oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. október 08. 06:53,  Ahány nyelvet beszélsz… 538 komment

2013. október 08. 06:53 Határátkelő

Ahány nyelvet beszélsz…

Ma tovább boncolgatjuk a nyelv és határátkelés kérdéskörét (a sorozatot Max kezdte a minap, posztját itt olvashatjátok el), ezúttal Tilmir svájci tapasztalatait olvashatjátok. Ami nekem külön tetszett, hogy sok saját példát hozott, folytassuk tehát innen a beszélgetést!

soknyelvű tábla.jpg

„Max tudományos alapon már leírta, elmagyarázta az anyanyelv használatát, örökítését idegen nyelvi környezetben, így a felvezetést mellőzöm. A Határátkelő által feltett kérdésre én abszolút gyakorlati alapon megközelítve, és példák bemutatásával írom le a tapasztalatom, a véleményem.

A véleményem: korábban már írtam a saját blogomon erről a témáról, ki is verte a biztosítékot. Úgy gondolom, hogy szülői felelőtlenség vagy lustaság (?) elvenni saját gyerekünktől azt a lehetőséget, hogy megtanuljon valamit. A tudás lehetőségétől megfosztani valakit vétek. Sokszor mosolygok, hogy a szülők milyen ideológiát gyártanak mentegetőzésül.

Gondoljunk csak bele: sok esetben sok pénzt fizetünk azért, hogy a lurkó egy-egy különórán elsajátítson valamilyen képességet (sportot, zenét és a többi). Ebben az esetben viszont ingyen tanulhat a gyerek. Nem?

Nem, nem hazafias gondolatok miatt vélem úgy, hogy ez fontos, csak az egyén miatt. Nem tudhatjuk, mit hoz az élet, mi lesz a helyzet 20 vagy 30 év múlva.

Gyerekek és unokatestvérek

Jöjjenek a példák, amivel alá tudom támasztani, hogy ez fontos: családomban is többen emigráltak 30-40 éve, az egyikük még fiatalember volt, amikor Németországba ment, majd ott alapított családot. A felesége német, két gyermek született.

Ő úgy gondolta, hogy nem fontos, hogy a gyerekek tudjanak magyarul, ezért egy szó nem sok, de annyit sem tudtak. Aztán amikor felszabadult a határ, ő is egyre többet utazott haza, ingatlant vásárolt, minden szabadidejét Magyarországon töltötte.

Kellemetlen volt, amikor hazalátogatva, a gyerekek egyetlen szót sem tudtak váltani a saját unokatestvéreikkel, rokonaikkal. Az egyikük egy nagy múlttal rendelkező gyárban dolgozott és lehetősége lett volna (előléptetéssel) a magyar leányvállalatnál munkát kapni. Ha beszélt volna magyarul... Mivel nem, így gyakorlatilag elesett egy előrelépési lehetőségtől.

Amikor jön egy magyar lány

Második példa: szintén a családomban történt. Itt már egy komplett családról beszélünk, aki elhagyta az országot még a '70-es években. A kisebbik gyerek még beszélni sem tudott, amikor disszidáltak.

Annak ellenére, hogy a kezdetben csak magyarul beszéltek otthon, a későbbiekben az idegen nyelv vált elsődlegessé. Mivel neki ez volt az egyszerűbb, otthon is inkább ezt használta. Felnőtt korára rosszul, akcentussal beszélt csak magyarul.

Az élet úgy hozta, hogy megismert egy magyar lányt, akit feleségül vett. A lány jól beszélt németül, így kettejük között nem volt probléma, ám amikor megszületett a gyerekük, a lány ragaszkodott hozzá, hogy a kicsit magyarul tanítsák, ezért ő csak és kizárólag magyarul beszélt vele.

Mivel visszament dolgozni, úgy döntött, hogy itthonról visznek ki egy nevelőnőt, aki foglalkozik a gyerekkel. Az apja németül beszél vele, így mindkét nyelven tökéletesen beszél. Egyelőre még nem jár iskolába és a nevelőnő magyarul foglalkozik vele, az az erősebb. Én csak mosolyogtam magamban, amikor hallottam apukát is magyarul. Egész jól halad.

Utolsó példa: amikor új helyre költöztünk, kiderült, hogy egy magyar család lakik mellettünk. A gyerekek már felnőttek, de itt születtek. Apuka jól beszéli a németet, de iszonyatos akcentussal, a gyerekek - mivel itt jártak iskolába -, tökéletesen.

A nagyobbik egy nagyon kicsi akcentussal, de szépen, választékosan beszél magyarul, a kicsit még nem hallottam. Ő ragaszkodik a némethez. Apa magyarul beszél velük, a nagyobbik magyarul válaszol, a kicsi inkább németül. A gyerekek egymás között németül beszélnek. :)

Hogy van nálunk?

Nos, magyar család lévén, csak magyarul beszélünk itthon. Mi úgy jöttünk el, hogy senki egy szót sem beszélt németül. Abszolút a nulláról indultunk. Sőt. Eredetileg mindenki angolt tanult (én és a párom még oroszt), így ez plusz nehezítő körülmény volt.

Most, ennyi idősen kell belátni, mekkora blődség volt, hogy nem érezte úgy az ember diákként, hogy milyen nagy szükség lesz az idegen nyelvek ismeretére. Nem mentegetőzésként, de nem is nagyon preferálták. Emlékszem, nyomtuk az oroszt, én még érettségiztem is belőle. Persze, az osztály 99 %-a letojta. Az angol meg? Szegény tanár is csak könyvből tanulta. Rég volt, más világ volt...

Opsz, kicsit elkalandoztam.

A kisebb gyerek beszéli a legjobban a németet, ő valahol C1 szinten lehet már. Mellette tanulja a svájci németet és az angolt is. A nagyobbik később érkezett, és mivel már nem volt iskoláskorú, csak a privát életben tanulja a nyelvet. Ő otthon angolt tanult, amit nagyon jól beszél.

Az elején még inkább ezen a nyelven intézte az ügyeit, ma már nem erőlteti, inkább németül beszél. Úgy gondolom, hogy ő is elért a közép szintre. Igaz, neki nagyon jó érzéke van a nyelvtanuláshoz.

Mi öregek? Küzdünk. :) Lassan, de biztosan haladunk előre. Mivel Goethét nem akarok eredetiben olvasni, így nem célom, hogy felsőfokon tudjak beszélni. Mielőtt valaki beleköt, a távolabbi céljaink sem igénylik ezt. :)

Ismeretlen magyar szavak

Az nagyon érdekes tapasztalás, hogy vannak olyan magyar szavak, amiket még a lányom sem ismert. Jellemzően szakmai nyelvről van szó. Az iskolában sok olyan új szót tanul németül, amit még magyarul sem hallott, ismert.

Ilyenkor mindig megkérem, hogy írja körül, miről van szó, és megtaláljuk a helyes magyar megfelelőjét. Hisz fontos, hogy mindkét nyelven tudja az adott szót, kifejezést. Mivel egész nap németül beszél, sok esetben „nem kapcsol", és a beszélgetés hevében inkább németül mond szavakat. Ilyenkor rendszerint sárga lapos figyelmeztetést kap, és megkérjük, hogy lassítson, otthon csak magyarul beszéljen.

Családi körben sokat beszélgettünk már a nyelv továbbörökítéséről is. Nem kellett nagyon győzködni őket, hogy majd amikor lesz gyerekük, tanítsák meg a magyar nyelvre, akkor is, ha a párjuk nem magyar ajkú lesz. Az biztos, hogy én mindent meg fogok tenni ennek érdekében.

Visszatérve a nagy katyvaszra

Itt Svájcban nagyon érdekes az összkép. Már sokszor leírtam, ezért nem is mélyedek bele. Az ország hivatalos nyelve a német, a francia és az olasz. Van még a rétoromán, de ezt csak és kizárólag egy kis területen beszélik, így jelentősége konvergál a nullához. Persze, a hétköznapi életben a svájci német a nyerő. Bár nem önálló nyelv, de én annak nevezném, nem dialektusnak.

Érdekes módon ez sem tekinthető állandónak, gyakorlatilag településenként változik a nyelv. Svájci ismerős mondja, hogy sok esetben csak a szövegkörnyezetből tudja kisilabizálni, hogy egy másik svájci 100 km távolságban miről beszél. Ezt a helyzetet rontja a rengeteg bevándorló, ugyanis ők is csak az "utcán" - hallás után - tanulták a nyelvet. Így egy-egy elhallás után jönnek, vagy alakulnak át szavak.

A külföldiek száma rendkívül nagy. Sok helyen kolóniák alakultak ki. A balkán háborúk után a „jugók", a szerbek, és albánok jöttek tömegesen, de a portugálok és a spanyolok is nagy számban vannak jelen.

Sok esetben egy-egy munkahelyen is csoportosan dolgoznak. Előfordul, hogy 15-20 emberből csak egy beszél németül, és ő irányítja a többieket. Sokan itt élnek 20 éve, és egyáltalán nem beszélik a németet/franciát/olaszt.

Rengeteg érdekes esetet hallottam, úgy gondolom, hogy a példák is erősítik az "ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy" mondást.

Ti hogy gondoljátok?"

Természetesen nem csak az országfelelősök írhatják meg posztban ezzel kapcsolatos tapasztalataik, ha valaki úgy érzi, ezzel kapcsolatos véleménye túlnő egy komment keretein, vagy éppen a beszélgetés ihleti meg, szeretettel várom az írását!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat nyelv Svájc országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405556126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.08. 07:16:47

egyetértek, mit mondhatnék mást.

max mondhatna pár szót a rétorománról, nem ismerem

Bebbi 2013.10.08. 07:28:32

Szia! A multkor ott hagytuk abba, hogy azt irtad, hogy szomoru, hogy otthon neha el-elhagyja a szankat egy-egy nem magyar kifejezes, ahogy en irtam, hogy kb. 98-99%-ban beszelunk "csak" magyarul otthon. Azt mondtad, hogy a valaszod a miertre (marmint hogy ez miert szomoru) a posztodban lesz.

Erdeklodve olvastam emiatt ezt a posztot, de a valaszt egyaltalan nem talaltam meg benne. Az, hogy valakit nem vettek fel egy magyar autogyarba, mert nem beszelt magyarul nyilvan nem vonatkozik rank, hiszen mint mar irtam, a fiam beszel magyarul.

Inkabb engem lepett meg ez a sarga lapos figyelmeztetes. En sokkal inkabb ugy vagyok vele, hogy a gyerekeink szamara a legfontosabb nyelv az kell, hogy legyen, ahol el. Tehat ebben az esetben a (svajci) nemet. Ugyhogy emiatt biztosan nem "buntetnem", hogy ha eppen ezen a nyelven tud nekem valamit elmondani.

Szoval, en sokkal inkabb azt helyeznem eloterbe, hogy az adott orszag nyelvet elsajatitsa majdnem tokeletesen szinten (tehat joval jobban, mint C1) es nem azon lovagolnek, ha egyszer-egyszer becsuszik a magyar beszedebe par idegen szo.

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 07:28:57

(Aaaaaaaah! Duhos vagyok! Elszallt a nem rovid hozzaszolasom! Nem irom le megegyszer!
Pedig most komoly voltam, nem hulyeskedtem! Biztos az istenek igy akartak!)
Maradok read uzemmodban!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 07:37:25

@Bebbi: Nézd, az mindenkinek a saját döntése, hogy mit tart fontosnak.
Én nálamnál sokkal okosabbtól hallottam, hogy a külföldön született gyerekek esetében csak úgy lehet a magyart is megtartani, ha következetes az ember. Szerintem is így van.
Másrészről - ahogy írtam- , mi magyar ajkú család vagyunk, tehát vicces lenne, ha németül erőlködnénk itthon.
Harmadrészt, nem a lényeget ragadtad meg. Igen, és ragaszkodom ahhoz, hogy ne felejtse el a magyart, aktívan használja azt. Ez vonatkozik azokra a szavakra is, amit nem ismert eddig magyarul. Ahogy vázoltam, ki tudja mi lesz 20 év múlva? Mi lesz ha hazatér? Lesz egy szakmája, csak épp magyarul nem tud hozzászagolni?
Az, hogy 5 év alatt még, vagy csak a C1-nél tart? Lesz az jobb is.

Bebbi 2013.10.08. 08:06:31

@tilmir: Szerintem nem fogjuk tudni egymast meggyozni, de ez nem hiszem, hogy tul nagy gond lenne.

Viszont egy kerdes olyanokhoz, akiknek ebben tapasztalata van: mennyire tanult meg tenylegesen magyarul kulfoldon az a gyerek, aki csak otthon beszel magyarul es mondjuk neha a nagyszulokkel esetleg unokatesokkal? A magyart most ugy ertem, hogy a sajat szintjen. Tehat egy 10 eves beszeljen ugy, ahogy egy magyarorszagi 10 eves, es ne azokkal a szavakkal, mint a szulei.

Mert nekem olyan erzesem van, hogy erolkodhetunk mi szulokent barmennyit, ha nincs a gyerek magyar gyerekek kozott, akkor sosem fog ugy beszelni, gondolkodni mint ok. Viszont forditva ez nincs igy, tehat meg tud tanulni a helyiek nyelven ugy, ahogy az itteni gyerekek beszelnek.

Egon Krenz 2013.10.08. 08:06:37

Jól látja a posztoló. Ha a kedves szülő lesz***ja a gyerek nem fog megtanulni magyarul.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 08:09:32

@Bebbi: Én nem is akarlak meggyőzni. :) Mindenki tegyen úgy, ahogy az neki jó, vagy jónak gondol.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 08:11:54

"Sokszor mosolygok, hogy a szülők milyen ideológiát gyártanak mentegetőzésül."

Nemrég facebookon egy ismerősöm ismerőse írta, hogy minek angolt (meg úgy általában idegen nyelvet) tanítani az ovisoknak, akik még magyarul se tudnak beszélni rendesen, pl az r betűt nem mondják ki sokáig.
Most gyerekek, gondoljátok el, hogy lehet úgy angolul beszélni, ha nem tudsz egy jó recsegős r betűt!!! Hát botványos!!! :DDDD

andaluzkutya 2013.10.08. 08:28:30

@Bebbi: "Mert nekem olyan erzesem van, hogy erolkodhetunk mi szulokent barmennyit, ha nincs a gyerek magyar gyerekek kozott, akkor sosem fog ugy beszelni, gondolkodni mint ok."
Ez lehet, de ha tanítjuk a gyerekeket a magyar nyelvre, és az általunk használt magyar nyelvet jól beszélik, akkor ha később szüksége lesz rá, akkor a meglévő vázra pillanatok alatt ráépítik azt a néhány kifejezést, amit a többiek is használnak. Így, hogy több nyelven beszél, nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne nekik majd ráérezniük erre. Viszont ha nem tanítom egyáltalán, akkor sokkal nehezebb lesz neki a nulláról kezdve megérteni a többieket. Nem beszélve arról, hogy akkor én se tudok velük jókat beszélgetni:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 08:36:46

Azt hiszem ez nem az en temam...

Viszont olyan isteni sortesztas csirkemellcsikokat csinaltam, hogy mind a 9 ujjamat megnyaltam utana! ;) es meg a mezes ketchup is jo lett.

csello70 2013.10.08. 08:38:20

Nagyon jo poszt, en is egyetertek. Azert tilmir, azt se felejtsd el, hogy nalatok a ferjed is magyar illetve a gyerekek mar otthon megtanultak olvasni, irni stb. nem tom pontosan hany evesek voltak mikor kimentetek, de igy ereztem a leirasodbol.
Nalunk ugyanez a helyzet, a legkisebb 8 eves volt, tehat magyar tanitoneni megtanitotta neki a betuket, olvasast stb. nem nekem kellett, aki nem vagyok pedagogus. Mi mar csak a szintfenntartast csinaltuk. Sok magyar konyvet olvas es itthon mindig magyarul beszelunk, es nalunk sincs idegen nyelven beszeles, akkorse ha egesz nap ugy beszel az iskolaban.
De ! Meg tudom erteni, es nem itelem el, az olyan szuloket akik vegyes hazassagban vannak, es nem tudjak megtanitani a gyereket teljesen magyarul. Nem mindenki pedagogus, ha nagyon eroszakolja, meg meg is utaltathatja... A masik az, amikor a masik szulo nem erti. Ebbol is lehetnek gondok, en leszidom, hogy miert boritotta ki a tejet az asztalra a ferj meg csak nez ? Nem egyszeru...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 08:39:21

"Úgy gondolom, hogy szülői felelőtlenség vagy lustaság (?) elvenni saját gyerekünktől azt a lehetőséget, hogy megtanuljon valamit."

Igen, ez a lényeg.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 08:49:17

@csello70: Én nem állítottam, hogy könnyű.
:)
Sőt, baromi nagy munka.
De normális esetben az ember azért (is) vállal gyereket, hogy mindent megpróbáljon biztosítani a számára.
Jelen esetben ez nem anyagi jellegű dolog.

"A masik az, amikor a masik szulo nem erti. Ebbol is lehetnek gondok, en leszidom, hogy miert boritotta ki a tejet az asztalra a ferj meg csak nez ? Nem egyszeru..."

Azért csak észreveszi apu, mi történt... viccet félretéve.
Ha ebből probléma adódik azért az továbbmutat... szerintem.
:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 08:53:03

@Babette_:

HIvatalosan Svájc 4 hivatalos nyelvének egyike ez, a valóságban ez inkább jelképes, mert a hivatalos élet csak a másik 3 nyelven folyik. Az meg, hogy rajta van a bankjegyeken a szöveg rétorománul is, ez abszolút jelképes. Írországban is ki van téve egy rakás szöveg írül, csak éppen senki sem használja.

Graubünden kantonban ez az egyik hivatalos nyelv,de ott is a német és az olasz a fő nyelv. A rétoromán alapvetően családon belül használatos. Hozzáteszem: nem haldokló nyelv, van 50-60 ezer rétoromán anyanyelvű ember, a gyerekek is megtanulják, azonban szinte mindenki egyben német anyanyelvű is.

Mindjárt leírom hogy honnan származik, de van fél óra egyéb dolgom most... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 08:55:43

@tilmir:
Így van.
A legelső nevelési alapvetés hogy amit az egyik szülő tilt azt a másik sem engedi meg. Lebaszás esetén nem fogja a pártját a gyerek elött.
Ez az alap.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 08:56:21

@tilmir:
Így van.
A legelső nevelési alapvetés hogy amit az egyik szülő tilt azt a másik sem engedi meg. Lebaszás esetén nem fogja a pártját a gyerek elött.
Ez az alap.

Eino81 2013.10.08. 08:58:59

Aki ismer, tudja, hogy rajongok a kisebbségi nyelvekért, főképp azért, ahogy megmutatják a világnak, igenis van értelme nyelvet tanítani, azt a nyelvet, amit kevesen beszélnek. Kisarkítva ez most lehetne a külhonba szakadt magyarok nyelve (mondom, kisarkítva, természetesen nem lehet egy nagyobb tömegben élő népet összehasonlítani egyéni sorsokkal...)

A napokban találtam egy érdekes videót a youtube-on (angol felirattal), gondoltam, megosztom. Ez az írek erőfeszítéseiről szól, hogy hogyan állnak most, merre kéne haladni, példákkal a baszk és walesi részről is.

www.youtube.com/watch?v=bPYdADwLYbQ

Vagy egy másik, ami a walesi részt mutatja meg.
www.youtube.com/watch?v=U0bgSbJUBG0

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 08:59:14

Inkább kétszer mint egyszer se igaz Fater?:))))))))

Bonjour 2013.10.08. 08:59:49

Kicsit off, de csak egy kicsit. Egy indexes cikk arról, hogy egy negyedikes gyerek egyest kapott angolból, mert a fonetikusan(!) nem tudta leírni(!) az angol abc-t. Valszeg a tanár se nem pedagogus, se angolul nem tud.
En csak azt mondom, hogy ha kulfoldon el valaki es hazakoltozik, azt meg jobban kell eroltetni es meg nehezebb, hogy megmaradjon a nyelvtudasa.

index.hu/tudomany/2013/10/06/anyu_egyest_kaptam_fonetikabol/

andaluzkutya 2013.10.08. 09:00:58

@tilmir: Hallottam olyat, ahol a vegyesházasságban azzal indokolta az egyik fél, hogy miért nem beszél a saját anyanyelvén a gyerekkel az ember, hogy a házastársa rossz néven vette, azt gondolta, hogy kibeszélik a háta mögött...
Úgyhogy igazad van, ilyen esetben a probléma ennél messzebre mutat.

Bonjour 2013.10.08. 09:04:59

Amugy jo a poszt, amolyan Tilmir-es. Szeretem a stilusat meg a szigorusagat, kozel all az ilyesmi hozzam. En is pro vagyok. Minel tobb nyelv, ha ez nem felesleges terheles. Magyarul beszelni nem felesleges terheles. Tudok tobb olyan magyarrol, akinek aki Fro-ban szuletett, torik a magyart, de most Mo-n dolgoznak, fr viszonylatban is jo penzert, es ha haza is mennek, mar hasonlo fokozatban folytatjak a karriert. Vagyis magyar tudasuk miatt eloztek meg a kollegakat. Mondom, tobbrol is tudok.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 09:05:36

@andaluzkutya:@diggerdriver:
Nekem az jutott eszembe, hogy az gáz, ha az egyik szülő féltékeny (?), bizalmatlan (?) a másikkal szemben.
Nem is tudom, mi a jó szó.

Minap találkoztam a boltban egy nagymamával, aki a lányához jött látogatóba. Hallotta, hogy magyarul beszélek a gyerekemmel, és odajött hozzánk. Szóba elegyedtünk.
Kiderült, hogy a lánya itt ment férjhez, az unokák most kezdik a sulit, de egy szót sem beszélnek magyarul, kvázi nem sokat tud velük beszélgetni.
A gyerekek, ahogy a magyart nem, az olaszt sem beszélik, pedig az apjuk anyanyelve olasz.
Igazából nem is tudtam melyiket sajnáljam jobban.

Eino81 2013.10.08. 09:05:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca, @Babette_: :

Mint írtam feltebb, az előbb, szeretem a kisebbségi nyelveket és ezalól a romans sem kivétel (a "rétoromán" túl csúnya szó, maguk a rumantscha elnevezést használják). Legangyobb problémája, hogy 5-6 nyelvjárásra oszlik. Próbáltak ugyan egy köznyelvet, RG-t (Rumantsch Grischun) csinálni, de ismerősök elmondása alapján nem nagyon szeretik használni, csak hivatalos szövegekben. Pár évvel ezelőtt szerencsém volt egy romans magazinnak képregényeket rajzolni (RG verzióban), íme itt van pár példa: rm.wikipedia.org/wiki/Utilisader:Eino81/Cestgin

Nekem a romans egy olaszos nyelv német helyesítással :)

Evain 2013.10.08. 09:10:22

@tilmir: Ezt remekül összefoglaltad, egyetértek veled, nem is nagyon tudok hozzáfűzni, max annyit, hogy mi pont emiatt vettünk fel magyar nyelvű au pairt. :)

10 éves korára 3 nyelvet fog beszélni a két gyerek, még mellé végeznek vmi egyetemet, a többi már nem rajtam fog múlni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 09:19:04

@Babette_:

Na, egyszerűbb, ha beteszek egy ábrát, lásd www.orbilat.com/Schemes/Romance/Romance_tree.gif itt jól láthatóak a főbb latin nyelvek.

cristallo 2013.10.08. 09:20:35

@csello70: teljesen egyetertek veled. Vegyes hazassagokban igenis idegesiti azt a felet, aki nem beszeli a magyar nyelvet, hogy nem ert semmit abbol, amit a parja a gyerekkel beszel. Es az vesse ra az elso kovet, akit adott esetben ez nem idegesitene.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 09:21:14

@Bebbi:

Az elmaradás jellemzően csk 6-7 éves korig tapasztalható.

cristallo 2013.10.08. 09:22:47

@tilmir: "Eredetileg mindenki angolt tanult (én és a párom még oroszt), így ez plusz nehezítő körülmény volt."
Itt most az volt nehezito korulmeny, hogy nem tanultal nemetul, vagy az, hogy angolul tanultal.

cristallo 2013.10.08. 09:23:38

@tilmir: es ez persze kerdes volt, csak lemaradt a kerdojel:)

Liping 2013.10.08. 09:25:21

Egyetértek Tilmirrel, hasonlóan gondolkodunk. De a kifejtést majd a posztomban.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 09:25:56

@Eino81:

Hát igen, nincs sztendert nyelv és kevés a beszélő. Egyszerűen nem tud a "kultúrnyelv" szintjére eljutni, dehát ez nem is volt sosem cél.

csello70 2013.10.08. 09:28:39

@diggerdriver:
Hehe, pedig hanyszor kijatszottam ezt gyerekkent, amit apu megengedett, de anyu nem :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 09:29:47

@Kovermadar:
Azt csak harcsapörkölttel szeretem.
A túrós tészta nálunk a nyerö cukorral tejföllel.
Itt van minden hozzá.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 09:33:11

@cristallo: Az jó, hogy angolul tanultam (természetesen). Sőt az orosz is. :)
Nekem az angol után, nagyon nehéz a némettel. Persze, lehet ez már a kor miatt van. Nem tudom. :)

Bonjour 2013.10.08. 09:33:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @Eino81: @Babette_:
Ahogy megneztem ezt a kepregenyt, nekem az ugrott be, hogy kozelebb all ez a franciahoz mint az olaszhoz (kicsiket beszelek olaszul, de csak intuitive) de nem mertem irni. Nos, a tablazat visszaigazolja raerzesem.
Kosz Maxval. Eino, te pedig ugyes vagy.

cristallo 2013.10.08. 09:35:00

@tilmir: Gondoltam, hogy igy erted:)
Miert nehez az angol utan a nemet?

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.10.08. 09:35:39

De nem tök mindegy nektek hogy nem beszél rendesen magyarul az a gyerek? Úgyis az ígéret földjén akar majd élni ő is, nem a balkánon.... Gondolom minden erővel ezt nevelitek beléjük...

Amúgy Bebbinek igaza van. A volt barátnőm erdélyi, van egy magyar barátnője, aki román közegben nőtt fel és hiába színmagyar az egész családja, nem beszélt normálisan magyarul még 17-18 évesen sem.

01001100au (törölt) · http://ittmindenilyen.blogspot.co.uk/ 2013.10.08. 09:35:39

Amiben igaza van a post írónak, hogy minden tudás előnyére válhat az embernek valamikor az életben. Ezért lesz a mi kislányunk is két nyelvű vagy esetleg több is ha sikerül. persze a Magyar nem olyan hatalmas világnyelv de ingyen tanulja. :)

@Zka: Teljesen igazad van az élet nem élet igazán erős r nélkül ... várjunk csak nem mégsem.

Egon Krenz 2013.10.08. 09:35:39

Hol olvasható a másik poszt, amire a kedves szerző hivatkozik? Esetleg kaphatnék linket?

Eleon 2013.10.08. 09:35:39

@Bebbi: Szerintem egy kulfoldon felnovo gyerek, foleg akinek csak az egyik szuloje magyar, nem fog 10 eves koraban ugy beszelni, minte egy Magyarorszagon elo 10 eves. Ez szerintem lehetetlen.
A 8 eves fiam 3 nyelvu (anyanyelve magyar, apanyelve angol, orszag nyelve nemet), es egyik nyelven sem beszel ugy, mint a vele egykoru egynyelvu gyerekek. De szerintem nem is lehet elvaras.

Azt remelem, hogy felnott korara nemetul anyanyelvi szinten fog tudni, a masik ket nyelven pedig eleg jol. Ahogy andaluzkutya irta, hogy lesz egy nagyon jo alapja a nyelvbol, amire lehet epiteni, hogyha peldaul Magyaroroszagon akar kesobb elni.

*matahari* 2013.10.08. 09:35:39

"Hisz fontos, hogy mindkét nyelven tudja az adott szót, kifejezést. " No ezzel nem értek egyet, Külföldön jartam iskolaba, s eléggé kiakadtam volna, ha anyuci, apuci még azt is elvarja, ha mondjuk a biologiat magyarul is felmondom. Igy se volt elég könnyü. Pont nemrég olvastam valakitöll, hogy nincs azzal semmi baj, ha bizonyos tudas csak egy nyelven van meg. Ezzel teljesen egyetértek. Ott ahol az apuka magyar, sztem nem sok esély van, hogy a gyerek jol fog tudni magyarul. Abban a rövid idöben amig ö van a gyerekkel, ö "neveli", nem fog megtanulni magyarul. En nem lattam még olyan csaladot ahol ez müködött volna. Van aki ugy hagyja el Magyarorszagot, hogy nincs ott mar rokonsag akihez visszamenne. Nyilvan itt se fognak a gyerekek mar jol megtanulni magyarul. Nincs jobb kiképzés, mint egy-két hét a nagyinal. De szo se rola, ahol mindkét szülö magyar, ott alap, hogy magyarul tanulnak a gyerekek. De sokkal több a vegyes hazassag. S itt Svajcban meg nagyon jol lathato, hogy mi történik, ha kivandoroltak annnyira ragaszkodnka a nyelvükhöz, hogy nem tanuljak meg a nyelvet. 40 év utan apos-anyos nem tudja elintézni ügyes-bajos dolgait, s a férjemnek kell mindent neki intézni. S a legtöbb olasz csalad ugyanigy van vele! Ha igy nézzük, szerintem fontosabb az uj orszag nyelvét megtanulni, mint megtartani a régi orszagét.

*matahari* 2013.10.08. 09:35:50

@Bebbi: Pontosan! Elég szégyen hallgatni Svajcban a "jugo" gyerekeket, akik itt nöttek fel, s kökemény akcentussal beszélnek...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 09:37:47

@cristallo: Az elején sokat birkóztam a kiejtéssel, mindent "angolul" mondtam ki. Család azóta is röhög... :)
Ma már azért nem annyira tragikus.

Bonjour 2013.10.08. 09:38:23

@tilmir: szerintem is nehez a nemet. Pontosabban túl mechanikus. Szerintem legalabbis, pedig en latin utan alltam neki. Persze a latinbol nem tudnek mar egy osszetett mondatot szerkeszteni ragozasi tablazatok nelkul :)))).
Amikor a nemetek fejlesztettek a nyelvuket, a latinhoz nyultak vissza. Kar volt. Most jobban versenghetne az angollal.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 09:40:26

@Bonjour: ja, ez valami hihetetlenül dilettáns. Eleve ezeknek a fonetikus jeleknek nincs helyük egy általános iskolás oktatásban. Másrészt az angoltanárnak kéne a legjobban tudnia, hogy az angol ABC lehet hogy csak 26 betűs, de ennél jóval több (kb 45?) féle hangból állnak az angol szavak. Így egy részükről fonetikus listát kérni elég következetlen dolog :) Tipikus magyar oktatás. Idiótaképző.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 09:43:23

@Babette_:

Akkor lefordítom...

Az eredeti latin nyelvből fejlődött ki a vulgáris latin, ezzel a kifejezéssel jelölik a beszélt latint a II. sz. után. Ok: amikor valaki manapság latint tanul, akkor az I.e. I. sz. és az i. sz. I. sz. latinját tanulja, ez számít "klasszikusnak", viszont természetesen a latin is fejlődött, változott aztán, ezért erre a külön szó.

Na most a két fő ága a vulgáris latinnak a szárd nyelv és a kontinentális latin. (A szárd nyelv áll ma is legközelebb az eredeti latinhoz. Pl. ott a "c" betű k hangot jelent, szemben az összes többi újlatin nyelvvel.)

Na most, a kontinentális latinnak van 2 fő ága, a keleti és a nyugati. A keleti ágból származik a mai román nyelv. A nyugati ág 3 fő alága: a galliai, az ibériai és az itáliai. Itáliai: pl. a mai olasz, ibériai: spanyol, portugál, galíciai. galliai: francia, okcitán, , katalán, rétoromán. (Most kicsit ellentmondtam az ábrának, mert szerintem a katalán a galliai csoportban van, s nem az ibériaiban, ahogy az ábra jelzi.)

Szóval a rétoromán a franciához, okcitánhoz, katalánhoz áll közel. Viszont erős olasz és német hatás érte. Így manapság ténylg olyn a hangzása, mintha németek olaszul próbálnának beszélni. (Mint a román: szokták mondani viccesen, hogy olyan mintha oroszok igyekeznének latinul beszélni.)

Itt www.coins-world.info/images/world-banknotes/switzerland/1000-francs-f.jpg egy svájci bankjegy, az egyik felirat német, a másik rétoromán. (A francia és az olasz szöveg a bankjegy másik oldalán van.)

Eino81 2013.10.08. 09:45:27

@Bonjour: Köszi :) Amúgy érdekességképp, a romans beszélők tökéletesen ki tudják ejteni a mi "ty" hangunkat. Az első ilyen szó, amit egy romansnak megtanítottam, a 'tyúk' volt. A ty ugyanis náluk leírva tg. Nem is gondolná az ember, ezt látva, hogy az a ty lenne...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 09:51:02

@Eino81: Megnéztem a linket, nagyon jó. :)
Pont ezt akartam kérdezni. Köszi.
Egyébként nekem van egy könyvem, német kontra svájci német. No, abban is vannak érdekes dolgok. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 09:51:33

@Zka:

Az én álláspontom szerint az angolban 24 mássalhangzó fonéma és 20 magánhangzó fonéma van (ez csak a brit sztendertre igaz, az amerikaiban "csak" 14 magánhangzó van).

Összehasonlításképpen: a sztendert magyarban 25 mássalhagzó és 14 magánhagzó van.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 09:52:35

@diggerdriver:
Itt is, de halat semmikeppen se! ;)
Mi baconnal esszuk, cukorral engem nem gyozott meg.
Viszont ha a kesz csuszat tepsibe teszem, reszelek ra sajtot es megsutom kicsit, az.... Hmmm! :)

BoGyesz 2013.10.08. 09:56:48

Egy éves kislányunk anyanyelve japán, apanyelve magyar és a környezet nyelve angol. Három teljesen különböző nyelv, de remélem majd menni fog mindhárom mire idősebb lesz. Nyilván japánul és angolul fog a legjobban beszélni, de én kitartóan csak(!) magyarul beszélek hozzá, magyar dalokat énekelek neki és magyarul olvasok meséket esténként. Ha majd később angolul beszél hozzám, akkor el fogom játszani az értetlent, hogy csak magyarul értek, úgyhogy rá lesz kényszerítve a magyarra.
Hetente töbször beszélünk nagyszülőkkel, dédszülőkkel, testvérekkel Skype-on, úgyhogy az nem opció hogy ne tudjon magyarul. Biztos sokszor nehéz lesz (nekem), de hosszú távon megéri.

Len.Mag 2013.10.08. 10:01:05

Nem csak, hogy ingyen tanulja a gyerek a szülő nyelvét, de valószínűleg a szülőnek sokkal kevesebb energiabefektetés betartani az ehhez szükséges következetességet (mert azért ez az, mármint energiabefektetés), mint a gyereknek felnőve megtanulni a nyelvet, ha úgy dönt.

eandor 2013.10.08. 10:02:38

Igenis kell a gyereknek a nyelv. Mi amikor kiköltöztünk a fiam 8 éves volt. Ő tanult otthon írni, olvasni. Ő szépen beszél magyarul. A lányom 4 éves volt. Természetesen ő is beszéli a magyart de a gy, ty, hangok kimondása gondot okoz ki. Ő akcentussal beszéli a magyart és sokszor keresi a szavakat magyarul és előfordul, hogy magyarul beszél de a német szó előbb eszébe jut. Ilyenkor a német szó után magyar toldalékot rak. Persze kijavítjuk és arra törekszünk, hogy a magyar is tökéletesen menjen neki mint a német.Én mindig azt mondom hogy már azért megérte kiköltözni hogy a gyerekek megtanultak tökéletesen németül és majd angolul. Minden nyelv egy pluszt jelent nekik az életben.

Evain 2013.10.08. 10:16:11

@házelőtthinta: hát, ha szerinted a külföldre szakadt családok közül azért tanítja mindenki a gyerekének a magyart, mert akkor Magyarországra tud költözni, akkor nagyon nem érted a lényeget. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 10:16:37

@Kovermadar:
Sütve a túrós palacsinta is jó.
A töltelékbe citromhéjat reszelni és mazsolát tenni.
Megtölteni a palacsintákat tepsibe rakni és lefedni kerek palacsintákkal majd cukrozott tejföllel megkenni és megsütni.
Na az ragad a vesére:))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 10:17:31

@Kovermadar:
Sütve a túrós palacsinta is jó.
A töltelékbe citromhéjat reszelni és mazsolát tenni.
Megtölteni a palacsintákat tepsibe rakni és lefedni kerek palacsintákkal majd cukrozott tejföllel megkenni és megsütni.
Na az ragad a vesére:))))))))

Bluebell. 2013.10.08. 10:18:53

Babette. en neked szeretnek a kerdesedre reagalni. Ket lanyom van, 6 es 8 evesek. Mindketten kulfoldon szulettek, de mi is szigoruan csak magyarul beszelunk itthon. Sokat olvasunk mindenfelet. A kisebbik lanyom beszedhibas volt, ezert tavaly magyar logopedust kerestunk, aki csak kivancsisagbol felmerte a szokincsuket egy otthoni teszttel. Az eredemenyen nagyon meglepodott, ugyanis mindket lanyomnak kiemelkedoen magas szokincse van itt, pedig a teszt mint irtam, a Magyarorszagon elo gyerekekre epul. Szoval nem lehetetlen, ha valaki kovetkezetes. Mellette a 8 eves lanyom ugyanugy beszel angolul, mint a tobbi 8 eves, a 6 eves meg egy pindurkat szerinem le van maradva, naha hallom, hogy o korulir. Persze ez az iskolaban nem tunik fel a tanarnonek sem ( o mondta), mert a tobbi gyerekhez kepest jo angol szokincse van, akcentusa persze semmi, de sokkal tobb magyar szot ismer, mint angolt. Ez biztos meg fog fordulni, de nalunk is komoly elhatarozas volt, hogy a magyart nem csak konyhanyelvi szinten adjuk at, hanem probaljuk a lehetosegeinkhez merten fejleszteni.

Bluebell. 2013.10.08. 10:18:53

BoGyesz, ismerek ilyen csaladokat, ahol csak az apa adja tovabb a nyelvet. Sajnos a tapasztalatom azt mutatja, hogy tobb apa adja fel, vagy valasztja a konnyebb utat, mint anya. Az ismeros csaladban a 10 eves kislany akcentusmentesen beszel 3 nyelvet. Csak kitartas! Gratulalok a hozzaallasodhoz.

Eleon 2013.10.08. 10:18:53

@tilmir:
A sarga lap nekem is egy kicsit tulzas.Bar nalatok mas a helyzet, mert a gyerekek mar tudtak magyarul amikor kikoltoztetek, es mindeketten magyarul is beszeltek.

Az en gyerekem sokszor hasznal angol/nemet szavakat a mondataiban. Ilyenkor egyszeruen megismetlem magyarul amit mondott. Nem mondom neki, hogy rosszul mondta, nem szidom le erte, egyszeruen elismetlem. Vagy ha esetleg kerdezett valamit, akkor a valaszba magyarul mondom azt a szot.

Nalam sincs egyebekent meg a 100%-os magyar (ahogy Bebbi is irta), mert vannak egyszeruen olyan dolgok, aminek a neveit nemetul hasznaljuk. Peldaul a napkozi helyett 'Hort'-ot mondunk (aztan amikor a nagymama nem ertette, megtanulta, hogy hogy van magyarul.) Vagy a tanarokat Frau X neven emlitjuk. A metro helyett U-Bahnt mondunk. Szerintem ezzel nem vetem vissza a magyar nyelvi fejlodeset.

Az is erdekes, hogy amikor a gyerek a barataival jatszik (nemetul) akkor hozzam is nemetul beszel, mert igy mindenki erti, hogy mirol van szo. Ha kettesben vagyunk kivetel nelkul mindig magyarul beszel hozzam.

Eleon 2013.10.08. 10:18:54

@andaluzkutya: Ha az egyik szulo nem erti a masik nyelvet, akkor szerintem elvarhato, hogy amikor egyutt vannak, akkor a csalad kozos nyelvet beszeljek mindannyian.

Nalunk ugy van, ha peldaul egyutt leulunk vacsorazni, akkor en is angolul beszelek a fiamhoz. Egyebekent a ferjem ugy erezhetne, hogy ki van zarva a tarsalgasbol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 10:24:12

Mi a bánatot rugóztok már azon a sárga lapon.
Egy szófordulat.
Szólnak neki hogy magyar szót használj.
Ennyi.

Bebbi 2013.10.08. 10:29:11

@Kovermadar: Multkor kiprobaltuk egy recept hatasara a turos csuszat lecsoval (es benne fustolt kolbaszkarikakkal). Csak ajanlani tudom, tenyleg nagyon finom.

BTBTBT 2013.10.08. 10:29:50

@tilmir:
"A tudás lehetőségétől megfosztani valakit vétek. Sokszor mosolygok, hogy a szülők milyen ideológiát gyártanak mentegetőzésül."
Egyetértek az 1 mondattal, és engem is meg szokott mosolyogtatni, amikor magyar vagy félig magyar szülők jönnek a kifogásokkal.

"Apuka jól beszéli a németet, de iszonyatos akcentussal"
Angliában nem az akcentus. De azért az iszonyatoson érdemes csiszolni. Könnyebb úgy kommunikálni - különösen telefonon - ha a másik fél is rendesen megérti, mit mondunk.
Meg ha már hosszabb időt töltünk egy adott országban, vegyük már a fáradtságot, és beszéljünk minél jobban.

"Most, ennyi idősen kell belátni, mekkora blődség volt, hogy nem érezte úgy az ember diákként, hogy milyen nagy szükség lesz az idegen nyelvek ismeretére."
Ki gondolt volna a 80-as években arra, hogy 5-10-20 éven belül hatalmas változások lesznek Magyarországon, Európában és úgy általában a világon?

"Mi úgy jöttünk el, hogy senki egy szót sem beszélt németül."
Mit mondjak? Bártak voltatok. :)

"Az nagyon érdekes tapasztalás, hogy vannak olyan magyar szavak, amiket még a lányom sem ismert. Jellemzően szakmai nyelvről van szó."
Már válaszoltál is magadnak a 2. mondattal, de ez a többi nyelvnél is így van. Régebben lehurrogott itt valaki, hogy nem tudom például a "personal statement" magyar megfelelőjét.
Mit csináljak? Otthon nem használtam, nem használták, és azóta sem hallottam értelmes, de legalábbis a lényeghez közelítő magyar fordítást.

"Sok esetben egy-egy munkahelyen is csoportosan dolgoznak. Előfordul, hogy 15-20 emberből csak egy beszél németül, és ő irányítja a többieket."
Ilyet Londonban is lehet tapasztalni. Mára teljesen megszokott példa, hogy egy Tesco raktárban van az angol műszakvezető - és 15-30 lengyel.

Nem a nyelvhez tartozó kérdés: Hány év után lehet Svájcban állampolgárságot kapni? (Ha jól tudom, évtizedekkel ezelőtt 10 év volt.)

@andaluzkutya:
"nem beszél a saját anyanyelvén a gyerekkel az ember, hogy a házastársa rossz néven vette"
Miféle házasság lehet az, ahol már az ilyesmiből is gond van?

BTBTBT 2013.10.08. 10:32:22

@tilmir:
Na, még reggel van. A gázszerelő sem jött, hiába ígérte. :)

Tehát helyesen -
"Angliában nem gond az akcentus."
"Bátrak voltatok."

Eino81 2013.10.08. 10:34:06

@Eleon: Még a szociolingvisztikai tanulmányaimból emlékszem egy aranyos példára. Olasz apa, német anya. Az apa megpróbált az anya nyelvén szólni a 3-4 éves fiához, mire a fiú: "No, tu non puoi" ("Nem, te nem tudsz", i.e. ilyen nyelven beszélni). A fiú fejében - ahogy általában azok fejében, akik vegyes családból származnak, és a két szülő az adott nyelvén beszél a gyerekhez - az adott szülő nyelve "rögzül", és furcsának tartja, ha másképp szólal meg az adott szülő. Viszont épp ez segíti a nyelvelsajátítást is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 10:34:29

@diggerdriver:
Elsore is ertettem ;)

Mazsolatol messze szaladok, maskulonben kifogastalan etek! :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A sortesztaet vagy a mezes-ketchupet? ;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 10:35:09

@Barátusz: Most 12, illetve gyerek esetében az iskolai évek duplán számítanak. Ennek csak akkor van jelentősége, ha közben nagykorú lesz. Pl. a mi esetünkben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 10:35:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mi az a kulturnyelv? mit, ha beszelek nagyon (vagy mondhatni geci) okosnak tunok?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 10:35:16

@diggerdriver: nincs az az étel, amit ne lehetne elbaszni egy kis mazsolával :(
Mellékesen jegyzem meg, én már azt se nagyon értem, miért szeretik a magyarok ennyire a túrót édességbe rakni, amikor annyi jobb lehetőség van.

Bebbi 2013.10.08. 10:37:04

@Barátusz: "Nem a nyelvhez tartozó kérdés: Hány év után lehet Svájcban állampolgárságot kapni?"

Jelenleg meg 12 ev az egyik kriterium. Azert egyik kriterium, mert a kantonoknak es megvan a maga sajat kriteriuma, hogy miota kell abban a bizonyos kantonban elned. Azt hiszem, hogy peldaul Uriban legalabb 12 evig kell elned. Tehat ha elsz 11 evig Zurich kantonban es utane elkoltozol Uriba, akkor kezdodik a 12 ev elolrol.

Most vannak torekvesek, hogy ezt a 12 evet levigyek 8-ra vagy 10-re, de cserebe C "Bewilligung"-hoz is kotnek.

Most meg ugy van a szabalyozas, hogy a gyerekek 10 es 20 ev kozott itt toltott ideje duplan szamit, de ezzel kapcsolatban sok a rossz tapasztalat, emiatt ezt is szeretnek szigoritani.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 10:37:45

@Kovermadar: mind a kettot!

Valaki emlitette, hogy a gyerek magyar konyvet olvas. Hat az enyem nagy pacban lesz, mert nincsenek magyar konyveim itt. Anyamnal vannak, de azokat majd csak 14 eves kora fele adom oda neki, mert az alatt ne olvassa oket. Ugyhogy nem tudom addig mit fog olvasni :) Marad az angol irodalom, most eppen azokat gyujtom.

kozmopolita 2013.10.08. 10:38:02

@Eleon: Egy külföldön felnövö gyerek igenis beszélhet úgy magyarul 10 éves korában, mint egy Magyarországon élö 10 éves, amennyiben a napi gyerekszlenget kihagyjuk a képletböl. Azt ugyanis nem tudjuk átadni nekik. Amikor csak hazalátogatunk, mindig megkérdezem a 9 éves lányom otthoni tanárnöjét (otthon is van egy osztálya), hogy érez-e különbséget a lányom beszédében. A válasza mindig egyértelmü nem.

Amúgy a posztot mintha én írtam volna. Azt pedig kimondottan helyesnek tartom, hogy Tilmirék sem hagyják annyiban a dolgot, ha a gyerekek (sokszor talán kényelemböl) német szóval helyettesítik a magyar szót (Svájcban lakunk), amit nem ismernek vagy amire nem emlékeznek. Mi megbeszéltük ezt a gyerekekkel, elmondtuk, hogy mindig ki fogjuk öket javítani, ha kell, és hogy ezt ne vegyék zokon, mert ez nem büntetés, hanem a tanulásukat szolgálja. A suliban franciaórán sem hiszem, hogy elfogadja a tanár a német szavakat a francia mondatban...

Shebelle 2013.10.08. 10:38:03

Egyetértek én is a cikk írójával. Sőt az ún. túlzott szigorral is, mert a gyerekek,bármilyen korúak is(és mi felnőttek is!), hajlamosak ellébecolásra minden tanulnivaló dolgot, amivel munka van. Kényelmesebb ugyebár.
Azt viszont nem értem a vegyes nyelvű házaspároknál, több helyen látom, h. nem veszik a fáradtságot a szeretett ember nyelvének a megismeréséhez, direkt nem azt írtam h.megtanulásához,mert ez lenne az alap, szerintem, vagy csak nagyon minimális szinten. Ezt valahol tiszteletlenségnek tartom, h. a másik szinte meg sem próbálja, vagy túl könnyen föladja a tanulást.....,s a legrosszabb az az eset mikor még mesgértődik, hogy a gyerekével a saját anyanyelvén beszél valaki, bár ő nem érti, ahogy fentebb is olvastam pár hozzászólásban. Ez abszurd. Itt nem az fél hibás legfőképpen, aki ilyet kér, hanem az aki hagyja!!!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 10:39:16

@diggerdriver: a porc (a sult szalonna) nem kell ra? en ugy tolom, turo, tejfol, porcukor, porc (sult szalonna)

kozmopolita 2013.10.08. 10:40:26

@Mr. Long [wannabe Briton]: Dehát rendelhetsz neten. Söt, olvashatsz is neten...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 10:40:44

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Kultúrnyelv az, amit az ember minden szinten tud használni. Azaz nem csak a hétköznapi életben. Rétorománul, cigányul, skótul, írül, lappul, s még több ezer nyelven nem tudsz tudományos cikket írni vagy aktívan politizálni.

Kultúrnyelv van kb. 100-150 darab a világon.

A magyar is csak kb. 200 éve kultúrnyelv. Az angol meg mondjuk már 800 éve.

BTBTBT 2013.10.08. 10:41:19

Ahogy leírtam az előző kömmentet, megjött a gázszerelő.

@tilmir:
Akkor a tartózkodási engedélyen lazítottak? Csak mert hogyhogy annyi menekült van egy még csak nem is EU-tagállamban? Létezik menekültstátusz? És az éppen az albánoknak?
(Svájc modernkori történelme nem az erősségem.)

@Bebbi:
Köszi.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 10:41:31

További észrevételekre majd délután tudok válaszolni.
Hogy stílszerű legyek, a kedvenc elfoglaltságom következik: német óra.
:D

Evain 2013.10.08. 10:41:32

@Mr. Long [wannabe Briton]: eBook reader a megoldás. Kezdj el letöltögetni ifjúsági regényeket magyarul, és megoldódott a probléma. :) Ha a technológia adott, ne félj kihasználni. :)

Bebbi 2013.10.08. 10:42:46

@kozmopolita: En pedig pontosan erre a gyerekszelngre gondolok, mert a gyerekek igenis szlengben beszelnek egymassal. Nekem is volt olyan osztalytarsam, aki szulei hatasara mindig nagyon kormonfontam, okoskodoan beszelt. (Tenyleg kb. mint Okoska torp.) Mivel gyerekek voltunk, igy csomoszor ki is cikiztuk emiatt. (Tudom, nem szep dolog.)

Es szerintem ebben a szulei is nagyon hibasak voltak. Egy 10 eves gyerek igenis hasznaljon olyan szavakat, hogy "tok jo", es ne azt mondja csak, hogy "elsorangu".

andaluzkutya 2013.10.08. 10:43:02

@Eleon: nyilván, ha együtt leülnek vacsorázni, akkor beszéljék ugyanazt a nyelvet. De ha pl. apa/anya újságot olvas/netezik/akármit csinál és a másik fél éppen a gyerekkel játszik, akkor szerintem ne okozzon gondot, ha az anyanyelvét használja.
Amúgy számomra az is fura, amikor vegyesházasságokban nincs meg a minimális igény se arra, hogy a másik nyelvét legalább alap szinten megismerje, vagy megtanulja. Én ilyen rámenős disznó vagyok és a házastársam életébe a végsőkig el akarok merülni, az meg szerintem igencsak körülményes anélkül, hogy megtanuljam a nyelvét...

@Barátusz: "Mi úgy jöttünk el, hogy senki egy szót sem beszélt németül."
Érdekes, hogy ezt csak te említetted meg eddig. Nem az az "alapszabály", hogy nyelvtudás nélkül soha, sehova?:)

BTBTBT 2013.10.08. 10:43:59

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem hiszem el, hogy nagy online-rendelőként leírod, hogy nem tudod, honnan lesznek magyar nyelvű könyveid a gyereknek.
Szóval a menyasszony már nemcsak feleségként, hanem kismamaként is viselkedik? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 10:46:03

@Bebbi:
Végülis...
Egy helyre megy:)))))))
Ezért szoktam én is összekeverni a mákos tésztát a bablevessel:)))))

kozmopolita 2013.10.08. 10:46:50

@Bebbi: Hát, azért mi se csak irodalmi magyart beszélünk a gyerekkel :) A "tök jó" és társai benne vannak a napi szókincsünkben.

De 14 éve nem élünk Magyarországon, egyszerüen nem vagyunk tisztában a 10 évesek szlengjével.

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.08. 10:46:52

@Bluebell.: segíts, melyik kérdésemre gondolsz?

BTBTBT 2013.10.08. 10:47:45

@andaluzkutya:
"Amúgy számomra az is fura, amikor vegyesházasságokban nincs meg a minimális igény se arra, hogy a másik nyelvét legalább alap szinten megismerje, vagy megtanulja."
Ezzel nem vagy egyedül. És nem azért, mert "rámenős disznó" vagy. :)))

De alapszabály. Azért írtam, hogy tilmirék bátrak (vagy vakmerőek?) voltak egy - két - gyerekkel így elindulni.
Úgy, hogy ő meg a férje még angolul sem tudtak.

@tilmir:
Tudom, hogy majd csak később válaszold, de a fentiről jut eszembe: Hogy sikerült kimennetek/munkát vállalnotok német/angol nyelvtudás nélkül?

Bebbi 2013.10.08. 10:48:06

@diggerdriver: Meg azert egy kis sort meg le kell kuldeni melle, hogy jobban csusszon, nem? :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 10:51:09

@Zka:
Nem értesz hozzá.
Én mazsolát mazsolával mazsolázom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 10:55:34

@Evain: nincs gyerekem es ereaderem sem :) en hagyomanyoskonyvparti vagyok. csak azt nem szeretem, hogy megserulhet a borito a taskamban :(
Ahh, majd az ido eldonti, hogy mennyire fog beszelni magyarul.

@Barátusz: nem viselkedik ugy. bar en szeretnek ket kis mernokot majd. jah, nyilvan rendelek egy haromezer forintos magyar konyvet angliai kiszallitassal (plusz 3000), amikor itt meg £7-10-ert veszek a waterstones-ban... :) sporolni kell, elvileg valsag van. plusz majd a gyerek tanithat engem is angolul :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ok, mashogy gondoltam.

BTBTBT 2013.10.08. 10:55:38

"Úgy, hogy ő meg a férje még angolul sem tudtak."
Hát nekem tényleg reggel van még. Megint ki kell javítanom magamat. :(
Már tudtak angolul.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 10:57:30

@andaluzkutya: azt hiszem hagyma volt a "nyelv nelkul is lehet menni tabor" elharcosa. /bar gondolom sokat dob ezeken a dolgokon a sikeres befejezes/

BTBTBT 2013.10.08. 10:58:44

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Anyukád nem is fog meglátogatni és picuroknak való könyvek társaságában, amíg a kis mérnökök (vagy mérnöknők) 5-6 évesek nem lesznek? :)

Válság? Hamarosan degeszre keresed magad nagy mérnökként, fussa majd ilyen Mo.-ról való kiszállítási költségekre is. :)

Bluebell. 2013.10.08. 11:00:50

@Eleon: Olyan, hogy idegen szot kever, ragoz a helyi nyelvbe, szerintem minden kulfoldon elo csaladnal elofordul. Teljesen normalis. Az iskolai elmenyeit angolul eli meg, konnyebb angolul atadnia, de azert "kuzd", hogy magyarul mondjon mindent. A nagylanyom rakerdez, hogy hogy is van az magyarul..., a kicsit "javitani kell". Ugy mint te, ismetlessel, vagy rakerdezessel. Leszidasrol szo sincs, mint ahogy szerintem a sarga lap sem azt jelenti, hanem csak annyit, hogy kovetkezetesen PROBALUNK magyarul mondani mindent, nem nyugszunk bele a magyar total elangolositasaba, ami mar erthetetlen egy angolul nem beszelo magyar ember szamara.

Zitalein 2013.10.08. 11:00:50

Ismerek olyan családot, ahol az elvált szülők közül a Németországban élő apuka kérte, hogy a nagyobb fiú (15 éves korától) hadd éljen vele. Anyuka ebbe nem ment bele, inkább itthon nyomorog munka nélkül két gyerekkel. Ez egyaránt lehet önzés, a belátás hiánya, nemtörődömség, felelőtlenség. Pozitív jelzőt nem tudok erre mondani (mivel én se kaptam rá az anyukától indoklást).

Bluebell. 2013.10.08. 11:00:50

@Babette_: Bocsanat, jogos a kerdes. Elirtam. Bebbi 2013.10.08. 08:06:31 kerdezte, nem te.

*matahari* 2013.10.08. 11:00:50

@Bebbi: Azért ez kicsit ferditve van, nem kezdödik a 12 év elöröl :) Altalaban az utolso 5 évet kell egy Gemeindében leélni, ez a max., van ahol kevesebb is elég, illetve akar korabbi éveket is beszamithatnak. Kanton Uriban pl. az utolso 5 évet kell eltölteni :) A 12 év az mar biztos, én ugy tudom, hogy csökkeni fog, csak még a részletek nem pontosak.

BTBTBT 2013.10.08. 11:01:10

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Hagyma volt az, aki ezt bevallotta. Hány másik lapít, amikor erre terelődik a szó?

Az előbbiből kimaradt: te sem tervezel Mo.-ra látogatni, mire olvasós korszakba lépnek a lurkók? Szóval nem értem, mi itt a problémád.

Na, én el. Húzok felébredni. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 11:02:16

@Barátusz: btw ma van a feleves evfordulom angliaban. mar csak 5.5 ev (hurra!!!) es eltunik a wannabe jelzo! :D
Gondolom megfog, csak szeretek kotozkodni, oregszem. Olyan leszek, mint a nagyapaim voltak, anyam mar most fel!

andaluzkutya 2013.10.08. 11:05:44

@Mr. Long [wannabe Briton]: nyelv nélkül akkor menjen az ember, ha:
- biztos állás vár rá (erre nyelv nélkül minimális az esély),
- olyan típus, aki a jég hátán is megél (bár ilyenkor felvetődik, hogy miért kell mennie - de el tudom képzelni, hogy előfordul a kettő kombinációja),
- kalandozni akar, vagy
- tényleg nincs mit veszítenie.
De ez eléggé off.

csello70 2013.10.08. 11:09:38

@diggerdriver:
En is mazsolaparti vagyok :))))
Mai fontos korkerdes ki szereti a mazsolat ? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 11:09:58

@Zka: azt vernem szajba, aki feltalalta a mazsolat! annal csak a karamelt utalom jobban... :S

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 11:10:10

@Bebbi:
Te tudsz valamit.
Édességet szoktam enni sör mellé mert úgy keserübbnek érzem.

andaluzkutya 2013.10.08. 11:11:00

@Mr. Long [wannabe Briton]:
egyetértek: utálom a mazsolát és a karamelt is:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 11:11:13

@Zitalein: ja hát nyilván kényelmes az apuka által küldött lóvéból egész nap lábat lógatni.

Bebbi 2013.10.08. 11:18:19

@*matahari*: Tenyleg nem emlekeztem pontosan, Niedwalden lesz az. :-)

www.bfm.admin.ch/content/bfm/de/home/themen/buergerrecht/einbuergerung/ordentliche_einbuergerung/wohnsitzfristen.html

De furi modon itt 10 evet irnak Urira, mikozben megneztem es tenyleg csak az utolso 5 evet kell otttolteni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 11:22:05

@Barátusz:
Hagyma volt az aki engem a kegjobban támadott ezért.

Evain 2013.10.08. 11:25:47

Mazsola és karamella nálam is pfejjj, ennél jobbam már csak a manapság divatos sós karamella és csilis csoki tud jobban elborzasztani (mielőtt bárki belekötne, próbáltam mindkettőt, és utána döntöttem úgy, hogy ez pfejjjj). :P

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.08. 11:29:05

hogyan lehet a karamellt utálni????

a mazsolát még megértem, olyan kis rémült pofija van...(javaslom az aranymazsolát, azon látszik, hogy aszalt szőlő)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 11:31:26

@Evain: uuuuuuuu csilis csoki!! en szeretem. ha magyarorszagra megyek egyik elso utam a frei kavezoba fog vezetni es iszom egy aztek csilis eszpresszot! szima eszpresszo es csilis por plusz egy kis csoki van beleteve. mennyei!!!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 11:34:37

@Evain: szerintem a csilis csoki teljesen korrekt. De azt legalább nem eszed meg ha nem akarod, a mazsolát viszont itthon a legváratlanabb helyekre bele tudják erőltetni és csak nézel evés közben, hogy megint megmerénylették az ízlésedet.
A csúcs a mazsolás tejberizs volt eddig.
És a porcukrot is utálom. Semmire nem jó, csak rádhullik és szutykos leszel tőle. Barom volt, aki kitalálta.

Evain 2013.10.08. 11:35:57

@Babette_: hehehe, ezen a rémült pofin behaltam. :) Nálam nem pofára megy, simán az ízét nem szeretem. Az aszalt gyümölcsök semelyikét nem szeretem, sőt, az aszalt paradicsomot sem. :D

Karamellt úgy lehet utálni, hogy beleragad a fogadba, és nyúlik mint a fene. Ezért utálom a mars csokit (azon túl, hogy gejl édes), meg a snickerst meg a twixet is. Talán a vaj karamella az egyetlen kivétel, de amúgysem vagyok édesszájú. Az angolok által úgy imádott habcsókért sem vagyok oda. :)

Evain 2013.10.08. 11:37:33

@Zka: jogos. Ezt a problémát én azzal orvosoltam, hogy egyszerűen nem veszek, hanem magam sütöm/főzöm a dolgokat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 11:38:21

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Söt ha mèg pálpusztai sajtot is teszel rá...
Fene a gusztusod:)))))))))))

tucano 2013.10.08. 11:39:01

A cikkel egyetértek, némi plusz Svájchoz: az ország annyira elangolosodik, hogy védekezniük kell ellene, például a magániskolákban kötelezővé tették az angol helyett a tanítást valamelyik nemzeti nyelven. Az eltérő nyelvű svájciak közös kommunikációra használt nyelve az angol, ez sztem piszok érdekes.
Kölkökhöz, szóval igazi hülye, aki nem tanítja meg a saját nyelvét a gyerekeinek. Egyrészt tiszteletlen, másrészt komoly pénzt/jövőt vesz ki a kezükből. Nálunk nagyfater 7 nyelven kommunikált folyékonyan, én még csak 5-ön, de rajta vagyok a 6.-on is és még néhányon elvartyogok, de pl. cikket azért nem írnék ezen az 5-ön kívül. A kisfiam 10 éves, 4 nyelven folyékonyan, de már gőzerővel tanulja az 5.-et, a lányom 8 éves, 3 nyelven folyékony és most nyomja a 4.-et, szóval az emberi fejbe játszva belefér minden :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 11:42:19

@tucano: "Egyrészt tiszteletlen, másrészt komoly pénzt/jövőt vesz ki a kezükből." ezt azert kifejthetned. foleg a tiszteletlen reszet!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 11:43:11

@diggerdriver: igy szoktam meg, apam igy talalta nekem mindig, mashogy nem is szeretem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 11:47:57

Mazsolafóbiások nem tudjátok mi a jó.
Én minden nap eszek aszalt gyümölcsöt.
Meg halat.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 11:54:37

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Erre en is kivancsi vagyok.
A tobbi szerintem nyelverzek kerdese is.

andaluzkutya 2013.10.08. 12:23:40

@tucano: abban nem vagyok biztos, hogy bárki képes lehet 5-6 nyelvet elsajátítani, mármint úgy, hogy egyidőben, mindegyiket jól beszéli. Nálatok közrejátszhat némi nyelvérzék, genetika is, ha már a nagyapád is hét nyelvet beszélt.
Én pl. az életem folyamán már négy nyelvet beszéltem elég magas szinten, ill. kettőt még "kommunikációs" szinten, viszont egyidőben, a magyar mellett képtelen vagyok két idegen nyelvet folyékonyan beszélni... Most pl. a norvég a folyékony, ezért ha pl. a korábban folyékony angolt próbálom, akkor a szavak fele norvég. De ha nekifekszem kicsit jobban az angolnak, pl. angolul beszélek csak pár napig (pl. nyaralás alatt), akkor rengeteget fejlődök, cserébe a norvégom kezd "angolosodni". Erre varrjál gombot:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.10.08. 12:24:28

@Evain: jahogy ilyen különféle karamellkrémek.

nekem a karamell a megkaramellizálódott cukor, ami ROPOG, nyami

Evain 2013.10.08. 12:48:29

@Babette_: nekem az is beleragad a fogamba, ennél már csak a grillázs jön be kevésbé. Meg a törökméz. Az ízével amúgy nincs bajom, pl innivalónak már gyerekként is szerettem. :)

@diggerdriver: hát nekem a friss gyümölcs jobban bejön, mint az aszalt. :)

2013.10.08. 12:49:08

Nem akarok vitatkozni, de hadd jegyezzek meg annyit hogy mivel Tilmir sajat bevallasa szerint nem beszelt nemetul mikor Svajcba koltoztek es most sem beszel folyekonyan, igy nyilvan nem opcio neki barmilyen mas nyelven beszelni a gyerekeivel mint magyarul. Ezt nem lehet osszehasonlitani valaki masnak a helyzetevel aki teljesen folyekonyan beszel az orszag nyelven ahol el, a hazastarsa is onnan szarmazik stb. Ha en lennek Tilmir helyeben, inkabb probalnek a gyerekemtol - es minden mas lehetseges forrasbol is - nemetul tanulni ahelyett hogy sarga lapokat osztogatok ha a gyerek megszolal otthon nemetul; de hat ez en vagyok, nem vagyunk egyformak.

BTBTBT 2013.10.08. 12:56:53

"ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy"
Tilmir felvetett egy nagyon fontos kérdést a posztja végén, de nem láttam, hogy bárki is reagált volna rá.

Szerintem ahány nyelvet beszélsz, annyin tudsz elboldogulni, de ha a nyelvvel nem jön a kulturális háttér megismerése, akkor nem biztos, hogy egy jó kis vitát/diskurzust le tudsz zavarni egy helyivel - éppen azért, mert nem vagy tisztában a sajátosságokkal.
Más valaki?

@andaluzkutya:
Utálod a mazsolát és a karamelt? Visszavezethető ez valamiféle gyerekkori traumára, doktor úr? :)))

Egyébként az egy dolog, ha valaki az adott ország nyelvének ismerete nélkül cuccol, az meg már egy másik, aki éveket külföldön dolgozva/élve sem tanulja meg a nyelvet.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Kis gratula a fél évhez! 5,5 év múlva kapsz nagy gratulát is.
Anyukádnak nincs mitől félnie, ha olyan leszel, mint a nagyapád, hiszen nem lát sűrűn. A feleségednek annál inkább. De majd megedződik, mire eltelik ez a "wannabe"-korszak. :)

@csello70:
Nyersen imádom. Kiskoromban zacskószámra nyomtam befelé. Főzve/sütve viszont ki nem állhatom (lásd: oroszkrém torta).

Evett már valaki karamellás popcorn-t? Londoni mozikban is kapható.

Eleon 2013.10.08. 13:05:33

@kozmopolita: A gyerekeid Mo-on szulettek es ott is kezdtek az iskolat? Mert akkor elhiszem, hogy fennt lehet tartani a nyelvtudast. Az is fontos lehet, hogy a gyerek ketto, vagy harom nyelvu, es hogy milyen nyelverzeke van.

Van egy kollegam, mindket szuloje magyar, de nem Mo-on szuletett. Nagyon jol beszel magyarul, de megis hallatszik a beszeden, hogy nem Mo-on nott fel. Akkor ez most nem eleg jo nyelvtudas? (Egy kicsit mas tema, de Mo-on hozza vagyunk szokva, hogy aki magyarul beszel, az anyanyelvu, nem pedig tanulta nyelvet.)

Eleon 2013.10.08. 13:05:33

@andaluzkutya:
en is orulnek, ha ferjem megtanulna magyarul valamennyire, de azt is megertem, ha neki ez eleg nagy energiabefektetest igenyelne. Mas lenne, ha Mo-on elnenk, vagy gyakrabban jarnank oda, de igy azert eleg nehez neki.

madscientist 2013.10.08. 13:05:33

Írják itt sokan, hogy otthon 'csak' 99%-ban van magyarul a társalgás, mert néha becsúszik egy-egy idegen szó.
Hát...akkor mi már otthon sem beszéltünk egészen magyarul :D, úgy értem, ahonnan jövök, sváb környék, úgyhogy rengeteg elmagyarosodott, német eredetű szót, kifejezést használtunk a mindennapokban pl finster, zeug, frühstöck, stramm, zug, wagen, pappundekni, kübli (próbáltam mindent német helyesírással írni), most ennyi jutott eszembe. Nagyon ritkán mondtuk azt, hogy 'igen', helyette 'ja' volt a válasz.
Úgyhogy ezen nem kell aggódni, amíg nem billen át az egyensúly, érdemes minden elhangzott idegen szót esetleg magyarul is elmondani, hogy rögzüljön.

madscientist 2013.10.08. 13:05:33

@csello70:

Mazsolaaa :ssss fújjjj
Bocsánat, de sose szerettem a mazsolát, kis koromban is, ha kuglófot sütöttünk a kellemetlen meglepetés erejével hatott, mikor épp sikerült ráharapnom egy kis apró ragacsos szemre :x
Persze, hogy rajtam kívül mindenki imádta, úgyhogy maradt az, hogy kiválogatom.

Mariannita 2013.10.08. 13:05:33

Alább olvastam, hogy a gyerköc, amikor az iskolai élmenyeit meséli angol szavakat kever bele. Én csak 7 éve élek külföldön és felnöttként jöttem el, mégis amikor a munkámról mesélek igen csak át kell gondoljam, hogy hogy mondjam magyarul. Én egyedül vágtam neki és nincs kivel beszéljek nap, mint nap az anyanyelvemen. De ezt a nyelvi zürzavart annak tudom be, hogy otthon mas munkám volt és nem találkoztam olyan helyzetekkel, mint itt.
A párom spanyol és lelkesen tanítok neki szavak. A nyelvtannal meg sem próbálkozom. :) Azt eldöntöttük, hogy amikor lesz gyerekünk én magyarul beszélek majd vele. Már gyerekkönyveket is hoztam. :)
Bocsánat! Ez hosszú lett.

madscientist 2013.10.08. 13:05:33

@Eino81:

Kösz, hogy belinkelted, engem érdekel. :)

málnabálna 2013.10.08. 13:05:34

@Bebbi: sztem sem fog a fiam 10 évesen úgy beszélni magyarul, mint egy Magyarországon élő 10éves..magyar gyerekek közt szokott lenni, de hasonszőrűek, mint mi fullmagyar gyerek, de domináns osztrák némettel az ovi, suli, más barátok miatt... avagy még rosszabb, amikor magyar 7végi oviba megyünk és full magyarok csak az én gyerekeim (apa+anya magyar= full magyar gyerek(ek))... a többi meg keverék, de a magyar szülő ragaszkodik ugye, h az apa- avagy anyanyelvét is tudja a gyerek és következetesen a legtöbb magyar szülő csak magyarul beszél a gyerekhez és a másik szülőpár csak németül, ám ismerek jócskán olyanokat is, akiknél a full magyar szülők erőltetik otthon is a németet és még ha akcenttel és sokx helytelenül is beszélnek, mégis németül nyomják a magyar helyett (sztem helytelenül)...
más tészta, ha a német ajkú apa vagy anya NEM engedi, nem akarja, hogy a gyerek magyarul is tudjon, kívülállónak érzi magát, ha más nyelven beszél a házastársa a gyerekéhez, amit mondjuk ő nem is ért... ha érti a magyart és beszéli is vmilyen szinten, sokkal elfogadóbbak a szülőtársak azt láttam, akkor inkább rábólint és nincs vita, h gyerek 2 nyelvű legyen..

madscientist 2013.10.08. 13:05:34

"Ti hogy gondoljátok?"

Azt hiszem úgy, hogy egyetértünk, már Max posztjánál is ugyanezt az álláspontot képviseltem.
Személy szerint nem is azért 'erőltetném' a magyart, mert mekkora nyelv stb., szerintem a magyar hasznossága a felépítésében, logikájában van, mármint, hogy annyira eltér a többi európai nyelvtől. Az csak jó a gyereknek, ha már egész születésétől kezdve megtanul máshogy gondolkodni, többféleképp nézni a világot, úgy, hogy nem csak és kizárólag egy jó megoldás van adott problémára.
Ez bármelyik, bármilyen kis nyelvre vonatkozik az én olvasatomban, ahány nyelv annyi meglátás, logika, szempont.
Másrészt igazuk van azoknak is, akik azt mondják, nem tudni mi lesz x év múlva.

A svájci helyzethez:
Az itteni mindennapi nyelvhasználat engem valahogy mindig a bábeli zűrzavarra emlékeztet. Még, ha nem is lenne annyi külföldi, akkor is, ahány svájci, annyiféleképp képesek beszélni a nyelvet. S meglátásom szerint a svájci német nagyon rugalmas nyelv, azért is beszélik annyiféleképp...és végül egymást sem értik meg, ami nem ritka.
Egy itteni bennszülött ismerősöm kb 50 km-es körzetben tudja használni a kis dialektusát, azon kívül már nem boldogulna.
Saját elmondása szerint, ha más dialektusok beszélői lassan beszélnek, akkor nagyjából érti őket, de mivel miért is beszélnének lassan, így kb semmit nem ért.
Ilyenkor azért, ha elmondom, hogy mi magyarajkúak mind egy nyelvet beszélünk, nem különböző változatokat, s pl probléma nélkül utazhatok nyelvi problémák felmerülése nélkül több száz km-t, akkor azért néznek nagyokat :D

Amúgy nem tudom ki, hogy van vele, de nekem a német után a svájci német bitang nehéz, most kezdem csak értegetni....
Valahogy mindig mintha németre akarnám lefordítani, vagy ahhoz hasonlítani, pedig sokszor köze nincs egymáshoz a kettőnek. Jó kis félreértések tudnak ebből születni. :)
S sajnos nekem több olyan tapasztalatom van, mikor nem nagyon, vagy alig tudnak hochdeutsch-ul (ami persze idegen nyelv nekik), mint amikor szépen hibátlanul tudnak beszélni, de még akkor is legtöbbször nagyon erős svájci akcentussal. Itt is igaz, hogy hiába többnyelvű az ország, maguk az emberek általában egynyelvűek.

andaluzkutya 2013.10.08. 13:06:01

@Barátusz: az "utálom" nem a helyes kifejezés, mivel nem fűznek se a karamelhez, se a mazsolához érzelmi szálak. De nem eszem meg az ételt, ha ezek fellelhetők benne. Csak ha muszáj, de olyan ritkán van:)
Nem szeretem továbbá a marcipánt se, de még kevésbé a medvecukrot. A medvecukrot akkor se eszem meg, ha muszáj lenne.

Szerintem se leszek más ember egy másik nyelvtől. De még a kultúra ismeretetétől sem. Viszont nyilván szükséges, hogy egy adott kultúrában élve ahhoz igazodjon/alkalmazkodjon az ember. Ettől nem leszek más ember, csak más tulajdonságaim kaphatnak hangsúlyt. Ezt nyilván a felületes szemlélő úgy értékelheti, hogy más ember lettem. Holott én még mindig az a külvárosi proligyerek vagyok, aki mindigis voltam. Miután a külvárosba költöztünk:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 13:10:13

@Mirjam2: Köszönöm a tanácsot.
Tudod, úgy van ez messziről jött ember azt mond, amit akar.
Főleg itt.
Bizonyára, sokkal szimpatikusabb lennék, ha (képzeld el, vizuálisok előnyben)
- csípő balra kidob,
- hajat jobb kézzel széles mozdulattal hátradob (mint a reklámban),
és azt állítanám, hogy anyanyelvi szinten beszélem a nyelvet.
Ugye?
Hát, nem. Én fel mertem vállalni, hogy nem tudtam németül és jelenleg is tanulom. Azt is, hogy nem célom, hogy perfekt legyek...
"Mielőtt valaki beleköt, a távolabbi céljaink sem igénylik ezt. :)"
A sárga lapról meg akadjatok már le, digger elmagyarázta már...
:)

andaluzkutya 2013.10.08. 13:16:46

@tilmir: és ha valaki két sárga lapot kap, akkor visszaküldöd Magyarországra? :)) (csak, hogy megragadjam a lényeget)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 13:18:27

@Don Kartasch: Nem fogják megszavazni. Pillanatnyilag az állami nyugdíj 1200-1800 frank között mozog. Ez függ a munkában eltöltött évektől, hogy milyen beosztásban volt az illető.
Erre jön a 2. oszlop, amit 25, évtől kell fizetni. Összege a kor előrehaladtával növekszik, és a fizetés x százaléka. A harmadik oszlop az önkéntes. Ezekből jön össze a polgár nyug-, vagy nyögdíja.
Gyanítom, a szavazást az itt élő bevándorlók kezdeményezték...
:)

BTBTBT 2013.10.08. 13:18:49

@andaluzkutya:
Gyerekkoromban mindig kiválogattam a kuglófból, tortából - és nem okozott lelki traumát, hogy a családban (a nagy családban is) egyedül én csináltam ilyesmit. :)

Alapból nem változik az ember, viszont a nyelven túl a kultúra, művelődéstörténet is elősegíti az adott országba való beilleszkedést.

Bár még csak másfél éve van itt, de a német nyelvtanár barátom, a barátnője ellenérzése (minek ilyesmiket tudni?) miatt is megvette a Life in the UK könyvet, mert abban sok történelmi és művelődéstörténeti dolog van összegereblyézve - és jó kiindulópont lehet számára.

@madscientist:
"Személy szerint nem is azért 'erőltetném' a magyart, mert mekkora nyelv stb."
A bircás posztban is megjegyeztem: azért tanítsa meg valaki a gyerekét magyarul, hogy a lehető legjobban tudja átadni neki a saját kultúráját. Meg azért is, hogy tudjon kommunikálni a saját porontyával. Illetve, hátha az a gyerek még hasznát veszi egyszer ezt a tudást a munka bármely területén.
Meg a nagyival is el tud majd karattyolni.

Persze ez hozzáállás kérdése. Sokan tojnak rá.

BTBTBT 2013.10.08. 13:19:56

@tilmir:
És aztán mehetnek a kispadra? :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 13:21:42

@Barátusz: Nem, dehogy. Le a kalappal előttük. Az összes akadályt átugrották.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 13:26:00

@Don Kartasch: szép nagy bukás lesz, ha bevezetnek valami ilyet. Bár ott annyi pénz van és annyival jobb az emberek mentalitása, hogy még akár működhet is bizonyos feltételek közt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.08. 13:30:29

@tilmir: Felreertes ne essek, en nem tamogatom a dolgot. Szerintem ez egy bullshit, csak kivancsi voltam ra hogy mit gondol errol az utca embere Svajcban.

Nalam mar onmagaban ott leszerepelt a dolog hogy egy muvesz ember eloall egy vilagrengeto gazdasagi teorival. Az ilyenekbol ritkan szokott jo kisulni. :D De ha meg vegig is gondoljuk, akkor mindenki rajon hogy ez szamtalan sebbol verzik...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 13:31:14

@tilmir: de igy fel is mutatsz egy sarga lapot, vagy csak bemondod neki? egyaltalan ez hogy zajlik? sipba is fujsz? mit mondasz neki? "figyelmeztetlek, hogy megint nemetul beszeltel!"? :D:D:D

@Barátusz: "Utálod a mazsolát és a karamelt? Visszavezethető ez valamiféle gyerekkori traumára, doktor úr?" ugyis mindent a gyerekkorban meztelenul lattal valakit dologra vezetnek vissza. ebben az esetben vizualisan egy nagypapat birok elkepzelni, aki felkel a wc-rol.

Koszi a gratulaciot! :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 13:37:15

@Don Kartasch: Egyrészről. Ugyanakkor a Svájciak már megtanulták a "leckét". Régen viszonylag egyszerű volt rokkanttá minősülni. Az ex-yugok hamar észrevették a rést a pajzson, és mentek rokkantnak. Az itteni nyugdíjukból meg otthon élnek, mint Marci hevesen. Emiatt aztán elkezdték emelgetni a járulékot, ami méltán nem nyerte el a tetszését az itt élő, aktív embereknek.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
egyre jobb ötleteket adtok... lehet rabruhát kéne osztanom... :D

andaluzkutya 2013.10.08. 13:38:16

@Mr. Long [wannabe Briton]: Szerintem egyértelmű, hogy először csak szóbeli figyelmeztetés jár, természetesen attól függően, hogy mennyire durván használta az adott német szót. Ha valaki elsüt magyar nyelv használata közben egy igen erős német kifejezést, azért akár többmeccses eltitlás is járhat. De szerintem tilmir igyekszik kordában tartani az indulatokat, ezért eleinte inkább teátrális karmozdulatokkal ad nyomatékot annak, hogy senki ne merészeljen német szavakat elsütni beszéd közben.
Legalábbis szerintem...

BTBTBT 2013.10.08. 13:39:13

@tilmir:
Nem hagyjátok őket elkanászodni, mi?

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Szerintem jelentkezz be andaluzkutyánál egy kötetlen beszélgetésre ezzel a nagypapás elképzeléseddel. :)))

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 13:40:10

@Mr. Long [wannabe Briton]: "ugyis mindent a gyerekkorban meztelenul lattal valakit dologra vezetnek vissza"

Uhh, akkor a kislányunknak elég sok baja lesz :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 13:40:16

@andaluzkutya: @Mr. Long [wannabe Briton]: szerintem lassan áttérhetnénk a hüvelygombára, a prosztata-problémákra, vagy az angol WC témakörére...
:D
:D

andaluzkutya 2013.10.08. 13:46:08

@Mr. Long [wannabe Briton]: de mi van akkor, ha egy családban természetes a meztelenkedés? Ez esetben nem okoz-e nagyobb traumát, ha a nagypapát ruhában látom felkelni a wc-ről? Esetleg lehet-e ez olyan súlyos, hogy megutálom a karamelt ill. a mazsolát?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 13:53:47

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Veszel elektromos könyvolvasót. Anyám most vett magának a 70. születésnapjára. Aztán töltheted le ész nélkül a magyar kalózhonlapokról a magyar könyveket korlátlan mennyiségben. Könyvolvasó meg van olcsón, nemrég volt akció az Amazonnál.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 13:55:37

@Bluebell.:

Ez természetes. Kisebbik fiam mind a mai napig visszakérdez, ha pl. azt hallja, hogy "fél 8" - visszakérdez, hogy "7:30, ugye"?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:02:43

@Evain:

Pedig ha valaki az eredeti csokit akarja kóstolni, akkor a 99 %-os töménységű, totál keserű, csiliset kell enni. Az az eredeti azték csokoládé. A fehérember tejcsokija elég messze van tőle. Kb. mint amikor a McDonaldsban "magyar nap" van és olyat adnak, amin minden magyar röhög, mert csak nagyon távoli kapcsolatban van a magyar konyhával.

Múltkori munkhelyemen a vicces figurát játszottam és nagyon kommunikatív voltam (vagy ezt a szerepet veszem fel vagy a hallgatag autista szerepét), s többek között beszéltem a kollégáknak az azték csokiról is. Másnap vettem is, s megkínáltam többeket. Hát, 10-ből 8-nak lehervadt a mosoly az arcáról, a legőszintébb kolléga meg felordított "öregem, mi ez a szörnyű szar???". 1-nek tetszett. 1 kért még. Nekem is tetszik.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:06:32

@tucano:

Hát igen, így volt ez pár nemzedékkel ezelőtt Európa egyes részein.

Az anyai nagymamámnak 3 anyanyelve volt, s plusz tudott még 2 nyelvet felsőfokon. S teljesen átlagos ember volt, nem volt semmilyen szakmája, iskolába is csak annyit járt, amennyi kötelező volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:08:48

@Eleon:

"Egy kicsit mas tema, de Mo-on hozza vagyunk szokva, hogy aki magyarul beszel, az anyanyelvu, nem pedig tanulta nyelvet."

Igen, sajnos így van. Ez sokban gátolja a magyarul tanulni akaró külföldieket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 14:09:50

@Kovermadar:
Ez méltányolandó álláspont.

@Evain: nem érted a koncepciót.
A gyümölcsből kivonjuk a vizet majd megesszük, a vizet pedig sörrel pótolom.
Kapise?
:)))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:14:32

@málnabálna:

"a német ajkú apa vagy anya NEM engedi, nem akarja, hogy a gyerek magyarul is tudjon"

Igen, ez is megesik.

Egy ismerős családban volt ez. A férj magyar, a felesége kubai. S a férj megtiltotta a feleségének, hogy a gyerekhez spanyolul beszéljen. Mivel a feleség magyarul rosszul beszélt, a gyerekhez hibásan magyarul beszélt. Elég röhejes.

Más eset, ha valaki fél a gyerekhez egy adott nyelven beszéln. Megesik ez is. Elsősorban politikai okokból.

Az anyai nagyanyám 3 anyanyelvű, a magyar nincs köztük, magyarul csak nagyon jól beszélt, de az anyámhoz csak magyarul beszélt mindig, mert félt, hogy ha nem, akkor a szomszédok feljelentik, hogy külföldiek. Ez a Rákosi-korban volt és valóban volt is ilyen gond akkoriban, nem szerették az idegen nyelven beszélő embereket akkoriban.

kozmopolita 2013.10.08. 14:21:04

@Eleon: Nem Magyarországon születtek, soha nem is éltek ott, de gyakran megyünk haza, iskolába is járnak magántanulóként, magyar könyveket is olvasnak, filmeket is néznek magyarul. Igen, bizonyára jó a nyelvérzékük, de ez meg amolyan tyúk vagy tojás kérdés. Sokféle nyelvnek voltak-vannak kitéve, tehát lehet, hogy attól alakult ki.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:31:39

@madscientist:

"Az itteni mindennapi nyelvhasználat engem valahogy mindig a bábeli zűrzavarra emlékeztet. Még, ha nem is lenne annyi külföldi, akkor is, ahány svájci, annyiféleképp képesek beszélni a nyelvet. S meglátásom szerint a svájci német nagyon rugalmas nyelv, azért is beszélik annyiféleképp...és végül egymást sem értik meg, ami nem ritka."

Ennek az oka az, hogy a svájci német csak szóbeli nyelv, A svájci német összes beszélője kétnyelvű, azaz a sztendert németet is beszéli anyanyelvi szinten. S bár a legtöbb németajkú svájci családban nem beszéli a sztendert németet (a statisztika szerint kétharmaduk CSAK svájci németül beszél a családban, egyharmaduk meg használja mindkét nyelvet), nincs igény arra, hogy a svájci németet használják más célra is. Így amint valami "fontosabb" téma merül fel, automatikusan sztendert németre váltanak. Ez a helyzet viszont szükségtelenné teszi a svájci német sztendertizálását, ezért ez nem is következett be, mindenki a svájci német egy adott nyelvjárását beszéli.

Európában ez a helyzet szokatlan, de pl. Európán kívül nagyon gyakori. Mondjuk az angol nyelvű karibi szigeteken van ehhez hasonló helyzet. Pl. a jamaikaik kétnyelvűek: beszélik a jamaikai angolt és a normál brit angolt is. A piacon, családban, templomban, iskolában a szünetben csak a jamaikai angolt használják, de az iskolai tanítás, a sajtó, a politikai brit angolul megy. A jamaikai politikusoknak eszükbe se jutna a parlamenben jamaikai angolul vitázni egymással, mert erre egyszerűen ott a brit angol. De ha mondjuk 2 miniszter találkozik az ebédlőben és egymással barátságosan elbeszélgetnek családjukról, akkor azt jamaikai angolul teszik már. Sőt, ha a jamaikai egy fehér embert lát, hozzá eleve csak brit angolul szól. Annyira így van, hogy a jamaikai angolt megtanulni akaró idegen szinte képtelen tanulni, mert a jamaikaiak kifejezetten neheztelnek, ha egy "idegen" az "ő nyelvüket" akarja beszélni. Valahogy ezt amolyan intim belső ügynek tekintik, amibe ne túrja bele az orrát senki más. Hozzáteszem: a jamaikai angol nagyon-nagyon nehezen érthető egy átlag brit/amerikai számára, szóval kb. mint a sztendert német és a svájci német közti különbség.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:35:10

@tilmir:

"Az ex-yugok hamar észrevették a rést a pajzson, és mentek rokkantnak. Az itteni nyugdíjukból meg otthon élnek, mint Marci hevesen."

Volt is erről a 80-as években egy jugoszláv vígjáték. A makkegészséges 35 éves jugoszláv ember (a színész Ljubiša Samardžić volt) hazatér Svájcból, s fő mondata mindig az, hogy "bármit tehetek, a munkát leszámítva", ugyanis ha dolgozna, elvesztené svájci rokkantnyugdíját.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 14:37:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ezzel egy picit vitatkoznék.
Az irodalmi németet nem beszélik olyan jól...
Hiába azon a nyelven folyik a tanítás, amint kicsengetnek, hazamennek svájciul beszélnek, illetve otthon mindenki az anyanyelvén.
A hivatalokban is a svájcit beszélik egészen addig, amíg nem szükséges átváltani x vagy y ok miatt.

Ezt alátámasztandó, sok esetben volt megjegyzés az iskolában, hogy a lányomnak -auslanderként- nagyobb a szókincse, jobb a helyesírása, mint az itt született gyerekeknek.

Szóval, beszélik és értik, de csak ha nagyon szükséges...
:)

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.10.08. 14:41:07

Szerintem nagyon függ a szülőktől, hogy a gyerek milyen szinten beszél magyarul, ha külföldön él a család. Ismerek olyat, akinél csak az apuka volt magyar, az anya francia, kint születtek a gyerekek, kint jártak iskolába, és felnőtt korukban úgy beszélnek magyarul, hogy nem lehet ezt észrevenni. Persze olyat is, akit nem tanítottak meg...
A következetesség nagyon fontos, én is ezt vallom.
Azt butaságnak tartom, ha az egyik szülő tiltakozik az ellen, hogy a másik az anyanyelvén beszéljen a gyerekekkel, mert akkor ő nem érti. Én követeltem a férjemtől, hogy csak franciául beszéljen a gyerekekkel születésüktől kezdve, pedig eleinte én sem értettem belőle semmit. Én csak magyarul szólok hozzájuk, bár 1 kivétel van most szeptembertől...a nagyobbik gyereknél a házi feladatoknál franciául kérdezek és franciául kell válaszolnia, hogy az iskolában ne zavarodjon össze. Lehet, hogy ezt mások hibának gondolják, de én úgy látom, hogy ez kell neki, hogy tudjon haladni a többiekkel. Ettől még fognak beszélni magyarul, mert az élet többi területén ezen a nyelven kommunikálok velük.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:41:45

@tilmir:

Oké. Én csak olvastam róla, te meg személyesen látod. Teória és empíria harca... jobb az empíriára hallgatni ilyenkor...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 14:42:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: vettem nyaron hugomnak ajandekba egyet. £29 volt. itt is nepszeru az oregek koreben, gondolom szamukra eleg hasznos a zoom funkcio. nem szeretem ettol fuggetlenul. nekem konyvekkel telerakott konyvespolc kell. ez van. :)

@andaluzkutya: ha a papa ruhaban kel fel a wc-rol, akkor ott lehet tanulni uj szavakat :D

@kozmopolita: ebben az esetben minek magantanulonak lennie? vagy ez b-terv a hazakoltozes esetere?

@diggerdriver: ennyire felsz a vizkotol? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:48:04

@Mr. Long [wannabe Briton]:

"nekem konyvekkel telerakott konyvespolc kell"

Szereted a port és a molylepkét... :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 14:49:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen es toltotollat hasznalok :D (mondjuk ezt senki sem akarja ellopni a cegnel, mert nem birnak irni vele :) )

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 14:51:34

@VHB: Ez mekkora.... köszi, nem ismertem... :D
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :)

Van még egy érdekes probléma: az ugye rendben van, hogy az olasz, a német és a francia a hivatalos nyelv,de ezekkel tulajdonképp csak ott érvényesülsz, ahol laksz. :)
Nem vagyok biztos benne (ha valaki tudja, javítson ki), de a német részen pl. a gimiben a francia a kötelező, az olasz nem. Ha valaki olasz anyanyelvűként él itt Svájciként, nagyon nincs kisegítve azzal, hogy beszél egy hivatalos nyelvet.
:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:51:40

@Mr. Long [wannabe Briton]:

"ha a papa ruhaban kel fel a wc-rol, akkor ott lehet tanulni uj szavakat"

Nekem amikor 6-7 évesen először volt párszor merevedésem, nagyon megijedtem, hogy ez valami súlyos betegség. Szüleimnek nem mertem szólni róla, mert féltem, hogy kihívják a mentőket és valami injekciót kapok a farkamba. Így ilyenkor mindig bezárkóztam a vécébe. Két lábám közé szorítottam a farkamat, s vártam, hogy elmúljon.

Aztán 8 éves koromban osztálytársam felvilágosított, hogy ez nem betegség...

kozmopolita 2013.10.08. 14:51:45

@Mr. Long [wannabe Briton]: a magántanuló az egy jogviszony az iskolával, ami ahhoz kell, hogy legyen tanára, osztálya, hozzáférhessünk a tananyaghoz, stb. Egyfajta keretet ad az egésznek, és az évvégi vizsgák révén "rákényszerít", hogy ne lazsáld el a dolgot. Persze ha hirtelen olyan gondolatunk támadna, hogy hazaköltözünk, akkor a beilleszkedés, a ritmus felvétele is sokkal könnyebb lenne.

Még mielött valaki megvádolna azzal, hogy feleslegesen terheljük a lányomat, közlöm, hogy imádja, és csak addig folytatjuk, amíg nem ütközik a részéröl nagy ellenállásba a dolog. A fiammal negyedikes kora után abbahagytuk, igaz, addigra "önfenntartó" lett, mert elkezdte élvezni a magyarul olvasást (nem gyözzük etetni könyvekkel).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 14:52:13

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Az az opció nem játszik hogy a sört szeretem kúrvára.
Értsd ahogy akarod:))))))))))))))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 14:54:11

@tilmir:

Volt két svájci ismerősöm. Az egyik franciaajkú volt, a másik francia- és németajkú (egyik szülője ilyen, másik olyan). Mindketten azt mesélték, hogy az olasz teljesen használhatatlan az olasz kantonokon kívül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 15:01:13

@kozmopolita: tudom mi a magantanulo, pedagodus a csalad egy resze (szivtam is vele...) csak nekem olyan bizar, hogy magantanulo egy olyanorszagba, ahol nem is jart meg soha (remelem jol ertettem) iskolaba. de nem velemeny alkotok rola :)

@diggerdriver: mondjuk folosleges vizzel foglalni a helyet a gyomorban, ha lehet sorrel is :D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: utana meg meg vartad is a merevedest, te kis pajzan legginges :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 15:08:02

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Az az opció nem játszik hogy a sört szeretem kúrvára.
Értsd ahogy akarod:))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 15:10:59

@diggerdriver: ma minden ketszer megy? ma minden ketszer megy?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 15:14:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ha már a nyelvekről beszélünk, megkérdezhetném, hogy a sztenderd az miért lett nálad sztendert? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 15:15:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nekem az volt a legnagyobb trauma mikor huszonéves korom végefelé egyszercsak fél hatot mutatott:)))))
Nagyon megviselt.
Mostmár kezdek úgy lenni mint Te 8évesen:)))))))

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A próféta szóljon belöled:)))))))))))))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 15:25:11

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Orulok, hogy ezt megosztottad velunk. Most mar teljes eletet elhetek, vegre!

Irj konyvet rola "Egy bolgar-magyar elso erekcioi Kubaban" cimmel ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 15:26:57

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Csak az, amiben sor vagy kurva van... Sor vagy kurva...

Digger kedvert: sor es kurva!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.08. 15:27:14

@tucano: tudom, hogy a múltkor is feltettem a kérdést, de most megint, csak kicsit csavarok a nyelveken, mert máshol vagyok perpill -
ha én (magyar anyanyelvű) holnap összejövök egy balinéz pasival (balinéz anyanyelvű) (reménytelen, de álmodozni mindig lehet), angolul beszélünk egymással természetesen, de elköltözünk a szomszéd szigetre Lombokra, mert ott olcsóbb venni egy darab földet és beindítani egy bizniszt (sasak nyelvű környezet), de az iskola, hivatalos ügyintézés, minden ami írott nyelv vagy más szigetekről érkezőkkel zajlik, az indonézül van - nos, hogyan kellene rangsorolni a nyelveket? :-) mert én ötöt senkire nem zúdítanék rá.
az én megoldásom egyébként az lenne, hogy én angolul beszélek a gyerekkel, az apja indonézül, ez a kettő lenne a közös családi nyelv is, amit mindenki próbál a lehető legjobban megtanulni és fejleszteni, minden más meg majd alakul.
furcsa, hogy már megint ugyanaz a téma és ugyanazok a kommentek, azt a vonalat meg semmiképp nem értem, amikor a nem tökéletes tudás "fikázódik", mert középszinten, felnőttesen, vagy a modern szleng nélkül elboldogulni magyarul (vagy bármi más nyelven) még mindig jobb, mint sehogyan, pont erről szól a cím.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 15:30:46

@Zka:
Mert a svedhez hasonlo modon ragozza. Biztosan semleges nemu a fonev es ezert lett sztenderd helyett sztendert.

Ugy van jol, ahogy birca irja!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 15:34:21

@Zka:

Ja, hogy miért t van d helyett? Hát csak úgy. Azt hiszem, a d-s verzió a gyakoribb, de mindegy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 15:35:39

@Chang Yai:
Beszeljetek hozza kinaiul. Akkor minden 4. emberrel tud majd beszelni. :)

Evain 2013.10.08. 15:38:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez totál ízlés dolga. Én spec a marha drága francia pezsgőt se szeretem, nekem nem ízlik, lehet tőlem akármilyen jó. A csilis csokival ugyanígy vagyok. :) Viszont házilag szoktam sokat csokit temperálni, van a faluban csokibolt, onnan szoktam venni magas kakaótartalmút, és magam ízesítem otthon. Na AZ finom. :)

@diggerdriver: nemnemNEMNEM! A szőlőből kivont folyadékot borrá alakítjuk, és azt isszuk. Pont. Sört se szeressem. ^^
Pálinkát se szeressem. ^^

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.10.08. 15:43:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gyakoribb? Úgy értve, hogy az a helyes verzió? :) A sztendert-re ráguglizva vicces dolgokat találok, de sztenderdet nem nagyon :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 15:53:54

@Zka:

Ezzel úgy vagyok mint az únióval, az érvényes helyesírás szerint uniónak kell írni, bár a kiejtése únió persze (szinte mindenki ú-val mondja), én viszont szeretem ú-val is írni, Csak hivatalos szövegben tartom be a hivatalos írást.

tucano 2013.10.08. 16:04:21

@Mr. Long [wannabe Briton]: tiszteletlenséggel arra gondoltam, hogy nem vehetem el tőlük azt ami jár, többek között a magyar nyelv ismeretét. Becsülöm a kölkeimet annyira, hogy tudjam, képesek megtanulni és előnyükre válik.

@andaluzkutya: ez csak úgy megy, ha használnod kell a nyelveket. Nekem szerencsém van, mert meló miatt 10 percenként más nyelven beszélek-írok. Vagy a skacok velem magyarul beszélnek, anyjukkal portugálul, olasz mesét/tv-t néznek, suliban angolul kell beszélni, de a gyerekekkel csak máltaiul. Egyébként néha teljesen összekavarodok én is ebben a Bábelben :) VOlt idő, amikor a portugál és a német annyira megkavarodott bennem, hogy képtelen voltam váltani, minden németnél portugálul jöttek a szavak, viszont a tugáknál meg németül, mit ne mondjak furcsán néztek rám :) de aztán elmúlt valamiért.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: bizony, Kis-Magyarország rengeteget veszített, a hülye szocializmus alatt meg eltűnt a kozmopolitaságunk, pedig kell, mint egy falat kenyér, sztem az osztrákok jobban csinálták, ők megtartották a nyelvi sokszínűségüket, illetve jobban, mint mi. Meg ugye tudjuk, hogy egy + nyelv=1 plusz kultúra. Nem véletlen, hogy annyi a beszűkült paraszt (persze nem csak ettől függ), sokat segítene, ha ismernénk egymást jobban és a nyelv nagyon nagy kapocs.

@Chang Yai: nem tudom, hogy mi a varászformula :) de nyomatom ezerrel mindegyiket a kölköknél, abból még nagy baj nem lehet. Most is éppen a máltai leckéjüket írják és őrjöngenek. Nekem nagy szerencsém volt, hogy mindig nyelvi környezetben voltam és nemcsak nyelvet tanultam, hanem mindig jártam beszéd(kiejtés) tanárhoz is külön. Ez kb. 100%-ot dobott a tudáson. Gyerekek miatt ne aggódj, mindent megtanulnak, mindent megértenek, egyszerűen végtelen a tárolókapacitás :) És játékként élik meg, szó sincs arról, hogy megterhelné őket.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 16:04:32

@Zka:
Varj, leforditom neked, hogy megertsd:
Maxval tudja az osszes nyelv osszes szabajat. Amit veletlenul nem jol hasznal, ott elhajlitja a szabalyt es maris jol hasznalja.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 16:07:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ha hivatalosan unionak kellene irni, akkor is unionak irnam, mert nincs u betu a gepemen, csak u. problema letudva! :D

@diggerdriver: hajra! :)))))))))))))))))

@Kovermadar: neked nem javaslom a birtoklasat, mert arab szoveget konnyebb vele irni. igy az orszagodban veszelyben lenne ez a toll is :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 16:14:56

@tucano:

A kommunizmus eleve nem tűri a pluralizmust, s ez kihat a nyelvre is.

Nagyon kevés magyar tudja ezt, de tény: Kelet-Európában a leginkább elnyomó, leginkább kisebbségellenes politika Kádár idejében volt Mo-n. 1960-ban az ÖSSZES kisebbségi tannyelvű iskola bezárásra került, s csak 1985-ben lettek újraengedélyezve. Ilyet egyetlen más kommunista országban sem csináltak. Máshol csak csökkentgettek, korlátoztak, de egyszerre mindent bezárni - ez csak Kádár csinálta.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 16:28:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a ceges gepen nem tudom atallitani magyarra, csak kontrolcekontrolvevel menne. otthon van magyar billentyuzetem, azon tudok ekezeteket irni, illetve a gepet ott at tudom allitani magyarra, ha nagyon kell.

madscientist 2013.10.08. 16:31:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"A svájci német összes beszélője kétnyelvű, azaz a sztendert németet is beszéli anyanyelvi szinten."

Hát a tapasztalataim nem ezt mutatják, s más itt élőktől is ugyanúgy hallom, hogy vannak svájciak, akiknek küszködés csak a sztenderd nyelv, de semmiképp sem anyanyelv. Tehát az összes beszélőnek biztos nem az, főleg az idősebb generációnak nem.

"Így amint valami "fontosabb" téma merül fel, automatikusan sztendert németre váltanak."

Mi lehet az a fontosabb téma?
Mert pl a munka/munkahely elég fontos, mégis ott is a svájci németet helyezik előtérbe, ahogy utóbbi időben a médiában is (főleg tv, rádió), sőt politikusok is szoktak ugyanúgy svájci németül nyilatkozni stb. Szóban az élet minden területén használatos, sokszor írásban is, úgy írnak fonetikusan, mint a pinty, ami hivatalos azt valóban sztenderd nyelven írják.
Azt hiszem itt élőként, aki jól beszéli a sztenderd nyelvet, van némi rálátásom.

A jamaikai angol nem szorul különösebb magyarázatra, régebben foglalkoztam vele, mert nagyon megtetszett.
Tényleg nagyon különbözik.

madscientist 2013.10.08. 16:31:36

@tilmir:

"Ezt alátámasztandó, sok esetben volt megjegyzés az iskolában, hogy a lányomnak -auslanderként- nagyobb a szókincse, jobb a helyesírása, mint az itt született gyerekeknek."

Nem akarok nagyképűnek tűnni, de volt, hogy a svájci beszélgető partneremet épp nekem kellett kisegíteni néhány szóval, kifejezéssel a sztenderd német nyelven. Eleinte ezen még nagyon meglepődtem. De nem volt probléma, örültünk, hogy viszonylag simán sikerült megérteni egymást. :)

Mikó? 2013.10.08. 16:31:36

Nagyon erdekes tema, pont erintett vagyok.
Magyar-magyar par, masfel eves gyerek, Svajcban (nemet)

Par honapja kezdett beszelni es egyre tobbet beszel. Nagyon izgalmas figyelni, ahogy parhuzamosan tanulja a magyar es a svajci nemetet. Velunk csak magyarul beszel, de ahogy svajciakat hall veluk egybol valt. A Tagesmutter szerint (ahova heti par napot jar) jobb kiejtessel beszeli a nyelvet mint az o 2 eves svajci gyereke.
Bennem a nagy kerdes a schwizerdütsch vs hochdeutsch. Vajon megtanul-e hochdeutsch-ul is rendesen? Azt tudom, hogy a suliban majd tanulni fog, de szeretnem ha mar parhuzamosan azt is tanulna, mivel ki tudja hol leszunk addigra eppen. Gondolkozom, hogy nem kene-e par napra hochdeutsch bolcsibe is kuldeni. Esetleg eleg-e ha csak hebe-hoba hall igazi nemeteket, mivel vannak itt azok is elegen, vagy pl nemet TV musort nez neha?

madscientist 2013.10.08. 16:31:36

@tilmir:

" Ha valaki olasz anyanyelvűként él itt Svájciként, nagyon nincs kisegítve azzal, hogy beszél egy hivatalos nyelvet."

Tényleg nem igazán segít, esetleg egy-két esetben, pl egyszer gyógyszertárban mellettem lévő ablaknál hallottam, ahogy a patikus felajánlja, hogy tud olaszul is, ha úgy jobb.
Meg talán annyi könnyebbség, hogy elég sok az olasz származású (errefelé), így akik úgy jönnek ide, hogy máshogy nem tudnak, azok azért annyira nincsenek mégsem elveszve.
Pl korábban alattam lakó olasz családdal a Verwaltung képviselője olaszul tartotta a kapcsolatot, mert a titkárnő olasz származású volt.
Sajnos egyébként sokszor hallom olasz származású személyektől, hogy ők már nem beszélik a nyelvet, vagy csak értik valamennyire, mert a szüleik szégyellték a nyelvet, így nem nagyon tanították nekik otthon sem. Mintha a többnyelvűség valamiféle abnormális állapot volna, számomra ez érthetetlen :s
Ugyanezt tapasztalom albán és szerb származású svájciaknál is, ők sokszor jól tudnak albánul vagy szerbül, mégsem nagyon szólalnak meg, inkább a svícerdüccs.
Bár az sokszor úgy van, hogy, ha az ember más nyelven szólal meg svájcban, úgy néznek, mintha a legalább a Marsról jöttem volna, pedig aztán mennyi a külföldi, megszokhatták volna már. :D

Billi a macska 2013.10.08. 16:31:36

Üdvözletem mindenkinek, én még új vagyok, csak nem olyan rég találtam rá a HÁ cikkjeire és Angliában élő,dolgozó magyarként a személyes véleményemmel szeretnék hozzászólni a cikkhez. Kifejezetten hálás vagyok a szüleimnek azért, mert nem tiltottak, sőt, javasolták, hogy tanuljak nyelvet, apu mindig azzal jött, maikor próbáltam neki is tanítani valamit, hogy ő már túl öreg, nem jegyezné meg. Hálás lehetek a szüleimnek, mert elég nyitottak voltak ahhoz, hogy belássák, magyart csak egy elég kis ország beszéli, valamint azok, akik elhagyták az országot, így sokra nem megyek vele. Imádom és szeretem, mert szép nyelv, választékos, de csak magyarok beszélik, más nem. Angliába költözve rájöttem, előny, sőt, egyes helyeken ha nincs alap tudásod angolból, szóba sem állnak veled, így én szerencsésnek mondhatom magam. Jelenleg kisebb testvéreim erőltetem angol és/vagy más nyelvekre, hogy ha hozzám hasonló helyzetbe kerüljenek, ne legyenek elveszve.

Egy szó, mint szá, ha gyermekem lesz, beszélni fogja a magyart, mert az mindig is egy részünk lesz, beszél majd angolul, mint hogy ott élünk és persze beszélni fog a férjem nyelvén, hiszen az angol mellett angliában az Urdu az, amit még sokan beszélnek.

Köszönöm, hogy hozzászólhattam. SZép napot mindenkinek :D

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.08. 16:31:36

Van nehany pont a mai postban amivel egyetertek. Pl a szuloi lustasagrol. De amugy nem ertem mit kell ezen a teman annyit lovagolni. Es ne ertsetek felre nem a nyelvtanulas/tanitas ellen beszelek. De szerintem az minden szulo sajat meglatasa, hogy mit hogyan tanit a gyerekenek. Ne vegyuk mar egymast elo ezekert a dolgokert.
Nalunk meg nincs gyerek. Kb 2-3 evet adtam meg magunknak az elsoig. A kornyezetunkben van par. Nem magyar csaladok (magyarokat nem ismerek idekint). Pl. olasz csalad (apuka es anyuka is olasz) 2 gyerek mindketto itt szuletett, otthon mindig olaszul szolnak hozzajuk es az idosebbik kisfiu aki 7 eves mostmar, rendszeresen angolul valaszol vissza. Az jon neki. De beszeli az olaszt, megerti az olaszt. Nagymamaval skype-on hetvegenkent olaszul jelentkezik. Senkinek nincsen semmi baja ezzel a dologgal. Es akkor azokrol a csaladokrol nem is beszelek ahol anya olasz, apa francia es mind itt vannak, angol nyelvteruleten...

2013.10.08. 16:31:37

a bünderek egy emberként lázadtak fel a retoromános mondatod ellen :D

az olaszok is értik és beszélik is. Szóval nem annyira helyi nyelv ez.

a palóctól garantáltan többen értik, olvassák, beszélik és tanítják iskolában.Aktív nyelv, a helyi lap fele ilyen nyelven íródott cikkekből áll.

Abban amúgy igazad van, hogy a svájci német (az ország 78% német terület) szór mint a maxim géppuska. De vannak átfedések. Akit érdekel és iphone-os keressen rá a diälekt app-ra. Egy szóra lazán kidob 15 svájci német verziót, attól függően hogy ki melyik dialektust beszéli....

A walliser dütsch-öt meg úgyse érti senki :D.

2013.10.08. 16:31:37

@Don Kartasch: nem fog átmenni...és csak svájci állampolgároknak lenne elérhető, de ez egy utópisztikus szocialista álom...

Eleon 2013.10.08. 16:31:37

@andaluzkutya:
Igen, szerintem is nehez egyidejuleg tobb nyelvet beszelni. Nyilvan nyelverzek kerdese is.
En napi szinten harom nyelvet beszelek, es ugy erzem, hogy megragadtam mind angolbol, mind nemetbol, nem nagyon tudok mar fejlodni.

madscientist 2013.10.08. 16:31:37

@Barátusz:

Ez meg a másik, amiért fontos és érdemes.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.08. 16:31:55

@Bebbi: szervusz. mar megirtam a velemenyem errol a postrol, de nem tudok elmenni melletted. a multkor amit leirtal es most a kommentek, szerintem igazad van. Mind kulonbozoek vagyunk, nyilvan mas korosztaly is. Egyszeruen masok az igenyeink es az elvarasaink. Szerintem mi is hasonloan fogunk hozzaallni a gyerekhez, ha lesz egyszer. Es nem latok ebben semmi rosszat sot tovabbmegyek, nem ertem, hogy mi a rossz ebben. Beszelni fog magyarul is nyilvan kell a nagyszulok miatt is stb de nem gondolom, hogy akademiai szinten kellene tudnia. Foleg hogy meg en sem tudok ugy. :P :)

A srac meg akit megemlit Tilmir a posztban, hogy nem kapta meg a pozit mert nem beszelt magyarul. Hat en nem tudom. Nekem otthon - mikor meg otthon dolgoztam - az osszes munkahelyemen angol/amerikai anyanyelvu fonokom volt, akik nem beszeltek magyarul 2 szot sem, igy sokszor pl tolunk is meg volt kovetelve hogy angolul beszeljunk egymas kozott is, amikor ott vannak velunk egy legterben. Erdekes hogy ok megkaptak a vezetoi pozitiot igy is...

négyzet 2013.10.08. 16:32:40

és az erre járóknak még egy olvasmány
„Lady Hungary! Randizni veled kellemes, együtt élni viszont rohadtul lehetetlen” – a Budapest Times főszerkesztője tíz év után távozik.
hvg.hu/velemeny/20131008_Sosem_hianyoznek_ha_nem_mennek_el

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.08. 16:38:38

@tucano: ha egyesével jönnek a nyelvek, és nem egyszerre 4, azért talán egyszerűbb :-)
de jól meglepődtem egyébként, azt hittem, Málta olyan mint Svájc (van saját nyelvük, de az iskolában nem azt használják). azt hittem, simán az angolt tolják az iskolában. nemtom, talán mert minden máltai, akit ismerek, perfekt angol. előreláthatólag meddig lesztek ott? és mi lesz a következő? :-D
én egyébként indonézül hajlandó vagyok megtanulni, könnyű, fél nap alatt többet össze lehet szedni, mint burmaiul egy év alatt. kínaiul és burmaiul nem és nem. thaiul jobb híján valamennyire. ezek egyszerűen nem fehér embernek valók, a gyerekek kivételek, szegények tényleg mindent összeszednek. az én osztályomban is default a kétnyelvű gyerek - kínai-burmai a leggyakoribb kombó, de minden van, olyan is, akinek az angol a negyedik nyelve, aztán ezen kell tanulnia (és jól megy neki). ő egyébként az, akit pár évig átcsempésztek a határon minden reggel a szülei, hogy thai iskolába járhasson, aztán ez valamiért nem ment tovább, akkor küldték fel Yangonba, nem tudott se angolul, se burmaiul. na nekünk a titkos nyelvünk a thai, más nem érti az osztályban :-)
gyerek sajnos nem jön, a pasi meg amúgy is az agyamra megy állandó jelleggel, a kérdés nagyon teoretikus, de abszolút nem képtelenség (csak megváltoztattam a nyelveket és körülményeket, de az alaphelyzet ez lenne, öt nyelv).

tucano 2013.10.08. 16:47:53

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: igen, meg is lett az eredménye, szép szürke massza. És az ehhez járó beszűkültsék túl drága ár. Külker szakközépbe jártam, 100x jobban megtanultuk a nyelveket, mint a többiek a különféle elitebb gimnáziumokban. Emlékszem mekkora szó volt a kéttannyelvű gimnáziumok megjelenése, azaz hogy tényleg megtanulják a nyelveket a diákok. Pedig a nyelvtanulás legegyszerűbb kiút a nyomorból vagy legalábbis sokat segít ebben.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 16:47:56

@madscientist: Nem tűnsz nagyképűnek. Volt olyan, hogy az építkezésre, "Sitzung-ra" kijött a tervező (ő ezért elég sok iskolát végzett), szóltak neki, hogy ne svájciul beszéljen. Ott fanyalgott egy ideig, hogy ő nem tud. Persze ez túlzás volt, de kevésbé volt gördülékeny a tárgyalás, mintha svájciul kellett volna beszélnie.

@HaHáromLábonGyábokorsz: ez egy német cég volt, német vezérkarral, magyar területen. Mivel a magyarok köztudottan "JÓK" nyelvtudás terén, ezért lett volna fontos, hogy beszéljen magyarul (természetesen nem a top manager szintről beszélünk).

A cikk felkérésre készült, ki mit gondol a témáról a különböző országokban élve. Nekem ez a véleményem, másnak más. Ennyi, és nem több.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.08. 16:54:43

na ez a billentyűzet dolog még érdekes, én a melóban saját laptopon írok, csak magyar beállítással találom el rendesen a nullát, írásjeleket, zárójelet, stb. irodai gépen szenvedek de nagyon, ja persze z és y az a rémálom.
az első laptopomon kínai billentyűzet volt :-) úgy tanultam meg igazán vakon (de nagyon nem szabályosan) gépelni.
@Kovermadar: talán emlékszel, hogy a Kínai Köztársaságban is lehúztam 15 hónapot (és egy ilyen helyen hónapokat és napokat mér az ember!), a kínai tudásom maradványai a következők: számokat felismerem, csirke-disznó-kecske-tészta vonalon felismerem még mindig a táplálkozás szempontjából kulcsfontosságú jeleket, le tudom írni a nevem, ja és ha egy kínai tanítványom az anyanyelvén vágja hozzám, hogy "nemakarom!", még értem.
annó az alapszókincsem része volt, de mára elfelejtődött, a pisilni kell, haza akarok menni, az anyukámat akaroooom! (habár ezt szerintem akárki megértené kínaiul a körítés miatt), és hasonlók. meg megtanultam a tajvani betűírást is, amivel a gyerekek gyakorolnak a karakterek tanulása közben (Kínában a latin betűs írást használják erre, Tajvanon nem), de ezt is elfelejtettem.
úgy hallottam, nagyon menő egyébként kínai nevelőnőt felvenni, mert azt a nyomorult nyelvet felnőtt rendesen nem tanulja meg, de a gyerek igen, lehet, hogy nekem is kéne egy majd, teljesen igazad van :-)

tucano 2013.10.08. 17:00:12

@Mikó?: simán megtanulja a hochdeutschot, emiatt ne aggódj :)

@Chang Yai: Máltaiak egyre jobban "máltaizálódnak". Szép lassan leveszik a street táblákat és lesz belőlük triq, amit ugyanúgy kell ejteni. Mi nagyon vidéken élünk, borzasztóan beszélik az angolt, annak ellenére, hogy gyakorlatilag mindenki lehúzott több-kevesebb évet Angliában, meg az USA-ban, Kanadában, a mi falunkban meg mindenki Ausztráliában. Viszont pl. az ügyvédem olyan angolt beszél, hogy csoda, igazi máltai kiejtéssel, de kifinomultabban, mint a királynő szertartásmestere, egyszerűen élvezet hallgatni. Nagyon szeretnék valami ázsiai nyelvet megtanulni és pont ezen gondolkodtam, hogy a kínai=japán helyett talán malájt vagy vmi indonéz típust, ami használható, de tényleg kevesen beszélik. De egyelőre nem akarok sehová se mennii innen, mert a kölkök imádják, pár hónap alatt kiheverték a magyar oktatási rendszer szörnyű következményeit. És nem rakok szmájlit azért se. Burma nagyon kemény lehet, gyakran olvasok cikkeket róla, gondolom nem egy leányálom, nagyon szeretheted az ottaniakat, ha jól elvagy ott

tucano 2013.10.08. 17:00:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem, máltai. De minden 2. gyerek magánsuliba jár, ott angol. Egyébként meg össze-vissza keverik.

Világpolgár2012 2013.10.08. 17:24:34

@tucano:
Én is külker szakközépbe jártam :) Heti 9 órában ment a nyelv, angol és német. Szerintem senkinek sem kellett az osztályunkból érettségiznie idegen nyelvből, mindenkinek meg lett akkorra legalább az egyik nyelvből a nyelvvizsgája.

Bebbi 2013.10.08. 17:27:23

@Chang Yai: Nem is tudom, hogyan irjam... En idaig azt hittem, hogy Te srac vagy, meg egy kepzeletbeli arcot is rendeltem melled. Most, hogy irod, hogy osszejonnel egy balinez pasival, kicsit elbizonytalanodtam. Na, de ez rendesen OFF topic volt... :-)

Bebbi 2013.10.08. 17:30:24

@Gilda66: "...bár 1 kivétel van most szeptembertől...a nagyobbik gyereknél a házi feladatoknál franciául kérdezek és franciául kell válaszolnia, hogy az iskolában ne zavarodjon össze."

Szamomra a mai napon ez a hozzaszolas, illetve ez a reszlet visz mindent. Koszonom, hogy ezt leirtad, emiatt szeretem ezt a blogot, hogy szinte minden nap olvas valami erdekeset, ujat az ember.

Igen, tokeletesen egyetertek Veled, hogy a sulis dolgokrol a suli nyelven kell a gyerekkel beszelni, kikerdezni, egyutt tanulni. Es ehhez bizony majd nekunk is tanulni kell, ami masreszrol nyilvan segiteni fog meg jobban megismerni ennek az uj orszagnak a tortenelmet peldaul.

Bebbi 2013.10.08. 17:32:28

@HaHáromLábonGyábokorsz: Igen, szerintem sem tragedia, ha nem lesz 100% tokeletes az a magyar nyelv. Amitol kicsit tartok, az az iras, vagyis leginkabb a helyesiras lesz. Sajnos a magyar egy tipikusan olyan nyelv, hogy a rossz helyesirasrol automatikusan a kisebb iskolazottsagra kovetkeztetunk, emiatt hiaba vegezne mondjuk itt egyetemet, ha magyarul rosszul irna, akkor nehez helyzetbe kerulhetne. Gondolom, erre az a megoldas, hogy hivatalos dolgokat majd nem magyarul kell irni. :-)

Bebbi 2013.10.08. 17:36:25

@Mikó?: Oszinten szolva itt Svajcban eleve kicsit az eselye, hogy tokeletes Hochdeutsch-ot beszeljen majd x ev mulva. (Ismerek olyan svajcit, akire az iskolazott nemet kollegaim is azt mondjak, hogy tokeletes a nemete, de nem ez a jellemzo.) Peldaul a vesszok hasznalata egy nagy problema szokott lenni a svajciaknak. Es ugye ezt magyarbol is tudjuk, hogy elegge olyan hibak ezek, amiket konnyen eszre lehet venni.

Nekem a munkahelyemrol van par nemet kollegam, akikkel joban vagyunk, ok mindig hochdeutsch-ot hasznalnak a kisfiunkkal. Ez nyilvan nem egy tokeletes megoldas, de attol tartok, hogy sokkal jobbat nehezen lehet talalni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 17:39:55

Kulonben azok, akiknek kint szuletett gyereke es a szuloknek van allampolgarsaga is adott esetben abban az orszagban ahol laknak kertek allampolgarsagot a gyereknek is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 17:40:54

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Valamikor a 70es években Suka Sándor odament Major Tamás színházigazgatóhoz hogy fizetésemelést kérjen.
Mondta major hogy nincs rá keret.
Suka mondja hogy Tamás valami bíztatót mondjál.
HAJRÁ SUKA

Bebbi 2013.10.08. 17:42:23

@Mr. Long [wannabe Briton]: Svajcban ismerek jo par embert, akik a fiuknak azert nem kertek allampolgarsagot, hogy ne legyen katona. Ezt leszamitva szerintem az a szokasos gyakorlat, hogy igen, kernek.

Mondjuk nalunk meg ehhez kell par ev... :-)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.10.08. 17:42:49

@Mr. Long [wannabe Briton]: "vettem nyaron hugomnak ajandekba egyet. £29 volt. itt is nepszeru az oregek koreben, gondolom szamukra eleg hasznos a zoom funkcio. nem szeretem ettol fuggetlenul. nekem konyvekkel telerakott konyvespolc kell. ez van. :)"

Ahhh, ne is mondd. Nekem is mar vagy 5 konyv van most Amazonon a wishlist-emen, de az istennek nem akarnak beloluk nyomtatott verziot rendelni. Engem meg az e-book nem erdekel, pedig oldalbordanak van egy Kindle-je.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 17:48:03

@Don Kartasch: "Ahhh, ne is mondd. Nekem is mar vagy 5 konyv van most Amazonon a wishlist-emen, de az istennek nem akarnak beloluk nyomtatott verziot rendelni. Engem meg az e-book nem erdekel, pedig oldalbordanak van egy Kindle-je." ki nem akar nyomtatott verziot rendelni? engem sem erdekel az ebook, pedig nincs is a bordamnak olvasoja.

Világpolgár2012 2013.10.08. 17:48:56

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Angliában nem is kell a uniós szülőknek állampolgároknak lenniük, ha, azt hiszem, már 5 évig már itt éltek, a gyerek megkapja az angol állampolgárságot. Én nem is igényelnék magyart a sok macera miatt, ha a gyereknek kellene később, akkor majd megigényli magának. Egyébként még nincs gyerek, szóval az mind csak teória egyenlőre.

BTBTBT 2013.10.08. 17:54:16

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
""nekem konyvekkel telerakott konyvespolc kell"
Szereted a port és a molylepkét."
Nem latom az osszefuggest a konyvespolc meg a por es a molylepke kozott.

@madscientist:
"Ez meg a másik, amiért fontos és érdemes."
Nem sok olyat lattam, akinek az. Akinel meg igen, azok magasan kvalifikalt emberek voltak: magyar hazaspar, a 3 magyar gyerekuk perfekt magyar es angol. Sajat fullel hallottam.
Mondjuk a szulok lassan 20 eve Londonban elnek.

@Chang Yai:
"mert én ötöt senkire nem zúdítanék rá.
az én megoldásom egyébként az lenne, hogy én angolul beszélek a gyerekkel, az apja indonézül, ez a kettő lenne a közös családi nyelv is, amit mindenki próbál a lehető legjobban megtanulni és fejleszteni, minden más meg majd alakul."
Nem engem kerdeztel, de miert nem magyarul tanitanad a gyerekedet? Ha mar az apja is a sajat anyanyelvet tanitana neki.
Ne mondd, hogy angolul tobb mogottes tartalmat (tehat nemcsak a napi szinten beszelt vagy szakmai angolt) tudsz, mint magyart?
Csak azert, mert 10 eve nem elsz Mo.-on, sok minden passzivva valik, de el nem tunik. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.08. 17:56:12

@Bebbi: az itteni expatok nagy része pasi, nem csodálom :-) (lehet, hogy a blog-link helyére nem ártana mindenkinek berakni tartózkodási helyet / nemet / életkort / mosogat-e vagy nem státuszt)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 17:59:08

@Babette_:

Pedig csak a lényeget vázoltam... de te lány vagy és nem értheted ezeket a dolgokat... ez olyan, mint férfinek a hüvelygomba kérdése...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 18:01:37

@Chang Yai:

Igen, én is fiúnak hittelek, s alaposan meg is ijedtem, hogy homokos vagy...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 18:05:15

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Szerintem ez országfüggő. Egyes országokban aki ott születik, az automatikusan állampolgár lesz, a szülő nem mondhatja, hogy nem akarja, maximum a gyerek mondhat le róla, de csak amikor nagykorú lett.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.08. 18:06:26

@Barátusz: majd ha odajutok, beszámolok, milyen nyelven beszélek :-) lehet, hogy képtelen lennék angolul megszólalni, ahogy a kóbor kutyákkal is csak magyarul tudok társalogni, vagy amikor a kollégám a minap a kezembe nyomta a négy hónapos babát pár percre megőrzésre, meg is lepődtem magamon nagyon, napközben én nem is tudok magyarul, csak este.
szóval, 10 éve vagyok gyerekek között angolul, szerinted? :-) az egyetlen dolog, ami bosszantóan elárul, hogy nem "született angol" vagyok, az a kiejtésem. ezzel a főnökeim is egyetértenek. a native főnökeim is :-) mindenképpen ez lenne az első távú tervem és célom, az fúrná meg, ha érzelmileg mégsem megy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.08. 18:07:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: azzal nem lenne semmi baj, de gyerek hogy lenne belőle?!

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 18:08:43

@Bebbi:

Nem olyan bonyolult a magyar helyesírás azért. A nagyobbik fiam sosem tanulta, s aztán magyar ügyfélszolgálaton dolgozott, s sosem volt rá panasz. Eleinte baj volt, de megszokta 2 hónap alatt. S még az sem lehet mondani, hogy sokat olvasott magyarul könyveket, nem olvasott 100 könyvnél többet magyarul egész életében.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.08. 18:16:25

@tucano: akkor remélem, nem is kell továbbmenni sehova, maradhattok ott, amíg mindenki pont ezt szeretné :-)
sajnálom a magyar iskolai megrázkódtatásokat :-(
a burmai iskolám nagyon jó hely, nem szeretek egyébként ott lenni, de egy ilyen állásból azért nem sétál csak úgy ki az ember, sajnos. a kemény dolgokból nagyon kevés jut el egyébként egy ilyen jó kis védett környezetbe. (ugye az én tanítványaim Szingapúrba járnak nyaralni és ipaddel szaladgálnak.)
perpill Balin vagyok és pont ma este küldözgettem szét pár önéletrajzot helyi iskolákba. sose lehet tudni. habár itt is csak a papíron native-ek kapnak elvileg munkavállásit, aztán azt még nem tudom, a gyakorlatban mi van, majd kiderül. vagy mennék vissza Thaiföldre, de ott ugyanez a gubanc, illetve mehetnék Bangkokba a céghez, de akkor inkább Yangon.
(megyek aludni.)

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.08. 18:19:26

@Bebbi: megertelek es igazad van, hogy a rossz helyesiras negativ kepet fest. de ezt tudjatok gyakorlassal elkerulni amikor pl irni tanul majd jatekosan be lehet vinni a magyar betuket is. nekem pl nagyon tetszik az a modszer is hogy meghallgat egy meset es le kell irnia a sajat gondolataival. vagy valaszolni 1-2 rovid kerdesre a tortenettel kapcsolatban. ezzel a lokigajat es a felfogokeszseget is fejleszted plusz a helyesirast is kordaban lehet tartani. vagy hetvegi magyar iskolaban ha van a kornyeken ilyen. errol a hetvegi iskolazasrol mindig a Bazi nagy gorog lagzi cimu film jut eszembe. :) vannak olyan konyvek/tanulmanyok illetve forumok amik ezzel foglalkoznak ha nagyon aggodsz akkor ott utana tudsz nezni.

HaHáromLábonGyábokorsz 2013.10.08. 18:19:27

@tilmir: ahhah. okes. semmi gond nincsen csak furcsalltam. :)

es persze, en sem ellened beszelek, szoktam szeretni a meglatasaid, ne vegyel magadra. ;) nekem mas a velemenyem es ennyi. ez termeszetesen nem jelenti azt hogy a tied a rossz vagy az enyem a rossz. csak mas.

BTBTBT 2013.10.08. 18:22:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Too Much Information

@Chang Yai:
A kicsik (nem az a korosztaly, amit te tanitasz) eszmeletlenul fogekonyak. El sem hinnem, ha nem a sajat szememmel latnam a csaladban felcseperedok kozott.
"szóval, 10 éve vagyok gyerekek között angolul, szerinted?"
Eppen errol beszeltem az elobb: az a beszed, nem a mogottes tartalom, amikor csak egy vezeteknevbol, felszobol is erti a masik, hogy mirol beszelsz.
A magyar kulturadat tokeletesen at tudnad adni angolul a gyerekednek? Nem hiszem, hogy barki kepes lenne ra.

Na, majd ha odajutsz, hogy elkezd nyilogatni a kis ertelme. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 18:25:13

@Chang Yai:

Kutyával én is mindig magyarul beszélek. A sajátommal is, de másokkal is.

Tavaly volt egy vicces esetem. Éppen a höszkivel beszélgettem az időjárásról. Aztán leültem egy padra, fejhallgatóval a fejemen. Hirtelen látom, hogy egy 80 év körüli kinézetű öregasszony megáll előttem és mozog a szája. Hát, kikapcsoltam a zenét. Erre az öregasszony azt mondja nekem magyarul "jó napot kívánok". Gondoltam valami vicc ez, egyszerűen megtanulta a mondatot és most ismételgeti, jó a nyelvérzéke és felismerte, hogy hogyan beszéltem a farkassal. De nem, a nő elkezd folyékonyan, tökéletesen magyarul beszélni. Akkor kaptam észbe, hogy a totál helyi lakosnak tűnő öregasszony magyar. Oké, el is beszélgettünk 20 percig. Elregélte röviden az életét. Soproni, de Miskolcon járt egyetemre (vagy Diósgyőrön, de az majdnem ugyanaz) és ott megismerkedett egy bolgár sráccal. 1954-ben végzett az egyetemen, s elköltözött a férjéhez, Bulgáriába. A férje persze már 15 éve halott, de ő maradt az országban, hiszen már megszokta 40+ év után meg eleve nincs is hová visszamennie Mo-ra, csak távoli rokonai vannak ott. Meg hát a gyerekei is itt nőttek fel. S csak magyar állampolgár, nem akart ezen változtatni. Mondta, hogy sok magyar könyve van, de hírekhez csak a rádión keresztül jut. Ajánlottam neki számítógép beszerzését és az internetet, ő azt mondta, hogy hallott róla, de ő túl öreg már ahhoz, hogy ilyen új dolgot megtanuljon. Aztán láttam, hallottam hogy a bolgár barátnőjével beszélget: nagyon szépen beszélt bolgárul, de felismerhető magyar akcentussal.

tucano 2013.10.08. 18:28:22

@Bebbi: házinál mindent fordíttatok velük minden nyelvre. Hogy van ez olaszul? magyarul? mi a különbség, ha portugálul mondanád? És játéknak veszik, én biztos kikészültem volna gyerekként :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.08. 18:32:18

Meg nem olvastam vegig a kommenteket, de a szamokbol latom, erdekes, es sokakat foglalkoztato tema. En a vegyes hazassagokban elok tapasztalataira vagyok elso sorban kivancsi. Ti hogyan oldjatok meg, hogy a gyerek a magyart is gyakorolja? Sok hazastars nem beszel magyarul, es (legalabbis a mi esetunkben) igenyli, hogy ha o jelen van, az o anyanyelven beszeljunk:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 18:40:49

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: en konkretan a magyarra gondoltam. pl burmaban :) szul valaki, aki mondjuk burmai allampolgar is, bejelenti-e magyarban is? bar lehet nem jo pelda vizum miatt.

BTBTBT 2013.10.08. 18:47:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
En is csak azota ismerem, hogy angol nyelvteruleten vagyok.
Bar amikor eloszor hallottam masokat "tiemaj"-ozni, furcsan neztem.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A takaritasnak a porhoz van koze, de hogy jon ide a molylepke? :)

A burmai szulesnel erdemes megtudni, hogy lehet-e kettos allampolgar a gyerek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 18:50:40

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Mindjárt megnézem mik a mianmari szabályok... hátha találok valamit...

Na, találtam. Szóval, hiába születik ott a gyerek, nem lesz mianmari állampolgár, azaz hasonló mint a magyar szabályozás.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 18:52:34

@Barátusz:

"A burmai szulesnel erdemes megtudni, hogy lehet-e kettos allampolgar a gyerek."

Nem lehet az anyag szerint, amit találtam.

BTBTBT 2013.10.08. 18:53:27

@Zsuzsi65:
"igenyli, hogy ha o jelen van, az o anyanyelven beszeljunk"
Te jobban otthon vagy a vegyeshazassagban, mint en, de amit nem ertek - es tenyleg ne vedd szemelyeskedesnek -, az az , hogy nem lehetne az ilyesmit megbeszelni ES elfogadni mindket felnek, hogy "akkor en a sajat nyelvemen beszelek a gyerekunkhoz, es te is, es ez teged ne zavarjon, mert engem sem zavar forditott helyzetben"? :)

tanato 2013.10.08. 19:08:14

@Chang Yai: @Barátusz: Egyik francia-magyar vegyes házaspárnál ahol voltam tavaly,volt egy magyar vizsla aki franciául meg magyarul is tökéletesen értett,mindkét nyelven előadott vezényszavakra megcsinálta ugyanazon dolgokat.Érdekes volt.

Haloperidol 2013.10.08. 19:09:47

@Shebelle: Tokeletesen igazad van. Akibe nem szorult annyi erzekenyseg, hogy a szerelmenek, a hazastarsanak a nyelvet legalabb egy konyhanyelvi szinten megtanulja, az nem is erdemli meg.

Egyebkent (tobbek kozott) ezert is ment szet az unokanoverem es egy francia ferfi hazassaga: az unokanoverem el volt tokelve, hogy magyarul beszel a gyerekekhez (akik egyebkent perfekt beszelnek es valamennyire irni is tudnak most mar) a csako meg egy szot nem volt hajlando megtanulni a "barbar magyar nyelven". El is valtak egy ido utan sajnos.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 19:19:03

@HaHáromLábonGyábokorsz: Respekt.
Arról nem is beszélve, hogy időnként bizonyos kérdésekben változik az ember véleménye.
:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 19:19:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tegyuk tisztaba. nem a jogszabalyra voltam kivancsi. :) azokhoz szol a kerdesem, akik kint szultek, lettek apak, egyeb opcio. magyar pogar kikoltozok a kolbaszkeritesek foldjere es ott is pogarra valik, kap utlevelet stb. azok bejelentettek, bejelentik altalaban a gyerekuket a magyar hatosagoknak es kernek utlevelet, stb, vagy megelegszenek a kolbaszkeritesek foldjenek utlevelevel?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 19:21:43

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A hivatalos verzio szerint szabály. Viszont szabáj-nak ejtik sokan. Ezért én úgy döntöttem, hogy nekem ez a szimpatikusabb, így ez is helyes.

BTBTBT 2013.10.08. 19:32:18

@tanato: Kepzeld el, hogy milyen lenne, ha egy magyar vizsla nem tudna?nem ertene magyarul. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 19:33:20

@Haloperidol:

Ez semmi. Nekem van egy bolgár szomszédom, mindenki bolgár a családban, de a kutyával németül beszélnek.

Én meg igyekszem időnként kutyanyelven is kommunikálni a kutyámmal. Megfigyeltem pár ugatás- és vonyítástípust, s használom őket.

NIKI LAURA 2013.10.08. 19:36:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: udv Birca,egy kerdes a mindenttudo baratomnak:)

Ha egy brit allampolgarral valaki hazasodik,egy teszt utan tenyleg megapja a british allampolgarsagot?.

Pl Canada 3 ev otteles,del afrika 2 ev..stb,de angla engedekenyebb lenne?.

vazzup 2013.10.08. 19:37:45

@Babette_: tökéletesen ezt írtam le erre én is. :D Pontosan ennyit és pontosan ezeket a betűket, ebben a sorrendben.

nyuszigonosz 2013.10.08. 19:51:46

@tanato: Egy kutya minden nyelven ért. :-))

NIKI LAURA 2013.10.08. 19:52:07

@Barátusz: igen,ugy tunik..kerdes,ezt hogy ellenorzik..

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 19:54:47

@NIKI LAURA:

Nem, ez csak legenda.

Három év legális tartózkodás kell hozzá, ha a házastárs brit.

"6 Acquisition by naturalisation.
(2) If, on an application for naturalisation as a British citizen made by a person of full age and capacity who on the date of the application is married to a British citizen, or is the civil partner of a British citizen, the Secretary of State is satisfied that the applicant fulfils the requirements of Schedule 1 for naturalisation as such a citizen under this subsection, he may, if he thinks fit, grant to him a certificate of naturalisation as such a citizen."

"The requirements for naturalisation as a British citizen under section 6(2) are, in the case of any person who applies for it—
(a) that he was in the United Kingdom at the beginning of the period of three years ending with the date of the application, and that the number of days on which he was absent from the United Kingdom in that period does not exceed 270; and
(b) that the number of days on which he was absent from the United Kingdom in the period of twelve months so ending does not exceed 90; and
(c) that on the date of the application he was not subject under the immigration laws to any restriction on the period for which he might remain in the United Kingdom; and
(d) that he was not at any time in the period of three years ending with the date of the application in the United Kingdom in breach of the immigration laws; and
(e) the requirements specified in paragraph 1(1)(b), (c) and (ca)."

"(1)Subject to paragraph 2, the requirements for naturalisation as a British citizen under section 6(1) are, in the case of any person who applies for it—
(b)that he is of good character; and
(c)that he has a sufficient knowledge of the English, Welsh or Scottish Gaelic language; and
(ca)that he has sufficient knowledge about life in the United Kingdom."

Lásd: www.legislation.gov.uk/ukpga/1981/61

BTBTBT 2013.10.08. 19:56:12

@NIKI LAURA:
A beadott jelentkezesed alapjan. Abban a lakohelytol kezdve a munkaviszonyig mindent reszletezni kell.
Ha repulovel erkezel, az UK Border Agency-nel megvan, mikor olvastak le az utlevelszamodat. Az alapjan elegge siman kiderul. 'Hazudni meg nem erdemes, mert bukod a jelentkezest meg a dijat is.
Meg szepen kapsz egy ugyiratszamot, hogy tudjak, hogy mar probalkoztal ilyesmivel.

Plusz van egy B1 szintu angol nyelvvizsga is, amit oktober vegetol le kell tenni.

vazzup 2013.10.08. 19:56:18

@NIKI LAURA:

"have been resident in the United Kingdom for at least three years (this is known as the residential qualifying period); and"

Igazad van, 3 év. Benéztem, az EU-s állampolgárokra vonatkozó részt néztem véletlenül.

"have been resident in the United Kingdom for at least three years (this is known as the residential qualifying period); and
have been present in the United Kingdom three years before the date of your application; and
have not spent more than 270 days outside the United Kingdom during the three-year period; and
have not spent more than 90 days outside the United Kingdom in the last 12 months of the three-year period; and
have not been in breach of the immigration rules at any stage during the three-year period."

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 19:58:50

@Barátusz: azt mindenkinek, vagy csak a hazastarsnak kell?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 20:01:29

@NIKI LAURA:

Most átnéztem, azonnali teszt utáni állampolgárság lehetséges bizonyos esetekben, de a brit állampolgárral való házasság nincs köztük. 1981 előtt volt ilyen: a külföldi nő (csak a nő) kaphatott azonnal állampolgárságot brit férje miatt. De a nemek egyenlősége miatt ezt megszüntették, s most már nő sem kaphat.

Pl. azonnali teszt utáni állampolgárság akkor lehet, ha valaki egy tengerentúli brit terület állampolgára. Teszem azt, te bermudai állampolgár leszel. Ez esetben azonnal megkapod a britet, ha kéred.

BTBTBT 2013.10.08. 20:02:01

@Mr. Long [wannabe Briton]:
A nyelvvizsga? Angol allampolgarnak biztosan nem kell.
A jelentkezesi lap? Vagy mi van? :)))
Nyugi, 5.5 ev alatt meg valtoztatjak nehanyszor, az biztos.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 20:04:42

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Ha nincs házastárs, akkor plusz követelmények is vannak. Pl. 3 év helyett 5 év legális tartózkodás kell.

Mindenesetre így is könnyebbek a brit szabályok, mint a magyarok. Magyar állampolgársághoz több követelmény van. Ez nem vicc.

vazzup 2013.10.08. 20:08:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @NIKI LAURA: azt hiszem, akkor is lehet azonnali, ha brit állampolgár a férj/feleség és közszolga (a korona szolgálatában áll, gondolom nem ugyanaz, mint magyarországon a közszolga :D) és a házzasság, együttélés legalább 3 éves.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 20:09:37

@Barátusz:
B1 angol???
Yes, no, hamburger?
B2-ert kerdezik meg a bus-t es tram-et is. Ezen eleg sok pakisztani el szokott hasalni, ugy hallottam.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 20:10:46

@Barátusz: ... a hazasparnak kell nyelvvizsga? nem parazok :) idom, mint a tenger, en meg mint hal a vizben ebben az orszagban :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 20:12:09

Meg van olyan, hogy azonnali állampolgárság jár, ha a szülő brit fegyveres testület tagjaként szolgált.

Én ismerek ilyen embert (magyart), aki ez alapján lett brit! Az édesapja KÉM volt a II. vh. alatt, a brit titkosszolgalat alkalmazásában (Mo-ról jelentett a magyar és német hadseregről). A gyereke meg disszidált a 80-as években, s végigjárta először a politikai menekült normál útját (tábor meg ilyesmi), mikor találkozott brit tisztviselővel. akinek elmondta, hogy ki, ekkor derült ki, hogy neki nem is kell semmit csinálnia, mert jogosult azonnal a brit állampolgárságra. Szóval hirtelen politikai menekültből normál brit állampolgár lett egy hét alatt.

A dolognak persze volt egy kis negatív oldala is. politikai menekültnek járt volna neki segély, britként meg ez kizárt. De azért segítettek neki munkát találni.

NIKI LAURA 2013.10.08. 20:14:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: koszonom,rad mndig lehet szamitani.
Majd lenne kerdesem a berlini mauer kapcsolatban,kesobb.

BTBTBT 2013.10.08. 20:14:14

@Kovermadar:
A B1 azert kicsit tobb ennel. :)
Az a vicces helyzet allt elo az elmult evekben, hogy a rengeteg (nem feltetlenul pakisztani) kvalifikalt kulfoldi munkaero jobban beszeli az angol nyelvet, mint maguk az angolok.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Most magatoktol beszelsz?
Mit ertesz azon, hogy hazaspar? Vagy az angol allampolgarhoz hozzameno szemelyre celzol ezzel? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 20:15:27

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Skót nyelvből tedd le, azt úgyse beszéli senki. Bemész a vizsgára és magyarul kezdsz halandzsázni. Ha mázlid van, a bizottságban senki sme tud skótul és átengednek.

NIKI LAURA 2013.10.08. 20:16:20

@vazzup: jo kerdes,mi ki lehet kozszolga?

..pl egy korhazban egy apolono?

szuperkrumpli 2013.10.08. 20:18:59

Hát posztot illetően még nincsenek olyan problémáim, hogy milyen nyelven tanítsam a gyerekemet, mert nincs és azt is el tudom képzelni, hogy ne is legyen, viszont a túrós csuszát szalonnával szeretem és a mazsolával sincs bajom! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 20:19:26

@Barátusz: "Plusz van egy B1 szintu angol nyelvvizsga is, amit oktober vegetol le kell tenni." erre celoztam. a brithez hozzameno szemelyre.

NIKI LAURA 2013.10.08. 20:23:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: :)))mindig,mindenrol van egy jo storyd:)))
Multkor olvastam egy berlin melletti kis falurol,ami korul volt veve,a falu nyugathoz tartozott,de csak az NDK bol lehetett belepni!(persze W.Berlin is ilyen volt)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 20:23:58

@Barátusz:
Tudom, tudom.
Kell tudni a ragozast is: I can, you can, he/she/it cans, we can, you can, they can...
Vagy valami hasonlo :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.08. 20:34:22

@NIKI LAURA:

Hát igen, volt egy csomó enklávé! Az ottaniaknak két keletnémet határon kellett átmenniük, hogy a városon belül mozoghassanak. Hozzátenném: az enklávék többségében nem volt állandó lakosság.

Valahol volt is egy térkép róluk.

Na, meg is találtam, egy remek honlap: berlin.enclaves.org/

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.08. 20:35:47

@Barátusz: "nem lehetne az ilyesmit megbeszelni ES elfogadni mindket felnek, hogy "akkor en a sajat nyelvemen beszelek a gyerekunkhoz, es te is, es ez teged ne zavarjon, mert engem sem zavar forditott helyzetben"?"

Nem az elfogadasrol van szo, azzal nincs baj:) Sot, batoritja,, hogy magunk kozott beszeljunk magyarul. de amikor jelen van, az mas kerdes:) Csak gondolj bele a szituacioba: mondjuk a parod beszel(get) a gyerekkel, es te egy szot sem (vagy nagyon keveset) ertesz a kommunikaciobol. Lehet, hogy kicsit kirekesztettnek erezned magad a tarsalgasbol...Az en ferjem problemaja legalabbis is:) A dolog masik resze az ido tenyezo. Sajnos keves ido jut "magunk kozti" tarsalgasra, hiszen nap kozben a gyerek iskolaban, ahol az angolt hasznalja, es abban a kis idoben, amikor itthon van, a csalad egyutt van, igy ertheto modon megint az angolt hasznaljuk a fent emlitett okok miatt:) Szoval eleg kreativnak kell lennem, hogy talaljak idot a magyar hasznalatara:) azert igyekszem:)

2013.10.08. 20:40:26

@tilmir: 'Bizonyára, sokkal szimpatikusabb lennék, ha (képzeld el, vizuálisok előnyben)
- csípő balra kidob,
- hajat jobb kézzel széles mozdulattal hátradob (mint a reklámban),
és azt állítanám, hogy anyanyelvi szinten beszélem a nyelvet.
Ugye?
Hát, nem. Én fel mertem vállalni, hogy nem tudtam németül és jelenleg is tanulom. Azt is, hogy nem célom, hogy perfekt legyek...
"Mielőtt valaki beleköt, a távolabbi céljaink sem igénylik ezt. :)"'

Nem igazan ertem ezt a kommentet; vannak akik tobb nyelven is beszelnek folyekonyan, te pedig csak magyarul, es? Mi koze ennek a hajdobalashoz? Annyit mondtam, hogy nem ertem miert allitod be hosnek magadat hogy magyarul beszelsz a gyerekeidhez, mikor soha nem is volt valasztasi lehetoseged, leven csak magyarul beszelsz folyekonyan. Nekem szemely szerint visszatetszo, hogy nemet nyelvteruleten elsz de nem celod hogy perfektul beszelj nemetul, mivel a 'celjaid' nem igenylik ezt. Ha en letelepednek egy uj orszagban, az lenne a celom hogy minel tokeletesebben megtanuljam a helyi nyelvet, inkabb arra probalnek koncentralni es nem arra hogy a gyerekem nehogy veletlenul egy szot is mondjon otthon azon a nyelven, ami mellesleg a magyarral ellentetben vilagnyelv. De hat nyilvan nem vagyunk egyformak.

BTBTBT 2013.10.08. 20:42:41

@Kovermadar:
"he/she/it cans"
Vagy valami hasonlo. :)))

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Igen. A nyelvvizsga kell. Kiveve ha 65 feletti, vagy szellemi serult valaki, illetve ha belefer az "exceptional compassionate circumstances"-kitetelbe.

@Zsuzsi65:
Az idotenyezot ertem.
Csak magambol kiindulva: Ha vegyeshazassag lesz a vege, akkor az OPOL lesz a legjobb megoldas, es nem fog erdekelni, hogy mit fog a parom mondani a gyereknek. Valoszinuleg azert, mert ismerni akarom majd az o nyelvet is (nyilvan ha nem angol, mert az mar eleve adott).

2013.10.08. 20:45:15

@Zsuzsi65: Engem nagyon, nagyon zavarna ha a ferjem barmilyen kozeli csaladtaggal rendszeresen olyan nyelvet beszelne az en jelenletemben amit en nem ertek.

BTBTBT 2013.10.08. 20:51:52

@Zsuzsi65:
Ha pedig az egyik fel kirekesztve erzi magat, ott valami mas problema lehet. Nem feltetlenul a ferjeddel, csak altalanossagban.

@Mirjam2:
Meg kell tanulni a ferj nyelvet, es egybol kikuszobolodott ez a problema. :)

BTBTBT 2013.10.08. 20:52:59

@Mirjam2:
De forditva is ervenyes lehet. Egymas nyelvet megtanulni.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 20:55:58

@Mirjam2: Látom, nem érted a poént.
Sorry...
:)
Kissé kifordítottad a dolgot, amit -veled ellentétben-, senki sem értett félre. Nem arról van szó, hogy a gyerek kukoricán térdepel, ha németül mond ki egy szót. Csupán figyelek arra, hogy ne keverje a kettőt.

Nem, nem állítottam be magam hősnek. Ezt hol olvastad?
Egyébként, ha elolvastad volna a kommenteket, nagy többségben mindenkinek fontos, hogy beszéljen a gyerek magyarul. Ezek szerint nem csak én gondolom így.

Kimondtad a lényeget: LETELEPEDÉS:
Én nem telepedtem le. Momentán itt élek. Nem mindegy...
:)

2013.10.08. 21:07:07

@Barátusz: Konnyu ilyeneket mondani, de a valo eletben pl. egy Angliaban elo magyar-litvan hazaspar eseteben hany magyar tanulna meg litvanul, kulonosen folyekonyan?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 21:11:12

@tilmir:
Fuuuj, vendegmunkaaaas!!!

(csak vicc volt, meg ha rossz is ;) )

@Barátusz:
Pedig en mindent megtettem... legkozelebb nem csak a kepeket nezem meg az angol konyvben.

Most jovok ra, hogy Miamiban nem is az elado beszelt spanyolul es nem ertette az angolt, hanem en nem beszeltem angolul es szegeny joggal nezett hulyenek? :)

Shanarey 2013.10.08. 21:11:43

@Barátusz:

Biztos elindulna tüntetni a Békemenet, és a Jobbik.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 21:15:20

" úgy gondolom, hogy a példák is erősítik az "ahány nyelvet beszélsz, annyi ember vagy" mondást.".....

Én ebben nem hiszek. Az ember személyisége, belső értékei, világképe, viselkedése, stílusa, nyelve stb....vagyis önmaga, az ember, az egyén, a rá jellemző tulajdonságaival, ami miatt nincs még egy ugyanolyan . /Remélhetőleg!/ :-DD
Az, hogy valaki anyanyelvétől függetlenül más nyelven is tud beszélni, írni, olvasni, kommunikálni, egy nagyon klassz dolog és jó érzés is. Nyilván bizonyos tulajdonságokat képes erősíteni, pl. a félénkséget el tudja vinni akár a magabiztosság irányába, de nem gondolnám, hogy pl . nekem elszállt volna az agyam attól , hogy tudok angolul beszélni. Nem lettem és nem vagyok más ember ha angolul beszélek, de nem vagyok különböző akkor sem ha épp németül kell megszólalnom.:-)))
De hát , nem vagyunk egyformák, gondolom ez személyiségfüggő, hogy kit milyen irányban képes elvinni a tudás, mert hogy " A tudás nagy hatalom...." ám:-DDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.10.08. 21:16:51

Hajnalban ert haza 3 kollegam Vegasbol. Az egyikuk egyetlen centet sem jatszott el egyetlen kaszinoban sem.

Ez vajon ertheto dolog es csak en mennek Vegasba jatszani vagy valami nem stimmel?

Egy masik kollega buszken ujsagolta, hogy 5.000 kr-t nyert. Hu, mondom, nem semmi... aztan bevallotta, hogy 10e kr volt a hatar, amit hajlando eljatszani, de vegul 5e-nel megallt :)
A pozitiv hozzaallas, igaz?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 21:19:10

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/131008/2012-09-10_210803_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
A zsűri nehéz helyzetben van:)))))))
Tilmír velem együtt az építőipar keserű kenyerét eszi:)))))))))
Mégis csak a mi kutyánk kölyke:)))))))))))))
Meg hát házinyúlra nem lövünk:)))))))))))))
Más indokom nincs hogy ne húzzam le:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Jól van Kislány tudjuk hogy elmúltál 18 a szeleburdiságot ennek betudhatjuk:))))))))))))))))
Jól megírtad na bár a sárga lap azért durva volt.:))))))))))))))))))

Amúgy komolyra fordítva...
Ez a téma itt már ezerszer lerágott csont. Nagyon jónak kell lenni annak aki ilyen posztot tud mégis összehozni belőle.
Neked sikerült gratula.

A mai poszt témájáról.
Hihetetlen szerencsésnek érezzük magunkat hogy mikor kijöttünk a fiunk 6éves volt és átlag feletti szókinccsel és választékos beszéddel rendelkezett. Ezen a téren nekünk már semmilyen tennivalónk nincs.
Elképesztő módon ragad rá az angol nyelv. Nem tőlem örökölte. (tényleg most hogy belegondolok lehet nem is én csináltam?:)))))))))))))
Időnként angol szavakat belekever magyar ragozással de olyankor megkapja a sárga lapot.:)))))))))))))))))))))))
Azt mondta a tanárnő hogyha választékosan beszél magyarul akkor angolul is úgy fog.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 21:19:40

@sodalisO: eddig sem szerettem az europai focit, azota sem szeretem, hogy itt elek :D nem lettem mas az angol miatt. bar akarok tweed zakot :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 21:20:26

@sodalisO: ok, ebben is van valami, de azért abban megegyezhetünk nagy előny... :)

Hogy a tudás hatalom-e? Attól függ, mi a tudás "tárgya".
Én nagyon sok mindent tudok, de a hatalmam konvergál a nullához.
:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 21:21:58

@Mirjam2:
A legfontosabb dolog a világon még azonos anyanyelvűek között is hogy egymás nyelvét megtanulják:))))))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 21:23:20

@Kovermadar: jatek nelkul annyi ertelme lehet, hpgy egy repulessel megnezed az eiffel tornyot, egy piramist, egy szfinxet, egy mittudom en mit. meg latsz homokot...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 21:24:45

@diggerdriver: Köszi. :)

Off: ma még mindig egész nap ment a bagger. Nincs valami ötleted, mit csináljak, hogy egy napra elnémítsam?
:)
Napközben arra is gondoltam, hogy idejöhetnél besegíteni nekik, mert szerintem neked fél nap, amin ezek már egy hete vakaróznak...
On.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 21:24:58

@sodalisO:
Kiskezitcsókolom hogy tetszik lenni?:))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 21:25:51

@tilmir: Abban hallgatólagosan és egyezményesen egyetértek, hogy bizony nagy előny. És , bizony a tudás akkor nagy hatalom ha
jó a tárgy és megvan a képesség is a legjobb hasznosításra. Sjanos én is azok számát szaporítom, aki sokat tud ugyan de jól titkolja.!!! :-DDD
@Mr. Long [wannabe Briton]: Így így , ahogy mondod, én még mindig hányok a fish and chips szagától, de az angol focit régen is szerettem, most meg már , hogy itt vagyok dafke is szeretem tovább. De azért nekem zakó nem kell! :-)))

2013.10.08. 21:27:55

@tilmir: 'Kimondtad a lényeget: LETELEPEDÉS:
Én nem telepedtem le. Momentán itt élek. Nem mindegy...'

Nekem ez onzo hozzaallasnak tunik, tekintve hogy a gyerekeid akik ott jarnak iskolaba, ott alakitanak ki baratsagokat, esetleg kesobb az elso parkapcsolatokat, ott erettsegiznek stb., valoszinuleg nem igy elik meg hogy 'momentan itt elek'. Akar tetszik neked, akar nem, nekik valoszinuleg legalabb annyira fontos a nemet nyelv mint neked a magyar. Nekem pl. teljesen termeszetes hogy felig angolul, felig magyarul beszelunk a ket Angliaban elo magyar baratnommel; mindharman regen elunk mar itt es ez a normalis nekunk, nem ertem mi lenne azzal a gond ha keveri a nyelveket valaki. Vilagszerte igy beszelnek a bevandorlok. Ha te nem tekinted magad bevandorlonak, az a maganugyed, de nekem furcsa hogy kenyszerited a gyereket arra hogy ne hasznaljon otthon nemet szavakat mikor az lenne neki a termeszetes.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 21:29:14

@diggerdriver: Köszönöm kérdésedet kedves, elvagyok , csak úgy , tudod, olyan nagymamásan ! Bár , most hogy elnézem magam, kicsit összeégtem a szoliban, jobban kéne már vigyáznom magamra ! :-DDDDDDDDDD

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 21:29:36

@sodalisO: Multkor milyen jo volt a fish&chips! Ale es cider fesztival utan! Sosan es ecetesen... Hanytam az ecet szagatol regen, de kiprobaltam sultkrumplival es kuuuuurva jo! Lehet megiscsak hat ram az itt let. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 21:29:48

@tilmir:
Egyetlen emberről tudok akinek a tudása valódi hatalommal párosult.
Edgar Hoover volt az illető.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 21:33:35

@tilmir:
Nem tudok bíztatót mondani, az a Takeuchi elég jó gép ahhoz hogy ne robbanjon le.

Szakadt volna az anyjába a feje annak a rizsaszemű japónak amelyik a kanálcserélőjét megtervezte.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 21:36:53

@Mirjam2: Most direkt kötekedsz? :)
Mondod itt a nagy igazságokat/okosságokat, miközben fogalmad sincs semmiről és még figyelmetlenül is olvasol.
A kicsi néhány hónapon belül 18 éves, kvázi nem kell segget törölni. Mire végez az iskolával önállóan eldönti, hogy mit akar kezdeni magával.
A nagy elmúlt 24. Önálló döntéseket hoz. Ugye nem kell ragozzam?
Most akkor ki kényszerít kit, mire?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 21:40:41

@diggerdriver: :(
Nem jó hír. Komolyan kezdem azt gondolni, hogy ez a muki napi 8 órában tologatja a földet ide és oda. Jártam ma arra, semmi változás.
:(

tanato 2013.10.08. 21:41:20

@nyuszigonosz: @Barátusz: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Persze ezt a kutyust kölyökkorában Mo.-ról hozták,azután anyu magyarul szólt hozzá,apu meg franciául,így mind a két nyelvet megtanulta ugatni.Több díjat is nyert mint vadászkutya,nagyon intelligens.A francia családfő nagy vadásznak számít azon a környéken.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 21:42:06

@tilmir:
Azért ezt nem gondoltam volna Rólad.
Most már csak azt várom hogy kiderüljön, vered is őket:))))))))))))))))))

Kész vagyok:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 21:42:08

@Mr. Long [wannabe Briton]: Pfúúúj, ne mondd már, én nem tudnék annyit inni, hogy meg bírjam enni. Már ha a sütödék közelébe érek, nagy levegő, és rohadt gyorsan hatótávolságon kívülre kotrok, és ott veszek újra levegőt....mondjuk jó nagy marha is vagyok, tudom, dehát evvan, mindenkinek megvannak a saját hangyái! :-)))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 21:45:46

@tilmir: de ha ennyi idosek, akkor nem gaz ez a lapozas? probalok leszakadni rola!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 21:49:25

@sodalisO: az elozo keped jobb volt, de ez sem rossz. ha itt iszogattal volna velunk siman etted volna ketpofara utana. nyitasnak 6.2%-os ale, majd 7.2-es cider es okosan felvaltva ittunk cidert es alet. masnap reggel felkeltem megittam egy duplakavet, majd visszafekudtem aludni, mert szedultem meg :D Hal istennek meg beertem dolgozni fel tizre :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 21:49:54

@diggerdriver: jól van már, mért kell minden szarba belekötni, az érszűkület miatt a lábam nem szoktam betenni a gépbe na, akkor meg nem elfér rajta a strimfli?? :-)))))))))))))))

Miklós Wazowski 2013.10.08. 21:52:15

Sziasztok! Nagyon örülök, hogy feljött ez a példa és szeretnék tanácsot kérni. Másfél éve élünk külföldön, a lányom oviba, a fiam általános iskola 2. osztályába jár. Otthon csak magyarul beszélünk egymással. A lányom gyönyörű, okos kislány, az oviban nagy szeretettel és türelemmel veszik körül, de ő mégsem hajlandó megszólalni németül. Nagyon "hárítja" az idegen nyelvet. A fiam sem halad úgy, ahogy kellene, pedig nagyon jó eszű gyerek. Tanulási zavara egyiknek sincs, magyarul nagyon szépen ír-olvas a fiam, és a lányom is tökéletesen beszéli az anyanyelvét, tehát a fogyatékosság kizárva. A türelem megvolt, nem erőltettünk semmit, de így másfél év elteltével lassan kezdek kicsit pánikolni, hogy mi lesz... Mielőtt kijöttünk, mindenki azt mondta, hogy a gyerekeknél ez magától, könnyen és gyorsan megy, de úgy látszik, hogy mi vagyunk a kivétel:( Volt/van valaki hasonló helyzetben?

2013.10.08. 21:57:48

Leragott csont. Ennel az is izgalmasabb, hogy Mr Lingnak milyen szinu a leggingse

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 21:59:31

@Mr. Long [wannabe Briton]: Köszi. Ma egy kicsit avagardner" hangulatba kerültem...:-)
Hát, azt kell, hogy mondjam, örülj, hogy nem voltam ott! Én és az alkohol nem nagyon bírjuk egymást.Amilyen forgatókönyvet leírtál, az alapján azt tudom mondani, nagy valószínűséggel felváltva hordtatok volna sugárhányni a klotyóra....:-DDDD..... Bármit , bármikor megiszom, a buli vagy társaság kedvéért,de csak 1-et.
Amúgy meg kurva hiú nő ....-ajjaj vagyis "nagymama" / digger szerint /-vagyok, beledöglenék ha valaki hullarészegen , tántorogva , nyálasan látna......amúgy meg esélyem nemm lett volna fish & chipset enni, mert izibe megdöglöttem volna ennyi szesztől.:-DDDDD szóval velem még egy jót inni sem lehet:-))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 21:59:35

@charlieharper: nem nekem, hanem maxnak van leggingse. nekem futonadragom van. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 22:01:23

@Mr. Long [wannabe Briton]: ő is ezt mondja nap, mint nap...:)
Még három hónap és már koktélt is kaphat, nem csak sört...
:)
Ez (szerinte) a dolog lényege.
Bár, ha jól belegondolok, nekem is az volt...
:D

nyuszigonosz 2013.10.08. 22:01:55

@Shanarey: Én sem adtam volna vissza.
Mert ha elvégzem a munkát, söt rendesen, akkor miért is?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 22:04:09

@tilmir: vedd el az utlevelet vagy mit hasznaltok ott. akkor harom honap mulva sort sem ihat :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 22:06:11

@Shanarey:
Ez de jóóóóóóó
Eldorádó, Eperjes- Haumann
Eperjes megeszi a tízdollárost amit a Haumann becsempészett a könyvbe:))))))))))))))))))

tanato 2013.10.08. 22:07:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kádár bezáratta 60-ban a kisebbségi iskolákat?85-ig?Én 77-ben kezdtem az egyetemet és jó pár évfolyamtársam jött akkor a gyulai Román Gimnáziumból,,direkt el is kértem az egyiktől az érettségi bizonyítványt,románul írták/persze megvolt magyar fordításban is.

Shanarey 2013.10.08. 22:10:41

@nyuszigonosz:

Mert ezek a NAV-os fickók ahhoz vannak szokva, hogy mindenki megijed tőlük, és így visszakapják a pénzt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 22:11:08

@Mr. Long [wannabe Briton]: én egy liberális szülő vagyok... :D
együtt iszunk... :D

tanato 2013.10.08. 22:15:22

@tilmir: Na az egy jó téma a svájci angol Wc,mert mert én naív azt hittem hogy ott tényleg angol Wc-k vannak csak és beesvén Lausanne-ban egy nyilvános wc-be azonnal fordultam is ki mert egy undorító guggolós volt,körberakva anyaggal

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 22:16:32

@sodalisO: mi kedvesek vagyunk az iluminalt lanyokkal-holgyekkel-mamakkal :) na jo, az utolsokkal nem hiszem.

@tilmir: anyuuuuuuuuuuuuuu!!!!

nem tudom hol vagy max, de most gyujtottam meg egy jo kis kubai szivart! ehhez mocskosul ertenek arrafele.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 22:17:41

@tanato: Komoly???? az gáz... eddig legalább a klotyókra nem hallottam panaszt...
Viccet félretéve, ilyet még nem tapasztaltam.
Elég kiábrándító lehetett.
:(

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 22:21:16

@tilmir: feketetea tejjel... nem vettem piat, elfelejtettem.

nyuszigonosz 2013.10.08. 22:25:53

@Shanarey: Akkor még jobb, hogy most viszont nem kapták vissza.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.08. 22:26:25

@Mr. Long [wannabe Briton]: hm... azt most kihagyom... még hezitálok egy kicsit... van egy pohár jó vörösborom, de be kéne venni a Dalacint...
nagy dilemma...
:d

tucano 2013.10.08. 22:27:33

@Világpolgár2012: ezt nem is olvastam korábban, mármint a válaszodat. Pontosan úgy, ahogy leírtad. Hunfalvy vagy Kossuth? :D

@Chang Yai: nagyon izgalmasnak hangzik, Bali meg csodálatos lehet, egyre jobban vágyok Ázsiába, eredetileg oda készültem, csak aztán vhogy pont az ellenkező irány lett belőle :)

tucano 2013.10.08. 22:29:19

@tanato: ez vmi kivétel erősíti a szabályt lehet. Sok mindenre lehet panaszkodni Svájcban, de a budik tisztasága olyan nemzeti/büszkeségi kérdés szerintem, mint otthon a jó gulyásleves.

Shanarey 2013.10.08. 22:29:43

@tucano:

Az az irány se rossz, csak arra messzebb van.
:-))

tanato 2013.10.08. 22:31:59

@tilmir: @tucano: Szerencsére tényleg csak az az az egyetlen wc volt piszkos és guggolós tipusú amerre jártam Romandie-ban,nyilván a német részen nem is létezhet eleve guggolós,ez francia hatás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 22:34:45

@tanato: ehhh franci! guggolni kell, mint ahogy a beka is csinal...

BTBTBT 2013.10.08. 22:40:13

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Csak a házastársnak. Az angol állampolgárnak ilyesmire már nincs szüksége.

@Mirjam2:
"Konnyu ilyeneket mondani,"
Nézd, ez egyéni beállítódás kérdése. Meg persze a saját példámból indultam ki. Én megtanulnám a másik nyelvét.

Persze ahogy a szólás tartja: nem akarásnak nyögés a vége.

@Shanarey:
Már a vizslákból is politikai kérdést csinálnának?

@tanato:
Ennek a kutyunak anélkül is értenie kell a magyart. Benne van a fajtája nevében. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 22:41:43

@Barátusz: egy francia csicskaztat egy magyar kutyat... trianon utan ezt nem lehet elturni!!! :D:D

tanato 2013.10.08. 22:41:50

@Mr. Long [wannabe Briton]: Erről már az origós HÁ-n is sokat beszélgettünk,hol melyik országokban van békás típus ,melyikben meg angol,azért én örülök hogy nem 200 km-re délebbre vagy keletebbre születtem a békás típusú országok egyikébe.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 22:45:17

@tanato: nekem gorogben volt sokk, amikor kozoltek, hogy a papirt a kukaba dobjam, ne a budiba...

tanato 2013.10.08. 22:46:37

@Barátusz: @Mr. Long [wannabe Briton]: Na tehát,nem csak egy embergyerek tud felnőni kétnyelvű környezetben hanem egy bébi kutya is lehet multikulti. És még mi tartjuk magunkat a világ urainak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 22:47:43

@tilmir:
Képzelem...
Nádpálca az asztalon:))))))))))))))))))))

tanato 2013.10.08. 22:47:57

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hát igen,az is egy épületes dolog,úgy látványra mint szagra.

BTBTBT 2013.10.08. 22:48:23

@Mirjam2:
"Nekem pl. teljesen termeszetes hogy felig angolul, felig magyarul beszelunk a ket Angliaban elo magyar baratnommel; mindharman regen elunk mar itt es ez a normalis nekunk, nem ertem mi lenne azzal a gond ha keveri a nyelveket valaki."
ÉS
"Vilagszerte igy beszelnek a bevandorlok."
"Nekem" vagy "világszerte" azért nem ugyanaz, ugye?

Semmi baj nincs azzal, hogy úgy csinálod, neked az jó, de attól, hogy a másik nem úgy csinálja, ahogy te, még nem fogja rosszul csinálni.
Nem az ő védelmében, de egyébként tényleg nem érted, hogy miről beszél tilmir.

BTBTBT 2013.10.08. 22:52:51

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Mi értelme a ropogós krumplit eláztatni az amúgy is bűzlő ecettel?

És okat kellett sétálni a kukáig a használt papírral a kezedben?
Nem röhögtek egymások a papírt hurcolászók? :)

@tanato:
Világ urai? Én nem. Te igen? :)

Egyébként teljesen érthető, hogy a kutya (is) figyelni fog a kétféle vezényszóra. Pedig nem is érti a nyelvet, csak a helyzetet. Ha kitalált nyelven alkotnád a vezényszavakat, és azt szokná meg, akkor azt is "értené".
Egyébként a vizslák szépek, de kényesek. Rövid szőr.

@Shanarey:
Annyira jó, hogy nem vagyok ott, és nem tartják karban a magas vérnyomásomat ilyen baromságokkal.

tanato 2013.10.08. 22:53:43

@Mr. Long [wannabe Briton]: Sajnos nem tudok kutyául,de ha az agyában meg tudja különböztetni a két nyelvet nyilván a beszédében is.

nyuszigonosz 2013.10.08. 22:54:42

@Mr. Long [wannabe Briton]: :-))

Most azért nevetek annyit, mert: nem egyformán ugatnak a kutyák ám.

Valahol úgy, hogy : hav-hav-hav!
Máshol meg: wau-wau-wau!
-szóval még akcentussal ugyató kutya is lehet.
:-))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.10.08. 22:55:51

@Barátusz: "Egymas nyelvet megtanulni"

A ferjemben megvolt a joszandek:) kb. 4 honapig jart egy magyar nyelvtanfolyamra:) utana feladta, azt mondta, tul nehez:) de azert egesz jo passziv szokincse van. Rendszeresen anekdotazunk arrol, milyen szavakra emlekszik (hogyis mondjam, a nyelvkonyv valoszinuleg nem a legmodernebb volt:))

tanato 2013.10.08. 22:56:52

@Barátusz: Nem vagyok kynológus,de a gazdái nagyon büszkék voltak a kutya kétnyelvűségére.

Shanarey 2013.10.08. 22:57:00

@tanato:

A kutyák a hangsúlyra és a magánhangzókra figyelnek jobban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 22:57:57

@Barátusz: a budi melletti kukaba kellett dobni. egy nyilvanos helyen meg csak-csak, de bassza meg az apartmanban is igy kellett csinalni...

Shanarey 2013.10.08. 23:00:04

@nyuszigonosz:

Nem egyformán ugatnak.
Más és más ha üdvözölnek, ha jeleznek, ha támadni akarnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.08. 23:00:21

@Shanarey: Meg a szalonnabőrre.
Leginkább:))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:01:33

@Shanarey: mi van a huskyval, elvileg az nem ugat. de majd holnap maxerrol ir egy-ke oldalt. vagy meg poszt is lehet belole...

BTBTBT 2013.10.08. 23:01:44

@Zsuzsi65:
Persze, hogy nagyon nehéz a magyar, de akkor legaláb megpróbálta.
Az angol az egyik legkönnyebben tanulható nyelv.

@tanato:
Én sem, de volt jó néhány kutyám életemben, némelyiket kiképzésre is vittem, és a vezényszavas dolognak semmi köze nincs egy adott nyelvhez.
Rettentő sokat számít a hangsúly, és a hangulatodra is következtet belőle, ha esetleg nem lát téged.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:02:24

@diggerdriver: hetkozben egyedul vagyok itthon, ugy meg nem iszok (altalaban)

BTBTBT 2013.10.08. 23:04:29

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Az apartmanban is? Hát ott még egy jót szarni sem lehetett nyugodtan és rendesen? :)

Az egyik szomszédomnak is volt husky-ja. Szép, szürkéskék szemmel. Nyáron majd megdöglött a 35 fokban szegény.
Nyilván nem voltam mindig ott, de tényleg nem rémlik, hogy ugatott volna.
Viszont nyüszíteni azt tud. Akár éjjel is.

tanato 2013.10.08. 23:05:08

@Shanarey: Mindenesetre tényleg okos volt hogy megértette mindkét nyelven az utasításokat és még véletlen sem keverte össze őket.Volt ott két másik kutyus is de ők nem "tudtak" magyarul egy szót sem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:05:43

@Barátusz: azzal nem volt problema. foleg masnaposan :D csak a kukas dolog zavart.

BTBTBT 2013.10.08. 23:05:57

@tanato:
Akkor azok nem is magyar vizslák voltak, ugye?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:07:32

@Barátusz: bar jo volt a nyaralas. 4 eve 52000 forintert elvittek minekt busszal a tengerpartra, volt egy garzon apartmanyunk 2 perc setara tengertol. 9 ejszakat foglalt magaba. siman jo volt!

tanato 2013.10.08. 23:08:02

@Barátusz: Persze hogy nem,okos kutyák voltak azok is,de a magyar szavakra nem reagáltak.

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:12:04

@Barátusz: nekem ket malamutom van. Az eszaki kutyak (malamut, husky, samojed, stb.) alapbol nem ugat, de meg tud tanulni. Az idosebbik kutyam kimondottan "beszel", artikulal es hangsulyoz.
Keressetek ra a YouTube-on Mishka kityara, az egy husky es komolyan beszel!!! :-)

nyuszigonosz 2013.10.08. 23:15:32

@tanato: Szerintem, hogy a kutya mit és hogyan csinál, abban az a legfontosabb, ki adja az utasításokat: az hogy tud a kutyával bánni.

vazzup 2013.10.08. 23:16:39

@sodalisO: teljesen másként fejezi ki magát az ember különböző nyelveken, a külső, képzeletbeli és mindegyiket értő ember számára különböző embernek tűnne, ezért mondják rá.

---

Viszont én ma ünneplek, az EU parlament leszavazta az elektromos cigaretták gyógyszerként való szabályozását. Úgy néz ki, európában még van józan ész.

2013.10.08. 23:18:59

@Zsuzsi65: nekem sem megy a felesegem anyanyelve. Nem boldogulok a horgohangokkal.

tanato 2013.10.08. 23:19:00

@nyuszigonosz: Nyilván a gazdi hozzáállása a legfontosabb,ha szereti a kutyáját rendesen sokat ki tud hozni belőle,akár a "kétnyelvűséget" is.

BTBTBT 2013.10.08. 23:19:33

@rezsoatya:
Itt, Londonban? Vagy otthon hagytad a rokonokkal?
Németjuhászos vagyok. Elfogultan mondom, hogy annál szebb, méltóságteljesebb és okosabb kutya nincsen. :)

@tanato:
Vicceltem. Jó kis sztori volt ez a magyarul is értő magyar vizslás.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Másnaposság ide vagy oda, annyiért én is hordozgattam volna a használt papírt. :)

2013.10.08. 23:21:04

@Mr. Long [wannabe Briton]: ugyanez volt az ormenyeknel. Csatornarendszer eldugul

nyuszigonosz 2013.10.08. 23:21:23

@nyuszigonosz: Mint fentebb @Shanarey: írta, a kutya föleg a hangsúlyra figyel és a magánhangzókra, így neki - kutyának - mindegy, milyen nyelven mondod, érteni fogja ( ha akarja :-)))) )

nyuszigonosz 2013.10.08. 23:22:12

@tanato: A fentebbi neked ment, csak rosszul küldtem.

Shanarey 2013.10.08. 23:22:50

@tanato:

Az ő okosságát, nem vitatom, de a korábbi ebekét igen.

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:23:47

@Barátusz: en a malamutra eskuszom, de nem fogunk osszeveszni...
Meg Mo-on vannak, chippelve, utlevellel varjak a kijovetelt (ami nemsokara lesz, ezert is orultem a multkor... :-) )

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 23:27:53

@vazzup: Hát ebben van valami, az első időszakban az én angolom is erőteljesen keveredett egy intenzív body language-el!!! Ahogy sikerült, kézzel-lábbal, mondtam fodorkorpára, de megértettek !!!! :-DDD Mondjuk én röhögtem magamon a legtöbbet az biztos, ők udvariasan mosolyogtak csak. :-DD

Világpolgár2012 2013.10.08. 23:29:08

@tucano:
Az egyik megyeszékhelyre jártam, a miénk volt az első külker osztály, amit indítottak és nagyon kitettek magukért :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:31:37

@nyuszigonosz: ez a "ha akarja" annyira ismeros... :-))))

Amugy a kutyaimnak (gyerekek felnottek, unokak meg nincsenek) a vezenyszavakat harom nyelven tanitottam: magyar, angol es eszkimo nyelven... :D

vazzup 2013.10.08. 23:32:10

@sodalisO: hófehér bőröm ellenére engem is néztek annak idején olasznak, amikor megpróbáltam tört angolsággal kommunikálni és kis híján kiütöttem a szemét a delikvensnek. :D Ez már csak ilyen.
Igazy body language, erről mindig az "inkább táncold el" felszólítás jut eszembe. :D

BTBTBT 2013.10.08. 23:32:22

@rezsoatya:
Már miért is vesznénk össze?
A móltkor tényleg azt hittem, hogy azért a nagy öröm, mert mondjuk unokád született. Már emberi, nem kutya. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Veled sem veszünk össze, de nekem kutya nincs a lakásban, az ilyen zsebcirkálóknak pedig semmi haszna. :)
Egy németjuhászon, amellett, hogy nagyon figyelmes, az értelmet is látom, a pincsiken meg nem. Meg a NH nem is próbál felkéredzkedni az ölembe.

vazzup 2013.10.08. 23:34:32

@Barátusz: hé, hátrább az agarakkal! (érted, höhö :))
Nekem egy spicc-tacskó keverékem volt, nagyon értelmes, köröket vert bármelyik klasszikusan "okosnak" hívott kutyára. Igaz, trenírozott eb volt.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 23:36:43

@vazzup: Na jó, akkor mostmár valaki elárulhatná , milyen az olasz akcentus itt Angliában? Minden második vendég az üzletben ezt kérdezi tőlem és most már jó lenne tudni miért: Where are you came from ? Are you italian?:-DDDD ......festett szőke, nem kreol, napsütötte bőr, egyáltalán nem vagyok olaszos tipus........áhhhhh vagy...lehet , azért hogy gesztikulálva, hadonászva, kezem lábam , olyan igazi olaszos lendülettel beszélek?? Vagy mi más ? :-))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:37:12

@Barátusz: asszony szuleinek van egy, ott szerettem bele en is kis dogbe. vittem setalni rendszeresen, amikor ott voltunk (nem vegzi el a dolgat az udvarban, csak az utcan...) es osszebaratkoztunk, mivel en nem csak a tomb korul vittem, hanem oras - ketoras utakra. ez odaig fajult, hogy ram hallgat a legjobban. mindig ki akara szokni, de ha engem meglat megall a nyitott kapuban es semerre :) raadasul csak szinhust eszik, de ha tolem kapja barmilyen zsiros mocsingot bever :D

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:38:08

@nyuszigonosz: csak a vezenyszavakat. Azt is szakkonyvbol. Biztos akcentussal, de a kutya meg nem rohogott ki! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:40:39

@sodalisO: nekem dan akcentusom van elvileg... legalabbis ezt mondtak multkor. bar megkerdem holnap az angol kollegakat mi a velemenyuk a szovegemrol. eddig dicsertek. reszegen, talan nem jolneveltsegukben mondtak.

BTBTBT 2013.10.08. 23:42:26

@vazzup:
Azt mondtam volna, hogy a németjuhász az egyetlen okos kutya, és a többi mind hülye? Nem.
A mérete miatt kérdezem: mire lehetett trenírozni a picurodat?

@Shanarey:
Akkor inkább ez a kutyu téma. :)))
www.dogheirs.com/lunderscoreo/posts/4167-desperately-seeking-unconditional-love-video

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Azért vitted el két órára is a kutyót, mert távol akartál lenni a szülőktől? :)

@sodalisO:
Esetleg a dekoltázs miatt? :)))

nyuszigonosz 2013.10.08. 23:42:40

@Shanarey: Nahát! És pont egy félig pitbull. Okos kutyus.

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:43:40

@sodalisO: nem tudom, milyenek az olasz nagymamak... :-P
(atmentem diggerbe!)

nyuszigonosz 2013.10.08. 23:44:25

@rezsoatya: Mert a kutya soha nem röhög ki.
Ö úgy fogad el és szeret téged, amilyen vagy.
Akár akcentusos eszkimóul.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:44:54

@Barátusz: neeeeeeeeeeeeeem :) komalom a kis mocskot. ugy viselkedik, mint egy macska... dorgolodzik a labamhoz, meg rabukfencel a labfejeimre, hogy ne tudjak elmenni onnan :D imadom!

BTBTBT 2013.10.08. 23:46:19

@rezsoatya:
De miért eszkimóul? Legalább valami világnyelvet választottál volna. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nekem (nem ebben az előfordulási sorrendben) orosz/lengyel/dán/finn/cseh/magyar és amcsi akcentust is vízionáltak már, akik beszélni hallottak.
Lehet, hogy ezekbe az országokba kéne költöznöm Anglia helyett, és nem lógnék ki a sorból? :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:46:43

@Barátusz: jovobeli aposomat komalom. mindig a kezembe nyom egy sort vagy palinkat. ha mindket kezem szabad, akko altalaban mindkettot :D

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:47:50

@nyuszigonosz: a szegeny...
Azert latom rajta, hogy neha eleg futcsan nez...: D

(volt mar rajta lathatosagi melleny, zokni, gazalarc... ilyenkor latom rajta, hogy "de miert, de miert?" :-DDDDD

Shanarey 2013.10.08. 23:48:09

@sodalisO:
Talán a hangerő, amit a kommunikációra használsz?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:49:01

@Barátusz: amcsiba meg ok, magyarban siman jo a nyelvtudasod. de a tobbi orszagban meglennel love, ha nem angolul, vagy magyarul kellene dumalnod nem? akkor meg megjobban kilognal a sorbol. vegeyl fel arab akcentust es barhova jo leszel, meg svedbe is :D

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 23:49:26

@Barátusz: Ha nyitott dekoltázzsal dolgoznék, kb. a 3. vendég után már a bugyim meg a zoknim dugig lenne hajjal. Zárt nyakú pulcsi, garbó, vagy ing begombolva!!!! :-DDD
@rezsoatya: Nem is ez volt a kérdés, hanem , hogy milyen a tipikus olasz akcentus ! :-DDD Kéretik tisztelettel a lényegre fókuszálni, ok??:-))))) Ez nem vicc, ez egy halálosan komoly kérdés volt !!!!

nyuszigonosz 2013.10.08. 23:50:03

@rezsoatya: A gázálarc: az meg miért?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.08. 23:51:44

@sodalisO: nalatok mennyi egy ivy league stilusra vagas?

Shanarey 2013.10.08. 23:52:09

@Barátusz:

Gondoltam hogy ráugrasz a németjuhászra :-)

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:52:35

@Barátusz: mert az alaszkai malamutnak az az anyanyelve.

nyuszigonosz 2013.10.08. 23:52:35

@Barátusz: @sodalisO: olasz akcentus: éneklös és sok az e - betü, plusz a szavak végén is e betü.

vazzup 2013.10.08. 23:53:41

@sodalisO: tessék :D www.youtube.com/watch?v=JTt8XQCiBgY

Te kérted! :P Oké, ő itt nem szőke. Valószínű téged is a csápolás miatt néznek olasznak, ahogy engem is.

@Barátusz: nem, nem mondtad, hanem ezt: "Egy németjuhászon, amellett, hogy nagyon figyelmes, az értelmet is látom, a pincsiken meg nem."

Amúgy ilyen alapdolgokra: ül, fekszik, igazodik, megáll a járda szélén, nem megy ki- vagy be az ajtón engedély nélkül sehol, nem ugat, ha megtiltják neki, természetesen nem túl sok, de mindent hiba nélkül megcsinált.

Shanarey 2013.10.08. 23:55:13

@Mr. Long [wannabe Briton]:

Basszus most hogy kérdezed őt, rájöttem nekem is kellene túrnom egy fodrászt. A hajam már legalább 1 cm hosszú, vagy még több :-(

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.08. 23:57:07

@nyuszigonosz: @vazzup: jaj, tök jó. Igen , ez igaz lehet , és a csápolás, hadonászás úgyszintén, a hangerővel azért szolidan bánok, félek az aranyértől! :-PPPP
Nézem a videót! :-DD

BTBTBT 2013.10.08. 23:58:15

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Sörben/pálinkában van az igazság? Ha spicces vagy, jobban megismer a leendő após.
Az öcsém is azt mondogatja, hogy ha felnől a keresztlányom, akkor először vele kell söröznie-pálinkáznia a jelölteknek. :)

Amcsiba nem vágyom. Komolyan. Talán majd egyszer Dél-Franciaország...
Arab akcentus kell a hóhérnak. :)

@sodalisO:
A zoknid miért lenne tele hajjal? Ha be van húzva az ing a nadrágba, akkor esetleg, ha meg nincs, akkor deréktájt kihullik a padlóra. :)
Akkor korrigálok: mellbőség? :)))
És nyitott dekoltázzsal sokkal több lenne a borravaló. :D

@rezsoatya:
És a te mamalutod egyenesen Alaszkából származik, vagy már Európában, netán Mo.-on született?
Egyébként Angliába kell a chip, vagy csak otthonra?

@vazzup:
Jó fej lehet.
Azzal a megjegyzésemre a mopsz-jellegűekre céloztam.

@Shanarey:
Nehéz lett volna kihagyni. :)

rezsoatya (törölt) 2013.10.08. 23:58:41

@sodalisO: hat ahhoz jobban kene ismernem teged, hogy megallapitsam. Egyszer ellatogatok abba a fodraszatba es majd bon giornoval koszonok... :-)

BTBTBT 2013.10.09. 00:00:18

Ez lemaradt.

@sodalisO:
A zoknid miért lenne tele hajjal? Ha be van húzva az ing a nadrágba, akkor esetleg, ha meg nincs, akkor deréktájt kihullik a padlóra. :)
Akkor korrigálok: mellbőség? :)))
És nyitott dekoltázzsal sokkal több lenne a borravaló. :D

nyuszigonosz 2013.10.09. 00:01:38

@rezsoatya: Ciao, Bella! - lenne jobb, nem? :-))

vazzup 2013.10.09. 00:02:07

@sodalisO: "a hangerővel azért szolidan bánok, félek az aranyértől! :-P"

Várj, még mindig a beszélgetésről beszélgetünk, ugye?! :P

BTW, a videón egy amerikai színész csaj beszél, szóval fék akcentus, de jól tolja a csaj.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 00:03:48

@Barátusz: Baszki, veled kurva nehéz vitatkozni!!!!!! :-))))) Mellbőség ??? Na , ja olyan is van! Dekoltázs ???? Hidd el, ezt is vágjuk !!! De rohadt bosszantó, szemöldökcsipesszel szedni az indiai tüskehajat egyes helyekről.

rumitom 2013.10.09. 00:04:53

@tilmir: ugy erzem nincs baj a magyarommal, de a szakmai nyelvet kizarolag angolul tudom, illetve nemetul meg elboldogulok vele. magyarul a sokszor angolbol magyarositott teljesen magyartalan szavakra nem is helyezek hangsulyt es nem erzem, hogy ezzel a magyarom csorbat szenvedne.

eddig egy kellemetlen szituacio adodott, mikor veletlenul egy magyar ugyfelem akadt akivel fel ora csevereszes utan a targyra terve meg kellett kernem valtsunk angolra mert a mondataimban minden masodik fonev angol es a tobbin is ugy kellett erolkodnom.

BTBTBT 2013.10.09. 00:06:33

@vazzup:
Ez erősen oroszos akcentus a megnyomott r-ek miatt is. Pedig az amcsit nagyon jól tolja az Émi Vóker.

@nyuszigonosz:
Arról hallottam, hogy otthon idén tavasszal vagy mikor vezették be.
A mostani németjuhászomnak már nem lesz, mert öreg.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Ez igencsak mérnökösre sikeredett. :)

@sodalisO:
Dehogy vitatkoztunk.
És mi a helyzet a borravalóval? :DDD

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 00:09:13

@nyuszigonosz: szegeny kutyan mar minden volt... A malamut munkakutya. Mentokutyanak akartam kikepezni, mar meg is volt beszelve a betanitas a Pannon Mentokutyasokkal, aztan maskepp alakult.
@Barátusz: a chip kell. Utlevel is. es 48 oraval a hataratlepes elott orvosilag igazolt fereghajto beadasa.
Magyar malamut. A torzskonyv szerint az egyik ukapja egy navajo indian szanhuzo volt.

nyuszigonosz 2013.10.09. 00:09:30

@Barátusz: Az én kutyusomnak 5-6 éve van chip.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 00:11:00

@Barátusz: nekem messze nincsen sajnos ilyen arcelem, dolgoznom kellen rajta (kb 10-15 kilo valaszt el tole).

@sodalisO: ? honna kell csipesszel szedni?

BTBTBT 2013.10.09. 00:13:40

@rezsoatya:
Az ükapja? Értem. Akkor kell az eszkimó kiképzés. :)

@Shanarey:
Adriánó Cseles Csávó?

@Mr. Long [wannabe Briton]:
10-15 kiló az arcodról? Az igen. :)
Tudom, testsúlyra értetted.

Gondolom a bugyiból meg az ingből, de majd az érintett beavat. :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 00:15:09

@vazzup: Igeeeeeeen, persze, hangerő, beszélgetés stb stb. Ne kezdddddd !!!!! .-DDD
@rezsoatya: Hát gyere ! Ollóm van, bárkinek szívesen egy minőségi hajvágást, bármikor !!! :-P
@Barátusz: Látod?! A lényegre tapintottál! Borravaló így is van,pedig nincs kint a gyomrunk a blúzból? Na ? Erre varrjál gombot ??! Különben is van egy szép magyar közhely erre ! A kevesebb sokszor több!! :-DDD

Na ma is meglesz a napi szokásos kis szétoffolás ! :-DDD

BTBTBT 2013.10.09. 00:19:19

@sodalisO:
Ki beszélt itt gyomorról? Régen rossz, ha már ott van a dekoltázs. :)))
Egy jó zuhanyt tudok ajánlani szemöldökcsipesz helyett. Persze csak munkaidő után.

Sokszor valóban a kevesebb a több - de néha nem. :)

@Mr. Long [wannabe Briton]:
De akkor kiszedni, amikor még rajta van a ruha. :)

Shanarey 2013.10.09. 00:20:23

@sodalisO:

Így énekelt egy szőke olasz csibe valamikor nagyon régen

www.youtube.com/watch?v=KX1MTc_TmTU

M. Péter 2013.10.09. 00:20:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Egy barátom 1983-ban érettségizett a pécsi Leőwey német nemzetiségi osztályában. A gimnázium honpalja szerint 1956 óta folyik ott német nyelvű oktatás.

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 00:20:40

@Barátusz: hat errol volt szo a posztban, nem? Hogy a gyerek tanulja-e az anyanyelvét...
Mert mi lesz, ha teszem azt, eljutok egyszer kutyastol Alaszkaba? Ha' koll egy tolmacs, nem igaz?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 00:21:50

@Mr. Long [wannabe Briton]: Hát mindenhonnan, ahova sikerül befúródni. Nekem pl a talpamból kellett egy óriási krátert fúrni, és vagy 8 db 5mm-es fekete hajszálat szedtem ki a sebből 3 heti sántikálás után. De pl. az egyik litván kolleganőm rendszeresen szedi a dekoltázsából, mert ő nyitott kis csini blúzokban dolgozik. .-DD Mindennek megvan az ára :-PPP
@Mr.Long: a ruhából kiszedi nagyjából a mosógép, szedegetné belőle a kotera:-)))

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 00:23:35

@sodalisO: nincs itt semmifele szetoffolas!
A gyerek anyanyelvi oktatasa es a te koldokod abszolut egybevago tema, nem? :-P

BTBTBT 2013.10.09. 00:25:19

@sodalisO:
Képes voltál 3 hétig sántikálni? Na, ne.

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Nem igaz, hogy csak offolás volt. Igen komoly nyelvészeti dilemmát játrunk körbe, de megoldást senki sem talált. Aztán feladtuk. :)

@Shanarey:
Elég érdekes az a belógatott mikrofon a táncdalénekes csajnál.

@rezsoatya:
Próbálom elképzelni, ahogy a kutya tolmácsol közted meg az alaszkai őslakosok között - de a röhögéstől nem nagyon megy. :)))

BTBTBT 2013.10.09. 00:34:26

@sodalisO:
"kotera"
Ez mi ez? Ugye nem kolera, és ismét tanulhatok egy új szót?
Egyébként a litván kolléganőnek több a borravalója? :D

@rezsoatya:
Igen, mosolyogni már élőben is láttam, de az arcberendezése miatt nem hiszem, hogy egy kutya képes lenne nevetni.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 00:34:43

@rezsoatya: Hát igen, végül is, a kutyák nyelvi kommunikációja, vagy a gyerekek nyelvi fejlesztése és az én nyitott vagy zárt nyakú blúzom között valóban erős párhuzamot érzek. :-)))
@Barátusz: Neeem, a 3 hét alatt több komoly kisműtéten estem át, végére már egy kellemes kráter volt a talpamon, és minden műtét alkalmával újabb adag hajat sikerült kivésni. Aztán már a sebtől nem láttam, van-e benne valami, így vettem egy papucsot, gondoltam azzal lehet a baj.ÉÉÉS nem, az utolsó nagy műtétet altatás nélkül, helyi érzéstelenítéssel / 1 whiskey , csak bátorításnak/ összes lámpa bekapcsolva, éjjeli lámpa mint sebreflektor, 2 szemüveg egymáson, penge, csipesz, tű ...és akkor szedtem ki az utolsó adag hajat, tényleg 5 mm-es szálak voltak, mélyen benne a talpamban. Nagyon gáz volt...azóta minden este meló után óriási teljeskörű ellenőrzést tartok.:-DDDD

nyuszigonosz 2013.10.09. 00:35:42

@Shanarey: Hát ez igazán nagyon régen volt: 1968/69 !

Shanarey 2013.10.09. 00:38:29

@nyuszigonosz:

Van egy felvétel 89-ből is vele. Nem tudom hogy csinálta de ott is jól nézett ki.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 00:38:45

@sodalisO: maradjunk abban, hogy egy dekoltazs erdekesebb sokunk szamara a nyelvi kerdeseknel. na jo, csak BIZONYOS nyelvi kerdeseknel!

BTBTBT 2013.10.09. 00:38:55

@sodalisO:
Hidd el, hogy a gyerekek nyelvi fejlődésének előbb utóbb köze lesz nem a te, hanem úgy általában a nyitott blúzokhoz, doktornő. :)
Kb 5 percig bírnám, hogy valami szúrja a talpamat. Aztán kiszedném. Szenvedjen az sokáig, akinek 3 anyja van.

vazzup 2013.10.09. 00:39:41

@sodalisO: a nyitott blúz(od) bizonyítottan fejleszti a gyerekek (kisfiúk) beszédkészségét. A nagyfiúkét is!

A talpadból? Akkor biztos volt haj-jajj.

nyuszigonosz 2013.10.09. 00:40:39

@Shanarey: Van, aki nem öregszik. Óriasi szerencse.

BTBTBT 2013.10.09. 00:42:07

@vazzup:
Á, dehogy! A blúz tartalma láttán elkezdenek hebegni-habogni.
Nem tesz az jót a beszédkészségnek.
A NYELVtudás viszont fejleszthető. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 00:44:24

@Barátusz: errol ezzembe jutott egy nagyon regi beavis and butthead resz. amikir fodraszhoz mentek, hogy melleket nezzenek :) a legjobb elmenyuk: "megvolt? igen meg, a csucsa is!" annak orultek, hogy hozzajuk ert a fodraszcsaj melle... en a fogorvos tanulokkal voltam igy, akik minden evben vizsgaltak minket kozepdmsuliban. a csaj kiforditotta oldalra a fejem, hogy megvizsgal. cssk ket iszonyatkerek mellet lattam, azota sem feledem!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 00:46:21

@Barátusz: fogalmam sincs mit jelent, de érdekes , nem ? Olyan újszerű:-)
Hát én is kiszedtem, minden alkalommal azt hittem kiszedtem az összeset ami benne volt. De miután a sebtől nem látszott, hogy még mindig maradt benne, így elhúzódott.
@vazzup: @Mr. Long [wannabe Briton]: Ez tudományoosan alátámasztott tény ?? Mert akkor mégiscsak át kell gondolnom a nyitott dekoltázst, mint készség- és nyelvi fejlesztő projectet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 00:48:24

@sodalisO: ha megmondod hol tudunk nalad hajat vagatni megyunk es segitunk tanacsot adni.

vazzup 2013.10.09. 00:49:58

@Barátusz: a kisfiúk vagy a nagyfiúk? Azok a kisfiúk, akiket még nem fertőztek meg az álszeméremség civilizációs betegségével egyáltalán nem illetődöttek meg, sőt, éppenséggel kiemelt figyelmet fordítanak a dekoltázs tulajdonosának.
A nagyfiúk meg? Most mondanám, hogy egy tisztességes dekoltázs hatására (is) képes vagyok lyukat beszélni a tulajdonos hasába, de az igazság az, hogy furán hangzana, mert végülis minek még egy lyuk?!

@sodalisO: nem tudom, hogy leírták-e már tudományosan, de én mindig is szerettem volna felajánlani a testemet a tudomány oltárán, szóval elvégezhetjük a kísérletet. :P

BTBTBT 2013.10.09. 00:55:51

@Mr. Long [wannabe Briton]:
Erről a "Harcosok klubja" azon jelenete jut eszembe, amikor B. Pitt karaktere meséli, hogy ha a repülőn belül ül, és ki kell mennie, és férfi ül mellette, akkor mindig a seggével a férfi arca felé megy ki.
Viszont ha elhalad a sorok között egy légikisérő csaj mellett, akkor mindig a farkával halad el a nő segge mögött. :)

Meztelenül volt az fogorvostanonc? Ezért szerettél te annyira szakközépbe járni. :)))

@sodalisO:
Régebben én is "megműtöttem" magamat, de ennyi ideig nem hagytam volna elmérgesedni valamit.

@vazzup:
A nagyfiúk már nem habognak az ilyesmi láttán.
Még egy lyuk a hasába? A köldöke nem elég? :)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 01:03:01

@vazzup: @Mr. Long [wannabe Briton]: Na pillanat!!! A dekoltázs hatása a nyelvi fejlődésre című kurzust szigorúan kiskorúak fejlesztésére indítanám el.:-)))) Felnőtt korban ,akinek erre szüksége van ....hátttt....hogy is mondjam...... meg egyébként is, Digger szerint nagyon nagymamás a stílusom.
Amúgy meg nagyon hülyék vagytok ám:-)))))))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.10.09. 01:05:13

@sodalisO:
Ahogy vazzup kolléga korábban leírta: a felnőtt hímek beszédkészségét is jelentősen fejleszti egy-egy dekoltázs. :)))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 01:10:39

@Barátusz: Nekem mondod ? Barber shopban dolgozom, napi 9,5 órában csak férfiakkal, nagy tükrökkel körbevéve. Nem lehet nem észrevenni sok mindent!!!!! :-P :-P

BTBTBT 2013.10.09. 01:14:43

@sodalisO:
"Felnőtt korban ,akinek erre szüksége van ....hátttt....hogy is mondjam."
Erre reagáltam.
De azért ha mindig a fenekedet nézik, azért az valahol elismerés, nem?
Már ha nem tolakodóak.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 01:18:58

@Barátusz: Persze, hogy elismerés, a nők imádják a visszajelzéseket, főleg ha diszkrétek. És hát, igen..mondom ott vannak azok a fránya nagy tükrök, attól, hogy dolgozunk látjuk, hogy a kedves vendég éppen min mélázik el.:-DD
Persze ha valaki nagymamás stílusú /Digger szerint/ azt nem fenyegeti veszély! :-P

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.10.09. 01:21:58

Nos, miután ezt a kérdés kört is alaposan körbejártuk, elvonulok a csipagyárba . Jó éjt nektek.:-D

Shanarey 2013.10.09. 01:23:17

@sodalisO:

Dehogynem, jön a farkas és akkor aztán hamm.

BTBTBT 2013.10.09. 01:40:34

@sodalisO:
Nagymamás? 5 évvel fiatalabb vagy Diggernél, plusz másik 5 évet simán letagad(hat)sz. :DDD
Hol itt a gond?

zopilote 2013.10.09. 02:43:49

@Mirjam2:
" Vilagszerte igy beszelnek a bevandorlok "
Ezek szerint Kanadaban nem elnek bevandorlok, ugyanis egymas kozott csak az anyanyelvukon beszelnek, legalabb is akiket en ismerek, nem csak a magyarok, hanem szinte minden nemzet fiai, lanyai, fuggetlenul attol, miota elnek az orszagban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.09. 03:19:41

@Barátusz: előtte sokévig kisebbekkel voltam, korábban olyan kicsikkel is, akik akkor kezdtek el beszélni.
a múltkori beszélgetésnél kérdezett rá valaki a témánál, angol több mesét, mondókát, éneket tudok, mint magyarul, szakmai ártalom.
ezt a félszavakból dolgot meg nem is értem, mert az a része, ami valóban félszavak, ahhoz szerintem Magyarországon kell élni, másképp nem mennek át az utalások.

>"A magyar kulturadat tokeletesen at tudnad adni angolul a gyerekednek? Nem hiszem, hogy barki kepes lenne ra."

külföldön szerintem nem lehet tökéletesen. már azt se fogja tudni, mi az a túrórudi :-)
mi az, ami az én magyar kultúrám, és mindenképpen át kellene adni, hogy senki ne sérüljön?
nem tudom, tényleg nem vitatkozni akarok, de nem érzem, miről van szó.
egyszerűen ha egy gyerek körül nincs senki más, aki az anyja nyelvén beszél, és nincs kapcsolatban a mindennapi kultúrával sem, nem tudom, mekkora prioritás lesz ez. főleg ha sokadik nyelvről és kultúráról van szó.
nyilván ha egy magyar pár Angliába megy, az tiszta sor.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.09. 03:32:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: szerintem ngyon kevés ország ad állampolgárságot csak ott születés után, vérségi alap kell.
az ázsiai országok meg külön híresek arról, hogy kívülálló soha a büdös életben nem lehet állampolgár.
(Indonéziában házastárs x év után igen, de le kell mondani az eredeti állampolgárságról - gyereknek is dönteni kell 18 max 21 évesen, melyiket akarja. na ez így nesze semmi kategória valakinek, hacsak nem egy "még gyengébb" állampolgárságot ad fel.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.09. 04:02:30

@sodalisO: na ez egyébként érdekes.
nekem azt mondták annó sokan, hogy mikor angolul beszélek, nagyon más vagyok.
volt olyan (magyar) pasim, akivel jobban szerettem angolul beszélgetni, mert úgy éreztem, jobban ki tudom fejezni magam, jobban egymásra hangolódunk. (nem volt kifogása, ő is ugyanezt érezte.)
valakinek van még ilyen érzése, hogy más az egyénisége a különböző nyelveken?

pappito · http://pappito.com 2013.10.09. 05:48:49

@Mr. Long [wannabe Briton]: "azokhoz szol a kerdesem, akik kint szultek, lettek apak, egyeb opcio. magyar pogar kikoltozok a kolbaszkeritesek foldjere es ott is pogarra valik, kap utlevelet stb. azok bejelentettek, bejelentik altalaban a gyerekuket a magyar hatosagoknak es kernek utlevelet, stb, vagy megelegszenek a kolbaszkeritesek foldjenek utlevelevel?"

attól függ. Ha a kinn született gyerek kinti állampolgár lesz a helyi törvények szerint, akkor kap helyi útlevelet, nem kell neki másik. Hacsak pl. nem EU-n kívüli országba születik és akar az EU-ban utazgatni, akkor hasznos lehet. Attól még magyar állampolgár lesz, ha nincs anyakönyvezve Mo-n, úgyhogy ráér akkor megcsinálni ezt amikor kényelmes. Viszont magyar anyakönyv nélkül nem lesz magyar útlevele a gyereknek.

Viszont asszem hat éves kor alatt nem kap magyar útlevelet 3 évnél hosszabb időre, úgyhogy hosszabítgathatja a folyton és 18 éves koráig négyévente kell, nem kaphat tízévest.

Nálunk a kisebbik gyerek nincs Mo-n anyakönyvezve, nincs is magyar útlevele, nem is érdekel a dolog, tekintve, hogy a saját útlevele jó ötéves koráig (a csecsemőkori képével) és azzal is utazgathat három hónapot vízum nélkül az EU-ban (és hatot UK-ban)

Most látom, hogy Mo amúgy is különleges :)
"Note: Hungary has special requirements. Even if New Zealanders have already spent up to 3 months in the Schengen area, they may enter Hungary and remain there for up to a further 90 days visa-free. But they must then leave the Schengen area from Hungary, and must not go to other Schengen countries during their stay in Hungary if they have already spent 3 months elsewhere in the Schengen area."

pappito · http://pappito.com 2013.10.09. 05:51:06

@Chang Yai: "szerintem ngyon kevés ország ad állampolgárságot csak ott születés után, vérségi alap kell."

vagy ad vérség nélkül de csak szigorú feltételekkel

pappito · http://pappito.com 2013.10.09. 05:53:51

ja, jut eszembe 12 éves kor felett ujjlenyomat is kell a magyar útlevélbe, az meg külön kaland, mert nekünk nincs képviseletünk, konzulátusunk csak Ausztráliának, szóval mehetünk Canberrába...

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 06:23:41

@Barátusz: valaki felvetette korabban, hogy nevunk melle meg oda kellene biggyeszteni nemunket, eletkorunkat es meg nem tudom, mit is... kivetelesen mindkettojuk eletkorat tudom es tevedni tetszel... (De majd az erdekeltek nyilatkoznak). Aztan, hogy ki mennyit tagadhat le, az megint egy kulon kerdes... :-)))

madscientist 2013.10.09. 06:53:59

@Barátusz:

Biztosan ezzel is mindenki máshogy van, nálam viszont ez is szempont, az előző ilyen posztnál is írtam, hogy a saját anyanyelvemen (amiből nekem 'csak' egy van) tudom magam a legpontosabban, legválasztékosabban és legszebben kifejezni.
Szeretném, ha egyszer majd a gyerekem is ugyanígy tudná.
Ez nagyon egyéni dolog, vannak családok, ahol tényleg nem mutatkozik rá túl nagy igény. Van, ahol meg nagyon komolyan veszik és olyan következetesen végig is csinálják, mint az általad említett családban is.

2013.10.09. 07:52:00

@tilmir: Bocsi, kiposztoltad ide a velemenyedet a magyar nyelvhasznalatrol stb., ezzel jar hogy masok is megosztjak a velemenyuket es az nem feltetlenul egyezik a tieddel. Ez kicsit gyerekes erv hogy nekem 'fogalmam sincs semmirol'; mirol van neked tobb 'fogalmad' mint nekem? Kisse regebben hagytam el Magyarorszagot mint te, es eleg sok tapasztalatom van tobbnyelvu gyerekekekkel stb., miert ne szolhatnek hozza a temahoz?

Annyit irtam le hogy nem szimpatikus nekem a hozzaallasod a nyelv-kerdeshez. Nem jelentek ki nagy igazsagokat, csak a szemelyes velemenyemet fogalmazom meg, mint ahogy te is. Ha te boldog vagy ezzel hogy raszolsz a 18 eves gyerekedre ha nemet szavakat kever a beszedebe, akkor szuper. En ezt biztosan nem csinalnam, mivel, ahogy leirtam, az en szemelyes tapasztalatom az hogy normalis az ha bevandorlok keverik az uj orszag nyelvet az anyanyelvukkel, es engem halalra idegesitene ha az anyam ramszolna hogy csak magyarul beszeljek otthon.

Pl. ha latnek egy pakisztani csaladot, ahol az anya nem beszel folyekonyan angolul, de kenyszeriti a felig felnott / felnott gyerekeit hogy az o kedveert csak es kizarolag urdu nyelven beszeljenek otthon, az nekem nem lenne szimpatikus, es azt gondolnam magamban hogy 'inkabb neked kene megtanulnod angolul'. Ez az en hozzaallasom, nem kell velem egyeterteni, de semmivel kevesbe nem ertekes a te velemenyed mint az enyem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.10.09. 08:05:48

@Mirjam2: Neked tényleg üldözési mániád van...
:)
Te NEM a véleményed írtad le az adott témáról, hanem kioktattál. Amit itt írsz az már csak szépítés...
Olvasd csak végig.
Ráadásul a tények ismeretének hiányában tetted azt, ami önmagában is vicces volt.
Egyébként meg lettél hallgatva, pont. Megértettem az álláspontod, pont. Engem az sem érdekel, hogy te hindi, vagy kínai nyelven csacsogsz a gyerekeddel. Pont.
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:09:05

@rezsoatya:
Na.
Fater.
Milyen kutyád van?
Malamut?
Az a tömöD szörü vagy az untigfurdki fajta?
Maga nyalja a seggét?
:))))))))))))))))))))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.10.09. 08:16:37

Akkor a poszt es a kommentek alapjan nem dolt el, hogy ha lesz kutyam, akkor magyarul, vagy az lakhelyem szerinti orszag nyelven beszeljek-e hozza es magyar, vagy masnyelvu nevet adjak-e neki. Ez ervenyes a gyerekre is.

2013.10.09. 08:18:55

@Mr. Long [wannabe Briton]: a sanskritra vagy a latinra szavaznek. Esetleg ogorog

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 08:24:10

@diggerdriver: tegezodj csak nyugodtan, annyira nem vagyok oreg! :-)))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:38:05

Amúgy kutyának szinhúst adni?
Az én kutyám azt ette amit meghagytam.
Az pedig nem sok.
Igaz, valamiért olyan anorexiás kinézete volt mint a cigány lovának:)))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.10.09. 08:41:11

Amúgy a kutyák tényleg nagyon okosak.
Nézem ezeket a kutyás filmsorozatokat hát Rex okosabb mint a rendezö meg a forgatókönyvírò együtt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 08:49:39

@Chang Yai:

"szerintem ngyon kevés ország ad állampolgárságot csak ott születés után"

Nem, sok ilyen ország van. Pl. az amerikai földrészen ez a főszabály. Tény, hogy más földrészeken ritka.

De ennek egy verziója van pl. az UK-ban is, ahol az ott született személy brit lesz, ha legalább az egyik szülője legálisan van az országban. Hasonló van a franciáknál és a németeknél is.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 08:55:34

@M. Péter:

Ezek kétnyelvű iskolák voltak, s a legtöbb tárgy magyarul volt.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.09. 08:59:39

@tanato:

Kevered a kisebbségi iskolát a kétnyelvűvel!

A II. vh. előtt Mo-m háromféle nemzetiségi iskola létezett:

‘A típusú’ – tiszta anyanyelvi, nemzetiségi tannyelvű oktatás volt, ahol minden tantárgyat – a magyar nyelv és irodalom kivételével – nemzetiségi nyelven tanítottak,

‘B típusú’ – kétnyelvű oktatás, ahol a tantárgyakat kb. fele részben magyarul, fele részben pedig nemzetiségi nyelven oktatták,

‘C típusú’ – nyelvoktató oktatás, ahol a tanítás nyelve magyar volt, s a nemzetiségi nyelvet csupán tantárgyként tanították.

1945 után a ‘B típus’ megszűnt. Az 1945-1946-os tanévben összesen 92 ‘A típusú’ és 62 ‘C típusú’ iskola működött.

1960 tavaszán indult be az ‘A típusú’ iskolák fokozatos átalakítása ‘B típusúra’ – A Művelődésügyi Minisztérium 44 167/1960. számú, valamint 44 159/1960. számú utasítása a nemzetiségi tannyelvű iskolákban a természettudományos tárgyakat és a testnevelést immár kötelezően magyar nyelven kellett oktatni.

Az 1960-1961-es tanévben összesen 31 ‘B típusú’ és 329 ‘C típusú’ iskola működött.

Csak az 1985. évi I. törvény adott ismét lehetőséget a nemzetiségi tannyelvű oktatás („A” típus) fokozatos visszaállítására.

Tehát 25 éven keresztül nem volt az országban nemzetiségi iskolarendszer, helyette a gyakorlat látszatkisebbségi, magyarul tanító, a kisebbségi nyelvet csak egyszerű tantárgyként oktató iskolák voltak. Ennek eredménye a kisebbségek teljes asszimilálása lett.

M. Péter 2013.10.09. 09:10:20

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A tanítás nagyobb része németül folyt. A magyar nyelv és irodalmon kívül egy tárgyat tanítottak magyarul.

BTBTBT 2013.10.09. 10:29:22

@Chang Yai:
"korábban olyan kicsikkel is, akik akkor kezdtek el beszélni."
Ezzel bolcsis koruakra celzol? Mert akkor tudod, hogy mennyire fogekonyak.

"ezt a félszavakból dolgot meg nem is értem, mert az a része, ami valóban félszavak, ahhoz szerintem Magyarországon kell élni, másképp nem mennek át az utalások."
Ez nem igaz. Nem kell Mo.-on elni.
Ma, amikor az internettel a teveadasoktol kezdve a hireken at barmifele informacio elerheto, ha csak a szulon nem mulik, hogy ne legyen az, a gyerek egy-egy nev alapjan is ossze tudja rakni a mogottes tartalmat.
Ha azt mondod neki, hogy Vago, egybol tudni fogja, mi az.

"mi az, ami az én magyar kultúrám, és mindenképpen át kellene adni, hogy senki ne sérüljön?"
Egy kicsit furcsa ez a sajat kulturajaval kapcsolatos kerdes egy tanartol, nem? :)
Nem a serulest tartottam fontosnak, hanem hogy a sajat anyanyelven tudja az ember legjobban atadni az ilyen dolgokat. Nuansznyi kulonbsegek is sokat szamithatnak.

"nem tudom, mekkora prioritás lesz ez"
Ez a szulonek prioritas, mert sokkal jobban egymasra tudnak hangolodni, minel tobb kozos dologgal. De ezt biztosan nem kell egy tanarnak magyaraznom. :)

Vegulis minden szulo annyit ad at a gyerekenek, amennyit akar, de kesobb megbanhatja, ha nem torte ossze magat ezen a teren. Nem szentiras, amit kovetni kell, de a bircas nyelvi posztban leirtam az okokat, hogy miert KENE, hogy fontos legyen anya/apa szamara, hogy a gyerek az o nyelvet es kulturajat IS minel tokeletesebben ismerje.

Milyen a nyaralas? Csak kommentelni jossz ki a vizbol? Meg valaszolni? Meg allast keresni? :)

@rezsoatya:
Chang volt az, aki felvetette ezt.

Tudom, hogy D. 49 eves, S.-nek pedig felnott gyereke van, tehat 45-re tippelem. Minusz amit letagad. :))

@madscientist:
"a saját anyanyelvemen tudom magam a legpontosabban, legválasztékosabban és legszebben kifejezni.
Szeretném, ha egyszer majd a gyerekem is ugyanígy tudná."
Pontosan. Nalam is ugyanez a helyzet.
Sok csalad viszont nem is foglalkozik ilyesmivel. Mondjuk azoknal lehet, hogy otthon sem lett volna ekkora tudatossag a gyereknevelesben.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.10.09. 10:31:06

@Bebbi: Köszi! Ezt a kényszer hozta, az első házit úgy készítettük el, hogy magyarul kérdeztem, magyarul válaszolt. Tökéletesen megoldott mindent :-)
Aztán hazajött apa és megkérdezte franciául, hogy "Hány szótagú?" A gyerek pedig kétségbeesetten nézett rám, hogy mi az a "syllabe"...
Hát én nem szerettem volna, ha az iskolában így jár, hiszen ott is franciául kérdeznek, ezen a nyelven kell válaszolnia (6 éves).
Így a második leckénél már nyelvet váltottunk.
Azzal is egyetértek, sőt bíztatok rá minden szülőt, hogy mire a gyerek iskolás lesz tanulja meg a nyelvet, mert gondjai lehetnek a gyereknek abból, ha otthon ebben nem tud a szülő segíteni.
A fiamnak van egy japán osztálytársa, a szülők nem beszélnek franciául. A harmadik házi feladat után fogadtak egy francia nyelvű lányt, akinek a feladata elsősorban a házik elkészítése, ugyanis nem boldogultak vele.
Azt is hozzáteszem, hogy talán nagyobb gyerekeknél nincs ilyen gond, vagy esetleg kevesebb, hiszen ők már otthon megtanultak írni, olvasni, de ebben nekem nincs tapasztalatom.
De persze mindenki úgy csinálja, ahogy jónak látja :-)

tanato 2013.10.09. 10:33:35

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ebben van igazság,nem minden tárgyat tanítottak pl románul tehát a B típusnak felelt meg..Az arányokat nem tudom persze.

rezsoatya (törölt) 2013.10.09. 10:38:32

@Barátusz: sugok: 51! Tobbet nem segitek! :-))))

M. Péter 2013.10.09. 16:19:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Nem tudom, hogy máshol mi volt, de a német nemzetiségi tagozaton szerzett érettségit még az NSZK is elismerte,

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.09. 16:35:01

@Gilda66: na ez nekem is ismerős, nálunk is vannak szép számmal gyerekek, akiknek a szülők nem tudnak angolul, vagy nem valami jól, általában van magántanárjuk, csak néha levelezni kell velük, hogy ugyan már hagyják, hgy a gyerek csinálja meg a saját leckéjét. némelyik hozza a magántanárt is a fogadóórára, hogy beszéljem meg vele is a dolgokat, na ez nagyon kedves és segítőkész szokás :-)

Barátusz (nem tudok linkelni megint, grrrr, csak egyszer per hozzászólás)
"Ma, amikor az internettel a teveadasoktol kezdve a hireken at barmifele informacio elerheto, ha csak a szulon nem mulik, hogy ne legyen az, a gyerek egy-egy nev alapjan is ossze tudja rakni a mogottes tartalmat. Ha azt mondod neki, hogy Vago, egybol tudni fogja, mi az."
nem tudom, mennyire releváns ez, ha a gyerek nem Magyarországon nő fel, senki más nem tud körülötte magyarul, és egyébként is van két másik nyelv / egy kultúra körülötte, amit tényleg muszáj. ez olyan nagyon mű nekem. ki nem szarja le Vágót, a Barátok köztöt, vagy nemtom, Gáspár Laci legújabb albumát. ezért kérdeztem konkrétan, hogy felsorolásszerűen mi az én magyar kultúrámnak / identitásomnak az a része, amit mindenképp muszáj átadni, hogy ne sérüljek se én, se ő. figyelembevéve, hogy én ezekből a dolgokból 8 éve kiestem, és egy csomó minden utalást én sem értek perpill, pl legeslegújabb szleng, divatcuccok (fogalmam sincs, miben szabad mostanság végigmenni az utcán, hogy ne szóljon be néhány kétbites agyú, reklámok, legújabb termékek/márkanevek, áruházláncok, celebecskék, filmek, könyvek, sorozatok. nem érzem úgy, hogy a mindennapi életből kieséssel bármi lényeges is csorbult volna bennem, ha muszáj lenne (ne adja az ég), valszeg pár hónap alatt visszajönne, de minek is. ami lényeges, az maradt (nyelv meg az a bizonyos kevésbé hétköznapi értelemben vett kultúra, a gondolkodásmód egy része), de igazi ottlét, gyökerek nélkül egy gyereknek szerintem üres lenne, amit el lehet érni külföldről, csak egy nyelv, még csak egy kis közösség sincs azon a nyelven (ahogy mondjuk egy idegen nyelvű óvodában van még egytucat másik ember, akivel megélheti a nyelvet).
érzelmi és pszichológiai okokból simán értem az anyanyelv tanításához való ragaszkodást, a dolog értelmét. praktikus okokból is. de ezt a kulturális vonzatot egyáltalán nem érzem.
juteszembe - a gyerekek angolos olvasókönyvében rengeteg mindenféle más kultúrával foglalkozó olvasmány, mese stb is van, meg én is próbálok mindig keresni kínai vagy indiai vonalat - az a legegyszerűbb. sokminden átmegy egy kultúrából másik nyelven is. pl más nyelven is lehet locsolkodni vagy ádventi koszorút csinálni, bizony tojáskeresést és locsolkodást mi is csináltunk hárman magyarok angolul a tajvani óvodánkban! a halloween nagy buli akármilyen nyelven, az egész hetes borzongós-félelemfeloldásos-legyőzzük mindazt, amitől félünk tematikával. lehet angolul vagy akár perzsául is pogácsát sütni. vagy vasárnapi húslevest és rántotthúst feltálalni :-)
a legnagyobb írók műveit el lehet olvasni angolul is, a lényeg meglesz, ahogyan mi is be tudjuk fogadni más népek nagy íróinak a műveit, de a finom utalásokat szerintem ottélés nélkül semmilyen nyelven nem lehet megérteni, hiába tudsz magyarul, ha nem azon a nyelven szocializálódsz az iskolában és a mindennapi életben, éveken át. ahogyan a vicceket sem szerintem, mert az egész mindennapos gondolkozás más. Pál utcai fiúk mondjuk valakinek, aki esetleg pár hónapot látott Európából? szerintem esélytelen, még a megfázást a hideg vízben se fogja tudni rendesen átemelni :-) vagy mondjuk a Tüskevár életérzése valakinek, aki nem töltött minden nyáron heteket a Balcsinál. vajon a magyar népmesék közül pártucat megvan-e már angolul, át lehet-e vinni belőlük valamit a nyelvi határokon? - ok, ok, nyilván egyáltalán nem ugyanaz, mint eredetiben, de pl ez érdekes lehet. egyébként kiskoromban nem bírtam elviselni a népmeséket, semmit, egyszerűen még a gyermeki agyam is szó szerint akart mindent értelmezni, nem tudott mit kezdeni a szimbólumokkal, csak felnőttként tudtam valamire jutni ezekkel az izékkel, kíváncsiságból.
tényleg nem kötözködni akarok, próbálom érteni (és nincs kizárva a magyar nyelv, mint nyelv, de ez a kulturális vonzat szerintem majdnemhogy teljességgel reménytelen, mivel semmi esély nincs arra, hogy ha úgy alakul, akkor hónapokat ottlenni).
bocs, eldugulok és megyek vissza a vízbe :-)

2013.10.09. 18:07:28

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

bocs, ha ellenkezem. kéttannyelvűben tanultam 96-tól 2002-ig.

a tárgyaink jelentős része németül folyt. Német irodalmat külön tárgyként kaptunk, de mellette még etikát is és mocskosul kemény volt németül.Az érettségi 3as németemmel by default járt a középfokú.

A nagy arányú németül tanított tárgyaknak hála, közel két év után egész jól értem a svájci németet. :)

BTBTBT 2013.10.09. 18:38:03

@Chang Yai:
ezért kérdeztem konkrétan, hogy felsorolásszerűen mi az én magyar kultúrámnak / identitásomnak az a része, amit mindenképp muszáj átadni, hogy ne sérüljek se én, se ő.
Komolyan: honnan is tudnatnam/tudhatna barki, hogy NEKED mi a fontos a kulturadbol? :)
A Vagot csak peldakent hoztam fel. Irhattam volna "Fules Macko"-t is (vagy barmi mast), a lenyeg, hogy a nev mar tovabbi magyarazat nelkul betolti az osszes tudnivalot.

"igazi ottlét, gyökerek nélkül egy gyereknek szerintem üres lenne"
Itt arrol lenne szo, hogy ha a szulo nem ismerteti meg a gyereket akar csak ilyen szinten is, akkor az elveszik a gyerek szamara. Tok lenyegtelen, hogy szerinted ures lenne-e a gyereknek. Te a legjobb tudasod szerint atadod neki az ismeretet, aztan o azt csinal vele, amit akar.

"ezt a kulturális vonzatot egyáltalán nem érzem"
Erre nem tudok mit mondani. Ezt ott hordozza magaban mindenki.

Az iskolas peldaid azert nem a legjobbak, mert kozosseggel kapcsolatosak, nem izolaltak, mint te lennel a sajat gyerekeddel, amikor elkezded tanitani.

"a legnagyobb írók műveit el lehet olvasni angolul is, a lényeg meglesz"
Ez tevedes. A forditas es a fordito ertelmezese miatt mar eleve elveszik valamennyi a lenyegbol is.

"hiába tudsz magyarul, ha nem azon a nyelven szocializálódsz az iskolában és a mindennapi életben"
Ha a gyerekeddel otthon mindig magyarul beszelnel, akkor a fenti allitasod mennyiben lenne ervenyes? :)

"egyébként kiskoromban nem bírtam elviselni a népmeséket, ... még a gyermeki agyam is szó szerint akart mindent értelmezni, nem tudott mit kezdeni a szimbólumokkal"
Ez sem relevans abbol a szempontbol, hogy a gyereked korantsem biztos, hogy ilyen lesz.

En sem kotozkodok.
Aztasd magad tovabb. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.10.10. 14:14:18

ahany nyelvet beszelsz... temaban, a minap a piacon hallom, hogy az arus thaiul bizniszel turistakkal, es nana h feleannyirol inditja az alkut. lecsaptam mint a vadaszsolyom,vicces volt,mire eszbekapott,mar el is adta nekem normalis aron a cuccot. (hulye reszeg ausztralok miatt minden alk u kb nyolcszoros aron indul tul sokan benyaljak.) es persze aranyosak a nenikek angolul aussie akcentus, de mint kiderult lehet oroszul kinaiul fransziaul is alkudni.de masert nem megyek majd tour bus kozelebe megint,csak adatgyujteni,nyomaszto. udva komodo nat parkbol

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása