oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 17. 06:49,  A kulturális sokk és a beilleszkedés 375 komment

2013. október 17. 06:49 Határátkelő

A kulturális sokk és a beilleszkedés

Pár hete emailben hívta fel a figyelmet a blog egyik olvasója egy könyvre, melynek szerzője, Dr. Cathy Tsang-Feign régóta foglalkozik határátkelőkkel. Miután nagyon érdekesnek találtam a könyvet és a téma is profilba vág, megkerestem a szerzőt, aki szívesen adott interjút. Az alábbiakban ezt a beszélgetést olvashatjátok.

határátkelő általános.jpg

Több mint 20 éve foglalkozik a határátkelés kérdésével. Miért éppen ezt a területet választotta? Saját expat tapasztalatából indult ki?

Nem a saját, hanem a pácienseim tapasztalatai nyomán specializálódtam erre a témára. Az elmúlt 25 évben pszichológusként éltem és dolgoztam az Egyesült Államokban, Londonban és Hongkongban is. Főképp expatokkal, a külföldi élet során felmerülő érzelmi, pszichológiai és mentális problémáikkal foglalkozom. Konzultánsként együttműködöm nagyvállalatokkal is, a csúcsvezetőiknek és családjuknak segítek, mielőtt a világ valamelyik pontjára helyeznék át őket.

Az évek során rájöttem, hogy azok a kérdések, amelyekkel ez a csoport szembesül, ugyanazok bármely nemzetiségű határátkelő számára, és ezekről az emberek nagy részének fogalma sincs. Olyasmire gondolok, mint a kulturális sokk, az identitás inflálódása, az állandóan költöző család szindrómája, a fordított kulturális sokk, a harmadik kultúrában született gyerekek, stb.

Amikor elkezdtem a témával foglalkozni, nagyon kevés olyan forrást találtam, amely pszichológiai szempontból dolgozta volna fel ezeket a kérdéseket. Így aztán pár éve indítottam egy, a határátkelők speciális problémáival foglalkozó heti jegyzetet a legnagyobb hongkongi angol nyelvű napilapban, a South China Morning Postban. Amikor Londonban dolgoztam, akkor is folytattam az írást, az American in Britain lapnak.

Rengeteg hálás és megkönnyebbült olvasótól kaptam levelet, akik ezeket a cikkeket olvasva jöttek rá, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal, és akik arról írtak, milyen segítséget nyújtottak nekik azok a tanácsok, amelyeket leírtam.

A visszajelzések és válaszok nyomán jutottam arra, hogy több, ezen a területen képzett emberre lenne szükség. Úgy gondoltam, a tudás és az információ megosztásának legjobb módja egy könyv, amely a határátkelőknek ad pszichológiai tanácsokat, ez lett a Living Abroad.

Living Abroad könyv.jpg

Mi a különbség érzelmileg és a felmerülő problémákat tekintve aközött, ha valaki csak meghatározott időre, vagy ha végleg költözik külföldre?

Lényegében nincs különbség. Az emberek a kulturális sokk négy fázisán mennek keresztül, ha tudatában vannak ennek, ha nem. Amikor pedig hazatérnek, akkor jön a fordított kulturális sokk.

Azok, akik csak meghatározott időre költöznek új országba, persze megpróbálhatják elnyomni a saját tapasztalataikat és nem elismerni, hogy min mennek keresztül, azt gondolván, hogy ők „csak" egy fél évre, vagy egy évre váltottak országot. Azt hiszik, majd minden rendbe jön, ha hazatérnek.

Más szavakkal az ideiglenesen külföldre költözők pszichológiailag és érzelmileg kevésbé felkészültek a kulturális sokk okozta változásokra, mint azok, akik hosszú távra terveznek.

Az ember azt gondolná, hogy azoknak a legnehezebb beilleszkedni, akik egy, az övéktől teljesen eltérő kultúrába érkeznek meg. Mennyivel nagyobb ilyenkor a kulturális sokk?

Éppen az ellenkezője igaz! A legkevésbé sikeres határátkelések között találkoztam olyan esetekkel, amikor például amerikaiak költöztek Angliába és fordítva. Mivel ugyanaz a nyelv, az irodalom, és a szórakoztatóipar, azt várják, hogy minden gond nélkül be tudnak majd illeszkedni, ám ez a két kultúra mégis sokkal távolabb áll egymástól, mint azt a legtöbben gondolnák, aminek következménye az állandó zavarodottság és önvád.

A saját reakcióiktól összezavarodva, és mert az feltételezik, hogy ők tehetnek a beilleszkedési problémáikról, az ilyen helyzetbe került brit és észak-amerikai expatok magukba fojtják a nehézségeiket, amivel csak súlyosbítják a helyzetük. Az Európán belül költöző európaiak közül is sokan felkészületlenek a váratlan nehézségekre.

Lehetséges egyáltalán előre felkészülni a változásokra?

Ahogy a könyvem bevezetőjében is írom, „a tudatosság fél gyógyulás". A beilleszkedés elkerülhetetlen. A legjobb felkészülés, ha előre felmérjük, milyen felmerülő problémákra számíthatunk, így amikor azokkal szembesülünk, tudni fogjuk, hogy nem egyedi esetről van szó, és rendelkezünk megfelelő stratégiával. Ez a könyvem célja.

Muszáj kihangsúlyoznom: a KULTURÁLIS SOKK nem az egyetlen kérdés, amivel a határátkelők szembesülnek. Ez csak egy keret, amiben számos, az új környezet támasztotta beilleszkedési kérdés felmerül. A másik országba költözők nehézségei nem magából a kulturális sokkból fakadnak.

A határátkelés legkritikusabb kérdése a pszichológiai és érzelmi felkészülés. Ha valaki megérti, milyen következményekkel járhat a kulturális sokk, mennyi ideig tart, a változások hogyan hathatnak rá és a kapcsolataira, akkor nem éri meglepetés. Ami még jobb, saját magukkal és szeretteikkel is türelmesebbek lesznek a beilleszkedés időszakában.

Melyek a legnagyobb kihívások?

A legnagyobb kihívás a valódi hangulatváltozásokat és reakciókat összehangolni az általunk elvárt érzelmekkel. Mondok egy példát: amikor egy másik országba költözünk, a kezdeti lelkesedés 3 hét után megszűnik. Hirtelen ránk szakad, hogy hol is vagyunk és hogy nem csak egy rövid vakációra jöttünk. Közben az otthon maradottaktól azt halljuk, milyen szerencsések vagyunk és milyen izgalmas dolog külföldön élni, miközben azzal vagyunk elfoglalva, hogy folyamatosan emlékeztessük magunkat: ez „életünk esélye".

Van a beilleszkedésnek egy fázisa, amikor mélyen belül a szomorúság és az ingerültség visszahúzó érzése gyötör, amiről ráadásul azt gondolod, hogy nem lenne szabad érezned, és amit nem tudsz másoknak elmagyarázni.

A könyvem első fejezetében van erről egy történet, egy Hongkongba költöző férfiról, akit először teljesen felpörgettek a látnivalók, a hangok, az illatok, az üzleti élet pörgése, és a lenyűgöző új szokások.

Aztán egy nap váratlanul mindez tökéletesen a visszájára fordult, és elkezdte idegesíteni az őrült rohanás, a zaj, a beszélgetések manírjai. Az „egzotikus" szokások hirtelen bosszantó babonák lettek, a férfit pedig teljesen összezavarta a hirtelen perspektívaváltás. Akár ennyi is elég ahhoz, hogy az ember megkérdőjelezze saját épelméjűségét, pedig ezek abszolút normális és előre megjósolható válaszreakciók.

Melyek a beilleszkedés főbb állomásai?

A kulturális sokk állomásai:

1. Eufória – a letelepedés első 3-4 hetének kezdeti lelkesedése.

2. Ellenállás – gyakori összehasonlítások a szülőhaza és a befogadó ország között, aminek eredménye az „otthon minden jobb" érzés.

3. Átalakulás – ez általában a kiköltözést követő kilenc hónap elteltével következik be, amikor az ember kezdi megszokni az új környezetet, és már meglátja a fogadó ország jó oldalát is.

4. Beilleszkedés – a kulturális korlátok ledőlnek, és az egyén már képes értékelni saját örökségét és új életmódját.

Ami a szülőhaza és az új lakóhely állandó összehasonlítását illeti, ez mennyi ideig tarthat és mennyire nehezítheti meg a beilleszkedést?

Mint az előbb is mondtam, ez a kulturális befogadás második állomása. Függően az egyén belső motiváltságától és hozzáállásától gyakorlatilag hat héttől kilenc hónapig bármennyi ideig eltarthat, de ha valaki nem vigyáz, akár a teljes külföldi tartózkodás idejére ebben az állapotban ragadhat, ami azt jelenti, hogy elfogadja: a fogadó országban kell élnie, de alig várja, hogy vége legyen. Egy ilyen hozzáállás nagyon egészségtelen és gyötrelmes.

A technológia ma már nagyon megkönnyíti a kapcsolattartást. Ez mennyire nyújthatja meg a beilleszkedés idejét? Előfordulhat-e, hogy valaki munkát keresve költözik külföldre, de gyakorlatilag csak az otthoniakkal tartja a kapcsolatot mondjuk Skype-on vagy Facetime-on?

Dr. Cathy Feign.jpgElső ránézésre az otthoniakkal való szoros kapcsolattartás segít. Ugyanakkor a Skype és a hozzá hasonló programok nyújtotta kényelem miatt tévesen úgy kezdhetünk viselkedni, mintha a szomszéd szobában ülnénk, ami a félreértések egész aknamezejét hozhatja létre.

Az otthon maradottak nem tudják teljesen átérezni a téged érő élményeket. Kialakul bennük egy kép a határátkelő életformáról – vagy az, hogy az csupa izgalom, utazás és csodás élet, vagy az, hogy borzalmas számkivetettség, ami nekik sosem kellene. Ez nagyon megnehezíti egy határátkelő számára a nehézségei és küzdelmei megosztását.

A vonal túlsó végén lévő család és barátok értik ugyan, amit mondasz, de nem feltétlenül érzik át a beilleszkedési folyamatot, amin éppen átmész, így hajlamosak rossz tanácsokat adni. Másrészt viszont kialakulhat egy gátlás, ami megakadályozza, hogy megoszd azokat a változásokat, amiken átmész, hiszen otthonról nézve végül is tökéletes az életed, tehát hogyan is panaszkodhatnál?

Más szavakkal: a videó, az email és a chat segít a kapcsolattartásban, és fantasztikusan jó a határátkelőknek, de tisztában kell lenni azokkal a problémákkal, melyeket okozhat. Hiába a technológia, a határátkelőknek akkor is át kell menniük a beilleszkedés fázisain, amit nem lehet felgyorsítani.

A honvágyat feltételezem mindenki másképp éli meg, de melyek a jellemző tünetei? Lehetséges „gyógyítani"?

Vannak, akik úgy harcolnak ellene, hogy amilyen gyakran tehetik, hazalátogatnak. Ugyanakkor az „otthon ott van, ahol a szív is van" egy költői, de félrevezető elképzelés. A hazalátogatás nem árt, de nem is segít. Ahogy a könyvemben is rámutatok, a túl gyakori hazalátogatás – még akkor is, ha ez csak a honvágy elleni védekezés – káros lehet az egyénnek, az emberi kapcsolatainak, a közvetlen családjának és még azoknak is, akik otthon maradtak. Vannak hatásos módjai az otthoniakkal való kapcsolattartásnak úgy is, hogy közben az ember képes elfogadni az új országban folytatott életét.

Ehhez kapcsolódva muszáj vagyok megemlíteni a Fordított Kulturális Sokkot. Kulturális sokk ugyanis nem csak az új országba költözőket éri, hanem azokat is, akik egy bizonyos külföldön töltött idő után hazatérnek, és azt hiszik, azonnal be tudnak majd illeszkedni, és meglepetésként éri őket, hogy idegennek érzik magukat.

Ez a Fordított Kulturális Sokk, amiről a könyvem 10. fejezete szól, gyakran komolyabb problémákat okoz, egyszerűen azért, mert az emberek nem hiszik el, hogy ez megtörténhet velük. A határátkelők ugyanis meg vannak győződve arról, hogy egy hosszabb külföldön töltött időszak után is könnyű visszailleszkedni, hiszen végül is „hazamennek".

Én 25 éve dolgozom határátkelőkkel, és azt tudom mondani, hogy a hazatérés, a fordított kulturális sokk sok ember számára sokkal nagyobb kihívás, mint valaha gondolták volna. Ezért abszolút létfontosságú, hogy ha egy hosszabb külföldi időszak után a hazatérést fontolgatjuk, legyünk erre felkészülve. Ideális esetben adjunk magunknak egy évet a felkészülésre, különösen azokra érvényes ez, akik több mint egy évtizedet éltek külföldön.

Milyen nehéz a határátkelés a gyerekek számára? Az ember sokszor csak annyit lát, hogy milyen könnyen beilleszkednek, de tényleg így van? Hogyan lehet őket felkészíteni arra, hogy másik országban fognak élni? Van olyan kor, amikor ez könnyebben megy?

Létezik egy mítosz, ami szerint a határátkelés nem érinti a gyerekeket, hiszen ők annyira rugalmasak. Pedig a gyerekekre igenis hat a költözés. Valójában nem nagyon van beleszólásuk abba, hogy akarnak-e költözni, vagy sem, így aztán a szülőknek kell kifejezetten érzékenyen reagálni a gyerekekre és plusz támogatást adni nekik a költözés alatt és után.

Azt tudom tanácsolni, hogy ha lehetséges, akkor a határátkelést még a gyerek 9 éves kora előtt ejtsük meg. A kamaszkorban ugyanis szociálisan már nehezebb a helyzetük, ebben az időszakban stabilitásra és erős társadalmi kapcsolatok kiépítésére van szükségük. Komoly megpróbáltatást jelenthet számukra, ha ebben a korban szakítjuk ki őket a családi és baráti környezetből. Egy tinédzser esetében pedig még nehezebb a helyzet.

Itt, a blogon is gyakran téma a honfitársakkal való külföldi kapcsolattartás. Segíthet a beilleszkedésben vagy inkább hátráltatja azt?

Általános dolog, hogy az expatok a honfitársaikhoz húznak. Ezzel semmi baj nincs, segíthet kiereszteni a gőzt és megosztani a jó és a rossz tapasztalatokat egyaránt.

Ugyanakkor mindig akadnak olyanok, akik szinte kizárólag a honfitársaikkal tartják a kapcsolatot, egy szót sem tanulnak meg a helyi nyelvből, és szinte sosem szocializálódnak a csoporton kívüliekkel. Az ilyen emberek jellemzően a kulturális sokk második szakaszában, az ellenállásban ragadnak meg. Megtartják a három lépés távolságot a befogadó ország kultúrájától.

Sok emberrel találkoztam, akik évtizedeket leéltek a saját kis expat burkukon belül, azt állítva, hogy nekik nagyon jó így. Ezek az emberek rengeteg társadalmi, kulturális, gasztronómiai és egyéb élményből kimaradnak, és ami még ennél is fontosabb, elveszítenek egy nagyon értékes esélyt arra, hogy egyénként fejlődjenek.

Még ennél is fontosabb, hogy ha csak a honfitársaival él társadalmi életet az ember, az negatívan hathat a családra, elsősorban a gyerekekre, akik így elveszítik annak lehetőségét, hogy igazán nemzetközi emberré váljanak.

Hol érkezik el az a pont, amikor szakemberhez kell fordulni?

Amikor a magánélet vagy a munka szenvedést okoz, akkor segítséget kell kérni. Előfordulhat, hogy olyasmin veszekszünk a párunkkal, amin a külföldre költözés előtt sosem. Vagy a munkahelyen érzünk általános diszkomfortot, stresszt, amit korábban sosem, és aminek látszólag semmi köze a munkánkhoz. A pillanat hevében talán nem nyilvánvaló, hogy ezeknek köze lehet a beilleszkedéshez. Egy képzett mentálhigiénés szakember ilyenkor segíthet megkeresni a probléma gyökerét.

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: interjú pszichológia Magyarország Cathy Tsang-Feign

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr755578136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 00:16:44

@tildy:): Mindenesetre a cikkben levo dolgokat ki hogy eli meg, en nem tagadom, atmentem a 2. fazison is, egy lightos modon. Erre szolt be sokszor hagyma, hogy milyen vagyok mar, miert ragaszkodom otthoni dolgokhoz is.

En nem tagadom, ami jo volt otthon, azt itt sem szivesen tagadom meg, ami rossz volt, az meg ottmarad. Itt is, ami jo es tetszik, azt befogadom, a tobbitol meg tavol tartom magam, vagy megprobalom megjavitani:D

:D

Herr Géza 2013.10.18. 00:21:05

@Határátkelő: Köszi!! A boldogság elönti keblemet és már sok-sok kicsi hagymácskát sem látok....

morsels (törölt) 2013.10.18. 00:24:10

@tildy:):
Peldaul hogy az ablak kifele nyilik :-)
(mondjuk annak is van praktikalis magyarazat, bar a pucolas konnyedsege nem az egyik, ez teny)

nyuszigonosz 2013.10.18. 00:26:47

@tildy:): Nézd, különbözöek vagyunk, ezért különbözöképpen látjuk és értékeljük a világot ami körülvesz.

Én az örökös jajgatókra, panaszkodókra gondoltam, mert bizony vannak olyanok is. Ország és országváltás függetlenül.
Akiknek mindig félig üres a pohár és nem félig teli, akik 5 kiló rossz almát esznek meg, mert mindig az éppen már tönkremenni-rothadni kezdöt eszik meg elsönek, na én meg ha öt kiló almám van, mindig a legszebbet választom ki megenni...így ugyanolyan minösegböl én járok jobban. :-))

Nem rád utaltam a hozzászólasomban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 00:36:56

@morsels: ablakpocolas... meteres karom van, nem vettem eszre, hogy maceras lenne az ablakot elerni :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:41:42

@emiGrant: "Befogadonak es pozitiv mentalis hozzaallasunak kell lenni ehhez es hala az egnek en mindig ilyen voltam. Elkepzelhetitek, hogy mostansag nem eppen tetszik nekem ami itthon folyik. Ha menekulni akarnek nem lenne bonyolult, de nem fogom megtenni, mert megvan bennem az a dac, hogy ez a rohadt nepseg nem fog engem a szulohazambol elkergetni. Rengeteg olyan kulfoldi baratom van akik az elmult harom evben elmentek, mert felnek vagy mert utaljak ami itt most megy, de mi maradunk. Lehet, hogy hulyeseg, de mar irtam, hogy csokonyos fajta vagyok! "

Aha. Szóval a pozitív mentális beállítottsághoz remekül megy a 'rohadt népség', a 'csökönyös fajta' kitétel...
A külföldi barátaid csak nem Borsodban éltek, hogy félnek és elmenekülnek ebből a rettegéssel teli országból? Vagy?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 00:42:33

@morsels: na erre kivancsi vagyok, mi a praktikus oka a kifele nyilo ablaknak?? Azonkivul , hogy hulye indok, hogy nem esik be az eso, a bukon se esik be az eso.

BTBTBT 2013.10.18. 00:44:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
"Mi mär värjuk a blue ray kiadäst..."
Nagyobb házba is költöztök, ahol van vetítőterem?
Csak hogy lehessen rendesen élvezni, amikor Trujillo a hangfalaktól körülvéve basszerozik? :)

@zöldeketbeszélek:
Meggyógyultál, vagy a picur nem alszik?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:46:27

@diggerdriver: Ha a riportban - vagy a könyvben - leírja a megoldást, akkor ki megy el a rendelésére? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:47:16

@Barátusz: Annyira szarul vagyok, hogy nem tudok aludni és inkább kijöttem a konyhába netezni meg titeket fárasztani! :)

morsels (törölt) 2013.10.18. 00:48:02

@tildy:):
Hat, az alapveto indok az az, hogy ha az ablak befele nyilik, akkor az ablak sugaraba semmit nem lehet tenni. Az ablakparkanyra sem lehet semmit tenni.
Ezek adott esetben praktikus szempontoknak szamithatnak, amit termeszetesen nem kell elfogadnod :-).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 00:49:26

@andaluzkutya: Én meg azon szeretnék átesni, hogy nem csak mondja a munkaadó, hogy fontos vagy a cégnek, hanem úgy is cselekszik...

BTBTBT 2013.10.18. 00:54:31

@tildy:):
@tildy:):
"simple, elegant and user-friendly design"
Jó kis marketingszöveg. Annak, aki ezt írta, még az életben nem kellett ilyesmit takarítania.

Legfejlebb a két szélét lehet suvickolni, ha nem vagy túl magasan, és ki mersz hajolni. De a közepét? Gáz.

@zöldeketbeszélek:
Akinek ereje van tisztán gondolkodni, és éjnek évadján kommentelni, nagy baja nem lehet. :)
(Csak vicc volt.) Mindenesetre nem egyszerű úgy aludni, ha szarul vagy.

vazzup 2013.10.18. 00:58:15

@Barátusz: "De mik voltak a "Cabin in the woods"-ra és a "Lovagregény"-re tett utalások? (Azokat is láttam, de nem voltam tőlük elájulva.)"

Bocs, el voltam inni a haverokkal. :)
Szóval A Cabin in the Woods: amikor mutatják a szörnyeket kisebb méretben a filmben, akkor van egy, amelyik megrogyasztja a falat. A Throug h the Neverben az elején, amikor a Trujillo gyakorol a szokásos pókmászása közben megrogyasztja a falat a folyosón.
A lovagregényes meg a fekete lovag és maszkos "lovag" közti párhuzam, például a Master of Puppets előtt, amikor "irányítja" a tüntetőt.

Fú de imádtam még "sima", Dolby 3D-ben is! A Corvinban néztem meg, szuper volt, bár imaxban azért jobb lett volna. :D
@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): hát, azt én is!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:00:07

@tildy:): Süss kenyeret magadnak! A barátnőmmel Írországban ugyanígy voltunk, lehetett ugyan aránylag normális kenyeret kapni, de kisebb volt mint a toast és háromszor annyiba került. Mi ezt úgy oldottuk meg, hogy vettünk egy közeli város Lidl üzletében (vagy Aldiban? A fene sem emlékszik ennyire pontosan) előre elkészített kenyérlisztet, amiben élesztő is van és megcsináltuk. Szimplán a gázsütőben, nagyon finom volt, jó ropogós héjjal.

morsels (törölt) 2013.10.18. 01:06:10

@tildy:):
Pedig viszonylag kis helyen ertheto. A lakterbol vesz el helyet, amit lehet maskepp hasznalni.

A keverocsapok hianya is valoszinuleg hasonlo takarekossag eredmenye (azon kivul, hogy mostanra mar egyszeruen megszokassa valt).
A ket kulon csap alapvetoen arra volt jo, hogy amikor valaki fogat mosott, borotvalkozott vagy ilyesmi, akkor a kagyloba engedte a vizet, ott keverte ossze es azt hasznalta, nem pedig allandoan folyatta a megfelelo homersekletu vizet. Ugyanez ervenyes a konyhara is. Joval kevesebb vizet hasznaltak el regebben ilyen modon, mert nem allandoan folyo, megfelelo homersekleture kevert vizet hasznaltak.

Persze tudom, hogy ez teged nem vigasztal es facepalm, dehat egy nagy tradicioval rendelkezo orszagban hozza kell szokni a nagy tradiciokhoz :-).

Egyebkent mifelenk is kifele nyilnak az ablakok. Lehet, hogy van valami tuzvedelmi eloiras is ezzel kapcsolatban, nem tudom.

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 01:06:41

@Mirjam2: "Rajottem mi a bajom ezzel a riporttal es / vagy a temakorrel. A 'honvagyat' probalja felcserelni erre a trendi 'kultursokk' dologra. A honvagy egy abszolut letezo dolog, altalanos emberi tapasztalat, amirol az evszazadok soran dalok, versek, konyvek, kepek stb. szulettek. Csak a 'honvagy' sajnos nem trendi jelenleg, es nehez rola pszichologusoknak konyveket kiadni. Nincsenek tudomanyosan megallapitott fazisai. Nincsenek ra altalanos szabalyok, mindenki maskepp eli meg, illetve vannak akik nem elik meg egyaltalan. Kicsit regimodian hangzik, nem illik beszelni rola. Pedig erdemes lenne, talan eppen ezen a forumon."

Szerintem a honvágy nem ugyanaz, mint amiről a poszt szól. A poszt inkább a környezeti és érzelmi változások feldolgozásáról szól, és azt könnyű belátni, hogy egy ország/kultúraváltás nagyon komoly változás egy ember/család életében. A honvágy inkább következménye a változás feldolgozásának vagy fel nem dolgozásának.

(mondjuk én az vagyok aki nem éli meg a honvágyat, itt vagyok otthon, nem vágyom vissza egyáltalán. Akiket hiányolok az életemből azokkal is itt szeretnék találkozni, nem ott :)

morsels (törölt) 2013.10.18. 01:12:38

@zöldeketbeszélek:
Egyebkent valoszinuleg csak szokas kerdese.
Azokban az orszagokban, ahol volt egy kulso vedo, redony, spaletta, ilyesmi, ott az ablakokat befele nyitottak, ahol meg nem, ott kifele.
Aztan ezek mar nincsenek, viszont szokasbol befele nyilnak az ablakok meg most is.
De ez megint csak egy otlet, fogalmam nincs, hogy miert van igy :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:13:30

@morsels: Végül is ez tényleg praktikus. A víztakarékosság meg manapság is trendi, nem csak a pénz miatt természetesen. Egyébként kifelé nyíló ablakokat régi parasztházakon láttam itthon, anyósék házán a régi ablakok is kifelé nyílnak.

2013.10.18. 01:13:52

@zöldeketbeszélek:
A 'rohadt népség' - et szerintem a hazai politikusokra ertette es nem a magyar nepre. Miert kellene eppen Borsodban elni, hogy az ember feljen? Kitort ott a forradalom vagy polgarhaborus allapotok uralkodnak? Par hete jartam arra, akkor meg nem vettem eszre semmi rendkivulit. Ellenben Hevesben es Pest megyeben feltem, amikor rendorautot lattam. Magamtol, hogy szembe ne kopjem oket, ha megalltanak es elkezdjenek bunko es arrogans modon kotozkodni semmisegeken.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 01:14:20

@zöldeketbeszélek: megoldottuk ( volt, mikor meg parom itthon volt), rendszeresen sutottunk.
@morsels: igy meg a parkanyon levo virag tud szepen az alatta levore esni.

BTBTBT 2013.10.18. 01:14:20

@zöldeketbeszélek:
Én is remélem, hogy nem az agyad. :)))
Ha irtó szarul lennék, lehet, hogy nem tudnék aludni, de gondolkodni meg netezni sem lenne kedvem. Talán mozdulni sem.

@vazzup:
Melyik teremben volt? A Kordában? Mert ott legalább szól rendesen.

Éppen említettem a cicalánynak a Trujillo-s basszerozást, de nem rémlett a falrepedős rész a CITW-ból. Mondjuk az nem is volt jó film. Kivéve a Richard Jenkins-t, mert ő állat. Már a "Six feet under"-ben is az volt.
A "Lovagregény" meg csak azért játszott be, mert amikor meghalt, megnéztem Ledger minden filmjét, hogy lássam, miként jutott el színészileg Joker-szintre.
Ez a film még a CITW-nál is kevesebb nyomot hagyott bennem.

morsels (törölt) 2013.10.18. 01:21:26

@tildy:):
Ezt nem ertem. Eleve ha abba az utba teszed a viragot, ahova az ablak nyilik, akkor nem az ablak a hibas; tok mindegy, hogy az kifele, vagy befele van :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:27:19

@Cascabel: Tudom, hogy a politikusokra gondolt. Csak érdekes az ellentét a saját lelki alkatának lefestése és a fröcsögés között. Vajon amikor emigrált, akkor is ilyen bátran kiírta volna, hogy ezek a rohadékok nem kergetnek el a hazámból? Dehogy, inkább cuccolt. Most már könnyű 'bátran' odamondani.
A külföldi barátoknál azért írtam Borsodot, mert az észak-magyarországi megyék közmondásosan fertőzöttek a cigánybűnözéssel. Főleg a vagyon elleni bűncselekmények jelentősek. Írhattam volna Soroksárt is. Vagy Csepelt, Pesterzsébetet, ezekbe a kerületekbe telepítették be a Corvin-negyed építése miatt kiebrudalt félig segélyből, félig bűnözésből élő cigány családokat. Persze tudom én, hogy Emigrant nem rájuk gondolt a félelemnél, hanem arra a remek propaganda-hadjáratra, amit itt ellenzéki körök indítottak három éve és riogatják a hiszékenyeket marhaságokkal. Nem a külföldieknek kell itt félniük, hanem nekünk, átlag dolgozó magyaroknak, akiknek az egzisztenciája hajszálon lóg, tervezni szinte lehetetlen, nem hogy öt, de még fél évre előre is.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:31:15

@Barátusz: Szerinted miért nem kukorékoltam itt egész nap? Aludtam. Most is aludnék, de nem akarom felkelteni a gyereket a köhögésemmel meg a nyűglődéssel.

Meg a téma is érdekel, bár nem érint jelenleg személyesen. Igaz, ma a vacsoránál megkérdeztem a páromat, mit tenne, ha mondjuk felvennének Dorsetbe a kedvenc biogazdaságomba egy évre mondjuk.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:37:39

@Cascabel: Pesten meg úgy látszik veszett bkk-sok garázdálkodnak - rendőri segédlettel:

homar.blog.hu/2013/10/17/itt_az_ido_megfekezni_az_ellenoroket

A szimpla bunkóság, amit nap mint nap élvezhetünk, már nem is elég.

BTBTBT 2013.10.18. 01:43:10

@zöldeketbeszélek:
Kismillió oka lehet annak - és nem feltétlenül betegség vagy a téma iránti érdeklődés/érdektelenség -, hogy valaki nincs itt egész nap. :)))

És repesett az örömtől, amikor meghallotta a felvetésedet?

Na, bármiféle BKV-s szopatás talán még Dorset-ben sem lenne. Az meg amúgy is király hely. A Maiden Castle-ről nem is beszélve.
Csak piszok drága.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 01:56:36

@Barátusz: Évek óta mondom, hogy nekem itt nem terem babér. Van egy tervem, amit szeretnék itthon megvalósítani, ehhez kezdőtőke kell. De ha nem is terveznék semmi különöset, egyszerűen esélytelen vagyok a munkaerőpiacon úgy is mint kertészmérnök - pedig van tapasztalatom - úgy is mint nő de pláne mint kisgyerekes szülő. Tanárként el tudnék talán helyezkedni (szakiskolában), de valami egészen brutális havi 120-150 000 forintos bruttó fizetéseket láttam :(. Ez már a vicc kategória.

Nyilván nem örülne, de a kérdés gyakran felvetődik. Keressük a megoldást.

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 01:57:53

@tildy:): ehh, nekünk ilyenek vannak és egyszerű takarítani, belülről egyértlelmű, aztán kimegyek a kertbe és megpucolom kívülről :)

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 02:01:21

@morsels: "A ket kulon csap alapvetoen arra volt jo, hogy amikor valaki fogat mosott, borotvalkozott vagy ilyesmi, akkor a kagyloba engedte a vizet, ott keverte ossze es azt hasznalta, nem pedig allandoan folyatta a megfelelo homersekletu vizet."

frászt, a két csapnak semmi értelme, csak megmaradt hagyomány, eredetileg egy csap volt, abból jött a hidegvíz és utána mellérakták a melegvizes rendszert, még egy csappal. Két teljesen különböző nyomású szisztémát nem kevergettek össze. Aztán így maradt, az ilyen hagyományok elég lassan kopnak ki.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 02:07:36

@Barátusz: A férj hangbuzi...vagy hogyismondjam. :-) 65"-os TV-nk van, de nagyobbat akar. (A nappalink kb 30m2). A DVD lejätszot 3x cseréltük le (mert tul hangosak voltak, PS3 is ezért ment elöször a levesbe, majd meg lett véve még 1x). 4db orbitälis hangfal szolgältatja a minöséget. Az erösitö megvételét is hosszas välogatäs elözte meg. (Az elözö häzimozirendszer azért ment a levesbe, mert nem volt kielégitö a zene, értsd nagyon münek hallattszott.) Neki nagyon fontos, hogy a CD-it megfelelö minöségben hallja. :-)
Ha még ez nem elég, akkor elärulom, h a multhéten ragasztottuk föl a sofa mögötti falra (TV-vel szemben) a specko szivacsokat, hogy a hangvisszaverödés még jobb legyen.
Én meg jo asszonyhoz méltoan élvezem a végterméket. :-)

Latcho Rom 2013.10.18. 02:10:02

@pappito: Pontosan. Most dolgozott valaki a furdoszobankon, mondtam neki ezt a jopofa angol csapos operat, ohh azt mondta a nagyszuleinek is ket csapja volt itt eszak ontarioban, s masoknak is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 02:13:45

@Barátusz: Megmondom a frankot: Nekem nem tetszik Heath Jokerja. Irritäl, idegesit, hideglelés jön räm stb. Szerintem csak azért häjpoltäk, mert meghalt.

BTBTBT 2013.10.18. 02:26:12

@zöldeketbeszélek:
Már látom, hogy előbb-utóbb ti is lépni fogtok. Ami nagyon jól is elsülhet. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
65 colos tévé egy kb. 5x6-os szobába? Az elég nagy.

"(Az elözö häzimozirendszer azért ment a levesbe, mert nem volt kielégitö a zene, értsd nagyon münek hallattszott.) Neki nagyon fontos, hogy a CD-it megfelelö minöségben hallja."
Ha újabb kiadású (2004/5 utáni) CD-ről van szó, akkor elég nagy valószínűséggel nem a férjed hangrendszerével van a gond, hanem a master-olással, hiszen azóta a "loudness war" jegyében rohadt hangosra csinálják az egyébként normális audiofil stúdió mixeket ennek az mp3-generációnak.

Ajánlom letöltésre a Nine Inh Nails idei lemezének a weboldalukról letölthető audiofil-mixét, ha az urad a rendszerét akarná tesztelni.

Ledger-ről: éppen a "beteg" jelenetei és a rendkívül genyó jóra megírt szerepe miatt lett olyan "nem szeretem"-érzésű az a Joker. És ha a hideglelés jön rád, akkor nagyon jó munkát csináltak. A csúcs, amikor a "feleségé"-ről beszél, és közben késsel hadonászik.
Maga a film viszont túl hosszú, és helyenként uncsi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 02:35:42

@Barátusz: Nem lehetetlen...persze megint el kell kezdenem angolul tanulni. Az írországi melóm után beiratkoztam egy 400 órás szuperintenzív tanfolyamra még 2007-ben. Nagyon rosszul tettem. Az első 100 órával még haladtam, nagyon jó tanárunk volt. A második 100 órától már egy másik tanár tartotta a tanfolyamot, mert az első kiment Angliába dolgozni :). Na az utód sem volt rossz, csak szeretett sokat beszélni - magyarul. A harmadik 100 órára már csak becsületből jártam, azt hiszem, a negyedik százast már elblicceltem. Nehéz volt és nem tudtam haladni a többiekkel.
Most olasz szuperintenzívre járok (főleg a nyelvvizsga miatt), de az először is szeretem, másodszor meg nem a nulláról kellett kezdenem. Utána jöhet az angol...ismét.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 02:39:58

@Barátusz: A régi CD-kröl is van szo, és olyan zenékrö, amiket te is szeretsz.
Azt mär én is tudom, hogy az MP3 az egy "butitott" verzio.
Az én tuctuc zenéim nagyon is jol szolnak rajta... :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 02:42:49

@Barátusz: @cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Én kidőltem, úgy érzem, talán már tudnék aludni. Ha még beszélgettek, akkor jó időtöltést, egyébként meg jó éjszakát!

BTBTBT 2013.10.18. 02:47:46

@pappito:
A két csapos megoldás/hagyomány ellenére ma már Londonban (és valószínáleg nemcsak a többi angol nagyvárosban, hanem kisebbekben is) egy csomó lakásban gázmelegítős bojlerek vannak, amik nemcsak vizet melegítenek, hanem fűtenek is.
Ott lehet állítani a melegvíz hőmérsékletét, és a hidegvizes csapot még csak ki sem kell nyitni mosogatáshoz/zuhanyozáshoz.

@zöldeketbeszélek:
Az olasz középfok a diplomához kell? Már 2 nyelvvizsga kell? Nem tudom, mennyit változtak a szabályok.
De ezek szerint az angolt sem a nulláról kell kezdened.

Mo.-on egyszer jártam angol nyelvtanfolyamra. Vagyis kezdtem el, aztán félúton abbahagytam, mert többet tudtam, mint amit leadtak, és a fejlődő passzív szókincsem ellenére nem haladtunk a beszéddel.
Maradt az autodidakta módszer, ami időigényesebb volt, de csak meglett az eredménye. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Félreértettél. Nem magáról a lebutított minőságű mp3-ról beszéltem.
A CD-kre azért masterolják (hülye szó, de nem tudok rá magyar megfelelőt) hangosra a zenét (elveszítve ezzel a dinamikáját), hogy amikor mp3-ba konvertálják, csak hangos lesz, nem szól szépen.

Tuctuc zenék? Csak nem elektronikusban utazik magácska?
Akkor hallgass egy műfajában klasszikust -
www.youtube.com/watch?v=C_X-RmPHa84

Őőőő, milyen zenéket is szeretek? Mert csak néhány zenekarról beszéltünk, és az alapján szerintem téves elképzeléseid vannak. :)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.18. 02:55:06

@Barátusz: Na még egy uccsót. Nem, egy középfokú C típusú nyelvvizsga kell, ez nincs meg nekem még. Tehát valójában még nincs a kezemben a diploma, de kaptam róla pöcsétes papírt az egyetemről. Ez a munkavállalásban még egyszer sem akadályozott, de ha kitekintgetek, szükségem lesz a papírra is, a mostani diploma pedig már kétnyelvű, angol-magyar.

De, sajnos majdhogynem nulláról, hiszen 5 éve nem beszéltem, nem írtam, olvastam angolul. Néha belekukucskálok egyszerűbb szövegekbe, és örülök, ha nagyjából megértem, de ennyi. Talán csak kicsit gyorsabban fog menni a tanulás. De most már tényleg fájront! :)

pappito · http://pappito.com 2013.10.18. 03:47:16

@Barátusz: " egy csomó lakásban gázmelegítős bojlerek vannak, amik nemcsak vizet melegítenek, hanem fűtenek is."

nem mondtam, hogy nem elavult a kétcsapos rendszer, csak azt, hogy azért maradt meg, mert ezek a dolgok lassan kopnak ki. ma már sokkal olcsóbb egy keverőcsap (gyártani is, venni is) mint két külön bigyót megvenni, felszerelni, vezetékezni, stb.

Ahogy tönkremegy a régi, úgy cserélődik újabbra, majd elfogy a régi. Itt csomó ilyen ostoba hagyomány (mármint épületekkel kapcsolatot) most kezd csak kihalni, hogy elérhetőek a mindenféle más világok termékei (pl német szaniterholmik) és nem UK-ból kell hozatni a cuccot :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 03:47:51

@Barátusz: Mondom, én az ilyenben nem vagyok otthon. :-) (A master az nem az a CD ami az alap CD, amiröl kväzi sokszorositjäk a hanganyagot?)
Nem rossz a zene, de én kommerszebbekben utazom...elég vegyesen. :-)

www.youtube.com/watch?v=Nh5R6VBn63E
www.youtube.com/watch?v=Ek0SgwWmF9w
www.youtube.com/watch?v=1Uw6ZkbsAH8
www.youtube.com/watch?v=Ahha3Cqe_fk

2013.10.18. 06:39:57

@szuperkrumpli: Vagy amikor hallja az ember a munkahelyén, hogy már megint megy a gyurcsánymegazorbán szöveg...

andaluzkutya 2013.10.18. 07:22:03

@Quercus58: Szerintem ha látnám charlie-t felvételről, vagy én is bent lennék a meeting-en, akkor meg tudnám mondani, hogy hol a hiba, vagy mi az, ami itt értelmetlen. De ezt mondhatom nyugodtan, ellenőrizni nem fogjuk tudni:)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Miért? A pszichiátriai betegeknek nem lehet véleménye?

@zöldeketbeszélek: nálunk nem csak mondják, éreztetik is. Néha meglepődök (bár már egyre kevésbé), hogy a főnököm mi mindent megtesz, ha valami miatt elkezdek neki panaszkodni.

@Barátusz: a 30 nm kijöhet úgy is, hogy 2x15m, akkor viszont nem árt, ha nagy a tévé, 15m elég messze van...

DieNanny CH 2013.10.18. 08:08:02

@morsels:

A kívülre nyíló ablaknak mi a praktikus magyarázata?

2013.10.18. 08:08:09

@Mr. Long [wannabe Briton]: nem vagyok kozgazdasz, igy azt nem tudom. A mi szerzodesunkben benne van a munkaido, de hozzateve, hogy ez valtozhat az adott feladattol fuggoen. En meg nem lattam investment bank felsovezetot (kozepet sem nagyon) napi 8 oraval.
Ugyanakkor sokan probalnak heti egyszer otthonrol dolgozni.

uluk4i 2013.10.18. 08:12:11

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: Szia, az "ott" jelenleg Belgium, de 2004-ben Londonba mentünk ki. "Csak" annyi változott, hogy Londonra felkészültünk, ahogy a hölgy írja: nyelv, kultúra, elfogadás, minden passzolt. Aztán a feleségem kapott jobb állást Belgába és 2006 májusbanban költöztünk. Az első néhány hét lelkesedése után szeptember-október környékén totálisan lelohadt a lelkesedés, nem értettünk senkit, idegen és kicsi volt a város, állandóan Budapesthez és Londonhoz hasonlítgattuk. Se franciául, de hollandul nem tanultunk meg, jó pár évig teljes ellenállásban éltünk. Ma is inkább elfogadjuk, mint szeretjük a helyet, bár rengeteg jó dolog van itt is. De a legjobb érzés még mindig az, amikor felülünk egy repülőre Bp. vagy egy napos ország felé...
Szép napot!

Urban Gorilla · http://urbangorilla.blog.hu/ 2013.10.18. 08:12:12

Én ennek az összes részén átmentem, az reverseden is. Mi 9 év Kanada után jöttünk haza. Valóban a reverse a legpokolibb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 09:14:29

@morsels: tok egyszeru. Ha befele nyilik az ablak, akkor szerinted nem tudsz semmit a parkanyra tenni. A belsore. Szerintem de, csak mielott nyitod az ablakot leveszed. Ha a 3.-on vagy, az ablak kifele nyilik, hogy veszed le amit a kulso parkanyra raktal . Mielott nyitod , termeszetesen.
Pl. kiraktal muskatlit szep sorban.

@pappito: gondolom nem elso vagy magasabb emeleti a lakasod. Mondjuk a 7.-en megneznem, hogy pucolod meg kivulrol:D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 09:17:30

@morsels: ha elzarod a vizet miuan kiengedted, tok mindegy ket csapbol avgy egybol jon. Pappito verziojat ismerem en is: kulon nyomasu volt a ket rendszer, azert maradt igy.

BTBTBT 2013.10.18. 09:26:08

@andaluzkutya:
A 2x15 méter biztosan nem működőképes lehetőség egy "hangbuzi" számára. Olyan helyre nem is költözne. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Az utolsó két link tartalma mióta tuctuc zene? :)
A 3. orábbi munkáit szerettem. Az első 3-4 lemezt.

@pappito:
Nem azt mondtam, hogy azt mondtad hogy nem elavult ez a rendszer, hanem hogy a két külön csap ellenére simán létezik - már Angliában - megoldás.

Jó annak, aki a földszinten lakik, és úgy kell ablakot puconia. :)

@zöldeketbeszélek:
Akkor csak rebesgették anno, hogy két C típusú nyelvvizsga kell, aztán letettek róla?
Sok sikert az olasszal is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 10:05:30

@andaluzkutya: nem én vagyok kilátástalan, hanem egy helyzet.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 10:08:10

@Kövérmadár [wannabe Ditrigonális Ikozidodeka]: a realitás talaján? legyen meleg, tehát a 47. foktól kissé délebbre. lehessen állatokat tartani. legyen természet a közelben, tehát nem városba. tudjuk használni a szakmai tudásunkat, amennyire lehet (hát mindkettőnké elég magyar speckó). ennyi a szűk kritérium, amit aztán még lehet finomítani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 10:09:24

@Barátusz: "A 2x15 méter biztosan nem működőképes lehetőség egy "hangbuzi" számára. Olyan helyre nem is költözne. :)"
inkabb ebbe, mint az 1x30 metre.

M. Péter 2013.10.18. 10:39:41

@pappito: A hangyományos családi házakban a padláson van egy melegvíztartály, amelyben áll a víz, és nem feltétlenül iható. Ha a víznyomás leesik, a keverőcsapon keresztül a tartályban levő meleg víz bejuthat a ivóvízbe, ezt akarták elkerülni.

2013.10.18. 10:49:24

@M. Péter: es a gyenge epites miatt nemegyszer leszakad a viztartaly a padlasrol es a haloszobaban kot ki

morsels (törölt) 2013.10.18. 10:50:58

@tildy:):
Te, nekem tenyleg mindegy, nem akarlak meggyozni semmirol, csak egy lehetseges magyarazatot adtam. Tudtam, hogy nem fog tetszeni :-))

Ami a ket csapot illeti, tenyleg pappito verzioja a helyes magyarazat.

morsels (törölt) 2013.10.18. 10:53:13

@M. Péter:
Natessek. Ez is hiheto.
Szoval van itt magyarazat a ket csapos rendszer kialakulasara.
(az meg mas kerdes, hogy ilyesmikrol nehez atallni.

andaluzkutya 2013.10.18. 11:03:12

@Babette_: olyat még nemigen láttam, hogy valakinek az életében egy fontos dolog kilátástalan legyen és az ember ennek ellenére tartósan boldog tudott maradni. Kivéve persze az olyan eseteket, amikor pl. az ember gyógyíthatatlan beteg és ezzel megbékél, stb. De amíg van lehetőség a változtatásra, legalább elméletben, akkor nehéz ezt a "fontos és kilátástalan" dolgot magunkon kívül helyezni.
De az is lehet, hogy még nem láttam eleget. Fiatal vagyok, még előttem az élet:)

vazzup 2013.10.18. 11:23:59

@tildy:): no de a harmadikon hogyan teszel ki bármit is a párkányra úgy, hogy utána be is csukod az ablakot? :D Szóval nem lesz mit levenni.
Egyébként valószínűleg ez a régebben nagyon népszerű spalettákkal van összefüggésben, azok szükségszerűen kifelé nyílnak, akkor az ablakok miért ne nyílhatnának ugyanúgy?
Ráadásul a kis szobákban a nyitott ablak nem vesz el helyet, míg a befelé nyíló igen.
Az ablak külső mosása meg megoldható céleszközökkel. Persze nem lesz szép, de régen az esztétika nem igazán volt szempont.

M. Péter 2013.10.18. 11:31:37

@charlieharper: Helyesbítek, a melegvíztartály az emeleten van, nem a padláson.

BTBTBT 2013.10.18. 11:36:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
De igen. Az a master CD. Ha az dinamika nelkul szol, akkor javitani nem lehet, csak ha van kevesbe zajosra masterolt valtozata is egy adott zenenek.

@vazzup:
Angliaban (vagy legalabbis Londonban) csak a regi hazaknal van spaletta, ami befele nyilik. Ott viszont azok az - nem tudom a nevuket - also felenel felcsusztathato-ablakok vannak. Ezek ugyanugy nem tisztithatok egyszeruen.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ez egy rendkivul erdekes megoldas lenne. :)))

BTBTBT 2013.10.18. 13:35:22

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
@vazzup:
Hölgyeim és Uraim!
AZ imént megérkezett a TTN-album. A hétvégén szétszakíthatom vele a házat. :DDD

vazzup 2013.10.18. 14:08:38

@Barátusz: hm, én még befelé nyíló spalettát nem is láttam! :O Mondjuk nem szoktam magánházakat nézegetni Londonban, az is igaz.

TTN: Aaaaargh. :D Most ennek a koncertfilmenk a hatására megint gondolkodom rendes hangrendszer megvételén.

@charlieharper:
az ablak egy vagy két oldalán, nyitható, általában fából (esetenként fémből) készült sötétítő alkalmatosság.
www.google.com/search?q=spaletta&newwindow=1&hl=en&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=kSRhUp7ZI4rWtAahxoHgBw&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1558&bih=927&dpr=1

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 14:22:39

@andaluzkutya: nem tudom, neked mit jelent a boldogság, vagy miből áll.
nekem azt jelenti, hogy gyakorlatilag szinte mindent elértem, amit elterveztem az életemben (az utolsó még folyamatban, a két betű a nevem előtt).
ehhez újra kellett kezdenem a nulláról, mert először rossz irányba indultam.

de ez nem jelenti azt, hogy a körülöttem levő világ is rendben van. az én belső boldogságom nem a külső világtól függ.
ami kilátástalan, hogy a körülöttem lévő világ megváltozzon.
- hogy ebben az országban tisztességesen megélni gondok nélkül nem lehet. minimum adót kell csalni.
- hogy a politikát képtelenség kizárni a mindennapokból
- hogy előbbre lépni tisztességesen és kapcsolatok nélkül nem lehet.
ezt így általánosságban, de mindet tapasztaltam a saját életemben, akár innen, akár onnan.

BTBTBT 2013.10.18. 14:23:45

@vazzup:
Egyebkent a TTN reven most nekem is jobban faj a fogam valami brutal rendszerre, mint ami eddig volt/van.
Persze a felvetel szarra van masterolva. Szimplan 100%-os a hangereje.
20-25 evvel ezelotti CD-knek ez az ertek 80-85% korul mozog, ami sokkal dinamikusabb.
Most meg csak hangos. Persze mit varunk egy koncertnel? :)

vazzup 2013.10.18. 14:24:13

@Barátusz: elképzelhető, hogy akkor ez is csak amolyan valaki egyszer kitalálta, hogy miért ne legyen belül, oszt' akkor hagyomány.
Mondjuk a sötétítő függöny hiányában a belül lévő spaletta kényelmesebb, mint a kívül lévő, az ablak kinyitása nélkül lehet kezelni.
S amúgy ha így van, ez arra is választ adhat, hogy miért kifelé nyílnak az ablakok: az ablak nyitott állapotában is lehetséges sötétíteni, a spaletta becsukásával.

Hm, lehet, hogy megfejtettük? :D Szerintem sosem tudjuk meg. :D

vazzup 2013.10.18. 14:30:11

@Barátusz: az van, hogy olyan botfülem van, hogy sorban állnak a shanghai szerzetesek, hogy levágják és fegyverként használják, szóval engem valószínűleg a legkisebb mértékben sem érint, hogy hogyan masterolták az anyagot. :)

BTBTBT 2013.10.18. 14:35:54

@vazzup:
De ha szerinted botfuled van, akkor minek neked egy rendes hangrendszer? :)

vazzup 2013.10.18. 14:38:51

@Barátusz: mert azért annyira nincs, hogy ne tudjak különbséget tenni a laptop prünytyögője és az alsószomszédriogató mélynyomó hangja között. :)

BTBTBT 2013.10.18. 14:45:23

@vazzup:
"laptop pruntyogoje" :)))

Az also szomszedom "szeretheti" a melynyomomat, kulonosen, ha o is a nappalijaban tartozkodik. Pedig jelenleg tenyleg nincs komoly hangrendszerem, meg nem is allandoan hallgatok zenet, de a nyomo ott van a padlon.
Meg egyszer sem panaszkodott. En mar igen - a kobormacskakert, amiket be akart fogadni, es a lepcsohazban tartani. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 15:00:03

@Babette_: "(az utolsó még folyamatban, a két betű a nevem előtt).
ehhez újra kellett kezdenem a nulláról, mert először rossz irányba indultam. " Mr?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 15:07:36

@Babette_: :D valahogy en is arra gondoltam, de a mai vilagban mar nem tudni :)))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 15:12:44

@vazzup:
"befelé nyíló spalettát nem is láttam"

fényképezzek neked egyet?

2013.10.18. 16:12:29

@vazzup: ok, Algeriaban nekunk befele nyilo volt , az ablakon belul

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 17:52:53

@vazzup: Mondjuk igy?
4.bp.blogspot.com/-Bzl2DPAT_R8/UgkhoPYBNSI/AAAAAAAAMRQ/CSrDFUiuc9g/s1600/window+box1a.jpg
@Barátusz: Ilyen magyarorszagon is volt, Jaszsagban gyakran hasznaltak, mamam hazaban meg ma is megvan egy ket helyen.

Hirtelen ilyet talaltam egy ottani elado haznal( csak szetneztem , hatha van egy-ket paraszthaz , amin meg megvan ) : ingatlan.com/jaszbereny/elado+haz/csaladi-haz/jasz-nagykun-szolnok+megye+jaszbereny/20280026?sid=0

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.10.18. 17:59:06

@vazzup: "Egyébként valószínűleg ez a régebben nagyon népszerű spalettákkal van összefüggésben, azok szükségszerűen kifelé nyílnak, akkor az ablakok miért ne nyílhatnának ugyanúgy?"
Bocsanat, hogy vitatkozom, de mint irtam a szulofoldemen a spaletta is befele hajtogatos volt:D:D
Ugy volt kialakitva, hogy az ablak is tudott meg mellette befele nyilni.

Valahogy igy [|__|] <----- [ es ] spaletta, |__| pedig a kinyitott ablak( szarnya)

vazzup 2013.10.18. 18:11:03

@tildy:): jaja, közben felvilágosítottak (többen is), hogy több helyen is létezik ilyen, én még sosem láttam ilyet, mint mondottam. :)
Jó, mondjuk tudom, influenzavírust sem láttam még sose, oszt' mégis létezik, az tény. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.18. 18:45:05

@tildy:): de ezzel az a baj, hogy mindkettot be kell csuknod, nem lehet, hogy az ablak nyitvavan (max egy kicsit), mig a spaletta meg zarva. Somogyban, baranyaban, a kunsagban csak a kulso spaletta megoldassal lattam.
angliaban meg nem lattam muskatlit (vagy mast) ablakban szerintem. max az erkelyen tarsashazban, csaladiban meg a foldon, meg allvanyokon.

andaluzkutya 2013.10.18. 19:31:40

@Babette_: "nekem azt jelenti, hogy gyakorlatilag szinte mindent elértem, amit elterveztem az életemben"

Én ennél igénytelenebb vagyok, elég ha csak azt látom, hogy jó irányban haladok, vagy legalábbis amit csinálok, annak van fazonja:)

"de ez nem jelenti azt, hogy a körülöttem levő világ is rendben van. az én belső boldogságom nem a külső világtól függ.
ami kilátástalan, hogy a körülöttem lévő világ megváltozzon."

Erről azt gondolom, hogy az ember akármennyire is erős belsőleg, hosszabb távon nem tudja függetleníteni magát a külső világtól. De lehet, hogy tévedek:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.18. 19:46:34

@andaluzkutya: pont erről beszélek. mert hiszen függetleníteni tudnám, akkor nem vágyakoznék más helyre.
de nem hagyom, hogy a belső életemet befolyásolja.
de a külső hatások okozta időnkénti rossz hangulattól jó lenne megszabadulni. jó lenne úgy gondolkodni, hogy ha valamit megálmodok (pl egy nagyobb kecskefarm, de mondhatnék akármi más célt), akkor csak arra kéne gondolni, hogyan érhetem el, mennyit kell érte dolgozni,
nem pedig arra, kivel hogyan kell megküzdeni, és akkor a küzdés végén még mindig nem biztos a siker.
láttam sikergyanús projekteket, küzdő vállalkozókat, akik végül nem tudtak meglépni egy határt. nem miattuk.
mondták már a szemembe, hogy kár kiadnom a regisztrációs díjat egy föld haszonbérletéért, mert úgyis XY fogja megnyerni. nekem ebből van elegem.
de a belső boldogságom nem ettől függ, és nem is fog.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.18. 21:03:51

@Don Kartasch: Nem is volt szó arról, hogy ennek kötelező jelleggel meg kell történnie!!! Szó nem volt erről. Viszont egy valós dolog, amit el kell fogadni mindenkinek. Azt , hogylétezik....ugyanúgy ahogy létezik a skizofrénia, vagy az Alzheimer kór , vagy a bármi , akármi....miután az emberi agy , elme, és pszichés állapot, a szocializáció mindenkinél máshogy zajlik le, szép is lenne ha mindannyian mindig , mindent ugyanúgy élnénk meg .
Te és a barátnőd szerencsésebbek vagytok ezek szerint, a belső adottságokat tekintve.
Lehet én sem rogytam volna meg, ha lett volna mellettem valaki az első 3 hónapban........ Sztem nem mindig mentális fejlettség és beállítottság kérdése amiről a poszt szól. Sokszor elég ha a körülmények kicsit optimálisabbak, és akad az embernek kapaszkodó, van akinek az is elég, meglódulni újra, van akinek az sem.......
Nem vagyunk egyformák hál istennek.

DieNanny CH 2013.10.18. 21:08:44

@Babette_:

Albánia? (Mi a speckó? Kecskéket is tartotok, nem?)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.10.18. 21:48:15

@andaluzkutya: Dehogy nem. Csak szämomra elsö olvasäsra viccesnek tünt. Nem nevetségesnek, mielött valaki félreértelmezi.
@Barátusz: Csak a széles izlésemet (aka zenei mindenevö) akartam demonsträlni. :-) És német rap-et be sem linkeltem, mert azt is nagyon komälom, föleg miota értem is, hogy mit vakerälnak. :-)
A Muse-nak az utolso elötti albuma nagyon bejött. Az utolsot amikor elöször meghallgattam nagyon nem tetszett. Aztän jo minöségben, jo minöségü füllhallgatoval is, és nagyon kiräly! A szäm amit belinkeltem azota az aktuälis kedvenc.
@vazzup: A kint lévö spalettänäl meg befelé nyilnak az ablakok. :-) Ergo ott is nyitva tarthatod az ablakot.
@tildy:): Szegeden, belvärosban nagymamäméknäl olyan volt, hogy a dupla ablak között volt a spaletta.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.10.19. 13:05:06

@Barátusz: Bizonyos szakokon már most is két középfokú nyelvvizsga kell, de általában csak egy, doktoráláshoz még egy. Az egyik nyelvvizsgát angol nyelvből kell tenni, a másikat mármely más élő, európai nyelvből.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.19. 13:08:24

@DieNanny: az emberemnek nem tetszik.
nekem marha is jó lenne helyette.
vennék hozzá kovbojkalapot.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása