oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 01. 06:47,  Akár erőn felül is külföldre 543 komment

2013. november 01. 06:47 Határátkelő

Akár erőn felül is külföldre

A napokban jelent meg egy kutatás arról, hogy a szülők harmada külföldi továbbtanulást és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke esetében. Miután a téma erősen a blog profiljába vág, megkerestem a felmérést végző Jobline.hu-t, ahonnan Toldi Gábor igazgató válaszolt a kérdéseimre.

egyetemisták 2_2.jpg

Milyen arányban gondolják úgy a szülők, hogy a gyerekük külföldön fog majd továbbtanulni?

A Jobline Pályaorientáció Kutatásban megkérdezett szülők 6 százaléka előzetesen kizárólag külföldi továbbtanulásra gondol, 22 %-ának fejében pedig a hazai lehetőségek mellett a külföldi lehetőségek is megfordulnak – a tervezés szót ez esetben nem használhatjuk, mivel a kutatás számos további kérdése kapcsán kiderült, hogy ezek egyelőre vágyak, de sokszor kevéssé megalapozottak (pl. a 2013-as tanévben a felsőfokú tanulmányaikat külföldön kezdők az összes elsőéves mindössze 0,5%-át tették ki; tény azonban, hogy az utóbbi egy-két évben dinamikus növekedés indult e téren).

A továbbtanulási célországok tekintetében a legnépszerűbb az Egyesült Királyság (a külföldi tanulmányokat tervezők 39 százaléka említette), ezt Németország és Ausztria követi (28-28%), negyedik pedig az Egyesült Államok (9%).

A külföldre vágyódás magas arányát mutatja a kutatás néhány egyéb részeredménye, így például az, hogy a középiskolás évek legjelentősebb tanulmányi költsége az iskolarendszeren kívüli nyelvtanulás díja; illetve az, hogy a majdani biztos elhelyezkedés zálogának a biztos idegennyelv-tudást tartják a szülők.

Mérték-e, hogy ez a szándék mennyire konkrét, mennyire léteznek erre a családokban kidolgozott tervek, irányok, esetleg előtakarékosság ennek finanszírozására a jövőben?

Előtakarékosság szempontjából messze le vagyunk maradva a fejlettebb országoktól, a kutatók által általánosan elfogadott tapasztalat, hogy a nyugat-európaiak jövedelmük kb. ötödét teszik félre valamilyen célra, így például gyermekük iskoláztatására.

Magyarországon azokat a középosztálybeli családokat sem igen jellemzi ez a mentalitás, akik megtehetnék. Jelen felmérésünk szerint a családok 90 %-ának a folyó jövedelem egy részét (is) fel kell áldoznia erre a célra a tanulmányi évek alatt, – ehhez képest csak másodlagos a megtakarítások szerepe: 47% azoknak az aránya, akik megtakarításaikra is számíthatnak (hitelre, diákhitelre 16% számít).

Minden tíz, külföldi továbbtanulásra is gondoló család közül átlagosan négy csak tandíjmentes külföldi helyet tudna „bevállalni" (többek közt ezzel magyarázható az Egyesült Királyság, mint célország első helyre kerülése, mivel Skóciában adott ez a lehetőség), de így is komoly terhet jelentenek a járulékos költségek.

Jobline kutatás 2013 október 1.jpg

Kutatták-e, mitől függ az, hogy valaki külföldi és/vagy csak belföldi tovább tanulással számol-e?

A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy a jövedelmi, vagyoni viszonyok nem befolyásolják a külföldi tanulmányok iránti vágyat – a szülők szinte erőn felül is biztosítani szeretnék ezt a lehetőséget gyermeküknek.

A társadalmi mobilitás mindenképpen megkövetelné, hogy a kevésbé tehetős családok gyermekei számára is valóban reális út legyen a külföldi – ennek érdekében azonban sokkal alaposabb és módszeresebb informálódásra lenne szükség.

Leginkább ezen a területen tapasztaltunk információs „éhséget". Tudni kell pontosan, hol, milyen szakon, milyen ösztöndíjas lehetőségek vannak, hol a legalacsonyabbak a megélhetési költségek, hol nagy a kínálat diákmunkában stb.

Az irreálisan magas arányú külföld iránti érdeklődést tehát egyrészt a családok e téren megmutatkozó alacsony szintű tudatossága, másrészt pedig a nem túl széles körű információs források magyarázzák.

Egy lépéssel – a külföldi munkavállalás felé – továbblépve azonban érdekes összefüggést tapasztaltunk: azok, akik külföldi tanulmányokra (is) gondoltak, szignifikánsan nagyobb arányban (háromszoros különbséget tapasztaltunk) tételezik fel, hogy gyermekük véglegesen külföldön is maradna.

Tervezik-e, hogy utánkövetik majd a felmérést (ha nem is ugyanezeknél az embereknél)?

A jobline.hu számára kiemelkedően fontos, hogy előremutató megoldásokat nyújtson az álláskeresőknek, ehhez hozzátartozik, hogy a jelenlegi, és várható trendeket figyeljük. Miután a várakozásunknál is informatívabb volt a felmérés ezért elképzelhető a folytatás, annál is inkább, mivel a tárgyalt témakörben folyamatos a változás.

Sokan úgy látják, hogy ha kint tanul a gyerekük, akkor nagyobb eséllyel fog ott munkát is keresni, itt milyenek az arányok?

A kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata volt, hogy elsősorban nem azért gondolnak külföldi munkavégzésre a szülők, hogy gyermekük egyáltalán munkához jusson, hanem azért, hogy a hazainál lényegesen magasabb munkabérért jusson munkához. Úgy vélik, a külföldön végzett tanulmányok lényegesen könnyebbé teszik a külföldön történő elhelyezkedést.

Azok közül, akik el tudják képzelni, hogy gyermekük külföldön tanuljon tovább, minden negyedik válaszadó tartja elképzelhetőnek a végleges külföldre költözést.

Jobline kutatás 2013 október 2.jpg

Mennyire reálisan látják a taníttatás költségeit a szülők, mennyire tájékozottak ezekről a kiadásokról?

Sokan nem tudják megbecsülni a várható tandíj mértékét – igen nagy a bizonytalanság a szülők körében a jövőbeni továbbtanulás feltételeit illetően, és különösen igaz ez a járulékos (megélhetési) költségeket illetően.

A Jobline Pályaorientáció Kutatás eredményei szerint a költségtérítéses szakokra jelentkezők itthon átlagosan 235 ezer, míg külföldön 282 ezer forintos féléves tandíjjal számolnak. A tandíjon felüli költségek becslését illetően nagyobbak a különbségek: míg itthon mindössze havi 67 ezer forintos plusz kiadással számolnak, addig a külföldre készülők 160 ezer forint tandíjon felüli költséget tartanak reálisnak.

Arról van-e valamilyen összehasonlító adat, hogy ez a környező országokban hogyan működik, ott milyen arányok vannak a továbbtanulási szándékokkal kapcsolatban?

Ezzel nem foglalkoztunk a jelen kutatás keretein belül – ez egy másik, ún. szekunder (már meglévő statisztikai adatok gyűjtése és másodelemzése) vizsgálat tárgya lehetne.

A felmérésben az szerepel, hogy minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál valószínűbb, hogy külföldön fog munkát vállalni. Ez egy érdekes adat - a mögöttes okokra rákérdeztek? Vajon az lehet mögötte, hogy külföldön az itthon alacsonyabb presztízsű munkáknak is nagyobb a megbecsültsége társadalmilag és anyagilag egyaránt?

Mi sem számítottunk erre az eredményre, ezért nem is volt az okokat firtató további kérdés. Feltételezhető, hogy ők elsősorban az egyes külföldi országokban a válságot követően lendületesebben beinduló gazdaságok kevésbé képzettekre is kiterjedő munkaerő-igényében bíznak (elsősorban a kereskedelem, a szolgáltatásokban). Egy másik ok lehet talán az, hogy úgy gondolják, külföldön könnyebb a pályamódosítás.

Magyarország eddig híresen nem állt jól az idegennyelv-tudás terén, ez ezen szándékok tükrében más eredményeket mutathat majd néhány év múlva?

Amennyiben társadalmi szinten általánossá válik a külföldi munkavégzés, ill. kisebb mértékben a külföldi tanulás alternatívája, várható, hogy javul az idegennyelv-tudás. Ez azonban nem 1-2 éves változás.

Megkérdezték-e, hogy miért gondolják a szülők, hogy a munkavállalás csak egy-két évre szól majd?

A mi kutatásunk ezt nem vizsgálta, ellenben a viszonylag friss, „Magyar Ifjúság 2012" kutatás szerint a hosszabb ideig tartó külföldi munkavégzés ellenében elsősorban ezek a tényezők hatnak:
1. ragaszkodás a családhoz,
2. ragaszkodás Magyarországhoz / ill. a szülőhelyhez,
3. a barátokhoz fűződő kapcsolatok.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás interjú felsőoktatás Magyarország Jobline.hu Toldi Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr655608738

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Első lépések bécsi kiköltözéskor 2013.11.01. 21:09:21

Ha az ember úgy dönt, hogy egy másik országba költözik, bizony sok nehézséggel kell számolnia... Nem akarok elijeszteni senkit, félreértés ne essék, csak a tömény rózsaszín ködöt egy kicsit széjjelebb oszlatni a szemek előtt.  Foto: Universität W...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 07:46:24

Ha ujrakezdhetnem, biztosan en is kukfoldon tanulnek tovabb. Na majd legkozelebb!

Kinek van mar keptomorito algoritmus hangulata? ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 07:50:20

Az a kis szokesbarna jo a kepen!
Ha egy atlag magyar felreteszi a fizetese otodet, abbol nem lesz kulfoldi egyetem a csemeteinek szerintem.

2013.11.01. 07:56:00

@Mr. Long [wannabe Briton]: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ki akar szolni Diggernek, hogy kuldjon mar par fotot a HAnak? Mindig ugyanazok ismetlodnek, szalloda takarito, borondos es ez. Diggernel legalabb napi update van

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 08:07:14

Ez egy rövid kérdésekre adott hivatali bikkfanyelven megfigalmazott válaszok arról amit eddig is tudtunk.
Javasolnám hogy beszèljük meg Cameron kijelentését miszerint a brit fiatalok nem versenyképesek a kelet európai munkavállalókkal szemben mert nincs meg hozzá a képzettségük és tehetségük.
Vajon a tehetség alatt a munkakedvet értette?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 08:16:08

Utalok telefonon irogatni...
Lehet, hogy azt ertette. Bar azon angol sracok akikkel en dolgozom tudnak es akarnak dolgozni es nem butak. Bar eleg szuk reteggel talalkozom. Szerintem tobbsegi k-europait az hajtja, hogy csinalja meg a heti x ora tulorat, kap erte plusz lovet, azt felrerakja es elobb szabadul az orszagbol. Korabban olyanokkal magyarokkal talalkoztam akik csak par evre jottek penzt gyujteni. Akik hosszabb tavon terveznek, azok nrm feltetlenul akarjak magukat szethajtani. Nekem ez a tapasztalatom.

2013.11.01. 08:19:12

@Mr. Long [wannabe Briton]: en marha sokat dolgozom, pedig mar 10 eve itt. Elotte T.O.-ban es Bostonban is sokat dolgoztam

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 08:22:22

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nekem is az a tapasztalatom hogy azok az angol fiatalok akik az építöiparban dolgoznak rendkívül szorgalmasak csak kevés van belölük.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 08:31:42

@charlieharper: Mondjuk a te munkadban a marha sok munka az alap tudtommal. :) Szerintem sejted mirol beszelek! Azert sem a te, sem az en munkamat nem lehet osszehasonlitani mondjuk egy arufeltolto, vagy cipobolti elado munkajaval.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 08:32:38

HA!
Kaphatnank egy kepet a kozepso csaj mogotti feketerol is? Megneznenk ot is!
Koszi!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.11.01. 08:37:25

Ez abszolút pozitív hír számomra. Úgy tűnik, van remény az ország számára.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 08:45:39

ok, látom, az a téma, hogy ki melyik nőt dugná meg, nem tudom, zavarhatok-e azzal, hogy nekem olykor a hócipőm televan a szülők irreális elvárásaival (helytől /országtól függetlenül). persze, mindenki menjen egyetemre, meg külföldre, meg legyen Nobel-díja is. néz nagy szemekkel, de hogy hát az nem lehet, az ő fiacskája nem szarik bele mindenbe magasról (biztos az én hibám, hogy az egész osztályban pont ő szarik a legmagasabbról), de hát olyan okos meg tehetséges, meg miért nem tud még folyékonyan angolul, amikor már két éve tanul heti másfél órában. néhány embernek nagyon-nagyon le kellene szállni olykor valahonnan.
a mai nyelvoktatás nyomorúságos iskolai helyzetét és a magyar nyelv sajátosságait figyelembe véve (mert tényleg nehezebben fog megtanulni egy magyar, mint egy holland vagy svéd, mondju a finnekkel szemben nincs mentség) alapból sem reális már, hogy az átlagos gyerek elég jól megtanul angolul / németül plusz segítség nélkül 18 éves korára ahhoz, hogy külföldre menjen.
ja, hogy álmodozni lehet a statisztikákban is, ok, csak aztán valamikor jó nagy puffanás lesz ébredni, és nem marad egy szippantós se, aki kivakar a szarból, meg burkoló, aki a puffanástól beszakadt padlót kijavítja.

2013.11.01. 08:49:01

@Chang Yai: hat igen, Mr Long maga az erkolcsi ferto. Pfuj

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 08:56:54

@Chang Yai:
Igazad van.
Minden szülö azt várja el a gyerekétöl hogy az legyen amihez ö hülye volt.
Még én is.

nigara 2013.11.01. 08:59:21

Érdekes a kutatás, remélem, jó sok helyen közzéteszik (én már hallottam róla korábban).
Igen, ez az irrealitás országa, itt is megmutatkozik. Meg az álmodozásé.
Fel kéne nőni végre a magyar lakosságnak és megismerni a való világot, beleértve az itthonit és a külföldit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 09:02:59

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ezt alairom en is.
Eleinte majd' mindeb hetvegen tuloraztam. Most mar inkabb nem, ha nem muszaj :)

2013.11.01. 09:03:18

Szerintem a szülőknek bilibe lóg a kezük, de majd rájönnek a csemetéikkel együtt. Beszélni valamiről nagyon könnyű, végrehajtani meg jóval nehezebb... Arról már nem is beszélek, hogy a magyar lakosság mennyire el van adósodva, és túlnyomó többségnek (90%) nincsen semmiféle megtakarítása. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 09:03:26

Persze, egy stalliontól mit is vár az ember :- )
Inkább csak meglepődtem egyébként, hogy milyen korán kezdődött a totális off, bosszantó volt első nekifutásra.

rumitom 2013.11.01. 09:09:01

@Philosoraptor: minap olvastam hogy a lakossag 15%-anak van banki megtakaritasa. sot, nott is az elmult evek alatt. marmint a megtakaritassal rendelkezok megtakaritasanak a nagysaga. a megtakaritassal rendelkezok szama evrol evre csokken.

a vicces az, hogy az egyetem, pont kulfoldon (ny-eu) komoly megterheles a nyugati fizetesbol elo, helyben elo csaladoknak is. ennek tukreben magyarorszagrol a felso 10ezer, es a legokosabb/szorgalmasabbaknak osztondijjal van realisan eselyuk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 09:09:32

@Chang Yai:
Te most egeszen pontosan mirol beszelsz?

A tema egyebkent leragott csont es kiszurcsolt csontvelo...

@Philosoraptor:
Elkezdtem nezni a Breaking Bad-et, de... a ket no olyan irritalo benne, hogy minden megszolalasukkor vernem oket fejbe egymas letepett vegtagjaival :)
A ficko meg folyton nyukung, ahelyett, hogy csinalna, amit kell.

Az elso evad elso 5 resze alapjan pokilian vontatott sorozat benzomasat kelti. 1-2 jo poen van, a sorozatot a dealer srac viszi. A tobbi szereplo fajoan atlagos, idegesitoen lassan beszel es semmi ertelmeset nem csinal :)

rumitom 2013.11.01. 09:11:10

@Mr. Long [wannabe Briton]: ez egy nagyon lenyeges kuldonbseg. es munkafronton ez kulonbozteti meg a bevandorlot a vendegmunkastol. elobbi szerintem sem fog kirivoan jobban hajtani mint egy hasonloan kvalifikalt helyi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 09:12:05

@rumitom:
Ezert kellene allami penzen kikuldeni a kis, szabolcsi Kolompar Ottokar-t Berlinbe tanulni. A nyelvet ugyan nem beszeli (sem a magyart, sem a nemetet), de a "hazautalasai" felviragoztatnak a magyar GDP-t... ;)

(hu, hogy ezert mit kapok majd :) )

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 09:16:08

@diggerdriver: meg se merem kérdezni, te mihez voltál hülye :-)
egyébként ok, persze, egy szülőnek biztos az ő saját csemetéje a legszebb, legokosabb, legtehetségesebb. valahol megértem.... de amikor az ember tucatjával egyrakáson látja mások gyerekeit, akkor kicsit más a kép. némelyik szülőnek teljesen a valóságtól elrugaszkodott víziói vannak. nemcsak olyan szinten, hogy tehetségben, szorgalomban hol áll a gyerek, hanem hogy milyen társaságban, mennyire tud együttműködni, konfliktust kezelni, problémát megoldani, kérdezni, segítséget kérni, segíteni.
(a Nobel-díjról álmodozó apuka halál komoly pl, olyan lábrázást kapok tőle, hogy előle bújtam a szekrénybe ugye nemrég, különben garantáltan beszóltam volna valamit, a gyereke okos, de bosszantóan szétszórt, max akkor lesz tudós, ha szétszórtságában véletlen penész nő a bacitenyészetein, a pasi meg kretén módon teljesen agyonnyomja az elvárásaival).
bocs, órákig tudnék mindenfélét írni, remélem, nem voltam félreérthető, a szülőnek az a dolga, ami, csak néha nagyon furca dolgok jönnek ki belőle, mintha nem is ugyanazt a gyereket látnánk, ő meg én.

juteszembe: életem első osztálya érettségizők voltak (mindjárt 2 osztály is, 2000-ben), a legmakacsabb egy Peti nevű kamasz volt, hogy ő szarik az angolba, nem érdekli, hagyjam békén. alkut kellett kötni vele, hogy mi a minimum , amit le kell tennie az asztalra, hogy átengedjem (érettségizni nem akart), ne zavarja a többieket, stb. ő volt a leggyengébb angolból, épphogy alapok megvoltak neki. aztán ő volt a társaságból a legelső, aki megpattant Londonba, még nagyon az elején, amikor még nem pakolt és ment mindenki Londonba, nem tudom, mit csinált vagy tanult vagy dolgozott vagy azóta visszament-e (iwiwen pár éve még biztos London volt, tehát 6-7 év simán biztosan). nagyon jól szórakoztam az egész helyzeten, hogy pont ő kapálózott a legjobban az angol ellen, aztán biztosan egész jól megtanult azóta :-)

2013.11.01. 09:19:28

@Chang Yai: bevallom, meglattam a fotot es elolvastam az elso ket sort, majd scroll down a kommentekig.
Az iskola temahoz....Az evi £13k-ert tobbet varok egy iskolatol, mint gyermekmegorzo es bizony en is bemegyek a tanarnak reklamalni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 09:25:06

@rumitom:
Szerintem meg ez nem befolyásoló tényező.
Magamból kiindulva.

rumitom 2013.11.01. 09:29:08

@charlieharper: az egy dolog, hogy a penzedert elvarsz bizonyos szintu szolgaltatast, de mindenkinek jobb ha tanar, szulo es gyerek egyarant kepben van a kepessegeit illetoen es abbol probaljak meg kihozni a legtobbet.
irrealis elvaras megoli a gyereket is, es szomoruva teszi a szulot, illetve a szulo nyomasara esetleg a tanar is tul nagy nyomas ala helyezi a gyereket, tobbet artva mint hasznalva neki.

mondjuk szerintem pont a tanar az akinek komunikalnia kellene a realitast a szulo fele, aki adott esetben nem talalkozik mas gyerekkel, igy nincs is osszehasonlitasi alapja

rumitom 2013.11.01. 09:30:55

@diggerdriver: te azon keves ember egyike vagy akinek a munkaja a hobbija is, igy egeszen maskepp viszonyulsz hozza. az emberek tobbsege nem orommel megy be dolgozni, a munkat muszajbol teszi. vagyis magadbol kiindulni nem realis :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 09:32:31

@diggerdriver:
Annyiban lehet megis, hogy az, aki csak dolgozik (heti 6-7 nap, napi 10 ora), annak nem sok energiaja marad a valodi beilleszkedesre. Pl. mikor megy el sorozni a helyi kollegakkal, ha moccanni sincs ereje?

A sajat peldambol tudom, hogy most nincsen annyi penzem, mint eleinte volt (a nettom 20-25%-at siman hazalapatoltam tulorakent), viszont rengeteg idom maradt jarni a videket es megismerni az orszagot.

Aposom neg mindig csak dolgozni tud... nincs kapcsolata a helyi kulvilaggal (legalabbis kozel sem annyi, mint a magyarorszagi rokonokkal). Azt latom, hogy o nem olyan bevandorlo, mint mi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 09:32:36

@Chang Yai:
Például hogy megdugjam a fél várost, de remélem a fiam tehetségesebb lesz ezen a területen.

rumitom 2013.11.01. 09:34:31

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ez azert nem jo megoldas, mert ottokar vagy megtaltosodik az uj kornyezet hatasara es nobel dijas lesz, gyarapitva a magyar-nem magyar nobel dijasok listajat, de semmikepp sem a hazai gdp-t. a hazautalsok koszono viszonyban sincsenek a helyben megtermelt es elkoltott javakkal. tovabba jo esellyel az egesz kolompar csalad kovetni fogja az immar tehetos ottokart, ami altal a hazautalsok is megszunnek.

masik lehetosegkent ottokar nem tud betagozodni a rendszerbe es elvesz az allami befektetes, jobb esetben egy helyi bortonben kot ki nem terhelve a magyar allamkasszat, rossszabb esetben jo magyarkent visszater (nem tul regi) osei foldjere.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.01. 09:38:27

Tesóm fia orvosira jár. Belegebednek a költségekbe, miközben azt pofázzák, hogy még mindig mennyi segítséget kapnak a családok meg a hallgatók.....Lófaszt!!! Amivel nem is lenne semmi baj, mert ez az ingyenes oktatás duma egy nagy buziság. Ha normális fizetésből élnének az otthoni családok , akkor a terhek is vállalhatóbbak , elviselhetőbbek lennének.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 09:41:06

@rumitom:
Es mennyi esely van arra, hogy ezt a szulo elfogadja?

Mikor korhazban voltam, folyton azzal nyaggattak, hogy mit gondolok arrol, amit ok velem csinalni akarnak. Marhara nem ertettem. Aztan a hozzam kuldott pszichomokus mondta, hogy sok beteg bele akar szolni, mert "jobban tudja, mint az orvos".
Nekem pedig termeszetes, hogy ha muteni fognak, akkor o a szakember, nem az en dolgom tudni a hogyant, mit es miertet.

Tanar - gyerek - szulo eseten hasonlo a baj, ahogy ti is mondtatok: az en pistikem a legszebb es legokosabb. Meg a lof@szt! Aztan magyarazd meg a szulonek, hogy Lacika nem lesz mernok, de talan acsnak meg jo lehet, felteve, hogy van ott valaki, aki megmondja mit kell csinalni.
"Tisztelt szulok! Csabika ertekmi kepessegei nem elegendoek a fizika 3-as eleresehez. Javaslom gondoljak at ujra, hogy biztosan a BME-re szeretnek-e kuldeni, raketamernoknek."
Erre a szulo felhaborodik, pedig lehet jobb lenne, ha Csabibol inkabb politikust nevelnenek ;)

nyuszigonosz 2013.11.01. 09:42:07

@rumitom: Sok szülö képtelen a realitást látni, föleg akkor nem, ha a tanártól hallja.
Csakis dicséretet szeretnének hallani. Na aztán ha meg nem azt mondod, akkor te vagy a hülye az elfogult.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 09:46:21

@rumitom: "jobb esetben egy helyi bortonben kot ki nem terhelve a magyar allamkasszat" Aztan elintezik, hogy azt a 20 evet megiscsak Mo-n ulje le, mert a calad az fontos es igy kozel lenne a szeretteihez.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.01. 09:49:03

@nyuszigonosz: Többek között ez is a szülők egyik dolga! Elfogultak, persze. Hasonlóan, mint ahogy önmagunkra sem tudunk kellő és reális kritikával nézni soha.....:-)))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 09:50:58

@charlieharper: nem mindegy, hogy az ember milyen stílusban és mennyit reklamál, eleve támadólag teszi-e, mennyire száll el a realitásoktól, esetleg közben még jól le is hazugozza a gyereke tanárait, hogy de az nem lehet, stb. némelyik szülő naponta félóra nyavalygását / hisztizését nem akarom és nem tudom elviselni.

eagles 2013.11.01. 09:59:52

@Chang Yai:

Éltem már egy pár helyen az országban. Amikor valamennyire megismertem a helyi közösséget, általában előjött az a téma, hogy kik a gazdag, sikeres emberek a faluban. Szinte kivétel nélkül arról szólt a dolog, mennyire buta gyerek volt az illető az iskolában. Nézd meg most. Ezzel párhuzamosan megemlítenek ellenpéldákat. Milyen jó tanuló volt, mégsem vitte semmire.
A sikerhez nem elegendő, ha valaki csak okos.

pamut 2013.11.01. 10:02:04

Ez logikus és természetes, a szülők jót akarnak a gyerekeiknek. Mivel ez egy elég szar, élhetetlen és kilátástalan ország most, persze hogy a jobbat akarnak a szülők.
A folyamat az országra nézve tragikus, folyamatosan elveszítjük a legjobbakat, illetve többségüket már el is veszítettük szerintem. Romlik az ország emberállomány, humán tőkéje, pontosabban a fő csapásirány hogy (bár minden korosztályból mennek ki, de azért főleg a fiatalok) megszűnik/gyengül az utánpótlás.

Na mentem angol tanulni, nagy szükségem lesz rá kint :)

rumitom 2013.11.01. 10:03:08

@sodalisO: amig nem latja az ember sajat magat legalabb a realitashoz kozelinek, nem lesz sem igazan boldog sem sikeres. ismerni a gyengeidet es az erossegeidet alapveto fontossaggal bir. egy szulo ismeri a gyereke gyengeit, amiket igyekszik fejleszteni, es az erossegeit, amire lehet epiteni. a kritika nem kritizalas.
a gond hogy a szulot jobb esetben megtanitja az elet a realitasra. a gyereket talan a tanar a szulovel kozosen tudna megkimelni az elet adta pofonok egy reszetol.

ezert is tobb mint bosszanto az otthoni tanari helyzet. mind az anyagi mind az erkolcsi megbecsultseguk. holott hatalmas feladatuk van/kellenne hogy legyen

de mara ennyi eleg reszemrol, mert nem haladok a dolgommal

macamuca [IHUN] 2013.11.01. 10:07:43

@diggerdriver:
"Minden szülö azt várja el a gyerekétöl hogy az legyen amihez ö hülye volt."

+1
:)))

Ezt a cipőt mi is felhúztuk.
Mícc gimibe, leérettségizel, majd utána tanulsz egy szakmát, addig eldöntöd, mit és miért (=hogyan tovább), esetleg egy fősuli... Kimondatlanul is az volt bennünk, hogy ha mi munka mellett tanultunk tovább (és ez nehezebb volt, mint csak suliba járni), akkor legalább neki legyen könnyebb.
2 év kínlódás után feladtuk: suliváltás, szakmaválasztással/tanulással.
Szereti + tudja is, az elmélet is prímán megy, nem csak a gyakorlat, mi több, amikor megtudta, hogy mestervizsgához kell az érettségi, akkor ő kezdte el mondani, hogy na, akkor majd végzés után irány a gimi. És ez azóta is képben van. Amíg megszerzi az érettségit, addig meglesz a vizsgához szükséges gyak. idő is. Mert ha lehet mestervizsgát tenni, akkor ő azt le akarja tenni. És ez már bőven az ő terve, nem a mi elképzelésünk.
Az angolt mindig is szerette, megy is neki.
Arra gondoltam, tanulmányútra/féleségre elküldöm @sodalisO: -hoz.
:))))))

rumitom 2013.11.01. 10:10:42

@Quercus58: a siker es az ahoz vezeto utrol, illetve a hozza valo kvalitasokrol nagyon nagy szakirodalom van. olyan dolgok befolyasoljak mint az iq, kitartas, szorgalom, erzelmi intelligencia (errol Daniel Golemannak van tobb sorozatos tanulmanya), kulturalis es csaladi hatter, ebbol adodo kapcsolatok. valamikor csak a jo helyen jo idoben let. illetve ezeknek egy egeszseges aranya. meg meg lehet csomo minden mas is. az iskolai vegzettseg csak kis mertekben korrelal a kesobbi sikeresseggel (anyagi ertelemben).
a boldogsagrol meg nem is beszelve, ami meg egy kulon tema.

Pernilla 2013.11.01. 10:11:02

Az utolsó bekezdésben foglaltak szerintem teljesen irreális elképzelések a szülők részéről.
Tényleg rohadtul megéri százezreket fektetni a csemete külföldi oktatásába, ha utána csak 1-2 évig dolgozik külföldön...
Amelyik gyerek külföldön kezdi az egyetemet, ott kezd bele a tulajdonképpeni felnőtt életbe, szerez egy halom új barátot, ismeretséget, kapcsolatot. Majd eljut arra a szintre hogy munkát is vállaljon. Komolyan azt gondolják, hogy ezután egy év múlva hazahúzza a szíve, meg az a pár megmaradt iskolai barát, és a negyedakkora fizetés?

Vagy rosszul értelmeztem a bekezdést, és ez most csak azokról szól, akik kimennek 1 évre mosogatni meg nyelvet tanulni?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 10:11:59

@rumitom:
Ezen mindig elcsodálkozom.
Valahogy nem tudom elképzelni.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 10:14:08

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: szerintem ilyenkor a helyes beírás az üzenőfüzetbe: Tisztelt Szülők! Amennyiben Csabika műszaki pályán szeretne elhelyezkedni fizikából több tanulásra volna szüksége. Ha ez nem megoldható, gondolkozzanak olyan pályán amihez az humán tárgyakbeli tudását kamatoztatni tudja. Pápuszi. Nem?
Úgy értem nem hülye az a gyerek csak máshoz fog érteni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 10:17:25

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): :D Probald meg egy muszakinak megmagyarazni, hogy a gyerekenek human palyara kellene mennie. :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 10:19:10

@Quercus58: ezzel nem is akarok vitatkozni, nyilván sokféleképp lehet sikeresnek lenni, nem az az egyetlen fontos dolog, hogy ki hányast kap, én is felsoroltam együttműködéstől kezdve kérdezésig sokmindent. de ha valaki csupa kettes, akkor ne akarjon műszakira menni, stb. az emberek nagy része nem alkalmas arra perpill, mindegy hogy a szülők mit álmodnak, hogy külföldön főiskolai / egyetemi tanulmányokba kezdjen, és akkor még az anyagi részét nem is említettem. de hát ez tényleg elég nyilvánvaló. ami engem megfogott az egészben, az a szülők percepciója a gyerekeikkel kapcsolatos dolgokról, ami olykor egészen riasztó.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 10:19:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: :) Hát, sajnálom az ilyen embereket, szerintem ez szűklátókörűség.

macamuca [IHUN] 2013.11.01. 10:20:58

@rumitom:
"... a gyereket talan a tanar a szulovel kozosen tudna megkimelni az elet adta pofonok egy reszetol."

Mint szülő, én is szeretném megkímélni a gyerekemet a pofonoktól, vagy legalább a nagyjától.
Pedig tudom, hogy lehetetlen.
Egyrészt fizikai képtelenség mindig mellette lenni, szó szerint, és így megakadályozni, hogy olyat mondjon/tegyen, ami pofont eredményez.
Másrészt ezektől a pofonoktól fog felnőni, felnőtté válni.
A tapasztalatszerzéshez szükségesek a maflások, nem lehetséges csakis semleges, vagy pozitív élményeket megélni, majd azt mondani, hogy van tapasztalatom.
Csak hát nehéz látni, hogy valamelyik pofon fáj a gyereknek... hát próbálja úgy intézni a szülő, hogy ne fájjon.
Nehéz belátni, hogy nem a pofontól megóvás a legjobb, hanem az, hogy a pofon után ott van a szülő, és megpróbál segíteni ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 10:21:44

@rumitom:
Én például tudom hogy az egész életemre az általános iskola nyomta rá a bélyegét.
Én ott mentem félre.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.01. 10:23:09

@macamuca: Édes vagy ! :-) 3x olvastam el a kommentedet, de nem találom , hogy mit is tanul. Talán csak nem fodrász teljesen véletlenül?! :-P

TilosazA (UK) 2013.11.01. 10:23:58

@Chang Yai: A gyerekek sokszor teljesen másképp viselkednek otthon mint az iskolában. A szülő a gyereket naponta kb 3 órát látja, de azt is úgy, hogy látja hogy a gyerek épp tévét néz vagy épp tanul, vagy zenét hallgat/olvas, stb. (tisztelet a kivételnek, de ahhoz erőfeszítéseket kell tenni a szülőnek. Nem olyan fura, hogy más elképzelés van a gyerekről, főleg hogy tényleg rózsaszín szemüvegen keresztül látjuk őt. Az én lányom még csak két éves, mégis az óvónők azt mondják, milyen jó kislány, nyugodt, mosolygós, barátságos... itthon meg...kisördög. Gondolom ez változni fog. Remélem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 10:24:39

@macamuca:
Igazad van.
Az én feleségem tipikus helikopter anyuka ösanyával súlyosbitva.
Lesz gond nem kevés.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 10:25:32

ja és arról nem is beszélve, hogy a mai magyar valóság nem jelentéktelen része az sem, hogy nem feltétlen az érvényesül vagy lesz sikeres, aki megérdemli, mert tehetséges vagy keményen dolgozik, hanem akinek megvannak az összeköttetései vagy minél több emberen gázol át. (nem azt mondom, hogy mindenkinél ez a helyzet, de amennyire képben vagyok, ez nem elhanyagolható jelentőségű probléma manapság.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 10:25:52

@sodalisO:
Ha lenne egy tanuló lányom azt sem úsznád meg:)))))))

TilosazA (UK) 2013.11.01. 10:26:05

@diggerdriver: amúgy mit jelent hogy helikopter anyuka? :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 10:27:18

Bar a szulok maguk is bevalljak (es ezt egyertelmuen kimondja a felmeres is) hogy ezek nem megalapozott terveken alapulo statisztikak hanem inkabb a "vagyak" kategoriat surolja.

Kb. mintha arrol keszitenek felmerest hogy a fiatal sracok kozott hanyan kepzelik el ugy a halalukat hogy az Alpokban rongyosra zuznak 70 evesen egy vadiuj Aventadort, F12 Berlinettat, szabadon behelyettesitheto alomautot... Nagyon magas szamot kapnank, aztan valahogy ez megsom olyan gyakori halalnem.

Ugyanigy nagyon sok szulo szeretne a gyereket kulfoldon tanittatni. Adott esetben ugy hogy errol a "terv"-rol meg a csemete sem tud... :D

De jo hirem van a szuloknek! Ha a gyerek istenigazabol kulfoldon akar tanulni es boldogulni, akkor nulla forintos hattertamogatassal is meg fogja oldani! :) Mert akik igazan celtudatosak, ugyis megtalaljak a modjat. :)

Ettol fuggetlenul persze ijeszto mertekben no a kulfoldon tanulok szama. Manapsag egy jo pesti gimnaziumban teljesen sztenderd hogy a vegzos gyerekek fele-2/3-a kulfoldre megy es mar a BSc-t/BA-t kulfoldon csinalja.
Dehat nem en vagyok az orszagfo, nem nekem kell hogy fajjon a fejem attol hogy rohamosan fogy es oregszik az orszag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 10:30:32

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
A gyerek fölött egy forgó rotor a mi minden gyerekre esetleg rászálló tollpihét ledarál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 10:31:27

Nekem az a 40%os nem tanulna tovabb arany piszok magas.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 10:32:13

@diggerdriver: Ez jó! :)
... Nem, mégsem jó. Anyósom ilyen. Azt hiszem ezzel mindent elmondtam.

eagles 2013.11.01. 10:32:33

@rumitom:

Ez pontosan így van. Itt vagyok erre én, mint élő példa. Hiába voltam a legjobb tanuló, hiába várták azt, hogy ha valaki viszi valamire, az én leszek, nem így történt. Hiányzik belőlem jó pár dolog ami az észen kívül a sikerhez kell. Ehhez társult rossz döntések sorozata.
Nem is vittem semmire az életben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 10:34:30

@macamuca: erre mondta mindig a kedves, hogy o nem fog attol megvedeni, hogy a falnak szaladjak. Max odarak egy kisparnat:D

Ismer mar, tudja, mennyire makacs vagyok. Es tenyleg tanul abbol az ember, de neha pofara esik.Meg ha tudja is,hogy szamithat a csaladjara.

Lattam ilyen pofontol megovos szulot: gyerek kikerult otthonrol,a hol anyuka mindent megcsinalt helyette, es hosszu ido kellett, mire feltalalta magat. Egy mosast nem tudott elinditani az elejen.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.11.01. 10:35:44

@diggerdriver: Kedves vagy , köszi. :-)
Az utolsó, otthon ledolgozott években voltak tanulóim, 6-ból 6 fodrász lett, úgy hallom elég jók.....De érdekes módon, mind a 6 felnőttként kezdett tanulni, másodszakmaként.....Jó volt velük együtt dolgozni, mert teljes felelősséggel koncentráltak arra amit vállaltak. A normál tanuló korcsoporttal sokkal több a probléma. Őket nevelni is kell, szó szerint, mert még gyerekek, általában elkényeztetett, kinyaltseggű kismajom mind, aki muszájból tanul.Volt pl. olyan anyuka , aki hozta a kislányát , hogy vegyem fel tanulónak. A második mondta az volt, hogy deeee...ugye nem hajmosással kezdjük az oktatást.?! ...Mondtam neki, hogy áááhhh dehogyis, rögtön mindjárt parketta melírt fog csinálni, kombinált sasson hajvágással a saját vendégemen....!
Ennyit a szülői elfogultságról....mert hogy védjük, óvjuk, a gyerekeinket mindentől.....és próbáljuk az életüket boldoggá tenni mindennel.............Természetesen nem vettem fel, "könnyes" búcsút vettünk egymástól! :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 10:35:57

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
naja, volt egy szülőm pl, aki akkor pánikolt be teljesen, amikor a gyereke elkezdett az én akcentusommal angolul beszélni, nem az ő brutál cockney-jával :-) kicsit többet volt iskolában, mitn otthon.
tipikus eset az, amikor a gyerek rövid pórázon van otthon, és az iskolában éli ki magát.
itt nagy probléma, hogy a szülők és a magántanárok egy része nagyon szigorú, pl széttépi a gyerek háziját, vagy könyveket dobál, ha nem elég jó, amit alkot a gyerek. hol fog kitörni, naná nálam, mert én nem őrjöngök. aztán nem csoda, hogy meg sem üti az ingerszintjét, ha megkérem szépen normálisan, hogy üljön már le és csináljon valamit, csak az, ha leordítom a fejét és felemelek valami vonalzót, hogy jól megütöm (ezt poénból csináltam, az utóbbi részét, aztán hopp milyen kuss lett, ha megütnék valakit tényleg, repülnék azonnal).
aztán anyuka csodálkozik, hogy azt mondom, lusta a gyerek, persze, otthon agyon van hajszolva, és hullafáradt, és megkersi azt a pontot, ahol lazsálhat, és az én idegeimre megy, otthon meg angyalka.
és mindenféle verziók vannak tényleg, a tízéves lány, aki otthon szövegel megállás nélkül, az iskolában meg soha senki nem hallja beszélni, annyira lezsibbasztja szerintem a sok inger, ogy teljesen kimerül.
van, aki csak totál csendben tud koncentrálni, sok sikert neki szegénynek az iskolában, amit otthon csinál, vagy a folyosóra kiküldve, mind tökéletes, egyébként katasztrófa.
tanulságos dolog családlátogatni, hogyan viselkedik egy gyerek a saját környezetében, van akinek a szülei jelenlétében úgy megváltozik az arca is, hogy alig ismerek rá.
mindezeken keresztül fenntartom, hogy azért ha én mondok valamit egy gyerekről, azt legalább higgyék el, gondolják meg legalább, ha mindenből bukik, az lehet hogy jelent valamit, ha tízévesen nem olvas, az lehet, hogy jelent valamit, ha minden nap elhagyja a cuccát, az is, stb stb stb.
megyek haza, majd később benézek.

rumitom 2013.11.01. 10:41:50

@Don Kartasch: en pont ilyen halalt kepzeltem el magamnak. es meg nem adtam fel :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 10:43:53

ja, és sikeres ugye én se lettem, legalábbis magyar mércével nem, egyszer nemrég elő is szedett a főnököm, hogy miért vagyok ilyen negatív véleménnyel magamról, amikor elmeséltem, az osztálytársaim mire vitték (válogatott társaság voltunk). ("I'm just a loser because I only ended up as a schoolteacher" vagy valami hasonló.) a családomból is lépten-nyomon megkapom, hogy miért tanítottm iskolaelőkészítőt, amikor egyetemen is taníthatnék, miért nem megyek el multihoz titkárnőnek inkább, stb stb stb.
nem kicsit ártott az önbecsülésemnek az, hogy mennyire le van nézve a szakmám, és még mindig kísért a dolog, annak ellenére, hogy már többet dolgoztam külföldön, mint otthon.
mostmár tényleg elhúztam, ha még nem ment el az iskolabusz.

2013.11.01. 10:46:51

@rumitom: Ezt én is így látom, fel kellene ébredni az álomvilágból a kedves szülőknek meg a gyerekeiknek is...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 10:49:06

@rumitom: Udv a klubban! :)
En egy kabrio Spykerrel probalom majd a szakadekbe driftelni magam. :)

Megiscsak jobb mint agyban parnak kozt szenvedve :P

nyuszigonosz 2013.11.01. 10:49:11

@rumitom: Meg kell találni azt a munkát, ami az embert érdekli, amit szeret csinálni,
És az nem mindig megegyezö azzal, amit valamikor elképzelt.

Én pár éve csinálom pontosan azt, ami igazán a nekem megfelelö.
Az is igaz, hogy ehhez nagyon jól jön az összes elözö munkámban lévö gyakorlat.
Amúgy míg mást csináltam, az akkor és ott szintén érdekelt és szerettem.
Fene tudja, lehet nekem pont az kell, hogy idönként valami egész mást csináljak. :-))

2013.11.01. 10:49:20

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Pedig ez egy hatalmas sorozat, egy igazán összerakott, és f@szán megkomponált dráma. Végig kell nézni az összes évadot, hogy értsd, miért mondom ezt. :)

A harmadik és negyedik évadban van pár laposabb rész, de a többsége végig fent tartja a feszültséget.

tanato 2013.11.01. 10:51:00

@Quercus58: Milyen szöveg ez?Nem vittem semmire.Talán börtöntöltelék vagy,netán kolduló alkoholista hajléktalan?Nem jó ez a depresszív hozzáállás.

BTBTBT 2013.11.01. 10:53:41

Hol vannak a hataratkelos tortenetek????!!! :)))

tanato 2013.11.01. 10:55:03

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ez azért van mert egy műszaki vonalon dolgozó szülő csak műszaki vonalon tud a későbbiekben segíteni a gyereknek a pályájában,humán vonalon erre nem képes.

tanato 2013.11.01. 10:57:18

@Barátusz: bezzeganya.postr.hu/majd-ha-nem-leszek/

Ma halottak napja van nem határátkelős történetek napja.Ennek ellenére ebben a BA-cikkben van egy kis ilyen is meg szülő gyermek kapcsolatos is.

Pedró27 2013.11.01. 11:05:24

"A külföldre vágyódás magas arányát mutatja a kutatás néhány egyéb részeredménye, így például az, hogy a középiskolás évek legjelentősebb tanulmányi költsége az iskolarendszeren kívüli nyelvtanulás díja;"

Ezt nem értem. Azért nem is tanulhat valaki idegen nyelvet, hogy Magyarországon használja majd a munkájához?

Épp most olvastam egy másik blogot, ahol valaki azon nyavalyog, hogy a BKV jegypénztárosa mennyire nem tud angolul.

VHB 2013.11.01. 11:05:37

@Barátusz: Hiányzik a gumicsizma mi? :-)

BTBTBT 2013.11.01. 11:06:58

@tanato:
Nem ugy tunik, hogy barkit is erdekelne ma a halottak napja.
Kulonosen azutan, hogy a legalabb masodszorra (es hasonlo temaban) szereplo kepen levo csajok megkivanasarol ment a temazgatas. :)

A hideg kiraz a bezzeganyas posztok stilusatol. :)

A tegnapi poszt kommentjeinek legvegen egy vadiuj nick belinkelt egy kepet, amin egy fonetikus angol-magyar kifejezes- es szogyujtemeny felsorolasa szerepel. Termeszetesen tele hibaval, de egy konyhai dolgozonak elegseges lehet.

BTBTBT 2013.11.01. 11:09:53

Ha mar az offolas megy: ki rugott be a tegnapi Halloween-partin, ahova hivatalos volt?

@VHB:
A gumicsizma mar leragott... Madarnak biztosan hianyzik. :)

2013.11.01. 11:11:08

@Pedró27: igazad van, azert megeri idot es penzt nem kimelve jol megtanulni egy nyelvet, hogy utana 80e forintert ulj a BKV jegypenztarban :D

tanato 2013.11.01. 11:13:30

@Barátusz: Mi azért mindig megyünk temetőzni,amíg kicsik voltak a gyerkőcök,nagyon szerettek gyújtogatni mint minden gyerek,nagyon tetszett nekik a gyertyagyújtogatás meg a mécsesektől világtó sírok látványa a sötétben.

rumitom 2013.11.01. 11:14:24

@Don Kartasch: csak az a szívás, ha minden összejön, kor, sportkocsi, svájci szerpentin, driftelés, csuszás, kocsi porra zuzása, de tuleled, felepulsz, de mar nincs spyker hogy ujra probalkozz. raadasul direkt belehajtani a szakadekba nem er. az ongyilkossag.
nem konnyu megkomponalni hogy pont klappoljon. lehet megis lejjebb adom az elhalalozas irant tamasztott igenyeimet.

DieNanny CH 2013.11.01. 11:14:27

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Nekem is, az egyik 3 éves angyalian jó, segítőkész, udvarias, barátkozós kislányom szülei megkérdezték anno, hogy valamelyikünk az óvónők közül, nem akarna-e hozzájuk költözni, mert otthon rossz, mint a veszedelem... Ugyanis mi csak dicsértük. :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 11:16:27

@Philosoraptor:
Na varj! Ugyan arrol beszelunk?
Rakos tanar speedet foz a lakoautoban.
Ebben eddig semmi feszultseg nem volt. A drama megvan, foleg a "Walter fuvet sziv, szentisten most mi lesz" reszeknel.

Eddig annyi jott at, hogy a ket no pokolian irritaloan buta. A ficko nyavog es tul sokat agyal a semmin.
Tul atlagos es unalmas szereplok, de lehet ez volt a cel.

Eddig minden reszen elaludtam, igaz a heten elegge faradt vagyok.

Feszultseg nekem a Bron-ban van, az a minimum, hogy elerje az ingerkuszobomet. Vagy a mar emlitett Martyrs. Na az feszultseg a javabol ;)

tanato 2013.11.01. 11:18:36

@tanato: Amikor éppen nem otthon ért minket a halottak napja akkor is temetőztünk,nagyon szép volt pl. 4 éve Párizsban a Pere lachaise-ben az ünnep,bár ott csak egy közös gyertyagyújtóhely volt,a sírokon nem égettek.Éppen volt egy kiállítás a világ temetőiről,több száz hatalmas poszterrel,volt egy magyar temető is köztük az6t hiszem a farkasréti.

rumitom 2013.11.01. 11:19:38

@Whave: pedig ez az igazi orszagimazs, ha a penztarosnak szemely szerint nem is eri meg, az orszagnak megerne ot tanitani mivel valamilyen szinten az idetevedo turistak fele o a maga szintjen magyarorszagot kepviseli a nemzetkozi porondon

DieNanny CH 2013.11.01. 11:19:58

@tildy:):

Biztos, hogy túl magas? Hiszen már jópárszor volt arról szó, hogy boldog-boldogtalan csak a diplomái (vagy főiskolai/egyetemi évei) számát gyarapítja, de gyakorlati tudás nincs mögötte. Én inkább úgy értékelem, hogy ez a 40% talán elmegy dolgozni 18 évesen. Ami egyáltalán nem rossz...

2013.11.01. 11:20:15

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Walt karaktere eleg utosen valtozik az 5 evad alatt.

A nok valoban borzalmasan viselkednek - es ettol realisztikus szerintem :D

A skyleres reszeket egy ido utan mar atporgetve neztem. Idovel pedig tenyleg elkezdenek elmulni a folosleges idohuzasok.

Kicsit tulhypeolt a sorozat, kicsit sok benne a giccs (vagas, rendezes teren), de szerintem is erdemes vegignezni.

BTBTBT 2013.11.01. 11:22:30

@tanato:
Gyerekkoromban en is szerettem, kulonosen, hogy joreszt kisvarosi temetokbe jartunk. Viszont most mar nem is elek otthon, ugyhogy ez nekem kiesik.

tanato 2013.11.01. 11:23:08

@Barátusz: redfly.us/watch.php?vid=983040111

Belinkelem ma is,nagyon aranyos vígjáték a tegnapi ünneppel kapcsolatban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 11:25:21

@Barátusz:
Nincsenek. Elfogytak. :(
Hat megsincs 500e magyar kulfoldon...

De lehet Viktorek meghekkeltek az oldalt, esetleg HA-t befenyitettek a turulosok.

@macamuca:
Nem erdemes megovni. Ugyis jonni fognak a pofonok es akkor jobb, ha mar fiatalon rezisztensse valik az ember.
Ha egy szep reggel arra embednek, hogy latom a gonbafelhot a tavolban, nyugalomban visszafekszem az elegedett mosollyal az arcomon: "Ugye megmondtam?".

A pofon a tulelove tesz es nem hisztis picsogova, aki ha nem kapja meg a piros autot, akkor oceant sir magaala.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 11:29:43

@Whave:
Haaat... ha ez realisztikus, akkor valami gond lehet a menyasszonyommal :)

Egy olyan nonel, mint Skyler meg a kecske is jobb :) az legalabb csendben van. Az elso evad elso 5 resze alatt meg nem tudott ertelmes dolgot kinyogni.

tanato 2013.11.01. 11:30:48

Visszatérve a mai cikkhez,egy szülő mindig többet szeretne" kihozni ""a gyerekből és ebből lesznek az óriási konfliktusok a családon belül is meg szülő tanár viszonyban is.Most pl. a környezetemben van egy enyhén szellemi fogyatékos kisfiú akinek a szülei meg nagyon intelligensek/egyetemi tanár-nyelvtanárnő páros/.És persze képtelenek ezt elfogadni.Most pl. a sulival van konfliktus mert nem értik meg hogy egyszerűen képtelen az ált. iskola első osztályában beilleszkedni,beszédi nehezítettsége é dühkitörései miatt.

BTBTBT 2013.11.01. 11:34:20

@nyuszigonosz:
"Sok szülö képtelen a realitást látni, föleg akkor nem, ha a tanártól hallja. Csakis dicséretet szeretnének hallani."
Erre ismerek ellenpeldat.
Tildy-vel es Miriam-mel mar kitargyaltuk nehany honapja ezt az angol cikket arrol az anyukarol, akinem a lanya messze nem volt olyan okos, mint o.

www.theguardian.com/lifeandstyle/2013/apr/22/why-isnt-my-child-clever-as-me

@tildy:):
"Nekem az a 40%os nem tanulna tovabb arany piszok magas."
Bar csak statisztika, amin nem erdemes vitazni, de azert, mert mi diplomaztunk, es fontosnak tartjuk a tanulast, egy csomo mindenki korantsem osztja ezt a felfogast. :(

@tanato:
Elolvastam az 1. es egyetlen kommentet a film alatt. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Ooo, mik fogytak el? A gumicsizmak?

BTBTBT 2013.11.01. 11:36:42

@tanato:
"egy szülő mindig többet szeretne" kihozni ""a gyerekből"
Ez csak az okos szulore igaz. A buta leszarja, hogy mi lesz a gyerekevel.

tanato 2013.11.01. 11:37:14

@Barátusz: Én tegnap este megnéztem,nekem nagyon tetszett,humoros film ,de vannak benne azért komoly gondolatok is.

tanato 2013.11.01. 11:37:52

@Barátusz: Na az meg a másik véglet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 11:39:46

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Igen igazad van.
Ezért nem kellett volna eltörölni a sorkatonaságot.
Meggyözödésem hogy az ember személyiségfejlödéséhez a megalázás is szükséges.

rumitom 2013.11.01. 11:40:09

@tanato: ha annyira intelligensek lennenek, nem okozna nekik akkora problemat elfogadni a gyerekuket olyannak amilyen...

drnapene 2013.11.01. 11:41:57

Szervusztok. Már régóta szerettem volna megkérdezni Benneteket - kapóra jött ez az oktatás téma. 3 gyerekem van a legidősebb már benne az oktatásban - 5. osztályos. A két kicsi még ovodás. A kivándorláson törve a fejünket az is felmerült, hogy az oktatási rendszer másságából is profitálhatnak, a nyelvtudás mellett. Kb. 1.5 éve követem a blogot, sokmindenről olvastam már. Vegyes a kép. Ha megtehetnétek hogy választhattok , hová költöznétek, melyik országban látjátok a legmegfelelőbbnek az alap és középfokú oktatást? Tegyük hozzá hogy nyelvi hátrányból indulnak, emiatt kellene egyfajta rugalmasság is. Én pl. Most csodákat olvastam a finnek eredményeiről (PISA felmérés). Vajon megéri szerintetek ezen az alapon dönteni ? Tudom, szubjektiv, ezért kérdeztem . :) Nekem szerencsére olyan a szakmám hogy megtehetném. A gyerekeim egyébként átlagos gyerekek, kiváncsiak, értelmesek. Átestem én is a naggyal egy krizisen (szülői), amikor szembesültem a matek és nyelvtani nehézségeivel - nekem sosem volt ilyen gondom. Azért még mindig bele-bele esek a csapdába - most például ,mivel hegedül és egész ügyes, képzeletben már a koncertjén ülök ( zenekarin , egyenlőre) :) . Köszönöm a reflektálásokat.

Pedró27 2013.11.01. 11:41:57

@Whave: "igazad van, azert megeri idot es penzt nem kimelve jol megtanulni egy nyelvet, hogy utana 80e forintert ulj a BKV jegypenztarban :D"

Sajnos vissza kell utasítsam a bókot, ugyanis én ilyet nem állítottam.

Olvasd el még egyszer a kommentemet.

rumitom 2013.11.01. 11:43:03

@diggerdriver: meggyozodesem hogy a sorkatonasagnak nem a megalazasrol kellene szolnia :)

BTBTBT 2013.11.01. 11:43:05

@macamuca:
Szoval akkor fodrasz is lesz a csaladotokban. :)

@tanato:
Tegnap este az "Iron Man 3"-at neztem. Nem eppen halloween-es hangulat. :)

Sokak szamara nagyon is realis veglet. Mert ha buta vagyok, hogyan is tudnek olyan okos lenni, hogy a gyerekem javat nezzem? (Koltoi kerdes volt.)

tanato 2013.11.01. 11:43:44

@rumitom: Ez biztos,főleg szegény anyja haragszik mindenkire aki meg meri pedzeni hogy tán nem kéne a normál óvodát meg iskolát erőltetni.Egyébként jópofa kisfiú szeretnivaló,de a "beszédét" azt én is nehezen tudom kihámozni,nem igazán érthető.

2013.11.01. 11:48:44

@Pedró27: jolvan, nem kell a szivhez kapni, csak igy viccesen nezett ki ez a 2 sorod egymas utan:)

"Ezt nem értem. Azért nem is tanulhat valaki idegen nyelvet, hogy Magyarországon használja majd a munkájához?

Épp most olvastam egy másik blogot, ahol valaki azon nyavalyog, hogy a BKV jegypénztárosa mennyire nem tud angolul."

rumitom 2013.11.01. 11:48:45

@drnapene: szerintem, altalanos es kozepiskola skandinavia, (bar szemelyes tapasztalatom nincs, csak ismeros altal) illetve nemetorszag (itt szemelyesen is jonak talaltam, bar nagyon iskola fuggo).
felsooktatasban szerintem az angolszasz iskolak a legjobbak hozzaallasban, mert nem a megszerezheto tudas maximalizalasara fokuszalnak, hanem az egyenbol probaljak a maximumot kihozni, es inkabb keszseget fejlesztenek. szamomra ez hasznosabb tudas mint a magolas utjan elerheto.

tanato 2013.11.01. 11:53:15

@Barátusz: cimetieresdumonde.com/
Megtaláltam a neten a kiállítás összefogalalóját amit anno a Pere lachaiseben láttunk.

nyuszigonosz 2013.11.01. 11:53:36

@Barátusz: Ismeretlen temetökbe is érdekes ellátogatni.
A temetök nyugodt, csöndes helyek, sokesetben nagyon szépek is.
Nekem tetszik az is, amikor ilyenkor este égnek a mécsesek.

Csak azt a sok népet nem szeretem, akik most odaölödnek.

tanato 2013.11.01. 11:54:07

@tanato: Érdeme átfutni a képeket.

nyuszigonosz 2013.11.01. 12:09:39

@Barátusz: Én nem tudni angol. :-)))
Így, csak amennyit tényleg értettem is belöle...

Természetesen van olyan szülö is, aki butának, föleg saját magánál butábbnak tartja a gyerekét. Nem sok az ilyen, de akad.
Akkori pályafutásom során összesen két ilyen szülövel találkoztam.

BTBTBT 2013.11.01. 12:12:09

@tanato:
Koszi. Erdekes.
Egyszer a kezembe kerult egy fotokkal tomott konyv a vilag temetoirol, es van benne - valan egy del-amerikai? - orszag, ahol egy hegyoldalban logatjak fel a koporsokat, es nem a foldbe temetik.

@nyuszigonosz:
Volt egy idoszakom Londonban, amikor jartam a temetoket (nem halottak napjan), es fenykepeztem. Rengeteg szep es regi sirkovet lattam.
Persze kicsit kenyelmetlenul ereztem magamat, mert mit is "turistaskodom" ott, ahol masok vegso nyughelye van, es igyekeztem nem ott kattintgatni, ahol emberek voltak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.01. 12:12:19

Hm... nem olvastam el a kommenteket.
Tudom már megmondták előttem, "tanulni, tanulni, tanulni..."
Csak ki a fax fog majd melózni?
Talán ezzel a témával is érdemes lenne foglalkozni.

nyuszigonosz 2013.11.01. 12:15:17

@tanato: Szép képek.
Olyan Pireneusokban lévöt megnéztem már, meg persze az ittenieket is ismerem.

nyuszigonosz 2013.11.01. 12:17:12

@tilmir: A jó szakember is holtig tanul, nemcsak a jó pap. :-))
Minden szakmában változik sok minden.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.01. 12:20:12

@nyuszigonosz: Nem tudom mi változott, de amíg otthon éltünk a "nem is ember, akinek nincs diplomája" irányzat volt a menő.

Shanarey 2013.11.01. 12:20:12

@tilmir:

Na igen, a lényeg ez, mert Magyarország nem arról híres hogy a sok bevándorló lenyúlja a fizikai munkát a helyi lakosok elől.

BTBTBT 2013.11.01. 12:21:51

@nyuszigonosz:
Igy kezdodik a cikk - magyarul.

"Miert nem olyan okos a gyerekem, mint en?
Mind azt hisszuk, hogy a gyerekeink kulonlegesek. De milyen erzes az, amikor rajossz, hogy a lanyod nem olyan okos, mint te?
Addig nem tudatosult bennem, hogy milyen fontos eszesnek lenni, amig nem lett egy lanyom, aki nem az."

Egyebkent ez az anya nem sajat magahoz kepest tartja butabbnak a lanyat, hanem a kornyezeteben levo gyerekekhez viszonyitva is erre a kovetkeztetesre jutott - mindamellett nagyon szereti, mert a sajat vere, es sokat probalt segiteni neki, hogy a tobbiekehez hasonlo szintet erhessen el. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.01. 12:26:34

@nyuszigonosz: @Barátusz: Akkor jelentkezem, én is ilyen szülő vagyok. :)

Shanarey 2013.11.01. 12:28:36

@tilmir:
Még mindig ez a menő.

Mellette ugyanezen emberek csodálkoznak hogy a jó szakemberek külföldre mentek és nincs normális vízvezetékszerelő, és egyéb....

Shanarey 2013.11.01. 12:34:40

@Barátusz:

Miért nem olyan okos?
Nos azért mert a gyerek az gyerek, és nem felnőtt és főleg nem annyi idős mint a kedves anyuka. Két embert összehasonlítani, nem ez a legjobb módszer.

Az én a te korodban, kezdetű mondatoknak van értelme, de csak az adott korszak figyelembevételével.

2013.11.01. 12:36:03

A temetokrol nekem ilyenkor a " kedvencem " ugrik be:
indafoto.hu/zopilote/jardines_del_humaya
Hogy mekkora buli lesz ott ma!!! :) Zenekarok, pia, kaja, lovoldozesek!! Ha meghalok, ott szeretnek egy disz mauzoleumot, turulmadarral a tetejen, amint egy kenderlevelet tart a szajaban:) Szinte honvagyam van, mikor a kepeket nezegetem:) Most pedig a gyapotfoldek, a szokasos Halloween jelmezben:(

macamuca [IHUN] 2013.11.01. 12:37:13

@sodalisO:
Véletlenül de :))))) (nem írtam, de miattad szerintem egyértelmű legtöbbünknek)
(plusz műkörmözik /a felszerelést szülinapi ajándékként kérte-kapta, a fogyó anyagokat a bevételből pótolja = gazdálkodik.../, és tervben van nála a kozmetika is. Majd megláttyuk, mi lesz-hogy lesz..)

@Don Kartasch:
"...agyban parnak kozt szenvedve :P"
Az ágyban, párnák közt, szexelve variáns elfogadható?
Netán a járgányos helyett is?
:DD

@tanato:
Nekem tetszett a poszt, pedig bezzeganyás :)))

@Barátusz:
Tegnap meló, nix parti/pia, ellenben ma névnap okán lesz valami :D (remélem.. :D)
Ja, van/lesz barbély. Igaz, kb olyan a szitu, mint a cipész likas cipedlijénél: alig pár hétig kell vele időpontot egyeztetni, mire elérjük, hogy a szülői munkaközösség egyikének-másikának a hajzatát rendbetegye. A többi kliensnél ez valahogy nem így megy :)))

BTBTBT 2013.11.01. 12:38:10

@Shanarey:
Ez a cikk nem arrol szol, hogy a gyerek nem olyan okos, mint anyuci.

Egyebkent - okos embernek is - butasag beleesni abba a hibaba, hogy a gyerektol a sajat ertelmi szintjenek megfelelo eredemnyeket varjon el.

Ez mar ott latszik, amikor valaki az elsos-masodikos gyerekevel olvasast gyakorol, es turelmetlen, hogy a gyerek lassabban halad es idonkent ront.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 12:40:29

@diggerdriver:
Ezzel nem ertek egyet, nem ezt mondtam.

A sorkatonasag (szerencsere eppen megusztam) egy marhasag a maga ertelmetlen ala-fole rendeltsegevel.

Nekem az nem megy, hogy ram van kesznyeritve valami, amit nem akarok. Ezt nem tudom elfogadni, ez a szabad akaratom totalis sarbatiprasa lenne. Raadasul olyan modon, ami a valo eletben nem fordulhat elo.
Egy munkahelyen fel lehet mondani, ha hulye a fonok (pl.), de a seregben nem mondhatom, hogy "figyu, az ormester egy fasz, raadasul annyi esze van, mint egy molylepkenek, ugyhogy inkabb masik szakaszba megyek". Viszont az elet minden mas teruleten ez mukodik (uj munkahely, uj parkapcsolat, uj orszag, uj auto, uj barmi).

Mindig azt erzem, hogy azok, akik voltak katonak azert "nezik" le a tobbieket, mert azoknak nem kellett vegigszivni azt az idoszakot.

Ha kell, sokat le tudok nyelni. De annak gazdasagossagi okai vannak (rossz fonok sok penzert). Keves penzert vagy mert "csak" nem fogok. Akkor lehetek munkanelkuli is es nem cseszeget senki.

Az alapveto ideologiarol mar nem is beszelve, ami ugye az orszag megvedese lenne... olyan orszage, amit nem szerettem. Vedje meg a kislabujjam.

Erted?
Valoszinuleg nem...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 12:42:27

@Barátusz: BA-n milyen nepszeru lenne ezzel a gondolatsorral :DDDDDD

BTBTBT 2013.11.01. 12:46:30

@macamuca:
Meg csak az elejen van. Majd ha Sodalis betanitja, na majd akkor! :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A fegyelem megtanulasahoz jo eszkoz lehet a katonasag. Attol, hogy te nem szereted az ala-folerendeltseget, masok szamara meg lehet hasznos dolog.

A katonai szolgalat soran alkalmazott megalazas viszont a gyulolelten kivul semmire nem fogja megtanitani az egyent, akivel ezt muvelik. Csak hat a katonasag is olyan, ahol egyesek - vezeto pozicioban - kielhetik a kis/nagy hulyesegeiket, es egreceroztathatnak alajuk rendelteket.

BTBTBT 2013.11.01. 12:49:06

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Munkabol nem tudom megnezni a kepeket.

Milyen BA-n? Es melyik gondolatsorral?

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Vedje meg a kislabujjam."
Kislabujjadat egy orszagert? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 12:50:50

@tilmir:
Es fizetni a munkaert? :)
En mindig dolgozni akartam, de az nem allapot, hogy a "melosnak" ki van szurva a szeme fillerekkel, amikor nelkuluk ugyan ugy megallna az ellet, mint a mernokok nelkul.

Nalunk pl. ugyan jobban keres az irodaban dolgozo "nagyfeju" alkalmazott, mint a muhelyben dolgozo munkas, de a kulonbseg nem akkora, hogy ebbol konfliktus lehessen. Mindenki tisztaban van azzal, hogy ha pl. a marketinges nem tudja eladni a gepidot, akkor nincsen munka. Tehat o fontos.
De ha mar ott a munka es a munkas nem tudja megcsinalni, akkor senkinek sem lesz penze. Tehat a munkas is fontos. Es meg a takarito is, aki minden nap tisztava es kulturaltta varazsolja az irodat, hogy a marketinges kozerzete jobb legyen, ezaltal jobban teljesitsen.

Ezert volt szanalmas, amikor aposom kapott 150e bruttot, a fonoke meg 600e bruttot (vegul a ceg tonkrement... vajon ki cseszte el? :) ).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 12:50:59

@Barátusz: Bezzeg anyan imadnak ezt a hozzaallast!
"Miert nem olyan okos a gyerekem, mint en?
Mind azt hisszuk, hogy a gyerekeink kulonlegesek. De milyen erzes az, amikor rajossz, hogy a lanyod nem olyan okos, mint te?
Addig nem tudatosult bennem, hogy milyen fontos eszesnek lenni, amig nem lett egy lanyom, aki nem az."

BTBTBT 2013.11.01. 12:52:46

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ja, ertem. Az a BA? A BA vegzettsegre gondoltam. :)
Legalabb tanulhatnanak egy angol anyatol. Pedig azok kozott is van sok buta.

2013.11.01. 12:54:34

@Barátusz: valahogy katonasag nelkul is sikerult a legtobb korombelinek megtanulnia kezelni egy egeszseges ala-folerendelti viszonyt - nehezen tudom elkepzelni, milyen ember az, akinek katonasag nelkul ez nem megy :)

Engem pont besoroztak volna az utolso sorozason 19 evesen, sikerult a tanulmanyaim miatt elhalasztani egy evvel, amikoris eltoroltek az egesz marhasagot. Akkor mar egy multinal dolgoztam, es rohadtul nem orultem volna, ha kiesik fel evnyi penz azert, hogy valami tanulatlan ordibalo bunkonak ugraljak. Igy visszanezve, kb darabokra torte volna azt, amit most a karrieremnek hivhatok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 12:57:56

@Barátusz:
Attol fugg melyikert... :)

A leirt dolgok egy intelligens ember szamara szerintem nehezen emeszthetoek. Persze van olyan reteg, akinek szuksege lenne erre a fajta fegyelemre, de szerintem pl. az itt jelenlevok jellemzoen nem azt a reteget kepviselik.

A masik, nagyon fontos dolog, hogy en igenylem a valaszt a miert-re. A hadsereg nem ad valaszokat, csak parancsokat.

Ha azt mondjak alljak fejen, meg fogom kerdezni, hogy ugyan miert. Ha kapok ra kielegito valaszt, akkor fejen fogok allni. Ha azt mondjak, hogy "csak", akkor vagy zarkaba kerulok, vagy habirosagra, mert nem fogom csinalni.

Azt gondolom, hogy az embereket motivalni kell mindig... hogy maguktol akarjak megcsinalni a dolgokat, mert akkor lesz latszata es erteke. Ha csak azert csinaljak, mert kell, az semmit sem fog erni.
Ld. a szocializmusban a munka... mindenki dolgozott, de az semmit sem ert.

- Fussal!
- Miert? Nem kerget senki...
(de ha kiengedik a kutyakat, gyorsabban fogok futni, mint barki. :) )

BTBTBT 2013.11.01. 13:01:35

@Whave:
Eppen errol beszeltem ma az okos szulovel kapcsolatban: attol, hogy en okos vagyok, mas meg lehet kevesbe okos vagy buta. Attol, hogy nekem nincs szuksegem katonasagra, hogy fegyelmet es onallosagot tanuljak, masoknak meg lehet.
Viszont sokszor egy jol iranyzott pofon vagy fejmosas is a helyes iranyba terelheti az egyen viselkedeset.

En sem voltam katona, de nem is banom. A korulmenyek ugy hoztak, hogy nagyjabol 6 eves korom ota onallo vagyok, ugyhogy nekem is ido- es lehetoseg pocsekolas lett volna. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A katonasag az engedelmessegrol, a parancsok teljesiteserol szol. Hogyan is lehetne haborut nyerni (vagy akar csak haboruzni), ha a kedves katona roham helyett a felettese parancsanak megkerdojelezesevel toltene az idejet.
Ettol fuggetlenul nem vallom, hogy a parancs minden esetben helyes vagy jo.

drnapene 2013.11.01. 13:11:13

@rumitom: a nagyon iskolafüggő-t hogy érted? Tartomány szerint, vagy városon belül is akár? A korai szelektáció rázós lehet, de nekem tilmir svájci tapasztalata a lányával meggyőző volt.
Remélem, lesz hozzászóló skandináv és talán a finn részről is!

drnapene 2013.11.01. 13:11:13

@rumitom: hogy érted azt hogy iskolától sok függ? Mint itthon, akár városon belül? Vagy tartománytól?
Valaki skandináv területről?

2013.11.01. 13:21:13

@Barátusz: en ezt ertem, de peldat akkor se lattam arra, hogy valaki hudenagy fegyelmet tanult volna ott. Azt tanultak meg az idosebbek, apaink, nagyapaink, hogy hogy lehet trukkozni, hogy lehet kijatszani a felettesed, hogy lehet a leheto legkevesebb faradtsagot veve a leheto legkevesebb, de meg elfogadhato teljesitmenyt nyujtani. Hat ez tok jo.

Nehezen kepzelem el, hogy ennel hasznosabban ne lehetne eltolteni 6 honapot vagy 1-2 evet, mondjuk erdemi munkat vegezve, fizetesert? Nem, forditsuk meg az egesz szart, es azt is rangassuk bele ebbe a fosposvanyba, akinek mar mondjuk megvan az erdemi munkaja erdemi fizetessel.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.11.01. 13:28:17

@Barátusz: lehetséges, hogy Tana Toraja, Sulawesi sziget, Indonézia?
mármint azok a koporsók a sziklafalon.

rumitom 2013.11.01. 13:34:19

@Cascabel: huu, ez nagyon meno, meg eletemben nem lattam ennyi mauzoleumot egy rakason. ez mexikoban van?

@diggerdriver: en megusztam :)

@drnapene: akar varoson belul is vannak jobb es kevesbe jobb, allami es egyhazi finanszirozasu gimnaziumok, de alapvetoen a nemet gimnaziumok szerintem szinvonalasak. gimibe bekerulni viszont nem straight forward, ott vannak a fachschulek, stb. tartomanyi szinten szerintem hatalmas elteres nincs, szaszorszagban peldaul ingyenes a felsooktatas, de a standardot hozzak.

a nemet a svajcinal kevesbe merev rendszer.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 13:36:37

@Barátusz:
Mondtam en, hogy haboruzni akarok? :) Haboruzzon az, aki akar, de nekem az "epites" jobban tetszik.

Egyebkent ha az a motivalo tenyezo, hogy csinaljam, kulonben oda a megelhetesem (mondjuk jonnek az oroszok es kirugnak), akkor csinalom.
A kulcs a motivacio... az elfogadhato valasz a miertre.

De azert nem leszek engedelmes, mert az orminek nem jott ossze az esti kufurc es most rajtam akarja levezetni a feszultseget.

nyuszigonosz 2013.11.01. 13:49:21

@tilmir: Arrafelé gondolom még mindig a diploma/ák halmozása a menö, máshol meg nem.
Na és az a máshol a nekem sokkal szimpatikusabb. :-)

BTBTBT 2013.11.01. 13:50:55

@Whave:
Egyetértünk. Én is értelmetlenségnek tartom/tartottam ilyesmivel elszarni az időmet, de a katonaság az engedelmességről szól. Persze Mo.-on apámtól, nagyszülőktől, ismerősöktől én hallottam olyan sztorikat, hogyan próbálták elbliccelni az egészet, amikor már bekerültek, de ez nem masítja meg a hadkötelesség célját.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
De a katonaság nem arról szól, hogy te mit akarsz. Ott hallgass a neved. :)

@Chang Yai:
Most rákerestem, mert piszkálta a fantáziámat. Nem ott, ahol írtad, hanem a Fülöp-szigeteken, a Sagada-hegységben/hegyen.
Legalábbis ezeket a képeket láttam abban a könyvben, amit korábban említettem.

www.google.co.uk/search?q=hanging+coffins+sagada+mountain+province&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=pKJzUuywIq2U0QWZ9ICQCQ&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1920&bih=954#facrc=_&imgdii=_&imgrc=6W7pONjE7wc2lM%3A%3By0RFSVGUas-0VM%3Bhttp%253A%252F%252Fhiddencities.historyasia.com%252Fhiddencities-photo-contest-uploads%252F1325565225-Hanging%252520Coffins%252520Sagada%252520Mt.%252520Province%252520Philippines.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fhiddencities.historyasia.com%252Fcontest%252Findex.php%253Fc%253Dphilipines%2526currentpage%253D20%3B640%3B480

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.01. 14:17:34

@nyuszigonosz: Nincs azzal baj, ha valaki tanul. Szükség van nagy koponyákra, de azt erősen kétlem, hogy annyi nagy koponya van otthon, mint amit a számok mutatnak. :)
Itt a gyerekek talán 10-15 %-a lesz diplomás, annyi elég is, annyit vesz fel a rendszer. Illetve, ami hiányzik, azt "behozzák" külföldről. Nincs szükség tömegekre, akik rendelkeznek papírral, de a fejük üres.

mirx 2013.11.01. 14:20:16

lol, ezt most találtam a subbán

subba.blog.hu/2013/10/31/kenajfrodiszvan

annyira nem is off.

drnapene 2013.11.01. 14:22:16

Költöznétek csak azért Finnországba, hogy ilyen innovativ , unortodox, de rendkivül sikeres oktatásban részesülhessen a gyerketek?
Angolul nagyon jó szinten beszélnek, van a finn, a svéd és mégegy idegen nyelv. Plussz a magyar!

drnapene 2013.11.01. 14:22:16

Akit érdekel : google: A finn példa.

tanato 2013.11.01. 14:25:49

@Chang Yai: Az általam belinkelt temetős oldalon Toraja Tana Sulawesi-ben vannak sziklafalba rakott koporsók

vazzup 2013.11.01. 14:26:01

@Barátusz: a hadkötelezettség célja elsősorban nem az, hogy megalázzon, meg megneveljen, hanem, hogy kiképezzen ágyútölteléknek, ha valamely ország szemet vet kis hazánk kies szőlőültetvényeire.
Azaz ha beüt a ménkű, akkor ne egy csapat fakanalas parasztlegény álljon szembe az idegen hadigépezettel, hanem egy tessék-lássék kiképzett bandérium.

Persze a hosszas békeévek és a szokásos magyar uram-bátyám-megolgyukokosba rendszer azt a kevés pozitív hozadékát is kizsigerelte, ami volt egy tömeghadseregnek.
Azaz a katonságot letöltők sem értenek semmihez szinte, ami egy háborúban fontos, ellenben szereztek pár havert, kirángatták őket a karrier-építés szempontjából kiemelten fontos időszakból. Arról nem is beszélve, hogy pl nekem akkorra már megszületett a kislányom, és hát a '90-es évek közepén nem lett volna egyszerű eltartania egy anyának egy keresetből, miközben én ott szopok a táborban gyakorlatilag nulla hozadékkal, ellenben fizetést sem kapva.

Egyébként is lejárt a néphadseregek ideje.

2013.11.01. 14:27:10

@Whave: Igazad van. Mellesleg ha szükséges a munkájához a nyelvtudás, akár a cége is megfinanszírozhatná neki a tanárt. De ettől függetlenül önszorgalomból is megtanulhat alapszinten beszélni.

BTBTBT 2013.11.01. 14:30:12

@vazzup:
Nem irtam sehol, hogy a megalazas lenne a cel. Madarnak vagy kinek kimondottan azt taglaltam, hogy az legfeljebb gyuloletet kelt az egyenben/katonaban.

2013.11.01. 14:30:57

@tilmir: Ez a kórtünet ezen a blogon is megfigyelhető... >szemforgatós smiley>

Shanarey 2013.11.01. 14:37:44

Voltam katona, 1,5 évig. Gond nélkül túléltem. Az ott töltött idő nem volt igazából haszontalan, persze ez a mai világban nem érvényes.
Én 1990-ben szereltem le, azóta a világ sokat változott, ám a katonaság, mint tapasztalat nagyon hiányzik a mai fiatalokból.
Természetesen a sorkatonai szolgálat, jár némi kellemetlen mellékhatással. Ez az a bizonyos megalázás, de ugyan ki nem találkozott ezzel a normál életben? További mellékhatás volt (az én időmben) sokaknál a cigarettázásra és az alkoholra történő rászokás. Nálam nem müködött, egyik sem, de a tapasztalat az hogy a többségnél igen. Tény az is hogy a mai világban a "karrier" szempontjából, még a fél év is nagy kiesés lehet, hát még a másfél év.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 14:38:11

@Barátusz:
Latod, ezert nem lennek soha katona.

Tudod, van a heliocentrikus vilagkep, a geocentrikus meg az enyem, az egocentrikus ;)

@Philosoraptor:
Ne mondd mar!
Tokfozinel volt ez fontos, de szerencsere kiutalodott :)

@vazzup:
Ugye?
Jon a drone, ledobja a 2-3 atombombat azt pacsi. Levan a harc resze a dolognak :)
Sokkal jobb, mint a lovasroham! :)

mirx 2013.11.01. 14:39:00

@tilmir: Ezt egy kicsit vitatnám: a 15% egyértelműen kevés (Svájcba persze), nem véletlenül a külföldi munkaerő minimum fele "fehérgalléros" állásban van, mert nincs elég képzett svájci. A topmenedzserek, informatikusok, bankszektorbeli vagy farma elit pozíciók nagy részét nem svájciak töltik be.
Magyarország más tészta, lehet, hogy valóban elég lenne egy 15-20%, bár az is tény, hogy én az otthoni diplomák egy része meglehetősen értéktelen vagy legalábbis a versenyszférában a gyakorlatban használhatatlan.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 14:42:11

@drnapene:
Nem koltoznek Finnorszagba, de csak azert mert mar Svedorszagban vagyok ;)
3 evvel ezelott siman mentem volna, istenien keszitik a renszarvasporkoltot ;)

vazzup 2013.11.01. 14:48:18

@Shanarey: a kilencvenes évek közepére volt olyan század, ahol _fényképen_ látták az eszközöket, amiket harci helyzetben elvileg kezelniük kellene. Lőni is a - végén már "csak" - hat hónap alatt kétszer 3 lőttek.
A legdurvább katonai meló a motorosfókázás volt meg a 24 órás őrség (már akinek). Bár ez utóbbiak legalább fegyvert láttak közelről. Igaz, lőni ők se lőttek többet.

mirx 2013.11.01. 14:49:02

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Azt akartam kérdezni, hogy a finnek meg a svédek meg a norvégok átjárnak egymáshoz, kirándulni meg ilyesmi?Mármint ahogy például a magyarok csőstül járnak Horvátországba meg Párkányba, mert szinte "kultusza" van. Vagy ha már nyaralás, akkor inkább rohannak valami mediterrán helyre?

BTBTBT 2013.11.01. 14:50:50

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Igen, tudjuk, hogy neked az egocentrikus vilagkep jon be. :)
Es igazabol Finnorszagba sem a renszarvasporkolt, hanem Vejnemojnen miatt koltoznel. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 14:56:40

@Barátusz: Utana olvastam ennek a komanak. Hol elt az anyja, ha a faszi a vilagmindenseggel jott szuletett?

BTBTBT 2013.11.01. 14:58:07

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem vagyok kepben. Mifele komanak olvastal utana?

TilosazA (UK) 2013.11.01. 15:01:09

@mirx: De minek neki ugrókötél? :) találós kérdés, mi az a kalopsz? :D

drnapene 2013.11.01. 15:02:42

A finn oktatás tényleg reformpedagógia, minden számukra szimpatikus irányvonalat összefésültek a saját kutatásaik szerint. De amnyira más nyelv, a svéd, norvég talán a némethez hasonlitható, de a finn annyira egyedi... mint a magyar! :)
Senki nem harap az OKTATÁS MIATTI EXODUS témámra, csak a katonaság, meg a háború! :)

drnapene 2013.11.01. 15:04:25

Éljen, prémiumkommentelő lettem!!! Köszönöm!

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 15:05:38

@mirx: Igen, eleg sokat.
Bar szegeny finneket mindegyik masik leszolja hogy mekkora alkoholista vadallatok. :DDD Persze igy vigyorogva, hogy azert sertodes ne legyen belole. :)

drnapene 2013.11.01. 15:07:56

Tényleg többet isznak a finnek mint a svédek?

mirx 2013.11.01. 15:08:50

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Nemtom, a kis doboz, amiben a kagylók vannak? :))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 15:10:09

@drnapene: En ismerek egy finn sracot, aki azert jart olaszorszagba, mert olcso bort lehetett kapni a piacon. nagyjabol mas nem erdekelte...

drnapene 2013.11.01. 15:11:15

Még egyszer leirom, hátha valaki nem olvasta délelőtt, de van hozzafűznivalója.
((((:
Már régóta szerettem volna megkérdezni Benneteket - kapóra jött ez az oktatás téma. 3 gyerekem van a legidősebb már benne az oktatásban - 5. osztályos. A két kicsi még ovodás. A kivándorláson törve a fejünket az is felmerült, hogy az oktatási rendszer másságából is profitálhatnak, a nyelvtudás mellett. Kb. 1.5 éve követem a blogot, sokmindenről olvastam már. Vegyes a kép. Ha megtehetnétek hogy választhattok , hová költöznétek, melyik országban látjátok a legmegfelelőbbnek az alap és középfokú oktatást? Tegyük hozzá hogy nyelvi hátrányból indulnak, emiatt kellene egyfajta rugalmasság is. Én pl. Most csodákat olvastam a finnek eredményeiről (PISA felmérés). Vajon megéri szerintetek ezen az alapon dönteni ? Tudom, szubjektiv, ezért kérdeztem . :)
A gyerekeim egyébként átlagos gyerekek, kiváncsiak, értelmesek. Átestem én is a naggyal egy krizisen (szülői), amikor szembesültem a matek és nyelvtani nehézségeivel - nekem sosem volt ilyen gondom. Azért még mindig bele-bele esek a csapdába - most például ,mivel hegedül és egész ügyes, képzeletben már a koncertjén ülök ( zenekarin , egyenlőre) :) . Köszönöm a reflektálásokat.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 15:11:57

@mirx: miért, a kagylót hogy hívják ami hasonlít erre a szóra? :) még sosem dolgoztam konyhán. kivéve a sajátomat, de ott nincsenek kalopszok.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 15:13:39

@drnapene: szerintem is kicsit túlaggódjátok a dolgot. Menni kell,és adott országban megkeresni a lehetőségekhez mérten a legjobbat vagy legmegfelelőbbet.
Sok országban csinálnak rangsort, az alapján tudtok tájékozódni.

macamuca [IHUN] 2013.11.01. 15:18:30

@drnapene:
"Költöznétek csak azért Finnországba, hogy ilyen innovativ , unortodox, de rendkivül sikeres oktatásban részesülhessen a gyerketek?"

Magam részéről sehova nem költöznék kizárólag/elsősorban azért, mert az ott várt/remélt oktatás a gyerekem általam (!!) elképzelt jövőjéhez valószínűleg (=nem tutira...) többet adna, mint egy más helyszínen elérhető oktatás (település vagy országszinten értve a más helyszínt, beleértve az aktuális lakhelyet is).
Ez ugyanis csupa feltételezés, csupa bizonytalanság, ráadásul az én elképzeléseimet veszi alapul (mi lesz majd a gyerekem, ha nagy lesz, milyen területen fog majd kibontakozni, merrefelé próbálom majd terelgetni, mert az jó /érdekes, szerintem, hasznos, szerintem, netán érdeklődést mutat iránta a gyerek most, ezért feltételezem, hogy később is érdekelni fogja, ráadásul egyre intenzívebben/).
A gyerek és a rá váró körülmények/változások/lehetőségek természetesen szempontok egy költözésnél, ez vitathatatlan, de az egész család jelenét nem rendelném alá a gyerek remélt-tervezett (szülők által tervezett...) jövőjének....

@vazzup:
"Egyébként is lejárt a néphadseregek ideje."
Ok, de a mindenkit érintő hadkötelezettség ideje nem. Valamilyen szintű-módú kiképzés nélkül viszont mire jó egy nagy kupac ember, aki minimális fegyelmezettséggel és engedelmeskedni-képességgel/tapasztalattal sem rendelkezik, valamiféle konkrét "szakismerettel" (fegyver, jármű, akármi) meg pláne nem??
Többféleképpen is meg lehet oldani a kiképzést/szinten tartást, az 1-1,5 éves ingyenes sorkatonaság helyett pld van olyan ország, ahol egy 3 hónapos fizetett kiképzés után pár évenként van egy 3-4 hetes "frissítő tréning".
A fizetést pedig a munkáltatótól kapja (hogy kompenzál-e az állam, azt nem tudom): gyakorlatilag anyagilag nem veszít semmit, csak nem a munkahelyén csinál valamit, hanem katonáéknál, akik a civil életben használt tudását/végzettségét is hasznosítják (pld építészmérnök nem árkot ás, az ápoló nem járművet vezet, az infós nem a csajkát mossa, stb).
Ha egy mozgósításnál behívnák a mostani huszonéves korosztályt, már a laktanyaudvaron történő sorbanállás is gondot okozna nekik, az önellátás (zoknimosás és társai, mint apróságok) meg végképp depibe taszítaná zömüket. Sajna. Már ezeket az egyéni szabadságuk megnyirbálásának és megalázónak/megalázásnak tartanák, mert hát micsoda dolog az, hogy este 9-kor lámpaoltás van, reggel 5-kor ébresztő, nem lehet bármikor netezni, elmenni a haverokkal lógni, stb.
Ezek az apróságnak tűnő dolgok bizony meghatározzák, hogy ki miként tekint egy ilyen időszakra/helyre, és ezeknek az ismerete/hiányuk is meghatározó.
Tudom, minden korban elhangzik a "bezzeg az én időmben..."-duma :)))
Ja, és még egy: amíg benne volt valaki a katonaságban, addig szidta ezerrel, sztorikkal alátámasztva, aztán évek-évtizedek múltán is megmaradtak a sztorik: ami anno lila fejjel lett előadva, az utóbb röhögve: lám, kibírtuk, fasza gyerekek voltunk-vagyunk.
Elvégre ami nem öl meg, az erősebbé tesz...
Tán ez is egy olyan pofon az életben, amitől nem kellene megóvni a gyereket...
És akkor tán a mamahotel sem lett volna szociológiai kifejezés, meg a helikopter-anya....
Tényleg, ezek mind nőkhöz kötődő kifejezések.
Az anyák kezdik túlfélteni/túlóvni a gyerekeiket?
(aztán meg panaszkodnak a magukat kiszolgáltató fiatalságra...)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 15:18:34

@drnapene:
Az oktatáson kívül van még egy lényeges szempont amit figyelembe kell venni országváltásnál.
Milyen magasan vannak a konnektorok a lakásban:))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 15:20:33

@drnapene: Szerintem az alapjan valasz orszagot, hogy hol tudsz minel jobb felteteleket teremteni a gyerekednek. Hiaba javasolunk egy orszagot, ahol adott esetben minimalberen tudsz csak dolgozni (lovesem sincs mi a munkad) es igy nem tudsz minel tobb lehetoseget biztositani a gyerekednek. Sajat velemeny.

mirx 2013.11.01. 15:20:53

@Don Kartasch: hehe, ezt valami finn metálblogon láttam: "In my opinion, a Finn will keep on drinking no matter what the price is. At least I will". :o)

mirx 2013.11.01. 15:24:35

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): scallops a fésűkagyló, nagyon finom, de akár 20 000 forint is lehet kilója, szóval nem süt az ember mindennap...

TilosazA (UK) 2013.11.01. 15:29:44

@mirx: Nahát, nahát. Akkor ezt a valakit sem mekibe vették fel dolgozni. Amúgy nem tudom, hogy ha fizetnének nekem 20ezer forintot, vajon megenném a kagylót? :)
Férjem volt Spanyolországban a hét elején üzleti úton. Első nap: szép minden, tök jó, csak kár, hogy halat kaptunk ebédre. Második nap: megint hal, a fenébe... Harmadik nap: tenger gyümölcsei tál volt...de szerencsére volt hal is. :D

Shanarey 2013.11.01. 15:31:55

@drnapene:

A PISA okán dönteni, szerintem nem jó ötlet.

Olyan országot válasszatok, amely szimpatikus, ahol munkalehetőség is akad, és az sem baj ha a gyerekeknek is tetszene. Ne csak azt nézd hol jobb az oktatás, hiszen Magyarország ezügyben igencsak leszakadt, vagyis egyész nyugat európából lehet választani, ha csak a közelebb lévő országok az elsődleges célpontok. Na meg a szülőknek is kell tudni az adott országban dolgozni, mert ingyenebéd itt sincs ahogy Magyarországon sincs.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.11.01. 15:34:06

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Spanyol kolleginanak az a baja, hogy itt manchesterben nincs hal kinalat. Es nem erti, hogy ez engem miert nem zavar :D

nyuszigonosz 2013.11.01. 15:35:09

@drnapene: Szerintem nem éri meg ezen az alapon dönteni.
Mert: a PISA eredmények, azok egy-egy ország oktatási szintjét ugyan statisztikailag tükrözik, de minden országban vannak jobb -rosszabb iskolák.
Képzeld el. hogy kivándoroltok mondjuk Finnországba, találtok munkát, lakást és az éppen egy ilyen rosszabb iskola közelében van.

2013.11.01. 15:39:08

@macamuca: egy csomo minden van, amit regen utaltam, ma meg rohogve meselem tovabb, es amugyis tanultam belole valamit es adott uj tapasztalatot. De ez nem jelenti azt, hogy az azzal eltoltott idot ne tudtam volna sokkal hasznosabban eltolteni ugy, hogy elvezem is.

Egy mozgositasnal meg kb ugy ereznem, hogy par puskaval felszerelkezve, a csaladot a hegyekbe bujtatva es orizve vedhetnem oket meg a legjobban - azzal szemben, hogy ki tudja hol valami arokba beasva agyutolteleknek engem kuldenek rohamra. Mozgositsak csak az edes anyukajukat, en nem vagyok katona, soha nem is leszek, ahogy extremsportolo vagy gyongyhalasz sem.

Hat igen, sosem voltam nagy hazafi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 15:40:16

@mirx:
Kirandulni biztosan, mert nagyon sok szep dolog van errefele. Norvegiaban a fjordok, Svedorszagban a tavak. Finnorszagba legtobbet, ugy tudom, inni jarnak a fiatalok a komppal.

De ezek hetvegi kikapcsolodasok, esetleg 3-4 napok szerintem. Ha nyaralni kell, akkor innen Thaifold es a Kanari-szigetek a leggyakoribb (kollegak koreben). De van egy kollegam, aki evente 3-4 alkalommal megy az USA-ba rallyt nezni, mert bele van bolondulva (az idei, sörmlandi versenyt meg is nyerte).

Csaladosok pedig jellemzoen Skåne-be mennek, berelnek egy lakoautot, lakokocsit es jarjak a deli reszeket.

@Philosoraptor:
:(

@Barátusz:
Megint lebuktattal... most jo ez neked?
Meg a tegnapi film poenjat is lelotted... :(

@diggerdriver:
Arrol nem is beszelve, hogy eljon majd az ido, amikor igy is, ugy is haragudni fog a gyerek a szulore... akkor meg mindek a pedalozas?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 15:43:15

@mirx: Es nyilvan ezek a dolgok ki vannak szinezve meg sarkitva, de alapvetoen kijelenthetjuk hogy nem alaptalanok ezek a "mendemondak". :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 15:45:54

@Whave:
Nem baj, en megertelek :)

Klasszikus ertelemben vett haboruk mar ugysem lesznek. Ugyan ki es miert es hogyan akarna (merne) megtamadni Nemetorszagot, Franciaorszagot vagy akar Angliat?
Es ha meg is tennek valaki, mit kezdene utana a NATOval?

Ennek ma mar semmi ertelme nincsen!

mirx 2013.11.01. 15:47:31

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): A világon mindössze 48 ország van, aminek nincs tengere-óceánja, tehát ahol nincs alapból halevés, de csak a magyarokat hallom mindig fujjogni... meg amúgyis a magyarok azok, akik valahogy soha semmit nem akarnak kipróbálni, yemenben is meg ukrajnában is maximum "az olaszt" keresik, de lehetőlgeg fasírozottat szeretnének rizsával. Szerintem jól mutatja, mennyi fogalmunk van a világról meg mennyire vagyunk nyitottak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.01. 15:48:35

@mirx: Azért kevés, mert már a gimibe sem jutnak be azok, akik egyébként is csak "töltelékek" lennének.
Nálunk csak az nem kerül be gimibe, aki nem akar.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 15:50:08

@mirx: Hát...én általában elég nyitottnak tartom magam, sok mindenben, de étel terén aminek nem bírom a szagát, azt nem kóstolom meg. És a kagyló szagát nem bírom. Amúgy a fish and chipset szeretem, sőt, a harcsapörköltet is túrós csuszával. Nyamm...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 15:51:53

@mirx:
En sem eszem halat, sem beloseget, de csomo helyi konyhara nyitott vagyok.

mirx 2013.11.01. 15:52:13

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): szerintem a magyar házipálesz büdösségben a világ összes ételét-italát veri!
ahhoz képest egy kis halacska rózsavíz :D

TilosazA (UK) 2013.11.01. 15:53:18

@mirx: Ezért nem iszom pálinkát sem, pontosan. :D

mirx 2013.11.01. 15:54:51

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: ezt mondom, a magyarok 80%-a gondosan bekommenteli mindenhova, hogy ő hogy nem eszik halat/tengeri izéket/fujj.
szimpla előítélet, ragaszkodás a megszokott dolgokhoz, a konyhánk is ilyen, az átlag családanya ugyanazt a 100 dolgot pörgeti 30 éven keresztül a családnak. csak a bevált dolgok.

persze tőlem mindenki azt eszik, amit akar.

mirx 2013.11.01. 15:56:14

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): De azt még mindig nem tudom, mit csinálhat a csóka a konyhán az ugrókötéllel. :)

vazzup 2013.11.01. 15:56:29

@macamuca: három hónap alatt semmit sem fogsz megtanulni. Sem a haditechnikai eszközök használatát, sem lőni, sem pedig fegyelmet nem fogsz. Az éppen arra elég, hogy megszívasd a jelölteket, kiszakítsd a környezetükből, Magyarországon arra elég, hogy a munkáltatók a továbbiakban ne alkalmazzanak olyan fiatalt, aki még nem volt bent, mert fizetni kell utána, azaz késlelteted a karrier-kezdést ugyanúgy.
Magyarán nulla haszonnal üzemeltetsz egy kibaszott sokba kerülő, felesleges szervezetet, aminek annyi a feladata, hogy baszogassa "ezeket a mai fiatalokat". S bár lehet, hogy te nem veszed észre, de pont te alkalmazod a "bezzeg a mi időnkben"-szerű közhelyet.
Apám például még három évig (lett volna) katona, igaz, másfél év után leszerelhetett, mert megszületett a húgom is és két gyerekkel csak egy év volt kötelező. Mégse lett túlzottan önellátó, meg a tekintély-elvet is csak addig gondolja alkalmazandónak, amíg vele szemben nem kell.

Szóval hagyjuk már ezt a meg kell tanítani a mai fiatalokat a tisztességre, mert ez szerintem nem vezet sehova.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 15:56:40

@mirx: Szerintem nem csak a magyarok ilyenek, az emberek ritkán lépnek ki a komfortzónájukból.

BTBTBT 2013.11.01. 15:59:28

@mirx:
Ezt valaki mar belinkelte a tegnapi poszt kommentjei vegere.
Az olvastan biztos neked is felallt a szor a hatadon. :)

Ha rendesen megcsinaltak, nem budos a magyar hazipalesz. Csak mondjuk nem egyszer kell atfozni, mert akkor betyar szar lesz!

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ja, hogy ora gondoltal? A mondakban barmi elofordulhat szarmazasugyileg. :)

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
CSAK a tegnapi film poenjat lottem le, mert azt hittem, hogy a masikat toltod.
Az egocentrikus vilagnezeted koztudott errefele. :)

mirx 2013.11.01. 16:00:12

@tilmir: Én azt figyeltem meg, annyira nem is aspirálnak. Minek tanulja hülyére magát, mikor vízvezetékszerelőként is simán megkereshet hatezer frankot havonta. Én úgy láttam a svájci gyerekeken, hogy valóban azok mennek a gimibe, akiknek létező akadémiai érdeklődésük van. Ha visszagondolok a 40 saját gimnáziumi osztálytársamra, olyan 15-20-ra saccolnám ezt(én én egy elvileg "elit" gimnáziumba jártam). A másik fele baromira nem volt odavaló, gondolom, a szülők nyomták nekik, pedig ez tök fölösleges, azóta is kutyakozmetikusok meg nyílászáró-beépítők, szerencsétlenek végigkínódták a tinédzser-éveiket valami hülye idea miatt, miszerint tanulni muszáj.. szóval ebben a részében egyetértünk.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 16:00:18

@mirx: Hát igen. Az is érdekes, vajon milyen nyelven van írva.... :) vagy ismét csak nem találom a helyes szót, mint a kagylónál.

mirx 2013.11.01. 16:01:47

@Barátusz: jajjhát elnézést, én nemtom, hogy tudtok minden áldott nap munkaidőben itt lógni, nekem nem mindig sikerül :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 16:07:15

@mirx:
Lehetseges.
Probaltam, nem tetszett. Tobb marad neked :)

Ha elarulom, hogy grapefruitot sem eszem, mert nem kedvelem a keseru dolgokat, akkor tuti falnak rohansz :)

@vazzup:
+1
Tobbet erne egy "hogyan ne adosodjunk el" kotelezo kurzus mondjuk erettsegi elott. De az nem fontos, csak az, hogy "bologato birkakat" csinaljunk 3-6-x honapra az emberekbol.

mirx 2013.11.01. 16:08:02

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): én csak a jump rope-ot tudom. amúgy lehet, hogy valami speciális spanyol konyhai szakkifejezés, például "hozd ide a pitát, te k...va" :)))

eagles 2013.11.01. 16:08:36

@tanato:

Nem depressziós hozzáállás, inkább fejlett realitásérzék. Na meg van "közönség" segítségem.

BTBTBT 2013.11.01. 16:12:46

@mirx:
El van nezve. Irigykedsz, mi? :)

Egyebkent ez tenyleg nem gyorsettermi szoveg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 16:13:00

@Barátusz:
Nalatod?
Egyebkent a legtobb embernek ilyen van, csak a tobbseg bolcsen titkolja ;)

@mirx:
Akkor valamit rosszul csinalsz ;)

mirx 2013.11.01. 16:13:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hát, a keserű grapefruit nem is finom. Csavard ki, cukrozd meg, az ízleni fog.
(haladóknak bele egy kis lime, mentalevél, méz, ilyesmik)

mirx 2013.11.01. 16:14:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: van pofám dógozni munkaidőben! nem tudok élni.

mirx 2013.11.01. 16:15:54

@mirx: Ja de láttam a tegnapi posztot, kommenteltem is kettőt :D Hát a mandulás-kecsöpös-virsli valóban nem nyerte el a tetszésem, az már igaz. De szerintem a poszt nem volt rossz, meg a téma sem.

eagles 2013.11.01. 16:18:10

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Minden kaját meg lehet enni, ha nincs benne egész kömény, vagy bors. Kivéve a tojáslevest. Az úgy néz ki elsőre,mint amit már többen elfogyasztottak előttem, csak nem ízlett.

A grapefruitos borsodi sör a legjobb üdítő.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 16:21:53

@Quercus58: Nyamm, tojásleves. :) csinálok is holnap, köszi. Őrölt köménnyel.

mirx 2013.11.01. 16:25:15

@Quercus58: A tojásleves tényleg úgy néz ki, mint egy tál takony! Ráadásul a tojás mellett totális rántásíze van, számomra gasztronómiailag értelmezhetetlen.

tapsiful1 2013.11.01. 16:26:11

@drnapene: igaza van diggernek, gombhoz a kabatot.
Iirtak tobben, hogy elsodlegesen a csalad, mint egyseg boldogulasat vegyetek figyelembe, hogy mindenkinek, de elsosorban a szuloknek legyen jo, mert csak aztan lesz jo a gyereknek.
Mindenhol elfogadhato az oktatas, meg Mon is lehet irto jo sulikat talalni, ahonnan aztan nagyon jol is boldogulnak a vegzosok, ehhez jo hatter, stimulalo csaladi dinamika, es anyagi toke kell, hogy betomkodjetek a hezagokat, pl kulfoldi nyelvtanulas, stb. Ha megis kulfold, akkor olyan hely, ahova elsosorban ti vavgytok, nem a pisa-score.
Norvegia emellett a hihetetlen nagy anyagi tartalekai miatt vonzo, nem jo gondolat lenne, hogy lesz penz fenntartani az orszag szocialis rendszeretevszazadokon at? Hogy a gyerekeknek meg unokaknak mindig lesz szocialis haloja?
Szoval, rengeteg szempontot lehet nezni, de akar par ev kulfold, ugy, hogy kozben megtartjatok a magyar koteleket is sokat lendit a gyerekek vilaglatasan, szerintem.

BTBTBT 2013.11.01. 16:27:59

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Akkor en - ebbol a szempontbol - bolcs lennek? :)))

eagles 2013.11.01. 16:29:49

@mirx:

"A tojásleves tényleg úgy néz ki, mint egy tál takony"

A csókolózás után megszólal a lány:
-boccs, de lenyeltem a rágódat.
Mire a fiú:
-á, nem a rágóm volt, csak egy kicsit meg vagyok fázva.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.11.01. 16:33:07

@mirx: Ez így van. Mi kipróbáltuk az itteni gimit, kemény.
Igaz, aki eljut az érettségiig, az már tényleg egyetemre való. :)

Az otthoni viszonyok sajnos ilyenek. Én sem voltam jobb (sajnos), nagyobbik ment gimi után fősulira, elvégezte, de egy napot sem dolgozott a szakmában, mert nem érdekli. :(

2013.11.01. 16:59:12

@Don Kartasch: Az oroszokhoz képest szerintem ők is kispályások.

2013.11.01. 17:01:12

@macamuca: Régenmindenjobbvót.

2013.11.01. 17:04:21

@Whave: Egyetértek. A katonáskodás otthon kezdődik. :))) Nyugodtan menjen katonának az, aki szeretne idejekorán meghalni, ha kitörne egy háború. Mo.-t ez a veszély mondjuk nem fenyegeti, szerintem nem háború lenne, hanem csaták sorozata, ismervén a hazai hadsereg létszámát és hadászati felszerelését.

2013.11.01. 17:07:05

@mirx: Ez így van, okát a mai napig sem sikerült megfejtenem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 17:14:08

@Quercus58:
Szeretem a tojáslevest, de az egész köményben egyetértek :)

@Barátusz:
Bölcs vagy, ez nem vitás! :)

@Philosoraptor:
Régenmindenjobbvó't! Elmú'tnyo'cév! Régenmindennyó'cév! Elmúltmindanamijobbvó't! Nyó'cévemú'tel... :(

2013.11.01. 17:15:09

@Philosoraptor: en sem nagyon eszem tengeri herkentyuket pl, es az oka igen egyszeru: nem szeretem. :)

Megprobaltam parfelet, egyszeruen nem az en izvilagom, nem esik jol se az ize, se az illata, se az allaga. Es nem eszem olyat, ami nem esik jol :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 17:16:11

@Philosoraptor:
A Fideszesek a jövőbe látnak egyébként.
Ők már 'akkor' tudták, hogy "Leszmégnyó'c-egy!"

És igazuk lett! :)

TilosazA (UK) 2013.11.01. 17:17:16

@Whave: Pacsi. :)
Régen nem voltál erre, ugye? Úgy értem az elmúlt két-három hetet nem számítva. Vagy csak nem jól figyeltem?

mirx 2013.11.01. 17:17:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Ezéttartittezazország! Azénadómbó.

drnapene 2013.11.01. 17:17:23

Köszi mindenkinek,
1. az igaz, itthon is vannak jó sulik, de én inkább a jó tanárban hiszek, alsóban még lehet eszerint válogatni, de pl. már felsőtagozatban megjósolhatatlan, milyenek lesznek a szaktanárok.
a legjobb suli nem egyenlő a versenyistállóval, pont ezt látom a nagylányomnál, kp. képességekkel (matek) nehezen juthat be egy ''jó'' suliba
nincs idő felzárkózni, marad a magántanár, és jó ha nem utálja meg örökre ..
2. Az nagy igazság, hogy rengeteget számit, hogy érzi magát maga a szülő.
Biztonságérzetet mi adhatunk csak.
3. Tudom hogy túlzó volt a felvetés, nem is akartam '' gombhoz kabátot'' csak érdekelt a véleményetek.
4. orvos vagyok. :)
5. a finn oktatási rendszer tényleg hihetetlen - persze ettől még borzasztó hideg és sötét vidék :)
Talán az orosz tajga közelsége (és a több mint 100 éves orosz uralom) miatt isznak annyit , nem?

2013.11.01. 17:19:37

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): nagyon jol figyelsz :) kb a heten "tertem vissza", kihagytam 1-2 honapot, suru napjaim voltak, tobb volt a melo is, utazni is kellett.

drnapene 2013.11.01. 17:20:49

@diggerdriver: Az oktatáson kívül van még egy lényeges szempont amit figyelembe kell venni országváltásnál. Milyen magasan vannak a konnektorok a lakásban:))))))))))))))

Micsoda meglátás! :)))

TilosazA (UK) 2013.11.01. 17:20:50

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Most már nem lehet emútnyócévezni, mert abból már három és fél az övék. Viszont jövőre már tudni fogjuk, hogy háborúban állunk Óceániával, Eurázsia pedig a szövetségesünk. És ez mindig is így volt, így van és így lesz, és Nagy Testvér vigyáz ránk. ;)

BTBTBT 2013.11.01. 17:24:25

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Neha nem igy gondolom. De azert jol tudom tettetni, nem? :)

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):
Csak az evszamot tevesztik majd el jovore. :)

Az ujbeszelt mikor fogjak bevezetni? Az is az oktatasi reform resze lesz?

drnapene 2013.11.01. 17:24:27

@tilmir: nálatok egy évig volt gimis ugye? nagyon leterhelte? vagy nem érezte jól magát? jól tudom, most szakmát tanul, megkérdezhetem mit?

mirx 2013.11.01. 17:25:09

@drnapene: én ezt nem értettem... miért számít?

drnapene 2013.11.01. 17:26:56

@tapsiful1: AMEN. :)
te Norvégiában élsz?

drnapene 2013.11.01. 17:28:25

@mirx: a tanárra érted, vagy a szülő lelkiállapotára a miértet?

TilosazA (UK) 2013.11.01. 17:29:27

@drnapene: szerintem a konnektorokra. diggerdriver egyébként valószínű iroznizált.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 17:30:29

@Barátusz: Bármi elképzelhető. Nem tudok annyira pesszimista lenni, hogy ne tudnák überelni....

mirx 2013.11.01. 17:31:33

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Igen, a konnektorokra, és az iróniát is fogtam az antennákkal, de mi a poén lényege?

Értem, hogy gőzgép, DE MI HAJCSA? :)))

TilosazA (UK) 2013.11.01. 17:33:19

@mirx: :))) Há hogy ha lenn van a konnyektor akkor belenyúká a büdös kölke, szal nézzé olyan helet ahun magast vannak. No.

drnapene 2013.11.01. 17:36:23

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): vagy dugjunk bele dugaszt (amit -ikeás- hihetetlen erőfeszitések árán tudunk csak ezután használni! :))

eagles 2013.11.01. 17:44:59

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf):

Legyél nyugodt kicsi lány, nem erről szól a dolog. Ez csak a felszín, a külcsín. A lényeg ennél sokkal egyszerűbb. Újra föl kell osztani a piacot. Csak most úgy, hogy a hazai burzsoázia, ill. a Fidesz holdudvar kerüljön pozícióba. A többi csak körítés, a cél érdekében.

mirx 2013.11.01. 17:48:39

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Jahm!
Mondjuk azt hittem, ezek ilyen szabványdolgok. Nem nagyon láttam még lakást derékmagasságban levő konnektorokkal.

vazzup 2013.11.01. 17:51:23

@Quercus58: jaja, a Fidesz egy dologból írhatná a doktoriját: hogyan raboljunk le egy egész államot úgy, hogy a leraboltak tapsoljanak hozzá.

A tojásleves meg ízlések és pofonok, én imádom, főleg, ha van benne egész tojás is, meg csurgatott is (napközis :D).
Ami nekem azt az érzetet kelti, hogy valakik már megették, félig meg is emésztették, aztán vastag sugárban, ordítva helyezték vissza a lábasba/bográcsba a kaját, az a mindenféle-fajta halászlé. Nem elég, hogy halas még moslék is.
Bár nálam semmi sem ehető, ami vízben él(t).

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: jaja, a kötelező kresz-vizsgát és a közelező állampolgári- és közgazdasági ismereteket teljes mellszélességgel (ami nem kicsi) támogatom!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 17:59:00

@vazzup:
Állímpolgári ismeretek? Az micsoda? Nekem nem hangzik jól :(
A közgázzal és a kresz-el egyetértek!

2013.11.01. 17:59:13

@Whave: Nem baj, nem kell mindenkinek szeretnie mindent, uncsi is lenne a világ, ha mindenki egyforma lenne.

2013.11.01. 18:00:16

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): 1984. Minden idők egyik legjobb könyve szvsz.

vazzup 2013.11.01. 18:01:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: már miért is nem? Ide való a hogyan, mikor szavazunk, melyek az államhatalmi ágak, éppen kik a képviselőik, hogyan szavazzunk, mikor és kire (mármint péyan értelemben, hogy önkorm, polgi, kormány, eu, stb), hogyan és mely esetekben köteles fogadóórát tartani a képviselőd, egyáltalán ki az, és mi a dolga, melyek a legfontosabb hivatalok, hogyan működnek.

Ilyen dolgok.

eagles 2013.11.01. 18:03:13

@Philosoraptor:

A nagy testvér már régen létezik. Úgy hívják: USA.

vazzup 2013.11.01. 18:05:25

@Quercus58: juhú, megint helyben vagyunk. Kár, hogy ez a kijelentés szimplán csak értelmezhetetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 18:05:33

@vazzup:
Valami ilyesmit tartott a történelemtanárunk érettségi előtt (pár óra volt csak), de ki lehetett kergetni vele a világból.
Biztosan a politikával (és minden állammal kapcsolatos dologgal) szemben ellenérzésem. Amolyan "nem akarok tudni róla, hagyjanak mág békén vele" érzés.

De ettől még lehet hasznos lenne, bár a szavazás megy a népnek, az biztos. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 18:06:28

@Quercus58:
A nagy-testrész is étezik és köztünk jár! Úgy hívják, hogy... szerintem kitalálod :)

2013.11.01. 18:06:54

@mirx: eszek mindent (majdnem), ami sosvizbol jott, kivetel sushi. Masik kuvetel, ne Fukushima partain elte az eletet.

mirx 2013.11.01. 18:10:23

@vazzup: Tökéletesen egyetértek az oktatással kapcsolatban. (És tökéletesen nem a halászlével.) Egy átlag egyetemre készül tizennyolcéves nem tud megírni egy bérleti szerződést, nem érti, milyen bankszámlát érdemes tartania, hogy tudja igénybevenni a fogyasztóvédelmet, ha átqrták a pécéboltban, nem tudja, hogy működik a mosógép meg az internet, és nem érti, mit csinál egy betegjogi képviselő.

De érettségizik abból, hogy Mátyás király négycsillió évvel ezelőtt milyen tótumfaktumokkal bazsevált meg rekurzív függvényeket számolgat. Az Oktatásügyi Minisztériumot innen is csókoltatom.

2013.11.01. 18:10:27

@Quercus58: Most éppen ő, de elképzelhető, hogy egyszer Kína v. Oroszország veszi át a helyét. Ki tudja, mit hoz a jövő.

mirx 2013.11.01. 18:11:41

@charlieharper: Geiger-számlálóval jársz a piacra? :))

drnapene 2013.11.01. 18:12:30

Németországban gondolkodom egyébként - de annyira szimpatikus a skandináv életmód, a nyelvtanfolyamot finansziroznák is - párom németül egyáltalán nem tud, inkább angolt használ.
Mivel OFF hegyek vannak - Németországban ti hol éltek, hol élnétek szivesen?

eagles 2013.11.01. 18:12:58

@vazzup:

Merkel asszony többek között nem így gondolja. Eléggé húsba vágóan tudja értelmezni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.01. 18:17:25

@vazzup: tojásleves nagy király, fejlesztett formája a csípős-savanyú nevű kínai csoda. Annál jobb nem nagyon van :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 18:21:58

ezt nincs kedvem elolvasni, mi a kommenttéma?

mirx 2013.11.01. 18:23:33

@Babette_: azonnal nyilatkozzál tojásleves-ügyben.

mirx 2013.11.01. 18:24:20

@Zka: jaj, ezen besírtam :D

eközben magyarországon, 2013.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 18:25:15

@mirx: azonnal mondd meg, mi a kérdés? most állok csak neki olvasni a kommenteket.

mirx 2013.11.01. 18:26:38

@Babette_: Szereted-e a tojáslevest. Felvetettem, hogy gasztronómiailag értelmezhetetlen számomra (vízzel higított rántás posírozott tojással), de a plebsz megvédte. :p

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 18:28:57

@mirx: szeretem. az emberem is szereti.
nagyanyámtól úgy tanultam, hogy szét kell keverni benne a tojást, az emberem egészben szereti. fürjtojásból a legjobb.
szoktam bele tenni köménymagot.

tudod, mi a borzalmas hígított rántás? az ecetes tojás.

2013.11.01. 18:29:06

@mirx: este elmegyek vasarolni. Ha a tuna vilagit, nem veszem meg.
Tojaslevesnel csak a kelkaposztafozelek fasirttal az unoritobb

vazzup 2013.11.01. 18:29:27

@Quercus58: muhaha... vihar a biliben. Amióta léteznek országok, léteznek titkosszolgálatok is. Ha Merkel mami ezt eddig nem tudta, akkor nincs helye a világpolitikában.

Viszont valójában tudja. Csak éppen most érdekében áll az a kis vihar a biliben. Politika, én így szeretlek.

De aki ezt a sok maszlagot elhiszi, meg nagy testvérezni kezd miatta, azt nyilvánosan körbe- valamint kiröhögöm.

eagles 2013.11.01. 18:29:56

@Babette_:

"mi a kommenttéma?"

- a magyar oktatási rendszer szarabb.é, vagy pl. az angol?
- milyen magasan legyen a konektor a lakásban,
- úgy néz-é ki a tojásleves,mint amit már háromszor megettek?
- attól, hogy madár madár, szerethetné-é még a halat?
- miért nem bográcsolnak a finnek?

Kb. ennyi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.01. 18:31:12

@Babette_: tojásleves egybentojással? Az mitől jó? :)

drnapene 2013.11.01. 18:32:35

@Zka: ezt a kinai levest a férjem is imádja és remekül is csinálja

mirx 2013.11.01. 18:33:35

@charlieharper: és visszatértünk a kelkáposztafőzelékhez! a kör bezárult.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 18:34:42

@mirx: az egy kurvanagy rántás fűszerek nélkül, vízzel felhígítva, majd megecetezve, beletéve a külön megfőtt tojás.
olyan nagyon szegények eledele.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 18:35:59

@Quercus58: köszönöm. majd választok a tojásügy után.

@Zka: ízletes levet kell hozzá csinálni.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.01. 18:37:13

@Babette_: de mitől lesz ízletes ha a tojás nincs benne szétoszlatva?

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 18:37:43

@sodalisO: pedig egy jó hajmosónak kezet is csókolhatunk, úgy masszíroz:)

2013.11.01. 18:38:24

@mirx: ezek a gasztronomia horrork eszembe jutattak az elet egyik nagy kerdeset. Miert van MINDEN menzas/food courtos kaja kimero nonek "bingo wings" karja?

eagles 2013.11.01. 18:38:31

@Babette_:

"olyan nagyon szegények eledele."

Ja. Megeszik, aztán kijön belőlük, aztán megint megeszik, aztán megint kijön belőlük,és így tovább. Egy tányér levessel elvannak egy hétig.

mirx 2013.11.01. 18:39:05

@Babette_: uhh... borzalom főnökség :)

mirx 2013.11.01. 18:42:20

@charlieharper: Mert ész nélkül lopják haza a rengeteg kajeszt, aztán otthon rájönnek, hogy ennyivel nem is tudnak mit csinálni, és jó bűntudatosan megzabálják az egészet.

secondhandroses.files.wordpress.com/2013/06/lunch-lady-action-figure.jpg
:))

2013.11.01. 18:46:59

@drnapene: munchen. Ha viszont Svajcban gondolkozol, akkor eloszor vegyel fuggonyt a Roltexben. Svajcban nincs fuggony. Allitolag.

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 18:47:02

@Zka: pirított kömény. ha víz helyett alaplével öntöd fel. vegetát teszel bele. kukoricát teszel bele. alá pirítós, fölé reszelt sajt.

de a sima alap levest is szeretjük.

2013.11.01. 18:50:47

@Babette_: miert lenne? Szulei a rozsadombon, kutyaja meg a polcon vazaban

puhacica 2013.11.01. 18:51:15

ha mar gyerekkent annyi eszem lett volna mint most, tuti kettannyelvu gimibe mentem volna.

szeretem a pacalt, koromporkoltet, halat, polipot, repafozeleket, palinkat... de a tojasleves, a szalontudo es a finomfozelek intenziv borzongast valt ki belolem.

eagles 2013.11.01. 18:54:04

@Babette_:

Délelőtt láttam egy másik blogon kommentelni. Szerintem legfeljebb a ravatalozóba.

rumitom 2013.11.01. 18:56:32

@mirx: szeretem a tojast, es szeretem a levest, meg a zacskos erolevest is, node a kettot egyutt? mar gyerekkent is utaltam, ezt azota sem nottem ki.

rumitom 2013.11.01. 18:59:12

@puhacica: magyarorszagon a kettannyelvunek annyi ertelme van, hogy egy evvel kesobb eretsegizel. meg nem talalkoztam olyan kettannyelvussel, aki megtanulta volna a nyelvet rendesen, ellenben sok olyannal, aki gimnazium alatt diakcserevel elment egy evre, es tokeletesen beszelve az idegennyelvet jott haza, igaz egy evvel lejjebb folytatva a sulit.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.11.01. 19:03:11

@charlieharper: Par eve szobakerult ez a tema.

KONYHÁS-NÉNI volt magyar mondatban az alany a lógó tricepszével.

Pár hét múlva kislányom visszafordította a "lunch lady"-t magyarra.

SZAKÁCSANYÓ lett belőle.

rumitom 2013.11.01. 19:03:17

@drnapene: prioritas kerdese, Frankfurt egy nagyon meno varos, csak ajanlani tudom. de messze van MINDENTOL. en delen erzem magam a legjobban, kulonosen a bajoroknal. bonuszkent ok a leggazdagabbak. es mo-hoz is az van legkozelebb. tovabba hegyekhez, tengerhez is, marmint igazi tengerhez, nem eszaki/balti tengeres hidegrazashoz

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 19:03:25

@Barátusz:
"@tildy:):
"Nekem az a 40%os nem tanulna tovabb arany piszok magas."
Bar csak statisztika, amin nem erdemes vitazni, de azert, mert mi diplomaztunk, es fontosnak tartjuk a tanulast, egy csomo mindenki korantsem osztja ezt a felfogast. :("

Tovabbtanulast nem csak foiskolai, egyetemi szinten ertem. Sokkal inkabb eleten at tarto tanulason. Olyan , mintha ezeknek az embereknek erre nem is lenne igenyuk.

drnapene 2013.11.01. 19:05:14

@Quercus58: khm ... mondom Németországban ... de NZ is jó lenne persze ...
Érdekes , Münchent irtátok, nekem a Heidelberg - Frankfurt rész tetszik. Meg még kicsit lefelé - Mannheim.

Beszélek úgy hogy még sosem jártam No-ban. Mondjuk interjúzás idején , ha komolyra fordul biztos körülnézünk, addig is Google a barátunk, ( a bigbrother, ha már szóba jött :) ).

puhacica 2013.11.01. 19:05:17

@rumitom: en a volt osztalytarsambol indultam ki, o nagyon magas szinten beszelte az angolt, mire eljutott az erettsegiig. igaz, egy ember peldajabol meresz messzemeno tapasztalatokat levonni, de nagyon pozitiv volt akkoriban ezt latni.

mirx 2013.11.01. 19:10:09

@tildy:): Ha mindenkinek igénye lenne rá, senki nem pucolná a melóhelyen a slozit, meg nem csomagolná a kenyeret meg nem betonozná le az utat. Kitalálta ezt természet anyánk.

drnapene 2013.11.01. 19:10:28

@rumitom: emiatt nem jön be Köln pl. egy nagy összeolvadt 'városállam', fiatalon csak csak, de családdal ...
Igen, igen folyó és hegyecskék, erdőkkel ... :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.11.01. 19:11:22

@charlieharper: jajte:)

-
tényleg, ma jutott eszembe, hogy amelyikőtök itthon szokott temetőbe járni, az mit csinál ezzel a dolgával külföldön. legalább halottak napjára hazajön? vagy mit?

rumitom 2013.11.01. 19:12:06

@vazzup: nekunk altalanosban volt ilyen, 13-14 evesen fel tudtuk fogni, sot meg erdekesnek is szamitott a valasztasi rendszer megismerese, hany evre es kik nevezik ki a legfelsobb birakat, mi a feladatuk, ki kaphat magyar allampolgarsagot, honnan van az onkormanyzatoknak penze es tarsait nem nehezebb bemagolni mint a mohacsi vesz vagy nandorfehervar evszamat. bar az utobbi eddig nem valtozott, a tobbi mostanaban egesz gyakran.

rumitom 2013.11.01. 19:16:22

@drnapene: koln meg csak csak, bar ha mar, akkor ott van bonn, tunderi kisvaros, rengeteg munka lehetoseggel. nagyon elheto, bar idojaras ugyileg mar atmenet a nedves kontinentalisba, vagyis enyhen hollandos. eszakabbra a ruhr videk viszont csak autopalya dugorol szol ... delre kell menni nincs mese :) mondjuk aki skandinaviaval szemezget, az ne legyen finnyas idojaras ugyileg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 19:20:23

@vazzup:
Mint a felhaborodott nep, az istenadta fajta, amelyik felhaborodott, hogy egy politikus hazudott... hinnye, a hetszazat! ;)

Shanarey 2013.11.01. 19:24:19

@mirx:
Szabvány dolog. Magyarországon 40 cm a minimális távolság a padlótól. Ezt álatlában tartják is. magasabbra akkor tesznek dugaljat, ha kérik, vagy várható oda egy háztartási egyéb gép amelynek az kell. Például mosógép, páraelszívó. Ahogy elnéztem errefelé is hasonló az elv, de kevésbé értelmesen megoldva.

2013.11.01. 19:27:36

@ctboy: hello stranger, reg jartal erre? Hogy allsz a blogoddal? Most telefonon, igy nem nezem meg.

@Babette_: en mar voltam iden. Mi Yom Kippur utan jarunk ki altalaban es mindig viszunk koveket. Zsido temetoben nem nagyon van virag (van, de nem szokas. Halott dolgot a halottnak az alapelv), igy nincs virag maffia sem.

drnapene 2013.11.01. 19:28:52

@rumitom: háát ez az - fogalmam sincs hogy bírják, '' birjátok'' , akik odafennt laknak.
De a skandináv otthon stilusa pedig nagyon bejön, a rengeteg fehér és a sok ablak! A forróságot pedig utálom, még vizparton is.

Döntöttem, Azori szigetek!!! De vajon keresnek e oda német perfekt orvost? :)
Nemhiszem...

Shanarey 2013.11.01. 19:29:31

@drnapene:

Ha az oktatás érdekel, és főleg az hogy mibe kerül akkor Bajorországi részen. Arrafelé az oktatás ingyenes.

2013.11.01. 19:30:21

@drnapene: Mallorcan keresnek nemetul beszelo orvost!!!

nyuszigonosz 2013.11.01. 19:39:46

@drnapene: Bajorország és ha nagyvárost akarsz: München.

nyuszigonosz 2013.11.01. 19:43:50

@drnapene: Ja és ha oktatás: a bajor érettségi még mindig fogalom egész Németországban.

rumitom 2013.11.01. 19:44:24

@charlieharper: epp akartam mondani, ha nem zavar hogy egy kicsiny, am gyonyoru szigeten vagy, akkor mallorca a nemet nyugdijasok ajanlasaval a te uj otthonod.

eagles 2013.11.01. 19:46:09

@drnapene:

"Döntöttem, Azori szigetek!!! De vajon keresnek e oda német perfekt orvost?"

Állatorvost igen. A szigeteken marhatartással foglalkoznak, és elég sok a holstein fríz tehén.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 19:50:47

@Quercus58: Teljesen nyugodt vagyok kicsi fiú, arra próbáltam utalni, hogy ha a zelmútnyócévvel nem lehet forradalmat vívni mert már emút, akkor jön a következő ellenségkép. Ha meg az nem lesz már aktuális akkor a következő.Tudom, nem voltam elég érthető. Hamu fejemre.

TilosazA (UK) 2013.11.01. 19:52:36

@Philosoraptor: szerintem is. Bár minél többet olvasok, annál több legjobb könyvet találok. :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.11.01. 19:57:43

@Shanarey: itt panelben közvetlen a padló felett vannak az aljzatok, ami szerintem jó dolog. És vannak 1.5m magasan is, ahol kell - konyha pl.

mirx 2013.11.01. 20:01:02

@rumitom: szerintem mallorca borzasztó, persze a belső része nem, de a tengerpart fullon van hatvanas években épült kockabeton hotelekkel, részeg német tinédzserekkel meg kókuszdiót és partidrogokat áruló nigériaikkal.

drnapene 2013.11.01. 20:04:50

@Quercus58: maga kóstolgat engem? ... :))

2013.11.01. 20:07:38

@mirx: a sziget eszaki reszen nem. Es ott csak tag heuer es ray baneket arulnak a nugeriaiak.

drnapene 2013.11.01. 20:11:18

@rumitom: szeretnék előtte még specializálódni egy cseppet - mallorcai nyugdijasok még várhatnak egy kicsit.:)
a borzasztóan hangzó TÜDŐTÜKRÖZÉS alias bronchoscopia ami izgalomba hoz, erre szeretnék specializálódni, mivel ez egy igen drága eszközt igénylő terület ( a modernekre gondolok) ezért is szeretnék odaát dolgozni .

eagles 2013.11.01. 20:14:45

@drnapene:

Még szép. Ha minden orvos elmegy, csak tanato marad. Ő meg egyedül nem győz ennyi embert. Ha csak a Gyurcsók Józsi nem segít neki.

Egyébként mi a szakterületed?

mirx 2013.11.01. 20:16:07

@drnapene: Tegyük hozzá, a bronchoscopia nemcsak borzasztóan hangzik, hanem egy csomó embernek rém fájdalmas is, és nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban éppen ezért altatásban végzik...

eagles 2013.11.01. 20:23:39

@Babette_:

Szerintem jó döntés. Enyhe éghajlat, kevés ember, ha még a doki is odamegy, lesz magyar orvos is... Tudod mit? Most nézem, hogy erdős hegyvidék a szigetek jelentős része. Elfér ott egy erdész is.
Megyek én is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 20:42:43

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131101/2011-06-19_141346_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Igen, ahogy többen elmondták fontos hogy a szülő tisztában legyen a saját és a gyereke korlátaival.
A magam példáját említve a szakmunkásképzőt kiráztam a kisujjamból, egy középiskolát még talán el tudtam volna végezni és ha nagyon felfújom a pofám valamint a megfelelő háttér megvan akkor talán egy főiskolát de az már erősen kétesélyes. Egyetemet semmiképp.
Az általános az szörnyű volt a háttérről annyit hogy soha senki nem segített tanulni és soha nem ellenőriztek.
Csak úgy voltam bele a világba.
Az volt a követelmény hogy ne bukjak meg és egy szakmát tanuljak.
Ezt hoztam is.
Ennyi.

Szó esett itt a katonaságról .
Tiszteletben tartom mindenki véleményét de fenntartom a magamét is hogy támogatnám a sorkatonai szolgálat bevezetését.
A megalázás egy tág fogalom.
A fiatalok olyanok mint a betöretlen csikó. Világmegváltó gondolatok ki ha én nem mentalitás.
Aztán egyszercsak feljebbvalója lesz egy krumplivirágos őrvezető akinek a szókincse ötven szó, tegnap még a tehén picsájáról vakarta a szart és mikor kijött a birkahodályból elégedetten sóhajtott fel miközben felhúzta a nadrágon a zippzárt hogy "hej ha még főzni is tudnátok...".
Belép a körletbe és vigyázzban állva szólítja meg az ágyon döglő fentebb ábrázolt egyént hogy "őrvezető elvtárs kérek engedélyt a körletben bent tartózkodni" aki válaszol " tartózkodjon kopasz".
Ez igen át tudja rendezni a fiatal világképét.
Ezen át kéne esni mindenkinek.

Shanarey 2013.11.01. 20:48:49

@Quercus58:

Menjünk mindannyian, és majd elfoglaljuk a szigetet
:-))

Később megalapíthatjuk a magyar banánköztársaságot.
A határokat csak a politikusok előtt zárnánk le.
:-))
Nos, vélemény?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 20:49:14

@Quercus58:
Azért mert te a buggyantott tojáslevest ismered holott létezik az ecetes tojásleves egésztojással. Az finom. A buggyantott szar az olyan mint a buggyantott szar.

Shanarey 2013.11.01. 20:50:25

@diggerdriver:

Az elvtárs 89-óta nem divat, egyébként egyetértek veled.

eagles 2013.11.01. 21:00:32

@Shanarey:

Nem bánom. De diggernek előtte le kell tenni a nagyesküt, hogy nem fogja föltúrni az egész szigetet.

@diggerdriver:

Én csak a buggyantott anyósomat ismertem, Isten nyugtassa, aki hetente csinált tojáslevest, mert apósom szerette, és mindig megkérdezte, hogy kérek-é. Pedig tudta, hogy utálom. Lehet, hogy azért?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:01:11

@mirx:
Volt itt egyszer egy kommentelő akik Franciaországba költöztek ki.
Szóval először kiutaztak terepszemlét tartani, körbenéztek az óvodákban és megnézték a konnektorokat a falon hogy a magasságuk nem veszélyezteti e a gyerekeket, a nagyszülők pedig elmentek valami celeb pszihomókushoz hogy milyen lelki törést okoz az unokáiknak a levegőváltozás.
Azóta is várom a posztot amit ígértek.

2013.11.01. 21:02:02

@tildy:): "Olyan , mintha ezeknek az embereknek erre nem is lenne igenyuk."

Fel sem merült benned, hogy tökéletesen elégedettek az életükkel vagy a munkájukkal? Egy asztalos is iszonyat sok dolgot tanulhat a szakmáján kívül is, pl. restaurálhat. A másik, amit fentebb is megemlítettek, ha mindenki diplomázna vagy tanulna élete végéig, ki végezné el azokat a munkákat, amik sokak számára derogál, ki szolgálna ki a boltban, stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:06:15

@charlieharper:
Jól teszed. Halat hallal sajtot sajttal sajtot hallal halat sajttal.

nyuszigonosz 2013.11.01. 21:07:51

@Shanarey: Egy sziget! Köröskörül a tenger, hullámokkal... az nagyon tetszene.

2013.11.01. 21:08:33

@TilosazA (wannabe mafla zsiráf): Ez így működik, én is így vagyok ezzel. Viszonylag régóta vagyok egy könyves közösség tagja (moly.hu), de a reg előtt is sokat olvastam, csak nem volt nyoma. :)

Nálam most ezek a kedvencek: Robert Merle: Malevil / Védett férfiak
GO: 1984 / Állatfarm
Aldous Huxley: Szép új világ
Joe Abercrombie Az Első Törvény triológia
Ken Kesey: Száll a kakukk fészkére
Ray Bradbury: Fahrenheit 451
Michael Ende: Momo
George R. R. Martin Trónok harca sorozat
Arkagyij és Borisz Sztrugackij: Stalker.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:08:37

@mirx:
A hatéves fiamnak itt ondonban olyan házifeladatot adtak fel hogy 7font 56penny-t milyen címletekben tud összeállítani.
Na ezt hívják életre nevelésnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:13:19

@Babette_:
El vagytok tévedve.
Ecetes tojásleves rántás nélkül egésztojással.
Az az igazi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:15:30

@Babette_:
Külön megfőtt tojás????
Agyam eldobom.

DieNanny CH 2013.11.01. 21:15:55

@charlieharper:

Az echte svájci sógorom imádja a kelkáposztafőzeléket, amit anyukám csinál. Mindig kér belőle repetát...
Amúgy én sem vagyok oda érte, de azért megeszem.

2013.11.01. 21:19:25

@DieNanny: na, most jol osszezavartal. A testvered egy svajcihoz ment hozza? Ott elnek Svajcban? Akkor te utanuk mentel?
Van fuggonyuk?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 21:20:19

@Philosoraptor: "Az oroszokhoz képest szerintem ők is kispályások."

Joooo, hat az orosz-ukran-feherorosz triumviratussal egyik masik nemzet sem tudja felvenni a versenyt ivasban. :D

De ok teljesen mas ligaban is jatszanak. :D

DieNanny CH 2013.11.01. 21:21:34

@tildy:):

Én úgy értelmeztem ezt a statisztikát, hogy ez az érettségi utáni, felsőfokú továbbképzésre vonatkozik.

BTBTBT 2013.11.01. 21:22:18

@Philosoraptor:
"1984. Minden idők egyik legjobb könyve szvsz."
Bár kiemelkedő, de nem olvasál még eleget életedben, kérlek szépen.

@tildy:):
"Olyan , mintha ezeknek az embereknek erre nem is lenne igenyuk."
Mert nincs is. Ahogy mondtam: nem mindenki akar okos, művelt, tanult lenni. Ezt csak mi, tanultak, okosak (és feltehetőleg műveltek) furcsálljuk.

@Quercus58:
"A nagy testvér már régen létezik. Úgy hívják: USA."
Éltél már Angiában?

@puhacica:
"szeretem a pacalt, koromporkoltet, halat, polipot, repafozeleket, palinkat... de a tojasleves, a szalontudo es a finomfozelek intenziv borzongast valt ki belolem."
Belőlem a hal és a pálinka kivételével az összes azt váltja ki. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:22:34

@Babette_:
Nem, mi vasárnap megyünk a Westminster katedrálisba gyertyát gyújtani.

eagles 2013.11.01. 21:22:38

@charlieharper:

A digger avatarján is van függöny. Oszt mi a szart ér? Belülről lesik.

2013.11.01. 21:27:11

@diggerdriver: mi evente egyszer megyunk ranezni, rendbehozatni a sirokat.

DieNanny CH 2013.11.01. 21:27:21

@Shanarey:

Én lakótelepi panelben éltem, ott kb 10 cm volt padlótól. Aztán átköltöztünk egy újépítésű téglába, ott 20 cm volt. Aztán mikor a házamat felújíttattam, a villanykapcsoló mellé tetettem 2-t, meg elszórva szobába kb 20 cm magasra. Apukám villanyszerelőből kitanult mérnök, és nem mondta, hogy nem szabad...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:29:02

@Shanarey:
A Magyar Banánköztársaság már levédett név.
Onnan jöttem.

2013.11.01. 21:31:15

@Quercus58: digger gold member a Porn R Us-ban

DieNanny CH 2013.11.01. 21:33:35

@Shanarey:

Megyek nannyskedni. Mallorcán tavaszias idő van mindig, ugye?

rumitom 2013.11.01. 21:34:33

@Philosoraptor: orwell nekem is megvan, momo-t olvastam, cool, de nekem csak felig jott at. GoT is megvolt mind az ot kotet.
a szall a kakukk feszkere es a fahrenheit 451 mar volt tervbe veve, de elmaradt, tobbirol nem hallottam.

Ken Grimmwood Replayet olvastad?.

mirx 2013.11.01. 21:34:54

@diggerdriver: na sejtettem, hogy valami ilyen lesz. biztos azóta is konzultálnak a sámánjukkal, a feng shui-mesterükkel, a cihológusukkal meg az asztrológusukkal, hogy akkor költözzenek-e.

@DieNanny: valami szabályzás van svájcban, hogy a fürdőszobában viszont egy méternél alacsonyabban nem lehet. logikusnak tűnik, gondolom azért, hogy ha megmukkan a mosógép, és kiterít 80 liter vizet, akkor ne nyírja ki az egész családod.

rumitom 2013.11.01. 21:35:47

@DieNanny: kiveve nyaron, olyankor eleg nyarias :)

nyuszigonosz 2013.11.01. 21:38:57

@DieNanny: Az "örök tavasz" szigete az a Portugáliához tartozó Madeira.

DieNanny CH 2013.11.01. 21:39:27

@Philosoraptor:

Hű, a Malevil, vagy 20 éve imádom! Készült belőle film is, de a végét átírták, úgyhogy nem olyan jó.

2013.11.01. 21:39:31

@DieNanny: Azori szigeteket hivjak az orok tavasz szigetenek. Mallorca nem tavaszos, kiveve tavasszal.
Bevallom, en mar nagyon varom, hogy megrokkanjon ott az ingatlanpiac, azonnal vennem a hazat. Mar a kornyeket is kineztuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:39:53

Mi is évente mentünk amikor otthon laktunk de a nővérem gyakrabban kijárt rendben tartani.
A feleségem nagyapjának a sírjához is jártunk mert szerencsére az ő szülei még élnek.
Aztán mindig találtunk rajta egy marék követ mire kiderült hogy a feleségem nagynénje rakja rá pedig semmi közük a zsidókhoz.

eagles 2013.11.01. 21:39:59

@charlieharper:

Digger addig lesz gold member, míg a felesége rá nem jön, micsoda erkölcstelen életet folytat itt a blogon. Na onnantól kezdve, ő lesz az angol beteg az uzsoki kórház baleseti sebészetén.

2013.11.01. 21:40:14

@nyuszigonosz: telefono vagyok, de nem az azori?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:42:45

@mirx:
Angliában meg egyszerűen nincs dugalj a fürdőszobában.
Csak a villanyborotvának valami alacsony feszültségű.

BTBTBT 2013.11.01. 21:42:50

@DieNanny:
Nem mondod, hogy te is 94 nyarán olvastad a Malevilt?

rumitom 2013.11.01. 21:44:31

@mirx: csak kis resze ilyen, aki hard core partyzni akar inkabb ibizara megy, meg mindig ott vannak a legnagyobb legmenobb klubbok euban. mallorca eszaki, hegyvidekes resze gyonyoru. tokeletes szerpentinekkel, makulatlan aszfalttal. motoros paradicsom

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:45:57

@Quercus58:
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Na mesélj milyen erkölcstelen életet élek?
Nem iszok, nem dohányzok, a feleségemmel is megelégszek miről beszélsz?

Semmilyen terhelő kommentet nem tudsz felhozni ellenem:))))))))))))

Almandin 2013.11.01. 21:46:46

Ez a poszt nagyon szomorú jelenséget mutat: az ország gazdasági-társadalmi csődjét. Ha már tömegesen menekülnek a fiatalok, ott nagy baj van. Más, ha valaki azért akar külföldön tanulni-dolgozni, mert az egyéni karriervágyai késztetik erre, és más, amikor azért, mert fél attól, hogy itthon nem fog megélni abból, amit itt keres (ha lesz egyáltalán munkája).

DieNanny CH 2013.11.01. 21:47:11

@Barátusz:

Hát, elképzelhető, ugyanis '93-tól dolgozom, úgyhogy "beiratkoztam" a Könyvklub-ba (vagy hogy hívták), és onnan rendeltem. Meg a Cég-et, meg a Háború és békét, meg a Gyűrűk ura 3-at, meg ugye évente 5 könyvet. Szóval, elképzelhető a '94 nyár.
Miért? Te is?

DieNanny CH 2013.11.01. 21:47:59

@charlieharper:

Igen, húgom 12 éve itt él, lassan 9 éve házas, 2 gyerek van, én meg 2 éve jöttem ide.
Függönyük van (volt), de legfelül laknak, a környező házak alacsonyabbak, ezért leszedte, és nekem adta. Nekem amúgy is kell ide a földszintre. Amúgy nemrég voltam egy hatalmas méteráru üzletben. Ha nem volt legalább 1000 féle függöny, meg szövet ott, akkor egy se...

DieNanny CH 2013.11.01. 21:48:41

@charlieharper:

Igen, húgom 12 éve itt él, lassan 9 éve házas, 2 gyerek van, én meg 2 éve jöttem ide.
Függönyük van (volt), de legfelül laknak, a környező házak alacsonyabbak, ezért leszedte, és nekem adta. Nekem amúgy is kell ide a földszintre. Amúgy nemrég voltam egy hatalmas méteráru üzletben. Ha nem volt legalább 1000 féle függöny, meg szövet ott, akkor egy se...

rumitom 2013.11.01. 21:49:16

@charlieharper: egyelore csak felfele kusznak az arak toretlenul.. a nemetek odamenekitik a felesse valt penzuket 3%os hitellel kiegeszitve.
Mallorcat mar en is kiszemeltem magamnak oreg napjaimra. nem hulyek a nemet nyuggerek, bar van aki magyarorszagra koltozik.

Szardinian voltal mar? picit masabb az idojarasa, es tok mas a cuisine, cserebe nincsenek partyzo hordak, es nagyobb is a sziget.

2013.11.01. 21:50:02

@DieNanny: ok. Eddig azt hittem mindenkid otthon van. Akkor igy azert konnyebb, nem?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 21:50:25

@Philosoraptor: fel sem merult benned, hogy egyaltalan nem felsooktatasrol beszelek? Hanem pl. szakmai kepzesekrol, tanfolyamokrol, tovabbkepzesekrol?

BTBTBT 2013.11.01. 21:51:04

@diggerdriver:
A jogszabály szerint a fürdőkádtól 3 méterre nem lehet semmilyen normál dugalj.

@DieNanny:
Igen. És óriási. Mostanában tervezem újraolvasni más kitűnőségekkel egyetemben: "Száll a kakukk fészkére", "A 22-es csapdája", ésatöbbi.

33621 2013.11.01. 21:52:12

@diggerdriver: Neked és még persze mindenkinek aki szeretne nosztalgiázni a történelemben!
film.indavideo.hu/video/f_magyar_retro

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 21:52:48

Nem vagyok normális.
A fiam megint tönkretette a gépemet.
Én marha nem védtem le jelszóval aztán a gyerek valami mesecsatornát nézni belement azóta a háttérképem félóránként elmegy és fekete az egész. Hiába állítom vissza fél óráig marad csak meg.
Persze most már levédtem de baszhatom...

2013.11.01. 21:55:14

@rumitom: igen voltam Szardinian, de elvi gondom van az olasz influence-szel.
Tokeltese lenne Mallorca, ahogy te is mondod az Eszaki oldal. Aranylag gyakran jarunk ott. A kikotoket mar egesz jol ismerjuk. Es spanyolul gugyogunk valamennyit. Tetszik az epiteszet. Konyhajuk szegenyes, nincs afghan kajalda. Majd beszelek a szomszedos curry house-zal nyugdij elott, hogy csinaljon ott lent is egyet.

Kellett volna vennem bitcoint par eve!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 21:56:33

@Philosoraptor: amugymeg nem, nem merul fel. Kismilliom dolog van meg pl nekem, amit szeretnek megtanulni, akar iskolapadban is, jopar olyan, aminek koze nincs az informatikahoz , a szakmamhoz. Csak furcsallom, hogy valakinek erre nincs igenye.

Nekem a tovabbtanulas, mint irtam, nem csak felsooktatasban tovabbtanulast jelent.

rumitom 2013.11.01. 21:56:51

@diggerdriver: rendszervisszaallitas egy biztosan jo allapotra pedig meg kene oldania az ilyet. valoszinuleg telepitett valamit ami beleir a registrybe.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 21:58:42

@Barátusz: ez nem magyarazza meg, hogy ha normal nincs attol meg fedett, vedett miert nincsen. Magyarorszagon ha csapofedeles az aljzat (IP 22 védettsegu), az lehet. Itt miert nem?

DieNanny CH 2013.11.01. 22:01:53

@DieNanny:

BLOGMOTOR!!! *&@{}°˙´!!!!

tanato 2013.11.01. 22:01:54

@Quercus58: Na meg Giulio is itt van még,de jó ideje nem látom a webdokin,lehet már ő sincs itthon?

DieNanny CH 2013.11.01. 22:03:09

@charlieharper:

Hát, ezelőtt 11 évig Ausztriában éltem, és ott sem volt nehezebb.

rumitom 2013.11.01. 22:03:20

@charlieharper: tavaly ota Porto Cervo a costa smeraldan elolepett a kedvenc holiday resortomma epiteszetileg. az egesz varost mintha Gaudi tervezte volna. kar hogy nyaron a kikoto a vilag harmadik legdragabbjava lep elo az ott allomasozo jachtok osszerteke alapjan.

eagles 2013.11.01. 22:03:59

@diggerdriver:

Mesecsatornát mi? Hófehérke és a hét kiéhezett törpe.

DieNanny CH 2013.11.01. 22:05:41

@33621:

Külföldről nem engedi nézni! :-(

2013.11.01. 22:06:17

@rumitom: tenyleg? Ha hep kozelben leszek, akkor megnezem.
A nagy yachtosokat nem nagyon birom. Csak kicsi hajonk van es a vitorlasosokkal vagyunk joban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 22:10:01

Na, megnéztük a Cabin in the Woods-ot.
Érdekes volt... kicsit még dolgozhattak volna a "ősökön" :)

BTBTBT 2013.11.01. 22:10:26

@tildy:):
Nem értem az 1. mondatot.

Amellett, hogy az angolok különcségével kapcsolatosan nincs értelme magyarázatot keresni, a válasz egyszerű a miértre: mert rohadtul szigorú az elektromos biztonsági szabályozásuk.

eagles 2013.11.01. 22:11:34

@tanato:

Még meg van. Harcol. Bár az utóbbi időben elkezdték elmagyarázni neki a blogon, miben téved. Gyorsan letiltotta őket.
Az a baj, nem igazán akar tudomást venni mások véleményéről. Én segítettem amiben tudtam, de az én meglátásom is az, hogy alapvető tévedésekben élnek a praxisjoggal, a megbízási szerződésekkel, és más egyéb jogszabályok értelmezésével kapcsolatban, Ő is Ugrai is,meg még egy páran. Na meg szerintem az ügyvédje is figyelmeztethette, hogy vegyen vissza.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 22:11:37

@diggerdriver:
Szerencsétlen rezsőfater, megint megvan a hétvégére a programja :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 22:12:03

@charlieharper: "Kellett volna vennem bitcoint par eve!"

Egyik kollegam vett. Meg 2009-ben!!! :D
Kerdeztuk hogy mennyit, de nem akarja elarulni. Csak annyit mond mindig sunyin mosolyogva hogy eleget. :)

Shanarey 2013.11.01. 22:14:46

@DieNanny:

A lakótelepen, a beton beönése előtt alakítják ki a fali dobozok helyét, vagyis ha már ott van, akkor az isten se akarja odébb tenni.
Saját lakásban az ember azt csinál amit akar.
Én ahány lakótelepen eddig jártam, sose láttam egyforma magasságon a szerelvényeket, de a lakásokon belül azonos volt.
:-)
A kedvencem a plafon alatti dugalj a csillárnak. Na aki azt megálmodta, azt simán kinyiffantanám.

tanato 2013.11.01. 22:15:46

@Quercus58: Köszi a választ!
Valóban tévednek a praxisjoggal kapcsolatban,azt az ellátási érdek felülírja.

2013.11.01. 22:16:04

@diggerdriver: Miért inkább nem azt, hogy ki van a pénzen, és betéve tudni az életrajzukat? :D

Shanarey 2013.11.01. 22:16:21

@diggerdriver:

Jelenleg a hivatalos neve MagyarOrbán köztársaság.
Vagyis még egy darabig a banános verziót használhatjuk.

mirx 2013.11.01. 22:16:24

@diggerdriver: biztos valami rányomott valami hülye popupra, hogy igen, akarok thomas mozdonyos képernyővédőt 999 dollárért...

rumitom 2013.11.01. 22:18:32

@charlieharper: en yacht buzi vagyok, persze a vitorlasokert is rajongok. ilyen benzin arak mellett azonban suicide egy yacht az en budgemmel...
Irorszagon kivul egyedul Szardinian lattam feher homokot eddig euban.
ezt meg most talaltam
www.telegraph.co.uk/travel/destinations/europe/italy/sardinia/7829083/Costa-Smeralda-Sardinia-holiday-riches-on-a-no-frills-budget.html

Shanarey 2013.11.01. 22:19:24

@DieNanny:

A jóég tudja, de biztosan jobb hely mint Skócia vagy Svájc.
Mármint időjárásilag.
Szeretem a tengert, szeretek úszni, de az északi tengeren csak 6 percig lehet mert utána belehal az illető, hacsak nincs megfelelő öltözéke, amit a szörfösök és a hullámlovasok használnak.

eagles 2013.11.01. 22:19:45

@mirx:

Jövő héten lomtalanítás lesz nálunk. Azért áttúrom az anyagot, hátha találok a markolósnak valami jó gépet.

rumitom 2013.11.01. 22:20:30

@Barátusz: es akkor mit keres a powershower a zuhanyzoban? mert oke hogy ne legyen konnektor a furdoben, de akkor egy elektromos szivattyut se tegyenek mar a zuhanyba a kovetkezetessek jegyeben

mirx 2013.11.01. 22:23:21

@DieNanny: Ez különben egy akkor kics...és, hogy a jó kis indavideós magyar filmes archívot pont azok nem nézhetik, akiknek a legnagyobb igényük lenne rá: a külföldön élők.

mondjuk a múltkor valami jókis trasht akartam megnézni a tv2 oldalán, és az is kiírta, hogy külföldről nem lehet

közben találtam egy ilyet, lehet, kipróbálom:
magyarproxy.com/

drnapene 2013.11.01. 22:23:23

@charlieharper: képzeld, időnként a te neved jelenik meg a kommentkockám felett, mint most is, el is szállt amit irtam ...

Shanarey 2013.11.01. 22:23:33

@diggerdriver:
Ahol én lakom, ott még az sincs.
Dehát egy olyan országtól mit várjon az ember ahol még mindig divat a külön hideg-meleg csap a fürdőben és a konyhában is.

2013.11.01. 22:25:31

@Barátusz: Nem a mennyiség számít, hanem a minőség.

Nem hiszem, hogy a kettő összefügg. Mármint a tanultság és a műveltség. Attól még lehet valaki művelt, hogy nincsen diplomája és fordítva is igaz, attól még lehet valaki rém egyszerű ember, hogy van diplomája, ha nincsen igénye a kultúrára. Találkoztam már mind a két típusú emberrel, tehát szerintem nem állja meg a helyét a kijelentésed.

Azt meg végképp nem értem, hogy itt egyesekből miért sugárzik ki ez a rejtett arrogancia, mintha valami földöntúli teljesítmény lenne diplomát szerezni. Tanulni kell hozzá rohadt sokat meg seggelni, de semmivel sem ér többet a másiknál, emberileg legalábbis.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 22:25:43

@Barátusz: azt mondtad "A jogszabály szerint a fürdőkádtól 3 méterre nem lehet semmilyen normál dugalj."
A fedett az nem normal dugalj, ennyi.
Amugy az vicces, elvileg szigoru a szabalyozasuk, kozben meg olyan aljzatok vannak sok hazban , hogy ijjj...

drnapene 2013.11.01. 22:26:07

Szóval a bronchoscopia azért nem inkvizicios módszer, rendes helyi érzéstelenitésben a rutin vizsgálat birható. Nagyobb beavatkozás ok. altatásban.

2013.11.01. 22:26:22

@rumitom: Még nem. Érdemes elolvasni?

eagles 2013.11.01. 22:26:41

@tanato:

Na meg azt sem akarják megérteni, hogy az Öotv. módosításáig, az önk.-tal kötött szerződéseket a töretlen ítélkezési gyakorlat szerint a bíróságok megbízási szerződésként veszik. Azt meg akár indoklás nélkül is föl lehet mondani. Akkor is, ha tartós megbízás.
Az egy más kérdés, hogy szerintem ezek nem megbízási szerződések. Nem felelnek meg a Ptk. vonatkozó kritériumainak. Na ezt kellene neki jogerős ítéletig végigverni.

2013.11.01. 22:27:31

@DieNanny: Nem láttam, régen nagy filmes voltam, mostanság a könyvek jobban lekötnek. Filmben nekem az örök kedvenc: Harcosok klubja és A remény rabjai. Meg persze a Gran Torino. :)

mirx 2013.11.01. 22:28:56

@Quercus58: olyan piros-fehér fagolyósat keress :o)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:29:55

@rumitom:
Próbáltam de csak fix időpontokat ajánl fel.

rumitom 2013.11.01. 22:30:07

@Don Kartasch: akkoriban meg aranyifjukent sikeresen vertem el minden bevetelem honaprol honapra, ill ha veletlenul sikerult osszeszednem egy befektetheto osszeget, gyorsan felmondtam es mentem nyaralni :) hiba volt de csak egyszer elunk es kellett hogy mostanra lenyugodjak.

Shanarey 2013.11.01. 22:30:39

@diggerdriver:
Ezekszerint letöltöttél egy frissítést ami jelz hogy az általad használt windows nem eredeti. Elvileg a képernyőn netán a jobb sarokban alul kellene lenni egy erről szóló feliratnak.

drnapene 2013.11.01. 22:31:04

@tanato: pillanatra, te Ho. vagy. 1200 fős vegyes körzet eltart egy 5 fős családot? Nem hiszem. :(

tanato 2013.11.01. 22:31:27

@Quercus58: Az nehéz lesz,meg hosszú.Nem érdemes az ÖK-al rosszban lenni főleg faluhelyen.Ők az erősebbek.

tanato 2013.11.01. 22:33:16

@drnapene: Nem igazán,mellé kell valamit még dolgozni,persze az is szempont helyileg hol van a körzet.,országon belül.

2013.11.01. 22:34:15

@Almandin: Szerintem a poszt témája nem nyújt semmi újdonságot, nagy a munkanélküliség, és a diplomások is képviseltetik magukat épp elegen. A fiatalok látják, hogy már a diploma se garancia semmire, önmagában semmit sem ér. Szerintem a magyar néplélekben még mindig az él, hogy tolni kell a gyereket az egyetemre, nehogy már összekoszolja a kezét a kölök, akkor nem lesz belőle senki. A legtöbb család a magyar egyetemet sem tudja kifizetni, nemhogy a külföldit. Ezért sem értem ezt a felmérést.

2013.11.01. 22:34:50

@Don Kartasch: meg nem keso. Fog az meg feljebb menni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:35:07

@mirx:
Nem fizette ki azért fekete a képernyő::)))))))))))))))

2013.11.01. 22:35:31

@mirx: Ezzel büntetnek titeket. :DDD

2013.11.01. 22:36:01

@Shanarey: Cseréld le keverőcsapra. Ennyi.

rumitom 2013.11.01. 22:36:20

@Philosoraptor: angolul olvastam, nem tudom milyen a magyar forditas ha van, de mindenkepp erdemes elolvasni, zsenialis kerdest boncolgat es nagyszeruen hagyja rad a valaszt, de megsem nyitva a levegoben. utobbi idok legjobb regenye amit olvastam. mostansag mondjuk inkabb csak szakkonyveket van idom olvasni

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:37:08

@Quercus58:
Nem a géppel van a baj hanem a fiamnak kell két nagy pofon...

mirx 2013.11.01. 22:38:53

@drnapene: a gyomor- meg a béltükrözésre is mindig ezt mondták 40 évig magyarországon, de nyugaton ezeket is 140mg propofollal nyomják szépen. a beteg nyugalma megzavarásának elkerülése végett. (meg az orvosnak is könnyebb amúgy, ha nincs fickándozás.)

2013.11.01. 22:40:29

@tildy:): És most mi lesz, ha Józsi az FKF-től megy nyugdíjba, kukásként? Nem tud meghatni, nem az én dolgom.

drnapene 2013.11.01. 22:40:59

@tanato: kelet mo.falusi körzet...

BTBTBT 2013.11.01. 22:41:20

@rumitom:
Lehet, hogy azért engedik, mert annak a saját áramköre van, és nem kell konnektorozni?
Az angoloknál azokban a pici fürdőszobákban, ahol a párával önmagában is gond van (penész), az áramütés és az elektromos tűz okozta balesetek miatt ilyen szigorúak.

@Philosoraptor:
Csupán az orwell-es megjegyzésedre reagáltam.

"Nem a mennyiség számít, hanem a minőség."
Ez elméletben rettentően jól hangzik, de a mennyiség kérdése ott jön be a képbe, hogy minél többet olvas valaki, és minél tudatosabban válogatja az olvasmányait, ennek révén kialakítja az "érzékét" a jobbnál jobb és kitűnő könyvekre. Ergo a végén már a fülszövegből meg némi ismertetőből kiderül, hogy érdemes-e nekiállni.

@tildy:):
Igen, a jogszabály szerint. De ettől függetlenül, ahogy te is írod, az emberek maszekba egy csomó szabálytalanságot megcsinálnak.
A gond csak akkor van, ha mondjuk el akarják adni a házat, és nem kapnak "safety certificate"-et rá.

eagles 2013.11.01. 22:41:39

@tanato:

Persze. Ezt próbáltam megérteti vele. Ez Magyarország. Itt ha egy detoxikáló szökevény megválasztanak polgármesternek, az onnantól kezdve mindenhez ért. A gyógyításhoz is. Na meg persze leszarhatja az emberek alkotmányba rögzített önrendelkezési jogát pl. a szabad orvosválasztással kapcsolatban.
Az más kérdés, hogy Gyuszi is hozzájárult vastagon ehhez a helyzethez. Már gyakorlatilag mindenkit följelentett. Rövidesen a Szűz Mária is föl lesz jelentve otthonszülésért.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 22:42:12

@charlieharper: Amugy ugyanezt beszeltuk. Mondta a srac hogy o reszerol kimaxolta a bitcoin bizniszt, de jobban tesszuk ha meg most veszunk mert ez meg messze nem a csucs.
Pont a heten nezegettem hogy Londonban lehet venni KP-ert, asszem el kene neznem arrafele. :)

2013.11.01. 22:42:36

@rumitom: Megnéztem, van magyar fordítása. Felrakom a várólistámra, köszi a tippet.

2013.11.01. 22:44:41

@mirx: ha mar ez a tema... Miert magaz meg mindig olyankor egy orvos, amikor a masik s.ggeben turkal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:45:10

@mirx:
Haggydmá, kétszer voltam gyomortükrözésen, először és utoljára.
Három napig meg voltam halva.
Rohaggyon meg aki csinálta. Igazi sintér volt.

drnapene 2013.11.01. 22:47:08

@mirx: nálunk a gyomrot csak egy ember (deutsches land múlt), belet többen csinálják altatásban.
A mi szakmánkban is sokat jelent az alkalmazott tudás átadása, vagyis jelentene. Legtöbbször nincs kitől megtanulni a fogásokat ... Mindenki rohan a saját dolga után, majdbiztos magyaráz! Ritka! Nagyon becsülöm is azokat a kollegákat.

Shanarey 2013.11.01. 22:48:19

@diggerdriver:
Nos akkor
ezt kell csinálnod:

Keress rá a parancssorban erre: frissített telepítések
Ha megvan akkor nyisd meg és lesz egy szép hosszú lista a frissítésekel, mellette egy betű és szám variácíóval.
Ezt keresd: KB971033. Ha megvan akkor jobb egérgombal kattints rá és a feljövő ablakban választ a törlését.

Utána be kellene menni a frissítések beállításaiba, és az automatikus frissítést át állítani olyanra hogy ne töltse le csak értesítsen. Ha ez a bizonyos:KB971033 újra le akarna jönni akkor pipáld ki hogy ez neked nem kell, és akkor egy darabig nyugtod lesz.

2013.11.01. 22:49:13

@Barátusz: "Ez elméletben rettentően jól hangzik, de a mennyiség kérdése ott jön be a képbe, hogy minél többet olvas valaki, és minél tudatosabban válogatja az olvasmányait, ennek révén kialakítja az "érzékét" a jobbnál jobb és kitűnő könyvekre. Ergo a végén már a fülszövegből meg némi ismertetőből kiderül, hogy érdemes-e nekiállni."

Szubjektív, hogy kinek mi a jó könyv. Amit te élvezel, azt lehet, hogy én végigszenvedném és fordítva. Ezen a mennyiség sem változtat.

Mindenféle témában szoktam könyvet olvasni, és nem a fülszöveg alapján ítélem meg, hogy jó-e vagy nem. Pl. a Dűnét leakartam tenni az ötvenedik oldal után, hogy mi ez a hülyeség, de aztán úgy gondoltam, hogy ha már elkezdtem, akkor végigolvasom és végül le se tudtam tenni, elolvastam utána a sorozat többi tagját is, és megszerettem azt a világot.

drnapene 2013.11.01. 22:49:18

@diggerdriver: általában az a baj ha rohannak és nem alapos az érzéstelenités , csak spricc, nyeljele!
Hát az nem elég! :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:49:30

@charlieharper:
A magázás az lényegtelen olyankor.
Amire a legfőképp figyelj hogy ne legyen mindKÉT keze a válladon:)))))))))))))
Vagy elkéstem már a jótanáccsal?:))))))))))))))))))))))

mirx 2013.11.01. 22:49:31

@diggerdriver: itt svájcban mikor az orvos szavába vágtam, hogy szó sem lehet gyomortükrözésről, mert azt én nem bírom ki, akkor döbbenten bámult rám, hogy "csak nem képzeli, hogy altatás nélkül csináljuk?"

aztán mondtam neki, hogy nálunk bizony kész csoda, hogy a vakbelet nem ambulánsan veszik ki. akkor nevetgélt, hogy igen, a kelet-európai betegeknél mindig hozzáadnak hármat, mikor az a kérdés, hogy 1-10 skálán mennyire fáj valamijük.

eagles 2013.11.01. 22:52:08

@diggerdriver:

Nálad még biztos a régi módszert alkalmazták a gyomortükrözésre.
A legújabb módszer az, hogy otthon le kell nyelni a fényképező gépet, oszt majd a kórházba hátul előhívják.

Hatalmas dolog a tudomány.

drnapene 2013.11.01. 22:52:56

@charlieharper:
Hát nem szebb a gigán át a szép légutakat stírölni?
És tegeződhetünk is!! :)

mirx 2013.11.01. 22:53:22

@charlieharper: nem pont az lenne a fura, ha tegezne? :D

bélám, engedd már el egy kicsit az ánuszodat, hadd nyomjam feljebb ezt a kukkoloszkópot...

BTBTBT 2013.11.01. 22:54:35

@Philosoraptor:
Nem arról beszéltem, hogy neked vagy nekem mi tetszik, mert az tényleg szubjektív, hanem hogy ha minél többet olvasol, annál könnyebben fogod kiválasztani a jobb és legjobb regényeket. :)

Hagyjuk már ezt az "ítélgetést". Te vagy az olvasó, a te döntésed, hogy elolvasol-e egy könyvet, vagy sem. Miért kell ezt ítéletként beállítani. Ez csak egy szimpla döntés, amit több tényező (kedveled/utálod a szerzőt/témát/terjedelmet/borítót, stb) is befolyásolhat.

Shanarey 2013.11.01. 22:55:10

@diggerdriver:
Start menü, és alul az a rovat amiben az szerepel keresés

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:55:44

@drnapene:
Semmiféle érzéstelenítés nem volt és olyan sem hogy nyelje le.
Tolta lefelé a barom aztán amikor megakadt akkor még nagyobbat lökött rajta.

mirx 2013.11.01. 22:56:09

@drnapene: engem simán egből vénán szúrtak, a következő dolog az volt, hogy valami lábadozóban fekszem, és esküszöm zsúrkocsin toligál a nővér elém valami teát meg kekszeket, hogy akkor kérek-e esetleg narancs- meg almalevet. szóval kiütöttek totálisan, az orvost konkrétan nem is láttam. lehet, hogy nem is volt? :)

drnapene 2013.11.01. 22:56:17

@mirx: ez durva! :(
Nálunk mindenki a perforácio veszélyt emlegeti ... (kilukad a garat vagy a bélfal)
De azt hiszem részemről befejezve a rémiszgetés!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 22:56:51

@diggerdriver: ha win7-ed van, akkor windows gomb a billen, ami felugrik ablak ott a beviteli mezo.

2013.11.01. 22:56:54

@diggerdriver: csodalkozom, hogy nem verted arcba

2013.11.01. 22:56:56

@diggerdriver: Ha win7 van a gépeden, akkor: start->alul beírod a mezőbe, hogy frissítések, kidobja, hogy telepített frissítések, és ott tudsz törölni.

drnapene 2013.11.01. 22:57:29

@diggerdriver: melyik város megtudhatom?
Elég ismerős technikai leirás ... :(

Shanarey 2013.11.01. 22:57:37

@diggerdriver:

Ha minden kész, kell majd egy ujraindítás.

A gyereknek csinálj külön jelszót a géphez, és tiltsd le a programok telepítését.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:58:20

@Shanarey:
Beírtam de nincs a keresésnek megfelelő elem.

eagles 2013.11.01. 23:00:55

@diggerdriver:

Nem lehet, hogy rosszul emlékszel. Ez nem az a történet volt, mikor hót mákosan bevittek gyomormosásra?

2013.11.01. 23:01:25

@mirx: Svajcban eleg jo a helyi orvosi ellatas, sot az egyik legjobb Europaban. Nem fair a magyarral osszehasonlitani. En a UKrol tudnek neked horrorokat meselni, pedig Nyugat, sot foldrajzilag Zurichnel Nyugatabb

drnapene 2013.11.01. 23:01:27

@mirx: istenem, ilyenkor mindig Ukrajna jut eszembe, mi mindent elviselnek, elfogadnak szó nélkül (eü), rémülgettem rajta a minap, de mások (tőlünk nyugatabbra) meg ugyanigy rajtunk szörnyülködnek......

mirx 2013.11.01. 23:01:43

@drnapene: dehogy lukad ki, tök jó gépeik vannak, nagyon jól látnak odabent is. nyilván az 1970-es gyártmányú szovjet mittomén LOMO berendezéssel nem lehet annyira jól dolgozni.

2013.11.01. 23:02:03

@Barátusz: Én meg arról beszélek, hogy szubjektív a döntésed is.

mirx 2013.11.01. 23:02:30

@drnapene: akkor nem láttad még, mi folyik indiában...

drnapene 2013.11.01. 23:03:13

@charlieharper: van egy csomó dolog, ami pénz kérdése .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:03:13

@charlieharper:
Mondom meghaltam.
Kitántorogtam a kocsiba mint egy zombi és egy óráig csak néztem ki a fejemből.
Három napig nem szólaltam meg.
Azóta is emlegeti az asszony azokat a boldog időket:))))))))))

mirx 2013.11.01. 23:04:17

@charlieharper: Az angol ellátásról mindennap van valami horrorsztori a daily mail-en, nem tudom, hogy igazak-e, de ha igen, akkor elég elkeserítő lehet ott is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:04:51

@tildy:):
Win 7 van de nincs windows gomb a Genius7 billentyűzeten

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 23:05:54

@mirx:
Egy ismerős is volt ilyen bóditós dolgon. Miután "magához tért" megkérdezte a nővért, hogy hogy ment, mit láttak. Erre beszólt a nővér, hogy harmadszor nem fogja elmondani :D

2013.11.01. 23:06:00

@drnapene: nezd, a London Bridgeben £130-£160 korul van egy ver teszt. Nem a penz miatt nem tudnak egyszeru dolgokra rajonni.

@diggerdriver: minek mentel ilyenre?

Shanarey 2013.11.01. 23:07:00

@diggerdriver:

Ha elkezded beírn: Telepített frissítések, a sor felett megjelennek a lehetséges találatok, ott lesz csak kattints rá, bal gombal.

2013.11.01. 23:08:57

@mirx: azt nem olvasom, de nincs jo velemenyem az ittenirol. Az USAban sem volt jo az ottanirol. Az ottani orvosom a Gulf War-ban volt katonai orvos. Elso osztalyu amputaciot vegez (gondolom), de egy influenzat nem ismer fel.

mirx 2013.11.01. 23:10:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nekem meg az egyik olyan volt, hogy mondják, hogy akkor kezdhetjük, mert akkor betolja az anyagot (kanülöm már volt). Konkrétan 1 másodperc múlva nézek rá, esküszöm ugyanott áll, és néz, meg én is nézek, és kiszaladt a számon, hogy akkor kezdhetjük!
Erre mondja, hogy "Dehát már végeztünk, hölgyem!" :) . Teljesen elhűltem, hogy igazából azt akartam volna kérdezni, hogy most mi is van, de valahogy az agyam még "bebufferelte" ezt a kezdhetjük dolgot, és a szám ki is mondta, teljesen akaratlanul. Nagyon furcsán működik az emberi agy...

BTBTBT 2013.11.01. 23:11:36

@Philosoraptor:
És mi a gond az egyén (te, én, bárki más) szubjektív döntésével? Mert szerintem semmi.

Nem arról volt szó, hogy nem olvasol jó könyveket, mert a listád legalább fele kitűnő olvasmány (a világszerte nagy tetszési index csak elég bizonyíték), hanem hogy az 1984-et minden idők egyik legjobb könyvének tituláltad. Mert az szubjektív.

Ha nem lenne a CCTV-dolog Angliában, meg ha nem lenne "fontos" része az irodalmi kánonoknak, Orwell regényeinek kisebb lenne a jelentősége. Az esszéinek nem, mert a "Down and out in Paris and London"-nal egyenrangút csak Bukowski tudott írni a szegénység témájáról. (Meg még valaki, de abba most nem megyk bele.)

drnapene 2013.11.01. 23:13:26

@charlieharper: az altatószerek drágák, van hogy az ambuláns járó beteg hozza be az injekciót hozzá. Vannak protokollok, mo-i ilyen. Mélyebb altatáshoz me anesztes felügyelet kell, no ebből a fajta orvosból sincs sok...

drnapene 2013.11.01. 23:14:44

@diggerdriver: nem stimm., akkor csak '' rokonlelkek''...

Shanarey 2013.11.01. 23:15:10

@drnapene:
Ismerek egy anesztes dokit aki elektromos és biztonságtechnikai munkákban utazik, mert így többet keres.

eagles 2013.11.01. 23:15:35

@charlieharper:

Még mindig jobban járt,mint ha a végbelén keresztül vették volna ki a manduláját.

2013.11.01. 23:16:17

@drnapene: gondolom itt sem olcsok. Az allamirol nem tudok nyilatkozni, de maganban pl egy ultrahang £600. Ennyi volt 2 hete a felesegemnek. Azert ez ar szep oradij, nem?

BTBTBT 2013.11.01. 23:18:21

@mirx:
Talán azért, mert a Daily Mail talán még a Sun-nál is szarabb bulvárlap?

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Altatás ez teljesen normális. Egy jobb angol - londoni - kórházban, mondjuk a Guy's-ban vagy a King's College-ben erről előzetesen tájékoztatnak is. És a dokik nem idegesek, amikor eszmélés után újra megkérdezel mindent, mert nem emlékszel, hogy a műtőből/vizsgálóból kitolva mindezt már ledaráltad neki. :)

drnapene 2013.11.01. 23:20:13

@charlieharper: magánrendelésen nem tudom, szerintem nem kevés pénzt kérhetnek magánban egy ilyen tükrözésért.
Plussz magánban olyant vállalsz el ami nem rizikós ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:21:01

@Shanarey:
Kitöröltem újraindítottam még ott van a szöveg.
A gyereknek picsánrúgás terhe alatt meg van tiltva hogy két méternél közelebb menjen a géphez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:22:18

@Philosoraptor:
Bementél a csőbe te is...:)))))))))))))))))

drnapene 2013.11.01. 23:23:08

De tényleg, nekem annyira kell a világlátás! Sőt minden orvosra ráférne. Egy egy év külföldön és tudnánk min kell és hogyan változtatni.

Shanarey 2013.11.01. 23:23:30

@diggerdriver:

Hmmm

Én éppen ma takarítottam ugyanígy le egy ismerősőm gépéröl és ott működött.

Shanarey 2013.11.01. 23:29:07

@diggerdriver:

A frissítések letöltését beállítottad úgy ahogy mondtam?
Akkor netán ujra csináld végig az előbbieket.
Utána ujraindítás.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 23:37:57

@rumitom: "akkoriban meg aranyifjukent sikeresen vertem el minden bevetelem honaprol honapra, ill ha veletlenul sikerult osszeszednem egy befektetheto osszeget, gyorsan felmondtam es mentem nyaralni :) hiba volt de csak egyszer elunk es kellett hogy mostanra lenyugodjak."

Nyilvan ezt a kollegam sem latta elore. Ilyen masszivan anti-globalizacios, anti-tarsadalmi, anti-szocialis arc. :) Amolyan Rousseau fele menjunk es eljunk az erdoben figura. :) Sajat bevallasa szerint csak a mogottes eszmet probalta tamogatni a bitcoin vasarlassal. :)

Minden esetre szerintem max. 1-200 fontjaba fajt anno, de ma az neki forintban milliokat er. :D

Shanarey 2013.11.01. 23:39:52

@diggerdriver:

Az elvben igaz, ám ha a gyerek álat látogatott helyen akadt valami amire ő rákattintott, ám ezzel együtt a windovs automatikus frissítés is aktiválódott, ehhez elég az is hogy amikor nézi amit néz, valamely okból a windows drivert akaron letölteni, valami kütyühöz, nyomtatóhoz fényképezőgéphez, és ha erre igent nyom akkor az bekapcsolja az automatikus frissítést. Így lett neked is a gépen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:42:02

@Shanarey:
Na de mit töröljek. Ilyen szám nincs már

Shanarey 2013.11.01. 23:43:47

@diggerdriver:
Így látatlanban nincs több ötletem.
:-(

Nem tudok jobbat mondani.

Shanarey 2013.11.01. 23:45:36

@diggerdriver:

Jobb ötletem nincs több.
Látatlanban csak ennyit tudok mondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:47:55

@Shanarey:
Az a furcsa hogy 18.-a a legutolsó dátum hogy frissített.
A gyerek meg tegnap baszta el.

Shanarey 2013.11.01. 23:49:06

@diggerdriver:

Ez a cucc 30 naponta ellenőriz, vagyis régóta ott lehet, nem tuti biztos hogy ma jött le.

mirx 2013.11.01. 23:53:02

@diggerdriver: tényleg pontosan 30 percenként sötétül el a dolog?

mert akkor érdemes lenne megnézni
1. screen saver options (nem települt-e be oda valami vagy állítódott el valami

2. power options
itt vannak ilyen energiatakarékos baszok, lehet, hogy csak elállította, hogy 30 percenként kapcsoljon le a monitor vagy ilyesmi.

Shanarey 2013.11.01. 23:54:45

@diggerdriver:

Ja tényleg, ma van elseje, lehet hogy emiatt aktiválódott.

Shanarey 2013.11.01. 23:55:51

@mirx:

A jobb alsó sarokban ott a reklamáció a windows nem eredeti.
Ez így működik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.02. 00:05:08

@mirx:
Letöltöttem nem fut szerintem a comodó nem engedi.
Hol lehet leállítani?

Shanarey 2013.11.02. 00:05:34

@mirx:
Ez elvileg jó is lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.02. 00:09:57

@mirx:
Engedélyeztettem a futását a comodon de kiírja hogy nem fut.

mirx 2013.11.02. 00:15:13

@diggerdriver: próbáld meg kinyitni a comodod vezérlőfelületét, és ott tanuló módba (train mode) átrakni, aztán a csúszkát disable-re rakni és apply.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 00:21:40

Hät fiuk-länyok...itt mär csak Rezsöatya ältali utolso kenet segithet...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 01:10:38

@Barátusz: Király képek! :-) Viszont szegény pasikon ugyanaz a szandi van...lehettek volna kreativabbak is, mondjuk peeptoe-val..
Hallgatni meg majd otthon fogok. Amugy meg. Miért is? Büntiben vagyok? :-)

BTBTBT 2013.11.02. 01:26:37

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Azért nem azt, hogy ne csak te szórakozz.

Úgy érzed, hogy vétkeztél, hogy büntiről érdeklődsz? :)
Ott volt a mosoly a "hallgass" után.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 01:36:48

@Barátusz: Föloldozäst csak az atya adhat, nem? Vagy mär a barät is? :-)

BTBTBT 2013.11.02. 01:47:44

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezek szerint vétkeztél.
Naná, hogy az atya távollétében a barát is feloldozhat - de a férj szabja ki a büntetést. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 02:17:02

@Barátusz: Igen, vétkeztem...bambi apjät ettem vacsira, és utäna bezabältam mandarinbol... :-(
Föloldozol? :-)

blackhairlady 2013.11.02. 03:09:32

@rumitom: Ezta azert cafolnam. A fiam kettannyelvuben vegzett, emelt szinten angolul erettsegizett tortenelembol es foldrajzbol. Kitunoen megtanulta az angolt, es az osztalytarsainak a tobbsege is. Aldom az eszem, hogy ezt a gimit eroltettem, es az o eszet is, hogy elvegezte, azota mar az egyetemet is.

2013.11.02. 08:16:57

@Barátusz: "Nem arról volt szó, hogy nem olvasol jó könyveket, mert a listád legalább fele kitűnő olvasmány (a világszerte nagy tetszési index csak elég bizonyíték), hanem hogy az 1984-et minden idők egyik legjobb könyvének tituláltad. Mert az szubjektív."

Ezt írtam: "Minden idők egyik legjobb könyve SZVSZ." Szerinted mit takar az szvsz? :) Nekem nem mond semmit a világszerte nagy tetszési index, mert nem az alapján választok könyveket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.02. 09:42:37

@charlieharper:
Foldrajzilag Elefantcsontpart is nyugat ;)

@diggerdriver:
Mondtam mar, hogy ferfinak nem valo a sz@pas!

@Barátusz:
Gondolom. Nekem sosem szoltak Stockholmban, hogy unjak a banant. Vagy mar azt is elfelejtettem :)

BTBTBT 2013.11.02. 15:35:54

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezennel feloldozlak. Menj békével.
Megvesszőzésre, mint büntetésre, ne is számíts. :DDD

@Philosoraptor:
Igen, mindketten tudjuk, mit jelent az szvsz. Ezért reagáltam úgy, hogy ha majd sokkal többet olvasol (értsd: évek múlva), akkor nem ez lesz a véleményed a 84-ről, mert addigra sok más kitűnő könyvvel is gazdagodsz. :)
Jó olvasást!

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Veled is aláírattak egy csomó papírt arra vonatkozólag, hogy megértetted a műtétek lényegét és kockázatát?
Csak mert angol kórházakban nagyon óvatosak (persze nagy londoniakról beszélek most), és inkább háromszor elmondanak mindent, és aláfirkantatják veled a papírost, mintsem később valaki beperelje őket. És ez akkor is igaz, ha nincs műtét, csak egy altatásban elvégzett vizsgálat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása