oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 13. 06:47,  A jakuza és a Sinkanszen 136 komment

2013. szeptember 13. 06:47 Határátkelő

A jakuza és a Sinkanszen

Mielőtt rátérnénk a jakuzára, Tokió éjszakai világára és arra, mi a különbség Sinkanszen és a JR-vonal között (ég és föld), hadd kezdjem egy kis magánzással. Tegnap este volt a Goldenblog díjkiosztó gálája (ezen a megmérettetésen lett a Határátkelő 3. a Közélet kategóriában a közönségszavazatok alapján, azaz köszönhetően nektek), melyen átadták a díjakat, illetve kihirdették a szakmai zsűri által legjobbnak tartottakat és a különdíjasokat.

A Goldenblog zsűrije úgy döntött, hogy a Közélet kategóriában a Határátkelőt tartja a legjobbnak, valamint mi lettünk az Év felfedezettje is. Emellett a blog.hu szakemberi úgy látták, hogy a harmadik legjobb blog.hu-s oldal vagyunk a nevezettek közül, ráadásul mindemellett a 4. legtöbb közönségszavazatot is a Határátkelő kapta.

Mindezt csak azért szerettem volna elmondani, hogy megköszönhessem nektek azt, hogy mindezt a Határátkelő elérhette. Őszintén mondom (és a blog jellegéből is adódik), hogy mindez nincs, ha Ti nem vagytok, ha nem külditek a történeteket, ha nem beszélgettek, vitáztok itt nap nap után. Minden díjnál többet ér, ahogyan az ember végigkövetheti ismeretségek, barátságok kialakulását.

Egyszóval köszönöm, na, és csak annyit ígérhetek, hogy rajtam a jövőben sem múlik majd!

Most pedig folytassuk Maya újabb japán posztjával (az elsőt itt olvashatja el, aki még nem tette volna).

Japán, Sinkanszen vonat.JPG

„A tokiói éjszakai élet – na, ez az, amiről keveset tudok saját tapasztalatból. Bevallom, nem érzem magam annyira eleresztve anyagilag, hogy belépve egy bárba, annak szolgáltatásait nyugodtan élvezni tudjam. Igaz, egyszer főnököm invitálására bekukkantottam egy ilyen helyre, mint csendes szemlélő, de ez egy másik, megírt történet.

Vannak azonban ismerőseim, mindkét nem és alien képviseletében, akik kipróbálták, jól érezték magukat, egyesek egymást is a hostess-szel! De kivétel nélkül kemény megszorítások árán várták ki a következő fizetésnapot, hogy kifizessék az éjszaka buli árát és a törlesztő részleteket...

Ezen történetek meghallgatása után döntöttem úgy, hogy nem engedek a kísértésnek és a haverok által bemutatott hostessek csábító hívószavának.
Jól tettem!

A fájdalmas búcsúajándék

Volt ismerősöm, aki tőlem próbált kölcsönhöz jutni, hogy kifizesse az éjjel fogyasztott sör 50 ezer yenes számláját, pedig csak 1 korsóval ivott. Haverom pedig így próbálta fizetni a saját lakásáig kísért, végül egy egész hétre ott ragadt csodaszép hostess új Gucci táskáját és ruhájának árait. Mert a hostess nem bőrönddel érkezett haverom lakásába. A válás volt igazán fájdalmas. A búcsúajándék ára miatt.

Ilyen bárok hostessei jól tudják, hogy Japánban hagyományosan kétszer van bónusz, ami kb. 3 havi fizetés egyösszegű kifizetését jelentette - pár évvel ezelőtt.

Sokszor tévéhíradóban is közzétették egyes nagyvállalatok bónuszként kifizetett összegét, példaként állítva a többi cég elé, emígyen csábítva a munkát keresőket.

A hostessek is jól tudták, hogy ilyenkor megnő az olyan vendégek forgalma, akik egy éjjel alatt képesek otthagyni bónuszuk teljes összegét. Van, aki annak dupláját is.

Ma már annyiban változott a helyzet, hogy az éves bónuszt csak egyszer fizetik, vagy egyszer sem, és sokan fizetésük harmadával kell, hogy megelégedjenek. De még így is sokan repülnek Hawaiira nyaralni, ahol ilyenkor Waikikit Kis Japánnak is nevezik.

A jakuza és a Lotus

Az éjszakai életnek vannak persze kevésbé békés pillanatai is. Egyszer egy parkolóban várakoztam, amikor egy fiatal japán férfi közeledett a kocsimhoz és benne hozzám.

Nyalókát szopogatott, és ingadozó járásával tudatta környezetével, hogy fontos szerepet tölt be. Ezt az autója típusa is kihangsúlyozta, amikor közvetlenül a kocsim előtt állt meg a Lotusszal.

Kopogott az ablakomon.

Finoman megkért, hogy parkoljak a közvetlenül mellettem lévő fizető parkolóba, mert ez a főnöke helye, aki hamarosan megérkezik. És ha még itt találnak a területi jakuzafőnök érkezésekor, az egészségbiztosítási kártyám számára szükségem lehet.

Beindítottam a kocsim! De nem mozdultam!

Már idegesebben kopogtatta meg a kocsim ablakát és azt mondta: Látja, hogy gajdzsin vagyok, ezért a nyelvi problémák miatt elmondja még egyszer...

Közbeszóltam, hogy felesleges, megértettem. És ha elállna a kocsijával előlem, talán eleget is tudnék tenni a szívélyes kérésnek.

A vonat, ami szinte repül...

Japán fordított világáról már írtam. Folytatnám a vasúttársaságról kialakult, látott, hallott tapasztalataimmal.

Utaztam Sinkanszenen és JR-vonalon (előbbi a nagyon gyors vasút, utóbbi a sima vonat). Mindkét utazás nagy élmény volt. A Sinkanszenek látványa, külseje sokszor ámulatba ejt. Az utazás egy ilyen vonalon-vonaton is felejthetetlen.

Ugyanúgy láttam az elsuhanó fákat, állomásokon várakozó utasok elmosódott sziluettjeit, mint egy otthoni MÁV utazás alkalmával. De az utasok elmosódottságát a vonat gyorsasága és nem az ablak tisztaságának mértéke befolyásolta.

Kiotóba utaztam. A másfél órás úton nem hallottam a jellegzetes vonatzakatolást. A Sinkanszen csak úgy suhant, mintha repült volna. Nagyon élveztem az utazást.

Csak a mellettem horkoló salarymantől a hozzám hajoló kifogástalan szépségű légikisasszony öltözetű hölgy hangját sem hallottam, mikor itallal kínált.

Ismerősöm Kiotóban az autóban mesélte az állomásról kijövet, hogy ő is ezzel a Sinkanszennel jár Tokióba dolgozni, naponta. Nincs késés, és a cég kifizeti a 250 ezres havibérlet díját.

...és a JR, ami nem

A JR-vonalon is másfél óra a menetidő, de csak a fővárost szeli át keresztben a vonal, amivel járok. A közhiedelemmel ellentétben nem követ el szeppokut az állomásfőnök a késés miatt, mert akkor naponta megtehetné.

Már tudom, hogy 2 állomás között több mint 500 zakatolás halható, amit unalmamban számoltam meg. Természetesen mindenki nagyon kedves reggelente, amikor 300 utast nyomnak be egyetlen kocsiba a fehér kesztyűs vasúti dolgozók.

És mosolyognak, amikor az orrommal húzok csíkot keresztben az ajtó ablakán az ajtók záródásakor. Az utasok 50 százaléka a telefonját nézi. A maradék 60 százalék alszik! (A különbözet 10 százalék, ők ezt egyszerre végzik.)

... 2 másodperc a vonat indulásáig... A figyelmeztető dallam végén már zárulnak az ajtók. A japán középkorú, szemüveges, öltönyös férfi is tudja ezt. Fut a vonat közepéig, majd a dallam végén az utolsó pillanatban ugrik be a 4. vágányon álló szerelvénybe.

Az ajtók becsukódtak, és a vonat lassan útnak indult a 3. vágányról! Volt olyan reggel mikor én voltam e történet főszereplője..."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Japán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr745510187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.13. 07:03:56

HÁ!
:)
Gratula!

Poszthoz: az első sztori a pesti éjszakában is megeshet, csak ott másképp nevezik a dolgokat.
:)
Hm... a vonat témához: még van mire gyúrni.
Kicsit rövidke, olvastam volna még a "mesés Keletről".

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.13. 07:27:07

hát ez nagyon gáz poszt.

--------------

HÁ, micsoda beszámoló ez a GB oldalán, egyrészt hülyén vannak leírva a nyertesek, másrészt nincs fénykép!?

azt most hagyjuk, hogy a 2. helyezett előkelő idegen blog szintén gáz.

ma reggeli kedvenc szavam a gáz:D

eagles 2013.09.13. 07:45:59

HA, gratulálok!
A komment lehetőségek módosításával visszaesett a "forgalom", de úgy látom megint beindultak a dolgok.

Szerintem addig mindenképpen vidd a blogot, amíg nem lesznek többen a határátkelők, mint az otthon maradottak.
Akkor majd indítasz egy új blogot. Lehet az a neve: Ti mire vártok?

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.09.13. 07:48:51

Babette_: nem csak ma reggeli, hanem általában minden reggeli! :-)

tableno 2013.09.13. 07:51:24

Gratulálok Határátkelőnek, na meg minden kedves kommentelőtársnak! Engem egyáltalán nem lepett meg a jó helyezés, ez egy teljesen hiánypótló magyar nyelvű blog.

Japánról mindig jó olvasni, ilyenkor elönt a nosztalgia... Jakuzákról egyébként nekem csak jó élményeim voltak, szerintem kifejezetten udvariasak és inkább rendfenntartók szerepét töltik be Kabuki-cho szórakozónegyedében. Egyébként az egyetemen a legjobb fej japánnyelv-tanáromnak is hiányzott az egyik kisujja... ;)

tableno 2013.09.13. 07:55:04

@Babette_: Je jó ég, megnéztem ezt az Előkelő Idegen blogot. Hát ez tényleg mega-giga gáz!!!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.09.13. 08:22:17

Hat az a mullerpetercoelhoeinsteindalailama lelkizoblog tenyleg ultragaz... csak a posztok elso mondatat olvastam el de igy is felkivankozik a knäckebröd meg a kave... grat a HA-nak, varhato volt a szep eredmeny :)

Bonjour 2013.09.13. 08:25:32

HA-nak gratula!

A poszt kellemesen van megirva, kepszeru, kicsit regenyszeru. A hostessekbol arra kovetkeztettem, hogy akkor Mo tenyleg keletre tart :).
Egy mondattal van bajom:
"A közhiedelemmel ellentétben nem követ el szeppokut az állomásfőnök a késés miatt, mert akkor naponta megtehetné."
Ezt csak en nem ertem?

Bonjour 2013.09.13. 08:28:04

Kiegeszites: a szeppokut ertem, csak a mondat ugrik ki a kontextusbol.

2013.09.13. 08:31:08

Ez a japan poszt jo. Londonban is tudjak mikor van a traderek bonusza, olyankor dorgolik a kezuket Lamborghiniek es Porscheek. Nem ritka a tobb ezer fintos pezsgok rekesszel rendelese. Amikor mar pofatlansag van, akkor az ujsag is lehozza masnap reggel.

@Bonjour: japanban pontosak a vonatok (UKhez kepest mindenkeppen), az a lenyeg, hogy nem ongyilkolja meg magat a vasuti dolgozo, ha az altala vezetett vonst kesik.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.13. 08:51:55

Eleg reszletszegeny poszt...
A bloghoz gratulalok!

@tableno:
Nekem is hianyzik ;)
Sot, nem is csak a kisujjam... ezzel tuti megdobbenest keltenek akkor ott?!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 08:56:57

@Kovermadar:
Eléggé rizsa szemed van?
Az kell hozzá.:))))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 08:57:57

Én is gratulálok Határátkelőnek a remek eredményért!

A poszthoz. Elég hiányosnak érzem, pedig még az előző posztját is elolvastam az írónak, beleolvastam a könyvébe (huhhhh), de még mindig úgy érzem, hogy az információk mintegy csepegtetve, vagy inkább lebegtetve érik el az olvasót. Például ugye egy évre ment ki Japánba, de már 15 éve ott van. Milyen munkát végez? A selejt munkadarabról gondolom, hogy valami könnyű fizikait, talán műszerész technikus vagy hasonló, de ez a posztokból nem derül ki. Mi tartotta ott az egy év lejárta után? Hol, milyen körülmények között lakik? Mennyire ismerte meg az országot, részt vesz-e japán ünnepeken, a kollégáin kívül sikerült-e barátokat szereznie. Lehet, hogy problémáim vannak a szövegértéssel, de nekem még az sem jött le a könyvrészlet elolvasása előtt, hogy Maya pasi! Érdekes nevet választott magának. (Vagy megint tévedek?)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.13. 08:58:46

Nem tudom, nekem nem volt informatív ez a post és feleslegesen modoroskodott is. A százalékos poén a végén az jó volt.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.13. 09:18:52

Nagyon-nagyon nagy gratula a bloghoz! :)
Es halas koszonet mindenki neveben a sok belefektetett energiaert! :)

A helyezes pedig jol mutatja hogy ez az elvandorlas igenis egy nagyon jelentos tenyezo! Persze, lehet ezt kozmetikazni hogy mashol is van meg mindig is volt, de ha nem lenne egy egeto problema, akkor nem lenne ennyi olvaso, nem kapna a blog ekkora figyelmet.

HA, csak igy tovabb! ;)

tanato 2013.09.13. 09:20:23

Én is csatlakozom a gratulálók sorához.

pafff 2013.09.13. 09:22:35

hát, ennek a posztnak az első, goldenblogos fele volt az izgibb :))

tableno 2013.09.13. 09:38:06

@Kovermadar: nem, egyáltalán nem. Japánban kifejezetten annak van jelenősége, ha valakinek a kisujja (illetve az első ujjperce) hiányzik. Ez ugyanis legtöbbször a (volt) jakuzák különös ismertetőjele.

tableno 2013.09.13. 09:40:59

A poszthoz még annyit, hogy amelyik gajdzsin Japánban hostess-bárba jár, az hülye. A japán nők imádják a külföldi pasikat, egyáltalán nem nehéz velük ismerkedni. Minek fizesse rá az ember a gatyáját is arra, amit minimális plusz erőfeszítéssel ingyen is megkaphat? ;)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 09:41:26

Nekem olyan se füle -se farka poszt. Rövid, olyan, mintha egy útikönyv részletét olvasnám. Sosem tudom eldönteni, hogy időhiány miatt írnak ilyen rövid cikket, vagy önvédelemből, azért, hogy minél kevesebb támadási felületet adjanak nekünk, a kommentelőknek,vagy csak attól félnek, hogy ha hosszúra sikerül akkor unalmas lesz . Mindenesetre, sokan nem jártunk még Japánban, ebben biztos vagyok, és szívesen olvastunk volna sokkal többet .

zopilote 2013.09.13. 09:47:15

Szinten gratula a HA blognak!!!
(a dijak nevetsegesek szerintem, bar nem az a lenyeg)
@Zka:
Szinten megneztem, es hasonlo kovetkeztetesre jutottam.
Ellenben a Szárnyas Ízvadász erdekes, kulonosen a londoni kajalasrol szolo posztban levo video. ( meglatogtnak tobbek kozott egy bangladeshi kifozdet is, ahol a curryt kostolgatjak - hallod Charlie? :))) )
Finally megvettem a repjegyemet haza ( British Airways, Londonon at Budapestre) vasarnap este indulok, 3 hetig leszek otthon. ( ilyen dragan meg nem utaztam Magyarorszagra, 1700 CAD. Tavaly 1200 - t fizettem ugyan ezert az utert, majusban, sept - ben csak 900 - at, igaz akkor a Condorral, Frankfurton at )

zopilote 2013.09.13. 09:54:39

@zopilote:
Elfelejtettem beirni a londoni film elerhetoseget, most potolom, ha erdekelne vkit:
szarnyasizvadasz.blog.hu/2013/08/01/felzabaltuk_londont

Len.Mag 2013.09.13. 10:10:35

Gratulálok a díjakhoz!
Szerintem a díjátadó megért volna egy külön, rövidke rendkívüli posztot, a napi mellett természetesen.

Ami a mait illeti: nekem tetszett, érdekes volt. Talán a bulizós rész kevésbé. Ha van, akinek megéri... hát tegye.

Len.Mag 2013.09.13. 10:20:36

@diggerdriver: Nem biztos, hogy tényleg tudni szeretném, de... mi van a mai képeden? Jól látom, hogy nem nő? Egy fekete, ásító, kopasz tengerimalacnak tűnik... :)

Evain 2013.09.13. 10:35:08

@Len.Mag: Az egy ordító gorilla. :)

2013.09.13. 10:37:30

@Len.Mag: egy tusszenteni keszilo majom. Vagy eppen asit

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 10:45:30

@charlieharper: Én először egy nagyfejű fókának néztem egy véres húscafattal. De köszi, látom már, tényleg egy ásító vagy épp ordító gorilla. :-)

andaluzkutya 2013.09.13. 11:15:09

Én is gratulálok az előkelő helyezéshez. Bár értékéből némileg levon, hogy az "előkelő idegen: szerintem." blog előtte végzett, de hát van ilyen:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 11:36:38

@Evain: @sodalisO:
Mindig kiteszem az éppen aktuális avatar képét teljes nagyságban.
Ezt is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 11:39:24

@diggerdriver: Jóóól van naa, ...szőke és nő...:-P

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 11:41:47

@tableno:
Megnéztem én is.
Hubazmeg.

Pedig én olyan romantikus lélek vagyok:)))))))))

Északifény74 2013.09.13. 11:54:16

:)
A díjak a színvonalról is árulkodnak. Ami nem alacsony.

Gratula a Határátkelőnek, a díjak megérdemeltek!

Igaz én ritkán írok, de annál gyakrabban olvasok, kommenteket is!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 12:04:42

@diggerdriver: Jaj mááár! :-))))))))
Ezt nézd !!
"....aranyérmes hímek a Szomáliában élő afrikai férfiak"
"...Ezzel szemben, a legszerényebb méretekkel az ázsiaiak rendelkeznek. Különösen a japánok, és a kínaiak. "...merthogy a mai poszt Japán!
"Japán egyik ünnepén a nők - manapság-mindenféle szégyenérzet nélkül-sokméteres fallosz szobrokat hurcolnak magukkal.>>Álom, álom , édes álom.....:-)))

andaluzkutya 2013.09.13. 12:22:58

@diggerdriver: Ez az amit a munkahelyemen a rendszer nem enged megnézni, mivel pornográfiának minősíti. A másik, amit nem hagy megnézni a svajcisapka.blogspot.ch/ , hasonló indokkal:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 12:27:23

@sodalisO:
Ja. Van az a hülye duma hogy nem a méret a lényeg.
Az enyém kicsi de játékos:)))))))
Meg különben is ebben a korban ha az orvos azt mondja vegyem elö a nemiszervem akkor kinyújtom a nyelvem:)))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 12:30:22

@diggerdriver: Hahaaaaa:-D
ja de még van a kezed is ugyebárugye, amivel lehet ezt ,azt aztán meg megdörzsölöd a szemed, :-Nesze, úgyis csak a szemed kívánja!!-jelszóval?! :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 12:38:09

@sodalisO:
Azt tudod hogy már feltalálták a Super Viagrát?
Amelyik OTTHON is hat:)))))))))))

Shanarey 2013.09.13. 13:12:17

@Len.Mag:

Dian Fossey reinkarnációjának arcképe

Shanarey 2013.09.13. 13:17:11

Határátkelőnek: Grt.

Ez a poszt olyan mintha pár lapot kitéptek volna egy Japánról szóló útikönyvből.

Előkelő idegent, megnéztem, és annak láttán csupa rövidítés jut eszembe, és egyik sem egy oktatási intézmény.
(OMG,WTF......)

Len.Mag 2013.09.13. 13:21:07

@charlieharper: @London2009: @Shanarey: @Evain:
Na, egyik verzió jobb mint a másik :)
Az amúgy miért van, hogy ha megnyitom vkinek az adatlapját, ott nem látszik az avatarja? Úgy emlékszem, régebben láttam. Bár ott se volt sokkal nagyobb.

@diggerdriver: Erről most lemaradtam. Volt már?

@tableno: Úgy látszik, ma mindenből kimaradok. Amikor feljött a 18-as karika (az irodában :)), pánikszerűen becsuktam. Na majd otthon.

nyuszigonosz 2013.09.13. 13:35:49

Határátkelönek gratulálok.

És megnéztem azt a elökelö idegent: a hülyeségre ezek szerint kereslet van. Nahát!

A mai poszt: Hát Japán az biztosan nagyon érdekes, de nem így ugrándozva itt-ott belecsippentve.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 13:54:22

@Len.Mag:
Egy avatar egy napig van fenn. Este cserélem.
Úgy kezdődik hogy 'Na szóval,

puhacica 2013.09.13. 13:58:31

HÁ-nak gratulálok!

van egy barátom, aki Japánban él, kb. 1 éve. érdekes a története, kissé bonyolult is, de az a lényeg, hogy feleségül vett egy japán lányt és hozzá költözött. nemrég küldött egy rövidebb beszámolót, ami nagyon érdekes, olvasmányos, megható ugyanakkor vicces is. hihetetlen, mennyire más világ az. :)

tableno 2013.09.13. 14:04:56

@puhacica: esetleg nem akarná publikálni a Határátkelőn?

Evain 2013.09.13. 14:16:11

Tényleg, már akartam kérdezni, rég volt Hollandia a téma. Érdekel még valakit? Írjak egyet? :D

Gizi06 2013.09.13. 14:16:31

Gratula es igy tovabb!Sok sikert!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.13. 14:22:59

De nagy itt a csend ma, se Birca se Kövérmadár nem fossa a szót.

Len.Mag 2013.09.13. 14:24:32

@diggerdriver: Áhá, este cseréled, ez volt a kulcsinfo. Meg is néztem :) Brutál. De messziről akkor is tengerimalacnak tűnik. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.09.13. 14:50:40

@Evain: Persze.
:)
Várjuk.

Már megint ciánoztak...
:(

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 14:51:41

@Evain: Engem nagyon érdekelne, főleg ha egy kis mezőgazdasági vonatkozás is belefér :)!

puhacica 2013.09.13. 14:54:59

@tableno: majd szólok neki, hátha van kedve írni ide is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 14:56:47

@Evain:
Én is írjak egyet Trinidad és Tobagoról?:)))))))

Evain 2013.09.13. 15:03:32

@zöldeketbeszélek: hááát, ha mari hónalja érdekel, el kell keserítselek, ahhoz annyi közöm van, hogy egyszer próbáltam egy space cake formájában, de mivel egy ütősebb röhögőgörcsön kívül mást nem tapasztaltam, érdeklődésem teljes mértékben kimerült. :D
Szóval nehogy csalódnod kelljen, szólok előre. :)

Shanarey 2013.09.13. 15:04:20

@zöldeketbeszélek:

Csak a kajámba néha.
:-))))

Tőlem lehetne itt, de önkéntes számüzetésben van többedmagával, a moderáció miatt.

Evain 2013.09.13. 15:04:42

@diggerdriver: ha ott élsz, akkor igen, lécci, jól írsz. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 15:06:48

@Evain: Annyira nem, hogy hirtelen le sem esett, hogy miről beszélsz, Hagyma feleségére asszociáltam a mari hónaljáról. Inkább arra lennék kíváncsi, hogy mennyire zöld Hollandia, milyenek a parkjai, megbecsülik-e az emberek a városi zöldterületeket, jó minőségűek-e a zöldségfélék, gyümölcsök.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 15:08:42

@Shanarey: Tudom, hogy megsértődött, a Homáron panaszkodott is egy kicsit. Pedig hát miből állt volna egy nyúlfarknyi hozzászólás, hogy ugyan, HA, a pörkölt is ehetetlen hagyma nélkül, erissz már be ide gyorsan...

Evain 2013.09.13. 15:11:01

@zöldeketbeszélek: Látod látod, sztereotípia beütött. Alapból azt feltételeztem, hogy ha valaki Hollandiával kapcsolatban a zöldet emlegeti, akkor az nem a közterületet jelenti. :D
De hogy pont Hagyma felesége? :D:D:D Lassan csuklik szegény, annyit emlegetitek. :)

Apropó Pappito se írt már régen. Elrabolták a maorik? Váltságdíjgyűjtést javaslok!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 15:21:22

@Evain: Tegnap kommentelt a luxusbörtönös poszthoz, akkor még szabad volt :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 15:24:47

Csatlakozom a távollevőkhöz, irány a bölcsi. Remélem, mire visszajövök, itt is beindul az élet!

Evain 2013.09.13. 15:28:56

@zöldeketbeszélek: na tessék, pedig már majdnem átutaltam az első összeget digger számlájára. :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.13. 15:29:50

@zöldeketbeszélek: "jó minőségűek-e a zöldségfélék" allitolag jo minoseguek arra fele :D legalabbis gyakran oda kirandulo ismerosok azt mondjak :D:D

eagles 2013.09.13. 15:49:08

@diggerdriver:

Azért valld be, hiányzik.

eagles 2013.09.13. 15:53:20

Gyerekek, nekem van a világon a lenagyszerűbb feleségem.
Képzeljétek mit mondott mikor vásárolni voltunk:

"Inkább turkálok valamit a sarki bálásnál, mert utánaszámoltam, ennek a szoknyának az árából pont két rekesz sört vehetek neked."

Hát nem egy tünemény?

kutya vacsorája 2013.09.13. 16:20:26

ez az ember tényleg könyvet ír? nem kéne.

@határátkelő: gratula, megérdemelted, pedig, gondolom, itt is nyomták az átláccót, mint süket a csengőt

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.13. 16:27:57

@kutya vacsorája: Azutan, hogy ANA konyvet irt en mar semmin nem lepodom meg...

purple ragdoll 2013.09.13. 16:28:57

Én is gratulálok, HÁ! :)

@Quercus58: Még ha azt mondta volna, hogy annak a szoknyának az árából legalább 2-3 másikat vehetne a bálásnál... De nem ezt mondta, ez már tényleg szerelem. :)

BTBTBT 2013.09.13. 16:30:21

Ez egy poszt? Na, ne. Egy utikonyvbol vagy egy ocska Eric van Lustbader-regenybol tubbet tudunk meg Tokiorol.

Mindannyiunknak gratula!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 16:33:01

@Evain:
Utaljad nyugodtan látod hogy zöldeketbeszél:))))))

eagles 2013.09.13. 16:38:55

@purple ragdoll:

És 30 éve tart! Megfogtam vele az Isten lábát!

Na jó, most kiment.
Megjegyzem, egy se normális, aki megnősül.

BTBTBT 2013.09.13. 16:43:40

@zopilote:
Hetekkel ezelott lattam az indexen ezt a videot. Az a gond, hogy ez a ket csavo annyira, de annyira probal vicces lenni - de annyira nem sikerul nekik.
Az teny, hogy jo kajakat esznek, de ugy van talalva az egesz - eleg egyeni nezopontbol -, mintha ezek lennenek a legjobb kajaldak.
Azok pedig mindenkinek az izlese szerint legjobbak.

@sodalisO:
Hogy is van az, hogy egy ilyet eppen te linkelsz be? :)))

ffüttyfürütty 2013.09.13. 16:46:39

Mielőtt nekilátnék az olvasásnak: már megint Japán? :P :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 16:58:04

@Quercus58:
Persze hogy hiányzik.
Olyan emeletes fasz kinek ne hiányozna?:)))))

ffüttyfürütty 2013.09.13. 17:04:58

Ennyi? Vagy a többi csak jakuzatagoknak olvasható?

zopilote 2013.09.13. 17:21:05

@Barátusz:
Nem azt irtam, hogy jo vagy rossz a video, hanem azt, hogy " erdekes" :))) Amugy szerintem is kisse artificial a humoruk, ami nem jon be legtobbszor.

eagles 2013.09.13. 17:27:55

@diggerdriver:

Még hogy álmodom?
Tudod mit mondott nekem ez a drága asszony?

"Már megint színjózan vagy, hányszor mondjam még, hogy sokkal aranyosabb vagy egy kis szalonspiccel? Sipirc a kocsmába, és 4 féldeci előtt haza ne gyere nekem,mert nem foglak beengedni."

Csodálkozol, ha imádom?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 17:33:25

@Barátusz: Jaj, hát, nem vagyok én apáca na!!:-) Meg , különben olvass vissza, Digger egyszerűen kiprovokálta belőlem . Ő dobta fel a magas labdát, az avatarjával, én meg , hogy szőke és nő, na erre Ő!!!! Hogy neki már nem is nőőő!! Én meg mit tudtam , hogy mire gondol? Biztos nem a hajára ! :-D Aztán már jött a többi.:-)

BTBTBT 2013.09.13. 17:38:32

@zopilote:
De hat nem is irtam, hogy azt mondtad volna, hogy rossz, csak kifejtettem a velemenyemet. :)))

@sodalisO:
Es persze te erre elkezdtel peniszkiallitasrol anyagot keresni a neten. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 17:39:40

@Quercus58:
Ja. Azt is mondta hogy milyen jó hogy a koszos zoknidat az asztalon tartod mert így nem felejti el kimosni:)))))))))

BTBTBT 2013.09.13. 17:44:22

@Mr. Long:
Egy konyvet mindenki tudna irni.
Inkabb azon lepodom meg, hogy kiadnak olyasmit, mint az A.-e meg ez a tokios.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 17:46:20

@sodalisO:
Mond nyugodtan hogy múzeumba is voltál már.
Meg láttál valakit aki elment a Soho mellett.:)))))))))

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 17:47:07

@Barátusz: jaj, ugyan már, ne legyél már ilyen! :-)))) Miután a mai téma Japán, csak beírtam a keresőbe, hogy "japán férfiak fütyije" és kidobott egy csomó dolgot, köztük ezt a nagy felvonulást is, Egyébként is már régen hallottam, hogy a japán férfiaknak nagyon kicsi a micsodájuk , és Diggernek akartam virtuális megerősítést küldeni !! Ja és, na persze, ha egy nő ilyen dologról ír az már Húúúúú, ugye ? De az nem baj, hogy nekünk mindig nézegetni a férfiak által mutogatott ciciket, kerek fenekeket, miközben bennünket a nők egyáltalán nem érdekelnek, ráadásul, olyanunk nekünk is van, számunkra nem érdekes : De ránk senki nem gondol, tehát , néha kell, hogy felbukkanjon egy rebellis nőszemély aki a kedves nőtársakra is gondol, és belinkel egy kukis felvonulást !!!! :-)))Amúgy meg, olyan prűd vagyok , meg szégyenlős mint egy vadbarom, csak itt nagy a pofám !!!!:-D

BTBTBT 2013.09.13. 17:50:31

@Quercus58:
Szegeny no, aki ezt mind megtenne a ferjeert/egy pasiert. :)))

@sodalisO:
Ki mondta (ki kenyszeritett ra?), hogy azokat a ferfiaknak tetszo nocis kepeket nezzetek? :)))
Kivancsi lennek, sokatok mit kezdene azzal a bironyos egymeteressel. Alom, edes alom. :)))

eagles 2013.09.13. 17:54:05

@zopilote:

Kolléga, összejött a sabbatical?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 18:02:29

@Barátusz: Nyilván a méretek azok túlzóak, ugyanúgy mint a Digger tegnapelőtti nagycicis képe. Álom-álom!!!! :-)) Nem kényszerít senki, persze, de ha benne van a lótószögünkben , akkor ott van és kész., egyszerűen látjuk. :-D Fordítva viszont ritkán van részünk nők által közszemlére tett "álmokról"!!!! Mert mi olyan de olyan szerények vagyunk! :-)

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 18:28:19

@tableno: Egyetértek! Tiszta nyál!! :-) Ezek azok amiktől sírva tudnék fakadni! :-(((

zopilote 2013.09.13. 19:18:26

@Quercus58:
Kedves Kollega:) (es volt iskolatars) Igen, osszejott, csak nem ugy, ahogy elterveztem: ugy nez ki, okt. 10 utan vissza kell mennem dolgozni, lehet, hogy ugyan ahhoz a ceghez, amit otthagytam, ha nem talalok jobbat. Karacsonyig mindenkepp kell dolgoznom, csak januartol johet az igazi sabbatical. Most meg van esely a penzcsinalasra, de barmely percben beuthet egy gazdasagi valsag itt, kidurranhat a leggomb:(

eagles 2013.09.13. 19:29:15

@zopilote:

Látod itthon egyszerűbb a helyzet.
A szomszéd eldicsekedett, hogy fölvették a Postához dolgozni. Aztán még napokig itthon láttuk. A feleségem kérdezte:

-Ha Bandit fölvették dolgozni, miért van mindig itthon?

-Azért, mert Ő olyan jó munkaerő, hogy rögtön csúsztatással kezd.-válaszoltam.

Egyébként ne ijesztgess válsággal. Annyi pénzem sincs, hogy gyalog hazamenjek.

eagles 2013.09.13. 19:44:40

@zopilote:

Egyébként hány évig kell még gályáznod a nyugdíjig?

purple ragdoll 2013.09.13. 19:48:47

@Quercus58: Pedig az előzőt elhittem. Biztos még képzetlen vagyok a témában. Eh, most már fenntartással fogom kezelni, akármit írsz. :D

puhacica 2013.09.13. 19:52:04

OFF: találtam egy ilyet -www.hammacher.com/Product/Default.aspx?sku=83876&refsku=83713&xsp=2&promo=xsells
- de ha jól láttam, Mo-ra nem szállítanak. tudtok segíteni? szokott valaki csomagot küldeni haza, mondjuk postán? nyilván méretfüggő, de mennyire drága? köszi! ON

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 21:18:06

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130913/2013-03-29_184755_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Gratula a HA-nak az előkelő helyezésért és mindannyiunk nevében szeretném megköszönni ezt a mondatot " Minden díjnál többet ér, ahogyan az ember végigkövetheti ismeretségek, barátságok kialakulását."
Minden díjon felül ez itt az igazi érték.

A posztról.
Nem ez az év posztja de nekem szolgált új információkkal.
Könyvet nem biztos hogy kéne belőle írni. Azért szódával elmegy.

Ma csörög a telefonom látom hogy valami idegen szám alatta kiírva hogy Alexandria.
Na mondom megint egy ügynökség. Felveszem beleszól egy magyar női hang.
A CSCS kártya ügyében keresnek hogy összeomlott a rendszerük és bocsánat meg beszéljünk meg új időpontot. Jövő hét szombatra meg is beszéltük nagyon kedves hölgy volt tényleg normálisan zajlott minden.

2013.09.13. 21:51:23

..ez valami mazo tanfolyam ott, Japánban? Most őszintén. Ki a faxomnak van ehhez kedve? Mi ebben a jó? Mert én, személy szerint nem találtam benne semmi olyat, ami vonzana, ami miatt laknék ott. Max körülnézni, jót röhögni rajtuk, aztán hazajönni. ennyi. Dilisek ott mind. :D.

eagles 2013.09.13. 21:57:24

@diggerdriver:

Mi az ott a törpe kezében? Vizeletminta?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.13. 22:18:27

@puhacica: a nagy logisztikai cegek (DHL, UPS, TNT, stb.) honlapjan mindig van ar-kalkulator, de tapasztalatom szerint az adott kulfoldi orszagra spezializalodott kis magyar fuvarozo cegek toredekaron szoktak hozni-vinni.

Amugy sztem ha nem is pont ugyanezt, de hasonlot biztos talalsz Amazon-on (ami nincs Amazon-on, az nem letezik), es akkor azert a szallitas nagyja is meg van oldva. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.13. 22:20:09

@Quercus58:
Igen az. Meg a nagyobbik kezében is.
Tegnap nálunk a piszoár fölé kiakasztották az alábbi útmutatót.
Akkor ez alapján elemezd a képen szereplő hölgyek hidratáltsági szintjét:))))))))))

kepfeltoltes.hu/130913/20130911_161050_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Latcho Rom 2013.09.13. 22:26:17

@sodalisO: ennyi faszt egy rakason! :)

gratula HA, megerdemled.

Latcho Rom 2013.09.13. 22:30:26

@diggerdriver: ha ez a fekete bula radkeredzke meg egy digger se tudna kiasni a betonbol :))

Battenfeld 2013.09.13. 23:02:28

Gratulálok! Nagy vonalakban megtanultad a felkiáltójelet használni! Fejlődőképes vagy! Csak így tovább! :DDDD

BTBTBT 2013.09.13. 23:16:13

Most komolyan: Tokióban nincsen netes párkereső, hogy a pasik hosteszekre b@sszák el a fél fizujukat?
Az előbbinek legalább reális ára van, és nem megy rá az ember gatyája. Egészen addig, amíg házasodni nem akar. :)

@puhacica:
Postán nem. Parcelforce.
Persze, ha vásárolsz valamit, akkor elküldik ők a maguk módján.
De otthon van valami baromság, nyáron láttam, amikor a postán voltam, hogy 42 euró érték fölött valami áfát kell fizetni a külföldről érkező termékre. Ezt a hülyeséget.
Mondjuk az Egybesült Államokban is van olyan, hogy ha egyik államból rendelsz a másikba, külön adót kell fizetni. Nem tudom pontodan, de az usákok majd kijavítanak. :)

@nyuszigonosz:
Az angliai építőiparban a "health & safety" vizsgát letéve adják ezt a kártyát, és időnként meg kell újítani.

monddazigazatmar 2013.09.14. 02:53:37

Hát, errol a komoly jakuzás sztoriról az jut eszembe, amikor az egyszeri ember nagy bátran lehugyozza sztálin sirját, csak a zippzárját nem veszi le...
De most komolyan. Egy nyalókát szopogató japán megkéri a posztolót, hogy menjen odébb. Ez tényleg az éjszakai élet kevésbé békés pillanata? Az igazi durva estén pedig vattacukrot esznek, és jojóznak hozzá?

puhacica 2013.09.14. 10:00:08

@Don Kartasch: koszonom a tippet!
@Barátusz: igen, errol a plusz sarcrol olvastam, de ez a cicajatszika csak 40 dollar, csak nem kell ra egy vagyont kifizetni. utananezek majd, koszi!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.14. 10:06:18

@nyuszigonosz:
Na. Ez úgy van hogy angol építőipari munkaterületre CSCS kártya nélkül a takarítónő sem léphet be. Ahogy Barátusz írta ez egy munkavédelmi, balesetvédelmi kicsit egészsgügyi vizsga.
az építőiparban való munkához ez az alap. 319 kérdésből 40et választanak ki és ara kell válaszolnod. Négyből a jót beikszelni.
Na most azt nem tudom hogy egy sima melósnak meg kell e és hány évente újítani.
Nekem, gépkezelőnek viszont CPCS kártya kell hogy géppel dolgozhassak.
Ennek első feltétele a CSCS vizsga. Én kártyát nem kaptam mert a CPCS kártya egyértelműsíti hogy megvolt a vizsgám.
Utána kellett elméleti és gyakorlati vizsgát tennem gépkezelésből.
A három vizsga után kaptam CPCS kártyát és lettem "Trained" vagyis képzett gépkezelő. Ezt CPCS Red Card-nak hívják.
Két évig érvényes.
Ha lejárt akkor vizsgáznom kell a CPCS Blue Card-ért aminek érvényessége 5év.
Ehhez kell egy NVQ regisztráció amihez írásban és gyakorlatban vizsgáznom kell gépkezelésből. 750font. Ha ez megvan akkor a CPCS segélyvonalat fel kell hívni és 25fontért egy évre meghosszabbítják a Red Card-ot.
Ekkor már dolgozhatok tovább a Red Card-al de a Blue Card-hoz újra kell vizsgázni CSCS-ből.
Be kell jelentkezni a legközelebbi CSCS tesztközpontba és időpontot kérni. A vizsga 43font. Már választható magyar nyelven is.
Ha kérsz könyvet a a tanuláshoz az17font de csak angol nyelvű.
Ha DVD-t kérsz 16fontért azon magyar nyelven is gyakorolhatsz.
Ha megvan a CSCS vizsga akkor telefonálni kell oda ahol a gépkezelésből volt a vizsga és ők megigényelik a Blue Card-ot amit max két hónap alatt kipostáznak.

Röviden ennyi.
Nekem már csak a CSCS vizsga van hátra.

nyuszigonosz 2013.09.14. 10:16:35

@diggerdriver: Köszönöm a részletes és érthetö választ.

Kelly és a szexi dög 2013.09.14. 10:39:21

Orewa hungarizsin nó yopparaidáá.

Netuddki. 2013.09.14. 10:39:21

Sajnos ezen írások után nem kaptam kedvet a könyv megvételéhez. Mellesleg nem értem, hogy ha a szerző már tizenakárhány éve él ott, akkor minek fikázza őket állandóan?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.14. 11:00:04

@nyuszigonosz:
Jaa még azt elfelejtettem hogy a Blue Card-on már az van hogy Competent gépkezelő.

pitaa 2013.09.14. 11:18:29

köszönöm, hogy egy újabb semmitmondó poszttal vesztegettétek az időm...

bambanő (törölt) 2013.09.14. 13:14:29

@Barátusz: az átlag japán nő is rettenetesen anyagias, nem sokban különbözik a hoszteszektől a pénzéhsége
a japán férfiak ezért is szeretnek más ázsiai országokban ismerkedni, ott nagyon jó parti egy japán fizetést hazahozó barát, férj

@kovi1970: én például azokat a japán fanokat utálom, akik csak áradoznak Japánról, közben a valóságot nem látják, mert 12 éves korukban beleszerettek a J-pop-anime-japáncsaj szentháromságba és leereszkedett a lila köd

ugyanez a típus létezik anglománban, olaszokért vagy franciákért rajongóban és arabokért-iszlámért rajongóban is
na tőlük még kevesebbet tudok meg az adott helyről, kultúráról

egy expatnak sem kell fülig szerelmesnek lennie a választott hazájába, elfeledkezve az árnyoldalakról, furcsaságokról, amik ugyanolyan fontos részei az ottani életnek

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.14. 15:10:28

Hagyma fikázása és basztatása -távollétében, úgy hogy nem tud hozzászólni- bőven kimeríti a trollkodás fogalmát.
Persze ízléstelen is.

De sebaj, ezt a prémium kommentelőknek szabad.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.14 15:06
Magyarország

Archenemy 2013.09.14. 15:10:40

Magyarországon egy politikus "helyére" nem szabad állni: mutyisztán, orbánisztán, uram-bátyám viszony, rettenetes civilizálatlanság.

Japánban egy jakuza helyére nem szabad állni: milyen egzotikus érdekes kultúra, milyen vicces eset, hát igen, Rómában mint a rómaiak ugye.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.09.14. 16:29:25

@Archenemy:
Nem kell ahhoz politikusnak vagy bűnözőnek lenni, hogy egyes nyilvános parkolóhelyet a "polgár" sajátjának gondoljon.

Lakótelepeken épp elég példa van rá. Mikor az egyik proli leereszti a másik proli kocsijának gumiját, mert az odaáll az "ő helyére".

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy visszatartott, cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.09.14 15:37
Magyarország

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.14. 17:42:49

@régebb óta vagyok Subban mint te: és erről fel is lehet ismerni őket. egyszer városiak beálltak a kapubeállónk elé, és megkértem őket, hogy álljanak odébb. megtették, de amikor el akartam menni, le volt eresztve a kerék...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.14. 19:40:58

@régebb óta vagyok Subban mint te: Nekem például hiányzik, mert érdekes a stílusa és sajnálom, hogy egy tényleg jelentéktelen kis lépés miatt nem lehet itt. Vagyis lehetne, csak nem akar.

BTBTBT 2013.09.15. 00:40:18

@bambanő:
A netes párkeresőkön/szexoldalakon nemcsak japán nők vannak.
Ha meg igen, akkor: irány külföld vagy a helyben élő külföldi nők.

Mellesleg nem hiszek az ilyen durva általánosításban, hogy "az átlag japán nő is rettenetesen anyagias". Ez kb. olyan és nagyjából annyira "igaz", mintha azt mondaná valaki, hogy "minden nő kurva".

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása