oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 17. 06:49,  A kulturális sokk és a beilleszkedés 375 komment

2013. október 17. 06:49 Határátkelő

A kulturális sokk és a beilleszkedés

Pár hete emailben hívta fel a figyelmet a blog egyik olvasója egy könyvre, melynek szerzője, Dr. Cathy Tsang-Feign régóta foglalkozik határátkelőkkel. Miután nagyon érdekesnek találtam a könyvet és a téma is profilba vág, megkerestem a szerzőt, aki szívesen adott interjút. Az alábbiakban ezt a beszélgetést olvashatjátok.

határátkelő általános.jpg

Több mint 20 éve foglalkozik a határátkelés kérdésével. Miért éppen ezt a területet választotta? Saját expat tapasztalatából indult ki?

Nem a saját, hanem a pácienseim tapasztalatai nyomán specializálódtam erre a témára. Az elmúlt 25 évben pszichológusként éltem és dolgoztam az Egyesült Államokban, Londonban és Hongkongban is. Főképp expatokkal, a külföldi élet során felmerülő érzelmi, pszichológiai és mentális problémáikkal foglalkozom. Konzultánsként együttműködöm nagyvállalatokkal is, a csúcsvezetőiknek és családjuknak segítek, mielőtt a világ valamelyik pontjára helyeznék át őket.

Az évek során rájöttem, hogy azok a kérdések, amelyekkel ez a csoport szembesül, ugyanazok bármely nemzetiségű határátkelő számára, és ezekről az emberek nagy részének fogalma sincs. Olyasmire gondolok, mint a kulturális sokk, az identitás inflálódása, az állandóan költöző család szindrómája, a fordított kulturális sokk, a harmadik kultúrában született gyerekek, stb.

Amikor elkezdtem a témával foglalkozni, nagyon kevés olyan forrást találtam, amely pszichológiai szempontból dolgozta volna fel ezeket a kérdéseket. Így aztán pár éve indítottam egy, a határátkelők speciális problémáival foglalkozó heti jegyzetet a legnagyobb hongkongi angol nyelvű napilapban, a South China Morning Postban. Amikor Londonban dolgoztam, akkor is folytattam az írást, az American in Britain lapnak.

Rengeteg hálás és megkönnyebbült olvasótól kaptam levelet, akik ezeket a cikkeket olvasva jöttek rá, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, és akik arról írtak, milyen segítséget nyújtottak nekik azok a tanácsok, amelyeket leírtam.

A visszajelzések és válaszok nyomán jutottam arra, hogy több, ezen a területen képzett emberre lenne szükség. Úgy gondoltam, a tudás és az információ megosztásának legjobb módja egy könyv, amely a határátkelőknek ad pszichológiai tanácsokat, ez lett a Living Abroad.

Living Abroad könyv.jpg

Mi a különbség érzelmileg és a felmerülő problémákat tekintve aközött, ha valaki csak meghatározott időre, vagy ha végleg költözik külföldre?

Lényegében nincs különbség. Az emberek a kulturális sokk négy fázisán mennek keresztül, ha tudatában vannak ennek, ha nem. Amikor pedig hazatérnek, akkor jön a fordított kulturális sokk.

Azok, akik csak meghatározott időre költöznek új országba, persze megpróbálhatják elnyomni a saját tapasztalataikat és nem elismerni, hogy min mennek keresztül, azt gondolván, hogy ők „csak" egy fél évre, vagy egy évre váltottak országot. Azt hiszik, majd minden rendbe jön, ha hazatérnek.

Más szavakkal az ideiglenesen külföldre költözők pszichológiailag és érzelmileg kevésbé felkészültek a kulturális sokk okozta változásokra, mint azok, akik hosszú távra terveznek.

Az ember azt gondolná, hogy azoknak a legnehezebb beilleszkedni, akik egy, az övéktől teljesen eltérő kultúrába érkeznek meg. Mennyivel nagyobb ilyenkor a kulturális sokk?

Éppen az ellenkezője igaz! A legkevésbé sikeres határátkelések között találkoztam olyan esetekkel, amikor például amerikaiak költöztek Angliába és fordítva. Mivel ugyanaz a nyelv, az irodalom, és a szórakoztatóipar, azt várják, hogy minden gond nélkül be tudnak majd illeszkedni, ám ez a két kultúra mégis sokkal távolabb áll egymástól, mint azt a legtöbben gondolnák, aminek következménye az állandó zavarodottság és önvád.

A saját reakcióiktól összezavarodva, és mert az feltételezik, hogy ők tehetnek a beilleszkedési problémáikról, az ilyen helyzetbe került brit és észak-amerikai expatok magukba fojtják a nehézségeiket, amivel csak súlyosbítják a helyzetük. Az Európán belül költöző európaiak közül is sokan felkészületlenek a váratlan nehézségekre.

Lehetséges egyáltalán előre felkészülni a változásokra?

Ahogy a könyvem bevezetőjében is írom, „a tudatosság fél gyógyulás". A beilleszkedés elkerülhetetlen. A legjobb felkészülés, ha előre felmérjük, milyen felmerülő problémákra számíthatunk, így amikor azokkal szembesülünk, tudni fogjuk, hogy nem egyedi esetről van szó, és rendelkezünk megfelelő stratégiával. Ez a könyvem célja.

Muszáj kihangsúlyoznom: a KULTURÁLIS SOKK nem az egyetlen kérdés, amivel a határátkelők szembesülnek. Ez csak egy keret, amiben számos, az új környezet támasztotta beilleszkedési kérdés felmerül. A másik országba költözők nehézségei nem magából a kulturális sokkból fakadnak.

A határátkelés legkritikusabb kérdése a pszichológiai és érzelmi felkészülés. Ha valaki megérti, milyen következményekkel járhat a kulturális sokk, mennyi ideig tart, a változások hogyan hathatnak rá és a kapcsolataira, akkor nem éri meglepetés. Ami még jobb, saját magukkal és szeretteikkel is türelmesebbek lesznek a beilleszkedés időszakában.

Melyek a legnagyobb kihívások?

A legnagyobb kihívás a valódi hangulatváltozásokat és reakciókat összehangolni az általunk elvárt érzelmekkel. Mondok egy példát: amikor egy másik országba költözünk, a kezdeti lelkesedés 3 hét után megszűnik. Hirtelen ránk szakad, hogy hol is vagyunk és hogy nem csak egy rövid vakációra jöttünk. Közben az otthon maradottaktól azt halljuk, milyen szerencsések vagyunk és milyen izgalmas dolog külföldön élni, miközben azzal vagyunk elfoglalva, hogy folyamatosan emlékeztessük magunkat: ez „életünk esélye".

Van a beilleszkedésnek egy fázisa, amikor mélyen belül a szomorúság és az ingerültség visszahúzó érzése gyötör, amiről ráadásul azt gondolod, hogy nem lenne szabad érezned, és amit nem tudsz másoknak elmagyarázni.

A könyvem első fejezetében van erről egy történet, egy Hongkongba költöző férfiról, akit először teljesen felpörgettek a látnivalók, a hangok, az illatok, az üzleti élet pörgése, és a lenyűgöző új szokások.

Aztán egy nap váratlanul mindez tökéletesen a visszájára fordult, és elkezdte idegesíteni az őrült rohanás, a zaj, a beszélgetések manírjai. Az „egzotikus" szokások hirtelen bosszantó babonák lettek, a férfit pedig teljesen összezavarta a hirtelen perspektívaváltás. Akár ennyi is elég ahhoz, hogy az ember megkérdőjelezze saját épelméjűségét, pedig ezek abszolút normális és előre megjósolható válaszreakciók.

Melyek a beilleszkedés főbb állomásai?

A kulturális sokk állomásai:

1. Eufória – a letelepedés első 3-4 hetének kezdeti lelkesedése.

2. Ellenállás – gyakori összehasonlítások a szülőhaza és a befogadó ország között, aminek eredménye az „otthon minden jobb" érzés.

3. Átalakulás – ez általában a kiköltözést követő kilenc hónap elteltével következik be, amikor az ember kezdi megszokni az új környezetet, és már meglátja a fogadó ország jó oldalát is.

4. Beilleszkedés – a kulturális korlátok ledőlnek, és az egyén már képes értékelni saját örökségét és új életmódját.

Ami a szülőhaza és az új lakóhely állandó összehasonlítását illeti, ez mennyi ideig tarthat és mennyire nehezítheti meg a beilleszkedést?

Mint az előbb is mondtam, ez a kulturális befogadás második állomása. Függően az egyén belső motiváltságától és hozzáállásától gyakorlatilag hat héttől kilenc hónapig bármennyi ideig eltarthat, de ha valaki nem vigyáz, akár a teljes külföldi tartózkodás idejére ebben az állapotban ragadhat, ami azt jelenti, hogy elfogadja: a fogadó országban kell élnie, de alig várja, hogy vége legyen. Egy ilyen hozzáállás nagyon egészségtelen és gyötrelmes.

A technológia ma már nagyon megkönnyíti a kapcsolattartást. Ez mennyire nyújthatja meg a beilleszkedés idejét? Előfordulhat-e, hogy valaki munkát keresve költözik külföldre, de gyakorlatilag csak az otthoniakkal tartja a kapcsolatot mondjuk Skype-on vagy Facetime-on?

Dr. Cathy Feign.jpgElső ránézésre az otthoniakkal való szoros kapcsolattartás segít. Ugyanakkor a Skype és a hozzá hasonló programok nyújtotta kényelem miatt tévesen úgy kezdhetünk viselkedni, mintha a szomszéd szobában ülnénk, ami a félreértések egész aknamezejét hozhatja létre.

Az otthon maradottak nem tudják teljesen átérezni a téged érő élményeket. Kialakul bennük egy kép a határátkelő életformáról – vagy az, hogy az csupa izgalom, utazás és csodás élet, vagy az, hogy borzalmas számkivetettség, ami nekik sosem kellene. Ez nagyon megnehezíti egy határátkelő számára a nehézségei és küzdelmei megosztását.

A vonal túlsó végén lévő család és barátok értik ugyan, amit mondasz, de nem feltétlenül érzik át a beilleszkedési folyamatot, amin éppen átmész, így hajlamosak rossz tanácsokat adni. Másrészt viszont kialakulhat egy gátlás, ami megakadályozza, hogy megoszd azokat a változásokat, amiken átmész, hiszen otthonról nézve végül is tökéletes az életed, tehát hogyan is panaszkodhatnál?

Más szavakkal: a videó, az email és a chat segít a kapcsolattartásban, és fantasztikusan jó a határátkelőknek, de tisztában kell lenni azokkal a problémákkal, melyeket okozhat. Hiába a technológia, a határátkelőknek akkor is át kell menniük a beilleszkedés fázisain, amit nem lehet felgyorsítani.

A honvágyat feltételezem mindenki másképp éli meg, de melyek a jellemző tünetei? Lehetséges „gyógyítani"?

Vannak, akik úgy harcolnak ellene, hogy amilyen gyakran tehetik, hazalátogatnak. Ugyanakkor az „otthon ott van, ahol a szív is van" egy költői, de félrevezető elképzelés. A hazalátogatás nem árt, de nem is segít. Ahogy a könyvemben is rámutatok, a túl gyakori hazalátogatás – még akkor is, ha ez csak a honvágy elleni védekezés – káros lehet az egyénnek, az emberi kapcsolatainak, a közvetlen családjának és még azoknak is, akik otthon maradtak. Vannak hatásos módjai az otthoniakkal való kapcsolattartásnak úgy is, hogy közben az ember képes elfogadni az új országban folytatott életét.

Ehhez kapcsolódva muszáj vagyok megemlíteni a Fordított Kulturális Sokkot. Kulturális sokk ugyanis nem csak az új országba költözőket éri, hanem azokat is, akik egy bizonyos külföldön töltött idő után hazatérnek, és azt hiszik, azonnal be tudnak majd illeszkedni, és meglepetésként éri őket, hogy idegennek érzik magukat.

Ez a Fordított Kulturális Sokk, amiről a könyvem 10. fejezete szól, gyakran komolyabb problémákat okoz, egyszerűen azért, mert az emberek nem hiszik el, hogy ez megtörténhet velük. A határátkelők ugyanis meg vannak győződve arról, hogy egy hosszabb külföldön töltött időszak után is könnyű visszailleszkedni, hiszen végül is „hazamennek".

Én 25 éve dolgozom határátkelőkkel, és azt tudom mondani, hogy a hazatérés, a fordított kulturális sokk sok ember számára sokkal nagyobb kihívás, mint valaha gondolták volna. Ezért abszolút létfontosságú, hogy ha egy hosszabb külföldi időszak után a hazatérést fontolgatjuk, legyünk erre felkészülve. Ideális esetben adjunk magunknak egy évet a felkészülésre, különösen azokra érvényes ez, akik több mint egy évtizedet éltek külföldön.

Milyen nehéz a határátkelés a gyerekek számára? Az ember sokszor csak annyit lát, hogy milyen könnyen beilleszkednek, de tényleg így van? Hogyan lehet őket felkészíteni arra, hogy másik országban fognak élni? Van olyan kor, amikor ez könnyebben megy?

Létezik egy mítosz, ami szerint a határátkelés nem érinti a gyerekeket, hiszen ők annyira rugalmasak. Pedig a gyerekekre igenis hat a költözés. Valójában nem nagyon van beleszólásuk abba, hogy akarnak-e költözni, vagy sem, így aztán a szülőknek kell kifejezetten érzékenyen reagálni a gyerekekre és plusz támogatást adni nekik a költözés alatt és után.

Azt tudom tanácsolni, hogy ha lehetséges, akkor a határátkelést még a gyerek 9 éves kora előtt ejtsük meg. A kamaszkorban ugyanis szociálisan már nehezebb a helyzetük, ebben az időszakban stabilitásra és erős társadalmi kapcsolatok kiépítésére van szükségük. Komoly megpróbáltatást jelenthet számukra, ha ebben a korban szakítjuk ki őket a családi és baráti környezetből. Egy tinédzser esetében pedig még nehezebb a helyzet.

Itt, a blogon is gyakran téma a honfitársakkal való külföldi kapcsolattartás. Segíthet a beilleszkedésben vagy inkább hátráltatja azt?

Általános dolog, hogy az expatok a honfitársaikhoz húznak. Ezzel semmi baj nincs, segíthet kiereszteni a gőzt és megosztani a jó és a rossz tapasztalatokat egyaránt.

Ugyanakkor mindig akadnak olyanok, akik szinte kizárólag a honfitársaikkal tartják a kapcsolatot, egy szót sem tanulnak meg a helyi nyelvből, és szinte sosem szocializálódnak a csoporton kívüliekkel. Az ilyen emberek jellemzően a kulturális sokk második szakaszában, az ellenállásban ragadnak meg. Megtartják a három lépés távolságot a befogadó ország kultúrájától.

Sok emberrel találkoztam, akik évtizedeket leéltek a saját kis expat burkukon belül, azt állítva, hogy nekik nagyon jó így. Ezek az emberek rengeteg társadalmi, kulturális, gasztronómiai és egyéb élményből kimaradnak, és ami még ennél is fontosabb, elveszítenek egy nagyon értékes esélyt arra, hogy egyénként fejlődjenek.

Még ennél is fontosabb, hogy ha csak a honfitársaival él társadalmi életet az ember, az negatívan hathat a családra, elsősorban a gyerekekre, akik így elveszítik annak lehetőségét, hogy igazán nemzetközi emberré váljanak.

Hol érkezik el az a pont, amikor szakemberhez kell fordulni?

Amikor a magánélet vagy a munka szenvedést okoz, akkor segítséget kell kérni. Előfordulhat, hogy olyasmin veszekszünk a párunkkal, amin a külföldre költözés előtt sosem. Vagy a munkahelyen érzünk általános diszkomfortot, stresszt, amit korábban sosem, és aminek látszólag semmi köze a munkánkhoz. A pillanat hevében talán nem nyilvánvaló, hogy ezeknek köze lehet a beilleszkedéshez. Egy képzett mentálhigiénés szakember ilyenkor segíthet megkeresni a probléma gyökerét.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: interjú pszichológia Magyarország Cathy Tsang-Feign

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr695578136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.10.17. 06:58:14

Nagyon jó!!!

Én nagyon élveztem például a thai kulturális sokkot. :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.17. 07:40:19

Huh! Végre alkalmam volt látni, és megbizonyosodni arról, hogy ez egy nagyon is valós probléma. Végre kimondhatom hangosan, a hiba nem az én készülékemben van.A posztban leírtaknak minden fázisán keresztül mentem, és igen, ezeket mind megéltem és rohadt nehéz volt......bitang nehéz!! Család nélkül, gyerek nélkül.....
Nálam eljött az a pillanat amikor összerogytam, és jobbat nem tudván ösztönösen kikiáltottam a világba mennyire szenvedek, és hogy nem tudom mitévő legyek vagy hogyan tovább! Szerencsére volt aki meghallotta.....

bpetya75 2013.10.17. 07:45:01

@sodalisO:

Erről a kikiáltásról írnál bővebben? Érdekelne.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.17. 07:49:08

@bpetya75: Lehet, hogy lesz itt pár kommentelő aki emlékszik erre az ominózus "kikiáltásomra". :-D
Most készülődöm dolgozni, talán este , munka után írok róla. De az is lehet, hogy nem, mert akkorára már kommenthegyek lesznek itt, és érdektelen lesz. :-)

bpetya75 2013.10.17. 08:08:31

@sodalisO:

Engem akkor is érdekelni fog ;-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.17. 08:25:39

Hm... a hiba az én készülékemben van.
:)
Próbáltam magamra ismerni, de néhány apró részlettől eltekintve, nem sikerült.

Ettől eltekintve értem a problémát. :)
Én abban látom ennek egyik okát, hogy sokan felkészületlenül vágnak bele az "emigrációba".
Mit gondoltok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 08:27:45

Sajnos meg mindig nem ertem ezt a dolgot. Nekem semmifele kultusokkom nem volt.

Kijottem, mert erre vagytam mar miota. Dolgozom az elso perctol, baratkozom a helyiekkel (kollegakkal).

Nem volt mit megszokni, mert tudtam, hogy mas es akartam ezt a massagot. Innentol az egesz "cirkusz" ertelmet veszti, nem?

Szerintem ez annal jatszik csak, aki bizonytalan volt mar eredetileg is. Annak, aki szikla szilardan hitt benne, hogy menni akar, annal a 2. pont elbol kiesik. A 3. pedig a legelejetol megvan.

2013.10.17. 08:28:14

@www.aonang.hu: hat igen, lelki tragedia lehetett. Allando napsutes, finom kaja, szep termeszet. Jelentkezz is be gyorsan Dr Andaluzkutyahoz

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 08:31:52

Az első gondolat ami eszembe jutott hogy kúrva jól meg lehet belölünk élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 08:35:10

@sodalisO:
Igen emlékszem.
Örülök hogy egyenesben vagy.

2013.10.17. 08:39:32

@diggerdriver: igen, ez igy van. Emlekszem nagyon kemeny pillanatokra USAban az elejen. Aztan amikor elkezdtem dolgozni, akkor is ert par sokk, volt is melypontom. A munkahely adott egy "coach"- ot, gyakorlatilag pszichologust. Mukodott.

VHB 2013.10.17. 08:44:38

A fordított kultúrsokkal már találkoztam a hazalátogatások alkalmával.

Azért mosolyogsz mert most kinevetsz?

Oda ne menjünk be, drága a kávé.
Majd én meghívlak.
Most felvágsz?

Jónak tűnik ez a nulla %-os hitelajánlat.
Áhhh minden hitel szar.

Hamar elkészül főnök.
Van kész szerződésük vagy írassak én egyet?
Nem bízik bennem főnök? Minek a papír?

Stb.

eagles 2013.10.17. 08:44:41

Az írás jó, de nem lettem okosabb. Eddig sem értettem ezt a kultúrsokk dolgot,most sem. Persze én egy különleges állatfajta vagyok. Nem járok társaságba, nem járok szórakozni, kifejezetten bosszant ha sokan vannak körülöttem. Ezzel szemben piszkosul el tudnám viselni, ha egy normális országban, normális munkám lenne, amit normálisan megfizetnének, és amiből normálisan meg tudnék élni. Ha ehhez ez a sokkhatás kell, legyen.
Ide lőjetek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 08:46:30

@charlieharper:
Persze nekem is volt mélypont.
Soha nem az a baj hogy gödörben vagy.
Az a baj ha nem teszek meg mindent hogy kimássz.
Az meg külön tetèzi a bajt ha látják rajtad vagy hatással van a család életére.
Ha valami nekem nehéz akkor ugyanazt nem próbálom másnak is nehézzé tenni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 08:47:09

@tilmir:
Szeretek tartozni a kuloncok koze. De ha masok is vannak ilyenek, mar nem is vagyok kulonc :)

@charlieharper:
Szerintem ez mentalitas kerdese. 2,5 ev valoban nem sok, de ha a fenti irast veszem, az egesznek le kellett volna zajlania ennyi ido alatt.
A rozsaszin kodos resz megvolt. Az osszehasonlitas is, de nalam Mo orok vesztese ennek (nem azt nyujtja, ami nekem kell). A 3. es 4. reszen meg mintha tullennek mar (leszamitva ugye, hogy nem erdekel az, ahonnan jottem - pl. kultura).

Szoval nem tudom...

csello70 2013.10.17. 08:47:46

Nagyon klassz interju, koszonjuk HA ! :)
En minden fazison vegigmentem a csaladdal.
A gyerekek resszel is abszolut egyetertek. A 9 ev alatti vette a legkonnyebben.
Valamint nagyon tetszett a hazalatogatasrol szolo resz, en evente 3-4x utazok haza, dehat EU-ban vagyok, nem nehez. Valamikor alig varom, hogy visszaerkezzek. :O

tucano 2013.10.17. 08:56:16

@diggerdriver:
"Az meg külön tetèzi a bajt ha látják rajtad vagy hatással van a család életére."
Jaja, fog összeszorít közben mosolyogva igát húz. Persze ez nem csak expateknél van így, hanem otthon is. Talán még jobb is külföldön, mert otthon "beleszocializálja" magát és a családot az ember a nyomorba. Annyira normális és hétköznapi a szenvedés, hogy nem is látja a gyerek, közben ugyanúgy rombol.

nyuszigonosz 2013.10.17. 08:59:49

Elolvastam.
Gondolom sokan magukra ismernek a leirottak alapján, mások meg nem.

Nekem nem mond semmit a szöveg, de az is igaz, hogy én elöször 15 évesen mentem más nyelvterületre, egyedül, jó messzire, ott végezni a középiskolát.
Nem volt internet meg mobil telefon, csak a jó öreg és lassu levelposta volt és kb. minden 3 hónapban utaztam csak két napra haza.
És akkor sem így éltem meg az egészet.

Azóta meg lett további pár országváltás.

andaluzkutya 2013.10.17. 09:02:58

@diggerdriver: Gondolom amikor bemész egy közértbe, akkor is az az első gondolatod, hogy az élelmiszerkereskedők milyen jól megélnek az emberekből:)

A fent emlegetett problémák valósak, de az nem jelenti azt, hogy mindenkit egyaránt érint. Én pl. nem éltem át a sokkot, viszont tudatában vagyok annak, hogy nem vagyok "norvég", nem értem őket úgy, mint ahogy ők értik egymást. De ez nekem nem okoz gondot. Ezzel szemben pl. a feleségem, vagy a nagylányaim ezt sokkal jobban megélik/megszenvedik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 09:15:16

@diggerdriver:
Nekem is volt egy melypontom: mikor kiderult, hogy nincs rendes kenyer... napokig ki sem keltem az agybol, mar kotelet is rendeltem az e-bayrol, hogy legyen mivel felkotni magam...

Aztan jott a megoldas, erot vettem magamon, bementem a boltba es meglattam a sajtoszsomlet... azota ujra tudok boldog lenni :)

@andaluzkutya:
Mert te pasi vagy :) A csaladod tobbi tagja meg no... nalunk is ez a helyzet, csak ugye en gomba vagyok.
Ugy tapasztaltam, hogy a hagymak is jol viselik a kornyezetvaltozast...

Határátkelő 2013.10.17. 09:15:41

Azt azért ne felejtsétek el, hogy azért mi, magyarok kicsit talán más alaphelyzetből indulunk, ugyanis egy jelentős részünk konkrétan a nyomor elől menekül külföldre, míg azok az expatok, akivel Cathy Tsang-Feign-nek nyilván leggyakrabban dolga van, más okokból váltanak országot - talán más a motivációs szint is.

Magyarán csak azt akarom mondani, hogy aki azért megy külföldre, mert nem tudja befizetni a számláit, idekint viszont ez a gondja az első, ami megoldódik, nyilván picit másként éli meg a határátkelést, az elején nagyobb a pozitív sokk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.17. 09:15:59

Se nalam, se a menyasszonyomnal nem jelentkezett a kultursokk legaprobb jele sem. Egy pillanatra sem. :)

Na erre kosson csomot a lelapult haju szakerto neni! :D

Nem azt mondom, hogy nem letezo dolog, de szerintem nem orokervenyu hogy ez mindenkire vonatkozik. Vannak akiket nem erint, van ilyen. :)

2013.10.17. 09:17:23

@andaluzkutya: a kozertben nem, a benzinkuton viszont ugyanezt gondolom

tableno 2013.10.17. 09:21:03

Én úgy vagyok ezzel a kultúrsokkal, hogy eleve azzal az elvárással indulok, hogy más lesz minden. És amikor kiderül, hogy tényleg az, akkor nem csinálok nagy ügyet belőle, hiszen pontosan erre számítottam. Nem tartom sem a helyieket hülyének, sem magamat. Egyszerűen próbálom megérteni mit miért csinálnak úgy, ahogy és elfogadom, de nem teszem feltétlenől magamévá. Én magyarnak szocializálódtam, nem tudok rajta változtatni, nem is nagyon akarok. Bizonyos dolgokat másként látok, mint a helyiek (vagy akár a feleségem), és ez így van rendjén. Ezért ugyan én is átestem a kultúrsokk fázisain, soha nem okozott ez nekem lelki törést, egyszerűen tudomásul vettem a nehézségeket és igyekeztem túljutni rajta. A fordított kultúrsokk egyébként tényleg nehezebb, bár ott meg az könnyíti meg a dolgot, hogy eleve soha nem gondolkodtam úgy, mint egy átlagmagyar, és ezért a közeli barátaimat leszámítva mindig is kilógtam a sorból valamennyire.

eagles 2013.10.17. 09:29:14

@Határátkelő:

Na éppen ezt akartam kérdezni a dokitól. Mi a tököm kultúrsokk érhet egy vállalati topmenedzsert?
Átköltözik az egyik luxusból, a másik luxusba?
Ez szerintem a szokásos angolszász nyavajgás. Lenéznek, ha nincs szipológusom.

2013.10.17. 09:30:36

@Quercus58: jajj nem. Majd leirom

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 09:37:34

@Quercus58: En -aki tobbnyire nem hiszek ilyesmiben - szinten atmentem a fazisokon, talan meg korabban le is irtam itt, paran lehet emlekeznek ra. Bar szerintem az euforia nem par het utan, hanem kb 1 ev utan mulik el, utana jon az, hogy csak a negativumokat latod, stb.
Es ugyanigy megvannaka fazisok az "oshaza"-val kapcsolatban is:
1. semmise jo
2. nagyon sok jo dolog van, amik hianyoznak
3. atertekeli az ember, netan tursitakent megy haza, probal mas szemmel latni
4. elfogadja.

rezsoatya (törölt) 2013.10.17. 09:49:29

Nekem ket fazis volt:
1. Az euforia (kijottem tetszett, dolgozom, boldogan elek)
2. A fogado orszag jo oldalanameglatasa (tetszik, dolgozom, boldogan elek).

Ezek azota is tartanak.
(most megint bejott valami, ami euforikus erzest ad)

Most akkor menjek pszichologushoz? :D

cristallo 2013.10.17. 10:02:07

Azt hiszem, hogy sokan ezt a temat nagyon fekete-fehernek latjak.
Nagyon sok mindentol fugg az, hogy atmegy-e az ember a kultursokk fazisain. Az elso szerintem, hogy kenyszerbol megy, vagy kalandvagybol. Ha kenyszerbol mesz, akkor nincs valasztasod, muszaj beilleszkedned, mert ez van. Ha csak athelyeztek, akkor meg ott van az erzes, hogy minek beilleszkedni, mert nem sokaig maradunk ugysem itt. Marpedig pontosan a hetkoznapok azok, amik meghatarozzak az ember eletet. Rengeteg bosszusag erheti az embert a napi ugyintezes, bevasarlas soran, mert nem olyan otthonosan mozogsz az uj helyen, mint otthon tetted. Az sem mindegy, hogy dolgozol-e, a szakmadban dolgozol-e, ahol ki tudsz teljesedni, van-e gyerek, akirol gondoskodnod kell. Nagyon fontos, hogy milyen idos vagy es mit, kit hagytal otthon. Ami szerintem a legjobban megneheziti a dolgot, az a nyelvkerdes. En jol beszelem az orszag nyelvet, de nagyon hianyzik, hogy olyan arnyaltan es viccesen tudjam kifejezni magam, mint magyarul es ehhez bizony nekem meg ido kell. De addig is gyakran erzem magam kirekesztettnek a beszelgetesekbol, mert keptelen vagyok olyan minosegben belecsatlakozni a tarsalgasba, mint ahogy szeretnem. Mo-on a munkamhoz tartozott a beszed, nagyon sok fuggott attol, hogy hogyan fejezem ki magam. Ezert visel meg engem itt ez a dolog annyira. Ugyanakkor semmi penzert nem mennek vissza Mo-ra, mert - ahogy Tilmir is irta - az az orszag nem nyujtja nekem azt, amire szuksegem van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 10:10:32

@rezsoatya:
Möfaszan?
Kiveszett belöled a magyar virtus?
Te nem tudod hogy ami jó azt el kell rontani?:))))))))))

eagles 2013.10.17. 10:10:59

@rezsoatya:

Te atya a pápához menj. Mégis csak Ő a főnököd.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 10:11:54

@charlieharper:
Ugyehogyugye?
A pszihomókusnál mit gondolsz?:)))))

nemetgabor 2013.10.17. 10:18:47

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Ott a pont. Én eddigi életem során fél évet voltam külföldön (szigorúan pénzt keresni). Nem foglalkoztam azzal, hogy miből maradok ki otthon, hoztam egy döntést és tartottam magam hozzá.Honvágyam sem volt sosem. A család hiányozhat, a helyi tej de egy egész ország?wtf?Sosem fogom megérteni, de természetesen elfogadom hogy másnak vannak ilyen érzései amit saját magának generál a kis fejében azért hogy rosszabbul érezze magát.
@tildy:): az első 3 ponthoz: próbáld meg úgy, hogy nincs véleményed, nem hasonlítod össze az ottani és az itteni dolgokat.Mindjárt elmúlik az egész és csak a 4. pont marad.

bpetya75 2013.10.17. 10:25:07

@nemetgabor:

"természetesen elfogadom hogy másnak vannak ilyen érzései amit saját magának generál a kis fejében azért hogy rosszabbul érezze magát."

Vagyis természetesen elfogadod, hogy aki máshogy van vele, mint te, az hülye.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.17. 10:28:59

@Határátkelő:

Pár éve volt egy felmérés arról, hogy az emberek az EU-ban mennyire elégedettek az állami hivatali ügyintézéssel. Az egyik pont az igazolvány kiváltása, hosszabbítása, cseréje volt. Mo. az egyik kiemelkedő helyen végzett, azaz az emberek nagyon elégedettek. Hollandia meg az egyik utolsó helyen.

Az okok vizsgálata során vicces dolgok derültek ki. A magyarok azért voltak elégedettek, mert "gyorsan ment, alig 1 óra alatt sikerült elintézni", a hollandok meg azért voltak elégedtelenek, mert "nagyon lassú volt minden, 15 percig kellett várni az elintézésre".

Szóval minden viszonylagos.

nosuti 2013.10.17. 10:32:23

@nemetgabor: a honvágy nem azt jelenti hogy valakinek az országa hiányzik, hanem visszavágyódás az otthoni megszokott környezetbe.

lásd homesickness

rezsoatya (törölt) 2013.10.17. 10:37:47

@diggerdriver: hozd el a szamitogeped, megoldjuk! :-)))))))

rezsoatya (törölt) 2013.10.17. 10:39:54

@Quercus58: tudod kinek!?

(tudod Kovermadar sem kover, sem madar... na ennyire vagyok en rezso! :-))))) )

eagles 2013.10.17. 10:45:23

@rezsoatya:

Nem vagy Rezső, atyám? Jézus ereje ne hagyj el!

nemetgabor 2013.10.17. 10:47:58

@bpetya75: Úgy tűnik egy szót sem értettél meg abból amit mondtam, semmit. Az egy dolog, hogy felismered, hogy a másik másképpen működik mint te és ezt szóvá teszed. Az pedig egy másik, hogy ezt te elítéled (a másik lehülyézése az).
Ne adj szavakat a számba, ha azt akartam volna mondani, hogy azért mert máshogy gondolkodik mint én az hülye, akkor azt mondtam volna. Egy anonim blogon mitől kéne félnem?

nemetgabor 2013.10.17. 10:49:20

@nosuti: Na ugye hogy nem értem. Nem is baj, jól elvagyok nélküle.

nosuti 2013.10.17. 10:56:12

@nemetgabor: nekem volt az első pár hónapban, és nem azért, mert generáltam a kis agyamban. Az érzések jönnek, csak úgy. Aztán vagy feldolgozod vagy nem. De nem kellene lekicsinyíteni mások problémáit, érzéseit, mert neked nincs olyan. nem szép dolog.

2013.10.17. 11:12:12

@Don Kartasch: 'Se nalam, se a menyasszonyomnal nem jelentkezett a kultursokk legaprobb jele sem. Egy pillanatra sem. :)

Nem azt mondom, hogy nem letezo dolog, de szerintem nem orokervenyu hogy ez mindenkire vonatkozik.'

Nekem sem volt meg 'kultursokkom' vagy forditott kulturalis sokkom, pedig eltem es dolgoztam mar kulonbozo orszagokban, kulturkorokben. A 'szakerto' egyszeruen penzt csinal ebbol a jelenleg divatos kultursokk-klisebol. Persze van ilyen jelenseg ami erint nehany embert, de akkor is ertelmetlen erre leredukalni hogy mindig 4 fazisa van amelyek X ideig tartanak stb. es torvenyszeruen kovetik egymast. Ez a valo eletben nem lehetseges, mivel mas hatteru emberek, mas okokbol, mas orszagokba koltoznek. Nehogy mar azt akarja nekem mondani valaki hogy pont ugyanazokon a fazisokon fog keresztulmenni egy 18 eves angol aki az USA-ba megy egyetemre, mint egy kozepkoru magyar segedmunkas aki Ausztria es Gyor kozott ingazik, vagy egy indiai orvos aki Szingapurba koltozik stb.

Mond a 'szakerto' nehany dolgot ami valoszinuleg altalanosan igaz, mint pl. 9 ev alatti gyerek konnyebben illeszkedik be, de ez is mennyire hasznos a leendo kivandorlok 99%-anak? Az ember altalaban nem 100% tudatosan tervezi meg a kivandorlast hogy akkor most a gyerekek 9 eves kora elott ezt csinalom, hanem a lehetosegeknek vagy kenyszernek megfeleloen dont, nem?

Egyedul azzal a resszel ertek egyet az interjuban ahol azokrol beszel akik egy expat 'burokban' elik az eletuket; ez tenylegesen letezo jelenseg vilagszerte, es valoban az a hatasa amit elmondott. De kerdeses hogy az ilyen emberek elolvasnanak-e egy ilyen temaju konyvet, illetve segitseget kernenek-e pszichologustol vagy mastol? Ha igen az jo, de ugy kepzelem el hogy oket erdekli ez a tema a legkevesbe: ahogy Dr Tsang is elmondta, ezek az emberek sajat bevallasuk szerint nagyon jol erzik magukat a 'burokban' amit kialakitottak maguk korul es nem probalnak kitorni belole.

London2009 2013.10.17. 11:12:43

Elolvastam és tetszett a cikk, de az állomásokkal nem tudok azonosulni én sem.
3 hét alatt elmúlik az eufória? Nálam legalább 1 évig tartott. A magyarokkal barátkozással próbálkoztam, de csak praktikus okokból. Jobb ötletem nem volt miként tudnék társaságba kerülni. Túl szociális lény vagyok, nem tudok egyedül lenni. Aztán persze rájöttem, hogy ez nem a megoldás...viszont ez az „otthon minden jobb” fázis teljesen kimaradt. Kezdetektől tisztában voltam a pozitívumokkal és a beilleszkedésre törekedtem. Na és azzal sem értek egyet, hogy az tökéletesen be fog következni. „Értékelni a saját örökséget”- ezt nem is értem. A végső fázisba jutás kellene ahhoz, hogy értékeljem újra a saját örökségem? Egy percig nem felejtettem el, hogy mit hoztam otthonról.
Összegezve: különc vagyok én is!

bpetya75 2013.10.17. 11:18:41

@nemetgabor:

Amit idéztem tőled, abban pont lehülyézted őket, csak nem használtad a szót.

Vagy az a véleményed, hogy normális (jelen esetben értsd úgy, hogy nem hülye) ember "saját magának generál" rossz érzéseket "a kis fejében azért hogy rosszabbul érezze magát"?

Lehet, hogy nem ez volt a szándékod, de ez jön le belőle. Legalább is nekem.

nosuti 2013.10.17. 11:23:30

@London2009: nekem az eufória maradt ki. Igaz az egyik legdrágább európai országba jöttem, de a mai nyitott világban, már nem sok mindenre lehet rácsodálkozni. Másabb itt az élet, de nem dobtam hátast tőle. Igyekszem barátokat szerezni, hogy jól érezzem magam és szerencsére jó a társaság.
Pont tegnap beszélgettem egy szintén kelet-európaival, aki mindent szidott itt és én nem értettem őt. Persze ő is abba hibába esik, hogy az otthoni saját városával hasonlítja össze.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 11:25:02

@bpetya75:
Szerintem azt mondta, hogy ezt a dolgot mindenki a sajat fejeben eli meg, igy rajta all, hogy akarja-e ezt a problemat vagy sem.

En legalabbis ilyen racionalisab mukodom: akarok-e felesleges problemat vagy sem.
Marpedig valaminek a hianyat megelni ahelyett, hogy keresek valami mast szerintem siman kikerulheto dolog.

@nosuti:
Ennek van negativ formaja? Amikor konstans elvagyodas van es "barhol, csak itt ne" erzes? Azt minek hivjak? :)

@rezsoatya:
Nem-e? Ezt beszeld meg a menyasszonyommal ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 11:25:48

Na kicsit jobban leszek hozzaszolok! Most meg nem birok gondolkodni :S

nosuti 2013.10.17. 11:31:24

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: most végeztem egy gyors kutatást a világhálón, de semmi okosságot nem találtam erre :)
annyi volt hogy van térbeli és időbeli elvágyódás :)

2013.10.17. 11:47:03

@Mirjam2:
Nekem is pontosan ez jott le a riportbol. Altalanositasok, azon belul is egy konkret tarsadalmi osztaly - aki meg tudja maganak engedni a psichologushoz jarast es a psichologus altal valo felkeszulest orszagvaltas elott - problemai. A HA olvasoi es posztoloi kozott ezek szama kb 1 ezrelekre teheto. Itt a nagy tobbseg anyagi kenyszer hatasara valt ill. valtott orszagot. Es valljuk be, ez politikai okokra vezetheto vissza. Azoknak a problemai teljesen masok. Ahany kivandorlo, annyi problema: fugg a kivandorlo koratol, szakmajatol, vegzettsegetol, csaladi allapotatol, nyelvtudasatol es meg sorolhatnam. Nem olyan ecceru dolog ez kerem, hogy par sorban leirjuk es meg is kapjuk ra a valaszt. Pszichologustol, orvostol, ugyvedtol es rendortol ments meg Uram!!:) ( es a samanfelektol)

2013.10.17. 11:54:07

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
" Kijottem, mert erre vagytam mar miota "
Ha erre vagytal volna regota, akkor 18 eves korodban leptel volna le, mint sokan a 80' - as evek disszidensei kozul. Ha nem lett volna a konkret segitseged - elmondasod szerint az aposod - meg most is otthon elnel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 12:00:53

@Cascabel:
Attól még vágyhatott rá.
A vágy és a beteljesülés idöben nem biztos hogy
egybeesik.
Ahogy mondani szoktam a kacérkodás a gondolattal még messze van a baszástól.
.

monett 2013.10.17. 12:01:02

Nekem muszáj volt kijönni a szegénység elől. Minden nagyon tetszett az elején is már, viszont nem volt eufória, inkább szomorú voltam, mintha gyászolnék, aztán ez elmúlt egy pár hónap múlva. Ellenállást nem éreztem, és az összehasonlitásból sajnos rendre Magyarország került ki vesztesen. Most már 14 hónapja élek itt, és megszoktam, megszerettem, de beilleszkednem szerintem még évekbe telik, hiába köszön a szomszéd, meg a boltos.

bpetya75 2013.10.17. 12:01:52

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Elfogadom, hogy van olyan ember, pl te vagy Gábor, akik teljesen racionális működnek, bár tőlem távol áll ez.

Nem is azért írtam neki, mert ufónak nézném. Csak szerettem volna felhívni a figyelmét arra, hogy amit írt, azt különösebb erőlködés nélkül úgy lehet érteni.

"Marpedig valaminek a hianyat megelni ahelyett, hogy keresek valami mast szerintem siman kikerulheto dolog."

Ezt viszont, racionalitás ide vagy oda, vitatom. Szélsőséges példa édesanyám halála. Nem tudok és nem is akarok mást keresni a hiánya megélése helyett. Nem merülök el a gyászban, de a hiányérzet nagyon is ott van. Pedig 2,5 éve ment el.

electroger 2013.10.17. 12:02:59

Kint létem alatt szépen sunyin,észre sem vettem,pánik beteg lettem.Pedig jól éreztem magam.Azért nem tüntek fel a tünetei,mert jól tudtam kezelni eleinte.Aztán mikor készültem haza,beleéltem magam,hogy itthon minden helyre jön,mert hogy biztos a kintlét miatt alakúlt ki.Aztán itthon sem lett jobb,sőt,rosszabb.Igazából már nem is tudom hol lenne jobb.
Mindenki máshogy éli meg ezt a "sokkot",de az tény,hogy az ember lelkében a nagyobb változások stresszként hatnak.Van akit ez pörget,van akit padlóra küld.Olvastam,hogy nyaralások előtt,illetve alatt meg sokszorozódik az infarktus rizikója.Nem véletlen

tsabus UAE 2013.10.17. 12:03:03

@Quercus58: Az első négy mondatodat majdnem szó szerint így írtam le, de te voltál a gyorsabb. Szóval, csatlakozom... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 12:04:51

@nemetgabor: "fél évet voltam külföldön (szigorúan pénzt keresni)" azert azt vagod, hogy tudataban voltal annak, hogy 6-5-4-3-2-1 honap es mesz haza. Az mas, mint amikor vegleg koltozik az ember. Alalaban aki igy jon ki nem is akar beilleszkedni, mert minek, fel evet fellabon is kibir az ember.

London2009 2013.10.17. 12:15:36

@nosuti: Az eufória lehet, hogy nem az igazán jó szóhasználat. Inkább azt értem alatta, hogy az első évben annyira akartam, hogy minden jól alakuljon, hogy csak a pozitívumokra koncentráltam. Jobb melót akartam több pénzért, interjúkra jártam, vizsgáztam, felfedeztem, ismerkedtem. Ez töltötte ki teljesen minden percemet. Lehet, hogy emiatt nem éltem meg ezeket fentebb részletezett fázisokat. God knows!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 12:21:39

@Cascabel:
Latod ez lehet.
De nem banom, hogy akkor nem voltam eleg bator, mert igy talalkozhattam a menyasszonyommal.

Persze ha 2-4-5 evvel korabban itt lehettunk volna... :)

Most mar igy alakult.

@bpetya75:
Nekem is akkortajt halt meg anyum. Akkor nem volt jo, de az elet megy tovabb, ha akarom, ha nem.

Mondjuk az en kapcsolatom a szuleimmel, majd ennek megszakadasa nem generalt uresseget (sajnos vagy sem, ez van).

Ugyanakkor tisztaban vagyok vele, hogy a "lelkizes" hianya miatt sokmindenbol kimaradok. Ez van...

@electroger:
Nyaralas elott, utan??? Mi a szent szar? Akinek stresszt okoz a nyaralas, az ne menjen :)
A 3. legjobb dolog a vilagon (szex es eves utan). Stressz... :)

@diggerdriver:
Vagyott is, tudta, hogu nem odavalo.

Shanarey 2013.10.17. 12:31:20

@Cascabel:

Pontosan leírtad. Gratula.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 12:40:30

Kulonben el sem tudjatok kepzelni mennyire maceras egy amerikainak angliaba beilleszkedni... Tegnap olvastam egy blogot, hat az elso bejegyzes utan bezartam a keresot. Egy ide koltozo amcsi csaj mesel az itteni eleterol. Ott kezdett gyanus lenni, hogy kulon bekezdes volt a vizrol. Egesz pontosan, hogy itt nem fluorvalamizik a vizet, ezert meg koltozes elott beszeljen az ember a fogorvosaval! WTF??????? Meg itt masmilyenek a nyomtatok, igy vagy itt vesz egy ujat, vagy hozzon magaval rohadt sok patront!

Nekem az eleje furcsa volt inkabb, mert egyedul voltam, az elmenyeket meg megosztottam volna asszonykammal, de nem tudtam, mert elmeselve nem ugyanaz.
A legnagyobb problemam a nyelvi bezartsagom volt, azaz nem mertem rendesen hasznalni, mert azertt talalkoztam itt erdekes dialektusokkal... Ez a "gorcs" az elmult par hetben rendesen feloldodott, igy mar nem problema.
Kulonben vicces, hogy az zavar a legjobban, hogy a nyelvet nem tudom ugy hasznalni, mint otthon csinaltam. Szoviccel, mogottes tartalomra utalas stb. Tegnap este a sokadik sor utan egy fiatal kollegammal beszeltem errol es ot is az zavarja, hogy nem tud igy beszelgetni velunk kulfoldiekkel, mivel teljesen mashogy hasznaljuk az angolt es nem vagjuk (meg) a szovicceket, mogottes jelenteseket. Arra meg ki sem kell terni, hogy mennyire egyformak az emberek. Ugyan azt a zeneszamot kedveljuk (avicii - wake me up, mindkettonk izlesetol nagyon messze van) de o azt hallgatta amikor nyaron autozott las vegasban en meg amikor szentimentalis pillanatomban setalgattam multkor a varosban. :)

2013.10.17. 12:42:43

@diggerdriver:
Tudok en meg mast is!!! :) De leginkabb altalanositasokat, de azt nagyon:)
De hogy irjak konkret, altalam tapasztalt dolgokat is, amit itt Kanadaban vettem eszre az elmult 30 ev soran:
- azok kozul, akik csaladdal jottek 80 % - uk elvalt
- a gyerekeik 70 % - a nem tud magyarul, meg az otthon szuletettek sem, a kinn szuletteknel ez 90 %
- a 18 - 30 evesen kijottek 70 % - a rendszeres kenderszivo lett
- 50 % alkoholista, ferfiak, nok kb 25 %
- 70 % nem elegedett, " nem ilyen lovat akart "
- 20 % haza - vagy mas orszagba koltozott
- 70 % nem tanult meg angolul helyesen, a konyhanyelvet beszeli
- 70 % angolul meg konyvet nem olvasott, magyar konyvet 50 %
es meg folytathatnam
- 90 % nem ment el itt semmilyen iskolaba
( a teljesseg es pontossag igenye nelkul keszult gyors felmeres, emlekezetbol, a 80' - as evekben disszidaltakra vonatkoztava, proli, outcast retegben ( is) elve :) :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 12:48:50

@Cascabel: Es hany szazalekuk el zart koloniaban? /meg hany szazalek gazdagodik meg ezen?/

2013.10.17. 13:05:55

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Azt nem tudom, hany % el zart koloniaban, de kb 30 % - anak ugyan azok a baratai - kozben utaltak is egymast - mint amikor kijottek. Az en korosztalyomnak nem volt nagy uzleti erzeke, tehet egymason sem tudtunk meggazdagodni:) Erdekes, amikor elmegyek a magyar templomba nagy ritkan, nem ismerek senkit:( Engem sem ismernek, szerencsere:) Pedig 5+4 evet eltem itt, es 3 eve ujra itt elek. A Magyar Hazba nem jarok.
Az elozo hosszaszolasomban a " statisztikaval " csak azt akartam erzekeltetni, hogy igenis volt " aldozata " az un. hataratkelesnek. Nem is kicsi. Es meg az alkoholtol, kabszertol meghalt haverjaimrol, ismeroseimrol nem is irtam. Hirtelenjeben 10 jutott az eszembe. Erdekes, bortont viselt csak egy van, az is 56 - os, de nagyon jo ember, pedig meg hazat is robbantott fel:) Bosszubol:)

emiGrant 2013.10.17. 13:09:38

Erdekes interju es maga a konyv is segithet ha valaki sajat magara ismer a peldakbol es a tanacsok is segitenek neki. Az viszont tenyleg hulyeseg, hogy csak ezek a fazisok lehetnek, pont ennyi ideig es egyforma sullyal? En tobb, mint negyven evvel ezelott kerultem ki es ha jol emlekszem joforman soha nem volt problemam sem a kultursokkal, de meg a forditott kultursokkal sem. Minden attol fugg, hogy mennyire akarsz beilleszkedni. Mennyire volt jo otthon. Van-e valakid ott akit szeretsz? Erdekel-e igazan a befogado orszag kulturaja? Nekem nem volt igazan jo otthon es az osszes tobbire YES a valasz. Nekem valahogy akkor (1970-es evek) a megszokottbol valo kiesest, ami a kultursokk emocionalis alapja, tobbszorosen pozitivan ellensulyozta, hogy imadtam a ferjem, a varost, a TV-t, a konyveket, a szabadsagot, a viszonylagos jomodot stb., stb. En nagyon akartam azonosulni az uj hazammal es bar soha nem titkoltam, hogy magyar vagyok, ez nem volt a legfontosabb tenyezo rolam. Azert nem tanitottam meg a fiaimat magyarul sem (amit egyebkent nagyon banok azota is) mert abban az idoben amikor szulettek meg mindig annyira az asszimilalodas fazisaban voltam, hogy kizarolag angolul akartam beszelni es gondolkodni. Sikerult is. Annak ellenere, hogy most mar megint itthon vagyunk es nagyon jol erezzuk magunkat (ne szapuljatok az angol nyugdij miatt ha lehet! :-)) meg a mai napig is angolul ugranak be bizonyos dolgok, amik nem azert vannak, mert elvetettem az anyanyelvemet vagy mert flancolni akarok, hanem azert, mert olyannyira kitagult az eletem a kulfoldon toltott 36 ev alatt, hogy az azokhoz vonatkozo kifejezesek mai napig is angolul jutnak eloszor eszembe. Sokan az itthoni ismerosok, baratok kozul sokszor megmosolyognak amikor az en elvarasaim tul magasak az itthoni moralhoz kepest. "Ja, persze, itt ezt ne vard!" Ezt annak tudjak be, hogy majdnem 40 evig kulfoldon eltem. Nem igaz! En mar mielott elmentem is ilyen voltam. Lehet, hogy ha itthon maradok az elet harcai korrumpaltak volna az en moralis kodomat is, de nem hiszem. Vilag eletemben csokonyos fajta voltam, bar mit lehet tudni. Visszaterve a fenti 4 fazisra. Tortem a fejem, hogy az eredendo euforia utan miert nem jott nalam az ellenallas? Szerintem azert, mert addigra amire elmult volna az euforia en mar joforman teljesen beilleszkedtem. Persze ez nem azt jelentette, hogy vak lettem volna az ottani hulyesegekre, de mivel meg azokkal egyutt is annyival jobb volt ott, mint az elozo eletemben itthon, ez joforman fel se tunt. Befogadonak es pozitiv mentalis hozzaallasunak kell lenni ehhez es hala az egnek en mindig ilyen voltam. Elkepzelhetitek, hogy mostansag nem eppen tetszik nekem ami itthon folyik. Ha menekulni akarnek nem lenne bonyolult, de nem fogom megtenni, mert megvan bennem az a dac, hogy ez a rohadt nepseg nem fog engem a szulohazambol elkergetni. Rengeteg olyan kulfoldi baratom van akik az elmult harom evben elmentek, mert felnek vagy mert utaljak ami itt most megy, de mi maradunk. Lehet, hogy hulyeseg, de mar irtam, hogy csokonyos fajta vagyok! Sziasztok! Bocsi a hosszusagert, valahogy megfogott ez a tema.

Herr Géza 2013.10.17. 13:14:32

Grüzi! Sose értettem, miért akarnak sokan (föleg egyes szakmák képviselöi-ld. poszt) "egyenruhát" húzni mindenkire. Azt elfogadom, hogy nyilván teljesen más mintából vonta le a következtetéseit. De még így is fennakadok azon, hogy pl.az ún. 3.fázis "általában" 9 hónap után következik be. Ez valami átlag? (Jó, az "általában" némileg puhít a sommásságon.) Nekem ilyenkor mindig a hülye reklámok ugranak be, miszerint "a hajának töredezettségét a "trutyi" 88,6%-kal csökkenti" :))). Mint a hsz.-eken is látszik, bármely fázis bármely ideig tarthat, és akár 0 is lehet. És igen, a 2. fázisban nálunk bizony gyakori az "itt minden jobb" feeling. Én magamnál három fö szakaszt definiáltam:
1. amikor Hegyeshalomnál még befelé örültem (rég volt)
2. amikor befelé is és kifelé is (sokáig tartott)
3. amikor már befelé nem, kifelé annál inkább (stabil állapot)
Persze ez utóbbi fázis létrejöttében benne van az is, hogy a szükebb rokonság/család sajnos jelentösen megfogyatkozott, a barátaim java meg ugyanúgy a néhai határ emez oldalán él. Túristának meg ennek ellenére soha nem fogom magam érezni M.o.-on. (Merthogy akkor akár megint örülhetnék be is meg ki is...)

madscientist 2013.10.17. 13:14:33

A kulturális sokk állomásai (az én szemszögemből):

1. Eufória – a letelepedés első 3-4 hetének kezdeti lelkesedése. (stimmt)

2. Ellenállás – gyakori összehasonlítások a szülőhaza és a befogadó ország között, aminek eredménye az „(otthon helyett) itt minden jobb" érzés.

3. Átalakulás – ez általában a kiköltözést követő kilenc hónap elteltével következik be, amikor az ember kezdi megszokni az új környezetet, és már meglátja a fogadó ország (jó helyett) rossz oldalát is.

4. Beilleszkedés – a kulturális korlátok ledőlnek, és az egyén már képes értékelni saját örökségét és új életmódját. (stimmt)

Egyébként jó interjú, tetszett, örülök neki. :)

Fekete Pestis 2013.10.17. 13:14:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
"Az egyik pont az igazolvány kiváltása, hosszabbítása, cseréje volt. Mo. az egyik kiemelkedő helyen végzett, azaz az emberek nagyon elégedettek. Hollandia meg az egyik utolsó helyen."

Biztos a hollandok nem hasonlitottak ossze a magyar es a holland igazolvany csere menetet.

En mind a kettot ismerem. NL-ben idopontot adnak, es otthon felhivnak (!!) ha ez az idopont nekik megsem jo, hogy ne menjek be hiaba.

K.b 10 percet kellett varnom, akar utlevel, akar honositas, akar jogsi ugyben voltam az onkormanyzaton. Ha az o hibajukbol volt rossz az igazolanykep ( mert az onkormanyzati automatat hasznaltam, ami rossz kepet csinalt), akkor visszafizettek a fenykepek arat.

Magyarorszagon a felesegem utlevelet cserelt - az elso alkalommal elhajtottak, mert mashogy volt az iroda nyitva, mint ahogy az interneten meg volt hirdetve. Idopontot nem lehetett interneten foglalni - nem ugy mint NL-ben.
A masodik alkalommal lerohadt a rendszeruk, nem tudtak a kepet bevinni.
Mindez augusztus kozepen volt. Most meg mindig var ( oktober 2 fele), az augusztusban megigenyelt utlevelere.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 13:19:18

@Cascabel:
En kedvelem dr. Kutty-t... :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
En azt a taktikat kovettem, hogy mentem a kollegakhoz es beszeltem-beszeltem-beszeltem. Igy csomo minden ragadt ram (pl. szoviccek is).
2,5 ev utan szemermetlenul nevettetem meg oket (neha szoviccekkel, neha a sajat hulyesegeimmel).

Nagyon jol tudom erezni magam az uj kirnyezetben meg ezzel a korlatozott kommunikacioval is.

Aztan van, akinek annyira tud hianyozni a nagyi, hogy nem tud elszakadni... de mi lesz ezekkel az emberekkel, ha meghal a nagyi? Hogy dolgozzak fel?

emiGrant 2013.10.17. 13:19:23

@Cascabel: a "proli outcast reteg" nem lett volna ugyanilyen akar otthon is? A 80%-os valas az tenyleg nagyon magas, de mint mar tobben irtak, az ilyen meretu valtozas hihetetlen stresszhatassal jar. Csak a legerosebb kapcsolatok eltek tul. De a kulturaval kapcsolatos megjegyzeseidrol ugy erzem annak nem tul sok koze van a kanadai kozeghez. Azok Magyarorszagon is ugyanilyenek lettek volna. Nem?

2013.10.17. 13:19:30

@Mr. Long [wannabe Briton]:
" meg hany szazalek gazdagodik meg ezen?/ "
Ha meggazdagoni nem is tudnak egymason, de az atveresek, lehuzasok mindennaposak meg most is, es nem csak a regiek, hanem az ujonnan erkezettek kozott is. Es ez nem csak a magyarokra vonatkozik. Me'g a kanadaiaknal is elofordul, de azt itt " business " - nek hivjak:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 13:25:12

@Cascabel:
Aki hulye/buta/ostoba, az a vilagon mindenhol az... nem hiszem, hogy osszefugges lenne a kivandorlassal.

@Fekete Pestis:
A svedek szerint rossz az egeszsegugy. Szerintem meg 4*-os szalloda. Kinek van igaza? ;)

2013.10.17. 13:28:02

@emiGrant:
De ilyen lett volna otthon is:) Ha nem jottek ( jottem) volna ki, most az otthoni hajlektalanok, alkoholistak szamat gyarapitanank:( Termeszetesen ha kozben nem pusztultunk volna bele:( Itt tobb volt az esely a tulelesre, ujrakezdesre. En kb. 5X kezdtem ujra, nullarol, utcarol. ( es meg van eselyem erre, minden benne van a pakliban ) Csak en nem hibaztatok senkit a genjeimen kivul:)

2013.10.17. 13:42:27

@Cascabel:
" Pszichologustol, orvostol, ugyvedtol es rendortol ments meg Uram!!:) ( es a samanfelektol) "
Helyesbites: ( es a saman-, töki - es hagymafelektol) :))))))

andaluzkutya 2013.10.17. 14:09:14

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: @Cascabel:
"Pszichologustol, orvostol, ugyvedtol es rendortol ments meg Uram!!:) ( es a samanfelektol)"
Nem veszem a szívemre. Én lennék a legboldogabb, ha nem lenne szükség a munkámra. Nem azért, mert nem szeretem csinálni, hanem azért, mert az azt jelentené, hogy mindenki jól van.
Ha nem lenne rám szükség elmennék ácsnak. Vagy asztalosnak. Vagy kamionsofőrnek. Vagy személyi edzőnek. Vagy erdésznek. Vagy gazdálkodónak. Vagy házmesternek. És sorolhatnám még:)

2013.10.17. 14:14:42

Mikor jottem ra eloszor a kultur sokkra (akkor meg nem tudtam a nevet)?
Gyerekkent Budapesten es Algeriaban nottem fel. Megszoktam, hogy az emberek az utcan elnek (80-as evekben az utcsn eltek). Oregek kiulnek pletykalni, gyerekek utcai focit jatszanak, nyaron egy rakas gyereket latni egyutt rohangalva, biciklizve, fogocska, kirandulas, stb
Elso hosszu nyaram New Englandben 1993-ban. Vezettem at kisebb varosokon egy gyonyoru hetvegen. Sehol, senki az utcan. Csak zart ajtok es szep hazak. Sehol rohangalo kolykok, csak auto van es hazban bent az emberek.

Akkor meg se skype, se iphone. Csak a levelezes, esetleg telefon. Nem kivanom azt a magyossag erzest senkinek

andaluzkutya 2013.10.17. 14:16:55

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: sok magyar orvos szerint (akik Svédországban dolgoznak) katasztrofális a svéd egészségügy.
Nem tudom, hogy ez a kultúrsokk miatt van, vagy nem, mivel nem volt benne részem.

2013.10.17. 14:29:33

@andaluzkutya:
Ne vedd szemelyeskedesnek, nem rad es nem ugy ertettem:) Raadasul kedvelem a hozzaszolasaidat. Most magyarazkodjak? :) Addig a jo, amig a fent emlitett szakemberekkel nincs dolgom.

2013.10.17. 14:31:17

@Cascabel:
Es az szakembereknek is jobb, ha nincs dolguk velem:)

andaluzkutya 2013.10.17. 14:35:01

@Cascabel: "Addig a jo, amig a fent emlitett szakemberekkel nincs dolgom."
Erről már lemaradtál... Beszóltál egy pszichiáternek, ami nem jó ómen...
:)))

Muscari 2013.10.17. 14:39:56

Sajat tapasztalataim szerint mi ezt nem eltuk meg ilyen hatarozottan, vagy legalabbis nem erzekeltem eles hatarvonalakat.

A legonnyebben a lanyom vette az akadalyokat, aki 14 eves volt a kikoltozeskor, neki szint 0 kultursokkja volt, nagyon hamar beilleszkedett, lettek baratai, stb. Igaz, kezdettol fogva lelkes volt a koltozest illetoen, o is akarta, nem csak mi, meg ugy is, hogy az edesapja Mo-n maradt.
En a magam reszerol meg nem erzem teljesen lezartnak a dolgot, de ennek foleg az az oka, hogy mi meg nem elunk azon a szinten, ahogy szeretnenk, ahogy Mo-n evekkel ezelott eltunk. Mondjuk dolgozunk rajta, ami remenyt ad es kitartunk.

Sajnos baratsagokat nem nagyon sikerult kotni, ez mindenkepp hatrany, biztos akadalyozza a beilleszkedest, ahogyan az is, hogy mindketten bevandorlok kozt dolgozunk, akik raadasul fiatalabbak nalunk.

Megkerdeztem a ferjemet is, o viszont mar lerendezte a dolgot magaban: beilleszkedettnek tekinti magat. Amiota elkezdett egy uzleten dolgozni, egyebkent tenyeg kezd a regi onmaga lenni. Neki az onmegvalositas nagyon fontos, hogy valamit letegyen az asztalra, es mar korvonalazodik a dolog. Valamint mar nem jelent neki gondot semminek az elintezese, ha hivatalos ugyrol van szo, vagy barmi masrol, lassan kialakul a rutin.

Szoval azt hiszem, nem mindegy, hogy honnan indult asz ember, hanyszor es milyen melyrol kell ujrakezdenie. Annak, aki mar egy konkret allasra jon ki, biztosan zokkenomentesebben megy a beilleszkedes, mint aki lentrol kezdi ujra.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 14:40:10

@andaluzkutya: most az o mappajat elokerested es felraktad a kupac tetejere? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 14:46:09

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Akartam is kerdezni toled, hogy a svedet azt mar csak kint kezdted el tanulni, igaz? Az angol eleg volt ahhoz, hogy elkezdj dolgozni?
Mar tul vagyok a nyelvi akadalyokon, vagyis most harcolok veluk. De van meg egy ket nagyon hardcore akcentus, ami neha meg az angoloknak is nehez :) Na azokat az embereket tartogatom a kovetkezo kihivasnak. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.17. 14:46:58

Sziasztok! Csak egy megjegyzés erejéig ugrottam be: rémlett, hogy erről a témáról nemrég már feltett HA egy remek posztot, megkerestem és valóban: Kultúrsokk és ami vele jár címen futott, szerző Wilhelmus, 2013.07.26.

Szerintem még jobb is volt, mint ez a cikk, a fázisokat részletesebben kibontja. Sajnos a pénteki klubsarokban lehetett csak kommentelni, így 8 (!)kommentet ért meg :(.

2013.10.17. 14:48:41

@charlieharper:
Ismerem sajnos a maganyossag erzeset, amikor nincs senki, akihez szoljon az ember. Minden szep, minden gyonyoru, de valami hianyzik,
Ezert volt erdekes es felejthetetlen szamomra a 2003 - as blackout Torontoban: vezetek haza melobol pentek du - an a belvarosbol Scarboroughba, egyszer csak elkezdenek sargan villogni a forgalomiranyito lampak. De mindenhol. Hallgatom a radiot, mondja, egesz Ontarioban megszunt az aramellatas. Este a kis utcakban a szomszedok kiultek az utcara, partyk ezerrel, reggel 3 - ig, beszelgetesek, zene, vidamsag, gyerekricsaj stb. Csodalatos egy 3 nap volt. Akkor vettem eszre, hogy emberek is elnek azokban a hazakban.

Világpolgár2012 2013.10.17. 14:53:43

@Mr. Long [wannabe Briton]:
:))))))))) En is kivancsi lennek azokra a mappakra!

Az amerikai csajra visszaterve a viz es a fogorvos osszefuggeseben igaza van. Nem csak a fogorvosok hianyos tudasa miatt romlik itt jobban a fogunk.

Muscari 2013.10.17. 14:57:42

@zöldeketbeszélek: az a poszt mar egyszer megjelent a regi, origos hataratkelon, azert csak a klubsarokban jelent most meg. Ott azert tobb komment volt. Jo a tema, de itt mar sokszor megvitattuk, ezert lagymatag ma ax erdeklodes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 14:58:38

@andaluzkutya:
A szakmai hatteret nyilvan nem ismerem. Beteg oldalrol viszont igen (eddig osszesen 7 mutet, 20 bent toltott nap). Ez alapjan azt mondom, hogy fantasztikus a sved egeszsegugy. Kis kirtermek, 1-2-4 fonek, keves beteg egy noverre.
Az ennivalo elso osztalyu, napi 5* kaptunk enni, abbol 2* meleg etelt, ebedhez desszertet.

Sajat benyomas, hogy remekul felszerelt a korhaz (Södersjukhuset), modern es kenyelmes (konyvtar, templom, relaxrum...)

Az orvosok fizeteset szerintem sejted, tulterhelve nem hiszem, hogy lennenek. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Meg Mo-n kezdtem, kb. fel evet, de semmit sem ert :) komolyabban itt tanultam es tanulom meg mindig.
Eleinte angolul kommunikaltam csak. Kesobb mar hol igy, hol ugy. Kb. 1 ev utan jutottam odaig, hogy mar csak svedul es ha valamit nem ertek, akkor korulirjak. Angolul csak legvegso esetben, illetve a korhazban meg eleg sokaig, mert ott a dolgok pontos megertese mindket oldalrol szerintem kulcsfontossagu. De ma mar ott is svedul.

bobsys 2013.10.17. 15:00:24

Nekem teljesen kimaradt - mindket orszagban - a
"2. Ellenállás – gyakori összehasonlítások a szülőhaza és a befogadó ország között, aminek eredménye az „otthon minden jobb" érzés."

"3. Átalakulás – ez általában a kiköltözést követő kilenc hónap elteltével következik be, amikor az ember kezdi megszokni az új környezetet, és már meglátja a fogadó ország jó oldalát is." - Ez is hamarabb volt, mindig ugy gondoltam, hogy mivel ne megyek a masik orszagba nyitottnak kell lennem hiszen ok fogadnak be engem es mar az elejetol kezdve probaltam a jo oldalt nezni. Idovel pedig megmutatkoznak az adott oteszag problemai, kilen honappal a kikoltozesek utan, mar nemcsak a jo oldalt latja az ember.

2013.10.17. 15:07:55

@Cascabel: es az milyon mikor landolsz, vezetsz at Mississaugan nyaron 35 fok, condok es lanscapelt parkok. Es, egy rohadt nagy szellemvaros. Ja, a mallban azert vannak

andaluzkutya 2013.10.17. 15:10:37

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: A norvég eü-t is rendszeresen leszólják a magyar szakemberek, de pl. nekem eddig nem volt negativ tapasztalatom vele. Persze közrejátszik, hogy a család viszonylag egészséges, igy ritkán megyünk orvoshoz, de amikor sor került rá, akkor szerintem elfogadható időn belül megfelelő ellátást nyújtottak. És pl. az én kivizsgálásom elég alaposnak volt mondható...
Az osztály, ahol dolgozom, természetesen fantasztikusan színvonalas és betegbarát szolgáltatást nyújt, és hát ugye ez is az itteni eü része:) Más kérdés, hogy 6-7 hetes várólistánk van...

andaluzkutya 2013.10.17. 15:11:56

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem lesz könnyű kikeresni, már béreltem egy hangárt, hogy elférjenek a feljegyzéseim rólatok, de lassan szükség lesz egy fedett stadionra... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 15:12:48

@andaluzkutya: "Az osztály, ahol dolgozom, természetesen fantasztikusan színvonalas és betegbarát szolgáltatást nyújt, és hát ugye ez is az itteni eü része:)" es persze nem vagy elfogult :DDDDDDDDDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 15:14:09

@andaluzkutya: most epitenek egyet felcsuton! Bar szerintem barhova, ahol nincs focicsapat, es van "eleg nyomos indok" ! :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 15:14:45

@Cascabel:
Most már ne magyarázkodj.
Meg leszel anÁlizálva úgy látom:))))))))))
Amúgy jó arc a doki ne félj töle igaz hogy a háta mögött Mengelének nevezik de az nem jelent semmit:)))))))))))))))

Muscari 2013.10.17. 15:17:03

@charlieharper: szia, ez total off, de mikor most nemreg otthon voltam, vettem flodnit, kozben te jutottal az eszembe. Sajnos megkostolni nem volt modomban, mert hazavittem es anyukam megette az osszeset, de azt mondta, finom volt :-)
Szoval majd legkozelebbmegkostolom, hacsak nem talaltal itt Londonban egy helyet, ajol lehet kapni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 15:18:32

BTW nem lehetett volna egy borondos kep a poszthoz? nem szimpi ez a neni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 15:19:45

@Muscari:
Én már hónapok óta vadászok egy helyet ahol iigazi jó sóletet lehet enni de még nem találtam.
Pedig jó helyen lakok.

andaluzkutya 2013.10.17. 15:20:03

@diggerdriver: hogy lehet egy blogon valaki háta mögött beszélni?:)

@Mr. Long [wannabe Briton]: Volt a kórházban egy betegelégedettségi felmérés és abban elég jó helyen végeztünk. Bár a teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy nagyon kevesen töltötték ezt ki, így nem feltétlenül tekinthető megbízhatónak az eredmény. De a közvetlen visszajelzések is általában pozitívak. Viszont ezen a téren nem is lehet reális a 100%-os elégedettség. Akkor valamit nagyon rosszul csinálunk:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 15:22:30

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Melyik a rizsaszemü vagy a másik?
Mert a dobozos csajt meg hát.
Na jó a rizsaszemüt is nagy duzzogva:))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 15:26:36

@diggerdriver: A dobozolosra gondoltam. A "rizsaszemu" pont ugy nez ki, mint a kifizdes neni a ceg mogott... meg mint az egyik lako a szinten... meg mint a no a kisboltban... meg mint a ex-szomszedom pesten... (lehet uldozesi maniam van? vagz megfigyel egfy titkos tarsasag es azt akarja legyek az emberuk? dr kutya velemeny?

2013.10.17. 15:30:32

@Mr. Long [wannabe Briton]: 'De van meg egy ket nagyon hardcore akcentus, ami neha meg az angoloknak is nehez :) Na azokat az embereket tartogatom a kovetkezo kihivasnak. :D'

Kezdheted rogton ezzel: www.youtube.com/watch?v=Cun-LZvOTdw (Hot Fuzz (4/10) Movie CLIP - Sea Mine (2007) HD) :)))

andaluzkutya 2013.10.17. 15:32:18

@Mr. Long [wannabe Briton]: Ha a föld teljes lakosságát nézzük, akkor elég komoly esélyed van arra, hogy bármikor egy ázsiai emberrel találd szembe magad. :)

Herr Géza 2013.10.17. 15:33:17

Kedves HÁ,
ismételten bünbocsánatért (már ha volt bünöm egyáltalán) esedezem. Nem-e lehetne-e esetleg-e (sic!), hogy most lássam utoljára azt a randa mondatot, hogy "Hozzászólásod moderálás után jelenik meg." ??? Nem is a moderálással lenne gondom, csak nem egyszer már háromszor lapoztunk, mire az akkor már nem is annyira aktuális hsz.-em megjelenik. Kértem ugyan már anno, de valahogy nem bizonyultam elég érdemesnek. Vagy mondd, mit küldjek ? Sört/bort, virágot, bonbont? Vagy mindezt együtt?
Végezetül egy gyöngyszem egy volt munkatársam mailjének végéröl:
"Kedvezö elbírálásodban bízva maradok örökké hü munkatársad: x.y." Ez sem elég ???

Herr Géza 2013.10.17. 15:33:35

@emiGrant: Piszokul örültem az írásodnak, köszi! Egyrészt azt hiszem egyedüli vagy az itteni gárdában, aki nyugdíjasként hazament (javítsatok ki, ha nem így van !). Gondolom sokunkban megvan/megvolt/meglesz az elképzelés, hogy akkor majd "hazamegyünk". Aztán sokkal kevesebben fogják ezt meg is valósítani, nyilván számtalan ok miatt. (Alapos gyanúm szerint én sem.)
Másrészt mélységesen egyetértek veled. Csak ott kaptam fel a fejem, hogy a fiaidat nem tanítottad meg magyarul, de rögtön jelezted is, hogy te is hibának tekinted. Na de még mielött konkrétan se..nyalónak néznek, egy utolsó gratula azért, hogy ennyi év után is így "müveled" a magyar nyelvet!! Sok itt garázdálkodó példát vehetne rólad.
És nem volt sok! A magam részéröl szívesen olvasnék még töled!

Herr Géza 2013.10.17. 15:33:35

@Cascabel: Pontokat érö hsz. Bár én már a rendöröket nem is venném bele (ja bocs, a német rendöröket). A többi nagyon igaz!

Herr Géza 2013.10.17. 15:33:35

@charlieharper: Akkor nekem már országon belül is megvolt a kultúrsokk. Amikor vidéki városból (igen, éltünk az utcán mi is, mint írod) felkerültem Pestre (IX.ker. sürüje). Na az nekem is sok (sokk) volt...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 15:34:09

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Mi bajod a dobozossal?
Az ilyenekre szokta Jóanyám mondani hogy a füle se szüz:)))))))))

Határátkelő 2013.10.17. 15:34:21

@Herr Géza: De-e lehet. :) Már meg is történt. A szöveget ugyan továbbra is látni fogod, de várnod nem kell. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 15:37:08

@Herr Géza:
Én is látom az ta mondatot.
Már aludni se tudok annyira zavar.
Hagymázas lázálmaim vannak töle:))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 15:39:34

@Mirjam2: azt irja, hogy az en orszagomban nem lerheto...
ez az a resz, amikor az oreget lancban forditjak a kerdezo rendornek? mert rakerestem nasik hot fuzz sea mine videora es abban ez a forditgatos volt. nagyon allat!

vazzup 2013.10.17. 15:41:46

Hát, ehhez a poszthoz nem tudok mit hozzátenni. Még. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
@Barátusz:

Viszont megnéztem a Metallica: Through the Never-t és el voltam ájulva! A pirula tényleg be lett véve, minden szinten. :D Volt ott utalás a Ponyvaregényre, a Matrixra, a Cabin in the Woods-ra és a Lovagregényre is. :)
De a színpadi show az valami kibabeb....tt jó volt!
A One előtti prológus és az And justice for all közbeni cuccok, meg a vége előtti összeomlás valami zseniális volt. Igaz ez utóbbit valamilyen formában minden koncerten eljátszák. :D

Szóval nagyon jó volt! Megnéztem volna élőbe is.

rumitom 2013.10.17. 15:46:06

jo kis riport. koszonet HA-nak hogy utana jartal!

visszagondolva, nekem is volt kultursokk Irorszagban, euforiam nem volt, mert nem menekultem semmi elol es ellenallas sem, mondjuk nem is magyarorszaghoz hasonlitottam, hanem elsosorban nemetorszaghoz, es megdobbenve tapasztaltam, van ami meg magyarorszagon is jobb mint irorszagban, pedig mar akkor sem voltam jo velemennyel draga hazamrol. ilyen volt a hazak szigetelese, a kozos nyomocsoves csaptelep, gyorsabb es megbizhatobb internet.
kb 6 honap volt mire beilleszkedtem. azota viszont sehol nem ert kultursokk. amerikaban sem. es minel tobbet utazom, annal kevesbe erint az egesz. se rozsaszin kod, se elvagyodas. a helyi kultura, az emberek megertesere torekszem, es maximalisan elfogadom az o eletuket, meg akkor is ha en teljesen maskepp szocializalodtam es adott esetben tavol all az en mentalitasomtol.

hosszu ut vezetett idaig es tobbszor kellett orszagot valtani hozza. igy en maximalisan pozitivnak itelem meg az orszagvaltasokat, jobb ember valt belolem altala a sajat szememben.

rumitom 2013.10.17. 15:50:04

@emiGrant: mig kultursokk gyakorlatilag nincs, a forditott kultursokk nalam eleg eros. foleg mert a tolerancia szintem sokkal alacsonyabb magyarorszaggal szemben mint barmely mas orszaggal.
ezert sem nagyon hiszem hogy tudnek meg otthon elni. az elmult evek tapasztalata alapjan maximalisan ket hetre vagyok szavatolva magyar foldon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 15:52:57

@nemetgabor: Valakinek ez megy, valakinek nem. Olyan tipusu ember vagyok ( haha, merleg!!!) aki eleve nehezen hoz dontest, es probal "merlegelni". Mindezek melle meg ra is tudok porogni dolgokra, minnel inkabb nem akarok ragondolni, annal inkabb.

Ergo hasonlitgatni fogok .

rumitom 2013.10.17. 15:56:11

@Mirjam2: nem tudom megnezni, de a cimbol itelve gondolom az a resz amikor harman mennek forditani a londoni rendornek? legjobb.
nekem eddig a newcastlei akcentussal volt komoly problemam. konkretan csak szavakat sikerult elcsipnem. hardcore ir/skot/ausztral/alabamai erdolakok nem problema

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 15:57:51

@nemetgabor: Amugy amig 3 honapot voltam a norvegoknal, nem foglalkoztatott.

Aztan ahogy idejottunk UK-be, azt hittem itt sem fog. De eszrevettem magamon, hogy megis. HOgy ajnarozom UK-t, szidom Magyarorszagot. Aztan hogy kevesbe ajnarozom mar UK-t, es kevesbe szidom Magyarorszagot, aztan az a pont is eljott, hogy itt akarunk-e majd csaladot? Vagy irany tovabb Svedorszag. Jelenleg itt allunk, egyelore a merleg nyelve ide billen, mert tobb jel is arra mutat ( en meg adok ezekre a jelekre), hogy itt erzem otthon magam. ( es ugy nez ki a kedvesem is).

Raadasul eleg nagy volumenu dontes hol akarsz VEGLEG letelepedni, eppen ezert egy cseppet sem csodalkozom, hoz egyeken a lepeseken atmegyek.

Hozzateszem a visszakoltozes Magyarorszagra fel sem merult. A reszem meg, ahogy az identitas is, de mar "mult". Elore kell nezni, a jelent meg megelni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 15:57:56

@andaluzkutya:
Varolista itt is van, de HA tenyleg nagy a baj, akkor azonnal foglalkoznak az emberrel. HA nincs akkora baj, akkor ki lehet birni a varolistat.

Azt el kell fogadni, hogy nem kirulottunk korul forog a vilag (egeszsegugy). Nekem is varni kell. Neha 1 napot, neha 3 hetet. 1 napot pl. az amputaciom elott (el lett halasztva, mert hoztak meg egy olyan hulyet, mint en). Borzalmas erzes volt, de attol meg tudtam, hogy nem az egeszsegugy hibaja, hogy masnak nagyobb szuksege van a mutetre.

Sok gyerekes szulotol hallottam (mikor meg szobaalltam itteni magyarokkal :) ), hogy 3 napot kell varni a lazas gyerekkel... jajj, jajj. Azt a 3 napot kibirja 37,2-vel. :) 39,5-el meg nem fogjak varatni.

Szoval azoknal akik a varolistat szidjak azt erzem, hogy "lassak el azonnal a letort kormomet, bem baj, ha Jörgenborg feje leszakadt, az nem fontos!"

@diggerdriver:
Es a legyet is ropteben, mi? ;)

2013.10.17. 15:59:43

Rajottem mi a bajom ezzel a riporttal es / vagy a temakorrel. A 'honvagyat' probalja felcserelni erre a trendi 'kultursokk' dologra. A honvagy egy abszolut letezo dolog, altalanos emberi tapasztalat, amirol az evszazadok soran dalok, versek, konyvek, kepek stb. szulettek. Csak a 'honvagy' sajnos nem trendi jelenleg, es nehez rola pszichologusoknak konyveket kiadni. Nincsenek tudomanyosan megallapitott fazisai. Nincsenek ra altalanos szabalyok, mindenki maskepp eli meg, illetve vannak akik nem elik meg egyaltalan. Kicsit regimodian hangzik, nem illik beszelni rola. Pedig erdemes lenne, talan eppen ezen a forumon.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 16:02:43

@emiGrant: ". Tortem a fejem, hogy az eredendo euforia utan miert nem jott nalam az ellenallas? " nem hiszem , hogy nagy ellenallasra kell gondolni, szimplan csak arra, amikor azt mondomd es morgolodsz, hogy bakker ezek nem tudnak se szigetelni, se fozni, se ...
Hogy kinek mekkora sulyu ez, valtozo, nekem csak morgolodas.

PEldaul szerintem nagyon mocskosak az utcak, az emberek nem viszik vissza a talcat, szemetelnek, amitol en agyfraszt kapok... :D
De ettol meg nem hinnem, hogy elkoltozunk innet:D

rumitom 2013.10.17. 16:04:07

@Mirjam2: a honavagyhoz elobb definialni kell a haza fogalmat. mi tobb, kulon a haza es az otthon fogalmat. mert nalam pl nem egyezik, mi tobb a (nemzeti) identitasomtol is elter

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 16:04:38

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: mit szolsz ket hetes idopontra napok ota tarto 38.5-s lazzal ( felnott eseten) ?:D

Vagy egyhetesre, felfazas eseten?:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 16:06:23

@bobsys: "kilen honappal a kikoltozesek utan, mar nemcsak a jo oldalt latja az ember." ez akar az ellenallas reszbe is belefer. Ki hova sorolja.

Neked is megvolt, amikor szidtad az itteni dolgokat, pedig UK-be csak latogatoba jottel:D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 16:06:30

@tildy:): ez a felfazas ilyen noi dolog... nekem egy belgyogyasz doki mondta, hogy nincs olyan betegseg, hogy felfazas...

rumitom 2013.10.17. 16:08:44

@tildy:): a szemetelesrol es utcak tisztasagarol jut eszembe. ket eve nyaron meghivtam spanyol barataimat budapestre. helyesebben ok mentek bp-re nyaralni/partyzni egy hetre. es en is "haza" ugrottam egy hosszu hetvegere. ok aradoztak, hogy az emberek itt nem dobaljak el a csikket (csak a 70%-a), es hogy nem szemetelnek (ahol van 20m korzetben kuka) de hogy spanyolorszag.
jartam naluk Galiciaban 2szer is, picit sem koszosabbak/szemetesebbek az ottani utcak.
it's all about perception

2013.10.17. 16:09:22

@Mr. Long [wannabe Briton]: @rumitom: Az az ('what did he say?') :))) Jelenleg a Kozel-Keleten vagyunk, nem gondoltam volna hogy ami itt elerheto Youtube-on az UK-ban nem, de ezek szerint...

Newcastle kiejtes nagyon gaz, egyszer beegettem magam vele az uj fonokomnel akinek ilyen volt; udvariasan megkerdeztem hogy uj zelandi-e (csak az tudtam kikovetkeztetni hogy anyanyelvi angol beszelo, de valami olyan kiejtessel amit meg az eletben nem hallottam). Honapokig ezzel cikiztek az irodaban :), azota nem tippelek ha uj fonok kiejteserol van szo.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 16:13:00

@Mr. Long [wannabe Briton]: persze, hugyuti fertozesnek hivjak. Itt emg cystitisnek... www.nhs.uk/conditions/cystitis/Pages/Introduction.aspx

@rumitom: videki falubol szarmazom, ott szinte mindenki osszeszedi a haza elott a szemetet. Ehhez kepest Londonban siman otthagyjak a mekis zacskot a buszulesen, de hiaba van az utcaban is szemetes, a kapuban ott all a szemet. Van kulonbseg.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 16:13:51

@tildy:):
Hat...
En ugy csinalom, hogy ameddig a betegseg labon kihordhato, addig dolgozom. Ha mar jartanyi erom sincs, akkor otthon maradok. Az elso par napban alvedon, treo, vitamin kura, agyban teaval. Ha nem akar mulni, akkor rendszerint 0-2 napnal nem varatnak tovabb :)

Itt egyebkent ugy mukodik, hogy a betegseg 1. napjat senki sem fizeti (sem a ceg, sem a TB). Utana a 2.-14. napot a ceg allja, addig nem kell orvoshoz sem menni. Ennyi ido alatt a betegsegek 90%-a elmulik. Utana kell csak orvoshoz menni mindenkepp.

Igyekszem tyukszembenovessel nem terhelni az egeszsegugyet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 16:27:00

@Mirjam2: Itt nekunk nem anyanyelvieknek per pillanat a birminghami szlenggel keverve a csucs, de nem a szleng neheziti. Eddig minden magyar az ausztralt tartotta az egyik legnehezebbnek. Hat en azt ertettem meg a legeloszor :) Lehet en vagyok rosszul bekotve.

@tildy:): Nekem nem szokott ilyenem lenni, meg lehet atvert a doki pluszban :) irtam neked tegnap valaszt.

2013.10.17. 16:29:33

@Herr Géza: pontosan. Nem csak orszagvaltasnal van ilyen. Orszagon beluli valtasnal us

emiGrant 2013.10.17. 16:29:51

@Mirjam2: szerintem a honvagyat es a kultursokkot nem kellene osszekeverni. A honvagy az amit erzel, a kultursokk az ami (tobbek kozott) okozza a honvagyat. Egyebkent abban igazad van, hogy a pszichiaterek (meg meg sok egyeb 'professional' nepek) nagyon szeretnek mindefele trendy marhasagot kitalalni, hogy aztan jol lehuzzak a penztarcadat. ha hagyod, persze! :-)
Szerintem a honvagy az nem feltetlenul a haza utani vagyodas. Nekem ugy tunik, hogy ez a beilleszkedesre vagy keptelen vagy nagyon nehezen megszokni tudo emberek sajatja. A hazajat ugy is szeretheti barki, hogy ne allandoan azzal foglalkozzon, hogy hianyzik. Nem?
Egyebkent a kultursokk az csak egy flancos kifejezes arra, hogy dog nehez megszokni olyan helyen elni ahol nagyon sok mindent maskent csinalnak, meg akkor is ha tetszik. Ebben igazuk van a pszichiatereknek, hogy a nagy foku valtozas stresszt okoz, meg akkor is ha jobbra valtozott minden es ezek utan mar az jon, hogy van aki jol kezeli a stresszt, van aki rosszul es sajnos olyan is van aki sehogy. Az fog hamarosan osszepakolni es hazamenni. Van ilyen haverom is: probalkozott beleszokni, de nem ment neki es most megint itthon van. Legalabb megtanult jol angolul, ez lett a haszna. Nem latszik boldogtalannak. Ilyen emberek is vannak.

emiGrant 2013.10.17. 16:33:18

@Mr. Long [wannabe Briton]: probaltad mar megerteni a skotokat mondjuk Leith (Edinburgh kikotonegyede) kornyekerol? En valamikor osregen tanitottam egy brightoni gimnaziumban es az egyik osztalyfonoki oran egy Leith-bol valo videot kellett jatszanom az osztalynak. Hideg lelt, hogy esetleg rakerdeznek a kolykok, mert egy arva hangot nem ertettem belole, de hala Istennek feliratozva volt. Ezek szerint a 'normal' angolok sem ertik oket! :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 16:37:30

@emiGrant: skottal nem futottam itt ossze (tudtommal), de el tudom kepzelni :) a manchesterieknek is van azert egy stilusuk. konkretan van olyan kollegina aki minden szot (!) ugyanugy fejez be...

rumitom 2013.10.17. 16:37:30

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: az egy igen jo rendszer, hogy az elso napot nem fizetik. az eddigi legtobb helyen harom napot igazolatlanul tavol lehetett lenni, utana vinni kellett az orvostol valamit. ez engem mondjuk nem erint, nekem amugy se fizetnek ha nem dolgozom.

jol kifundalt es szimpatikus ami nalatok van. ez csak helyi, vagy sved altalanos modi?

2013.10.17. 16:39:02

@rumitom: UKban 5 napig self-certified

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 16:50:19

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: 3 hetig voltam otthon 38 fokos lazzal ( lazcsillapito kb 3 orara levitte 37re utana megint fel).

Nem vizsgaltak meg normalisan, 2. nap kertem idopontot, 1 hettel kesobbre kaptam, mit ajanlott a doki? Paracetamol. 1 hettel kesobb visszamentem, mert addigra mar a kohoges levegovetel is nehezen ment? Oke ad egy kis antibiotikumot. Kozben a parom preselte mellkasomat ossze, ezaltal a tudomet , mikor kohogtem, hogy legalabb normalisan tudjak kohogni.

Az orvosok le se ....

Az is szep volt, aki lakotarsnal epekoves gorcsot nem fedezett fel, gyomorrontassal hazakuldte.

bobsys 2013.10.17. 16:53:29

@tildy:): Osszehasonlitottam UK azon reszet ahol jartam azzal ahol lakom az allamokban :) azert ez talan mas, es meg mindig azt mondon, nem koltoznek Angliaba

bobsys 2013.10.17. 16:55:01

@tildy:): Azzal, hogy nem csak a jo oldalat latom az orszagnak ahova koltoztem, nem jelenti azt, hogy Magyarorszaggal hasonlitom ossze, mert nem teszem. Nem latom ertelmet, ha azzal lennek elfoglalva, hogy mi nem jo itt es miert jobb mashol akkor azt modnom, hogy oda a mashova kell koltozni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.17. 16:55:02

@Mr. Long [wannabe Briton]: Van skot kollegam. Napi szinten beszelgetunk. Elso nap olyan 20%-at ertettem annak amit mond (mindezt ugy hogy normal brit akcentust tokeletesen ertettem, nem akkor kezdtem el angollal foglalkozni). Mara mar hozza szokott annyira a fulem hogy a skot akcentusbol 90%-ot megertek. :)

Mas. Meg OFF is. Te hajtasz a chartered engineer statusz fele? Vagy szarsz ra magasrol? Netan mar megszerezted? :D

rumitom 2013.10.17. 17:04:03

@charlieharper: igen, de mar az elso napot is fizetik, vagyis hangover/headache fizetett piheno nap, ezert tetszik az elso nap bukta, faj a kisujjam otthon maradok elriaszto jellege

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 17:12:21

@Don Kartasch: a ceg tamogatja minden ilyen "marhasagot," ugyhogy szep lassan. most a nyelv es kultura es utana a tobbi. diploma is ki van nezve, azt is fizetik es csak a kepzes idejevel megfelelo ideig kell maradni, ugyhogy valoszinuleg az is meglesz.
te milyen mernok vagy? azt tudom, hogy jo mert mind azok vagyunk, demi a szakteruleted? most abban dolgozol?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 17:19:49

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem hiszem el hogy nem hallgattatok Veres Pali bácsit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 17:23:26

@rumitom: ez lehet kulturaltsag fuggo, de nalunk nem szoktak hianyozni emiatt emberek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 17:33:15

@cristallo:
Magyarországon. Éreztem, hogy nem vagyok odavaló, egészen más dolgok foglalkoztatnak (vagy máshogyan).
Erről már beszéltünk Chiang Mai esetén is, hogy nekünk nem jött be az "itt élned, halnod kell" dolog. Senki se mondja meg, hogy hol KELL élnem, mit KELL szeretnem és adott esetben a véremet adnom. Lehet, annak, aki akarja, de senkinek sem kötelező.

@rumitom:
Egész Svédországban szerintem. Nálunk (a cégnél) mindent úgy csinálnak, ahogyan az meg van írva a "nagy könyvben".

@tildy:):
Ez UK vagy SE?
Nekem soha ilyen tapasztalatom itt nem volt. Mondjuk céges orvoshoz kell mennem, ha bajom van, az meg nem állami egészségügy, hanem magán, így aznapra van időpont és rendesen meg is vizsgálnak.

Nóri jár a körzetihez, neki sem volt panasza, szemészet is gyorsan ment (magyar orvossal :) ), bőrgyógyászat is, sima háziorvos is. Mindig rászánták az időt 30-45 perc és alaposak.

@nosuti:
Ha választhatnék, akkor 1952-1955 körül születtem volna az Egyesült Államokban, egy "déli" nagyvárosban :) Így a 70-es években lettem volna fiatal felnőtt.
Jó autók, jó zene, hippik, minden, ami csak kellhet :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 17:36:18

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Még Magyarországon volt egy kolléganőm. Az ő ciklusához órát lehetett állítani, mindig 3 hetente volt "beteg" pár napig.
Ez azért súlyos :)

@diggerdriver:
Nem tudom, de a te korodban már elég előkapni a húst, mert dögszagra jő' a légy. Aztán ha már helyben van... :)

tapsiful1 2013.10.17. 17:36:55

Bocs mindenkitol, ha tobbszor ment hozzaszolas, egy regebbi laptoprol (is) irtam, es azon a gombok nem mindig mukodnek jol (vagy elegge egyertelmuen, pl. SEND :-) ). Hatha HA kimoderalja a tobbszorost. Lehet, hogy cask a moderalasi ido miatt nem jelent meg?.

Mindenesetre arra lennek kivancsi, hogy van-e itt "szenvedelybeteg" hatartakelo? Aki folyamatosan elobb-utobb, akar csaladdal is, de "uton van", talan eppen azert, hogy ujra es ujra atelje az uj hely "euforikus" szakaszat, majd a "megismereset, beilleszkedes erzest"? Legyen az kultursokk vagy forditott kultursokk?

Nem ilyen a "kozmopolita" is, aki sok helyen van otthon, de melyen azert o is, meg ha nem is kisarkitva, de mindig ujra-eli a szakaszokat? Es elvezi?

Persze ehhez egy sok orszagban mukodo szakma is kell (vagy jo anyagi hatter), de ha ez megvan, nem erdekesebb mindig uj es uj helyeket megismerni? Tobb helyen "otthon" lenni, de kozben utazgatni is? Van ilyen?

(Ezen gyakran gondolkodtam, amikor regebben a katonatisztek csaladjairol hallottam, azok gyerekei barataim is voltak, vagy szamos konyvet olvastam diplomatacsaladokrol, vagy amikor Kepes Andrasrol olvastam, vagy amikor elkepzelem a Jolie-hazaspar eletet. Nekem ez kiskortol olyan attraktiv volt, es az is maradt, ugy tunik).

uluk4i 2013.10.17. 17:37:19

Mennyire hasznos lett volna ezt akkor olvasni, amikor 2004-ben külföldre készültünk! Az első fázis elég sokáig tartott, de 2006-tól elég mélyre zuhantam, közben mindenhonnan csak azt hallottam, "milyen jó nektek". Tavaly kezdtem végre úgy érezni, hogy tényleg megindult a beilleszkedés, elfogadtam az országot, az itt élőket, a szarul vezetőket, hogy angol mellett két másik nyelv is kell a boldoguláshoz, hogy távol vannak a rokonok és a gyerek itt nő fel. Nem is kellett sok idő...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 17:37:36

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Én sem :)
Bár Hofinak hallottam egy jó focis kabaréját, az tetszett :)

(de baromi sokat kommentelek már megint... lassan százalékot kérek HÁtól :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 17:51:57

@tapsiful1:
Én füvet szívok, az nem jó szenvedélybetegségnek?

Egyébként értem mire gondolsz, bennem is megfogalmazodótt már, hogy időnként lehet jó lenne továbbállni. Csak túlságosan elkényelmesedtem hozzá :)
Viszont ha elveszíteném a munkahelyemet és csak Chilében kapnék lehetőséget, akkor az első géppel mennék... :)

Az egész életünk csak egy átmeneti állapot, minek ragadjunk le bárhol is ez alatt a rövid idő alatt? :D

@uluk4i:
Hol van az az ott? Mit csinálsz? Mi változott meg, hogy 2 év után zuhanni kezdtél?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.17. 17:54:15

@Mr. Long [wannabe Briton]: Gepeszmernok lennek.
BME-n vegeztem BSc-vel. Jelenleg szakmaban is dolgozom. Megujulo energiaforrasokon alapulo eromuveket tervezunk es kivitelezunk.

Januarban pedig indul az itteni MSc kepzesem, ami "MSc Offshore Oil and Gas Engineering" lesz, mert nekem ettol nedvesedik a bugyim. Nem tehetek rola, de gyerekkorom ota beindulok minden furohajo, offshore platform meg uszo dolog lattan. :D

Ha elvegzem, utana egyertelmuen rogton valtani szeretnek a nehezipari/energetikai tervezesbol offshore ipari uzemeltetesbe/karbantartasba (ez valszeg egy ujabb orszagvaltas is lesz egyben). Addigra kb. a chartered statusz is remelhetoleg beerik.

Hat diohejban ez a szemelyes coming out-om. :D

Odaat mi a helyzet?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 17:55:06

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: UK.

Amugy neha jobban neha kevesbe megy a vacillalas a svedekhez menesen. Ugye mi oda keszultunk eredetileg.

@bobsys: mert most mar neked US az otthon:) A 2. pontot amugy nem csak ugy lehet erteni ahogy te ertetted: "nem jelenti azt, hogy Magyarorszaggal hasonlitom ossze, mert nem teszem."
Hanem akar ugy is, hogy latni a negativumokat az adott helyen. (Mondjuk ekkor is hasonlitasz, ha mashoz nem , az elvarasaidhoz).

Egyebkent nem hiszem el, hogy semmi de semmi nincs, amit ne hasonlitottal volna egymashoz US<->Magyarorszag.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 17:59:50

@Don Kartasch: Kando Bsc villamosmernok, energetika szakirany. Vasuttervezes, nekem erre nedvesedik. 5.5 ev a szakmaban, ebbol az utolso 0.5 ev itt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.17. 18:01:46

@tildy:): de mint irtam az a 2. pont,a z ellenallas, kulonfelekeppen elheto szerintem meg. Van akinel totalis ellenallas, van akinel ez itt jobb, az amott jobb, van meg akinel csak annyi, hogy elkezdi eszrevenni a negativumokat is. Mondhatni, amikor a rozsaswzin kod mar megszunt, es van par irritalo dolog.

Itt pl . nekem a szemeteles ilyen. Meg hogy csesznek egyesek a kozlekedesi lampakra. ( meg azok beallitoi is csesznek az emberekre) .
Vagy a kulon csap, kifele nyilo ablak.

Egyutt tudok veluk elni, de ha nem muszaj akkor probalom ezeket a dolgokat minimalizalni a kornyezetemben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:01:54

@Don Kartasch:
Drukkolok és nem kicsit irigyellek :)
Én is nagyon elmennék egy gépésmérnök BSc-re, de itt a közeljövőben nem fog összejönni :( pár év múlva talán, de nem tudom mennyire végezhető teljesen távoktatásban, mert a munka az első.
Szerinted?

@tildy:):
Lelketek rajta.
Ha jöttök, akkor tanulhattok meg egy új nyelvet :) Ha maradtok, vezethettek az út rossz oldalán. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:03:12

@Mr. Long [wannabe Briton]: @Don Kartasch:

Csesszétek meg mind a ketten! :D
Én is jártam a Kandóra, én is energetika szakra... csak én nem fejeztem be :(

rumitom 2013.10.17. 18:03:38

@uluk4i: melyik orszag?

@tapsiful1: de, en valami ilyesmit erzek, csinalok

bobsys 2013.10.17. 18:05:46

@tildy:): Hasonlitottam, de nekem a masodik pont ugy hangzik, hogy mindent hasonlit az ember es kesereg, hogy jaj de az Magyarorszagon jobb volt, meg micsoda szar itt. Valoszinu abbol jon, hogy Ausztraliaban talalkoztam jopar olyan magyarral akik igy viselkedtek.

rumitom 2013.10.17. 18:06:08

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: en sem fejeztem be a BME gepeszkarat, es nem is banom, egy nagyon jo dontesnek bizonyult :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:08:14

Bruhamuha! :) :D

Ezt most láttam a Facebookon:
Windows 8.1 - a magyar labdarúgók ajánlásával.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:11:42

@rumitom:
Én is úgy gondolom, hogy jó döntés volt kijönni és itt elkezdeni az életemet, mint maradni és elszalasztani ezt a lehetőséget. Végülis egész jól bedolgoztam magam az irodába, a fejlődés megvan és talán a jövőben is meglesz majd.

Most már viszont szeretnék mellé egy papirt is (és kicsit mélyebb ismereteket).

@bobsys:
Én Svédországban találkoztom elég sok ilyen magyarral. Ez is szar, az is szar. Itt minden szar! Az oktatás, egészségügy, az emberek buták és lenézik az idegent, stb...
Én meg csak pislogok, hogy ezek szerint minden jó nekem jutott, nekik meg minden rossz :)
De nem bánom, üsse kavics :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 18:13:58

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: na nem egy ilyen embert ismerek! :D miert erzem ugy, hogy nem lett meg 3 felev alatt a 45 kredited? ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 18:17:55

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: maskulonben igy teljesen ertem a kozgaz elleni utalatod! :DDDDDDDDDDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:20:12

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Az attól függ honnan nézzük... 89 kreditem volt a 3. félév végén :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:22:28

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem utálom a közgázt :)
A fősulin (még az elsőn, amit be is fejeztem) 5-ös lett a vizsgám Makroökonómiából (és kivételesen azért, mert tudtam is oda-vissza :) ).
A Kandón az elektronikát gyűlöltem meg egy életre, mert egy pöcsfej tartotta ("Hát megmondom őszintén, ezt ennél jobban nem lehet előadni. Egész egyszerűen tökéletes előadást hallhattak!") Aham... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 18:25:36

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: az fasza! mert ez volt az en idomben a fo oka a korai befejezesnek.
nem egy tanar volt aki velunk ellentetben elegedett volt az eloadasaval...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 18:27:03

Digifater! Akkora mobil toronydarut allitanak epp itt a belvarosban, hogy a te kis matchboxaid eltoporodnek mellette!

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:28:58

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A villanytant viszont nagyon szerettem... 5, 4, 4 lett a végeredményem az I-II-III-ból. Villanytan III-ból az első vizsgán az egyik feladatot benéztem (elszámoltam) és valahogy erősítés jött ki a végére (pedig nem nagyon történhet). 3-as lett, de képes voltam elmenni UV-ra, hogy felhúzzam.
Ott megint benéztem valami apróságot, de már meglett a 4-es :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 18:31:45

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: azt enbis komaltam! balczo jo arc volt, nala hallgattam, meg csinaltam a gyakorlatot. bezzeg a vizsgakat faszasan elcsesztem, de nem mentem sosem javitani. :) a lostasag. megbaz osztondij igy is marha jo volt! :DDDDD

BTBTBT 2013.10.17. 18:37:01

Talán valaki nagyképűségnek tartja ezt (vagy nem), de ehhez a poszthoz nem tudok mit hozzátenni.
Leginkább azért, mert sosem éreztem, hogy az írónő általi 4 fázis közül bármelyiken átestem volna, vagy hasonló érzéseim lettek volna.
Meglehet, hogy azért, mert már korábban jártam Londonban. Vagy azért, mert a kiutazás előtti hónapokban rengeteg információt szereztem a városról.
Ettől függetlenül persze másokhoz hasonlóan nekem is negatív élmény volt, hogy ez első hónapban nem találtam munkát, de ennek a "kultúrsokk"-hoz semmi köze.

Honvágyam sem volt soha.

A "Fordított kulturális sokk" meg lehet, hogy létező dolog, de nem szeretném megtapasztalni. Bár igyekeznék arra is felkészülni. :)

@vazzup:
"megnéztem a Metallica: Through the Never-t és el voltam ájulva!"
Ugyehogyugye?
Még "szir-szar" 3D-ben is ütött. :DDD

A "Ponyvaregény" és a "Mátrix" nekem is feltűnt. Múlt vasárnap említettem is a kommentekben.
De mik voltak a "Cabin in the woods"-ra és a "Lovagregény"-re tett utalások? (Azokat is láttam, de nem voltam tőlük elájulva.)

@andaluzkutya:
Szerintem M. Péternek nemcsak rólunk, hanem rólad is van dossziéja. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:42:17

@Barátusz:
"Ettől függetlenül persze másokhoz hasonlóan nekem is negatív élmény volt, hogy ez első hónapban nem találtam munkát, de ennek a "kultúrsokk"-hoz semmi köze."

Én 1,5 évig nem találtam Magyarországon :) Nincs abban semmi, nem egyszerű mutatvány sehol sem (szerintem).

Mi ez a Metallicas cucc?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.17. 18:48:19

@tilmir: "Te is különc vagy... üdv. a klubban.
:D"
Azt hiszem, en is csatlakozhatom a klubhoz, mert a kultursokk negativ fazisat (szerencsere) en is kihagytam, vagy legalabbis nagyon enyhe formaban erzekeltem. lehet, hogy ennek oka az is, hogy a koltozes oka hazassag volt, igy a mezeshetek szo szerint ertendok, nem beszelve, hogy a napos Kaliforniaba koltoztem:))))

BTBTBT 2013.10.17. 18:51:00

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
"nekem is negatív élmény volt, hogy ez első hónapban nem találtam munkát,"
Azt nem tettem hozzá, hogy azért erre is számítottam, és volt nálam elég pénz.

"Én 1,5 évig nem találtam Magyarországon"
Szimplán munkát nem találtál vagy a szakmádba vágó munkát? Mert az nem mindegy.

A 3D-s Metallica-koncertfilm, amit a Kontrollos Antal Nimród turbózott fel egy kerettörténettel - teljesen feleslegesen. A koncert viszont mindent visz. Űber-fasza-állat! :)))

www.rottentomatoes.com/m/metallica_through_the_never/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 18:56:48

@Barátusz:
Eleinte csak a szakmámban kerestem (minőségirányítás, amiből volt kb. 1 év gyakornoki időm is). Később már bármit bevállaltam volna. A legtöbb helyről vissza sem írtak. Állásinterjún talán ha 3* voltam.

Valószínű nem tudok CV-t írni, mert ugye szociológiát és pszichológiát fontos volt tanítani meg 4 félév tornát előírni, de egy magamfajtának hasznosabb lett volna megtanítani, hogy hogyan adjam el magam, mert azt a mai napig nem tudom...

BTBTBT 2013.10.17. 19:13:04

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Ezért kár az egyetemet hibáztatnod.
CV-t önképzés során érdemes megtanulni készíteni. Évek óta eszméletlen mennyiségű ingyenes anyag áll rendelkezésre a neten.
Mondjuk Mo.-on attól még ugyanúgy nem lehet csupán jó CV-vel állást találni.

Önmagad eladását meg majd megtanulod, ha rá leszel kényszerítve. :)))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.17. 19:15:29

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
"Csesszétek meg mind a ketten! :D"

Akkor mar nem sokkal egyszerubb ha egymast csesszuk meg? :D :D

"Drukkolok és nem kicsit irigyellek :)" Koszonom! :)

"Én is nagyon elmennék egy gépésmérnök BSc-re, de itt a közeljövőben nem fog összejönni :( pár év múlva talán, de nem tudom mennyire végezhető teljesen távoktatásban, mert a munka az első.
Szerinted?"

Szerintem mindenfele tavoktatasos kurzusokat fogsz talalni ingyen is, amik kozul biztosan tudsz olyanokat kivalogatni, amik neked kellenek: gepgyartastechnologia, forgacsolo eljarasok, lean szemlelet, six sigma, stb.

Nyilvan talalsz teljes erteku diplomas kepzeseket is, de szerintem azert a legtobb helyen fizetni kell. Bar nem eget rengeto osszegeket (foleg nem a sved fizeteshez merten :)), de kell.

Masreszt szerintem ha leulsz a munkaltatoval es elmondod hogy mit szeretnel, akkor fog tamogatni (rovidebb munkaido, tombositett munkarend, sok helyen a kepzesed beleszamitjak a munkaidobe, stb.). Gondolom vannak svedeknel is ilyen mindenfele part-time-os estis vagy esetleg hetveges kepzesek. Amugy meg nem a messzi eszaki foldeken laksz, tehat valamelyik kozeli nagyobbacska varosban biztosan van vmi fosuli vagy ilyesmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 19:32:26

@Barátusz:
Nem hibáztatom az egyetemet, csak nekem az nagyobb segítség lett volna (talán), mint a tornaóra.
De már nem aktuális és szerencsére már van némi szakmai jellegű tapasztalatom, amiről tudok beszélni, ha kell, így valamivel talán jobb a helyzet.
Remélem nem fog kelleni kipróbálni :)

@Don Kartasch:
Persze, jó, egyetemi képzés biztosan van. A BSc svédül, az MSc angolul. Utóbbihoz kellene valami szakirányú BSc, tehát az szerntem kiesett. Viszont egy BSc-ből simán ki tudom váltani pl. a matekot és így csomó tárgy alól mentesülnék.
Svédül viszont még annyira nem tudok, hogy be merjem vállalni, bár végülis miért ne? Legfeljebb "halasztok" :)

Lean... brrrr... volt a cégnél, bevezették. A tulaj lelkes, a főnök lelkes, a dolgozók meg tojnak rá :)

Gépésztechnikus alapozású középiskolába jártam (nem maradtam ott 5-öd éven, így az alapok vannak csak meg, de azok legalább szilárdan - UMSzkI, olyan jó szakmai gárdával még nem találkoztam oktatási intézményben, mint ott).

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.17. 19:32:54

bevállalnám az összes fázist...

andaluzkutya 2013.10.17. 19:34:33

off
Na ez az oldal most kulturális sokkot okozott:
www.globalrichlist.com/
A múlt és a jelen is...

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.17. 19:35:34

@nosuti: nemhogy nem szép, hanem a legcsúnyább dolog mások érzéseinek negligálása.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 19:40:54

@Babette_:
Te is menni szeretnel? Azt hittem, hogy jol elvagy Magyarorszagon. Biztos beneztem valamit (vagy most vagy korabban :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 19:43:55

@andaluzkutya:
Bullshitphone-on nem megy az oldal :(

Gyuuuulolom az iPhonet :( vajon a Samsung is ilyen otvar?

rumitom 2013.10.17. 19:51:07

@andaluzkutya: ez bullshit. eszerint a felso 0.09%-ban vagyok. pedig picit sem vagyok szupergazdag... meg csak vagyonos sem, meg magyar szemmel nezve sem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 19:53:28

@andaluzkutya:
:)

A kalkulator alapjan van meg hova fejlodni :)

Viszont igazi muveszet kikerulni a felso 10%-bol. Megsem vigasztalna, hogy hanyan elnek rosszabbul.

eagles 2013.10.17. 19:55:18

@Cascabel:

Érdekes dolog a magányhoz való viszonyulás. Engem soha nem zavart az egyedüllét. Sőt.
Az erdész szakmát is azért választottam, mert az erdőn 3 ember már tömeg.
Ma meg már, a net világában nincs egyedül az ember(lásd HA).
Az biztos, ha eljutok oda, hogy lelépjek, nem a nagyvárosokban fogok munkát keresni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 19:56:51

@rumitom:
Jättebra! ;)
Kellene egy rendes okostelefon vegre. Strapabiro, gyors, de nem olyan korlatolt, mint az Apple.

andaluzkutya 2013.10.17. 19:57:06

@rumitom: @Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: A magyarországi fizum alapján 13,67%-on voltam.
Az itteni alapján 0,23-on.
Tanulság: lehetséges kikerülni a felső 10%-ból:)

rumitom 2013.10.17. 19:57:21

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: ha wealth alapjan es nem income szerint nezem, akkor mar csak 15%, ez sokkal realisabb, de meg igy is eleg hihetetlen.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 19:57:55

@Quercus58:
Erdeszkent az nehez is lenne ;)

De maximalisan megertelek.

rumitom 2013.10.17. 20:01:41

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: vegyel kinait es tegyel ra sajat custom rom-t, snapdragon helyett mtk chippel jonnek, amit biztos sokan megmondjak miert nagyon rossz. de amugy meg ha arra hasznalod amire egy telefon valo, akkor tokeletes. persze hasznalhatatlan extra hw featurekkel, mint rubbish camera, gyengebb/lassabb gps. de ar/ertek aranyban verhetetlen.
ha fontos a kamera, akkor sajnos Samsung, de nekem nagyon nem jon be a UI. HTC es Sony fan vagyok

morsels (törölt) 2013.10.17. 20:02:04

@rumitom:
Tudod mi az igazan erdekes?
Szamold a fizetesedet (netto) masik valutara, valaszd azt az orszagot es ugy nezd meg.

BTBTBT 2013.10.17. 20:04:28

Azt mondjuk én sem értem, hogy miért kell másokat lenézni azért, mert beütött náluk a "kultúrsokk".
Egy-egy helyzetet nyilván láttam, de ez kimaradt az életemből: a körülöttem lévő-élő emberekkel arról beszélni, hogyan élték meg a fázisokat.

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Azért a tornaóra sem jött rosszul, nem? :)))

@rumitom:
De a múltkori tesztnél mondtad, hogy nagyon magas az évi fizetésed. És ez a kutya által belinkelt kalkulátor éppen az alapján rangsorol.
Próbáltad a "wealth"-et?

nosuti 2013.10.17. 20:04:59

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: én ugyanabban az országban, csak korábban lettem volna fiatal, mondjuk a rock 'n' roll idején, pörgettem volna a nagy pöttyös szoknyám elvis vagy jerry lee lewis koncerten (utóbbit volt szerencsém élőben látni, hallgatni), autós moziba jártam volna, ilyesmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 20:08:50

@morsels:
Ezt mar en is felfedeztem, gondolom a helyi viszonyokat is figyelembe veszi.

@andaluzkutya:
Magyarorszag: 19,92%
Svedorszag: 2,19%

Ugy latom en vagyok az orszagvaltas vesztese :)

Charlieharpernek valoszinu kiakad... ;)

2013.10.17. 20:12:55

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: kiakadni azon akadok, hogy nincs otthon vacsora. Hoznom kell egy curryt az afghanbol

2013.10.17. 20:15:01

Diggernek mar megint uj csocsei vannak

BTBTBT 2013.10.17. 20:16:20

@andaluzkutya:
"lehetséges kikerülni a felső 10%-ból"
Ezzel nem vagy egyedül. Az enyém is óriásit esett, mióta Angliába jöttem. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 20:19:59

@nosuti:
Igen, ez sem lett volna elhanyagolhato, bar a szoknya nekem hulyen allna ;)

tapsiful1 2013.10.17. 20:20:14

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:

Egyetertek. Miert eppen itt telepedjunk le, nem igaz? Ez a kerdes nalam is gyakran felmerul, es bar nem rancigalom a csaladot, es egyelore jol megvagyunk itt (us), sokkal attraktivabb nekem, ha az eletben folyamatos kihivasok vannak, es uj felfedeznivalok. Bar mar begyujtottem egypar orszagot a tarsolyomba, meg azert nem adom fel, hogy elek mashol is egy-egy evet (vagy tobbet).

"Habitualis" hataratkelo (avagy "nem bir a feneken ulni") szindroma. (akar valaki errol konyvet irni? :-) )

Egyebkent, mivel most latom, hogy az elozo hozzaszolas vegul megsem ment el, ezuton is

- oriasi gratula a HA-nek, hogy naprol napra, immar tobb mint ket eve jobbnal-jobb, erdekes, valtozatos posztokat tesz fel (igen, kezdetektol, napi szinten olvasom, a kedvencek kozott van, napi rutin), mind tartalomban, mind formatumban, stb. erdekes., sokszinu.

- moderalassal veget vetett a poszt/blog kommentekkel valo szetoffolasanak, ami per honapja meg elvezhetetlenne tette a kommentek atnezeset, es egy idore az olvasastol is elvette a kedvemet (sajnalattal lattam par kezdeti rendszeres kommentelo "eltuneset" is abban az idoben). Ujbol kellemes idotoltes a napi blog.

- ezuton is kerem "felvetelem", a moderalasi ido kicsit kizokkent a gondolatmenetbol (ami amugy sem zokkenomentes :-)).

-

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 20:22:44

@charlieharper:
A szamlalo akad ki, teeee... ;)

Addig orulj, mig nem egy kozos aktot tesz ki a leggyel...

DieNanny CH 2013.10.17. 20:27:11

@andaluzkutya:

Remélem, jól következtettem a dolgokra.
Merthogy, az óvónői óradíjamra kijött 57 Ft, míg ez Zimbabweben 77 Ft.
A Coca Coláért meg ugyanúgy 1,55 órát dolgozok, mint egy indonéziai...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 20:28:16

@tapsiful1:
Szetoffolas most is van, csak a minoseg lett jobb. Utobbi napokban meg a kommentszam is elfogadhato :)

Neked jo ott az USAban, baromi nagy, valtozatos foldrajzzal. Ha minden evben masik allamba koltozol is kitart eleted vegeig (vagy nem :) ).

Nekem meg jolesne egy Tasmania, Kanada, Eszak-Norvegia (esetleg az egyik messzi sziget). Es az USA, termeszetesen, mert be kell jarnom keresztbe-kasul :)

DieNanny CH 2013.10.17. 20:29:06

@andaluzkutya:

Svájcban én 38%-ban vagyok.
Mo-on 68%-ban lennék.

DieNanny CH 2013.10.17. 20:37:39

@morsels:

Én a magyar fizetésemet számoltam át frankba. Nem fogadta be a gép!!! Kiírta, hogy ilyen nincs! (110 ezer Ft = kb 450 sFr)
Úgyhogy 800-at írtam be.

rumitom 2013.10.17. 20:42:17

@andaluzkutya: hat, net fizetes, a 8 evvel ezelotti magyar (inflacioval nem korrigalt) 0.48, jelenlegi (euroban kapom a fizetesem nemetorszagban de USA-ban elek), nemet: 0.09, USA:0.08 , ami annyibol erdekes, hogy eszerint az usaban gazdagabbnak szamitok. pedig szerintem ez is pont forditva van...

wealth alapjan, ami szerintem realisabb. szegeny vagyok mint a templom egere: USA 17.8%, GER: 18.75%

pedig pont annyira elek jol mint az engem korulvevo 2000 dollart keresok ...

na megyek is dolgozni picit mert nem lesz ebbol top 10% wealth sosem

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.17. 20:46:48

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: egyszer beszéltem róla mindössze. jól elvagyunk. boldogok is vagyunk
csak némely szempontból kilátástalan.

andaluzkutya 2013.10.17. 20:51:17

@Babette_: Hogyan lehet valaki egyszerre boldog és kilátástalan? Persze lehet, hogy lehet, de nem hiszem, hogy gyakori...

A belinkelt oldalnál azért ne felejtsük el, hogy alapvetően adakozásra akar buzdítani, így gondolom kicsit rózsaszínben festi le az anyagi helyzetét az érdeklődőnek. Nehezen tudom elképzelni, hogy jelenlegi fizetésem alapján én lennék a kb. 13milliómodik legjobban kereső a föld kerekén....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 20:52:54

@rumitom:
Wealth alapján nekem 27,83%-ot dobott (nem számoltam bele a magyarországi dolgokat).
Ha azt is beletolom (koronásítva), akkor valamivel jobb: 17,04%

Érdekes viszont, hogy ha a koronát forintosítom, akkor:
Fizetésre: 0,28% (itt van egy 10*-es szorzó csak azért, mert Svédországban keresen meg ezt a pénzt... érdekes)
Vagyonra: 11,97%

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 20:56:13

@andaluzkutya:
Ezt én sem... de ha belevesszük a Szíriuszt is, ugye? :)

@Babette_:
Hmm... a boldogság a lényeg!
Ha úgy érzed, hogy nem érdemes váltani, mert nem jelente annyi pluszt a jelen állapothoz képest (a váltás macerája a kilátástalanság elmúlásával (márha) szemben), akkor kár is gondolkozni rajta, mert maximum tépelődsz egyet.

Hová mennél, ha mehetnél? És mit csinálnál ott? A realitás talaján, mert elsősorban mindenki az amerikai lottót nyerné meg vagy megörökölné az egyik "sejkséget" :)

2013.10.17. 20:56:26

Nem talalom az erdesz nagymellu noket kedvelo gentlemannek kerdeset, hogy miert kell egy manafernek pszichologus orszagvaltaskor.
Ha komolyan kerdezted, leirom

nyuszigonosz 2013.10.17. 21:01:19

@Cascabel: Ez pontosan így van, ahogy írod.

rumitom 2013.10.17. 21:03:54

@charlieharper: mindenkepp ird le, hisz a te eseted valoszinuleg kozelebb all ahoz mint amilyen kozeggel a dr phd pszicho holgy is kapcsolatban all

eagles 2013.10.17. 21:06:19

@andaluzkutya:

"Hogyan lehet valaki egyszerre boldog és kilátástalan?"

Ha leraknának agy élhető de lakatlan szigetre, egy vörös hajú, nagymellű nővel, és közölnék velünk, hogy nem fognak visszajönni értünk, és esélyem sincs, hogy valaki erre járjon, akkor a helyzetünk kilátástalan lenne.
De attól még élhetnénk ott boldogan, nem?

BTBTBT 2013.10.17. 21:08:50

Hol van a mai "naszóval"?

@Cascabel:
"Kijottem, mert erre vagytam mar miota "
Ha erre vagytal volna regota, akkor 18 eves korodban leptel volna le"
Nem olyan biztos ez. Egy csomó dolog hátráltathat ebben. Én például már bő 3 évvel a Mo.-ról való távozásom előtt elkezdtem kacérkodni a gondolattal, de komollyá 2 évvel a lelépés előtt vált a dolog - de hülye lettem volna félbehagyni az egyetemi tanulmányaimat.

andaluzkutya 2013.10.17. 21:12:15

@Quercus58: Ha ez a (természetes) halálomig egy fenntartható rendszer lenne, akkor az én szempontomból nem lenne kilátástalan. Akkor kilátástalan, ha némely szükséges elemei az életemnek mindenképpen bukásra vannak ítélve. Bár ha Babette arra gondolt, hogy azért kilátástalan, mert esély sincs rá, hogy nehézsúlyú férfi ökölvívó bajnok legyen, akkor persze még lehet boldog:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.17. 21:13:07

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131017/2011-06-20_204955_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ez egy nagyon jó riport csak egy a bibi vele.
Az a könyv amiről szó van az pontosan olyan mint egy horoszkópokról szóló könyv. Felállít egy csomó általánosságot aztán a felére az embereknek ráillik a másik felére nem.
Ez még mindig nem lenne baj csak az van hogy nagyon szépen le van írva a diagnózis de egy szó sincs a gyógyításról.
Ugye a hogy a HA mondta a vizsgált minta nem a mifélénk. már csak azért sem mert az a fázis hogy "otthon minden jobb" az nekünk életszerűtlen.
De tegyük fel hogy valós probléma.
Mit lehet rá mondani azon kívül hogy menjél haza?
Mi a gyógymód?
A másik három fázist nem kell gyógyítani.
A kilenc hónap azért elindított bennem egy gondolatot.
Azért annál nagyobb kultúrális sokk nem kell minthogy kiköltözés után kilenc hónappal valaki beperel gyerektartásért.:))))))))))))))))))))))))))

Charli elmondott egy őt ért negatív kultúrsokkot.
Én is elmondok egyet bár az enyém mindenképpen pozitív.
Nem vagyok az a nagy világjáró ember sok országban nem voltam.
Az átkosban egyszer dolgoztam egy hetet Brno-ban a Zetor gyárban meg voltam videót venni a roham idején Bécsben.
Mígnem 2004-ben az egyik legnagyobb munkagépgyártó az angol JCB meghívott gépet tesztelni.
Akkoriban a JCB Perkins motorokat használt de a Perkinst megvette a Caterpillar. A JCB saját motort fejlesztett és meghívott hogy hasonlítsam össze a két motort.
Manchesterben a JCB egyik magyarországi menedzserével leszálltunk a gépről ahol már várt bennünket egy ember.
A parkolóban odavezetett egy autóhoz hogy várjuk meg amíg kifizeti a parkolást.
Az autó egy S osztályú Mercedes volt JCB2-es rendszámmal.
Na az volt a sokk.
A JCB második embere elküldi a sofőrjét egy nyomorult kelet európai gépkezelőért.
A teszt után gyárlátogatás volt. A JCB nyugat európai kereskedelmi igazgatója kalauzolt végig a gyáron.
Engem a senkit.
A következő évben meghívást kaptam a másik gépgyártótól a Komatsu-tól hogy az olaszországi gyárukban teszteljem a legújabb gépüket mert ők is motort váltottak Yanmarról Ivecora.
Oda autóval mentünk és szintén fantasztikus vendéglátásban volt részünk.
Ezek után kezdtem kapisgálni hogy a világ nem a Kárpát medence és hogy az embert van ahol emberszámba veszik.
Többet erről nem írok mert mindkét látogatást meg akarom írni egy posztban a blogomon.
Nekem ez volt az első és legnagyobb kultúrális sokk.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.17. 21:20:38

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
"Persze, jó, egyetemi képzés biztosan van. A BSc svédül, az MSc angolul. Utóbbihoz kellene valami szakirányú BSc, tehát az szerntem kiesett. Viszont egy BSc-ből simán ki tudom váltani pl. a matekot és így csomó tárgy alól mentesülnék.
Svédül viszont még annyira nem tudok, hogy be merjem vállalni, bár végülis miért ne? Legfeljebb "halasztok" :)"

Noh, azert arra ne vegyel merget hogy nem vesznek fel kozvetlenul az MSc-re. Nem egyszeru levetkozni ezt a belenk vert poroszos papir- es tanusitvanyalapu ertekelesi modszert, mi? (En is szenvedek meg benne hogy nem mindig tudok ettol elvonatkoztatni). :D
Szerencsere itt mashogy gondolkodnak. Legtobb kepzeshez valami ilyesmi van odairva a kovetelmenyekhez:

"Those with other qualifications, but with considerable appropriate industrial experience, may be considered."

Nem annyira a papirra vannak rafeszulve, inkabb az egyeni elbiralasban hisznek, szoval azt mondanam nehany email valtast meger a dolog. Mit veszthetsz vele?

(lassan mar sikerdijat fogok szedni a kulfoldi egyetemektol az altalam kuldott jelentkezok utan, annyit kampanyolok mellettuk :D)

szuperkrumpli 2013.10.17. 21:22:29

"akik egy bizonyos külföldön töltött idő után hazatérnek, és azt hiszik, azonnal be tudnak majd illeszkedni, és meglepetésként éri őket, hogy idegennek érzik magukat."

Sok magyarnak ehhez el se kellett költözni! Elég ha bekapcsolják a tv-t és dob egy facepalm-ot, hogy "úristen én ezek között élek". :D

andaluzkutya 2013.10.17. 21:27:28

@diggerdriver: Ezen én is átmentem. Elég fura érzés, amikor az ember azt látja, hogy nemcsak fontos a munkaadónak, de ezt még szóvá is teszik vagy legalábbis úgy viselkednek.

2013.10.17. 21:39:34

@Quercus58: helyezed eloszor kontextusba, akit expatnek kuldenek a home officebol, az altalaban jol teljesito manager. Elvart a napi 12 ora feletti munka. Cserebe magas fizetessel, 2007-08-ig lakast is kapott a legtobb expat (persze van aki most is).
Egy mas orszagban, masik kontinens esetleg masok a jatekszabalyok.
Mashogy dolgozol a csoprtoddal, teljesen mas a dinamikaja, a vevoeidet meg kell tanulnod "olvasni". Pl amikor 90-es evek vegen az egyik volt kollegam atment Abu Dhabiba fejleszteni az ottani reszt, kerdeztem tole, hogyan megy. Azt irta vissza, idezem, hogy meg keresi, hogy kit kell lefizetni, hogy ugyfeleket talaljon.
Masik kollegam visszajott UKba 7 ev Japanbol. Japanban hozza volt szokva, hogy nem kap epkezlab visszajelzest a beosztoaitol, ilyen es kesz. Azt mondod a csoportodnak, hogy adjon mar valami feedbacket, hogy milyen vagy, mint fonok, akkor a standard "minden nagyon szep es jo" valaszt kapod. Ugyanezt megkerdezed UKban es USben, 2 oldalt kapsz arrol, hogy miert kedvelnek es 2 oldalt (mar ha irasban kered) arrol, hogy min valtoztass, hogy egyutt tudjanak veled dolgozni. Es valoszinuleg nem kapsz arcodba nyalast, hogy milyen szuper vagy.

Vagy pl Koreabol visszajovo masik kollegam megszokta, hogy minden dontest egyedul hozza meg, mert senki nem mond ellent neki, mert o a fonok. Van aki ezt nagyon rosszul viselk (pl en), mert US, UKban megszoktam, hogy megbeszelem az otleteimet a kollegakkal, beosztottakkal, fonokeimmel, atvesszuk a scenariokat, kozben 5-6 pontot bedobnak, hogy mire nem gondoltam. En pl igy mukodok. Ez a Korea/Japan modellben nem mukodik. Nem akarjak a beosztottak velemenyezni a "fonok" otletet. Egy ido utan frusztralo, en nem is tudnek igy dolgozni, a fejemet vernem az asztalba. K-Europabol tipikusan jo otletek jonnek, de mindig hozzateszik, "nehogy elmond, hogy en mondtam". Azt hiszik, hogy valami kovetkezmenye lehet, ha esetleg rosszul sul el az otlet vagy valaki nem ert egyet vele.
Amit Japan, Koreaarol irtam, az ugyanaz megvan az ugygfel kapcsolatban. Aki kozvetlenebb stilushoz szokott, annak egy ido utan feusztralo

Egy gyakorlott pszichologus segit megerteni az orszag kulturajat. A kuldott managerek jellemzoen 2-3 evet maradnak es mivel uzletet kell fejleszteniuk vagy a szemetdombot helyrehozni, a pszichologus azert van ott, hogy segitse a helyiekkel a kommunikaciot, pl ogyan mond meg egy amerikainak/nemetnek/japannak/olasznak hogy szarul dolgozik vagy ezt a munkat nagyon elszurta, vagy pl ezt most nagyon jol eltalalta. Nem lehet ugyanazt a megkozelitest alkalmazni, amit a sajat orszagodban megszoktal. Van aki nagyon jol alkalmazkodik egyik stilusbol a masikba. Nekem nagyon nehez volt es en is kaptam pszichologust. Egy nemetnek vagy hollandnak peldaul azt mondom, hogy ez egy rakas sz.r. Csak ezt erti. Ugyanezt nem mondhatom egy eszak-amerikainak, de egy britnek sem. Teljesen mast ertene alatta, azt hinne, hogy a szemelyet tamadom es nem a munkajat.

A helyiekkel valo banasmod/kommunikacion kivul a pszichologus segit persze a kulturalis sokkban, vegigveszi veled, hogy mi tortent pl az utolos meetingeden. Elmondod a tortenet es leforditja neked, hogy pontosan mi tortent es hol rontottad el a helyzetet es miert. Pl egy otleltet bedobsz, ahogy ezt bedobod az adott orszagban lehet jo, de lehet, hogy tamadasnak hiszik a helyiek. Amikor heteken keresztul minden szavadat fereertik, szerinted nem kell pszichologus?

nyuszigonosz 2013.10.17. 21:42:02

@bobsys: Mert vannak népek, akik mindenhol és mindenben csak a rosszat látják. Szerintem nekik akkor jó a napjuk, ha egyfolytában panaszkodhatnak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 21:42:05

@andaluzkutya: ilyen volt nekem is par hete, amikor az igazgatonkkal kaveztunk egyik reggel. idonkent osszeterelik az uj embereket egyik reggel, a koma ideutazik londonbol reggel kilencre (hajnalban indul) vonattal es beszel nekunk a cegrol, a jovorol (nem csak idealokat) plusz tudta, hogy melyik orszagbol jottem (vagyis tudja kik dolgoznak neki).
Vagy az itteni nagyfonokunknek kb olyan asztala van, mint nekem. O is z openoffie resze, igaz kicsit szeparaltabban, mint a tobbiek, de nem bezarkozva egy megkozelithetetlen irodaba. mivel van vagy 15 targyalonk nem is kell neki sajat, hisz mindig van szabad.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 21:48:41

@charlieharper: "Vagy pl Koreabol visszajovo masik kollegam megszokta, hogy minden dontest egyedul hozza meg, mert senki nem mond ellent neki, mert o a fonok. Van aki ezt nagyon rosszul viselk (pl en), mert US, UKban megszoktam, hogy megbeszelem az otleteimet a kollegakkal, beosztottakkal, fonokeimmel, atvesszuk a scenariokat, kozben 5-6 pontot bedobnak, hogy mire nem gondoltam. "
Az elozo munkahelyemen nem birta a fonokom, ha en esetleg ertettem a munkamhoz es azt mondtam nem igy kellene csinalni. Itt meg az a normalis amit irtal. Nem kitalalja,hogy pentekre legyen kesz es legyen kesz, hanem megkerdi mikorra tudjuk megcsinalni, hozzatesz 20% plusz idot (meg nem tusom, hogy tartaleknak, vagy teazasra...) es az lesz a hatarido.

2013.10.17. 21:49:28

@Quercus58: hat ez elobbi nagyon hosszu lett. A leghasznosabb nekem az utolso rez volt, amikor a pszichologus egyenkent atnezte az emaileimet, visszanezte felvetelen nehany meetingemet (van amit felveszunk, de akkor mindenki elore tudja) es vegiganalizalja testbeszed es egyeb alapjan, hogy amit mondtam es AHOGy mondtam, azt melyik hatteru ember hogyan forditotta le a sajat fejeben. Kanadan belul ez peldaul mas volt a francia hatteru (Quebec) es angol hatteru (Ontario) kozott. Francia hatteruek altalaban jobban szeretnek nyiltan konfrontalodni.

andaluzkutya 2013.10.17. 21:53:34

@charlieharper: most gondolj bele, hogy amikor én elmentem, mint szakembert, senki nem világosított fel arról, hogy milyen kulturális különbségek adódhatnak, mivel ugye ez a szakmám:) Aztán rájöttem, hogy bizonyos kérdések, mondatok, amik Magyarországon nagyon hasznosak voltak, itt lényegében értelmezhetetlenek a betegek számára.

2013.10.17. 22:07:00

@andaluzkutya: de te elobb rajossz, hogy mi nem mukodik. Mig a szegeny manager csak azt latja, hogy nem kap visszajelzest, nem dolgozik a csoportja, de a teljesitmenyet a csoportja teljesitmenye hatarozza meg

rumitom 2013.10.17. 22:07:01

@charlieharper: jajaja.
csak mosolygok meetingen mikor a nemet mondja, en pontosan ertem mirol beszel, az amerikaiak meg csak lesnek. vagy forditva, jon a nemet fonok megtudni hogy hogyan is all a project valojaban, az amerikai mondja, a maguk pozitiv hozzaallasaval, en meg megintcsak mosolygok, mert ertem, hogy a nem lesz gond megleszunk azt jelenti sehol nem tartunk, masreszt meg hat itt vagyok koztuk es latom.
video confok utan rendszerint kulon felhiv a nemet, hogy akkor most en is mondjam el mi a szitu.

morsels (törölt) 2013.10.17. 22:09:51

@charlieharper:
That's why you paid the big bucks :-)

2013.10.17. 22:13:11

@morsels: eddig mindketszer megszenvedtem a munka orszag valtast. USA-Canada, naivan azt hittem ,hogy egyik irodabol atulok a masikba. Utana CanadaLondon is durva arcraeses volt. Szerintem a kovetkezo is az lesz majd.

morsels (törölt) 2013.10.17. 22:15:49

@charlieharper:
A francia kanadai tenyleg mas.
Ahol van szakszervezet, ott mindig francia-kanadaiak uraljak :-)

2013.10.17. 22:16:56

@rumitom: igen. Ez igy van. Angol nyelvben nagyon ellensegesen jon at a nemet mentalitas. Amikor jonnek onnan emailek angolul, ugy kell visszatartanom a legtobb brit es US kollegamat es magyarazni, hogy "igaz, hogy az van odairva, de ez nem azt jelenti..." Nyilvan ez visszafele is mukodik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 22:21:25

@charlieharper:
Teljesen érthető amiket írsz, de az, amit általában kultúrsokknak hívnak és az, hogy legyen a manáger mellett egy trainer, aki segíti nem egészen ugyan az. Szerintem.

Amiről te beszélsz az egy trainer, aki ott van és kvázi fordítja a dolgokat. Adott esetben, ha csak a munkára hagyatkozunk, akkor egy okos tolmács, amikor azt mondod a németnek (mondjuk héberül, mert az úgysem érti), hogy "Édes öcsém, ez már egészen jó volt, de itt és itt kellene valamicskét még faragni rajta", akkor a profi ezt szépen lefordítja németre: "Te búbánatos aszottmajom, így elkúrni ezt a szart... szedd össze magad, mert repülni fogsz a picsába és mehetsz a Sámán mellé csirkét szeletelni!" Szótagszámra megegyzezik, senki sem jön rá a turpisságra.

De egy birkatenyésztőnek, CNCsnek és igazából bárkinek, aki nem vezető semmi szüksége erre, mert annyit biztosan tudni fog, hogy mikor mit kezdjen a főnök szavaival (ebben a beosztottak profik :) ).

@andaluzkutya:
Akarsz róla beszélni?
Engem érdekelne, mert futok bele én is szépszámmal olyan dolgokba, hogy nem értem mit nem értenek :)

@Don Kartasch:
Mindenképpen utána fogok nézni. Köszönöm a bátorítást :)

morsels (törölt) 2013.10.17. 22:26:10

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Kultursokk az van szerintem is, persze nem mindenkinel egyforma.
Neked joval konnyebb volt, vagy nem volt egyaltalan; de ez nem jelenti azt, hogy nem letezik.

Az iskolaval kapcsolatban.
En egy ev utan mentem foiskolara es az elejen kb. 20%-at ertettem annak, amit a tanar mond. Mondjuk fizika, electronica, math ilyesmi konnyebb volt, mert ugy az egyenletek es a matematika az nyelvtol fuggetlen, de voltak nehez pillanatok.
Szoval meg lehet csinalni. Te is meg tudnad. Kozben nem lenne valasztasod, mint csak hasznalni a svedet.

eagles 2013.10.17. 22:26:16

@charlieharper:

Így már értem. Vagy legalábbis érteni vélem.
Jól gondolom, hogy ezek a váltások akkor történnek,mikor a cégen belül valamelyik országban, vagy országon belül, nem úgy mennek a dolgok, ahogy kellene? Ekkor odahelyeznek egy managert, hogy tegyen rendet. Ahhoz viszont valakinek le kell "fordítania" neki az adott országot. Ez a valaki a pszichológus.

eagles 2013.10.17. 22:33:22

@andaluzkutya:

Doki, egy kérdés. Mennyire kel "hazainak" lenni ahhoz, hogy a charlie által elmondottakban egy pszichológus segíteni tudjon?

Ha mondjuk most charleinak Norvégiában lenne dolga, Te már le tudnád "fordítani" neki a norvégokat?

2013.10.17. 22:57:33

@Quercus58: tobb lehetoseg van. Van akit azert kuldenek, hogy tegyen rendet a szemetdombon. Azok nagyon kemenykezu managerek, akiben a home office bizik. K.rva sokat dolgoznak, maganeletuk nincs, igy maganeleti pszicholguson tus sporolni. 55 evesen a masodik infarktusnal nyugdijba vonul.
Van azafajta, aki csak siman atkeri magat, pl en Bostonbol Canadaba anno.
Es csak van akit a ceg kepezni akar es korbeutaztatja Azsia, USA es Zurich utvonalon, hogy mindenhol tanuljon a vegen beteszik Londonba.
A legutolso pszicholgusom francia volt, UKban. Tehat nem kell helyinek lennie.

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: amit keirtam, az trainer. Amikrol irtam kemeny stresszet idez elo. Legtobb senior manageren/desk head (maradjunk investment abkingben), allando nyomas alatt van. Hozni kell a szamokat, a jelen csoportban nem megy es meg maganelet sem megy, mert nem erti hogy mukodik az orszag. Hasonlit az elozo helyehez. Eloszor roppant boldog, hogy kikerult a koszos Londonbol,a steril Singaporeba. Minden flottyl mukodik,jo kajakat eszik, olcson, mindig meleg van. Aztan, hasonlitgat. 1 ev utan mar hianyzik a kod, a reggeli fagy a foldeken, hogy 1 eve nem vett fel kabatot. 1,5 ev utan u erzi, hogy ennek soha nem lesz vege es elkezd szenvedni. 2 ev utan megorul a bezartsagtol es sir, hogy vissza akar jonni a koszos, esos es hideg Londonba.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.17. 23:10:18

@charlieharper: ez az allando munka ilyen kozgazdasz betegseg? :) Corporate finance baratom is azt kerdezte anno egybol, amikor mondtam, hogy megjott az ajanlatom Angliabol, hogy mennyi a munkaido. Fuck! Irodai munka, azt jelenti 37.5 ora... Mert naluk "altalaban" 10-tol kezdodik a mai munkaido... [mondjuk nyilvan az en fizum tobbszoroset is kapjak...]

rumitom 2013.10.17. 23:17:38

@charlieharper: az osszes orszag valtasnal vegig cegen belul maradtal? az ember amugy azt hinne hogy a canada/usa/UK haromszogben nem akkorak az elteresek az uzleti komunikaciot illetoen.
ha meg van erod irni, vagy majd valamikor, szivesen olvasok a kulonbsegekrol. a japan/korei, ill. nemet-holland parhuzamot maximalisan ertem.
a UK-t is ismrem, de en nem latom annyria kulonbozonek az USA-tol

morsels (törölt) 2013.10.17. 23:27:09

@rumitom:
Azt hiszem a kulonbsegek akkor erosek, ha nem mint melos, vagy kozepszintu vezeto vagy. Egyszeru developer, mernok, vagy ilyesmi viszonylag konnyen illeszkedik be az uj helybe.
Amit en lattam, hogy a US manager (tehat CEO, vagy kozvetlenul nekik dolgozok) maskepp mukodnek mint a kanadaiak es gyanitom, hogy az angolok is masok ilyen szempontbol.

pappito · http://pappito.com 2013.10.17. 23:33:30

elnézést, hogy a kommentek elolvasása nélkül, majd azokra is sort kerítek.

1. a probléma valós és minden tisztelem a hölgyé, hogy ebből meg tud élni :) Szerintem jó, hogy ezzel szakember is foglalkozik, a kultúraváltás nagy lépés és nem mindenki dolgozza fel könnyen.

2. az általa felsorot négy állomást én magunkon nem fedeztem fel, az egész patternt nem tudom alkalmazni magunkra, szóval ez is inkább általánosítás, mint jól kürölírható folyamat.

Gyanítom, hogy mindezek a kényszerből kultúrát váltókra igazak, azok akik magukitól indultak el, nem valamiféle muszáj-ösztönző hatására, másképp élnek meg más fázisokat.

Az eufória stimmel egyébként, de az "otthonnal" hasonlítgatást könnyű elkerülni, mert értelmetlen. De persze én nem értek hozzá, én csak átéltem, nem megélek belőle :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.17. 23:44:15

@morsels:
Valóban, úgy talán könnyebb, hogy zömében "univerzális" nyelven történne a tanulás. Azért egy szociológiával szerintem minden szempontból vért izzadnék :)

Utánanézek, hogy milyen szakok indulnak a közelben (s távolban).

morsels (törölt) 2013.10.17. 23:48:25

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Mondjuk en nem ertek a gepeszmernok dolgokhoz, de oda miert kene a szociologia?

morsels (törölt) 2013.10.17. 23:52:55

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Mivel fogalmam sincs, ezert nem tudom, hogy mibe mennek bele :-)
Tenyleg nem ertem, hogy miert kene szociologia egy gepeszmernoknek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.18. 00:03:48

@morsels:
Nem kell.
Arra celoztam, hogy szerencs, hogy gepesznek akarok tanulni es nem Samannak. Utobbi esetben azert huzos lenne svedul, mig mernoknek kevesbe (elso ranezesre).

Most viszont jo ejt kivanok mindenkinek!

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 00:06:10

@Mr. Long [wannabe Briton]: A szovicceket, a mögöttes tartalmat idövel érteni fogod. És akkor lesz majd szép, amikor te gyärtod öket, és a helyiek is értik. :-)
@andaluzkutya: Betegelégedettségi felmérés egy pszichiätriän? :-))))
@vazzup: Örülök, h tetszett! :-) Mi mär värjuk a blue ray kiadäst...
@emiGrant: Izraelben történt: Auszträl inspector räszolt a manchesteri dealerre, hogy legyenszives az angol nyelvet hasznälni a flooron, hamär az a kötelezö... erre közölte a manchesteri: Dehät én angolul beszélek. :-)))
@tildy:): Fönököm mesélte. A felesége tök szarul volt, alig kapott levegöt, fäjt a mellkasa, köhögött. Bement Winterthurba a sürgösségire a megyei korhäzba (Notfall Kantonspital). Nagynehezen szereztek neki egy orvost, aki köhögéscsillapitoval hazaküldte. Mäsnap telefon a korhäzbol, hogy azonnal jöjjön vissza... tüdögyulladäsa volt. Arra a kérdésre, hogy akkor az ügyeletes ezt miért nem ismerte föl, az volt a välasz, hogy orvoshiännyal küzdenek, és az ügyeletben lévö orvosnak (rezidens) nem volt megfelelö képesitése a betegség fölismerésére... :-(

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 00:10:46

@nyuszigonosz: Mivel bobsysnek irtad, aki nekem valaszolt, hatarozottan azt mondom, nincs igazad.Nem, nem cska a rosszat latjak, de talan realistabb az a fajta hozzaallas, ha az ember beismeri, hogy igen van par dolog, amit kimondottan nem szeret az uj helyen sem, mintha rozsaszin koddel elfedne a valosagot.

Ha valakinek, hat nekem tuti nincs honvagyam. Megis, egy jofele ropogos kenyer ( mikor bemegyek nemely boltba , csak toast van) baromira tud sokszor hianyozni. Igen, a kenyer konkretan jobb otthon. ( itt is van jo kenyer, de van amikor a napi rutonba nem fer bele oda elugrani, mert mar nincs nyitva, vagy meg nem nyitott)

morsels (törölt) 2013.10.18. 00:13:31

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Velem ez Magyarorszagon tortent meg.
A foorvos kuldott haza ketszer, aki az uzemorvost helyettesitette.
A harmadik alkalommal mar nem kuldott haza, hivta a mentot :-)

morsels (törölt) 2013.10.18. 00:16:08

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]:
Ja..
A gepeszmernokit szerintem meg tudod csinalni. Persze lesznek nehez pontok, de majd belejossz a nyelvbe is.Sot, valoszinuleg gyorsabban, mert muszaj lesz :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 00:16:44

@tildy:): Mindenesetre a cikkben levo dolgokat ki hogy eli meg, en nem tagadom, atmentem a 2. fazison is, egy lightos modon. Erre szolt be sokszor hagyma, hogy milyen vagyok mar, miert ragaszkodom otthoni dolgokhoz is.

En nem tagadom, ami jo volt otthon, azt itt sem szivesen tagadom meg, ami rossz volt, az meg ottmarad. Itt is, ami jo es tetszik, azt befogadom, a tobbitol meg tavol tartom magam, vagy megprobalom megjavitani:D

:D

Herr Géza 2013.10.18. 00:21:05

@Határátkelő: Köszi!! A boldogság elönti keblemet és már sok-sok kicsi hagymácskát sem látok....

morsels (törölt) 2013.10.18. 00:24:10

@tildy:):
Peldaul hogy az ablak kifele nyilik :-)
(mondjuk annak is van praktikalis magyarazat, bar a pucolas konnyedsege nem az egyik, ez teny)

nyuszigonosz 2013.10.18. 00:26:47

@tildy:): Nézd, különbözöek vagyunk, ezért különbözöképpen látjuk és értékeljük a világot ami körülvesz.

Én az örökös jajgatókra, panaszkodókra gondoltam, mert bizony vannak olyanok is. Ország és országváltás függetlenül.
Akiknek mindig félig üres a pohár és nem félig teli, akik 5 kiló rossz almát esznek meg, mert mindig az éppen már tönkremenni-rothadni kezdöt eszik meg elsönek, na én meg ha öt kiló almám van, mindig a legszebbet választom ki megenni...így ugyanolyan minösegböl én járok jobban. :-))

Nem rád utaltam a hozzászólasomban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 00:36:56

@morsels: ablakpocolas... meteres karom van, nem vettem eszre, hogy maceras lenne az ablakot elerni :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:41:42

@emiGrant: "Befogadonak es pozitiv mentalis hozzaallasunak kell lenni ehhez es hala az egnek en mindig ilyen voltam. Elkepzelhetitek, hogy mostansag nem eppen tetszik nekem ami itthon folyik. Ha menekulni akarnek nem lenne bonyolult, de nem fogom megtenni, mert megvan bennem az a dac, hogy ez a rohadt nepseg nem fog engem a szulohazambol elkergetni. Rengeteg olyan kulfoldi baratom van akik az elmult harom evben elmentek, mert felnek vagy mert utaljak ami itt most megy, de mi maradunk. Lehet, hogy hulyeseg, de mar irtam, hogy csokonyos fajta vagyok! "

Aha. Szóval a pozitív mentális beállítottsághoz remekül megy a 'rohadt népség', a 'csökönyös fajta' kitétel...
A külföldi barátaid csak nem Borsodban éltek, hogy félnek és elmenekülnek ebből a rettegéssel teli országból? Vagy?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 00:42:33

@morsels: na erre kivancsi vagyok, mi a praktikus oka a kifele nyilo ablaknak?? Azonkivul , hogy hulye indok, hogy nem esik be az eso, a bukon se esik be az eso.

BTBTBT 2013.10.18. 00:44:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
"Mi mär värjuk a blue ray kiadäst..."
Nagyobb házba is költöztök, ahol van vetítőterem?
Csak hogy lehessen rendesen élvezni, amikor Trujillo a hangfalaktól körülvéve basszerozik? :)

@zöldeketbeszélek:
Meggyógyultál, vagy a picur nem alszik?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:46:27

@diggerdriver: Ha a riportban - vagy a könyvben - leírja a megoldást, akkor ki megy el a rendelésére? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:47:16

@Barátusz: Annyira szarul vagyok, hogy nem tudok aludni és inkább kijöttem a konyhába netezni meg titeket fárasztani! :)

morsels (törölt) 2013.10.18. 00:48:02

@tildy:):
Hat, az alapveto indok az az, hogy ha az ablak befele nyilik, akkor az ablak sugaraba semmit nem lehet tenni. Az ablakparkanyra sem lehet semmit tenni.
Ezek adott esetben praktikus szempontoknak szamithatnak, amit termeszetesen nem kell elfogadnod :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:49:26

@andaluzkutya: Én meg azon szeretnék átesni, hogy nem csak mondja a munkaadó, hogy fontos vagy a cégnek, hanem úgy is cselekszik...

BTBTBT 2013.10.18. 00:54:31

@tildy:):
@tildy:):
"simple, elegant and user-friendly design"
Jó kis marketingszöveg. Annak, aki ezt írta, még az életben nem kellett ilyesmit takarítania.

Legfejlebb a két szélét lehet suvickolni, ha nem vagy túl magasan, és ki mersz hajolni. De a közepét? Gáz.

@zöldeketbeszélek:
Akinek ereje van tisztán gondolkodni, és éjnek évadján kommentelni, nagy baja nem lehet. :)
(Csak vicc volt.) Mindenesetre nem egyszerű úgy aludni, ha szarul vagy.

vazzup 2013.10.18. 00:58:15

@Barátusz: "De mik voltak a "Cabin in the woods"-ra és a "Lovagregény"-re tett utalások? (Azokat is láttam, de nem voltam tőlük elájulva.)"

Bocs, el voltam inni a haverokkal. :)
Szóval A Cabin in the Woods: amikor mutatják a szörnyeket kisebb méretben a filmben, akkor van egy, amelyik megrogyasztja a falat. A Throug h the Neverben az elején, amikor a Trujillo gyakorol a szokásos pókmászása közben megrogyasztja a falat a folyosón.
A lovagregényes meg a fekete lovag és maszkos "lovag" közti párhuzam, például a Master of Puppets előtt, amikor "irányítja" a tüntetőt.

Fú de imádtam még "sima", Dolby 3D-ben is! A Corvinban néztem meg, szuper volt, bár imaxban azért jobb lett volna. :D
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): hát, azt én is!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:00:07

@tildy:): Süss kenyeret magadnak! A barátnőmmel Írországban ugyanígy voltunk, lehetett ugyan aránylag normális kenyeret kapni, de kisebb volt mint a toast és háromszor annyiba került. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy vettünk egy közeli város Lidl üzletében (vagy Aldiban? A fene sem emlékszik ennyire pontosan) előre elkészített kenyérlisztet, amiben élesztő is van és megcsináltuk. Szimplán a gázsütőben, nagyon finom volt, jó ropogós héjjal.

morsels (törölt) 2013.10.18. 01:06:10

@tildy:):
Pedig viszonylag kis helyen ertheto. A lakterbol vesz el helyet, amit lehet maskepp hasznalni.

A keverocsapok hianya is valoszinuleg hasonlo takarekossag eredmenye (azon kivul, hogy mostanra mar egyszeruen megszokassa valt).
A ket kulon csap alapvetoen arra volt jo, hogy amikor valaki fogat mosott, borotvalkozott vagy ilyesmi, akkor a kagyloba engedte a vizet, ott keverte ossze es azt hasznalta, nem pedig allandoan folyatta a megfelelo homersekletu vizet. Ugyanez ervenyes a konyhara is. Joval kevesebb vizet hasznaltak el regebben ilyen modon, mert nem allandoan folyo, megfelelo homersekleture kevert vizet hasznaltak.

Persze tudom, hogy ez teged nem vigasztal es facepalm, dehat egy nagy tradicioval rendelkezo orszagban hozza kell szokni a nagy tradiciokhoz :-).

Egyebkent mifelenk is kifele nyilnak az ablakok. Lehet, hogy van valami tuzvedelmi eloiras is ezzel kapcsolatban, nem tudom.

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 01:06:41

@Mirjam2: "Rajottem mi a bajom ezzel a riporttal es / vagy a temakorrel. A 'honvagyat' probalja felcserelni erre a trendi 'kultursokk' dologra. A honvagy egy abszolut letezo dolog, altalanos emberi tapasztalat, amirol az evszazadok soran dalok, versek, konyvek, kepek stb. szulettek. Csak a 'honvagy' sajnos nem trendi jelenleg, es nehez rola pszichologusoknak konyveket kiadni. Nincsenek tudomanyosan megallapitott fazisai. Nincsenek ra altalanos szabalyok, mindenki maskepp eli meg, illetve vannak akik nem elik meg egyaltalan. Kicsit regimodian hangzik, nem illik beszelni rola. Pedig erdemes lenne, talan eppen ezen a forumon."

Szerintem a honvágy nem ugyanaz, mint amiről a poszt szól. A poszt inkább a környezeti és érzelmi változások feldolgozásáról szól, és azt könnyű belátni, hogy egy ország/kultúraváltás nagyon komoly változás egy ember/család életében. A honvágy inkább következménye a változás feldolgozásának vagy fel nem dolgozásának.

(mondjuk én az vagyok aki nem éli meg a honvágyat, itt vagyok otthon, nem vágyom vissza egyáltalán. Akiket hiányolok az életemből azokkal is itt szeretnék találkozni, nem ott :)

morsels (törölt) 2013.10.18. 01:12:38

@zöldeketbeszélek:
Egyebkent valoszinuleg csak szokas kerdese.
Azokban az orszagokban, ahol volt egy kulso vedo, redony, spaletta, ilyesmi, ott az ablakokat befele nyitottak, ahol meg nem, ott kifele.
Aztan ezek mar nincsenek, viszont szokasbol befele nyilnak az ablakok meg most is.
De ez megint csak egy otlet, fogalmam nincs, hogy miert van igy :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:13:30

@morsels: Végül is ez tényleg praktikus. A víztakarékosság meg manapság is trendi, nem csak a pénz miatt természetesen. Egyébként kifelé nyíló ablakokat régi parasztházakon láttam itthon, anyósék házán a régi ablakok is kifelé nyílnak.

2013.10.18. 01:13:52

@zöldeketbeszélek:
A 'rohadt népség' - et szerintem a hazai politikusokra ertette es nem a magyar nepre. Miert kellene eppen Borsodban elni, hogy az ember feljen? Kitort ott a forradalom vagy polgarhaborus allapotok uralkodnak? Par hete jartam arra, akkor meg nem vettem eszre semmi rendkivulit. Ellenben Hevesben es Pest megyeben feltem, amikor rendorautot lattam. Magamtol, hogy szembe ne kopjem oket, ha megalltanak es elkezdjenek bunko es arrogans modon kotozkodni semmisegeken.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 01:14:20

@zöldeketbeszélek: megoldottuk ( volt, mikor meg parom itthon volt), rendszeresen sutottunk.
@morsels: igy meg a parkanyon levo virag tud szepen az alatta levore esni.

BTBTBT 2013.10.18. 01:14:20

@zöldeketbeszélek:
Én is remélem, hogy nem az agyad. :)))
Ha irtó szarul lennék, lehet, hogy nem tudnék aludni, de gondolkodni meg netezni sem lenne kedvem. Talán mozdulni sem.

@vazzup:
Melyik teremben volt? A Kordában? Mert ott legalább szól rendesen.

Éppen említettem a cicalánynak a Trujillo-s basszerozást, de nem rémlett a falrepedős rész a CITW-ból. Mondjuk az nem is volt jó film. Kivéve a Richard Jenkins-t, mert ő állat. Már a "Six feet under"-ben is az volt.
A "Lovagregény" meg csak azért játszott be, mert amikor meghalt, megnéztem Ledger minden filmjét, hogy lássam, miként jutott el színészileg Joker-szintre.
Ez a film még a CITW-nál is kevesebb nyomot hagyott bennem.

morsels (törölt) 2013.10.18. 01:21:26

@tildy:):
Ezt nem ertem. Eleve ha abba az utba teszed a viragot, ahova az ablak nyilik, akkor nem az ablak a hibas; tok mindegy, hogy az kifele, vagy befele van :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:27:19

@Cascabel: Tudom, hogy a politikusokra gondolt. Csak érdekes az ellentét a saját lelki alkatának lefestése és a fröcsögés között. Vajon amikor emigrált, akkor is ilyen bátran kiírta volna, hogy ezek a rohadékok nem kergetnek el a hazámból? Dehogy, inkább cuccolt. Most már könnyű 'bátran' odamondani.
A külföldi barátoknál azért írtam Borsodot, mert az észak-magyarországi megyék közmondásosan fertőzöttek a cigánybűnözéssel. Főleg a vagyon elleni bűncselekmények jelentősek. Írhattam volna Soroksárt is. Vagy Csepelt, Pesterzsébetet, ezekbe a kerületekbe telepítették be a Corvin-negyed építése miatt kiebrudalt félig segélyből, félig bűnözésből élő cigány családokat. Persze tudom én, hogy Emigrant nem rájuk gondolt a félelemnél, hanem arra a remek propaganda-hadjáratra, amit itt ellenzéki körök indítottak három éve és riogatják a hiszékenyeket marhaságokkal. Nem a külföldieknek kell itt félniük, hanem nekünk, átlag dolgozó magyaroknak, akiknek az egzisztenciája hajszálon lóg, tervezni szinte lehetetlen, nem hogy öt, de még fél évre előre is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:31:15

@Barátusz: Szerinted miért nem kukorékoltam itt egész nap? Aludtam. Most is aludnék, de nem akarom felkelteni a gyereket a köhögésemmel meg a nyűglődéssel.

Meg a téma is érdekel, bár nem érint jelenleg személyesen. Igaz, ma a vacsoránál megkérdeztem a páromat, mit tenne, ha mondjuk felvennének Dorsetbe a kedvenc biogazdaságomba egy évre mondjuk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:37:39

@Cascabel: Pesten meg úgy látszik veszett bkk-sok garázdálkodnak - rendőri segédlettel:

homar.blog.hu/2013/10/17/itt_az_ido_megfekezni_az_ellenoroket

A szimpla bunkóság, amit nap mint nap élvezhetünk, már nem is elég.

BTBTBT 2013.10.18. 01:43:10

@zöldeketbeszélek:
Kismillió oka lehet annak - és nem feltétlenül betegség vagy a téma iránti érdeklődés/érdektelenség -, hogy valaki nincs itt egész nap. :)))

És repesett az örömtől, amikor meghallotta a felvetésedet?

Na, bármiféle BKV-s szopatás talán még Dorset-ben sem lenne. Az meg amúgy is király hely. A Maiden Castle-ről nem is beszélve.
Csak piszok drága.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:56:36

@Barátusz: Évek óta mondom, hogy nekem itt nem terem babér. Van egy tervem, amit szeretnék itthon megvalósítani, ehhez kezdőtőke kell. De ha nem is terveznék semmi különöset, egyszerűen esélytelen vagyok a munkaerőpiacon úgy is mint kertészmérnök - pedig van tapasztalatom - úgy is mint nő de pláne mint kisgyerekes szülő. Tanárként el tudnék talán helyezkedni (szakiskolában), de valami egészen brutális havi 120-150 000 forintos bruttó fizetéseket láttam :(. Ez már a vicc kategória.

Nyilván nem örülne, de a kérdés gyakran felvetődik. Keressük a megoldást.

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 01:57:53

@tildy:): ehh, nekünk ilyenek vannak és egyszerű takarítani, belülről egyértlelmű, aztán kimegyek a kertbe és megpucolom kívülről :)

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 02:01:21

@morsels: "A ket kulon csap alapvetoen arra volt jo, hogy amikor valaki fogat mosott, borotvalkozott vagy ilyesmi, akkor a kagyloba engedte a vizet, ott keverte ossze es azt hasznalta, nem pedig allandoan folyatta a megfelelo homersekletu vizet."

frászt, a két csapnak semmi értelme, csak megmaradt hagyomány, eredetileg egy csap volt, abból jött a hidegvíz és utána mellérakták a melegvizes rendszert, még egy csappal. Két teljesen különböző nyomású szisztémát nem kevergettek össze. Aztán így maradt, az ilyen hagyományok elég lassan kopnak ki.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 02:07:36

@Barátusz: A férj hangbuzi...vagy hogyismondjam. :-) 65"-os TV-nk van, de nagyobbat akar. (A nappalink kb 30m2). A DVD lejätszot 3x cseréltük le (mert tul hangosak voltak, PS3 is ezért ment elöször a levesbe, majd meg lett véve még 1x). 4db orbitälis hangfal szolgältatja a minöséget. Az erösitö megvételét is hosszas välogatäs elözte meg. (Az elözö häzimozirendszer azért ment a levesbe, mert nem volt kielégitö a zene, értsd nagyon münek hallattszott.) Neki nagyon fontos, hogy a CD-it megfelelö minöségben hallja. :-)
Ha még ez nem elég, akkor elärulom, h a multhéten ragasztottuk föl a sofa mögötti falra (TV-vel szemben) a specko szivacsokat, hogy a hangvisszaverödés még jobb legyen.
Én meg jo asszonyhoz méltoan élvezem a végterméket. :-)

Latcho Rom 2013.10.18. 02:10:02

@pappito: Pontosan. Most dolgozott valaki a furdoszobankon, mondtam neki ezt a jopofa angol csapos operat, ohh azt mondta a nagyszuleinek is ket csapja volt itt eszak ontarioban, s masoknak is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 02:13:45

@Barátusz: Megmondom a frankot: Nekem nem tetszik Heath Jokerja. Irritäl, idegesit, hideglelés jön räm stb. Szerintem csak azért häjpoltäk, mert meghalt.

BTBTBT 2013.10.18. 02:26:12

@zöldeketbeszélek:
Már látom, hogy előbb-utóbb ti is lépni fogtok. Ami nagyon jól is elsülhet. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
65 colos tévé egy kb. 5x6-os szobába? Az elég nagy.

"(Az elözö häzimozirendszer azért ment a levesbe, mert nem volt kielégitö a zene, értsd nagyon münek hallattszott.) Neki nagyon fontos, hogy a CD-it megfelelö minöségben hallja."
Ha újabb kiadású (2004/5 utáni) CD-ről van szó, akkor elég nagy valószínűséggel nem a férjed hangrendszerével van a gond, hanem a master-olással, hiszen azóta a "loudness war" jegyében rohadt hangosra csinálják az egyébként normális audiofil stúdió mixeket ennek az mp3-generációnak.

Ajánlom letöltésre a Nine Inh Nails idei lemezének a weboldalukról letölthető audiofil-mixét, ha az urad a rendszerét akarná tesztelni.

Ledger-ről: éppen a "beteg" jelenetei és a rendkívül genyó jóra megírt szerepe miatt lett olyan "nem szeretem"-érzésű az a Joker. És ha a hideglelés jön rád, akkor nagyon jó munkát csináltak. A csúcs, amikor a "feleségé"-ről beszél, és közben késsel hadonászik.
Maga a film viszont túl hosszú, és helyenként uncsi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 02:35:42

@Barátusz: Nem lehetetlen...persze megint el kell kezdenem angolul tanulni. Az írországi melóm után beiratkoztam egy 400 órás szuperintenzív tanfolyamra még 2007-ben. Nagyon rosszul tettem. Az első 100 órával még haladtam, nagyon jó tanárunk volt. A második 100 órától már egy másik tanár tartotta a tanfolyamot, mert az első kiment Angliába dolgozni :). Na az utód sem volt rossz, csak szeretett sokat beszélni - magyarul. A harmadik 100 órára már csak becsületből jártam, azt hiszem, a negyedik százast már elblicceltem. Nehéz volt és nem tudtam haladni a többiekkel.
Most olasz szuperintenzívre járok (főleg a nyelvvizsga miatt), de az először is szeretem, másodszor meg nem a nulláról kellett kezdenem. Utána jöhet az angol...ismét.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 02:39:58

@Barátusz: A régi CD-kröl is van szo, és olyan zenékrö, amiket te is szeretsz.
Azt mär én is tudom, hogy az MP3 az egy "butitott" verzio.
Az én tuctuc zenéim nagyon is jol szolnak rajta... :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 02:42:49

@Barátusz: @cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Én kidőltem, úgy érzem, talán már tudnék aludni. Ha még beszélgettek, akkor jó időtöltést, egyébként meg jó éjszakát!

BTBTBT 2013.10.18. 02:47:46

@pappito:
A két csapos megoldás/hagyomány ellenére ma már Londonban (és valószínáleg nemcsak a többi angol nagyvárosban, hanem kisebbekben is) egy csomó lakásban gázmelegítős bojlerek vannak, amik nemcsak vizet melegítenek, hanem fűtenek is.
Ott lehet állítani a melegvíz hőmérsékletét, és a hidegvizes csapot még csak ki sem kell nyitni mosogatáshoz/zuhanyozáshoz.

@zöldeketbeszélek:
Az olasz középfok a diplomához kell? Már 2 nyelvvizsga kell? Nem tudom, mennyit változtak a szabályok.
De ezek szerint az angolt sem a nulláról kell kezdened.

Mo.-on egyszer jártam angol nyelvtanfolyamra. Vagyis kezdtem el, aztán félúton abbahagytam, mert többet tudtam, mint amit leadtak, és a fejlődő passzív szókincsem ellenére nem haladtunk a beszéddel.
Maradt az autodidakta módszer, ami időigényesebb volt, de csak meglett az eredménye. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Félreértettél. Nem magáról a lebutított minőságű mp3-ról beszéltem.
A CD-kre azért masterolják (hülye szó, de nem tudok rá magyar megfelelőt) hangosra a zenét (elveszítve ezzel a dinamikáját), hogy amikor mp3-ba konvertálják, csak hangos lesz, nem szól szépen.

Tuctuc zenék? Csak nem elektronikusban utazik magácska?
Akkor hallgass egy műfajában klasszikust -
www.youtube.com/watch?v=C_X-RmPHa84

Őőőő, milyen zenéket is szeretek? Mert csak néhány zenekarról beszéltünk, és az alapján szerintem téves elképzeléseid vannak. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 02:55:06

@Barátusz: Na még egy uccsót. Nem, egy középfokú C típusú nyelvvizsga kell, ez nincs meg nekem még. Tehát valójában még nincs a kezemben a diploma, de kaptam róla pöcsétes papírt az egyetemről. Ez a munkavállalásban még egyszer sem akadályozott, de ha kitekintgetek, szükségem lesz a papírra is, a mostani diploma pedig már kétnyelvű, angol-magyar.

De, sajnos majdhogynem nulláról, hiszen 5 éve nem beszéltem, nem írtam, olvastam angolul. Néha belekukucskálok egyszerűbb szövegekbe, és örülök, ha nagyjából megértem, de ennyi. Talán csak kicsit gyorsabban fog menni a tanulás. De most már tényleg fájront! :)

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 03:47:16

@Barátusz: " egy csomó lakásban gázmelegítős bojlerek vannak, amik nemcsak vizet melegítenek, hanem fűtenek is."

nem mondtam, hogy nem elavult a kétcsapos rendszer, csak azt, hogy azért maradt meg, mert ezek a dolgok lassan kopnak ki. ma már sokkal olcsóbb egy keverőcsap (gyártani is, venni is) mint két külön bigyót megvenni, felszerelni, vezetékezni, stb.

Ahogy tönkremegy a régi, úgy cserélődik újabbra, majd elfogy a régi. Itt csomó ilyen ostoba hagyomány (mármint épületekkel kapcsolatot) most kezd csak kihalni, hogy elérhetőek a mindenféle más világok termékei (pl német szaniterholmik) és nem UK-ból kell hozatni a cuccot :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 03:47:51

@Barátusz: Mondom, én az ilyenben nem vagyok otthon. :-) (A master az nem az a CD ami az alap CD, amiröl kväzi sokszorositjäk a hanganyagot?)
Nem rossz a zene, de én kommerszebbekben utazom...elég vegyesen. :-)

www.youtube.com/watch?v=Nh5R6VBn63E
www.youtube.com/watch?v=Ek0SgwWmF9w
www.youtube.com/watch?v=1Uw6ZkbsAH8
www.youtube.com/watch?v=Ahha3Cqe_fk

2013.10.18. 06:39:57

@szuperkrumpli: Vagy amikor hallja az ember a munkahelyén, hogy már megint megy a gyurcsánymegazorbán szöveg...

andaluzkutya 2013.10.18. 07:22:03

@Quercus58: Szerintem ha látnám charlie-t felvételről, vagy én is bent lennék a meeting-en, akkor meg tudnám mondani, hogy hol a hiba, vagy mi az, ami itt értelmetlen. De ezt mondhatom nyugodtan, ellenőrizni nem fogjuk tudni:)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Miért? A pszichiátriai betegeknek nem lehet véleménye?

@zöldeketbeszélek: nálunk nem csak mondják, éreztetik is. Néha meglepődök (bár már egyre kevésbé), hogy a főnököm mi mindent megtesz, ha valami miatt elkezdek neki panaszkodni.

@Barátusz: a 30 nm kijöhet úgy is, hogy 2x15m, akkor viszont nem árt, ha nagy a tévé, 15m elég messze van...

DieNanny CH 2013.10.18. 08:08:02

@morsels:

A kívülre nyíló ablaknak mi a praktikus magyarázata?

2013.10.18. 08:08:09

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem vagyok kozgazdasz, igy azt nem tudom. A mi szerzodesunkben benne van a munkaido, de hozzateve, hogy ez valtozhat az adott feladattol fuggoen. En meg nem lattam investment bank felsovezetot (kozepet sem nagyon) napi 8 oraval.
Ugyanakkor sokan probalnak heti egyszer otthonrol dolgozni.

uluk4i 2013.10.18. 08:12:11

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Szia, az "ott" jelenleg Belgium, de 2004-ben Londonba mentünk ki. "Csak" annyi változott, hogy Londonra felkészültünk, ahogy a hölgy írja: nyelv, kultúra, elfogadás, minden passzolt. Aztán a feleségem kapott jobb állást Belgába és 2006 májusbanban költöztünk. Az első néhány hét lelkesedése után szeptember-október környékén totálisan lelohadt a lelkesedés, nem értettünk senkit, idegen és kicsi volt a város, állandóan Budapesthez és Londonhoz hasonlítgattuk. Se franciául, de hollandul nem tanultunk meg, jó pár évig teljes ellenállásban éltünk. Ma is inkább elfogadjuk, mint szeretjük a helyet, bár rengeteg jó dolog van itt is. De a legjobb érzés még mindig az, amikor felülünk egy repülőre Bp. vagy egy napos ország felé...
Szép napot!

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2013.10.18. 08:12:12

Én ennek az összes részén átmentem, az reverseden is. Mi 9 év Kanada után jöttünk haza. Valóban a reverse a legpokolibb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 09:14:29

@morsels: tok egyszeru. Ha befele nyilik az ablak, akkor szerinted nem tudsz semmit a parkanyra tenni. A belsore. Szerintem de, csak mielott nyitod az ablakot leveszed. Ha a 3.-on vagy, az ablak kifele nyilik, hogy veszed le amit a kulso parkanyra raktal . Mielott nyitod , termeszetesen.
Pl. kiraktal muskatlit szep sorban.

@pappito: gondolom nem elso vagy magasabb emeleti a lakasod. Mondjuk a 7.-en megneznem, hogy pucolod meg kivulrol:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 09:17:30

@morsels: ha elzarod a vizet miuan kiengedted, tok mindegy ket csapbol avgy egybol jon. Pappito verziojat ismerem en is: kulon nyomasu volt a ket rendszer, azert maradt igy.

BTBTBT 2013.10.18. 09:26:08

@andaluzkutya:
A 2x15 méter biztosan nem működőképes lehetőség egy "hangbuzi" számára. Olyan helyre nem is költözne. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az utolsó két link tartalma mióta tuctuc zene? :)
A 3. orábbi munkáit szerettem. Az első 3-4 lemezt.

@pappito:
Nem azt mondtam, hogy azt mondtad hogy nem elavult ez a rendszer, hanem hogy a két külön csap ellenére simán létezik - már Angliában - megoldás.

Jó annak, aki a földszinten lakik, és úgy kell ablakot puconia. :)

@zöldeketbeszélek:
Akkor csak rebesgették anno, hogy két C típusú nyelvvizsga kell, aztán letettek róla?
Sok sikert az olasszal is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 10:05:30

@andaluzkutya: nem én vagyok kilátástalan, hanem egy helyzet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 10:08:10

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: a realitás talaján? legyen meleg, tehát a 47. foktól kissé délebbre. lehessen állatokat tartani. legyen természet a közelben, tehát nem városba. tudjuk használni a szakmai tudásunkat, amennyire lehet (hát mindkettőnké elég magyar speckó). ennyi a szűk kritérium, amit aztán még lehet finomítani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 10:09:24

@Barátusz: "A 2x15 méter biztosan nem működőképes lehetőség egy "hangbuzi" számára. Olyan helyre nem is költözne. :)"
inkabb ebbe, mint az 1x30 metre.

M. Péter 2013.10.18. 10:39:41

@pappito: A hangyományos családi házakban a padláson van egy melegvíztartály, amelyben áll a víz, és nem feltétlenül iható. Ha a víznyomás leesik, a keverőcsapon keresztül a tartályban levő meleg víz bejuthat a ivóvízbe, ezt akarták elkerülni.

2013.10.18. 10:49:24

@M. Péter: es a gyenge epites miatt nemegyszer leszakad a viztartaly a padlasrol es a haloszobaban kot ki

morsels (törölt) 2013.10.18. 10:50:58

@tildy:):
Te, nekem tenyleg mindegy, nem akarlak meggyozni semmirol, csak egy lehetseges magyarazatot adtam. Tudtam, hogy nem fog tetszeni :-))

Ami a ket csapot illeti, tenyleg pappito verzioja a helyes magyarazat.

morsels (törölt) 2013.10.18. 10:53:13

@M. Péter:
Natessek. Ez is hiheto.
Szoval van itt magyarazat a ket csapos rendszer kialakulasara.
(az meg mas kerdes, hogy ilyesmikrol nehez atallni.

andaluzkutya 2013.10.18. 11:03:12

@Babette_: olyat még nemigen láttam, hogy valakinek az életében egy fontos dolog kilátástalan legyen és az ember ennek ellenére tartósan boldog tudott maradni. Kivéve persze az olyan eseteket, amikor pl. az ember gyógyíthatatlan beteg és ezzel megbékél, stb. De amíg van lehetőség a változtatásra, legalább elméletben, akkor nehéz ezt a "fontos és kilátástalan" dolgot magunkon kívül helyezni.
De az is lehet, hogy még nem láttam eleget. Fiatal vagyok, még előttem az élet:)

vazzup 2013.10.18. 11:23:59

@tildy:): no de a harmadikon hogyan teszel ki bármit is a párkányra úgy, hogy utána be is csukod az ablakot? :D Szóval nem lesz mit levenni.
Egyébként valószínűleg ez a régebben nagyon népszerű spalettákkal van összefüggésben, azok szükségszerűen kifelé nyílnak, akkor az ablakok miért ne nyílhatnának ugyanúgy?
Ráadásul a kis szobákban a nyitott ablak nem vesz el helyet, míg a befelé nyíló igen.
Az ablak külső mosása meg megoldható céleszközökkel. Persze nem lesz szép, de régen az esztétika nem igazán volt szempont.

M. Péter 2013.10.18. 11:31:37

@charlieharper: Helyesbítek, a melegvíztartály az emeleten van, nem a padláson.

BTBTBT 2013.10.18. 11:36:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
De igen. Az a master CD. Ha az dinamika nelkul szol, akkor javitani nem lehet, csak ha van kevesbe zajosra masterolt valtozata is egy adott zenenek.

@vazzup:
Angliaban (vagy legalabbis Londonban) csak a regi hazaknal van spaletta, ami befele nyilik. Ott viszont azok az - nem tudom a nevuket - also felenel felcsusztathato-ablakok vannak. Ezek ugyanugy nem tisztithatok egyszeruen.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ez egy rendkivul erdekes megoldas lenne. :)))

BTBTBT 2013.10.18. 13:35:22

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
@vazzup:
Hölgyeim és Uraim!
AZ imént megérkezett a TTN-album. A hétvégén szétszakíthatom vele a házat. :DDD

vazzup 2013.10.18. 14:08:38

@Barátusz: hm, én még befelé nyíló spalettát nem is láttam! :O Mondjuk nem szoktam magánházakat nézegetni Londonban, az is igaz.

TTN: Aaaaargh. :D Most ennek a koncertfilmenk a hatására megint gondolkodom rendes hangrendszer megvételén.

@charlieharper:
az ablak egy vagy két oldalán, nyitható, általában fából (esetenként fémből) készült sötétítő alkalmatosság.
www.google.com/search?q=spaletta&newwindow=1&hl=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kSRhUp7ZI4rWtAahxoHgBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1558&bih=927&dpr=1

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 14:22:39

@andaluzkutya: nem tudom, neked mit jelent a boldogság, vagy miből áll.
nekem azt jelenti, hogy gyakorlatilag szinte mindent elértem, amit elterveztem az életemben (az utolsó még folyamatban, a két betű a nevem előtt).
ehhez újra kellett kezdenem a nulláról, mert először rossz irányba indultam.

de ez nem jelenti azt, hogy a körülöttem levő világ is rendben van. az én belső boldogságom nem a külső világtól függ.
ami kilátástalan, hogy a körülöttem lévő világ megváltozzon.
- hogy ebben az országban tisztességesen megélni gondok nélkül nem lehet. minimum adót kell csalni.
- hogy a politikát képtelenség kizárni a mindennapokból
- hogy előbbre lépni tisztességesen és kapcsolatok nélkül nem lehet.
ezt így általánosságban, de mindet tapasztaltam a saját életemben, akár innen, akár onnan.

BTBTBT 2013.10.18. 14:23:45

@vazzup:
Egyebkent a TTN reven most nekem is jobban faj a fogam valami brutal rendszerre, mint ami eddig volt/van.
Persze a felvetel szarra van masterolva. Szimplan 100%-os a hangereje.
20-25 evvel ezelotti CD-knek ez az ertek 80-85% korul mozog, ami sokkal dinamikusabb.
Most meg csak hangos. Persze mit varunk egy koncertnel? :)

vazzup 2013.10.18. 14:24:13

@Barátusz: elképzelhető, hogy akkor ez is csak amolyan valaki egyszer kitalálta, hogy miért ne legyen belül, oszt' akkor hagyomány.
Mondjuk a sötétítő függöny hiányában a belül lévő spaletta kényelmesebb, mint a kívül lévő, az ablak kinyitása nélkül lehet kezelni.
S amúgy ha így van, ez arra is választ adhat, hogy miért kifelé nyílnak az ablakok: az ablak nyitott állapotában is lehetséges sötétíteni, a spaletta becsukásával.

Hm, lehet, hogy megfejtettük? :D Szerintem sosem tudjuk meg. :D

vazzup 2013.10.18. 14:30:11

@Barátusz: az van, hogy olyan botfülem van, hogy sorban állnak a shanghai szerzetesek, hogy levágják és fegyverként használják, szóval engem valószínűleg a legkisebb mértékben sem érint, hogy hogyan masterolták az anyagot. :)

BTBTBT 2013.10.18. 14:35:54

@vazzup:
De ha szerinted botfuled van, akkor minek neked egy rendes hangrendszer? :)

vazzup 2013.10.18. 14:38:51

@Barátusz: mert azért annyira nincs, hogy ne tudjak különbséget tenni a laptop prünytyögője és az alsószomszédriogató mélynyomó hangja között. :)

BTBTBT 2013.10.18. 14:45:23

@vazzup:
"laptop pruntyogoje" :)))

Az also szomszedom "szeretheti" a melynyomomat, kulonosen, ha o is a nappalijaban tartozkodik. Pedig jelenleg tenyleg nincs komoly hangrendszerem, meg nem is allandoan hallgatok zenet, de a nyomo ott van a padlon.
Meg egyszer sem panaszkodott. En mar igen - a kobormacskakert, amiket be akart fogadni, es a lepcsohazban tartani. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 15:00:03

@Babette_: "(az utolsó még folyamatban, a két betű a nevem előtt).
ehhez újra kellett kezdenem a nulláról, mert először rossz irányba indultam. " Mr?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 15:07:36

@Babette_: :D valahogy en is arra gondoltam, de a mai vilagban mar nem tudni :)))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 15:12:44

@vazzup:
"befelé nyíló spalettát nem is láttam"

fényképezzek neked egyet?

2013.10.18. 16:12:29

@vazzup: ok, Algeriaban nekunk befele nyilo volt , az ablakon belul

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 17:52:53

@vazzup: Mondjuk igy?
4.bp.blogspot.com/-Bzl2DPAT_R8/UgkhoPYBNSI/AAAAAAAAMRQ/CSrDFUiuc9g/s1600/window+box1a.jpg
@Barátusz: Ilyen magyarorszagon is volt, Jaszsagban gyakran hasznaltak, mamam hazaban meg ma is megvan egy ket helyen.

Hirtelen ilyet talaltam egy ottani elado haznal( csak szetneztem , hatha van egy-ket paraszthaz , amin meg megvan ) : ingatlan.com/jaszbereny/elado+haz/csaladi-haz/jasz-nagykun-szolnok+megye+jaszbereny/20280026?sid=0

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 17:59:06

@vazzup: "Egyébként valószínűleg ez a régebben nagyon népszerű spalettákkal van összefüggésben, azok szükségszerűen kifelé nyílnak, akkor az ablakok miért ne nyílhatnának ugyanúgy?"
Bocsanat, hogy vitatkozom, de mint irtam a szulofoldemen a spaletta is befele hajtogatos volt:D:D
Ugy volt kialakitva, hogy az ablak is tudott meg mellette befele nyilni.

Valahogy igy [|__|] <----- [ es ] spaletta, |__| pedig a kinyitott ablak( szarnya)

vazzup 2013.10.18. 18:11:03

@tildy:): jaja, közben felvilágosítottak (többen is), hogy több helyen is létezik ilyen, én még sosem láttam ilyet, mint mondottam. :)
Jó, mondjuk tudom, influenzavírust sem láttam még sose, oszt' mégis létezik, az tény. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 18:45:05

@tildy:): de ezzel az a baj, hogy mindkettot be kell csuknod, nem lehet, hogy az ablak nyitvavan (max egy kicsit), mig a spaletta meg zarva. Somogyban, baranyaban, a kunsagban csak a kulso spaletta megoldassal lattam.
angliaban meg nem lattam muskatlit (vagy mast) ablakban szerintem. max az erkelyen tarsashazban, csaladiban meg a foldon, meg allvanyokon.

andaluzkutya 2013.10.18. 19:31:40

@Babette_: "nekem azt jelenti, hogy gyakorlatilag szinte mindent elértem, amit elterveztem az életemben"

Én ennél igénytelenebb vagyok, elég ha csak azt látom, hogy jó irányban haladok, vagy legalábbis amit csinálok, annak van fazonja:)

"de ez nem jelenti azt, hogy a körülöttem levő világ is rendben van. az én belső boldogságom nem a külső világtól függ.
ami kilátástalan, hogy a körülöttem lévő világ megváltozzon."

Erről azt gondolom, hogy az ember akármennyire is erős belsőleg, hosszabb távon nem tudja függetleníteni magát a külső világtól. De lehet, hogy tévedek:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 19:46:34

@andaluzkutya: pont erről beszélek. mert hiszen függetleníteni tudnám, akkor nem vágyakoznék más helyre.
de nem hagyom, hogy a belső életemet befolyásolja.
de a külső hatások okozta időnkénti rossz hangulattól jó lenne megszabadulni. jó lenne úgy gondolkodni, hogy ha valamit megálmodok (pl egy nagyobb kecskefarm, de mondhatnék akármi más célt), akkor csak arra kéne gondolni, hogyan érhetem el, mennyit kell érte dolgozni,
nem pedig arra, kivel hogyan kell megküzdeni, és akkor a küzdés végén még mindig nem biztos a siker.
láttam sikergyanús projekteket, küzdő vállalkozókat, akik végül nem tudtak meglépni egy határt. nem miattuk.
mondták már a szemembe, hogy kár kiadnom a regisztrációs díjat egy föld haszonbérletéért, mert úgyis XY fogja megnyerni. nekem ebből van elegem.
de a belső boldogságom nem ettől függ, és nem is fog.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 21:03:51

@Don Kartasch: Nem is volt szó arról, hogy ennek kötelező jelleggel meg kell történnie!!! Szó nem volt erről. Viszont egy valós dolog, amit el kell fogadni mindenkinek. Azt , hogylétezik....ugyanúgy ahogy létezik a skizofrénia, vagy az Alzheimer kór , vagy a bármi , akármi....miután az emberi agy , elme, és pszichés állapot, a szocializáció mindenkinél máshogy zajlik le, szép is lenne ha mindannyian mindig , mindent ugyanúgy élnénk meg .
Te és a barátnőd szerencsésebbek vagytok ezek szerint, a belső adottságokat tekintve.
Lehet én sem rogytam volna meg, ha lett volna mellettem valaki az első 3 hónapban........ Sztem nem mindig mentális fejlettség és beállítottság kérdése amiről a poszt szól. Sokszor elég ha a körülmények kicsit optimálisabbak, és akad az embernek kapaszkodó, van akinek az is elég, meglódulni újra, van akinek az sem.......
Nem vagyunk egyformák hál istennek.

DieNanny CH 2013.10.18. 21:08:44

@Babette_:

Albánia? (Mi a speckó? Kecskéket is tartotok, nem?)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 21:48:15

@andaluzkutya: Dehogy nem. Csak szämomra elsö olvasäsra viccesnek tünt. Nem nevetségesnek, mielött valaki félreértelmezi.
@Barátusz: Csak a széles izlésemet (aka zenei mindenevö) akartam demonsträlni. :-) És német rap-et be sem linkeltem, mert azt is nagyon komälom, föleg miota értem is, hogy mit vakerälnak. :-)
A Muse-nak az utolso elötti albuma nagyon bejött. Az utolsot amikor elöször meghallgattam nagyon nem tetszett. Aztän jo minöségben, jo minöségü füllhallgatoval is, és nagyon kiräly! A szäm amit belinkeltem azota az aktuälis kedvenc.
@vazzup: A kint lévö spalettänäl meg befelé nyilnak az ablakok. :-) Ergo ott is nyitva tarthatod az ablakot.
@tildy:): Szegeden, belvärosban nagymamäméknäl olyan volt, hogy a dupla ablak között volt a spaletta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.19. 13:05:06

@Barátusz: Bizonyos szakokon már most is két középfokú nyelvvizsga kell, de általában csak egy, doktoráláshoz még egy. Az egyik nyelvvizsgát angol nyelvből kell tenni, a másikat mármely más élő, európai nyelvből.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.19. 13:08:24

@DieNanny: az emberemnek nem tetszik.
nekem marha is jó lenne helyette.
vennék hozzá kovbojkalapot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása