oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 13. 06:52,  Ahol kolbászból van a kerítés 720 komment

2013. augusztus 13. 06:52 Határátkelő

Ahol kolbászból van a kerítés

A Határátkelő történetének egyik meghatározó pontja az „ott sincs kolbászból a kerítés" kifejezés és az az ellen viselt (kommentelői) harc. Állandó (Prémium...) kommentelőnk, diggerdriver (blogját szívesen ajánlom figyelmetekbe) szerint viszont Londonban igenis abból van – legalábbis annak, aki dolgozik. Mai írása (ami egy februárban megjelent poszt második fele, ami annak idején az én figyelmetlenségemből nem került ki, de ezt azóta már megbeszéltük) azonban ennél jóval többről szól, és aki ismeri őt kommentelőként, az tudja, hogy humorban sem fogunk szűkölködni.

Szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

London tömeg_2.jpg

„Az építőiparban dolgozom, a szakmám nehézgépkezelő. Közérthetőbben markológép-kezelő. Harminc éves gyakorlatom van, imádom, szeretem a szakmám. Most nem kis cégekről fogok írni, akik mondjuk házfelújítással foglalkoznak, mert azokat a munkakörülményeket nem ismerem.

Az építési területre CSCS kártya nélkül a takarítónőt sem engedik be. Ez egy munkavédelmi vizsga, ami 319 kérdésből áll, ebből 40-et tesznek fel és négy válaszból kell a jót kiválasztani. Látod a képernyőn és fülhallgatón mondják a füledbe. Választhatsz, hogy angolul, románul, litvánul, szlovákul, lengyelül, zulu vagy punjabi nyelven akarsz vizsgázni. Sajnos az opciók között a magyar nincs bent. A vizsga nem drága, 30-50 font és egy héten belül lehet időpontot kérni.

A vizsgákról

Először is rá kellett jönnöm, hogy két év intenzív angoltanulás szart sem ér. Igaz a mondás, hogy az angol nyelv arra való, hogy a NEM angolok megértsék egymást. Én is elég jól megértem az itt élő bevándorlókat.

Szóval kerestem egy vállalkozót, aki vizsgáztatással foglalkozik. Lengyel bevándorló és az egyetlen, aki hajlandó volt tolmácsot szerezni az elméleti CPCS vizsgámhoz. Ez ugye szakmai nyelv, ráadásul angol a vizsgabiztos, de semmi probléma nem volt.

A probléma ott volt, hogy előtte le kellett tennem a CSCS vizsgát. Ezt más cég intézi, a lengyel bejelentett és mondta, hogy pár napon belül jön egy könyv, negyven kérdés lesz, számítógépes vizsga, négy válasz közül kell kiválasztani a jót. Gondoltam negyven kérdés nem gond.

Csak azt felejtette el hozzátenni, hogy 319 kérdésből fognak feltenni 40-et. Három nap alatt kellett megtanulnom mindet. Hibátlanra sikerült. De vért izzadtam.

Ha ez megvan, lehet munkát keresni, ami általában munkaközvetítő ügynökségeken keresztül megy. Ha vége a melónak, az ügynökség szerez másikat. Ezért a gépkezelői állások 99.99%-a ideiglenesnek van meghirdetve. Egy naptól általában 2 hónapig tart, de néha vannak féléves melók is.

Nem a méret a lényeg

Magyarországon vannak mélyépítő cégek és magasépítő cégek, itt egy cég a pincétől a padlásig vállal egy melót. Amíg az alapozás tart, addig a gépei ott vannak a kiközvetített kezelőkkel.

Amikor elfogy a földmunka, a gépkezelőket elküldik, a gépeket elviszik a saját telephelyükre, és ott állnak, amíg a cég felépíti az épületet és másikba fog bele. Vagy bérlik a gépeket és ugyanez a menetrend.

Dolgoztam egy nagy építkezésen ahol volt 20 gép és ahogy szorultunk kifelé, úgy vitték el a gépeket. Gép nagyságától függetlenül fizetnek. Dolgoztam 20 tonnás Hitachival 11 fontért, dolgoztam 2 tonnás pöcsköszörűvel 10 fontért, meg 3 tonnással 12-ért.

Az anyagi megbecsülés az vagy megvan, vagy nincs. De nem hiszem, hogy van még a világnak egy országa, ahol a becsületesen dolgozó jól teljesítő embert annyira lenéznék, és egyben hülyének néznék mint Magyarországon. Aki kicsit is feljebb kapaszkodott az uborkafán az azonnal felsőbbrendűnek is érzi magát. Na, ebből lett nekem elegem.

Az állandóan változó közösség nehézségei

Egyetlen egy dolgot nehéz megszoknom: mivel én a harmincéves gyakorlatomat mindössze két cégnél szereztem, így nehéz megszoknom a gyakori kollektívaváltást.

Néhány hét vagy pláne hónap alatt azért az ember csak beilleszkedik egy közösségbe aztán egyszer csak vége a munkának és új munka új közösség jön. Én dolgoztam már Slough-ban, Stratford-ban, Brixtonban, Carshaltonban, Croxleyben, Wimbledonban.

Az izgalmas az, hogy minden melót más méretű, más típusú vagy azonos típuson belül más évjáratú géppel kell dolgozni. Mintha valakinek a Smart-tól a teherautóig az utóbbi tíz év minden évjáratát vezetni kellene néhány hetes különbséggel.

A gépkezelők megbecsült szakemberek. Itt nincs rossz gépkezelő, csak az kap CPCS kártyát, aki VALÓBAN tud PROFESSZIONÁLIS szinten dolgozni géppel.

Nekem tréninget nem kellett elvégeznem csak vizsgázni mentem Birminghambe és harminc év gyakorlattal a hátam mögött két órán keresztül kellett bizonyítanom a tudásomat. Mindezért 1200 fontot fizettem. Egy napnyi tréning 400 font és egy kezdőnek igen sok napot kell gyakorolni, mire vizsgára engedik.

Hiányszakma

Viszont a szakma nincs felhígulva, bármelyik cég biztos lehet benne, hogy jó szakembert küld neki az ügynökség. Gondoljunk bele, mi történne, ha egy munkára kiközvetítenének egy gépkezelőt, akire a cég rászervez minden emberi és tárgyi eszközt, aztán megjelenik valaki, akinek ugyan papírja van, csak éppen dolgozni nem tud géppel. Ki rendelne attól az ügynökségtől legközelebb embert?

Ettől függetlenül hiány van gépkezelőben, naponta raknak fel csak Londonban legalább 10 hirdetést ahol kezelőt keresnek. Mikor kapok egy címet, soha nem tudom, hogy másnap milyen géppel fogok dolgozni. Sőt az ügynökség sem tudja. Volt már, hogy rákérdeztem, milyen géppel kell majd dolgoznom és az volt a válasz, hogy körbeforgóval.

Az építőiparban a kelet-európai szekció dominál, a szakemberek legnagyobb része lengyel, román, ukrán, litván, bolgár, magyar. Bár én eddig csak szlovák vagy romániai magyarral találkoztam. A szakmunkások között írek is vannak elég szép számban.

Az angol munkásokat nagyon könnyű felismerni minden munkaterületen. A legpiszkosabb, legszakadtabb ruhában dolgozó ember biztos angol. Amilyen ruhában dolgoznak, azt a legutolsó román se venné fel.

Még vannak az indiaiak, de ők érdekes módon vagy a menedzsmentben vagy a segédmunkások között. A feketék szinte alig fordulnak elő építkezéseken. A színesbőrűek legnagyobb rétege az indiai bevándorlók. Szinte minden boltban, hivatalban ők vannak.

A magyarokat mindenhol szívesen fogadják, ha megmondom, honnan jöttem mindig elismerően néznek rám. Nemrég tévedésből két különböző ügynökség két gépkezelőt küldött ugyanarra a melóra, egy angolt meg engem.

Írtam egy sms-t az ügynökömnek hogy nekem esélyem sincs, megyek haza. Félúton jártam, amikor visszaírt, hogy menjek vissza, mert az angolt hazaküldték és várnak dolgozni. Ha vége egy melónak, nagyon sajnálkoznak, hogy nem dolgozunk többet együtt. A kelet-európaiak meg mindig örülnek egymásnak, végül is sorstársak.

Nem tudom, hogy mi az oka, de az építőiparban olyan elképesztően arcpirító gánymunkákat láttam, hogy az megdöbbentő. Egyik oldalról van a legkorszerűbb technika, a legfejlettebb építési technológia, másik oldalról pedig a rendkívül igénytelen „kenjük be sárral" munkavégzés.

Mondhatnám, hogy ez kelet-európai import, de mindez az angol menedzsment teljes beleegyezésével és támogatásával zajlik.

Boltok, árak, áruk, megélhetés

Többször olvastam már különböző magyar internetes portálokon, hogy a multik Kelet-Európába csak a rosszabb minőségű árut viszik, mert „jó az nekik". Én ebben nem hittem. Amíg ide nem jöttem.

Valamikor legendák keringtek a külföldet megjárt honfitársaktól, hogy nyugaton milyen udvariasak az eladók. Na most itt olyan mértékű az udvariasság, hogy azt idáig el sem tudtam képzelni. És teljesen mindegy, hogy multi vagy kisbolt. A mosoly alaptartozék, a segítőkészség szintén.

Az eladók hozzáállását tanítani kellene, mert példaértékű. Kedvesek segítőkészek mindig mosolyognak és ugyanez igaz bárkire, akitől az utcán segítséget kérek. Itt a kutya sem törődik a kormánnyal, a politikával, a gazdasággal.

Egész Londonban elképesztő kínálat van zöldség-gyümölcsből. Fantasztikus minőség és olyan választék, hogy elképzelni sem tudtam eddig. Minden évszakban kapni epret, málnát elérhető áron és olyan déligyümölcsöket, hogy azt sem tudom, mi az.

A készételek mérhetetlen mennyiségben és minőségben vannak. Olcsók és finomak. Az az általános gyakorlat, hogy hétközben készételt esznek, a hétvégén talán egy nap főznek, a másik nap meg vendéglőben esznek.

Itt egy liter 4%-os tej 1 font, de ha 4 pintest veszel (3.6 liter), akkor 2 font. Vagyis literje 160 forint. Egy órai minimálbérből lehet venni több mint 10 liter 4%-os tejet. Egy kiló Flóra margarin 600 forint. Egy 2.3 kilós egész báránycomb 4000 forint. Egy 1.5 kilós gombás sajtszószos csirkemelles tésztás készétel 1200 forint.

Örök igazság, hogy amit megveszel akciósan és azt hiszed nagyon jó boltot csináltál, ugyanazt másnap meglátod az akciós ár harmadáért. Gillette borotválkozás utáni balzsam ASDA-ban 7 font, másnap akcióban megvettem a TESCO-ban 3-ért, aztán következő nap ugyanazt látom a Paundlandban 99pennyért.

Egyszerűen nem értem, hogy a drága munkaerő mellett az angol termékeket hogyan tudják ilyen olcsón adni.

Ételek...

Közérdekű téma, egy normális férfiembernél a második a sorban. Kétezer kilométerre a megszokott ízektől is igény van a jó zabálásokra. Miért? Mert az jó és kész. Nem kell ezt tovább ragozni. Milyenek az itteni ételek? Természetesen mások, de az nem jelenti azt, hogy rosszak.

Az élelmiszerek minősége egyértelműen jobb, mint otthon. Itt nincs beszáradt felvágott vagy a pultról való lemászás ellen madzaggal kikötözött húsok.
A grillpultot szoktuk még megtámadni bevásárláskor. Friss, meleg grillcsirke ötféle fűszerezéssel 4,50. Egy komplett egész csülök megsütve melegen 3. Én általában minden szombaton magamévá teszek egyet. Vannak még nagyon finom sült oldalasok és különféle csirkealkatrészek szintén olcsón.

Ami általánosan jellemző, hogy zsírt nyomokban sem találni. Sem önmagában, sem az ételekben. Csak a lengyel boltokban lehet kapni.

De nehogy tévedésbe essünk, hogy akkor itt a fogyókúra ideje, mert annyiféle jobbnál jobb nasit kínálnak, hogy azoknak nem igazán lehet ellenállni.

Itt említenék meg egy terméket, amit messze kerüljön el mindenki. A névnapomra kaptam egy szép fonott kosárban becsomagolva két üveg cidert, meg két sajtot és egy üveg chatnit. Ez utóbbi valami almaszósz-szerű kotyvadék. Büdös, mint a pöce, és minősíthetetlen íze van. Állítólag angol specialitás, hát akkor meghagyom nekik.

... és italok

Röviditalokból én az ír whiskeyt szeretem, de ritkán iszom. Borokból is nagy a kínálat, de azt meg egyszerűen nem szeretem.

Az úgy nevezett „borszakértőkről" egyébként is külön véleményem van. Igen jókat szoktam röhögni, mikor a máltai templomos lovagok jelmezébe öltözött „borlovag" kezébe veszi a talpas poharat.

Meglötyköli, szakértően a fény felé tartja, kortyol belőle, megmossa vele a fogát és nyilatkozik: „Ez kérem szépen egy testes száraz bor, amiben lassú a tanninok lecsengése, enyhe vaníliás utóízzel, és gyümölcsös teltséggel. Az évjárat 2009-es és a Somlóhegy Lófingató dűlőjéből származik Furunkulus Béla pincészetéből az október 4.-én tartott szüretből. Világosan kiérződik belőle, hogy a nyolcadik sor hatodik tőkéjének tövéhez a tavaszi metszés alkalmával odavizelt Ion Radonescu román feketemunkás, ami felhívja a figyelmet a szőlőművelők keserű sorsára. Értékelésem végén megadnám mobilwc-kölcsönző cégem elérhetőségét, és mondjátok meg Ionnak, hogy magas a húgysava meg a koleszterinszintje, valamint nyolcadik hónapos terhes".

Ennyit a borokról.

Na de a sörök! Az a rengeteg jobbnál jobb angol sör, az ALE. Én minden héten másfajtát veszek, de rosszat még nem találtam köztük.

Kultúra, szórakozás

Az talán ismert, hogy Londonban található a világ egyik legjelentősebb szórakozóközpontja, a Soho. Hatalmas terület tele színházakkal, éttermekkel, bárokkal. Elképesztő élet zajlik ott MINDEN éjszaka.

A lányok barátkozóak, közvetlenek, és isznak mint a gödény. Aligruhában vannak még télen is és nem szempont nekik az anyagi helyzeted. Valóban csak ismerkedni, szórakozni Londonban hihetetlenül sok kisebb étterem, étkező, kávézó van.

A világ minden nemzetének konyhája megtalálható. Nem drágábbak, mint Magyarországon, általában 10 fontból már jól lehet lakni. Tiszták, kulturáltak, udvarias a kiszolgálás.

A nagyobb múzeumok ingyenesek és fantasztikus gyűjtemények vannak bennük. Egymás mellett van a Természettudományi és a Science Múzeum. Ez utóbbi tudománytörténeti múzeum és két napot rá kell szánni, hogy mindent lásson az ember.

Oktatás

Tudom, hogy mi a vélemény az angolszász oktatási rendszerről. Hogy hülyéket képeznek, meg azt sem tudják, hogy a Föld lapos. :))))

Mindezek ellenére hálát adok Istennek, hogy a fiam itt kezdhette az iskolát. Az iskola nem szabadon választott, hanem az önkormányzat jelöli ki. Annyiból szerencsénk volt, hogy Golders Greenben egy iskolában sem volt szabad hely, így a szomszédos Hendonban jelöltek ki egy iskolát, ami közelebb van, mint a Golders Greeniek. Busszal öt megálló, de gyalog jó időben fél óra.

Az iskola azzal kezdődött, hogy a szülőkkel elbeszélgettek a gyerekről. Mik az erősségei, mik a gyengéi, mire kell nála odafigyelni, aztán jött egy csomó kérdés. Például hogy készülhet-e fényképfelvétel a gyerekről, de még azt is megkérdezték, hogy apró sérülés esetén ragaszthatnak-e ragtapaszt sebre, meg még rengeteg - elsősorban vallási és személyiségi jogokkal összefüggő - kérdés volt.

Mikor mondtuk, hogy a gyerek nem beszél angolul, azt mondták, nem probléma, itt már 50 ország gyerekei tanultak, és eddig még mindenki megtanult angolul. Amit meg kellett venni, az az egyenruha az iskola címerével, meg egy uzsonnás táska, és egy iskolatáska, ami inkább irattartó.

Tankönyveket nem hoznak haza, csak hétvégén van lecke, az is kb. negyed óra, például le kell másolni hat mondatot. Az iskola 9-től 1530-ig tart, addig a kapu bezárva, se ki se be.

Minden szükséges eszközzel bőven fel vannak szerelve, saját könyvtáruk van. Az iskolában orvosi szoba van állandóan ügyeletben lévő ápolónővel. Ha valakinek a gyereke gyógyszert szed, akkor odaadja neki, megmondja az adagolás időpontját, és ő a kellő időben megkeresi a gyereket, és beadja neki a gyógyszert.

Órákon a tanárnőn kívül a tanult tantárgy nehézségi fokától függően 1-4 asszisztens van benn, akik segítenek a tanulóknak. Mindenért, a legapróbb eredményért is dicséret jár. Osztályzat nincs.

A fiam osztályába jár egy autista gyerek. Nem súlyos, ezért úgy ítélték meg, hogy odajárhat. DE. Az iskola által biztosított külön gondozó van vele, akinek semmi más feladata nincs, mint folyamatosan mellette lenni és segíteni neki.

Ahogy betette a lábát az iskolába, attól kezdve minden percben vele van. Késni, hiányozni nem lehet, ilyen esetben raportra kell menni az igazgatóhoz, Mrs Wilsonhoz (nagyon főnénisen hangzik) és alaposan megindokolni az eseményt.

Az első héten a fiam benne volt valami verekedésben. Azonnal az anyjával együtt mentek az igazgatóhoz a szőnyeg szélére. Ott aztán jött a hegyibeszéd, hogy ez itt nem szokás, meg hogy elfogadhatatlan bla bla bla. Na, gondoltam magamban, hogy fiam, elástad magad, ettől kezdve te leszel a verekedős magyar gyerek.

Aztán minden hétvégén az osztályból kiválasztanak két gyereket, akik a legjobb munkát végezték a hét közben és őket az igazgató személyesen tünteti ki. Egy arany matricát ragaszt a ruhájukra, amin rajta van, hogy ők a hét legjobbjai. Erre mindenki nagyon büszke.

A verekedés utáni héten a fiam volt az egyik kitüntetett. Aztán a következő héten is. Szó sincsen beskatulyázásról. Ekkor volt a szülői értekezlet is. Jellemző módon nem úgy, mint Magyarországon, itt nem egyben tartják, hanem minden szülő időpontot kap és ott CSAK neki mondják el mi a helyzet a gyerekével. Merthogy ez senki másra nem tartozik.

Na, szóval ott a feleségem előhozta a verekedést, hogy hát az hogy is volt. A tanárnő nem is volt hajlandó beszélni róla. Az elmúlt, felejtsük el. Csak előre nézünk, az számít, ami most van. Itt minden a dicséretre és a pozitív inspirációra épül. Ezért itt a gyerekek szeretnek iskolába járni. Reggelente versenyeznek, hogy ki ér hamarabb az iskolába.

Szóval ez az az általunk nagyon lenézett angolszász iskolarendszer.

Végkövetkeztetés

Kurva nehéz meghozni a döntést. Kurva nehéz megteremteni az indulás feltételeit. Ha bejön, ha nem, legalább megpróbáltam.

Nem titkolom, hogy elsősorban azért esett a választás Londonra, mert a sógornőm itt él és rengeteget segített, segít. Utólag belegondolva jó választás volt.

Eggyel nem tudok mit kezdeni. Amikor valaki azt emlegeti, hogy idegenként kezelnek. Nem tudom, hogy kinek milyen tapasztalata van ezen a téren és milyen nyelvterületről. De itt ez nyomokban sincs. Ezt mindenképpen kategorikusan cáfolom.

A pozitívumok

Mindent összevetve, jó szándékkal csak javasolni tudom Londont.

Milyen ez a város? Azt mondják, a világ egyik legdrágább városa. Lehet. Azért valahogy eltengődik itt tízmillió ember.

Ha jellemeznem kéne az itteni életet, akkor azt mondanám, hogy NYUGODTSÁG VAN. Számoljunk le egy közkedvelt sztereotípiával. Számtalanszor hallottam már azt a közhelyet, hogy „ott sem kolbászból van a kerítés".

De igen abból van. FELTÉVE HA VAN MUNKÁD.

De akkor aztán nagyon kolbászból van.

Hogy érzem magam itt? Egyszóval jól. Két szóval nagyon jól. Barátságos emberek, kisimult arcok, élhető város.

Persze itt is vannak negatívumok. Mint mindenhol. De a mérleg erősen pozitív.
Én csak egyet bántam meg. Azt, hogy nem előbb léptem. A mostani hezitálók, ha majd mégis kénytelenek lesznek ezt meglépni, ők is ezt fogják mondani
Mindenki jól gondolja át a lehetőségeit.

És a negatívumok

A legnagyobb csalódás számomra az adott szó semmibevétele itt. Valahogy otthon az terjedt el hogy bezzeg nyugaton az adott szó felér egy szerződéssel. LÓFASZT. Az se igaz, amit kérdeznek, amit megígérnek, annak semmi jelentősége nincs.

Egy ügynök kiadott nekünk egy szobát egy hónapra és mondta, hogy utána van neki stúdiólakása a közelben, semmi probléma, két héttel előtte szóljunk és megmutatja.

Eljött az idő, mondtuk, hogy megnéznénk a lakást. Úgy nézett ránk, mintha először látna, merthogy neki nincs stúdiólakása, mert kiadta mindet. Két hetünk volt lakást keresni munkahely nélkül, gyerekkel.

Egy másik ügynök mutatott egy lakást, az előleget letettük, másfél hétig hitegetett, mire kiderült, hogy nem adják nekünk. Három napunk maradt. Végül a magyar srác kihúzott minket a szarból, igaz, két hétig ideiglenesen egy apartmanszobában laktunk.

De ez a szavahihetetlenség minden téren jelen van. Mentem már kéthetes munkára úgy, hogy két napig tartott.

A piszok

London igen-igen koszos város. Mindenhol szemét van, de nem azért, mert nem takarítanak, hanem mert nem győzik. Ugyanis az emberek többségének egyszerűen kiesik a kezéből minden, éppen ott, ahol van, még akkor is, ha éppen a kukától egy méterre áll. Mindezt magától értetődő, törvény adta joguknak tekintik. A buszokon ugyanúgy, mint bárhol.

A London jelképének tekintett telefonfülkéket nyilvános WC-nek tekintik, bűzlenek a húgytól ugyanúgy, mint a gyalogos aluljárók.

A járdák jobban fel vannak gumizva rágógumival, mint a legrégebbi Forma-1-es pálya.

Ügyintézés

Aztán az angol bürokrácia is megér egy misét. A National Insurrance (TB) kártyánkat öt hónapja várjuk. De jogosítványcsere után azonnal küldték a donorkártyát. TB kártya még nincsen, de a vesémre már igényt tartanak.

Jogosítványcsere is érdekes. 50 font illeték és 15 fontért hiperszuper biztonságos zacskóban elküldeni a személyi igazolványt, meg a magyar jogosítványt. A 15 fontban benne volt egy másik hiperszuper zacskó ára is, amiben majd visszapostázzák az okmányokat.

Két hét múlva jön is a postás a zacsekkal, természetesen aláírás ellenében, stb.
Kibontom, benne van a személyi igazolványom, meg egy levél, hogy a két okmányt biztonsági okokból nem postázzák együtt és néhány nap múlva jön a jogosítvány. Jött. Mezei, feladó nélküli borítékban bedobva az ajtón le a földre.

Mert olyan hiperszuper biztonságos.

Önkormányzat

Mi előbb jöttünk ki, mint a gyerek, és próbáltunk neki iskolát intézni azonnal. Mondták, hogy semmit nem intéznek, amíg nincs itt személyesen. OK. Megjött a gyerek, nosza, iskolaügyben email-váltás az önkormányzattal, mert őnekik a feladatuk kijelölni az iskolát.

A gyerek három hete várólistán volt, hátha valamelyik iskolában megüresedik egy hely. Ha nem, akkor nekik kell csinálni helyet törvényes határidőn belül. A legszebb az egészben az, hogy egy hónapja kint volt a gyerek, de hivatalos személy még nem látta. Akkor mi a bánatos francért nem lehetett ezt intézni augusztusban, hogy iskolakezdésre megoldódjon a probléma?

Ezt meg csak úgy

Valahol olvastam egy írást, hogy Magyarországon egyes használtruha kereskedők a Vöröskereszt nevével visszaélve, annak nevét megjelenítve a gyűjtőkonténerükön, visszaélnek a jóhiszemű adományozó adományával. A karitatív tevékenység a világon mindenhol üzlet, akkor is, ha ezt irgalmas cselekedetnek állítják be.

Itt minden jelentősebb utcában van 2-3 úgynevezett charitas bolt. Oda bárki elviheti a felesleges ruháját és ott eladják, aztán a pénzt elvileg jótékony célokra fordítják. Itt működik a dolog, senki nem kérdi meg, hogy hova mennyi jut, csak a felesleges ruhát odaviszik zsákokban és kész.

Ezeket az üzleteket bérlik valakitől, meg az eladókat is fizetik, meg a költségeket. Ami marad, azt fordítják jótékony célra. Szemmel láthatóan az üzemeltetők nem élnek száraz kenyéren, és az üzlethelységet kiadónak is tisztes haszna van. Gyanítom, hogy a megmaradt el nem adott ruhák kerülnek Magyarországra a sok angol használtruha üzletbe.

Ennek a műfajnak magyarországi megfelelője a Vöröskereszt, meg a máltai szemforgatók. Mind vastagon jól élnek belőle. Legalább olyan vastagon, mint a használtruha-láncot működtetők.

Na most tegyük fel, hogy van egy csomó jó állapotú használt ruhám, amit kihíztam. Merthogy mindennek ellen tudok állni, csak a kísértésnek nem. A ruhám megöröklői ezért imába foglalják a nevemet. Vagy nem.

Több lehetőség van a ruhát rászorulókhoz eljuttatni. Az egyik elvinni személyesen a rászorulóknak és ott keresni egy olyan csontsovány rászorulót, akire rászorul az én xxxxl-es ruhám. Mivel alapból lusta vagyok, mint a dög, ezért evidens, hogy nem fogok ÉN keresni valakit a ruhámnak.

De nekem ez a ruha NEM kell, kvázi a szemétbe is kidobhatnám, ha nem lenne olyan „szocijálisan" érzékeny harmatos virágszál lelkem, ezért a legrövidebb utat próbálom megkeresni a ruhától való megszabadulásnak.

Ha a Vöröskeresztnek adom, akkor könnyen viszontláthatom a kabátomat egy 140 kilós, munkába belerokkant leszázalékolt raj fiatalemberen, aki - hogy finoman fogalmazzak - familiárisan hiperpigmentált. Mivel egész életemet az ő megsegítésükre tettem fel, ezért elönti szívemet a melegség, és aznap a jócselekedet megnyugtató elégedettségével hajtom álomra a fejemet. Mert én ilyen vagyok.

De választhatom azt az utat is, hogy odaadom a legközelebbi használtruha kereskedőnek. A burzsuj kizsákmányoló, profitorintált, a vadkapitalizmus erkölcsi fertőjében gázoló, pénzeszsákján ülő, szegényeket megnyomorító, vérszipolyozó karvalytőkésnek, ki csalárd módon a Vöröskereszt feliratával hamis látszatot keltve kicsalja az eldobásra ítélt ruhát a hiszékeny emberekből. Halál reá.

Igaz ugyan, hogy a használtruha boltokba nem politikusfeleségek járnak, nem puccos dámák, nem nasasszonyok, hanem akiknek ennyire TELIK.

Kispénzű, minimálbéren tengődő DOLGOZÓK. Onnan öltöztetik a családjukat, örülnek egy jó állapotú darabnak, de a Vöröskereszthez soha nem mennének, mert proli lelküknek szégyen az alamizsna-kérés. meg úgysem kapnának, mert DOLGOZNAK.

Tehát melyik utat válasszam?"

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: London Anglia Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr615458405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.13. 07:05:48

Köszi, jó volt olvasni. Szeretem, ha valaki a problémákról is ír, nem csak a pozitívumokról.
:)
Azon a vizsgán dobtam egy hátast.
Itt SEMMI nincs. Elméletileg vannak előírások, de ellenőrzést még soha nem láttam. Ezzel szemben, nincs több baleset, mint otthon.

rezsoatya (törölt) 2013.08.13. 07:36:09

Az egyik legjobb poszt a HÁ-n!
Koszi "korbeforgo-gepkezelo"! :-)))))
Az biztos, ha epitkezes mellett/elott jarok, Te fogsz eszembe jutni!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.13. 07:57:35

mondjuk laikusként nem tudom átérezni, mi abban a gáz, ha azt mondják, "körbeforgó", de valahogy elképzeltem diggerdriver hangsúlyát, ahogy meséli, és elnevettem magam :) a posztot már korábban olvastam és még mindig remek. Bizony az egyik legjobb poszt itt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 08:07:30

Itt két nagyobb csoportba sorolják a gépeket.
360fokos, ez a körbeforgò, magyarul forgófelsövázas gép.
Aztán van a traktor alapú elöl rakodókanalas magyarul homlokrakodós hátul pedig mélyásóval felszerelt gép, de ezeknél a mélyásó csak 180 fokban mozog.
Itt minden hirdetés úgy említi öket hogy 360 vagy 180 driver.
Reggelente én is csak annyit írok a trade rubrikába hogy 360.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 08:12:37

@tilmir:
Csodálkozom hogy a tüchtig svájciak nem fedik le magukat semmilyen engedèllyel.

tableno 2013.08.13. 08:14:54

Remek írás, most sem csalódtunk benned! :) Londonnal kapcsolatban csak egyetérteni tudok: a világ egyik legjobb városa, remekül lehet keresni (megfelelő szakmával) és remekül lehet élni. Turistaként is megéri odamenni, mert rengeteg a látnivaló, még annál is több, mint Asheville, North Carolina-ban!

Bonjour 2013.08.13. 08:15:34

De jó, digger írt! Itt gôzölög a kávém, mindjárt elolvasom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 08:20:29

@rezsoatya:
Nem gáz, ennek ez a neve én az ügynökségnél arra akartam rákérdezni hogy mekkora. Azt tudtam hogy körbeforgó mert csak arra van meg a kártyám.
Annak ellenére hogy otthon 25 évet 180fokossal dolgoztam. Itt viszont a gépek 90%-a 360-as lánctalpas. Ezért vizsgáztam ezekböl.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 08:21:50

Rékának akartam válaszolni.
Ebbwn a korban már van hogy félrenyom az ember.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.13. 08:24:00

@diggerdriver: Engem is meglepett.
A múltkor volt itt egy amerikai beruházás. A fővállalkozó kirendelte az alvállalkozóit, azokat be sem engedték az építkezés területére. :)
Később minket küldtek, mert legalább volt fogalmunk az elvárásokról, meg voltak érvényes engedélyeink a gépekre. :D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.13. 08:32:12

A chatni (chutney) indiai kaja. Afféle lekvár, bármiből.
Azok a nagyon olcsó készételek meg valószínűleg a legegészségtelenebb szemetek, amit a világon kapni lehet. Lehet, hogy zsír nincs sok bennük, de minden más szénhidrát. Van összefüggés a nagyszámú ágyhozkötött 300++ kilós szerencsétlennel.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2013.08.13. 08:33:07

Jó irás. :-)) Picit hozzátennék.
Zsirt kapsz bármelyik szupermarketben, lard néven fut a margarinok mellett.
A charity shopokban az eladók volunteer-ok vagyis ők nem kapnak fizetést. Egyedül a felsőbb vezetők akik pénzt is kapnak ezért, a többi önkéntes.

2013.08.13. 08:36:51

Feleseged azota dolgozik?

@tableno: lakas/haz meg jo atlagos munkaval is nehezen megengedheto Londonban (venni), Tableno-san. Hatalmas tomeg megy be mindennap dolgozni az angol "videkrol". Legnagyobb commuter town, Reading.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 08:43:48

@charlieharper:
A feleségem dolgozott majdnem egy évíg a míg lett egy magyar fönöke.
Azóta nem.
Lakáshoz jutni mármint venni nekünk esélytelen.
20évesen talán.
Szinte minden angol akivel dolgozok vidékröl jár.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 08:46:46

@Zka:
Kurva nagy ívben teszek rá hogy mi egészségtelen.
Mint tudjuk a mi jólaesik az vagy hízlal vagy erkölcstelen.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.13. 08:57:34

Jó volt olvasni megint, annak idején az első bejegyzésed sokat segített a londoni indulásban (buszbérlet, simkártya, ilyenek). Ha London szemetes, látnod kellene Leicestert!!! Soha nem fogom megérteni, hogy az emberek hogyan lehetnek ennyire igénytelenek a környezetükkel szemben!

A használtruha üzletekhez annyit, hogy a dolgozók nagy része önkéntes, vagy a munkaügyi központ küldi ki őket, csak a bolt vezetésével megbízott manager és annak a helyettese kap fizetést. Ezt onnan tudom, a férjem a kiérkezése után csinált ilyen munkát, hogy legyen UK-munkatapasztalata addig is, amíg minden irat, bankszámla, lakcím összeáll. Mesélte, hogy bevitte az egyik megunt cipőjét, amit olyan öt font körüli összegért vett még Magyarországon, és 12 fontra árazták be..
A bevétel jótékonyságra megy, ott akkor a rákkutatásra fordították, és az el nem adott ruhákat pedig szegény országokba küldték.

Remélem nem haragszol a kiegészítésért, persze nem biztos, hogy minden bolt így dolgozik, ez csak egy példa a sok közül..:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 09:02:42

Mindig tanulok valamit.
Eddig nem tudtam hogy a charitykben önkéntesek dolgoznak.

dennisthemenace 2013.08.13. 09:03:07

@Zka: Ezzel nem értek egyet. Én azon éltem es 85 kilo voltam, mióta itt a csalad felszedtem vagy huszonotot. Nem mellesleg, finomak is.

dennisthemenace 2013.08.13. 09:03:08

Zsír van mindenutt, nem csak a lengyeleknel. Tesco, Asda, Sainsbury's, etc. Sot, liba es kacsazsír is van. Újabban tobb helyen árulnak Pick kolbászt is.

BuckHoward 2013.08.13. 09:03:08

halló, jó írás, bár ez sem hozta közelebb Londont hozzám, maradok Oxfordban...patika;)
Egyébként ne is várj az NI-kártyára, 2010-március óta nem adnak már, csak a számot egy levélben.

Elizabeth72 2013.08.13. 09:03:08

Az azert igen erdekes, hogy fel ora alatt tesz meg 5 buszmegallonyit gyalog...Hadd mondjam el, hogy kenyelmesen is megvan 12 perc alatt...ennyit a kotozkodesrol.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.13. 09:03:19

@charlieharper: három és fél hónapot dolgoztam Readingben, nagyon szerettem azt a várost! Nagyon nagy csalódás a mostani lakhelyem Readinghez képest!
Mivel csak fél óra vonattal London, utazásaim alatt én is megtapasztaltam, hogy rengetegen járnak be dolgozni onnan, bár a lakásárak ott például sokkal drágábbak, mint itt Leicesterben.

2013.08.13. 09:03:41

Jó írás.
Én rühellem a nagyvárost, Londonba se akartam menni soha még csak turistaként sem, de ez az írás tök jó hangulatú, majdnem kedvet csinált hozzá.:)

Bonjour 2013.08.13. 09:10:03

Na szóval :))),

Féltem az egeszsegedet, ezert ne a papir ízû margarint vedd, hanem vajat, az angol vaj elsorangu.
Chatni az indiai edes-savanyu-fuszeres-csipos martas, es van belole nagyon jo is, erdemes ratalalni.

Annyit hozzatennek, hogy az uborkafasok miatt anno nehez volt a munkasok bizalmaba ferkoznom, amikor felujitottunk, de vegul sikerult. Utalom ezt a lenezosdit, es ez felsobb szinten is van, nem csak munkas-diplomas kozott am. Amikor altalanos iskola vegen ujsagot (szuperinfot :)) hordtam szombatonkent, minden masodik oreg neni belemkotott, belemtorolte az egesz heti frusztraciójat, meg feljelentgettek, hogy nem kaptak meg azon a heten az ujsagot... De ez nagyon regen volt. Bar Amerikaban kiprobaltam a fizikai munkat hosszasan, es volt elismeres, azert a management nem szorongatta a kezet a szemelyzetnek. A megbecsules csak penzbol allt, bar szerintem ezt mindenki elfogadja :).

A gentlemen's agreement letezik nagyon is, de uzleti vonalon. Kialakult szokasok vannak, meg eloirasok, megbeszelnek mindent, rogzitik az arakat vagy, hogy mit kovetnek, es ennyi. Erre persze idonkent rafaragnak. Szerintem amit te megimertel, az "importalt" tulajdonsag.

Ezen a bor dolgon jót nevettem. Bor es bor kozott ugyan vakulonbseg, de amit a sommelier-k, borszakertok csinalnak, az tenyleg nevetseges hokuszpokusz. Ennek ellenere a vilag leghiresebb borszakerto iskolaja Londonban van, kemeny az iskola, kevesen vegezhetik el, altalaban mar erett fejjel, a vegzettek meg osszetartanak... Ok a borkereskedok :).

Szeretem a pozitiv-"mondenhol jo, de legjobb, ahol en vagyok" - mentalitast, foleg ha masokat is ekkeppen elfogad, Diggernel meg ez is rendben van. Egeszseges ez az eletszemlelet.

Mintha fent lenne az irasod a blogodon, meg emlekszem arra, amikor panaszkodtal, csak akkor meg nem regisztraltam ujra, igy nem tudtam jelezni, hogy nekem is kuldd el :).

Nagyon jo iras, voltak reszek, amin remekul mulattam, koszi.

Szep napot mindenkinek.

Thor vagyok 2013.08.13. 09:11:02

Az igazi hamisítatlan proli hangja. Természetesen az ilyeneknek bejön London.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 09:16:06

Hát akkor good morning! :)
Jó kis írás volt, köszönjük.
Úgy tudm, már nincs olyan, hogy TB (NI) kártya, kapsz egy levelet, benne a NINO, oszt jónapot. Nekünk megjött 2 héten belül.
A használt ruhádat beteheted valamelyik jótékonysági cég (sic!) által bedobott zsákba, mi 2-3 ilyet találunk a postánkban hetente. Meg vannak olyan boltok, ahol kilóra átveszik a használt ruhát.

Nekem is nagyon tetszik, hogy nyugodtak, kedvesek, udvariasak az angolok, és eszükbe nem nagyon jut a politikáról beszélni. Ha van normális, de akár bőven az átlagfizetés (26.000 font/év) alatt fizető munkád, kényelmesen megélsz.

A koszról: nyilván London egy külön kategória, vidéken azért jobb a helyzet, de tény, hogy az átlagember szívesen ad munkát az utcaseprőknek... Ha nincs tele a vonat, az is szinte természetes, hogy felrakják a lábukat a szemben lévő ülésre.

Charity shopban mi is vásárolunk olykor, abban reménykedem, hogy legalább a haszon egy részét valóban a meghirdetett nemes célra fordítják. Az mindenesetre feltűnt nekem, hogy a jótákonysági szakmában milyen komoly fizetések vannak... és folyamatosan fel embereket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 09:16:47

@Elizabeth72:
Londonban a buszmegállók közti távolságok igen rapszodikusak.
100métertöl több kilométerig.
Merész kijelentès az 5 megálló 12 perc alatt.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 09:20:52

@Th's child: Én sem szeretem a nagyvárosokat, de London egy külön kategória! Érdemes, nagyon érdemes megnézni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 09:21:09

@Thor vagyok:
Soha nem tagadnám le hogy proli vagyok.
Nekem gyerekkoromban a fal mellett állva a Dante kötet helyett lábosfedö esett a fejemre.
Ez van.:))))))))

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 09:23:41

@Elizabeth72: Szerintem te életedben nem gyalogoltál öt buszmegállónyit.
Ennyit az általánosításról.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 09:26:45

Amikor mi jöttünk akkor változott az NI rendszer.
Nekünk még azt mondták küldik a kártyát söt jött néhány levél hogy várjunk türelemmel majd küldik.
Aztán nem küldték.

tableno 2013.08.13. 09:36:47

@charlieharper: Tudom. És? Az még mindig lópikula Tokióhoz képest... :)

tableno 2013.08.13. 09:44:55

@charlieharper: Ok, visszavontam. London sehol sincs Asheville-hez képest! :)))

nigara 2013.08.13. 09:45:45

"Azt mondják, a világ egyik legdrágább városa. Lehet. Azért valahogy eltengődik itt tízmillió ember."

Igen, a tengődés az egy nagyon megfelelő szó. Nagyon kevesen vannak, akik középosztályi színvonalon tudnak élni - ehhez kell két nagyon jó fizetés és mindenféle benefitek. Ha csak egy kereső van, az igencsak proli szinten tud élni. (Thor után szabadon)
Mert nem a kajaárakban mérik az életszínvonalat...

nigara 2013.08.13. 09:48:21

@Taxomükke: "Ha van normális, de akár bőven az átlagfizetés (26.000 font/év) alatt fizető munkád, kényelmesen megélsz."

Mivel Te nem Londonban élsz, ezt azért nem kellett volna leírnod így - max a vidéki Angliára vonatkoztatva lett volna igaz.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 09:49:24

@nigara: Ha van két nagyon jó fizetés a családban, szerintem nincs semmiféle benefit.
Mi szerinted a jó fizetés?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 09:50:24

@nigara: mekkora fizetes kell Londonhoz, hogy jol tudjal megelni?

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 09:51:48

@nigara: Részben igazad van, kétkeresős családra gondoltam.
Amúgy az agglomerációban élek, nem kifejezetten vidéken.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.13. 09:56:17

@nigara: Tényleg, ez engem is érdekelne!!! Mi számít jó fizetésnek Londonban (természetesen nem a felső tízezerre gondolva), és mi számít jó fizetésnek vidéken???

Sax_Maschine (törölt) 2013.08.13. 09:57:28

Nincsen elég beküldött poszt, hogy a régi történeteket kell ismételni?

Leszállóban a határátkelő blog?

Patricia01 2013.08.13. 09:57:28

Kis eltévedés van fejben. A zsírra szükség van. Nem attól hízol, hanem a sok pékárutól, szénhidráttól,cukortól. A margarin pedig a leggyilkosabb dolog, amit rákensz a kenyeredre. Nem beszélve a készételekről.
Az írás jó, London jó hely lehet, de én biztos nem tudnék ott élni. A szeméthegyek, és húgypatakok között tuti nem.

Patricia01 2013.08.13. 09:57:40

@diggerdriver: Arra is kurva nagy ívben teszel majd, ha valami komoly egészségügyi problémád lesz a sok szeméttől?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 09:57:40

"Egyszerűen nem értem, hogy a drága munkaerő mellett az angol termékeket hogyan tudják ilyen olcsón adni."

Éppen tegnap küldtek át egy cikket, ami bár a magyar viszonyokról szól, de világcégeket is említ, érdemes elolvasni (nem újdonság persze, de időnként csak megbirizgálja az emberek lelkiismeretét):

m.origo.hu/itthon/20130807-a-magyar-divat-is-bangladesbol-jon-sweatshopok-a-magyar-ruhaipar-hattereben.html

Másik példa pedig, amely választ adhat a kérdésedre az a sorozat, mely a Spektrumon ment/megy egy ideje, a Luxuscikkek pokla (remélem jól írtam), ahol fiatal britek egy kis csoportja járja végig azokat a helyeket, ahol a garnélát, olasz bőrcuccokat, kakaót, kávét, gyapotot stb. termelik, termesztik. Ők is kiveszik a részüket a munkából, ugyanannyit keresnek mint a helyiek, ebből kell étkezniük. Nagyon érdekes, elgondolkodtató műsor.

fourgee 2013.08.13. 09:57:40

Van zsír minden nagyobb áruházban, csak nem a hűtőpult környékén kell keresni, hanem az olajoknál és nem disznózsír, hanem kizárólag libazsír :) Hentesnél kell kérni zsírosabb részt, aztán abból kisütni. Egyébként a bolti kaják, meg a bolti készkaják tele vannak nátrium glutamáttal ami megteremti az alapot ahhoz hogy allergiás legyen az ember meg mindenféle nyavaját összeszedjen az évek folyamán. Jobb friss alapanyagokból főzni. Ha a legdrágább, szabadon tartott és kukoricán nevelt csirkéből főzök pl. paprikást még abból is olcsóbban jön ki egy adag, mint amennyibe az olcsó készkaja kerül. És így legalább tudom hogy mi van benne. :)

nigara 2013.08.13. 09:57:45

Ja, és ahol én eddig jártam Londonban, ott nem volt kosz...
Ebből is látszik, hogy
1. occsón is lehet élni (már akinek megéri), de annak megvan az ára
2. kolbászból kerítés mindenki számára más színvonalat takar

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 09:58:09

@diggerdriver: Dehogy vagy proli...normális, dolgos ember, aki megfogja a munka végét. Különben nem a láncfűrész esett a fejedre gyerekkorodban a Dante kötet helyett :)?? Csak mert ha jól emlékszem régebbi beírásodra, erdésznek készültél, csak azután mást hozott az élet.

rezsoatya (törölt) 2013.08.13. 09:58:10

@Thor vagyok: fiacskam, te nem thor vagy, hanem troll! Nem is ertem hogy jutottal at a HÁ moderaciojan.
Ha az ertelmes hozzaszolas nem megy, keress mas blogot!

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 09:58:52

illetve mikortol kozeposztalybeli egy csalad? mennyi love kell hozza? a kulturalis stb resze nem erdekes, azokra van elkepzelesem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.13. 09:59:19

Chutney lesz az, bar hogy mennyire indiai eredetu azt nem tudom, de ha az is volt valaha, az angolok atvettek erosen.

Pl. a Ploughman szosszal gondolom mar talalkoztal, nah az tipikusan britt es valojaban szilva-chutney. A zoldalma chutney is nagyon finom tud lenni. Colman's markajuakat kell venni. Nagyon finomak es a Tescoban altalaban akciosan 1 font. :)

Határátkelő 2013.08.13. 09:59:40

@Sax_Maschine: Felhívnám a figyelmed az értő és figyelmes olvasás előnyeire. Például arra, hogy az elején jeleztem: ez az írás (ami egy kétrészes sztori második fele) még nem jelent meg (az én hibámból kissé elkavarodott).

Kösz a pozitív hozzáállást! :)

Amarante 2013.08.13. 10:01:49

Digi!You made my day!!! :)))

Nagyon egyetertek veled.Londoni reszrol nem tudok nyilatkozni,mert videken elek es virulok.

Eletem legjobb dontese volt,hogy kijottem a csaladdal.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 10:09:09

@Don Kartasch: Én Írországban ettem folyton valami almalekvár szerű dolgot a zabkásámmal, ez tartotta bennem a lelket az ebédig. Itthon is lehet kapni chutney-t, nem is túl drága pld. a Lidl-ben. Majd kipróbálom.

nigara 2013.08.13. 10:09:14

@Mr. Long: @Taxomükke: Jól élni mindenkinek mást takar.
A legnagyobb költség ugye a lakhatás+közlekedés.
Ezen sokan spórolnak, én nem szívesen...
Az "agglomerációban lakni" megint csak millióféle költség+színvonalat takar, de nyilván nem számít Londonnak :) pénzügyi értelemben.

Szerintem/nekem minimum 1200 GBP kell a lakhatásra (1 bed flat)
Ez egy 40ezer/év munkakör esetén a nettó fizetés fele...
26 ezer esetén nem tudom...

nigara 2013.08.13. 10:14:45

@Mr. Long: amit ma Magyaro-on középosztálynak nevezünk, az Londonban nem az...
DE. én a kommentemben a magyar szintre vetítve értettem - tehát ahogy Bp-en tudnál élni vs. Londonban.
Londonhoz szerintem 50ezer/év fizetéstől már nem visszalépés a Bp-hez képest.

VHB 2013.08.13. 10:19:31

Off: valahol olvastam, hogy az oyster oyster oyster split split split mondatnak van értelme. Rágugliztam, de semmi eredmény. Vki segítsen pls.

@Határátkelő: hacsaknem arra gondolt, hogy digger az első rész megjelenése után, kérésre elküldte a második részt is emilben.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 10:20:14

@zöldeketbeszélek: @diggerdriver: Bocs, hogy így direkte feltettem a kérdést, arra lettem volna igazából kíváncsi, hogy ilyen indulás után nem hiányzik-e a természet közelsége a mai életedben, építőipari munkát végezve, egy nagyvárosban élve.

Spacecake 2013.08.13. 10:20:44

megmosolyogtato ez az alnaiv elfogultsag es latens onigazolasi kenyszer....

de hat az a fontos,h a posztolo jol erzi magat!!!
(vegulis ha sokat mantrazol vmit,a vegen tenyleg el is hiszed:-)

6/10

2013.08.13. 10:21:34

@Mr. Long: definiald a "jol elni"t.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:21:44

@nigara: nem kotozkodes, de van kulonbseg a londoni vs "videki anglia" kozeposztalya kozt?

nigara 2013.08.13. 10:22:29

@Mr. Long: pénzügyi értelemben biztosan

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 10:23:10

Nagy lendülettel belefogtam az olvasásba. Aztán rájöttem, hogy én ezt már olvastam. :)))

"Az izgalmas az, hogy minden melót más méretű, más típusú vagy azonos típuson belül más évjáratú géppel kell dolgozni. Mintha valakinek a Smart-tól a teherautóig az utóbbi tíz év minden évjáratát vezetni kellene néhány hetes különbséggel."

Blogra terveztem a hozzászólást, de itt teszem meg: ügyes vagy, gratulálok a munkádhoz. Minden gépnek más a "lelke", profin dolgozni ilyen változatosság mellett csak profi tud.

VHB 2013.08.13. 10:25:49

@nigara: vidék, újépítésű 3bed semi havi törlesztése 600+150 amiből a 150 tíz év után elkopik. Még ha rádobod a c taxot, akkor is beljebb van, mint 1200 Londonban.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:29:41

@charlieharper: ott konkretan nigara altal emlitett szintre voltam kivancsi. "Nagyon kevesen vannak, akik középosztályi színvonalon tudnak élni - ehhez kell két nagyon jó fizetés és mindenféle benefitek. Ha csak egy kereső van, az igencsak proli szinten tud élni. (Thor után szabadon)"
Szemely szerint nekem a jol elni, az 3-as bmw (tudom, jellemhiba) plusz egy auto asszonynak, eggyel tobb haloszobas kertes haz, mint ahanyan lakunk a csaladban(ha nincs gyerek akkor a ketto haloszoba eleg), evi ket hosszabb kulfoldi utazas, plusz 2 hosszu hetvege a vilagban (de jo Anglian belul is), kethavonta egy hosszu hetvege az orszagon belul (ebbe benne lehet az elozo hosszu hetveges pont is), havi legalabb £500 megtakaritas (ennek egy resze beleforgathato az utazasokba) illetve ne legyen problema, ha asszonynak otthon kell maradnia amig kicsik a gyerekek, vagy fizetni a babysittert.
Nekem kb ennyit takar. plusz a ket kutya fentartasa.
(Tervben van mg egy narrow boat, de az mar kiteljesedes lenne, nem a sima jo elet)

tableno 2013.08.13. 10:30:01

@Spacecake: másnak megmagyarázni, hogy ő valójában NEM LEHET boldog, akkor sem ha éppen annak érzi magát, ősi magyar házmesterszokás.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:32:05

@VHB: de videken nem hanynak az ablakod alatt a reszeg multikultik. azert ez eleg eros utokartya a videkel szemben :)

tableno 2013.08.13. 10:33:48

@Mr. Long: Alacsonyak az igényeid. Egy monacoi penthouse, a közeli marinában horgonyzó yachttal még bele kéne, hogy férjen, különben nem érdemes korán kelni.

emiGrant 2013.08.13. 10:36:20

"Az eladók hozzáállását tanítani kellene, mert példaértékű. Kedvesek segítőkészek mindig mosolyognak és ugyanez igaz bárkire, akitől az utcán segítséget kérek. Itt a kutya sem törődik a kormánnyal, a politikával, a gazdasággal."
36 evnyi angliai elet utan teljesen egyetertek a kedves, segitokesz es udvarias kiszolgalasrol irtakkal. Ugyanakkor megemlitenem, hogy London egy kicsit mas, mint sok mas hely, mert az igazan multikulti es sok mas hatas is eri, ami nem jellemzo a videkre. Ezt nem kritikanak szantam, es egyaltalan nem arrol van szo, hogy ez negativan befolyasolnal barmit. Sot!
Ami a politizalast illeti, abban az en tapasztalataim kisse masok. Legalabb is amikor meg ott eltem (2006-ig) az volt tipikus azon a kornyeken ahol mi laktunk (Brighton) hogy politizaltak a nepek, de nem ugy, mint otthon. Higgadtabban, intelligensebben es kevesbe az egyenisegekrol es inkabb az eszmekrol volt szo. Odafigyeltek a te erveidre is es ha vegul is nem tudtunk kozos nevezore jutni, akkor volt a "let's agree to disagree" teljesen civilzaltan. Miutan hazajottunk engem hihetetlenul sokkolt, hogy meg veletlenul sem volt/van a politikaban szo ideologiarol, hanem csak a politikusokrol. Jo, tudom, nem elvalaszthato a ketto, es Angliaban is szapuljak oket eleg gyakran, de hogy kire szavaz az atlag angol az leginkabb partszimpatian mulik, a part programjatol es nem attol fugg, hogy szimpatikus-e neki a miniszterelnokjelolt.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.13. 10:36:56

Érdekes írás, fejembe jutott, amikor vendéglátó egység vezetőjeként nekem kellett munkavédelmi vizsgát tennem. Ott nem volt teszt, egy szakkönyvnek nevezett valaminek a tartalmára volt kiváncsi két szakértőnek nevezett valaki. A társaság 90% el sem olvasta az anyagot (szerintem igazuk volt), ki is rúgták őket (erre senki sem volt felkészülve), és egy hétre rá kaptak új időpontot. Én valami perverz kiváncsiságból elolvastam a könyvet és elsőre át is mentem vörös diplomával, de szentül meg voltam győződve arról. hogy ezt csak kiszúrásból csinálják a dolgozóval. És ez vonatkozik több olyan "vizsgára" is, amit az emberre kényszerítenek a munkájával kapcsolatban. A harci ideg csak akkor múlik, amikor jobban megnézem a "vizsgára" váró arcokat. Rögtön megvilágosodik a rendszer értelme, főleg ha meg is szólalnak. De ez nem az a fórum, ahol az emberi sötétségről írogatunk, legfeljebb annyiban, hogy ez Londonban is így lehet.

Na, ez elég zagyvára sikeredett, de sebaj. Én értem mit akartam mondani, és végtére is az a lényeg.

Ronnie_27 2013.08.13. 10:36:56

Nagyon tetszett a poszt, gratulálok.
Számomra is szomorú, hogy Magyarországon nagyobb a presztízse egy mosóporügynöknek, mint egy jó szakmunkásnak.

"zsírt nyomokban sem találni"
"annyiféle jobbnál jobb nasit kínálnak"

Talán a sok nasi károsabb, mint néha zsíros ételt enni. Én inkább eszek zsírt, mint hidrogénezett, műanyag trutyi margarint.

"Az a rengeteg jobbnál jobb angol sör, az ALE."

A Newcastle a kedvencem, azt kóstoltad?

Vittore. 2013.08.13. 10:36:56

A használt ruhás utolsó részt nem értettem, amúgy nagyon jó a poszt.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:37:11

@tableno: ki mondta, hogy koran kelek? ;) de ugy gondolom, hogy a szakmamban ez siman elerheto dolog, nem nagyzolas. magyarorszagon ezt nem tudtam volna a szakmammal megteremteni (tul specialis szakteruletem van, de az mo-n nincs nagy igeny), itt viszont pont ezt latom a korulottem levo munkatarsaimnal. egy kicsit teperni kell erte, de osszejohet konnyen.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 10:38:23

naszóval... :)

Az, hogy a markolós proli az szerintem nem leszólás, sőt. Elvégzi a munkáját, megkapja a bérét és meg is él belőle. MI evvel a gond?

(engem sokkal jobban zavar, hogy folyton elő kell kerülni a hiperpigmántáltságnak, olyan odakacsintós, szaloncigányozósan. Not cool.)

a margarin meg szar

négyzet 2013.08.13. 10:38:41

Csak egy hetet voltam valamikor 5-6 éve Londonban, de nem tűnt fel, hogy annyira koszos lenne.. vajon már akkor is koszos volt, csak jobban lekötött, hogy egy hét alatt szétnézzek valahogy az óriási városban, vagy ez azóta durvult el? Vagy csak Bp után nem olyan nagy kunszt? :)

(Amúgy ezt a kispolgári hozzáállást a kajákhoz nem annyira bírom. Attól még, hogy te nem tudod, mi az a csatni (chutney) és mihez kell enni, vagy mitől mások egyes borok (ugyanígy nagyon más sörök vannak), még nem kellene lefitymálni.)

Összességében kafa talpraesettséggel csináljátok, minden elismerésem!

Spacecake 2013.08.13. 10:40:39

@tableno: szovegertelmezes meg altalanos iskola 1-2.osztaly:-)

tableno 2013.08.13. 10:42:37

@Mr. Long: hát akkor hajrá! Csak arra akartam rávilágítani, hogy "jól élni" mindenkinek mást jelent, és nem csak anyagiakon múlik a dolog.

tableno 2013.08.13. 10:43:36

@Spacecake: na, hát ha ezt ilyen jól tudod, akkor miért nem iratkozol be?

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 10:43:59

@VHB: "valahol olvastam, hogy az oyster oyster oyster split split split mondatnak van értelme. "

annyi mindenről mondják, hogy van értelme...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 10:44:00

@zöldeketbeszélek:
Londonban gyönyörű fantasztikusan szép parkok vannak mindenhol.
Tiszták gondozottak.
Az egyik legszebb a tölünk 10perc gyaloglásra lévő Golders Hill park.
Gyakran járunk oda.

emiGrant 2013.08.13. 10:45:25

@tableno:
@Spacecake: másnak megmagyarázni, hogy ő valójában NEM LEHET boldog, akkor sem ha éppen annak érzi magát, ősi magyar házmesterszokás.
Ez korulbelul annyira intelligens szokas, mint amikor engem hurrogott le mindenki, hogy angol nyugdijjal konnyu Mo-n elni, igy ne predikaljak.
Ja, es arra a kerdesre, hogy van-e kulonbseg a londoni es a videki kozeposztaly kozott, nem lehet egy-ket szoval adekvatul valaszolni. Melyik videk? Annak milyen resze? A sajat varosan/falujan belul melyik kerulete? Ugyanugy, az meg mit jelent, hogy London? Mile End or Chelsea? Ez nem egyszeru, mint ahogy BP-n is nagy a kulonbseg Angyalfold es a Rozsadomb kozott. Nem?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:46:07

@tableno: koszi! azon vagyok, hogy megcsinaljam, de helyette itt irogatok :) de ez a cel, most az uton szerenyebb korulmenyek kozt is "jol elek" ugy gondolom. csak tudnek vegre angolul... sokat dobna a fejlodesen :D

nigara 2013.08.13. 10:46:28

@VHB: na ja, de venni az egy dolog, biztos nem azzal kezdődik az élet külhonban :)

2013.08.13. 10:47:16

@Mr. Long: a 3-as bmwt nem ertem (ha mar 4 kereku, akkor vegyel autot, --> Marc). Tobbit igen. 100k/ev

nigara 2013.08.13. 10:47:28

@Mr. Long: jaj, nem igaz, hogy mindenképp ki akarod forgatni... a középosztályi életszínvonalról van szó, nem másról.

2013.08.13. 10:48:34

@charlieharper: merc, nem Marc. Fat finger

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 10:48:45

@nezzazegfele:
Nagyon izgalmas.
Gondolj bele hogy két azonos típusú és évjáratú autó is különbözik egymástól.
Én eddig 15 tipus 34 különböző méretű gépével dolgoztam az 1,5tonnástól a 30tonnásig.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:50:53

@emiGrant: ezek szerint (figyelem! vegletes leszek!) van olyan hely, ahol meg a 60k/a is eppen hogy eleg, de vannak, ahol mar 30k/a is boseges ehez? erdekelnek a kaztosodasok, mert ahogy latom azert van itt is jopar nyoma, jo lenne tisztan latni a rendszerben.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:54:55

@charlieharper: imadok klasszikusokat idezni :D " az 3-as bmw (tudom, jellemhiba) plusz egy auto asszonynak" lesz auto is, de nekem jellemhiba kell :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 10:55:49

@Ronnie_27:
Igen a Newcastle Braun Ale nagyon jò sör.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 10:57:24

@nigara: nem akarom, csak a leirtak alapja akkor nem csak a lakhatasi koltsegekben kulonbozik a videk vs london?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 10:58:45

@Vittore.:
Azt egy Magyarországi cikkre reagálva írtam miszerint gátlástalan használt ruha ügynökök a Vöröskereszt nevében gyüjtenek ruhát.
Talán így érthető.

nigara 2013.08.13. 11:00:00

@emiGrant: "Ugyanugy, az meg mit jelent, hogy London? Mile End or Chelsea? Ez nem egyszeru, mint ahogy BP-n is nagy a kulonbseg Angyalfold es a Rozsadomb kozott. Nem?"

Ott a nagy igazság, ezért nem szabad beszélni általában még egy városról sem, mert ugye az attól függ... Ezt szerettem volna én is hangsúlyozni.

2013.08.13. 11:02:21

@Mr. Long: hallom amit mondasz. Csak nem ertem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 11:02:35

@négyzethálós:
A csatni amit ettem szar volt. Ennyi.
A borokat nem fitymálom igya mindenki aki szereti csak az áltudományos álszakértö hozzáállást figuráztam ki.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 11:04:41

@diggerdriver: Rágugliztam, szép zöld környéken laksz. Bárcsak itt lenne ennyi zöldterület :(.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:05:47

@charlieharper: lesz auto a csaladban, csak asszonynak. nalam a helyes sorrend mazda mx5, bmw, volvo, turamotor, auto

nigara 2013.08.13. 11:06:49

@Mr. Long: a "vidék" ugye megint baromi diverz fogalom.
Amire én utalgatok, az egy Londonhoz már nem biztos, hogy túl közeli lakhatás - ekkor persze felmerül, hogy ott mennyit lehet keresni (ugye nincs mindenféle munka, mint egy nagyvárosban).
Biztos, hogy akár feléből is fenntarthatod ugyanazt a színvonalat.

Ha Londonba kell bejárni, akkor már bejön az a költségszint, ami gyakorlatilag Greater London-re jellemző (persze itt sem egységes, de mégis magasabbról indul, mint távolabbi településeken), plusz az időfaktor, meg a bejárás költsége. És persze itt nyilván több lehetőség van szocializálni, kultúra, stb.

Len.Mag 2013.08.13. 11:07:50

Remek poszt lett!
Viszont az avatarjaid miatt lassan ki kell tenni a 18-as karikát. :) Igaz a mai valahogy visszafogottabb lett. :)

@Réka ‎: Hogy tudod elképzelni a hangsúlyát? Ismeritek egymást személyesen?

@Zka: Ebben viszont lehet valami (bár nem ismerem az ottani készételeket, de a kész és az étel szavak társításából csak akkor jöhet ki bármi jó, ha igaz rá, hogy friss).

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:13:58

@nigara: akkor maradok "videken". mondjuk Londonba csak akkor koltoznek, ha a) kenyszerbol, b) £600-700 napidij kornyeken. Mondjuk az utobbi sajnos nem fenyeget meg.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:14:45

ma Toki a muzsam, elnezest az anyagiassagert mindenkitol!

VHB 2013.08.13. 11:20:18

@nigara: bérelni még olcsóvban lehet

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 11:20:41

@Len.Mag:
Mi a 18-as egy szép meztelen nöben?
Ezt elmagyarázhatná valaki.
A fiam 8 éves de nem okoz neki lelki törést ha lát néhány cicit:)))))))

nigara 2013.08.13. 11:22:21

@Mr. Long: na, azért ha esetleg 500 GBP napidíjat ajánlanak, akkor még azért gondold meg :)

London2009 2013.08.13. 11:23:21

@nigara: Minden relatív…nekem körülbelül 3 év kellett mire elértem a budapesti életszínvonalamat. Viszont miután ez megtörtént, azóta sokkal jobban megéri itt élnem és dolgoznom, mint Magyarországon.

nigara 2013.08.13. 11:25:18

@VHB: ja, csak ha bejárni kell Londonba, akkor már nem kevesebb semmi a korábban leírt 1200-nál. Persze esetleg ki lehet fogni kevesebbért is, de az átlag, amivel számolni kell, az ennyi.

nigara 2013.08.13. 11:26:36

@London2009: és mi az a színvonal? ugye Chelsea és Croydon közt bármi lehet :)

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.13. 11:28:42

@Mr. Long: napi 700 font, uhhhh. Hat ez egyelore engem sem fenyeget :D
Gyors fejszamolassal az evi 220k... hat nem tudom, ismerek szakmakat amik boven 100k folott fizetnek, de ennyit max. brokerkent lehet osszekaparni szerintem Londonban. Vegulis ha ismered a megfelelo szemelyeket, van hozzavalo vegzettseged, akkor nem lehetetlen, csak a lelkiismereted es a gatlasod hagyd otthon a szeken a mackod mellett. :)

Ismerek poziciokat amik napi 1000 fontot is fizetnek, de az meg mondjuk nem Londonban van. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:28:51

@nigara: linkedin-en kuldozgetnek a fejvadaszok 450-500 korul tanacsadoi, senior tervezoi lehetosegeket, nem csak londonbol, hanem videkrol is. csak kevesnek gondolom az itteni tapasztalatomat, illetve a nyelvtudasom. azert targyalaskor nem baj, ha minden szot megert az ember :)

Evain 2013.08.13. 11:28:55

Ezt kimondottan felüdítő volt olvasni, köszi. :)

Itt amúgy mindenki béreli a kérót? Venni senki nem vett ingatlant? :o

Másik ami feltűnt, hogy mindenki egyből hogy adja a tippeket, hogy hol lehet zsírt kapni, ezen erősen mosolyognom kellett. :P

2013.08.13. 11:31:03

@Mr. Long: nalunk is a felesegem vezeti az autot, mert o viszi a gyerekeket.
@nigara: cambridgeshirebol jarok be Londonba. Havi berlet 400korul, parkolas az allomason 120korul havonta. Idoben 2.5 ora retur ajtotol ajtoig. Viszont heti egy napot megprobalok otthonrol dolgozni. Van olyan kollegam, aki tobbet.

London2009 2013.08.13. 11:31:05

@nigara: Shad Thames rol jarok be Canary Wharfra dolgozni...Budapesten a Mikszath terrol jartam az Arpad hidhoz....

nigara 2013.08.13. 11:35:34

@London2009: na jó, én nem a távolságra értettem a kérdést :)

London2009 2013.08.13. 11:37:15

@nigara: nem is a tavolsagra volt indikacio ; )

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:37:51

Januartol emelik 4% korul a vasuti jegyek arat. tomegek fognak visszakoltozni Londonba :) Gyalog jarok a munkahelyemre zoldovezetbol. 2x25 seta naponta. Ki tudja uberelni?

nigara 2013.08.13. 11:38:02

@charlieharper: na ez nekem már nem fér bele a kívánt életszínvonalba... mármint a napi 2,5 óra (pláne ha több).
Ez az átka, ha valaki ugye háztulajdonos :)
Valaki kérdezte, hogy miért nem vesz senki - hát én ezért nem vennék.

2013.08.13. 11:38:29

@Evain: eleg sokan vettunk itt, csak ma nincs mindenki itt. Pl a majdnem newcastlei csaj, Tyne is vett.
Mi a kerdesed a vetelrol?

nigara 2013.08.13. 11:38:57

@Mr. Long: 25 perc? Szerintem akkor nyertél, látatlanban mondom.

2013.08.13. 11:40:35

@Mr. Long: Sing-ben a hotel a ceggel szemben volt. Gyalog lassan a hosegben 2 perc. Nyertem.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 11:40:42

@nigara: Mi Stainesben bérelünk két hálószobás házat 1050 fontért havonta. Ketten keresünk. Viszont pont a magas bérleti díjak miatt jövőre házat akarunk venni, ad absurdum építeni, olcsóbban kijövünk majd a havi költségekkel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 11:41:00

@London2009:
Golders Green böl járok mindenfelé.
A gyalog 15pectöl a 3 óra oda 3 vissza-ig.

nigara 2013.08.13. 11:42:57

@London2009: oké, megnéztem a térképen - múlt héten arra sétáltam, és ámultam... szép teljesítmény, igazad van, hogy jobban élsz :)

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 11:44:24

@tableno: Az él igazán jól, akinek NEM KELL korán kelni... :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:45:34

@nigara: probaltam bringaval, akkor lenyegesen gyorsabb, de az atoltozes, ruha cipelese stb nem dob rajta osszessegeben. bar ha nagyon esos lesz az osz, akkor megyek buszal, csak az sem gyorsabb osszessegeben szerintem. Kocsival meg faszsag...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:49:17

@Don Kartasch: csak 182k, mert gondolom, ha nem dolgozom (pl hetvege), akkor nem fizetnek. Kicsit en is sokallom (muszaki vonalon, semmi penzugyi kapcsolodasssal), de elvileg fonokomnek is 100 az oradija, a senior munkatarsamnak meg 60. de ezt csak hallottam, a rossebb tudja...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:50:23

@charlieharper: de "folyamatos jelen"-ben van az osszehasonlitas :D

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 11:50:32

@Mr. Long: Én! Az egyik munkahelyem 10 perc gyalog (át a parkon), vagy 4 perc bicajjal. :)))

London2009 2013.08.13. 11:50:47

@diggerdriver: Nem a távolságra értettem digger. De akkor fogalmazok konkrétabban. Budapesten is multiban dolgoztam és itt is. Nekem nem az volt a problémám Magyarországon, hogy nem volt munkám, vagy túl nagy volt a hitelem stb. Engem az zavart, hogy túl hamar megláttam a lehetőségek és a fizetések határát. Na és 25 évesen én ennél többet szerettem volna. Nem akartam magam 10 év után is ugyanabban a multiban vagy másikban találni, csinálni hasonló munkát majdnem ugyanannyi pénzért. Tartom a kapcsolatomat a volt kollégáimmal. Azóta volt akit előléptettek és kapott is érte havi 50k HUF bruttó emelést. Ez engem nem motivált semmire. Maximum arra, hogy eljöjjek és megprábáljam máshol. Szerencsém lett. Egyetértek veled. Igenis itt van akinek kolbászból van a kerítés. Azt érzem, hogy ez még nekem várat magára egy kicsit, de itt látom, hogy van értelme dolgozni. Nekem ez a legfontosabb.

VHB 2013.08.13. 11:56:38

@nigara: Párdőz. Én végig abban a hiszemben voltam, hogy Béla londonban 35k keres, Józsi mcrben 25k-t. Béla 1200-at fizet lakhatásra Jóska meg 500-at. Ki jár jobban?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:58:35

@VHB: Bela, de ketlem, hogy ekkora kulonbsegek lennek koztuk.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 11:59:26

@Mr. Long: bar vannak jarulekos koltsegek, amik finomithatjak a kepletet (pl berlet a bejarashoz).

London2009 2013.08.13. 12:00:02

@nigara: Nem lehet igazságot tenni. Nálunk ez állandó vitatéma, hogy mi az elég. Lényegesen kevesebbet keresek mint az angol barátom, de valami maitt mindig én vagyok az aki úgy érzi, hogy nincsenek anyagi problémái… Más teljesen a pénz értéke. Más számít jónak, elégnek, megfelelőnek. Valamint ez is nagy igazság, hogy nincs értelme az angol középosztályt a magyarral hasonlítgatni. Például az Magyarországon a középosztály kiváltsága, hogy nyaralni jár, van megtakarítása, nem okoz gondot taníttatni a gyerekeit stb. Ez Angliában szerintem nem probléma egy szegényebb családnak sem.

London2009 2013.08.13. 12:01:01

@nigara: Nem lehet igazságot tenni. Nálunk ez állandó vitatéma, hogy mi az elég. Lényegesen kevesebbet keresek mint az angol barátom, de valami maitt mindig én vagyok az aki úgy érzi, hogy nincsenek anyagi problémái… Más teljesen a pénz értéke. Más számít jónak, elégnek, megfelelőnek. Valamint ez is nagy igazság, hogy nincs értelme az angol középosztályt a magyarral hasonlítgatni. Például az Magyarországon a középosztály kiváltsága, hogy nyaralni jár, van megtakarítása, nem okoz gondot taníttatni a gyerekeit stb. Ez Angliában szerintem nem probléma egy szegényebb családnak sem.

négyzet 2013.08.13. 12:05:09

@diggerdriver: mivel nem értesz hozzá, talán ne mondd, hogy "áltudományos". A borélvezetnek és borajánlásnak nem tudománya van, hanem kultúrája.

nigara 2013.08.13. 12:05:25

@Mr. Long: na igen, az utazás nagggyon drága. És egyébként sem biztos, hogy csak a pénz számít.

nigara 2013.08.13. 12:06:56

@London2009: maximálisan egyetértek.

nyuszigonosz 2013.08.13. 12:15:00

Jó olvasni a posztodat, Diggerdriver.

Jól írsz, és örülök, hogy végre felkerült ide.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 12:17:46

@négyzethálós:
Ez a kultúra nálam ott bukott meg mikor a nagy borszakértövel vakon kóstoltattak borokat és a sajátját sem ismerte fel.

VHB 2013.08.13. 12:20:30

@Taxomükke: Támogatott kamatmentes rész. Vételár = 5% deposit 80% jelzálog 15% támogatott rész.

Patricia01 2013.08.13. 12:21:37

@diggerdriver: Igen, ez a legkönnyebb válasz. Nem baj, te tudod. :-)

Mészáros Anikó 2013.08.13. 12:22:03

Nagyon jó a cikk :)
De mint gépkezelő nem hiszem hogy minimálbért keresel. Tehát az a kijelentés hogy Londonban is kolbászból van a kerítés ha van munkád nem éppen igaz. Beszélj jól angolul s keresd meg az 1200-1300 fontot es a párod is. Akkor lehet :) Párban könnyebb sőt ha van gyerek még kedvezmények is járnak lakásra. Én egyedül élek, dolgozok Londonban. 2 éve szerződéses munkám van s beszélek is angolul. De a szállás s az utazás nagyon nagy részét felemészti az fizetésnek. Ha még évente 2-3 szor haza jössz mert a család itthon van.
Én nagyon szeretem Londont, szeretek itt élni.... De a szállás s az utazás az nagyon drága, főleg ha minimál bérből vagy ami nettó 800-900 font ( ha kapsz órákat ).
Nekem egyedül állóként ez a véleményem :)

Zizifull 2013.08.13. 12:22:10

Koszonom, ez egy erdekes iras volt.

kikiva 2013.08.13. 12:22:19

re charity shop: nem csak minimálbéren tengődők járnak be. Több mint a dupláját keresve is szívesen megyek be vásárolni, sokszor jobb dolgok vannak, mint a boltokban + ha 20 Fontért kaphatsz 10 darab jó minőségű ruhát a charity shopban, vagy 2 db ruhát az üzletből, akkor melyiket választod? Tény, férfi ruhák nem a legjobbak. Tény- gazdak környéken tuti cuccokat visznek be. Tény- nem mindig kapnak fizetést az ott dolgozók. Sokszor nyugdíjasok, vagy diákok önkénteskedenk x órában. (diákok pl azért is, hogy az egyetemi felvételin plusszot jelentsen a 'jótékonykodásuk'). Van olyan charity shop ami felajánlja, hogy ami beviszel- ragasztassz rá egy kódolt matricát, ami utána azt jelenti, hogy ha eladják, akkor az ár után még kapnak 'gift Aid'-et az államtól rá, ami 1 GBP-ként 25p, asszem. Van olyan is, aki inkább azért vásárol itt, mert így legalább van rá esély, hogy egy charity-t támogat. Van olyan, aki környezettudatosságból.. stb.

iwebinfoember 2013.08.13. 12:22:25

Én nem járok be Londonba, ugyanis ha összevetem a bejárás költségeit, és a lakás itteni bérleti díját, még mindig jobban járok, ha Londonban lakom és dolgozom is. Nem beszélve a korán kelésről, ha vidékről járnék be, legalább 1 órával előbb kellene kelnem, ami azért nem mindegy. Az életszínvonalról pedig annyit, hogy mindenkinek mások az igényei, aki több hálószobás, belváros közeli lakást/házat akar, annak nagyon jól kell keresnie, átlagon felül. Nekem annyi elég, hogy gond nélkül fenn tudok tartani egy A6-os Audit, tudok egy 1 szobás bérelt lakást fenntartani, tudok megtakarítani, utazni, mellette jól élni. Nekem ennyi elég is. Budapesten ezt nem tudtam megvalósítani, itt viszont igen. Nincs annyi gátló tényező, mint otthon. Szakmailag pedig jobb kihívás, változatosabb, nemzetközibb projekteken dolgozhatok, sokféle emberrel.

M. Péter 2013.08.13. 12:22:54

@petrasp: A City of Londonban svájci tisztaság uralkodik, enni lehetne az aszfaltról, de ha az ember átmegy Hackney-be, ez országos szinten is az egyik legrosszabb helyi tanács, akkor mindjárt a harmadik világban érzi magát.

SzZoole 2013.08.13. 12:23:07

Hello Mindenki,kommentelesben uj vagyok de a Hataratkelot az elejetol fogva nyomon kovetem minden nap!Golders Green valoban szep hely es a Golders Hill park is csodas!Szombaton jartam ott a postan volt dolgom de ami megdobbentet a sorban elottem romanok utannam romanok gusztustalan viselkedesel,mentem vissza az automhoz utkozben bementem egy boltba uditot venni szinten 3 roman probalta osszedobni a penzt egy uveg piara de nem sok sikerrel.Mi ez ev juniusig Edgware-ben laktunk 3 evig de ezt a varosreszt is olyan szinten megszaltak hogy az utcan szinte mar csak a romant lehet hallani,lopnak rabolnak a boltokban es az utcan is fenyes nappal,a rendori jelenlet szinte allando ami elotte nem volt jellemzo ezert el is koltoztunk Londonon kivulre egy kis varosba.A charities shopokrol anyit hogy ahol En dolgozom az a ceg tolti fel a Starbucks uzletek.a muszak vegen megmaradt szendvicseket,tejeket,joghurtokat es peksutiket ki dobjak a kukaba,es mikor megkerdeztem hogy miert nem adjak charities shopknak azt mondak hogy ezelot nekik adtak csak azt tapasztaltak hogy a charities azt a Wembley piacon arultak felaron es ezert inkab ki dobjak.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 12:23:36

@VHB: nem hangzik rosszul, hogy egy albi araban megvan a sajat haz. bar kerdeses, hogy mekkora vetelarra van ez a torlesztoresz.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.13. 12:25:08

@Mr. Long: ha a távolságról van szó, akkor én: kb 10 percre lakom a munkahelyemtől, a belváros szélén, az ablakomból egy csodálatos parkra látok, bár ez nem zöldövezet, tagadhatatlan..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 12:32:42

@kikiva:
Eszem ágában sem lenne olyat ìrni hogy a charitykbe csak szegények járnak.
Mi minden héten végigjárjuk mind az 5öt a közelben.
Ez itt zsidó centrum itt különösen jó cuccok vannak bár ruhát nem szoktunk venni.

2013.08.13. 12:33:36

@M. Péter: hat en nem ezt latom nap, mint nap. Marmint a city tisztasagat.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 12:35:55

@charlieharper: lehet enni az aszfaltrol, de majd a sarga kajasdoboz, meg a kolas flakon is hozzatapad a lerakott sult husodhoz...

2013.08.13. 12:39:45

@Mr. Long: ha tegnap esti kebabot akarsz enni, akkor azt talalsz a foldon

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 12:41:06

@charlieharper: es mar nem kell ragni sem, mert alkoholban ki lett puhitva...

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.13. 12:42:29

@M. Péter: Sajnos nincs sok tapasztalatom Londonról, két hónapot laktam Fullhamban, az nem volt piszkos egyáltalán, dolgozni pedig St Paul's-ba jártam, és az a környék is nagyon tiszta volt. Utána három hónapot Readingben laktam, ott csak szombat és vasárnap reggelenként volt nagyon szemetes az utca, de általában nem volt sok szemét a parkokban vagy az utcákon, buszokon. Ellenben itt Leicesterben mindenhol sok a szemét, hiába takarítják. Nekem ez furcsa, a sok bevándorlóval magyarázzák, de szerintem az angolok sem törődnek ezzel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 12:45:16

@petrasp:
Az angol legalább annyit szemetel. Söt.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 12:45:34

@Mészáros Anikó: 2600 fontból urasan lehet élni londonban? ennyit ki keres meg? ez innen nagyon kevésnek tűnik, pedig London drágább, mint ahol én lakom

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 12:46:50

@pappito: Az a baj a proli jelzővel, hogy már régen nem azt jelenti, amit valaha régen, tehát proletár, munkás. Most az igénytelen, városi - leginkább külvárosi, lakótelepi - munka nélkül vagy 'dolgozgatva' lébecoló, az alapigényei alacsony fokú kielégítésével megelégedő, többre-jobbra nem törekvő réteghez tartozókat nevezik prolinak.

Evain 2013.08.13. 12:48:46

@charlieharper:
Bocs, ha félreérthető volt, csak mindenki a bérleti díjakat emlegeti, ezért megfordult a fejemben, hogy venni nem vesz senki ingatlant. :)
Kérdésem nincs, mert egyrészt nem Angliában élünk, másrészt meg kettő is van. ^^

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 12:49:55

@petrasp:
Az angol legalább annyit szemetel. Söt.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 12:50:51

@zöldeketbeszélek: engem nem nagyon érdekel, hogy mások mit neveznek prolinak, ha nem haragszol. Én az eredeti jelentésükben igyekszem használni a szavakat.

A proli az proli. Nem kéne lenézni őket, csináltak már egysmást pl. dolgozást meg szociáldemokráciát. Na mindegy ez nem tartozik ide, csak annyiban, hogy hősünk tökéletes példája a prolinak, bár lenne belőle több.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 12:53:57

@pappito: Az egy 42kpa fizu, senior pozicioban lehet ennyit keresni, nem kiemelkedo. De szerintem nem urias eletszinvonal, nem Londonban sem.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 13:00:39

@Mr. Long: Kérdés persze, mi az az "úri módon" élés. Nettó 2600-ból egy fő szerintem nagyon kényelmesen megél. Az "úri módon"-hoz kell mondjuk a tízszerese.... legalább. De ez persze nézőpont kérdése. Jópár éven át olyan fizetésem volt, amit egyesek kurvasoknak tartottak, mások meg elnézően mosolyogtak rá.

iwebinfoember 2013.08.13. 13:05:17

@pappito:

2600 font? Az egy senior fizetés kb. és abból már azért jól el lehet lenni. Szerintem sokaknak nagyok az igényeik, azért vagdalkoznak olyan összegekkel, amiket még angol se kap meg.

iwebinfoember 2013.08.13. 13:07:33

A 2600 font egy átlag itteni magyarnak, aki londonban dolgozik, az csak álom. Az első helyemen, ahol laktam, magyarokkal együtt, a 90%-uk mosogatott, takarított. Én jobban kerestem, és szabályosan ki lettem utálva.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 13:10:04

@iwebinfoember: azt irta itten a kommentelő, hogy két kereső, fejenként 1200-1300 fonttal már frankó. Ez az én olvasatomban azt jelenti, hogy 2600 fontból ketten frankón megélnek.

(nem ismerem az ottani adózást, úgyhogy a bruttó éves nekem nem sokat mond, a havi nettót tudom értelmezni jobban)

a józan ésszel ellentétben átszámoltam ezt az itteni pénzbe és hát azért úgy nem olyan frankó, látszólag. de nyilván a részletekben búvik meg az ürdüng

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 13:14:53

@diggerdriver: Igen, igazad van, de itthon a mai tizenéveseknek (talán a huszonéveseknek is) meg kellene magyarázni, hogy ez a szocializmusban született szó - lumpenproletár - mit is jelent. Míg ha azt mondod proli, mindenki egyre gondol és az bizony nem pozitív. De nem akartam elvinni erre a témát, csak szúrta a szememet a leprolizás.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.13. 13:15:31

Szerintem olyan témát boncolgattok, amire nincs jó válasz.
:)
Miből, hogyan lehet megélni?
Mindenkinek, más és más.
Sőt még az alanynak is, hisz változhatnak az igényei is.
Nem?

iwebinfoember 2013.08.13. 13:16:36

@pappito: Igen, ha két ember keresi, már akkor is jó ez az összeg, szerintem. Egyedül meg pláne. Most egy 1 szobás lakást bérlek, mindennel együtt 920 fontért, az én nettóm 2300 font jelenleg, azaz még bőven elfogadható áron jutottam lakáshoz. egy biztos, nekem mindenképp megéri itt lennem. az igényekkel viszont tényleg sok baj van szerintem, rengetegen akik kijönnek, olyan fizetésekről álmodnak, amikre esélyük sincsen. Abból kiindulva hogy az angol átlag valahol nettó 1700 körül mozog, mindenképp jó az a 2600 font.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 13:17:30

@pappito: Ennyi havi nettóból fényesen nem, de kényelmesen meg lehet élni. Szerintem. Kérdés, mik az igények. Valaki írta itt az A6-ost meg az egyszobás lakást, neki egyedül nyilván ez a fontos. Nekem otthon szinte mindig öreg autóm volt, viszont elég komoly házam (amit aztán szarért-húgyért adtunk el). Nekem az volt a fontos, hogy kényelmesen éljek, az otthonom legyen a nyaralóm is, és kb. semennyire nem érdekelt (most sem), hogy ki mit szól ahhoz, milyen kocsiból szálok ki. De ez nem baj, nem vagyunk egyformák.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 13:17:31

@pappito: Nem haragszom, te miért? Dehogy nézek le bárkit is, mert kétkezi munkát végzek, én is végeztem, nevezhetsz akár parasztnak is. Csak annyit írtam, hogy a proli mai, köznyelvben használt jelentése negatív. Kérdezz meg bátran néhány embert itthon. Én ezzel le is szakadtam a témáról, mert látom, hogy félreértésekre ad okot.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 13:19:01

@zöldeketbeszélek: Jaja, thor/troll biztosan nem melioratíve gondolta...

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 13:21:29

@iwebinfoember: kösz, ez informatív volt, legalább az arányokat jobban látni

VHB 2013.08.13. 13:21:40

@Taxomükke: Szerencsétlenje még nem tudja, hogy Tökfőzeléken kívül MINDENKI proli.
De ha egyszer leesik majd....

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 13:22:01

@Taxomükke: en is lattam alairasra kuldott ajanlatot egy baratomnal, ahol 60k volt az alap, a munkaja utan jutalek jar, illteve az extra kiegeszitesek, berlet, uszoda, gym, privat orvos - fogaszat (persze az egesz csaladnak), stb. csak a jutalekbol osszejohet megegyszer az alapber, mondjuk akkor dolgozni kell napi 10 orat legalabb. innen indul a moka, ez a legalja. nyilvan mas kategoria is az egesz.
@iwebinfoember: mert abbol indul ki sok ember, hogy az itteni magyar csak mosogatni, meg takaritani fog, holott sok ures allas van, ahova szakembereket keresnek szerte a vilagbol. csak hat a jo hozzaallas, hogy mosogatni, meg dobozt pakolni lehet csak magyarkent. ez olyan szintu gondolkodas, mint a multkori, hogy a "bevandorlo" csak torve beszelheti es rosszul az angolt.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 13:23:52

@Taxomükke: ja, az autó az csak autó, itt annyira nem státusszimbólum, hogy még. legalábbis egy magas szintig senkit se érdekel mivel jársz :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 13:26:49

@VHB: aki kielegiti a nem anyagi jellegu igenyeit tokinek az sem proli.
Ahhoz viszonyitani, meg hogy mennyi az angol atlag felesleges, mert statisztikailag belojuk magunkat, csak szart sem jelent a valo eletben.

mirx 2013.08.13. 13:27:03

Most már lektorálás sincsen? Körülbelól 625 vessző hiányzik csak a posztból. Mondjuk az osztályfőnöki óra-feszt óta amúgy is erősen esik a színvonal. Ráadásul az alpári stílus is kezd teljesen elfogadott lenni ("*rva*" simán lehozva a posztban - nagyon menő, gratulálok).
Kár ezért a blogért, ráadásul a prémium (elnézést, "Prémium", nagybetűvel a mondat közepén, már csak a) kommentelés egyáltalán nem meggyőző, csak egyeseknek még nagyobb a mellényük... Na majd néha benézek, de ez már kezd a cikis kategória lenni. Azért tilmirt, Dienanny-t, váj mít (ha olvassa) és csárlit üdvözlöm.

pamut 2013.08.13. 13:27:03

@diggerdriver: Esőben tudsz (tudtok) dolgozni, vagy olyankor leállás van? Milyen sűrűn esik és ez mennyire befolyásolja a melót?

pamut 2013.08.13. 13:27:03

Nem vagyok bent a belső körben? :( Hát akkor szevasztok...
Nem látom az előző kommentem, 12:55 van most.

Ronnie_27 2013.08.13. 13:27:03

@tableno:

""jól élni" mindenkinek mást jelent, és nem csak anyagiakon múlik a dolog."

Egyetértek.
Persze, van egy anyagi minimum, ami alatt jól élni nem lehet.
Én pl. nem dolgoznék napi 2 órával többet azért, hogy drága kocsim legyen és egzotikus helyeken nyaraljak.

Irodayaaak · https://szabad-szo.hu 2013.08.13. 13:27:03

A készételek egy része ehetetlen, nem egyszer végezték már kóstolás után a szemetesben. Van, amelyik csak szimplán íztelen, mások agyonkörizetten undorítók, de orrbefogva le lehet tuszkolni. Az olasz, tésztás ételek büdösek az ízfokozótól. A maradék néhány akár még jó is lehet.

A bort itt is ki kell fogni. Vannak finomak, de gyengék is. 5 és 10 font közötti az áruk, azaz magyar szemmel drágák. A gyengék is.

A kelet-európaiak nem összetartók, legalábbis a magyarokat általában megvetik, utálják. Aki ezt nem bírja, az ne jöjjön ide. Némelyik agresszív, és sokuk nyomulós.

A kerítés nincs kolbászból, mert a 6-10 font közötti bér még nem jelent magas életszínvonalat. Csak normális, emberhez méltót.

Az angolok ugatva beszélnek, érthetetlenül. De nem baj, mert értelmeset úgysem szoktak mondani, akkor meg minek is megérteni.

Nemrégiben egy kislány után utánavittem az utcán eldobott McDonalds-os poharát a maradék kólával. Zavartan átvette és megköszönte.

A rendőr itt nem zargat. Csak akkor lép fel, ha indokolt. És nem a bírságolás a főtevékenységük, finoman szólva.

Még sok mindent lehetne írni - aki kíváncsi, olvassa a blogomat:

eletkulhonban.blogspot.co.uk/

Csaba

Irodayaaak · https://szabad-szo.hu 2013.08.13. 13:27:03

@Mészáros Anikó: Igen, így van. Kedves Anikó, te írtad, hogy párban könnyebb. Talán ezt az utat érdemes lenne kipróbálnod :)

Irodayaaak · https://szabad-szo.hu 2013.08.13. 13:27:03

@négyzethálós: Építőiparban a sör a menő. Ne várj túl sokat tőle.

M. Péter 2013.08.13. 13:27:15

@iwebinfoember: Ha egy kereső van, 2600£ havi nettó kb. 3500£ havi bruttónak, vagyis évi 42000£ fontnak felel meg. Londonban azért elég sokan keresnek ennyit, viszont ahhoz, hogy az ember Londonban jól éljen, sokkal több pénz kell.

2013.08.13. 13:29:44

@mirx: ugyanezt irtam tegnap is, csak viragnyelven es rossz nyelvtannal.

M. Úr 2013.08.13. 13:30:27

Na ez fasza volt, a borkóstolós részen röhögtem. Nekem is pont ez a véleményem a mélyen tisztelt "szomelié urakról".

Eddig azt hittem, a nehézgépkezelők egyszerű, egysíkú, nem túl okos emberek. De ez az írás rácáfol, az egyik legjobb eddig.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 13:32:26

@pamut:
Itt ritkán van egyszerre nagy mennyiségű eső.
Inkább az a gyenge szitálás. Senki nem zavartatja magát felveszik az esökabátot és dolgoznak tovább.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 13:32:48

@Csaba E. Papp: "Az angolok ugatva beszélnek, érthetetlenül. De nem baj, mert értelmeset úgysem szoktak mondani, akkor meg minek is megérteni."

"Még sok mindent lehetne írni - aki kíváncsi, olvassa a blogomat:"

a fenti mondat után ugyan minek olvasná bárki??

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.13. 13:37:25

@Mr. Long: Bringaval 10 perc oda-vissza. :) Csatorna menten, parkokkal, vad nyulakkal, kacsakkal es vermes hattyukkal. :)

De kezdek szerintem veszelyesen hozzaszokni a johoz mert mar fel sem tudom idezni mikor ultem utoljara buszon. :)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 13:42:40

@pappito: beleolvastam, inkabb teat kellett volna csinalnom...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 13:45:43

@Csaba E. Papp: "Az angolok ugatva beszélnek, érthetetlenül. De nem baj, mert értelmeset úgysem szoktak mondani, akkor meg minek is megérteni." Ezt ugye nem gondolod komolyan?

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.13. 13:46:08

Ki határozza meg, mit jelent az, hogy jól élni?? Annyi mindentől függ...ki honnan jött, milyen körülmények közül, mit tanult, mit dolgozott..
Mi jól élünk a magunk szintjén, de nem élünk jól valaki más szemében, akinek a fizetése és az igényei sokkal magasabbak, mint az mienk.
Van lakásunk (bérelt), nem okoz gondot a számlákat kifizetni, vásárolni, szórakozni járni. Félretenni. Ezt mind megoldjuk az én fizetésemből, és az még csak nem is magas (1900 nettó).
Nincs kocsink, ami néha hiányzik, de nem szeretek különösebben vezetni, a férjem igen. Nem sietünk, majd lesz. Még csak nemrég érkeztünk..
Szeretünk utazni, erre félre is tudunk tenni.
Most ezek az igényeink, de lehet később többet akarunk majd, akkor teszünk érte.
Valószínűleg soha nem lesz évi 100K a fizetésem, mert nem hiányszakmában dolgozom, nincs diplomám, az angolom most még nem a legjobb.
Ha nem arra vágyunk, ami másnak van, hanem arra, amit mi is megszerezhetünk, lehet jó életünk.
És a nagy igazság, amit már többen leírtak: nem minden a pénz..!

iwebinfoember 2013.08.13. 13:46:41

@M. Péter:

Igen, sokan keresnek ennyit, de ne mondd nekem, hogy ennyiből nem lehet jól élni. Szerintem igenis lehet. Én a 2300 fontos nettómból is jól élek. Bár a megélhetés az elég relatív dolog azért, mert ahány ember, annyiféle igény. Fenn tudok tartani egy jó autót, lakást, el tudok menni nyaralni évente 2-szer, tudok kirándulni, stb, jut mindenre amire kell, emellett még félre is tudok tenni. Otthon a lakhatás és közlekedés, rezsin kívül nem sok mindenre futotta, örültem, ha egyszer egy Balaton összejött. Pedig otthon sem kerestem hazai viszonylatban rosszul.(nettó 200.000 Ft)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 13:48:13

@pappito: "engem nem nagyon érdekel, hogy mások mit neveznek prolinak, ha nem haragszol. ....A proli az proli. Nem kéne lenézni őket,..."

Erre reagáltam. Ez a 'ha nem haragszol' olyan haragvósnak tűnt...De ha egyikünk sem haragszik - miért is tennénk - akkor én megyek is, vár a porszívó.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 13:50:53

@zöldeketbeszélek: a "ha nem haragszol" amolyan udvariassági formula

majd tartózkodom az ilyesmitől a jövőben

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 13:51:59

@Csaba E. Papp: Hát ha a blogod is ilyen rosszkedvű, mint ez a hozzászólás, akkor köszi, részemről inkább kihagyom.

2013.08.13. 13:53:01

@petrasp: biztosan keverlek valakivel. Azt hittem Afrikaban (Szudan) vagy. Van itt neha egy hasonlo nevu holgy, aki arrafele van.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.08.13. 14:00:21

@charlieharper: biztosan, mert még soha nem voltam Afrikában, bár hamarosan ez is megvalósul, a férjem ugyanis afrikai (bár nem Szudánból, hanem Kamerunból való).

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 14:04:12

@pappito: Kellett ez nekem? Tényleg nem azért, hogy kötözködjek, általában ha valaki azt mondja, hogy 'én így gondolom, ha nem haragszol', akkor annak, különösen egy bizonyos hangsúllyal és főként a mondat végén elhelyezve, olyan hatása van, mintha azt mondaná, hogy 'nekem ugyan ne mondd meg, hogy így vagy úgy van.' De Pappito, én azért jöttem erre a blogra, mert én magam is vágyom a kivándorlásra, többször dolgoztam is külföldön rövid időszakokat és a legtöbb kommentelő stílusát szeretem. Például a tiedet is és nem örülök, hogy elsőként pont veled akasztom össze a nem létező bajszomat. Amúgy ha úgy adódik, bárkivel összeakasztom :).

andaluzkutya 2013.08.13. 14:07:41

Nekem öt perc autóval (azért autóval, mert viszem a gyereket is), hogy a mezőre néző házból eljussak az erdővel szegélyezett munkahelyemig.
És London olcsó, bár a lakhatás kb. ugyanannyi, mint itt.
Igazából ezeket csak azért írtam be, mert megöl a kíváncsiság, hogy most akkor prémium vagyok, vagy sem:)
És a poszthoz még:
"Én csak egyet bántam meg. Azt, hogy nem előbb léptem."
Ezzel én is így vagyok. Bár nekem nem lett volna racionális korábban lépni, bár ki tudja...

andaluzkutya 2013.08.13. 14:07:41

Most megtudtam, hogy nem vagyok prémium kommentelő, így lassan két év határátkelőzés után:)
De akkor minek volt az a poszt, ahol jelentkezni kellett???

olvaso_sg 2013.08.13. 14:07:52

sziasztok
gondoltam kiprobalom az uj kommentelest vagy mi a szosz
amugy a poszt vicces volt:)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.13. 14:13:56

@Csaba E. Papp:
"Az angolok ugatva beszélnek, érthetetlenül. De nem baj, mert értelmeset úgysem szoktak mondani, akkor meg minek is megérteni."

ezek után köszönöm, nem élek a lehetőséggel.

Határátkelő 2013.08.13. 14:17:09

@andaluzkutya: Természetesen be vagy engedve. :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 14:21:53

Életemben egyszer vettem használt ruhát, egy gyönyörű csíkos leggingset, de nem vált be: az előző tulaj térdének nyoma benne volt, így aztán nemigen lehetett másra használni, mint otthonülésre.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 14:22:32

@zöldeketbeszélek: nem akasztunk semmit, csak írott szövegben nincs hangsúly, ami megkülönböztetné a "ha nem haragszolt" a "ha nem haragszoltól"

no worries

andaluzkutya 2013.08.13. 14:26:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a leggings nem jellemzően női vagy rockergitáros ruhadarab?:)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2013.08.13. 14:30:20

@pappito: Mivel nem vagyok angolos, meg kellett néznem egy Ausztráliába kivándorolt lány blogján, mi is ez a 'no worries'. Nagyon érdekes, hogy mindkét jelentésében - ne aggódj/aggódj használják. Úgyhogy én most úgy veszem, hogy ne aggódj. Viszlát legközelebb, sajnos el kell szakadnom a számítógéptől...

BTBTBT 2013.08.13. 14:33:38

@Határátkelő:

Nem olvastam a kommenteket - úgyhogy lehet, hogy már valaki megjegyezte -, de ez az Oxford Street-es kép már volt 1 hónapja egy másik poszthoz.

Küldjek londonos képeket továbbfelhasználásra? :)

@diggerdriver:
A CSCS-hez már magyarul is van segítség.

@Csaba E. Papp:
"A készételek egy része ehetetlen"
Akkor talán át kéne állni a főzésre.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 14:36:35

@Csaba E. Papp: "A készételek egy része ehetetlen..." nyilvan ezert van az asdaban, a tescoban, stb-ben mert ehetetlen, vagyis nem veszik a vasarlok. uresen meg megsem lehet a polc.

2013.08.13. 14:40:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: egy homophobe 40es ferfi otthon csikos leggingsben ul. Ertem.

andaluzkutya 2013.08.13. 14:40:19

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem mondtad, de elképzeltelek, ahogy a leggingsedben leülsz a kandaló elé egy fotelba, pipával a szádban, vadászkutya a lábadnál és újság a kezedben:)

VHB 2013.08.13. 14:44:56

@mirx: Találomra választottam egy posztot 1 hónappal ezelőttröl vs. tegnapi.

Nem teljesen pontos, egyfelől mert firefox-copy-excel szűrések eredménye, másrészről meg nem értek hozzá.

De kíváncsi lennék, hogy a két táblázatból mit tudsz összesámánkodni. Mennyiségre nyilván, nem minőségre.

www.sendspace.com/file/4quhwm

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 14:45:33

@Barátusz:
Köszönöm ez jó hír mert megint kell vizsgáznom.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 14:48:38

@charlieharper: @andaluzkutya:

Nem, leggingset három embertípus visel:
- biciklisták,
- homokosok,
- nők.

Mivel én egyik se vagyok a 3 közül, így nyilvánvaló, hogy nem magamnak vettem.

2013.08.13. 14:55:13

@Mr. Long: nem. Csak a fenti harom. Valasztanod kell, hogy melyik vagy.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 14:55:47

kizarasos alapon akkor leginkabb bringazom.

andaluzkutya 2013.08.13. 14:56:29

@charlieharper: Ezek szerint a 80-as évek rockzenészei mind bicikliztek is:)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 15:05:09

@andaluzkutya: a szoke, barna, fekete hosszu, selymes, borzos hajuakra gondolsz? :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 15:08:05

@Mr. Long:

Oké, a futók a homokosok és a biciklisták közti átmeneti kategória. Rendes ember melegítőben fut. Aki leggingsben fut és nem nő, az alapból homokgyanús.

Most is van egy új kollégám, aki szerintem homokos. Túl színes az inge és folyton mosolyog, ráadásul a haja egy része be van szőkítve. Ez így együtt szerintem alapos gyanúra ad okot. Figyelek, hogy ne vele együtt menjek vécébe, nehogy meglessen!

Tavaly is volt egy ilyen kolléga. Ő meg köldökig kigombolt ingben járt és folyton udvarolt minden lánynak. Szerintem ez tipikus homokos viselkedés: nagyon mácsónak akar kinézni, így próbálva leplezni homokosságát. De engem nem lehet ilyen könnyen átrázni! S persze nem volt sosem barátnője, csak udvarolt - ez már így megdönthetetlen bizonyíték.

S egy homokos szomszédom is van. Ő rendes gyerek, szoktunk beszélgetni is, van egy szép kutyája. A kutya kapcsán ismerkedtünk össze. De fura a hangszíne és olyan homokos vibrálás van benne. Egyszer mondta nekem, hogy sok a pornófilm-forgatás Budapesten, mire kihasználtam az alkalmat, s felvetettem, hogy újabban homokos pornót is forgatnak. A szomszéd erre halványan elpirult, elárulta magát! Ja, s láttam többször, hogy férfiak csöngetnek be hozzá.

2013.08.13. 15:11:14

@andaluzkutya: jo hogy visszajott doktor ur a vakaciorol. Beteges homophobiat is kezelsz a pszichiatrian?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 15:12:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ide az építkezésre is jár egy ember.
Le sem tagadhatná hogy homokos.
Ö hozza.
:))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 15:14:59

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: es a homokos uldozesi maniaddal nem szar neked ilyen kozegben? az folyton udvarlo gyerek nem lehet, hogy csak alkalmi kapcsolatokat tartott fent? nekem is volt kollegam aki mindenkinek udvarolt a cegnel, meg sajnaltatta magat nekunk, hogy csak alkalmi kapcsolatai vannak. persze miutan eljottem a cegtol azert elmondta, hogy kik voltak meg neki az epuletben...

BTBTBT 2013.08.13. 15:16:08

@diggerdriver:
Nincs mit, de ez csak a voice-over, ami a fulhallgatodban fog menni. Ettol a vizsga tovabbra is angol nyelvu. Persze neked ez mar nem lehet gond, kulonosen masodszorra.

www.constructionsupport.co.uk/answers/2246/do-you-do-the-cscs-test-in-different-language

Torokul viszont meg ez sincsen.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 15:18:39

@Barátusz:
Akkor ezért nem volt még török kollégám:)))))))

andaluzkutya 2013.08.13. 15:19:06

@charlieharper: attól függ, kinek jó:)
A kérdést elengedem a fülem mellett, mert nem szeretném ebbe az irányba terelni a beszélgetést (bár én mindjárt lelépek, megyek a gyerekért az oviba, a másikért meg az iskolába).
Annyit hozzáteszek, hogy ahhoz, hogy valami "beteges" legyen, kell, hogy valaki szenvedjen tőle, vagy valakinek a hétköznapjainak a rovására menjen a dolog. Ezt, ebből a szögből nem látom, tehát nincs mit kezelni.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 15:20:21

udvariassag hozzaallas kereskedelem MO-on regi csak most talaltam

magyar mentalitas a kommentarokban pedig csak ugy sut miert vagyunk a harmadik vilag alatt..
homar.blog.hu/2013/08/09/a_vilag_legkicsinyesebb_etterme?utm_source=bloghu_megosztas&utm_medium=facebook&utm_campaign

BTBTBT 2013.08.13. 15:24:31

@montroyal:
Mo.-on ez SEM lep meg.

Angliaban nemhogy az ettermekben, de a szorakozohelyeken is adnak egy (sok) pohar vizet, es utobbi helyen meg azt sem tudjak ellenorizni, hogy elozoleg vettel-e piat, tehat nem fogyasztas utan jar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 15:25:27

@montroyal:
Igen.
Olvastam.
Vasárnap ültünk egy olasz étteremben.
Bejött egy csaj megkérdezte a pincért hol a WC majd elvégezve dolgát elment.
A pincérnek a szeme se rebbent készségesen megmutatta merre menjen.

Má'olyan leszek mint Hagyma a rohadt életbe.
Szóljatok rám:))))))))))

BTBTBT 2013.08.13. 15:25:49

@diggerdriver:
A torokok megalltak Nemetorszagnal. Evtizedek ota.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 15:28:14

@Barátusz:Viszont a jó kis éttermeiket idehozták.

bpetya75 2013.08.13. 15:28:57

@andaluzkutya:

Szia Doki!

Sikerült a zöldfülűeknek megfelelően helyettesíteniük? ;-)

VHB 2013.08.13. 15:29:56

@Barátusz: Miért is jönnének tovább? Van akinek bejött:
www.imdb.com/name/nm0040235/
:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 15:31:23

@bpetya75:
Ja. Mikor visszajött és meglátta mi lett a rendelöböl azóta Öt kezelik:))))))))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.13. 15:32:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Szeretnem azt hinni, hogy viccelsz, de felek nem...

Szines ing, szokitett haj, mosolyog (ezt duplan nem ertem!) es maris buzinak titulalod? Birca, birca, usd fel a wikipediat a metroszexualis szonal. :)

bpetya75 2013.08.13. 15:35:19

@diggerdriver:

Gondolod? Annál azért csak elkötelezettebbek az idegei. ;-)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 15:35:52

Egyszerűen nem értem, hogy a drága munkaerő mellett az angol termékeket hogyan tudják ilyen olcsón adni.
biztos hogy angliaban gyartjak vagy csak angol cegek gyartassak valahol..

ami engem bosszant es a vesszoparipam pl nezem az HGTV az USAban hogy tudjak a 2 szintes 3-4 szobas 2-3 furdo marvany super konyha medence stb uj hazakat 150k ert adni
a munka ero draga es ha osszeadod az anyagokat canadai aron mindent reszletesen +telek kozmu stb tobb fog kijonni... nem ertem es csak irigykedek mert nalunk 150k ert meg egy egyszobas rom lukat sem veszel
viszont a londoni arakat is nezem , hàt az is el van szallva

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 15:37:50

@Don Kartasch: keleten nem mosolyognak ok nelkul az emberek, ezt meg kell tanulni. mikortol szines egy ing? mert tegnap kek csikos volt rajtam, ma meg ilyen rozsaszines (asszony tudja a pontos szinet), megsem kezdtek ki velem a ferfi kollegak (mondjuk a csajok feltunoen kedvesek, amikor beszelgetunk)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 15:38:17

@diggerdriver:

"Nagyon izgalmas.
Gondolj bele hogy két azonos típusú és évjáratú autó is különbözik egymástól.
Én eddig 15 tipus 34 különböző méretű gépével dolgoztam az 1,5tonnástól a 30tonnásig. "

Autószerelőkkel voltam körbevéve kamaszkoromban, így sejtem, miről beszélsz. Rendszeresen ott voltam a beállítások utáni tesztelésen, néha megengedték azt is, hogy kipróbáljam. Akkoriban én a tapasztalatlanságomnak tudtam be, ha valami máshogyan sikerült, mint szerettem volna... :D

@iwebinfoember:

Ugyanaz volt a munkád, mint a lakótársaidnak, hogy ennyire megorroltak a magasabb fizetésedre?

@M. Úr:

Meglepődnél, hogy mennyi okos ember dolgozik csatornázásokon. Szakmunkást, szakközepet, gimit, főiskolát végzettek, olykor több szakmával is. Az élettörténetük megtöltene egy lexikont is.
Van egy ismerős, úgy került ilyen helyre két szakmával, hogy kapott egy infarktust, és nem volt olyan "mázlija", mint Kövérmadárnak, őt azonnal kirakták a munkahelyéről. A második infarktust ezután kapta, harmincakárhány évesen. Ide fölvették, de szerintem a főnök külön válogatta az embereket, mert mind hasonló sorsúak, meg amúgy is érzékeny szociálisan.
Reggel feldobnak egy témát, aztán egész nap azt boncolgatják fizikától a politkán át az irodalomig mindent. Érdekes fazonok. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 15:38:57

@montroyal:
Azokat a házakat egy gyenge szellö lefújja a térképről.
Jò esetben talán a kémény téglából van de nem biztos.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 15:40:34

@Mr. Long:

Én nem üldözök senkit, csak megállapítom a helyzetet. Igyekszem figyelni, s messze nem csak ezt. Azt is meg tudom azonnal állapítani, ha egy nőnek tetszem. S azt is sokszor, hogy valaki mit akar. Szóval nyitott szemmel járok a hétköznapokban. Most a homokos téma merült fel, de valójában ez csak egy apró része mindennapos megfigyeléseimnek, azaz tévedés azt hinnni, hogy homokosok kutatásával telik el a napom.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 15:41:05

@diggerdriver: ja a WCre jarasert még oda sem neznek veszel v nem valamit ( es altalaban tisztak) csak pl Tim hortonba ki irjak hogy semmi baj hasznald csak ne koltozz be a WCbe ne csovezz ott..

BTBTBT 2013.08.13. 15:41:53

@diggerdriver:
Erzed a kulonbseget Mo. meg Anglia kozott, nem? :)

Itt a Mekibe is bemehetsz anelkul, hogy a vasarlasod utani blokkot vagy belepodijat kene fizetned az ajtonallo/ulo neneinek. Pesten meg nem.
Persze valahol ertheto az otthoni "szokas", mert ahogy te is megjegyezted, London elegge koszos, es a gyorsettermi - meg idonkent bevasarlokozpontokban levo - vecek a rendszeres takaritas ellenere is durvan tele vannak szarva a rendkivul trehany - es sokszor nem europai higieniai sztenderddel rendelkezo "emberek" altal.

Len.Mag 2013.08.13. 15:43:51

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Általában tetszik, amiket írsz, de ez most - ne haragudj - butaság :)

Evain 2013.08.13. 15:46:25

@montroyal:
Imo ilyen sztorija mindenkinek van. :) Tőlem 4 éve borravalót követeltek a westendi leroyban. Olyan szinten lepadlózott az állam, hogy még visszapofázni is elfelejtettem, pedig szoktam. :)
Meghívtam az asztaltársaságot (kb 6 fő), kihozták a cehhet, kifizettem, erre 5 perc mulva jön a főpincér, és az alábbi párbeszéd zajlott le.
- Valami baj volt a kiszolgálással?
- Nem, semmi, miért?
- Mert nem adtott borravalót.
- Miért, kellett volna?
- Hát igen, illik.

No itt lenyeltem a nyelvem cseppet, és diszkrét fuldoklás után sürgősen távoztunk. ^^

2013.08.13. 15:47:10

@Mr. Long: csak Svajcban szokas munkahelyre kisdobos egyenruhaba jarni (fekete nadrag, feher ing). Londonban szines inget hordunk munkaba.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.13. 15:47:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ohhh, es meg egy kerdes beugrott.

Birca, ha mar azonositottuk a buzikat, mi legyen veluk, mit javasolsz? Huzzuk karoba, kovezzuk oket halalra vagy gazositsuk el? Uhh, megvan, tudom mar! Maglyara veluk, egessuk el! Az duplan jo, mert akkor hozzajuk csaphatunk meg egy csomo poganyt meg boszorkanyt is, nem igaz? :) Es akkor megtisztitottuk a Foldet egy fust alatt (szo szerint... csunya vicc).

Rajottem miert szeretsz Te annyira Bulgariaban elni. Nem azok az okok zavarnak valojaban a nyugati orszagokban, amiket fel szoktal hozni (Skandinavia hideg es sotet, meg Hollandia melyen van - ezt sem ertettem soha, meg Svajc tul szervezett, stb.).
Egyszeruen csak az a baj hogy Nyugat-Europaban sajnos az emberek tobbsege mar a felvilagosodas utan szuletett es korbe-rohognek Teged az ilyen elmeletekert...

No offense, de szerintem picit korlatolt ez a gondolkodasmod...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 15:48:11

@diggerdriver:

Kubában voltak ilyen szürreális történetek. Ha nem éltem volna ott, el se hinném, hogy igazak.

*

A pizzériában

Bemegy egy pár a pizzériába. Gyakorlott vendégként a fiú meg sem nézi alaposan a háromféle pizzát felsoroló étlapot, hiszen egy részről tudja, hogy kizárt dolog, hogy “ekkora nagy” legyen választék, más részről meg tudja azt is, hogy a pizzéria évek óta ugyanazt kínálja. Viszont örömmel észleli a alábbi szöveget az étlapon “a fogyasztó pizzájához jogosult rendelni 2 pohár italt, ami lehet sör, bor vagy üdítő”.

Így miután megrendel a pincértől 1-1 darabot az egyetlen kapható pizzaváltozatból, gyorsan hozzáteszi:

- S legyen szíves kihozni nekem 1 pohár sört, a barátnőmnek meg 1 pohár bort a pizza előtt, aztán pedig s pizza után nekem 1 pohár bort, a barátnőmnek meg 1 pohár sört!

- Ezt sajnos nem lehet – jelenti ki határozottan a pincér.

- Nincs sör, se bor?

- Dehogyis, éppen van mind a kettő, de szabályaink értelmében a fogyasztó pizzájához jogosult rendelni 2 pohár italt, ami lehet sör, bor vagy üdítő, tehát vagy sör, vagy bor, vagy üdítő, keverni nem lehet.

- Dehát nem mindegy?

- Éppenséggel mindegy lehetne, de a szabály az szabály, s be kell tartanunk.

- Tudja mit, akkor hozzon ki nekem 2 pohár bort pizzámhoz, barátnőmnek meg 2 pohár sört az ő pizzájához, s aztán mi majd elcseréljük egymás között!

- Na látja, elvtárs, ugye mégsem olyan nehéz betartani a szabályokat!

*

A fagylaltozóban

Havanna központjában van egy hatalmas fagylaltozó, az éjjel-nappal nyitvatartó Coppelia. Délelőttől késő éjszakáig sorok állnak, csúcsidőban akár 2 órát is várni kell, hogy az ember be tudjon jutni. A várakozási káosz elkerülése végett vasrácsok vannak végig, hogy közöttük a várakozók káoszmentesen tudják végigállni a sorukat, a vasrácsok elvezetnek először a rendelésfelvételig, majd a pénztárig, végül pedig az ételkiadóhoz.

Egyszer egy állampolgár hajnali 5-kor megy be fagylaltozni, s éppen nincs sor a fagylalatozóban. Ezért az állampolgár nem áll be a vasrácsok közé, hanem elsétál közvetlenül a rendelésfelvételig és előadja mit akar.

- Elvtárs, maga nem felejtett el valamit? – néz az állampolgárra az eladólány.

Az állampolgár nem tudja mit felejthetett el, csodálkozva néz a eladólányra, aki gyorsan rámutatott a “Soron kívül nem szolgálunk ki fogyasztókat!” figyelmeztető táblára.

- Dehát nincs sor, nem vagyok soron kívül.

- Elvtárs, az hogy éppen van-e sor vagy nincs, nem fontos, a lényeg, hogy maga soronkívüli, így szabálytalan fogyasztó, tehát nem szolgáható ki.

- De, elvtársnő, én nagyon szeretnék fagylaltot enni.

- Ennek semmi akadálya, ezért van egy jó tanácsom az Ön számára: menjen ki, majd jöjjön vissza hozzám a vaskorlátok között végigmenve. Így Ön is fagylalthoz jut perceken belül, s én sem kényszerülök szabályt szegni Ön miatt. Meglátja, még a fagylalt is jobban fog ízleni, ha tudja, hogy szabályszerűen jutott hozzá!

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 15:49:23

@diggerdriver: igaz de latom a fiataloknak az kell .. a régi erosseb hazakra ra se neznek , olyanba akarnak lakni amibe mas nem lakott még a regi lakasomat akartam eladni teljesen beton teglablockokbol acel keretes ajtok valaszfalak is beton 65os epitesu senkinek nem kellett meg sem neztek az uj lakasomat eladtam rosszabb dragabb kissebb rosszabb helyen es mindennap 4-5 vasarlo latogato volt ,

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 15:51:36

@Don Kartasch:

Mit tegyünk a rákosokkal, vakokkal, süketekkel, cukorbetegekkel? Na, ugyanazt a homokosokkal is. Ilyen egyszerű ez.

Az igazság pedig nem demokrácia kérdése. Hiába szavazza meg a többség, hogy a fehér az fekete, attól még nem lesz az.

Az, hogy éppen hol élek, nem releváns véleményeim szempontjából.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 16:03:08

@Don Kartasch: kinek a karojaba? maxval jelentkezik a feladatra?

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 16:05:55

@Barátusz: egyetlen egyszer talalkoztam ilyennel most a Niagaran egy nagy buffeben nem adtak vizet csak venni lehetet ugy meglepodtem ,hogy azt valaszoltam ,jo akkor nem kerunk inni ( volt a kocsiba a hutoladaba ) de szo nelkul adtam egy 10$ borravalot amiert tudtunk volna venni 2 italt..

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 16:10:51

@nezzazegfele: nem tudom mire gondolsz de ez a lufi tegnap is voltunk mert berletunk van ( 9 nap alig kerul tobbe mint egy napi jegy)
www.montgolfieres.com/index.php/fr

tableno 2013.08.13. 16:11:11

@montroyal: A Niagaránál különösen vicces lehetett, hogy spórolnak a vízzel... :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 16:13:07

@montroyal:

Erre gondoltam:

"igaz de latom a fiataloknak az kell .. a régi erosseb hazakra ra se neznek , olyanba akarnak lakni amibe mas nem lakott még a regi lakasomat akartam eladni teljesen beton teglablockokbol acel keretes ajtok valaszfalak is beton 65os epitesu senkinek nem kellett meg sem neztek az uj lakasomat eladtam rosszabb dragabb kissebb rosszabb helyen es mindennap 4-5 vasarlo latogato volt , "

pamut 2013.08.13. 16:38:15

@diggerdriver: Köszi, én attól féltem, hogy az eső elmossa az kiásott árok szélét.

Ha nem titkos infó, pl. a mostani melódnál hány ember van az építkezésen, és milyen pozíciókból áll egy csapat? A többi is gépeket kezel, vagy inkább kétkezi melósok?

NIKI LAURA 2013.08.13. 16:38:29

egész jó költői vénád van digger,miért nem írsz könyvet?:)...két markolás között digtafonra mondod,este meg leírod!!:)))

dennisthemenace 2013.08.13. 16:38:29

@Csaba E. Papp: Bezzeg a magyarok nagyon értelmeseket mondanak. Te vagy a jó példa erre...

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.13. 16:39:10

@Határátkelő: a prémiumra jelentkező topicot milyen gyakran nézitek? Vagy már néztétek csak nem nyertem hangszórót? Nem gond, csak zavar, hogy nem tudom mi van.

Ronnie_27 2013.08.13. 16:39:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

"Azt is meg tudom azonnal állapítani, ha egy nőnek tetszem."

Adhatnál nekem órákat. :-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 16:40:10

@diggerdriver: es szines munkaruha volt rajta? es mosolygott? es FELTEL TOLE?

andaluzkutya 2013.08.13. 16:43:49

@bpetya75: Igen, ügyesek voltak. Persze ha valakinek jó a tanára, nem nehéz ügyesnek lenni ;)

@Taxomükke: tanítás csak holnaputántól, de mivel most kezdi az iskolát, már a múlt héten elkezdte a napközit, hogy könnyebben menjen a beilleszkedés. Amúgy továbbra is Norvégia. Azt gondolom mondanom se kell, hogy az iskolakezdésre extra fizetett szabadság jár a szülőnek:)

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 16:44:09

@NIKI LAURA: Na, már bárki lehet prémium kommentelő? Hogy jutottál át a szűrőn?
:)))))))))))))

tableno 2013.08.13. 16:46:16

@Taxomükke: Honnan tudod, hogy prémium?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 16:46:37

@Mr. Long:
Két billentés között rám kacsintott.
Megsérült a lelkem :)))))))))))

Határátkelő 2013.08.13. 16:47:18

@Zka: Nyertél hangszórót, csak ne gerjedjen. :)

Határátkelő 2013.08.13. 16:47:52

@Taxomükke: Nem mindenki prémium, akinek megjelenik a kommentje, különben nem kellene a gép előtt ülnöm.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.08.13. 16:49:36

Hát ez a poszt marha jó!
Annyit nevettem rajta!!! :) De nagyon hasznos is volt, pl. engem az oktatásról szóló rész érdekelt a legjobban.
Gratula!!!! Szerintem az egyik legjobb, mióta olvasom a blogot.

iwebinfoember 2013.08.13. 16:49:46

@nezzazegfele: "Ugyanaz volt a munkád, mint a lakótársaidnak, hogy ennyire megorroltak a magasabb fizetésedre?"

Nem, nem volt ugyanaz! Közel sem. Csak ők annyit láttak az egészből, hogy én 2300-at keresek, ők meg 900-at! Az hogy nem ugyanaz a munkakör, az nem zavarta őket.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 16:52:22

@nezzazegfele: persze hogy tudom mire gondoltal en meg arra hogy az uj hazakat elfujja a szel viszont a regi egosek meg nem kellenek foleg a fiataloknak nem ..amugy nem lufi mert mar irtam hogy ebben a regi lakasban elek ami egy halos miuan elvesztettem a haromlakasos hazamat egy separacioval.. a maradek penzbol es a pesti orokolt csaladi hazbol 3 lakast vettem ( hitelekkel ) amibol egyet eladtam ... es meg mindig proli szinten vagyok es nem lufizok....

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 16:55:24

@iwebinfoember: Na és azt honnan látták, mennyit keresel? Miért kellett tudniuk?

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 16:56:14

@Határátkelő: OK, nyilván, de nem bírtam ki beszólás nélkül. ;-)

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.13. 17:00:55

na tovabbi szep napot, lejart a munkaido.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 17:02:20

@montroyal: ja a billentyum akad a kosztol ami a muhelybe van meg egyebbkent is felreutok neha ..szoval sajnalom

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 17:03:42

@iwebinfoember: Értelek.

@montroyal: Nem Te lufizol, hanem ezek a "csakújházbaköltözök" típusú jónépek...

@Taxomükke: Elég a bevásárlásból hazatérve előttük kipakolni, leesik kérdés nélkül is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 17:05:02

@pamut:
Az a cég akinek dolgozok kb 30 embert foglalkoztat itt.
Két munkatrületen két müvezetövel.
Van egy építésvezetö és 5 mérnök.
A gépekhez nagyságtól függetlenül 2 max 3 ember van beosztva.
Nálam most 3 van mert azt hitték kézzel kell kiásni a kábelek alatt.
Összesen 10gép van 1töl 21tonnásig.

BTBTBT 2013.08.13. 17:06:08

@iwebinfoember:
"A 2600 font egy átlag itteni magyarnak, aki londonban dolgozik, az csak álom"

A havi 2600 netto mindenki masnak is alom Londonban (vagy Angliaban), nemcsak egy magyarnak, mert nem sokan keresnek annyit a fovaros ossz-lakossagahoz viszonyitva.
Ez az osszeg (ami brutto 43 ezer korul van) mar menedzseri szintet jelent.

@VHB:
A keves szerencses legalabb jobban jar a szerencsetlen tomegeknel.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 17:10:35

@nezzazegfele: tudod, mivel megtehetik tobb ezer uj lakas van elado, szaporodnak, csak condokat epitenek a letezo osszes helyre es stilusoson egyszer kipukkad ez a lufi mert nem fogjak eladni ennyi lakast ... arba viszont nem nagyon mennek lejjeb..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 17:14:04

@montroyal:
A legutóbbi világválság pont ebből a kipukkadt lufiból keletkezett az usákoknál.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 17:17:23

@diggerdriver: is... meg a spekulacio .. de ehhez mi kicsik vagyunk..

London2009 2013.08.13. 17:27:19

@iwebinfoember: pontosan igy van! Ezert igaz az, hogy a kint levo magyarok 90%-anak szerintem egyaltalan nem jobb itt elni mint Magyarorszagon...ezert is nagy a fluktuacio.

zsuzscica · http://zsuzsiblog.de 2013.08.13. 17:29:24

ja... és én is ajánlom a diggerdriver blogját :)
megnéztem és tényleg nagyon jó :)

London2009 2013.08.13. 17:31:48

@Barátusz: ezzel vitatkoznek. A fovarosi atlagkeresetet a minimalber nyomja le. Ha kivennek a minimalbereseket azthiszem meg lennel nagyon lepve mennyi a londoni atlagkereset...A havi 2600/43k az nem feltetlenul menedzseri fizetes. Nyilvan terulet fuggo, de hidd el, van ahol a kezdofizetest jelenti.

miegysmàs 2013.08.13. 17:34:19

@Határátkelő:

Kedves Bloggazda!

Meg azon a napon jeleztem ,hogy vallalom a kulturalt hangnemben valo kommentelest,amikor ez elöször szobakerült itt a blogon.
Ha ez elkerülte esetleg a figyelmedet,akkor most megegyszer megerösitem,hogy vallalom a jövöben is,kulturaltan fogok itt a blogon megnyilvanulni.

miegysmàs 2013.08.13. 17:34:19

miegysmàs 2013.07.31 20:18:11
"jelentkezem, vállalom a normális kommentelést"

ez volt az a bizonyos üzenet

köszönöm

nemetgabor 2013.08.13. 17:34:33

Borokról:ez nem országfüggő.Az angoloknak nincs jó boruk,ezért kell franciát inni.
Az oktatási rendszerről:hogyan tanul a gyerek ha nem érti a nyelvet?Tudom, a matematika nyelve univerzális,de még az is necces így.

nemetgabor 2013.08.13. 17:34:33

@Határátkelő: manuálisan szűrsz?az munka.0-24?

nosuti 2013.08.13. 17:34:33

@Barátusz: én sosem nézem ezeket a képeket, csak ha a posztolo saját képeiről van szó :)

nosuti 2013.08.13. 17:34:43

mindig bántam, hogy nem kértem tőled emilben ezt a posztot kedves diggerdriver, már azt hittem el is felejthetem örökre
örülök, hogy megjelent, jól tolod :)

nekem a kelete-európai sorstársi dologról más a tapasztalatom. Itt az irodista némberek nem érdeklődnek. pedig van itt cseh, bolgár, szlovák meg én az egyedüli magyar. Elég nemzetközi a társaság, az angolok sokkal érdeklőbbek mondjuk, mint a szlovák részleg. biztos ide csak az orrukat fennhordó kelete-európaiak jöttek :(

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 17:38:46

@Ronnie_27:

Igyekszik beszélgetésben elegyedni teljesen feleslegesen. Aztán láthatóan igyekszik a kedvedben járni.

Határátkelő 2013.08.13. 17:43:21

@miegysmàs: Mostantól akadálytalanul menni fog a dolog. Kösz a türelmet.

Határátkelő 2013.08.13. 17:44:21

@nemetgabor: A Prémium Kommentelők szabadon beszélgethetnek, előmoderáció nélkül. Éppen ez a rendszer lényege. A többieket igen, be kell engedni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 17:44:21

@Határátkelő:

Van egy legfelsőbb kategória is. A felkért prémium VIP. Csak én vagyok benne.

Ugyanis én vagyok az egyetlen aki úgy lett prémium és VIP, hogy nem is kérte ezt. Ha visszanézed, sosem írtam le konkrétan, hogy az akarok lenni. Csak hozzászóltam a moderálási vitához.

Viszont tudtam, hogy szerény, de értékes hozzászólásom miatt fel leszek promotálva VIP prémiumnak.

Ezt hívják testbeszédnek, pontosabban a billentyűzet metanyelvének.

Határátkelő 2013.08.13. 17:45:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ja, ja. Elég hülyén nézett volna ki, ha egy országfelelős nem szólhat hozzá. :)

2013.08.13. 17:45:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: errol beszeltem tegnap. Kosz a megerositest.
Egyenlobb az egyenlok kozott.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.13. 17:46:55

@Határátkelő:

Végülis így is fel lehet ezt fogni... :-)

De én úgy mesélem, hogy engem felkértek kommentelni... így jobban hangzik...

andaluzkutya 2013.08.13. 17:47:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Én inkább arra gyanakodtam, hogy HÁ megijedt, hogy át kell néznie a napi 150 hozzászólásodat, így inkább azonnal prémium lettél. De még nem elit:)

BTBTBT 2013.08.13. 18:02:33

@London2009:
"Ha" kiveszed a minimalbereseket? Miert is venned ki? Azok nem tartoznak hozza a varoshoz? Eleg erdekes szempont lenne nelkuluk targyalni ilyesmit.
"Egyes szakmak" joreszt nem a tobbsegi szakmak, hanem specialis teruletek, ebben egyetertunk, viszont ebbol kovetkezoen a fennmarado nagyobb hanyadra 43 ezer igencsak atlag feletti, es sokszor menedzseri/kozepvezetoi szintu.

Az mas kerdes, hogy ki mit hisz el abbol, amikor itt egyes nickek (nem te), ismeretlenul elkezdenek dicsekedni az ilyen-olyan magas fizeteseikkel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 18:02:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Figyelj Max, ha a HA férfi akkor nem gyanús hogy simán beengedett?
Ha már testbeszéd.......
:)))))))))))))))))))))

bpetya75 2013.08.13. 18:11:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

És ez a te egyetlen létező valóságodban még igaz is ;-)

@andaluzkutya:

A realitások ütköztetése a terápiás módszereid közé tartozik? p-)

BTBTBT 2013.08.13. 18:11:05

@nosuti:
Kulonosen a pikans kepeket nezed/nezned meg, mi? :)

A londonos kepek feltunnek, kulonosen, ha ismeros helyszinen keszultek. Amugy meg fotografikus memoriam van, ugyhogy azert is ugranak be a korabban felhasznalt kepek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 18:18:10

Na, végre eljutottam ide is :)

Jó kis poszt, de nem azért, mert digger írta! :)

Nap közben volt időm ránézni a Facebook-os oldalra és... széjjel röhögtem magam azon az elvárson, aki szerint a legjobb "otthon"... ízetlen angol ételek... főzni kell és semmi sem lesz ízetlen :)
Hülye! :D

bpetya75 2013.08.13. 18:19:29

@Barátusz:

Nekem nemrég tűnt fel, hogy fotografikus fantáziám van. Elképzeltem, hogy hova fogom rakni a pénztárcámat, és simán elmentem otthonról pénz nélkül. Aztán kerestem ott, ahova tenni akartam.

andaluzkutya 2013.08.13. 18:22:21

@bpetya75: "realitás" - nagy szavak... :)

London2009 2013.08.13. 18:25:52

@Barátusz: azert mert nagyon torzitja a realis atlagbert. De nem csak a minimalbert szokas kivenni, hanem a felso 10% beret is. De ez mar statisztika. Ebbe kar belemenni : )

BTBTBT 2013.08.13. 18:29:32

@London2009:
Ertem, mit mondasz, de ertelmetlenseg kivenni a minimalberesek es a felso 10 vagy barmennyi % fizeteset, mert akkor mar nem az atlagberrol volna szo.
Az a realis atlagber, ahol minden megy bele a levesbe.
Ha kozmetikazni akarnank, akkor eleg lenne csak a mo.-i statisztikakra vetni egy pillantast. :)

@bpetya75:
Ez egy nagyon erdekes es egyedi meghatarozasa a fotografikus memorianak. :)

tableno 2013.08.13. 18:31:01

@Kovermadar: Őszintén szólva én Londonban/Angliában még nem voltam képes ízetlen kaját enni. Persze normálisabb étterembe vagy pubba mentem, de hát a szar helyeken Magyarországon sem igazán élvezhető a koszt, sőt!

tableno 2013.08.13. 18:33:15

@Barátusz: nem figyelsz. Fotografikus _fantáziát_ mondott! :)

2013.08.13. 18:34:19

@dennisthemenace: Finomak? :) Ajánlom elolvasásra a Leves hazudik című könyvet.

2013.08.13. 18:38:09

@Patricia01: Szükség van, csak nem mindegy, hogy melyiket milyen mértékben viszed be.

bpetya75 2013.08.13. 18:38:16

@andaluzkutya:

Doki! 1, azaz egy szó!

Az üzleti kommunikáció egyik alapja az ARK háromszög, amely többek között arról is szól, hogy a realitások ütköztetése kerülendő. Ahogy túsztárgyalás vagy pszichoterápia közben is. Gondolom én. ;-)

@Barátusz:

Madre de Dios! Tablenonak kell fordítania? :-D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 18:41:11

@tableno:
Ne mondj ilyet!
Magyarországon még a sz@rnak is babgulyás íze van! A vizelet pedig egyenesen tokaji aszú izű... ;)

Mindenhol máshol fűrészport adnak, igaz, kérésre tesznek bele génmódosított faforgácsot is.

(én sem emlékszem arra, hogy Londonban rosszat ettünk volna - mondjuk sehol sem ettünk rosszat / volt, ahol nem jött be a választás, de az nem a hely hibája).

2013.08.13. 18:45:48

@charlieharper: Pedig már épp gondolkodni kezdtem, hogy milyen márka az a marc, mert nem ismerem. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.13. 18:46:37

@Taxomükke: építőtáborban voltunk, beültünk egy vendéglátó egységbe. öten. az asztalnál csak négy szék volt. odahúztunk egy ötödiket.
azonnal jött a pincér, hogy dehát ezt nem lehet. és nem engedett belőle. el kellett jönnünk...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 18:49:32

@Kovermadar: ez tetszik .. jovore megyunk Londonba ezt a combot fogom kerni..

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 18:49:51

@Kovermadar: Mi egy helyen ettünk rosszat, pontosabban nem ettük meg, visszaküldtük, kértünk helyette mást. De mindenütt máshol remek kajákat ettünk, vidéki pubokban néhol fergeteges steaket eszem. Hmmmmmmmm...

2013.08.13. 18:52:21

@Mr. Long: Azért veszik (bárhol a világon), mert lusták az emberek főzni.

andaluzkutya 2013.08.13. 18:53:20

@Babette_: és mi van, ha az ételt viccnek szánták?

montroyal ( CAN qc) 2013.08.13. 18:55:23

@Babette_: ezt a szekhuzogatost en sem engedtem barportas koromba de ott ha 6 helyet foglaltak (arra fizettek kotelezo borravalot) es 7 en jottek egy allt mert ugy voltak beosztva az asztalok.. bizony a regi àtkos...

33621 2013.08.13. 18:56:11

@Babette_: Ha te még jártál építőtáborba akkor bizony bőven 20+os vagy.

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 18:56:23

@Babette_: Mi a feleségemmel (ill. akkor még csak barátnőm) beültünk jó korán egy étterembe (normál vacsoraidőben már nagy sorbaállások voltak, én pedig nem állok sorba, ha nem elengedhetetlenül fontos), és a desszert KÖZBEN átültettek bennünket az étterem egy másik részére, pedig összesen volt vagy 10 vendég. Először tiltakoztam, de a pincér egyszerűen megfogta a tányérokat, és átvitte máshova.
Mondjuk én az NDK-val nagyon nem voltam kibékülve, egyszer lesájszenáciztam egy hivatalos személyt, amikor szántszándékkal lekésették velünk a vonatot, amivel elértük volna a Svédországba menő kompot.
Mondjuk mi így vesztettünk 4,5 órát, ők meg még ott rohadtak a saját szemétdombjukon jópár évig. Szóval nem vágyom vissza a világnak arra a részére.

33621 2013.08.13. 19:03:58

@Babette_: Csak azt akartam ezzel jelezni, hogy már vagy min húsz éve nincsenek építőtáborok. Én is bőven 20+os vagyok már.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.13. 19:05:39

@Taxomükke: nekem kellemes élményeim vannak amúgy, bár nagyon fogalmatlan voltam, azt se tudtam, hogy létezik valutás volt, vagy hogy hívták:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.13. 19:06:24

@33621: tudom.

szerintem itt mindenki 20+os.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 19:09:41

@33621:
Most ezzel arra célzol hogy vén szarok vagyunk?
Mert ha igen akkor igen:)))))))))))))

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 19:13:19

@diggerdriver: Vén, de nem szar! :)
Illetve én speciel a legszebb férfikorban vagyok. (Az Öcsi és a repülő bácsika Karlssonja szerint ugyanis egy férfi, akárhány éves, mindig a legszebb férfikorban van.)
Ja, és most vannak a régi szép idők.
OK, befogom.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 19:13:19

@Babette_:
Reszletkerdes :)
A teljesiteskeptelen ferfi meg az izétlen?
Az en laban meg nem ízelt, tehat ízeletlen.
Tökfőzelék meg izéletlen.

Ragozzuk meg?

@andaluzkutya:
+1 :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.13. 19:14:30

@diggerdriver: erre kitaláltam egy módszert: azt kell nézni, hány év van még a nyugdíjig. szóval rettentő fiatal vagyok:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 19:16:07

@Taxomükke:
Pedig teljesen igazad van! :)

@Babette_:
Ne vagj fel. En 10 eve nem oregedtem akkor :)

BTBTBT 2013.08.13. 19:18:22

@tableno:
@bpetya75:
Ja, bocs. Munka kozben elofordul, hogy nem 100%-osan koncentralok a kommentekre. :)

@Kovermadar:
Milyen volt a 2. munkanapod 4 (vagy tobb?) honap kihagyas utan?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 19:34:09

@Barátusz:
3 honap es 20 nap.
Ma mar jobb :)
Tegnap hazaeres utan magzatpozban elaludtam a kanapen :)

Aztan volt egy kellemetlen eset is tegnap. Nori szokasos elment delutan futni. Kozben elkezdett szakadni az eso, gondoltam elemegyek, hogy ne azzon teljesen el. Mikor elerte, beugrott a kocsiba es mondta, hogy jo hogy mentem, mert az a csoport (mutatott egy 4 fos csoportra: 3 fekete, 1 arab) odakiabalt, hogy "dugjunk", aztan mikor elhaladt mellettuk meg azt, hogy "utanad megyunk es megdugunk".
Ma kozel ugyan ez tortent, mikor ment suliba (gyalogolt a vonathoz).

Nem nagyon tudom, hogy hogyan reagaljunk erre azon kivul, hogy elmegyunk a rendorsegre (sokat nem tudnak csinalni, de tudjanak rola, hogy tortent ilyen).
Nehezen kivitelezheto megoldas, hogy belepek a vadaszklubba, veszek egy szorenyest es azzal futok vele :) ).

Azt nem varnam meg, hogy egyszer bevaltsak az igeretuket (az emberekbol barmit kinezek).

Egy kollega mondta, hogy vegyunk valami rendes kutyat, aztan fusson azzal. Az meg majd megvedi, ha kell. De nem szeretnek kutyat venni :)

sélli_ 2013.08.13. 19:39:15

Szinte maradektalanul egyetertek. A burokraciahoz kapcsolodoan: nem tudom, nekem konkretan a National Insurance szamomat (nem tudom mileyn csoda folytan ) de 4 nap!!! alatt megkuldtek. Barmi ugyitezni valonk volt a) alap hogy interneten el tudod intezni netto 10 perc alatt 3 kattintassal, b) ha megis be kell menned, az az elso hogy elnzeset kernek, hogy be kellett menned, es 10 perc alatt elintezed - idopont egyeztetes nelkul!- A jogsid cserejet jobban jartal volna ha idopont egyeztetessel intezed, van valami felara, de szinten: 15 perc alatt keszen van...!
Wn meg ennyi kedves, normalis, segitokesz emberrel soha nem talalkoztam..
Annyit a hideg, tavolsagtarto angolokrol, hogy konkretan ketszer annyit rohogok mint otthon, en vagyok az egyetlen magyar az egesz osztalyon (a ceg 98%ban full angol) es mar az elso naptol teljese befogadtak. Az elso honapban, mar a nyakbaborulastol kezdve, puszi pusziig minden volt. Tisztelnek, becsulnek, azert AHOGY dolgozom, es nem azt nezik, hogy honnan jottem. Semmi elfogultsag nincs bennuk csak azert mert `bevadorlo` vagy, sot meg ok szoktak kerdezgetni, hogy ez hogy van otthon nalunk, mik a szokasok, meseljek...
Elobb kellett volna jonni....!!!

Ronnie_27 2013.08.13. 19:39:15

@Barátusz:

""Ha" kiveszed a minimalbereseket? Miert is venned ki?"

Na igen.
Egy barátom, aki Angliában dolgozik, azt mondta, hogy a magyarok többsége kizárólag minimálbéres munkát talál, mivel a legtöbben a vendéglátásban, illetve segédmunkásként tudnak elhelyezkedni.

A Tyne folyó déli partja 2013.08.13. 19:39:25

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: én nő is vagyok, meg biciklis is, duplán hordhatom?:)

A Tyne folyó déli partja 2013.08.13. 19:39:31

@Barátusz: nekünk bizony nem adtak pár hete.tengerparti büfében, bicajtúrán voltunk, kifogyott a kulacs.

J.László 2013.08.13. 19:39:34

Mikor vonják meg a kivándorlók szavazati jogát?

BTBTBT 2013.08.13. 19:41:01

@Kovermadar:
Nos, igen. El kene koltozni egy masik orszagba.
Lengen oltozes eset enem allt fent az arad reszerol? Nyaron azert nem kell sok ruha futashoz.

Egyik harmincas, ferjezett, kozonsegszolgalatnal dolgozo noismerosom meselte, hogy multheten, mikozben ugyfelezett, odament hozza egy feka pasi, es azt mondta neki: "You look cool, babe. Wanna have sex with me?"
A biztonsagi or kozelsege reven a csaj szimplan annyit mondott neki, hogy "fuck off". Es a csoka nem tudott mit tenni, csak elment.

A nyul nem elegge fenyegeto? Mondjuk hulyen nezne ki egy porazon, raadasul rangatna is futas kozben. :)

piszkosfred 2013.08.13. 19:41:38

Segitsetek abban, hogy Londonban hol lehet - a cikkben is emlitett - jo es olcso gyumolcsoket kapni? Mert jot talaltam, de baromi dragan :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 19:43:15

Hehh, csak a naprol nem irtam :)
Ugy nez ki, hogy 3 napos, ottalvos tanfolyam var Stockholmban. Holnap termelesi folyamat standardizalasa.
Ahogy eszrevettem meg fogom "nyerni" a kulfoldi cegekkel a kapcsolattartast is (nem vevokkel, beszalitokkal es gyartokkal).

Voltam ma targyalason, az egyik menetfurokat es furokat gyart ceg kepviseloje jott. Ment a smuzolas rendesen :)
Mint uj, teknikuscsapat tagot gyorsan meg is hivott egy masik tanfolyamra, illetve gyarba nezelodni. Gondolom a jo viszonyt apolni, jollakatni es nevjegykartyat gyujteni.

Eddig tetszik a dolog, de ilyeszto, hogy mennyi mindent nem tudok meg :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 19:46:44

@Barátusz:
Kapucnis pulcsi es futos (cica) nadrag.

Mindazonaltal azt gondolom, ha valaki csupaszon fut, sincs senkinek semmi joga egy ujjal is hozzaerni. Ahogy nekem sem jutna eszembe. De meg csak megjegyzest sem tenni. Biztos en vagyok a nem normalis :)

ffüttyfürütty 2013.08.13. 19:47:04

Mit lehet kihozni egy minimálbéres fizuból Londonban? Londoniak nem tudnátok összedobni egy ismertetőt a városrészekről, hogy kábé mi milyen?
Egyébként megint hasznos poszt volt, ahogy Digger előzője is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 20:26:33

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/view/130813/2013-08-01_201259_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Először is megköszönném mindenkinek a pozitív viszajelzést. Meg a negatívot is.
Próbáltam állni a sarat szerencsére nem volt húzós napom.
Három fő csapásirányra válaszolnék.

Margarin.
Mi Flóra margarint használunk enni, sütni, főzni.
Erről senki hangsúlyozom SENKI nem tud lebeszélni.
Éntőlem akár a ciánnal is azonosíthatja valaki a margarint NEM érdekel.

Zsír.
Disznózsírt lehet kapni de erős túlzás zsírnak nevezni.
Gyakorlatilag semmilyen tulajdonsága nem egyezik a disznózsírral. Nagy zsírkockákat meg zsírosvödröket mint otthon nem kapni. Igazából azt akartam szemléltetni hogy lényegesen zsírszegényebb az itteni árukínálat. Aki itt él az látja hogy például a darálthús otthon 80%zsírt tartalmaz itt még 20-at sem.

Ízetlen készételek.
Jogos. Amennyiben az ízt a sóval azonosítjuk. Minden készétel sótlan. Fűszeres csak sótlan.
Az talán köztudott itt hogy elég önfejű vagyok kajaügyileg.
Nem nagyon érdekel ki mit mond.
Rendszeresen vacsorázok például 40pennys paradicsomos meatball-t zacskós különböző ízesítésű főzött rizzsel. A 40deka meatball a 25deka rizzsel elég vacsorára és nem kerül 1fontba. Amikor kijöttünk és még nem dolgoztam akkor szoktam rá és most már megtehetném hogy jobbat egyek de egyszerűen és szeretem ezt. A lőtéri kutyát nem érdekli hogy a 40pennys 40dekás „húsgombóc” valójában mi. Igen, a zománc a fogamon egy kicsit már repedezett.
:)))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2013.08.13. 20:26:39

@Kovermadar: Sajnos ezeket a tuskókat kur... szóval nagyon nem érdekli, szerintünk mi illik és mi nem.

tableno 2013.08.13. 20:36:01

@J.László: Majd ha a te véleményed bárkinek is számítani fog... :))

nosuti 2013.08.13. 20:38:27

@Kovermadar: nézd ehhez egyfajta suttyó mentalitás szükséges, és te abszolút nem tűnsz annak :)

nosuti 2013.08.13. 20:38:27

@Barátusz: esetleg ha rólam készülne ;)

♔batyu♔ 2013.08.13. 20:38:27

@Ronnie_27: Persze, aztán amikor megmelegedtek, továbblépnek. Nekem is van kint egy ismerősöm, ugyanebben a cipőben. Szállodában vendéglátás. De egyrészt 2 év után már csoportvezető lett, másrészt megy tovább, úgy néz ki, valami nagy üzlet menedzsere lesz.

Itthonról főiskolával ment ki, igen jó angoltudással. Talán 2 hónapot dolgozott itt.

fourgee 2013.08.13. 20:38:28

A minimálbér 6.19. Ez 40 órával számolva (vannak cégek ahol beetetnek hogy megvan a heti 40-50 óra, aztán csak 30-at adnak, viszont van olyan cég is ahol kihajthatod a beledet, 70-et is le tudsz tolni) 247,6 font bruttó, ami asszem 198 nettó kb.
Tömegszállásokon van olyan hogy szobát megosztanak idegenek, az talán 60-70 fontra jön ki egy héten. Az egszemélyes szobák a 2-4 zónákban olyan 85-110 között vannak, a kétszemélyes szobák meg asszem 100-150 között - helytől függően ugye, meg van ahol azt is nézik hogy egyedül költözöl-e bele vagy partnerrel, stb. Én azt mondom hogy 90-100 között már viszonylag jó egyszemélyes szobát lehet találni.
Bérlet: buszbérlet az olyan 19 font körül lehet egy hétre. Nekem metróbérletem van az 1-2-es zónákra, az 30 font egy hétre (picivel több, de nem éri el a 31 fontot). A 2-3-as zónára ugye olcsóbb, tfl.gov.uk, ott minden ár fent van.

Rohadt sok városrész van, inkább írd meg hogy melyikre vagy kíváncsi :)

A minimálbért csak az induláshoz számold, mindig legyen a fejedben hogy a legelső adandó alkalommal dobbantani kell ha jobb munkalehetőség, jobb fizetés van. Mindenhol csak egy alkalmazott vagy, nem szabad beragadni sehova sem. Vagyis nem szabad sem minimálbérben, sem forintban gondolkodni és el kell felejteni a magyar mentalitást. Vagyis pontosabban nem magyar, hanem magyarországi - így már pontosabb. :)

nosuti 2013.08.13. 20:38:28

@Barátusz: úgy néz ki most ilyen napok vannak, mert tegnap nekem is ebben a nyugis kis dán városban megállt egy autó és egy alig rendezett fogsorú feka kikiabált hogy hé sexy baby és még füttyögött is. ez itt totál nem jellemző, mondta a dán ismerősöm

nosuti 2013.08.13. 20:38:32

amúgy remélem fel lettem véve a promik vagy prémiumok vagy mik közé :)

2013.08.13. 20:38:34

@sélli_: nem szeretnek a munkatarsaimmal puszizni. Foleg a 150kg-ossal nem

Határátkelő 2013.08.13. 20:43:17

OFF:

HELYZETJELENTÉS A GOLDENBLOG SZAVAZÁSRÓL.

Még mindig a 3. helyen állunk a Közélet kategóriában, de - hogy a Goldenblogot idézzem - "lőtávolon belül". Úgyhogy ne habozzatok, aki eddig nem tette meg, az az alábbi linken szavazzon!

goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=4985

Hálás köszönet!

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.08.13. 20:48:13

@Kovermadar: Szerintem mindenkepp jelezzetek a dolgot a rendörsegen. Nem tudom feletek mennyi feka/arab el, de az is lehet hogy ismerik mar öket, es jobban odafigyelnek rajuk. (Ha jol latom, eleg kis varosban laktok)

Az ilyenekböl sajnos siman kinezem, hogy be is valtanak azt amivel "poenkodtak".

A legjobb megoldas az lenne ha kettesben futnatok :)
Vagy csak feka/arab mentes környeken.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 20:59:27

@piszkosfred:
Edmonton Green-ben az Edmonton Shopping centerben pédául.

London2009 2013.08.13. 21:00:19

@Barátusz: Mondtam, hogy ebbe ne menjunk bele… : ) Elivileg ennek ugy kellene kinezni, hogy eloszor is megnezik, hogy mi az also 10-20% es mi a felso 10-20%. Valamint azt is vizsgaljak, hogy ebbe hany ember esik bele. Tehat vegyuk azt, hogy van mondjuk 10 dolgozo ebbol 4 van minimalberen (ez amugy London esetben nem hiszem, hogy nagyban elter a valosagtol), 1 keres 200k folott. (ez a pelda csak az egyszeruseg kedveert) 5 keres 20-200k kozott. Na akkor a REALIS atlagber annak az 5 fizetesnek vett atlaga. Na es akkor ezt meg megnezik kor, nem, szakma stb. Ezeket a statisztikakat szerintem erdemesebb alapul venni amikor azt szeretnenk megtudni, hogy mennyire vagyunk megfizetve.
Ez a 26k ezert teljesen felrevezeto. Semmi ertelme ehhez hasonlitgatni a fizetesunket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 21:00:45

@ffüttyfürütty:
Egy szobabérlést és egy szerény de tartalmas életet.

andaluzkutya 2013.08.13. 21:01:43

@bpetya75: Amiben én utazom, ott nyugodtan lehet ütköztetni, ha a helyzet úgy kívánja. Nyilván túsztárgyalásnál vagy pl. öngyilkosjelöltek lebeszélésénél a híd tetejéről ez nem szerencsés...
De a hétköznapokban ütközni és ütköztetni szeretek, mert egyrészt úgy izgalmasabb, másrészt rövidebb idő alatt többet tudsz meg a másikról, harmadrészt ha jól csinálod, sokkal hamarabb alakítasz ki baráti légkört:)

ffüttyfürütty 2013.08.13. 21:02:05

@fourgee: A városrészek alatt olyasmire gondoltam, hogy mennyire gáz a környék, esetleg nagyobb bűnözés, hogy hova ne nagyon költözzön az ember. Tehát a minimálbér arra elég, hogy éppen egyen és lakjon az ember? Pl. valamit tanulni mennyire fér bele pénzben és időben? Az emlegetett "cégek" alatt munkaerő-kölcsönzőket értesz? köszönöm

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 21:07:09

@fourgee: 50font nem megy le róla hetente.
A minimálbér egész évi jövedelemadója 600font körül van.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 21:12:12

@ffüttyfürütty:
Néhány jó kerület. Golders Green, Hendon, Finchley, Colindale. Burnt Oak. Watford, Pinner.

Szar helyek Tottenham, Stratford, Barking, Edmonton, Brixton,

A teljesség igénye nélkül.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 21:13:34

@ffüttyfürütty:
Az összes nagy múzeum ingyenes és rengeteg látnivaló van nem lehet megunni a várost.

A Tyne folyó déli partja 2013.08.13. 21:20:07

@Mészáros Anikó: egyetértek, szerintem is erős túlzás, hogy milyen szuper, HA van munkád. s ehhez nem kell mosogatni, egy irodai munkáért sem adnak azért 43ezres fizetést...

A Tyne folyó déli partja 2013.08.13. 21:20:07

@Ronnie_27: nem csak az. ezek az itt emlegetett összeget angolnak se soknak vannak meg, hacsak nincsenek magas pozícióban, és olyan szakmában, és Londonban. kezdjük ott, hogy 43ezer már 40%os adó, és azt azért nem fizeti az átlagember.

A Tyne folyó déli partja 2013.08.13. 21:20:07

@sélli_: én nem vágyom arra, hogy puszilkodjak a munkatársaimmal. miért jó az?

skaven 2013.08.13. 21:20:07

@diggerdriver: na akkor mar csak azt aruld el nekem, hogy a 4 pintos tej hogy lett neked 2.3 liter helyett 3.6, mert ha a sort is igy merik ott, akkor elkoltozunk Chiswickbol. :)
mondjuk baranycombot sem lattam meg ennyiert, de akkorat ugysem vennek magamnak, szoval mindegy is, ha azt mondod hogy ott a sarkon nalatok van ennyiert, akkor ragaszkodjatok a kornyekhez.
de osszesegeben azt kell hogy mondjam, hogy aki szidja az itteni kajakat, az vagy csak az aznap lejaros cuccokbol vasarolt eddig (es azokat is ket nap mulva ette meg csak), vagy egesz egyszeruen hulye. konkretan meg tejfolbol is siman lehet jobbat venni mint a magyar atlag. bar teny, hogy mi a tescoba is csak akkor megyunk, ha nagyon nincs mas.
az ettermeket meg ossze sem lehet hasonlitani, a londoni atlag kategoriakkal veri a pesti atlagot.
a blogod meg jo, szoval hajra. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 21:27:11

@skaven:
Igazad van.
Akkor közvéleménykutatás következik.
A legnagyobb kannás tej az mennyi?

ffüttyfürütty 2013.08.13. 21:30:57

@diggerdriver: Ismertem, de milyen jó volt újra megnézni, köszönöm. :)

Chamroe 2013.08.13. 21:36:59

@diggerdriver: Mindkét írásod stílusa tetszett, úgyhogy ma elkezdtem olvasni a blogodat is :)
Sok hasznos infót találtam benne, ami jól jön, mert két gyerekkel mennénk ki mi is az év végén.
A kicsi miatt nem aggódom, mert még csak 1 éves, de a naggyal már háromszor költöztünk, és még csak 4 éves. Igaz, nem tűnik úgy, mintha megviselte volna, könnyen barátkozik.

33621 2013.08.13. 21:37:58

@diggerdriver: Ez egy jó videó volt sírtam a röhögéstől a végén!

2013.08.13. 21:43:07

@A Tyne folyó déli partja: milyen munkahely az, ahol puszilkodnak? Olyat meg nem lattam. Marmint vaj mi munkahelyen kivul.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.13. 21:43:27

@Taxomükke:
Igen, ettől tartok én is. Mindenesetre a feljelentés meglesz, utána pedig megpróbálunk azért valami módon felkészültebbek lenni (gázspray, nyúlcipő, kalasnyikov :) ).

@nosuti:
Biztos, mert jó a marketingesem :)

@Bajen:
Flen sajnos eléggé jól el van látva menekültekkel, így nem nagyon van arabmentes környék. Esetleg a kertesházas rész a dombon (falu másik vége, mondjuk nem nagy a falu :) ).

BTBTBT 2013.08.13. 21:48:28

@Ronnie_27:
Nem tudok nyilatkozni a magyarok többségéről, mert nem ismerem őket. Nyilván más bevándorlók nagyrészt nem elsősorban a speciális, magas kvalifikációt igénylő munkákból él.

@A Tyne folyó déli partja:
A tengerparti büfé kicsit más lehet, mint egy városban.
De tulajdonképpen miért fogyott ki az a kulacs? Legközelebb nagyobbat kell vinni. :)

@Kovermadar:
Azért a "csupaszon fut" eléggé szélsőséges eset.Meg a parasztokkal nem lehet mit kezdeni, de fölösleges problémának kitenni magát sem érdemes az ember lányának/fiának.

Más országba költözés helyett be lehet iratkozni egy edzőterembe. A futószalagon futni kb. annyira "egészséges", mint a betonon/aszfalton.

@nosuti:
A magadról készült, és posztban megosztott pikáns képeket nézegetnéd? Vagy félreértetten volna? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 21:50:04

@Chamroe:
Köszi. A gyerekek miatt ne aggódj jobban viselik mint Te.:))))

BTBTBT 2013.08.13. 21:53:46

@London2009:
Szerintem se, de...
Attól reális egy átlagbér (ami egyébként 29 nem 26 ezer), hogy mindenki, aki dolgozik és adózik, képviselve van benne. Annak semmi értelme, hogy kikozmetikázzuk a legrosszabbakat és legjobbakat, és aztán lesz egy tetszetős figura, amivel ámíthatjuk magunkat, hogy hú nekünk milyen jó.

Mindenki bére annyira jó, amekkora a vásárlóereje meg a vásárlói igénye. Valaki csak olcsó ciderre a pubban, ha összeröffen a haverokkal évek után is, valaki meg autóra gyűzt, utazásra, lakásra.

A fizetésünket csupán a szakmánkbeliekhez érdemes hasonlítani.

@diggerdriver:
Sajnos a rengeteg látnivaló egy része - és jócskán az, amit nem érdemes kihagyni - fizetős.

@nosuti:
Szóval akkor te egy szekszi bébi vagy? :)
(Sorban vannak a fogaim, és feka sem vagyok. :D )

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.13. 21:56:00

@diggerdriver: Ez a videó nagyon ott van, köszi hogy felhívtad rá a figyelmem! :))))))

nosuti 2013.08.13. 21:58:25

@tableno: ja ezt olvastam :)

meg azt is hogy valami hereleharapó halat fogtak az egyik öbölben és azt tanácsolják a férfiaknak hogy kerüljék az fürdőnadrág nélküli úszkálást mert lehet több ilyen hal is

veszélyes hely ez itt a pasiknak

piszkosfred 2013.08.13. 22:01:34

@diggerdriver: Köszi, az nekem már nagyon messze van, külső London :) Én valahol a központ felé keresek jó helyeket (Camden and around)
De köszönöm a válasz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 22:07:00

@Mr. Long: Nem az árra gondoltam hanem űrmértékre.
Hány liter?

Chamroe 2013.08.13. 22:08:48

@diggerdriver: Hát az tuti.
A barátnőm hazaköltözött amerikából a két gyerekkel (6 és 4 évesek), csak angolul beszélnek, de pár perc után már teljes gőzzel játszottak a fiammal, és nem zavarta őket, hogy nem értik egymást :)

rumitom 2013.08.13. 22:33:10

@Barátusz: hat nem tudom, szerintem nagyjabol a kiszolgalo iparban levok kereshetnek 40K alatt meg a szamarletra aljan levok. kulonben a tobbseg valoban inkabb csak tengeti eletet a 10milliobol...

igaz Dublinban, kb masfel eve, de a 22 beosztottam kozul mindenki minimum 40K-t keresett. tudom, ITs ceg nem szamit...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 22:37:46

@skaven:

Na. Csak kiderítettem. 6 pint az 3,41liter 1,99font a Tescóban.

BTBTBT 2013.08.13. 22:42:25

@rumitom:
Ha érdekel, szerintem kérdezz/nézz utána, hogy mennyit keresnek a kiszolgálóiparban meg a szamárlétra alján lévők - nem IT-sok. Nyugodtan megfelezheted azt a negyvenet.
Ha Londonban idén 29 ezer az átlagkereset, akkor a korábbi dublini "minimum 40ezer" éppen eléggé irreleváns. Kérdés, hogy Dublinban mennyi az átlag.

A sellok hova alljanak? 2013.08.13. 22:42:37

Heh, erdekes volt.

Csak annyit tudok hozzatenni, hogy a kolbaszbol keszult kerites az eredeti funkciojat sem latja el egyaltalan, es megenni sem biztos hogy gusztusos.
Biztos ez is felreforditas, dehat az elet nem habostorta.

2013.08.13. 22:43:58

@Kovermadar: Szerintem mindenkeppen jelentsetek be a rendorsegen; foleg azt az esetet ami futas kozben tortent, nem tudom pontosan mi hangzott el, de abbol itelve amit mondasz ez fenyegetesnek / megfelemlitesnek hangzik amivel az angol rendorseg biztosan foglalkozna, gondolom a sved meg annal inkabb. En evekkel ezelott egy mutogatos pasival talalkoztam munkaba menet, bejelentettem a rendorsegen, akik nagyon komolyan vettek, rogton felvettek a vallomasomat stb. es nem tudom osszefugg-e a feljelentessel, de soha tobbet nem lattam a fickot. Azzal meg ne foglalkozz hogy milyen ruha volt rajta, teljesen mindegy, ahogy te is mondtad, normalis ember akkor sem csinal ilyet ha meztelenul fut el mellette valaki.

A sellok hova alljanak? 2013.08.13. 22:49:10

@Barátusz: az a figura inkabb szam lesz magyarul :-) Amit kidob a formula...
Az atlagkereset pedig ertelmetlen, amig nem tudod hany szazalek dolgozik.
Ugy latszik felreforditos napom van.

bpetya75 2013.08.13. 22:49:58

@andaluzkutya:

Szóval hivatásos kötözködő vagy :-D

@Babette_:

Én e? Szívd vissza demostazonnal! ;-)

@Barátusz:

Kommentelni csak pontosan, szépen, a hogy a csillag megy az égen...

2013.08.13. 22:50:25

@rumitom: Lehet hogy IT-s cegnel Dublinban atlagos evi 40k-t keresni, de ugy altalaban nagyon nem atlagos. Lasd pl. www.bbc.co.uk/news/business-20104177

Nagyon sokan keresnek evi 20k korul, ami meg mindig joval tobb a minimalbernel. Sok atlagos irodai allas fizet pl. 20k korul.

2013.08.13. 22:55:11

"Itt a kutya sem törődik a kormánnyal, a politikával, a gazdasággal."
akkor nyisd ki a szemed jobban!

London calling 2013.08.13. 22:55:16

@iwebinfoember: emlitetted hogy £2300 nettot keresel. Megkerdezhetem mivel foglalkozol pontosan? En kb 5 eve dolgozom irodaban (Londonban), eddig azt hittem viszonylag jol megfizetnek, de meg mindig kozel sem tartok itt. Csak kivancsi lennek mit csinalok rosszul.....Valaki szinten emlitette hogy "nem tul magas" £1900 netto a fizetese. :) Lehet en egy masik Londonban vagyok?!

2013.08.13. 22:55:43

@Határátkelő: Nagyon koszonom az olvasokozonseg neveben hogy lekozolted ezt az irast, 'ami kesik nem mulik', Diggert mindig erdemes olvasni.

2013.08.13. 23:00:32

@London calling: Nem vagy egy masik Londonban, de attol hogy irodaban dolgozol meg nem fogsz automatikusan jol keresni. Sok alacsony szintu irodai allas minimalbert fizet vagy £14-18k korul evente, diplomaval / tapasztalattal £20-22k korul, aztan efole akkor lehet menni ha keresett vegzettseged es / vagy tapasztalatod van, manager vagy, szerencsed volt, stb. A tobbiek megmaradnak az alsobb szinteken, hiaba irodai munka. Ha fizikai munkaban jo vagy illetve keresett szakmad van, azzal joval tobbet lehet keresni mint egy atlagos irodai munkaval. Minden attol fugg hogy milyen poziciod van, mennyire keresett a vegzettseged / tapasztalatod.

Furos 2013.08.13. 23:01:14

@A Tyne folyó déli partja: nem az egész összeg után fizetendő a 40 százalék. Sávos adózás van.
@diggerdriver: itt páran azt gondolják hogy ők aztán tudják a tutit :-D Pedig milyen kevés is elég a boldogsághoz....
Van itt pár high flyer aki nem látja a fától az erdőt.
Nekem tetszik ahogy írsz és örülök hogy olvashatom.

BTBTBT 2013.08.13. 23:01:33

@A sellok hova alljanak?:
Az Inland Revenue-adataiból csak össze tudnak hozni egy tisztességes átlagbér-kalkulációt.

@bpetya75:
Bizony, bizony. Minketteen jól emkészünk erre.

@London calling:
Ne aggódj, az 1500-1700 közötti keresetek eléggé jellemzőek Londonra. Már ha valaki nem minimálbéren tengődik.
Sokan álomországban élnek, vagy néhányan nagyon speciális - és éppen ezért magas juttatással járó - munkát végeznek, de a többség nem.
Vetíteni lehet. Én is írhatnám, hogy 2500-at keresek, meg más is, de sok értelme nincsen. :)

2013.08.13. 23:04:05

@Mirjam2: ITs allasokrol tudok nyilatkozni. De itt egy hitelesebb source IT Londonban:
www.payscale.com/research/UK/Location=London-England%3A-London/Salary
Developer: 37K (nem senior!!)
IT PM: 50k (ez penzugyi szektorban inkabb 80k)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 23:07:50

@montroyal: Értelek.

@Kovermadar: Valami önvédelmi holmi azért jó, ha lesz Nála...

@fourgee: Írhatnál erről egy posztot...

Furos 2013.08.13. 23:07:58

@London calling: képezd magad. Tanulj meg új dolgokat. Légy te az első aki elsajatit valami nélkülözhetetlent az irodatokban.
Aztán ülj le a főnököddel egy wage review ra

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:10:33

@charlieharper:
Mert vaj mi munkahelyet lattad? :-)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 23:11:30

@Kovermadar: Esetleg futhatna valakivel együtt. Különösen, hogy nem leszel otthon.

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:12:01

@Kovermadar:
Mifelenk az ilyen bejelenteseket igen komolyan veszik a rendorok.

Furos 2013.08.13. 23:12:24

Jah és nem csak London ahol jól fizetnek.
Itt nagyon sokan abban a tévhitben vannak hogy Londonban van az igazi gazdagság.
Ők tévednek. Csaxolok :-D

2013.08.13. 23:13:16

@pappito: Netto 1200-1300 font havonta, ez kb. 20 ezer font evente (brutto), ami szerintem egy realis atlagkereset valakinek akinek nincs kulonosebben piackepes vegzettsege es nem nagyon epitette a karrierjet, de a minimalbernel ez is joval tobb. Mindenkinek masok az igenyei, szerintem egy felnott embernek ez a minimum amibol ki lehet jonni es viszonylag emberi korulmenyek kozott elni, kevesebbol csak azok tudnak normalisan megelni akik pl. a szuleikkel laknak. A minimalber valoban minimalis, arra eleg hogy ne halj ehen es egy nagyon pici berelt szobaban lakj sok masik emberrel egy hazban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 23:14:44

@Furos:
Köszi. Én meg örülök hogy ismerhetlek benneteket.
Mit is mondtál hova szoktatok járni bolhapiacra?
Ki tudod deríteni a postcode-ját?
Lehet megnéznénk a vidéki kínálatot.

2013.08.13. 23:16:15

@Kovermadar: Nem tudom hogy mukodik nalatok, de Angliaban a gazspray szigoruan tiltott fegyvernek minosul. Mielott beszereztek barmilyen fegyvert vagy hasonlo eszkozt, nezzetek utana hogy legalis-e, nehogy meg ti keruljetek bajba. Angliaban az is illegalis hogy kes legyen nalad pl.

2013.08.13. 23:18:09

@charlieharper: Persze, IT meg penzugyi szektorban sokat lehet keresni, ezt gondolom mindenki tudja. Viszont a legtobb mas szektorban meg sokkal kevesebbet. A legtobb ember nem IT vagy penzugyi szakember.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 23:20:10

@Mirjam2: 1200-1400fontot a groundworkerek keresnek az építőiparban. Magyarul segédmunkások.
A minimálbér nem csak éhenhalásra jó.
Vannak ismerőseim akik szobát bérelnek minimálbérből és a többiből elég jól elvannak.
Érdekes lenne összehasonlítani az Európai minimálbéreket hol a legtöbb.
Ez a nagyon lefikázott angol valahol előkelő helyen lenne azt gyanítom.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.13. 23:21:26

@Mirjam2: Kisméretű, női dezodor. Meglepetés kiváltására kiválóan alkalmas, aztán nyúlcipő. Csak lélekjelenlét kell keményen hozzá.

2013.08.13. 23:22:08

@morsels: 'Mi a PM?'

Ezt mind tudjak a bennfentesek akik £80k-t keresnek! :) (En sem tudom mi az, lehet ezert nem keresek £80k-t.)

BTBTBT 2013.08.13. 23:23:09

@diggerdriver:
Veszélyességi pótlék vagy biztosítás is van ebben a bérben? És továbbra is nettó havi bérekről beszélünk?
A minimálbér tényleg csak nem éhenhalásra jó, bár jó néhány évvel ezelőtt sokkal jobban ki lehetett jönni belőle.

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:23:19

@charlieharper:
Oh... tudnom kellett volna, mi? :-)

2013.08.13. 23:24:50

@nezzazegfele: Noi dezodor legalis, hogy mukodik-e vagy sem gazspray helyett mikor negy ferfi megtamad, azt nem tudom. Szerencsere meg nem voltam olyan helyzetben amikor ki kellett volna probalnom. El tudom kepzelni hogy ilyen helyzetben szinte semmilyen fegyver nem mukodne sajnos. Jobb a megelozes, ha megoldhato.

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 23:24:52

@zöldeketbeszélek: "Nagyon érdekes, hogy mindkét jelentésében - ne aggódj/aggódj használják."

ööö...nem. Legalábbis én az itt töltött évek alatt nem hallottam aggódj értelemben használni (ausztráloktól sem). Persze ez nem jelent semmit, tévedhetek is.

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:25:24

@Mirjam2:
Azt hiszem mifelenk mas terminologiat hasznalnak, bar ez inkabb az adott ceg profiljatol is fugg.

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:29:40

@pappito:
A 'no worries' az tenyleg azt jelenti, hogy "ne is foglalkozz vele/nincs jelentosege/nem oszt, nem szoroz"

2013.08.13. 23:30:17

@diggerdriver: Mondom, mindenki mas, en szemely szerint nem tudnek egyaltalan kijonni a minimalberbol es nagyon szegenynek ereznem magam, meg igy is hogy nincs gyerekunk. Ha gyereke is van valakinek, akkor vegkepp nem tudom hogy elnek meg, bar ugy tudom kapnak valami tax crediteket. De elhiszem hogy van aki ebbol jol kijon, mindenkinek masok az igenyei, viszonyitasi alapja stb. Vannak indiai illegalis bevandorlo ismeroseim akik feketen dolgoznak orankent kb. 3 fontert es ebbol is megelnek, vagy legalabbis nem eheznek es van hol lakniuk. Minden relativ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 23:35:52

@Barátusz:
Self Employed bérekről beszélünk. 7,5-10font bruttóig.
Veszélyességi pótlék?
Mire?
Megszédül az árokparton?:))))))))

PannonBoy 2013.08.13. 23:36:49

@Mirjam2: Hát, asszem akkor remek kilátásaim vannak. :)

Hihetetlen, hogy mindig a pénzes témára lyukadtok ki.

BTBTBT 2013.08.13. 23:38:00

@diggerdriver:
Szóval akkor a vállalkozói 1200-1400-ból még adóznak meg NI-t fizetnek? Mindezt fizikai munkáért? Azért az annyira nem jó.
Veszélyességi? Például a fejére esik valami, aki nehezebb, mint amire a védősisakja van kalibrálva. :)

pappito · http://pappito.com 2013.08.13. 23:38:50

@diggerdriver: "Azokat a házakat egy gyenge szellö lefújja a térképről.Jò esetben talán a kémény téglából van de nem biztos."

Amiko volt Christchurchben a nagy földrengés, egy ember halt meg, akire ráesett a téglakéménye. A többi házikóban, amikben amúgy sok kár esett, megmaradtak a népek. Könnyűszerkezetesek a házak.

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:39:14

@diggerdriver:
Azert ez is viszonyitas kerdese.
Minimal beren leelni egy egesz eletet, az azert nem igazan vonzo, ugy alapvetoen (ez alol termeszetesen vannak kivetelek, mint peldaul a pakisztani, aki meg abbol is tud sporolni is hazakuldi a felet, hogy a csalad tobbi resze ne haljon ehen).
Aztan az is mas, ha valaki ujra kezdi az eletet minimal beren, de persze feljebb akarja kuzdeni, dolgozni magat.

Ugy altalaban az elso evek mindig ugy telnek el, hogy ennel csak jobb lehet es mindig van mire racsodalkozni. Aztan idovel, ahogy megprobal az ember berendezkedni, mar mas dolgok is fontosakka valnak. Mert persze hogy lehet elni ugy is, hogy tobben berelnek egy szobat, de azert mindenkinek van celja.

Abban viszont igazad van, hogy ha dolgozol, akkor lehet finanszirozni az eletet. Jo, nem lesz hajod, amit egy ceg visz egy angol kikotobol Monacoba, mint charlie, de nem kell a hid ala koltozni sem :-).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 23:40:20

@Barátusz:
Ebből 20%megy le CIS-re.
9,5 fizetett óráról beszélünk naponta.
Semmi nem esik a fejére.

BTBTBT 2013.08.13. 23:40:49

@diggerdriver:
De azért van balesetbiztosítás a munkaterületen dolgozókra?

@PannonBoy:
Csak akkor, ha egy nick felhozza, hogy a nettó 2600 font senior fizetés Londonban, de ő "csak" 2300-at keres. (Lehet, hogy az utóbbi bruttó?)

2013.08.13. 23:41:20

@morsels: gondolom nalatok Project Office-t hasznalnak vagy PMOt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 23:42:27

@pappito:
Földrengéskor ok.
Az usákoknál a szellő gyakoribb. Tudod amelyiknek nevet adnak.
Szoktad látni mi marad a könnyűszerkezetes házakból utána?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.13. 23:44:55

@morsels:
Nem is életcélként gondoltam a minimálbért de azért nézd meg Magyarországon hányan élnek belőle úgy hogy reményük sincs kitörni belőle.

2013.08.13. 23:46:15

@PannonBoy: 'Hihetetlen, hogy mindig a pénzes témára lyukadtok ki.'

Sorry? Tobb mint egy eve rendszeresen kommentelek ezen a blogon, es most eloszor beszeltem hosszabban fizetesekrol, mivel pont ez volt a tema amit targyaltunk. Viszonylag ritkan beszelunk fizetesekrol hosszabban, de nyilvan ez is fontos resze az eletnek, es ma pont felmerult, kulonosen mivel sok kommentelo el es dolgozik Angliaban illetve sokan terveznek ide emigralni tehat jogosan foglalkoztatja az embereket a tema.

BTBTBT 2013.08.13. 23:47:21

@diggerdriver:
Egyre rosszabbul hangzik.
De most akkor az 1200-1400 nettó vagy bruttó havonta?

És ha valakit baleset ér? Apróbb a fejreesésnél. Akkor elküldik a sürgősségire_?

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:47:53

@Mirjam2:
Najo, nem ertek hozza, beosztottjaim sincsenek...

2013.08.13. 23:51:01

@morsels: Ez az. Kezdettol fogva sejtettem hogy luzer vagy.

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:54:41

@charlieharper:
Mondom, cege valogatja, hogy kinek mi a titulusa es mit csinal.
Volt, ahol volt PM, de az nem kodolt soha eleteben, vegulis a klienssel tartotta a kapcsolatot, nem csinalt annyi penzt sem, mint a developer.
A developereknel a rangsor altalaban a junior/senior, aztan team leader. Kesobb software manager, aki a kulonbozo teameket fogja ossze (neki van kodolo hattere). A PM (ha van) a klienssel tartja a kapcsolatot, vezeti a projectet. Megmagyarazza, hogy miert nincs kesz idoben :-).

Aztan van olyan, ahol a csoportok eleve ki vannak alakulva, ott is inkabb junior/senior/team leader/software architect/software manager vonalon, akik kapnak egy projectet, amihez hozzarendelnek masokat, akiknek a feladatuk az utemterv, klienssel valo kapcsolattartas, szoval elegge flexibilis ez.

De elsore nem esett le, hogy project manager, na :-).

BTBTBT 2013.08.13. 23:56:12

@diggerdriver:
Nettó. Végre feltűnt. :)

morsels (törölt) 2013.08.13. 23:56:57

@diggerdriver:
Szerinted mi maradna a teglabol epitett hazakbol?

Egyebkent teny, USAban es kanadaban a hazakat fabol epitik. Meg a kemenyek sem teglabol vannak mar regota, mert a futes/szigeteles technika teljesen mas, mint Europaban.

2013.08.13. 23:58:45

@morsels: pontosan. Ugyanez financial servicesben. PMnek nincs kodolo hattere, de szepen csinalja a ppt-ket es a RAG chartokat. Sokan lenezik oket, de egy jo aranyat er.

morsels (törölt) 2013.08.14. 00:00:29

@diggerdriver:
Na, ezt latod nem tudom es nem is vitatni akartam azt, amit irtal, csak tudom milyen az, amikor az elso evekben az ember kevesbol is meg tud elni. Es meg van benne egyfajta eltokeltseg (ami persze jo es kell), mert arra hasznalja, hogy feljebb lepjen.

Es azt is tudom, hogy ez mas, mint amikor valaki kilatastalannak latja az eletet Magyarorszagon, nem tud kitorni, Londonban meg uj energiat kap es lat lehetoseget a kitoresre.

Szoval ertem en ezt, csak azt probaltam mondani, hogy minimal beren azert hosszutavon Londonban sem lehet olyan jo. Akkor sem, ha jobb, mint Magyarorszagon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 00:01:56

@Barátusz:
Igen NI-je van.
Én most nem számolom ki.
Bruttó 7,5-10font 9,5órában naponta.
Teljes levonás 20%

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 00:04:09

@morsels:
Én eddig olyat láttam hogy nagy pusztaság mindenhol aprófa és egy téglaépület áll a közepén. Eddig ezt láttam a tudósításokban.

morsels (törölt) 2013.08.14. 00:05:22

@charlieharper:
Igy van, egy jo project manager aranyat er. Ahol most dolgozom, annak a titulusa 'Manager, ATM Engineering', de gyakorlatilag project manager. Mondjuk neki van kodolo hattere, de nem is szol bele a kodolasba. Arra van a team leader.
Szoval ezert mondtam, hogy a terminologus jelenthet mast ceg/profiltol fuggoen.

2013.08.14. 00:06:11

@morsels: Csak vicceltem, persze. (Ez most arra emlekeztet, mikor az angolok mondanak egy angol viccet kulfoldieknek - senki nem erti - erre az angol megjegyzi hogy 'joke', amit aztan megannyira sem ert senki es ertetlenul all az egesz tarsasag. Vagy csak en voltam tanuja ilyen jeleneteknek? :)).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 00:06:34

@morsels:
Igaz de vannak nagyon fejlett nyugati gazdag országok ahol nincs minimálbér. Azért az a 6,19 mégiscsak garancia a minimumra.

morsels (törölt) 2013.08.14. 00:07:12

@diggerdriver:
Amit lattal, az valoszinuleg nem teglaepulet volt, hanem femvazas epulet.
Alapkent a lakohazak fabol keszulnek, az apartment epuletek, amik mondjuk mar 3-5 emeletesek, azok femvazasak. Azon felul meg beton.

morsels (törölt) 2013.08.14. 00:11:08

@diggerdriver:
Melyik fejlett nyugati orszagban nincs minimalber?
Egyebkent abban igazad van, hogy amig van lehetoseg arra, hogy dolgozzon az ember, addig van remeny is :-)
Amikor mar arra sincs lehetoseg, na akkor az nagyon rossz.
Ez csak azert jutott eszembe, mert regebben tobben viccelodtek a depresszion.

Taxomükke (UK) 2013.08.14. 00:11:30

@morsels: ... valamint hogy "nincs mit", "nem tesz semmit".

Bonjour 2013.08.14. 00:13:07

@Kovermadar: ezt vegyetek nagyon komolyan! Van olyan felmeres, hogy a nokkel valo megeroszakolos bûcselekmenyek megsokszorozodtak a szinesboruek bevandorlasa ota Svedorszagban, Malmoben egesz kritikus a helyzet. Na persze PC nyelven volt megfogalmazva, dehogy mertek leirni a tanulmanyban, hogy de bizony ok, a menekultek kovetik el 90%-ban, de lehetett olvasni a sorok kozott. Azonban bizonyos szociologiai felmereseknel keszultek aztan ilyen eliteltekkel melyinterjuk, ahol mindegyik azt mondta, hogy a sajat nepe ellen tenne, azt halalra kovezne a rokonsaga, mig a feherboru kap tamogast. Szoval ilyen "humanitarius" megfontolasbol eroszakoljak a feher noket... Gazspray, kutya, barmi. Meg akkor is, ha illegalis. Majd utana el lehet magyarazni a csendornek, h a fegyver tkp a tamadoe volt.

Taxomükke (UK) 2013.08.14. 00:17:41

@Barátusz: Carernek alapfokú nyelvtudással szinte bárkit felvesznek, simán (nem lébecolva, de) megkeresel heti nettó 300-360 fontot. És ez a munka mindenhol van, nemcsak olyan helyen, ahol drága az albérlet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 00:18:34

@morsels:
" Ausztriában, Dániában, Finnországban, Olaszországban és Svédországban nincs törvényileg meghatározott minimálbér, ezekben az országokban kollektív szerződésekben rögzítik a legalacsonyabb béreket. Németországban és Cipruson szakmánként, illetve szektoronként meghatározott minimálbért alkalmaznak, mely nem vonatkozik a munkavállalók többségére."

Angliában van a negyedik legmagasabb minimálbér Európában

kzolika 2013.08.14. 00:21:16

Annyira nem ertem ezeket az angliai fizeteseken rugozasokat. Hat nem epp UK az, ahol a varhato fizetest beirjak a hirdetesekbe? Tanar 26/ev, konyvelo 20-45/ev, IA 50-70/ev, IA mgr 80-120/ev, utobbiakhoz plusz benefit. Es en ezeket ugy tudom, hogy nem elek kinn. Na jo, egyszer veletlenul megkaptam egy kinti kollega munkaszerzodeset (evente megujitott szerzodese volt), Senior Credit Analyst (tehat nem manager, csak tapasztalt szakerto) egy kint kicsinek szamito, se nem Cityben, se nem Canary wharfon levo kozpontu bank, 6 oras allas, igy keresett ~ 3900-at havonta. Az 8 oraban 5200-5300/ho, eleg realisnak tunt.

kzolika 2013.08.14. 00:21:16

Latom, amig bepotyogtem tableten, eleg sokan irtak meg.
Amirol en irtam, az egy angol meretekben kis bank, tehat nem is a legjobb penzek vannak ott es nem is dolgoznak ott sokan. Akkor el tudom hinni, hogy a Cityben tobben, jobban keresnek. Es lehet meg par ilyen hely. Tanacsado cegek (en a PWC-t lattam, ha jol emlekszem ok vannak a londoni varoshaza mellett es kicsit nagyobb epuletuk volt, mint itt a Wesselenyiben), IT, gyogyszeripar, mernokok, stb.

eddie1977 2013.08.14. 00:21:28

Kellemes és olvasmányos poszt. Köszönjük!

Ha bárkit érdekel, én éppen most tartok a gödör legaljára, ilyenkor kicsit másképpen látja az ember az életet. Csökkenő lehetőségek, növekvő lakásbérleti dijak, egyre több bevándorló, akik egymást fúrják.
Mert azért van ilyen is.
elonnan.wordpress.com/2013/08/13/jozan-paraszti-esz/

Amúgy az élet úgy szép, ahogy van. :)

kzolika 2013.08.14. 00:21:28

@Mirjam2: Netto 1200-1300? Ez lassan mar Magyarorszagon sem lesz jo fizetes...
Azt nem ertem, hogy ha a nagy atlag ennyit keres, akkor mibol jarnak konnyeden Thaifoldre, huligankodni az angol valogatottal vilagszerte, meg ilyenek. Szerintem itthon netto 4 kilobol sporolni kell, hogy evente osszejojjon ket het Tavol-Kelet vagy Kuba (felteve, hogy a jovedelmemnek van hangyakent elrakott megtakaritas resze is, nem csak tucsokkent eltapsolt).

M. Péter 2013.08.14. 00:21:28

@Barátusz: Az jövedelmek eloszlásáról van országos statisztika, meg van az átlagfizetésekről is az egyes régiókban, de a régiókban a jövedelmek részletes eloszlásáról most nem találtam semmit, ezért csak úgy saccolom, hogy a Londonban kb. az emberek 1/4-e keres legalább ennyit. Ez kb. egy, a bérskála tetején levő "sima" (nem advanced skill) tanár fizetése Londonban, vagy egy kezdő biztosítási matematikusé.

London calling 2013.08.14. 00:21:28

@Mirjam2: azt hiszem felreertettel, en nem erzem ugy hogy keveset keresek az irodaban es nem arrol szerettem volna panaszkodni. Azt szerettem volna kihangsulyozni hogy szerintem a £2300 irrealisan soknak hangzik az atlag angliai magyar fizetesekhez kepest ezert elarulhatna az illeto hogy mivel is keres ennyit pontosan. Akkor meprobalom kovetni a peldajat es szerintem meg sokan szivesen tennek.
Es csak azt szerettem volna kihangsulyozni a peldammal hogy tobb eves irodai tapasztalattal sem valoszinu hogy keres ennyit az ember (az 5 evet azert jegyeztem meg mert reflektalni akartam hogy nem kezdo poziciorol van szo). De fuggetlenitsunk akkor el az iroda dologtol. A lenyeg, hogy 8 eve elek Londonban es hogy oszinte legyek egy magyart sem ismerek szemelyesen aki £2000 folott keresne. Nem ketelkedem abban, hogy sok ilyen is van, de ha mar valaki ilyen szep szamokat ir azt is megirhatna mit csinal pontosan.

Taxomükke (UK) 2013.08.14. 00:22:07

@Mirjam2: Én voltam részese ilyennek, de ott én mondtam a viccet, és az angoloknak nem esett le, hogy vicc. Pedig fanyar angol humorom van.

morsels (törölt) 2013.08.14. 00:23:23

@diggerdriver:
Ezt sem tudtam, azert kerdeztem. Azt hittem, hogy mindenhol van minimalber.
Most meg vagyok lepodve.

BTBTBT 2013.08.14. 00:28:37

@Taxomükke:
Menjen gondozónak az, akinek három anyja van.

A "no worries"-t jóval inkább használják "don't worry about that"-ként és "that's alright"-ként.

Taxomükke (UK) 2013.08.14. 00:30:16

@London calling: Te minden magyarral megbeszéled, ki mennyit keres?

Taxomükke (UK) 2013.08.14. 00:31:45

@Barátusz: Nem azt mondtam, hogy menj gondozónak, de sokan csinálják.
A no worries-zal igazad van.

morsels (törölt) 2013.08.14. 00:34:07

@kzolika:
Mondjuk azon mar en is elcsodalkoztam joparszor, hogy Magyarorszagon elok jarnak egzotikus tajakra minden evben, vagy a masik reszuk arra panaszkodik, hogy nem tudnak evente ketszer elmenni valahova kulfoldre. Kozben meg ugye nem fizetik meg oket.

Ilyenkor mindig felmerul bennem az, hogy hogyan csinaljak? Mert azt ertem, hogy az emberek nagy resze ugy van vele, hogy nyugaton konnyeden megszervezik a karibi kirandulasokat, ami nekik is megjarna, meg olvasom, hogy akik nyugatra mentek dolgozni, azok meg is teszik, de en szemely szerint nem tudom, hogy hogyan tudjak megcsinalni. Ugy, hogy kozben meg felre is tesznek.
Leginkabb azert erdekel, mert biztos en csinalok valamit rosszul.

PannonBoy 2013.08.14. 00:42:52

@Mirjam2: Bocsi, neked csak az első mondat ment. A többi to all-nak.
De akkor most jól jelölöm.

To All: Nem értem, hogy miért rugóztok annyira a fizetéseken, akit érdekel interneten megnézheti. Én is tudom mennyi az átlagbér, mennyit lehet a szakmámban keresni és ezért mit kell tenni.

Az 1000-1300 font/hó kifejezetten gyenge fizetés, leginkább bevándorlóknak szánt összeg (bevándorló = fizikai munkás)
Nagyjából ez Mo.-n egy kb. 80.000 Ft-os havi fizetésnek felel meg, ami nem egy nagy sikerre jellemző összeg.

Hogy mi a jó és mi a rossz, azt pedig az dönti el, hogy kinek mi az igényszintje. Nálam pl. a közös lakás vagy szobabérlés NEM játszik.

BTBTBT 2013.08.14. 00:49:07

@M. Péter:
Nem a vita kedvéért, de abban az 1/4-be a 9-10%-os londoni munkanélküliség is benne van?
A TES diplomás tanár bérskálájában szereplő legmagasabb 36 ezres évi bérből is csak 2200-2300 nettó körül jön ki havonta. A skálán lejjebb lévőknek meg értelemszerűen kevesebb. Ráadásul az utóbbi években csökkennek a helyi iskolák rendelkezésére álló önkormányzati juttatások.
A head teacher-ek viszont piszkosul jól vannak fizetve.

Bár korábban már többen is reagáltak rá, de csak megerősíteni tudom: a City egyáltalán nem olyan tiszta, mint leírtad. A CW igen.

@Taxomükke:
Én sem úgy gondoltam, hogy elmennék gondozónak.
Végül is, ha nem valami elmegyógyintézet, jobb lehet valakinek, mint építkezésen elkezdeni egy új életet - ha már nincs jobb.

BTBTBT 2013.08.14. 00:56:44

@PannonBoy:
Tévedés. Nemcsak fizikai, hanem irodai munkások is keresnek 1300 nettót. Angolok, nemcsak bevándorlók. Nagyon sokan.
A fővároson kívül pedig zuhannak a bérek - igaz, a megélhetés is picit kevesebb.
Nem véletlen, hogy az adómentes jövedelem lassacskán ugyan, de folyamatosan emelkedik. Azért a heréknek is lehetőséget kell adni, hogy holnap is munkába állhassanak.

Böngészd az álláshirdetéseket. Azok beszédesebbek, mint a mindenféle statisztikák.

Néhány kivételtől eltekintve nem hiszem, hogy a hozzászólók a béreken pörögnének, hanem a saját tapasztalataikat írják le.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 01:04:57

@diggerdriver: ami úgy elviszi a könnyűszerkezetet, az elviszi a téglát is, csak nem mindegy mi esik a fejedre, pár nm parketta meg gipszkarton vagy egy helyből harminc tonnás téglafal plusz 40nm kefni és födémgerenda...

egyébként alapból a helyben elérhető építőanyag+klíma kombója határozta meg mik a tradicionális építőanyagok. Ez ma már persze kiegészült a mindenféle modernséggel (szigetelések, alapozási módszerek) de azért pl. Európa közepén a tégla, északabbra meg a rönkházak a trad. építkezés. A brit szigeteken, ahol nincs földrengés és szélsőséges viharok, ott tégla/kő van. Persze át lehet ugrani a dolgokat, Mo-n is láttam már finn rönkházat, de annak is megvan a maga baja.

Mi könnyűszerkezetes házat akartunk építeni anno, de inkább elköltöztünk oda, ahol már eleve ilyenek vannak :)

Spacecake 2013.08.14. 01:12:51

1 szónak is 100 a vége:az a kerítés lókolbászból készült,de jobb ha erről az angolok(és senki más)nem tudnak,és fizetik a Kobe steak árát:-)

win-win:-)

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 01:13:17

@Barátusz: "Tévedés. Nemcsak fizikai, hanem irodai munkások is keresnek 1300 nettót. Angolok, nemcsak bevándorlók. Nagyon sokan."

ez megmagyarázni látszik azt, hogy miért jönnek ide UK-ból az angolok. Nekem több brit kollégám is van és mind - magyar szemmel - elég különösnek látszó okoból jött el.

BTBTBT 2013.08.14. 01:19:29

@pappito:
És mik azok a "különösnek látszó okok"? A beözönlő emigránsok miatt?

Egyébként nekem is több olyan angol ismerősöm van, illetve több olyan általam nem ismert angolról hallottam ismerősöktől, akik az USA helyett inkább a kengurukhoz mentek. Lehet, hogy a fent említett okon felül az időjárás is közrejátszik?

Spacecake 2013.08.14. 01:34:16

@pappito: a 2/10 pont annyi,mint általában 1 fizikai munkás lehetőségei és esélyei mind itthon,mind a UKben,és bárhol a világon....
tanulj tinóóóóó,.............

ha te a gyereked most irattad be a a nehézgépkezelői alapkurzusra,mert nem tudtál vele mit kezdeni,akkor bocs....
ha meg nincs gyereked,akkor majd irasd be,ha lesz:-)

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 01:35:21

@Barátusz: OZ/NZ ilyen szempontból egykutya, mind a két ország elsődleges brit kivándorlócélpont.

Az eredetileg Londoni kollégám (ott született, ott nőtt fel) szerint London élhetetlen, értelmezhetetlenül drága, a fizetéseket lenyomják a korlátozások nélkül bevándorlók (jármű-gépészmérnök egyébként vagy mi) bűnözés, stb. Családot terveznek a nejével és nem akarják Londonban felnevelni a purdékat. Itt kertes házat vettek, ő is, meg a nej is full time dolgozik, kb. a dupláját keresik itt mint Londonban keresték anno. (Auban magasabbak a fizetések valamivel de ide könnyebb skilled migrantként jönni)

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 01:37:08

@Spacecake: ezt sem értetted. én a kommentedet értékeltem 2/10-re

általában 3/10 szokott lenni, de ma sajnos nem lett 3/10 pedig veled nagyvonalú vagyok, mert egyszerűcske vagy.

Spacecake 2013.08.14. 01:46:10

@pappito: értettem én,csak tudom h fájt:-)
én tudok pontozni,te meg most kezdted,értékítéleted pillanatnyi érzelmeid vezérlik,amatör vagy...:-)
meg hát 5letet lopni régi zs. szokás.

találj ki vmi újat.ha nincs 5leted kérj tanácsot:-)
(ne húzd fel magad csak provokállak:-)
nehogy nekem rosszat álmodj.....:-)

BTBTBT 2013.08.14. 01:49:51

@pappito:
A briteknek azért valószínűleg könnyebb Ausztráliába bevándorolniuk, mint például egy magyarnak megfelelnie a szigorú pontrendszerüknél A.-ban.

Londonban azért is lesz mindig drága a lakhatás - a kaja olcsó a bérekhez viszonyítva - , mert sláger ide jönni, itt élni, és tulajként te is hülye lennél - meg én is meg a harmadik is - csökkenteni a lakbéreket.

A fizetéseket nem a bevándorlók nyomják le, hanem a munkáltatók vannak vele úgy, hogy akad, aki kevesebbért is elvállalja. Ez alól a feketemunka biztosan kivétel, különösen a vendéglátóiparban.

Bár nem voltam még szenvedő alanya, tehát viszonylag könnyen beszélek, de a bűnözés a hely méretéhez és népességéhez képest átlagos. Tudom, ez relatív.

Az, hogy valaki a kétszeresét keresi A.-ban az angol fizetésének - szintén relatív, hiszen kérdés, hogy mennyit dolgozik érte, és milyen árak vannak arrafelé. És persze hogy milyenek az igényei.

Egyébként ennek a londoni kollégának nem lett volna egyszerűbb vidékre költözni Ausztrália helyett? Nem az országgal, hanem a fővárossal volt gondja.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 02:01:43

@Barátusz: a briteknek nem könnyebb bevándorolniuk, már rég nem. Se ide se ozba. Az előnyük, hogy a nyelvtudásukat nem kell bizonygatniuk és az oktatási rendszer/intézmények egyszerűen leellenőrizhetőek, míg egy Mo-i (olasz, lengyel, stb.) zugegyetem diplomája nem annyira.

"A fizetéseket nem a bevándorlók nyomják le, hanem a munkáltatók vannak vele úgy, hogy akad, aki kevesebbért is elvállalja." - ezen azért morfondírozz még kicsit :)

A bűnözést nem tudom megítélni, sosem éltem Londonban, szerinte túl magas.

"Az, hogy valaki a kétszeresét keresi A.-ban az angol fizetésének - szintén relatív, hiszen kérdés, hogy mennyit dolgozik érte, és milyen árak vannak arrafelé."

Mivel az igényeit hozta, és itt él, gondolom ő okosan kitalálta, hogy itt nekik jobb. Ott is mérnökként dolgozott meg itt is. Ott is 8 órát dolgozott, meg itt is. Mivel London a világ legdrágább városai között van, Auckland meg nincs, és ketten a dupláját keresik itt, mint ott keresték...

Mélyebben nem mentünk bele, de ő meg a neje mindketten felsőfokú végzettségűek, volt munkájuk, stb. nem feketemosogatók és eljöttek. (bár nem Ausztráliába, hanem ide) Biztos tudják.

Persze ez csak egy kiragadott példa, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni belőle ,rengeteg másik brit nem biztos, hogy ugyanazért jön el, de itt is sok van meg az ausztráloknál is. Általában városi népek jönnek.

Spacecake 2013.08.14. 02:09:10

@pappito: klasszikus:-)ráéreztem........yesssssssssss:-)
sorry,ez van.

BTBTBT 2013.08.14. 02:20:43

@pappito:
"Az előnyük, hogy a nyelvtudásukat nem kell bizonygatniuk és az oktatási rendszer/intézmények egyszerűen leellenőrizhetőek,"
Tehát akkor mégis könnyebb egy angolnak, mint egy közép- vagy kelet-európainak, ugye?

"A fizetéseket nem a bevándorlók nyomják le, hanem a munkáltatók vannak vele úgy, hogy akad, aki kevesebbért is elvállalja. Ez alól a feketemunka biztosan kivétel, különösen a vendéglátóiparban."
Így van több értelme, mindkét mondattal, de azért árnyalom kicsit:
Az egy dolog, hogy a multik már évtizedek óta a nyomorgó keleten (és nem Kelet-Európában) dolgoztatnak éhbérért, de látható - sokaknak a saját bőrükön érezhető - egy "dolgoztassunk többet kevesebb bérért"-tendencia az országon belül is. Tehát ahogy PannonBoy-nak írtam: ebből a szempontból mindegy, hogy angol vagy-e vagy bevándorló.
És az utóbbi években valahogy mindig éppen jókor vannak kéznél a "válság" meg a "cuts" szavak.

Feketemunkánál meg az országba érkezett, sokszor tanulatlan már csak azért is elvállalja fél fonttal kevesebbért az előző kisbolti eladótól/mosogatótól a munkát, hogy ne haljon éhen.
Éppen ezért a munkáltatónak nem is igazán kell lejjebb vinnie a béreket, megteszik azt a kétségbeesett jelentkezők.

A bűnözést csak Londonhoz meg Angliához viszonyítva ítélem meg. Mo.-hoz nincs értelme hasonlítani, máshol meg nem éltem.
Biztos akad olyan ország/város, ahol alacsonyabb a ráta.

Két olyan angol kollégám is volt, akiknek ausztrál a feleségük. Az egyik menedzser volt, és 4 éve lelépett az asszonnyal, mert ott 2009-10-ben még nem érződtek annyira a gazdasági gondok.
A másik jobban szereti Angliát annál, hogy behódoljon a feleségének, de azért a déli féltekére jár az éves szabadsága nagyobbik hányadát tölteni.

Spacecake 2013.08.14. 02:23:14

na további lókolbászos 1000-1300fontos jóéjszakát mindenkinek,amugy keritést építeni télleg nem olcsó dolog,pláne kőbűűűűű és 100as léptékben bax....ilyen az élet,no!!:-)

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 02:34:53

"Tehát akkor mégis könnyebb egy angolnak, mint egy közép- vagy kelet-európainak, ugye?"

Nem, ha a nemangol beszéli a nyelvet és végigcsinálja a végzettségére vonatkozó kvalifikációt (ezt egyébként a briteknek is kell, nem elég bemondani valami diplomát) akkor ugyanott van. Ha meg nem beszél angolul... akkor nem a brit/nembrit kérdés az akadály.

A feketemunka irreleváns, a példában szereplő kolléga sem ott sem itt nem dolgozott feketén egy percet se.

A bűnözési adatok nekem amúgy se mondanának semmit, nem is ismerem őket, én a csávó véleményét ismerem, ő ezt fontosnak tartotta megemlíteni, tehát számára van/volt jelentősége a dolognak.

Engem nem kell meggyőzz, én nem szeretnék/nem tervezek Londonban élni, őt meg nem fogod, egyrészt mert nem olvassa amit írsz :) másrészt meg csak eljött valamiért. Sokmillió meg nem jön el.

itt egy skilled migrant előteszt nálunk: www.immigration.govt.nz/pointsindicator/

nincs jelentősége, hogy brit vagy-e

Már rég nincs olyan könnyű átjárás a commonwealthben, mint tizenhuszon éve.

BTBTBT 2013.08.14. 02:41:47

@pappito:
Közülük valamiért mégis felétek, és nem az USA felé, veszik többen az irányt.
Nem a példádban szereplő kollégára reflektáltam, és eszemben sincs meggyőzni téged, csak - válaszul a megjegyezésedre - leírtam néhány dolgot, amit tapasztalok, hallok.

Még 2005-ben láttam hasonló teszteket, amikor a kenguruk földje lehetőségek szintjén a látóterembe került.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 02:52:58

@Barátusz: az USA-ba szerintem nem valami könnyű bejutni, ha nincs fix meghívó céged aki intézi a papírjaidat meg vállalja a garanciákat.
Plusz ott van az egészségügy kérdése ami családtervezésnél bizony fontos szempont komoly anyagi következményekkel. A skilled migrant viszont könnyen bejut NZ-ra és viszonylag könnyen Au-ba és mindkét helyen ismerős(ebb) környezetet talál, mint az USÁban.

Az elmúlt pár évben az ozziknál sokminden változott bev. ügyben, nem ismerem a részleteket, de még mindig van állami szponzoráció, nálunk meg megvan a pontrendszer, bizonyos esetekben elismerik a szakmai tapasztalatot végzettségnek és vannak skill shortage list-ek, amin ha rajta van a szakmád, akkor még könnyebb a helyzet. Persze nem olyan könnyű, mint az EU-ban, ahol felülsz a vonatra és kész :)

Délafrika és UK a két nagy, nem ázsiai bevándorlóforrásunk.

rumitom 2013.08.14. 03:40:28

@Barátusz: most nem tudom, de talan meg 3 eve is 51K volt a dublini atlagkereset, mig az ir 36K korul (euroban) a valsag gondolom betett es csokkentek a berek. legalabbis az adok jelentosen azt tudom.

neked nem relevans, de nekem az a viszonyitasi alap. mert akkor voltam alkalmazott. a jelenlegi freelancer fizetesem nem relevans ilyen szempontbol, foleg hogy a tengerentulon vagyok :)

rumitom 2013.08.14. 03:43:02

@rumitom: ja es a palyaudvaron a jegyeladok kerestek 40K-t, (igaz ok allami alkalmazottak) meg a patikaban levo elado (nem patikus). ez persze mind meg a regi szep, valsag elotti idokben volt :)

M. Péter 2013.08.14. 05:00:30

@A Tyne folyó déli partja: Alkoholt is árult és volt vezetékes víz? Akkor a helyi tanácsnál meg lehet nézni, hogy pontosan milyen feltételei vannak az italmérési engedélyének. Az ingyen csapvíz nem a törvényben magában van, hanem a csak "guidance"-ben, de ettől még gyakorlatban mindig előírják, ha van vezetékes víz. Az is elképzelhető, hogy a tulajnak sikerült valahogy megindokolnia, hogy nála nem lesz gond a vendégek lerészegedéséből, és ezért nem kell az ingyen víz. Ezenkívül az ingyen víz csak tényleges fizető vendégeknek jár.

London calling 2013.08.14. 05:00:30

@Taxomükke: nem beszelem meg minden magyarral ki mennyit keres, de azert valoszinuleg te is gondolod hogy pl egy bolti elado nem keres £2000-et sot szerintem meg egy nanny sem, es van olyan is aki szivesen beszel a fizeteserol, mint azt az elozo postokban is lathattuk.

Bicepsz Elek 2013.08.14. 05:02:26

@Barátusz:
Ahol olcso a kaja ott a lakhatas draga es vice versa(most bolti kajarol van szo, mert videken megtermelik ugyan, de nem fogyasztjak). A fajlagos koltsegeket tekintve egy nagyvarosban lehet olcsobb a kaja. Persze Londonban van kb. 5-6 Tesco szintu aruhaz es rengeteg kicsi, mig Budapesten csak kb. egy Tesco meg par Auchan a varoson kivul.

Bicepsz Elek 2013.08.14. 05:02:27

Udv!

Azert vannak furcsasagok:

1, Nehezgep kezelo, aki muzeumokba jar....
2, csalados ember, aki a Sohoba jar (ahova inkabb fiatalok, turistak jarnak, meg aki kurvazik a bordelyokban)
3. Hendon az mar kulvaros is, meg zsidonegyed is. Egy ottani onkormanyzati iskolat ossze sem lehet hasonlitani azzal, amelyik egy fekete gettoban van....
4, A 10-11 fontos oraber mar jonak szamit egy segedmunkas (kb. 6-7 netto) berhez kepest
5, Azert kozel se van tele Londonmosolygos emberekkel
6.A zsufoltsagrol es a pofatlanul magas lakberekrol egy szo semvolt a cikkben
7, " Barátságos emberek, kisimult arcok, élhető város." Lof.szt!!! Pest sokkal jobb, csak a penz miatt rosszabb!!!
8. A kozelekedes draga vagy lassu

2013.08.14. 05:25:42

@Spacecake: Te vagy a mi házi Fika Matyink. :-D Meglepődtem, hogy ma ennyit szerepeltél, nagyon elvoltál tűnve ezidáig.

lüke 2013.08.14. 06:17:11

prémiumot adnak a kommetért?
majd küldjétek a bankszámlámra!
de hogy van kolbászból,
csak a hoci -nesze még müködik az angol demokráciában
(ami egyébként kaszt rendszer)
a gentleman agreement már nem biztos ,hogy teljeskörü

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.14. 06:23:59

Jó, hogy éjszaka alszom...
:(
Ennyi parasztot honnan hordott össze a szél?

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.14. 06:35:40

@Kovermadar: ez is mutatja, milyen pozitív megoldás ez:D

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.14. 07:53:10

@Határátkelő: köszi! Bár alul azt írja, van még előzetes moderáció.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 07:59:13

@Bicepsz Elek:
Ez kész. Ez a vég.
Fel vagyok készülve hogyitt mindenféle emberek megfordulnak de ez már a sötétség olyan foka hogy reagálni sem tudok.

Határátkelő 2013.08.14. 08:11:56

@Zka: A szöveg eltávolíthatatlan, így annál is kint van, akire nem is vonatkozik.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.14. 08:13:26

@pappito: nézem ezt a tesztet. Ha van egy munkaajánlatod skilled employmentre az magában 80 pont a 100ból... Kérdés, mennyire valószínű egy ilyet megcsípni itthonról. Tán pont nálad olvastam róla, hogy ilyen ajánlatot nem kapsz amíg nem vagy kint, de nem nagyon leszel kint, amíg nincs ilyened :)))

chatinbretagne 2013.08.14. 08:36:06

Nagyon jó a leírás az iskolákról, Illetve ez inkább a hozzáállásról szól, amit az angol iskolákban érezni lehet. Az építőipari munkákról is jó a beszámoló, nő létemre érdekes volt belepillantani.
A minőség pedig sajnos tényleg érezhetően jobb nyugaton, már ami az ételeket illeti. Franciáknál meg talán még jobb, mint Angliában, mondjuk egy pöttyet drágább is. De az ételes leírást meglehetősen hiányosnak éreztem és nem megalapozottnak. A chatni szép története az indiai időkig nyúlik vissza, millió féle van, nem lehet kijelenteni, hogy nem ízlik. Ez kb olyan, mintha valaki azt mondaná, hogy nem szereti a .... leveseket, mert rossz az ízük, vagy a főételeket. Vagy hogy mondjam. Egy igazán jó gasztronómiai ajánlót nagyon értékelnék angolföldről, mert igenis nagyon jókat lehet ott enni (mégha a nagy része nem is hagyományosan angol kaja). De azt hiszem, ez nem diggerdriver témája, nem is kell neki erőltetni.
Ja, a londoni helyszin-ismertetőknél oda kellett volna írni, hogy teljesen szubjektív válogatás, az "író kedvenc helyei", vagy valami ilyesmi, mert azért így félreérthető, hogy ezek tényleg a város legfontosabb helyei.

2013.08.14. 08:39:23

@Határátkelő: nem azert premiumozol, hogy serto megjegyzesek ne legyenek? Az normalis, hogy Spacecake zsidozik nyiltan a blogon (nem eloszor)?

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 08:39:29

@Zka: fogalmazzunk úgy, hogy általában nem könnyű valid job offert szerezni, ami pontot is ér és skilled migrantot csinál belőled, de azért láttunk már példát rá a közvetlen környezetünkben. (van telefonos, skype interjú is a világon) Arról nem is beszélve, hogy ide beutazhatsz mint turista és ha turistáskodásod alatt véletlenül pont összejön egy interjú amin megfelelsz és kapsz offert ami megfelel a bev.hiv. feltételeinek, akkor kaphatsz munkavállalási engedélyt és a dolgozás alatt elindíthatod a letelepedési engedély megszerzését. Persze sok a ha meg a talán meg az ismeretlen, de sokmindent láttunk már, olyat is aki jó képzettséggel, felkészülten sem talált állást és olyat is aki maradhatott legálisan, pedig megesküdtem volna rá, hogy nem fog munkavállalási engedélyt kapni.
Persze a válság óta van elég munkanélküllink, szigorúbb a szűrés, de azért az ország igyekszik megtartani azt akire szüksége van.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 08:41:10

@diggerdriver: persze, hogy nem érted, markolót vezetsz, nem járhatsz ingyenes múzeumba! A bejáratnál megkérdezik, hogy "markolózik maga?" és ha mondod, igen, akkor elzavarnak. Tipikus londoni viselkedés :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 08:52:22

@pappito:
:))))))))))))))

Néha csak nézek ki a fejemböl hogy létezik ilyen?
Hogyan tud valaki eljutni erre a szintre?

fourgee 2013.08.14. 08:56:40

@pappito: "Persze ez csak egy kiragadott példa, messzemenő következtetéseket nem lehet levonni belőle ,rengeteg másik brit nem biztos, hogy ugyanazért jön el, de itt is sok van meg az ausztráloknál is. Általában városi népek jönnek. "

Szerintem inkább kalandvágy van benne. Sok amerikai, kanadai, ausztrál és új zélandi jön Nagy-Britanniába. Az ismerőseim nagy része a vízum lejártának közeledtével elkezdett EU-s partner után nézni akivel házasodni lehetne, de végül egyikből sem lett semmi így haza kellett menniük. Viszont, egy közös mindegyikben volt, mégpedig az hogy mielőtt hazamentek volna, az utolsó 1-2 hónapban csináltak egy európai körutat és beutaztak minden fővárost.

Egyik volt angol főnököm pár hete hívott Új Zélandra, de én csak olyan távolságra vagyok hajlandó költözni, ahonnan 1 hét alatt haza lehet biciklizni Magyarországra. Na, biciklizni nem fogok :D, de az egy olyan távolság ahonnan kényelmesen haza lehet repülni és ha bármi történik, még aznap vagy másnap haza tudok jutni repülővel (sajnos volt már erre szükségem).

Nekem az a furcsa hogy az emberek egy része a kényelmes élet és a megálmodott jövő megvalósítása helyett rögtön a számokat nézik hogy mennyit kellene megkeresniük hogy aztán azt a pénzt el is szórják. Pl. valaki említette hogy nettó 2600 font még nem elég arra hogy valaki jól éljen Londonban. Egyik ismerősöm havi 900-ért bérel studio lakást Victoria station környékén (bele sem lehet kötni a helybe, mert az már elég belváros :) ), gondolom még arra rájön havi 150 font council tax meg egyebek, de a 2600 fontból még akkor is megmarad 1400. Ha havi 400-at elbasz az ember, abból minőségi alapanyagokat vehetsz ahhoz hogy otthon főzz valami jót (ez a pénz szerintem 2 főre is elég). Marad 1000 font. Az kb. 340 ezer forint. Nos, azok akik általában ilyen fórumokon okoskodnak hogy 3000 font sem elég ahhoz hogy kényelmesen élj, azok a nettó 340-et nem hogy nem tudják otthon sem félretenni (ahonnan okoskodnak), hanem még csak meg sem keresik azt a pénzt. :)))

Igen, ha az ember nem elég intelligens akkor a pénz bármennyi lehet könnyen elmegy. Sokan nem képesek kontrollálni a pénzügyeiket, lásd a sok devizahitel probléma otthon.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 09:05:54

@London calling: attol, hogy nem ismersz ilyeneket meg vannak. mondjuk ok nem keresik a magyarok tarsasagat. en (mondjuk nem £2300 a nettom) ket magyart ismerek magam korul, asszonnyal harmat. ebbol egyet veletlenul a masikat meg kb 13 eve, de veletlenul tudtam meg, hogy itt lakik. nem bujkalunk a magyarok elol, csak nem igenyeljuk kifejezetten a magyar tarsasagot, mert epp illeszkedunk bele az angol kornyezetbe.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 09:11:03

@Barátusz: keresnek, de vegzetseg nelkul, sima adminisztratorkent.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 09:11:03

@fourgee: "Szerintem inkább kalandvágy van benne. Sok amerikai, kanadai, ausztrál és új zélandi jön Nagy-Britanniába."

Igy van. Az ámerikaiakat és a kanadaiakat nem tudom, de itt Au/NZ viszonylatban Európa=UK. Sokaknak van valami fogalma arról, hogy létezik olyan furcsaság, hogy nem egy sziget=egy ország, de azért aki körbejárta Európát az világlátottnak számít. Meg persze UK-ban angolul vakerálnak, nem a helyi törzsi nyelveken, mint Németországban meg Olaszországban :)

Szóval ha Európa, akkor kézenfekvő nekik UK, meg hát kulturálisan is oda kötődik mintkén ex-gyarmat.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 09:14:11

@Mr. Long: olvass tovább, átbeszéltük :)

2013.08.14. 09:14:33

@pappito: a stats szerint evente kb 20,000 brit megy Ozba letelepedni (60millios orszag). A letelepedes alatt perm res-et ertek, amibol akar visszatelepules is lehet.
Nem tudom, hogy a 23millios Ozbol mennyien jonnek felenk, de gyanitom, hogy aranyaiban nincs tul messze ez a szam.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 09:26:37

@charlieharper: igen, stimmelni látszik az éves 20k:

The 2011 Census reported that over one in four of Australia's 22 million people were born overseas. The number of settlers arriving in Australia from more than 200 countries between July 2008 and June 2009 totalled 158,021. Most were born in New Zealand (16.2 per cent), the United Kingdom (13.6 per cent), India (10.9 per cent), China (10.0 per cent) and South Africa (4.6 per cent)

1.2 milliós a pommi bagázs ozban és fél millió+ kiwi lakik ott

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 09:27:42

ez a sok f**z honna jott? a nehezgepkezelot senki sem kezeli segedmunkaskent, csak a p*csok. az inkabb "muveszet", legalabbis amilyen helyeken en dolgoztattam oket magyarorszagon :) nem mellesleg sokszor marhara raertek olvasgatni, ismertek a konyveket...

Spacecake 2013.08.14. 09:49:05

@charlieharper: Arulkodooo Juuuudas,nem kap piros toojaaaast...

(zs mint zsakos,tudod:Gyuruk ura..)

szerencsetlen...

London calling 2013.08.14. 09:56:35

@Mr. Long: megkerdezhetem hogy ezek az ismeroseid mivel foglalkoznak? En elhiszem hogy vannak ilyenek. Engem tulajdonkeppen az erdekelne hogyan lehet erre a szintre elnutni.

2013.08.14. 10:07:59

@Spacecake: kar, hogy ez ertelmetlen es hogy nemegyszer hohlo-business-eztel itt, meg B.P. (Before Premium) elott. Felolem aztan nyomhatod itt a kurucinfot es gentemeto szoveget is
@Határátkelő: kivancsi vagyok valaszolsz e egyatalan.

tanato 2013.08.14. 10:08:48

@diggerdriver: Azt már én is megjegyeztem,az átlag gépkezelők,akiket ismerek a környezetemben tényleg nincsenek ilyen kulturális szinten mint te és egyáltalán nem írnának ilyen blogot meg cikkeket.Ezen más is csodálkozik.Véletlenül nem bölcsészdiploma mellett,vagy után lettél te gépkezelő?

tanato 2013.08.14. 10:10:51

@tableno: @charlieharper: Sajnos a mai Magyarországon az átlag hétköznapi beszéd része lett a zsidózás/meg arabozás,négerezés,cigányozás/nyíltan is nem csak burkoltan.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 10:15:15

@tanato: attól még itt ki lehetne ganézni a zaccot. mondjuk hagyma is anyázhatott

lyken 2013.08.14. 10:15:36

Köszi, az első rész megjelenése óta vártam, hogy mikor jön az akkor beígért következő!

2013.08.14. 10:17:12

@pappito: az meg B.P. idoszamitasban volt

Spacecake 2013.08.14. 10:17:28

@charlieharper: mivan te listazod a kommentjeimet??

egyebkent ez megint egy klasszikus durva csusztatas es kiforgatas amit csinalsz,de lexarom.mar csak ilyen vagy,egyeni szocprob.

M. Péter 2013.08.14. 10:17:57

@Barátusz: Ha jól nézem, a statisztika a legalább heti 30 órában foglalkoztatott alkalmazottakra vonatkozik, tehát nincsenek benne a vállakozók.

Tanároknak a "post threshold pay" legmagasabb szintje Londonban évi 45000 font.

Ronnie_27 2013.08.14. 10:17:57

Májusban voltam Angliában.

A cider-ből elegem lett egy időre. Egy-egy néha elmegy, de amikor abból akar becsípni az ember... túl édes.

Kiakadtam, amikor valami blueberry syrup-ot, vagy mit tettek a Guinness-embe. Ez mennyire elterjedt? Az angol férfiak szörpöt isznak?

2013.08.14. 10:19:33

@Spacecake: beleszarsz egyet a blogba, utana csodalkozol, hogy szolnak a hazigazdanak, hogy budos van.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 10:21:23

@London calling: ok fizikai munkat vegeznek. a regi cimboram azt mondta, hogy elvei, neki men jon be az irodaban ucsorges a csaj meg csak kimenekult ide (valami imerose rabeszelte, aki akkor koltozott vissza mo-ra).
en meg meg budapestrol elkuldtem angol fejvadaszon keresztul az oneletrajzomat par cegnek, ahonnan ketto egybol allast is ajanlott. nem vagyok tulfizetve, de eltoltok itt egy-ket evet es palyazhatok mar senior poziciokat szerte az orszagban, vagy a cegen belul. csak az angolom kell felhoznom bbc szintre. a kepesitesem meg mernok bsc diploma, 5 ev magyar terepi es irodai tapasztalattal.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 10:22:15

@charlieharper: és? nem az a bajom, hogy itt volt hanem, hogy anyázott.

de hát nem az én blogom

2013.08.14. 10:24:28

@pappito: az semvolt PC. Annyi a mentseg, hogy vakaciozott akkor a HA

tanato 2013.08.14. 10:27:25

@pappito: Tényleg,most hagyma saját akaratából nincs itt,vagy kirakták?

Spacecake 2013.08.14. 10:28:24

@charlieharper: visszaolvastam a kommenteket poenbol.

megis melyik resz a `huuuderohadtulnagyondurvaserto`??

kicsit elcsuszott az aranyerzeked es a toleranciakuszobod...

de tudod mit:
mea culpa ha a kis rozsaszin lelked serelem erte.

peace:-)

Határátkelő 2013.08.14. 10:29:28

SZOLG. KÖZLEMÉNY:

Reméltem, hogy ez nem fog bekövetkezni, de egyszer ennek is meg kell lenni a jelek szerint.

Spacecake-et ezennel kitiltottam a blogról. Nyilván tudja, miért. Ha nem, akkor gondolkozzon el rajta. Ha képes rá...

Határátkelő

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 10:29:30

@tanato: tudtommal nem akart jönni. előre megmondta huszonkétszer, hogy ő nem fog, mártírkodott kicsit és nem is jött

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 10:33:25

@pappito: pedig kiprobalnam a beepitett szaritogepat a mosogepben, csak jo tanacsok nelkul nem merem :(

Határátkelő 2013.08.14. 10:34:28

@tanato: @pappito: Komolyan mondom, ez a hagyma-ügy lassan a sírba visz. :) Közölte, hogy nem akar jönni, én pedig tiszteletben tartom a döntését. Ennyi.

Határátkelő 2013.08.14. 10:35:11

@charlieharper: Kitiltottam örökre. Kösz, hogy szóltál!

tanato 2013.08.14. 10:40:21

@Határátkelő: Rendben van,ha nem akar írni ide erőltetni nem lehet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 10:41:31

@tanato:
Sablon történet az enyém.
Apám kömüves volt Anyám háztartásbeli.
A 8 osztályt kettesekkel végigkínlódtam.
Utána traktoros iskola 3év. Életem legszebb három éve.
Utána 1év villanyszerelöi segédmunka.
Azt a szakmát is megtanultam.
Aztán 2hónap nehézgépkezelö tanfolyam.
Ennyi.
Azt sem tudom mi az a bölcsész.

BTBTBT 2013.08.14. 10:49:02

@diggerdriver:
Hat nem erted? Egyes "tipikus magyarok" szerint egy gepkezelo nem lehet annyira intelligencs, hogy muzeumba jarjon. :)

@Mr. Long:
Adminisztratori allasnal nem nagyon foglalkoznak azzal, hogy van-e diplomad. Esetleg PA-knel. Azzal viszont annal inkabb, hogy van-e ECDL-ed, es/vagy profin kezeled-e az Office-t meg a telefont, illetve hogy legalbb 50wpm-mel gepelsz-e.

@M. Péter:
Van valami link is, amit mellekelni tudnal?
Head teacher-ek keresnek 50-et is. Allashirdetesek alapjan. Persze ahhoz kell nemi tapasztalat.

@tanato:
Igen, sajat akaratabol. Derogalt neki egyszer bemasolni azt a "vallalom a normalis kommenteles"-szoveget. De azt mondta, attol meg olvas minket.

tanato 2013.08.14. 10:52:59

@diggerdriver: Köszi az infót!Így még nagyobb erény ilyen írásokat megszerkeszteni ilyen irányú képzettség nélkül.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 10:54:39

@Barátusz: rengeteg adminisztrator allast latok 18kpa fizuval a kirakatokban (szoktam nezegetni a hirdeteseket), pont arra utaltam, mint te, nem kell hozza semmi vegzettseg.
nehezgepkezelo miert nem jarhatna muzeumba, foleg ha buvitik, akkor nagy geppel bontjak azt is :D

2013.08.14. 10:58:36

@London calling: megkerdezhetem, hogy a te ismeroseidnek milyen kvalifikaciojuk van es mivel foglalkoznak?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 10:58:45

@tanato:
Azért mostmár elmondhatnád mi az a böcsész.
Tényleg nem tudom.

BTBTBT 2013.08.14. 10:59:45

@Mr. Long:
Ja, akkor felreertelmeztem. :)
Tolem jarhat gepkezelo a muzeumba. Nem en kifogasoltam.

@diggerdriver:
Szerintem ez a nick, aki neked tolta a felsorolast, egy gyorsettermi dolgozot is kinezne a National Gallery-bol. :)

tanato 2013.08.14. 11:01:36

@diggerdriver: Akinek bölcs az esze,mondhatnám,de persze ebben a vonatkozásban az ilyen irányú felsőfokú végzettségűekre értettem.

tanato 2013.08.14. 11:03:21

@diggerdriver: Viszont azért teljesen nem beszéltem hülyeségeket mert nagyon sok bölcsész végezettségű magyar dolgozik fizikai munkásként pl. Londonban is itthoni szakirányú álláslehetőség hiányában.

BTBTBT 2013.08.14. 11:10:42

@tanato:
Lehet, hogy a szerencses kivetelek koze tartozom?

BTBTBT 2013.08.14. 11:27:53

@tanato: A "bolcsesz vegzettsegu nem fizikai munkat vegez"-zel kapcsolatban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 11:29:19

@tanato:
Én értem hogy kikre gondoltál de mit takar az a tudás?
Mi az hogy bölcsész ?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 11:51:32

@Barátusz:
Söt mostmár s SOHO- ba se mehetek mert családos ember vagyok.
Akkor most ki viszi el a fiamat az M&M-be?
Hogyan megyünk szinházba?
Merthogy gyakran kapunk ingyenjegyet.
Lehet hogy a szinházzal se vagyok kompatibilis?
Hova kéne járnom?
Tudsz itt valahol romkocsmát?
Restit?
:))))))))))

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 11:52:29

@diggerdriver: most nezem digger, asszony letiltott a hamvastestu lanykak kepeinek felhasznalasarol? ez inkabb ilyen maxvalos kep. fekete-feher macska, csak megteveszteskent egy SZINES kalapot is felvett...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 11:53:59

@diggerdriver: a romkocsma is bolcseszeknek van kitalalva, meg alkesz turistaknak. marad a resti kizarasos alapon.

BTBTBT 2013.08.14. 11:57:15

@diggerdriver:
De hat az avatarjaid alapjan tudjuk, hogy te nem a szinhaz miatt jarsz a Sohoba. :)

Kell lennie errefele "watering hole"-oknak. Azert az otthoni "gyogygodor" kifejezes sem semmi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 12:02:52

@Barátusz:
Nem tudom miért kell messzemenő következtetést levonni az avatarjaimból?
Attòl hogy szeretem a puncit még szerethetem Shakespeare-t is.
Vagy egyik kizárja a másikat?
:))))))))))))))))))

tableno 2013.08.14. 12:07:24

@diggerdriver: egyáltalán nem zárja ki. Sőt nagy tétben fogadnék, hogy Shakespeare maga sem vetette meg a puncit!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 12:08:45

@tableno:
Na végre egy értelmes vélemény.:)))))))))))))

BTBTBT 2013.08.14. 12:12:00

@Mr. Long:
Nem, bar Digi eseteben akar arra is gondolhattam volna. :)))

@diggerdriver:
Sekszpir (szex) eddig nem volt a kepben. :)

@tableno:
Biztos sundorgott korulotte jo nehany remenybeli szinesznocske, es a szereposzto divany is letezhetett akkoriban.
Az mas kerdes, hogy Shakespeare maga irta-e a neki tulajdonitott muveket. Irastudatlan gyerekekkel nehez dramaironak lenni - meg a kozepkorban is.

tableno 2013.08.14. 12:16:05

@Barátusz: Köztudomású, hogy Shakespeare műveit nem Shakespeare írta, hanem egy másik Shakespeare nevű faszi. :-P

M. Péter 2013.08.14. 12:18:02

@Ronnie_27: Igyál minőségi cidert, ne Strongbow-t, Magnerst, Bulmert. Abban kevesebb cukor és több alkohol van.

lyken 2013.08.14. 12:25:02

Zseniális írás, mint az előző. :D

BTBTBT 2013.08.14. 12:28:26

@tableno: 2 Shakespeare nevu faszi is volt? :)

Egyebkent ma mar egyaltalan nem annyira biztos, tudomanyos kutatas is folyt rola, hogy S. irta volna a neve alatt futo szinmuveket. I. Erzsebet koraban voltak nagy kavarasok.
Az viszont fix, hogy szinesz volt a pasi.

Latcho Rom 2013.08.14. 12:30:37

@Barátusz: Az sem 100% hogy a puncit szerette a ravaszdi William.

BTBTBT 2013.08.14. 12:47:35

@shakti_rom:
A szonettjei alapjan meg az is elkepzelheto, annak ellenere, hogy felesege es ket lanya volt. Persze akkoriban biztosan nem volt annyira elfogadott a buzulas, mint peldaul az okori Romaban vagy mostansag.

@Mr. Long:
Akkoriban ugyis divat volt ilyen nacikban jarni a ferfiaknak, fugfetlenul a nemi iranyultsaguktol.
Max utazik leggings-ben, legalabbis ahogy tegnap irta. :)

BTBTBT 2013.08.14. 12:54:38

@M. Péter:
Koszi.
Ebbol is latszik, hogy bar jo uzlet/karrier tanarnak lenni (termeszetesen nem egy 10th grade-ben, ahol a sok viselkedni nem tudo tinedzser hamar megosziti az embert), de azert az atlag tanar (£ 18-35,000) nem visz haza havi netto 2300-at.
Egyetemen viszont szarnyalnak a berek a sok oraadonak.
A tablazatban szereplo, 100 ezer feletti head teacher-i bereket meg nem lattam hirdetesben, legfeljebb 70 ezreset - igaz, nem is nezelodtem mindenhol.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 12:57:13

@Barátusz: hát azért buzulásügyben a briteknek sose kellett a szomszédba menni, királyaiknál is elő-előfrodult a biciklisnadrág-fétis és hát az arisztokrácia sosem volt mentes a túlontúl színes inget viselőktől :)

számos helyen karikírozzák ám ezt ki ők maguk is.

Furos 2013.08.14. 13:03:44

Valaki mar tenyleg leirhatna szamszeruen az itt kommentelo jolkeresok kozul, hogy mennyi az annyi amivel londonban egy gyerekkel szepen lehet elni.
Feltetelek: 3 szobas HAZ nem flat vagy ilyesmi... nem 3 luk szoba hanem normalis meretu double szobak. 2 furdo.
Olyan kornyeken ahol nem eroszakolnak meg futas kozben. Zajterheles minimalis legyen.
Jah es meg kb £1000 megtakaritas havonta
nyaralas, etterem is bele kell hogy ferjen.
Segitseguket elore is koszonom!

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 13:09:11

@Furos: végre egy értelmes kérdés!

(persze, gonolom legalább egy jármű!)

BTBTBT 2013.08.14. 13:10:04

@pappito:
De hol volt Shakespeare arisztokrata?
Az elegge valoszinu, hogy minden kiralyi csaladban (es nemcsak az angoloknal) voltak melegek, csak a multban a mediumok hianyaban vagy nem rogzitettek olyan vehemensen a reszleteket, vagy a kikotyogni szandekozok hamarost az elhalalozottak szamat szaporitottak. :)

@Furos:
2 furdo? 1 gyerekkel? :)
Erre a kerdesre feltehetoleg nem en fogok valaszt adni. Reszben azert, mert a "szepen elni" a csaladtagok igenyeitol is nagyban fugg.
De Digi blogja alapjan eleg szepen kornyeken eltek ti. Vetek lenne azt elcserelni Londonra.

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 13:15:26

@Barátusz: Shakespeare nem volt (bár egyes vélemények szerint valami nemesember írta a műveket, nem a csepűrágó úr) de korábban is pont annyi meleg volt mint most, társadalmi rangtól függetlenül, és egyébként simán tudták is a népek meg meg is írták meg elénekelték :)

A "greek sex" metafora az angol irodalomban pont úgy a hasonneműek intim érintkezését jelentette, ahogy a magyar folklórban a tulipán ábrázolás vagy a "veresszárnyú keszeg" emlegetése pinát.

Semmi, de semmi új nincs a nap alatt. Na jó, tán a kerékpáros ruházat, de azért annak is megvan az előzménye :)

Furos 2013.08.14. 13:15:34

@pappito: Igen 1 Jarmu mondjuk az nem biztos hogy annyira lenyeges Londonban.
@Barátusz: Nem koltoznek Londonba. Az viszont erdekelne hogy mennyibol lehetne kihozni a fent emlitett eletszinvonalat.

2013.08.14. 13:20:59

@pappito: ha legkozelebb latok valakit leggingsben es szines ingben, azonnal megkerdezem az orientaltsagat.

BTBTBT 2013.08.14. 13:21:51

@pappito:
Leven, hogy ezt nem igazan rogzitettek, nem tudhatjuk, hogy mely korokban mennyi meleg volt, de akinek rangilag volt vesztenivaloja, az jobban titkolta, es nem atallott elnyisszantatni nehany torkot sem, hogy ne tudodjon ki.

"Veresszaju keszeg" - szoval azert a halszag? :)

@Furos:
Ha olyan helyen laknek, mint ti, en sem akarnek.

2013.08.14. 13:22:11

@Mr. Long: rolad tegnap ota a HA kozonsege tudja, amittudni kell. Leggings....

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 13:25:10

@Barátusz: nem kellett azt külön rögzíteni, erre volt való az irodalom :) a néprajzkutatók több szaftos sztorit tudnak, mint amit a private blue (van még olyan?) egy év alatt lehoz :)

az biztos, hogy kellemetlenkedőknek, vagy kínos kérdéseket feltevőknek, balkézről születő kölkeknek, görög szeretőknek pikkpakk elvágták a nyakát vagy beestek a kútba, de hát az emberiség nem sokat változik...

halszag, lüke :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 13:25:21

@Furos:
6000/hó.
Különálló lakás nincs csak sorház vagy ikerház.

Furos 2013.08.14. 13:30:04

@diggerdriver: az netto vagy brutto? Szoval hallanam a szomszed kiabalasat meg £6000 penzert is...

2013.08.14. 13:31:44

@Furos: amershamban nem hallanad. Cserebe kapnal Ozzy Osbourne familiat szomszednak. Hat, kell ez neked?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 13:36:36

@charlieharper:
Jó, Amersham csak annyira London mint Biatorbágy Budapest.

2013.08.14. 13:38:34

@diggerdriver: ok, igaz. Azt vettem alapul, hogy a Metropolitannal ki lehet meg odaig menni.

Furos 2013.08.14. 13:54:47

@charlieharper: Jah egy fontos dolgot elfelejtettem megemliteni.
A munkahely legyen max 10 percre!
Ahogy egy baratom mondta o legszivessebben bekoltozne a gyarba ahol mernok es nem vesztegetne az idejet bejarassal.

mrbloodbunny · http://mrbloodbunny.blog.hu/ 2013.08.14. 14:05:11

az oktatási rendszeren csak pislogok, mint keszeg a szatyorban...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 14:06:49

@charlieharper:
Hamarosan Felcsútra is kijár.
A Metropolitan:)))))))))))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.14. 14:11:31

@tilmir: Ideért a hidegfront...

@diggerdriver: Szerintem vedd dicséretnek. Markolósnak túl okos, túl jól ír - ezt akarta mondani. Tipizitisz nevű betegségben szenved, és amikor kitör a kór, akkor a skatulyáiba próbál beletuszkolni mindenkit.

@tableno: Pont ezt akartam mondani. :)

2013.08.14. 14:11:35

@diggerdriver: ezt nem ertem

@Furos: londoni lakhatas nagyresze a haz. Ha azt orokolted, squattoltad es nincs ra koltseged, akkor ugyanannyiert jarsz a Sainsburysbe, mint videken. Az aram, gaz, viz, ugyanannyi, mint barhol mashol. A Shellnel ugyanannyiert tankolsz (ok, fizetsz C-chargeot), mint Wiltshireben.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.14. 14:13:10

@Furos: Esetleg egy saját vállalkozás? Be sem kellene járni.
Egy ismerősöm lakott a munkahelyén, az üzem fölött. Egyszerre volt munkás, telepőr és a főnök mindenese. Magánélete az nem volt.

BTBTBT 2013.08.14. 14:27:56

@pappito:
A kozepkorban szajhagyomany utan rogzitett mendemondak - amikor peldaul rosszat terjesztettek arrol, akit utaltak - a kozelebe sem ertek a mai fenykepes/"social media"-s (mi a fene erre a helyes magyar szo?) bizonyitekokkal megtamogatott esetekhez kepest. Es ez altalanossagban igaz minden botranyra, nemcsak a melegekre.

Mi az a "Private Blue"? Nem a "Private Eye"-re gondoltal?

Hat persze, hogy halszag. Ki ne erezte volna mar? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 14:33:17

@charlieharper:
Nem nézel ki Viktorból annyit hogy elintézze?
Kishitű vagy:)))))))))))))))

2013.08.14. 14:35:51

@diggerdriver: jahhh, kozben meggoogleoztam. Felcsut, I.Viktor szulovarosa. Most mar ertem.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.14. 14:51:55

@charlieharper: asszony szerint jo a seggem benne, ugyhogy nem erdekel mas velemenye. :D

pappito · http://pappito.com 2013.08.14. 15:01:01

@Barátusz: a facebookot megelőző korokban is mindent dokumentáltak, ez nem új dolog, ma csak az eszköz más és több az értéktelen adat. De a vikingek dokumentálták a kalandozásaikat, az elmúlt exer évből rengeteg minden maradt meg, anyakönyvektől a birtoklevelekig, szíművektől az uralkodói krónikákig és tudományos munkákig, orvosi feljegyzésekig, egyáltalán nem volt ám akkora sötétség, mint gondolod. És persze az egyházi iratok is milliószámra készültek, ahogy szociális jellegűek is. Plusz a komplett folklór annak minden zaftosságával. Ehhez nyugodtan vedd hozzá a költészetet, irodalmat, aminek eléggé jól bejáratott formája működött már Shakespeare idején (XVI.sz vége) és ebből sokminden meg is van, kutatják is bőszen. A közvetlen környezetében meg mindenki nyitott szemmel járt, azért a középkor nem arról szólt, hogy a nemesek egymás nőit húzogatták, a többi meg makogva árulta a krumplit. Messze nem csak szájhagyomány útján tájékozódtak a népek, ahol volt írott nyelv (beszéljünk csak Európáról, de Ázsia ekkor már többezer éve virágzott) ott használták is.
Ha nem vitte még el a NER, akkor kocogj el a néprajzi múzeumba, kapj egy kinyúlt kardigános bölcsészt és kérdezz bátran. Vagy akár valakit az angol szakról. Csudákat fogsz látni, hallani.

Arról nem beszélve, hogy a képzőművészetekben is az aktuális kort képzőművészték meg a festők, szobrászok, azok is millió nyelven szólnak. Csak a fotográfia magában mindjárt kétszáz éves lesz (tizenöt év múlva) és az emberek mindent lefotóztak, pont mint most. A görögök i.e ötödik században kiváló pederaszta ábrázolásokkal készítettek vázákat, ott vannak a Pompeii falfestmények, ezer évvel előttük Egyiptomban papiruszra rajzolták a szerelmeskedést. Indiában felfaragták a motyót a templomok falára, japánban fametszeteken ábrázolták az ilyesmit. Millió példa van arra, hogy az emberek faszán tudták ki mit csinál, kivel csinálja... Persze az európai kereszténység szerint ez mind erkölcstelen volt és fujj (jól becsukták a böribe De Sade márkit), de ettől persze a festők vidáman festegették a kúrós képeket (pont Shakespeare idejében pl.) a szolganépség meg vidáman terjesztette azt amit látott napközben az uraságoknál. (márhogy a báró úr/pispek úr elkapta a lovászfiút a kazlak között)

Az össz változás, hogy ma egyszerűbben jutsz hozzá az ilyesmihez, mert olcsó a terjesztés :)

Private valami volt régen az UPC-n pornócsatorna. Lehet, hogy gold. Nem emlékszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 15:01:45

@mrbloodbunny:
A múltkor a fiamék a dobokról tanultak.
Nem úgy hogy bevittek egy dobot aztán mindenki megnézhette.
Bevittek 30 barad djembe dobot mindenki egyszerre dobolhasson.
Merthogy az iskolának van annyi djembéje hogy minden gyereknek jusson az osztályban.

BTBTBT 2013.08.14. 15:24:47

@pappito:
Nem mondtam, hogy semmit nem rogzitettek, csak nem feltetlenul olyan sokan es olyan alapossaggal meg publicitassal, mint manapsag, raadasul haboruk, fosztogatasok soran valamennyi el is veszett - ezzel a botranyokra is celzok.
A szerzetesek nem feltetlenul a kiralyi csaladok felrelepeseirol regeltek.

A kozepkori kolteszet bar gazdag volt, de a tomegek nagy resze irastudatlan volt, tehat a szajhagyomanynak azert is volt nagy szerepe - ma viszont kituno forrasanyagok, az igaz.

A foldesur foldjen robotolo jobbagy vagy elotte a rabszolgak oriasi tomegei nem eppen a muveltsegukrol voltak hiresek.
Tehat a befogadoi oldalon volt boven sotetseg, alapbol is meg az egyhaznak erdeke is volt, hogy az "egyugyuek" ne jussanak szelesebb ismeretekhez, neadjuram, meg irni-olvasni is megtanuljanak. Mondjuk sokaig a nemesek/uralkodok sem rendelkeztek ezekkel a kepessegekkel.
Ma viszont az utolso kis netes veglenyhez is eljutHAT minden egy adott esettel kapcsolatban ebben a tulzott informacioaradatban, es meg a velemenyet is megoszthatja.

Csak a UPC-szolgaltatasok dogletes szinvonalarol hallottam anno, nem ismertem a musoraikat. Azt hittem, a "Private Eye" nevu vicclapra celoztal.

London calling 2013.08.14. 15:27:54

@charlieharper: van nehany ismerosom...., hogy peldakat emlitsek van boltbezeto, irodai alkalmazott, gyari technikus, kertesz, ITs meg persze akik nemreg jottek ki es minibalber koruli osszegert dolgoznak. Van aki ezek kozul erettsegivel rendelkezik es vannak diplomasok is. En szemely szerint nem latom hogy a human szakokon szerzett diplomaknak itt nagy haszna lenne.

Furos 2013.08.14. 15:50:52

@charlieharper: A kulhonba szakadt egyszeru hazankfianak vajmi keves eslye van Londonban lakast/hazat orokolni.

2013.08.14. 15:59:31

@London calling: azelsokre nem tudok reagalni, de az ITnal attol fugg, hogy milyen IT. Ugyanis borzaszto szeles spektrum van ebben a munkakorben, ami tukrozi a fizetesek szorasat is.helpdeskes mast fog keresni, mint egy algo programozo egy bankban. Kb 7-8szoros kolonbseg lesz fizetesben a spektrum ket szele kozott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 16:01:48

@Barátusz:
Arra az érett halszagúra gondolsz amelyik ha lecsöppen a parkettára pezseg mint az akkusav, felmarja a lakkot mint a Kromofág és csípi a nyelved mint a 60fokos házipálesz?
:))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 16:05:37

@Furos:
Igaz.
Nyugdíjasnak nekünk is haza kell menni majd.

BTBTBT 2013.08.14. 16:09:27

@diggerdriver:
Ami megpezsgeti a parkettat, ha lecsoppen, az az Alien-ben van.
De egyebkent ugyanarrol beszelunk. :)

@Furos:
De a kulhonba szakadt hazankfia gyerekenek mar egy kicsivel tobb.

@London calling:
@charlieharper:
A boltvezetonel is vannak lenyeges kulonbsegek. Nem mindegy, hogy egy kulvarosi Iceland vagy egy bazi nagy Sainsbury's (egyeb hipermarket), illetve a Harrow-on-the-hill-alsoi Primark vagy az Oxford Street-i John Lewis.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 16:32:51

@Barátusz:
Ilyen Alien filmeket nem nézek de mindent ki kell próbálni az életben.
:)))))))))))))))))

Furos 2013.08.14. 16:41:01

@diggerdriver: Ezt szeretnem elkerulni. Mondjuk elofordulhat hogy beleszaladok. Jelenlegi nyugdijjas celpont Madeira. Aztan majd latszik :)
Kicsit odebb van meg.
@Barátusz: Hat az en lanyom mar jo esellyel orokol valamit. Mondjuk nem Londonban...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 16:46:26

@Furos:
Jó hát ha fiatalabb lennék nálam is másképp lenne.
Ha Isten is megsegít és a margarintól nem dobom fel a pacskert akkor 18 évem lesz itt és 30 otthon.

BTBTBT 2013.08.14. 16:54:17

@diggerdriver:
A Nyolcadik utas az Alien.
Azert halszagu elmenybol a kevesebb jobb. :)

@Furos:
Remeljuk, hogy az enyem is. Mar ha lany lesz.

Furos 2013.08.14. 17:17:43

@diggerdriver: Ajanlom a Lurpak markat vajbol. Sokkal finomabb mint a margarin!
Mondjuk arrol fogalmam nincs,hogy egeszsegesebb e.... :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 17:24:14

@Furos:
De mi a Flora margarint szeresssük.
:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 17:26:59

@Furos:
Szombaton kimegyünk a bolhára de nem oda ahova Ti jártok mert az vasárnap van és az Ildi akkor utazik haza.
Tölünk északra van egy másik.

macamuca [IHUN] 2013.08.14. 18:08:02

@Sax_Maschine:
"Nincsen elég beküldött poszt, hogy a régi történeteket kell ismételni?

Leszállóban a határátkelő blog?"

Nem régi poszt, hanem egy régi poszt beígért, de meg nem jelent folytatása, ami most látott napvilágot.
Nem ugyanaz...

Sax_Maschine (törölt) 2013.08.14. 19:00:20

@Határátkelő: @macamuca: kérlek ne haragudjatok, elnéztem valamit.

Az írás remek, ilyen derék ember megérdemli a jó életet!

macamuca [IHUN] 2013.08.14. 20:13:27

@bpetya75:
szétröhögöm magamat, visszaolvasva a tegnapiakat.
Ezt a részt felolvatam férjemnek is.
Üzeni, hogy neki meg digitális fotografikus memóriája van.
Amit lement a gépre, az megmarad.
Csak keresni kell....

:))))

(tanulok tőle..... :D )

macamuca [IHUN] 2013.08.14. 20:17:37

@Sax_Maschine:
én nem haragszom.
Annak meg kimondottan örülök, hogy ez az írás "elfelejtődött" "leközlődni" (csak magyaroschan...), mivel úgy gondolom, hogy ez a tény nagyban hozzájárult ahhoz, hogy digger blogolni kezdjen = nem jelent meg itt, sebaj, leírta a sajátjában, sok egyébbel együtt (igazán sokszínű a témaválasztása, nem csak Londonország/munka kap teret).

Azóta rendszeresen olvasom a blogját is.
Ha érdekel, komolyan mondom, ajánlom.
Vesszőket ott se keress :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 20:45:57

@macamuca:
M,e,r' r,á,b,e,s,z,é,l,t,e,t,e,k,

:))))))))))))))))))))))

macamuca [IHUN] 2013.08.14. 20:50:59

@diggerdriver:
És milyen jóóóóól tettük!!!
(hiába, nekem is csak magam felé hajlik a kezem, izé, szemem... ha már olvasásra (is) használom :))))))))))))) )

macamuca [IHUN] 2013.08.14. 20:53:20

(csak így tovább.
már csak néhány vesszőfutásnyira vagy lemaradva.)
:))))))))))))

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

(vess a mókusok elé.
vagy mégse. ha kedveled a mókusokat....)
:)))

bpetya75 2013.08.14. 20:57:36

@macamuca:

Örülök, hogy tetszett. Én azért alaposan meglepődtem magamon. Még a szokásos "De hülye vagy öregem!" is elmaradt ;-)

A Tyne folyó déli partja 2013.08.14. 21:08:14

@charlieharper: én se, de nem is akarok. fentebb írta valaki.@Barátusz: azért fogyott ki, mert meleg volt,s biciklitúrán voltunk, ez már olyan 25 kilométerre volt. s nem az enyém fogyott ki, nekem kettő volt, a társaság egyik tagjának nem adtak, hogy feltöltse.@rumitom: pontosan, IT nem számít. miért hiszi szinte mindenki, hogy ebben az országban az emberek vagy minimálbéren vannak, mosogatnak, felszolgálnak, vagy IT-sek 40ezres fizetésekkel?@London calling: én is örülnék, ha 1900 font nettó fizetésem lenne...mondjuk, én se Londonban vagyok, s ez kb. Borsodnak felel itt meg.@Furos: tudom, hogy sávos adózás van. nekem mondod?:) de azt akartam megvilágítani, hogy olyan összegeket mondanak átlagnak, amelyek nagyon nem azok, mert ezek már beleesnek a 40%os adósávba, márpedig azért az átlagember ritkán esik abba bele.@Mirjam2: és ráadásul, sok a félreinformálás. mint pl. a fenti, hogy 40ezer font évente átlagfizetés...emlékszel, mikor egy infós ideírt, havi nettó 3000 fonttal? az is azt magyarázta, hogy ez az átlag. aztán kijön valaki otthonról, s néz, mert közelében sincs a fizetése ennek, holott nem is minimálbéren van. hát azért, mert hülyeséget írtak...@diggerdriver: mondjuk, szerintem meg azért nem nagyon garancia, mert pont a minimálbéres állások olyanok, ahol egyáltalán nem garantált a teljes munkaidő, sőt. márpedig, ha heti 20 órát dolgozol minimálbérért, akkor az elég kevés lesz. konkrétan nem fogsz tudni megélni belőle. normálisan biztos nem. öt emberrel egy lyukban lehet.

A Tyne folyó déli partja 2013.08.14. 21:08:14

@London calling: hát ITs, nem tudtad? mindig azok szoktak magas összegeket írni, s úgy tenni, mintha az átlagos lenne.@Taxomükke: te, én általában tudom, nem csak a magyar ismerőseimét, hanem egy csomó angolét is, a munkámból kifolyólag. nettó 2000 fontot marha kevesen keresnek errefele, akik igen, azok már magas szinten vannak.

A Tyne folyó déli partja 2013.08.14. 21:08:14

@M. Péter: nem tudom, hogy volt-e alkohol, mi biciklitúrán voltunk, alkoholt nem vettünk. vezetékes víz biztos, hogy volt. a társaság több tagja is vett dolgokat, szendvicset, kávét, stb.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.14. 21:13:48

@Barátusz: Most beugrott valami. Nem Private Gold. Valami műholdas csatorna volt, a szomszéd úgy mutogatta mindenkinek, mintha ajándékot kapott volna... :)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.14. 21:21:35

@diggerdriver: Fene a gusztusodat, hogy ilyeneket nyalogatsz. Védőfelszerelés? :D

@Furos: Az a legfinomabb szerintem is. A sima és a sós is nagyon jó. :)

@macamuca: Erre szoktam én azt mondani: Mester, taníts! :D

@A Tyne folyó déli partja: Mondtam a férjemnek, hogy egy esetben vagyok hajlandó Londonba költözni (vagy általában Angliába), ha kertészként mehetek ki. Amiatt még angolul is hajlandó lennék megtanulni. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 21:31:35

@A Tyne folyó déli partja:
Szerintem meg azért garancia mert ez egy (bejelentett munkát feltételezve) garantált minimum egy órára.
Én nem azt mondtam hogy megélhetésre garancia hanem egy órai munka ellenértékére.
Amiről Te beszélsz az még sokkal rosszabbul hangzik ha olyan országokban van ahol nincs minimálbér.
Például ha valakinek a férje dolgozik a feleség meg a gyerek iskolába hordása mellett heti 20-30órát dolgozik minimálbérért az egy heti bevásárlásra elég.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 21:34:58

@nezzazegfele:
Mondtam, mindent ki kell próbálni:)))))))))))))))))))

Mondtam, ragaszkodom a margarinhoz:))))))))))))

Tudod Te milyen fasza állás egy parkba elmenni kertésznek?
Szuper.

BTBTBT 2013.08.14. 22:39:18

@A Tyne folyó déli partja:
Biciklitúrára rendesen fel kell tankolni vízzel, függetlenül attól, hogy fennáll-e a lehgetősége annak, hogy valahol visszautasítanak.

@nezzazegfele:
Ízlés kérdése. Az Anchor jön be, pedig nem vagyok nagyon margarinos, viszont a pirítóst érdemes megkenni valamivel. :)

A műholdas pornócsatorna is ízlés kérdése. Manapság hülye, aki fizet érte, mikor a netről dől lefele, kinek ízlése szerint való.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.14. 22:56:53

@diggerdriver:
ARRA a próbára én nem vágyom, de akinek gusztusa... :D

Nem azt mondom, hogy egyél Lurpakot, hanem hogy ÉN MEGESZEM! :D :D :D

Tudom, azért az egyért kimennék Angliába. Végzettségem megvan hozzá, a klímába meg majd beletörődnék. :D
A vágyaim tetején angol botanikuskertek állnak ebből a szempontból. :)

@Barátusz:
Azt még nem próbáltam. Majd utána nézek, lehet-e felénk kapni ilyesmit.

Nem tudom, fizetett-e, nem is érdekelt, csak folyton traktált vele mindenkit. Fárasztó volt. Addig-addig csinálta, míg az asszony is megelégelte. Végül elváltak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 23:03:41

Angol botanikuskert?
Kew Gardens a Te helyed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.14. 23:05:22

@nezzazegfele:
A klímába nem kell beletörődnöd mert klasszísokkal jobb mint az otthoni.

BTBTBT 2013.08.14. 23:07:32

@nezzazegfele:
Ja bocs. Azt hittem, te is itt vagy kint, azért ajánlgattam. Mondjuk ettől még lehet otthon is. Már Malteasers is akad, és állítólag a Dr Pepper is úton van.

Csak találgatunk, de lehet, hogy a válás oka többek között az volt, hogy nem hasznosította az ágyban a pornócsatornán megszerzett ismereteket. :)

@diggerdriver:
A Kew Gardens-ben voltam egyszer, 5 éve. Akkor már elkészült és használatba lehetett venni azt a magas kilátót, de mivel rengeteget fényképeztünk, az egész botanikus kertnek csak a harmadát tudtuk megnézni. Úgyhogy rá "kellett" még szánni néhány extra napot.

Furos 2013.08.14. 23:09:16

@nezzazegfele: én csak a sótlan fajtát eszem.

M. Péter 2013.08.14. 23:39:15

@A Tyne folyó déli partja: Pedig az alkohol a lényeg, mert az alkoholmérési engedély egyik feltétele szokott lenni az ingyen csapvíz.

Rebarbaraa 2013.08.15. 09:20:41

Nagyon nagyon tetszett ez a post. Es mindenben egyetertek vele, nagyo jol megirta.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.15. 09:45:59

@A Tyne folyó déli partja: azert vagdaloznak emberek ennyi penzekkel, mert valoszinu az o szakmajukban azok az atlagosak, mindenki azokhoz a fizukhoz meri a sajatjat, amik elofordulnak a szakmaban. En is azt teszem es jazottem, hogy eleg szarul keresek, de mar tudom miket kell felhoznom a jobb fizuert. Pont tegnap leveleztem egy fejvadasszal, aki embereket keresett par nagyobb projecthez. Megneztem a honlapjukon a lehetseges poziciokat es azt lattam, hogy mid-senior beosztasban a napidij £450-550, permanent allasban. Ezeket a munkakat mondjuk 2 ev mulva siman megpalyazhatom, jo esellyekkel, csak az angolom kell felhoznom, meg egy kicsit jobban megismerni az itteni rendszer mukodeset. Ebben a munkakorben 3-4 fos tervezo csoportot kell vezetni es a hasonlo csoportokkal tartani a kapcsolatot, illetve folfele is jelenteni, szoval ez sem valami nagyfonoki beosztas. Jelenleg ennel lenyegeseb rosszabbul keresek, de jobban, mint egy minimalberes, sot az atlgosnak mondott angol fizu folott is vagyok. Tehat hova hasonlitsam magam? Egy kitchen porterhez? Vagy a jelenlegi beosztasom folotti kovetkezo szinthez?

A Tyne folyó déli partja 2013.08.15. 20:16:43

@Barátusz: jaaaj...látszik, hogy nem sokat biciklizel. egyrészt eleve "félrevezettek":) mert annyi volt csak az infóban, hogy megyünk Birtleyből Sunderlandbe, és vissza, ami kb. 40 kilométer összesen, oda vissza. csak azt nem mondták, hogy South Shieldsen keresztül, ami azt jelenti, hogy egy jó nagy kört csináltunk. aztán, én pl. először csináltam ezt a túrát, nem tudtam, hogy milyen a terep, s nem én voltam az egyetlen, aki rövid(ebb) útra készült. aztán hozzá még meleg is volt, ami itt szintén ritkaság. nem tudod előre kiszámolni, én alapban két kulaccsal megyek, mert én sokat iszom, de ezt előre nem tudod kiszámolni, hogy mennyire lesz szükség.

A Tyne folyó déli partja 2013.08.15. 20:16:43

@Mr. Long: egyikhez se. amikor átlagfizetésről beszélsz, tedd hozzá a szakmát, meg a helyet is:)
mert azokat a magas összegeket, amiket írni szoktak, meglehetősen kevesen keresik meg, még angolok se. és az emberek többsége nem felső vezető, se infós, márpedig egy tanár/bolti eladó/irodai alkalmazott/recepciós/takarító/hegesztő/raktáros/szakács/gyári munkás/stb. nem keres ennyit.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.15. 22:28:41

@A Tyne folyó déli partja: amit peldanak hoztam fel valos allasajanlat, normalis, munkatarsam is igy keres hasonlo pozicioban, nem felsovezetokent, nem is kozepvezetokent. en ehhez hasonlitom a fizumat, nem egy infosehoz nem egy tanarehoz. a sajat szakmamban dolgozoekhoz. illetve itt az orszagon beluli helyszin nem befolyasolja a fizut ugy vettem eszre.

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.15. 22:30:32

ez tervezomernoki munka, oriasi beruhazasokhoz, vakoszinuleg ezert sok benne a penz.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.16. 15:31:09

@diggerdriver:
"Angol botanikuskert?
Kew Gardens a Te helyed. "

27 fok körül érzem magam jól :) Hozzászoktam a fóliában/üvegházban anno.
Mikor látom a nálunk rekkenő hőség közepette kint fotózkodó családtagjaimat hosszú ujjúban, kiráz a hideg... :D

De a Kew Garden érdekelne - mindezek ellenére is.
Vajon beférnék két török közé, tényleg zéró angol nyelvtudással??? :D Bocs, a yes-no-i love you megy - egy gyerekkori barátnőm azt mondta, az is elég, hogy férjhez menjen. Igaz, magyar férje lett. :DDD

@Barátusz:
"Ja bocs. Azt hittem, te is itt vagy kint, azért ajánlgattam. Mondjuk ettől még lehet otthon is. Már Malteasers is akad, és állítólag a Dr Pepper is úton van.

Csak találgatunk, de lehet, hogy a válás oka többek között az volt, hogy nem hasznosította az ágyban a pornócsatornán megszerzett ismereteket. :)"

Nem, MÉG itthon vagyunk.
Bár annyit beszéltek itt Anglia szépségeiről, hogy kezdi fúrni az oldalamat.
Férjem azt mondja, ha pulóver van, minden van. :D

Az illető válására: lehet, hogy inkább az a baj, hogy mindent meg akart csinálni, amit ott látott... Khm...

@Furos:
Az is finom. :)

----------

Na, most komolyra fordítva...
Kíváncsiságból rámentem a Kew Garden honlapjára.
IT-s is, meg kertész is kell nekik.
Kár, hogy szinte semmit nem értek belőle, amit ott írnak (max. a munkaórákat/fizut).
Mondjuk azért valami motoszkált bennem mindig, mert pl. a növényneveket egy éve elkezdtem tanulgatni angolul is.
No, ezen most el kell gondolkodnom... :D

A Tyne folyó déli partja 2013.08.16. 20:52:50

@Mr. Long: pedig de, befolyásolja az, hogy hol vagy az országban. pl. itt a legrosszabb, ami Londonban 26ezres fizetés, itt 18ezres )könyvelő újság adata). aztán, a tanároké is más Londonban, meg az ország többi részén, meg a local government állásokat is másképp fizetik.

Thargoid 2013.08.16. 21:25:40

@London calling: 3000 netto, és igyekszem találni egy jobban fizetőt... szóval, nagyon nem vagy jól megfizetve IT-ben, ha csak nem 1-2 év angol tapasztalatod van.

London calling 2013.08.16. 22:52:10

@Thargoid: en nem vagyok ITs. De tok jo neked, hogy ennyit keresel.

Niobe 2013.08.17. 14:28:30

Remek írás, és nagyon igaz :)
Nekem is piszok negatív tapasztalataim vannak a munkaközvetítőkkel... Egyik helyen a csajszi azt mondja, küld majd emailben egy linket egy teszthez. Mivel elkövettem azt a hibát, hogy volt képem tablet, laptop nélkül kijönni, bementem a könyvtárba. Megnyitom a linket, rámegyek a redszerkövetelményekre: java, flash, audio részhez füles, anyám csillámp*csája... Természetesen szegény alap könyvtári gép mindezekkel nem rendelkezett. Mit mondjak, nem sokat keresett szavakkal küldtem el a csajt melegebb éghajlatra, nopersze nem is keressük egymást ez óta...
Amit nem értek, mert ugye ő kapna jutalékot utánam, akkor ugyan nem lenne érdeke...? Ehh.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.20. 19:25:11

Ni kartyat varhatod, Nem fogod megkapni , KB 2 Eve megszunt, csak levelet kuldenek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.20. 19:28:58

@M. Péter: mar ebbol is lehet Londonban jol elni, bocsi.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.21. 17:08:36

@Thargoid: hat vagy keves szakmai tapasztalata. Kezdo IT-s fizuk brutto evi 22-25k-tol kezdodnek. Ez nettoban 1400-1500. Tobb eves tapasztalattal persze lehet netto 3000t is kapni, de hogy oszinte legyek, meg en sem tartok ott, pedig 6 ev fejlesztoi, 4 ev helpdesk tapasztalatom minimum van .

Egyebkent ugy nez ki, lehet osszejon nem csak gyakornoki pozi, de vegleges is a "ferjjeloltemnek":D Szinten IT. ugyhogy ha tenyleg rendben lesznek a dolgok, 2-3 even belul lakast tervezunk venni.

Thargoid 2013.08.21. 17:27:49

@tildy:): én inkább a 20+ év profi tapasztalathoz közelitek... ha beleszámolom amit csináltam (pénzért) még gimnázium alatt akkor még több...
Viszont amit csinálok azt sokan ingyen is elvállalnák, így a fizetések nyomottak ezen a területen, ha nem teljesen saját céged van. Könnyen lehet, hogy csak más szektorban tudnék lényegesen jobban keresni, pl. pénzügyi informatika, high-frequency trading stb.
Szívesen csinálom ezt, de be kell látni, hogy amikor már van gyerek és a bölcsöde pénzbe kerül, ahogy majd az iskola is, meg a saját ház is, tovább kell lépni. Ez az a pont ahol a 3000 nettó már kevés... semmi köze ahhoz, hogy ki milyen luxust akar, a fizetésem túl sok ahhoz, hogy bármilyen támogatást kapjunk, de pont kevés ahhoz, hogy az extra kiadásokat amik gyerekkel, vagy nagyobb lakással járnának fedezni tudjam.

Gratulálok a pozícióhoz és a legjobbakat kívánom :)

Thargoid 2013.08.21. 17:35:55

...egyedül viszont elég szépen el lehetne belőle éldegélni, az teljesen más problémákat vetne fel. pl. hova utazzak, és melyik hétvégén ;)

Thargoid 2013.08.21. 17:41:10

Megfelelő háttér nélkül - elismert egyetem stb. - nagyon jó szakmai múlttal is falakba ütközöl idő után.
A papír nem számít, egészen addig a pontig amíg nem azokat az állásokat célzod be, ahol már benne kell lenni a "klubban", amihez a magyar végzettség egyszerűen kevés, nagyon zárt világ ez egy bizonyos határon túl.
Itt jön képbe, ha van egy oxfordi egyetemi diplomája az embernek... nekem meg most már a kezemben van az :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.21. 18:25:18

@Thargoid: na ez igy mar jol hangzik:D Nos igen, sok mindentol fugg az, hogy mennyire tud elorelepni az ember, nameg mas mas prioritas van elobb utobb.

Amig tomegszallason laktunk, addig mi is eledegeltunk ketten osszesen 900 fontbol, nem rosszul, igaz nem is nagy labon, de ugye abbola z embernek elobb utobb elege lesz. Es amikor mar lakast kell berendezni, vagy egyszeruen utazni akar az ember, akkor neha mar a duplaja is keves tud lenni.
A penzugyi info egyebkent jol fizet, holott nem feltetlen kell nagyobb, osszetettebb tudas hozza, mint a programozas egyeb teruleteihez.

Thargoid 2013.08.21. 18:41:46

Persze, az igények változnak idővel. Nem is biztos, hogy csak magad miatt, amikor már család van akkor a megosztott ház vagy lakás nem igazán alkalmas.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása