oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 25. 06:45,  Átcuccoltam Amerikába 337 komment

2013. november 25. 06:45 Határátkelő

Átcuccoltam Amerikába

Kezdjük a hetet egy kis napsütéssel (ránk fér...), úgyhogy irány Dél-Alabama. A mai poszt szerzője, Rumitom IT-sként Németotszágban dolgozott, majd éppen a szubtrópusi napsütés kedvéért fogadott el egy amerikai állásajánlatot. Ma kiderül, hogyan is cuccolt át és miként indította be kinti életét.

tengerpart_7.jpg

„Idén húsvét óta vagyok Dél-Alabamában, a Mobile öböl partján meghúzódó Mobile városában (ejtsd mobíl). Mivel ideérkezésem előtt még a létezéséről sem tudtam a városnak, gondoltam, érdekes lehet bemutatni, milyen erre az élet. A nem túl jó minőségű képek saját készítésűek, telefonnal, ezért is a minőség.

Mint az előfordul az ember életében néha, egészen véletlenül kerültem ide. Történt, hogy egy német vegyipari konszern frankfurti IT-központjában egy globális roll-outot terveztem többedmagammal, merthogy az IT-sek táborát gyarapítom, és a németországi rész lezárása után megkértek legyek beépített ember az amerikai roll-outhoz is.

A munkához annyira nem fűlött a fogam, mivel több amerikai multi európai központjában megfordultam már, és az amerikai munkakultúrának nem sikerült belopnia magát szívembe.

A tavalyi rekordhosszú és sötétségű német tél után úgy éreztem, megérdemlek egy kis szubtrópusi napsütést és tengerpartot, így végül átcuccoltam Amerikába. A tengerpart rész szerencsére maradéktalanul teljesült is. Az meg, hogy Mobile Seattle után az USA legcsapadékosabb városa, már csak helyben derült ki. A nyitóképen látható hely például negyedórára van a munkahelyemtől...

Bejutás hülye kérdések után

Az országba bejutás nem volt zökkenőmentes. Nagyon ügyesen kiszámoltam ugyanis, hogy a jetlag elkerülése végett a legokosabb, ha nem alszom a Budapest - Párizs, Párizs - Atlanta, Atlanta - Mobile maratoni repülőúton.

Nem én döntöttem egyedül így, újdonsült amerikai barátaimmal végigittuk az utat, aminek folyományaként egy ügyvéd, egy fogász és valami vállalkozó féle névjegykártyájával lettem gazdagabb a business classon.

Hogy miért érezték szükségét megosztani velem, nem tudom, de a névjegykártya szükségességét már pár órával később megtapasztalhattam. A történethez az is hozzátartozik, hogy – sajnos, azt kell mondjam, szokás szerint - késve indult a gép Ferihegyről, így az eredetileg tervezettnél eggyel későbbi járatra tudtam csak becsatlakozni Párizsban.

A körülmények ilyetén összejátszásának áldozataként az akkor még én időm szerinti hajnal háromkor, enyhén pityókásan kerültem a bevándorlási tisztségviselő színe elé, és a legkevésbé az ő faggatózására voltam vevő.

A hülye kérdésre hülye válasz elhibázott taktikának meg is lett az eredménye, az advanced security screeningen izgulhattam végig, vajon lekésem-e az aznapi utolsó Atlanta-Mobil járatot.

A legkomolyabb problémájuknak a „nincs névjegykártyám, ezért nem hihető, hogy üzleti ügyben jövök" bizonyult. No comment. Az „azért jövök, mert nem találtatok senkit Amerikában, aki meg tudná oldani a feladatot" megjegyzés nem, de a „ha nem engedtek be, szívfájdalom nélkül repülök vissza holnap az első géppel Európába" már segített meggyőzni őket, nem fogok az illegális mexikóiakkal feketén füvet nyírni gazdagék kertjében.

Szállás

Szállást előre intéztem neten keresztül egy magát belvárosi luxusapartmannak hirdető, a képeken annak is kinéző helyen. Megérkezvén, a luxus része már nem tűnt annyira egyértelműnek, de Amerikában soha semmi nem az, aminek látszik, és soha nem annyiba kerül.

Az apartman egy hálószobásból változatlan ár mellett alakult át egyszobássá. Igaz, kb. 45m2, és a képeken lévő grillel felszerelt tetőterasz, kondi terem, mozi terem és szállodára emlékeztető bejárat, a bár valóban létezik, épp csak photoshop nélkül 15 évvel néz ki öregebbnek.

Az online rovarhatározó szerint kísértetiesen bazi nagy csótányra emlékeztető háziállatokról nem is beszélve. Az ügyintéző szerint az épület mellett lévő parkban található gyönyörű nagy tölgyek mellett ez csak természetes. A kinek mi a természetes kérdésben nem tudtunk dűlőre jutni.

Nem jár nekem semmi

Mivel én külsős, szerződéses vagyok, vagyis nem állok a cég közvetlen alkalmazásában, úgy állapodtunk meg, hogy nem jár nekem semmi (a könnyebb elszámolás végett), vagyis én fizetem a lakásom, a kocsim, de ők segítenek intézni.

A cég a város menőbb részén, közel a reptérhez és a munkahelyhez nézett ki egy lakást, családiasan nyugodt, medencés lakóparkban. Szerencsére mielőtt áldásom adtam volna rá, ránéztem a térképre, hogy megállapítsam, ez bizony 15 km-re van a reptéren kívül mindentől, így saját kezelésbe vettem az apartmankeresést, aminek eredménye a fenti, egyébként tökéletes helyen, a belváros (falu központ) közepén lévő, és később más szempontból is tökéletesnek bizonyuló apartmanja lett.

cím_78.jpgKilátás a tetőről

Költségek

A lakás 600$-ba kerül havonta, deposit nincs. Az árban benne van a szemétszállítás és a vízdíj (bár azt hiszem, ez utóbbi ingyenes). Egy áramszámlát kellett nyitnom a helyi AlabamaPowerrel, amire 150 dollár depositot kellett kipengessek, mivel a direct debitet se nem preferálom, se nem lehetséges amerikai bankszámla hiányában.

Érdekesség, hogy az áramszolgáltató irodájában mindenféle elektronikai berendezést árulnak, és a bolt végében lévő kis ablak szolgál ügyintézésre, ahova a teljes háztartási elektronikai kínálat megtekintése után lehet eljutni.

Másfelől meg csak készpénzzel lehet fizetni, később a számlát is, illetve bankkártyával online, extra 3.60$ felszámolásáért. Ez esetben külföldi bankkártyával is gond nélkül.

A lakás árfekvését tekintve nagyjából középkategória, a szórás az egy hálószobásokra 450 és 800 között van. Errefelé alapvető elvárás a lakóparkokban a közös helyiségek megléte, úgymint mosoda, konditerem, közös használatú medence vagy valamilyen kisebb sportpálya, illetve projektoros mozi terem. Ezek a helyiségek egyben lehetőséget biztosítanak a szomszédokkal való interakcióra is.

A hitelképesség kérdése

Amerikában minden a hiteltörténet, illetve lakás esetén a korábbi gyakorlatilag összes bérleményed listázása. A hiteltörténet a gyakorlatban egyfajta hitelképességi mutató, ami azonban nem az aktuális hitelképességedet, hanem a történelmi, avagy eddig összegyűjtött „pontjaidat" veszi számításba.

Magyarán, ha például volt három hitelkártyád mindegyik 5000$ hitelkerettel, de rájössz, hogy legalább egyre egyáltalán nincs szükséged és azt visszaadod, akkor a credit history-d 15000-ről 10000-re romlik. Hitelkártyát mindenhez utánad dobnak, nem kell, hogy a banknál legyen vezetett számlád, ellenben komoly havi költsége lehet.

Lakásbérléshez is kell referencia és mindenféle elbíráláson át kell esni, az én esetemben egy telefonhívás volt, „I'm from Europe" és X cégnek dolgozom, nem volt több kérdés. Szerencsémre mindenki ismeri a céget a városban, mivel 1200 embernek biztosít zömében mérnök, de legalábbis jól fizető állást.

Autó

Első nap autót is kellett intézni, erre 5000 dolláros keretet szabtam magamnak, elsősorban azért, hogyha nem tudnám később eladni, ne legyen akkora érvágás, illetve úgy ítéltem meg ennyiből ki kell jönnie egy decens V8-nak, még ha nem is muscle car.

Az időzítés a használt járművek piacán a lehető legrosszabb volt, az az időszak, amikor a fizetéstől fizetésig élők visszakapják a tavalyi adótúlfizetésüket. Ilyenkor 30%-kal is drágábbak lehetnek a használt kocsik.

A harmadik kereskedésben végül nem a ramaty állapotban lévő Mustang kabriót, hanem egy 20 éves Chevy-t vettem 211 ezer mérfölddel (~330K km). Tempomat, légkondi, automata kormányváltó, elektromos ablak, és törésmentes kasztni jellemzik az 5.7 literes behemótot.

Fél év és 16 ezer mérfölddel később is meg vagyok elégedve a vassal. 16 litert fogyaszt (városban 22), de mivel 3.30$/gallon körül alakul a 89-s benzin (kb. 80 eurocent) nem panaszkodom. 8 liternél jobban fogyasztó autóm sosem volt még.

autó_2.jpg

Honduras és nem Hungary van tiltólistán

Átíratás pár perc a hivatalban díjmentesen, éves útadó 28 dollár. Biztosítást még a kereskedés intézett évi 600 dollárért, friss belépős, EU-s jogsis, egy napja az USA-ban élőnek. Ez a szolgáltatás kérem szépen.

A kocsit rendszám nélkül veszem, és hajthatom, a kereskedő szerint 30, kollégák szerint 20, rendőr szerint csak 10 napig. Még szerencse, hogy mindenki tisztában van a törvénnyel, elvégre autót errefelé ritkán vesz az ember olyan szuper a tömegközlekedés (hogy még taxi se nagyon van).

A rendőrök egyébként más témában sincsenek a biztos tudás birtokában, viszont szerencsére könnyen elbizonytalaníthatóak és hajlanak az igaz szóra a külfölditől. Az „Európa" szónak errefelé mágikus hatása van.

A hivatalba 5 perccel zárás előtt érkezem, miután majd egy hónapig rendszám nélkül jártam, és lélekben már felkészültem a következő alkalomra, legnagyobb meglepetésemre még kapok sorszámot, és bár zárás után kerülök sorra, a még mindig mosolyogni képes, kedves ügyintéző hölgy (hogy csinálja?) fogad.

A nemzetiségem „H" jele okozott egy kis galibát, de sikerült kideríteni, hogy Honduras és nem Hungary van tiltólistán. Bevallom, ilyen egyszerűen, még semelyik országba sem érkeztem meg.

Még senki nem kérte a papírt

Soha nem értettem az amerikai illegális bevándorlók létét, hisz Európában mindenhez papír kell, ha valamilyen új országba érkezel, az első a helybeni regisztráció után valamilyen személyi szám megszerzése.

Nos, ilyen itt is van (SSN), de a kutya nem kérdezte, illetve ahol volt is ilyen rubrika, soha nem okozott problémát annak hiánya. Az útlevelemre sem volt senki kíváncsi eddig.

Ha kedvem tartja, életem végéig élhetek itt korlátozásmentes teljes életet, hogy aztán bűnbocsánatot nyerve egyszer csak amerikai állampolgárrá váljak. Senki sem fog illegálisnak tekinteni, még ha technikailag úgy is kerültem ide, teszem azt vízumtúllépéssel. Engem, mondjuk, nem fenyeget ez a veszély. Nekem Európa az otthonom.

Folyt. köv. a helyi társadalomról egy következő posztban."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Alabama

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr55654252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.11.25. 07:20:17

Egy névjegykártya és a nyelvtudás itt minden ajtót megnyit! (Thaiföld) :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 07:58:53

Rozsaszin szemuvegen keresztul az amerikai alom! :D
Jo poszt! Koszi!

bpetya75 2013.11.25. 08:01:13

Jó volt Tom! Köszi a sztorit :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 08:02:40

hát nekem még soha semmi nem történt véletlenül az életemben

na ilyen autó kéne nekem ide, de fele ennyi fogyasztással

illegális bevándorlók: akkor most megértetted, hogyan lehetett hagyma oly sokáig illegális, és közben dolgozott is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 09:07:18

Jo kis poszt volt!
Azert erdekes nepek ezek az amerikaiak :)

@charlieharper:
Kulfoldikent vehetek ott ingatlant?
Ilyen helyen is ki lehet adni konnyen a lakast / hazat?

bpetya75 2013.11.25. 09:09:25

Mi van itt? Senki nem érzi fontosnak, hogy megvédje az amerikaiakat az arrogánsan fikázó posztolótól? Vagy hogy belekössön a majd 6 literes vasba? Vagy valami?

Még a végén kénytelen leszek offolni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 09:18:31

"Sweet home Alabama,
I'm comin' home to you."

Tetszik-tetszik. Bar epp mondtam volna hogy meg olvastam volna tovabb is, de aztan meglattam alul a kis "folyt. kov." reszt es megnyugodtam. :)

Meg mindig le tud nyugozni hogy USA-ban mennyire olcso az elet a fizetesekhez kepest. :)

Link elek 2013.11.25. 09:20:05

>áramszolgáltató irodájában mindenféle elektronikai berendezést árulnak, és a bolt végében lévő kis ablak szolgál ügyintézésre, ahova a teljes háztartási elektronikai kínálat megtekintése után lehet eljutni.

Ez kbasz nagy otlet!!! Segitenek novelni az aramszamlat :):)

Maldyce 2013.11.25. 09:22:34

Tetszett, szeretem az "Amerikás" posztokat :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 09:22:49

@charlieharper: Ez mekkora kiralysag lenne! Egesz hetvegen pecalhatnek otthon! :(((((

@bpetya75: Mndjuk igen, a majd 6 literes vas... Azert gaz, hogy nem legalabb 6 liter :)))

rumitom 2013.11.25. 09:27:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nincs es nem is lesz, a pest controllal ellentétben megoldottam őket, azóta nincsenek szobatartsaim.

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Alabama mint amerikai álom? :)

@charlieharper: FLben meg jobban lementek. 300K alatt nem kapsz saját dockos, jó környéken lévő házat. a biztosítás meg évi 6k a hurrikánok miatt

@Kövérmadár: 10oranyi vezetés sugarú (fel) körben ide jar nyaralni az also középosztály. csúcs időben heti 1000$ egy condo

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 09:32:03

@rumitom: Ha olyan helyen lakhatnek, mint a Charlie altal belinkelt haz, akkor igen :)
Mondjuk esoben milyen durvan jol nezhet ki az a nagy ablak a nappaliban.

2013.11.25. 09:32:32

@rumitom: gondoltam, az utobbi 3 honapban 3 kollegam vett FLben ingatlant. 1 condot, 2 pedig hazat vett. Es meg nem is volt bonusz osztas! Februarban, bonus timekor, meg fogjak rohamozni az europai trader-ek FL property agencyket.

rumitom 2013.11.25. 09:38:43

@charlieharper: az ilyet amúgy sosem értettem. nekem az ingatlan egy lassan megteru befektetés amivel foglalkozni kell. akinek van 400kja ilyesmire, főleg ha trader, sokkal jobban befektethetne, bar ti ertetek hozzá,

rumitom 2013.11.25. 09:40:13

@Babette_: az a fogyasztás, ideális esetben, a kobcenti 5.7

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 09:42:29

Kivancsi lennek hagyma velemenyere a posztrol.

rumitom 2013.11.25. 09:44:16

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: itt az eső, nem az az angliai szemerkelos. a kocsik megállnak az autópályán amikor esik annyira nem látsz. igaz max egy óráig tart

2013.11.25. 09:45:10

@rumitom: egy 35 ev alatti londoni trader eletmodja nem a sajat befekteteseirol szol. Jellemzoen. Ami tetszik, rogton megveszi. Penteken csukott szemmel rabok a terkepre es ugy donteni el, hogy a hosszu hetveget hol tolti.
Kivetelek persze vannak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 09:46:17

@bpetya75:
A 6 literes vasban nem belekotni, hanem beleulni akarok :)

Kornyezettudatosan elek, tudom, hogy rossz a kornyezetnek. De annak, kozvetetten a tulnepesedes is art. Igy van akinek 6 gyereke van, van akinek 6 literes autoja. En az utobbira szavaztam ;)

@rumitom:
Jol hangzik.
Ha egyszer ingatlant vennek, biztosan befektetesi szandekkal vennem es kiadnam. Elni kenyelmesebb berlakasban (kozel nulla rezsi).
1-2 ev mulva aktualis lesz, addig infogyujtes.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 09:50:35

@rumitom: Olyan ra gondoltam en is! Nem rossz az angol eso, de az igazi viharok hianyoznak nekem. Persze neha itt is van igazi felhoszakadas (mult heten is volt egyszer), de tobsegeben csak az osszevizezi az ernyot kategoria es kesz :( Ez meg is viseli a lelkem.

Evain 2013.11.25. 09:50:39

Nekem erről a posztról (illetve a helyszínről) a Top Gear egyik adása jutott eszembe, amikor venniük kellett valami vasat floridában, és át kellett autózniuk tán a keleti partra, és a déli államokon úgy kellett átautózniuk, hogy feliratokat festettek egymás kocsijára, pl man love rules, meg ilynek, és majdnem meglincselték őket ezért. :D

Na ez a rész érdekelne, hogy ott élve is valóban ennyire konzervatívak, vagy csak felfújják?

Egyébként meg az a fehér homokos part az erősen irígylésreméltó. :P

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 09:54:48

@charlieharper: "Februarban, bonus timekor, meg fogjak rohamozni az europai trader-ek FL property agencyket."

Ezzel kapcsolatban annyi varosi legenda terjeng. Azt elarulhatod hogy a tipikus EU trader eves bruttojanak kb. hany szazaleka az ev vegi bonus nettoja? Csak nagy vonalakban. Vagy hogy ez hogy viszonyul az amerikai kollegak bonusahoz?

New York-ban megy meg a Wall Street-en, hogy a bonust koveto elso pentek delutan a belvarosi Ferrari/Lamborghini/Maserati szalonok ugy megtelnek hogy egy tut nem lehet leejteni? Gondolom. :) Miert ne menne? :D

rumitom 2013.11.25. 09:55:34

@charlieharper: a hetvegekkel én is így vagyok. asszem profilt kell valtanom, es bevallalni az alkalmazotti státuszt. traderhez csak sok ész es eros szív kell, par év tanulás elég úgy hallottam :)

bpetya75 2013.11.25. 09:55:52

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: @Kövérmadár:

Hehe. Bíztam bennetek :-D

Besenyő TT Istvántól tanultál Madár? Igaz, ő csak tudatosan táplálkozott, a környezettudatosságáról nem tudok semmit.

rumitom 2013.11.25. 09:58:57

@Evain: fel volt fujva nyilván, de van benne sok igazság. majd a következő posztban írok az emberekről. az ilyesmi mindig összetett.

most megyek turistáskodni

bpetya75 2013.11.25. 10:09:33

@rumitom:

Kíváncsian várom a folytatást. Az első rész alapján abban bízom, hogy egy ritkán olvasható kiegyensúlyozott posztsorozatot kapunk tőled.

2013.11.25. 10:11:02

@Don Kartasch: itt van egy nyilvanos informacio az atlag NY investment banking (Wall Street gyakorlatilag) eves fizetesekrol es bonuszokrol. Egy rendes trader lealabb VP rangban van.
Summer interns/associate: $71,300 (+$9,400)
First year analyst: $85,300 (+$28,700)
Third year analyst: $111,400 (+$51,600)
First year associate: $120,000 (+$39,900)
Third year associate: $149,000 ($60,700)
Vice President: $255,700 (+$116,800)
Managing Director: $273,400 (+$135,600)

rumitom 2013.11.25. 10:18:22

@charlieharper: pofatlansag hogy egy first year ass. annyit keres mint egy nagyon sokat tanult, sok év tapasztalattal rendelkező hiány (es elvileg sikerszakmaban) dolgozó ITs . nem mintha panaszkodnek, de a kieges szerintem az én szakmámban sem kisebb mint a tiedben. no sebaj

rumitom 2013.11.25. 10:20:20

@Babette_: ezzel akkor megdőlt a szombathelyi lakcím teória ?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 10:22:02

@charlieharper: Aztarohadt! :DDD Az nagyon durva hogy meg a gyakornokok is mennyit keresnek.

WOW! Kezdem kapizsgalni hogy meg a mernokok kozul is miert tudnak sokat atcsabitani analyst-nak... :D

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.25. 10:25:54

De jó volt ez így hétfő reggel!
Rumitom, meddig tervezel maradni?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 10:26:12

@Don Kartasch: es meg csodalkoznak, hogy miert utaljak oket a mernokok... :D

2013.11.25. 10:28:17

@rumitom: @Don Kartasch: iszonyat sokat dolgoznak. Az arrogancia, paratlan. Tokfozelek stilusa meg entry-levelnek sem szamit. Stress, elso szivroham es kieges max 50 eves korra, hacsaknem csinaltal egy nagy nevet magadnak, de a nagy tobbseg nem lesz nagy nev. Ami osszegek fent vannak, azok Forbes atlagok, ennel a nagy bankok tobbet adnak termeszetesen.

Utobbi evekben analistakat a US kiegett es leszerelt militarytol hoznak szep szammal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 10:32:46

@charlieharper: "Tokfozelek stilusa meg entry-levelnek sem szamit." Szoval meg gyakornoknak sem lenne jo? :DDDDDDDDDDDDD

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.25. 10:33:22

600 dolláros lakásbérlet? És az nem egy koszos lyuk?

Egy haverom márpedig sikeresen hazatoloncoltatta magát pár év után egy közlekedési kihágás után :D

Hihetetlen hogy mekkora benzintemető az az ország. Létezik nem exportra szánt amerikai kocsi 20l fogyasztás alatt?

London2009 2013.11.25. 10:39:14

Nekem is hasonlóan zajlott az első határátlépésem az USA-ba. Az én bűnöm az volt, hogy nem nyomtattam ki a visszafelé jegyet és nem tudtam hol fogok aludni az este. Ezenkívül kipakolták a bőröndömet amiben volt egy paróka!! (Las Vegasba is készültem) valamint az összes papírom (nyelvvizsga, érettségi stb stb). Mondjuk annak nagyon örültem, hogy végre meglettek miután fél éve kerestem őket hasztalanul. Ki gondolta volna, hogy a nagybőröndöm első zsebében lapultak?!? Összességében hálával tartozom az USA határőreinek! : )

London2009 2013.11.25. 10:40:57

@Babette_: gyongyosi vagyok. Juhejj : )

Aksi 2013.11.25. 10:41:28

Hehe, azért jó nagy szád volt a határon, pedig ha nagyon megkapargatták volna lehet, hogy nem teljesen legálisan vagy kint ha nem H1B-n vagy ;)
Persze az egész belépés olyan kontraverzális, amikor a rosszarcú turbános a megnyert zöldkártyájával a túloldalról gyanakodva méregeti az embert...
Érdekel a folytatás, sok sikert

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 10:42:34

@charlieharper: Felreertes ne essek, nem sajnalom toluk. En ugyanis meg ezert a penzert sem csinalnam azt a melot (nyilvan azert mondhatom ezt mert a sajat szakmam is atlagon felul fizet :D).

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.25. 10:43:23

@charlieharper: még mindig jobb mint a magyarok, akik ugyanezt a szellemi/testi leépülést magatehetetlen őrlődés, irigykedés és bűnbakkeresés útján érik el.

2013.11.25. 10:46:15

@Aksi: h1b-re nem az elozo evben kell jelentkezni, eves quota van? Vagy rosszul tudom? Mi L1-nal szoktuk kuldeni az embereinket es 2-3 honapon belul kint vannak, attol a pillanattol, hogy elhataroztak a transfert. Tapasztalt emberekrol van szo.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.25. 10:58:12

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: az igen!

@Aksi: tényleg, zöldkártya lotteryre hol érdemes jelentkezni? Ráguglizva annyi a gyanús weboldal, hogy sehova nem merném beírni az adataimat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 11:01:49

@Zka: Mostmar csak azt kell kigugliznom, hogy az angol fizuk hogy viszonyulnak az amcsikhoz. Mert ez nevetsegesen olcso lakas.

2013.11.25. 11:12:31

Tetszett a poszt, olvastam volna még. :)

Más: Az olvasottak ajánlhatnának pár "jó" könyvet, nem tudom, hogy mit olvassak mostanság. A Galaxis útikalauzt már felírtam. :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 11:14:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "S mit kell analizálni?"

Ajanlom figyelmedbe a Margin Call cimu filmet. Bemutatja ennek az eletformanak (analyst) a napos es a sotet oldalat egyarant. Meg emelle meg marha jo film is! ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 11:22:27

@Don Kartasch: Well, nem hiszem. Kacerkodtam vele parszor, szakmailag szerintem lenne rengeteg lehetosegem, de :
- nem talalok megegy marha ceget, ami alkalmazna :)
- nincs akkora szerencsem, hgy kapjak vizumot
- asszonyt nem vonza az amerikai alom

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 11:24:24

@charlieharper: @rumitom: Kulonben milyen az amerikai munkastilus? Mennyiben ter el az ittenitol?

utott a homokora 2013.11.25. 11:24:54

Sajnos ez egy nagyon lekicsinylo megkozelitese a dolgoknak egy igen egyszeru es tobb mint arrogans megkozelitesbol - iszonyatos szemellenzovel felvertezve!!

Aksi 2013.11.25. 11:24:54

@charlieharper:
valami olyasmi, lényeg az hogy nemcsak bonyolult és jól elő kell készíteni, de 1-2 nap alatt ki is merül a keret
A posztoló példájában ha L1, akkor az svindli, mivel említi hogy ő "nem áll közvetlen munkakapcsolatban csak szerződéses" egy ilyen elszólás az a határon hátraarc :)

Aksi 2013.11.25. 11:24:54

1 kérdés a posztolótól:
Mennyi idő után dobtak hozzád hitelkártyát? Mert a válság előtt nekem hirtelen nem sikerült szerezni anno, azóta meg azt várná az ember, hogy inkább szigorodott jobban kinek adnak, de ezek szerint nem annyira, írnál erről?

Aksi 2013.11.25. 11:24:54

@Zka: van hivatalos kormányzati oldala, ingyenes (minden ami nem ingyenes az nem hivatalos, de extra tájákoztatással kecsegtetnek, tehát a legtöbb nem átverés) -
még a 90-es évek elején jó nagy esély volt megkapni, de azóta mindenestre a lottó5-öst lassan sűrűbben húzzák

Aksi 2013.11.25. 11:24:54

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: szarabbul; és nem csak a lakás, de a kaja is olcsóbb arra felé, hogy a tartós fogy cikkekről ne is beszéljünk; és ez nem az alabamai 4-12% körül ÁFA tartalomból adódik csak (vs. 20% VAT - vagy az itthoni 27%-ot már le se merem írni..)

2013.11.25. 11:27:57

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: a Tiger Print leggings LLP-t Buy vagy Sell-re teszi -e.

Work culture London = New York, az en szakmamban. Teljesen mindegy gyakorlatilag melyik varosab ulsz munka szempontjabol, egy bizonyos szintig.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 11:32:22

@charlieharper: AAAAAAAAA!!!!! meg mindig a tiger hatasa alatt vagyok... Eszmeletlen. Bar tegnap megneztem a From Russia with love c. Bond klaszikust es rajottem, hogy Bulgariaban meg mindig a 60-as evek a divatos...

tableno 2013.11.25. 11:33:39

@bpetya75: na, hogy a kötelező fikázás is meglegyen: Mobile, Alabama kb. Csajágaröcsöge-alsó amerikai megfelelője.

bpetya75 2013.11.25. 11:44:02

@Philosoraptor:

Pár napja ugyan kétségbe vonták az olvasottságomat a fészen, de azért ajánlok párat ;-)

Dimitrij Glukovszkij: Metro 2033, Metro 2034
Neil Gaiman: Amerikai istenek
Gaiman& Pratchett: Elveszett próféciák

@tableno:

Kicsit elkéstél, már beelőztek. De azért köszönöm az igyekezetet ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 11:48:10

@bpetya75: "Dimitrij Glukovszkij: Metro 2033, Metro 2034"

Akkor ezek szerint az azonos nevu (zsenialis!) jatek egy konyv alapjan keszult?! :O Ezt be kell szereznem!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 11:50:24

@bpetya75: "Neil Gaiman: Amerikai istenek" Megjelent hagyma konyve?

bpetya75 2013.11.25. 11:53:58

@Don Kartasch:

Bizony. Még nem olvastam el őket, az elsőnél tartok úgy a 40. oldalánál, de tetszik.

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Nem egészen. Amerikáról azt írja, hogy „Rossz vidék ez az isteneknek”. Bár az is igaz, hogy nem ismerem hagyma és Isten viszonyát ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 11:58:09

@charlieharper:
Amennyi idot itt toltesz, nem tunik agyonhajszolt munkanak :)

Igazabol csak hetvegen nem latunk, akkor pedig illik a csaladdal lenni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 12:01:09

@Kövérmadár: Biztos megcsinalta mar a nevet maganak, igy lazithat.

tableno 2013.11.25. 12:10:38

@charlieharper: lehet, hogy csak bennem merül fel a kérdés, de mire jó az, ha az embernek Porsche-ja van, ha gyakorlatilag csak a munkahelye és az ágya közötti ingázásra tudja használni, a floridai ingatlanját meg jó ha évi két napot használhatja? Szóval én nem irígylem a traderek életét...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 12:18:05

@tableno: Az utazassal ne menjen el sok ido :D
Floridaba meg gondolom majd 50 evesen elkoltozik.

@charlieharper: Mikor szallnak ki nalatok az emberek a mokuskerekbol? Akik nem valami fofofejesek? Gondolom ok jobban birjak, megsem annyira kitettek a stresznek, meg a golfpalyas uzleteles talan egeszsegesebb, mint a gepek elott stresszelni a szamokon.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.25. 12:23:53

@Don Kartasch:

Értem. Egy időben akartam ilyen munkát, 20 éve. Írtam is levelet a nemzeti bank elnökének, hogy vegyenek fel. Máig nem jött válasz...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.25. 12:33:23

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Nem tudom. Szerintem a leggings divat a 80-as évek végén kezdődött. Azelőtt csak sportruhaként ment el, tornára. Azonban jött a Sandra nevű német énekesnő - akkoriban diszkó topénekesnő - és ő a legtöbbször ezt viselte fellépésein,

Találtam is képet: max-pix.com/data/media/203/10.jpg - valamikor a 90-es évek eleji kép lehet, sajnos azóta Sandra megöregedett erősen és öltözködési ízlése is elromlott - íme Sandta mostanában, leggings nélkül: www.kozaczek.pl/img_users/1275442987.jpg - a különbség kitapinthatóan fájó.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 12:34:31

@tableno: "lehet, hogy csak bennem merül fel a kérdés, de mire jó az, ha az embernek Porsche-ja van, ha gyakorlatilag csak a munkahelye és az ágya közötti ingázásra tudja használni, a floridai ingatlanját meg jó ha évi két napot használhatja? Szóval én nem irígylem a traderek életét... "

En sem cserelnek veluk, de gondolom az az ertelme hogy atlagember modjara elsz es nem ugy mint a tipikus trader, akkor 40 evesen kiszallhatsz a mokuskerekbol es visszavonulhatsz barhol a vilagon. Amig jar a ketyego, addig elrofogsz egy kenyelmes nem tul pazarlo szinten a felretett penzmag kamataibol, a penzmagot magat meg megkapjak az utodok ha mar alulrol szagolod az ibolyat. :)

En legalabbis ezt csinalnam ha ezzel foglalkoznek. Plane hogy ilyen marha stresszes.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Pedig most kapott 6 milliard Ft kulon juttatast a MNB a koltsegvetesbol, kommunikacios celra vagy mire. Abbol mar igazan juthatott volna a te fizetesedre is. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 12:46:54

@Don Kartasch: De lehet elni atlagember modjara ebben a businessben?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 12:47:58

@Don Kartasch:
Ez jo taktika, de en elvernem az utolso centig, bersze beosztva, nehogy porul jarjak. :)

@charlieharper:
Ez elmult 1 evben folyamatosan? ;)
Eddig meg csak "unalmas call" munkat vallaltal be es a szingapuri utat. Maskulonben itt voltal ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 12:53:43

@Kövérmadár: Volt Svajcban is a mult heten, meg tegnap Ferihegyen autozott...
"az semmi, beszallok a taxiba ferihegyrol ma, mondom a sofornek, a Nyugatihoz. Erre bekapcsolja a satnav-ot"

2013.11.25. 12:55:20

@Kövérmadár: nem. Sajnos van, amikor dolgozom is.

bobsys 2013.11.25. 13:14:14

SSN-t bankszamla nyitaskor szoktak kerni valamint illegaliskent nem tudsz jogositvanyt csinaltatni illetve egyre tobb allamban a rendor ellenorizheti a statuszodat (mas kerdes, hogy fogja-e, de del-floridaban szoktak razziazni a hatarorokkel egyutt).
Hitelkartyat ujonan jovokent is lehet kapni, vannak direkt friss bevandorloknak valo, alacsony limittel amit fel ev utan megemelnek ha rendesen fizeted (es ott fogjak kerni az SSNt).
Auto pedig van 20 liter fogyasztas alatt az en V8 Fordom is megelegszik 15 literrel varosban :)

2013.11.25. 13:39:07

@rumitom: Szuper poszt, az eddigi egyik kedvencem, kosz hogy bekuldted! Remelem sikerult azota kiirtanod a csotanyokat. Most sajnos tovabb kell dolgoznom, de kesobb elolvasom a kommenteket...

tableno 2013.11.25. 13:39:16

@Don Kartasch: akkor már nem jobb átlagemberként élni normális fizetésből, és nem dolgozni halálra magad? Na jó, később mész nyugdíjba, de lehet, hogy annyival jobb lelki és testi egészségben, hogy végül legalább annyi ideig élvezheted az életet! Ja, és a nem halálosan stresszes és megeröltető munka azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell várni nyugdíjig, hogy ÉLJÉL..

tableno 2013.11.25. 13:45:58

@Don Kartasch: amúgy szerintem az igazi traderek gyakorlatilag szerencsejáték-függők. A munkájuk olyan adrenalin-löketet biztosít nap mint nap, ami nélkül egy idő után nem tudnak élni. Ezért is olyan baromi nehéz kiszállni ebből, és sokan akkor omlanak össze, amikor elérték a céljukat és visszavonulnak. Egyszerűen nem tudnak mit kezdeni a rájuk szakadt rengeteg szabadidővel...

rumitom 2013.11.25. 14:10:32

@tableno: én is ezt hittem az első honapban :) nem mobile védelmében mert nincs nagyon miért, de a gulf coaston New orleans es Tampa között a legnagyobb város. komoly hadiipari termelő kapacitassal, vegyiparral, itt van a thyssen group, az aerbus

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 14:12:52

@tableno: Ez nyilvanvaloan igy van. Akik ebben benne vannak, azok nyilvan direkt hajtottak azert hogy ez osszejojjon. Gondolom elvezik a porgest es minden velejarojat.

En csak azt mondtam hogy ha engem ilyen meloba kenyszeritene valaki, akkor en igy jarnek el. De nyilvan ez a veszely nem fenyeget. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ertettem. Ugy ertettem hogy most mar igazan visszajelezhetnenek neked mert a budzsebe belefersz. :)

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: @Kövérmadár: Hat ez a sokmillios kerdes. Hogy ki az, aki megroppanna egy lottonyeremeny sulya alatt es elverne esz nelkul, illetve ki az aki befektetne, megforgatna, ceget alapitana, stb.

Nem voltam meg ilyen helyzetben igy nem is tudom egyertelmuen hogyan reagalnek ra, de tekintve hogy a penzre nem mint celra tekintek, hanem mint eszkozre a celjaim eleresehez, szerintem jo eselyekkel indulnek. :) Nomeg szamos vallalkozas otletem van. :)

(Mondjuk jelenleg is a lehetosegeimhez kepes egyszeruen elek, de ez mindig is igy volt. Igy erzem jol magam. :) )

tableno 2013.11.25. 14:13:12

@rumitom: Na jó, akkor Csajágaröcsöge-felső... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 14:17:37

@Don Kartasch: Nem arra gondoltam, hogy elverni a penzt, csak ugy, hanem mennyire van nyomas rajtuk peldaul a porshe birtoklasara. Tudod, ez az elvarasoknak megfelelni, stb (American Psycho). Azert a mi munkankban nincsenek ilyenek (vagyis nalam).

2013.11.25. 14:28:59

@bpetya75: A két Metro-t már nagyon régen kiolvastam, szeretem is őket, lehet, hogy majd megint nekiugrok. Amúgy vannak "újabb" Metro könyvek, amiket nem DG írt, de viszont ugyanabban a világban játszódik a történet, csak más országokban. Például "Az ég gyökerei".

2013.11.25. 14:35:37

@Don Kartasch: Így van. Ami érdekes, hogy a régi GSC-ből (akik csinálták a stalker játékokat), kiváltak páran, és ők készítették el a Metro játékokat. A Last Light pedig előzmény, nem pedig a Metro 2034 könyv játékba való átültetése.

TilosazA (UK) 2013.11.25. 14:42:40

@Philosoraptor: Daniel Keyes: Virágot Algernonnak, Ray Bradbury: Fahrenheit 451 , William Wharton: Madárka

2013.11.25. 14:43:19

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Szerencsére eltűnt innen. Nincs is annyi indulat, mint amikor ő szerepeltette magát itt nap mint nap. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.25. 14:49:03

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Igen, a szakmai-társadalmi elvárás kikerülhetetlen.

Ki hinne egy olyan bölcsésznek, akinek nincsenek könyvespolcai otthon? Ugyanígy egy tőzsdeügynöknek sportkocsi nélkül?

montroyal ( CAN qc) 2013.11.25. 14:51:45

Mobile .. megjegyeztem ezt a varost nem reg volt a Canal-D(discovery) egy hires buneset hirtelen nem jut eszembe mi olyan sok van az usaban .. csak akkor is furcsallottam a varos nevet ...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 14:53:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja nem erre gondoltam.
Jo kornyek, medences haz, stb, mit amik felmerultek a dokikkal kapcsolatban.

@Don Kartasch: Azt hiszem rajottem, hogy mivel lehet vegigserteni engem... Most kaptam egy emailt egy fejvadasztol, hogy cotractornak keresnek microstation technician-t es megfelelnek a pozicionak. Na elmennek az anyjukba!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 14:58:27

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: ja es ugy gondoljak, hogy rendelkezem eleg tapasztalattal...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.25. 15:15:26

@charlieharper:
Ez a sajnos szó amit én nem tudok felfogni.
Rosszul vagyok összerakva.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 15:17:54

@Philosoraptor: En sem ertettem soha hogy miert baj hogy hagyma eltunt. Nekem abszolut nem hianyzik. Leirta minden poszt ala hogy o miert nem koltozne abba az orszagba... like I care...

Bezzeg ha te elmondtad hogy miert nem koltoznel USA-ba, akkor rogton nekedment hogy aki ekkora tuska az ne is jojjon az allamokba... no comment...

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Latod-latod, te is a regi poroszos title-ok es megszolitasok vilagaban elsz meg! :D
Engem sosem izgatott mi a tisztsegem neve. Tudok mondani nem egy teruletet ahol a technician-oknek sokszorosa a felelossege es a fizetese mint nekem. :) Ez meg onmagaban nem jelent semmit.

Bar az is igaz hogy en nem annyira ismerem a te teruleted. Fogalmam sincs hogy mit csinal egy microstation technician. :) Ok takaritanak a transzformator hazban? Vagy esetleg elmosogatjak a keramia nagyfesz. szigeteloket? :D Mert akkor neked tenyleg megvan hozza a know-how! :DD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 15:21:49

@Don Kartasch: Milyen programban terveztek? AutoCAD, vagy valami Bentley, vagy mas? A microstation, vagy uStation a Bentley rendszere, olyan, mint az AutoCAD.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 15:32:15

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Vagy uuuggyy! :D

Van Bentley a gepemen. Szokoevente egyszer hasznalom, amikor mellekattintok veletlenul. :D Nem, valojaban .dwg-t es .xdf-t kell neha megnyitnom vele.

En inkabb 3D-ben dolgozom, az AutoCAD meg 2D (igen, van 3D-s modulja is, de aki azt hasznalja az meg is erdemli...).

Elboldogulok Inventorral, SolidWorks-el es SolidEdge-el is, de ProEngineer-ben es CATIA-ban kimondottan penge vagyok. :) Ennel a cegnel CATIA-t hasznalok. Meg majd kov. evtol PDMS-t is.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.25. 15:45:29

@Don Kartasch: Meg mindig le tud nyugozni hogy USA-ban mennyire olcso az elet a fizetesekhez kepest

nekem a vesszoparipam hogy a TV-ben nezem a HGTV-n az elado hazakar . wishlist 3-4 szoba 3 furdo uj marvany konyha 2-3 garage nagy land minden uj legyen __ budget 120K... valogatnak es talalnak !!! megall az es ha minden land, ajtot, ablakot ,padlot az utolso szoget,egyszoval az osszes anyagot osszeadod + hogy jo fizetesekert dolgoznak arra nem lehet 120K bol kihozni ... es van letezik.. csak irigykedek nalunk ennyiert egyszobas lerobbant lakast sem kapsz videken meg egy duledezo kajibat se es nam tartozunk a draga helyek koze...

tucano 2013.11.25. 15:49:14

@charlieharper: most egy kicsit megnő majd a munkaerő kínálat, ha hülye svájciak megszavazzák a 1:12 törvényt. Pár nap múlva tele lesz a világ munkát kereső svájci befektetési bankárokkal, elemzőkkel, stb.

tucano 2013.11.25. 15:52:59

@tableno: thaiföldön meg kambodzsában vesznek egy kis bárt, az 1500.-at egy sorban és azzal szórakoznak, hogy a letörik a szomszéd árait parasztságból :)

tucano 2013.11.25. 15:58:51

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Hogy a cégek legjobban fizetett alkalmazottai sem kereshetnek többet egy hónapban, mint a leggyengébben fizetettek egy évben, tehát a fizuk közt nem lehet 1:12-nél nagyobb különbség. Ez szociális szempontból biztosan érthető, de vagyonkezelők, befektetési bankárok rögtön húznak a fenébe.

bobsys 2013.11.25. 16:00:09

@Aksi: Most is nagyobb az eselyed a zoldkartya lotton mint a 2es talalt az otos lotton. Kb 200 embert huznak ki a nagyajabol 12 000 - 14 000 jelentkezobol

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 16:06:05

@tucano: Gondolom azert nagy a felhaborodas, mert ebbe benne van a bonus is.
Kivancsi lennek OV mikor teszi magaeva az otletet, persze szemelyre szabottan (lehet felmentest kerni, kiemelt es allami cegeknel).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 16:08:56

@tucano: Szerintem Svajcnak hiresebb a bankszektora annal mintsem hogy holmi kis torvenyeken fennakadjanak. :)

Akkor majd a trader vagy a CEO megkapja ajandekba a Porsche-t a cegtol meg szolgalati lakasnak a zurichi hazat, amit kinezett maganak... Ilyen-olyan juttatasokkal gondolom ki fogjak tudni kerulni, ha akarjak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 16:11:47

@montroyal: Igen, ez igy van.

Pontosan en sem tudom, de arra tippelnek hogy talan USA-ban nem olyan nepszeru hogy valaki privatban epitkezesbe fog. Inkabb osszeallnak cegek egy unionba es felhuznak egy falunyi hazat egy adagban. Gondolom nagy tetelben meg olcsobb az anyag es a munkaero is...

De tenyleg nem tudom, ez csak egy kosza tipp.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 16:13:32

@Don Kartasch:
Mivel csak kb. 25-30 evig lenne eleg egy 3mrd-s nyeremeny, mindenkeppen be kellene fektetni.

Egy reszet szemermetlenul elvernem, ilketve termeszetesen jotekonykodnek is: feltoltenem digger sajt es pub-tesztelo alapjat + a megbeszelt autoalapok. Vennek Longnak egy angol autot, amiben jobbkezre esik a valto...

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 16:13:53

@33621: de miért norvégul tanítanak??

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 16:18:49

@Kövérmadár: Ha mar alap feltoltes. Egyik baratomnak amikor kislanya szuletett akartunk nyitni szilikon alapot. Akkora leb@szast kaptunk a csapat noi reszlegetol, hogy mindenki kihatralt belole. :D

tucano 2013.11.25. 16:23:00

@bobsys: közben néztem én is, komolyan mondom mindig is becsültem a svájciakat, de hogy nem estek bele egy ilyen demagóg csapdába, az egyszerűen zseniális. Szerintem (javíts, ha tévedek), otthon simán átment volna, csak azért hogy meg lehessen szivatni azt a (svájciakkal ellentétben) pár embert, akik brutálisan sokat keresnek.

bpetya75 2013.11.25. 16:24:26

@Philosoraptor:

Hónapokkal ezelőtt láttam a 2033-at a könyvesboltban, akkor el is olvastam vagy 10 oldalt belőle. Tetszett, de nem hittem, hogy lesz rá pénzem. Hála Istennek lett. A múlt héten vettem meg, de a csaj először egy ilyen követőregényt akart rám sózni, csak nem hagytam magam ;-)

tucano 2013.11.25. 16:32:49

@Don Kartasch: nem lehet :) Bitang jó törvényt hoztak a bónuszokra. Követendő példa... Az volt a cél, hogy csak olyan bónuszt kapjon a bankár, amely egyrészt hosszútávon szolgálja a jutalmazott és a cég érdekeit, másrészt bizonyítsa, hogy nem a rövidtávú előnyért hozott biznicet. Persze semmi sem tökéletes, pláne egy törvény, de legalább megpróbálták!

tucano 2013.11.25. 16:34:21

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: sztem minden nap karácsony neki, amikor be tud tartani a versenyszektornak :(

Aksi 2013.11.25. 16:37:00

@bobsys: hát 2010-ben 15 millióan adták be, igaz azóta kevesebben..
mindenesetre nem azt mondtam, hogy nagyobb az esély a lottó5-re hanem hogy sűrűbben húzzák ;)
-ugyanis ezt csak évente egyszer adhatod be

tableno 2013.11.25. 16:38:18

@tucano: Svájcban nemrég leszavaztak egy olyan törvénytervezetet is, ami kötelezően csökkentette volna a heti munkaórák számát. Hiába, ezek józan polgárok (vagy ahogy maxval mondaná: lélektelen robotok...)

tucano 2013.11.25. 16:45:35

@tableno: és talán egy éve (2)? Azt is megszavazták, hogy megemelték az ÁFa-t, hogy tíz év alatt tutira rendbe jöjjön az egészségkassza. Aztán folyamatosan megy a vita a minimálbérről is, meg a szavazások. Nagyon érdekes, mert az ország fele azt mondja, hogy ugyan már én szeretném eldönteni, hogy mennyiért vállalok munkát, ha alá akarok menni a többiek árának, akkor ebben ne zavarjanak. Pedig, ha jól emlékszem, akkor 4200 chf a tét. És vannak kantonok, ahol van, máshol meg nincsen. Ugyhogy lehet, hogy nem a pénzüket, hanem a rendszerüket/értelmi képességeiket/oktatásukat kéne irigyelni :)

bobsys 2013.11.25. 16:46:56

@Aksi: 15 millio az osszes jelentkezo, de orszagonkenti kvota van. Tehat 200 embert tuti huznak Magyarorszagrol tok mindegy hany jatekos van globalisan es mint mondtam 12-14K magyar ember jatszott az utobbi par evben.
2010ben 192 embert huztak 13,6 millio jelntkezobol
travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_4574.html

2013ban pedig 246ot 7,941,400 kvalifikalt jelentkezesbol
travel.state.gov/visa/immigrants/types/types_5715.html

Aki jatszani akar az most jatszon az elkovetkezendo 1-2 evben, mert ha elfogadjak a bevandorlasi torvenyt akkor megszuntetik a lottot.

@tucano: nemtudom at ment volna vagy nem, de orbitalis baromsagnak tartom

2013.11.25. 17:07:07

@Don Kartasch: Így van, körülbelül ennyiben össze is lehet foglalni a tevékenységét.

2013.11.25. 17:10:56

@bpetya75: Jól tetted, nagyon jó az a könyv. A 2034 számomra egy kicsit csalódás volt.

2013.11.25. 17:15:15

@tucano: Igen, főleg, hogy ezt demagógiával párosítja.

2013.11.25. 17:17:58

@tableno: Hm, talán Franciaországban van 37,5 óra heti munkaidő? Nekem pl. ők ugrottak be egyből a témát illetően. Szerintem az sem rossz, hogy a "rohadó nyugat" (:D) országaiban elfogadott, hogy hétvégén nincsen munka vagy pedig iszonyat megfizetik a túlórát. Persze Mo.-n a sima munkát sem fizetik meg, álmodik a nyomor.

tableno 2013.11.25. 17:30:49

@Philosoraptor: Nem, Franciaországban a munkaidő heti 35 óra. :)

Annak idején egy szocialista kormány többek között azzal az érveléssel vezette be, mert hogy így majd a cégek kénytelenek lesznek több embert foglalkoztatni, és majd ettől csökken a munkanélküliség. A valóság: ez annyira megdrágította a francia munkaerőt, hogy egy csomó cég kiszervezte (és szervezi azóta is) a termelést külföldre, a munkanélküliség meg az egekben...

Ennike (DK) 2013.11.25. 17:34:26

@Philosoraptor: Daniaban 37 oras munkahet van

Ennike (DK) 2013.11.25. 17:35:35

@Philosoraptor: es esetemben 6 het fizetett szabadsag.

Ennike (DK) 2013.11.25. 17:41:37

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: azok az amerikai hazak,egy het alatt epulnek, konnyuszerkezetuek fabol, jo esetben 20 ev a szavatossaguk, baratnomek New Jersey-ben laknak, o mondta, hogy a kornyekukon epulnek ilyen fahazak, egy het alatt, aruk 700 ezernel kezdodik....egy kisebb tornado, utan mi marad egy ilyen hazbol (oket idezem)

M. Péter 2013.11.25. 17:57:47

@tucano: Nem szavazták meg, de ha megszavazták volna is, ki lehetett volna kerülni különböző trükkökkel. Pl. az alacsonyan fizetett dolgozókat kiszervezik egy külön cégbe, a vezérigazgató nem alkalmazott lesz, hanem egyszemélyes céget alapít, amely üzletvezetési tanácsokat ad, stb. Azt nem tudja valaki, hogy az alanyi jogon havi 2500 frankról mikor szavaznak?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 17:59:23

@tableno: jó hely az, olyan gazdagok, hogy megteltek a bankok, és a beérkező pénzt mind a tóba öntik, volt tegnap a comedy centralon:D

M. Péter 2013.11.25. 18:01:47

@Ennike: Ha 700000-be kerül, akkor annak legnagyobb része a telek ára.

Csodabogár 2013.11.25. 18:04:31

@tucano: Nem szavazták meg, ami biztos volt előre is. Az évi 100 CHF Autobahnwignetet se persze. Volt még valami harmadik, nem tudom mi, azt se szavazták meg.
Amerikában tényleg olcsók a házak és lakások. Kis igényekkel már 30ezer $ -tól rengeteg eladó ház van. Pontosabban Floridában. Északabbra már mások az árak.

2013.11.25. 18:07:37

Csak a posztot olvastam végig.
Azok táborát erősítem, akik rühellik az USA-t.
De. Kómásan megérkezni a Világhatalom kapujába. Király!
Nincs rendszám a kocsin? Oszt lehet vele menni? Király!

Ha szépen megkérnek, talán megtisztelem őket, és "határátkelek"

Persze duzzogva.

Latcho Rom 2013.11.25. 18:09:42

Fellengzos. trehany iras, s nem tanultam semmi ujat semmirol. Passz.

M. Péter 2013.11.25. 18:16:11

@Csodabogár: Detroitban 500 dollárért is lehet házat venni, mégsem kapkodják el.

Ennike (DK) 2013.11.25. 18:23:23

@M. Péter: Az lehet a telek ara, mert nekem a szepen mutato haz, ami kartyavar, az ertektelen, barhogy is nez ki.

rumitom 2013.11.25. 18:24:02

@shakti_rom: azért mert túl régóta élsz túl közel ;)

2013.11.25. 18:27:15

@Ennike:

A végéről kezdtem olvasni a kommenteket.
Mi ezzel a baj? Fogyasztói társadalom. Tudják, hogy jön a tornádó, tudják, hogy letarolja a házat, tudják, hogy úja kell építeni.
Aki normális világban akar élni, az maradjon Európában.

2013.11.25. 18:29:55

@Aksi:

És ez szerinted normális dolog?

Taxomükke (UK) 2013.11.25. 18:31:38

@Philosoraptor: Robert Merle: bármi
Boris Vian: Venyigeszú és a plankton
Kurt Vonnegut: bármi
John Updike: szinte bármi
Stieg Larsson: A tetovált lány

Ha olvasol angolul, javaslom Jeremy Clarkson szépirodalomnak nem nevezhető, de szerintem igen szórakoztató könyveit, meg az általam csak nem túl régen felfedezett David Logde regényeit.

Esetleg Tacitust tudnám még a figyelmedbe ajánlani.

Ennike (DK) 2013.11.25. 18:34:49

@az igazi Trebitsch: USA az a hely, ahova soha, de soha nem vagytam, kivancsi sem vagyok ra, en is abszolut europainak vallom magam, soha nem kivankoztam mashova.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 18:38:34

@Philosoraptor:
Akkor az egy jo hely! Svedorszagban embertelenek a munkakorulmenyek. Hivatalosan 38 ora a munkaido, de 40-et dolgozunk. Cserebe kapunk havonta 8 oranyi szabadon felhasznalhato idot. Most mondd meg! :)

Raadasul csak 25 nap fizetett szabadsag jar (ok, meg a havi 1, de az is csak 37 nap, ami meg 2 honap sincs egy evbol)

@33621:
Ha a brutto fizetes a 11,75, akkor az eleg sovanyka.
Olyan opcio nincs, hogy szombatonkent szivesen bejarok? :)

2013.11.25. 18:39:14

@Ennike:

Igazad van. Dániának a nyomába nem ér.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 18:41:24

@Ennike:
En azert kiprobalnam azzal a megkotessel, hogy barmikor visszajohetek So-ba es visszakapom a regi munkamat :)

Tetszik az amerikai megalomania. Az olcso benzin nagyon csabito :)

2013.11.25. 18:49:09

@Kövérmadár:

" Az olcso benzin nagyon csabito "..

Szaud Arábia. Legális a többnejűség is. Már ha bírod.

Ennike (DK) 2013.11.25. 18:49:47

@Kövérmadár: Mi jo a megalomaniaban Madar?

blackhairlady 2013.11.25. 18:51:23

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Pedig nalunk Houstonban is ennyi. A Lanyomnak keresgelunk eppen 1 szobas kis apartmant, es ilyen arfekvesben van a legtobb. Ugyanazok a kozos helyisegek amit Tomi is felsorolt. Es nincs depozit, altalaban a viz az arban bennefoglaltatik.
Amugy mi 200ezer alatt vettuk a vadonatuj (meg csak tervrajzon volt amikor megvettuk), 3 szobas 2 furdoszobas hazunkat. A vicc, hogy nem engedtek keszprenzert megvenni.

2013.11.25. 18:56:06

@Ennike:

Többnek látszódj, mint ami valójában vagy.
Nézőpont kérdése.

"Non est maior pumilio, licet constiterit in monte. "

"Nem lesz nagyobb a törpe, ha hegyre áll. "

rumitom 2013.11.25. 18:56:47

@blackhair-lady: persze, mert az epiteto cég nyeresége a banktól kapott commission

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 18:57:09

@az igazi Trebitsch:
SOHA nem megyek arab orszagba. Turistanak sem, elni pedig meg viccnek is rossz :)

@Ennike:
Az, hogy nekem is van :)
Engem vonzzanak azok az epuletek, autok, az egesz orszag. Europatol mar megcsomorlottem, egyaltalan nem tartom szepnek. Mar unom, valami masra vagyom, legyen az USA, Azsia vagy Ausztralia (ez nem tudom mennyiben ter el).

En ilyen nyughatatlan vagyok, mindent megunok (na jo, nem mindent :) ), vagyom a valtozatossagra vagy valtozasra. Biztos ezert nem akarok sajat hazat. Az csak kotottseg.

Ennike (DK) 2013.11.25. 18:59:46

@az igazi Trebitsch: :)) ismerem a jelenteset, csak nem passzolom Madarral, o nem tunik, megalomanias tipusnak, vagy megis...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 19:01:35

@az igazi Trebitsch:
Ezt igy azert nem mondanam. Inkabb minel nagyobb az auto, annal messzebb vannsk tolem az emberek :)

2013.11.25. 19:02:24

@Ennike:

Nem madárra értettem. Az amcsikra.
Madár jósrác. Majd lehiggad.

Ennike (DK) 2013.11.25. 19:02:40

@Kövérmadár: A nyughatatlansaggal, nem parositottam a megalomaniat, de nalad minden lehetseges:-)

2013.11.25. 19:04:17

@Kövérmadár:

Én sem kedvelem a "társaságot". Te sem. Mi a baj? Ha így gondolod most jó helyen vagy.

blackhairlady 2013.11.25. 19:09:29

@Don Kartasch: "Inkabb osszeallnak cegek egy unionba es felhuznak egy falunyi hazat egy adagban. Gondolom nagy tetelben meg olcsobb az anyag es a munkaer"
Nalunk pont ez folyik most. 4 eve ota 50ezer emberrel meggnott a varos
lakossaga. Gombamod nonek ki a foldbol a hazak, es pillanatok alatt elkeszul egy neighborhood.

blackhairlady 2013.11.25. 19:10:53

@rumitom: Igen, azota mar tudom, de furcsa volt, meg a ferjemnek is, aki amerikai. Igaz, tizenakarhany eve nem elt itt, sokminden mas lett azota.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:11:03

@Philosoraptor: Angliaban is 37.5.

@Ennike: En alberleti dijat mondtam, ha arra akartal utalni a 700$-ral.

@Kövérmadár: Azert nem lufit lehet abbol csak fujni! Lehet (szerintem) szep format is kialakitani, ha a termeszet megtrefalta.

@blackhair-lady: Nevbetseges arak vannak feletek! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 19:11:03

@Ennike:
A nyughatatlansag miatt is vonzo az USA. Ha tehetnem es minfig lenne biztos megelhetesem, siman koltoznek 5 evente mas orszagba. Miert ragadjak le egy helyen?
Biztos ezert az utazasi maniam is :)

@az igazi Trebitsch:
Tudom, szeretem is ezt a tarsasagot :) de ide feljohetek Katmandubol vagy a Tuzfoldrol is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:13:26

@Kövérmadár: En azon szoktam jot kacaagni, amikor azzal jonnek, hogy nincs historikus tortenelme USA-nak es Ausztrialianak. Hat ha nincsenek ezer eves torteelmi epuletei, akkor nincsenek. Ellenben nem lazonganak, ha a hagyomanyostol eltero, esetleg MODERN kinezetet kolcsonoznek egy epuletnek. Lasd Magyar Nemzeti Szinhaz epulete.

blackhairlady 2013.11.25. 19:17:12

@M. Péter: Pontosan igy van. A telek erteke szinte mindig tobb mint a rajta levo ingatlane.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:18:10

Gumicsimma szakertok es onjelolt svajciologusok!
Ha az ember elutazik Svajcba mondjuk napra mennyi koltopenzt erdemes vinni? Nem kajara, meg szallasra gondolok (lesz teljes ellatas), hanem venni csokit hazahozni ajandekba, egy-ket sor este, ilyesmi. Meg Bernben mit erdemes megnezni, ha csak este er ra az ember?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 19:18:41

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

" nincs historikus tortenelme USA-nak"
hát én erről csak az Amerika madártávlatból műsorból tájékozódom, de annak alapján ez biztosan nem igaz

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:19:26

@Babette_: Ezzel nem vitatkozom, mert nem ertek hozza :D Csak mar hallottam ilyen ervet...

blackhairlady 2013.11.25. 19:20:16

@Kövérmadár: "Az olcso benzin nagyon csabito :)"
En ma reggel 2.82$-ert tankoltam. Jo erzes volt, hogy 30$ alatt maradt a vegosszeg:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 19:22:02

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Pontosan!
Nekem nem hianyzik a tortenelmi varosres, a varos lakni van. Nezelodni inkabb a Sziklas-hegysegbe mennek vagy egy toparti kempingbe.

Nomeg ugye milyen ciki az USA parszaz eves tortenelme. Bezzeg Magyarorszag messzebb jutott 1000 ev vagy az egyiptomiak sokezer ev alatt. A "kor" semmit sem jelent, ha nincs mogotte semmi.

A legjobb melleim nekem vannak. 95C a meretem ;)

Ennike (DK) 2013.11.25. 19:24:04

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: te mindent megtudnal venni, nem errol van szo, hanem meglepett, hogy ezek a kartyavarak tetszenek, de nem erdekes:)

2013.11.25. 19:24:09

@Kövérmadár:

Kedvellek fiatal barátom(vagyunk így itten egy páran.). Távol álljon tőlem, hogy beleszólja az életedbe. Madár vagy. Ha van kedved repülj(de előtte kérdezd meg Nórit is).

Én,mint öreg ember, csak egy latin bölcseletet ajánlanék figyelmedbe. Plautustól.

"Certa amittimus, dum incerta petimus."

"Futsz a bizonytalanért, s elveszted majd, ami biztos. "

blackhairlady 2013.11.25. 19:26:31

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Igen, szerintem is. Raadasul a hazunkba meg a gaztuzhely, mikor, hutoszekreny es az osszes ventillatoros lampa is beepitve jart , valaszthattunk, hogy milyen szinut szeretnenk. A furdok es a szoba falainak szinet is mi valaszthattuk meg. De az teny, hogy tenyleg nem massziv tegla, hanem fa vazas hazak ezek. Mar annyi haznak a felepuleset lattam, hogy lassan magam is nekiallhatnek egynek (Hagyma utan szabadon:DD).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 19:27:28

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Napi 1500 CHF. Aztan legfeljebb marad belole ;)

A Prius nem auto!!! Egy gallon benzin kerul annyiba.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:29:08

@blackhair-lady: ize gallon, akkor nem prius :D

@Ennike: ? Ezt nem ertem. A reggeli haz tetszett (charlie linkje), de az csak 200k volt. Meg foleg a kerti resze fogott meg. Bar nem tudom milyet tudnek ott venni magamnak, mert itt sajna egy nagyon kicsit sem most.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:30:33

@Kövérmadár: Te benned sosem csalodok, ha penzugyi tanacsrol van szo! :D

blackhairlady 2013.11.25. 19:31:01

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Nem, nem liter, gallon. 2.82$/gallon. A mult hettol fokozatosan csokkent, a hetvegen mar 3$ ala esett szinte mindegyik benzinkutnal korulottem (beljebb a varosban nem tudom), ma pedi igen meglepodve lattam az arat a kijelzon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 19:31:26

@az igazi Trebitsch:
Koszonom ;)

Ezert mondom, hogy a biztos megelhetes terhe mellett. Az nagyon fontos.

@blackhair-lady:
Hajdan suldo koromban epitettem puffasztott hazat. Nem nagy muveszet, de nem is szivesen koltoznek olyanba. So-ban is tobbnyire fahazak vannak, de itt az eghajlat is eszi oket rendesen. :(
Csak teglat vennek, ha vennek. Az viszont draga :(

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 19:31:51

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: gyönyörű történelmi, eredeti állapotban gondosan megőrzött épületekkel van tele. semmik vagyunk hozzájuk képest ilyen téren. hiába vannak régebbi építészeti emlékeink (vannak?), ha hagyjuk tönkremenni.

blackhairlady 2013.11.25. 19:33:25

@Ennike: Ennike, ezek a kartyavarok ahogy te hivod oket, nagyon szep hazak. Tudom, mert ilyenben lakom, a rokonok is ilyenben laknak csak regebbi epitesuben. Semmi baj nincs veluk. Igen eros tornado kell ahhoz, hogy osszedontse oket, es hat mint tudjuk, az USA nem minden teruleten van tornado, igy nagyon nagyon sokaig fennallnak meg ezek a hazak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:34:28

@Babette_: Nem engem kell meggyozni, csak rengetegszer hallottam ezt az ervet. Masreszt, meg sokaknak a tortenelmi azt jelenti, hogy Matyas (vagy valaki hason koru) lakott benne...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 19:34:30

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
;)
Ertek hozza! Mutass meg egy kozel 30 evest, aki ennyite nem jutott sehova! :) Marpedig ha minden valasz hibas, akkor muszaj volt mindent tudnom, hogy jol tippelhessek melle :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.25. 19:36:21

@Kövérmadár:
Egy úr vagy Madár akárkimeglássa, mindig tudtam én.
Ilyen úrtól kaptam a buszon bolhát de egy úr vagy na.
Long ajándékával vigyázzál mert egy jobboldali külsőkulisszás antik minősítésű angol autó sokszázezer fontba fáj:))))))))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 19:40:17

@diggerdriver:
Ami az enyem, az a tied is tesvitem! Ha bolha, akkor bolha; ha tetu, akkor tetu :)

Longert barmit! :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:42:44

@Kövérmadár: Ilyen szempontbol, ha egymas melle allunk hasonlitunk, mint ket tojas :D

Ennike (DK) 2013.11.25. 19:45:57

@blackhair-lady: szepek, praktikusak, kenyelmesek az biztos, meg legtobb ultramodern felszerelessel, de en aki egy kemeny beton alapu teglaepitesu, kertes hazban nottem fel, amit a szuleimnek egy fel elet munkajaba telt megcsinalni, felfoghatatlan, hogy egy het alatt ilyen hazat lehet epiteni. De az USA, millioan imadjak, en nem, de ez nem teged minosit, mindenki ott lakik es abban, ahol kedve van:)
@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
azt vettem, hogy tetszik, csak azert irtam, ha tudod, hogy kartyavar,akkor is tetszene?, de latod en kaptam valaszt, nekem akkor sem tetszik.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 19:54:03

@Ennike: Visegrad kornyeken egy ismerosom is ilyet epitetett. Ott mennyivel jobb? A kartyavar meg nem zavar, mert azert az USA van akkora, hogy talaljak tornado mentes, vagy alacsony eselyes telket.Kulonben most is kartyavarban lakom, nem igazan mas, mint elotte pesten a panel. Mondjuk nem oklozom a falat, meg nem teszek huzodzkodo rudat az ajtokeret fole. Maskulonben ugyan olyan.

2013.11.25. 19:58:54

@tableno: Majdnem eltaláltam. :) A döntésnek akkor pedig nem sok értelme volt. Én amúgy azt hittem, hogy a csökkentett heti munkaidő azért jó, mert így az emberek több időt tudnak eltölteni a családjukkal, na meg fogyasztani...

2013.11.25. 19:59:26

@Ennike: És azt elosztják 5 munkanapra?

2013.11.25. 20:00:03

444.hu/2013/11/25/56-szor-vettek-orizetbe-munkaba-menet/

Azért ha Magyarországon a rendőrség egy cigánnyal ilyet csinálna, akárcsak egyszer is, az USA nagykövet maga alá rosálna.

Mrsmihaly 2013.11.25. 20:00:44

@charlieharper: Mit er a penz, ha nincsen lehetöseged elvezni. 10 ev kemeny munka utan kapsz 2 het fizetett szabadsagot. Azert en nem cserelnem le semmiert az evi 32 nap fizetett szabadsagomat. Az eletet elni tudni kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.25. 20:04:17

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131125/2011-06-19_141045_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Mit mondhatnék Rumitom posztjára?
Annyi esze lehetett volna hogy hagy egy kis támadási felületet:)))))))))))))
Így sterilen nem ér posztot írni
Legalább valami szárítógép lenne benne.
Ehhh az amerikások se a régiek már:)))))))))))))))
Jó volt na, várjuk a folytatást.

Tegnap meg lettem kóstolva mert párhuzamot vontam a magyar idegenellenesség és a nevek között.
Merthogy nagy mozgások voltak országon belül és innen a gyakori helységnév nevek.
Akkor most válaszolnék.
Miért van az hogy ha itt engem megszólítanak vagy utalnak rám akkor vagy Janos vagy John vagy ha nem tudják a nvem akkor driver de sohasem, mondom SOHASEM a Magyar?
Miért van az hogy minden Romániából áttelepült magyar automatikusan megkapja a ROMÁN jelzőt?
Nem, nem igaz hogy az aluliskolázottaktól meg a bunkómagyaroktól.
A társadalom minden rétegétől.
Az az ember aki ott ahol született hazátlannak lett kikiáltva átjön álmai országába (Ennike) itt pedig román lesz.
Egy emberről sok oldalról lehet véleményt formálni.
Mit csinál? Ő a Kovács. Milyen meghatározó külső jegyei vannak? Ő a Sánta. Melyik családból származik? Ő a Pálnak a fia (Pálffy). Milyen viselkedésbeli furcsaságai vannak? Ő a Bornemissza.
Persze egyik innen származtatott név sem egy komplett jellemábrázolás de mindegyiknél igazságtalanabb bélyeg a származási hely szerinti megkülönböztetés. Ő a Román.
A Kun. A Horváth. A Tóth. A Székely.
A Pozsonyi. A Kolozsvári. A Matolcsi.
Hogy mindebből következően idegengyűlölő e a magyar kérdezzétek Ennikét hogy mit érzett mikor lerománozták?

2013.11.25. 20:06:25

@Taxomükke: Köszi. Merlétől már olvastam: Malevil/Védett férfiak/Mesterségem a halál. A többit eddig nem ismertem. Angolul még nem olvasok, nekem ahhoz még nincsen meg a megfelelő szókincsem/tudásom. :)

2013.11.25. 20:07:14

@Kövérmadár: Köztudott, hogy a skandinávok embertelen robotok. :)))

2013.11.25. 20:09:33

@diggerdriver: tul regen csinalom, amit csinalok.

@Mrsmihaly: igen, nalunk is 30 nap fizetett szabadsag van. Honnan veszed a 10 napot?

@morsels: ez kinek meglepetes, hogy nem akar senki se menni vezeto pozicioba senki Olaszorszagba, se Irorszagba?

2013.11.25. 20:11:16

@az igazi Trebitsch: miert utalsz egy kontinesnyi orszagot?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 20:14:03

@Philosoraptor:
De legalább ridegek ne lennének! :)

@charlieharper:
Te mennyi idős vagy? :)

2013.11.25. 20:15:34

@diggerdriver: Romániában meg a románok szerint kívülállók... Sajnos mindenhol vannak ilyen emberek. Azt nehezen fogom megérteni, hogyha Erdélyből áttelepül ide egy magyar, az miért lesz román? Aki ennyire vergődik a magyarságán, az még sosem gondolkodott el azon, hogy vajon hányan mentek végig Mo.-n az elmúlt pár száz évben, és kiknek a leszármazottja. :) Mint amikor szidják a zsidókat, aztán kb. mindegyik Nobel díjas valamilyen szinten zsidó volt. :)))

2013.11.25. 20:16:54

@Kövérmadár: Azért ridegek, mert drága náluk az alkohol. Utazniuk kell a piárt, há' persze hogy durcások lesznek. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.25. 20:16:57

@diggerdriver: Ment neked válasz tőlem az előző posztban ebben a témában.

Ennike (DK) 2013.11.25. 20:20:52

@Philosoraptor: igen, altalaban 7,5 orat dolgoznak naponta, van ahol 8-at es penteken korabban jonnek el, en 8, 15"-et, es most muszaj aludnom, mert megyek ejszakara, pedig nappalos is voltam, igy van az, h en pl a mult heten csak 2 napot dolgoztam, ezen a heten meg 6 muszakot ebbol ma duplazom.
Itt minden lehetseges. Dolgozhatnek 32, 28 orat is, ha ahhoz lenne kedvem, allando delutanos, vagy ejszakas, vagy allando hetveges...
@diggerdriver: Köszönöm:)
@Kövérmadár: igen, mar almodom danul, es neha gondolkodom danul:), de most fekszem
sziasztok

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.25. 20:21:36

@Kövérmadár:
:))))))))))))))))))))))))))
Ezt a választ vártam tőled barátom.
Te bármit mondhatsz nekem. Csak azt ne mond hogy bakfitty. Mert akkor rádemelem a karót.
:))))))))))))))))))))))))

2013.11.25. 20:24:44

@charlieharper:

Őszintén?
Nem érdekelnek.
Nem érdekel, ha naponta ötvenszer bekísérnek egy feketét, azért mert fekete. Nem érdekel, ha naponta halomra lövik egymást plázákban, egyetemeken, mozikban. Nem érdekel ha az elnökük minden jogi felhatalmazás nélkül likvidáltathat valakit. Ha jogerős bírósági ítélet nélkül évekig bezárva tarthatnak embereket. Stb.

De az ilyen bérbuzik ne oktassanak ki bennünket demokráciából.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 20:28:08

@blackhair-lady: ""Inkabb osszeallnak cegek egy unionba es felhuznak egy falunyi hazat egy adagban. Gondolom nagy tetelben meg olcsobb az anyag es a munkaer"
Nalunk pont ez folyik most. 4 eve ota 50ezer emberrel meggnott a varos
lakossaga. Gombamod nonek ki a foldbol a hazak, es pillanatok alatt elkeszul egy neighborhood."

Igen, az amerikaiak szeretnek nagyban gondolkodni. :)
Ez nem mindig jo (fogyasztas), de neha kimondottan hasznos (epitoipar, mezogazdasag). :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.25. 20:33:13

@charlieharper:
Csinálod olyan régen mint én?
Harminc éve nyomom és még most is élvezem minden percét.
Mikor életem úgy hozta és rövid ideig mást kellet csinálnom azt is élveztem.
Na jó, a honvédséget nem:)))))))))))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.25. 20:43:16

@diggerdriver: Aha. Hát, nem győztél meg, látom én sem téged. Az erdélyi-román problematikára is írtam egy rövid mondatot és az angolok meg egyéb népek eredendő óvatosságáról az idegenekkel szemben, de nem rezdített meg benned egy húrt sem.

Az gondolom teljesen világos, hogy a magyar-erdélyi szembenállást drága szocialista politikusainknak köszönhetjük, annak a remek, megosztó módszernek, amivel elég sok, a történelmet nem ismerő, Erdélyben soha el nem látogató embertársunkat meg lehetett vezetni?

És a magyar-erdélyi ellentét vica-versa fennál, ismered a székely szarta a magyart kedves kis erdélyi mondást?

Talán mindkét félnek egy kicsit jobban meg kellene ismernie a másikat és a másik történelmi múltját és nem hallgatni a hülye politikusokra, sem egyik, sem másik oldalon és akkor nem lenne románozás meg igaz magyarozás.

Na én le is akadtam a témáról...

blackhairlady 2013.11.25. 21:00:31

@rumitom: Igen, tudom:) Igazabol az elozo szamlaimhoz viszonyitottam, akkor jocska 30$ fole emelkedett.
Amikor a ferjem megtankolja a Ford truckjat vagy a Jeepet, akkor azert mar tobb mint 2x a szorzo:P

Mrsmihaly 2013.11.25. 21:00:50

@charlieharper: voltat Los Angelesben,es ott meselte a fiam baratjanak az anyukaja. Az elsö 10 ebben nem kaptak szabadsagot, es utana evente 2 het fizetett szabadsag jart.Pedig riporter volt 1TV csatornanal.

blackhairlady 2013.11.25. 21:04:27

@Don Kartasch: Belegondoltam, hogy ha otthon igy megindulhatna az epitoipar mint itt a kornyekemen, akkor tejben -vajban furdo kanaan lenne kishazank. Bar mondjuk a piros cserepet gyarto gyar tonkre menne, minden haz szurketetos:))

2013.11.25. 21:08:19

@Mrsmihaly: bankszakmarol beszeltem, azonbelul is befektetesi bank illetve wealth manager. Evi kb 30 nap jar az UsAban is es a UKben is. Nem az ismerosom meselte, hanem ott dolgoztam, most meg az embereim dolgoznak ott.
Minden evben kotelezo egy tradernek egyben 2 hetet kivenni, amit nem oszthat szet az evben, hanem egyben a 14 napot. Ezt evente. Ilyenkor lekapcsoljak a rendszerhozzafereset es a Blackberryjet. Ezt a regulatorok is meghatarozzak, vagyis kotelezo. Es az elso evtol, nem a tizedik evtol. Termeszetesen fizetett szabadsagrol beszelek.
Az ismerosodrol nem tudok nyilatkozni.

M. Péter 2013.11.25. 21:09:14

@Kövérmadár: Venezuelában még olcsóbb.

2013.11.25. 21:14:49

@blackhair-lady:

Ahhoz az kellene, hogy Magyarországon is kontroll nélkül lehessen pénzt nyomtatni.

Józsi01 2013.11.25. 21:14:58

@az igazi Trebitsch: Nem tudtad, hogy csak magyar lehet rászistanyilasfasiszta. Az amcsik csak alapból demokraták. Nézd meg, hogyan demokratizálnak mindenkit a világban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 21:35:40

@Ennike:
Én csak olyat álmodtam, hogy a svéd kollégákkal beszélgettem. De nem tudom megmondani, hogy milyen nyelven, mindenesetre furcsa volt reggel, hogy ilyen jól megértettük egymást :)

@diggerdriver:
Nem hiszem, hogy kibírnám méretes karódat, ha rámemelnéd, biz' isten, azonnal szörnyet halnék súlya alatt... ;)

@zöldeketbeszélek:
Igazából lassan odáig jut ez a határon túli magyarság, erdélyi, felvidéki, budapest magyar és mind magyar, de egyik sem magyar a másik szemében, hogy próbáljuk meg másként:
Magyarországi magyarok = németek
Erdélyi magyarok = osztrákok
Felvidékiek, kárpátaljaiak, stb = svájciak
Nagyon hasonló kultura, nagyon hasonló nyelv, aztán ennyi. Ha egy osztrák német akar lenni akkor átköltözik a határ túloldalára és idővel felveszi az állampolgárságot.

Állítólag a magyarok az Urál környékéről jöttek, igaz? Akkor most küldhetek levelet az orosz nagykövetségnek, hogy 1100 éve onnan jöttek az őseim, szeretném ha puszira én is orosz lehetnék... tudom, hogy nem ugyanaz a kettő, de kezdem baromira unni ezt a témát.

@M. Péter:
Nem tudok spanyolul (sem protugálul, nem tudom ott éppen melyik dívik). Igaz, ez már Miamiban is majdnem legyőzhetetlen akadályt jelentett :)

@blackhair-lady:
Már megindult... a Közgép nevű vállalat építi az országot :)

2013.11.25. 21:37:13

@blackhair-lady: Ahhoz vásárlóerő is kellene. De mivel az emberek egyre csóróbbak és/vagy teljesen megrendült a bankok felé a bizalom és vica versa, így ez már csak egy álom marad.

2013.11.25. 21:38:50

@Kövérmadár: KÖZGÉP. Ami több milliárdos hasznot termelt röpke pár év alatt. Tudnak a fijúk, na. :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 21:38:51

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Avatnak hát! 6-ot Magyarországon, 3-at Angliában :)

@Józsi01:
Jobban, mint ahogy az oroszok próbálták és még annál is sokkal jobban, hogy az arab világ próbálná.
Tökéletes vezető nincsen. Márpedig vezető mindig lesz, az Egyesül Államok pedig a létező legjobb rossz vezető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 21:40:51

@Philosoraptor:
Azt mondod? :)
Kikerül a friss, ropogós jómagyarforint a pénzjegynyomdából, átkerül az államkincstárba, onnan kifizetik a közgépnek, ami viszautalja a Viktornak.

Tiszta gáz, hogy Amerikában pénzt nyomtatnak kontroll nélkül ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 21:43:49

@Kövérmadár: Egyszerubb lenne, ha ott is hasznalnak a csekk konyvet. Akkor csak odaadnak Vikinek, meg a Kozgepnek es irogathatnanak egymasnak. Sokkal kevesebb papirba kerulne es meg a penzjegy nyomda es az allam kincstar leepitesevel is sporolhatnanak maguknak...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 21:44:50

@tableno: na, hogy a kötelező fikázás is meglegyen: Mobile, Alabama kb. Csajágaröcsöge-alsó amerikai megfelelője. "

haha, hat igen, Alabama csak a filmnek koszonheti ismertseget, maskent nem tul sokszor szerepel a napi hirekben:) Akit erdekel, az egesz filmet megnezheti itt:) www.youtube.com/watch?v=Lf8vOWGGzLk

nyuszigonosz 2013.11.25. 21:46:01

Rumitom, ez egy érdekes poszt.
Most úgy jó lenne azon a fehérhomokos tengerparton lenni.
Meg tetszik az a nagy kocsid is, de olyat is csak az USA-ban érdemes venni és tankolni. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 21:50:29

@montroyal: "wishlist 3-4 szoba 3 furdo uj marvany konyha 2-3 garage nagy land minden uj legyen __ budget 120K... valogatnak es talalnak !!!"

Azert nem mindegy, melyik allamban keresik:) pl. CA-ban ezert egy kunyhot sem kapsz:) de teny, hogy mondjuk a preri allamokban (ahol az eves jovedelem is sokkal alacsonyabb) lehet talalni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 21:57:14

@blackhair-lady: "En ma reggel 2.82$-ert tankoltam. Jo erzes volt, hogy 30$ alatt maradt a vegosszeg:) "

Mi is orulunk itt CA-ban, kb. 2 ev ota most a legalacsonyabb nalunk, $3.40 korul:) latjatok, minden viszonylagos:)) nekem a $40 alatti tankolas okoz oromet :))))

BTBTBT 2013.11.25. 21:57:27

@rumitom:
Fasza! Tudsz írni. Szép a kilátás is.

A hitelképesség/történet Angliában is nagyon hasonlóan működik.
Milyenek a kaják? Csak mert a Pennsylvania államban élő barátosném - aki ráadásul cukrász - nagyon szidja az ízetlen gyümölcsöket.

Az furcsa, hogy még csak fél éve vagy kint, de már belekevered az amúgy magyar megfelelővel is rendelkező angol szavakat (muscle car) a mondandódba.
Illetve: Az teljesen jó, hogy a megélhetés és lakhatás körülményeit részletezed, de miért olyan fontos az autó fogyasztását is beleírni a posztba? :)

@Kövérmadár:
Már majdnem a 2. évad végéhez értem a "Breaking Bad"-del. Egyre egyenletlenebb és hihetetlenebb a sztori. Az 1. évad sokkal jobb volt. Kihagyom a harmadikat.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 21:57:45

@blackhair-lady: " Belegondoltam, hogy ha otthon igy megindulhatna az epitoipar mint itt a kornyekemen, akkor tejben -vajban furdo kanaan lenne kishazank. Bar mondjuk a piros cserepet gyarto gyar tonkre menne, minden haz szurketetos:))"

Az a baj az epitoiparral hogy olyan neki a sikkasztas mint tal meleg tejnek a napon a bakterium. Baromi egyszeru milliokat es milliardokat eltuntetni mert utolag mar ugysem fog senki acelt flexelni, betont vesni hogy utananezzenek a beszerzett anyagonak es az elszamolt munkaerovel is ugy ruletezzik mindenki, ahogy nem szegyelli. Kivalo pelda erre az ossze autopalyank, volgyhidunk, 4-es metronk es minden hasonlo...

Szoval jo az epitoipar, akkor ha nem ontod nyakon a keletre jellemzo korrupcioval es van celja, nem csupan penzmosodasat jatszol vele. :)

Otthon meg... hat biztos van becsuletes, nem megvesztegetheto politikus/vallalkozo/kozbeszerzes, de az olyan lehet mint az olimpikon siugro indian... biztos vannak ilyenek, csak en meg nem talalkoztam veluk...

tucano 2013.11.25. 21:59:12

@M. Péter: október 7.-én írtam róla, akkor még nem volt meg a dátum, kormánydöntés kellett hozzá.
És a február 27(?).-i szavazás a tömeges bevándorlásról? SZééép.
@Csodabogár: És mit jósolsz a minimálbéres voksolásra? Az is nagyon érdekes kérdés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:00:31

@Barátusz:
Mi most fejezzük be a 3. évadot és sokkal jobban tetszik, mint az első tetszett.
Az első nekem túl Sári gumicsizmájás volt, agyfaszt kaptam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 22:02:05

@blackhair-lady: "A mult hettol fokozatosan csokkent, "

igen, nemreg hallottam a radioban, hogy a teli keverek eloallitasa olcsobb, reszben ennek koszonheto az alacsonyabb ar. masreszt a kereslet-kinalat valtozasa is (telen kevesebbet autozik az atlag ember)...kivetel (szerintem) Thanksgiving, kivancsi vagyok, megemelik-e a kovetkezo napokban :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 22:02:40

@charlieharper: te biztosan tudod, de a többieknek elmondom: azért kötelező az ilyen jellegű szabadság, hogy ez alatt az idő alatt kiderüljön, ha valami turpisságot csinál. ugyanis, ha hosszabb ideig nincs jelen, nem tud azonnal reagálni meg eltüntetni a nyomokat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:02:40

@Don Kartasch:
Arra gondol kend, hogy a becsületes politikus olyan, mint a hétfejű sárkány?
Mindkettő csak a mesében létezik...

tucano 2013.11.25. 22:03:43

@Mrsmihaly: amikor tv-s voltam két évig nem volt szabim, otthon. Aztán elküldtek erőnek erejével szabira, kifizették a repjegyemet, ahová akartam, csak tűnjek már el végre és tulajdonképpen vissza sem mentem :)

BTBTBT 2013.11.25. 22:04:11

@M. Péter:
Na, jó, de ki a halál akar Detroit-ba költözni?

@Kövérmadár:
Azt az évadot már nem várom meg. Viszont Bryan Cranston tényleg nagyot alakít, függetlenül attől, hogy elesett férjet vagy hazug disznót játszik.

Inkább a számomra soron következő "The Sopranos"-szezon jön, vagy valami más.
A "The wire"-t is újra kéne már nézni. Meg a "Six feet under"-t is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:05:58

@Barátusz:
Huhh, a "The Sopranos" valami istencsászár volt! :) Lehet én is megnézem mégegyszer :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 22:06:16

@blackhair-lady: "Ennike, ezek a kartyavarok ahogy te hivod oket, nagyon szep hazak"

Csak megerositeni tudom, mi is most epitkezunk, nalunk meg foldrenges veszelyes zona van, de olyan szigoru, es mindenre kiterjedo epitkezesi eloirasok vannak, hogy nem erzem kevesbe biztonsagosnak, mintha teglahazban laknek:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:07:05

@Babette_:
Te mivel is foglalkozol? :)
Már többedszer tűnik fel, hogy nem nagy az a tipikus őstermelő ;)

33621 2013.11.25. 22:07:44

@blackhair-lady: Robogóba tankoltál? Csak azért mert akkor csak bő 10 litert tudtál annyi pénzért bele tenni. Autóval annyiból nem lehet nagyon sokat autózni!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:08:10

@Zsuzsi65:
Megaztán ott a biztonságérzet is, hogy ha kidől egy fal, 10 perc alatt hajtogathatsz másikat ;)
(vicceltem)

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:08:20

@Barátusz: Mondjuk az autó fogyasztása az engem érdekelt. :-)

morsels (törölt) 2013.11.25. 22:10:16

@diggerdriver:
Ohh, van benne eleg belekotni valo.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 22:10:17

@Kövérmadár: nem is, mert egy művelt és tájékozott kecskepásztor vagyok:)))
ennyi publikus;)

morsels (törölt) 2013.11.25. 22:10:55

@charlieharper:
Ja nem meglepetes, csak nezelodsz, hogy jol legyel expat :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 22:11:16

@Barátusz: "Na, jó, de ki a halál akar Detroit-ba költözni?" Osszedobjuk a penzt es veszunk egy egesz negyedet!

BTBTBT 2013.11.25. 22:12:05

@Kövérmadár:
Nekem még csak a 4. szezon van soron.
Furcsa lesz annak tudatában nézni, hogy Gandolfini már nem él.
Persze, ha jobb, mint a 2. évad volt, akkor ez eszembe sem fog jutni.
A BB arra mindenképpen jó volt, hogy felfedeztem az egyik kedvenc X-aktás író (Gilligan) sorozatát, meg Cranstont is (akiről korábban sosem hallottam), illetve a felirat nélkül filmnézési szokásom elmélyítéséhez is hozzájárult.

@nyuszigonosz:
Miattad írta bele a posztba?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 22:12:47

@Kövérmadár: "Megaztán ott a biztonságérzet is, hogy ha kidől egy fal, 10 perc alatt hajtogathatsz másikat ;)
(vicceltem"

:))) nem beszelve a "remodeling" hatalmas businessrol. Szerintem tobb penz van benne, mint az uj hazak epiteseben. Egesz iparag epul a DIY-re :) nem beszelve a tv showkrol. Valaki emlitette az HGTV-t, na, ott dogivel van ilyen musor, nekem is egyik fo info forrasom mostanaban:))

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:14:01

@Barátusz: Gondolom nem miattam.
Csak az olyanok miatt, mint én. :-)

2013.11.25. 22:16:40

@morsels: ram nem vonatkozik. Local szerzodesen vagyok. Majd ha megint elindulunk, akorra jo tudni.... Mar nagyon mehetnekem van, de meg nem tudunk. Mindig kozbejon valami, mint pl most.

@Babette_: igen, ezert a 2 het.

@Kövérmadár: pelda volt. Amin ceges rendszer van, amit a bank ad, altalaban BB

BTBTBT 2013.11.25. 22:19:32

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Inkább "elkurvázom" azt a pénzt, de abba a gazdaságilag is lepukkant városba nem vágyom.
De téged befizetlek, ha nagyon oda vágynál. Csak aztán győzd meg az asszonyt is, hogy nektek ott a helyetek. :)

@nyuszigonosz:
Azt észrevettem, hogy véleményeztél mindenféle kocsikkal kapcsolatban, de autóbuzi is vagy?

morsels (törölt) 2013.11.25. 22:21:23

@charlieharper:
Ez viszont nem altalanos. Elhiszem, hogy nalatok igy van, de ez inkabb a kivetel.

2013.11.25. 22:22:10

@Kövérmadár: Bezzeg, ha mi nyomtathatnánk kontroll nélkül, akkor beköszönne Mo.-n a jólét. :))) Nem érte a fijúkat, minek közgép meg vegyépszer, az emberek úgyis tudják, hogy annyit lopnak, amennyit nem szégyellnek, nem lenne egyszerűbb simán átutalni saját maguknak?

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:23:45

@Barátusz: Nem.
Engem érdekelnek az autók, meg szeretek vezetni, meg sok mindenfélét az autókról tudni.

2013.11.25. 22:24:43

@Barátusz: "Az teljesen jó, hogy a megélhetés és lakhatás körülményeit részletezed, de miért olyan fontos az autó fogyasztását is beleírni a posztba?"

Biztos a régi beidegződés, tudod, amikor még egyesek szükségesnek érezték, hogy az autó márkája is le legyen írva a posztban. Ő még hozzátette a magáét.

2013.11.25. 22:28:12

@Barátusz: Elkezdtem nézni a magyarul Sírhant művek címen futó sorozatot egy v. két hónapja, de kb. az ötödik részig jutottam. Fura, mert én amúgy szeretem a drámákat.

Latcho Rom 2013.11.25. 22:31:11

@montroyal: ne irigyeld oket, a 2009-es ingatlqn csod miatt ennyire olcsok az arak. Fizetesek? Ha van jo munkad, persze. Ha lent lenne egy fenyezo muhelyed valszeg haromszor ennyit csinalnal, ketszer ennyi munkaval, meg akkor is ha pedroek bagoert dolgoznank neked.

tucano 2013.11.25. 22:31:35

@Barátusz: Elementary? Nekem nagyon tetszik, illetve először kattantam rá vámpírosra, a The Originals nagyon szépre sikerült.

BTBTBT 2013.11.25. 22:33:10

@nyuszigonosz:
Értem.
Nekem most egy Mini izgatja a fantáziámat. Olyan kis aranyos. Persze nincs szükségem rá, úgyhogy jelenleg nincs sok értelme venni egyet.

@Philosoraptor:
Nem tudom. Lehet. Majd rumitom válaszol rá. Ha erre jár.

Nem ismerem a magyar szinkronos "Six feet under"-t. (Merthogy ugye ebből lett a "Sírhant művek"), pedig itt Angliában a HBO rátette a magyar hangot is.
A SFU-nak van talán a legszuperebb főcíme, amit valaha láttam.
Nekem nagyon bejött a sorozat, egy év alatt végig is néztem mindet. A polcra is felkerült. Még jó, hogy az "Amerikai szépség"-ért rajongtam, és feltűnt, hogy az írója (Alan Ball) csinált egy tévésorozatot. A "True blood" viszont teljesen hidegen hagy tőle.

tucano 2013.11.25. 22:33:31

@charlieharper: és a trópusok? Letettél a pálmafákról? :D

Latcho Rom 2013.11.25. 22:33:43

@az igazi Trebitsch: puff neki, abban is jobban teljesitetek. Svedeknel is, mindenkinel.
Sej-haj :)

BTBTBT 2013.11.25. 22:36:59

@Philosoraptor:
Már az Angliában árusított DVD-re tette rá a magyar szinkront a HBO.
Meg a "Gyalog galopp"-ra is.
A "Monty Python Flying Circus"-ének itteni kiadásán meg ott a Galla-féle magyar felirat is.

@tucano:
Ezek a vámpírosok engem nem igazán érdekelnek. Leginkább azért, mertaz elmúlt évtizedben óceánt lehetett rekeszteni az ilyen jellegű cuccokkal (könyv, film).
Az első két Penge viszont tetszett. Persze az még a dömping előtt volt, és mozifilm formájában.

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:37:46

@Barátusz: Írod: kis aranyos, ezek szerint valamelyik alap variáció.
Persze, városi forgalomban biztosan jobb egy kis autó.
Bár már miniböl is van nagyobb is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 22:37:59

@Barátusz: Akar a tokom, de mekkora kiralysag lenne, ha lenne sajat varosom/tulajdonreszem egy varosban :D

BTBTBT 2013.11.25. 22:38:34

@tucano:
Mondjuk az "Elementary"-ben legalább ismert arcok vannak. A jó öreg Sick Boy-jal az élen. :)

Latcho Rom 2013.11.25. 22:38:38

@rumitom: aze trehany?? :))

digger honnan jott a trehany szo vagy birca ur?

nem vagy annyira kozel, alabaman meg keresztul se vezettem soha..

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 22:43:21

@Barátusz: "Nekem most egy Mini izgatja a fantáziámat. Olyan kis aranyos. Persze nincs szükségem rá, úgyhogy jelenleg nincs sok értelme venni egyet." Regi, vagy uj?

Latcho Rom 2013.11.25. 22:45:42

@Barátusz: Tudod hogy a nyaron osszeall a Python megint?

tucano 2013.11.25. 22:48:35

@Barátusz: ha már cuccost kell játszani :) De Lucy Liu zseniális Watsinként. Jut eszembe láttad a Man with the Iron Fistet? Abban LL volt a bordélyházi madam, zseniális szerepet kapott, le a kalappal. Mondjuk az a legjobb verekedős film.
Vámpírosok sosem érdekeltek, tényleg. Sőt ez a The Originals ráadásul egy másik vérszívós subosorozata, szóval minden megvan benne, hogy taszítson, ehhez képest nagyon rendben van, mindenki igazi féreg benne, meg New Orleans-ra játszanak rá(ahol nem voltam soha, de mennék), valami megfogott benne.

tucano 2013.11.25. 22:49:17

@tucano: Watsonként, de közben egyszerre 3 dolgot írok :D

BTBTBT 2013.11.25. 22:50:42

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Nem akarok venni, de ha akarnék, akkor újat.

@shakti_rom:
Igen, éppen a múlt héten olvastam róla valamelyik újságban. Állítólag 1 perc alatt eladták rá az összes jegyet. Úgyhogy meghirdettek még 4 előadást jövő nyárra.

bpetya75 2013.11.25. 22:52:39

@Ennike:

Ezzel én is így vagyok, csak súlyosabban. ;-)

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:56:35

@Barátusz: Kösz a képeket, de ismerem a kocsi különbözö változatait.
Londonban gondolom nem érdemes kocsival járni, de: kirándulni járni vele, egy kicsit Angliát beautózni, arra biztos jó lenne egy négykerekü.

BTBTBT 2013.11.25. 23:02:58

@nyuszigonosz:
Ja, a képet azért linkeltem be, mert az a kedvenc színem, amelyiket középen látod.
Attól függ, hová a vidéki Angliába. Ha nincs nagyon messze, a vonat is jól jöhet. Kikapcsolódni megy az ember, nem elfáradni vezetés közben.
Viszont ha például valami nemzeti parkba - vagy messzire - lenne az út, az autó valóban hasznos lenne.

@tucano:
Ezek közül egyiket sem láttam. Mostanában egyre kevesebb sorozathoz jutok el. Inkább az egészestés filmeket habzsolom.
Azért kösz a tippekért. Talán beléjük nézek. :)

nyuszigonosz 2013.11.25. 23:09:29

@Barátusz: Közepén? 48 autó van az oldalon, hát nem tudom, melyik a középsö. :-)

Amúgy: vezetésbe nem fárad el az ember. :-)

Latcho Rom 2013.11.25. 23:09:30

@Barátusz: Remelem azert jo sok uj showt vesznek majd videora.

Ja igen, megneztuk tegnap az uj Cosby musort -'istenem mennyire vicces, friss... igy kozel a nyolcvanhoz. Semmi tragarsag, csak nagyon finom humor. Icefilmen meg lehet talalni.

BTBTBT 2013.11.25. 23:16:57

@nyuszigonosz:
Milyen böngészőt használsz te? :)
Nekem - ha rákattintok a linkre, akkor egy nagy fekete háttér előtt megjelenik ez a krémszínű kis verda. Itt jön ki leginkább a formája.

De akkor így biztosan csak egyet fogsz látni:

kepfeltoltes.hu/view/131125/mini-cooper-d-04-09-07_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Meg a borozgatást is abba kéne már hagyni mára, nem? :)

@shakti_rom:
Ezt SEM láttam még, de hallottam, hogy egy angol sorozat után csinálták az amcsi.

Kérdezni akartam már, mert korábban ajánlottad az Icefilm-et: Hol tudok letölteni? Csak mert filmek helyett trailer-eket listáz az oldal a mozifilm menüben?

BTBTBT 2013.11.25. 23:22:18

@nyuszigonosz:
Nem a gázpedál taposásába fárad bele az ember egy hosszú úton, hanem a figyelme összpontosításába.
Ráadásul mennyivel egyszerűbb kinézni a vonat/komp/miegymás ablakából, és az úticélig való megérkezésig csak önfeledten bámulni az elsuhanó tájat? :)

@shakti_rom:
Köszi.

nyuszigonosz 2013.11.25. 23:30:00

@Barátusz: Google-Chrome. Ez a 46. volt a 48 ból.

A borozgatás meg nem talált: én sose fogyasztok semmiféle alkoholt.

BTBTBT 2013.11.25. 23:34:13

@nyuszigonosz:
Firefox alatt a 9. kép.

Vendégségben sem iszol? (Természetesen ha utána nem kell vezetned.)

BTBTBT 2013.11.25. 23:40:26

@nyuszigonosz:
Nem semmi. Komolyan. Biztosan megvan rá az okod.
Ismertem olyan nőt, egy tulaj, akinél laktam évekkel ezelőtt, és aki szintén soha semmit, pedig nem is volt autója. Ő ezt szerette, és tényleg finom is: Shloer. Válassz képet a sok közül. :)))

www.google.co.uk/search?q=schloer&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PtGTUqjaDIOHswaoqYHABA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=954

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 23:42:54

@Philosoraptor:
Nem, mert a nép igényli a hülyítést.
Emlékszel még az öszödi beszédre és a botrányra utána? Épp főiskolás voltam, ha jól emlékszem és téma volt belőle bent is. Nem értettem, hogy mi a probléma... hazudtak? Komolyan? Egy politikus? Na neee... :D
De a nép, az az istenadta fajta, jól felháborodott. Kész vicc volt az egész.
Na ezért kell a közgép és a többi hasonló vállalat. Hiába nyilvánvaló, a népnek kell valami, amibe kapaszkodhat.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.25. 23:49:32

@Zsuzsi65: igen ertem es osztok szorzok nem lehet ennyibol kihozni sehol sem egy ilyen hazat ... es tolunk foleg floridaba jo helyen vesznek udulo condokat 60K 2 szoba teljes berendezes .. persze irigykedek de amit ott fizetnek adot condo frais stb.. inkabb elmegyek mashova nyaralni telelni kulomben is csak nyugdijasoknak jo nekem nincs idom kihasznalni..

nyuszigonosz 2013.11.25. 23:57:10

@Barátusz: Ezt nem is ismerem. Majd körülnézek, hol kapható. Olyan jó színeik vannak. :-)))

Persze, megvan rá az okom: nem izlik.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.25. 23:58:57

@nyuszigonosz: Mondjuk az autó fogyasztása az engem érdekelt.

csak belekotnyeleskedek ...persze nem hosszu utakon , napi hasznalatban a jo fogyasztasu kocsi es a sokat fogyaszto kozott kb 20-30$ van tehet még mindig lesza..juk a fogyasztast mennyit fogyaszt a kocsidra a valasz - jol... mennyit 20$ hetente ...szoval kezd fontos lenni vasarlasnal de nem ugy mint EUba

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:04:22

@shakti_rom: mar egy baratom aki oda koltozott CA mondta gyere veszek neked egy muhelyt ... nagy lelku alitolag 60 korul lehet venni berendezve ... de koszonom jol vagyok itt is ...

Latcho Rom 2013.11.26. 00:06:15

@montroyal: jobb itt s passz.

holnap 35 centit kapunk vazze :))

nyuszigonosz 2013.11.26. 00:07:43

@montroyal: A kocsi fogyasztása egy nagyon relatív dolog.
Használattól függö.
Meg hát attól is, hogy hol él az ember.

Itt csak annak nem fontos, aki lényegében arra veszi, hogy a ház elé állíthassa és egyszer/kétszer egy hónapban pár kilométert megy vele nagybevásárolni. :-))

Mondjuk az enyémre is azt tudom mondani, hogy jó a fogyasztása. Ritkán nezek utána, konkrétan mennyi, csak hosszabb utak után és azt se mindig.:-)

rezsoatya (törölt) 2013.11.26. 00:19:59

@nyuszigonosz: "nem tudom, melyik a kozepso..."

ez olyan, mint a cowboy a kocsmaban:
Latod azt az embert?
- melyiket?
- amelyiknek kalap van a fejen...
- mindnek az van a fejen!
- amelyiknek colt van az oven...
- mindnek van!
- amelyiknek sarkantyu van a csizmajan!
- mindegyiknek az van!
- na varj!
Eloveszi a stukkeret es az otbol lelo negyet.
- na latod azt, aki elve maradt?
- latom, latom! Mi van vele?

- HOGY EN AZT MENNYIRE UTALOM!!!

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:30:29

@shakti_rom: de jo .. jon a munka tornek a kocsik...

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:35:26

@nyuszigonosz: én ugy nezem a fogyasztast hogy ha orszaguton megyunk hosszan tele tanknal 550km ad de a varosban csak 450km-t de mennyi ido alatt mennyit fizetek nem igazan fontos viszont probalok akkor tankolni ami elott fel nem viszik az arat vagy varok amig leviszik...

Herr Géza 2013.11.26. 00:37:18

Bocs, de hogy senki ne tudjon aludni, egy kis OFF:

player.hu/kult/husz-szornyu-jugoszlav-albumborito/#.UpPet-KQOKI

Talán a Nr.15 a csúcs.....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.26. 00:37:45

rumitom
Ezt kifejtenéd bővebben ?
" Az online rovarhatározó szerint kísértetiesen bazi nagy csótányra emlékeztető háziállatokról nem is beszélve. "
most akkor mik ezek ? csótányok vagy valami , ami hasonlít rájuk és bazi nagy mellesleg ??? :-(((

BTBTBT 2013.11.26. 00:47:21

@shakti_rom:
Megkaptam. Majd próbálkozom. A Firefox alapból megvan. Azzal nem lesz gond.

@nyuszigonosz:
Nem ízlik? De hát annyiféle ital van.
Nem hiszem, hogy a Shloer-t árulják a németeknél. Legalábbis az angol oldalon nem láttam erre vonatkozó infót.

@sodalisO:
A szoknya alá bekukkantó kissrácok a kép alja alatt vannak? :)))

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:56:15

@Herr Géza: tenyleg nem lehet ezek utan aludni ... rémes

meatclone 2013.11.26. 00:58:21

@az igazi Trebitsch: "Certa amittimus, dum incerta petimus."

"Futsz a bizonytalanért, s elveszted majd, ami biztos. " Sajnos nem volt olyan bolcs mert az a "biztos" is csak illuzio.

meatclone 2013.11.26. 01:11:03

@Zsuzsi65: Viszont a teli keverek kevesbe hatekony. A fogyasztasom leesett 34.5 MPG rol 31.0 MPG (6.8 l--7.5l/100 km)(2 literes motor)egy het alatt novemberben. Szoval nagyon nem orulhetunk.
Egyebkent holnap vezetek le eszak Cali-ba, (12 ora) es vasarnap vissza Seattle-be. Tudom te delebre laksz.

rumitom 2013.11.26. 02:11:32

@Zsuzsi65: itt azt mondják lehetne rosszabb is, lehetnénk Mississippibol:)

rumitom 2013.11.26. 02:18:05

@Barátusz: van akiket érdekelnek a kocsik. pl engem :p
az izomauto elég hülyén hangzik.
volt sokkal több angol benne mielőtt HA proofreadingelte. 5 évet írországban éltem es mar vagy 8 eve nem élek magyarországon, ráadásul az első nyelv amit megtanultam sem a magyar ;)

rumitom 2013.11.26. 02:23:20

@morsels: reméltem, hogy lesz :) picit sajnálom hogy nem tudtam itt lenni végig, es most is mindjárt megyek

rumitom 2013.11.26. 02:39:10

@sodalisO: csotany volt, nagy, es sok. mar nincs

2013.11.26. 04:27:09

@montroyal:
" nagy lelku alitolag 60 korul lehet venni berendezve "
Hu de jo!! Hamarason vehetek, nov. 30. - an leszek 60:))) ( vagy inkabb :((( ) Raadasul szeretem Californiat ( Arizonat is)
Tegnap, vasarnap du. - an megtortek a kis Toyota RAV4 - esemet, egy paki no belemrohant hatulrol, a hatso ajto csunyan meghajlott. Kicsit sajnalom, ez volt az elso ( es remelem utolso ) japcsi kocsim E - Amerikaban. Olyan volt mint en, igenytelen. Csak azt nem szerettem benne, hogy alig fogyasztott. Egy auto azert auto, hogy zabalja a benzint:) Regi szep idok, amikor 450* - es V8 motor volt a Chevy 4x4 truckomban. Az tudott fogyasztani!! De volt ereje is!! 100 km - en 22 liternel tobbett evett. 2 tankja volt, 70 literesek. 30 cent korul volt litere akkor a benzinnek ( 90 - es evek eleje ) Legutobb, amikor tankoltam, 1.02 $ - t fizettem egy literert. Sajnos, a fizetes nem lett 3x annyi, sot:(
* 450 cubic inch kozel 7400 kobcenti ( 7.4 liter )

2013.11.26. 04:44:09

@Cascabel:
A japan autoknal csak a jo orosz terepjarok voltak igenytelenebbek. Otthon sokat vezettem UAZ- t, Gaz - 66- ost ( aminel a sebvalto a vezeto ules mogott volt) es Zil - 131 - est. Szerszamkeszletnek eleg volt egy 14 - es villaskulcs es egy kalapacs. Azokkal mindent meg lehetett javitani:) Volt kezi AC pumpa, ha nem akarta felvenni a benzint, a benzintankon volt leeresztocsavar, nem kellett gumicso a benzin kolcsonadashoz, volt aramtalanito kapcsolo, el sem tudtak lopni. Ha nem huzott be a Bendix az oninditon, akkor jott a kalapacs:) Egy - ket utes az oninditora, es indult a jargany:)

2013.11.26. 05:03:05

@Zsuzsi65:
A faframes csaladihazak foldrengesbiztosabbak, mint a teglabol vagy betonbol keszultek.
Itt Calgaryban most hoztak be az arviz utan egy uj epitesi szabvanyt: arvizveszelyes helyen a basement csak steel studbol keszulhet es vizallo gipszkartonbol. Padloszonyeget sem lehet hasznalni a pinceben ezentul.

blackhairlady 2013.11.26. 05:20:54

@33621: 9 egesz valamennyi gallon a tankom. Nem olyan kicsi, inkabb atlagos.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.26. 05:59:16

@meatclone: "Viszont a teli keverek kevesbe hatekony"

hat, nem vagyok egy autos szakember, igy a kerdesem biztos naivnak tunik: az idojaras mennyiben befolyasolja a fogyasztast? (tudom, legkondi, futes biztos hozzajarul, de ezen felul?

Igen, mi LA kornyeken lakunk, Thanksgiving-re viszont most mi is autozunk 4-5 orat, Monterey kornyekere megyunk:) szoval valahol feluton leszunk :)

2013.11.26. 08:09:16

@Barátusz: Az amerikai szépség egy jó film. :)

2013.11.26. 08:13:02

@Kövérmadár: Szerintem ez valahol elszomorító.

rezsoatya (törölt) 2013.11.26. 08:17:38

@Herr Géza: csak most neztem meg reggel, igy aludni tudtam, de most feldobta a napomat! :D
Kosz!

tohotom01 2013.11.26. 08:54:55

Azon gondolkozom hogy miert van ennyi rosszindulatu, legendakon alapulo, sose volt az USA ban de mindent tudo emberek fejeben ? Papir hazak ? Eloszor is marhasag hogy 20 evre epulnek, aztan az is marhasag hogy 2 het alatt huzzak fel ezeket. Ezek a hallottam, legendakra epulo zagyvasagok amiket terjesztenek az emberek. Azokat a papirfalakat mar MO;n is alkalmazzak, persze ha az ember egy valyog hazban nott fel akkor persze hogy nem erti azzal a pici kis agyaval. Na meg nem beszelve a kitelepulo paciensrol, idezek, fizetestol fizetesig elo emberek, meg a tobbi megjegyzes, nem ciki ez neked baratom ? Honnan tudod hogy ki mennyibol el ? Lesir beloled az irigyseg, de erdekes akik hosszu tavon itt laknak egy ido utan megis megtetszik nekik az itteni elet. Lenne meg mit mondanom de mar az iras elejen elment a kedvem tole. Miert eroltetitek ezt az utalatot ? Na az meg hagyjan de minek terjesztitek csak magatokat jaratjatok le, persze az egyivasu butak bologatnak. Hat egyszer majd talan rajottok, vagy nem ;)

Balage_Z 2013.11.26. 10:38:49

Mint ugyszinten nemregiben (1 ev) kikoltozo, engem mindenkepp meglep, hogy eddig nagyjabol semmilyen papirt nem kertek meg toled. Mondtad, hogy havatalosan nem ok alkalmaznak, szoval SSN valoszinuleg ezert nem kellett nekik, ellenben az utlevel resz furcsa nekem. Ahogy @bobsys is mondta, egy sima bankszamlahoz is kell(eni fog) az SSN, de helyi jogsihoz vagy szemelyihez mindenkinek kellett, akit ismerek (TX, CA, IL allamokban). Ill. SSN-en kivul utlevel, valamint minden vizumpapir, aminek a valodisagat allamtol fuggoen vagy helyben (ha ott helyben allitjak ki a dokumentumot), vagy kozpontilag (ha postan kuldik ki) ellenorzik. Nekem SSN pl lakasberleshez is kellett mindket helyen eddig. Deposittal egyutt, mivel nincs megfelelo hiteltortenetem.

De itt Austinban nagyon sok helyen meg egy egyszeru sorvasarlashoz is elkernek valamilyen fenykepes igazolvanyt, bar ebben nagy szerepe van gondolom, hogy egy jelentos egyetemi varos, rengeteg 21 ev alattival.

@rumitom: udv "ideat"! :)

BTBTBT 2013.11.26. 11:16:04

@rumitom:
Hát a posztodból nem derült ki, hogy az USA előtt már Írországban is éltél éveken keresztül. Illetve az sem, hogy nem a magyar nyelvet tanultad meg elsőnek. Ahhoz képest viszont - ahogy korábban említettem - nagyon jól írsz.
Csak addig akarsz maradni, amíg a szerződésed tart, vagy tovább?

Muscle car=erős autó? :) (Létezik az átvitt értelem.)

@Philosoraptor:
Bezony ám, hogy jó film!
Az egyik legnagyobb kezdés -
"Look at me: jerking off in the shower. This will be the high point of my day. It's all downhill from here."

tohotom01 2013.11.26. 14:55:17

Jo lenne sertegetes nelkul megfogalmaznom a kerdeseimet. Szoval akkor megsem uzleti ugyben jottel, hanem melozni, tehat kamuztal a hataron. Szoval akkor milyen statuszba jottel ? Tudod egy uzletember elkepzelhetetlen nevjegykartya nelkul. Persze te ezt nem ertheted mivel nem vagy uzletember. Varj mondok egy peldat, lemesz a nagyihoz es segitesz neki megetetni a csirkeket es amikor kerdezi hogy a lakk cipo helyett nem e vennel fel valami a dologra valo cipot, te csodalkozva kerdezned, miert hat ez nem cipo ? Remelem vagod es akkor nem a nagyi a hulye ;) Amugy lehet hogy en vagyok erthetetlen de mi ez a 15000-rol 10000-re leeso credit szam ? Ja es ez a legaranyosabb, nem am azt a ramaty kabriot vetted meg nem, hanem ezt, na hat ezt a szerenyseget es bolcsesseget ? Eszmeletlen. Szoval milyen statuszban vagy itt ? Csak nem turista ? Kosz a valaszt, hatha tanulok valamit.

blackhairlady 2013.11.26. 15:47:48

@Zsuzsi65: Zsuzsi, igazad volt, ma mar 3$ felett volt a benzin, es a hirek szerint meg emelkedni fog az unnepek alatt:(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása