oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 11. 07:01,  A zombi magyaroktól a svéd káromkodásig 144 komment

2013. augusztus 11. 07:01 Határátkelő

A zombi magyaroktól a svéd káromkodásig

Régóta tervezgetem már, hogy a Határátkelőn is ajánlott (és általában ide is író) szerzők blogjaiból rendszeresen megjelentetnék kedvet csináló írásokat nektek. Elsősorban azért, mert sok hasznos, vagy egyszerűen csak érdekes tartalom van rajtuk, amit szívesen megosztanék veletek. Most elérkezett ennek is az ideje, ha már úgyis annyi változás van.

blog billentyűzet.jpg

Fontosnak tartom itt az elején hangsúlyozni, hogy próbálok rövid, jellemző részleteket választani, de a lényeg az lenne, hogy ha megtetszik, olvassátok el az eredeti posztokat, menjetek el a forráshoz – tehát ez tényleg ajánló szeretne lenni, semmiképpen sem szeretnék mások tollával, szellemi termékével ékeskedni.

Magyarországon jártak

Nos, akkor vágjunk is bele! Nemrégiben itt, a blogon is szó esett Cooper posztjában arról, milyennek is látja Magyarországot egy külföldön élő, hazalátogató magyar.

Nem meglepő módon, többen is foglalkoztak a héten a témával. A Kenyában élő Timi és András például meglehetősen vegyes érzelmekkel gondolnak vissza a Magyarországon eltöltött időre.

„Ami nagyon furcsa volt megérkezésünk után, az a magyarországi közhangulat. Mi teljesen pozitívan, jó hangulatban érkeztünk haza, az első néhány hétben kitűnő volt hangulatom. Nem ritkán fordult elő, hogy az körülöttünk lévő emberek értetlenül néztek ránk, hogy mi a ráknak örülünk, mitől vagyon mi oly boldogok, hiszen semmi okunk rá elméletileg. Néha olyan érzésem volt, hogy az emberek szinte csak zombiként mászkálnak az utcán, állandóan rohannak valahova. Tyimpuskára annyira nem hatott ez, ő még az utolsó napokban is elég jól el volt otthon. Sajnos rám nagyon hatott a közhangulat, a végén már én is idegesen rohangáltam zombiként, számolgatva a napokat, hogy mikor indul már végre a repülünk vissza, a béke szigete felé." Az írás itt folytatódik, kattintsatok!

Magyarországon járt bandirepublic is, ő úgy látja, „Budapest óriásit fejlődött egy év alatt, a belvárosból konstans nyári fesztivál lett, szerintem már nem is érdemes kimenni a szigetre. rengeteg új kocsma, kajálda és szórakozóhely nyílt, hömpölyögnek az utcán a bel- és külföldiek. a régi zsidónegyed a maga szerény 170 vendéglátóipari egységével a történet epicentrumává vált, én is sokat bóklásztam errefelé."

Az már kevésbé pozitív, hogy tapasztalatai szerint (és ezzel nincs egyedül) az angol nyelvvel még a belvárosi, külföldi vendégeket is gyakran kiszolgáló helyeken sem nagyon beszélnek angolul. A posztjában van is erről egy tipikus(an vicces) történet, érdemes elolvasni!

Hogyan káromkodnak a svédek?

Ha már a nyelvtudásról van szó, akkor ruccanjunk át Svédországba, ahol a nagyszerű Livet i Sverige (avagy fettfagel) blogon írt egy jó kis posztot Kövérmadár a káromkodásokról, amiből kiderül, hogy „káromkodásaik nagy része vallási eredetű (helvete, jävla, satan), a többi inkább indulatszó, mint konkrét jelentéssel bíró dolog. Szintén érdekes, hogy a talán legjellemzőbb magyar anyázás egyáltalán nem létezik. Az angol nyelv általános ismeretéből adódóan természetesen elő-elő fordulnak angol káromkodások is. (...) Azt is észrevettem, hogy a cégnél a vezetők nem káromkodnak. A dolgozók minden további nélkül, de egy szint fölött már nem. Biztos Magyarországon is így van, bár ahol dolgoztam, ott nem mindennapi tirpák volt a nagyfőnök (tulaj), aki szépen tudta cifrázni." Akinek van kedve folytatni, itt megteheti!

Vörös hátizsák Hawaii-on

Elhagyva Európát, egyenesen Hawaii felé vesszük az irányt, hogy elolvassuk a Legfrissebb Hawaii Hömbölgéseket. Mivel arrafelé elég sok a hurrikán, és akad cunami-riadó is rendesen, nem csoda, hogy a cégek nagyon komolyan veszik a biztonságot – írja Janek.

„Mindegyik irodában van egy vörös hátizsák, amit vész esetén felkap az ügyelet felelős és cipeli magával, miközben mindenki megy a kijelölt óvóhelyre. Mivel lejárt a csomagban található vész kaja (ilyen préselt ürhajós kaja volt, egy kocka kb 8000 kalória, alakra és ízre olyan mint a ham-lett puffasztott rizs kocka) ezért vett újat a cég."

A csomag aztán okozott még komoly meglepetéseket, hogy pontosan miket, azért kattintsatok ide és elolvashatjátok!

A Maccabia

Végül, de nem utolsósorban sportolunk kicsit, méghozzá Izraelben, ahol a négyévente megrendezett Maccabiáról, azaz „zsidó olimpiáról" olvashattok egy nagyszerű és alapos beszámolót.

„A Maccabia egy látszólag professzionális sportesemény, ahol profik és amatőrök is rajthoz állnak. Nagyszerű egyéni teljesítmények terepe, de világcsúcsok nem itt dőlnek meg, mert a zsidó közösségi játékok valójában nem erről szólnak - a játékok inkább az apropói a nagy találkozásnak, a változatos színvonalú versenyeknél sokkal fontosabb az együvé tartozás kifejezése a sportviadalok révén. És ennek megvan a maga ideológiai alapja is. A modern Izraelt megalapozó cionizmus egyik fontos eleme a hős- és testkultusz, aminek az egyik legkézenfekvőbb kifejezőeszköze a sport. A cionisták kezdetektől felismerték a sportban rejlő közösségteremtő erőt, de még inkább az ideológiai támaszt." Ha a magyar sportolók szerepléséről szeretnél olvasni, vagy egyszerűen csak belekóstolnál a hangulatba, nem tudok jobb helyet erre a mispaha blog írásánál.

Ez volt tehát az első blogajánló, remélem, tetszett, kíváncsian várom, mit gondoltok erről az ötletről! Én szeretném folytatni, mert ezek a blogok igazán jók és értéket képviselnek.

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Ha pedig még ezek után is szereted a blogot, akkor szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Magyarország Izrael Svédország Egyesült Államok Hawaii Kenya

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr995455374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Határátkelő 2013.08.11. 10:34:52

@emiGrant: Remélhetőleg ez az új kommentelési rendszernek köszönhető. :) Úgyhogy várom a következő írást. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 10:49:48

@Határátkelő:
Összeszedem majd a gondolataimat és megbeszéjük.
Éppen némi változás lesz az életünkben, megvárnám, hogy mi lesz a "vége". Szerintem 1-2 hónap :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.11. 10:53:28

@skylla:
Nem, de már okafogyottá vált.
Egyrészt mert a blogomban megjelent másrészt már annyi idő eltelt az első óta hogy értelmezhetetlen lenne.

@Kovermadar: Jóóvanna. Még reggel van.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.11. 10:54:30

@www.aonang.hu: ha paradoxon is, a tied, isten ments, hogy eloroznám a dicsőséget:D

"www.aonang.hu · cooperbudapest.typepad.com 2013.08.11. 08:52:01
@Babette_: Rém egyszerű a megoldás: ne olvasd el!"

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.11. 10:57:02

En szemley szerint nem ertek egyet azokkal akik elore lehurrogjak az otletet.
You dont know until you tried it!
Nah ezzel a hozzaallassal en el is olvastam a hatizsakot, a karomkodast meg a gyenge angoltudasos posztokat....Es mivel elolvastam igy en mar mondhatom hogy tetszik e vagy sem.
Az otlet remek, mert szerintem sokunknak vannak olyan posztjai amit esetleg masok is olvasnanak, es jok, viccesek, erdekesek, vagy akar meg vitainditok is.
De en konkretan azt a harmat amit elolvastam azt egyik kategoriaba sem tudom beletenni....
Se nem viccesek, se nem erdekesek, es foleg nem vitainditok....
Az otlet remek! De ennel jobb posztokat kellene talalni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 10:57:10

@diggerdriver:
Az nem opció, hogy írj egy új posztot az azóta eltel időről, tapasztalatokról, a környezetedben bekövetkezett változásokról (pl. hogy a lányod a látogatás utána elkezdett angolul tanulni, hogy kövessen)?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 11:09:45

Megj.: most látom, hogy a linkelt posztomban nem látszanak a sortörések / sorközök.
Nem igazán értem, hogy mi a gond, mert ha IE alatt írom a bejegyzést, akkor ilyen lesz; ha MF alatt, akkor viszont rendesen néz ki. :(

Egy időben fordítva volt, illetve MF alatt nem lehetett képet beszúrni. Nem értem, óriási ipar az IT, varázslók művelik, jól keresnek egy egy működő, minden igényt kielégítő böngészőt sem képesek csinálni :)
Néha az az érzésem, hogy az IT egy bullshit-lufi :)

2013.08.11. 11:14:49

@emiGrant: Már az új rendszer előtt is voltak néha gyomlálva a trollok. De az igazán durva időszak az volt, amikor a blog átkerült az indexre.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 11:17:00

a káromkodás meg a gyorsan számolás a két dolog, amint még mindig magyarul csinálok, illetve nem, a harmadik az állatokhoz beszélés (ciccca!). egyszer sikerült a hatévesek között elereszteni egy nagyon hangos bazmeget, egy napig találták érdekesnek, hogy mindenki utánozott, szerencsére nem voltak magyar szülők a környéken. illetve egyszer elémvágott motorral egy idióta állat, én meg ráordítottam, hogy a k**** anyád (ezzel vigyázni kell, ilyenért lőttek le valakit nemrég), erre ő vissza, hogy a tiéd, olyan sokkban voltam, hogy csak 2 perccel később esett le, hogy jé egy másik magyarba botlottam a világ végén. (egyébként kb havonta szoktam volt hallani magyar szót az utcán, nem ritka.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 11:26:16

@Chang Yai:
Még ott is van magyar szó, az utcán? Wow! :)
Itt tényleg sok a magyar, de mindig csak az itt járó vendégeink találkoznak magyarokkal, mi még nemigazán.

Egy anyázásért lelőnek? Meredek világ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.11. 11:28:28

@Kovermadar: normális ember chrome-ot használ:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.11. 11:29:43

@Kovermadar: basszus, most esett le igazán ez a poén.
így még jobban tetszik:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 11:30:58

turisták (Bangkok vagy Chiang Mai).
jó a közbiztonság, az emberek nagy része nem zár mániákusan kaput, ajtót, én többször a motorban felejtettem a kulcsot pl bevásárlóközpontnál, utcán, semmi nem lett, amikor jön a vizes, mindenki kinthagyja a pénzt az utcán, abszolút nem mindennapos a kizsebelés, szállodából még soha nem tűnt el cuccom, se tengerpartról táska, papucs, stb. (persze utóbbit Pattayán vagy Phuketen nem merném megcsinálni, csak olyan helyeken, ahol sokkal kevesebb az ember)
de idióták mindenhol vannak, egy közlekedési baleset utáni szóváltásban lőttek le valakit pár éve, azóta nem kiabálok senkivel.

ffüttyfürütty 2013.08.11. 11:31:03

@Babette_: Van valami ötleted milyen lehet a saját készítésű hobbiállat? Mert nekem teljesen felcsigázta az érdeklődésem! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 11:34:55

(illetve vannak persze itt élő magyarok is, nem tudom, hányan lehetnek, a követség több ezerről beszél, de persze a bűnöző réteg az más, "normális" emberből is lehet simán többszáz már. a kollégák biztosan sokkal többet tudnak erről, én csak 3 emberrel szoktam kapcsolatot tartani, illetve volt egyvalaki, akit elmart a felesége, annyira féltékeny volt szegényke, hogy nem érti miről beszélünk, pedig a kedvéért angolul beszéltünk, de a téma túl összekötött minket, ismeretlenül is túl sok volt bennünk a közös, megijedt, eltiltotta tőlem a pasit... az meg persze bégetett. na ez akkor nagyon rossz volt, mert pont a legeslegelején elég egyeüdl voltam.)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.11. 11:35:01

@ffüttyfürütty: ahogy a képről kikövetkeztethető: kicsi.
:)))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.11. 11:39:32

@Kovermadar: Szerintem érdemes lenne írnod róla. Meg a többieknek is.

@Chang Yai: A motoros sztorin jót derültem. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 11:55:05

@Babette_:
Nem telepítek kémprogramot a gépemre ;) Önszántamból soha!

A Google rosszabb, mint a sokat emlegetett Hómlend Szekuricsi :)

morsels (törölt) 2013.08.11. 12:13:17

@Chang Yai:
Azert altalaban pont az a veszelyes, amikor tul sok a kozos.
Az meg hogy a ferj inkabb a csaladi beket valasztotta, nem teged, az miert begetes?

morsels (törölt) 2013.08.11. 12:17:01

@Kovermadar:
Mostanaban volt a hirekben, hogy Uruguay az elso orszag, ahol legalizalni fogjak a 'herb' nevu izet. Az alsohaz mar atengedte a torvenyt, ugy nez ki hogy a kovetkezo fordulon is tul fog menni.

Szoval nem olyan 'turt', vagy gyogyaszati kivetel, hanem teljes koru legalizalas. MInt az alkohol, vagy cigaretta (nem egeszen, kulfoldiek peldaul nem vehetnek majd, meg kell kulon 'jogositvany').

En speciel nem elek vele, de ettol meg legalizalnam.
A problemat inkabb abban latom, hogy nehez kimutatni, hogy 'befolyasolas' alatt van valaki (marmint az alkoholos befolyasoltsaghoz hasonloan). Ez pedig problemas lehet adott esetben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 12:23:44

@morsels: eltiltani valakit a barátaitól, ismerőseitől, csakmert, az normális? és aki ezt hagyja, az nem lesz papucs? nem kavartunk, nem volt semmi, eszembe nem jutott volna! vagy bocs, lehet, hogy én nem vagyok normális :-)

morsels (törölt) 2013.08.11. 12:25:59

@Chang Yai:
Az lehet, hogy nem jutott eszedbe, de sokszor elofordul, hogy idovel megtortenik.
Te voltal mar ferjnel? Hosszabb ideju egyutteles?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 12:26:09

@morsels:
Vali igaz, hogy ver/vizelet vizsgalat kell hozza, nem eleg egy szondazas. Vezetni vele okorseg, ahogy pialas utan is az (itt egyetertek az absz. 0 toleranciaval). Otthon, szorakozohelyen azt csinalok, amit akarok, de a bodult vezetes mar nem ez a kategoria.

Legalizalas: ha legalis, lehet adoztatni. Ez jo az allamnak es a fogyasztonak is. Ha nem kegalis, akkor nincs ado, de a fogyaszto akkor is szivja.
Ugyan ez a prostitucio. Ha valaki akarja, csinalja. De az allam esik el egy zsiros cupaktol.

morsels (törölt) 2013.08.11. 12:33:52

@Kovermadar:
Meg az sem eleg, mert az a vizsgalat is azt mutatja ki, hogy az elmult par hetben valamikor belelegeztel THC-t.
Volt egy kanadai olimpiai bajnok, akinek kimutattak (snowboarding), hogy THC van a szervezeteben. Mindenki rohogott, mert ha valami, akkor az egyreszt nem performance enhancer drug, masreszt azt mondta a srac, hogy olyan zart terben volt, ahol o nem szivta, de mivel mindenki mas, igy kerulhetett a szervezetebe :-).
Nem is az ado miatt gondolom elsosorban, hanem hulyeseg barkit is bortonbe csukni, meg rakerul az erkolcsi bizonyitvanyara, mint bunozo.

33621 2013.08.11. 12:37:16

@nezzazegfele: Ez a káromkodós sztori már megtörtént egyszer egy barátommal ugyan így, csak Izraelben a módszer vagy rendszer váltás után nemsokkal

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 12:40:49

@morsels:
Ez rafinált kérdés.
Ha egy kapcsolat jól működik, akkor nincsen semmi szükség arra, hogy el legyen bárki, bárkitől tiltva. Ha nem működik jól, akkor meg felesleges tiltásokkal fenntartani a semmit.

Nórinak vannak itt férfi barátai, akikkel időnként találkozik, beszégetnek. Minek tiltanám el? Ha úgy alakulna, hogy bármi történik (nem fog :) ), akkor az az én saram is, hiszen nem volt visszataertó erő a meglétem. Ha meg nem vagyok kielégítő, mit várok?

Google
Nem nagyon bízom semmiféle böngészőben. Egyik sem jobb szerintem ezen a téren, mint a másik. Kémkedés, manipulálás, erőszakoskodás, stb...

Kedvenc történetem, amikor talán pont a hollnadoknál eladta a navigációs szoftert gyártó cég a felhasználói adatokat a rendőrségnek és így azok célirányos helyekre mentek trafipaxolni.
Adott esetben megveszem drága pénzen a szoftvert és hozzá a gépet, majd a térkép mellé bónuszban még azt is tudják, hogy hol, mennyivel mentem. Küldhetnék rögtön a büntetést is a fejlesztőtől, nem kell a rendőrséget nyaggatni ezzel feleslegesen.

Fokozott felhasználói élmény? Bullshit! Fokozott felhasználói élményre eddig egyedül a menyasszonyom törekedett ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 12:43:29

@morsels: szerintem elég életszerűtlen abból a feltételezésből kiindulni, hogy ha két jól kijövő ellenkező nemű egyed egy légtérben marad, akkor abból valami szexuális fog kisülni előbb-utóbb. más barátaim nem csináltak ebből még soha fesztivált.
egyébként nem vagyok / voltam házas. de ha lennék, nem azzal indítanék, hogy eltiltanám a pasit az összes nőnemű ismerősétől. ha valami gyanú van, az más.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 12:46:35

@morsels:
Ez is igaz!

A fű, mint "performance enhancer drug" :D
Hozzáteszem, hogy a főiskolai időszakom alatt rendszeres volt, hogy THC hatása alatt "Ki tud gyorsabban fejben integrálni-t" játszottunk :) Kár, hogy az eredményre sosem emlékeztünk, viszont nekem valamiért ilyenkor igényem keletkezik az elvontabb (eméletibb), tudományos dolgok iránt.
Bevallom, volt, hogy egy alkalommal órákat (vagy csak annak tűnt?) töltöttem a már említett google csillagnézegetős szoftvere előtt (na az pl. kevéssé volt tudományos :) ).

A börtön... nyilván ez hazabeszélés, de igen, butaság csak ezért megbélyegezni valakit.

Svédországban viszont ez nem egy népszerű dolog, csak a fiatalok körében van egy réteg, ahol elfogadott, de még ott is vannak olyanok, akik "boszorkányt" kiáltanak rá. Dehát itt az alkoholt is csak állami boltban lehet megvenni (meg a haver garázsában féláron :) ).

morsels (törölt) 2013.08.11. 12:52:41

@Kovermadar:
Nadehat pont azert rafinalt kerdes, mert nagyon sok szempontot kell figyelembe venni. A kapcsolat minoseget, az egyes szemelyek tolarenciajat, amikhez nem lehet hatart huzni, objektiv parametereket felallitani. Innentol kezdve a kapcsolatban elok komfort szintje az, ami a donto, a harmadik pont azert a harmadik, mert o nem resze alapvetoen a kapcsolatnak.

Lehetnek tulzasok az egyik fel reszerol? Persze, de amire en felkaptam a fejem az az volt, hogy a ferj 'begetett' (papucs). Pedig a ferj csak dontest hozott valoszinuleg, hogy mi a fontosabb neki. Vilagos, hogy ez a harmadik szemeben nevetseges lehet, meg akar le is nezheti ezt, miszerint o normalis, de ez inkabb azt jelenti szamomra, hogy fel sem merul benne mas allaspontja. Ettol meg persze lehet empatikus :-)

A bongeszok nem elsosorban kemkednek, bar ugy is fel lehet fogni :-).
Biztos talalkoztal mar olyasmivel, hogy mondjuk egy boltban, vagy sportesemenyen, vagy ilyesmi, ki kell toltened egy kerdoivet es ingyen adnak valamit. Ami esetleg neked tetszik. Szerinted az mi volt?
Voltak cegek, akik igy gyujtottek adatbazist, amit aztan eladtak vallalatoknak, akik pontencialis vevokent neztek rad.
A bongeszok hasonlo modon mukodnek, hisz ingyen hasznalod oket. A social medai sokkal rosszabb ebbol a szempontbol; mig a bongeszo bizonyos szokasokat ismerhet (es nem csak a google ugye), addig a social media sokkal elesebb profilt tud kialakitani, amit aztan elad cegeknek, mert pontosabb lehet a reklam.
Peldaul a bongeszo olyasmi, mint a flyer, amit bedobnak az ajtod ele. Teritenek egy reszt.
A social media meg amikor kifejezetten teged celoznak meg, mert tudjak, hogy kb. mi erdekelhet, mennyi penzed lehet, milyen szinvonalon elsz, stb.

Egyszeru peldakent itt a blog.hu konnyen felmerheti, hogy te erdeklodsz cruise-ok irant.

morsels (törölt) 2013.08.11. 12:57:15

@Chang Yai:
Miert, a baratod felesege igy inditott?
Nezd, valami oka volt annak, hogy nyugos lett. O lathatott olyat, ami neked eszedbe sem jutott (peldaul lehet, hogy neked sem tunt fel, hogy a ferj egyfajta modba esett, he got infatuated).
Egyebkent vilagos, senki nem ugy indul neki ilyesmiknek (marmint egyik oldalrol sem) hogy most gabalyodas lesz. De a komfortzona az kulonbozo az adott feleknel, ertheto modon attol fuggoen nagyreszt, hogy a haromszog melyik sarkan vannak.

morsels (törölt) 2013.08.11. 12:59:46

@morsels:
Ja es csak peldakent hoztam fel, nem probalom azt mondani, hogy a te esetedben is ez tortent.

Megkerdezhetem, hogy te hany eves vagy?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 13:06:40

@morsels: milyen szépen tudsz analizálni olyan embereket olyan helyzetben, ahol nem voltál ott. a pasi egy papucs típus volt, a nő meg egy kezdő házisárkány. nem az én empátiámmal volt a baj abban a helyzetben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 13:09:10

akkor 29 voltam. most több.

morsels (törölt) 2013.08.11. 13:10:26

@Chang Yai:
Irtam, hogy nem a te tortenetedet analizaltam, hanem peldat hoztam fel.
Az azert talan elfogadhato, hogy a minden tortenetben a meselonek van igaza :-).

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 13:22:50

@morsels: ok, értem. most már túl sok :-( 37. nem szeretem.

Mrsmihaly 2013.08.11. 13:51:02

@www.aonang.hu: szia, irtam Neked a posztodba.

zopilote 2013.08.11. 13:53:50

@morsels:
" Volt egy kanadai olimpiai bajnok, akinek kimutattak (snowboarding), hogy THC van a szervezeteben. "
Erre az esetre nagyon emlekszem, ugyanis ismertem a sracot, Ross Rebagliatit. Az apja volt a fogeologus a Mount Milligan (British Columbia) projectnel, ahol en is dolgoztam par evig, 89 - tol 91 - ig. Erdekesseg: hamarosan megnyilik Whistleren " Ross' Gold " neven a volt olimpiai bajnok medical marijuana uzlete:)

zopilote 2013.08.11. 14:07:31

@Chang Yai:
" a pasi egy papucs típus volt, a nő meg egy kezdő házisárkány "
Ismeros a szituacio:) Engem is eltiltott az exem a magyaroktol, feltekeny volt, mert jol ereztem magamat kozottuk. Igen, en is papucs voltam, o meg egy kezdo hazisarkany, mint az anyja, csak nem vettem eszre akkor, megvakitott a cerelem:) Nem vettem figyelembe a regi jo magyar mondast: " Nezd meg az anyjat, vedd el a lanyat " :)

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.11. 14:08:02

@33621: Lassan jöhet akkor egy olyan poszt is, hogy Magyarokba futottam külföldön... :)

33621 2013.08.11. 14:26:24

@nezzazegfele: Csak az ilyen post lehet sok negatívumot tartalmazna szerintem, az itt sokszor leírt,, magyarokkal nem tartom a kapcsolatom külföldön,, vélemények miatt.

smile750 2013.08.11. 14:29:59

Mar bocs, de ez a sport- es testkutusz dolog valahogy nem vag ossze a tapasztalataimmal. Nem sok sportos zsido embert lattam, es meg kevesebbet rangos, nemzetkozi sportesemenyeken. Ellenben tubustestu, plottyedt ferfiakat, es kover embereket, igazi anti-fitness alakokat, annal tobbet. Mar elnezest ha valakit ezzel megbantok, de ez az igazsag. Igaz, meg vannak rola gyozodve, hogy ok mindenben a legjobbak, de legtobbjuk szerintem csak az ilyen "hazi bajnosagokon" vesz reszt, es semmi nemzetkozi viszonyitasi alapjuk nincs. Azt tapasztatam, hogy legtobbjuk eleg keson kezd el a sporttal, valamit a sajat eletenek, karrierjenk epitesevel foglalkozni. A legtobb ember akit onnan ismerek teljesen egy kapatafara valo "fejlodesi ciklust" el at. Kozepiskola utan irany a hadsereg, elotte, kozben es utana ivaszat, drogozas ezerrel, leszereles utan a legtobbjuk elutazik par honapra Indiaba, vagy Del-amerikaba (tobbnyire ugyanoda a ket-harom helyre megy szinte mind, semmi valtozatossag), ahol olcso a drog, es jol szetcsapja magat, hogy kiheverje a sorkatonai szolgalat megprobaltatasait, es csak ez utan kezdi el a felsooktatasi tanulmanyait, es/vagy munkakeresest. Esetleg dolgozik par honapot, vagy egy-ket evet valahol, hogy meglegyen a tanulmanyaira a penzt, es utana tanul tovabb.
Futni sokan szeretnek, de inkabb a "militarista" beallitottsaguak, akik a sereg utan is megtartjak ezt a szokasukat.
Azert ebben a nagy osszetartozasban is vannak ellentetek, foleg ha a fiatalok nagy reszenek hedonista eletet nezzuk, a rengeteg liberalis drogfogyasztot, a melegbarokat, szembeallitva az ortodox vallasosokkal.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.11. 14:33:55

@33621:

Fura különben, hogy itt ezek a vélemények vannak többségben. A kint élő ismerőseim rendszeresen beszélnek nekem a kinti találkozásaikról, és még egyszer sem hallottam tőlük rosszat kint élő magyarokról.
Érdekes ez a kettősség.
Lehet, hogy csak esélyt kellene adni odakint is az ismerkedésre egymással?
Ha kint leszek, megpróbálok választ keresni erre a kérdésre.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.11. 15:18:21

super jo ido van akkor ma super aqua club ..

www.superaquaclub.com/

33621 2013.08.11. 15:21:44

@montroyal: Az a 18 c fok nem hideg egy kicsit a fürdőzéshez?

mrsmihaly 2013.08.11. 15:30:43

Ahhoz hogy 1 idegen nyelven elhangzo karomkodast megertsünk, ahhoz több evi kinnttartozkodas kell. Nem maga a szo döntö, hanem a jelentese ami mögötte van. A nyari magyarorszagi tartozkodasom alatt en is eleresztettem nehanyszor a "faaaant"
pl. a ferj kitalalta, hogy az autonkat tegyük le az OBI nagy parkolojaba, es 2-es villamossal menjünk a következö vegallomasig, igy gyönyörködhetünk a belvaros szepsegeben, majd gyalog tovabb nezelödni. Az elkepzeles nagyon jo volt, DE !
A parkolobol mentünk a jegy automatahoz, az le volt szerelve, igy nemtudtam jegyet venni.
En, mint magyar turista, semmi gond, kocogtam tovabb az ujsagos bodehoz, bezarva, mert feketen arusitott villamos jegyeket.
Nem adtam fel, megallitottam 1 villamos vezetöt, es kertem töle jegyet."Valasza, ö nem arul jegyet". A valaszom, akkor miert büntet az ellenör, ha a nyomorult idegen nem tud jegyet venni?
Vegre 1 idegen megsajnalt, mert latta hogy a +35 C-ban folyik rolam a viz es mar 2 villamos is elment a vegallomasrol. Felvilagositott, hogy vagjak at a 4 savos autouton, es nehany meterre van a rackevei hev vegallomasa, ott tudok vasarolni villamos jegyet. Röktön 2 db-al többet vettem, mint amennyire szüksegünk volt, mert ugy gondoltam, hogy biztos ami biztos!
Persze csalodtunk, mert a 2-es villamos nem megy vegig a Duna menten, a feluton buszra kell atszallni, es visz a Nyugati Pu-hoz.
Több orai csavargas utan vissza a 2-es potlo buszra. Lattam 2 közepkoru ferfit akik felszalltak a buszra, es nagyon idegesen jarkaltak, megprobaltak a buszvezetövel is beszelni, de nem jartak sikerrel. Nem hallottam mi is volt a problema.
Ök is atszalltak a 2-es villamosra, es latszott hogy van gondjuk.
Megkerdeztem angolul, hogy segithetek e? Mire az egyik ur mondta, hogy nincsen villamosjegyük, es nem is tudjak hol tudnanak venni. Röktön atadtam a 2 felesleges jegyemet, amit meg is köszöntek, es kifizettek az arat röktön.
Ezek utan elgondolkodtam, es elejtettem en is nehany nem ide illö szot, mert hiaba is hasonlitjuk Budapestet a többi vilagvaroshoz, nagyon is messze allunk azoktol. Budapest nem csak a belvarosbol all, hanem a többi lepukkadt kerületekböl is, ahol semmi valtozast es felemelkedest nem lattam az evek alatt.

mrsmihaly 2013.08.11. 15:30:47

miert nem jelenik meg a hozzaszolasom? hiaba irtam hogy csak normalis hangnemben fogok hozzaszolni!

2013.08.11. 16:05:23

@Chang Yai: :))) Ez a motoros tortenet Thaifoldon volt vagy Burmaban? Thaifoldon megertem, de Burmaban azert nem semmi... Persze Thaifoldon is nagyon vicces. En is evekig magyarul karomkodtam, ma mar csak a szamolas maradt meg, azt valoszinuleg mindig magyarul fogok valamennyire. Bar a multkor hangosan szamoltam (szerencsere egyedul voltam) es azon vettem eszre magam hogy valami ilyet mondok: 'harom-tiz-thirteen-five-tizennyolc' :)

2013.08.11. 16:20:58

@smile750: Lehet hogy velem van a baj, de nem igazan ertem, mi szukseg volt arra hogy az izraeliek fizikumat illetve tipikus eletutjat negativan kritizald itt? Azt is irhattad volna, hogy az ukran pasik mind igenytelenul neznek ki, a nok kurvasan oltozkodnek, mindegyik husz evesen megy ferjhez, 25 evesen elvaltak 3 gyerekkel es 40 evesen massziv alkoholistak. Stb., minden neprol lehetne ilyesmit irni. Tudom hogy izraeliekrol volt szo a posztban, de akkor sem ertem minek kell kiemelni hogy az izraeliek mindig egy helyre mennek a katonasag utan. Es? A magyar fiatalok meg pl. hova mennek - nagy reszuk nyelveket sem beszel, katona sem lesz soha (pedig szerintem nem mindenkinek artana meg), es miutan 10 ev alatt elvegezte az egyetemet sok halasztassal, elkezd egy multinal dolgozni ehberert vagy kimegy Londonba mosogatni. Na kb. ennyire volt realis vagy relevans amit az izraeliekrol irtal.

M. Péter 2013.08.11. 16:45:33

@smile750: Mark Spitz neve mond valamit neked?

skylla 2013.08.11. 16:45:34

@diggerdriver: csak azert kerdeztem, mert allitolag soha nincs eleg poszt. a tiedet pedig nem publikalta a HA anno se. szoval furcsa.

@Határátkelő: erdekelne, miert nem került ki diggerdrivver posztja.

Határátkelő 2013.08.11. 16:47:43

@skylla: Engem meg az érdekelne, hogy hol van. Komolyan. Mert hogy én nem kaptam meg. Ha már átmentél ügyvédbe, akkor neked is mondom, ami természetesen neki szól: tegye már meg, hogy elküldi újra.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.11. 16:53:06

@Mirjam2: Chiang Maiban, sajnos itt még mindig nem játszik a motor, csak a külvárosokban, amikor majd legalizálják, akkor gondolom meg életveszély lesz vezetni :-(
állandóan honvágyam van, már amikor van rá időm :-(
Yangonban is van már több ezer külföldi, de magyarokról nem tudok, csak az az egy, akit itt a kommentek között említett valaki pár hónapja, kajakedző pasi talán. na az is egy érdekes történet lenne.
a saját telefonszámom csak magyarul tudom, de van, amelyiket meg csak angolul.

Latcho Rom 2013.08.11. 17:10:17

@smile750: Lehet hogy rossz helyen keresgeltel?

itt nezz korul, kepek is vannak a "hedonista" zsidokrol

en.wikipedia.org/wiki/2013_Maccabiah_Games

rezsoatya (törölt) 2013.08.11. 17:22:08

@nezzazegfele: @33621: ez tenyleg erdekes tema lehetne...
Minden eloitelet nelkul mondom, ez attol is fugg milyen kozegben mozog itt az ember. Nekem kizarolag pozitiv benyomasaim vannak. Biztos van mas is, olvastam is ilyenekrol...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 18:14:34

@33621: @nezzazegfele:
Nehéz kérdés, hogy miért van ez így.
A napokban találkoztunk egy 40 éve itt élő emberrel, akivel kicsit beszélgettünk erről a dologról is. Azt mondta, azt figyelte meg, hogy csak addig voltak érdeklődőek az újonnan jött mgayarok, ameddig megkapták azt, amire szükségük volt (segítséget, információt). Ha nem tudott segíteni, vagy más segített, akkor már nem volt érdekes és többet nem keresték.

Én ilyet nem tapasztaltam, bár az igaz, hogy sokan kérnek infót tőlem is és miután megválaszoltam a kérdéseket, gyorsan el is vagyok felejtve. Ez nem gond, virtuálisan az ilyen nem vág földhöz.

Amit viszont tapasztaltam (negatívumot):
- beszélgetünk és folyamatosan rám akar licitálni (semmi baj, de a dedóból már kinőttem - utolsó találkozás volt);
- beszélgetünk és folyamatosan siránkozik, hogy milyen rossz neki itt. Ez megint utolsó találkozásos beszélgetés, mert erre nem vagyok kíváncsi.

Akik magyarok és ki tudok velük jönni:
- nagyon rég óta itt vannak és idősebbek;
- itt születtek, itt szocializálódtak, de megvannak a magyar gyökereik (ennél fogva nyitottabbak felénk, mint a helyiek).

Ezeknek a magyaroknak sokkal pozitívabb a hozzáállása a dolgokhoz, mint az átlag magyarnak. Tudják értékelni azt, amijük van és nem azon lovagolnak, ami nincs.

Nehéz közös témát is találni sok esetben. Nem nézünk magyar TV-t; nem hallgatunk magyar zenét; nem akarunk ügyeskedni sem. De ezt a "problémát" már Magyarországon is ismertük: mások vagyunk. Aztán akik szintén mások, azokkal jól kijövünk (függetlenül attól, hogy magyar, svéd, német, eritreai vagy bármi más).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.11. 18:20:57

@Kovermadar:
Nem.
A történéseket megírom a blogomba de ebből összevágni egy posztot nem tudok. Nem vagyok író:))))))))))

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.11. 18:35:06

@rezsoatya: @Kovermadar:

Igen, valószínűleg a közeg is közrejátszik, illetve az, hogy az illető mennyire van elszigetelődve, vagy mennyire volt itthon elszigetelődve anno - és ahhoz képest milyennek éli meg a kintlétet.

Itthon, helyben mi is ufónak számítunk. Csak remélni merem, hogy odakint majdan nem.

rezsoatya (törölt) 2013.08.11. 18:47:01

@Kovermadar: ezt nagyon jol osszefoglaltad! Valahogy ezt erzem/ ereztem en is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 18:56:47

@diggerdriver:
Én sem vagyon informatikus, de éppen linux parancsokat nézegetek (és próbálgatok) :) Sosem lehet tudni!

@nezzazegfele:
Járjatok nyitott szemmel. Aztán az első pár mondat után úgyis kiderül, hogy megy-e a dolog vagy jobb inkább hagyni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.11. 20:01:03

@Határátkelő:
Na most olyan nem lehet hogy nem kaptad meg merthogy egyben küldtem el.
Most elküldtem az eredeti emailt a csatolmánnyal.

tucano 2013.08.11. 20:24:13

pedig a blogválogató új távlatokat nyit a fikázásban, egyszerre több embert lehet leszólni :)

Muscari 2013.08.11. 20:32:36

Eszrevettetek, hogy nem csak Jess es Hagyma, hanem Birca is eltunt?

Lattam ma kommentelni egy masik blogon es egybol belemhasitott hogy napok ota nem lattam itt. Kar erte...

Nincs is akkora a kommentszam, pedig igy is maradt ket szoszatyar legeny a gaton, ugye tudjatok, kire gondolok ;-)

október 2013.08.11. 20:33:38

"Szintén érdekes, hogy a talán legjellemzőbb magyar anyázás egyáltalán nem létezik. Az angol nyelv általános ismeretéből adódóan természetesen elő-elő fordulnak angol káromkodások is."
Itt úgy érti, hogy a svéd nyelvben ez nincs jelen ugye? Merthogy az angol son of a bitch nagyon is létező káromkodás.

Muscari 2013.08.11. 20:35:16

Egyebkent nekem is tetszik a mai kiserlet, felolem johet belole idonkent. Akinek nem tetszik, az majd legfeljebb nem olvassa aznap.

@tucano: :-)

nyuszigonosz 2013.08.11. 21:39:38

@Muscari: Szerintem a Birca idejön, amint olyan téma lesz, amihez szivesen szól hozzá.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 21:40:48

@október:
Igen, úgy értettem. :)
A svédek (eddigi tapasztalataim alapján) nem "anyáznak". De eddig nagyon egymás sértegetésére sem hallottam példát (illetve nem komoly kontextusban - kártyázás közben volt jävlázás, de inkább vicces volt, mint sértő :) ).

@Muscari:
Érdekes!
Pedig nem sokkal az új rendszer bevezetése után járt itt, ha jól emlékszem. Nem tudom mi lett vele, lehet csak nem ér rá? Bár ha láttad...

nyuszigonosz 2013.08.11. 21:55:40

@Kovermadar: Különösen érdekes a bajor káromkodás - mérgelödés. Inkább humoros, mint más.

Egy ideje minden évben megjelenik a Zefix ( olvasd: cefix) naptár is a Kruzifix ( krucifix) szóból csak ezt hallani, ha valaki mérgében mondja. :-) Ez a bajor káromkodások és szidalmak összeszedett verziója.

Még olvasmánynak is jó, mert inkább nevetni lehet rajta.

2013.08.11. 21:58:42

@Muscari: Hagyma most a homáron folytatja azt, amit itt is nap mint nap leművelt (papagáj). :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.11. 22:13:38

@Muscari:
Nem, nem tudjuk kire gondolsz.:)))
Én akit igazán sajnálok hogy nem ír ide az Amitsay már ha jól írom a nevét.
Azok között sem láttam akik feliratkoztak.
Max az új rendszer bevezetése után is volt itt szerintem itt van csak nincs mihez hozzászólni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.11. 23:21:12

@diggerdriver:
Amitsay? Volt ilyen kommentelo?
Nem Amarantera gondolsz? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.11. 23:25:33

@Kovermadar:
Nem nem, de tényleg Amarante is hiányzik.
Amitsay izraeli nő és nagyon jó hozzászólásai voltak.

pappito · http://pappito.com 2013.08.11. 23:32:54

@Mirjam2: "Lehet hogy velem van a baj, de nem igazan ertem, mi szukseg volt arra hogy az izraeliek fizikumat illetve tipikus eletutjat negativan kritizald itt?"

ezt tanulta a körzetvezető testvértől a csőhajlító szakmunkásképzőben, hát azt hiszi szegény, hogy a zsidók (mind!) azt gondolják amit ő gondol, hogy gondolnak :)

pappito · http://pappito.com 2013.08.11. 23:33:39

@diggerdriver: Amichay szerintem, de tényleg hiányzik, a saját sztorija is érdekes volt meg amiket kommentolt is...

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.11. 23:40:57

@Muscari: Hat ez a kommentszam ketelu fegyver. En speciel csak reggel es delutan/este szoktam ranezni a kommentekre altalaban.

Reggel meg altalaban csak Tilmir az egyetlen aki odairta hogy szuper volt a poszt, koszonjuk, csak igy tovabb (nem kotekedes, imadamom hogy ilyen pozitiv! :) ), aztan kattintanek delutan es latom hogy mar 400 komment van. Beleporgetek, latom az elso 100 oldal a guppik akvariumi szaporitasarol szol, beleporgetek, helyes muskatli ultetesi technikak, majd ujjab 90 komment atporgetese, nyelvtani szemantikai disszertacio Birca kommentjeibol, majd beleporgetek es latom hogy vegul meg Hagyma osztja a legtutibb palacsinta recepteket estefele :D. Es akkor erzem hogy nincs az az isten hogy en ezen mind atmenjek.

A "tizedeles" ota meg altalaban van egy ilyen kenyelmes 150 komment delutanra, nem is szokott olyan borzasztoan elterni a targytol, szoval en imadom hogy vegre kezelheto meretu lett a komment-ozon. Koszi HA! :)

pappito · http://pappito.com 2013.08.12. 00:03:15

@diggerdriver: nem találom, az Izrael tag alatt nincs sajnos, pedig emlékszem rá, hogy tetszett amikor olvastam. Lehet, hogy még origós korszakban volt?

a blogja itt van: amichay.hu/

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 01:57:59

@33621: ma 25 fok volt super jo ido kicsit szeles .. jokat csuszkaltunk

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 02:14:29

@október: na a karomkodasrol ma a waterparkba eppen alkalmam volt megcsillogtattni angol karomkodas tudasomat ,mert 2 budos bunko videki siman ragyujtott hamuzott a foldre, es ledobtak a csikket a betonra a medence szelen ( az egesz teruleten tilos es mindenki betartja de nekik nehogy megtiltsa valaki ) talan a barportas mult dolgozik bennem es szoltam nekik hogy leejtettek valamit es vegyek fel kulomben sem lehet itt dohanyozni.. persze franciaul mert ezek a videki bunkok azt jobban ertik.. mire elkezdtek a kozepso ujukat mutogatni... mire en beindultam az osszes csunya szoval eleg hangosan amit csak angolul tudok franciaul nem is letezik.... fel is vettek a csikkeket mert tobben neztek oket mar es elmentek .. azt nem tudom hogy oda-e ahova kuldtem oket...

zopilote 2013.08.12. 03:34:19

@montroyal:
Ez a csavo is dohanyzott Montrealban tiltott helyen egy hete:
www.youtube.com/watch?v=kBgYQsjRfO4
Ment is a " cifra " karomkodas Joual kiejtessel ( francia kanadai proli nyelv, mint pl. az angoloknal a cockney) Jellemzo " csunya " szavak: câlice, osti, tabarnac, sacrament, merde, stb.
@október:
A mexikoi spanyol nyelv ugyan ugy hasznalja karomkodasra az " Anyad " kifejezest, mint a magyar: " Su Madre" Ezert ott szerencses esetben utnek, rosszabb esetben lonek vagy lefejeznek:)

montroyal ( CAN qc) 2013.08.12. 03:59:13

@zopilote: igen tele volt a media vele tenyleg altalanositas nelkul egyes dohanyosok super arogansok tudnak lenni ... ha tilos akkor TILOS... ennyi ..tobb vadpont van most a ficko ellen

zopilote 2013.08.12. 04:29:53

@montroyal:
" ha tilos akkor TILOS "
Azt elfogadom, hogy tilos. Ezert nem jarok olyan helyekre, ahol nem lehet dohanyozni: kavezokba, barokba, mozikba, ettermekbe, stb. Vasarolni, ugyeket intezni is csak ritkan es csak vegso esetben megyek es igyekszem ezeket a dolgokat minel rovidebb ido alatt elintezni. De nem csak en, hanem dohanyzo ismeroseim legtobbje is ezt csinalja. Leszokni mar csak azert sem szokom le rola, mert ez emberi meltosagom feladasa lenne, behodolas, megtores:) Inkabb belepusztulok:)

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.12. 15:54:48

@zopilote: asztaqwa
Egyrészt erős túlzásnak tartom ezt egy nyilvános dohányzásért.
Másrészt szerintem nem csak dohány szívott ez a csávó, ha 5 ember kellett hozzá :)

smile750 2013.08.14. 16:24:17

@Mirjam2: Igen, lehet, hogy veled van a baj. Azért írtam mert a sportszeretetükről, és ilyen-olyan házibajnokságokkal kapcsolatban témába vágott, és érdekesnek találtam megemlíteni a személyes tapasztalatomat a témában. Sajnálom ha ez neked nem tetszik.
Amúgy tényleg sajnálom, hogy nálunk nincs sorkatonai szolgálat. Azóta férfiak sincsenek. Ebben igazat adok.
Lehet a dolgokat érteni, és félreérteni is. Akinek van ismerete, tapasztalata a témában az majd jön és megerősíti, vagy megcáfolja amit írtam, de olyanoktól akiknek semmi viszonyítási alapja nincs nem biztos, hogy kell a kioktatás, pusztán "fajvédelemből".
Igen, a legtöbb magyar fiatal nem engedheti meg magának, hogy külföldre járjon nyaralni, de nem gondoltam egy percig sem, hogy meg kéne őket versenyeztetni.
Szintén csak érdekességképpen említettem meg a dolgot, mert számomra szokatlan, hogy ennyire koncentráltan járjanak a fiatalok nyaralni ugyanoda, csak azt szem előtt tartva, hogy a haverok is ott voltak, ezért nekem is oda kell mennem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása