oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 15. 06:49,  A kulturális sokk és a csótánykirály 268 komment

2013. szeptember 15. 06:49 Határátkelő

A kulturális sokk és a csótánykirály

Vasárnap lévén ismét blogokat ajánlok, próbáltam újakat is keresni és szerencsére sikerrel jártam. Úgyhogy ma megtudhatjuk, mihez kezdjünk azzal, aki a kulturális sokk állapotában van. Aztán másfajta sokk is érhet minket egy fülöp-szigeteli csótánykirály képében, végül megtudhatjátok, hogyan készül a wagashi. (No meg azt is, hogy mi az...)

blog billentyűzet_2.jpg

Első választottam a Goldenblogon is díjazott (ezúton is gratuláció) Nők külföldön blog, amely a kulturális sokk állapotával foglalkozott egyik bejegyzésében. A téma érdekes, nálunk is volt már róla nagysikerű írás – a mostani azt boncolgatja, miként vehető észre ez az állapot és (főleg) mit tehetünk ebben a helyzetben.

„Honnan veszed észre, hogy valaki a kulturális sokk állapotában van és nem csak simán undok? :-)

Nem könnyű észrevenni, hiszen a legtöbben már elfelejtettük azt, hogy milyen volt kezdetben, vagy esetleg mi könnyebben átvészeltük.

Szóval, a jelek (a teljesség igénye nélkül):
- A másik ember gyakran levert, szomorú, sokat panaszkodik;
- Könnyen felhúzza magát, „beszól";
- Szidja az országot, annak minden aspektusát: embereket, intézményeket, úgyszólván mindent;
- Gyakran hangzik el ez a szófordulat: „bezzeg otthon";
- Lehetnek mindenféle testi tünetei: itt fáj – ott fáj, mindig fáj valahol;
- El sem tudja képzelni, hogy ebben az országban hogyan lehet élni.

Mit tehetsz, ha a környezetedben valaki ebben a cipőben jár?

Ha az agyadra megy, nincs türelmed foglalkozni vele, akkor a legjobb, ha elkerülöd abban az időszakban, amíg tart ez a krízis. Így nem mondotok egymásnak olyanokat, amiket később mindketten megbántok.

Ha nem tudod – vagy nem akarod – elkerülni, akkor komoly támogatást nyújthatsz neki már csak azzal is, ha megérted és elfogadod, hogy most éppen nehéz helyzetben van. A kéretlen tanácsok ritkán szoktak bejönni, bár van olyan ember, akinek a Csernus-féle sokkterápia az ideális. :-)

Elmondhatod viszont neki, hogy neked mi segített, hogyan sikerült megoldanod a beilleszkedésedet. Aztán, az majd az ő feladata és felelőssége, hogy leszűrje azt, ami számára jó és hasznos."

Ez természetesen csak az írás egyik része, ajánlom, ide kattintva olvassátok el az egészet, érdemes!

A csótánykirály

Ízlés kérdése ugyan, de én még nem találkoztam emberrel, aki kedvelné a csótányokat. Gyermekkorom egyik meghatározó élménye a panelházakban időről időre előbukkanó csótánysereg, ami ellen mindenki hadat viselt, hol több, hol kevesebb sikerrel. De azért olyanhoz, amit most a 90 millió fülöpke blogon olvastam és láttam, még nem volt szerencsém. Nézzük a sztorit!

„Ma hajnalban lementünk barátosnéval az éjjel-nappaliba (...), hátha egy kis kaja-pia és sétálás kombo segít majd az elalvásban de az nem volt benne a pakliba, hogy a boltban találkozunk a csótánykirállyal.

Nem pásztáztam a padlót, inkább a polcokat vizslattam, mikor szólt a barátnőm, hogy nézzek le. Akkora csótány volt pont a lábam előtt, hogy az felülmúlta az eddig látott legnagyobb utcai csótányokat is.

Persze a bolti csótánynak több morzsa jut, esetleg egy-két csöpp red bull is de, hogy eddig még nem szúrt szemet egyik alkalmazottnak sem, azt nem hiszem.

Olyan nagy volt, hogy csótányhoz képest viszonylag lassan tudott csak mozogni - vagy épp akkor fejezett be egy fél karéj kenyeret - ingerelt is, hogy rátapossak, de a csúszósabb papucsomban voltam és féltem elesek rajta." Nem lőném le a poént és a képet sem teszem ide, akinek van kedve és gusztusa, ide kattintva megnézheti, mekkora is egy fülöp-szigeteki csótánykirály.

A wagashi az vajon mi?

Még véletlenül sem szeretném egy orbitális méretű csótánnyal zárni a mai válogatást, úgyhogy a Fülöp-szigetekről ugorjunk át Japánba a Tokyo reloaded blog segítségével és nézzük meg, mi is az a wagashi és hogyan készül!

„Kóstoltam már nihonshút (sakét), találkoztam tokyói geishával, főztem újévi ételeket és megnéztem, hogyan alakul át egy fiatal kabuki színész nővé a színpadon. Nemrég végre bejutottam egy wagashi-workshopra is. Fogyasztói szemszögből már sokat írtam a témáról, így legfőbb ideje volt egy kis gyakorlatot is szerezni!

Az édességek alapanyaga azonos: vörös és fehér babpaszta, amit a sensei diónyi gombóccá gyúrt, majd könnyed mozdulatokkal a hónapnak megfelelő alakra formált, végül néhány egyszerű eszköz segítségével — háromszög keresztmetszetű fadarab, ceruzaszerű botocska, evőpálcika — néhány másodperc alatt rózsabimbóvá, nőszirommá, vagy madárkává mintázott.

Ezt a típusú wagashit nerikiri-nek hívják, ezekből a sensei egy nap úgy 400-t készít, hacsak nincs valami ünnep, mert akkor 5-600 is kikerül a keze alól. Nekem egy úgy negyedóráig tartott, viszont legalább elég ronda lett. Do not quit your day job, mondaná erre az angol, igen bölcsen." Aki szeretné látni mindezt képeken is, és bővebben is olvasna a wagashi-készítés rejtelmeiről, az feltétlenül kattintson ide!

A kommentelési szabályokról ide kattintva olvashatsz.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr515513351

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.15. 07:43:11

Én ezzel a kulturális sokkal nem tudok mit kezdeni...
Egy kicsit túlmisztifikált, "ez a divat" hisztinek gondolom.

Csótányom volt, kiírtottam.
Blog ajánlót köszi, megnézem.

Itt ömlik az eső, megérkezett az ősz.
Nálatok?

zopilote 2013.09.15. 08:25:51

Nalunk bekoszontott az " indian nyar ": egesz heten +25C felett lesz az ido, most ejfelkor is + 16C van, nyaron ilyenkor lehult +5C - ra.
Megtalaltam a Youtubon a tegnap emlitett szlovak rajzfilmsorozatot, Matko a Kubko cimmel:
www.youtube.com/watch?v=e2e9C_2xfhk
www.youtube.com/watch?v=Xk4BBtg8Po0

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.15. 08:31:10

a toyio-s blog nagyon tetszik, köszi.
a csótány meg első olvasásra se tűnt hatalmasnak.
a kulturális sokk, hát no, kicsit túldimenzionáljátok.

puhacica 2013.09.15. 08:51:47

a felsorolt tunetek alapjan fel magyarorszag kulturalis sokkban szenved. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.15. 08:54:28

módosítok, a tokyo-s blog kurvajó

nigara 2013.09.15. 09:01:03

A csótányos blogból kiragadott idézet stílusa már elég volt ahhoz, hogy biztos nem nézem meg.

rezsoatya (törölt) 2013.09.15. 09:03:59

Essex felhotlen egbolt, sut a nap 9°C, (frizura rendben, Baratusz!), koszonjuk, hogy velunk utaztak, megyek es elolvasom a csotanyos wagashit, vagy mittudomen, a tegnapi sok mesetol kulturalis sokkom van.
Kulonben is szuletesnapi tortat kell foznom, mentem. Szep vasarnapot mindenkinek!

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 09:04:39

Staines, Middlesex, UK: ragyogó napsütés, szinte alig lengedező szellő, 8 fok (de legalább 13-nak érezni :)).

eagles 2013.09.15. 09:08:57

@zopilote:

Én most Tom és Jerry rajzfilmeket keresek, mert mivel kezdődik az ősz, kezdenek beszivárogni a lakásba az egerek. Ellesném a technikát Tomtól.

eagles 2013.09.15. 09:11:18

Mezőkövesd és környéke:

Az ég kék, a fű zöld, a tehenek jól tejelnek.
Hogy hány fok van, a tököm se tudja.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.15. 09:12:45

NY-Mao, 16 fok, szélcsend, száraz, világos idő.
és a hajam még mindig tart.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.15. 09:14:59

"Az autóstoppal kapcsolatban Japánban tökéletes a konszenzus: stoppolni Japánban nem lehet, ennek itt nincs meg a kultúrája, hiszen senki sem stoppol, Q.E.D. A mondat második fele ugyan igaz, ám a következtetés elhibázott, mivel pontosan azért Japánban a legjobb stoppolni a világon, mert itt senki sem stoppol. A dolog ugyanis úgy működik, hogy miután mindenki a fent említett koncenzust vallja, mély meggyőződése, hogy rajta kívül senki, de tényleg senki sem, fog felvenni, és ha ő nem áll meg, akkor mi ott pusztulunk el az út szélén. És mivel a japánok nem szeretnének halott gaijinokat látni az utak mentén, gyakorlatilag az első arra járó autós bevágja a satuféket, ha másért nem, hát hogy elmagyarázza a fenti tételt, "

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.15. 09:16:14

"A dologra persze érdemes rásegíteni azzal, hogy az ember kanjival felírja egy kartonra, hogy merre akar menni: XY方面. Ez nem azért kell, hogy tájékoztassa a sofőröket, hogy érdemes-e megállni, hiszen ahogy azt a fentiekben levezettük, ők pontosan tudják, hogy nem, hanem azért, hogy azt a képzetet keltsük bennük, hogy tudunk japánul. Mert rossz dolog ugyan éhhalált halt gaijinokat az út szélén látni, de létezik egy annál rosszabb is: felvenni őket úgy, hogy aztán nem tudjuk elmagyarázni nekik, miszerint Japánban nem lehet stoppolni. "

:DD
kész vagyok:)

ffüttyfürütty 2013.09.15. 09:19:47

Az ember fantáziája mindig rosszabb :D Én kábé egy papucs méretű csótányra számítottam így aztán nem ért sokk. Viszont ezek a japán édességek nagyon tetszenek és szerintem egyáltalán nem lett rossz az sem amit a blogoló készített.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.15. 09:20:19

Reading, Uk, fátyolfelhős ég,5 C fok,magas páratartalom, a tegnap este megszárított hajam olyan mint a kuvasz kutyabundája. Szeretlek Anglia!! A szobámban 13 C , egyelőre gondolkodom, hogy kéne a paplan alatt felöltözni, mert én ki nem szállok az ágyból ilyen hidegben.
Megnéztem a csótányt, nem tudom kicsi vagy nagy az emlegetett példány, de erőteljesen rühellem őket. Pfujjjjjjjjj.
Kulturális sokk? Lehet, hogy túl van dimenzionálva, mindenesetre nekem van és keményen küzdök vele. Ki tudja ki fog győzni ?!

Bonjour 2013.09.15. 09:22:48

@Quercus58: nalunk epp az megy ebben a pillanatban... De csak ot epizodot engedtem meg.

eagles 2013.09.15. 09:27:09

Gondolkodom(nem röhög).

Kinek szarabb? Azoknak, akiknél a bolt van tele csótánnyal, vagy Nekünk magyaroknak, ahol a parlament?

Bonjour 2013.09.15. 09:38:04

Csotany: ennel sokkal nagyobbat is lattam mar Bp belvarosaban, mikor ott laktam (sokaig). A spray-t a kuszobre meg az ablak ala szortam, hogy a lakasban ne legyen mereg. Az volt a tapasztalatom, hogy egyre nagyobb es tapasztaltabb csotanyokat kuldott a csotanytarsadalom, mivel hatasos volt a mereg es mind felfordult a kuszobon. A vegen mar volt szerencsem latni a falon varakozni egy kora reggeli oraban egy kb 8 centis peldanyt.

Az elso ket csotany jutott csak be, parban jottek, egve hagytam a villanyt, nem mertek kijonni a mosogep alol, aztan masnap ejjel mereggel felszerelkezve megkuzdottunk... Nem volt egyszeru. En akkor lattam csotany eletemben eloszor, pedig a belvarosban laktam elotte is.

NYC-ben meg lattam otkilos patkanyt, macskanyi merete volt. Sokat, a fifth avenue-n is, ha kiraktak a szemetes zsakokat.

Jo tema bekes vasarnapra.

Az a japan ize nekem nem izlik, de jopofa blog.

Kultursokk. Hat nem mond ujat a cikk, de erosen HA-s a tema, ertem, hogy idekerult. Tenyleg letezik a kultursokk, de az oslakosoknak is. Leszurheto konnyen, hogy a K eu-i zavarja oket a legkevesbe, de azt pc szidni, amikor a problemarol is, mert gyakorlatilag azonos genetika, a kulonbsegek gyengek, magyaroknal meg annyi sincs, mint a romanoknak meg a lengyeleknel.

Es meg a XXI. szazadban is van olyan parizsi fiatal, aki lecsodalkozott 2007-ben, hogy nahat, bp-i lakossag ugy nez ki mint a parizsi, mondjuk a gettoink nemzetisegi osszetetele kulonbozik.

Na, kidumaltam magambol a felesleget, csacsogok mint egy szalonbeli lotyo :)))).

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 09:38:47

@puhacica: Pont ez jutott nekem is eszembe! Annyi panaszkodással sehol nem találkoztam még, mint otthon! :D
Ma megyek sushizni. Alig várom.
Időjárás: Itt Moszkvában már elég régóta 10 fok a hőmérséklet, esik az eső, fúj. Remélem, még jön a vénasszonyok nyara, ha nem, idén kicsit meg leszek lőve. Februárra begolyózok, ha addig nem látok napot. :P

Bonjour 2013.09.15. 09:39:36

@Bonjour: raadasul nem olvastam, olyan is. Elnezest.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 09:44:53

"- Szidja az országot, annak minden aspektusát: embereket, intézményeket, úgyszólván mindent;
- Gyakran hangzik el ez a szófordulat: „bezzeg otthon";"

Ezek alapvető lelki felvidító technikák. Akkor is, ha egyébként teljesen abszurd. Csak hinni kell bennük.

Ha az ember azonban tényleg hosszan hisz bennük, akkor elhagyja az illető országot.

Százszámra hallottam ezeket mind a 3 országban, ahol felnőttként huzamos ideig éltem. De közvetve más országokról is van hasonló tapasztalatom, még a világ leggazdabb államairól is.

eagles 2013.09.15. 09:44:54

@Bonjour:

Na igen. Az a gyerek aki a Tom és Jerry-t nézi nem lesz tömeggyilkos, ellenben amelyik a Japán rajzfilmeket nézi, minden esélye meg van rá. Bár ezt csak hallomásból tudom, mert több mint tíz éve nem nézek tv.-t.

Én a Jézuskától egy kultúrsokkot kérnék karácsonyra Új-Zélandon.

Bonjour 2013.09.15. 09:45:46

@fannie: igen, ez nagyon betalalt ez a beszolas.
Na megyek gesztenyepalacsintat sutni reggelire. Gesztenyeliszt, viz tojas, so, mez es/vagy esetleg fuszerek. Elkepesztoen egyszeru es jo.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 09:46:45

Tavalyelőtt éjszaka elmentem egy szófiai hipermarketbe. Akkora patkányt láttam a zöldséges pult alatt, hogy először azt hittem egy kiskutya bújt meg ott.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 09:48:23

@Bonjour: Jó a recept. Mivel kerülnöm kell egészségügyi okok miatt a glutént, nekem kifejezetten jól jött. :) Jó étvágyat!

2013.09.15. 09:49:45

@Babette_: ez a tokyoreloaded blog brutal jo. Durva, hogy a tokeletes minosegu japan autopalyakat leszabalyozzak 80 illetve max 100km/h-ra. Azt en is eszrevettem rovid tartozkodas alatt, hogy vezetni a tobbseg nem tud. Lehet ezert van a 80-as korlatozas.

2013.09.15. 09:51:36

@Bonjour: felraknad az output-ot a kepfeltoltesre, hogy megnezzuk milyen a gesztenyepalacsinta? Meg nem lattam. Sot azt se tudom mi az a gesztenyeliszt es hol kaphato.

Bonjour 2013.09.15. 09:51:48

@Quercus58: en se nezek tv-t, en lassan husz eve. Nyugalmam megzavarasara alkalmas, pedig neha vannak ertelmes dolgok benne, de nekem nem megy. Pl ismeros felvette tv-bol par eve a 3(?)millio lepes Mo-n, a kek turarol.... Orultem, de aztan egyszer karacsonykor meglattam szuper osszkiadasban valahol, fillerekert (par ezer forint sok dvd-ert).
Na jo kommentelest.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 09:53:47

@Bonjour: A víz helyett nem finomabb tejjel?

eagles 2013.09.15. 09:55:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Nem volt kitéve tábla, hogy az állatok etetése tilos?

Bonjour 2013.09.15. 09:57:02

@charlieharper: @fannie: oke, este megprobalom feltenni, meg sose csinaltam ilyen kepfeltoltest.
Amugy olyan mint a chokito. Megvan az a regi reklam a motoros gyerekkel? "Ronda, de finom."
Charlie, keress ra neten, lehet rendelni is azt hiszem. Amugy ilyen natur/bio/oko boltokban kerdezzetek ra. Angliaban tuti kell, hogy legyen ilyen valahol.
Mentem.

BTBTBT 2013.09.15. 10:04:21

Ezt a női blogban leírt jelenséget hívják kultúrsokknak?
Nekem sosem volt, és nem ebből következően, de nem hiszem, hogy a többségnek lett volna. Jórészt az ismeretlennel, az újjal való kalandot, megismerkedést látok hallok az érintettek részéről.
Lehet, hogy csak Mo.-ról dimenzionálják túl az egészet?

A szaké nem jön be. Másnak egészségére!

Az ezerszer szidott London, napsütés, 14 fok, égszínkék ég repülőkkel csíkozva.

@rezsoatya:
Őőőő... mi ez a frizurával? :)

@ffüttyfürütty:
Én is legalább akkora csótányra számítottam, mint a csaj lábfeje, aztán akkora lett, mint a kisujja. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.15. 10:04:49

@Babette_: Szerintem ahogyan a felelmet, ugy a kulturalis sokkot sem lehet tuldimenzionalni. Marmitn kivulrol lehet annak tunik, de aki ateli, annak nagyon is valosak az erzesek, ez nem hiszit, hanem kb zsigerbol jon.

Szerencsere sosem eltem at ezt, de el tudom kepzelni milyen lehet.

Mintha egy olyan embernek azt mondanad, aki fel tarsasagba menni, hogy te hulye vagy, csak tulparazod. Nagyon nem segit.

BTBTBT 2013.09.15. 10:06:34

@fannie:
A normál palacsintát egyszerre vízzel és tejjel a legjobb. De ízlések, és pofonok...
Na, megyek takarítós nap van. Vár a lakás.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.15. 10:07:32

@fannie: ohh hat en abszolut raiesmertem valakire a leirt kultursokkos dologbol. Amig az elejen megy a panaszkodas, oke elfogadhato, de ha meg evek mulva is ezt hallod, felmerula kerdes, hogy akkor miert van itt?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 10:22:07

@tilmir:
Mert hazaáruló vagy, azért!!! :)

A kultursokk, kicsit hétköznapi, nem sámáni tolmácsolásban:
"Úristeeen! Itt jó nekem! Nem tudok szenvedni, nem tudok úgy igazán szenvedni!!! Hogy fogok így barátokat szerezni, ha nem tudunk egy rendeset együtt szenvedni?! Hiányzikakiscicááááám és az anyukááááám (bár már elmúltam 30)!"

A harmadik fázis pedig:
"Szentségeséééég! Nekem itt annyira jó, hogy nem merem elmondani otthon, mert akkor utálni fognak a magyarok... jaajajajajajajjjjj és jájj is! Hú, de szenvdek, jajj, jajj, de fáj, hjajj, de nagyon-nagyon szenvedek!!!"

Negyedik fázis:
"Tudod mit? Szarok én a magyarokra. Itt élek Ausztráliaában, ausztrál barátaim vannak... kit érdekel Kelet-Európa?"

Időjárás:
Svédország, Södermanland, Flen: süt a nap, délre vonulnak a kacsák, 10 fok.

@Barátusz:
Ugye? Kultursokk egy marhaság... vagy ha létezik is, akkor biztos olyan szerencsés vagyok, hogy megrekedtem az első szintjénél :) Nem is tervezem a továbblépést :D

@tildy:):
Csacsi kérdés! :)
Mielőtt kijöttünk Svédországba, sokat olvastuk az indexes svéd fúrumot. Na ott aztán volt minden, annyit embereket szenvedni még nem láttam. Ki is figuráztam őket a blogomban :)
Aztán ott volt a bátyám is. Göteborgban él és szenved... őt is kifiguáztam (úgy látszik én ilyen kifigurázós vagyok :) ).
Aztán mikor kicsit komolyabban vettem a dolgokat és megkérdeztem, hogy ha itt ilyen szörnyű, akkor mi a fenének vannak itt... na, arra már nincs válasz.

Ez volt az a pont, amikor úgy gondoltam, hogy próbálom inkább kikerülni a magyarokat, mert komolytalanok :)
Örülök, hogy a HÁ-n felnőtt embereket találtam :D

2013.09.15. 10:24:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Londonban a 20.szazad elejen volt egy mondas, miszerint soha nem vagy tavolabb, mint 6ft egy patkanytol. Mare ez kb 50 meter.
Csak 2 patkanymentes varost ismerek: Budapest es Calgary. Ha Budapesten abbahagynek a folyamatos irtast, allitolag exponencialisan novekedne a szamuk es igen hamar ujra ellepnek a varost.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 10:24:50

@fannie:
Miért nem mész el nyaralni a tél közepén? Az baromi sokat tud ám segíteni... mi is ezt csináljuk. Tavaly is télen mentünk a Karib-szigetekre, idén télre is le van már foglalva az út.

Menni kell a melegebbe, a npfényre a tél közepén!

Még a végén kultursokkot kapsz, aztán lehet vinni Magyarországra mentőhelipokterrel, hogy szakképzett cukrászok túrórudi borogatásban részesítsenek... ;)

nyuszigonosz 2013.09.15. 10:28:04

@Bonjour: Gesztenyeliszt - biztosan csak Franciaországban kapható. :-(

Kultúrsokk: na olyan nekem sosem volt.

Idöjárás: napok óta esik. Ma is.

purple ragdoll 2013.09.15. 10:29:50

'The city of sunshine', Mo.: nevéhez hűen és az előző napok morc időjárása ellenére szép napsütés.

A csótányok nekem már kis méretben sem a barátaim, nem értem, miért van szükség rájuk (ja, tápláléklánc meg biodiverzitás? de most komolyan). A legundorítóbb lények a világon.

A wagashis poszt tetszett, meg az is, amit Babette_ belinkelt. Majd szerintem még beleolvasgatok később a blogba. :)

A kulturális sokk pedig nem hiszem, hogy divat, hiszti vagy túllihegés lenne. Biztosan van, aki így éli meg. De valószínűbbnek tartom, hogy akkor erősebb, ha az előzőtől jobban eltérő kulturális közegbe érkezik az illető (pl. Európából Ázsiába) vagy munka miatt egy országba, ahol a munkahelyre elég az angol, és az ország nyelvét nem beszéli.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.15. 10:31:27

@tildy:): nem belülről. belülről nem vonom kétségbe.

kívülről. annyit emlegetik, hogy még az is bemagyarázza magának, akinek amúgy nem lenne.

eagles 2013.09.15. 10:32:39

@Kovermadar:

A magyar ilyen szenvedős nép. Ha találkozol egy ismerőssel, megkérdezi, hogy vagy. Mielőtt válaszolni tudnál elkezdi sorolni, hogy Ő milyen beteg, fölsorolva az összes betegségét.
Ez kb. annyit jelent, az orvosi enciklopédia szóban előadva.

2013.09.15. 10:34:54

@nyuszigonosz: furcsanak talanam, ha valakinek Europabol Europaba vandorlaskor kultursokkja lenne. Ramondhatjak, hogy kultursokk, de szerintem inkabb nyelvi sokk es egy-ket szokas mas. Afrikaba vagy Azsiaba vandorlaskor viszont gondolom jobban jeletkezik (ahol alapjaiban mas a kultura), persze ez sem mindig igaz, nagyon jo barataink vannak Tajvanrol es Pakisztanbol es az alap ertekeink ugyanazok.
Ha Koreaba kellene koltoznom, valoszinuleg 2 honap alatt megorulnek a hierarchia-maniatol.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 10:36:35

@Kovermadar: Oh, hiszen túrórudiból van itt, Moszkvában is elég, nem tudtad? Szovjet találmány, kérem alássan!
Igen, a januári pihenőt mi is be szoktuk iktatni (Thaiföld, Maldív), főleg mert Oroszországban gyorsan hozzád is vágnak vagy 10 nap piros betűs ünnepet év elején, ami azért rendes tőlük.
De idén télen valószínű haza kell mennünk, ami nem rossz, nem panaszkodom, de napfény szempontjából nem lesz túl nagy segítség.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 10:37:30

@tildy:): Kérdés, hogy azért panaszkodik-e, mert kultúrsokkos, vagy azért, mert világ életében ezt tette. Nem mindegy.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 10:41:13

@tildy:):
Erre azt szokták mondani a bölcsek, hogy "aki nem szereti a f@szt, ne menjen kurvának".

Azt mindenki el tudja dönteni magáról, hogy ragaszkodik-e a megszokott, magyar dolgokhoz vagy sem. Ez már kiderül egy két hetes nyaralás alatt is adott esetben.

Aki nem képes az elszakadásra, az maradjon ott. Van, akinek a szülőtől való elszakadás sem megy, van aki a szülővárosából nem tud elmenni. Az ország is ugyan ez, csak a mozgástér nagyobb valamivel.
Én meg akár a Marsra is elköltöznék (vagy bárhová távolabb)... mit számít?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.15. 10:42:16

@Kovermadar: Rég hallottam már... Jó, hogy emlékeztetsz.
:D
@Babette_: "és a hajam még mindig tart."
Ez nagyon ült... :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 10:43:27

@charlieharper:

Budapest ebből a szempontból szerencsés hely: alig van patkány. Az ok: a patkány egyik természetes ellensége ott van, a menyét. A menyétek folyamatosan bemennek a csatornarendszerbe és de facto kiirtották a patkányokat a 60-as évek elején.

nyuszigonosz 2013.09.15. 10:44:15

@charlieharper: Pedig a legtöbb "kultúrsokkos" az nem is ment el Európán túlra. :-))

Szerintem az egész kultúrsokk dolog Európán belül, az csak a nyavalygás egy kategóriája.

2013.09.15. 10:51:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez nem teljesen igy van. Amikor utoljara volt az arviz Budapesten (junius), volt valami cikk, hogy mennyit koltminden evben Budapest patkanymentesitesre. Ha ezt megvagnak, nagyon rovid idon belul Budapest London/Parizs sorsra jutna patkanyugyileg. Mar nem emlekszem a pontos szamokra, de nagyon hamar az exponencialis szaporodasuk miatt.

Most meg is kerestem egy cikket rola, ez is irja, hogy a menyet nem sikeres az irtashoz kepest:
index.hu/belfold/tegnapiujsag/2011/02/20/1971_tobb_a_patkany_mint_az_ember/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 10:57:26

@Quercus58:
Arra gondolsz, hogy:
- magyar (madʲar): olyan ember, aki a világ fájdalmát hordozza magában. Rendelkezik minden létező, valaha létezett és még fel nem fedezett betegséggel. Anyagi helyzete mindig rosszabb a beszélgetőpart anyagi helyzetétől, munkahelye minden esetben szörnyű, főnöke kihasználja és megalázza, szomszédai ostobák.
Ugyanakkor rendelkezik azzal a képességgel, hogy nem csak a football-t ismeri minden más embernél jobban, de a politikai és gazdasági összefüggéseket is átlátja minden szinten. Tökéletes megoldás tud a másik, és úgy általában a világ összes bajára (valószínű azért, mert a világ összes baját önmagában hordozza, ld. feljebb). Örök és megbonthatatlan szálak fűzik a túrórudihoz, karikás ostorhoz és a franciaországi Nagy-Trianon kastélyhoz.

LyukasBogrács 2013.09.15. 11:09:40

"találkoztam tokyói geishával,"

Ez hazugság. Tokiói gésával találkoztál.

A kultúrális sokk pedig: hiszti.

"Mit tehetsz, ha a környezetedben valaki ebben a cipőben jár?"

Megmondom neki, hogy csomagolj azt'' menj haza.

nyuszigonosz 2013.09.15. 11:18:45

@charlieharper: Köszönöm. Természetesen van német megfelelöje az amazonnak.

eagles 2013.09.15. 11:21:28

@Kovermadar:

Igen.

A magyar a legmagasabban kvalifikált nép.Ebben az országban több millió képzett pszichológus él, aki megfelelő tanácsokat tud adni másoknak, hogyan oldják meg a felmerülő problémákat.
Ugyan akkor kitűnő kártyajátékos, aki négy évente hihetetlen érzékkel választja ki azt a pártot, amelyik a nagy magyar ultiban a legelképesztőbb bemondást teszi. Aminek ugye az a lényege, - ha én győzök, itt többet senkinek nem kell dolgozni, mégis amerika lesz.

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 11:28:12

@LyukasBogrács: "A kultúrális sokk pedig: hiszti."
Kulturális rövid u, az ilyen kategorikus kijelentésektől pedig szerintem inkább óvakodj. Ha nem értesz hozzá, kár ilyen kerek perec véleményt nyilvánítani. Szerinted pl. az alkoholizmus is jellemgyengeség, ugye?

Muscari 2013.09.15. 11:38:04

@Quercus58: Oreg tolgy bolcs tolgy. En is ovakodnek a masok felett valo itelkezestol, mindenkit mas melysegben erintenek ezek a dolgok, en sosem ertettem, mett jo kapasbol lehulyezni masokat.

Sajnos a politikaval kapcsolatbsn is igazad van, en mar nem is fogok szavazni jovore. Tudom, sokan mondjak, hogy nincs is jogom, mett nem ott elek, de a szuleim meg az egyik gyerekem igen, ezert erdekel a dolog, legalabn is figyelemmel kiserem az esemenyeket.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.15. 11:44:15

@Taxomükke:@Muscari: Szerintem nem arról van szó, hogy ítélkezés folyik.
De azt ki lehet jelenteni, hogy most divatos erről beszélni.
Az tény, hogy nem való mindenkinek a külföld. Szerencsére, van más lehetőség, haza lehet menni.
Sok esetben pedig az alany nem akar beilleszkedni, csak kevésbé ciki azt mondani, hogy kultúrsokkom van, mint bevallani, hogy alkalmatlan vagyok a külföldi létre.

eagles 2013.09.15. 11:49:27

@Muscari:

"Tudom, sokan mondjak, hogy nincs is jogom, mett nem ott elek,"

Ha elvárják Tőletek, hogy "méltó módon" képviseljétek Magyarországot ott ahol éltek, ha elvárják Tőletek, hogy tudásban, agyagiakban megerősödve, majd jöjjetek vissza, akkor azt sem vitathatják el Tőletek, hogy szavazzatok arra, hová vissza.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 11:49:52

@Taxomükke:
Miért, nem az?
Nem jellembeli gyengeség ugyan, de mindenképpen feltételez egyfajta gyengeséget a lélekben. Képtelenséget a környezeten való felülkerekedésre. Már, ha valódi alkoholizmusról beszélünk és nem a haverokkal történő hétvégi ivászatról.

Az pedig, hogy valaki külföldre költözik és azt várja, hogy minden ugyan olyan legyen, mint otthon volt, egy idióta :) Külföldön másképpen működnek a dolgok. Ezzel számolni kell ÉS elfogadni! Ha nem megy, akkor csomagolni kell és vagy tobávvmenni vagy hazamenni. De nyüküngeni rajta hónapokig, évekig, hogy jajj, jajj... ez olyan magyaros :)

Még mindig fenntartom, hogy a világ (vagy élet, mindegy) baromi egyszerűen működik, csak egyesek túlbonyolítják a dolgot...

Anyám alkoholista volt és depressziós. Majd a kettő együttes hatásába bele is halt. Mennyivel egyszerűbb lett volna kirúgnia apámat 25 évvel ezelőtt? És akkor még ma is élne (talán). Mi ez, ha nem gyengeség?

@LyukasBogrács:
Ez jó, ez nagyon tetszik! :D

@Quercus58:
Ugye? Magyarország a 10 millió politikus, közdazdász és footballedző országa. Én csak egy kevés közgadzaságtant tanultam a főiskolán, nem gondolom, hogy értettem is hozzá. A többihez pedig abszolút semmi érzékem nem volt. Lehet ezért kellett elmennem onnan ;)

Haragos Paradicsom 2013.09.15. 11:50:15

Csòtànykiràly??? Az ùriember nyilvàn még nem jàrt Ausztràliàban

2013.09.15. 11:51:58

Most komolyan megleptetek, hogy ennyien írjátok, hogy a kultúrsokk csak hiszti. Nem tudom, hol éltek (illetve néhányotokról tudom), de tényleg nem látjátok ezt, ha nem is magatokban, hanem másokban? Hogy megérkeznek valahova tök izgatottan meg lelkesen, és aztán hogyan lépkednek szépen végig a fázisokon?
Nyilván túldimenzionálni meg túlszenvedni sem kell a dolgot, de hogy ne létezne... ne már.

@LyukasBogrács:

""Mit tehetsz, ha a környezetedben valaki ebben a cipőben jár?"
Megmondom neki, hogy csomagolj azt' menj haza."

Ugyan miért mondanál neki ilyet?
A kultúrsokk, ugye, elvileg egy fázisos dolog, szerintem a jó tanács annyi, hogy szorítsa össze a fogát, vegyen egy nagy levegőt, másfél év múlva jobb lesz. Szerintem semmi varázslat nincs benne, ki kell bekkelni, és kész. Leüljük a vétén.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 11:52:21

@Muscari:
Én sem szavazok, semmi közöm hozzá. Megtehetném, a törvény szerint jogom van. De sz@rrantok az egészre, az már nem az én problémám.

@Quercus58:
Miért? Van, aki elvárja, hogy képviseljem Magyarországot itt? Képviseli a fene. Itt élek, dolgozom, elköltöm a keresetemet és ennyi. Nem vagyok sem magyar, sem svéd. Ember vagyok, önmagamat képviselem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 11:54:39

@Muscari:
Arról nem is beszélve, hogy 3 éve sem a mostaniakra szavaztam. Ez azt jelenti, hogy a választópolgárok 2/3-adával nem egyezik az elképzelésünk. Isten ments, hogy beleköpjek a többség levesébe és jóllétébe, így inkább rájuk hagyom a döntést ;)

2013.09.15. 12:04:15

@Th's child: Europan belul nehezen talalok kultursokkot. Ha valaki Budapestrol Becsbe vagy Munchenbe koltozik, nekem furcsanak hangzik, ha a kultursokkot vizional. Inkabb buzzword
Mas kontinensnel mas a felallas. Szerintem.
Gondolom attol is fugg, hogy hany evesen lepte el eloszor tartosan a hatart.

zopilote 2013.09.15. 12:09:07

- Gyakran hangzik el ez a szófordulat: „bezzeg otthon";
Ez a legrosszabb dolog, amit egy kivandorlo mondhat, kulonosen a befogado orszag
polgaranak vagy egy mas politikai rendszerbol jott masik bevandorlonak. Ha magyar-
rok mondjak ezt egymasnak, eros vitat szul, mert mindenki maskent el vagy elt meg ott-
hon egy bizonyos szituaciot. Fel tud haboritani pl. olyan mondas, hogy bezzeg a magya-
rok milyen lustak vagy hogy milyen szorgalmasak otthon. De az is, hogy bezzeg meny -
nyivel jobb vagy mennyivel rosszabb itt. Ez altalanositas. Egyeni helyzettol, tapasztalat-
tol fugg minden.
- El sem tudja képzelni, hogy ebben az országban hogyan lehet élni.
El tudja kepzelni mindenki, hogy szeretne elni az adott orszagban, csak kulonfele o -
kok miatt nem sikerult neki.
A szelsoseges, allandoan siro vagy allandoan csak a szepet, jot lato embereket keru -
lom, azert is van mar csak 2-3 haverom itt, bar ok is szelsosegesek, de ezt megszok-
tam toluk:)
Tanacsot nem adok senkinek es el sem fogadok senkitol, mindenki ugy eli az eletet,
ahogy tudja vagy akarja, nem lathatunk az emberekbe, hogy mit miert csinalnak.
Csotanyokrol: (cockroach, milyen szep angol szo, ugye?) :)
Eletemben nem lattam csotanyt - az sem tudtam, mi az - amig Torontoba nem kol-
toztem. Ott aztan van!! Bizonyara az idojaras kedvez nekik, vagy valami hasonlo.
Bar Virginiaban, Manassesben is lattam - amikor ott festettem berlakasokat - hogy
a konyhaszekrenyek alja teritve volt doglott csotanyokkal, kibacott undorito volt:(
Torontoban ket hetig laktam egy olyan helyen, ahol amikor a konyhaban felgyujtot-
tam a villanyt, a mosogato feketelett toluk. Vancouverben a lakasban - ahol laktam
7 evig es csotanymentes volt - amikor megjelent az elso, rettegve huztam el. Eleg
csak egy koszos lako a berhazban, es megjenik a csotany az egesz epuletben, szinte
minden lakasban, alig lehet kiirtani utana:( Egyszer lattam egy rajzfilmet roluk, az tet-
szett:)
Ha mar szobakerultek a patkanyok, megjegyzem, hogy itt Albertaban van hivatalos,
egyenruhas " allami patkanyorseg" :)Nagyon szigoruan veszik a patkanymentesseget,
meg az epuletet is lebonthatjak, ha szukseges a kiirtasuk erdekeben. Nincs is patkany
az egesz tartomanyban. Ellenben Vancouverben es Torontoban lattam szepen fejlett
peldanyokat. Magyarorszagon patkanyt sem lattam soha.
- Az édességek alapanyaga azonos: vörös és fehér babpaszta
A kinai sutemenyek nagy reszeben is babpasztat hasznalnak toltelekkent, nekem na -
gyon bejott. A gesztenyepurere emlekeztet az ize. Amikor meg gyakran jartam a ki-
nai negyedbe - hetente - akkor az olcso sult kacsamaj es langos melle ( igen, langos,
csak az alakja mas, de az alapanyaga, elkeszitesi modja es ize tok megegyezik a mi
langosunkkal es eleg nepszeru, levesbe martogatva eszik ) mindig vettem vagy fel tu-
cat voros babpasztaval toltott sutemenyt es white sugar sponge cake - et, azt a feher
kocsonyaszeru edesseget, ami lukacsos, mint a sajt. Azt is szeretem:)

eagles 2013.09.15. 12:12:27

@Kovermadar:

A magyar bírói kar számára a kormány új etikai kódexet készít. Ebből egy szösszenet:

"A dokumentum alapvetése, hogy a bírói hatalom csak az „Alaptörvény Nemzeti Hitvallásával összhangban”, számonkérhető bírákból álló bírósági rendszer útján valósulhat meg."

Az Alaptörvény Nemzeti Hitvallása egész pontosan azt jelenti, azt kell csinálni, amit Orbán mond.
Miután Viktor már többször kijelentette, hogy a határon túli magyarok is a hazát képviselik, ezért ha határon túli magyarnak érzed magad, akkor tessék bennünket képviselni.
Például úgy, hogy mindenkinek elmondod svédbe, Quercus egy oltári fasza gyerek, majd jön, addig is tartsunk ki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 12:16:43

Halló, Londoniak van netetek?
Nekem tegnap este elment és azóta nincs.
A telefon más hálózat de azon is gyenge laptop meg az asztali gép nem tud csatlakozni a teló netjére.
Mi van?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 12:20:04

@rezsoatya:
Fözöd a tortát?
Akkor én is sütök egy bablevest.:)))))))))

ffüttyfürütty 2013.09.15. 12:25:24

Ma fikanap van? :)
Ez a Tokyo reloaded blog jó, szórakoztató és tartalmas.

zopilote 2013.09.15. 12:36:15

@sodalisO:
A szobámban 13 C , egyelőre gondolkodom, hogy kéne a paplan alatt felöltözni, mert én ki nem szállok az ágyból ilyen hidegben. "
Igen, ismerem ezt az erzest, csak kicsit kemenyebb helyzetben, amikor az ember nem akar kibujni a jo meleg halozsakbol, mert a satorban -15C van es nagyon kell neki pisilni reggel ebredes utan:( Huzza, halasztja, de elobb utobb ugyis kenytelen lesz kikelni, de retteg tole, retteg a pillanattol, attol a par masodperctol,amig magara nem kapni valami melegebb ruhat. Hanyszor megeltem ezt Eszak Brit Kolumbia rengetegeiben, amikor fly - in camp - en dolgoztam keso oszonkent. Egyszer megtortent, hogy a munka befejeztevel a helicopter nem tudott leszallni ertunk, hogy bevigyen minket es a felszerelest az elso lakott helyre, mert egy mocsaras reszen taboroztunk es 2 hetig allando kod volt. Kozben elfogyott a kajank is, csak pancake por maradt a vegere, 5 napig azon eltunk, szerencsere szeretem a pancaket:) A nagyobb baj az volt, hogy a cigink is elfogyott, probaltunk teafuvet szivni, de nem izlett:( A pilota rendes volt, dobott le par karton cigit a kovetkezo nap, ugyanis minden nap megjelent a gepevel, hallottuk, de nem lattuk a nagy kodtol. Ez jo kaland volt, azt hiszem, 89 - ben, mert epp akkor volt a los angelesi foldrenges, hallottuk a rovidhullamu radionkon a hirekben. Talan egyszer megirom az egeszet a leendo blogomban:)

LyukasBogrács 2013.09.15. 12:37:08

@Taxomükke:
Miért, nem az? Te értesz az alkoholizmushoz?

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.15. 12:37:08

17 Celsius fok, gyönyörű napsütés.
kepfeltoltes.hu/130915/20130915_120305_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.15 12:10
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.15. 12:37:08

@Muscari:
"Tudom, sokan mondjak, hogy nincs is jogom, mett nem ott elek, de a szuleim meg az egyik gyerekem igen, ezert erdekel a dolog, legalabn is figyelemmel kiserem az esemenyeket. "

Akkor majd a szüleid és az egyik gyereked szavaz.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.15 12:19
Magyarország

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.15. 12:41:28

@Kovermadar: Na a Mars-misszio nekem is megfordult a fejemben :D

@diggerdriver: Van. Plusnet. Szuper, semmi gond vele.

@Th's child: En lattam. Volt az a fazis is, hogy jeee, de erdekes, majd hogy itt mukodnek a dolgok , otthon nem annyira, aztan volt az is, hogy bahh, mennyire szemetes London, megyek a svedekhez, ott olyan a mentalitas ami jo nekem , aztan az is, hogy a 3 lepes tavolsag megsem olyan jo, maradok itt, aztan az, hogy beszelgetest kezdemenyeznek velem az angolok, es az, hogy igen ITTHON vagyok.

Szoval volt minden fazis, de ugy nez ki, beszipantott minket a "korona".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 12:46:28

@Quercus58:
Hajajajajajjj :)

Ez jól hangzik... már alig várom a jövő évi választásokat. Ülni fogok az index előtt egész nap, popcorn, hotdog, joint és várom, hogy a narancsoskacsák vagy a vörösörgödök kerekednek-e felül :D Mint egy NFL mérkőzés, rengeteg interception-touchdown, illetve sikerül-e Viktort sack-elni és vajon a végén a vörösök tudnak-e rushing-play-t csinálni és ezzel megfordítani a mérkőzést.
Óriási lesz! :D

Len.Mag 2013.09.15. 12:49:32

Elég aktuális... éppen tegnapelőtt futottam össze a klotyóban egy (szerintem) csótánnyal, bár méretét tekintve még azt sem érte el, amit a szakoldalak írnak, "csak" 2 cm-es volt.
Nekem relatíve új a téma, de majd biztos belerázódok a hadviselésbe.
Viszont a blogot most biztosan nem fogom megnézni, így is eleget forgolódok éjszaka :)

zopilote 2013.09.15. 12:49:36

@charlieharper:
Mielott olvastam volna ezt a hozzaszolasodat, irtam errol a patkanymentessegrol, igaz nem Calgary viszonylataban, hanem az egesz tartomanyra. Az oka: Alberta jelentos gabonatermelo tartomany, igy sikerult csak megorizni, hogy patkanyok okozta veszteseg ne legyen a termesben. Epp eleg a gopherek okozta kar ( urgehez hasonlo, csak sokkal nagyobb ragcsalo) Tele van veluk a preri, a parkok,a jatszoterek,a retek. Kiirthatatlan, de felenk es kedves allat, Szeret " futyoreszni " :) Ugy jelzi a veszelyt a tobbieknek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 12:52:53

vörösördögök nah :D

@tildy:):
Jó az a 3 méter távolság... mi pont azt szeretjük itt, hogy nincs ránkerőszakolódás. Munkaidőben élem a szociális életemet, otthon meg nem zaklat senki. :D

Lehet még jelentkezni a Marsra? :) Nekem jó lenne a Vénusz vagy a Szaturnusz egyik holdja is... a hangsúly a kanadon van :)

Majda 2013.09.15. 13:02:34

Banyek, rám totál passzol az egész kultúrális sokk, kivéve a bezzeg otthon. Hogy mi ebben a szomorú? Hát az, hogy Magyarországon élek, és csak vágyakozom külföldre, de mostanában nincs lehetőségem elindulni... Na jó, valószínűleg az igazi kult. sokknál enyhébbek a "tüneteim", de akkor is szomorú...

Len.Mag 2013.09.15. 13:03:50

@puhacica: :D

@Quercus58: Tom mindig pórul jár... :)

@Bonjour: 8 centis???? Neeeee! Én mindenhol azt olvastam, hogy a mo-i fajok 4 centisre nőnek, és már ettől is bepánikoltam! :D
Egyébként melyik méreg az, amelyik ilyen gyorsan hat, hogy rögtön a küszöbön felfordulnak tőle? Mindenhol késleltetett hatású mérgeket ajánlgatnak, ami "azért jó", mert hazamennek vele a családhoz, és - minő undormány - mivel kannibálok, megeszik az elhullott példányokat és így ők is megmérgeződnek.
Kombinálnám a két módszert. Pusztuljanak itt is, ott is!
Még ilyen ragacsos dobozkákat raktam ki, remélem használ. Azt még nem tudom, hogyan fogom őket a szemetesbe dobni...

Mindenkitől elnézést a téma részletezéséért. Engem aktuálisan foglalkoztat... :(

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 13:08:44

@Kovermadar: @tildy:):
Tök érdekes, milyen különbségek vannak népek között.
Pénteken meghívtam az egyik (igazából egyetlen) orosz barátnőmet hozzánk vacsorára. Július óta ismerem. Teljesen meg volt lepődve, hogy én most komolyan beengedem őt a lakásomba?! Elmondta, hogy összesen 6 ember van, akit valaha elhívott magához. Nálunk, mióta itt lakunk, kb. 13 ember vendégeskedett, oroszok, kanadai, olasz-amerikai, svájci, finn, szlovén, azeri, egy magyar. Öten nálunk is aludtak. A családtagokat nem számítottam, akik eljöttek minket meglátogatni.
A másik véglet az olaszok voltak. Mikor ott éltem, hozzá kellett szoknom, hogy kolléganőim rendre tájékoztattak, mikor volt meg éppen a ciklusuk, megkapó részletességgel. Irodában dolgoztam, mielőtt valakinek beindul a fantáziája. :)
Szerintem mi magyarok valahol középen vagyunk. Persze embere válogatja.
Kultúrsokkról annyit: nekem itt Oroszországban volt (van?), az emberek stílusát nehezen szokom meg, Olaszországban nem igazán volt problémám. Honvágyam soha nem volt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 13:13:50

@Majda:
Ismerős érzés :)
Én sem tartoztam oda soha. :)

Nemrég találkoztam egy nagyon-nagyon régi barátommal itt kint. Azt mondta: "Még sosem láttalak ennyire boldognak és kiegyensúlyozottnak, mint amióta itt éltek".
(26 éve ismerjük egymást).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 13:14:24

@Kovermadar:

Olyan helyet érdemes keresni, ahol van lélegezhető levegő meg víz. Ezek nélkül a helyzet erősen bonyolult. A Naprendszerben csak a Föld okés hely. Azaz át el ugranod a Naprendszer határait.

Len.Mag 2013.09.15. 13:16:02

@Kovermadar: A kulturális sokk nem azért van, mert bárki is azt várná, hogy olyan legyen mint az anyaországban, vagy jobb legyen, vagy mittomén. Csak van és kész.
@tilmir: És már miért lenne alkalmatlan a külföldi életre??
Egy nagyon jó dolog van a kulturális sokkban: Elmúlik.
Ha nem, akkor nem az, és tényleg alkalmatlan az illető a külföldi életre. De ha az első pár évében sütöd rá valakire ezt az alkalmatlanságot, hát ne haragudj...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 13:17:09

@fannie:
Mióta mi itt élünk összesen egyszer hívott meg svéd magához kávézni, illetve az egyik fiatal kolléga egy céges buli előtt elhívott magához alapozni :)

De nem is hiányzik egyébként ez az összejárósdi.

Magyar kollégáknál is eddig 2* voltam.

Nálunk pedig még soha, senki sem volt, leszámítva a magyar vedégeket (tehát nem itteni lakosok).

Zárkózott mindenki egy kicsit, mi is azok vagyunk, jó ez így. Az olasz mentalitást hosszú távon szerintem nehezen viselném (vagy bármilyen déli mentalitást).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 13:17:14

@fannie:

Minden viszonylagos.

Kubában zárkózott, furcsa embernek számít már az, aki kulccsal zárja a lakása ajtaját.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 13:18:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
:)
Teljesen igaz. Ilyen helyről, elérhető távolságban nem tudom (nem elérhetőben sem). De az okosok majd kitalálják, hogy hogyan lehet kupolák alatt életben maradni ilyen helyen.

Len.Mag 2013.09.15. 13:20:21

@zopilote: Ilyenekből nem blogot, könyvet kell írni! :)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 13:21:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Max, éppen azt ecseteltem, hogy minden viszonylagos. De ez engem nem zavar, tudok hozzá alkalmazkodni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 13:24:06

@fannie:

Vagy pedig nem alkalmazkodsz aktívan, azaz eltűröd, de magad nem alkalmazod.

Len.Mag 2013.09.15. 13:27:56

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: És olyan nem lehet, hogy nem alkalmazkodsz aktívan, de örömmel szemléled?

eagles 2013.09.15. 13:28:04

Most eszembe jutott, mit akarok már hetek óta kérdezni.
Rengeteg érdekes posztot, kommentet olvastam itt a HA-n. Ki hogyan talált munkát, mit dolgozik, el tudott-é helyezkedni a szakmájában.
Amiről viszont még nem olvastam(vagy csak elkerülte a figyelmemet). Van-é olyan, aki kiment külföldre, és vállalkozóként "tengeti" életét. Hogyan indult? Mennyire vált be? Mennyire érdemes ilyenben gondolkodni? Stb.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 13:29:30

@Kovermadar:

Van jelenleg IGAZOLTAN kb, 1000 Naprendszeren kívüli bolygó. Ennek a 2 %-a a Földhöz hasonló feltételekkel rendelkezik, azaz hasonló méret, gravitáció, hőmérséklet.

Ha hozzáveszed ehhez, hogy valószínűleg nem 1000, hanem 100 ezer bolygó lehet csak a Tejút közeli részében, az eredmény: kizárt, hogy ne legyen a közelben (mármint csillagászatilag közel) tök ugyanolyan hely, mint a Föld. Csak a mai műszaki eszközökkel nem láthatók a messzibb helyek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 13:29:42

@zopilote:
Könyvet belőle!!! :)
Esetleg írd bele azt is, hogyan hemberegtél a Hudson-öböl homokos partján olasz macsókkal, mert attól még kelendőbb lesz! :) De csak akkor írd bele, ha Erasmusos diák voltál ekkor, különben nem számít különlegesnek egy dugás :)

Liping 2013.09.15. 13:29:43

Itt ennél nagyobb csótányok voltak. De szerencsére a lakásból úgy egy hét alatt elfogytak.
Az Európán belüli kultúrsokk kissé érthetetlen jelenség számomra.
A japános dologhoz nem tudok hozzászólni érdemben.:)

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.15. 13:29:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Így van. De nem vagyok egy tűrős fajta. Előbb-utóbb kilépek a kényelmetlen helyzetekből.
De alapvetően mindenhol van valami, amit lehet szeretni. Aktívan kell keresni. Itt Moszkvában például maga a város. Gyönyörű, nagyon sok meglepetéssel. Egyáltalán nem csak a Vörös tér létezik. Megismertem a történelmüket, ezzel elvagyok. Hosszú távon nem akarok itt élni, de nem is kell. Egy-két év, és költözünk tovább.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 13:30:34

@Len.Mag:

Minden lehet. Megszokod, hogy mások x módon viselkednek, még tetszik is neked, de te nem viselkedsz úgy.

Liping 2013.09.15. 13:31:27

Ja, és itt 30 fok felett van még napközben, elkel a légkondi.:)

Len.Mag 2013.09.15. 13:38:14

@Quercus58: Vannak ilyenek. Legutóbb talán az erdélyi történet.
hataratkelo.blog.hu/2013/08/24/egy_napon_elegem_lett_irany_erdely

De hát ez is attól függ, hogy melyik ország felé orientálódsz, illetve mit akarsz vállalkozni.

Shanarey 2013.09.15. 13:38:49

UK. Elgin 7-12 fok esős napos vegyes az időjárárás.

zopilote 2013.09.15. 13:46:49

@Kovermadar:
Nem hemperegtem meg a Hudson Bay -nel, plane hapsikkal. Meg csak nem is jartam ott. Vilag eletemben proli voltam, igaz, " uri proli " :)

Shanarey 2013.09.15. 13:51:59

@charlieharper:

Ezt a tipust, fűtésre, nem javaslom.

Zabálja az áramot, és ami meleg kijön belőle, az csak a közelében érezhető, mert a levegő jól szigetel. Ha fűtő eszköz kell, akkor olyant kell választani, amely fújja a meleget, mert az sokkal jobb hatásfokú.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 13:52:50

@zopilote:
:)
Nem baj, könyvet akkor is írj, mert olvasni akarunk rólad! ;)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor már csak a megfelelő technikára kell várni, hogy még az életemben el tudjunk utazni oda :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.15. 13:59:12

@Kovermadar:

Jönnek a földönkívüliek és megmutatják.

A másik meg az anyagátvitel módszere.

Muscari 2013.09.15. 14:10:43

Helyzetjelentes London Camden:14 fok, fuj a szel. Ki mereszelte eltuntetni a Napot?!

Muscari 2013.09.15. 14:12:57

@zopilote: te nem vagy uton Magyarorszag fele? Vagy nem jol emlekszem?

zopilote 2013.09.15. 14:35:11

este indul a gepem, 9:25 - kor Londonba
meg cask fel 7 van, reggel

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.15. 14:40:03

@Len.Mag: Egyáltalán nem haragszom. Amit írtam, általánosságban írtam, elvonatkozatatva a blogtól.
:)
Sokan meg sem próbálnak beilleszkedni, azt várják, hogy az idegen ország ugyanolyan, mint a hazájuk.
Ez nem így van.
Van aki tudomásul veszi, van aki nem.
:)
Aki nem és meg sem próbálja, az ne várjon csodát.

Muscari 2013.09.15. 15:00:06

@zopilote: aha ertem. Erezd jol magad Magyarorszagon, egyel jo sok finom sutit!

Len.Mag 2013.09.15. 15:12:03

@tilmir: Aki tudomásul veszi és tesz is ellene, azzal is simán előfordulhat, hogy vannak rosszabb napjai. Én hál' Istennek még nem éltem ezt át, de ha valaha úgy hozza a sors, remélem empatikusabb emberekkel leszek körülvéve.

Amiről már előre tudom, hogy számomra zavaró lesz, az a nyelvi korlátok bélyege az emberi kapcsolatokon. Volt már olyan beszélgetésem számomra idegen nyelven, ahol bár a szavak szintjén tökéletesen megértettük egymást, mégis a másik tekintete, hanghordozása miatt, ahogyan - feleslegesen - körülírt és elmagyarázott nekem mindent, legszívesebben azt mondtam volna, külföldi vagyok, nem hülye! :D
Tudom, hogy ez idővel elmúlik, de akadhatnak türelmetlen napok :)

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 15:13:37

@LyukasBogrács: Nem az. Értek.
De szerintem ne vitázzunk ezen.
Itt van a T. Blogbarátoknak egy kis ajándék a mai nap kedvenc témájához, nem írom le a címét:
www.youtube.com/watch?v=LosJBmssN1w
:)))))))

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 15:16:42

@Taxomükke: ... a videó utolsó pár másodpercének üzenetét senki ne vegye magára. :))

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.15. 15:18:17

Az ember mindig attól fél, amit nem ismer. Én még tenyésztettem is csótányt. Pettyest, halálfejest, meg madagaszkárit is. Mondjuk pettyest többet nem tartanék, csokit meg pláne. Ha van kiépített piacod + még tücsköket, egereket, patkányokat is tenyészt az ember, meg lehet belőle élni, elég szépen.

Érdekességként vannak ahol az madagaszkáriakat "felvértezik" drágakövekkel, és élő ékszerként hordják.

Shanarey 2013.09.15. 15:20:50

@Taxomükke:

:-))))

Alkonyattól pirkadatig.

nyuszigonosz 2013.09.15. 15:26:17

@Taxomükke: Sajnos nem nézhetö itt. :-(

BTBTBT 2013.09.15. 15:32:19

@Kovermadar:
Ahogy charlie is említette, én sem hiszem el, hogy Európából Európába költözve kultúrsokk következik be. Ha arról van szó, hogy egyik országban így lesz adószámod, meg ezen az oldalon közlekednek - a másikban meg amúgy, annak legfeljebb a hétköznapi élethez van köze, nem a kultúrához.

Megint más, amikor valaki az országváltás előtt alaposan tájékozódik (mint például te vagy én meg még kismillió) vagy már járt ott turistaként (például én), és van fogalma a dolgokról.

@zopilote:
Neked nagyon f@sza stílusod van. Érdemes lenne egy könyvet összehozni a kalandjaidból.

@Muscari:
Londonban laksz? Valamiért az USA vagy Kanada rémlett. Nem tudom, miért. :)

@Shanarey:
Igen szép környékre költöztél, hallod-e?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 15:37:08

@Len.Mag:
Rossz és türlemetlen napok Magyarországon is adódtak / adódhatnak nem?

Az, hogy adott napon nincs kedvem dolgozni menni, rámlépnek, bezár a bolt, mire odaérek, stb nem az adott ország hibájából következnek be, hanem mert csak.

Tavaly nyáron majdnem végig esett az eső. Semmit sem lehetett csinálni. Svédország tehet erről? Nem hiszem. Mégis biztos vagyok benne, hogy sok itteni magyar úgy fordította le magában, hogy húdeszar itt, jajj-jajj depis vagyok, megöl az ország. Jah, pedig csak az időjárás volt rossz, nem nagy ügy.

Fél évvel a kiköltözés után volt a balesetem... ha nem jövök ki, még meglenne az összes ujjam. Mégis sokkal boldogabb vagyok még most is, mint Mo-n valaha is voltam. A balesetről sem az ország, sem a cég, sem a gép nem tehetett. Csak én, mert hülye voltam. De abban is biztos vagyok, hogy van olyan, aki nekiugrott volna az országnak, cégnek, főnöknek, hogy mindenki más tehet erről és rossz itt, kellett neki kijönni.

Kiváncsi lennék egy olyan statisztikára / tanulmányra, hogy vajon mi befolyásolja a vallásosságot, nemzeti érzelmeket, adott esetben a depresszióra való hajlamot, illetve ennek kapcsán akár a kultursokk-ra való képességet.
Van egy csomó dolog (jellemzően érzelmi dolgok), amelyekre egyszerűen képtelen vagyok (ld. fenti lista).

Shanarey 2013.09.15. 15:41:54

@nyuszigonosz:

Nem vesztettél sokat

Ez egy Tarantíno és Rodriguez által elkövetett vámpíros gyilkolós film, amelynek annyi a lényege, ki marad életben a végén, vagyis reggelik ki éli túl azt ami abban a kocsmában zajlik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 15:43:21

@Barátusz:
Nekem még az Európán kívüli esetekben is nehezen tűnik emészthetőnek ez a dolog.

Ahhoz már nagyon-nagy dolgoknak kellene történnie, hogy valamin fennakadjak. Ilyesmi Kanadában, USA-ban, Ausztráliában nemigazán történhetne velem. Egy muzulmán országban kétségtelenül, de oda eszemben sincs menni, nem venné be a gyomrom a millió szabályt.
Ázsia jelentős része is ilyen talán, ahogy pl. a mai ajánlóban szereplő japán blogot olvastam és megláttam, hogy 428568 féle módon tudják megszólítani egymást attól függően, hogy milyen mélyre dugják a nyelvüket a másik seggébe... na ott szenvednék vagy csak akkor mennék oda élni, ha olyat tudnék nyújtani, amiért cserébe elnézik, hogy erre nem vagyok hajlanó és csak tegeződni fogok. De ilyensmi nem történhet, tehát nem megyek :)

Shanarey 2013.09.15. 15:43:22

@Barátusz:

Látom, tényleg szép, és főleg nyugis környék, de a forgalom az sokkal nagyobb mint azt gondoltam, a város és a lakosság alapján.

Len.Mag 2013.09.15. 15:47:42

@Taxomükke: Annyira érztem! :D

Gondolkodom, hogy a Bad Mojoval kéne játszani, hogy átérezzem kicsit a dögök lelkivilágát :)
Na meg ilyeneket nézek:
www.youtube.com/watch?v=t9q6drX_aRQ
A szappanon breakelő példány egész tehetséges.

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 15:48:33

@Shanarey: @nyuszigonosz: Keress rá a Youtube-on, igazából a zene miatt raktam be, nem muszáj a filmrészlettel nézni: Tito & Tarantula: Angry Cockroaches (Cucarachas Enojadas)
Kurva jó zene! :)))

2013.09.15. 15:48:34

@YoZan Ace: hogy eputesz ki ilyenre piacot es merre? Kina?

BTBTBT 2013.09.15. 15:48:45

@Shanarey:
Nem vesztett sokat? Salma Hayek kígyóbűvölése azért ott volt.

És az baj, hogy a szépsége ellenére nagy a forgalom? Netán főútnál laksz, és azért?

@Kovermadar:
Nem hiszem, hogy itt a valamin fennakadáson lenne a hangsúly, hanem a "valami nem tetszik"-en meg az otthonihoz hasonlításon.
Muzulmán országba én se mennék élni.

ffüttyfürütty 2013.09.15. 15:55:50

@YoZan Ace: Önmagában háziállatnak? Vagy háziállat-eledelnek?

Shanarey 2013.09.15. 15:56:11

@Barátusz:

Nem baj, csak szokatlan, mert ez nem egy nagy város, csak keresztül megy rajta az A96-os, de ahhoz a részhez nem vagyok annyira közel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 15:56:58

@Barátusz:
Eleinte én is az "otthonihoz" hasonlítottam mindent. Aztán rámszóltak, hogy ne tegyem, mert gusztustalan, ahogy Magyarországot fikázom... azóta nem teszem. :)

Aztán persze volt egyszer egy "bezzeg"-em is, amikor már a svéd koronát költöttem a magyar fővárosban és egy étteremben tudtam túróscsuszát rendelni... ilyet Svédországban nem tudok megcsinálni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 15:58:08

@Shanarey:
Az A96-os még hagyján, képzeld mekkora lenne a zaj, ha egy B-52-es "menne" keresztül a városon ;)

Shanarey 2013.09.15. 16:01:20

@Kovermadar:

A tegnapihoz kapcsolódva, és persze a bezzeg miatt.

www.youtube.com/watch?v=GqYJpoOtCXo

Shanarey 2013.09.15. 16:05:24

@Kovermadar:

Aberdeen felett hármasával járnak a helikopterek, hol a katonai bázis, hol az olajkutak szállítói okán.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 16:05:56

@Shanarey:
Mindig elcsodálkozom azon, hogy mi mennyivel északabbra vagyunk mindennél, itt Európában.
Észak-Skócia északinak tűnik... de még mindig csak kb. Jönköpinggel van egymagasan, ami innen még vagy 120km dél felé :)
Ezért van ott olyan jó idő mindig :D

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 16:06:58

@Kovermadar: Otthon voltam aug. végén, én is azt ettem, de harcsapaprikással. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 16:09:21

@Taxomükke:
:)
Tudod te mi a jó! :D
(a harcsát kihagynám, jó lesz a csirkepaprikás is hozzá)

BTBTBT 2013.09.15. 16:09:46

@Kovermadar:
Nekem egyik sem volt.
És amikor családtagok legelőször látogattak meg, eleinte még hagytam, hogy hasonlítgassanak, de aztán idővel megbeszéltük a dolgot, és rájöttek, hogy tök fölösleges.

@Shanarey:
Bár ezt nem láttam tőle, de 16 éve ő is fiatalabb volt. :)

Ha több a lakó, nagyobb lehet az ügyfélköröd vagy a munkalehetőséged.

nyuszigonosz 2013.09.15. 16:12:51

@Shanarey: Köszönöm. Kedves vagy. :-)

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2013.09.15. 16:13:39

@Barátusz: "Ahogy charlie is említette, én sem hiszem el, hogy Európából Európába költözve kultúrsokk következik be."

Egy barátom Kolozsvárról költözött ide, Nyugat-Magyarországra. Ő -- saját bevallása szerint -- az összes létező, pocsék fázisán átment. Mondjuk, én is bevándorló vagyok itt és amikor idecuccoltam, évekig nem hittem, hogy ilyen pici országon belül ekkora különbségek bírnak lenni.

nyuszigonosz 2013.09.15. 16:18:14

@Taxomükke: Köszönöm. Megtaláltam. :-)

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 16:31:17

@Kovermadar: Mellesleg a surströmminget kóstoltad már?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.15. 17:20:50

@Len.Mag: Ok. Elbeszélünk egymás mellett. :) Mindenkinek akad rossz napja... nekem is. llyenkor természetes, hogy az ember minden külső körülményre hajlamos fogni a dolgot.
Én nem erről beszélek.
:)
Vannak olyanok, akik kijönnek és eleinte bármi megfelelne nekik, és amikor ez a "bármi" ok, akkor meg semmi sem jó...vagy nem elég jó. És ekkor szidják az itteni/ottani dolgokat, és jön a "bezzeg otthon". Én erre gondoltam.
:)

zopilote 2013.09.15. 17:26:15

@Kovermadar:
" Kiváncsi lennék egy olyan statisztikára / tanulmányra, hogy vajon mi befolyásolja a vallásosságot, nemzeti érzelmeket, adott esetben a depresszióra való hajlamot, illetve ennek kapcsán akár a kultursokk-ra való képességet. "
Bar nem teljesen az, amit te szeretnel, de par napja jelent meg egy reszletes tanulmany, World Happines Report 2013. cimmel. Reszletes, tudomanyos alapossaggal elemzi a boldogsag okait. Beteve Google - ba, lehet olvasni sok dolgot, elemzest a reportrol. Csak nehany a sok kozul:
www.huffingtonpost.com/tag/world-happiness-report
www.neuropsychotherapist.com/the-world-happiness-report-2013/
unsdsn.org/happiness/ (innen le is lehet tolteni pdf formatumban)
En is letoltottem, es meglepett, hogy egy volt kedves munkatarsamnak az apja is szerepel a szerzok kozott. A srac MIT - n vegzett geofizikus, kozel 10 evig dolgoztunk egyutt. A vilag egyik legkiegyensulyozottabb embere. Neki koszonhetem, hogy elso alkalommal lejutottam Mexikoba, ot kellett helyettesitenem 1997 - ben. Mar lenn dolgozott regota a cegunknek es egyszer nem kapott addig szabadsagot, amig nem talal valakit, aki 3 hetig helyettesitse. E - mailben megkerdezte, volna e kedvem lemenni. Hogyne lett volna! Epp egy epitkezesen dolgoztam, kaptam az alkalmon. A fonokom kicsit felt, mivel a nyelvet sem tudtam, bevandorlo is voltam, kepzettsegem sem volt, de azert beleegyezett. Igaz, a fizetesem 1/3 - a volt az ovenek, de ki banta azt akkor. Az volt az igazi kultursokk, az elso 3 het Mexikoban!! Ra 6 evre szinten helyettesiteni mentem, szinten csak 3 hetre - igaz mast es mas okbol - es 5 ev lett belole:) Mondja valaki, hogy nem vagyok egy szerencses ember, a csori kis parasztgyerek Magyarorszagrol a veletlennek koszonhetoen lejut az egzotikus Mexikoba:)
Elnezest a megint hosszura sikeredett hozzaszolasert. ( nem tehetek rola, szeretek nagy feneket keriteni kis dolgoknak )

BTBTBT 2013.09.15. 17:27:50

@Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi:
Definiálnád a kultúrsokkot?
Mert bár egyene válogatja az új helyhez/helyzethez való hozzászokást, de Kolozsváron igencsak beszélnek magyarul, feltételezem, hogy a barátod sem román ajkú volt, és a két ország közötti kulturális különbségek elenyészőek.

A honvágy - még ilyen kis távolság esetén is - egészen más...

Shanarey 2013.09.15. 17:31:19

@zopilote:

Ne legyél bolond, amíg nem Sámánt utánzod, hanem értelmesen írsz, netán mesélsz, az NSA-t se érdekli, ha sokat írsz.
:-))))

ffüttyfürütty 2013.09.15. 17:32:04

@Barátusz: Lényegében nem biztonságérzet hiánya egy új országban? Biztonságérzet alatt pedig nem a konkrét fizikai biztonságra gondoltam.

Taxomükke (UK) 2013.09.15. 17:36:20

@lexrex: Szerintem ez már a becézett forma, i-re végződik, mint Zsuzsi, Józsi, Laci, Marcsi...

BTBTBT 2013.09.15. 17:36:27

@ffüttyfürütty:
Azért kérdeztem, mert amiről a barátjával kapcsolatban ír, az nem kultúrsokk.

Fel kell készülni, mielőtt kitántorog az ember fia. És még annál is inkább kfel kell készülni, ha az ember lánya tántorog ki.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.15. 17:59:02

@Kovermadar: Azt vagom hogy nem vagy erdekelt Magyarorszag ugyeiben igy nem is fogsz valasztani, de az teljesen meglepett hogy a sved valasztasokban es a sved ugyekben sem akarsz reszt venni. En eddig teljesen azt hittem hogy Svedorszagba maximalisan szeretnel integralodni, de akkor ezek szerint el voltam tevedve.

Mas.
UK-beliek, lenne egy kerdesem. Van itt ilyen picike hering-file fahejas-fuszeres pacleben kicsit edeskes utoizzel? Most eszembe jutott hogy Norvegiaban nagyon szerettem es ugy ennek megint, de nem talaltam eddig UK-ben. Valaki talalkozott mar ilyesmivel errefele?

Shanarey 2013.09.15. 18:03:29

@Barátusz:

Nagyjából ez a helyzet, és főleg azokat érinti, akik élénk társasági életet éltek. Ha az ember fia, lánya kimegy külföldre, nem lesz olyan a világ körülöttük, amit megszoktak. Nem lesz ott a sarkon a Józsi akivel meglehet inni egy sört, meló után, és nem lehet összefutni a Gizivel a fodrásznál hogy egy jót beszélgessenek. A facebook ebből a szempontból jó dolog, de mégsem az, ha a "kitántorgott" jobban él, mint akik otthon maradtak. Na meg a miért nem írsz magyarul című beszólások is érkeznek majd az ottani ismerősöktől, mert lesznek új, nem magyar anyanyelvű barátok is ott egy idő után.

ffüttyfürütty 2013.09.15. 18:07:46

@Barátusz: Hát akkor majd Amarante lesz a szakértő az ügyben. Ha jól emlékszem ő azt írta, hogy Mo.-n sosem érezte otthon magát.

BTBTBT 2013.09.15. 18:18:25

@Shanarey:
Szóval akkor aki nem élt élénk társasági életet, akkor annál kisebb eséllyel fordul elő ez a KS nevű valami?
Ez inkább egyéni beállítódás kérdése lehet. És nem azért, mert nekem az volt, hanem mert vagy vagy elég erős ahhoz, hogy szembenézz az ismeretlennel, vagy csak - átmenetileg - élhetetlenkedjen.

@ffüttyfürütty:
Amarante lehet, aki a hasonló esetéről mesél majd, mivel a vájmi már nincsen itt.
Mintha A. azt mondta volna, hogy neki a magyar állampolgárság megszerzése volt macerás.
De a kultúrsokk nemcsak arról szól, hogy valaki nem érzi jól magát. Legalábbis aszerint a tanulmányszerint, amit nemrég a neten találtam.
Azt sem értem, hogy a h.....(hosszú nickű) mit értett azon, hogy a kolozsvári barátja az "összes létező, pocsék fázison átment".

Ha a sógornőm nem gyerekkorában jött (hozták) volna Mo.-ra, akkor tőle is megkérdezhetném, de gyerekként ez azért másabb.

@Don Kartasch:
Mija neve annak a heringfélének?

BTBTBT 2013.09.15. 18:19:26

élhetetlenkedjen=élhetetlenkedsz

Shanarey 2013.09.15. 18:27:53

@Barátusz:

Igen az egyéni beállítottság is sokat számít, na meg a delikvens tudja e értelmezni megfelelően, az új helyzetét, az adott körülmények ismeretében, avagy nem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.15. 18:28:27

@Barátusz: Hat pont ez a problematikam, hogy nem tudom mi a neve. :D

Norvegiaban ilyen kb. lekvaros uveg meretu kis uvegcseben volt lila vagy zold papirral az oldalan, attol fuggoen hogy milyen erosen volt fuszerezve. De ez sem biztos hogy segit barmit, mert lehet itt tok mas "csomagolast" kap ugyanaz a termek.

2013.09.15. 19:00:38

@Shanarey: @Barátusz: szerintem is egit a tarsasagi elet a kultursokkban. Hamarabb tulteszi magat rajta, segit megerteni es abszolvalni a helyi kulturat

Valaki mar leirhatna, hogy mi a kulursokk definicioja. Ha egy 7. keruleti elkoltozik egy 2 utcabol allo faluba, az kultursokk? Vagy csak orszagvaltaskor lesz kultursokk? Hogy van ez

Algeriaban gyerekkent annyi volt a "kultursokk", hogy nem kellett a nyakamba hordanom a kulcsot es az iskolaban az utonevemen szolitott mindenki. Magyarorszagon valamiert akkor az volt a divat, hogy a vezetekneven szolitottak a tobbiek. Focizni meg barmikor le lehetett menni a nagy meleg utan, mert gyerekek allandoan az utcan voltak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.15. 19:18:22

@Kovermadar: Nekem nem jott be a fapofa meg a backdoor kommunikacio, es az sem, hogy meg egy szimpla segitsegnyujtasnal ( mi segitettunk onkent es dalolva) is furan neztek rank.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.15. 19:21:59

@charlieharper: Varosbol falura is megvan. En nem is igazan tudtam a falumban beilleszkedni,e gyszeruen annyira mas volt a mentalitas.
Gyerekkent eltem meg, egy olyan oviba jarhattam ( Bathory uti, ha valaki ismerne:D ) amely kiemelten foglalkozott a tehetsegekkel, sokan foiskolat, egyetemet vegeztek onnet, jo csapat volt. Erre elkerultem visekre, hiaba volt helyi kotodesu egyik szulom ( konkretan a felmenoi es rokonai kozt sokan eltek-elnek ott) , megis mi voltunk a "varosiak" .

Nekem durva volt, hogy mindenki ismer mindenkit , es megy folyamatosan a "kivel mi tortent"

2013.09.15. 19:23:00

" gyakran levert, szomorú, sokat panaszkodik; Könnyen felhúzza magát, „beszól"; Szidja az országot, annak minden aspektusát: embereket, intézményeket, úgyszólván mindent; Gyakran hangzik el ez a szófordulat: „bezzeg otthon"; Lehetnek mindenféle testi tünetei: itt fáj – ott fáj, mindig fáj valahol; El sem tudja képzelni, hogy ebben az országban hogyan lehet élni."

Ez sajnos nemcsak a kultúrsokkra jellemző. Van olyan bevándorló aki a fentiek szerint végleg leragad és igy éli le az életét. :( Az ilyen emberek többnyire jól elbaltáznak valamit az életükben de ezért felelősséget vállalni nem akarnak, igy a nyilvánvaló bünbak a befogadó ország és az ott élő nép.

Számomra hihetetlen, hogy valaki eljön pl. egy alapvetően szép, prosperáló, nyugis és élhető országba mint Kanada (és úgy tünik senki nem kényszeritette hogy ide jöjjön, vagy hogy itt maradjon) és huzamosabb itt élés után is szinte minden véleménye, gondolata negativ az országról, az emberekről. Arról is meg van győzödve, hogy a szubjektiv negativ tapasztalatai (ami leginkább a negativ életszemléletének köszönhetően olyan) általánosan érvényesek más bevándorlókra, az országra és az ott élő népre.

Az ilyen emberek szó szerint elvesztegetik az életüket. A röhej az hogy ha visszaküldenénk őket az óhazába, ott se lennének boldogok, hiszen negativ természetük egy bizonyos "nászút" időszak után ott is kibontakozna.

2013.09.15. 19:28:37

@cougarcat: szia Cougarcat, reg voltal erre. Igen, amit irsz, azt Kanadaban gyakran lattam. Nem tudom miert, de foleg libanoniaknal Torontoban. Lehet, hogy azert lattam ezt libanoniak kozott, mert sokat voltam kozottuk es mas tarsasaggal is meglenne ugyanez.
Egyebkent a libanoniak nagyresze, akiket ismertunk, az allampolgarsag utan huzott vissza Libanonba. Ez meg akkor volt, mikor nem volt fel polghaborus helyzet Libanonban. Gondolom most inkabb vannak a nyugis Torontoban

Latcho Rom 2013.09.15. 19:39:32

@cougarcat: long time no see :)

nem ismerek ilyet, aki nem birta itt barmi okbol az vagy hazament vagy lecsuszott az usaba.

Latcho Rom 2013.09.15. 19:41:58

@shakti_rom: igaza van charlinak, ismerek par arabot akik szivesebben elnenek sharia law alatt..de itt a joban, nem a feldult, eroszakos, lepukkant hazajukban. Magyart nemigen...

nyuszigonosz 2013.09.15. 19:44:16

A kultúrsokk, az sok esetben egyszerüen honvágy. Csak ugye a honvágy, az olyan egyszerü szó, a kultúrsokk, hát az "jobban hangzik" manapság. :-)

Latcho Rom 2013.09.15. 19:44:51

@cougarcat: Olvastam egy szociografiat a szazad elejei magyar bevandorlokrol, sokan 5-6 alkalommal jottek vissza - joreszt egyszeru emberek - mire vegul megallapodtak, ezen a foldreszen.

zopilote 2013.09.15. 19:50:44

@shakti_rom:
En nagyon sokat ismerek, aki vagy hazament, vagy az USA - ba, Mexicoba, Europaba koltozott, kb 30% - a a szelesebb ismeretsegi koromnek. Hozza kell tennem, hosszu evekig intenziv social life - ot eltem, szeles volt a paletta, de leginkabb hasonlo magyar - kanadai ketkezi munkasemberek, mint en. Tervezem en is elhuzni innen, de majd minden ittragadt ismerosom igy gondolkozik, mind tobb, mint 20 eve el itt. E mogott egyeni tragediak - valas, ital., drog, sikertelenseg, unalom huzodik meg. Es egyre nehezebb azt az eletszinvonalat tartani, amit megszoktunk az elejen (kevesebb penzert tobbet dolgozunk)

zopilote 2013.09.15. 19:52:20

@cougarcat:
Hi Cougercat! Good to see you again ! :)

2013.09.15. 19:55:03

@zopilote: ez az USAban nagyon hasonlo, marmint, hogy nehez a regi eletszinvonalat fenntartani vagy unra elerni. Akarmelyik amerikai blogra ramegyek, mostanaban mindegyiken sirankozas van, hogy hova lett az american dream.

zopilote 2013.09.15. 19:55:11

@zopilote:
Kergettuk a " kanadai almot " es az evek elsszalltak, mi meg kiegtunk:(

zopilote 2013.09.15. 19:58:07

@zopilote:
Biztosan azert torten ez velunk, mert nem volt " dreamcatcher " - unk a kocsiban felakasztva a visszapillantotukorre vagy az a'gyunk fole:)

Latcho Rom 2013.09.15. 20:04:48

@zopilote: tervezni mi is, a karib iranyba, de egyenlore a nepszaporulat a csaladban idekot kemenyen :) Meghat ez az otthon.

ffüttyfürütty 2013.09.15. 20:06:44

@zopilote: azon nem csak a rossz álmok akadnak fenn? :)

Latcho Rom 2013.09.15. 20:09:15

@ffüttyfürütty: a szittya drimkecsor maskent muxik:)

zopilote 2013.09.15. 20:13:51

@shakti_rom:
Otthon:( En mindenutt " otthonos otthontalan " vagyok :) Vilag eletemben attol rettegtem csak, nehogy " leragadjak " valahol:)
( Kozben mosok, pakolaszok, rendezkedek. Meg 9 es fel ora, es indul a repulom HAZA!!!! Nagyon fel tud dobni egy hazautazas meg ennyi ev es ilyen gyakorisag utan is. A visszaerkezes is) :)

Latcho Rom 2013.09.15. 20:16:35

@zopilote: ha a fozelekfalo fele jarsz, gondolj ram :) vagy ha a gettoban eszel egy solettet!
szepseggu lanyokrol mar nem is szolok :)

ffüttyfürütty 2013.09.15. 20:17:02

@shakti_rom: aha, hát én az indiánra gondoltam :)

nyuszigonosz 2013.09.15. 20:28:54

@zopilote: Szép utat! És kellemes élményeket majd !

nyuszigonosz 2013.09.15. 20:30:09

@charlieharper: Mint a valamikori jóléti társadalom Németországban. Az is már a múlté.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.15. 20:32:34

@zopilote: ha vas megyében jársz, szóljál.

BTBTBT 2013.09.15. 20:34:25

@Shanarey:
@charlieharper:
A londoni multikultiban ez nem annyira működik, hiszen amikor összejössz a sok ázsiaival meg európaival, akkor nem feltétlenül az angol kultúrával kerülsz közelebbi kapcsolatba.

Találtam egy magyar szakdogát a neten, ez a következőképpen határozza meg a "kultúrsokk" fogalmát:
"Maga a szó „kultúrsokk” azt sugallja, hogy egy bizonyos kultúrával való találkozás sokkoló hatással van ránk, ám a legtöbb esetben ez nem azonnal történik.
Eleinte sokan egész kellemesen érzik magukat, sokszor hónapokkal később mennek át a sokkon, amikor már elmúlt a kezdeti varázs. A probléma az, hogy belefáradunk az „új” kultúra adaptálásába.
A kultúrsokk hosszú lefolyású folyamat, nem egy-két hétig tart, hanem akár 6-9 hónapig is!"

@Don Kartasch:
Akkor viszont a más ország-más csomagolás miatt nem igazán tudok segíteni. :(

@shakti_rom:
"szittya drimkecsor" :DDD

zopilote 2013.09.15. 20:37:11

Koszonom mindenkinek a jokivansagokat az uthoz. Igerem, fogok gondolni ratok is:)
@nyuszigonosz: erdekes ez a mult dolog, idok folyaman mindig megszepul:) A mostani " nehezebb " evekre is nosztalgiaval fogunk gondolni, hogy " regi szep idok, milyen jo is volt akkor " :) Szegeny megboldogult Apam meg a hadifogsagban eltoltott idore is nosztalgiaval gondolt utolso eveiben:( Pedig nem volt egy leanyalom az sem, ahogy meselte es hallotam masoktol.

2013.09.15. 20:40:07

@zopilote: bon voyage
Remelem rakaz majd fel fotokat az utrol. Egerben leszel?

zopilote 2013.09.15. 20:44:01

@Babette_:
Most rovid lesz az idom - alig 3 het - de egyszer tervezem visszaterni Koszegre, ahol 3 evet toltottem gyerekkoromban, Szombathelyre, ahol hivatasos gepkocsi tanfolyamot vegeztem es Hegyhatsalra, Kormendre, ahol sok volt munkatarsam el es meg is latogattam oket mig otthon eltem. Vazs megye a szivemben van valahogy. De elmondhato ez Csongradra, Bacs - Kiskunra, Nogradra, Hevesre, Budapestre is. Lenyegeben az egesz orszagra:)

eagles 2013.09.15. 20:45:02

@zopilote:

Kiteszek egy képzeletbeli táblát Ferihegyre. Az lesz rajta:

Isten Hozott!

zopilote 2013.09.15. 20:48:19

@charlieharper:
Merci beaucoup:) Nem Egerben leszek, hanem a szuloi haznal egy kornyekbeli faluban, ahol a hugom el. De be fogok menni gyakran Egerbe es Egerszalokra is, furdeni, minden este:) Kep lesz millionyi:)
@Barátusz:
Thanks! :)

2013.09.15. 20:52:22

@zopilote: ok, az azt hiszem nincs messze Lajosmizsetol. Hatha megint osszefutsz Nikivel :)

zopilote 2013.09.15. 20:54:49

@Quercus58:
Kedves vagy Kollega:)
Meghatoak ezek a kommentek, jokivansagok, el is erzekenyultem kicsit. Megegyszer koszonom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 20:59:41

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130915/2012-11-06_213030_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A kultúrsokk az olyan mint a depresszió. Úri huncutság.
Aki sokkot kap menjen vissza.
Tipikus magyar negatív hullámok.
Semmi se jó sehol se jó. Valamit valakit mindig kell szidni.
Csak egy esetet mesélnék el.
Múltkor szállok fel a buszra és mögöttem két magyar csaj ült olyan harmincasok lehettek.
Azt mondja az egyik hogy milyen nagy építkezés van itt. Mondja a másik hogy igen itt lakásokat építenek a franc egye meg őket és ez majd jól fel fogja verni a környező albérlet árakat.
Közben felálltak hogy leszállnak.
Mondja az egyik a másiknak hogy ne felejtsd itt a szatyrodat.
Amaz mondja hogy milyen szatyrot? Ami ott van az ülés előtt.
Jaa abban szemét van azt itt hagyja.
Én ott ültem és mélyen hallgattam miközben szégyelltem hogy magyar vagyok.
Minden buszmegállóban a leszálló ajtónál ott a szemetes.

@charlieharper:
Charli, például olyan hülyéknek adja el mint én. Amikor 50madárpókot tartottam akkor volt hogy 300tücsök volt otthon. Meg desszertnek néhány meztelen egér.
Meg azt akartam kérdezni hogy milyen zsidó ünnep van most?
Az utcán valami gyümölcsöt árulnak meg nádat meg lombokat.
Beszédbe elegyedtem az egyik árussal de kommunikáció terén nem tudtunk egymásra hangolódni. Annyit értettem hogy nem citrom.

2013.09.15. 20:59:52

@charlieharper: Szia, szabin voltam, most meg betegállományban. :( (frozen shoulder)

A legnegativabb ismerősöm Szerbiából jött. Halálos volt ahogy tudott mindenre panaszkodni, közben otthon meg dúlt a genocide. :) Persze nem lehet az ilyesmit nációkra kivetiteni. De sajnos igaz hogy aki már az anyaországban is egy negativ, szüklátókörü ember, azt a határátkelés önmagában nem fogja megváltoztatni, de még az se hogy többet keres (ha igy van).

Kérdés: mennyi nálatok lábanként a moorage? Kiváncsiságból kérdezem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.15. 21:03:36

@diggerdriver: Fuuu, digger!
Ezt nezd, BBC-n pont most talaltam. Kimondottan rad szabtak ezt a vidamparkot! :D

Legutolso a listaban:
www.bbc.co.uk/news/magazine-24080506

www.diggerland.com

:D :D :D

2013.09.15. 21:04:55

@zopilote: Hey, örülök hogy végre sikerült egy kis szabit kiharcolni magadnak! Éljen a proletáriátus!! :))

Eszembe jutottál nemrég mert a Hornby szigeten voltunk nyaralni és ha jól emlékszem ott is dolgoztál (hol nem?). Kiváncsi vagyok hogy dolgoztál-e Bluesky tervezésü házon (Bo Helliwell architect tervezése). Nagyon tetszik ez a tisztavonalú, egyszerü és természetbe beillő West Coast stilus.

Itt is dúl a First Nations Summer (igy PC, hehe - egy magyar haverom kifejezése), a Tribune Bay strandon simán lehetett úszni!

Érezd nagyon jól magad, majd esetleg ha visszajösz ajánlhatnál nekünk egy pár napos utat Eger környékére a legközelebbi látogatásunkhoz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 21:10:45

@Don Kartasch:
Svédországban jelenleg nem szavazhatok. Illetve a helyi (önkormányzati) választásokon igen, fogok is, de még lövésem sincs, hogy kikre és miért pont rájuk :)

Az biztos, hogy olyan szinten nem szeretnék tudni az itteni dolgokról, mint anno Magyarországon a csapból is folyt, mert az szerintem már nem egészséges.
Alkalom adtán körbekérdezek, hogy mi a helyzet ezen a téren, a kollégáknál.

@tildy:):
Én ezeket nem tapasztaltam, lehet szerencsém volt.
Hol jártatok? 2 megye között is tud akkora különbség lenni, hogy hajjajaj :)

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2013.09.15. 21:12:19

@lexrex: "Szép neved van. Hogy becézik?"

Ha azt mondom, hogy Hottie-nak, akkor engem innen kitiltanak :))

Egyébként Móra Ferenc a szándékán kívüli névadó: Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengitterwetterkotterbeutelratte, csak a blogmotor megeszi a végét.

Hottentottenstottertrottelmutterattentäterlattengi 2013.09.15. 21:12:20

@Barátusz: "Definiálnád a kultúrsokkot?"

Először is bocsánat a késői válaszért, volt némi dolgom. A definíciónak pedig nincs az én nagy eszemre szüksége:) simán átemelem a wikipedia szócikkből, miszerint "A kulturális sokk kifejezés azokra az érzésekre (aggodalom, meglepetés, tájékozódási zavar, bizonytalanság, zavarodottság) utal, amit az emberek olyankor élnek át, amikor egy teljesen különböző kulturális vagy társadalmi környezetben kell működniük (például egy idegen országban). "

Nos, számára legnagyobb sokkot az okozta, hogy nem számított arra, hogy az u.n. anyaország ennyire eltérő kulturális és társadalmi közeget jelent majd. Pl. Kolozsvárt az identitásának alapja volt, hogy magyar és nem román/szász. Magyarországon ez a kutyát nem érdekelte, elvégre uszkve 10 millió ember körülötte magyar és nem román/szász.

2013.09.15. 21:13:50

@diggerdriver: oh, nem tudtam ,hogy madarpokokat is tartottal. USAban lent Floridaban divik most a veszelyes kigyok tartasa. A pet shopoknal most abban van a penz, allitolag.
Az a hir jarja, hogy tobb kigyomarasuk van a korhazakban, mint Del-Afrikaban. Azt mondtak ra (most megprobalom leforditani) hogy a kigyo melle nem adjak el a jozaneszt a gazdaknak

Tegnap Yom Kippur volt (bojt), 18-tol meg satoros unnep, Szukot. Itt van rola egy link, ezen megtalalod, hogy miert vesznel leveleket (satorra ra), meg a citromfele (etrog) gyumolcsot (a link tavalyi, zsido naptar, holdtar, mint a kinai, igy minden evben mas napra esik). Zsido evszamitasban 1 evben 12 es neha 13 honap van es 19 eves ciklus van, azon belul. A 19 evben 7 olyan ev van, amikor az ev 13 honapos.
Szukotrol a magyar link, tavalyi;
izraeli-hirlevel.blogspot.co.uk/2012/09/szukot-satoros-unnep.html

2013.09.15. 21:16:37

@shakti_rom: Szia, remélem jól telt a nyár ott a keleti végeken. :)

Azt teljesen megértem aki nem birja az új országot és úgy dönt hogy visszaköltözik.

Az én dédszüleim a 20-as években jöttek ki - először dédapám, aki Saskatchewanban nagyon olcsón földet kapott az államtól. (akkoriban még torobozták a magyarokat akik itt búzatermesztést folytattak) Aztán dédanyám kihozta a két gyereket - nagyim 11 éves volt. Rettenetes nehéz soruk volt itt akkoriban. Dédapám kisnemesi származású volt, semmihez se értett. Dédmamám kiválóan főzött és hivták Vancouver-be, úri házhoz szakácsnőnek, de dédapám nem engedte. Igy nagy szegénységben éltek. A legkisebb fiút és a nagyimat visszaküldték Magyarországra rokonokhoz a gazd. válság után. Nagybátyám Baján járt főiskolára, ő a háború kitörése után visszajött. Nagyim Magyarországon maradt, ott ment férjhez, a szüleivel csak levelezett, soha többé nem látta őket.

A 20-as 30-as években nagyon nehéz volt egy bevándorlónak Kanadában. Bohunkoknak csúfolták őket, és még volt cenzus, amikor "sötétbörüeknek" irták össze őket, a nap barnitotta bőrük miatt. Akkoriban nem volt segély, szociális juttatás. Szóval nem csodálom ha sokaknak nem tetszett az az élet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 21:17:51

@zopilote:
Kedves Barátom
Te ennek a blognak egyik legértékesebb tagja vagy.
A magát kívülről keménynek mutató ugyanakkor érzékeny lelkű EMBER akinek minden hozzászólására odafigyelünk.
Remélem egyszer rászánod Magad hogy leírd a kalandjaidat bármilyen formában.
Nagyon kellemes pihenést (úgysem lesz) kívánok Neked otthon.
Lehet hogy sok közös nincs bennünk de a munka szeretete mindenképp. Nekem ez elég hogy a Barátomnak tartsalak.
Jó utat.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.15. 21:19:46

@zopilote: És igenis tessék elkezdeni gondolkodni arról, hogy mindezeket, csokorba szeded és leírod nekünk , szépen, ügyesen, kronológiai sorrendben. Vedd úgy, hogy kérésünk lassan paranccsá módosul! Nem akarlak fenyegetni de ha......... akkor .....! :-DDD Láss már hozzá .:-DD
Érezd magad jól otthon, skála istennek nekem is jutott 2 hét szept végétől , már készítem a gyomrom , mert mérték nélküli zabálást fogok véghezvinni.:-))

eagles 2013.09.15. 21:21:20

@diggerdriver:

"Jaa abban szemét van azt itt hagyja."

"A szokásokat lassan tanuljuk meg, de mihelyt elsajátítjuk őket, természetüknél fogva elég nehéz megszabadulni tőlük."

David Aaron Kessler

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.15. 21:21:43

@tildy:): Tudom, ez (Telemark) Norvegia ( meg a backdoor kommukacio is) , de most nyaralaskor svedekkel voltunk egy taborban, ott tortent a segitos eset ( mikor nem ertettek az onzetlen segitseget) .

Egyelore nem akarok hosszutavu es vegleges kovetkeztetest levonni, ezert valamikor kozeljovoben elmegyunk meg Svedorszagba, hogy tenyleg , valobana borunkon erezzuk milyen ott lenni. En voltam mar egy par napot, akkor bejott, de a votl norveg elmenyeim, es a mostani nyrai tapasztalat alapjan van bennem egy kis felsz, hogy mast fogok talalni, mint amit en naivan elkepzeltem anno.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 21:24:14

@Don Kartasch:
Köszi. Már régen tervbe van véve a meglátogatása.

zopilote 2013.09.15. 21:24:58

@cougarcat:
TY neked is:) Ramfert mar kis szabadsag, tul sokat meloztam a nyaron. Konnyu volt kiharcolni: - Megyek szabira! - mondtam ellenkezest nem turo hangon. ( Magamban. A fonokkel nem mertem kozolni, csak kozvetito utjan:)
Nem dolgoztam a Hornby - n, csak kirandulni voltunk ott. A csaladnev ismeros:) A fentebb emlitett volt kollegam nagyapjarol neveztek el az azon a szigeten levo provincial parkot:) O adomanyozta a tartomanynak:)
Eger es kornyeke bovelkedik latnivalokban. Kerdes, hogy mit szeretnetek latni, mi a kedvenc tematok es hogy mennyi idotok lesz.
Itt is duhong az " Idosebb Holgyek Nyara " Calgartban. Ez a legszebb es legkellemesebb evszak szerintem egesz Kanadaban. Mar csak ezert is erdemes itt elni:)
Sajnos el kell mennem most egy rovid idore ( last minute presents )

2013.09.15. 21:25:12

@zopilote: "Talan egyszer megirom az egeszet a leendo blogomban:) "

Bizony irhatnál blogot, van mondanivalód és stilusod is, ezenkivül te vállalod önmagad. Legjobb lenne két nyelven, mert jó lenne ha kanadaiak is olvasnák a tapasztalataidat. (hasznos lenne nekik)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.15. 21:27:51

Egyebkent hamarosan ket hetet en is Magyarorszagon leszek, meglatjuk kultursokk lesz-e?:D

2013.09.15. 21:27:56

@cougarcat: attol fugg, hogy a harbourben bent a szarazon tartod vagy a vizen. Ha vizen bent (az enyem pontoonrol elerheto, amikor vizen van), de ugy, hogy nem kell dinghy, hogy kimenj hozza, akkor is mas ara van. A nagyobb hajokat deepwater mooringon tartjak, csak a dinghyvel tudsz kimenni hozza es mindig meg kell varni a HT-t.
Ezenkivul van winter storage es summer storage, mindkettonek mas az ara. Ha a parton tartod es rateted a vizre, az mindig penzbe kerul es nincs benne az arban.

En telre egy farmernal tartom most, de egy ismeros 23 ft-ra fizetett £540-et, vizi tarolas, kozvetlen be tudsz setalni hozza, tengeri kikotoben. Ez az ar oktobertol aprilisig. De CCTVrol nezheted vegig a hajodat. Minden harbourban van wifi es ingyenes parkolo, zuhanyzo, stb. Itt kotelezo az, hogy legyen szippantos is.

Itt van egy website Portsmouthban (Del Anglia). Ez az egyik legismertebb sailing resze UKnek, USA hatalmas naval base-e van ott. Ezen tudsz nezelodni arakrol
www.wicormarine.co.uk/

A legtobb marinaban van szereles es tisztitas. A szereles gondolom olcsobb, mint USAban, a mi marinankban allandoan ott allnak az USA vitorlasok, kb 60 ft nagysaguak szerelesre, meg Seattlebol is.

2013.09.15. 21:32:53

@cougarcat: a valladnak meg mielobbi gyogyulast

2013.09.15. 21:35:08

@zopilote: Idősebb Hölgyek Nyara, haha! Basszus, ez már majdnem én vagyok, de akkor is jó a kifejezés.

Akkor rosszul emlékeztem (koromra fogom !) Hornby-val kapcsolatban. Két park van, a Helliwell és a Mount Geoffrey.

Irtál valami fürdőről Eger környékén, azonkivül erdei, hegyi kirándulás érdekelne, de kocsi nélkül mennénk, és nem tudom hova lehet Egerből eljutni (odáig vonattal).

A főnököd is jól tudja hogy pihenned kell egy kicsit különben kiégsz. Úgy tünik az utóbbi hat hónapban ledolgoztál majdnem egy háromnegyed évet (a túlórákkal és hétvégékkel együtt). Time to "fuck the dog"! (vagyis édes semmittevés)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 21:37:28

@charlieharper:
Volt 50 pókom 36fajból. Én nem tenyésztettem hanem a fajták gyűjtésére mentem rá.
Most fényezhetném itt magam hogy milyen veszélyes meg borzasztó meg minden de a média által keltett hisztériának tizede sem igaz.
Engem soha nem martak meg pedig voltak agresszív fajták.
Volt hogy elszöktek aztán néhány hét múlva előjöttek a lányom szobájában. A legideálisabb hobbiállat. Nem ugat nem csipog nem rikácsol nem szőrözik nem tollazik kis helyen elfér keveset eszik.
Nagyon szerettem tartani őket.

OK. Köszi a linket mostmár csak azt mond meg milyen íze van annak a gyümölcsnek.

2013.09.15. 21:41:55

@diggerdriver: szerintem keseru. Keszitenek belole jelly-t, azt megedesitik. Ugy mar eheto. A satrakbol szoktak osztogatni (azt nem tudom, hogy Lindonban osztogatnak -e).
Mi lett a pokokkal mikor kijottel?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.15. 21:42:44

@diggerdriver:
" Volt hogy elszöktek aztán néhány hét múlva előjöttek a lányom szobájában." - Én azonnal agyoncsaptam volna egy papuccsal!!!! :-DDD <<<<Pókksokk! :-D

2013.09.15. 21:43:39

@charlieharper: Köszi a választ ez nagyon érdekes - férjemet érdekelni fogja link is. Itt csak harbour moorage van, a legnagyobb probléma hogy a kluboknál (ahol olcsóbb) nincs elég hely, igy várólistára kell menni.

Kösz, ez a frozen shoulder egy alattamos dolog de rajtam nem fog tudni kifogni. A jó ebben az egészben az hogy rájöttem hogy mennyire szeretem a munkám - hiányoznak a klienseim. Ezt nem gondoltam volna!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 21:44:39

@charlieharper:

Még jóval előbb eladtam őket.
A mostani Asszony a muslicáktól is fél:)))))))))))))

eagles 2013.09.15. 21:47:23

@cougarcat:

Ha Eger lesz a "bázis", lesz lehetőségetek bőven.

Fürdők: Egerszalók, Bükkszék, Zsóry, Bogács. Ezek 30 km-es körzeten belül vannak.

Kirándulás: Szilvásvárad, Mezőkövesd, Noszvaj, Tard, Lillafüred, stb.

Na és Eger. Azt a várost nem lehet megunni.

zopilote 2013.09.15. 21:48:12

@diggerdriver:
Mielott elmegyek, meg bekukkantottam a HA - re ( addiction) Es mit latok, a Te hozzaszolasodat. Ezt azert nem kellett volna, kis senki vagyok en itt, ugy erzm a nagyok arnyekaban. De azert koszonom, szinten jol esett. Nem is kicsit! A " baratomnak tartolak - kal" teljesen lekoteleztel:) Igyekszem kierdemelni.
@sodalisO:
Neked is nagyon koszonom es hasonlokat kivanok sept vegere. A kajalasbol nekem is ki fog jutni, meg egy disznovagas is lesz a programban, a keresztlanyom jon haza Londonbol a nigeriai ferjevel egy hetre, o szervezi:) Be is indultak a gondolatara a nyalmirigyeim:) Az irast nem igerem, nincs nekem arra idom, minden percem elfoglalt es olyan rovid az elet, vannak annal fontosabb dolgok is, mint irni, es azokra sincs idom:) De azert megprobalom, bar rendhagyoan, bele egyenesen a kozepebe! Iroi stilusokbol nekem a szimultan jott be, ugy emlekszem, Irwin Shawnal lattam elosszor. Amugy kedvenc irom P. Traven:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.15. 21:48:16

@sodalisO:
Ja. volt olyan pókom amit hangya méretűként vettem 10ezer forintért.
Drága csapás lett volna.
A mai napig tudom a latin nevüket. Mindegyiknek kis terrárium volt.
Naplót vezettem a vedlésükről.

eagles 2013.09.15. 21:50:51

@zopilote:

Én minden reggel, mikor fölkelek elolvasom a 100 leggazdagabb magyar listáját.
Ha nem vagyok rajta, elmegyek dolgozni.

2013.09.15. 21:50:57

@cougarcat: azt elfelejtettem irni, hogy kell meg eves adot fizetni, en evi £32-t fizetek.
Itt sem egyertelmu, hogy a marinaban lesz helye a hajodnak. A deepwateriben valoszinubb. A kisebb marinakban altalaban van hely, a nagyobbak nyarra televannak, legalabbis ezt latom. Mindegyiknek van "visitor" resze, ahova par napig leteheted, amig arra hajozol.

2013.09.15. 21:52:24

A csótányokról annyit hogy addig nem láttál csótányt amig nem találkoztál egy igazi trópusi repülő csótánnyal (a B-52 Bomber féle). Engem idén ért ez a szerencse Kona-ban (Big Island, Hawaii).

Először a konyhaszekrényben ült a lelkem és szokás szerint békén hagytuk, gondolván hogy majd két hétig ott fog ülni (mint ahogy történt korábbi utak alkalmával). De egyik este előbújt a rejtekhelyéről és vitorlázó repülésben megjelent a nappaliban. Aztán usgyi beszaladt egy függöny mögé.

Sikitozás, felfordulás és kiterjedt hajsza után vegyszeres fújással ért véget a kaland. A gondnok elmondta hogy ezek a nagyok nem a csövekben élnek, hanem kintről repülnek be - vigyázni kell hogy a szunyoghálós erkényajtó még csak kis résnyire se legyen nyitva.

De: a trópusi óriás csótány még mindig jobb mint a trópusi mérgező 30 cm-es százlábú.....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.15. 22:01:28

@zopilote:
Jó utat Mester! :)
Ha Svédország felé jársz, vendégünk vagy egy cigire, kávéra és steakre :D

2013.09.15. 22:04:52

@Quercus58: Köszi. Egerből gondolom busszal el lehet érni a fürdőket és a kiránduló helyeket.

2013.09.15. 22:11:33

@charlieharper: Itt kötelező biztositás van. Már 8k CAD-ért is lehet egy basic 26 lábas vitorlást venni (pl. egy öregebb Catalina) de a fenntartás sokba kerül, és persze csak szezonálisan lehet élvezni. Ettől függetlenül csodálatos dolog kint a vizen hajózni, teljesen más perspektiva, mint a partról való szemlélődés.

zopilote 2013.09.15. 22:24:14

@Kovermadar:
Huuuu, ezt nevezem! Tenyleg, jobol is megart a sok. Thanks azert:) Fiatalabb koromban valoban vagytam Svedorszagba (is) de miota megizleltem a tropusok vilagat, lejebb hagyott a kedvem.
@cougarcat:
Azert maradtam me'g, mert talaltam a Youtubon egy kis videot a volt munkatarsamrol es azt me'g megneztem. Buszke vagyok ra, hogy egy ilyen nagyszeru es pozitiv emberrel dolgozhattam Brit Kolumbiaban, Saskatchewanban, Nevadaban es Mexikoban. Sajnos kapcsolatunk megszakadt regota - elhagyta a szakmat is regota - kisfiu voltam en az o vilagukban. Jo latni azert, hogy okos es ertelmes embereknek bejonnek a dolgok.
www.youtube.com/watch?v=VlBxvk8q5JU
A - 40C fokos kepen o is rajta van, ami az Indafoton talalhato a kepeim kozott.
Most mar tenyleg megyek, szevasztok.

zopilote 2013.09.15. 22:30:51

@cougarcat:
Jartal mar French Creeken? Mi gyakran kijartunk oda, elado hajokat nezni es fenykepezni. Lasqueti Islandra is onnan indul a hajo. Regen frenchcreekboatsales volt a nevuk, mara megvaltozott. Rendkivul valtozatos az altaluk eladasra kerulo hajok listaja:
www.pacificboatbrokers.com/

Latcho Rom 2013.09.15. 22:34:48

@cougarcat: Nos te tobbszoros kanuck vagy :)

T e is tollat foghatnal, megirhatnad a tortenetuket.

En azt gondolom hogy akik visszamentek, azok az enjuket akartak megovni, nem akartak valtozni..ehhez. Aki marad,,s marad echte magyar vagy barmi, az nem lesz itt boldog sosem.

2013.09.15. 23:40:33

@zopilote: Kösz a linkeket, megnéztem a videót is. Engem is mindig pozitivan motiváltak az ilyen emberek pedig én se vagyok egy szinten velük. Gyerekkoromban zsidó barátaim (és családjuk) voltak rám ilyen hatással.

Itt az a másik Helliwell akiről beszéltem (de ő Torontóból származik):

www.blueskyarchitecture.com/

Igen ismerem és jártam is French Creek-en. A közelben van egy jó barátunknak hétvégi háza. Megrögzött pecás....

@shakti_rom:

Az a baj hogy nem vagyok jó iró. De az nagyon igaz hogy a dédszülők és a nagyi történetét érdemes lenne megirni. Még egy filmet is vizuálok. :)

Az mindenesetre érdekes élmény volt, amikor 90-ben nagybátyám elvitt egy idős bácsihoz Hudsons Hope-ba, aki még gyerekként ismerte a nagymamámat. Elmondta az öregúr hogy Halifax-ból együtt jöttek a vonaton Saskatoon-ba. És mindkét család (ők szintén magyarok) Watrous környéki farmokon telepedtek le.

"En azt gondolom hogy akik visszamentek, azok az enjuket akartak megovni, nem akartak valtozni.."

Igen ezzel mondasz valamit. És jól tették ha visszamentek ha igy tudtak boldogan élni.

@Quercus58: Mentettem, nagyon aranyos vagy.

33621 2013.09.15. 23:45:22

@Quercus58: Demjén fürdőt se hagyd ki a felsorolásból, nagyon szépen van megcsinálva egy domboldalon, és bevájva a belsejébe.
Autó nélkül kicsit lassú és nehézkes lesz a közlekedés arrafelé.

BTBTBT 2013.09.16. 00:26:08

@Quercus58:
Zsóryn mi néznivaló van ősszel? Nyáron már többször voltam a fürdőben. Idén is.

@zopilote:
"Amugy kedvenc irom P. Traven"
Akasztottak lázadása?

@cougarcat:
"Idősebb Hölgyek Nyara"
Ez a vénasszonyok nyara akar lenni? :)

Egy könyvet mindenki tud(na) írni.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.16. 00:28:11

@charlieharper: @ffüttyfürütty: Takarmány állatnak. Hüllőknek, ízeltlábúaknak. Mo., Ausztria, Németország, Cseho., Hollandia a főcélpontok. Ezekben az országokban van rá kereslet, az ottani nagy terrarista hobbinak köszönhetően.
Az egér, patkány a gázos, iszonyat szagokat tudnak produkálni. Nyáron élve leszállítani meg lehetetlen. Ezért külföldre azokat csak fagyiként (előre leölve, lefagyasztva) szokták vinni. A csótány, tücsök a legopcionálisabb, elvan konyhai maradékon, olcsó a fent tartásuk, ellenben egy szaporulat ára (1-5 hím + 10-40 nőstény) 20 forint / db (csótány). Sáskának darabja 50 forint. Anno tücsköt literre adtak, de ma már grammra. Bár én házilag csináltam, kifejezetten az én álloményom etetésére, majd hüllő, ízeltlábú szaporulatokat passzoltunk külföldön el. Pl.: 1 semi Theraphosa blondi nőstény 400-500 euro volt a szép időkben...

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.16. 00:31:45

@diggerdriver: Nekem még mindig otthon figyel a pók, meg gyík, kígyó állományom. Anyám megszerette az idők alatt, és ő gondozza őket, még beszél is hozzájuk...
Kivétel a kígyókat, őket egyik haveromnak kell, heves természetük miatt.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.16. 00:38:12

@diggerdriver: Végre valaki. Alkalom adtán beszélgethetnénk a póktartás rejtelmeiről, tenyésztéséről. Lehet még vannak közös ismerőseink is, ha netán jártál börzékre.

2013.09.16. 01:11:29

@Barátusz: Igen, vénasszonyok nyara, finoman :) Most hogy lassan 50 leszek, szivesebben használom az indián nyár kifejezést....

Az én mércém szerint nem tudnék jó könyvet irni. Száraz a stilusom ezenkivül hiányzik belőlem az a fajta kitartás ami szükségeltetik egy ilyen project elvégzéséhez.

Lehet hogy éppen te lennél az aki jól tudna irni? :)

33621 2013.09.16. 06:23:32

@cougarcat: Egy 1964-67 ben született nő még azért messze van a vénasszonytól szerintem mondom én hasonló korú férfiként. Demjén fürdőt nézzétek meg, nagyon szép és csak 5km re van Egerszalóktól.

2013.09.16. 06:47:34

@33621: 63-as vagyok, és persze igazad van, még középkorúnak számitok. Az 50 átlépése számomra ettől függetlenül kemény dió lesz. Midlife crisis. :)

Kösz az ötletet a fürdővel kapcsolatban el is fogom kezdeni az elkövetkező hónapokban a tervezgetést.

eagles 2013.09.16. 06:49:14

@Barátusz:

Zsóryban nem sok látnivaló van. Ott fürödni kell.
Látnivaló inkább Mezőkövesden és a környező településeken van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.16. 07:29:42

@YoZan Ace:
Bizony beszélgethetnénk. Imádtam öket.

BTBTBT 2013.09.16. 09:21:51

@cougarcat:
Lassan ötvenes vénasszony? Ne viccelj! :)

Miből gondolod, hogy jól tudnék írni?

@Quercus58:
Én is így gondolom.

tanato 2013.09.16. 11:24:22

@cougarcat: @Barátusz: @33621: Egy hete volt a 30 éves évfolyam találkozónk.Én 83-ban végeztem,54 éves vagyok,néhányan akiket nem elsőre vettek fel pár évvel idősebbek./sajnos már 11 halottunk is van a 160 végzett közül/Lényeg az hogy voltak ott mindenféle vicces feladatok,ökörködések. Pl. kiszólították a színpadra a nagyszülőket,kb 6-7 lánynak és egy fiúnak volt már unokája.Kérdéseket tettek fel nekik.A fiúnak azt hogy Ferikém akkor mondjad milyen érzés minden este egy nagymamával hálni.Persze kitört a röhögés.

Len.Mag 2013.09.16. 11:26:21

@tilmir: Hát igen, valóban elbeszéltünk egymás mellett. :) Szerintem amiről Te írtál, az nem a kultúrsokk, hanem egyszerűen egy élhetetlen személyiség.
Igazad van abban, hogy nem jó a kultúrsokkot túldimenzionálni, vagy mindent arra fogni, vagy " jaj mert divatos", aproponak használni a nyavajgáshoz.
De szerintem ugyanennyire káros, ha semmibe vesszük, alábecsüljük, és az ezzel élő embert elintézzük egy jaj már, kapd össze magad felkiáltással. Akkor már - ahogy a cikkben írták - jobban tesszük, ha elkerüljük ezt az embert.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.16. 12:05:10

@Len.Mag: Akkor a kiegyezés megtörtént. :)

Azt én sem mondom, hogy le kell sz@rni, csak kezeljük helyén a dolgokat.
:)

Szerintem egyébként ez ott érvényesül, ahol nagyon eltérőek a vallási szokások, vagy a társadalmi beállítottság.
Gondolom, ott is lehet tompítani, ha felkészül az ember előre.
Ezt viszont sokan elfejetik.
Az ismeretségi körömben is volt rá példa.
:(

BTBTBT 2013.09.16. 12:27:34

@tanato:
Szegeny kisfiu. :)))

Meg 10 ev mulva sem fogok ebben a korban jarni, de biztos, hogy mint mindenhol, a mi talalkozonk idejere is lesznek mar halottak.

tanato 2013.09.16. 13:00:10

@Barátusz: Na halottak persze már előbb is voltak,de főleg rendkívüliek,baleset,öngyilkosság stb.,de mostanra már volt sajnos betegségből adódó is jónéhány.Mindenesetre mindenki annyi idős amennyinek érzi magát.

BTBTBT 2013.09.16. 13:35:25

@tanato:
Akkor én még jó sokáig fiatal leszek. :)

BTBTBT 2013.09.16. 14:21:47

@Kovermadar:
O, fiatalt mondtam, nem gyereket. :)))

2013.09.16. 17:08:20

@Barátusz: Persze, az 50 év még nem jelent vénasszony státuszt. Viszont már fiatal se vagy és nagyon sok fiziológiai változás történik veled amiből legszivesebben nem kérnél. Ettől függetlenül meggyőződésem hogy sikeresen alkalmazkodni fogok a változásokhoz, csak egy kis idő kérdése. Már dolgozom a terveken (étrend, fitness, hobbi, utazás, és a legfontosabb, work-life balance).

Nem tudhatom biztosan hogy jól irnál, de azt látom hogy választékosan fogalmazol, nagy a szókincsed és van szemed a részletekre. Azt is tudom rólad hogy szereted az irodalmat és úgy általában érdekel sokféle téma. Időd is van néha mert még nem vagy lekötve.

@tanato: Az bizony elgondolkoztatja az embert amikor egy kortárs barátot elveszit. Sajnos már velem is egyre gyakrabban megtörténik. Próbálom a kanadaiaktól ellesni a carpe diem életszemléletet, miszerint a jelennek kell élni és azt élvezni.

BTBTBT 2013.09.16. 17:26:29

@cougarcat:
Az viszont sokat jelent, hogy van benned tudatosság.
Volt már olyan, hogy 31 éves nagyon közeli ismerősöm halt meg - rákban. Na, az gáz volt. Pedig én tovább élek.

Az írással kapcsolatban majdnem teljességgel igaz. :)

2013.09.16. 17:44:20

@Barátusz: Anyukám 36 évesen halt meg rákban (talán ezért is fura az 50 év, mert nekem nincs női családi példa) - gyerekkoromban rettegtem a betegségektől aztán később ezt enyhitette az egészséges életmód mániám (light változat, nem vagyok szent).

Élni kell szenvedélyesen, maximálisan, amig erre lehetőség van. Illetve ezt próbálom megvalósitani az "örökölt" sváb munkamániám helyett.

És most tudatosan távozok el Victoriába. :) További jó csevegést.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.17. 19:42:21

@Barátusz:
Nem "kinek nagyobb a micsodája" miatt írom, de ismerem az érzést. Egy nagyon kedves tanítványom halt meg nekem is rákban... 18 évesen :(

BTBTBT 2013.09.17. 22:09:29

@Kovermadar:
Az is elég gáz. Különösen a családjának. Belefeccöltek egy csomó energiát a felnevelésébe, és aztán mielőtt igazán elkezdődhetne az élete - meghal. :(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása