oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 05. 07:50,  Egy határátkelő Magyarországon 477 komment

2013. augusztus 05. 07:50 Határátkelő

Egy határátkelő Magyarországon

Talán még emlékeztek rá, a nyár elején arra kértem az országfelelősöket, írják meg, miként nyaralnak az őslakosok. A pár napos szünet után tehát most jöjjön Cooper thaiföldi írása, amely azonban nem Thaiföldről szól (mindjárt ki is derül, miért), hanem arról, hogyan is látja Magyarországot egy 3 éve külföldön élő határátkelő.

BKV_busz.jpg

„Bár Thaiföldön élek, nem vagyok és soha nem is leszek thai állampolgár, a hazám pedig mindig is Magyarország lesz. De jelenleg az otthonom Thaiföld és a műtétemet leszámítva nagyszerű 6 hetet töltöttem el kis hazámban.

Szabadságra Thaiföldről

Thaiföldön nagyjából ismeretlen a fizetett szabadság fogalma, legalább is a nagyobb cégeknél, hivataloknál is csak pár nap jár, a magyar munkavállalók által kevesellt 20-30 napos (ami a hétvégékkel valójában 1-1,5 hónapos) szabik itt mesébe illően hangzanak.

Fizetetlen szabiról se szeretnek hallani a munkaadók, a legjobb, ha az ember szó nélkül ledolgozza a heti 6 munkanapot és örül az évi 13-16 nap munkaszüneti (ünnep)napnak.

A thaiok ezeken az ünnepnapokon "nyaralnak", amikor is felkerekedik az egész család és elmennek piknikezni a tengerpartra, erdőbe vagy a hegyekbe. Az iskolaszünet az itteni újév környékére, a legmelegebb időszakra, április-májusra esik valamint októberre.

Csak a legtehetősebb thaiok tehetik meg, hogy külföldre utazzanak, az emberek általában belföldi úti célokat választanak és azokat is csak rövidebb, párnapos nyaralás erejéig, de ezzel ők nagyon is elégedettek. Szerencsére nagy a választék és mivel nincsenek nagy igényeik, így olcsón megússzák a kiruccanást és a sokat hangoztatott "válság" se érződik errefelé.

Két évvel ezelőtti motorbalesetem után az otthoni műtétnél egy fémlap került a lábamba, amit már épp ideje volt eltávolítani, így a munkahelyemen engedélyezték az európai kiruccanást. Ebben a cikkben az élménybeszámolás helyett a 3 éves thai tartózkodásom utáni magyarországi benyomásokról fogok írni.

Örömteli tapasztalatok

Először is a sokat szidott BKV. Utoljára iskolás koromban tömegközlekedtem, úgyhogy „kicsit" ódzkodtam tőle és első körben robogót szerettem volna venni / bérelni, de szinte mindenki lebeszélt róla, mondván, ha nem tolom fel magammal a lakásba vagy nem szerződtetek mellé biztonsági őrt, akkor ne lepődjek meg, ha reggelre eltűnik a gép.

Így végül maradt a jó öreg BKV, amit cseppet se bántam meg. Az iPhone alkalmazásnak köszönhetően mindig ki lehetett számolni, hogy mikor érkezik a következő busz, villamos, metró..., így a Thaiföldön néha hosszas várakozáshoz szokott turistának nagyon ritkán kellett akár 10 percet is várnia.

Az új metrókocsik és Mercedes-buszok végre hozzák a nyugati színvonalat, de azért a régebbi járművek meglehetősen lepukkantak, a legrosszabb a helyzet talán a 3-as metrón, ahol az elmúlt évtizedekben semmi sem változott.

Igyekeztem elkerülni a reggeli és délutáni csúcsforgalmakat, ami általában sikerült is, de párszor kénytelen voltam felpréselni magam a tömött, légkondi nélküli villamosra a hőségben. De mivel nem ez volt a napi rutinom, így jót nevettem magamon és élményként fogtam fel azt a pár megállót.

A jegy nem olcsó, de inkább az otthoni keresetek alacsonyak. A 3.000 forintos 10 darabos gyűjtőjeggyel egy utazás 1 Euróra jön ki, ami szerintem nem vészes - ha nem 1 megállót megy az ember. De ahogy néztem, nem sokan kezeltek jegyet, amit azért tehettek meg, mert 1,5 hónap alatt mindössze 2x találkoztam ellenőrökkel. Mondjuk azok hatan rendesen megszállták a buszt, ott esélye volt senkinek se bliccelni.

Vagyis igen, a hajléktalanok, akiken úgysem tudják behajtani a bírságot, rutinosan nyújtották a személyit és gyűrték a zsebükbe a csekket. Külföldön általában meg sem fordul(hat) az emberek fejében, hogy ne vegyenek jegyet, de otthon ez a sport még mindig nagyon népszerű. :-)

Végre beindították a rendszeres dunai hajójáratot is, amin szuper élmény volt utazni. Igaz 2 óra alatt ért fel a hajó a Haller utcától a Rómaira, így munkába járásra alkalmatlan, de én ráértem és élveztem a napsütést a fedélzeten. Meg az a 4 db hajó, amit beüzemeltek, nem is lenne elég a dunai tömeg-közlekedésre. Abban is reménykedek, hogy mire legközelebb hazalátogatok, a 4-es metró már üzemképes lesz!

Vonatoztam is kétszer, és mindig új, tiszta kocsiban utaztam, egyszer se a régi lerobbant vonatkocsikban. Az IC-n internet is volt, bár a büfékocsit hiányoltam a közel 4 órás úton vagy a Thaiföldön megszokott mozgó árusokat, akik a megállókban szállnak fel. A Keleti-pályaudvar viszont eléggé lehangoló látványt nyújtott. Kosz volt és olyan arcok jöttek velem szembe, hogy a hátizsákomat nem éreztem biztonságban a hátamon.

Jó volt látni, hogy azért sok épületet felújítottak a közelmúltban és nem csak a felcsúti stadionra jut pénz. Bár ez a megállapítás inkább a belvárosra vonatkozik, némely külváros például a szegényebb ázsiai kisvárosok benyomását keltette bennem.

Tetszett a sok szabadtéri kocsma / bár / étterem is, ahol jó zene mellett barátokkal beszélgethet az ember és rengeteg külföldi turistával találkozhat. Tényleg működik a romkocsma-turizmus, jönnek a külföldiek az olcsó piára, szép magyar nőkre.

Azt mindig is tudtuk, hogy a magyar nők gyönyörűek, de ebben a tekintetben Thaiföldnek sincs miért szégyenkeznie - szerencsére. A thai és magyar nők összehasonlítására egy külön cikket vagy akár könyvet is lehetne szánni... :-)

Negatív tapasztalatok

A leginkább szembetűnő a rengeteg hajléktalan és kukázó volt. Sok ember kerülhetett az utcára az elmúlt években, mert minden park, aluljáró tele van velük. A legelkeserítőbb annak az eléggé jól szituált középkorú férfinak a látványa volt, aki kikukázott nyitott tejfölt kanalazgatta az egyik konténer mellett.

Meglepő volt - de azért beugrott, hogy ez korábban is így volt, csak már elszoktam tőle -, hogy a szórakozóhelyeken, jól menő kocsmákban, fesztiválokon rendesen küzdeni kell, hogy kiszolgáljanak a pultnál. Valahogy úgy éreztem, hogy a pultos tesz nekem szívességet, hogy kiszolgál és ezért sokszor ki is kalkulálta magának a borravalót. Ezt próbálná meg Thaiföldön! Gyorsan kipenderítenék.

Rengeteg a betarthatatlan, értelmetlen szabályozás otthon. Beszélgetve az otthoni ismerőseimmel, azt vettem észre, hogy az emberek többsége állandó félelemben él.

Aki buszozik, az folyamatosan az ellenőröket figyeli, mert amíg nem ellenőriznek mindenkit a felszállás után, addig úgyis az emberek többsége bliccelni fog.

Aki kocsit vezet, az jobb, ha bekalkulálja a büntetéseket, mert nehéz megúszni, hogy valami miatt ne sarcolják meg. A legújabb, hogy már egy sör után vezetve akár börtönbe is kerülhet az ember. Ez komoly? Nem mintha az ittas vezetést támogatnám, de ez már túlzásnak tűnik.

Akinek van munkája, annak lapítania kell és mindent eltűrni a főnökétől, mert új állást nem egyszerű találni. Egyik ismerősöm pedig nem merte aktiválni iPhone-ján a helymeghatározást, nehogy valamelyik közösségi oldalra írogatva valaki meglássa, hogy nincs otthon és betörjenek hozzá. Itt meg akár a kulcsot, telefont is a motorban hagyhatom.

A rohanó életmód miatt az embereknek alig jut idejük egymásra. „Pörgés van", ami abban nyilvánul meg, hogy az emberek mindig sietnek valahova, gyorsan beszélnek egyszerre több emberhez, belevágnak a másik szavába (azt észre sem véve), nincs idejük nyugodtan beszélgetni, rendszeresen elfelejtenek dolgokat.

Sajnos nem is mindegyik barátommal sikerült találkoznom, ami részben az én hibám is persze és semmi szemrehányás nincs abban, ha azt mondom, hogy egyesek napirendje teljesen követhetetlen. Vajon anno én is ennyire pörögtem otthon? Nem így emlékszem, de itt Thaiföldön azért biztos sokat lassultam. :-)

A médiákból ömlik a szemét, nincs rá jobb szó. Az utolsó hónapot egy barátom lakásában tölthettem (ezúton is örök hálám érte!!!), ahol a rengeteg haszontalan csatorna között szörfölhettem.

Néha azon kaptam magam, hogy engem is beszippantott az agymosó média és csak ugrálok egyik csatornáról a másikra egy csomó bugyuta, ízléstelen, igénytelen műsorba belefutva és remélve, hogy a következőn valamit találok.

Egy hónap alatt 2 jó filmmel találkoztam összesen és több száz olyannal, ami már 10 éve is elavult ismétlésnek számított. Volt Knight Rider, Reszkessetek betörők, Dallas, Isaura-féle botrányos sorozatok...

Felvilágosodtam, hogy melyik csatorna melyik párt szócsöve, a híradókból pedig úgy folytak ki a hullák, mintha a világon csak rossz dolgok történnének és örüljenek a népek, hogy nekik még van mit enni...

Thaiföldön nincs tévém és nem is érzem a hiányát, ezek után meg főleg nem költenék arra, hogy engem távirányítsanak. Azt a pár meccset vagy Forma-1-es futamot megnézem valamelyik étteremben a barátokkal.

Sokat nem vettem észre az otthon „dübörgő gazdaságból", sőt inkább azt láttam, hogy az emberek életszínvonala jelentős mértékben csökkent. Az autók átlagéletkora tovább nőtt, az utak minősége tovább romlott és egyre többen kerékpároznak, ami önmagában hasznos dolog lenne, ha sok ember nem kényszerűségből választaná a közlekedésnek ezt a formáját még télen is.

Ugyanakkor jóval több elhízott, túlsúlyos embert láttam, ami szerintem azzal hozható összefüggésbe, hogy az embereknek nincs idejük / pénzük / lehetőségük minőségi módon táplálkozni. Lépten-nyomon mélyhűtött alapanyagokból dolgozó pékségeket láttam, nem csoda, hogy híznak az emberek, ha ezt eszik. A friss gyümölcs is lassan megfizethetetlen a hétköznapi embernek, hát még az étterem!

Olcsóbb luxus

Sokszor hallom a magyar turistáktól, hogy Thaiföld már nem olcsó. Ami persze igaz is, ahhoz képest, amennyit mondjuk 10 éve kellett itt fizetni. Sokat erősödött azóta a thai baht és a magyar forint is gyengült rendesen.

Persze itt is változtak azért az árak, ezeknek a következménye, hogy ma már 350 forintba is kerülhet egy tál étel, amiért korábban mondjuk csak 200 forintot kellett fizetni.

Szerencsére én ebben az erős bahtban kapom a fizetésem és az volt a tapasztalatom, hogy szinte minden drágább Magyarországon. Vagy rosszul emlékeztem az otthoni árakra vagy piszkosul felment mindennek az ára.

Általában 50%-os drágulást érzékeltem a 3 évvel ezelőttiekhez képest és ez alól csak néhány dolog képezett kivételt, szomorú, hogy ezek inkább „luxuscikkek", mint a napi megélhetés nélkülözhetetlen eszközei: szinte minden nap voltam cukiban, mert a sütik és a kávé kb. feleannyiba kerülnek, mint Thaiföldön és a minőségük is sokkal jobb.

Az alkohol is jóval olcsóbb otthon, a sör szinte féláron van, a bor pedig szintén megfizethető és nem aranyárban mérik - ezt jó néhány rozéfröccs elfogyasztásával bizonygattam magamnak. Bármennyire is töröm a fejem, nem tudok több példát felhozni.

Ellenben az ellenkezőjére: Thaiföldön jelenleg 5-7 forint közötti percdíjjal mobilozok, ezzel szemben otthon 46 forintba került minden perc. Annyit költöttem telefonálásra a 1,5 hónap alatt, mint itt 1 év alatt!

Itt hűtött félliteres vizet szinte bárhol kapni max. 35-40 forintért, otthon inkább a 180-220 forint volt a jellemző. Az éttermekben is jóval többeket fizettem, mint itt, de meg kell jegyezni, hogy az adagok nagyobbak otthon és egy hasonló minőségű étteremben itt se kerül sokkal kevesebbe a vacsora.

Összességében nagyszerű nyaralásom volt otthon, jó volt találkozni a családdal, barátokkal, sok közös programot csináltunk, a közös bográcsozások felejthetetlenek voltak. Ha itt főznék, biztos beszereznék egy bográcsot.

Ahogy látom Magyarország nem nevezhető drágának, csak egy átlagos thai (vagy magyar) fizetésből tűnik annak. Örültem, hogy otthon is jó meleg volt, de annak is, hogy egy hétig belekóstolhattam a tavaszba/őszbe is, a tél kicsit se hiányzott!"

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Ha pedig még ezek után is szereted a blogot, akkor szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Thaiföld országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr715445371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.08.05. 08:01:52

Mindenhol jó, de legjobb otthon - szerencsére ebből nekem 2 is megadatott. :-)
Cooper

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 08:22:56

Hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg.

Határátkelő 2013.08.05. 08:28:29

@Babette_: Ez oda van írva, de aki fent van a listán, arra nem vonatkozik. Például te is anélkül jelentél meg és Cooper is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 08:29:06

Nagyon hazaáruló vagyok ha azt mondom hogy soha nem volt egy perc honvágyam se?
Lehet hogy az idei hazalátogatást kihagyom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 08:30:58

@Babette_:
Nekem is oda van írva és egy másodpercen belül megjelent.
Nincs semmi gond.

2013.08.05. 08:33:55

Igazából rengeteg mindent kitudnék másolni, de csak ezt a kettőt fogom:

"Külföldön általában meg sem fordul(hat) az emberek fejében, hogy ne vegyenek jegyet, de otthon ez a sport még mindig nagyon népszerű."

Mert ez JÁR az embereknek. Nem fogják fel, hogy szolgáltatást vesznek igénybe, ami pénzbe kerül. Azt mondjuk ne felejtsük el megemlíteni, hogy szerintem a BKV helyzete akkor sem lenne jobb, ha mindenki venne jegyet, mert olyan mint egy lyukas zsák. Fölül beledobja a pénzt az ember, a legnagyobb része meg kihullik. Nem kellene annyit lopni az elvtársaknak. Lásd négyes metró például. Rájöttem időközben, hogy az államnak az állami beruházás éri meg a legjobban. A végtelenségig lehet húzni és a végtelenségig lehet lopni meg visszaosztani a holdudvarnak. :)

"A rohanó életmód miatt az embereknek alig jut idejük egymásra. „Pörgés van", ami abban nyilvánul meg, hogy az emberek mindig sietnek valahova, gyorsan beszélnek egyszerre több emberhez, belevágnak a másik szavába (azt észre sem véve), nincs idejük nyugodtan beszélgetni, rendszeresen elfelejtenek dolgokat."

Ez csak a pénzről (fizetésekről) szól. Ha nem lenne ennyi csóró ember, valószínű, hogy az emberek hangulata is drasztikus mértékben változna, pozitív irányba.

2013.08.05. 08:35:01

@diggerdriver: Te vagy minden idők legnagyobb hazaárulója. :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 08:43:00

@Philosoraptor:
Kösz. Nem csalódtam Benned.:)))))))))))
Tanulj baszod és lépj be sorainkba.
Félreteszek Neked egy ''Kiváló Hazaáruló,, jelvényt.:)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 08:51:29

Amúgy jò a poszt este írok hosszabban.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 08:53:12

@diggerdriver:

@Határátkelő: elnézést. a másik (rossz billentyűs) gépről voltam és csak másolni tudtam, kérdezni nem :) töröld nyugodtan.
(mi történt az előző posztban, hogy a végén megjelentek régi kommentek?)

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 08:54:26

@www.aonang.hu: szuper. de hol is olvastam ezt már egyszer?:)

NIKI LAURA 2013.08.05. 09:01:37

Nem tudtam eldönteni,a poszt-toló dicsekszik,vagy panaszkodik.
Hirtelen nem is tudom,melyik lenne a jobb?!

NIKI LAURA 2013.08.05. 09:01:37

Vazzeg,
külön ember lett felvéve a posztok moderálására?
Na,akkor megszűntek a több százas hozzászólások,pedig a HA volt a "blog.hu"legsikeresebb gyermeke.

nyuszigonosz 2013.08.05. 09:02:10

Ezt most jó volt olvasni a hosszú posztnélküliség után.
Thaiföldön még nem voltam, oda nem is tervezek menni, és Budapesten is már nagyon régen nem, meg egyáltalán Magyarországon, hát most úgy húz is.

Shebelle 2013.08.05. 09:03:21

Néha sokat tud segíteni egy-egy "kivülálló", ugyanis ő egészen másként lát dolgokat, bennünket, igy felhivhatja a figyelmünket, ötleteket és tanácsokat adhat....

Jó volt olvasni, :)

Határátkelő 2013.08.05. 09:18:31

@Babette_: Csak annyi, hogy éjszaka megpróbáltam az élesítéseket. :) Azért az nem kizárt, hogy lesz pár apróbb technikai malőr, de igyekszem elkerülni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 09:20:06

Egy alapvető igazságra való rácsodálkozás ez a cikk: Mo. valójában gazdag állam, ahol az átlag jól él. Ezt az átlagmagyar mindig elfelejti.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.08.05. 09:24:03

Érdekes volt olvasni, sok mindenben magamra ismertem. Nagyon szeretek Magyarországra látogatni, mert olyankor az ország, a város a legjobb arcát mutatja, szabadságon nekem is kisimultak az idegeim és nem bosszankodom a sok piti hülyeségen, ha pedig mégis bosszantó dologgal találkozom, megnyugtat a tudat, hogy a jövő héten úgyis elutazom...
Soha olyan idilli napjaim nem voltak Budapesten, mint amikor Stockholmból odalátogattam. Mindenki mosolygósnak tűnt, aki pedig nem, arra én tudtam felhőtlenül rámosolyogni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 09:29:44

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Mao gazdag ország.
hektójával locsolja a vizet a fűre közterületen. is.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 09:31:10

@Réka ‎: felénk ez most is így van, pedig itt lakom.
néha sportot csinálok belőle, hogy megmosolyogtassak morc embereket. majdnem mindig sikerül.

_Jeff_ 2013.08.05. 09:46:22

@diggerdriver: ilyen jelvenyt kerhetek en is?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 09:48:58

@_Jeff_:
Neked a homlokodra lesz tetoválva:)))))))))))

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.05. 09:56:01

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azert ez a gazdagsag szo egy relativ fogalom. Mihez kepest gazdag? Igen, Etiopia-hoz kepest duborog a gazdasagunk, de azert legyunk oszintek, Europaban a sereghajtok kozott vagyunk. Szerintem viszont mivel Europahoz tartozunk, ahhoz kene merni magunkat (amugy nemtom, oda tartozunk meg vagy a politikai elit a hon ahitott kelethez csatolt mar? nem kozetem az otthoni hireket..)

Hat most nem azert, de az milyen mar hogy lassan mar thai fizuval is kenyelmesen eldegelsz Mo.-n... ez szerintem nem egeszseges gazdasagilag.

Ahol A VIDEKEN elo lakossag tobbsege 10 evente egyszer jut el egy kulfoldi nyaralasra (max. Gorogorszagig, mert az meg viszonylag megfizetheto), soha eletukbe nem tudnak uj autot venni es 25+ ev munkaviszony utan is valogatni kell a Tesco-ban hogy mit engedhet meg maganak az szerintem kurvara nem egy gazdag orszag.

Es ne altassa magat senki, tessek elhagyni Pest megyet, a videken meg a nagyvarosokban is ennyira duborog a gazdagsag...

Amugy nem vitas, hogy Budapest turistakent par hetig hatalmas kiralysag, Europa egyik legjobb bulifovarosa, de probalj meg lenyomni egy reggeli tomegkozlekedos-hivatali ugyintezos-melos hetkoznapot es soha tobbe nem akarsz ott elni... es ez baj!

M. Úr 2013.08.05. 09:58:24

@Philosoraptor: "Mert ez JÁR az embereknek. Nem fogják fel, hogy szolgáltatást vesznek igénybe, ami pénzbe kerül."

Az a helyzet, hogy a BKV évente 20-30 milliárd forint állami támogatást kap. Azaz egy átlagos magyar adófizetőtől 5-10 ezer forintot évente. A mocskos nagy igazságtalanság az, hogy ebben benne van az összes vidéki, az összes biciklis / gyalogos / autós is. És mégis minden évben a legmélyebb csődök csődjébe kerül ez a vállalatnak nevezett pénzmosoda.

Van ismerősünk a BKV-nál viszonylag magas pozícióban. Egy bizonyos szinttől felfele mindenki kap a cégben prémiumokat, a negatív rekorderedmények idején is. A vezetők, akiknek az lenne a dolga, hogy valahogy nullszaldósra kihozzák ezt az átkozott vállalatot, évi 10 milliós nagyságrendű bónuszokat visznek haza kitűnő munkájukért. Miközben az ezer éves buszok kigyulladnak, a trolik ráznak, holott évi néhány tízezer forintból rendesen karban lehetne tartani őket.

Na ezért bliccelnek a BKV-n olyan sokan. Amíg az állami (vállalati) oldalról ilyen a hozzáállás, addig nem tudom, mit várnak az utasoktól. Döntsük már el, hogy akkor ez egy gazdasági vállalkozás, vagy az adófizetők pénzéből fenntartott infrastruktúra.

Egyébként sose bliccelek a BKV-n, a nyugodt utazás nekem többet ér.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 10:00:38

@Don Kartasch:

"Azert ez a gazdagsag szo egy relativ fogalom. Mihez kepest gazdag?"

A világátlaghoz képest. Mi más mérce lehet?

Len.Mag 2013.08.05. 10:02:09

Tetszett az írás, jó így - kicsit távolabbról - rálátni a budapesti életre - úgy, hogy közben egyik véglet felé sem ment el, tehát se a nosztalgikus köd nem borította el, se az élhetetlen jelző nem került elő. :)

Valóban az elhízás sajnos ma már egyáltalán nem a jólét szimbóluma, sőt. Ugyanúgy, ahogy a cigarettáról, alkoholról sem tudnak sok esetben lemondani, a mértéktelen és egészségtelen evésről sem fognak, hiába viszi el a fizetést. Gondolom ez is egyfajta stresszoldás, csak sajnos ördögi kör.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 10:03:22

@Don Kartasch:

"Szerintem viszont mivel Europahoz tartozunk, ahhoz kene merni magunkat"

Ez értelmetlen. Kelet-Európához érdemes mérni az országot. S igen, a baj, hogy az ország helyezése e régión belül egyre csökken az utolsó 15 évben.

Most már az EU-ban csak 3 ország van Mo-nál hátrább. 10 éve még 7 ország állt hátrább.

_Jeff_ 2013.08.05. 10:05:10

csak erdekessegkepp. mindazok, akik rendszeresen hasznaljak a "haza" meg "otthon" kifejezest magyarorszag helyettesitesere, azok meg mindig azt erzik otthonnak legbelul, barmennyire is igyekeznek az ellenkezojet allitani.
hetfo reggeli kis pszichologia orankat hallottak, tovabbi szep hetet

négyzet 2013.08.05. 10:05:20

@Babette_: meg a betonra is, minden este.

Ami a drágulást és életszínvonalat illeti, nem érzékcsalódás, egy átlagos keresetből sem jut minőségi kajákra, cuccokra.

2013.08.05. 10:15:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: A világon lehet, hogy gazdag és fejlett, de európában szegény és sereghajtó. Mindenki döntse el, hogy hova akar tartózni, de ettől agyfaszt kapok, amikor megy a porhintés. Ez is egy kicsit ilyen magyar közömbösség, vállrándítás, vannak nálunk szegényebbek is. Így nem is fogunk soha egyről a kettőre lépni.

M. Úr 2013.08.05. 10:16:50

Amikor Magyarországra utazok, nekem a legszembetűnőbb mindig az, hogy mennyivel kevesebb a magas ember, mint Ausztriában. Ausztriában a 181 centimmel tök átlagosnak számítok, míg Magyarországon csak kb. minden huszadik ember magasabb nálam.
Pedig a Wikipedia szerint az átlagmagasságban csak 3 centi különbség van a két ország között.

Az árak tényleg az egekben. Tudom, a Balaton nem reprezentatív, de ott is magyar emberek élnek többnyire, magyar fizetésből. A vegyesboltban a kaja például drágább volt ott idén, mint Bécsben.

2013.08.05. 10:19:51

@M. Úr: Ez egy elég kényes téma, mert akkor adót se kelljen fizetnie az embereknek, lévén a magyar állam nem arra költi, amire kellene.... :)

Én megértem ezt a fajta gondolkodást (hiszen van alapja), csak ettől függetlenül nem tudom elfogadni.

Nem fizetsz adót meg nem veszel bkv bérletet? Oké, de akkor ne használd azokat az intézményeket, amiket adóból tartanak fent, és a közlekedésedet meg úgy oldod meg, ahogy akarod. Én így gondolom. Azt hozzátenném, hogy a fizetésekhez képest elég drága a bérlet és a jegy is.

2013.08.05. 10:21:26

@M. Úr: És ezt nekünk magyar forintból kell megvenni. Gondolhatod...

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 10:21:41

@_Jeff_: a helyzet az, hogy sokan a haza és a kormány kifejezést képtelenek megkülönböztetni egymástól.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 10:22:35

@Philosoraptor:

Nem mondtam, hogy nem kell törekedni az előre haladásra. De a helyzet nem ismerete nem vezet sehová.

M. Úr 2013.08.05. 10:22:58

A cikkhez még:
Az autók átlagéletkora még így is túl magas Magyarországon, ha az átlagfizetést nézzük. Megérteni sosem fogom, miért vesz 0 kilóméteres, 4 milliós kisautót az, aki havi nettó 100-at keres? Miért nem jó a 3 éves, ugyanolyan típusú a harmadáért? Főleg a "mi autónkra" gondolok...

Nekem meg a jó osztrák fizetéssel álmatlan éjszakákat okoz, hogy megengedhetem-e magamnak a 3 milliós autót, elég lesz-e a készpénzes vásárlás után tartalékban megmaradó 5000 euró... Én-e vagyok-e a hülye-e?

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 10:23:04

@Don Kartasch:
"A VIDEKEN elo lakossag tobbsege 10 evente egyszer jut el egy kulfoldi nyaralasra (max. Gorogorszagig, mert az meg viszonylag megfizetheto), soha eletukbe nem tudnak uj autot venni es 25+ ev munkaviszony utan is valogatni kell a Tesco-ban hogy mit engedhet meg maganak az szerintem kurvara nem egy gazdag orszag."

alapvetően igazad van. de egy ország gazdagsága nem kizárólag abban mérendő, hogy a lakosai nélkülöznek-e avagy sem.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.05. 10:25:00

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Azert ezt te is tudod h nem igy megy.

Amikor elbaszol valamit a munkaban, te sem mondod azt hogy "hade fonok, meg mindig sokkal jobb munkaero vagyok mint egy analfabeta ugandai, nem?" meg gondolom a te mosolyod sem lenne oszinte ha oldalrol beled rongyol egy nyerges vontato majd elintezi egy vallranditassal majd azt mondja: "meg mindig jobban vezetek mint egy indiai teherautos, nincs okod panaszra...". Vagy amikor az orvos benned felejti az erszoritot, majd a panaszodat elintezi azzal "ehhh, Mali-ban bezzeg mar annak is orulnenek ha egyaltalan korhazat latnanak, te meg itt panaszkodsz?"

Termeszetesen Europaban vagyunk, bar szerintem sok szempontbol ez csak foldrajzilag igaz, de nyilvan ha ezzel dobalozik a felso vezetes, akkor ehhez erdemes merni magunkat...

De ahogy te is mondtad meg a sajat kis regionkban is a vegen kullogunk...

Na most, ertem en hogy ez nem verseny (nem a loszart!), de azert ez megis egy fokmeroje valaminek.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 10:25:05

mondjuk posztcímnek jobb lett volna az "egy határátkelő Budapesten".

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 10:26:13

@Don Kartasch:
" "hade fonok, meg mindig sokkal jobb munkaero vagyok mint egy analfabeta ugandai, nem?""

miért a " "hade fonok, meg mindig sokkal jobb munkaero vagyok mint egy analfabeta osztrák, nem?" jobb válasz?:D

M. Úr 2013.08.05. 10:28:10

@Philosoraptor:
Egyébként én is úgy gondolkodok (filozoraptorkodok) erről, mint te. Nem tartom elfogadhatónak a dacos nemfizetést. Viszont teljesen megértem, hogy mi és miért fáj a legtöbb bliccelést választónak.
Éspedig az, hogy Magyarországon mindenki lépten nyomon szembesül vele, hogy a törvény a csóró átlag jobbágyra mindig teljes erővel sújt le, míg egy bizonyos jövedelem (mondjuk úgy évi 20 millió) felett mindent szabad, tét nélkül, következmények nélkül. Mindent meg lehet úszni, sőt, még csak titkolni sem kell. Bátran lehet pofátlanul, nyíltan a törvények felett állni, és onnan leröhögni az átlagemberre.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 10:29:22

@Don Kartasch:

"De ahogy te is mondtad meg a sajat kis regionkban is a vegen kullogunk..."

Igen, ez az objektív adat, melyre érdemes odafigyelni. Mert azt nézni, hogy Mo-n az életszínvonal alacsonyabb, mint az osztrák - értelmetlen.

Viszont azt értelmes nézni: 15 éve magasabb volt Mo-n, mint Szlovákiában, Lengyelországban, Horvátországban, akkoriban csak Csehország és Szlovénia előzte meg Mo-t, most pedig az EU-n belül mindezen országok Mo. előtt vannak.

Don Kartasch [Warwickshire, UK] 2013.08.05. 10:33:24

@Babette_: Nyilvan nem csak ebben merheto, de a tipikus Bela bacsit, aki heti 50 oraban gurizik az eszterga mellett (most a videki lakossag 80%-ra gondolok), hidd el hogy nem fogja erdekelni hogy kikerulunk a tulzott-deficit eljaras alol meg hogy mennyi az 1 fore eso GNP. O csak annyit fog latni hogy 15 eve meg meg tudta venni pentek este a dolgokat, ami kell a csalad fenntartasahoz mig ma meg mar prioritasokat kell felallitani: ok, a heten ruhakat kell venni a gyerekeknek, akkor majd kov. fizubol kicserelem a gumit nyarirol-telire... addig meg igyekszem ovatosan vezetni...

Nyilvan ha nalunk is halomra olnek a diktatorok a gyerekeket, akkor nem ezek lennenek a fontosak, de szerencsere nem annyira rossz a helyzet. Viszont valahogy ebbol a balkani szintbol az istennek nem tudunk elorebb lepni.

En nem vagyok okos ember, felreertes ne essek, eszem agaban sincs megmondani mit hogyan kene, mert nem ertek hozza, de azt a lakossag 80% erzi hogy azert mostansag mintha nem jo iranyba mennenk...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 10:44:42

Nagyon jó poszt volt, köszönjük!

Mi egy éve voltunk utoljára Magyarországon és hasonlókat tapasztaltunk. Eszméletlen módon emelkedtek az árak, megdöbbentő volt (kifizetni nem volt nehéz a svéd fizetésből, de...).

Egy kiegészítés a vonatokhoz: nekem a Budapest - Veresegyház vonalhoz volt szerencsém, akkor azon még a régi, iszonyúan lepukkant, koszos és büdös vagonok jártak. Ez lehet megváltozott azóta, de akkor mire beértem Pestre, nekem is büdös volt mindenem... :(

BKV-s bliccelés: mióta járok külföldre mondom, hogy egy vicc, amit a BKV csinál a jegyekkel. Egész egyszerűen nem kellene hagyni, hogy ne vegyek jegyet az emberek. Be kell vezetni az angol-francia-svéd-bármilyen nyugati rendszert. Első ajtón fel, többi ne, csippantós rendszer vagy jegyvétel a sofőrtől.
Metrón meg kapukat és kész, nincs hol beszökni.
(ha már így van, akkor elnézést, egy éve még nem volt :) ).

A pozitív csalódásom egyébként akkor az volt, hogy mégsem olyan gorombák a népek, mint arra számítottam. De lehet én vártam sokkal roszabbat vagy voltam sokkal nyugodtabb, mint korábban (amíg ott éltem).

@diggerdriver:
Nekem sem hiányzik, főleg, mert az összes ismerős, akivel megmaradt a kapcsolat idén volt kint (vagy még jön) nálunk. :)

@_Jeff_:
Ez kétségtelenül így van. Nem véletlen, hogy sosem használom ezeket a szavakat... nekem Magyarország van és ha azt mondom itthon/otthon, akkor az Svédországot jelenti. A haza szót nem szeretem, nem hiszek benne, hacsak nem a lakást/házat jelenti, ahol élek.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Nekem az sosem volt mérvadó, hogy van, ahol rosszabb. Bennem van a jobb iránti igény, a többre vágyás (bizonyos szempontok mentén). Mert lehet, hogy pl. Thaiföldön rosszabbul élnek az emberek, de lenne, ami kárpótol. Itthonról nézve viszont nincsen semmi, ami Magyarországért kárpótolhatna (mármint, azért, ha ott kellene élnem). Hiába jobb ott, mint Ugandában.

@M. Úr:
Azt mondod törpe vagyok? 173 cm 'alacsony'-ra nőttem :)

M. Úr 2013.08.05. 10:54:43

@Kovermadar:
Vonatok: Én Magyarországon keleten és nyugaton is elég sokat vonatoztam az utóbbi években. Az egészen nyilvánvaló, hogy a keleti országrészben lepukkant, ósdi, retkes, büdös, zajos, gusztustalan vonatok járnak. Ezzel szemben nyugaton többnyire a jó kis hangszigetelt, tiszta újak. Az ár meg ugyanaz.

Magasság: itt is vannak azért törpék, de az osztrákok - németek nagy langaléták. És meglepő, de jóval gyakoribb, hogy magasabb nő alacsonyabb férfivel van. Fiataloknál is, tehát nem feltétlen a pénz miatt.

Len.Mag 2013.08.05. 11:02:37

@Kovermadar: "Metrón meg kapukat és kész, nincs hol beszökni."
Én Párizsban láttam a kapukon átmászó fiatalokat. Mindent ki lehet játszani, nem tudsz minden megállóhoz egy csapat őrt rendelni, de abból a szempontból jó lenne, hogy sokkal szembeötlőbb lenne, ki az aki bliccel. A sunnyogók közül páran talán meggondolnák...

Len.Mag 2013.08.05. 11:10:27

@Len.Mag: Egyébként most tesztelnek valami ilyesmit az egyik villamosmegállónál, de nem tudok részleteket, nem jártam arra egy ideje.

Ronnie_27 2013.08.05. 11:17:12

„szinte minden nap voltam cukiban”

Ez volna a minőségi táplálkozás? Hmmm.

Tetszett a cikk, szinte minden részével egyetértek. Szeretem Budapestet, szívesen sétálok, fotózok ott, viszont lakóhelynek nem szívesen választanám.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.05. 11:17:12

Jó írás. Bár elgondolkodom, hogy ez valami genetikai kényszer a magyaroknál, hogy folyton összehasonlítják az árakat?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.05. 11:17:12

jé. Nem jelenik meg a hsz. Pedig én jelentkeztem kommentelőnek. :)

tanato 2013.08.05. 11:17:12

Érdekes cikk,Magyarország egy félig kivűl álló szemével.

BTBTBT 2013.08.05. 11:17:12

@Határátkelő:
Érdekes, mert a közelmúltbeli mo.-i szabadságom alkalmával eszembe jutott, hogy kéne ilyen posztot írni - anélkül, hogy korábban olvastam volna a beköszöntőben az országfelelősökhöz intézett kérdést.
Budapest siralmas. Korábbi önmagához vagy sokévi külföldhöz hasonlítva is. :(

Nem olvastam még végig, de persze a mai nem L-poszt. :)

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ki az átlagmagyar?
Lehet, hogy más körökben mozgunk, de nekem már régóta nem úgy tűnik, hogy jól élne a többség.

rezsoatya (törölt) 2013.08.05. 11:17:13

Hat igen. Lehet az elhetetlen orszagot elvezni egy rovid ideig, ha az embernek megvan a megelhetese, munkaja, jo fizetese kulfoldon.
De attol meg szar latni es atelni, hogy akiket otthonhagytunk, rokonok, baratok, felelemben es letbizonytalansagban elnek. Ezt en is megtapasztaltam.

BTBTBT 2013.08.05. 11:17:58

@Határátkelő:
Akkor légyszives az enyémre is nézz rá, mert bár éjfél után moderáció nélkül elmentek a kommentjeim, most viszont nem.
Köszi.

rumitom 2013.08.05. 11:20:57

@Réka ‎: magyarország nem olyan rossz hely amíg van biztos helyed hova elmenni. túristanak lenni, és úgy általában nyaralni szinte mindig jobb mint élni valahol. budapest pedig ahogy legjobb baratom fogalmaz value for money

rumitom 2013.08.05. 11:20:57

@Réka ‎: magyarország nem olyan rossz hely amíg van biztos helyed hova elmenni. túristanak lenni, és úgy általában nyaralni szinte mindig jobb mint élni valahol. budapest pedig ahogy legjobb baratom fogalmaz value for money

Spacecake 2013.08.05. 11:20:57

`A legújabb, hogy már egy sör után vezetve akár börtönbe is kerülhet az ember. Ez komoly?`

nem,ez varosi legenda.sokszorosan visszaeso, jogsi nelkul is ittasan vezeto(altalalaban nem 1 sort elfogyaszto:-) baratom is csak kozmunkara iteltetett,bar benne volt a pakliban a kaptar...
(tele vannak a bortonok,akarhogy is,ez csipp-csupp ugy,ilyenert a legritkabb esetben csuknak le...jobban jar mindenki ha penzbuntetes van, a fogvatartas naponta/fo tizenX ezer FT..)

egyebkent a poszt rendben volt.

7/10

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2013.08.05. 11:20:57

Nekem már nem megy a kényszeres összehasonlítás...mi jobb itt, mi rosszabb ott, és fordítva. Feleslegesnek is érzem. Nyilván aki eljött és maradt, valamitôl jobbnak gondolja emitt. A feel good belôlünk jön, többek között mert csóróságban minden gond, probléma hatványozott érzésekkel jár, itt a nyugis kis életünkben meg egy félmosollyal el tudok intézni valamit, amitôl otthon még agyf...szt kaptam volna.
Honvágyam nekem sincsen, inkább csak valami könnypárás nosztalgiával vegyülô, táborvègi hangulat. Az a Magyarország, ahová az én honvágyam vezetne, egy olyan Magyarország ami már nem létezik. Evvan.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.05. 11:21:14

Jó kis írás, köszi.
Én tegnap jöttem haza, négy nap elég is volt.
:)

tableno 2013.08.05. 11:23:21

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a legutolsó felmérések szerint Magyarország éppen most csúszott le a "gazdag" országok köréből a "közepesen gazdag" körbe. Tekintve, hogy az itt található államok nagy része gyorsan növekvő ázsiai és latin-amerikai ország, nincs messze az idő, hogy az átlag alá csússzunk.

tableno 2013.08.05. 11:23:22

Én már tíz éve élek külföldön, úgyhogy talán még a posztolónál is nagyobb a rálátásom ezekre a dolgokra. Nekem az alapélményem minden hazalátogatáskor az, hogy "jé, hát itt tényleg nem változik semmi!". Megállt az idő valamikor 1993-ban, és azóta minden tökugyanolyan és tökugyanúgy működik (illetve működget). Budapest is pont ugyanúgy néz ki, pár új vagy felújított épület, a többi pusztulat (ezt úgy sikerül fenntartani, hogy az új és felújított épületeket hagyják néhány év alatt tönkremenni, miközben máshol felújítanak egy másikat, majd az is lerohad, és így tovább a végtelenségig). A különbség, hogy a 90-es években még mindenki abban bízott, hogy ez egy átmeneti állapot, és kb mostanra ténylég úgy fog kinézni Pest, mint Bécs vagy legalább Prága. Mostanra már senk sem bízik senkiben és semmiben, korunk jelmondata: "semmi sem egyenes, minden srég, szar az egész mindenség". Huzamosabban othon élve ez már nem is tűnik abnormálisnak, az otthoniaknak egyszerűen ez a dolgok rendje. Ebből aztán vagy teljes önmegtagadás és Magyarország-gyűlölet lesz, vagy ugyanilyen káros és értelmetlen turbóhazafiság. Ami tovább táplálja az ország vérét kiszívó politikai-gazdasági rendszert (függetlenül attól, éppen melyik maffia van hatalmon). Persze azért továbbra is lehet élni otthon, akár magas színvonalon és boldogan is, csak hát van az emberben egy állandóan motoszkáló érzés, hogy ez a korlátlanul elpuskázott lehetőségek hazája.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.05. 11:24:17

Ez az előmoderálás mennyi időt vesz igénybe? Az enyémnél frissebb hozzászólások már még megjelentek.

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.05. 11:24:52

@Határátkelő: Akkor most prémium, vagy nem prémium. Hiába jelentkeztem még az első napon?

SilentDreams 2013.08.05. 11:25:24

Már indul is a prémiumos buli?

Na, akkor próbaképpen, letesztelve, hogy mikor jelenik meg egy nem prémiumos hozzászólás (elküldve 10:25 aug.5. 2013 :)):

Evente 2-3x jövök szabadidömben Magyarországra, azon belül föleg Budapestre, de vidékre is, s nagyjából hasonlókat tapasztaltam, mint a posztíró. A Bp. külvárosi buszok (amerre jártam) lepusztulsága és piszkossága elég megdöbbentö, s sajnos nem csak modern vonatkocsival találkoztam, hanem az ösrégi tipussal is, ahol még hangosbemondó sincs, ha az utasokat valamiröl tájékoztatni kellene.
Apropó tájékoztatás: ez még általában mindig nagyon elmaradott, ahogy tapasztaltam, s sok helyen nem la´tszik továbbra sem, hogy a szolgáltató cégek vannak az ügyfelekért és nem fordítva.
A pénztárosoktól pár esetben nem hogy nem mosolyt, hanem jó kis beszólást kaptam, ha mertem valamit kérdezni, vagy épp nem ott álltam mértani pontossággal, ahol szerint elö volt irva. Turistaként ez persze csak röhelyes, de nap mint nap ilyennel nem túl jó lehet találkozni.

A "túlpörgöttség" gyakran valóban nagyon feltünö, legyen szó akár sorbanállásos elégedetlenkedésröl vagy a buszok megrohamozásáról felszálláskor vagy az állandó rohanásról.

Az elsö idöszakban elég nagy honvágyam volt, szerettem volna akár minden hétvégén Magyarországra jönni, de ez az évek során eléggé csökkenni látszik. Most is jó mindig "hazamenni", de ha 1-2 évet kihagynék, valószinüleg már akkor sem nagyon lenne hiányérzetem, bár a rokonok, barátok még is hiányozanak....

tanato 2013.08.05. 11:25:51

@Határátkelő: Bocsi,én nem vagyok fent a listán?

SilentDreams 2013.08.05. 11:25:59

@Len.Mag: Kijátszani mindent ki lehet, de nem mindegy, hogy milyen könnyen.Szerintem nagyságrenddel kevesebben bliccelnek ott, ahol megpróbálnak is értelmesen tenni ellene: pl. egyszerüen nem éri meg a fáradságot a többségnek magasugrót játszania a metrobejáratnál.

- non-premium, 11:18 aug. 5. 2013

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.05. 11:26:08

A sima határátkelős, és a "Mi lett veled posztoló x év után?" típusú történetek mellett az ilyen típusú visszatekintések is nagyon érdekelnek.

@Határátkelő Várható-e beszámoló korábbi posztolóktól, akik a kiutazás után nem sokkal jelentkeztek, pl. Zsuzsanna esetében is? (Bocs, ha már volt a kérdés mástól.)

Mighty Duck 2013.08.05. 11:26:18

@M. Úr: Számomra a BKV-ban az a gusztustalan, hogy ahhoz, hogy elmenjek vizsgázni, többet kell fizessek, mint Londonban, vagy Stockholmban. Továbbá nem vagyok hajlandó egy havibérletnek a 40%-át kifizetni egy 72 órás jegyért. Egyébként a szolgáltatással a maga nemében elégedett vagyok, nyilván lehetne tisztább és modernebb, de a város több, mint kielégítően be van hálózva és a járatsűrűségre sem lehet panasz.

tableno 2013.08.05. 11:26:26

Úgy tűnik nem kaptam meg a prémium kommentelői státuszt. Hát ez szívás... :(

Spacecake 2013.08.05. 11:26:41

@M. Úr: ismersz te barhol a vilagon olyan tomegkozlekedesi vallalatot,ami nem kap allami/onkorm. tamogatast es onfenntarto lenne??

en ilyenrol nem tudok,szolj,ha te igen...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.08.05. 11:30:52

A poszt tetszett.
"25+ ev munkaviszony utan is valogatni kell a Tesco-ban hogy mit engedhet meg maganak az szerintem kurvara nem egy gazdag orszag."
En nem keresek rosszul, de most is valogatok a tescoban, hogy mit vegyek meg es mit nem. Es altalaban az olcsot valasztom. Akkor most mi van.

Len.Mag 2013.08.05. 11:37:48

@SilentDreams: "egyszerüen nem éri meg a fáradságot a többségnek magasugrót játszania a metrobejáratnál"
Pontosan. Ezért írtam, hogy a sunnyogók egy része meggondolná a dolgot valószínűleg. Most kevés energiával is kis rizikóval lehet bliccelni.
Ugyanakkor önmagában a szigorú ellenőrzés és korlátozás nem hiszem, hogy megoldás, ha egyébként nem szüntetik meg azokat a visszásságokat, amik miatt az utasok egy része úgy érezheti, hogy nem szeretne fizetni a jegyért (ezeket fentebb már részletezték). Ez egy picit olyan "diktatórikus-szerű", hmm...
Ehhez hozzávehetjük, hogy egyes vélekedések szerint Mo.-n az ügyeskedésnek, a "megoldjuk okosba" mentalitásnak gyökere van (ezt nem tudom megítélni). Simán el tudom képzelni, hogy egyes (mondjuk északi) országokban kapuk meg korlátok nélkül is a többség azért venne jegyet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 11:40:35

Szerintem most an az a kis technikai probléma némelyeknél.
Nekem 1másodpercen belül megjelenik.

Határátkelő 2013.08.05. 11:41:26

@tableno: @tanato: @tilmir: (és még többen): Elnézést mindenkitől, vannak apróbb döccenők, de dolgozom az ügyön. Természetesen megkaptátok a prémium státuszt, folyamatosan engedek be mindenkit, technikailag csak így lehetséges.

Szóval türelmet kérek! Kösz szépen!

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.08.05. 11:42:32

Welcome to Abszurd Szabály- és Adóállam!

rezsoatya (törölt) 2013.08.05. 11:42:48

@flash.gordon: ne aggodj... en jelentkeztem premium kommentelonek es ma ket ora mulva mar meg is jelent... :D

2013.08.05. 11:42:48

"Egy hónap alatt 2 jó filmmel találkoztam összesen és több száz olyannal, ami már 10 éve is elavult ismétlésnek számított. Volt Knight Rider, Reszkessetek betörők, Dallas, Isaura-féle botrányos sorozatok..."

Szerintem a tv az általában egy ilyen dolog, nem csak odahaza.
Itt thaiföldön is olyan sorozatok meg showműsorok vannak, hogy az ember visszasírja a barátok köztöt. Meg nem értem, az emberek minek néznek tévét (ha egyszer van online pornó is, haha).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 11:45:33

@Th's child:
Ne mond ilyet.
Az itt jenlévök olyat nem néznek.
Fuj fuj fuj:))))))))))))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.08.05. 11:53:00

@rezsoatya: Körülbelül nekem is ennyi volt az átfutás. Most pl 11:52 van Kíváncsi vagyok ez a komment mikor jelenik meg.

Remélem a kezdeti nehézségek után begyorsul a dolog. :)

Len.Mag 2013.08.05. 11:53:16

@Th's child: :DDD Bakker, ilyet ne!!! Még megkérdezik, mi ennyire vicces az excel táblázaton! :)

tableno 2013.08.05. 11:55:06

@diggerdriver: Te elárulnád, mit ábrázol az új avatárod? Meztelen nő belülről?

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.08.05. 11:57:16

@rezsoatya: A legszomorúbb nekem is a barátok, rokonok egyre lejebb csúszásának a látványa volt - tisztelet a ritka kivételnek. :-( Szinte én voltam a pénzes külföldi rokon, pedig hát egy "fejlődő" országban egyáltalán nem nevezhető magasnak a fizetésem, sőt!

rezsoatya (törölt) 2013.08.05. 11:57:47

@flash.gordon: en is remelem.
Mar masfel ora is jo reszido. Olyan ez, mint a (tour) blog de franc. :D

HÁ: ne vedd a szivedre, drukkolunk neked, csak sosem voltam komoly... :-)

Len.Mag 2013.08.05. 11:57:48

@tableno: :DDD Áááááá! Mély levegő, benntart, koncentrál!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 12:03:47

@tableno:
Nézd meg a képet tegnap 19, 35-ös hozzászólásomban.

M. Úr 2013.08.05. 12:09:30

@Spacecake: Olyan valószínű nem létezik, vagy nagyon távol innen. Az utolsó mondattal arra próbáltam célozni, hogy ha már ez egy adóból finanszírozott valami, akkor talán nem kéne az alkalmazottaiknak, vezetőiknek a közalkalmazotti bértáblában szokásos fizetések sokszorosát kifizetni havonta prémiumként.

Félreértés ne essék, nem a pesti dugóban szmogot szívó, menetrendet tartani próbáló szerencsétlen buszsofőrtől sajnálom a havi nettó 150-et, akinek szarni sincs ideje elmenni. Az szúrja mindenki szemét, hogy az évről évre negatív rekordokat döntögető, laikusnál is tehetségtelenebb "vezetőknek" nyakló nélkül osztják a bónuszt. A te pénzed kapja.

Őszintén, dobnál egy húsz forintost a BKV vezetőjének, dicséretként az idei teljesítményéért, csak úgy pluszba? Ha Magyarországon adózol, akkor megtetted (és senki nem kérdezett meg arról, akarod-e). Ezt fel is szorozhatod mondjuk tízzel, vannak annyian ott akik még hasonló prémiumot kaptak. Ja és Vitézy Dávid is vendéged volt egy sörre.

Tehát a lényeg: állami vállalatnál, negatív teljesítményért ne kapjon senki olyan extra juttatásokat, amik a versenyszférában a kiváló eredményért járnak.

London2009 2013.08.05. 12:15:16

@M. Úr: 177cm vagyok lany letemre, ami szerintem nem extran magas, csak mondjuk nem alacsony. Magyarorszagon magasabb pasit talalni szinte lehetetlen volt. A szorakozohelyen atlatok a tomegen. Sosem ertettem, hogy miert van ez igy...:S

London2009 2013.08.05. 12:17:42

@diggerdriver: Nekem sem volt. Ha meg honvagyam van - ami kizarolag nyaron szokott elofordulni -, veszek egy repjegyet, hazamegyek hetvegere es kifekszem a teraszra. Ennyi : )

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.08.05. 12:20:17

Szép jó napot!
Jó írás. Annyit megjegyeznék, hogy ahogy a cikkben is van rá utalás, más az "élmény" nyaralás kapcsán, vagy a mindennapokban.
Én most négy napot voltam, elég is ennyi.
:D

London2009 2013.08.05. 12:24:08

@M. Úr: Arra gondolsz, hogy az autók átlagéletkora még így is túl alacsony? Ezt nem tudom, biztos igazad van. Az autóvásárlással tökéletesen egyetértek. Angliában mondjuk baromi olcsó az autó. A biztosítás, fenntartás, parkolás viszont annál drágább. Mi most vettünk új autót. Nem került két havi fizetésünkbe... Hitelre vett, 0km-es, 4 milliós autó, ami az éves fizetésed 5szöröse valóban nonszensz...

London2009 2013.08.05. 12:26:40

@Mammaroza: pont igy erzek. Nem letezik az a Magyarorszag ami irant en nosztalgiat es honvagyat erzek.

M. Úr 2013.08.05. 12:29:02

@London2009: De a magassarkúról tuti nem mondanál le :-)
Én ugyanúgy sajnálom a 180 feletti nőket, mint a 170 alatti férfiakat. Amúgy sem egyszerű igazi társat találni, de így még nagyobb szívás lehet.

Egyébként szerintem az az igazán meghatározó, hogy születés előtt az anya, illetve születés után kb. 8-10 éves koráig a gyerek mennyit stresszel, milyen táplálékhoz jut, milyen betegségek érik. Ha csak a genetikán múlna, nem lennének ilyen nagy különbségek egymással határos országokban. Magyarország és Ausztria gyakorlatilag ugyanaz a génállomány.

Furos 2013.08.05. 12:31:07

Nalunk Augusztus vegen lesz a csaladlatogatas esedekes.
Most eloszor felelos szulokent a kislanyunkal.
En 12 eve jarok haza de nem tudok sok pozitiv tapasztalatrol beszamolni utazas, arak, szolgaltatasok tekinteteben.
Igen en is lehangolodom az otthon maradottak kuzdelmeit latva...
Pozitivumkent meg kell emlitsem az utlevel ugyintezest. Par dolgot elkevertek de kb masfel honap alatt megvolt a pici okmanya a kovetsegen keresztul, mindent postan intezve.
Jah es kertem a Premiumot kedves HA

Spacecake 2013.08.05. 12:32:14

@M. Úr: 1ertek,de ez mar csak ilyen,es nem BKK/Mo.specifikus dolog...

a Wiener Linien Vitezy-je is kap premiumot,holott ott is beszall a vorarlbergi paraszt az adojaval az uzemeltetesbe...

M. Úr 2013.08.05. 12:32:28

@London2009: Igen, túl alacsonyra gondoltam.
A biztosítást ne is mondd... Ausztriában is elszálltak ezzel nagyon. Kicsit erősebb (150 LE feletti), 10 évnél idősebb autónál az autó árának negyedét ki lehet fizetni évente (biztosítás + teljesítményadó). És akkor még se parkolás, se műszakiztatás.

London2009 2013.08.05. 12:35:55

@M. Úr: Dehogy mondok le a magassarukúról! Mint említettem szerintem a 177cm nem extrán magas. Csak szimplán magas és én szeretek magas lenni. : ) De nyilván Dániában úgy éreztem magam, mint Aliz, csodaországban!
Egyébként szerintem is van köze az étkezéshez, sportoláshoz stb. gyerekkorban.

_Jeff_ 2013.08.05. 12:47:49

@London2009: en 197 vagyok, ritkan latok nalam magasabb embert, de amikor igen, mindig elcsodalkozom, hogy "jeee, ilyen erzes lehet mindenki masnak ram neznie?"

London2009 2013.08.05. 12:52:05

@_Jeff_: Amit nem szeretek, amikor egy magas fiú egy mini lánnyal jár. Kérlek mondd azt, hogy magas a barátnőd is…Ez csak így fair! : ))

_Jeff_ 2013.08.05. 12:57:00

@London2009: hol van mar a baratnozos korszak... ;) volt 155 centis baratnom is, igaz, nem sokaig. vicces volt, mindenki azt hitte hogy a hugom :)
te viszont mondd hogy szepen egyenesen tartod magad! nincs rosszabb mint amikor egy szep magas hosszu combu no gornyedten jar hogy megprobalja eltitkolni valos magassagat...

London2009 2013.08.05. 13:01:54

@_Jeff_: megnyugodtam! Igen, kihúzom magam, szép tartással járok. Sportolok, úgyhogy másként nem is lehetne : )

Robert N. Danahi 2013.08.05. 13:04:26

akkor én most prémium tag vagyok?

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.05. 13:04:36

nem olvastam még végig a kommenteket.
be vagyok tojva a hazalátogatástól. de nem akarom kidobni az ablakon az ingyen repjegyet. (az árát nem adják oda, próbáltam). ezekszerint spóroljak nagyon rá, mi? :-(
fizetett szabadság kérdése: ezért kell tanárnak menni ;-) a thai kollégák is simán megkapták a márc-áprilisban 5 hét, októberben 2 hét kombót. nekem meg az volt az egyik utolsó csepp a pohárban, amiért eljöttem, hogy ennél nem adtak többet fizetés nélkül sem, pedig áprilisban nem volt munka, csak ott kell baszni a rezet.
amikor legutóbb voltam látogatóban, az tűnt fel, hogy mindenki nagyon bunkó ahhoz képest, amit megszoktam - pl jegyárus, pénztáros, kalauz stb. aztán a tesóm mondta, hogy méé, nem volt ebben semmi bunkó. akkor csak az összehasonlítás.
10 év lassan, az tényleg 10 év, nemtom, félek, mi lesz, ha valamiért úgy alakul, hogy vissza kell menni "végleg"?!

kozmopolita 2013.08.05. 13:04:50

Én most jöttem vissza (Svájc), majdnem négy hét otthon. Röviden:
BKV király volt, 200E járat kétszer is idöben, tiszta. MÁV idöben, Intercity tiszta, szuper wifi. Csodálatos rendezvények mindenhol, böség zavara, Balaton gyönyörü és tiszta, jobbnál jobb bárok, éttermek mindenhol. Szóval turistának lenni nagyon jó MO-on, teljesen megértem, amikor a külföldi turisták nem értik, mi a baja a magyarnak.
De tény, hogy minden szemtelenül megdrágult, ja, és a zemberek elfelejtették, hogyan kell sorba állni.

Frőczy Sanyi 2013.08.05. 13:05:29

Ezt a beszámolót elég érdekes volt olvasni, hiába "csak" Magyarországról szólt. A kommenteket még nem volt érkezésem olvasni, remélem jól szuperál az új rendszer.
Sajnos tényleg elég sok szomorú dolog történt 2010 óta.
Igazi tündérmesében élünk, mondhatni. Az emberek anyagi helyzete rengeteget romlott, és ez tényleg nagyon meglátszik. Sokaknak a mindennapi étkezés megoldása is már-már megugorhatatlan kihívást jelent. A zöldség-gyümölcs iszonyú drága, szerencsére nekünk nagy a kertünk és minden van (a barackot kivéve, mert az lefagyott; viszont annyi paradicsomot-paprikát eszek, ami belém fér). Így tényleg ki lehet bírni :D A fizetések nem nőnek, nem úgy az árak és az adók. Nem is szeretnék tovább foglalkozni a támával, elég csak nyitott szemmel járni.
A másik a tv. Na az tényleg kritikán aluli. Sőt, még az alatt van.Eljutottam oda, hogy már csak heti 2 órát nézem, ha van valami érdekes sportközvetítés. De ha 100 évente egyszer lemegy egy érdekes film, azt is inkább letöltöm eredeti hanggal és úgy nézem meg - mert felirat nélkül is megértem a filmeket és a szinkronos filmektől amúgy is borsózik a hátam, a rengeteg reklámot pedig nem bírom elviselni. Tényleg borzasztó a választék.
Ami a tömegközlekedést illeti, az tényleg hagy maga után kívánni valókat. Szerencsés volt a posztoló, hogy mindig új és tiszta kocsikat fogott ki, valószínűleg nem Kelet-Magyarország felé vette az útirányt. Oda még mindig csak lepukkant kocsikat küldenek, ha nem IC-vel utazik az ember. A BKV-val túl sok tapasztalatom nincs, de az a kevés egyáltalán nem volt rossz. Szerintem nem rosszabb a vidéki megyeszékhelyekénél. Remélhetőleg a sokat emlegetett e-jegyrendszer majd hoz változást a bliccelésben.

Robert N. Danahi 2013.08.05. 13:06:14

nem vagyok prémium tag, pedig jelentkeztem rá. Köszi blogtulaj, jófej vagy.

2013.08.05. 13:10:54

@M. Úr: Státuszszimbólum Mo.-n az autó.

2013.08.05. 13:13:30

@M. Úr: Ez így van, sajnos.

Határátkelő 2013.08.05. 13:14:12

@Robert Noel Danahi: Az vagy, csak félrenyomtam. A következő kommentnél tudlak csak beengedni leghamarabb. Bocs!

33621 2013.08.05. 13:14:16

Az árak emelkedéséről egy példa. Egy négy betűs német bolthálózatban 2006-ban 99Ft volt a banános csoki. Most ez ugyanitt 319Ft. Sajnos a fizetésünk nem emelkedett, sőtt még talán egy pár ezerrel kevesebb is most mint akkor.

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 13:20:07

@London2009: ha magas az ember lánya, hamarabb kiderül a szemben álló férfiú igazi lelke:D

2013.08.05. 13:23:50

@SilentDreams: "A pénztárosoktól pár esetben nem hogy nem mosolyt, hanem jó kis beszólást kaptam, ha mertem valamit kérdezni, vagy épp nem ott álltam mértani pontossággal, ahol szerint elö volt irva. Turistaként ez persze csak röhelyes, de nap mint nap ilyennel nem túl jó lehet találkozni."

Szerintem pont egy rossz passzban lévőt fogtál ki. Amúgy aki fikázza a pénztárosokat meg az itthoni kereskedelmi kiszolgálást, annak csak halkan jegyezném meg, hogy manapság bármilyen hulladék, szakképzettség nélküli embert felvesznek, aki esetleg még emberekkel is utál foglalkozni. Régen a kereskedő egy megbecsült szakma volt, ma meg, nos azt inkább hagyjuk. A tápláléklánc legalja, minden tekintetben.

Határátkelő 2013.08.05. 13:24:24

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! (Mán megint)

Tényleg türelmet kérnék mindenkitől, meg a jó szándék feltételezését. :) Ez az új rendszer első napja, a célom nem az, hogy minél több embert kizárjak, hanem hogy minél többet beengedjek.

Szóval nyugalom, jelezzétek, ha szerintetek valami gubanc van, és igyatok valami hideget! :) (Már aki Magyarországon van...)

2013.08.05. 13:29:34

@Spacecake: Mindenhol veszteséges v. nullszaldós, esetleg. Itthon az a baj, hogy egy feneketlen pénztemető.

2013.08.05. 13:34:53

@M. Úr: Nekem erre a témára egyszer mondott valaki egy dolgot, amit most megosztanék a nagyérdeművel: Vízszintesben úgyis mindegy. :)))

<Egy 167 cm magas törpe szólt>

BTBTBT 2013.08.05. 13:44:13

@Határátkelő:
Türelemmel jelentem, hogy az üzenet mező alatt még mindig ott virít a "hozzászólásod elózetes moderáció után jelenik meg"-csúnyaság. :)

BTBTBT 2013.08.05. 13:45:20

Viszont a komment egyből kikerült, annak ellenére, hogy a moderálás továbbra sem tűnt el. Szóval akkor hogy is van ez? Én bénázok?

BTBTBT 2013.08.05. 13:50:33

@Philosoraptor:
Dehogy mindegy vízszintesben - ám legfeljebb nem tornyosul föléd a hosszúcombú. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 13:58:14

@Chang Yai:
Ne aggódj miatta! A te tapasztalatoddal a környéken biztos, hogy kapni fogsz munkát és nem kell visszamenned, ha nem akarsz.

@Len.Mag:
Kérdés akkor, hogy vajon a párizsi metrón utazók hány %-a fizet az utazásért és a budapesti metrón mennyi ugyan ez a %?
Persze, hogy ki lehet kerülni mindenhol, ez nem vitás. De kár engedni, hogy ennyire könnyen kikerüljék.

Azt sem tudom, hogy hány ellenőr dolgozik a metróban, de ha vannak kapuk és minden bejáratot mondjuk 2 őr vigyáz (Stockholmban sokat látok ilyet), akkor szerintem bőven benne vannak a jelenlegi fizetési keretben és az átugrálókat is vissza lehet tessékelni (ha nem is mindet).
De talán el lehet jutni odáig, hogy az utazók 95%-a fizet. Az pedig már elég kell legyen a gazdaságos üzemeltetéshez.

Ha máshol megy, akkor Magyarországon is mehet, szerintem.

@kozmopolita:
Nem felejtették el... sosem tudták! :)

@Philosoraptor:
Marhaság! :) Miért lenne az? Rögtön mindjárt luxus... :) Ugyan!
Le kell tenni a cigit, a piát és rögtön lesz pénz autóra is.

think different 2013.08.05. 14:03:53

Azt sem tudom, hogy elment-e a kommentem es moderaciora var vagy nem is ment el...

VHB 2013.08.05. 14:03:53

@Barátusz:
"A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire."

XTaki 2013.08.05. 14:04:19

2 napja erkeztunk haza. Erdekes volt olvasni a posztot.
Hasonloak a meglatasaim hol pozitivak, hol negativak, bar nekem volt egypar hivatalos ugyem, ahol a rovidebbet huztam 2-3 ora varakozas utan.De volt egy rendkivul erthetetlen dolog.
Egeszsegugy: a kisfiammal kellett menni, mert elveszitette a maganhangzoit. A hazidokinak lovese nem volt, beutalt a Kerepesi korhazba. Ott sem tudtak hogy mi a helyzet. De mindenki kb szivesseget 'tett',nem pedig a munkajat vegezte. A parom szerint a liftesneni is 'portaskodott', este 8kor, hullafaradt, beteg gyerekkel nem inditotta el a liftet.
Aztan tovabbmentunk a Heim Pal-ba. Ott aztan klotyora kellett mennem. Se wcpapir, se keztorlo, se szappan. Egy egeszsegugyi intezetben! A recepsios nezett ram, mint egy UFO-ra, mikor kertem, hogy probaljanak utanpotlast hozni...Nem is ertette, mit akarok.

think different 2013.08.05. 14:05:41

Kommentem sehol, holott jelentkeztem a hétvégi poszt alatt... :(

Ginlia 2013.08.05. 14:05:41

Kösz a posztot. Mindig érdekel, hogy a gyökeresen más kultúrában tartósan élők milyennek látnak minket.

A tévés résszel nagyon egyetértek, tényleg ki kellene kapcsolni a tévét végleg.

think different 2013.08.05. 14:05:51

Jó poszt és a hozzászólásokért is pacsi jár mindenkinek.

Saját tapasztalat:
BKV:
- Trolizni kellett a Dürer-kertig. Sok helyen jártam már föld felett és alatt, de ennyire még nem volt halálfélelmem. Elég szürreális volt látni a padlólemez rozsdamarta lyukjain az elsuhanó útburkolatot.
- Metró az az igazi Back to the Past érzés, az állomásokon ammónia szag, a kocsikban az emberek a telefonjukba mélyednek és ha valamit kérdezel, akkor odébb húzódnak, a mozgólépcsőn pedig odaállnak, ahová jól esik és nem engedik el a le-fel sietőket.
- Villamoson jegyet lyukasztottam és ezzel pánikot okoztam. Többen leszálltak vagy gyorsan lyukasztottak. Mosolyogva bámultam ki az ablakon, amire a reakció az arcokon "szegény, biztos hibbant lehet"

Elhízás:
Egy futócipő 10-30e HUF. Egy évig tart. Egy hétvége egy romkocsmában szintén ennyi.
A csirke mell (22g protein /100g, kevés zsír) a londoni árak harmadáért van, azaz arányos a fizetéssel. A zöldségek szintén jóval olcsóbbak.
Otthon megcsinálva egy csirkemell (mirelit) zöldségkörettel egy pizza ára alatt van.
Nem kell szénhidrátot és zsírt lapátolni az arcba és Barátok Közt helyett lehet 30 percet futni vagy 10 percet eltölteni minden órában fekvőtámasszal a számítógép elől felállva. Persze ez a cigi és kávészünet kárára történik, ha egyáltalán...

A srác és amit elért zseniális dagadtkocsog.blog.hu/

james80 (törölt) 2013.08.05. 14:06:13

Nyugodt hangvételű írás lett! Külön köszönet a "jajgatás" teljes hiányáért!

2013.08.05. 14:06:26

@Kovermadar: Nem marhaság, ez tény. A kivagyiság egyik ékes példája. Az autót meg fent kell tartani, nemcsak naftát venni bele. Szerintem ilyen benzin és dízelárak mellett 30-40 ezer forint nem tekinthető egy nagy összegnek.

A cigi meg a pia luxus, mégis sok ember megengedi (v. megengedheti?) magának. A kocsi is ugyanez a kategória, ha mondjuk nem tehetnéd meg, hogy autód legyen.

Len.Mag 2013.08.05. 14:11:06

@Kovermadar: Olvasd el a 11:37-es hsz-omat is, kérlek. Nem a kapuk ellen vagyok, csak azt mondom, hogy ez csak egyfajta kezelése a dolgoknak. A jegyárak simán nyugati színvonalúak (ezt ma reggel véletlenül megtapasztaltam, miután sikeresen eljöttem otthonról bérlet nélkül, a jegypénztáros kiscsávó meg is mosolyogta az őszinte döbbenetemet), de mekkora fizukból is kell ezt kigazdálkodni? És akkor még erről nem beszéltünk:
@M. Úr:

2013.08.05. 14:11:32

@Ginlia: Kerülni az összes hazai kereskedelmi és hírcsatornát, ha itthon él az ember. Amúgy azt egy kicsit nehezemre esik elhinni, hogy csak itt hulladék a műsor, mindenhol máshol meg Mozartot és Bachot adnak egész nap a tévécsatornák. Lévén ha nem lenne külföldi szenny, nem gyűrűznének be ide is (lásd Big Brother, VV, X-Faktor, stb.), ezek mind licenszelt műsorok. De abban is biztos vagyok, hogy akkor lenne hazai szenny. :)))

BTBTBT 2013.08.05. 14:15:03

A pesti kozlekedes ocska volt (bar a 3-as metroval nem volt gond), nemely korut uzletsorai siralmasan kiadatlanok, a varosbol kifele a vonat kesett.
Ha HA egyetert vele, irok egy posztot a friss, fovarossal kapcsolatos elmenyeimrol.

@diggerdriver:
Mi koze a hazalatogatasnak a honvagyhoz?

Len.Mag 2013.08.05. 14:18:47

@Ginlia: Nem is olyan nehéz az! :) Én már 2 éve élek nélküle, és minden alkalommal, amikor pár napig módom van valahol nézni, úgy járok mint a posztoló, és csak megerősít abban, hogy nincs is rá szükségem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 14:18:52

@Barátusz:
Semmi.
Két külön dolog csak én nem választottam szét.

BTBTBT 2013.08.05. 14:22:19

@diggerdriver:
Oke.

@Len.Mag:
Nalam ez mar 7 ev, es nem hianyzik. Eleinte furcsan neztek ram, amikor kiboktem, hogz nincs tevem, de egyre tobb embert fedezek fel, aki szinten tud elni nelkule. :)

Volt szerencsem a siralmas magyar sorozatok ujabb generaciojahoz, kulonosen az a budapestes abban a nagy lakasban irtozatos a maga felreertesekre es sztereotipiakra kihegyezett "cselekmenyevel".

négyzet 2013.08.05. 14:27:03

@think different: úú, a srác sztorija tényleg kúúl nagyon

SilentDreams 2013.08.05. 14:27:10

@Philosoraptor: Akkor rögtön 2 NAGYON rossz passzban lévöt fogtam ki 1 hét alatt :))

Természetesen nem szeretnék általánosítani, de nyugatabbra valahogy sokkal ritkábban szoktam ilyen helyzetekbe futni, az átlag jóval magasabb szinten van. Ez persze összefüggésben van azzal, hogy ahogy írod, "manapság bármilyen hulladék, szakképzettség nélküli embert felvesznek, aki esetleg még emberekkel is utál foglalkozni.".
Oké, a probléma fö oka is meg van. Nekem nagyon szembetünö volt, azért is emlitettem meg.

------------------------------
A prémiumon kivül is van élet, és úgy tünik így is müködget... :)

- non-premium 2013.08.05. 14:17

Len.Mag 2013.08.05. 14:28:25

@Barátusz: Igen, furcsán néznek. De én a megdöbbenés mellett látok a szemükben némi irigységet is ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.05. 14:28:27

valamikor 2001 magasságában egy teljes évig blicceltem BKV-n. tökélyre fejlesztettem a szokásos útvonalaimat. mintha láthatatlan lettem volna, úgy tudtam átsuhanni az ellenőrök fala között. lehet, hogy ilyen lúzer fejem volt, hogy nem nézték ki belőlem, hogy nincs jegyem. egyszerűen nem futotta rá. majd ha az állam is szégyenkezik, hogy nem fizeti meg a tanárokat, akkor visszamenőleg én is szégyellni fogom magam.
juteszembe, a minap kipróbáltam először a buszt. hát érdekes volt :-) maradok a taxinál. (fából van az alja, és nem elég magas a 178 centimnek.) asszem megöregedtem és elkényelmesedtem. Pesten soha nem volt autónk, fél életem buszozással töltöttem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 14:29:43

@think different:
Sajnos nem tudok fekvőtámaszt csinálni :(
De úszni szeretek! :)

@Len.Mag:
Persze, ez jogos!
Dehát valami oka biztosan van a jegyáraknak is. Lehet, hogy azért kerül ennyibe, mert a nemfizetők jegyét is a fizetők veszik meg.
Mi lenne mondjuk egy 200 Ft/jagy árral, ha kénytelen lenne mindenki megvenni?

Másfelől pedig nem kötelező használni a BKV-t. Ha viszont használják, akkor annak annyi az ára, amennyi. Itt még beszállhat az állam is egy kis támogatással, ami elvégre az emberek támogatása is. Ha akar.

Szép lenne, ha itt nem fizetnék a netért, mondván az nekem jár...

(nem veszekszem vagy ilyesmi :) )

@Philosoraptor:
Nézd. Már írtam, hogy a fősuli alatt végig autóval jártam. Miből? Jogos a kérdés! Ösztöndíj + magántanár voltam. Aztán amikor kérdezték a csoporttársak, hogy miért nem járok velük inni, akkor azt mondtam, hogy megyek tanítani.
Ők élték az egyetemisták önfeledt életét, buli hetente (néha kétszer is) meg ami kell.
Nekem volt autóm, kényelmesen jártam-keltem, utazni is volt pénzem a menyasszonyommal.
Természetesen árnyalja a dolgot, hogy a szüleimmel éltem, de ez manapság sajnos nem kirívó (a csoporttársaim is otthon laktak vagy kollégiumban).

Természetesen van egy réteg, akinek nem fér bele az autó. Nem tudom mennyi a valós átlagkerest ma és megint más, ha saját lakást is fent kell tartani.

Mindazonáltal abban is biztos vagyok, hogy a háztartások 90%-ban találni olyan rendszeres, havi kiadást, aki igazából felesleges és mégis... de ez így van rendben. Viszont akkor nem kell a sírás, hogy valami luxus. Mert nem attól lesz luxus, ha nekem nem fér bele.

Egy példa: egy 1998-as diesel Ford Mondeoval jártam. Keveset fogyasztott. Luxus? Nem az. Ha egy Bentley-vel jártam volna, az lett volna a luxus.

Ami számomra a felesleges kategória: kábelTV (interneten minden fentvan); vezetékes telefon (minek ha van mobil); cigi; alkohol; az élelmiszerek egy részét az emberek kidobják, nem kell annyit kajára költeni (mondjuk a rászánt összeg 90%-a is elég, ugyan annyit eszik, csak nem pazarol); megvenni a plazmaTV-t, mert olyan van a Sanyinak is (aztán bámulni a HD Barátuszok Közt-et a Maunika-só után).

De ez biztos megint hazaugatás meg hazaköpködés... felőlem mindenki arra pazarolja el a 49.000 Ftját, amire akarja. De szerintem az autó akkor sem luxus.

négyzet 2013.08.05. 14:32:35

@Barátusz: 10 éve nincs, legalább :) elképzelhetetlennek tartom azóta, hogy annyi időt töltsek passzívan, képernyő előtt

BoGyesz 2013.08.05. 14:34:56

@Kovermadar: "A pozitív csalódásom egyébként akkor az volt, hogy mégsem olyan gorombák a népek, mint arra számítottam."

Érdekes, hogy ezt írod, mert nekem is ez volt az érzésem amikor Magyarországra látogattunk. Hetente többször olvasok magyar fórumokat és az volt az érzésem a kommentek alapján, hogy mindenki ideges, agresszív, türelmetlen, főleg a forgalomban, de aztán mégsem. Én nagyon barátságos voltam mindenkivel és nem emlékszem egy alkalomra sem, hogy bunkó lett volna valaki.

Len.Mag 2013.08.05. 14:36:39

@Kovermadar: Nem tudom, hogy a fenntartása (és most tényleg csak a tömegközlekedésé, a lyukakat a pénzeszsákon most nem számolom ide) olcsóbb-e, mint nyugaton. Gondolom a buszok meg az alkatrészek ugyanannyiba kerülnek. A személyzeten próbálnak spórolni, az sokszor látszik. Bár az igaz, hogy ha most, ennyi bliccelő mellett fenn tudják tartani, akkor a szigorúbb, kapus rendszerrel röhögve menni fog.

BTBTBT 2013.08.05. 14:37:57

@Len.Mag:
Igen, egyreszt az latszik az arcukon, hogy "Uristen, ez hulye. Hat meg teveje sincsen." Aztan picivel kesobb ez atvalt abba, hogy "Nem semmi, hogy akad valaki, aki kepes teve nelkul elni."

Korabban irtam mar valakinek, de ram akkor is furan nezett az ugynokseg kepviseloje, mielott bekoltoztem a lakasba, es volt ott egy bazinagy teve, nagyjabol 40 colos, es kertem, hogy ha nem gond, vigyek mar el, mert ugyan rengeteg filmet nezek, tobbnyire DVD-rol, de a "teli" nem hoz lazba.
Pici homlokrancolas, egy mosoly, es vittek is. :)

@Határátkelő:
Koszi.
A szuperul sikerult csaladi nyaralasrol nem fogok irni, csak a Pesttel kapcsolatos benyomasaimrol, elmenyekrol, amelyek a korabbi evekhez - meg a masfel evtizedig ott tanulas/dolgozas/kicsit eles tapasztalatahoz - kepest negativra sikeredtek.
Ki tudja? Tan azert, mert evrol evre no a mashoz szokottsag idotartama.

BTBTBT 2013.08.05. 14:46:11

@négyzethálós:
Akkor nagyjabol hasonlo szinten lehetunk ebbol a szempontbol, mert 2003-2006 kozott ugyan volt otthon tevem, de szinte csak porfogonak, mert az egyetlen musor, amiert bekapcsolatam, az hetkoznaponkent a Vago Milliomosa volt. Amugy mar akkor is a filmnezes ment (meg az olvasas). Tekazos idok!

Ugyandehogy (törölt) 2013.08.05. 14:49:00

@Barátusz: igen. nem olvasod a kommenteket. há leírta fönn, hogy ez így megy.

Len.Mag 2013.08.05. 14:51:55

@think different: Durvajó. És jól is ír, meghozza a kedvet nagyon!

pappito · http://pappito.com 2013.08.05. 14:52:52

érdekes volt olvasni, én nem jártam Mo-n mióta eljöttünk, gondolom még sokkolóbb lehet a különbség hosszabb idő után.

Az árak nagyon durvák, ahogy mesélik a rokonzok, barátok.

BTBTBT 2013.08.05. 14:54:36

@Babette_:
Az meg hagyjan, de a posztot - a vegen levo HA-magyarazattal - is csak most volt alkalmam elfogyasztani. De mar fel vagyko homalyositva, koszi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 14:55:16

@BoGyesz:
Nekem a régi emlékeim mondatták velem, hogy biztos olyanok lesznek. De annak lehet az az oka, hogy akkoriban én is olyan voltam :)
Külföldről hazalátogatva, valutát költve egészen más az ember mosolya, így szerintem a mi pozitívabb kisugárzásunkat a többség is pozitívan reagálja le.

Aztán persze volt probléma is, pl. bankszámla megszűntetéssel, ahol az istennek nem voltak hajlandóak megcsinálni magyar cím nélkül, de végül abban maradtunk (az ügyintéző csaj tanácsára), hogy úgysem tudják kin behajtani, hagyjam a fenébe és akkor majd megszűnik a számla magától. Ez volt 1,5 éve, gondolom azóta megszűnt. De ez inkább a bürokrácia csődje, mint bármelyik ember személyes hülyesége (bár az útlevél alapján nem tudtak azonosítani :D)

@Len.Mag:
Én is így gondolom. Az, ha csak 60% vagy 75% fizet az utazásért nem állapot. Ha 95% vagy 98% fizet, akkor a jelen szintet is lehetne tartani egy jó 20%-os árcsökkentés mellett. 300 helyett 240 Ft. Egész már a leányzó fekvése, igaz? De ilyen csak a tündérmesében van, ha marad 300 Ft (nem tudom mennyi egy jegy most), akkor a bevétel növekedne 20-23%-kal. (2007-ben úgy látom 46mrd Ft volt a nettó bevétele a jegyekből. Erre a 20% 5,2mrd Ft lenne).

De ez már a parttalan okoskodás, azt hiszem. Ami biztos:
1) veszteséges és az nem jó;
2) lehetne csökkenteni a bliccelők számát.
A kettő közötti reláció meghatározásához nem hiszem, hogy egyetemi diploma kell, tehát akár mehetne is a BKV vezetésének :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 14:57:04

Jé, nekem is kiírja... de észre sem vettem :D
Most, hogy tudom... ígérem, nem fogom megkérdezni, hogy

@Határátkelő:
Ha pénteken jelentkeztem, miért vagyok előőőőőmoderáááááááálvaaaaaa?!?!?!?! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 15:06:54

@Barátusz:
Én most a telefonomon játszom a Vágó Milliomosát és szuper.:))))))))

BTBTBT 2013.08.05. 15:09:29

@diggerdriver:
Biztosan megmozgatja az agyat, de mar mas dolgok erdekelnek. :)

Határátkelő 2013.08.05. 15:16:05

@Kovermadar: Még egy ilyen kérdés, elő is leszel! :D

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.05. 15:19:02

@XTaki: Ilyen helyeken már gyerekkoromban sem volt wc papír. Én azon lepődök meg, hogy olykor a bevásárlóközpontban vagy a benzinkúton akad. :)
Mit jelent az, hogy elveszítette a magánhangzókat a gyermeked? Végül lett megoldás?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.08.05. 15:42:37

Kedves Cooper,
Jo iras volt, legalabb is nekem tetszett. Foleg az hogy elejen erzodik, hogy most jottem haza, nem is olyan rosz ez itt, nehany dolgot meg le is csereltek....meg a thaifoldi negativumokhoz kepest itt azert talalni pozitivumot is. Aztan eltellik kis ido es ahogy az ember hozzaszokik ahoz a keves johoz ami valtozik vagy jobbnak tunik, elojonnek a a negativabb dolgok. Nekem kicsit olyan ez mint a majdnem osszedolo hazat kifesteni. Lehet hogy ugy nez ki, hogy szep....de hogy elni nem szeretnek benne, az tuti.
Bar egy masik pelda is eszembe jut: ha valaki Athenban setal mondjuk es nem az elit kornyeken, es meglatja hanyan allnak sorba a leveskonyhan, vagy az ingyenes klinikan, vagy a voroskeresztnel, aztan este meg kicsit setalgat es latja hanyan alsznaak az utcan mindenhol, aztan elmegy Pestre biztos azt fogja mondani, hogy Mo-on nincs is hajlektalankerdes!

kozmopolita 2013.08.05. 15:46:24

@Kovermadar: A sorbanállásról: szerintem tudtunk mi olyat régebben. De mostanában azt látom, hogy ha naívan beállok, bízva abban, hogy a mögöttem állók "emlékeznek", hogy ott voltam, akkor bizony a sor mozgásával elém ügyeskednek. Persze lehet, hogy én lettem túl naív 15 év alatt.

Egyébként a pult másik oldalán sem tesznek sokat az ügyért. Pl. nem tudom, hogy amikor több kiszolgáló is van, akkor miért nem lehet egy "közös sor", ahová minden újonnan érkezö beáll, és az annak az elején álló kerülne sorra, amikor egy kiszolgáló felszabadul. Olyan egyszerü, és akkor nem menne az ügyeskedés mindig...

A másik ilyen heppem a mozgólépcsön a jobb oldalra állás, ezt viszont pont a pesti metrón látom müködni, és a világ repülöterein meg nem :)

2013.08.05. 15:48:52

@SilentDreams: Szerintem nyugatabbra nemcsak a kereskedelmi dolgozó, de az átlagember is sokkal kevésbé búvalbaszott.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.08.05. 15:52:07

index.hu/kulfold/2013/08/05/alommelo_a_tavoli_magyaroknal/

"Itt az igazi álommeló"

Tanulságos cikk az Indexen, hogy hogyan kell megjutalmazni a holdudvart 500 millió élcsészésével. Valamint egy gyenge próbálkozás HÁ konkurencia állításra.

2013.08.05. 15:52:21

@Len.Mag: Pedig nem nagy teljesítmény az, ha az ember nem néz tévét, szerintem. De talán célszerűbb szétválasztani a hulladék műsorokat a normálisaktól. Az sem utolsó szempont, hogy kik teremtik meg az igényt a hulladékra, és kik azok, akik fogyasztják.

Miért a Blikk a legolvasottabb napilap? :))) Na erről van szó.

XTaki 2013.08.05. 15:52:36

@pappito:

Volt egy szokasom az arak monitorozasara, a bazi nagy tablak egesz mogyoros milka csoki ara...
2010-ben600 HUF-tol kezdtem,
2012 oktobereben elertuk a 1150HUF-t.

2 hettel ezelott 890HUF volt.
pedig volt kozben chipsado, inflacio, miegymas.

XTaki 2013.08.05. 15:52:52

@nezzazegfele:
Azt jelenteti, hogy ugy beszel, mintha befogta volna az orrat, de kozben az orra atjarhato, szelel.
a Dokino szerint allergia, majd menjunk vissza 1 het mulva...de mi akkor mar nem leszunk otthon...akkor jojjenek vissza, amikor erre jarnak! Viccnek is sokk volt...
Barmilyen kerdestol csak egyre idegesebb lett, szoval feladtuk...
Visszajottunk es ha itt nem javul par napon belul, akkor megyunk itt orvoshoz. Talan meg klotyopapir is lesz... :)
Az orvosnak egyebkent csak azert nem olvastam be, mert mar belefaradtam, illetve a csaladot sem akartam stresszelni.

szdan 2013.08.05. 15:53:09

Szép dolog a dicséret, csak nem annak akit a legkevésbé sem illet!
Az persze nem lep meg, hogy azért még jobb kicsivel a tömegközl. helyzete mint teszem azt Thaiföldön, vagy Kongóban, vagy Bhutánban - hű, ha már ez is nagy szó... Csakhogy a valóság: lerobbanó buszok, kimaradó járatok, nuku légkondi (ami valahogy mindíg 20 fokban tökön nyomatva, 40 fokban lekapcsolva... vagy ledögölve), agyament módon megszervezett lezárásaok és felújítások (amit alig 1-2 éve már felújítottak különben), s a világ élvonalába tartozóan bunkó ellenőrök... stb stb.
És ami a lényeg: mindez egész Európában a legdrágább áron (utána lehet nézni bátran, Európában a magyar tömegközlekedés fizetésekhez viszonyított ára magasan a legdrágább!). S hogy hova megy a sok pénz az nem kétséges, se nem a felújítások minőségére de mégcsak véletlenül sem az ellenőrök képzésére, hanem valakik feneketlen zsebébe,hisz BKV-nál ez már csak így divat, lásd elmúlt évtizedek... Most sincs ez másképp, csak már óvatosabbak.
+Breaking news, most olvastam másik blogon: bérletesek is csak külön jeggyel utazhatnak 7végén azokon a rozsdás lélekvesztőkön, amit hajóknak neveznek, tetőre felmenni "balesetveszélyes", ablakot lent kinyitni nuki, szóval döglesz az 50 fokban a prémiumáras jegyedért...
Egyszóval, nincs itt mit dicsérni, s a tények szélesebb körű ismerete szükségeltetik a valós képhez!

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 15:54:01

most ez komoly jelentkeztem es moderaltok????? nevetseges rogton elveszitek az ember kedvet a commentttol... OK megyek a porno oldalakra..

Shanarey 2013.08.05. 15:54:21

@Határátkelő:

Hmmm.
A én jelentkeztem erre az moderáció mentes firkálási lehetőségre, but can't work.

Len.Mag 2013.08.05. 15:54:52

@kozmopolita: Hát amia közös sort illeti, ott tudnak csak igazán ügyeskedni! Egy-két szupermarketben van ilyen rendszer, és valahogy a lehet jönni felkiáltást mindig úgy értelmezik, hogy aki előbb odaugrik alapon... szóval amikor már a közös sor elején vagy, szabályosan rajtállásba kell helyezkedned :D

2013.08.05. 15:55:19

@Kovermadar: Én nem kérdeztem és nem is vagyok kíváncsi arra, hogy ki mit és miből finanszíroz. Arra szerettem volna rávilágítani, hogy sok embernek lóg ki a gatyából a segge, de azért sem válik meg a kocsitól, mond le a cigiről, stb. Nem tudnak az emberek különbséget tenni a szükséges meg a luxus között. Enni szükséges, cigizni luxus. Ha csóró vagy.

33621 2013.08.05. 15:55:51

@pappito: Tegnap délután ment a tv-be egy film egy új-zélandi időseb férfiról, aki át ment a motorjával Amerikába és a Bonevillei sóstón gyorsasági rekordot állított be 1967-be. Azt a rekordot azóta sem tudták megdönteni abban a kategóriában. Ritkán tv-zem ,én is csak Michelisz Norbi futamját akartam megnézni amikor véletlenül arra a csatornára kapcsoltam. Jó film volt.

Shanarey 2013.08.05. 15:55:55

Moderációs jónapot a tömegnek.
:-)))

A poszt klassz, bár Budapest nem eléggé jó arra hogy az átlag Magyar állapot könnyen felmérhető legyen.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 15:55:55

ami rogton megdobbentett 3 ÉV... wow egy orokkevalosag ..persze hogy minden megvaltozott ... a 3 evvel elottihez kepest is es a thaifoldihez kepest is amibe a postolo mintha beleszuletett volna ...
amugy jo volt olvasni es termaszetesen a magyar mentalitas nem valtozik se 3 ev alatt se 20 avatt ( pl pincerek , taplalkozas blicceles , bizonytalansag kozbiztonsag..stb)

sajnos én csak jovore tudom megtapasztalni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 15:56:25

Próbaképpen csak annyit, hogy a poszt-toló akkor nagyjából ugyanazt tapasztalja, mint mi is, minden évben.Hazajárunk-tunk eddig nyaralni, de minden egyre sz@rabbaul megy, egyre drágább, az üzletekben egyre jobban bebunkulnak az eladók sok helyen (inkább Pesten jellemzően).
Vajon az új posztban is csak moderáció után jelenek meg, hiába kértem a listára felkerülést?Mindjárt meglátjuk...

eagles 2013.08.05. 15:56:25

A sógorom nyugdíjas rendőrtiszt. Volt rálátása a magyar alvilágra.
Azt mondja, ha a politikusoktól,meg a holdudvartól vissza tudná az ország szerezni legalább a felét annak, amit a gengszter váltás óta elloptak, és be tudná rakni az államkasszába, Magyarország Európa leggazdagabb országa lenne.

A tv-hez nem tudok hozzászólni. Azt sem tudom hogyan kell bekapcsolni.

laci_52 2013.08.05. 15:56:33

Azért nem kellene a BKV-t agyondícsérni. A külső városrészek buszjáratai katasztrofálisak: huszonéves rozzant, mocskos kocsik, ritkán és pontatlanul közlekednek.

Azokon viszont már nehezebb bliccelni a gyakori első ajtós felszállás miatt.

2013.08.05. 15:57:29

Attol fugg honnan megy Mo-ra a posztolo. London utan Budapest tiszta es biztonsagos kisvaros. Sing, Tokyo vagy HK utan meg egy lerobbant porfeszek, viszont rengeteg biciklissel es zold terulettel.
Ki tudja, Normafanal meg mindig tiszta katyu az ut?

négyzet 2013.08.05. 15:58:58

@Barátusz: mostanában is főleg olvasás van, bár nézhetnék több filmet gépen, de valahogy tökre elég egész nap melóhelyen..

nezzazegfele [Hu ] · http://www.nezzazegfele.blog.hu 2013.08.05. 15:59:01

@XTaki: Most hogy mondod, tényleg olyan az allergiás kicsk beszéde :) Lányom is szenved tőle kutyául.
Otthon nem voltak ilyen tünetei? Vagy csak pont a parlagfű pollenrobbanásra sikerült ideérnetek és azért...

Mindenesetre jobbulást Nektek.

A beszólást nem viccnek szánták, halálkomolyan gondolják. Felénk is így megy. Már kezdem unni. Pláne, mikor időpontot kell kérni, ált. negyed-fél év átfutással, majd beutalóért elballagni egy másik orvoshoz, holott beutalómentes lenne az adott eü. rész. LOL.

Határátkelő 2013.08.05. 16:00:23

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY!

Úgy döntöttem, időről időre van létjogosultsága az ismétlésnek.

Szóval: türelmet kérnék mindenkitől, meg a jó szándék feltételezését. :) Ez az új rendszer első napja, vannak benne akadások, de hangsúlyoznám, a célom nem az, hogy minél több embert kizárjak, hanem hogy minél többet beengedjek.

Szóval nyugalom, jelezzétek, ha szerintetek valami gubanc van.

Köszönet!

Len.Mag 2013.08.05. 16:01:28

@Philosoraptor: Nem, tényleg nem az. Ami a szétválogatást illeti: a normális filmek olyan későre vannak téve, hogy éjfél után érnek véget, akkor már tényleg egyszerűbb letölteni / kikölcsönözni őket. Sajnos a csatornák saját gyártású műsorai tényleg a hulladék kategóriát súrolják, de nagyon sok mindent interneten is meg lehet nézni, ha mégis kedvet kap valaki.
Persze, a digitális tévézéssel az időbeosztás része megoldódik, de egyszerűen nem ér annyit, hogy foglalkozzak vele, pláne hogy még pénzt is kiadjak érte.

2013.08.05. 16:02:38

@Shanarey: Nem, habár itt is vannak azért durva kerületek. De szerintem ahogy mész kelet v. észak felé, úgy lesz egyre elszomorítóbb a helyzet.

négyzet 2013.08.05. 16:04:32

@kozmopolita: sőt volna az a civilizálódás hogy ugye nem állsz rá az előtted lévőre, pláne amikor pont fizet/kártyája kódját pötyögi/mondja a kívánságát az ablaknál stb., ám a "leleményes" magyarok ilyenkor kihasználva a diszkrét lukat a sorban, odacsoportosulnak, és úgy tesznek, mintha ők csak úgy és különben is mindig is ott álltak volna, aztán a furakodási erők majd jól eldöntik... áááá, mindig felb az agyam rajta :)

2013.08.05. 16:04:37

@XTaki: Magyarország jobban teljesít!

2013.08.05. 16:06:02

@négyzethálós: Ti hol tapasztaljátok ezeket? És hogyhogy nincsen ezeken a helyeken sorszám, amit a gép köp ki? :D Máris megoldódna, hogy ki mikor érkezett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 16:09:15

A reklamálóknak.
Sokadszor.
Olvassátok már el a mai harmadik kommentet.

négyzet 2013.08.05. 16:11:51

@Philosoraptor: ez bármely élethelyzetben így előfordul, a boltban, büfénél, a postán, buszra felszállni várakozók között.

négyzet 2013.08.05. 16:13:33

@négyzethálós: ami a buszt illeti - ha utazol helyközi járaton, megtapasztalhatod a mindennapi testbedobós közelharcot. napi stresszadag pipa!

BTBTBT 2013.08.05. 16:18:03

@charlieharper:
Kulonosen a Dohany utca tiszta London utan a maga lepten-nyomon kutyaszaros jardaival?
Es evtizedek ota nem valtozik ott a helyzet, mar a 80-asok vegen is kerulgetni kellett a kutyagumit.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 16:27:17

@kozmopolita:
Az ötlet nem rossz!
Vannak Magyarországon olyan "kasszák", ahol az ember magának csippantja a dolgot és a végén kártyával fizet? Nálunk nagyon elterjedt, sok boltban van, még az egyik flen-iben is (6000 fős városka).
Szerintem az is sokat lendítene a sebességen, feltéve, hogy az emberek nem akarják dafke átvágni a rendszert.
Pl. nem tudom hogyan ellenárzik ott, hogy lopok-e, de nekem fel sem merülne, hogy ne fizessek valamiért.

Mozgólépcső: Svédországra sokn mondták már, hogy itt nem működik a jobbra állok dolog. Én mégis azt tapasztaltam, hogy működni szokott, lehet szerencsém van vagy nem a csúcsidőt fogtam ki.
Mikor utoljára mozgólépcsőztem Magyarországon még nem volt divat a jobbraállás. De örülök, ha működik most.

@Határátkelő:
Neked aztán könnyű kikerülni a kegyeidből ;)

@Shanarey:
Tudom javasolni Tiszacsegét, mint "reprezentatív" mintát. Nóri nagymamája lakik ott. Mikor utoljára arra jártunk nem voltam benne biztos, hogy még ugyan azon a bolygón vagyunk :) Pedig akkor még Magyarországon éltünk :)
Nem semmi a kelet-magyarországi vidék... :(

@négyzethálós:
Ilyen tülekedős dolgot pl. sosem tapasztaltam Mo-n... fura!

BTBTBT 2013.08.05. 16:29:21

Egyebkent hanyan ismertek fel a poszt eleji buszos kep helyszinet?
Ma mar nagyon nem igy nez ki az egesz, es oriasi szintkulonbseg van az utca es jardaszint kozott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 16:30:38

@Barátusz:
A retket meg tudom erősíteni :(
VIII. kerület, Baross utca: na az horror! Egyszer láttam ott egy cigányasszonyt, ahogy éppen az utcán pisiltette a gyerekét. A járdán, a bolt előtt. Nem nagyon zavarta őket, hogy emberek járnak az egyébként forgalmas úton.

Kutyagumit sem nagyon szedték soha össze a népek.

2013.08.05. 16:34:39

@négyzethálós: Nálunk van a postán sorszám, de ez pl. bevett gyakorlat a bankoknál is. Boltban én még nem igazán tapasztaltam ilyesmit, viszont azt már elég sokszor, hogy belemásznak az ember képébe. Mintha azzal hamarabb végeznének. Eléggé irritáló tud lenni. De ugyanez, amikor valaki belelép az ember intimszférájába, pl. a buszon.

2013.08.05. 16:36:00

@Chang Yai:

"10 év lassan, az tényleg 10 év, nemtom, félek, mi lesz, ha valamiért úgy alakul, hogy vissza kell menni "végleg"?!"

Ne viccelj, nincs az a világégés, ami meggátolná, hogy a harmadik világ bármely részén találj megélhetést. Szabadabb vagy, mint akármelyikünk. :irigy:
:)

2013.08.05. 16:37:02

@Barátusz: Ennyire igénytelenek az emberek a környezetükkel szemben, ezt pofázom már mióta. Cigicsikk hegyek a megállóban. Más is eldobja, akkor én miért ne? Borzalom ez a hozzáállás.

négyzet 2013.08.05. 16:37:03

@Kovermadar: örülök, hogy nem. amikor kocsival jártam, én sem tapasztaltam :D

2013.08.05. 16:38:08

@Barátusz: Csak tipp, de nekem ez a Keletinek tűnik. (?)

2013.08.05. 16:40:21

@Kovermadar: Vannak, de ha jól tudom, eddig csak a tesco vezette be ilyesmit. Trükközni egy csomó mindennel lehet, csak kell hozzá egyfajta vakmerőség is, mert viselni kell a lopás következményeit is. Nem véletlen, hogy 2-3 ember van az önkiszolgáló kasszák mellett, plusz biztonsági őr is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 16:40:48

@négyzethálós:
Jah, én a boltban a sorra gondoltam... akkor félreértettelek :)

@Philosoraptor:
Most olvastam, hogy Svédországban a cigicsikkek összegyűjtését rá akarják verni a dohánygyártókra, hiszen az az ő mocskuk is. Kiváncsi vagyok mi lesz a vége :D

négyzet 2013.08.05. 16:41:35

@Chang Yai: te is írtál posztot, vagy még nem? nem találom, vagy nem tudom, mit is keressek.. nem volt meg valahogy, hogy te 10 éve élsz arrafelé.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 16:42:05

@Philosoraptor:
Ilyen kóricáló itt is van. De az volt az első benyomásom, hogy azért vannak ott, hogy ha nem boldogulok, akkor segítsenek :)

Az már egy szint, amikor a biztonsági őrt is helpdeskesnek nézem? Nagyon elmimózásodott a lelkem :D

nyuszigonosz 2013.08.05. 16:42:22

@diggerdriver: Elolvastam, gondolom mások is.

Csak mégis több mint egy óra után jelent meg a ma reggeli hozzászólásom.
Hogy ez most mikor jelenik meg, azt majd meglátom.

négyzet 2013.08.05. 16:42:48

@Kovermadar: volt amúgy máshol is, konkrétan múlt héten büfénél három sor alakult ki alamuszi furakodók révén

négyzet 2013.08.05. 16:46:13

@Philosoraptor: na én pont azért nem használtam az olyan kasszát a tescóban, mert nem hiányzott, hogy a biztőr lihegjen a nyakamban, vagy a szúrópróbaszerű ellenőrzés alá vessenek... persze lehet, hogy tökre nem ilyen, de hát csupa pesszimista prekoncepcióm van ma :)

BTBTBT 2013.08.05. 16:48:35

@Philosoraptor:
Igen, ez a Keleti, a McDonald's-os sarok a Bethlen Gabor, es a hatterben meg a volt Arzenal aruhaz logoja is ott figyel. Emlekszem, amikor megnyilt, azzal hirdettek a teveben, hogy "A Schwarzenegger is itt vasarol".

A metroallomas miatt a villamospalya teljesen eltunt, es mire az ut eler a kozeli Hermes boltig, mar kb. 60 centivel magasabb az ut, mint a jarda. Ez persze nullara egyenlitodik ki, mire eljut a Rittenbiller-hidig. (Erdekes lesz telen, bar csak megoldjak a hokerdest.)

Len.Mag 2013.08.05. 16:55:35

@Philosoraptor: Belép az intim szférádba? Hát először is az mindenkinek máshol kezdődik. Másrészt viszont reggeli csúcsban pl. 1 nanométer "sugarú" intim szférával sem tudja elkerülni SENKI, hogy bele ne másszanak. Ott mindenki valakinek az intim szférájában van, a sajátjáén kívül persze.
Kész orgia ;D

négyzet 2013.08.05. 17:02:44

@Philosoraptor: sajnos nincs mindenhol sorszám. például a háziorvosnál sincs. akit ugyan évente 1x látogatok, vagy másfél évente, de mindig elámulok milyen tökröhej a boly az ajtó körül..

Amúgy még a poszthoz: nekem az a benyomásom, hogy több Bp-en a kukázó. Úgyhogy ha volna valami olyan kidobandó, akkor én már egy bizonyos helyre teszem a kukák mellé, hogy még használható legyen. A minap eléggé meglepődtem, amikor egy teljesen jól szituált fiatal srác fordult be a kapun és csapta fel a kuka fedelét kotorászni...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 17:09:59

@Len.Mag:
Ugye? Én is mindig ezt mondom: mindenkinek más méretű az intim szférája. Az enyém 1,5 km-es... :)

@négyzethálós:
A háziorvosnál lévő sor egyetlen egyszer volt elviselhető méretű: amikor be volt vezetve a vizitdíj. Nagyon haragudtam, mikor eltörölték!

Ginlia 2013.08.05. 17:10:44

@Philosoraptor: Máshol is van szennyműsor a tévében, de valahogy az arányok mások. A nagyobb probléma inkább az, hogy Mo-on működik az a beidegződés, hogy 'amit bemondanak a tévében, az igaz' - bár többnyire az idősekre jellemző ez. Nem véletlenül megy a harc a médiumokért a politikában.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 17:11:45

@Etniez:

EU-átlaghoz mérni Mo-t abszurd, mert az EU eleve tele van jóval gazdagabb országokkal.

BTBTBT 2013.08.05. 17:15:28

Mivel nekem is hasonlo a tapasztalatom, orulok, hogy fentebb valaki megjegyezte, hogy a gyonyoru lanyok bizony hianyoznak a pesti utca latkepebol.
Biztos ok is kufoldre mentek. :)

@Kovermadar:
Egyebkent az a legnagyobb gond a pl. a Dohany utcaval, hogy az Astoria fele eso resze mar belvaros, es megis olyan szarul nez ki.
Csak gondolj bele, hogy ha nem akarsz mast, csak kivulrol megnezni a zsinagogat vagy a Broadway mozibol kialakult szinhazat, netan el akarsz setalni az Alexandraig vagy a Madach terig, lehet, hogy a kutyaszaros reszen kell elhaladni.
Ez viszont a kornyeken lakok nemtorodomsege, akik szarni viszik le a kutyulimutyulijukat az utcara, es tojnakra, hogy az altaluk el nem takaritott hurkak masnak akadalyt jelentenek.

Kosz van Londonban is, meg lepattant varosreszek is, de Pesten szemmel lathato a romlas.

@Philosoraptor:
Szemeteles szempontjabol IS a fejekben kene rendet tenni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 17:21:39

@Határátkelő:

Megjegyzés. a blog.hu nem küld értesítést, amikor olyan valaki válaszol, aki moderálás alatt van.

2013.08.05. 17:22:28

@négyzethálós: Én nekem egy nagyon jó érvem van, hogy miért ne használjam, ez pedig az, hogy (dobpergés) vásárolni megyek és nem dolgozni. Ez amúgy nagyon jól lett levezetve valamelyik blogban v. weboldalon anno, most nem keresném meg inkább, valószínűleg meg sem találnám. A másik pedig, hogy sok ember úgy van ezzel, hogy a "kiszolgálás" a szerves része a vásárlásnak.

2013.08.05. 17:23:45

@Len.Mag: Jó egy tömött buszon megint más a leányzó fekvése. De amikor van hely (akár buszon, akár máshol), akkor ne álljon bele az arcomba, mert ellesz küldve a picsába, aztán meg lehet megsértődni. :)

2013.08.05. 17:26:42

@négyzethálós: Nincsen, ahogy a soron kívüli rendelés sem feltétlen úgy működik, ahogyan az ember elvárná. Azért kell sokat várni, mert sok nyugdíjasnak nincsen jobb dolga, minthogy orvoshoz járjon minden nap, plusz ez nekik szórakozás is. Majd jól megkapom Hagymától, hogy már megint nyuggerezek. Jah nem, mégsem, ő már nem ír ide. :))) Akkor előre is elnézést kérek, akit megsértettem, nem voltam PC.

Ebben egyetértünk, egyre többen csúsznak le. :(

2013.08.05. 17:27:57

@Ginlia: Ne is mondd, de ez (sajnos) nem csak az időseknél van így. Mondjuk ez minősíti is egy kicsit az ilyen embereket.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.05. 17:28:48

@Kovermadar: A magyar tescokban már van önkiszolgáló pénztár. Egyetlen hibája, hogyha ruhát veszel a csipogót senki nem veszi le, ezt a következő boltban vettem észre.....

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.08.05. 17:28:48

és a poszthoz...: Nagyon nem mindegy, hogy az ember Magyarországon nyaral, vagy él. Elég nagy különsbég van a kettő között.... A másik, hogy ugye mihez viszonyít. Én 8 év külföld után hazaköltöztem, vegyes érzések kavarodnak bennem. Férjem viszont imádja. Mindenkinek más a viszonyítási alap, ezt kell elfogadni.

2013.08.05. 17:29:42

@Barátusz: Meg sok más dologban is. Valószínűleg, belátható időn belül ez nem fog bekövetkezni.

Marcus62 2013.08.05. 17:30:01

@Kovermadar: Számomra az volt a döbbenet hogy Göteborgban is és Stockholmban is tele voltak a megállók csikkel,és rengeteg szemét volt szétszórva. Pesten amióta nem szabad a megállókban bagózni lényegesen tisztábbak.Egyébként két hete Bécsben is azt láttam hogy mindenki ott dobja a csikket ahol eszébe jut.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 17:37:35

@Philosoraptor: mar nem nezem a porno oldalakat es nem is futok a lanyok utan...minek mire utolerem oket mar nem emlekszem miert is kergettem...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 17:39:17

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Akkor mérjük Ugandához és Tadzsikisztánhoz. Máris az az eredmény, hogy világelső a magyar gazdaság és a jóllét!

Ahhoz mérjük, ahová tarotzunk. Európához. Portugáliától Oroszországig.

Szerintem butaság egészen más kulturájú, gazdaságú és akár politikai berendezkedésű országokkal összevetni Magyarországot.

@Marcus62:
Vidéken ez nem jellemző. A vendégeink is zt mondták, hogy sok a szemét Stockholmban... :(

@Philosoraptor:
Eddig egyszer próbáltam, Stockholmban. Választhattam, hogy beállok a sorba vagy elintézem egyedül. Már kint voltam, mikor sor még ugyan ott áltt, ahol én bekapcsolódhattam volna. Arról nem is beszélve, hogy kihagyhatok egy interkciót :D

Göteborg is és Stockholm is kissé el van gettósodva a sok menekülttől. Kiváncsi vagyok, hogy Kirunában is van-e szemét :)

@Barátusz:
Ez így van... az emberek fejében nagyon aktuális lenne rendet tenni, de addig nem lehet, ameddig az az elfogadott nevelési mód, hogy jajj, szegénykének mindent lehet, megbüntetni meg nem szabad.
De ez már egy másik történet :)

BTBTBT 2013.08.05. 17:43:07

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Es akkoriban meg a 7-es busz megalloja is ott volt a gyrosos uzletekkel meg a jatekautomatakkal azon a jardaszigeten a ket sav kozott.
Illetve nemreg lattam, hogy az epulet jobb oldalan, a foldszinten meg mindig mukodik az a krimo, ahova egyszer betertunk a haverokkal ugy 17 eve. Irtozatosan lepukkant volt mar akkor is, olcso es gyenge minosegu italokkal.

De visszaterve a delelotti allitasodra, hogy a magyar atlag jol el. Hogyan definialnad a "magyar atlag"-ot?

@Philosoraptor:
@Kovermadar:
Azt a belathato idot az n-edik hatvanyra emelnem, annyira nem vagyok optimista.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 17:52:49

@négyzethálós: foleg bizonyos kissebsegnel akik ha az ido mulasat nezzuk ( nalam 25 év) megtobbszorozodtek mint a patkanyok.. na ezektol ne varjunk semmi jot a magas iskolazottsagukkal nem vagyok rassist... DE meg nezni is rossz hogy szaporodnak.. ..

BTBTBT 2013.08.05. 17:59:19

@montroyal:
Ebben az is benne van, hogy kormany kormany utan engedi, hogy eljatsszak azt a "kiveszem allami gondozasbol a rokon gyereket, es szetdobjuk a nagy penzt, amit kapunk erte"-folklort is.
Amugy - ennyi tamogatas nelkul - hiaba is szaporak, nem tudna ennyi tulelni.
Bar magyar peldat hoztam, de ez altalaban az europai allamokra is ervenyes.

@Kovermadar:
Nem kell megvarni, csak ilyenkor mindig az jut eszembe, hogy: oke, nekunk volt merszunk/eszunk lelepni, de mi lesz az otthon maradottak jovoje?

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Sajnos az emberek nem statisztikai szinten elik meg a szegenyseget es kilatastalansagot.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 18:03:05

@Philosoraptor: erdekes nalunk is megjelentek a biztonsagi orok az ajtoba keresztbe allva ... nem mindenhol csak erdekes hogy a magyar ciganyok lakta negyedekbe ... azelott siman kitoltak megrakott kocsikat ..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 18:10:29

@montroyal:
Te most a szegényekről beszélsz, ugye? ;)

@Barátusz:
Így van. Mi váltottunk. De azok iránt, akik nem vállalták legalább azt, hogy egy szakmát megtanuljanak tisztességgel, nem tudok sajnálatot érezni. Járulékos veszteség meg mindig van, Amerikában is, Angliában is, Magyarországon is.

És minket ugyan ki sajnált?
A mi jövőnkre ki gondolt?
Senki!
Magunk alakítottuk és csak magunknak (vagy a nagyon szűk környezetünknek) köszönhetjük, hogy ott vagyunk, ahol.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 18:11:13

@montroyal:
Milyen Kanadában a fegyvertartásra vonatkozó szabályozás? Van annyir liberális, mint az USA-ban?

Marcus62 2013.08.05. 18:11:41

HA! Jelentkeztem, de nem jelenik meg a hozzászólásom.Technikai a gond vagy valami más? Köszönöm az esetleges választ.

Marcus62 2013.08.05. 18:11:46

@Barátusz: Nagyon jó a kérdés, a jövőt illetően! Úgy látom hogy egyre kevesebbeknek van bármilyen jövőképük.És ez nem csak az iskolázatlan,mély szegénységben élőknél igaz. Volt egy statisztika tanárom aki azt mondta hogy a világon két dologgal lehet a legnagyobbat hazudni ez a statisztika és a politika.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 18:15:35

@Határátkelő:
Gubanc van. Az én hozzászólásaim 17 óra alatt sem mennek át.
Az előző posztban nem cenzúrát, hanem moderálást írtál, és azt, hogy a nem prémium hozzászólók hozzászólásai is megjelennek.
Ráadásul nem válaszolsz a kérdésekre.

Marcus62 2013.08.05. 18:16:16

Úgy látom nem jelenek meg!

Marcus62 2013.08.05. 18:18:25

@Marcus62: Ez érdekes mert nem ilyen sorrendben írtam.De köszönöm mert végül is megjelent.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 18:23:40

@Marcus62:
Leglább valahol élmezőnyben van a magyar állam :)

Határátkelő 2013.08.05. 18:27:04

@Marcus62: Sajnos az élesítés időpontja alapján jeleníti meg, nem az alapján, hogy mikor írtad. A legfrissebb komment van felül, először azt élesítettem. Bocs.

BTBTBT 2013.08.05. 18:28:42

@Kovermadar:
Nem azt irtam, hogy sajnalnunk kene oket - bar nyilvan sajnaljuk, akiket ismerunk, es nem megy nekik jol -, hanem hogy mi lesz igy az orszaggal.
Nem feltetlenul az a baj, hogy valaki szegeny vagy tanulatlan, hanem hogy ha meg is tanul egy szakmat/elvegez egy egyetemet, hanem hogy nagy ra az esely, hogy nem lesz lehetoseguk dolgozni. Kilatastalansag van.

Ahogy fentebb Marcus megjegyzi, nincs jovokep.

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Most mar latom. Az a Capitol Drink nevu hely volt a korabban emlitett kocsma, a butoruzlet mellett.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 18:28:54

@Határátkelő:
Nem biztos, hogy sajnos, mert így legalább nem vész el a tömegben... vagy nem?

2013.08.05. 18:30:09

@Kovermadar: Nos, ha teszem azt, 1 db csokit veszel, akkor célszerűbb önkiszolgálót keresni, mintha beállnál az esetleges méretes sorba. De azért erre a sor dologra eléggé odafigyelnek, tudják ám, hogy a magyarok türelmetlenek és egyből megmondják a frankót.

2013.08.05. 18:30:42

@Barátusz: Én sem, ezért sem akarok itt élni. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.05. 18:31:40

@Barátusz:

A bútorüzlet egy időben egyébként pípsó volt...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 18:32:46

@Kovermadar: na nem egyaltalan nem ..nagyon ritka akinek van inkabb vadaszok..nagyon szigoruak a feltetelek es senkinek nem kell megvedeni magat mivel itt eroszakos buncselekmenyek meg altalaban is elenyeszoekaz usahoz kepest.. kozbiztonsag kituno egy pl Montral vonzaskorzete kb 3 millio es ha evi 20-30 gyilkossag van a mediadan ossze-vissza szornyulkodnek ... nem vagyok szakerto ebben a temaban de 25 ev alatt meg fegyverboltot veletlenul sem lattam .. igaz nem is kerestem

2013.08.05. 18:33:41

@Barátusz: Nem akarom a falra festeni az ördögöt, de valószínűleg majd még több adó beszedése az aktívaktól és a vállalkozásoktól, amíg ténylegesen bele nem roppannak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 18:33:57

@Barátusz:
A szakmatanulás alatt arra akartam utalni, hogy egy rendes szakmunkás végzettséggel van esélye külföldön.

Mindenkinek azt tanácsolnám, hogy ha most készül a középiskola kiválasztására, akkor irány a szakközép, ott megtanulni egy szakmát + szakkörökkel, lelkesedéssel minimum angolul + egy bármilyen nyelven. Utána elmehet főiskolára ha akar (a gimnázium nem követelmény a felsőfokú továbbtanulásnak, így sok esetben csak elpocsékolt 4 évet jelent - de messze nem mindig). A főiskola mellett keresnék valami nagyobb céget, ahová odamennék gyakornoknak (ingyen, heti 1-2 napig, amikor a főiskolai gyakorlatok engedik). És akkor 8,5 év után lesz 2 nyelvtudása, egy szakmája kis gyakorlattal és egy diplomája.
Ha újrakezdhetném, biztosan így próbálnám :)

Inni és bulizni ráér akkor is, ha már elhelyezkedet külföldön :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 18:35:55

@montroyal:
És a többi kanadai városban? BC? Észak-Kanada?

2013.08.05. 18:37:02

@montroyal: Úgy mondanám, hogy lopnak ők is. Meg természetesen a magyarok is...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 18:39:32

@Philosoraptor:
Persze. Nem a nagybevásárlásról van szó, hanem amikor beszaladok egy üdítőért, tejért, kenyérért...

Itt egyébkén végtelenül türelmesek a népek, képesek egymás mögött, libasorban, zúgolódás nélkül állni és várni. Én egy idő után fészkelődni kezdek, mert kicsit időpocsékolás ott állni, de azért örjöngeni és tülekedni nem fogok.
Azt is észrevettem, hogy ha többen várnak a pénztárnál, akkor gyorsan jön a hangosbeszélőben a felhívás, hogy kellene még egy kasszás.

Marcus62 2013.08.05. 18:43:42

@Kovermadar: Amellett hogy tökéletesen igazad van ,nagyon kevés olyan szülő van /márpedig itt kezdődik a probléma megoldása/aki maga is belegondol a gyereke jövőjébe,és ebbe az irányba próbálná terelni. És el is magyarázná hogy mit miért.

BTBTBT 2013.08.05. 18:57:53

@Kovermadar:
Mindenkinek azt tanacsolnam, hogy tanuljon nyelveket, legalabb kettot, es amint leerettsegizett, tanuljon tovabb kulfoldon.
Otthon a vegen meg a kozepfoku oktatas is fizetos lesz. :)

@Marcus62:
Ujabb +! A szuloi felelossegrol sokan hallgatnak, mint a sir, pedig nelkuluk meg nehezebb a vilagban eligazodni es boldogulni akaro fiatalnak.

vazzup 2013.08.05. 18:59:56

@London2009: jómagam is 193 vagyok, a (volt) barátnőim többsége 170 alatti, de volt már nálamnál magasabb is, no az tényleg fura volt, 202cm, persze kosarazott, kicsit picinek éreztem magam, de megvoltunk.

---

Amúgy a posthoz csak annyit, hogy én jelenleg (még) Budapesten élek, de szóról-szóra ezt gondolom én is. Annyira nem nagyon szörnyű, de a fejlődés hiánya, az a tény, hogy körülöttem épül le az ország, a város eléggé frusztráló, még akkor is, ha nekem közvetlenül nincsenek anyagi gondjaim, sőt, a szüleimet is ki tudom segíteni, amikor éppen rászorulnak.
De a mindennapi hangulat, a közbeszéd, az egész state capture tönkretesz minden maradék hangulatot. No meg az eszetlen túlszabályozás. A józan észnek nem maradt hely.
Ezért is vágyódom el én is, ezért nem maradok meg a valagamon.

Persze hétvégén elmenni bulizni a haverokkal, haverinákkal, Budapest erre elsőrangú. Party-város. Legalább ez (bár ezt is igyekeznek vagy tönkretenni, vagy einstandolni).

Határátkelő 2013.08.05. 19:00:01

SZOLG. KÖZL. UPDATE

Mindenkinek, aki jelentkezett és egyelőre nem jutott be, ezért joggal türelmetlen, csak annyit tudok megnyugtatásul mondani, hogy van egy kis átfutási idő a kommentek megírása, elküldése, és a között, hogy az nálam az adminon megjelenik a listában. Amint ott megjelenik, igyekszem élesíteni, ill. felvenni a listára, Ezt követően ő már szabadon, minden kötöttség és előzetes moderáció nélkül kommentelhet.

Úgyhogy egy kis türelmet, csak egyszer kell felkerülni, utána nem kell már várni.

Köszönet!

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 19:02:42

@Kovermadar: mas reszeket nem tudom BC talan Cougarcat vagy mashol Zopilot tudja ,de eszakon vadaszatra biztosan tobben hasznaljak de USA-hoz ne hasonlitjuk nincs minden haztartasba fegyver senki nem visel magan politikusok nem beszelnek rola ; jogom van megvedeni magam idiotasag, es a marok fegyverek szinte csak a gang tagoknak illegalisan (USAbol csempeszve) de ok nem veszelyesek mert csak egymast terrorizaljak.. biztonsagi orok sem viselhetnek kivetel a penzszallitok ..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 19:09:55

@montroyal:
A közbiztonságra gondoltam :)

@Barátusz:
Az sem rossz megoldás. Nem tudom mibe kerül egy angol vagy német egyetem, ha az ember csak beesik, hogy jöttem, itt tanulnék.
Az első diploma még ingyér' van Mo-n, az nyilatkozat vagy mi (hallgatói szerződés) úgyis egy betarthatatlan vicc, nem kell vele foglalkozni.

@vazzup:
Nem az ország épül le... Te felődöd túl :)

Marcus62 2013.08.05. 19:10:56

@vazzup: Én is így érzek .különösen hogy a kis mikro környezetemben annyi felesleges értelmetlen szabályozás született a utóbbi két-három évben hogy normálisan dolgozni sem lehet. Csak egy adalék papíron jött a felsőbb utasítás hogy ne használjunk olyan sok papírt!
Tíz éve kb. negyed annyit használtunk mint most a számítógépek idejében,

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.05. 19:11:14

@Th's child: ezt a szabadság-dolgot sokan mondták már, hogy a tanároknak a legyegyszerűbb, de azért néha be vagyok tojva. azért lassan meg fogok öregedni :-) egyébként jó lenne visszamenni Thaiföldre, de Bali vagy Indonézia valami más része kivéve Jáva is nagyon a listán van, hogy mindenképpen ki kéne próbálni egyszer. elvagyok, de olyan nincs, hogy megtanulok még egy ilyen prüntyögős nyelvet, thaiul lassan felejtgetek, szóval ez is idegesít.

Len.Mag 2013.08.05. 19:11:45

@Kovermadar: Hát ez ismerős :D
@Philosoraptor: Igen, arra akartam utalni, hogy nem biztos, hogy azért vannak az intim zónádban, mert oda vágynak, hanem mert máshol már nincs hely. Na de hogy akkor is csinálják, amikor egyébként van... Lehet, hogy az én arcom nem elég vonzó, ezért nem tapasztaltam :D

Ez komoly, hogy Hagyma elhagyta a blogot? Ezt ki is jelentette, hogy nem jön többet?
Még amikor vidéken laktam, és nagy néha elvetődtem a háziorvoshoz valamiért (jellemzően pl. alkalmassági vizsgálat miatt, és MINDEN alkalommal letesztelte, hogy nem lettem-e a legutóbbi találkozásunk óta színvak, mert hát csak úgy bemondani, hogy nem, azt bárki tudja :)), szóval mindig kihallatszott, hogy miről folyik a diskurzus odabent. Kb. "hogy tojnak a tyúkok?" szintű témák mentek.

@Ginlia: Huh! Hát nekem csak az olasz műsorokba volt szerencsém bepillantani, na nem vittem túlzásba, de utána tényleg hálát adtam a Barátok közt-ért!

Len.Mag 2013.08.05. 19:15:05

@Marcus62: A strandon is mindig csikkszedéssel melegítünk be, mert ha csak úgy úszni vagy napozni kezdünk, az nagyon megterheli a szervezetet!
Az a felháborító, hogy mindezt a belépődíj kifizetése után. Mert az egy (elég pofátlan) dolog, hogy eldobálják, na de hogy a bevételből nem telik egy kis diákmunkásra, aki a nap végén összeszedi...

Marcus62 2013.08.05. 19:18:14

@Len.Mag: Az ilyen és még ezer ilyen és hasonló dolog miatt jön az elvágyódás...

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 19:19:49

@montroyal: es meg egy volt egy szigoru fegyverek regisztracioja canadai szinten ami milliardokba kerult azutan ugy dontottek a tobbsegbe levo kormanynal hogy ez megsem kell meg kell semmisiteni de a quebeci tartomanyi kormany tiltakozasa nyoman itt megtartottak ezeket a registraciokat ... csak hogy itt is van fejetlenseg es penzpazarlas..

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 19:26:11

@Kovermadar: kozbiztonsag mindenhol kituno bunozes minimum eroszakos cselekmenyek ellen neveles mar az iskolakban mediakban, vagyon elleni elenyeszo kocsi lakas nyitva ejjel nincs olyan hely ahol nem setalhatsz nyugodtan , akar aranylanccal tele penztarcaval..Toronto vancouver kemenyebb kicsit es van aki megijed a junkik latvanyatol de ok sem veszelyesek..

BTBTBT 2013.08.05. 19:26:50

@Kovermadar:
@Len.Mag:

Korantsem biztos, hogy elhagyta a blogot, hiszen ugyan nem jelentkezett a premiumba, de tegnap azt mondta, hogy matol kb. 2-3 hetig rengeteget kell dolgoznia - es naluk meg csak del korul jar ilyenkor.
Meg hozott o annyi kommentszamot, hogy hasznos lehet a jelenlete.

Majd (szamunkra) ejnek evadjan, 6 Bud Light utan beallit ide.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.05. 19:29:44

@négyzethálós: nem írtam még, egyszer már félig megvolt, de pont akkor egy szőröstalpú troll beszólt valami olyasmit kommentben beszélgetésben, hogy hazudok, mert azt mondtam, Balira járok nyaralni (ha 4x voltam már 11 év alatt, az járás?), és akkor elment a kedvem az egésztől. azóta se nagyon jött vissza. igen, már 10. tanévem.... először Tajvan, aztán majdnem 7 év Thaiföld, most meg Burma. a sok nyári szünet miatt több mint egy év ebből utazás mindenfele DK-Ázsia.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 19:37:21

@montroyal:
Ha élni mennék oda, akkor első körben szeretném elkerülni a nagyvárosokat és inkább vidéken 5-10.000-es városban élnék. De persze a munka ameghatározó :)

@Barátusz:
Én tényleg kedveltem/kedvelem.
Bízom benne, hogy meggondolja a dolgot... aztán ha nem, akkor majd írok annyi páromat meg ökörséget, hogy ne tudja megállni, hogy ne írjon :D

@Chang Yai:
Szerintem bártan írd meg azt a posztot! Majd megvédünk a trolloktól! (mondja egy troll :) )

2013.08.05. 19:47:22

@Kovermadar: Az az ország való nekem. Csak gyúrni kell a hidegre.

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 19:48:31

@Kovermadar: Te most a szegényekről beszélsz, ugye? ;)

a vilagert sem .. inkabb azokrol akik nem az iden barnultak le ...

es tenyleg sok haverom volt sokat tudok meg a nyelvukon is de ahogy most elszaporodtak .... elszemtelenedtek...agyon iskolazottak..( hat kocsog vagyok én battya hogy iskolaba jarjak ? bemegyek a bortonbe hogy EMBER legyek..

2013.08.05. 19:49:10

@Len.Mag: Én sem vagyok vonzó, mégis rendre megesik. :( :)

Hagyma kijelentette, hogy attól fogva nem fog hozzászólni, hogy bevezetik az új rendszert.

Marcus62 2013.08.05. 19:52:51

@Philosoraptor: Nem olyan veszélyes az a hideg március első Hetében voltunk Stockholmban és ugyan fagy volt de többet sütött a nap mint Pesten.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 20:10:31

@montroyal:
Erre nem tudok mit mondani :) Egyrészt nem kockáztatom prémium accountomat, másrészt úgyis mi lennénk a gonoszak, akik nem értik meg a szegény elesetteket.

@Marcus62:
Te egyébként hol lax? :)

@Philosoraptor:
Nincs hideg. Nincs kánikula, az tuti, de télen szerintem kellemes az idő. Persze a -30 húzós tud lenni, de autó+kabát+motormelegítő és senkit sem érdekel, hogy mi van a falon túl :)

Bonjour 2013.08.05. 20:15:21

HA:
Na olvastam a kommentek elejét. Akkor turelemmel varok.

Bonjour 2013.08.05. 20:15:27

Hataratkelo.

Akkor en most nem vagyok premium? Mert nem jelenik meg... :(

Pedig mastercardom is van :)... Minden masra.

Bonjour 2013.08.05. 20:15:33

Na ez most egy próba, hogy bekerultem-e.
Szeretnek annyit hozzaszolnî, hogy Mo nagyon dràga, de nem most lett az. Az ingatlan olcsó ugyan, de csak a nyugati fizetéshez képest. De ez a 90es evek vege ota igy van.

Viszont majdnem minden mas nyugati aron van, negyedannyi atlagfizetessel.

Bliccelés. Abba azert belegondoltatok, hogy aki alapból nem tomegkozlekedik, mert kozel van a munkahelye, ezert berlete sem, az, ha mondjuk ha Az agglomeraciobol bebuszozik, utana meg villamos, metro, akkor aznap siman elkolt mondjuk 5.000 Ft-ot. Mondjuk keres 120.000-et, parja ugyanannyit, es van két gyerek. És hanyszor kell elmenni ugyintezni? Es akkor arrol meg nem is szoltam, hogy mondjuk ugyanez a hetvegen az allatkertbe mar egy huszezres kor. Es akkor ez volt a munkaval rendelkezo kozeposztaly also harmada (jol tudom?). A statisztikai ertelemben vett szegenyseg meg csak ez alatt kezdodik valahol, nem tudom pontosan hol.

Es ez mindig igy volt, talan par evet leszamitva.

Kelet-Mo pedig mintha nem is egy fold lenne. 92-ben voltam Tiszabecsnél kenuzni, ledobbentem, hogy hiaba volt penzunk, a falusi boltban csak nehany majkonzervet es egy macimézet lehetett venni. Zsemlet is elore kellett rendelni. Nem tudom valtozott-e azota a helyzet az ottani kisfalvakban, de akkor az remiszto volt.

Mindenkinek tovabbi szep estet.

mommmmo 2013.08.05. 20:15:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Magyarorszag egy olyan orszag, ahol a lakosok atlagos kepzettsegi szintje magasan a vilagatlag felett van, a gazdasagi mutatoi viszont alig alig, a vezetesi, kozossegi, demokratikus kultura hianya (masszoval az emberi ostobasag es bunkosag) miatt.
Szoval hagy duhongjunk mar egy kicsit emiatt, ahelyett, hogy unnepelnenk, meg mindig jobban allunk mint az analfabetak Afrikaban.

ffüttyfürütty 2013.08.05. 20:15:53

Részemről remélem, hogy a hazalátogatós posztokból nem lesz rendszer, mivel engem még mindig jobban érdekel pl. az emlegetett London (bűnözésestől és kosszal együtt).
(egyébként meg kíváncsiskodom, hogy mi az átfutás prémiumtalanul)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 20:16:07

@Philosoraptor:
"Nem fizetsz adót meg nem veszel bkv bérletet? Oké, de akkor ne használd azokat az intézményeket, amiket adóból tartanak fent, és a közlekedésedet meg úgy oldod meg, ahogy akarod. Én így gondolom."

Magyarországon mindenki fizet adót, ha máskor nem, vásárláskor. Több, mint 20%-ot.

Persze kíváncsi lennék, teletankolnád-e az autód, ha minden reggelre kilopnák belőle a benzint, vagy akkor csak annyit tennél bele, hogy reggelente elérj a benzinkútra?

Északifény74 2013.08.05. 20:16:34

Jó kis poszt, majdnem ugyanígy látom Bp-et mikor hazamegyek...

Északifény74 2013.08.05. 20:16:34

Ja és miért nem jelent meg a kommentem? Már első nap jelentkeztem...

2013.08.05. 20:17:03

Tetszett a poszt, bizonyos dolgokban felidézte saját érzéseimet, benyomásaimat látogatásaimmal kapcsolatban.

Kb. három évente megyek látogatóba - már régen nem honvágyról szól ez, hanem még azokat akarom látni, akik még fontosak az életemben. A valamikori imádott Budapest a húsz év alatt jelentősen átalakult, mondhatnám eltünt. Ezzel nem kritikát fogalmazok meg, hiszen nekem pl. hiányzik a (valamikori) Tanács krt -i (Teréz krt?) Bazársor, hiába nem volt esztétikus látvány, a most oda épitett középület helyett. Az se nagyon tetszett hogy a Moszkva teret átnevezték tudjuk minek, és részemről nem is vagyok hajlandó úgy hivni. De ezek szubjektiv érzések, nyilván nem mérvadóak az ott élők számára.

Pozitiv tapasztalatom az elmúlt évtizedekhez képest hogy udvariasabb és mosolygósabb a személyzet az üzletekben, gondolom a fiatalabb és másként szocializált generációk eredménye. Ugyanezt nem mondhatom el a metrón utazásról - miután mi angolul beszélünk, sajnos állandóan udvariatlanul ránk bámészkodóó, szúrós tekintetek követnek minket (nem a fiatalok részéről).

Kanadában egyre népszerübb túrista célpont Budapest. A Globe-ban szinte minden hétvégén van egy egész oldalas hirdetés a Budapest-ről induló folyami hajóútról. Közeli barátaink voltak ilyenen, és pozitiv élményekkel jöttek haza. A munkahelyen már két kollégám járt Budapesten és a harmadik jövőre készül. Amit ott látnak az a Belváros-Vár-Hősök tere és ezzel nincs is semmi gond. Azt is el kell mondani azért a kanadaiakról, hogy a negativ kritikát rendszerint magukba folytják, igy ki tudja, hogy valójában mit gondolnak. Miután tudják hogy Bp-ről származom, ha lenne negativ véleményük, akkor nekem azt valszeg nem mondanák meg.

Mi mindig lyukasztunk jegyet és akármilyenek is a buszok, hálás vagyok a tömegközlekedésnek mert autót vezetni Bp-en számomra félelmetes lenne.

Ha oda megyünk, igyekszünk elfogadni a dolgokat olyannak amilyenek és kihasználjuk azokat a lehetőségeket ami itt nehezen elérhető, pl. a jó kis cukrászdák és Opera.

Most megyek kirándulni és később megnézem hogy ki vagyok-e zárva vagy beengedve.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 20:17:13

Azért azt jó olvasni, hogy hiába a szar kiszolgálás, a hajléktalanok, a kukázók, a magyar egészségügy azért még mindig a topon van!

Taxomükke (UK) 2013.08.05. 20:17:38

Na most már csak kipróbálom, hogy regisztrált prémium kommentelőként látszik-e a beírásom.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 20:17:52

@Határátkelő:
"Melyik kommented nem ment át 17 óra alatt? "

Ma, éjfél után válaszoltam a "A Határátkelő és a kommentek jövőjéről" posztban montroyal 2013.08.04. 23:52:32 hozzászólására.
A rendszer kiírta, hogy moderálás után jeleneik meg. Nem jelent.

Szinte azonnal küldtem utána egy másik hozzászólást.

Mr. Alkohol 2013.08.05. 20:18:15

Tömegközlekedés: aki olyan országban (városban) él, ahol ritkán járnak a közlekedési eszközök, esetleg a menetrendhez sem tartják magukat és még ezen felül piszkosak-levegőtlenek is (pl. India), annak a BKV bizonyára "felüdülés".

Vonat: az újfajta (német) vonatok kényelmesek, gyorsak, légkondicionáltak. Az 1980-as évekből ismert vonatokon nyáron meg lehet fulladni.

Gyalogos közlekedés: Pest belvárosában az is egyre rosszabb. Egy utcahosszat nem tudsz úgy végig menni, hogy ne állná utadat egy kéregető, szórólap-osztogató, kérdőíves. Kutya- és emberürülék, kosz, bűz, szemét mindenütt!
A II. világháború befejeződése után is szegények voltak itt az emberek (akkor voltak csak igazán szegények!), mégsem ilyen állapotok uralkodtak...

Teraszos vendéglátó-helyek: a szűk utcákban engem ZAVARNAK. Nem lehet tőlük közlekedni, igen kulturálatlan étkezdék ezek, a vendégkör nem különben... Nekem eszembe nem jutna egy olyan helyre beülni, ahol bűzölög az aszfalt a kutyaszartól (már ha kutya-...) és az emberi vizelettől! Budapest belvárosának vannak a turisták által hagyományosan látogatott utcái, terei - ezeken kívül nem kellene megengedni a teraszok kitelepülését (és egyre pofátlanabb területfoglalását)!

Munka, szabadság, BKV-bérlet: azon szerencsések közé tartozom, akinek van munkája és a cafetéria része lehet a BKV-bérlet is. Szabadnapom papíron sok van, de amióta dolgozom (10+ éve), alig-alig tudtam azokból valamit is kivenni. Sokszor vettem ki szabadságot pl. a téli hónapokban, ha beteg lettem, betegállomány helyett.
Nincs nekünk olyan sok szabadságunk, pláne, ha a fizetetlen - és folyamatos - túlórákat is hozzá számítjuk.

Médiaszemét: mennyiség (tévécsatornák száma) van, minőség alig. Túl sok a reklám, túl sok az ismétlés!

Elhízás: egyrészt "szegénybetegség" (rossz minőségű, alacsony tápértékű, egészségtelen élelmiszerekből fogyasztanak sokat), másrészt bizonyos társadalmi szubkultúrákban (cigányság) a jómód szimbóluma a kövérség.

Az élelmiszerárak valóban sokat emelkedtek!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 20:19:37

@Kovermadar: Kirunában én nem láttam sok szemetet, bár még csak télen voltam, a méter hó alatt sok minden lehet.Viszont asz egy bányaváros, úgyhogy sok hangulata nincs.Kiváncsi leszek a város költöztetésére, meg hogy utána milyen lesz.Remélem a Radiotjänst összedől a rákba, és maga alá temeti az ott dolgozókat... }:-[

2013.08.05. 20:24:21

@régebb óta vagyok Subban mint te: Jó lesz az 27%-nak is.

Öhhh, azt ugye tudod, hogy aki nem fizet adót, az azokkal b@szik ki (aka többiek), akik igen?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 20:28:02

@geegee:
Neked is most jött meg a csekk? :)
Radiotjänst... igen, sokan nem szeretik. Nekem igazából mindegy, túlélem azt a negyedéves 519kr-t. Ha nem lenne egyáltalán TV, az sem viselne meg. Mondjuk a király beszédét szívesen megnézem :)

Te hol laksz?

@Mr. Alkohol:
Fizetetlen túlóra? Az micsoda? :)

ffüttyfürütty 2013.08.05. 20:38:10

A tapasztalat leszűrése után ha van még kiadó hely akkor szeretnék én is real time kommentelő lenni.

Határátkelő 2013.08.05. 20:43:43

@régebb óta vagyok Subban mint te: Jogos, igazad van. Megjelenjen, vagy már okafogyott lett?

ffüttyfürütty 2013.08.05. 20:50:47

billentyűpróba 1,2,3
20:50-kor.

Marcus62 2013.08.05. 20:57:16

@Kovermadar: Jelenleg még sajnos Pest mellett, de dolgozom rajata hogy az avatár képemet napi szinten lássam.A Stockholmi Sergels Torg.

Shanarey 2013.08.05. 21:03:09

@Kovermadar:

A fizetetlen túlóra, az az örülj hogy itt dolgozhatsz kategória.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 21:09:09

@Marcus62:
Ez innen nem látszott :)
Az a "gyönyörűséges" doboz-minaret :D Azért vannak szebb részek is Svédországban ;)
Mi a szakmád?

@Shanarey:
Áhá... akkor ezért néztek rám hülyén, amikor az utolsó magyar muunkahelyemen minden nap írtam a túlórát majd a hó végén megkérdeztem, hogy akkor ez hogyan lesz kompenzálva?

Marcus62 2013.08.05. 21:12:13

@Kovermadar: Elég speciális :villamosvezetőket oktatok.
Már 16 éve.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 21:12:49

@Marcus62: Stoki az már mediterrán vidék, épp hogy nincsenek pálmafák... :D Szerintem 10-20 év és lesznek azok is...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 21:14:28

@Marcus62:
Az tényleg speciális! Érdekesnek hangzik. Írsz posztot? :)

Marcus62 2013.08.05. 21:15:26

@geegee: Nekem nagyon tetszik,de például a Gőteborg melletti szigetektől is el vagyok ájulva. Szerelem első látásra Vrongö szigetével.

Marcus62 2013.08.05. 21:18:01

@Kovermadar: Eddig passzív szemlélő voltam és itt kommentelek először. Majd ha a terveim megvalósulni látszanak tervezem de még nem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 21:20:46

Na szóval...

kepfeltoltes.hu/130805/2011-01-07_220541_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A posztról.
Jó írás nekem tetszett. Nézőpont kérdése ki melyik oldalról nézi. Ha a posztíró túlnyomórészt dicséri az otthoni állapotokat akkor nyal a kormánynak ha a negatívumokat helyezi előtérbe akkor hazaköpköd. Egyensúly nincs. Magyar viszonyok között nincs. Magyar ember jobbára szélsőségekben gondolkodik.
Én mikor tavaly otthon voltam két dolog tűnt fel. Egyrészt az elképesztő drágaság másrészről hogy ennek ellenére hogy tudnak mégis megélni az emberek.

A BKV-ról.
A tömegközlekedés még jóléti államok többségében is veszteséges.
Miért?
Van egy úgynevezett paraméterkönyv amit a BKV állít össze és a Fővárosi Közgyűlés hagy jóvá. Ez tartalmazza a szolgáltatás minden paraméterét.
Nem lehet nyereségesre csinálni.
Tegyük fel hogy én vagyok a BKV vezérigazgatója és szabad kezet adnak a nyereségessé tételéhez.
Első intézkedésem hogy kidobom a paraméterkönyvet.
Aztán a tömegközlekedést teljes egészében szüneteltetem este 11től reggel 5ig.
Miért kell egy 15tonnás buszt éjszakai pótlékos sofőrrel elküldenem egy 30kilométeres körre három utasért? Elképesztő pazarlás. (Természetesen ez nem így van mert az éjjel 1kor végző melósnak is haza kell jutni Rákosborzasztóra és pontosan ezért van a paraméterkönyv).
Ezzel párhuzamosan kirúgnék jónéhány sofőrt és arányosan irodai alkalmazottat.
Aztán.
Mivel a BKV az részvénytársaság így minden döntési helyzetben lévő vezetőnek pozíciótól függően részvény opciót adnék.
Mit jelent ez?
A prémium rendszert megszűntetném és azt mondanám, év elején 1 BKV részvény 10 000Ft egy középvezető kap 1000 részvény opciót. Ha év végén a részvények értéke 15 000Ft akkor a részvénykülönbözetet megkapja vagyis 1000szer 5000Ft-ot ami 5millió.
Ez lenne prémium helyett. Elvtársak lehet dolgozni a nyereségért.
Na ez az ami megvalósíthatatlan.
Pontosan a paraméterkönyv miatt.

Valaki mondta hogy Magyarország gazdag ország.
Igaza van, nagyon gazdag.
Megengedhetett magának egy sokmilliárdba kerülő Eocén Programot.(Vajon ki emlékszik rá?)
Aztán kidobott egy majdnem kész Bős- Nagymarost. Ami a világon példa nélküli hogy POLITIKAI okokból. Elképesztő.
Majd elcsalt egy rendszerváltást. Politikai percemberek kiárusítottak egy országot kevesebb mint egy tál lencséért.
Az ország megengedheti magának hogy felnőjön egy generáció úgy hogy nem látta az apját reggelente munkába menni .
Megengedheti hogy 500ezer képzett dolgozni akaró és tudó kivándoroljon.
A maradék pedig négyévente arra szavaz aki KEVESEBBET lop.
Mérhetetlenül gazdag ország.

Taxomükke (UK) 2013.08.05. 21:23:04

@geegee: Kiruna a legcsúnyább város, amit valaha láttam.

Taxomükke (UK) 2013.08.05. 21:25:24

@Taxomükke: Általában egyetértek azzal, amit írsz...
Most is.

Marcus62 2013.08.05. 21:25:35

@diggerdriver: Eszméletlen jól összefoglaltad a lényeget ha megengeded idézni foglak!A bkv-t belülről látom nem döntéshozói helyzetből.

Taxomükke (UK) 2013.08.05. 21:26:08

@diggerdriver: Általában egyetértek azzal, amit írsz...
Most is.
(szóval nem magamnak akartam hízelegni, mellément)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 21:28:03

@Taxomükke:
Ne szabadkozz! Nincs is annál szebb, amikor az embernek nincsen magával nézeteltérése!

Taxomükke (UK) 2013.08.05. 21:31:11

@Kovermadar: De nekem van sajnos.
Bevállaltam pl., hogy ma megyek éjszaka melózni, de már megbántam. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 21:32:32

@Taxomükke:
Ugyan, ugyan!
Éjszakai pótlék, adott esetben túlóra elég kellemesen fizet :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 21:32:57

@Kovermadar:
Figyelj Madár, most vonatkoztassunk el mindentől ami történt.
Arcvesztés nélkül nem tud visszajönni.
Mert elvei vannak.
Azt mondta ha a kommentjénél megjelenik hogy előzetes moderálás után jelenik meg akkor nem ír ide.
Azt mond meg nekem hogy ez mire volt jó? Mi értelme van?
Több százan tudták azt mondani hogy szeretnének tagok lenni.
Most akkor ő különb bárkinél is hogy bedobja a durcát?
Persze itt zsinnyeg folyamatosan és megbánt mint a kutya aki kilencet kölykezett hogy ilyen fasz volt de mostmár nehéz visszacsinálni.
Persze regisztrálhat másik nicknéven de az ő stílusát egy kötőjelből felismerjük.
Nincs nekem vele bajom ha nem lett volna olyan végtelenül merev fasz. Ha azt mondja nekem hogy menj má a picsába hülyegyerek ne kóstolgassá itt az rendben van de minden válaszával csak súlyosbította a helyzetét.
Téged meg engem nem lehet megsérteni, felvesszük a kesztyűt és visszaválaszolunk. Ki a faszt érdekel hogy valaki a föld bármelyik pontján miket mond nekünk?
Szép az élet élvezzük.
Beszélgessünk oltogassuk egymást röhögjünk nagyokat.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.05. 21:39:26

nem vagyok Hagyma-fan, de nem lehetne jóváhagyni őt úgy is, hogy nem kérte, és így soha nem fog neki megjelenni ez a moderálós szöveg?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 21:45:17

@diggerdriver:
Persze, tudom én.
De kedveltem és bevallom, már hiányoznak az éjjeli beszélgetések... meg a remek kaják, amiket állandóan ettek.

33621 2013.08.05. 21:45:58

@diggerdriver: Szívemből szóltál! Sajnos már csak a neve miatt emlékszem az Eocén programra de nem tudom hogy akkor mit is takart? Lennél szíves felvilágosítani minket!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.05. 21:46:08

Na ugy neztem hiaba jelentkeztem multkor, en is cska moderacio utan jelenek meg.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.05. 21:46:13

Erdekes hogy valtozik az ember velemenye egyez hazautazasok soran.
korabban mar irtam, eloszor duhos es haragos voltam , mikor semmi nem ugy mukodott, ahogy mukodnie kene. KEsobbi hazautaimkor viszont mar probaltam magyar vagyok es turista mentalitast felvenni.

Azt is eszrevettem, hogy tilos kritizalni barmit is, ha barmi negativ, akkor mar oda sz.rsz ahonnet korabban ettel, legalabbis az otthon elok szerint.
Pedig ez nem igaz. Eszre kene venni, van kulonbseg a jogos kritika, es a szimpla fikazas kozt.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 21:46:13

@Chang Yai:
Ezt már felvetettük HÁ-nak... remélem majd csak benéz... mint a Kenéz :)

Határátkelő 2013.08.05. 21:49:05

@tildy:): Nem tudom, mi történhetett, emlékeim szerint mintha délelőtt már egyszer beengedtelek volna, de lehet, hogy keverem. Mindegy, a lényeg, hogy most pótoltam.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 21:49:45

@tildy:):
Én már akkor is odasz@rtam, amikor még onnan ettem :)
Most meg már nem ér annyit se, hogy odadurrantsak :)

Határátkelő 2013.08.05. 21:52:50

@Chang Yai: @Kovermadar: Ha nem tévedek nagyon, akkor Hagyma egyértelműen kijelentette, hogy nem akar bekerülni a Prémium Kommentelők közé. Tisztában vagyok vele, hogy sokaknak bejött a provokatív stílusa (sokaknak meg nem), de ha egyszer kifejezetten nem kérte, akkor milyen alapon vegyem be? Tényleg érdekelne.

(Arról az apró technikai akadályról nem is beszélve, hogy amíg az új rendszerben legalább egyszer nem szól hozzá, ha akarnám se tudnám bevenni.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 21:55:28

@Chang Yai:
Nem lehet mert a moderálós szöveg MINDENKINEK ott van. A prémium kommentelőknek is.

2013.08.05. 21:56:54

@diggerdriver: nem latom a telefonon. Ma mi az avatarod?

BTBTBT 2013.08.05. 21:59:24

@diggerdriver:
Tegnap este több dologgal kapcsolatban is beszólt nekem (persze nem tud meghatni a nick-je mögül). Egyszer azért, hogy kezd nőni az arcom, aztán meg hogy neki igazából mindig is nagy arca van.

Sokan nem értik, hogy mire volt jó ez az "én akkor sem leszek prémium kommentelő"-hozzáállás hagyma meg néhány más rendszeres hozzászóló részéről. Én sem, de legyen nekik dzsessz. :)

@tildy:):
Nem igazán lehet turistaként visszamenni, ha ott éltél/dolgoztál.

@Határátkelő:
Beengeded valamikor hagymát?

montroyal ( CAN qc) 2013.08.05. 22:09:52

@diggerdriver: négyévente arra szavaz aki KEVESEBBET lop

talan aki tubbet igér (hazudik)... vagy csak ellene szavaznak valakiknek nem pedig ra , akire szavaztak..

nyuszigonosz 2013.08.05. 22:12:49

Gondolom Hagyma vigyorog, míg olvassa a róla írottakat, és közben egy-egy könnyet is gyorsan eltüntet, nehogy már esetleg lássuk a meghatódását.
Minden nap itt volt és minden nap mondta a magáét, ami még szórakoztató is volt, sokszor.
Hogy miért lenne neki ekkora baj egy elömoderáció: ezt csak ö tudja.
Most meg, gondolom nem szeretné elveszteni az arcát azzal, hogy még ma idejön.
Vagy tudomisén.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 22:13:11

@33621:
Na.
Az én kis fatornyos falum mellett Mány és Csordakút határában elképesztő nagy szénvagyon van a föld alatt. Valamikor a háború előtt Horthy bányamérnökei már felfedezték ezt de megállapították hogy kitermelhetetlen a nagy vízhozam miatt.
Aztán a 70-es években pártunk és kormányunk Kapolyi ipari miniszterrel az élen azt mondta hogy nehogymá a Horthy mérnökei mondják meg a tutit majd mi kitermeljük. Bicske mellé terveztek egy erőművet ahol áramot termelnek majd a szénből. A Póctető nevű domb tetejéről elhordtak egymillió köbméter földet utakat építettek vasutat vittek oda hűtőtavat csináltak lakótelepet építettek leközművesítették az egész területet.
Ezzel párhuzamosan megkezdték a szén kitermelését.
Aztán jött a pofáraesés.
A Csapdi-i bányából másodpercenként 60köbméter vizet kellett kiszivattyúzni. Kontrollanyagot tettek bele a budapesti gyógyvizek forrásaiba és a szlovák kutakba. Ezt a kontrollanyagot kimutatták a bányában.
Kiderült hogyha folytatják a vízkiemelést akkor a gyógyvizek kiapadnak és egész Észak Dunántúl vízháztartása felborul.
Abbahagytak minden munkálatot bezárták a bányákat a mányi bánya kivételével mert az kitermelhető volt de kb 10éve azt is bezárták.
Jelenleg Magyarországon csak a Márkushegyi bánya üzemel Oroszlány mellett.
Iszonyú sok milliárdot elherdáltak hogy hogynem kapolyi elvtárs meg milliárdos lett.

2013.08.05. 22:13:23

@diggerdriver: Figyeld meg, hogy páran kiharcolják majd a mártírnak, hogy őméltósága is elvegyüljön a pornép között.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 22:14:53

@charlieharper:
Ott van a kép nagyban a "Na szóval..."-ban

2013.08.05. 22:15:44

@montroyal: Ez így van. Jövő áprilisban már választás. Szerintem már most izzítják a rakétákat. Lesz majd itt minden, ami szem-szájnak ingere.

Shanarey 2013.08.05. 22:18:01

A vicces az hogy hagyma egy olyan ország állampolgáraként ódzkodik, a moderációtól, amely ország szeretné az egész világot lehallgatni, és megfigyelni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 22:18:14

@Barátusz: Én sem értem de mint tanult fórumtársam mondá legyen nekik dzsesssz:))))))))))))))

Miért kéne beengedni?
Bármikor bejöhet.
Ja hogy az már ezek után ciki?
Így járt.

Shanarey 2013.08.05. 22:19:39

@diggerdriver:

A balaton felvidéki bauxit bányászat is emiatt szűnt meg.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 22:19:47

@montroyal:
Számtalan variáció indíték van de egy biztos, hiteles ember nincs köztük. Mégis megválasztják őket.

Határátkelő 2013.08.05. 22:20:19

@nyuszigonosz: Még egyszer mondom: ha fent vagy a Prémium Kommentelők között NINCS ELŐMODERÁCIÓ. Éppen ez a rendszer lényege, és éppen ezért működhet normálisabban, mint egy előmoderáció, vagy akár az állandó moderálgatás / kitiltás. Akit beengedtem, az szabadon beszélgethet, nem kell várnia az élesítésre, ugyanúgy megy minden mint egy vagy két hete. Előmoderáció annak van, aki nincs a listán.

Én arról nem tehetek, ha valakinek derogál leírni egyszer azt, hogy ő szeretne bekerülni. Ha ennyit nem ér meg a dolog, akkor sajnálom.

Még egyszer, teljesen világosan hadd írjam le: az kerülhet be, aki kéri. Aki nem kéri, az nem kerül be. Ha elkezdem bárki kedvéért felrúgdosni ezt a végtelenül egyszerű szabályt, akkor soha nem lesz vége az egésznek.

nyuszigonosz 2013.08.05. 22:21:54

@Shanarey: Meg nem csak szeretné. Teszi is. :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 22:22:35

@Philosoraptor:
Milyen indokkal?
Közkívánatra?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

nyuszigonosz 2013.08.05. 22:24:46

@Határátkelő: Én értem ezt.
Nem is ez miatt írtam, azt, amit. Csak mert szóba került a hagyma.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 22:25:11

@Határátkelő:
Ez olyan bonyolult baszod hogy már én sem tudom követni:))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 22:26:56

@Shanarey: Erről nem hallottam de mostmár ezt is tudom.

nyuszigonosz 2013.08.05. 22:31:33

@Shanarey:

Amikor a legföbb amerikai nemrég Berlinben járt, már nem a valamikori dicsöítö feliratokkal ( Yes, i can ) álltak a népek az utcán, hanem:
Yes, we scan! táblákkal.

Len.Mag 2013.08.05. 22:31:43

@Shanarey: Hátööö. Az egyént nagyon nem kéne összemosni az ország, na meg pláne a kormány vagy a titkosszolgálat törekvéseivel. A kettő között lehetnek átfedések.
De szerintem Hagyma max. néhány emelt díjas telefonszámot szeretne lehallgatni. :) Vagy ki tudja.

2013.08.05. 22:34:36

@diggerdriver: ja, ok. Azt a Naszovalt, War and Peace essay-idet, nem szoktam olvasni. Megvarom, amig valaki csinal rola egy Exec Summaryt

2013.08.05. 22:46:32

@Kovermadar: "És a többi kanadai városban? BC? Észak-Kanada?"

BC-ben a vadászfegyverhez és sportvegyverhez engedély kell. Bizonyos fegyverek "korlátozottak", vagy "tiltottak" , pl. félautomata, automata kézi fegyverek, lefürészelt vadászpuska, katonai fegyverek. Ilyeneket többnyire bünözők használnak, amikor egymással háborúznak, vagy védik a "növényeket" és a drog készletet, stb. Az is előfordul hogy valakit törvény tilt bármiféle lőfegyver használatától, mert összeszedett egy csomó vagy komolyabb fizikai vagy kapcsolati bántalmazással kapcsolatos itéletet.

Az előző (elhunyt) férjem nagy sportvadász volt, neki volt három vadászfegyvere. Észak BC-ben jávorszarvasra vadászott, de amikor a Szigetre költöztünk a sporthorgászatra váltott át és abbahagyta. Labrador kutyánk se volt alkalmas, félt a puskalövéstől. Férjem halála után eladtam az összes fegyvert, nem vagyok a vadászat hive.

Előző kommentem csak jóval később jelent meg, most vajon mi lesz?

vazzup 2013.08.05. 22:47:58

Ilyen az, amikor a "prémium kommentelők" krémje a háta mögött beszéli ki a másikat. Nice.

@Len.Mag: és ott a pont!

2013.08.05. 22:50:02

@Határátkelő: Támogatom, hogy a saját magad által szabott szabályokhoz tartsd magad. :) Nem volt nagy kunszt jelentkezni és úgy nézem hogy most már müködik is az új rendszer. Felnőtt emberek vagyunk, a hisztizésnek itt semmi helye.

2013.08.05. 22:53:05

@charlieharper: Sajnos én már eleve auto-szürök minden olyan hosszabb szöveget, ahol nincsenek sorközzel elválasztott bekezdések. Megszoktam hogy hosszabb irományokban a bekezdés első, többnyire legfontosabb mondatára koncentrálok - igy gyorsabban meg lehet ragadni a mondanivalót (ha az idő sürget).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 22:55:38

@Kovermadar: jön nekünk már lassan vagy 5 éve...most éppen Magyarországon vagyunk, nem tudom, hogy mi landolt a postaládában.Szerintem ez a rohadék tévé-adó a legutálatosabb dolog egész Svédországban.Semmit se kap az ember érte...ugye az a hivatalos duma, hogy ettől az adótól lesznek pártatlanok a hírek.Megakurv@anyja, az.(Tudod, a káromkodás új SI mértékegysége...Jele: MqA. 1Mqa=10 a hatodikon qA...)
És az is hogy van már, hogy a tv-nknek több az adója, mint a kocsinknak?

Södertäljében tengetjük kicsiny életünket, remélhetőleg már nem sokáig.Úgy is mondhatnánk, hogy Kebabfalva-alsó...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 22:58:48

@Marcus62: Jaja, a szigetek nekem is bejövősek.Meg a világítótornyok.Csak az a baj, hogy elég macerás kijutni, legalább is nekünk nem sikerült még.

33621 2013.08.05. 23:02:46

@diggerdriver: Köszönöm a választ a többi kommentelő nevében is!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:02:57

@Kovermadar: :D Ne nekem panaszkodj, nem én irányítom. :-) Kb 2 éve nincs rendes tél.
Én azt szeretem , ha van leghalább -30 fok, meg méter hó legalább 1 hónapig ; de ez egyre inkább scifi lesz errefelé.A pálmafák meg jönnek majd a syrianska-assyriska népekkel együtt.
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:05:12

@diggerdriver: bakker, mi a bánatos lof...(huha, majdnem leírtam)..sz ez? :D :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:07:11

@Taxomükke: Hát nem mondom én se, hogy hüdenagyon szép...
:-) A bánya érdekes, meg közel vannak a hegyek, illetve Norvégia.Nekem is csak ezért teccik.Meg ott már akad ződ fény is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 23:09:24

@33621: Utána @Shanarey: leírta hogy a bauxitbányászat is ezért szűnt meg. Ezt nem tudtam. Mindig tanulok valamit.

2013.08.05. 23:11:06

@geegee: Dawson Creek, BC. Mindaz amire vágysz, garantáltan megvan, csak ne panaszkodj rám utána :)

Egyébként érdekes, hogy amikor ott éltem, nagyon sok norvég és svéd származású emberrel találkoztam. Ők azt mondták, a hatalmas méretü farmok miatt települtek oda, de lehet hogy titokban egy jó kis "40 below blizzard"-ra vágytak? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 23:12:16

@geegee:
Van benne valami. És tényleg több, mint az autó adója, de ezt ne nagyon mondogassuk, mert a végén megemelik az autóadót :) Egyébként 1900 kr körül fizetek évente.

Södertälje szép :) Apósom ott lakott és dolgozott talán 3,5 évet. Nekem a legnagyobb élményem onnan, amikor az autópályán a rendőrök megállítottak egy limuzint, kiszedték belőle a népet és a kerítés mellett felsorakoztatták őket :D
Liten-Syria :)

Az Mqa-ben teljesen egyetértek! Szeretem az intelligens káromkodást! Ha már van intelligent mosópor, okos telefon, lehalább az ember intelligensen tudjon kármokodni is :)

Mit csinálsz S'täjleben? :)

vazzup 2013.08.05. 23:15:27

@geegee: már csak azért is válaszoltam neked a másik post alatt, mert az lett az 1600. hozzászólás ott. :D

Shanarey 2013.08.05. 23:17:50

@diggerdriver:
A Tapolcai tavasbarlang, volt az első, amely elkezdett gyors ütemben fogyni, és ráadásul, a tavasbarlang forrása összeköttetésben van a Hévízi tó forrásával.

asvanytan.nyf.hu/node/7

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.05. 23:19:41

@Barátusz: ooo dehogynem. Norvegiaban is eltem es tanultam, megis siman vissza tudnek menni turistanak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:25:51

@diggerdriver: Opsz, bocs, nézdd el nekem kérlek.Én a biológiát csak hármasig tanultam... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:27:33

@cougarcat: Őöö, elhiszem, meg biztos szép, nagyon elmennék Kanadába, de én itt most csak egy svéd helyi anomáliát ecseteltem a kollégának... :-)

2013.08.05. 23:33:50

@geegee: Persze, én is vicceltem :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:36:18

@Kovermadar: Mi már lehet egy kicsit többet, mint a tévé, de nem sokkal.
Telgefalva szép, hát mondjuk, lehet.Érdekes a központja, lehet csónakkal is menni a mekkdonádszba.De lehet, hogy most az spec egy Max, nem tudom.Majdnem lehetne csinálni McShip-et.Mármint motorcsónakkal odaállni kaját kérni, meg fizetni, majd nagy gáz.Esetleg mögötte egy vizisielő is ugyanígy.

Hát az is ja, vannak érdekes arcok, az tény.Huddinge felé vennénk az irányt, aztán majd meglátjuk, hogy sikerül e.

Leginkább állást kell most már keressek.Eddig nem nagyon ment a nyelv, mert majdnem tök süket vagyok, szóval úgy egy kicsit macerás.Mármint külföldiül megérteni valakit..De azért bízok benne, hogy összejön valami.Tobbet inkább privátban, ha érdekel.Pesten számteches voltam, de csak középfokon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:37:27

@vazzup: Affrancba, mér' nem itt válaszoltál, most mehetek oda vissza... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 23:42:02

@geegee:
Nyitott vagyok mindenre! :)
kovermadar@gmail.com-ra tudsz írni, ha van kedved/időd.

BTBTBT 2013.08.05. 23:47:16

@diggerdriver:
Az ő dolga, de néha érthetetlen, hogy meglett emberek józan ész helyett mire ragadtatják magukat.

@tildy:):
És vajon mennyi ideig éltél/tanultál Norvégiában, illetve hány évtizeddel tovább tetted ugyanezt Mo.-on?

SilentDreams 2013.08.05. 23:50:08

@vazzup: Hát igen, nekem sem tetszik, sőt diggerdriver "kultúrált" stílusa sem, pl. itt: @diggerdriver: de egyelőre úgy tűnik, nem megyek át HA szűrőjén a hozzászólásommal, talán ez?

Neked hogy sikerült ez a hozzászólás, prémiumcsomaggal?

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 23:50:25

@tildy:):
"Azt is eszrevettem, hogy tilos kritizalni barmit is, ha barmi negativ, akkor mar oda sz.rsz ahonnet korabban ettel, legalabbis az otthon elok szerint.
Pedig ez nem igaz. Eszre kene venni, van kulonbseg a jogos kritika, es a szimpla fikazas kozt. "

Az a baj, olyat kritizáltok, amiben igazatok van, de nem tudunk mi sem tenni ellene. Szar a BKV, büdösek rajta a hajléktalanok. Köszi, tudjuk, naponta utazunk rajta, ráadásul mi még ha nem utazunk rajta akkor is fizetünk érte az adóforintjainkból.
És, mit tegyünk?

Ha azt mondod egy 150 cm-es embernek, hogy törpe, igazad lesz, de mit tegyen? Akarja jobban, hogy nőjön?

Jöttök a külföldi példákkal. Oké, és az a ti érdemetek?
Ráadásul a legtöbbünk járt már más országokban (én például már voltam Brno-ban is!), találkozott az ottani közigazgatással, mert mondjuk autót hozott külföldről, látta hogy működik ott és utána szembesült az itthoni viszonyokkal.

Jön az isten barma, hogy fejlettebb országban ez így működik. Hát persze, azért fejlettebb. Köszi, mi is tudjuk. De minek ezt naponta az orrunk alá dörgölni. Mintha a sántának dicsekednél naponta, a maratoni futásoddal.
Csak szólok.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.05 22:29
Magyarország

SilentDreams 2013.08.05. 23:50:31

Erre @diggerdriver: a hozzászólásra feltettem egy kérdést, ami nem jelent meg. Mi volt vele a probléma? Lehet, hogy csak annyi, hogy egy prémiumizált hozzászálást kifogásoltam nem prémiumosként?

Mindenkinek, aki nem érti, miért nem akar valaki prémiumos lenni including HA: nem értünk egyet a rendszerrel, így nem akarunk a részesei lenni. Valaki úgy, hogy abszolút nem is ír már ide, van aki úgy, hogy nem prémium hozzászólóként ír ide. Ennyi, nem kell többet belegondolni ennél.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 23:50:46

@Határátkelő:
Már elküldtem az érintettnek mail-ben. Ha olvassa a fiókját jó, ha nem, akkor sincs baj. Más is írt neki hasonlót.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.05 22:03
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 23:50:56

@Philosoraptor:
"Jó lesz az 27%-nak is"
10 forintból huszonegy-két forint az.

"Öhhh, azt ugye tudod, hogy aki nem fizet adót, az azokkal b@szik ki (aka többiek), akik igen? "
Ez egy kemény világ, én nem harcolok, egyedül a családomért érzek felelősséget. Más álljon ki magáért. De az emberek többsége birka, vagy buta mint a tök.
Egyébként az az "aka többiek" nincsenek is olyan sokan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.05. 22:00
Magyarország

Mr. Alkohol 2013.08.05. 23:50:56

@Kovermadar: A fizetetlen túlóra az, hogy a melóhelyeden olyan határidőket adnak, hogy máshogy nem tudod tartani, mint hogy túlórázol. De ezt természetesnek veszi a főnökség.

nyuszigonosz 2013.08.05. 23:50:57

@Kovermadar: Szóval Svédországban is van ez a szörnyü tv adó. Itt újabban félévenként kell fizetni, addig minden hónapban kellett. . Két és félszer annyi egy évre, mint a kocsim adója.

SilentDreams 2013.08.05. 23:51:05

@diggerdriver: Igazi prémium stílus.

S erre mi szükség van?

vazzup 2013.08.05. 23:52:33

@SilentDreams: trollbamondom a hozzászólásaim

amúgy már tegnap kértem HÁ-tól, és az első perctől működik

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:53:15

@Kovermadar: oké, köszi, majd csevegünk...de lassan megyek, mert ennyi hozzászólás is trollkodásnak minősülhet...

vazzup 2013.08.05. 23:57:32

@nyuszigonosz: + @Kovermadar
Azért még mindig jobb fizetni, mint a teljesen politikai kurvává züllesztett magyar "közszolgálati", ám "ingyenes" (höhö - az én adómból néznek komplett hülyének) média.

Én például szívesen fizetnék, ha legalább egy BBC vagy akár egy CNN szintű közszolgálati médiát kapnék.

nyuszigonosz 2013.08.06. 00:03:59

@vazzup: Tényleg, a hírek jók az állami, vagyis az adókból fizetett nem kereskedelmi tv-ben.
És a filmek közbeesö reklámok nélkül mennek.

Szörnyünek azért tartom, mert minden évben magasabb és aztán ha királyi esküvö van valahol, akkor ahány állami adó, annyiszor több stáb is ott van és egész nap az ilyen megy...
meg ezért kell német krimiknek a világ minden részén játszódni meg a romantikus mindenfélenek szintén, mert a kedves nézö adójából van rá.
De mindegy, fizetem és kész.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 00:05:42

@nyuszigonosz: Bocs, hogy én (is) válaszolok.Ahogy mondod, hogy döglenének meg.Nekem mondjuk nem az a baj, hogy évente hány részletben kell kifizetni, hanem az, hogy összesen mennyit.Q soknak tartom, főleg, hogy valójában semmi nem jön érte cserébe.Egyébként Magyarországon is van (volt) ilyen illeték, a 90-es ávekben, valami párszáz forint volt havonta.TV és rádió előfizetési díj volt, vagy mi a frász.Na kb ennyit éreznék itt is reálisnak.
És a legdurvább, hogy asszem idén valamikortól kiterjesztették itt a svédeknél az internet-hozzáférésre is.Vagyis, ha nincs tv-d se, de van neted akkor is fizetni kell, mert bizonyos tv-s tartalmakat nézhetsz a neten is...Az ember esze megáll.Szerencsére egy családnak csak 1 ilyen díja van.És ha letagadsz mindent, azt mondod, hogy se tv-d, se számítógéped nincs, akkor állítólag bejönnek a lakásodba is, hatóságilag, ellenőrizni, mert hogy ez nem életszerű.... Lehet, bilincsbe vinnének el, mert tetlegességig fajulnék, pedig nem vagyok agresszív. 100MqA

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:11:22

@Mr. Alkohol:
Ez undorító! :)
Nálunk is van határidő. Aztán ha kicsúszunk, hát kicsúsztunk :) Amikor többedszer fordul elő, akkor az ember sajnálkozva jelzi. Arra a válasz az szokott lenni, hogy "mindenhez annyi idő kell, amennyi szükséges".
Azóta nem nagyon érdekel a határidő :)

A természetes az, hogy a munkáért fizetünk. Vagy főniciai találmánnyal, vagy valami mással. Nyilván van, mikor sietős vagy valami gubanc volt, de itt az is benne van és bizony behúzzuk kicsekkoláskor a túlórát.

@nyuszigonosz:
Hol van az az itt?
So-ban választhatok, hogy 3-6-12 havonta fizetem-e. Ha egyben fizetem, akkor mintha olcsóbb lenne.
Korábban ki lehetett védeni azzal, hogy nincs TV-nk/rádiónk. Most már azt hiszem az van, hogy van netes sugárzásuk is, így aztán fizess, ha van neted / okostelefonod.
Mindegy, senki sem szereti fizetni, ez van... de mág mindig inkább adok bele havi 169 kr-t (nem számottevő), mint ingyen legyen, de kiszúrják a szeme 47.500 Ft-tal :)

@vazzup:
Ez is igaz. Bár nem nézek hiradót, inkább olvasom a híreket. Lehet rá kellene szokni, mert lehetne vele tanulni. Majd holnap kipróbálom és véleményezem :D

@geegee:
Nem nagyon hiszem :) Majd ha teleszórjuk Mqa-val és Yqa-val a blogot :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 00:11:32

@vazzup: Oké, de legyen már leszűkítve arra a körre, aki nézi is a tvt, vagyis akinek van előfizetése köszolgálati csatornára.Mert valahogy így lenne igazságos.Akit nem érdekel, és ezáltal nem is nézi, azt ne b@szogassák már.Meg legyen már egy reális díja.Na.Jól felb...tam az agyvizemet ezen a szemét adón..Pedig nem kéne.

nyuszigonosz 2013.08.06. 00:11:41

Na itt erediteg volt valamivel több, mert ha több tv volt egy házban- lakásban, annyiszor kérhették a fizetést, meg sokesetben hétvégi ház tv-je autórádió...

Most egységes, ha egyedül élsz vagy ha tízen laknak egy lakásban, egy lakcím = egy összeg, és mindenkinek fizetni kell, csak a szociális segélyböl élöknek nem.

nyuszigonosz 2013.08.06. 00:12:58

@Kovermadar: Már írtam neked a napokban, hogy az itt, az Németország. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 00:15:18

@Kovermadar: :-) Látom, te is fogékony vagy a hülyeségre.Helyes, ez viszi előre az emberiséget.Meg a lustaság.A kerék is úgy lett feltalálva, hogy valaki lusta volt cipekedni... :-)

vazzup 2013.08.06. 00:29:57

@Kovermadar: @geegee:
Én is olvasom, elsősorban. Nincs is momentán tévém. De, egy ország szellemi állapotát nagyban befolyásolja a média. Tetszik, vagy sem, a tömegek néznek televíziót, hallgatnak rádiót. Általában a fejlettebb országokban nem kérdés, hogy józan ésszel felfoghatóan működnek ezek. Lásd még az interjút a német közszolg. igazgatójával. Azt sem értette, mit kérdez a riporter, milyen kézi vezérlés? Meg hogy miért is szólna le akárki is nekik, hogy mit adjanak le az esti híradóban?!

Meg lásd Mo-n... jobban teljesít, menetelünk, a Pannon Puma újra támad, koki-saller-hazaküldjük, aki nem tetszik, kirúgjuk, meg kikockázzuk. Khm. Minőségi különbség. S ez hat a tömegekre is. Úgymond személyiség-formáló erővel bír.
Mert a tömegek hisznek a híreknek, így nem mindegy, hogy milyeneket kapnak.
Én szívesen fizetnék azért, hogy legalább a jelenleginél pártatlanabb és igazabb híreket kapjanak. Még akkor is, ha a 100% ebben nem érhető el, teljesen érthetően.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:33:58

@nyuszigonosz:
Tenyleg! Csak lüke vagyok :)

@geegee:
Pontositok: a hulyeseg fogekony ram! ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.06. 00:35:29

@régebb óta vagyok Subban mint te: en csak annyit irtam, hogy talan illene a repteren mukodo bkv automatanak lenni, meg hulyeseg a z ellenoroket kozvetlen lepcso tetejehez rakni ugy, hogy ott jegyveteli lehetoseg nincs, de a 200as buszrol oda mennek fel emberek. Az ellenorok 20 meterrel arrebbhelyezese nem penzkerdes. Ez nem orszag fejlettseg kerdese, csak egy kis gondolkodas kene, meg felismeres, hogy ez igy nem optimalas. Mert ne mondja senki, hogy arrebb rakni az ellenoroket par meterrel penzbe kerul, mert eldobom az agyam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.06. 00:38:11

@Barátusz: Nekem Budapest nem otthonom. Sosem volt az, akkor sem ha 10-12 evig eltem ott. Ott en pontosan is hogy csak turista vagyok. Meg a falu sem teljesen az, ahol laktunk, mert nem oda szulettem, sosem ereztem, hogy tenyleg , ugy igazan otthonom lett volna, es ezt sokszor ereztettek velem is.

Amire azt tudom mondani, hogy gyokerek, es otthon, az Jaszbereny. Ott szulettem, gyerekkorom elejet ott toltottem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.06. 00:43:50

Én - mint prémium kommentelő - érdekesnek találtam a posztot, bár nem értettem miért kell hazajönni egy lemez kivételéhez, ezt meg tudják oldani thajék is. Valahol olvastam, hogy sokat fejlődött arrafelé az orvostudomány.
Talán még valami. A BKV-n utazók jelentős része bérlet nevű csodaszert használ, ezért láttál kevés lukasztó utast magadon kívül. Bár ezt biztos írta már valaki a 400 valahány bejegyzésben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:44:39

@vazzup:
Aposeknak van magyar TVjuk, parabolharol jon. Valami digiboz, de ez mindegy.
Szombaton ott neztuk a vizilabda dontot (aposek meg eloben, Barcelonaban; de ez megint mindegy).

A lenyeg: en cc 2 ev utan lattam eloszor nagynyomasu magyar adast (M1, teleshort). Teleshort, mert majd' betojtam mikor a reklam vagy ajanlo vagy nem is tudom mi elejen kaptam az arcomba egy 50 ev koruli fickot, alairva, hogy Béla, Alsokozepfolde. En meg csak neztem, hogy ez most megis mi a rosseb?!
Jol van, amig emesztettem a dolgot lement a blokk, semmit sem tudtam feldolgozni belole. Aztan jott a blokk vege, ujabb kep, Sara (8 ev), Hobbitfalvarol.
Kozben olyan zene szol, ami ... nem is tudom, de a kep es zene egyutt. Buntet :)

De hogy mi ez az egesz, elkepzelesem sincs...

(Biztos meseltem mar :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:47:53

@én már a fény gyermeke vagyok:
Szerintem valtoztass nicket: "en mar premium gyermek vagyok"-ra ;)

A berletes meglatas kifejezetten jo!

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 01:04:21

@diggerdriver: ha már kérded én emlékszem az Eocén programra (bár kicsi voltam). Ez lett volna a népköztársaság reagálása a hetvenes évek olajárrobbanására (hm, még egy nosztalgiaszó :) a nagyívű bányafejlesztés és az Eocén (és Liász) barnaszén intenzív kitermelése, meg az ez alatt levő karsztbauxit bányászása. A víz és a valóság persze kerékbe törte az elvtársak szép gondolatait, (amivel azért sikerült elbaszkurálni a környék karsztvízrendszereit, sőt kézen-közön ez is oka volt, hogy mára hidegebb a hévizi tó)

Alapvetően okos gondolat volt az import fűtőérték kiváltása, de sem az ipar sem a lakossági felhasználás nem volt megoldható, a csodás szénkincs igen hitvány minőségűnek bizonyult, ráadásul elképesztő költséggel kellett vízteleníteni a bányákat. A valóság sokadik győzelme a szocializmus felett.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 01:09:52

@régebb óta vagyok Subban mint te: "Jöttök a külföldi példákkal. Oké, és az a ti érdemetek? Jön az isten barma, hogy fejlettebb országban ez így működik. Hát persze, azért fejlettebb. Köszi, mi is tudjuk."

hm... értem miért írtad ezt, bár nem értek egyet vele. Én úgy látom, hogy azok a határátkelők, akik már átestek ezen az ittmindenjobbbezzegottszar szakaszon, azok nem feltétlen beszélnek a levegőbe. Nem dörgöl senki az orrod alá semmit, pusztán ez a HÁ blog, itt határátkelők beszélgetnek és van véleményük arról amiben éltek vagy amivel szembesülnek, ha odalátogatnak. Ráadásul hozzák a példákat, működő példákat a világból, amit esetleg el is lehetne tanulni, alkalmazni magyar viszonyok között, stb.
Persze, duzzogni, hogy "visszaköpködsz" az sokkal, de sokkal egyszerűbb.

Jelzem ezek az arcok a legjobb példák arra, hogy lehet változtatni, például ők nem igazodtak ahhoz amiben nem szeretnének élni, hanem tettek azért, hogy ne úgy legyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 01:10:14

@vazzup: Én nem mondom azt, hogy nincs igazad, de a mértékkel baj van szerintem.Ha a svédeknél is egy-két napilap ára lenne havonta ez a díj, nem szólnék semmit.De ez így egy kissé sok szerintem.Évi több milliárd korona évente szerintem irgalmatlan pénz ez ehhez a magyarázathoz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 01:15:46

@Kovermadar: Nekünk is jön lavórral a magyar tévé.Mondjuk én nem sokat nézem, max focit, meg f1-et.De azokat az arcokat én se értettem sose.Még zene is van alatta?Viszont a nagy karikás logók mindenféle szép vidéki helyeken, erdőszélen, dombtetőn, sziklákon, vizparton, na az teccik. :-)

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 01:21:22

egyébként a Bp-i közösségi közlekedés nem drága, ellenben jól működik.

Igen, pazarló, drága és sokszor koszos is, de köszönhetően a szocialista gondolkodásnak (az autó a burzsoázia luxusa) eléggé faszán ki van építve.

Drága? Persze, ha egy utat nézel jeggyel, akkor igen. De ha azt nézed, hogy korlátlan számú és időtartamú utazásra jogosít a bérleted, akkor rohadtul nem az. És letakarja az egész várost.

A BKV-nak a fejlesztés hiánya a baja, nem az, hogy a város finanszírozza. egy Bp. méretű városnak mára 5-7 metróvonalának kéne lennie, midnenfelé kötöttpályás motyónak járnia a felszínen, ahol csak lehet. A Nyolcvanas évek közepétől máig szinte semmi fejlesztés nem volt (a levetett hannoveri villingereket ne tekintsük fejlesztésnek) csak a meglévő rendszerek kendácsolása és mindenféle varázsmódszerekkel való életbentartása. Ezalatt a nemfejlesztős idő alatt jól lerohadt minden, beyond repair, csomó mindenből újat kéne venni.

Ehelyett van négyesmetró meg kombinó.

Az a szomorú helyzet, hogy a bliccelés tán a legkisebb probléma az egésszel. A közösségi közlekedést politikai kérdésként kezelni elbaszott nagy ostobaság volt mindig is. A következménye pedig a problémák sora.

Bonjour 2013.08.06. 01:26:02

@régebb óta vagyok Subban mint te: hahó, ez azert egy jogos hozzàszólàs volt.

El kell felejteni a serelmeket, mert inkabb szol errolnak a jogos kritikak. Meg a jogos kritika nem màs, mint a naiv(a) racsoldalkozasa a vilagrol, hogy jééé ezt így is lehet? Engem mert vertek at akkor otthon?

En soha nem ereztem, hogy barmelyik orszagnak/ról megmondjam a frankót, de lehet, hogy csak mert korulottem tokmag korom ota akadnak boven vilaglatott emberek. Egy ilyen jogos kritikara csak somolyog egy megbolcsult vilaglatott.

En azt tisztelem, aki eluldozese utan is visszajott es aktivan valtoztatni akart (aztan rajott, h nem lehet). Na de szàjalni?

Megvallom en se vagyok az emlitett magaslaton, dehat mindenki maradjon meg a szakmajaban, es ott, szakmailag fejlesszen.

Volt itt regen Amichay, na ö letett az asztalra, es miutan magasrol tettek a szakmai (epitesz) velemenyere, amit ingyen adott, utana mar jogosan szolhat. Ettol meg lehet persze, hogy nem is jo dolgokat javasolt, de a lenyeg az, hogy megprobalta, tett valamit, es csak utana jart a szaja a blogokon.

Tudom, hogy nem leszek nepszeru ezzel a fenti velemenyemmel, de en is csak a sajat szakmamban okoskodok.

Ettol meg sajnalkozhatok, van min sajnos.

Bonjour 2013.08.06. 01:31:50

@pappito: nem arrol beszelt. Hanem, hogy nem a jo forumon tesszuk. Most oszinten, mit tud kezdeni azzal a torzskozonseg, hogy na bezzeg Parizsban, hogy bejott az automata bicikliberles, na tessek, ez a szornyu Bp meg ezt se tudja osszehozni.

Ezt terjessze a fovarosi kgy ele, vagy szaklapban, esetleg csinaljon egy biciklikolcsonzo ceget. Ja hogy nem tudja megtenni? Akkor meg csak meseljen rola, mint erdekesseg. Osszehasonlitas es fikazas nelkul.

Szerintem.

De lehet, hogy csak en tanultam el túĺ sok szolidaritàst.

Bonjour 2013.08.06. 01:34:13

@pappito: mondjuk pont te is jol csinalod am itt a blogon. Csak meselsz... Szoval nem neked szolt a "jogos kritikam". :)

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 02:08:07

@Bonjour: a kritika hasznos, nincs vele baj.

Én itt is fel tudnék sorolni pár dolgot amit szerintem a kiwik hülyén csinálnak, csak itt pl. mostanában ér véget a "have your say" az új alkotmány ügyében, fórumok, beszélgetések, stb, bárki részt vehet és elmondhatja, hogy tegyük a címerbe a mikulást vagy ne.

Itt sokkal közelebbinek érzem a politikát, van kapcsolódási pont, ha akarok fogom magam és benyújthatok javaslatot a helyi tanácsba és foglalkozni is fognak vele akkor is, ha nem az én tanyámon lesz a miniszterelnök lányának a lagzija. Mo-n meg valahol az emberek felett van egy érinthetetlen közeg amiből le-le kiabalnák, hogy adjunk még pénzt :)

Egyébként nagyon érdekes olvasni Mo-ról, én szeretem Mo-t én azt nem szeretem ahogy működik és hogy elveszett az amivé szerintem lehetett volna.

Persze, az igaz, hogy nincs valami zseniális megoldás a kezemben, sőt, ha én kerülnék olyan helyzetbe, lehet h rosszabb lennék ,mint ezek. :)

Én úgy érzem, hogy a jelenlegi véleményemnél SOKKAL súlyosabb kritikát fogalmaztam meg amíg ott éltem, (vezettem egy meglepően látogatott közéleti jellegű blogot) fizettem az adóm, nem köpködtem az utcán, és normális életet éltem, ahogy egy olyan országban tettem volna, ahol van középosztály. Én ezt tudom nyújtani, de sok osztás-szorzás után az jött ki, hogy ugyanezért máshol mást, többet kaphatok, így a másholt választottuk.

Nem kergettek, nem a békávé koszossága meg ilyenek. De bizony erős érzelmi következménye van annak, ha hirtelen egy teljesen új nézőpontból kezded látni ugyanazokat a tényeket és szembesülsz a valósággal.Sokminden ami Mo-n normális, még csak nem is a közbeszéd tárgya, máshol még az értelmezési tartományban sincs benne. És ha ezt megemlíted, akkor jön, hogy visszaköpködsz...

BTBTBT 2013.08.06. 02:10:41

@tildy:):
Nem is mondtam, hogy Budapest lett volna az otthonod. Mo.-ot említettem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 06:45:02

Ezt a posztot, na meg a hozzaszolásokat érdemes lesz összevetni barátaim-ismerőseim tapasztalatával, akik ide az Újvilágba jöttek vissza Mo-i nyaralás utan...minden perspektiva kérdése, bár attól tartok, nekik is lesznek hasonló (negativ), meg remélhetőleg pozitiv tapasztalataik is:)

zopilote 2013.08.06. 06:45:02

@pappito:
" hanem tettek azért, hogy ne úgy legyen "
Mit tettek azert, hogy otthon ne ugy legyen?? Semmit. Leleptek. Nagy tett!!:)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 06:45:21

@tildy:):

Na látod, egy részét már meg is oldották. Jöttem haza, és ferihegy 2a terminálján ugyan jegyautomata még most sincs, de volt egy asztal, mögötte 3 ember, és ki volt rá írva "Közösségi közlekedés".

Na ugye, hogy van fejlődés! :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06 00:55
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 06:45:36

@én már a fény gyermeke vagyok:
"érdekesnek találtam a posztot, bár nem értettem miért kell hazajönni egy lemez kivételéhez,"

Én már írtam, csak az lehet az oka, hogy a magyar egészségügy olyan jól működik, hogy párja nincs a világon.

Mégis, mi más oka lenne, egy már három éve külföldön élőnek, idejönni, és a magyar orvosi ellátást igénybe venni. Ja, meg két éve is itt tették bele. Akkor itt is kell kivenni.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06. 1:02
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 06:45:39

@pappito:
kedves pappito, hidd el, bőven több változtatni valóval szembesülök, mint az, aki idejön 1-2 hétre évente, pacsizni a rokonokkal és régi barátokkal.

Azon meg, amiket az évekkel ezelőtt elvándoroltak Mo-ról összehordanak, csak röhögni tudok. Kínomban.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06 1:42
Magyarország

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 06:45:49

Na, én is tesztelem a rendszert:) vajon a -9 óra eltolódás az oka, hogy még nem jelent meg a kommentem? HA már biztos álomra hajtotta a fejét ezután a hosszú nap után:)

2013.08.06. 07:10:33

@Shanarey: Általánosítasz.... :))))

2013.08.06. 07:13:43

@régebb óta vagyok Subban mint te: Ebben igazat kell, hogy adjak. De akkor nem kell panaszkodni, hogy milyen szar ez az ország. Meg kell nézni, hogy hány ember tart el hány másikat meg az állami vízfejet...

2013.08.06. 07:22:11

@pappito: Döntési pozícióban lévő embereknek kellene bizonyos dolgokon változtatni, az, hogy a bkv v. a máv miért olyan, amilyen, szerintem elég visszás dolog felírni az utazóközönségnek. Ez olyan, mintha én lennék a hibás azért, hogy Mo.-n milyen szarok az utak. Fizetem az adómat, mit tegyek még? Bontsam fel az egész utcát és csináljam meg én?

Az azért hozzátenném, hogy sokan azt hiszik, hogy nekik minden jár, épp ezért nem vesznek jegyet, bérletet, nem adóznak mint a többiek. A mérleg másik serpenyőjében pedig ott van az, hogy az ember nem látja az eredményét annak, hogy adózik, mert semmi érdemi előrelépés nem történik az országban. Tipikus példája ez a legális válllalkozás vs. illegál v. félillegál vállalkozásoknak. Mondani se kell, hogy aki trükközik, mennyi versenyelőnyt tud szerezni a másikkal szemben.

2013.08.06. 07:32:25

@zopilote: Szerintem ő ezt nem így értette. Hanem arra gondolt, hogy megunták az itthoni állóvizet, és nyelvet tanultak, tőkét gyűjtöttek, tájékozódtak. Az a baj, hogy itt már megint az érzelmek kerülnek elő, a racionális gondolkodás helyett.

Írtad, hogy te becsülöd v. tiszteled(?) azt, aki otthon marad. Nos, ez tökjó meg minden, de ezzel egyikünk sem lesz előrébb az életben, és nem lesz jobb itt élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 07:44:21

@SilentDreams:
Valakinek pórolni kell Vaj Mi-t.
:)))))))))))))

Marcus62 2013.08.06. 07:58:19

@geegee: Nagyon egyszerűen be lehet járni a szigeteket Göteborg Saltholmens Brygga,ahonnan a hajók indulnak ez a 9, 11, 13, -as villamosok végállomása.

vazzup 2013.08.06. 08:25:19

@Philosoraptor: @régebb óta vagyok Subban mint te:
Ezt én sosem fogom megérteni, attól, hogy szerinted pofa súlyba, és mindenkinek kuss, miért lesz jobb a helyzet?

Ennyi erővel ti is elmehettek alsópornóapátiba véleményt formálni.

Még egy dolog, ami kurvára zavar itthon az pont ez: nem hogy nem hallgatják meg egymás véleményét az emberek, de még le is dorongolják, ha van neki. Tisztelet a kivételeknek.
Sosem lesz itt együttműködés meg összetartás, ha még meghallgatni sem hajlandóak egymást az emberek.

RoxyCRX 2013.08.06. 09:01:01

@_Jeff_: En angliaban elek es ha magyarorszagrol beszelek akkor soxor hasznalom a haza kifejezest... ezzel szemben most amikor m.o. -n nyaraltunk, akkor is azt mondtam - menjunk mar haza innen... es akkor angliara ertettem a hazat.....akkor most ez hogy van....? :-)

Bonjour 2013.08.06. 09:10:12

@pappito: igen, teljesen egyetértek veled.
Az egyensùly miatt ezert meg is emlitem, hogy a frusztralt emberek meg Mo. érzik a sima elmesélésre, élménybeszàmolóra, hogy ez hazaköpködés. Ez is hozzatartozik az igazsàghoz.

Valahol félúton van (lenne) a megoldàs, mint mindig.

2013.08.06. 10:27:38

@vazzup: ? Szerintem te összekeversz valakivel. Max. nem értek vele egyet, de ettől még nem fogok a kardomba dőlni. Többségében olyan dolgokat írnak le a kint élők, amiket én is utálok itthon, nem szokásom senkit sem dorgálni, ez csak egy fórum, nem élet-halál kérdése, hogy kinek mi a véleménye. Másrészt én tartom magamat annyira értelmesnek, hogy nem kezd el habzani a szám, ha esetleg más, másként gondolkodik bizonyos dolgokról.

A véleményformálás egy nagyon szép dolog, csak az a probléma forrása, hogyha pl. pappito megírja, hogy mi a rossz, attól még semmi sem fog megváltozni. De ez természetesen rám is igaz. Vagy bárki másra.

Mindenki panaszkodik egy kicsit, aztán megy minden tovább. Nem tudom, hogy mit nem lehet megérteni azon, hogy a társadalmat, az emberek mentalitását nem lehet kívülről megváltoztatni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.06. 11:00:35

@Barátusz: Nem ereztem otthonomnak sosem. Gyerekkoromtol kezdve elvagytam onnet. Mondjuk Nemetorszag volt a terv elso korben, leven apukam ott elt par evig.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 11:03:00

@Philosoraptor: "hogyha pl. pappito megírja, hogy mi a rossz, attól még semmi sem fog megváltozni."

ez teljesen igaz.

De nem én írtam meg mi a rossz, hanem a poszt toló :)

2013.08.06. 11:44:11

@pappito: De te is tudnál írni, ha nagyon akarnál, nem véletlen nem vagy itt.

Azért hoztalak téged példának, mert te már olyan messze laksz innen, hogy elképzelhető, hogy nálatok minden fejjel lefelé van. :)

BTBTBT 2013.08.06. 12:19:44

@tildy:):
Magyarként nem érezted a hazádnak Mo.-ot? Gyerekként sem? Ez érdekes.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 12:43:12

@régebb óta vagyok Subban mint te: "kedves pappito, hidd el, bőven több változtatni valóval szembesülök, mint az, aki idejön 1-2 hétre évente, pacsizni a rokonokkal és régi barátokkal.
Azon meg, amiket az évekkel ezelőtt elvándoroltak Mo-ról összehordanak, csak röhögni tudok. Kínomban."

Bizonnyal más ott élni, mint odalátogatni. Nagy titkok tudói vagyunk.
De ha már olyan könnyen dobálózol a szavakkal, emlékeztetnélek, (irom sokadszor, de mindegy) hogy 30+ évet én leéltem ott, mielőtt beszüntettem volna a rendszer finanszírozását. Plusz ott vannak még a család ott élő tagjai meg a még ott élő barátaim, egészen alapos képet tudok alkotni az ott zajló eseményekről, nem 1930-van, amikor még nem lehetett tudni mi van párezer km-el arrébb.

Én is fenttartásokkal kezelem azt aki pár hónapja él valahol, mert nyilván nem ismeri mélységében a környezetét. De azért az elvándoroltak mind részesei voltak a magyar hétköznapoknak, iskolától egészségügyig, alkalmazottságtól a vállalkozásig, gyerekneveléstől a kultúráig. De, miután 3-5-6 évig nem él ott valaki, hirtelen _nem_értheti_ az ott zajló eseményeket.

Sure, mate.

Kellemes kínlódást.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 12:46:28

@Philosoraptor: én azért vagyok itt, mert érdekel, hogy mások hogyan/miképpen indulnak el máshova és mit csinálnak ott.

2013.08.06. 13:53:18

@pappito: Úgy értettem, hogy nem véletlen nem tartózkodsz Mo.-n. Bocs, igen félreérthetően fogalmaztam.

négyzet 2013.08.06. 14:51:45

@Chang Yai: köszi a választ, csak most olvasom... szóval bocs, hogy most reagálok. És mit tanítasz? Irigyellek azért ;-)

rumitom 2013.08.06. 17:34:54

@Philosoraptor: a tv erdekes egy dolog, kb 10+ eve nem tevezek es 7 eve nem laktam olyan helyen ahol lett volna tv, de mikor anno irorszagba megerkeztem meg voltam rola gyozodve hogy az ir koztevenek sikerult alul mulnia a magyart

vasgyuszi 2013.08.06. 17:35:02

@Kovermadar: "Göteborg is és Stockholm is kissé el van gettósodva a sok menekülttől. Kiváncsi vagyok, hogy Kirunában is van-e szemét :)"

Münchenbe is rengeteg menekült érkezik. Miért? Van valamikilátásuk bármire is? Azért kérdem, mert nekem ma´r nagyon elegem van belolük...
A minap pl. egy szíriai foszer mászott fel egy építkezési darura, hogy leveti onnan magát, ha az Egyiptomban dekkoló családját nem hozhatja magával. Ez eddig nagyon nemes cselekedet, csak épp reggeltol késo estig le volt záva miatta a környék, ami gyakolatilag megbénította München déli részét. Ha hamarabb tudom, hogy nem szedett túszt, akkor mondtam vola aposztos rendornek, hogy csúzlizzák le, hogy mihamarabb visszatérhessen az élet a normális kerékvágásba. Kíváncsi vagyok (inkább nem), ki fizeti annak a halom rendornek az egész napos munkáját és a hatalmas dugók / késések költségeit, amit ez az egy semmirekello okozott. Remélem a zöldek is huhognak a kialakult dugók miatt megnövekedett környezetszennyezésre!
Baromi pipa tudok az ilyenekere lenni. Már fiatal koromban sem értettem, hogy BUdapesten lezárnak egy egész hidat abból a kevésbol, mert valami ökör öngyilkos akar lenni. Hát segítsünk neki, hogy mihamarabb mehessen mindenki a dolgára. De nem, mindent lezárni és félnapokig könyörögni neki. Hát a frászt... ha nincsen túsz, akkor parittyával addig loném, amíg le nem jön vagy le nem esik. Grrrr...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.06. 18:34:43

@négyzethálós: angolt :-) perpill 3-4. osztály, korábban iskolaelőkészítő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 00:12:18

@vasgyuszi:
:)
Nálunk két féle menekült van:
1) a muzulmán menekültek, akik jellemzően valami törzsi hiszti elől menekülnek, amit gyakorlatilag saját maguknak köszönhetnek (ilyenek a szomáliaiak). Ezeket az első géppel küldeném a búbánatba.
Valamiért nem dolgoznak... bár az igazat megvallva én sem venném fel őket, mert (és ide gondoljon mindenki amit akar :) ).

2) a jellemzően keresztény menekültek, akik valamelyik többségében muzulmán országból jönnek. Nagyon sok a keresztet hordó arab vagy eritreai.
Ők dolgoznak / tanulnak. Nem csak a férfiak, de a nők is, kendő sehol (nyilván, mert keresztények / ateisták / bármi más).

A sima bevándorlót nem sorolnám ide, ők vagy dolgoznak vagy mennek haza, mert egy fillért nem kapnak, nem is kérhetnek. Viszont sokkal egyszerűbben jöhetnek dolgozni. Ezek vagyunk mi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.07. 01:13:38

@Marcus62: Köszi.Én most csak úgy általában értettem ezt, ahol éppen ad-hoc megfordultunk ott vagy nem találtunk ilyet, vagy már szezon vége volt, vagy időben nem futotta...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.07. 01:23:08

@vasgyuszi: +1 Volt egy elég kemény időszak, még odahaza laktunk, és minden héten volt egy ilyen fhasz, ahogy te is írod.Én is azt csináltam volna, hogy daruskocsit felemelni hozzá és max egy kérdés? Jössz, vagy ugrasz.Ha nem jön, akkor meg lelökni.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 01:31:17

@pappito:
Értem én azt, leéltél harminc évet itt. Biztosan észrevetted akkor, hogy a világgal együtt, Magyarország is változott. Ezért akár csak néhány éves távollét után is, nem igazán időszerűek már az ismereteid itthonról, hiába itt él a családod és adja neked az infókat, vagy olvasod a híreket a neten.
Nem olyan az tudod, mint itt élni, dolgozni.

"De azért az elvándoroltak mind részesei voltak a magyar hétköznapoknak, iskolától egészségügyig, alkalmazottságtól a vállalkozásig, gyerekneveléstől a kultúráig. De, miután 3-5-6 évig nem él ott valaki, hirtelen _nem_értheti_ az ott zajló eseményeket."
Pedig sajnos pont így van. Azért is írtam, amit,
mert néha orbitális baromságokat olvasok a régen idegenben élőktől, Magyarországról.
Persze te biztosan jobban tudod.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 0:56
Magyarország

2013.08.07. 06:13:20

@Bonjour: Mindenkinek joga van véleményt formálni. Ha nem tetszik a vélemény tartalma, vitába lehet szállni vele, lehetőleg normális hangnemben.

tableno 2013.08.07. 10:06:08

@régebb óta vagyok Subban mint te: Megállsz te egyáltalán gondolkodni, mielőtt írsz?!

1, "Ezért akár csak néhány éves távollét után is, nem igazán időszerűek már az ismereteid itthonról, hiába itt él a családod és adja neked az infókat, vagy olvasod a híreket a neten." - mert a család hazudik, vagy mi? Ők otthon élnek és dolgoznak, és heti rendszerességgel elmondják, mi történt velük. Az nem elég időszerű?

2, "Nem olyan az tudod, mint itt élni, dolgozni." - ez igaz. Viszont éppen ezért kéne egy kicsit odafigyelned a mi véleményünkre is, ugyanis mi egy más nézőpontból tudunk megvilágítani bizonyos dolgokat. És képzeld, talán az otthon élőknek (még neked is!) hasznos lehetne, ha néha kihúznák a fejüket a Kárpát-medence homokjából...

3, "néha orbitális baromságokat olvasok a régen idegenben élőktől, Magyarországról" - példa, cáfolat. Akkor talán értelmes vita is kialakulhatna, amiből mindenki tanulhat. De ez a "kuss, én jobban tudom!" stílus utoljára az oviban volt menő!

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 11:11:57

@tableno:
Nem hazudik a családod, de nyilván nem tud veled mindent megosztani, szelektálni fognak. Ráadásul teljesen más valami elmondva, mint átélve.
Tudtam régen is, hogy északon egész nap nappal van, de csak ott szembesültem vele, mennyire átírja az életmódodat, pedig csak két hétig utazgattunk ott.
Ránézel a statisztikára, tudod, hogy mennyi a magyarországi átlagkereset, de azt már nem írják le, hogy több mint 70% bőven az átlagkereset alatt tesz zsebre, hogy aki többet keres, az jelentősen többet keres.
"Ha melege van, menjen át a szomszédba!" - nem biztos, hogy te egyből megérted, aki itt él igen.
Ezer apró dolog van, ami nekem már természetes, csak akkor tűnek fel hogy változott, ha valaki a régi módiról ír.
"
- Milyen a hangulat tifelétek?
- Hát...
- Azt olvastam, kitűnő.
- Hol olvastad?
- A hangulatjelentésben.
- Akkor biztos kitűnő."

Ez jut eszembe a megélésről, meg a beszámolóról.

"Megállsz te egyáltalán gondolkodni, mielőtt írsz?!"
"hasznos lehetne, ha néha kihúznák a fejüket a Kárpát-medence homokjából..."
Ha nem írtam volna még, köszönöm kedves szavaid, a burkolt lehülyézésedet, ígérem, a jövőben megfogadom építő jellegű tanácsaidat és kritikádat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 11:11
Magyarország

tableno 2013.08.07. 13:21:59

@régebb óta vagyok Subban mint te: megsértődni könnyebb, mint érvelni, ugye? Amúgy meg a lehülyézést pont hogy te kezdted, nem is burkoltan...

"Ha melege van, menjen át a szomszédba!" - nem biztos, hogy te egyből megérted, aki itt él igen. - ki kell, hogy ábrándítsalak, én is egyből megértettem. Nem az 50-es években élünk, hanem az internet korában.

Akkor még egyszer: otthoni rokonok/barátok + internet + rendszeres hazalátogatás = teljesen tisztában vagyunk vele, hogy mi folyik otthon.

Ellenben neked nyilvánvalóan fogalmad sem lehet arról, milyen huzamos ideig külföldön élni, úgyhogy nem is értem, mit keresel ezen a blogon? :P

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 14:57:48

@tableno:
"megsértődni könnyebb, mint érvelni, ugye? "
Na most fenti hozzászólásban melyik volt az érv?

"nem biztos, hogy te egyből megérted,"
Fordítsam magyarra?

"Akkor még egyszer: otthoni rokonok/barátok + internet + rendszeres hazalátogatás = teljesen tisztában vagyunk vele, hogy mi folyik otthon."
Jó nektek. Én itt élek, és egyes rétegek életével így sem vagyok tisztában. Mert más körülmények között élem a mindennapjaimat.
Hiába, a határátkelők egy része csodaember.

"nem is értem, mit keresel ezen a blogon?"
Azzal az ésszel sem, ami nekem sajátod?

Egyébként tényleg nem értem, ha annyira tisztában vannak a határátkelők a jelenlegi magyar viszonyokkal (teljesen), akkor ez a poszt miről szól?
Világosíts már fel légy szíves, mert én ezt egy három év utáni rácsodálkozásnak olvastam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 14:39
Magyarország

tableno 2013.08.07. 17:16:36

@régebb óta vagyok Subban mint te: bocs, de te most részeg vagy? Csak mert egyetlen leírt mondatodnak sincs értelme, így reagálni is nehéz rá...

Na jó, egyre tudok: "Én itt élek, és egyes rétegek életével így sem vagyok tisztában. Mert más körülmények között élem a mindennapjaimat." - tehát a saját érvrendszered alapján ugyanannyira nincs jogod arra, hogy véleményt nyilvánítsál bármiről, mint nekünk. :P

tableno 2013.08.07. 17:24:36

@régebb óta vagyok Subban mint te: Amúgy jó lenne, ha felfognád végre, hogy nem azzal van bajom, ha te nem értesz egyet azzal, amit itt a külföldön élők kommentelnek, sőt! A vita egészséges, szép és jó dolog. A probléma az, ha kijelented, hogy másnak NEM IS LEHET legitim véleménye. Mert csak. Mert te, minden titkok tudója, a világegyetem legfelsőbb bírája, így döntöttél. Ha nem érted, hogy ez miért gáz, akkor nagy a te bajod...

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 18:51:23

@tableno:
1. hölgyem, én azokról nem is nyilvánítok véleményt.

2. "A probléma az, ha kijelented, hogy másnak NEM IS LEHET legitim véleménye."
Oké, igazad van. Sőt, minden férfinak elidegeníthetetlen joga, hogy gyereket szüljön. Bocs amiért elnyomtalak.

"Mert te, minden titkok tudója, a világegyetem legfelsőbb bírája, így döntöttél. "
Ó, vazze, hát érted te a lényeget, miért nem ezzel kezdted?

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 18:00
Magyarország

tableno 2013.08.07. 19:35:10

@régebb óta vagyok Subban mint te: aha, persze. Határátkelő vagy? Külföldön élsz? Nem? Akkor egyáltalán mit keresel te ezen a blogon? Milyen alapon nyilvánítasz itt véleményt bármiről is?

DieNanny CH 2013.08.07. 21:13:24

@Philosoraptor:
"Státuszszimbólum Mo.-n az autó."

Nem mondanám. Hétfőn történt:
Időpontom volt a közeli városba orvoshoz, 9 órára.
Tőlem 8.05-kor indul busz, 8.30-ra van ott, 20 perc gyaloglás, bőven odaérek. Gondoltam én.
A pesti busz még 15 perccel később is sehol. 8ezres városomban a buszpályaudvaron nincs semmi és senki, aki felvilágosítást tudna adni. Végül egy 8.30-as falujáró busszal mentem, aminek menetideje 20 perccel hosszabb.
Dokinál 40 percet késtem, ami végül is nem volt olyan nagy baj, mert eleve később kezdte a rendelést, tehát fel sem tűnt neki a késésem...
:-/
A dokinál végül 13.17-kor végeztem... És várnom kellett 50 percet a hazavivő buszomra. (Mert csak óránként közlekedik.)
Számomra nem lenne státuszszimbólum az autó...

DieNanny CH 2013.08.08. 14:25:44

@Bonjour:

Amichay-jal kapcsolatban egyetértek! Meg végül is a többiben is...

Mrsmihaly 2013.08.09. 19:07:50

@www.aonang.hu: szia Cooper! Mi is otthon voltunk augustis 1-ig. Jelentkezhettel volna, mint ahogy megbeszeltuk tavasszal. Na mindegy, remeljuk mostmar jol vagy.

Mrsmihaly 2013.08.09. 19:07:50

@www.aonang.hu: szia Cooper! Mi is otthon voltunk augustis 1-ig. Jelentkezhettel volna, mint ahogy megbeszeltuk tavasszal. Na mindegy, remeljuk mostmar jol vagy.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.08.18. 09:49:27

@Mrsmihaly: Hello! Elnézést, de valahogy csak most akadtam rá a hozzászólásodra. :-/
Sajnos nagyon rövid volt otthon ez a 6 hét, sok mindenkivel nem tudtam találkozni, úgyhogy a tanulság, hogy 2-3 hónapra kell mennem legközelebb. :-)
Egyre jobban vagyok, köszi! Minden jót Nektek!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása