve, hanem általában a kommentekre vonatkozóan.

négyzet 2013.12.16. 09:26:32

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): hát, szerintem ez nem cél, ez egy kényszer. És nem tesz jót az embernek, ha a hátralévő éveit kényszerhelyzetben tölti le. Ez a hazamennék, de nem lehet - konfliktus ám.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 09:27:29

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen):
Ez így van, működik a "majd kialakul" dolog itt kint.
Nem kell itt 10 évre gondolni, az ilyesmi 2-3 év alatt kialakul.
1. A férj kap egy jobb melót, s rájönnek arra, hogy nyugodtan lehet 3 gyerek is, a pénzük elég lesz, s közben az asszony meg elmehet gyerek előtt/mellett dolgozni, az a pénz meg mehet a megtakarításokhoz, nyaralásra, stb.
2. Vagy rájönnek, hogy az egészet úúútálják, rossz a kaja, hülye a közlekedés, idióták az emberek, nem beszélik a nyelvet, nincsenek barátok és ezért hazamennek.

Általában az 1. pont történik meg, én még mindig nem vagyok oda ezért a helyért (ablakon kinézve vastag hófelhőknek látszó tárgyak vannak az égen, de úgyis csak zuhogni fog az eső), de az időjáráson kívül semmi különösebb problémám sincs. Otthon se voltam társasági lény, itt se, a közlekedéshez lassan hozzászokik az ember, a kaját ki lehet bírni, az emberek mindenhol idióták (melóban már olyan szinten, hogy otthon érzem magam). Igaz, jelenleg egy kis szobában lakok, de 3 féle számlám van: havi megélhetés, plusz dolgokra elkölthető, megtakarítás... később még átjuthatok kisebb lakásba, ha meg ne adj isten találkozom normális bigével egy bérelt családi ház is simán összejön.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 09:27:52

@négyzethálós: a gyereknek szerintem is jó, de ezzel minden előny véget is ért. Felőlem mindenki addig marad otthon a gyerekkel, amíg jólesik, csak ezt ne az adófizetők finanszírozzák már és utána ne kelljen hallgatni a sírást, hogy sehova se kell női munkaerő.

Határátkelő 2013.12.16. 09:28:12

@flash.gordon: Talán mert a szerző egyelőre ennyit írt. Ígéret van a folytatásra.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 09:29:40

@Határátkelő:
Én várom az újabb posztokat tőle, félre ne értsük, igaz, hogy egy szokásos történet, de minden ember története más. Ők pl kiviszik a kutyát is, ami nekem szimpatikus :)
Szóval hajrá posztoló :)
Majd kialakul, s rájössz, ha normálisan dolgozol, normálisan megfizetnek, s ha egyszer gyerek is lesz, az is jó helyre kerül majd.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:29:53

@tanato:

A gazdagok között sincs konszenzus, azaz ez nem így lesz. Pl. a németeknek nem áll érdekükben az, ami a briteknek és a franciáknak sem.

A legtisztább megoldás: kilép az UK az EU-ból, de ezt nem akarja a brit felső osztály semmiképpen.

tanato 2013.12.16. 09:32:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egy dologban van konszenzus a gazadagoknál,a szegény képzetlen,tanulatlan kelet európai bevándorlók viszaszorításában.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 09:34:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: én olvastam olyan véleményt, hogy ez az egész politikai színjáték, a szélsőjobb szelét akarják kifogni a vitorlából ezzel a szigorítgatással, de alapvetően nem akarnak komolyan elzárkózni a bevándorlók elől. Bizonyára nem is tennék jól, ha a dolgozni akarók bejutását is korlátoznák.

négyzet 2013.12.16. 09:34:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: amit eddig csinált a brit kormány, az csak hangos keménykedés volt, de közben csupa olyasmi, amit más tagországok csendben már megcsináltak, és még csak nem is ütközik uniós jogba. De nekik a dolog politikai szele kell, hogy azt kifogják a ukip, a szélsőjobbos párt vitorlájából. Persze ha ezt megcsinálnák, hogy évente 75 ezer max, akkor az már uniós jogba ütközne, bár kétlem, hogy eljutnak idáig. Pont a hangoskodásuk mutatja, hogy az egész politikai habverés. Emlékeztet arra, amit Mo-n csinált a Fidesz a Jobbikkal, csak határozottabb...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:34:57

@tanato:

Ez nem mindenhol központi kérdés. Egy sor országban nem a kelet-európai bevándorló a fő gond, hanem a máshonnan bevándorló.

rezsoatya (törölt) 2013.12.16. 09:35:46

@Len.Mag: na látod, ez az! Attól mert te nem úgy gondolod, még másnak fontos lehet a gyerek és mellette a munka. Vagy fontos lehet egy cica, vagy kutya. Vagy akármi más. Van akinek a kocsma fontos... :-P

@négyzethálós: más a "hazamennék, de nem lehet", és megint más a "hazamentem volna, de jobb itt"!

tanato 2013.12.16. 09:37:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Gondolj a cigányokra,azok kelet Európából mennek.

négyzet 2013.12.16. 09:37:35

@Zka: oké, csak ez is része a szemléletnek, ami tönkreteszi a nők versenyképességét a munkapiacon. Szemléletváltás nélkül nincs változás.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:37:50

@Zka: @négyzethálós:

A fő ok: a jelenlegi brit szociális rendszer nem működtethető tovább, nincs rá pénz.

Jó ürügy lesz ennek leépítésekor a gonosz kelet-európaiakra és az elnyomó Brüsszelre hivatkozni. Szerintem ez a lényeg.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.12.16. 09:38:11

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): ez jött ki, igen, de úgy tessék ezt értelmezni, ahogy tsabus is előadta. Ő nálam jobban csokorba kapta a gondolatot. A színházas résszel meg teljes egyetértésem. De rögtön hozzá is tenném, hogy a magyar színjátszás jó, s nem feltétlenül elérhetetlen a dolog (nem kerül csillagászati összegekbe 1-4 jegy). Az már egy más kérdés, hogy a sznobizmussal, fényűzéssel társítja a nép. Nem telefon-előlapra, meg falunapon kell elverni a pénzt ökörségekre, hanem összetenni egy tervezett, igényesebb szórakozásra. Már akinek van igénye rá. Utána - ha mégsem megy, mert nem úgy jönnek ki a számok - no, akkor lehet kezdeni a rinyát. Engem az zavar, mikor félakaratokat, lustaságokat bújtatnak a "nincs rá pénz" frázis mögé emberek, amikor egyértelműen nem igaz a dolog, csoportosítás és szándék kérdése az egész (mondom, akik amúgy megtehetnék, akik nem, azoknál nyilván nem állhat fenn ez).
@Határátkelő: nézd, a nép szava a nép szava. Nem feltétlenül gonosz, rossz, lincselő szándékú az a visszhang. Kevés, hiányos, bőszítő semmitmondás. Te vagy az operátor, ha ő ennyit írt, te megkéred, hogy írjon többet, s majd azt rakhatnád ki. Nem értem, őszintén szólva. Ezt ne kritikának vedd, csak értetlenség van emiatt, nem csak bennem.

tanato 2013.12.16. 09:38:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: persze azért én is bízom hogy marad az EU,de a román és bolgár bevándorlók szabad mozgása lehet hogy belerondít ebbe a későbbiekben.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 09:41:36

@tanato:

Nem megy a dolog másképp.

A munka szabad mozgása alapjog, s nem lehet ebből sehogyan sem kizárni Bulgáriát és Romániát. Még 2 hét és jön a szabad mozgás.

Ami meg az utazás és tartózkodás szabadságát illeti, az eddig is megvolt.

tanato 2013.12.16. 09:44:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Na most jön majd az hogy a puding próbája az evés.Kíváncsi leszek a tapasztalatokra a gazdag országok részéről majd kb egy év elteltével.

nigara 2013.12.16. 09:44:43

"(ő középfokon beszél angolul) és felvették" - na innen gyanús, hogy kamu. Meg az egész olyan ködös... semmiről nem szól.
Mindenestre én nem várom a folytatást, bocs.

bpetya75 2013.12.16. 09:44:53

@Mr Long:

Melyik tetszik a legjobban? Az a freelance sperm donor azt jelentené, hogy vannak akik alkalmazottként donorkodnak? Oo

@Evain:

Az vajon mennyire széles körben igaz, hogy egy fizu is elég? Több helyen olvastam olyat, hogy ez egyre kevésbé jellemző, vagy csak lemondások árán.

A részmunkaidő tényleg nagyon fontos lenne. Egy ideje rágom már a feleségem fülét, hogy próbáljon ebben megegyezni a főnökeivel, de esélytelennek látja. Pedig három gyerek mellett a napi 8 órás java fejlesztői munka is túl sok, nem hogy a 9-10 óra.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.12.16. 09:45:40

@Határátkelő: Akkor minek kell leadni? Ennyire nincs már jelentkező, hogy egy önmagában közhelyes bevezetést posztként publikálsz?

tanato 2013.12.16. 09:47:56

@nigara: Remélem nem kamu,eléggé megszívatták már kamuposztokkal a blogot régebben.

négyzet 2013.12.16. 09:52:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: az tiszta sor, hogy nyírniuk kellene a szoc rendszeren, bár sok mindent tudnának csendben csinálni, amiből az átlagember úgysem venne észre szinte semmit. Mindenesetre az EU nincs jó pozícióban UK-val szemben, legalábbis nem nagyon van gyors eszköz a kezükben, amivel sakkban tarthatnák. De az is lehet, hogy a brit kormány sejti, hogy a bolgárok és románok nem fognak rohamozni, mert már elmentek más országokba korábban, és ennek tudatában mernek mondogatni dolgokat. Aztán majd úgysem úgy lesz, és akkor mindenki megkönnyebbül, közben mégis szigorkodtak egy kicsit.

rumitom 2013.12.16. 09:53:04

@nigara: miért lenne az. ha ITs akkor símán elképzelhető. eleve az otthoni leány ajánlotta be a feltételezem eu hqba, biztosan amcsi multirol van szó. de ha nem így lenne sem hihetetlen

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 09:57:01

@tanato:
"Egy dologban van konszenzus a gazadagoknál,a szegény képzetlen,tanulatlan kelet európai bevándorlók viszaszorításában. "

És abban, hogy a szegényebb keleti/déli országokat még jobban a gödörbe taszítsák: olcsó munkaerő (beengedünk, amennyi kell), olcsó nyaralás (brit nyugdíjasok spanyolban), olcsó kaja, s ha szegény országnak kell, akkor tudnak hitelt is adni bőkezűen, amit aztán még bőkezűbben kell visszafizetni, és megvenni a keleti/déli országok vállalatait: víz, áram, olaj, stb.

négyzet 2013.12.16. 09:57:01

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): ez az, viszonyítani kell tudni. Szóval ha az a cél, hogy "majd visszamegyünk, csak gyűjtünk kicsit" az is cél, aztán később ez változhat. Csak ebből a bevezetőből az sült ki, hogy nincs semmi, csak a "menjünk és..." semmi. Persze lehet, hogy van, aki szerint ez nem fontos, de 30 fölött párosan azért már inkább igen.

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 09:57:41

@négyzethálós:
Csak nyugi, lesz ebből valami, ahogy már fent írtam...

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.12.16. 10:01:41

@tanato: nem igazán, nekik nincsen bajuk az olcsó, jó munka erővel. Amit most csinálnak az egyrészt látvány politika, a másik meg hogy a segélybevándorlókat meg akadályozzák. Egyébként az őslakos segélyből élőket is leakarják állítani. Persze ezt nem annyira hangoztatják, mert akkor nem nyernek a választáson.

LyukasBogrács 2013.12.16. 10:01:42

"nyugaton nem divat 3 évig otthon maradni egy gyerekkel, nem is kap az anya, csak fél- egy évig Gyes-t, Gyed-et, ..."

Itthon megse szol senki egy szot sem. Vajon miert ?

Netszamuráj 2013.12.16. 10:01:42

Kedves posztíró! Én is hiányolom a szakma pontos megnevezését, lehetőség szerint nem csak annyira, hogy informatikus... :) Továbbá jó lenne konkrét pénzösszegeket is látni. Mert például mi sem igazán jövünk ki a fizetésünkből amióta van gyerekünk (illetve nagyjából pont nullán vagyunk), de én/mi tisztában vagyunk vele, hogy azért, mert nem takarékoskodunk eléggé. Mivel a magyar viszonyokhoz képest ketten együtt elég jól keresünk (viszont korábban mi már jó pár milliót megtakarítottunk).

Továbbá szeretném megkérdezni a T. főszerk. urat (:D), hogy mi kell ahhoz, hogy előzetes moderáció nélkül jelenjenek meg a hozzászólásaim, mint másoknak?

Evain 2013.12.16. 10:02:31

@bpetya75: a nem freelance spermadonor az a férj, nem? :D

Ha szigorúan nem a bevándorlókat veszem alapul, akkor elég. Családon belül is ezt tapasztalom. Kvázi mi vagyunk az egyetlen pár a családban, ahol én is dolgozom. Rajtam kívül a család összes nőtagja háztartásbeli, függetlenül a gyerekek korától (pl sógornőm fiai már kiskamaszok, és eszébe sincs állást keresni).

Azt meg már többször említettem, hogy mi is részmunkaidőben dolgozunk. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 10:02:52

@Kellemes Zérókomponista: Kezdem azt erezni, hogy te tenyleg Toki vagy, csak valsztekosabban fogalmazol.

bpetya75 2013.12.16. 10:03:16

@négyzethálós:

Ha valaki egy bevezetőben nem tért ki a közép és hosszútávú céljaira, abból elég erős arra következtetni, hogy nincs is neki.

Határátkelő 2013.12.16. 10:04:50

@Netszamuráj: annyi, hogy kéred, jelentkezel, és vállalod, hogy normális hangnemben kommentelsz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 10:05:55

@nigara: Ebben most mi a furcsa?

@bpetya75: Na ez bennem is megfogalmazodot. Lehet olyan, mint a marha, lo, stb tenyeszetben. Vannak sajat tenyeszkanok? Hiperfelsoosztalyu ugyfeleknek :D Meg vannak a szabaduszok, akik a nekik tetszo felkereseket fogadjak el es teljesitik.

nigara 2013.12.16. 10:08:51

@rumitom: nem hiszem, hogy nem találtak olyant, aki beszél angolul - pláne IT-ben azért furcsa lenne...

kutya vacsorája 2013.12.16. 10:16:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: +1. pontosan ezt akartam írni. a 3 éves gyes, kettő gyerek esetén rögtön 6. amire a mama visszatalál a munkába, el is felejtett dolgozni, még akkor is, ha korábban jó munkaerő volt, egyszerűen kiesik a rutinból és minimum hónapok kellenek hozzá, hogy visszataláljon. nem véletlen, hogy a munkáltatók nem kapkodnak értük. és mivel ez az alap, sajnos igazságtalanul megkülönböztetik azokat is, akik nem használnák ki a 3 évet. (korábban itt is olvastam egy posztot, amiben a hölgy poszter írta, hogy - azt hiszem olasz - férjével a gyes idejére magyarországra költöztek, "kihasználni a magyar állam nagyvonalúságát". khm.)
és igen, gonoszság vagy sem, ha a kismama lelép 3-kor, hogy négyre beérjen a bölcsibe, valakinek muszáj helyette elvégeznie az egységnyi munkát, már ha nem csak alibiznek reggeltől estig az egész munkahelyen. én ezt nem tartom igazságosnak, és akkor az egyéb juttatásokról hallgatnék, mert talán az rendben van, nem vagyok tb-szakértő, sem szocilológus.
a magyarnál szociálisan fényévekkel érzékenyebb, sokkal több gdp-vel rendelkező országokban sincsen néhány hónapnál több gyermeknevelési támogatás. meg kellene ezt fontolni. föltéve, hogy fontos, hogy a nők ne csak a bölcsi-konyha-vonalon mozogjanak, hanem.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 10:22:16

@nigara: ne tudd meg, mennyi ITs haverom van, akiket nem tudok beajánlani a melóhelyemre, mert nem beszélnek angolul... Némelyiknek még az írás/olvasás se megy jól.

négyzet 2013.12.16. 10:22:35

@bpetya75: nem direkt módon derül ki többnyire, és csak azért szúrt szemet, mert azt viszont leírta, hogy akkor elkezdte nyaggatni a férjét, hogy menjenek ki, bár azelőtt sose jutott eszükbe. És akkor ennél a pontnál hiányzik valami. Annyira persze nem, mint amennyit már magyaráznom kellett ez ügyben itt a kommentekben.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.16. 10:22:42

Rövidre sikeredett, de remélem lesz folytatása!

nigara 2013.12.16. 10:24:32

@kutya vacsorája: ezeken túl pedig abban az időszakban, amikor válogatni lehet az állásra jelentkezők között, nyilván életszerű megfontolás az, ha a munkáltstó olyant vesz fel inkább, akin látja a hosszú távú munkaerőt, akibe ha belefekteti az egy év betanulást (mert azért kb kell ennyi ahhoz, hogy a munkaerő ténylegesen hozza a pénzt a cégnek), akkor azt a pénzt szeretné viszontlátni.

nigara 2013.12.16. 10:26:16

@Zka: na de pont ezért nem veszik fel őket ugye... aki nem olvas/ért angolul, az mit tud csinálni, mint IT-s? szereli a hardvert? mert azt nem hívnám IT-nak

M. Péter 2013.12.16. 10:29:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Más országok is szegnek meg szabályokat, a lelkes uniópárti Olaszország és Franciaország élen jár ebben,

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 10:30:57

@kutya vacsorája: vagy mondjuk felsőfokú végzettség, utána ez a 2 gyerekes szcenárió és máris ott van ~30 évesen pályakezdőként, 2 gyerekkel, akik miatt bizony otthon kell maradni nem is ritkán. Nem csodálom, hogy nem kapkodnak utánuk.

Amit az államunk újraelosztás néven csinál, az meg nevetséges. Itt minden szarra jár állami támogatás*, de persze csak annyi, ami a legszegényebbeken nem segít, de legalább hiányzik az a pénz a gazdaságból, ráadásul annak se jut rendes ellátás emiatt, akinek TÉNYLEG sok kéne - pl a teljes időben hozzátartozójukat ápolóknak. Az eszeveszett pazarlás mintapéldája az egész.

* Most volt a digitális átállás, még arra is volt szociális alapú támogatás, hogy tévézz. BAZZEG, TÉVÉZÉSRE!!!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 10:36:32

@nigara: Mondjuk a nemeteknek IT-zik? Azok sem beszelnek angolul, multkor egy svajci program bemutatojan az angol reszlegvezetojuk boldogan meselte, hogy van egy (!) srac az IT fejlesztok kozt, aki aranylag jol beszel angolul, igy kozvetlen tole is tudunk kerdezni, meg bug-ot jelezni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 10:37:40

@Zka: Baszki, valahogy el kell juttatni a propagandat!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.16. 10:39:04

A poszterinanak ugyanazt uzenem amit minden hasonlo cipoben jaro Magyarorszagon elo lany ismerosnek szoktam: ahol ekkora genyo-mano a fonok, ott a munkavallalo is nyugodtan lehet egy kicsit szemet.

Ha vannak olyan parasztok hogy rakerdeznek az interjun akkor egyszeruen csak be kell hazudni hogy "nem, nincs gyerekem es sajnos soha nem is lehet".

Ez eleg privat es megrazo ahhoz hogy a fonok ne firtassa, aztan ha jon a gyerek akkor meg lehet neki fulig ero szajjal boldogan ujsagolni: "Kepzelje fonok, csoda tortent! Pedig azt mondtak az orvosok hogy ez nem lehetseges, de megis terhes vagyok!".

Nem lesz oszinte a mosolya, de ki nem szarja le? :)

@Mr Long: Na de varj, mert ezek ilyen made-up bullshitek. Viszont az offshore olajiparban van egy termekcsoport amit szo szerint Karacsonyfanak hivnak. Vannak multik, amig eleg nagyok ahhoz hogy minden termekre legyen egy kulon ember vagy csapat.
Lattam mar nem egy olyan meghirdetett poziciot hogy Christmas Tree Engineer. Szerinted? :D Ez a hivatalos pozicio! :)

Azert amikor egy hazibuliban nem hiszik ezt el es eloveszed a nevjegykartyad... utana meg mar tovabb lehet vinni a dolgokat konnyen: "Neeem, a csucsdiszt nem en tervezem, arra van egy kulon specialistank..."

Az Umbilical Cord Engineer-be meg mar bele sem kezdek. :DDD

2013.12.16. 10:44:14

" Először Kanadába szerettünk volna menni, de ott pont akkoriban nem voltak túl népszerűek a magyarok. "
Ezt sem gondoltam volna, hogy egyszer odaig sullyedek, hogy megvedem Kanadat:) A magyarok mindig nepszeruek voltak Kanadaban. Mint minden bevandorolni akaro a vilag barmely orszagabol. Felteve, ha betartjak a bevandorlas szabalyait. Az nem nepszeru, ha valaki illegalisan, turista vizummal akar bevandorolni. A politikai menedekjog mar regen ervenytelen Magyarorszaggal szemben, hiszen emiatt nem uldoznek senkit otthon. A gazdasagi menedekjogot pedig el lehet felejteni, olyan alapon keves orszag fogad be barkit is. A szabad koltozes, munkavallalas, letelepedes joga Europaban csak az Unio tagallamainak polgarait illeti meg, termeszetesen szabalyozott keretek kozott. Kanadaba barki kivandorolhat, ha megfelel a bevandorlasi felteteleknek. Nagy szukseg van a bevandorlokra, nelkuluk - tobbek kozott - visszaesne peldaul a gazdasag, stb.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 10:44:52

@M. Péter:

Kérdés, hogy alapszabályt szegnek-e meg (nem azt), vagy mást, amiért csak szankció jár.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 10:47:06

@Don Kartasch: Na milyen otthon? Kuldjuk utanad minden cuccod, mert visszakoltozol? :D

Specialistak :DDD

négyzet 2013.12.16. 10:47:38

@Don Kartasch: persze ha hazudozunk össze-vissza, akkor aztán ne is sírjunk, ha nem akarnak visszavenni. Az én véleményem az, hogy ha nem akarnak szülőképes korban lévő nőt felvenni, akkor be se hívnák pofavizitre. Ugye 14/400, nem biztos, hogy az a 14 pont olyan aljas volt, ha már legalább idáig eljut.

nigara 2013.12.16. 10:48:23

@Mr Long: oké - bár eddig úgy tudtam, hogy a fejlesztési nyelvek angolul mennek (bocs ha nem így van, tényleg nem vagyok ITs).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.16. 10:54:54

@Mr Long: "Na milyen otthon? Kuldjuk utanad minden cuccod, mert visszakoltozol? :D"

Hat, az az igazsag hogy Oslo-ban jobb volt. :) Aki azt mondja hogy Norvegia elvezhetetlen telen, az szerintem meg nem volt. :)

De most itthon is jol elvagyok. Peldaul a TB rendszerbol meglepoen gyorsan, circa 40 perc alatt ki tudtam lepni. Mondjuk az vicces hogy a 2 het alatt mar 3X probaltak meg lehuzni a boltokban. :D Jesszusom, jobb nem is belegondolni hogy az itthon toltott 21 evem alatt anno hanyszor basztak at a penztarnal, ugy hogy eszre sem vettem. :DDD

Jelentem 2 hete itthon vagyok, de nem vettem meg se Turo Rudit, se gyulai kolbaszt... most mi legyen, toljak magamon egy hard reset-et?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 10:55:05

@nigara: A nemetek kepesek es leforditjak az angol cuccokat nemetre (vagy annak tetszoleges valtozatara).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 10:56:50

@Don Kartasch: Aztt vagod, hogy mar reg ki kellett volna lepned? :) Illetve csak egy levelet kellett volna elkuldened UK-bol nekik?

Len.Mag 2013.12.16. 10:57:32

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Közhely, de az állattartás felelősséggel jár. Akkor vállalkozom rá, ha tudom, hogy belefér. Én is nagyon-nagyon szeretnék kutyát, de nem helyezem ezt a vágyamat a jövőm építése elé.
De mondok mást: ismerek olyat, aki ruhára, cipőre, fodrászra veri el a többszázezres fizetését. Hitelre vesz autót, olyat amilyet szeretne. És igen, fajtiszta kiskutya is van. Eszébe se jut, hogy félre kéne tenni, a szülei aggódnak emiatt egy kicsit, mert ők még úgy éltek, hogy be kellett osztani.
Egy rokonom dettó ugyanígy, hónapról hónapra éltek kb. 30 éves korukig. Aztán építettek egy házat, hitelből. Ma olyan tartozásuk van, hogy sose fogják kifizetni.

Persze, az embernek vannak igényei, kellenek a kulturális és szabadidős programok, stb. Nem kell remeteéletet folytatni. Nem csak a szélsőségek vannak, hogy vagy beosztok, vagy jól élek. Okosan és odafigyeléssel lehet a kettőt egyszerre, persze lehet olyan, hogy valamiről le kell mondani (nem egyenlő azzal, hogy mindenről és jaj én szegény, nem is élek, csak ülök a pénzemen). Pláne ha az ember nem is keres rosszul.

Szerintem a pénzzel úgy van, mint az idővel: arra jut amire tényleg szeretném.

2013.12.16. 10:59:40

Kedves torzskommentelo tarsaim, szokasunkhoz hiven tegyunk meg mindent azert hogy a posztolo maximalisan kiakadjon es megtagadja a folytatas bekuldeset! Mindig olyan aranyos ahogy naivan, kedvesen inditanak aztan egyre jobban kivetkoznek magukbol a negativ kommentek hatasara es az otszazadik komment utan atmegy egymas anyazasaba az egesz beszelgetes!

Tehat nekem a kovetkezok a problemaim a poszttal: a 3 eves gyes/gyed a magyar civilizacio vivmanya, amiert utolso verunkig harcolnunk kell! Magyar anya a (minimum 5) gyereke mellett marad, mos, foz, takarit, nem karriert epit! Nem kutyat tart gyerek helyett!!! Masreszrol azert is unszimpatikus nekem a posztolo, mert a ferjevel tartatja el magat, a pasi talalt maganak munkat Nyugat-Europaban o meg a labat logatja es a kutyat viszi kozmetikaba. Nem akar dolgozni, biztos angolul se tud. (Figyeltetek ahogy ugyesen ket oldalrol is betamadtam a posztolot? Igy mar nem tud vedekezni!).

Mas problemak: miert Dublinba mentek, ami tele van koszos, reszeg, munkanelkuli tinedzser szulokkel es mindig esik az eso? Normalis ember nem megy oda, csak a luuuzerek! Kulonben is, a Nyugat hanyatlik es Birca is megmondta hogy par even belul mind ugy fogunk elni mint a bolgarok most. Tehat teljesen felesleges volt a posztolonak megprobalni ez elol menekulni, inkabb meg kellett volna tanulnia sporolni, ahogy mar tobben is megemlitettek - az igenyekbol kellett volna visszavenni, es turelmesen megvarni amig a Magyar Csoda kibontakozik.

Egy csomo mas kritikam is van meg, de a legjobbakat megtartom kesobbre, hogy a posztolo arcaba tudjam nyomni mikor vegre hosiesen megjelenik hogy megvedje magat! Ugysincs ma este semmi mas programom, legalabb nem fogok unatkozni. En megtettem a magamet, most ti jottok.

2013.12.16. 11:01:04

" freelance spermadonor "
Egy kozelmultban megjelent poszt hozzaszolasai kozott volt szo errol, csak akkor epp nem volt kedvem vagy idom erre valaszolni. Ket hires emberrol tudok, aki ezt csinalta. Az egyik William Shockley, aki a tranzisztor feltalalasaert kapott Nobel dijat, a masik pedig David Crosby, aki egy leszbien parnak " segitett be " spermaval, hogy legyen gyerekuk.

talján sógor 2013.12.16. 11:01:44

Írta a szerző, hogy a férje a magyar leánycégtől jelentkezett Dublinba. Egy belső embernek sokkal nagyobb esélye van, mintha az utcáról esett volna be: őt már ismerik, van, aki ajánlani tudja, a cégnél eltöltött szakmai tapasztalata van, tudják, hogyan dolgozik, mi várható tőle, nem vesznek vele zsákbamacskát.
Aztán a középfokú nyelvtudás is relatív. Van, aki alacsonyabb nyelvtudással is el tudja adni magát, nem kell feltétlenül mind a 628 igeidőt használni tudni (ami ugye, főleg egy magyar nyelvvizsgán elvárt). Van, aki középfokú nyelvtudással is tud úgy kommunikálni, hogy megfelelőnek tartják az adott munkára, mást meg egy klasszisokkal jobb nyelvtudással sem vennének fel.

talján sógor 2013.12.16. 11:01:44

@Zka: "ráadásul annak se jut rendes ellátás emiatt, akinek TÉNYLEG sok kéne - pl a teljes időben hozzátartozójukat ápolóknak."
Bocs, de szerintem a kisgyerekes anyák is a hozzátartozójukat ápolják teljes időben. :)
Bár hozzáteszem, hogy én sem tartom a 3 év gyest egészségesnek, normál esetben nem hiszem, hogy a gyereknek szüksége van rá, anya meg (szintén normál esetben) bezombul tőle.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.16. 11:03:11

@Mr Long: "Aztt vagod, hogy mar reg ki kellett volna lepned? :)"

Tudom. Sajnos a hivatali ugyek elintezesere nagyon nehezen veszem ra magam.

"Illetve csak egy levelet kellett volna elkuldened UK-bol nekik?"

Ezt is sejtettem, de ugy voltam vele hogy ev vegen ugyis hazalatogatok. Majd elintezem akkor.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 11:05:13

@Mirjam2: " Birca is megmondta hogy par even belul mind ugy fogunk elni mint a bolgarok most." Mar csak 15 1/2 nap es kezdodik! :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 11:07:34

@talján sógor:
"Bocs, de szerintem a kisgyerekes anyák is a hozzátartozójukat ápolják teljes időben. :)"

Egy kisgyereket bárki "ápolhat" és nem is kell rá teljes ember - ld bölcsőde, óvóda, ahol egy gyerekre nem jut 1 felnőtt. Azok is normálisak lesznek, akik bölcsibe járnak.
Egy magatehetetlen beteg felnőtt ember, akinek bármikor kellhet beavatkozás már egészen más tészta.

M. Péter 2013.12.16. 11:12:55

@négyzethálós: @Zka: A gyereknek általában van apja is. Be kéne vezetni, hogy az apa munkáltatója fizeti az anya munkáltatójának a gyerek miatt felmerült költségei felét, mindjárt más lenne a hozzáállás. Ha a férfiakat is elkezdenék kérdezgetni az elbeszélgetésen, hogy nemzőképesek-e, és az impotensek lennének e legkeresettebbek, gyorsan megváltozna helyzet.

Még jobb lenne, csak gyakorlatban nem kivitelezhető, hogy miután felnő a gyerek és munkát vállal, a munkáltatója fizet a szülők munkáltatóinak.

tsabus UAE 2013.12.16. 11:14:32

@négyzethálós: Ismerősi körben általános tapasztalat, hogy igenis behívják a "szülőképes korban" lévő hölgyeket és személyesen teszik fel a gyerekkel kapcsolatos kérdéseket.

A munkáltatókat pedig teljesen meg tudom érteni. Nyilván nem szép dolog ilyet kérdezni egy nőtől, de bőségesen van tapasztalatom arról, hogy 3-6 év után miképp térnek vissza a nők a munkába, a bölcsődék/óvodák kis száma miatt hányszor kell hiányozniuk (az általános gyerekbetegségeken felül, amit mindenki megértéssel fogad) és hányszor fordul elő interjún, hogy a jelölt meg akarja váltani a világot, aztán a próbaidő letelte után pár nappal bejelenti, hogy terhes és azonnal könnyített munka/munkaidő kell neki, míg el nem húz 3 évre. Vagyis, ha nőt vesznek fel, akkor kell egy részmunkaidős, aki helyettesíti a random hiányzások alkalmával.
Úgy tűnik, nem csak a GYES/GYED rövidítése lenne megoldás erre, hanem a bölcsődék/óvodák fejlesztése, hivatalok nyitvatartásának "munkás barát" átszervezése, tömegközlekedés áthangolása, stb. Komplex kérdéskör, amihez hozzáértőknek kéne hozzányúlni, némi társadalmi egyeztetéssel. Ilyet viszont Magyarországon elvárni, minimum utópia...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.16. 11:15:59

még nem olvastam a kommenteket.
van egy ismerősöm, aki interjún mindig azt mondta, hogy "ugyan semmi köze hozzá de meddő vagyok" vagy valami ilyesmi. ettől elkussoltak legalább.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 11:17:07

@M. Péter: Persze, esetleg a cegeket kotelezni, hogy hozzanak letre (tobben osszeallva) kozossegi bolcsodet, ovodat a ceg gyalog 15 perces korzeten belul, ahol vallaljak beteg gyerekek apolasat is.

nigara 2013.12.16. 11:18:31

@Mr Long: na ja, hiszen a világon mindenhol így csinálják!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.16. 11:18:41

@Chang Yai: En is ugyanezt szoktam javasolni a csajoknak. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 11:19:03

@Chang Yai: volt már ilyesmi komment :) És ez nem is olyan rossz ötlet :D

négyzet 2013.12.16. 11:20:52

@M. Péter: az a helyzet, hogy a gyerekkel kapcsolatban felmerült költségek jó részét amúgy is az állam fizeti. Van ugye még a betegszabadság, ami egy évben a betegség első 15(?) napja, utána táppénz jár, és a táppénzt már az állam fizeti, a munkáltatón csak keresztülfolyik (ha tb-kifizetőhely egyáltalán), ugyanígy a tgyás, a gyed és a gyes. Amit meg lehetne osztani, az a hiányzás, lásd a svédeknél.

négyzet 2013.12.16. 11:22:21

@tsabus: a bölcsis témát már régóta hajtogatja a szakma, de látod, nekünk stadion kell...

Kheopsz · http://giza.eg 2013.12.16. 11:30:20

@négyzethálós:
Ne nyavalyogj, egy stadion jobb.
Egy bölcsibe belefér talán 50-100 gyerek, de egy stadionba akár 20-30ezer gyerek is! :) Stadionbölcsiket mindenhova!

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 11:32:24

@Len.Mag: mondjuk a kutyára költött pénzből nem sok mindent tudnék venni...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 11:32:34

@Mirjam2:

A globalizáció egyik eredménye az lesz, hogy ahol túl magas az életszínvonal, ott vissza fog esni, s ahol meg túl alacsony, ott növekedni fog.

Na most, a bolgár és a román életszínvonal kb. egyezik a világátlaggal. A magyar életszínvonal már inkább a gazdag alsó részében van.

Így hosszú távon valóban ez lesz.

2013.12.16. 11:33:32

@Mr Long: Ja tenyleg. Szerencsere mi meg idoben elmenekultunk. Kerlek tudositsatok az invazio alakulasarol januar 1-tol. Lehetoleg ne bolgarul irj, meg eltart egy ideig amig megtanulom, bar termeszetesen probalok majd beilleszkedni amennyire lehet - nem akarok kulturalisan inszenzitivnek tunni mikor visszaterunk a Kodos Albionba...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 11:35:27

@Mirjam2: De te mar a fejlett KELETEN vagy (ha jol emlekszem)! Minek akarnal visszajonni oda, ahol fertozottek az erkolcsok, mar nem is hivok az emberek, stb...

2013.12.16. 11:39:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Lehet hogy szerinted az atlagos brit eletszinvonal 'tul magas', az en szempontombol viszont csak normalis, es nagyon nem szeretnek ugy elni mint egy atlagos bolgar, bocs. Ezzel nem vagyok egyedul, ezert szerintem egyaltalan nem az lesz amit te elkepzelsz, hanem eppen ellenkezoleg: egyre noni fog a szakadek a gazdagok es a szegenyek kozott. Ez Europaban annyira meg nem latvanyos, de szinte mindenhol Europan kivul ez a tendencia, hogy vannak a gazdagok akik sokkal jobban elnek mint egy altagos kelet-europai, meg vannak a szegenyek akik sokkal rosszabbul. Szerintem ez a tendencia fog erosodni vilagszerte, ahelyett hogy mindenhol atlagos roman-bolgar eletszinvonal alakulna ki.

Latcho Rom 2013.12.16. 11:42:03

@Cascabel: Melissa Etheridgnek segitett David, nem lesznek rossz muzsikus genjei,a gyermeknek :)

Határátkelő 2013.12.16. 11:42:07

@flash.gordon: Ha kedved van, örömmel várom az írásodat.

2013.12.16. 11:43:25

@Mr Long: Ja tenyleg, ilyen balgasagok miatt mint hogy szemelyes szabadsag, nem uldoz a vallasi rendorseg, lehet jarkalni az utcan, vannak muzeumok / mozik / konyvtarak, stb. - tenyleg nem eri meg visszamenni! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 11:43:54

@Mirjam2:

Én másképp látom. A globalizáció nem abba az irányba hat szerintem, ahogy te látod. A globális nagytőke érdeke a meghatározó, s neki nem érdeke a világ egy kis részén a magas életszínvonal finaszírozása, s nem is kényszeríthető rá már, Így tőkekiáramlás van a fejlett gazdag világból a 3. világ felé, egyfajta fordított kolonizáció zajlik.

Az meg, hogy mindenki mindig alehető legmagasabb életszínvonalat akarja magának, teljesen természetes emberi vágy. De egyre kevésbé lesz elérhető ennek megvalósítása.

tsabus UAE 2013.12.16. 11:44:17

@négyzethálós: Jellemző, hogy a téma (nem szakemberek általi) felvetése is egy határátkelős blogon történik. Otthon mindenki magában puffog és kész.
A munkaképes korú nők munkában tartása és oda visszatérésének megkönnyítése helyett, a nyugdíjak vásárlóértékének megtartásával és a rezsicsökkentéssel kell foglalkoznia a politikának. Ezzel még a reménye is elveszik egy pozitív változásnak...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.16. 11:45:47

@Mr Long: "Van ho feletek?"

Hat a weather app valami enyhe havazast igert mara Miskolcra, de egyelore csak kod van... felek iden sem lesz feher karacsony.

Frőczy Sanyi 2013.12.16. 11:47:07

Kissé rövidkének találtam a posztot, de annál inkább várom a folytatást.
Ez a magyar családtámogatási rendszer úgy el van szúrva, ahogy az a nagy könyvben meg van írva. Elmúlt már az a világ, hogy a férfi egyedül el tudja tartani a családját és a nő otthon vezeti a háztartást. A három év gyes/gyed ésszerűtlenül hosszú idő, ha ennyit kimarad valaki a munkaerőpiacról az már olyan, mintha pályakezdő lenne. A célnak annak kellene lenni, hogy minél hamarabb visszataláljanak a nők a munkaerőpiacra, tehát megfelelő gyermekelhelyezési lehetőségekre lenne szükség (bölcsi!) és részmunkaidős állásokra.
Bár sokan még mindig úgy gondolják, a nőknek a konyhában van a helyük. Nekik mindig azt mondom: "Gondolj csak bele, a kések is pont a konyhában vannak!" :)

2013.12.16. 11:49:00

@shakti_rom:
Tudom, csak nem akartam ilyen reszletesen belemenni. 2000 korul tortent a dolog, sokat olvastam rola abban az idoben. Azota a Melissa " elvalt " akkori partneretol, ugy tudom. David Crosby felesege is tamogatta ezt a donorsagot. A muveszek mar csak ilyenek. Amugy a David Crosby is volt mar " lenn " eleg melyen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 11:49:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Azt azert remelem vagod, hogy a vilaggazdasagot olyan helyekrol iranyitjak, ahol gazdagsag van? Ergo nem Niger-bol diktalnak, hanem mondjuk Ny-Europabol, USA-bol, stb?
(illetve van egy fuggetlen orszag a foldon, aki senkitol sem fugg)

rumitom 2013.12.16. 11:51:13

@nigara: beszel angolul, kozepszinten, vagyis kommunikacios szinten, ha nem talalkozik ugyfellel, tobb mint elegendo ;)
IT-ben azert chancos hogy par emailen kivul max a kollegakkal traccsol az illeto.
egyebkent meg igen, nagyon nehez jo szakmunkast talalni, 50K+ fizetesert nem lehet epkezlab embert talalni. aki ert hozza, az 100K+ felett keres freelancerkent, vagy mindenhato adminkent egy nagyon ceg ITjet iranyitja 70K-t, ahonnan elmozdithatatlan, es minek is mozdulna magatol? az angolok nem a jo angolt nezik, hanem a megfelelo angolt. ha az angol tudas vagy annak hianya nem megy a munkaja rovasara, akkor nem a jobban beszelot hanem a jobb szakembert fogjak felvenni. idealis esetben, persze kivetelek vannak

London2009 2013.12.16. 11:51:19

A poszthoz sok hozzáfűznivalóm nincsen. Kíváncsi vagyok a folytatásra én is. Remélem, hogy magasabb életszínvonaluk lesz Írországban és fognak tudni megtakarítani, gyereket vállalni, nyaralni stb. Dublint mondjuk ki nem állom, de Írország meseszép.

A 3 éves GYES-t én is nevetségesnek tartom. Sem a gyereknek, sem az anyának nem jó. Ha elmegyek 2 hét szabadságra, általában mire visszajövök elfelejtem a gépem jelszavát... Kérdezem én, mire emlékszik az aki 3 évet otthon tölt? Nem beszélve azokról akik a két gyerek közöttt sem mennek vissza és GYES-en vannak 6 évig...
Habár akkor végképp nem tudom mi történne ha ez a sok anyuka hirtelen berobbanna a munkaerőpiacra. Ráadásul ha jól tudom így is alig van férőhely az ovikban. Úgyhogy lehet, hogy nem véletlen, hogy így hagyják a rendszert. Legalább nem kell több ovi és kevesebb a munkanélküli...

tsabus UAE 2013.12.16. 11:52:11

Ha már megemlítettem a nyugdíjakat, akkor egy érdekes cikk a nyugdíjasokról:
444.hu/2013/12/13/az-angyali-nagymamak-es-mokas-nagypapak-igazi-arca/

Először röhögtem rajta, aztán rájöttem, hogy igaz...

2013.12.16. 11:54:43

@Mirjam2:
" egyre noni fog a szakadek a gazdagok es a szegenyek kozott. "
Amig a szegenyek meg nem unjak. Volt mar erre pelda sokszor a tortenelemben. A kovetkezmenyek kozismertek. (gondolom en)

rezsoatya (törölt) 2013.12.16. 11:55:56

@Len.Mag: erről beszélek! Mindenkinek megvan, mire költi a pénzét! Ne "mi" akarjuk megmondani, hogyan ossza be! Van aki rendszeres zugivó (nem olcsó mulatság!), s van ,aki annyit költ cigire, hogy abból megvehetné a minőségi kutyakaját. Ráadásul a csikk nem tud olyan szépen hozzád dörgölőzni, meg olyan szemekkel nézni, hogy elolvadsz! :D
Szóval csak ezt akartam jelezni, hogy többen ekézik a poszt íróját, holott nem is tudják a részleteket. Az meg, hogy valaki kérdezi, hogy mi volt pontosan a férj foglalkozása és mennyit keresett, mire jó? Mamája a poszt írónak? Ne máááá!

2013.12.16. 11:58:35

@rumitom:
" egyebkent meg igen, nagyon nehez jo szakmunkast talalni, 50K+ fizetesert nem lehet epkezlab embert talalni. aki ert hozza, "
Az epitoiparban is ez van, legalabb is itt Kanadaban. Raadasul angol tudas sem kell hozza:)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.12.16. 11:59:11

@Mr Long:

Pontosan New Yorkból - és persze nem csak onnan - irányítják a tőkét Nigerbe.

Latcho Rom 2013.12.16. 12:00:31

@Cascabel: Meg a nyolcvanas evek vegen is jottek gazdasagi menekultek magyarorszagrol, menedekjogra utazva. Ma sok kisebbsegi magyar jon, vajdasagbol, erdelybol, tisztes bevandorlok, diplomaval, kivarjak a sorukat. Ahogy irod, kell az ember, jojjon is sok magyar.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 12:02:07

@rumitom: Hmmm... Pedig annak idejen ra akartak beszelni az IT-re is en meg nem et mondtam.

Latcho Rom 2013.12.16. 12:02:27

@Cascabel: megjarta a poklot. Szebben enekel mint valaha :)

2013.12.16. 12:03:05

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen):
" s van ,aki annyit költ cigire, hogy abból megvehetné a minőségi kutyakaját. Ráadásul a csikk nem tud olyan szépen hozzád dörgölőzni, meg olyan szemekkel nézni, hogy elolvadsz! :D "
A magyarorszagi havi minimalbernel tobbet koltok cigere:( Szerencsere a csikk nem dorgoldzik hozzam:) Azert szivom:) A szep szemektol valo elolvadasbol szerencsere kinottem:)

London2009 2013.12.16. 12:03:12

@Mirjam2: :DD
Szép hétfő reggelt neked is Mirjam! :D

Latcho Rom 2013.12.16. 12:05:45

@Cascabel: jo tiz eve lathattam Melissat szinpadon, Te..en meg zeneszt nem lattam ugy flortolni a szinpadon mint ot ::) It was a total dykefest :))

a posztrol..varom a folyt.kov, koszonet erte.

rumitom 2013.12.16. 12:06:26

amugy, csak nekem tunt fel hogy dublint mint anglianal olcsobb helyet emliti? mert ez szerintem pont forditva van…
mar persze az osszehasonlitas nem jo, mert londonnal kellene osszevetni.
ha lesz idom keresek valami hivatalos statisztikat vasarloi kosar alapon.

a fizetesek meg az en teruletemen ua. londonban mint dublinban (nominalisan), csak elobbi ugyabar fontban. a megelhetes meg szerintem olcsobb, tehat osszessegeben jobban ki lehet jonni a fizetesbol. kar hogy nem jon be london

Latcho Rom 2013.12.16. 12:07:11

@Cascabel: na mar megint az orabered Mr Glett :)

Latcho Rom 2013.12.16. 12:09:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: az a cuuunya karvalytooke, lmiert is nem vagy egy orban szonoklatiro maxi? :DD

2013.12.16. 12:10:56

@shakti_rom:
Olasz nyelvtudas elony!! :) 2 evig dolgoztam nekik itt Calgaryban. Legrendesebb munkaadok, europai hagyomanyokkal.
Szombaton beszeltem egy horvat festovel, egy helyen dolgozunk. Mondta, hogy Horvatorszagbol tobb ezer fiatal jott Kanadaba az utobbi 1 - 2 evben, menedekjogot kerve. Termeszetesen egy se kapta meg, de legalabb dolgozhattak menedekjoguk elbiralasanak ideje alatt. ( nem ciganyok! )

négyzet 2013.12.16. 12:12:18

@tsabus: pont mondani akartam az előbbi hozzászólásod után, hogy ezt biztos olvastad..

2013.12.16. 12:14:55

@shakti_rom:
Van aki kutyaeledelre kolt, van aki cigire:) Az orabert most fel sem hoztam. A multkor felreertettek az oraberemmel kapcsolatban, itt 1$ most egy liter benzin. Lehet osztani, szorozni:)

Latcho Rom 2013.12.16. 12:18:20

@Cascabel: Nem tudok szamokat, kik jonnek, csak amit itt tapasztalok.
Nem kemenyitettek be a varakozo idon, s a munkavallalasi engedelyen nemregen?
Egy horvat mire hivatkozhat? Sajat orszaguk van, mehetnek oda ha a szerb teruletrol valok...s bactatjak oket.

Latcho Rom 2013.12.16. 12:20:52

@Cascabel: A ket csaladban most 8 allat van, s surun vesszuk fiameknak is a kutyakajat, mert ott pelus s tap kell inkabb :)

tsabus UAE 2013.12.16. 12:21:38

@négyzethálós: A véleményemet nem olvastam. :-)
Volt egy cikk, ami találkozott a véleményemmel. Tágabban értelmezve viszont, szinte minden információt olvastam, amit a véleményem kialakításához felhasználtam. Szóval, ez minden megnyilvánulásomra igaz lehet... :-P

GERI87 2013.12.16. 12:22:10

"Aztán fél év munkanélküliség után összeszámoltam, hogy 400 helyre küldtem önéletrajzot,...."

"dolgozni szeretnék, és nem csak amiatt, hogy ne haljunk éhen, hanem mert egyszerűen szeretek dolgozni, "

nyugodtan el lehetett volna menni pl gyárba dolgozni!
80-100-at ott is kapsz...

Sose értettem azokat akik mindenáron a szakmában akarnak elhelyezkedni, (főleg a kukorica Jancsi főiskola, WC papír szakának diplomájával..) ..gondolom abból az érthető okból hogy legyen gyakorlata benne...de amíg otthon ül és várja fizetés nélkül hogy legyen ilyen állás addig nyugodtan lehet pl dobozolni 80-ért is a hangárban...

persze értem én hogy egzisztenciálisan és nőként nem egy álommeló, és inkább lesz az ember hostes, recepciós, pincér...és hónapokig, évekig vannak így otthon emberek, mert ő "nem fog emelgetni"...de ha nincs más, könyörgöm...főleg ha:

"Egy fillér megtakarított pénzünk sincs, a szüleink nincsenek olyan helyzetben, hogy támogatni tudnának minket,"

...akkor ha Lajosbá 55 évesen eltud menni 50 Km-re dolgozni...akárhova, akármit...akkor nőként is bárkinek sikerülni fog.
Én még olyat nem láttam hogy itt a férjezett gyerek nélküli nő baj lett volna.

Határátkelő 2013.12.16. 12:24:31

@GERI87: Én meg értem azokat, akik a szakmájukban akarnak elhelyezkedni, például azért, mert ahhoz értenek, ne adj Isten még szeretik is...

Egyébként pedig ami a gyerek nélküli nők elhelyezkedési lehetőségeit illeti, ha fiatal, akkor simán lehet hátrány. Főleg, ha egy munkára sokan jelentkeznek.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 12:24:40

@London2009: "Legalább nem kell több ovi és kevesebb a munkanélküli... "

Na de ha nem lenne 3 év a gyes/gyed akkor az így felszabaduló pénzt bölcsi és ovi fenntartásra, bővítésre lehetne fordítani. Akarat kérdése. Ez a nép meg hozzászokott, hogy állambácsi mindenben segít neki, rájukgyújtanák a Parlamentet, ha mondjuk innentől fél évig lehetne állami pénzen otthon héderezni szülés után.

2013.12.16. 12:27:57

@shakti_rom:
K. D. Lang se piskota azert, hogy a butchok es a kanadaiak se maradjanak ki:) Raadasul albertai szarmazasu, dolgoztam a falujaban, Consortban. Hornby szigeten elo haverjaim meseltek az ott rendezett bulijairol: carpet chewing, stb:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.16. 12:41:52

@London2009: bingó. rejtett munkanélküliség, és olcsóbb az anyák száját betömni megalázó gyessel, mint bölcsödei helyeket létesíteni (emlékeim szerint egy hely költsége évente 1 millió forint, infrastruktúra munkaerő minden, ócsóbb ennél az anyukákat parkolópályára tenni). szerintem abszolút nem véletlen!

Latcho Rom 2013.12.16. 12:43:58

@Cascabel: s Rufust se hagyjuk ki a sorbol, na o is oszt a kozonsegnek rendesen :)
oleg a buzulasbol, indula mandula, arbait!

bpetya75 2013.12.16. 12:45:35

@London2009: @Zka:

Ezért lenne jó sokkal több embert foglalkoztatni részmunkaidőben. Mert az nekem ne magyarázza meg senki, hogy egy egy (pláne fél) éves gyereknek milyen qrva jó 8-10 órát bölcsődében, akármiben, akárkivel eltölteni, hogy anyu dolgozhasson. 4-5 óra oké, aztán két éves kor körül akár a 7-8 óra is. De a gyereknek is, meg a szülőnek is jobb, ha minél kevesebb pénzen vett figyelmet kap, és minél több szülői törődést.

bobsys 2013.12.16. 12:50:04

@bpetya75: Attol fugg mennyi az egy ember fizetese. Ha orvos es 400K USD a fizetes akkor eleg, de evi 100K bevetellel sem kell a felesegnek dolgoznia, csak akkor a haz nem 10 ev alatt lesz kifizetve hanem 30, meg az evi nyaralas es 5 evente uj kocsi melett nem nagyon marad penz a nyugdijra.

2013.12.16. 12:50:19

@shakti_rom:
10 perc mulva en is kelek, robot, gyapotfodek:)
Jo munkat neked is idegenbeszakadt honfitars:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 12:53:15

@bpetya75: De a reszmunkaidovel (mondjuk 4 oraval) az a baj, hogy lenyegesen kevesebb a netto (valodi) munkaido benne, mint pl a normal ( 8 oras) munkaido felenel. Ugyan ugy megvan az erkezesi kisrutin, indulas elotti kisrutin, ami elvesz mondjuk 30-40 perceket, itt is van kis traccsarty a kollegakkal, stb. Szerintem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.16. 13:03:28

juteszembe - húgom ír cégnél dolgozik. és ezek az istenáldotta nyugatiak, akik otthon nyugaton betartják a szabályokat, emberszámba veszik a munkavállalót, itt (illetve ott) a vadkeleten attól még simán kitaposság a csóró alsóbbrendű keletiből harmadannyi munkabérért a nyolc óra mellett a fizetetlen túlórát, záráskor akár napi 10-12 órában is. jó fizetésért magyar viszonylatban.... de olyan áron, hogy az emberek hullanak mint a legyek (ahogy a tesó mondja, idő elkölteni az nincs, csak ha az ember mondjuk pár év után kiugrik, kivesz egy kis szabit, majd új állást keres). ja, de kinek lenne érdeke inkább ugyanazt a munkát két 6 órás családanyával elvégeztetni, amikor ki lehet taposni egy szerencsétlen pályakezdőből is sokkal kevesebb költség és illeték mellett. és soha senki nem fog a tökükre lépni. ha meg lépnek, akkor pakol a kóceráj és megy Romániába, mert ott még vadabb a kelet. ha nem az lenne a két alternatíva, hogy 1, nincs munka, dögölj meg, 2, van munka, de dolgozd magad halálra.... akkor sokkal több embernek jutna elviselhető, megfelelő lehetőség - anyagilag, szakmailag. én a mai napig nem értem, miért kell a kasszában, a beteg mellett stb 12 órában állni, miért nem lehet 2x6? és a húgom ahogy visz 10 céget mondjuk, nem lehetne két ember, aki visz 5-5-öt? és akkor abba még bele se megy az ember, hogy a mai irodai zombimunkák nagy részéhez teljesen a rezet baszás kategóriába tartozik még az is, hogy bejár az ember minden egyes nap fix munkaidőben, taposva egymást a villamoson vagy bedugítva a várost. francér nem lehet otthon, akinek nem motiváló, így nem produkál, repülhet máshova. ez az egész kb oloyan szar ahogy van, mint az egyetem, kitalálták ezer éve, hogy az okos faszi kiáll, a sok kis hülye meg hallgatja, és manapság is így van, annak ellenére, hogy a mai technikai lehetőségek mellett kicsikét másképp is lehetne. munka meg szintén még mindig, mint Egyiptomban a kőbányában, fixen csak ott, amíg bele nem döglesz.
nah, megyek a kőbányába szódogákat javítani, mert voltam olyan balfasz, hogy a fix munkaidőm mellé (broáf) jól hazahoztam. ja mert a melóban inkább pletykáltunk.

fentiekre még reag:
érkezés-indulás stb: akkor ne percre mérjék, hanem legyen meg, hogy ezt és azt be kell fejezni, mindegy, hogy mikor (de persze ne + 4 óra túlórában, hanem reálisan.....) ahogy fent is írom.... pletykáltunk ma, DE ettől még a melót itthon utána meg kell csinálni!

bpetya óvoda: erről miket tudnék mesélni. kezdve pl onnan, hogy az angol kisfiú engem hívott anyának, és nem akart hazamenni, meg az én akcentusommal beszélt angolul, nem az apjáéval, miután napi 10 órára + szombatokra is intézményesítve volt 3 évesen.
a mai magyar óvoda meg az épphogy elég területtel, másfél óvónő harminc gyerekkel, se rendes körülmények, se rendes feltételek, és akkor rakd be oda a gyereked napi 10 órára.... áááá. nagyon nem normális.

2013.12.16. 13:03:53

@rumitom:
" egyebkent meg igen, nagyon nehez jo szakmunkast talalni "
Tegnap iras a CBC - n (a BBC kanadai megfeleloje ):
www.cbc.ca/news/canada/british-columbia/mining-labour-crunch-are-foreign-workers-the-solution-1.2465265
Erdekesek a kommentek is ( mint a HA - n )

rumitom 2013.12.16. 13:06:34

@Mr Long: ez pont forditva van. a kisrutin nagyrutin traccsparti kaveszunet azert van mert nem tud az agyad folyamatosan 8 oraban koncentralni, a 8 oras munkaido szerintem teljesen hulyeseg. en pl 6 orat dolgozom, de olyankor dolgozom, van hogy 8-t vagy akar 10-t vagyok bent, mert elhuztak meetingel az idom vagy itt logtam, de akkor sem dolgozom tobbet 6nal, effektive.

raadasul vannak ugye periodusok, mindenki maskor dolgozik jol. nekem valamiert a keso delutani idoszak a legproduktivabb. delutan 4-tol 6-ig sokszor tobbet teljesitek mint elotte egesz nap

mommmmo 2013.12.16. 13:07:55

Amugy meg, mintha olyan eszmeletlen hajtas lenne, a magyar melohelyeken, hogy huuuuu egy gyerekes anya ebbe a kepbe nem fer bele.
Mar maga az is undorito, hogy igy allitjak be...

Amugy mondok nektek egy erdekeset, aminek nem reg utannaneztem, bar nem teljesen ehhez kapcsolodik:

Bolti penztarosok mankopenze: ez az az alap, amibe forgalomtol fuggo mennyiseget elkulonitenek, es ha egy penztaros rosszul ad vissza, akkor abbol potoljak. Vagyis potoltak, mert ezt a legtobb "szemet multinal" eltoroltek... ezt onnan tudom, hogy hallottam, hogy egy SPAR penztaros (kivalo kereskedelmi erzekkel) sirva meselte egy vevonek, hogy a 80 ezres fizujabol 20-at levonnak, mert hibazott..

Na most nekem ez valahogy rohadtul nem fert bele a "rohadt multikrol" alkotott kepbe, ugyanis ez mindenfele modern menedzsment szemlelettel gyokeresen ellentetes, amit a rohadt multiknal meg az ACCA kurzusomon tanultam.

Tokre nagy volt a gyanum, hogy ez inkabb a magyar helyi aruhazvezetok muve.

NNNa szoval utannaneztem a neten, hogy pl az UK-ben ez hogy megy, meg az USA-ban,es kiderult, hogy ott a munkajogi torvenyek ertelmeben sem lehetseges ez, pl az UK-ban max 500 forintnak megfelelo penzt vonhattak volna le a notol.

Nnna ennyit a rohadt multikrol, meg a torvenyhozoink hos harcarol ellenuk. (bar ez egy kicsit off volt, bocsi)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 13:10:45

@bpetya75: ezt már fentebb írtam, hogy itthon a teljes fizetés se elég semmire a többség számára. A fele mire lenne akkor elég?

Evain 2013.12.16. 13:11:05

@Chang Yai: "miután napi 10 órára + szombatokra is intézményesítve volt 3 évesen."
Ezen én is mélázni szoktam, ha az otthoni gyakorlat eszembe jut. Amikor otthon van a gyerek az anyjával 3 éves koráig, aztán hirtelen bekerül az intézménybe, napi 8-9 órára minden nap. Csoda, ha folyamatosan betegek a gyerekek az első egy-két évben? Ez elég durva váltás, nagyon kevesen tehetik meg, hogy csak fél napokra adják be a gyereket, mert otthon pl van egy másik. Arról nem is beszélve, hogy most már kötelező is az óvoda.

Azért van valahol, egy egészséges átmenet, amit jó lenne megtalálni.

rumitom 2013.12.16. 13:18:43

@Cascabel: ahol most vagyok mi is ezt csinaljuk. mig a kinai tarsasag kinaiakat probal kanadaba, addig mi indiaiakkal toltjuk fel sorainkat. outsourcing bizonyos esetekben nem megy, behozni sok indiai mernokot meg nehez, foleg hogy a hiedelem ellenere, ott sincs annyi jo mernok, illetve azokat indiaban is megfizetik es nem akarnak eljonni.
a dublini projekten a tarsasag fele londonbol ingazik, hetfotol-csutortokig. circa 20 mernokot betelepitettunk irorszagba indiabol, meg 10nek varunk a vizumjara… nem irigylem oket semmilyen szempontbol.
valoban kivaltsag a fejlett nyugathoz tartozni munkaugyileg

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.16. 13:19:58

ja és azt hittem, hogy én lassú vagyok, hogy reggel 15 perc a kávé, plusz mellette emailek elolvasása gyorsan, fájlok másolása az okostáblához, adatbázis bejelentkezés, cuccok összeszedése és onnan meló. mit lehet 20 percig tollászkodni úgy, hogy az ember semmit se csinál? :-) a végén meg cuccok és laptop besöprése a táskába, rohanás az iskolabuszhoz, nettó két perc? ok, nincs hótaposó csizmám, két pulóverem, kesztyűm, sálam, nagykabátom, sapkám, ezzel is megspórolok vagy 5 percet :-)

bpetya még: van egy kolléganőm, aki májusban szült, már júliusban visszajött szegény, annyi engedményt kapott, hogy levitték az óraszámát 15-re, és nem osztályfőnök. a gyerek már 7 hónapos, de szerencsétlen még mindig az összes szabadidejében az asztalon alszik. nem kell ahhoz mániákus bezzeganya-olvasónak lenni, hogy az ember tudja, mekkora kialvatlansággal küzd a legtöbb anya egy-másfél-két évig.... még ha szeret is dolgozni. (említett kolléganő hétvégénként otthon tudja behozni magát, azt mondja.) és legalább ő ezzel senkit nem tud veszélybe sodorni azzal, hogy hullafáradtan dolgozik.....
én egyébként már innen kezdve nem értem ezt, hogy húzzál vissza pár hónap, fél év után. hogyan? gyerek bőgetése, amíg bele nem törik abba, hogy soha senkire nem számíthat, már mondjuk 3 hónaposan?

2013.12.16. 13:21:03

@Mr Long:
" Ugyan ugy megvan az erkezesi kisrutin, indulas elotti kisrutin, ami elvesz mondjuk 30-40 perceket, itt is van kis traccsarty a kollegakkal, stb "
Szombaton bementem 7 - re dolgozni, ketten voltunk, egy horvat festo es en. " Kisrutinkent " 2 orat traccsoltunk, megvitattuk a vilag dolgait:)Kesobb jottek meg paran, addigra en mar dolgoztam. Le is voltak dobbenve. Becsuletemre legyen mondva, a 2 ora traccsolast levettem az munkaidombol. A horvat nem, mondvan, hogy keves a fizetese es az utazast (napi masfel ora) sem fizeti a cege. A mienk 1 ora utazast fizet.
Off: Erdekes kep, holapatolas Kanadaban:
www.theweathernetwork.com/photos/view/outdoor-activities/shoveling-in-canada/17312270
Nehany kepet is keszitettem szombaton High Riveren, a tetore is felmentem ( hatterben a Sziklas - hegyseg ):
www.dropbox.com/sh/4qljyjom2fcn1i6/w7r1EFuaZX

bpetya75 2013.12.16. 13:23:11

@Zka:

Ez már egy másik, egyébként nagyon jogos kérdés.

bpetya75 2013.12.16. 13:26:58

@Chang Yai:

"gyerek bőgetése, amíg bele nem törik abba, hogy soha senkire nem számíthat, már mondjuk 3 hónaposan? "

Szerintem nem véletlenül van egyre több defektes fiatal. Pont ez az egyik oka. Rohanunk, mint állat, kell a pénz, meg a siker, meg az elismerés. Ha közben véletlenül becsúszik egy-két jövevény, azok meg majd felnőnek valahogy.

Az azért kicsit szívfacsaró nekem, amit az akcentusoddal beszélő gyerekről írtál. Mit kap egy ilyen kölyök a szüleitől? Életlehetőséget és vége?

morsels (törölt) 2013.12.16. 13:29:11

@Mr Long:
Van egy uresedes a Gyere Haza mozgalomnal :-)

bpetya75 2013.12.16. 13:29:51

@bobsys:

És az a 100K, vagy amiből ti éltek @Evain: mennyire átlagos?

@Mr Long:

Fegyelem kérdése. Biztos, hogy nem csak a munkáltatói oldalnak kell(ene) felnőnie hozzá.

rumitom 2013.12.16. 13:34:17

@bpetya75: fizetni nem a bent toltott ido, hanem a termeles szerint kellenne.
pl. jobb, szebb, okosabb, gyorsabb akarmi vagyok az azonos munkakorben levo kozvetlen kolleganal. ennek eredmenyekepp ketfelekepp jarhatok el:
4 ora elvegzem amit o 8-ban. mit csinalok a maradek 4 oramban? hazamegyek, nem dolgozom, azonos fizetest kapunk.
dolgozom tovabb, persze kisebb intenzitassal, mert erzem hogy nem fer hogy en tobbet dolgozom, de meg igy is elvegzek 6 oranyi munkat, ami neki 11 lenne.
A eset, a manager latja, es ha van ra lehetosege, en tobb penzert fogom ugyanazt csinalni mint a kollega, hisz tobbet teljesitek
B eset, nem kapok fizetes emelest, de nem is mehetek el 4 ora utan, mert a team moral stb. stb. vagyis a sajat produktivasomat fogom a tobbiekehez igazitani, es mar en is csak 4 oranyi munkat fogok 8 oraban elhuzni.

a mondandom lenyege, kevesebb munkaert kevesebb fizetes jar. a kevesebb munka viszont nem egyenlo a munkaval toltott orak szamaval, vagyis 6 oras munkahetert nem kene hogy kevesebb fizetes jarjon.

nyilvan fenti analogia nem minden munkakorre ervenyesitheto. egy sofor vagy pincer vagy bolti elado eseteben mas sema alkalmazando.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.16. 13:34:17

@bpetya75: a másik kedvencem még az a kretén (helyi) énektanár kolléga volt, aki munkaidő után (4:30 után) cseszett összeszedni a gyerekét, és amíg ő tollasozott vagy privát órákat adott, elvárta, hogy a csúnyán alulfizetett (helyi) teaching assistant-ek (dadusok) bébiszitteljék a másfél éves kölykét. szerencsétlen kollégák nem mertek balhét csinálni a fehér főnöknél, hogy mondjuk az egyiket szintén várja otthon a másfél évese, a napi 11 óra meló után, nekünk fehéreknek kellett kiverni a patáliát. érdekes módon miután elkezdett az iskola pénzt szedni az 5 után befutó szülőktől (ja ugye a gyerekek 7:45-től már ott parkoltak), valahogy mindenki meg tudta oldani, csak addig nem akarta. (nyilván nem csóró gyári munkásokról volt szó, akik beleszakadnak a műszakba, ezeknek a családoknak volt bébiszitterük, bejárónőjük, aztán mégis.) mondjuk ezekután a szerencsétlen kollégák meg a pénzt nem merték beszedni a szülőktől. azt is nekünk fehéreknek kellett behajtani rajtuk, mert szartak volna bele a szülők még így is (felsőközéposztály lenézi az alsóközéposztályt alapon).

2013.12.16. 13:40:03

@mommmmo:
" Amugy meg, mintha olyan eszmeletlen hajtas lenne, a magyar melohelyeken, hogy huuuuu "
Teccet mar dolgozni magyarorszagi munkahelyen mostanaban, hogy ilyet le mer irni? :(
" ugyanis ez mindenfele modern menedzsment szemlelettel gyokeresen ellentetes, amit a rohadt multiknal meg az ACCA kurzusomon tanultam. "
A tanulas es az eletben szerzett tapasztalat nem mindig fedi egymast:(

Evain 2013.12.16. 13:47:28

@bpetya75: Amennyire én tudom, mindkettőnk keresete bőven az átlagon belül van. Azaz a minimálbérnél több, és a végzettségnek/szakmai tapasztalatnak megfelelő. Az enyém valamivel alacsonyabb, mint egy hollandé lenne ugyanebben a munkakörben. Hangsúlyozom, a holland átlaghoz képest. Nem a magyar átlaghoz képest (és nem is a hollandiai bevándorló családokéhoz képest).
Nem is tudom, milyen rétegnek felel ez meg ma Magyarországon, amikor az éves bevételből normális életszínvonalon élsz (azaz nem nézed meg, hogy éppen mi az akciós termék, hogy vacsorát főzz), adott esetben kápéra meg tudsz venni egy átlagos technikai berendezést, el tudsz menni évente nyaralni családostul, mondjuk havi egyszer elmész vacsorázni/moziba, ahová akarsz, és emellett még félre is tudsz tenni.

Nekem ez már több, mint amit valaha reméltem, holott szerintem ennek adottnak kellene lennie mindenkinek.

talján sógor 2013.12.16. 13:58:16

@nigara: "Nagy szerencsénk volt abban, hogy a férjem cége több országban is jelen van így lehetősége volt jelentkezni ugyanarra a pozícióra más országban."
Én ebből azt gondoltam, hogy cégen belül tudott Dublinba menni, de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre hasonlóan gondolom, mint rumitom, hogy adott esetben egy középszintű nyelvtudás is elég lehet bizonyos pozíciókra, megfelelő szakmai tapasztalat mellett. Magyarul pl. elég jól tudok, ettől még nyilván nem vettek fel otthon akárhová, ha sarkítani akarom a helyzetet. :)

@Zka: Az én gyerekeim is jártak bölcsődébe, mert úgy gondoltuk, hogy a többi gyerek jobb társaság nekik, mint egy egész nap leharcolt anya. Ehelyett anya dolgozik, jobban érzi magát, ugyan kevesebbet van a gyerekkel, de azt jobban élvezi mindenki.
Lehet, hogy ezzel nem leszek népszerű, de saját tapasztalatból mondom, hogy van olyan eset, amikor beteg hozzátartozó ápolását is jobb másra (szakszerű ápolóra) bízni. Persze minden eset más, de nem mindenki képes ellátni súlyos betegeket (még ha az anyámról is lenne szó). Ez nyilván nem jelenti a hozzátartozók magára hagyását, de adott esetben nem biztos, hogy én tudnám őt legmegfelelőbben ellátni. Köteles vagyok megszervezni az ápolását, látogatni, szeretettel körbevenni, de pl. egy injekció beadását szívesebben bíznám szakképzett eü-sre. És itt is érvényes, amit te is írtál, hogy egy nővér is tud több betegről is gondoskodni, tehát nem kell egy betegre feltétlenül egy ember. Abban persze egyetértünk, hogy ha te úgy döntesz, hogy ápolni akarod 0-24-ben a hozzátartozódat, akkor jó lenne, ha az állam erre adna lehetőséget, hogy ebben támogat. Mondjuk van is rá lehetőség, csak az pont az éhenhalásra elég.

Matula néne 2013.12.16. 13:58:29

@kutya vacsorája: érdekesek ezek a vélemények a nők munkakieséséből, és arról, hogy utána már a munkaerőpiacon "semmire" sem lesznek jók stbstb....
A saját példám: könyvelő az eredeti szakmám, 11 évig dolgoztam pénzügyesként, hülyére dolgoztam magam, rengeteg túlóra, állandóan újabb és újabb "megoldhatatlan problémák", de én imádtam, ahogy a szakmám is... utána elmentem 4 évre Amerikába, ugyan nem GYES-re, de nevelőnőként a szakmámból mégis kiestem, és ez alatt az időszak alatt a legnagyobb "problémám" az volt, hogy hangoljam össze 3 gyerek programját. Miután hazajöttem, könyvelőirodában helyezkedtem el, és érdekes módon semmilyen munkába visszailleszkedési problémám nem volt, ott folytattam, ahol 4 évvel azelőtt abbahagytam. Aztán láss csodát, gyereket szültem, a gyermekem 2 éves koráig otthon voltam, akkor ismét elhelyezkedtem - ráadásul új munkahelyen, mivel az előző időközben megszűnt..... igaz, GYED alatt tanultam és továbbképeztem magam a szakmámban... a lényeg a lényeg, teljesen új területen kellett ismét helyt állnom, amivel nem volt semmi gond, sőt, ezt a munkakörömet szerettem a legjobban (eddig), bár nagyon sokat kell túlóráznom, otthon dolgoznom. A fiam lassan 6 éves, ez idő alatt 2x voltam pár napot táppénzen vele, az összes többi alkalmat a férjemmel az évi rendes szabadságunk terhére megoldottuk, úgy, hogy segítő nagyszülők, rokonok nem laknak a közelben.
Úgyhogy talán nem kellene általánosítani, mert biztos vagyok benne, hogy az esetem nem egyedi, rengetegen vagyunk hasonló gyermekes dolgozó nők, hasznos tagjai a társadalomnak. Úgy, hogy anyaként is mindent megteszek ami erőmből futja, a fiam nem a tv előtt nevelkedik, rengeteget játszunk, foglalkozunk vele.
A poszthoz: nekem tetszett és várom a folytatást..... minden nap olvasom a határátkelőt, ugyan jelenleg Magyarországon élek, de bízom benne, nem mindig lesz ez így.... szóval olvasom a posztokat, és egyre inkább ledöbbent és elszomorít a legtöbb törzskommentelő hihetetlen gúnyos, érzéketlen, okoskodó, kioktató, lélektelen kommentje és gúnyolódásai. Ilyenkor ismét meg kell állapítanom, Magyarország nem véletlenül tart ott, ahol, hanem azért, mert ilyen a magyar ember..... beszóló, rosszindulatú, érzéketlen, büszke, önző, irígy stbstb. Azt gondolnám azok az emberek, akik hála Istennek kitörtek ebből a magyar valóságból, mások, pont azért tudták az életüket megváltoztatni. De tévedtem ezek szerint. Azért mert pár éve külföldön vagytok, ugyanolyan emberek vagytok, örüljetek a szerencséteknek, merészségeteknek, lehetőségeiteknek, tehetségeteknek (ki minek)..... ezért durván magasról leszólni azokat az embereket, akik valamiért nem pont ugyanúgy csináltak(nak), gondoltak(nak) valamit, ahogy ti tennétek vagy gondoljátok, szánalmas. Egyre szomorúbban olvasom a kommenteket, és mostanra általában már nem is jutok a végéig, kb. 100 után feladom. Azért a posztokat továbbra is érdeklődve olvasom.
Akinek nem inge, ne vegye magára, szerintem pontosan magára ismer az, aki mindig mindenbe csak beleköt, ahelyett hogy bátorítana, segítene. És ezek a kedves személyek, most majd engem is elmondanak mindennek, állok elébe.
De hátha néhányan magukba néznek, és megemlékeznek arról, honnan indultak, és milyen jó, hogy kemény munkájuknak, kitartásuknak stb. köszönhetően ők már megszabadultak ebből a szörnyűséges magyar helyzetből, és kissé nagyobb alázattal, és segítő szándékkal fognak a továbbiakban kommentelni... akkor már megérte a mostani hozzászólásom.

rókafogta 2013.12.16. 13:58:42

A sok okoskodónak, a lányom 6. éve él Skóciában még közép fokon se beszélt angolul, mikor kiment(utólag bevallotta zabszem volt azon a helyen, még is boldogult: Azóta egy középfokú egy főiskolai szintű iskolát elvégzett(van is diplomája is nem írom le milyen csak az új szakmában gyakorlat is kell ) jogosítványt szerzett motorra majd autóra . munka mellett.Nincsenek különösebb anyagi gondjai .Járt Kanadában, nyaralt tengerparton Angliában Spanyolországban, Franciaországban Kanári szigeteken Horvátországban természetesem Magyarországon.Ja most folyamodik az állampolgárságért(remélem). És még annyit a kis fatornyos falumból már a fiatalok 80 % lelépett és a nehézségek ellenére egyik se akar hazajönni. Vegyes a kép van köztük vendéglátós , van köztük Franciaországban élő gyógytornász , gyári munkás sőt vállakozó is és volt aki tanult.De már az idősebbek is lépnek le van aki családostúl. Tényleg kevesen maradunk.

GERI87 2013.12.16. 13:58:55

@Határátkelő:

Viszont ha huzamosabb ideig nem talál a végzettségének megfelelő munkát akkor se jövedelme se gyakorlata nem lesz benne, csak telik az idő, ugyanúgy mintha mellette dolgozna valami mást és keresne ugyanúgy állást a szakmájában.
De ezt már leírtam, mi nem volt érthető?

Szóval mi szól amellett hogy csak a szakmájában keressen munkát hónapokig is akár...és várja pénz nélkül a sültgalambot? semmi.

"ha fiatal, akkor simán lehet hátrány. "

Lehet hátrány, de amíg nem talál olyan állást a végzetttségében ahol nem...addig van olyan munkalehetőség is, ahol meg nem számít...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 14:30:44

@morsels: Megvan az uj Turo Rudi nagykovet? :)

@rókafogta: A sok okoskodo egy resze maga is kulfoldon el. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.16. 14:37:01

@GERI87: lehet, hogy megint az én empátiámmal van a baj, de valahogy sehogy se tudom hibáztatni azt, aki a diplomáival nem akar elmenni a ládagyárba, és inkább basszátokmeg felkiáltással összepakol és irány akárhova csak el.
ahogyan azt se tudom hibáztatni, aki könnyek között, de otthonmarad, és hagyja, hogy halálra alázza a rendszer. nekem is volt ilyen ismerősöm, nem is tudom, mi lett vele, évek óta nem találom már, pedig kíváncsi vagyok, remélem, lelépett, túl intelligens volt a ládagyárhoz, csak nagyon nem volt sok szerencséje :-(

tsabus UAE 2013.12.16. 14:37:30

@GERI87: Ezt én is így látom. Az egyedüli kivételt nálam az jelenti, ha valaki a megtakarításaiból élve, "rápihen" kicsit a következő munkára és mikor testileg-lelkileg erősnek érzi magát, akkor egy nagy levegővétellel beugrik megint a mókuskerékbe.
Mellesleg, ha mindig a szakmámban akartam volna elhelyezkedni mindenáron, mikor éppen nem volt munkám, akkor fantasztikus élményeket hagytam volna ki. Fantasztikus emberekkel ismerkedtem meg és tanulságos dolgokat láttam/tapasztaltam, míg pl. koszorút kötöttem a temető mellett, csalamádét kevertem egy vecsési vállalkozónál, vagy 200 kV-tal "játszadoztam" egy elektromos laborban. Nem hiszem, hogyettől kevesebb lennék most, sőt...

tsabus UAE 2013.12.16. 14:46:04

@Chang Yai: Szerintem félreértetted. Ha valaki nem akar a ládagyárba menni a diplomájával és panaszkodás, meg mártíromság helyett elmegy külföldre, azzal semmi baj, hisz megoldást keresett és talált.
Ha nincs megtakarítás, vagy már nagyon megcsappant, akkor nincs hiszti, AKÁRMILYEN melót el kell vállalni, amit lehet, hogy ne meneteljen az ember és családja az éhhalál felé.
Nem írom alá, hogy valaki (akár évekig) azért marad kolonc a család/önkormányzat/állam nyakán, mert nincs a végzettségének megfelelő munka. Szerintem GERI87 is erre gondolt. Vagy nem...

rumitom 2013.12.16. 14:48:10

@tsabus: ami neked szemelyesen egy jo tapasztalat es hozzajarul a jellemfejlodesedhez, az a munkaltatonak lehet hogy semmit nem er. mar csak azert is, mert altalaban a HR-nel kezdodik a dolog, aki adott esetben goze nincs hogy mit is kene majd effektive csinalnia a delikvensnek, es valamilyen random (az osztalyvezetotol kapott) parameterek alapjan keres uj munkatarsat.

meg jobb mikor a ceg meghirdet egy profilt, esetleg kiadja fejvadasz cegnek. a fejvadasz ceg hr-ese megprobalja ertelmezni a kiirast, altalaban nem megy (es nem azert mert buta a hr-es, hanem mert mondjuk nem erti a mernok zsargont).

ehez meg hozzajon, hogy a mai "felgyorsult" vilagban nincs ido CV-k felett elmelkedni, ha a kereso engine veletlenul a te oneletrajzodat dobta ki, ket pillantas, vegzettseg, utolso ket munkahely, hoppa, rakodo munkas, vagy koszoru koto, ez nem az amit keresunk, es mar megy is a kovetkezohoz. simple as that.

KanáriHajni 2013.12.16. 14:49:11

Hátigen, a poszt rövidke, de most ennyire futotta, kapunk majd folytatást, reméljük! Azt nem értem, miért kell csodálkozni, ha egy párból csak egy ember dolgozik Mo-on és nem marad pénzük a hó végére, pláne, ha albiban laknak. Jó sokat kéne ahhoz keresnie, hogy ne így legyen. A másik téma, a gyerekkel otthonmaradó anya elbutulása és későbbi munkaképtelensége. A legtöbb melóba besegíthetne akár otthonról is, neten, napi pár órában, maradna a rutin is, keresne is egy kicsit, nem érezné magát feleslegesnek, de manapság ez mintha kötelező lenne, hogy a gyerek csak otthon fekhet az ágyikójában, míg anyu mellette a fotelban üdvözülten mosolyog... Vagy persze lehet tanulni is, aztán még ragyogóbb elmével térni vissza. Viszont Mirjam beszólásán nagyot nevettem, asszem elég jól összefoglalta a törzsgárda tevékenységét. :-)

nigara 2013.12.16. 15:01:40

@rumitom: nade ezek nem angolok, hanem írek... :) nagy különbség

tsabus UAE 2013.12.16. 15:02:57

@rumitom: Amikor interjúztattam (de szép szó !), két jelentkező közül azt vettem fel, aki nem munkanélkülin volt, hanem akár a napszámot is bevállalta pár hónapra. Sokat mond a jelentkező későbbi hozzáállásáról.
Nyilván, egy gyakorlatot igénylő munkára nem lehet felvenni azt, aki egy bizonyos időt (munkakörtől függ a hossza) kihagyott. Ebben az esetben a munkáltatót marhára nem érdekli, hogy otthon nézte a köldökét, vagy kubikolt.
Az ilyen hézagkitöltő munkákat egyébként se mindig írják be az emberek a CV-be. A munkaadó viszont rá szokott kérdezni.
Ezt a HR és fejvadász főszereplésével játszódó tragikomédiát ismerem. A hirdetések legnagyobb részénél látszik, hogy gőzük sincs, pontosan mit akarnak. Volt, hogy az ötödik forduló után derült ki, valami teljesen más a munkakör, mint amit az igazgató, az HR-os és a fejvadász hitt. Jó pár évet töltöttem ott végül... :-)

nigara 2013.12.16. 15:05:06

@bpetya75: "Szerintem nem véletlenül van egyre több defektes fiatal. Pont ez az egyik oka. Rohanunk, mint állat, kell a pénz, meg a siker, meg az elismerés."
Nem lehet mindent másra kenni - az én gyerekem is bölcsibe járt 2 éves korától, mégis olyan tisztességes, normális ember lett belőle, amilyenből nagyon kevés van (és ezt nem én mondom, mint elfogult szülő)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 15:05:17

@Mirjam2: hát ha ezen a szűrőn nem megy át, hogyan fogja túlélni a zord külföldöt?

tsabus UAE 2013.12.16. 15:05:45

@rumitom: Ja, a lényeg kimaradt: Ilyen munkát nem azért végzünk, hogy jól mutasson a CV-ben, hanem hogy megéljünk és ne lógjunk mások nyakán, míg lesz rendes meló.

bpetya75 2013.12.16. 15:07:12

@rumitom:

Szép gondolat. Lehet, hogy van hely, ahol ez összejöhet...

@Evain:

Ez, Drágám a középosztály. Ami idehaza annyira elvékonyodott, hogy szinte már nincs.

@Chang Yai:

Kötelező lenézés van? Nem lehet könnyű megszokni ezt.

nigara 2013.12.16. 15:08:30

@Babette_: a legjobb komment evör!

bpetya75 2013.12.16. 15:11:34

@nigara:

2 éves korától! A középsőnk 1,5 évesen kezdte a böcsődét, Ő is normálisnak néz ki egyelőre. Azért vannak ennél sokkal durvább sztorik a 3-6 hónaposan már lepattintott babákkal.

Nem is feltétlenül azzal van a baj, hogy mennyi idősen kerül ki az anyja kb kizárólagos felügyelete alól a gyerek, hanem azzal, hogy ha túlságosan nagy a karrierre fordított figyelem, akkor esetleg az (elivleg) együtt töltött időben sem alakul ki normális szülő-gyerek kapcsolat. Szerintem.

KanáriHajni 2013.12.16. 15:13:04

@Babette_: Lehet, hogy a zord külföldön mosolygósabb idegenek várják majd, mint honfitársai virtuálisan vagy akár élőben... :-/

nigara 2013.12.16. 15:16:14

@bpetya75: de fel se veszik 2 év alatt!!!!
Amúgy meg amit utána írtál, én is azt mondom: nem az az ok, hogy a gyerek bölcsibe jár, hanem HA azon kívül nincs élete. Anya válogatja.

Evain 2013.12.16. 15:16:26

@bpetya75: egen, és ez elég nagy baj. Ezért is nem látom értelmét hasonlítgatni, mivel nincs mihez.

nigara 2013.12.16. 15:17:47

@KanáriHajni: kanáriról biztos ilyen mennyeinek néz ki a világ minden szeglete...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 15:19:02

@rumitom:
állandó félreértés van, tisztázzuk: akiről te beszélsz, az a munkaerő-közvetítő.
a fejvadásznak az a feladata, hogy egy adott, speciális munkakörre megtalálja az adott szakmában a legjobbat úgy, hogy név szerint keresi, ajánlások alapján, majd megkörnyékezi, és megpróbálja elcsábítani a megbízójához.

KanáriHajni 2013.12.16. 15:19:10

@nigara: Magyarország kivételével, az élet szép, ja! :-)

bobsys 2013.12.16. 15:19:47

@bpetya75: Semennyire :)
Az atlag fizetes ha jol remlik 50K USD, 100K felett az emberek 7 szazaleka keres ha lehet hinni a Wikipedianak.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.16. 15:21:55

@bpetya75: nem kötelező, de simán megszokott. viszont ezért is jó fehérembernek lenni ugye, az ember ha beleszakad se fog integrálódni, nincs rá lehetőség, viszont az ilyen kívülállás teszi lehetővé, hogy az ember olyan esetekben is megszólaljon, amikor a helyiek közül senki nem tud. és egyébként nem bosszulják meg rajtuk rutinszerűen. kicsit mintha mindenki azt várná, hogy a patthelyzetet, amibe belekergették magukat a játszmáikkal, valaki rendezze, és megkönnyebbülés, ha valaki át tudja lépni a korlátokat és megteszi azt, amit a belülállók nem tehetnek. (ha ennek van értelme.)
szerintem nem is a gyerek 6, 12 vagy akárhány hónapos bölcsibe rakásával van a probléma úgy nagy általánosságban, hanem azzal, ha a gyerek napi 9-10-12 órát tölt ott, és összességében kevesebbet van a szüleivel ébren, mint a gondozóival. de ha Nanny erre jár, kíváncsi vagyok a véleményére még.

nigara 2013.12.16. 15:22:22

@KanáriHajni: hát, hány országot próbáltál? Dublin megvolt?

na ugye.

2013.12.16. 15:22:34

@nigara:
" mégis olyan tisztességes, normális ember lett belőle, amilyenből nagyon kevés van "
En is jartam ovodaba, iskolaba, kisdobos es uttoro is voltam, sot KISZ - tag es katona is, a szuleim is joravalo, becsuletes emberek voltak, hiszek az Istenben is, megis olyan elbaszott ember lettem, amilyenből nagyon kevés van :(
Off:
Elindultam melozni, de 10 perc utan visszafordultam, ugyanis az ejjel esett kb. 20 cm ho. Nem mintha felnek - csak Istentol es a nok sziren hangjatol - de valami az sugta, hogy ma ne vezess oreg harcos!:)

KanáriHajni 2013.12.16. 15:24:17

@nigara: Élni még csak hármat, de utazgattam jó sokat mindenfelé, és soha sehol nem találkoztam olyan alapvető és indokolatlan undoksággal, mint hazánkban. :-)

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.12.16. 15:25:49

Nagyon érdekes kérdés ez, mint nő, és mint gyermekvállalás előtt álló nő, engem is foglalkoztat.

Tőlem még csak egyszer kérdezték meg interjún, hogy akarok-e gyereket, pedig elég sok interjúm volt már, és nem is vagyok olyan fiatal. Azt mondtam, hogy nem akarok, ami meg is felet a valóságnak. Kolléganőm is jelentkezett, tőle is megkérdezték, ő is nemet mondott, de a második körre már nem ment el, mert teherbe esett...:)

A másik, hogy részmunkaidőben lehetne dolgozni...szerintem ez egy jó dolog, de sajnos Magyarországon ennek nincsen meg a kultúrája, és anyagilag sem éri meg, nem sokan engedhetik meg maguknak. Nálunk a kereskedelemben nem áll fenn az a probléma, hogy 30-40 perc elmegy a munkaidőből az érkezésre-távozásra, és az anyukák kérvényezhetik, hogy mennyi időben, milyen napokon és mikor szeretnének/tudnak dolgozni. Persze ezt egyeztetni kell a bolt lehetőségeivel/igényeivel, és ha közös nevezőre jutunk, az mindenkinek jó. A részmunkaidősök amúgy is jobbak, mert míg itt Angliában 1 óra 20 perc szünet jár, addig ugye ezt meg lehet spórolni a részmunkaidővel (ami nekem abszolút jobb). Persze a kismamák nem rugalmasak, és nem túlóráznak, de én akkor is részmunkaidő-párti vagyok. Itt. Magyarországon nem. Angliában a részmunkaidős karriert épít, vannak olyanok a cégnél, akik tizenévesen kezdtek 8 órával, most meg üzletet vezetnek, vagy bármi mást tesznek. 10-15 éve vannak a cégnél. Magyarországon meg? Egymásnak adják a kilincset, és csak arra várnak, hogy megkapják a kommunikáció-büfészakos diplomájukat, és persze diplomásként már nem lehet a kereskedelemben dolgozni,mert ott a média!!!
(Más kérdés, hogy egyik-másik szerintem írni sem tud, nemhogy helyesen írni, számolni sem, meg semmi logikai-, és életrevalósági érzékük nincs.)

A másik, hogy meddig maradjak otthon a gyerekkel? Barátnőm nem maradt otthon tovább, mint 1.5 év, mert kellett a pénz. A munkahelyére három év után is visszavették volna, szóval nem az állását féltette. Hogy boldog-e? Nem hiszem, de szerencsés, mert a nagyi vigyáz a gyerekre addig, amíg oviba meg.

Nálunk egy évig tartják fenn a helyedet és a pozíciódat, persze senki nem kötelez arra, hogy visszamenj. Ismerek olyan üzletvezetőket, akik már pár hónap után visszamentek, de van olyan is, aki soha, vagy olyanra is volt példa, aki nem a pozíciójába (dm), hanem részmunkaidős eladónak ment vissza szülés után.

Azt mondanom sem kell, hogy én, mint üzletvezető nem jelentkezhetek erre a flexi-rendszerre, tehát nem határozhatom meg, hogy hogyan szeretnék dolgozni, pedig de jó lenne!!!
De mondjuk egy év után visszamegyek dolgozni, akkor ki neveli fel a gyerekem? De ha három évig otthon maradok, akkor meg hogyan tudok újra elhelyezkedni, és szükséges-e? Vagy hagyjuk a pénzt, mert az nem fontos és éljünk egy fizetésből??

Na mindegy, ezek csak az én kérdéseim. A három év szerintem felesleges. De mennyi az elég?

nigara 2013.12.16. 15:26:44

@KanáriHajni: utazni.... a turistákat körbeugrálják mindenhol, azt ne hozzuk már fel...
Amúgy egyetértek, egy kivétel van: Dublin.

KanáriHajni 2013.12.16. 15:28:42

Nem vagyok az a tipikus turista fajta, és Írország déli részén is jó tapasztalataim voltak, de igazadvan (már ebben): Dublinban nem jártam.

nigara 2013.12.16. 15:31:41

@KanáriHajni: a turista nem akar ott élni. Ha ott akartál volna, lehet hogy másképp aakul. De délen talán ott is más a világ :) (vagy mégsem)

KanáriHajni 2013.12.16. 15:35:51

Látod, ez az, amiről beszélek épp. Kötözködés. Hogy jön az ott élési szándék ahhoz, hogy azt mondom, Mo-on undokak az emberek? Ha bemegyek egy boltba, ha beülök egy kávéra, ha ügyet intézek vagy ha tömegközlekedek... Ott se akarok élni, meg Dublinba se, mégis, akármerre járok, kedvesek az emberek, ellenben Mo-al, ennyit mondtam, meg hogy Babette általad legjobb kommentek talált hozzászólása tipikus undokság volt. Na léptem a partra, adios!

nigara 2013.12.16. 15:39:40

@KanáriHajni: Hát látszik, hogy nem is sok élettapasztalatod van!
De tudod mit? nem világosítalak fel, hogy a turita meg a bevándorló az nem ugyanaz, legalábbis van ahol ezt éreztetik veled. De te jobban tudod, hogy nem, hiszen nem is jártál még ott....
Ignorance is bless.

2013.12.16. 15:51:15

@shakti_rom:
Kiderult, hogy csak Calgaryban esett a ho, a varos hataratol szaraz az autopalya, honak nyoma sincs:( Tevedtem. Szoktam. Ez van:) Hivtam a fonokomet is, nem repdesett az oromtol. Ebben a pillanatban hivott a haverom is, lekuldtek a helyemre dolgozni a mai napra. (erik a kilepesem most is, ideje mar)

Latcho Rom 2013.12.16. 15:57:18

@Cascabel: Te szagember, ugy nyolc eve rakattam linert az ezereves kadba, otvenes evekbeli, mint egy tank, keeper...s most
lila foltok jelentek meg, szeparalodik talan?van erre valami trukk?

2013.12.16. 16:15:24

@shakti_rom:
Sajnos furdokadakhoz nem ertek, tul nagy meg a szakmakon belul is specializaltsag. De azert majd megerdeklodom valamelyik szakositott szakembertol:)
Off:
Raerek, magyar orszaggyulesi felszolalasokat olvasok 1902 - bol a kivandorlassal kapcsolatban. Nincs uj a Nap alatt. Akkor is hasonloak voltak a kivandorlassal kapcsolatos okok, eszrevetelek, stb. mint ma, 112 evvel kesobb! Megprobalok nehany felszolalast beszkenelni, ha sikerul kicsomagolnom a par hete vett " All-In One" printeremet:(

Len.Mag 2013.12.16. 16:20:21

@rezsoatya (58, male, I have a fairy Queen): Nekem teljesen mindegy, hogy mire költi a pénzét, csak kicsit vicces, amikor azok panaszkodnak, hogy "nincs jövő", akik egyébként nem is gondolnak a jövőre.

Fentebb valaki megírta: ha a fizetés nem felel meg az igényszintünknek, váltani kell, vagy lejjebb adni. A posztoló és párja végül meglépték az előbbit, úgyhogy már csak az kell, hogy bejöjjön nekik, és minden happy.

rumitom 2013.12.16. 16:22:45

@Babette_: nem ertettem felre semmit :) tisztaban vagyok a ketto kozotti kulonbseggel, es en a fejvadaszrol beszeltem, mivel hetente beszelek veluk, nem, nem munkaerokozvetitokkel

Len.Mag 2013.12.16. 16:23:06

@Babette_: Ez nagyon nem így van. Van kutyád? Ha rendesen valt oltva és nem maradékot eszik, pláne ha nagytestű, akkor egész szép összegeket felemészt. És hát néha ők is betegek lehetnek, ahogy mi is. Rájuk nem vonatkozik a TB :)

rumitom 2013.12.16. 16:38:04

@tsabus: ez teljesen jogos, es mindenben egyetertek. viszont nem szabad elfeledni azt a szituaciot, amikor ad maganak x idot az allaskereso, hogy a szakmajaban helyezkedjen el, mert mondjuk teljes fogalkoztatottkent nem csak sok erot vesz igenybe, de esetleg idougyileg is nehezen osszehozhato az allando interjura jaras. ilyen esetben szerintem jobb nem dolgozni mint a szalag mellett gurizni egyebkent berszamfejtokent.

en egyszer voltam munka nelkul, mikor egy konyok tores utan uj helyet kellett nezzek es nem akartam visszamenni a szamitogep ele. Az epitoipar viszont epp meghalofelben volt, ugyhogy 3 honap utan elfogadtam az elso IT-s ajanlatot atmeneti jelleggel...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 16:40:40

@rumitom: Mit csinaltal az epitoiparban, ha szabad tudni?

Latcho Rom 2013.12.16. 16:44:51

@Cascabel: Semmifele felelosseget nem vallalok erte, amiota Pufi meghalt, elegge rencerparti lett ez a dolog..

www.youtube.com/watch?v=jheZQuYPwxA&feature=youtu.be

Latcho Rom 2013.12.16. 16:55:54

@shakti_rom: Ha valakit erdekel hogy miert tolodtak jobbra az eszak amerikai magyarok(tisztelet a kivetelnek), en azt gondolom hogy erre ket ok van:

1. Az 56-os, lassan kihalo nemzedekre hat az orbani propaganda
2. Az uj, nagyreszt trianon elotti teruletekrol erkezok ugy erzik hogy szolidaris veluk a jelenlegi rezsim.

eddie1977 2013.12.16. 16:56:11

Azoknak, akik a menni vagy maradni kérdéssel küzdenek, itt egy néhány posztból álló sorozat. Semmi sem szentség, de talán egy-két embernek segít.

elonnan.wordpress.com/category/arnyoldalak/page/7/

Latcho Rom 2013.12.16. 16:58:56

@eddie1977: Poszt? ejnye Mr Eagle, bejnye.

eddie1977 2013.12.16. 17:08:09

@shakti_rom:
Neked mi bajod van velem? Azon túl, amit már korábban is leírtál.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 17:22:41

@eddie1977: Beleolvastam es nem ertem miert kell otthon hagyni a plussmacit. Belefer a borondbe, max eggyel kevesebb polot viszel.

Latcho Rom 2013.12.16. 17:26:27

@eddie1977: Ha az a vesszoparipad hogy a te magyartudasod az etalon, mindenki mas taho, proli ezen a blogon, akkor foleg te ne keverj angol eredetu szavakat ide.
Ez a Te proJekted - tartsd magad hozza kokemenyen.

Eddie the Eagle egy kedves figura volt, ne vedd a szivedre :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 17:31:38

@shakti_rom: Ez a srac irt a suttyoirokrol? Volt a blogon is olvastam valami okfejtest a h, mint a hogy szo roviditeserol.

2013.12.16. 17:35:06

@Mr Long:
Akkoriban nem minositettek oket hazaaruloknak. Tudtommal csak az 50 - es evek elejetol a 80 - as evek kozepeig voltak " hazaarulok " a rendszer szemeben a Magyarorszagot illegalisan elhagyok. Amikor 83 - ban Anyam bement a rendorsegre bejelenteni a disszidalasomat es rendkivuli utlevelet kerni, hogy elbucsuzhasson tolem, mielott a tengerentulra indulok, sok sikert kivantak nekem az uj " hazamban " es az utlevelet megadtak neki Ausztriaba 1 het alatt. (biztosan orultek, hogy egy semmirevaloval kevesebb lett az orszagban) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 17:36:13

@shakti_rom:
Legalább 2 hónapoal ezelőtt már volt az avatarom.
A képröl le van hagyva még két csaj.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 17:39:43

@Cascabel: :) jo fejek voltak. Mikor tudtatok legkozelebb talalkozni? Tudtatok levelezni akkoriban?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 17:39:50

A kommenteket még nem olvastam el...
Kár volt ott abbahagyni, hogy a férj munkahelyének segítségével kutyástul asszonyostul kiutaztak. Annyi azért még odafért volna, hogy azóta Andi dolgozik-e, vagy inkább Írországban vállalták be a családalapítást.

Fél év alatt 400 önéletrajz? Rettentő soknak tűnik, ha valami alacsonyan kvalifikált képzettsége van, akkor is, ha valami speciálisabb, akkor meg pláne. Nem kellett volna valakivel átnézetni azt az önéletrajzot, hogy tényleg jó-e egyáltalán?

Nem szimpatikus, hogy besértődik valaki, mert helyette egy terhes kismamát vesznek fel az utolsó fél évre...Állati mázli, hogy a kismamának volt ez a kapcsolata, így nem a gyesből kell a bölcsibe kerülésig tengődnie a gyerekkel...lehet persze ezt is irigyelni persze. Oké, később rájött, hogy kár az igazgatóra és a kismamára haragudni (vagy rájött, hogy ezen nem pc sokáig morgolódni).

És a fél év után nem próbálta meg újból megpályázni ezt a pozit? Hiszen abszolút pozitív visszajelzése volt onnan.

Tudod, igazából nagyon szerencsés vagy. Egyrészt a párod hajlandó volt határátkelni, holott nem neki volt problémája a munka terén, másrészt ehhez még csak fel sem kellett mondania.

2013.12.16. 17:44:26

Már nem azért, de ha valakinek gyereke van, az nem jobban hajt vagy legalább kevesebbet kummant, mint a többiek? Még pedig pont azért, mert tudja, hogy saját magán kívül a gyereke is ki van szolgáltatva a munkanélküliségének...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 17:46:54

@Zka: Nem kötelező egyik sem. De a magyar fizetésekből lehetetlen kifizetni egy állandó bébicsőszt vagy egy családi napközit minden napra vagy fél napra. Nincs is részmunkaidős foglalkoztatás, vagy csak nagyon kevés. És bár minden nyavalyás cikk feltételezi, hogy anyuka az íróasztalhoz tér vissza dolgozni, azért ez korántsem igaz. De valahogy a bolti eladók, a gyári munkásnők, orvosok, agronómusok stb. kimaradnak az újságírók látóköréből...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 17:50:00

@Len.Mag: Ha csak az egyiküknek volt, a másik meg munkanélküli, bizony még egy jó fizetés is kevés tud lenni ilyen albérletárak és rezsi mellett. Azt persze nem tudjuk, mit jelent a poszternek a jó fizetés.

2013.12.16. 17:51:39

@Mr Long:
Meg hogy borond! :) Egy reklamszatyorral a kezemben erkeztem Kanadaba es 5 dollarral a zsebemben:) Dec. 5. - en mult 30 eve. Ma sincs sokkal tobb vagyonom, ha az inflaciot is figyelembe vesszuk:) De az elmenyekert, kalandokert megerte igy is. Hogy stilszeruen fejezzem ki magam:
" Non, Je Ne Regrette Rien " :)

2013.12.16. 17:52:02

Ha ez a 3 ev/ gyerek igaz, en sem vennek fel 20-as, 30-as not dolgozni a cegemhez, ha mondjuk egy kis vagy kozepes cegem lenne Magyarorszagon.
Holgyeim, akar egy okot is mondjanak, hogy miert is erne ez a kockazat meg egy cegnek.

nosuti 2013.12.16. 17:56:32

Nekem az a furcsa, hogy miért várják meg emberek, amíg már nincs munkájuk. Nem lehet sejteni azt, hogy egy cégnek rosszul megy és leépítések lesznek, az ő munkakörük veszélyben van vagy megszűnik az egész hóbelevanc?
Saját stratégiám mindig az volt, hogy időben (akár 1 évvel is korábban) nekiálltam munkát keresni. Emiatt sosem voltam munka nélkül. Volt, hogy a munkahelyen folyamatos szigorítások voltak, bekeményített a főnökség, vagy nem volt annyi munka, mint előtte lévő időszakokban. Nekem ilyenkor megszólalt a belső hang, és nekiálltam munkát keresni.
El tudom, képzelni, hogy van ahol úgy közlik ezt a jóemberrel, hogy köpni nyelni nem tud. Nekem szerencsém volt az eddigi majdnem 20 év alatt.

Mondjuk most épp hasonló cipőben járok, de van annyi megtakarításom, hogy nem fogok sírni, ha nem lesz munkám februártól. Viszont már nem is Magyarországon dolgozom. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 17:57:11

@Zka: Komolyan érdekelne, hogy pontosan milyen terhei vannak a munkáltatónak a kismamával kapcsolatban, mert ezt soha nem tudtam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 17:57:49

@charlieharper: Na vegre egy vadkapitalista, aki a ceg erdekeit is nezi! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 17:59:31

@nosuti: Raadasul igy nem az elsore mondasz igent, hanem tudsz gondolkodni, esetleg jobbat keresni.

BTBTBT 2013.12.16. 18:01:25

Unalmas mar, hogy mezesmadzagk;nt elhuznak az orrunk elott egy poszt-kezdemenyt, aztan varjunk a folytatasra.
Az egesz elso felet egy mondatban ossze lehetett volna foglalni mint a kulfoldre tavozas okat.

@charlieharper:
Szoval akkor nem vennel fel egy fiatal not, mert egyszer majd - akar evek mulva - ugyis teherbe esik? Ne viccelj. Furcsa ilyesmit egy vilaglatott embertol olvasni.
A szakertelme/munkabirasa nem eleg ok arra, hogy alkalmazd?
Es mi lenne, ha a felesegeddel viselkednenek igy mas cegek? Nem kell, mert no, es egyszer majd ugyis kiesik a munkabol?

2013.12.16. 18:02:21

@Barátusz: olvasd el megegyszer amit irtam, hatha menni fog az ertes is

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 18:02:49

@zöldeketbeszélek: plusz szabi, kotelezo visszavet a gyes utan ugy tudm ez meg van), mintha vedett foglalkoztatasuak is lettek volna, plusz nem penzbeli teher, de rendszeresen tappenzre mennek a magyar szulok, ha lebetegszik a gyerek, mivel a doki kedves es megerto, igy barmikor kieshet egy hetre a kedves munkavallalo.

2013.12.16. 18:04:40

@Mr Long:
Persze hogy tudtunk levelezni, sot telefonon is tudtunk beszelgetni, ha telefonkozelbe kerult! Igaz, majdnem 6 ev kellett, hogy ujra talalkozhassunk, 89 nyaran mentem elosszor haza. Sajnos keson vettem fel az allampolgarsagot - onhibambol, alkoholizalas, laza eletmod miatt - anelkul nem mertem hazamenni azert. Hu de hosszu 6 ev volt!!! Utana volt egy idoszak - '92 es 2000 kozott - amikor nem vagytam haza valami okbol kifolyolag. De 2000 ota minden evben legalabb egyszer hazalatogatok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:05:44

@Don Kartasch: :))))

Akinek már van, az meg tagadja körömszakadtáig! :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:09:19

@Mr Long: "@zöldeketbeszélek: plusz szabi, kotelezo visszavet a gyes utan ugy tudm ez meg van), mintha vedett foglalkoztatasuak is lettek volna, plusz nem penzbeli teher, de rendszeresen tappenzre mennek a magyar szulok, ha lebetegszik a gyerek, mivel a doki kedves es megerto, igy barmikor kieshet egy hetre a kedves munkavallalo. "

Egy nap plusz szabi jár gyerekenként. A gyes után kötelező visszavenni, majd 5 perc múlva törvényesen ki lehet rúgni. Ez az új MT-ben van, ami idén júliusban lépett hatályba. A felgyűlt szabikból csak az utolsó fél évre esőt kell kiadni, többet nem.

Igen, beteg lesz a gyerek, minden ősszel, tavasszal. Ahogy sok felnőtt is, de persze ahelyett, hogy otthon maradnának, lázasan, a vírusaikat percenként szétfröcskölve állják a sarat...

Aztán mindenki csodálkozik, amikor két hét múlva már a fél melóhely százas zsepivel a zsebében mászkál.

2013.12.16. 18:11:32

@Philosoraptor:
" Már nem azért, de ha valakinek gyereke van, az nem jobban hajt vagy legalább kevesebbet kummant, mint a többiek? "
Ez bizony igy van! A seregben nem igazan szerettuk a nos, gyerekes katonatarsakat, ugyanis ok mindenre kepesek voltak egy eltavozasert, kimaradasert. Engem ilyen csalad dologgal nem tudtak " megfogni, betorni " :)
Azt hiszem, a katolikus papok colibatusa mogott is ez all reszben:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.16. 18:15:27

@zöldeketbeszélek: "Akinek már van, az meg tagadja körömszakadtáig! :)"

Hade fonok, bizisten nem az enyem a kolok! Mondom, tombolan nyertem. Tok jo allapotu gyerek, csak nem dobom ki...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:18:01

@tsabus: "hányszor kell hiányozniuk (az általános gyerekbetegségeken felül, amit mindenki megértéssel fogad)"

A frászfenét.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:20:11

@Don Kartasch: Nem kell bevinni a munkahelyre. Nem szabad a telefonon képet tartani róla, a pc-re feltenni a fotóját képernyővédőnek, véletlenül sem szabad, hogy a táskából popsitörlő-doboz, fél kiszokni, sípolós kiskacsa boruljon ki, be kell vésni az agyunkba, hogy csakis a keresztnevén emlegethetjük, mint egy távoli rokongyereket, ha már nem bírjuk befogni a szánkat...:)

BTBTBT 2013.12.16. 18:20:31

@charlieharper:
Megy a szovegertes. Itt az elvrol van szo.
Ha nem tudsz valakit felvenni a kisvallalkozasodba, amig a terhes anyuka eveket tavol van, akkor ne is indits vallalkozast. A rovidtavu gondolkodas nem fogja sikeresse tenni a ceget.

@nosuti:
Mi a garancia arra, hogy ha mas is 1 evig keres munkat, amig alkalmazasban van, akkor talal is?

KanáriHajni 2013.12.16. 18:21:02

@Cascabel: Mikor jön már a te posztod? :-)

2013.12.16. 18:25:05

@Barátusz: ez aranyosan naiv volt, sajnos nem csillogoszemu elvek alapjan mukodik a piac.

Latcho Rom 2013.12.16. 18:25:28

@Barátusz: ez marhasag, en ertem a karcsit. A magyar gazdasagban a harom ev gyes - vagy barhol a vilagban, luxus, amit egy kis vagy kozepmeretu vallakozas nem bir ki.

KanáriHajni 2013.12.16. 18:30:30

@nigara: Nem tudom, miből szűrted le az élettapasztalat mennyiségét, de azt hiszem, az nem is olyan dolog, amit itt kéne bizonygatnom, hogy mennyi van belőle. Butának meg akkor sem tartom magam, ha az összes HÁ hozzászóló írja is egyszerre. Olvasd vissza kérlek a párbeszédünket, és kicsit vegyél vissza, értelmezd a sorokat, aztán vagy reagálj arra, amit írok, vagy inkább semmit. Persze ha csak a sértegetés megy, az se gond, de nem baj, remélem, ha eztán nem felelek rá, mert nem látom semmi értelmét! Ciao!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:31:27

@shakti_rom: De hát sem a tgyást, sem a gyedet, sem a gyest, sem a gyást- nem a munkáltató fizeti. Amíg a kismama távol van, simán felvehet mást a helyére. Ha vissza akar menni a kismama, visszaveheti és ugyanazzal a lendülettel ki is rúghatja, ha jó indokot talál. Mi még a probléma??? A férfi munkavállalók talán nem betegedhetnek meg, ha mondjuk a táppénzzel jönnél?

BTBTBT 2013.12.16. 18:31:31

@charlieharper:
Miert kevered ide a piacot?
Egy ceg attol mukodik, hogy megvan hozza a toked, ES megtalalod hozza a megfelelo szakertelemmel rendelkezo embereket. Ha erre nem vagy kepes, akkor mi ertelme kacerkodni a cegalapitassal? Hogy nem fogod birni a jarulekfizetest, amig nem termel a gyeden levo anyuka?
Akkor foglalkoztass csak ferfiakat. Kozben meg egy csomo kituno noi tapasztalattol fosztod meg magadat. :)

@shakti_rom:
Akkor felveszel valakit, amig tavol van. A "maternity leave cover"-rol te is hallottal mar, nem?

2013.12.16. 18:32:07

@KanáriHajni:
Azt hiszem, hogy soha! :) Nem tudom elviselni a kritikat, plane ha jogos:) Mint mar emlitettem is, perfectionist vagyok bizonyos dolgokban: munka, iras, essze, stb. Rendkivul sok idobe kerulne egy magam szamara is elfogadhato posztot megirni. A helyesirast meg sem emlitem:) Konnyebb par mondatban kommentelni, spontan:)

rumitom 2013.12.16. 18:36:30

@Mr Long: sot, lenyegesen derusebb egy dzsippel fel ala szaladgalni egesz nap a porban es napon vagy epp a teli hidegben, napi 16 orat, havi 30 napot es muvezetokkel uvoltozni, mint egy irodaban magukat sokra tarto mumajerekkel egy meetingnek nevezett onfenyezesen reszt venni :)

ha nem kenyelmesedtem volna el az irodaban, szivesebben lennek levegon a gyapotfoldeken ala Zopilote

2013.12.16. 18:37:51

@Barátusz: hogy miert is keverem ide a piacot? ha nem erted, akkor cegmanagement alapfogalmakkal nem vagy tisztaban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:37:59

@petrasp: Ez egy olyan kérdés - mennyi az elég - amiben soha a büdös életben nem lesz közmegegyezés, egész egyszerűen azért, mert anya-és gyerekfüggő. Én 22 hónaposan adtam bölcsibe a lányom, mindketten borzalmasan megszenvedtük. Fél év kellett legalább hogy beleszokjunk az új helyzetbe mindketten. Van viszont olyan ismerősöm, ahol a 20 hónapossal semmi gond nem volt a pár hetes beszokási időn túl.

Csak gondolja mindenki végig, aki azt szajkózza, hogy egy évesen be lehet adni a bölcsibe szívbaj nélkül egy gyereket, hogy ebben az életkorban mit tud a gyerek, mennyire önálló, milyen igénye van a személyes törődésre, mennyire hajlamos a betegségekre stb.

Egy gyerekorvos könyvében olvastam pld. hogy valójában NÉGY ÉV ALATT NEM kellene mindennapos gyakorisággal közösségbe adni a gyereket, mert az immunrendszer kb. négy éves korban erősödik meg annyira, hogy már aktívan tud védekezni a kórokozók ellen. Addig persze kell az 'edzés', de nem a napi 6-8 óra bölcsi...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.12.16. 18:42:06

@charlieharper: @Barátusz:

Szerintem charlie-nak annyiban igaza van hogy egy kisvallalkozas, ami honaprol honapra el, nem vallalhat be 3 evnyi kiesest. Ezzel a fennmaradasat kockaztatja.

Ugyanakkor Baratusznak is igaza van abban, hogy Mo.-n sok, tobb szaz fot alkalmazo multi is keruli a kismamakat mint macska a forro kasat. Ami tenyleg erthetetlen olyan cegeknel, ahol amugyis idegesitoen magas a fluktuacio es csak az ev vegi karacsonyi buli kiteszi 15 GYES-es anyuka evi jarulekait...

BTBTBT 2013.12.16. 18:43:34

@nosuti:
Tehat akkor nem altalanos igazsag.

@charlieharper:
Erveket is volna kedved hozni annak alatamasztasara, amit elkezdtel, vagy csak annyira futja, hogy azt hajtogatod, hogy a masik nem tudja jol a dolgokat?

Olyan ceggel, amit leirtal, nem szeretnek kapcsolatban lenni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:48:06

@Don Kartasch: De hát nem igaz. Neked is: De hát sem a tgyást, sem a gyedet, sem a gyest, sem a gyást- nem a munkáltató fizeti. Amíg a kismama távol van, simán felvehet mást a helyére. Ha vissza akar menni a kismama, visszaveheti és ugyanazzal a lendülettel ki is rúghatja, ha jó indokot talál.

A tgyásba került kismama (szülés előtt 4 héttel lehet tgyásra menni) passzív állományba kerül, semmiféle járulékfizetés nem kötelezi a munkáltatót utána. Ez addig tart, míg vissza nem megy dolgozni.

Latcho Rom 2013.12.16. 18:51:42

@zöldeketbeszélek: nem lesznek betegek harom evig, nem fluktual a munkatapasztalat, ami ugye nem jo az uzletnek, piacnak.

BTBTBT 2013.12.16. 18:52:17

@Don Kartasch:
Most erzeketlennek tunhetek, de ahogy fentebb is irtam, egy olyan kisvallalkozas, ahol csak a faszoskodas megy azon, hogy egy alkalmazott jarulekait ki tudjak-e fizetni, amig evekig tavol van, nem letjogosult.

2013.12.16. 18:55:19

@Barátusz: Most feltetelezem, hogy tenyleg nem erted.

Tehat, ha komoly az, hogy egy gyerek utan Magyarorszagon 3 ev GYES (vagy minek hivjak) kell fizetni egy cegnek egy anyuka utan es addig vegig a ceg fizeti a terheket (lasd mai elso hozzaszolasom), akkor nem latom mi vinne ra egy kis vagy egy kozepes ceget, hogy a 20-as 30-as noket foglalkoztassa. Ismetlem, a theoria azon alapszik, hogy Magyarorszagon a no 3 evre mehet GYESre, aminek az osszeget a cegnek kell kitermelnie. Innen szarmazik a levezetes, ezert kezdtem ugy, hogy ha igaz...

Toled meg egy darab ervet sem lattam, hogy ez miert erne penzugyileg meg a cegnek. Ha adsz egy ervet, akkor tudunk rola vitatkozni. Nekem az az ervem, hogy ez nem eri meg penzugyileg, hacsaknem valami specializalt szakertorol van szo, de a legtobb kis/kozep ceg nem specializalt. Maradjunk a Gauss gorbenel.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 18:56:28

@shakti_rom: Ebben igazad van. De, még egyszer írom, kirúgható a nemkívánatos kismama, hála az új MT-nek. Amíg meg passzív állományban van (ami nem kerül pénzébe a munkáltatónak, kivéve a fél évre eső szabi kiadása), felvehetnek a helyére mást, aki, ha jobban beválik, simán a helyén maradhat.

rumitom 2013.12.16. 18:59:42

@Barátusz: azt mondjak a szakik, ha egy ceget alapitasz ami ne adj isten termel is, a cegalapitasba, eszkozvasarlasba stb befektetett toked ha 7 ev alatt megterul, akkor jol meno vallakozasod van. vagyis 7 ev alatt nyered vissza a kezdotokedet. egy gyes/gyed ennek nagyon be tud tenni, bar nem vagyok tisztaban mekkora a munkaltatora harulo extra jarulek.

2013.12.16. 19:00:10

@zöldeketbeszélek: a passziv allomany idoszaka alatt ki fizeti a terheket? Munkaado vagy az allam?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:00:18

@Barátusz: Tudtommal a passzív állományban lévő kismama járulékait nem a munkáltató fizeti. Az állam fizeti, a kiutalt gyesből, gyedből adóelőleget vonnak le és fizetik a kismama egészségbiztosítását, de nyugdíjjárulékot nem. Ezért pld. ha lejár a delikvens gyese és a munkahelyéről repül, a passzív állományban töltött idő nem számít szolgálati időnek, amikor álláskeresési járulékért folyamodik, hanem ún. tolóidőnek tekintik.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 19:01:03

@KanáriHajni: ja, ilyen definíció alapján akkor már érthető, miért undok neked mindenki...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:01:06

@charlieharper: Az állam, ahogy Barátusznak is írtam. Aztán ha ezt rosszul tudom, csak kijavít valaki...

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 19:04:49

@Len.Mag: van. nem egy.
nyilván nem a levegőbe mondtam, amit.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 19:05:17

@zöldeketbeszélek: én az adófizetőkről beszéltem. Azoknak a terheit gondolom ki tudod találni.

A munkaadónak inkább olyan problémái vannak ezzel, hogy:
- kismama szülés előtt gyakran van táppénzen hónapokat (veszélyeztetett terhes)
- kimarad éveket, addig helyettesíteni kell, felvenni valakit, akit aztán el kell küldeni ha visszajön az eredeti munkaerő, stb. macera
- ha visszatért az anyuka, a gyerek betegségei ismét sok betegszabit és táppénzt igényelnek

A betegszabi (max 15 nap/év) egészét, a táppénz harmadát a cég fizeti.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 19:05:27

@Len.Mag: mondjuk elég lett volna ránézned az avatáromra:P)

BTBTBT 2013.12.16. 19:05:28

@charlieharper:
Nem a ceg fizeti az anyuka gyedet. Hanem az allam vagy az OEP. Ez eleg erv a kis ceg talpon maradasahoz? :)

@rumitom:
Lasd zoldeketbeszelek kommentjet feljebb.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:07:09

@rumitom: Tapasztalatom szerint háromféleképpen jelentkezik extra teher. Amikor a kismama várandós lesz és ne adj isten valami miatt veszélyeztetett terhesként kiírja a háziorvos, akkor a táppénz első nem tudom hány napját a munkáltató fizeti, utána már az állam feladata. Amikor a kismama jelzi, hogy vissza szeretne menni dolgozni, akkor vissza kell venni aktív állományba és kiadni neki (kifizetni nem lehet) az utolsó fél évre szóló szabadságát. Ez ugye azt jelenti, hogy ha mondjuk 20 nap szabit kell kiadni, akkor gyakorlatilag a kismama egy hónapig lesz fizetett szabin otthon, mielőtt fizikálisan is visszatérne a munkahelyére. A harmadik pedig az, hogy törvényszerű, hogy a gyerek gyakran lesz beteg az első fél-egy évben és általában az anya marad vele otthon. Van ha jól tudom évi 40 nap gyermekápolási táppénz, ezt az oep fizeti, azon túl, ha a háziorvos kiírja anyukát, akkor annak az első nem tudom hány (azt hiszem, 8) a munkáltató fizeti, a többit meg az oep.

BTBTBT 2013.12.16. 19:08:53

@zöldeketbeszélek:
En is ezt talaltam a neten: csak akkor fizeti a ceg - de akkor is a OEP/allam forrasaibol -, ha szaznal tobb fot foglalkoztat.
Lenyeg a lenyeg: ez nem ok arra, hogy egy ceg ne foglalkoztasson noket. Arra sem, hogy reszmunkaidoben ne vegye oket vissza gyed/gyes utan.
A tokom kivan az olyan cegekkel - orszagtol fuggetlenul -, amelyek hatranyos helyzetbe hozzak az egyebkent dolgozni akaro noket. :)

2013.12.16. 19:11:16

@Barátusz: varom Babette jogaszno megnyilvanulasait, hogy milyen koltsegei vannak pontosan a cegnek az anyukaknal (egyatalan van -e), mert Zold nem mondta biztosra. Nyilvan mas lesz a helyzet, ha egy filler terhe sincs a cegnek az anyukak miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 19:11:25

@Barátusz:
Mondjál még néhány ilyen okosságot vidámmá teszed az estét:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:11:53

@Zka: Az adófizetők pénzét félted? Talán a kismama nem adófizető (oké, vannak, akik soha nem dolgoznak, mielőtt gyereket vállalnak)?

Igen, a veszélyeztetett terhesként kiírás benne van a pakliban. De akkor sem terheli akkora kiadás a munkáltatót, mint amekkorát sokan szeretnek vizionálni, megindokolva, hogy miért is katasztrófa szülőképes nőt felvenni.

Érdekes, mintha az, hogy több gyerek szülessen csak a kisgyerekes család érdeke lenne, nem pedig közérdek...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:13:53

@charlieharper: Igen, én is, mert én persze a kismama szemszögéből látom a dolgokat és sem könyvelő, sem munkajogász nem vagyok :).

2013.12.16. 19:16:12

@zöldeketbeszélek: egyebkent ez a kiir az orvos, anno otthon pofatlan modon ment. Tobb ismeros ugy csinalt munka mellett egyetemet, hogy hetekre kiiratta magat betegallomanyba a tanulmanyiszabadsagon kivul. Nem tudom, hogy ez mennyire van meg igy?

Meg sem UKban, sem USben nem talalkoztam olyan noi beosztottal, aki veszelyeztett terhesseg miatt nem tudott volna dolgozni. Ez gyakori otthon vagy inkabb ovatossagbol kiir az orvos?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:16:48

@Babette_: Igazságot tudnál tenni a kérdésben? Milyen terhei vannak a munkaadónak, ha a női munkavállaló kismama lesz...kissé összevitatkoztunk rajta.

DieNanny CH 2013.12.16. 19:18:42

@LyukasBogrács:

Szerintem azért nem szólnak, mert az elmúlt 15 évben felére csökkent a bölcsődék száma. Hova teszik akkor a 3 éven alulit?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:23:26

@charlieharper: Nem tudom, mennyire gyakori. A húgom pld februárban szül és karácsonyig dolgozik, utána szabit vesz ki, majd tgyásra megy. (amit NEM a munkáltató fizet). Engem kiírtak, de nem azért mert akartam, hanem mert túlerőltettem magam egy filmforgatáson és veszélybe került a baba. Addig is mondták, hogy fogjam vissza a tempót, de nyáron egy kertészmérnök hogy fogja vissza magát?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 19:23:58

@zöldeketbeszélek: igen, azt. Mivel ebben az országban mindig mindenki mindent annak a terhére próbál megoldani, akkor is ha maga nem fizet be semmit vagy elcsalja amit tud.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:24:11

@DieNanny: Vidéken nagyon rossz a bölcsihelyzet, itt Bp-en azért jobb egy fokkal.

2013.12.16. 19:25:55

es hogy meg korbacsoljam az indulatokat es hogy Rumitomi is kapjon ma.... errefele az ireknek nincs tul jo hire. Abban a pillanatban, hogy irek jelennek meg Cambridgeshire, Essex kornyeken a szomszedok atcsongetnek, hogy szogeljek le minden leszogelhetot. Ir kisvallalkozot nem szivesen alkalmaznak a kornyekunkon epitesben (kisebb epitkezesek, nem autopalya!), inkabb hivjak a lengyeleket, litvanokat. A szomszedaim Europa fekete lyukanak tartjak azt a reszt.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 19:27:32

@charlieharper: @zöldeketbeszélek:

nem vagyok tb guru:)

Az anya egybefüggő 24 hét szülési szabadságra jogosult.
Ezt úgy kell kiadni, hogy a szülés várható időpontja előtt 4 héttel essen
A szabadság tartama - a szülést követően - hat hétnél rövidebb nem lehet.
A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig - a gyermek gondozása céljából - fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.
ezalatt a fizetés nélküli szabadság alatt kapja a különféle díjakat a gyerek gondozásához

szabadság: munkaadó fizeti
gyerek gondozásához kapott díjak (gyes, gyed, tgyás, mittomén): állam fizeti
betegszabadság: évente az első 15 napot a munkaadó fizeti
anyukáknak jár évi pár nap plusz szabadság a gyerekre való tekintettel

hosszú ideig úgy volt, hogy a fizetésnélküli szabadság idejére járt szabadság (nonszensz !!), és amikor visszament dolgozni, azzal kezdett, hogy kivette, vagy ha nem vették vissza, kifizették neki.
nem vagyok biztos benne, hogy jól tudom, de most ez csak az utolsó fél év alapján jár (még mindig nonszensz).

ennyit tudok a dologról:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:28:19

@Barátusz: Igazad lehet de látod, milyen sokan gondolják, hogy belerokkan a cég a kismamába...a mai törvények éppen a munkáltatók dolgát könnyítették meg, a kismamák hátrányára.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:30:25

@Babette_: Igen, annyi módosítással, hogy tudtommal gyerekenként csak +1 nap jár. A szabidolog szerintem is teljesen elmebaj...inkább azt törölték volna el teljesen, mást meg hagytak volna békén.

2013.12.16. 19:31:26

@Babette_: hosszu idok ota, ez volt a leghosszabb hozzaszolasod

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 19:32:59

@Babette_: szóval 24 hetet kifizet szabiként a munkaadó per szülés? Wow az nem kicsit durva teher.

2013.12.16. 19:32:59

A gyed és a gyes két külön dolog. A gyed TB pénzbeli ellátás. Max. a gyermek kétéves koráig jár. Nem szociális juttatás tehát, hanem az egészségbiztosítás keretében juttatott pénzbeli ellátás.
A TB kassza finanszírozza.
A gyes alanyi jogon jár és segély. Az államkassza finanszírozza.

Ha a terhes nő veszélyeztetett terhes, akkor táppénzre jogosult.
Ennek 1/3 részét a munkáltató fizeti.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:33:14

@Zka: Nem veszem magamra. Én 1995 óta dolgozom, szóval raktam már annyit a közösbe, hogy nyugodtan vegyem fel a gyest, gyedet, álláskeresési járulékot és minden mást, ami járhat.

Amúgy sokszorosába kerül egy gyerek felnevelése, iskolázása a szülőknek, mint amit az állam belerak, a hasznát meg (feltételezve, hogy a gyerek itt marad és nem dobbant külföldre) meg minden magyar élvezi, hiszen itt fogyaszt és fizet adót, járulékokat.

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.16. 19:33:33

@charlieharper: hosszú idők óta ilyenkor sose érek rá hosszabbra:)
és még egy rövid ideig így lesz.

BTBTBT 2013.12.16. 19:34:38

@diggerdriver:
Meg egy "szakerto"? Mi rontotta el a napodat, hogy ilyesmi is felviditana? :)))

@zöldeketbeszélek:
A jogi oldalat nem latom, hiszen csak a neten kerestem infot. Ezzel kapcsolatban majd kijavit minket valaki, ha akar.
De ez a fajta hozzaallas (es most nem charlie-ra celzok) egy kis ceg reszerol elegge kirekeszto - es Mo.-on sajnos mindennapos.
"bekerokkan a ceg a kismamaba" - Ferfikent azt mondom, hogy ez tipikus ferfigondolkodas. :(
De amig nem akarnak azzal bajlodni, hogy masokat interjuztassanak, mint ahogy itt valaki nemreg megjegyezte, addig mit is varunk?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.12.16. 19:39:02

@zöldeketbeszélek: nem is neked szólt mert nem ismerem az adózásodat :) Viszont országos szinten ez megy: milliónyi kamu minimálbéres van, akik jogosultak mindenre, sőt a papíron alacsony bérük miatt még többre is...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 19:41:52

Én nem ismerem a törvényeket de a feleségemnek 9év gyes után négy hónap szabadságot fizettek ki.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:41:57

@Zka: "Szülési szabadság, fizetés nélküli szabadság
Az anya egybefüggő huszonnégy hét szülési szabadságra jogosult, és annak a nőnek is jár a
szülési szabadság, aki a gyermeket örökbefogadási szándékkal nevelésbe vette. Ezektől a
rendelkezésektől sem a felek megállapodása, sem kollektív szerződés nem térhet el.
A szülési szabadságot – eltérő megállapodás hiányában – úgy kell kiadni, hogy legfeljebb
négy hét a szülés várható időpontja elé essen.
A szülési szabadság igénybe nem vett részét, ha a gyermeket a koraszülöttek ápolására
fenntartott intézetben gondozzák, a szülést követő egy év elteltéig a gyermeknek az intézetből
történő elbocsátása után is igénybe lehet venni. Ettől sem a felek megállapodása, sem
kollektív szerződés nem térhet el.
A szülési szabadság tartamát a kifejezetten munkavégzéshez kapcsolódó jogosultságot kivéve
munkában töltött időnek kell tekinteni (e rendelkezéstől kollektív szerződés csak a
Dr. Schnider Marianna: A Munka törvénykönyve - 2013. január 1-től
Szakszervezeti kiskönyvtár XXXII.
64
munkavállaló javára térhet el). Így például a szülési szabadságot számítani kell a felmondási
idő vagy a végkielégítés szempontjából, de – munkavégzés hiányában – nem jár erre az
időszakra a munkába járás költségtérítése.
A munkavállaló gyermeke harmadik életéve betöltéséig – a gyermek gondozása céljából –
fizetés nélküli szabadságra jogosult, amelyet a munkavállaló kérésének megfelelő
időpontban kell kiadni. "

"A munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében fizetés nélküli szabadság jár
a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozási segély folyósításának tartama alatt.
Ugyancsak fizetés nélküli szabadság jár a hozzátartozó tartós – előreláthatólag harminc
napot meghaladó – személyes ápolása céljából, az ápolás idejére, de legfeljebb két évre"

Igen, úgy látszik, mivel munkában töltött időnek számít, nyilván így is kell kifizetni. Na ez emeletes ökörség...

2013.12.16. 19:42:54

@diggerdriver: melyik feleseged volt? hanyas szamu?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 19:43:10

@Barátusz:
Üzlettel kapcsolatban elveket emlegetni a humor kategóriába tartozik.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 19:45:09

@Barátusz: Na most elolvastam a Babette által is emlegetett szülési szabadság részt és az tényleg őrület, hogy 24 hét szülési szabadság jár és munkában töltött időnek számít. Ezt nem is értem.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.16. 19:57:06

látom a gyerekes anyukák a téma

2 lehetőség van: aki a gyerek után akar dolgozni és aki nem akar
a legtöbbje nem akar, nem is így tervez, azt mondja, hogy majd úgyis eltartják, nem gondolkodik előre, azután meg panaszkodik, hogy nem kap állást/lejárt a végzettsége, kifogás az bezzeg mindig van
néhány, akinek versenyképes végzettsége van és megállja a helyét egyedül is (pl. én), na ők tényleg visszamennek dolgozni

amúgy olyasmiről is beszélgethetnétek, hogy akiknek már felnőttek a gyerekei, azok miért nem dolgoznak

ebbe a beszélgetésebe szerintem egy németül nem tudó, Svájcban élő nő is bekapcsolódhatna, aki tudtommal szokott itt kommentelni

bpetya75 2013.12.16. 19:58:11

Peoples!

Van valakinek tapasztalata Usa-ból Magyarországra kiszervezett webfejlesztői munkákkal kapcsolatban?

2013.12.16. 20:01:12

@Tökfőzelék1: :)))) meg kell hagyni, szorakoztato vagy

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 20:03:32

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131216/b6b6540fd82395adef4acdfbd6b35016373d2ff4_m_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Egész jó posztnak indult ez szerintem jó lesz a folytatás is.
Ami nálam kiverte a biztit ez a "jó fizetés" dolog.
Hogy a tökömbe lehet ezzel kapcsolatban annyi ökörséget összehordani?
Álljunk meg egy baráti szóra.
Most nagyon durvát fogok mondani.
Nagybetűvel írom hogy tényleg üssön.
A JÓ FIZETÉS MINDENKINEK MÁST JELENT.
Na???
Mit szóltok?
Ez azért ott van nem?
Bombaként robbant mi?
Valljátok be erre nem gondoltatok.
Basszátok meg mióta feltétele a jó fizetésnek X összeg félrerakása?
Magyarországon már az is jó fizetés ha szerényen egyik napról a másikra megél egy család.
Újdonságot mondtam?
Mi a faszért kell túrkálni más zsebében és életvezetési tanácsokat adni hogy bazmeg ne tarts kutyát ne egyél hétközben húst ne dohányozz stb..
Kért a posztoló bármelyikőtöktől akár egyetlen fillért is?
Mi a probléma?
Azt mondta a férjének jó fizetése volt de megtakarítani nem tudtak. Nem panaszként mondta.
Ezen elcsámcsogtatok vagy 100komment erejéig.
Eszem megáll.

2013.12.16. 20:08:54

@diggerdriver:

Ezt az UFO.-t hol sikerült lefényképezni?

tsabus UAE 2013.12.16. 20:10:34

@rumitom: Akkor teljes az egyetértés köztünk ! :-)

2013.12.16. 20:15:48

@diggerdriver: Tokfozelek mai megmondoja viccesebb volt, mint a tied.

DieNanny CH 2013.12.16. 20:19:24

@bpetya75:

Mostani helyemen a legkisebbet 4 hónaposan kaptam meg. A másik kettő 2 és majdnem 5 éves volt. Anyuka heti 3 napon dolgozik, 9 órát, fél-fél óra az utazás, tehát 3x10 órát vagyok velük hetente. Bár, nem másik 15-tel, és nem idegen helyen. Gondolom ez is rengeteget számít.

rumitom 2013.12.16. 20:21:11

@charlieharper: tény vannak a k-eu cigányságot megszegyenito ír travelerek. de anglianak sem kell szégyenkeznie, a snatchbol ismert pikey nagyon is valós.
kedvencem par eve történt cork környékén a helyi community loversenyt rendezett a dual carriage wayen, az esti csúcsforgalomban. tokos legények

btw. épp egy dublini pubbol írok :)

BTBTBT 2013.12.16. 20:23:19

@diggerdriver:
Jo fej vagy. Te is tudsz mosolyt csalni az arcomra.

@zöldeketbeszélek:
Szoval akkor nem "szegeny" munkaltatot huzza az ag minden szempontbol, es anyuka is szulhet, hogy legyen sok-sok dolgozoja a jovonek. :)

@Tökfőzelék1:
Neked lesz gyereked? Hat mar magukat a neten nonek kiado ferfiaknak is lehet? :)
Ez mar dofi! Akarom mondani: Ez mar elit!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 20:24:45

@DieNanny: Hogy bírja az anyuka lelkileg, hogy ennyire pici gyereket egy mégoly megbízható személyre hagy heti háromszor egész napra? Gondolom, nem szoptat - vagy fej és az anyatejet üvegből kapja a kicsi?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 20:26:34

@Barátusz: De sajnos, ha jól értelmeztem a törvényt, a szülési szabadság (24 hét) a munkáltató pénztárcájára megy.

rumitom 2013.12.16. 20:26:54

@Tökfőzelék1: költői kérdésedre a válasz rem egyszerű, aki nem dolgozik es nincsenek anyagi gondjai, az azért nem teszi mert megengedheti magának ;)

2013.12.16. 20:27:38

@rumitom: en nem ismerem fel az akcentusokat (kiveve a del-afrikait es azt is csak evek utan), de a pikey-k nalunk az ir travellereket jelenti. vagyis errefele. Tudod, lovaskocsi, 13 evesen terhes, iskolaba nem jar, lop, mint a szarka. A mi falunk eroteljesen dobna oket vissza Irorszagba lakokocsistul es lovastul.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.12.16. 20:28:21

@Határátkelő: Én már küldtem neked javaslatokat anno de nem reagáltál rá. Javasolnám ezt a videómat:

vimeo.com/37320176

esetleg ezt az írást:

kulhonban.blogspot.co.at/2013/03/a-labancok-uuugy-szeretnek-minket.html

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 20:29:14

@zöldeketbeszélek:
Tudod mi a legjobb az anyatejben?
A csomagolás:))))))))))))))

BTBTBT 2013.12.16. 20:31:15

@zöldeketbeszélek:
Ezert irtam, hogy "nem... minden szempontbol". Nagyon tudom "sajnalni" a munkaltatokat, mert kiadasaik vannak.

2013.12.16. 20:33:35

@Zka: Kiknek nem áll érdekében a minimálbér megszüntetése? Vagy szerinted olyan jó minimálbérre bejelentve elmenni táppénzre, meg abból nyugdíjat (!sicc) kapni?

2013.12.16. 20:40:06

@zöldeketbeszélek:

Nem egészen így van.
A szülési szabadság, hasonlóan a gyedhez- bár terhességi-gyermekágyi segélynek is hívják- ugyancsak egészségbiztosítási pénzbeli ellátás a TB cassa terhére. Tehát nem a munkáltató fizeti.

A szülési szabadság a Munka Törvénykönyve szerint munkában töltött időnek számít(127. § (5). pont). Ebből kifolyólag úgynevezett rendes szabadság is jár utána. Ugyancsak jár szabadság a gyed első hat hónapja után is.
Bár a gyed, és a gyes fizetés nélküli szabadságnak minősül, de a TB. törvény szerint a biztosítási jogviszony ezen idő alatt is fen áll.

rumitom 2013.12.16. 20:52:52

@charlieharper: az írek meg boldogok hogy egy szigettel odébb vannak :) mint a románok is örülnek h a kisebbség nyugatra készül.
ezzel csak azt akartam mondani h az írek nem egyenlő a kornyekeden tapasztaltakkal, mint ahogy az angolok sem egyenlő a bolgár vagy spanyol tengerpartot felforgatokkal.

érdekesség, a magyar hozzáállás tükrében, mikor ireben népszámlálás volt a kerdoiven megjelolheto opciók: Caucasian white, traveller, other.

DieNanny CH 2013.12.16. 20:53:06

@zöldeketbeszélek:

Igen, fejt, és én cumiztattam. A picinek is fura volt (anya direkt nem akarta üveghez szoktatni, azt akarta, hogy nálam igyon először, hogy személyhez tudja kapcsolni), meg nekem is hozzá kellett szoknom. Most lesz a pici 18 hónapos, és semmilyen érzelmi törést nem látok rajta - főleg, mert a két "nagy"tesója körülötte volt. Anyának is jó, mert szeret dolgozni, ráadásul anyagilag is muszáj volt. gyerekeknek is jó, mert együtt lehetnek, szerintem ez így jó megoldás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 20:53:31

@Don Kartasch: LOL hatott Miskolc rajtad rendesen :DDDDDDDDDDDDDDd

tsabus UAE 2013.12.16. 20:54:19

@diggerdriver: De basszus, ez családi csomag ! :-))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 20:59:01

@rumitom: En pontigy voltam, csak nem dzsipem volt. :D
Akkor vagytam az irodara, a vasalt ingre, stb. Valtas utan az elso het nagyon jo volt, a masodik is, aztan egy het utan tok unalmas volt, hogy mindig ugyan az ult mellettem, ugyan azt a szemben levo epuletet lattam, stb. Mondjuk akkor nem tetszett, hogy neha ejszaka voltam kint, meg esoben, megis imadtam, hogy latszodik a munkam eredmenye. MOst is, mert ujabbnal ujabb fileok vannak a gepemen, csak a ketto megsem az. Ha valtok majd tuti, hogy megint kivitelezes iranyaba indulok el. Bar az is tud "cigany elet" lenni, de talan mar elerem azt az allapotot, amikor egy iroaban vagyok, de neha kijarok a terepre.

nyuszigonosz 2013.12.16. 21:04:13

@diggerdriver: Jó, hogy írod, így legalább nem kell visszaolvasnom az egész nap kommentfolyamát. :-))

2013.12.16. 21:08:20

@Mr Long: en meg nem lattam olyan orszagot, ahol az autout epitesehez ne lett volna alaptartozek a lapatot tamaszto melos. Ugandatol Kandaig.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 21:08:53

@az igazi Trebitsch: Na várjunk csak, ezek szerint a tgyás nem más, mint a szülési szabadság??? Ez biztos? Én azt hittem ez két külön dolog.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.12.16. 21:09:54

@Barátusz: Na az igazi Trebitschl éppen most zavart össze szülési szabadság/tgyás viszonylatában...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 21:14:39

@charlieharper:
Ez azért van mert én dolgozok helyettük baszod:)))))))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.16. 21:14:55

@charlieharper:
Te charlie... mennyit lapatoltal eletedben? :-)

2013.12.16. 21:18:08

@morsels: eleg sokat. Rendszeresen nagy ho volt Torontoban is es Bostonban is. Ha visszagondolok, faj is a hatam.

morsels (törölt) 2013.12.16. 21:21:37

@charlieharper:
Es azt 8 oran keresztul, megallas nelkul?
Vagy mondjuk 1 orat... es kozben azert volt, amikor toltad a havat, nem is volt igazan lapatolas.

En astam, lapatoltam foldet, sot, meg kapaltam is (es nem azert, mert azert fizettek, hanem segitettem ismerosnek, rokonnak hazat epiteni, vagy a szoloben).

Azota azt mondom, hogy azokat a szerszamokat, amiknek hosszu fa nyele van, inkabb kerulom :-).

2013.12.16. 21:25:16

@morsels: nekem a viz cipelesrol van ilyen elmenyem. Algeria utan nem akarok tobbet az eletben olyan helyen lakni, ahova az ivovizet cipelni kell.

BTBTBT 2013.12.16. 21:25:58

@Mr Long:
Nem valószínű, hogy egy más jellegű működési költségeihez mérten ilyen bagatell aprósággal (gyed fizetése/nem fizetése, extra munkaerő a gyed idejére) szarakodó cég bármikor is számottevő tényező lehet a piacon.

@rumitom:
Írországban rákerült volna a népszámlálási ívre, hogy "caucasian white"? Ez érdekes.

@zöldeketbeszélek:
Ne hagyd magad összezavarni. :)

morsels (törölt) 2013.12.16. 21:28:18

@charlieharper:
Csak azesrt irtam ezt, hogy persze hogy barhova mesz, mindig fogsz latni olyat, aki tamasztja a lapatot. Nem vagy ott es figyeled hogy mi tortenik orakon keresztul, ugye :-)

Gondolom Algeriaban nem cegledi kannat hasznaltak a viz cipelesehez :-)

2013.12.16. 21:29:31

@morsels: tudom, ertettem, amit irtal, csak nem reagaltam ra.
mi az a cegledi kanna?

morsels (törölt) 2013.12.16. 21:35:52

@charlieharper:
www.afolk.hu/bolt/components/com_virtuemart/shop_image/product/uj-cegledi-kanna.jpg

Olyan 7 liter koruli meret, a teteje kb. fel literes. A teteje szolgal poharnak es/vagy meroeszkoznek :-).

2013.12.16. 21:38:25

@zöldeketbeszélek:

Bocs, ép egy szerződést fogalmazok, megpróbálom röviden.

Tehát a szülési szabadság 24 hét. Ezalatt az időszak alatt veheted igénybe a tgyás-t. De a szülés után választhatod a gyed-et is. Te döntesz.
A lényeg a jogosultság feltételeiben, illetve a ellátás számításának alapjaiban van.
Pl. a tgyás a jövedelmed 70%-a. Nincs felső határ.
A gyed a figyelembe vehető jövedelem naptári napi átlagának 70%-a, de max. brottó 137 200 Ft.

A tgyás szja közeles, viszont nem kell utána járulékot fizetni. A gyed után fizetni kell a nyugdíjjárulékot is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 21:45:13

@charlieharper: NEm autopalyat epitettem, hanem csak hasonlot :)
Kulonben en nem lapatot tamasztottam, hanem felirotablaval, meg tervekkel a kevemben szaladgaltam.

morsels (törölt) 2013.12.16. 21:45:14

@charlieharper:
Errol eszembe jutott egy tortenet. Szakkozepiskolaskent mindig mentunk szuretelni a suli kezdeseker, 2 hetre. Vagy szolot, vagy almat, vegulis mindegy.
Az egyik alkalommal az egyik este is kinnt acsorgunk, dumalunk, mikor egy ott dolgozo megy a tanarok bungaloja fele egy cegledi kannaval a kezeben. Kerdezzuk tole, hogy mi van a kannaban, o meg mondja, hogy bor. Miert, ti nem kaptok?
Mondjuk, hogy nem, szoval leveszi a tetejet, teleonti borral es korbeadja. Az utolso sracnak mar nem jut, szoval megtolti megegyser es mondja ne aggodjunk, majd feltolti a kannat :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 21:46:24

@morsels: Tudod, amikor a lovaszfiu lebetegedett es a kertesz nem ert ra az istaloban lapatolni, akkor megnezte, de nem nyult a lapathoz :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 21:48:22

@morsels: Ez a zeneszkanna! Ilyenen regen tudtam jatszani egy kicsit :DDDD

@Barátusz: Nem konkretan ezekre a jarulekokra gondoltam, hanem ugy alapban a ceget a piacrol finanszirozzak.

BTBTBT 2013.12.16. 21:49:55

@Mr Long:
Kis cégről beszéltünk itten. Az mikor fog a piacról élni? Pláne, ha ilyen szarrágó?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 21:50:24

@morsels: Epitesvezeto :D De nekem kellett kituzesi munkakat is vegezni, meg ellenorzo mereseket, anyagrendelest, helyszini atvetelt, stb. Mindenes is voltam ott :D Bedoglott szerszamot vinni a szervizbe, meg rengeteg dolgot. Meg a tuzoltokhoz is jartam rendszeresen. Ok szallitottak nekunk vizet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 21:51:18

@morsels: Ja es volt egy 10 kilos Samum a kocsiba, azt vittem magammal kituzo karokat leverni. Azert az nem volt kicsi :DDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 21:51:24

Azt hallottátok hogy meghalt Peter O'Toole?
A legnagyobbak közé tartozott.

2013.12.16. 21:51:38

@Mr Long: akkor te sem lapatoltal. En mar lapatoltam, borzaszto mennyisegu havat.

2013.12.16. 21:52:41

@morsels: @diggerdriver: nem, nem ilyenben hurcultuk. Muanyag volt

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 21:52:42

@charlieharper: Nem is, de palotam vasszerelvenyeket. Az er? Meg rezet :D

morsels (törölt) 2013.12.16. 21:53:44

@Mr Long:
A Samu? :-)
Yeah, that can give you a good workout :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 21:53:44

@Mr Long:
Nebazdmármeg hogy a kitűző karóhoz Samu kellett?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 21:56:11

@charlieharper:
Nem én kérdeztem csak megmutattam hogy milyen az.
Szerintem a ceglédi kanna is Hungarikum.
Nem tudok róla hogy máshol létezne.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 21:57:32

@charlieharper:
Én sokszor ittam belőle. Apámék a bort hordták benne a melóba. Kőművesbrigád:))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.16. 21:58:07

@charlieharper:
:-))

Na es astal-e godrot a PSZH-nak a Bakonyban telviz idejen? :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:05:26

@morsels: It's true.

@diggerdriver: Kuldtem privat uzit, hogy mibe vertem le a karot. Igen, oda kellett.

2013.12.16. 22:05:59

@morsels: nem, de szureten en is voltam par napig minden evben meg a cuclizmus idejen. Az is kemeny munka volt egy 8 eves gyereknek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:07:53

@charlieharper: Meg az is lehet, hogy szuretelted azt a bort, aminek az eredmenye lettem :DDDD
Bar nyolc evesen, akkor lehet nem, hacsak nem obornak raktak el :DDDDDDDDDDD

morsels (törölt) 2013.12.16. 22:09:45

@Mr Long: Es harminchatos anyat hidegvagoval leszedni a csavarrol, mert rarohadt?

morsels (törölt) 2013.12.16. 22:10:24

@charlieharper:
Egy 8 eves gyereknek minden kemeny munka, ami tovabb tart, mint 10 perc :-)
Gondolom nem puttonyoztal :-).

Gergo Belovai 2013.12.16. 22:10:27

mindenképp respekt az ilyen kemény lépésért, a súlyát az is aláhúzza, hogy Írország...azért túristaként sem vonzó egy desztináció, élni meg ...borzongató a gondolat is....

tsabus UAE 2013.12.16. 22:10:32

@morsels: Ez egy nemzetiségi hangszer !

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:12:24

@morsels: Azt nem csinaltam, haol kellett, ott a szerelo sracok nyomtak az ilyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:14:48

Amúgymeg az éljen az anyukájával vadházasságban aki kitalálta az angol ásót.
A méteres nyelével hogy hétrét görnyedve kell vele dolgozni.
Most ketten vagyunk az egész cégből a melón egy lengyellel.
Nem bírom elnézni hogy egyedül dolgozik aztán én is besegítek.

tsabus UAE 2013.12.16. 22:15:23

@morsels: Középsuliban mi is jártunk minden évben szüretelni a Tabdi - Kiskőrös - Soltvadkert háromszögbe. Csak nem egy suliba jártunk ? :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:15:52

@diggerdriver: Hozzal nekik karacsonyra rendes magyar asot :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:16:04

@Mr Long:
Hinni csak a templomban...:))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:17:18

@diggerdriver: Akkor igazat adsz, hogy ehhez kell a Samu? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:17:18

@tsabus:
Van valami híres focista is valami Kannaverő vagy Cannavaro vagy valami ilyesmi:))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.16. 22:18:33

@tsabus:
Nem, en pecsi vagyok. A Zipernowskyba jartam :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:18:40

@Mr Long:
A Vértesszöllősi? Az nem:))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:19:44

@Mr Long:
Na ha én itt lapátos ember volnék már rég a magyar lapáttal dolgoznék az biztos.

2013.12.16. 22:21:45

@diggerdriver: te, ezek a csomellek a fotodon tetszik neked?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:25:20

@diggerdriver: Meg is neznem, ahogy feladott poggyaszba csomagolnad es aggodnal a repulouton vegig el ne vesszen az uj lapatod :DDDDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:26:00

@tsabus: Nem az, hanem focista. Bar az is hasonlot jelent :DDDDDDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:28:19

@Mr Long:
Nem nem. Mennék a Knew Gardens-be és keresnék egy somfaágat és abból faragnék:)))))))))))))))))

2013.12.16. 22:31:19

@diggerdriver: ez az angol aso annyira praktikus, mint az angol birodalmi furdoszobai kulon hideg-meleg csap.

2013.12.16. 22:33:02

@morsels:
Gyerekkent vegzett fizikai munkaval kapcsolatban nekem is van sok elmenyem: 5+1- es szakkozepiskolaba jartam, ahol a heti 1 nap gyakorlaton kivul osszel es tavasszal is volt 2 - 2 het terepi gyakorlat. Elsoben leginkabb kapaltunk, csemetet ultettunk, masodiktol felfele mar fakitermelest vegeztunk, dontest, darabolast, hasitast, kergezest. Eleinte keziszerszamokkal, kesobb, 16 -17 eves kortol mar motorfuresszel. Meg felnottnek is nehez fizikai igenybevetel, nemhogy egy gyereknek: 10 - 15 kg - os, rendkivul balesetveszelyes gepet kezelni, neha esoben, hoban is, nehez terepen. Quercus kollega is tudna errol meselni biztosan. Es bpetya kollega ur is, bar o mas szinten tanulta ezt a szep es sokretu, egesz embert kivano mesterseget:) Szerencsesnek mondhatom magam ebbol a szempontbol is, mert oly korban nohettem fel, amikor meg a fizikai munka nem szegyen, hanem elfogadott dolog volt. Bevallom azert, hogy neha gyuloltem, de egesz eletemen vegigkisert a fizikai munka, a fizikai igenybevetellel megszerzett megelhetes tisztelete, becsulete. Talan ennek es a fiatalon megszerzett gyakorlatnak is koszonhetem, hogy legtobbszor nevetve - ritkan majdnem sirva, de tuleltem extreme helyzeteket is, pl. -50C es +50C kozotti homersekletet, katonasagot, nevadai, sonorai sivatagot, kanadai esoerdot, erdei maganyt, a teli prerit, stb. Mostanaban is fizikai munkaval keresem a kenyeremet, amit nem szegyenlek, sot buszke vagyok ra! Dicsoseg es tisztelet a fizikai munkanak es munkasnak! :) (hatterben hozza lehet kepzelni pl.a Munka hadanak a lepese dobog c. proli dalt a teljesseg kedveert) :))))

morsels (törölt) 2013.12.16. 22:33:39

@charlieharper:
Mi a baj az angol asokkal, lapatokkal? :-)

tsabus UAE 2013.12.16. 22:35:09

@diggerdriver: Rózsánál és mellnél is régen rossz, ha a bimbó a földet nézi... :-(

Taxomükke (UK) 2013.12.16. 22:35:23

@charlieharper: Használtam angol ásót a jó kis devoni agyagos-kövecses talajon... hát, nem lennék ott kubikos.

morsels (törölt) 2013.12.16. 22:40:46

@Cascabel:
Te, en egy proli csaladbol szarmazom, ami shakti szerint egyreszt kurvara vicces (a ciganyok tobb figyelmet erdemelnek), masreszt sosem leszek ertelmisegi. Marmint szerinte.

Teny, egyik nagypapamat sem ismertem, az egyik nagymamam fiatalon halt meg, a masik meg nem foglalkozott velem kulonosebben.

Fizikai munkat vegeztem, aztan muszaki rajzolo lettem es gepesz technikus, mig kijottunk Kanadaba.

Szoval van tapasztalatom kulonbozo kornyezetben, munkakat illetoen nekem is. Dehat ez a blog nem rolam szol; csak neha mosolygok, amikor elolvasom a velemenyeket.

morsels (törölt) 2013.12.16. 22:41:28

@charlieharper:
Mi a baj ezzel az asoval? Formara olyan, mint a magyar :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:41:29

@charlieharper:
Azt olvastad a blogomban hogy a munkahelyemen milyen van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:45:15

@Cascabel:
Most megfogtalak.
Kanadai esőerdő???
Szobatudós vagy bazmeg onnan írsz a pesti bérházból, ki se tetted a lábad még soha:)))))))))))))))))))))))
Az utcasarkon más honvágyad van:)))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:46:33

@tsabus:
Naaaaaaaaaaaaaa
Négykézláb hátulról mellbe?????
Miről beszélsz:)))))))))))))))))))))))))

2013.12.16. 22:46:33

@morsels: kikesziti a hatadat. Nem lehet rafogni, rovid.
Ertelmisegi vagy te, csak leplezed. Egyebkent en sem ismertem egyik nagyapamat sem es csak az egyik nagymamat ismertem. A nagymamam 6 osztalyt vegzett osszesen, persze az o idejeben volt numerus clausus is.

@diggerdriver: nem, miert milyen?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:47:40

@Mr Long:
Dehülyevagy:))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:49:35

@diggerdriver: ME?????????????? :DDDDDDDDDDDD
Mindket kezemmel tudom fogni az asot, igaz nem szeretem. Nekem nincs is bajom vele! :P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:52:03

@charlieharper:
Az emberi butaság csimborasszója.
Ugye azért két csap mert bedugod a dugót és összekevered a hideg-meleg vizet a mosdóban?
Na most egy háromszor két csapos 120 literes vályúban hogyan csinálsz langyos vizet?

kepfeltoltes.hu/131216/20130618_135259_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 22:53:41

@Mr Long:
Miért az angol ásó nyele merre néz baszod???:)))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 22:55:17

@diggerdriver: Azon a kepen, amit Charile linkelt pont a masik iranyba :D

Kis kellemes zene a Karacsonyra keszulodeshez.
www.youtube.com/watch?v=ZeyHl1tQeaQ

2013.12.16. 22:55:19

@diggerdriver: igen, ezzel engem is ki lehet kergetni a vilagbol. A melegbol meg olyan forro jon, hogy nem birod ott tartani a kezed. A hidegbol meg olyan hideg, hogy lefagynak a fogaid. Mikor megvettuk a hazat, ez volt az elso, amit leszereltettunk.

2013.12.16. 23:01:11

@diggerdriver: UKban a legidegesitobb dolgok (nem fontossagi sorrend, de kb ez a listam)
1. csap
2. korforgalom
3. allando keso vonatok es a We apologise for the inconvenience caused
4. NHS
5. Labour/Conservative party

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:01:50

@charlieharper:
Nadebazdmeg, három hideg három forró csap egy KÖZÖS vályúba??????
Ki volt az az állat aki ezt megtervezte és a másik hadibarom aki elfogadta?
Mégis hogy gondolták ezt?
Egyszerűen nem értem a logikai levezetését a projektnek.

tsabus UAE 2013.12.16. 23:03:13

@diggerdriver: Ja, hogy úgy ! Akkor OK ! :-DDDD

2013.12.16. 23:03:23

@morsels: Nem neked szantam a valaszt, csak te hoztad fel a fizikai munkat kozepiskolas korban:) Bocs. Semmi szemelyeskedes nem tortent szerintem:)

morsels (törölt) 2013.12.16. 23:04:40

@charlieharper:
Ezt ismered? :-)
m.cdn.blog.hu/mi/milstory/image/JoeP3/3_1_gyal%C3%A1s%C3%B3.jpg

Mondjuk valoszinuleg mas technika kell ahhoz az asohoz, amit belinkeltel. Rovidebb a nyele, az ilyet nem szeretem en sem. Mondjuk a masikat sem :-).

Es charlie, en proli csaladbol szarmazom. A felmenoim kozott urasagi kocsisok, meg cseledek voltak. En is egyszeru melosnak tanultam, forgacsolo szakmunkas, aki karbantarto lakatoskent dolgozott. Sosem zavart a ketkezi munka.
Shakti szerint prolibol sosem lesz szalonna.

Nade nem akarok sem blogot, sem HA posztot irni :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:05:15

@charlieharper:
A körforgalommal nem lenne baj ha mind ugyanarra a platformra épülne, de mikor bemegyek valamelyik sávon sose tudom melyik a jó amivel ki is tudok belőle menni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:06:44

@diggerdriver: kulonben most vettem eszre a linkelt asomon, hogy milyen vissesek a fejlesztok. aso_kovacsolt_MUTA_nyellel... Nem muta-tom, hanem dolgozni adom! :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:07:26

@tsabus:
Figyelj Gyűrűsfarkú.
Tanulj az öreg iszapszemű rájától:))))))))))))))))))))))))))))))

2013.12.16. 23:08:56

@diggerdriver: hat ez az! es a legtobb ember random modon hasznalja a korforgalmat! a vezetes mifelenk katasztrofa. Behajtott tukrokkel vezetnek az M25-on es eszre sem veszik, hogy nincs tukruk. Elfelejtik merfoldokon keresztul este felkapcsolni a vilagitast, stb. A korforgalom ugy vettem eszre, hogy legalabb annyira kell, mint a kiralyi csalad. Imadjak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:10:31

@charlieharper: Parkoloban a felfestett (egy felmeter atmeroju pont) es mindenki egyenesen megy at rajta? Arra gondolsz? :DDDDDDDDD

2013.12.16. 23:10:52

@morsels: ertem. Nalunk mernok, orvos es matematikusok voltak, de senki nem volt nemes. Akkor en is plebs vagyok, gondolom.

2013.12.16. 23:11:27

@Mr Long: az, en gombanak hivom. kicsit kiall a talajbol.

morsels (törölt) 2013.12.16. 23:12:06

@Cascabel:
8 evesen kezdtem ottusazni, 11 eves koromig csinaltam. Napi harom edzes; reggel, iskola elott, aztan iskola utan es egy este. Szombaton csak ket edzes volt, Vasarnap nem volt edzes.

Igy visszagondolva elkepeszto terhelest tudnak elviselni a gyerekek :-).

13 evesen dolgoztam langossutonel. Tobbnyire a konnyebb melokat kaptam, peldaul kiszolgalni a vendegeket, beszedni a penzt, meg palacsintat sutni. Harom tepsiben csinaltam a palacsintat egyszerrre; es nem voltam igazan hatekony, mert a felnottek 5 sutovel mentek egyszerre :-)

Egyszer kellett begyurnom masfel kilo lisztbol langostesztat... hat mit mondjak, nem egy egyszeru melo :-).

Latcho Rom 2013.12.16. 23:12:48

@charlieharper: ha le tudna gyozni a komplexusait, meg az is lehet belole egy napon :)

nezem a TASZ dokut, orban vicsorog benne a bolcseszekre, mint ez a szerencsetlen troll :)

Hol is a link, egy pill...

morsels (törölt) 2013.12.16. 23:13:04

@charlieharper:
Ohh, az tisztes polgari csalad charlie.. nem proli :-)

tsabus UAE 2013.12.16. 23:14:07

@diggerdriver: Taníts még Mester !
Még jó, hogy fiatalabb vagyok, mint te ! Ha egyszer rosszul leszek, nem régészt hívnak hozzám, hanem orvost ! Papa ! :-DDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:15:00

Nekem papam tuzolto tiszt volt. Az meno?

2013.12.16. 23:15:39

@diggerdriver:
Elmessz am te a b...s p-ba!!:) Hule!!:)
En meg a szobatudos!! ( az nem beszel igy, mint en) :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:15:55

@morsels:
Mostmár azért elmorzsolok néhány könnycseppet...
Torokszorító az a megpróbáltatásokkal teli élet.
Hova állítsuk a szobrod?:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2013.12.16. 23:17:38

@Mr Long: ugy latom harom kategoria van:
- proli (digger es zopolite akarja ezt kisajatitani, de morsels meg kuzd erte)
- polgar (shakti es allitolag en)
- nemes/elit (na, vajon ki tartozik ide?!)

morsels (törölt) 2013.12.16. 23:17:59

@shakti_rom:
Tudod Kero, nincs nekem kisebbsegi erzesem veled szemben. Az igazsag az, hogy elkepesztonek talalom a te nagy arcodat, mert valamikor a budai gyerekre gumibottal ravertek a rendorok.

Aztan nezd meg, hogy a te generaciod mive lett. Es te sem vagy jobb, mint Orban, nehogy azt hidd :-).

Ja, en proli vagyok. De legalabb nem egy manipulativ, sertodott asshole, mint te.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:19:02

@tsabus:
Azért vagyok Fiam hogy az olyan csíkoshátú vadmalacokat mint te bevezessem az élet sűrűjébe:))))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:20:55

@charlieharper: Melyikhez mi kell, hogy en is belojem magam a megfelelo kasztba.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:22:31

@charlieharper: anyway nem ugy van a vege, hogy
- nemes/elit
- kivalasztottak (ez ures legyen, hogy biztosan ne keveredjenek a szomszed kasztok)
- you-know-who

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:22:38

@Mr Long:
Putriscigány?:)))))))))))))))))))))))))))

morsels (törölt) 2013.12.16. 23:23:08

@diggerdriver:
Ohh, elvoltam gyerekkent, bar teny, hogy viszonylag egyszeru volt az eletem, a kornyezetem. Azt sem mondhatnam, hogy rossz volt gyereknek, fiatalnak lenni. Feltalaltam magam :-)

tsabus UAE 2013.12.16. 23:23:59

@diggerdriver: Ezt a "sűrűt" részletezd pls ! :-)))
Talán egyszer én is igazi vaddisznóvá érek, a megtisztelő szakmai segítségeddel.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:24:05

@diggerdriver: "mint te bevezessem az élet sűrűjébe" a pap bacsi is ezt mondta a minidtrans fiuknak, majd elvonult veluk...

Latcho Rom 2013.12.16. 23:25:59

@diggerdriver: Nezzed gazsi, aszongya neked ez a nagy arc.
:)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:26:24

@shakti_rom:
Hggyámá ezzel a szerecsenmosdatással.
Kőtözzön melléd mindegyik:)))))))))))))))))

2013.12.16. 23:27:24

@Mr Long: hat a prolit tudom biztosan. Ahhoz az kell, hogy a Sohoba jarj kurv, khm, akarom mondani muvelodni es ott probalj meg a pub-ban mas magyarokkal talalkozni, de szigoruan ugy, hogy nem kersz toluk elotte telefonszamot.

Az elithez/nemeshez: a vervonal, elit egyetem, elit munkahely, elit beosztas, elit feleseg/szereto, elit gyerekek, elit lakohely es egy butler.

A polgar: minden, ami a ketto kozott van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:27:34

@shakti_rom: Aze' me' Londonban van, egybo' rajabbnak kepzeli magat...

Latcho Rom 2013.12.16. 23:28:36

@diggerdriver: Hat jo, maradjunk a csecseknek vagy a parizer dorkojanal, mindjart ir rola, roppant felemeleo :)))

tsabus UAE 2013.12.16. 23:29:46

@Mr Long: Most már tutira nem fogok ministralni angliai építkezéseken, ahol Digger celebrálja a misét !

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:29:46

@charlieharper: Akkor marad a po'gar. Maidem azert lehet meg?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:31:02

@charlieharper:
Charli, felnézek rád:)))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:31:18

@tsabus: Nefelj tole. Egesz nap ucsorok a kis markolojaban, ide irogat faszsagokat es kozben a gepen levo konnektorrol epilal es hajsutovassal formazza a serojat...

morsels (törölt) 2013.12.16. 23:32:04

@shakti_rom:
Nemnem, csak nyugodtan nyomd a lenyeget, abbol is meg fog latszani, hogy te egyfajta szellemi faklya vagy.
Ha valaki meg eddig nem tudta volna.

Latcho Rom 2013.12.16. 23:32:46

@diggerdriver: @Mr Long: :)Gyonyoru ember, a legszebb angol dikcioval, nagyon szerettuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:33:39

@tsabus:
Pedig hidd el megbánod.
Nincs is jobb egy jó szűk férfiseggnél:))))))))))))))))))))))))))))

tsabus UAE 2013.12.16. 23:35:08

@Mr Long: ...és a melléről a gyantacsíkot a markolókanállal rántja le. Azért a munkagödörnek is megvan a romantikája ! :-DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:35:28

@shakti_rom:
Nagy kedvencem volt. Fantasztikus játéka volt.

tsabus UAE 2013.12.16. 23:36:44

@diggerdriver: Gyere te kis melegrekord, megdöntelek ! :-DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:38:16

@tsabus:
Most az egyszer hallgass az öreg vadkanra.
Ha bárminemű egészségügyi problémád van, epekő, vesekő, vakbél, foghúzás, érszűkület bármi, csak nekem szóljál.
Bal szélső körömmel mindent vállalok:)))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.16. 23:38:50

Itt ragadnam meg az alkalmat es uzennem Hagyma kolleganknak, hogy csudajo dolog a szaritogep, ha lehet kapni USA-ban vegyen egyet, hasznos lehet neki is!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.16. 23:41:01

@shakti_rom:
Ma már láttam...
Ahogy mondani szokták megint elment egy bölény.

tsabus UAE 2013.12.16. 23:41:45

@diggerdriver: Jáááájjjj...
Még jó, hogy ilyen piszkosul egészséges vagyok !

tsabus UAE 2013.12.16. 23:49:57

Amai nap összefoglalója:
- Megtapsoltuk a posztolót
- Kiderítettük, hogy a jó fizetés mindenkinek más
- Megoldottuk a nők munkahelyi hátrányos megkülönböztetésének problémáját
- Összevetettük a világ lapátjait
- Kasztokra oszlottunk
- Buzultunk
Azt hiszem, itt az ideje aludni térni...
Jóccakát mindenkinek !

tsabus UAE 2013.12.16. 23:57:00

@Mr Long: Jól van, te még a tagadás fázisban vagy... :-DDDDD

tsabus UAE 2013.12.16. 23:58:29

@Mr Long: Majd túllendülsz ezen, ha sokat beszélsz Diggerrel és te is be leszel vezetve a... tudod... :-DDDD

tsabus UAE 2013.12.17. 00:00:14

De most már tényleg záróra !

Latcho Rom 2013.12.17. 00:08:22

@diggerdriver: Ne csinald, o egy szivtelen vadkapitalista :)

2013.12.17. 00:11:56

@shakti_rom:
Erre a filmjere emlekszel?
www.youtube.com/watch?v=aED7xvYbMfw (Murphy's War)
Gyerekkorom egyik kedvence volt, csak ezt lattam eddig tole:(

Latcho Rom 2013.12.17. 00:16:15

Igen. S milyen lehetett szinpadon, Burtonnel, Olivierrel, sose lathatom..

lawrence of arabiat nezd meg feltetlenul.

rumitom 2013.12.17. 00:18:08

@Mr Long: a szaritogep egy gusztustalan dolog, gyakorlatilag mindent vasalni kell utana

Latcho Rom 2013.12.17. 00:20:41

HA: biztos hogy az assholozos frocsoges jot tesz a blognak? Ha hagyod, sok embert ki fog marni innen, akikre feltekeny, vagy letamadja oket, hiszen egy bully.

Volt mar 2-3'ilyen esete itt, s hidd el ismerem, a teli honapok nem tesznek jot a lelki bekejenek.
Tudom, miert nem ignoralom -s igazad is van.

just my 2 cents, tnx

rumitom 2013.12.17. 00:29:52

@Mr Long: a munka eredmenye szerintem nagyon fontos. most hiaba vagyok IT-n belul szerintem a legmenobb, legkreativabb (a core dev mellett/utan) helyen architectkent, gyakorlatilag mernok designer. az egesz egy virtualis ter. mit es hogyan pakoljunk egy datacenterben levo gepek sokassagara. ez mind semmi egy lakoparkhoz, uthoz, repterhez, autopalyahoz kepest. amikor a semmibol lesz valami, valami kezzelfoghato.

arrol nem beszelve hogy az epitoiparban a jo munkas ember, bar nem latja az osszefuggeseket, van magahoz valo jozan paraszti esze, szinte mindnek. az IT-ben, bar latja az osszefuggeseket, ill van ralatasa, a jozan paraszti esz meg tavolrol sem kornyekezte meg a tobbseget...

morsels (törölt) 2013.12.17. 00:48:09

@shakti_rom:
Ennyire pofatlan.. ez elkepeszto...

De igazad van, te teszel jot a blognak.
(hihetetlen :-)))

rumitom 2013.12.17. 00:48:12

@charlieharper: a csaprol legendak vannak, igaz legendak. meg a kevero csap feltalalasa (ukbeli ujra feltalalasa) elott, egy gumi pluggal lehetett kozos nyomocsoves langyi vizet produkalni. igen am, a kozos nyomocso azonben nem Y-ban, hanem T-ben csatlakozott, ami azt eredmenyezte hogy a nagyobb nyomasu ag kiszoritotta a masikat, vagyis tovabbra is csak zomeben meleg, vagy hideg viz jott kicsit enyhebb kiszerelesben mint amugy :)

persze azota fejlodott a vilag, az angolok az angol WC feltalalsa utan ismet engedtek az innovacionak, es mar vannak kevero csapok angliaban. latszatra, mert valojaban meg mindig kulon jon, csak kozel egymashoz. ertsd, a vizsugar kozepe forro, korulotte egy hideg szoknyapermet…

viszont mi a baj a korforgalommal? amennyire utaltam 10eve, annyira megszerettem egy ido utan. feldobja a motorozast :)
usaban bezzeg egy sincs, csak hosszu egyenesek...

Latcho Rom 2013.12.17. 00:50:07

Tv5 hirek, egyenruhas roma rendorok a champs elyseen, segitik a francia zsarukat, probaljak kiszurni a zsebtolvajokat. 27% roman roma, a hirek szerint.
london ditto? vigyazz magadra diggy :))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 03:02:48

@Don Kartasch: "...Oslo-ban jobb volt..." Város, vagy állapot? Nagyon nem mindegy... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 04:58:16

@rumitom: és aki még tudhatja: létezik, hogy ezek a travellererek eljutnak ide Svédországba is?Hónapok óta lehet látni egy nagy, brit rendszámú járművekből álló csoportot, kurva nagy új, modern lakókocsik, előttük olyan Range Roverekkel, hogy egy svéd is belesápadna.Ezek jönnek, mennek, időként letáboroznak áruházi parkolókba, teljesen berendezkednek, szőnyeget tesznek ki a lakókocsi elé, meg állványra kirakják a száradó ruhákat, sok kis vörös gyerek kergeti egymást, szóval gyakorlatilag kempingeznek.Aztán időnként eltűnnek, majd máshol ugyanígy felbukkannak.Volt egy cikk is az indexen, hogy ezek egy bizonyos területen laknak Nagy-Britanniában, már nem tudom, pontosan hol.És hogy ott is erősen fel akarják számolni ezt a telepet, meg nagy a társadalmi lemaradottságuk, illetve elszegényedőben vannak.Ez utóbbival azért vitatkoznék, már ha egy népcsoportról beszélek én meg a cikk.. :-(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 05:29:49

@charlieharper: Meg mindenki, aki ott él(t) : Hülyék ezek az angolok ezekkel a külön csapokkal.Bár én még nem használtam sose, de hosszútávon rettentően idegesítő lehet.Mégis mivel magyarázzák ezt az egészet?Nem tudom elképzelni, hogy olcsóbb legyen a két külön csap.Lehet, hogy a keverős bonyolultabb, mint a sima, de nehogymár több mint duplája legyen...Tudtommal sok új építésű házban is külön csapok vannak, igaz ez?Az eszem megáll...nem röhögnek rajtuk a nem angolok? :D

2013.12.17. 07:12:18

@geegee: igen, ok a travellerek. Masneven pikey-k, de nem szep igy hivni oket. Ir angollal beszelnek, a UK rendszam ne tevesszen meg.
@rumitom: A csap dolog idegesito. Ez van. Lehet kapni rendes csapot is, de nehany ember ragaszkodik a regimodi csapokhoz. Nalunk normalis csapok vannak a hazban az Y vagy T nelkul.

GERI87 2013.12.17. 07:42:51

@tsabus:

igen! és az a lényeg hogyha dolgozol...bármit...ugyanúgy tudsz a végzettségnek megfelelő állást keresni....nem kell hozzá otthon ülni és várni a csodát, meg másokat hibáztatni hogy olyan papírod van amire per pillanat nincs állás, kereslet...

Nem azt mondom hogy csak olyat végezzen el az ember amire itthon szükség van és mondjon le az álmáról csak azért mert MO-on nem fizetik meg vagy itt nem lehetsz tengerbiológus stb...
Akkor menj külföldre!
de addig is az otthonülésre a kifogás csak az lehet hogy büdös a munka, lusta vagy, derogál "alja" munkát csinálni, mert sznob idióta az ember...

citzen 2013.12.17. 07:43:01

Jó, de az ilyen írásokban miért marad el mindig a részlet közlése?
Milyen szakmája van a férjnek stb. Nem magánéleti kutakodásból (főleg, ha a saját családjáról ír az illető), de minél több az információ, annál nagyobb segítség lehet esetleg a többieknek. Ez így egy keretszöveg, amit már 100000 másik helyen olvastunk. Valahogy mindenhol hiányoznak a részletek.

GERI87 2013.12.17. 07:43:16

@Chang Yai:

" aki a diplomáival nem akar elmenni a ládagyárba, és inkább basszátokmeg felkiáltással összepakol és irány akárhova csak el."

"Az irány ahova csak kell" - előtt még van egy fázis amikor munkát keresel a szakmában MO-on!
(kivéve ha eleve nem az volt a cél hogy külföld és tökmindegy itt van e rá kereslet vagy állás...)

Ha nincs egyből állás, de kellene, akkor is gyerekes hozzáállás hogy:
"ÉN diplomával nem fogok dolgozni akármit, inkább basszák meg, munkanélküli leszek...tán megdöglök, nembaj...ŐK, a mások tehetnek róla! nekem JÁR a szakmában a meló..."
vicc.
Hát nem jobb az a havi 80-100 mint a semmi?

És sokan mindezt szart sem érő papírral fiatalon eljátsszák...nyilván mert megtehetik...anyuka nem fogja azt mondani Gizikének az irodában hogy a lánya most végzett DIPLOMÁVAL és a LIdl-ben pakolgat...hát mit szólna a Gizi????
Jézusom...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.17. 08:32:39

@GERI87: hát persze, menjen csak ládát pakolni adott esetben az jogász, közgazdász, tanár, mérnök, csak mert éppen sehol nincs állás.
menjen vissza oda, ahonnan a családja 3 generációval ezelőtt kikaparta magát, és dögöljön csak bele, mindent a szent hazáért akár. amikor mondjuk máshol meg nemcsak hogy állás van, de még fizetnek is rendesen.
régebben el nem tudtam volna képzelni, mennyire agyonvágja az ember önbecsülését és úgy sejtem, összességében még egy évtizeden belül az egész nép önbecsülését az, ahova ez a folyamat úgy nagyjából ma Mo-n vezet. "de hát örülj bazmeg hogy lyuk van a seggeden! hogy egyáltalán ládát pakolhatsz napi 12 órában minimálbérre bejelentve, fizetetlen túlórában! hogy élhetsz és fizethetsz adót! hogy beteheted a pénzed Európa megmagasabb díjaival dolgozó bankokba! örülj hogy nem verünk agyon!"
nem szoktam ilyet mondani, de bocs, muszáj, de te nagyon hülye vagy.

2013.12.17. 08:41:26

@Cascabel: '" egyre noni fog a szakadek a gazdagok es a szegenyek kozott. "
Amig a szegenyek meg nem unjak. Volt mar erre pelda sokszor a tortenelemben. A kovetkezmenyek kozismertek. (gondolom en)'

A kovetkezmenyek: a forradalmakat levertek, a szocializmus szetesett, es megy minden tovabb a maga utjan, vannak a gazdagok meg a szegenyek. Ilyen az emberi termeszet, az emberek kompetitivek, mindig tobbet akarnak mint a szomszedaik stb. Nincs ertelme ez ellen harcolni. Persze mindig megprobalnak harcolni ellene bizonyos csoportok, de tobbezer ev alatt semmire sem vezetett ez, mivel az emberi alaptermeszetet nem tudtak megvaltoztatni.

2013.12.17. 08:52:47

@Mirjam2: Volt par eve egy tanulmany errol, hogy az emberek nem attol boldogok hogy mennyi penzuk van, hanem hogy mennyivel TOBB penzuk van mint a korulottuk elo, altaluk szemelyesen ismert embereknek: www2.warwick.ac.uk/newsandevents/pressreleases/study_says_money/. Senki nem lenne boldog attol ha mind ugy elnenk mint Romaniaban, hiaba lenne fedel a fejunk felett es nem eheznenk, de nem lenne hova inspiralni az embereknek, nem lennenek celok amiket probalunk elerni vagy szeretnenk ha a gyerekeink elernek.

2013.12.17. 08:58:09

@Chang Yai: 100% egyetertek - ertelmes ember nem menne el minimalberert betanitott munkat vegezni Magyarorszagon. En is dolgoztam gyarban, de Nyugat-Europaban, ahol legalabb megfizettek a munkat, illetve remeltem hogy nem mindig gyarban fogok dolgozni (es ez szerencsere igy is lett). Nem hosiesseg, hanem egyszeruen igenytelenseg vagy butasag havi par szaz euroert fizikai munkat vegezni mikor lenne lehetoseged masra.

2013.12.17. 09:00:09

@GERI87: 'Hát nem jobb az a havi 80-100 mint a semmi?'

Nem, mert a fizikai es lelki egeszsegedet asod ala ha ertelmes ember letedre ennyi penzert betanitott munkat vegzel.

2013.12.17. 09:05:59

@GERI87: 'igen! és az a lényeg hogyha dolgozol...bármit...ugyanúgy tudsz a végzettségnek megfelelő állást keresni....nem kell hozzá otthon ülni és várni a csodát, meg másokat hibáztatni hogy olyan papírod van amire per pillanat nincs állás, kereslet...'

Te dolgoztal mar gyarban, szalag mellett? En igen. Nem tudtam volna 8-10 ora munka utan kiskosztumben allasinterjukra jarni es csillogo szemmel bizonygatni hogy alkalmas vagyok szellemi munkara. Fizikailag es szellemileg is teljesen le voltam epulve minden egyes muszak vegere. Arrol nem is beszelve, hogy munkat keresni teljes idos elfoglaltsag, egy jelentkezest megirni egy normalis allasra minimum egy ora, lehet sokkal tobb is. Ahhoz hogy el tudj helyezkedni, rengeteg allasra kell jelentkezni minden nap. Ez hogy oldhato meg a ladapakolas mellett?

tsabus UAE 2013.12.17. 09:31:33

@Chang Yai: Ti most tényleg nem akarjátok megérteni egymást GERI87-tel ?
Kb. mindkettőtöknek igaza van, csak nem veszitek észre, hogy egy kicsit mindketten másról beszéltek.
Neked igazad van abban, hogy ha van lehetőség és egy terv, valamint nem kopik fel az állad neked és a családodnak, akkor nem kell "alantas" munkát végezni. Tiszta sor.
GERI87-nek meg igaza van abban, hogy ha valaki a végzettségének megfelelő állás keresése közben anyagilag nullára kerül, az ne kezdjen el nyafogni és mindenki mást hibáztatni, hanem vegyen vissza az álmaiból (ÁTMENETILEG !!!) és húzzon el dolgozni bárhova, ahol nem csúszik tovább anyagilag lefelé. Ez lehet a ládagyár éhbérért, de lehet egy külföldi, jobban fizetős állás.
Így sem elfogadható szerinted ?

Marty Mcfly 2013.12.17. 09:46:42

A vége kicsit ködös- előteremteni a pénzt albérletre, stb, minek előtt azt írta, hogy semmit soha nem tudtak félretenni...
Ettől függetlenül minden jót kívánok és kitartást az új élethez!
Egy magyar Németországból...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 10:34:39

@charlieharper: És képesek ezek átjönni a svédekhez?Ennyire kiutálták már őket Angliából?Érdekes...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 10:42:57

@GERI87: Egy részről igazad van, a bármi mindig jobb mint a semmi.De azt képzeld el, hogy tegyük fel elvállasz egy ilyen "alja" munkát, amiről tudod, hogy eszed ágában sincs számottevően hosszan csinálni magadtól, akkor gyakorlatilag elvágod magad annak az esélyétől, hogy a szakmádban találj jó állást.Ugyanis (és főleg Magyarországon) az ilyen "alja" melókban pörgetik az embereket hajcsár módjára és nem tudsz eljárni állásinterjúkra.Hisz reggel 7 előtt, meg este 6 után már senki nem fog téged interjún fogadni.Azonkívül ugye a magjelenés is számít, marha feltűnő ám, ha öltönyben mész a gyárba reggel, mert nem lehet megoldani máshogy.Szóval egy alja melóval jó eséllyel a bebetonozódást választja az ember...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 10:49:07

@Mirjam2: Na, ezt írtam én is kb, legalább is a szándék ez volt, csak nem olvastam tovább.És ráadásul manapság már ládagyári melók sincsenek tömegével, vagy ha igen, akkor van rájuk pozíciónként 500-1000 jeletkező.Biztos sok esélyed van.Én is csináltam ládagyári melót, mert nem volt más, és kérdezgettem ilyesmiket, hogy hányan szoktak jelentkezni...és mindez volt 6-7 éve, akkor most mi lehet, atya isten...

Latcho Rom 2013.12.17. 10:57:04

@morsels: Forgasd csak a szemed te askalodo, manipulativ, frusztralt szemetlada.

rezeg a leced, ja, kar volt trollkodnod, gizdulnod itt IS.

ps. Tobb evig proliskodtam mint te, otthon is, itt is..ahova apad kihozatott, s segged ala tett dolgokat, nem ugy mint az ideirok 99'szazaleka, akik onerobol lettunk valamik a kinti letben.

Vigyazz a jovoben, mert is rootra kerulsz, mint az indexen.

M. Péter 2013.12.17. 11:02:29

@charlieharper: A körforgalom biztonságosabb, mint az, amikor merőlegesen találkozik két út. Zavar, hogy kevesebb ember hal meg?
@diggerdriver: Tanulmányozd az angol KRESZ-t.

BTBTBT 2013.12.17. 11:10:21

@geegee:
"elvállasz egy ilyen "alja" munkát, ... akkor gyakorlatilag elvágod magad annak az esélyétől, hogy a szakmádban találj jó állást.Ugyanis ...az ilyen "alja" melókban pörgetik az embereket hajcsár módjára és nem tudsz eljárni állásinterjúkra."
Pontosan. Egyszer volt szerencsém megtapasztalni az ilyesmit.

@Chang Yai:
Ezért utálom, amikor például 2010-ben egy szegről-végről ismerős Chief Executive azt mondta a beosztottjainak, hogy "you should be happy to have a job", amikor bérbefagyasztásra és megszorításokra került sor.
Ja, ő könnyen beszélt, mert az évi 190 ezres fizuját levágták 130-ra.
Persze a kisembernek (diplomás-nem diplomás, tök mindegy) még szarabb, mert bármelyik országban jóval kevesebből kell kijönnie. És akkor még csak a pillanatnyi megélhetéséről volt szó. Hol van ahhoz a minden szempontból fejlődés?

@shakti_rom:
Ti aztán jól elmarakodtok itt.
De sok értelme van arra licitálni, hogy ki gályázott többet életében?

FlybyWire 2013.12.17. 11:10:58

2x voltam Írországban hosszabb ideig.
Soha többet.
Hideg, nyirok, penész, asztma, szél, tapló autósok, 0 infrastruktúra, stb...

Latcho Rom 2013.12.17. 11:17:49

@Barátusz: nem licit, csak ez az askalodo faszfej olyan kepet probal rolam festeni ami total kamu.

HA majd elrendezi az ugyet, ha akarja, ha tudja - a szarozast nem en kezdtem.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.17. 11:20:53

@charlieharper: Ezek Magyarországon is megvannak, a csapot helyettesítsd be panellel és a körforgalmat balkáni vezetési kultúrával.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.12.17. 11:30:48

@Mirjam2: Ezzel függ össze az a kutatási eredmény is, hogy a Facebook felhasználók azért boldogtalanabbak a többi embernél, mert a Facebookon állandóan azt látják, hogy az ismerőseiknek mennyire jól megy, vagyis ők nem emelkednek ki a tömegből.

GERI87 2013.12.17. 11:46:19

@Chang Yai:

"hát persze, menjen csak ládát pakolni adott esetben az jogász, közgazdász, tanár, mérnök, csak mert éppen sehol nincs állás."

igen, ha nincs megtakarítása addig miért ne?

"menjen vissza oda, ahonnan a családja 3 generációval ezelőtt kikaparta magát, és dögöljön csak bele, mindent a szent hazáért akár."

Nem figyeltél kis buta, mondtam hogy ha a szakmában akar elhelyezkedni mindenképp akkor menjen külföldre....de amíg itthon van és kell a pénz akkor logikus hogy nem otthon ül és várja az áldást, hanem dolgozik valamit.

Az egzisztenciális frusztrációval meg nem megy semmire...

Nem tudsz szöveget értelmezni és még én vagyok a hülye? na menj a...

@Mirjam2:

"Nem, mert a fizikai es lelki egeszsegedet asod ala ha ertelmes ember letedre ennyi penzert betanitott munkat vegzel. "

Szóval, otthon ülni és keseregni hogy te a főagytröszt nem kapsz munkát a világmegváltó képességeiddel az egészségesebb?
Komoly bajok vannak itt!

"Te dolgoztal mar gyarban, szalag mellett?"

évekig.

"Nem tudtam volna 8-10 ora munka utan kiskosztumben allasinterjukra jarni "

Erre mit mondjak....röhejes.
"6 órát rá kell pihennem egy interjúra ezért nem tudok dolgozni"

Elképesztő....ez már fáj.

"Arrol nem is beszelve, hogy munkat keresni teljes idos elfoglaltsag, egy jelentkezest megirni egy normalis allasra minimum egy ora, lehet sokkal tobb is. "

:D
ezt érvnek szántad vagy csak hogy röhögjek?

@geegee:

Minendt meg lehet oldani...hülye kifogásaitok vannak.
Amúgy "alja" meló az vagy részmunka, vagy 2-3 szak...tehát van hogy egész nap vagy délelőtt (sőt éjszakásban nappal) ráérsz interjúra menni!
ennyi.

Lencsés István 2013.12.17. 11:46:19

" .... Mikor egy remek állásinterjú után kiderül,
a főnök inkább a terhes ismerősét vette fel,
akkor érthető, hogy az ember elkeseredik. .... "

Nem értem az elkeseredés okát . Mindehol a világban ( Nem csak MAGYARORSZÁG - on ) , az boldogul könnyebben akinek jó helyen vannak ismerősei .

vasgyuszi 2013.12.17. 11:46:19

Csak én érzem az ordító ellentétet?

"magyar viszonylatban jó munkahelye volt, jó fizetéssel, megbecsüléssel"
vs.
"minden hónap végén kölcsön kell, kérjünk pár ezer forintot azért, hogy legyen mit ennünk,"

Szerintem értelmes emberi felfogással a jó fizetés mellett nem kell a hó végén kölcsönkéregetni. Vagy eltosszák a pénzt hülységekre...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.17. 12:02:43

@GERI87: ha nincs más, és az alternatíva az éhenhalás, főleg ha gyerekek is vannak, akkor nyilván, DE ennek ellenére ez még megalázó, és semmit nem visz előre hosszútávon, csak bebetonoz egy lefele tartó spirál irányába. a hideg kiráz attól, hogy ezt akárki is normálisnak akarja beállítani, ezzel volt a bajom. NEM normális. és most az fele megy minden, hogy kirúgnak embereket, majd visszaveszik ugyanoda közmunkásnak, és még örüljön neki. ja, a rabszolga is örüljön, mert agyon is verhetnék. szerintem ez nagyon veszélyes.
személy szerint egyébként nekem valszeg mindig akadna elég szerencsétlen London fele igyekvő magántanítvány feketén zsebbe (10 éve még aggódott a családom a járulékfizetés, szolgálati idő miatt, mostmár eléggé röhejes kategória). meg persze büfészakosak, akik még a diplomamunkájukat se akarják s.k. megírni.
de ne aggódj, nem veszem el előled a szuper ládagyári lehetőségeket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.12.17. 12:05:45

@GERI87: Én spec olyanra gondoltam, meg szerintem Mirjam is, hogy 12 órás műszak.Nekem ilyen volt.Hogy te egy ilyen után nem mész állásinterjúra, vagy ha mész is, tök felesleges, az is biztos.De szerintem hagyjuk is.Részemről vége.

tsabus UAE 2013.12.17. 12:24:51

@Chang Yai: Persze, hogy nem normális, ha nem a végzettségednek megfelelő helyen tudsz dolgozni és persze, hogy pazarlásnak tűnik annak fényében, hogy hány évet tanultál és ehhez a munkához feleslegesen. Pazarlás neked és az országnak. Nem kérdés.
Ha valaki egy lefelé tartó spirálba kerül ettől, az szerintem meg is érdemli.
Kicsit úgy tűnik, nem olvasol, csak hajtogatod a magadét. Leírtuk már néhányszor, hogy egy bizonyos szempontból igazad van. Arra, amit mi írtunk, nem válaszoltál érdemben. Az, hogy feketén dolgozol, simán belefér a megoldások hosszú sorába. Ha neked van ilyen lehetőséged, hajrá ! Senki nem mondta, hogy NEKED most azonnal menned kell a ládagyárba. Senki nem mondta, hogy a ládagyár alternatíva lehet, ha van jobb.
Ja, talán a proli neveltetésem kapcsán, de az a szó, hogy "megalázó", számomra nem értelmezhető, ha munkáról van szó. Ha kénytelen vagyok elvállalni, bármilyen okból, egy nagyon egyszerű, képzettséget és talán agyat sem igénylő munkát, akkor megcsinálom, mert elvállaltam. Nem fogom összetrombitálni a rokonokat és a barátokat, hogy eldicsekedjek vele, de szégyellni nem fogom.
Na jó, ebben a témában ez az utolsó megnyilvánulásom. Azt hiszem, mindkét oldal végigrágta az összes részletet. Neked pedig hosszú és eredményes értelmiségi életet kívánok !

BTBTBT 2013.12.17. 12:35:12

@GERI87:
" "alja" meló az vagy részmunka, vagy 2-3 szak...tehát van hogy egész nap vagy délelőtt (sőt éjszakásban nappal) ráérsz interjúra menni!"
Alja meló csak részmunkaidőben lenne? Viccelsz, mi?
8 órában széthajtanak egy raktárban/gyárban, és nemhogy interjúra nem fogsz tudni felkészülni rendesen, de még egy pályázatot sem hozol össze tisztességesen.
Éjszakáztál már te életedben? Mi értelme ráérni egy interjúra? Ott jól is kell teljesíteni, máskülönben adtál a szarnak egy pofont.
Megnézném azt az interjút, amit te egy éjszakázás után másnap lenyomsz. Pedig nem szeretek kinevetni embereket.

@shakti_rom:
Nem hiszem el, hogy téged komolyan érdekel, hogy egy arctalan nick (bárkié) mit próbál itt elhitetni rólad.
Már rég kivonulhattam volna a blogról, ha ilyesmivel foglalkoznék, mert rólam is szoktak vadakat állítani a "hozzáértők".

Latcho Rom 2013.12.17. 12:43:02

@Barátusz: Igazad van. Azert jobb lett volna ha arccal pialtal volna egyet a diggerrel, dehat nem ismerem a hattert. erted...

youtu.be/5nDcwKBsceI

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.17. 12:43:49

@tsabus: "Ha valaki egy lefelé tartó spirálba kerül ettől, az szerintem meg is érdemli."
gratulálok a realitásérzékedhez.
csak jelzem, hogy az efféle áldozathibázatás ezen formája nem fog téged megvédeni attól, amikor esetleg feléd száguld a szopóroller.

GERI87 2013.12.17. 13:14:03

@Chang Yai:

"DE ennek ellenére ez még megalázó,"

mi megalázó van a munkában?

"semmit nem visz előre hosszútávon, csak bebetonoz egy lefele tartó spirál irányába"

találsz a végzettségednek megfelelő munkát (akár külföldön) és otthagyod...ennyi.
Aztán meg azon is el lehetne gondolkodni hogy a (pl MO-on) elhelyezkedésre nem alkalmas diploma, felsőfokú végzettség vajon mennyire betonoz be és szűkíti a lehetőségeidet...

"NEM normális. és most az fele megy minden, hogy kirúgnak embereket, majd visszaveszik ugyanoda közmunkásnak, és még örüljön neki."

ki beszélt közmunkásokról?
terelsz, ferdítesz...össze-vissza beszélsz...

"Én spec olyanra gondoltam, meg szerintem Mirjam is, hogy 12 órás műszak.Nekem ilyen volt"

na és ha neked olyan volt, akkor másnak is csak olyan lehet és más opció nincs is?
jaj..

Elmondanám, a legtöbb képzettséget nem igénylő gyári munka 8 óra és 2-3 szak.

GERI87 2013.12.17. 13:14:03

@Barátusz:

"Alja meló csak részmunkaidőben lenne? Viccelsz, mi?"

idézed a mondatomat, de már értelmezni nem tudod?
OTT VAN hogy : "vagy 2-3 szak.." vagyis 8 óra, na meg túlóra is lehet.
istenem!

"8 órában széthajtanak egy raktárban/gyárban, és nemhogy interjúra nem fogsz tudni felkészülni rendesen, de még egy pályázatot sem hozol össze tisztességesen."

hülyeség, én 8 óra után anno még otthon szereltem, vagy segítettem öregapámnak, talicskáztam...elmentem 3-4 órát motorozni...stb.
az hogy te puhány vagy (bocs) a te bajod...

más ilyen munka mellett tanul, vizsgára készül, nem "önéletrajzra, interjúra" készül...

normál esetben van minden napi 4-6 órád amivel te rendelkezel, nehogy már ez ne lenne elég....ennyi idő mellett mások gyereket nevelnek, maszekolnak...igen: 2-3 szak és szombati vagy 12 órás túlóra mellett!

"Éjszakáztál már te életedben? "

sokszor.

"Megnézném azt az interjút, amit te egy éjszakázás után másnap lenyomsz. "

baszki, ha nincs pénzed, megtakarításod hogy otthon mereszd a segged, akkor EZ VAN...ebből kell kihozni valamit!

tsabus UAE 2013.12.17. 13:17:20

@Chang Yai: Heti 6 nap 12 órában, az egyik helyen. Folyamatos műszak a másikon úgy, hogy a szabadnap havonta egyszer esett hétvégére, stb. Szóval volt benne részem. CV-t, interjút mindig megoldottam, mert akinek ilyen munkája van, az rendszerint nem akar onnan nyugdíjba menni, ezért segít a másiknak és beugrik helyette, vagy falaz ezalatt.
Néhány kivételes és szerencsétlen külső körülménytől eltekintve, egyáltalán nem törvényszerű, hogy valaki beleragadjon ebbe az élethelyzetbe. Csak azért, mert azt a munkahelyet választotta, amelyiket. Nem attól csúszik le valaki, hogy fizikai munkát végez a munkanélküli segély helyett. Ez már nyavalygás és kifogások keresése. Mellesleg, az idézett mondat kulcsszava az "ettől"...

2013.12.17. 13:43:44

@GERI87: Gratulalok a stilusodhoz. Nem tudom hol dolgozol most, de a megnyilvanulasaid alapjan egyertelmuen a ladagyarban a helyed - most is, es a kovetkezo harminc evben is. Hala Istennek (mar) nem kell ilyen ertelmi szinvonalu emberekkel egyutt dolgoznom mint te.

Warlimont 2013.12.17. 13:58:04

Erdekes sztori. Ami nekem kerdes: filler megtakaritott penz sincs. Miert? Ferj "jol" keres a szöveg szerint. :) Mi a szakmaja, es mi szamit a posztiro szerint "jo fizetesnek"?
Azutan költöznek alberletböl alberletbe. Ezt is miert?
De a kulcskerdes: A ferj ezek utan miert volt elegedett az eletevel es a munkajaval es miert akart hosszan otthon maradni?

Jo lenne az ö verziojat is olvasni ugyanerröl.... :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2013.12.17. 13:58:05

Releváns tudással nőként is ugyanannyi esély van elhelyezkedni.

GERI87 2013.12.17. 14:30:07

@Mirjam2:

és te beszélsz stílusról, értelemről?

@tsabus:

hagyom, nem értik és nem is akarják..

tsabus UAE 2013.12.17. 14:33:46

@Mirjam2: Egy vitában a másik stílusát bedobni érvként, nem túl elegáns. Az értelmi színvonalát megkérdőjelezni, indoklás nélkül... nos, ez sem.
Ezzel az erővel simán kijelentheted, hogy márpedig te nem mész "alantas" munkát végezni, mert rosszak a tapasztalataid és kész. Mindenki tiszteli az elhatározásod. Na de ez...
Egy ilyen hozzászólás könnyen az írója ellen fordulhat.

tsabus UAE 2013.12.17. 14:37:31

@GERI87: Annyiból igaza van Mirjamnak, hogy egy vitába a bazmegelés se fér bele, viszont megértem a felháborodásod okát.
Én meg vagyok olyan barom, hogy megint hozzászóltam !
Na, most jól átmegyek a másik topikba és kész. Szerintem tegyél te is így. Jobban jársz. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.12.17. 15:10:14

milyen szép az ilyen ládagyári megértés és barátság.
gratulálok.
a közmunkát meg csak arra mondtam, hogy mindig van, és lesz lejjebb ebben a rendszerben. nem látom rendszerszinten azt, aminek működni kéne - hogy az emberek ebből valóban ki tudnak kapaszkodni kitartással, sok munkával, spórolással. ahogyan mondjuk a hajón dolgozós posztokban ez a hajtás legalább vezet is valahova. ennyi.

BTBTBT 2013.12.17. 15:14:10

@shakti_rom:
"Azert jobb lett volna ha arccal pialtal volna egyet a diggerrel"
Ezt nem ertem.

@GERI87:
Nagyon ugy latszik, hogy neked minden hulyeseg, amit nem te mondasz.

Az irrelevans, hogy te anno mire voltal kepes, mivel altalanositasz.
En sem magamrol beszeltem, de ha egy icipici fogalmad is lenne, hogy milyen Angliaban interjuzni, akkor maskent latnad a palyazatiras/interju-kombot.

De ezek szerint nem nyomtal meg interjut ejszakazas utan, csak a szad volt nagy, hogy nem nagy dolog az.

tanato 2013.12.17. 15:23:07

@GERI87: Te nem mPh-D-s orvostanhallgató vagy?Akkor lehet hogy tudom ki vagy?

Latcho Rom 2013.12.17. 15:29:54

@Barátusz: En sem, sot masok sem, Szegyelled a fizimiskad vagy a digger tarsasaga derogal neked?

BTBTBT 2013.12.17. 15:54:49

@shakti_rom:
Ja, hogy az elszart augusztusi talalkozora celzol?
Ott voltam. Allitolag a digger is. Megsem talalkoztunk. Mit csinaljak azzal, aki ennyit sem tud megszervezni, es aztan engem hibaztat?
Semmit.
Mondom ezt ugy, hogy kismillio dolgot (rendezveny, talalkozo) szerveztem mar eletemben. Ha masnak nem megy, akkor nem megy.

Latcho Rom 2013.12.17. 15:56:06

S ma mar tudja a telefonszamodat szamod, megadtad neki?

BTBTBT 2013.12.17. 15:59:10

@shakti_rom:
Sosem kerte az enyemet. Es az ovet sem adta meg.

Latcho Rom 2013.12.17. 16:03:54

@Barátusz: Minek az "kerni"? ha ket ember tanakszik megadjak a cellt.
Na ti tudjatok.

BTBTBT 2013.12.17. 16:10:14

@shakti_rom:
Ha programot szervezek, akkor a meghivottak tudjak az elerhetosegemet, ami minimum egy telefonszam. Ennyi. Ezt mar elmondtam nyaron is. Aki megerti, megerti, aki nem, az nem. :)

Latcho Rom 2013.12.17. 16:26:51

Sounds fishy to me :)

hogy nem lehet egy kopcos, tragar, barnaboru napszamost megismerni akar egy londoni pubban?? :))

nevermind the mobil...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 16:28:25

En sem csinalnek olyan melot, ami nem erdekel. Elozo munkahelyemen meg is mondtam rendszeresen a fonokomnek es az o fonokenek is, hogy melyik feladatok nem a tervezoknek valoak es oda kellene felvenni egy fele annyit kereso szerkesztot/rajzolot es akkor mi a felszabadulo idonkben ertelmes projecteken is dolgozhatnank. Nekem azok a feladatok voltak a ladagyar :)

négyzet 2013.12.17. 17:51:47

@GERI87: "2-3 szak" - ez MŰszak akart lenni, ugye? lehet, hogy sokan nem értették.

Amúgy egy ember életében a munkával eltöltött évtizedek természetes velejárója, hogy vannak lefelé tartó időszakok. A szörnyű az, hogy az emberek nem tanulják meg kezelni ezeket a helyzeteket, nincs stratégiájuk. Személyes sértésként élik meg, és nem nyitottak a változásra. Pedig a hosszú távú munkanélküliség az, ami igazán romboló, és ami valóban el tud indítani egy lefelé tartó spirálban (látom sajnos magam körül). Különös módon azt kevesebben érzik visszalépésnek és "lefelé tartó spirálnak", ha egy többdiplomás ember elmegy Angliába tesco pénztárosnak. Valószínűleg a pénz miatt. Bár az állás státusza itt és ott ugyanaz.

2013.12.17. 18:10:09

@morsels:

Már egyszer leírtam, leírom még egyszer.

A szélsőjobb, és a liberalizmus között csak annyi a különbség, hogy az egyik fizikai erőszakkal, a másik szellemi terrorral dolgozik.
A szellemi terror itt a blogon is megfigyelhető egy pár ember részéről. Ha más a véleményed, ha másképpen gondolkodol bizonyos dolgokról akkor jaj neked! Kiszűrnek, hánynak tőled, leordítják a fejed, stb. Ők az értelmiség, te meg a hülye gyerek, akit oktatni, fegyelmezni kell.
Hogy érvekkel válaszoljanak az érveidre? Ugyan! Kirakatliberálisok.

"Én mindenkivel egyformán beszélek, a szemetessel ugyanúgy, mint az egyetem elnökével."

Ezt Einstein mondta. Meg kellene tanulni. Na meg megérteni.
Na meg azt is: Az észt hanggal nem lehet pótolni.

Követem az erdész barátomat, és távozom én is a kommentelők sorából.

Minden jót.

Latcho Rom 2013.12.17. 18:27:03

@az igazi Trebitsch: Nem mesz te sehova trebics.

Akik blogokrol, forumokrol elmennek valoban, csendben teszik, a tied pedig kirakat, szolidaritas valakivel akit nem ismersz..

Ugy latom HA majd maga tapasztalja meg ennek a joembernek a lelki valsagait, maskent ezt nem is lehet.

Maradok tehat libsi udvozlettel

Shakti de la Rom(a) :-)

BTBTBT 2013.12.17. 19:30:29

@az igazi Trebitsch:
"a liberalizmus szellemi terrorral dolgozik."
Neha nem tudom, hogy viccelsz-e, vagy komolyan gondolod az ilyen kijelenteseket.

@shakti_rom:
Te valami nagyon ugyes csoka lehetsz ottan a nagy Kanadaban, hogy anelkul, hogy szemelyleirasod vagy fenykeped lenne az illetorol, ratalalnal. :)
Ha benned ilyen kep el a diggerrol, am legyen. Nekem ennyi tampontom sem volt.
Fisi vagy nem fisi.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.12.17. 19:37:28

@négyzethálós: Én dolgoztam 4 műszakban is...Na ez mit jelent?
Cukorgyárban, idény jelleggel, 7 nap nappal, 2 nap szünet, 7 nap délután, 2 nap szünet, 7 nap éjszaka, 3 nap szünet...1 hónapban 1 hétvége szabad, mindezt 20 évesen...Ha kell a pénz, ezt is el kell vállalni, ha nincs más...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 19:40:44

@Barátusz:
Na elmész te abba vérvörös retkes picsába hadibarom.
ha te hülye vagy én nem segíthetek rajtad ököragyú.
Mi a faszt kellett volna csinálnom azon kívül hogy nyilvánossá tettem az email címem barom?
Érdekes hogy mindenki másnál működik csak nálad nem.
Ekkora állatot a föld nem hordott a hátán.
Odamegy egy találkozóra minden egyeztetés nélkül.
Na akkor most meséld el nekem hülyegyerek hogy mit kellet volna MÉG tennem?
Faszkalap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 19:43:15

@Barátusz:
ŐKÖR.
Azért adtam meg az email címemet hogy kérd el a számot.
Nyilvánossá kellett volna tennem butaparaszt???

BTBTBT 2013.12.17. 19:49:35

@diggerdriver:
Az "objektiv" velemenyed sokatmondo. Minden szempontbol. De nem rolam arulkodik. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 20:04:42

@Barátusz:
Nem ELÉGGÉ sokatmondó mert még mondhatnék néhány Barátuszi jelzőt de tényleg inkább bocsánatot kérek a blog olvasóitól (nem tőled .....) hogy elkapott az indulat de ez már azért mindenem túlment.
Egyetlen épeszű magyarázatot még nem tudott mondani csak hajtogatja a mantráját.

BTBTBT 2013.12.17. 20:10:42

@diggerdriver:
Mit kene ezen meg magyarazni? Amit elmondtam, mar elmondtam korabban. Nem kell neked bizonyitanom semmit.
Attol, hogy hangosan orditod bele a vilagba, hogy a masik hulye meg hibas, meg nem lesz igazad.
Ha a shakti nem hozza fel, nekem eszembe sem jutott volna ez az eset. Reszemrol ez mar anno le lett zarva.
De ha akarsz, porogj meg rajta egy kicsit. Szamomra itt - PONT.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 20:16:06

@Barátusz:
Még mindig nem hallottam semmi magyarázatot (....).
Mond meg mit kellett volna tennem (.....)?
Meghirdetek egy találkozót, nyilvánossá teszem az email címemet.
Nem elég(....)?

BTBTBT 2013.12.17. 20:22:29

@diggerdriver:
Nem varok toled semmifele magyarazatot. Ahogy irtam, reszemrol le van zarva a tema. Eddig sem erdekelt.
Az mas dolog, hogy te a felresikerult talalkozo ota ellenseges vagy velem. Ha neked ugy tetszik, legyel. Az sem erdekel.
Azert, mert nehany anonim nick valamiben egyetert veled/velem, meg nem jelenti azt , hogy igazad van/igazam van.
Legyen szep ested!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.12.17. 20:34:05

Na a londoni magyarok egybol ossze is vesztek... Neha tenyleg nem tartom klisenek a veszekedo magyarokat :DDD

BTBTBT 2013.12.17. 20:37:34

@Mr Long:
Nem remlik, hogy barkivel is osszevesztem volna. :)
De a klise letezik.

négyzet 2013.12.17. 20:44:50

@Gilda66: és még törvénytelen is dolgoztattak téged. 6 napnál többet törvényesen nem lehet egybefüggően dolgozni.

én is toltam az éjszaka 12 órákat, aztán egy hajnalig tartó műszak után mentem el reggel állásinterjúzni egy másik városba. úgyhogy nem aludtam, hanem kávéztam és sétáltam a téli hidegben fel-alá előtte. mégis felvettek. ha még azt is elárulom, hogy közben diplomáztam le, már egyenesen supermannek fogok tűnni sok itteni kommentelő szemében (vagy majd megmondják, hogy dehogy volt az úgy), pedig csak a vidéki proli valóság.

tsabus UAE 2013.12.17. 20:55:11

@Gilda66: Csak nem folyamatos műszak ? Nyami ! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.12.17. 20:59:36

@diggerdriver: szerintem örülj, hogy nem találkoztál vele...

mondjuk szerintem soha senki nem is fog.
(ugye vannak nekem ezek az elméleteim...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.12.17. 21:00:42

@Barátusz:
Nem te hanem ÉN várok magyarázatot baszod.
Tény
Meghirdettem egy találkozót.
Tény.
Közzétettem az email címemet hogy aki jön azzal tudjak telefonszámot cserélni.
Tény.
Nem kérted el a telefonszámom.
Tény.
Odamentél és nem ismertél fel engem.
Én se téged.
Tény.
Rezsőfaterral telefonszámot cseréltünk és bár ő elkésett és nem találkoztunk azóta is napi kapcsolatban vagyunk.
Tény.
Szerinted hibáztam.
Ennyi a történet.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.12.17. 21:40:33

@Gilda66: tényleg kemény életed lehetett, de azért Svájcban mégiscsak jobb, mert nem kell dolgozni... (most a dátumot tessék nézni az idézet végén)... ma sem!

"Na nálunk csak 1 felnőtt dolgozik...ezért lakunk még 21 m2-ben 4-en :-)
Tudom, otthon is nehéz a megélhetés...de itt sem könnyű, ha nincs megfelelő nyelvtudásod, szakképesítésed, lakásod...
Én ezért nem akartam kijönni. Nyelvtudás hiányában szinte biztos, hogy még 1-2 évig nem tudok elhelyezkedni. Abban meg nem is reménykedek, hogy valaha tanárként dolgozhatok itt...
Nekünk meg van azaz előnyünk, hogy a férjem és a gyerekek svájci állampolgárok és van ez a lakásunk (ami ugyan nem megfelelő 4 ember számára, de a semminél jobb).
Így a férjem fizetéséből megélünk..."
dátum: csütörtök, december 01, 2011

GERI87 2013.12.17. 23:31:26

@Barátusz:

"ha egy icipici fogalmad is lenne, hogy milyen Angliaban interjuzni,"

Nincs, de lényegtelen.
ha olyan helyzetbe kerülsz hogy munka kell (bármi) amíg találsz végzettségednek való állást, mert nincs megtakarításod...addig meg KELL oldanod a helyzetet, muszáj...persze kifogást mindig lehet találni!

"mivel altalanositasz."

Mert lehet, mert ezt látom hogy így mennek a dolgok..
Nem csak magamra értettem a példákat, rengetegen vannak így.

@Chang Yai:

A "ládagyár" egy példa volt, tedd már túl magad rajta.

A közmunka meg sehogy nem jött ide.

@tanato:

nem.

GERI87 2013.12.17. 23:31:55

@négyzethálós:

"Személyes sértésként élik meg, és nem nyitottak a változásra. Pedig a hosszú távú munkanélküliség az, ami igazán romboló, és ami valóban el tud indítani egy lefelé tartó spirálban"

Így van, itt is mintha annak vennék ha ezt dobná az élet és ez engem picit meglep!
Több rugalmasságot, hosszú távú gondolkodást és helyes helyzetfelismerést várna az ember egy leendő "értelmiségitől"...

Az hogy 3-4 évig 'seggel' (nem megsértődni!) valaki a diplomáért még nem lesz alanyi jogon munkája és semmi nem garantálja hogy a piacnak pont őrá és pont az ő szakmájára van szüksége!

"ha egy többdiplomás ember elmegy Angliába tesco pénztárosnak. Valószínűleg a pénz miatt. "

Egyértelmű.

2013.12.18. 05:14:35

@eddie1977: Beleolvasgattam, jónak tűnik. :)

eddie1977 2013.12.18. 05:31:45

@Philosoraptor:
Talán te vagy az egyetlen – miután én itt felrúgtam a gondosan felépített közösségi kártyavárat –, akinek tetszik bármi is, amit én írok. :)
Amúgy örülök, és köszönöm a visszajelzést!

tanato 2013.12.18. 08:44:46

@GERI87: Oké,csak azért kombináltam,mert régebben írtad hogy asszisztáltál abortuszoknál és még tanulsz.Nekem meg pont van egy 87-es születésű Gergely keresztnevű PHhD-s ismerősöm.

2013.12.18. 17:01:26

@eddie1977: Jah, szóval te vagy az az "Eddie". :DDD Akinek ilyen Mo. és magyar utálata van. Gondolom, ezért tagadtak ki innen. Nah mindegy, ha ezen túllépünk, akkor is olyan dogokat írtál le, amik fedik a valóságot.

2013.12.18. 17:03:14

@eddie1977: Lemaradt...

Majd végigolvasom a blogod, csak kicsit sok bejegyzésed van. ;)

Lorima 2014.10.31. 22:35:36

Ez egy nagyon érdekes poszt szerintem, és a folytatása hasznos volt a számomra is. Nagyon együtt érzek a cikk írójával és sajnálom is!

Remélem boldogabb most, mint amikor elhagyta az országot!

A hozzászólásokat tekintve pedig...nos, mindenkinek megvan az elképzelése, hogyan kellene a másik embernek élnie. Az talán érdekesebb lenne az oldalon keresgélőknek is, ha konkrétabb tapasztalatokat írnának be hozzászólásnak (is) nem pedig az egymást bántó megjegyzéseket kellene görgetni fél órán keresztül az erre tévedő gyanútlan embereknek. :)

Én azért nézelődöm ezen az oldalon, mert információkat keresek arról, milyen papírokat, meg egyebeket kell intéznem, ha kiköltözöm egy idegen országba.
Remélem ebben a betűtengerben ezekre a kérdéseimre is fogok majd választ találni...

Mindenkinek eredményes kommunikációt kívánok! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása