oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 28. 06:45,  Magyarország leszakadva az élvonalban 278 komment

2013. október 28. 06:45 Határátkelő

Magyarország leszakadva az élvonalban

Október elején jelent meg a Világbank elemzése a nemzetközi migrációs trendekről, benne sok érdekes, Magyarországot is érintő adattal. Kiderül például, hogy az Európa - Közép-Ázsia régióban az elmúlt három évben Magyarország a harmadik legnagyobb növekedést produkálta a határátkelők számában, csak Romániából és Törökországból mentek arányaiban többen külföldre. Nézzük a részleteket!

euró dollár készpénz.jpg

A Világbank migrációval foglalkozó éves jelentése (Migration and Development Brief) október elején látott napvilágot, ebből szemezgetek ma néhány érdekes és elgondolkodtató adatot. (A Magyarországot is érintő régiós elemzés a 15.-17. oldalon található.)

A fejlődő világba idén az előzetes számok szerint 414 milliárd dollárnyi átutalás érkezik a külföldön élőktől, ami 6,3 százalékos emelkedés az előző évi adathoz képest. A Világbank szerint ez az összeg 2016-ra eléri az 540 milliárd dollárt.

India és Kína az élen

India és Kína ketten együtt az összes, a fejlődő világba érkező utalás egyharmadát kapja, ami India esetében például nagyobb összeg, mint ami az IT exportból befolyik, ami nem kis szó, lévén az ország egyebek mellett erről is híres.

A világon összesen 232 millió nemzetközi migráns él, akik várhatóan összesen 550 milliárd dollárt utalnak haza idén, ez az összeg a jelentés szerint 2016-ra eléri a 700 milliárd dollárt.

Azt a dokumentum is megjegyzi, hogy az átutalások túlságosan magas költsége következtében elég nehéz pontos számot mondani, hiszen az emberek jelentős része inkább informális csatornákon keresztül küldi haza a pénzt. A magas költség tényleg magas: globálisan az utalt összeg mintegy 9 (!!) százaléka.

Ráadásul több országban is rájöttek a bankok a külföldről érkező átutalásokban rejlő lehetőségekre, és külön illetéket vetne ki ezekre az összegekre, ami nem egy esetben elérheti az 5 százalékot is.

E rövid általános áttekintés után nézzük a régiónkra és ezen belül is Magyarországra vonatkozó adatokat!

Nagyon megugrott a határátkelők száma

Kezdjük talán azzal, hogy a Világbank adatai szerint az európai-közép-ázsiai régióban az elmúlt három évben Magyarország az élvonalba került a határátkelést illetően: míg 2010-2013 között Romániából 4,8 százalékkal, Törökországból 2,8 százalékkal többen mentek külföldre, addig Magyarország ezen a listán a harmadik 2,7 százalékkal.

Csak érdekességképp: a lista túlsó végén olyan országok szerepelnek, mint Litvánia (12,5 százalékkal nőtt a hazatérők száma), Lettország (6,4 százalék) és Bosznia Hercegovina (4,3 százalék).

A fejlődő országok élvonalában

A jelentés szerint az európai és közép-ázsiai fejlődő országokba idén várhatóan 10,8 százalékkal több átutalás érkezik (ez 43 milliárd dollár). A GDP arányában nézve akad néhány egészen lélegzetelállító adta: Tadzsikisztánban a bruttó nemzeti össztermék 48 (!!!), Kirgizisztánban 31, míg Moldovában 25 százalékát adják a külföldről magánszemélyek által hazautalt összegek.

Ami a konkrét összegeket illeti, Magyarország az élvonalban található: az élen Ukrajna áll 9,3 milliárd dollárral, őt követi Tadzsikisztán (4,1 milliárd), Románia (3,6 milliárd) és Szerbia (3,5 milliárd), majd az ötödik helyen ott található Magyarország is 2,4 milliárd dollárral, ami durván 500 milliárd forint.

Magyarország mögött van a TOP10-es listán Örményország (2,4), Kirgizisztán (2,3), Azerbajdzsán (2,2), valamint Grúzia és Moldova (egyaránt 2-2 milliárd dollárral).

Leszakadva a régiótól

Ami kicsit elszomorító, hogy a „high-income countries", azaz a 12 616 dollár egy főre eső éves nettó bevétellel rendelkező országok közé nem került be Magyarország (gyakorlatilag egyedüliként a régióból), ha őket is idevesszük, akkor ott az élen Lengyelország áll 7,2 milliárd dollárral, Csehországba 2,1 milliárd, Szlovákiába 2, Litvániába 1,6, Horvátországba 1,5, Lettországba 0,8, Szlovéniába 0,6, míg Észtországba 0,4 milliárd dollár érkezik idén, ami összességében ezekben az országokban 8,2 százalékos növekedést jelent.

Összességében elnézést a sok számért, összegért és adatért (a minap úgyis többen ezt hiányoltátok...), de azt gondolom, a Világbank adataival (melyeket egyébként a nemzeti és a kereskedelmi bankok adatai és becslései alapján állít össze) nehéz vitatkozni.

A kirajzolódó kép kettős: egyfelől nem túl vidám, hogy Magyarországot a jelentés immár a tadzsikokkal, az ukránokkal, a szerbekkel, stb. sorolja egy kategóriába (nem megbántva természetesen ezeket az országokat), másfelől pedig igenis ideje lenne elfogadni és megbecsülni azt a pénzügyi erőt, amit a határátkelők képviselnek a magyar gazdaság életében.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gazdaság migráció pénzátutalás Magyarország Világbank

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr385601210

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 16:25:07

@VHB:

Sajnos nem. Nagyon rosszul állok a beszédmondással, még az átlagszintet sem érem el. Mindig így voltam ezzel. Ugyanazt írásban 10-szer jobban el tudom mondani, mint élőszóban.

VHB 2013.10.28. 16:28:47

@Mr. Long [wannabe Briton]: Persze biztosan pénz kérdés is. De azok, akik a golfpályán kötik az üzleteket, azoknál ez nem gond. A távollét az már sokkal inkább.

Aki igazán fontos, azt megvárják.
(John Travolta - Csak lazán)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.10.28. 16:29:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

ez nem csak politikusoknak feladat, hanem átlagos diákoknak is.
Azon kívül, hogy fejleszti a vitakultúrát, segít másokat elfogadni.
Ezzel néha rá van kényszerítve az ember, hogy ne csak a saját fejével gondolkozzon.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.10.28 16:23
Magyarország

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.28. 16:29:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: erre én is:)
de úgy értem, személyessé tudod tenni a kamut részletesebben is? munka szempontból. mert én ilyenkor elkezdenék részletesen kérdezgetni, hogyan is zajlott a munkád ott ukrajnában.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 16:30:31

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Én bölcsész vagyok, s mindig ilyen jellegű szakokra jártam (végülis a jog is az). Ott más a helyzet. Nyilván valamit azért tudni kell, mert semmi tudással nem működik.

Persze a legjobban ezt a kommunizmusban lehetett alkalmazni az ideológiai tárgyaknál, hiszen ott eleve Marx halandzsája volt az alap, Tulajdonképpen kellett tudni pár alapközhelyet és lehetett is vizsgázni egy kis kreativitással bármelyik ideológiai tárgyból.

BTBTBT 2013.10.28. 16:30:38

@zöldeketbeszélek:
Ez attol fugg, hogy milyen allasra jelentkezel, es mennyit lehet hazudni, illetve "meretre/allasra szabni" a CV-t.

@VHB:
"önkénteskedtem egy jótékonysági konyhán"
Ez nagyon jo! :)))

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"A CV nem a tényeket kell, hogy tartalmazza. A CV ... szépirodalom, művészet."
Megneznem, hogy egy ilyen letrajzzal hogyan boldogulnal peldaul Angliaban.

@régebb óta vagyok Subban mint te:
Ha fizetik a szallast, akkor megy a dolog. De a londoni mosogatok jo resze nem bentlakasos.

@Chang Yai:
Ezt beirhatod, mint sabbatical, mintha tapasztalatot gyujtottel volna.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 16:34:22

@Chang Yai: te voltal kiakadva multkor az angolszasz mertekegysegek alkalmazasan ugye? Most olvasok egy oktatoanyagot, hat itt keverik rendesen :) sebesseg mph-ban, tavolsag meterben, zarojelben feet-ben es inch-ben... Ez elott egy masik anyagot olvastam, ott szinten a sebesseg mph-ban, zarojelben km/h-ban, tavolsag feetben es inchben, zarojelben meterben... Meg jo, hogy ugyan onnan jott az anyag es megsem egyseges az allaspontjuk. Kar volt osszekeverni a rendszereket, maradhatott volna tisztan egyfajta.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 16:35:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azert gondolom a fizikara nem voltak nagy hatassal marx gondolatai. Vagy a gravitacio maskepp mukodott a nyugati es keleti blokkokban?

BTBTBT 2013.10.28. 16:36:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem mindenhol.
De a kerdes az volt, hogy boldogulnal-e vele?
Barmikor lehet 2 olyat kerdezni, amitol bejatszik az "I'll get my coat"-effektus, mert nem tud valaszolni a delikvens.

VHB 2013.10.28. 16:37:56

@Mr. Long [wannabe Briton]: A kabinban ki van nyomtatva egy lista a méter - láb, inch konverzióhoz. Néha az alacsony hidakat csak lábban írják, ki. 3,1-4,8m között szinte már fejből tudom a láb, inch adatokat 10cm osztásban. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 16:38:46

@VHB: It`s true...

Kulonben jo sport a golf? U@Barátusz: gy kiprobalnam!"De a londoni mosogatok jo resze nem bentlakasos."
12 ora munka nekem mar bentlakasnak szamit! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 16:40:35

@Mr. Long [wannabe Briton]: Bocsanat, neha nem megy el a kommentem es nem figyeltem oda...

@VHB: It`s true...

Kulonben jo sport a golf? Ugy kiprobalnam!

@Barátusz: "De a londoni mosogatok jo resze nem bentlakasos."
12 ora munka nekem mar bentlakasnak szamit! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.28. 16:40:36

@Barátusz: szerintem egy tanári állásnál nem olyan létkérdés, hogy az embernek kiesik egy év, vagy elmegy három évre gyereket nevelni. ha én ülök egy évig a tengerparton a függőágyban, akkor nem akarok plasztikázni rajta semmit :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.28. 16:42:47

@Mr. Long [wannabe Briton]: végülis lehet azt mondani, hogy ki voltam akadva, de szerintem volt, aki jobban ki votl akadva, nekem annyira nem érinti a mindennapokat :-)

BTBTBT 2013.10.28. 16:47:51

@Mr. Long [wannabe Briton]:
12? Annyi mar nekem is.

@Chang Yai:
De nem arrol beszeltunk, hogy mit irnal a CV-dbe? Es az jol mutatna, hogy egy evig csak nyaraltal?

Attol fuggetlenul siman lehet, hogy egy tanari allasnal ez nem letkerdes.

Latcho Rom 2013.10.28. 16:51:38

@montroyal: Bartus Laci egy zakkant profeta(ebbol el) de sajnos soxor s sokban igaza van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 16:53:12

@Barátusz: Multkor pont arrol beszeltunk asszonnyal, hogy egy amerikai, vagy angol, aki nem tud magaval mit kezdeni elvegez egy itt is emlegetett 160 oras "angol tanar" kurzust es frankon megel Europaban belole kulonfele nyelviskolakban dolgozva... Gondolm ott nem szamit a fel-egy ev kihagyas.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.10.28. 16:55:16

@Chang Yai:

ez még az egyszerűbb eset.
A Mars Climate Orbiter (MCO) űrszonda azért égett el, mert a NASA két fejlesztőcsapata különböző, angolszász és metrikus mértékegységet használt.
:)
vagy inkább :(

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.10.28 16:50
Magyarország

Shanarey 2013.10.28. 16:58:11

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Azért adják el Magyarországon, mert itt sokan az ár miatt veszik meg és a papírok nem érdeklik.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.28. 17:02:40

@Mr. Long [wannabe Briton]: mondjuk kivéve, hogy egy rendes iskolába rendes diploma is kell (nekem is van :-/)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 17:07:03

@Chang Yai: Igen, sejtettem, hogy serto lehet. :( Nem rad celoztam, asszony is tanar ugyhogy innen a nagy felhaborodasunk.

NorthPier 2013.10.28. 17:08:24

"...másfelől pedig igenis ideje lenne elfogadni és megbecsülni azt a pénzügyi erőt, amit a határátkelők képviselnek a magyar gazdaság életében."
Ah, már csak olyan sírva vigadósan azért sem. Pedig:

www.penzcentrum.hu/vasarlas/itt_laknak_a_legszegenyebb_es_a_leggazdagabb_emberek_mo-on.1038104.html?utm_source=hirstart&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.28. 17:26:33

@Mr. Long [wannabe Briton]: ok, értem akkor, nekem is megvan a véleményem, nem kicsit :-/ annak ellenére, hogy sokakat ismerek, akik akkor láttak először gyereket, amikor beestek az iskolába, de nagyon tehetségesek és seperc alatt megtanultak mindent.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 17:30:39

@Chang Yai: jo pelda asszony "angol tanara" a nyelviskolaban. a csavo nem tudott mit kezdeni magaval amerikaban (56-os szulok gyereke, beszelni magyar kicsit) igy idekoltozott. hat mindenfele kepesites nelkul jobb orabere volt, mint nekem mernokkent. persze beszelt angolul, sot amerikai akcentussal, igy csomoan akartak hozza jarni tanulni... (tudom, nem szabadna irigykednem!)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 17:36:10

@zöldeketbeszélek:
Igyekszem ezúttal tárgyilagosra csinálni, információkkal. Nem tudom mekkora %-ban lesz újdonság, illetve ami biztos: minden eset más, minden körülmény más, így megeshet, hogy valaki sokat szívott azzal, ami nekünk 2 hét alatt megvolt.

@Barátusz:
Legjobb tudomásom szerint most éppen I. Orbán Viktor Nemzetközi Repülőtér a neve.

Svédül a súlyt "vikt"-nek hívják. A többesszáma vikter. Vannak olyan főnekev, amik többesszáma -or végződést kapt. Namost képzeld el azt a helyzetet, amikor vélelenül rosszul képezik a többesszámot és a súlyok-ból viktor lesz...

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez NEM egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.10.28 17:34
Svédország

házelnök 2013.10.28. 17:48:21

@skye8:
Hány százezer magyarral baszott ki az olcsó román munkaerő?

tucano 2013.10.28. 18:18:25

@andaluzkutya: Próbálj meg jól szellőző esővédő ruhát mondjuk Brazíliában felvenni :) Már attól izzadok, ha egy újságot teszek a fejem fölé :D
Norvégiában gondolom más a hőmérséklet/pára tartalom, meg meg is fzik az ember, ha vizesen kóricál, viszont Brazíjúban csak még jobban meleged lesz tőle.

@Chang Yai: és a városi wakeboard? Ahogy néztem felétek is gyakorolják rendesen? Jut eszembe van arra leptospirózis? Attól parázok legjobban esős időben Brazíliában, jobban mint a lövöldözős hülyegyerekektől.

BTBTBT 2013.10.28. 18:22:02

@Mr. Long [wannabe Briton]:
"egy amerikai, vagy angol frankon megel Europaban belole kulonfele nyelviskolakban dolgozva."
Oke, de a nyelvtanari pozociok is telitodnek, nem?
Es megmosolyogtato az a tendencia, hogy rengeteg Angliaba erkezo jobban beszeli az angolt (persze a szleng es a kulturalis hatter nelkul), mint maguk az angolok.

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
A jovo evi valasztasokra ez a repter nev meg siman valtozhat. :)

Shanarey 2013.10.28. 18:35:28

@Barátusz:

Ha Magyarországnak, van egy kis szerencséje, akkor a neve lehet ez is:

Budapesti Nemzetközi Viktor repül-ő tér

BTBTBT 2013.10.28. 18:48:53

@Shanarey:
Hat igen: a remeny hal meg utoljara. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.28. 18:52:06

@tucano: wakeboard? fogalmam sincs. hogy mi van a vízben, azon már én is gondolkoztam, de nem akarok belegondolni. szerencsére itt nálam tavaly megcsinálták az utat, és nem kell hazaúszni hetente egyszer, az iskolabusz letesz a küszöbre.

Világpolgár2012 2013.10.28. 19:17:13

OFF (bár mi nem az ma??)

Ezt nem az angliai vihar miatt linkelem, hanem az utolsó kép miatt:

www.bbc.co.uk/news/uk-24699748

Kicsit meglepődtem, mert nem nagyon követem, hogy mi történik a Sólyommal. Itt a bizonyíték, hogy a gép tényleg Bournemouthban áll, persze csak lízingelt.

skye8 2013.10.28. 19:25:24

@házelnök: nem vezetek errol statisztikat, masreszt pedig rengeteg korrekt romant ismerek (tudom, meglep).

2013.10.28. 19:26:22

Az ember azt gondolná, hogy a németek, hollandok, norvégok azért olyan gazdagok, mert szorgalmasak, sokat dolgoznak. Egy frászt. Az OECD országok közül ők dolgoznak a legkevesebbet.
A legtöbbet a dél- koreaiak, a görögök, meg a magyarok.

De a akkor hol a baj? A hatékonyságban?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 19:28:20

@Világpolgár2012: Wahhhaa! Nemzetkozi hirekben is szerepel :D
Van a kepek kozt egy felborult busz. Pont most lattam a BBC hiradojaban. Azert azzal szar lehet felborulni, foleg, ha az emeleten utazol.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 19:32:55

@shakti_rom:

Hát, legtöbbször nincs igaza. S persze mindenkinek vannak világos pillanatai is. Amikor jól beinjekciózzák, akkor lanyhad a rohama és képes értemeset is írni ilyenkor.

szuperkrumpli 2013.10.28. 19:34:03

Hála 20 éve parlamentbe töküket vakarászó politikusainknak Hungarisztán egy rabszolgatartó pöcegödörré vált! Akinek van egy ki esze lelép!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 19:36:18

@az igazi Trebitsch:

Ez is bizonyítja, hogy Marx már az alapokban tévedett. A munka csak egy tényező, de korántsem minden. A gazdasági környezet sokkal fontosabb tényező valójában.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 20:29:49

Úgy látom a múltkori gombaszedés nem kevés áldozatot szedett...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 20:32:53

@házelnök:

Ez a globalizáció. A lusta, drága nyugayi dolgozót kiszorítja az életképesebb keleti. Ezen nem kell siránkozni,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.28. 20:44:55

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131028/2012-08-16_185720_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ma reggel egy komment megragadta a figyelmemet.
Rezsőfater írta hogy a héten elvágja az utolsó köteléket is ami Magyarországhoz köti.
Abban a szerencsében van részem hogy Fatert a barátomnak mondhatom.
Majdnem ugyanaz a korosztály vagyunk bár ő már a második gyerekkorát éli azért vannak tiszta pillanatai:)))))))))))))))))))
Ő másfél éve mi két éve jöttünk ki és valószínűleg korelnökök vagyunk országváltás tekintetében. Talán nem veszi rossznéven ha egy kicsit az ő nevében is beszélek.
Pszihomókusok szerint nekünk kéne átélni a legnagyobb traumát ezzel szemben Álomvilágként éljük meg a történéseket. Ő duplán álmodik de azt is megérdemli.
Mindketten életünk legnagyobb részét Magyarországon dolgoztuk le.
Befizetéseink az államkasszába olyan mértéküek voltak hogy bátran kijelenthetjük hogy a munkával töltött éveink felét a Magyar Államnak dolgoztuk le.
Persze, lehet mondani hogy azok ilyen olyan járulékok de mindannyian tudjuk hogy azt a pénzt soha nem látjuk vissza.
Ha megbetegszünk ingünk-gatyánk rámegy ha nyugdíjba megyünk éhenhalunk már ha egyáltalán lesz még nyugdíj.
Ha végelszámolást csinálunk akkor kitűnik hogy vastagon kamatos kamattal visszafizettünk mindent az államnak amibe a felnevelésünk és taníttatásunk került.
Nem gondolunk pátosszal a hazára hanem egyre többször az jut eszünkbe hogy vajon hol tartanánk ha ideszületünk vagy mondjuk 30évvel ezelőtt lépjük meg ezt.
Sokan mondják hogy ne felejtsük el mit adott nekünk az az ország.
Én azt látom hogy mit vett el. Hogy miből maradtunk ki.
Hogy immár 23éve micsoda elképesztő esélyt játszott el az az ország.
Én nem vághatok el minden szálat. Van ott egy házam amit a tíz körmömmel kapartam össze és benne lakik a lányom. Nem szeretném eladni a feje fölül.
Elhiszem hogy sok embernek az országváltás ne olyan pozitív élmény mint nekünk. Én is találkoztam már csak panaszkodó magyarokkal.
Nekünk ez egy euforikus élmény. Minden pillanat öröm.
Nekünk valóban van összehasonlítási alapunk mert minkét rendszerben éltünk és dolgoztunk otthon.
Itt minden pillanatban azt érezzük hogy EMBEREK vagyunk.
Hogy EMBERNEK tekintenek.
Ez mellett eltörpül minden. Itt ismeretlen a packázás szó.
Nem packázik velünk a hivatal, a boltos, a másik közlekedő, az önkormányzat, az állam.
Itt furcsa módon az áldozatnak több joga van mint az elkövetőnek.
Fene érti ezt.
Itt folyamatosan azt érezzük hogy az állam MŰKÖDIK.
Elképzelhetetlen hogy a rendőrség egy olyan határozatot kiállítson mint amit ide belinkeltem:

kepfeltoltes.hu/131028/beolvas_s0001_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Lehet hogy szentimentális vén hülyék vagyunk, lehet hogy hamis képet vetítünk magunknak, de kit érdekel?
Tele pofával kiröhögjük a világot és ez kúrva jó érzés.

nyuszigonosz 2013.10.28. 21:05:24

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Gondolom a vihar károkat takarítják ...
Hallod, itt is szörnyü volt, föleg ma, eddig 6 halottal Németországban, de föleg Gelsenkirchen, Hamburg , Köln meg arrafelé.
Én jó helyen élek, mert itt tegnap volt nagy szél meg zuhancs, de ma meg 20 fok meleg, szinte forró szél és szikrázó napsütés.
Na jó, most már esik, de viharmentesen.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.28. 21:11:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: "A lusta, drága nyugayi dolgozót kiszorítja az életképesebb keleti. Ezen nem kell siránkozni,"
Az szoritja ki, aki csak idejon egy rovidke idore dolgozni, mert megeri neki. Aki itt akar maradni rajon, hogy a nyomott ber nem eleg az elethez itt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 21:15:18

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Nézzük a tényeket: a nyugati életszínvonal fenntarthatatlan, ez a nagy igazság. Nincs aki megfizesse ezt a luxuséletet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.28. 21:17:53

@nyuszigonosz:
Reggel mondta a kollegam, hogy holnapra itt a vihar. Nem sokat tevedett.
Kivancsi vagyok durvulni fog-e ejjel vagy megunja es tovabball.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.28. 21:24:38

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Bazmeg ötven évig az volt a duma Magyarországon hogy várj még egy kicsit aztán jobb lesz.
Ötven éve temetik a nyugatot.
Úgy mint most te.
Remélem ez a jóslat is úgy válik be mint az elötte lévő.

puhacica 2013.10.28. 21:27:12

azenpenzem.hvg.hu/2013/10/28/a-szamlaszamom-is-kene/
m.hvg.hu/karrier/20131028_Kulfoldi_munka_uzent_a_keleteuropaiaknak
hetvegen elolvastam Frei uj konyvet, van benne egy mondat, annyira egyszeru es olyan igaz: "Magyarorszagon ahhoz kell a legnagyobb tehetseg, hogy az ember a megfelelo pillanatban huzzon el." hat, remelem, eleg tehetseges leszek...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.28. 21:30:51

ez a képfeltöltéses izé mindenkinek működik?
mert perpill elég jó a net ahhoz, hogy beszélgessek skype-on, de ezt a vacakot nem nyitja meg.
pedig meg akartam nézni azt a bizonyos széttrancsírozott kezet is, hát hol van nekem a napi betevő horror így hajnali 3-kor?

M. Péter 2013.10.28. 21:32:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: De az ukrán nyugdíjbiztosítótól ugye tudsz kérni egy igazolást az 1996 és 1998 közti befizetésekről?

nyuszigonosz 2013.10.28. 21:34:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát, aki nyugaton luxusban, de olyan igazi luxusban élt, az most is abban él és fog is, mert ott az úgynevezett "öreg pénz", szóval a generációkról generációkra szálló óriási vagyonok, hát azokat szinte lehetetlen eldorbézolni.
Tény, hogy pl. Németországban az igazi szép idök, azok már csak voltak: sajnos sokba került és kerül még mindig a volt NDK, meg az a millió orosz, aki német származást tudott bizonyítani és "hazavándorolt" ide.
Meg sok minden más is.
De még mindig élhetöbb az élet itt, mint valamikor a szoc.-blokkban.

nyuszigonosz 2013.10.28. 21:36:29

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Gondolom lassan már kiadta a mérgét a Christoph nevü Orkantief és Skandináviában nem okoz annyi kárt mint Angliában és Németországban. Meg talán Belgium és Hollandia is kapott belöle.

Latcho Rom 2013.10.28. 21:37:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: oszd el ottel amit ir, akkor koser. Hozz egy peldat ahol szerinted nincs igaza - nem a hangvetelrol beszelek - oszt kivesezzuk.

Ha a Para dolgozatokat se szereted akkor ne hozz semmit, az azt jelenti hogy nagyon ket malomban gondolkozunk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 21:40:51

@diggerdriver:

Pedig a helyzet ez. A nyugat persze most is sikeres, ebben nincs kétség. Nem a kapitalizmus bukott meg, hanem a szociális jóléti állam. A baloldal megbukott, ennyi az egész.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 21:41:34

@M. Péter:

Nem. A cég becsapott és elcsalta a jutalékaimat sajnos, A rohadékok!!!

:-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 21:45:40

@nyuszigonosz:

Nyilván jobb, mint keleten, ez kétségtelen, de sosem lesz az a jó élet, ami a 60-as évektől egészen mostanáig volt nyugaton, Mert nincs rá többé pénz. A nemzetközi helyzet egész más. A globalizáció miatt a világ más részei is részt kérnek, s nincs eszköz ennek megtagadására. A megoldás lehetne újra gyarmatbirodalmak kialakítása, dehát ez is csak ideiglenes megoldás lenne és eleve nem lenne politikailag indokolható a nyugati közvélemény előtt sem.

Pont ezért hülyeség, amikor a szegényebb országokban a globalizációt hibáztatják. Látható ma már: a globalizációellenes szervezetek elsősorban nyugatiak.

M. Péter 2013.10.28. 21:51:28

@VHB: Lehet, de mennyire tipikus?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.28. 21:56:00

@shakti_rom:

Jajj, egyszer már ide beírtam pár idézetet Bartus gurutól, most nincs kedvem.

De igyekszem összefoglalni a Bartus-szekta ideológiáját:
- minden baj oka a rohadék katolikus egyház, mely ellopta Jézus igaz tanait és gonosz eszmévé alakította,
- a kommunizmust és a fasizmust is a katolikusok találták ki,
- jelenleg a Vatikán igyekszik elfoglalni Európát, s Magyarország a próbaország,
- a gonosz vatikáni összeesküvők állnak Orbán fasiszta diktatúrája mögött, Orbán valójában csak egy báb Vatikán kezében,
- a teljes ellenzéket szintén megvette a Vatikán, Bajnai katolikus ügynök, Mesterházy is, csak a DK még szabad, de ők is hülyék, mert nem bojkottálják a 2014-es választásokat, így legitimálva Orbán katolikus-fasiszta diktatúráját,
- a katolikus egyházon kívül a fő pokoli erő még a Hitgyüli, mely Orbánékat támogatja szintén,
- az összes ellenzéki média, tehát pl. az ATV és a Klub Rádió fideszes propagandaharsonák, az egyetlen szabad média az Amerikai Magyar Népszava,
- Magyarországon jelenleg fasiszta diktatúra van, Orbán antiszemita náci, s az egyetlen eszköz a diktatúra ellen, ha nem megyünk el szavazni 2014-ben.

Na, így röviden a lényeget vázoltam... :-)

Latcho Rom 2013.10.28. 22:05:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na a hitgyulis ugyeire teszek, ott o megegette magat.

Hogy Orban egy zsebputyin, miniducse, azzal nincs vitam. Oda megy ahol a hatalom morzsait ossze tudja kapargatni, hite nincs, szerintem ateista a foszer.

Klubradiot nemigen ismerem, ATV-n szinvonalas dolgok vannak, Havas, Fridi, nem fideszharsona.

Az uj papanak meg abszolute nincsenek kelet europat behalozo,torekvesei, probalja megmenteni a erkolcsi szmetyibe, oreg gondolkodasba roskadt egyhazat.

Azt hiszem te jobban ismered Bartus urat mint en :)

Latcho Rom 2013.10.28. 22:07:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azzal hogy a balodal erotlen mint a lepkefing, nem tudunk vitazni.

M. Péter 2013.10.28. 22:14:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: 1200Ft legfeljebb a magyar árakhoz képest sok. Egyszer Zürichben lekéstem a csatlakozást, mert késett a gépem, és a Swissair (még Swissair volt!) adott egy 10 svájci frankos bónt, hogy vegyek valami enni- és innivalót, amíg várok a következő gépre. 10 frankért lehetett venni egy szelet pizzát vagy egy kenyeret (sajt nélkül).

Latcho Rom 2013.10.28. 23:20:03

@diggerdriver: kinai bulanak also kilences rondan van betomve, talan rohad is.

2013.10.28. 23:49:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Én ezt másképpen látom. De majd legközelebb. Kicsit unalmas arra várni, hogy megjelenjen a kommentem.

Loriana 2013.10.28. 23:49:55

A havi 700 font hazaküldéséhez: anno, amikor 2000 font Marie Curie ösztöndíjat kaptam havonta Leedsben, simán megtakarítottam a felét, sőt... Most bezzeg itt Stockholmban kevesebbet kapok... azért összességében meglesz így is az évi 1,5 millió forintnyi hazautalt számlapénz.

2013.10.28. 23:50:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Van már fönn egy pár idézet Einstein-töl.
Lesz még egy.

"Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja."

-meg kell regulázni a pénzügyi szektort
-vissza kell hozni a termelést Európába, USA-ba, stb
-minden uniós országban nyilvánossá kell tenni az adóbevallásokat
-minden uniós országban visszahívhatóak legyenek a politikusok

Ennyi így hirtelen.

macamuca [IHUN] 2013.10.29. 00:14:38

@puhacica:

www.azenpenzem.hu/cikkek/a-bankszamladra-is-kivancsi-a-kormany/1477/

Valahogy tájékozódni kell arról, mekkora összeget is kell mingyá' megvédeni a lakossági bankszámlákon....

macamuca [IHUN] 2013.10.29. 00:30:31

@az igazi Trebitsch:
Miért lenne ahhoz bárkinek (magánszemélynek) köze, hogy mennyi az éves jövedelmem??
Adóhivatal (=állam) oké, hisz ennek alapján kéri az adót. Node a szomszédom, kollégám, bárki idegen miért kellene, hogy megtudhassa??

macamuca [IHUN] 2013.10.29. 00:37:00

@diggerdriver:
+1

Amúgy én is arra vágyom, hogy eme haláltusának részese legyek.
Nézőpont kérdése amúgy, hogy kinek mi a luxus. Ami ott magától értetődő, az itt luxus (meg jó pár országban szintén). Ebből még nem következik, hogy tényleg az, csupán annyi, hogy sokan annak tartják, és mint ilyet, elérhetetlennek, illetve végzetesnek (hosszútávon fenntarthatatlannak) adott országra nézve. Az, hogy a jólét (vagy luxus, nézőpont kérdése) miben nyilvánul meg, illetve hogyan változik, már más kérdés. Változott (mértéke, megnyilvánulási formái, stb), de nem szűnt meg. Mert a bázis, amire támaszkodik, az nagy: a tömegek, a nagy többség.
Semmi sem állandó, csak a változás... az meg nem azonos a megszűnéssel/elmúlással.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.29. 05:51:41

@diggerdriver: nem vagytok korelnökök, egy barátom 47 évesen ment ki:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.29. 06:18:06

@shakti_rom:
Ugy mondod az ateistat, mintha az valami szornyuseg lenne. Vagy rosszul hallottam ki a mondanivalot? :)

@Babette_:
Aposom tobbszoros hataratkelo. Dolgozott 90-91-ben Svedorszagban, utana (talan a valsagot kicsit megelozoen) Nemetorszagban es Angliaban.
Majd lassan 6 eve ismet Svedorszagban.
53 eves volt a nyaron.

@az igazi Trebitsch:
Szamomra szimpatikus gondolatok. Az adobevallasos resz szuksegessege lehet vitas, ugyanakkor egy fejekben fejlett orszag eseten pl. a feketezest visszaszorithatja.
Svedorszagban siman feljelent a szomszed ha feketezel, mert az adofizetes kozos erdek.
En fizetek adot, es buszke tudok lenni arra, hogy viszem a hatamon az orszagot. Persze ehhez elengedhetetlen a kornyezet.

@macamuca:
Na igen. Az arany Bentley ketsegkivul luxus. De eljutni a Karib tersegbe evente egyszer nem az.
Az ittlevok jelentos resze a vilag felso 15%-aban van anyagiak tekinteteben. De ez nem luxus, csupan azt jelenti, hogy vannak baromira szegenyek. Valoszinu mi is sereghajtok lennenk vagy kozepmezony, ha kivennenk Kinat, Indiat, fekete Afrikat az egyenletbol.
Ettol meg a nyugatnak semmi baja nem lesz.

puhacica 2013.10.29. 07:05:30

@macamuca: megvedeni! de szepen mondtad!

2013.10.29. 07:19:11

@macamuca: @Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Ezekről el lehet (ne) beszélgetni. Ha majd nem kell egy órahosszát várnom arra, hogy a kommentem megjelenjen, meg is tehetjük.

En123 2013.10.29. 09:10:28

ne aggódj, meg lesz becsülve...... adó formájában ki is fejezik majd a hálájukat.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.30. 23:10:07

@tableno: Fhúú, ne is emlitsd lécci, úgy rühellem ezt a mocskos dumát...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.30. 23:23:41

@Chang Yai: Haha, ezen jót röhögtem. :D
itt Norvégiától eggyel jobbra is ez van.A csinos fiatal csajokon is szekszi topánka helyett prosztó gumicsizma van.A kis kölkök meg csepergő esőben még lazán kint játszanak, gumi esőkabátban, nadrágban szintén, teljesen vízhatlanul.És nem is néz ki mindegyik hülyén, vannak nagyon klassz mintásak... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.10.30. 23:46:38

@diggerdriver: Gyűjtenikéne ezeket a hasonló címleteket, mi hova jó még... :D
Felén a 10 forintos hajszálra ugyanakkora, mint az egykoronás, de még nem próbáltam automatákba.
A gépeket, főleg a parkolósakat átverni bocsánatos bűn, illetve igazi magyar virtus.:D Én még nem csináltam, de sokszor gondoltam már rá.Vannak nagyon pofátlan helyek a világban ezen a téren.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása