oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 23. 06:50,  Miért indulunk útnak? 330 komment

2013. augusztus 23. 06:50 Határátkelő

Miért indulunk útnak?

Egy közelmúltban megjelent felmérés szerint a magyarok közel fele (egészen pontosan 48 százaléka) elhagyná hazáját egy jobb munkalehetőségért. A téma természetesen közelről érint minket is, ezért aztán megkerestem a felmérést végző Randstadot, hogy válaszoljon a bennem felmerült kérdésekre. (Az eredeti felmérés itt olvasható.) A Workmonitor egyébként egy 32 országra kiterjedő felmérés, amely elsősorban a munkavállalói attitűdöket vizsgálja. Én tehát kérdeztem, Végső Péter, a Randstad Hungary marketing és PR vezetője pedig válaszolt.

migration.jpg

Ön szerint minek tulajdonítható ez az 48 százalékos arány egy olyan országban, amelyről még a 2000-es évek közepén is az volt az elterjedt nézet, hogy az emberek nehezen mozdulnak még országon belül is?

A motivációkat részletesen ebben a kutatásunkban nem vizsgáltuk, de egy 2011-ben készített felmérésünkben a válaszadók 58 százaléka mondta, hogy vállalná a költözést a magasabb fizetésért cserébe, ezzel szemben 79 százalék nem váltott volna lakóhelyet, ha a fizetés emelése nélkül ajánlottak volna jobb munkát. Az eredmények és a Randstad tapasztalatai alapján azt mondanám tehát, hogy a külföldre költözőket elsősorban a jelentős fizetésbeli különbségek motiválják. Ennek ellenére sok tényezővel kell még számolni: az utóbbi 10-15 évben a munkaerőpiacra lépő fiatalok az idősebb munkavállalóknál mobilisabbak, jobban beszélnek idegen nyelveket és a multinacionális környezet is közelebb áll hozzájuk, mint az X generáció tagjaihoz.

Milyen a helyzet összehasonlítva a régió többi országával?

A legfrissebb, 2013 tavaszán felvett adatok szerint egy jó állásért Lengyelországból 34 százalék, Szlovákiából 32 százalék, Csehországból pedig 30 százalék költözne külföldre a régió azon országai közül, amelyek szerepeltek a kutatásban.

Megkérdezték, mit tartanak „megfelelő állásnak" a magyarok (azaz melyek e kitétel legfontosabb feltételei szerintük: a fizetés, az állás biztonsága, az elvégzendő munka mennyisége, stb.) és ha igen, akkor van-e ezen a téren eltérés a régió többi országához képest?

Erre a kutatásunk nem tért ki, a válaszadók maguk dönthették el, mit értenek jó állás alatt. A fentiek alapján valószínűleg a magasabb fizetés illetve a jobb megélhetés jelenti a legnagyobb vonzerőt, de például a hosszú távra tervezhető karrierlehetőségek és a jobb munkahelyi környezet is motiváló lehet.

Korábban is feltették már ezeket a kérdéseket? Ha igen, változott a helyzet?

2011-ben a felmérésünk egy kicsit más formában vizsgálta ezt a témát, így az adatok nem összehasonlíthatóak. A negyedévente végzett Workmonitor felmérésünknek azonban van egy állandó része, amely általánosságban vizsgálja a mobilitást. Az úgynevezett mobilitási indexet három összetevő alapján számoljuk: a megkérdezettek mennyire bíznak abban, hogy a következő 6 hónapban találnának munkát, mennyire félnek az állásuk elveszítésétől, és hányan keresnek többé-kevésbé aktívan munkát. A magyaroknál a mobilitási index 2010 második negyedévében 88 ponton állt, de 2012 végére elérte a 100 pontot. A legfrissebb adatok 96 pontot mutatnak, tehát kis mértékben csökkent a mobilitás Magyarországon az elmúlt fél évben, elsősorban azért, mert kevesebben bíznak abban, hogy a munkahelyükről való kilépés után találnának másik állást.

A legfontosabb célországokban (Anglia, Németország, Ausztria) hogyan állnak ezek a mutatók?

Németországban a munkavállalók 58 százaléka érzi úgy, hogy nincs náluk biztos munkahely, és 37 százalék költözne külföldre egy jó állásért. Az Egyesült Királyságban a költözést mindössze 2 százalékkal többen vállalnák (39 százalék), de sokkal nagyobb a bizonytalanok száma: 81 százalék mondta azt, hogy ott nem létezik munkahelyi biztonság. Európában a skandináv országok lakosai között van a legtöbb bizakodó (Norvégiában és Svédországban 61 százalék stabilnak érzi az álláspiacot), és jellemzően a mediterrán országokban látják negatívan a helyzetet (például Görögországban és Spanyolországban is 90 százaléknál többen mondták, hogy nincs náluk biztos állás). Ausztria sajnos nem szerepel a felmérésben.

Mekkora szerepet játszik a külföldi munkavállalás iránti hajlandóságban a munkaadó és a munkavállaló közti viszony? Azaz előfordul-e, hogy azért váltanának az emberek munkahelyet, vagy akár országot, mert úgy érzik, a munkáltató nem becsüli meg, esetleg kihasználja, kizsákmányolja őket?

A munkavállaló és a munkaadó közötti viszony fontos eleme a mobilitásnak, de konkrét adatot ezzel kapcsolatban nehéz mondani. Minél alacsonyabb azonban az egy főre jutó GDP és az életszínvonal, minél magasabb a ledolgozott munkaórák száma, annál nagyobb valószínűséggel elégedetlenebbek a munkavállalók a személyes ellentéteket vagy a konkrét munkakörülményeket leszámítva is.

A felmérésük szerint a magyarok bizalmatlanok a határozott munkaidejű szerződéssel szemben. Ez csak a magyarországi munkavállalásra igaz, vagy a külföldire is, azaz utóbbi esetben is elvárják-e a határozatlan idejű szerződést, vagy rugalmasabbak?

A Magyarországra vonatkozó információk csak a hazánkban alkalmazottként dolgozók válaszait tükrözik, nincsenek pontos adataink a külföldön munkát vállaló honfitársaink véleményéről. A tapasztalataink azonban azt sugallják, hogy a külföldön szerencsét próbálók eleve nyitottabbak az új lehetőségek iránt, így valószínűleg a rugalmas foglalkoztatási formákat is pozitívabban ítélik meg. Az ilyen munkaszerződések a nyugat-európai államokban jóval elterjedtebbek, így aki ott keres állást, gyakrabban találkozhat ilyen feltételekkel.

Mire számítanak, lesz-e trendváltás, esetleg fokozódni fog a külföldi munkavállalás iránti hajlandóság?

Ez rövid távon többek között a gazdaság teljesítményétől, a munkanélküliség alakulásától és a fizetésektől függ, hosszú távon azonban más tényezők fogják alakítani a trendeket – például a népesség elöregedése és a speciális szaktudás iránti igény növekedése. A hosszú távú előrejelzéseink szerint a magasan képzett szakemberek iránti kereslet egész Európában növekedni fog, míg valószínűleg Kelet-Európában lesz a legnagyobb túlkínálat alacsonyan képzett munkavállalókból. Ez a mobilitást is jelentősen befolyásolja majd.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: felmérés Magyarország Randstad

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr405471741

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 07:05:34

Tehat jol dontottunk, jo helyen vagyunk! ;)

cristallo 2013.08.23. 07:29:54

Szuper, ezt szerintem már eddig is tudtuk, a felmérésben sok újdonság nincs.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 07:30:24

oké, de mi a végkövetkeztetés? vagy valami?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.23. 07:42:20

Hm... hát engem baromira nem érdekelt, hogy mások miért és hova mennek.
Most akkor önző dög vagyok?
:D

Link elek 2013.08.23. 07:44:56

@Babette_:
alkalmazottkent mindenhol egyre nehezebb.
---
egy erdekes hozzaszolas a redditrol:
It all boils down to this. Somewhere in the company you work for is a guy. He works for accounting. No, you don't know him. In fact, you are not allowed to know him. Your boss doesn't know him either so don't ask. VP's know the guy. VP's are this accounting guys boss. Your boss is NOT in the same job tree as this accounting guy.
He has a job. That job is to monetarily justify every single employee in the company. He has a spreadsheet he keeps. If his spreadsheet says that with you the company makes money then you are fine. If the spreadsheet says that the company looses money because of your position then you are history. It is his job to cull those positions.
He is a cold, heartless bastard and you have no way of knowing him, no way of impressing him, no way of begging for time with him. And neither does your boss.
www.reddit.com/r/jobs/comments/1kn3cp/dont_be_loyal_to_your_company_xpost_from/

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.23. 08:05:59

@tilmir: nem.
Régóta nem volt nekem tetsző poszt :( sokallom ezeket az általánoskodó írásokat, archív posztokat stb

rezsoatya (törölt) 2013.08.23. 08:07:16

@diggerdriver: miert? Legalabb nem kellett belepned a redditbe! :-)

tableno 2013.08.23. 08:13:42

@diggerdriver: Hát pedig nagy titkot tárt fel előttünk: a cég addig alkalmaz valakit, amíg az megéri neki. Welcome to capitalism, comrade!

andaluzkutya 2013.08.23. 08:18:06

@tableno: Bár az olyan kapitalizmusban, ahol vannak szakszervezetek, meg munkavállalói jogok a cég azt is mérlegeli, hogy mikor és hogyan éri meg kirúgni egy amúgy számára fölösleges alkalmazottat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 08:22:52

@tableno:
Hubazmeg. Tényleg?
Akkor ez aszt jelenti hogy nemcsak szocreal hanem kapreal is van?

ffüttyfürütty 2013.08.23. 08:26:25

Szóval a jövőben Mordor lesz Mo.?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 08:44:42

Valakinek nincs kedve holnap bolhapiacra jönni?

Madrac 2013.08.23. 08:52:03

Persze hogy csak 30% a lengyel adat, mert az a sok millió akik már döntöttek, már rég elárasztották európát, angliát.

Bebbi 2013.08.23. 08:53:13

@Réka ‎: En is igy erzek, sajnos. :-(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 08:54:52

@charlieharper:
Persze de most füstjelekkel fogunk kommunikálni:)))))))

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 08:56:24

@diggerdriver: rezsőatyát ne hívd, nincs beregisztrálva a bolhapiacra.

2013.08.23. 09:04:17

@Babette_: minden normal paranoias ip spoofingot hasznal

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 09:10:20

@ffüttyfürütty:
Mar most is az, nem?
Csak gyozzek kivarni Frodot, aki elrendezi az aktualis kivancsiszemut ;)

@Madrac:
Arra lennek meg kivancsi, hogy ha lenne gyerekem, aki itt szuletne, akkor vajon magyarnak szamitana vagy svednek? Milyen allampolgarsaga lenne? Es hogy szerepelne (szerepelne-e) a magyar nyilvantartasban?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 09:11:13

Nahat a csavo is a bullshit generatort hasznalja... remelem megnezte a tuzhurrikant is mar a neten...

rezsoatya (törölt) 2013.08.23. 09:16:23

@Babette_: meg a legtobb ember is ott van! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 09:19:02

Ez anglias poszt egyebkent? Fogadjunk, hogy Saman farhatja is benne van!

" I too you no, good too you no! "

ffüttyfürütty 2013.08.23. 09:19:12

@Kovermadar: Egy blogon ez szerepel:
ungersklakare.blogol.hu/?tag_id=13940
(mégis kikeltettek pár kis kövérmadarat? :) )

rezsoatya (törölt) 2013.08.23. 09:22:03

@Kovermadar: nalatok este van? (ez esti ima, nem?) igaz ott, eszakon koran sotetedik...

ffüttyfürütty 2013.08.23. 09:27:07

A gyakorikérdések pont hu tiltott link?

ffüttyfürütty 2013.08.23. 09:28:20

Pedig Sámánnak való keretalkotási helyet találtam. -> "Mi a módja a tibeti letelepedésnek?"

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 09:28:39

@ffüttyfürütty: errol jut eszembe, mi azt tervezzuk asszonnyal, hogy mivel hosszu tavon akarunk itt maradni, hogy az eskuvonket is itt tartjuk (anol hivatalos papir miatt). Vagyis a hivatalos reszet, a templomos, meg a haccacare mar Mo-n lenne. Ezzel vajon mennyire fogjuk megbonyolitani az eletunket?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 09:29:27

@ffüttyfürütty: feltetelezhetoen egy tibeti keret, ami befogad es nem all ki a transzcendalis sikbol...

Határátkelő 2013.08.23. 09:30:31

@Réka ‎: @Bebbi: Ritka kritikus egy társaság ez. :) Mondjuk a lelkemnek sokat segít, (már ha ez számít), hogy két éve ez megy... :)

Egyébként nem nagyon értem, mi a gond az archív posztokkal: ezek itt még nem jelentek meg, és mivel az origós oldal több mint egy éve leállt, egyszerűen csak szeretném átmenteni az ott megjelent, de itt nem olvasható írásokat. Na, mindegy, ízlések és pofonok, ugye.

Ami a mai posztot illeti: szerintem például az, hogy a Visegrádi országok közül messze Magyarországon a legkiugróbb a külföldre költözni hajlandók aránya (még úgy is, hogy már félmillió ember elment!), azért elég beszédes és érdekes adat. Különösen, hogy pár éve még a magyarok voltak azok, akik országon belül sem voltak hajlandók mozdulni.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 09:32:52

@Határátkelő: Konkretan most sem hajlandoak mozdulni az orszagon belul. Kulfoldre is csak gyujteni egy kis lovet alapon mennek a legtobben, az "ugynoksegek" nagy oromere.

ffüttyfürütty 2013.08.23. 09:34:19

@Mr. Long: Előre láthatólag semennyire, előre nem láthatólag felmérhetetlenül. :)
(templomost csak anyakönyvi után lehet tartani? ez a probléma, hogy szerinted a templomban csúnyán néznének az angol házassági anyakönyvi kivonatra - vagy ami ott van arra?)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 09:37:09

@ffüttyfürütty: a templomos reszevel lesz nagyobb problema. konkretan nem vagyok megkeresztelve, nem is tudok hazajarni okutasra (reformatus egyhaz, tudtommal angliaban nincsenek is...) bar asszony azt mondta, hogy a papok mindig elnezoek a templom szamara adomanyozo emberekkel (50-100e HUF)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.23. 09:39:10

@Határátkelő: megpróbáltam nem bántóan fogalmazni - nem azt írtam hogy en bloc szar a blog, úgy, ahogy van, hanem azt, hogy engem személy szerint milyen témák érintenek meg illetve hagynak hidegen. Maximálisan tiszteletben tartva, hogy más másként láthatja. Ha téged érdekel, hogy az olvasóid mit gondolnak a blogról, talán érdekes lehet az effajta visszajelzés. Ha nem, akkor ugord át nyugodtan a kritikus kommenteket.

ffüttyfürütty 2013.08.23. 09:41:46

@Mr. Long: Ez a része nagyon papfüggő ahogy én hallottam. Feltételezem akkor "asszony" miatt kellene a templomi esküvő nem? Neki nincs ezirányú ismeretsége?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 09:43:25

Emlekszem hanyan mondtak nekem anno, ha annyira akarok menni, akkor miert vagyok meg otthon?
2004-ben kimentem Norvegiaba Erasmus-szal, majd haza diplomazni. Onnetol meg 5 ev kellett, mire vegul megis elindultam 2009-ben.

De addig a fenti mondatot hanyszor, de hanyszor megkaptam....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 09:44:17

@ffüttyfürütty: Lenne, csak a szulei varosaban. A mulatsag meg onnan par szaz kilometerre, anyam varosaban lenne... Bar ott meg elege lecsokkent a hivok szama, remelem majd jol jon egy adakozo...

2013.08.23. 09:50:10

@Mr. Long: Magyarorszagon par 100kmrre mar egy masik orszag van. Nem?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 09:52:39

@charlieharper: Azert a google maps szerint Tiszabecs - Szentgotthard 586 km kocsival. Mondjuk ennel rovidebb tavrol lenne szo.

2013.08.23. 10:06:10

@Mr. Long: durvan 5 oras ut a templomig autopalyan?

think different 2013.08.23. 10:06:22

@Réka ‎: Ugyanez itt is. Régen az volt az első, hogy kávé + HA ébredés után. Most már címsor és első bekezdés után zárom legtöbbször. Nyár elején, közepén volt pár írás, amit talán még másoknak is ajánlottam, most pedig más az is idegesít, ha más ajánlja a blogot...

33621 2013.08.23. 10:10:14

@Mr. Long: Ezt jól összeszerveztétek, az ország két végpontja ez a két település határátkelőkkel Ukrajnába ill Ausztriában. És fogadok hogy nem Magyarországon ismerkedtetek meg hanem kint angliában.

SzZoole 2013.08.23. 10:17:13

@tilmir: Hi,semenyire sem vagy onzo mert mindenki a sajat szerencsejenek a kovacsa...Ha onzetlen lennel "a regi baratok"vagyis a piocak reg a vered szivnak es semenyire sem lennel elorebb.Engem sem erdekel hogy ki megy hova es miert meg hogy mit dolgozik es mennyit kap a munkajaert,a magam utjat epitem es csak ez szamit,ez pedig nem onzoseg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 10:19:51

@charlieharper: "Mondjuk ennel rovidebb tavrol lenne szo." ez a ket telepules csak egy pelda a "Magyarorszagon par 100kmrre mar egy masik orszag van. Nem?" felvetesedre. De majd meglatjuk, hogy mennyire jofej a pap.

@33621: nem ezek a telepulesek, csak peldalkent hoztam fell, hogy magyarorszag hosszaban azert van par szaz kilometer.

BTBTBT 2013.08.23. 10:23:17

5670 fos felmeres eredmenyet vetitik ki egesz Mo.-ra? Hu, b+! Nem mondjatok, hogy ennek sok koze van a reprezentativitashoz?

@Határátkelő:
"a Visegrádi országok közül messze Magyarországon a legkiugróbb a külföldre költözni hajlandók aránya"
Hajlandosag es tenyleges koltozes kozott oriasi kulonbseg van. Kerdezd csak Philosoraptort.

"pár éve még a magyarok voltak azok, akik országon belül sem voltak hajlandók mozdulni."
A hajlandosag meg a lehetoseg sem ugyanaz, hiszen Mo.-on ha jelzalogra veszel egy hazat egy (fo)varosban/kisvarosban/faluban (es a nagy tobbsegnek csak igy sikerul), akkor nehez is mozdulni orszagon belul.
Hogy az Angliadnal maradjunk, egyreszt szokas a berles, masresz szabadon koltozhetsz, ha megis jelzalogra veszel hazat/lakast, mert viheted magaddal a jelzalogot az uj ingatlanra.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 10:24:41

@ffüttyfürütty:
Mi nem keltetunk semmit sem, csak kivancsi voltam pont sz amerikai rendszer miatt.

Ez alapjan, ha akarnank is, csak 3 ev mulva lehetne. Minek a vacakolas a magyar allampolgarsaggal?!

@rezsoatya:
Nincs ;)
Most kb. akkor sotetedhet, mint Mo-n.

rezsoatya (törölt) 2013.08.23. 10:28:55

@Kovermadar: nekem nem oszt, hogy Mo-on mikor sotetedik...
(rossz) poen akart lenni, h Sverigeben kora reggel mar sotetedik... :-P

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.23. 10:30:40

@Link elek:
" alkalmazottkent mindenhol egyre nehezebb.
---
egy erdekes hozzaszolas a redditrol:
It all boils down to this. Somewhere in the company you work for is a guy. He works for accounting. No, you don't know him. In fact, you are not allowed to know him..."

Azert azt is tedd hozza hogy ez a nagyvallalatokra jellemzo. Azert emellett van meg vegtelen szamu jol futo kis vallalkozas is a vilagban, ahol meg embernek tekintenek es nem csak egy ID number vagy a listabol. :)

Nem hiszem hogy egy 45 fos ceghez peldaul megerne ilyen embert alkalmazni. Vagy ha igen, akkor a speadsheet-bol nagyon hamar kibukna hogy o maga a legfoloslegesebb szemely a cegnel. Tenyleg, ilyenkor mi van? Mi a company policy ha a sajat spreadsheetem azt mutatja hogy en vagyok a legrafizetesesebb alkalmazott? Jelentkezik a fonoknel hogy rugjak ot ki? :D

emiGrant 2013.08.23. 10:31:17

"andaluzkutya 2013.08.23. 08:18:06
@tableno: Bár az olyan kapitalizmusban, ahol vannak szakszervezetek, meg munkavállalói jogok a cég azt is mérlegeli, hogy mikor és hogyan éri meg kirúgni egy amúgy számára fölösleges alkalmazottat."

Hihetetlenul tipikus, hogy ez a megjegyzes egy arva reakciot nem generalt. Ahogy valaki valami komoly es ertelmes dolgot emlit, valahogy automatikusan bojkottalja mindenki. Igenis, szerintem az is szamit, hogy a szakszervezetek semmit nem ernek otthon, vagy egyaltalan nincsenek, vagy ha vannak is vagy gyava kukacok vezetik oket, vagy teljesen lefizetett babok. Azokban az orszagokban ahol leteznek es neha-neha meg harcolnak is tagjaik jogaiert, ott valoszinubb, hogy emberkent fognak banni veled a fonokeid es hogy tisztessegen meg fognak f izetni.

Ja, es HA-val teljesen egyetertek, hogy az, hogy tolunk akarnak a legtobben elmenni az nagyon jelentos. Ez azert van, mert nalunk a legszornyubb az elet a volt Visegradiak kozul, vagy azert, mert mi igy latjuk, vagy azert, mert az egy tipijus magyar szokas, hogy megszokunk a problemak elol ahelyett, hogy maradnank es harcolnank a jogainkert? Ha lehet, ne essetek nekem e feltevesek miatt, csak erdekel a velemenyetek. Mert en mar ilyen kis fura alak vagyok, hogy engem minden erdekel. Atipikus a HA-n, tudom, de ez van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 10:38:18

@emiGrant:
nem értek hozzá, de az a benyomásom, hogy lengyelek is igen sokan vándoroltak külföldre, még korábban kezdve, mint a magyarok.

ffüttyfürütty 2013.08.23. 10:40:35

@Don Kartasch: Mivel ő fölötte / kívül áll a rendszeren ezért nyilván nem jelentkezik, hogy ő a fölösleges. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 10:41:11

@Babette_:

A végkövetkeztetés: kevés a fizetés, több pénz kell.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 10:42:52

@Kovermadar:

"Arra lennek meg kivancsi, hogy ha lenne gyerekem, aki itt szuletne, akkor vajon magyarnak szamitana vagy svednek? Milyen allampolgarsaga lenne?"

Magyar állampolgár vagy? Ha igen, akkor a gyereked automatikusna magyar állampolgár, mindegy hol születik.

ffüttyfürütty 2013.08.23. 10:43:27

@emiGrant: Most le lettünk osztva mi papucsállatok? :)
Szerintem ha olvasod a posztokat és úgy tűnik olvasod őket egy ideje, elég sokan leírják, hogy küzdöttek-küzdöttek aztán mikor már úgy érezték, hogy a kaki a szájukig ér inkább kiszálltak a kakis medencéből.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 10:43:27

@Don Kartasch: egyszerűen arról van szó, hogy nagy cégeknél készül ilyen kimutatás. jó esetben középméretűnél is (50 főtől felfelé), de az már korántsem biztos, hogy le is vonják belőle a megfelelő következtetést.
kis cégeknél jellemzően egyszerűen nem tudatos a cégvezetés, tehát ilyen kimutatások ilyen céllal szinte egyáltalán nem készülnek. ezek a kis cégek jellemzően kényszerből (egyéni vállalkozásból alakulva, vagy a cégvezető nem tudott elmenni sehova alkalmazottnak, stb) jönnek létre, ilyenformán nem volt alkalmuk megtanulni a vállalatvezetés mikéntjét, így a legkézenfekvőbb számok mentén alakítják a cégvezetés struktúráját: több a kiadás, mint a bevétel->el kell küldeni valakit, mondjátok meg, hogy kit (=aki a legnemszimpatikusabb).

mondom ezt úgy, hogy mindegyikféle méretű cégnél van tapasztalatom.

Attila Szélpál (törölt) 2013.08.23. 10:45:46

@Madrac: Ugyanezt akartam irni.Egy felmeres, akkor lenne realisabb, ha merlegelnek mennyien koltoztek mar ki az adott orszagbol.

ffüttyfürütty 2013.08.23. 10:46:59

@emiGrant: Egyébként Sámán is ezért akar újrakeretezni.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.23. 10:52:58

@Babette_: En nem mondom hogy ez nem igy van. En is tudom hogy igy megy a legtobb multinal, csak arra probalok celozni hogy nem tudsz mindig mindent merni egy excel tablaban kulonfele reportokkal meg pivotokkal...

Van egy tok lelkes friss-diplomas alkalmazottotok. Nagyon a palyaja elejen van, alig tud valami erdemi munkat letenni, nyilvan a spreadsheet-ben nem fog tul fenyesen szerepelni, de szerencsere emberek vagyunk nem robotok. A fonok latja benne a tanulni akarast es a potencialt ezert marad a gyerek.
Meg hogy me'rsz peldaul olyan poziciokat akik a cegen beluli oktatasert felelosek? Az o munkajuk rohadtul nem megfoghato konkret termekekkel es jelentesekkel megis marhara fontosak mert nelkuluk borul az egesz rendszer...

Szoval persze, kell ez a teljesitmenymereses analitikus modszer mert sok cegnel mukodik a dolog a legtobb alkalmazottra, de be kell latni hogy azert nem lehet univerzalisan alkalmazni mindenhol es mindenkire. Vannak munkak es poziciok amit nem tudsz szamokkal merni...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 10:58:58

@Don Kartasch: mindent lehet mérni, MINDENT.
az oktató munkáját is. elég csak arra gondolni, hogy mi a célja az oktatásnak.
kommunikáció minősége egy ügyfélszolgálaton? - az elégedetlen ügyfelek számát, hívások hosszát, stb
kommunikáció minősége egy kereskedelmi cégnél? - eladott termékek számát
számítógépes ismeretek? - az egy munkára fordított időt, adott időegység alatt elvégzett munkafolyamatot
de mondj bármi példát, mindent le lehet vezetni mérhető dologra...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 11:02:09

@Babette_: fonokom munkaja, aki joreszt egyeztetesekre jar, elmondja nekunk a parametereket, ami alapjan tervezunk es jelenteseket ir. akkor neki a leutazott kilometerszam, meg a leutott karakterszamok a meroszamai?

ffüttyfürütty 2013.08.23. 11:04:09

@Don Kartasch: Láttad az Egek ura című filmet? Az ifjú hatékonysági titánról pont a női főszereplő jutott eszembe. Clooney sidekick-ja. (beragadt ez a szó :) )

2013.08.23. 11:05:52

@emiGrant: direkt nem teagaltam, mert ez egy kompkex kerdes.

Egy pelda az utobbi evekbol. CEO a negyedeves eredmeny elemzesekor bejelentest tesz. Atstrukturalunk, "more efficiencient org, yada yada" kirugunk Xezer embert. A hirre az elemzok reagalas a marketen az, hogy felugrik a share price. Minden befekteto orul.

Minden vezeto megkapja a "target"-ot. Masnap reggel dontened kell, hogy melyik ujjadba harapsz, kit rugsz ki. Elkezdodik a sakkozas. Ki akarsz rugni Japanbol 5 fot, Franciaktol 5-ot es Nemetektol 5-ot. Aztan jon a helyi Legal, hogy Nemetorszagban nincs ra torvenyi mod, hogy kirughass barkit "redundancy program" kreteben, amig a ceg profitot csinal. Franciaknal kesz tortura valakit kirugni (rosszabb, mint nemeteknel). Kenytelen vagy inkabb kurugni 10 jol dolgozo angolt UKban vagy USAban, mert torvenyileg van ra lehetoseged, de a kozepesen dolgozo 5 masikat a nemeteknel nem tudod kirugni. Kerdes az, hogy ez vajon nem piaci tulszabalyozas? A munkasnak jo, a cegnek nem mindig.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 11:09:42

@emiGrant:
Nem volt mit hozzafuzni, mert igaza van kutya urnak ;)

Svedorszagban is vannak szakszervezetek, egy csomo extra juttatast kapunk toluk es kepviselnek minket. Persze nem szentiras, amit mondanak, sokat szamit a munkaado is.

A cegnel, ahol dolgozom, a fennallasuk 56 eve alatt egyetlen dolgozot sem rugtak ki (kis ceg, 70 fos talan). Inkabb atkepeznek, masik gepre tesznek, eloleptetnek,...
A valsag alatt 4 napos munkahet volt (80%), cserebe 90% fizetes. Miutan talpraalltak, visszamenoleg kifizettek a havi 10%-ot.

Ezzel azt akarom csak mondani, hogy nem csak szakszervezet, hanem kultura (tarsadalom) fuggvenye is a dolog. Ellenpelda mindenhol van persze, itt is.

Mi a velemenyem a cikkrol? Jo kerdes. A magyarsagbol nem sokat nezek ki ott, kulfoldon annal tobbet. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es ha mondjuk kettos allampolgar az ember?
Es ha fenti esetben nem jelzem a magyar hatosagoknak a dolgot? Megbuntethetnek-e?

nosuti 2013.08.23. 11:20:18

@Kovermadar: most te akkor akarsz gyereket vagy nem? :)

BTBTBT 2013.08.23. 11:21:20

@ffüttyfürütty:
Es mekkora volt, amikor a repulon kerdezi C.-t a stewardess. :)

- Would you like a can, sir?
- A cancer?

Nemcsak azert alkalmazzak az ilyen pacakokat, amit C. karaktere ad meg indoknak ("A fonokod nem akarja ezt megcsinalni, inkabb felberelt engem"), hanem mert aztan fedezik magukat azzal, hogy a cegtol kaptal szakertoi tanacsot a jovobeli karrierjukkel kapcsolatban.

BTBTBT 2013.08.23. 11:22:49

@nosuti:
A Nori biztos elkezdte mar megdolgozni ot a kerdessel kapcsolatban. :)

nosuti 2013.08.23. 11:23:51

@Barátusz: huu, ennyire a megdolgozós részletre nem volnék kiváncsi :))

olvaso_sg 2013.08.23. 11:26:01

@Kovermadar: svedorszag jus sanguinis orszag, magyarul ha ott szuletik a gyerek akkor valamelyik szulonek sved allampolgarnak kell lenni.

SzZoole 2013.08.23. 11:26:02

@emiGrant: 100%-ig egyet kell hogy ertsek veled.A magyarorszagi nagy szakszervezetek vezetoi mind bologato janos,a tagok elott mind veri a mellet hogy majd most megmutatjuk aztan a felsovezetok elott meg becsicskulnak mert azok egy kis juttatasal befogjak a szajat,lasd Gasko mit tudom en ki a kozlekedesi szakszervetivazeto,800 ezres -egy millas havi fizetese van meg szolgalati auto,telefon,laptop es ez mind a tagok befizeteseibol,es mit kepvisel?A nagy semmit.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.23. 11:29:02

@Kovermadar: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es ha mondjuk kettos allampolgar az ember?
Es ha fenti esetben nem jelzem a magyar hatosagoknak a dolgot? Megbuntethetnek-e?

Ahh haggyad mar, hat en mindig nevetek ezeken. Hogy ezt kene hivatalosan bejelenteni meg amazt kene. Hat szarok en rajuk nagy ivbol.

Most is kaptam egy papirt az egyetemtol hogy van kokemeny 2400 Ft (asszem uccso felevben nem fizettem be egy pot-vizsgat :D) tartozasom amit ha eddig es eddig nem rendezek akkor polgari peres utra terelik... a 2400 Ft-ot! :D

Befizettem mert szeretem az egyetemet es halaval gondolok rajuk, de ne felj, ha allambacsinak kellett volna ugyanezt, szarnek ra. Mit tudnak tenni? Semmit! :D Otthon nincs semmi a nevemen, beideznek birosagra? Hova kuldik a levelet. Az uccso magyar cimem alberlet volt, ahol most egy vadidegen lakik gondolom. Soha nem is fogok rola tudni hogy folyik ellenem vadul a per! :D Amugy meg azt sem tudjak melyik orszagban lakom, hol elek. De ha meg tudnak is, mit csinalnak? Utanam kuldik a TEK-et? :D Azok ide sem talalnanak... mar a kulfoldi repteren leszallva eltevednek mert gondolom egyik se tud angolul...

Ugyanmar, attol kell a legkevesbe felned hogy az otthoni hivatalok tudnak veled kezdeni barmit is... :)

BTBTBT 2013.08.23. 11:30:27

@nosuti:
Felreertettel. A K. "nem akarok gyereket"-felfogasat megdolgozasra celoztam, nem az intim eletukre.

zopilote 2013.08.23. 11:30:47

@ffüttyfürütty:
" elég sokan leírják, hogy küzdöttek-küzdöttek "
Az kuzdes, hogy a lelepok is ugyanugy nyomattak a fekaliat abba a medencebe - vagy talan jobban es nagyobb adagokban - amig benne eltek, mint az otthonmaradottak? :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 11:33:53

@Mr. Long: azt is lehet. nem kilométerre, de az is benne lehet.
mekkora munka, milyen végösszeg, ehhez képest hány egyeztetés, ez mennyi időt vesz igénybe, stb.
egy projektben mindenki munkája kifejezhető pénzben, akkor is, ha közvetlenül nem végez termelő munkát. ezeket mind rá lehet vetíteni az eladási árra.
ha ez így számodra nem érthető, akkor ezen a fórumon nem tudlak úgysem meggyőzni, meg nem is akarlak, csak azt szeretném, hogy értsd, hogy minden munka kifejezhető pénzben és ráfordításban, innentől már csak egy lépés a "hogyan mérjük".

nosuti 2013.08.23. 11:40:39

@Barátusz: arra nem is gondolsz, hogy direkt értettelek félre?

ffüttyfürütty 2013.08.23. 11:44:03

@zopilote: Ezt nem tudom megítélni, csupán jóhiszemű voltam mikor elhittem egyes poszterek történeteit. :)

ffüttyfürütty 2013.08.23. 11:46:42

@Barátusz: "hanem mert aztan fedezik magukat azzal, hogy a cegtol kaptal szakertoi tanacsot a jovobeli karrierjukkel kapcsolatban. " - na most itt gond van a ragokkal, vagy gond van a fejemmel. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.23. 11:53:35

@Mr. Long: a méréssel kapcsolatban két kérdést kell megválaszolni
1. mi a célja a mérésnek, milyen eredményt akarsz elérni
2. megéri a befektetett energia az eredmény szempontjából

pl egy éjjeliőrnél is mérhető, hogy a műszakja alatt hány probléma volt, ebből mennyi volt elkerülhető/elkerülhetetlen, milyen gyorsan intézkedett/hívta a rendőröket, stb,
de ott van az objektív kérdés: szükség van-e rá, mekkora költséggel tudom lecserélni, és ez a költség kisebb-e, mint a jelenlegi éjjeliőr által okozott költség. ha a válasz az, hogy az öreg piti összegért dolgozik, amennyiért senki nem jön el, viszont több százezer forintomba kerülne a hirdetés stb, viszont havonta kétezer forintnyi pluszköltséget okoz, hogy éjfélkor mindig elszundikál, akkor nyilvánvaló, hogy nincs miért felmérni a munkáját.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 11:58:41

@nosuti:
Nem akarok!

@olvaso_sg:
Tehat ha egyikunk sem allampolgar, nem szuletik meg a gyerek... ;)

@Don Kartasch:
Ezesetben jelentosen csokkenni fog a hiteltartozasom, ha lezajlott a per es eladtam mindent ;)

tableno 2013.08.23. 12:00:49

@charlieharper: Köszönöm, hogy válaszoltál helyettem. Annyit még hozzátennék, hogy a globális versenyben minél merevebb és szabályozottabb egy ország munkaerőpiaca, annál nehezebb hosszú távon helytállni, hiszen nagyon kockázatos új munkahelyeket kreálni olyan helyen, ahol a piaci környezeted változása esetén nem tudsz átstrukturálással reagálni. Magyarul: ahol nagyon nehéz kirugni a kevés (vagy) semmi hasznot hozó alkalmazottat, ott sokkal kevesebb új munkahely van - tehát ez a rendszer jó a már állásban lévő munkavállalóknak, viszont rossz a munkanélkülieknek és a friss diplomásoknak. Érdemes megnézni a statisztikákat: azokban az országokban a legmagasabb a fiatalok munkanélkülisége, ahol a legszabályozottabb a munkaerőpiac: dél-európai országok, Franciaország. Skandinávia pozitív kivétel (szabályozott munkaerőpiac de alacsony munkanélküliség), Magyarország meg negatív kivétel (munkavállalói jogok teljes hiánya mellett magas munkanélküliség) - de ennek a kielemzéséhez sámáni hosszúságú poszt kéne.

paraszthajszal 2013.08.23. 12:02:03

@emiGrant: "Ez azert van, mert nalunk a legszornyubb az elet a volt Visegradiak kozul, vagy azert, mert mi igy latjuk, vagy azert, mert az egy tipijus magyar szokas, hogy megszokunk a problemak elol ahelyett, hogy maradnank es harcolnank a jogainkert?"

Objektíven nézve, ha a releváns mutatókat vizsgálod (GDP/fõ, nettó átlagfizetés) akkor kitûnik, hogy a visegrádiak közül a csehek, szlovákok rég és egyértelmûen lehagytak minket, a lengyelek ugyan még közel vannak, de egyre távolodnak, ugye a gazdasági dinamizmus (ΔGDP%), alapján a munkaerõpiaci helyzet (álláshelyek száma, fizetési lehetõségek) nem javul, a jelenlegi trendek, elõjelek alapján (pl. alacsony beruházási ráta) rövid-középtávon nem is nagyon fog (pl. komolyabb "választási ktgvetés", állami keresletélénkítés a magas államadósság stb. miatt valószínûtlen).

Ezek után adva van a kérdés, hogy ugyan milyen jogokért kellene, lehetne harcolni? Nagyobb béremelésért a versenyszférában? Azt mibõl fizetnék a cégek, ha a bevételek nem nõnek? Tüntetés a munkahely-megszüntetések ellen? Hogy tartsák fenn õket, ha veszteséges a cég? Jó, a munka törvénykönyve a ciklus elején nem a munkavállalóknak kedvezõ irányban változott, de igazság szerint a munkavállalói jogokkal is kitörölhetnénk, ha pang a gazdaság, nincsenek új munkahelyek, és kedvezõ irányú változás nem is várható.

SzZoole 2013.08.23. 12:02:03

@Don Kartasch: Egyesetben tudnak veled mitkezdeni.Ha,eljaras indul ellened es Te nem veszed at a birosag alltal ki kuldott idezest elfogato parancsot adnak ki ellened.Na mar most mivel ismertetlen kulfoldi lakcimel rendelkezel ezert valoban nem tudnak veled mit kezdeni,de ha egyszer haza latogatnal e repteri utlevel ellenorzesnel a neved mellet rogton megjelenik az hogy elfogato parancs van kiadva ellened ott azzonal orizetbe vesznek aztan beultetnek a meseautoba elvisznek az illetekes birosagra ott atvetetik veled az idezest aztan utadra bocsajtanak,de ezek koltsegei is Teged illetnek.Ne erts felre nem akarlak ijesztgetni de ez a hivatalos utja.

BTBTBT 2013.08.23. 12:02:17

@nosuti:
Most mar igen. De a reszletek felol Madareknal erdeklodj.:)

@ffüttyfürütty:
Elgepeles: "azzal fedezik magukat" helyett" azzal fedezi magat" (mar a ceg) illetve "cegtol kaptal" helyett "cegtol kaptak"

tableno 2013.08.23. 12:03:23

@Kovermadar: Ha felveszed a svéd állampolgárságot, akkor a gyereked is svéd állampolgár lesz. Sőt, svéd-magyar kettős állampolgár.

Amarante 2013.08.23. 12:23:15

A motivációkat részletesen ebben a kutatásunkban nem vizsgáltuk,....

Akkor itt csak a mennyien volt a cel?Pedig szerintem jobban kene figyelni a miertekre:)Mar ha ez vkit erdekel ott,ahonnan az effele statisztikai kutatasokat megrendelik:)))))

ffüttyfürütty 2013.08.23. 12:38:26

@Amarante: nem kormányzati rendelésű hanem munkaerő-közvetítő cég felmérése.

olvaso_sg 2013.08.23. 12:39:54

@Kovermadar: hahah mar elore rohogtem a valaszodon amikor meglattam hogy santit a mondat lol

Amarante 2013.08.23. 12:45:25

@ffüttyfürütty:

Merre kozvetitenek?Kulfoldre?Mert ha minden igy folytatodik,akkor otthon mar csak a statisztikusok maradnak:))))))

Mondjuk magukrol is tudnak felmereseket csinalni:))))

A fenti beidezett sor azert jo valasz a mai poszt cimeben feltett kerdesre,nem gondolod:))))))?

nosuti 2013.08.23. 12:52:40

@paraszthajszal: van ahol majd az állam besegít.:) Most pl megvennék a veszteséges Dunaferrt csak hogy ne kelljen elküldeni 1500 embert. választások előtt ez rosszul mutatna

ffüttyfürütty 2013.08.23. 12:53:21

@Amarante: Nem hiszem, szerintem határokon belül.
(lehet hogy a zillető is politikusnak készül hogy nem a kérdésre válaszol, vagy HÁ csak képzeletben kérdezte ezt meg tőle)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 12:56:12

@Mr. Long:
5 ev ittartozkodas, kevesebb, mint 6 hetes kihagyasokkal (utobbi ellenorizhetetlen szerintem).
Erre jon az atfutasi ido, ami 8-10 honap azt hiszem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 12:58:07

@olvaso_sg:
Ennyire kiszamithato lennek? Hjajj, felmondok!
Igerem, eztan komoly leszek, mint a verhas!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 13:04:12

@Kovermadar: akkor meg harom ev, beadod a papirokat, varsz 2-3 honapot, majd a belecsapsz a gyerekcsinalasba! addig meg csak ovatosan! :)

tableno 2013.08.23. 13:19:31

@Mr. Long: nem muszáj várni. Ha a gyerek már megvan, akkor egyszerűen az ő nevében is be kell adni az állampolgársági kérelmet (általában úgyis az egész család kéri). Akkor egyszerre fogják megadni a szülőknek és a gyerekeknek is.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 13:22:13

@tableno: de ebben az esetben nem kell zenvedni a magyar papirok beszerzesevel? Egyszerubb, hogy amikor megszuletik a tronorokos apu, anyu buszken mutogatja a sved utlevelet.

tableno 2013.08.23. 13:25:56

@Mr. Long: A magyar papírokat mindenképp érdemes beszerezni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 13:28:19

@Mr. Long:
Most, hogy beindulnak a dolgok, dugjam a fejem a guillotine-ba? Neeem, neeem! ;)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 13:29:12

@Kovermadar: nem most, hanem harom ev plusz egy kicsi! :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 13:32:33

@Kovermadar: jut eszembe, batran irogatsz errol. asszony ezek szerint nem olvassa az oldalt? :)

tableno 2013.08.23. 13:33:47

@Mr. Long: Akár. De egyébként is alapelv, hogy minél több útlevele van az embernek, annál jobb.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 13:36:07

@Mr. Long: mi is emiatt varunk meg kb. 1 evet gyerkocvallalassal.
Jovo novemberben letelik az 5 ev ittletunk, ha utana szuletik a gyerek, automatikusan kapja a brit allampolgarsagot, meg akkor is, ha mi nem leszunk azok , csak majd 1 evvel kesobb. Ahogy Thargoid irta nekem korabban:
"A gyereknek akkor jár állampolgárság, ha itt születik UK-ban és valamelyik szülő angol, vagy a gyerek születésekor már 5 bizonyíthatóan 5 éve itt élt."

2013.08.23. 13:37:58

@tableno: Niki baberjaira torsz?

BTBTBT 2013.08.23. 13:38:04

OFF
Ti sem kapjatok ma meg a komment ertesitoket?

@Kovermadar:
"5 ev ittartozkodas, kevesebb, mint 6 hetes kihagyasokkal (utobbi ellenorizhetetlen szerintem)."

Mennyi a maximalis kulfoldon tartozkodas az 5 evre?

Ha a svedeknek is olyan jo a rendszeruk, mint az angoloknak, akkor nem vennek merget arra, hogy nem tudjak ellenorizni, hogy 6 hetnel tovabb voltal-e tavol az orszagtol.

BTBTBT 2013.08.23. 13:38:39

OFF
Ti sem kapjatok ma meg a komment ertesitoket az email-fiokotokba?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 13:41:04

@Barátusz: nem is szioktam oket nezni. csak neh afrissitem az oldalt.

nosuti 2013.08.23. 13:44:40

@Barátusz: én spec megkaptam azt a keveset ma

tableno 2013.08.23. 13:45:58

@charlieharper: kevés dologban értek vele egyet, de ebben speciel igen.

BTBTBT 2013.08.23. 13:49:47

@tildy:):
Belinkelnel errol valamit?
Csak mert az UKBA oldalan mintha nem azt irna, hogy a gyerek automatikusan megkapja az angol allampolgarsagot, amennyiben a szulei nem angol allampolgarok. Koszi.

@nosuti:
Jo neked.

@Mr. Long:
Szoktam, mert van, hogy orakig nem vagyok a gepnel, es az ertesitok alapjan egyszerubb reagalnom, ha csak bizonyos kommentekre keresek, nem olvasgatok vegig idonkent 200 hosszaszolast.

SzZoole 2013.08.23. 13:57:54

@tildy:): ha jol olvasom egyszere erkeztun az orszagba,nekem jovore november 23.an tellik le az 5-ev amit tudok igazolni:)))

Warlimont 2013.08.23. 13:57:55

Szerintem az otthoni emberek nem realisan latjak a kulföldi munkavallalast. Kialakult körulötte valami nepmesei legenda, de nincs rola valos kepuk, es valami nagyon bator, nagyon pozitiv, nagyon menö dolgot latnak benne egyoldaluan. Ill azt feltetelezik, hogy aki kimegy, az mind kögazdag lesz, es mindenki ismer valakit, akinek a valakije nagyon megcsinalta kint a szerencsejet.
A magyar ember szeret menönek latszani. Ezert amikor az orra ala dugjak a mikrofont, hogy szeretnel-e kulföldön dolgozni, azaz akarsz-e menö es gazdag lenni, siman mindenki igent mond a tet nelkuli kerdesre, lasd fenti szamok. De a tenyleges kivandorlasi szandekot ez nem tukrözi, max egyfajta közhangulatot.

Tehat az egesz fenti beszelgetes teves alapokon all, amikor a 48% (azaz a fel orszag) tavozasat elemezgetik.

SzZoole 2013.08.23. 13:57:55

@Mr. Long: ha jol tudom itt Angliaban is hasonlo a szituacio,ha szulok 5 ev folyamatos itt tartozkodasa esten amit persze igazolni kell,szuletik egy gyerek automatikusan Angol szuletesianyakonyvi kivonatot es Angol utlevelet kap,persze lehet kettos allampolgar is csak az eleg hosszadalmas,par honapos procedura.Egy baratomeknak marciusban szuletett a gyermekuk,az Angol papirokat mar regen megkaptak a Magyar papirokra meg mindig varnak.

SzZoole 2013.08.23. 13:57:55

@tildy:): 100%-ig igazad van,de ha jol tudom a szulok folyamatos 3 ev itt tartozkodas utan bejelentkezhetnek allampolgarsagi vizsgara ami ingyenes azutan meg 2 ev es jelentekezhetnek az eskure,amit egy beszelgetes eloz meg a councilban ami csak mar formasag,es ha jol tudom jelenleg mind ez 1 embernek 950£,hazasparok eseteben "csak"1500£.Kerlek javits ki vagy pontosits ha rosszul tudnam,de remelem hogy nem mert elotte allunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 13:58:21

@Barátusz:
www.ukba.homeoffice.gov.uk/britishcitizenship/othernationality/Britishcitizenship/borninukorqualifyingterritory/

"
Since 30 April 2006, EEA citizens are automatically considered free of a time limit under the Immigration Rules after they have exercised their Treaty rights for any continuous 5-year period. After 5 years, they automatically receive permanent residence status. They no longer need to apply for indefinite leave to remain.

If you were born in the UK between on or after 30 April 2006 to parents who were EEA citizens, you are not a British citizen unless one of your parents had permanent residence status before the date of your birth. However, you may be able to register as a British citizen if one of your parents later gets indefinite leave to remain (see Registering your child as a British citizen or subject).
"

2013.08.23. 13:58:31

@tableno: a minoseg hive vagyok, attol fugg melyik utlevel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 14:00:02

@Zoole: Nop, 5 ev utan csak a permanent residency jar, utana meg 1 ev , mire jelentkezhetnek az allampolgarsagra.
Arrol nem is beszelve, hogy en meg nem voltam itt 3 eve, amikor mar kezemben volt a "Life in the UK" vizsga sikeres papirja.

tableno 2013.08.23. 14:01:58

@charlieharper: na ja, nyilván nem szomáli papírokra vágyik az ember...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 14:02:33

@Zoole: nagyjabol. Mi 2009 november 8-an, de ki tudja mit tudnak elfogadni hivatalos igazolasnak. Bankszamlank mar 2009 nov 11 ota van, 2009 nov 9 ota szallasrol papirunk is, de nem biztos, hogy eleg lesz nekik. Ugyanis munkank csak 2009 dec illetve januartol lett, raadasul paromnak ugye self-employed volt.
MEglatjuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 14:05:20

@Zoole: Az allampolgarsagi vizsga amugy 50 font volt. Ha elveszted a papirt, ujbol le kell tenni es fizetni. Illetve bar korabban eleg volt a teszt, most mar ha jol tudom kernek nyelvvizsgat is (igazolast) , azt hiszem B1-t minimum? jaja:"the Life in the UK Test and to hold a B1 (intermediate) level English "

2013.08.23. 14:07:22

@tableno: szeretnek egy caymanyt es Sing-et. Sajnos egyik sem konnyen lehetseges. Le is kellene adnom a tobbit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 14:14:58

@tildy:): Ha az ember gyakorlati erasmusozik itt azt pl elfogadjak vajon?

tableno 2013.08.23. 14:18:22

@charlieharper: az nem jó buli, ha az új állampolgársággal elveszíted a régit, hacsak nem vagy 100%-ig biztos benne, hogy ott akarod leélni az életedet. Az USA-állampolgárságnak is van komoly hátránya, a globális adózás, bár persze rengeteg előnye is. Az ideális kombó szerintem egy EU-s, egy amerikai (vagy kanadai), és/vagy AU/NZ. Viszont manapság egy dél-amerikai is hasznos lehet (brazil pl.). A cayman-i viszont nem tudom mire jó (adózás?)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 14:18:23

@Mr. Long: ha jol tudom, csak akkor, ha van kulon egeszsegbiztositasod, pl. bupa, stb.

ffüttyfürütty 2013.08.23. 14:20:27

@tildy:): Ez a Life in the UK teszt a későbbi állampolgárság miatt kellett?

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 14:24:21

@Kovermadar: egy jo van benne ha jon a gyerek ; onnantol kezdve nem kell semmin gondolkodnod .. mindent az asszony fog eldonteni és az a gyerek erdekeben lesz .. neked csak siman dolgoznod kell es keresni sok penzt... DDDDD

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 14:26:55

@Mr. Long:
Akkor sem ;)

Termeszetesen olvassa a blogot. Nincsen semmi abban, amit irok; o is ugyanigy gondolkodik errol.

@Barátusz:
Nemigen hiszem.
Mondja meg barki, hogy nem jottem at autoval a hataron. Vagy gyalog.
A masik, hogy ha pl. nyaralni voltam (siman elmehetnek 6-8 hetre), akkor az nyilvan nem jatszik. Csak be kell irni a kervenyre.
Szerintem ez inkabb az idoszakosan mashol tartozkodokra vonatkozik (felveszi a segelyt aztan irany Akarmisztan).

Sosem kapok ertesitot :) nem is tudom hogy kell kerni.

@Warlimont:
Arra lennek kivancsi, hogy a most kint elok kozul hanyan mennenek vissza.

SzZoole 2013.08.23. 14:30:14

@Barátusz: tilde:)nek biztos hogy igaza van,mint a fentiekben irtam mar az egyik kommentbe,hogy a baratomeknak marciusban szuletett a gyermekuk,ok is joval tul vannak mar az 5 even es a gyermeknek Angol papirjai vannak.Az HMRC oldalan mindent meg talalsz ezze kapcsolatban.

SzZoole 2013.08.23. 14:30:14

@tildy:): koszi a pontositast elfogadom,az okosabtol mindig szivesen tanul az ember. a elotteallast termeszetesen a Life in the UK vizsgara ertettem,meg egyszer koszi.Amit pedig elfogadnak azok a munkaszerzodesek es P45,P60 es egyebb hivatalos papirok amit a hivatalok ki adtak.pl.HMRC,TAX OFFICE,ect.

2013.08.23. 14:30:18

@ffüttyfürütty: amikor meg en vsinaltam, igen. De mar valtoztattak valamit. Es azt hiszem valami nyelvi vizsga is van. De csak 60 vagy 65(?) ev alattiaknak

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 14:31:07

@tableno:
Erdekeseket en is gyujtenek, de a magyar pont nem az :)
Kanadai, ausztral, izraeli ;), esetleg egy kongoi meg jol johet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 14:32:57

@montroyal:
Na, maris latod, hogy miert nem kell gyerek :) szeretem az eletemet, tulsagosan is ahhoz, hogy feadjam a vagyaimat :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 14:35:13

@tildy:): az jo. mondjuk meg nem aktualis, de en aprilisban koltoztem, volt munkam, szoval onnan indul az idom. de az en kicsi elkem, csak legkorabban januar, februar, stb tajan fog munkaba allni (amikor talal tanari allast...), most mint kvazi turista van itt, szeptembertol meg, mint tanulo, utana meg mint bevandorlo...

tableno 2013.08.23. 14:36:22

@Kovermadar: Hát speciel az izraeli pont nem annyira ajánlott, hiszen bármikor behívhatnak katonának.

zopilote 2013.08.23. 14:36:33

@tableno:
" Az ideális kombó szerintem egy EU-s, egy amerikai (vagy kanadai) "
Pontosan! :) EU - s utlevellel szabadon jarhatok - kelhetek, dolgozhatok az EU - ban. Kanadaival kevesbe szabadon, de azert jarhatok - kelhetek E - Amerikaban. Szornyu volt latnom amikor az elottem allo brit (UK) utlevellel rendelkezoktol ujjlenyomatot vettek LA - ben a repteren belepeskor.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 14:37:43

@Kovermadar: Jaja, egy Niegeriai meg jol johet, ha hozzacsatoljak Angliat. :)

BTBTBT 2013.08.23. 14:37:51

@tildy:):
Ez csak iden oktober 28-tol lep eletbe.

Az AN jelentkezesi lapon mindenkeppen rajta van a munkaviszony, es a gyerekkel kapcsolatos magyarazo szovegbol is ugy tunik, hogy igazolni kell a feleknek.
Illetve erdemes atgondolni az UKBA altal "at our discretion" kifejezes igazi ertelmet. Ha akarjak, oke, ha akarjak, nem.

@tilmir:
Akkor nem vagyok egyedul. Tegnapig viszont jottek.

@ffüttyfürütty:
Igen. Ennek sikeres teljesitese nelkul nem is adhatod be a kerelmedet.

@Kovermadar:
Es akkor mennyi a maximalis tavolmaradas 5 ev alatt?

tableno 2013.08.23. 14:40:17

@Mr. Long: A magyar is jól jöhet egyszer még, például szíriuszi invázió esetén. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 14:41:56

@Kovermadar:
de jo lett volna ha igy gondolkozok a Te korodba .. 29 voltam amikor a lanyom szuletet amit egyaltalan nem banok super jo de azota nouralom van es raadasol a 4. feleseg (5 idegen gyerek)aki dont helyettem...

BTBTBT 2013.08.23. 14:42:51

@Zoole:
Nem allitottam, hogy rosszul tudna.
A munkaviszony igazolasa is beletartozik a dologba. Plusz 2011 aprilisaig a WRS-regisztracio is.

@tildy:):
Hogyhogy olyan koran letetted a LITUK-ot?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 14:43:54

@tableno: jaja, bar ok is a hunoktol szarmaznak, szoval mint hataron tuli nemzettestverek majd kapnak bemondasra allampolgarsagot es utlevelet. :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.23. 14:43:57

@montroyal: Mennyi?????
Nem vagy egy faladós típus...
:D
1 saját és 5 lízingelt gyerek?
Szép...

tableno 2013.08.23. 14:43:59

@Kovermadar: a magyar már adott, nem kell érte semmit tenned. Akkor meg minek mondanál le róla?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 14:50:24

@Barátusz: hat mert miert ne:D
@Zoole: Szulinapi ajandeknak megcsinaltam magamnak.

Nem titkolt szandekom volt amugy beelozni hagymat :D:D

Egyebkent meg mint irtam, nekem kb 3 honapig az elejen nem volt munkam, de igazolni tudom, hogy elegendio penzzel jottunk ki. Epp ezert irom, nem tudom, mit fognak valojaban elfogadni, es tenylegesen mikortol szamitjak az ittletunket. Elfogadjak-e peldaul, hogy paromnak nincs es nem is volt WRS-e, es nekem is csak 2010 marciustol.Gondot fog-e ez okozni? Es meg sok sok kerdes kavarog bennem. Felek , nem fogjuk automatice megkapni valoban 5 ev utan ( tehat 2014. nov 9-tol) a permanent residencyt.

@ffüttyfürütty: igen. tulkeppen ez az allampolgarsagi vizsga.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 14:50:26

@tableno:
Akkor az kiesett. :(

@zopilote:
Tolem is vettek. Nem dolt ossze a vilag ;)

@Mr. Long:
Ugye?

@Barátusz:
Hivatalosan ez a 6 het, ugy tudom. De nyilvan kijatszhato, illetve bizonyos esetekben biztosan rugalmas is. De nem tudom pontosan, egyszer lehet irok az MVnek. Bar nagyon nem erint a dolog :)

andaluzkutya 2013.08.23. 14:54:37

@tilmir: Nekem "csak" 2 saját és 2 lízingelt, cserébe csak egy feleség:)

Viszont ha már állampolgárság: Norvégiában feltétel, hogy az elmúlt 10 évből legalább 7-et itt éljél, úgy tudom, ha hetet folyamatosan (azaz max. nyaralni megy el) itt tölt, akkor akár hét év után is lehet igényelni. Viszont akkor megszűnik a másik állampolgársága. Cserébe a norvég állam örökre gondoskodik róla:) Még van persze pár feltétel, de nem untatlak titeket vele.

És én se kaptam értesítést, bár nem is üzeni nekem senki...

négyzet 2013.08.23. 14:55:42

@Warlimont: valami hasonlót akartam kommentelni. Egyáltalán nem meglepő a világ egyik legpesszimistább népétől egy ilyen eredmény.

Ha komolyan akarták volna mérni a tényleges hajlandóságot, akkor muszáj lett volna több kérdést feltenni, és azzal már lehetett volna szűrni. pl. %-osan mennyivel magasabb fizetésért és mennyi időn belül költözne ki.

zopilote 2013.08.23. 14:56:39

@Kovermadar:
Szerintem megalazo dolog az ujjlenyomat vetel, kulonosen egy turistatol. Tolem 2X vettek eletemben, egyszer Ausztriaban a menekulttaborban ( 10 ujjrol ) es masodszor a mexikoi munkavallalsi vizumomba, igaz, csak a mutatoujjrol.

BTBTBT 2013.08.23. 14:57:40

@Kovermadar:
Ugy erted, hogy 5 ev alatt hivatalosan csak 6 hetre lehet elhagyni az orszagot ahhoz, hogy sved allampolgar legyel? Az kemeny!
Angliaban ez 450 nap 5 ev alatt, de jobban tudjak ellenoizni, mint nalatok.

@tildy:):
Nem azert kerdeztem, mert gond lenne, csak az emberek nagy tobbsege nem sokkal a jelentkezes elott csinalja meg.
Vicceseket tudnak kerdezni.

A WRS-bol akkor nem lehet gondod, ha akkortajt kezdtel el dolgozni, amikortol a kezdeti datuma jelzi.
Annak viszont nem neztem utana - mivel alkalmazottkent volt jogviszonyom -, hogy vallalkozokent hogyan alakul a WRS.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 15:00:59

@montroyal: 4 feleseg, 5 idegen gyerek... erre mit mondhatnek? Szoporoller? ;)

@tableno:
Ez attol fugg, hogy jelenthet-e hatranyt a meglete. Nem tudom mit hozhat a jovo. "Lemosni" ugysem tudom magamrol, de a torvenyek elotti egyelnosegre kihathat-e?

Pl. ha bajba kerulok kulfoldon, akkor mondhatja-e barmelyik, hogy keressem meg a masikat (pl. Egyiptomban rekedes)?

Ha hatrany nem er, akkor valoban tokmindegy...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 15:00:59

@tilmir: na azert tartok itt ... meg mindig dolgoznom kell es nem gyozom ismetelni ; a lizingelt gyerekek mikor felnonek az anyukaval egyutt eltunnek es a pancser pasi mehet a levesbe .. persze ha eleted vegeig dolgozol rajuk mintha a sajatod lenne - maradhatsz...

na nem olyan veszelyes csak biztos nekem nem volt szerencsem...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.23. 15:01:01

@andaluzkutya: Az teljesen ok.
:)
De hogy lehet 4 x nősülni?
:D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.23. 15:02:05

@montroyal: Hm. :) Kitartó vagy. Már értem a hozzászólásaid.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.23. 15:04:19

@Barátusz: Egy honapon belul kertem azok utan, hogy felvettek fejlesztokent.

2013.08.23. 15:05:02

@tilmir: optimista, de mar tanult a hibaibol. Mar van prenup a mostani felesegevel

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 15:05:16

@Barátusz:
Na varj! :)
Egybefuggo 6 het.
Ha ezt felevente csinalom, szerintem mindegy. Mukodhet az a ki-be lepegetes az orszagba, tehat 1 nap itt, aztan 5,5 het ott, aztan 1 nap itt...

Utana kellene neznem, mert ez is csak a nyomtatvanyon van, ott lehet indokolni is. Tehat lehet egesz masrol szol a tortenet.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 15:05:36

@montroyal: ennyi erovel azt a penzt magyar allampapirba is fektethetted volna, az is megy a levesbe... :D

2013.08.23. 15:09:29

@montroyal: hol szoktal hazasodni? Vegas?
Allitolag van itt egy drive through is, ahol lehet.

nosuti 2013.08.23. 15:11:06

@tilmir: kb ugyanúgy mint 1x :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 15:13:21

@nosuti: na jo, de a hazasodas nem olyan, mint a bringazas megtanulasa, hogy elesel, elesel, eppen nem esel el, nem esel el...
ami nem megy nem kell eroltetni :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 15:14:07

@montroyal:
Na hallod?!
Sajat gyerekre is sajnalnam a penzt, nemhogy maset etessem... akkor az exeid nem semmi szolgaltatast nyujthattak, hogy belementel ;)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 15:18:54

@Mr. Long: na de az allampapir nem foz mos takarit nekem( vagy inkabb a gyerekeknek es mellette en is ehetek tiszta ruham lakasom van )
OK nem panasz igazan nem offolom szet a post..

csak nem tudok ehhez a statisztikahoz hozza szolni mivel en 25 evvel ez elott jottem el ..

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.23. 15:19:27

@nosuti: Azért, ez nem annyira standard, nem?
Erre mondják, hogy még gombócból is sok.
:D
@charlieharper: Így is lehet mondani. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 15:20:11

@montroyal: mondjuk ehez nemis lehet, mintha saman keszitette volna. konkretumok nelkuli.

BTBTBT 2013.08.23. 15:28:41

@Kovermadar:
A jelentkezesi lapon vagy az ahhoz mellekelt mutatoban biztos benne van, hogy mi az elfogadhato tavollet.

@tildy:):
Az teljesen jo. Azzal nem lesz gond. A parode mar annal erdekesebb lehet.

@montroyal:
Joval kevesebb ideje tavoztam, mint te, de mivel semmi kezzelfoghatot nem tartalmaz, nekem sem volt sok hozzafuznivalom ehhez a statisztikahoz.

tableno 2013.08.23. 15:38:44

@Kovermadar: Ha egy adott ország állampolgára vagy, akkor ugyanazok a jogok illetnek, meg, mint bármely más állampolgárt, függetlenül attól, hogy van-e még más állampolgárságod is. (Néhány helyen mondjuk kettős állampolgárként esetleg nem lehetsz kormánytag vagy parlamenti képviselő). De ha van svéd+magyar állampolgárságod, az azt jelenti, hogy a svéd és a magyar követség IS köteles segíteni neked, szóval éppen az ellenkezője annak, amitől tartasz. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 15:42:07

@Kovermadar:

"Es ha mondjuk kettos allampolgar az ember?"

Nincs jelentősége. A magyar hatóságnak irreleveláns, hogy egy magyar állampolgárnak van-e más állampolgársága.

"Es ha fenti esetben nem jelzem a magyar hatosagoknak a dolgot?"

Bejelenteni mit? A gyerek születését? Nem kell, nem vagy kötelező anyakönyveztetni. Persze ha nem teszed meg, akkor nem lesz magyar papírja, de akkor is állampolgár lesz.

DieNanny CH 2013.08.23. 15:44:28

@diggerdriver:

Tényleg, mi volt a közös sörözésen? (Tudod, ahol ülsz egy asztalnál, 6 söröskorsó társaságában.)

DieNanny CH 2013.08.23. 15:44:57

Az előző hsz-t 14:38-kor írtam. Kíváncsi vagyok, mikor jelenik meg?
Ugyanis én is kb 10. voltam, aki napokkal korábban jelezte, prémium kommentelő akar lenni. Az elmúlt 2 hétben ritkán írtam, de észrevettem, a hsz-eim nem jelennek meg azonnal...

DieNanny CH 2013.08.23. 15:44:57

@Mr. Long:

Országon belül mozdulni nem érdemes. Nekem legalábbis. A 110ezres óvónői fizumból 95ezer menne törlesztésre. De mondjuk nincs törlesztésem. Elköltözöm albérletbe, 60-70ezer a lakhatás, a házamat is fenn kell tartanom, plusz ennem, ruházkodnom kell. Ezért éri meg külföldre menni.

(14:45)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 15:45:31

@tildy:):

A brit szabály engedékenyebb a magyarnál. Mo-n sosem lesz magyar állampolgár egy gyerek csak mert az országban született, akkor sem ha a szülei évtizedek óta Mo-n élnek.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 15:46:51

@Kovermadar: a szolgaltatasok mint irtam elsosorban a gyerekek jolete miatt voltak amugy ha mar 40 felett egyszeruen nincs mas a piacon csak gyerekes no..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 15:48:26

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
De hogyan, ha nem is tudnak mondjuk a szuleteserol?

@tableno:
Ez megnyugtato! :)
Akkor majd lehet ugy utazni, hogy oda svedkent, haza magyarkent. Igy olyan, mintha a sved enem orokra ott maradna valahol :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 15:50:11

@tableno:

"De ha van svéd+magyar állampolgárságod, az azt jelenti, hogy a svéd és a magyar követség IS köteles segíteni neked, szóval éppen az ellenkezője annak, amitől tartasz."

Viszont a saját országodban nem segíthet a saját követséged. Ez a többes állampolgárság egyik hátránya.

Azaz ha svéd és magyar állampolgár vagy, s Mo-n bajod esik, nem menekülhetsz be a svéd követségre. A bécsi egyezmény miatt a svéd követség ez esetben nem jogosult semmiben sem eljárni az érdekedben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 15:50:31

@montroyal:
Ha mar mindenkeppen valtani kellett, miert 40 feletti? Nem eleg a 18 feletti? Annak meg nincs kolyke... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 15:52:02

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Alakul ez!
Adoelkerulni ugysincs mit, szoval nem latszik a tobbes allampolgarsag elonye.

2013.08.23. 15:52:05

@Kovermadar: nem pontosan. Ha kettos/harmas stb van.
Ha UK utlevellel is megyek Budapestre turorudolfert es bajba kerulok a brit konzulatus nem segit, mert magyar apolgar is vagyok. Guggetlenul attol, hogy melyik cimeres itlevellel keptem be FerihegyLisztFerencre.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 15:52:27

@Kovermadar:

Nem kell tudniuk róla. De ha nem tudnak róla, akkor a gyerek nincs anyakönyvezve, azaz bár magyar állampolgár, nem élvezheti az állampolgársági jogait. De amit szólsz, visszamenőlegesen rendeződik minden.

Azaz ha a gyerek 17 éves korában szólsz csak, nem 17 évesen lesz magyar állampolgár, hanem eleve születésétől az lesz.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.23. 15:54:01

@Kovermadar:

Az előny országfüggő.

Az adózás meg eleve lakóhelyfüggő. Pár ország kivételével.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 15:57:23

@montroyal: na jo, de egy negyvenest be kell cserelni ket huszsra es mindjart elorebb van az eletszinvonal :D

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.23. 16:05:59

@DieNanny: mondjuk nem ertem a torlesztesre mennyi menne el, ha nincs. De ha nem lenne ovonoi munka akornyekeden, de ketszaz kilometerre lenne, akkor mozdulnal? Jelenleg ezek szerint nincs ingatlanod, bar nem tudom, hogy albiban laksz-e.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 16:28:09

@Mr. Long: ja Dunara nezo negyven eves felesegem 2 huszevesre cserelem.. azutan ok a rohogestol szakadnak meg , en meg az erolkodestol..

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 16:29:31

@Kovermadar: kuldjel kettot .. de szerintem nekik van mar egy apjuk nem kell meg egy..

nosuti 2013.08.23. 16:38:09

@tilmir: hát igen :)
én nem tudom, még nem próbáltam

ffüttyfürütty 2013.08.23. 16:39:13

@montroyal: :D az mindegy hogy ők merre néznek?

BTBTBT 2013.08.23. 16:42:11

@tilmir:
Gombocbol meg hagyjan a 4, de felesegbol nem probalnam meg. :)

@nosuti:
Az lenne meg szep, ha probaltad volna. :)
(Az indamail fogadasi problemak miatt meg csak delutan 3 tajan jott meg.)

@ffüttyfürütty:
Nincs mit. Majd meglelpodsz, idonkent mennyire elemi kerdesek vannak a gyakorlo tesztekben.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 16:50:51

@ffüttyfürütty: azt tudom merre neznek .. a penztarcam felé..

nosuti 2013.08.23. 16:55:25

@Barátusz: ácsi, de hisz mi már itt össze lettünk adva, nem? :)

mert akkor virtuálisan már próbáltam :))

rumitom 2013.08.23. 16:57:34

@tableno: ezert van az, hogy tavaly Frankfurtban a team meetingeken ket szemely volt alkalmazott, a global project vezeto es a regionalis vezeto. mindenki mas freelancer/consultant mas cegtol.

rezsoatya (törölt) 2013.08.23. 16:59:26

@DieNanny: szerintem ne bosszantsd ezzel...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 17:02:14

@montroyal:
Kuldeni nem tudok, de megkerdezhetem a svedeket, hogy hol szerzik be a friss arut.

BTBTBT 2013.08.23. 17:11:43

@nosuti:
Nagyon kapos lehetsz te, meg latatlanba is, ha mar legalabb negyszer osszejott az ilyesmi. :)

nosuti 2013.08.23. 17:14:43

@Barátusz: valakivel keversz :)
négyszer? én egyszer sem

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 17:21:31

@nosuti:
Volt itt korabban egy villamoson verekedo lany is, biztos vele kever :)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 17:27:52

@Kovermadar: nekem mar irt fel a doktor csak nem tudom hol kell kivaltani es mennyibe kerul..

nosuti 2013.08.23. 17:32:26

@Kovermadar: emlékszem rá, ő is nyuszis volt, ugye?

de annak nem örülök, hogy bárkivel is kever :)

BTBTBT 2013.08.23. 17:33:48

@nosuti:
Virtualisan, te. :)

@Kovermadar:
Villamoson verekedo lany? Itt? Mikor?
Es mibol maradtam ki?

nosuti 2013.08.23. 17:35:01

@Barátusz: na de virtuálisan is csak te voltál az egyetlen... na :)

nosuti 2013.08.23. 17:40:36

@Barátusz: inkább nagyszájú, agresszív lány volt

BTBTBT 2013.08.23. 17:41:03

@nosuti:
Semmi gond. Eleg fiatal vagy meg ahhoz, hogy ennel tobb is osszejojjon. :)

Ja a spangolara celoztal? A nyuszi emlitesebol leesett.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.23. 18:41:58

@andaluzkutya: "Bár az olyan kapitalizmusban, ahol vannak szakszervezetek, meg munkavállalói jogok a cég azt is mérlegeli, hogy mikor és hogyan éri meg kirúgni egy amúgy számára fölösleges alkalmazottat."

Ennek kapcsan jutott eszembe:) Erdekes, hogy az USA-ban a szakszervezetek megitelese nem egyertelmuen jo: www.gallup.com/poll/146588/republicans-negative-democrats-positive-describing-unions.aspx

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.23. 18:45:26

Az rtl-en épp most megy a mai poszt alapját képező felmérésről készített összeállítás.
:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.23. 18:52:47

@emiGrant: "Azokban az orszagokban ahol leteznek es neha-neha meg harcolnak is tagjaik jogaiert, ott valoszinubb, hogy emberkent fognak banni veled a fonokeid es hogy tisztessegen meg fognak f izetni. "

Mas orszagokrol nem tudok nyilatkozni, de az USA-ban pl. a szakszervezetek megitelese (ahogy be is linkeltem elobb) nem feltetlenul tukrozi azt, amit nekunk anno a szocializmusban tanitottak rola:) De az is lehet, hogy az evtizedek soran a szakszervezetek funkcioja megvaltozott.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.23. 19:00:08

@Zsuzsi65: a szakservezetekrol ; az is maffia es penzrol szol... csak a nagyon jol fizetet foglalkozasokban van pl buszvezetok kozalkalmazottak tanarok epitkezesi dolgozok .. mert a jo fizetes utan szazalekban haracsoljak ossze a tagdijakat es nem mindig a dolgozok erdeke hogy stajkolnak igy bezarjak a gyarat es elvesztik a munkajukat es az sem hogy fizikai erovel tavolitjak el a munkahelyrol a munkasokat ha ugy dontenek most strajk van vagy a komalosokat kozvetitik ki az epitkezesekre stb amugy a populacio nem tamogatja a mar tulzottan fizetettek koveteloznek mindig tobb penzt..

DieNanny CH 2013.08.23. 19:26:36

@Mr. Long:

A valóságban van egy kis házam és egy nagy törlesztésem. 400 sFr/hó. A valóságban kerestem óvónői munkát, de csak Pesten, lakhelyemtől 100 km-re van. (Vagy esetleg úgy közelebb, hogy tömegközlekedéssel bejárni lehetetlen. Autóm meg nincs.)
Hát ezért vagyok - valóságosan - külföldön.

DieNanny CH 2013.08.23. 19:42:25

@rezsoatya:

Hogy érted? Mi történt? Én tényleg nem tudok semmit!

2013.08.23. 19:51:28

@DieNanny: a lenyeg rividen, higy digger nem volt hajlando elszavalni a Szozatot a pub kozepen. Ezert inkabb mindenki hazament

2013.08.23. 20:08:50

Ez milyen jó téma. :) Na majd holnap végigolvasom a hozzászólásokat, már fáradt vagyok, sok volt a meló.

Szerintem az alábbi okoknak köszönhető a kivándorlás (ha már valaki leírta ezeket, nos, akkor nem fogok meglepődni):

Anyagiak (ezt talán senkinek sem kell magyarázni...).

Nem írok közhangulatot, inkább írok magyar mentalitást, amit elég sokan a magukévá tesznek (nekem minden jár, az állam adjon mindent, az állam/szomszéd/stb. hibás azokért a dolgokért, amiért igazából nekem kellene vállalnom a felelősséget, és sajnos sok emberből csak a panasz árad, stb.).

Még fontos megemlíteni azt is, hogy nincsen semmi jövőképe az emberek többségének, mert mit lát? A hazai politika arról szól, hogy egymást sarazzák, közben mindegyik ugyanolyan léhűtő senkiházi féreg, egyik kutya, másik eb. Megrökönyödve tapasztalom, hogy az emberek hajlamosak már-már vallásként imádni A pártot/politikust. Furcsállom, hogy még nem voltam olyan munkahelyen, ahol ne fúrnák egymást az emberek (természetesen nem mindenki). Ha kis egységben sem megy az együttműködés, akkor nagy szinten sem fog működni. Nem igazán értem, hogy az általam leírt és mélyen megvetett emberek miért nem fogják fel, hogy mi mind egy csónakban evezünk.

2013.08.23. 20:12:55

@Babette_: Megmondom, hogy nekünk magyaroknak mi a végkövetkeztetés. Még több adót varrnak majd a még kevesebb aktív nyakába. Legalábbis én erre számítok, nem lepődnék meg, ha ez lenne. Nem tudom, hogy mikor fog kiütközni ez a fél millió mínusz volt dolgozó ember, de előbb v. utóbb biztosan.

2013.08.23. 20:16:58

@Barátusz: Én jövő nyáron szándékozom kimenni, szerintem eddig is ez volt a tervem, szóval megkérnélek, hogy ne játszd itt az eszedet, ha nincsen mire. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 20:18:14

@charlieharper:
Köszi.
Ez volt a lényeg valóban:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 20:22:21

@Philosoraptor:
Előre nézzél járd a saját utad.
Ne foglalkozz senkivel.
Tanuld a nyelvet gyűsd a lóvét és lépj le.
Én drukkolok neked.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 20:25:43

@zopilote:
Számomra nem megalázó. De én lazán kezelem ezeket a dolgokat (ahogy a személyiségi jogokat is).

@montroyal:
Thai nőt? Leginkább Thaiföldön lehet kiváltani, az áráról nem tudok nyilatkozni.

Szakszervezet: itt úgy vettem észre, hgy elég jól működik. Sztrájkolni sosem kellett :) A fizetésemelés tekintetében tizedszázalékokon képesek voltak harcolni, ezért idén a szokásosnál tovább tartott az egyeztetés. Egyébként a nem kevés díjért egész sok extra dolgot kapunk éppen a szakszervezettől (kedvezményes hitelkártya, fogorvosi ellátás egy részének fizetése, fizetésemelések...) Ahová átlépni készülök pedig pl. kedvezményes szállodai szobákat ad Olaszországban :)

@nosuti:
Nem tudom, lehet.

@Barátusz:
Igen. Igen. Régebben.
A villamoson verekedő lányból :)
Én sem emlékszem sokra, mindig ideges volt a villamoson és kötekedett a bunkókkal. Ennyire emlékszem.

Áhááá, spangola... nekem róla mindig a spangli jutott az eszembe :)

@Philosoraptor:
Mostanában hiányzott, hogy egyetértünk, hát végre megkaptam... egyetértünk! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 20:25:44

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130823/2012-05-13_103747_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Azért jöttünk el mert jobb itt.
Csókolom.

Viszont Magyarország sorsa eldőlni látszik.
Viktort húsz évig kirobbantani sem lehet onnan.
Nézzétek meg ezt.
www.hir24.hu/belfold/2013/08/23/epikus-filmet-rendezett-az-mszp/

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 20:29:24

@diggerdriver:
Butaságot beszélsz! Neked ott nem jobb! Te ott mosogató rabszolga vagy a minimálbér feléért és különben sem leszel soha angol! A környezet nem fogad el (és be), mindig idegen leszel!
Neked... ott... ROSSZ!!!

Ezt a butaságot csak a hazaáruló, ballibsi, zsidóbérenc éned móndatja veled!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 20:29:53

@Kovermadar:
Nekem sem megalázó.
Most a munkahelyemen ujjlenyomat azonosító van. Reggel-este be kell ütni egy számot odatenni az ujjam aztán ha zöld akkor mehetek.
Ha elfelejtem akkor aznapra nincs fizetés.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.23. 20:31:01

Plusz meg add hozza azt a szempontot is hogy amivel szeretnel foglalkozni, azt otthon nem tudod megtenni mert mar kihalt ez az iparag vagy soha nem is letezett. Ilyen is van. :) En pl. elsosorban ezert leptem le, aztan persze kulfoldon elve hamar belattam hogy van ennek meg sok mas elonye is. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 20:31:37

@Kovermadar:
Barátom.
Köszönöm hogy felnyitottad a szemem.
Holnap költözök haza.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.23. 20:31:48

@Philosoraptor:
Plusz meg add hozza azt a szempontot is hogy amivel szeretnel foglalkozni, azt otthon nem tudod megtenni mert mar kihalt ez az iparag vagy soha nem is letezett. Ilyen is van. :) En pl. elsosorban ezert leptem le, aztan persze kulfoldon elve hamar belattam hogy van ennek meg sok mas elonye is. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 20:35:40

@diggerdriver:
Nahallod... százalékot fogok kapni utánad a gyüjjéhazaazanyádúristönitte.org-tól :)

ffüttyfürütty 2013.08.23. 20:44:21

@diggerdriver: Kampányfilmet nem nézek, akkor már inkább ne politizáljunk. :)

ffüttyfürütty 2013.08.23. 20:45:36

@ffüttyfürütty: ja kivéve a Mogács-Kálmán Olga interjút, mert azon nagyon jól szórakoztam :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 20:49:40

@ffüttyfürütty:
Az miaz?

@diggerdriver:
Belenéztem, de... basszus.
Vagy én változtam sokat a 2 év alatt, vagy ott történtek dolgok ez alatt a két év alatt, de mintha egy másik világot láttam volna benne. Egy olyat, amit (már) nem ismerek.
Ez normális?

tableno 2013.08.23. 20:54:15

@Kovermadar: szerintem ez az egyik legszebb dolog a kintlétben, hogy az ember egy idő után már nem is érti, mi folyik otthon! :-D

ffüttyfürütty 2013.08.23. 20:59:40

@Kovermadar: Petya hozta szóba valamelyik nap, ott be is linkeltem, de tessék: www.youtube.com/watch?v=WBva2g3evGk

ffüttyfürütty 2013.08.23. 21:06:44

Egyébként Mogács Dániel stand up comedys és bábszínész, amíg Petya nem említette nem tudtam, hogy köze van a Kétfarkú kutyához.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 21:10:11

@Kovermadar:
Igen, pontosan így érzem én is.
Mintha egy paródiát látnék.
Nem tudom elhinni hogy emberek komolyan gondolják hogy ezzel a filmmel hatni lehet másokra.
Nem is értem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 21:11:25

@tableno:
Ebben lehet valami :)
Sosem éreztem különösebb lelkesedést ezek iránt a dolgok iránt, de mégis körülvett. Aztán kijövés után kvázi elszigetelődtünk. Így most a filmet látva sokkal nagyobb erővel vág mellbe a dolog.
Már tudom, hogy mi nem hiányzik :)

@ffüttyfürütty:
Ez zseniális!
Lehet erre az MKKP-ra szavazni majd tényleg? Ennyit nekem megér felutazni Stockholmba... :D Ez kell a magyar embereknek, egy kis humor, mert más már úgysem maradt :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 21:11:59

@Kovermadar:
Addig ne vegyél levegőt míg megkapod azt a százalékot:))))))))))))))))))))))

ffüttyfürütty 2013.08.23. 21:13:54

@Kovermadar: Úgy tudom, hogy nem alakulhattak párttá, mert a "kétfarkú" megnevezés nem reális (tán az Alkotmánybíróság szerint, vagy mit tudom én mi szerint) = facepalm

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 21:14:29

@diggerdriver:
Jelen pillanatban még ingyen van, nem kell venni... ;)

2013.08.23. 21:19:10

@diggerdriver: te digger, az avatarodon lathato holgy az autodat porszivozza? O lenne diggerne?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 21:20:18

@Mr. Long: Nem tudom, h välaszolt-e mär vki rä, még nem olvastam el az összes kommentet. Igaz nem Anglia, és katolikus, de hätha segit. :-)
A hugomék idén häzasodtak. Märciusban volt a polgäri, igaz az is Mo-on, és juliusban az egyhäzi. A hugom csak meg volt keresztelve. Elsöäldozäst Németorszägban csinälta, és a jegyesoktatäst is. Majd kaptak egy formanyomtatvänyt (németül és magyarul volt), amit Mo-on kellett kitöltenie a papnak + még a tanuknak is alä kellett irni.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 21:24:42

@Mr. Long: Ja, csak a lényeg maradt le. :-) Vannak olyan templomok, ahol a papnak tök mind1, h pogäny vagy-e, és vannak olyan helyek is, ahol a pap "szoba sem äll veled", ha nem vagy megkeresztelve. Fizetni igyis-ugyis kell. (Én azon voltam kiakadva, h az egyszerü polgäriért, ahol az anyakönyvvezetön és a 2tanun kivül senki sincs, és nincs semmi pezsgö/galamb/bevonulozene/giccsparädé, szoval mär az is pénzbe kerül...)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 21:25:37

@ffüttyfürütty:
Az elég szomorú lenne :(
Akkor a fideszt is bezárják, mert az alakulás óta eltelt 23 év és már kummára nem fiatalok? Vagy az nem számít? :)

2013.08.23. 21:28:33

@diggerdriver: Köszönöm, el sem hiszed, hogy ez mennyit jelent nekem. Remélhetőleg egyszer élőben is összefutunk. :)

2013.08.23. 21:30:43

@Don Kartasch: Nem vettem számításba, pedig ez is egy fontos szempont.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 21:31:15

@charlieharper:
Nem, a mai avatarral a kontaktlencsét viselő hölgyekre leselkedő veszélyekre akartam felhívni a figyelmet.
Mint látható a képen szereplő hölgy a kontaktlencséjét keresi.
Mivel ilyenkor látásuk korlátozott fennáll a veszély hogy véletlenül orális kontaktusba kerül fennálló veszélyforrásokkal.
Márpedig mint tudjuk ez erkölcstelen és ellentétes az én puritán életvilágommal. Ezért ez az avatar tulajdonképpen egy elrettentő kép akar lenni.
Kapíse?

BTBTBT 2013.08.23. 21:32:07

@Philosoraptor:
Optimistán nyilatkoztam arról, hogy nálad megvan a hajlandóság, és a tényleges költözés is közelebb került, mint néhány hónappal ezelőtt.
Jövő nyárra, a választási szardobálás után meg már egyenesen meg fogsz könnyebbülni, hogy nem a politikával átitatott magánélet fog fojtogatni.

@Kovermadar:
Igen, közben leesett. Ő az, akinek a férjével együtt külön törülközőjük van minden testrészükhöz, és a szerelme kifejezéséül egy időben vasalta a férje zoknijait és alsógatyáit.
Ja, és a nyuszinak is van külön törülközője. :)

@Don Kartasch:
"amivel szeretnel foglalkozni, azt otthon nem tudod megtenni mert mar kihalt ez az iparag vagy soha nem is letezett."
Hogy ez mennyire igaz. Rám is.

2013.08.23. 21:33:59

@diggerdriver: ja, akkor nem az autodat takaritja es waxolja. En £18-at fizetek nalunk a porszivo, kezimosas, waxert. Igaz albanoke es nem igy neznek ki. Gondoltam megkerdezem o mennyiert vallana

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 21:43:42

@Philosoraptor:
Az mindenképp biztos hogy nem Porsche.
Ha tippelnem kéne akkor talán valamelyik régebbi Mazda RX.
Az ajtón lévő stilizált Wankel bolygódugattyúból gondolom de ez csak egy tipp.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 21:45:32

@charlieharper: Szerintem ha ő takarítaná az autódat annak a feleséged nem nagyon örülne.
Van az a pénz amiért nem mondom el neki:)))))))))))))))))

2013.08.23. 21:51:42

@diggerdriver: mar megint "Soho"-s gondolatokon jar az eszed. Csak meg akartam tudni, hogy mi mashol az auto kezitakaritasi rata

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 22:00:18

@Barátusz:
Ezekre nem is emlékszem :)
Minden testrészre külön törölköző? Minek?

Szerelme jeleként zoknitvasal? Nem szólt neki senki, hogy másképpen kell kifejezni ezt? :)

BTBTBT 2013.08.23. 22:04:29

@Kovermadar:
Mert tisztaságmániás. De legalább bevallottan. Hetente mos ágyneműt. Ez akkortájt volt téma, amikor hagyma jött a szárítógéppel, mi meg a nap és a szél erejével.

Így is kifejezte a szerelmét. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 22:09:53

@Barátusz:
Tehát nem hajlandó a tisztatestrészéről a tiszta vizet egy törölközővel átkenni egy másik tiszta testrészére?

Nem mindennapi tortúta lehet így a szex... mindenféle testnedvek, egymás bőréhez érés, pfuj! :)

nosuti 2013.08.23. 22:11:52

@Kovermadar: és hány testrészről volt szó, mennyi törölköző per ember vajon?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.23. 22:12:59

@nosuti:
Nem tudom, de ha még a nyusziját is külön dörgöli, akkor minimum 6 :)
Ráadásul ugye 2 főre, az 12 és heti 7 alkalommal, az... addig számolni sem tudok :)

nosuti 2013.08.23. 22:13:40

@Kovermadar: használnának papírtörlőt inkább :))

nosuti 2013.08.23. 22:14:13

@Kovermadar: vagy törölközzön a nyuszival...

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 22:21:37

@diggerdriver: A kontaktlencsekeresés ebben a pozban NEM lehetséges... :-) A hät görbülési szögéböl, vmint a pucsitäs fokäbol én arra következtetek, h szäjjal csatlakozott a main computerhez... :-)

Ps: Värjuk toväbbi "És akkor vajon mit gondolt a fotos amikor ezt a képet ellötte?" elemzéseket!

BTBTBT 2013.08.23. 22:23:56

@Kovermadar:
Annyira nem ismerjük egymást, hogy ilyesmit tudnék róla.
Ráadásul amikor írta, félreértettem, mert azt hittem, hogy a "nyuszikám" alatt az izéjét érti. :)))

@nosuti:
A nyusziról átmenne rá egy csomó szőr. Jobb nem belegondolni, hogy mi történik, akkor, ha az belemegy a ...-ba. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 22:25:14

@Kovermadar:
Honnan tudod hogy náluk mit jelent a zoknivasalás?
Tudod mi az a madár röptetés?
Volt egy barátnőm akinek... hát mondjuk úgy hogy a háta alsó részére egy kolibri volt tetoválva.
Na amikor azt megröptettük...:))))))))))))))))))))
Ahogy az csapkodott a szárnyaival:)))))))))))))))))))))))

BTBTBT 2013.08.23. 22:25:14

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Dehogynem: Azért pucsít, mert már végzett (megtalálta a lencsét), és farol kifelé a kocsiból. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 22:25:17

@Kovermadar: Nekem volt 1barätom, akinek 2 törölközöje volt...1az altestére, és egy a fölsö testrészre... és ki volt akadva, h én csak 1nagy törölközöt hasznälok fürdés/tusoläs utän, és hogy az arcomnak/kézmosäs utän a kezemnek külön törölközö van... mert az szerinte fölösleges...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 22:29:08

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Miért én nem erről beszéltem, Hogy orális kontaktusba került egy fennálló veszélyforrással?
Azért Te tudsz valamit:))))))))))))))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 22:29:54

@Barátusz: Na a folyamatot nem gondoltam ät eléggé.... shame on me!
Viszont azt leszögezhetjük, h tuti coupé az auto, mert különben nem kéne tolatva befejezni a müveletet. :-)
Update: Megmutattam a képet a himnemümnek, és ö is az autoäpoläsra gondolt... és szerinte ez egy VW...

nosuti 2013.08.23. 22:32:28

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): szerintem kempingeznek és épp zoknit vasal a szerelme jeléül

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 22:32:51

@diggerdriver: Veszélyforräs???? Hät igy még nem neveztük, bär lehet, h a hölgy egy veszélyforräselhäritoegység tagja... ez megmagyaräznä az egyenruhät is. :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 22:33:36

@nosuti: Zoknit nem lehet vasalni az auto ülésén. Nem elég kemény...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.23. 22:34:45

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Nem hiszem hogy európai autó.
Valami rizsaszemű fajtának gondolnám.

BTBTBT 2013.08.23. 22:35:01

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Olyan barátnő is akadt, aki ugyan csak egyetlen törülközőt használt fürdés után, de az egyik felét csak a felső-, a másik felét csak az altestére. És úgy figyelt mindig, hogy a törülközőbe belevarrt cimke melyik oldalon van, mert arról tudta megkülönböztetni. :)

Egyébként fiatal még a képen látható hölgyemény. Jók a térdei.

A kérdéses hímnemű nem autó(vezető)ápolásra gondolt? :)

@nosuti:
A fülébe, nem? :)

BTBTBT 2013.08.23. 22:36:39

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Lehet ott vasalni, mivel a természet lágy öle időnként megkeményedik. :)

nosuti 2013.08.23. 22:37:21

@Barátusz: de azt írtad ...ba
és nekem csak az orr jut eszembe :)

BTBTBT 2013.08.23. 22:39:17

@nosuti:
Ereszd szabadjára a fantáziádat, és akkor nemcsak az orr fog eszedbe jutni. :)

nosuti 2013.08.23. 22:41:06

@Barátusz: jó, hát aki a nyuszijáról másra gondol, annak jó lehet a fantáziája :)))

BTBTBT 2013.08.23. 22:44:14

@nosuti:
Amikor ezt írta, nem tudtam, hogy nyula(ka)t tart - a lakásban.
Szerénységem teljes tudatában kijelenthetem, hogy nemcsak nyuszi-ügyben van jó fantáziám. :)

2013.08.23. 22:53:13

@tildy:): 'Felek , nem fogjuk automatice megkapni valoban 5 ev utan ( tehat 2014. nov 9-tol) a permanent residencyt.'

Ezt senki sem kapja meg 'automatikusan', kervenyezni kell hogy elismerjek a statuszodat, ha ugy gondolod igazolni tudod hogy legalabb 5 eve gyakorlod a Treaty Rights-aidat. Ez regen azt hiszem az EEA3 formanyomtatvannyal tortent, most nem tudom hogy van. Erdemes a helyi onkormanyzat Nationality Checking Service-t hasznalni, informalisan tanacsot is tudnak adni ha jo fejek hogy milyen papirokat fogadnak el - ez nem a szolgaltatas resze, de nekem hasznos tanacsokat adtak annak idejen.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 22:54:03

@Barátusz: Az mär mänia volt... :-)
Szeritem is fiatalka, vagy csak tapasztalatlan, mert én ilyen aszfaltra önszäntambol le nem térdelnék ... :-)
Az europai ideälnak pont megfelel, mert vékonka; bär, mint tudjuk a harisnya äpol,összetart és eltakar. :-)
@diggerdriver: a läny méreteiböl gondoltad? :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 22:57:03

@Barátusz: @nosuti: Meg kell védenem nosuti-t... mert mär ne haragudj Barätusz, de a ...ba az csakis az orräba lehet... mert a füléba nem helyes. :-) Esetleg még a szäjäba lehetne elfogadott... der erröl ugye maxot kéne megkérdeznünk!

nosuti 2013.08.23. 23:04:39

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): hacsak nem Barátusz felvilágosít minket, hogy ő mire gondolt...
..ba
lövésem sincs :)

BTBTBT 2013.08.23. 23:05:09

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Letérdelnél te, csak kérdés, hogy mi van az autóban, ami a képen nem látható. :)
Amit csak a harisnya tart össze, annak régen rossz. De a képen látható hölgynek még nincsenek ilyen gondjai. Térd-problémái is majd csak később lesznek.

Nem nyelvtani szemszögből vizsgáltam a dolgot, hanem az orrnál jóval délebbre kalandoztam. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 23:09:02

@Barátusz: Mivel itt kevesen vannak, akik dél felé kalandoztak el, ezért nem rohato föl nosutinak, h az orr (ami ugye kelet-nyugati iränyban talälhato) jutott elöször eszében... :-)
A képen läthato hölgynek valoszinüleg tényleg nincsenek térd problémäi, bär a korät nem tudhatjuk... ugye lehet 50-es äzsiai is... :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 23:10:22

@Barátusz: Ja, amugy én guggolnék, vagy leraknék vmit a térdem alä, de csak ha olyan lenne a nem läthato részen, amiért érdemes lenne ezt csinälni... :-)

BTBTBT 2013.08.23. 23:13:55

@nosuti:
nyusziká-ba :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Kevesen? Azt hittem, ott is elég sokan vannak, akik dél felé kalandoznak.
Most komolyan: ha guggolni próbálnál, a felsőtested be sem érne a beltérbe azért az arra érdemes dologhoz. :)

Ázsiai simán lehet a nő, mert azok jórészt vékonyak (maradnak).

(Egyébként mi van a gyógyszeres dobozodra írva?)

nosuti 2013.08.23. 23:23:32

@Barátusz: mondjuk a sofőr melletti ülés bőven kényelmes lehet. térdállapot megőrzésképp

BTBTBT 2013.08.23. 23:27:17

@nosuti:
A sofőr melletti ülésre térdelni? Eléggé nagyot kell onnan hajolni. :)

nosuti 2013.08.23. 23:27:50

@Barátusz: nem kell ahhoz térdelni

BTBTBT 2013.08.23. 23:31:56

@nosuti:
Szakértőnket hallották? :)
Azt hittem, arra célzol térdkímélés címén.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 23:39:21

@Barátusz: Nem ismered a méreteimet! :-)
A képemen egy doboz Leszarom tabletta van. Kérsz te is belöle? :-)
@nosuti: Ez igaz.

nosuti 2013.08.23. 23:40:28

@Barátusz: csak halottam innen-onnan

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.23. 23:44:48

@Barátusz: Még mindig egy coupé-rol beszélünk, nem? Ott nem kell nagyon/nagyot hajolni. :-) Viszont pl a SUV pont forditott. Belülröl nem térdkimélö, kivülröl meg (mär) nem kell akkorät hajolni... igy ha ez a kép egy SUV mellett készült volna, akkor a läbak hosszusägäbol, fenék nagysägäbol ki tudnänk következtetni, h a hölgy äzsiai-e... :-)

BTBTBT 2013.08.23. 23:47:39

@nosuti:
Ja, persze... csak hallomásból. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Bár a méreteidet tényleg nem ismerem, de guggoló helyzetből valami irtó hosszú felsőtesttel kéne rendelkezni, hogy a fej eltánjön az autóban, aminek márkájáról lövésem sincsen. :)

Az a tabletta sok mindenre hatásos.

rezsoatya (törölt) 2013.08.24. 00:05:17

Erdekes az eredeti poszt cim es az estere kialakult tema osszefuggese (mar nem eloszor figyelem ezt meg!):
Jelen esetben a "miert indulunk utnak" es a terdelo leanyka minden szemszogbol torteno kielemzese! :D

BTBTBT 2013.08.24. 00:08:12

@rezsoatya:
Digger képe nélkül nem jutottunk volna el ide. És végre a hölgyek is rendesen kivették a részüket a témával kapcsolatos kommentelésből. :)
Meg hát estére milyen téma alakuljon ki?

rezsoatya (törölt) 2013.08.24. 00:12:36

@Barátusz: igen, ezen is jot derultem, hogy cicalany76(stb.) kijelenti, hogy a lanykan latszik milyen tapasztalatlan, bezzeg o hogyan csinalna... :-)
Ezek szerint... ???

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.24. 00:12:56

@rezsoatya: Nézd atya! Nagyon sokan pont ezért indulnak utnak, ugyhogy most még nem is tértünk el annyira a tärgytol. :-)
@Barátusz: Na most pontositsunk! Meddig kell elérnie a fejnek? Mert ha a vezetö felöli oldalrol az anyosülésig, akkor nincs az a Smart amit az én fölsötestem ätérne. :-)
Ajänlom figyelmedbe még egyszer a képet alaposabb megvizsgäläs céljäbol. A "hölgy" pont annyira tävol térdel amint a kontaktlencséit keresi, h diggeresen szoljak, h egy magasabb, aka europai ezt guggolva is kivitelezhetné. :-)

rezsoatya (törölt) 2013.08.24. 00:16:20

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): lehet, nem tudom (a reverenda ugyanis =/= a szoknyaval :D )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.24. 00:17:39

@rezsoatya: Én a tapasztalatlant arra irtam, h nem térdelnék le az aszfaltra!!! :-)
Gondolom térdeltél mär kavicsos/koszos aszfalton. Harisnyäban gondolom még nem, bär ki tudja. :-) Hogy néz ki utäna a térded? Mert az enyém ugy néz ki, h elöször is teli van apro kaviccsal, mäsodszor miutän segitséggel eltävoznak lyukakat hagynak maguk utän...
De ha ebböl rosszra gondolsz, akkor kavicsos aszfalton térdeplést osztok ki neked büneid megbänäsäul! :-)

rezsoatya (törölt) 2013.08.24. 00:19:41

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): nem terdeltem kavicsos aszfalton: nincs kontaktlencsem, amit keresnem kene! :D

BTBTBT 2013.08.24. 00:24:59

@rezsoatya:
Ezt inkább tőle kérdezd, én csak innen ismerem őt, személyesen nem. :)

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
A képen már a válla sem látszik, tehát a fejével együtt a kocsi hátsó felében van, nem pedig elől, a vezető felől. A guggolás meg eleve függőleges testhelyzetet feltételez.
A méreteiddel továbbra sem tisztában léve úgy vélem, hogy guggolva képtelenség, hogy a fej és a váll is az autó külső vázán belülre kerüljön. :)
Persze nem vagyok nő, átlagon felül magas sem, és a derekam sem hajlik már annyira, mint korábban. :)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.24. 00:58:35

@Barátusz: Mivel coupém van (nem Smart), ezért ällitom olyan bätran, h guggolva is be tud kerülni a fej és a väll az auto külsö väzän belülre. :-) Ehhez viszont tény, h közelebb kell lenni az autohoz, mint a képen läthato "hölgy". (És az én derekam sem hajlik ugy, mint koräbban. :-) )
Ebben a pozituräban max a vezetöülést tudja tisztitani, mert a sebvältoig mär nem ér el... bär, mint tudjuk az äzsiaiaknak a fölsötestükhöz képest kurta läbuk van. :-)

2013.08.24. 07:16:52

@Barátusz: Nekem eléggé számonkérésnek tűnt. Na mindegy. :p

2013.08.24. 07:21:57

@diggerdriver: A hátsó lámpa miatt mondom. Mert hasonlít a porsche panamera hátsó lámpájához.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.24. 09:00:45

@Philosoraptor:
A Panamera ajtaján keret van az ablak körül.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.24. 10:28:51

@Babette_:
Kinek a részéről? Az én "lehiggadásom" vagy az ország "lezüllése" a normális?
Illetve egy harmadik szemlélő számára vajon melyik történik? Mert ugye a relativitáselmélet egyik "részét" (frame of reference) alklmzva én nem változhattam, tehát az ország züllött le de nagyon. Az országból nézve viszont valószínű ő nem változott, hanem én ültem sokkal magasabb lóra.
A külső szemlélő vajon mit tapasztal? A züllés és a lóraülés sebességének függvényében, illetve a saját mozgásának (züllésének vagy lóraülésének) függvényében elég sok lehetőség adott.

De mi a valóság? :)

BTBTBT 2013.08.24. 10:42:44

@Philosoraptor:
Pedig egyaltalan nem az volt.
Teged hoztalak fel peldanak arra HA irasanak elleneben, hogy mas a hajlandosag meg mas az, amikor valaki tenyleg nekiindul. Elobbire sok hozongo a pelda, akik nagy resze ugysem mozdul, te pedig mar el vagy szanva.

BTBTBT 2013.08.24. 10:44:35

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Egy fontos tenyezot - a ferfi testhelyzetet - kihagytuk a kepbol. Merthogy ha a nonek eltunik a feje/valla, hol vannak a pasi labai?
Van-e egyaltalan ott pasi, vagy tenyleg csak a kontaktlencse- keresest ertelmeztuk ennyire felre? :)

rezsoatya (törölt) 2013.08.24. 11:29:55

@diggerdriver: csináltam egy avatart neked, hogy ne kelljen fáradnod vele... :D igyekeztem a mostani témáját felhasználni...

kepfeltoltes.hu/view/130824/d_avatar_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.24. 14:51:52

@rezsoatya:
Kérlek szépen, a hölgy teljesen rendben van.
Ott hajtogatsz rajta pinát ahol akarsz.
A gép meg egy fostalicska.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.08.24. 19:50:57

@Barátusz: És milyen igazad van! Akkor viszont tényleg csak a kontaktlencséit keresi böszen... :-)
@rezsoatya: Szégyelld magad! Gyanutlanul evés közben megnyitottam...

rezsoatya (törölt) 2013.08.24. 19:56:32

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): szegyellem is! De a fagylalt visszanyalt! Digger valasza epp egy ASDAban ert, pont a penztarnal alltam, amikor is felnevettem hangosan, csak neztek ram, hogy mi bajom...

M. Péter 2013.08.25. 23:53:48

@Mirjam2: Az állandó lakos státusz EGT és svájci állampolgároknak automatikus 5 év után. Erről lehet igazol5st kérni a Home Office-tól, de nem kötelező, a brit állampolgársághoz nem kell, elég a kérelmen kitölteni, hogy az ember mit csinált, mettől meddig.

Az állampolgársághoz az is kell, hogy a kérelmező a kérelem beadása előtt állandó lakosnak számítson, úgyhogy általában 6 év kell az állampolgársághoz. Nyugdíjasok és rokkantak viszont a letelepedésük napjától állandó lakosnak számítanak.

"New immigration regulations came into force on 30 April 2006. If you are a national of a
country which is a member state of the EEA or Switzerland, or the family member of such a
person, you will automatically have permanent residence status after exercising EEA free
movement rights in the UK for any continuous period of 5 years ending on or after 30 April
2006, and therefore will not have to apply for indefinite leave to remain. But remember
that, unless married to or the civil partner of a British citizen, you should normally have
held permanent resident status for 12 months before applying for naturalisation. This
means that you may need to wait until you have been in the United Kingdom for 6 years
before you can apply." (www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/guide_an.pdf , 9. oldal)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása