oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 26. 06:44,  Önvizsgálat ünnepek idején 253 komment

2013. október 26. 06:44 Határátkelő

Önvizsgálat ünnepek idején

Vajon szabad-e nemzeti ünnepeinken önvizsgálatot tartani, és ha igen, meddig mehetünk el ezen a téren? Lehetünk-e kritikusak önmagunkkal ünnepnapokon, vagy az a megemlékezések ideje?

2013. október 23..jpg(fotó: Index / Bődey János)

Hadd kezdjem kicsit távolabbról a töprengést, de ennek a távolságnak a mondandóm szempontjából van jelentősége, így talán nem túl nagy kitérő. Az 1956-os forradalom és szabadságharc számomra személyes okokból is kiemelt jelentőséggel bír. Családomban és baráti körömben is vannak, akik harcoltak az elnyomó hatalom ellen, és többen is akadnak, akik emiatt kényszerültek elhagyni a hazájukat.

Ebből fakadóan számomra sosem volt kérdés október 23.-a megítélése, sem annak ünnep mivolta, bár az is igaz, hogy az 1956-ot körülvevő társadalmi kérdőjeleket is meg tudtam érteni, még akkor is, ha számomra ezek nem léteztek.

Csak emlékezés vagy önreflexió?

A szerdai poszt kapcsán azonban akadt olyan komment, amely elgondolkodtatott és amely kapcsán pár dolgot fontosnak tartanék megvitatni, illetve elmondani, én miként is látom.

A kritika lényege körülbelül az volt, hogy miért kell ilyen típusú posztot kitenni egy nemzeti ünnepen, és azt sugallta, hogy ez valamilyen nemzetietlen dolog lenne.

Ennek kapcsán felmerül a kérdés, hogy vajon mire is jók nemzeti ünnepeink, legyen az március 15., augusztus 20., vagy éppen október 23. Az egyik (a hozzászóló által is képviselt) narratíva nyilvánvalóan az, hogy ilyenkor ünnepelni kell, emlékezni hőseinkre és nem foglalkozni a hétköznapokkal.

A másik hozzáállás szerint az ilyen alkalmakat érdemes arra is kihasználni, hogy kicsit elgondolkozzunk arról, mit is jelent a társadalomnak és nekünk az adott ünnep, mennyit sikerült megvalósítani abból, ami az adott esemény célkitűzése volt és miként csapódik le mindez a mindennapjainkban.

Talán nem meglepő, de én a második változat híve vagyok, mert fontosnak tartom, hogy időről időre megálljunk és végiggondoljuk, hol tartunk, honnan indultunk és hová jutottunk.

An Utterly Impartial History

Ezek az együttgondolkodások egyébként fájóan hiányoznak a magyar közéletből (ez nem újdonság, sok évtizede így van, ha egyáltalán volt valaha másként), ami persze nem is csoda, ha a mindenkori vezetés rögtön hazaárulást kiállt akkor, ha valaki kérdéseket, ellenvéleményt fogalmaz meg ilyen alkalmakkor.

Így tehát én nem tartom Istentől való véteknek, ha október 23.-án az ország helyzetéről is szóló, akár kritikus poszt jelenik meg, hiszen a cél mégiscsak az lenne, hogy beszélgessünk arról: hol is tart ma ez az ország.

Nem tudom, közületek hányan ismerik John O'Farrell művét, az An Utterly Impartial History of Britain or 2000 Years of Upper-class Idiots in Charge című hihetetlenül vicces "alternatív történelemkönyvet".

A könyv tulajdonképpen végigvisz Nagy-Britannia történelmén a kezdetektől a II. világháború végéig, és egy dolog, hogy az ember sírva röhögi végig az egészet, ami viszont talán még ennél is fontosabb, az a belőle sugárzó önreflexió.

Mi lenne, ha...

Amióta olvastam a könyvet, többször is megpróbáltam elképzelni, mi történne Magyarországon, ha megjelenne egy olyan könyv, ami emígyen dolgozza fel a magyar történelmet, úgy kezeli önironikusan és humorral akár a honfoglalást, akár történelmünk egyéb nagy eseményeit, hogy közben érezhető szeretettel közelít hozzá.

Más persze a kulturális háttér (mi, magyarok inkább a viccekben vagyunk jók), de azt gondolom, fontos lenne, hogy képesek legyünk önmagunkat kicsit kívülről, kicsit humorosan és kritikusan szemlélni - akár legnagyobb nemzeti ünnepeinken is.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: nemzeti ünnep vitaindító klubsarok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr705598849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rezsoatya (törölt) 2013.10.26. 07:00:40

Akkor forditva is fel kell tenni a kerdest: szabad-e a hetkoznapi (jol van na, hetvegi) Hataratkelon ilyen komoly (jol van na, komolytalan) temat feltenni. Amugy ha konyv nem is (jol van na, forgatokonyv igen), film keszult egy kis szeleterol a magyar tortenelemnek. a Honfoglalas. Nekem speciel tetszett, humoros is es hataratkeleses is... mondjuk 56-rol vicceset irni... hat, azt hiszem, az irot megkoveznek...

Sari gumicsizmajarol mi hir?

tableno 2013.10.26. 07:34:14

Volt már ilyen komolytalan magyar történelem-feldolgozás, a Hungarikum rajzfilmsorozat. Mondjuk kapott is rendesen a fejére a szerzőgárda...

2013.10.26. 07:58:21

56 - ot meg nem dolgozta fel a magyar tarsadalom nagy tobbsege, meg elnek a szemtanuk, akik a rendszervaltas elott sem mondhattak el sok dolgot, de a rendszervaltas utan sem. Neztem a Hosok teren megrendezett unnepseget, hanyingerem volt:( A verstol, a szonoktol, a szonoklatattol, a tomegtol, mindentol.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 09:04:07

megvárom a kommenteket, hátha ahhoz több kedvem lesz hozzászólni.

ffüttyfürütty 2013.10.26. 09:19:48

Úgy látom az említett angol "történelemkönyvnek" van folytatása is, az elmúlt hatvan évükre : An Utterly Exasperated History of Modern Britain: or Sixty Years of Making the Same Stupid Mistakes as Always. Még egyiket sem olvastam, de már töltöm az első részt, kíváncsi vagyok.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.26. 09:21:42

Semleges történelem nincs, mindig szubjektív minden. S nem kell hozzá a komcsi tankönyvek durva torzítása, elég csak a tények rangsorolása: már ez szubjektív.

Olyan ez mint a viccben, amikor találkozik két régi barátnő és ugyanazt elmondjuk totálisan ellentétes szempontból.

Ami szükséges: nem semlegesség, hanem több szempont bemutatása.

kutya vacsorája 2013.10.26. 09:22:38

szabad-e tóraolvasás közben szivarozni? :) ha már viccekben vagyunk jók. kevésbé viccesen: aki szerint ilyen vagy olyan alkalmakkor nem szabad bizonyos tartalmakat megjeleníteni, cuccoljon át észak-koreába, imádni fogja.
nem értem ezt az ünnephisztit. annyira álszentnek érzem, hogy fáj. nekem, és mindenki másnak, akit ismerek, okt.23. (és 03.15., megmég 08.20. is) = államilag finanszírozott szabadnap. ennyi. semmivel nem másabb, mint április 4./nov.7. volt annó.
akiknek jelent valamit, azok a politikusok és a sleppjük. nekik reklámlehetőség.
ünnep=szeretteim születésnapja, családi/baráti évfordulók. esetleg azok a vallási ünnepek,amelyeknek van mindennapos, világi (pogány) értelmük, hagyományuk. "oszt jónapot":)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 09:25:20

@kutya vacsorája: hosszú ideig én is így gondoltam. aztán rájöttem, hogy az ünnepnek két hozománya van: megállásra kényszerít a mindennapok rohanásában, és erre egyre inkább szükség van,
és megőrzi a rítusokat, amikre szükségünk van a lelki élethez és önazonossághoz.

(ne jöjj most azzal, hogy az okt.23.-ban mindez hogyan jelentkezik, mert általánosságban beszéltem)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.26. 09:44:22

Nem az a baj, hogy október 23 még nem tisztult le és nincsen méltó tartalma, hanem hogy egyetlen más ünnep sincsen, ami a közösségről, nemzetről, múltról stb szólna úgy, hogy azzal mindenki azonosulni tudjon, ne szedje szét a pártpolitika.
Úgy meg talán nem is érdemes megpróbálni nemzeti büszkeséget, önazonosságot stb nevelni a következő generációba, hogy arról szól, mi milyen szerencsétlenek vagyunk, mindenki bánt, pedig mi jobbak vagyunk mindenkinél, mert ez meg hidegrázás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.26. 09:53:24

@Chang Yai:

Minden eleve politikai tartalmú ünnep politikai vita tárgya, ebben nem látok semmi gondot.

Augusztus 20. 1000 ével ezelőtti eseményről szól, mégis máig vita, hogy István hős volt-e vagy áruló.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.26. 09:56:16

@kutya vacsorája:

Az, hogy mi ünnep és mi nem, önmagában jelentőséggel bír.

Annak idején, 25 éve a Fidesz szerintem legsikeresebb és legviccesebb akciója az volt, amikor november 7-én kimentek a Vörösmarty térre munkaruhában söprögetni, látványosan dolgozni, így tiltakozva az ellen, hogy november 7. munkaszüneti nap.

2013.10.26. 09:58:57

@Chang Yai:
" egyetlen más ünnep sincsen, ami a közösségről, nemzetről, múltról stb szólna úgy, hogy azzal mindenki azonosulni tudjon, ne szedje szét a pártpolitika. "
Szerintem Aug. 20. lehetne az az unnep, az Allamalapitas Unnepe vagy Honfoglalas Unnepe neven. Azzal tudnek azonosulni peldaul. Az gyozelemrol, nemzetrol, neprol, orszagrol, buszkesegrol, osszefogasrol szolna, allandoan Opusztaszeren megrendezve, 3 napos nagy nepi banzajkent. Szerintem nem is olyan hulyeseg!!!!

eagles 2013.10.26. 10:02:48

Mint már megemlítettem, az úgynevezett nemzeti ünnepek, az emberek túlnyomó többségének azt jelentik, hogy hál' Istennek nem kell menni iskolába, dolgozni. Nem tudják, nem is akarják ezen túlmenően máshoz kötni.
56' ebből a szempontból azért érdekes, mert még "él". Nagyon sok embernek a saját múltja. Csak hogy azok, akik ezt vidéken élték meg, gyakorlatilag érintetlenek maradtak. Pár nap, és vége volt.
Nincs élmény, nincs katarzis, nincs mire emlékezni.
Mire fölfogták volna,mi történt, már vissza jöttek a régi dolgok, kicsit "lajtosabb" formába.

Az persze számomra egy külön kérdés, mitől forradalom az, amikor egy zsír kommunista, Nagy Imre meg akarja reformálni a Rákosi rendszert.

2013.10.26. 10:03:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
" Augusztus 20. 1000 ével ezelőtti eseményről szól, mégis máig vita, hogy István hős volt-e vagy áruló. "
Akkor tartsak meg aug. 19.- en, 20. - an es 21. - en: elso nap az Istvan elleniek, a masodik nap a mellette levok es az utolso nap pedig a semlegesek unnepelnenek:)

2013.10.26. 10:06:26

@Quercus58:
Szivembol beszelt kollega!! :) Csak nem gondolatolvaso is vagy?:)

kutya vacsorája 2013.10.26. 10:13:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: így igaz, aug.20.-at leszámítva levert forradalmakat ünnepeltetnek. +újabban az "összetartozás napját", ami pedig egy elvesztett háborút lezáró szopóroller békeszerződés.
köldöknéző, sértett ország, nem tanul, nem felejt.
bár nekem valószínű a győzelem (függetlenség stb.) napja is csak potyaszabadnapot jelentene, mert immunis vagyok a kollektív pátoszra.

lisandra 2013.10.26. 10:27:53

minden országnak vannak nemzeti ünnepei és igen is ha ugy érzik hogy nekik ez öröm akkor ünnepeljenek ...de hogy lehet ugy ünnepelni egy országban ahol az embereknek majdnem fele szegénységben él? hogy lehet arra gondolni hogy fontos dolgot tettek az 56 ak mikor most sokkal rosszab helyzetben az ország de mi ünnepelünk,de nem teszünk saját magunkért semmit-esetleg annyit hogy el megyünk más hazájába és ott semmi közünk a nemzeti ünnephez :(
persze hogy meg kel emlékezni höseinkröl csak nem szabad el felejteni hogy a gyáva népnek ünnepelni a hösöket undoritó
én minden ünnepen arra gondolok mennyi éhes szájat lehetne be tömni legalább az ünnep tiszteletére abbol amiböl a nevetséges kormány el költ egy nap,egy ilyen nap....

avionics 2013.10.26. 10:31:12

1956 mai hivatalos és általános megítélése egyértelmű. Ma már senki sem "égeti" magát olyan kitalált fogalmakkal mint "ellenforradalom". A rendszerváltás 25 éve viszont nem volt elég még mindig a bűnösöknek, a felelősöknek, és örököseiknek arra hogy ELISMERJÉK bűneiket, hogy BOCSÁNATOT kérjenek. Az MSZP és vele állandóan lepaktáló erők kettős beszédet alkalmaznak '56-al kapcsolatban. Elég Mécs Imre gyomorforgató megélhetési politikájára gondolni és a többi szoclib politikusra, akik csak a zsebüket nézték politikai igazodásuk éveiben. Viccesen visszanézni egy nemzet nagy történelmi eseményire csak TELJES kiegyezés és megbocsájtás után lehetséges. Orbán pályáján jól látszik, ahogy teltek az évek, a remény arra hogy békésen megtörténjen a társadalmi megbékélés, szertefoszlott 2010-re. Az ország annyira a tönk szélére került, hogy csak erőből lehetett eltakarítani azokat akiknek nem most 2013-ban kellene demokratának lenni, hanem a fontos 90-es években. A Nap-keltés időkben. Akkor romlott el minden. Szóval viccelődés egy ideig még nem lesz kis hazánkban, de nem is lett kiárusítva a haza. Hála a magyar nép bölcsességének, a 2/3-nak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 10:35:44

Nem bantaskeppen, de jol erzem hogy sajnos egyre kevesebb bekuldott poszt erkezik a Hataratkelohoz?

Regen a hataratkeles volt a fo csapasvonal es a posztok majdnem mindegyikke errol szolt. Csupan kb. minden 10. poszt volt ilyen (szamomra ertelmetlen) gitt-rágás. Mostanaban mintha forditva lenne...

2013.10.26. 10:42:00

@Don Kartasch: pontosan ezt akartam irni.
Tud valaki esetleg olyan blogrol, ahol kulfoldon elo magyarok vannak es nem a nemzeti patosz/akcentus/identitas a fo iranyvonal?
Ha nem, csinalni kene. Niche market.

nigara 2013.10.26. 10:42:49

Nektek is a "Magyarország jobban teljesít" banner jelenik meg a poszt alatt?
Mert legjobban ez verte ki a biztosítékot most...

mirx 2013.10.26. 10:43:03

Nem szeretem, amikor olyan a témafelvetés, hogyaszongya "mi lenne, ha elgondolkoznánk, hol tart az ország", de aztán nem ajánlja fel a posztoló saját véleményét (már ha egyáltalán van).

Kicsit olyan, mint amikor osztályfőnöki órán bedobja az ofő, hogy hát akkor beszélgessünk el az emberi kapcsolatokról, majd visszaül a székére, és lapozgatni kezdi a naplót.

nyuszigonosz 2013.10.26. 10:58:22

@Don Kartasch: Azt írod, amire én is gondolok.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 11:27:15

@rezsoatya: @tableno:
Humoros történelem-megjelenítés filmen: Magyar vándor.
Hát voltak jópáran, akiknél kiverte a biztosítékot...
Persze, a poénokhoz kellett "némi" töri-ismeret, hiányában pedig egyszerűbb felháborodni, hazaffyasan...

Tényleg jó lenne, ha tudnánk önmagunkat kritikusan és humorral szemlélni, de azt hiszem, az önkritika és az önirónia olyan messze áll perpill (sacc/kb még jó darabig...) a többségtől, mint Makó Jeruzsálemtől.

@kutya vacsorája:
"... államilag finanszírozott szabadnap."
Tudom, hogy nem ez a mondandód lényege, de egy apróság: az új Mt. sokadik módosításaként idén aug. 01.-től a pirosbetűs ünnepek már nem fizetett

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.26. 11:29:12

Hm...
A poszthoz no comment.
Milyen az idő nálatok?
:)

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 11:29:36

@rezsoatya: @tableno:
Humoros történelem-megjelenítés filmen: Magyar vándor.
Hát voltak jópáran, akiknél kiverte a biztosítékot...
Persze, a poénokhoz kellett "némi" töri-ismeret, hiányában pedig egyszerűbb felháborodni, hazaffyasan...

Tényleg jó lenne, ha tudnánk önmagunkat kritikusan és humorral szemlélni, de azt hiszem, az önkritika és az önirónia olyan messze áll perpill (sacc/kb még jó darabig...) a többségtől, mint Makó Jeruzsálemtől.

@kutya vacsorája:
"... államilag finanszírozott szabadnap."
Tudom, hogy nem ez a mondandód lényege, de egy apróság: az új Mt. sokadik módosításaként idén aug. 01.-től a pirosbetűs ünnepek már nem fizetett ünnepek, "csak" munkaszüneti napok. Akik fix bért kapnak, azoknál ez nem jelent változást, csak azoknál, akik folyamatos munkarendben dolgoznak.

(pardony, de úgy tűnik, a kommentem önállósította magát és "elküldődött"' (sic).)

Chamroe 2013.10.26. 11:31:56

www.origo.hu/itthon/20131025-veritas-tortenetkutato-intezet-neven-uj-intezetet-hoz-letre-a-kormany.html?sec-1

Semmi ok a pánikra! Hamarosan lesz nekünk szép, újragondolt történelmünk. Lesz mire büszkének lennünk :)

"A felállításról szóló indoklásban az áll, hogy „a nemzeti összetartozás erősítése érdekében a magyar közjogi hagyományok méltó módon történő bemutatása, valamint az elmúlt másfél évszázad sorsfordító politikai és társadalmi eseményeinek hiteles, torzításmentes, a mai kor elvárásainak megfelelő, multidiszciplináris szemléletű, kutató, elemző, ismeretterjesztő igényű, és a nemzettudatot erősítő céllal történő feldolgozása, továbbá a közösségi emlékezet és a reális, jól megalapozott nemzeti történelmi tudat kialakulásának támogatása” miatt van szükség egy új intézetre."

tanato 2013.10.26. 11:47:39

@Quercus58: Jól mondod,amíg sokan élnek a résztvevők közül,bármely oldalon álltak is anno,addig nem létezik objektív megítélés.A vidék meg nagy falu,mert tényleg sok helyen alig volt érezhető az a két hét,viszont sok helyen nagyon is húsbavágó volt a helyzet sok halottal pl.Mosonmagyaróvár,Salgótarján,Tiszakécske,Dunaújváros a sortüzek,meg az összes osztrák határon lévő kis és nagy falu. a menekültáradat meg a határon agyonlőttek miatt.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.26. 11:47:52

@Cascabel: egyetértek, ennek már régen működnie kellene, aztán mégsem sikerült összehozni valamiért.

rezsoatya (törölt) 2013.10.26. 11:56:22

@macamuca: milyen igazad van! Tényleg az volt a film címe! Na, megyek vezekelni... :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.26. 12:07:25

@lisandra: az egyik dolog, amit nagyon szeretek Ázsiában, pont az ünnepek.
pont a szegény embernek van a legjobban szüksége ünnepekre.
akár egy thai loy krathong, songkran, indiai holi, diwali, aztán persze kínai újév, a tajvani Matsu-zarándoklat, a Nyepi Bali szigetén, a kínai vegetáriánus böjt, a nagy buddhista ünnepek, a két nagy muzulmán eid.
akármi.
és persze ha az ember iskolában / óvodában dolgozik kicsi gyerekekkel, akkor megkerülhetetlen, hogy átgondoljon olyan dolgokat, mint a burmai national day, martyrs' day, independence day, a thai father's day (legnagyobb nemzeti ünnep, a király születésnapja, nemcsak apák napja), meg persze az összes vallás összes ünnepeit.
érdekes, és nem kicsit. ami nekem fontos, hogy van ezeknek az ünnepeknek, minden ünnepnek, a családi formája mellett közösségi kifejeződése is. én elcseszett családban gyakorlatilag normális ünnepek nélkül nőttem fel, a karácsony egy bezárt klausztrofób szenvedés volt például, utáltam, hogy nem lehetek a barátaimmal, mert ők is az elcseszett családjukkal kellett hogy otthon szenvedjenek, pedig együtt volt értelme ennek is. úgy kellett megtanulnom még a karácsonyhoz is viszonyulni, hogy itt dolgoztunk, és kellett csinálni valamiféle karácsonyt a gyerekekkel, viszonyulni a dologhoz.
sokkal-sokkal jobban járna a mi csóró kis magyar népünk is, ha tudna közösségként ünnepelni, tudna büszke lenni magára, a hagyományaira.
de mi történt a minap, amikor a legelső thaiföldi hozzászóló azt mondta, hogy nagyon összetartó nép a thai, és tud rendesen ünnepelni, kicsit lejjebb beszólt máris valaki, hogy ja volt egy pár puccs meg tankok meg lövöldözés. igen, volt, igen, haltak meg emberek, igen, szegénység van, igen, megosztottság is tud lenni, igen, lőnek egymásra még most is, pont ezért fontos, hogy legyenek olyan napok, amik mások, mint a többi, tökmindegy miért, másképpen semminek semmi értelme nincs.

rezsoatya (törölt) 2013.10.26. 12:07:37

@Chamroe: közösségi emlékezet??? = agymosás???

szuperkrumpli 2013.10.26. 12:09:32

Már bocsánat, de én 10-15 éve március 15-én és okt. 23-án nem látok semmiféle ünnepet csak drága politikai rendezvényeket ahol a elmondják, hogy "mi vagyunk a jók, akik két utcával arrébb beszélnek azok meg a rosszak".

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.10.26. 12:13:08

Nézd egy naponta frissülő blog biztos, hogy egyszer el fog fáradni. Ez az ominózus szerdai poszt jól beleilleszthető abba sodratba, ami a külföldi tévécsatornákon „független” és „pártatlan” híradásokban is jól kitapinthatunk. Mindegyik a kormányt kritizálja, mindegyik természetesen ugyanazokért a dolgokért és ugyanazt a konklúziót vonja le belőle. Hogy ez pontosan összhangban van az itthoni baloldali sajtóorgánumok és megmondó emberek véleményével az biztosan a véletlen műve.

Egyébként te emlékszel olyan posztra, ami a kormány valamelyik intézkedése mellett foglalt állást? Jó lehet, hogy egy volt száz ellenpropaganda után, de biztos nem jellemző.

Nekem a szerdai poszt kapcsán az is felmerült, hogy ez az ominózus Spanyol honba szakadt hazánkfia egyáltalán létezik-e.
Egyébként megszokhattuk már ezt a stílust a neten. Nincs olyan ünnep, amikor az index blog dobozában éppen ne egy olyan blogajánló jelenjen meg, ami az adott ünnepet ócsárolja bicskanyitogató stílusban. Ha karácsony van a pedofil papokról, ha augusztus 20 van a drága tűzijátékról, ha március 15 a reformkor káros magyarkodásáról kell egy újabb „elgondolkodtató” „figyelemfelhívó” cikket olvasnunk. Mert azokból a hétköznap úgy sem jut elég.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 12:15:58

@rezsoatya:
:))
Ami azt illeti, a Honfoglalás-on is lehet bőven röhögni (főleg a "tömeg"jeleneteknél) :DD

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 12:49:52

@flash.gordon: Alapvetoen az elfaradast erzem en is.
Meg eleinte olyan, mar politikai jellegu posztok voltak, amiknek meg volt hataratkelos vetulete (hogy epp most kitantorgoknak vagy vendegmunkasoknak hivja a politika az emigransokat), de most ez az '56-os nyavajgas... vegkep nem tudom hova rakni.

Ugyanakkor a HA sincs konnyu helyezetben mert gondolom egy eve ilyenkor meg elhalmoztak a bekoldott sztorikkal, manapsag meg talan mar egyre kevesebb level erkezik a "postaladaba".

Gondolom a fo problema az hogy egy idoben "elkenyeztette" az olvasoi reteget azzal hogy minden nap volt poszt es most nem akar ezen a szituacion valtoztatni, ezert probalja kitolteni az ures napokat.

Nem is tudom, eleinte nem tartottam rossznak az alternativ temakat, de most mar ott tartok hogy ha egy heten csak 2-3 poszt van, azok viszont valodi hataratkelesrol szolnak, az is jobb lenne mint a blog-ajanlos, Sara gumicsizmaja, nemzeti identitas-tudatos koroket futni.

Ugyanakkor nem ertem a dolgot. Napi egy poszt es kicsit tobb mint 2 eve fut a blog? A toltelekeket is beleszamitva sztem max. 500 ember irta meg a sztorijat. Tobb szazezren elnek kulfoldon. Hol vannak a tobbiek?

--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------
Emberek, kozossegi felhivas! Mentsuk meg a Hataratkelot! Mindenki mozgositsa a kinn elo ismeroseit hogy irjanak posztot! Illetve aki csak olvas es nem irt meg posztot, az most ragadjon billentyuzetet. De ilyen mán jelleggel! :D
--------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------------

morsels (törölt) 2013.10.26. 12:55:36

@flash.gordon:
Miert unnep Oktober 23?
Miert nem unnep a Nandorfehervari (mai Belgrad) gyozelem?

Tudod, nekem ezekkel az 'unnepekkel' az a bajom, hogy nyilvanvalo politikai toltete van. Ami megosztast eredmenyez. Milyen 'nemzeti' unnep az, ahol a kulonbozo politikai partok kulon demonstraciokat szerveznek? A nemzeti unnep elvileg a nemzet unnepenek kene lennie, nem?
Az pedig az allamalapitas, a fuggetlenseg kivivasa, ilyesmi. Amikor mindenki unnepel. Egyutt.

Elbukott felkelesek, forradalmak legfeljebb megemlekezesek lehetnek; de mit unnepelsz rajta? Plane elkulonulve masoktol, akik szinten unneplik.

morsels (törölt) 2013.10.26. 12:58:37

@Don Kartasch:
Valoszinuleg HA egy valsagon megy keresztul. Sajat bevallasa szerint neki eros kapcsolata van az 56-os esemenyekkel es azok kovetkezmenyeivel, amit kivetit a mostani helyzetre es hasonlosagokat fedez fel. Vagy vel felfedezni.
Nyilvanvaloan nem a napi betevoert kuzd, hanem valamifele lelkiismereti onmarcangolas, miszerint ki kit hagyott cserben es ez a keseruseg itatja at a virtualis lapokat.

:-)

tanato 2013.10.26. 12:59:10

@Don Kartasch: Hol vannak a többiek?Nyilván nem vagy csak minimálisat neteznek,dolgoznak,tanulnak kint,megpróbálnak beilleszkedni.A HÁ szellemi "elődje" az Iwiw-vel a világ körül is kb két év elteltével szűnt meg.
De mint a HÁ régi olvasója nagyon remélem és bízom benne hogy nem fog a blog a fent említett sorozat sorsára jutni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.10.26. 13:02:33

@morsels: A helyes terminus a megemlékezés. Az ünneplés pontatlan. Egyébként a külön ünneplés csak a nagy rendezvényekre vonatkozik. A kerülteben, ahol laktam mindig együtt koszorúzott a szadesz meg a fidesz stb.

Hogy mi miért ünnep és mi miért nem az nem tudom megmondani. Biztos vagyok benne, hogy ha bevezetnék ennek is meglenne a maga ellenzéke. Anno a Mária mennybemenetelét is ellenezték sokan (asszem aug 18) pedig ha ünnep lenne lehetne egy szép hosszú hétvégénk. :)

@Don Kartasch: Én anno küldtem be írást egy megjelent a többire választ sem kaptam.

morsels (törölt) 2013.10.26. 13:10:28

@flash.gordon:
Nem a szabadnapok ellen van kifogasom, nade Maria mennybemenetele miert lenne nemzeti unnep?

Szoval erted, vannak megemlekezesek, munkaszuneti napok, ilyesmik, amik nem szuksegszeruen nemzetiek.
De ha mar valami nemzeti, akkor az ne csak a neveben legyen az. Erted? Hanem tenyleg nemzeti legyen.

Egyutt, kozosen, mindenki. Mint Aug. 20. Persze ott is kulon 'unnepelnek' a politikai partok. Szoval igen, ez vicces, tragikus, nevetseges, elkepeszto, szomoru.
Politikai partoktol fuggetlenul.

Aztan hogy HA lelket mi mardossa (azon kivul, hogy a csaladjan keresztul kozvetlenul erintett), az mas kerdes. De elegge hajaz a sztereotipiara, miszerint a magyar szeret busulni, fejet csovalni es szomorkodni azon, hogy miert nem elhet otthon :-)
(aztan ebbol kovetkezik az, hogy ugye elit es szabad gondolkodok tudnak, hogy mit kene csinalni, dehat mindenki birka, a nepet megvezetik; aztan hogy ezeknek az elit szabad gondolkodnak volt tobb mint 20 evuk a rendszervaltas utan, aztan nezd meg, hogy mi lett belole. meg beloluk)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 13:21:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Azóta sem dolgoztak egyetlen percet sem :)

@flash.gordon:
A felsorolt dolgok is hozzátartoznak a teljes igazsághoz. Akkor pedig miért ne beszélhetnénk róla?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 13:23:57

@morsels:
Van olyan, akit 56 nem érintett rosszul?

Nekem is elvitték akkor a nagyapámat felejteni (anyám mindig hadifogságnak nevezte)... 2 évre.
Van ilyen... most akkor dőljek a kardomba?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.10.26. 13:26:52

@morsels:
Mária mennybemenetel egyházi ünnep nem nemzeti. De nem csak nemzeti ünnepek vannak. Az ünnep csak egy keretet ad bármiről való megemlékezésre, az már az emberek dolga, hogy ezt a keretet milyen tartalommal töltik ki. Ha a hétköznapokban megosztottság van akkor fura lenne elvárni, hogy ezt az ünnepre felfüggesszék. Meg az ominózus 56-os megemlékezésnél azért furcsa lenne ha a jobboldali pártok a felkelést leverő MSZMP jogutódjával együtt emlékezne meg.

Hogy HA lelkét mardossa valami 56-al kapcsolatban ezt itt olvastam először a posztban. Erre viszont nem hiszem, hogy a szerdai poszt lehetne gyógyír, aminek 80%-a aktuál politikai kérdésekkel foglalkozik balos megközelítésből.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.10.26. 13:31:43

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Hát felvetésed azt sejteti mintha ezek a dolgok csak mellékesen jönnének elő. Pedig nekem egyrészt szándékosnak tűnik másrészt dominánsabbak azoknál az írásoknál, ami ezeknek az ünnepeknek a lényegéről, szépségéről szólnának.

Meg tudod ez nekem kb.. olyan mintha valakinek a temetésén arról beszélnék a hozzátartozóknak, hogy az elhunyt fiatalkorában milyen egy tüzes kis vadmacska volt. Mert hát az igazsághoz ez is hozzátartozik ugye.

eagles 2013.10.26. 13:33:36

@Cascabel:

Ugyan az a szakma, ugyan az a korosztály. Csoda, hogy egyformán gondolkodunk?

eagles 2013.10.26. 13:39:53

A baj alapvetően azzal van, hogy ezeket az ünnepeket a politika kisajátítja, rátelepszik. Ezért ezek a "megemlékezések" csak azok számára érdekesek, akik elkötelezettek valamely párt irányába.
Ők mennek el a rendezvényekre, a megmozdulásokra. A nagy többség éppen ettől az átpolitizált ünneptől irtózik, és marad távol.
Az igazi ünnepnek megmarad a karácsony, esetleg a húsvét, no meg egy pár nap múlva a halottak napja. Ezeket a politika még "békén hagyta". Egyenlőre.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 13:43:22

@avionics:
Te mit szívtál? Ilyen cucc nekem is jól jönne a hideg, északi éjjeleken :D

Chamroe 2013.10.26. 13:44:40

@rezsoatya: Agymosás, méghozzá a javából..
Nem veszik félvállról az oktatási reformot. Most, hogy az alapok megvannak, fel kell tölteniük tartalommal is.
És ki lenne náluk alkalmasabb arra, hogy "hiteles, torzításmentes, a mai kor elvárásainak megfelelő, multidiszciplináris szemléletű, kutató, elemző, ismeretterjesztő igényű" nemzet tudatot alakítson ki?!

És valahogy már ez sem tud érdekelni.
Csak arra tudok gondolni, hogy pár hónap múlva már nem ebben kell élnem.
Hogy a gyerekeim nem ebben nőnek fel.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 13:45:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
ne dőlj bele, hanem vérezd be (akárhogy is, ha végképp nem megy másképp, akkor piros festék is megteszi), aztán hordozd körbe, minimum okt. 23.-án és min. a családban/ismeretségi körben. Még jobb, ha gyakrabban és nagyobb körben teszed ezt meg.
Hogy mire jó ez?
Hogy nehogy elfeledd, hogy valamikor valakinek rossz volt valami, és közösséget vállalsz vele, ezt kinyilvánítod, és jelzed, hogy mindenki mástól is elvárod, hogy eképpen érezzen, mert ha nem, akkor kitagadod a családból/ismeretségi körből.
Ha emiatt netán nem jut energiád-egyebed a jelenre, vagy téged kezd el kitagadni a család/ismeretségi kör, akkor bővül majd a repertoár: te leszel a meg nem értett entellektüel/hazafi/akármi (válassz majd kedved szerint :D).

Így is le lehet élni egy életet, és sokan eképpen élik le: a múltba révedve....
(mindegy, mi az, ami kapcsán véres kardot készítenek-ragadnak-hordoznak)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 13:46:03

@Quercus58:
És az Újév? Az év alkohol világnapja? Az smafu?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 13:50:57

@macamuca:
Itt írta valaki egy posztban, hogy "a múlttal nem foglalkozunk, a jelent megéljük, a jövő miatt nem aggódunk".

Abszolút rám illő gondolat...

Egyszerűen nem értem azokat, akik a múltba tekintenek folyamatosan. Különösen azért nem, mert nem boldogsággl teszik, hanem legtöbbször keserűséggel. Annak meg mi értelme?

eagles 2013.10.26. 13:51:52

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Az Újév mikor van? Mert ugye megvan a szilveszter, aztán úgy másodika,harmadika körül tisztul a kép....de újév?
Miket nem mondasz!

2013.10.26. 13:52:10

@morsels: total hidegen hagy a tema. Most foglalom a sielest inkabb.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 13:53:16

(Sokak számára a múltra emlékezés kimerül annyiban, hogy felemlegetik a valaha volt rossz időket, vagy dicsőséget. Ahhoz már nem veszik a fáradságot, hogy végiggondolják: mitől is lett rossz, vagy dicsőséges ama időszak, miért is történhetett meg az, amire utóbb emlékeznek. Arról nem is beszélve, hogy a végiggondolás után hányan próbálják a jelenben-jövőben hasznosítani a múltból leszűrt tanulságot, és ezzel a tanulsággal/tudással IS megelőzni az újabb rosszat, vagy ismét létrehozni a jót.
Megelégszenek az egyre ködösebb emlékekkel, tanulni belőle már nem akarnak, mondván, rég volt, ma már más a helyzet.
Frászt más, a lényeg nem változik, csak a díszlet és az eszköztár.)

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 14:01:29

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
hát valami ilyesmi a lényege a sírva vigadós, meg feszt borongó magyar mélyléleknek, spékelve "dögöljön meg a szomszéd tehene is"-mentalitással.
Nem jó, ami van, olykor fellángolás, harciasan, aztán bukás, amire sokáig lehet emlékezni: előbb "mit kellett volna másként", "mi lett volna, ha..."-módon, amolyan szájkarate módon, aztán már csak a konkrétumra emlékezve: ez van/volt, sajnos... búsulva, természetesen.
Ha dicsőnek tartott dologra emlékezik, akkor is pikk-pakk előjön az, hogy "de vége lett, mert ..., és azóta is csak a keserv van", tehát még a klassz történések kapcsán is helyet kap a bú.
Ez tényleg valami genetika lehet, hogy mindenben a negatívum lesz hangsúlyos, így meg nehéz a jelenre koncentrálni, vagy jövőt tervezni = marad a múlt, a múltba révedés...

eagles 2013.10.26. 14:03:23

@macamuca:

Madárnak a minap tettem már föl egy Einstein idézetet. Csodálatos elme.
Az alábbiak is bizonyítják:

"A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből."

"Ha valaki az igazságot és a törvényszerűséget keresi, nem tehet különbséget kicsiny és nagy problémák között. Aki a kicsiny dolgokban nem veszi komolyan az igazságot, abban az emberben nagy dolgokkal kapcsolatban sem bízhatunk meg."

"A múlt, a jelen és a jövő közötti különbség csak illúzió, még ha oly makacs is."

morsels (törölt) 2013.10.26. 14:06:06

@charlieharper:
Vegulis, az is hataratkeles...
:-)

morsels (törölt) 2013.10.26. 14:12:01

@flash.gordon:
Nadehat a kulonbozo politikai partok is aktual politizalasra hasznaljak Oktober 23.-at. Igy eleg nehez szamonkerni HA-t, hogy minek politizal.

Mint emlitettem, nem HA-t akarom vedeni, csak eszreveteleztem, hogy ma Magyarorszagon nincs olyan nemzeti unnep, amin a kulonbozo politikai partok ne kulon tartananak megemlekezeseket.

Szamomra ez nem nemzeti unnep; emellett HA nyilvanos lelki mardosasa belefer :-)

Taxomükke (UK) 2013.10.26. 14:13:11

@Don Kartasch: Sokan nem írják meg a történetüket, mert nem érdekes, sőt unalmas, vagy szégyellik, vagy nem tudnak jól írni, vagy pl. nem akarnak házhoz menni a pofonért. Én pl. képes voltam nemrég leírni egy kósza "kurva kapitalizmus"-t erre a nekem amúgy nem ellenszenves Kövérmadár kapásból és zsigerből lehülyézett anélkül, hogy képben lett volna, mire és miért írtam. Annál inkább pikns, mert ő egy kvázi-szocialista országban él (amelyet én amúgy, mint a nevemből is látszik, nagyon kedvelek).
Szóval én például biztosan nem akarom a kritikusokat magamra szabadítani.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 14:16:50

Jut eszembe: ha határátkelés, akkor több értelme lett volna egy olyan posztnak, amely azt mutatja be, hogy más országokban hogyan ünnepelnek/emlékeznek 1-1 olyan alkalommal, amely az adott ország történelmében valamiért fontos.
Mert azt boncolgatni, hogy "Vajon szabad-e nemzeti ünnepeinken önvizsgálatot tartani, és ha igen, meddig mehetünk el ezen a téren? Lehetünk-e kritikusak önmagunkkal ünnepnapokon, vagy az a megemlékezések ideje?", illetve megpróbálni ezt boncolgatni, nos, nem határátkelős téma. Persze, fel lehet hozni, de az eredmény (a témához kapcsolódóan) nem más, mint rágódás. Azon, hogy Mo.-on mi van okt. 23., vagy márc. 15., okt. 6., akármi kapcsán.

Ezen egy újabb "átrágás" nem fog változtatni, egy más országokkal történő összehasonlítás érdekes lehet, de az érdekesség is jobb, mint újabb köröket futni egy (bocs, de szerintem) lerágott csont körül.

2013.10.26. 14:30:11

@Babette_: "hosszú ideig én is így gondoltam. aztán rájöttem, hogy az ünnepnek két hozománya van: megállásra kényszerít a mindennapok rohanásában, és erre egyre inkább szükség van,
és megőrzi a rítusokat, amikre szükségünk van a lelki élethez és önazonossághoz."

Lehet, hogy én vagyok az egyetlen, de nekem semmit sem jelentenek a nemzeti ünnepek.

Chamroe 2013.10.26. 14:36:57

@Philosoraptor: Nem vagy ezzel egyedül. Én simán munkaszüneti napnak tekintem.
Egy olyan nap, amikor együtt vagyunk, és a férjemet sem tudják plusz műszakra berendelni..

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.10.26. 14:46:06

@morsels: Érdekes logika. Számodra belefér én meg hébe-hóba olvasok ezt a blogot. Így nálam is megoldódott a kérdés.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 14:55:19

@Taxomükke: "Sokan nem írják meg a történetüket, mert nem érdekes, sőt unalmas, vagy szégyellik, vagy nem tudnak jól írni, vagy pl. nem akarnak házhoz menni a pofonért. Én pl. képes voltam nemrég leírni egy kósza "kurva kapitalizmus"-t erre a nekem amúgy nem ellenszenves Kövérmadár kapásból és zsigerből lehülyézett anélkül, hogy képben lett volna, mire és miért írtam. Annál inkább pikns, mert ő egy kvázi-szocialista országban él (amelyet én amúgy, mint a nevemből is látszik, nagyon kedvelek).
Szóval én például biztosan nem akarom a kritikusokat magamra szabadítani."

En ezt is maximalisan megertem. Ezert javaslom tovabbra is, hogy legyen egy olyan rendszer hogy ha a poszt iroja keri, akkor NE LEGYEN KOMMENTELHETO az adott iromany.

Persze, erre mindig nekem esnek hogy de akkor miert ir ide, ha nem akarja a kommenteket megkapni? Talan pontosan azert mert ezt a blogot amugy szerintem kb. 50-100 X annyian olvassak, mint ahanyan hozzaszolnak. Ergo nagyon sok ember csak meg akarja hallgatni masok tortenetet es pont. En orommel olvasnek ugy is posztokat, hogy nem szolhatok hozza (nem is szoktam minden poszthoz hozzaszolni).

A masik kifogas az szokott erre lenni, hogy akkor majd kibeszelik a kovetkezo poszt alatt. 1: esetleg, de akkor is csak toredeke lenne annak, amit a sajat posztja alatt kap. 2: amirol nem tudunk, az nem faj, nem igaz? :)

Szoval en tovabbra is azt vallom hogy ha ez az ara, akkor menjen! A posztolo kerhesse azt hogy a cikk ne legyen kommentelheto!!! Ezt persze frankon reklamozni es hirdetni kene az olvasok fele, mert nem lesz meg az eredmenye kulonben. :)

morsels (törölt) 2013.10.26. 15:02:14

@flash.gordon:
Nezd, a lelket neha ragjak dolgok, aminek hangot ad. Nem mondom, hogy ez altalaban jo otlet, de nem is meglepo.
Elofordul majd mindenkivel.
:-)

morsels (törölt) 2013.10.26. 15:22:39

@morsels:
Ugy ertem, hogy szerintem a hataratkelok eseteben is vannak erzelmi ragodasok, kerdojelek, emocionalis hullamvolgyek.
Persze nem mindenkinel, nincs egyseges minta, nade ahogy megelik az emberek a kornyezetuk valtozasat, az tobbnyire reakciokat valt ki (legyen az csak kikuldetes, vagy mondjuk sorkatonai szolgalat meg annak idejen az orszag masik felebe, vagy sport tabor felkeszulesi idoszak alatt, vagy akar kulfoldi egyetemre menni). Ezek a reakciok lehetnek erdekesek, lehetnek idovel unalmasak, lehetnek erthetetlenek, vagy akar gumicsont, gitt.

Nade attol meg akinek a lelket ezek a dolgok ragjak, az attol nem erzi jobban magat, hogy masnak lila goze sincs, hogy mirol beszel. Vagy szivjon el egy jointot, akkor jobb lesz :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 15:51:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Quercus58:

vannak nalam joval okosabbak ezert en is felvetem a Mi lenne ha...nem vagyok szakerto es tajekoztatott de ; ha tolunk is kivonulak volna az oroszok a haboru utani egyesseg szerint mint Austriabol , meg kellett volna tortennie , miert nem tortent ? mert nagyon jol jott a komcsiknak es az oroszoknak ez a forradalom , tehat kinek volt erdeke ? kinek volt belole haszna meg is kerdeznem ; esetleg ki provokalta szervezte hatulrol mindenesetre ,utana Kadar es bandaja megkerte, alairta hogy maradjanak az oroszok .. ilyen provokaciok nepamitas volt mar a tortenelembe ... persze errol beszelni sem lehet ..
én mar csak tudom en vegig harcoltam a forradalmat ... egy éves fejjel ..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 15:54:48

@macamuca:
Majd megnezem, hogy sikerul-e osszeszednem par helyi unnepet. Aztan bekuldom a szerkesztosegnek :)

Oktober 6. a nevnapom. Magyarorszagon mindenki engem unnepel olyankor. ;)
(mikor ezt bedobtam a kozepsuliban magyar oran, mar repult is az 1-es... "targyi tevedes" cimszoval)

@Philosoraptor:
Sokan vagyunk igy ezzel. Nem tudom az okat. Sem ott, sem itt nem kerulok a fellegekbe, ha unnepnap van. Egy-egy szuletesnap, egy Karacsony az OK.
Nekem az unnep oromot kell okozzon. Ha nem okoz, akkor az nem unnep.
Mondjuk nem kell dolgozni menni ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 16:05:48

@Taxomükke:
Ha tudnád, hogy én is miket kaptam itt, mikor HÁ közzétette a svédországi beszámolómat...
Túl lehet élni, szerintem, bár kétségtelen, hogy voltak páran, akik olyat kaptak, amit nem feltétlen érdemeltek meg (igen, akár tőlem is :( ).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.26. 16:08:04

@montroyal:

"ha tolunk is kivonulak volna az oroszok a haboru utani egyesseg szerint mint Austriabol , meg kellett volna tortennie , miert nem tortent ?"

Ez egy mítosz. Az oroszoknak nem kellett kivonulniuk Mo-ról. Semmi köze Ausztriához.

Ezen kívül pedig az orosz katonai jelenlét hiánya nem jelentette volna alapból az orosz érdekszférába való tartozás hiányát egyben.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 16:13:20

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: en meg nagyapamat csak egy emlekmurol ismerem ahol ott a neve a tobbi hosok kozott akik eletuket adtak a forradalomert .. az igazsag pedig hogy egyszeruen elvittek es sajnos o volt a tizedik a sorban...

morsels (törölt) 2013.10.26. 16:18:02

@montroyal:
Hat en meg nem ismerem egyik nagyapamat sem.
Az egyikrol meseltek, a masikrol azt sem tudjak, hogy ki volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 16:19:27

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Én egyszer azt is hallottam, hogy az egész II. Világháború egy összeesküvés volt, hogy az oroszok elfoglalhassák Magyarországot, mert kellett nekik a magyar föld és a vízkészlet.

Na erre varrjál gombot (varrhatsz kettőt is :) )! És van, aki ebben hinni tud...

2013.10.26. 16:19:43

@Don Kartasch: Nincsen min csodálkozni, nem tudom, hogy mostanság mennyire van kritikus kedvében az olvasótábor, de az biztos, hogy voltak olyan napok, amikor teljesen cafatokra szedték a posztot meg a posztolót is. Ha ebbe belegondol az ember, akkor érthető, hogy miért nem akarja magát kitenni (virtuális) támadásoknak.

2013.10.26. 16:22:35

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az okát én sem tudom (nem vagyok hazaffy?), de nem érzek semmiféle bizsergést csak azért, mert éppen valamilyen nemzeti (!sicc) ünnepnap van. Nem kell menni dolgozni, ennek én nagyon örülök. :D

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 16:29:33

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
"Oktober 6. a nevnapom. Magyarorszagon mindenki engem unnepel olyankor. ;)
(mikor ezt bedobtam a kozepsuliban magyar oran, mar repult is az 1-es... "targyi tevedes" cimszoval)"

Nah, én a költészet napjával vagyok hasonlóan, J. A.-hoz hasonlóan születés okán. Igaz, az én magyartanárom nem fásított el a szintén benyögött poén okán, hanem mosolygott egyet, és azt mondta, ha én így jegyzem meg eme életrajzi adatot (netán ez is benne van abban, hogy tőlem szokatlanul a verseit könnyen tanultam), akkor miért ne?
(töritanáraim is hasonlóan jó fejek voltak, nem véletlenül szerettem e két tárgyat nagyon)

2013.10.26. 16:34:10

@montroyal:
" Mi lett volna, ha.....? "
Ez a kerdes sokszor felmerult bennem nem csak 56 kapcsan. De elhessegetem a gondolatot, mert eszembejut a " Mi lett volna, ha nagymamanak ..... van? " orokzold kerdes es valasz. Ha 56 - ban gyoz a forradalom, akkor az esemenyek egy szornyu polgarhaboruhoz, veres megtorlasokhoz vezettek volna szerintem, ismerve a magyar nepet. Vagy rosszul ismerem?
( en is vegigharcoltam a forradalmat, 2 eves fejjel ) :))))
@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nekem minden nap unnep, kulonosen amikor nincs unnep:) Erdekes, pias koromban az ev vegi unnepeken egyaltalan nem fogyasztottam alkoholt es karorvendoen neztem a sok masnapost:))
A " nagy " unnepeinken nezve az onfeledten felvonulo tomeget mindig az jar a fejemben, hogy ok vagy az apjuk, nagyapjuk tapsolt Kun Belanak, Hortynak, Rakosinak, Nagy Imrenek, Kadarnak meg az utanuk jovo senkiknek.
" H. L. Mencken ezt mobocracynak, csőcselékuralomnak nevezi. Isten a világgal viccelte meg az embert. "

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 16:39:39

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Nana, ez azért így nem pontos. Az oroszoknál van víz is+termőföld is, viszont Izraelben alig van víz (az is sós, mint köztudomású), termőföld helyett kő van, így igazából nekik kell az ország, és a háttérből ők manipulálnak most is, nomeg akkor is. Sztálint és Hitlert egyaránt beetették akkoriban, éppúgy, ahogyan a mai vezetőket is etetik-manipulálják.
Ez teljesen világos, nem??

:))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.26. 16:44:16

@Philosoraptor: mikor így visszaidézed, rájövök, hogy milyen okosakat tudok írni.

Latcho Rom 2013.10.26. 16:47:40

@charlieharper: magyaronline nem volt rossz, anno, de kb ot eve nem jartam ott. Keves politikarol esett szo...
A megboldogult Pufi foruma, na az nem annyira volt koser, kb hasonlo szajtepes mint az amcsi nepszava, balrol.

Latcho Rom 2013.10.26. 16:50:09

A nyito poszthoz:szornyu latni ahogy egy allamfo a nemzeti unnepen korteskedik, uszit, bebuszoztat embereket tomegnek latszani, mindezt a katonakkal a hata mogott. Nem jo.

2013.10.26. 16:51:32

Jul. 1. - e a Canada Day, Kanada, mint orszag megalapitasanak az unnepe, a legnagyobb nemzeti unnep itt. Mindenki kis juharleves zaszlokkal ekeskedik, kirandul, stb. Nagy szabadteri rendezvenyek vannak, aktualpolitikai felhangok nelkul. Ha az unneplo tomegben megkerdezne valaki, hogy konkretan mit is unnepelnek, keves tudna a helyes valaszt. Egyszeruen csak unnepel, mert mas is unnepel es nem kell dolgozni:) Azt meg sem szabadna kerdezni, hogy pl. melyik evben alakult meg Kanada, mert jo, ha fel szazalek tudna a helyes valaszt:)

Latcho Rom 2013.10.26. 16:51:40

@Cascabel: egyidosek vagyunk. En a Bem teren kuzdtem, te hol? :))

Latcho Rom 2013.10.26. 16:53:33

@Cascabel: Azt unneplik s mondanak neked hogy buszkek arra hogy ebben a gyonyoru orszagban elhetnek. Evszamokat valoban nem tud senki :)

2013.10.26. 17:04:28

@shakti_rom:
Elfelejtettem, kezdek szenilis lenni koromnal fogva. Lehet az is, hogy a barrikad masik oldalan voltam, ki emlekszik mar, reg volt, tan igaz sem volt:)

eagles 2013.10.26. 17:10:15

@shakti_rom: @Cascabel: @montroyal:

Mi van itt, öregek otthona, vagy mi?

Latcho Rom 2013.10.26. 17:11:43

@Cascabel: pufajkas! ;)

amennyire tudom ott harcok nem voltak, de volt egy laktanya, ami kesobb az altalanos sulim lett, kesobb az MDF szekhaz, ma nem tudom mi. Teny,az hogy az elso emlekem a ruszki tankok lent,s az utcan patkanyok.

Latcho Rom 2013.10.26. 17:13:14

@Quercus58: Van felvetel, ott balra huzhatod a sorszamot a diggertol. valami pornot le kell neki tejelni, azt vidd a kezedben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 17:16:47

@macamuca:
Mint a vakondtúrás! :)

Megyek is és bejelentkezek egy metélésre, hátha akkor nekem is leesik valami :)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 17:17:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hu.wikipedia.org/wiki/1956-os_forradalom bizony ki kellet volna vonulniuk ugyanugy mint austriaban ideiglenesen tartozkodtak majd a forradalom utan maradtak is visszajottek is

szoval jol jott nekik az egesz forradalom es jol volt idozitve barhogy is mitosz ..

eagles 2013.10.26. 17:20:46

@shakti_rom:

Digger még tinédzser. Neki még tapsoltak,hogy félkézzel tudja enni a vajas kehyeret, mikor mi már untuk a nőket.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 17:24:26

@Quercus58: nem oregek otthona de mi buszkek vagyunk hogy ott lehettunk a forradalom idelyen ..sot kinyilvanitootam velemenyemet is ... a pelenkaba...

Latcho Rom 2013.10.26. 17:28:40

@Quercus58: az, tini. Elragcsal egy negyed viagrat s egesz este itt valtogatja a cickoit.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 17:30:33

@Quercus58:
"Mi van itt, öregek otthona, vagy mi?"
Nodekérem!!
Az érettebb fiatalság 2 mosogatás között visszaemlékszik igen zsnge ifjúkora gyönyörszép emlékeire, és fájón megállapítja, hogy az volt az igazi.
A köv. szünetben pedig elkezdi szervezni a hazatérését, hisz turcirudolf nélkül már a mosogatás sem az igazi...

:)))

Latcho Rom 2013.10.26. 17:30:37

@montroyal: off
megyunk talan jovo hetenvegen, ha van kedved bekaphatunk egy kis jot a svarcinal, vagy masutt.
on

Latcho Rom 2013.10.26. 17:32:11

@montroyal: A jaltai egyezmeny 89-ben jart le. Kb akkor..

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 17:32:32

@montroyal:
"... a pelenkaba... "
És büszkén vallod, hogy ma is ugyanaz a véleményed, sőt, már pelus nélkül is ki tudod nyilvánítani.
:))))
(bocs, magas labda fennforgása... :D)

eagles 2013.10.26. 17:33:51

@shakti_rom:

Ja. meg oktatja a gyereket. Szerintem most is azért nincs itt, mert a szaporodást magyarázza neki. Csak az egysejtűeknél kezdte.

@montroyal:

Na most aztán haza ne gyere egy darabig. Ha ennek a hőstettnek híre megy, nemzeti hős leszel. Aztán járkálhatsz fogadásról fogadásra. A mellyeden meg lesz annyi kitüntetés, hogy gerincferdülést kapsz.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 17:34:57

@Cascabel: volt szerencsem a canada day az iden vancouverbe unnepeli fenomenalis volt a tomegek felvonulas, unneplo ezer meg ezer fiatal ( politika nelkul).... csak azert irom mert nalunk egy hettel elotte van quebeci unnep es jul 1 csak munka szunet , az altalanos koltozkodes napja ...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 17:42:45

@macamuca:
Az igazi büszkeség az lesz, amikor már újból pelusból fogja kinyilvánítani :)

2013.10.26. 17:44:18

Szia Hataratkelo,

Nem szoktam posztolni, de amugy regota olvaslak, leginkabb azert mert erdekel a vilag, es nekem a kikapcsolodasom fontos resze, hogy arrol olvassak, hogy milyen elni mas orszagokban, ez pedig egy tok jo poszt-, sot, bloggyujtemeny volt eddig arra, hogy olyan dolgokrol is olvassak, hogy Chileben, vagy Albaniaban milyen dolog vallalkozni, vagy iskolaba jarni, szoval olyan dolgok amik, ha el is jutnek valaha egyszer ezekre a helyekre - az ilyesmik csak ott eloktol derulnek ki (viszont nem ertek minden nyelven ahhoz, hogy ezekrol helyi bloggerektol olvassak, ezert maradnak a tobbi expatok :D)

Viszont ugy erzem, hogy mostanaban ezekbol az olvasnivalokbol egyre kevesebb van, es egyre tobb az ilyen "a kultursokk pszichonalizise" meg a "szembenezes az identitassal" c. eszmefuttatasok, amik engem nem annyira erdekelnek, sem az ilyen "Magyarorszag azert szar, mert..." jellegu irasok. Nyilvan mindenki megvivja a sajat lelkevel amit kell amikor "hataratkel", es nyilvan mindenkinek meg volt a maga oka/celja az orszagbol kilepessel, amik amugy az egyeni sztorikbol ki is derulnek, es egyebkent is, szerintem abbol, hogy vki hogyan lat es tapasztal meg egy masik helyet, amugy is sokkal tobb minden kiderul a latasmodokbol, identitasokbol...

Szoval, nem tudom, neked mennyire fontos az ilyen "feedback" a blogodrol, vagy egyaltalan erdekel-e ez teged, de mar evek ota olvasgatom, es most mar tenyleg regisztralnom kellett, mert ez a filozofalos vonal egyaltalan nem kot le, (ami lehet amugy, hogy jo, mert ha nem olvasom, tobbet van idom dolgozni es kevesbe folyik szet a gep elott az ido :D) de lassan leapadnak a szorakozasom osszes forrasai, itt viszont legalabb kommentben meg lehet mondani :D

Hat, csak ennyit akartam, ha nem akarsz, nem kell figyelembe venni, de azert megirtam, szevasz.

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 17:51:27

@macamuca: @Quercus58: viszont diplomatikusan nem fejeztem ki hogy ki reszere szol a velemenyem

@shakti_rom: OK megirom a szamomat privibe legyen schwatz .. tamogassuk Celine Diont .. az oveke most ...

Határátkelő 2013.10.26. 17:55:42

Értem a kritikát, és nyilván van is benne valami, ha többen így gondoljátok. Lehet, hogy tényleg kicsit eltolódtak az arányok, de egyrészt fontosnak tartom ezeket a kérdéseket is, másrészt ahogyan végignéztem az utóbbi időszak posztjait, azért akad a "mennyibe kerül a tej"-ből is.

A nyelv kérdéséről azért van több, mert ezt én kértem az országfelelősöktől, amit persze lehet filozofálgatásnak tekinteni, meg a határátkelés fontos kérdésének is.

Én azt figyeltem meg, hogy kvázi "korszakok" vannak a blog történetében, volt, amikor sok poszt jött Angliából, akkor sokaknak az volt a baja. Ez elmúlt. Aztán jött más, stb. Most ilyen időszak van, majd ez is változik.

Természetesen lehet új blogot indítani, az Origón volt is, de higgyétek el nekem, ez azért nem olyan egyszerű - én már csak tudom... :)

Mindenesetre (hogy kis konstruktivitást is vigyek a dologba) várom az ötleteket, hogy szerintetek mivel lehetne jobbá tenni a blogot - az persze, hogy "legyen több németországi történet" nem ér, mert azt ti külditek. :)

Latcho Rom 2013.10.26. 17:58:05

@montroyal: ne bassz, telleg megvettek ???

Latcho Rom 2013.10.26. 18:01:04

@montroyal: jo, varom a szamot s kudom az en mobilom

part owner only:

www.huffingtonpost.ca/2012/03/05/schwartzs-montreal-deli-sale-celine-dion_n_1322725.html

miattam lehet akar orbane is, ha a kaja nem valtozott.

eagles 2013.10.26. 18:02:53

Ha esetleg úgy gondoltátok, hogy elbújhattok a politika elől, tévedtetek. Meg vagytok találva.

nol.hu/belfold/az_egyutt-pm_valasztasra_buzditja_a_kulfoldre_vandorolt_magyarokat

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 18:07:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
Élethosszig kitart kiforrott véleménye mellett, utóbb a "hagyományőrzés" fokozásával, "vissza a gyökerekhez!"-jeligére.
:)))))

@montroyal:
Igen, a diplomácia lényeges :)))))

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 18:09:57

@shakti_rom: part owner mert ove a penz mas partnerok meg dolgoznak .. semmi sem valtozott ugyanolyan lepusztult de a kaja ugyanolyan jo es a sorban allas is maradt magyar kajat viszont a Rococcobol ..

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 18:19:27

Jol nyomjätok fiuk-länyok! :-)
Hogy ontopik is legyek. Nekem semmit nem jelentenek az ünnepek. Kb ugyanolyan munkanap, mint a többi...egyszer majd visszakapom szabadnap formäjäban.
@charlieharper: És hovä mentek fagyoskodni? :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.26. 18:21:44

Határátkelő, van tartalékban jópár potenciális poszt, vagy napról napra él a blog?
csak kíváncsi vagyok.
(Madár és co, légyszi ne kérjetek, hogy írjak, minden bajom van perpill, egyszerűen képtelen vagyok többet, mint kommenteket olykor. köszi.)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 18:26:20

@Quercus58: ezzel fogja megint megnyerni nem biztos hogy velunk de pl Orban oldalan a FB azt a sok omlengest istenitest amit az erdelyeiktol kapott ... hova tartozas nelkul mondom hanyinger...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.26. 18:26:38

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:
amikor megkérdeztem egy indonézt, hogy ők azt imádkozzák-e, hogy "mindennapi rizsünket add meg nekünk ma", akkor szegény nem értette és kiakadt, hogy ennyire nem vagyok tisztában az utolsó vacsorán történt átlényegítésekkel vagy mi. :-)
de a tény marad, hogy az ember kenyérrel olykor hónapokig nem találkozik, mármint amit én is kenyérnek neveznék :-( majd ha egyszer tényleg letelepszek (muhaha), lehet, hogy kellene egy kenyérsütő gép.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 18:27:10

@Chang Yai: Madär & Co. mär rég összerakta a kommentjeidböl a posztot, söt toväbb megyek! Mär kommenteltek is hozzä fejben. :-)

2013.10.26. 18:37:16

Az igaz, hogy vannak korszakok, ha ez is ilyen akkor megvarom, hogy elmuljon :D Es az is igaz, hogy sokmindenrol nem a bloggazda tehet, es nyilvan abbol lehet csak valogatni ami kuldve van.

Viszont, ha tenyleg varod az otleteket, akkor azon nem gondolkodtal meg, hogy ugy ahogya mostanaban valogatsz masok blogjaibol, valogathatnal masok kepeibol is? Ugy tudom (lehet, hogy nem jol), hogy sokan vannak itt akik fotoznak, hobbibol vagy ilyesmi, vagy legalabbis vizualisabban, kevesbe "filozofalgatva" (bocsanat, ez a szo mar itt marad :D) dokumentaljak a hataratkelesuket. Ezek engem jobban erdekelnenek, de lehet, hogy egyedul vagyok es kepekre engedelyt kerni is lehet, hogy tobb energia. Igy, hogy fogalmam sincs hogy megy ez, konnyu belepofazni ugye, fotelbol :D

Hat mindegy, koszi, hogy valaszoltal amugy.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 18:49:20

OFF
Angolul nälam jobban tudok (sokan vagytok :-) )
Mit jelent az USA-ban: Status: ACTIVE - Short Sale (<-ez)
ON

eagles 2013.10.26. 18:53:39

@montroyal:

Teccik, vagy sem, olyan sokan vagytok már "kint", hogy az már tényező. Oda kell rátok figyelni. Persze csak választások idején. Két választás között meg majd a napi aktuálpolitika dönti el, hogy a "vendégmunkások" barát, vagy ellenség.

GERI87 2013.10.26. 19:08:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Ez egy mítosz. Az oroszoknak nem kellett kivonulniuk Mo-ról. Semmi köze Ausztriához."

Dehogynem.
Szerződések kötelezték a szovjeteket a csapatkivonásra Lengyelországból ,Magyarországból és Romániából, de a Varsói szerződés 55-ös aláírása és annak határozata miatt mégis maradtak, kivéve Romániát ahonnét majd 58-ban kivonultak (a román külpolitikai valahogy jobb volt mint a magyar)
Bulgáriában nem voltak, Csehszlovákiában pedig csak '68-tól voltak csapataik.

"Ezen kívül pedig az orosz katonai jelenlét hiánya nem jelentette volna alapból az orosz érdekszférába való tartozás hiányát egyben. "

Pl Bulgáriában nem jelentette.
De Albánia, Jugoszlávia meg eltávolodott a szovjet érdekszférából, Románia pedig bele tartozott, bár kivonta magát sok mindenből.
A hatalmon lévőktől függött ez, Kádár itt úgy döntött nem kezd különcködni..
Ez jellemző volt a magyar kommunistákra, mélységesen szovjetbarátok voltak és semmi nemzeti érdekérvényesítési szándékuk nem volt.

nyuszigonosz 2013.10.26. 19:08:54

Na, míg itt sokan önvizsgáltak, hát a délután elmentem az erdöbe és szedtem jó sok gombát!
Csodás volt az erdö.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 19:15:00

@nyuszigonosz: Akkor most te különcködsz és gombavizsgälsz? :-)

eagles 2013.10.26. 19:18:17

@nyuszigonosz:

Az erdő mindig csodás. Nem lehet betelni vele.
Ami a gombát illeti.
Ha jól ismered, nincs gond. Ha nem, akkor egy jó tanács. A szedett gomba egy kis részét készítsd el. Ha megvan kínáld meg belőle anyósodat. Ha 24 óra múlva nem kell feketébe öltöznöd, a többi gombát készítsd el a családnak. Jó étvágyat!

Azért biztos ami biztos, nem bánnám, ha holnap este bejelentkeznél.

nyuszigonosz 2013.10.26. 19:40:34

@Quercus58: Kedves, hogy törödsz azzal, hogy ne egyek esetleg mérges gombát. És tényleg, az erdö mindig csodás.

Ismerem a gombákat, és csakis azt szedem, amiben abszolút biztos is vagyok.
Anyós meg nincs. :-))

Majd holnap este remélem jelentkezek még. :-))

nyuszigonosz 2013.10.26. 19:42:04

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Gombák már megvizsgálva, és nem különcködni akartam, csak nem volt kedvem ünnepi önvizsgálni. :-))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.26. 19:55:15

@montroyal:

1955-ben alá lett írva a VSZ, s már az alapján is meg volt ez oldva..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 20:00:53

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131026/2012-09-23_211250_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Akkor az ünnepek kapcsán köpködök egy kicsit hazafelé.
Az átkosban az embereket kihajtották ünnepelni, akkor azért nem tudtak igazán ünnepelni.
A gengszterváltás után a megosztás miatt nem tudnak ünnepelni.
A többség nem is akar. Sajnálja az időt amit ünnepléssel tölt a fűnyírás vagy a maszekmunka helyett.
Láttam az angolok hogyan ünnepelnek.
Rossz hírem van, ebben is jobbak a magyaroknál.
A büszkeség napján a veteránok felvonulása felejthetetlen élmény. Negyven percen keresztül vonulnak a Királyi Lovastestőrség laktanyája mögötti térre.
Mindenki a saját alakulatának egyenruhájában lépéstartással.
Aki már menni sem tud az kerekesszékkel.
Az út szélén a tömeg folyamatosan ünnepli, tapsolja őket.
Egy dolog miatt fantasztikus élmény.
A veteránok arca. Ahogy 60-70-80 évesen menetelnek kihúzva magukat az arcukon valami olyan büszkeséggel hogy hogy ott akkor az ember érzi hogy az a nemzet egységes.
Itt egy kis ízelítő belőle:

www.youtube.com/watch?v=CAzmSNRpS-k&list=HL1352720495&feature=mh_lolz

A végén nincs hegyibeszéd hanem ahogy mindenki beért a térre eljátszák az angol himnuszt elhangzik két ágyúlövés és oszolj van.
Az egész felvonulás alatt az volt a fejemben hogy ezért olyan a történelmük amilyen ezért tartanak ott ahol és ezek fényében van mire büszkének lenniük.
Ennyit az ünneplésről.

A vén impotens faszoknak üzenném akik kóstolgattak a nap folyamán hogy aki nálam idősebb az MINDIG impotens vén fasz lesz hozzám képest:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
A fiam köszöni jól van és fél Londont meg fogja dugni.
A lyukasabbik felét:)))))))))))))))))))

Charli.
Olyan Isten nincs hogy én szórakozás céljából kimenjek a hidegbe. A téli sportot csak fűtött szobában tudom elképzelni ahol csak a sör lehet hideg de annak kötelező:)))))))))))

HA
Nem ezekkel a posztokkal van baj hanem a gyakoriságukkal.
Egyértelmű hogy a Sára gumicsizmája vonal nem jött be.
Az identitás/nyelv/akcentus téma túl lett hangsúlyozva.
Hidd el nekem, vén vadkannak hogy jobb lnne ha engednél kicsit az elveidből és ha nincs poszt akkor válassz egyet a blogok posztjai közül.
Azokat határátkelők írják a tapasztalataikról.
Mondok egy példát.
Az egyik blogban szó esett az adott ország építőiparának gány munkájáról.
Nevezetesen hogy egy új épületnek leesett az ablaka holott az adott nemzet éppen a precizitásáról híres.
Egy nyúlfarknyi írás az egész de a téma olyan kommentáradatot generálna hogy hogy elhiccennél a gyönyörtől.
Csalódnék ha te is olyan merevnyakú fasz lennél mint Hagyma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 20:05:14

@nyuszigonosz:
A szegfűgombaleves a világ egyik legfinomabb levese.

nyuszigonosz 2013.10.26. 20:21:05

@diggerdriver: Köszönöm, hogy írod, de ma csupa vargánya lett.
- meg nem vagyok én az a leveses valaki :-))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 20:25:05

@diggerdriver: "A végén nincs hegyibeszéd hanem ahogy mindenki beért a térre eljátszák az angol himnuszt elhangzik két ágyúlövés és oszolj van.
Az egész felvonulás alatt az volt a fejemben hogy ezért olyan a történelmük amilyen ezért tartanak ott ahol és ezek fényében van mire büszkének lenniük.
Ennyit az ünneplésről."

Pont fordítva. Azért tudnak így ünnepelni, mert olyan a történelmük, amilyen.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 20:25:47

@diggerdriver: "Egyértelmű hogy a Sára gumicsizmája vonal nem jött be."

Akkor már inkább az, mint ez...

eagles 2013.10.26. 20:30:51

@diggerdriver:

A képhez. Erre a tojóra azt a fekete rucit mikor adták rá? 20 éve? Mert hogy most simán le nem veszik róla se a seggétől, se a mellétől,az biztos. Legfeljebb ollóval.

Ezekkel a vén faszokkal oktatófilmet akar készíteni a BBC, "Hogyan tegyünk boldoggá egy nőt" címmel.

Aztán majd ha a fiad végigdugta fél Londont, itt fogsz sírni, hogy ha éjjel-nappal dolgoznál, akkor sem tudnál annyit keresni, hogy elég legyen a gyerektartásra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 20:33:21

@Don Kartasch: "Persze, erre mindig nekem esnek hogy de akkor miert ir ide, ha nem akarja a kommenteket megkapni? Talan pontosan azert mert ezt a blogot amugy szerintem kb. 50-100 X annyian olvassak, mint ahanyan hozzaszolnak. Ergo nagyon sok ember csak meg akarja hallgatni masok tortenetet es pont. En orommel olvasnek ugy is posztokat, hogy nem szolhatok hozza (nem is szoktam minden poszthoz hozzaszolni)."

Lehet, hogy még többen olvassák...Én is sokáig csak olvastam, akkor kezdtem kommentelni, amikor HA bevezette a prémium kommentelő kategóriát. Addig viszont nagyon szívesen olvastam a történetek utáni kommentfolyamot is, gondolom nem csak én vagyok így ezzel. Éppen azért, mert az mindig hozzátett még egy csomó pluszt is a poszthoz. Most nem az ilyen politizálós-szenvelgős posztokra gondolok.

bpetya75 2013.10.26. 20:33:31

Alapvetően egyetértek azzal, hogy például október 23-án ránk fér egy jó kis tükörbe nézés.

Azt viszont vitatom, hogy az aznap közölt poszt "az ország helyzetéről is szóló, akár kritikus poszt" lett volna. Az nem kritika, hogy "ottan minden szar és érthetetlen és hogy lehet úgy élni"

tanato 2013.10.26. 20:34:45

@Határátkelő: Ez tényleg így volt ,a plágium HÁ blog hatalmasat bukott,megszűnt,törzskommentelői átkerültek ide./Uton postr./Mostanában tényleg több a filozófia mint a leírás,de a leíró s posztokat is sok kommentelő elvitte a filozófia vagy az olcsó hülyéskedés esetleg a pornó irányába az is tény.

érthetetlen chris 2013.10.26. 20:37:12

@GERI87: @montroyal: Ausztriából azért vonultak ki az Oroszok, mert az ország a háború után közös megszállási zóna volt.
Bécset és Alsó-Ausztriát az oroszok szállták meg a többit az USA, vagy a Britek most nem tudom pontosan.
A két fél közti kompromisszum része volt az, hogy az Oroszok kivonulnak és a nyugatiak is illetve Ausztria cserébe nem csatlakozik majd a Nato-hoz, sem a Varsói szerződéshez.

A keleti-blokból tényleg ki kellet volna vonulni papíron az Oroszoknak, de MO POL és CZE területén nem volt számottevő nyugati erő ami kikényszeríthette volna. Csapatokat küldeni pedig az Atlantiak nem mertek, mert rögtön egy harmadik háborút idézett volna elő.

Románia helyzete sajátos onnan kivonultak a Szovjetek, de a szomszédból őket könnyen szemmel lehetett tartani és ami a legfontosabb, Románia nem volt határos egy későbbi (SZU felbomlása előtti) NATO országgal sem, így nem is érte meg ott nagyszámú Szovjet katonát tartani.

A mi politikusaink meg lehettek bármilyenek a sokmilliós Orosz haderő és gazdasági nyomás ellen nyugati támogatás hiányában,ha akartak sem tudtak volna mit tenni.
A kialakult helyzetért őket és az érvényesítő képességüket okolni elnézést, de debilség.

eagles 2013.10.26. 20:42:36

@bpetya75:

Láttad már az erdőtörvény módosításának tervezetét?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.26. 20:43:00

Huhh megerkeztunk a kirandulasbol!
Ajanlom minden londoninak es britben lakonak, hogy utazzon el a peak districtbe, ajanlott!

TWerkzeug (törölt) 2013.10.26. 20:52:42

@Don Kartasch:
"...Talan pontosan azert mert ezt a blogot amugy szerintem kb. 50-100 X annyian olvassak, mint ahanyan hozzaszolnak..."

Valamiért ez a hozzászólás részlet ragadott ki a rendszeres "csak olvasók" közül, és regisztráltam ma mint jövőbeni határátkelő.

Egy-egy történetnek a hsz-ek adják a sava borsát, szvsz ha a hozzászólás lehetőség eltűnne, az adott poszt is érdektelenné vállna

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 20:52:47

@Határátkelő: Nem tudom mennyire vad otlet, de nekem igy hirtelen az ugrott be hogy milyen lenne ha esetleg (idod engedi) megkinalnal par kulfoldi nagykovetseget es kulkepviseletet, hogy irjanak rola a kinnt elo magyar nagykovetsegi alkalmazottak hogy milyen az elet arrafele.

Es ezekkel a keresekkel be lehet talalni akar olyan helyeket is ahonnan nem kulonosebben erkezett meg igazi poszt (Izland, Korea, afrikai-azsiai orszagok, stb.)

Nyilvan nem fog mindenki valaszolni, de hatha lesz 1-2 kinti hivatalnok, aki epp unatkozik es ket utlevel lebelyegzese kozott firkalna nekunk valamit. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.26. 20:53:00

A BBC Twon-n gyilkosbalnas termeszetfilm megy. Erdekes, epp fokakat tamadnak (na jo, sokadszorra a musorban :D )

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 20:53:11

@diggerdriver:
kép: milyen szemérmesen eltakarja a köldökét... vajon mit szégyell rajta?? Netán nincs neki?????

"A fiam köszöni jól van és fél Londont meg fogja dugni."
3 bika áll a hegytetőn, lenn a völgyben legelészik a tehéncsorda.
Azt mondja a legfiatalabb:
- Lerohanok és megdugom az összeset!!
Szól az apja:
- Takarosan leballagok, közben kiszemelem a legjavát, azoknak megmutatom, mit tudok!
Mire a legöregebb:
- Amelyik dugni akar, jöjjön fel.....

bpetya75 2013.10.26. 20:55:37

@Quercus58:

Még csak hallottam róla. Sok rosszat és semmi jót.

@macamuca:

Én ezt úgy ismerem, hogy a középkorú mondja azt, hogy majd amelyik akar valamit az feljön, mire az öreg: "Fussunk, mert már jönnek!"

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 20:55:46

@TWerkzeug: "Valamiért ez a hozzászólás részlet ragadott ki a rendszeres "csak olvasók" közül, és regisztráltam ma mint jövőbeni határátkelő."

De latod, mint temagad is, nagyon soka csak olvasnak.
En is kb. egy evig csak olvastam, hozzaszolas nelkul. Es amig nem kommenteltem csak kb. az esetek 5%-ban neztem bele a hozzaszolasokba. Szerintem mukodne az a vonal is, de ezen nem veszunk ossze. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 20:58:56

@Mr. Long [wannabe Briton]: Mi is keszulunk a Peak District-be bringaval, de valszeg mar csak jovore majd. Nekunk igen kozel is van a hely. :)

Minden esetre ha bejott, akkor azert ajanlom meg a Lake District-et is! :) Mikor a kepeket mutattak kollegak nem hittem el hogy ez Anglia. :)

www.southlakeshotels.co.uk/wp-content/uploads/2012/06/lake-district.jpg

Határátkelő 2013.10.26. 21:00:54

@Don Kartasch: Ennél vadabb ötleteim is voltak már, de a helyzet az, hogy a követségek (nem csak a magyarok) finoman szólva sem túl együttműködőek. Előfordult már, hogy írtam több budapesti követségnek határátkelés ügyben, elég sok meló volt benne, de igazán értékelhető választ emlékeim szerint nem kaptam.

De visszatérve az előző hsz-emre: tényleg közösség vagyunk, szóval akár ide, akár emailben jöhetnek az ötletek, én nyitott vagyok. :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 21:02:23

@diggerdriver: "Csalódnék ha te is olyan merevnyakú fasz lennél mint Hagyma."

Ejnye no! Nem tudtad hogy isten szeme mindent lat? :D

(Most is olvas teged! Amig alszol, a gardrobbol figyel... es var... )

Határátkelő 2013.10.26. 21:03:51

@Chang Yai: Ez változó. Jellemzően kb. egy hétre látok előre, no meg az is igaz (és ez magyarázat a periodikusságra), hogy ha van egy nagy vihart kavart poszt, akkor érkezik hasonló stílusú "válaszposzt" több is. Na, ilyenkor jönnek aztán a kommentek arról, hogy egysíkú lett a blog. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.26. 21:04:52

@Don Kartasch: Kb hasonlo volt ez is, pont vizpartra mentunk. Marha sok bringas volt ott, meg valoszinuleg hosszutavu turazok (marha nagy taskaik voltak). Majd holnap teszek fel kepeket, ha van erdeklodes ra.

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:05:34

@Don Kartasch: Jé, milyen szép! Hát kár, hogy pont Angliában van....

2013.10.26. 21:07:14

@nyuszigonosz: neked ott a fekete erdo. Az sem csunya!
@Mr. Long [wannabe Briton]: pics please

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:08:24

@bpetya75:
:))))
(a lényeg ugyanaz :DD)

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:11:42

@charlieharper: Tényleg nem csúnya, de nekem közelebbi a Bajor erdö, csodálatosan szép és jópárszor munka miatt is járok ott, így fizetetten kirándulhatok is. :-))
És az Oberpflaz-i erdö meg a Kö-erdö ( Steinwald) azok meg a házajtó elött...

2013.10.26. 21:12:49

@diggerdriver:
" A fiam köszöni jól van és fél Londont meg fogja dugni. "
Az az eletcelja? Vagy az apa almait viszi tovabb? :)
Ettol fuggetlenul nem lesz nehez. Van egy nem is kicsi tarsadalmi reteg - gondolom Londonban is ugy, mint Kanadaban, Magyarorszagon, az USA - ban, Mexikoban - amelyik szo nelkul bujik barki a'gya'ba egy jo szoert, egzotikus
akcentusert, egy pohar sorert, egy mosolyert vagy csak unalombol 16 evestol 60 eves korig. Tapasztaltam:( Egy ido utan megunja az ember:)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:13:37

@charlieharper: Sajnos férj utälja a hideget és a havat (Sväjcban :-) ), ugyhogy nälunk sielés kilöve. Bär mondta, hogy ha nagyon szeretnék, akkor elvinne, de ö nem siel, mert 2balesete volt kiskoräban, ujra kellett tanulnia järni, és a térdei mär nem az igaziak. Andorrärol igy hirtelen megguglizva csak jot irnak. Söt ha golfozni is szeretsz, akkor märcius végétöl äprilis végéig azt is tudsz Europa legmagasabb golfpälyäjän a sielés mellett. :-)
Ugyhogy ne csak nézegesd, hanem foglald is le izibe' !
Mi idén (is) melegedni megyünk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:13:45

@Quercus58:
Igazad lehet, a leggings is egyszerhasználatos mert esténként úgy vágják le magukról:)))))))))))))))

Ti lesztek az elrettentő példa?:)))))))))))))))))))

Figyelj, 90éves koromban a legszebb születésnapi ajándék az lenne ha valaki beperelne gyerektartásért:)))))))))))

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:14:00

@33621:
Egy pirinyót engem is "érint", egy fuvallatnyi hazai levegő :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:15:21

@charlieharper:Baszod, miért nem gondolkodsz vizisíben?
A Bahamákon például?
Sí sí.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:15:28

@diggerdriver: Oké, nem kötelező belegondolni az okba és okozatba.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:16:45

@diggerdriver: Tudod mit mond hagyma mama hagyma papänak este az ägyban? - Hagyj ma!

eagles 2013.10.26. 21:16:53

@bpetya75:

http://www.kormany.hu/hu/dok?page=3&type=302#!DocumentBrowse

3. oldal

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:17:06

@Don Kartasch:
Ne keverd Hagymát Istennel.
Tudom hogy Hagyma itt van és olvassa.
Guta kerülgeti:)))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.26. 21:19:00

Reggel teszek fel, le kell banyaszni a te;lorol. Csak parat ottem, mert nem vittunk gepet (kimaradt, mert szaladtunk a vonathoz). De azert ajanlonak jo lesz a tajhoz.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:19:40

@diggerdriver: Ismerős neked az Anna, Peti, Gergő sorozat? Nagy sikere van a kisgyerekesek körében itthon, egy öttagú család mindennapjairól szól, a szerző saját illusztrációival. Ugyanaz a mások számára teljesen érdektelen információhalmaz, mint a gumicsizmás posztokban, de ezzel még pénzt is keresnek. Én úgy éreztem olvasás közben (kivettem egyet a könyvtárból próbaképpen), hogy már sorvad is az agyam...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:19:40

@Cascabel:
Tudod.
Éld úgy az életed hogy mikor lepereg életed filmje ne tudd eldönteni hogy akció vagy pornófilmet nézel.:))))))))))))

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:20:52

@charlieharper: Amúgy Andorrára irigykedek. Mert a Pireneusokat szeretem, csodálatosak, ( igaz, sosem télen voltam arra, nyáron-összel) de pont Andorra maradt minden évben végülis ki, pedig kimondottan közel volt... na majd egyszer. :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:22:18

@TWerkzeug:
Teljesen igazad van.
Mi a faszt olvasnék egész nap a gépben ha nem lenének hozzászólások?
Baszottul nem lenne jó.
Ha nem lehetne kommentelni akkor másnap lenne kitárgyalva.
Lenne egy olyan hogy
Na szóval...tegnapra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:24:08

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Én már mikor először megláttam a Hagyma nicknevet erre gondoltam:)))))))))))))

2013.10.26. 21:24:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): utalom a golfot, good walk spoiled!
Melegedes meglesz decemberben, lent Cape Townban. Sieleset februarra tervezzuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.26. 21:25:28

@zöldeketbeszélek:
Nem ismerem de miért akarod hogy az agytekervényeim kiegyenesedjenek?:))))))))))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 21:27:33

@Határátkelő: Bar gondolom ezzel sem mondok uj oteletet, de probaltal ilyen mindenfele kulfoldi magyarokbol allo csoportokat is becelozni mondjuk Facebookon?
Mit tudom en, New York-ban elo magyarok (mar ha van ilyen egyaltalan) vagy Braziliai Magyarok vagy ilyesmik?

De van egy konkret javaslatom is. Keresd meg a SCEDA nevu szervezetet. Daniaba es Svedorszagba, egyetemekre kozvetitenek ki magyar hallgatokat. Ha megigered nekik hogy a posztban emlitesre kerul az o nevuk is, akkor biztos talalnak a kikozvetitett tobbszaz diakbol parat, akik megirjak a sajat tortenetuket. :) Aztan biztos vannak meg hasonlo cegek, akik mondjuk USA-ba vagy Kina-ba kuldenek hallgatokat. Azt peldaul tudom hogy van egy hasonlo profilu, Contact Singapore nevu szervezet is. :)

eagles 2013.10.26. 21:28:47

@Határátkelő:

Sokan, akik éppen indulnának, örömmel vennék, ha egy helyen megtalálnák a célországgal kapcsolatos infókat. Milyen papírokra van szükség, hol, hogyan lehet azt intézni, lakhatási lehetőségek, adózás,telefon, jó tanácsok, stb.
Ha lennének ilyen "országfiókok", amihez az ott élők kiegészítéseket tehetnének, az sokat segítene. Ezek az infók most is fönn vannak, csak szétszórva.
Persze gondolom, ez nem kis munka.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 21:31:04

Masreszt meg ott van a hazi pandank, aki Guersney-n mereszti a popsijat es meg nem adott magarol eletjelet miota ott van! :)
Meg par honapja irt egy masik renitens posztolo bajtars is (nem emlekszem a nevere) hogy megy Tibet-be.

Meg kell keresni az ilyen jomadarakat es ralepni a farkukra! :D Kellenek a tortenetek! :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:31:04

@diggerdriver: Dehogy akarom :))! Csak arról jutott eszembe, hogy írtad, nem jött be a népnek a gumicsizmás poszt. Na, vannak akik hasonlóval, nyomtatott formában még pénzt is keresnek...

eagles 2013.10.26. 21:32:46

@nyuszigonosz:

Hát nem tudom. Andorra egy igen kis ország. Annyira kicsi, hogy még a 70-es években előfordult, hogy egy válogatott meccsen a félpályánál útlevél ellenőrzés volt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 21:33:29

@Don Kartasch: Olaszországból is írhatna már valaki! Csak két olasz poszt van fenn, vajon akik írták, most mit csinálnak ott, milyen tapasztalatokkal gazdagodtak?

2013.10.26. 21:34:10

@Quercus58: sieles utan leszek Andorra orszagfelelos a HAn

2013.10.26. 21:35:40

Nehany idezet korabeli ujsagokbol, levelekbol:

Del - amerikai Magyar Hirlap - 1957.okt.27.:
" ....megallapihato, hogy az oktoberi forradalom nemzeti anarchizmus volt. Meg akartak szabadulni az ellenseges, elviselhetetlen, idegen remuralomtol.De hogy mivel helyettesitsek a gyulolt rendszert, arrol nem volt elkepzelesuk. "

Brankovics Istvan (MNB) - 1957.jan.8. :
" Az ifjusag nagy resze vallastalan, vagy ami meg rosszabb: kozonyos, es cinikusan tekint minden metafizikara, se se szuloi, se egyeb tekintelyt nem ismer, rendkivul kovetelozo, a letharcban eldurvult; erkolcsei sok kivannivalot hagynak hatra; csak szakmuveltseggel bir, de a nyugati humanista muveltsegtol idegen... Agyaros - karmos nemzedek ez, mely a letharcra van felkeszulve.... "
Ismeros ugye? Ez jellemzo az 1900 - as evektol napjainkig kivandorlok tobbsegere.

nyuszigonosz 2013.10.26. 21:38:49

@Quercus58: Hát a 70-es évek, az már nagyon régen volt. :-))
Amúgy az Estadi Comunal focistadion Andorrában, nem láttam élöben persze, de azthiszem ott már nem ellenöriznek játék közben. :-))

Latcho Rom 2013.10.26. 21:42:06

hey venemberek, Charlie 65 van az ATV-n, Tatrai Tibusszal meg masokkal.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:43:00

@diggerdriver: Régi vicc, de nekem is ez jut mindig eszembe a hagymärol. :-)
@charlieharper: Cápa Tánért (Cape Townt neveztem el igy anno) irigy vagyok. :-)
Andorräban ällitolag äprilis végéig lehet sielni, ugyhogy van még idöd a tavaszi szünetig is akär. :-)

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:45:01

@Cascabel:
"' . ..a letharcban eldurvult;..:"
"Agyaros - karmos nemzedek ez, mely a letharcra van felkeszulve.... "
"... csak szakmuveltseggel bir, de a nyugati humanista muveltsegtol idegen..."

+a ki nem vándoroltakra....
E sorok a Mo.-on élőkre is igazak (és a máshol élőkre szintén, határátkeléstől függetlenül).
Mindezzel együtt van egy "bezzeg az én időmben...!", "bezzeg amikor én fiatal voltam...!"-feelingje a soroknak: temeti a jövőt, a fiatalokat "jelölve" meg hóhérként.
Aztán mégis túlélte a jövő...

2013.10.26. 21:47:34

@shakti_rom: a kanadai contingens megalapitotta ma a GOM tarsasagot (grumpy old men)?
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): hat capak vannak, a nagy divat mostansag a capakkal buvarkodni. Nekem az nem kosz kategoria.
Milyen svajci ferjed van, aki nemakar sielni? Neked is a helyi "misfit" kellett, mi, aki mindenbol kilog? O az, aki a norveg trash metalt kedveli, amiknek olyan neve van, mint az ikea butoroknak?

33621 2013.10.26. 21:48:05

@macamuca: Anyám! Csak nem Pocsai vagy?

2013.10.26. 21:51:13

@shakti_rom:
A DunaWorldon lattam tegnap egy rendkivuli hataratkelot (csak rovid reszletet, sajnos megszakadt a " vetel " ) Egy magyar operator hazajar minden evben Spanyolorszagbol a 9 eves kislanyaval aki Kolumbiaban szuletett - orszagjarasra. Azt hiszem, Szerelmes orszagjarok volt a cime. A film kozepen derult ki csak, hogy a ferfi jo par eve elvesztette latasat, vakvezeto kutyaval kozlekedik. Egy hazai baratjaval bejarja a gyerekkori helyeket, a belvarost, sztrapacskat esznek, emlekeznek, anekdotaznak, stb.

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 21:54:12

@33621:
picit odébb (a cikk másik vonatkozása, a jószágok származási helye :D), de valamikor gyerekkoromban jártam Pocsajban is, illetve volt ipariban osztálytársam onnan :)))

2013.10.26. 21:56:56

@charlieharper:
" a kanadai contingens megalapitotta ma a GOM tarsasagot (grumpy old men)? "
Ma ilyen napunk van, unnep utani masnapossag :) Tudunk mi azert hasznosak es vidamak is lenni, ugye Shakti_rom? :)))

bpetya75 2013.10.26. 21:58:00

@Quercus58:

Köszi, kedves vagy. Sajnos semmi kedvem tervezeteket böngészni. Majd ha kijön a hatályos módosítás, azt meg kell nézzük alaposan.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 21:58:20

@charlieharper: :-)))
Olasz még mindig, és utälja a hideget. A lakäsban is ällando 26foknak kell lennie...
Nyugdijas éveire mär be van tervezve a 6honap itt, 6honap melegebb éghajlaton. :-)
@macamuca: Ez a bezzeg az én idömben, igaz nem ilyen formäban, de mär nälam is jätszott egyszer-kétszer... :-)

Határátkelő 2013.10.26. 21:58:35

@Quercus58: Volt több ilyen poszt is, Angliáról, Németországról, Ausztriáról is emlékeim szerint, a jogi szabályozásról, minimálbér van-e, nincs, stb.

A gond az, hogy nehéz eldönteni, mennyire érdemes ezeket a témákat újra meg újra elővenni. Mert az egy dolog, hogy az ember egyszer már összeszedte, megírta, stb., de az lehet, hogy 1,5 éve volt, arra meg ki emlékszik már, tehát ilyen szempontból hasznos. Másrészt meg akkor jönne a jogos kritika, hogy már csak ismétlem magam. :)

A megoldás tényleg valami külön fül, vagy menüpont lehetne, ahol ezek megtalálhatók. Ezen érdemes elgondolkodni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 22:00:10

@charlieharper: Ränéznél a 18:49-es kommentemre légyszi! :-)

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 22:02:10

@macamuca: ja csak kimaradt a legoregebb bika azi azt mondta fussunk!! jonnek...

2013.10.26. 22:04:49

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): nem vagyok az USAban, de megprobalom. Mi a context erre a Sort Sale-re? Hazat akarsz venni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:06:39

@nyuszigonosz:
Az itt is kedvelt tevekenyseg, de amilyen az en szerencsem tuti a galocat vinnem haza :)
A multkor a bolondgomba is megvolt...

Hogy ismered meg az eheto fajtat?

33621 2013.10.26. 22:09:50

Határátkelés Venezuelába, vagy legalább is széjjelnéznek ott!
index.hu/kultur/2013/10/26/a_janus_arcu_venezuela/

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 22:13:15

Hogy a poszthoz is hozzászóljak: "Hadd kezdjem kicsit távolabbról a töprengést, de ennek a távolságnak a mondandóm szempontjából van jelentősége, így talán nem túl nagy kitérő. Az 1956-os forradalom és szabadságharc számomra személyes okokból is kiemelt jelentőséggel bír. Családomban és baráti körömben is vannak, akik harcoltak az elnyomó hatalom ellen, és többen is akadnak, akik emiatt kényszerültek elhagyni a hazájukat.

Ebből fakadóan számomra sosem volt kérdés október 23.-a megítélése, sem annak ünnep mivolta, bár az is igaz, hogy az 1956-ot körülvevő társadalmi kérdőjeleket is meg tudtam érteni, még akkor is, ha számomra ezek nem léteztek."

Ezt akár én is írhattam volna magamról, azzal együtt, hogy szerintem nincsenek társadalmi kérdőjelek. Vannak családok, akik büszkén-szomorúan gondolnak 56-ra, vannak, akik távol maradtak az eseményektől fizikailag de lélekben is, élték a saját kis életüket, nem rengette meg őket sem előre, sem hátra a forradalom és annak következménye, mások meg inkább nem néznének tükörbe, nemhogy önmagukba, ha szóba kerül 1956. Ezeket az ellentéteket szerintem nem kell és nem is lehet összebékíteni. Nem kell együtt ünnepelni. Nem is várható el sem egyik, sem másik féltől, hogy kart karba öltve, derűs szívvel és őszinte mosollyal vonuljon az állami ünnepen...
Esetleg úgy kétszáz év múlva. Bár, ha belegondolok, hogy 1848-49 kapcsán még mindig fellángol a vita, hogy Kossuth fantaszta vagy remek politikus volt, inkább 300 évet mondanék. :).

eagles 2013.10.26. 22:15:23

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]:

Minden gomba ehető. Van amelyik egyszer, van amelyik többször.

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:15:28

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Megtanultam.
Évekig nem egyedül mentem az erdöbe, és ha mégsem voltam biztos valamelyikben, megkérdeztem.
Most meg már tudom, mit szedhetek össze és mit csak nézek. Érdekes, hogy a legérdekesebb gombák azok mind nagyon szépek!
Ma is láttam kettö pirosat fehér pontokkal rajta mint a mesében. :-))

montroyal ( CAN qc) 2013.10.26. 22:17:36

@GERI87: @érthetetlen chris: koszi jobban fel vagyok vilagosulva igaz nem oszt szoroz de azt hiszem azoknak sem akik unnepelnek Mo-on ilyen v olyan politikai taborral ..

a lenyeg nekem hogy ma megyek magyarkodni az oktober festre a magyar templomba, eszunk, iszunk ,mulatunk ( es neha tele hassal panaszkodunk)

uluk4i 2013.10.26. 22:18:38

"mi történne Magyarországon, ha megjelenne egy olyan könyv"

hazaarulonak kialatana ki mindenki, mert a magyar egy sertodos nep. Intelligencia halommal, humorerzek nulla.

Fentieket figyelembeveve, ha lenne egy csoppnyi tehetsegem, akkor is megirnam es kiadatnam, hatha segitene...

2013.10.26. 22:19:09

@Határátkelő:

En tenyleg nem ledorongolni akartalak igy ismeretlenul :D Alapvetoen szeretem olvasni ezt a blogot, azert is regisztraltam vegul, hogy elmondjam a velemenyemet, mert nyilvan azert erdekel a sorsa mert tetszik, es foleg respekt h ingyen csinalod. En azt hiszem azt is ertem, hogy miert van minden nap uj poszt, de lehet hogy ez nem szukseges, vagy ha felmerul uresjarat a minosegben, akkor kerhetsz kepeket, fotokat, ahogyan kerted a nyelvrol szolo posztokat is. Ezt se kell gyakran, csak neha jobban esne, mint a filozofalas, szerintem. De ez tokre a te blogod, es nem akartam negativ lenni :D

Ironikusnak talalom, hogy sokan megirjak, hogy a politikabol, meg a faraszto kozeleti hangulatbol milyen jo volt eljonni, es aztan jon a vita a politikarol, a kozeletrol es akkor ujra itt van ez a faraszto hangulat. :D Azoknak, akik elmentek Magyarorszagrol ez szerintem nem hianyzik, azoknak akik maradtak, pedig ez a blog, lehet hogy egyfajta sziget, ahol a farasztosagok helyett arrol lehet olvasni, hogy Torokorszagban kik jarnak focimeccsre es Hollandiaban mi megy a tv-ben, stb.... nem? Lehet, hogy ez csak szerintem van igy, nem tudom, remelem nem vetted rossz neven tenyleg nem annak szantam.

Szoval, nem kerdeztel, tudom, de ha azon gondolkodsz, hogy a sztoris-fotos-utazos, vagy a politizalos-kozeletes-gondolkodos iranyba haladjon-e a blog (vagy valami masmilyenbe), akkor en az elobbire szavazok, majd gondolom megmondjak a tobbiek is, reszemrol csak ennyi, no hari :D szevasz.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 22:20:17

@charlieharper: Condorol van szo, még csak nézegetés van...tudod, öreg napjainkra. :-)

Határátkelő 2013.10.26. 22:29:28

@mojyo: Nem is vettem ledorongolásnak. :) Ez a blog legalább annyira a tiétek, mint az enyém, ezt már sokszor elmondtam, és komolyan is gondolom.

Egyébként szerintem mindkét irány belefér, és akad ilyen is, meg olyan is. A tapasztalatom egyébként az, hogy egyszerűen képtelenség olyat csinálni, ami mindenkinek tetszene. (Ez nem neked szól, hanem úgy általában mondom.)

Egy ideig borzasztóan zavart, hogy amikor olyan poszt jelent meg, amiben konkrét árak, stb. volt, akkor általában mindig akadt valaki, aki elmondta, hogy őt ez nem érdekli, mert ha akarja, megnézi a neten és őt a személyes rész sokkal jobban érdekli.

Amikor személyes sztori következett, akkor meg azzal jöttek emberek, hogy őket nem érdekli a filozofálgatós nyavalygás, ő azt akarja tudni, mennyi az annyi.

Tulajdonképpen mindkettőnek igaza volt, de akkor is csak azt tudtam mondani, hogy ezt a blogot TI írjátok, én szerkesztem, néha próbálom terelgetni, próbálok új dolgokat kitalálni, hogy ne legyen unalmas, de mivel a TI írásaitokon alapul (és ilyen értelemben eléggé ritkaság), így alapvetően az irányt is ti alakítjátok.

Talán még két hét, és megszületik a 800. poszt, ami azért nem csekélység. Ha heti 3-4 poszttal számolnék, akkor a blog nem két éves múlt, hanem lassan az 5. évéhez közelítene. Ami nem jelent semmit persze, csak annyit, hogy ebben előfordul ilyen-olyan időszak és hullámzás is.

Én szeretném tartani a napi posztokat, mert úgy gondolom, egészen nagyszerű közösség alakult itt ki, akik megérdemlik, és akiket kár lenne elveszíteni. Azon persze lehet gondolkodni, hogy milyen típusú posztok legyenek, de hát éppen erről kezdtünk itt beszélgetni.

2013.10.26. 22:38:52

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): nagyon leegyszerusitve: akkor van short sale egy propertyre, ha az osszeg, amiert aruljak nem fedezi a propertyre felvett hitelt (a peldad eseteben hiteleket). De a bank meg igy is belemegy az eladasba. A peldad eseteben meg plussz koltsegeket kell fizetni $8K-t, mert a tulaj nem fizette a maintenance feet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:40:29

@Quercus58:
:D

@nyuszigonosz:
Itt valami sárga színűt szednek sokan. Félkörben szokott nőni és elvileg nincsen mérgező, ami hasonlítana hozzá.
Boltban nagyon drága ez a fajta :(

Jövőre megpróbálom bekönyörögni magam az egyik gombász kollégához, hátha... és akkor megtanulnám én is, mert érdekel.

Mindenféle túlélő dolog érdekelne, ami túrázáshoz jól jön (milyen bogyókat lehet megenni és hasonlók), mert folyamatosan mehetnékem van a természetbe...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:45:19

@uluk4i:
Aki hazaárulózaik, már eleve nem lehet intelligens ember...

Vannak érvek, indokok, érzések és mindenkinek saját életpályája, tapasztalatai.

Arról nem is beszélve, hogy a hazaárulás jellemzően egy olyan cselekmény, amikor valaki titkokat ad át/el az ellenségnek. Ha én viccet csinálok Magyarországból, az nem hazaárulás, maximum nem egy szép cselekedet. Akkor már inkább az, amit a politikusok lerendeztek ott egytől-egyig a rendszerváltás előtt és után.

Unintelligens, fröcsögő és vagdalkozó hazaffyakat pedig nem kell komolyan venni, esetleg lehet egy fejezetet szentelni nekik a könyvben ;)

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:46:48

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Mondjuk nekem van gombalexikonom itthon, szoktam nézni, meg olvasni meg miután az erdöben voltam és láttam érdekes gombákat, kikeresni, hogy az mi is volt.
Nagyon sok félét lehetne itt is leszedni és többször is enni :-)))
de maradok annál a pár félénél, amit tényleg jól felismerek.

Bogyók: hát itt az erdöben ami úgy van, az majdnem mind ehetö is.

Svéd erdöket doku-filmekben láttam, gondolom teli vannak gombával azok is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.26. 22:53:57

@nyuszigonosz:
Szoktam látni gombákat, de ameddig nem tudom, hogy mifélék inkább nem firtatom a dolgot.

Legtöbbször hatalmas, lapos jószágokat látok, a sárga gombáknak tenyészhelyeik vannak, amit a harcedzett gombászok ismernek.

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:56:22

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Amíg nem ismered öket, addig ne is nyúlj hozzájuk.
Érdekes, hogy én jobban szeretem keresni és találni öket az erdöben, mint enni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 22:57:41

Halloweeni tok faragasba mar belekezdtetek?

Hogy jo peldaval jarjak elol egy ilyen F-kategorias sajat gyermekkel nevezek (eletem elso muve, nem kicsufolni szegenyt) :)

kepfeltoltes.hu/131026/1383245_663988066968957_545650274_n_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

nyuszigonosz 2013.10.26. 22:59:04

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Jé, ez a Pfifferling! Ma is találtam párat.

nyuszigonosz 2013.10.26. 23:00:36

@Don Kartasch: Nahát! Dehogy kicsúfolni! Milyen jó! :-))

macamuca [IHUN] 2013.10.26. 23:04:03

@Don Kartasch:
könnyen farag, kinek van...
:)))))

(nem faragok, névnapozok. hogyisne, még a végén ő kapná az ajikat! :DD)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.26. 23:07:39

@Határátkelő: "Ez tök jó ötlet, köszi!"

No, ma sem eltem hiaba! :)

Amugy multkor Mirjam linkelte be ezeket a MENJEK/MARADJAK sracokat, akik mar osszerantottak egy rovid doku filmet 2 New York-i magyar fiatal eleterol. Most azt hiszem londoni meg madridi hasonlo filmekhez gyujtenek "alanyokat":

www.youtube.com/watch?v=xlQhYVQSpDE

Ha irsz nekik biztos meg tudjak adni egy par olyan szemely kontaktjat, akik a videos szereples mellett nemi prozara is kaphatoak lennenek. :)

De most mar leallok, csak delutan ugy kapdostam be a koffein tablettakat mint kezdo ovodas a Pez cukorkat.
Don Kartasch: pukedli, jobbra el, fuggony le.

2013.10.26. 23:09:26

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): etdemes alkudni a short sale-es hazakon. A bank mindenkeppen veszit es nem akarja sokaig hordozni a property-ket a balance sheet-en. Jo alkupozicioban vagy az ilyen hazaknal, minel pofatlanabb arat kell ilyenkor megajanlani.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.26. 23:18:40

@Don Kartasch: Tök jo gonosz kinézete van! :-))))
@charlieharper: Köszi az ötletet! Erre amugy magamtol nem jöttem volna rä!:-) Mert én olyan kis naiv vagyok, hogy ami ki van rä irva, az annyi... a férj viszont jol müveli a kereskedést. Még Mo-on is probält alkudni az üzletben, ugy ahogy itt "normälis". Hät nem kicsit meresztették a szemüket. :-)
Nälam idäig ez viszi a primet, bär van drägäbb is...asszem ebböl nem lehet sokat lealkudni! :-)
www.mauirealestate.com/property/357553/4950-Makena-Rd-Wailea/Makena

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 23:26:56

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Az is hazaáruló, aki behívja a saját országába egy idegen hatalom hadseregét rendetrakni, hogy a saját hatalmát meg tudja tartani...

Határátkelő 2013.10.26. 23:35:19

@Don Kartasch: Ja, ja, már gondoltam rá, hogy ők is érdekesek lehetnének. :)

Egyébként meg azon röhögök itt magamban, hogy amikor ma reggel címet adtam a posztnak, fene se gondolta volna, hogy az önvizsgálat magamra vonatkozik majd. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.26. 23:48:16

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: Édesanyám nyugdíjasként lépett be egy gombász csapatba, most már lelkes gombász ő is. Soha nem késő elkezdeni :)!

rumitom 2013.10.27. 00:44:00

@Határátkelő: csak atfutottam a kommenteket, lehet hogy mar felvetettek, de engem nagyon erdekelnenek a follow-up posztok, sokan irtak relative korai stadiumukban a hataratkelesnek, kevesebb mint egy ev utan az uj orszagban, mivel neked elvileg meg van a kontakt infod hozzajuk, ugy mint mail cim, ha dobnal az ilyeneknek egy hello mizu, akarsz irni az eletedben beallt valtozasrol par sort, meg most is ugy gondolod, esetleg azota megint valtottal, vagy csak hogy halad a beilleszkedes stb...
persze nyilvan a mail cimeket osszeparostiva az egyes bejegyzesekkel elo varazsolni idoigenyes, de ha mar kerdezted :)

rumitom 2013.10.27. 00:53:02

en szemely szerint nem csak megertem HA-t az ilyen morfondirozos posztok miatt, hanem sok tekintetben hasonloan gondolkodom.
bar engem annyira nem erint a dolog, mivel nem magyarorszagon kezdtem palyafutasom, es mar sok eve annak, hogy ujra nem magyarorszagon elek, azt latom a meg csak par eve kulfoldon elo barataimon, hogy bizony felmerulnek lelkiismereti kerdesek:
- ugy mint csalad idosebb tagjainak hatrahagyasa, havi egyszeri nagyi latogatasbol mar csak evi egyszeri/ketszeri
- mi, hataratkelok vagyunk a batrak, okosak, erosek akik mertek lepni, szemben a meghunyaszkodo, beletorodo otthon maradotakkal szemben, vagy pont ellenkezoleg, az otthoniak a kitartoak, az erosek akik dacolnak a korulmenyekkel, es mi vagyunk akik elmenkulnek a megprobaltatas elol.

en szemely szerint nem hiszem hogy valaha tudnek meg magyarorszagon elni, ahanyszor otthon jarok a kultursokk mellbevago, amit kifele menet egyik orszagban sem eltem meg nagyon.
megis erzek valamilyen tarsadalmi szerepvalallas iranti elkotelezettseget, szivesen tennek valamit azert, hogy otthon jobb legyen, de csak innen, a tavolbol :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.27. 01:49:44

@kutya vacsorája: Szerintem a nem szabad, meg a nem illik kozt van egy arnyalatni kulonbseg.

@avionics: Ezert van annyi volt mszmp taga fideszben is. Jahm, persze, ott mindenki kenyszeritettek, mig a masik oldalt mindenki onkent es dalolva lepett be.

NorthPier 2013.10.27. 08:01:42

@Quercus58: Hihi... Ez nagyon tetszik... :-)
)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.27. 08:38:16

@zöldeketbeszélek:
Jogos, valoban.
Kulonosen, ha utana kedvesen marasztalja oket.

DieNanny CH 2013.10.27. 09:22:44

Csak most jutottam hozzá, hogy elolvassam a posztot. Kommenteket még nem olvastam.

"mi történne Magyarországon, ha megjelenne egy olyan könyv, ami emígyen dolgozza fel a magyar történelmet, úgy kezeli önironikusan és humorral akár a honfoglalást, akár történelmünk egyéb nagy eseményeit, hogy közben érezhető szeretettel közelít hozzá."

Szerintem erre jó példa a "Magyar vándor" című film. Bár fórumokon olvastam, sokan nem "vették" az öniróniát. Pedig jó film. Nekem tetszett.

Most pedig nekiállok a sok-sok kommentnek...

DieNanny CH 2013.10.27. 10:41:33

@Don Kartasch:

Panda szerintem jól van:
blog.hu/user/796323/tab/activity

(Magánvéleményem szerint ő nem ott van, ahol mondja, és megegyezik ezzel a nick-kel: blog.hu/user/743159/tab/activity )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.27. 13:42:30

@morsels: Köszi! Nem gondoltam volna, hogy a barätnömet is tud segiteni. :-)
@DieNanny: És mit szolsz ehhez:
blog.hu/user/774927/tab/activity (2013.03.31-es posztnäl)
és ehhez:
blog.hu/user/774910/tab/activity (2013.01.16-os posztnäl)
:-)))

uluk4i 2013.10.28. 12:51:40

@Kövérmadár [wannabe Flying Kiwi]: "aki hazaárulózik, az eleve nem lehet intelligens ember" - ez a baj. A nekik szóló könyvet sem értenék meg, ha egyáltalán elolvasnák.

Egyébként teljesen egyetértek veled. Az ok. 23-i, állítólagos "nemzeti" ünnepen mindkét fél teljes meggyőződéssel fújta a saját, aktuálpolitikai mondókáját. Mindenki. Volt közös, nemzeti megemlékezés? Nem. Volt Kormánypárti, mi vagyunk a jobbak, "elmúttnyóccév" megemlékezés? Igen, ha ezt megemlékezésnek lehet hívni. Volt ellenzéki hacihő? Igen, ennek sem a megemlékezés volt a lényege. És ugyanez van márc. 15-el, augusztus 20-al stb. A végén az egyetlen nemzeti ünnep a karácsony marad, mert abban mindenki egyetért.

onewayticket 2013.10.30. 23:31:12

Számomra október 23. nem ünnep.
(Egyébként nem vagyok kommunista!)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása