oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 25. 06:45,  Átcuccoltam Amerikába 337 komment

2013. november 25. 06:45 Határátkelő

Átcuccoltam Amerikába

Kezdjük a hetet egy kis napsütéssel (ránk fér...), úgyhogy irány Dél-Alabama. A mai poszt szerzője, Rumitom IT-sként Németotszágban dolgozott, majd éppen a szubtrópusi napsütés kedvéért fogadott el egy amerikai állásajánlatot. Ma kiderül, hogyan is cuccolt át és miként indította be kinti életét.

tengerpart_7.jpg

„Idén húsvét óta vagyok Dél-Alabamában, a Mobile öböl partján meghúzódó Mobile városában (ejtsd mobíl). Mivel ideérkezésem előtt még a létezéséről sem tudtam a városnak, gondoltam, érdekes lehet bemutatni, milyen erre az élet. A nem túl jó minőségű képek saját készítésűek, telefonnal, ezért is a minőség.

Mint az előfordul az ember életében néha, egészen véletlenül kerültem ide. Történt, hogy egy német vegyipari konszern frankfurti IT-központjában egy globális roll-outot terveztem többedmagammal, merthogy az IT-sek táborát gyarapítom, és a németországi rész lezárása után megkértek legyek beépített ember az amerikai roll-outhoz is.

A munkához annyira nem fűlött a fogam, mivel több amerikai multi európai központjában megfordultam már, és az amerikai munkakultúrának nem sikerült belopnia magát szívembe.

A tavalyi rekordhosszú és sötétségű német tél után úgy éreztem, megérdemlek egy kis szubtrópusi napsütést és tengerpartot, így végül átcuccoltam Amerikába. A tengerpart rész szerencsére maradéktalanul teljesült is. Az meg, hogy Mobile Seattle után az USA legcsapadékosabb városa, már csak helyben derült ki. A nyitóképen látható hely például negyedórára van a munkahelyemtől...

Bejutás hülye kérdések után

Az országba bejutás nem volt zökkenőmentes. Nagyon ügyesen kiszámoltam ugyanis, hogy a jetlag elkerülése végett a legokosabb, ha nem alszom a Budapest - Párizs, Párizs - Atlanta, Atlanta - Mobile maratoni repülőúton.

Nem én döntöttem egyedül így, újdonsült amerikai barátaimmal végigittuk az utat, aminek folyományaként egy ügyvéd, egy fogász és valami vállalkozó féle névjegykártyájával lettem gazdagabb a business classon.

Hogy miért érezték szükségét megosztani velem, nem tudom, de a névjegykártya szükségességét már pár órával később megtapasztalhattam. A történethez az is hozzátartozik, hogy – sajnos, azt kell mondjam, szokás szerint - késve indult a gép Ferihegyről, így az eredetileg tervezettnél eggyel későbbi járatra tudtam csak becsatlakozni Párizsban.

A körülmények ilyetén összejátszásának áldozataként az akkor még én időm szerinti hajnal háromkor, enyhén pityókásan kerültem a bevándorlási tisztségviselő színe elé, és a legkevésbé az ő faggatózására voltam vevő.

A hülye kérdésre hülye válasz elhibázott taktikának meg is lett az eredménye, az advanced security screeningen izgulhattam végig, vajon lekésem-e az aznapi utolsó Atlanta-Mobil járatot.

A legkomolyabb problémájuknak a „nincs névjegykártyám, ezért nem hihető, hogy üzleti ügyben jövök" bizonyult. No comment. Az „azért jövök, mert nem találtatok senkit Amerikában, aki meg tudná oldani a feladatot" megjegyzés nem, de a „ha nem engedtek be, szívfájdalom nélkül repülök vissza holnap az első géppel Európába" már segített meggyőzni őket, nem fogok az illegális mexikóiakkal feketén füvet nyírni gazdagék kertjében.

Szállás

Szállást előre intéztem neten keresztül egy magát belvárosi luxusapartmannak hirdető, a képeken annak is kinéző helyen. Megérkezvén, a luxus része már nem tűnt annyira egyértelműnek, de Amerikában soha semmi nem az, aminek látszik, és soha nem annyiba kerül.

Az apartman egy hálószobásból változatlan ár mellett alakult át egyszobássá. Igaz, kb. 45m2, és a képeken lévő grillel felszerelt tetőterasz, kondi terem, mozi terem és szállodára emlékeztető bejárat, a bár valóban létezik, épp csak photoshop nélkül 15 évvel néz ki öregebbnek.

Az online rovarhatározó szerint kísértetiesen bazi nagy csótányra emlékeztető háziállatokról nem is beszélve. Az ügyintéző szerint az épület mellett lévő parkban található gyönyörű nagy tölgyek mellett ez csak természetes. A kinek mi a természetes kérdésben nem tudtunk dűlőre jutni.

Nem jár nekem semmi

Mivel én külsős, szerződéses vagyok, vagyis nem állok a cég közvetlen alkalmazásában, úgy állapodtunk meg, hogy nem jár nekem semmi (a könnyebb elszámolás végett), vagyis én fizetem a lakásom, a kocsim, de ők segítenek intézni.

A cég a város menőbb részén, közel a reptérhez és a munkahelyhez nézett ki egy lakást, családiasan nyugodt, medencés lakóparkban. Szerencsére mielőtt áldásom adtam volna rá, ránéztem a térképre, hogy megállapítsam, ez bizony 15 km-re van a reptéren kívül mindentől, így saját kezelésbe vettem az apartmankeresést, aminek eredménye a fenti, egyébként tökéletes helyen, a belváros (falu központ) közepén lévő, és később más szempontból is tökéletesnek bizonyuló apartmanja lett.

cím_78.jpgKilátás a tetőről

Költségek

A lakás 600$-ba kerül havonta, deposit nincs. Az árban benne van a szemétszállítás és a vízdíj (bár azt hiszem, ez utóbbi ingyenes). Egy áramszámlát kellett nyitnom a helyi AlabamaPowerrel, amire 150 dollár depositot kellett kipengessek, mivel a direct debitet se nem preferálom, se nem lehetséges amerikai bankszámla hiányában.

Érdekesség, hogy az áramszolgáltató irodájában mindenféle elektronikai berendezést árulnak, és a bolt végében lévő kis ablak szolgál ügyintézésre, ahova a teljes háztartási elektronikai kínálat megtekintése után lehet eljutni.

Másfelől meg csak készpénzzel lehet fizetni, később a számlát is, illetve bankkártyával online, extra 3.60$ felszámolásáért. Ez esetben külföldi bankkártyával is gond nélkül.

A lakás árfekvését tekintve nagyjából középkategória, a szórás az egy hálószobásokra 450 és 800 között van. Errefelé alapvető elvárás a lakóparkokban a közös helyiségek megléte, úgymint mosoda, konditerem, közös használatú medence vagy valamilyen kisebb sportpálya, illetve projektoros mozi terem. Ezek a helyiségek egyben lehetőséget biztosítanak a szomszédokkal való interakcióra is.

A hitelképesség kérdése

Amerikában minden a hiteltörténet, illetve lakás esetén a korábbi gyakorlatilag összes bérleményed listázása. A hiteltörténet a gyakorlatban egyfajta hitelképességi mutató, ami azonban nem az aktuális hitelképességedet, hanem a történelmi, avagy eddig összegyűjtött „pontjaidat" veszi számításba.

Magyarán, ha például volt három hitelkártyád mindegyik 5000$ hitelkerettel, de rájössz, hogy legalább egyre egyáltalán nincs szükséged és azt visszaadod, akkor a credit history-d 15000-ről 10000-re romlik. Hitelkártyát mindenhez utánad dobnak, nem kell, hogy a banknál legyen vezetett számlád, ellenben komoly havi költsége lehet.

Lakásbérléshez is kell referencia és mindenféle elbíráláson át kell esni, az én esetemben egy telefonhívás volt, „I'm from Europe" és X cégnek dolgozom, nem volt több kérdés. Szerencsémre mindenki ismeri a céget a városban, mivel 1200 embernek biztosít zömében mérnök, de legalábbis jól fizető állást.

Autó

Első nap autót is kellett intézni, erre 5000 dolláros keretet szabtam magamnak, elsősorban azért, hogyha nem tudnám később eladni, ne legyen akkora érvágás, illetve úgy ítéltem meg ennyiből ki kell jönnie egy decens V8-nak, még ha nem is muscle car.

Az időzítés a használt járművek piacán a lehető legrosszabb volt, az az időszak, amikor a fizetéstől fizetésig élők visszakapják a tavalyi adótúlfizetésüket. Ilyenkor 30%-kal is drágábbak lehetnek a használt kocsik.

A harmadik kereskedésben végül nem a ramaty állapotban lévő Mustang kabriót, hanem egy 20 éves Chevy-t vettem 211 ezer mérfölddel (~330K km). Tempomat, légkondi, automata kormányváltó, elektromos ablak, és törésmentes kasztni jellemzik az 5.7 literes behemótot.

Fél év és 16 ezer mérfölddel később is meg vagyok elégedve a vassal. 16 litert fogyaszt (városban 22), de mivel 3.30$/gallon körül alakul a 89-s benzin (kb. 80 eurocent) nem panaszkodom. 8 liternél jobban fogyasztó autóm sosem volt még.

autó_2.jpg

Honduras és nem Hungary van tiltólistán

Átíratás pár perc a hivatalban díjmentesen, éves útadó 28 dollár. Biztosítást még a kereskedés intézett évi 600 dollárért, friss belépős, EU-s jogsis, egy napja az USA-ban élőnek. Ez a szolgáltatás kérem szépen.

A kocsit rendszám nélkül veszem, és hajthatom, a kereskedő szerint 30, kollégák szerint 20, rendőr szerint csak 10 napig. Még szerencse, hogy mindenki tisztában van a törvénnyel, elvégre autót errefelé ritkán vesz az ember olyan szuper a tömegközlekedés (hogy még taxi se nagyon van).

A rendőrök egyébként más témában sincsenek a biztos tudás birtokában, viszont szerencsére könnyen elbizonytalaníthatóak és hajlanak az igaz szóra a külfölditől. Az „Európa" szónak errefelé mágikus hatása van.

A hivatalba 5 perccel zárás előtt érkezem, miután majd egy hónapig rendszám nélkül jártam, és lélekben már felkészültem a következő alkalomra, legnagyobb meglepetésemre még kapok sorszámot, és bár zárás után kerülök sorra, a még mindig mosolyogni képes, kedves ügyintéző hölgy (hogy csinálja?) fogad.

A nemzetiségem „H" jele okozott egy kis galibát, de sikerült kideríteni, hogy Honduras és nem Hungary van tiltólistán. Bevallom, ilyen egyszerűen, még semelyik országba sem érkeztem meg.

Még senki nem kérte a papírt

Soha nem értettem az amerikai illegális bevándorlók létét, hisz Európában mindenhez papír kell, ha valamilyen új országba érkezel, az első a helybeni regisztráció után valamilyen személyi szám megszerzése.

Nos, ilyen itt is van (SSN), de a kutya nem kérdezte, illetve ahol volt is ilyen rubrika, soha nem okozott problémát annak hiánya. Az útlevelemre sem volt senki kíváncsi eddig.

Ha kedvem tartja, életem végéig élhetek itt korlátozásmentes teljes életet, hogy aztán bűnbocsánatot nyerve egyszer csak amerikai állampolgárrá váljak. Senki sem fog illegálisnak tekinteni, még ha technikailag úgy is kerültem ide, teszem azt vízumtúllépéssel. Engem, mondjuk, nem fenyeget ez a veszély. Nekem Európa az otthonom.

Folyt. köv. a helyi társadalomról egy következő posztban."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Alabama

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr25654252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.11.25. 21:38:50

@Kövérmadár: KÖZGÉP. Ami több milliárdos hasznot termelt röpke pár év alatt. Tudnak a fijúk, na. :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 21:38:51

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Avatnak hát! 6-ot Magyarországon, 3-at Angliában :)

@Józsi01:
Jobban, mint ahogy az oroszok próbálták és még annál is sokkal jobban, hogy az arab világ próbálná.
Tökéletes vezető nincsen. Márpedig vezető mindig lesz, az Egyesül Államok pedig a létező legjobb rossz vezető.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 21:40:51

@Philosoraptor:
Azt mondod? :)
Kikerül a friss, ropogós jómagyarforint a pénzjegynyomdából, átkerül az államkincstárba, onnan kifizetik a közgépnek, ami viszautalja a Viktornak.

Tiszta gáz, hogy Amerikában pénzt nyomtatnak kontroll nélkül ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 21:43:49

@Kövérmadár: Egyszerubb lenne, ha ott is hasznalnak a csekk konyvet. Akkor csak odaadnak Vikinek, meg a Kozgepnek es irogathatnanak egymasnak. Sokkal kevesebb papirba kerulne es meg a penzjegy nyomda es az allam kincstar leepitesevel is sporolhatnanak maguknak...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 21:44:50

@tableno: na, hogy a kötelező fikázás is meglegyen: Mobile, Alabama kb. Csajágaröcsöge-alsó amerikai megfelelője. "

haha, hat igen, Alabama csak a filmnek koszonheti ismertseget, maskent nem tul sokszor szerepel a napi hirekben:) Akit erdekel, az egesz filmet megnezheti itt:) www.youtube.com/watch?v=Lf8vOWGGzLk

nyuszigonosz 2013.11.25. 21:46:01

Rumitom, ez egy érdekes poszt.
Most úgy jó lenne azon a fehérhomokos tengerparton lenni.
Meg tetszik az a nagy kocsid is, de olyat is csak az USA-ban érdemes venni és tankolni. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 21:50:29

@montroyal: "wishlist 3-4 szoba 3 furdo uj marvany konyha 2-3 garage nagy land minden uj legyen __ budget 120K... valogatnak es talalnak !!!"

Azert nem mindegy, melyik allamban keresik:) pl. CA-ban ezert egy kunyhot sem kapsz:) de teny, hogy mondjuk a preri allamokban (ahol az eves jovedelem is sokkal alacsonyabb) lehet talalni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 21:57:14

@blackhair-lady: "En ma reggel 2.82$-ert tankoltam. Jo erzes volt, hogy 30$ alatt maradt a vegosszeg:) "

Mi is orulunk itt CA-ban, kb. 2 ev ota most a legalacsonyabb nalunk, $3.40 korul:) latjatok, minden viszonylagos:)) nekem a $40 alatti tankolas okoz oromet :))))

BTBTBT 2013.11.25. 21:57:27

@rumitom:
Fasza! Tudsz írni. Szép a kilátás is.

A hitelképesség/történet Angliában is nagyon hasonlóan működik.
Milyenek a kaják? Csak mert a Pennsylvania államban élő barátosném - aki ráadásul cukrász - nagyon szidja az ízetlen gyümölcsöket.

Az furcsa, hogy még csak fél éve vagy kint, de már belekevered az amúgy magyar megfelelővel is rendelkező angol szavakat (muscle car) a mondandódba.
Illetve: Az teljesen jó, hogy a megélhetés és lakhatás körülményeit részletezed, de miért olyan fontos az autó fogyasztását is beleírni a posztba? :)

@Kövérmadár:
Már majdnem a 2. évad végéhez értem a "Breaking Bad"-del. Egyre egyenletlenebb és hihetetlenebb a sztori. Az 1. évad sokkal jobb volt. Kihagyom a harmadikat.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.25. 21:57:45

@blackhair-lady: " Belegondoltam, hogy ha otthon igy megindulhatna az epitoipar mint itt a kornyekemen, akkor tejben -vajban furdo kanaan lenne kishazank. Bar mondjuk a piros cserepet gyarto gyar tonkre menne, minden haz szurketetos:))"

Az a baj az epitoiparral hogy olyan neki a sikkasztas mint tal meleg tejnek a napon a bakterium. Baromi egyszeru milliokat es milliardokat eltuntetni mert utolag mar ugysem fog senki acelt flexelni, betont vesni hogy utananezzenek a beszerzett anyagonak es az elszamolt munkaerovel is ugy ruletezzik mindenki, ahogy nem szegyelli. Kivalo pelda erre az ossze autopalyank, volgyhidunk, 4-es metronk es minden hasonlo...

Szoval jo az epitoipar, akkor ha nem ontod nyakon a keletre jellemzo korrupcioval es van celja, nem csupan penzmosodasat jatszol vele. :)

Otthon meg... hat biztos van becsuletes, nem megvesztegetheto politikus/vallalkozo/kozbeszerzes, de az olyan lehet mint az olimpikon siugro indian... biztos vannak ilyenek, csak en meg nem talalkoztam veluk...

tucano 2013.11.25. 21:59:12

@M. Péter: október 7.-én írtam róla, akkor még nem volt meg a dátum, kormánydöntés kellett hozzá.
És a február 27(?).-i szavazás a tömeges bevándorlásról? SZééép.
@Csodabogár: És mit jósolsz a minimálbéres voksolásra? Az is nagyon érdekes kérdés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:00:31

@Barátusz:
Mi most fejezzük be a 3. évadot és sokkal jobban tetszik, mint az első tetszett.
Az első nekem túl Sári gumicsizmájás volt, agyfaszt kaptam :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 22:02:05

@blackhair-lady: "A mult hettol fokozatosan csokkent, "

igen, nemreg hallottam a radioban, hogy a teli keverek eloallitasa olcsobb, reszben ennek koszonheto az alacsonyabb ar. masreszt a kereslet-kinalat valtozasa is (telen kevesebbet autozik az atlag ember)...kivetel (szerintem) Thanksgiving, kivancsi vagyok, megemelik-e a kovetkezo napokban :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 22:02:40

@charlieharper: te biztosan tudod, de a többieknek elmondom: azért kötelező az ilyen jellegű szabadság, hogy ez alatt az idő alatt kiderüljön, ha valami turpisságot csinál. ugyanis, ha hosszabb ideig nincs jelen, nem tud azonnal reagálni meg eltüntetni a nyomokat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:02:40

@Don Kartasch:
Arra gondol kend, hogy a becsületes politikus olyan, mint a hétfejű sárkány?
Mindkettő csak a mesében létezik...

tucano 2013.11.25. 22:03:43

@Mrsmihaly: amikor tv-s voltam két évig nem volt szabim, otthon. Aztán elküldtek erőnek erejével szabira, kifizették a repjegyemet, ahová akartam, csak tűnjek már el végre és tulajdonképpen vissza sem mentem :)

BTBTBT 2013.11.25. 22:04:11

@M. Péter:
Na, jó, de ki a halál akar Detroit-ba költözni?

@Kövérmadár:
Azt az évadot már nem várom meg. Viszont Bryan Cranston tényleg nagyot alakít, függetlenül attől, hogy elesett férjet vagy hazug disznót játszik.

Inkább a számomra soron következő "The Sopranos"-szezon jön, vagy valami más.
A "The wire"-t is újra kéne már nézni. Meg a "Six feet under"-t is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:05:58

@Barátusz:
Huhh, a "The Sopranos" valami istencsászár volt! :) Lehet én is megnézem mégegyszer :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 22:06:16

@blackhair-lady: "Ennike, ezek a kartyavarok ahogy te hivod oket, nagyon szep hazak"

Csak megerositeni tudom, mi is most epitkezunk, nalunk meg foldrenges veszelyes zona van, de olyan szigoru, es mindenre kiterjedo epitkezesi eloirasok vannak, hogy nem erzem kevesbe biztonsagosnak, mintha teglahazban laknek:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:07:05

@Babette_:
Te mivel is foglalkozol? :)
Már többedszer tűnik fel, hogy nem nagy az a tipikus őstermelő ;)

33621 2013.11.25. 22:07:44

@blackhair-lady: Robogóba tankoltál? Csak azért mert akkor csak bő 10 litert tudtál annyi pénzért bele tenni. Autóval annyiból nem lehet nagyon sokat autózni!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 22:08:10

@Zsuzsi65:
Megaztán ott a biztonságérzet is, hogy ha kidől egy fal, 10 perc alatt hajtogathatsz másikat ;)
(vicceltem)

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:08:20

@Barátusz: Mondjuk az autó fogyasztása az engem érdekelt. :-)

morsels (törölt) 2013.11.25. 22:10:16

@diggerdriver:
Ohh, van benne eleg belekotni valo.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.25. 22:10:17

@Kövérmadár: nem is, mert egy művelt és tájékozott kecskepásztor vagyok:)))
ennyi publikus;)

morsels (törölt) 2013.11.25. 22:10:55

@charlieharper:
Ja nem meglepetes, csak nezelodsz, hogy jol legyel expat :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 22:11:16

@Barátusz: "Na, jó, de ki a halál akar Detroit-ba költözni?" Osszedobjuk a penzt es veszunk egy egesz negyedet!

BTBTBT 2013.11.25. 22:12:05

@Kövérmadár:
Nekem még csak a 4. szezon van soron.
Furcsa lesz annak tudatában nézni, hogy Gandolfini már nem él.
Persze, ha jobb, mint a 2. évad volt, akkor ez eszembe sem fog jutni.
A BB arra mindenképpen jó volt, hogy felfedeztem az egyik kedvenc X-aktás író (Gilligan) sorozatát, meg Cranstont is (akiről korábban sosem hallottam), illetve a felirat nélkül filmnézési szokásom elmélyítéséhez is hozzájárult.

@nyuszigonosz:
Miattad írta bele a posztba?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.25. 22:12:47

@Kövérmadár: "Megaztán ott a biztonságérzet is, hogy ha kidől egy fal, 10 perc alatt hajtogathatsz másikat ;)
(vicceltem"

:))) nem beszelve a "remodeling" hatalmas businessrol. Szerintem tobb penz van benne, mint az uj hazak epiteseben. Egesz iparag epul a DIY-re :) nem beszelve a tv showkrol. Valaki emlitette az HGTV-t, na, ott dogivel van ilyen musor, nekem is egyik fo info forrasom mostanaban:))

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:14:01

@Barátusz: Gondolom nem miattam.
Csak az olyanok miatt, mint én. :-)

2013.11.25. 22:16:40

@morsels: ram nem vonatkozik. Local szerzodesen vagyok. Majd ha megint elindulunk, akorra jo tudni.... Mar nagyon mehetnekem van, de meg nem tudunk. Mindig kozbejon valami, mint pl most.

@Babette_: igen, ezert a 2 het.

@Kövérmadár: pelda volt. Amin ceges rendszer van, amit a bank ad, altalaban BB

BTBTBT 2013.11.25. 22:19:32

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Inkább "elkurvázom" azt a pénzt, de abba a gazdaságilag is lepukkant városba nem vágyom.
De téged befizetlek, ha nagyon oda vágynál. Csak aztán győzd meg az asszonyt is, hogy nektek ott a helyetek. :)

@nyuszigonosz:
Azt észrevettem, hogy véleményeztél mindenféle kocsikkal kapcsolatban, de autóbuzi is vagy?

morsels (törölt) 2013.11.25. 22:21:23

@charlieharper:
Ez viszont nem altalanos. Elhiszem, hogy nalatok igy van, de ez inkabb a kivetel.

2013.11.25. 22:22:10

@Kövérmadár: Bezzeg, ha mi nyomtathatnánk kontroll nélkül, akkor beköszönne Mo.-n a jólét. :))) Nem érte a fijúkat, minek közgép meg vegyépszer, az emberek úgyis tudják, hogy annyit lopnak, amennyit nem szégyellnek, nem lenne egyszerűbb simán átutalni saját maguknak?

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:23:45

@Barátusz: Nem.
Engem érdekelnek az autók, meg szeretek vezetni, meg sok mindenfélét az autókról tudni.

2013.11.25. 22:24:43

@Barátusz: "Az teljesen jó, hogy a megélhetés és lakhatás körülményeit részletezed, de miért olyan fontos az autó fogyasztását is beleírni a posztba?"

Biztos a régi beidegződés, tudod, amikor még egyesek szükségesnek érezték, hogy az autó márkája is le legyen írva a posztban. Ő még hozzátette a magáét.

2013.11.25. 22:28:12

@Barátusz: Elkezdtem nézni a magyarul Sírhant művek címen futó sorozatot egy v. két hónapja, de kb. az ötödik részig jutottam. Fura, mert én amúgy szeretem a drámákat.

Latcho Rom 2013.11.25. 22:31:11

@montroyal: ne irigyeld oket, a 2009-es ingatlqn csod miatt ennyire olcsok az arak. Fizetesek? Ha van jo munkad, persze. Ha lent lenne egy fenyezo muhelyed valszeg haromszor ennyit csinalnal, ketszer ennyi munkaval, meg akkor is ha pedroek bagoert dolgoznank neked.

tucano 2013.11.25. 22:31:35

@Barátusz: Elementary? Nekem nagyon tetszik, illetve először kattantam rá vámpírosra, a The Originals nagyon szépre sikerült.

BTBTBT 2013.11.25. 22:33:10

@nyuszigonosz:
Értem.
Nekem most egy Mini izgatja a fantáziámat. Olyan kis aranyos. Persze nincs szükségem rá, úgyhogy jelenleg nincs sok értelme venni egyet.

@Philosoraptor:
Nem tudom. Lehet. Majd rumitom válaszol rá. Ha erre jár.

Nem ismerem a magyar szinkronos "Six feet under"-t. (Merthogy ugye ebből lett a "Sírhant művek"), pedig itt Angliában a HBO rátette a magyar hangot is.
A SFU-nak van talán a legszuperebb főcíme, amit valaha láttam.
Nekem nagyon bejött a sorozat, egy év alatt végig is néztem mindet. A polcra is felkerült. Még jó, hogy az "Amerikai szépség"-ért rajongtam, és feltűnt, hogy az írója (Alan Ball) csinált egy tévésorozatot. A "True blood" viszont teljesen hidegen hagy tőle.

tucano 2013.11.25. 22:33:31

@charlieharper: és a trópusok? Letettél a pálmafákról? :D

Latcho Rom 2013.11.25. 22:33:43

@az igazi Trebitsch: puff neki, abban is jobban teljesitetek. Svedeknel is, mindenkinel.
Sej-haj :)

BTBTBT 2013.11.25. 22:36:59

@Philosoraptor:
Már az Angliában árusított DVD-re tette rá a magyar szinkront a HBO.
Meg a "Gyalog galopp"-ra is.
A "Monty Python Flying Circus"-ének itteni kiadásán meg ott a Galla-féle magyar felirat is.

@tucano:
Ezek a vámpírosok engem nem igazán érdekelnek. Leginkább azért, mertaz elmúlt évtizedben óceánt lehetett rekeszteni az ilyen jellegű cuccokkal (könyv, film).
Az első két Penge viszont tetszett. Persze az még a dömping előtt volt, és mozifilm formájában.

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:37:46

@Barátusz: Írod: kis aranyos, ezek szerint valamelyik alap variáció.
Persze, városi forgalomban biztosan jobb egy kis autó.
Bár már miniböl is van nagyobb is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 22:37:59

@Barátusz: Akar a tokom, de mekkora kiralysag lenne, ha lenne sajat varosom/tulajdonreszem egy varosban :D

BTBTBT 2013.11.25. 22:38:34

@tucano:
Mondjuk az "Elementary"-ben legalább ismert arcok vannak. A jó öreg Sick Boy-jal az élen. :)

Latcho Rom 2013.11.25. 22:38:38

@rumitom: aze trehany?? :))

digger honnan jott a trehany szo vagy birca ur?

nem vagy annyira kozel, alabaman meg keresztul se vezettem soha..

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.25. 22:43:21

@Barátusz: "Nekem most egy Mini izgatja a fantáziámat. Olyan kis aranyos. Persze nincs szükségem rá, úgyhogy jelenleg nincs sok értelme venni egyet." Regi, vagy uj?

Latcho Rom 2013.11.25. 22:45:42

@Barátusz: Tudod hogy a nyaron osszeall a Python megint?

tucano 2013.11.25. 22:48:35

@Barátusz: ha már cuccost kell játszani :) De Lucy Liu zseniális Watsinként. Jut eszembe láttad a Man with the Iron Fistet? Abban LL volt a bordélyházi madam, zseniális szerepet kapott, le a kalappal. Mondjuk az a legjobb verekedős film.
Vámpírosok sosem érdekeltek, tényleg. Sőt ez a The Originals ráadásul egy másik vérszívós subosorozata, szóval minden megvan benne, hogy taszítson, ehhez képest nagyon rendben van, mindenki igazi féreg benne, meg New Orleans-ra játszanak rá(ahol nem voltam soha, de mennék), valami megfogott benne.

tucano 2013.11.25. 22:49:17

@tucano: Watsonként, de közben egyszerre 3 dolgot írok :D

BTBTBT 2013.11.25. 22:50:42

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Nem akarok venni, de ha akarnék, akkor újat.

@shakti_rom:
Igen, éppen a múlt héten olvastam róla valamelyik újságban. Állítólag 1 perc alatt eladták rá az összes jegyet. Úgyhogy meghirdettek még 4 előadást jövő nyárra.

bpetya75 2013.11.25. 22:52:39

@Ennike:

Ezzel én is így vagyok, csak súlyosabban. ;-)

nyuszigonosz 2013.11.25. 22:56:35

@Barátusz: Kösz a képeket, de ismerem a kocsi különbözö változatait.
Londonban gondolom nem érdemes kocsival járni, de: kirándulni járni vele, egy kicsit Angliát beautózni, arra biztos jó lenne egy négykerekü.

BTBTBT 2013.11.25. 23:02:58

@nyuszigonosz:
Ja, a képet azért linkeltem be, mert az a kedvenc színem, amelyiket középen látod.
Attól függ, hová a vidéki Angliába. Ha nincs nagyon messze, a vonat is jól jöhet. Kikapcsolódni megy az ember, nem elfáradni vezetés közben.
Viszont ha például valami nemzeti parkba - vagy messzire - lenne az út, az autó valóban hasznos lenne.

@tucano:
Ezek közül egyiket sem láttam. Mostanában egyre kevesebb sorozathoz jutok el. Inkább az egészestés filmeket habzsolom.
Azért kösz a tippekért. Talán beléjük nézek. :)

nyuszigonosz 2013.11.25. 23:09:29

@Barátusz: Közepén? 48 autó van az oldalon, hát nem tudom, melyik a középsö. :-)

Amúgy: vezetésbe nem fárad el az ember. :-)

Latcho Rom 2013.11.25. 23:09:30

@Barátusz: Remelem azert jo sok uj showt vesznek majd videora.

Ja igen, megneztuk tegnap az uj Cosby musort -'istenem mennyire vicces, friss... igy kozel a nyolcvanhoz. Semmi tragarsag, csak nagyon finom humor. Icefilmen meg lehet talalni.

BTBTBT 2013.11.25. 23:16:57

@nyuszigonosz:
Milyen böngészőt használsz te? :)
Nekem - ha rákattintok a linkre, akkor egy nagy fekete háttér előtt megjelenik ez a krémszínű kis verda. Itt jön ki leginkább a formája.

De akkor így biztosan csak egyet fogsz látni:

kepfeltoltes.hu/view/131125/mini-cooper-d-04-09-07_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Meg a borozgatást is abba kéne már hagyni mára, nem? :)

@shakti_rom:
Ezt SEM láttam még, de hallottam, hogy egy angol sorozat után csinálták az amcsi.

Kérdezni akartam már, mert korábban ajánlottad az Icefilm-et: Hol tudok letölteni? Csak mert filmek helyett trailer-eket listáz az oldal a mozifilm menüben?

BTBTBT 2013.11.25. 23:22:18

@nyuszigonosz:
Nem a gázpedál taposásába fárad bele az ember egy hosszú úton, hanem a figyelme összpontosításába.
Ráadásul mennyivel egyszerűbb kinézni a vonat/komp/miegymás ablakából, és az úticélig való megérkezésig csak önfeledten bámulni az elsuhanó tájat? :)

@shakti_rom:
Köszi.

nyuszigonosz 2013.11.25. 23:30:00

@Barátusz: Google-Chrome. Ez a 46. volt a 48 ból.

A borozgatás meg nem talált: én sose fogyasztok semmiféle alkoholt.

BTBTBT 2013.11.25. 23:34:13

@nyuszigonosz:
Firefox alatt a 9. kép.

Vendégségben sem iszol? (Természetesen ha utána nem kell vezetned.)

BTBTBT 2013.11.25. 23:40:26

@nyuszigonosz:
Nem semmi. Komolyan. Biztosan megvan rá az okod.
Ismertem olyan nőt, egy tulaj, akinél laktam évekkel ezelőtt, és aki szintén soha semmit, pedig nem is volt autója. Ő ezt szerette, és tényleg finom is: Shloer. Válassz képet a sok közül. :)))

www.google.co.uk/search?q=schloer&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=PtGTUqjaDIOHswaoqYHABA&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=954

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.25. 23:42:54

@Philosoraptor:
Nem, mert a nép igényli a hülyítést.
Emlékszel még az öszödi beszédre és a botrányra utána? Épp főiskolás voltam, ha jól emlékszem és téma volt belőle bent is. Nem értettem, hogy mi a probléma... hazudtak? Komolyan? Egy politikus? Na neee... :D
De a nép, az az istenadta fajta, jól felháborodott. Kész vicc volt az egész.
Na ezért kell a közgép és a többi hasonló vállalat. Hiába nyilvánvaló, a népnek kell valami, amibe kapaszkodhat.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.25. 23:49:32

@Zsuzsi65: igen ertem es osztok szorzok nem lehet ennyibol kihozni sehol sem egy ilyen hazat ... es tolunk foleg floridaba jo helyen vesznek udulo condokat 60K 2 szoba teljes berendezes .. persze irigykedek de amit ott fizetnek adot condo frais stb.. inkabb elmegyek mashova nyaralni telelni kulomben is csak nyugdijasoknak jo nekem nincs idom kihasznalni..

nyuszigonosz 2013.11.25. 23:57:10

@Barátusz: Ezt nem is ismerem. Majd körülnézek, hol kapható. Olyan jó színeik vannak. :-)))

Persze, megvan rá az okom: nem izlik.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.25. 23:58:57

@nyuszigonosz: Mondjuk az autó fogyasztása az engem érdekelt.

csak belekotnyeleskedek ...persze nem hosszu utakon , napi hasznalatban a jo fogyasztasu kocsi es a sokat fogyaszto kozott kb 20-30$ van tehet még mindig lesza..juk a fogyasztast mennyit fogyaszt a kocsidra a valasz - jol... mennyit 20$ hetente ...szoval kezd fontos lenni vasarlasnal de nem ugy mint EUba

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:04:22

@shakti_rom: mar egy baratom aki oda koltozott CA mondta gyere veszek neked egy muhelyt ... nagy lelku alitolag 60 korul lehet venni berendezve ... de koszonom jol vagyok itt is ...

Latcho Rom 2013.11.26. 00:06:15

@montroyal: jobb itt s passz.

holnap 35 centit kapunk vazze :))

nyuszigonosz 2013.11.26. 00:07:43

@montroyal: A kocsi fogyasztása egy nagyon relatív dolog.
Használattól függö.
Meg hát attól is, hogy hol él az ember.

Itt csak annak nem fontos, aki lényegében arra veszi, hogy a ház elé állíthassa és egyszer/kétszer egy hónapban pár kilométert megy vele nagybevásárolni. :-))

Mondjuk az enyémre is azt tudom mondani, hogy jó a fogyasztása. Ritkán nezek utána, konkrétan mennyi, csak hosszabb utak után és azt se mindig.:-)

rezsoatya (törölt) 2013.11.26. 00:19:59

@nyuszigonosz: "nem tudom, melyik a kozepso..."

ez olyan, mint a cowboy a kocsmaban:
Latod azt az embert?
- melyiket?
- amelyiknek kalap van a fejen...
- mindnek az van a fejen!
- amelyiknek colt van az oven...
- mindnek van!
- amelyiknek sarkantyu van a csizmajan!
- mindegyiknek az van!
- na varj!
Eloveszi a stukkeret es az otbol lelo negyet.
- na latod azt, aki elve maradt?
- latom, latom! Mi van vele?

- HOGY EN AZT MENNYIRE UTALOM!!!

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:30:29

@shakti_rom: de jo .. jon a munka tornek a kocsik...

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:35:26

@nyuszigonosz: én ugy nezem a fogyasztast hogy ha orszaguton megyunk hosszan tele tanknal 550km ad de a varosban csak 450km-t de mennyi ido alatt mennyit fizetek nem igazan fontos viszont probalok akkor tankolni ami elott fel nem viszik az arat vagy varok amig leviszik...

Herr Géza 2013.11.26. 00:37:18

Bocs, de hogy senki ne tudjon aludni, egy kis OFF:

player.hu/kult/husz-szornyu-jugoszlav-albumborito/#.UpPet-KQOKI

Talán a Nr.15 a csúcs.....

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.26. 00:37:45

rumitom
Ezt kifejtenéd bővebben ?
" Az online rovarhatározó szerint kísértetiesen bazi nagy csótányra emlékeztető háziállatokról nem is beszélve. "
most akkor mik ezek ? csótányok vagy valami , ami hasonlít rájuk és bazi nagy mellesleg ??? :-(((

BTBTBT 2013.11.26. 00:47:21

@shakti_rom:
Megkaptam. Majd próbálkozom. A Firefox alapból megvan. Azzal nem lesz gond.

@nyuszigonosz:
Nem ízlik? De hát annyiféle ital van.
Nem hiszem, hogy a Shloer-t árulják a németeknél. Legalábbis az angol oldalon nem láttam erre vonatkozó infót.

@sodalisO:
A szoknya alá bekukkantó kissrácok a kép alja alatt vannak? :)))

montroyal ( CAN qc) 2013.11.26. 00:56:15

@Herr Géza: tenyleg nem lehet ezek utan aludni ... rémes

meatclone 2013.11.26. 00:58:21

@az igazi Trebitsch: "Certa amittimus, dum incerta petimus."

"Futsz a bizonytalanért, s elveszted majd, ami biztos. " Sajnos nem volt olyan bolcs mert az a "biztos" is csak illuzio.

meatclone 2013.11.26. 01:11:03

@Zsuzsi65: Viszont a teli keverek kevesbe hatekony. A fogyasztasom leesett 34.5 MPG rol 31.0 MPG (6.8 l--7.5l/100 km)(2 literes motor)egy het alatt novemberben. Szoval nagyon nem orulhetunk.
Egyebkent holnap vezetek le eszak Cali-ba, (12 ora) es vasarnap vissza Seattle-be. Tudom te delebre laksz.

rumitom 2013.11.26. 02:11:32

@Zsuzsi65: itt azt mondják lehetne rosszabb is, lehetnénk Mississippibol:)

rumitom 2013.11.26. 02:18:05

@Barátusz: van akiket érdekelnek a kocsik. pl engem :p
az izomauto elég hülyén hangzik.
volt sokkal több angol benne mielőtt HA proofreadingelte. 5 évet írországban éltem es mar vagy 8 eve nem élek magyarországon, ráadásul az első nyelv amit megtanultam sem a magyar ;)

rumitom 2013.11.26. 02:23:20

@morsels: reméltem, hogy lesz :) picit sajnálom hogy nem tudtam itt lenni végig, es most is mindjárt megyek

rumitom 2013.11.26. 02:39:10

@sodalisO: csotany volt, nagy, es sok. mar nincs

2013.11.26. 04:27:09

@montroyal:
" nagy lelku alitolag 60 korul lehet venni berendezve "
Hu de jo!! Hamarason vehetek, nov. 30. - an leszek 60:))) ( vagy inkabb :((( ) Raadasul szeretem Californiat ( Arizonat is)
Tegnap, vasarnap du. - an megtortek a kis Toyota RAV4 - esemet, egy paki no belemrohant hatulrol, a hatso ajto csunyan meghajlott. Kicsit sajnalom, ez volt az elso ( es remelem utolso ) japcsi kocsim E - Amerikaban. Olyan volt mint en, igenytelen. Csak azt nem szerettem benne, hogy alig fogyasztott. Egy auto azert auto, hogy zabalja a benzint:) Regi szep idok, amikor 450* - es V8 motor volt a Chevy 4x4 truckomban. Az tudott fogyasztani!! De volt ereje is!! 100 km - en 22 liternel tobbett evett. 2 tankja volt, 70 literesek. 30 cent korul volt litere akkor a benzinnek ( 90 - es evek eleje ) Legutobb, amikor tankoltam, 1.02 $ - t fizettem egy literert. Sajnos, a fizetes nem lett 3x annyi, sot:(
* 450 cubic inch kozel 7400 kobcenti ( 7.4 liter )

2013.11.26. 04:44:09

@Cascabel:
A japan autoknal csak a jo orosz terepjarok voltak igenytelenebbek. Otthon sokat vezettem UAZ- t, Gaz - 66- ost ( aminel a sebvalto a vezeto ules mogott volt) es Zil - 131 - est. Szerszamkeszletnek eleg volt egy 14 - es villaskulcs es egy kalapacs. Azokkal mindent meg lehetett javitani:) Volt kezi AC pumpa, ha nem akarta felvenni a benzint, a benzintankon volt leeresztocsavar, nem kellett gumicso a benzin kolcsonadashoz, volt aramtalanito kapcsolo, el sem tudtak lopni. Ha nem huzott be a Bendix az oninditon, akkor jott a kalapacs:) Egy - ket utes az oninditora, es indult a jargany:)

2013.11.26. 05:03:05

@Zsuzsi65:
A faframes csaladihazak foldrengesbiztosabbak, mint a teglabol vagy betonbol keszultek.
Itt Calgaryban most hoztak be az arviz utan egy uj epitesi szabvanyt: arvizveszelyes helyen a basement csak steel studbol keszulhet es vizallo gipszkartonbol. Padloszonyeget sem lehet hasznalni a pinceben ezentul.

blackhairlady 2013.11.26. 05:20:54

@33621: 9 egesz valamennyi gallon a tankom. Nem olyan kicsi, inkabb atlagos.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.26. 05:59:16

@meatclone: "Viszont a teli keverek kevesbe hatekony"

hat, nem vagyok egy autos szakember, igy a kerdesem biztos naivnak tunik: az idojaras mennyiben befolyasolja a fogyasztast? (tudom, legkondi, futes biztos hozzajarul, de ezen felul?

Igen, mi LA kornyeken lakunk, Thanksgiving-re viszont most mi is autozunk 4-5 orat, Monterey kornyekere megyunk:) szoval valahol feluton leszunk :)

2013.11.26. 08:09:16

@Barátusz: Az amerikai szépség egy jó film. :)

2013.11.26. 08:13:02

@Kövérmadár: Szerintem ez valahol elszomorító.

rezsoatya (törölt) 2013.11.26. 08:17:38

@Herr Géza: csak most neztem meg reggel, igy aludni tudtam, de most feldobta a napomat! :D
Kosz!

tohotom01 2013.11.26. 08:54:55

Azon gondolkozom hogy miert van ennyi rosszindulatu, legendakon alapulo, sose volt az USA ban de mindent tudo emberek fejeben ? Papir hazak ? Eloszor is marhasag hogy 20 evre epulnek, aztan az is marhasag hogy 2 het alatt huzzak fel ezeket. Ezek a hallottam, legendakra epulo zagyvasagok amiket terjesztenek az emberek. Azokat a papirfalakat mar MO;n is alkalmazzak, persze ha az ember egy valyog hazban nott fel akkor persze hogy nem erti azzal a pici kis agyaval. Na meg nem beszelve a kitelepulo paciensrol, idezek, fizetestol fizetesig elo emberek, meg a tobbi megjegyzes, nem ciki ez neked baratom ? Honnan tudod hogy ki mennyibol el ? Lesir beloled az irigyseg, de erdekes akik hosszu tavon itt laknak egy ido utan megis megtetszik nekik az itteni elet. Lenne meg mit mondanom de mar az iras elejen elment a kedvem tole. Miert eroltetitek ezt az utalatot ? Na az meg hagyjan de minek terjesztitek csak magatokat jaratjatok le, persze az egyivasu butak bologatnak. Hat egyszer majd talan rajottok, vagy nem ;)

Balage_Z 2013.11.26. 10:38:49

Mint ugyszinten nemregiben (1 ev) kikoltozo, engem mindenkepp meglep, hogy eddig nagyjabol semmilyen papirt nem kertek meg toled. Mondtad, hogy havatalosan nem ok alkalmaznak, szoval SSN valoszinuleg ezert nem kellett nekik, ellenben az utlevel resz furcsa nekem. Ahogy @bobsys is mondta, egy sima bankszamlahoz is kell(eni fog) az SSN, de helyi jogsihoz vagy szemelyihez mindenkinek kellett, akit ismerek (TX, CA, IL allamokban). Ill. SSN-en kivul utlevel, valamint minden vizumpapir, aminek a valodisagat allamtol fuggoen vagy helyben (ha ott helyben allitjak ki a dokumentumot), vagy kozpontilag (ha postan kuldik ki) ellenorzik. Nekem SSN pl lakasberleshez is kellett mindket helyen eddig. Deposittal egyutt, mivel nincs megfelelo hiteltortenetem.

De itt Austinban nagyon sok helyen meg egy egyszeru sorvasarlashoz is elkernek valamilyen fenykepes igazolvanyt, bar ebben nagy szerepe van gondolom, hogy egy jelentos egyetemi varos, rengeteg 21 ev alattival.

@rumitom: udv "ideat"! :)

BTBTBT 2013.11.26. 11:16:04

@rumitom:
Hát a posztodból nem derült ki, hogy az USA előtt már Írországban is éltél éveken keresztül. Illetve az sem, hogy nem a magyar nyelvet tanultad meg elsőnek. Ahhoz képest viszont - ahogy korábban említettem - nagyon jól írsz.
Csak addig akarsz maradni, amíg a szerződésed tart, vagy tovább?

Muscle car=erős autó? :) (Létezik az átvitt értelem.)

@Philosoraptor:
Bezony ám, hogy jó film!
Az egyik legnagyobb kezdés -
"Look at me: jerking off in the shower. This will be the high point of my day. It's all downhill from here."

tohotom01 2013.11.26. 14:55:17

Jo lenne sertegetes nelkul megfogalmaznom a kerdeseimet. Szoval akkor megsem uzleti ugyben jottel, hanem melozni, tehat kamuztal a hataron. Szoval akkor milyen statuszba jottel ? Tudod egy uzletember elkepzelhetetlen nevjegykartya nelkul. Persze te ezt nem ertheted mivel nem vagy uzletember. Varj mondok egy peldat, lemesz a nagyihoz es segitesz neki megetetni a csirkeket es amikor kerdezi hogy a lakk cipo helyett nem e vennel fel valami a dologra valo cipot, te csodalkozva kerdezned, miert hat ez nem cipo ? Remelem vagod es akkor nem a nagyi a hulye ;) Amugy lehet hogy en vagyok erthetetlen de mi ez a 15000-rol 10000-re leeso credit szam ? Ja es ez a legaranyosabb, nem am azt a ramaty kabriot vetted meg nem, hanem ezt, na hat ezt a szerenyseget es bolcsesseget ? Eszmeletlen. Szoval milyen statuszban vagy itt ? Csak nem turista ? Kosz a valaszt, hatha tanulok valamit.

blackhairlady 2013.11.26. 15:47:48

@Zsuzsi65: Zsuzsi, igazad volt, ma mar 3$ felett volt a benzin, es a hirek szerint meg emelkedni fog az unnepek alatt:(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása