oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 03. 06:51,  Nem tudhatod, félig finn vagy! 531 komment

2013. november 03. 06:51 Határátkelő

Nem tudhatod, félig finn vagy!

Ma elsőként a svéd lélek vizsgálatában mélyedünk el, de emellett kitakarítjuk a Rangitoto vízpartját és megpróbáljuk leleplezni Mr. Barry-t is (bár ehhez ti is kelletek majd). Izgalmas posztoknak nézünk hát elébe, kellemes vasárnapot mindenkinek!

cím_73.jpgSzemétszedés a Rangitoto tövében (fotó: pappito.com)

Kezdjük tehát rögtön a Livet i Sverige blog posztjával, mely három beszélgetést felvillantva mutatja meg a svéd lélek egy-egy oldalát. Én ezek közül egyet választottam most ki, a partner egy 22 éves kolléga, a beszélgetésben pedig felmerül a nemzeti identitás kérdése is.

„Harmadik kolléga: - Persze, ezt nem tudhatod, félig finn vagy!
Második kolléga: (csak mosolyog)
(A harmadik kolléga vigyorogva távozott)
Én: - Megkérdezhetem, hogy miért mondta ezt Harmadik kolléga?
Mk: - Az anyukám finn.
É: - Nem is tudtam... kérdezhetek erről?
Mk: - Persze.
É: - Azt mondtad, anyukád finn. Itt született vagy a szüleivel jött Svédországba?
Mk: - Itt született.
É: - Apukád pedig svéd, igaz?
Mk: - Igen (nem bőbeszédű a srác, én sem, valószínű ezért vagyunk ennyire jóban :) ).
É: - Sok emberrel beszélgetek, akik a világ különböző pontjain élnek és kíváncsi vagyok, hogy te hogyan érzed. Inkább finnek tartod magad vagy inkább svédnek?
Mk: - Nos, svédnek. Egyértelműen. Néhány dolgot megértek finnül, de beszélni vagy írni nem tudok.

Ez azért volt érdekes a számomra, mert alátámasztotta azt a feltételezésemet, hogy egy külföldön született gyerek számára nem létkérdés a szülők nemzeti identitásának átvétele. A beilleszkedés szempontjából szerintem hasznosabb, ha a külföldön született gyerek mehet a maga útján és nincs a számára "előírva", hogy milyennek kell lennie. Mondom ezt úgy, hogy nincs és nem is tervezünk gyereket. :)"

A másik két beszélgetést olvassátok el a blogon ide kattintva!

Nem bántja a szemét?

A második ajánlott írás Pappitóé, aki a munkahelye által szervezett önkéntes munkáról ír, ami idén egy 600 éves vulkán, a Rangitoto vízpartjának takarítását jelentette.

„A Rangitoto egy, alig hatszáz éves vulkán, annyira friss, hogy még rajta van a gyári csomagolás, ellenben szerencsétlen módon az öböl kellős közepén jött elő a víz alól. (...)

Auckland város kb. hatszáz km partszakaszt kezel és igyekszik tisztán tartani, ami nem kis feladat. Annak ellenére, hogy a népek szelektíven gyűjtögetik a szemetüket, – hogy aztán az újra fel nem dolgozható részt műanyag zsákokban elássák – a város szemetéből rengeteg jut a tengerbe.

Ennek leginkább az az oka, hogy a városban a szél által szétfújt és a népek által eldobált szemét az esővíz-elvezetőkbe mosódik, amelyek direktben közlekednek a tengerrel, és a nagyon durva darabok kivételével a lebegő szemét jó része az élővízbe jut, majd egy részét az apálydagály kimossa a partokra, egy része pedig kijut a nyílt óceánra.

Mivel a Rangitoto pont útba esik az apálykor az öbölből távozó szemétnek, iszonyú mennyiségű getva rakódik le ott, ahol nem is él senki, na, ennek egy részének összeszedésére vállalkoztunk.

(...)

Miután kiraktak bennünket valahol a Coast Guard Bay-től kicsit délre, kaptunk eligazítást meg reggelit.

Aztán kaptunk kesztyűket meg zsákokat és szétosztottak bennünket a parton, és nekiálltunk összeszedni a mindenféle oda nem tartozó motyót. A sziget gyönyörű, a nap sütött, csodaszép volt az egész mulatság, amíg le nem nézett az ember a lába mellé a földre, mert ott aztán volt minden.

Ahhoz képest, hogy a Rangitotón nem is lakik senki, elképesztő mennyiségű műanyaghulladékot találtunk és szedtünk össze a parton, és az mind úszva érkezett oda, a városból. Mivel a szemét nagyja elég kicsi, nem könnyű észrevenni, de azért sajnos ott van az, mindenhol.

Öten leültünk az uszadékfára és egy órán keresztül szedegettük a vackokat, csak ami karnyújtásnyi távolságban volt, és együtt is csak pár négyzetmétert tudtunk megpucolni."

Végül még két megdöbbentő adat az ennél természetesen jóval részletesebb és képekkel is jól ellátott posztból (amit természetesen ezúton is ajánlok elolvasásra!): az óceánból kifogott halak kb. 35%-a evett már műanyagot és évente körülbelül százezer tengeri emlős és egymillió madár pusztul el a műanyagok miatt.

Mr. Barry-e vagy?

Végül a Káma-túra blog segítségével beleshetünk egy igazi izsevszki buliba, a romantikus nevű (és feltétlenül Rejtő Jenő tollára kívánkozó) Vidám Történetek Bárja (Бар Весёлых Историй) segítségével. De innen átadom a szót!

Vidám Történetek Bárja.JPGA szuper nevű Vidám Történetek Bárja

„Nekünk a szombati nap keltette fel az érdeklődésünket, mert aznap este lépett fel náluk a kedvenc udmurt zenekarunk, a Silent Woo Goore. (...) Szerencsére nem okoztak csalódást, hacsak azzal nem, hogy egy kicsit rövidre sikerült a fellépés. Vagy csak nekünk tetszett annyira? Mindenesetre jó volt egyszer kicsit hosszabban is hallgatni őket, eddig mindig csak különböző rendezvényeken egy-egy szám erejéig hallottam őket.

(...)

Az est hirtelen csendessé és ünnepélyessé vált. A klub tulajdonosa ugyanis a 3. évforduló alkalmából felkonferálta Mr. Barryt, aki maga a klub arca. Eddig csak a plakátokról, a műsorfüzetekből, az internetről és a ház faláról ismertük Őt, de most ott állt előttünk élőben.

Mr.Barry.jpgKözépen Mr. Barry - vagy valaki más? 

Hittük is, meg nem is. Azt mondták nekünk róla a felkonfban, hogy ő tulajdonképpen egy dzsesszművész (és szexszimbólum), és az egész világon valamilyen más művésznéven ismerik, de az igazi neve Mr. Barry. Akkor is állítólag éppen Brüsszelből repült ide egyenesen egy dzsesszfesztiválról.

Szó se róla, az angolja elég eredetinek tűnt és gitározni és énekelni is tudott, sőt, néha még bizonyos rézfúvósok hangját is utánozta a szájával. A koncertje tulajdonképpen jó volt, csak nem egy ilyen klubba való volt, hanem inkább valami kellemes szalonba, vagy étterembe.

Egész végig nem tudtuk eldönteni, hogy most ő valóban Az a Mr Barry, aki a klub logójában is szerepel, vagy csak kerítettek egy embert, aki nagyon hasonlít a kitalált arculathoz és iderángatták. Én néhány perc után teljesen elhittem az előadott történetet, de Era még hazafelé a klubból is amellett érvelt, hogy nem létezik, hogy ő igazi angol lett volna, Mr. Barry csak egy kitalált személy, mint a Mikulás."

Hogy ki a csuda is Mr. Barry és hogy tényleg ő lépett-e fel a Vidám Történetek Bárjában – nos, ez közös nyomozásért kiált, úgyhogy kattintsatok és találjuk ki együtt!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Oroszország Új-Zéland Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr745612245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.11.03. 07:50:45

Érdekes volt nagyon a svéd bejegyzés. Nagyjából az abszolút ellentéte annak, ahogy és a párkapcsolatokról (különösen házasságról!) gondolkodom. Lehet hogy fura, de én a nagy liberális a "holtomiglan-holtodiglan" híve vagyok, valószínűleg mert otthon is ezt láttam. Ezzel együtt tetszik, hogy nem aggódják túl a dolgokat.

tableno 2013.11.03. 07:58:59

@tableno: Csak hogy maxvalt is provokáljam egy kicsit: pont ezért is vagyok a melegházasság híve. Ők miért maradjanak ki a konzervatív családmodell szépségeiből? :)

tableno 2013.11.03. 08:15:51

@Babette_: alapvetően nekem sem tetszik, de lehet, hogy nekik bejön. Ami tetszik az az, hogy úgy általában nem stresszelik túl az életet. Én sajnos igen, így csak irígyelni tudom azokat, akik lazán veszik a világot.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 08:23:03

Jók voltak és végre Új-Zéland! :) Ők még viszonylag "közel" is vannak a Csendes-óceáni szemétszigethez, szóval hajrá Pappito!

pappito · http://pappito.com 2013.11.03. 08:29:24

@ffüttyfürütty: hát, sajnos azt nem tudom egyedül kiszedni az óceánból :(

tableno 2013.11.03. 08:31:33

@pappito: javul már az idő felétek?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 08:37:04

"A beilleszkedés szempontjából szerintem hasznosabb, ha a külföldön született gyerek mehet a maga útján és nincs a számára "előírva", hogy milyennek kell lennie."

S ha elő van neki írva, akkor is megy a maga útján. Szóval nyugodtan elő lehet írni neki.

pappito · http://pappito.com 2013.11.03. 08:37:15

@tableno: a képeken úgy tűnt, mintha rossz idő lenne? :)

éccaka még hűvös van, de napközben már jó

ffüttyfürütty 2013.11.03. 08:38:17

@pappito: Rendben akkor próbálunk mi is kevesebbet szemetelni. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 08:38:19

@tableno:

Mert "meleg" házasság nincs, az a házasság megcsúfolása. Ezen az alapon miért zárjuk ki a kutyákat a konzervatív házasságeszményből?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 08:44:33

@tableno:

Igen. Ha valaki nem akar életfogytiglan kapcsolatot, akkor minek házasodik.

Egyszer egy másik blogban 5 hétig vitáztam erről valakivel. A végén már a blogtulaj sem olvasta a saját blogját, de mi kitartottunk a végsőkig. (Közismert, hogy maxval, a gondolkodni igyekvő birca sosem adja fel. De ezúttal az ellenoldal is egy gondolkodni igyekvő birca volt, aki szintén sosem adja fel.)

Szóval vannak emberek, akik nem vállalják fel partnerüket teljes mértékben. Ezeknek ott a szexpartnerség, esetleg az élettársi kapcsolat. Semmi gond. Vannak ilyen emberek.

tableno 2013.11.03. 08:57:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: már rég letettem róla, hogy meggyőzzelek a témában, de azért lekutyázni embertársaidat nem túl keresztényi cselekedet. :-(

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 09:00:12

@pappito: de végre itt. Vagy, napok óta hiányollak

tableno 2013.11.03. 09:00:16

@pappito: irígyellek. Utálom a telet, itt meg most megyünk belefele...

eagles 2013.11.03. 09:00:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Ha valaki nem akar életfogytiglan kapcsolatot, akkor minek házasodik."

Egyrészt az életfogytiglan az büntetés. A világon mindenhol. Ráadásul az egyik legszigorúbb. Szerintem az életet roppant egyszerűen végig lehetne élni. Mindenkinek. Valami oknál fogva, azonban mi emberek szeretjük ezt minél bonyolultabbá tenni. Ennek egyik jól bevált módszere a házasság.
A egrosszabb intézmény a világon.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 09:01:25

@tableno: vannak helyzetek, amikben nem érték a lazaság

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:02:42

@Quercus58:

Aki akarja, az csinálja. Aki nem, az nem. Nem kötelező.

tableno 2013.11.03. 09:10:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: pedig épp az imént tettél kvázi egyenlőségjelet a melegek és a kutyák közé...

tableno 2013.11.03. 09:13:19

@Babette_: fene tudja. Végül is, ha mindkét fél így áll hozzá, akkor nem okoz fájdalmat a dolog. Mondom ezt úgy, hogy én képtelen lennék erre...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:20:51

Ami a szemétszigetet illeti, a röhej az, hogy a legtöbb jellemzően olyan szigetek partján van, ahol nincs vagy alig van lakosság. Egyszerűen az áramlatok miatt van így.

Egyszerű megoldás: csak organikus szemetet legyen szabad a tengerbe dobni. A fő szennyező forrás a hajók.

A Midway-atoll természetvédelmi területen így néz ki a part: blog.bird-rescue.org/wp-content/uploads/2012/02/albatross-plastics-midway-atoll-holcomb1.jpg - MINDEN szemét a tengerből jön, emberek, állandó lakosság nincs a szigeten. Csak külön engedéllyel lehet elmenni oda.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:22:56

@tableno:

Egyenlőség van köztük a házasság szempontjából, mindketten képtelenek házasságra. S persze jogszabállyal mindkettőjüknek meg lehetne adni a házasság jogát,de minek?

tableno 2013.11.03. 09:28:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez gyönyörűen hangzik, csak hát tényszerűen nem igaz. De azt tudjuk, hogy egy meggyőződéses homofóbot (vagy rasszistát, antiszemitát, kommunistát, stb.) a tények nem zavarnak...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 09:29:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na ezzel viszont nem. Nagyon nem.
A kutyanal meg a kutya sem kerdezi a kutyat, meg amugysem ket felnott ember.

tableno 2013.11.03. 09:35:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azért egyet elárulhatnál: mi az ami a heterókat képessé teszi a házasságra, és a melegeknél nincs meg? A gyereknemzést nem fogadom el, mert az se nem szükséges, se nem elégséges feltétele a házasságnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:36:59

@tableno:

De, pont a tények mondják ezt,

Mit ér egy gondolat, mely ellentmond a tényeknek?

puhacica 2013.11.03. 09:39:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "Szóval vannak emberek, akik nem vállalják fel partnerüket teljes mértékben. Ezeknek ott a szexpartnerség, esetleg az élettársi kapcsolat. Semmi gond. Vannak ilyen emberek."

mindig elcsodalkozom, amikor ezzel a velemennyel talalkozok. mi az urammal nem vagyunk hazasok, nem is tervezzuk, hogy azok legyunk. viszont hogy nem vallalnank fel egymast teljes mertekben, finoman fogalmazva is baromsag. nem hiszem, hogy tobb lehetne a kapcsolatunk attol, hogy egy szamunkra idegen ember elmond egy hivatalos szoveget, esetleg egy verset is, majd kinyilatkoztatja, hogy na, most mar hazasok vagytok. a mi egysegunket egy ilyen aktus nem noveli. ezek/ilyenek vagyunk mi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:39:54

@tableno:

Nem kell heteroszexuálisnak lenni a házassághoz, ilyet sosem állítottam. Egy homoszexuális férfi és egy homoszexuális nő köthet minden további nélkül házasságot egymással.

tableno 2013.11.03. 09:40:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de mik azok a tények amikre te hivatkozol??? Most konkrétan?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 09:40:39

@tableno: : az első kérdés inkabb az, Mia célja a házasságnak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:40:59

@puhacica:

A tény, hogy nem házasodtok össze már önmagában mutatja, hogy nem vállalljátok fel egymást teljesen.

tableno 2013.11.03. 09:43:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és az nem a házasság megcsúfolása, ha két olyan ember házasodik meg, akik nem tudják egymást szeretni? Vagy a képmutatás lenne a házasság lényege?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 09:46:06

@puhacica: sokaig én is igy gondoltam es igy is volt. Aztán jogi dolgok miatt odszehazasodtunk, es tadamm, valahogy más, meg bensőségesebb, pedig nem gondoltam volna, hogy ez lehetséges.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 09:47:35

Ugye Ausztrália és Új-Zéland nem most hordja a pipacsot? Mert a BBC-n már mindenki fel van virágozva.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:48:40

@tableno:

A házasság ellenkező neműek kapcsolata - ez tény. Ezen akar változtatni a homoklobbi, azaz a fogalom lényegét akarja megváltoztatni.

Mondok egy abszurd példát.

Jelenleg az nevezheti magát orvosnak, aki elvégezte az orvosi egyetemet. Megalakítom a Bölcsészek A Bölcsészfóbia Ellen szervezetet és harcot kezdek, hogy ezentúl a bölcsészek is nevezhessék magukat orvosnak. A többség azt mondja: ez hülyeség, hiszen a bölcsész nyilvánvalóan nem orvos. Mire mi azt mondjuk: igen, az elmaradott jogszabályok miatt jelenleg így van, de ez indokolatlan, s eleve mindenki rohadéj rasszista, fasiszta, komcsi, antiszemita, aki nem támogatja a bölcsészfóbia elleni harcot. Erre sokan megijednek, mert nem akarnak fasiszták lenni és támogatnak minket. S a világ legfejlettebb országaiban módosítják a jogszabályt: ezentúl a bölcsész oklevelesek is jogosultak magukat orvosnak nevezni.

puhacica 2013.11.03. 09:48:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: jatsszunk valamit, forditsuk meg a dolgot: tegyuk fel, jovo szombatra kerunk idopontot a hivatalba, bevonulunk, elotte fogunk az utcan kello szamu tanut, odabent osszeadnak, majd jol hazamegyunk mint ferj es feleseg. mi valtozik? mivel vallalom fel jobban ot? jobban szeretni nem tudom, felelosebbnek lenni erte szinten nem. magyarazd el, kerlek, mert en ezt tenyleg nem ertem!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:50:58

@tableno:

"és az nem a házasság megcsúfolása, ha két olyan ember házasodik meg, akik nem tudják egymást szeretni?"

Nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:51:46

@puhacica:

Vállalod a jogi terheket, ezzel felvállalod társadat.

tableno 2013.11.03. 09:51:52

@Babette_: miért, szerinted mi? Mert szerintem az, hogy két egymást szerető ember tartós szövetséget köt arra, hogy az élet kihívásaival együtt néznek szembe, hogy mindenüket megosztják, adott esetben együtt nevelnek fel gyerekeket. Ezek közül mindegyikre képes egy egynemű pár is. Igen, a gyereknevelésre is.

puhacica 2013.11.03. 09:54:20

@Babette_: lehet, hogy kimaradunk valamibol, nem tudom. de itt ez a sved pelda is, mennyit er(het adott esetben) egy hazassag.

nyuszigonosz 2013.11.03. 09:54:58

@Quercus58: Miért is olyan rossz intézmény a házasság?

Viszont az is igaz, hogy akivel élni akar az ember, azt teljes mértékben fel kell/ene vállalnia, úgy és olyannak, amilyen a másik.
Nem csak egy részét, ami tetszö, hanem az egész embert.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 09:55:05

@tableno:

Ezen az alapon nevezzük házasságnak az üzlettársak közti kapcsolatot is és a szomszédok köztit is, s még száz más dolgot. Mire jó a fogalmak összezavarása?

puhacica 2013.11.03. 10:04:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de mi igy is vallaljuk egymast es a felelosseget, terheket. az, hogy papir nelkul ezt mas nem tudja rajtunk szamon kerni, ne legyen a mi gondunk. de lehet, hogy rosszul latom, esetleg az a fajta tapasztalat hianyzik, ami @Babette_:nek es a hazassagban eloknek mar megvan.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 10:08:05

@puhacica:

De nem. Ha nem vállaljátok a jogi következményeket, akkor nem vagytok biztosak egymásban, nem akartok minden terhet felvállalni egymásért. Ha vállalnátok egymást teljesen, az a papír nem jelentene semmit számotokra, s aláírnátok.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 10:16:23

@puhacica: a hazasság annyit ér, amivé teszed.
nézd, én éltem előtte is házasságban, az ellenségem kutyájának nem kívánom. el is határoztam, hogy ha ez ilyen, ez nekem soha többet nem kell.

aztán rájöttem, hogy lehet másként is.
és most más. és jó.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 10:17:58

@tableno: a házasság a történelemben mindig vagyonközösség volt elsősorban, és a családi vagyon megóvását volt hivatott azáltal, hogy apuka kvázi biztos lehetett benne, hogy a gyerek, aki a vagyont örökli, az övé.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:18:32

@pappito:
Tudod, ez a szelektiv hulladekgyujtes nekem amolyan elkendozese a problemanak. Elkepeszto mennyisegu muanyagot gyartunk, ami valamikor nem volt.

Najo, rossz komcsi vilag volt, de ott volt ertelme a hulladekgyujtesnek. Meg akkoriban meg tejes kannakkal mentunk a tejboltba, ahol kimertek a fel - egy liter tejet. Nem volt nejlonzacsko. A suliban 2 decis uvegekben volt a tej meg a kakao; fasza kis aluminium fedovel, amit aztan lehetett reptetni :-)

Most meg bakker mindenki muanyag palackaban veszi a vizet es szelektiven hulladekol. Termeli a szemetet, amivel nem tudnak mit csinalni igazan.

vazzup 2013.11.03. 10:19:24

OMG, most tényleg nekiálltok vitatkozni bircával a melegházzasságról, miközben ő _betegnek_ tartja a melegeket? Mintha csak szellemileg sérültek lennének?!

---

A házasság néha,egyes embereknek tud tök jó lenni. Ismerek olyan párt, akinek jót tett. Nem mindenki van ezzel így, ez nem is baj, nem vagyunk egyformák. De pont ezért általánosságban kijelenteni, hogy a házasság bensőségesebbé teszi a kapcsolatot, vagy éppen az ellenkezőjét állítani botorság.

Viszont, amíg ilyen sok jogi hátrány éri azokat, akik nincsenek összeházasodva, addig - nézeteim szerint - senkit sem szabad kizárni az intézményből. S én most a _polgári_ részről beszélek, az egyházi hókuszpókuszról nincs szó, az egyházak azt adnak össze, aki nekik jól esik, nem érdekel.
Majd ha ugyanazon jogok és kötelezettségek járnak minden _párnak_, függetlenül attól, hogy házasok-e vagy csupán _életközösséget_ folytatnak meg lehet szabni, hogy kik házasodhatnak, addig szimpla hátrányos megkülönböztetés.
No de a világ civilizált felén ezt már éppen kezdik felismerni. Végre.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:21:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A hazassag jogi besorolas.
Amivel neked gondod van az az, hogy vallasi alapon fogadod csak el a jogi besorolast; pedig egy secularis allamban a jog nem vallasi alapokon nyugszik. Ettol persze ragaszkodhatsz egy adott vallas nezopontjahoz a hazassagot illetoen, de te is nagyon jol tudod, hogy kulonbozo vallasok kulonbozo modon ertelmeztek ezeket.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:25:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Miert lennenek keptelenek a hazassagra?
A hazassag egy tarsadalom jogi szabalya.
Persze egy adott vallas ertelmezesebe nem fer bele, nade secularis tarsadalmakban nem a vallasi torvenyek hatarozzak meg azt, hogy mi lesz a jog.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 10:28:37

@morsels:

Nem.

A vallásról itt szó sincs. A keresztény házasság nem fog sosem változni, azaz ez nem is vitatéma.

Itt a világi házasságról beszélünk.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 10:28:54

@morsels: pont ugyanaz a helyzet ezzel a témával, mint az abortusszal. nincs morális megoldása.
de ők mégis keresik. az egy igazat.
pedig csak állást lehet foglalni vélemények mellett, nem több.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:29:39

@vazzup:
A vicces az, hogy o valoszinuleg type 2 cukorbeteg; ami azt jelenti, hogy az extrem elhizasa okozta a cukorbetegseget. Ebbol kovetkeztette ki, hogy mivel elvileg o is el tudta volna kerulni ezt, igy a homoszexualis is.
Persze vannak azok, akiknek a szervezete eleve nem kepes insulint termelni. Na, arrol nem tehet. Birca tehet a sajat cukorbetegsegerol (kulonben mar kisgyerek koraban beteg lett volna ugye), amibol arra a kovetkeztetesre jut, hogy a homoszexualis is tudna kezeltetni magat. Raadasul az meg rosszabb, mint cukorbetegnek lenni.

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 10:30:10

@vazzup:

A homokosok nem szellemileg sérültek, hanem testileg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 10:30:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A házasság ellenkező neműek kapcsolata - ez tény." Ez nem teny, hanem konzervativ velemeny es "eloiras" .

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:31:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Te most viccelsz?
Leirod, hogy a vallasrol szo sincs, aztan a kovetkezo mondatod ugy kezdodik, hogy a kereszteny hazassag nem fog valtozni.

A vilagi hazassag meg tenyleg jogszabaly kerdese. Hogy egy adott allam hogyan kezeli ket ember egyutteleset.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 10:31:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez mar most is van, csak nem orvos, hanem doktor :D:D:D
Na leulok, tudom nem poenos.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 10:33:30

@tildy:):

Nem éppen. Ez így van ősidők óta, EZ a fogalom jelentése.

Lehet narancslét facsarni almából? Igen, lehet, ha előtte a narancslé fogalmát megváltoztatjuk, hogy az alma leve is minősüljön narancslének. De mire jó ez? Nem egyszerűbb maradni a fogalmak eredeti jelentésénél?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 10:35:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azt mondod mar az osember is az anyakonyvvezeto ele ment?:D:D:D Dehogy van igy.

vazzup 2013.11.03. 10:36:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azt még meg sem kérdeztem, hogy szerinted egészen pontosan mely szervük sérült, ami megakadályozza azt, hogy az ellenkező nemű partnerek iránt érezzenek szerelmet és testi vágyat?
Ha szerinted _testileg_ sérültek.

@morsels: hát, ha így lenne, simán mondhatnánk, hogy a testileg sérültek, például mozgáskorlátozottak, cukorbetegek, sklerózis multiplexben szenvedk ne házasodhassanak.

De persze ez az egész baromság, ahogy az is, hogy a melegek betegek lennének.

A véleményem fent olvasható, jogilag tarthatatlan hátrányosan megkülönböztetni egyes életközösségekben élőket.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:37:23

@tildy:):
Sokaig en sem ertettem, hogy miert kell a homoszexualisoknak a 'hazassag' statusz. Miert nem eleg az egyutteles?

Aztan megtudtam, hogy az allam maskepp iteli meg a kulonnemuek egyutteleset/hazassagat, mint a homoszexualisoket.

Peldaul:
Ha valakinek a hazastarsa meghal, akkor mondjuk a tulelo fel jogos volt kulonbozo anyagi juttatasokra. Ozvegyi gyugdij, orokles.
Vagy egy masik pelda, hogy az egyik fel jogosult benefitekre ugy, hogy a hazastarsa is jogosult ra vele egyutt.

Namost a homoszexualis kapcsolatban elok ebbol kimaradtak. Ami szerintem nem fair. Egyutt elnek mondjuk 20 eve, aztan nekik nem jar ugyanaz az allamtol (nem a templomtol, meg a vallasi megitelesbol, mert az nem erdekel), mint a masik egyuttelonek? Miert nem?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 10:37:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Számodra az elképzelhetetlen, hogy valami megváltozzon idővel? Mert az, ami jó volt az elsp 1-5-10 évben, lehet, hogy már nem jó a 20. évben.

Ahogy a blogomban is írtam, a szüleim házassága két embert biztosan tönkretett és magamat sem tartom teljesen normálisnak, bár könnyű erre (is) fogni.

Azt gondolom, hogy az ember életében a boldogság elérése és megtartása a legfontosabb dolog, mert ez határozza meg a mindennapjait és adott esetben a többi emberhez való hozzáállását. Fontosabb, mint a pénz, fontosabb mint bármi más. Ha pedig a párkapcsolatunk vagy a házasságunk áll ennek útjában, akkor az kizárásos alapon mindkét felet mérgezni fogja. Így az elvek követése mentén kapunk két boldogtalan embert.
Akkor pedig el kell válni és keresni olyan partnert, akivel bologok lehetünk.

@morsels:
Írtam erről a blogomban. A szelektív hullaékgyűjtés célja pont az, hogy könnyen újrahasznosítható legyen minden ilyen dolog.
Megveszem a műanyag palackot. Visszaviszem. Feldolgozzák és megint megveszem. Megint visszaviszem... persze ez a folyamat is terheli a környezetet, de nem termelünk olyan szemetet, ami utána belekerül a földbe.
Ha érdekel, olvasd el itt: fettfagel.blogspot.se/2013/08/szelektiv-hulladekgyujtes-svedorszagban.html

@Babette_:
Nagyon igaz! Nem lettél rossz ember attól, hogy az exférged (ha jól emlékszem a nevére ;) ) nem volt jó férj. Ha bennemarasz, a mai napig kínlódsz (mondjuk a kínlódás a keresztényi elvárások egyike, dehát aki hülye...). Helyette léptetek, most boldog vagy. Ha megint gond lesz, megint lépsz és megint boldog leszel. Ez így van jól.

@puhacica:
Itt? Semennyit :)
Egy ideig csinálják, aztán elválnak. Nincs vita a gyerekelhelyezésen, a gyerektartáson, sokszor 1-1 hetet töltenek itt is és ott is, így senki sem fizet. És még a exek is sokkal jobb viszonyban vennek, mint az én szüleim voltak a házasságuk utolsó 15-20 évében.

A világ működik házasság nélkül is. Nem szabad azért megházasodni, mert az az elvárás (elvárás okán semmit sem szabad csinálni, mert annak nem lesz jó vége). Ha jó a kapcsolat és mindkét fél szeretné, akkor össze lehet házasodni, de fontos tudni, hogy el lehet válni.
Valamint törekedni kell arra (ahogy a svédeknél látom), hogy a házasság előtt és alatt megmaradjon mindkét fél saját élete is. Mert ha vége, akkor rájönni, hogy annyira alárendeltük magunkat a másiknak, hogy kimaradt 10-15 év... gáz.

Muscari 2013.11.03. 10:38:25

@Babette_: "a hazasság annyit ér, amivé teszed"
Ezzel maximalisan egyetertek, persze ez nem csak rajtad, hanem a masik felen is mulik. Nekem is ez a masodik hazassagom, hosszu evek ota elunk boldogan, mig az elso kinsznvedes volt es csak a gyerekek miatt huztuk addig, ameddig.

Szerintem a hazassag jelentese megvaltozott a huszadik szazadban. Mig regen elsosorban a vagyon atorokiteset, gyarapitasat tartottak szem elott, szerelmi hazassag nemigen volt, mara ez teljesen megvaltozott. Legalabb is a nyugati vilagban.

@vazzup: A melegek hazassagat elsosorban azert tamogatom, hogy a parokat ugyanazok a jogok illessek meg pl. egyikiuk halala eseten. Most nem orokolhetnek semmit (persze, vegrendeletet lehet irni, de az meg is tamadhato a rokonok reszerol), nem kapnak ozvegyi nyugdijat, ha gyerekuk van, maskepp szamoljak az adokedvezmenyt stb. Szoval egyetertek.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:39:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Osidok ota?
Ugy erted, hogy Adam es Eva?
Aztan ami kozben volt, az kulonosebben nem szamit? Vagy hogy?

puhacica 2013.11.03. 10:40:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem gyozkodlek, nem latjuk egyforman, van ez igy. :)

@Babette_: nekem 2 hosszu kapcsolatom volt/van, nem hazassag, de elettarsinak mondhato. az elso utan ereztem azt, mint amit te irsz az elso hazassagodrol. (kifogtam egy alkoholista fiut, 5 evig oltuk egymast, ugy jottem el, hogy semmim nem volt, csak a ruhaim.) eppen ezert tudom becsulni a mostanit. nagyon sokat adott nekem az uram. igazabol soha nem gondoltam, hogy vannak ilyen lavsztorik a valosagban. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 10:40:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nalam a hazassag azon fogalom jelentese, amikor ket ember elkotelezi egymast holtomiglan-holtodiglan. Az hogy milyen nemu, nem erdekel. Ha felnott, es korkulonbseg van, szinten nem erdekel.

Az viszont mar erdekel, hogy :
1. aki holtomiglan-holtodiglant fogad, az ugy hozza meg a donteset, hogy abban 100%-osan hisz, es nem csak "poenbol" teszi. Ezert azt mondom, hogy van amikor szukseges a valas, de nem lehetett volna megelozni, es esetleg ha nem biztos a dolgaban akkor nem hazasodni?
2. ne legyen az egesz kepmutatas. A "rakenyszeritett" hazassag nem hazassag, a folyamatosan csalo ferj/feleseg kapcsolata nekem szinten nem hazassag. Meg akkor is , ha jogilag pedig megis az.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 10:41:00

@morsels:
Egyetértünk!
Vagy akár az özvegyi haszonélvezet... közösen felvehető banki hitel.

Vagy a házasság van túldimenzionálva férfi és nő között, vagy a melegházasság van ledegradálva. Márpedig a törvény előtti egyenlőség mindkét esetben problémás.

Az egyház elégedjen meg annyival, hogy a melegek majd jól elkárhoznak meg a többi bohóckodással, de itt és most, a Földön ne ugasson bele az emberek életébe.
Bálványimádók... :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 10:41:44

@tableno: Latod mit csinaltal? :DD

Nezd meg mit tettel! Megolted a vasarnapi, bekes, legalabb erintolegesen temabavago kommentelest. Szegyeld magad! :DDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 10:41:47

@vazzup:

Genetikai sérülés, mely miatt beteges a szexuális ösztönük. Mint a pedofileknél.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 10:42:55

@morsels: ezt tobbfelekeppen fel lehet oldani. Lehet azzal, hogy a parkapcsolatban elok teljesen ugyanazokat a jogokat kapjak, mint a hazassagban elok , vagy ugy, hogy a melegek is hazasodhassanak.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:43:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
En haragszom a muanyag palackra.
Nagyon erosen ketlem, hogy nagy mennyiseget ujrahasznalnak. Ha megis megteszik, akkor az joval komolyabb ipari feldolgozast igenyel, mint egy uveg elmosasa.

De amit tenyleg nem ertek, hogy mi a fasznak vesznek emberek fejlett orszagokban muanyag uvegben vizet. Lehet kapni filtert, amit a csapra szerelhetsz. Lehet kapni amit a bejovo vizvezetekre szerelhetsz. Hamar ennyire nem tetszik a varos altal szolgaltatott viz es nem akarsz 10 km-t gyalogolni egy kuthoz, amiben a viz akar tul sok arzent tartalmaz, de sokkal jobb az ize, mint a varosi.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 10:43:45

@morsels:

Nem igaz. A bejegyzett élettársaknak megvan szinte az összes joguk, mint a házasoknak. Mo-n csak egy joguk nincs: nem fogdhatnak örökbe gyereket, minden más megvan. De öröklés terén pl. SEMMI különbség nincs.

eagles 2013.11.03. 10:43:47

@Babette_:

"az első kérdés inkabb az, Mia célja a házasságnak. "

A röghöz kötöttség. Már évszázadok óta.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:45:13

@tildy:):
Ehhez jogi szabalyozas kell.
Persze lehet kulon kategoriat bevezetni egy polgari torvenykonybe, nade tenyleg minek, ha ugyanazt kapjak, mint a masik.
Az allam nem a vallas.
Az allam szemeben az adott parkapcsolat lehet egyenerteku; miert ne lehetne?
Vallasi szempontbol meg nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 10:45:25

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Isten nem változik. Minden más változhat. De kérdés: változnia kell-e mindennek?

eagles 2013.11.03. 10:47:59

@nyuszigonosz:

" Miért is olyan rossz intézmény a házasság? "

Mert Isten legnagyobb ajándékától fossza meg az embert. Akár férfi, akár nő.
Az önállóságtól. Ahhoz meg túl rövid az élet, hogy ez normális dolog legyen.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:49:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ne mondd nekem azt hogy nem igaz :-)
Igy volt 15 eve ott, ahol elek... akkor kezdtem el gondolkodni azon, hogy ez igy tenyleg nem fair.

Ja, homoszexualis a fazon, a baratja meg a kormanynak dolgozott. A kormanynal dolgozonak elvileg jo benefitje volt, amit a baratja nem tudott hasznalni. Kozben meg egyutt eltek vagy 20 eve.
Rohej.
Persze azota alakul a dolog, az egyetlen az, hogy az ovek nem hazassag, hanem valami mas. Hat hogy oszinte legyek, nekem mindegy.
Te meg vedd ugy, hogy az ovek vilagi hazassag, a tied meg spiritualis. Ami neked tobbet jelent.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:56:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Igen, a vilagon semmi nem valtozik.

Nade tenyleg. A vallasok nem valtoznak, csak uj agat hajtanak. A judaizmus es a muszlim vallas gyakorlatilag ugyanaz a bolcso, amibol aztan a valtozasra valo keptelenseg miatt kialakult egy csomo ag.
Szoval igen, nem valtoztak, csak mas iranyzatok szulettek. Szerinted meg egy adott irany szerint kell egy tarsadalmat szervezni.

nyuszigonosz 2013.11.03. 10:57:07

@Quercus58: Az önállóságtól.... különös.
Hát más véleményen vagyok.

vazzup 2013.11.03. 10:57:42

@tildy:): ez igaz, de a házasság maga az állam szempontjából támogatandó intézmény (még mindig a polgárjogi értelmében), mert az életközösségben növekszik a hozzáadott érték. Ez vitathatatlan. S ugye elvileg az anyakönyvvezető előtt tett "bejegyzett életközösség" is gyakorlatilag házasság, csak másképpen nevezzük. Ettől még ugyanaz a jogi aktus megvan.

Csak éppen momentán mások a viszonyok, más jogi környezet vonatkozik az életközösségben élőkre és a házastársakra.
Ha ugyanazokat a jogokat és közelességeket aggatjuk a kettőre, akkor nem marad különbség, tehát nyugodtan hívjuk mindkettőt házasságnak.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez szimplán csak nem igaz. A házastárs automatikusan örököl, ráadásul megtámadhatatlanul, míg az élettárs nem. De pl. ugyanez igaz az özvegyi juttatásokkal is. Plusz még ott van az örökbefogadás is. Egy rakás jogi hátrány éri azokat, akik nem házasok.

Szándékosan nem azt írom, hogy előny van a házasoknál, mivel egy jog nélküli világban, ahol az egyének szabadon dönthetnének, mindezek alkalmazhatók lennének bármilyen pár esetén. Tehát a korlátozás áll fenn, nem a jogosultság megadása.

A genetikai sérülés egészen pontosan mely szerv működését módosítja, ami miatt a melegek az azonos nemű populációból választ magának partnert?

puhacica 2013.11.03. 10:58:45

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ha csak a csaladomat nezzuk, akkor szerintem mi svedek vagyunk. mindenki elvalt, kiveve anyu batyjaek, de ok meg nem beszelnek egymassal kb. 20 eve. ja, meg uncsitesomek, de ok tavaly hazasosdtak ossze, fura lenne, ha mar valnanak. szamomra talan ezert sem jelent sokat az, hogy osszehazasodjunk. boldogabban elunk igy, mint a csaladom egyuttveve.

morsels (törölt) 2013.11.03. 10:59:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Isten megitelese a nagy vallasokban is kulonbozik.
Amitol persze lehet ugyanaz. Ugye.
Aztan meg most is olik egymast az emberek Isten neveben.
Marmint a sajat Istenuk neveben.

Szoval ez vagy nem allja meg a helyet, vagy szerinted is ugy van, hogy masok rosszul ertelmezik Istent.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.03. 11:03:51

@morsels: dettó, nálam is ott változott meg minden, nem érdekelnek addig a morális szőrszálhasogatások, amíg nincs a jogi oldala az egésznek rendezve, akár házasság, akár bejegyzett akármi, mindegy, de legyenek ugyanolyan jogok. (asszem itt is lett elkaszálva - hogy ha ugyanazok a jogok, akkor ez miért regisztrált akármi, és miért nem házasság.)

Muscari 2013.11.03. 11:10:03

@Quercus58: Ugy latszik, neked nagyon rossz tapasztalataid vannak a hazassaggal kapcsolatban. Miert nem valsz el akkor?
Csak anyagi okok miatt, kozos haz, stb?

Azok csak targyak...

morsels (törölt) 2013.11.03. 11:18:45

@Muscari:
Szerintem nagyreszt vicc.
Az mellett, hogy van sok igazsag benne :-)

vörösbor(de)minőségi 2013.11.03. 11:20:53

@puhacica: olvasom itt a polémiát...nem is ez érdekelne igazából,hanem az-vajon miért az uram jelzőt használod?miért nem a társam?férjem- ezt ugye mint látjuk nem irhatod,hiszen papirellenes vagy.bemutatásnál mit is mondhatsz:párom?vagy mit?
persze nem mintha definiálni kellene de mégis csak valahogyan szokták.férjem feleségem.nem olyan csúnya kifejezések ezek.mellesleg a papirforma szerinti házasság(nem mint nálatok ami majdnem ugyanaz mint irtad)annak jogi következményei is vannak.de keményen.minden vonatkozásban.a ti esetetekben ilyenről nincs szó.egyik nem felel a másik dolgaiért.ugy értem,nem lehet felelősségre vonni.legyen ez egy bankos dolog egy örökölt bármi...sorolhatnám.
ha papirozva is lenne, abban a pillanatban már nem ennyire könnyed a dolog mert sajnos mindenért a másiknak tartania kell a hátát.felelősségre lehet vonni,és a jog eszközeivel kényszeriteni.
azt nem hiszem,hogy valaki önként vállalná azt a negativ dolgot ami amugy vonatkozna rá is,de mivel nem lepapirozott az együttélésük,erre is azt válaszolja:na jó amiugy ha házasok lennénk akkor ezt meg ezt kellene nekem vállalni-jó akkor én ezt vállalom igy is.
ez a mese kategoria.
és itt lép be a teljes!felelősség-azaz annnak nulla jelentősége van hogy most valaki kijelenti-e hogy ásókapablabla és szaval egyet.kit érdekel?nem ez a része a taszító vagy vonzó.
hanem a teljes elkötelezettség.

morsels (törölt) 2013.11.03. 11:21:17

@Chang Yai:
Tudod, azt nem ertem, hogy ha van egy vilagi eskuvo, akkor az miert zavarja azokat, akik a templomi, Isten altal megszentelt fogadalomban hisznek.
Az allam csak elismeri a ket ember kapcsolatat, a vallasinak nem kell.
Mondjuk ettol fuggetlenul el tudom kepzelni, hogy sokan meg vallasosak is. De az nem az allam dolga kell hogy legyen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 11:22:39

@morsels:
Nalátod, ezt én sem értem. Egy világ omlana össze bennem, ha a boltban, palackozott ivóvizet kellene vennem, mikor a csapból is jön :)

A feldolgozás és újrahasznosítás mikéntjéről és energiaszükségletéről nem tudok nyilakozni, de biztosan okkal csinálják. Különben ott lenne az üveg (bár az összetört üveget nem nagyon lehet csak elmosni).

@puhacica:
Ha boldogok vagytok, akkor semmi más nem számít, nem? :) Így kell csinálni!

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem hiszek istenben, nem tudom értelmezni a dolgot.
Az, hogy kell-e vagy sem nem lényegtelen. A lényeg, hogy változik és tudunk-e lépést tartani a változással. Változni vele együtt vagy megrekedni.
Mindkettőnek megvan az előnye és a hátránya. De benne maradni valamiben, ami már nem jó, butaság.

vazzup 2013.11.03. 11:24:36

@morsels: Elfelejted, hogy a kemény-vonalas vallásosok betegesen (genetikailag :P) ragaszkodnak ahhoz, hogy egyedül az ő útjuk az üdvözítő és mindenkinek pontosan úgy kell élnie, mint nekik, hiszen csak az a jó, és mindenki más helikopter.

morsels (törölt) 2013.11.03. 11:28:52

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Az ok az, hogy kurvasok muanyag kerul a szemetbe, ami nem bomlik le.

De a muanyag palackok (csak peldanak) szelektiv gyujtese ezt a problemat nem oldja meg igazan. Ahogy pappito is irta, nagy muanyag zsakokban temetik el.
Utalom a muanyag palackokat :-).

rumitom 2013.11.03. 11:33:07

@morsels: hogyne tudnanak, a muanyag pet palackot peldaul viszik kinaba ruhat gyartani. a vicc hogy az USAban, ahol a szelektiv hulladekgyujtesnek meg nincs nagy kulturaja, mint pl nemetorszagban ahol mar az NDK-ban is szelektiven gyujtottek, szoval az USAban onkentesek dolgoznak a szelektiv gyujtokben, ahova kulon a kupak, kulon a kimosott pet palac, leaztatott cimkeju barna uver, feher uveg stb. lehet visszavinni, hogy aztan visszavasarolhassak polo formajaban vmilyen logoval rajta… rohej.

persze a nemetek sem jobbak, a rendes hulladekegetok ha van szabad kapacitas elegetik a szelektivet is, mert olcsobb.

a tengerparti reszek meg a vilagon mindenhol szorjak bele a szemetet a tengerbe hala a kapzsi es korlatolt vallalkozoknak

Muscari 2013.11.03. 11:37:19

@morsels: hat nem tudom, Quercus mindig is egy kicsit keserunek tunt szamomra.

Egyebkent egyszer olvastam egy valasokra specializalodott sztarugyveddel egy interjut, azt hiszem Szucs Andrea volt az. Termeszetesen o foglalkozik olyan esetekkel is, amikor volt elettarsak pereskednek a gyerekelhelyezessel es/vagy vagyonmegosztassal kapcsolatban.

Azt mondta, hogy ezekben az esetekben, amelyekkel o foglalkozott, KIVETEL NELKUL elhangzott az a vadaskodo kijelentes a nok reszerol, hogy "nem akartal elvenni felesegul, nem vallaltal fel"
Ez azert elgondolkoztato...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 11:39:10

@morsels:
Akkor ott lehet valami hiba a rendszerben, mert itt nem temetik el, hanem feldoglozzák. Nyilván van olyan, amit máshová dobnak és belekerül a rendes szemétbe és annak nem tudom mi lesz a sorsa.

Nem baj, ha nem szereted; én a halat nem szeretem ;)

@vazzup:
És csodálkoznak, amikor kiröhögik őket? :)

@rumitom:
Annyi szemetet, mint az USA-ban még nem láttam Svédországban :(
Van egy sorozat, Med Men (sosem tudom melyik az a és az e :) ), ott elment a család piknikezni az egyik részben, majd a szemetüket lerázták a lepedőről és távoztak. Nyilván azért tették bele, mert az a társadalom akkoriban ilyen volt. Ez itt elképzelhetetlen...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 11:39:38

Nekem amugy van egy utopiam.

A (remelhetoleg nem tul) tavoli jovoben jatszodik. Ahol a boltok polcain a termekek nem kulon-kulon vannak becsomagolva, hanem nagy ezres-tizezres tarolokban vannak es egy gomb megnyomasara/kar elforditasara kiad egy darabot a termekbol. Nyilvan annyit veszel amennyit akarsz, megnyomhatod/elfordithatod barhanyszor.
A folyadekok pedig 100l-es tartalyokban vannak (szemcses, por allagu dolgok detto), amibol ugy tudsz kiengedni mint az irodakban a vizes palackbol. Amig nyomod a kart, addig jon belole.

A vasarlok kezeben pedig van egy kosarka (idelis esetben fonott, mert az szep :) lehet gurulos is a nagycsaladosoknak), amelyben kulonbozo rekeszek es tarolok vannak illetve uvegcsek a folyadekoknak.

A tejes uveged beteszed a tartaly ala, engedsz bele annyit amennyit akarsz. Ugyanigy teszel a lisztes tartalynal a kis fem dobozkaddal. Majd a rekeszekbe ejtesz a tarolobol (mert ugye nem akarod megfogni mert lehet koszos a kezed) mondjuk csokit vagy banom is en hogy mit.

A penztaros a folyaedokakat es a por allaguakat tomeg alapjan szamlazza (mivel egyseges uveg tarolokat hasznal mindenki ezekre a termekekre, nyilvan a merleg ezt automatikusan kivonja a mert tomegbol), a darabos termekeknek szimpla egyseg aruk van.

Hazaviszed a cuccokat es szepen kipakolsz.

(Engem borzasztoan felbasz hogy minden, de minden be van csomagolva. Nemelyik ketszer is! Annyira sok felesleges szemetet termelunk, hogy az kimondhatatlan. Es a legtobb szemet nem a levedlett hasznalati targyakbol, ruhakbol jon, hanem a csomagolasbol! Ami a rendszer atszervezesevel es a fejekben par kapcsolo atbillentesevel maximalisan kikuszobolheto lenne. Nezz bele a kukadba mi van benne. Allitom hogy 80% csomagoloanyag. De mineeeeeekkkkkk???).

Hiszti mode: off.

morsels (törölt) 2013.11.03. 11:41:06

@rumitom:
Magyarorszagon a kommunizmusban volt igazi reciceling.
Uveget visszavaltottak, nem volt plasztik. Nem volt nejlonzacsko a boltokban. Nem volt styrofom csomagolas.

A bajom az az, hogy ha nem lenne ennyi plasztik (mint peldaul hogy milyen mennyisegben veszik az ivovizet a boltban, mikor a csapbol folyik), akkor nem is lenne kerdes a szelektiv hulladekgyujtes.

Dehat a plasztik olcso. Szinte ingyen van. Az egesz szelektiv gyujtes csak a szemetelesunk megnyugtatasara van, ami kurva sokba kerul. Joval tobbe, mint a gyartasa.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 11:45:42

@Muscari:
És vajon az oka is kiderül ilyenkor?

Mert azt már tudjuk, hogy mindig a férfi a hibás, mindig ő a hűtlen, mindig ő a szarszemét... a nő pedig a szegény, szerencsétlen, akitől túl sokat akartak...

Hát persze... :)

morsels (törölt) 2013.11.03. 11:46:26

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Mad men.
( man tobbesszama a men. a mad meg mad :-))

Nezd, ha a plasztikot ujra feldolgozzak, az akkor is egy csomo penzbe kerul. Eloszor osszedaraljak, mossak, aztan ujra olvasztak. Az eljaras maga jovel tobb penzbe kerul, mint egyszeruen palackot csinalni. Szerintem joval olcsobb lenne, ha egyszeruen nem csinalnanak muanyag palackokat.

Az uveget meg csak kimossak. Az is penzbe kerul, de nem annyiba, mint az uveg gyartasa. Raadasul az uveget lehet mosni vizzel, a muanyaghoz az nem eleg.

nyuszigonosz 2013.11.03. 11:47:03

@Don Kartasch: Ez érdekes, amit írsz.
Engem végtelenül zavar, mit zavar, felmérgesít, hogy minden millió csomagolásban van. Hazahurcolod a bevásárlást és a felét azonnal szelektálod, mint hulladékot!
Aztán meg: van olyan csomagolás, amit szinte emberfeletti erövel lehet csak kinyitni!

vazzup 2013.11.03. 11:47:29

Ahm, szóval, a PET palackokat újrahasznosítják, azokat nem szabad kidobni, hanem szépen a szelektívbe, mert hasznos hulladék, fel lehet dolgozni, és meg is teszik. A probléma a nem PET-termékekkel van, például a kupakkal, azt sok helyen még nem dolgozzák fel, mert drága a művelet. S ugyanez igaz nagyon sok egyéb műanyagból gyártott termékre is, többek közt palackokra. Az, hogy műanyag palackot látsz elásva nem azt jelenti, hogy PET-palackot látsz. :)

Egyébként az üveg se sokkal jobb, a PET-et egyszerűbb és olcsóbb újrahasznosítani, mint az üveget.
Ráadásul nagyon sokszor a betétes cuccok drágábbak és környezet-terhelőbbek, mint az újrahasznosítás, gondoljatok csak bele abba, mennyi _levegőt_ kell szállítani, amikor az üres üvegeket hordják vissza a gyárba, rekeszekben.
Plusz ott is fennáll a kupakok újrahasznosíthatatlansága, valamint a kimosás és fertőtlenítés környezetterhelő hatása.

Szóval a PET-rendszer még szerintem az egyik legjobb és legkörnyezetbarátabb technológia, ha, és amennyiben megvan az újrafeldolgozás infrastruktúrája.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: azért az USA-ban is változik ez a hozzáállás, szerencsére. Csak ezek a dolgok nem egyik napról a másikra történnek, sajnos.

rumitom 2013.11.03. 11:49:46

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: a csapbol tisztitott, vegyszerezett duna(tetszolegesen behelyettesitendo) vizet ihatsz.
a palackozott asvanyviz meg tobb ezer meter melyrol, szenyezettseg es vegyszer mentesen fogyaszthato, ami altal nem csak az ize lesz teljesen mas

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 11:50:12

@Don Kartasch:
Ez lisztekkel, magokkal, édességekkel így működik már most is (itt biztosan).

Egyébként tetszik az ötlet...

puhacica 2013.11.03. 11:50:47

@vörösbor(de)minőségi: azert uram, mert felnezek ra es tisztelem ot. es mielott..., teljesen egyenrangu kapcsolatban elunk. a jogi resze: biznunk kell egymasban, maskepp nem megy. ha nekem egy papir kellene ahhoz, hogy biztonsagban erezzem magam mellette, reg rossz lenne. naiv es meseszeru? az. en tapasztaltam, mennyire segit az allam egy 3gyerekes anyan, ha valas utan a ferj szarik az egeszbe. elmondom, nem sokat. foleg, ha "apu" ugy intezi, hogy meg levonni se lehessen mibol a gyerektartast. az erveitek egyre csak erositenek abban, hogy aki akar, hazasodjon, de en koszonom, nem kerek belole.

morsels (törölt) 2013.11.03. 11:51:28

@Don Kartasch:
Mikor gyerek voltam, aluminium tejes kannaval mentem a boltba. A tejboltba.
Aztan ott szepen kimertek a fel literes kanallal a tejet a nagy aluminium (50 literes) kannakbol.

Nem volt szelektiv hulladek. Ami a kukaba ment, azt korbezummogtek a legyek. Minden biodegredable volt :-)

Az ujsag jo volt begyujtani a kalyhat, a tobbire meg ott volt a meh.
Uttorokent gyujtottuk a vasat, femet, meg ujsagot.
A fejlett vilag a muanyaggal temeti el magat.

morsels (törölt) 2013.11.03. 11:54:52

@vazzup:
Levegot szallitani? :-)
Kinek draga? Bakker, kaptam egyszer egy dobozban egy styrofom case-t (Macbook prohoz), ami korbe volt csomagolva levegovel. (ezek a muanyag cuccok, amikben levego van, vedeni a tartalmat.

Szerinted ki fizette?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 11:57:29

@vazzup:

BEJEGYZETT élettársra gondoltam, nem szimpla partnerre. A bejegyzett élettárs örökös.

Egyébként tavalyig a házastárs sem volt örökös. Csak akkor volt az, ha az örökhagyónak nincsenek se gyerekei, se szülei!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 11:58:52

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Pont erről szól a vita: kell-e ilyen változás az ÁLLAMI jogban vagy sem.

Muscari 2013.11.03. 11:59:08

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: azt nem tudom. De azt igen, hogy vannak elviselhetetlen nok :-)

Van egy tipus, akitol a ferjemet kirazza a hideg, lehet akarmilyen szep, jo alaku stb. Nehezen tudnam leirni, hogy milyenek, de valamifele arrogancia es felsobbrenduseg sugarzik beloluk es szeretik csicskaztatni a ferfit, valamint hisztisek. Azt hiszem, ez az, ami legjobban kiboritja a ferfiakat: a hiszti. En persze nem szoktam sosem :-)

ffüttyfürütty 2013.11.03. 11:59:34

@puhacica: akkor én már többgenerációs svéd vagyok :))

pappito · http://pappito.com 2013.11.03. 12:00:43

@morsels: "Tudod, ez a szelektiv hulladekgyujtes nekem amolyan elkendozese a problemanak. Elkepeszto mennyisegu muanyagot gyartunk, ami valamikor nem volt.Najo, rossz komcsi vilag volt, de ott volt ertelme a hulladekgyujtesnek"

nem, itt a szelektív gyűjtés nem elkendőzés, hanem általánosan elfogadott megoldás. A tanács ad hozzá kukákat, semmi egyéb dolgod nincs, mint az újrafelhasználható hulladékot abba dobod, a többi meg megy a kommunális szemétbe. És itt fel is dolgozzák újra és soksokezer tonna nem a földbe kerül vagy a vizekbe. (háztartási hulladékról beszélünk) Nyilván ez sem száz% de azért okos dolog. (meg jó üzlet is)

Az meg, hogy mi volt a szociban és milyen volt kannával járni tejért... egyrészt ez elmúlt, már nem az a világ van, nem is lesz, meg őszintén, te szerencsétlenkednél ma a kannával?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 12:00:48

@morsels:

A kereszténységben a kérdés fel sem merül: a homoszexualizmus betegség és bűn, így homokos házasság nem is lehet. (Ugyanez az iszlámban és a judaizmusban.) A kérdés mindig az állami szabályozásról szól.

vazzup 2013.11.03. 12:01:15

@morsels: levegőt szállítani mindenkinek drága. Van, amikor elkerülhetetlen. Például mert muszáj kipárnázni dolgokat a szállításhoz, de olyankor a levegő a legolcsóbb, lévén nincs súlya.
Azonban a göngyöleg-szállítás nem ilyen. Ott pont, hogy nem muszáj levegőt szállítani, és ha kiszámolod egy teherautóra, hogy mennyi göngyöleget képes egy fuvarral elszállítani (hasznos teher), és mennyi levegőt szállít, összevetve azzal, hogy ha újrahasznosítóba viszik az összenyomott palackokat, nos, melyik is a gazdaságosabb?

S ne tévedjünk, végső soron a gazdaságnak is jó, ha gazdaságosan szállítunk, lévén, akkor kevesebbet fizetsz érte, a maradékot meg elköltöd hasznosan. Vagy megtakarítod. De ez már közgazdaságtan, nem hulladék-kezelés. :)
A lényeg, hogy plusz erőforrásod marad a végén, ami felhasználható.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:04:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem, a kerdes nem az, hogy KELL e.
Hanem az, hogy miert ne lehetne.

Erre te csak vallasi ellenerveket tudsz hozni, ami (ujra irom, mert ugy latszik nem megy at) egy szecularis allamban nem lehet jogi erv.

pappito · http://pappito.com 2013.11.03. 12:05:32

@ffüttyfürütty: "Ugye Ausztrália és Új-Zéland nem most hordja a pipacsot? "

nem, nálunk az ANZAC Dayt (ápr. 25) megelőző péntek

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:07:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A kereszteny nem allam.
Nem jogi entity.

Egyebkent nem is errol volt szo, ugye. Hanem arrol, hogy egy vallas nem valtozik (ahogy te mondtad).
En erre irtam azt, hogy csak uj agat hajt. Anglikan, baptista, reformatus, meg mit tudom en.

Az teny, hogy egyikben sem merul fel a homoszexualitas mint elfogadott dolog. Nadehat pont errol van szo.
Egy allamnak miert kene elfogadni barmelyik vallasi iranyzatot? Es ha elfogadja, akkor melyiket?
Ha meg nem, akkor miert ne irhatna uj erkolcsi, moralis kodexet?

vazzup 2013.11.03. 12:08:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: egyszer annyira szívesen olvasnék valami konkrét, logikus érvet amellett, hogy jó elvonni jogokat emberektől. Olyan emberektől, akik nem veszélyesek a társadalomra, decens életet élnek, nem bűnöznek, nincs semmiféle a közösségre nézve veszélyes tulajdonságuk. Eddig nem sikerült ilyennel megörvendeztetni.
Másrészt a kérdéseimre sem adtál választ, illetve az élettársi és házassági kérdésekben sajnos tévedsz.

@morsels: aham, az a tej kábé két napig jó, a szállítása, tárolása drágább, mint az előrecsomagolté (hűtés pl), ráadásul neked is bonyolultabb és ezért drágább.
Ha hozzávesszük, hogy a saját tárolóedényedet is fertőtleníted, akkor megint ott vagyunk, hogy drágább, csak a költségeket szétoszlattad a gazdaság szereplői között.
Arról már szót se kell ejteni, hogy az ilyen dolgoknak közegészségügyi veszélyei is vannak, mert nem egy standardizált gyárban folyik a fertőtlenítés, hanem mindenki otthon mosogatja - esetleg rosszul - a tejesbödönt, amitől jó kis szalmonellát lehet kapni. S ez vajon mennyibe kerülhet a gazdaságnak?

Nem olyan egyszerű ez a kérdéskör, hogy a csomagolás rossz, a tejesbödön jó.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:11:27

@vazzup:
A gongyolegrol jut eszembe :-))

Valamikor regen a pecsi teherpalyaudvaron dolgoztam, diak munkaskent.
Egy kurva nagy raktar volt, tele uvegekkel (minden fele es fajta, amit el tudsz kepzelni), amit papir dobozokba kellett berakni a sorstarsaimmal.
Peneszes papirdobozok, peneszes uvegek, valami elkepeszto mennyisegben. Az elso napokban csak masztunk at a raklapokon, hegyeken... aztan 1 honap utan mar latszott, hogy valamit csinalunk :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 12:13:15

@morsels: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"Ez lisztekkel, magokkal, édességekkel így működik már most is (itt biztosan)."

"Mikor gyerek voltam, aluminium tejes kannaval mentem a boltba. A tejboltba.
Aztan ott szepen kimertek a fel literes kanallal a tejet a nagy aluminium (50 literes) kannakbol."

Nem ertem miert ne mukodhetne igy most is legalabb a fejlett a vilagban.
Persze lehet azzal vedekezni hogy nagyobb mennyisegben tarolva (mondjuk 100l-es narancsles tartalyban) egy esetleges szennyezes/fertozes eseten sokkal tobbet kell "leselejtezni". Ez igy is van, de konyorgom, 2013-at irunk nem 1980-at. A jelenlegi elelmiszeripari eloirasok mellett elkepesztoen lecsokkentek a szennyezesek szamai. Hanyszor esik meg veled hogy kibontasz valamit es az nem jo? 10 000-bol egyszer kb.

Arrol nem is beszelve hogy a boltoknak sokkal egyszerubb lenne a keszletezest megoldani, mert amig az adott tartaly/tarolo nem urul ki, addig nem kell ujat megbontani. Nincs szukseg ra hogy hetente vegignezzek a boltot az alkalmazottak es ellenorizzek a lejarati datumokat.

Bar gondolom itt is van egy eleg eros csomagolo ipar lobbi... de mivel a kornyezetunk forog kockan, igy lassan felre lehetne mar oket soporni... nah midnegy, ez az en agymenesem. :)

eagles 2013.11.03. 12:13:49

@nyuszigonosz:

Nem igazán értem ezt a felvállalós dolgot. Egy házasság akkor működik jól, ha azt az alapelvet vallják a benne élők, mint ami egy normális társadalom alapelve kellene hogy legyen. Élni és élni hagyni. Mindenkinek megvan a maga dolga, feladata. Meg vannak közös dolgok, feladatok. A házasságok nagy része az anyagi problémákon túl azért megy tönkre, mert az egyik fél rátelepszik a másik fél életére. Meg akarja mondani, mit mikor, hogyan.
Na ilyenkor szűnik meg az önálló gondolat, akarat. Ugyan úgy mint az élet többi területén. Ilyenkor jön az, hogy nem úgy élek, gondolkodom, ahogy az nekem tetszik, hanem meg akarok felelni a társadalom/házastárs elvárásainak.

Egy példa. A feleségem gyakran fölháborodva kérdezi:
Te azt gondolod, hogy csak azt kell csinálnod, ami neked tetszik?
Azt.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:14:43

@vazzup:
Igazad van, bar azert sokaig a hutoszekreny sem volt elterjedt, aztan az emberek megis tuleltek valahogy.
Vilagos, naponta kellett menni a fel liter tejert (nem is volt ennyi elhizott ember), viszont a tejbol lehetett aludtejet csinalni (nem ugy mint most).
Masreszt a fertotlenites megint csak egyszeru vizzel valo mosast jelentett tobbnyire.
Amirol az jut eszembe, hogy kurva keves mosogatoszert hasznaltunk.

Ha lettel volna katona, akkor tudnad, hogy a homok meg a viz ugyanolyan jo, mint barmelyik antibakterialis lofasz :-)

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:16:27

@Don Kartasch:
A szabvanyok miatt.
Nem is a minoseg, hanem hogy mekkora lehetoseg van arra, hogy bakterialis fertozes keruljon a husba, tejbe... amikhez eljarasokat dolgoztak ki.
Ebbe mar nem fer bele az a modszer, amit annak idejen csinaltak.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:19:22

@Don Kartasch:
A masik meg ez.
Amirol en irtam, az a tej az aznapi szavatossagu volt.
A mai boltok eleve nem tesznek ki olyan termeket a polcokra, amik legalabb egy-ket hetig elallnak.
Innentol kezdve tartositanak mindent; azt is, ami jobb lenne tartositas nelkul. Ezert nem olyan a kenyer sem, mint valamikor volt.
Vagy ha csinalnak olyan kenyeret, akkor az joval dragabb, mint a sokaig tarthato.

vazzup 2013.11.03. 12:19:55

@morsels: öhm, akkoriban a tömegtermelés még gyerekcipőben járt és nem volt koncentrálva a gyártás. Drágább is volt minden, nominálisan.
De ez a hozzáállás, hogy "nem volt ez meg az, mégis túléltek", persze bazzeg', tűz se volt hasznosítható sokáig, mégis túléltünk valahogy annak idején.
Ráadásul a barlangokban is aránylag kevés volt a lakástűz és a betörések száma is relatíve alacsony volt.

De biztos, hogy visszafelé szeretnénk haladni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 12:22:57

@rumitom:
Az rendben van. De akkor sem fizetek kulon az ivovizert. Csapvizen nottem fel, a hatralevo idoben mar jolesz.

@Muscari:
Igen. A masik meg a frigidseg.
A hisztis no olyan, mint egy gyerek. Gyerekkel ki akar egyuttelni?
A frigid no meg mint egy haver. Egy haverral ki akar egyutt elni?
A ketto otvozete a csucs :)

@vazzup:
Nem fogsz ertelmes erveket hallani. Mar onmagaban kizarja az ertelmes erveles lehetoseget a vallas, hiszen nem ervek, hanem eloirasok vannak benne.
"Mert isten azt mondta!" Tenyleg? Nekem meg semmit sem mondott... a vallas megoli a szabad akaratot, megoli a kerdezes lehetoseget.
Birca sem tud erre valaszolni, csak mondja, de indoklas nincsen.

vazzup 2013.11.03. 12:23:27

@morsels: meg tudod venni az általad minőségibbnek tartott kenyeret, tejet?
Meg. Drágább? Az, mivel kevesebbet lehet belőle eladni és drágább technológiával kell készüljön.
Ha azt választod, oké, de azért engedtessék már meg, hogy mások meg más szempontok alapján választhassanak.

A tartós kenyeret leszámítva meg tévedés, a sok, de lassú élesztővel készített, hagyományos készítésű kenyér tovább eltartható, mint a gyorsélesztővel készített könnyű kenyér, ami manapság kapható Magyarországon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 12:24:30

Ha mar november, meg Movember, meg szakall meg bajusz :
na ugy latom megy a palinkazas a "hazaiak" reszerol:D
www.bbc.co.uk/news/world-europe-24788596

vazzup 2013.11.03. 12:25:57

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: fizetsz a csapvízért is, nem is olyan nagyon keveset.

Tudom, hogy nem fogok értelmes érveket olvasni, van annyi tapasztalatom. :D
Csak az ilyen kérdések felvetése által a többiek is elgondolkodhatnak esetleg. S az nekem elég. :)

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:26:45

@Quercus58:
Szerintem a hazassag azon mulik, hogy ket ember hogyan jon ki egymassal. Ebbe persze sokszor belejatszik a tarsadalmi elvaras is, de a lenyeg az ez.

Az mas kerdes, hogy a tarsadalom alapvetoen arra epul, hogy az emberek csoportokba szervezodnek; aminek az alapja ket ember kapcsolata azert, hogy utodot neveljen.
Nadehat ez csak a reprodukcios rendszer (ami ugy altalban az elet jellemzoje) tarsadalmi alapja.

eagles 2013.11.03. 12:29:55

@Muscari:

"Ugy latszik, neked nagyon rossz tapasztalataid vannak a hazassaggal kapcsolatban"

Nekem minden kötöttséggel kapcsolatban rossz tapasztalataim vannak. A házassággal kapcsolatban meg különösen.
A házasság az egyik legnagyobb csapda egy ember életében.
Ha elfogadjuk max érvelését, egy életre szól. Normális dolog az, hogy úgy hozol meg egy életre szóló döntést, hogy a szívedre hallgatsz, nem az eszedre?
A válás nem egyszerű dolog. Az esetek többségében mind két felet lenullázza. Anyagilag, érzelmileg, egzisztenciálisan.
A házasság egy társadalmilag elfogadott börtön. Bekerülni nagyon könnyű, no de szabadulni!

nyuszigonosz 2013.11.03. 12:31:33

@Quercus58: Amiröl te írsz, az már inkább a házastárs változtatni akarása.
Ezt én sem értem, mert ha valakit szeretek és vele akarok élni, akkor azért amilyen.
Sajnos sokan a házasság alatt a másik fél korlátozását, nevelését értik.
Na, az nem jó.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 12:32:24

@morsels:
Nekem nem jonne be az a regi vilag :)

Nytott vagyok az uj dolgokra, a jobb, olcsobb, gazdasagosabb, kenyelmesebb dolgokra. De a visszalepesre nem.

Szeretem a tartositoszert :)

DieNanny CH 2013.11.03. 12:32:37

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Tutajos a Balaton felé menet, nemes egyszerűséggel kidobta a papírt a vonatablakon... F.I. ugyebár környezetvédő és állatbarát volt. De pl az egyik Heintje filmben is - kb '65 - eldobja a gyerek a parkban a szemetet.
Változnak az idők.

vazzup 2013.11.03. 12:33:24

@morsels: nem tudom, hogy most a természeti örökségünkre gondolsz-e. Mert abban nem két ember közössége az alap, hanem a törzsi lét. S abban változatos viszonyok. Van, hogy nem akad veled párosodó egyed, de ha történetesen te vagy a legerősebb/legokosabb, akkor akár több egyed is veled akar utódot.
A szigorúan két emberre korlátozott társadalom-szervezés már civilizációs hatás, amely arra szolgál, hogy eliminálja, amennyire lehet, a féltékenységből adódó csoporton belüli erőszakot. S az egy párra való korlátozás pedig arra, hogy az irányítottak közül senki se gyakoroljon előjogot, mert az megint csak féltékenységet szül.
Az irányítók persze mindig megtalálták a módját, hogy a (saját) szabályaikat áthágják, bűntetlenül.

A monogámia relatíve modern találmány, ha az emberiség teljes történelmét vizsgáljuk, s egyértelműen a csoporton (törzsön) belüli viszonyok stabilizálását szolgálja.
Más kérdés, hogy most, a modern korban kezdünk visszatérni ahhoz, hogy már nem teljesen üldözendő, ha valaki több csoporttársával létesít kapcsolatot. Legalábbis már nem főbenjáró bűn.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:33:45

@vazzup:
Persze, igazad van.
Nadehat most a fejlett tarsadalmakban aruljak a szovet zsakokat, meg kezdenek penzt kerni a muanyag zacskoert a boltokban; ami 25 eve teljesen normalis volt az atkosban.

Es igen, van szovet szatyrom, ha lehet nem kerem a plasztikot. Aztan meg azon is meglepodom, amikor a kasszanal megkerdezik, hogy az eleve csomagolt hust kerem meg egy kulon plasztikba csomagolni. Es sokan kerik. Mert valami okbol kifolyolag azt hiszik, hogy ugy higienikusabb.

Ez az egesz vita egy 'first world problem'. Az igazsag az, hogy az allam hatarozza meg, hogy mi a szabvany, mi eheto, milyen process kell ahhoz, hogy emberi fogyasztasra alkalmas legyen az, amit megveszel. Es persze ez rendben is van, de kozben egy csomo olyan dolgot is beletesznek, ami bar az emberi fogyasztasra alkalmassagot kitolja, de ettol meg nem biztos, hogy jo neked.

DieNanny CH 2013.11.03. 12:35:20

@Don Kartasch:

Olvasd el az "Emlékek őre" c könyvet.
www.libri.hu/konyv/lois_lowry.az-emlekek-ore-1.html
Felnőttként olvastam - gyerekkönyv -, de megfogott!

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:35:32

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Regen is hasznaltak tartosito szereket.
Tobbnyire so, meg fust volt az :-)

DieNanny CH 2013.11.03. 12:37:06

@Don Kartasch:

Itt a Coop-nál láttam, a pénztárak után nagy szemetesek vannak, amit vettél, teljesen kicsomagolhatod és pőrén hazaviheted. Okos.

puhacica 2013.11.03. 12:37:09

@nyuszigonosz: a zacskoktol vagyunk rosszul. olyan mennyisegben gyulnek, hogy az felelmetes. mi reszben ujrahasznositjuk, mert a cicaalmot reggel-este pucoljuk, ergo, abba a zacsiba kerul este a vegtermek, amiben reggel a kifli volt. de ez is csak latszat, mert aztan megy a szemetbe, csak legalabb volt valami haszna.
@ffüttyfürütty: :D (ez igazabol nagyon szomoru, csak viccesen hangzik. ne haragudj!)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 12:38:07

@vazzup: "De biztos, hogy visszafelé szeretnénk haladni?"

Nem szeretnenk visszafele haladni, de szerencsere az ezredfordulora vegre eljutott odaig az emberi gondolkodas, hogy legalabb alkalomadtan neha eszukbe jut hogy kene a jovore is gondolni.

Egeszen mostanaig a technologiai fejlodesnel nem volt szempont a fenntarthatosag. Most mar az! Jelenleg az uj technologiak es rendszerek kifejlesztesenel vegre szempont a fenntarthato fejlodes. Most is elorefele haladunk, a fejlodes nem allt meg. Csak most mar az ertelmesebb cegek megprobaljak atgondolni hogy ez hosszu tavon milyen hatassal van rank es a bolygora ahol elunk.

Az ipari forradalomban egyszeru volt. Az volt a szempont hogy elore! Hajra! Aztan amikor mar Manchesterben az orrodig sem lattal a szenportol es szmogtol akkor kezdett lassan leesni az embereknek hogy ez igy nem lesz oke hosszu tavon.

En varom hogy vegre leessen az embereknek hogy a jelenlegi kitermelt szemet mennyiseg (aminek legnagyobb resze csomagoloanyag) ugyanigy nem lesz fenntarthato hosszu tavon mert nem tudjuk mindet ujrahasznositani.

Amugy ugyanez a helyzet az atomenergiaval. Amug a sugarzo anyagokkal nem tudunk mit kezdeni, addig ez a dolog nem fenntarthato. Nem veletlen hogy a vilag legtobb pontjan epitik lefele az atomenergiat. Akinek pedig illuzioi vannak, azoknak elarulom hogy Viktornak azert olyan jo az atomenergia (kivaltkepp az oroszokkal) mert sehol mashol nincsenek akkora szarazfoldi energetikai beruhazasok mint egy atomeromu epitesenel. Borzaszto konnyu sikkasztani egy ilyen atomeromu epitesenel. Minel tobb a beton es az acelszerkezet, annal nehezebben lesz vizsgalhato kesobb a beruhazas valodi erteke. :)

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:38:20

@vazzup:
Vegulis tok mindegy, ha belegondolsz.
Az elet folyamatossaga reprodukcios kerdes. A tarsadalmi szervezodes korulotte nem befolyasolja a jelentoseget.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 12:39:04

@vazzup:
Persze, de esetunkben ez benne van a berleti dijba es ugyan annyit fizetek 1m^3 ert, mint 200-ert.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 12:39:35

@DieNanny: Meg fogom nezni! Koszi. :)

"Itt a Coop-nál láttam, a pénztárak után nagy szemetesek vannak, amit vettél, teljesen kicsomagolhatod és pőrén hazaviheted. Okos."

Nem azt mondom hogy az en otletemet kell kovetni, de valamit tenni kell mert ez igy nem lesz jo.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:40:48

@vazzup:
Ja es nem a monogamiara gondoltam, hiszen az mar egy adott tarsadalmi szervezodes 'jogi' megitelese a reprodukcios alapoknak.
Ezek a tarsadalmi megitelesek valtoztak a tortenelem soran. Egeszen a modern korig vallasi megiteles volt az alap.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:43:14

@Don Kartasch:
Namost nem Viktort vedve, de Magyarorszagnak milyen energetikai lehetosege van? Az atomenergian kivul.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.03. 12:43:35

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: mondjuk vízügyben engem meg az idegesít, hogy ivóvízzel vécét öblíteni.
habár pl fogmosáshoz itt is elég jó a víz, tehát akkora gáz nem lehet.
(húszliteres palackokban jön az ivóvíz, darabja fél dollár, másik féldollár, hogy feljön a 3. emeletre is, de ez csak az én privát borravaló policym. mivel hétköznap nem vagyok itthon napközben, két hétre elég.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 12:45:10

@morsels:
A sostejnel mar csak a fustolttej hangzik jobban ;)

@Don Kartasch:
Ertem a csomagoloanyagos dolgot. Ha veszek egy uj telefont, 3 retegen kell keresztulragni magam. De minek? Adjak oda a cuccot poren aztan mennek a dolgomra.
Egyesevel csomagol teafikterek... mi a reteknek?

vazzup 2013.11.03. 12:46:40

@morsels: azt ugye tudod, hogy amiért most pénzt kérnek, az valójában látszatintézkedés a kormány részéről? Ugyanis ezek a zacskók biológialiag gyorsan lebomlók. Azaz simán ki lehet dobni, elbomlik, s mint ilyen, nem megterhelő a környezetre. Mégcsak nem is mérgező.
A gond a nem lebomló zacskókkal van, csak sajnos az átlagember nem tudja megkülönböztetni a polietilén a polipropiléntől (csak két példa, mindegy, melyikeket írom ide).
Persze itt is vannak fokozatok, mert van olyan zacskó, amelyik gyorsan lebomló, de például metán jelenlétében megáll az elbomlása. Ezt például nem ajánlatos szemétre dobni, sem a komposztba ugyebár. Van olyan, amelyiknek kifejezetten napsugárzás és oxigén szükséges az elbomlásához.

Szóval van itt minden, mint a búcsúban! :D
Én azon az állásponton vagyok, hogy ha lehet, használjon mindenki többször használatos szatyrot. Ha éppen nincs nála, akkor viszont válasszon (újrahasznosított) papírzacskót. Ha ez sem megoldható, akkor legyen lebomló műanyagzacskó.

A húsok esetében a dupla csomagolás pedig nem árt, lévén, ha megsérül az amúgy sérülékeny folpack csomagolás, akkor a húslé tönkreteheti a többi megvásárolt dolgot. Ilyen esetben a többi megvásárolt dolog pótlása többe kerül mind ökológialiag, mind pedig gazdaságilag, mint ha duplán csomagoljuk.
Amennyiben persze biztos vagy benne, hogy nem fog sérülni, vagy a sérülés nem árt másnak (például mert nem veszel mást, vagy külön szállítod), akkor ne kérj dupla csomagolást.
Egyszerű, mint az egyszeregy. :D

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:47:12

@Chang Yai:
Hat pont ezt mondom :-)))
Egyreszt itt mindenki eliteli a pazarlo kapitalista fogyasztoi tarsadalmat, kozben meg mindenki (najo, nem mindenki, csak sokan) ragaszkodnak ahhoz a kritikusok kozott is, hogy muanyag palackban vehessek az ivovizuket.

Elkepeszto.

Muscari 2013.11.03. 12:47:47

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: es sajnos letezik a ketto otvozete. En magam is ismertem, nem is egyet. Volt olyan baratnom, aki elarulta nekem, hogy soha nem volt meg rendes orgazmusa, pedig ferjnel volt, mar gyerekuk is szuletett. Sajnaltam ot is, de a ferjet meg jobban. Nem tudom, hogy egyutt vannak-e meg, hosszu evek ota nem beszeltunk.

Bircaval tenyleg nem lehet vitatkozni, ha valamirol neki kialakult meggyozodese van, azt ra kell hagyni, nem tudsz mit csinalni. Ennek ellenere a nyelveszeti, foldrazi es egyeb temakhoz valo hozzaszolasait szeretem, mindig lehet tole valamit tanulni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 12:48:10

@morsels:
Semmilyen. Nincs baj az atomenergiaval. Baleset neha van, sz@r ugy, de attol meg az atomenergia szerintem jo dolog.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:48:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nem a tej, te.
:-)
Nade a tejbol lett aludttej. Ami meg mindig jo volt :-)

ffüttyfürütty 2013.11.03. 12:51:42

@puhacica: ez van, de látod még poénértéke is akad :)

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:52:47

@vazzup:
Az allat eseteben...

Anyam meg a piacon vette az elo csirket. Aztan penteken odakotottuk a gaztuzhely labahoz, etettuk ket napig es vasarnap reggel lett elvagva a nyaka.

Namost azt nem tudom, hogy mivel etettek a csirket, milyen szabvanyok szerint neveltek, de jo volt.

:-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 12:54:31

@morsels: Az atomenergia sehol sem lehetne megoldas.
Ha egy orszagnak nincsenek megujulo energiaforrasai (nagyon ritka), akkor meg mindig ott vannak a gazturbinak es gozturbinak vagy ezek kombinalt ciklusa. A nem megujulo energiak kozul ez jelenleg a leghatekonyabb rendszer.

De! A gozturbinak boiler-eit peldaul csodaszepen lehet futeni biomasszaval. Ami a magyar adottsagokat es a mezogazdasagi lehetosegeket tekintve egy kezenfekvo megoldas lenne.

DE! Tortenetesen van 2 hatalmas vizhozamu folyonk, amin nagyon minimalis a hajoforgalom (nyugodtan vehetjuk 0-nak) cserebe viszont maj minden evben valahol szetbassza a vizparti telepuleseket az arviz. Szerintem kezenfekvo lenne par vizeromu telepitese.

De! Ha ez sem tetszik meg mindig nagyon jok vagyunk geotermikus energiabol. Erre nyugodtan lehetne telepiteni gozturbina rendszereket.

A fentiek egyike sem kerulne annyiba mint az atom. Es meg kornyezetbarat(abb) is lenne. Csak ugyebar egy biomassza eromunek van egy nagyjabol jol behatarolhato piaci ara (kb. 60 millio euro olyan 20 MW eseten) es az elkeszulte utan marha konnyu atlatni hogy ebben mennyi volt a sikkasztas mert viszonylag kis, kompakt, jol atlathato rendszer az atomeromuvel szemben. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 12:55:39

@morsels:
En nem itelek el semmit. :)
A kapitalista dolgokat pedig foleg.

@Muscari:
Igen, van ilyen sajnos. Errol beszelni kell es adott esetben kiserletezni, hogy kinek hogyan jo.
Nincs elveszett ember csak akarni kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 12:55:43

@morsels:

Miért ne lehetne? Ezen az alapon ne legyen jogszabály semmire és lehessen bármit.

rumitom 2013.11.03. 12:55:59

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: a vallasnak es a szabad akaratnak szerintem nem sok koze van egymashoz. a vallas alapveto celja hogy valaszt adjon az olyan egszintenciaval kapcsolatos kerdesekre, mint a honnan jottunk hova megyunk, miert vagyunk itt, van e elet a halal utan, ha van milyen formaban es meg rengeteg a foldi eleten kivul eso, racionalisan nem felfoghato dolog.
ezert is hivjak hitnek, hiszen nem tudason alapul.
a szabad akarat teljesen mas. mondjuk sok ember osszekeveri a barmit megteheteket a szabad akarattal.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 12:56:39

@morsels:

Nem kell ezt túlbonyolítani. Van egy kialakult szokás, a kérdés: kell-e rajta változtatni vagy sem.

vazzup 2013.11.03. 12:57:13

@Don Kartasch: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: @morsels:
A helyzet az, hogy jelenleg az atomenergia a leggazdaságosabb ha az ár/érték/környezeti terhelés arányt nézzük.
Ezen sajnos nincs mit vitatkozni.

Persze, vannak országok, akik megtehetik, hogy sokmilliárdos beruházásokat csinálnak, szélerőmű meg napenergia, csak azt kell látni, hogy jelenleg ez pariban sincs ökológiailag az atomenergiával. A cellák gyártása, telepítése sok helyen drága, nem megoldható, környezetet kiemelten terhelő.
Vannak már kevésbé megterhelő energiacellák, de azok meg kibebaszott drágák, azaz gazdaságilag nem éri meg, csak ha egy csomó elégethető pénzed van.
S azt ne gondolja senki, hogy a celláknak és a szélerőműveknek nincs környezeti terhelésük, mert van. Nem is kevés.

Csak ugye egy nukleáris szivárgással, esetleg hovatovább egy erőművi gázrobbanással jól lehet riogatni a népeket, mert hogy atombomba.

A helyzet az, hogy a nukleáris balesetek során fellépő ökológiai és társadalmi veszteség ezidáig töredéke a hagyományos, szilárd-tüzelésű erőművek által okozott károknak.
S sajnos jelenleg a nap- és szélenergia nem képes stabilan, olyan hatásfokkal és olyan szabályozhatóan termelni, mint az atomenergia.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 12:57:33

@morsels:
Marakinek :)
Nekem tej kell, aludttejre nem vagyom.

morsels (törölt) 2013.11.03. 12:59:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A kialakult szokas alatt vallasi szokast ertesz, ugye.

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:02:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ez igy hulyeseg.
En csak azt mondom, hogy egy szabaly, jog, nem szuksegszeruen vallasi alapokon nyugszik. Te szereted ezt a kettot osszemosni, de attol meg az nem lesz szuksegszeru.

vazzup 2013.11.03. 13:02:44

@Don Kartasch: ó igen, azt ki is felejtettem, hogy a gázturbinák által felhasznált gázt sem mi termeljük, hanem Putyin bácsi jóindulatából kapjuk, de legalább jó drágán. Míg a fűtőcellákat nem kötelező Oroszországból beszerezni, a gázt jelenleg sajnos úgy néz ki, hogy igen.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez aztán a cáfolat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 13:03:39

@vazzup:

Ami az öröklési szabályokat illeti, te tévedsz.

Eleve a magyar jogban a házastárs 2012-ig nem örökölt. Így az élettárs sem. A törvényes örökös CSAK a gyerek, s további örökösök akkor lehetnek, ha az örökhagyónak nincs gyereke. Eddig világos?

Idén lett megváltoztatva a szabály, most már a házastárs is örököl, a gyerekekkel EGYÜTT. S ez vonatkozik az élettársra is.

A mai magyar jogban EGYETLEN hátránya van az élettársnak a házastárshoz képest: házastársak fogadhatnak gyereket örökben, élettársak nem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 13:04:26

@tildy:):

Nem. A kereszténységben csak Isten tudatos tagadása bűn. Szimplán nem hinni nem az.

rumitom 2013.11.03. 13:04:44

@morsels: szel es nap, de az nem esztetikus ezert eddig a telepulesek mindig megvetoztak. ezert is orultem a 2/3 majdnem annyira mint amennyire tartottam tole, a kvazi teljhatalom jo dologra is lehetoseget adott volna

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:06:17

@Don Kartasch:
Bos-Nagymarosra emlekszel?

Te, en nem tudom, hogy mi a megoldas, de energiara minden orszagnak szuksege van. Aztan vagy fugg valakitol olcson, vagy kurva dragan beruhaz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 13:07:49

@vazzup: "A helyzet az, hogy jelenleg az atomenergia a leggazdaságosabb ha az ár/érték/környezeti terhelés arányt nézzük.
Ezen sajnos nincs mit vitatkozni."

Van mit vitatkozni mert ezt rosszul tudod.
Jelenlegi tudasunk szerint a kombinalt ciklusu eromuveknek a legmagasabb a hatasfoka! Ha a melegvizet is fel tudjak hasznalni futesre akkor a hatasfoka 80%-ot is atlepheti. Ezt egy atomeromu meg sem tudja kozeliteni.

Nem a szivargassal es katasztrofakkal van a baj. A baj azzal van amikor a szivargas a vizbe jut mint mostansag Japaneknal es ez sze lassan a vilagon szetterjed illetve azzal van a baj hogy az U235 felezesi ideje 10 000 evekben merheto. Az a tetves uran akkor is ott lesz a foldben elasva amikor az emberiseg mar reg kihalt!

Az evidens hogy a szeleromu nem megoldas itthon. A napenergia is nagyon koltseges, de a biomasssza, a vizeromu es a kombinalt ciklus is jarhato ut.

Szerinted miert vana z hogy mindenhol a vilagon epitik lefele az atomeromuveket? Biztosan azert mert a kis naiv butuska energetikusok felnek a tulhypeolt robbanasoktol, ugye?

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:09:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hat akkor mit?
Mert ugye a kialakult szokas az valtozik, mint ahogy valtozott az egyiptomiaktol kezdve a gorog cuccokig, aztan a romai popec jogtudamanytol kezdve a francia forradalomig, meg az angliai ipari forradalomig. Nem beszelve a kommunista kicsuszarol, meg a modern kapitalizmus vs. szocialis ellatasrol.

Namost a vallas tenyleg nem valtozott kozben.
Csak lett Jehova tanui, meg mit tudom en meg mi.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 13:10:00

@vazzup: "ó igen, azt ki is felejtettem, hogy a gázturbinák által felhasznált gázt sem mi termeljük, hanem Putyin bácsi jóindulatából kapjuk, de legalább jó drágán. Míg a fűtőcellákat nem kötelező Oroszországból beszerezni, a gázt jelenleg sajnos úgy néz ki, hogy igen."

Hat az energia ritkan jon a semmibol...
Kesz szerencse hogy jelenleg nem kell gazt importalnunk a futeshez az oroszoktol. Halaistennek Zsanan kifogyhatatlan forrasaink vannak. Ez ilyen. Az energia penzbe kerul.

vazzup 2013.11.03. 13:12:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: abban tévedsz, hogy 2012 előtt a házastárs élete végéig haszonélvezeti jogot kapott az elhunyt teljes vagyonára, beleértve az ingóságokat és az ingatlanokat is. 2012 után nincs haszonélvezeti joga, azonban felerészben örököl.
Abban is tévedsz, hogy az élettársi kapcsolatban a meleg pároknak joguk lenne, tekintve, hogy törvény nevesíti, hogy _külön_nemű_ élettársak, és nem a házastársak jogait kapja, hanem a régi házastársakét, azaz ha külön nemű az élettárs, akkor haszonélvezeti jog illeti meg élete végéig.
A regisztrált élettársi viszonyban élő _külön_nemű_ (hiszen jelenleg nem jegyeznek be azonos nevű élettársakat) a továbbiakban a házastársakra vonatkozó szabályozás vonatkozik.

Az élettársak továbbá nem kapnak sem özvegyi nyugdíjat, sem pedig más ellátásra nem jogosultak, miközben a házasságból özeggyé váltak igen.
Plusz például közösen végrendelkezni is csak házastársak jogosultak.

rumitom 2013.11.03. 13:15:45

@Don Kartasch: a viz es a nap miert nem jarhato? bar most nincs elottem megvalosithatosagi es kotseg hatekonysagi tanulmany, de nemetorszag tele van napkollektor mezokkel. nalunk lenyegesen tobbet sut a nap, tehat ha a nemeteknek megeri, nekunk plane meg kene.

az olyan szempontokat mint hogy a nemetek gyartanak is napkollektort nekunk meg importalni kellenne, illetve maganak a napkollektor gyartasnak a kornyezeti hatasait most figyelmen kivul hagyva mi a gond a napenergiaval ami miatt nem mukodni mo-n?

nem vitatkozni akarok, csak okosodni

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 13:19:26

@morsels: Ezt eroteljesen ironikusnak szantam. :) Zsana csak egy tarolo, egy kobmeter tobblet gazt nem tudunk kivenni belole, csak amennyit beleteszunk. :)

Arra akartam utalni hogy jelenleg amugyis folyamatosan vesszuk a gazt az oroszoktol, mivel Mo.-n jellemzoen gazzal fut a lakossag es nehez elvarni egy olyan szegeny tarsadalomtol hogy terjenek at elektromos futesre ahol megfelelo panel szigetelesre sincs penz.

Igy plusz egy atomeromu sem fog minket fuggetleniteni. A helyzet ugyanaz lesz mint elotte csak lesz az orszag nyakan egy vegtelensegig dagado es huzodo 4-es metro sebesseggel keszulo uj blokk. Hat gratulalok hozza!

De en itt le is koszonok mert mennem kell.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.03. 13:19:51

@morsels: azt sem értem, hog ymiért nem alap szabvány, hogy a mosógépből a víz megy a vécétartályba. (legalább az öblítővíz, ha mondjuk az első olyan mocskos.)
egyébként vannak még olyan kedvenceim, mint az esővízzel zuhanyozás, meg hogy az átkezdében a kaját banánlevélbe csomagolják, de ezek ugye nem mainstream európai megoldások, inkább olyasmi, amit erre-arra lát az ember vidéken errefele.
a nejlonzacskómánia egyébként elképesztő méreteket tud ölteni seperc alatt, olyan szinten, hogy kb kicsavarni se lehet az emberek kezéből, nem értik, nem akarják érteni, ja és persze a nejlonzacskó jelenti azt, hogy fizettél, nem loptad a cuccot.
amikor először láttam ilyen napfényre lebomló zacskót, nagy anyázás lett belőle, a hálózsákom került el a szekrény aljába tárolásra ilyenbe véletlenül (egy thai szupermarket narancssárga zacskója), aztán mikor pár hónap után felemeltem, minden tele lett fecni méretű színes műanyagdarabokkal. ettől függetlnül alighanem jó ötlet, bár nem tudom, mire bomlik le a cucc.

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:20:07

@rumitom:
En sem ertek hozza, de a napenergia hasznositasanak a hatekonysega meg messze nem kozeliti meg a tobbi hagyomanyos energiahordozok szazalekat.
Arrol nem is beszelve, hogy a beruhazas es a megterulesi koltseg sok es hozzu. Marpedig ez is uzlet.

A megujulo energiak hasznositasa majd akkor lesz igazan fontos, amikor a hagyomanyos energiak (koolaj, szen, foldgaz) eloallitasa vagy nagyon sokba kerul, vagy egyszeruen elfogynak. Mondjuk meg 50 ev.

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:21:21

@Don Kartasch:
Ahh..
Ugy remlett, hogy valamikor arrafele volt foldgaz.
De akkor tevedtem :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 13:21:49

@vazzup:

"2012 előtt a házastárs élete végéig haszonélvezeti jogot kapott az elhunyt teljes vagyonára, beleértve az ingóságokat és az ingatlanokat is"

Nem pontos, de nagyjából így van, Ez viszont nem öröklés.

"2012 után nincs haszonélvezeti joga, azonban felerészben örököl"

Nem felerészben.

"az élettársi kapcsolatban a meleg pároknak joguk lenne, tekintve, hogy törvény nevesíti, hogy _külön_nemű_ élettársak, és nem a házastársak jogait kapja, hanem a régi házastársakét, azaz ha külön nemű az élettárs, akkor haszonélvezeti jog illeti meg élete végéig"

Ezt honnan veszed?

"A regisztrált élettársi viszonyban élő _külön_nemű_ (hiszen jelenleg nem jegyeznek be azonos nevű élettársakat) a továbbiakban a házastársakra vonatkozó szabályozás vonatkozik."

Mo-n lehetnek azonos neműek élettársak pár éve, azaz ezt rosszul tudod.

Shanarey 2013.11.03. 13:22:59

@morsels:

Napenergia, szél erőművek.

Ha a németeknél müködik, akkor Magyarországon is kell hogy működjön, mert Magyarországon több a napsütéses órák száma, és nagyobb az intenzitása. Szél erőmű, persze azt azért nem müködik most mert a hagyományos erőművek gazdái nem akarják a konkurenciát.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 13:24:10

@rumitom: A viz jarhato! A Dunara es a Tiszara is boven elferne par eromu. Fel nem foghatom amugy ezt miert nem erolteti senki.

A szellel az a baj hogy a Karpat-medence nem eleg szeles. :(

A napkollektor nem lenne rossz, csak nagyon dragak!
De amugy a ceg ahol dolgozom megujulo energiakra epulo eromuveket tervez (nem a levegobe probalok ugatni) es van egy prototipusunk ami teljesen uj technologia lesz es a napenergiat hasznalja ki eleg jo hatasfokkal. Sokat remelunk az uj technologiatol! :)

Ha kiforr akkor az Alfold peldaul idealis terep lenne szamara. ;)

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:24:35

@Don Kartasch:
Nade latod.. energia ellatas.
Az egyik az ipari uzemek, a masik a lakossagi ellatas.
Valahogy meg kell oldani azt, hogy az emberek ne fagyjanak meg telen, meg ugye a gyroi BMW is tudjon menni.
Ehhez kell megoldas. Szoval komoly kerdes, hogy mi az, mert erre nem lehet EU palyazatot igenyelni.

Shanarey 2013.11.03. 13:26:07

@morsels:
Volt, de kifogyott, az még a 70-es években volt.

Volt egyszer egy bizonyos Zsanai gázkitörés.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 13:28:38

@morsels:
Nem szeretem az aludtejet, igy nem zavar, hogy nem lesz belole ;)

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:28:54

@Shanarey:
Es a gazkitores kifogyasztotta az osszes gazt?

(csak azert kerdem, mert remlik az akkori hirekbol, hogy napokig kuzdottek a tuzzel)

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:29:43

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A felesegem meg szereti.
Namost szerinted mennyire zavar az, hogy te meg nem :-)

morsels (törölt) 2013.11.03. 13:33:14

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A lenyeg egyebkent meg az lenne, hogy amit iszunk (en is), az tartositott tej. Es nem nyereg alatt tartositjak a tejet, erted. Ilyen kemiai cuccokat hasznalnak.

Shanarey 2013.11.03. 13:35:14

@morsels:

Nem, de később tényleg kifogyott. Azóta tárolóként használják.

Shanarey 2013.11.03. 13:40:24

@morsels:

Ott használták először azt a bizonyos MIG hajtóműböl készült tűz elfújó kézikészüléket. Ez az a cucc amivel elmentek Kuvaitba is az első öbölháború után az ottani felgyújtott olajkutakat oltani, Le is alázták a többi "tüzoltó csapatot"

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 13:40:52

@morsels:
Gondolom semennyire, nem is orulnek, ha zavarna ;)

Sejtem, hogy nem a jotunder tartositja. Viszont ez sem zavar ;)

Ugy latszik, keves dolog zavar :)

2013.11.03. 13:42:50

@vazzup: Mekkora faszság ez a "cikk". Mo.-n persze egyik sem fordul elő, sőt. :)))

Ha nem tetszik, minek élnek ott, nem?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 13:43:45

Most már nem lesz,mert ezt kerestük, és tudjuk működtetni. Es pont ezért nem lesz benne olyan pont, ahol ki kell majd dobni, hanem meg tudjuk javítani.
@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

tableno 2013.11.03. 13:46:22

@Philosoraptor: Nem arról van szó, hogy nem tetszik nekik. De még a legfaszább helyen is vannak olyan dolgok, amik az őrületbe kergetnek. Tökéletes nincsen.

vazzup 2013.11.03. 13:48:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a felerészben igaz, egy darab gyereket feltételezve írtam, szóval egységnyit örököl.

S nem voltam egyértelmű, mert valójában a bejegyzett és a nyilvántartásba vett élettárs viszony különböző.
A nyilvántartásba vett élettársi viszony csak két külön nemű ember között jöhet létre, rájuk a házastársak öröklése vonatkozik.

Az egyneműek élettársi kapcsolata viszont a bejegyzett élettársi kapcsolat, ami szimpla polgárjogi szerződés, nincs öröklési kihatása, ebben az esetben csak végrendelet útján örökölhet az élettárs, ami viszont polgári peres úton megtámadható, akár ki is lehet semmizni az özvegyet.

Ráadásul például a családjogi törvény is csak akkor lesz alkalmazható az élettársakra, ha legalább egy évet együtt élnek és gyermek _születik_ a kapcsolatból.

Amúgy onnan szedem, hogy történetesen van örökléssel és családjoggal foglalkozó ügyvéd az ismeretségi körömben.

@Don Kartasch: lehet, hogy az új technológiák, amelyek persze drágák, már jobb hatásfokúak, őszintén szólva azokkal nagyon nem vagyok képben, én ilyen amatőr érdeklődő vagyok csak. :)
Mindazonáltal a nyugati országok atomtól való elfordulása többrétű, egyrészt politikai döntés, s nincsenek éppen pénzszűkében, tehát megtehetik, hogy égetik a pénzüket. (Hozzánk képest persze)
De én gázerőművek helyett bizony elkezdeném átállítani a lakosságot elektromos fűtésre, beleértve a vízmelegítést is, lévén elektromosságot termelni sok lehetőségünk van, míg gázt jelenleg csak egy forrásból tudunk. Szóval a meglátásod ebben e tekintetben helyes, ám az irány nem biztos, hogy hosszú távon fenntartható.

Egyébként félreértés ne essék, nem vagyok ellene a megújuló megoldásoknak, csak jelenleg nem kifizetődő és valójában nem annyira tiszta, mint azt sokan hiszik. S itt a jelenlegen nagy hangsúly van.

vazzup 2013.11.03. 13:51:30

@morsels: jajj, kémiai cuccokat. :D Az aludtejhez meg - pfúj - biológiai cuccokat. Egyenesen gombákat érted, penész- meg köröm- meg mindenféle gomba, érted. ;)
Hagyjuk már ezt a "kémiai anyag káros, m'kay?!"-hozzáállást, mert _minden_, ami képes kémiai reakcióba lépni más anyagokkal az kémiai anyag. A riogatás nem vezet sehova.

2013.11.03. 13:51:45

@tableno: Ebből a cikkből is csak az általános, már megszokott siránkozás, meg a szar is keserű magyar mentalitás jön át, ha egyáltalán tényleg küldtek be ilyet, és nem valamelyik kreatív velvetes találta ki az egészet. Tökéletes nincsen, de ha valakinek ezek a nagybetűs problémák, akkor költözzön inkább vissza a posványba, az biztos jobb. :-)

tableno 2013.11.03. 13:58:11

@Philosoraptor: Nyilván azért élnek ott, ahol, mert tudják, hogy otthon (a posványban? - na ez is eléggé keserű, nem?) súlyosabb problémáik lennének. Nézd, az a helyzet, hogy a külföldi élet csak otthonról tűnik gondtalannak. A valóság az, hogy mindenütt megvannak a napi gondok és bosszúságok, legfeljebb az arányok mások. Viszont ha az ember régóta él kint, már nem az otthoni nehézségeket tekinti etalonnak, hanem azon bosszankodik, amivel a mindennapokban szembesül. Emberi gyarlóság, hogy a jót hamar megszokjuk, és a még jobbat akarjuk...

vazzup 2013.11.03. 14:03:30

@tableno: @Philosoraptor: egyetértek tableno-val! Szerintem is kábé ilyesmi a helyzet. Meg azért kábé a felsoroltak mindegyike megvan itthon is. Szóval ha a felsorolt problémák csak egy része van meg a célországban, már jó. :D

Mondjuk én az éghajlatban a mediterránt preferálom, mentalitásban viszont az ilyen portugál, meg olasz emberek az őrületbe tudnak kergetni. :D

Nekem olyan ország kell, ami éghajlatban mediterrán, mentalitásban svéd vagy német, de közösségileg, meg érzelmileg meg európai. Van-e ilyen ország nekem? Majd kiderül.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:05:38

@vazzup:

"3:87. § [A bejegyzett élettársi kapcsolat]
Bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt együttesen jelen lévő két tizennyolcadik életévét betöltött, azonos nemű személy személyesen kijelenti, hogy egymással bejegyzett élettársi kapcsolatot kíván létesíteni."

"3:88. § [A bejegyzett élettársi kapcsolat joghatásai]
(1) Ahol a törvény eltérően nem rendelkezik,
(...)
f) a házaspárra vonatkozó szabályokat a bejegyzett élettársakra is alkalmazni kell."

2013.11.03. 14:06:13

Erdekes cikk szokasos napi sajtoszemlembol:
velvet.hu/trend/2013/11/03/25_dolog_amit_nem_lehet_megszokni_kulfoldon/
Olaszorszagban, Portugaliaban, Svedorszagban es Calgaryban elo magyarok leveleibol. Ahany ember, annyi szempont.

2013.11.03. 14:08:11

@vazzup:
Bocs, nem vettem eszre, hogy mar belinkelted, amig olvastam a cikket:)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 14:12:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: akkor sem bun nem hinni benne, ha keresztelkedett es konfirmalt is az ember?

en nem tagadom istent, mindne vallasnak megvana maga istene, ettol fuggetlenul en emg nem hiszek benne.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:13:24

@morsels:

- Mi az Ön véleménye arról, hogy csapvízben kimutatták hidrogén jelenlétét, aránya kétharmad? Mit fog tenni a kormány?
- Küzdeni fogunk ellene, ígérjük, hogy a ciklus végéig lecsökkentjük a hidrogén arányát a csapvízben.

Ez nem vicc, hanem egy bolgár humoros műsorból részlet. A riporternek álcázott humorista parlamenti képviselőt faggatott a kérdésről.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:15:20

@tildy:):

Ha megismerted Istent, majd tudatosan tagadod őt, az halálos bűn. mint a homoszexualizmus. De a mai átlag agnosztikus és ateista jellemzően nem ez a kategória.

Ha meg vagy keresztelve, akkor keresztény vagy. Ez eltörölhetetlen jel. Az, hogy hiszel-e, külön kérdés.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 14:16:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez olyan lehet, mint a közvéleménykutatás a veszélyes és mindent ellepő dihidrogén-monoxidról :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:16:33

@Cascabel:

A legrosszabb, hogy külföldiül gagyognak, ezt nem lehet sosem megszokni...

:-)))

tableno 2013.11.03. 14:18:05

@vazzup: előre szólok, hogy nincsen ilyen ország... ;-)

tableno 2013.11.03. 14:21:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és teszem azt Isten nevében ártatlanokat ölni az bűn, vagy dícséretes hitbuzgalom? Mert mindkét értelmezésre tudok példát az egyház(ak) részéről...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:21:18

@ffüttyfürütty:

Igen, pontosan.

Az a röhej, hogy a műsor 7-8 politikust is átvert a hülye szöveggel.

S aztán pár hónap múlva újra megcsinálták egy másik témával. A humoros műsor egyik szerkesztője egy Bulgáriába házasodott nigériai emberke volt. Na, ő kiállt egy mikrofonnal és feltette kérdést "Jó napot! A núbiai televíziótól vagyok, Ön hogy látja a Bulgáriai Köztársaság és a Núbiai Köztársaság kapcsolatait?", mire mindenki leadta a szabvány halandzsát, hogy mennyire fontosak a bolgár-núbiai kapcsolatok, s hogy milyen fontos ezeket minden téren tovább fejleszteni. Egy ember jött csak rá, Núbia nevű ország nem is létezik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:26:43

@vazzup:

Van ilyen. Pl. Hollandia Európán kívüli részei ilyenek. A mentalitás és a jogszabályi keret sok tekintetben holland, viszont az éghajlat szubtrópusi. Esetleg Franciaország esetében is tudok ilyet mondani, ha Franciaország neked jó.

Plusz van pár - nem sok - afrikai ország, ahol a mentalitás teljesen európai, az éghajlat meg nem. pl. Mauritius a legjobb példa.

rumitom 2013.11.03. 14:29:17

@tableno: azert svedorszagban a korrupcio hianyat a nem tudom megszokni dolgok kozott emliteni… a korrupcio elol menekultem otthon, azota a helyzet picivel rosszabb amennyire en latom. hogy valakinek ez hianyozzon?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:31:30

@rumitom:

A korrupció teljes hiánya nem jó, mert ez egyben a lazaság hiányát is jelenti.

2013.11.03. 14:34:02

@Shanarey:
" Ez az a cucc amivel elmentek Kuvaitba is az első öbölháború után az ottani felgyújtott olajkutakat oltani, Le is alázták a többi "tüzoltó csapatot" "
Lattam a Fire of Kuwait c filmet az IMEX - ben, par evvel a haboru utan, amiben a magyar csapatot is bemutattak. Szinte feludules volt a fulemnek a joizu magyar karomkodasokat kivenni a hatterbol:)

tableno 2013.11.03. 14:34:51

@rumitom: szerintem ezt pozitívan értette. Mint ahogy szerintem Budapest látképét sem lehet "megszokni".

tableno 2013.11.03. 14:41:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ja, de ennek ellenére gyakran megteszik olyan emberek, akik szerint a z istentagadás és a homoszexualitás halálos bűnök.

rumitom 2013.11.03. 14:41:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nalam nem.

a jogosulatlan elony szerzes sehol semmilyen korulmenyek kozott nem akceptalhato. a korrupcio csokkenti a bizalmat, ami gyengiti a gazdasagot, es ezaltal art az orszagnak, es annak lakoinak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 14:41:58

@vazzup: @tableno:
Ezert fontos napi szinten olvasni a magyar híreket külföldön is. A legjobb gyógyszer a helyi problémák kezelésére :)

Pl. mikor megtudom, hogy a szakszervezeti díjat emelik 0,2%-kal, ami úgy 50kr mínuszt jelent havonta... ez 1700Ft.
Persze, hogy bosszant, mert nem tudom mit kapok érte.
Aztán olvasom, hogy a magyar bérek reálértéke csökkent... rögöt nem érdekel ez az 50kr veszteség, mert az emelés meg 1000kr volt áprilisban (jóval infláció fölött).

@rumitom:
Persze, aki a korrupció kellemes oldalán volt. Annak kétségtelenül hiányzik :)
Képzeld el az itteni magyar vállalkozó arcát, aki odatol 20.000kr-t az ellenőr kezébe, hogy nézzen félre. Aztán még aznap jönnek érte a rendőrök (megtörtént egynéhány itteni magyar vállalkozóval).

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem mondta, hogy a politikus az politikus? Na ezért nem tartom őket semmire sem. Az nem tudomány, maximum a hazugság tudománya.
Ebbe valószínű egyébként minden ország legtöbb politikusa belebukott volna.
Egy igazságügyminiszternek nem kell tudnia, hogy mi van a vízben, de ha mondjuk egy környezetvédelmi miniszter bukja be a kérdést, akkot ott baj van... de ha történetesen környezetmérnök az illető (utópia, miért is lenne szakember valaki a döntéshozók között), az biztosan tudni fogja, hogy ez így van jól.

2013.11.03. 14:45:14

@morsels:
" A megujulo energiak hasznositasa majd akkor lesz igazan fontos, amikor a hagyomanyos energiak (koolaj, szen, foldgaz) eloallitasa vagy nagyon sokba kerul, vagy egyszeruen elfogynak. Mondjuk meg 50 ev. "
Ilyenkor mindig egy tanulmany jut eszembe a szenhidrogenek " elfogyasaval " kapcsolatban. Azt hiszem, egy osztrak szarmazasu tudos bebizonyitotta, hogy a szenhidrogenek egy resze " ujratermelodik " illetve ugy keletkezik, hogy a Fold nagy repedeseibol gazok tornek fel es bizonyos bakteriumok hatasara szenhidrogen lesz beloluk, amik migralasuk soran specialis un. talajszerkezeti " csapdakban " osszegyulnek. A legujabb seismikus meresek mar 4D - ben folynak ( x, y, z + ido ) Addig kaszalnak nagyot az olajtarsasagok, amig az el a koztudatban, hogy hamarosan el fog fogyni az olaj:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 14:45:45

@tableno:
A máskét gondolkodó mindig halálos ősellenség, mert ne fogadja el a mi felsőbbrendűségünket.
Ez a baja az összes egyháznak a többivel, a hitetlenekkel pedig méginkább, mert azok már rájöttek, hogy nincs szükség irgalmatlan pénzeken fenntartott egyházakra...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:46:10

@tableno:

Sok bűnös ember van, mindenki az, s kisebb vagy nagyobb bűnöket követnek el.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 14:46:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ugy vagyok vele, nem az en dontesem volt, egy stigma rajtam. Legszivesebben "kikeresztelkednek". De nem lehet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:47:09

@rumitom:

Borzasztó egy olyan ország, ahol minden csak jogszabályok szigorú betartásával működik.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 14:47:33

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: szóval a H2O az már környezetmérnökség? Ez tök jó hír! :))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 14:49:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Szerintem a svedeknel ez belulrol jon, jogszabaly nelkul is betartanak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 14:52:25

@ffüttyfürütty:
Nem, nyilván.
De ha nekem, aki teljesen hülye kémiából azt mondod, hogy dinitrogén-monoxid, akkor nem tudom értelmezni. Ha azt mondod, hogy fontos, gondolkodjak rajta, akkor előbb utóbb lehet kihámozom, hogy ez a H2O, de lehet nem.

Ha azt mondod, hogy hidrogént találtak a vízben, akkor nézek bután, hogy miért? Eddig nem volt benne?

Tessék, ez itt a fű: C21-H30-O2
Használom, mégsem tudom még csak "kimondani" sem, hogy ez itt micsoda :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 14:54:07

@tildy:):

Emberekből robotokká váltak... ezért isznak, mert nem tudják ők maguk sem elviselni. Borzasztó rideg világ az: rendőrállam, feminista terror, viháncoló homokosok, női papok, homokos templomi szertartások, s még ráadásul az év 10 hónapjában tél van. Ezért van pornó, drog, alkohol - másképp nem lehet bírni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 14:55:46

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Bezzeg mennyivel előrébb tartanak azok az országok, ahol semmit sem tartanak be... :D
Magyarország egy gazdasági óriás! A Balkán az új szuperhatalom... sőt, mármár hipergigaüberbrutál hatalom!
Az afrikai országok, ahol még törvények sincsenek, maximum amit a hadurak írnak vérrel... még a Balkánt is verik mind gazdasági, mind szociális, mind minden egyéb szempontból.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 14:56:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szerencse, hogy tudom, csak próbálkozol bomlasztani, mert ennyi hülyeséget kétlem, hogy egyedül kitalálnál :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.03. 14:57:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerintem te egy begyepegyesedett gondolkodasu oskonzervativ vagy szimplan.

Amugy en ugy lattam, a norvegoknal van az, amirol te irsz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 15:03:30

@tildy:):
Persze, hogy az :)
Hozott néhány rossz döntést, pl. konzervatív :) , és nehezen viseli, amikor valaki boldog tud lenni és sokkal ngyobb szabadságban él.

Egyébként folyamatos ellentmondásban létezik, mert szerinte a skandinávok rendőrállamban élnek, szörnyű elnyomásban, holott ő az egyik elgvérmesebb keresztény, aki szinten vallási törvények szerint kénytelen élni.

Tipikus vallásos korlátoltság, hogy az én törvényeim a helyesek, az én képzelt barátom a legerősebb, az én istenem villámot szór a seggéből is... ugyan már! :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem is akarlak. Elég, hogy tudom, hogy néha hülyeséget beszélsz :)

2013.11.03. 15:05:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Maxval, ha nem hagyod abba, szurve leszel

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 15:08:53

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

"I have spent all my life under a Communist regime and I will tell you that a society without any objective legal scale is a terrible one indeed. But a society based on the letter of the law and never reaching any higher fails to take full advantage of the full range of human possibilities. The letter of the law is too cold and formal to have a beneficial influence on society. Whenever the tissue of life is woven of legalistic relationships, this creates an atmosphere of spiritual mediocrity that paralyzes man's noblest impulses."

www.orthodoxytoday.org/articles/SolzhenitsynHarvard.php

vazzup 2013.11.03. 15:09:29

@Shanarey: fenébe, akkor igencsak türelmesnek kell lennem. :D
@tableno: de van, például az USA déli részei. :P :)
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: volt egy olyan beszéd is, hogy mindennap fogyasztunk egy halálos, ugyanakkor addiktív kemikáliát, ami teljesen képes feloldani a húst, és ezernyi más anyagot, amit használunk savsemlegesítésre, amivel veszélyes anyagokat távolítunk el az edények faláról. H2O. :)
- Ja, amúgy Hollandia európán kívüli részei kétségkívül vonzóak, csak ott meg munkalehetőség nem sok van a magamfajta számítógép-függő munkavállalónak. :D

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: pontosan, amikor rámtör a kétség, hogy akkor biztosan menni akarok-e, csak beleolvasok a napi hírekbe. :D

@Cascabel: az a baj, hogy a szénhidrogének kialakulásának feltétele speciális, nagy nyomású környezet szükséges hozzá, és nem is éppen gyors folyamat, jelenleg gyorsabban fogyasztjuk a készleteket, mint, hogy újratermelődnének. Mindenképpen kell az alternatív erőforrás, más kérdés, hogy ha elfogy és kihal az emberiség, hamarosan újabb készletek lesznek. Például belőlünk is. :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 15:10:20

@charlieharper:

Én már meg is szúrtam magamat az előbb... éppen egy gesztenyét haraptam ketté és megszúrta az ujjamat,

rumitom 2013.11.03. 15:14:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez teny, viszont ez nem fugg ossze a korrupcio meg vagy nem megletevel.

egy orszag elhetosege a foldrajzi adottsagok mellett, szamomra az emberek viszonyulasa a jozan eszheztol fugg. idiota, kontraproduktiv torvenyek mindenhol vannak. ill. nem lehet az elet minden teruletet leszabalyozni, ezert okvetlenul elo fognak fordulni olyan helyzetek amikor be kell eroltetni a szituaciot valamilyen jogi keretbe. ez a torveny vegrehajtojara harul. ha a hivatalnoksereg ertem van, johiszemuen all hozzam es ugy intezi (lehetosegeihez merten), hogy ne a karom legyen maximalizalva.
tehat nem lesz "rideg", elhetetlen, ellenben "laza" lesz, de megsem korrupt

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 15:22:08

@rumitom:
Jé, mintha te is Svédországban élnél ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azért azt kérkel fogad el, hogy nekem itt sokkal jobb, biztonságosabb és élhetőbb, mint Magyarországon volt. Ha neked nem, nem kell idejönnöd élni és kész.

Esetleg majd írj a választott képviselődnek Bulgáriában, hogy beszélje meg a kormánnyal, hogy ezentúl nem kérik az EU-s segélyek azon részét, amit a svédek, finnek, dánok fizetnek be a közösbe, mert nem érzed méltónak, hogy ezek a lélektelen, robotemberek eltartsák Bulgáriát ;)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 15:23:03

@morsels: "A megujulo energiak hasznositasa majd akkor lesz igazan fontos, amikor a hagyomanyos energiak (koolaj, szen, foldgaz) eloallitasa vagy nagyon sokba kerul, vagy egyszeruen elfogynak. Mondjuk meg 50 ev."

Bar a szenhidrogenek sokkal-sokkal tovabb kitartanak meg mint 50 ev, de jol latod, akkor leszunk teljesen a megujuloro utalva, amikor nem lesz mas.

Ezt az olajmultik is tudjak es ezert folynak a megujulo beruhazasok es fejlesztesek felgozzel a legtobb orszagban. :) Ki akarjak hasznalni maximalisan a sok dollarmilliobol kiepitett infrastrukturajukat. Teljesen jogosan.

Viszont azt is latni kell hogy egy orszag energiaellatasa nem tud egy ev alatt atallni a 0% megujulurol 100% megujulora. Ez egy lassu folyamat, sok-sok evbe tellik, pont azert mert nemelyik technologiat eleg koltseges es lassu folyamat kiepiteni.

A baj csak az hogy Mo.-n halvany lila jele sincs annak hogy akarcsak elgondolkodnanak azon hogy mikor kene ezt a folyamatot elkezdeni... igy jo esellyel majd ennek is jo magyar szokas szerint az lesz a vege hogy akkor fogjak kiirni a tendereket meg adni a tamogatast a megujulo technologiakra, amikor azok mar tavalyelottre kellettek volna.
De mondjuk engem ez sem fog szemelyesen erinteni, szoval akar le is szarhatom. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 15:23:07

@rumitom:

Nyilván sok tényező van, melyek együtt határozzák meg az adott országot,

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 15:24:52

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Ezzel nem is vitáztam, nyilván mindenkinek más jó vagy rossz.

Az EU értelme, hogy a pénz menjen, ez van.

2013.11.03. 15:29:30

@tableno: "Nézd, az a helyzet, hogy a külföldi élet csak otthonról tűnik gondtalannak."

Csak a naiv embereknek tűnhet gondtalannak, kint is mindennek meg kell fizetni az árát. Az a baj, hogy "közel" van nagyon a nyugat, és az emberek csak a "fényűzést" látják. No, ez a nyugaton minden működik meg tejben-vajban fürösztenek mesét sokan beveszik. Nincsen tökéletes ország, de ha valaki azon akad ki, hogy nincsen mutyizás meg a másik hátán való előbbre jutás, az tényleg jöjjön vissza ide, pont ilyen emberek viszik előrébb az országot.

2013.11.03. 15:30:25

@vazzup: "Meg azért kábé a felsoroltak mindegyike megvan itthon is."

Pontosan ezt írtam én is fentebb. :)

2013.11.03. 15:35:36

@Don Kartasch: "igy jo esellyel majd ennek is jo magyar szokas szerint az lesz a vege hogy akkor fogjak kiirni a tendereket meg adni a tamogatast a megujulo technologiakra, amikor azok mar tavalyelottre kellettek volna."

Természetesen majd az akkori holdudvar kapja meg, aki szépen visszatudja osztani a pénzeket. :)))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 15:40:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nyilvánvalóan.
Csak nem illik megharapni a kenyeret adó kezet, szerintem...

Nekem nem tetszik a mediterrán módi. De attól még az olaszok nem alávaló maffiozók, akik 60 évesen is a mamival kenetik a gépzsírt a hajukra...
Maximum nem élnék közöttük soha.

A svédek pont annyira alkoholista robotemberek, amennyire a magyarok tolvaj cigányok vagy amennyire az összes olasz anyahomorító maffiózó.
Ezt vagy elhiszed, vagy nem. Nekem mindegy végülis.

tableno 2013.11.03. 15:42:32

@vazzup: biztos vagy te abban? Nem azt mondtad, hogy olyan helyet keresel, ami közösségileg és érzelmileg európai? Nem biztos, hogy ezt megtalálnád a redneckek között...

ffüttyfürütty 2013.11.03. 15:45:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: tetrahidrokannabinol avagy THC (oké wikiről lestem)
De azért a vízbül vonnyad ki a nitrogént! :D

ffüttyfürütty 2013.11.03. 15:47:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a kelet-európaiak miért isznak? :) (még a végén kiderül hogy az ivásra mindig van ok)

tableno 2013.11.03. 15:50:39

@ffüttyfürütty: az ivásra mindig van ok. ;-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 15:50:46

@Philosoraptor: Sanszos. Aztan amikor majd elkezdenek 20 000 uzemora utan szetperegni a kinai/tadzsikisztani/orosz/uzbeg/kazah (keletre kell nyitni ugyebar) eromuvek amikert a Nokia-s dobozok miatt vagyonokat fizettek, akkor johet az egyik oldalrol mutogatas a masik oldalra meg az emult 8-12-16-20 evezes! :DD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 15:51:46

@Don Kartasch:
Svédországban, 2010-ben 48% volt a megújuló energiaforrások aránya, míg Magyarországon 2009-ben 8,1%.

Rajtuk kívül Lettország 32,6%, Finnország 32,2%, Ausztria 30,1% az élboly. A sereghajtók: Málta 0,4%, Luxembourgban 2,8% és Nagy-Britanniában 3,2%.

Érdekes, hogy a britek sem hulladékgazdálkodásban, sem megújuló energiában nem tartoznak az élmezőnybe (hanem inkább a sereghajtók közé). Mintha megrekedtek volna a fejlődésben valamikor a múlt században...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 15:52:44

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Sajnos nem hiszek neked, túl sok skandinávot láttam már...

Kenyéradó? Nincs ilyen. Ez téves párhuzam.

rumitom 2013.11.03. 15:53:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: es ezen tenyezok kozul a korrupcio hianya (bar teljes hianyrol soha nem beszelhetunk) egy nagyon fontos ismerv, ami egyaltalan nem teszi lelektelenne...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 15:55:25

@ffüttyfürütty:
Basszus, elírtam...
Egyébként kell az bele, jobban hat :D

Azért isznak a K-E-iak, mert ahhoz van kedvük.
Az északiak mert azért, mert az alkohol robotüzemanyag :)

Maxybaby-vel szemben nem nyerhetsz :)

ffüttyfürütty 2013.11.03. 15:56:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: és itt harapott a farkába a Kis Herceges alkoholista :D

ffüttyfürütty 2013.11.03. 15:57:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nem akarok nyerni, érdeklődve olvasom, sajátos színfolt.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 16:00:58

@tableno: Szóval: azért iszik mert szégyelli magát és azért szégyelli magát mert iszik. Ide a párhuzam: svédek szomorúak mert szar az idő ergo isznak, kelet-európaiak vidámak ezért isznak. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 16:02:00

@ffüttyfürütty:

A Kis Elkényezhetett Herceg öngyilkos lesz ivás helyett.

Egyébként meg sok keleti a hideg miatt iszik, meg persze bőven van aki csak azért, mert szar a hangulata.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 16:04:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
@ffüttyfürütty:

Ha valami jó dolog van, akkor örömében iszik.
Ha valami rossz dolog van, akkor bánatában iszik.
Ha pedig semmi sem történik, akkor unalmában iszik.

Én személyesen szinte sosem iszom alkoholt. Nincs rá időm, teljes időmet lefoglalja az aktív pihenés.

:-)

vazzup 2013.11.03. 16:06:58

@tableno: nem feltétlenül Texas, de mondjuk (dél-) kalifornia, vagy florida tetszene nekem szerintem, kaliforniába ráadásul nagyon sok az európai bevándorló.

@Don Kartasch: jaja, szerintem az elmúlt 1000 év a hibás! Ha visszamehetnék az időben, tuti, hogy megkergetném még az ősatyákat, hogy kicsit nyugatabbra telepjenek le, még annak az árán is, hogy esetleg asszimilálódniuk kellene kicsit a helyi népekhez, ami amúgy is megtörtént... :)

vazzup 2013.11.03. 16:08:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Kis Elkényezhetett Herceg"

Erre mondják, hogy KEHes?

morsels (törölt) 2013.11.03. 16:10:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Marpedig minden orszag igy mukodik.
Sot, minden orszag a tortenelemben 10ezer evre visszamenve igy mukodott.

tableno 2013.11.03. 16:12:18

@vazzup: Floridában aki nem redneck, az latino. Kaliforniában, aki nem latino, az kínai. :-)

Shanarey 2013.11.03. 16:14:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ez a válasz akkor jó, ha azt a sok skandinávot, a saját országában láttad, nem pedig a jelenlegi lakóhelyed tengerpartján.

morsels (törölt) 2013.11.03. 16:15:06

@Don Kartasch:
Ez nagy valoszinuseggel igy lesz.
:-)

vazzup 2013.11.03. 16:16:17

@tableno: az nem baj, a kínai nőket bírom. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 16:16:17

@vazzup:

"Ha visszamehetnék az időben, tuti, hogy megkergetném még az ősatyákat, hogy kicsit nyugatabbra telepjenek le"

Akartak is, de nem jött össze. Tulajdonképpen a magyar barbárok hatására kezdődött meg nyugaton a második nagy egyesülés (a frankok utáni második), rájöttek nyugaton, hogy egyenként nem bírnak a magyarokkal. A magyarok a fő ok a Németországi Királyság és a Szent Római Birodalom kialakulására, Miután ezek megalakultak, a magyarok kénytelen voltak a "kalandozásokat" abbahagyni és visszamenni arra a területre, melyet meg tudtak védeni - ez a Kárpát-medence volt.

"még annak az árán is, hogy esetleg asszimilálódniuk kellene kicsit a helyi népekhez, ami amúgy is megtörtént"

Akkor ma nem léteznének magyarok.

morsels (törölt) 2013.11.03. 16:16:39

@charlieharper:
Namost aztan jol megfenyegetted :-))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 16:23:29

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A britekkel szerintem az a baj hogy az ipari forradalom hajnalan olyan surun telepitettek a fosszilis tuzelesu eromuveket mint a reten a pitypang.

Sok idobe tellik hogy ezekrol atalljanak. De amugy a legfrisebb adatok szerint mar olyan 12% korul tartanak.

Ugyanakkor nagyon sok megujulo energiajuk is van. A dombrol, ahol lakom 2 szelfarmot is latni osszesen vagy 15-20 turbinaval. Gyonyoruek. Meg UK-ben vannak a legnagyobb ocean energy blokkok. Csak az a baj hogy rengetegen laknak itt es oriasi az energiaigenyuk.

Ha utananezel a telepitett megawattoknak szerintem sok europai orszagot maguk moge utasitananak, csakhat ez szazalekosan itt meg mindig eleg kicsi.

Amugy kimondottan Anglia a csunyacska ebbol a csapatbol mert Skocia is jo 10 even belul eleri a 100% megujulot. Wales tele van szelfarmokkal es Eszak-Irorszag is jol all. Utobbiban teljesen biztos vagyok mert csak az a projekt amin most dolgozom 10%-al dobja meg a megujulo energiaforrasaik aranyat. :)

vazzup 2013.11.03. 16:25:48

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szinte nulla szokást őriztünk meg azokból az időkből, sem vallást, sem ünnepet, de még a hétköznapi dolgok is teljesen mások lettek. A nyelv is nagymértékben átalakult (bár sokra nem mennénk azzal, az is biztos), szóval az akkori magyarság gyakorlatilag nem létezik.
A génállomány is teljesen felhígult, a magyarnak mondott emberek génállománya már minden, csak magyar nem.

Igazából ha nyugatabbra telepednek le, és sikerül valamilyen fokú autonómiát kiharcolni/fenntartani, kábé hasonló eredményt értek volna el, mint most. Csak az évezredes szopásból lett volna kevesebb.

nyuszigonosz 2013.11.03. 16:28:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Általánosítasz, és alapul azokat veszed, akik olcsón akarnak sokat szlapálni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 16:28:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Az ne feledd hogy a skandinavok hiresek arrol hogy mindegyikuk a nyaralas alatt probalja behozni az eves alkohol-lemaradasat mert otthon marha draga a pia.

Szoval ha a bolgar tengerparton sok a reszeg, abbol meg ne vonj le tul messzemeno kovetkezteteseket. Valojaban sokkal kevesebbet isznak otthon mint peldaul a magyarok. ;)

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Alcohol_consumption_per_capita_world_map.PNG

rumitom 2013.11.03. 16:29:52

@tableno: nono, Caliban ott van meg az en eszkimo baratom csaladja is pluszba :)

rumitom 2013.11.03. 16:36:03

@vazzup: a kozepkorban a torokok bejoveteleig, nem szamitva a kunokat, eleg faintos hely volt a karpat medence. A karpatok adott banyaszatot es vadat, a "medence" meg kenyeret. svajcban es ausztriaban 10ed annyire sem volt jo dolog elni akkortajt

morsels (törölt) 2013.11.03. 16:37:43

@vazzup:
Vagy felreertettel, vagy szandekosan felremagyarazod azt, amit irtam :-)
Nem allt szandekomban hangulatot kelteni, vagy remhireket terjeszteni. Semmi bajom a kemiaval, kemiai szerekkel, csak a lo masik oldalaval.

morsels (törölt) 2013.11.03. 16:39:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ezt egeszen pontosan mire irtad? A tartositott tejre?
Ami elobb lesz keseru, mint savanyu?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 16:39:40

@vazzup:

Mindez nem számít. Az identitás elsősorban lelki, szellemi tényező, nem genetika, szokás, nyelv.

Shanarey 2013.11.03. 16:46:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ez jól hangzik, de nem igaz.
De ezt már megszokhattuk tőled, vallás ügyben

2013.11.03. 16:47:38

@rumitom:
Szerintem meg ma is " faintos hely " az a Karpat medence, ahol az osok letelepedtek. A baj csak az, hogy ritkan tudtak kihasznalni a hely adta lehetosegeket. Hogy ez mire vezetheto vissza, az a nagy kerdes:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 16:49:01

@vazzup: tudtommal az áramot jelenleg főként gázból állítják elő.

Shanarey 2013.11.03. 16:53:31

@Babette_:

Ez így van, de ennek a fő oka az, hogy sem a szél, sem a nap nem fizet jutalékot, ha használják.
:-))

ffüttyfürütty 2013.11.03. 16:59:15

@Babette_: és még a témába is vág, bár késtél :D

vazzup 2013.11.03. 17:04:03

@rumitom: hát, azért voltak itt problémák, tatárjárás, meg ilyen apróságok, amik nyugatabbra már sokkal kevésbé érvényesültek.
Meg aztán ugye most a jelenlegi állapotból indulunk ki. Azaz az, hogy régen (minden) jobb volt, ettől még a jelenlegi felállásban nem volt éppen szerencsés választás, mert egy átjáróház és mindenki megszopatta az itt élőket, aki erre járt.

@morsels: lehet, hogy félreértettelek, de a kemikáliázás ki tudja csapni a biztosítékot nálam. Mindenki ezzel riogat, mintha jelentene bármit is az, hogy "kemikáliával" kezelt termék. Önmagában semmit nem jelent, egyszerű ostobaság.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mindezek összessége.

@Babette_: hol? Nálunk? Gázból és szilárdtüzelésű erőművekkel, valamint van ~37% részesedése a paksi erőműnek önmagában. Ez a felhasznált energiára vonatkozik. S ha jól tudom, a paksi üzem 90%-on megy. S jelenleg a legolcsóbb energia a paksi, ha jól emlékszem, valami bruttó 10-12Ft/kwh áron képes előállítani, míg egy gázturbinás erőmű 15-17Ft/kwh áron lesz nyereséges.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 17:08:24

@Cascabel:

A magyarok is jobb helyre vágytak, ezért mentek rabolni évtizedeken keresztül Óperenciába. Ez még a magyar mesékbe is belekerült. Kevesen tudják, Óperencia nem kitalált hely, hanem a magyarok által félrehallott "ober Enns" kitekert verziója. Egyszerűen az osztrák Enns folyótól nyugatra eső terület neve a magyarok használatában, ahová érdemes "kalandozni", mert sok dolgot lehet ellopni. Másik neve Bergengócia, ez meg en.wikipedia.org/wiki/Berengar_I_of_Neustria nevéből magyarosított elnevezés.

vazzup 2013.11.03. 17:16:21

@Babette_: et most én nem értem, mi fordítva? :)
ptk2013.hu/uj-ptk-normaszoveg/uj-ptk-vii-konyv-oroklesi-jog/736

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: jó, hát, ha így gondolod, így gondolod. Ez eléggé szubjektív fogalom, szóval mindegy. De ennyi erővel egy vulkán közepén élő japán falu is gondolhatja magát validan magyarnak... de ettől még nem lesz az Árpád-kori népek leszármazottja.

2013.11.03. 17:22:53

@rumitom: Látod, van akinek pont ez hiányzik. Egészségére.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.03. 17:23:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"dinitrogén-monoxid, akkor nem tudom értelmezni. Ha azt mondod, hogy fontos, gondolkodjak rajta, akkor előbb utóbb lehet kihámozom, hogy ez a H2O, de lehet nem."

ne is.

tableno 2013.11.03. 17:27:22

@rumitom: Cali Kolumbiában van... :-P

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 17:34:03

@vazzup:

Nem én gondolom így, ezek a tények.

A mai magyarok 95 %-a nem leszármazottja a honfoglaló magyaroknak egyébként, ebből is látszik, hogy a genetikának nincs jelentősége.

vazzup 2013.11.03. 17:48:57

@Babette_: jó, még kemény öt és fél hónapig. :) de aztán már ez lesz, s ebben pont úgy van, ahogy leírtam. S jelen vitánkban igazából az számít, ami "hosszú távon" fennmarad, nem az, ami még egy kis ideig hatályos.

vazzup 2013.11.03. 17:49:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mindig is csodáltam, milyen fura fogalmaid vannak a "tények"-ről.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 17:51:44

@vazzup:

Most ezzel mi a gond. Komolyan gondolod, hogy egy nép attól nép, hogy mindenki ki tudja mutatni a családfáját?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 18:12:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Semmi baj, nem kell hinned. Nyilván én még egyet sem láttam...

@ffüttyfürütty:
Egy ideig mindenképpen, aztán számomra fárasztó válik... azt pedig már elképzelni sem tudom, hogy én milyen fárasztó lehetek :D

@Babette_:
Jólvanna, már megbeszéltük, hogy elírás volt :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 18:23:22

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131103/2011-03-05_122539_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ma a városban voltunk. A Westminster katedrálisban gyertyát gyújtani meg egy séta a St James's parkban.

Kérném szépen valaki foglalja össze a nap történéseit.

Jelentem London belvárosában világraszóló skandallum történt.
Kicserélték Gagarin szobrát egy fehér lóra.
Sic transit gloria mundi.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 18:36:55

@diggerdriver: Fehér ló? Megint lefizettünk valakit? :DDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 18:38:06

@ffüttyfürütty:
Egy fehér ló van Gagarin helyén.
Botrány:)))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 18:38:45

@diggerdriver: Csak a szokasos. :)
Indult nemi mennyi szemet-mennyi csomagoloanyag vitaval, ami komplett energiapolitikai disszertaciokba csapott (utolag is elnezest vastagon benne volt a kezem). :DD
A masik fronton birca szembefordult tulajdonkeppen a teljes bloggal es egy eros meleghazassagos kiindulopontrol viszonylag hamar (ne kerdezd hogyan) megerkeztek az identitas es a minden skandinav alkoholista kerdeskorig. :)
Tipikus vasarnap. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 18:41:10

@Don Kartasch:
Erre mondják, hogy "Na, ebből a napból többet is ki lehetett volna hozni!" :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 18:45:16

Mindenkitől kérdés: hogyan lehet JavaScriptet tanulni? :) Alapoktól... hol keressünk, online kurzusok, ilyesmik. Angolul tökéletes.

@diggerdriver:
DoKy remekül összefoglalta... megint megtudtuk, hogy az egy igaz bölcsek köve ott lapul birkánál.
Szerintem az ő istenhite valahol az egoizmusában rejlik; mondjuk úgy, hogy ő már akkora bölcsesség birtokosa, hogy nem lehet más, csak isten.

Namost képzeld el, ha összezárnánk 2-3 meleg skandinávval bircát.

vazzup 2013.11.03. 18:54:22

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Javascript:
www.adobe.com/devnet/html5/articles/intro-to-javascript-for-the-total-beginner.html
www.w3schools.com/js/
channel9.msdn.com/Series/Javascript-Fundamentals-Development-for-Absolute-Beginners

Ezeket tudom javasolni, de csak akkor, ha van elég alapszintű HTML és CSS ismereted (most már inkább HTML5 és CSS3).
Ha nincs, akkor javaslom, hogy előbb azokat próbálgasd, esetleg párhuzamosan azokkal.
Ha hajlandó vagy némi pénzt is rákölteni, akkor ezt javaslom, meg ami a related szekcióban is van:
books.google.hu/books/about/Beginning_Web_Programming_with_HTML_XHTM.html?id=ktWrCHuWqgkC&redir_esc=y

Plusz, ha bármi kérdésed van, nyugodtan tedd fel, az email címemet is ismered már, én ebben dolgozom. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 18:54:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem akar életfogytiglan kapcsolatot, akkor minek házasodik

HA szempontbol , mert az emigraciohoz kell a papirok miatt es ha bejon jo ha nem megyunk ketfele ... érdek ? bizonyos koron tapasztalatokkal mindig van erdek benne tudjuk kit akarunk es tudjuk kit nem..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:03:38

@montroyal:

Hát ezt előre el kell dönteni, s akkor nincs később gond.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 19:04:23

@vazzup:
Köszönjük a gyors választ!

Nóri tanulja ezeket, én ehhez már hülye vagyok :) Szeretnék ugyan egy saját domain-es blogot illetve saját weboldalt egy kis CNC-hez, a blogomhoz illetve bármihez, ami a jövőben eszembe jut, de ott tartok jelenleg, hogy:

<html>
<head>
<title>Aham...</title>
</head>
<body>
Zöldszíntest...
</body>
</html>

Esetleg tudsz ajánlani valami loserbarát fejlesztői környezetet, picit segítőkészebbet, mint a notepad.exe :D

@montroyal:
Ezt megcsináltad! Most a következő 300 komment megint a melegházasságról fog szólni, birca olvasatában :(

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 19:07:06

@Quercus58: házasság.
A legrosszabb intézmény a világon.

nem.. mert osszefogva ketten kozos erovel meg tudunk oldani problemakat... amik ha nincs a hazassag fel sem merulnenek...DDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 19:09:43

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "Erre mondják, hogy "Na, ebből a napból többet is ki lehetett volna hozni!" :)

Ahhh, vot man rosszabb is... ØD

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 19:11:00

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: bocs csak mint hazassagrol beszeltem es semmi bajom a melegekkel nagyon normalis klienseim vannak hazassagban es most kapta meg a menedekjogot 2 ismerosom mint buzi uldozottek Mo-on .. persze nem buzik de hat ha ez a megoldas hogy maradjanak..

bocsi en csak most kezdek olvasni

vazzup 2013.11.03. 19:15:05

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: aha, melegen ajánlom az Aptana nevűt, ingyenes, sokat tud, de érdemes időt szánni a megtanulására, ráadásul kiegészítésekkel okosabbá tehető.
Csak sajnos nem árt hozzá némi programozói véna. Akármilyen.
aptana.org/products/studio3

Ráadásul van benne kódkiegészítés, így nem kell csuklóig gépelned az ujjaid, mire beírsz némi kódot.
Mondjuk én, személy szerint notepad++-t használok, mert én szeretem a feature-jeit, meg gyors, egyszerű, és a kiegészítés nálam nem alapkövetelmény, bár kényelmes.
Esetleg azt is kipróbálhatod.

Ha nagyon kényelmes akarsz lenni, és nem akarod megtanulni rendesen a markup elkészítését, akkor vmi wyswyg-editort javaslok. Bár én ezt nem tartom jónak, szakmailag elfogadhatónak, de magáncélra, ha nem érdekel annyira a kód fenntarthatósága, akkor hasznos lehet.

en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_HTML_editors

Amit biztosan felejts el: a szövegszerkesztők mentés html-ként funkcióját. :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:15:29

@montroyal:

Eszembe jutott egy remek üzleti ötlet. Csináljuk meg a Buziverő Kft-t. Egy összeg fejében a Kft. megver bárkit, majd halálosan fenyeget dokumentálható alakban. A Kft-nél orvos is működik, akik azonnal látletetet ad ki a verésről. Ezután a megvert ember Kanadába indul, s ott a Kft. által kiadott okmányok alapján politikai menedékjogot kap.

vazzup 2013.11.03. 19:16:42

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: @Don Kartasch: hát, szerintem nem volt ez annyira rossz, szerintem. :) Én szeretek ilyen random témákban eszmét cserélni, meg nézőpontokat ütköztetni, sokat lehet belőle tanulni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 19:18:32

@Don Kartasch:
Azért, amikor birka belelovalja magát abba, hogy a skandinávok azért lesznek melegek, mert feminim terror van. Az állam pedig inkább elismeri a melegházasságot, mintsem mégtöbb alkoholistát hozzanak létre.
Az pedig a csúcs, amikor ezen hitetlen kutyák meleg-orgiákat szerveznek, hetero pároknak :)
Brr...

(láttam már csókolózni férfi kollégáimat, akik házasok és gyerekük is van... ez itt nem probléma, de én azért kihagyom)

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 19:20:53

@Muscari: szerelmi hazassag nemigen volt, mara ez teljesen megvaltozott. Legalabb is a nyugati vilagban

mi van ? a mai vilagban aki 2x 3x hazasodik ( valoszinuleg ezek lesznek tobben beleertem az egyuttelest is).. azok igazan szerelmesek? csak megvalogatjak kibe éri meg kibe nem .. nem csak anyagira gondolok..

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.03. 19:21:17

jó ez a mitnemlehetmegszokni lista, köszi a linket, de egyben irigylem egyes emberek problémáit :-)(én is le vagyok maradva pár órával, amikor írtam, nem ment fel.)

eagles 2013.11.03. 19:21:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Azért ha leejted a tollad, gugolva vedd föl.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.03. 19:22:11

Off: baccus, a németek jól megoldották az eső kérdést. Leszabályozták a sebességet, 80-al "végigszáguldottam" az országon...
:((((

2013.11.03. 19:27:59

@diggerdriver: Maxval elemzest adott, hogy a skandinavok elhetetlen robotok, ezert van naluk porno, drog es alkoholizmus. Mindez az elhetetlen idojaras miatt.
A drog reszet persze figyelmen kivul hagyhato, hiszen a kokain fogyasztasban Europaban a britek es a spanyolok az elenjarok, fuben meg a csehek, spanyolok, franciak es szlovenok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 19:28:27

@montroyal:
:) Tudom én.

@vazzup:
Pedig nincs is tutibb, mint amikor a Word menti el .html-ként és a kapott kód kissé olyan, amilyen :)

Köszönöm az infókat, tanulmányozni fogom őket.
Azt nem tudod véletlenül, hogy hogyan tudok blogmotort tenni egy még üres szerverre?
Hogy egyértelműbb legyen a kérdés: adott egy domain, mondjuk melegrobotok.se. Adott egy szerver, amin fut egy ubuntu és még valami, aminek nem tudom a nevét :) Valamint a domain át van irányítva a szerverre. De nincs ott semmi.
Na, ide szeretnék egy oldalt, blogot, esetleg olyan blogot, ami oldalként is tud funkcionálni és hasonló hülyeségek...

A nézőpontok ütköztetése egy dolog és valóban hasznos. De azzan nincs mit kezdeni, hogy "sok skandinávot láttam, mind robotbuzialkoholistafeminimterror". Az pedig kizárt, hogy ne úgy legyen, én tévedek, hiszen még nem láttam skaninávot sosenem :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:28:36

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Nem, a skandinávok lázadnak, mert rendes emberek, akikben még forr a viking vér. Ezért külföldre utaznak inni és nőket venni. Nem hagyják a feminináci diktatúra tombolását, csak még nem mernek nyíltan fellépni.

Egyre több viking harcos vesz feleségül kelet-európai és ázsiai nőt, mert valódi nőre vágynak, nem feminista szörnyetegre.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 19:30:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez valoszinuleg igy volt mert az ember csak latleleteket mutogatott ( valszeg a kocsmaban vertek meg mert emberkedett , de othon nem volt buzi ) es erre mivel fel kell mutatni a nagy magyar elutasitasban olyanokat is akiket elfogadnak . igy ok bele estek ... persze hogy hazudtak mint nagy resze aki Mo-rol jott es uldozotnek hazudta magat ( én is )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 19:32:24

@Don Kartasch:
Köszi.

Ha már szemetelés.
Egyik reggel állok a kapuban, látom megérkezik litván kolléga.
Kipakol a kocsijából egy halom szemetet a képen látható piros kerítés tövébe.
Direkt olyan szögből fényképeztem hogy látszódjon a brutálnagy szemeteskonténerek garmada kb 6méterre a szemétkupactól.

Múlt héten Barnet önkormányzata minden házhoz kiszállíttatott egy plusz kukát amibe az újrahasznosítható anyagokat kellene tenni valamint vödröket az ételmaradékoknak.
A vödröket a szél fújdogálja törötten az utcán a plusz kukát két hete be se vitték a lakók az utcáról.

kepfeltoltes.hu/131103/20131031_073633_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

vazzup 2013.11.03. 19:34:49

@charlieharper: azért az élhetetlen időjárás-kitétellel némiképpen egyet is lehet érteni. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: kell lennie vagy FTP vagy SCP elérésnek, kell hozzá egy kliens szoftver, amivel feltöltöd a fájlokat. Javaslom a Wordpress-t, mint blogmotort, letölt, kicsomagol, feltölt a szerverre, van egy install, amit be lehet hozni a domain-re való első látogatás alkalmával, az mindent elmond, hogy mit mikor és hogyan kell megtenni, valamint szükség van hozzá egy adatbázisra is, amit szintén a szerver üzemeltetője tud megadni.
A wordpress azért jó, mert egyben blog és tud weboldalként (különálló oldalak) üzemelni, valamint van egy rakás kiegészítő hozzá, amik hasznosak is lehetnek. No meg mert milliónyi ember használja.
Meg vannak ingyen letölthető templatek is, amivel a kinézetét lehet szabályozni.

2013.11.03. 19:40:32

@vazzup: akit a drog/alkohol/porno ennyire zavar, jobban erezne magat a UAEban, vagy Szaudiban. Es meg hideg sincs!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 19:41:42

@charlieharper:
Nézd, igazából semmi bajom a skandinávokkal. Az időjárásukkal sem lenne ha egy meleg irodában dolgoznék.
Persze mondhatjátok hogy a markoló fülkéje is meleg.
Igaz. Csakhogy én MINDIG nyitott ablaknál dolgozok, egyrészt mert szemüveges vagyok és elég egy üvegen keresztülnézni másrészt az emberekkel így könnyebb kommunikálni valamint a csukott ablakkal való munka olyan mint óvszerben dugni vagy zokniban lábat mosni.
Nekem az a természetes ha nyitva az ablak.

A melegekkel sincs bajom. A melegek alatt a normális homókat értem nem pedig a magamutogató buzikat. A kettő között óriási különbség van.

rumitom 2013.11.03. 19:42:52

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: a kovetkezmenyeket igazabol egy - ket generacio mulva latjuk majd. a meleg parok gyerekein felnove, es azok gyerekein, az eredeti meleg par unokajan. majd akkor meg lehet mondani tutira jo-e ez.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 19:42:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ebben igazad van. Mindazonáltal nem tudom, hogy a feminista hozzáállás vagy a gusztusosság mozgatja-e őket.

@vazzup:
Jól hangzik!
A kérdés még, hogy ezt a wordpress-es dolgot megtudom csinálni a gépen is és majd ha már kialakult az arculat, feltölteni a szerverre és élesíteni?
Mint amikor az ember összerakja a weboldalt a gépen, aztán ha kész, akkor mehet fel a netre is.

Az időjárásnak semmi baja! :) Hidegebb van, mint Magyarországon, de nem annyival, mint az híresztelik :) Vagy a -15, esetleg -20 fok sok (kevés)?

@diggerdriver:
Egyre inkább az a benyomásom, hogy a britek (angolok) egykor beledugták a fejüket a homokba és azóta nemsikerült kihúzni belőle... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 19:43:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Max, a feministáktól mentsen meg az Isten.
Az a legszörnyűbb állatfajta.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 19:45:45

@vazzup: Ezert mondtam hogy volt mar rosszabb is mert vegulis jo volt. :)

@diggerdriver: Elferne hozzank is egy par szemetes mert rendszeresen puposra vannak pakolva a kukak mire vegre jon a kukasauto. Mondjuk a szelektiv hulladekgyujtesben is lenne mit fejleszteni errefele...

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ismered a mondast: nincs hetero, csak makacs ferfi. :DDD

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:45:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

WP-szel egyszerűbb onlájn dolgozni.

Ha akarsz saját szervert, akkor a wordpress.org-ot nézd meg, ha meg ingyen akarsz, akkor a wordpress.com-on lehet ingyenesen.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:47:46

@diggerdriver:

Be is írtam a Google-be, hogy feminista, s ezt dobta ki www.cbc.ca/gfx/pix/dworkin_andrea_cp_7446684.jpg szóval ma nehezen fogok elaludni most emiatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 19:49:01

@rumitom:
Én itt most merném borítékolni hogy egy normális meleg pár örökbefogadott gyereke egyrészt nem lesz meleg másrészt normálisabb környezetben nő fel mint sokmillió hetero pár gyereke és szerintem semmi problémájuk nem lesz a nemi hovatartozásukkal. (juszt se írom le az identitás szót) :))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 19:51:20

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Igazad van de szemetelés ügyileg az angolok kicsit sincsenek lemaradva más nemzetektől sőt.

2013.11.03. 19:52:12

@diggerdriver: a hideget korral en is egyre kevesbbe viselem. Nem kulonosebben erdekel, hogy mas a haloszobajaban mit csinal, amig nem elottem csinalja vagy gyerekekkel. A "hardliner" nezetekkel van a gondom.
A masik a ferdites, hogy a hideg miatt van drog. Ez Europaban statisztikailag jol lathatoan nem igaz. Spanyolok majdnem minden Class A vagy Class B drogban elenjaroak vagy legalabbis elokelo helyet utnek meg.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:53:40

@diggerdriver:

nol.hu/kulfold/jonnek_az_x-nemuek

Én szeretném magamat madárként regisztrálni és feleségül venném az anyámat, egy kislányt és egy macska identitású kutyát. Remélem nem fog ebben meggátolni minket az állam. Mert ha igen, akkor klerikálfasiszta diktatúra van!

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 19:53:53

@morsels: plastic szinte ingyen van ...

a napokban olvastam magyarok gyartanak hamisitott coddal plastic bouteilleket es nyugaton be dobaljak az automatakba ... micsoda otlet ... hat igen a fillerekbol lesz a nagy forint DDD

vazzup 2013.11.03. 19:54:05

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: minden, ami plusz 5 fok alatt van Isten büntetése! (nem vagyok vallásos)

A weboldalt elvileg összerakhatod a saját gépeden is, de ahhoz webszerver kell, meg adatbázis, meg PHP, meg ilyenek.
Jobb, ha lejelszavazod a webtárhelyed .htaccess-szel (már ha engedik), megcsinálod úgy, hogy csak te férsz hozzá, mások meg nem, mivel csak te tudod a jelszót, aztán ha kész vagy, akkor leszeded a jelszavazást, s akkor élesedik gyakorlatilag mindenkinek.
Pláne azért is, mert a wordpress-nek kell base url is, ami a domain neved, meg aztán ha a cikkekbe, oldalakba linkeket teszel, akkor óhatatlanul benne lesz, hogy melegsvedvagyok.se/erdekeskepek/nudi1.jpg vagy valami ilyesmi, tudod... S ez jó, ha már a végleges, mert egyesével átírogatni az élesítéskor nem funny.

GERI87 2013.11.03. 19:56:20

@vazzup:

Ebben Birca-nak van igaza, a tudat számít, semmi más,
ennyi erővel bolgár identitás sem lenne...meg egy sor más nemzet.
Nyilván minden identitásnak van alapja, tehát a "japánbéli magyarok" szar példa...

Akitlosz · http://honunk.blog.hu/ 2013.11.03. 19:56:20

Ezt hívják asszimilációnak.

Ezért nem mindegy, hogy hol vannak az országhatárok.
A határon túli finnek idővel elvesznek a finn nemzet számára.
Hasonlóképpen a magyarokhoz sajnos.

3 millióval több a szlovák, mint 100 éve. Nem a szaporaságuk miatt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:56:23

@charlieharper:

Spanyolország rothadó társadalom, ebben teljesen igazad van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 19:57:22

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Na jó hát ezen pont látszik hogy a dildója a legjobb barátja:)))))))))))))

2013.11.03. 19:57:59

@vazzup: neked akkor Jersey bejonne. Komolyan. Ott jobb ido van mindig jo par fokkal, mint Londonban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 19:58:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
OKsi, köszönöm!

Engem nem zavar, ha feleségül akarod venni az anyukádat... én meg már most is madár vagyok ;)

Szerintem két ember között semmilyen kapcsolat sem elítélendő, feltéve, hogy azt mind a ketten akarják.
Biztosan megfertőzött már az erő-liberális-oldala...

@diggerdriver:
Ezt én is így gondoltam :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 19:59:31

@diggerdriver:

Az a röhej, hogy a neve Dworkin. S nekem meg volt egy ugyanilyen nevű ismerősöm, aki meg nagyon szép lány volt.

2013.11.03. 20:01:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: indok? Szerintem az olasz mar meg van rohadva, ahogy van.

@diggerdriver: hat jot kerdezel forditasrol... Hivjuk szemellenzosnek. Az a hardliner, aki nagyon eroteljesen hisz egy bizonyos nezetben es elterithetetlen, mint Maxval homophobe

rumitom 2013.11.03. 20:02:29

@diggerdriver: meglehet. nem astam magam bele a meleg temakorbe, mert egyreszt nem vesznek korul, masreszt meg nem eltem olyan helyen ahol szamottevo lett volna a meleg populacio.

azt viszont tudom, hogy melegnek lenni genetikai malfunction egyreszt, van olyan 4 eves fiu akin latszik ko buzi.
masreszt a pszichologusok szerint befolyasolo tenyezo tud lenni (akik nem szuletusoknel fogva 100% homok), ha egyedulallo szulo neveli a gyereket. ennek tukreben egy egynemu hazassagaban felnott gyereket is erhet rendellenes fejlodes. de mondom, nem tudom erre a valaszt, szerintem 20 ev mulva mar latni fogjuk.

ami viszont erdekes, hogy nemetorszagban tervezik a semleges gyerekek legalizalasat. allitolag vmi 2000 gyerek szuletik evente nem beazonosithato nemiszervekkel, igy az orvosok dontik el egyeske vagy ketteskeve valjanak

vazzup 2013.11.03. 20:03:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azért a nol-on sem halt még ki a humorérzék... :D
"Az oka meg van rá, úgy látom, mert az esze nem több egy gyöngytyúkénál."

@GERI87: már miért lenne szar példa? Ha egyszer ezek a feltételezett "elveszett törzs" magyarnak vallaná magát, miért is ne lehetnének magyarok, ha egyszer annak vallják magukat?
Döntsd már el, hogy csak a tudat számít, vagy a kultura is, meg a nyelv, meg az itt élő ősök bazi nagy katyvasza, ami már nyomokban sem tartalmaz magyar vért.

@rumitom: ilyen időtávon semmit sem lehet vizsgálni, mert annyi különböző tényező van, hogy egyszerűen tudományosan nem lehet felmérni a különböző változókat, paramétereket.
Ámbátor, ha abból indulunk ki, hogy tök heteró szülők gyereke lehet:
- meleg
- hetero
- hülye
- okos
- szorongó
- magabiztos
- paraszt
- közösségi
- magának való

akkor ugyanez igaz a meleg párok által felnevelt gyerekekre is. Már persze, ha a szülők nem a gyerekszobában szexelnek a gyerek előtt. De akkor heteró szülők mellett is jó eséllyel tömeggyilkost faragnak a kölökből.

nyuszigonosz 2013.11.03. 20:05:35

@montroyal: Erröl pont tegnap láttam egy riportot, München és környékén volt a legtöbb hamisított kódos müanyag vacak visszaváltva. Egyelöre egy személy van vizsgálati fogságban emiatt.

2013.11.03. 20:08:38

@Babette_: elkestel, mar volt par napja. Lattad volna hogy tanultam anno arabul, na az is hasonlo volt. Nem is tudok mar egy szot sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 20:08:43

@diggerdriver:
Amikor láncfűrésszel erőszakoln férfiakat nők...

@Akitlosz:
De ha a finn nemzet értékessé tenné magát a határon túli, finn gyökerekkel renelkezőek számára, akkor nem vesznének el.
A probléma ott van, hogy sokesetben egy teljesen jelentéktelen ország veszíti el az embereket, mert nem tud versenyképes lenni.

Ha pl. Magyarország nem játszaná Európa bohócát már 23 éve, akkor nem lenne ekkora hepaj a "wannabe emigránsság". Tessék nekem versenyképes jövedelmet, korrupciómentes környezetet, alacsony adókat és élhető környezetet prezentálni. Ha ez nem megy, akkor nincsen miről beszélni.

Olyan ez, mint amikor a dagi kissrácnak tetszik az osztály jócsaja. De a jócsajnak nem kell a dagisrác, mert van neki focista pasija. Lehet ezért a jócsajt hibáztatni? Nemhiszem... a dagifiú is sportolhatott volna és akkor most neki is lehetne jócsaja. Ma, tetszik vagy sem, Magyarország a dagi kissrác és az emigránsok az osztály jócsaja.
Teccettek volna előbb kapcsolani...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 20:12:13

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A dworkin nem egy vaddisznófajta? Mert első hangzásra annak tűnik :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 20:12:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Been there, seen that...
Füvet árultak a tengerparton... istencsászár hely! :D

2013.11.03. 20:14:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szivesen laknek ott, marmint Spanyolorszag. De az olasz igenytelenseget, na azt nem tudom elviselni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 20:16:17

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Nekem az első spanyol élményem 12 éves koromból - legalábbis az első, amire emlékszem - az volt, hogy náci jelképeket és pornólapokat árultak UGYANAZON a standon. Akkor sem értettem: azonos a két termék vevőköre?

rumitom 2013.11.03. 20:17:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a gazdasagilag visszaeso orszagokban termeszetes velejaroja, hogy megno az alkohol es drogfogyasztas, illetve a bunozes. ettol meg a tarsadalom nem valik elzulotte. a brit fiatalok az ibizai klubbokban, na az zulles.

minden orszagnak megvan a maga tarsadalmi gondja. a britteknel ez par eve a londoni zavargasok kapcsan kerult felszinre. tortent valami azota? magyarorszagon ott van a szeles tamogatottsaggal biro szelsojobb stb.

ha a magyarok/kelete eusok londonban mosogatnak, nos a spanyolok meg nemetorszagban utcat sepernek. a tarsadalmak kepesek megujulni, es alkalmazkodni az uj helyzethez. az elet megy tovabb. es en meg mindig spanyolorszagba vagyom

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 20:19:49

@nyuszigonosz: ugye..micsoda észkombajnok... mekkora penz van benne ... csak le kell gyartani egy milliadr hamis codos plasticot es egyenkent bedobalni az automataba... csak szegenyy alkalmazottat sajnalom aki csereli a zacskokat a gepbe ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 20:28:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Miért lenne azonos?
Árulnak pelenkát is a boltban, ahol vásárolok. Mégsem vennék soha pelenkát.

@charlieharper:
Nincs is ékesebb példája az olasz igénytelenségnek, mint a Fiat "autó"márka :D

tableno 2013.11.03. 20:29:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: naná, hogy azonos. A nácizmus ugyanis nem más, mint politikai pornó.

Latcho Rom 2013.11.03. 20:30:18

@diggerdriver: Jurijt egy loert.
:)
jo segged van mar megint.

montroyal ( CAN qc) 2013.11.03. 20:42:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A Kft-nél orvos is működik, akik azonnal látletetet ad ki a verésről.

errl jut eszembe kis torteney hogy mukodott a latlelet az atkosba velem tortent

hat ahogy szokas volt a rendorok miutan modszeresen agyba fobe vertek el kellet vinni orvoshoz hat elvittek 2 rendor én bilincsde dagattra verve bevittek az orvoshoz 5 M re megaltam a rendorok azt mondtak
-ez a szemet megtamadta a rendor elvtarsakat es azt meri momdani hogy ot vertek meg

az orvos azt valaszolta nincs ennek semmi baj a fel kellene az ilyent akasztani es kiadta a latleletet semmi bajom nincs ..( 5 M-rol)
nem
azt mondom mindig jo gyerek voltam bizony el kellett volna kerulni az ilyen helyzeteket de hat a fiatalsag...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 20:51:41

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Milyen érdekes az hogy formatervezésben azért az olaszok jók.
A FIAT konszern minden márkája szépnek mondható kivéve éppen a FIAT-ot.
Az Alfa-Lancia-Maserati-Ferrari szép autók.
Most felejtsük el az elrettentő példát a Multiplát de a többi FIAT sem egy formatervezésű remekmű.
Most hangsúlyozottan csak a formáról beszéltem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 20:56:45

@diggerdriver:

Ezt én már megcsináltam régebben, lásd az eredményt:

*

Legismertebb műve, az úgynevezett Home-Grown Melody, melyet Petőfi angolul írt:

Home Grown Melody

Recover Hungarian, the home is calling!
Here comes the time, this time or never!
Prisoners bulldoze, or free?
This is the question, elect!
The Hungarian God oath-breaking, oath-breaking, that prisoners upon We won't be!

Prisoners we were up till now, reprobates forefathers,
Who freely I had lived-haltak, szolgaföldben not nyughatnak.
The Hungarian God oath-breaking, oath-breaking, that prisoners upon we won't be!

Sehonnai bitang man, who this time, if have to, halni afraid,
Whose more expensive tatter living, than the home honest.
The Hungarian God oath-breaking, oath-breaking, that prisoners upon we won't be!

Magnificently the chain blade of the sword,
Better trims the kart, and we yet chainlet hordtunk!
Here with you, erstwhile sword!
The Hungarian God aath-breaking, oath-breaking, that prisoners upon we won't be!

The Hungarian name again she's nice will be, worthy erstwhile mickle hiréhez;
Mit rákentek the centuries, wash the opprobriums!
The Hungarian God oath-breaking, oath-breaking, that prisoners upon We won't be!

Where sírjaink camber, their grandchildren leborulnak,
And benedictory prayer next to do they say that off Santa our names.
The Hungarian God oath-breaking, oath-breaking, that prisoners upon we won't be!

(Plague, 1848. March 13)

unciklopedia.org/wiki/Pet%C5%91fi_S%C3%A1ndor#Home-Grown_Melody

Shanarey 2013.11.03. 20:56:53

@diggerdriver:

Ez nagyon jó, attól függetlenül, hogy a Micimackó, szerintem kuka pozitív.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 21:02:58

@Shanarey:
Igaz.
Én mindig sok könyvet olvastam és filmet néztem de soha nem jöttek be nekem az úgynevezett "alapművek".
Beteg vagyok a Kishercegtől meg a Micimackótól és a Bambit is a tányéron szeretem áfonyával.
Egyszer kitalálta valaki hogy a legjobb magyar film a Szegénylegények.
Na nekiültem megnézni.
Erővel kényszerítettem magam de húsz percnél tovább nem bírtam.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 21:28:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: bulldoze? Santa? a cím inkább olyan otthonkészültre emlékeztet :)
Hej what the stone-t nem csináltad meg? :)
Who liveth here in the room... :)

ffüttyfürütty 2013.11.03. 21:32:44

Mother's hen

Hej what the stone Mrs. Hen kend?
Who liveth in the room bent...

ffüttyfürütty 2013.11.03. 21:35:57

Crumb my dog sharpen your ears
Let me have a talk with you (na ez nem rímel)

ffüttyfürütty 2013.11.03. 21:52:13

tényleg meg van az egész? mert ez most csak ahogy kipattant

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.03. 21:55:54

@diggerdriver:

"Hull a hó és hózik, Micimackó fázik,
Hull a hó és hózik, Micimackó fázik."

"Hull and snowing, cold Pooh,
Hull and snowing, cold Pooh."

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 21:59:49

@diggerdriver:
Hát azért sem a Lancia, sem az Alfa nem egy nagy durranás... nekem egyáltalán nem tetszenek.

A Ferrari, Maserati és Lamborghini valóban szépek, de szép a Koenigsegg is szerintem vagy a Lexus GS, LS modelljei.
Gusztustalan viszont a Porsche, minden jó lenne, de a hátulján kellett volna még pár napot dolgozni :)

Mondjuk a 90-es évek eleji Mercedesnél nincsen szebb... :)

GERI87 2013.11.03. 22:08:22

@vazzup:

Mivel nincs alapja (oda vándorló magyar törzs) ezért szar példa.
ha oda vándoroltak volna és fennmarad a magyarságtudat akkor igen lennének.
Mert nem a rassz számít, meg a gének, meg a kultúra, meg a hátranyilazás...
Vagyis lehetne egy mongolid, japán nyelvű, ázsiai kultúrájú magyarság is.

Shanarey 2013.11.03. 22:12:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem jó.
A Micimackó, nem Pooh, hanem Winnie the Pooh.

Így a Digger által mutatott verzió jobb.
Ezzel, megmaradt a szöveg ritmusa.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.03. 22:20:57

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Szépek azok a Lanciák, Alfák.
A Lambó az ronda de az VW.
A Porsche szép a legszebb belőlük a régi békalámpás.
kepfeltoltes.hu/130830/2013-02-24_190451_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A Merci más kategória, ebben a ligában nem játszik.

ffüttyfürütty 2013.11.03. 22:21:40

@Shanarey: Hehh Mr. Montgomery riglizte a kaput :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.03. 22:37:18

@diggerdriver:
Hát... nem egyezik az ízlésünk, de üsse stone... :D

@ffüttyfürütty:
Igen, az nekem is megragadta a szemem :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.03. 23:19:39

'Estet mindenki!

@Don Kartasch: "A masik fronton birca szembefordult tulajdonkeppen a teljes bloggal es egy eros meleghazassagos kiindulopontrol viszonylag hamar (ne kerdezd hogyan) megerkeztek az identitas es a minden skandinav alkoholista kerdeskorig. :)" Kezdi elfogadni a vonzodasat? :DDDDDD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 23:28:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: Most tenyleg ujra ki akarod nyitni Pandora szelencejet? Legalabb vard meg amig elmegy aludni. :DDD

pappito · http://pappito.com 2013.11.03. 23:31:06

@morsels: " Es nem nyereg alatt tartositjak a tejet, erted. Ilyen kemiai cuccokat hasznalnak."

ja, úgy hívják a kémiai cuccot, hogy hő. ne terjesszünk már ostobaságokat, pliz.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 23:57:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"A Ferrari, Maserati és Lamborghini valóban szépek, de szép a Koenigsegg is szerintem vagy a Lexus GS, LS modelljei.
Gusztustalan viszont a Porsche, minden jó lenne, de a hátulján kellett volna még pár napot dolgozni :)"

A Ferrari, Maserati, Lamborghini fantasztikusan jo es szep autokat csinal, de nekem az a problemam vele hogy bizonyos varosokban es varosreszeken kvazi nepautok. Es ha azert kifizetek 60 millat egy autoert akkor ne jojjon 5 percenkent szembe, ez szerintem realis elvaras lehet. A Koenigsegg mar jo ebbol a szempontbol, de az abszolut megfizethetetlen es hetkoznapi hasznalatra alkalmatlan.

Nekem tobbek kozott ezert is a meltatlanul elhanyagolt es alig ismert Spyker a kedvencem:

www.spykercars.com

Nameg azert is mert a belseje egyik masik autonak sem ilyen fantasztikusan szep es reszletgazdag. Nezd meg azt a kulisszas nyitott valtomuvet! Hat konnybe labad a szemem olyan szep!!! :)

gearheads.org/wp-content/uploads/2013/08/spyker-b6-venator-interior.jpg

Mintha egy pilotafulkeben ulnel, nem is autoban. Mondjuk a Spykernek is repulos multja van, nem veletlen ez az iranyvonal. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.03. 23:59:11

@Mr. Long [wannabe Briton]: Csak fel szemmel kovettem az esemenyeket es csak delelott, de azt hiszem par embernel elszakadt a cerna es hangzottak el hasonlo vadak, igen. :)

Shanarey 2013.11.04. 00:02:32

@Don Kartasch:

Az a belső,eltekintve a narancs szintől, tényleg szép.

vazzup 2013.11.04. 00:09:38

@GERI87: akkor olvasd újra, amit először írtam, logikailag teljesen ugyanazt mondod, mint én, csak éppen azt állítod, tévedek. Ez így vicces. :D Bár inkább szomorú.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 00:15:46

@Don Kartasch: Egy gyors kerdes! A munkahelyed nem erdekelt az aviation iparagban?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 00:35:11

@Shanarey: szerintem az ilyen vilagosabb fajta barna bor, csak tulexponalt a kep. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]: Nagy multi, rengeteg divizioval, de tudtommal aviation az pont nincs. Elso sorban energetikai iparagakat fedunk le, masodsorban vasuti kozlekedest. Megirom privatban hogy ne kerulgessuk a forro kasat. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 00:39:17

@Don Kartasch: Pont neztem ma egy musort a tvben, ahol a rolls royce-nal epitettek gazturbinakat, igaz repulokbe. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 00:53:19

@Mr. Long [wannabe Briton]: mi mondjuk gozturbinakon dolgozunk, de van gazturbina divizionk is! ;) Csak az mar nem megujulo, kulon cegnev alatt fut.

De nem lottel nagyon melle, a kollegaim 60%-a ex-RR-os. :)
Igaz legtobbjuk hajomotorokkal dolgozott es nem az aviation reszlegen, de ez mar csak reszletkerdes. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 00:55:08

@Don Kartasch: akkor a goz-gaz dolgot kevertem ossze. Ment valasz!

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 06:13:36

@diggerdriver: Jaguar X-Type forever! ;-)

Nekem ez a kedvencem... ;-)

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 07:27:34

Az volt mar, hogy MEGSZUNIK A HATARATKELO, NEM LESZ TOBB POSZT??!!

Vagy csak en nem latom a telomon?
Vagy mostantol estenkent lesz, ugyis akkor szoktak szetoffolni?

:D

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 07:42:06

@diggerdriver: jol vanna! Szubjektiv velemeny volt, kinek a Nissan, kinek a Jaguar... :-))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 08:00:45

@rezsoatya:
Ma van egy éve hogy megvettem a Nissant.
Ma van egy éve hogy nem nyitottam fel a motorháztetöt.
Egy éve is csak azért hogy ablakmosót tegyek bele.
Csaxólok.:))))))))))

Chamroe 2013.11.04. 08:01:05

Leszoktam a kávéról, de a reggeli posztot már nehezebben nélkülözném. Hahóóó, ébresztő!!! :-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 08:01:55

@diggerdriver: ott konnyű, ahol MINDEN NAP ESIK AZ ESŐ!

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 08:04:13

@diggerdriver: akkor nem is vetted eszre, hogy trabant-motor hajcsa! :DDDD

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 08:05:43

@Babette_: ez most imadsag akar lenni?!
"Mindennapi posztunkat add meg nekunk ma" ?

:D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 08:13:37

@rezsoatya: Te, miután nincs poszt, most van idő,szerintem gyóntasd meg a jónépet ! :-)))

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 08:16:10

Szerintem teszt-uzemmod. HÁ felmerest (igen, felmerest!!!) keszit Andaluzkutyaval a posztmegvonas pszichologiai tuneteirol...

Se sarga gumicsizma, se csocsos avatar... na ebbol szedjen be naponta ketszer etkezes utan...!

:D

rumitom 2013.11.04. 08:17:33

@Don Kartasch: TVR, mindegyik, bar kedvencem a Tuscan. bordoban. kepeken ritkan adja ki jol, de eloben a legszebb vonalak, a spuritan es elegans tokeletes otvozete.
ha majd egyszer letelepszem felhajtok egyet.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 08:37:09

@rezsoatya: Mindkettőből! Csöcsből azért mert szeretjük, pirulából meg, hogy átsegítsük a " nehéz napokon" , enyhítve a megvonásos tüneteket! :-))

andaluzkutya 2013.11.04. 08:42:24

@rezsoatya: Ez egy teszt arra, hogy mennyire javítja a külföldön élők beilleszkedését, ha egy nap nincs poszt, és kénytelenek vagytok/vagyunk nem a képernyőn osztani az észt:)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 08:43:44

@andaluzkutya: Akkor páran valóban igen rosszul lesznek!!!! :-P

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 08:46:32

@andaluzkutya: akkor ma vegre beilleszkedem! Illetve penteken majd. Akkorra terveztem! :D

rumitom 2013.11.04. 08:49:05

@diggerdriver: ha kinyitnad sem latnal semmit muanyagon kivul

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ugy, ugy, bar a 4 kereku jarmu kategoriaban egesz jo helyen szerepel a nissan, az autotol igen messze van

andaluzkutya 2013.11.04. 08:50:07

@rezsoatya: Pénteken se legyen poszt? Megoldható...

Határátkelő 2013.11.04. 08:53:14

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Némi technikai malőr történt, ezért a mai poszt csak dél körül kerül fel az oldalra.

Elnézést, bocsánat, meg minden hasonló.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.04. 08:53:53

a gugli nem a barátom, egy kis fordításra lenne szükségem

Itens Inclusos - Jogo de injetores para GN
- Filtro inox
- Quiemadores e espalhadores
- Manual de instruções
- Guia de extensão de garantia
- Suporte Wok

Material Mesa em Inox 304
Painel em Inox
Laterais em Aço Inox Polido
Queimadores Profissionais
Trempes em Aço Esmaltado Brilhante
Grades em Aço Carbono Cromadas
Exclusiva Bandeja para Churrasco

innen: www.walmart.com.br/produto/Eletrodomesticos/Piso-5-Bocas/Lofra/286148-Fogao-5-Bocas-Inox-Lofra---MX76GI-CV203

nagyon jólesne, ha valaki megszánna....

andaluzkutya 2013.11.04. 08:55:08

@Babette_: Én megszánlak, de lefordítani nem tudom.
(Tudod, te is mondtad, hogy a nőknek együttérzés kell, nem megoldás:) )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 08:57:59

@rumitom:
Én viszont TUDOM mi van a müanyag alatt.

Készséggel elfogadom ha definiálod az autó fogalmát.
Mondjuk nem csúcsmenedzseri rálátásból.

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 08:59:05

@Határátkelő: ne izgasd magad! Raersz! Nem latod, milyen jol elvagyunk uj poszt nelkul? Napi melegedo, foglalkoztato, ez kell csak nekunk...

Ugy vagyunk, mint amikor a doki hasmenesre Andaxint ir fel: igaz hogy lepten-nyomon beszarunk, de kit erdekel???!

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 09:02:55

@rumitom: csatakos kis japan emberkeket, lapattal a kezukben...
:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 09:08:16

Hùùù basszátok meg valami nagyon érzékeny posztoló irása lesz hogy csak félnapi kommentet mert bevállalni:)))))))))))))

Chamroe 2013.11.04. 09:14:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a nagynénémnek egy huncut garasba sem került a 2 hetes kezelés, amire hazajött. Gondolom Ő sem jelentkezett ki a rendszerből, ezért nem fizettették ki vele.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.04. 09:19:48

@Chamroe:

Sok mindentől függ ez. Alapvetően ha valaki befizetésre kötelezett és még sincs befizetése, akkor csak az alapellátás jár neki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 09:20:14

@Chamroe:
Ax Európai Egészségbiztosítási kártya az mire van?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 09:23:20

@Chamroe: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
En is ugy tudom, hogy eddig is fizetos volt...

Chamroe: van, hogy bennefelejtodik valaki a rendszerben. Nekem viszont mar akkor sem volt TBm, amikor kijottem. Viszont a magyar ellatas kvazi gombokba kerul, ha elmegyek a korzeti fogorvoshoz 100kr-t betomi amit kell. Itt ugyanez 1000kr-tol indul. Szerencsere jok a fogaim, Laci ;)

Chamroe 2013.11.04. 09:25:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én alapesetben azzal értek egyet, hogy aki fizet, az vehesse igénybe az ellátást.
A potyázást nem tartom korrekt dolognak.
Mondjuk én annak ellenére, hogy fizetem a tb-t, általában magánrendelésre járok. Húzós pénz, de megéri.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.04. 09:28:22

@diggerdriver:
Marhajol lehet vele csikokba szervezni a kiszorodott kokaint ;)

Mi tudtunk vele receptet kivaltani olcsobban. Masra nem hasznaltuk.

Chamroe 2013.11.04. 09:32:18

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: A legutolsó tömés 7000.- ft volt. Nem a körzeteshez mentem, mert az többször is úgy csinálta meg, hogy kipotyogott a tömés.
Itt Győrben a nőgyógyász 10 rugó, lent Baranyában 5 volt.
A férjem térdét a pécsi honvéd kórházban nagyon elcseszték, de 40 ropiért egy magándoki gyönyörűen helyrehozta.
Pedig nagyon gázos volt.

Chamroe 2013.11.04. 09:38:17

@diggerdriver: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A bátyámnak csináltattunk, mikor kiküldtük Bécsbe dolgozni. Jól is jött, mert 40 fokos láza lett, taknya-nyála egybefolyt.
Beballagott a kórházba, a bejáratnál kapott egy térképet, bejelölték, merre menjen. 10 perc várakozás után behívták, valami kamerás cuccal nézték meg a torkát, fülét.
Fújtak egy spray-t a torkába, kapott 2 szem gyógyszert, és 2 nap múlva már nem volt semmi baja :)

rumitom 2013.11.04. 09:39:50

@diggerdriver: az auto fogalma szubjektiv, egy olyan jarmu ami az A-bol B-be eljutason tul ad egy erzelmi elmenyt, nem eleg megerkezni B-be, nem mindegy hogyan szallunk ki. ennek megfeleloen minden jarmu kategorianak megvannak a maga autoi. mondjuk manapsag egyre nehezebb autoval talalkozni.
nalam a 80as evekben szunt meg az auto gyartas, azota jarmuveket gyartanak elsosorban.

es szeretem az alfakat, foleg a regieket. de egy 159-s meg mindig jobban hasonlit egy autora mint egy mondeo, vagy almera

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 09:44:13

Akkor delben...

Pedig en tovabbra is tartom, akkor legyen poszt ha van hataratkelos sztori. Nem muszaj minden napot kitolteni valamivel. :)

De ez meg csak az en velemenyem. :)

andaluzkutya 2013.11.04. 09:58:04

@Babette_: Az mit jelent, hogy "te cinkmelinda"?
Élni rég Magyarorszhág, nem érteni utalások... Vagy van neki valami hasznavehetetlen fordítóirodája?

Taxomükke (UK) 2013.11.04. 10:53:55

Hé HÁ hó van a mai poszt?

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 10:56:19

@diggerdriver: es felnyitottad mar a motorhaztetot??? :-)

Taxomükke (UK) 2013.11.04. 10:57:21

@Babette_: Parancsolj:

Szállítási terjedelem - Game fegyvereket GN
- Szűrő rozsdamentes
- Quiemadores és műtrágyaszóró
- Kézi
- Útmutató garanciakiterjesztés
- Támogatás Wok

Anyag Rozsdamentes acél asztal 304
Rozsdamentes acél panel
Side polírozott rozsdamentes acél
égők szakemberek
Fényes acél-zománc trivets
Osztályzatok Carbon Steel Chrome
Exclusive Tray Barbecue

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 10:58:37

@Taxomükke: Nyugi! Meg most van Hegyeshalomnal a posztiro! Ez egy teljesen friss poszt lesz! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:10:08

@diggerdriver: Jonak tunnek ezek a gepek! Vio55-5B? vagy a kisebb, a 45-os?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:12:12

@diggerdriver: Ahogy nezem a katalogust nem tudod lemeriteni a telot, hisz van rajta dugalj a katalogus szerint telefontolteshez, vagy mas keszulekekhez...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.04. 11:13:15

ha valaki nincs a rendszerben, mert izé, nem jelentkezett ki, akkor magánrendelésre lehet menni, teljesen mindent fizetni ott, anélkül, hogy rászálljon az emberre valami hivatal?
lejárt a vízumom és most karácsonyig nem játszik az "átugrom Bangkokba" manőver, itt meg lenyúltak egy csomó pénzre és nagyon benéztek eddig két durva dolgot, nincs kedvem ismételni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:16:31

@Chang Yai: Tudtommal csak azt kell lejelenteni a magandokinak ami torvenyellenes cucc. Lotseb, stb. Remelem nem ilyennel mennel :D

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 11:16:31

@Mr. Long [wannabe Briton]: igen, mert (egyedul) NEKI FONTOS a csaladja! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 11:19:10

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Az 55-ös.
De volt itt belöle 8tonnás is azzal is dolgoztam.
Jó gépek.
Kevés dologban tudnék rajta javítani.
Talán csak annyi hogy gyakran kell figyelni a lánctalp feszességét mert könnyen kilép.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:19:14

@rezsoatya: Na jo, de te megtalaltad a Kiralynodet, de a poszterine meg nem a Kiralyat! Tessek egyutterzonek lenni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:22:30

@rezsoatya: Azert azt megneznem, hogy Diggi elokapja a kis szortelenito berendezeset es elkezdi koptatni a laban a szort ket teherauto megrakasa kozt. Lehet nepszrruve valna es menne a helyi napi szarra a kep rola "munka" kozben :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.04. 11:24:59

@Mr. Long [wannabe Briton]: ha ilyenem lenne, nem hiszem, hogy kihúznám decemberig :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 11:26:24

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A rádion van USB foglakat meg memoriakártya foglalat de én a szivargyùjtóból töltöm.
Viszont van légkondi meg kompresszoros levegös ülés.
Automata kanálcserélö.
Tankoló szivattyú.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:37:39

@diggerdriver: Nem lehet jobban megfesziteni rajta? Mitol enged be? Gondolom nem a lanc anyaga nyulik ennyire.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:41:47

@diggerdriver: Mondjuk kell is a legkondi, hogy esos idoben ne a paraban ucsorogj.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 11:46:54

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Általában minden gépnél alul kell hagyni lógást de ennél fullra kell feszíteni.
De igen a lánc nyúlik.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 11:48:35

@diggerdriver: Akkor nem tul jo anyagbol van (hu de diszkreten fogalmaztam...). Majd idonkent kiszednek egy szemet a lancbol :D par ev es csak 4-5 szembol fog allni :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.04. 11:55:29

@rezsoatya: köszi a linket, nagyon tetszett, mégiscsak van ma is határátkelés :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 11:58:01

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ha nem nyúlna akkor szakadna.
Nem mindig a keményebb jó.:))))))))

GERI87 2013.11.04. 12:10:32

@vazzup:

Lehet félreértettem...
De attól még te nem azt állítod amit én, hanem azzal vitatkozol ezért példát hoztál fel...azt mondod hogy a példa a jó, nem az amit állít.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 12:17:22

@rumitom: "TVR, mindegyik, bar kedvencem a Tuscan. bordoban. kepeken ritkan adja ki jol, de eloben a legszebb vonalak, a spuritan es elegans tokeletes otvozete.
ha majd egyszer letelepszem felhajtok egyet."

Tenyleg fantasztikusak a TVR-ok, de nem vagyok benne biztos hogy vennek egyet, megha lenne is ra penzem.
Nem tudom, szerintem egy 400 loeros auto minden elektronikai segedlet, ABS, ESP es legzsakok nelkul kb. annyira biztonsagos mint a fogad koze ragadt almahejat berantott lancfuresszel kiszedni... a mozgo piros 7-esen... olyan reggel fel 8 korul... a Rakoczi-uton... kapaszkodas nelkul... tusszentes kozben. :DDD

Remelem atjon mire akartam celozni vele. :D

rezsoatya (törölt) 2013.11.04. 12:19:15

@diggerdriver: ha leves utan fozelek van, en is automatikusan kanalat cserelek! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.04. 12:22:21

@rezsoatya: Na jo, de diggi koraban mar kell a segitseg...

BTBTBT 2013.11.04. 12:26:38

Szep delutant a holgyeknek, uraknak!
Lehet ozonleni a mai posztra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.04. 12:50:03

@rezsoatya:
Én nem.
Kanállal eszem a fözeléket.
Csak úgy parasztosan:))))))))

rumitom 2013.11.04. 13:51:10

@Don Kartasch: engem ez vonz, az esztetikai elmenyen tul. megkovetelei a hatarozott kezet, nem tolerans a puhapocsokkel szemben

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.04. 16:09:01

@rumitom: Jo, vegulis ezt is el tudom fogadni. :) En nem vagyok egy Vettel, felcsavarnam az elso fara a kisboltig tarto uton, de ha valakinek megvan hozza a gyakorlata, nameg a balls of steel, akkor hagy szoljon!!! :)

@Babette_: Nem en, kikerem magamnak! :D
Azt csak ideztem rumitom-tol, de amugy a szovegkornyezetbol azt mondanam hogy "puritan"-t akarhatott irni. Merthogy azok, de nagyon! :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.04. 20:46:15

@diggerdriver: Bocsi, kicsit későn válaszolok! :-) El kellett mennem dolgozni ...:-P
Nos, igen én már túl vagyok rajta!! :-DDDD
Most erőteljesen koncentrálok a beilleszkedésre én is ! !! :-)))

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása