oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 13. 06:45,  Térdig szemétben Freddie Mercury szelleme 527 komment

2013. november 13. 06:45 Határátkelő

Térdig szemétben Freddie Mercury szelleme

Ma folytatódnak Andor afrikai kalandjai, nem is akárhol, hanem a legendás Queen még legendásabb énekese, Freddie Mercury szülőhelyén, Zanzibárban, ahol a kóbor macskáknál már csak a papasik vannak többen. (A fényképekért köszönet a szerzőnek, az első részt pedig itt olvashatjátok el!)

Afrikai munkamegosztás.jpgAfrikai munkamegosztás

„Zanzibár csodás hely! Kevés a malária és sok a pálmafa" – veregeti a vállam egy matróz a Dar el-Salaam -- Stonetown közt ingázó kompon.

Meg kell hagyni, hogy Zanzibár a béke szigete ahhoz képest, ami Mozambikban vagy Sierra Leonéban történt, bár a hidegháború alatt itt is kerepeltek a géppuskák, midőn Abeid Karume a 60-as évek közepén elhatározta, hogy a tudományos szocializmus vizeire kormányozza Zanzibárt szovjet fegyverekkel és NDK-s tanácsadókkal.

Uralma alapjaiban írta át a sziget történelmét: leszámolt a helyi arab elittel és ezreket száműzött, legnagyobb kedvét abban lelte, hogy indiai ágyasait cserélte, végül '72-ben egyik katonája lőtte agyon. Ezután lenyugodtak a kedélyek, ma Zanzibár a szandált zoknival viselő holland nyugdíjasok kedvelt célpontja, ők pedig köztudottan a nyugis helyeket látogatják.

Egy sziget, két vallás.jpgEgy sziget, két vallás

Reggel bemászom az Indiai-óceánba, a víz olyan meleg, mint egy langyos fürdőkád. Lubickolásom fél tucat fekete srác szemléli, nem tudom, hogy a figyelem fehér bőrömnek, pecsenyevörösre sült orromnak, vagy úszótudományomnak szól. Az afrikaiak nem jeleskednek az úszásban (emlékezzünk ama legendás Knézy-közvetítésre...), némi közepesen cizellált gyorsúszás is elég, hogy Gyurta Daniként tekintsen rám közönségem.

Majomkenyérfa és  forgalom.jpgMajomkenyérfa és némi forgalom

Ebédre a Mercury's étterembe megyek, a menü currys marha. A tulaj nem titkolt szándéka, hogy minden cseppet kifacsarjon a Mercury-kultuszból: még Freddie szimbolikus koronája is a falra van szegezve. Miután a tulaj megpróbál túlszámlázni, egy klasszikus Queen-sorral vágom ki magam: „I'm just a poor boy, nobody loves me'

Ez beválik.

Stonetownba eljutni régi álmom, egyike Afrika azon kevés szeletének, ahol a gyarmatosító seregek az ománi szultántól a brit protektorátusig kövekbe foglalta hatalmasságukat, hogy aztán a kóbor macskák verjenek tanyát mérnöki bravúrjaik minden szegletében.

Stonetown.jpgStonetown

Hogy honnan van annyi cica – rejtély... A papasik eredete már kevésbé. Ez a szuahéli szó jelöli azokat a helyieket, akik keselyűként csapnak le a turistákra, hogy fakultatív programokat sózzanak rájuk. Gambiában bumpsternek hívják őket. Ahova sok fehér ember megy „zöldhasúval", előbb-utóbb kitermelődnek.

Míg az utcagyerekek falkába verődnek, a papasik magányos farkasokként vadásznak és „Hakuna matata!" kiáltással támadnak. Egy különösen elszánt egyed elöl füstölőtől édes illatú lyukba menekülök, ahol a falról öt generációnyi indiai képe néz vissza.

Szürke bajszú tulaj lép elő egy hatalmas szekrény mellől:
- Foglalj helyet, szahib! - invitál és egy csésze fahéjas teát nyújt át.
- Köszönöm, ezek a papasik jobban megizzasztanak, mint a meleg.
- És a hőséggel ellentétben ez este sem enyhül...
- Ön megszokhatta már.
- Volt rá hetven évem.
- Sose gondolt rá, hogy visszamenjen Indiába?
- Mi zanzibáriak vagyunk. Része vagyunk Stonetownnak, mint a majomkenyérfák.
- Ismert olyat, aki mégis elment?
- A szomszéd utcában lakott egy srác, aki elment. Farrokh Bulsara. Freddie Mercury néven egész híres lett...

Itt élt Freddie Mercury.jpgItt élt Freddie Mercury

Stonetownban minden kapható, amit a fehér ember a fekete kontinenshez társít. Zebrás zászlók, oroszlános órák, párducos pólók. Néhány árus maszájnak öltözve lavírozik. Próbálok kijutni az óváros zegzugaiból, de a labirintusok magukba szippantanak. Itt csak a céltalan bolyongás lehet a cél.

Stonetown olyan, mintha több világot zárt volna össze Allah: a sült saslik illata Pakisztánt idézi, a motorokból kipufogó szén-monoxid Egyiptomra emlékeztet. A rohadó hal nyugat-afrikai piacok szagát facsarja orromba. Egy sikátor arab szupermarketet rejt. Egy kólát emelek ki hűtőjéből.

- Ászálám álejkum - köszönök a kefijés boltosnak.
- Vá álejkuma szálám - honnan jössz, szájid?
- Magyarországról!
- Csakúgy, mint a Nokiám.
- Remélem, jól működik.
- Tökéletesen. Nem úgy, mint itt a dolgok. Keserű az élete egy arabnak erre.
- Abeid Karume miatt?
- Az a gazember... Minden hagyományt szétzúzott. Ami egyszer eltört az sohasem lesz egész -csóválja a fejét. Minden egész eltörött... ahogy Ady írta.
- Nehéz elhinni, hogy egy ilyen szép helyen ennyi rossz történt...
- A legszebb helyeken történnek a legrosszabb dolgok. Vigyázz, szájid, itt minden ház egy könyvet rejt, és sok a szomorú fejezet...

Will you do the fandango....jpgWill you do the fandango...

A szupermarket után taktikát váltok és megpróbálok hozzáverődni néhány helyihez. Ez nem könnyű feladat, mert az európai ember jár, az afrikai vár. Itt nincs miért sietni, a jövő sokadlagos szereplő, a jelen az úr.

Egy srác rohan a labdája után, nyomába szegődöm. A foci hozza mozgásba ezt a világot. Egy csel után szakadok ki a játékból, az egykori rabszolgapiac előtt. Ha a foci a mozgatja ezt a világot, a rabszolgaság vágta le Afrika egyik lábát, olyan egyenes csapással, mint amivel Európában húzták meg a mai afrikai országok határait.
- Nézd meg jól, mit tettek velünk az arabok – lép mögém egy helyi. Csoda hát hogy fellázadtunk ellenük?!...

Erre nem tudok mit felelni. Ilyen egy szomorú fejezet.

Rabszolgapiac.jpgRabszolgapiac

Lassan leszáll az éj, körülöttem az árusok pakolják portékájukat, életüket. Ha az emberek nem tudtak kijuttatni, szerencsét próbálok egy macskával, amelynek nyomai az esti kifőzdében végződnek.

Este egész Afrika egy rosszul megvilágított konyhává változik. Fehér sapkás srác hív pultjához. Miután megtudja, hogy magyar vagyok, eldarálja a „répa-retek-mogyorót" és már repül is egy afrikai pizza papírtányéromra. Ez a pizza leginkább egy pirogra hasonlít, amelybe fűszeres darált hús és zöldségek kerülnek. Hogy miért nevezik pizzának, az Afrika egy megfejthetetlen rejtélye...

A nyelvész kukta.jpgA nyelvész kukta

- Egy szállodában tanultam a nyelvet, sok magyar lakott jól a főztömtől - magyaráz a kukta lelkesen - Meglepődtél?
- Én már Zanzibárban semmin se lepődöm meg.
- Finom? - kérdezi mosolyogva.
- Igen! - Végre egy szép fejezet!
- Gyere el holnap, összedobok neked egy rablóhúst. Az lesz majd igazán szép!

Vacsora után visszaindulok az óvárosba. Talán egy macska tudja, hol van a szállásom..."

Ha érdekelnek további részletek, követnéd az utat, itt megteheted.

Színek találkozása.jpg

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Zanzibár

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr865629720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.11.13. 06:56:13

Érdekes, érdekes - de maradok Ázsiában, köszi! :-)

ffüttyfürütty 2013.11.13. 07:18:20

Tetszenek a dauk. Szóval jó volt a poszt, várom a következő állomást.

rumitom 2013.11.13. 08:20:15

ismét egy nagyszerű poszt Andortol. nagyon kifinomult stílus.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 08:23:17

Szerintem ez ugyanaz a figura lesz mint aki a sziriai posztot irta anno... Menekitsetek ki innen charlie-t rogton, mielott stroke-ot kap! :DDD

Bebbi 2013.11.13. 08:39:25

Nekem sem ez volt a kedvenc posztom. De szerintem Andor sem sertodik meg, ha valakinek nem tetszett ez a poszt. Az szamomra is egyertelmu, hogy iroi venaja van, de ettol meg nem en vagyok a celkozonsege. Am szerintem ez sem ot, sem engem nem zavar es ez igy is van jol.

Erezd jol magad az utadon, sok kalandot kivanok.

Evain 2013.11.13. 08:39:31

"ma Zanzibár a szandált zoknival viselő holland nyugdíjasok kedvelt célpontja"
Ezen besírtam. :)
Ezek a párbeszédek kicsit a képzelt riportra emlékeztetnek, amúgy nem rossz a stílus.
Látom a tipikus túristahelyeket végiglátogattad, pont ugyanezeket néztük mi is meg. Nekünk azt magyarázták, hogy Mercuryból max pénzt csinálnak, de büszkék soha nem lesznek rá, mivel muszlimként nem tudnak megbékélni a ténnyel, hogy homokos volt.

andaluzkutya 2013.11.13. 08:39:37

@tanato: OFF: Ezt mondjuk nem értem, hogy miért baj, ha valaki külföldön fizet TB-t, akkor a TB úgy kezelje, mint egy külföldit... Az egyéb különadó, amit a cikk említ, meg nagyon homályos, így én pl. nem nagyon rettegek tőle.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 08:40:12

@Don Kartasch:
Azt tudjuk hogy ugyanaz de az elözö posztja hellyel közzel emészthető volt de ez megint beszíriásodott.

Bebbi 2013.11.13. 08:45:39

@tanato: Rengeteg mindennel nem ertek egyet a mostani kormanyt illetoen, de szerintem ez a dolog kicsit fel van fujva. Mivel mi kulfoldon elunk, igy Magyarorszagon mi bizony kulfoldiek vagyunk, akik abban a szerencses helyzetben vannak, hogy nagyon jol beszelik a nyelvet. Ennyi es nem tobb. Az, hogy 10 evvel ezelott meg otthon elt az ember ilyen szempontbol erdektelen. Mi megkapjuk a magunk egeszsegugyi ellatasat Angliaban, Svajcban vagy ki ahol el. Viszont Magyaroszagon csak annyit kapunk, mint amit Csehorszagban, Spanyolorszagban vagy barmely mas orszagban kapnank, ahol nem elunk. Nem nagyon latom, hogy mi ezzel a baj.

Az meg nyilvan csak zarojeles megjegyzes, hogy annyira nem is hianyzik a magyar egeszsegugy...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 08:46:53

@andaluzkutya:

Pontosan így van. Nem értem hogyan vehette át a Népszava ezt a baromságot. Nem jellemző rájuk, hogy kamuinfókat terjesztenek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 08:46:58

@tanato:
Nyilvan, aki nem fizet ott TB-t, annak nem jar az EU ellatas. Szerintem Europan belulrol csak a fogaszat es a maganrendeles eri meg. Elobbi gombokert, utobbi igy is, ugy is draga. Minden mast fizet a helyi TB.

Nincs itt semmi latnivalo :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 08:50:37

@Bebbi:

Eleve a helyzet az, hogy TB-befizetés nélkül csak alapellátás jár! Más kérdés, hogy ezt általában nem veszik komolyan, mert ha az ember bemutatja a TB-kártyáját, akkor senki sem ellenőrzi, hogy van-e befizetése. A változás annyi: ezentúl komolyan fogják venni. Hozzáteszem: ez a belföldön élő, TB-t nem fizetőket is érinti, azaz abszurdum itt külföldiekről beszélni.

bpetya75 2013.11.13. 08:55:27

Nagyon jó, érzékletes írás. Jó volt olvasni Köszi, Andor!

csello70 2013.11.13. 08:55:56

Nekem nagyon tetszett ! Koszonjuk Andor, varom a kovetkezot.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 08:57:07

@Evain:

Nem csak a homokos mivolta az ok, hanem az is, hogy Mercury nemigen volt helyi ember ott a szó teljes értelmében, a szülei Zaznibárba bevándorolt indiaiak voltak, nem a helyi lakosság képviselői. Szóval ő inkább zanzibári brit vagy indiai volt, nemigen csak úgy zanzibári. S a szülők nem voltak muszlimok, sem maga Mercury sem volt az sosem, azaz nemigen releváns itt az iszlám.

tanato 2013.11.13. 08:57:14

@andaluzkutya: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: @Bebbi: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: SZó nincs róla,mindenkit elláttunk akinek van TAJ kártyája akár érvényes akár nem,és még egyiknek sem kellett utólag fizetni,akár itthon él akár nem.Na ezt akarják változtatni de inkább egyet ütni a kivándorlókon,mert a helyi alkesz csavargókon úgysem tudják soha behajtani,sem a romániai roma vándormunkásokon,akik napi rendszerességgel fordulnak meg a HO.-rendelésen meg az ügyeleteken is.

Bebbi 2013.11.13. 09:03:20

Akkor egy kis OFF Svajcbol:

www.20min.ch/schweiz/zuerich/story/Siebeneinhalb-Jahre-Haft-fuer-Roma-Zuhaelter-28937484

Nagyszeru hirunket viszik a vilagban... Egyebkent erdekes, itt nem problema leirni valakinek a nemzetiseget, ez csak Magyarorszagon hatalmas gond.

Evain 2013.11.13. 09:04:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az, hogy nem helyi származású volt, általában nem szokta a helyieket zavarni, ha a sajátjuknak akarják tekinteni. Nem arra szoktak hivatkozni, hogy nem Zanzibári.
Ez kb olyan, mint a homofób apa, aki kínosan mosolyogva bólogat, hogy az ő fia, de nem büszke rá.
Ha büszkék lennének rá, fél Zanzibár vele lenne tele, de a házára felszögelt kicsi emléktáblán kívül (meg az említett éttermen kívül) nem sok jelét találod annak, hogy ott élt valaha.

tanato 2013.11.13. 09:05:28

@tanato: Egyébként valóban nem igazán a messzi távolban élő,ritkán hazalátogató magyarokat tudják ütni ezzel,hanem a rengeteg itthon lakó de napi vagy heti rendszerességgel nyugatra ingázó és ott biztosított polgárokat.

andaluzkutya 2013.11.13. 09:06:37

@tanato: Még talán 2009-ben el kellett kezdeni a kórházakban ellenőrizni, hogy kinek érvényes a TAJ kártyája, és kinek nem. Akinek nem, értesítést kapott arról, hogy nem fizetik utána a TB-t és ez a későbbiekben azt eredményezheti, hogy neki kell kifizetnie az ellátás költségét. Tehát ezt egyrészt nem a mostani kormány találta ki, másrészt azt gondolom, hogy ez pont egy olyan dolog, ami miatt nem kellene reklamálni. Az EÜ ellátás pénzbe kerül, biztosítási alapon szerveződik, akkor képes működni, ha mindenki, aki később ellátásra lehet jogosult, fizeti.
Vannak gazdagabb országok, mint pl. Norvégia, itt az ellátás a személyi szám meglétéhez kötött. De Magyarország szerintem ezt nem engedheti meg magának, és akkor se engedhetné meg magának, ha minimális lenne a korrupció...

BTBTBT 2013.11.13. 09:06:56

@tanato:
A posztot meg nem olvastam. Csak erre a szavas cikkre reagalok.
Eleve EU-jogellenes lepes lenne, mert az EHIC kartyaddal a szules kivetelevel mar mindenre, nemcsak a korabbi surgossegi esetekre igenybe veheted a magyar egeszsegugyi szolgaltatasokat.
Szoval ez egy ujabb remisztgetes, hogy "gyere haza, es szavazz a fityeszre". Tojni ra. A vikit meg majd jol nyakon csapjak miatta Brusszelbol.
Meg hol is tudnak behajtani, amikor valoszinuleg mostanra a legtobb hataratkelonek nincs mo.-i tulajdona? Bevasaljak a szuleinken?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 09:09:12

@Evain:

Sőt, most utána néztem! A szülei brit gyarmati tisztviselők voltak, akik éppen kiküldetésben voltak Zanzibáron, amikor megszületett Freddie. Magyarul: Freddie kb. úgy zanzibári, mint ahogy magyar az amerikai diplomatacsalád Budapesten született gyereke.

tanato 2013.11.13. 09:10:54

@andaluzkutya: Na reméljük nem lesz ez annyira forró,de a puding próbája az evés,azaz kinn lesz behajtható a nem túl kicsi kezelési költség.Nyilván azon aki elérhető és van neki levonható pénze.Egy itthoni munkakerülőnél akinek nincs jövedelme meg lakása sem,ez nem lehetséges.

TilosazA (UK) 2013.11.13. 09:11:21

@tanato: Én azt nem értem, hogy eddig miért látták el azt, aki nem érvényes TB kártyával rendelkezik.
Mondjuk nekünk van Európai Biztosítási Kártyánk (vagy hogy hívják), ez alapján el kell lássanak, majd be kell hajtsák a számlát az angol egészségügyön. Ehhez képest idén mikor otthon voltunk nem nagyon tudták, hogy mihez kezdjenek vele. Megnézték, de csak a TB kártyát kérték el...majd pár hónap múlva jött a levél, hogy de hát nem vagyunk biztosítva, most akkor hogy is képzeltük mi ezt az orvosi ellátást. :/ Zavar van a fejekben otthon, és sajnos az orvosi rendelőkben is, nem csak a betegeknél.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 09:12:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Más kérdés, hogy ezt általában nem veszik komolyan, mert ha az ember bemutatja a TB-kártyáját, akkor senki sem ellenőrzi, hogy van-e befizetése."

Hallod, meg ennyi sem kell nekik! :D En 16 es 22 eves korom kozott nem talaltam a TAJ kartyamat (22 evesen talaltam meg ujra). Barmilyen egeszsegugyi ellatasra mentem csak neztem nagy boci szemekkel es rebegtem halkan hogy ne haragudjon doktor ur/nover, de elfelejtettem elhozni magammal, tetszik tudni ritkan kell orvoshoz jarnom (ez igy is van).
Mindenhol megusztam egy ejnye-bejnye-legkozelebb ne forduljon elo-vel. :)

tanato 2013.11.13. 09:13:05

@Barátusz: Hát persze hogy rémisztgetési szándékkal dobták föl a témát,egyértelmű.Még mindig ellenségnek tekintik a félmillió kint dolgozót.

tanato 2013.11.13. 09:15:14

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Mindenkit el kell látni akár érvényes akár nem a kártyája,ez alapvetés.A pénzügyi dolgokat meg majd lerendezi később a beteg meg a biztostó/k/ egymást közt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 09:15:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Miutan munkanelkuli lettem Magyarorszagon 2010 oktobereben, majd 2011 marciusaban orvoshoz mentem, rogton szoltak, hogy nincsen ervenyes TB-m es keressem meg az Egeszsegbiztositot.
Nem kerestem, par honappal kesobb mar kint voltunk, igy nem igazan erintett a dolog.

@tanato:
Azt nem ertem, hogy ha valahol (barhol) dolgozom, akkor az adott orszagban van TBm es ellatnak majdnem barmivel.
Miert lenne problema az, hogy azokat, akik NEM fizetnek TB-t Magyarorszagon nem latjak el "ingyen"?
Ha nekem, mint svedorszagi lakosnak jarna a magya TB, akkor miert ne jarhatna mondjuk egy laoszi allampolgarnak is, aki csak atutazik Mo-n?

Epp a minap dobtam ki a TAJ-kartyamat (nagyon rongyos volt mar es ugysem kell semmire).

@Barátusz:
Biza... vagy a szomszedokon, vagy a szomszed gyerekein vagy egy tetszolegesen valasztott budapesti lakoson :)

Evain 2013.11.13. 09:15:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: rendben, én csak azt ismételtem, amit a helyiektől hallottam. :) Ha már megnézted, az is kiderült, hogy meddig éltek ott?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 09:17:09

@tanato:
Ettol ugyan ki remul meg?
Mintha felhivna Viktor es kozolne, hogy "Nem szeretlek!"... ok, es akkor mi van?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 09:18:33

@Don Kartasch:

Mert eleve minden magyar állampolgárnak és letepeledett külföldinek alapból jár a TB-kártya. S a kártyának nincs határideje sem. S persze nincs műszakilag megoldva a befizetés ellenőrzése, legalábbis a legtöbb helyen nem volt.

Feleségem nem magyar állampolgár, de van magyar TB-kártyája, s ha most elutazna Budapestre, valószínűleg semmi gondja nem lenne használni.

A rendszer de facto úgy működik: egyszer jogosultságot szereztél = életfogytiglan jogosult vagy.

TilosazA (UK) 2013.11.13. 09:19:00

@tanato: :) Ennek nagyon örülök, de akkor mi a fenének a kártya? Jó lesz innen határon túlról leboxolni a meccset. És például ha nem beszélnénk magyarul, mert más EU tagállamból valók lennénk, akkor meg még ennyire sem érteném az egészet, sőt, lehet hogy be sem hajtanák az adott Eu-s államon a kezelés költségét. Szerintem itt nagyon sok pénz folyik el. Illetve itt is.

Bebbi 2013.11.13. 09:19:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem, annak orulnek, ha a magyar szot nem latnam egyetlen hasonlo cikkben sem.

BTBTBT 2013.11.13. 09:22:00

@tanato:
Megy a homerozes. Mo.-on ez regota nagy divat, de legalabb pontosan tudjak, hogyan fog reagalni a nep(seg).
Azert az felelmetes is tud lenni - meg ha nem is valljak be -, hogy akad 5-6 (ki tudja hany)szazezer ember, aki a tavozasaval is ellenuk "szavazott".

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Mindenkin, akivel valaha is kapcsolatba kerultel/kerultunk. :)

Egyebkent dolgoznak eleg buta magyarok is kulfoldon (London included), akik beszopnak ilyeneket.

Len.Mag 2013.11.13. 09:24:52

Hangulatos volt. A sok visszatérő motívum Freddie M.-vel meg a macskákkal néha kicsit erőltetettnek tűnt, de végül is jó keretet adott. Afrika amúgy nem vonz.

@tanato: Szerintem ez korrekt... mondjuk én a vizitdíjnak sem voltam ellene. Aki használja, fizessen alapon.
"a kezelés költségeit meg kell térítenie az egészségbiztosítási alapnak - ezt utólag számlázza majd ki a társadalombiztosító."
Ezt mondjuk nem tudom, hogyan kiviteleznék, ha eleve egy csomóan be sem jelentik a külföldi lakcímet (mert minek is), a Mo.-in pedig nem lehet elérni őket...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 09:28:17

@Evain:

Ennyire nem mélyedtem el a témában. Viszont azt olvastam, hogy amikor Zanzibár a 60-as években független lett, akkor költöztek Angliába.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 09:30:01

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

A legtöbb pénz a belföldiek miatt folyik el: nagyon sokan nem fizetnek. Mert azért jellemzően nem külföldiek veszik igénybe rendszeresen az ellátást jogosultság nélkül.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 09:38:54

@Bebbi:

Igen, ugyanez van Bulgáriában. A bolgár ember nem örül, amikor brit és francia lapokban arról írnak, hogy "bolgár bűnözők", mivel az esetek kb. 95 %-ában ezek valójában bulgáriai cigányok.

Igazi bolgár ember csak magasabb presztízsű bűncselekményt követ el, pl. bankkártyákat hamisít meg kokaint csempész, de semmiképpen sem lop rézdrótot vagy futtatja a saját feleségét/lányát prostiként. :-)

Evain 2013.11.13. 09:40:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na, akkor megnéztem. Ott született, és 17 éves volt, mikor elköltöztek onnan. Azért az elég hosszú kiküldetés, és főleg számottevő egy ember életében, hogy hatással legyen a munkásságára. :)

BTBTBT 2013.11.13. 09:40:25

@Len.Mag:
Surgossegi esetekre is korrekt?
Ennek azert nem sok koze van a vizitdijhoz, kulonosen annak alacsony merteke miatt. Egy korhazi vizsgalat sokkal tobbe kerul.

TilosazA (UK) 2013.11.13. 09:49:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ne aggódj, értelmesebb ember egyből tudja, hogy nem bolgár volt az elkövető. Most utoljára is volt egy eset, ahol bolgár szülők eladták a gyereküket egy görög házaspárnak... bár ott le is írták a cikkben, hogy romák voltak.
Gondolom ugyan ez van magyaroknál is... Bár én eléggé rácsodálkoztam a világra, mikor 16 évesen először mentem az iskolával pár hétre Ausztriába tanulni, és az osztályfőnök figyelmeztetett, hogy csak csöndesen duhajkodjunk a szálláson, mert már úgyis az a véleménye a magyarokról az osztrákoknak, hogy "cigány nemzet", nem szabad ráerősítenünk.... :(
(Mielőtt még rám sütnétek a rasszista jelzőt, ezt nem én mondtam.)

Len.Mag 2013.11.13. 09:51:17

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): A egbizt. kártya máshogy néz ki ott, mint a Mo.-on kiállított verzió? (Még sohasem láttam.) Vagy egységes a megjelenése az EU-ban?
Mert én itthon (Mo.) csak azt használom, az eredeti TB-kártyám a fantasztikus minőségének köszönhetően teljesen tönkrement (mondjuk egy hűvős, szabályozott páratartalmú helyen, vitrinben kéne tartani, hogy bírjon valamennyit és évente restauráltatni) és eddig mindenhol elfogadták, tudtam vele vért adni, rendelésekre bejelentkezni, és egyáltalán mindig mindenhol igazolni vele a TB-met. Sehol nem néztek rá furcsán.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 09:57:11

@andaluzkutya: @tanato: Hugomrol pont akkor derult ki, hogy az egyetem (nappalis hallgato volt) nem fizet utana tb hozzajarulast, amikor valami kohogescsillapitot, vagy valami alap cuccot akart feliratni a dokinkkal. Szoval eddig is ellenorizek felenk es ebben az esetben kenytelen volt anyam nevere felirni a gyogyszert.

Len.Mag 2013.11.13. 09:57:33

@Barátusz: Saját magának mond ellent a cikk:
"Ha nem rendelkezett igazolással vagy nem volt bejelentett lakhelye, akkor Magyarországon csak az orvosilag szükséges ellátásokat vehette igénybe.
Az új javaslat értelmében azonban ezentúl ezekért is fizettetne a kormány a külföldön dolgozókkal."

Utána rögtön ez következik:
"Aki ugyanis külföldön szerez egészségbiztosítást, úgy kell kezelni, mint egy külföldit, így csakis EU-kártyával részesülhet majd előre nem tervezett ellátásokban, más kezelésekre pedig egyáltalán nem lehet jogosult itthon."

Tehát EU kártyával előre nem trevezett ellátásban ezután is részesülne. Mást a kormány nem is tudna tenni az eu-s szabályozás miatt, de ezt már leírták előttem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:00:00

@Barátusz: "Bevasaljak a szuleinken?" Miota bevasalhatjak rajtunk, hogy nem gondoskodunk a szuleinkrol nem lepodnek meg semmin...

TilosazA (UK) 2013.11.13. 10:03:26

@Len.Mag: Az nem a Hatósági Igazolvány ami neked van? Ilyen kék, és ugyanaz mint az eredeti TB kártya, de már laminált változatban, és az otthoni TB számodat tartalmazza.
Itt nincs TB kártya Angliában. Itt benne vagy a rendszerben, és aláírsz egy papírt az elején, hogy ha költözöl és orvost váltasz, akkor az egész aktádat átküldhetik (elektronikusan) az új orvoshoz. Illetve javítson ki valaki ha tévedek, de nem találkoztam még vele, nekem csak szervdonor kártyám van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:06:01

@Len.Mag: "Ezt mondjuk nem tudom, hogyan kiviteleznék, ha eleve egy csomóan be sem jelentik a külföldi lakcímet (mert minek is), a Mo.-in pedig nem lehet elérni őket..." nem is kell, csak abban az esetben, ha ragaszkodsz lakcimkartyahoz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:09:26

@Len.Mag: Az EHIC kartya eleje egyseges, a hatulja kulonbozik. Az angolon mintha telefonszamok lennenek, de mont nincs nalam (beleragasztottam az utlevelembe :) ).

BTBTBT 2013.11.13. 10:12:32

@Len.Mag:
Nekem a mai napig van mo.-i bejelentett lakhelyem, viszont TB-t nem fizetek, mivel nem otthon elek.
Az EHIC-kartya biztositotti jogviszonyanak egyoldalu modositasara nincs lehetoseg. Oviek csak szeretnek azt hinni, hogy van. Ahhoz ki kene lepni az EU-bol.

Viszont a cikk tartalmaval nem is latom ertelmet vitazni, mert az csak egy kosza hir, egy tervezet. Szoval valahol mi vagyunk a "hulyek", hogy egyaltalan szot fecserlunk ra. :)

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
A szuleimet legfeljebb az azonos lakcim alapjan talalhatnak meg - amennyiben engem keresnek eloszor.

tucano 2013.11.13. 10:16:46

@andaluzkutya: ebben teljesen igazad van, sztem a baj inkább ott van, hogy más ország EU-s kártyájával se látnak el, tavaly ősszel (írtam már sokszor) pokolra kellett menni azért, hogy ellássanak. Patkány a magyar egészségügy (tisztelet a kivételnek és természetesen van sok), de a rendszer maga betegebb, mint a paciensek.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:25:22

@Barátusz: De gondolom jelezted felejuk ezt, hogy mashol biztositott vagy. Mert ezt sokan elfelejtik/nem tartjak fontosnak

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Azt hhiszem van itt is "TB szam". Ha jol emlekszem miutan regisztraltam a dokinal kaptam egy levelet a NHS-tol es abba mintha lenne egy azonosito szamom, de nem vagyok benne biztos. Bar ezt meg nem hasznaltam sehol, a meloban sem kerdeztek. Ellenben egy online munkavedelmi kurzus erededmenyet, egy oklevelet el kellett kuldenem a cegunk kozpontjaba es arra ra kellett irnom a "Social Security Number"-em. Na errol fingom sem volt, hogy mi erre kozolte egyik kollegam, hogy a NINo, de szinte senki sem hasznalja ezt az elnevezest... :D

TilosazA (UK) 2013.11.13. 10:29:17

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Szerintem csak NI számod van. Vagy NINo. De mittudomén igazából. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:34:21

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Ha nem felejtem el megkeresem a levelet es megnezem, de valami biztositasi szam van rajta, ha jol emlekszem.

Evain 2013.11.13. 10:35:59

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
"a NINo, de szinte senki sem hasznalja ezt az elnevezest... :D"

Dehogynem. A mentő. :P

Len.Mag 2013.11.13. 10:36:16

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Kéknek kék, de nem laminált, hanem kemény és ez áll rajta: "EURÓPAI EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI KÁRTYA"
meg a magyar TB-szám (mivel a magyar biztosítási jopgviszonyom révén vagyok rá jogosult). Valószínűleg ezért nem néznek rá ferde szemmel. :)
Az orvosváltás már itt is úgy van, ahogy írtad, elvileg minden elektronikus.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:38:26

@Evain: ... a social security numbert nem hasznaljak... /kulonben jo poen volt! :P/

London2009 2013.11.13. 10:39:15

@andaluzkutya: Veled értek egyet én is. Engem inkább az háborít fel amikor a kinti pajtásaim hazamennek vérvételre, megműttetni, kivizsgáltatni ezt azt. Na és ilyen vacak az otthoni rendszer, hogy ezt meg lehet tenni. Aki nem fizeti otthon a járulékokat az miért ott akarja a szolgáltatást igénybe venni?
Bár hozzáteszem, hogy kaptam egy levelet pár hónappal ezelőt és az egészségbiztosításomról kérdezgettek. Miután rendelkezem mo-i lakcímmel fizetnem kellene a TB-t ha nem vagyok másik országban biztosított. Visszaírtam nekik, hogy Angliában vagyok biztosított, valamint kijelentkeztem a rendszerből 5 éve.Elküldtem nekik az NI számot meg ezt azt és azóta nem hallottam felőlük.
Ezt például nem értettem. Azért mert van mo-i bejelentett lakcímem miért kellene TB-t fizetnem? Mi köze van a kettőnek egymáshoz? No sebaj.
Sokan választották azt, hogy nem jelentkeztek ki az OEP-nél és mindkét országban fizették az EÜ járulékot. Viszont úgy tudom, hogy ez elvileg nem lehetne opció.

London2009 2013.11.13. 10:40:45

@tanato: de ez így is van. Ellátnak, csak fizetned kell érte.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:42:16

@Len.Mag: Ha Pesten vagy es a regi kartyaddal elmesz az pesti irodajukba (az OPE epuletetol ket sarok) akkor ingyen kiallitjak az uj laminalt kek-feher kartyat. Vagyis keteve meg igy volt. Az enyem meretre volt vagva es alig volt olvashato, erre a cseret kero papirra rairta a no, hogy nyomdai hibas es nyomtatott, laminalt ujat.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 10:44:23

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hagy korrigáljalak! Bejön a delikvens, ideadja a TAJ kártyát, gépbe bepötyög, online kapcsolat OEP felé, CHECK!, válaszban zöld üzi ha érvényes, piros, ha nem. Érvénytelen TB státus esetén nyilatkozat nyomtatás és delikvens aláírja, hogy tudomásul veszi és intézi az érvényesítést (na persze!), és alapellátásban (mivel alanyi jogon jár) el kell így is úgy is látni. Gondja maximum szakrendeléseken lenne, mert ott kiszámlázhatják (ritkán történik meg) neki. Sürgős, életmentő műtétet viszont mindenképp elvégeznek rajta. Ezekután magyarországi illetékességű delikvensünk fog-e izgulni, hogy TB-je be legyen fizetve? Nyertél! Nem fog! :D

Külföldiek (kint élő magyarok is) esetében EU-s kártyával alapellátás és sürgős, életmentő beavatkozás elvégzése ingyenes (ill. rendezi a külföldi biztosítóval a magyar OEP, vagy nem, és benyeli a rendszer, úgyis feneketlen gödör amibe lehet szórni akármennyit). Aki hazajön, az úgyis fogászatra, vagy magánrendelésre megy, ami az itthon ragadottaknak is pénzbe kerül, de kintről bagóért, itteni áron kicsit többért történnek az ellátások.

További rángatózás ekörül a téma körül fölösleges.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:47:37

@London2009: "Azért mert van mo-i bejelentett lakcímem miért kellene TB-t fizetnem? Mi köze van a kettőnek egymáshoz?" Az a feltetelezes, hogy ott elsz, ha van lakcimed (mivel elvileg kell legyen lakcimed, ha ott elsz :D ). Amennyiben ebben valtozas tortenik neked kell jelezned, mert mar nem kell bejelentened, ha harom nonapnal hosszabb idore elhagyod az orszagot (nem is tudnak rola, ha nem jelzed). Ellenben amennyiben letelepedesi szandekkal hagyod el Mo-t, akkor ok automatikusan kijelentenek teged a rendszerbol. Ezt OEP-es haver mondta, hogy ilyenkor kapjak a nyilvantartotol a levelet es kihuznak a listarol. (Kulonben tenyleg megcsinaljak, mert nyaron megnezettettem vele magam es archivalva voltam :) )

andaluzkutya 2013.11.13. 10:48:15

@tucano: Elvileg más ország EÜ kártyájával (ha ez az európai egészségbiztosítási kártya, vagy minek hívják) minden további nélkül el kellene, hogy lássanak, de legalábbis a sürgősségi eseteket.

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Én két éve voltam Mo-n fogorvosnál, aki fel akart írni valami fertőtlenítőt receptre, mondtam, hogy nem vagyok biztosított, írja nyugodtan teljes árúra, majd kikuporgatom, de közölte, hogy ő csak annak írhat fel receptet, aki biztosított, így megkaptam anyám nevére valamennyi támogatásra... Úgyhogy mondhatjuk, hogy a rendszer nem teljesen kiforrott:)

@London2009: Elvileg tilos, hogy egyszerre két országban fizess járulékot, de szerintem senki nem ellenőrzi, meg lehet, hgoy senki sem járna jól az ellenőrzésével. Van olyan ismerősöm, aki több évig fizette a Mo.-i TB-t, de neki feltett szándéka volt, hogy visszaköltözik, és így is lett...

ui.: tanato jól tematizálta a párbeszédet:)

andaluzkutya 2013.11.13. 10:50:53

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: amikor megszüntettem a Mo.-i lakcímet, akkor külön felhívták a figyelmem, hogy ne felejtsem el jelezni az OEP felé ezt, mert különben kifizettetik, stb, stb. Tehát a nyilvántartó nem jelenti le. Ahogy én sem jelentettem le, így most rágom a körmöm, hogy mi lesz:)

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.11.13. 10:53:50

A poszt tetszett, de ezek csak útleírások, nem határátkelés...

TBről: Külföldön dolgoztam (nem EU). Éppen itthon voltam, mikor nagyon megbetegedtem. Hétvégén bementem az ügyeletre, hogy segítsenek. Mondtam, hogy nincs TB-m, adjanak számlát és kifizetem... Na azt a döbbenetet! Orvos és asszisztens tanakodott 5 percet, hogy akkor ezt most hogy is kell, végül ingyen elláttak mert fogalmuk sincs hogyan kell számlát adni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:53:55

Kulonben nyaron amikor visszautaztam kotottem utasboztositast magamra. :) Sokat autoztunk a koltozes miatt es nem akartam kockaztatni. Visszafele meg ryanair-rel repultunk es ott is lehet biztositast kotni. Erdekesseg kepp megneztem es nekem, mint angliaban lakonak mas arat adott, mint asszonynak, aki magyar lakos volt akkor. :D Diszkriminativ a rendszer!

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.13. 10:54:53

@London2009: azért mert a bejelentett lakcím azt jelenti, ahol laksz. ha ez magyarországi, akkor itthon laksz. tehát itthon kell tb-t fizetned.

ha nem itt laksz, akkor a lakcímkártyád hamis adatokat tartalmaz.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:55:30

@andaluzkutya: MIkor jelentkeztel ki? Nekem iden aprilisban mar megtettek, de lehet mar uj rendelet alapjan.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 10:56:47

Na hát most elolvastam a kérdéses cikket is. Mit is mondhatnék. Megmosolyogtató. :)

Mivel nagyrészt épp azok mentek el, akik itthon a minőségi ellátást biztosították, így miért is kérné a külföldön élő magyar állampolgár a kezelést. Maximum előre nem tervezett (pl. baleset) esetén. MA ott tartunk, hogy minden nagyobb városban, de akár kisebbekben is rövid keresés után lehet jó magyar orvost találni, ha erre lenne igény, és mindenki helyben, INGYENESEN intézheti dolgait.

Röhej ez az egész. Nem is egy, hanem rögtön két pofont adnak annak a bizonyos sz@arnak...

andaluzkutya 2013.11.13. 10:57:46

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: idén júliusban:) Lehet, hogy azóta még újabb rendelet van. Hiába, dolgoznak a fiúk:)
Az volt még egy érdekes folyamat, kb. másfél óra volt onnantól kezdve, hogy minden szükséges papírt leadtam nekik (pl. a gyerekek miatt). Nem irigylem az ügyintézőt...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 10:58:05

@zebralany: "A poszt tetszett, de ezek csak útleírások, nem határátkelés..." Ott a pont! Kb mint egy nyaralasrol irni.

London2009 2013.11.13. 10:59:19

@Babette_: @Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Ezt én értem…csak az nem vilagos, hogy miért származik abból TB fizetési kötelezettség ha én elvileg – mivel van bejelentett lakcímem – otthon élek? Mi van ha természetgyógyász vagy varázsló vagyok és nem akarok semmilyen ellátást igénybe venni?
Elmentem az önkorihoz és elmondtam a hölgynek, hogy akkor én inkább kijelentkeznék. Mire mondta, hogy magammal tolok ki mert akkor ha személyi vagy útlevél kell, vagy éppen házasságot akarok kötni, no az nem lesz egyszerű. Tehát azt javasolta, hogy marajak bejelentve. Még azt is hozzátette, hogy úgyis változni fog a rendszer egy éven belül – jogbiztonság mindenek előtt - ,majd akkor meglátjuk épp mit mondanak. Na úgyhogy maradtam bejelentve…

2013.11.13. 10:59:37

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): @Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: az NI felel meg tudtommal a TB szamnak, de ettol fuggetlenul kapsz egy NHS numbert is, amikor regisztralsz a GP-hez. Mindenesetre egeszsegugyi dolgokkal kapcsolatban eddigi tapasztalataim alapjan mindkettot elfogadtak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.13. 11:01:43

@London2009: a társadalombiztosítás alól nem lehet kijelentkezni, kötelező. most, hogy már nem biztosítás, hanem(adó módjára behajtható -vagy hogyan is mondják-) járulék, ezen nincs is mit tovább magyarázni:)

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:03:07

@zebralany: Tipikus eset. Főleg ahol a külföldire (még ha magyar is) úgy néznek, mintha UFO lenne. Ahol én dolgoztam, ott is ez lett volna a végkifejlet, elmondom miért. Ha az orvos alkalmazott, nem számlaképes, de az egészségügyi fővállalkozó, aki üzemelteti az ügyeletet nem tart készpénzes és átutalásos számlát sem a fióktelepen (rendelőben). Így maximum rajzolni lehetne számlát, amit a NAV nem biztos, hogy díjazna. :D
Ha alvállalkozó az orvos, és tudna adni számlát, akkor sem jó, mert nem neki kell számlázni, hanem a szolgáltatónak, aki ugye fentebb írtam, hogyan jár el. Tehát számla nem lesz.
Orvos-nővér összenéz, ha jófejek, ellátnak ingyen, ha kötsögök, beküldenek SBO-ra, hogy áthárítsák a problémát.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:05:27

@London2009: a válasz: közteherviselés. Egyetemes adófizetési kötelezettség minden állampolgárra, kivéve ha... és ide lehet sorolni a 10 millából 9et. ergo alig fizet valaki. ez adja a szépségét. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 11:06:01

@andaluzkutya: Haromszor mentem vissza egy nap :D Ugyanis kellett a lakcimkartyam ideiglenes cimmel a magyar bankszamlamhoz, igy az addig allando cimem at akartam iratni ideiglenesre. Ehhez persze kellett egy papir a lakcimbejelenteshez. Ez volt, anyammal alairatva, de az ugy nem jo, mert nem volt ott szemelyesen es nem hozott magaval hiteles masolatot a tulajdoni laprol. Hal istennek eleg volt, hogy en elhoztam a tulajdoni lapot, anyamnak nem kellett viszajonnie velem. De azt akkor nem mondtak, hogy kell egy angol cim is es mergemben meg bekamuzni sem tudtam hirtelen. Igy megint hazamentem es kerestem egy cimet a netrol. Persze amikor vissazmentem egy csalad volt bent ket gyerekkel es lehet hasonlo ugyben, mint en, de ezek ott ucsorogtek egy orat (en meg kint a folyoson). De a vegen a legkisebb kiralyfi (igaz az egyetlen fiu a csaladban) elnyerte jutalmat es van egy lakcimkartyaja, amit egyszer hasznalt, amikor megszuntette nyaron a magyar bankszamlait.

Lehet azota rajottek, hogy sokan elfelejtik a bejelentest es majd jol megsarcoljak erte. Te meg lehet jofej ugyintezot fogtal ki!

tucano 2013.11.13. 11:09:52

@andaluzkutya: elvileg igen. De valójában meg nem. Amikor meg kicsaptam a balhét, akkor közölték, hogy nem baleset, hanem krónikus, szóval húzzak a vérbe.

andaluzkutya 2013.11.13. 11:10:28

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: "Persze amikor vissazmentem egy csalad volt bent ket gyerekkel es lehet hasonlo ugyben, mint en, de ezek ott ucsorogtek egy orat (en meg kint a folyoson)."
Lehet, hogy mi voltunk ez a család:) Amikor végeztünk kb. másfél óra alatt, elég sok mérges arccal találkoztam a váróban:)
Gyerekes családnak extra nehéz az ügy, mert kell gyámhivatali jóváhagyás, ami általában időigényes, de mivel ismertem valaki, aki ismert valakit, aki ismerte Terikét, aki ismerte Jolikát a gyámhivatalban, így nekünk két hét alatt kész lett, még úgy is, hogy nem volt meg minden papír.

BTBTBT 2013.11.13. 11:11:55

A posztrol -
Adomazos jellegu tartalom, es rritalo stilus Ady-idezettel.

Zanzibarban eppen ismeri azt a Queen-dalszoveget, ami illik az etteremhez? Eleg regenyes.

Majomkenyerfak – eloszor ott talalkoztam veluk, amikor gyerekkent “A kis herceg”-et olvastam. Fogalmam sem volt, mifele fak lehetnek.
“Hakuna matata!” Az Oroszlankiralyban hallottam eloszor.
Eleg a nosztalgiabol. :)

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Nem foglalkoztam ilyesmivel.
Ha nem jelentem is be, es tudom igazolni, hogy egy masik orszagban rendszeres TB-fizeto vagyok x ideje, akkor otthon jogtalanul vetnenek ki jarulekot/buntetest/barmit, amit meg kitalalnak a jovoben.
Ha megsem igy lenne, akkor az EHIC-kartya jogosultsagommal 2 azaz ketto surgossegi alkalommal igenybe vett mo.-i egeszsegugyi szolgaltatasok reven meg mindig rendben vagyok. Tehat jogosulatlanul nem vettem igenybe semmit. Innentol lesz@arom, hogy mit akar a magyar allam. :)

@Whave:
Igen, az NI TB-szamnak felel meg, amit Angliaban adozashoz is hasznalnak.

2013.11.13. 11:12:09

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: egy spanom megkapta a 100 rugo koruli szamlat a befizetetlen TB-csekkekrol, mert nem jelentkezett ki az OEP-bol, amikor Angliaba jott. Aztan elkuldte nekik, hogy miota van itt NI szama, es akkor csak egy toredeket kellett asszem befizetnie (mert volt 1-2 honap, amig otthon munkanelkulikent valoban nem fizetett semmit), de lehet hogy azota is varja a hivatalos valaszt.

Lenyeg a lenyeg, ha nem jelentkezel ki, elobb-utobb valoban jonnek csekket lobogtatni. Szoval ki kell jelentkezni, es megcsinaltatni az EHIC kartyat az uj orszagban, hazautazaskor pedig erdemes egy parnapos utazasi biztositast kotni, ha nem akarja az ember a veletlenre/TB-re bizni magat.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:13:00

Ja a postról is írjak valamit. :D
Kifejezetten szeretm Wilbur Smith könyveit, mondhatni rajongója vagyok, és általa annak az Afrikának, amit könyveiben bemutat (ez az az Afrika, amit valószínűleg soha nem fogok látni, mert már nem olyan).
Zanzibárról pont olyan témában írt, amikor az arabok bilincsre verve, állatként árulták az őslakos afrikaiakat az amerikába települt európaiaknak. De szép interkontinentális kapcsolat ez, csak a háttere bűzlik.
Nem igazán csodálom, ha nem szívlelik egymást a különböző népcsoportok. A csoda inkább az, hogyan tudnak mégis békében meglenni, hiszen sokkal kisebb sérelmekért is öldöklés folyik Afrika szerte.

Továbbra is halk sóhajjal, és enyhe irigységgel olvasom az útleírást. Gratula Andornak. És ne hallgass a varjakra :), küld csak a folytatást, kell néha egy kis kikapcsolódás.

BTBTBT 2013.11.13. 11:13:00

irritalo stilus, na

andaluzkutya 2013.11.13. 11:13:49

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: "Te meg lehet jofej ugyintezot fogtal ki! "
Az ügyintéző egy idős néni volt, aki folyamatosan szabadkozott, hogy elnézést, de képtelenség követni, hogy éppen mi a szabály, ill. ahogy írta be a jó adatokat, a rendszer folyamatosan dobta vissza a hibaüzeneteket. Engem nem zavart, úgyis katasztrófaturistaként voltam csak ott, úgyhogy jól elbeszélgettünk a norvég fjordokról, meg a magyar adminisztrációrol, amíg vártunk, hogy jóváhagyja a "rendszer" a dolgot:) Azt is elmondta, hogy sokan vele kiabálnak, amikor nem is ő írta azt a ... programot, és már ezerszer bejelentették, hogy nem kellően ügyfélbarát:)

Len.Mag 2013.11.13. 11:14:34

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Köszi, ezt jó tudni, de igazából pont azt írtam, hogy eddig az eredeti TB-kártyával teljes értékűen tudtam használni az EU-sat is, úgyhogy egyelőre nincs okom rááldozni egy délelőttöt a cserére. Ha kell, majd kiveszem a formaldehidből az eredetit és kicseréltetem, de igazából ha nem kérik, akkor én az EU-sat fogom újra igényelni, amikor lejár, mert ezt az utazásokhoz amúgy is megtenném.

@London2009: Én úgy tudom (lehet hogy téves), hogy LEHETETT fizetni Mo-on is egy meghatározott fix összeget párhuzamosan a kinti biztosítással, de ez a lehetőség már megszűnt és valóban csak egy országban lehetsz biztosított.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 11:14:50

@tucano: Mintha a kronikust is el kellene latniuk, a "szintentartashoz", vagyis meg kell elozniuk, hogy rosszabb legyen.

tanato 2013.11.13. 11:15:57

@dradix [wannabe bee]: POntosan,jól beszélsz,látom hogy benne vagy rendesen a rendszerben.Ügyeletes orvosnál nincs számlatömb,nem is lehet ha nem éppen ő az ügyeleti cég tulajdonosa.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 11:16:41

A belinkelt NSZ cikknel van egy komment:
"Hatalmas tévedés, hogy minden külföldő dolgozó magyar állampolgárnak az adott országban van biztosítása!!! " Ez hogy van? Irorszagban mi a helyzet? Mert a koma onnan irt es csak hisztizik.

tanato 2013.11.13. 11:18:34

@andaluzkutya: Elvittem kicsit a témát,igaz,de nagy az érdeklődés úgy látom.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:19:08

@Barátusz: Nem akarom védeni Andort, megteszi majd ő maga, ha akarja.
De ilyen jellegű útleírást nehéz más stílusban eladni ám.
Jobb lett volna ha megtömi közgazdaságtani, földrajzi, politológiai adatokkal? Szárazon, a reggeli macisajt mellé?
De például a svájci gumicsizma se tetszett sokaknak, ami családregény jellegű.

Egy körutazás élményeiről nehogymár tudományosan írjon. Írja csak élvezetesen, kiszínezve ahol kell, kedvcsinálónak. Ez pont így a jó.

andaluzkutya 2013.11.13. 11:19:59

@tanato: KICSIT???
:)))
Engem nem zavar, én nem olvastam a posztot, ha hasonló stílus, mint a szíriás volt, alighanem nem is fogom.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:20:37

@tanato: Mondanám, hogy a kommenteket át kell irányítani arra a posztra, de inkább az ottaniakat kellene ide terelni :D
És akkor máris szereztél 50 új tagot. :D

2013.11.13. 11:20:38

@VHB: hat, pedig valakinek be kell fizetni a sok NI-t, hogy a feher brit nepesseg 18%-a megkaphassa a segelyeket, onkormanyzati lakhatast, nyugdijat, stb... :)

Mindenesetre furcsanak tartom, hogy minket felhoztak ebben a cikkben - ahhoz kepest, hogy csak mostanaban jottunk ki ennyien (szoval nagyjabol ez lenne a helyzet akkor is, ha 2011-ben nyitjak meg a munkavallalast 2004 helyett). Sehol nem vagyunk a polak populaciohoz kepest, senkinek nem tunt fel eddig magyar-invazio, akivel beszeltem errol.

2013.11.13. 11:22:26

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: aki harom felkialtojellel tud kozolni csak valamit, annak alapbol nem hiszunk!!!

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:24:22

@Whave: Én Bécsújhelyen láttam már kiírva németül, hogy" Vigyázzon értékeire, magyarok is járnak erre!" Dehogy ciki!
És hogy rászolgáljunk, ott a múltkori hír is, a PET-palack maffia.
Nem hiába adtunk annyi Nobel-díjast a világnak, élelmes a magyar... :)

BTBTBT 2013.11.13. 11:25:54

@dradix [wannabe bee]:
A gumicsizmas poszttal az volt a gond, hogy egy bensoseges naplobol lett egy az egyben atemelve, es tul sok szemelyes dolgot kifogasoltak a kommentelok. Amin persze a poszterina - masodszorra is - megsertodott.

Nekem a mai poszt stilusa nem jon be. Az utikonyveknek sem ilyen a stilusa. Ez olyan, mintha egy anekdotagyujtemenybol lett volna osszeollozva. Ettol persze nem ketelkedem abban, hogy a poszter ott el, es megtapasztal ilyen helyzeteket.
Nem a tartalommal van gondom. Es ha a stilus nem adja el, akkor megette a fene az egeszet.

@Whave:
Ez igy igaz!!!! :)
Ja, ez mar 4 felkialtojel volt.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:27:22

@Barátusz: Andor anekdotái 2. rész. :D

Ha ügyes, levédeti.... :D

2013.11.13. 11:27:38

Nemtom, nekem semmi bajom a mai poszttal, pedig nem szeretem ezeket az erzelmes hude-ottvagyunk irasokat. A multkorival ellentetben, ennek valahogy atereztem a hangulatat.

Mondjuk kommentelni nem nagyon lehet hozza, ezert is tort fel rovid uton a TB-ugy :D

dradix [freibürger] 2013.11.13. 11:29:18

@Barátusz: Amugy, lásd milyen következményei lehetnek egy-egy megjelenő postnak, elmondanám, a 2. gumicsizmás postban megjelent képek közt nagyfiam meglátta a csúszdás emeletes ágyat... Már legyártás alatt áll, neki is olyan kellett. :D

HA addiktív, nem csak felnőtteknek. :D

labirintus1 2013.11.13. 11:33:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Miért gondolod, hogy állampolgárság alapján jár a TB kártya? Van erről valami jogszabály?

Szerintem, biztosítási jogviszony alapján. Pl. a gyerekek is a szüleik után kapják. Ha neked lenne igazad, akkor az új magyar állampolgárok kérhetnének TB kártyát. Szerintem, nem kapnának, mert 2 dolog is hányozna hozz: magyarországi lakcím és biztosítási jogviszony.

uluk4i 2013.11.13. 11:33:38

wow, az ilyen posztoktól (is) megjön a kedvem a világjárásra...lassan egy éve lakunk egy helyben, mozdulni kellene :)

labirintus1 2013.11.13. 11:33:38

@tanato: Nem igazán értem a problémát, mert ez a legtöbb EU-s országban kapásból így van. Ahol fizetsz ott kapsz ellátást. Ahol nem, ott az EU-s kártyával sürgősségi ellátást kapsz.

Mivel az összes TB elve a szolidaritás, az egész rendszer nem működne, ha a külföldön dolgozók 6 ezer Ft-ért "vennének" maguknak magyar TB-t, míg a szerencsétlen Magyarországon dolgozók fizetnék a baromi magas díjat.

tableno 2013.11.13. 11:38:14

@andaluzkutya: A magyar adminisztráció úgy van kitalálva, hogy minél több embert, minél jobban szívasson meg. Viszont ha ismered a megfelelő embert a megfelelő helyen, nincs olyan probléma, amit ne lehetne simán elintézni. Az egész lényege a törvény előtti egyenlőtlenség. Maxvalnak teljesen igaza van abban, hogy a magyar hatóságokkal szemben követendő magatartás: nem jelentünk be semmit, nem hívjuk fel magunkra a figyelmet.

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.13. 11:38:22

Én azon gondolkodtam, hogy letesztelem a rendszert. Van mo.-i bejelentett lakcímem, de a biztosítást máshol fizetem. Így elvileg jogosult vagyok teljes ellátásra Magyarországon. De nem tudom az orvos mit csinálna ha meglátná az eu-s tb kártyát az angol biztosítóval.

andaluzkutya 2013.11.13. 11:45:23

@tableno: A nem jelentünk be semmit nálam nem működött a gyerekek miatt, mert kb. júniusban kaptam az akkori magyar lakcímemre egy baráti hangvételű levelet, amiben felhívták figyelmemet, hogy elmulasztottam beiratni iskolás korú gyermekemet az iskolába, és amennyiben ezt nem pótolom, úgy akár 200ezer forintig terjedő bírsággal sújthatnak. Úgyhogy kijelentkeztünk. Ennek ellenére azt mondták, hogy a következő gyereknél, aki jövőre lesz iskolaköteles, azért majd hozzunk igazolást arról, hogy jár iskolába:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 11:50:17

@uluk4i:
Az ilyen posztoktól az élettöl is elmegy a kedvem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 11:54:03

@London2009:
Utlevelet lehet csinaltatni nagykovetsegen is?
Ha igen, akkor szemelyi ugysem kell, mert ugyan arra jo az utlevel is szerintem.

tableno 2013.11.13. 11:55:23

@andaluzkutya: Na igen, az emberen mindig találnak fogást... Nekem tavaly volt egy kisebbfajta pokoljárásom, amikor hazamentünk nyaralni, és hogy útlevelet csináltassunk a pár hónapos gyerekünknek. Konkrétan nem akarták a kicsit kiengedni az országból. Ezt is csak ismerős ismerősének a segítségével sikerült elboronálni (persze kiderült, hogy mi mindent jól csináltunk, csak a hivatal volt segghülye), de azóta kicsit nehéz rávenni a feleségemet, hogy Magyarországra látogassunk...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 11:59:30

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Ha tudnad...
Sokszor volt mar, hogy regebb ota itt elo magyaroknak kellet informaciot adnom, sok embernek annyi esze nincs, hogy radzanjon par hetet az elejen es vegigolvassa az itteni hivatalok oldalait.

En megtettem, eleinte google forditoval is akar. Ennrk eredmenyekent tudom, hogy mikor-hova-miert kell mennem, bejelentkeznem es hadonlok... es meg korant sem tudok mindenrol.

Ezert :)

2013.11.13. 12:00:21

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: valoban ugyanarra jo, de az utlevel elkeszitesehez kell valami fenykepes okirat... regi utlevel, vagy szemelyi :)

Amugy a kovetsegen joval dragabb az ugyintezes; amikor be akartam jelenteni hogy kikoltoztem, mondtak a kovetsegen, hogy ezt vagy ne csinaljam meg egyaltalan, mert ugyse szamit, vagypedig akkor csinaljam meg egy jarasi hivatalban, ha hazamentem; ok csak ezert elkertek volna valami £30-40-et, es akkor itt nem is beszelunk okmany kibocsajtasarol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 12:02:23

@Szilvana1:
Annyira vagy jogosult Mo-n, amennyire a kinti biztositas jogosultta tesz.
Pl. nekem a svedek nem fizetik a fogaszatot viszont a borgyogyaszatot mondjuk igen. Igy ha Mo-n borgyogyaszjoz megyek, az nem kerul semmibe, mig a fogorvosert fizetnem kell, hiaba jar Mo mindenkinek.

Ugy tudom...

2013.11.13. 12:03:25

Viszont ha mar ugyis ennyi okmanyugyi szakerto verodott itt ossze... azt tudja esetleg valaki, hogy ha lejar a szemelyim, akkor a lakcimkartyam meg ervenyes-e, vagy azok osszetartoznak? Januarig ervenyes a szemelyim, megujitani pedig nem szandekozom, utlevelet es jogsit hasznalok azonositas celjabol; de ha pl otthon ugyet kell inteznem, elfogadjak-e a kartyat? Hisz a bejelentett lakcimemrol egyelore nem jelentkeztem ki.

DieNanny CH 2013.11.13. 12:04:48

Tetszik a poszt. Nem is tudtam, hogy F. M. afrikai származású. Az együttest szerettem, az énekest pedig a következők miatt jegyeztem meg: Középiskola 4-ben volt földrajz óránk. Be voltunk osztva, hogy ki, mikorra állít össze egy kis hírcsokrot az előző esti Híradóból. Na, földrajzóra, ügyeletes eldarálja a mondókáját, mire 3 könnyes szemű osztálytársam méltatlankodva mondja, hogy a legfontosabb ki lett felejtve. FM halála... '91 november.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 12:05:51

@Whave:
Na jo, de... :)
Nekem miota az eszemet tudom, van utlevelem, igy az mindig ott lesz, mint fenykepes igazolvany.
A kovetseg valoban dragabb es tovabb is tart, viszont ha egyebkent nem jarok Mo-n, akkor rajon a magyar dijra a repjegy + a surgossegi dij (3-4 napnal meg nem voltam tobbet).

Ki kell szamolni, hogy melyik a tobb, de szerintem az utazas (meg brianair-er is).

dradix [freibürger] 2013.11.13. 12:06:49

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: csak ha területileg (lakcim szerint) illetékes fogorvoshoz mész, akkor ingyenes, ott se minden, csak a fog megtartó kezelések.
Persze én sem ülök be egy vadállat székébe, hogy szétszedje a búrám, így egy kolléga feleségéhez járok. Ez még protekciósan is pénzbe kerül, de legalább kevésbé van halálfélelmem. :D

2013.11.13. 12:07:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: nem lebeszelni akartalak rola, csak tenykent kozoltem ;) Hallottam egy csajszirol akinek elloptak a taskajat Londonban, mindene bennevolt, ami csak irat... a kovetsegen kizarolag azert alltak vele szoba immel-ammal, mert volt egy fenymasolata az ellopott utlevelerol, amugy kishijjan hazakuldtek.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.11.13. 12:08:15

@Whave: Lakcímkártyád érvényes, akkor is ha lejár a személyid.

uluk4i 2013.11.13. 12:08:55

@diggerdriver: legalább nem a 100-ik verzió volt a "kimentem az utolsó filléreimmel X országba, pár hónapig összeszorított foggal mosogattam, de most már a bárban is dolgozok néha" témára.

te pl. érdekeseket tudsz írni, de már régen láttam tőled posztot, és valljuk be, Anglia...hm...senki sem a csodálatos kék tengerért és a felhőtlen napsütésért megy oda.

BTBTBT 2013.11.13. 12:10:03

@dradix [wannabe bee]:
Orvendetes, de ez csak egy veletlen, mert ha a fiad nem latja azt a kepet, akkor masra vagyna.
Mi is volt anno a velemenyed a gumicsizmas posztrol? :)

Ha levedeti, valaki ugyis ellopja.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Mo.-on nem maszek fogorvoshoz jarsz?

2013.11.13. 12:11:32

@zebralany: koszi a gyors es egyertelmu valaszt :D legalabb tenyleg nem kell a szemelyimmel bohockodni.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 12:12:43

@Barátusz: keresd vissza, de nekem tetszett, a kevesek egyike voltam. Nyilván a gyerekek miatt is, mert érdekel a hova tegyük a gyereket német nyelvterületen. :)

dradix [freibürger] 2013.11.13. 12:14:57

@Barátusz: A kevesek egyike voltam, akinek tetszett. Nyugodtan keresd vissza. :)
Nyilván azért, mert mi is kisgyerekekkel vágunk/vágnánk neki, és érdekel a "How to" német nyelvterületen.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 12:15:34

és beadta az elveszettet is, bocs a dupe-ért. &#@˘˘§

BTBTBT 2013.11.13. 12:22:49

@zebralany:
Tenyleg ervenyes? Hogyan tudod igazolni, hogy az a te lakcimkartyad? Egy lejart szemelyivel?

@dradix [wannabe bee]:
Annyira erdekes meg jo a mai poszt, hogy ez mar a 2. belinkelt ujsagcikk. :)

Az gond az altalad hozott magyar cikkel, hogy roviditett valtozat, ez melyen hallgat arrol, hogy miert mondta ezt Mr Straw.
Az eredeti cikk viszont majdhogynem egy kalap ala veszi a magyar es lengyel emigransokat a ciganyokkal. :(

www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/10445585/Labour-made-a-spectacular-mistake-on-immigration-admits-Jack-Straw.html

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.13. 12:26:45

sziasztok!
A TB nálam úgy működött, hogy sz@rul voltam, bementem az ügyeletre. Mondtam, hogy otthon nincs biztosításom, megnézték a rendszerben, ott is ez szerepelt (bejelentettem előzőleg).
Azt mondták, hogy a sürgősségi eljárás jár, biztosítási jogviszonytól függetlenül.
Párom lábát megműtötték (nem sürgősségi eset), amikor fizetni akartunk, azt mondták, hogy az szerepel a rendszerben, hogy nincs biztosítva (egyszerre jelentettem be az enyémmel), és felhívták a figyelmét, hogy rendezze a jogviszonyt. Mivel én már bejelentettem (papírunk van róla), így nem csináltam semmit. Számlát nem kaptunk azóta sem.
Úgy tudom, hogy normál esetben kellett volna egy számlát kapnunk, amit kifizetek és az itteni biztosítóval focizom le. Azt fizeti ki, amire a biztosítás szól. Jelen esetben semmit sem fizetett volna, mert az önrészünk elég magas, a műtét költsége nem haladta meg azt.

Shanarey 2013.11.13. 12:26:48

A poszt, majdnem jó, ez olyan szódával elmegy kategória.
Értem én hogy szereti a macskákat, de akad ott talán más látnivaló is.

A TB rendszeren görcsölni felesleges, kár belé a betű.

@Whave:
Na nekem ezért van minden fontos iratom be szkennelve, és okos telefonba is feltöltve.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 12:28:01

@Barátusz:@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Az en meglatasom es tapasztalatom szerint inkabb:

magyar adokartya, magyar szemelyi = NI szam
TAJ kartya = NHS kartya

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 12:30:03

@Whave:
Nem is tudsz, mert mar regen nincs szemelyim (sem lakcimkartyam).

Az utlevel + lakcimkartya elvileg mukodik, foiskolan az egyik csoporttarsam igy hasznalta.

@Barátusz:
Amig ott eltem, addig a korzetihez jartam, mert elegedett voltam vele.
Miota kijottunk, osszesen 1* voltam fogorvosnal, eppen mikor targyalason voltam Mo-n, igy valami 5e Ft volt. Azota nem jarok sehova sem :)

@dradix [wannabe bee]:
Igy van...

dradix [freibürger] 2013.11.13. 12:32:58

@Barátusz: Ezért vagytok ti odakint, és ezért járok én ide. Hogy néha az igazságot is megtudhassam, ne csak ami átfér a rosta likán. :D
Köszi a helyesbítést! :)

2013.11.13. 12:33:00

@Shanarey: igen, en is azonnal fotozok mindent, hogy meglegyen teloban, onnan meg megy is fel a google drive-ra. :)

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.13. 12:33:18

@Barátusz: a lakcimkartyan van a szemelyi szamod, az igazolja, hogy a tiéd

2013.11.13. 12:35:01

@Don Kartasch: pedig az NHS szamod nelkul barhol elvagy, mindenhol elfogadjak az NI-t is, ill. azt kerik tobb helyen. Kartyat meg amugysem adnak mar par eve, csak kuldenek levelet a szamokrol... :)

rezsoatya (törölt) 2013.11.13. 12:35:28

@diggerdriver: azért mielőtt a lánctalp alá fexel, a bögyös gyűjteményt hagyd rá itt valakire, mert hiányuk lesz a fijjugnak! :D

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.13. 12:37:19

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: logikusnak. De ha őszinte akarok lenni inkább csak az orvos reakciója érdekelne, annyira nem hiányzik a magyar egészségügyi ellátás. ..

BTBTBT 2013.11.13. 12:39:39

@DieNanny:
Milyen tipusu szakkozepebe jartal, hogy 3.-ban foldrajzot tanultatok?

@dradix [wannabe bee]:
Dehogy keresem. Elhiszem neked.
Igazan nem a helyesbites miatt irtam, hanem mert ovatosan banok a magyar lapok altal atvett angol cikkek tartalmaval. Ha nem linkeled be, nem is keresem elo, mert bar hallottam errol a dologrol, nem igazan erdekel. :)

@Don Kartasch:
Angliaban beszeltem az NI-szamrol, nem Mo.-on.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Igy ertheto. Mar evtizede csak maszek fogorvoshoz jarok. A normalt akkor hagytam ott, amikor betomott egy ragot, es mire kiertem az epulet ele, kihullott az anyag.
Visszamentem, a doki suru bocsanatkeresek kozott ujra megcsinalta. A mai napig tart a tomes, de akkor ugy gondoltam, hogy megerett az ido a valtasra. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 12:41:54

@dradix [wannabe bee]:

Oké, te ezt nyilván jobban tudod. Eleve az én ismereteim régebbiek, hiszen elektronikus ellenőrzés csak pár éve van.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 12:44:10

@London2009:

"Azért mert van mo-i bejelentett lakcímem miért kellene TB-t fizetnem? Mi köze van a kettőnek egymáshoz?"

Mert aki Mo-n lakik, az köteles fizetni TB-adót. Akkor is, ha nincs jövedelme. Állampolgárságtól függetlenül. S elvileg ha van valakinek magyarországi bejelentett címe, az Mo-n lakónak minősül.

Ez volt az elmélet. A gyakorlat egész más, szóval nem kell megijedni... :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 12:46:42

@London2009:

"Mi van ha természetgyógyász vagy varázsló vagyok és nem akarok semmilyen ellátást igénybe venni?"

Ez adó, azaz nincs olyan, hogy nem akarod igénybe venni. Korábban járuléknak hívták, ebből sokan azt a téves következtetést vonták le, hogy ez nem adó. Pedig az, csak járulák volt a nickje. Most már 2 éve hivatalosan is adó a neve egyébként.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 12:47:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És hogy a Meet Joe Blackből idézzek: "Két dolog biztos, a halál és az adók!" :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 12:48:26

@dradix [wannabe bee]:

A kötelezettség nem csak állampolgárra vonatkozik, hanem minden magyarországi lakosra is, sőt minden nem-magyarországi lakosra is, ha van magyarországi jövedelme. Pl. amikor Madonna Budapesten koncertezett, ő is adózott utána.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 12:50:06

@dradix [wannabe bee]:

"Jobb lett volna ha megtömi közgazdaságtani, földrajzi, politológiai adatokkal?"

Igen, ez a cikk egyetlen hiányossága. Pl. nem írja le, hogy mi az a Zanzibár, jelenleg melyik ország része.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 12:50:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "En megtettem, eleinte google forditoval is akar. Ennrk eredmenyekent tudom, hogy mikor-hova-miert kell mennem, bejelentkeznem es hadonlok" es igy sikeresen kopasztod az ottani tb-t a baleseted ota! :DDDDDDDDDDDDDD

dradix [freibürger] 2013.11.13. 12:52:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Meghagyta neked az élvezetet! :)

Én pedig újabb gyöngyszemet találtam, ami csöppet fáj, de jogosnak is tűnik. Épp kiköltözés előtt egy ilyen? :(
hvg.hu/cegauto/20131113_Vege_az_ingyenes_nemet_autopalyaknak

London2009 2013.11.13. 12:52:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: varazslosag ide vagy oda, akkor a legjobb ha kijelentkezem ugy latom...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 12:52:15

@Whave: Azon a £30-40-en kivul meg egy csomo idobe is belekerul ugy hallottam. Olcsobb a surgossegit megkerni es megcsinaljak egy het alatt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 12:53:38

@Whave: Tudtommal fuggetlenek, de kerdezd meg gyakorikerdesek .hu-n is :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 12:55:32

@labirintus1:

Nem kell biztosítási jogviszony, mivel az úgyis kötelező. Ha lenne ilyen kibúvó, akkor ki is lehetne jelentkezni a rendszerből.

Azaz csak bejelentett magyarországi lakcím kell a tb-kártyához és személyazonossági igazolvány. Magyar állampolgárság nem kell hozzá.

Egy új magyar állampolgár azonnal kérheti, ha előtte bejelentett magyarországi címet.

Egy bevándorló pedig bemutatja a letelepedési engedélyt és azonnal kapja az új tb-kártyáját.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 12:55:42

@Barátusz:
Nekem volt egy felresikerult tomesem annak idejen, aminek az lett az eredmenye, hogy 2 napig kimaszni sem tudtam az agybol, ugy fajt. :)
Ket fogorvos volt Veresegyhazon (apja-fia), igy atmentem a fiatalabbhoz utana. Vele maximalisan elegedett voltam vegig.

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Igy van... :)
20 nap korhaz, 8 mutet, 9 honap betegallomany, gyogyszerek... biztos tobb volt, mint 5 korona...

Dehat ide fizetem a TB-t, ugyhogy ez jar... foleg, hogy az alkoholista munkanelkulieket is tomik penzzel (a somaliskakrol nem is beszelve :) ).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 12:57:36

@London2009:
A legbiztosabb talan. Ha hosszu ideig nem tervezed a visszaterest, akkor inkabb csak hatranya lehet (kitalalnak valami orultseget), mint elonye. Szerintem.

Shanarey 2013.11.13. 13:03:39

@London2009:

Ha két országban vagy egyszerre biztosítva, azt büntetik, vagyis jobb a kijelentkezés a rendszerből.

andaluzkutya 2013.11.13. 13:04:12

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "2 napig kimaszni sem tudtam az agybol, ugy fajt."
Hisztis.
:)

BTBTBT 2013.11.13. 13:04:21

@Szilvana1:
Oke, ezt ertem, es nem kotozkodom, csak hogy igazolom, hogy az az en szemelyi szamom. Tovabbra is lejart szemelyivel?

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nekem szerencsere sosem volt ilyen gondom. Fogfajos sem igazan vagyok.

@Don Kartasch:
Angliaban semmi masra nem hasznalod a "medical card"-ot, mint bejelentkezel vele az elso vagy uj GP-dhez. Aztan ott pihen a fiokodban, vagy ahol tartod otthon.
Korzeti orvosnal, rendelointezetben, korhazban minden megtalalhato a szuletesi datumod alatt.

nyuszigonosz 2013.11.13. 13:06:22

@dradix [wannabe bee]: Nem lesz az olyan gyorsan még.
Évek óta egy elképzelés, most Seehofer - Bajor miniszterelnök hozta fel a választási kampányban.
Amúgy meg: ideje lenne.

Shanarey 2013.11.13. 13:06:46

@Barátusz:

Na ahhoz már kell a születési anyakönyvi kivonat, vagy útlevél

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 13:07:41

@Barátusz: A szemelyisam az fuggetlen a szemelyiD szamatol. Az elsot a szuletesednel kapon, a masodik az igazolvanyod azonositoszama.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 13:09:52

@Barátusz: felreertettem valamit, nem pofazok bele! :D

dradix [freibürger] 2013.11.13. 13:10:00

@nyuszigonosz: A gonosz mindenit. Akkor Baden-Würtenberg nyert. :))) Már a bajor me. se szimpi... :)

alpynia 2013.11.13. 13:10:26

@Whave: mert nem is. Zanzibárban született, de párszi (iráni, azaz perzsa) szülőktől.

DieNanny CH 2013.11.13. 13:11:44

@Barátusz:

4-ben volt; Óvónőképző Szakközépiskola. Már megszűnt.

2013.11.13. 13:12:03

@alpynia: ezt bizonyara nem nekem :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 13:14:06

@Barátusz:

Az én módszerem bevállt. Ganhi erőszakmentes ellenállási elvei alapján dolgoztam ki a módszert hosszú évek tapasztalatai alapján.

Alapelveim:
- hatóságokat elkerülni, hacsak nincs más út
- sosem jelenteni be semmit sehová, hacsak nem kell nagyon,
- nem bejelentkezni hatósági nyilvántartásokba és ha már bekerültünk, akkor nem kijelentkezni,
- hatóságokkal való kapcsolatban kerülni a nyílt ellenállást, viszont a lehető legkevesebb adatot megadni feléjük.

Nem szabadalmaztattam, így ingyenesen igénybe vehető bárki által...

Szilvana1[Bucks, UK] 2013.11.13. 13:15:27

@Barátusz: fényképes igazolvánnyal. Szerintem a lejárt szemelyit is el kell hogy fogadjak. Csak azért mert lejárt, te még ugyan az vagy.
De értem, mire gondolsz.
Ugyanakkor tb és adokartyanal is megeshetne, hogy nem az illetékes használja.

2013.11.13. 13:16:10

@Don Kartasch: hat, en nem. Tavaly decemberben regisztraltam GP-hez eloszor, es tegnapelott regisztraltam at az uj lakhelyem miatt egy masikhoz. Csak levelet kaptam az NHS szamomrol, ahogy az NI-rol is. Csak az EHIC kartyam van, amit meg ugye kulon kellett megrendelni... :)

DieNanny CH 2013.11.13. 13:17:33

@alpynia:

Igen, wikin olvastam. (Gondolom, ezt a választ nekem szántad.) Pontosabban fogalmazok: nem is tudtam, hogy afrikai születésű.

Evain 2013.11.13. 13:24:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nohát, te veresi vagy? Hát még az is elképzelhető, hogy már találkoztunk. :D:D:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 13:50:54

@andaluzkutya:
Aztmondod?
Egy evvel kesobb, egy rontgenen latszott, hogy a gyoker elhalt benne. Biztos a halaltusaja volt, mert nem volt gyokerkezelve elotte.

@Babette_:
Igen, ezt mar mondtak. Ha betomik ingyen, az mar boven eleg... a korona mar uri flancolas :)

@Evain:
Hat... mi a Thermal lakoparkban (Queastor hazak, Rozsavolgyi Mark utca) laktunk. Ha onnan ismeros valaki, akkor lehet. A "varosban" nem sokat jartam, mert Pesten is tanultam, ott is dolgoztam, videken nem voltak ismeroseim.
Ti?

BTBTBT 2013.11.13. 14:00:57

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Ugye, hogy ugye? :)))

@DieNanny:
Azt hittem, hogy "csak" ovonokepzo foiskolara jartal. De igy mar teljesebb a kep.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mo.-gal kapcsolatban ado- es TB-ugyben hasonlokeppen jarok el, mivel nem ott adozom es vonnak jarulekot.

Angliaban az a vicces, amikor az evente a lakcimedre erkezo levelben "fenyegetnek", hogy "akar 1000 font birsaggal is sujthato vagy", ha nem jelentkezel be a valasztasi nevjegyzekbe.
Kozben meg semmi retorzio nincsen, ha kimaradsz. Legfejlebb 100%, hogy nem kapsz hitelt, ha igenyelsz. Mert ahhoz meg ez a regisztracio elengedhetetlen.

@Don Kartasch:
NHS-kartyan ugye azt a lilas nyomtatasu "medical card"-ot erted?

@Szilvana1:
Igen, az illetektelen hasznalatra ertettem.

@Shanarey:
Az anyakonyvi az egyetlen okirat, ami a szuleimnel van. A tobbi itt figyel nalam.

Evain 2013.11.13. 14:01:19

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nem helyi lakos vagyok, csak a medvefarm melletti egyik lovardában dolgoztam egy időben. :D Szóval amilyen kicsi a világ, semmi nem kizárt.

tucano 2013.11.13. 14:10:30

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: el kéne, de minden bajuk van, így utólag csak arra tudok gondolni, hogy elfelejtettem lefizetni mindenkit egyből. Mindegy a lényeg az, hogy nem voltak hajlandók megcsinálni a vizsgálatokat, pedig k. szarul voltam és volt eu kártyám. Aztán elmentem a magánkórházba a Hegyalja úton (a reklámért járó összeget természetesen kérem) és azonnal megcsináltak mindent. Szóval tb, közegészségügy bekaphatja, leszarom, hogy mennyire keveset keresnek és mennyire fáradtak, Isten óvjon mindenkit attól, hogy otthon a közelükbe és a kezükbe kerüljön. Ja és azóta törvénysértő módon fizetem a magyar tb-t (is), mert nem akarok mégegyszer így járni, pedig felhívták a figyelmemet, hogy mekkora bűnt követek el ezzel. Ezügyben megint tényleg mélyre nyelhetik, azzal hogy 2 helyre fizetek, még én tömök pénzt a zsebükbe, ha nem így tennék, akkor ugyanúgy járnék, mint tavaly. Illetve nem járnék, mert nem tudtam, akkora volt a baj, amikor nem kezeltek. Na, ezen megint annyira felhúztam magam, keresek vmi ártatlant és jól megpofozom, így kora délutánról.

2013.11.13. 14:17:28

"Hogy honnan van annyi cica – rejtély... " No es patkanyt, egeret, lattal-e? Nem? Valoszinuleg akkor ezert. Rejtely megoldva, szevasz. :D

rumitom 2013.11.13. 14:19:13

@Shanarey: 7 eve fizetem a biztositasom magyarországon. ehez nem az oep-pel hanem az apehhal kellett szerződést kötni. a mindenkori minimálbér után fizetendő járulékot lehet így megfizetni. circa 20 euro havonta. annyit nekem meg ér. ettől többet koltok hülyeségekre.

hogy megbuntetnenek? mert fizetek valamit plussba amit nem kéne? kétlem

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:21:15

@Barátusz:

Néha a hatóságot csak valamilyen megöbbentő baromsággal lehet levenni a lábáról.

Kétféle embertől viszket a hatóság:
- a határozottan fellépő, agresszív alaktól, aki folyton jogszabályokra hivatakozik - az ilyet a hatóság bosszúból megszivatja, mert keresnek valami lyan jogszabályt, melyről nem tud az állampolgár,
- a túl alázatos, hajlongó, elnézést kérő alaktól - ez ollyan mint a csúszómászó, s a hatóság undorral eltiporja.

Egy esetem 15 éve, amikor még vezettem autót. Egy haverral megyünk. Befordulok ott, ahol nem szabad. Pech: rendőr pont ott van. Haver mondja: ebből büntetés lesz.
Rendőr jön: - Tudja, hogy maga szabályt sértett?
Én: - Biztosan, hiszen megállított, de nem tudom milyen szabályt sértettem...
Rendőr: - Nincs jogosítványa, nem ismeri a KRESZ-t?
Én: - De igen, viszont én a jogosítványt Kubában szereztem, s ott kicsit más a közlekedés, így most hirtelen nem ugrik be milyen szabályt sértettem.
Ekkor 5 perces beszélgetés kezdődött arról, hogy mi van Kubában és hogy hogyan lehet olcsón kimenni nyaralni.
A végén a rendőr elköszönt: - Akkor további jó utat! Ja és itt egyébként tilos befordulni, ott volt egy tábla a sarkon.

Haver aztán hosszasan röhögött, hogy ilyet még nem látott: elterelni a témát amikor a rendőr büntetni akar, s a végén megúszni a büntetést.

Szóval offolni akkor is tudtam már...

rumitom 2013.11.13. 14:21:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez addig jó amíg nem szeretnél egyszer hitelt kapni a banktól :)

dradix [freibürger] 2013.11.13. 14:25:52

@rumitom: Áááá, alábecsülöd! :D
Ő nem a suttyó ügyintézővel tárgyal, hanem sűrűn hajbókolva megy elé a bankigazgató. Hiszen övék a megtiszteltetés... :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:26:15

@rumitom:

Mivel fanatikus választópolgár vagyok, így eleve nem hagynék ki választást. Szóval ha regisztrálni kell választáshoz, akkor ezt megteszem.

1990-ben szintén BG-ban éltem, s képes voltam elvonatozni Budapestre csak a választás miatt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:31:55

@dradix [wannabe bee]:

Az ügyintézővel jól kell bánni, mert minden tőle függ és nem a főnökétől. Erre akkor döbbentem rá, mikor én is ügyintézőként dolgoztam.

Ügyfélszolgálaton gyakran hallottam "ez az ügyfél nagyon siet, de káromkodós, szóval hagyd őt a végére, hadd tanuljon rendet, a kurva anyját!". A látszólag jelentéktelen ügyintézőktől függ mindez, a főnök úgyis csak a napi/heti/havi adatokat nézi, s nem azt, hogy Szaros Béla ügyfél pontosan problémája mi volt.

Azóta sosincs problémám, az összes ügyintéző mindig segít nekem, ha gond van, mert tudom, hogy mit kell tenni velük.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 14:33:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Most mar nem vezetsz autot?

@Evain:
Igy mar mindjart mar :)
Osszesen talan 3* voltam a medvefarmon a 12 ev alatt, mig ott laktunk, de ettol meg barmi megtortenhetett. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:33:48

@dradix [wannabe bee]:

Előre tudtam már. SZDSZ- és Fidesz-tag voltam akkor (mind a kettőben alapító tag voltam), csak azon kellett gondolkodni, hogy egyéniben SZDSZ és listán Fidesz vagy inkább egyéniben Fidesz és listán SZDSZ.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:34:33

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Nincs is autóm 5 éve. Az utolsó kocsimat odaajándékoztam nagyobbik fiamnak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 14:37:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Valasztaskor elszamolhato az utazas koltsegkent? Maskep nem ertem minek utaztal oda.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:40:27

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:

A választás jog, minden költség a választót terheli. Az a te bajod, hogy a választóhelységgel szemben laksz vagy Új-Zélandon.

rumitom 2013.11.13. 14:41:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: velem tavaly nyáron próbálkoztak budapesten. hiába volt külföldi jogosítványom, amin az adott országban egyben lakcím és szemelyigazolasra is alkalmas, a magyar rendőr úgy gondolta neki azt nem kell elfogadnia. fő érve, hogy a szüleim mo lakcimere meg be voltam jelentve. végül 40 perc huzavona után nem vettek el a rendszámot... beteg egy ország

DieNanny CH 2013.11.13. 14:41:39

@Barátusz:

:-)

Offolhatok már, vagy még korán van?

Szóval, olyankor mi a helyzet, ha honosíttatni szeretném a diplomámat, ám a középfokú és felsőfokú intézmény is már megszűnt, ergo nem tudok onnan igazolásokat beszerezni. Tudja valaki, hol lehet utánanézni jogutódoknak? Vagy kik adhatnak igazolást?

BTBTBT 2013.11.13. 14:42:27

@Shanarey:
De miert buntetnek, ha duplan fizetsz? Legfeljebb hulyenek neznek...

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Angliaban nem is kell nagyon aggresszivnak lenni, eleg ha csak annyit mond az ugyfel: "Can I speak to your shift/duty/manager?" Meg a "please" sem szukseges.

Evekkel ezelott talalkoztam olyan angol fiatalemberrel, akinek a szemelyazonossagat es a lakcimet igazolo okmany bemutatasara volt szukseg, hogy kiallitsanak neki egy harmadik iratot.
Minden ott volt nala, egy bontatlan es egy bontott level is, viszont megtagadta, hogy kivegye a hivatalos levelet a boritekbol, mondvan: a boritek elejen levo kis ablakban LATSZIK a neve es cime. Amikor ezt az ugyintezo visszautasitotta, akkor a srac reklamalni kezdett.
Amikor a menedzser ugyanugy elmondta neki, hogy vagy kiveszi a levelet a boritekbol, vagy nincs igazolas, akkor KICSIT megjuhaszodott - viszont nem volt hajlando elengedni (kiadni a kezebol) sem a levelet, sem a utlevelet.
Kicsit sem lehetett paranoid a lelkem. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:47:58

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:

Mi az összefüggés?

MIndkettőből később kiléptem, amikor a két párt politikája megváltozott. Az SZDSZ-ből 1993-ban léptem ki, a Fideszből 1995-ben.

Egyébként 1997-ben majdnem ismét párttag lettem. A KDNP-ben. De végül nem tetszett miután elmentem pár taggyűlésre, így nem léptem be. Az még nem a mostani KDNP volt egyébként, hanem az eredeti, Fidesztől független KDNP. A mai csak egy Fidesz-ügyosztály.

Aztán hívtak egy időben a MIÉP-be is, felfigyeltek rám, amikor tüntetést szerveztem, de kiderült hamarosan: nem vagyunk kompatibilisek egymással a kérdések 90 %-ában. Ez 1998-ban volt.

Azóta nem voltam se párttag, se jelölt, se meghívott, se én nem akartam sehová belépni. Persze határozott véleményem mindig volt és most is van.

Bolgár pártnak is voltam tagja 1989-1991 között.

BTBTBT 2013.11.13. 14:49:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Az ügyintézővel jól kell bánni, mert minden tőle függ és nem a főnökétől."
Erre ertettem, hogy Angliaban ez nem mukodik.
Egyfelol a karomkodos-asztalraboritos viselkedes nem toleralt, masreszt ha orditasz az ugyintezovel, vagy a biztonsagiak hajitanak ki, vagy ha azok nincsenek, akkor kihivjak a rendorseget, es peldaul a londoni rendorok hatekonysagat ismerve ha nem nyugszol le ott a helyszinen, akkor holtbiztos, hogy teszel veluk egy setat az orsre.
Masfelol mielott erre sor kerulne, ahogy fentebb emlitettem, szolsz, hogy a menedzserrel akarsz beszelni. Az sokszor szokott segiteni. Kiveve, ha terljesen baromsag, amit kovetelnel, es serti a szabalyokat.

@DieNanny:
A diplomad veled van? Angliaban kell rola egy hivatalos, angol nyelvu forditas (amennyiben eleve nem magyar-angol diplomat allitottak ki a felsooktatasi intezmenyben), es aztan van egye rre szakosodott ceg - nem jut eszembe a nevuk -, ahova elkuldod a diploma es a forditas fenymasolatat, meg befizetsz kb. 50 fontot, es ok egybevetik az itteni elismerheto vegzettsegekkel, majd kb. 1 honap mulva visszakuldenek egy igazolast, amit aztan hasznalhatsz a diplomaddal.
Svajcban is kell lennie ilyesminek.

tableno 2013.11.13. 14:51:09

@Barátusz: Ez lehet hogy paranoia Angliában, de Magyarországon józan óvatosság. Amikor a gyerekemnek nem akartak magyar útlevelet adni az okmányirodában (arra hivatkoztak, hogy előbb állampolgársági vizsgálatot kell neki csináltatni - persze utóbb kiderült, hogy nem kell), elkérték tőlem "egy pillanatra" a kinti követség által kiállított ideiglenes útlevelet, majd amikor odaadtam, összetépték, nehogy azzal próbáljam a saját gyerekemet kivinni az országból!

BTBTBT 2013.11.13. 14:51:35

@DieNanny:
Eszembe jutott. NARIC vagy UKNARIC az angol ceg neve, amelyik ezt vegni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 14:51:40

@Barátusz: bar az enyem feher, de igen ra van irva h "medical card".

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 14:52:07

@Barátusz:

Amikor a Nokia panaszosztályán voltam, minden nap ki volt jelölve, hogy éppen ki játssza a "főnök" szerepét, s neki kapcsoltuk az "a főnökével akarok beszélni" típusú ügyfeleket. Sokszor én voltam a "főnök", mert a fiúk között én voltam a legidősebb - volt egy nálam idősebb kolléganő, de a magyar ember nem hisz a női főnöknek. A valódi főnököt kapcsolni SZIGORÚAN TILOS volt, arról nem is beszélve, hogy a valódi főnök egy szót nem tudott magyarul, szóval eleve nemigen tudtak volna beszélni az ügyfelek...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 14:52:45

@Whave: "hat, en nem. Tavaly decemberben regisztraltam GP-hez eloszor, es tegnapelott regisztraltam at az uj lakhelyem miatt egy masikhoz. Csak levelet kaptam az NHS szamomrol, ahogy az NI-rol is. Csak az EHIC kartyam van, amit meg ugye kulon kellett megrendelni... :) "

Nincs veletlenul ilyen jellegzetesen kelet-europai fejed, ami alapjan diszkriminalhattak? :DDD

2013.11.13. 14:52:58

@tableno: be sza ras... es a legmeglepobb, hogy meg se vagyok lepve.

2013.11.13. 14:54:34

@Don Kartasch: mindenki olasznak szokott nezni, kiveve a spanyolok, ok spanyolnak. Dus, fekete szemoldokom van, allitolag azert... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 14:54:54

@Barátusz: @DieNanny: Asszony gepen le van mentve a ceg weboldal cime. Este megkerdem tole, ha meg aktualis!

bpetya75 2013.11.13. 14:56:06

@tableno:

Azta... Mit léptél rá? Biztos hirtelen vértolulásom lett volna.

dradix [freibürger] 2013.11.13. 14:56:46

@Whave: Nem te voltál Jim apja az Amerikai pitében? :DDD

2013.11.13. 14:58:36

@dradix [wannabe bee]: nem, de pl nagyapam kicsit hasonlitott ra, apam kezd ugy kinezni mint nagyapam nezett ki, en pedig kezdek ugy, mint apam 20 eve... szoval meg lehetek ;)

tableno 2013.11.13. 15:01:15

@bpetya75: köpni-nyelni nem tudtam. Mint fentebb írtam, végül egy ismerős ismerősének hála soron kívül foglalkoztak az ügyünkkel (amúgy 6-8 hónap az átfutás!), és "leszóltak", hogy ne szórakozzanak velünk, mert nem kell semmiféle vizsgálat. De a nyaralásunk az jól el lett rontva.

BTBTBT 2013.11.13. 15:02:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De ez call center volt, ugye? Mert ha ilyesmi elofordul pultos ugyfelszolgalatnal, legalabbis felenk, akkor elobb-utobb elokerul a fonok.
Azt pedig konnyen el tudom kepzelni, hogy Mo.-on az altalad leirt eset meg ma is elofordul.

@Don Kartasch:
Igen, feher papirra van nyomtatva lilas festekkel. Sajnos meg arra sem tudod hasznalni, hogy a szekreny ala tedd, ha billeg. :)
Viszont azt konnyen el tudom kepzelni, hogy az egyseges angliai NHS-rendszerben az NI ES a kiskartya szama alapjan is nyilvan vagy tartva.

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Igen, az az. Koszi.

2013.11.13. 15:04:02

@Barátusz: biztos, hogy mindketto alapjan nyilvan vagy tartva, tolem NHS _VAGY_ NI szamot kertek, amikor atregisztraltam masik GP-hez a kozelmultban.

rumitom 2013.11.13. 15:04:30

@tableno: kár hogy általában női ügyintézők vannak az ocsmányirodaban. ha az ügyintéző onbiraskodhat, én is...

33621 2013.11.13. 15:05:49

Nem olvastam még a cikket, se a kommenteket, ezért lehet hogy valaki már linkelte ide, de érdemes elolvasni!
www.haon.hu/straw-hiba-volt-korlatok-nelkul-beengedni-a-munkavallalokat-nagy-britanniaba/2409975

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.13. 15:06:14

Nem semmi, hogy mennyire érdektelen mindenkinek a poszt...ahogy olvasom, a magyar egészségügy a top téma. :)

Hogy egy saját tapasztalatot megosszak, nemrég voltam szakrendelésen, visszarendeltek kontrollra jövő év elejére. Mondtam, hogy akkor már nem leszek biztosított (ma van az utolsó biztosítottként eltöltött napom), mit tegyek. A válasz az volt, hogy ellátnak, de a kartonomra kerül egy jelzés, de semmi nem történik, nem kell aggódnom. Ennyi.

tableno 2013.11.13. 15:08:18

@rumitom: A legrosszabb az egészben az, hogy az ügyintéző szabályszerűen cselekedett, mert az ideiglenes útlevél elvileg tényleg csak a hazautazásra szól. Szóval még csak nem is önbíráskodás volt, hanem a rendszer ilyen.

rumitom 2013.11.13. 15:09:21

@tableno: egyebkent röhej, hogy a teljesen normális ugyintezeshez is ismerős kell. egyszer külföldön adtam el magyar rendszámú autót... elintézni hogy ne kelljen életem végéig sulyadot fizetni rá, minisztériumi ismerős kellett.

rumitom 2013.11.13. 15:11:35

@zöldeketbeszélek: a poszt jó, nincs mibe belekötni. van akinek nem tetszik a stílusa. de a tartalom úgy tűnik mindenkinek ok. meg kevés magyar el zanzibaron hogy érdemben beletudjon kötni

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.11.13. 15:12:45

@rumitom: Nem feltétlenül kötözködésre gondoltam ;)!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 15:14:09

@Barátusz:

A Nokiának sehol a világon nincs személyes ügyfélszolgálata, ahová be lehet menni, csak email és telefon van. Illetve most már magyarul csak email van.

tableno 2013.11.13. 15:19:59

@zöldeketbeszélek: Na, jó, de mégis mit kommenteljük? Érdekes útleírás, de egyrészt szinte semmit sem tudunk Zanzibárról, másrészt nem is nagyon vágyunk oda...

rumitom 2013.11.13. 15:22:42

@zöldeketbeszélek: én sem :) kevés személyes tapasztalattal rendelkezik a társaság hogy érdemben hozzatudjon szólni lett volna a helyes komment

tableno 2013.11.13. 15:22:54

@rumitom: Igen, ez a lényeg. A jogszabályok átláthatatlanok, naponta változnak, a hivatalok pedig inkompetensek és rosszindulatúak. Az egyetlen módja annak, hogy érvényesítsd a jogaidat az, ha valaki barátságból vagy anyagi érdekből "megszán".

rumitom 2013.11.13. 15:27:11

@tableno: kétlem, hogy jogköre volt az általad jóhiszeműen átadott dokumentumot megsemmisíteni. ha a dokumentum nem érvényes, az a te felelosseged, illetve az ellenorzesevel felruházott hatalmi képviselők dolga, rendőr vagy határőr jelen esetben. véleményem szerint hivatali tulkapas történt. ráadásul félre is informaltak. ez utóbbi nagyon gyakori és mint otthon minden, következmények nélküli

tableno 2013.11.13. 15:29:59

@rumitom: És a hihetetlenül sértő és leereszkedő hangnemet, amit használtak, még nem is említettem...

tucano 2013.11.13. 15:35:25

@Barátusz: nekem egy szlovák hatátőrnő 2010-ben kitépte az útlevelemből a fényképes lapot, mert felhúzta magát az ELŐTTEM sorba álló honfitársunkra. Majd megijedt, hogy mit csinált és felengedett a gépre, ami Anglián keresztül ment Portóba. Mit ne mondjak, nem kicsit paráztam az angliai belépésnél, de végül is nagyon kedvesek voltak, nem is értem miért, simán lehettem volna vmi mittomén robbantó, aki így akar bejutni az országba. Szóval, ha lehet akkor sose add ki a kezedből az útleveledet félbarbár helyeken.

DieNanny CH 2013.11.13. 15:45:23

@Barátusz:

Ó, itt bonyolultabb... :-)
Ugyanis el kell(ene) menni a fősuliba/középsuliba, ahol meg kellene kapnom a kreditek értékét, hogy aztán Svájcban átszámolhassák frankra... Vagyis svájci pontokra.
Pedig az én fősulimban nem is voltak kreditek még. Csak osztályzatok...

2013.11.13. 15:45:33

Nekem van nehany nagyon pozitiv tapasztalatom a magyar egeszseguggyel. Irhatom? Vagy csak a negativot lehet?

bpetya75 2013.11.13. 15:48:51

@charlieharper:

Írd csak. Engem is megtürnek itten, pedig én is írok időnként pozitív tapasztalatokról Magyarországgal kapcsolatban ;-)

BTBTBT 2013.11.13. 15:50:46

@Whave:
Az szokott meg vicces lenni, amikor mondjuk evekkel ezelott regisztraltal az "uj" lakohelyed szerinti GP-nel, viszont a recepten meg azota is a regi lakcimed szerepel.
Nekem ezert egyszer majdnem nem adtak ki egy gyogyszert. Hiaba mondogattam neki az uj cimemet, a gyogyszeresz nem akarta elfogadni, mert a rendszerukben - ami ezek szerint nem feltetlenul van osszekotve azzal, amit a GP hasznal - meg az elozo volt. Evek ota.

@tucano:
Az eset, amit leirtam, nem hatarnal tortent, hanem Londonon belul. Mint a reklamaciojabol kesobb kiderult - tele suletlensegekkel meg (ismerven a helyzetet) hazugsagokkal -, nem kicsit volt paranoid a srac.
Ilyenkor a "miert" lenyegtelen, mert az nem az ugyintezo dolga. Az csak a munkajat vegezne, az eloirasok betartasaval.

Mi lett a kitepett lappal? Cellux-szal visszaragasztotta a noci vagy mi?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 15:51:07

@rumitom:

Hatóságnak joga és kötelessége bevonni olyan dokumentumot, mely már nem érvényes vagy felhasználható lenne visszaélésre.

Nekem egyszer Ferihegyen a vámos megtalálta a táskában a brit hondurasi kamuútlevelemet és el akarta kobozni. Csak akkor mondott le erről, amikor ünnepélyesen megígértem, hogy nem célom vele visszaélni.

BTBTBT 2013.11.13. 15:56:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Sosem volt vagy lesz Nokiam, ugyhogy ez szamomra mindig is lenyegtelen kerdes marad.

bpetya75 2013.11.13. 16:08:28

@tableno:

Hazalátogatóként érthető észrevétel, de bennszülöttként azért nem ennyire durva a helyzet szerintem. Én több segítőkész ügyintézővel találkoztam, mint genyóval, és a rendszer kaotikussága is átalakulóban van.

2013.11.13. 16:18:14

@bpetya75: szerintem a legszemetebb ugyintezok az OFFIban vannak. Az araik meg horror aron vannak. Egy darab 1 oldalas hazassagi anyakonyvi kivonat forditasa angolrol magyarra (egyik leggyakoribb kerelmuk), amire biztosan van templateuk, 47ezer forint volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:19:15

@Barátusz:

Pedig a legjobb márka. Én most is Nokiát vettem, amikor a múlt hónapban új telefont kellett vennem.

Már nem dolgozom ott 5 éve, nem azért mondom...

2013.11.13. 16:19:34

@Barátusz: halistennek egyelore nem kellett gyogyszert kivaltanom, de ezt jo tudni :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:20:08

@charlieharper:

Az OFFI legendás hely a fordítói körökben: csillagászati árakon szar minőség.

2013.11.13. 16:21:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de a kozulatus azt a forditast preferalja

London2009 2013.11.13. 16:23:31

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Oh hat most pont nem tudom mit akarok : ) voltam otthon ket teljes hetig, most jottem vissza es teljesen bele vagyok betegedve! Annyira jol ereztem magam…: )

London2009 2013.11.13. 16:25:10

@tableno: osszeteptek? ezt el sem akarom hinni!

2013.11.13. 16:25:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ne menjunk a marka josagaba bele. Pontosan ezert sikerult a telefonpiac csucsarol a legmelyere leesnie, mert a minoseg folyamatosan romlott gyakorlatilag a 3210-tol kezdve, de az ar a masfelszerese volt egy sonyericssonhoz vagy siemenshez kepest, ami azonos tudassal rendelkezett. Nem voltak hajlandoak az ujitasra, eroltettek a vacak zart Symbianjukat, egyre silanyabb szappantarto-telokat dobtak piacra, amely igy el is robogott mellettuk.

A legjobb marka... volt, ugy 8-10 eve. A jelenlegi win8-as idoket mar nem is kivanom kommentalni. :)

BTBTBT 2013.11.13. 16:27:34

@DieNanny:
Valami megoldasnak lennie kell, hogy a nem letezo kreditpontokat is osszehozzak valamilyen modon, nem?

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A tiedet elfogadom, de nekem mas a velemenyem a Nokiarol.

@Whave:
Eleg konnyu elkerulni a receptes jatekot, hiszen Angliaban mar eleve tul sok gyogyszert lehet veny nelkul kapni. A fajdalomcsillapitokat is csak leveszed a polcrol a Boots-ban vagy a hipermarketek gyogyszerosztalyan.

@charlieharper:
Velem tavaly tok rendesek voltak az OFFI-ban, igaz elore egyeztettem email-ben es telefonon is, mert a szarul leforditott diplomamat akartam ujrafordittatni - elkerulve azt, hogy ismet szarul forditsak. Kevesebbe is kerult, mint az elozetes ar.
Nyilvan nem minden dokumentummal ez a helyzet.

tableno 2013.11.13. 16:27:57

@bpetya75: ezt elhiszem, de a baj az, hogy elég egyszer belefutni egy seggfej ügyintézőbe, és máris úgy jársz, mint Will Smith a "Közellenség" c. filmben. Ugyanis a felfogás az, hogy te vagy a hivatalért, és nem a hivatal teérted.

London2009 2013.11.13. 16:28:33

@Shanarey: ki vagyok jelentkezve az OEPnel csak van bejelentett mo i lakcimem. No akkor majd megszuntetem...

bpetya75 2013.11.13. 16:28:36

@charlieharper:

Hiszed vagy sem, velük még nem volt dolgom. De ez a 47e kicsit szíven ütött. Egy formanyomtatványra? Bazzzz

BTBTBT 2013.11.13. 16:30:57

@London2009:
Lehet, hogy rosszul tudom, de nem arrol volt szo nemreg, hogy amennyiben nincs ervenyes mo.-i lakcimed, akkor uszik az allampolgarsag is?

2013.11.13. 16:31:58

@bpetya75: a 47Kban benne volt egy szep tricolorral atkotott magyarra leforditott hazassagi anyakonyvi, szep designolt pecsettel

tableno 2013.11.13. 16:34:09

@Barátusz: A kettőnek nincs köze egymáshoz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:37:58

@charlieharper:

Tudom. De ettől még tény amit mondtam.

Fordítók között rémtörténeteket lehet hallani az OFFI-ról. A legtöbb fordító iszonyúan rossz ott, alapvető hibákat vétenek, kb. az amatőr filmfelirat-fordítók szintjén állnak. S ráadásul ragaszkodnak hibáikhoz.

Pl. film director = a film igazgatója, informatics = felvilágosítás, s más hasonló ökörségek.

Persze ez alapból csak vicces, de van amikor komoly problémát okoz a rossz fordításuk későbbi hivatalos ügyintézésnél.

De itt egy saját ismerős rémtörténete. Oroszországban végzett egyetemet, neve Kováts Géza. Az diplomát honosítani akarta, beadta az OFFI-ba, onnan persze lefordították Kovács Géza alakra. Hiába mondta az illető hogyan van a neve, az OFFI nem fogadta el. Aztán persze a a minisztérium nem fogadta el az okmányokat honosításra azzal az indokkal, hogy a diploma nem az illetőé, hiszen nem egyezik a név (ami igaz), menjenek az OFFI-hoz, s az OFFI írja át a nevet.

Így bezárult a kör: a minisztérium nem honosíthat, mert a nevek nem egyeznek, viszont az OFFI meg nem "hamisíthat"
az OFFI alkalmazott még azt is megjegyezte, hogy az illető valószínűleg csaló és más diplomáját akarják használni, hiszen ezt a neve is "bizonyítja". :-)

Arra a kérdésre, hogy hogyan kellett volna olyan módon oroszul leírni a neveket, hogy az az OFFI-nak is jó legyen, nem született értelmes válasz.

London2009 2013.11.13. 16:38:45

@Barátusz: Ilyen kizárt. Így ugyanis hontalan lennék, hiszen az angol állampolgárságra még nem vagyok jogosult. No meg nem csak én hanem még sokan mások. Az országnak nem érdeke, hogy valaki hontalan legyen. No persze a kettős állampolgárság sem, de mindegy. A magyar állampolgárság születéstől halálig tart. Persze meg vannak a módok, hogy miként lehet állampolgárságot szerezni (törvénynél fogva, családjogi ténnyel és honosítással). Na de ennek nem lehet kitétele a bejelentett lakcím. Bár ahogy változtatgatják az Alkotmányt még bármi megeshet : )

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:39:08

@Whave:

Ez tény, lemaradtak a fejlesztéssel.

Mi a baj a WP8 rendszerrel? Tök jól működik nálam.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:40:25

@Barátusz:

"amennyiben nincs ervenyes mo.-i lakcimed, akkor uszik az allampolgarsag is?"

Ez hülyeség. Ilyen nincs. Vicces, hogy időnként mindig elterjednek ilyen kamuinfók.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:41:54

@London2009:

"családjogi ténnyel"

Ezzel nem lehet magyar állampolgárságot szerezni.

Vagy magyarnak születsz vagy honosításon kapod meg, más nincs.

tableno 2013.11.13. 16:42:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nekem is Lumiám van, és nagyon szeretem.

2013.11.13. 16:45:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hat, tul sokat valoban nem kuzdottem wp8-al, meg elfogult android-parti is vagyok, de nekem egyszeruen nem jott be. Mondom ezt ugy, hogy az otthoni desktopomon W8 van mar egy eve, szoval nagyjabol ismerem is a csempes rendszert.

tableno 2013.11.13. 16:46:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gondolom ezen azt érti, hogy az egyik vagy mindkét szülő magyar.

BTBTBT 2013.11.13. 16:47:06

@London2009: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem kijelentes volt. Egy kerdest tettem fel, mert magam sem neztem utana.

Akkor mihez kell a magyar lakcim, ha tartosan kulfoldon elsz? Valamikor ment itt errol a fejtegetes, de nem emlekszem - azert kerdezek megint.

Egyebkent a magyar alkotmanyba meg barmi belekerulhet jovo aprilisig. Ha ugy alakul, akkor meg utana is. :)

tucano 2013.11.13. 16:48:09

@Barátusz: nem, ki kellett cserélnem az útlevelet a nagykövetségen 80 euróért egy egyszer használható ideiglenesre, majd otthon teljes áron válthattam ki az újabbat. A szlovák hölgyemény meg egyszerűen visszarakta és továbbintett, akkor kellett volna feljelenteni, de a régi időkből maradt alázattal a határ iránt, örültem hogy mehettem, nem akartam hepciáskodni.

London2009 2013.11.13. 16:48:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De van. Méghozzá több módja is van.

1. Teljes körű apai elismerő nyilatkozat
2. Utólagos házasságkötéssel
3. Apaság (anyaság) bírósági megállapításával

Azt kihagytam, hogy természetesen az állampolgárság megszűnik lemondással illetve visszavonással.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:50:15

@Barátusz:

"Akkor mihez kell a magyar lakcim, ha tartosan kulfoldon elsz?"

Eddig egy dologhoz kellett: a választójoghoz. Ez időközben megszűnt, már ehhez sem kell.

Viszont magyarországi lakcím nélkül egy csomó dolgot nehézkes elintézni Mo-n. Pl. próbálj Mo-n bankszámlát nyitni belföldi cím nélkül.

tucano 2013.11.13. 16:50:19

@tableno: vagy azt, hogy valamelyik egyenes ági felmenője magyar állampolgár volt és ezen a jogon jár az állampolgárság, de az is honosítás kategóriába tartozik sztem.

Evain 2013.11.13. 16:50:23

@Whave: Hát, nekem háromféle oprendszert kell használnom egyszerre, XP, W7 meg W8, de mit ne mondjak W8-tól hidegrázást kapok... :s

tableno 2013.11.13. 16:50:35

@Barátusz: "Akkor mihez kell a magyar lakcim, ha tartosan kulfoldon elsz?" - bizonyos otthoni hivatalos ügyekhez kell (pl bankszámlával kapcsolatos ügyintézés.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 16:51:04

@charlieharper: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nekem az volt a kedvencem az OFFI-s forditassal kapcsolatban (azon tul hogy indokolatlanul draga) hogy az A4-esnel kisebb formatumu dokumentumokat (erettsegi, bizonyitvany, barmi egyeb) ugy forditjak le hogy a forditast A4-es lapra nyomtatjak es belekotik az okmanyba anelkul hogy a lap merete megegyezne (vagy csak hasonlitana) a bizonyitvany/tanusitvany meretere. :DD Vagy legalabb lenne osszehajthato, de meg az sem...
Igy a forditas frankon minden iranyba kilog a bizonyitvanybol. :D De legalabb garantalt hogy rovid idon belul osszegyurodik/szetszakad/kiesik...

tableno 2013.11.13. 16:51:46

@Evain: a WP8 sokkal jobb, mint a W8.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:53:08

@London2009:

Apai elismerő nyilatkozat és apaság megállapítása = magyar apától született.

Utólagos házassággal hogyan lehet állampolgárságot szerezni? Mihez képes utólagos?

Állampolgárság visszavonása csak elméletben van, még sosem alkamazták az utóbbi 23 évben. Eleve csak nagyon korlátozott esetben lehetne alkalmazni.

bpetya75 2013.11.13. 16:53:20

@charlieharper:

Kézelem mennyire meghatódhattál tőle.

@tableno:

"a felfogás az, hogy te vagy a hivatalért, és nem a hivatal teérted. "

Ez kommentista csökevény itt nálunk, aminek a fejlett országokban nyoma sincs? Nem kötözködés, mivel több kontinensen is megfordultál, széleskörűek a tapasztalataid, azért kérdem.

2013.11.13. 16:54:46

@Evain: en is kb ezeket hasznalom, elobbi ketton altalaban dolgozom, W8 pedig azert van, mert adtak oprendszert a gepemhez, amikor vettem, es ugyanannyira jott volna ki W7-el, mint 8-al, akkormegmar... :)

Es oszinten, nem ertem mi a baja az embereknek vele. Nincs start menu? Ki hasznalta azt, es mire? Ott navigal az ember tobb szinten at, ossze-vissza... sose hasznaltam :D Ami kell, azt kiraktam desktopra. Control panel es tobbi rendszereszkoz elerheto a Windowsbillentyu + X lenyomasaval, gyorsabban mint a regi start menubol.

A Windowsbillentyu szimpla lenyomasa pedig atvisz a desktopra a hulye csempekrol, es onnantol gyakorlatilag W7 az egesz.

Mi vele a problema? :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 16:55:21

@Evain: Mar lassan 1,5 eve hogy megjott az eszem es a sajat Windows-os laptopom Macintoshra csereltem. Azota komolyan mondom boldogabb es egyszerubb az eletem... ellenben amikor munkahelyen Windows-t hasznalok az meg tovabbra is borzaszto...
Es miota megizleltem hogy ez mennyivel egyszerubb is lehetne azota duplan idegesit hogy mekkora egy tragyadomb az egesz Windows ugy ahogy van. XP, Vista, W7 mind szar otthoni felhasznalasra, a W8-at nem probaltam meg, de szerintem nem is fogom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 16:56:07

@tucano:

Ha a szülő nem magyar, akkor az mindig honosítás.

Oké, van 2 darab kivétel: árvagyereket találnak magyar területen - ő magyar állampolgár lesz. De ha 18 éves kora előtt kiderül ki a szülő és az nem magyar, akkor megszűnik az állampolgársága visszamenőlegesen. S még: ha mindkét szülő hontalan, s a gyerek Mo-n születiik, a gyerek magyar lesz.

tableno 2013.11.13. 16:57:20

@bpetya75: Nyilván máshol is előfordul hivatali töketlenkedés, vagy visszaélés. A különbség az, hogy Nyugaton megvannak a megfelelő és működő reklamációs csatornák. Érdemben foglalkoznak a panaszoddal, és ha igazad van, azonnal korrigálják a hivatal hibáját. Otthon mehetsz a sóhivatalba panaszt tenni...

London2009 2013.11.13. 17:01:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem ugyanaz. Az egyiknél az apa önként elismeri az apaságot. A másiknál pedig bírósági eljárás keretében kérelemre a bíróság megállapítja.

Asszem a kiskorú gyermek ha a nem magyar állampolgár anya magyar állampolgárral utólag házasságot köt.
Házasságkötés által megszerzi a magyar állampolgárságot az a nem magyar állampolgár nő, aki magyar állampolgárral köt házasságot. Itt asszem bizonyos időnek el kell telnie. Talán 3 év.

2013.11.13. 17:02:33

@Don Kartasch: el nem tudom kepzelni, hogy mi alkalmatlan a W7-en otthoni felhasznalasra annyira, hogy ezt csakis egy tularazott design-termekkel tudod helyettesiteni :)

Macnek addig fogsz orulni, amig veletlenul valami meg nem hibasodik benne, es ugye nem lehet csak ugy szimplan cserelni egy alkatreszt... :D Ismeros csaladjaban 2 macbook volt, egyik egyszercsak nem kapcsolt be sohatobbe, gari mar nem volt, kifizettek ra egy tetemes osszeget, rendeltek ujat. Mikozben ketten osztoztak a maradek macbookon, egyszer hogy, hogy nem, de a meghibasodott notebook toltojere lett radugva a maradek, s lass csodat, a hiba a toltoben lehetett, mert az is kikapcsolt orokre. Az garis volt, de az Apple mocskosul nagy profitehsegebe az nem fert bele, hogy a meghibasodott toltobol adodo szetegest kicsereljek, javitsak, vagy barmi :) Szoval csak ovatosan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 17:02:41

@London2009:

"Asszem a kiskorú gyermek ha a nem magyar állampolgár anya magyar állampolgárral utólag házasságot köt."

Nem szerzi meg. Be lehet adni a honosítási kérelmet, s ez kedvező adat csupán.

London2009 2013.11.13. 17:03:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Ha a szülő nem magyar, akkor az mindig honosítás. - NEM NYERT!!!

Oké, van 2 darab kivétel: árvagyereket találnak magyar területen - ő magyar állampolgár lesz.

De ha 18 éves kora előtt kiderül ki a szülő és az nem magyar, akkor megszűnik az állampolgársága visszamenőlegesen. - SOHA NEM SZUNIK MEG EX TUNC HATALLYAL! Mi lenne azokkal a jogokkal amiket addig szerzett??

S még: ha mindkét szülő hontalan, s a gyerek Mo-n születiik, a gyerek magyar lesz."

Szerintem zarjuk le ezt a temat.

tucano 2013.11.13. 17:04:14

@érthetetlen chris: ez csak politika, ráadásul ellenzékből.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 17:04:31

@London2009:

"Házasságkötés által megszerzi a magyar állampolgárságot az a nem magyar állampolgár nő, aki magyar állampolgárral köt házasságot. Itt asszem bizonyos időnek el kell telnie. Talán 3 év."

1948 előtt volt így. Régóta nincs ilyen. Magyar álampolgárral való házasság SOSEM eredményez magyar állampolgárságot.

A 3 év van, de nem erre vonatkozik. 3 év után be lehet adni a HONOSÍTÁSI KÉRELMET.

2013.11.13. 17:05:12

@érthetetlen chris: te vagy az otodik kb, aki ezt belinkelni.

Szenzaciohajhaszas, populizmus, keszulnek a 2015-os valasztasra, valamit mondani kell a csunya gonosz bevandorlokrol, akik azert persze kitermelik a kenyelmes, segelyen elo angol narkos fiatalok juttatasaira a penzeket, es netto befizetoi a rendszernek.

Mult idoben beszelnek, 2004-es dontesrol, SEMMI jelentosege nincs, hogy most valaki ezt mondja. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 17:06:03

@London2009:

"De ha 18 éves kora előtt kiderül ki a szülő és az nem magyar, akkor megszűnik az állampolgársága visszamenőlegesen. - SOHA NEM SZUNIK MEG EX TUNC HATALLYAL!"

Ebben lehet, hogy igazad van, ebben nem voltam biztos. De a többiben biztos az amit leírtam.

London2009 2013.11.13. 17:06:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Mar hogyne szerezne meg? Max nem automatikusan hanem kerelemmel. De megegyszer mondom attol meg ez nem honositas. De usd fel az Alkotmanyt vagyis Alaptorvenyt elnezest ha nem hiszel nekem. Ja es ne vitatkozz jogasszal es jelents ki valamit Maxval stilusban tenykent amirol ugy erzem en tobbet tudok.

2013.11.13. 17:07:01

@bpetya75: en nem szoktam "hibatalba" jarni. UKban es E-Amerikaban, mindent lehet telefonon, postan vagy/es interneten intezni. Nagyon ritka amit nem. Talan ket pelda van, ami beugrik, hogy kell a szemelyes reszvetel. Az egyik az allampolgarsagi vizsga es a feleskudes. A masik az interju az utlevelhez.

érthetetlen chris 2013.11.13. 17:12:12

@Whave:
"Szenzaciohajhaszas, populizmus, keszulnek a 2015-os valasztasra, valamit mondani kell a csunya gonosz bevandorlokrol, akik azert persze kitermelik a kenyelmes, segelyen elo angol narkos fiatalok juttatasaira a penzeket, es netto befizetoi a rendszernek."

Egy kelet-magyararországi kiskocsmában sem mondták volna szebben a helyi alkoholisták.

érthetetlen chris 2013.11.13. 17:13:37

@érthetetlen chris: Csak ők természetesen narkós angol fiatalok helyet a romákat említették volna.........

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 17:14:18

@Whave: Hasznaltal is mar Mac-et vagy csak mondod mert masik is ezt mondjak? :) Erdekes modon aki mindkettot hasznalja egy ido utan akarva-akaratlanul is lassan at akar allni Mac-re. Ez tapasztalat. :)

Hasznaltan veve semmivel sem dragabb egy hasonlo tudasu es felepitesu laptopnal.

Az elozo Mac-em amit iden csereltem egy 2007-es Macbook volt. :DDD Hat ha ez nem szamit tartosnak, akkor nem tudom mi az. Tartossagban max. az ilyen Dell Latitude, Vaio meg Latitude Thinkpadek veszik fel vele a versenyt... de az meg arban is ugyanott van.
Miert ne lehetne szerelni? Az ultrabook kategoriakat leszamitva (ami mas gyartonal ugyanekkora szoporoller szerelhetoseg tekinteteben) mindent lehet benne ugyanigy cserelni. Ez csak egy laptop. Nem strucctojas. :)
Es meg rocket scientist-nek sem kell lenni mert az iFixit.com-n minden fotokkal el van magyarazva hogyan tudod kicserelni, megbuheralni. Szoval full laikuskent is siman ki tudod benne cserelni a ventilatort ha akarod. :)

En sokaig hasznaltam mindket rendszert. Egyertelmu hogy a Mac valo otthoni felhasznalasra.

rezsoatya (törölt) 2013.11.13. 17:17:53

@bpetya75: en nemreg innen (UK) telefonon el tudtam intezni az ugyemet egy magyarorszagi okmanyirodanal. Es el is inteztek, amit kertem! Azt hittem lehidalok a meglepetestol!
Ezuton is koszonom VIII. ker. es tatabanyai okmanyirodak!!! :-)

tableno 2013.11.13. 17:17:57

@Don Kartasch: Egyetértek! A telefonom Windows, de az otthoni gépem MacBook! :)

Latcho Rom 2013.11.13. 17:18:09

Jopofa de kissé eroltetett a stilisztika.
Az arab faszinger mondja Adyt?? :-)

Latcho Rom 2013.11.13. 17:19:28

@érthetetlen chris: Ha nepszavazas lesz, jottok majd ide, meg mashova :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 17:19:43

@London2009:

Nem szerzi meg, hanem honosítással megszerezheti. A megszerzi azt jelenti: jár neki a házasság miatt. Márpedig nem jár senkinek a magyar állampolgárság csak mert a házastársa magyar. De az állítottad, hogy házasság alapján megszerzi, ez pedig nem igaz. Ilyen 1948 előtt volt, ha jól emlékszem.

BTBTBT 2013.11.13. 17:20:51

@tucano:
Hat az nagy szopas lehetett. :(
Ertem, hogy miert reagaltal a leirt modon, de ha velem ilyesmi tortenik, ott helyben a legmesszebbmenokig panaszt teszek.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Valoszinuleg ez lehet az oka. Nekem igy is oke.
Lakcim nelkul szemelyit~lakcimkartyas sem adnak?

@érthetetlen chris:
Ha elolvasnad az angol eredetit, akkor kicsit maskent latnad. Fentebb be is linkeltem egy a tiedhez hasonlo reakciora. :)

2013.11.13. 17:22:15

@Don Kartasch: hasznaltam macet egy nagyon keveset, de idegbajt kaptam egyszeruen tole, PC vagyok es az is maradok.

Egy kedves baratom dolgozott studioban, es bar a szoftvereket, a vagas sebesseget es egyszeruseget, az igy elkeszult multimedias termekek minoseget imadta, az OS-t magat gyulolte hasznalni, 3-4 ev utan is.

Ha a Dell Latitude neked tartos, akkor viszont ertem az allaspontod :DDD

De a kerdesre nem valaszoltal. Mi az az otthoni felhasznalas teruleten, amihez ANNYIVAL tobbet hozzaad egy Mac?

En szemely szerint jatszani is szoktam, szoval Mac alapbol kizarva, hisz a jatekok (igaz, egyre nagyobb) toredeke keszul csak el ra. Amugy netezek - jo a chrome. Filmeket, sorozatokat nezek - jo a VLC. Ha zenet akarok hallgatni, meg legalabb a kozelebe se kell mennem az iTunesnak, amit meg a hardcore apple-fanok egy igen jelentos resze is zsigerbol gyulol :D

Szoval szamomra tobb felhasznalasi lehetoseggel rendelkezik egy PC. Nyilvan, ha valaki videot akar vagni otthon, vagy keverni, vagy grafikuskodni, nekik nyugodt szivvel ajanlanek egy Macet.

érthetetlen chris 2013.11.13. 17:24:30

@shakti_rom: Hol az az ide? :)

@Barátusz: Lehet igazad van nem olvastam az angol eredetit. Én csak megjegyeztem, hogy egyre több a hasonló vélemény, ami valszeg igaz, vagy nem?
Támadni nem akartam senkit sem vele......

rezsoatya (törölt) 2013.11.13. 17:26:46

@London2009: kulonben is az a kulonbseg az arva gyerek es a kad kozott, hogy a kadnak van csapja, az arvagyereknek meg nin csapja...
:-P

London2009 2013.11.13. 17:27:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Megszerezheti…ha megszerzit írtam akkor my bad. Közben próbálok melózni. Amugy szerintem 48 elott sem volt így. Ezt azert is gondolom mert a korabbi allampolgarsagi tv-ek meg szigorubbak voltak. (1879, 1948 es 57 ha jol tevedek! )
De nyilván így van. Állampolgársági ügyekben az eljárás mindig kérelemre indul.

2013.11.13. 17:29:15

@érthetetlen chris: nezd baratom, nem en talaltam ezt ki, keszultek mindenfele statisztikak (most elo nem keresem, nagysagrendekrol beszelek, nem pontos szazalekokrol), hogy mig az Xmillio bevandorlo kb 8%-a folyamodik segelyert, addig a tizenXmillio feher angol 15-17%-a, ergo a bevandorlas miatt lehet fenntartani azt a rendszert, hogy ha csinalsz 17 eves korodra 2 gyereket, akkor council housingot es akar havi £1500-2000 koruli osszegeket is felmarkolhatsz, hogy nyugodtan tudd otthon a kristalyt meg a kokot terjeszteni/szivni a felreforditott bezbolsapkadban, szurke mackoalsoban, blingblingekkel a nyakadban :)

Persze ez csak a szamokkal valo dobalozas, nyilvan ezer mas kovetkezmenye es vonzata van az eltulzott bevandorlasnak, amirol itt most nem szol a fama.

Fenntartom, hogy igy 9 evvel a hatarok megnyitasa utan, ez csak amolyan "bocsanatkeres" a bevandorloellenes reteg fele a Labourtol, akik lenyegeben felelosek ezert a dontesert.

BTBTBT 2013.11.13. 17:29:54

@érthetetlen chris:
Az angol eredetiben az egyre novekvo cigany emigransokkal kapcsolatban jott elo ez az egesz duma.
No meg egyszer -

www.telegraph.co.uk/news/uknews/immigration/10445585/Labour-made-a-spectacular-mistake-on-immigration-admits-Jack-Straw.html

@rezsoatya:
Sziporkazunk? Sziporkazunk? :)

@London2009:
Nem mondod, hogy "legal"-ben utazol?

bpetya75 2013.11.13. 17:31:15

@rezsoatya:

Vannak még csodák :-D

Hellyel közzel de azért csak van némi haladás errefelé is ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 17:32:05

@London2009:

Valamikor volt olyan, hogy külföldi nő automatikusan magyar lett, ha magyarhoz ment férjhez és letelepedett Mo-n. Most nincs kedvem utána nézni, hogy pontosan mikor volt így. Így emlékezetből úgy rémlik valamikor a negyvenes évek végéig.

London2009 2013.11.13. 17:32:10

@Barátusz: nem! nincs benne elég pénz! : )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 17:33:57

Az mär megällapitottam, hogy a szerzö nagyon szereti az alliteräciot. :-)
Van egy hangulata, és ha ezt a hangulatot valaki elkapja, annak bejön.
Nekem most (az alliteräcioktol eltekintve) a képekkel együtt nagyon bejött!

BTBTBT 2013.11.13. 17:35:49

@London2009:
Akiket ismerek, azok nagyon szepen szakitanak. Ja, hogy a "szepen" nem egyenlo az "eleg"-gel? :)

érthetetlen chris 2013.11.13. 17:36:02

@Whave: Lehet te így látod.

Én meg ezt látom a véleményedből:
1. Mi tartjuk el a semmirekellőket!
2. Ők narkósok etc, bezzeg mi!
3. Hülye politikusok!

Ez a három kulcsszó/téma amit minden kocsmai okoskodó felhasznál, mikor előadja az áriáját.

@Barátusz: Aha értem, akkor ugyanaz a helyzet, mint Ausztriában volt régen "Ne lopj magyar táblák" ez szomorú, hogy viszik ezek a jó hírünket.
Mondjuk a cikkben még a Lengyeleket emeli ki ott meg eddig úgy tudtam nincs sok rejtett erőforrás.

London2009 2013.11.13. 17:37:03

@Barátusz: de gondolom nem Magyarorszagon?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 17:37:08

@Whave: "Ha a Dell Latitude neked tartos, akkor viszont ertem az allaspontod :DDD"

A Dell Latitude az egyik legtartosabb Windows-os szeria szerintem. Szerinted miert hasznalnak azt minden 2. multinal? Hajtottam en mar nem egyszer 6-7 eves Latitude-oket. Messze a legtartosabb Windows-os laptopok szerintem (valt amelyiknel az egyik zsaner leszakadt, de a masik egyedul is siman tartotta a kijelzot... szeretnem en ezt latni egy Samsung-MSI szintu laptopnal)

"De a kerdesre nem valaszoltal. Mi az az otthoni felhasznalas teruleten, amihez ANNYIVAL tobbet hozzaad egy Mac?"

Nem ad TOBBET. A hangsuly azon van hogy ugyanazt adja csak sokkal egyszerubben. Nezd, en nem vagyok IT-s es nem is erdekel ez a terulet. Nem akarok szabadidomben linux kernelt forditani meg scripteket irni. En bekapcsolom es hasznalom. Pont. Semmi kedvem evente ujratelepiteni az OS-t, drivereket frissitgetni, forumokat bujni hogy most miert nem akar a halozati beallitasom rendesen mukodni. Programokat, online feluleteket keresgelni a legtrivialisabb funkciokra (PDF Merge, stb.)

A Mac-t kinyitom es csak hasznalom. Minden mukodik anelkul hogy keresgelnem vagy utanan olvasnom kene.

Elismerem hogy ha valaki IT guru es szeret crack-elgetni meg DLL faljokat masolgatni meg 19000 halozati beallitas kozott keresgelni, akkor hajra, hasznaljon Windowst. De az atlagembereknek (mint en) egyszerubb a Mac. Nem ad tobbet. Ugyanazt adja, csak azt sokkal egyszerubben, gordulekenyebben, intuitivabban es szebben. Ennyi. :)

BTW egyaltalan nem jatszom gepen mar sok-sok eve.
Nekem az iTunes-al sincs semmi bajom. Persze ha ossze-vissza vannak a zeneid szana-szejjel a gepen mindegyik mas formatumban, akkor fajdalom lesz rendszerezni, de nekem mindig is rendszerezetten hevert a gepemen a zenem. Mar a Mac era elott it. Szoval amikor iTunes-ra valtottam csak behuztam mindent es kesz. :)

De mondom, nem akarok senkit semmire rabeszelni/lebeszelni. Mindenki azt hasznal, amit akar. En csak azt mondom hogy az atlag user nem azert hasznal Windowst mert az a legjobb szamara, hanem mert azt ismeri csak. :)

DieNanny CH 2013.11.13. 17:39:13

@charlieharper:

A tricoloros nagyon tetszett a svájci bölcsim vezetőjének. Mert persze megnézte, hogy ne kelljen zsákbamacskát vennie, és neki meg is felelne, de a törvény szerint nem vagyok szakképzett. 2002-ben fordíttattam.
Annak a számlája otthon van, de nemrég kellett a lakcímbejelentőt fordíttatni, így elmentem a legközelebbi főiskolára - 30 km - megcsinálták, ahol karakterenként 2,60 Ft. 2357 karakter volt, nincs egy egész A4 teleírva.
Itt elfogadták, nem tudom, ez így mennyire "hivatalos".

Amúgy interneten szerintem lehet találni olcsóbbat is, mint az OFFI. És hivatalos.

BTBTBT 2013.11.13. 17:41:14

@érthetetlen chris:
Nem. Itt inkabb arrol van szo, hogy egy kalap ala veszik a lengyel/magyar/mindenfele EU-s bevandorlokat a ciganyokkal.

@London2009:
Termeszetesen nem.

@Whave:
"Nyilvan, ha valaki videot akar vagni otthon, vagy keverni, ... nekik nyugodt szivvel ajanlanek egy Macet."
Bocs, hogy belevau, de azert ezeket siman meg lehet csinalni egy izmos PC-n is. Ma mar nem csak FCPro meg Logic letezik ilyesmire.

T1GRIS 2013.11.13. 17:41:37

@London2009: "Ja es ne (..) jelents ki valamit Maxval stilusban tenykent amirol ugy erzem en tobbet tudok."

Hehe, ennyi erővel azt is kérhetnéd tőle, hogy ne vegyen levegőt. :)))

2013.11.13. 17:43:16

@érthetetlen chris: nem, nem en latom igy, ezek a tenyek (nyilvan kis tulzassal, hisz nem mindenki narkos :D ).

1., Nem mi tartjuk el, de inkabb hozzateszunk ahhoz a rendszerhez, mintsemhogy kivennenk belole. Nem az en velemenyem, ismet hangsulyozom, ezek a statisztikak.

2., Ha Angliaban munkanelkulivel talalkozom, nagyon hamar kiderul, hogy miert az. En speciel 3 angol korombelit ismerek, aki munkanelkuli, kozuluk egy az, aki munkat is keres, a maradek ketto dilerkedik, es eszebe sincs lemondani a boseges segelyrol. Bezzeg en, en dolgozom es adozom, valoban. A segelyezett eletmodba nagyon konnyu belekenyelmesedni.

3., A politikusok populistak. Ez a dolguk, a vilagon mindenhol ezt is csinaljak. Ezzel a tennyel sem ertem, hogy mi a bajod.

amugy elhiheted, hogy nekem mindegy, mit majomkodik a Labour a temaban. En mar ittvagyok, s mire/ha lesz EU-referendum, mar csak egy hajszal fog elvalasztani az allampolgarsag megszerzesetol.

Ez az egesz cikk egy gyenge "elkurtuk"-utanerzes, egy alsagos beismeres. :)

BTBTBT 2013.11.13. 17:45:17

@DieNanny:
"Amúgy interneten szerintem lehet találni olcsóbbat is, mint az OFFI. És hivatalos."
De mintha az OFFI lenne az egyetlen hivatalos szerv, aminek a forditasat kulfoldon elfogadjak, nem?

@Don Kartasch:
"e az atlagembereknek (mint en) egyszerubb a Mac."
Nem a vita kedveert, de - nem. Az atlag europai - kulonosen az, amelyik evtizede hasznalja - a PC-hez van szokva, es az atlag europai nem is nagyon tudja, hogyan kell beallitani a dolgok tobbseget a gepen. Mert neki csak az kell, hogy mukodjon a gep.
Az oke, hogy neked egyszerubb hasznalni a Mac-et.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.13. 17:45:23

@Whave: én most is meg vagyok elégedve vele. gyakorlatilag kétszer csábultam el más telefonhoz még az elején, mindkétszer kár volt.

2013.11.13. 17:48:06

@Don Kartasch: 2 multinal dolgoztam, ahol dell volt a ceges geppark. Tudod, miert hasznalja minden masodik multi? Mert OLCSO! :D A 6 ev alatt nagyjabol 5 latitude ment szet a kezem alatt, es az a fajta ember vagyok, aki vigyaz a technikai eszkozokre, figyel, hova teszi le, nem dobalja taskastul, vigyazok hogy ossze ne karcoljam a boritast stb.

Drivert frissiteni, dll-el varialni, akarmit hekkelni kb a win7 ota szuksegtelen. Az OS-frissiteseket kiveve semmi konfiguralando dolgom nem volt se W7-en, se W8-on, csak elinditom es hasznalom :) OS frissites pedig Macen is van :D De igaz, PDF-et nem tudnek mergelni csak ugy alapbol.

2013.11.13. 17:50:33

@Barátusz: en ugy tudom, hogy mas kozjegyzoi papirt is el kell, hogy fogadjanak in theory. Gyakorlatilag, a konzulatus inkabb OFFIt ker, ha lehet. Ezt az egyetlen magyar szervet ismerem, ahova le kellett adnom forditast.
Ha nem magyar szervhez viszed, akkor mas is jo.

érthetetlen chris 2013.11.13. 17:51:37

@Whave: Ok értem, az első kommented stílusa nagyon nem jött be ennyi az egész nem para.

Mondjuk annyi, hogy itt egyszer már kioktattak, hogy nyugaton nem populisták a politikusok, ezek szerint csak igazam volt és mégis.

Egyébként én sem kívánom, hogy a valóban képzetlen/bölcsész szakos kivándorlok egyről a kettőre visszajöjjenek. A szakképzett emberekért meg nagy kár, de a Labournak sem velük van baja.

BTBTBT 2013.11.13. 17:55:10

@charlieharper:
Lehet. Nem tudom. Azert kerdeztem.
Nekem eddig csak egyszer kellett fordittatnom (a diplomat), es ott elozoleg azt az infot kaptam a NARIC-tol, hogy csak az OFFI-sat fogadjak el.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.13. 17:58:33

akkor mostantól nyaralós posztokat is lehet küldeni?
azt hittem, olyan sorozat lesz, hogy mindegyikben határátkelés is, magyar vagy nem magyar, mint a legutóbbi repteres.
egyébként érdekes, de kicsit olyan, mintha az író túl sokat maradt volna a napon :-)

2013.11.13. 17:58:52

@érthetetlen chris: mindenhol azok, a kulonbseg csak a mertekben van. A szavazatokat sehol nem adjak "ingyen". Latod, a rezsicsokkentes Angliaban is felutotte a fejet, hiaba egy kontraproduktiv elkepzeles az egesz :D

De amugy ez a lenyege ennek a nagy Labour megmondasnak, hogy nincs jelentosege. Akarmit is mondanak most, senkit nem fognak (egyelore, belathato idon belul) elkuldeni, vagy hatarrol visszaforditani. Sot, januartol ugye jonnek a "romanhordak" meg a gonosz bolgarok.

Duma az egesz, egy kacsintas az EU-szkeptikusok fele, hisz ok is sokan vannak.

DieNanny CH 2013.11.13. 18:00:39

@Barátusz:

Mint írtam, az enyémet a svájci tanácsházán a magyar főiskolától elfogadták... Pedig Svájc elég szigorú.

Latcho Rom 2013.11.13. 18:02:59

@érthetetlen chris: eszak-amerika. Trukkosebb lesz, hisz vizumkenyszer van. Mi marad anglia utan, dajcsland, s annyi.
Nem kezdenem elorol, most, az biztos.

DieNanny CH 2013.11.13. 18:04:31

@Barátusz:

Az jutott eszembe, hogy ha egy noname helyen fordíttatjuk bagóért - de jó minőségben -, akkor az OFFI-nál csak hitelesíttetni kell, ami sokkal olcsóbb. Nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 18:04:42

@Whave:
Bar csak anyosom gepem van W8, de nekem nem tetszik :) Mindenre a startmenu kulso fulet hasznalom, az asztal szinte teljesen ures.
Izlesek es windows-ok :)

@tableno:
Nekem meg egy ezereves iPhone 4s-em... akarok valtani, de nemtudom, hogy elcsabuljak most egy SGS4-re vagy birjam ki az 5-ig :)

érthetetlen chris 2013.11.13. 18:05:58

@Whave: Aztán ha megnyerik az E-szkeptikus szavazatokkal a választások 2015-ben mégis mi lesz?

Ott csak nem engedhetik meg maguknak, hogy teljesen hátat fordítsanak a kampányuknak?

Spekuláció tudom, de akkor is. Megjönnek a "Románok" és így kívülről megmondom, hogy rögtön nő majd az EU szkeptikusok száma.

2013.11.13. 18:06:41

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: jogos. Tegyel ki a desktopra egy darab STARTMENU nevu mappat, mozgasd at a kepernyo bal also sarkaba, es abba huzogass bele mindent :D

érthetetlen chris 2013.11.13. 18:07:59

@shakti_rom: Én most úgy gondolom, hogy esetleg ha aktuális lesz expatként mennék ki külföldre, akkor még a cég úgyis intézi a vízumot. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 18:08:10

@Barátusz: most mert meg a doko, az uj magassagom 194cm, a drogtesztre meg varok. :D

@érthetetlen chris: ma azert vicces volt, hogy lengyel kollega eloadta, hogy az angol varosokban a bevandorlok miatt van dugo...

2013.11.13. 18:09:36

@érthetetlen chris: semmi nem lesz, mert a referendum 2017-ben lesz, HA lesz. Es szerintem ha valami csoda folytan meg is szigorodna a bevandorlas-politika, netalantan ki is lepne az orszag az EU-bol, akkor sem hiszem, hogy a mar ittlevoknek baja lehetne, hisz munkaszerzodessel akar kinaikent is elhetsz itt.

Amugy ez meg nem kampany, nem ez folyik a csapbol meg ilyesmi, ez 1-2 munkasparti politikus velemenye. Raadasul itt is voltak mar 180 fokos fordulatok segelyezes, allamadossag, megszoritasok, koltsegvetesek korul.

2013.11.13. 18:10:41

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: nezd meg az egyszeri indiai/paki/bangladesi soforoket, s rajossz, hogy ertette :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 18:11:35

@Whave:
A W8-ban lehet merevlemezt particionalni? Nekem a W7 nem engedi, meg partition magic-kel sem :( Pedig hasznos lenne...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 18:12:20

@Don Kartasch: jaj! mondtak milyen fasza a win8.1, felraktam, beszoptam... olyan tetu lett tole az uj gepem. (ellenben van start menu gomb a monitoron... mintha eddig nem lett volna a billentyuzeten)

érthetetlen chris 2013.11.13. 18:15:55

@Whave: Értem. Szurkolok, hogy ne legyen majd semmilyen gikszer és kösz az infókat, így mindjárt más tárgyilagosan előadva azzal szemben, mint ami az elején volt. :)

nyuszigonosz 2013.11.13. 18:16:37

@DieNanny: Nanny, egy karakter az egy betü?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 18:18:12

@Whave: nem a stilusra gondolt, hanem a tomegre. kulonben atkultem utana az angol cikk linkjet, hogy olvasgassa es merlegelje fejben melyik angol melyik oldalan van a barikadnak.

Latcho Rom 2013.11.13. 18:21:55

@érthetetlen chris: Jo szakmaval nem lesz gondod. A mosogatoknak viszont igen.

2013.11.13. 18:42:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hat azt nemtom h miertnem ENGEDI neked, de diskmgmt-vel lehet mindkettobol particionalni, ha admin jogokkal inditod :) egyszer meg is tettem, de nem mernek ra megeskudni, h az mar a 8-on volt, lehet meg a 7-esen csinaltam :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 18:44:47

@Whave: Nekem teljesen mas tapasztalatom van veluk. 2-3 Latitude-ot hasznaltam mar. Egyikkel sem volt soha semmi bajom. Tudok olyan multirol ahol a mai napig a D-szerias Latitude-oket hajtjak minden gond nelkul. :) Meg ha kis is fogsz egy hibas peldanyt ott a 3-4-5 ev NBD garancia. :) Ha nem lenne Mac, akkor tuti Latitude-ot vennek es valami Linux-al hasznalnam.

@Barátusz: "az atlagembereknek (mint en) egyszerubb a Mac.
Nem a vita kedveert, de - nem. Az atlag europai - kulonosen az, amelyik evtizede hasznalja - a PC-hez van szokva, es az atlag europai nem is nagyon tudja, hogyan kell beallitani a dolgok tobbseget a gepen. Mert neki csak az kell, hogy mukodjon a gep.
Az oke, hogy neked egyszerubb hasznalni a Mac-et."

Jah, hat nem tudom. En meg senkit nem hallottam orvendezni hogy uuuu, "Itt lehet particionalni a telepites elott a meghajtokat? De szuper!" vagy "Waaaooo, de kiraly, hogy lehet allitgatni TCP/IP protokollt! Imadom!". :DDDD

Ne legyenek illuzioid, az atlag europai marhara nem ert a windows-os ugyanugy mint a linuxhoz sem vagy a Mac-hez sem. Mert mindenkinek az ismerosi koreben van 1-2 IT-s figura, akire ra lehet irni facebookon hogy ezt vagy azt hogy tudom megcsinalni meg athivni az informatikus havert hogy rakja mar ujra a windowst. Tudom, mert en voltam az aki telepitgetett meg beallitgatott. Utaltam is. Az IT oktatas az iskolakban a legtobb helyen meg mindig nagyon gyerekcipoben jar sajnos...

Lehet hogy te IT-s vagy es ezert ilyen korokben forogsz, de kerdezz korbe nyugodtan egy pubban vadidegenek kozott hogy hogyan kell crackelni egy telepitett tort szoftvert. Kb. 20% fogja tudni a valaszt. Es akkor az mar egy nerd tarsasag. :)

Allitom hogy ha az atlag felhasznalonak adnal egy Mac-et hogy nesze, ezt hasznaljad egy honapig kotelezo jelleggel. Akkor a honap vegen kb. az emberek 50% nem akarna mar visszavaltani.
De ez igy van rendben. Van akinek ez jon be, van akinek az. :)

De szerintem hagyjuk ezt a temat mert parttalan vita. En sem fogom meggyozni a Windows fan-okat soha es en sem fogok soha tobbe Windows gepet venni az hot ziher. Szoval lapozzunk, no offense. :)

morsels (törölt) 2013.11.13. 18:44:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Jopar programot le lehet tolteni a netrol, ami visszadja a Start gombot.
Classic Shell, Pokki; ha rakeresel, talalsz meg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 18:47:23

@morsels:
A kerdes, hogy megeri-e hackelni a 8-at, ha van kifogastalanul mukodo 7-esem?
Mindjuk ha veszek uj gepet, nehez lesz kikerulni.

BTBTBT 2013.11.13. 18:50:12

@DieNanny:
Ismerve a magyar mentalitast, az OFFI nem szivesen hitelesitene valamit (tehat dragabban), amit mashol fordittattal, mint amit veluk.

Nalatok is tanacshaza van? Csak mert felenk is. Errol a szorol mindig a szoci idok jutnak eszembe.

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Mi van? Milyen "doko"? Nem ertem. :)

@Whave:
"ha valami csoda folytan meg is szigorodna a bevandorlas-politika"
Mar csokkennek a tamagatasok, "szigorodott" az allampolgarsagi jelentkezes kovetelmenye. Szepen, lassan, csendben....lesznek itt valtozasok.
Sajnos lassan, mert az tenyleg nem fog bekovetkezni, hogy egyik hetrol a masikra lezarjak a hatarokat.

BTBTBT 2013.11.13. 18:52:08

@Don Kartasch:
Nem vagyok IT-s.
Olyan emberekrol beszeltem, akik regota PC-sek. Felhasznalok. Nem IT-sek. Azok a megszokasuk rabjai, es nem valtanak egyhamar.
De tenyleg parttalan lenne egy meggyozos vita. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 18:52:35

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: "jaj! mondtak milyen fasza a win8.1, felraktam, beszoptam... olyan tetu lett tole az uj gepem. (ellenben van start menu gomb a monitoron... mintha eddig nem lett volna a billentyuzeten)"

De cserebe a Holland-Magyar valogatott milyen faszan bepromozta, nem? :DDD

morsels (törölt) 2013.11.13. 18:57:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ez nem hackeles :-)

Egyebkent szerintem nem erdemes. Csak a Microsoft nyomja a Win8-at, ertelemszeruen. Ami azt jelenti, hogy ha most veszel valamit ujonnan, akkor az mar Win8-cal jon, a masik meg az, hogy a main support a Win7-re megszunik 2015-re. Tehat csak biztonsagi frissites lesz az op rendszerre ingyen, minden masert fizetni kell (pontosabban elofizetest (subscriptiont) lehet csinalni is kapot a 'nem-biztonsagi' frissiteseket is). 2020-ra meg ez is megszunik, bar az valoszinuleg mar nem erdekes.
Persze valoszinuleg ez sem fog zavarni kulonosebben, sokak meg az XP-t hasznaljak es arra mar 2009-tol nincs main stream support.

Szerintem rossz otlet volt a csempes Win8-at rakenyszeriteni pc-kre, laptopokra, mert azt eleve a tabletre, phonera fejlesztettek es azokra jo is. Talan meg a touchscreen laptopra is elmegy, bar azzal mar vitatkoznek.

morsels (törölt) 2013.11.13. 19:00:40

@Don Kartasch:
Gyakorlatilag azt bizonygatod, hogy a MacOS jobb, mint a Windows. Ami lehet is, de ettol egy macbook meg mindig joval dragabb, mint egy hasonlo konfiguralacioval rendelkezo pc.
Es mivel mar a MacOS is intel chipre van irva, igy elvileg felteheted egy olcsobb Dellre is :-).

Egyebkent ami a Dellnel nagyon jo volt, az a tech supportjuk. Szerintem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 19:09:02

@Barátusz: doktor, hurkak az ujjaim a tapikepernyohoz a telon, kellene egy valod gombos blackberry :D

dradix [freibürger] 2013.11.13. 19:13:56

@érthetetlen chris: vagy nem.
Ez leginkább ugyanaz a szitu lesz, mint a híres-hírhedt szlovák-magyar, vagy román-magyar utálat. Politika és sajtó tolja ezerrel, de megkérdezve élőben a szlovák vagy román közembert le se xarja, hogy miről hadoválnak.
Itt is ez van UK-ben, kb. 3 radikális, akik egyébként magukat is utálják tudat alatt, kivetítik tehetetlen dühüket a bevándorlókra. A politika pedig felkarolja a történetet, szavazatokban bízva. Majd skubizd, ez a vonal mekkora támogatottságot szerez. Gyanus, hogy nem lesz ebből 2/3-uk. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 19:14:22

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: "doktor, hurkak az ujjaim a tapikepernyohoz a telon, kellene egy valod gombos blackberry :D"

Soha nem vennem meg mert borzasztoan draga, de szerintem ez meg mindig a vilag legszebb telefonja. :)

us.blackberry.com/smartphones/blackberry-p9981.html

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 19:19:54

@Don Kartasch: Nekem a q10 is bejon, lehet majd valami olyasmit szerzek be legkozelebb. Ezek a "plusszbrandelt" termekek nem igazan jonnek be nekem. Ez meg nem tetszik, de ne menjunk bele szepsegugyi vitaba! (kifestve lehet jobban bejonne :DDDD )

blackhairlady 2013.11.13. 19:24:43

@andaluzkutya: Velunk kifizettettek az elmaradast, egy teljes evet.
En bementem az adohivatalba a tb reszlegre, ott azt mondtak, hogy nem kell fizetnem, mert mivel Amerikaban adozni fogok, ezert itthon nem kell. De mondom az nem EU. Az nem baj, mondja o.
Kovetkezo nyaron bizony fizethettem az elmaradast. Persze en voltam a hulye, miert nem neztem utana. De gondoltam ki tudna jobban a szabalyokat mint az ott dolgozo ugyfeles aki felhomalyositja a joembert. Tevedtem.
Azota ki is jelentkeztunk, mert en nem fogok ket helyre fizetni.

BTBTBT 2013.11.13. 19:33:22

Angliában lehet Win7-tel installált asztali gépeket és laptopokat venni, csak ahhoz nem a PC World-be meg az Argos-ba kell menni.

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Igy már értem!
Azt persze nehéz elképzelni, hogy a 194-es magasságodhoz hurkaujjaid lennének. Sörhasad is van? :)
Vagy a telefon picurka?

@blackhair-lady:
Sajnálatos, amikor így szívatnak otthonról embereket.
Otthon könnyen el tudom kézelni, hogy az ügyfélszolgálatos sem tudja pontosan, hogy mi a helyzet az EU/US jogviszonyokkal.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 19:49:24

@Don Kartasch:
Te most vagy hülyéskedsz vagy napszúrást kaptál... :D

@blackhair-lady:
Ha már felvetődött: mit tudnak kezdeni az ilyen elmaradásokkal? Ha sem ingóságom, sem ingatlanom, sem bejelentett lakcímem nincsen Magyarországon és az új címemet sem adtam le az okmányirodában?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 19:51:02

@Barátusz:
Csak "otthon"? :)
Svédországban egy nap alatt simán kapsz két, ellentmondó információt két hivatalban (azonos hivatal, más fiók).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 19:53:17

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131113/tumblr_mikt48clKf1rvcputo1_1280_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Igazából nem volt rossz ez a poszt. Nem volt olyan rossz mintha kétszer olyan rossz lenne.
Olyan 30%-ban Szíria van benne. A nyelvezete katasztrófa.
Meg aztán el kéne dönteni hogy regényt ír vagy útleírást.
Hiteltelenek és életszerűtlenek a párbeszédek ordít róluk hogy kitalált hatásvadász elemek.
Amúgy jó írás.

Viszont amitől kiakadtam mint a sezlonyrugó az némelyik dicsőítő komment.
"Írói vénája van"
Ja. Ha helyesen értelmeztem a wannabe szó jelentését akkor itt egy valódi wannabe íróval állunk szemben.
"hangulata van az írásának"
Ez viszont igaz.
A hajam hullik tőle, egy ideg rángatózik a szemem alatt de a hangulat megvan, kétségtelen.
Nekem a falvédőn a bőgő szarvasbika meg a gombolyaggal játszó kiscicák hangulata jön elő.
A szerző most nem próbált Fekete Istváni magasságokba törni. Hála neki.
Viszont a szöveg nekem olyan szörnyű mint Homoki Nagy István kiváló természetfilmjében, a Gyöngyvirágtól Lombhullásig-ban a narráció.
Minden mondat fizikai fájdalmat okoz.
Jól van Andor, egy gyenge kezdés utáni erős visszaesést láttunk de ne add fel vannak itt még szentimentális népek.

Fahim 2013.11.13. 19:55:59

@Chang Yai: Azért voltam annyit a napon mert a mottóm: ,,Always look on the bright side of life"

Fahim 2013.11.13. 19:59:35

@rumitom: Köszi, azt hiszem Nyugat-Afrika után lesz egy utad Kelet-Afrikába is:)

BTBTBT 2013.11.13. 20:03:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ezért kell a menedzsert kérni, ha úgy érzed, hogy az ügyintéző nem áll a helyzet magaslatán. Felénk - meg nekem - ez működik.
Nem vagyok szívbajos, ha ki akarok deríteni valami számomra fontosat. Akkor addig kérdezek, amíg egyértelmű választ nem kapok egyértelmű forrásból.
Ez alól eddig egyetlen kivétel volt - amikor idén meg akarták szüntetni a nethez tartozó telefonvonalamat. Nem sikerült kideríteni, hogy ki, hogyan és miért kezdeményezett ilyesmit a tudtom és tulajdonosi beleegyezésem nélkül.
Csak kérdezni kell asztalverés meg kiabálás nélkül. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 20:06:55

Egy gyors kerdes a szigetlakokhoz, de persze mas orszagba kitantorgok velemenyetre is kivancsi vagyok. Ebed kozben (a mar emlitett lengyel kollega altal) felmerult, hogy hogy viszonyulnak egy bevandorlohoz a helyiek ha tul posh english-ben beszel. Mert elmondasa alapjan mar erte tobb haverjat kellemetlen szituacio azaltal, hogy delrol felutaztak eszakra es a "deli posh" stilusban beszeltek (pl supper-t ettek este). Deli es eszaki kollegak szerint ez hulyeseg, de ti talalkoztatok ilyen szituacioval?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 20:08:40

@Barátusz:
Tudom én :)
Nálunk a taktika az volt, hogy összes fellelhető papirral mentünk mindig és rájuk bíztuk, hogy válogassák ki, ami kell nekik.
Ilyenkor ha elbozonytalanodott az ügyintéző, akkor magától hívta a főnökét.

Mifelénk főnök van (chef) és nem manager... managerrel még nem találkoztam Svédországban :)

nyuszigonosz 2013.11.13. 20:09:12

@DieNanny: Akkor az nagyon drága fordítás.
Nem gondoltál arra, hogy esetleg Svájcban fordíttatod?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 20:10:16

@diggerdriver: "Jól van Andor, egy gyenge kezdés utáni erős visszaesést láttunk" Arra gondolsz harcol, mint az afrikai uszok?

BTBTBT 2013.11.13. 20:12:10

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Véletlenül nem egy étterembe vittétek be a papírokat? :)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 20:12:17

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Mifelénk főnök van (chef) és nem manager" A konyhan mindenkinek fonoke van! :DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 20:14:44

@Don Kartasch: Nekem a Mac-en van a Windows is. :-) A különbséget, ami kis tulzässal annyi, hogy nem jobb oldalon, hanem balon kell bezärni mindent meg mär megszoktam.
@tucano: A kollégämnak Londonban csipett le az utlevélkezelö egy darabot az utlevele sarkäbol. Kolumbiäban volt szabin, és visszafelé Miamiban sajnos le kellett késnie a csatlakozäst, 5és fél oräig élvezte a vendégszeretetüket...
@Barátusz: Az vicces, hogy itt pl a születési anyakönyvi kivonat "csak" 6honapig érvényes...amikor megkérdeztem, hogy miért, talän vältozhat a születési dätumom, vagy mi? Akkor furcsän néztek räm. :-)
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Igen, ez volt az elsö, ami nekem is szemetszurt. :-)
@dradix [wannabe bee]: És még passzolna is (alliteräcioilag). :-)
@andaluzkutya: Nem olvastam még az ältala belinkelt cikket, de tökéletesen egyetértek vele! Van egy barätnöm, aki a mai napig nincs kijelentkezve otthonrol, holott mär 11éve nem él otthon. Amikor a mellmütétje volt pär éve, akkor hirtelen "magyar" lett, mert igy olcsobb volt, és TB alapon el tudott menni pl vérvételre... :-( A mäsik meg, hogy az otthoni orvosok sem tudjäk sokszor, hogy mit hogy hogyan könyveljenek, igy inkäbb egy aktiv TB szämra könyvelik rä, igy kevesebb / egyszerübb a munka vele. A mäsik meg a gyogyszerföliräs. Nödoki simän fölirta a fogamzäsgätlot, a TAJ szäm helyére 9-eseket irt. Az egyik gyogyszertärban visszaadtäk a receptet, hogy ök ezzel nem tudnak mit kezdeni (gyogyszert megkaptam), a mäsikban simän elfogadtäk. Viszont a börgyogyäsz mäs päciens nevére szokta fölirni a gyogyszereket, amik tämogatottak igy, mert mäshogy nem adjäk ki öket...holott én fizetnék érte.
@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Nälunk az egyik öcsémnél volt igy, öt a TB még be is fenyegette. A sulis igazoläst meg nem akartäk elfogadni, mert pont akkoriban lett a föiskoläbol egyetem, és még a neve is megvältozott...na ezzel mär nem tudtak mit kezdeni. :-(
@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Tudod mennyi idöbe tellik? :-)
@rezsoatya: ...és a lyänyoknak is. :-)
@mojyo: :-) Én is kb erre gondoltam. :-)
@tableno: Ez durva!
@London2009: Ne aggodj, ez az érzés gyorsan elmulik...

BTBTBT 2013.11.13. 20:18:32

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Meglátjuk, hogy Madársson hogy vágja ki magát ebből. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az hogy lehet?
És a magyar, amit egy felnőtt visz ki igazolásnak, vagy amit Svájcban adnak egy kisbabának?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 20:19:59

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Naluk csak siman nem jelenti be az egyetem. Akkor a fel csoportjanak nem volt tbje, masik evben meg a pasijanak...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 20:20:31

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Eric Mussambani-ra gondolsz?
Biztos vagyok benne hogy Eric az "angolna" jobb posztot ír, Andor pedig jobban úszik:))))))))))))

Fahim 2013.11.13. 20:21:09

@dradix [wannabe bee]: Köszönöm a kedves sorokat, örülök ha egy poszt erejéig Afrikában érezted magad.

Az írói stílus az egyik legszubjektívebb dolog a világon, ami bejön az egyik olvasónak attól a másik hülyét kap.

A következő posztom Etiópiáról fog szólni, remélem velem tartasz oda is:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 20:21:33

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Mivel kapcsolatban?

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: "Egy gyors kerdes a szigetlakokhoz, de persze mas orszagba kitantorgok velemenyetre is kivancsi vagyok. Ebed kozben (a mar emlitett lengyel kollega altal) felmerult, hogy hogy viszonyulnak egy bevandorlohoz a helyiek ha tul posh english-ben beszel. Mert elmondasa alapjan mar erte tobb haverjat kellemetlen szituacio azaltal, hogy delrol felutaztak eszakra es a "deli posh" stilusban beszeltek (pl supper-t ettek este). Deli es eszaki kollegak szerint ez hulyeseg, de ti talalkoztatok ilyen szituacioval?"

Szerintem nem kell ilyesmitol felned. :) Max. ha a mockney-t tulsagosan erolteted, akkor kirohogned majd a hatad mogott, de kizart hogy 1-2 kosza barmot leszamitva barki beszolna neked azert mert tulsagosan fancy a nyelvezeted. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 20:27:15

@Don Kartasch: wahaha nekem fasza magyar akcentusom van szerintem, igy annak is orulnek, ha megertenek :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 20:31:20

@Fahim: Irjad a kovetkezot Dan Brown & Fejos Eva stilusban es lesz itt tobb kovetod is :D

Fahim 2013.11.13. 20:34:50

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Oké, majd adok hozzá egy csipet Coelho-t is!

DieNanny CH 2013.11.13. 20:35:15

@nyuszigonosz:

Nem. Gondolod, hogy itt olcsóbb lenne?

Latcho Rom 2013.11.13. 20:37:30

@diggerdriver: A csocseiddel nem versenyezhet posh proletarom :-)))

nyuszigonosz 2013.11.13. 20:37:37

@DieNanny: Nem kizárt, hogy olcsóbb lenne.
Igaz, a fordítóirodák különbözö árakkal dolgoznak, de megérdeklödni érdemes lenne.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 20:38:14

@Barátusz:
Hehe :)
Lehet ezért volt olyan mókás kalapja? :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Micsoda?

@Don Kartasch:
Blekberri szépségével kapcsolatban :D

DieNanny CH 2013.11.13. 20:39:57

@nyuszigonosz:

Köszi! Egyelőre minden iratom le van fordítva. De azért a gondolatot elteszem későbbi időkre!

(Amúgy húgom is hazaküldette mindenét fordíttatni - bár nem is kérdeztem, hogy itteni irodákat nézett-e.)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 20:43:22

@morsels: nem tudom, azt mondtak.
@morsels: nem tudom, azt mondtak. :D

@Fahim: igen, az meg jobb lenne :D

nyuszigonosz 2013.11.13. 20:47:24

@DieNanny: Tudod, egy eleve Svájcban élö fordító szerintem pontosabban tud ilyet megcsinálni, mert neki közelebbiek az ott használatos szakkifejezések is.
A másik dolog meg az, hogy én összehansonlítottam az árat, vagyoshogy az árazást az 1betü/2,60-at azzal, ahogy azokat mondjuk itt árazzák.
Szóval itt nem betünként.

Fahim 2013.11.13. 20:59:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Olyat írni ami tetszik neked, felér számomra egy Booker díjjal.
Ajánlom a következő írásom Addisz Ababáról, lesz benne szó Kubáról.

DieNanny CH 2013.11.13. 21:00:12

@nyuszigonosz:

Ó, az én fordításom unisex... Irodalmi német, oszt jóvan. Nem is kell több. Csak annyi, hogy főiskola, meg bizonyítvány értékelése... Így legalább minden német nyelvű helyen megértik.

DieNanny CH 2013.11.13. 21:01:26

@nyuszigonosz:

Hogyan áraznak? És mi az egység ára?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 21:02:42

@nyuszigonosz: Asszem a szoköz is annak szämit... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 21:07:40

@nyuszigonosz: leutest neznek, igy az irasjelek, szokozok is beleszamitanak. :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 21:09:38

@Barátusz: Mivel Sväjcban "csak" 6 honapig érvényes az anyakönyvi kivonat, igy ha valahovä az kell, akkor mindig ujat kell kérni. :-) Nekem ezt otthonrol kellett 2x megtennem, mert az elsö az "lejärt". :-)
@DieNanny: Nem ismeri az itteni ärakat! :-))))
Én akkor izzadtam le egy kicsit, amikor az anyakönyvi hivatalba mentünk a rakat papirunkkal, és a hölgy fölcsapta a nagykönyvet, amiben benne volt orszägonként, hogy mit kérnek, és ott ällt feketén fehéren, hogy a hivatalos fordito iroda Budapest...de végül elhitte, hogy az OFFI az egyetlen Mo-on. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 21:10:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Utlevelet csinältatni a nagykövetségen... ök is azt szoktäk tanäcsolni, hogy inkäbb otthon csinältassuk meg, ha hazamegyünk szabira.

blackhairlady 2013.11.13. 21:19:08

@charlieharper: 2000 Ft-ert mar van tobb nyelvu szuletesi-hazassagi anyakonyvi kivonat. En olyat kertem a zoldkartyankhoz, elfogadtak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 21:19:59

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem tudom mennyi idő.
Vajon mit szólnak majd, ha erre azt mondom, hogy "rendben, de nem tudom, hogy Jamaicán ez mennyivel lesz simább ügy".
Mert a szabadságomat pont nem Magyarországon fogom eltölteni :)

nyuszigonosz 2013.11.13. 21:20:16

@DieNanny: @cicalany76 (die Schnäpplijägerin): @Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:

Az egység a Zeile = ami egy sornak felel meg amiben legalább 55 leütés van. Szóköz- ár nincs. :-)))
Bírósági szakszövegek alapára : Zeile / 2.55€
Fordítóirodák persze elkérhetnek magasabb árakat is.
Megérdeklödni szerintem mégis érdemes.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 21:30:25

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Blekberri szépségével kapcsolatban :D"

Most mit mondhatnek? :) En a szogletes, sok elellel rendelkezo termekekre bukom. Nem szeretem a gombolyu, lekerekitett targyakat. :)

dradix [freibürger] 2013.11.13. 21:30:42

@Fahim: Az se rossz. Keresd fel Gebrét. Hasznos tippek kezdő futóknak. Végy egy éhes oroszlánt... :D
Egy Egyiptom-Szudán-Etiópia vonal, végig a Nílus mentén se lenne utolsó.
Előzőben kérdeztük, hogy fogsz-e magyarokat felkeresni. Etiópiában vannak páran face szerint.
Kellemes kalandozást! :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 21:33:19

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nekem ugye 2008-ban muszäj volt hazamenni, mert sem érvényes utlevelem, sem személyim nem volt. A legközelebbi 2018-ban esedékes, addigra még bärmi megtörténhet. Legutobb mär digitälis fényképezögépet is lättam a nagykövetségen, elötte 3db fotoval fölszerelkezve kellett menni. :-)
@nyuszigonosz: Ööööö...a szököz az nem leütés? :-) (Nem kötözködni akarok, csak uj iränyt adni a beszélgetésfonalnak. :-) )

BTBTBT 2013.11.13. 21:35:24

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ráadásul fehérben is volt.
Jobb, mintha az orvoshoz vittétek volna.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nagykövetségen sokkal drágább, és mivel Mo.-ra küldik el a kérelmet, hosszadalmas is. Tényleg érdemes hazamenni, és megcsináltatni.
Idén nyáron a 28 napos változatot kértem (a dupla annyiba kerülő hétnapos helyett). Mivel azt választottam, hogy postázzák (csak 2 hétig voltam otthon), elméletileg nekem kellett volna átvenni, mert ajánlottan érkezett, de mivel a szüleim ismerik a postást, odaadta nekik, ők meg kiküldték ide. Ennyi.
Ehhez persze kellenek az ősök/rokonok meg egy ismerős postás. :)

@DieNanny:
Nekem tavaly az OFFI 14.500 kemény magyar egységért fordította le a diplomámat. Az sok?
Nem érdekelt, mert egyrészt nem volt viszonyítási alapom, másrészt nekem megért ennyit.

blackhairlady 2013.11.13. 21:36:59

@Barátusz: "Lakcim nelkul szemelyit~lakcimkartyas sem adnak?
"
Lakcim nelkul nincs mire lakcimkartyat adni. Szerintem ez egyertelmu kene hogy legyen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 21:37:33

@morsels: utana neztem a neten. Talaltam egy oldalt mely szerint posh, de nem tudom miert arrol nem beszeltek. Meg talaltam egy lengyel oldalt azt meg nem ertettem :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 21:38:04

@Don Kartasch:
"Engem jóra csábít minden mi gömbölyű"
:))))))))))))))))))

"Téged vonzanak a rejtet szegletek"
:)))))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 21:38:43

@Barátusz: Nekem anyam minden levelem atveheti, mert a postan csinaltattunk ra igazolast.

2013.11.13. 21:39:41

@blackhair-lady: es mit csinalsz, ha eleve idegennyelvu orszagban volt a hazassag, szuletes, stb? Mert nalunk azt fordittatam magyarra. Magyarorszaghoz kellett es nem forditva

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 21:39:58

@Don Kartasch: Mondjuk kivancsi lennek a Q10 akuidejere. Jo lenne nem naponta tolteni a telot :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 21:40:09

@Fahim:
Alig várom:)))))))))))))))))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 21:40:13

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

Kiváncsi is lennék rá hányan tudják melyik országban van Zanzibár... én úgy 10-ből 3-ra tippelek...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 21:45:48

@charlieharper:

Egy bolgár ismerős bement az OFFI-ba egy rakás papírral. Kiderült: közel negyedmillió forintot kér az OFFI.

Mondtam neki: tegyünk egy próbát. Ad nekem 25 ezret és lefordítom neki én az egészet 3-4 óra alatt, majd veszünk a legközelebbi barkácsüzletben egy bélyegzőt, abból kirakjuk a "HITELES FORDÍTÁS" szöveget, rápecsételjük minden oldalra elől és hátul, majd én aláírom és így beadjuk a hivatalba,

Beadtuk, s elfogadta a hivatal.

Ismerős aztán még Karácsonyra is vett nekem egy új dvd-lejátszot ajándékba (tudta, hogy éppen elromlott a régim), annyira hálás volt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 21:48:12

@dradix [wannabe bee]: @nyuszigonosz: Hamär igy morsels ujra fölhozta...
Nincs beleépitve valamibe az autopälyadij Németorszägban? A mäsik meg, hogy nem az ällam hanem a "megyék" kezében vannak az autopälyäk, nem? Meg mellette van még magäntulajdon is, asszem alagutak? A teherautoknak meg mär régota van Mautgebühr-ük...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 21:52:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én csak azért tudom, mert az egyik kollégäm ott volt nyaralni. :-)
@Barátusz: Nälam anno az volt a gäz, hogy karäcsony elött voltunk otthon, és hät a munkamenetet ismerve fostam egy kicsit. :-) És megérkezett 7nap alatt!
A hugom személyijét meg anyäm vette föl, én kihoztam Sväjcba, ätmentem Németorszägba, és föladtam csomagba (mäst is kellett neki küldeni).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 21:52:56

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:

Én a Lumiámat reggel töltöttem fel, s most még 45 %-on van az akkuja. Úgy, hogy volt közben 4-5 óra zenehallgatás, ráadásul sztereó bluetoothon keresztül fejhallgatón, ami nagyon igénybe veszi az akkut. Vezetéket nem használok ugyanis a fejhallgatóhoz (bár vezetékkel is megy), mert idegesít, hogy lóg valami és félek, hogy felakasztom magamat,

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.13. 21:54:03

@tableno:

Jó. Ez jó eredmény. De te okos ember vagy, így neked könnyű.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 21:54:13

@nyuszigonosz: És szerinted megszämolja valaki a karaktereket? :-)

nyuszigonosz 2013.11.13. 21:57:02

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Nincs beépítve semmibe az autópályadíj Nemetországban, mert egyelöre a személygépkocsiknak nincs autópályadíj.
Teherkocsiknak van.
De azoknak is csak a BAB ( Budensautobahn - Szövetségi autópálya) - n. Magántulajdonú részekre/alagutakra nincs azoknak se pályadíj.

morsels (törölt) 2013.11.13. 21:58:48

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Azert kertelek, hogy kerdezd meg toluk, hogy miert posh.
A magyarazat lehet posh, de nem ertem, hogy a supper szo miert lenne az.
Es nem kotozkodok, kivancsi vagyok. Szoval tolem lehet posh is, csak kivancsi vagyok, hogy miert az. Marmint angliaban.

nyuszigonosz 2013.11.13. 21:59:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): A számlát kiállítónak kötelessége korrekt számlát adni. Megszámolt karakterekkel.
Reklamáció esetén rossz kártyái lennének, ha nem így lenne.

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:01:22

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jezusom, mit hoztam en fel ujra?? Raadasul a nemet autopalyakat illetoen?

BTBTBT 2013.11.13. 22:02:04

@blackhair-lady:
Nahát! Télleg!

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
Mivel ismerős a postás, sosem kellett meghatalmazást csináltatnom.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az útlevél nyáron lett meg, a diploma-fordításnál viszont éppen azért telefonálgattam meg email-ezgettem az OFFI egyik képviselőjével, hogy mikor karácsony előttre hazamentem, kész legyen a cucc.

És anyukád miért nem küldte egyenesen a húgodnak a személyijét? Túl egyszerű lett volna? :)

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:03:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azert a 120 kilodat felakasztani egy fejhallgato zsinorjara... erosen valoszinutlen :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:04:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @nyuszigonosz: Én ezt arra mondtam, hogy az egyszeri ember nem fog nekiällni ätnézni, hogy akkor pontosan häny karakter lett leforditva. :-) Ha netaläntän mégis lesz olyan elvetemült, akkor meg egy egyszerü bocsänat-tal el lehet intézni, pénzt vissza lehet fizetni. Az OFFI szerintetek mennyire ad arra, hogy jo-e a hirneve? :-)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 22:06:03

@morsels: "Autoban sem? :-)"

Az a baj hogy az en izlesem rendhagyonak szamit. A mainstream vonal a gombolyu targyakat szereti. Ezert nem sok autogyarto van, aki kemeny elekben es szogekben gondolkodik.

Mondjuk az uj Cadillac-ek bejonnek meg a Lambo formait is imadom, de ha a penz nem szamitana johetne egy Zenvo is.
http://api.ning.com/files/ZbGaVk6*hv4cgniLnkKVh82qNqFlnBqMILljakbMJ7CjO8gP4wUM*HAw0JSL19Ajw9SNTDzyrwwQ*A1v-qE-wI7Zp1J*3KT2/zenvo_st1_large_08.jpg
(ez most sziguruan csak dizajn, a muszaki reszleteken suhanjunk tova).

@diggerdriver: Hallod, nem hiszem el. :D
Eloszor azt irtam le az elozo kommentemben hogy "nem szeretem a gombolyu dolgokat". Nah, mondom ez a "gombolyu dolog" tul magas labda lesz diggernek, atirom "hasznalati targyra". De basszus igy is talaltal rajta fogast (hogy tovabb vigyem ezt a kepzavart). :DD

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Tuti hogy tovabb birja mint egy tepsi-fon. Kis kijelzo-kis fogyasztas. Vagy 3 eve volt egy BB 9700-am, siman elketyegett 3 napig taplalek nelkul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 22:07:17

@tableno: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Benne van az ország nevében.
A régi brit gyarmat Tanganyika és Zanzibár nevének az egyesítése adja ki Tanzania nevét.
Az ország régi nevét már csak a Tanganyika tó őrzi.
Az akvarisztika egyik ága a sügérfélék gyűjtőinek ez a tó és a Malawi tó adja a legszebb sügereket.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 22:10:33

@Don Kartasch: Az emlitett keszulek is mar tapicskolos kepernyos, bar mondjuk nem 4.5". Inkabb megnezem forumon :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:10:44

@morsels: Föntebb be lett linkelve egy hvg-s cikk a német autopälyäkrol, te meg Autobahn-oztäl. Igy. :-)
@nyuszigonosz: Ezt irtam én is a mäsodik félben. A megye ezért is volt idézöjelben, mert a szövetséggel ellentétben ez mond is valamit egy magyarnak. A magäntulajdonu alagutakra meg külön pénzdij van az autoknak is.
A bele van épitve meg a néptöl jön: ezért drägäbb a benzin, az uj auto stb. :-)
@Barátusz: Szerinted melyik az egyszerübb és gyorsabb? Mo-rol Németorszägba, vagy Németorszägbol Németorszägba?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 22:13:10

Kozben felfedeztem hogy milyen fobiam van! (Egyrol sem tudtam ezidaig, ez az elso amit felfedeztem magamon).

Gyerekek, en minden egyes mosasnal attol felek hogy tul sok ruhat teszek a gepbe es tulterhelem a mosogepet. A rezonancia kirazza a vizvezetekcsovet es elarasztom a konyhat vizzel. :DDD

De komolyan, centrifugalas kozben minden egyes rendellenes zajra rogton rohanok a konyhaba hogy most tuti tonkretettem a mosogepet... nah, most... nah, most... beteg vagyok. :)

Tudja valaki hogy ennek mi a neve? :D Biztos hogy van ra egy kulon nev, mert annyi ilyen listat olvasni hogy milyen fobiak vannak. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 22:13:35

@Don Kartasch:
Ebben azért hasonlítunk :)
Nekem az iPhone-ban a külseje tetszett meg nagyon. A Samsung messze nem ilyen szép, de szerintem (elmondások alapján) jóval okosabb.
Blackberry-n a gombok zavarnának engem.

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Na jó, aki elfelejti, hogy lejár az útlevele :)
Nekem 2017-ig jó a magyar, de ha minden jól megy, akkor 2016-ban már lesz svéd útlevelem. Utána ráérek a követségen csereléni a magyar (ha)...

BTBTBT 2013.11.13. 22:14:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Akkor még mindig nem értem, hogy miért kellett Svájcból átvinni, és nem átpostázni Németországba? A svájci posta lassú vagy megbízhatatlan lenne? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.13. 22:14:45

@Don Kartasch:
:))))))))))))))))))
Csak idéztem egy népszerű Katona Klári slágert:)))))))))))))))))

Valamikor az autóipar elment a lekoptatott szappan formaterv felé.
Abban az időben egykaptafára készült undormány termékek lepték el az utcákat.
Mert értem én hogy szélcsatorna de miért kell a kilincsnek is lekerekítettnek lenni.
Erre jöttek rá a Fordnál és kihozták a Fókusz stílust amikor az autó viszonylag gömbölyített de minden alkatrész ami be van rajt süllyesztve éles sarokban végződik.
Nagyot kaszáltak vele és a mai napig sikere van.

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:15:47

@Don Kartasch:
Ja, hogy neked a mainstreammel van bajod.
Te is individual vagy :-)

Azt azert tudod (plane mint mernok), hogy az autok formaja leginkabb azert lett ilyen, mert a fogyasztast akartak csokkenteni, amibe a legellenallas elegge belejatszik.
Persze ertem en azt is, hogy valaki a 50's, 60's amerikai autoit szereti. Dehat akkoriban teljesen masok voltak az elvarasok es nyilvanvalo modon a tervek is.

Persze ertem en azt is, hogy az egyen autok miert nem tetszenek; tipikus tomegfogyasztoi paradoxon. Igy alakitja ki a kapitalizmus az uj piacot, ami tomegfogyasztas lesz, majd kezdodik elolrol.

Steve Jobbs volt az, aki ezt igazan ertette :-).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 22:17:34

@Don Kartasch:
Abbahagytad a "leszaromtabletta" szedését... :)
Nekem még van pár doboz, küldjek? :)

nyuszigonosz 2013.11.13. 22:18:18

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Igen, a magán alagutakra utakra Németországon kívül , szóval Svájcban Franciaországban Ausztriában külön pénzdíj van. Itt nincs.

Hogy ezért drágább a benzin vagy az új autó... na ez egy olyan dolog, hogy akármilyen drága, nem ezekböl az összegekböl lesznek a pályák karbantartva. Hanem az általános adókból. Jó, persze, valami ezekböl is adóként odakerül.

Ellenben majdnem egész Európában kell a személygépkocsiknak is pályadíjat fizetni, itt még nem.

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:19:01

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ja...
Szoval szoba kerult a gombolyuseg, aztan irtak, hogy csak a szogletes az, ami tetszik nekik es en kerdeztem, hogy 'Autoban sem?'

De az nem Autobahn, hanem autoban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 22:20:40

@Don Kartasch: Ez ilyen mernok dolog szerintem...
Asszony ugy van vele, hogy annyi ruhat bir el a mosogep, amivel meg be tudja csukni az ajtajat. En inkabb lemernem es csak annyit tennek bele, amennyi megengedett a gepkonyv szerint. (persze tisztaba vagyok, hogy tartalekkal dolgozik az gepkonyv)

Latcho Rom 2013.11.13. 22:25:47

A brit vonatkozasok a kommentarokban tatalhatok

chowhound.chow.com/topics/800745

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:35:06

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
En is tudok hasznalni a googlet :-)
En arra lennek kivancsi, hogy az ismerosod, kollegad miert mondta azt, hogy a supper az posh.
Mert azt irtad, hogy masok szerint az posh.

Tudom, mit jelent a posh, tudom mit jelent a supper, meg a dinner.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 22:37:40

@puhacica: aztakurva! veszek 100m3 fat, ha jonnek hasogatni!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.13. 22:38:08

@diggerdriver:
A Fókusz nem egy TV-műsor? ;)

@morsels:
Azért a mai napig vannak modellek, amik őrzik vagy újra előveszik a kicsit szögletes stílust.
Pl. az új C-klass Mercedes (kell, akarom, most! :) )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:38:18

@nyuszigonosz: Az RTL-en SternTV van, és a prostituciorol van szo benne...Németorszägot, mint prostitucioparadicsom irjäk sok helyen, még utakat is szerveznek...pont azt a részt kaptam el, amikor megszolalt 4 läny...gäz, nagyon gäz. :-(((

BTBTBT 2013.11.13. 22:39:20

@shakti_rom:
A legjobb komment - "And this is finally clear how?"

@puhacica:
Védőruha kötelező! Jóféle gumicsizmák! :DDD

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:42:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A C-Class az nem az olcso merci? Valoszinuleg kormany melegito sincs rajta :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:42:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nem felejtettem el, csak munkahelyet vältottam, és a probaidö alatt nem akartam azzal kezdeni, hogy engedjetek mär el 1napra...meg a követség honlapjän is fals info volt. :-(
@morsels: Volt egy ilyen beszoläsod, hogy autoban sem? És én a régebbi hozzäszoläsok miatt arra asszociältam...még csodälkoztam is, hogy mi köze van az autopälyänak a szögletességhez. :-)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.11.13. 22:45:05

Ez a poszt egy turistabeszamolo, nem a külföldi eletröl/munkavallalasrol szol.

De a vicc az hogy ha egy macskas videot posztolnatok, akkor is lenne itt 500 hozzaszolas autokrol meg receptekröl :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.13. 22:46:10

@morsels: most neztem meg a jazz fm esti musora is dinner jazz :) am I posh? :D

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:46:35

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Autoban... ugy ertve, hogy kocsiban.

Te miota elsz kulfoldon?

nyuszigonosz 2013.11.13. 22:47:40

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Igen, egy részét még pont láttam. Stuttgart volt a város, ahol a lányok vannak, Magyarországról amúgy, és a késöbbi stúdióbeszélgetésben meg föleg arról, hogy mert az otthoni nyomor kényszeríti öket erre és a családjaik. Rossz volt nézni-hallgatni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:50:39

@nyuszigonosz: "Weiterhin sind einige neue Verkehrsprojekte teilweise privat realisiert worden, die zwar nicht direkt im Autobahnnetz liegen, aber daran anschließen: Der Warnowtunnel in der Verlängerung der A 19 in Rostock und der Herrentunnel an der A 226 in Lübeck. Dort wird gemäß dem Fernstraßenbauprivatfinanzierungsgesetz (Modell F) die Maut nicht nur für LKW, sondern auch für PKW erhoben. Sehr bald nach der Eröffnung hat sich gezeigt, dass die erwarteten Einnahmen nicht realisiert werden konnten, weil erheblich weniger Verkehr floss als prognostiziert. Daraufhin wurde der Zeitraum, in dem der Betreiber Maut erheben kann, beim Warnowtunnel von 30 auf 50 Jahre verlängert, im Fall des Herrentunnels wurde die Maut insbesondere für PKW erhöht. Anhand dieser Projekte wird überlegt, eine Maut für einige Neubau-Strecken einzuführen; andererseits wird in Frage gestellt, ob dieses Finanzierungsmodell tragfähig ist."
Sväjcban nem kell külön fizetni az alagutakért. Az autopälyamatrica CHF 40 egy évre, bär most lättam olyan plakätot, hogy 17Rappen pro Tag az tök OK szavazz igennel. :-)@puhacica: Hétfön gondoltam räd, mert a häzunk mellett / 2häz között egy macska pupozott. A fények gyönyörüek voltak hozzä, zöld gyep, vakitoan kék égbolt, fehér-vörös macska... :-) Csak mire leparkoltam az autot, és elövettem a telomat, befejezte a beste... :-))))

rumitom 2013.11.13. 22:51:14

@Don Kartasch: en IT-s vagyok, es azert van Macem, mert csak egy poweruser vagyok rajta de nem ismerem kivulrol az osszes terminal parancsot. illetve mert boven eleg napi 8 orat windowsos feluletet nezni.
no meg mert az Airnek semmi sem er a nyomaba, dizajnban, minosegben, tartossagban, kijelzoben es battery lifeban.

wines laptop ami tartos es minoseg az csakis IBM/Lenovo.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:51:57

@morsels: Sväjcban kicsivel több, mint 11éve, (nem közvetlenül)elötte volt 2év Izrael.

morsels (törölt) 2013.11.13. 22:54:00

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Es mar ennyire elolvasod azt, amit irnak?
Vagy csak figyelmetlenul olvasol?

Velem is elofordul, nade az autoban az nem autobahn.

rumitom 2013.11.13. 22:55:16

@rezsoatya: csodak elofordulnak, nekem a mav ugyfelszolgalat tudott ertelmesebbet mondani mint az osztrak vasutak ugyanezen osztalya, es meg lenyegesen kedvesebb is volt. kivetel mindig akad

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:55:43

@nyuszigonosz: 1romän läny volt, és 3 magyar, akik közül az egyiknek sikerült kiväsärolnia magät...öt nem is mutattäk, mert mär normälis munkäja van. Én is csak sajnos kb 15percet lättam belöle, mert bär szomoru, de érdekes téma. És ami szämomra "megdöbbentö" volt, hogy a papnö azt mondta, hogy nem szabad(na) eltöröni ami van. Az viszont vicces volt, hogy 44hivatäsos prosti van szerte Németorszägban...

nyuszigonosz 2013.11.13. 22:56:32

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Mint te is írod: szóval kiszedted a wikipédiáról :-)))
- ezek nem kimondottan a szövetségi autópálya részei.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 22:57:59

@morsels: Nehogy lebasszäl mär! :-) Mäst is csinälok közben, többek között németül, és itt is, mint mäshol is szoktak félreirni, ha még nem tünt föl.

nyuszigonosz 2013.11.13. 23:00:36

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
A papnö azért mondta ezt így, mert ha tiltott lenne a prostitúció, akkor is ugyanúgy lenne, csak még esetleg sokkal rosszabb helyzetben lennének a prostituáltak.
Így legalább kapnak orvosi ellátást, segítséget is.

Ezek a lányok - álítólag - saját , de föleg családjuk akaratából csinálják azt, amit.

morsels (törölt) 2013.11.13. 23:01:51

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Jaj dehogyis. Vilaglatott vagy, igazad van mindenben.
Izraeli es svajci hataratkelessel eszembe se jutna vitatkozni, plane lebaszni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 23:02:27

@nyuszigonosz: Igen, mert hirtelen, többek között ez ugrott elö... de idézöjel megvolt.:-) Meg volt még egy érdekes cikk mäs miatt, amiben meg ez volt: „Und wenn wir schon dabei sind, wollen wir gleich noch mit einem anderen Mythos aufräumen: Adolf Hitler soll die Autobahnen erfunden und so Arbeitsplätze geschaffen haben. Ein für alle Mal: Hitler hat die Autobahnen nicht erfunden. Die erste Nur-Autostrasse, die Automobil-Verkehrs- und Übungsstraße kurz AVUS, eine private Rennstrecke in Berlin, wurde schon 1921 eröffnet, also lange bevor Hitler an die Macht kam.
Hitler erkennt allerdings den phänomenalen Propagandawert der Autobahnen. Er macht sich gleich nach seiner Machtergreifung 1933 die Pläne der Weimarer Republik zu eigen, gibt die Autobahn als seine eigene geniale Idee aus und inszeniert pompös den ersten Spatenstich der ersten sogenannten Reichsautobahn zwischen Frankfurt und Darmstadt. Das Ereignis wird gefilmt und live im Radio übertragen.
Die Reichsautobahnen, ein Riesenprojekt, das die Nazis mit den ägyptischen Pyramiden vergleichen, sollen Arbeitsplätze schaffen und die Nationalsozialisten als die grossen Modernisierer Deutschlands darstellen. Das Heer der sechs Millionen Arbeitslosen schrumpft jedoch nicht durch den Autobahnbau sondern durch einen generellen Aufschwung und natürlich durch die Rüstungsindustrie. Gerade mal 120.000 Arbeiter werden zu der Knochenarbeit an der Autobahn herangezogen und ab 1940 werden Kriegsgefangene und jüdische Zwangsarbeiter dazu verpflichtet, denn Hitler braucht alle verfügbaren Soldaten an der Front. 1941 wird der Autobahnbau dann ganz eingestellt. Von den geplanten 6000 hat das Nazi-Regime gerade mal 3870 Kilometer gebaut. Heute besteht das deutsche Autobahnnetz aus 12.800 km.“
Amugy vicces, hogy mennyire föl vannak häborodva a németek, ha arrol van szo, hogy autopälyadij. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 23:03:46

@morsels: Ebböl mitha egy kis gunyt éreznék ki...vagy mégsem? Én azt hittem, hogy normälisan kérdezel valamit, de ezek szerint nem...hät igy järtam.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 23:09:31

@nyuszigonosz: Azért volt idézöjelben a megdöbbentö, mert egy pap(nö)töl nem ezt värnä el az ember. Nagyon sajnälom öket. Megdöbbentö volt, ahogy fölsoroltäk a romän länynäl, hogy mennyi "kell" neki a mindennapi élethez...nem ismerem a német ätlagkeresetet, de szerintem nem netto €2700...
Sajät / csalädi akarathoz meg...hät nem tudom. Biztos van olyan is (sajät), de ez nem a stuttgärti megszolaltatott länyokra vonatkozik, hanem arra, aki a studioban is volt. Azt a részt mär nem lättam. És amit az az alacsony läny mondott? Gyerekruhäkat vesz, Hello Kitty-set...az nagyon ütött... :-(

morsels (törölt) 2013.11.13. 23:09:54

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Eloszor igen, normalisan kerdeztelek.
Aztan en talaltam meg, hogy miert irtal olyat, amit en sosem mondtam.

But never mind.
Regota elsz kulfoldon, kulonbozo orszagokban, meg most is nemetul kell valamit csinalnod, szoval szora sem erdemes.

nyuszigonosz 2013.11.13. 23:10:32

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Nincsenek felháborodva. Szerintem is ideje, hogy legyen autópályadíj.

nyuszigonosz 2013.11.13. 23:17:21

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Nem azt mondta a 141 centis prostituált. Hanem, hogy a férfiak vesznek neki Hello Kitty-s göncöt, hogy azt vegye fel olyankor.

A stúdióban ottlévö hölgy az saját akarátából szex-szolgáltató, amit nem is titkol, vagy szégyell.

A család elvárásait az utcán megkérdezettek mondták.

A papnö: hogy ki mit vár el egy papnötöl, nemtudom.
Amit mondott, az viszont igaz: ha a prostitúció újra az illegalitásba merül , attól még nem tünik el.
Így ellenörizhetö.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 23:18:27

@Barátusz: Nem, csak naponta järunk ät, meg kb annyira van egy német, mint egy sväjci...meg ugye igy gyorsabban is ott van. De lätom aktivan keresed a velem valo konverzäciot. :-))))
@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Nem öttem én mög. :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.13. 23:27:28

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]:
"http://www.delmagyar.hu/vigyazz_capa_mogotted/cikk/212/2113867/2.jpg"
Heheee. :D

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Abbahagytad a "leszaromtabletta" szedését... :)
Nekem még van pár doboz, küldjek? :)"

Aaaa, meg mindig azzal cikiznek benn a kollegak hogy gyanusan nyugodt vagyok meg akkor is amikor egyik naprol a masikra rajzleadas van es az utolso pillanatban valaki belenyul a dizajnba. Mindenki mas ugy szorja a "fuck off"-ot mint szilveszterkor a konfettit en meg csak mosolygom. :) Nem vagyok stresszelos csak ez a mosogep... ahhh... :D

@morsels: "Ja, hogy neked a mainstreammel van bajod.
Te is individual vagy :-)"

Van amiben igen, de nem mindenben. Alapvetoen amik irant elenken erdeklodom ott probalok kis szerias termekeket keresni (amennyiben az nem kiugroan draga), de nem is annyira az egyediseg miatt, inkabb csak borzasztoan szimpatikusak ezek a kis cegek a hatalmas elszantsagukkal es lelkesedesukkel es a mogottuk allo regi manufakturalis jelleg. Amikor adott esetben nev szerint ismered a figurat aki tervezi az adott termeket. Vagy kezet razhatsz atvetelkor az oreggel, aki mondjuk a fejhallgatod hazat kimarta. Tudom hogy ezek ilyen jelentektelen dolgok, de valahogy az adott hasznalati targyakat megtoltik elettel. Nem lesz tole olyan soulless consumer erzesed. Inkabb ugy erzed mintha te most tamogattal volna egy lelkes kis csapatot. :) Be kell vallanom, csorgedezik bennem nemi anti-kapitalista ver egy kis Rousseau-i filozofiaval. :)

@diggerdriver: Igen, a legellenallasi egyutthatok hajkuraszasa nem volt tul jo hatassal az autok formatervere. Ennel mar csak a mostani gyalogosvedelmi szabvanyok rosszak. Egyszeruen nem csinalnak mar a gyartok olyan hegyes es lapos orru autokat mint 10 evvel ezelott. :(

@rumitom: Ebben maximalisan egyet ertunk, de amint lathatod nem sikerult mindenkivel konszenzusra jutnom. Sot... :D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 23:35:40

@morsels: Nem ugy ismertelek meg itt, mint aki igy beszol...
Arra välaszoltam azt, hogy benéztem, és még csodälkoztam is rajta, hogy...
Aztän kérdezted, hogy häny éve élek külföldön, erre megirtam, hogy...
Nem lättam, hogy közben megtalältad azt, amit félrenéztem, mert valamilyen okbol kifolyolag kicsit össze-vissza ugräl a képernyö a hozzäszoläsoknäl, és igy van olyan is, hogy bär nekem cimzett valaki, de nem lätom, mert lejjebb ugrik a hozzäszoläsoknäl.
De tényleg nem értelek...never mind. Amugy dolgozom, és néha-néha be tudok ide is kukkantani.
@nyuszigonosz: Igen, ez igy lemaradt: "vesz"-nek neki... Nem akartam nagyon elvinni a témät ebbe az iränyba, csak azért irtam neked, mer te élsz ott, ha netaläntän érdekel.
Mär amennyit lättam, szerintem érvelésben mindenkinek igaza volt a sajät szempontjai szerint.
A papnöre meg: szerintem nagyon intelligensen kezeli a kérdést, és pont ez lepett meg, mert az egyhäz ugye nem tämogatja a prostituciot. Az én véleményem szerint Mo-on is egy ilyen modell lenne jo, ellenörzött bordélyok, orvosi ellätäs, stb bär ugye ez nem lehetséges.
A csalädi tämogatottsäg / kényszer meg: ahonnan ök jönnek, utaläs is volt rä, hogy nagyon szegények, lätszott is a képeken, hogy a nyomorbol menekültek el. Szärmazäs, szakképesités nélkül szinte lehetetlen mäst vällalni...de az egyiknek szerencsére sikerült kitörnie!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 23:41:40

@nyuszigonosz: Én többféle véleményt hallottam, a legtöbbjük az volt, hogy azért fizetek én...több adot, drägäbb benzint stb. :-)
Nälunk a Gemeinde-tol évente jön egy csekk öreggondozäsi hozzäjäruläsrol. Volt olyan, aki fölhäborodott, hogy mi köze van az öregekhez, én örültem neki, hogy van ilyen, és nem az évi asszem 120 frank tesz tönkre...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.13. 23:58:28

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Ez nagyon jo! :-)))
@Don Kartasch: Mit szolsz ehhez? :-)
http://en.wikipedia.org/wiki/Yes!_Roadster
Tudom, nem a kiugroan drägät keresed...:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.14. 00:01:28

@nyuszigonosz: @cicalany76 (die Schnäpplijägerin): az egyhäz* ugye nem tämogatja a prostituciot
*rol ugye mindenkinek az ugrik be, hogy üldözi és*
Igy lett volna ez a mondat pedig...

blackhairlady 2013.11.14. 00:44:06

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Allitolag elkiser amig vilag a vilag:))
Nekem van otthon hazam, autom, nyaralom, es amugy is felos vagyok, ugyhogy inkabb kifizettem az en es a lanyom elmaradasat is, majd kijelentkeztem az allando lakcimemrol, utana a kovetkezo lakcim bejelenton ugyanoda visszajelentkeztem mint ideiglenes tartozkodasi hely.
Amugy tenyleg azt hallottam, hogy sosem evul el a tartozas, de lehet csak engem akartak megfelemliteni. Sikerult nekik:(

blackhairlady 2013.11.14. 00:46:39

@charlieharper: Bocsi, felreertettelek, illetve nem volt vilagos abbol amit irtal.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.14. 00:54:08

@nyuszigonosz: Mär fönt van a neten egy része: "Alle deutschen Männer sind krank im Kopf. Ich bin so klein – einen Meter einundvierzig. Männer kaufen mir Kinderkleidung, Hello Kitty Klamotten – das soll ich anziehen und sagen: 'Fick mich, Papi'. Das ist doch krank." - na itt konkrétan el kellett mennem a TV elöl... :-(

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.14. 06:24:24

@morsels:
Ez nezopont kerdese. Egy uj peldany, ha teszek bele extrakat is kenyelmesen eleri a 350e kr-t (12m Ft). De tegnap lattam egy CL modellt, az 1.180.000 kr-tol indul (41m Ft).
Innen nezve a C-klass egy olcso matchbox, de azert elfogadnam :)

A nagy kerdes a fenntartasi koltsege...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.14. 07:02:36

@blackhair-lady:
Azt hittem, hogy van elevulesi ideje... elvileg kellene lennie, nem?
Miutan meglett a sved TB-m, kijelentkeztem a magyarbol (volt valami OEP-es nyomtatvany, amit kitoltottem + az APEH-nak is bekuldtem valamit, hogy mostantol ne maceraljanak. Es azota nem is teszik (bar a postamat apam valoszinu kidobja :) ).

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ez ertheto!

@Don Kartasch:
Nekem is mondtak mar, hogy milyen nyugodt vagyok :) Csodalkoztam is, mert azert a svedek sem a stresszelesrol hiresek :)

tableno 2013.11.14. 07:05:49

@diggerdriver: Na most tanultam valamit! :)

tableno 2013.11.14. 07:42:12

@diggerdriver: hát hogy Tanzánia=Tanganyika+Zanzibár. Tényleg nem tudtam... :-)

DieNanny CH 2013.11.14. 09:01:14

@Barátusz:

Én személy szerint nem tartom soknak, de itt nálam csak a papírjaim vannak - 2002-ből -, a számla vagy otthon, vagy már kidobtam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.14. 09:08:09

@tableno:
Jaa.
Én meg hiányoltam a posztból.
Ha már valaki ír egy helyröl illik leírni ki fia bornya.

DieNanny CH 2013.11.14. 09:24:01

@morsels:

Ne is mondd! Velem úgy 5-6 éve fordult elő, hogy otthon egy boltnál a 'pulyka' -t 'pulika'-nak olvastam, és elkezdtem gondolkodni, hogy ez meg mit jelent... Mármint, egy bolton kiírva. És németül...
Szóval, előfordul. :-)

Unokaöcsém 8 éves, és úgy csinálja, hogy elolvassa magában a betűket, gondolkodik, hogy ez a betűhalmaz magyar, német v angol, aztán annak megfelelően ejti ki...

padlogaz 2013.11.14. 09:39:09

zanzibár nagyon jó hely, csak nem szabad leragadni a nagy keleti parti szállodákban. érdemes szerezni egy kocsit, és keresztül-kasul beutazni a szigetet, pl. az északi nungwi település környékének egyszerűen szenzációs a tengerpartja, tele hangulatos guest house-okkal és beach bárokkal (éttermekkel). az apály-dagály olyan nagy, hogy apálykor nem is lehet strandolni.
a piára kell viszont felkészülni, ha nem szállodában lakik valaki, akkor üveges italt gyakorlatilag nem lehet venni, egészen stonetown piacának mélyéig kell menni érte, de ott is csak néhány indiai árusnál lehet kapni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.14. 09:46:32

@DieNanny: standup poén volt a "pizza pakalosz"
:)

DieNanny CH 2013.11.14. 10:00:50

@Babette_:

ööö, még korán van, nem értem...?

négyzet 2013.11.14. 12:32:50

Nagyon jó szöveg! Persze nem feltétlenül illik ide, bár ez az első, amit elolvastam Andortól, úh nem teljesen tudom, hogy mi a stájsz.

Fahim 2013.11.14. 13:01:43

@PetraBee: @négyzethálós: Nagyon köszönöm! A stájsz az hogy nyakamba vettem egy kicsit Afrikát:)

Fahim 2013.11.14. 13:10:12

@padlogaz: Most épül egy új szállodakomplexum nem messze a Bejt al-ádzsáibtól, úgy hallottam ott lesz Stonetown legnagyobb italkészlete.

blackhairlady 2013.11.14. 17:06:53

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ha kijelentkeztel akkor nincs gond. Gondolom a kerdesed a nem fizetes es a sved biztositas kozottiidore vonatkozik. Szerintem az nem evul el. Bar ha sosem lesz otthoni vagyonod, nem tudom hogyan hajtjak be rajtad, de rafinaltak ezek, ne aggodj, megoldjak:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.14. 21:27:32

@Mr. Long [Svedorszagban is elismert mernok]: Jujjj de nagyon annyira cuki vagy! Végre valami nekem is ! :-))) És tök cukik!!!
Kösziiiiii! :-DDDDDDDD

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása