oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 20. 06:41,  Erre vágytunk, itt vagyunk 481 komment

2013. november 20. 06:41 Határátkelő

Erre vágytunk, itt vagyunk

Mármint Anita és családja Ausztráliában. Határátkelésük az alaposan végiggondolt és megtervezett fajtából való, de nem csak ezért érdemes elolvasni a történetet. (A nyitóképen kívül mindegyik fotó Anitáé, amit külön köszönök.)

cím_74.jpg

„Pénteken délután lementünk a partra, amikor már apa is hazajött. Öt után ez még simán belefér, hosszú az este, sokáig fent van a nap. A parton a kellemes szél, a hullámok és a ragyogó napsütés már önmagában hozta mindazt, ami nehezen önthető szavakba. Csak ott vagy, érzed, hogy a homokszemek az első percek után bevonták a bőrödet egy újabb réteggel a napkrémbe ágyazva, és már sós ízű a puszi a gyerek arcán.

Jóbarátaink a piknik pléd, a táskányi műanyag játék és egy labda. Ennyi is elég. A kövek és homok teherautós szállítmányozására pillanatok alatt fel tudunk állítani egy logisztikai központot, és új utakat vonni a komplexum köré. Mi is élvezzük, nem csak a csemete.

Telik-múlt az idő, vacsorázni szoktunk ilyentájt, de semmi indíttatásunk nincs arra, hogy megszakítsuk ezt a kellemes szeánszt, és felcuccoljunk a partról. No worries (ahogy itt oly' gyakran halljuk), szemben van egy fish and chips árus, ma ez lesz a vacsi.

A falatozás közben csak ütünk ott végtelen nyugalomban, a sós víz illatával körbeburkolva, amikor az én egyáltalán nem lelkizős, és nem szómenős férjem azt mondta a maga szűkszavú módján, hogy „erre vágytam".

Ebben a két szóban benne volt minden, de MINDEN. Az adott perc, az elmúlt 2 év, amikor elkezdtük ezt a sztorit, és az, hogy megteheti mindezt, hogy munka után ül a parton, és ugyan a földről :), de eszi a sült krumplit a hallal, nézi a tengert, nyugodt, és szereti mindezt. Elég katartikus volt, megvallom őszintén, és talán ez az apró villanás mutatja, hogy milyen érzésekkel írható körül Ausztrália.

Elhatározással a szívünkben

térkép 1.jpgNagyjából attól a pillanattól kezdve tudtam, hogy egyszer írok ide, amióta olvasója lettem a Határátkelőnek. Akkor még a határon belülről, de az elhatározással a szívünkben. Igen, a nagy elhatározás deklarált első momentuma volt annak, hogy aztán tényleg elköltözzünk, hogy magunk mögött hagyjunk mindent.

Leszögezem, ez a mi történetünk, a mi meglátásainkkal, a mi élethelyzetünk és a mi reakcióinkkal a változásra. Ez a műfaj is erősen szubjektív, és tudom, hogy sokszor szeretünk általánosítani, igyekszem kerülni ezt, amennyire lehet.

Picit dilemmáztam azon is, hogy melyik végén is fogjam meg a sztorizást. Legyek tényközlő, almát almával mérlegelő, vagy jöjjön lelkisebb megközelítés, az útleírós, netán érzelmi molotov koktél... Talán mindből jut majd.

Nem tudom, lehet-e röviden írni arról, ami mögöttünk van, magamat ismerve nem lesz könnyű... A téma beszédes, és bár nem vagyunk semminek sem a végén, mégis sok van mögöttünk.

Ausztrália közepén

Dél-Ausztráliában élünk 2012 augusztusa óta. Az állam fővárosában, Adelaide-ben. Nem Sydney és nem Melbourne, és nem is valami egzotikus félig törzsi kis falu a bush-ban. Tűnhetne középszerűnek is ettől, mi mégsem érezzük annak.

Adelaide, a 20 perce város, vagy mégsem?

tengerpart kicsi balra.jpgA város számos meglepetést tartogatott nekünk is, pedig azt nem mondhatnám, hogy nem előzte meg alapos kutatómunka döntést, és a kiutazást. Mégis. Hiába az internet, a képes beszámolók, a blogok, a vélemények és a fotók.

Tegye fel a kezét, aki nem „sétált végig" virtuálisan a vágyott város utcáin a Google Streetview segítségével, keresve a városból ismert dolgokat. Vagy nem nézte a házakat, az utcaképet, hogy pillanatokra a valóság előszobájában érezze magát.

Adelaide ausztrál viszonylatban kisebb város, a megapoliszokhoz (Sydney, Melbourne) képest mindenképp, de önmagában - itt élve és tapasztalva - mégsem az.

Földrajzilag kifejezetten nagynak mondható, de ugye itt nehéz néha megmondani, hogy akkor most mi is a város része igazán. Maga Adelaide tulajdonképpen egy suburb (városrész, kerület?) a sok között, a centrumban. Ezt veszi körül többszáz suburb minden irányban soktíz kilométeren keresztül kiterjedve.

Ezért is mondom azt, hogy a város klasszikus városi jellegéből adódóan mégis kisváros, hisz maga „a city a CBD (central business district)" akár gyalog is bejárható.

Minden zöld

tengerpart kicsi jobbra.jpgA világon egyedülálló módon csupa zöld veszi körös- körül. Na, nem mintha erre különösebb szüksége volna, hisz az egész városra ezt lehet mondani, hogy zöld. Nagyon zöld.

Parkok tömkelege, nem picik, nagyok, és sétányok, és a gyönyörű természet mindenhol. Fák, növények, virágok. Hol pálmafás, hol valami örökzöldre emlékeztető, hol gumtree, hol meg mindezek együttese.

Nincs szmog, főleg ha jön egy kis szél a tenger felől, akkor meg csak a finom tengeri illat lengi be a tájat. A buszok nagy része gázzal működik, így a budapesti velem egykorú, vagy legalábbis csilliárd kilométert futott buszainak bűzokádásának itt nyoma sincs.

Mint Dél-Spanyolország

térkép 2.jpgAhogy a térképen is látszik - és mindezt nagyon leegyszerűsítve -, Adelaide nyugati és déli részének egy szakasza tengerparti, ugyanakkor észak keleti irányban (itt a képen úgy 2 óránál :) hegyvidéki jellege van. Ezt Adelaide Hills-nek hívják, szóval nem az Alpok ormait kell ide képzelni, de kellemesen hegyes vidék.

Déli irányba haladva is sok dombos rész van, ott is, és északon is ezeken a területeken vannak a szőlőültetvények, és a világhírű borvidékek. Klímáját tekintve a dél-spanyolországi vidékekhez hasonlít leginkább – legalábbis ezt állítják a borászok. :)

Egy szónak is száz a vége, tényleg bámulatos a természet errefelé, és sokkal változatosabb, mint hittük volna.

Nyilván a tengerpart szépségeit nem kell részleteznem, nehéz is volna szavakkal, pár kép talán beszédesebb. Itt a város mentén nem közvetlenül a nyílt óceán van, hanem a St. Vincent-öböl, így más az arculata, mint például délebbre.

Jó utak, hangulatos belváros

Az utak mindenhol kiváló minőségűek, tágasak, és okosan szervezett alternatívákat kínálnak A-ból B-be. (Amikor dolgozni kezdtem, az első 9 napomon minden reggel más útvonalat próbálhattam ki, és itt nem arra kell gondolni, hogy a kertek alatt apró utcácskákban próbáltam okosan kerülni a forgalmasabb helyeket. Ezek mind 2x2 vagy 2x3 sávos „normál" utak voltak.)

belváros 1.jpgA belváros nagyon hangulatos, sok nagy épülettel, amik talán már néha historikus hangulatúnak is mondhatók. Nagyon persze nem, ez azért kellőképpen furcsa érzés is, hogy az európai klasszikus történelem nyomai (romok, várak, kastélyok, templomok) itt bizony nem állnak minden sarkon. Amit ma itt láthatunk, az nagyjából az elmúlt bő 200 év eredménye. Ez nagyon sok mindenre lehet válasz.

A belvárosban koncentrálódik az üzleti élet, mint más nagyvárosokban is, vannak nagy bevásárlóközpontok és sétálóutcák, kicsit Váci utca és Városliget feeling - csak hogy tudjátok mihez hasonlítani. Itt is van egy folyó a city-n belül (River Torrens), ez mondjuk messze nem Duna méretű, de nagyon hangulatos. Gyönyörű, rendezett véges-végig a partja, bárhol le szabad, le mersz és le is tudsz ülni.

A kerületek, vagy ahogy itt hívjuk, suburb-ök jellege, arculata nagyrészt azonos. Mindegyikben meglehetősen tiszta, rendezett tágas utcák, javarészt szép és rendezett házakkal, és vannak kereskedelmi központjaik, ahol a kerületek saját üzletei szolgáltatói vannak, ugyanakkor itt nagyon sok a street shop, vagyis azok, amik simán az utcáról nyílnak (mint a körúton régen).

A helyi dolgokat sokszor jobban preferálják, akkor is, ha drágább. Igen, valószínűleg könnyebb úgy, ha megtehetik, és csak a döntésükön múlik, nem az utolsó fillérre kiszámolt fizetésen.

Az elhatározás

Hol is kezdődött mindez számunkra, hogy most „helyiként" írhassak minderről? Sokunkban él kép arról, hogy milyen is lehet külföldön élni. A nyaralások, kint élő ismerősök, vagy ismerős ismerősei révén valahogy jó (volt) eljátszani a gondolattal, hogy milyen jó lenne kipróbálni.

Menjünk ki egy évre, tanuljunk, nyelvet, lássunk világot, érezzük át testközelből milyen az, amikor külföldön élünk. Aztán mi mégsem tettük, mert biztos munkahelyünk volt, mert szépen alakult a karrierünk, és mert volt egy házunk, amin (forint)hitel ketyegett, és ezzel a hármassal józanul gondolkodva sosem vágtunk bele. Talán mert sosem gondoltuk komolyan. Egy pontig.

2010 táján nem voltunk boldogok a kormány akkori és addigi gazdasági intézkedéseit látva és azok majdani hatásaiba belegondolva. Nem fogom ezt a témát ragozni, de tagadhatatlanul erősítették azt a gondolatszikrát, ami akkoriban egyre hajtott abba az irányba, hogy menni kéne.

A másik nagyon fontos esemény, és hajtóerő a trónörökös érkezése volt. Valahogy azonnal bekapcsolt a hang, hogy innentől már a jövő biztonsága még nagyobb felelősség, már nem csak magunkért teszünk lépéseket, hanem leginkább érte.

Így harmincegynéhány évesen biztos egzisztenciával és pici gyerekkel született meg az elhatározás, hogy belevágunk.

Ezek mindegyikének volt jelentősége a maga módján. A biztos egzisztenciánk fontos volt hozzá, de kiváltó oka is némileg, hisz mindketten multinál húztunk le addigra több mint 12 évet. Ezt azoknak nem kell magyaráznom, akik ismerik belülről ezt a világot.

Nagyon sokat ad, hazudnék, ha csak negatív dolgokat mondanék róla, de sokat is kér. Baromi sokat dolgoztunk, szinte mást sem csináltunk, és eljött az a pont, amikor komoly kérdéssé formálódott, hogy lehet-e, akarjuk-e így folytatni? Mi lesz így a családi élettel, az egészségünkkel, a boldog nyugdíjasévekkel?

Nem akartunk félig mosolyogva legyinteni egyet, hogy „ugyan már, nyugdíjas évek, hol leszünk mi addigra...".

Ausztrália egy befektetés (a kijutás feltételei)

Ezek keringtek bennünk, amikor nekiláttunk. A célország egy mindig is titkon vágyott hely volt, és valahogy mindig azt mondtuk róla, hogy ha egyszer kijutunk, csak odajegyet veszünk... Így lett végül hamar célkeresztben az ország dél keresztje alatt.

belváros 2.jpgAnglia lett volna a legkézenfekvőbb, de hamar kiesett. Ki akartunk lépni Európa bűvköréből és így talán azonnal az USA jöhetett volna a sorban, ez nálunk határozott és nagy NEM volt.

Aztán Kanada és Ausztrália maradt fent a rostán. Igazából azonban csak utóbbi. Nagyon sok dolgot próbál mérlegre tenni ilyenkor az ember, és okosan elindulni egy úton, amiről az elején fogalma sincs, hogy mennyire lesz nehéz.

Ausztrália kapcsán a vízum megszerzése a nagy vízválasztó, de nem az egyetlen feltétele a kijutásnak, és a vízum megléte még koránt sem ad okot arra, hogy karba tett kézzel hátradőljünk boldog mosollyal az arcunkon.

Vízumok százai, alosztályokkal, mindenféle esetekkel, a szakértők tudják csak, hogy kinek-kinek mit lehet kihozni a dolgaiból. Erre vannak az ügynökök, akit komolyan érdekel a kérdés, hamar talál utat hozzájuk.

Mi szakmai alapon jöttünk (vagyis nem tanuló- vagy turistavízummal), ami lehetővé teszi, hogy itt éljünk, full time dolgozzunk, de nem konkrét munkára jöttünk. Ahogy a magyarok 99.99%-a sem.

Nem egy átmulatott éjszaka után döntöttünk

Egy biztos, Ausztráliába nem igazán lehet úgy jönni, h gondolok egyet, tele van a hócipőm, összeszedek egy kis pénzt és megyek. A vízumszerzés folyamata viszonylag hosszú (ez is vízumtól függ persze), nálunk másfél év telt el onnan, hogy elkezdtünk agyalni rajta, és beleásni magunkat a szabályokba, lehetőségekbe, odáig, hogy megkaptuk a vízumot.

közbe 1.jpgAz információgyűjtéssel hónapokat töltöttünk, minél átfogóbb képet szerettünk volna kapni és találni alternatívákat, hogy legyen B és C terv is a tarsolyunkban. Szóval nem egy átmulatott éjszaka után született meg a döntés, hogy bekopogunk az ügynök ablakán. Virtuálisan persze, mert Ausztráliában él. :)

A vízumszerzés időigényességén túl a másik fontos tulajdonsága, hogy költséges. Kicsit olyan ez, mint ha háborúzni készülnél, pénz, pénz és pénz kell hozzá. Nálunk az volt az elv, hogy annyit hozzunk, amivel 9-12 hónapnyi tartalékunk lehet, ha nem találnánk hónapokig sem munkát.

Enélkül nagyon rizikós, és mi fejest ugrottunk ugyan valamibe, de sisakkal, és víz is volt alattunk. Gyerekkel már nem más a rizikóvállalás szintje, elég, ha bátor vagy, de a vakmerőséggel mi csínján bántunk.

Azt szoktam mondani még, hogy Ausztráliába jönni olyan, mint egy vállalkozásba fogni. Kell hozzá józan ész, tapasztalat, okos tervezés, üzleti modell és pénz. Ha ezek megvannak, belevághatsz.

Mindegyik persze jelenthet valami olyat, ami a határátkelés része, vagyis a nyelvtudást, az önbizalmat, az alázatot, a kitartást és még sorolhatnám. Itt azért olyan nagyon nem hat meg senkit a magyarságunk, ide mi jöttünk, nekünk kell alkalmazkodni, bármennyire nyitott és befogadó ország is ez...

Mit vártunk a váltástól?

Abból kiindulva, hogy kifejezetten jó anyagi körülményeink voltak, mi nem ebből fakadóan kerestünk új utat. Nyilván az is érthető, hogy sokan emiatt mennek, mert véges a képességük, hogy semmiből teremtsenek egyre többet, és egyre kiszolgáltatottabbak, elkeseredettebbek...

Mi „csak" biztosabb jövőt szeretnénk magunknak, és a gyerekünknek. Olyat, ahol nyugdíjas korunkra még aktívak maradhatunk, még nyitottak a világ dolgaira, és fizikailag, lelkileg is egészségesek ahhoz, hogy együtt élvezhessük azt a kort is.

Persze addig is szeretnénk egyensúlyt magunk köré, hogy ne a munka uralja a hétköznapokat, és a családra is jusson idő, energia. A feszültség, a stressz és a belső indulatok nagyon szépen lecsökkentek, nincs az a fajta versengés a mindennapokban, mint otthon tapasztaltuk.

Sokkal kisebb fordulatszámon élünk, és sokkal több dolog okoz örömöt. Az anyagiakat a maguk szintjén tudjuk kezelni, nem elsődleges célja az életünknek, szóval bő egy év távlatából is mondható, hogy szépen alakulnak a dolgok.

Tények és tévhitek az országról

Most akkor hogy is van ez a pókokkal és a többiekkel?

Talán a legklasszikusabb epizód azokból a fejezetekből, amit Ausztráliától távol gondolunk, feltételezünk, és itt élve aztán igazolást nyer(het)nek, vagy sem...

A pókok...

Szerintem az egyik legáltalánosabb dolog a pókok kérdése, és persze emellé ki-ki vérmérséklete mellé tehet még néhány - számára szokatlan, vagy ijesztő - állatkát, lényeg az, hogy Ausztrália kapcsán nincs szinte ember, aki elrettentésül ezeket ne hozta volna szóba.

Én is foglalkoztam a témával két okból is:
1. magam is tartok a pókoktól, nem kicsit
2. a gyereket is félt(ett)em az itteni élővilág nem aranyos, simizős, ugrálós, vagy az eukaliptusztól kábultan fán alvós példányaitól.

Mit mutat a valóság (megint csak számunkra, itt, és ezen az időtávon mérve)?

közbe 2.jpgA pókos történet nagyobbra van fújva, mint azt tapasztalom (hangsúlyozom Dél-Ausztrália a helyszín, nem a trópusok), de minden kétséget kizáróan állíthatom, hogy vannak, és többet, gyakrabban látok, mint otthon. Ez tény.

Azonban a rettegett (mert mérges, vagy mert hatalmas) példányok eddig elkerültek, szerencsére. Olykor találunk bent a házban, és többnyire akkor, ha a külső ajtó (amin háló van, hogy szellőztetéskor ne jöjjenek be az állatok) nyitva marad.

Ilyenkor azonnal a One shot-tal a kezemben állok a leendő áldozat közelében, és tolom rá durván az anyagot. Nem bízom a véletlenre, a One shot-ból is kiosztok egy hosszú sorozatot. Attól már nemcsak, hogy elpusztul, de irtó kicsire is fonnyad, amit már hatalmas adag papírral fel is merek markolni, és kidobni. Ez az eljárásom. Nem akarok arra gondolni, hogy valami óriás is erre jár majd...IDE az NEM JÖN.

Másrészt néhány ellenszer van még:
a) pest control: hivatásos rovarirtók, akik kívül-belül, még a padláson is irtanak, és úgy fél évre elriasztják a kéretlen betolakodókat
b) nincs buja növényzet a kertünkben, nem is szándékozom azzá tenni, hogy abban jól eltanyázzanak a nemkívánatos lakók, és
c) rendszerint eltakarítom a pókhálókat kint is, bár tudom, hogy irgalmatlanul gyorsan újra szövi őkelme, ha akarja, de addig is azzal bíbelődik, és nem a bejutáson töri a fejét... :)

A gyerek kapcsán pedig azt a - most legegyszerűbbnek tűnő - megoldást alkalmazzuk, hogy minden bogár-rovar kerülendő. Nincs barátság. Tudom, hogy ezzel a gyermeki érdeklődése köré gátat építek e témakörben, de mivel magam sem tudhatom, hogy az adott példány, amit megfogna, éppen problémás-e vagy sem, így kerülje inkább az összeset. Egyelőre. Majd ha nagyobb lesz, és meg akarja ismerni a rovarvilágot, lesz rá módja még.

...a legyek...

Amiből viszonylag sok van nyáron, és zavaró is a viselkedésük, azok a legyek. Erről is hallottunk otthon, és tapasztaljuk is a létezésüket, de ez is helyszínfüggő még itt is. Alapvetően a városban nem sok van. A tengerparton szoktak intenzívebben jelen lenni, de nem mindig, és még nem olvastunk utána, hogy mi mozgatja az érdeklődésüket.

Az biztos, hogy nagyon apró jószágok, és nagyon szemtelenek, mert tényleg simán a szánkba is repülnének, ha hagynánk. Ha itthon esténként kiülünk az udvaron, nem szoktak jönni, a tengerparton tapasztaltuk eddig leginkább a jelenlétüket. Nem kellemes, de ezzel a ténnyel még lehet együtt élni. :)

...és a madarak

közbe 3.jpgA madarak jelenléte szintén intenzív, de ez számomra abszolút az élvezhető tapasztalatok kategóriája. Sokféle van, legtöbbjükről fogalmam sincs, hogy kicsoda-micsoda, majd idővel okosabb leszek. Nagyok, sokan vannak, hangosan csivitelnek, trilláznak, énekelnek, és legtöbbjük szépséges. A színes nagy papagájokkal nemigen tudok betelni, hihetetlen, hogy szabadon röpködnek tucatjával.

És persze itt vannak a sirályok, a tengerpart koldusai. Kiülsz enni, és azonnal ott terem egy, néz rád, mint csizmás kandúr nagy ártatlan szemeket biggyesztve eléd, amíg aztán oda nem dobsz neki egy falatot (főleg halra izgul, de a sült krumpli is jöhet).

Erre persze AZONNAL ott terem még 37 másik, és irgalmatlan csatározásba kezdenek a remélt következő jutalomfalatért, illetve az első szerencsés próbálja elzavarni a többit, védve ezzel a kiváltságait. :)

A kenguru, koala és egyéb erszényes csodák sajnos itt sem hevernek minden bokor mellett, vagy minden fán, bár én tudnám értékelni. Vannak azért olyan területek, ahol szép számmal élnek szabadon is, de eddig jobbára csak állatparkokban találkoztunk velük, mondjuk ott testközelből legalább. Ez az, amit nem lehet megunni, hihetetlenül kedves és különleges állatok. A koala mentolos lehelete például leírhatatlanul vicces...

Itt a csótányok nem igazán jellemzők szerencsére, és az is biztos, hogy minél északabbra megyünk, annál inkább a szubtrópusi és trópusi éghajlat gyönyörű természeti csodái az egyre változatosabb állatvilágot is ajándékba adják az ott élőknek. Szóval egzotikusabb az északi rész, de biztosan nagyobb tűrőképesség is kell az ottani faunához.

Közjó

Ha valamin, hát azon megannyiszor elképedek, hogy itt mennyire szent az, ami a közé. Nem mondom, hogy sosem találkoztam még rongálással, vagy falfirkával, sajnos az unatkozó fiatalok brahiból itt is megragadják a festékes flakont. A gyakoriságuk azonban szerencsére elhanyagolható, és a másik hihetetlen, hogy szinte napokon belül helyre is állítják / megtisztítják a rongált objektumot.

automata WC.jpgA legszembetűnőbb különbség számomra mégis a közösségi helyeken található étkezési alkalmatosságok állapota. Magyarországon nőttem fel, sajnos tudjuk, hogy ami köztéri, az nem mindenkié, hanem senkié, ezért nem óvjuk, vigyázzuk, hanem rongáljuk, darabokra törjük, vagy még inkább ellopjuk (tisztelet a szerencsére létező kivételnek), hisz az senkié, kint van az utcán / téren.

A mai napig lencsevégre kapom a játszóterek mentén látott grillsütőket, WC-ket (nem röhög), és társaikat, mert nem hiszem el, hogy ilyen is tud lenni. El tudjátok képzelni, hogy a ligetben ilyesmit láttok Budapesten?

El tudnám képzelni, de sajnos fényévekre vagyunk ettől. Konkrétan nyilvános WC-ket nem is tudom, találunk-e valahol, és ha igen, abba be lehet-e menni, mármint gusztus és higiénia szempontjából. Gyakorlatilag a gyorséttermek és plázák funkcionálnak a főváros nyilvános illemhelyeiként (is).

Ehhez képest itt balra látható egy ingyenes automata WC, ami normális állapotú belül is, egyszer már láttuk. :)

csap 2.jpgVagy itt van ez a csap, ami nem zsíros, nem dongják körül a legyek, és nem undormány. Pedig kint áll a szabadban, "senkié", azaz MINDENKIÉ. Működik, és hátoldalán alul is van egy kis rész, abba a kutyádnak engedhetsz vizet. Mekkora!

Időjárás = 8+4

Nos, ha Ausztrália, akkor otthonról az a kép van előttünk, hogy napsütés, meleg, egész évben nyár, vagy valami ilyesmi. Nem mondom, hogy tévedés, csak nem általánosságban igaz. Tekintve, hogy a déli féltekén vagyunk, két alapvető furcsaságot kell megszoknia az északiról érkezett agynak.

1. Itt minél északabbra mész, annál melegebb van
2. Az évszakok épp fordítva vannak, vagyis télen van nyár és nyáron tél, ha az európait vesszük alapnak.

Most novemberben nálunk tavasz van, és a karácsony is nyári ünnep, hát nem mondom, hogy nem furcsa, de hozzá lehet szokni.

Miért is 8 +4? Nos, körülbelül így oszlik meg a jó idő és a kevésbé jó aránya. Elvileg 4 évszak van, de úgy októbertől májusig van tavasz-nyári időjárás, száraz és meleg. A maradék időben meg csapadékosabb és hűvösebb. Ez számokban azt jelenti, hogy télen sem megy napközben 10-12 fok alá a hőmérséklet.

tél1.jpgSzámomra az az időjárás kulcsa itt egyébként, hogy mindegy, milyen évszak van, ha süt a nap, akkor az melegen süt, nincs olyan, hogy csak világítana. Télen is pólóra vetkőztet akár. Ha borús, szeles is, akkor meg nyáron is fázhatunk. Tény, hogy sokkal jobb az idő, mint Magyarországon volt az év egészére vetítve.

Természetesen nehézségek itt is vannak, árnyoldalai is vannak annak, hogy ilyen messzire jöttünk. Ez itt nem Európa, teljesen más mentalitással találkozunk, mások a szokások, a házak, az utcák, az ételek, a boltok, MINDEN. Nagy részüket könnyű ugyan megszokni, de akkor is más.

A munka és a nyelvtudás

Ahogy írtam az elején munkaajánlat nélkül jöttünk. Apa a harmadik hónap elején kezdett dolgozni. Azonnal teljes munkaidőben és határozatlan idejű szerződéssel.

Én a gyerek kora miatt csak fél év múlva kezdtem el nézelődni, és érkezésünk után kerek 11 hónappal álltam munkába. Ugyancsak teljes időben határozatlan idejű szerződéssel.

Mindketten alacsonyabb szinten vagyunk, mint ahonnan kiszálltunk otthon, de ez nagyjából borítékolható is volt, kalkuláltunk vele. Az első munkát nem adják könnyen, a helyi tapasztalat és referenciák fontos elvárások errefelé. A munka nem öli az idegeinket, 38 óra a kötelező hetente, nem is várnak el többet.

A nyelvtudás fontosságát nem ismételgetem. Mi még otthon vizsgáztunk, mert a vízumhoz (is) kellett, elvileg felsőfokúval jöttünk ki, mégis kemény helyzeteket tapasztalhattunk. Nem az ozzi szleng az igazi mumus, az akcentusuk sokkal durvább és egyáltalán a non-stop angol környezet.

A beszédmód egyébként SA-ban teljesen más, mint mondjuk Victoriában, vagy Queenslandben. Erre át kellett állnia a fülünknek. A gyerek 3 éves, és néhány hónap ovi után tökéletesen ért szinte mindent, és egyre több angolt sző a beszédébe. Neki nem lesz gondja vele, a helyes magyar nyelv megtartása lesz a nagyobb kihívás és küzdelem.

És végül...

tél2.jpgAztán reggeli után gondoltam egyet, és bedobtam pár kimozdulós opciót a csemetének, és Ő a „hajós" játszóteret választotta. Ez az egyik kedvencünk, a tengerparton van, és gyönyörű a környezete is, nem csak a játszótér miatt.

Szóval fel is kerekedtünk...

Kivételesen gyönyörű idő van ma, az a fajta balzsamosan simogató napsütés, amitől el lehet olvadni, olyan igazán finom. Szél még a parton sem volt semmi, csak a csodás 26 fok körüli hőmérséklet.

A másik nagyon jó dolog az volt, hogy péntek délelőtt lévén, az iskolás korosztály nem képviseltette magát, vagyis minden játékot anélkül lehetett használni /élvezni, hogy ne kelljen figyelni, mikor ugrik rá a kicsikre egy nagyobb gyerkőc.

Így aztán tényleg nagy élvezet volt minden perc, igazán jól szórakoztunk mindketten.

A park széle egy nagyobbacska emelkedő, ami szintén gyönyörű pázsittal van borítva, és ma a gyermek ezt jól kihasználta arra, hogy hemperegjen végig-végig a domboldalon, ha már a többiektől ezt látta. :D

tél3.jpgA másik nagyon jó játék az volt, hogy egy kisfiú állt a domb tetején, és gurította le a labdáját, de láthatóan lusta volt utána futni. Nos, az én csemetém ebben nagyon jó, ha valahol labda száll, Ő bizony fut utána, és viszi vissza, mint egy kiskutya. Így aztán a két törpe - mint zsák és a foltja - hosszasan játszották ezt, és olyan jó volt látni az arcán a felszabadult játék okozta örömöt.

Amíg ez a szeánsz zajlott a két fiú között, én ültem a domb tetején, és pillanatokig úgy éreztem, hogy lebegek fölötte. Megkapó volt a látvány, a szikrázóan kék ég, a finom sós illat a levegőben, és a makulátlan környezet.

Tökéletes pillanat volt arra, hogy megint azt érezzem, hogy most semmi, de semmi nem fontosabb ettől az életben, minthogy itt élhetünk ezen a helyen. Ebben az országban, ebben a városban.

Hihetetlenül szép és nyugodt, és adja mindazt, amit egy szülő a gyerekének kívánhat.

Amikor a törpe kicsit megpihent, és az ölembe kucorodott, úgy néztük együtt a tengert, hát az felejthetetlenül szép volt. Nincs ennél a boldog nyugalomnál sokkal több, és fontosabb érzés."

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr925644461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.20. 07:02:38

Jó írás, érzelmi oldalról megközelítve.
Engem érdekelt volna, hogy mivel foglalkoztok, bővebben olvastam volna a lakhatási körülményekről.
Írj erről is.
Köszi.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 07:21:01

itt döglök meg az irigységtől...

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 07:21:39

arról meséljél még, hogyan kaptatok vízumot munka nélkül.

NIKI LAURA 2013.11.20. 07:24:06

Hat nem tom...ha beutom a googliba a"Ausztraliaba mentem,majd jovok " szavakat,egy kislany eletutjat olvastam blog formaban.
A kezdeti elmenyek utan elmenekult Ausztraliabol,vajon miert?

tanato 2013.11.20. 08:02:39

jó poszt tetszik: Mondjuk én is szÍvesen olvastam volna arról mit csinálnak?mi a végzettségük:

tucano 2013.11.20. 08:16:34

jó kis poszt ez, engem az ütött szíven benne, hogy asszonygya:
"Nagyjából attól a pillanattól kezdve tudtam, hogy egyszer írok ide, amióta olvasója lettem a Határátkelőnek. Akkor még a határon belülről, de az elhatározással a szívünkben."

Tehát a blog indulása óta emberek kivándoiroltak,megszokták és már írnak is. Telik az idő és még a Marson sem jártam.

tableno 2013.11.20. 08:16:53

Én ismerem Anita blogját, de majd ő belinkeli, ha akarja...

@NIKI LAURA: neked meg ha jól látom, a szar sem elég büdös, mindenben csak a fikázási lehetőséget keresed. Nagyon más a két történet, nem lehet párhuzamot vonni.

pppanther 2013.11.20. 08:38:12

@NIKI LAURA: biztos azért, mert Ausztrália szar, és fúj, nem érdemes oda menni, kérlek te se tedd :D

Watermill 2013.11.20. 08:38:13

szép, jó, nagyon megérintett itt az irodában ülve kibámulva a majdnem ködös esős 7C-ba.
Irigykedem persze de örülök, hogy így sikerült!
További sok örömet kívánok a nagy kalandban!

LyukasBogrács 2013.11.20. 08:38:14

"Csak ott vagy, érzed, hogy a homokszemek az első percek után bevonták a bőrödet egy újabb réteggel a napkrémbe ágyazva, és már sós ízű a puszi a gyerek arcán."

Eddig olvastam. Viszlat holnap.

Evain 2013.11.20. 08:42:17

Ezt de jó volt olvasni! Pont az a fajta ön és egyéb irónia van benne, amit én annyira kedvelek az ilyen leírásokban. :)

Egyébként marha irígy vagyok, mert nekem a leírt időjárás testesíti meg az ideálist. Azaz nem trópusi, de meleg.

Annak külön örülök, hogy a faunáról is írtál, nekem is pont ez a nagy visszatartó erő. Kígyó nincs? Az szokott még a másik mumus lenni.

Nekem nagyon szimpatikus az a hozzáállás, amikor így megszervez egy áttelepülést valaki, és láthatóan élvezi utána ennek gyümölcsét. :) Láthatóan szerettel írsz az új otthonordól.

Még olvasnék arról, hogy család hogy viselte azt, hogy ennyire messze költöztetek? Látogattak már?

2013.11.20. 09:01:51

Mostansag csak ritkan tevedek erre, de most ugy latszik, hogy jokor! :) Tetszik a poszt, kedvet kaptam, hogy a korabbiakba is belelapozzak picit, hatha vannak meg hasonlok! :) Par napja beneztem, de akkor valami szinikritikanak alcazott politikai hirdetes volt, el is tuntem rogton... :( De ez tetszik, mindig jo olvasni, hogy valaki atgondoltan, szervezetten megy vilagot latni es meg is talalja a szamitasait! Es nekem az iro stilusa is jo, olvasmanyos. :) Remelem bejon a szamitasuk! :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 09:07:21

@Babette_:
Akkor már ketten :D

@NIKI LAURA:
Így igaz! Lajosmizse az eperföldekkel és a román vendégmunkásokkal mennyivel jobb ám! :D
Az említett kislány meg egy nyafka picsa, de ez ne zavarjon. Az élethez kitartás is kell, nagyon sok embernek nincsen, különösen, amikor hiányozni kezd az otthoni, zöld, plüsszsiráf és a nagymami kompótja.
Kár, hogy a nagymami idővel beadja a kulcsot, a zsiráf is elkopik és 35 évesen ott állsz, hogy kilátástalan a jövőd, mert már nem támaszkodhatsz senkire sem. Szuper életcél! :)

@LyukasBogrács:
Az eleje meredek volt, de kitartottam és megérte! Nagyon jó kis poszt!

@tableno:
Pontosbban a mizsei, palackozott szar nem elég büdös :)

Evain 2013.11.20. 09:19:12

Egyébként nem tom mi ez a one shot, de ezt is viszi? :P
i.telegraph.co.uk/multimedia/archive/01080/earth-graphics-200_1080291a.jpg

Bár, teszel egyet a kertbe, és más tuti nem marad meg. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 09:53:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Micsoda költői szenvezőszerkezet! :)

Hogy vagy ma, kedves birca?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 09:54:18

"A falatozás közben csak ütünk ott végtelen nyugalomban" En itt kihasaltam...

Evain 2013.11.20. 09:59:28

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: pont ezen az ártatlan mondaton? :)

Nektek nem szokott lenni ilyen letaglózó érzésetek? Amikor egy pörgős nap után leültök egy pohár akármivel a kezetekben, és egyszer csak bummm, megszáll a nyugalom. :D
Inner pííííísz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 10:00:55

@Evain:
Eleinte sokszor volt, mára rutinná vált az ittlét.
A nyugalom inkább itt konstans jelenlévő dolog, nem megszállós fajta.

Evain 2013.11.20. 10:03:04

@Kövérmadár [jävla invandrare]: jah, nektek nincs gyerek ugye. :D Úgy könnyűűűű. :D

Juanita_ 2013.11.20. 10:03:55

@tanato: es akik meg kerdeztek. A ferjem IT-s en pedig marketinges/kozgadasz.

Juanita_ 2013.11.20. 10:03:55

@Babette_: A vízumszerzes eleg osszetett dolog, de ha van ra igeny a kovetkezoben leirom a mi esetunket.

Juanita_ 2013.11.20. 10:03:55

@Evain: Köszönöm, önironiabol nincs hiany, szeretem, ha van kicsi ele a szavaknak. :) magam fele is.

Juanita_ 2013.11.20. 10:04:04

@Evain: a one shot a Raid rovarolo egyik fajtaja, spray formaban, csak egy fujas es tenyleg reszketosbe megy at az aldozat.

Quentin776 2013.11.20. 10:04:04

Köszönöm hogy megosztottad velünk. Ezt nagyon jó érzés volt elolvasni. Folytasd kérlek... :)

Juanita_ 2013.11.20. 10:04:09

@tilmir: Bajban voltam azzal, h elso blikkre mennyi info menjen, de keszülök masodik körrel, abban szívesen írok ilyesfajta dolgokról is.

Maldyce 2013.11.20. 10:04:33

sziasztok, nekem nagyon tetszett az iras :) ez a munka utani tengerpartozas...hmm...megyek is a dohanyzoba elmelazni,hogy jovore tenyleg Londonba akarok e menni :)

littlered516 2013.11.20. 10:04:35

Nagyon tetszik a poszt! Szívesen olvasnám a blogot, ha a szerző megosztja velünk.

azram 2013.11.20. 10:04:35

@NIKI LAURA:
Szia! Az a kislány turistavízummal ment ki vagy jobb esetben talán diákvízummal. Anitáék viszont gyakorlatilag letelepedési vízummal. A különbség óriási. Az egyik egy rendkívül instabil státusz, a másik meg épp hogy nem állampolgárság.
@Babette_:
Az ausztrál vízum megszerzésének legritkábban feltétele a kinti munka megléte. (Gyakorlatilag képtelenség, hogy 15.000 kilométer távolból neked munkát adjon bárki.) A bevándorlás szakmai alapon zajlik, pontrendszer alapján. Nem akarok itt reklámot csapni, ha érdekel bővebben adhatok erről linket, ahol bővebben olvashatsz a kijutás lehetőségeiről.

lapaj69 2013.11.20. 10:04:35

egy dolog veszik jótékony homályba, azaz anyagi felkészülés....a felkészülés a 9-10 hónap bevétel nélküli életre egy felsőkategóriás autó ára Mo.-on.Az ausztrál munkatapasztalat nélküli fulltime munka megszerzése kicsit még homályosabb hacsak nem az Anglia kapcsán lerágott hospitality ról beszélek (pincér,báros stb.)Márcssak azért mert a magyar végzettséget 100 ból 99 szer nem fogadják el.....saját tapasztalat
amiért kirívó a sztori még a felsőfokú nyelvtudás, ezt sem érzem általánosnak....tehát kicsit tündérmese bár a többi része azaz nyugalom,kiszámíthatóság stb 100% ig igaz, még jobban is....

Herr Géza 2013.11.20. 10:06:54

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Szó se róla, van benne egy csipetnyi a szappanoperák csöpögösségéböl, de ha tényleg így érzi ? Azért háromszor inkább ezt olvasom, mint az ominózus sárga gumicsizmát, vagy "az összes bennszülött hülye, csak a magyarok a helikopterek" típusú csodákat. A stilisztikai kilengések ellenére nekem tetszett, söt még az sem hiányzott (biztos lesznek még ilyen kérdések is), hogy az adelaide-i Aldiban hány dollár/cent a laktózmentes turbó-bió tej...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:09:26

@Evain: Nem tudom, kajalas kozben nyugodtan "ütünk". Ez nekem olyan asszonyverosen hangzik. :D Tudom, hogy elgepelte, de veletlenul kiszurtam es mas jelentese van igy a mondatnak.

Inkabb a vizumrol meseljen!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:11:05

@Herr Géza: Alattad van a valaszom. A stilus olyan, amilyen, nem rossz. Csak engem az anyagi, papirozos, stb reszek erdekelnenek.

tableno 2013.11.20. 10:12:15

@azram: turistavízummal ment ki, amit sikerült egy munkáltatóhoz kötött working visa-ra cserélnie. Viszont amikor felmondott a munkahelyén, akkor már tényleg nagyon instabil lett a helyzete. Ráadásul egyedül ment ki, nem családdal, úgyhogy a magány is nagyon megviselte. Ezért is mondtam, hogy nagyon más a két történet, nem lehet őket összehasonlítani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:12:30

@Juanita_: Ezek nem hianyszakmak? Igy konnyebb a vizum szerzes azert. A munkaltatoi vizumrol tudsz valamit mondani? Mennyire konnyen adjak nem ott levonek?

tableno 2013.11.20. 10:13:24

Tényleg, hothead-ékkel mi van? Tud valaki valamit?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:14:28

@azram: 2000 km-rol is kap az ember munkat, annal tavolabb tenyleg szamottevo az a par ezer plussz? ;)

2013.11.20. 10:18:00

@lapaj69: Fentebb irta, hogy a ferje IT-s. Sajat tapasztalatbol tudom, hogy ezen a teruleten nem igazan a referenciak es a papirok szamitanak, mivel nagyon konnyu lemerni, hogy tudod-e, amire a cegnek szuksege van, vagy nem. A nemzetkozi szakmai vizsgak (RHCE, MCSE, Cisco vizsgak, stb.) pedig eleve amerikai rendszerben mukodnek az egesz Foldon, angolul kell vizsgazni, es egy ilyen vizsga barhol eladhato, mindenhol ugyanugy elfogadjak. Eladhatobb, mint pl. az otthon agyonsztarolt BME diploma, amirol sokszor mar az EU-n belul sem tudjak, mi az, az EU-n kivul pedig pont annyit, mint az otthon teljesen ertektelennek tartott GDF...

Juanita_ 2013.11.20. 10:18:22

@lapaj69: Volt ket autonk es egy hazunk, amin volt ugyan hitel, de maradt azert belole, utaltam is ra, h rendben voltunk anyagilagamikor belevagtunk.
Nem hospitality munka, It-s es irodai (offce admin) a megoszlas. idd el nem tundermese, itt sem hullott semmi az olunkbe, es otthon sem.

Ennike (DK) 2013.11.20. 10:18:45

Na ez igen. Ezt hívják igazi határátkelős posztnak. Alaposan felkészült, átgondolt, megtervezett, A, B, C tervvel a tarsolyban, nem gazdasági menekültként. Egy teljesen más klíma, kultúra, egy messzi földrészen, egy kiszámíthatóbb élet és jövőkép reményében. Az én szememben ez egy abszolút sikeres életút eleje és meg vagyok győződve, hogy ott is sokra viszik. Bárhová mentek volna,a sikert borítékoni lehet.
A poszt igényes, átgondolt, kerek.
Én nem nem vagyok irigy, nagyon különbözőek vagyunk, az életeink nem azonos startvonalról indulnak, mindenki önmagához képest lehet jobb vagy rosszabb.
Bármennyire csodálatos a világ, én akkor is Európát szeretem, de szívesen hallom, olvasom, nézem a számomra exotikus helyeken lakókat.
Részemről egy nagy gratuláció, és a legjobbakat a továbbiakban is.

Evain 2013.11.20. 10:21:35

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Bakkeeeeeer, ez még akkor se tűnt fel, mikor idézted. :D:D:D

Juanita_ 2013.11.20. 10:22:22

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Az IT-s Network Administrator listan volt, maskent nem is tudtunk volna vizumra palyazni akkor. Persze a szabalyok es a szakmak is valtoznak folyamatosan, ez a 2012 nyari valtozas elotti allaptok szerint volt. Munkaltatoi vizumrol nem tudok sajnos infot adni, vannak paran igy, de azt itt helyben "eselyesebb" megszerezni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:23:05

@Evain: Sejtettem, mert veletlenul szurtam ki en is. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:27:13

@Juanita_: Na azert! :D Listas munkaval azert lenyegesen masabb tudtommal. Multkor neztem en is a listat es mindketten (asszonypajtival) rajta vagyunk, remelem meg sokaig. :)

Gondolom a fentebb altalam kivesezett verekedes csak eliras es nem vagytok ennyire agresszivak! :D

A gyerekkel mi van amig dolgoztok? Mert gondolom meg kicsi (1-2 eves most?), ovoda, bolcsi, au pair vagy hogy oldjatok meg?

Evain 2013.11.20. 10:27:15

@Ennike: az időjárást akkor is irígylem, ebből nem adok. Nem lehetne azt ott ide hozzánk? :D Persze pókok meg a nyári karácsonfázás nélkül. :) Ha már lúd...

Imo marketing meg IT egyik legjobb határátkelős szakma, azzal tényleg bárhol el lehet helyezkedni. :)

La Pantera 2013.11.20. 10:27:46

@Juanita_: A gyerek hogy viselte a környezetváltozást, más kajákat, stb? Ha jól számolom, 2 éves volt, amikor kimentetek. Nálunk is ennyi idős volt a fiam és nem volt könnyű neki megszokni, hogy a bölcsiben németül beszélnek, pl.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 10:29:14

@Evain:
Minek legyen saját magam ellensége egy gyerekkel? :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szinte? :)
Arrafelé is könnyű megfázni?

@Juanita_:
Mindenképpen! Ez, úgymond, a kötelező minimum lenne ;)
Csak így tovább!

Minden AUS poszt után megyek és megnézem hány pontom lenne... de mindhiába :)

Evain 2013.11.20. 10:31:21

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: au pair? Ismer egyáltalán itt valaki olyan családot, aki au pairt alkalmaz _bevallottan_? :D Még nem ismertem olyat, aki ismert volna egyáltalán ilyen családot. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:31:54

@Kövérmadár [jävla invandrare]: "Minden AUS poszt után megyek és megnézem hány pontom lenne." Kiakad a szamlalo? :D

Evain 2013.11.20. 10:32:53

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Há' mondtam én, hogy baj, ha nincs? :D

Juanita_ 2013.11.20. 10:33:08

@La Pantera: Igen, sot ketto sem volt meg akkor. Beigazolta a gyerekek rugalmassagarol hallottakat, mert szerencsere nem volt gondunk vele. Neha ertetlenul alltam, h siman utanozta a jatszoteren az angolul gagyaraszo kortarsait. Nekik meg nincsenek gatlasaik :) Kaja teren szinten nem volt gond.

tableno 2013.11.20. 10:33:52

@Evain: Ilyesmi éghajlatú hely Európában mondjuk Korzika vagy Szicília. És még pók sem annyira jellemző, viszont a helyiek lefűrészelt csövű puskával járnak, és a gazdaság sem dübörög annyira...

2013.11.20. 10:33:53

Hm, Ausztrália jó hely lehet. Mi is kacsintgattunk arrafelé, de nem lett belőle semmi. Két hátránya miatt nem is baj: 1. Marha messze van, ha egy négytagú család időnként haza akar látogatni (és haza akar, mert nem teheti meg a szülőkkel, akik a gyerekek nagyszülei, hogy nem jön), az egy kisebb vagyonba kerül, valamint 2. hiába nagy ország, alig 10 millióan lakják, tehát munkahely szempontjából nem biztos, hogy nagy a választék (ez nyilván nem minden szakmánál baj, a mienknél - vegyész - igen).

Ennike (DK) 2013.11.20. 10:34:44

@Evain: Én a napsütést a fényt szeretem, nem bírom a nagy meleget.
Marketinges, It-s sem lehet akárki, én semmiképp, mert gyenge vagyok reálból, sajnos én is hátul álltam, amikor a matematika, logika, térlátás és a többi képességeket osztogatták:)))), de szerencsére van számomra is hely :-)

Juanita_ 2013.11.20. 10:35:22

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Jol elirtam, az agressziv allat tudatalattim lehetett az oka... :) valojaban csak elirtam

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:36:03

@Evain: Mittudomen! :D Ha lesz nekem, akkor bevallom. Lehet par kollegamnak volt, vagyis akik rajuk vigyaztak. Tobben magansulisok, stb voltak. Lehet volt arra is lo've', nem szerelem. :D

tanato 2013.11.20. 10:36:55

@Evain: ez jó,erről már beszélgettünk itt vagy két éve nem szeretik bevallani ha valaki au pairt vagy egyéb háztartási segítséget vesz igénybe.Még Így anonym módon sem:magyaroknál ez valahogy még mindig tabu:

bpetya75 2013.11.20. 10:37:29

Remek poszt! Nagyon tetszett. Lenne kedvem körülnézni arrafelé. Csak "kedvem" nincs hozzá...

Sok sikert a folytatáshoz!

Egyébként olyasmi ivókút, mint a képen nálunk is van a Petörke völgyben. Még alsó csap is van rajta ;-)

@Nyulz of the World:

Üdv Nyulz!

@Evain:

Maxéknak volt bejárónőjük vagy cselédjük. Már nem tudom pontosan.

Juanita_ 2013.11.20. 10:37:30

@jova68: Igazad van, draga az utazas, es ha itt veszed a jegyet, akkor meg dragabb Eu fele, mintha onnan jossz ide. Ez van... 23 millioan lakjak az orszagot, ez csak apro kiigazitas :)

tableno 2013.11.20. 10:38:03

@jova68: Ausztrália lakossága 23 millió.

tableno 2013.11.20. 10:39:31

@Juanita_: Voltatok már látogatóban otthon?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:39:35

@tanato: Multkor a takaritono kerult szoba, de mindenki csak ismer valakit, akinek van Mo-n. Meg persze van olyan, aki szerint nem jo arakat mondtunk. :)

bpetya75 2013.11.20. 10:40:13

@Juanita_:

Jól van. Kíváncsi voltam, hogy élesben is oké lesz e az irónia. Bírom a stílusod.

2013.11.20. 10:41:02

@tableno: Jééé
Le vagyok maradva.
Amúgy végül is Németországban kötöttünk ki, szerintem nem jártunk rosszul.
Bár ilyenkor novemberben, amikor 0 fok van, köd és esik az eső, hajlamos vagyok újragondolni ezt a témakört :-P

bpetya75 2013.11.20. 10:41:45

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Hozzánk asszony egyik barátnője jár hetente egyszer takarítani havi húszért.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 10:43:04

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Jah, csak számolj, számolja, 120, 121, 122,... 126... aztán hopp, -127. Ezzel köddé is válik minden reményünk :)

@Evain:
Fene tudja :)
Azt szokták mondani, hogy az élet értelme... mert belőled van, olyan, mint te (na jajj, itt már az emberiségre is gondolnom kellene). De ennyi erővel építhetek magamnak egy custom choppert is, nem? Az is olyan lenne, amilyen én vagyok, az én kezem munkája (ok, nem a micsodámé :) ).

Anyósom szerint önző vagyok... mindig azt mondom neki, hogy ha akar babázni, fogadjon örökbe egyet és gondoljon rá úgy, mintha az unokája lenne :D
De ne nekem kerüljön pénzbe és enegriába és lemondásokba. Ahhoz még túl fiatal vagyok :)

Au-pair: nappal a gyereket b@sztatj, éjjel meg apukát :)

Herr Géza 2013.11.20. 10:43:34

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Hát az "ütünk" nekem sem tünt föl, mondjuk nem is képzeltem volna hozzá mögöttes tartalmat..D. Az anyagi részek meg jöhetnek érdekesség kedvéért, de elég csak nagyvonalakban. Imádom ugyanis az echte magyar keresztkérdéseket: "Te mennyit keresel ? A férjed/feleséged? A szomszédod?" Aztán jön a gyors konzekvencia, hogy: "apáááám, ott a helyem..". Csak a kérdezö azt nem kalkulálja bele, hogy a poszter atomtudós, ö meg pl. magyar-esztétika-kommunikáció szakon végzett, és jön is a pofára esés, majd a mosogatás a Mekinél x/127-ért. (Félreértés ne essék, nem Rád vonatkozik ez a rész !!!)
Mellesleg az Aldit csak odahasaltam, de tényleg van.. Igaz a laktózmentes tej árát nem tudtam meg, de (helyette) a Veuve Clicquot pezsgöét igen: 54,99 $. Most már nyugodt vagyok... D

Juanita_ 2013.11.20. 10:44:03

@tableno: Igen, iden majusban voltunk otthon 3 es fel hetet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 10:44:45

@Juanita_:
Miért?
Nincs abban semmi: ültök a parton, nézitek a naplementét és apuka kap egy bendegúzi sallert. :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.20. 10:45:05

@Juanita_: Tudom, tudom, nem is kritika akart lenni.
:)
Csak kíváncsi vagyok, mert mi is kacérkodtunk az AU kontra NZ gondolattal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 10:47:02

@Herr Géza: Nem az o lovejara voltam kivancsi, csak arakra, nem kalkulalt koltsegekre. Lattam par allasajanlatot fizetessel a szakmamban es arra vagyok kivancsi, hogy az mikepp fest ott, mi jonne ki belole. Mielott ide koltoztem ugyan ezt csinaltam, szamoltam bruttot-nettot, kajat, lakast stb-t.

Evain 2013.11.20. 10:48:29

@tanato: ugye? Mondom én. :)

@bpetya75: az nem ugyanaz, az cseléd. :)

@Kövérmadár [jävla invandrare]: látod, gyereket pont nem azért kell vállalni, mert ugye _mások_ ezt vagy azt szokták mondani. :)

au-pair: dehooooogy, olvastuk nemrég valami posztnál, hogy no headache duty! :D

2013.11.20. 10:48:33

Juanita: Nézegetem Adelaide-t a GE-n, a keleti részen van egy "C" alakú tó. Abban lehet fürdeni?

tanato 2013.11.20. 10:49:52

@bpetya75: MAXÉKNAK cselédjük volt peruban,ő bevallotta,de ő egy különleges figura meg ott minden családnak van olyan egy szinttől fölfelé

Juanita_ 2013.11.20. 10:50:14

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: A gyermek childcare-ben van, itt igy hivjak, 4 ev alatt csak magan intezmenyek vannak erre a celra. Bolcsi-ovi szeru intezmeny, azert csak szeru, mert nem egy. az egyben feleltetheto meg az itteni rendszer az otthoninak. Nagyon draga sajnos, de ezt is befektetesnek tekintem, mert így dolgozhatok en is, ami tapasztalatnak es nyelvi pallerozasnak is jo. Amugy szereti a gyerek az ovit, nem csak megorzo, foglalkoznak veluk eleg sokat, ahogy latom, es hihetetlenul nyitott6kedves emberek veszik korul. Ez egy dontes volt, h menjen kozossegbe, de ugy lattuk, h igenyli. Ott aztan ragad ra az angol, mint a kosz :)

Ennike (DK) 2013.11.20. 10:50:41

@Herr Géza: Imádom ugyanis az echte magyar keresztkérdéseket: "Te mennyit keresel ? A férjed/feleséged? A szomszédod?" Aztán jön a gyors konzekvencia, hogy: "apáááám, ott a helyem..". Csak a kérdezö azt nem kalkulálja bele, hogy a poszter atomtudós, ö meg pl. magyar-esztétika-kommunikáció szakon végzett, és jön is a pofára esés, majd a mosogatás a Mekinél x/127-ért
TECCIK:-)))))):-DDDD

skye8 2013.11.20. 10:50:56

szep poszt, a stilusban tetszett hogy keveredett a racionalis-erzelmi megkozelites. ami pedig nagyon tetszett, a csaladcentrikussag, valahogy igy kepzelem el en is a jovot.
kerdesem, hogy kanadat miert vetettetek el, mint kivandorlasi celpontot?koszi elore is a valaszt :)

tableno 2013.11.20. 10:53:53

@skye8: gondolom az éghajlata miatt... :)

Juanita_ 2013.11.20. 10:53:54

@jova68: oszinte leszek, nem tudom, de az biztos :) lehet, h viztarozo lesz az, abbol jo sok van itt, es iden telen tele is lettek szerencsere.

Bea08 2013.11.20. 10:55:24

Erős angol nyelvtudás, sok megtakarítás, legyen hiányszakmád nem utolsó sorban pozitív gondolkodás, kitartás és alázat.
Ha a szakmád nincs rajta a hiányszakma listán és természetesen kinti szponzorod sincs, akkor marad a tanuló vízum. Szerintem ügynökség nélkül nem okos beadni a vízum igényedet.
Én is örömmel olvasnék még tőled, akár a blogodat.

Milegyek1 2013.11.20. 10:55:40

Mi is itt elunk Adelaideben lassan harom eve. Minden nap ezt erzem, amit Anita leirt. :)

CJKrisz 2013.11.20. 10:55:51

"Egy szónak is száz a vége." :)
Szegény nagymamám mondta mindig így, :)

Komolyra fordítva a szót: én is irigykedem elég vastagon. Jól megírt történet, nagyon tetszik. Remélem, hogy Diggerdriver barátommal közös barátunk RENEGADE is olvassa, és ő is összedob egy hasonló írást egyszer ide. Pár helyen az ő történetét is felismertem ebben az írásban. Neki mondjuk a veszélyes állatokkal kapcsolatban vannak érdekes tapasztalatai, igaz, ő jóval északabbra, Gold Coast-ra költözött a családdal 5 éve. Az ő fotói is mindig megdobogtatják a szívemet. Különösen így a rosszabb idő beköszöntével bámulom vágyakozva a pálmafákkal tarkított fényképeit.

Juanita_ 2013.11.20. 10:56:24

@Ennike: Mikor otthon voltunk latogatoban, a boltos nenei siman rakerdezett a keresetunkre :) nem burkoltan, celzottan :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 10:56:50

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Mérnök vagy jóember!
Gondolod, hogy annyit kapnál, amiből felkopna az állad? :)

@Evain:
Mondom én. Csak nem érti a környezetem a dolgot. Vagy nem mindig és néha ösztökélni kell őket a megértésre. :)
Ha majd magányosak leszünk, veszünk egy kutyát... az 12 évesen is ugyan olyan lelkes lesz és nem fog azért utálni, mert nem engedem el ottalvós bulira :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 10:59:16

@Juanita_:
A boltos néni még hagyján, de amikor az éppen anyagilag nem jól álló rokonok kérdezik meg. Mit lehet csinálni? Hazudjak valami kisebbet? De annyira kicsit nem lehet. Valljam be, de rögtön szabadkozzak, hogy "de ugye az albérletárak".
Nehéz dolog :(

Ennike (DK) 2013.11.20. 10:59:40

@Juanita_: Én idéztem Herr Gézától, mert igazán szellemesen fogalmazott, de pont ezért tetszik, mert ismerősen hanzik nagyon..)))

skye8 2013.11.20. 11:00:02

@tableno: erre en is gondoltam, de talan mas ok is kozrejatszhatott.. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 11:00:05

@Kövérmadár [jävla invandrare]: :D Azert a kocsialap, esetleg hajo alap, bejarono(k), bebisinter... Soroljam a problemakat? :DDDDD

Evain 2013.11.20. 11:00:18

@Juanita_: Tényleg, felénk sok ausztrál érdekesség/híresség nem jut el, de mennyire bírták a helyiek pl Steve Irwint? Úgy tudom elég sokat tett az ausztrál élővilág érdekében.

tableno 2013.11.20. 11:00:38

@Juanita_: Ilyenkor az a legjobb, ha megmondod, forintra átváltva. Aztán lehet nézni, ahogy levegőért kapkod! :))

Juanita_ 2013.11.20. 11:03:58

@skye8: igen, az eghajlata miatt, ill a francia-angol miatt. Nem beszelunk franciaul, ez hatrany lehetett volna, persze meg is tanulhattunk volna :)

Evain 2013.11.20. 11:04:40

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Nekem elég sokan vannak a baráti körömben, akiknek nincs, és nem is akarnak gyereket, lehet ezért tartom ennyire tiszteletben, ha valaki nem szeretne. :)

Herr Géza 2013.11.20. 11:05:36

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Oké, oké, nem Veled akartam kötözködni. Általánosságban persze, hogy engem is érdekel a bruttó-nettó arány, lakásárak, éttermi kaja, közlekedés, belépök, ilyesmi, úgy általában az, amit nem lehet simán Gugli Bélától megkérdezni (ill. macerásabb). Mondjuk én nem az a tipikus "meghányom-vetem-matekozom, hogy hová-merre" típus voltam. Jól tudtam németül (és miután ez pl. Ausztráliában sem elöny), így nem sok alternatíva maradt. Eleve a kiköltözés is csak úgy kialakult. Jött az egyik kiküldetés a másik után, aztán csak azt vettem észre, hogy már csak látogatóba megyek haza, majd amikor Hegyeshalomnál már befelé volt herótom az állapotoktól, akkor legalizáltam a helyzetet. Ez van. Kinek a pék, kinek a pékné. Sajna én itt a napkémbe ragadó újabb homokrétegröl max. augusztusban a helyi bányatótól írhatok, ezzel együtt jól van ez így. Ha meg újraálmodom az életemet, akkor jön Ausztrália, Új-Zéland no meg Kanada (tudom: vegyes csalamádé). És ha nagyon álmodok, akkor valami kevésbé civilizáltabb vidék (na nem Mátészalka).

gaborkiss 2013.11.20. 11:06:00

Besz.rás hogy ez a kiszeltünde stílusban megírt borzalmas és noninformatív közhelyparádé mennyi embernek bejön. Marha érdekes hogy a gyerkőcök, az apróságok melyik játszótéren és hogyan játszanak, de tényleg. Megtudtuk milyennek látja ausztráliát egy szentimentális nő. Konkrétum szinte semmi de úszunk a boldogságban. Köszönjük.

uluk4i 2013.11.20. 11:06:20

@tilmir: így van, sokszor éreztem már, hogy hosszasan ecsetelik az indokokat, amiért elhagyják Magyarországot, ahelyett, hogy inkább az új életet járnák körbe alaposabban...

bpetya75 2013.11.20. 11:06:30

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Barom! Kollégák le vannak maradva a melóval, nem röhöghetek hangosan.

@tanato:

Kedvenc témád Dottore :-D

Herr Géza 2013.11.20. 11:07:22

@Herr Géza: Ujjuj, nekem is becsúszott: nem "napkém", hanem napkrém, sorry.

bpetya75 2013.11.20. 11:09:43

@skye8:

Én az éghajlatbéli különbségre tippelnék elsőként.

Herr Géza 2013.11.20. 11:10:21

@Ennike: Thanks. Csak az öcsém ne olvassa! Gondolom sejted, mit végzett....?

Juanita_ 2013.11.20. 11:10:37

@Evain: Steve Irwint nagy tisztelet ovezi, allatkertet is neveztek el rola. Nagyon fontos nekik az orszag, es irto buszkek ra, meg magukra :) Most Adelaide-ben epp azon vannak felhaborodva, h az ujonnan epult stadion megnyitojan a Rolling Stones lesz a fellepo es nem valami ozzi sztar :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 11:12:27

@Herr Géza: Azert nem centezve gondoltam :) Csak aranyok. Most ide ugy koltoztunk, hogy en munkara jottem ki es azzal szamolunk, hogy assony vagy tavasszal, vagy egy even belul kap munkat. Addig meg el kell tartanom magunkat. Igy azert fontos szamomra a matek. AU-ban kb ilyen lenne a felallas megint (persze csak a gondolat van meg, elhatarozas nincs :). Plusz az ember szeret folfele valtani, vagy kb azonos szintre, mert a meleg idojaras nekunk nem jelent plusz elonyt a merlegben.

Herr Géza 2013.11.20. 11:15:20

@jova68: Naná. Csak elötte a méteres pókokat a parton meg kell nyomatni "More" Shot-tal, a piranhákat meg haza kell küldeni Brazíliába családlátogatásra. (Bocs @Juanita, nem bírtam kihagyni.:-)))

tanato 2013.11.20. 11:19:03

@bpetya75: most nem én vetettem fel,meg Ausztráliával kapcsolatban ez úgysem jellemző:ez inkább harmadik világbeli téma

pamut 2013.11.20. 11:21:12

Régebben sok ausztráliás posztot olvastam magyar kivándorlóktól, és az tűnt fel, hogy külön alműfajt képeznek a (főleg kisgyerekes) nem dolgozó anyák posztjai. Ezek pont olyan mint ez is. Gyakorlatilag ódák és dicshimnuszok. Apuci dolgozik, pénz van. Az időjárás remek, a környezet gyönyörű, a gyerek pláne. Mennyország itt és most.

Mindez jól hangzik és Au. tényleg gyönyörű, és egyéb ezer előnye van, de azért aki dolgozik is Au.-ban, meg érzékenyebb az ország mottójaként is működő "No worries"-ra, ami a gyakorlatban nem csak lazaságot, de leszarást is jelent, az azért nem éli meg ennyire eufórisztikusan a dolgokat.

Mindezzel együtt is Au. az egyik legjobb hely a világon, a top 3-ban van, számomra magyarként és európaiként csak a távolság riaszt, és a kulturális sokk, mert Au. valóban nem Európa.

Herr Géza 2013.11.20. 11:22:54

@gaborkiss: "Megtudtuk milyennek látja ausztráliát egy szentimentális nő."
Nem, barátom. Megtudtuk, hogy hogyan látja mindazt egy a kitelepülést okosan, gondosan megtervezö, és láss csodát: nem csalódott NŐ.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 11:24:42

"de azért aki dolgozik is Au.-ban, meg érzékenyebb az ország mottójaként is működő "No worries"-ra, ami a gyakorlatban nem csak lazaságot, de leszarást is jelent, az azért nem éli meg ennyire eufórisztikusan a dolgokat"
Errol mit olvastal?

Evain 2013.11.20. 11:25:25

@Juanita_: Ilyesmiről is írhatnál, ide ugye nagyon kevés dolog jut el, és az is szűrve. :) Pl hogyan állnak a történelmükhöz, tekintve a betelepedés hogyanját ugye. :)

A hőzöngőkkel meg ne foglalkozz, nem kell minden nap KSH-s informatívságú cikkeket meg sámánisztikus elmélkedéseket olvasni. ^^ Simán megfér ez Sára gumicsizmája vagy Maxval bajszos bolgár női mellett. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 11:25:57

@gaborkiss: Mi a baj azzal, ha a legnagyobb problemajuk tenyleg az, hogy melyik jatszoterre menjenek el?

Evain 2013.11.20. 11:27:32

@pamut: akkor ez hogy jön össze azzal, hogy poszterina is dolgozik? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 11:28:28

@bpetya75:

Kubában is volt, Peruban is.

De míg Kubában reggel jött és délután elment, Peruban velünk lakott.

Peruban csak a szegény rétegnek nincs cselédje, egyszerű már az alsó középosztályban KÖTELEZŐ a cseléd, feljbb pedig a több cseléd. Akinek nincs, azt nem veszik komolyan. Kb. mintha valaki Mo-n középosztálybeliként büszkén hirdetné, hogy neki nincs otthon hozzáférése az internethez.

S a cseléd egyben aupair is, ha a családban van kisgyerek.

tanato 2013.11.20. 11:29:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nem Te megmondtad az igazat dehogy bűncselekmény csak ez itthon még kicsit tabunak számÍt mint ahogy Evain is mondta:DE erről már az origós időkben is sokat beszélgettünk

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 11:30:01

@Evain:

Úgy a bolgár nők egyharmada bajszos.

Egyébként bunkóságnak számít nem küzdeni ellene, kb. ez ugyanaz a kategória mint nem sminkelni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 11:31:52

@tanato:

Igen, ez kommunista maradvány.

Az én szüleimnek Mo-n is volt takarítónőjük attól a pillanattól kezdve, hogy apámnak magasan fizető állása lett, ez kb. a 90-es évek eleje.

arizmendi 2013.11.20. 11:43:31

kíváncsian várom a híreket, hogyha majd beüt egy 2008-ashoz hasonló, kéthetes hőhullám. a 2009-es év is remek volt, januárban diszkrét 45 fok volt árnyékban és 2 méteren, novemberben viszont csak 43. mindkettő 10 napig...

a rómain fish and chipselő helyett heckes van, ivókutak működnek a Szigeten, a Budai-hegyek is léteznek, óceánunk nincs, de a Balaton sem annyira se csúnya. Ezért kár volt kimenni :)))

Bea08 2013.11.20. 11:43:45

Őszintén, ha valaki rá szán elég időt, sok érdemleges információt talál a témával kapcsolatban, beleértve a youtube-ot is (My Ausztralia).
A Regisztrációs Szervezet honlapján (www.mara.gov.au) megtalálható a jelenleg érvényes regisztrációval rendelkező ügynökök listája. A honlap jobb oldalán a ‘Find an Agent’ menüpontra kattintva rákereshet az ügynök/ség nevére.
Nehéz általánosságban beszélni a költségekről, mert nagyon személyre szabott.
A vízummal kapcsolatos felmerülő költségek (hozzávetőlegesen):
(ügynöksége, orvosa válogatja ill. milyen vízumot igényelsz)
- Szakma elismertetés ügynök díja: 1 800 AUD
- Szakma elismertetés hivatali díja: 356 AUD
- A vízumpályázat ügynöki díja: 1 800 AUD
- A vízumpályázat hivatali díja: 2 060 AUD
- IELTS teszt, 2 fő: 88 000 HUF
- IELTS tanfolyam: 44 000 HUF
- AIDS teszt, 2 fő: 11 600 HUF
- Orvosi vizsgálatok 2 felnőtt, 2 gyerek (17e-felnőtt, 10e-gyerek): 54 000 HUF
- Egyéb papírok beszerzése (személy és vízum függő)

pamut 2013.11.20. 11:51:49

@Evain: mMegfogtál :) Pedig elolvastam szépen az egészet, de úgy látszik nem eléggé figyelmesen.

Juanita_ 2013.11.20. 11:52:14

@pamut: Tiszteletben tartva a meglatasodat annyit korrigalnek csak, h dolgozom. Nem csak apuci keres.

smile750 2013.11.20. 11:52:15

A posztot elolvastam, a valaszoknak csak az elso tucatjat. Majdnem en is abbahagytam a poszt olvasasat az elejen, de aztan nem bantam meg ,hogy nem tettem. A csopogos reszeket nem kedvelem annyira, es a kulfoldi szavak tulzott hasznalatat sem, foleg ha viszonylag egyszeru a magyar megfelelojet is hasznalni. A "historikus" mondjuk sokkal jobban hangzik ugy, hgoy "tortenelmi" az en fuleimnek, de ez mar tenyleg csak reszlet kerdes.
Ez a suburb dolog is erdekes, mert eddig ugy tudtam, hogy az inkabb a kulvarost jelenti, es nem az egyes keruleteket, de ha mondjuk ott minden kerulet olyan mint mashol egy kulvaros, akkor akar ertheto is lehet.
A poszt eleg informativ, es erdekes (leszamitva az elejet). Ausztralia engem is erdekelne, az egyetlen visszatarto ero az a teny, hogy minden eloleny ami mozogni kepes az megolni is.

Amugy az egyik ismerosom nemreg ment ki, es o konkret allasajanlattal a zsebeben indult el, sot ugy kapta meg a vizumot is, amit nagyjabol egy evbe telt megkapnia.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.20. 11:53:18

Kicsit csöpögős, az a része nem tetszik. De ez nyilván azért is van így, mert még a rózsaszín köd időszakban vannak, ahol minden szép és jó. És nincs is ezzel baj, én is imádtam mindent az elején. Azért szívesen olvasnék egy következő írást egy kicsit több adattal, tényekkel stb.
De azért nagyon jó arról olvasni, hogy mennyire boldoggá tette őket a határátkelés. Csak így tovább!

Evain 2013.11.20. 11:54:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Múltkor néztem a The help c filmet, bár az ugyan az amerikai néger cselédekről szólt a 60-as években, érdekes egy film volt, néha ilyet is kell nézni.

pamut 2013.11.20. 11:54:25

Azért azt el kell ismerni, hogy valószínűleg ez a legszebb ország a világon. Valahányszor ausztráliás képeket látok, elakad a lélegzetem.

macamuca [IHUN] 2013.11.20. 11:55:38

Nem tudok mást írni, mint tegnap Dávidnak:
ELISMERÉSEM!
Egyensúly az érzelmi és a racionális szempontok között, kitartással spékelve, eredménye pedig az elégedettség.
Sok sikert a továbbiakhoz!
:)

pamut 2013.11.20. 11:56:12

@Juanita_: Közben már figyelmeztetett más is :)
Elárulod mit dolgozol (vagy a párod)? És van bármi ami hiányzik Magyarországról?

Evain 2013.11.20. 12:01:27

@pamut: hát no. nekem meg nem tűnt fel a saller, amit meg Mr. Long szúrt ki. :D
Andalúzkutya már írja a titkos dossziét. :)

2013.11.20. 12:11:42

@Herr Géza:
" Imádom ugyanis az echte magyar keresztkérdéseket: "Te mennyit keresel ? A férjed/feleséged? A szomszédod?" Aztán jön a gyors konzekvencia, hogy: "apáááám, ott a helyem..". Csak a kérdezö azt nem kalkulálja bele, hogy a poszter atomtudós, ö meg pl. magyar-esztétika-kommunikáció szakon végzett, és jön is a pofára esés, majd a mosogatás a Mekinél x/127-ért. "
Azert nem mindig igy van, lehet a poszter egy proli is aki nemhogy felsofoku vegzettseggel, de meg egy erettsegivel sem
rendelkezik, a nyelvet sem tudja jol megis 7 szamjegyu ( Ft- ban ) a havi fizetese. Van ra boven pelda: most talalkoztam 2 fiatal mexikoi sraccal a mult heten, 2 honapja jottek Kanadaba, igaz, 5 evet lehuztak az USA - ban illegalisan, 28 $ az oraberuk, gipszkartonoznak. A Mekinel, Tim Hortonsnal 10 $ korul kapnak a fulop szigeteki, del - amerikai vendegmunkas nok, ok aztan angolul sem tudnak.
Ausztraliaba valahogy sohasem vagytam, a tavolsag elriasztott es eselyem sem lett volna, csak csaladosokat fogadtak az en idomben. singleket nem. Az allando nyarban, melegben elni sem szempont, azt ki kell erdemelni, tudni kell ertekelni. Tegnap -15C, hoviharban vezettem haza munkabol, csak 90 - el tudtam menni az autopalyan a megszokott 120 helyett:( Most reggel 4 - kor -25C van, elvezem! Vegre kiprobalhatom az uj kesztyumet!:) Itt nem kell Raidet hasznalni, meg a patkany is elpusztul ilyen hidegben, nem hogy undorito csuszo - maszok, rovarok, bogarak. Mi kanadaiak tudjuk ertekelni a nyari +30C meleget!! :) Ezert is olyan nepszeru es proliknak is elerheto ilyenkor egy ket hetes karibi "nyaralas". ( hetvegere +11C varhato, polos, rovidnadragos ido, igy ki lehet birni meg a - 40C hideget is)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 12:15:13

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Na jó, de nem hiszem, hogy ott ezek háttérbe szorulnának :)

@Evain:
Nálunk ez valamivel árnyaltabb. A svéd ismerősök körében azért nem ritka a több gyerek és kérdezgettek is már róla, de óvatosan fogalmazva: "még nem jött el az ideje" :)
Rokoni körökben egy hely van, ahol még nincs gyerek, de ott a vágyak 5-ről szólnak (tudod, bármit, csak dolgozni ne kelljen, majd az én adómból eltartják őket :( ).
Magyarországon viszont a régi osztály- és csoporttársak esetén elég kevés a gyerek. Mondhatni alig van. Vagy csak nem tudok róla (pedig az FB elég beszédes).

@bpetya75:
Elnézést kérek! :) Igyekezni fogok!

@pamut:
Szerintem a mindenen áthatoló jóindulat, ami nekik Magyarországról hiányzik ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 12:16:33

@Cascabel: Ez a hoingas nem zavaro? Abban az esetben, ha elutazol ket hetre viszel mindenbol magaddal? :D Telikabat+sinadragtol a rovidnadrag+poloig?

bogijoe 2013.11.20. 12:18:27

jó volt olvasni a történetet.
üdv Melbourne-ből
Bogdanovitsék :-)

jadviga79 2013.11.20. 12:18:31

Kicsit hosszúra nyúlt, kevés konkrétummal.
Hogy mi, hol van, víz, hegy, szép a táj, stb. utána tudsz nézni. A lényeg annyi volt, hogy jól érzitek magatokat. Történik azért még ott valami?

2013.11.20. 12:33:35

Valahogy sohasem szerettem a kiszamitott, eltervezett, megfontolt lepeseket, eletet. De minden ember mas. Az en eletemet pillanatnyi elhatarozasok, ad hoc tevekenysegek vezettek. Ahogy esik, ugy puffan!:) Igy nem ert sohasem csalodas. Van egy jo magyar mondas: " Ember tervez, Isten vegez". En nagyon hiszek ebben. Azt hiszem, ezt hivjak fatalizmusnak. Minden meg van irva elore a Sors konyveben, nem sokat tehetunk ellene, el kell fogadnunk, bele kell nyugodnunk es akkor boldogok leszunk:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 12:36:26

@Cascabel: Volt kollegam ezt ugy mondta mindig, hogy " Ember tervez, Isten bassza meg, megint nem jo!" :)

bpetya75 2013.11.20. 12:39:47

@Cascabel:

Ezt hívják sodródásnak. Azért is bírlak (többek között), mert én is efféle lelkialkat vagyok. Csak engem kicsit gatyába rázott az asszony ;-)

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Azért nagyon ne erőltesd meg magad, valahogy kezelni fogom a helyzetet.

peacefroggg 2013.11.20. 12:41:28

@Kövérmadár [jävla invandrare]: ezt már akartam kérdezni egyszer - említetted, hogy még barátnőd sem gondolkozik gyerekben, de mi lesz, ha egyszer mégis elkapja a gépszíj és előjön a családalapítási vágy? annak fényében, hgy Te mennyire nem akarsz utódot...

smile750 2013.11.20. 12:44:18

@Cascabel: A dolog kicsit maskepp mukodik ha az ember mar csalados. Fiatal koromban en sem igen terveztem el elore semmit, viszont egy kufoldre telepules teljesen mas akkor ha csak rolad van szo, es akkor ha felelosseggel tartozol mas(ok)ert is.
Szemely szerint en is a megfontolt, es tervezos utat valasztanam (es fogom is), ha eljutunk odaig, hogy csaladostol indulunk el valamerre.
Itt mar nem csak arrol van szo, hogy en melyik orszagban ereznem jol magam (ilyenbol sok van), hanem hosszu tavu szempontokat is figyelembe kell venni, mint peldaul, hogy milyen az ovodai, iskolai, szocialis kornyezet, hogy hol szeretnem ha a gyerekem felnojon, es kepesitest szerezzen, kozlekedes, idojaras, stb...
Ebbol a megfontolasbol nem nagyon johet szamitasba peldaul Anglia (csak nagyon kiveteles esetben) nalam, mint letelepedesi celorszag, pedig az lenne a legkezenfekvobb megoldas. Egyszeruen taszit az ottani rendszer, es nem szivesen nevelnem fel a gyerekem egy pudingfejkent.

2013.11.20. 12:46:36

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Engem nem zavar, meg lehet szokni, hogy telen egyik nap -30C van, masnap pedig +15C :) En elvezem is:) Ha leugrok telen Kubaba vagy Mexikoba " nyaralni", csak par polot viszek es egy pair of jeanst es egy szandalt. Kezitaskaban elfer az osszes cucc. Februarban tervezek egy rovid turat Ausztraliaba, egy volt osztalytarsam el ott, meglatogatom. Csak 3 - an elunk kulfoldon a kozepiskolai osztalyunkbol, a harmadik srac Floridaba vandorolt ki csaladostol15 eve, lotton nyert green cardot. Ot is meg kellene latogatnom. Majd egyszer utbaejtem Mexikoba menet:) Aki Ausztraliaban el, az egy jo fazon, a vilag osszes rendorsege keresi, Thailandrol menekult oda:) Imadom az olyan karaktereket, azert is szeretnem meglatogatni:)

travelobee 2013.11.20. 12:49:10

@smile750: "minden eloleny ami mozogni kepes az megolni is." - ez egyaltalan nincs igy, viccnek meg kifejezetten gyenge.

@Juanita_: gratulalok a poszthoz! Nagyon jo volt olvasni. :)

Udv Sydneybol :)

Evain 2013.11.20. 12:50:43

@Cascabel: pont ilyen személyiségteszteket töltögetett ki mindenki múlt héten, abba pont beleillik poszter is meg te is. :)

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: hát ezt én is szoktam néha mondogatni. :D

@Kövérmadár [jävla invandrare]: most elgondolkodtam, hogy az én volt osztály és csoporttársaimmal mi a helyzet, de mivel nem vagyok FB-on, nem tom megmondani. :s Utoljára az esküvömön hallottam felőlük, mert a gimis osztálytársamék zenéltek, akkor úgy rémlett, kábé az osztály harmadának vannak gyerekei csak (fele fiú/lány osztály volt).

2013.11.20. 12:51:45

@bpetya75:
Engem az asszony sem tudott " gatyaba " razni, 4 evig birtam a papucs eletet, szep volt, jo volt, de nem nekem valo:) A Sors keze itt is kozrejatszott, kirugott idoben, mielott lett volna egy gyerek peldaul vagy valami ingatlan:)

Evain 2013.11.20. 12:52:49

@peacefroggg: humm, ez alapvetően azért nem jó kérdés, mert alapból azt feltételezed, hogy minden nőben felébred ez a késztetés. Holott ez nem így van.

2013.11.20. 12:54:55

Mindjart reggel 5 ora van, ebresztenem kell a vekkert:) Keszulodes, cigi, kave es irany a gyapotfoldek:) Szerencsere ejjel alig esett a ho.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 13:01:20

@Cascabel:

Szandált Kubába???

Nőknek oké, férfiak nagyon ellenjavalt. A szandálos turistát ugyanis sok kubai homokos fogja leszólítani. A szandálos férfi Kubában homokosnak számít.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 13:02:00

@CJKrisz:
Szia Krisz.
A te posztodat mikor olvassuk?
:))))))

bpetya75 2013.11.20. 13:06:22

@Cascabel:

Nálunk nem becsicskulásról van szó. Oda-vissza hatunk egymásra. Ő céltudatosabbá tett engem, én lazábbá és emberibbé őt. Így aztán teljes joggal állhatok majd a Mennyország kapuja előtt a papucsférjek helyett az egyéniségek sorába, ha ő azt mondja. ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 13:12:32

@bpetya75:
Mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy csendesen szórakoztassalak :)

@peacefroggg:
Nagyon nehezet kérdeztél!
Azt gondolom, hogy ez nem egy "na jó, legyen..." típusú dolog, mint az "Elmegyünk vacsorázni?" kérdés.

Nem tudok okosat mondani erre, ha megtörténik, akkor az hosszú, álmatlan éjszakákat fog okozni. Belemenni NEM fogok, ha nem gondolom én is szívvel-lélekkel azt, hogy szeretném. Egy gyereket nem lehet visszavinni, becserélni, mégsem kérni 14 nap múlva. Súlyos, gazdasági döntés... visszacsinálhatatlan.

(persze, ha elköttetném magam, ez a probléma megoldódna :D vajon megcsinálják Svédországban?)

bpetya75 2013.11.20. 13:12:36

@Evain:

Készséggel elfogadom, hogy vannak ilyen nők. Néhányan. Arra viszont nagyon kíváncsi vagyok, hogy mikor jutunk már túl azon az idióta divaton, hogy egy nő attól lesz egyéniség, ha szembemegy az "ókonzervatív társadalmi elvárásokkal" és ha bele gebed sem szül gyereket. Van neki otthon 80 plüssállata, 3 macskája, 12 ölebe meg mittudoménmégmi, hogy betöltse az űrt, de akkor sem, mert akkor világ vége van, beállt a sorba. Pfff

smile750 2013.11.20. 13:21:00

@travelobee: Sajnalom, en mar csak az ilyen gyenge poenjaimrol vagyok itt ismert.
Biztos az az oka, hogy ekezetek nelkul irok, ekezetekkel sokkal viccesebb lett volna, hidd el.
Nem szandekoztam senkit megbantani, a mult heten kikoltozott, es harcias ausztralallat-kultura-oslakos-es-termeszetvedoket meg foleg nem.

CJKrisz 2013.11.20. 13:21:24

@diggerdriver:
Hali!
Ha bejön az amerikai vízumlottó, akkor akár már 2015-ben! :)

Peetee 2013.11.20. 13:21:32

Szerintem sok lett benne az a rész, hogy nekik személy szerint Ausztrália mennyire bejön, az állatvilággal, a tengerparttal és a kék égbolttal.
Ezáltal egészében olyan lett a cikk, hogy az ott a mézzel-tejjel folydogáló kánaán, és még a kisgyermek is vidámabban játszik.
Nem kötelező elem, de kellett volna szerintem írni a nehézségekről is, mert ez így olyan, mintha milliárdosként a saját szigetükön éldegélnének.

smile750 2013.11.20. 13:25:58

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Na jo, most sikerult vegleg elvenni a kedvem... Bar az utolso kepet elnezve nem is biztos. :D

Evain 2013.11.20. 13:26:39

@bpetya75: Szerintem amit most mondtál, az pont a másik véglet. Van egy olyan típus, aki egész egyszerűen nem érzi úgy, hogy neki egy gyerek az élete kiteljesedését képezné, és még csak a biológiai órája sem ketyeg. Ha egy ilyen nő belekerül egy olyan kapcsolatba, ahol a párja meg a családja meg a közösség, amiben él, belebeszéli a hasába a gyereket, akkor abból nem biztos, hogy valami jó dolog fog kisülni. Nem mondom, hogy feltétlenül katasztrófa lesz, de a lehetőség az benne van. Férfiaknál dettó. Kilépni meg nem lehet belőle. Arról nem is beszélve, hogy hogyan éli meg ezt a gyerek.

Múltkor linkeltem a barátnőm személyiségtípusát. Na ő is ilyen. Nem is gyereknevelési problémákat szoktam vele megbeszélni. :)

2013.11.20. 13:27:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ezt jo tudni:) Leszolithat, de akkor rabacott:( Mint amikor katonak voltunk, es a Nyugati WC - jeben beszoltak egyikunknek. Tobb se kellett, vagy 10 - en leszoktatuk rola egy idore:) Es adtunk munkat a fogtechnikusnak:) Kubaban ugy tudom, uldozott dolog a massag. A turistak zaklatasat sem veszi jo neven a hatosag, plane ha az a turista erosen baloldali beallitottsagu:) De inkabb akkor vaszoncipot viszek, lenyugodtam oreg koromra, nem keresem a bajt, ugyis jon az magatol:)
@bpetya75:
En sem voltam azert papucs annyira es sokat koszonhetek az exemnek, sok jo dolgot tanultam tole azert. Ha visszafogadna, szo nelkul visszamennek:((((

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 13:30:30

@travelobee: "@smile750: "minden eloleny ami mozogni kepes az megolni is." - ez egyaltalan nincs igy, viccnek meg kifejezetten gyenge.
"

Dehogynem... gondolj csak az anyósra... :) Az anyós az egyetlen olyan élőlény, ami képes rávenni, hogy higgyek a sátán létezésében :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 13:33:52

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Sehogy se. A szandál tabuöltözék. Kb. mint Mo-n a körömlakk.

Viszont papucs az lehet. Az férfias.

bpetya75 2013.11.20. 13:36:41

@Evain:

Persze. Van ilyen. Van akinél aztán változik a helyzet és szerencséjére nem marad le róla, van aki meg igen. És persze olyan is van, akinél nem változik semmi. Ha ilyen ember kényszerül bele valami miatt a családalapításba, abból tuti nem sül ki jó. És az is biztos, hogy szerencsétlen gyerek szívja meg a legjobban...

@Cascabel:

Fura figura vagy gyapotszedő ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 13:40:46

@bpetya75:
És odáig, hogy az életnem nem egy gyerek az abszulút csúcsa? Lehet másként is élni és ha nem vágyom rá, akkor miért erőltessem?

Hogy utána az asszony kedvetlensége okán másnál keresse az apuka a kielégülést? Hogy 4 helyett inkább 8-ig dolgozzon, mert a háta közepére nem kívánja 9 óra munka után a szaros pelust meg a virnyákolást? Hogy utána garantáltan válás legyen a vége, amiből 3 gazdasági nyomorék kerül csak ki?

Mondok egy valós esetet:
Apuka ?boldogan? él az asszonnyal még a rendszerváltás előtt jóval. Jön az első, második, harmadik gyerek. Minden szuper. Nagyobb lakást igényelnek, mert szeretne apuka egy negyediket is. Közben elkezd udvarolni a kolléganőnek, mert az úgy jó.
Apuka dönt, megpattan az új lakásból, otthagy 3 gyereket és az asszonyt. Semmi gond, van ilyen.
Nem telik bele 1 év, már az új asszony is terhes... de ez nem elég, szeretne mégegyet... sajnos nem sikerül. Így élnek boldogan, 4-esben (anyukának volt egy másik gyereke az első házasságából). A másik 3 gyerekre rá sem néz, gyerektartást sem fizet, pedig milyen nagyon akarta ő azt a 3 gyereket.
Kis idő után apuka megint nem bírja a naciban tartani a pélót...
Eltelik jó sok idő, kb. 27 év. Apuka bejelenti, hogy elköltözik az új barátnőhőz. Van ilyen, még szerencse, hogy nem jött össze sorrendben az 5.ik gyerek.
Aztán kisvártatva visszatér: terhes az új nőci, de már nem vágyik gyereksírásra, inkább lelép onnan is, ha megszületik. Wow, ez ám az apa!
De szerencséjére mégsem születik meg a kis trónörökös, így maradhat a nőcivel.

Ebből a történetből világosan látszik, hogy mekkora királyság, ha az embernek gyereke van! Komolyan!

mirx 2013.11.20. 13:44:39

@LyukasBogrács: Eszméletlen modoros és negédes poszt. Csemete, törpe, "picit", a legyek mint "apró jószágok", az "erszényes csodák", a szálló labda meg a gyönyörű pázsit.. ehhez képest a Nők Lapja posztmodern utópia. A svájci anyukát majdnem sikerült űberelnie.

Evain 2013.11.20. 13:49:05

@bpetya75: Elhiszed nekem, hogy az általad leírt verzió sokkal gyakrabban fordul elő, mint a legtöbb ember gondolná?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 13:50:17

@Cascabel:

Másság? Azt üldözik, viszont a homokosságot már nem.

A kubai politika a homoszexualizmussal szemben több időszakot ért meg eddig. Mondjuk: a Che Guevara féle hozzáállás, a Fidel Castro féle hozzáállás, s a mostani Raúl Castro féle hozzáállás.

Che-hez képest valószínűleg még én is homokaktivistának számítok, azt hiszem ezzel sikerült jól érzékeltetnem Che hozzáállását a témához.

Ő nem betegségnek tekintette a homoszexualizmust, hanem aljas dolognak, melyet unatkozó hülyegyerekek csinálnak, mert nincs jobb dolguk. Ezen kívül a homoszexualizmust burzsoá, népellenes, antikommunista divathóbortnak is tekintette, mellyel az imperialista USA fertőzi Latin-Amerika szabad népeit, azaz számára a homokos kb. az önkéntes CIA-ügynök szintjén volt. Így is bánt velük.

Azaz simán lehetett kapni homoszexualizmusért hosszú éveket csak azon az alapon, hogy ez "forradalomellenes felforgató tevékenység": Rosszabb esetben kivégzés.

Aztán amikor Fidel elküldte Chet meghalni, a dolgok enyhültek. A 4 fal között folytatott homoszex magatartást már nem büntették, csak a megrontást, azaz ha valaki 18 éven aluliakkal próbálta vagy nyilvánosan demonstrálta betegségét.

Raúl alatt meg a helyzet totálisan megváltozott. Raúl igyekszik diverzifikálni az ideológiát, ezzel új támogatókat szerezni a diktatúra számára. Ennek része a homoszex TÁMOGATÁSA is. Nem más, mind maga Raúl lánya az elnöke a homoszexuális diszkriominációja ellen küzdő szervezetnek. Manapság már az ellenzés számít reakciós magatartásnak.

Természetesen, az átlag kubai hozzáállása mindig ugyanaz volt. A lehető legnagyobbb sértés valakit buzinak nevezni, rosszabb mint az anyját vagy feleségét lekurvázni. S minden normális kubai mélyén lenézni - vagy a legjobb esetben sajnálja - a homokosokat.

bpetya75 2013.11.20. 13:58:41

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Nyugi Madár! Nem azt ugatom, hogy a gyerekvállalásnál nincs is nagyobb királyság az életben. Csak annak a véleményemnek adok hangot, hogy egyre több embernél ez nem belülről jövő valódi elutasítás, hanem trendkövetés.

Te vagy a negyedik?

négyzet 2013.11.20. 13:58:56

@Babette_: nem tudom, kaptál-e választ a vízumos kérdésre közben. Csak eszembe jutott, hogy olvastam nemrég egy egész jól összeszedett infohalmazt az ausztrál vízum megszerzéséről. Nagyjából úgy van, hogy szakma honosítása, nyilván papírok lefordíttatása, önéletrajz, nagyon pöpec nyelvvizsga, orvosi vizsgálat, és akkor az összes alapján kapsz pontszámot, minél magasabb gondolom annál jobb. Minél inkább hiányszakmád van, annál jobb. Aztán "csak" várni kell, van hogy egy évet is akár, vagy többet, ha nincs olyan jó szakmád, amire épp nagyon szükség van. Ja meg ügynök, vagy mi is kell. Milliók a számládon. Hát ilyesmi.

pl.: "Barki, aki tervezi, hogy Ausztraliat veszi celba, mint letelepedesenek netovabbja, gyujtogessen, es legalabb 10 milliot halmozzon fel."

Ebben van leírva a hozzászólásoknál linkgyűjteménnyel: azuveghegyenistul.wordpress.com/2013/09/23/kudarc-e-az-elvandorlas/#comment-1317

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:00:36

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Miért? Te mi vagy, homokos vagy CIA-ügynök? Esetleg mind a kettő?

tableno 2013.11.20. 14:00:44

@Kövérmadár [jävla invandrare]: neked is feltünt, hogy a maxval szerint "helyes" szexuális és gender politikát folytató országokban általában nem élne szívesen az ember? :)

Soleil78 2013.11.20. 14:04:57

Nagyon szívbemarkoló és tanulságos. Még szívesen olvastam volna tovább.:)

azram 2013.11.20. 14:05:20

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Az elmúlt 2 évben ausztrál bevándorlási cégnél dolgozom, mi úgy tapasztaljuk, hogy multikon belül lehet mozogni (értsd: a Microsoft v Pfizer Hungaryból átvesznek Ausztráliába) vagy legyen olyan szakmád, ami extrém módon keresett (pl. repülőgép-szerelő), vagy világszinten legyél elismert szakember.
Ausztrália fura hely, tesznek mindenkinek a papírjaira, mindent el kell ismertetni velük is, hiszen messziről jött ember, azt hamisít, amit akar. IELTS nélkül szinte lehetetlen a komolyabb szakmákat elismertetni és bizony mondom néked, az IELTS nem sétagalopp, pláne ha 7.0 kell mindenből.
Végezetül a távolság igenis számít, mert ha kapsz is állást könnyen lehet, hogy több körös interjú lenne és Ausztráliába nem tudsz kiugrani csak úgy, mint Dublinba.
Szóval persze, lehetséges, de az esetek túlnyomó többségében állás nélkül kell nekivágni.

smile750 2013.11.20. 14:07:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Jo hely lehet az a Kuba. :) Csak lennenek mind komcsik.

Evain 2013.11.20. 14:08:42

@zöldeketbeszélek: ez a cikk nekem is eszembe jutott, és pláne érdekel, hogy ezt egy helyi lakos hogy éli meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:10:12

@bpetya75:
Igen, én.

Nálunk ez sosem trendkövetés volt, hanem az igény teljes hiánya.

@tableno:
Gyanús a dolog :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Jelen pillanatban egyik sem. Homoszexuális már valószínűleg nem is leszek, CIA ügynök még lehetek.

Az oka egyszerű: nem szeretem az olyan helyeket, ahol olyan dolgokba is beleszól az állam vagy a társadalom (a nép), amihez semmi köze nincsen. Nagyjából azt az elvet vallom (a teljesség igénye nélkül), hogy:
- ne öljük egymást
- ne lopjunk mástól
- ne okozzunk szándékosan kárt másoknak.
Ami ezen kívül esik, ahhoz az ég világon senkinek nincsen semmi köze és ha a nép van annyira ostoba, hogy felhatalmazva érzi magát arra, hogy adott esetben a szóbanforgó melegeket kipécézze, pedig lehet adót is fiztnek, amiből a heterók szharos kölykeit is támogtja az ország (vagy a heterók szüleinek a nyugdíját, orvosi ellátását fizeti), akkor ott baj van a fejekben és bizony nem szeretnék ott élni.

Elnézést, ha vulgárisra sikerült :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:11:24

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Érdekes, a mi családunkban egyáltalán nem szokás a másik keresetét firtatni, tőlem se kérdezte meg senki, meg a húgomtól sem, hogy mennyit kerestünk külföldön...
Most sem tudom mennyi a fizuja, az anyukám nyugdíja, sőt valójában még azt sem tudom, a párom pontosan mennyit keres.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:15:23

@mirx: Bocsi, de ha ilyen lenne a Nők Lapja, én biztos nem olvasnám. (A poszt olyan stílusú, amilyen, de nem is profi újságíró követte el, nyilván nincsenek ilyen jellegű elvárásaim sem.)

Mikor olvastál utoljára Nők Lapját? Csak mert azok szoktak erre hivatkozni, akik legfeljebb az újságosstandon látják és mivel a címben benne van a nő szó, egyből azt hiszik, hogy prüntyimüntyi, júliaromanatiffany stílusa van...

smile750 2013.11.20. 14:15:29

@smile750: Termeszetesen azt szerettem volna irni, hogy "Csak NE lennenek mind komcsik"

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:19:17

@zöldeketbeszélek:

Így igaz. Nem is olyan ez a cikk. Nőies stílusú, de nem az a röhejes verzió.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:20:45

@zöldeketbeszélek:
Mondok másik példát: elmegyünk nyaralni, évente 2-3 alkalommal valami kellemes helyre. Fényképek, FB, megosztás. Nem kell tudni, hogy mennyi a fizetésem, nem kérdezi meg soha senki, csak az eredményét látja, ami ráadásul csak a megtakarítás egy része ugye. Ez is tud bicskanyitogató lenni... szerencsére esetünkben nem az, de tudom, hogy valahol mélyen rosszul eshet másoknak. Ilyenkor el kell dönteni, hogy mégsem töltünk fel képeket (pedig azok a mi emlékeink tárhelye is) vagy letiltok róla pár embert (ez meg olyan... nem is tudom).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:20:52

@Evain: Én ezt a múlt héten olvastam! (Persze magyarul)
A film vissza tudja adni a könyv hangulatát?

Evain 2013.11.20. 14:21:53

@zöldeketbeszélek: én sem értem ezt a nagy kirohanást. Okéoké, hogy nem tetszik mindenkinek a stílus, de nekem spec ugyanaz jött le belőle, mint Madár posztjából: ez az ember végtelenül megszerette azt a helyet, ahol él, és azt amit elért, azért megküzdött a maga szintjén, és egyfajta derűs nyugalommal tekint a környezetére.
Az, hogy Madár spec a havas tájban legelésző szarvast bámulássza, poszterina meg a zöld gyepet meg a labda után rohangáló kiskorút, már részletkérdés. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:22:58

@smile750:
Szerintem a kubaiak nem akarnak komcsik lenni, csak nem nagyon van más választásuk... :)
Szerintem a magyarok sem akartak azok lenni és É-Koreában is szívesen kipróbálna a nép valami mást, mint a hájasfejű vizihulla uralmát :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: -nak mi erről a véleménye? Kubában azért megfordulnak turisták is, nem? Csak látja a nép, hogy ott biza valami nem kerek, ha nekik kajajegy van csak, nekünk meg minden $1, borravalóval.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:23:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egy icipicit nekem is túltengenek benne az érzelmek, de mint mondtam, nem profi újságíró írta és azért még az emészthető tartományon belül marad.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 14:24:03

@Juanita_:
igen, érdekelne. egy időben tanulmányoztam a lehetőségeket, és úgy rémlik, hogy hiányszakma és állás nélkül esélytelen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:24:44

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Érdekes, én sosem használnám a FB-t virtuális fotóalbumként. Egy képem van fenn, profilkép és slussz.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 14:25:10

@azram: már csak elméletben. anno Bertók oldalát tanulményozgattam...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:26:10

@Evain: Mondjuk a pókgyilkolászás sok volt nekem :)...
A pókot sajnálom, a félreértések elkerülése végett :))!

Evain 2013.11.20. 14:26:11

@zöldeketbeszélek: Nem láttam a filmet. Ezek a témák azért érdekelnek engem, mert kicsit más pl a magyarokkal Trianonról beszélgetni, mint külföldiekkel, ha érted mit akarok mondani. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 14:26:48

@azram: En olyan hirdeteseket lattam, ahol "varjak" az embert. Plusz ugy tudom, hogy 471 (remelem jol emlekszem a szamra) vizumhoz eleg az 5.0 is, persze a munkahoz mar azert jobb angol szukseges. Plusz teljes koltsegterites, ugymint vizumdij, relokacio, atmeneti elszallasolas, stb. Itt angliaban keresik az embereket hozza, igy gondolom nem szamit a tizenxezer km. En szorosan a sajat "lehetosegeimrol", szakmamrol beszelek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:28:31

@Evain: Aha...Akkor félreértettelek. De egyébként értem, mit akarsz mondani. (Ha van kedved, azért érdemes a könyvet elolvasni...)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 14:28:54

@smile750: You are welcome chap! Azert felhivnam a figyelmed, hogy a nosteny (?) mogott ket him van SORBAN! Azert azoknak is van lelkivilaga...

peacefroggg 2013.11.20. 14:29:35

@Evain: nem feltételezem alapból,de "sose lehessen tudni" (a la Micimackó), csak megkérdeztem, hogy mi van, ha... én csak Madárra hivatkoztam, mert anno azt írta, hogy a barátnőjének sincs 'egyelőre' tervben, magyarul a lehetőségét ő maga sem zárta ki..

Evain 2013.11.20. 14:29:47

@zöldeketbeszélek: pedigpedig. Birtokon belül válogatás nélkül minden ízeltlábúval szemben brutális kivégzőosztagba megyek át. :P
Ablakon kívül már nem zavar, szoktam gyerekeknek mutogatni a szép hálókat, amit szőnek. Már tudják mondani, hogy keretepók. :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:29:52

@Evain:
Azért lenne az a foghúzás, amiért én is eljárnék a Nagy-Korallzátonyhoz búvárkodni munka után :) Vannak Svéországnál jobb helyek, ha nem is olyan nagyon sok (ha minden apróságot beleveszek). AUS és CAN szerintem ilyenek. Ráadásul még ember számára érthető nyelven is beszélnek :)

Németország sem rossz állítólag, de tegnap vizsgázott Nóri németből és bent voltam a szobában, mikor gyakorolt. Meg kellett kérem, hogy hagyja abba, mert borzalmasak a hangok, amiket kiad :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:31:22

@négyzethálós: Ebben az a vicces, hogy ha én itthon fel tudnék halmozni 10 milát, tuti hogy sehová nem vágyakoznék kitelepülni.

tableno 2013.11.20. 14:31:34

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Én ismertem kubaiakat. Nagyon értelmes, művelt társaság, általában műveltebbek, mint a többi latin-amerikai (a kubai kommunizmus egyik pozitív oldala a magas színvonalú és ingyenes oktatás). Teljesen tisztában vannak vele, hogy mennyire el van cseszve a rendszerük, de nagyon patrióták is, szeretik a hazájukat. Persze sokan vágynak rá, hogy elmenjenek, de ugyanakkor megvan bennük a "most mit aggodalmaskodjuk, süt a nap, finom a mojito és jó seggük van a csajoknak" mentalitás is. Azért Kuba messze nem Észak-Korea életminőség szempontjából...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:31:52

@zöldeketbeszélek:
Próbáltam mást is (istragram), de nem győzőtt meg. Az FB a legkényelmesebben használható, de ha van más ötleted, azt szívesen fogadom :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:32:25

@smile750: @Kövérmadár [jävla invandrare]:

A kubaiak szabad emberek, s nagyon nem jellemző rájuk a fanatizmus.

Emlékszem, annak idején kubaiak mit mondtak amikor hallották, hogy a kínaiak simán megcsinálták harcok idején, hogy az aknamezőket úgy semlegesítették, hogy ráküldtek embereket. Az emberek meg meneteltek előre lelkesen.

Az oroszok is csinálták ezt párszor a világháborúban, de úgy, hogy az embereket hátulról lőtték, azaz kénytelenek voltak.

Erre mondta nekem minden kubai: na, ez elképzelhetetlen lenne nálunk, az egész sereg dezertálna, egy ember se menne rá az aknákra. S akiknek azt parancsolják, hogy lőjjenek társaikra, azok is dezertálnának.

S igen, ez az igazság, tényleg ez lenne.

Szóval Kubában nincs több komcsi, mint amennyi Mo-n volt Kádár alatt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:32:48

@Evain: Úgy tudom, Ausztráliában éppen hogy a pókok vannak birtokon belül, nem az emberek...

Én meg szépen becsalogatom egy dobozba, üvegbe, stb és kirakom az utcára.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:32:59

@tableno:
Biztosan nem :)
Észak-Koreában az életminőségből választani kell... vagy élet, vagy minőség :)

Evain 2013.11.20. 14:34:23

@zöldeketbeszélek: egyértelműen mindkettő. Már korábban felvettem a listámra, mint olvasandót.

@peacefroggg: hát erre válaszolt maga. :) szerintem az életben a gyerekvállalás az egyik legnehezebb döntés, aminek a súlyát legkevésbé tudják _helyesen_ felmérni a leendő szülők. De ez csak az én véleményem ugye. :)

bpetya75 2013.11.20. 14:34:56

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Jó kis családi háttér. Részvétem...

Nem vitattam, hogy van ilyen. Konkrétan a ti döntéseteknek a mozgatórugóit sem kérdőjeleztem meg, általánosságban írtam, amit írtam.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:36:15

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Mondták már, hogy te nem vagy az apád és a párod nem az anyád? Hogy nem muszáj a történelmet megismételni? Tudnék ám én is mesélni ilyeneket, meg még cifrábbat is...Persze semmire nincs garancia..

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.20. 14:36:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: :D hogy téged mennyire foglalkoztat ez a téma, biztos nincs oka :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:36:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Szóval Kubában nincs több komcsi, mint amennyi Mo-n volt Kádár alatt."

Valószínű összekovácsolta őket a "szenny", amiben élnek. De a kérdés akkor adott: a magyarokat miért nem?
Ha egy magyar nem akarna nekiindulni az aknamezőnek, 2 másik lökné, további 2 lőne rá, a maradék 12 meg feljelentené és minimum leballibzsidóbérenchazaárulózná :)

Az a baj ezekkel a komcsikkal, hogy kevesen vannak, de mind a Parlamentben ül, mi? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:38:36

@Kövérmadár [jävla invandrare]: @zöldeketbeszélek:

Én mint fanatikus fényképező ember, minden ilyet kipróbáltam. S messze a legjobb a Flickr, nincs párja. Bár én fizettem érte, mert szerettem volna minden funkciót (25 USD 1 évre), azaz pro vagyok, de az ingyenes nem-pro változatban is szinte minden megvan ami kell: 1 TB lehet az összes kép (igen, TB és nem GB), s az egyetlen korlát, hogy egy kép maximum 200 MB lehet. Viszont minden van, azaz albumok és más.

Evain 2013.11.20. 14:38:59

@zöldeketbeszélek: Aha, én is ezt tenném, ha nem rettegnék tőlük. Tudod, félelemre általában agresszió a válasz. :)

Tudod, az a bizarr helyzet, amikor Conanhoz méltón lazán lefejelem a rendetlenkedő féltonnás lovat, de sikoltozva rohanok a baseballütőért, ha le kell csapni egy fél centis pókot.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:39:25

@Zka:

Kénytelen vagyok foglalkozni napjaink aktuális kérdéseivel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:40:32

@zöldeketbeszélek:
Az google termék... trójait és egyéb kémprogramokat nem telepítek a gépemre :)

Mondták már, persze. De éppen ezért mondom, hogy ameddig nem 100% az elhatározás, addig nem kell, mert annak tuti a fenti helyzet lenne a vége, azt pedig nem akarom.

@bpetya75:
Szerintem millió ilyen van, nem különleges...szerintem nálunk (mint az én, mind Nóri családját beleértve) a felő 10%-ban van az egy főre jutó házasságtörések, elhagyások, megcsalások száma :)

Mikor lengyelek is laktak a házban, volt ott egy nálam valamivel idősebb srác is. Azon röhögtem, hogy akár a testvérem is lehetne, mert apám nagyon-nagyon szorgos volt a maghintésben :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 14:40:36

@négyzethálós: aki itthon képes 10 milliós megtakarítást felhalmozni, miért megy ki...?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:44:35

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

A karibi ember eleve vidám és optimista, s mindenben a jót látja.

A kubai életszínvonal a magyarnak kb. a 10-15 %-a, de viszont a kubai ember mégis elégedettebb. Egyszerűen ilyenek az emberek. Képesek mindenből a jót kiemelni és a rosszat meg észre se venni.

S van az emberekben egyfajta erős természetes igazságérzet.

bpetya75 2013.11.20. 14:44:39

@Evain:

"szerintem az életben a gyerekvállalás az egyik legnehezebb döntés, aminek a súlyát legkevésbé tudják _helyesen_ felmérni a leendő szülők. "

Szerintem nem is lehet ezt előre felmérni. Hogyan lehet felkészülni arra, hogy milyen lesz éjszaka kelni a gyerekhez? Milyen lesz ringatva megnyugtatni, mikor épp le akar szaladni a kezed vagy a derekad? Milyen lesz, amikor hazaérsz, odarohan hozzád, megölel és elkezd mesélni? Milyen lesz, amikor odasziszegi neked, hogy "Anya! Ne fogd a kezem!"?

Van, amire nagyjából fel lehet készülni, de a lényegre nem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:45:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Szent ég, ez nekem már nem is kínai, hanem ó-szuahéli :))!

Én csak azért javasoltam a picasa-t, mert a párom is használta egy időben. Aztán leszoktunk róla.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 14:45:45

@Evain: lelkitársam:) én is leviszem a kecskét a földre, de ájuldozva sikogatok a póktól.

tableno 2013.11.20. 14:46:14

@Babette_: mert a gürizésen és pénzhajhászáson kívül másra is vágyik az életben. Egy fejlett országban jó szakmával fele annyi hajtással és sztresszel biztosítod a családodnak ugyanazt (vagy magasabb) életszínvonalat. Amikor én kimentem külföldre, az nekem is komoly visszalépés volt anyagilag az első 3 évben. Úgy tekintettem, mint egy befektetést, és később busásan meg is térült.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 14:46:49

@Evain: Mint legjobb baratom a Fureszt nezve is lazan eszi a pacalt, lefejezos videokat, stb, de egy pok kinyirasa legjobb esetben csak fel flakon chemotox, neha elnyom egy egeszet is ra, biztos amibiztos alapon. Mondjuk az is igaz, hogy ket meterrol fujja ra, mert nem akar kozelebb menni! :D

smile750 2013.11.20. 14:47:24

@zöldeketbeszélek: En pedig pont azert mennek mert nem latom semmi ertelmet annak, hogy befektessem valamibe otthon, mert nincs mibe. Ha meg megis megtennem akkor a legjobb esetben is kereshetnek a 17 kulonbozo ado befizetesere, mikozben kevesebb maradna mintha minimalberes alkalmazott lennek (ha nem csalok adot persze) de valoszinubb, hogy hamarabb mennek csodbe. Igy engem pont az vezerel, hogy ebbol az osszegbol egy normalis eletet teremtsek a csaladomnak, valahol mashol.
Amugy erdekes elgondolas, hogy csak ures zsebbel indul el az ember kulfoldre. Pont, hogy akkor van sokkal nagyobb eselyed a normalis eletre ha van mihez nyulnod, es van mibol elindulnod odakint, esetleges tanulast, vallalkozast finanszirozni, stb....

Ha otthon maradnek akkor a legjobb esetben is arra menne el a felretett osszeg, hogy kiegeszitsem belole havonta a keresetem, ami nem eleg a megelhetesre, es par ev alatt ugy elfogyna, mintha nem is lett volna. Es akkor megint csak nem volt semmi ertelme, hogy felre tudtam rakni azt a penzt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:48:17

@bpetya75: Milyen lesz az, amikor 'miatta' csökkent értékű embernek számítasz majd a munkaerőpiacon? Milyen lesz az, amikor 'miatta' folyamatos stresszben fogsz dolgozni, mert bármi történik, te leszel a cégnél a közellenség? Milyen lesz az, amikor 'miatta' alacsonyabb fizetésért kell majd bármi szart elvállalni, az egyetlen szempont meg az lesz, hogy odaérj érte a bölcsibe emberi időben?

Stb, stb, stb

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.20. 14:49:43

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: "Mint legjobb baratom a Fureszt nezve is lazan eszi a pacalt"

Erre én nem lennék képes, a pacal gondolatától is rosszullét kerülget :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:49:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Kipróbáltam, de tök hülye vagyok hozzá :)

Olyat nem tudsz, ami semmi mást nem kínál, mint egy testreszabható mapparendszert, minden sallang nélkül? Pontosan, mint a FB galériája. Mappák egymás mellett, semmi faxni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:50:13

@smile750: Ez is érthető. Én nem tudom azt átérezni, hogy milyen lehet félretenni 10 milliót. Ha külföldre mentem dolgozni, olyan kevés pénzt vittem magammal, hogy mások komolyan elszörnyedtek, vagy a bátorságomon, vagy a botorságomon :).

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 14:51:05

@Juanita_:
Fantasztikus poszt! :)
Abszolut megerdemlitek az eletet a golyobis masik felen. Latszik hogy oltetek bele idot es energiat vastagon. Szoval sok sikert, meg kalappal meg kez-es-labtorest meg mindent.

Nekem Ausztralia tul meleg (meg a legdelebbi resze is), de a kengurukert irigy vagyok! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:51:35

@Babette_:
Mert szeretné azt meg is tartani :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Az biztos. Annyi mosolygós embert, mint Jamaicán, még sehol nem láttam.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:51:40

@zöldeketbeszélek:

Nem kóser a Picassa. Én is használtam, de abbahagytam. Nekem a Flickr-en TÖBB TÍZEZER képem van fent, bár hozzáteszem, ezeknek csak egy része nyilvános.

Szóval irány a www.flickr.com/ és munkára fel! Aztán bejelölhetsz ismerősnek... :-)

tableno 2013.11.20. 14:52:24

@zöldeketbeszélek: ezek a problémák leginkább csak Magyarországon jelentkeznek ilyen szinten. Ezért (is) érdemes kivándorolni annak, aki fiatalon viszonylag jól keres otthon, versenyképes szakmával, de később gyereket is szeretne...

bpetya75 2013.11.20. 14:53:22

@zöldeketbeszélek:

Jajj Zöldi! Olyan negatív vagy! Épp most találták ki a fiúk, hogy 3+ gyerekes anyák alkalmazása esetén 3 évig járulékmentességet élveznek a cégek, +2 évig meg a felét kell fizessék utána. Bár ez asszem csak a minimálbérre vonatkozik.

Meg egyébként is. A gyerek nem csak lemondással jár. Hm?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 14:53:54

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

A Flickr-en is mappák vannak, csak "set" a nevük.

Eleve feltöltéskor tudsz választani, hogy milyen set legyen.

Sokan eleve csak feltöltenek setek nélkül, így minden a photostreambe megy, ami persze hülyeség.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 14:54:11

@Zka: Nyugi, nem vagy egyedul :D Es van aki szerint a vilag legjobb kajaja :DDDDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:54:29

@Evain: Én is félek és undorodom a pókoktól, csótányoktól, ezer más hat és nyolclábútól. De valahogy mindig azt érzem, hogy az megölésük öncélú lenne, és nekik is csak egy életük van. Így hát, ha sikerül, épségben száműzöm őket a lakásból.

A rovarirtószerek pedig mutagének, karcinogének, ha csak lehet, kerülöm a használatukat.

smile750 2013.11.20. 14:56:02

@zöldeketbeszélek: Lehet ugyis csinalni, foleg ha az ember meg fiatal es egyedulallo. De csaladdal, hosszutavu celokkal mar mas a helyzet. En letelepedni, elni, a gyerekemet iskolaztatni, es stresszmetesebb kornyezetben felnevelni szeretnek kimenni, ami nem biztos, hogy egy hatizsakkal es autostoppal menne.

Evain 2013.11.20. 14:56:25

@Babette_: @Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: igenigen, a fóbia nem vicc! :)
Ha igazán borzongani akarok, akkor megnézem az araknofóbiát meg a nyolc lábú rémségeket, vagy a monster bug wars c natgeo eposzt. :)

@bpetya75: mert nem felkészülés kell rá, hanem önismeret. Hogy képes legyen felmérni az érintett saját magáról, hogy képes vállalni egy önálló egyéniségért a felelősséget a következő minimum 18 évben úgy, hogy a lehető lekevesebb marhaságot követi el. :) De mondom, ez csak az én véleményem, erről nagyon sokáig és sokat tudnék beszélgetni, de ez nem az a hely. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 14:57:32

@bpetya75: Az a baj, hogy el sem jutsz a három gyerekig...Én is annyit akartam, de legalább kettőt. Most már lehet, hogy marad csak egy, bár sosem szerettem volna, hogy a gyerekem egykeként nőjön fel.

Nem tudom, lehet, hogy ma tényleg negatív vagyok. Az időjárás teszi :)! (meg hogy mennem kellene a munkaügyi központba...)

bpetya75 2013.11.20. 14:57:35

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Egyik cimborám direkt azért maradt még egy fél órát ebéd után egy étteremben, hogy meglesse a jenki srácot pacalevés közben. Az első falat kifordult a szájából. Pedig ő akarta, a barátnője nem tudta lebeszélni róla ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 14:59:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Valószínű megöregedhettem, mert nem látom át, hogy mit és mivel csináljak.
Olyan opciók vannak, hogy elképzelni sem tudom mik és minek vannak...

Az nem megy, hogy:
jobbklikk->új mappa létrehozása
duplaklikk a mappán
képek belehúzása
mappa bezár
jobbklikk->új mappa létrehozása
...

Valami ilyet nem tudsz? Nem baj, ha nem énekel meg nincs tündibündi kiskutyus az elején, amit le sem lehet lőni :)

bpetya75 2013.11.20. 15:00:10

@Evain:

Szerintem ez nem tudható előre. Az első születése előtt 1 évvel az volt a legnagyobb problémám, hogy meló után sörözni menjek, biliárdozni, vagy maradjak otthon és játszak a gépen. Pár hónap múlva mégis gond nélkül pelenkáztam, meg fürdettem egy újszülöttet.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 15:00:19

@smile750: Na persze most már én sem kockáztatnék! De akkor persze egyedül voltam, nem aggódtam különösebben. Mostanában gyakran szóba kerül a külföldi munka, a párom szerint nekem kellene előre menni és ha megvetem a lábam (szerinte ez kb 6 hónap), ő is jönne a gyerekkel. Háááát....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 15:01:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Most már nem webalbumozunk. Ha valakit érdekelnek a fotóink, küldünk e-mailben. De köszi :)!

peacefroggg 2013.11.20. 15:01:46

@Kövérmadár [jävla invandrare]: ha hallanád a hollandokat, meg a svájciakat :), a német (az irodalmi persze) ahhoz képest egy szép, letisztult nyelv, mondjuk nekem alapból semmi bajom nincs vele és szeretem a németet,de ez már ízlés dolga

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:02:56

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
És az is fontos, hogy ne szinkronizáljon semmit, semmivel. Nem adok hozzáférést egyik eszközömhöz sem, nem telepítek semmit sehová, mindent én, a saját két kezemmel csinálok.

Evain 2013.11.20. 15:03:35

@zöldeketbeszélek: nem használok vegyszert a gyerekek meg a légyfogó haszonállat miatt. :) A fóbia sajnos kicsit több a félelemnél és undornál. Nekem a legnagyobb probléma az, hogy a gyerekeknek ne adjam tovább, de iszonyatosan nehéz leküzdeni a zsigeri reakciókat. Jártam már úgy, hogy kinyitottam a bejárati ajtót, és pont akkor liftezett le egy pók a fonálon, kb a gyereknek fejmagasságba, amire ösztönösen azt reagáltam, hogy elrántottam a gyereket onnan. Férjem meg mondta utólag, hogy pánikszerűen vinnyogtam hozzá.

Most itt jól elviccelődök rajta, de sajnos nehéz vele együttélni. (a fóbiával, nem a férjemmel, lol)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 15:03:43

@bpetya75: Az a félelmetes, hogy a teljes meghasonlás következik be. Ha nincs gyereked, mindaz a trágya nem önt el, amit fentebb leírtam. De pont a gyerek az, aki miatt még ezt is el tudod viselni :))!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 15:04:12

@bpetya75: Brrrr.... Tudod nekem a legrosszabb, amikor elkezdik beszelni, hogy hol lehet jo alapanyagot kapi hozza... Nem tudom, ez az Alfoldon nepbetegseg. Egyedul asszonypajtit ismerem onnan, aki nem szereti :D A masik meg a birka. Abbol csak porkoltet tudnak csinalni... Szerintem az angolokat hulyenek is nezik, hogy minek sutik meg, amikor lehetne pori is. Persze baltaval feldarabolni az egesz birkat en meg eves kozben vadasszam ki a csontdarabokat....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 15:04:37

@Evain: A fóbia természetesen más tészta. Én biztosan nem viccelődnék rajta!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 15:06:04

@Evain: "Férjem meg mondta utólag, hogy pánikszerűen vinnyogtam hozzá."
Meg mindig jobb, mintha nekialltal volna fujtatni a pokra :DDDDDD

négyzet 2013.11.20. 15:06:14

@Babette_: hát, azt ne tőlem kérdezd :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 15:06:31

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Az olaszok is szeretik a pacalt...meg a bárányt, de nem ürüt ölnek, hogy a faggyús mócsingokat csócsálgassák :)...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 15:09:43

@bpetya75: Na, hogy pozitív dolgot is írjak és ne legyen egészen off, nagyon csípem a Bill, Sydney szakácsa című sorozatot, annyira hangulatos az egész.

A kaják is jók, de maga ez a tengerparti életstílus, egyszerűség, tisztaság, napsütés...

www.bills.com.au/#

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 15:13:04

@zöldeketbeszélek: oda sem megyunk :DDDDDDD Kulonben is meleg van ott is!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:14:49

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:
Nem is érzem otthon magam :)
A régi szép idők, amikor a 20Mb-os HDD-m kettő volt particionálva egy 12 és egy 8 Mb-os részre. A nagyobbon volt DOS és a Win3.11, a másikon meg talán 2-3 játék. Éjjelente lehetett BBSezni, amikor a szülők már aludtak és nem vették észre, hogy megfújtam a telefonkábelt a modemhez :)

Utálják az emberek az NSA-t? És a google?
Ha tüsszentek egyet, azonnal kérdezi a gép, hogy jól érzem-e magam... még éhes sem vagyok, de már jön a pizzarendelős telefonszám... velem van a baj, hogy erre nem vágyom? :)

smile750 2013.11.20. 15:15:58

@zöldeketbeszélek: Szerintem tok normalis az ugy. :) En 3 evet toltottem el a vilag masik felen, hogy megteremtsem azokat az alapokat, hogy aztan egyutt indulhassunk el valamerre.

Evain 2013.11.20. 15:17:26

@zöldeketbeszélek: Nemnem, fontos, hogy az ember tudjon humorizálni a saját gyengeségén. :)

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: fújkálni? Megvesztél ember? Elemi fizika: akkor hintaként funkcionál a pókfonál, és mire észreveszem, visszalendül rám a nyolclábú rettenet! Wáááááá!
(sikoltozva kirohan az irodából)

Egyébként de utáltam én is a dinamittal robbantott birkából pörköltet. :(

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 15:17:59

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Flickr egyszeru mint egy faek. :)

Megcsinalod az online feluleten a profilodat (beregisztralsz), aztan IOS-rol tolhatod fel a kepeket WIFI-n kozvetlenul, meg laptopra sem kell atmasolnod.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:20:31

@Don Kartasch:
Ne mondd már! :)
Akkor még súlyosabb módon le vagyok maradva :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.20. 15:25:33

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: hú az ilyen csonttal-bőrrel egybeaprított dolgokat úgy rühellem, hozzá nem nyúlok bottal se. Értem én, hogy finomabb tőle, de akkor főzze bele egy hálóba rakva és aztán vegye ki. Nem vagyunk már ősemberek. Persze a kislányom megeszi a csirkecsontot is ha hagyjuk, de azért iskolás korára csak kinő már ebből mindenki :D

Evain 2013.11.20. 15:25:39

@Kövérmadár [jävla invandrare]: paranoia? ugyanugyan, mikor az index fórumát nézegetve kapsz mondjuk egy svéd egy hirdetést az arcodba, amiben még az a város is szerepel, ahol dolgozol. Na az a durva.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 15:25:49

@Evain: ha azt meg tudod nézni, akkor nincs teneked semmi bajod :)

négyzet 2013.11.20. 15:26:03

@zöldeketbeszélek: Akkor Marlo Morganről magyarul, röviden.

1990 - megjelent először a könyve.
1992 - a kiadó inkább nem adta ki újra, mert kiderült, hogy talán mégsem az a nőci, akinek mondta magát
1993 - ez a nőt cseppet sem zavarta abban, hogy tovább promotálja magát, és váltig állítja, hogy amit leírt, az igaz.
aztán egy másik kiadó, a nagy keresletre való tekintettel természetesen szemet bírt hunyni a furcsaságok fölött
1995 - ausztrál őslakosok utaznak az USA-ba, hogy tisztázzák, a könyv hoax (avagy átbaszás) és vegyék le a polcokról
1996 - Marlo Morgan bocsánatot kér, elismeri, hogy a sztori fikció
1998 - ennek ellenére megjelenteti második hasonló könyvét is
1999 - aboriginalok ugyanúgy tiltakoznak, hatása a könyvterjesztőkre persze semmi

Az őslakosok baja, hogy a könyvek kitalációkra alapulnak, de igaznak vannak beállítva. Így viszont fals képet mutatnak az őslakosok tradicionális szokásairól, kultúrájáról, társadalmi helyzetéről, és inkább rontja az esélyeiket a fennmaradásért folytatott küzdelemben ez a hamis kép. Meg ugye ki örül annak, ha faszságokat terjeszt valaki eredetinek beállítva.

Szóval nem doku, de rendszeresen annak állítják be. Nem lenne semmi gond, ha mindenkinek nyilvánvaló lenne, hogy ez csak egy nyálas new age könyv, nem pedig megtörtént vagy valós alapokon nyugvó élményanyag. Ritkán haragszom könyvre, de erre kivételesen nagyon.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:31:07

@Evain:
Pl :)

@Babette_:
Szereti, amikor a kezemmel... őőő, miről is beszélünk? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:32:56

@bpetya75:
Erre mondják, hogy be lettél törve :)

@diggerdriver:
Ezt kicsit kifejtenéd? :)

Haragos Paradicsom 2013.11.20. 15:35:36

@zöldeketbeszélek: a tenyérnyi méretü Huntsman-t nehéz becsalogatni a dobozba :) 8 év alatt 3-mal sikerült a lakàsban összeakadni.

travelobee 2013.11.20. 15:35:36

@smile750: bocsánat, tiéd a pont. Tényleg nehéz helyzetben vagy... ha maradsz, az irigység esz meg, ha meg idejössz akkor az állatok. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:36:28

Na, feladom a flickr-t... feltöltöttem, set-be tettem, erre sehol semmi :)

Evain 2013.11.20. 15:37:02

@Babette_: Én is ezt próbálom bebeszélni magamnak, de nem mindig sikerül. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 15:42:33

@Evain:

"az index fórumát nézegetve kapsz mondjuk egy svéd egy hirdetést az arcodba, amiben még az a város is szerepel, ahol dolgozol"

Igen, nekem is mindig bolgár női divat, leginkább leggingses hirdetések jönnek elő folyton... meg néha más témák is, pl. ami érdekelhet.

De végülis nem zavar a célzott hirdetés.

Pl. másoknál folyton jönnek pornóhirdetések, nálam meg nem. Tudja a rendszer, hogy nem szeretem a pornót.

Evain 2013.11.20. 15:45:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: nekem dobott már be a nemrég vásárolt gyerekruhák mellé egy mostanában a helyi tévében agyonreklámozott társkereső oldal hirdetését. :D Kicsit sem volt vicces. :D Mit tudnak ezek, amit én nem?!?! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:46:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Volt egy ablak, oda behúzkodtam, amit fel akartam tölteni. El is izmozott vele egy ideig.
Utána mondtam, hogy legyél sett-ben. El is mentettem. Erre mikor megnyitottam a sett-eket, nem találtam semmit :)

Nekem nem a hirdetésekkel van a gondom, hanem azzal, hogy lépj be az FB fiókoddal vagy a gmail fiókoddal... de miért? Mi közük van ezekhez? Akkor inkább nem is regisztrálok és keresek valami mást.
Ha van 3 autóm, mindnek legyen saját kulcsa... nem akarom, hogy ugyanazzal induljon mindegyik. Érted mire gondolok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 15:48:44

@Evain:
Hogy ülj le beszélgetni apukával... :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
A másik, hogy van fent 2 régen feltöltött album (ne kérdezd hogyan csináltam, lövésem sincs :) )... de a photostream-ben is ott van minden kép, tiszta káosz.
Hogy törölhetek ki mindent a streamből?

33621 2013.11.20. 15:48:59

@Cascabel: Ott is van akkor hőingadozás! Ma -25 a hétvégén meg + 11 várható?

Evain 2013.11.20. 15:51:14

@Kövérmadár [jävla invandrare]: aha, úgyis mindjárt jön értem, neki is szegezem a kérdést. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.20. 15:55:21

@Evain: miért? IP cím alapján elég könnyű megmondani, hogy nagyságrendileg hol üldögélsz épp (igen, városra bontva), ehhez még adatgyűjtés se kell csak az IP címed, ami meg ott van, anélkül nem kapnál se reklámot, se fórumoldalt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 15:56:23

@Evain:

Nekem az esetek 80 %-ában olyan reklámot dob, mely tényleg érdekel. Szóval jól van beállítva a rendszer.

Pl. az előbb a női püspökökről szóló cikk olvasásakor nol.hu/kulfold/nok_is_lehetnek_puspokok_ezutan_az_egesz_anglikan_egyhazban egy bolgár netes női divatüzlet cipőkínálata www.koketna.com/damski-obuvki jött be hirdetésként, melette meg egy protestáns keresztény missziós honlap "Isten-e Jézus?" cikke y-jesus.com/jesuscomplex_1_x - szóval úgy tűnik működik az egész, mert pl. még sosem találkoztam mondjuk a legújabb macskaeledelketről hirdetést.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 15:57:10

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

A photostreamben mindig benne van minden. A lényeg, hogy ezen kívül legyenek setek is.

2013.11.20. 15:58:09

Ooooezjoo, namajdegyszerenis...... Az ozzikat en csipem (a pokok is, nyehe... bocsanat.... :D) Ok a poktema fel van fujva de a skorpio es a tobbiek azokkal mi a helyzet?

Evain 2013.11.20. 15:58:29

@Kövérmadár [jävla invandrare]: mármint hogy mennyi gyerek és asszonytartást óhajt akkor fizetni? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 15:59:13

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Én Google-fiókon keresztül lépek be, de ez abszolút nem kötelező, lehet közvetlenül is a Yahoo-jelszóddal (a Flickr a Yahoo szolgáltatása).

Evain 2013.11.20. 16:03:24

@Zka: Tudom, hogy csinálják, pont ezért zavar. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Lehet rólam még nem tudnak eleget, mert csak az az egy találat van, ami az online shopé, ahonnan a gyerekruhákat szoktam rendelni. Érdekes, PHP scriptekre, meg javascriptekre meg excel makrokra nem szokott találat érkezni. :D A többi az random marhaság, ami nem szokott érdekelni. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 16:03:29

@Zka:

Az a vicces, amikor az jelenik meg, hogy "körzetedben ismerkedni vágyó személyek" és nekem csak nők jelennek meg, csak tényleg 20 km-en belüliek, sőt elsősorban az én korosztályomból vagy kicsit fiatalabbak. 60 éves nők és 20-30 évesek sosem jelennek meg nálam.

Azért néha van hiba is. Feleség időnként szokott kapni hirdetést, hogy hosszabbítsa meg a hímvesszőjét és szedjen Viagrát. Persze lehet, hogy úgy gondolták: a férjének vegye meg, ne ő szedje be.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 16:06:55

@Evain:
Nem, nem... azt a megfelelő kérdés, hogy: "Mondd, jóuram, mi az, amiben nem tettem eléggé kedvedre, hogy keserű szájízzel más portéka után vagy kénytelen nyúlni?"
Hiszen mi törekszünk a család egységének és szentségének a megóvására... a család egységének és szentségének megóvásáért pedig áldozatokat kell hozni... ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Jólvan, futok még egy kört, remélem sikerül... ha nem, kibújik belőlem a női énem és hisztérikussá válok :)

Evain 2013.11.20. 16:14:23

@Kövérmadár [jävla invandrare]: ééés most ugyanezt angolul, mert ugye mi így kommunikálunk. :D:D:D
Hogy had idézzek: "Az énképem! Sőt, a te képed! Rólam!" Hát ez alakult ki? :D

bpetya75 2013.11.20. 16:14:47

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Francokat. Szeretek velük foglalkozni. Nem gondoltam volna magamról, de ez a helyzet :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 16:23:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Megoldottam, volt még egy ravasz upload gomb a sarokban :) Nem értettem, hogy ha egyszer bekerültek a képek és látványosan kűzdött a feltöltéssel, akkor miért kell megint :)
Mindegy, működik, már van kemény 3 mappám :D

@Evain:
Készséggel:
"Oh Lord, won't you buy me a Mercedes-Benz..." őőő, ja nem, ezt csak utána... :)

Evain 2013.11.20. 16:51:37

@Kövérmadár [jävla invandrare]: hádde most megnéztem, Mercedes-Benz escooter egyszerűen broáf. :s
Akkor viszont oh lord, won't you buy me, a bwm scooter. :P Jó lesz ez:
i.i.cbsi.com/cnwk.1d/i/tim/2012/07/30/BMW_Cevolution_01_610x458.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 16:55:25

@Zka: nekem valahogy minden oldal a szomszéd megyét ismeri fel...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 17:03:40

Hozzáértőktől kérdezem: mi a különbség a Mercedes C és CLA osztálya között? Árban hasonló, csak a karosszéria lenne más?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 17:09:05

@Zka: Itt nem bele van fozve, hanem le sem fejtik a csontrol. Kisbaltaval feldaraboljak az egeszet es ontik a fazekba! :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:10:19

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: Na azért van ott egy-két olyan hely, amitől a pacal sem tudna elijeszteni!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 17:11:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Igen, nekem is mindig bolgár női divat, leginkább leggingses hirdetések jönnek elő folyton... meg néha más témák is, pl. ami érdekelhet.

De végülis nem zavar a célzott hirdetés."

De basszus, te torzsleggings vasarlo vagy :D

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 17:13:04

@Kövérmadár [jävla invandrare]: "Hozzáértőktől kérdezem: mi a különbség a Mercedes C és CLA osztálya között? Árban hasonló, csak a karosszéria lenne más?"

Teljesen mas a ketto. A C-osztaly a klasszikus kis luxus-szedan/kupe/kombi (ugyanaz mint a 3-as BMW es az Audi A4 vagy Lexus IS).

A CLA az meg ennel joval kisebb (asszem a B osztallyal kozos a padlolemezuk) uj, fiatalos, sportos modell.

A te esetedben: A C osztalyt siman meg tudod venni hasznaltan, a CLA elegge uj (nincs meg belole par honapnal oregebb hasznalt) ugyhogy szerintem egyelore nem erdemes meg nezegetned.
Felreeertes ne essek, nem akarom lefitymalni a sved fizetesed :D, de szerintem egy hasznalt CLA feletek siman van vagy 250 000 - 300 000 SEK.

De nem CLC-t akartal amaugy kerdezni? :DDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 17:13:34

@Evain: Hat a celzott hirdeteseket a latogatott weboldalak alapjan rakja ki :D Egyedul hasznalod a gepet, vagy Apaval kozosen?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:14:09

@smile750: Na de ha jól sejtem, te férfiből vagy, én meg nem. Bár ez talán még nem olyan nagy akadály. Én azt mondtam, hogy benne lennék, de csak olyan helyre mennék, ahonnan egy nap alatt repülővel, vonattal, busszal, akármivel haza tudok jönni ha gond van, kerül amibe kerül. És persze naponta szkájpolnék a lányommal, meg persze a párommal. Ha ő nem ijed meg attól, hogy egy óvodással egyedül marad fél évre, akkor nekem sincs mitől félnem :))!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 17:14:54

@Don Kartasch: Szerintem neki a sprinter osztaly lenne idealis!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 17:16:06

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Alapvetően a női divat érdeklődésem körébe tartozik.

A férfidivat viszont nem érdekel, mert nem vagyok homokos.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 17:16:51

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

Utálatos dolog Isten számára. Elfogadhatatlan. Eleve a női papság is az,

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:17:10

@négyzethálós: Köszi az infókat! Hát, nem lettem tőle boldogabb :(.
A Múlt-kor cikk valóságtartalmán azonban nem változtat sajnos ez sem...(Tudom, nincs közöttük összefüggés, és te csak arra akartad felhívni a figyelmem, hogy MM-t ne használjam hivatkozásként, mert meseíró, nem társadalomkritikus.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.20. 17:19:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "Alapvetően a női divat érdeklődésem körébe tartozik.
A férfidivat viszont nem érdekel, mert nem vagyok homokos."
Azert ez is erdekes megkozelites...

A noi papsag miert? Tenyleg erdekel, nem kotozkodes!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:22:31

@Haragos Paradicsom: Ááááááá, megnéztem a guglin, borzalmas! Meg sem próbálnám dobozba csalogatni...honnan írsz, csak hogy oda soha ne utazzam, rémálmomban sem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 17:28:01

@Don Kartasch:
Nem, a CLC nem tudom milyen fajta. Pár éves C-klass-t néztem, az is megvan 200e korona.
Ha a CLA kisebb és sportosabb, akkor kiesik, nem kell sportos autó.

Van még a CLS, aminek 600e+ a nevezési díja, illetve az S, amiről jobb már nem is beszélni :) Vagy a CL 1,2m-ért, de az valami irreálisnak hat és nem is pofás :)
Igazából a C, E, S ami tetszik.

tableno 2013.11.20. 17:29:02

@zöldeketbeszélek: szerintem Ausztrália, a Huntsman ott honos. Viszont a jó hír az, hogy meglehetősen ártalmatlan pók, nem bánt, csak nagy és randa.

tableno 2013.11.20. 17:35:27

@zöldeketbeszélek: viszont az igaz, hogy Au-ban van olyan pók is (nem is kevés) ami nagy, randa és még mérges is... :S

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:39:22

@tableno: Hát ez nagyon megnyugtató lehet Anita számára!
Olyan helyre, ahol ilyen szörnyetegek laknak, legfeljebb nyaralni mennék, egy-két hétre...

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 17:39:45

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]:

A papság előképe Jézus, s ő férfi alakban született meg. S emiatt sosem voltak női papok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:41:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ez olyan hihetetlenül középkori megfogalmazás volt, hogy egy pillanatig azt hittem, elnyelt valami időgép...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:42:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Az fel sem merülhet, ugye, hogy a papság tagjának lenni hatalmat jelent(ett), a hatalmat pedig a férfiak birtokolták (birtokolják) és minden apró kis morzsájához foggal-körömmel ragaszkodnak?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 17:43:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Te nem vagy egy pirinyót, csak egy egészen iciripicirit hímsoviniszta?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 17:46:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Nem vagy te egy picikét, egy igazán apróiciripicirit hímsoviniszta?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 17:48:40

@zöldeketbeszélek:

Nem, nincs ilyen ok. A papság alapvetően szolgálat, nem hatalom.

Egy alacsony beosztású banktisztviselőnek vagy egy közúti rendőrnek sokszor annyi a hatalma, mint egy papnak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 17:52:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Hatalom a lelkek felett. Hatalom a választás felett. Hatalom a szaporodás felett...

Még most is, sok helyen, és a szocializmus előtt itthon is. Arról meg ugye nem kell beszélni, hogy milyen hatalommal bírt a papság a felvilágosodás kora előtt? Hogy akit kiátkoztak, példának okáért, szabad préda volt, büntetlenül megkínozhatták, meggyilkolhatták? stb...stb...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 17:52:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Ezt ugye te sem hiszed el? :)

Nem jártál még vidéken, ahol az istenfélő öregasszonyok simán eladják a kis Jolánkát a papbácsinak, csak, hogy üdvözüljenek?

@2013.11.20. 17:49:22:
Jól van, már aggódtam a lelkedért!

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 17:55:01

@zöldeketbeszélek:

Ez ebben a formában túlzás. Eleve a kínzás, gyilkolás nem igaz.

Nyilván, hogy egy keresztény társadalomban a pap szerepe is fontosabb. De a mai ateista európai társadalomban ki egy pap a többség számára? Senki.

2013.11.20. 17:59:52

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Figyelj, ne add alább akkor már, vegyél SLS-t. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 18:08:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Jólvanakkor :)

@Philosoraptor:
Nem bántásból, de az gusztustalan :)

AMG packet van szerintem minden modellhez, illetve némi kis okossággal is biztosan feljebbtornázható a teljesítménye (chiptuning esetleg? Nem érteh a lovakhoz).

A realitás talaján maradva C vagy E, néhány éves teljesen elérhető. Megaztán jó lenne egy garázs is hozzá, az pedig nem 2 perc, mire adnak :(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 18:18:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Bocs, hogy a wikiből idézek, de ez teljesen klappol azzal, amit még réges-régen történelmi könyvekből olvastam: "Kiközösítés[forrásszöveg szerkesztése]

A kiközösítés (vagy excommunicatio) az inkvizíció eljárásaiban szinte kizárólag azoknak a büntetése lett, akik az idézésre nem jelentek meg az ítélőszék előtt, más esetben ugyanis nem nagyon lett volna értelme. A kiközösítettet a hívők közül vetették ki, és a továbbiakban nemcsak nem gyakorolhatta hitét semmilyen formában, hanem a világi és vallási törvények hatálya alól is kikerült. Következésképp bárki bármilyen bűntettet elkövethetett ellene, akár tulajdonával, akár fizikai létével kapcsolatban. A kiközösítés azokban az időkben felért egy olyan halálos ítélettel, amit nem az inkvizíció hajtott végre. Ez alól csak a főrangúak lehettek kivételek, akik megengedhették maguknak testőrség vagy saját hadsereg fenntartását, akik megvédelmezték a törvény szerint semmit sem érő életét."

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 18:23:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Lehet, hogy ha konkrétan 2013-ról beszélünk, Magyarországról, akkor már tényleg nincs más szerepük, mint a szolgálat. Erre csak azt tudom mondani, hogy végre méltó helyükre és szerepükbe kerültek vissza. És ezt minden rosszindulat nélkül mondom.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 18:31:33

@zöldeketbeszélek:

Amit csak nagyon súlyos bűncselekmények esetében tettek meg, tegyük hozzá.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 18:39:43

@zöldeketbeszélek:

Valóban hibás volt a múlt egy időszakában mind a keleti cezaropapista, mind a nyugati papocezarista modell, ezt kár tagadni. Ez sok bajt okozott a kereszténységnek. Viszont az anakronista hozzáállás is hibás a múlthoz. A lényeg: a kereszténység sikeresen került ki a küzdelemből.

2013.11.20. 18:40:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Egy pap, és közöttem annyi a különbség, hogy más hivatást választottunk.
Egy pap ugyan olyan ember, mint bárki más. Alkalmazott.
Csak neki nem kell papírokkal igazolni, hogy Isten szolgája.
Mondhatja, hogy Isten fölvette alkalmazottnak, mert senki nem tud utána járni, hogy igaz-e.
Na ezért sem fogok soha meggyónni egy papnak. Bár Istenfélő ember vagyok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 18:43:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Azt ugye te is sejted, hogy mondjuk bármi egyházellenes megnyilvánulás súlyos bűncselekménynek számított...

Maradjunk annyiban, hogy konkrétan a királyok is kétszer meggondolták, hogy kockáztassák a kiátkozást. Pedig nem szűkölködtek védelemben, de hát a vallási fanatikusok már akkor is megtalálták a rést a pajzson. Most így hirtelen IV. Henrik francia király jut eszembe, aki hiába tért át a hugenotta hitről a római katolikusra, egy fanatikus mégis leszúrta, mert eretneknek hitte. (Őt mondjuk nem azért gyilkolták meg, mert kiátkozták.)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 18:48:04

@az igazi Trebitsch:

A papság isteni eredetű. Az igazi pap vissza tudja vezetni papságát Jézusig. Ez a felhatalmazási lánc, az apostoli örökség.

Vannak csoportok, ahol a papok viszont szimpla emberi hivatalnokok. Persze, ők is mondhatnak okos dolgokat, de nincs meg isteni felhatalmazásuk. Nekik valóban nem lenne érdemes intim dolgokat megmondani, bár ki tudja: manapság sokaknak a legintimebb partnerük a pszichológusuk.

zomg · http://lixnix.tumblr.com 2013.11.20. 18:48:45

Igy ranezesre Adelaide (SA) erdekesebb mint Perth, melegebb mint Melbourne es szebb mint Sydney. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 18:50:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: pedig nem. nem is olyan rég még a papok voltak a tudás hordozói, akik rettegtek attól, hogy elvesztik a hatalmukat és misztikusságukat.

ma pedig...elismerésem annak, aki szolgál, én speciel pont nemrég voltam egy engesztelő szentmisén, nos, én ott csak egy jómunkásembert láttam, aki semmilyen szöveget nem tudott fejből.
még hit sem volt a környéken sem.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 18:51:38

@zöldeketbeszélek:

Nyilván a keresztény hit nem védőpajzs a hibák ellen. A keresztények is bűnös emberek, s követtek el, sőt ma is követnek el hibákat.

Az általad említett korszellem egyébként gyakorlatilag csak Nyugat-Európára volt igaz, úgy a XI. és a XVIII. sz között. Sőt ezen belül is csak a XI-XV. sz, közti időszakára mondható egyértelműen, hogy Nyugat-Európában a kereszténység volt a fő politikai hatalom.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 18:54:31

@Babette_:

Így alakult Európában. A természettudományokat egy időben elsősorban papok művelték.

Pap van mindenféle, ez tény. Olyan is, aki nem igazán jól végzi munkáját. Azonban ez lényegileg nem számít, ha van isteni felhatalmazása, hiszen a rossz pap szertartásai is érvényesek. Persze, tény, hogy jobb egy elkötelezett, értelmes papot hallgatni, ez tény.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 18:56:41

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Most nem azert de te alapvetoen nagy es kenyelmes utazoautot keresel, nem?

Most kerlek vetkozd le minden eloiteletedet es legy nyitott. :)
Mi a banatert nem veszel egy Citroen C6-ost? Tudom-tudom-tudom hogy mit gondolsz rola (anelkul hogy utananeztel volna)... hogy francia... :D (en sem kedvelem a francia autokat amugy)
De most tenyleg, ezt felejtsd el es olvass utana. :)

Kenyelmesebb mint egy amerikai auto (!!!), nagyobb mint barmelyik nemet amit ennyiert hasznaltan meg tudsz venni, belulrol szerintem fantasztikusan nez ki (ugyis ezt latod leggyakrabban). Nekem speciel kivulrol is nagyon tetszik, de tudom hogy sokaknak nem. Ez izles dolga. Nekem bejon. :)
Es a legszebb, mivel anno hatalmas volt az ertekvesztese (kevesen vettek), kvazi gombokert utanad dobjak. Tulajdonkeppen egy hasznalt Phaeton szintu kocsit kapsz egy uj Fiesta araert. A tulajdonosok szerint pedig megbizhato darab a francia mivolta ellenere is! :)

totalcar.hu/tesztek/citroenc6hdi/

Nyugodtan olvass utana kulfoldi lapokban is, mindenhol hasra voltak esve a kenyelmetol. :)

En, ha nem kabrioban gondolkodnek, tuti C6-ost vennek. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 18:57:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: lényegileg nem erről beszélünk, hanem hogy szolgálat-e.
és nem látjuk, hogy szolgálnának.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 18:57:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"A lényeg: a kereszténység sikeresen került ki a küzdelemből. "
Na igen, aki ellenük volt, azt kegyetlenül eltiporták :)

@zöldeketbeszélek:
Ugye tudod, hogy kilátástalan, amit csinálsz? :)

bpetya75 2013.11.20. 19:01:21

@Babette_:

Én ismerek párat, aki szolgál. Több szolgáló papot ismerek, mint szolgáló orvost, vagy szolgáló jogászt. Szolgáló tanárt sem sokkal többet.

2013.11.20. 19:02:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:

Csak a 12 apostol volt Jézus kiválasztottja.
A papság legföljebb Jézus követője lehet, de nem eredeztethető Istentől.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 19:04:37

@bpetya75: de ők nem is hirdetik magukról.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 19:05:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Inkább azt mondanám, hogy igyekeztek a természettudományokat a hithez igazítani, akár erőszakos eszközökkel is...

bpetya75 2013.11.20. 19:05:43

@zöldeketbeszélek:

Nem tudtam megfogalmazni, hogy mi a bajom ezzel a tanulmánnyal, de a végén ott volt: "A tanulmány megjelenése után természetesen kapott kritikát is, az egyik szerint például a szerzők az elemző intelligenciát tekintik intelligenciának, és nem veszik figyelembe az érzelmi vagy éppen a kreatív intelligenciát."

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 19:06:41

@Babette_:
Hat majdnem 2 tonna. :) A nagy test az ezzel jar.

De tekintve hogy Kovermadar nem kis hibrid Nissan Leaf-ben gondolkodik, hanem nagy amerikai vasakban, igy szerintem ez is szoba johet. :)

bpetya75 2013.11.20. 19:07:14

@Babette_:

A jogász nem. De az orvos? Vagy a rendőr?

Meg aztán nem is kell, hogy hirdessék magukról, ez kéne legyen az alap.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 19:08:24

@zöldeketbeszélek:

Nem, ez tényszerűen nem igaz. Gyakorlatilag az összes középkori felfedezést papok csinálták, de legalábbis erős egyházi kotődésű emberek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 19:08:54

@Don Kartasch: Én egy C Picasso Xsara-n tanultam vezetni, nagyon jó volt!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 19:08:59

@Babette_: Meg hat 2,7 literes V6. Az mas gyartonal is eszik ennyit.
Ha a fogyasztas kritikus szempont, vannak hozza kisebb motorok is tudtommal. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 19:12:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Egészen addig nem volt gond, amíg a felfedezés megmaradt a matematika terén pld. Ha már képbe került mondjuk a csillagászat vagy az orvostudomány, akkor egyből beindult az elhallgató, elhallgattató, megsemmisítő gépezet. A középkorban jobban járt az, aki arab orvos kezei közé került, mint a legtudósabb orvos-szerzetes kezei közé.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 19:14:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Persze, hogy az. Ezért tettem szmájlit a mondat végére. Én sem veszem komolyan. Bár az tény, hogy a vallásos meggyőződés egy határon túl már megakadályozza, hogy magyarázatot találjunk ma még ismeretlen dolgokra...tehát végső soron a gondolkodást gátolja.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 19:14:36

@zöldeketbeszélek: Nah, az szerintem mondjuk pont ronda! :D Persze ez szubjektiv. Meg ettol meg lehet jo vezetni.

Alapjaraton nem szeretem a francia autokat, de van 2 nagy kedvencem: a Citroen C6 es a Renault Laguna Coupe. Ez ket fantasztikusan jol sikerult darab.
Mondjuk meg kell hagyni hogy mostanaban a Renault kezd magara talalni ezzel az uj DS csaladdal, de azert kell meg 1-2 generaciovaltas mire kiforr a rendszer.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 19:15:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: De bocsi, az apostolok csupán gyarló emberek voltak...nem egyenrangú az ő felhatalmazásuk Jézuséval.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 19:17:18

@Don Kartasch: Én nem találtam rondának. Oké, nem a szépségideálom - az inkább a Mazda - de tényleg jó volt vezetni. Nagyon fordulékony, gyorsan reagál, parkolni is könnyű volt vele és valahogy biztonságban éreztem magam benne, mert elég magas építésű.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.20. 19:21:53

@bpetya75: Gyakorlatilag minden manapság használatos intelligenciateszt az elemző intelligenciát vizsgálja. Talán, mert a másik kettő mérésére még nem sikerült olyan módszert találni, amely értékelhető eredményeket hozna.

Na most, a hit miért is akadályozná az érzelmi intelligenciát? Már ha az valóban hit és nem csak bigott vallásosság. Mert arra tudok a családból is példát, hogy milyen ocsmány egy ilyen ember és mennyire értéktelennek tartja mások életét. Persze csakis a vallást követve.

2013.11.20. 19:26:45

@zöldeketbeszélek:

"Összehívta tizenkét tanítványát, s hatalmat adott nekik, hogy kiűzzék a tisztátalan lelkeket, és meggyógyítsanak minden betegséget, minden gyengeséget. A tizenkét apostol neve a következő: Az első Simon, más néven Péter, aztán testvére András, Zebedeus fia, Jakab és testvére János, Fülöp és Bertalan, Tamás és Máté, a vámos, Jakab, Alfeus fia és Tádé, a kánai Simon és a karióti Júdás, aki később árulója lett”

Máté evangéliuma

nyuszigonosz 2013.11.20. 19:32:04

@Don Kartasch: A Citroënnek van a DS vonal, nem?
Elegánsak, és jók.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 19:35:08

@zöldeketbeszélek:

Ez volt az európai tudomány szintje akkor. Igen, volt időszak, amikor az arabok tudománya fejlettebb volt az európainál.

A vallás eleve nem lehet természettudomány-ellenes, azaz ilyen probléma nem létezik.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 19:35:45

@zöldeketbeszélek:

"a vallásos meggyőződés egy határon túl már megakadályozza, hogy magyarázatot találjunk ma még ismeretlen dolgokra"

Nem tudok ilyen esetet,

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 19:50:08

@Don Kartasch:
Hát, jókat írnak róla, de a külseje az valami rettenetes :)
A belseje tényleg szép, ezt elismerem!
A tesztes cikken vicces volt a Renault felni az C6-oson.

A fogyasztás nem szempont, feltéve, hogy nem több mint 12-13 liter.

Nem nagyon tudom elképzelni, hogy ne MB-t válasszak majd, mert annak a külseje és beljese is egyaránt nagyon az esetem. Szerencsére az új modellek visszakapták a régi vonalvezetést vagy valami hasonlót hozzá, mert a C-klass 2000 és utáni modelljei szörnyűek voltak :) De a régebbi (kockalámpás) kifejezetten tetszik.

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Akkor jó, már azt hittem, hogy tényleg megégettek egy csomó embert. De örülök, hogy csak rosszat álmodtam :)

@zöldeketbeszélek:
Vicces a cikk, különösen az érzelmi intelligenciával... ha már nincs más érv, akkor be kell dobni ezt vagy kreálni még néhány semmitmondó címkét: házassági intelligencia, gyereknevelő intelligencia, sportintelligencia... :D

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 19:55:43

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Embereket megégettek, bűncselekmények miatt, nem természettudományért. Akkoriban ez egy kivégzési módszer volt, még nem is volt egyébként a legkegyetlenebb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 19:59:05

Na szóval...

Elkezdtem olvasni a mai posztot és megijedtem. Úristen ez egy svájci gumicsizmás történet szíriában.
Még megvan benne a "korán kel fel a korán" is.
Ehol ni:
"Így lett végül hamar célkeresztben az ország dél keresztje alatt."
Szörnyű.
Aztán mindannyiónk szerencséjére elapadt a nyáltenger, elfogytak a klisék, elmaradtak a közhelyek.
Lett belőle egy nagyon jó poszt.
Nekem igazából azért tetszik mert az elégedettség sugárzik belőle. A kispolgári elégedettség.
Egyszer írtam egy posztot Kispolgárok címmel.
Meg voltam győződve hogy lehúznak a sárgaföldig és el leszek mondva mindennek.
Legnagyobb meglepetésemre szinte a legtöbb pozitív hozzászólást az kapta.
Gyakorlatilag egy olyan napunkat írtam le mint a posztoló a tengerparti napjukat.
Akkor jöttem rá hogy erre vágyik mindenki. A nyugalomra a biztonságra a kiszámíthatóságra a FESZÜLTSÉGMENTES életre.
Azt azért tudjuk hogy Magyarországra mindent lehet mondani de hogy ott feszültségmentes lenne az élet azt nem.
A jó anyagi helyzetben lévő embereknek sem. Sőt.
Ezt keresi mindenki.
Ez egy borzasztó jó érzés. Az elégedettség.
A posztot író és családja megtalálta.
Egy dolgos értelmiségi családdal megint szegényebb lett Magyarország.
Gratulálok a poszthoz és további kispolgári elégedett életet kívánok nekik.

A mai avatarhoz.
Ezt a képet justStevee küldte nekem.
Az a fotós srác aki már írt ide egy posztot.
Az első modellfotózásáról való.
Igazából két dolog miatt tetszik. Nem egy agyon fotoshoppolt számítógéppel kreált valai mint a Playboy képek. A modellfotózás terén az mindennek az alja.
A másik pedig hogy egy teljesen átlagos csaj van rajta a maga természetességében.
Nem értek a fotózáshoz bár épp most vettem a nejemnek egy bridge gépet mert ő nagyon szeretne fotózni.
Szóval nem értek hozzá ezért ítéletet sem tudok mondani a fotók minőségéről.
Itt meg lehet nézni a többit:
wazzengland.blog.hu/2013/11/19/szigoruan_felnott_tartalom

kepfeltoltes.hu/131120/2013-11-20_180834_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 20:03:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Kérdés, hogy az ateizmus is bűncselekmény volt-e vagy a másság, esetleg a másként gondolkodás?

Álmomban boszorkányokat is láttam, de ugye az is csak humbug, így nem nagyon lehet bűncselekmény...

Tudod, azt hiszem, hogy a vallás egészen addig jó dolog, amíg támaszt és iránymutatást ad a rászorulóknak. De az emberek a történelemben rengeteg aljasságra használták fel ezt is, mint majd' minden más eszmét is. Na ezért nem tudok semmilyen eszmében, semmilyen hagyományban, semmiben sem hinni. Néhány alapvető szabályt fontosnak tartok, ezek egyébként az egyházak szabályaiban is jellemzően ott vannak, de ami ezen a körök kívül van, az már indokolatlan beleszólás az egyén életébe és elfogadhatatlan nekem. Teljesen mindegy, hogy milyen álca mögé bújtatjuk (vallási vagy politikai).

Igazából a vallás is egy politika csak nem választanak benne miniszterelnököt 4 évente :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 20:06:24

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Az eretnekség bűncselekmény volt.

A boszorkányság is.

Mai szemmel persze abszurd ezeket hallálal büntetni, ma szabadon lehet eretneknek vagy akár boszorkánynak lenni, de gondolj bele, hogy abban az időben Angliában a céltalan országúti barangolásáért (mai szóval: turizmus) is akasztás járt. Szóval az akkori viszonyokhoz hasonlíts.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 20:08:36

@Haragos Paradicsom: A pókokat a legegyszerűbb megfogni.
Le kell borítani egy tállal vagy tányérral majd alácsúsztatni egy papírlapot és kész.
Mindegy mekkora a pók.

DieNanny CH 2013.11.20. 20:08:52

@Babette_:

Szerintem azért, mert azt a 10 milliót 1 hétig sem élvezheti, mert aztán rátalál az Apeh...
De biztos csak rosszindulatú vagyok... :-/

DieNanny CH 2013.11.20. 20:14:48

@zöldeketbeszélek:
"A rovarirtószerek pedig mutagének, karcinogének, ha csak lehet, kerülöm a használatukat."

... ezért használok én hajlakkot! saját találmány! Mindenfajta ronda dögöt megbénít! Aztán felporszívózom.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 20:15:32

@diggerdriver: ha mindegy, akkor elefánttal is működnie kell.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.20. 20:17:18

@DieNanny: én is hajlakkot használtam, míg volt itthon, de én Hofitól tanultam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 20:18:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Sajnos ez elég szoromú de örömmel látom, hogy jó irányba fejlődik a világ. Maximum nem elég gyorsan.

Ennek fényében el tudod képzelni, hogy egyszer a melegnek lenni már nem lesz nemkívánatos dolog?

Nem kell nagy időtávra gondolni... el tudta volna képzelni egy amerikai 1930-ban, hogy 75 évvel később fekete lesz az elnök? Vagy akár 1950-ben? 1960-ben?
Ki tudja, lehet, hogy 2050-ben a pápa is meleg lesz...

2013.11.20. 20:19:13

@DieNanny:

Magyarországon havi 4-500 ezer forintot tisztán meg lehet keresni viszonylag egyszerűen. Pl. a digger szakmájában is. Alaphangon. Na persze feketén.
Van aki bevállalja. Van aki nem.
A NAV mindenkit megtalál, akit akar. De csak akit akar.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 20:22:08

@DieNanny:
És a padló is szép, csillogós lesz :D

@az igazi Trebitsch:
Abból lesz ám csak igazán jó nyugdíj :) Van az a körülmény, amiért nem érdemes Magyarországon maradni... a fizetés csak egy (sajnos), jelen pillanatban.

2013.11.20. 20:24:42

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Márpedig a körülmények nem fognak változni. Erre komoly összegben lehet fogadni.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 20:24:46

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

"lehet, hogy 2050-ben a pápa is meleg lesz"

Ennek most se lenne akadálya.

Evain 2013.11.20. 20:24:53

@Kövérmadár [jävla invandrare]: de minek nekünk mégegy autó? Jó a Skoda családi kocsinak. Ha viszont már robogó, akkor legyen ilyen szép mint a bömösé. A mercié továbbra is broáf, nekem nagyon nem jön be a formája. Most pusztán esztétikáról beszélek. :)

@Mr. Long [akit nem diszkriminalnak]: ez teljesen saját, mert céges. De ha most megmondod nekem, hogy miért vagyok célcsoport egy társkereső honlapnak olyan browser historyval, ahol a keresések 50%-a gyerekruha, a maradék 50% meg szakmai, akkor nagyon fogok örülni. :)

Evain 2013.11.20. 20:27:37

@diggerdriver: nem azért vártál rá reakciót, mert még a te értelmezésedben is negatív töltettel bír a kispolgári szó?

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 20:28:48

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

"Ennek fényében el tudod képzelni, hogy egyszer a melegnek lenni már nem lesz nemkívánatos dolog?"

Milyen szempontból nemkívánatos? A társadalmi megítélés szempontjából? Abból a szempontból a pedó sem lesz nemkívánatos a század közepére.

justStevee 2013.11.20. 20:39:18

@diggerdriver: örülök h tetszik, használd egészséggel :D Majd január végén, február elején újabb fotózás lészen, majd ha kész és megszületik a post belőle akkor is dobok egy e-mailt neked ;)

A posthoz: nem rossz bár sokkal többet nem tudtam meg Ausztráliáról, mint amit eddig is tudtam :D Nem rossz. Ha egyszer beleunok az angol létbe akkor vagy Ausztrália vagy Kanada a következő állomás. De ahogy néztem egyik helyre se lehet csak úgy "beesni" és sajnos hiába van 2 szakmám egyik se számít hiányszakmának ezekben az országokban :D

Bár még nagyon nem szándékozok innen sehová se menni még csak most kezd igazán beindulni az életem :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 20:41:21

@az igazi Trebitsch:
A közeljövőben biztosan nem. Talán ha egy generáció kihal a rendszerváltás környékéről (pl. a mai akciónyugdíjasok), illetve a tömeges kivándorlás (már ha beszélhetünk ilyesmiről) csak-csak visszacsepegtethet építő jellegű információkat, "új" dolgokat... de a pozitív változást én már nemigen hiszem, hogy megélem.
Ez van... csak előre!

@Evain:
Nem tudom, én autóbolond vagyok, az racionalitás határain túl is szeretnék saját autót, olyat, ami nem indokolt a számomra (csak egy technikus vagyok, abból is kezdő... egy akármilyen Toyota reálisabb lenne). De nem érdekel :)

Robogót sosem vennék, maximum choppert, de azt nem tudnám vezetni (sem semmilyen motort), szerintem.

Ezt találtam:
"A kisárutermelők és kiskereskedők alkotta társ. réteg. Hetyzete kettős: tulajdonos is, dolgozó is. A kap. társ.-ban a tőke koncentrációja következtében a kispolgárság helyzete bizonytalan, a tönkremenés veszélye fenyegeti, ugyanakkor egy része számára megvan a lehetőség, hogy a tőkésosztály sorába emelkedjen. Mindezek folytán a társ. harcokban mind a megalkuvásra, mind a szélsőségekre hajlamos."

Nem látom az összefüggést a posztoló és a definició között...

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
A pedóban nem vagyok biztos. Azért az túlmutat egy bizonyos határon, bár először definiálni kell a pedó fogalmát.
Egy nagyon-kiskorú esetén a kölcsönös beleegyezés nem hiszem, hogy megvalósulhat... de a határt embere válogatja.
A melegségnél ugye kizárható, hogy nem kölcsönösségen alapszik a dolog, azt nem sorolnám ide (jó, a börtökön ez alól kivételt jelenthetnek, de az nem is igazán homoszexuális kapcsolat).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 20:43:19

@justStevee:
Kanadába simán, csak csinálj olyan képeket, amik miatt üldözni kezdenek... mondjuk muzulmán playboy, esetleg Allahhal :)

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 20:51:12

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

A múltkori pedóvitában bizonyítottam: tudományos érv nincs egyetlen szexuális deviancia ellen sem. Az érvek társadalmiak vagy vallásiak,

Márpedig ha a szilárd vallási érveket nem vesszük figyelembe (s a vallás társadalmi egyre csökken, azaz ez biztos), akkor maradnak az erősen esetleges.társadalmi érvek. melyek lényege csak az "ne, mert nem tetszik". Az ilyen hozzáállás pedig folyamatosan változik. A pedofília volt már társadalmilag teljesen elfogadott is. Lehet újra, sőt szinte biztos, hiszen a pedó érdekvédő lobbi szinte teljesen a 30 évvel ezelőtti homoklobbista érveket használja.

A pedó fogalma definiálva van: szexuális vonzalom serdületlen személy iránt.

Az pedig amit mondasz plauzabilis, hiszen csak akkor minősíthető erőszaknak a pedó szex, ha elfogadjuk axiómaként, hogy az ember egy bizonyos kor alatt döntésképtelen szexuális kapcsolat tárgyában. Márpedig ennek sincs tudományos alapja, s változhat. A beleegyezési korhatár jelenleg is változik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 20:53:03

@Babette_:
Figyelj. A mindegy mekkora után oda van írva hogy pók.
Mivel én tudom mekkora a legnagyobb pók sőt nekem is volt és ezzel a módszerrel meg tudtam fogni így nyugodtan ajánlhatom.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.20. 20:53:34

@nyuszigonosz: "A Citroënnek van a DS vonal, nem?
Elegánsak, és jók."

Basszus, Renault-t irtam, pedig Citroen-re gondoltam. :)
Igen, nagyon igenyesek belul es csodaszepek kivulrol is. Ahogy a teszteket neztem, muszakilag meg van mit csiszolni rajtuk, de tekintve hogy elso generacioja egy uj csaladnak, szerintem is nagyon jora sikeredtek. :)

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Elismerem hogy finoman szolva is megoszto a C6 kulseje. :) Nekem speciel tenyleg tetszik, de teny hogy a jelenlegi mainstream autoipari dizajnnal teljesen szembe megy, tehat torvenyszeru hogy az emberek tobbsegenek nem tetszik. :)

Jah, hogy te a regebbi kocka mercikben gondolkozol. Nem tudtam. Nah, akkor viszont ha lud legyen kover. Tessek egy ilyet keresni es felretenni par szazezer koronat 98-as benzinre. :DDD

www.youtube.com/watch?v=Z2wN0nL5zQA

Evain 2013.11.20. 20:55:29

@Kövérmadár [jävla invandrare]: ez a motor mánia nálunk családi vonás. Férjemnek van egy böszme 750 cc-s Hondája, de arra én marhára félek felülni. Viszont szeretem magát a motorozás élményt, erre viszont elég egy mutatós robogó is. :) Odahaza 4 évig azzal jártam dolgozni, itt is erre van. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 20:59:35

@Evain: Nem, hiszen az egész írásom arról szól hogy jó kispolgárnak lenni.
Azt hittem hogy másoknak bír negatív jelentéssel de tévedtem.

Evain 2013.11.20. 21:01:30

@diggerdriver: na, most felkeltetted az érdeklődésem. Van linked rá? Elolvasnám. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 21:05:44

@Don Kartasch:
Azok nagyon tetszenek, de már öregek sajnos.
A mostani design is nagyon tetszik, a köztes nem tetszett. De mire odajutok, hogy autót fogok venni, ezekből is lesz picit idősebb (most is van), amit gombokért lehet venni. A másik, hogy minél kevesebb km legyen benne, nyilván...

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Meglátjuk... az idő mindent elrendez! Mindenesetre bármennyire is a sátán követőjének gondolsz (vagy nem :) ), elképzelhetetlennek tartom, hogy normális legyen a pedofília akár a mai, akár a legszigorúbb meghatározása mellett.
Ugyanakkor az amerikai szabályozás is egy vicc, igaz ott elég sok minden egy vicc... :)

nyuszigonosz 2013.11.20. 21:06:55

@Don Kartasch: Egyet már vezettem, a DS5-öt. Az egy óriási élmény volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 21:08:09

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Én örülnék, ha igazad lenne és én tévednék, de a tapasztalat az, hogy ha megindul egy negatív folyamat, az végigmegy a lejtőn és nem áll meg a felénél. Márpedig a negatív folyamat megindult, ma már Amerikában veszélytelenebb antiszemitának lenni, mint homofóbnak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 21:08:18

@diggerdriver:
Számomra pl. negatív kicsengésű.
Igaz nekem az is, amikor arról beszélnek a régiek, hogy polgári család...

Felesleges kategorizálás, pont annyira, mint a tökfőzelék féle elitezés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 21:12:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Negatív folyamatok mindig voltak, nem? Aztán valahogy mégis elmúltak. Ahogyan, állításod szerint, a pedofília is normális volt egy időben, aztán meg nem, most megint a normális irányba megy (nem látok erreutaló jeleket, de nem is figyelem őket).
A rómaiaknál is rendben volt a melegség, ha jól emlékszem, aztán volt egy idő, amikor nem, most megint igen.

Inkább hullámzás, ciklikusság lehet rá a jellemző, nem? Akkor pedig átmeneti a probléma, még ha nem is vigasztalja azokat, akik a valódi akaratuk ellenére élnek szexuális életet... :(

Evain 2013.11.20. 21:12:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: akármennyire berzenkedem is a pedofília ellen, sajnos a hosszútávú folyamatokat és a mai tendenciát figyelembe véve igazat kell adnom neked.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.20. 21:14:51

@Kövérmadár [jävla invandrare]:

Oké, ez lehet, azonban a ciklusosság és a lejtőfolyamat nem egymás ellentéte. Lehet ez párhuzamos is.

justStevee 2013.11.20. 21:19:08

@Kövérmadár [jävla invandrare]: nem is hülye ötlet :D na azt hiszem elkezdek agyalni mivel válhatnék üldözötté XD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 21:21:10

@Evain:
Na most irigykedek egy kicsikét.
750cc?
Istencsászárságzsírkirály:)))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 21:21:44

Egy indexes cikkben találtam, érdekes, biztos csak azért, mert engem igazol :)

"Drog miatt évente nagyjából 50 ember hal meg, mértéktelen ivás miatt 320. Az alkohollal kapcsolatos betegségekre az egészségbiztosítók évente 1,11 milliárd koronát (12 milliárd forint) fordítanak, a drogfüggőség gyógyítására 453 millió koronát költ a cseh állam.

A marihuánafogyasztók száma viszont úgy látszik, csökken. Négy éve a felnőtt lakosság 33 százaléka, tavaly 28 százaléka ismerte be, hogy fogyasztott már marihuánát. Ennek ellenére továbbra is ők a legnagyobb fogyasztók Európában: napi rendszerességgel 22 ezren, időnként pedig 145 ezren füveznek."

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
Mit értesz párhuzamosság alatt?
A ciklikusságban benne van a lejtő, majd az emelkedő és újabb lejtő is. Most éppen lefelé halad a dolog, rendben. De lehet 50-100 év múlva felfelé fog haladni. A kérdés, hogy hol lesz az infexiós pontja. Fentebb vagy lentebb, mint az előző inflexiós pont volt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 21:27:35

@justStevee:
Képzeld csak el, ahogy Allah tangában pucsít, miközben 2 apácának öltöztetett nő veri korbáccsal... már másnap repülhetnél :)

@diggerdriver:
Ez tényleg egy jó poszt... nem sok belekötnivaló van benne :)
És még Niki Laura is egészen szelíd volt, nem is értem :D

justStevee 2013.11.20. 21:42:48

@Kövérmadár [jävla invandrare]: Az a gond honna a francból szerzek Allahot?? XD a többi sima ügy :D
De ahhoz h másnap repülhessek túl is kell élnem :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 21:44:36

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Tegnap egész nap eszemben volt aztán estére mégis elfelejtettem hogy Nikinek a tegnapi beszólása a hajósokra, erősen sértő volt.
Nem kellett volna.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.20. 21:53:48

@justStevee:
Statisztával... nincs róla fénykép, így bárhogyan is kinézhet. Tippre szakállas a csóka és vékony testalkatú. Tanga helyett az a régi fajta, fehér alsógatya.

@diggerdriver:
Valamiről lemaradhattam, mert csak egy kommentjét láttam, az pedig még egész lightos volt... nem szép, de tud ő ennél mogorvábbat is.

Már meg akartam kérdezni, hogy télen milyen munkákat csináltok? Nagyobb szívás télen "markolni", mint mondjuk tavasszal?
Mondjuk Londonban nem tudom mennyire fagy meg a föld, de itt nem szeretnék sírt ásni január 20-án :)

justStevee 2013.11.20. 21:57:42

@Kövérmadár [jävla invandrare]: jogos :D ha már nagyon unom UK-t akkor megcsinálom :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.20. 22:01:09

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
Itt a földnek nincs fagya. Otthon volt mikor 40centi vastag volt.
Itt télen semmivel nem nehezebb mint más évszakban csak előbb sötétedik és több a sár. Ennyi.
Otthon volt hogy 2hónapot sem dolgoztam télen. Persze fizetés se volt.
Itt legfeljebb a két ünnep között van leállás.

2013.11.20. 22:07:41

Volt ma a kommentek kozott Ozrol is szo? Vagy csak a feminaci homo-pedo smink nelkuli leggingses papokrol?

Reg volt Ozos poszt. Ez jo volt. Koszonom

morsels (törölt) 2013.11.20. 22:15:51

@charlieharper:
Epp azon gondolkodtam, hogy irok neked egy emailt, hogy mi tortent veled.
Mert ritkan vagy :-)

morsels (törölt) 2013.11.20. 22:16:51

@charlieharper:
Egyebkent meg meg arrol volt szo, hogy gyerek az aztan vegkepp valami utolso dolog.

Evain 2013.11.20. 22:56:43

@diggerdriver: köszi, pénteken megsasolom (holnap nem vok netközelben)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.11.21. 00:21:04

@bpetya75: "Nem tudtam megfogalmazni, hogy mi a bajom ezzel a tanulmánnyal, de a végén ott volt: "A tanulmány megjelenése után természetesen kapott kritikát is, az egyik szerint például a szerzők az elemző intelligenciát tekintik intelligenciának, és nem veszik figyelembe az érzelmi vagy éppen a kreatív intelligenciát."

Nekem is pont ez volt a problemam vele. Csupan meghatarozas kerdese, es lehet csurni-csavarni a dolgot, es kihozni bamilyen eredmenyt:)) Az intelligencia merese egyebkent is nagyon szubjektiv, eppen azert, mert rengeteg aspektusa van. Az intelligencianak szerintem semmi koze a vallasossaghoz. Sztereotipia, hogy aki vallasos, az biztos kevesbe felvilagosult, okos stb. Rengeteg intelligens hivo ember el a vilagon:)

morsels (törölt) 2013.11.21. 00:31:00

@Zsuzsi65:
"Az intelligencia merese egyebkent is nagyon szubjektiv, eppen azert, mert rengeteg aspektusa van."

Ez komoly?
Namost persze, az IQ tesztet lehet kritizalni, nade mitol szubjektiv?

macamuca [IHUN] 2013.11.21. 01:24:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа:
"Alapvetően a női divat érdeklődésem körébe tartozik.

A férfidivat viszont nem érdekel, mert nem vagyok homokos. "

:))))

Férfiként véletlenül nem a férfidivat alapján öltözködsz??
Akor is, ha nem a legújabbat követed, hanem 5-10-15-20 évvel ezelőtti darabokat/fazonokat preferálsz (egyszerűen azok tetszenek és kész)???

Vagy akkor fenti logika mentén én leszbi vagyok, mert érdekel a női divat?? (igaz, nem a legújabb szerint öltözködöm, meg figyelembe veszem az alkatomat, buxám beltartalmát, egyéni elképzeléseimet /varrónő is vagyok/, stbstb).

Sántít ez, max, nem kicsit, andalúzkutya és kollégái tudnának mesélni....
:)

"Eleve a kínzás, gyilkolás nem igaz."
Ja, hogyne. Vallásháborúk sem voltak, inkvizíció sem volt, kiközösítés sem volt (vallási meggyőződés miatt egyházból és társadalomból egyaránt), egyáltalán: semmiféle ma csúnyának/helytelennek tartott dolgot nem tettek soha senkik a krisztusi szeretet és béke nevében. Akkor sem, ha ezeket a tetteket akkoriban (több száz éve, egészen a kereszténység elfogadottá válásának idejéig visszatekintve) helyesnek tartotta a közösség (egyházi és társadalmi közösség) igen nagy része.
Ma helytelennek tartjuk, tehát nem is igaz.

Jut eszembe: hogy is volt az anglikán egyház létrehozása? VIII. Henrik lánya, Mária, miért is kapta a Véreskezű ragadványnevet? A spanyolcsizma a férfidivat része, vagy valami másé? A vallatókörtét héjazva, vagy héjastól fogyasztották?
Vagy ez mind kitaláció?
Na igen....

" A természettudományokat egy időben elsősorban papok művelték."
Amikor ez változott, a Föld is kigömbölyödött és elkezdett a Nap körül forogni....

Hogy mikor mi minősült bűncselekménynek (amit aztán az aktuálisan szokásos módszerrekkel büntettek), azt ki is határozta meg? Kb az uralkodó. Adott ország uralkodójára volt-e befolyása az ott jelenlévő többségi (=Európában keresztény, elsősorban katolikus, később több helyen ref.) egyháznak, illetve vezetőinek?
Az uralkodó felette áll az egyháznak/egyházi vezetőnek, vagy az uralkodónak is parancsol a bíboros/érsek/pápa?
Canossa-járás??? Mint a válasz a kérdésre....

Mondom mindezeket úgy, hogy két, azaz 2 barátom van. Egyikük egy katolikus pap. Én meg református vagyok.

@Babette_:
"lényegileg nem erről beszélünk, hanem hogy szolgálat-e.
és nem látjuk, hogy szolgálnának."
+1 !!!

smile750 2013.11.21. 05:06:54

@zöldeketbeszélek: Ja, ugy mar tenyleg mas a szitu. Es a parod mondta, hogy te menj ki, es alapozd meg a kint eles felteteleit? Erdekes gondolat, bar nem lehetetlen. Az egyik ismerosomek is igy csinaltak. A lany beszelt angolul, igy o ment ki dolgozni, amig a srac otthon maradt a 2 gyerekkel, amibol a kisebbik meg pelenkas volt. Fel ev mulva tudtak ok is menni a csaj utan, es mar evek uta kint vannak, mindketten dolgoznak, a gyerekek ovodaba-iskolaba jarnak, es eszuk agaban sincs visszajonni.

smile750 2013.11.21. 05:11:04

@travelobee: "Tényleg nehéz helyzetben vagy... ha maradsz, az irigység esz meg, ha meg idejössz akkor az állatok. :) "

Ez pontosan igy van. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 06:33:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: "A múltkori pedóvitában bizonyítottam: tudományos érv nincs egyetlen szexuális deviancia ellen sem. Az érvek társadalmiak vagy vallásiak, "

Azt bizonyítottad, Max, hogy a biológiai, élettani, jogi érvelés mellett süketen, vakon mész el...pedig azt hittem, valamit, valami nagyon apró dolgot talán mégis sikerült átadnom neked.
Mégpedig azt, hogy teljesen mindegy, az aktuális törvények vagy vallási előírások mit mondanak, a pedofília egy normális értékrenddel rendelkező ember számára mindig is bántalmazás marad. Élettani okokból, ha már más nem számít.

Na bocsánat, többet nem szólok ebbe a meddő vitába.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 06:38:23

@smile750: Azért vetette fel ezt a verziót, mert neki jó munkahelye van, a szakmájában dolgozik (programozó) és jól keres magyar viszonylatokat nézve. Nem kiemelkedően, de jól. Viszont úgy, hogy nekem nincs munkám, vegetálunk. Itthon nagyon nehéz lenne a szakmámban munkát találnom, legfeljebb a végzettségemnél egy-két fokkal is alacsonyabb szinten, persze annak megfelelő fizetéssel. Példának okáért viszont UK-ban már az alacsonyabb szinten is kereshetnék háromszor annyit, mint itthon. És ha jól tudom, nincs üvegplafon, mehetek a ranglétrán szépen felfelé. Úgyhogy a párom ötlete teljesen logikus, de én inkább vinném magammal a lányomat, ami ugye a kezdeti időszakban csak plusz terhet jelentene.
Azért nagy respekt az ismerősödnek és családjának, nem sok ilyet hallok!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 06:41:18

@DieNanny: És megnézted már az INCI listáját? Egy kétséges összetevője sincs? Nem a pók miatt kérdezem, miattad.
Nekem otthon egy gramm hajlakkom, hajzselém stb. sincs. Amit muszáj, megveszem, a dekorkozmetikumok tőlem ott száradhatnak el a boltban :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 06:43:07

@diggerdriver: Basszus, az ágyunkon pont ilyen ikeás takaró van :))!

A kommentedre +1

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 06:45:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Elég sok ilyen eset volt, pld. a csillagászat terén. Heliocentrikus világkép...lapos föld...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 07:25:44

@az igazi Trebitsch: Ahhhh. Most eltekintve attól, hogy a Bibliát ki minek tekinti, azért az már nem titok, hogy a megírásával Jézus halála után elég sokat vártak...És hogy nem minden apostoli írás került bele, hanem azok, amelyek az akkori szemléletnek és céloknak megfeleltek.

DieNanny CH 2013.11.21. 08:23:38

@Kövérmadár [jävla invandrare]:
"de itt nem szeretnék sírt ásni január 20-án :)"

Erről a "Miért éppen Alaszka?" egyik epizódja jut eszembe, ahol a városi tanácsnok (vagy mi) ősszel összeírta, hogy kb kinek a halálára számít télen, és azoknak megásta a sírját előre... :-)

DieNanny CH 2013.11.21. 08:55:32

@zöldeketbeszélek:

Nagyon-nagyon ritkán használok hajlakkot, mert nagyon erős szálú a hajam. Viszont, így kettős funkciója lett... :-)
És kevesebb helyet használ, mint pluszba egy kemotox.

A kémiai szerekkel egyetértek. 9 éve 1 évig rendkívül erős gyógyszert kaptam, így, bár előtte sem szívesen, de utána meg pláne még gyógyszert sem szedek. Ha a fejfájástól már szédülök, akkor jöhet egy algopirin. Viszont tudom, mely gyógynövények mire valók, itt is van nálam sokféle (köhögésre, torokfájás, fejfájás, hasgörcs stb).
Tisztítószerekkel is így vagyok. Mosogatószer+ecet felmosásra, ablaktisztításra... Meg szódabikarbóna. Vízkőtlenítéshez ecet. Ilyenek. Ja, itt ecetet csak ízesítettet láttam, azt Mo-ról hozok. 20 %-osat.

bpetya75 2013.11.21. 08:56:08

@zöldeketbeszélek:

Ez az egyik dolog, amiért szimpatizálok a fiatal papunkkal. Rendszeresen ostorozza a keresztény gőgöt. Van miért...

@Zsuzsi65:

Egyetértünk.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:09:09

@zöldeketbeszélek:

Hát nem.

Az egyházi álláspont a tudomány álláspontját fogadta el mindig, pont ebben a kérdésben pl. teljes mértékben.

maxval, a gondolkodni igyekvő bircа · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:10:24

@zöldeketbeszélek:

Persze, semmi gond. Homokos simán lehet pap, semmi gond ezzel, nem tilos. Ahogy pedofil is lehet, azzal sincs gond.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 09:15:36

@DieNanny: Akár még ecetet is tudnál magad készíteni (ha kertes házban laksz és van egy kis kamrád, hogy az erjedés szaga ne zavarjon).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 09:20:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő bircа: Ja. Bocs, én ebből kiszállok. Ha neked semmit nem mond Kopernikusz, Giordano Bruno, Galilei neve és hogy az egyház hogyan viszonyult a forradalmi tudományos nézeteikhez, miért beszélgetnénk erről tovább.

De tényleg bocs, van ennél jobb dolgom is. Léptem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:27:07

@zöldeketbeszélek:

Nézz utána, hogy a felsoroltak közül kit és miért támadtak annak idején. Meg fogod látni: egyikőjüket sem természettudományos elméleteik miatt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:47:57

@macamuca:

"Vagy akkor fenti logika mentén én leszbi vagyok, mert érdekel a női divat?"

Az más. A nőknél ez természetes.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:51:01

@macamuca:

"Vallásháborúk sem voltak"

Voltak, bár a háborúk 99 %-a nem vallási alapú volt-ű.

"inkvizíció sem volt"

Volt. De a szerepe túl lett értékelve.

"semmiféle ma csúnyának/helytelennek tartott dolgot nem tettek soha senkik a krisztusi szeretet és béke nevében"

De, tettek.

"VIII. Henrik lánya, Mária, miért is kapta a Véreskezű ragadványnevet?"

Mert sok embert megölt.

"A spanyolcsizma a férfidivat része, vagy valami másé? A vallatókörtét héjazva, vagy héjastól fogyasztották?"

Kínzás. Akkoriban bevett gyakorlat volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:52:13

@macamuca:

"Amikor ez változott, a Föld is kigömbölyödött és elkezdett a Nap körül forogni...."

Nem, az elmélet változott. Sőt később is sokat változott. Nézz meg egy 100 évvel ezelőtti csillagászati könyvet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:53:01

@macamuca:

"Az uralkodó felette áll az egyháznak/egyházi vezetőnek, vagy az uralkodónak is parancsol a bíboros/érsek/pápa?"

Kor- és helyfüggő volt ez.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:55:01

@zöldeketbeszélek:

"a pedofília egy normális értékrenddel rendelkező ember számára mindig is bántalmazás marad"

Igen, ezt gondolta az átlagember 50 éve a homoszexualizmussal kapcsolatban is.

wp.me/p2oZYa-20V

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 09:58:31

@zöldeketbeszélek:

Így igaz. A Biblia a mai alakjában csak a IV. sz. végére lett végleg lezárva, bár de facto már a II. sz. végén megvolt ebben az alakban. azaz Jézus feltámadása és a Biblia között minimum 150 év van.

Na és? Ez így igaz, Mi következik ebből? Semmi. A Biblia nem az égből hullott alá, hanem az Egyház írta és szerkesztette. S természetesen nem minden korai írás került bele, hanme azok,melyeket az Egyház arra érdemesnek ítélt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 16:55:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ha megnézed, hogy mire reagáltam a kommentemben - nem csak úgy odapöttyintettem - akkor rájössz, hogy már meg is válaszoltad a saját kérdésedet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.21. 17:34:22

@zöldeketbeszélek:

Láttam. Azért írtam ezt le, mert egy népszerű keresztényellenes érv, pedig a kereszténység sem állít mást.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.21. 18:33:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Figyelj, ha tényleg képtelenség megérteni, hogy a kettő között akkora különbség van, mint egy gyöngyvirág meg egy tölgyfa között (növény-növény-és?), akkor hagyjuk a témát. Tényleg, komolyan, lekarmolom magam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.21. 20:31:07

@zöldeketbeszélek:
A Biblia a korabeli fantasy irodalom gyöngyszeme... van benne minden, ami kell: árulás, egymásnak feszülők népek középföldén, varázslás, kereszt, szellemek... tökéletes szórakoztatóirodalom!

Komolyan venni annyira érdemes, mint a Gyűrűk Urát.

hothead 2013.11.22. 09:30:56

@tableno: köszönöm az érdeklődést, megvagyunk. bevallom, ritkán olvasom a posztokat (még ritkábban írok :p), azért ha au-ról vagy hollandiáról van szó kivételt teszek. zajlik az élet, ahogy mondani szokták, épp költözés előtt állunk (elvégre már vagy két éve nem költöztünk :p, csak pár km-rel megyünk arébb a városon belül), és hát nyakunkon a nyári szünet! fogok írni, hisz megígértem, hogy mikor, még nem tudom :)
momo írt már brazíliából?

Határátkelő 2013.11.22. 10:54:19

@hothead: Régen láttalak erre, jó, hogy itt vagy. :) A kommentelésed eddig azért csúszott, mert csak most tudtalak rátenni a kiemelt listára. Mostantól nem kell várnod. :)

Nagyon örülnék egy posztnak, szóval ha van kedved, időd, vagy mindkettő, akkor jó lenne. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása