oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. november 01. 06:47,  Akár erőn felül is külföldre 543 komment

2013. november 01. 06:47 Határátkelő

Akár erőn felül is külföldre

A napokban jelent meg egy kutatás arról, hogy a szülők harmada külföldi továbbtanulást és közel felük külföldi munkavállalást is elképzelhetőnek tart gyermeke esetében. Miután a téma erősen a blog profiljába vág, megkerestem a felmérést végző Jobline.hu-t, ahonnan Toldi Gábor igazgató válaszolt a kérdéseimre.

egyetemisták 2_2.jpg

Milyen arányban gondolják úgy a szülők, hogy a gyerekük külföldön fog majd továbbtanulni?

A Jobline Pályaorientáció Kutatásban megkérdezett szülők 6 százaléka előzetesen kizárólag külföldi továbbtanulásra gondol, 22 %-ának fejében pedig a hazai lehetőségek mellett a külföldi lehetőségek is megfordulnak – a tervezés szót ez esetben nem használhatjuk, mivel a kutatás számos további kérdése kapcsán kiderült, hogy ezek egyelőre vágyak, de sokszor kevéssé megalapozottak (pl. a 2013-as tanévben a felsőfokú tanulmányaikat külföldön kezdők az összes elsőéves mindössze 0,5%-át tették ki; tény azonban, hogy az utóbbi egy-két évben dinamikus növekedés indult e téren).

A továbbtanulási célországok tekintetében a legnépszerűbb az Egyesült Királyság (a külföldi tanulmányokat tervezők 39 százaléka említette), ezt Németország és Ausztria követi (28-28%), negyedik pedig az Egyesült Államok (9%).

A külföldre vágyódás magas arányát mutatja a kutatás néhány egyéb részeredménye, így például az, hogy a középiskolás évek legjelentősebb tanulmányi költsége az iskolarendszeren kívüli nyelvtanulás díja; illetve az, hogy a majdani biztos elhelyezkedés zálogának a biztos idegennyelv-tudást tartják a szülők.

Mérték-e, hogy ez a szándék mennyire konkrét, mennyire léteznek erre a családokban kidolgozott tervek, irányok, esetleg előtakarékosság ennek finanszírozására a jövőben?

Előtakarékosság szempontjából messze le vagyunk maradva a fejlettebb országoktól, a kutatók által általánosan elfogadott tapasztalat, hogy a nyugat-európaiak jövedelmük kb. ötödét teszik félre valamilyen célra, így például gyermekük iskoláztatására.

Magyarországon azokat a középosztálybeli családokat sem igen jellemzi ez a mentalitás, akik megtehetnék. Jelen felmérésünk szerint a családok 90 %-ának a folyó jövedelem egy részét (is) fel kell áldoznia erre a célra a tanulmányi évek alatt, – ehhez képest csak másodlagos a megtakarítások szerepe: 47% azoknak az aránya, akik megtakarításaikra is számíthatnak (hitelre, diákhitelre 16% számít).

Minden tíz, külföldi továbbtanulásra is gondoló család közül átlagosan négy csak tandíjmentes külföldi helyet tudna „bevállalni" (többek közt ezzel magyarázható az Egyesült Királyság, mint célország első helyre kerülése, mivel Skóciában adott ez a lehetőség), de így is komoly terhet jelentenek a járulékos költségek.

Jobline kutatás 2013 október 1.jpg

Kutatták-e, mitől függ az, hogy valaki külföldi és/vagy csak belföldi tovább tanulással számol-e?

A kutatás során azt tapasztaltuk, hogy a jövedelmi, vagyoni viszonyok nem befolyásolják a külföldi tanulmányok iránti vágyat – a szülők szinte erőn felül is biztosítani szeretnék ezt a lehetőséget gyermeküknek.

A társadalmi mobilitás mindenképpen megkövetelné, hogy a kevésbé tehetős családok gyermekei számára is valóban reális út legyen a külföldi – ennek érdekében azonban sokkal alaposabb és módszeresebb informálódásra lenne szükség.

Leginkább ezen a területen tapasztaltunk információs „éhséget". Tudni kell pontosan, hol, milyen szakon, milyen ösztöndíjas lehetőségek vannak, hol a legalacsonyabbak a megélhetési költségek, hol nagy a kínálat diákmunkában stb.

Az irreálisan magas arányú külföld iránti érdeklődést tehát egyrészt a családok e téren megmutatkozó alacsony szintű tudatossága, másrészt pedig a nem túl széles körű információs források magyarázzák.

Egy lépéssel – a külföldi munkavállalás felé – továbblépve azonban érdekes összefüggést tapasztaltunk: azok, akik külföldi tanulmányokra (is) gondoltak, szignifikánsan nagyobb arányban (háromszoros különbséget tapasztaltunk) tételezik fel, hogy gyermekük véglegesen külföldön is maradna.

Tervezik-e, hogy utánkövetik majd a felmérést (ha nem is ugyanezeknél az embereknél)?

A jobline.hu számára kiemelkedően fontos, hogy előremutató megoldásokat nyújtson az álláskeresőknek, ehhez hozzátartozik, hogy a jelenlegi, és várható trendeket figyeljük. Miután a várakozásunknál is informatívabb volt a felmérés ezért elképzelhető a folytatás, annál is inkább, mivel a tárgyalt témakörben folyamatos a változás.

Sokan úgy látják, hogy ha kint tanul a gyerekük, akkor nagyobb eséllyel fog ott munkát is keresni, itt milyenek az arányok?

A kutatás egyik legérdekesebb tapasztalata volt, hogy elsősorban nem azért gondolnak külföldi munkavégzésre a szülők, hogy gyermekük egyáltalán munkához jusson, hanem azért, hogy a hazainál lényegesen magasabb munkabérért jusson munkához. Úgy vélik, a külföldön végzett tanulmányok lényegesen könnyebbé teszik a külföldön történő elhelyezkedést.

Azok közül, akik el tudják képzelni, hogy gyermekük külföldön tanuljon tovább, minden negyedik válaszadó tartja elképzelhetőnek a végleges külföldre költözést.

Jobline kutatás 2013 október 2.jpg

Mennyire reálisan látják a taníttatás költségeit a szülők, mennyire tájékozottak ezekről a kiadásokról?

Sokan nem tudják megbecsülni a várható tandíj mértékét – igen nagy a bizonytalanság a szülők körében a jövőbeni továbbtanulás feltételeit illetően, és különösen igaz ez a járulékos (megélhetési) költségeket illetően.

A Jobline Pályaorientáció Kutatás eredményei szerint a költségtérítéses szakokra jelentkezők itthon átlagosan 235 ezer, míg külföldön 282 ezer forintos féléves tandíjjal számolnak. A tandíjon felüli költségek becslését illetően nagyobbak a különbségek: míg itthon mindössze havi 67 ezer forintos plusz kiadással számolnak, addig a külföldre készülők 160 ezer forint tandíjon felüli költséget tartanak reálisnak.

Arról van-e valamilyen összehasonlító adat, hogy ez a környező országokban hogyan működik, ott milyen arányok vannak a továbbtanulási szándékokkal kapcsolatban?

Ezzel nem foglalkoztunk a jelen kutatás keretein belül – ez egy másik, ún. szekunder (már meglévő statisztikai adatok gyűjtése és másodelemzése) vizsgálat tárgya lehetne.

A felmérésben az szerepel, hogy minél alacsonyabb végzettségű valaki, annál valószínűbb, hogy külföldön fog munkát vállalni. Ez egy érdekes adat - a mögöttes okokra rákérdeztek? Vajon az lehet mögötte, hogy külföldön az itthon alacsonyabb presztízsű munkáknak is nagyobb a megbecsültsége társadalmilag és anyagilag egyaránt?

Mi sem számítottunk erre az eredményre, ezért nem is volt az okokat firtató további kérdés. Feltételezhető, hogy ők elsősorban az egyes külföldi országokban a válságot követően lendületesebben beinduló gazdaságok kevésbé képzettekre is kiterjedő munkaerő-igényében bíznak (elsősorban a kereskedelem, a szolgáltatásokban). Egy másik ok lehet talán az, hogy úgy gondolják, külföldön könnyebb a pályamódosítás.

Magyarország eddig híresen nem állt jól az idegennyelv-tudás terén, ez ezen szándékok tükrében más eredményeket mutathat majd néhány év múlva?

Amennyiben társadalmi szinten általánossá válik a külföldi munkavégzés, ill. kisebb mértékben a külföldi tanulás alternatívája, várható, hogy javul az idegennyelv-tudás. Ez azonban nem 1-2 éves változás.

Megkérdezték-e, hogy miért gondolják a szülők, hogy a munkavállalás csak egy-két évre szól majd?

A mi kutatásunk ezt nem vizsgálta, ellenben a viszonylag friss, „Magyar Ifjúság 2012" kutatás szerint a hosszabb ideig tartó külföldi munkavégzés ellenében elsősorban ezek a tényezők hatnak:
1. ragaszkodás a családhoz,
2. ragaszkodás Magyarországhoz / ill. a szülőhelyhez,
3. a barátokhoz fűződő kapcsolatok.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás interjú felsőoktatás Magyarország Jobline.hu Toldi Gábor

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr935608738

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Első lépések bécsi kiköltözéskor 2013.11.01. 21:09:21

Ha az ember úgy dönt, hogy egy másik országba költözik, bizony sok nehézséggel kell számolnia... Nem akarok elijeszteni senkit, félreértés ne essék, csak a tömény rózsaszín ködöt egy kicsit széjjelebb oszlatni a szemek előtt.  Foto: Universität W...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

drnapene 2013.11.01. 22:40:59

@tanato: kelet mo.falusi körzet...

BTBTBT 2013.11.01. 22:41:20

@rumitom:
Lehet, hogy azért engedik, mert annak a saját áramköre van, és nem kell konnektorozni?
Az angoloknál azokban a pici fürdőszobákban, ahol a párával önmagában is gond van (penész), az áramütés és az elektromos tűz okozta balesetek miatt ilyen szigorúak.

@Philosoraptor:
Csupán az orwell-es megjegyzésedre reagáltam.

"Nem a mennyiség számít, hanem a minőség."
Ez elméletben rettentően jól hangzik, de a mennyiség kérdése ott jön be a képbe, hogy minél többet olvas valaki, és minél tudatosabban válogatja az olvasmányait, ennek révén kialakítja az "érzékét" a jobbnál jobb és kitűnő könyvekre. Ergo a végén már a fülszövegből meg némi ismertetőből kiderül, hogy érdemes-e nekiállni.

@tildy:):
Igen, a jogszabály szerint. De ettől függetlenül, ahogy te is írod, az emberek maszekba egy csomó szabálytalanságot megcsinálnak.
A gond csak akkor van, ha mondjuk el akarják adni a házat, és nem kapnak "safety certificate"-et rá.

eagles 2013.11.01. 22:41:39

@tanato:

Persze. Ezt próbáltam megérteti vele. Ez Magyarország. Itt ha egy detoxikáló szökevény megválasztanak polgármesternek, az onnantól kezdve mindenhez ért. A gyógyításhoz is. Na meg persze leszarhatja az emberek alkotmányba rögzített önrendelkezési jogát pl. a szabad orvosválasztással kapcsolatban.
Az más kérdés, hogy Gyuszi is hozzájárult vastagon ehhez a helyzethez. Már gyakorlatilag mindenkit följelentett. Rövidesen a Szűz Mária is föl lesz jelentve otthonszülésért.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 22:42:12

@charlieharper: Amugy ugyanezt beszeltuk. Mondta a srac hogy o reszerol kimaxolta a bitcoin bizniszt, de jobban tesszuk ha meg most veszunk mert ez meg messze nem a csucs.
Pont a heten nezegettem hogy Londonban lehet venni KP-ert, asszem el kene neznem arrafele. :)

2013.11.01. 22:42:36

@rumitom: Megnéztem, van magyar fordítása. Felrakom a várólistámra, köszi a tippet.

2013.11.01. 22:44:41

@mirx: ha mar ez a tema... Miert magaz meg mindig olyankor egy orvos, amikor a masik s.ggeben turkal?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:45:10

@mirx:
Haggydmá, kétszer voltam gyomortükrözésen, először és utoljára.
Három napig meg voltam halva.
Rohaggyon meg aki csinálta. Igazi sintér volt.

drnapene 2013.11.01. 22:47:08

@mirx: nálunk a gyomrot csak egy ember (deutsches land múlt), belet többen csinálják altatásban.
A mi szakmánkban is sokat jelent az alkalmazott tudás átadása, vagyis jelentene. Legtöbbször nincs kitől megtanulni a fogásokat ... Mindenki rohan a saját dolga után, majdbiztos magyaráz! Ritka! Nagyon becsülöm is azokat a kollegákat.

Shanarey 2013.11.01. 22:48:19

@diggerdriver:
Nos akkor
ezt kell csinálnod:

Keress rá a parancssorban erre: frissített telepítések
Ha megvan akkor nyisd meg és lesz egy szép hosszú lista a frissítésekel, mellette egy betű és szám variácíóval.
Ezt keresd: KB971033. Ha megvan akkor jobb egérgombal kattints rá és a feljövő ablakban választ a törlését.

Utána be kellene menni a frissítések beállításaiba, és az automatikus frissítést át állítani olyanra hogy ne töltse le csak értesítsen. Ha ez a bizonyos:KB971033 újra le akarna jönni akkor pipáld ki hogy ez neked nem kell, és akkor egy darabig nyugtod lesz.

2013.11.01. 22:49:13

@Barátusz: "Ez elméletben rettentően jól hangzik, de a mennyiség kérdése ott jön be a képbe, hogy minél többet olvas valaki, és minél tudatosabban válogatja az olvasmányait, ennek révén kialakítja az "érzékét" a jobbnál jobb és kitűnő könyvekre. Ergo a végén már a fülszövegből meg némi ismertetőből kiderül, hogy érdemes-e nekiállni."

Szubjektív, hogy kinek mi a jó könyv. Amit te élvezel, azt lehet, hogy én végigszenvedném és fordítva. Ezen a mennyiség sem változtat.

Mindenféle témában szoktam könyvet olvasni, és nem a fülszöveg alapján ítélem meg, hogy jó-e vagy nem. Pl. a Dűnét leakartam tenni az ötvenedik oldal után, hogy mi ez a hülyeség, de aztán úgy gondoltam, hogy ha már elkezdtem, akkor végigolvasom és végül le se tudtam tenni, elolvastam utána a sorozat többi tagját is, és megszerettem azt a világot.

drnapene 2013.11.01. 22:49:18

@diggerdriver: általában az a baj ha rohannak és nem alapos az érzéstelenités , csak spricc, nyeljele!
Hát az nem elég! :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:49:30

@charlieharper:
A magázás az lényegtelen olyankor.
Amire a legfőképp figyelj hogy ne legyen mindKÉT keze a válladon:)))))))))))))
Vagy elkéstem már a jótanáccsal?:))))))))))))))))))))))

mirx 2013.11.01. 22:49:31

@diggerdriver: itt svájcban mikor az orvos szavába vágtam, hogy szó sem lehet gyomortükrözésről, mert azt én nem bírom ki, akkor döbbenten bámult rám, hogy "csak nem képzeli, hogy altatás nélkül csináljuk?"

aztán mondtam neki, hogy nálunk bizony kész csoda, hogy a vakbelet nem ambulánsan veszik ki. akkor nevetgélt, hogy igen, a kelet-európai betegeknél mindig hozzáadnak hármat, mikor az a kérdés, hogy 1-10 skálán mennyire fáj valamijük.

eagles 2013.11.01. 22:52:08

@diggerdriver:

Nálad még biztos a régi módszert alkalmazták a gyomortükrözésre.
A legújabb módszer az, hogy otthon le kell nyelni a fényképező gépet, oszt majd a kórházba hátul előhívják.

Hatalmas dolog a tudomány.

drnapene 2013.11.01. 22:52:56

@charlieharper:
Hát nem szebb a gigán át a szép légutakat stírölni?
És tegeződhetünk is!! :)

mirx 2013.11.01. 22:53:22

@charlieharper: nem pont az lenne a fura, ha tegezne? :D

bélám, engedd már el egy kicsit az ánuszodat, hadd nyomjam feljebb ezt a kukkoloszkópot...

BTBTBT 2013.11.01. 22:54:35

@Philosoraptor:
Nem arról beszéltem, hogy neked vagy nekem mi tetszik, mert az tényleg szubjektív, hanem hogy ha minél többet olvasol, annál könnyebben fogod kiválasztani a jobb és legjobb regényeket. :)

Hagyjuk már ezt az "ítélgetést". Te vagy az olvasó, a te döntésed, hogy elolvasol-e egy könyvet, vagy sem. Miért kell ezt ítéletként beállítani. Ez csak egy szimpla döntés, amit több tényező (kedveled/utálod a szerzőt/témát/terjedelmet/borítót, stb) is befolyásolhat.

Shanarey 2013.11.01. 22:55:10

@diggerdriver:
Start menü, és alul az a rovat amiben az szerepel keresés

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:55:44

@drnapene:
Semmiféle érzéstelenítés nem volt és olyan sem hogy nyelje le.
Tolta lefelé a barom aztán amikor megakadt akkor még nagyobbat lökött rajta.

mirx 2013.11.01. 22:56:09

@drnapene: engem simán egből vénán szúrtak, a következő dolog az volt, hogy valami lábadozóban fekszem, és esküszöm zsúrkocsin toligál a nővér elém valami teát meg kekszeket, hogy akkor kérek-e esetleg narancs- meg almalevet. szóval kiütöttek totálisan, az orvost konkrétan nem is láttam. lehet, hogy nem is volt? :)

drnapene 2013.11.01. 22:56:17

@mirx: ez durva! :(
Nálunk mindenki a perforácio veszélyt emlegeti ... (kilukad a garat vagy a bélfal)
De azt hiszem részemről befejezve a rémiszgetés!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.11.01. 22:56:51

@diggerdriver: ha win7-ed van, akkor windows gomb a billen, ami felugrik ablak ott a beviteli mezo.

2013.11.01. 22:56:54

@diggerdriver: csodalkozom, hogy nem verted arcba

2013.11.01. 22:56:56

@diggerdriver: Ha win7 van a gépeden, akkor: start->alul beírod a mezőbe, hogy frissítések, kidobja, hogy telepített frissítések, és ott tudsz törölni.

drnapene 2013.11.01. 22:57:29

@diggerdriver: melyik város megtudhatom?
Elég ismerős technikai leirás ... :(

Shanarey 2013.11.01. 22:57:37

@diggerdriver:

Ha minden kész, kell majd egy ujraindítás.

A gyereknek csinálj külön jelszót a géphez, és tiltsd le a programok telepítését.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 22:58:20

@Shanarey:
Beírtam de nincs a keresésnek megfelelő elem.

eagles 2013.11.01. 23:00:55

@diggerdriver:

Nem lehet, hogy rosszul emlékszel. Ez nem az a történet volt, mikor hót mákosan bevittek gyomormosásra?

2013.11.01. 23:01:25

@mirx: Svajcban eleg jo a helyi orvosi ellatas, sot az egyik legjobb Europaban. Nem fair a magyarral osszehasonlitani. En a UKrol tudnek neked horrorokat meselni, pedig Nyugat, sot foldrajzilag Zurichnel Nyugatabb

drnapene 2013.11.01. 23:01:27

@mirx: istenem, ilyenkor mindig Ukrajna jut eszembe, mi mindent elviselnek, elfogadnak szó nélkül (eü), rémülgettem rajta a minap, de mások (tőlünk nyugatabbra) meg ugyanigy rajtunk szörnyülködnek......

mirx 2013.11.01. 23:01:43

@drnapene: dehogy lukad ki, tök jó gépeik vannak, nagyon jól látnak odabent is. nyilván az 1970-es gyártmányú szovjet mittomén LOMO berendezéssel nem lehet annyira jól dolgozni.

2013.11.01. 23:02:03

@Barátusz: Én meg arról beszélek, hogy szubjektív a döntésed is.

mirx 2013.11.01. 23:02:30

@drnapene: akkor nem láttad még, mi folyik indiában...

drnapene 2013.11.01. 23:03:13

@charlieharper: van egy csomó dolog, ami pénz kérdése .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:03:13

@charlieharper:
Mondom meghaltam.
Kitántorogtam a kocsiba mint egy zombi és egy óráig csak néztem ki a fejemből.
Három napig nem szólaltam meg.
Azóta is emlegeti az asszony azokat a boldog időket:))))))))))

mirx 2013.11.01. 23:04:17

@charlieharper: Az angol ellátásról mindennap van valami horrorsztori a daily mail-en, nem tudom, hogy igazak-e, de ha igen, akkor elég elkeserítő lehet ott is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:04:51

@tildy:):
Win 7 van de nincs windows gomb a Genius7 billentyűzeten

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.01. 23:05:54

@mirx:
Egy ismerős is volt ilyen bóditós dolgon. Miután "magához tért" megkérdezte a nővért, hogy hogy ment, mit láttak. Erre beszólt a nővér, hogy harmadszor nem fogja elmondani :D

2013.11.01. 23:06:00

@drnapene: nezd, a London Bridgeben £130-£160 korul van egy ver teszt. Nem a penz miatt nem tudnak egyszeru dolgokra rajonni.

@diggerdriver: minek mentel ilyenre?

Shanarey 2013.11.01. 23:07:00

@diggerdriver:

Ha elkezded beírn: Telepített frissítések, a sor felett megjelennek a lehetséges találatok, ott lesz csak kattints rá, bal gombal.

2013.11.01. 23:08:57

@mirx: azt nem olvasom, de nincs jo velemenyem az ittenirol. Az USAban sem volt jo az ottanirol. Az ottani orvosom a Gulf War-ban volt katonai orvos. Elso osztalyu amputaciot vegez (gondolom), de egy influenzat nem ismer fel.

mirx 2013.11.01. 23:10:54

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Nekem meg az egyik olyan volt, hogy mondják, hogy akkor kezdhetjük, mert akkor betolja az anyagot (kanülöm már volt). Konkrétan 1 másodperc múlva nézek rá, esküszöm ugyanott áll, és néz, meg én is nézek, és kiszaladt a számon, hogy akkor kezdhetjük!
Erre mondja, hogy "Dehát már végeztünk, hölgyem!" :) . Teljesen elhűltem, hogy igazából azt akartam volna kérdezni, hogy most mi is van, de valahogy az agyam még "bebufferelte" ezt a kezdhetjük dolgot, és a szám ki is mondta, teljesen akaratlanul. Nagyon furcsán működik az emberi agy...

BTBTBT 2013.11.01. 23:11:36

@Philosoraptor:
És mi a gond az egyén (te, én, bárki más) szubjektív döntésével? Mert szerintem semmi.

Nem arról volt szó, hogy nem olvasol jó könyveket, mert a listád legalább fele kitűnő olvasmány (a világszerte nagy tetszési index csak elég bizonyíték), hanem hogy az 1984-et minden idők egyik legjobb könyvének tituláltad. Mert az szubjektív.

Ha nem lenne a CCTV-dolog Angliában, meg ha nem lenne "fontos" része az irodalmi kánonoknak, Orwell regényeinek kisebb lenne a jelentősége. Az esszéinek nem, mert a "Down and out in Paris and London"-nal egyenrangút csak Bukowski tudott írni a szegénység témájáról. (Meg még valaki, de abba most nem megyk bele.)

drnapene 2013.11.01. 23:13:26

@charlieharper: az altatószerek drágák, van hogy az ambuláns járó beteg hozza be az injekciót hozzá. Vannak protokollok, mo-i ilyen. Mélyebb altatáshoz me anesztes felügyelet kell, no ebből a fajta orvosból sincs sok...

drnapene 2013.11.01. 23:14:44

@diggerdriver: nem stimm., akkor csak '' rokonlelkek''...

Shanarey 2013.11.01. 23:15:10

@drnapene:
Ismerek egy anesztes dokit aki elektromos és biztonságtechnikai munkákban utazik, mert így többet keres.

eagles 2013.11.01. 23:15:35

@charlieharper:

Még mindig jobban járt,mint ha a végbelén keresztül vették volna ki a manduláját.

2013.11.01. 23:16:17

@drnapene: gondolom itt sem olcsok. Az allamirol nem tudok nyilatkozni, de maganban pl egy ultrahang £600. Ennyi volt 2 hete a felesegemnek. Azert ez ar szep oradij, nem?

BTBTBT 2013.11.01. 23:18:21

@mirx:
Talán azért, mert a Daily Mail talán még a Sun-nál is szarabb bulvárlap?

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Altatás ez teljesen normális. Egy jobb angol - londoni - kórházban, mondjuk a Guy's-ban vagy a King's College-ben erről előzetesen tájékoztatnak is. És a dokik nem idegesek, amikor eszmélés után újra megkérdezel mindent, mert nem emlékszel, hogy a műtőből/vizsgálóból kitolva mindezt már ledaráltad neki. :)

drnapene 2013.11.01. 23:20:13

@charlieharper: magánrendelésen nem tudom, szerintem nem kevés pénzt kérhetnek magánban egy ilyen tükrözésért.
Plussz magánban olyant vállalsz el ami nem rizikós ....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:21:01

@Shanarey:
Kitöröltem újraindítottam még ott van a szöveg.
A gyereknek picsánrúgás terhe alatt meg van tiltva hogy két méternél közelebb menjen a géphez.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:22:18

@Philosoraptor:
Bementél a csőbe te is...:)))))))))))))))))

drnapene 2013.11.01. 23:23:08

De tényleg, nekem annyira kell a világlátás! Sőt minden orvosra ráférne. Egy egy év külföldön és tudnánk min kell és hogyan változtatni.

Shanarey 2013.11.01. 23:23:30

@diggerdriver:

Hmmm

Én éppen ma takarítottam ugyanígy le egy ismerősőm gépéröl és ott működött.

Shanarey 2013.11.01. 23:29:07

@diggerdriver:

A frissítések letöltését beállítottad úgy ahogy mondtam?
Akkor netán ujra csináld végig az előbbieket.
Utána ujraindítás.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.11.01. 23:37:57

@rumitom: "akkoriban meg aranyifjukent sikeresen vertem el minden bevetelem honaprol honapra, ill ha veletlenul sikerult osszeszednem egy befektetheto osszeget, gyorsan felmondtam es mentem nyaralni :) hiba volt de csak egyszer elunk es kellett hogy mostanra lenyugodjak."

Nyilvan ezt a kollegam sem latta elore. Ilyen masszivan anti-globalizacios, anti-tarsadalmi, anti-szocialis arc. :) Amolyan Rousseau fele menjunk es eljunk az erdoben figura. :) Sajat bevallasa szerint csak a mogottes eszmet probalta tamogatni a bitcoin vasarlassal. :)

Minden esetre szerintem max. 1-200 fontjaba fajt anno, de ma az neki forintban milliokat er. :D

Shanarey 2013.11.01. 23:39:52

@diggerdriver:

Az elvben igaz, ám ha a gyerek álat látogatott helyen akadt valami amire ő rákattintott, ám ezzel együtt a windovs automatikus frissítés is aktiválódott, ehhez elég az is hogy amikor nézi amit néz, valamely okból a windows drivert akaron letölteni, valami kütyühöz, nyomtatóhoz fényképezőgéphez, és ha erre igent nyom akkor az bekapcsolja az automatikus frissítést. Így lett neked is a gépen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:42:02

@Shanarey:
Na de mit töröljek. Ilyen szám nincs már

Shanarey 2013.11.01. 23:43:47

@diggerdriver:
Így látatlanban nincs több ötletem.
:-(

Nem tudok jobbat mondani.

Shanarey 2013.11.01. 23:45:36

@diggerdriver:

Jobb ötletem nincs több.
Látatlanban csak ennyit tudok mondani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.01. 23:47:55

@Shanarey:
Az a furcsa hogy 18.-a a legutolsó dátum hogy frissített.
A gyerek meg tegnap baszta el.

Shanarey 2013.11.01. 23:49:06

@diggerdriver:

Ez a cucc 30 naponta ellenőriz, vagyis régóta ott lehet, nem tuti biztos hogy ma jött le.

mirx 2013.11.01. 23:53:02

@diggerdriver: tényleg pontosan 30 percenként sötétül el a dolog?

mert akkor érdemes lenne megnézni
1. screen saver options (nem települt-e be oda valami vagy állítódott el valami

2. power options
itt vannak ilyen energiatakarékos baszok, lehet, hogy csak elállította, hogy 30 percenként kapcsoljon le a monitor vagy ilyesmi.

Shanarey 2013.11.01. 23:54:45

@diggerdriver:

Ja tényleg, ma van elseje, lehet hogy emiatt aktiválódott.

Shanarey 2013.11.01. 23:55:51

@mirx:

A jobb alsó sarokban ott a reklamáció a windows nem eredeti.
Ez így működik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.02. 00:05:08

@mirx:
Letöltöttem nem fut szerintem a comodó nem engedi.
Hol lehet leállítani?

Shanarey 2013.11.02. 00:05:34

@mirx:
Ez elvileg jó is lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.11.02. 00:09:57

@mirx:
Engedélyeztettem a futását a comodon de kiírja hogy nem fut.

mirx 2013.11.02. 00:15:13

@diggerdriver: próbáld meg kinyitni a comodod vezérlőfelületét, és ott tanuló módba (train mode) átrakni, aztán a csúszkát disable-re rakni és apply.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 00:21:40

Hät fiuk-länyok...itt mär csak Rezsöatya ältali utolso kenet segithet...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 01:10:38

@Barátusz: Király képek! :-) Viszont szegény pasikon ugyanaz a szandi van...lehettek volna kreativabbak is, mondjuk peeptoe-val..
Hallgatni meg majd otthon fogok. Amugy meg. Miért is? Büntiben vagyok? :-)

BTBTBT 2013.11.02. 01:26:37

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Azért nem azt, hogy ne csak te szórakozz.

Úgy érzed, hogy vétkeztél, hogy büntiről érdeklődsz? :)
Ott volt a mosoly a "hallgass" után.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 01:36:48

@Barátusz: Föloldozäst csak az atya adhat, nem? Vagy mär a barät is? :-)

BTBTBT 2013.11.02. 01:47:44

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezek szerint vétkeztél.
Naná, hogy az atya távollétében a barát is feloldozhat - de a férj szabja ki a büntetést. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.11.02. 02:17:02

@Barátusz: Igen, vétkeztem...bambi apjät ettem vacsira, és utäna bezabältam mandarinbol... :-(
Föloldozol? :-)

blackhairlady 2013.11.02. 03:09:32

@rumitom: Ezta azert cafolnam. A fiam kettannyelvuben vegzett, emelt szinten angolul erettsegizett tortenelembol es foldrajzbol. Kitunoen megtanulta az angolt, es az osztalytarsainak a tobbsege is. Aldom az eszem, hogy ezt a gimit eroltettem, es az o eszet is, hogy elvegezte, azota mar az egyetemet is.

2013.11.02. 08:16:57

@Barátusz: "Nem arról volt szó, hogy nem olvasol jó könyveket, mert a listád legalább fele kitűnő olvasmány (a világszerte nagy tetszési index csak elég bizonyíték), hanem hogy az 1984-et minden idők egyik legjobb könyvének tituláltad. Mert az szubjektív."

Ezt írtam: "Minden idők egyik legjobb könyve SZVSZ." Szerinted mit takar az szvsz? :) Nekem nem mond semmit a világszerte nagy tetszési index, mert nem az alapján választok könyveket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.11.02. 09:42:37

@charlieharper:
Foldrajzilag Elefantcsontpart is nyugat ;)

@diggerdriver:
Mondtam mar, hogy ferfinak nem valo a sz@pas!

@Barátusz:
Gondolom. Nekem sosem szoltak Stockholmban, hogy unjak a banant. Vagy mar azt is elfelejtettem :)

BTBTBT 2013.11.02. 15:35:54

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Ezennel feloldozlak. Menj békével.
Megvesszőzésre, mint büntetésre, ne is számíts. :DDD

@Philosoraptor:
Igen, mindketten tudjuk, mit jelent az szvsz. Ezért reagáltam úgy, hogy ha majd sokkal többet olvasol (értsd: évek múlva), akkor nem ez lesz a véleményed a 84-ről, mert addigra sok más kitűnő könyvvel is gazdagodsz. :)
Jó olvasást!

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Veled is aláírattak egy csomó papírt arra vonatkozólag, hogy megértetted a műtétek lényegét és kockázatát?
Csak mert angol kórházakban nagyon óvatosak (persze nagy londoniakról beszélek most), és inkább háromszor elmondanak mindent, és aláfirkantatják veled a papírost, mintsem később valaki beperelje őket. És ez akkor is igaz, ha nincs műtét, csak egy altatásban elvégzett vizsgálat.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása