oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. szeptember 12. 06:47,  Miért vagyok még itthon? 499 komment

2013. szeptember 12. 06:47 Határátkelő

Miért vagyok még itthon?

Érdekes a mai poszt, hiszen szerzője, Eszter két évet élt Londonban, aztán ösztöndíjjal Indonéziában töltött egy felet, most pedig már egy ideje ismét Budapesten él. Hogy miért? Erre ad választ mai írásában.

bőrönd nő térdel_5.jpgEllentétben a magyarok 95%-ával, akiket kint megismertem én nem azért kerültem oda, mert megszűnt a munkahelyem, kilátástalan volt a jövőm vagy eladósodtam.

Még csak nem is azért, mert elegem lett a kormányból, gazdasági helyzetből, vagy úgy egyáltalán bármiből, ami Magyarországgal kapcsolatos. Ennél sokkal profánabb oka volt. Kalandvágy és légszomj. Egy szakítás után egyszerűen vettem egy repjegyet egy irányba.

Se szállás, se pénz

Néhány ismerősöm akkor már mesélte, hogy ott nagyon könnyű munkát találni, és könnyű jól keresni. Megvontam a vállamat, feltettem az összes addig spórolt pénzemet, felültem a repülőre, és mire leszálltam már se szállásom, se pénzem nem volt. Maradt összesen 74 font a zsebemben, egy doboz cigi, ruhák és egy szalámi.

Naivan besétáltam egy teljesen ártalmatlannak tűnő dologba, és ráfaragtam. Egyszerű hirdetés, még telefonon is beszéltem valakivel. Nem kellett pénzt utalni, csak egy Western Union bizonylatot kellett mutatnom, hogy van pénzem, azaz csak volt.

Fiatal voltam, nem mertem felhívni a szüleimet, és megfutamodni sem akartam. Szerencsém volt, nem kellett az utcán aludnom, befogadott egy ismerősöm ismerőse.

Napokon keresztül jártam a várost és minden pubba bementem, hátha keresnek embert. Csapolni szerettem volna, nem azért mert értettem hozzá, sose dolgoztam előtte vendéglátásban, de tetszett a pubok hangulata.

Takarítás, majd egy pub

Teltek a napok és sehonnan nem hívtak vissza, így elkezdtem takarítani egy hotelben. Ez az első, ahol a legtöbben megragadnak. Nem jó pénz, nehéz és magányos munka, és itt bizony a többi lengyel vagy ukrán takarítótól nem fog megtanulni angolul az ember, ők is épp csak makognak valamit.

De hulla fáradtan munka után tovább jártam a pubokat és egyszer csak felhívtak egy helyről. Belváros, irodakörnyék, eldugott kis utca, öltönyös angol törzsvendégek. Azt mondták egy estére kellek besegíteni, összeszedni a poharakat.

Rettenetesen izgultam, beszéltem ugyan valamennyire angolul, de az akcentusok miatt alig egy-két szót értettem meg. Mosolyogtam helyette. Sokat. Az este végén megkérdezték, hogy tudnék-e esetleg 1-2 órára jönni még a héten. Megkérdeztem, hogy rákövetkező héten kellek-e. Nem tudták megígérni. Másnap nem mentem vissza takarítani.

Második hete dolgoztam ott, alig néhány órát hetente, ami arra volt elég, hogy kifizessem az ágyamat és a bérletet, és nem egyszer előfordult, hogy már üres pirítósra sem volt pénzem, nem hogy rendes kajára. De nem kerestem tovább munkát. Nem tudtam megmagyarázni, hogy miért nem, csak nem. A főnököm pedig azt mondta, hogy pár hónap múlva valószínűleg fel tud venni teljes munkaidőre. Nem tudott. Még maradtam.

Fél évet vártam, de megérte

Beleszerettem Londonba és a pubba, ahol dolgoztam, a körülöttem lévő emberekbe, éreztem, hogy jó helyen vagyok, csak pénzem nem volt sosem. Mikor már négy hónapja dolgoztam ott, elhatároztam, hogy hazajövök, ennyi elég volt a levegőváltozásból. Semmi negatív felhang nem volt ebben, csak úgy gondoltam, ennyire vagyok kalibrálva.

Jó kaland volt, nem lettem gazdag, de legalább fejlődött az angolom és egy csomó hasznos tapasztalattal meg vicces történettel jövök haza. Mikor közöltem a főnökömmel, hogy kezdjen keresni valakit a helyemre, azt mondta ad két hét szabadságot, és megkért, hogy jöjjek vissza.

Vissza is mentem. Még fél évig várnom kellett a teljes munkaidőre, de megérte várni. Kis pubról van szó, és egy család voltunk. Mi négyen a főnökömmel és a kollegáimmal, és a vendégekkel. Imádtam, mindenem volt a hely, és néha többet is dolgoztam, elkezdtem jól keresni. Relatíve.

Minimálbéren voltam 40 órában, ami átszámolva forintra szép, de ott a lakás és utazás nagyon drága, a fizetésemnek több mint a felét vitte el. Pedig 13-an laktunk egy házban, a szobán ketten osztoztunk, ami sokszor kényelmetlen, nem egy olyan élet, amit sokáig szívesen csinál az ember.

Az ilyen házakat magyarok adják ki magyaroknak, és ha egyetlen dolgot tanácsolhatok a Londonba készülőknek: messzire kerüljétek el őket! Drága, lepusztult szobák, tele követelésekkel és be nem tartott ígéretekkel. De ilyen helyen kell lakni, ez az ára annak, ha jól akar keresni az ember minimálbéren.

Kint az élet egyszerűbb, van tébé, nincs papírmunka, nem néznek ki sehonnan. Az angolok kedvesek, vidámak, érdeklődőek, nekem sosem volt velük rossz tapasztalatom. Ellentétben a kinti magyarokkal, sajnos. Ha segítségre volt szükségem sosem tudtam a honfitársaimhoz fordulni, az angol ismerőseimre viszont bármikor számíthattam.

Jól éltem

Leszámítva a körülményeket, ahogy laktam (több helyen is), jól éltem ott. Majdnem minden nap jártam bulizni, vásárolgattam, hosszú hétvégére mentem Dublinba, Barcelonába, síeltem Franciaországban, hazajöttem Sziget fesztiválra és nyaralni.

Már másfél éve kint voltam, és akkor beugrott, hogy valamit kezdenem kellene az életemmel. Diplomám van, érdekel is a szakmám, és különben sem szerettem volna egy pult mögött eltölteni a hátralévő életemet, még akkor sem, hogy ha élveztem és szerettem minden percét.

Itt szembesültem azzal, hogy bár toleránsak, mindenki egyenjogú az országban, nem ítélnek bőrszín alapján, azért egy irodai munkánál mégis nagyon megnézik, hogy honnan jöttél, milyen papírod van, és egy kicsit maguk felé hajlik a kezük, előnyben részesítik a briteket. Hiába jelentkeztem rengeteg állásra, sehova nem hívtak vissza.

Indonézia, majd Magyarország

Aztán megint szerencsém lett, találtam egy kis céget, ahova heti 8 órára kerestek asszisztenst. Szakmába vágott, és nem ellett egyből otthagynom a pubot, tudtam egymás mellett vinni a kettőt.

Nagyon sokat dolgoztam, időm nem volt semmire, de akkor tetszett így. Még azt is megszoktam, hogy a főnököm szeret pucéran mászkálni az irodában. Aztán véletlenül kaptam egy ösztöndíjat Indonéziába, csomagoltam és mentem.

Indonézia után itthon landoltam. Ott elköltöttem minden pénzemet és egy baleset miatt gyógytornára kellett járnom, úgyhogy nem tudtam visszamenni Londonba. Ennek másfél éve. Itt ragadtam. Hogy bánom-e? Hiányzik London. Hiányzik az az életvitel is. De most nem megyek vissza. Ki tudja, talán sosem.

Sokat gondolkozom azon, hogy élhető-e ma Magyarország. Lett egy munkahelyem, nem keresek sokat, de jól. Többet, mint a saját anyám, ami szomorú. Nem a szakmámban dolgozom. Nem szeretem a munkahelyemet, mert nem érdekel a munkakör, és mert egy multicég. Kizárólag azért vettek fel, mert jól beszélek angolul.

Nem tehetem meg, hogy egy hónapban annyit költsek ruhára és könyvekre, mint Londonban hetente. Albérletben lakunk hárman, van saját szobám, de egyedül nem tudnék lakást bérelni itthon sem. Legalább a szoba a sajátom.

Nem tudok külföldre menni nyaralni. Ha elmegyek szórakozni, sokszor meg kell gondolnom, hogy melyik helyet engedhetem meg magamnak, vagy, hogy megihatok-e még egy sört, holott Londonban egy este alatt szórakoztam el annyi pénzt, mint itthon egy-egy húzósabb héten. Ráadásul a volt főnököm szívesen visszavenne a pubba bármikor, csak egy szavamba kerül.

Mégis, mit keresek itthon még mindig?

Reggel, mikor dolgozni megyek, és mosolyogva végignézek a savanyú arcokon, kinézek a villamos ablakán, meglátom a Dunát, a várat, a Parlamentet, és boldog vagyok, hogy egy ilyen gyönyörű városban élek. Este találkozom a barátaimmal, akiket a végtelenségig szeretek.

Belekezdtem valamibe, amiből semmi pénzem nincs, de izgalmas, kreatív, és van jövője. Ez tart itt. Nem tudom hány évembe kerül, mire hasznot hoz majd, mert itthon több minden gátol, mint segít, de megvárom.

Ahogy az elején a pubban éreztem, hogy jó helyen vagyok, most is azt érzem, hogy jó úton haladok. Büszke vagyok erre a projektre, és vidáman kelek fel reggelente. Még mindig tudok örülni egy jó könyvnek, egy szép budapesti utcának, a Balatonnak, egy-egy sörözésnek. És ezek segítenek abban, hogy eltereljem a figyelmemet az anyagi problémákról.

Hát, ezért vagyok még mindig itt, és még egy darabig leszek is, biztosan. Kíváncsian várom, mi sül ki belőle."

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország London Anglia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr765507446

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Illemtanóra bunkó rendőröknek 2013.09.12. 21:40:09

A régi 20-30 éves rendőrviccek óta semmit sem fejlődött a rendőrség szürkeállományban. A régi viccek ma is aktuálisak. Fél órája történt. Ülök a számítógép előtt és a feleségem szól, hogy valaki világit be az ablakainkon és az ajtónkon elemlámpával. Na...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tableno 2013.09.12. 07:43:26

Hajrá, ha úgy érzed, jó úton haladsz, biztosan úgy is van. Tetszik, hogy kalandnak fogod fel az életet, és nem aggódod túl a dolgokat!

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 07:46:37

" tetszett a pubok hangulata"

megnézted a Sakáltanyát, mi?:)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.12. 08:15:21

Hat olyan, ehhhh, fiatalsag-bolondsag.
Nem tudom nekem az az erzesem hogy a posztolonak ritkan vannak onallo dontesei, inkabb csak sodrodik az arrall. De ha most neki jo... Az a lenyeg!

Ohh, valaki tudna nekem forditani magyarrol magyarra? Ezt a mondatot nem sikerult dekodolnom: "lett egy munkahelyem, nem keresek sokat, de jól." Az milyen mar! :D Mint az Argo-bol Tyson: "Mert az ut eloszor aki igazan nagyot ut... es eloszor!" :D

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 08:16:28

Haaaat...
Az mondjuk tetszik, hogy meglatja a jot mindenben, remelhetoleg ez segit a tovabbiakban is... Azert az irasban ott van a ket orszag kozotti kulonbseg megelhetesben, hangulatban.

bpetya75 2013.09.12. 08:16:40

"Ahogy az elején a pubban éreztem, hogy jó helyen vagyok, most is azt érzem, hogy jó úton haladok. Büszke vagyok erre a projektre, és vidáman kelek fel reggelente."

Nagyon jó, hogy ezt meg tudod így élni. Biztos kapsz majd megjegyzéseket, hogy milyen hülye vagy, hogy így döntöttél, és majd meg fogod bánni...

Én azt mondom, hogy hajrá, sok sikert! Egyébként milyen jellegű projektről van szó?

2013.09.12. 08:19:44

"Reggel, mikor dolgozni megyek, és mosolyogva végignézek a savanyú arcokon,", korbeneztem a vonaton, 7.19AM. Senki nem ugral az oromtol, hogy megy dolgozni itt sem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 08:25:00

@charlieharper:
Ugrálni nem ugrálok de én örülök hogy dolgozni mehetek.
Otthon is örültem.
Jò nagy marha vagyok:))))))))))

puhacica 2013.09.12. 08:30:46

hogy lehet veletlenul osztondijat kapni?

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 08:31:56

@charlieharper: volt olyan munkahelyem, ahol örültem, hogy mehetek dolgozni.

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 08:34:05

@diggerdriver: ha nem orulsz, akkor is mégy dolgozni, nem? Akkor inkabb orulsz neki! :D

bpetya75 2013.09.12. 08:35:46

@puhacica:

Érdekes megfogalmazás volt, erre én is kíváncsi lennék.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 08:37:00

@rezsoatya:
Söt mostmár az esönek is örülök:))))))))

bpetya75 2013.09.12. 08:37:40

@Babette_:

Ez függhet akár élethelyzettől is. Nekem is volt pár olyan időszakom, amikor kifejezetten örültem neki, hogy mehetek dolgozni. Ez jobbára akkor volt, amikor pár hónapos baba volt otthon ;-)

2013.09.12. 08:41:41

@Babette_: a mostanit nem? Azt hittem elvezed a kecskezest.
Ha nem kene nem mennek be dolgozni, otthonrol csinalnam ugyanezt. Regebben tudtam heti 1-2 napot otthonrol dolgozni, mostanaban nem.

@puhacica: ezekszerint Balira veletlenul osztogatjak. Indoneziarol meg nem volt poszt, azt hiszem. Irhatna. Konkretan hol volt Indoneziaban? Bali?

Elizabeth72 2013.09.12. 08:45:02

@Don Kartasch: En nem ertek veked egyet abban hogy csak sodrodik az arral. En ugy latom, hihetetlenul jo a hozzaallasa vegig, es mindig tudta, hol kell donteni. Aki sordodik, az nem dont. O megragadta a lehetosegeket ami neki testhezallo volt. Nyilvan fiatal es o igy dontott, most igy el. Es biztosan merem allitani, ahogy majd telnek az evek, valtozni fognak az elkepzelesei arrol, hogy hogy is akar elni.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 08:49:16

Bennem is maradt pár kérdőjel. Hogyan kapott véletlenül ösztöndíjat Indonéziába? Még itthon megpályázott valamit és Londonban érte utol a pozitív elbírálásról a döntés? Mi az a projekt, ami annyira jó, hogy a kifejezetten lehangoló körülményei ellenére itthon tartja? Nem tudná azt a projektet Londonból irányítani, ahová a volt főnöke visszavárja és olyan munkát végezhetne, amit élvezett is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 08:49:20

@Babette_:
A kecskékböl élsz?
Melyik megyében laksz?
Nagyon jó munkád van.

_Jeff_ 2013.09.12. 08:49:36

ez jo, de lathatolag 20-as evei elejen jar meg, fiatal nagyon, raer. azert kesobb igy sodrodni ide-oda mar inkabb felelotlenseg. lathatolag se no se gyerek se jovokep se semmi, el bele a vakvilagba. biztos elvezetes de az elet ettol azert komplexebb kicsit.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 08:50:33

@bpetya75: Na, te is szöktél a pelenkaszag meg a gyereksírás elől :)))!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 08:51:02

@_Jeff_:
Se nö se gyerek?
A posztoló nö.
Eszter.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 08:53:27

@diggerdriver: "@_Jeff_:
Se nö se gyerek?
A posztoló nö.
Eszter."

Ilyen maradi vagy? Ettől még lehetne nő :)...

Alice in Wonderland 888 2013.09.12. 08:59:17

"Még azt is megszoktam, hogy a főnököm szeret pucéran mászkálni az irodában. "
?
Nekem fura lett volna...

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 09:01:08

@diggerdriver: nem abból, de ez is benne van:) ahhoz nagyobb lépték kéne, meg egy jó nagy föld.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 09:02:41

@bpetya75: én nem a "menekülés" irányából mondtam:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:03:12

"Reggel, mikor dolgozni megyek, és mosolyogva végignézek a savanyú arcokon, kinézek a villamos ablakán, "

Ezt olyan sok helyen láttam, hallottam már. Hogy itt mindenki depressziós fejjel mászkál, a galambok is holtan esnek le az égből a sugárzó negatív érzéseink miatt. Szerintem az emberek reggelente a villamoson nem feltétlenül savanyúak. Talán még álmosak, talán már a munkahelyi feladatokon jár az eszük. Befelé figyelő tekintetek a jellemzők inkább.

bpetya75 2013.09.12. 09:04:21

@zöldeketbeszélek:

Nem egészen. Az volt a munkamegosztás, hogy éjszaka én keltem fel, és hoztam oda a kicsit, hogy asszonyka ne ébredjen fel annyira, ugyanis én sokkal könnyebben visszaalszom, mint Ő. Ezért aztán az első 0,5-1 év elég fárasztó volt nekem is, az alváshiányt pedig úgy pótoltam, hogy amikor erdőre jártunk, ebédidőben mindig szenderegtem fél-egy órát. Szerencsére akkor még belefért. Most már nem férne bele.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:04:45

@Karinette: Neki is fura lehetett először. Aztán megszokta.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.12. 09:06:54

Jo, latom sok embernek bejott a hozzaallasa. Akkor mara befogtam, ezek szerint ma en vagyok a helikopter. :) Vegigolvastam, de a vegen csak egy nagy WTF szaladt ki a szamon. Biztos en vagyok rosszul osszerakva de kb. annyira nem tudtam elmenni rajta hogy ez most mirol szol mint egy Saman poszt utan... Pukedli.Don Kartasch jobbra el. Fuggony le.

bpetya75 2013.09.12. 09:09:01

@Elizabeth72:

Korrekt. Teljesen egyetértek. Komoly döntéseket hozott, és vállalta a következményeket. Tiszteletreméltónak találom.

@Babette_:

A hétvégén fejésidőben voltunk a Szarkafészekben. Nekem elég melósnak tűnik ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:09:55

@bpetya75: Minden elismerésem! Általában az a szokás, hogy a férj durmol éjjel édesdeden, míg az anyuka ötször kel fel szoptatni, mondván ő úgyis otthon van, ki tudja magát pihenni napközben is. Na most, aki már volt ebben a cipőben, az tudja, hogy ez így nem igaz, pláne ha anyuka egyedül van és nincs segítsége nappalra. Ilyenkor aztán pár hónap elteltével jönnek a gondok, anyukából sárkány, zombi és holdkóros lesz, egyszerre vagy egymás után...Úgyhogy tényleg nagyon komolyan mondom, hogy az éjszakai segítségért az apukák megérdemelnék az életmentő érdemérmet!

Alice in Wonderland 888 2013.09.12. 09:11:28

@Don Kartasch: nekem sem jött be, nem vagy egyedül. A barátnőm lánya most ment ki Londonba 19 évesen és abszolút nem így gondolkodik. Szóval, nm írható kizárólag a fiatalság számlájára...
A meztelen főnök pedig inkább egy bordélyban mászkál meztelenül, nem egy pubban...szerintem. Bár nem jártam még Londonban, csak Írországban...s ott nem volt divat. :)
Nem az én dolgom. Mindenki úgy él, ahogyan akar vagy ahogyan tud. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:11:41

@Don Kartasch: Sokszor én is találgattam, hogy most ezt vagy azt a mondatát hogyan kell értelmezni. Szerintem is sodródás amit Eszter művel, egyáltalán nem látom a tudatos döntéseket, pláne nem a tervezést. De fiatal még, nincs ezzel baj, sőt, ilyenkor kell sok mindent kipróbálni. Később majd megjön a céltudatosság is.

_Jeff_ 2013.09.12. 09:12:51

@diggerdriver: a lenyegen nem valtoztat, akkor helyettesitsd be pasira.

M. Úr 2013.09.12. 09:13:52

Kedves HÁ,
olyat lehet kérni, hogy ha nem küld a posztoló semmilyen fotót, és nem is egy adott országról szól a poszt, akkor inkább ne legyen kép? Ezek a huszonötször elsütött, gyenge minőségű, semmitmondó stock-fotók borzalmasak! Az összes bőröndös, öreg nénit ápolóstól falra mászok már! És szerintem nem csak engem zavar.

_Jeff_ 2013.09.12. 09:14:34

@Don Kartasch: ezt mondom en is. elvan itt, elvan ott, majd lesz valahogy... most az nem dontes hogy az utcasarko. jobbra forduljak vagy balra

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:17:07

@M. Úr: Mit szóltál volna, ha az irodában pucérkodó főnökről tesz fel egy képet ;)))! Viccen kívül, igazad van.

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 09:18:18

@M. Úr: kuldott volna fotot a pucer fonokerol?

Alice in Wonderland 888 2013.09.12. 09:18:38

@zöldeketbeszélek: viszont sok az ellentmondás is...csak nekem tűnik fel? :)

"Beleszerettem Londonba és a pubba, ahol dolgoztam, a körülöttem lévő emberekbe, éreztem, hogy jó helyen vagyok, csak pénzem nem volt sosem."
"Minimálbéren voltam 40 órában, ami átszámolva forintra szép, de ott a lakás és utazás nagyon drága, a fizetésemnek több mint a felét vitte el. "

de a fél fizetés elég erre?:

"Majdnem minden nap jártam bulizni, vásárolgattam, hosszú hétvégére mentem Dublinba, Barcelonába, síeltem Franciaországban, hazajöttem Sziget fesztiválra és nyaralni."

bpetya75 2013.09.12. 09:18:42

@Karinette:

Nem a pub-béli főnöke flangált pucéran, hanem az szakmájába vágó kis cég főnöke az irodában.

@zöldeketbeszélek:

Én a kezdetektől szerettem a lányokkal foglalkozni, úgyhogy nem csak a fürdetést csináltam én. :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:22:54

@Babette_: Valamiért azt hittem, te is külföldről írsz. Ha tévedtem és tényleg ilyen állatbarát vagy és nem túl távoli neked Budapest, akkor ajánlom az OMÉK-ot. Jövő szerdán (szept.18.) nyit, 5 napig tart. Lesz egy kétórás, gondolatébresztő beszélgetés a nők helyzetéről a vidéki Magyarországon, arra is nagyon kíváncsi vagyok.

Alice in Wonderland 888 2013.09.12. 09:22:55

@bpetya75: Ok, értem, akkor nincs több kérdésem... :)

Elizabeth72 2013.09.12. 09:25:10

Nagyon jo kis cikk volt, egyetlen dolgot hianyoltam, hogy mikent sikerult osztondijat kapni Indoneziaba. De amugy aki kikerul Londonba annak pontosan igy kell megragadnia a lehetosegeket, ahogy a cikkiro csinalta. A szallodat csak a jo angolosok tudjak kihagyni ugy gondolom, de az a fajta takaritas olyan munka, ami csak osztonzi az embert hogy gyorsan keressen mast. Azert irom, mert en pl. nem tudtam megmaradni szallodaban takaritani csak hetekre, mig hazaknal napi 8-12 orat takaritottam es megis tudtam csinalni. En nem tudom, hogy a szallodakban hogy vehetik fel azt a sok onbiraskodo, akarnok kispeniszu vagy kieleguletlen kisfonokot...de hogy az ember eletet napi szinten tobbszorosen megkeseritik es feleslegesen rugnak bele a kemenyen dolgozo munkasokba, az biztos. Mondhatnam, hogy feltetelezem kellene hogy legyen valami vegzettseguk, amiben effele "hogyan kell az emberekkel banni" dolgot megtanuljak, de a szallodai hirek inkabb arrol szoltak hogy ki kivel mit es hogyan tudott valaki feljebb lepni a maga modszereivel a szamarletran....
En ugy latom, a cikkiro nagyon is jol szervezett es sok sikert kivanok az elkovetkezokben!

Elizabeth72 2013.09.12. 09:25:10

DE amugy megkerdeznem, hogy gyenge nyelvtudassal, par fonttal a zsebeben egy idegen orszagban, ahol nem ismer senkit es semmit megis mifele eloretervezett hozzaallast varnatok el tole?
Nekem 84 fontom volt es egy olyan szerzodesem ami az elso munkakam illeti, hogy barmikor kirughattak volna es vegul is ez nem tortent meg, de nem is hosszabbitottak szerzodest utana. Es akkor mar kicsit tobb penzzel, de en is hasonlokepp kerestem a munkat mint o. Es ahhoz amugy nem kell fiatalnak lenni, csak nem elkotelezettnek. :)

Elizabeth72 2013.09.12. 09:25:10

@Karinette: Azt mar a kesobbiekre irta.....

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:26:08

@Karinette: Igen, tényleg sok az ellentmondás. Szerintem írta, írta a posztot, ahogy a gondolatai vitték és legfeljebb a helyesírás ellenőrzőt használta, nem fésülte át rendesen, hogy logikailag is helyén legyenek a dolgok. Ettől függetlenül érdekes poszt, érdekes sors, én drukkolok neki, hogy a projektje - legyen az bármi - bejöjjön neki és megtalálja a számításait. Itthon, vagy otthon, ahogy az élet hozza.

Határátkelő 2013.09.12. 09:26:28

@M. Úr: Jogos. Majd keresek másikat.

Határátkelő 2013.09.12. 09:27:12

@Elizabeth72: Ha minden igaz, Indonéziáról lesz külön poszt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:30:45

@bpetya75: Én azt tapasztaltam, hogy csekély kivételtől eltekintve, mint amilyen te is vagy, a férfiak kicsit később találják meg a közös hangot a bébikkel. Akkor kapcsolódnak be igazán, amikor a gyerek már kezd a külvilág felé nyitni, amikor már lehet dögönyözni, dobálni, amikor már nem csak az anyuka érti meg a babanyelven előadott kis mondanivalójukat. Addig a férfiak nehezített terepen mozognak :).

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 09:32:30

@zöldeketbeszélek: es akkor protekcios neted van? :D @Határátkelő: Egy olyat lecci, ahol jobbrol balra tomkodi a borondot. Az kevesbe elcsepelt! :-P

purple ragdoll 2013.09.12. 09:34:53

@zöldeketbeszélek: "a galambok is holtan esnek le az égből a sugárzó negatív érzéseink miatt" - ezért már érdemes volt benéznem :D

Azt mondják, bátraké a szerencse - persze nem mindig lehet erre alapozni, mert aztán jön a koppanás. De Eszternek úgy látszik, bejött. Az indonéz ösztöndíj meg szerintem a Darmasiswa.

M. Úr 2013.09.12. 09:35:46

@Don Kartasch: Nekem se szimpatikus a posztoló hozzáállása. Drukkolok, hogy sikerüljön az új projektje (amiről persze semmit nem árult el), viszont kérdés, van-e B-terv? Tudom, hogy valakinek ez a sodródás a természetes... Én a magam részéről az átlagosba sem törődök bele, hanem küzdök a jobbért. Nehéz megértenem, miért dől hátra valaki, mint aki jól végezte dolgát, amikor egy ilyen átlag alatti szinten él.

Azt írja, jól keres ("nem sokat, de jól"), majd később: "egyedül nem tudnék lakást bérelni itthon sem". A magyar átlagfizetésbe (~140e Ft nettó) belefér, hogy egyedül bérelj lakást. Tehát nem keresel jól, de még csak átlagosan sem. Az önámítás viszont jól megy!

Ha jósolnom kéne: két éven belül megismerkedsz egy "nagyon édes spanyol fiúval" (aki szintén a létminimumon él), és Barcelonában fogtok együtt pultoskodni.

dradix [freibürger] 2013.09.12. 09:37:49

@Don Kartasch: Ne érezd egyedül magad, én is belépek a "dislike" táborba.

Carpe diem! Ez jött át. Viszont vissza kellett görgetnem, mert olyan ellentmondásokat véltem felfedezni a szövegben, amivel nem tudtam mit kezdeni.

Ezt írja az itthoni életéről előbb...

"Nem a szakmámban dolgozom. Nem szeretem a munkahelyemet, mert nem érdekel a munkakör, és mert egy multicég."

ezután...

"Belekezdtem valamibe, amiből semmi pénzem nincs, de izgalmas, kreatív, és van jövője. Ez tart itt. "
"a pubban éreztem, hogy jó helyen vagyok, most is azt érzem, hogy jó úton haladok. Büszke vagyok erre a projektre, és vidáman kelek fel reggelente."

Ez erős ellentmondás nálam. Kérdés a postolóhoz!
Talán menet közben állást váltott itthon, csak elfelejtette leírni a részleteket? Vagy eleinte utálta, most megszerette? Talán ha erre választ adna.

Amúgy jó post lenne. Süt belőle az optimizmus, a fiatalos lendület. Reggelente felkelek, beveszem a Leszarom tablettát és már indulok is. :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:38:08

@rezsoatya: Ha én állítottam volna össze a gépet és én fizettem volna elő a netre, akkor biztosan nem előzlek meg a pucérfőnökös kommenttel ;).

Len.Mag 2013.09.12. 09:41:25

Nekem tetszett. Én is így álltam a dolgokhoz sokáig (igen, lehet hogy ez sodródás), aztán mostanában érzem azt, hogy már nem kéne. De ha a kortársaimat nézem, a céltudatosabbak kb. ott taratnak, mint én.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.12. 09:42:37

@_Jeff_:
Es miert baj, ha az ember egesz eleteben sodrodik?
Ezt sosem ertettem!

Szerintem a vilag legjobb dolga a kotottsegektol mentes (haz, gyerek) letezes. Amikor reggel felebredve egy kosza gondolattol vezerelve veszek egy jegyet a vilag vegere es ott ujrakezdhetem...

Szerintem az mondja erre, hogy felolotlen, aki irigyli ezt az eletformat es titkon mar reg megbanta, hogy 18 evesen gyereket csinalt most meg fizeti a 140 millios chf hitelt ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:42:51

@M. Úr: Ez a magyar átlagfizetés egy botorság, semmit nem mond arról, hogy valójában mennyiből él egy magyar átlagember. Az én nettóm nem volt annyi, mint az általad írt magyar átlagfizetés, pedig kétszer annyit kerestem bruttóban, mint a vidéken dolgozó apukám. Nemrég néztem mérnöktanár állásokat, a fizetés bruttó (!) 114 ezernél kezdődik a közalkalmazotti bértábla szerint. Diplomával, szakmai tapasztalattal. Inkább a mediánt kellene szépen nyomatni a sajtóban, akkor mindenki láthatná, mennyit is keresünk szép hazánkban.

2013.09.12. 09:43:38

"nem keresek sokat, de jól. Többet, mint a saját anyám, ami szomorú."

Ezt sokan mondják, meg értem, hogy mire gondolnak, de semennyire sem értek egyet vele. Nem, nem szomorú.

@zöldeketbeszélek:

"Szerintem az emberek reggelente a villamoson nem feltétlenül savanyúak. Talán még álmosak, talán már a munkahelyi feladatokon jár az eszük. Befelé figyelő tekintetek a jellemzők inkább."

Hát nem tudom.
Diákmunkán dolgoztam gyárakban, és a reggeli melósbusznál lehangolóbb hely a világon nincs. Aztán meg később járogattam haza akkor (a melóból), amikor mások reggel már indultak, és de, még a galambok is holtan esnek le a negatív hangulat miatt. :)

Ebben biztos benne van az is, hogy nem vagyok reggeli ember, de ha nekem reggel 6-ra vagy 8-ra kéne dolgoznom járni valahova, előbb felvágnám az ereim, mint hogy azt mondanám: fapapucs.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:44:30

@purple ragdoll: Már megittam az első kávémat, ennek örömére csapongok itt, ahelyett, hogy a holnapi olasz szintfelmérőmre készülnék. Valaki lőjön le!!!!

bpetya75 2013.09.12. 09:45:23

@zöldeketbeszélek:

A környezetünkben inkább az volt az általános, hogy apuka is pelenkáz, etet, böfiztet, altat. A fürdetés meg alapvetően az apáé.

Bár az igaz, hogy a kétezres évek elején még nem annyira, akkor láttam asszonykámon, hogy büszke rám, amikor ez szóba kerül és rácsodálkozik az anyákok egy része. Azóta mintha kezdene általánosabbá válni a dolog. Vagy csak a faluban, ahová költöztünk? ;-)

@Karinette:

Miért nincs? Kérdezz csak bátran! :-D

Taxomükke (UK) 2013.09.12. 09:46:35

Ez a fotó is volt már vagy ötször...
Na, most elolvasom a posztot.
Meg a kommenteket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:46:53

@dradix: Két külön dologról van szó. Van munkája egy multicégnél, az ott kapott fizetéséből él és van egy projekt, ami ugyan még nem hoz pénzt, de annyira érdekli, hogy ez tartja itthon.

Len.Mag 2013.09.12. 09:49:05

@Kovermadar: "Es miert baj, ha az ember egesz eleteben sodrodik?"
Uuuugyee??
Most végigolvastam megint. Hmm, jó ez azért!

@zöldeketbeszélek: Hol szintfelmérőzöl, ha nem titok? Amúgy kalappal!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:51:56

@Th's child: A reggeli melósbusz, na az tényleg egy külön történet. Én is utálok hajnalban kelni, mégis dolgoztam már reggel öttől egy évig, legutóbb pedig fél héttől, de másfél óra utazással értem be a munkahelyemre. A fejemből alig láttam ki, nemhogy még az utastársaimat fürkésszem :). Emberi időpontban már - mondjuk úgy reggel nyolc körül, amikor az irodistákkal van tömve a villamos - vidámabb a helyzet.

bpetya75 2013.09.12. 09:52:31

@M. Úr:

Nekem az a része, hogy hazatérve nem átallott harmadmagával albérelni, kimondottan tetszik.

Azt, hogy nem bérelhet önállóan lakást, én nem úgy értem, hogy különben felkopna az álla. Valószínűbbnek tartom, hogy gyűjt valamire. És/vagy a projektjébe tol bele zsét.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:53:05

@bpetya75: " Vagy csak a faluban, ahová költöztünk? ;-)
"
Kérdésedben a válasz...

bpetya75 2013.09.12. 09:55:05

@dradix:

Van egy munkahelye és mellette van valami projektje, amire büszke, ami miatt vidáman kel fel reggel és ami itthon tartja.

Nincs itt ellentmondás.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 09:55:42

@Len.Mag: Ez tényleg csak egy szimpla szintfelmérő egy nyelviskolában, azért fontos számomra, mert jelenleg nincs munkám és egy szuperintenzív tanfolyam után a nyelvvizsga nagyot dobna az esélyeimen. Olaszból pedig nagyon-nagyon ritkán indítanak középhaladó, szuperintenzív tanfolyamokat, mert igen kevés a jelentkező. Inkább a kezdő tanfolyamokra mennek, nyaralás előtt mondjuk. Angol és német, az van dögivel. Ja, és még nyelvvizsga-időpont is kevesebb van olaszból, mint angolból.

bpetya75 2013.09.12. 09:58:33

@Kovermadar:

"Szerintem a vilag legjobb dolga a kotottsegektol mentes (haz, gyerek) letezes. Amikor reggel felebredve egy kosza gondolattol vezerelve veszek egy jegyet a vilag vegere es ott ujrakezdhetem... "

Szerintem meg ez értelmetlen önmagam körül forgás. És nem, nem irigylem az ilyen életet senkitől. CHF hitelem meg "alig" 15M-s van. ;-)

dradix [freibürger] 2013.09.12. 10:01:56

@bpetya75: @zöldeketbeszélek: "Belekezdtem valamibe, amiből semmi pénzem nincs, de izgalmas, kreatív, és van jövője."

Lehet, hogy ez tévesztett meg. Ismét elolvastam (ilyen mazochista vagyok :) ), és lehet, hogy igazatok van. Éjszakás (is) voltam, így még a 3 kávé sem tudott kellően meglökni, hogy észrevegyem ezt.

Tehát dolgozik, utálja, de pénzt keres vele, többet, mint az édesanyja. Emellett egy nonprofit projektbe kezdett, ami legalább érdekli, és tetszik neki. Ez tartja itt. Talány megoldva, a hiba az én készülékemben volt. Köszönöm a segítséget! :)

Követem DonKartársat, leléptetem magam. :)

bpetya75 2013.09.12. 10:02:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Különben még a végén kitúr valaki a jó kis helyedről?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 10:03:23

@bpetya75: Most ránéztem az ingatlan.com-on az albérletekre, IV., VII., XI. kerületekre kerestem rá. A legolcsóbb albérlet, ami nem szoba hanem ténylegesen egy kis lakás a IV. kerületben egy 28 négyzetméteres felújított garzon (téglaépítésű, gázkonvektoros) 45000 ft+rezsiért. A közös költség 6600 ft., így már a fix költség 51600 ft/hó + fűtés, víz, villany, telefon, internet. Lehet, hogy én is inkább szobát bérelnék harmadmagammal...

nyuszigonosz 2013.09.12. 10:05:12

@M. Úr: Nemcsak téged zavar. Mikor megláttam a többedszer odarakott képet, nem volt kedvem elolvasni a posztot sem.

A poszt meg: egyelöre nincs is róla véleményem, mert olyan... hát olyan.
Az egyetlen pozitívuma, hogy az írója ezek szerint mindig jól érzi magát pontosan ott, ahol van és ez eleve jó dolog.

Na elolvasom még egyszer, hátha akkor másképp értelmezem majd. :-))

bpetya75 2013.09.12. 10:05:23

@dradix:

Basszus, ez nem ér! Vitakész vagyok, pörgetem magamat egy kis Nightwish-sel, Evanescence-szel, Van Canto-val meg Tankcsapdával, erre a potenciális vitapartnerek leléptetik magukat?

Szégyen és gyalázat!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 10:06:51

@bpetya75: Jesszus, dehogy, hanem úgy jársz mint az elől húzó ló, azt ütik a legtöbbet. (Te meg kapsz a melóból még egy zsákkal...)

dradix [freibürger] 2013.09.12. 10:08:23

@bpetya75: Én pedig ma vita- és munkakerülő üzemmódba kapcsolom magam. Megpróbálom azért álcázni e tevékenységem és körberaktam magam papírral. Így mindenki azt látja, hogy dolgozom, és nem is akarnak zavarni. Remélhetőleg célt érek. :D

bpetya75 2013.09.12. 10:12:12

@zöldeketbeszélek:

Asszem kénytelen leszek veled vitatkozni. :-D

Szerintem arról van szó, hogy benne ragadtál ebben a szemléletben és nem látod a sok pozitív változást az apák részéről. Bár némi igazad mégis lehet, már többször megfigyeltem, hogy a betelepülők a szememben túlnyomó többségükben pozitívan szelektáltak.

Albérlet: Ezért emeltem ki, hogy ez nekem direkt tetszett a posztban. Itt is sokszor előkerült már, hogy a delikvensek külföldön annyival lejjebb adják az igényeiket, hogy ennek egy része is elég lehetett volna idehaza, hogy egyről kettőre jussanak. Na a posztoló szerintem pont ezt a gyakorlatot mutatja be.

Len.Mag 2013.09.12. 10:13:04

@zöldeketbeszélek: Tényleg ennyit számítana a nyelvvizsga? Mindenhol azt hallom, hogy "csak" beszélni kell tudni. Milyet tervezel tenni? Én megfogadtam, hogy Mo-on akkreditáltat soha többé. Az még a felvételinél jól jött, de azóta a fiókban pihen.

bpetya75 2013.09.12. 10:14:44

@dradix:

Szörnyű vagy! Akkor mi lenne, ha egészen eszmecseréig finomítanánk a dolgot? Hmm? ;-)

@zöldeketbeszélek:

Ez is egy lehetőség, de azért kíváncsi vagyok Max reakciójára is .

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 10:16:01

@bpetya75: Na most nagyon el foglak keseríteni :)! Először is ezzel nem tudok vitatkozni, másodszor meg bár valóban imádok vitatkozni, most én is lelépek, mert a tankönyveim az előbb képen töröltek, hogy mi dolog ez, hanyagolom a kötelességemet...

dradix [freibürger] 2013.09.12. 10:17:34

@bpetya75: Hamar eszméletlenné válnék. :)

dradix [freibürger] 2013.09.12. 10:18:41

Petya, visszasírod még a Mocsári Trollokat a mai napon.... :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 10:19:51

@Len.Mag: Rigó utcai középfokút. Kell a papír, bizony, ha mondjuk a közszférában akarsz elhelyezkedni (tanárként pld.), vagy szakmérnökit csinálni, doktorandusznak jelentkezni.

Most már tényleg léptem, mert még rám sütik, hogy tényleg csak zöldeket beszélek :).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 10:21:03

@bpetya75:

Nem ez a logikája. Hanem az, hogy nincs mit dicsérni a munkában, hiszen a munka rossz dolog.

bpetya75 2013.09.12. 10:21:37

@dradix:

Azok kicsodák? Egyet láttam az origó fórumain garázdálkodni, de nem tűnt olyan veszélyesnek.
Aludj egyet és gyere vissza ebéd után ,-)

@zöldeketbeszélek:

Jó tanulást!

bpetya75 2013.09.12. 10:22:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ez a logika orbitális baromságnak tűnik nekem.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 10:25:33

@zöldeketbeszélek: de, távoli, és örülök, ha nem kell arra mennem. az évtized, amit ott töltöttem, bőven sok volt belőle.

SilentDreams 2013.09.12. 10:30:03

Hmm, hmm... Nem lesz a kedvenc posztom, de összességében nincs vele probléma. Nagyon lezser életfelfogást tükröz, semmi aggódás, bele a dolgok közepébe, ha nem tetszik, továbbállás. Ha megteheti, akár minden nap jár bulizni, és nem számolja, hogy mennyit költ. De akkor is el van, ha épp ezt nem teheti meg. Ha van lehetösége rá, sokat dolgozik. Majd sokat költ :)

Ez ütött szíven "kicsit" elsö olvasatra:

"Indonézia után itthon landoltam. Ott elköltöttem minden pénzemet és..."

De kicsit belegondolva, miért is ne lehetne így élni? Ha nem fél attól, hogy bármikor padlóra kerülhet és olyan helyzetbe süllyedhet le, amiböl aztán nagyon nehéz lesz kikecmeregni, akkor hajrá. Addig korrekt ez az életstílus, amíg tisztában van annak kockázataival és azzal, hogy ezzel mit érhet el és mit nem.

Többen írták, hogy "fiatalság, bolondság..."
Igen, az is, de talán, sokkal inkább típus kérdése is. En már az ovodában sem voltam ilyen :)

2013.09.12. 10:15

Elizabeth72 2013.09.12. 10:30:03

@M. Úr: Nem sodrodott...csak nem ugy dontott ahogy te dontenel. Ha visszaolvasnad amit irtam, ott meg is magyarazom ezt....Es az miert lenne baj, ha spanyol fiuval pultoskodna Spanyolorszagban?
Mert nem magayrt valasztott vagy miert ? ...! .....

LyukasBogrács 2013.09.12. 10:30:04

"Sokat gondolkozom azon, hogy élhető-e ma Magyarország."

Sokkal fontosabb lenne azon gondolkodnod, hogy TE mire es mennyire vagy alkalmas.

házelőtthinta · http://hamisgulyas.wordpress.com 2013.09.12. 10:30:04

@M. Úr: de miért sodródás ez? írta hogy izgalmas, kreatív melója van... az egy dolog hogy nem gazdagszik meg belőle... akármennyire hihetetlen ezért működik a világunk. a legtöbb embernek megfelel hogy a megélhetésért dolgozik. nem kell egyből lesajnálni azt akinek ez megfelel. értem én hogy titeket már teljesen elkábított a pénz szaga, de azért nem arról szól minden.

nekem nagyon tetszett ez a poszt, kedvelem az olyan nőket akik így állnak az élethez.

az ilyen nagyon céltudatos, törekvő emberek arcát megnézném ha egy szép napon nem szolgálná ki őket a húspultos, a postás vagy a trafikos. miért? csak úgy. mert ők sodródnak az árral, ti meg nem.

én nem ítélem el azt aki törtet, csak attól mászok falra mikor beállítja hogy az a természetes meg a világ rendje hogy mindenki ilyen, vagy ilyen akar lenni.

Elizabeth72 2013.09.12. 10:30:04

@Határátkelő: Ok:)
Lassan varhatod az en tortenetemet is...Legalabb ennyire izgalmas lesz...:D

LyukasBogrács 2013.09.12. 10:30:04

@Elizabeth72:
"DE amugy megkerdeznem, hogy gyenge nyelvtudassal, par fonttal a zsebeben egy idegen orszagban, ahol nem ismer senkit es semmit megis mifele eloretervezett hozzaallast varnatok el tole? "

A fent felsoroltak ellenkezojet.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 10:31:27

@bpetya75:

Az emberek nem szeretnek dolgozni, ebből indul ki.

bpetya75 2013.09.12. 10:32:15

@Taxomükke:

Micsoda segítőkészség! Nekem golyó helyett küldhetnél egy új szemüveget ;-)

2013.09.12. 10:34:42

@bpetya75: nekem meg olyan £200k haz hitelben. Nyertem!

Indoneziarol meg miert nem ir? Europsikent borzaszto erdekes. Vilag legjobb kaveja ott van. Szemelyibe beirjak a vallast, csupa erdekes dolig europai szamara!

bpetya75 2013.09.12. 10:37:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Vitatom. Ismerek egy halom embert, aki szeret dolgozni. Többnyire kétkezi munkát végző emberek. Nem is kéne bútor egy olyan asztalostól, aki nem szereti a munkáját.

Kipróbáltam a semmittevést. 3 teljes napig bírtam. Destruktív, élhetetlen, nem embernek való élet az.

bpetya75 2013.09.12. 10:40:25

@charlieharper:

Na csak várjál csak! Novemberben jön az újabb zseniális "adósmentés". Akkor majd kötelező jelleggel forintosítják az okosok, keményen megrogyasztják a forintot és jöhet a kamatemelés...

Egyébként meg elhallgattam egy kb 2,5M-s euró alapút, de még így is Te nyertél :-D

Len.Mag 2013.09.12. 10:41:13

@zöldeketbeszélek: Ó igen, a közszférára nem gondoltam, bocs

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 10:45:19

@bpetya75:

A semmittevés SEMMIT tevést jelent. A munka meg pénzért végzett tevékenységet. A legboldogabb emberek sok dolgot csinálnak, de nem pénzért, azaz NEM doigoznak.

M. Úr 2013.09.12. 10:46:30

@Elizabeth72:
Ki mondta, hogy baj? Nekem aztán végképp mindegy. Csak elővettem a varázsgömbömet (nem varázsgombámat), és nektek is egy kis betekintést engedtem a jövőbe.

@házelőtthinta:
Tudom, az egyszerű szöveg nem adja át a felét sem annak, amit gondolok. Nem volt semmi lesajnálásról szó. Egyszerűen teljesen másként gondolkozom. Ahogy írtam, tudom hogy sokan beérik ezzel is. Az engem nem zavar, sőt...annyival kisebb a konkurencia :-)
Nem sajnálom le a "kispolgárt", csak én magam nem tudnék belenyugodni, hogy egy életen át az legyek.

"az ilyen nagyon céltudatos, törekvő emberek arcát megnézném ha egy szép napon nem szolgálná ki őket a húspultos, a postás vagy a trafikos. miért? csak úgy. mert ők sodródnak az árral, ti meg nem." - Akkor bizony nagyon gyorsan elsodorná a húspultost az ár a hajléktalanság felé. Vagy épp nem az ár, hanem a céltudatos, törekvő főnöke rúgná ki a francba. Kapitalizmus van, a javak végesek, és a mai átlagpolgár is sokkal többet akar már, mint akár 50 évvel ezelőtt. Igen, dönthet úgy a postás, hogy mától nekem nem hozza ki a levelet. Aztán egy hónap múlva mehet majd gombát szedni meg patkányra vadászni. És lesz a helyén valaki más, aki viszont ki fogja hozni nekem a levelet.

bpetya75 2013.09.12. 10:48:17

@charlieharper:

HÁ azt írta feljebb, hogy lesz indonéz poszt. Gondolom Esztertől.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Igazad van. Az első felét viszont továbbra is fenntartom.

_Jeff_ 2013.09.12. 10:48:56

@Kovermadar: ezt hivjak egoizmusnak. sz@rni mindenki fejere, azt csinalom ami nekem jo es kesz. ez egeszen addig mukodik, amig nincsenek erzelmek mas iranyaba, vagy mas iranya felol. ha utana is ilyen marad, az mar gaz
mondom, most meg fiatal, szoval belefer. de igazabol nem tudtunk meg semmi ujat, mint peldaul a tegnapi posztbol, csak annyit, hogy itt egy sodrodo huszoneves aki dolgozik rendesen es egyesek mar ettol is lemennek hidba hogy mekkora csoda. pfff

M. Úr 2013.09.12. 10:54:30

@zöldeketbeszélek:
Egyébként én sem hiszem el, hogy az egységmagyar nettó 140-et keres. Én is pont erre gondoltam, mikor olvastam a statisztikát, hogy ez egész biztos nem a medián... Az valahol 100-110 körül lehet talán. Abból egyedül már tényleg nem lehet Budapesten lakást bérelni, és még enni is.

Lestem én is a közalkalmazotti bértáblát... Iszonyat. Az ember azt gondolná, ennek kéne az etalon fizetésnek lenni, az átlagbérnek, amiből (madjnem) európai szinten megélhetne a magyar átlagpolgár. A realitás meg az, hogy utóbbihoz talán a duplája (szűkösen) épp elég lenne.

M. Úr 2013.09.12. 10:56:38

@bpetya75: Igaz, nem tudjuk hány éves a poszterina. 24-25 éves koromig én is másokkal ("idegenekkel") osztoztam az albérleten, de most már erre képtelen lennék. Öregszem :-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:01:53

@bpetya75: Na visszajöttem, mert olyan feszült vagyok, hogy bepöndörödik tőlem az olaszkönyvem borítója :(.
Úgyhogy megnézem a Masterchef Italia első két részét olaszul és időnként idekukkantok, hogy alakul Eszter szétcincálása.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:02:44

@Taxomükke: aaaaaaaaaaaa vala...valaki...meglőtt....

Rád számíthatok, azt már látom :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:03:44

@Len.Mag: Nem mintha ragaszkodnék bármelyik verzióhoz. De lépni kell valamit, én nem ott tartok mint a poszter, hogy majd lesz valahogy :).

Len.Mag 2013.09.12. 11:04:09

@_Jeff_: Én azt látom, hogy a felelősségteljes, családos emberek zöme is egoista, és ha igazán mélyen magába nézne, be kellene látnia, hogy elsősorban csak magával törődik. (Nincs is ezzel semmi baj, ki teszi meg nekünk, ha nem mi magunk.) Szerintem tisztelendő, ha valaki felméri és belátja, hogy mennyi kötöttséget tud vállalni, nincs ebben semmi. Jobb, mint vállalni a kötöttségeket, aztán kihátrálni belőlük...

M. Úr 2013.09.12. 11:04:16

@Elizabeth72:
"DE amugy megkerdeznem, hogy gyenge nyelvtudassal, par fonttal a zsebeben egy idegen orszagban, ahol nem ismer senkit es semmit megis mifele eloretervezett hozzaallast varnatok el tole?"

Nem akkor kell "előre" tervezgetni, amikor már ott vagy nulla pénzzel a zsebben, repjegy nélkül el olyan országban, aminek a nyelvét se beszéled. Az előre tervezés (a nevében is benne van) azt jelenti, hogy gondolkozol még mielőtt cselekednél. Pont azért, hogy az ilyen helyzeteket elkerüld. Mégis mit csinált volna a posztoló, ha az ismerősének az ismerőse épp nem tartózkodik Londonban, és nem tud ott aludni (ingyen)?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:05:28

@Babette_: Ha tehetném, én is csak akkor látnám Budapestet, amikor mondjuk a lányomat elhozom egy kiállításra, nagyobb fesztiválra stb. Nekem Nógrád megye nyugati része a nagy szerelmem, már keresgélünk arrafele :).

London2009 2013.09.12. 11:05:33

@Don Kartasch: Nem keres sokat, de vegeredmenyben jol keres. Ez szerintem olyan 180 nettot jelent. : )

SzZoole 2013.09.12. 11:05:43

@charlieharper: hi,megkaptad az levelet?kuldtem par jo infot,remelem tudsz kezdeni veluk valamit:)))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:06:40

@M. Úr: Ugye, hogy ugye? És még csodálkoznak, ha a fiatalok inkább lepattannak. A gyerehaza.com gyermeteg posztjai nem segítenek ezen.

bpetya75 2013.09.12. 11:08:46

@M. Úr:

Persze. Ezzel én is így vagyok már. Sajnálom, hogy nem bukkant még fel a hölgy, mert érdekelne, hogy azért van a kollégium fíling, mert nem engedhet meg többet magának, vagy jól sejtem, és valamire gyűjt. Utóbbi eset jóval érthetőbbé teszi az áldozatot szerintem.

@zöldeketbeszélek:

Jut eszembe! Érezd magad lecseszve! Ha holnap vizsgázol, akkor ugyan felejtsed már el azt a tankönyvet! Milyen hülyeség ez?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 11:10:52

Most kovezzetek meg, de nem hiszem el, hogy Angliaban foleg Londonban) jobban meg lehet elni a minimalberbol, mint egy jobb fizubol Budapesten. Foleg, hogy mindketto varosban sokakkal lakik egy lakasban.

cristallo 2013.09.12. 11:12:43

@Kovermadar: Teljesen igazat adok neked ebben. Én is nagyon élvezem, hogy nem vagyok lekötve és 30 évnyi kötöttség után úgy érzem magam, mint a gyerekek a játékboltban: mindent ki szeretnék próbálni:) Legújabban Kanada felé kacsintgatok, de még sok olyan ország van, ahol szívesen élnék legalább egy ideig.
Ebben a témában azt hiszem Zopilote barátunk viszi a pálmát:))

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 11:15:04

@zöldeketbeszélek: mert még nem jártál a nyugati határszélen:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:15:56

@bpetya75: Nem vizsga, szintfelmérő. 14 éves korom óta nagy kihagyásokkal tanulok olaszul. Tanultam és dolgoztam is Olaszországban, akkor nagyon sokat fejlődött a nyelvtudásom. Iszonyat érdekes helyen voltam utoljára, komolyan megérne egy posztot, de mivel már évek teltek el, így elavult a sztori sajnos. A lényeg, hogy nemrég elvesztettem a munkámat (nem tolerálták a bölcsibe szoktatás kezdeti nehézségeit), rá kell ismét feküdnöm a nyelvtanulásra, hogy legyen egy nyelvvizsgám, mert sok álláspályázatnál kötelező. Most a leendő tankönyvből ismételgetem az unásig ismert, de már a passzív tudásomhoz kötődő szavakat, szabályokat stb. Sajnos azonban annyira izgulok a holnapi nap miatt, hogy képtelen vagyok koncentrálni.

London2009 2013.09.12. 11:16:24

@M. Úr: 140ezerből miként tudna önálló lakást bérelni? Maradna 60ezer forintja minden egyébre? Ilyen kevésből önálló lakást bérelni nem reális.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:19:14

@Babette_: De igen, és csodálatos, nekem nem kell bizonygatni :)! Nógrádhoz én családi szálakkal is kötődöm, valamint gyerekkoromban egy kirándulás a Börzsönyben kb. annyira volt magától értetődő, mint most elmenni a Margit-szigetre sétálni. A másik, hogy a páromat a munkája Budapesthez köti. Tehát kell egy olyan hely, ahol én gazdálkodhatok, de ingázni sem lehetetlen. Nógrád :).

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 11:21:35

"Még azt is megszoktam, hogy a főnököm szeret pucéran mászkálni az irodában." - Ezzel csak nekem van komolyabb bajom vajon? Hat hol normalis/elfogadhato az ilyen viselkedes (marmint a meztelenul maszkalas az irodaban)??? ...Te jo eg!!

Kulonben mostaban ezen gondolkodom, hogy miert jo annyi mindenkinek Londonba menni, sokadmagaval nyomorogni meg rossz korulmenyek kozott tengodni, amikor itt van peldaul Dublin, ahol en meg nem lattam egy albiban 3-4 embernel tobbet, nem kell vagynokat kolteni kozlekedesre, van munka, befogado a helyi tarsadalom, van hova fordulni ha valakivel nem jol bannak a munkahelyen, stb stb...

Vegul arra jutottam hogy talan ez a London-dolog sokaknak vegulis ilyen modern szemelyes fejlodestortenet-allomas lehet. (itt nem azokra celzok akiknek ez az utolso szalmaszal, hanem a sok "nekem volt otthon munkam/lakasom/eletem, csak tobbre/kalandra vagytam" kezdetu sztorira). A nyugati fiatalok elmennek egy evre ausztraliaba/uj-zelandra dolgozgatni-utazgatni, vagy azsian-latinamerikan keresztul vilagkoruli utra, a keletiek meg londonba mosogatni meg szobat pucolni.

Na nem samankodni akarok, csak tenyleg ezen gondolkodtam :)

Elizabeth72 2013.09.12. 11:21:35

@LyukasBogrács: De miert? En nagyon is ertem, o mirol beszel, mivel en is igy jottem ki. Ugyan mas okokbol, de tudod senki nem fogta a kezem es vezetett, hogy ezt csinald, vagy azt csinald. Es tudod, en is a magyarok miatt szenvedtem a legtobbet elso kijovetelem utan....en soha nem iteltem meg senkit, aki volt van es lesz olyan bator, hogy egyedul nekivagjon egy ilyen utnak, egy uj eletnek, es azert nem, mert tudom milyen nehez. 84 fonttal kijonni, es ahogy peregnek a napok, es szamolgatni, hogy vagyon 1 liter tej meg belefer e a heti koltsegvetesbe, vagy neadjisten egy kis felvagott...es amikor a csucs az, hogy elterulsz valamelyik park fuveben pihenni es suttetni a hasad, mert neked az a szorakozas. Ami egyebkent nagyon jo erzes, hogy vegre azt csinalod amit a tobbi ember, es epp nem orakat utazol a munkahelyedre vagy robotolsz szabadnap nelkul 9 honapot....Persze ez is mas, de mindannyian mas uton kerultunk ide es mas okokbol es mas okoz oromet...Es igazabol az a fontos, hogy o mit var el sajat magatol, nem az, hogy masok mit varnak el tole..mert ha magatol varja el, akkor annak maximalisan meg fog felelni. Ha celom van, akkor azert kuzdok, nem azert, hogy masoknak megfeleljek...

2013.09.12. 11:21:35

Erdekes poszt. Oszinten szolva nekem a szamok nem allnak ossze egy koherens egessze.

bpetya75 2013.09.12. 11:23:12

@Babette_:

Nem is vagy lokálpatrióta. Igaz? :-D

@zöldeketbeszélek:

Ne is koncentrálj rá! A vizsga előtti napon lazítani kell. Leülepszik kicsit a tudás. Ha folyamatosan nyomatod, csak a káoszt növeled a fejedben. Mozi, HÁ, tv, tánc, bringa, barátok, stb. Bármi jobb, mint rágörcsölni. Hagyd holnapra a gyomorideget.

M. Úr 2013.09.12. 11:26:41

@London2009:
alberlet.hu, keresési feltételek:
Budapest,
40-50e Ft/hó,
1-2 szoba

Találatok száma: 187.

Ha megnézed a találatokat, egyáltalán nem retek patkányfészkek.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.12. 11:30:28

@London2009: Es 180 nettobol nem engedheti meg maganak hogy egyedul bereljen valami kis lakast? Mi a hobbija akkor? Felvaltva jar vadaszni es golfozni? Ismet csak WTF! :D

Jo azert latni hogy nem vagyok egyedul a nemtetszesemmel. Reggel meg feltem hogy veletlenul "elaludhattam a pozitivuzmosom az este", de akkor megsem... :)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 11:30:49

@Határátkelő: Az en kommentjeim miert nem jelennek meg? Vagy miert csak nagy sokara? Nem lehetnek esetleg allando kommentelo en is, ha meg nem vagyok az...?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 11:32:07

Korulneztem es nem lattam boldognak a kollegakat a munkahelyen, pedig nem igazan kell aggodni itt semmiert. Lehet nem akartak ma sem bejonni. Maskulnben en sem orultem, hogy mennem kell dolgozni amikor Budapesten laktam. Bar itt sem orulok neki. De hat izlesek es pofozkodom...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:32:35

@bpetya75: Most éppen a Masterchef Italia-t nézem. Élvezet, szemnek, fülnek :).

London2009 2013.09.12. 11:35:11

@Don Kartasch: @M. Úr: plussz rezsi, internet, telefon. Marad 100ezer forintja (ha egyáltalán keres 180ezret). Ami azt jelenti, hogy 25ezer/hét...ruhára, kajára, szórakozásra...wow!

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 11:36:48

@Határátkelő: Indonéziaaa! remélem, nemsokára jön az a poszt. nagyon kedvenc helyem, az van a következőnek a listán, hogy ott is szeretnék élni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 11:36:55

Ha meg van diplomaja akkor miert nem azzal kezd valamit? Vagy csak nem akart dolgozni, inkabb egyetemre jart? Az angolok meg felvesznek nem angolokat is dolgozni irodara, csak beszelni kell a nyelvet. Magyarorszagon sem vennek fel az embert olyan helyre, ahol megbeszelesre kell jarni, riportokat kell irni, stb, ha az ember nem beszeli a nyelvet.

M. Úr 2013.09.12. 11:42:40

@London2009: Én két évvel ezelőtt még nettó 100-ból éltem, kisvárosban, egyedül bérelve lakást (igaz, ott csak 30k volt a bérleti díj). Jutott kajára, néha ruhára, és sok-sok vonatozásra (diákkedvezménnyel). Internetem is volt, és néha még vettem ezt-azt a gépembe. Félretenni persze nem tudtam semmit...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 11:45:13

@Don Kartasch: A kulcs itt az a rejtélyes projekt, amit csinál, de még nem hoz számára pénzt. Lehet, hogy a megélhetés költései után erre költ inkább.

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 11:45:19

@bpetya75: egyébként nem, mert nem teljesen innen származom.
de mindent összevetve élhetőbbnek látom, mint a keleti részt. második helyen az alföld szerepel. mondjuk oda én azért nem mennék, mert nincs víz.

bpetya75 2013.09.12. 11:50:17

@Nyulz of the World:

Madre de Dios! Cimbora! Téged is látni errefelé?! .-D

SzZoole 2013.09.12. 11:51:39

@Mr. Long: meg lehet,meg jobban is.Az angol minimal oraber £6.19(most van terveztben hogy felemelik £6.70-re,de ez meg csak terv)ha napi 8 orat dolgozik,heti 6 napban az heti £297.12 jon ki az 4 het alatt £1188.48 bruto ami netoban minusz 20% levonas utan £952.48 tisztan.Alberletet kis utanna jarassal tudsz talalni £300/ho,3 szoba,nappalias hazban,szingli szobarol beszelek,ahol max.4-5 ember lakik,es nem magyaroktol!!!Meg mindig marad £652.48.az utazasra ha ugyesen csinalja max. £80, de ha jo Ido van biciklit is tud hasznalni.Igy marad meg £572.48.Az ennivalora,ha nincs tul nagy igenye szinten havi £80-100 elmegy maximum,de ismerek olyan embert aki heti £10 is megoldja,de az nem is egeszseges,£80-100 bol egeszseges es fot kajat is ki lehet hozni,he tud fozni az illeto,tehat marad neki egyebb dolgokra£492.46-472.48 kozott,ami nem is olyan rossz az itteni minimal berbol,most mind ezeket nem fogom forintositani aki akarja szamolja at:)))A jelenlegi arfolyam:1 angol font 358.64 magyar forint.

bpetya75 2013.09.12. 11:55:18

@Babette_:

Akkor kisalföldi vagy? Engem egyáltalán nem vonz az Alföld. A Zselic után az Őrség és a Bakony jön nálam.

@zöldeketbeszélek:

Szerintem is ilyesmiről lehet szó.

London2009 2013.09.12. 11:55:28

Pont a londoni élet legszarabb részén esett túl és lépett le… a gyakorlati munkával szerintem nagyobb esélye lett volna találni a szakmájába vágó munkát.
Azt, hogy milyen jó átvillamosozni a Dunán és milyen szép a Parlament én úgy élem meg, hogy amennyire hiányzik Budapest, annyira hiányzik Barcelona, Prága, New York, Róma, San Francisco, Berlin stb stb. Most hétvégén például rájöttem, hogy muszáj hazamennem a borfesztiválra! 78 font a jegy. Pénteken este 11 re otthon vagyok, hétfőn reggel 10re már az irodában… gond egy szál se! : )

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 11:57:27

@bpetya75: én nem a hegyeket. anyám igen.
egy időben sokat jártunk az alföldre, és csak megálltam, és néztem a végtelen síkot. el voltam varázsolva. mint egy petőfi. totál kész voltam tőle.

_Jeff_ 2013.09.12. 11:58:44

@Len.Mag: az eleg szomoru, ha vki a kapcsolatot elsosorban kotottsegkent eli meg. plane ha a gyereket is. azok pont azert akarnak menekulni belole mert igy elik meg, korlatozaskent.
egy valoban jo kapcsolat azonban nem errol szol
de most nem errol volt szo amugy, hanem arrol, hogy itt van vki aki ide-oda ugral, onellentmondasba keveredik, itt meg istenitik erte. ez ilyen " vakok kozt a felszemu" feeling kicsit. de mondom, addig nincs ezzel baj, amig 1) o boldog 2) mast nem tesz tonkre vele

M. Úr 2013.09.12. 11:58:48

@London2009: Nem jó. De (nekem) sokkal jobb, mint harmadmagammal lakni, várni reggel és este a fürdőszobára / WC-re, folyton belebotlani valakibe a konyhában stb.

LyukasBogrács 2013.09.12. 12:00:37

@Elizabeth72:
"de tudod senki nem fogta a kezem es vezetett, hogy ezt csinald, vagy azt csinald. "

Isten hozott a felnottek vilagaban.

"Es igazabol az a fontos, hogy o mit var el sajat magatol,"

Pont ez nem derult ki sajnos. Szerintem o maga sem tudja.

_Jeff_ 2013.09.12. 12:02:06

@London2009: plusz amennyiert kijutsz a repterre :) neha az se elhanyagolhato. tavasszal megjartam pest odavisszat, 35 font volt repjegy, de ugyanannyi volt kivonatozni stanstedre meg vissza :-D idoben is kb ugyanannyi.... rohej

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.09.12. 12:02:34

Csodálom a posztoló türelmét. Több mint fél évet várni egy pubos állásra úgy, hogy közben nem keres mást... Én nem vállaltam volna be.
Más: Kérem szépen Határátkelőt, vegyen fel a prémium kommentelők közé. Köszi.

bpetya75 2013.09.12. 12:02:49

@_Jeff_:

Komolyan érdekelne, hogy hol láttál itt istenítést? Meg hogy milyen önellentmondás van az írásban?

2013.09.12. 12:03:02

@bpetya75: Igen, nemi kesessel ugyan, de ezek szerint igen! Meg is lepodtem, h a komment nem jelent meg, de rendes emberkent eloszor keresni kezdtem az okot, mielott meg haromszor bekommanteltem volna ugyanazt.... :D

London2009 2013.09.12. 12:03:17

@M. Úr: Nyilván. Nem tudnék már én sem lakótársakkal lakni. 23 éves koromtól egyedül élek. De miután valószínűleg fiatal a posztoló, így megértem, hogy a lakótársas megoldást választja.

négyzet 2013.09.12. 12:06:20

@M. Úr: mint rutinos albérletező annyit hozzátennék, hogy ennyi pénzért Budapesten az albérlet vagy retek, retek helyen van, külső kerületekben, gázos kerületekben, horribilis a rezsije (mert például panel), kamu. A fotókról nem derül ki, ha penészes, büdös helyről van szó, vagy gipszkartonnak megfelelő a szomszéddal a fal vastagsága (leválasztott kislakások..), vagy épp nem lehet becsukni valamelyik ablakot (hurrá rezsi. én már láttam ilyet, nem egy "szép" lakásnál). Rezsire nyugodtan számolhatsz téli hónapokra ugyanannyit, mint maga a bérleti díj, 40-50 ezer körül, pláne ha távfűtés. 100 ezer alatt (lakbér+rezsi) szerintem nem lehet lakást bérelni. Kivéve ha cirkófűtés van és nincs kköltség. De ehhez mázli kell.

London2009 2013.09.12. 12:06:32

@_Jeff_: Hello Jeff! : )
De engem kivisznek és jönnek is értem...:P Így azt nem számolom...Pont most mondta Anya, hogy megemelkedett a reptéri taxi ára Budapesten és valami 10ezer HUF-ba kerül. Drágább mint a repülő!
Amúgy 15 font oda vissza kijutni Stanstedre busszal a Lpool Str tol. Nem sokkal tart tovább az út, mint vonattal.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 12:07:32

@Zoole: koszonom a levezetest, de heti 5 nap munkat szamolva azert kevesebb lovet visz haza az ember. Masreszt az emberek egy kenyelmes irodai stb melot feladva elmennek mosogatni Angliaba, hat nem karrier szerintem.

BTBTBT 2013.09.12. 12:08:44

Hú, mi van ma itt? 11 (arrafelé dél), és már 200 felé halad a kommentszám?
Ideje nekiállni olvasni.

négyzet 2013.09.12. 12:08:57

A poszthoz: két érdekes dolog lett volna, Indonézia és a magyarországi projekt. Egyikről sem írt. Mégis hová lett a spórolt pénze (csekkbemutatós részt egyáltalán nem értem), erről sincs szó. Szerintem kifejezetten rossz, összecsapott poszt, ahol az elején még a naked főnököt is megkapjuk, a végén meg csak az üres közhelyeket.

bpetya75 2013.09.12. 12:09:09

@Nyulz of the World:

Volt némi változtatás trollszűrés végett.

Továbbra is a Sopron-Bécs vonalon mozogsz?

BTBTBT 2013.09.12. 12:11:10

@Zoole:
Bocs, de ez a kalkuláció ott bukik el, hogy az órabéresek PAYE-n vannak (pay as you earn), és bár az NI-t leszedik belőle, de addig nem vonnak adót, amíg el nem érted a 9440 fontos bruttó jövedelmet. Csak utána jön le a 20%.

puhacica 2013.09.12. 12:11:49

@Don Kartasch: én se voltam tőle felborulva.

bpetya75 2013.09.12. 12:13:39

@London2009:

Szerintem olyan nagyon nem fiatal már. Azt írj, hogy van diplomája, tehát minimum 21 éves, de inkább 22-24 volt, mikor megérkezett Londonba. ott két év, fél év Indonézia és 1,5 év itthon. Vagyis 25 uszkve 29 éves. Már nem csibe ;-)

London2009 2013.09.12. 12:18:07

@bpetya75: már nem csibe! :DD Ezt én is számolgattam…akkor viszont már nem irigylem annyira az élethez való hozzáállását…bár én más típus vagyok. Nekem állandóan tervezgetnem és rendezgetnem kell a sorsomat : )

négyzet 2013.09.12. 12:19:31

Aha, szóval külön lesz poszt Indonéziáról. Azt várom, érdekel. Bele lehetett volna írni a bevezetőbe, vagy a végére. Indonézia rajta van a TOP5 utazási várólistámon :D

London2009 2013.09.12. 12:23:20

@Mr. Long: Egy ismerősőm, 32 éves nő, 350HUF nettó a jövedelme. Kiköltözik jövő hónapban Londonba, mert neki elege van! Fel van készülve a pubos munkára és a houseshare-re. Ezt válaszolta, amikor mondtam neki, hogy ne jöjjön. Nagy az Isten állatkertje…

SzZoole 2013.09.12. 12:24:48

@Barátusz: nincs miert bocsanatott kerned:))En ezekel tisztaban vagyok de minek mentem volna bele enyire reszletesen,Mi akik itt elunk ezzel tisztaban vagyunk,de azthiszem hogy Mr.Long otthonrol kommentel,neki meg minek reszleteztem volna,nem is biztos hogy erdekli,ez egy korulbeloli szamitas volt,persze ettol az osszegtol lehet kevesebb is meg tobb is,sok mindentol fugg.

2013.09.12. 12:27:34

@bpetya75: Szia, igen minden valtozatlan. Pont a multkor a jutott eszembe, h irni kene mar neked is drotpostat, hogy mi ujsag veletek? :)

Kovettem a megadott protokolt, es kervenyeztem en is tagja lehessek a HA arisztokraciajanak, de egylore meg a keresem sem latszik az illetekes helyen... De hat gondolom, a hivatal malmai lassan orolnek... :) Egyebkent jo otlet, beleolvastam a kommentekbe, kicsit amolyan origos nosztalgia hangulatom tamadt. :D De kulonben a valasztasi kampany fokozodasaval teljes elszabadultak volna az indulatok, szoval jo otlet volt ezt meglepni. :)

tsabus UAE 2013.09.12. 12:27:35

Egy poszt, amiben nincs panaszkodás ! Pont ennek okán felesleges bármit is kritizálni az életvitelében. Ő így boldog. Mi hatalmazna fel arra, hogy valami másfajta hozzáállást kérjek számon ? Jó volt olvasni !
Tisztelem és kicsit irigylem is, hogy ilyen lazán veszi a dolgokat. Remélem, nem töri meg később az élet, és lesz olyan, mint mi, akik boncasztalra tettük az eddigi életét, egy csomó mindent kritizálva. Szerintem, ha ő lenne a mi helyünkben, eszébe sem jutna ilyesmi. Valamikor én is voltam ilyen...

SzZoole 2013.09.12. 12:28:19

@Mr. Long: hat a mosogatas es a takaritas valoban nem nagy karrier,(de azon kivul is vannak egyebmas munkak)de megis jobban elnek:)))

bpetya75 2013.09.12. 12:30:26

@London2009:

Ki tudja, hogy azért a havi félmillás bruttóért mit kell görcsölni, könyökölni, gombot varrni, akármi?

Én is ismerek olyan cégvezetőt, aki 100M-s forgalmú céget hagyott itt és ment ki az írekhez call-centerezni. Gondolom kiélvezte egy ideig a csökkentett felelősséget, aztán továbblépett.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 12:32:49

@Zoole: nem otthonrol kommentelek, de mindegy. en nem latom a kulonbseget annyira a ketto kozt. Egy jol fizeto munkat feladni az angol mosogatasert az en ertekrendembe meg nem fer bele. En is otthagytam a magyar munkahelyem (ami nem volt tul jo, de sok szakmai elonnyel jart) es koltoztem. Igaz meg sem fordult a fejemben, hogy ne szakmai munkara jojjek. Az adozassal meg tisztaban vagyok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 12:35:26

@London2009: Atyavilág. Mégis, miből van annyira elege, hogy bár háromszor annyit keres, mint az átlag magyar, de el kell mennie? Kapuzárási pánik a harmincas évek eleje miatt? Mert azt egyébként teljesen megérteném.

puhacica 2013.09.12. 12:35:59

"Megvontam a vállamat, feltettem az összes addig spórolt pénzemet, felültem a repülőre, és mire leszálltam már se szállásom, se pénzem nem volt."
ezt valaki magyarázza már el nekem, hogy mire tette fel a pénzt. ez most úgy hangzik, mintha a Budapest-London járaton kaszinózta volna el. felszállt, még megvolt, leszállt, már nem volt. wtf?

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.09.12. 12:36:32

Nah, akkor hogy eloszlassuk a felreerteseket a "sodrodik az arral" dolgot en arra ertettem hogy nekem kicsit ugy jott le mintha nem igazan lennenek onallo dontesei. Olyan "ez van, ez kell szeretni" szajizem volt a poszt utan.

Amit itt sokan emlegetnek, hogy carpe diem meg jarja a maga utjat, az szerintem egy pozitiv dolog es tok szuper. Csak nekem pont az volt az erzesem hogy o nem uralja a donteseit. Ami munka epp ele esik, azt elvallalja, amelyik orszagba "kerul" ott elvan, de ennyi...

Ezt sem itelem el, tudom hogy sokan elvannak ezzel igy es boldogak. Csak szamomra mindig fura volt ha valakinek nincsenek almai/celjai. Ha meg van, akkor miert nem tesz erte?

SzZoole 2013.09.12. 12:38:09

@Mr. Long: ne haragudj,de tenyleg nem tudom hogy hol elsz,a kommetelesid alapjan az jott le hogy Magyarorszagon mivel annyira tisztaban vagy az otthani viszonyokal,arakal,tenyleg bocs,ha megbantottalak :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 12:39:24

@Zoole: Nem bantottal meg, csak napok ota morgos vagyok :) Manchesterben lakom kulonben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 12:39:49

@bpetya75: Ugyan már, nézd meg a mai huszon-harmincasokat. Dehogynem csibe.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 12:40:58

@Don Kartasch: De van neki! Az a bizonyos nagyon titokzatos projekt, ami sokunknak már fúrja az oldalát...

bpetya75 2013.09.12. 12:41:48

@Don Kartasch:

Remélem jól gondolom, és az indonéz posztot is Ő írja. Abból talán kiderül pár dolog, amit itt nem bontott ki. Pl az, hogy hogyan lehet véletlenül ösztöndíjat nyerni.

Aztán van ez a hazai projekt, amit csak megemlít, de amennyit ír róla, az alapján simán az álom/cél kategória. Szóval szerintem van neki ilyenje és tesz is érte. Csak nőiesen írta meg, és ezt ti a full férfias gondolkodásotokkal nem vettétek le. ;-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 12:42:49

@puhacica: "ezt valaki magyarázza már el nekem, hogy mire tette fel a pénzt. ez most úgy hangzik, mintha a Budapest-London járaton kaszinózta volna el."

Milyen igaz :D!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 12:43:43

@bpetya75: Én a full nőies gondolkodásmódommal sem veszem le :).

bpetya75 2013.09.12. 12:44:03

@zöldeketbeszélek:

Nagyon hasonlóakat gondolunk mi erről a posztról.

A csibeségen meg csakazértsem vitatkozom. Nem az, és kész! :-D

London2009 2013.09.12. 12:45:37

@zöldeketbeszélek: Nincs hapsija jelenleg (világvége ugye) és nagyon kemény a meló (szintén világvége).
Mondtam neki, hogy hapsija itt sincs és 10 év irodai ülőmunka után biztos nem lesz a pubos munka sem gyerekjáték. Persze nyilván majd szeretne találni olyan munkát ami a szakmájába vág…remélem sikerülni fog neki. De ezt teljesen más megélni huszonévesen, mint 10 évvel később…
No sebaj. Végighallgattam, hogy milyen cukik és jól öltözöttek az angol hapsik és annyi munka van Londonban, majd valami biztos összejön stb stb...ez pont így megy : ) Nem értem, hogy miért nem tud otthon ilyen optimista lenni az ember? Biztos az égből hullú döglött galambok miatt : )

bpetya75 2013.09.12. 12:46:03

@zöldeketbeszélek:

Dehogynem:

zöldeketbeszélek 2013.09.12. 12:40:58
@Don Kartasch: De van neki! Az a bizonyos nagyon titokzatos projekt, ami sokunknak már fúrja az oldalát...

Ennyit lehet belőle levenni egyelőre. De Kartács kollégáék nem úgy értették, mint mi (és ahogy szerintem a posztoló gondolta).

SzZoole 2013.09.12. 12:46:10

@Mr. Long: ah,a belvarosa nagyon tetszik,a kulvarosa kevesbbe,mar voltam egy parszor uzleti celbol mindket reszen,a belvarosi nyuzsges hasonlo a londoniehoz,el ott egy ugyved ismerosom is,angol,azt hiszem az iroda neve Colmans ugyvedi iroda lehet hogy ismered is nincs messze az MU stadintol:))

London2009 2013.09.12. 12:47:44

@zöldeketbeszélek: ez kedves : ) Ezt én bóknak veszem!

_Jeff_ 2013.09.12. 12:47:57

na peldaul azert is el lehet jonni mert mondjuk kiabrandul az atlagos magyartol. meg itt is sok neha.

az atlag szerint london=mosogatas+10 ember egy hazban. amig ez az alapfelfogas, addig minek is tepje az ember a szajat?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 12:48:53

@bpetya75: Na persze, már kivitatkoztad magad másokkal ;)! Reggel még nem ezt a nótát fújtad :))

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 12:50:15

@London2009: Aha, szóval te egy huszon-harmincas hölgy vagy :). (Ha arra értetted, amire én)

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 12:50:23

@puhacica: En is ezt szeretnem megtudni. Meg a veletlen osztondijat.

Velem egyszer volt olyan, hogy egesz nyaron dolgoztam, de nem bankban tartottam a penzem hanem szefben, es mivel valtozott az eredeti terv, hazafele beiktattam meg egy megallot - nem kellett volna, sikerult penz, iratok, stb nelkul hazaernem, mivel kozben kiraboltak.

Meg egyszer volt olyan hogy megpalyaztam egy osztondojat spanyolorszagba de veletlenul skociaba nyertem meg.

Szoval vannak ilyenek, de nagyon erdekel hogy a posztoloval mi tortent?

London2009 2013.09.12. 12:54:46

@zöldeketbeszélek: 30 lettem nyáron. De simán csibe maradok még legalább 5 évig! : )

bpetya75 2013.09.12. 12:55:30

@zöldeketbeszélek:

Ezt most igyekeztem férfiasan intézni ;-)

London2009 2013.09.12. 12:56:19

@_Jeff_: a 90%-nak pedig ezt jelenti London. Ha tetszik, ha nem.

YoZan Ace a.k.a. A Lenyalthaj Nevű Strici 2013.09.12. 12:59:01

Fejezetcímeket olvasva, a poszt se több se kevesebb:

Se szállás, se pénz

Takarítás, majd egy pub

Fél évet vártam, de megérte

Jól éltem

Indonézia, majd Magyarország

Mégis, mit keresek itthon még mindig? (Buli, haverok, Fanta)

Szerintem Eszter látja az élet napos oldalát, és elfogadja, hogy a víz nedves, az ég kék, a nők titkolóznak.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 12:59:04

@London2009: "Végighallgattam, hogy milyen cukik és jól öltözöttek az angol hapsik és annyi munka van Londonban" - ezt vajon honnan vette? kozismert, hogy londonban tobb a bevandorlo mint az angol... es kivancsi lennek mennyire konnyu a valo eletben cuki es jol oltozott angol pasit talalni, szerintem joval eselyesebb egy macinaciban flangalo felalkoholista rondafogu focidrukker mint a boarding schoolban kinevelt hugh grant (colin firth?)- hasonmas... dehat izlesek es pofonok, vegulis... :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 12:59:45

@Don Kartasch: igazából nem az a gond, hogy 180 nettóból ne tudna egyedül megélni (mert biztos meg tudna) csak sajnos a legtöbb embernek ennél több lóvéra nem sok kilátása van. Családalapításhoz viszont jóval több kell, mint 1 szoba és 180 nettó. És akkor a 60-100 nettósokról nem is beszéltem, vidéken pedig az a medián kereset. Ez a gond itthon, hogy ha valaki nem tehetséges pénzkeresésben valamilyen módon akkor kifejezetten kilátástalan, csóró élete lesz.

_Jeff_ 2013.09.12. 13:04:39

@London2009: na ezert nem lepek ezekkel kapcsolatba :)
csak ide is kezd begyuruzni ez a nezet, holott azt gondolna az ember, ide azert a felvilagosultabbak jarnak

London2009 2013.09.12. 13:05:25

@Kriszta D: hahaha…pontosan! Biztos megnézte kétszer az Igazából szerelmet aztán levonta a következtetést. Nem tudom. Kár a gőzért.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:05:57

@Zka: Szerencsére a családalapítással a többség nem várja meg, míg nettó 180-nál többet keres, mert már rég kihaltunk volna a remek magyar fizetések mellett. Kétkeresős családban ha ketten legalább nettó 250 ezret keresnek, még egy nem túl húzós forint alapú lakáshitel is belefér a büdzsébe. Akkor kell a nadrágszíjat meghúzni, ha jön a gyerek és hirtelen az anyuka gyedéből, gyeséből áll a második kereset. Az meg ugye limitált.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:07:32

@London2009: Ha az én ismerősöm lenne, félteném, hogy a végén úgy jön vissza, hogy kilóg a feneke a nadrágból és még a nagy ő sem bukkant fel a láthatáron. Aztán az a fene biológiai óra...ahogy ketyeg...ketyeg...ketyeg...

puhacica 2013.09.12. 13:09:33

@Kriszta D: ez a pályázatcsere elég viccesen hangzik! :D

London2009 2013.09.12. 13:09:58

@_Jeff_: Ez nem felvilágosultság kérdése. Ez tény. Nekem sem a mosogatást jelenti London, de sokkal kevesebb professzionális munkát végző magyarral találkozom mint minimálbéren tengődővel. Hogy ez miért van? Már nem próbálom keresni az okát.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 13:10:29

@zöldeketbeszélek: En nem feltenem, szerintem majd osszeszed valami szep bevandorlot inkabb :) Vagy 'szerencseje' lesz es talal egy angolt, es a nehez uton tanulja meg hogy arrafele nem feltetlenul ugy allnak a parkapcsolatokhoz mint mifelenk... vagy az igazabol szerelem-fele filmekben...

_Jeff_ 2013.09.12. 13:12:37

@London2009: en se. csak legalabb ne terjesztenek a hituket! az nem zavar ha vki hulye vagy szuklatokoru, az az o egyeni problemaka. az zavar amikor mast is azza akar tenni. namindegy.

szoval canary wharf-nal laksz? ;)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:12:52

@Kriszta D: Velem meg az történt, hogy a munkaadóim elfelejtettek értem küldeni a kisvárosba, ahová ki kellett mennem. Este volt, én teljesen egyedül, a céget már hiába hívtam. Bőgtem egy sort majd bementem egy bárba, kértem egy forró csokit és megkérdeztem a pultost, hogy hol kapok normális szállást olcsón. Hozzáteszem, január eleje volt, tehát holtszezon. Eligazítottak egy kisebb szállodába, ahol 50 eurót fizettem egy éjszakára egy szobáért (2005-ben!) így a nálam lévő 200 euro máris lecsökkent 150-re és ebből kellett egy hónapig megélnem. Pikk-pakk ugrott a negyede.

London2009 2013.09.12. 13:15:21

@Kriszta D: miert szerinted hogy allnak? miben masok?

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 13:15:34

@puhacica: ez a magyar felsooktatasban tortent. nem tudom hogyan, szerintem gondoltak hogy nekem mindegy csak S betuvel kezdodjon... en 5+n evet toltottem az egyetemen, azalatt azert lattam ennel cifrabbat is :)

bpetya75 2013.09.12. 13:15:42

@zöldeketbeszélek:

Kíváncsiságból megnéztem, hogy mi lenne, ha jönne egy negyedik baba. Fél évig 145e körül, aztán 137e 1 évig, utána az acélos gyes a maga huszonnyolc-ezrével. Még legalább egy hitelt le kell tudnunk előtte...

London2009 2013.09.12. 13:15:54

@zöldeketbeszélek: Igazából én azt gondolom, hogy nem attól függ, hogy van e hapsid, hogy melyik városban élsz. Ez rajtunk múlik. Viszont a saját életét nehezítei meg és csökkenti a pártalálási esélyei azzal, ha belekényszeríti magát egy hozzá nem méltó életstílusba, munkakörbe, baráti körbe stb.

London2009 2013.09.12. 13:16:34

@_Jeff_: Nem, miből veszed? Csak ott dolgozom.

_Jeff_ 2013.09.12. 13:17:30

@London2009: mert ott van a gym ahova jarsz :-p

33621 2013.09.12. 13:18:08

@Babette_: Az alföldön nincsen víz?
Tisza-tó, Tisza, Keleti- főcsatorna, Szamos, Kőrösök!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:18:13

@bpetya75: Három gyereketek van és vidéken (falun) éltek a saját választásotok szerint? Na most nagyon irigyellek...

London2009 2013.09.12. 13:19:18

@_Jeff_: Jó, hogy mondod. Már majdnem késésben vagyok : )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:20:07

@London2009: Meg hát ugye az idő. Mert az új baráti kör kialakítása sem egy-két hét, amíg alkalmazkodik az új helyzethez és elengedi magát az sem lesz meg két perc alatt, márpedig amíg a munkán görcsöl, meg az albérleten, meg csiszolja az angolját stb. addig nehéz a másra koncentrálni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 13:25:29

@négyzethálós:

Én 10 éve 90 ezer Ft-ért adtam ki egy lakást a Keletinél. 3 szoba, 92 nm, normális, liftes házban.

Miért ilyen olcsón? Mert a lakásban 30 éve nem volt felújítás, s a búturok 1967-ből származtak (a nagyszüleim vették őket születésem alkalmából). Emellett a fűtés akadozott, sosem ment 19 fok felé. Magyarul: minden vacak és régi volt, de a hely jó volt, a lakás tágas, két oldalon nagyszerű kilátással.

Ha megcsináltam volna a felújítást és berendeztem volna rendesen, kiadhattam volna 150 ezerért is. De ez került volna 4 millió forintba nagyjából, s egyszerűen nem érte meg megcsinálni, mivel eleve a lakás eladása volt a végleti terv.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 13:26:52

@London2009: hat, ez csak szemelyes meglatas, de szerintem arrafele nem divat az olyan szintu intimitas mint nalunk. plusz en szeretem ha a pasim cipeli a taskamat, kinyitja nekem az ajtot, odaadja a pulcsijat ha fazom, megszereli a biciklimet, stb stb... na ez arrafele nem annyira jellemzo.

Nekem mondjuk ir baratom volt (es az itteni baratnoimnek is), arrol tudnek bovebben meselni... de olyan alapveto kulonbseg szerintem nincs kozottuk.

Vegulis a lenyeg hogy tokmindegy milyen nemzetisegu az illeto, lehet ilyen is meg olyan is, nem lehet altalanositani - csak vannak tendenciak meg szemelyes megfigyelesek es tapasztalatok, es azok alapjan nekem peldaul nem jonnek be az angol pasik :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 13:28:58

@négyzethálós:

Ja, s hozzáteszem: 90 ezer + rezsi volt a bérleti díj. A rezsi volt: átlag havi 20 ezer áram (bojler miatt) + 14 ezer közös költség (benne a korlátlan vízhasználat) + 10 ezer gáz nyáron, télen meg 30 ezer gáz.

Azaz durván rezsistül 140 ezer. Plusz persze a bérlő igénye szerint kábeltévé és internet, külön pénzért.

bpetya75 2013.09.12. 13:29:47

@zöldeketbeszélek:

Micsoda irigykedős egy teremtés vagy! :-D

Gyertek el a Szarkafészekbe, és nézzetek körül mifelénk: szarka-feszek.blogspot.hu/

2013.09.12. 13:30:25

@_Jeff_: a mi hazunkban most 6-an vagyunk, de mind csaladtag. Meg 3 het, hogy ujra csak 4-en. Ja, es nem London, handm Cambridgeshire.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 13:30:40

@_Jeff_:

A 90-es évek elején esett meg velem, hogy a repülőjegy Szófiából Budapestre kevesebb volt, mint a taxi Budapesten a repülőtérről a központba.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:32:23

@Kriszta D: Szerencsére a szállásom adott volt - már amikor értem jöttek másnap - és nagyon szűkösen, de kijöttem a 150 euróból. Szokásos reggelim: polenta tejjel, ebéd pasta bianca , vacsora pasta pomodoro...három hét alatt 8 kilót fogytam. De rengeteget tanultam és ha egyedülálló lennék felvenném a céggel a kapcsolatot, mert úgy váltunk el, hogy hívjam őket, bármikor visszamehetek. Sajnos nagyon messze van :(.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:35:17

@bpetya75: Tudod mit? Két okom is van, hogy megnézzem a Szarkafészketeket! Egyik, hogy szeretném a páromnak megmutatni, hogy amit én szeretnék az nem holdkóros álmodozás. Másik, hogy panelban élünk és a kislányomnak nagyon kellenek az ilyen élmények.

London2009 2013.09.12. 13:35:30

@Kriszta D: Az intimitás alatt konkrétan kekszet kell érteni? Mert akkor nem értek egyet.
Szerintem nagy a különbség az írek meg az angolok között.
Amit írsz a "lovagiasságról", nekem azzal kapcsolatban is jó tapasztalataim vannak.
De nem szabad általánosítani. Semmi értelme. Van ilyen is, meg olyan is. Valamint én egy nagyon kis rétegével találkozom az angoloknak nap mint nap. Ebből meg felesleges kiindulni. Nekem pont az a tapasztalatom, hogy kinyitják az ajtót, fizetnek, cipelik a táskám (amiben állítólag egy hullát cipelek és így tartom magam fitten: ), kedvesek, készségesek stb stb.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 13:35:35

@zöldeketbeszélek: pedig lehet jobban tennék, ha várnának. Csomó ember saját magát nem tudja eltartani, aztán mégis vállal 4-5 gyereket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 13:37:25

@M. Úr:

Mo-n eddig is az a fő baj, hogy érdemesebb az államnak dolgozni, mint a magánszektorban. Ez abnormális, azaz egyáltalán nem lenne jó, ha még magasabb lennének az állami szektorban a bérek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:39:30

@Zka: Csak tudod az a nagy helyzet, hogy a nettó 180 ezer forintos havi fizetés itthon konkrétan elérhetetlen álom a többségnek. Nekem is az. Pedig sokéves munkatapasztalatom van, diplomám és nem vagyok teljesen hülye. Ráadásul Budapesten élek, ahol alapból magasabbak a fizetések.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 13:44:33

@Zka:

Ha valaki úgy áll hozzá a családalapításhoz, hogy először legyen meg hozzá az anyagi háttér, az már régen rossz. Az ilyen hozzáállás vége: sosem lesz család, mert:
- vagy nem éri el a kitűzött anyagi szintet,
- vagy eléri, s nem akarja ott hagyni a jól fizető lehetőséget a család kedvéért, nem akar mással törődni.

Vannak velem egyidős haverjaim, akik a mai napig nőtlenek emiatt. Most meg már a "most már úgyis késő" a szövegük.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 13:44:41

@Zka: Ezért írtam egy előző kommentemben a havi minimum 250000 forintot. Nem koponyánként hanem két keresőnek együtt. Ez már reális és ki lehet belőle pengetni egy kisebb lakás hitelét mondjuk úgy 50ezer forint/hóval, plusz a rezsit, az is kb 45-50 ezer/hó és marad 150ezer, amiről azért ne higgyük, hogy olyan nagyon sok. Ha van kisbaba, akkor a pelus havonta 10ezer (én mondjuk nem a Tesco gazdaságossal számolok), téli időszakban patika 10-12 ezer és akkor még az élelmiszer, bérletek (ha a munkaadó nem fizeti akkor a dolgozó félnek 10500, a kismamának 3780) stb. De azért ennyi pénzből már élni lehet, nem csak vegetálni.

dradix [freibürger] 2013.09.12. 13:45:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Cáfolnám. Az én területemen, és sok másik szakmában is, az állami bérek jóval alatta maradnak a magánszférás versenytársakénak. Az állami szektornak az egyetlen pozitív tulajdonsága (volt), hogy valamelyest biztosabb távlati kilátásokat nyújtott. Ma már ez sem biztos. Semmi sem biztos, csak a rendőr...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 13:47:03

@zöldeketbeszélek:

Igen a nettó 180 az az átlag felett van, s valóban jónak számít.

bpetya75 2013.09.12. 13:48:10

@zöldeketbeszélek:

Nagyon jó emberek, igazán jó szívvel tudom ajánlani őket. Ráadásul a ház a környék egyik legszebb és legnyugodtabb fekvésű részén van. A lányok is nagyon szeretnek náluk. Vasárnap kipróbálták mindhárman a kecskefejést. Meglepő módon a 3,5 évesnek ment a legjobban ;-)

2013.09.12. 13:50:19

A poszt elolvasasa utan egyetlen kerdes foglalkoztat (de az nagyon): hogyhogy meztelenul maszkalt a fonoke az irodaban? Angliaban?? Milyen fonok? Milyen iroda?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 13:51:25

@Mirjam2:

Én egy homokosoknak fentartott pípsóra gyanakszom.

dradix [freibürger] 2013.09.12. 13:51:28

@Mirjam2: Engem ebben az érdekelne, a főnök féri volt-e, vagy nő. Utóbbi esetben kérném a cég elérhetőségét. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 13:53:23

@zöldeketbeszélek: éltünk 3an havi 210ből 5 hónapig 2010 elején - és akkor még egy pici lakáshitel is volt, hát annyit nem fogytam az utóbbi 15 évben :) De jó volt, mert otthon melóztam, vagyis inkább csak feléltük a tartalék egy részét és babáztunk egész nap. Ha ez mondjuk melóból jött volna össze, nem örültem volna, ez nagyon kevés pénz.
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a gyerek elég drága dolog, kell hozzá egy egzisztencia. Aki anélkül vág bele az felelőtlen és valószínűleg csak szegénységet örökít tovább.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 13:54:47

@London2009: nem, nem a kekszre gondoltam - abban gondolom hogy van kulonbseg, az angoloknal pl nem divat a 'catholic guilt' mint itt... :)

...hanem hogy az ember mennyire tud erzelmileg megnyilni a masik elott, mennyire lehet vele oszinte, mennyire tud lelkileg is kozel kerulni hozza, meg mennyire erzi magat kenyelmesen vele minden esetben - nalam magasan van a lec, meg nekem annyira nem megy az indirekt kommunikacio meg a small talk, hogy alapbol szinte lehetetlennek ereznem hogy valaha is igazan meghitt intim helyzetbe kerulhetnek egy angollal... mar az elejen jo messze menekulnenek meg en is :)

nyilvan minden kapcsolat mas es nem lehet altalanositani, teljesen biztos vagyok benne hogy akadnak azert romantikus lanyregenyekbol megtestesult igazi angol lovagok is, meg nagyon jol mukodo nemzetkozi parkapcsolatok tomkelege :)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 13:55:36

@dradix: én nagyon remélem, hogy a meztelen csak annyit tesz, hogy pl alsógatya+trikó :)))

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.12. 13:57:37

@33621: az nem olyan.
tudod, egyszer száraz lábbal keltünk át a Péteri-tón.

dradix [freibürger] 2013.09.12. 13:57:58

@Zka: azt írja pucéran. Az nem sok ruhát sejtet.
Wayne Világa ugrik be erről: "Egész éjjel a pucér indián seggét néztem..." :D

M. Úr 2013.09.12. 13:59:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem gondolnám, hogy az állami bérek túlságosan magas szintje miatt érdemesebb ma az államnak dolgozni. Nyilván más, ettől független oka van. Arról, hogy a munkavállalónak ma nincsenek jogai a versenyszférában, nem az állami bérek tehetnek. Az így is úgy is létminimum alatt van, és tarthatatlan.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:01:16

@bpetya75: Ó, én azt hittem magatokat ajánlod :)! De nagyon tetszik a blog alapján.

Taxomükke (UK) 2013.09.12. 14:02:34

@puhacica: Nem. Nem részletezte ugyan, de leírta, hogy naiv volt, átverte valaki. Az elejtett egy-két szóból nekem ismerős volt a sztori, velem is megpróbálták ugyanezt, de én nem most jöttem le a falvédőről. (Nem okos vagyok, csak tapasztalt.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.09.12. 14:04:35

@London2009:
350e nettoert, de a duplajaert sem mennek vissza Mo-ra :)
Nem mindig a penz szamit ezen a teren.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:09:30

@Zka: Részben van csak igazad. Most szándékosan nem hozok saját példát, mert nem akarom folyton magamat előrecitálni. De abba belegondoltál, hogy a viszonylagos jólét egy szerencsés, ámde átmeneti állapot. Betegség, baleset, válás, leépítés...

Eszembe jut egy amerikai film. Nagyon régen láttam, de a záró képsorok konkrétan belém ivódtak. Egyedülálló tanárnő anyuka, munka nélkül marad. Válság van, mindenhol megszorítanak, a nő egyre szarabb melókat vállal el, hogy az óvodás korú kislánya ne nélkülözzön. Aztán már a lakást sem tudja fizetni, végül pedig lemond a gyermekéről, mert az utcára kerül és tudja, hogy ezzel a gyereket életveszélynek teszi ki. A játszótéren veszi át a gyerekvédelmis a kislányt a mászókánál...

Tudom, hogy ez szélsőséges, de nyilván az anyuka sem tudta előre, hogy a férje lepattan, ő meg a mindenki szerint biztos állásból kipottyan.

andaluzkutya 2013.09.12. 14:10:03

@Zka: "a gyerek elég drága dolog, kell hozzá egy egzisztencia. Aki anélkül vág bele az felelőtlen és valószínűleg csak szegénységet örökít tovább."
Én nem éreztem magam felelőtlennek, pedig egzisztencia nélkül vágtunk bele a gyereknevelésbe. Viszont optimista voltam, hogy a jövőm az anyagi stabilitás felé megy és így is lett. Más kérdés, hogy ehhez országot kellett váltani, de hát valamit valamiért:)

bpetya75 2013.09.12. 14:10:27

@zöldeketbeszélek:

Nekünk más a profilunk :-)

Tényleg érdemes megnézni őket. Nem drágák, kiváló kecske- és tehénsajtokat lehet kóstolni náluk, Anita isteni citromfüves mentaszörppel tud kínálni (hacsak el nem fogyott már). 2 hete rendszeresen járok náluk, mert kipróbáltam a parlagfűallergiám ellen a nyers kecsketejet, és egész jól bevált. (Majdnem meg is szerettem a tej ízét, pedig amúgy nem szeretem.) Legközelebb asszonyt küldöm föl, mert utolsó alkalommal vagy két órát elbeszélgettünk. Mondtam neki, hogy most majd menjen Ő, neki is jót fog tenni ilyen jó életfelfogású emberekkel trécselni kicsit.

bpetya75 2013.09.12. 14:12:58

@Zka: @andaluzkutya:

Csatlakozom Dokihoz. Mikor a "semmire" jött hozzánk az első baba, az örökké aggódó anyám annyit mondott: "Fiam! Ha mi arra vártunk volna, hogy minden meg legyen a gyerekvállaláshoz, sosem születtek meg."

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 14:15:44

@zöldeketbeszélek: a jólét ritkán szerencse dolga, gyakrabban tudatos tervezés és sok munka eredménye. Baleset mindenkivel eshet, gondolni kell erre a lehetőségre is de arra azért nem építeheted az egész életedet, hogy mi van ha rokkantnyugdíjból kell megélned. Pont azért, mert ez egy szélsőséges lehetőség, sokmindentől vágnád el magad feleslegesen, ha erre méreteznéd az életviteledet.

London2009 2013.09.12. 14:16:18

@Kriszta D: Hallottam cifrákat ír fiúkról. Egy jó barátnőm Dublinban él. Általában imába foglalják a fiúk a nevét ugyanis az ír lányok “nem csinálnak semmit”… aztán persze járni egyik sem akar vele hosszú távon...
Szerintem az intimitásnak -most, hogy tisztáztuk mi az-, semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen nyelvet beszélünk vagy melyik országban nőttünk fel…legalábbis én ezt így élem meg.

andaluzkutya 2013.09.12. 14:16:45

@bpetya75: Ez így igaz. Ráadásul akkor nem lett volna akkora késztetés arra, hogy elköltözzünk, mivel ketten azért csak megélünk valahogy (más kérdés, hogy ez nálam elméleti felvetés, mert a feleségem egyből hozott két gyereket...).
Én mindenesetre nem akartam megvárni, hogy pl. 40 évesen legyek csak apa, mivel annyira kíváncsi vagyok az eredményre, hogy belehalnék abba, ha még azelőtt meghalnék, hogy a gyerekeim felnőttek:) Vagy mi.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:16:46

@bpetya75: Az avatarodat próbálom jobban megnézni, olyan Paál Lászlós hangulata van.

London2009 2013.09.12. 14:19:14

@Kovermadar: Mindig azt mondom, hogy ha otthon kifizetnék a londoni fizetésem felét, akkor hazamennék…erre azt hiszem várhatok!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 14:19:25

@andaluzkutya: haha ez nem ér, ez tervezett életvitel és helyes döntés :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:22:00

@Zka: Csak azt akartam bemutatni, hogy attól, mert per pillanat jól keresel, és így engedélyezed magadnak a gyerekvállalást, még nem biztos, hogy az élethelyzeted nem fordul rosszabbra és nem kell mindent átértékelned, beleértve a gyerekeid jövőjét, iskoláztatását is.

andaluzkutya 2013.09.12. 14:22:57

@Zka: amikor a gyerekek megszülettek még fogalmam se volt arról, hogy külföldre megyek. Azt tudtam, hogy a szakmám bizonyos országokban (úgy nagyjából a világ tehetős országainak nagyrészében) keresett, de tervezettnek semmiképpen sem nevezném. Mindenképpen kellett a dobbantáshoz az, hogy a hullámok összecsapjanak fölöttünk. Mindezt gyerekekkel, ami ugye felelőtlenség, ha idáig jut az ember:) A szakmám választásánál se volt semmiféle tervszerűség, egész egyszerűen ez érdekelt és ez akartam lenni.

bpetya75 2013.09.12. 14:24:08

@andaluzkutya:

Ezzel én is így vagyok. Bár bennem még olyan ötlet is felmerült, hogy jó lenne kézben tartani a dédunokák némelyikét is. Micsoda ókonzervatív gondolat, mi? ;-)

@zöldeketbeszélek:

Nem ismerem a munkásságát. Ez csak egy őszi kép fákkal. A kora ősz és a tavaszutó a két kedvencem. Ősszel szeretek kicsit belemerülni a melankolikus emlékezésbe, tavasszal meg az eszmélés lendülete ragad magával.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:26:54

@Zka: A jólét viszonylagos. Milyen szinttől tekinthetjük magunkat jómódúnak? Mekkora az a jövedelem, aminél már elengedhetjük magunkat, mert be tudjuk biztosítani a jövőnket a váratlan balszerencse ellen is? Milyen jövedelemszinttől nem felelőtlenség a gyerekvállalás? Ezt a jövedelemszintet vajon a magyar lakosság hány százaléka éri el még termékeny korában?

bpetya75 2013.09.12. 14:28:48

@andaluzkutya:

Akkor azért bírlak annyira, mert nagyon hasonló úton jutottunk el teljesen máshová :-D

@Zka:

Egyébként mielőtt félreértenéd, alapvetően igazat adok neked. A legnagyobb bűn, amikor pl két munkanélküli segélyre vállalnak gyereket. Csak manapság egyes körökben annyira elharapózott a "felelősségteljes"-nek titulált szemlélet, hogy az már tényleg a gyerekvállalás ellen hat, ahogy Max is írta a vele egyidős haverjairól.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 14:28:58

@zöldeketbeszélek: így van de most vesd össze ennek az esélyét azzal, hogy mondjuk valaki akinek 0 iskolázottsága 0 hasznos tudása van és ezért alig kap minimálbéres állást is - magyarán magát se tudja eltartani - neki mennyi esélye van, hogy hirtelen elkezd majd jól keresni?
Szóval a két dolog ami szemben áll: egy jó helyzet, ami lehet hogy rosszabbra fordul vs egy rossz helyzet, ami esélytelen, hogy jobbra forduljon. Vajon melyikben lehet optimistább az ember? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:32:13

@Zka: Na meg a tudatos tervezés szerepe. Induljunk ki abból, hogy a delikvens egy viszonylagos polgári jólétben éli életét, a szülők nem gazdagok, de egyetemre tudják járatni a gyereket. Milyen szakmát válasszon a gyerek, hogy az majd biztosítsa az ő jólétét? Mert itt kezdődik minden, a pályaválasztásnál. Infós ismerősöknek szoktam mondani, hogy ha valaki lekapcsolná a villanyt, ti éhen vesznétek, mégis a műszaki, informatikai területen dolgozók keresnek a magyar átlag felett és keresettek a külföldi munkaerőpiacon is. Mindenki nem lehet bankár, informatikus, elektromérnök meg hasonlók, valakinek a gyerekeket is kell tanítania, gyógyítania, élelmiszert termelni, házat építeni, stb. Na de ezek többségével szépen a magyar átlag alatt lehet keresni...akkor egy tanár, mezőgazdász, pék ne vállaljon gyereket, mert felelőtlenség?

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 14:32:22

@London2009: "Szerintem az intimitásnak -most, hogy tisztáztuk mi az-, semmi köze nincs ahhoz, hogy milyen nyelvet beszélünk vagy melyik országban nőttünk fel…legalábbis én ezt így élem meg. " - hat ebben egyetertunk akkor :)

meg hat mar megtanultam hogy soha nem erdemes azt mondani, hogy soha, mert akkor csakazertis az lesz...

az ir lanyok amugy szerintem is eleg furan allnak a pasizashoz, lehet ezert is van itt annyi pasinak kulfoldi baratnoje... de azt en is sokszor hallom, hogy nem nagyon akarnak elkotelezodni, meg hogy nagyon zarkozottak a vicces-kedves kulso mogott.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:34:42

@Zka: De a probléma nem az, hogy 0 iskolázottsággal 0 hasznos tudással nem vállaljon valaki gyereket...ezzel igazán senki sem vitatkozna!
Az előző kommentemben a többi...

London2009 2013.09.12. 14:36:04

@Kriszta D: mutass egy pasit aki el akar köteleződni... :P

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:37:20

@bpetya75: "A kora ősz és a tavaszutó a két kedvencem. Ősszel szeretek kicsit belemerülni a melankolikus emlékezésbe, tavasszal meg az eszmélés lendülete ragad magával." Már ijesztően egyetértek veled! Még mellétenném, hogy nálam az ősz illatai egyből a földtúró géneket mozgósítják, ilyenkor majd meghalok, hogy a frissen megforgatott föld szagát érezhessem...meg beszabadulhassak egy faiskolába, ahol kedvemre garázdálkodhatok!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:40:56

@Kriszta D: Pár hete olvastam a Magdolna-mosodákról, amelyek a katolikus vallás szégyenletes túlkapásairól híresültek el.

bezzeganya.postr.hu/elnezest-kertek-a-magdolna-mosodak-aldozataitol

Nem lehet, hogy ez a kemény katolikus neveltetés valahol még érezteti a hatását a fiatal ír lányok hozzáállásában a laza párkapcsolatokhoz?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 14:44:22

@zöldeketbeszélek: a végére reagálva: 2 reális lehetőség van: 1) amiről a blog is szól, hogy nem itthon csinálod azt a munkát, amit itt nem fizetnek meg 2) ha úgy gondolod, hogy tényleg annyira jó vagy, hogy megalázó erre a tudásra a kapott béred, akkor vállalkozz és magadat gazdagítsd, ne valami főnököt. Persze erre nem mindenki és nem minden szakma alkalmas (pl gyógyszerész egyéni vállalkozó első pillantásra nonszensz, de másodikra is), ez esetben marad az 1-es.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 14:51:31

szerintem is Darmasiswa lesz az az ösztöndíj, mondjuk a véletlen részét akkor sem értem :-)
www.indonesianembassy.org.uk/darmasiswaprogram.html
kár, hogy én már kiöregedtem, az én diákkoromban (múlt évezred) még nagyon kevés külföldi lehetőség volt.

nekem egyébként nagyon furcsa, hogy csak az számít "komoly" határátkelőnek, aki mindent megszervez, kikutat, lerendez. ok, három gyerekkel én is azt csinálnám, de egyedül miért nem lehet csak úgy nekivágni a világnak, hogy lesz ami lesz, lehet, hogy közben búvároktató leszek a Perhentian-szigeteken, vagy bárpincér egy karibi kirándulóhajón.

bpetya75 2013.09.12. 14:51:32

@zöldeketbeszélek:

Tegnap kicsit belefolytam egy origós vitába, ahol előkerült egy érdekes link a kemény katolikus neveléssel kapcsolatban.

Azért is fogott meg, mert az "A bibliai szöveg értelmezésének nehézségei" című részben idézett részlet a vasárnapi evangélium része volt, meg is beszéltem egy teológiában jártas barátommal, aki hasonló dolgokat mondott el, mint amit ebben a cikkben a hölgy ír. krisztamami.wordpress.com/2013/03/12/fenyito-bot/

Jó hosszú, és szerintem érdemes elolvasni, de a lényege röviden annyi, hogy hatalmas (mondhatni bűnös) tévedés az a nézet, hogy a Biblia a gyerekek veréséről, mint szükséges nevelési módszerről írna.

bpetya75 2013.09.12. 14:53:15

@zöldeketbeszélek:

Egyébként pedig mit garázdálkodsz egy faiskolában? Almahajtást oltasz a berkenyére? ,-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:53:51

@Zka: Én nagyon szeretnék vállalkozni. De megnézted valaha, hogy itthon milyen sápokat szed le az állam már az induló vállalkozásról is? Megnézted, milyen feltételeknek kell megfelelni, hogy egy pályázaton forgótőkét, eszközöket szerezz a vállalkozásod működtetéséhez? Ha alkalmazottad van, akár csak egy, milyen adókat, járulékokat fizetsz utána az államnak? Nem hiába mondják, hogy itthon a tisztességes vállalkozó nem létezik, mert nem létezhet. Most persze nem a milliárdos multi cégekről beszélek, ott már nem ez a kérdés.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:54:33

@bpetya75: Vásárolok orrba-szájba, míg a kártyámon kredit van :)))!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:56:19

@bpetya75: Ezt majd elolvasom, érdekesnek tűnik, most viszont elköszönök, megyek a bölcsibe!

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 14:56:32

@zöldeketbeszélek: ez eleg nagy tema, de az teny hogy a 'catholic guilt' el es virul! hihetetlen modon tabutema meg mindig a szexualitas (es amugy minden mas testi dolog is, pl ram egyszer nagyon kiakadt egy velemkoru ir, hogy hogy beszelhetek horkolasrol nyilvanos helyen (vonaton, nem hangosan), hogy ez mennyire gaz. meg vannak ilyen nem tul feltuno dolgok is, pl irtol meg sose hallottam olyat hogy 'I need to pee', hanem ha mar nagyon mennie kell es ki is kell mondania akkor maximum ' I need to go to the bathroom'. de lehet hogy ez csak nekem tunik fel :) ).

En azt vettem eszre hogy nagyon nem felvilagosultak szex dolgokban, es szerintem ezert kicsit tulkompenzalnak. meg szerintem az is benne van a pakliban, hogy meg most is jellemzoen a lanyok-fiuk kulon (vallasos) iskolaba jarnak egeszen erettsegiig, ahol egyenruha van meg imadkoznak. raadasul a szuloket meg nagyon vallasosan neveltek, igy sok helyen a csaladon belul is nagyon prudek es a fiataloknak nincs kihez fordulniuk, viszont ugyanakkor nagyon tiszteletben tartjak egymas privat szferajat es nagyon toleransak, ezert pl. elofordul mondjuk az anyuka nem hajlando a lanyaval ferfiakrol meg plane szexrol beszelni, de azt szo nelkul elnezi hogy kurvanak oltozve menjen el szorakozni minden hetvegen.

errol gondolom lehetne ilyen szocialpszichologiai kutatasokat vegezni, meg lehet mar vannak is a temaban - en csak a sajat megfigyeleseimre tudok tamaszkodni, de nekem furak, na.

mundjuk nekem az is fura hogy nalunk meg a pornosok ugyanolyan celebek mint mondjuk a sorozatszineszek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:57:06

@Zka: Neked is szia, mennem kell, később tudom csak megnézni, ha válaszolsz a kommentemre!

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 14:57:42

@London2009: nem volt konnyu, majd egyszer irok rola ide egy posztot (ilyen hataratkelos tema :) )

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:58:22

@Kriszta D: Akkor nem is jártam messze az igazságtól. Hát nem irigylem őket.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 14:59:27

Mindenkinek további szép délutánt, hasznos eszmecserét, léptem :)!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.12. 15:09:44

@zöldeketbeszélek: a pályázatokat nem ismerem, csak sejtem, hogy full mutyi :( Az adókhoz viszont sajnos értek, egyrészt 2004 óta másodállásban vállalkozó vagyok, plusz az előző helyen 8 éven át vállalatirányítási rendszert programoztam, azon belül is a bérszámfejtés modul az enyém volt. Amikor kezdtem, a bérem és a vállalkozás után is kb 65% adót fizettem, teljesen nonszensz volt.
Mostanra határozott a javulás, már legalább másodállásos egyéni vállalkozást el lehet vinni adócsalás nélkül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 15:11:01

@Zoole: nem igazan kellett ugyved, de nem lakom "olyan" messze a MU stadiontol. Mi azt tervezzuk asszonnyal, hogy kikoltozunk a kornyezo falukba. Peak District fele van par eleg szep. Csak mocskosul draga lenne kettonknek, igy varunk. 900-nal kezdodnek a 3-4 szobas hazazk kertel. Plusz onnan be is kell jarni, Bar csak 10-18 merfold lenne az irosa a tavoliabbaktol is. (Mellettem ulo kolleganom is ott lakik, O mondta "Hat kicsit draga, de nem veszes. Mar £400k-ert lehet tagas hazat venni." WTF????)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 15:11:51

@bpetya75:

Ez katolikus link? Nekem színprotestánsnak tűnik.

Kriszta D [wannabe prehensile tailed porcupine] 2013.09.12. 15:12:59

@zöldeketbeszélek: De van sok kulfoldi, meg ok is rendesen kelnek at a hataron, ugyhogy a kovetkezo generacionak mar jobb lesz! :)

Kulonben ezen a magdalenas botranyon kivul volt meg az a rengeteg eset amikor papok molesztaltak a gyerekeket (mostani felnottek), meg mindig sok szo esik rola a mediaban, egyre-masra kerulnek elo az aldozatok!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 15:20:18

@zöldeketbeszélek: " Infós ismerősöknek szoktam mondani, hogy ha valaki lekapcsolná a villanyt, ti éhen vesznétek, mégis a műszaki, informatikai területen dolgozók keresnek a magyar átlag felett és keresettek a külföldi munkaerőpiacon is." A villanyt is az "elektromernokok" csinaljak :) Csak nem csesznek ki a kollegakkal. NAGYON eros a kaszt jelleg a mernokoknel, az infosokrol ezt nem tudom. :)

2013.09.12. 15:22:26

@Mr. Long: a mi kornyekunkon is ez az arfekves. Es nem estek az arak 2007 ota, sot!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 15:25:35

Szerintem itt sem nagyon, bar nem neztem. De jo is lenne egy haz arrafele. Egyreszt tenyleg jol neznek ki, a hegyek kozt lehet az ember 15 perc alatt es nyugodt. Mellesleg nem is rossz befektetes sem, marha el lehet kesobb adni. De mikor lesz annyi penzem? (ha befejezem a kommentelgetest es vegre a melora koncentralok?)

BTBTBT 2013.09.12. 15:31:21

Na, végre elolvastam.

@Elizabeth72:
"En nem tudom, hogy a szallodakban hogy vehetik fel azt a sok onbiraskodo, akarnok kispeniszu vagy kieleguletlen kisfonokot"
Neked milyen forrásból van ilyen információd? :)

bpetya75 2013.09.12. 15:32:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Ezt nem figyeltem, a tartalma jobban érdekelt. Azt hiszem eléggé ökumenikus szemléletű vagyok.

2013.09.12. 15:33:21

@Mr. Long: a Diggert akarom majd megkerni, amikor hozzaepitunk. Pincet is szeretnek.

tanato 2013.09.12. 15:36:14

@bpetya75: Dédunoka?én már annak is örülnék ha még aktív koromban lennének unokáim akikkel még érdemben foglalkozhatnék.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 15:37:00

@Mr. Long: Már menetkész vagyok, de erre muszáj reagálni :)! Az oké, hogy új lány vagyok ezen a játszótéren, de azért annyit tudok, hogy a villanyt a villanyosok csinálják :)! Arra céloztam, hogy ha bekövetkezne valamilyen világméretű természeti katasztrófa, vagy megnyomják a piros gombot, akkor nem a szuper PHP programozók lesznek a tápláléklánc csúcsán, hanem azok, akik tudják, mikor és hogy kell élelmiszert termelni és így tovább. Persze nyilván visszaállna előbb-utóbb a civilizáció, de azt valahogy meg is kell érni, nem igaz?
Ez az egész persze abszolút csak fantázia-játék, akkor szoktam előhozakodni vele, amikor gúnyosan megkérdezik, hogy mi a francnak mentem a kertészetire, lennék inkább informatikus, akkor nem lennének ilyen gondjaim.

Na most már tényleg elszakadok.

bpetya75 2013.09.12. 15:43:17

@tanato:

Titkon abban bízom, hogy a gyerekek nem tolják ki majd annyira a gyerekvállalást és/vagy nem jön semmiféle krach (bár én is agyalok időnként olyanokon, amiről @zöldeketbeszélek: ír), s így hosszú, békés öregkorra lesz kilátásunk.

Álmodozzak nyugodtan, igaz? ;-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 15:47:10

@bpetya75:

Oké, de azért vannak alapvető különbségek. Most meg is néztem jobban, a honlap baptista.

Nekem az elett eleve gyanús, hogy nyelvészkedik a Bibliával és nem beszél egyházi tanításról. Ez már eleve protestánsgyanús. S aztán megnéztem a krisztamami.wordpress.com/2012/09/22/egyhaz/ részt, nos ez már bizonyosan protestáns.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 15:51:17

@zöldeketbeszélek: ha lenne egy világméretű katasztrófa, és áram nélkül kellene tovább élni, a burmaiak több mint felének fel se tűnne egy jó ideig, hogy a feje tetejére állt a világ.
közben meg vicces, hogy tegnap, mikor elszállt a generátor, és 4 órán át áram nélkül maradtunk a suliban, ki akartak halni a kölykök, egyáltalán nem tudnak létezni légkondi nélkül. de mostmár tudom, hogy ha hangosak, akkor csak be kell fenyíteni őket, hogy kikapcsolom a légkondit, és kuss lesz! :-)

tanato 2013.09.12. 15:52:04

@bpetya75: Na azért vannak jó példák is,testvérem anyósa pl. egy fiatalos 70 éves négyszeres dédimama aki még aktív utazó. már föld jó részét bejárta,nem is engedi hogy dédinek szólítsák ezért a dédunokák barbimamának nevezték el,az lett a hivatalos megszólítása,most már mi mis úgy hívjuk.

zopilote 2013.09.12. 15:54:29

@zöldeketbeszélek:
Eszembejuttattad Joni Mitchell egy megrazo szamat ezzel kapcsolatban (meg is hallgattam vagy 3x, mielott ezt a hozzaszolast megirtam)
www.youtube.com/watch?v=6DoAlothonQ Joni Mitchell - The Magdalene Laundries (with lyrics)

bpetya75 2013.09.12. 15:56:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

És ez baj? Nekem pont jól jön egy kis nyelvészkedés a Bibliával, mert az eredeti jelentéstartalommal köszönőviszonyban sem lévő fordítások elrettentőek számomra.

Simán el tudok akadni olyanon, hogy Szodoma elpusztult, mert csak 4 igaz ember került onnan, majd kicsit később Jákób lett az ősatya, akit nehéz lenne igaz embernek nevezni azok után, hogy lehúzta a bátyját és átverte az apját. Engem zavar, amikor ilyet írnak, hogy "... aki nem gyűlöli apját, anyját,,," és bizony szükségem van a nyelvészkedésre ahhoz, hogy megértsem miről is van szó.

BTBTBT 2013.09.12. 15:56:29

@Don Kartasch:
@dradix:
Nem vagytok egyedül. Az ilyen hozzáállás nem oké.

@Kovermadar:
Amit leírsz, az önzés, ráadásul te biztosan nem alig 100 fonttal a zsebedben hoznál meg ilyen egyik-napról-a-másikra-döntéseket.

@Th's child:
Amikor kora reggel diákmunkára jártam, ezek a melós buszok már eléggé vidámak voltak - az elfogyasztott feles-mennyiség következtében.

@bpetya75:
Nekem "Hesitation Marks" megy.

@Zoole:
Mr Long Manchester-ből kommentel.
A 80-100-ból annyira minőségi kaját nem biztos, hogy Londonban tud valaki venni. A duplája már reális.
Komolyan érdekelne, hogyan lehet heti 10 fontért vásárolt élelmiszeren nem éhenhalni L.-ban. :)

zopilote 2013.09.12. 15:58:22

@bpetya75:
A Biblia szerint az Isten verejtekes munkaval bunteti a ferfit:)

bpetya75 2013.09.12. 16:01:00

@Barátusz:

Nem ismerem őket. Majd otthon rákeresek.

@zopilote:

A mocsok :-D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 16:01:49

@bpetya75:

A nyelvészkedéssel az a baj, hogy mindent és annak az ellenkezőjét is lehet vele bioznyítani. Szóval ha lehetne elemzéssel megmondani az isteni tanítást, akkor nem lenne százféle protestáns felekezet, mind a saját értelmezésével.

Más részről meg ott van a protestantizmus alaphibája. Az, hogy szerintük nincs Egyház szervezetként, viszont közbe meg hisznek a Bibliában, melyet az Egyház írt és szerkesztett. Ez kb. olyan mint tagadni a tyúkot, de elfogadni a tojást, melyet a tyúk tojt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 16:02:09

@Barátusz: "Komolyan érdekelne, hogyan lehet heti 10 fontért vásárolt élelmiszeren nem éhenhalni L.-ban. :)" konkretan barhol, nem csak L-ben. :)

2013.09.12. 16:05:09

@bpetya75: oooo, de az eredeti nyelv heberul van, abbol is a regi fajta. Sok minden nem jon vissza am a forditasban. Pl I-ten neve kulonbozo, attol fuggoen, hogy mi a kontextus; teremto, igazsagos, bunteto, etc. a heberben kulon magyarazat van nagyon sok tesznel, hogy az xy reszben miert pont ezt a szot hasznaljak. Mi a mogottes ertelme es hogyan kell ertelmezni (Talmud).

rumitom 2013.09.12. 16:06:03

@M. Úr: 140K nettobol pont egy alberletet lehet kifizetni rezsivel bp-n. akkor mar csak az evesre, tankolasra es nyaralasra valot kell osszeszedni valahonnan.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 16:11:13

@tanato: említettem már, hogy találkoztam egy hetvenkilenc ées backpackerrel idén? meg egy nyolcvanas holland bácsival, aki a háború után résztvett a Fűszer-szigetek aknametesítésében, aztán most arra járt látogatóban. még most is sznorkelezik.

az iskolabusz nálunk is zombijárat, pedig akkor már 7:40 van, de aztán 8:30-ra mindenki felrázza magát. olyan hangulatban van mindenki, hogy senki nem beszélget senkivel köszönésen túl. először fura volt, pedig én is alszom félig. hazafele mindenki beszélget (tanárok, diákok vagyunk kb fele-fele).

BTBTBT 2013.09.12. 16:11:56

@bpetya75:
"Engem egyáltalán nem vonz az Alföld."
Nem csoda. Erdésznek kevés ott a fa, nem? :)

A HM az album címe. NIN.

@Mr. Long:
Évekkel meg jóval olcsóbb árakkal ezelőtt is sokkal többet költöttem. Igazi éhetőművész lehet, aki manapság meg bír csinálni ilyesmit.
Bár ha mondjuk Sainsburys basics szeletelt kenyérből rágcsálsz magában pirítóst (margarin nélkül), és szintén basics teát szürcsölsz hozzá, akkor talán össze lehet hozni - némi fogyással egybekötve. :)

2013.09.12. 16:22:31

@Mr. Long: gratulalok, ha heti £10-bol kajalsz Angliaban. Komolyan nem tudom hogy csinalod. Valami shelterben kajalsz?

BTBTBT 2013.09.12. 16:26:30

@puhacica:
"én se voltam tőle felborulva."
Téged hogyan lehet felborítani? :)

"ezt valaki magyarázza már el nekem, hogy mire tette fel a pénzt. ez most úgy hangzik, mintha a Budapest-London járaton kaszinózta volna el. felszállt, még megvolt, leszállt, már nem volt. wtf?"
Említi a Western Union pénzküldőt, aminél valószínűleg az alábbihoz valami nagyon hasonlót játszottak el vele.

Néhány éve volt egy olyan "folklór" Londonban - természetesen teljesen törvényellenes, de legálisan kivitelezhető -, amikor lakást akartál bérelni, és a hótt ismeretlen tulaj kérte, hogy küldj el neki egy minimális összeget (úgy 5-10 fontot), hogy bebizonyítsd neki, hogy tényleg létezel, és van bankszámlád.
Nos, ekkor kaptál valami igazoló kódot, amihez valahogy ő is hozzáférhetett, és valami bankos kiskapu révén le tudott szedni pénzt a számládról.

Volt ismerősöm, akivel el akarták ezt játszani szobabérlésnél, de szerencsére nem ment bele.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 16:26:44

@charlieharper: Felreertettel, mert rosszul fogalmaztam. Nem csak Londonban lehet ehenhalni annyibol, hanem barhol.

BTBTBT 2013.09.12. 16:27:12

@charlieharper:
Az még 10 fontba sem kerül, mert ingyé van a kaja.

bpetya75 2013.09.12. 16:32:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Aham. Gondoltam, hogy valami ilyesmi a gondod vele. Nálam az van, hogy az említett részről a papa is beszélt a prédikációban, aztán beszélgettünk is róla mással, meg itt is olvastam róla, és ezek a dolgok egymást erősítették, szóval nekem ez jól jött. Nyilván a kritikátlanság nem vezet jóra, igyekszem is több forrásból megerősíteni az információkat.

@charlieharper:

Ilyen bibliamagyarázatokra lenne nekem is szükségem. Meg azok megvitatásának lehetőségére is.

@Barátusz:

Akad azért, de nem túl sokszínű. Akác, fenyő, meg nemesnyár, egy kevés tölggyel. Errefelé jóval nagyobb a változatosság ,-)

BTBTBT 2013.09.12. 16:32:54

@zöldeketbeszélek:
"a munkaadóim elfelejtettek értem küldeni a kisvárosba, ahová ki kellett mennem. Este volt, én teljesen egyedül, a céget már hiába hívtam. Bőgtem egy sort majd bementem egy bárba"
Ilyenkor miért bőg egy sort egy nő? De komolyan.

2013.09.12. 16:35:20

@Barátusz: egyszeruen nem tudtam elkepzelni hogyan csinalja. A masik otletem, hogy zimbabwei atakat ir le (ugye Londonon kivul!)

tanato 2013.09.12. 16:41:47

@Chang Yai: Hát igen,kell hozzá egy nagy adag szerencse,na meg egészséges életmód és aktivitás is.

BTBTBT 2013.09.12. 16:45:58

@charlieharper:
Most nem voltam rest utána keresi, és megy az fontból, Londonban is. Ilyen basics termékekkel a Sainsburys-ből:

pasta 500g £0.35
pasta sauce 500g £0.44
pancakes x6 £0.20
cheese & tomato 7" pizza frozen £ 0.50
strawberry jam 454g £0.29
sliced wholemeal bread 800g £0.50

De hát ki az, aki ilyesmit bevállalna?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 16:52:15

@Barátusz: HHHHEEEEEEE!!!!!! Szerintem is ehen lehet halni heti £10-bol. Fentebb mar jeleztem!

2013.09.12. 16:53:15

@Barátusz: mennyi a solet, sult liba es meggyes pite meal?

Meg a KFCbol sem tudna akkor £10-bol kajalni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 16:53:26

@charlieharper: "A masik otletem, hogy zimbabwei atakat ir le (ugye Londonon kivul!)" ez mit jelent?

BTBTBT 2013.09.12. 16:54:53

@Mr. Long:
Kipróbálod ezt a módszert? Charlie meg én majd felügyeljük a folyamatot, nehogy sutyiban mást habzsolj. :)

Mellesleg ki az, aki ilyesmit meg tudna csinálni több, mint 1 hónapig? Már álmomban is azt a narancssárga-fehér "basics"-cimkét látnám. :)

bpetya75 2013.09.12. 16:56:39

@Barátusz:

A stresszkezelés nőies módja a sírás. Szerintem hatékony módszer. Asszonynak sokkal stresszesebb volt az élete, mint nekem, mégis nekem van (remélhetőleg még mindig gyógyult) gyomorfekélyem, aki az elmúlt 15 évben háromszor sírtam.

BTBTBT 2013.09.12. 16:57:52

@charlieharper:
Nem tudom a sóletet angolul. Az lenne a "baked beans"?

A KFC-ben Sámán kapott napi 1 ingyen menüt.

2013.09.12. 16:58:03

@Mr. Long: gondoltam, hogy a csavaros mernoki eszjarassal azt akarod mondani, hogy mas orszagban £10-bol meg lehet elni. Most mar tiszta!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 16:58:53

@Barátusz: Hat meghagyom masnak a kiserletet. Nem vonz igazan, de koszi! :) Azert a korabban emlitett £80-100 ketszeresenel tobbet eszunk el asszonnyal ketten, pedig nem vagyunk organikus stb partiak. Az miert van, hogy a csirkaehus itt mocskosul dragabb, mint a diszno?

BTBTBT 2013.09.12. 17:00:52

Bocsi, zöldeketbeszélek. Nem piszkállak. Majd válaszolsz, ha nem babázol vagy olaszozol.

@bpetya75:
Értem én meg tapasztaltam is. :)
De attól nem lesz társasága, a cége továbbra is elfeledkezik róla. A bárba bőgés nélkül is be lehet menni volna egy forró italra és kérdezősködésre. Ja, hogy ez férfilogika?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 17:01:15

@charlieharper: nem ezt akartam kihozni, hanem nem csak Londonban nem lehet megelni. Lehet egyszerre egy dologra kell figyelnem, nem megy a parhuzamos futtatas es belegabalyodok a sajat mondanivalomba.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 17:02:21

@charlieharper:

Feleségem 20 éve megcsinálta egyszer, hogy eldöntötte sokat fog spórolni. Tolmácsként volt kint Spanyolországban 20 napig. Ezért kapott 1500 dollárt. S a végén tisztán 1487 dollárt hozott haza. 13 dollárt költött 20 napra.

Hozzáteszem: a szállást, útiköltséget a megbízó fizette, s a szálllodai szobához járt reggeli. Azaz csak az ebéd és a vacsora volt gond. Időnként munkaebéd és munkavacsora alatt tolmácsolt, ahol így ingyenkajához jutott. mikor meg nem, akkor csomagolt pirítóst evett lekvárral.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 17:02:22

@charlieharper: Bar lehet valami vietnami faluban eleg ez a penz, nem tudom.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 17:05:10

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azertt lenyegesen segitette ebben a "Hozzateszem:..." kezdetu bekezdesben felsorolt par dolog. ;)

BTBTBT 2013.09.12. 17:05:20

@Mr. Long:
150-200 font nekem is elmegy, attól függően, hogy milyen sűrűn vannak vendégeim. (Akkor pia is kell.)
Jó kérdés. Nekem nem tűnt fel, hogy annyival olcsóbb lenne a disznó. Egy kivétellel: a disznómáj irtó olcsó.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 17:06:27

@Mr. Long:

Egy diplomás vietnámi, mondjuk egy középiskolai tanár 40-50 dollár között keres havonta, szóval biztosan elég.

Ezért van tömegesen jelentkező a Nike vietnámi üzemeiben, ugyanis a Nike 60-70 dollár havi kezdőfizetést ad, mely felmehet akár 120-ra is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 17:09:18

@Barátusz: Igazan a csirkemellet dragalom. Korabban sokat ettunk azt, de itt atszoktunk a diszno karajra, mert kb fele annyiban van.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 17:14:23

@Barátusz:

Én BG-ban, ahol az árszint a magyar ALATT van, költök 120 ezer Ft-ot havonta általános élelmiszer-bevásárlásra - 4 személy, 3 emberi személy és 1 kutyaszemély részére.

BTBTBT 2013.09.12. 17:16:33

@Chang Yai:
"nekem egyébként nagyon furcsa, hogy csak az számít "komoly" határátkelőnek, aki mindent megszervez, kikutat, lerendez."
Ha ezt csak a mai posztra érted, akkor azért komolytalan a szerző, mert egy hirtelen érzelmi döntés után pattant meg.

@Mr. Long:
Nekem a mell a kedvencem a csirkéből, úgyhogy arról nehezebben mondanék le, és akár kicsit többet is hajlandó vagyok fizetni. A malackaraj szintén kedvelt meg a szűzérme is.

Warlimont 2013.09.12. 17:19:29

@zöldeketbeszélek: Igy van.... Kulönös sztereotipia, hogy az emberek reggel depressziosak otthon a villamoson munkaba menet. Mert mit kene csinalniuk? Probalnak felebredni, rapörögni a munkara. Itt a svedek literszamra öntik a kavet magukba egesz nap, es kifele (kisse öszintetlenul) vigyorognak, mint a tök, de amugy az alarc mögött nekik is megvan a maguk baja.
Szerintem amugy Magyarorszagon csak öszintebbek a reakciok, es akinek pl rossz kedve van, az ugy is nez ki, mashol meg kulturalis elvaras a "maszk".

SilentDreams 2013.09.12. 17:19:29

@Barátusz: Egy régebbi posztban emlékszem, hogy valaki emlitette, hogy napi 1-2 fontból is kijön, az pont a ~10 font/hét kategória. Vajas kenyér volt a fö étkezése, asszem....

2013.09.12. 16:51

BTBTBT 2013.09.12. 17:24:50

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ezt most rossznak mondod, mert fogalmam sincs, hogy Mo.-on mennyi lenne ugyanennyi személyre a havi kaja költsége. Ha otthon vagyok, és időnként elmegyek vásárolni, többnyire leesik az állam az áraktól.

"kutyaszemély" :)))

@SilentDreams:
Nem lennék a helyében. Nem is egészséges.
Az általam kigyűjtött árakkal már kicsit változatosabb lenne az étrend. Feltéve, hogy a részvevő - különösen néhány irtó töketlen pasi - meg tud főzni egy zacskó tésztát. :)

BTBTBT 2013.09.12. 17:26:29

@Chang Yai:
Mondtam olyat, hogy baj? Csak komolytalan. Hirtelen és rossz döntéseket hozott az érzelmi állapotából kifolyólag.

Mindjárt leírom a nem túl hízelgő véleményemet a posztról, és jobban árnyalom.

rumitom 2013.09.12. 17:27:48

@bpetya75: erre ez a cikk lehet egy erdekes olvasmany... kereset vs. hasznos munka
www.strikemag.org/bullshit-jobs/

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 17:29:56

@Barátusz: pedig nem durvabbak az arak Mo-n. Amikor kijottem asszony meg otthon volt es osszehasonlitottuk az arakat. bar nem tudom, hogy az elmult ket honapban mennyivel mentek fel az arak ott, mert asszony azota itt van.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 17:38:03

@Zka: "a pályázatokat nem ismerem, csak sejtem, hogy full mutyi :( Az adókhoz viszont sajnos értek, egyrészt 2004 óta másodállásban vállalkozó vagyok, plusz az előző helyen 8 éven át vállalatirányítási rendszert programoztam, azon belül is a bérszámfejtés modul az enyém volt." Akkor veled nem vitatkozom vállalkozásról, hanem inkább tanácsot kérek ;).

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 17:39:34

@Barátusz:

Mo. és BG között a szorzószám kb. 1,3. Azaz 100 ezer Ft BG-ban 130 ezer Ft-nyi vásárlóértékkel bír.

BTBTBT 2013.09.12. 17:40:10

Tipikus, ekézhető és ekézendő – illetve helyenként nem túl hihető - poszt.

Szakítás után külföldre kalandozni? Emocionális döntéshozó, És még a WU-nál is szívatták? F@sza.
Hogy komoly döntéseket hozott volna? Ugyan. Bele-belekapott mindenbe, rossz döntésekre futotta, terve sem volt. Mire lehet alkalmas az, aki semmi pénzzel nem is tervez előre?
Hogy mindezt azért, mert fiatal? Ne már. Attól még lehetne esze.

"elkezdtem jól keresni. Relatíve. Minimálbéren voltam 40 órában" Még inkább f@sza. Tényleg felvetette a pénz.
Aztán
"ilyen helyen kell lakni, ez az ára annak, ha jól akar keresni az ember minimálbéren." Mi van?

A "Jól éltem"-rész csak akkor kóser, ha a pasik fizették a mininálbéres csajszi bulizós-utazós költségeit. Minimálbérből ezt akkor sem hozza össze, ha a pubban kajál vagy a Sainsburys basics-termékein tengődik.

Megint egy diplomas, aki másfél évig egy pubban nyomorog?
Egy szimpla irodai munkánál le se szarják, hogy ki vagy, ha tudsz rendesen gépelni (nem úgy, mint a sas), ismered az Office első három részét - és persze tudsz telefonálni. Ha viszont a poszterina egy PA-ra ácsingózott, akkor ne csodálkozzon, hogy a kutya sem hívta vissza, mert ahhoz már kell tapasztalat.
Ügynökségek? Kismillió van belőlük. Irodai is. Az Office Angels az egyik legnagyobb.

"azt is megszoktam, hogy a főnököm szeret pucéran mászkálni az irodában"
Miféle munka volt ez, ha szabad kérdezni? Pornós meghallgatáskat intéztek?

Egészen "véletlenül" hogyan lehet ösztöndíjat kapni?

A havi angol minimálbér átszámolva (font árfolyamtól és a ledolgozott órák számától függően) úgy 300 ezer forint bruttó. Az egyébként normális/élhető ma Mo.-on? Nem tudom a levonási mértékeket.

Jó kalandként aposztrofálni, hogy sosem volt pénze, pirítósra sem tellett és éhezett? Kicsit hajaz arra a másik csajra, aki az autójában aludt, és szintén éhezett.

A fiatalság hülyült meg vagy én öregedtem ennyit? :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 17:41:59

@Barátusz: Nem azért mert nő vagyok, hanem mert busszal mentem Rómáig, pihenő nélkül átvonszoltam magam a helyi járatokhoz, felszálltam egy távolsági buszra amiről menet közben kiderült, hogy az úticélomnál nem áll meg. A sofőr rendes volt és mégis kitett. Ekkor már este volt, iszonyú kimerült voltam, a munkaadómnál már nem volt ember akit felhívjak...na kötözködj még.

2013.09.12. 17:43:32

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az tobbet eszik, mint te. Hogy birja a bulgar nyarakat?

BTBTBT 2013.09.12. 17:46:41

@Mr. Long:
Nem úgy értettem, hogy durvábbak a magyar árak - különösen akkor nem, ha az erős fontot váltva vásárolok -, hanem hogy az elmúlt bő 6 évben nem sok közüm volt a mo.-i élelmiszer - és egyéb - árakhoz, és meglep.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ezt úgy lenne érdemes vizsgálni, ha tudnánk egy család össz-bevételét és minden kiadását is. Akkor egyszerűbb viszonyítani, így viszont az élelmiszerek költsége csak önmagában lóg a levegőben.

@zöldeketbeszélek:
Jóvanna! :)
Csak furcsa volt, hogy beleírtad azt a félmondatot.
Szóval akkor azért sírtál, mert nem bújhattál gyorsan ágyikóba egy jó kis durmolásra?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 17:47:47

@Barátusz: "Ügynökségek? Kismillió van belőlük. Irodai is. Az Office Angels az egyik legnagyobb." ez pornoban utazik?

BTBTBT 2013.09.12. 17:50:13

@Mr. Long:
:))) Irodaiban.
A pornós rész egy sorral lejjebb volt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.09.12. 17:52:55

@Barátusz: igen, els reakciobol irtam, utana olvasta a kovetkezo bekezdest. :) Lehet megtalalta az altalad is emlitett ceget, mert hol mashol maszkalnak puceran az emberek?

2013.09.12. 17:55:04

@Mr. Long: nagyon nem szeretnem a fonokomet puceran latni

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 17:55:35

@charlieharper:

Lány és nincs nagy étvágya.

Hullatja a szőrét intenzíven, kétnaponta takarítani kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 17:59:12

@Barátusz:

Átlag bolgár család: 3 fő.

Átlag tiszta havi családi jövedelem: 160 ezer Ft.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 17:59:37

@Barátusz: írtam hosszú választ, de inkább alszom rá. csak az eleje.

Ha papíron megterveztem volna az életem, nem ezt vizionáltam volna magamnak, ami most van. Kvázi nem az én választásom volt. Nem az első számú választásom.
Aztán egyszer valahogy olyan szinten összeomlottak a dolgok az életem minden szegmensében, hogy nem voltam messze a totális depressziótól. Simán érzelmi alapú, hirtelen döntés volt pl felpakolni és eljönni. El tudnám mondani magamról, hogy mit kellett volna vagy lehetett volna másképpen, melyik döntés volt hirtelen, vagy ostobaság, mit csinálnék vissza, stb. DE senkitől nem tűrném el, és szerencsére nem is kell elviselnem, hogy belemásszon, megkérdőjelezze az életemet, a döntéseimet, csak mert az ő pozíciójából nem tűnik neki logikusnak, vagy egyenesen hülyeség, butaság, éretlenség, felelőtlenség.

Nem téged piszkállak, hanem ezzel az egész jelenséggel van bajom, hogy mennyire szeretnek emberek belemászni mások életébe és ítéletet mondani. Elég idegen ez nekem.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 18:06:29

@Barátusz:

Mondjuk leírom az én rezsimet. 3-szobás lakás 4-emeletes épületben. Így érzékeltetem a helyzetet.

Áram: 8 ezer Ft.
Hideg víz: 5 ezer Ft.
Közös költség: 2 ezer Ft.
Meleg víz: 6 ezer Ft.
Fűtés (csak télen): 30 ezer Ft.
Telefon vezetékes: 3 ezer Ft.
Telefonok, mobil: 8 ezer Ft.
Televízió: 5 ezer Ft.
Internet: 5 ezer Ft,
Bérleti díj: nulla (a mi lakásunké kb. 60 ezer Ft lenne)

Hozzáteszem: mi nem spórolunk. Az átlagcsalád pl. erősen spórol a fűtéssel, lassúbb netet használ, s nem fizet elő az összes tv-csatornára. S persze kisebb lakásban él, ha nincs saját lakása.

BTBTBT 2013.09.12. 18:38:53

@charlieharper:
Ezzel biztosan nem vagy egyedül.

@Mr. Long:
Az Office Angels-nél nem hinném. Ők óriási cég, a poszterina meg valami kicsiről regélt.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nem azt kértem, hogy a ti helyzeteteket írd le, de nagyon köszi.
Tehát a kb. 42 (télen 72) ezres rezsi aránylik a 130 ezres kajaköltséghez. Már forintban.
Mi az, hogy külön hideg/meleg víz? Nincs bojler (aminek költsége aztán a villanyszámlába kerül be.)
Felénk a drága lakbér miatt éppen fordított arányosság van. A közüzemi díjak viszont egy picit alacsonyabbak, mint a tiétek. És három személyes családdal számoltam, nem egymagammal, mert akkor még alacsonyabb lett volna.

@Chang Yai:
Abban ugye egyetértünk, hogy aki ide kiteteti a posztját - egyébként "névtelenül", de mindenképpen számunkra ismeretlenül -, az a posztja színvonalától és tartalmától függően számíthat arra, hogy megkapja a magáét vagy kesztyüs kézzel bánnak vele?
Senkinek sem muszáj ide, a nyilvánosság elé kirakatnia a történetét, és akkor nem kell csodálkozni, hogy belepofáznak.
Ha nem adnak olyasmit, amibe bele lehetne mászni, akkor hiába is akarnánk, nem?
Szintén nem piszkálódásból, de úgy tűnik, hogy te is összemosod a véleménynyilvánítást és az ítélkezést. Ráadásul mindkettőt csak a rendelkezésre álló információk alapján lehet megtenni. Ha több infó lenne egy-egy alkalommal, kevesebben tartanának egy posztolót hülyének.

A mai posztban egy szakítás utáni hirtelen - és a rövidtávú eredményét tekintve rossz - döntés után ment külföldre a kisasszony. Amit magadról leírsz, annál jóval több lehetett.
Ja, és nem az ember lánya életének megtervezéséről beszéltem.

Kíváncsian várom a többit.

BTBTBT 2013.09.12. 18:46:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Várjunk csak! Mit értesz azon, hogy "tiszta" családi jövedelem? Ami a rezsi és a kaja után marad? Mert ha nem, akkor a fentebb részletezett árakkal havi mínusz 10 ezres az egyenlegetek.
Bocs, tényleg nem a megélhetésetekben akarok túrkálni meg azon tobzódni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 18:50:05

@Barátusz:

Központi fűtést használok, így a meleg víz is központi.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.09.12. 18:52:09

@Barátusz: mondjuk ez engem arra emlékeztet, amit Madár mond, hogy ha a nő hullarészegen, eszméletelenül és csupaszon mászik is az utcán, akkor sincs joga senkinek se hozzáérni.
szerintem meg ugyanígy nem kellene mások életébe belemászni sem, csak azért, mert kiteszi ide.
ha ő nem ítéli meg úgy, hogy rossz volt a döntés, stb stb más melléknevek, akkor másnak miért kell ítélni?
(ok, valeszeg nem tudom még lerázni az, hogy ugye felmerült az nemrég, hogy "mi értelme van így élni")
(NEM konkrétan csak erről az esetről és rólad van szó, azért voltak itt elég meredek sztorik meg elég, khm, érdekes kommentek.)
(nem fogok többet írni erről, szerencsére lehalt a net, és nem raktam ki első felindulásból, túl sok személyes infó volt benne, példák, hogy mennyire nagyra értékelem, hogy milyen helyzetekben ki és hogyan nem mászik bele a másik életébe.)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 18:56:19

@Barátusz:

Tiszta = nettó.

Marad? Az átlagcsaládnál semmi sem marad, sőt az átlagnak többhavi elmaradása szokott lenne a rezsivel.

Különösen nyugdíjasoknál. Az átlagos nyugdíj 35 ezer Ft. Ami azt jelenti, hogy sokaknak 20 ezer csak. Az átlagos nyugdíjas télen nem fűt, hanem jobban felöltözik.

A másik katasztrofális kategória az a fiatal, akinek nincs saját lakása. Ha átlagos a fizetése, még a legrosszabb bérlakás is elviszi jövedelme felét.

ffüttyfürütty 2013.09.12. 19:02:31

Nekem csapongó és nesze semmi fogd meg jól stílusú a poszt. Azért a pucér főnök az irodában elég érdekes...

M. Péter 2013.09.12. 19:17:58

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Honnan szedted ezt a 35000-et? Inkább kicsivel 100000 alatti adatokat találok.

BTBTBT 2013.09.12. 19:24:12

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A tisztát nem úgy kérdeztem, hogy nettó vagy bruttó-e, hanem hogy a megélhetési költségeken felül tiszta/megmaradó-e. Mert ha nem, akkor számszakilag nem stimmel.

@Chang Yai:
Ez a Madár-féle rossz példa volt. Ott egy meztelen nő testi valójában mászik az utcán - és valóban senkinek sem kéne hozzányúlnia.
Itt viszont a poszt írója nincs jelen fizikai valójában.
És továbbra is áll az, hogy nem kötelező publikusan megnyilvánulni.
Ráadásul sokszor meg sem jelenik a poszter(ina). Hogy csak olvassa-e a kommenteket, vagy nem is tud arról, hogy megjelent az írása? Az más kérdés. Nem tudjuk.

Viszont szerinted továbbra is "ítélnek" az emberek.

, tehát tulajdonképpen

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 19:26:56

@M. Péter:

Mindjárt keersek neked statisztikát, mert eddig fejből beszéltem.

Átlagos nyugdíj: 44 500 Ft
Minimális nyugdíj: 18 600 Ft
Maximális nyugdíj: 115 500 Ft

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 19:30:29

@Barátusz:

Tiszta = nettó = a család teljesen nettó bevétele.

Jelenleg az átlagfizetés havi bruttó 117 ezer Ft, ez nettóban: 20 ezer.

Ez hivatalos adat, én az előbb kicsit kevesebbet írtam, mert csak saccoltam.

BTBTBT 2013.09.12. 19:31:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De te akkor még mindig a bulgáriai nyugdíjakat tolod ott forintosítva?

Nem csoda, hogy attól félnek, hogy az ilyen megélhetési határok közé szorított fiatalabbak özönlenek majd nyugatra.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 19:33:47

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

Jelenleg az átlagfizetés havi bruttó 117 ezer Ft, ez nettóban: 92 ezer.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.09.12. 19:35:27

@Barátusz:

Igen,

Ezért sok fiatal számára nem gond kipróbálni az emigrációt. Most januártól megy a tömeg Angliába.

2013.09.12. 19:35:49

Bevallom, titokban azt remeltem, hogy megjelenik a poszterina es mesel Indoneziarol,

puhacica 2013.09.12. 19:42:12

@Barátusz: erős két kézzel. (meg szikrázó okossággal, sziporkázó humorral elsősorban.) :)

@Taxomükke: egyébként nem tudom, miféle szemkápráztató villanás takarta ki előlem ezt a WU-os bekezdést, de hogy én ezt reggel nem láttam, az tuti. most újra elolvastam az elejét, és tényleg benne van! milyen jó, hogy ti itt vagytok!

bpetya75 2013.09.12. 19:45:36

@Chang Yai:

Könnyen lehet, hogy azért vagyok megértőbb a posztolóval mint Barátuszék, mert éveken át mi is egy csomó rossz döntést hoztunk, aminek a hozadéka mégis jó lett. Sok munkával, sok isteni és emberi segítséggel, még a végére sem érve a nehézségeknek, egyértelműen látszik, hogy ennek így kellett lennie. Én ebben a történetben is ezt látom. Persze lehet, hogy csak kivetítés, franc se tudja.

bpetya75 2013.09.12. 19:54:44

@rumitom:

Köszi a linket, de nekem erre rá kell készülnöm, nem vagyok valami penge angolos ;-)

Így aztán az sem teljesen tiszta, hogy hogyan kapcsolódik ez a cikk ahhoz, amit írtam. Ezt leírnád?

2013.09.12. 19:58:17

@bpetya75: atkuldok majd este bibliamagyarazo linkeket, ha erdekel. Mehet angolul?

bpetya75 2013.09.12. 20:03:37

@charlieharper:

Háááát. Érdekelni érdekel, de sajnos nem vagyok olyan szinten angolból, hogy igazán megértsem, attól tartok.

Azért egy próbát tehetnénk, hátha mégis. Vagy esetleg kedvet kapok egy kis önfejlesztéshez ;-)

M. Péter 2013.09.12. 20:08:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja nem vettem észre, hogy közben Bulgáriára terelődött a társalgás.

BTBTBT 2013.09.12. 20:09:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Jöjjenek, és járjanak sikerrel, ha jobbak azoknál, akik már itt vannak.

@puhacica:
"sziporkázó humorral"
Nem azt mondtad, amikor a saját posztod megjelent, hogy a férjed szűkszavú? :)

@bpetya75:
Hű, ez már milyen? Nem is én voltam az első, aki a nemtetszését nyilvánította ki, aztán itt "Barátuszék" lett az egészből. :)

Rossz döntést mindenki hozott. Én is. Nem is egyet. Magánéletben és munkaügyben egyaránt. Csak meguntam a következményüket. Illetve némi odafigyeléssel és jókora adag önismerettel könnyebb is elkerülni a rossz döntéseket, és meghozni a jókat.
A kapkodásból, ostobaságból és/vagy felelőtlenségből hozott elbénázások ráadásul legtöbbször nemcsak az "elkövetőre", hanem annak kisebb nagyobb környezetére is - többnyire negatív - hatással vannak.

Inkább ismerkedj, és hallhass kicsit "Hesitation Marks"-t :)

www.youtube.com/watch?v=9uzYmoDRKsI

2013.09.12. 20:11:11

@bpetya75: nekem spontan szemyisegnek jott le a holgy. Van aki irtozik ettol. Gondolom a kreativ, muvesz palyan sok ilyen van.

négyzet 2013.09.12. 20:12:29

@Warlimont: szerintem azért az emberek hajlamosak indokolatlanul is undok módon, rosszkedvűen viselkedni, másik oldalról nézve: nem örülni az apró dolgoknak. lehet, hogy sztereotípia, de valami mégis történik, hogy a magyar a világ egyik legpesszimistább, legszomorúbb nemzete, az emberek saját bevallása szerint. amúgy az emberek hazafelé ugyanolyan citromfejek, mint reggel, amerre én járok legalábbis.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 20:13:06

@Chang Yai: Az biztos, hogy a fejlett nyugati társadalom van a leginkább elkényelmesedve. Ezért vagyunk a legsérülékenyebbek is.

puhacica 2013.09.12. 20:20:00

@Barátusz: ööö... szerintem nem írtam ilyet. ámbár az egyik nem zárja ki a másikat. :) amúgy nem a férjem igaziból, "csak" az uram. :)

BTBTBT 2013.09.12. 20:28:32

@zopilote:
Joni Mitchell - kitűnő!
Valószínűleg sosem ismerem meg a dalait, ha egy mo.-i nőismerősöm nem kér meg rá, hogy vegyek meg neki az angol Amazonról egy albumot tőle, mert otthon nem kapni.
Aztán belehallgattam... :)

@puhacica:
Szerintem meg igen, amikor valakivel azt tárgyaltad aznap, hogy a férfiak mennyivel rövidebben tudnák leírni mindazt, ami neked hosszabbra sikeredett.
Ezt viszont már másodszorra keverem: "férjed"-et írok "urad" helyett. :)

puhacica 2013.09.12. 20:52:49

@Barátusz: majd megszokod. :)
biztos, hogy az én voltam? az időskori szenilitás még odébb kellene hogy legyen. de ha így volt, igazam lehetett, köztudott, hogy mi nők sokat beszélünk és még többet sírunk. :P

zopilote 2013.09.12. 20:57:19

@Chang Yai:
Amikor lenn van az ember huzamosabb ideje anyagilag, erzelmileg, lelkileg, amikor nem jonnek ossze a dolgok, a legjobb megoldas elmenni a megszokott, lehuzos kornyezetbol. Mindegy, hogy hova, csak el!! Egy idoben eloszeretettel ajanlottak kanadai social workerek a " Greyhound kurat " maguk alatt levo embereknek, az az tavolsagi buszra ulni es elhuzni. Meg penzt is adtak a buszjegyre. Legtobbszor bejott. (nalam is)

33621 2013.09.12. 20:59:47

@bpetya75: Kedves Erdész Úr!
A te véleményed szerint a nemes nyár szöszöl vagy nem szöszöl?
Hozzánk a 90-es években a lakótelepre adtak egy csomó facsemetét hogy parkosítsunk, amit mi meg is tettünk. Azt mondták hogy semmi gond a nemes nyárfa nem szöszöl. Ez igaz is volt vagy öt évig de utána minden évben elárasztja a lakótelepet. Ezért aztán sokan a kellemes hűvöst adó fákat szeretnék már kivágatni.
Szerinted?

M. Péter 2013.09.12. 21:00:49

@Barátusz: Szerintem inkább ez lehetett vagy ehhez hasonló: www.bbc.co.uk/london/content/articles/2008/10/01/flats_fraud_feature.shtml
Összefoglalva: az állítólagos bérbeadó megkéri az embert, hogy bizonyítsa be, hogy van elég pénze, ezért küldje el Western Unionnal egy barátjának vagy akár saját magának a lakbér és a kaució összegét, utána pedig a beszkennelt nyugtát küldje el a bérbeadónak e-mailben. A csaló meg a szkennelt nyugtával és egy hamis igazolvánnyal felveszi a pénzt.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 21:21:26

@Barátusz: "Jóvanna! :)
Csak furcsa volt, hogy beleírtad azt a félmondatot.
Szóval akkor azért sírtál, mert nem bújhattál gyorsan ágyikóba egy jó kis durmolásra?"

Nem tudtad, hogy nincs fontosabb a pihentető alvásnál? Alvásmegvonással kínozni is lehet az embert :)!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 21:21:30

Most értem haza a negyedik busszal 3km gyaloglás után.
Kicsit odavagyok.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 21:23:38

@bpetya75: "@Barátusz:

A stresszkezelés nőies módja a sírás. Szerintem hatékony módszer. Asszonynak sokkal stresszesebb volt az élete, mint nekem, mégis nekem van (remélhetőleg még mindig gyógyult) gyomorfekélyem, aki az elmúlt 15 évben háromszor sírtam."

Nem gondolkoztam még ezen, de igazad lehet. Végül is nem baj, hogy mi egy kicsit pityergősebbek vagyunk. :)

2013.09.12. 21:24:04

@diggerdriver: en meg csak most indulok

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 21:26:03

@zopilote: Elég durva sztori, ami azt illeti. Holnap meghallgatom, most már csendespihenő van.

2013.09.12. 21:43:28

@diggerdriver: picit keaobb, de nem sokkal. Most indultam haza. Orom amikor egy nap 3 idozonaval dolgozol; Singapore, London es NY egy nap.

BTBTBT 2013.09.12. 21:45:25

@M. Péter:
Igen, lehet, hogy ez kimaradt a magyarázatomból, nem keresem vissza: vagy a nyugta másolatával vagy mintha a tranzakció-azonosítóval tudtak volna csinálni valamit.
A végeredmény sajnos ugyanaz.

@puhacica:
Légyszíves ne bizonytalaníts el, amikor ennyire biztos vagyok a dologban. :)
Majd utána nézek. Nők beszélték, az fix.

@zöldeketbeszélek:
Tudom, hogy így is lehet kínozni ("Sötétség délben"), de a te esetedben nem volt ilyesmi.

Néha nem a legmegfelelőbb pillanatban álltok neki sírni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 21:46:47

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130912/2011-08-27_091208_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Jó volt a poszt nincs azzal baj.Pozitív életfelfogású fiatal lány írta aki kitartó ha el akar érni valamit.
Annak viszont mindenképp örülök hogy végre leírta valaki hogy a minimálbér nem csak nyomorogni elég
Vannak a környezetemben néhányan akik minimálbérből élnek.
Igaz szobát bérelnek. Egyedül egy duplaszobát.
Mégis szórakozni járnak és elégedettek.
Az egyik közülük otthon is annyit keresett mint itt a minimálbér.
Jóval 300ezer felett havonta. Viszont a főnöke naponta alázta a sárgaföldig.
Itt pedig BOLDOG. Ilyen egyszerű ez.

A heti 10fontos megélhetésről.
Azon lehet vitatkozni hogy meg TUDNÁNK e élni heti 10fontból de az nem vita tárgya hogy meg LEHET élni ennyiből.
Itt is otthon is.

2013.09.12. 21:54:43

@diggerdriver: meg soha nem dolgoztam olyan helyen, ahol csak napi 8 orat kellett csinalni minden nap. Illetve nekem a 8 ora alatt soha nem sikerult. Nalunk is van olyan, hogy csak 8 oras nap, de sok a hosszu nap is.
Most a jovo evre tervezunk, ugyhogy ezek hosszu napok lesznek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 21:57:53

@Barátusz: "Tudom, hogy így is lehet kínozni ("Sötétség délben"), de a te esetedben nem volt ilyesmi.

Néha nem a legmegfelelőbb pillanatban álltok neki sírni. :)"

Tudom, hogy tudod, hogy csak vicceltem. Viccen kívül viszont tényleg jól leereszti a gőzt egy kiadó sírás.

Szerintem nagyon is értünk hozzá, hogy a legmegfelelőbb pillanatban álljunk neki sírni ;)...

BTBTBT 2013.09.12. 22:04:36

@zöldeketbeszélek:
Szerintetek a legmegfelelőbb pillanat. Nem szerintünk. :)))

bpetya75 2013.09.12. 22:09:12

@négyzethálós:

Köszi!

@33621:

A nyár kétlaki növény, vagyis vannak csak porzós és csak termős virágú egyedek. Mivel nem a virágpora, hanem a termése az erősen allergén, ezért a nőivarú egyedektől kell tartózkodni. Még az is lehet, hogy vannak olyan nemesített fajták, amik nem is teremnek. Az lenne az igazi.

@Barátusz:

Ez tűnt a legegyszerűbbnek. Reggel még Kartácsék lett volna ;-)

@charlieharper:

Lehet benne valami.

@zöldeketbeszélek:

Sőt! Egyes vélemények szerint a férfiak stressztűrő képessége többek között azért alacsonyabb általában, mint a nőké, mert belénk nevelték, hogy "Egy férfi nem sír!"

puhacica 2013.09.12. 22:09:24

@Barátusz: "Nők beszélték, az fix." :D

birkakhoz 2013.09.12. 22:12:12

Magyarorszag nem egy jo hely! SZIVE MELYEN MINDENKI TUDJA!
rossz az idojaras, emberek nem kedvesek, le van pukkanva szinte minden, budapesten kozlekedni lehetetlen, draga minden a fizetesekhez kepest( palatinusz belepo 3000)biztos vannak jo dolgok is de a maradek kedvemet meg elveszik ezek az elvtelen tolvaj demokracia ellenes politikusok!FOCIT SZERETTEM DE MAR A VALOGATOTT MECCSEN IS ORBANT LATOM AKITOL KIFORDUL A GYOMROM!

micsoda? 2013.09.12. 22:12:13

Szerintem még a kinti világ hatása alatt van a poszt irója. Idővel többet gondol, és többet él az itthoni környezetben, másként látja a dolgokat talán már a város sem lesz olyan szép. Csak a tömegközlekedésben kell többször részt vennie.,Multkorában többet utaztam a metron, hát kisimult, vidám arcokat a fiatalokon kivül keveset láttam. Öltözetről már ne is beszéljek.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 22:12:22

@Barátusz: A hatás a lényeg. Tehát éppen azzal hatunk, hogy a nekünk megfelelő pillanatban vetjük be a gyenge, síró nő fegyvert, ami nektek ugye nem éppen megfelelő pillanatnak számít, tehát, hogy szabaduljatok a szituációból, engedtek a gyengéd erőszaknak :))!

Ezt én mondjuk nem szoktam csinálni, nem vagyok az az igazán nőcis típus. Pedig lehet, hogy többet érnék el vele, mint érveléssel :).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 22:14:19

@micsoda?: Viszont tudod mi a nagyon érdekes? Kifejezetten sokan olvasnak a metrón és nem csak újságot. Én ezt nagyon jónak tartom.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 22:15:20

@bpetya75: Legalább titokban sírjatok már néha! A saját érdeketekben :)!

bpetya75 2013.09.12. 22:29:39

@zöldeketbeszélek:

Ez nem így megy sajnos. Pedig én is úgy érzem, hogy sokszor könnyebb lenne. És ez (legalább is nálam) nem tudatos visszatartás. Valahol mélyebben akad el a dolog.

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 22:36:46

@bpetya75: es mirol lehet megismerni, foleg, hogy ultetesi idoszakban sokszor csak egy gallytomeg az a csemete. Ez megsem egy kolyokkutya(szemely), hogy felemelem, azt megnezem.
Egyszer en is ultettem ilyen disznyart, harmat is, a szomszed azt mondta, ha atszemetel, lenyakaz. Kb. az is 5 evesen elkezdett "szemetelni". Nekem tetszett, olyan volt, mint a hoeses... a szomszednak nem.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 22:40:03

@bpetya75: A konvenciók. Az erős férfi nem sír. Ne sírj kisfiam, nem vagy te anyámasszony katonája! Mi vagy te, kislány, hogy itt picsogsz? Szóval ezt mi, szülők szúrjuk el, bizony.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 22:41:27

@rezsoatya: Még örülhet a szomszéd, hogy nem nőnemű páfrányfenyőt ültettél :)!

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 22:45:19

@zöldeketbeszélek: mar nem, mert meghotta magat (nem miattam!, idos volt), meg en is 1800 km-rel arrebb vagyok.
A pafranyfenyocsaj mit csinal? Azt nem ismerem!

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 22:47:49

@diggerdriver: az avatarhoz: csak nem a londoni allatkertben voltal? :D

bpetya75 2013.09.12. 22:55:43

@rezsoatya:

Elvileg annak, akitől veszi az ember, tudnia kéne mit ad el. A nyarakat vegetatív úton szokták szaporítani. Hímivarú fa alkatrészét kell feldarabolni, és abból nevelni csemetét.

A ginkgo lány azért durva, mert a termése iszonyatosan büdös.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 22:57:55

@rezsoatya: A termése a brutális, ugyanis a termésfal vajsavas erjedést követően válik le a magról - elrohad amúgy magyarosan - és penetráns szaga van. Ezért aztán kizárólag porzós példányokat ültetnek díszfaként. Különben klónozással könnyű létrehozni kizárólag termős vagy porzós növényeket, bármiről is van szó.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.09.12. 22:58:20

@rezsoatya:
Ott ilyen állat nincs. Másmilyen se nagyon...

BTBTBT 2013.09.12. 23:09:14

@puhacica:
Naná. :D

@zöldeketbeszélek:
Akkor csak halkan és szerényen megjegyzem (így a nagy nyilvánosság előtt), hogy szeretném kivonni magamat abból a többes számból, amit használtál. Nálam egy ideje ilyen fegyverrel nem lehet elérni a kívánt hatást. :)

@bpetya75:
Attól, amit belénk neveltek, még lehet sírni. Nekem is, magamban. Neked is, az erdőbe elvonulva. :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 23:13:00

@Barátusz: Akkor vagy nem vagy még elég öreg, vagy túl öreg vagy :). bpetya még titokban sem tud sírni, én is ajánlottam neki, mint terápiás eszközt :).

BTBTBT 2013.09.12. 23:15:06

@zöldeketbeszélek:
Inkább a kettő között. Persze kérdés, hogy mit értesz "öreg" alatt.
Én titokban tudok, de szerencsére ritkán kell ilyenformán titkolóznom.
Fontosabbnak tartom a megelőzést, a rossz helyzet kialakulását.

Bálint Anna 2013.09.12. 23:16:23

@birkakhoz: Nekem meg attól fordul ki a gyomrom,aki azt mondja, hogy magyarország rossz hely. Tegyél róla, hogy jobb legyen, vagy lépj le, de azzal, hogy mindent fikázol semmi se lesz jobb...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 23:18:40

@Barátusz: " "Tudom, hogy így is lehet kínozni ("Sötétség délben")," Mikor olvastad? Én még kamaszkoromban és olyan nyomasztó volt, hogy azóta is a polcon vár elhagyatva szegény. Most biztos nem lenne lelkierőm újra olvasni, a Gulag-ot is felébe-harmadába hagytam, túl sok volt érzelmileg.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 23:21:01

@Barátusz: Hogy fokozzam a fokozandót, elárulom, hogy az már említett sírós estém után, már a szállásomon, a munkát követően minden este sírtam kb. 5-10 percet, majd nekiálltam tanulni, mert másnap kikérdezett a főnök az aktuális növényekről. Olaszul. Ha nem sírtam volna, szerintem egy hétig sem bírom.

BTBTBT 2013.09.12. 23:27:41

@zöldeketbeszélek:
94 tavaszán. Egyszer, amikor kint hagytam az iskolapadon, az egyik órára érkező tanárom sokatmondóan vetett rá egy pillantást, aztán rám, aztán az osztályra, és azt mondta: "Sötétség délben? Hát van akinek még akkor is sötét van." És elvigyorodott a kis genyó. :)

Koestler nagyon jól leírta, hogyan lehet kínozni ilyesmivel plusz egy cellában izoláltsággal az embert. És persze ő is magyar volt.

Nem azért, mert pasi vagyok, és belém lett nevelve - igazából nem nagyon -, de a sírás eszembe sem jutna. Ilyen esetekben inkább aludnék félórát, és tiszta fejjel ugranék neki az esti tanulásnak. Pláne idegen nyelven.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 23:36:31

@Barátusz: Jó fej tanárod volt.
Nem a tanulás miatt sírtam. Nagyon fura körülmények között éltem. A faiskolában volt egy szép, többlakásos, igazi mediterrán ház, amit az idénymunkások használtak. Én egy kb 60 nm-es lakást kaptam meg ebből, ami így nagyon jól hangzik, csak éppen nem volt fűtés (januárban voltam ott, és azért éjszaka enyhe fagy is volt, nappal meg 1-5 fok.). Kaptam egy elektromos fűtőtestet, ami az előtte lévő 5 cm-es távolságot kb. be is tudta fűteni. A kandallóba nem volt tüzelő, azt én szedtem össze a faiskola hulladékából, pálmalevélből, eukaliptuszágakból, óriástobozokból munka után. Volt egy szolgálati biciklim, annak a kosarába szedtem össze, fél óra alatt, mert nagyon korán sötétedett. Egyszer kaptam egy rossz raklapot, amit szétfűrészelhettem. Na most ez a kandalló kb arra volt jó, hogy hangulatvilágítást adjon éjszakára, különben folyamatosan fáztam, éjjel-nappal. És lélekegyedül voltam, hiszen télen nem volt rajtam kívül bentlakó. Szóval tüzelőgyűjtés után sírtam egy kicsit, hogy mit keresek én itt, aztán szépen nekiálltam tanulni, mert végül is pontosan tudtam, hogy mit keresek :).
Az olaszokat egyébként nem hibáztatom, a ház nyári munkához készült, és ők sem fűtenek télen orrba-szájba. Na jó, talán egy kicsit több tüzelőjük volt, mint nekem :).

rezsoatya (törölt) 2013.09.12. 23:40:49

@Bálint Anna: nezd, neki rossz hely. Amit leirt, az mind igaz, nem "mindent fikazas". Persze lehet mondani Mo-rol, hogy szep tajak vannak, meg mast is, ki hogy eli meg. Te viszont azt mondod, hogy kifordul tole a gyomrod. Pedig lehet, hogy jo ember. Nem ismerjuk. Mennyivel vagy akkor jobb?

SzZoole 2013.09.12. 23:45:34

@diggerdriver: En irtam a minimalberes megelhetesrol,aki alulrol kezdte biztos ertette hogy mirol irok,a heti £10 ugy lehet megelni hogy; £1.70 egy negyven szeletes Morrisonos sonka,£1.50 egy doboz vaj,60-70 pence egy zacsko szeletelt kenyer es £1 egy uveg szorp ami tovabb is tart mint egy het vizel higitva nem azt irtam hogy egeszseges hanem hogy meglehet,van egy par roman munkatarsam Ok mondtak,En is csak csovaltam a fejem...

BTBTBT 2013.09.12. 23:49:20

@zöldeketbeszélek:
Még jó, hogy nem rám értette. Olyan tanár volt, aki számára mindenki hülye volt, csak ő nem - amíg jó feleletekkel/dolgozatokkal be nem bizonyítottad, hogy nem vagy lüke.

Fűtetlen lakásban/házban nem lehet leányálom fagyoskodni. Szerencsére nem volt benne részem.

Teher alatt nő a pálma. :)

rumitom 2013.09.12. 23:50:06

@bpetya75: vissza kellett olvassak mire is linkeltem pontosan. (es persze mar nem tudom)
asszem zoldeketbeszelo kommentjere amire te is reagaltal.
a cikk a kizsakmanyolasrol szol lenyegeben, illetve hogy miert dolgozunk 40 orat mikor technikailag eleg lenne feleannyi is. tovabba sok, -jellemzoen a jobban kereso-, altala humbuk szakmaknak titulalt agazatban tevekenykedonek nincs kihasznalva fele reszben sem a munkaideje, illetve ertelmetlen dolgokat csinal.

nekem a legjobban ez a mondat tetszett belole:
"in our society, there seems a general rule that, the more obviously one’s work benefits other people, the less one is likely to be paid for it"

a sajat peldamon, en jol keresek, es tarsadamilag teljesen haszontalan tevekenyseget vegzek. munkam lenyege, hogy a cegeknek olcsobba tegyem az IT-juket, vagyis sporoljak a jellemzoen nyereseges multiknak meg par milliot/milliardot.

azt hiszem a fizetes vs. elvegzendo munka vs. munkatapasztalat es diploma temara irhattam ezt, de aztan hamar elkanyarodtatok

BTBTBT 2013.09.12. 23:51:53

@Zoole:
Nem luxus a Morrisons-os sonka annak, aki heti 10 fontból akarja intézni a kajáját? :)
Egyébként jó, hogy felhoztad a témát, mert aztán charlie-val tovább találtuk, és a Sainsburys alaptermékeiből is simán össze lehet hozni. De minek, ugye?

SzZoole 2013.09.12. 23:56:27

@Barátusz: igen,de csak peldakent irtam,irhattam volna icelandot is,valoban nehez elkepzelni azt heti £10 megelhetest,de ne lehetetlen, csak mar nekunk furcsa...

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.12. 23:57:06

@rumitom: Én tutira nem kommenteltem multis témára, pláne nem angol nyelvű cikkre, mert egy kukkot sem értettem volna belőle :)!

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.09.13. 00:00:34

@Barátusz: Tényleg teher alatt nő a pálma, na de a slusszpoén, hogy végül egy hónap munka után elküldtek, mert akkor még volt egy bevándorlási kvóta, amit már túlléptek. Ezért mondta a tulaj, hogy nem az én hibámból kell hazamennem, ha visszajönnék csak szóljak, visszavesz.

Viszont bármennyire is élvezem a beszélgetést, elteszem magam holnapra, mert állati késő van. Jó éjt!

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 00:01:10

@Barátusz: Sainsbury? Egyszer jó kislány akartam lenni és nagyon spórolósan jó ócsóért" vettem egy kis üveges narancslevet. Másnap reggeltől estig hasmenésem volt. Soha többet ! :-D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.13. 00:05:34

Nekem sem Budapest, sem ugy Magyarorszag nem ad olyan "otthon" erzest. Fura, hogy ezt itt elem meg.

Hogy ennek oka-e, hogy egy szeretettt kornyezetbol , varosbol kiszakitottak fene tudja.

Viszont masreszrol meg valahol melyen megis ott gyokerezik, hulye lennek megtagadni a jasz gyokereim.

BTBTBT 2013.09.13. 00:06:59

@Zoole:
Nekem meg az furcsa, hogy egy városban, ahol az ember arcába vannak tolva a mindenféle kajáldák, akik ezt megengedhetik - és vagy nem főzőcskéznek vagy lusták -, képesek napi szinten elkölteni 5-10 fontot egy ebédre meg még vagy 5-10-et mindenféle forró italokra. (A City-ben nyilván ennek a többszörösét.)

Aki hosszútávon egy heti tízesből dögleszti magát kajálás szempontjából, az nyugodtan szenvedjen csak.

@zöldeketbeszélek:
Ezt az idézetet egy vallásos ismerősömtől hallottam bő 2 évtizede. Van benne igazság. Már az idézetben.
Jó éjt!

@sodalisO:
Szóval akkor te többnyire rossz kislány vagy? :)

Néhány terméket kipróbáltam, hogy milyen. A méz okés, teába elmegy. A paradicsomlé viszont nem. 7% benne a paradicsom, a többi víz meg fűszer meg E.
Az egyik barátném nagy salátás - meg lusta is a tetejébe :) -, és a tesco-s előre csomagolt salikban szokott élő pókot találni, és mindig panaszkodik a FB-on. :)

BTBTBT 2013.09.13. 00:09:15

A paradicsomlé nem a teába ment, hanem lasagne-be. :)

rumitom 2013.09.13. 00:10:04

@zöldeketbeszélek: nem multi, a papir es a munka es a fizetes haromszoget gondoltam tovabb es jutott eszembe a cikk (mivel par napja akadtam ra)
de lehet csak urugyet kerestem a megosztasra :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.13. 00:13:12

@Barátusz: Velunk is el akartak jatszani. PErsze , hogy nem mentunk bele.

A 10-esre: van amikor muszaj. Mert annyir aminimalis a beveteled.

Nekunk volt egyszer-ketszer olyan( koltozesekkor, mikor hatalmas kauciot le kellett rakni) , hogy ho vege volt, utolso egy hetre ket emberre volt osszesen 10 fontunk. Egy hetig kb langost ettunk. Tuleltuk, kapcsolatunk is tulelte, de nem volt egyszeru.
Mikor kijottunk akkor kb mi is fejenkent 10-15 fontot koltottunk hetente kajara.

BTBTBT 2013.09.13. 00:19:47

@tildy:):
Nekem mesélte az ismerősöm, mikor már elutalta a pénzt a másik számlára, de még nem küldte át az igazoló szelvényt vagy mi a fenének hívják.

Megértem, ha muszáj, de nekem szerencsére ilyen kaja-gondom nem volt.

Az ilyen "lángosos"-esetekben látszik meg, hogy mennyire erős egy kapcsolat.
A kezdeteimkor volt egy magyar pár, azok szétmentek 2 hónap alatt, mert csak küszködtek magukkal meg a körülöttük lévő világgal is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 00:24:59

@Barátusz: Őszintén ? ...Most tényleg őszinte leszek és lehet pár ember zsebében kinyílik a bicska!! :-) Senki ne vegye zokon amit írok, egyszerűen csak őszinte leszek. Szerintem én itt rossz kislánynak számítok az itteni spórolási szokásokat tekintve. Itt vagyok, / pár előző kommentemből talán lejött , hogy reggeltől estig brutálisan keményen dolgozom. Étlen-szomjan sokszor, megállás nélkül. Állandóan éhes és szomjas vagyok!!! :-D Gyakorlatilag kijelenthetem, hogy pénzem ugyan van de életem semmi. Vegetálok egy jéghideg szobában, és boldog vagyok ha munka után sikeresen " földet " érek a szobámban , vonatra fel-le, munka után négykézláb elmászok a legközelebbi élelmiszer shopig és veszek amit látok. Nem számolgatok, nem nézem az árakat, nagyon nem is tudom mi, hol, mennyibe kerül, vagy hol olcsóbb. Úgy gondolom ennyit megérdemlek....és az sem érdekel, hogy az adott hónapban 15 fonttal kevesebbet tudok betenni a bankba. Volt egy ismerősöm SKóciában, aki mondta, hogy este 7 után a Tescóban leárazzák az az napi friss de másnap már nem eladható dolgokat. Ő akkor szokott menni vásárolni, és 2 fontból megvesz egy halom, leselejtezett szendvicset, kenyeret, agyonfonnyadt gyümölcssalátát stb. Na hát én nem, nem vagyok hajlandó este 7-ig várni , mert lehet éhen is halnék.! :-) Miután a fosatós 30p-s narancslé nem jött be, eldöntött kérdés volt, hogy hogyan tovább. Ruhát, cipőt, táskát, kabátot, nem veszek, ezt még otthon elhatároztam, mert 8 szekrény van dugig mindennel.Igaz otthon maradt a legtöbb holmim! :-) Nem veszek 9. kabátot. Elvből. Az is igaz, hogy már rosszul vagyok reggel, amikor munkába indulok, hogy megint ugyanazt kell felvenni. Feladtam minden kényelmet, komfortot az életemből,fogytam 8 kilót, de én nem tudok és nem is akarok 1 hétre 10 fontot belőni magamnak kajára. ....

BTBTBT 2013.09.13. 00:36:45

@sodalisO:
Akkor korábban félreértettem a "jókislány"-os megjegyzésedet.
Annak, aki keményen dolgozik, miért kéne kevesebbet költeni - kajára? Nem nercbunda, csak kaja. Anélkül meg senki sem működik.

Azért egy üveg üdítő vagy víz csak van a kezed ügyében, nem?
Te is mondtad, hogy így dolgozni nem tesz jót hosszú távon.

Nemcsak a Tesco-ban, hanem a S.-ben is leárazzák zárás előtt az aznap lejáró kajákat. Biztos az Asdában meg a Morrisons-ban is.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 00:46:16

@Barátusz: Ja, igen van víz, a pénztárgép háta mögött, amikor már nem bírjuk akkor 2 vendég közt odapattanunk és meghúzzuk, de sűrűn nem , mert pisilni meg nem tudunk lemenni. :-))A férjem aranyos volt, mikor meséltem neki erről, azt mondta, hogy azért ne izguljak az ember csak vízen elél akár 20 napig is. :-DDD Mondtam neki, " Én is szeretlek drágám" :-DDD

zopilote 2013.09.13. 00:54:45

@tildy:):
Erdekes, en mindenhol otthon vagyok, mindenhol elfog ez az erzes, barhol is jarok: Europaban, hisz europai vagyok, Magyarorszagon szinte mindenhol otthon erzem magamat, Kanadaban is, Mexikoban is, USA - ban is:) Mindenhova fuznek jo vagy rossz emlekek, de a lenyeg az emlekek! De azert igazan abban a Matra aljan levo kis falucskaban fog el az otthon erzese, ahol felnottem, igaz csak 13 evig laktam ott.
A kenyszer es a lustasag nagy ur, en sokszor heti 20 dollart koltok kajara (kavera, cigire 5X - set) szerencsere nem ismerem az ehseg erzeset, napokig elvagyok kaja nelkul:) Munkatarsaim mindig csodalkoznak azon, hogy lunchtime - kor en nem eszek, vagy csak egy kaveval, donat - tal beerem:) Szerintuk freak vagyok:) 1988 - ban volt egy jo munkahelyem - csak azt az egyet banom a sok kozul, hogy otthagytam - ahol 25 $ kp fizettek naponta kajahozzajarulast. Akkoriban meg lehetett itt finom 0,5 kg-os magyar konzerveket kapni - solet, toltott kaposzta, babfozelek, stb - amibol jol bevasaroltam (25 - 30 db) amikor mentem vissza szabadsagrol. Egy konzerv boven eleg volt egy napra. A megmaradt penz piara ment el, sajnos nem volt mindig ido kocsmazni:(

BTBTBT 2013.09.13. 00:56:43

@sodalisO:
Az üdítőben legalább van valami energia.
Nekem ez inkább rabszolgamunkának tűnik. Forgalom ide vagy oda, ha cigiszünetet nem is adnak, azért vécére el kéne tudni menni. Ebédszünet sincs?

Te tudod, mi a célod ezzel meg a pénzzel, amit összegyűjtesz belőle, de megéri nemcsak teljesen lemondani a komfortról, de széthajtani, tönkretenni magadat?

Vagy vicces a férjed, vagy jócskán racionális. Vagy mindkettő. :)

skaven 2013.09.13. 01:04:57

@Mr. Long: ha beteg a titkarnonk vagy szabin van akkor mi is az office angelstol szoktunk titkarnot kerni arra az x napra. normalisan mukodo dolog ez, bar nem tudom hogy ez magyarorszagon hogyan tudna uzemelni...

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 01:06:34

@Barátusz: Már én is gondoltam arra, hogy a sima vizet lecserélem valami cukros üdítőre. Ebédszünet van, fél óra. Igazad van, tényleg rabszolgamunka, de legalább tisztességesen meg vagyunk fizetve. Persze, a pénz nem minden, Én sem a temetésemre akarok gyűjteni! :-)De én ehhez értek, azért jöttem, hogy az angolom jobb legyen és szakmailag is jó hely Anglia, hajvágások, technika szempontjából egy remek továbbképzés , amit majd otthon szeretnék később hasznosítani. Ha még marad a lábamból térd alatt !

zopilote 2013.09.13. 01:11:37

@sodalisO:
Ez a ruha kerdes erdekes dolog: amikor koltozok ( 2 - 3 evente) selejtezek, sulyozok, hogy meghagyjam e ezt vagy azt. Olyankor megy minden felesleges dolog a szemetbe (elvbol nem adok charity szervnek semmit ) Ledobbenek, mennyi felesleges sz..t osszegyujtok rovid iodo alatt: 40 - 50 polo, 5 - 10 pair of jeans, pulloverek, konyhaeszkozokrol nem is beszelek:( Szamitogep partsokrol sem:( stb. Csak a konyveimet sajnalom ilyenkor. Annyit cuccot hagyok, amennyi egy kocsiba elfer. Egy ilyen koltozes utan elfog a szabadsag erzese, marmint az, hogy nem huznak le materialis dolgok. Az uj helyen aztan minden kezdodik elolrol:( Kb 10 - 15 X koltoztem itteni eletem soran:( Lenullazva a multat. Volt, amikor busszal koltoztem, olyankor csak 2 katonai malhazsak az osszes cucc. Az a legjobb.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 01:22:36

@zopilote: Na jó de te pasi, én meg nő!!! :-DD Nekünk kell minden szar, én nagyon tárgyfüggő vagyok, kell minden szar .:-D Még akkor is ha nincs itt nálam, de megnyugtat a tudat, hogy ez is -az is otthon van , jó helyen, és imádom a térdig érő fekete fűzős csizmám pl, soha nem válnék meg tőle, és ha nagyon kell akkor egyszerűen kihozatom. :-) Szóval...érted ?! :-D

zopilote 2013.09.13. 01:25:01

@zopilote:
Tegnap is vettem egy Androidos tabletet, igaz olcson ( Asus MemoPad HD, 160 $ - ert) de csak azert, mert eddig nem volt Androidos gepem. Van 2 komoly laptopom (igaz egyik rossz, 50 $ lenne a megjavitasa, de lusta vagyok megcsinalni) van Ipad - em, Balckberry Playbook - om, Nokia N610 - esem, egyiket sem hasznalom, csak ha utazom. Igy megy el a sok penz. A fogyasztoi tarsadalom rabja lettem:( Szerencsere az okos telefonnak ellent tudok allni, erre buszke vagyok!! :)

BTBTBT 2013.09.13. 01:27:02

@sodalisO:
Ha visszamész, a technika jól jöhet, de mire fogod tudni használni az angolodat?

@zopilote:
Téged vagy hajt valami, vagy nagyon jól tudsz újrakezdeni.

Miért nem adsz jótékonysági intézményeknek?

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 01:31:58

@Barátusz: Az angolomat semmire, legfeljebb csak belülről megveregetem néha a vállam, amiért teljesen egyedül megtanultam olyan szinten, hogy használni tudom és ha sikerül , akkor még tovább is tudom fejleszteni itt. A skóciai blogomban írtam le, hogy egy számítógépes játék miatt kezdtem el angolul tanulni, just for fun", soha semmilyen tanfolyamra nem jártam, mert eldöntöttem, hogy az eleje úgyis csak alapozás, gyogyózás, nem fogok fizetni azért, hogy megtanítsák velem :-My name is Agnes. 3500-ért. Ez egyedül is megy. Ment is. Tehát , az angol, sztem csak az egómnak kell.! :-)

zopilote 2013.09.13. 01:39:00

@Barátusz:
" Téged vagy hajt valami, vagy nagyon jól tudsz újrakezdeni "
A valasz egyszeru: a Nyilas jegyeben szulettem:) Egy ido utan mindent megunok, sokszor a cel elerese elott:) Es johet az ujabb cel:) (hogy megunjam azt is, a belekezdes elott) :)
" Miért nem adsz jótékonysági intézményeknek? "
Mert lenyuljak a dolgokat, a charity szervek vezetoi luxus korulmenyek kozott elnek, plusz igy is tamogatom a termelo ipart, az uj aruk kereskedelmet:)

zopilote 2013.09.13. 01:47:03

En is pont ezert nem jarok nyelvtanfolyamra, a My name is Mike vagy Me llamo Miguel miatt. A programnyelvektol is a " Hello World " vette el a kedvem, mar az elso oldal utan:(

BTBTBT 2013.09.13. 01:47:34

@sodalisO:
Erre a kezdeti angoltanulásodra emlékszem, mert beleolvastam a blogodba, amikor letrolloztak.
Én is autodidakta módon tanultam meg a nyelvet. Jó sokáig tartott, mert többször is abbahagytam.
A "my name is Agnes"-t 1500-ért is megtanítottam volna neked. :)

@zopilote:
Sejtettem, hogy valami hasonló lesz a válaszod a jótékonyságiakkal kapcsolatban. Érthető is.
A legtöbb emberről, akit ismerek, nem tudom, hogy milyen csillagjegy képviselője. A Nyilasokról sem tudtam, hogy félbehagyók.
Okostelefon? Az a sok kütyü, amivel körbevetted magad - és nem is sokat használod - bőven szolgálja azt a célt. :)

Mindenkinek jó éjszakát! Még akkor is, ha nem mindenhol van még éjjel.

SodalisO · http://hataronkivul.blog.hu/ 2013.09.13. 01:55:52

Jó éjt nektek, itt sajnos már éjjel van, ideje elcsitulni.:-)

Ugyandehogy (törölt) 2013.09.13. 07:15:01

@zopilote: vájávájá, 88ban napi 25 dollár?

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.13. 07:45:48

@Barátusz: ez brutális, miből vannak ezek a kaják? Jóval olcsóbb, mint itthon. Mi 3 tagú családnak napi 3-4 rongyot költünk kajára, itthon. Persze nem szeletelt kenyér meg párizsi.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.09.13. 08:17:39

@négyzethálós: uhh ez a cikk fájdalmas, kommunista baromság :)

micsoda? 2013.09.13. 08:49:11

@zöldeketbeszélek: Van igazságod, de a "kifejezetten" tulzás:)

Trójai 2013.09.13. 08:49:12

Én csak egyvalamit nem értek:

"Szerencsém volt, nem kellett az utcán aludnom, befogadott egy ismerősöm ismerőse."

Aztán:
" Ellentétben a kinti magyarokkal, sajnos. Ha segítségre volt szükségem sosem tudtam a honfitársaimhoz fordulni, az angol ismerőseimre viszont bármikor számíthattam."

Gondolom frissen és tervezés nélkül odautazva nem brit ismerősnél szállt meg, hanem magyarnál. (Mert akkor még nem volt brit ismerőse)

Szóval akkor ez a "SOSEM" nem állja meg a helyét.

Behajtó70 2013.09.13. 08:49:12

Kiváló írás! Kiváló! Minden szavát érzem.

Kösz

zopilote 2013.09.13. 09:17:56

@Babette_:
Igen, 25 dollar naponta, csak kajara!!! A tobbi hasonlo seismic ceg 10 $ - t fizetett abban az idoben. Jol emlekszem, 4 naponta fizettek 5 db 20 dollarost, az 50 - es ritka volt akkoriban, a 100 - as meg ritkabb. Ma mar sajnos nem ritka egyik sem:( Nagyon jo ceg volt, kesobb kifejlesztettek egy muszert is, a szakmaban a legjobbat, az elso kezdetleges peldanyokkal dolgoztunk, 5x akkora volt a production es a pontossag, mint a hagyomanyossal, ezert tudtak olyan jol fizetni. Akkoriban a cegek tobbet adtak a melosra, ma a profitot lenyelik es meg kevesebbet is fizetnek. Sajnos a legtobb melos reggeltol estig be volt lőve a kendertol, ezert leptem ki. Pedig nagyon marasztaltak, " raereztem " a muszerre, fenyes karrierem lehetett volna naluk. Ezert sajnalom meg most is. Meg abban az evben elkoltoztem Vancouverbe es ott valtottam az olajkutatasrol a bányakutatásra.

BTBTBT 2013.09.13. 13:49:12

@Zka:
Nem feltétlenül gyengébb minőségű alapanyagok (időnként viszont igen), illetve itt látszik, hogy mennyire a márkanevet fizetjük meg egy-egy (bármilyen) termék esetében.
A Sainsburys meg a többi hipermarket is árulja a saját céges névvel ellátott árukat, amiket sokszor ugyanazok a nagynevű cégek készítenek számára.
Ráadásul egyórányi minimálbér jelenleg 6,19 font. Tehát abból lehet kaját venni jócskán.

Amikor kijöttem, és elkezdtem dolgozni, mindig azt néztem, hogy mit tudok megvenni az akkor még alacsonyabb minimál órabéremből - illetve jólesően rácsodálkoztam, hogy egy csomó mindent, pedig ilyen Sainsburys basics termékeknek a közelébe sem mentem.

bpetya75 2013.09.13. 18:59:29

@rumitom:

Közben rájöttem, hogy ahhoz kapcsolódhatott, amikor Max-szal vitatkoztam arról, hogy az emberek szeretnek-e dolgozni, és azt írtam, hogy ismerek embereket (jobbára kétkezi embereket), akik szeretik a munkájukat.

bpetya75 2013.09.13. 19:03:26

@Barátusz:

Programozott sírás? Milyen már az? Nekem nem is menne. Komoly sokk kell hozzá, hogy elbőgjem magam.

Elérzékenyülni el tudok, de az csak pár könnycsepp, meg elszoruló torok, az nem ugyanaz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.13. 21:55:28

@Barátusz: en harom evig toltam ugy, hogy ugye csak en kerestem. Viszont amiota a a kedves is munkahelyen van, beke es nyugalom honol(na, ha most meg mashol nem allna feje tetejere a vilag:D )

BTBTBT 2013.09.13. 23:06:22

@bpetya75:
Őőőő.. programozott sírás? Mi van? :)
Csak elvonulsz ha nagyon kell, hogy ne lássák, hogy gyenge is tudsz lenni.

@tildy:):
Le a kalappal. Nekem ilyen sokáig nem megy, hogy a másik ne keressen, úgyhogy noszogattam volna, hogy hamarabb legyen melója.
Persze kicsit más, amikor egy nő keres, és a pasija csak munkát keres.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.13. 23:14:47

@Barátusz: Enterpreneur tipusu ember. Egyszer meg nagyon be fog jonni az álma. De addig is meg kell élni valamiből.

BTBTBT 2013.09.13. 23:17:24

@tildy:):
Tudom, írtad korábban, de 3 év nekem akkor is sok lenne.
Sok sikert neki. Nagyon bírhatja a bizalmadat, ha ilyesmire képes vagy érte.

bpetya75 2013.09.13. 23:23:58

@Barátusz:

Nem vagyok én ennyire tudatos ember. Ha bömbölnöm kell, akkor bömbölök, nem fogom vissza magam. Az a három számomra emlékezetes bőgés is legalább egy ember előtt történt.

Spontánabb figura vagyok én annál, hogy elvonuljak ;-)

lehunyjaketszemet 2013.09.14. 09:19:36

Jò mosolygàst a kedves posztolónak, remèlem majd 10 èv mùlva is ìgy fog mosolyogni, ha nem lesz semmije...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.09.14. 09:58:58

@Barátusz: Az az ember , akivel le szeretnem elni az eletem , es szeretnem , hogy a gyermekeim apja legyen. Tudod akire azt mondjak : egy aldott jo ember:D Csak ennyi.

Muscari 2013.09.14. 11:37:51

@tildy:): De jo ezt olvasni. En is pont igy erzek a ferjem irant. Jo latni, hogy vannak meg rajtunk kivul is szerencses emberek :-)

Igaz, mi meg nem teljesen jutottunk ki a hullamvolgybol, de borzaszto kemenyen dolgozik(unk) rajta es mar elmozdultunk a holtpontrol. O is entrepreneur tipus egyebkent

BTBTBT 2013.09.14. 11:45:01

@tildy:):
Ez nagyon jol hangzik. Sok sikert! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása