oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. augusztus 05. 07:50,  Egy határátkelő Magyarországon 477 komment

2013. augusztus 05. 07:50 Határátkelő

Egy határátkelő Magyarországon

Talán még emlékeztek rá, a nyár elején arra kértem az országfelelősöket, írják meg, miként nyaralnak az őslakosok. A pár napos szünet után tehát most jöjjön Cooper thaiföldi írása, amely azonban nem Thaiföldről szól (mindjárt ki is derül, miért), hanem arról, hogyan is látja Magyarországot egy 3 éve külföldön élő határátkelő.

BKV_busz.jpg

„Bár Thaiföldön élek, nem vagyok és soha nem is leszek thai állampolgár, a hazám pedig mindig is Magyarország lesz. De jelenleg az otthonom Thaiföld és a műtétemet leszámítva nagyszerű 6 hetet töltöttem el kis hazámban.

Szabadságra Thaiföldről

Thaiföldön nagyjából ismeretlen a fizetett szabadság fogalma, legalább is a nagyobb cégeknél, hivataloknál is csak pár nap jár, a magyar munkavállalók által kevesellt 20-30 napos (ami a hétvégékkel valójában 1-1,5 hónapos) szabik itt mesébe illően hangzanak.

Fizetetlen szabiról se szeretnek hallani a munkaadók, a legjobb, ha az ember szó nélkül ledolgozza a heti 6 munkanapot és örül az évi 13-16 nap munkaszüneti (ünnep)napnak.

A thaiok ezeken az ünnepnapokon "nyaralnak", amikor is felkerekedik az egész család és elmennek piknikezni a tengerpartra, erdőbe vagy a hegyekbe. Az iskolaszünet az itteni újév környékére, a legmelegebb időszakra, április-májusra esik valamint októberre.

Csak a legtehetősebb thaiok tehetik meg, hogy külföldre utazzanak, az emberek általában belföldi úti célokat választanak és azokat is csak rövidebb, párnapos nyaralás erejéig, de ezzel ők nagyon is elégedettek. Szerencsére nagy a választék és mivel nincsenek nagy igényeik, így olcsón megússzák a kiruccanást és a sokat hangoztatott "válság" se érződik errefelé.

Két évvel ezelőtti motorbalesetem után az otthoni műtétnél egy fémlap került a lábamba, amit már épp ideje volt eltávolítani, így a munkahelyemen engedélyezték az európai kiruccanást. Ebben a cikkben az élménybeszámolás helyett a 3 éves thai tartózkodásom utáni magyarországi benyomásokról fogok írni.

Örömteli tapasztalatok

Először is a sokat szidott BKV. Utoljára iskolás koromban tömegközlekedtem, úgyhogy „kicsit" ódzkodtam tőle és első körben robogót szerettem volna venni / bérelni, de szinte mindenki lebeszélt róla, mondván, ha nem tolom fel magammal a lakásba vagy nem szerződtetek mellé biztonsági őrt, akkor ne lepődjek meg, ha reggelre eltűnik a gép.

Így végül maradt a jó öreg BKV, amit cseppet se bántam meg. Az iPhone alkalmazásnak köszönhetően mindig ki lehetett számolni, hogy mikor érkezik a következő busz, villamos, metró..., így a Thaiföldön néha hosszas várakozáshoz szokott turistának nagyon ritkán kellett akár 10 percet is várnia.

Az új metrókocsik és Mercedes-buszok végre hozzák a nyugati színvonalat, de azért a régebbi járművek meglehetősen lepukkantak, a legrosszabb a helyzet talán a 3-as metrón, ahol az elmúlt évtizedekben semmi sem változott.

Igyekeztem elkerülni a reggeli és délutáni csúcsforgalmakat, ami általában sikerült is, de párszor kénytelen voltam felpréselni magam a tömött, légkondi nélküli villamosra a hőségben. De mivel nem ez volt a napi rutinom, így jót nevettem magamon és élményként fogtam fel azt a pár megállót.

A jegy nem olcsó, de inkább az otthoni keresetek alacsonyak. A 3.000 forintos 10 darabos gyűjtőjeggyel egy utazás 1 Euróra jön ki, ami szerintem nem vészes - ha nem 1 megállót megy az ember. De ahogy néztem, nem sokan kezeltek jegyet, amit azért tehettek meg, mert 1,5 hónap alatt mindössze 2x találkoztam ellenőrökkel. Mondjuk azok hatan rendesen megszállták a buszt, ott esélye volt senkinek se bliccelni.

Vagyis igen, a hajléktalanok, akiken úgysem tudják behajtani a bírságot, rutinosan nyújtották a személyit és gyűrték a zsebükbe a csekket. Külföldön általában meg sem fordul(hat) az emberek fejében, hogy ne vegyenek jegyet, de otthon ez a sport még mindig nagyon népszerű. :-)

Végre beindították a rendszeres dunai hajójáratot is, amin szuper élmény volt utazni. Igaz 2 óra alatt ért fel a hajó a Haller utcától a Rómaira, így munkába járásra alkalmatlan, de én ráértem és élveztem a napsütést a fedélzeten. Meg az a 4 db hajó, amit beüzemeltek, nem is lenne elég a dunai tömeg-közlekedésre. Abban is reménykedek, hogy mire legközelebb hazalátogatok, a 4-es metró már üzemképes lesz!

Vonatoztam is kétszer, és mindig új, tiszta kocsiban utaztam, egyszer se a régi lerobbant vonatkocsikban. Az IC-n internet is volt, bár a büfékocsit hiányoltam a közel 4 órás úton vagy a Thaiföldön megszokott mozgó árusokat, akik a megállókban szállnak fel. A Keleti-pályaudvar viszont eléggé lehangoló látványt nyújtott. Kosz volt és olyan arcok jöttek velem szembe, hogy a hátizsákomat nem éreztem biztonságban a hátamon.

Jó volt látni, hogy azért sok épületet felújítottak a közelmúltban és nem csak a felcsúti stadionra jut pénz. Bár ez a megállapítás inkább a belvárosra vonatkozik, némely külváros például a szegényebb ázsiai kisvárosok benyomását keltette bennem.

Tetszett a sok szabadtéri kocsma / bár / étterem is, ahol jó zene mellett barátokkal beszélgethet az ember és rengeteg külföldi turistával találkozhat. Tényleg működik a romkocsma-turizmus, jönnek a külföldiek az olcsó piára, szép magyar nőkre.

Azt mindig is tudtuk, hogy a magyar nők gyönyörűek, de ebben a tekintetben Thaiföldnek sincs miért szégyenkeznie - szerencsére. A thai és magyar nők összehasonlítására egy külön cikket vagy akár könyvet is lehetne szánni... :-)

Negatív tapasztalatok

A leginkább szembetűnő a rengeteg hajléktalan és kukázó volt. Sok ember kerülhetett az utcára az elmúlt években, mert minden park, aluljáró tele van velük. A legelkeserítőbb annak az eléggé jól szituált középkorú férfinak a látványa volt, aki kikukázott nyitott tejfölt kanalazgatta az egyik konténer mellett.

Meglepő volt - de azért beugrott, hogy ez korábban is így volt, csak már elszoktam tőle -, hogy a szórakozóhelyeken, jól menő kocsmákban, fesztiválokon rendesen küzdeni kell, hogy kiszolgáljanak a pultnál. Valahogy úgy éreztem, hogy a pultos tesz nekem szívességet, hogy kiszolgál és ezért sokszor ki is kalkulálta magának a borravalót. Ezt próbálná meg Thaiföldön! Gyorsan kipenderítenék.

Rengeteg a betarthatatlan, értelmetlen szabályozás otthon. Beszélgetve az otthoni ismerőseimmel, azt vettem észre, hogy az emberek többsége állandó félelemben él.

Aki buszozik, az folyamatosan az ellenőröket figyeli, mert amíg nem ellenőriznek mindenkit a felszállás után, addig úgyis az emberek többsége bliccelni fog.

Aki kocsit vezet, az jobb, ha bekalkulálja a büntetéseket, mert nehéz megúszni, hogy valami miatt ne sarcolják meg. A legújabb, hogy már egy sör után vezetve akár börtönbe is kerülhet az ember. Ez komoly? Nem mintha az ittas vezetést támogatnám, de ez már túlzásnak tűnik.

Akinek van munkája, annak lapítania kell és mindent eltűrni a főnökétől, mert új állást nem egyszerű találni. Egyik ismerősöm pedig nem merte aktiválni iPhone-ján a helymeghatározást, nehogy valamelyik közösségi oldalra írogatva valaki meglássa, hogy nincs otthon és betörjenek hozzá. Itt meg akár a kulcsot, telefont is a motorban hagyhatom.

A rohanó életmód miatt az embereknek alig jut idejük egymásra. „Pörgés van", ami abban nyilvánul meg, hogy az emberek mindig sietnek valahova, gyorsan beszélnek egyszerre több emberhez, belevágnak a másik szavába (azt észre sem véve), nincs idejük nyugodtan beszélgetni, rendszeresen elfelejtenek dolgokat.

Sajnos nem is mindegyik barátommal sikerült találkoznom, ami részben az én hibám is persze és semmi szemrehányás nincs abban, ha azt mondom, hogy egyesek napirendje teljesen követhetetlen. Vajon anno én is ennyire pörögtem otthon? Nem így emlékszem, de itt Thaiföldön azért biztos sokat lassultam. :-)

A médiákból ömlik a szemét, nincs rá jobb szó. Az utolsó hónapot egy barátom lakásában tölthettem (ezúton is örök hálám érte!!!), ahol a rengeteg haszontalan csatorna között szörfölhettem.

Néha azon kaptam magam, hogy engem is beszippantott az agymosó média és csak ugrálok egyik csatornáról a másikra egy csomó bugyuta, ízléstelen, igénytelen műsorba belefutva és remélve, hogy a következőn valamit találok.

Egy hónap alatt 2 jó filmmel találkoztam összesen és több száz olyannal, ami már 10 éve is elavult ismétlésnek számított. Volt Knight Rider, Reszkessetek betörők, Dallas, Isaura-féle botrányos sorozatok...

Felvilágosodtam, hogy melyik csatorna melyik párt szócsöve, a híradókból pedig úgy folytak ki a hullák, mintha a világon csak rossz dolgok történnének és örüljenek a népek, hogy nekik még van mit enni...

Thaiföldön nincs tévém és nem is érzem a hiányát, ezek után meg főleg nem költenék arra, hogy engem távirányítsanak. Azt a pár meccset vagy Forma-1-es futamot megnézem valamelyik étteremben a barátokkal.

Sokat nem vettem észre az otthon „dübörgő gazdaságból", sőt inkább azt láttam, hogy az emberek életszínvonala jelentős mértékben csökkent. Az autók átlagéletkora tovább nőtt, az utak minősége tovább romlott és egyre többen kerékpároznak, ami önmagában hasznos dolog lenne, ha sok ember nem kényszerűségből választaná a közlekedésnek ezt a formáját még télen is.

Ugyanakkor jóval több elhízott, túlsúlyos embert láttam, ami szerintem azzal hozható összefüggésbe, hogy az embereknek nincs idejük / pénzük / lehetőségük minőségi módon táplálkozni. Lépten-nyomon mélyhűtött alapanyagokból dolgozó pékségeket láttam, nem csoda, hogy híznak az emberek, ha ezt eszik. A friss gyümölcs is lassan megfizethetetlen a hétköznapi embernek, hát még az étterem!

Olcsóbb luxus

Sokszor hallom a magyar turistáktól, hogy Thaiföld már nem olcsó. Ami persze igaz is, ahhoz képest, amennyit mondjuk 10 éve kellett itt fizetni. Sokat erősödött azóta a thai baht és a magyar forint is gyengült rendesen.

Persze itt is változtak azért az árak, ezeknek a következménye, hogy ma már 350 forintba is kerülhet egy tál étel, amiért korábban mondjuk csak 200 forintot kellett fizetni.

Szerencsére én ebben az erős bahtban kapom a fizetésem és az volt a tapasztalatom, hogy szinte minden drágább Magyarországon. Vagy rosszul emlékeztem az otthoni árakra vagy piszkosul felment mindennek az ára.

Általában 50%-os drágulást érzékeltem a 3 évvel ezelőttiekhez képest és ez alól csak néhány dolog képezett kivételt, szomorú, hogy ezek inkább „luxuscikkek", mint a napi megélhetés nélkülözhetetlen eszközei: szinte minden nap voltam cukiban, mert a sütik és a kávé kb. feleannyiba kerülnek, mint Thaiföldön és a minőségük is sokkal jobb.

Az alkohol is jóval olcsóbb otthon, a sör szinte féláron van, a bor pedig szintén megfizethető és nem aranyárban mérik - ezt jó néhány rozéfröccs elfogyasztásával bizonygattam magamnak. Bármennyire is töröm a fejem, nem tudok több példát felhozni.

Ellenben az ellenkezőjére: Thaiföldön jelenleg 5-7 forint közötti percdíjjal mobilozok, ezzel szemben otthon 46 forintba került minden perc. Annyit költöttem telefonálásra a 1,5 hónap alatt, mint itt 1 év alatt!

Itt hűtött félliteres vizet szinte bárhol kapni max. 35-40 forintért, otthon inkább a 180-220 forint volt a jellemző. Az éttermekben is jóval többeket fizettem, mint itt, de meg kell jegyezni, hogy az adagok nagyobbak otthon és egy hasonló minőségű étteremben itt se kerül sokkal kevesebbe a vacsora.

Összességében nagyszerű nyaralásom volt otthon, jó volt találkozni a családdal, barátokkal, sok közös programot csináltunk, a közös bográcsozások felejthetetlenek voltak. Ha itt főznék, biztos beszereznék egy bográcsot.

Ahogy látom Magyarország nem nevezhető drágának, csak egy átlagos thai (vagy magyar) fizetésből tűnik annak. Örültem, hogy otthon is jó meleg volt, de annak is, hogy egy hétig belekóstolhattam a tavaszba/őszbe is, a tél kicsit se hiányzott!"

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY! Megváltoztak a kommentelési szabályok, a részleteket ide kattintva olvashatod el, ahol az is kiderül, mi kell ahhoz, hogy a jövőben is ugyanúgy hozzászólhass a posztokhoz, ahogyan eddig. A félreértések elkerülése végett: bár oda van írva, hogy hozzászólásod előzetes moderáció után jelenik meg, a Prémium kommentelők szabadon hozzászólhatnak, nem kell várniuk semmire. Köszönöm a türelmet!

Ha pedig még ezek után is szereted a blogot, akkor szavazz a Határátkelőre a Goldenblogon - egy kattintás ide és a Közélet kategóriában már voksolhatsz is!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Thaiföld országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr435445371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:07:11

@Taxomükke: Hát nem mondom én se, hogy hüdenagyon szép...
:-) A bánya érdekes, meg közel vannak a hegyek, illetve Norvégia.Nekem is csak ezért teccik.Meg ott már akad ződ fény is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.05. 23:09:24

@33621: Utána @Shanarey: leírta hogy a bauxitbányászat is ezért szűnt meg. Ezt nem tudtam. Mindig tanulok valamit.

2013.08.05. 23:11:06

@geegee: Dawson Creek, BC. Mindaz amire vágysz, garantáltan megvan, csak ne panaszkodj rám utána :)

Egyébként érdekes, hogy amikor ott éltem, nagyon sok norvég és svéd származású emberrel találkoztam. Ők azt mondták, a hatalmas méretü farmok miatt települtek oda, de lehet hogy titokban egy jó kis "40 below blizzard"-ra vágytak? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 23:12:16

@geegee:
Van benne valami. És tényleg több, mint az autó adója, de ezt ne nagyon mondogassuk, mert a végén megemelik az autóadót :) Egyébként 1900 kr körül fizetek évente.

Södertälje szép :) Apósom ott lakott és dolgozott talán 3,5 évet. Nekem a legnagyobb élményem onnan, amikor az autópályán a rendőrök megállítottak egy limuzint, kiszedték belőle a népet és a kerítés mellett felsorakoztatták őket :D
Liten-Syria :)

Az Mqa-ben teljesen egyetértek! Szeretem az intelligens káromkodást! Ha már van intelligent mosópor, okos telefon, lehalább az ember intelligensen tudjon kármokodni is :)

Mit csinálsz S'täjleben? :)

vazzup 2013.08.05. 23:15:27

@geegee: már csak azért is válaszoltam neked a másik post alatt, mert az lett az 1600. hozzászólás ott. :D

Shanarey 2013.08.05. 23:17:50

@diggerdriver:
A Tapolcai tavasbarlang, volt az első, amely elkezdett gyors ütemben fogyni, és ráadásul, a tavasbarlang forrása összeköttetésben van a Hévízi tó forrásával.

asvanytan.nyf.hu/node/7

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.05. 23:19:41

@Barátusz: ooo dehogynem. Norvegiaban is eltem es tanultam, megis siman vissza tudnek menni turistanak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:25:51

@diggerdriver: Opsz, bocs, nézdd el nekem kérlek.Én a biológiát csak hármasig tanultam... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:27:33

@cougarcat: Őöö, elhiszem, meg biztos szép, nagyon elmennék Kanadába, de én itt most csak egy svéd helyi anomáliát ecseteltem a kollégának... :-)

2013.08.05. 23:33:50

@geegee: Persze, én is vicceltem :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:36:18

@Kovermadar: Mi már lehet egy kicsit többet, mint a tévé, de nem sokkal.
Telgefalva szép, hát mondjuk, lehet.Érdekes a központja, lehet csónakkal is menni a mekkdonádszba.De lehet, hogy most az spec egy Max, nem tudom.Majdnem lehetne csinálni McShip-et.Mármint motorcsónakkal odaállni kaját kérni, meg fizetni, majd nagy gáz.Esetleg mögötte egy vizisielő is ugyanígy.

Hát az is ja, vannak érdekes arcok, az tény.Huddinge felé vennénk az irányt, aztán majd meglátjuk, hogy sikerül e.

Leginkább állást kell most már keressek.Eddig nem nagyon ment a nyelv, mert majdnem tök süket vagyok, szóval úgy egy kicsit macerás.Mármint külföldiül megérteni valakit..De azért bízok benne, hogy összejön valami.Tobbet inkább privátban, ha érdekel.Pesten számteches voltam, de csak középfokon.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:37:27

@vazzup: Affrancba, mér' nem itt válaszoltál, most mehetek oda vissza... :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.05. 23:42:02

@geegee:
Nyitott vagyok mindenre! :)
kovermadar@gmail.com-ra tudsz írni, ha van kedved/időd.

BTBTBT 2013.08.05. 23:47:16

@diggerdriver:
Az ő dolga, de néha érthetetlen, hogy meglett emberek józan ész helyett mire ragadtatják magukat.

@tildy:):
És vajon mennyi ideig éltél/tanultál Norvégiában, illetve hány évtizeddel tovább tetted ugyanezt Mo.-on?

SilentDreams 2013.08.05. 23:50:08

@vazzup: Hát igen, nekem sem tetszik, sőt diggerdriver "kultúrált" stílusa sem, pl. itt: @diggerdriver: de egyelőre úgy tűnik, nem megyek át HA szűrőjén a hozzászólásommal, talán ez?

Neked hogy sikerült ez a hozzászólás, prémiumcsomaggal?

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 23:50:25

@tildy:):
"Azt is eszrevettem, hogy tilos kritizalni barmit is, ha barmi negativ, akkor mar oda sz.rsz ahonnet korabban ettel, legalabbis az otthon elok szerint.
Pedig ez nem igaz. Eszre kene venni, van kulonbseg a jogos kritika, es a szimpla fikazas kozt. "

Az a baj, olyat kritizáltok, amiben igazatok van, de nem tudunk mi sem tenni ellene. Szar a BKV, büdösek rajta a hajléktalanok. Köszi, tudjuk, naponta utazunk rajta, ráadásul mi még ha nem utazunk rajta akkor is fizetünk érte az adóforintjainkból.
És, mit tegyünk?

Ha azt mondod egy 150 cm-es embernek, hogy törpe, igazad lesz, de mit tegyen? Akarja jobban, hogy nőjön?

Jöttök a külföldi példákkal. Oké, és az a ti érdemetek?
Ráadásul a legtöbbünk járt már más országokban (én például már voltam Brno-ban is!), találkozott az ottani közigazgatással, mert mondjuk autót hozott külföldről, látta hogy működik ott és utána szembesült az itthoni viszonyokkal.

Jön az isten barma, hogy fejlettebb országban ez így működik. Hát persze, azért fejlettebb. Köszi, mi is tudjuk. De minek ezt naponta az orrunk alá dörgölni. Mintha a sántának dicsekednél naponta, a maratoni futásoddal.
Csak szólok.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.05 22:29
Magyarország

SilentDreams 2013.08.05. 23:50:31

Erre @diggerdriver: a hozzászólásra feltettem egy kérdést, ami nem jelent meg. Mi volt vele a probléma? Lehet, hogy csak annyi, hogy egy prémiumizált hozzászálást kifogásoltam nem prémiumosként?

Mindenkinek, aki nem érti, miért nem akar valaki prémiumos lenni including HA: nem értünk egyet a rendszerrel, így nem akarunk a részesei lenni. Valaki úgy, hogy abszolút nem is ír már ide, van aki úgy, hogy nem prémium hozzászólóként ír ide. Ennyi, nem kell többet belegondolni ennél.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 23:50:46

@Határátkelő:
Már elküldtem az érintettnek mail-ben. Ha olvassa a fiókját jó, ha nem, akkor sincs baj. Más is írt neki hasonlót.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.05 22:03
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.05. 23:50:56

@Philosoraptor:
"Jó lesz az 27%-nak is"
10 forintból huszonegy-két forint az.

"Öhhh, azt ugye tudod, hogy aki nem fizet adót, az azokkal b@szik ki (aka többiek), akik igen? "
Ez egy kemény világ, én nem harcolok, egyedül a családomért érzek felelősséget. Más álljon ki magáért. De az emberek többsége birka, vagy buta mint a tök.
Egyébként az az "aka többiek" nincsenek is olyan sokan.

---------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.05. 22:00
Magyarország

Mr. Alkohol 2013.08.05. 23:50:56

@Kovermadar: A fizetetlen túlóra az, hogy a melóhelyeden olyan határidőket adnak, hogy máshogy nem tudod tartani, mint hogy túlórázol. De ezt természetesnek veszi a főnökség.

nyuszigonosz 2013.08.05. 23:50:57

@Kovermadar: Szóval Svédországban is van ez a szörnyü tv adó. Itt újabban félévenként kell fizetni, addig minden hónapban kellett. . Két és félszer annyi egy évre, mint a kocsim adója.

SilentDreams 2013.08.05. 23:51:05

@diggerdriver: Igazi prémium stílus.

S erre mi szükség van?

vazzup 2013.08.05. 23:52:33

@SilentDreams: trollbamondom a hozzászólásaim

amúgy már tegnap kértem HÁ-tól, és az első perctől működik

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.05. 23:53:15

@Kovermadar: oké, köszi, majd csevegünk...de lassan megyek, mert ennyi hozzászólás is trollkodásnak minősülhet...

vazzup 2013.08.05. 23:57:32

@nyuszigonosz: + @Kovermadar
Azért még mindig jobb fizetni, mint a teljesen politikai kurvává züllesztett magyar "közszolgálati", ám "ingyenes" (höhö - az én adómból néznek komplett hülyének) média.

Én például szívesen fizetnék, ha legalább egy BBC vagy akár egy CNN szintű közszolgálati médiát kapnék.

nyuszigonosz 2013.08.06. 00:03:59

@vazzup: Tényleg, a hírek jók az állami, vagyis az adókból fizetett nem kereskedelmi tv-ben.
És a filmek közbeesö reklámok nélkül mennek.

Szörnyünek azért tartom, mert minden évben magasabb és aztán ha királyi esküvö van valahol, akkor ahány állami adó, annyiszor több stáb is ott van és egész nap az ilyen megy...
meg ezért kell német krimiknek a világ minden részén játszódni meg a romantikus mindenfélenek szintén, mert a kedves nézö adójából van rá.
De mindegy, fizetem és kész.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 00:05:42

@nyuszigonosz: Bocs, hogy én (is) válaszolok.Ahogy mondod, hogy döglenének meg.Nekem mondjuk nem az a baj, hogy évente hány részletben kell kifizetni, hanem az, hogy összesen mennyit.Q soknak tartom, főleg, hogy valójában semmi nem jön érte cserébe.Egyébként Magyarországon is van (volt) ilyen illeték, a 90-es ávekben, valami párszáz forint volt havonta.TV és rádió előfizetési díj volt, vagy mi a frász.Na kb ennyit éreznék itt is reálisnak.
És a legdurvább, hogy asszem idén valamikortól kiterjesztették itt a svédeknél az internet-hozzáférésre is.Vagyis, ha nincs tv-d se, de van neted akkor is fizetni kell, mert bizonyos tv-s tartalmakat nézhetsz a neten is...Az ember esze megáll.Szerencsére egy családnak csak 1 ilyen díja van.És ha letagadsz mindent, azt mondod, hogy se tv-d, se számítógéped nincs, akkor állítólag bejönnek a lakásodba is, hatóságilag, ellenőrizni, mert hogy ez nem életszerű.... Lehet, bilincsbe vinnének el, mert tetlegességig fajulnék, pedig nem vagyok agresszív. 100MqA

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:11:22

@Mr. Alkohol:
Ez undorító! :)
Nálunk is van határidő. Aztán ha kicsúszunk, hát kicsúsztunk :) Amikor többedszer fordul elő, akkor az ember sajnálkozva jelzi. Arra a válasz az szokott lenni, hogy "mindenhez annyi idő kell, amennyi szükséges".
Azóta nem nagyon érdekel a határidő :)

A természetes az, hogy a munkáért fizetünk. Vagy főniciai találmánnyal, vagy valami mással. Nyilván van, mikor sietős vagy valami gubanc volt, de itt az is benne van és bizony behúzzuk kicsekkoláskor a túlórát.

@nyuszigonosz:
Hol van az az itt?
So-ban választhatok, hogy 3-6-12 havonta fizetem-e. Ha egyben fizetem, akkor mintha olcsóbb lenne.
Korábban ki lehetett védeni azzal, hogy nincs TV-nk/rádiónk. Most már azt hiszem az van, hogy van netes sugárzásuk is, így aztán fizess, ha van neted / okostelefonod.
Mindegy, senki sem szereti fizetni, ez van... de mág mindig inkább adok bele havi 169 kr-t (nem számottevő), mint ingyen legyen, de kiszúrják a szeme 47.500 Ft-tal :)

@vazzup:
Ez is igaz. Bár nem nézek hiradót, inkább olvasom a híreket. Lehet rá kellene szokni, mert lehetne vele tanulni. Majd holnap kipróbálom és véleményezem :D

@geegee:
Nem nagyon hiszem :) Majd ha teleszórjuk Mqa-val és Yqa-val a blogot :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 00:11:32

@vazzup: Oké, de legyen már leszűkítve arra a körre, aki nézi is a tvt, vagyis akinek van előfizetése köszolgálati csatornára.Mert valahogy így lenne igazságos.Akit nem érdekel, és ezáltal nem is nézi, azt ne b@szogassák már.Meg legyen már egy reális díja.Na.Jól felb...tam az agyvizemet ezen a szemét adón..Pedig nem kéne.

nyuszigonosz 2013.08.06. 00:11:41

Na itt erediteg volt valamivel több, mert ha több tv volt egy házban- lakásban, annyiszor kérhették a fizetést, meg sokesetben hétvégi ház tv-je autórádió...

Most egységes, ha egyedül élsz vagy ha tízen laknak egy lakásban, egy lakcím = egy összeg, és mindenkinek fizetni kell, csak a szociális segélyböl élöknek nem.

nyuszigonosz 2013.08.06. 00:12:58

@Kovermadar: Már írtam neked a napokban, hogy az itt, az Németország. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 00:15:18

@Kovermadar: :-) Látom, te is fogékony vagy a hülyeségre.Helyes, ez viszi előre az emberiséget.Meg a lustaság.A kerék is úgy lett feltalálva, hogy valaki lusta volt cipekedni... :-)

vazzup 2013.08.06. 00:29:57

@Kovermadar: @geegee:
Én is olvasom, elsősorban. Nincs is momentán tévém. De, egy ország szellemi állapotát nagyban befolyásolja a média. Tetszik, vagy sem, a tömegek néznek televíziót, hallgatnak rádiót. Általában a fejlettebb országokban nem kérdés, hogy józan ésszel felfoghatóan működnek ezek. Lásd még az interjút a német közszolg. igazgatójával. Azt sem értette, mit kérdez a riporter, milyen kézi vezérlés? Meg hogy miért is szólna le akárki is nekik, hogy mit adjanak le az esti híradóban?!

Meg lásd Mo-n... jobban teljesít, menetelünk, a Pannon Puma újra támad, koki-saller-hazaküldjük, aki nem tetszik, kirúgjuk, meg kikockázzuk. Khm. Minőségi különbség. S ez hat a tömegekre is. Úgymond személyiség-formáló erővel bír.
Mert a tömegek hisznek a híreknek, így nem mindegy, hogy milyeneket kapnak.
Én szívesen fizetnék azért, hogy legalább a jelenleginél pártatlanabb és igazabb híreket kapjanak. Még akkor is, ha a 100% ebben nem érhető el, teljesen érthetően.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:33:58

@nyuszigonosz:
Tenyleg! Csak lüke vagyok :)

@geegee:
Pontositok: a hulyeseg fogekony ram! ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.06. 00:35:29

@régebb óta vagyok Subban mint te: en csak annyit irtam, hogy talan illene a repteren mukodo bkv automatanak lenni, meg hulyeseg a z ellenoroket kozvetlen lepcso tetejehez rakni ugy, hogy ott jegyveteli lehetoseg nincs, de a 200as buszrol oda mennek fel emberek. Az ellenorok 20 meterrel arrebbhelyezese nem penzkerdes. Ez nem orszag fejlettseg kerdese, csak egy kis gondolkodas kene, meg felismeres, hogy ez igy nem optimalas. Mert ne mondja senki, hogy arrebb rakni az ellenoroket par meterrel penzbe kerul, mert eldobom az agyam.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.06. 00:38:11

@Barátusz: Nekem Budapest nem otthonom. Sosem volt az, akkor sem ha 10-12 evig eltem ott. Ott en pontosan is hogy csak turista vagyok. Meg a falu sem teljesen az, ahol laktunk, mert nem oda szulettem, sosem ereztem, hogy tenyleg , ugy igazan otthonom lett volna, es ezt sokszor ereztettek velem is.

Amire azt tudom mondani, hogy gyokerek, es otthon, az Jaszbereny. Ott szulettem, gyerekkorom elejet ott toltottem.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.08.06. 00:43:50

Én - mint prémium kommentelő - érdekesnek találtam a posztot, bár nem értettem miért kell hazajönni egy lemez kivételéhez, ezt meg tudják oldani thajék is. Valahol olvastam, hogy sokat fejlődött arrafelé az orvostudomány.
Talán még valami. A BKV-n utazók jelentős része bérlet nevű csodaszert használ, ezért láttál kevés lukasztó utast magadon kívül. Bár ezt biztos írta már valaki a 400 valahány bejegyzésben.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:44:39

@vazzup:
Aposeknak van magyar TVjuk, parabolharol jon. Valami digiboz, de ez mindegy.
Szombaton ott neztuk a vizilabda dontot (aposek meg eloben, Barcelonaban; de ez megint mindegy).

A lenyeg: en cc 2 ev utan lattam eloszor nagynyomasu magyar adast (M1, teleshort). Teleshort, mert majd' betojtam mikor a reklam vagy ajanlo vagy nem is tudom mi elejen kaptam az arcomba egy 50 ev koruli fickot, alairva, hogy Béla, Alsokozepfolde. En meg csak neztem, hogy ez most megis mi a rosseb?!
Jol van, amig emesztettem a dolgot lement a blokk, semmit sem tudtam feldolgozni belole. Aztan jott a blokk vege, ujabb kep, Sara (8 ev), Hobbitfalvarol.
Kozben olyan zene szol, ami ... nem is tudom, de a kep es zene egyutt. Buntet :)

De hogy mi ez az egesz, elkepzelesem sincs...

(Biztos meseltem mar :) )

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.06. 00:47:53

@én már a fény gyermeke vagyok:
Szerintem valtoztass nicket: "en mar premium gyermek vagyok"-ra ;)

A berletes meglatas kifejezetten jo!

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 01:04:21

@diggerdriver: ha már kérded én emlékszem az Eocén programra (bár kicsi voltam). Ez lett volna a népköztársaság reagálása a hetvenes évek olajárrobbanására (hm, még egy nosztalgiaszó :) a nagyívű bányafejlesztés és az Eocén (és Liász) barnaszén intenzív kitermelése, meg az ez alatt levő karsztbauxit bányászása. A víz és a valóság persze kerékbe törte az elvtársak szép gondolatait, (amivel azért sikerült elbaszkurálni a környék karsztvízrendszereit, sőt kézen-közön ez is oka volt, hogy mára hidegebb a hévizi tó)

Alapvetően okos gondolat volt az import fűtőérték kiváltása, de sem az ipar sem a lakossági felhasználás nem volt megoldható, a csodás szénkincs igen hitvány minőségűnek bizonyult, ráadásul elképesztő költséggel kellett vízteleníteni a bányákat. A valóság sokadik győzelme a szocializmus felett.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 01:09:52

@régebb óta vagyok Subban mint te: "Jöttök a külföldi példákkal. Oké, és az a ti érdemetek? Jön az isten barma, hogy fejlettebb országban ez így működik. Hát persze, azért fejlettebb. Köszi, mi is tudjuk."

hm... értem miért írtad ezt, bár nem értek egyet vele. Én úgy látom, hogy azok a határátkelők, akik már átestek ezen az ittmindenjobbbezzegottszar szakaszon, azok nem feltétlen beszélnek a levegőbe. Nem dörgöl senki az orrod alá semmit, pusztán ez a HÁ blog, itt határátkelők beszélgetnek és van véleményük arról amiben éltek vagy amivel szembesülnek, ha odalátogatnak. Ráadásul hozzák a példákat, működő példákat a világból, amit esetleg el is lehetne tanulni, alkalmazni magyar viszonyok között, stb.
Persze, duzzogni, hogy "visszaköpködsz" az sokkal, de sokkal egyszerűbb.

Jelzem ezek az arcok a legjobb példák arra, hogy lehet változtatni, például ők nem igazodtak ahhoz amiben nem szeretnének élni, hanem tettek azért, hogy ne úgy legyen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 01:10:14

@vazzup: Én nem mondom azt, hogy nincs igazad, de a mértékkel baj van szerintem.Ha a svédeknél is egy-két napilap ára lenne havonta ez a díj, nem szólnék semmit.De ez így egy kissé sok szerintem.Évi több milliárd korona évente szerintem irgalmatlan pénz ez ehhez a magyarázathoz...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.06. 01:15:46

@Kovermadar: Nekünk is jön lavórral a magyar tévé.Mondjuk én nem sokat nézem, max focit, meg f1-et.De azokat az arcokat én se értettem sose.Még zene is van alatta?Viszont a nagy karikás logók mindenféle szép vidéki helyeken, erdőszélen, dombtetőn, sziklákon, vizparton, na az teccik. :-)

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 01:21:22

egyébként a Bp-i közösségi közlekedés nem drága, ellenben jól működik.

Igen, pazarló, drága és sokszor koszos is, de köszönhetően a szocialista gondolkodásnak (az autó a burzsoázia luxusa) eléggé faszán ki van építve.

Drága? Persze, ha egy utat nézel jeggyel, akkor igen. De ha azt nézed, hogy korlátlan számú és időtartamú utazásra jogosít a bérleted, akkor rohadtul nem az. És letakarja az egész várost.

A BKV-nak a fejlesztés hiánya a baja, nem az, hogy a város finanszírozza. egy Bp. méretű városnak mára 5-7 metróvonalának kéne lennie, midnenfelé kötöttpályás motyónak járnia a felszínen, ahol csak lehet. A Nyolcvanas évek közepétől máig szinte semmi fejlesztés nem volt (a levetett hannoveri villingereket ne tekintsük fejlesztésnek) csak a meglévő rendszerek kendácsolása és mindenféle varázsmódszerekkel való életbentartása. Ezalatt a nemfejlesztős idő alatt jól lerohadt minden, beyond repair, csomó mindenből újat kéne venni.

Ehelyett van négyesmetró meg kombinó.

Az a szomorú helyzet, hogy a bliccelés tán a legkisebb probléma az egésszel. A közösségi közlekedést politikai kérdésként kezelni elbaszott nagy ostobaság volt mindig is. A következménye pedig a problémák sora.

Bonjour 2013.08.06. 01:26:02

@régebb óta vagyok Subban mint te: hahó, ez azert egy jogos hozzàszólàs volt.

El kell felejteni a serelmeket, mert inkabb szol errolnak a jogos kritikak. Meg a jogos kritika nem màs, mint a naiv(a) racsoldalkozasa a vilagrol, hogy jééé ezt így is lehet? Engem mert vertek at akkor otthon?

En soha nem ereztem, hogy barmelyik orszagnak/ról megmondjam a frankót, de lehet, hogy csak mert korulottem tokmag korom ota akadnak boven vilaglatott emberek. Egy ilyen jogos kritikara csak somolyog egy megbolcsult vilaglatott.

En azt tisztelem, aki eluldozese utan is visszajott es aktivan valtoztatni akart (aztan rajott, h nem lehet). Na de szàjalni?

Megvallom en se vagyok az emlitett magaslaton, dehat mindenki maradjon meg a szakmajaban, es ott, szakmailag fejlesszen.

Volt itt regen Amichay, na ö letett az asztalra, es miutan magasrol tettek a szakmai (epitesz) velemenyere, amit ingyen adott, utana mar jogosan szolhat. Ettol meg lehet persze, hogy nem is jo dolgokat javasolt, de a lenyeg az, hogy megprobalta, tett valamit, es csak utana jart a szaja a blogokon.

Tudom, hogy nem leszek nepszeru ezzel a fenti velemenyemmel, de en is csak a sajat szakmamban okoskodok.

Ettol meg sajnalkozhatok, van min sajnos.

Bonjour 2013.08.06. 01:31:50

@pappito: nem arrol beszelt. Hanem, hogy nem a jo forumon tesszuk. Most oszinten, mit tud kezdeni azzal a torzskozonseg, hogy na bezzeg Parizsban, hogy bejott az automata bicikliberles, na tessek, ez a szornyu Bp meg ezt se tudja osszehozni.

Ezt terjessze a fovarosi kgy ele, vagy szaklapban, esetleg csinaljon egy biciklikolcsonzo ceget. Ja hogy nem tudja megtenni? Akkor meg csak meseljen rola, mint erdekesseg. Osszehasonlitas es fikazas nelkul.

Szerintem.

De lehet, hogy csak en tanultam el túĺ sok szolidaritàst.

Bonjour 2013.08.06. 01:34:13

@pappito: mondjuk pont te is jol csinalod am itt a blogon. Csak meselsz... Szoval nem neked szolt a "jogos kritikam". :)

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 02:08:07

@Bonjour: a kritika hasznos, nincs vele baj.

Én itt is fel tudnék sorolni pár dolgot amit szerintem a kiwik hülyén csinálnak, csak itt pl. mostanában ér véget a "have your say" az új alkotmány ügyében, fórumok, beszélgetések, stb, bárki részt vehet és elmondhatja, hogy tegyük a címerbe a mikulást vagy ne.

Itt sokkal közelebbinek érzem a politikát, van kapcsolódási pont, ha akarok fogom magam és benyújthatok javaslatot a helyi tanácsba és foglalkozni is fognak vele akkor is, ha nem az én tanyámon lesz a miniszterelnök lányának a lagzija. Mo-n meg valahol az emberek felett van egy érinthetetlen közeg amiből le-le kiabalnák, hogy adjunk még pénzt :)

Egyébként nagyon érdekes olvasni Mo-ról, én szeretem Mo-t én azt nem szeretem ahogy működik és hogy elveszett az amivé szerintem lehetett volna.

Persze, az igaz, hogy nincs valami zseniális megoldás a kezemben, sőt, ha én kerülnék olyan helyzetbe, lehet h rosszabb lennék ,mint ezek. :)

Én úgy érzem, hogy a jelenlegi véleményemnél SOKKAL súlyosabb kritikát fogalmaztam meg amíg ott éltem, (vezettem egy meglepően látogatott közéleti jellegű blogot) fizettem az adóm, nem köpködtem az utcán, és normális életet éltem, ahogy egy olyan országban tettem volna, ahol van középosztály. Én ezt tudom nyújtani, de sok osztás-szorzás után az jött ki, hogy ugyanezért máshol mást, többet kaphatok, így a másholt választottuk.

Nem kergettek, nem a békávé koszossága meg ilyenek. De bizony erős érzelmi következménye van annak, ha hirtelen egy teljesen új nézőpontból kezded látni ugyanazokat a tényeket és szembesülsz a valósággal.Sokminden ami Mo-n normális, még csak nem is a közbeszéd tárgya, máshol még az értelmezési tartományban sincs benne. És ha ezt megemlíted, akkor jön, hogy visszaköpködsz...

BTBTBT 2013.08.06. 02:10:41

@tildy:):
Nem is mondtam, hogy Budapest lett volna az otthonod. Mo.-ot említettem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 06:45:02

Ezt a posztot, na meg a hozzaszolásokat érdemes lesz összevetni barátaim-ismerőseim tapasztalatával, akik ide az Újvilágba jöttek vissza Mo-i nyaralás utan...minden perspektiva kérdése, bár attól tartok, nekik is lesznek hasonló (negativ), meg remélhetőleg pozitiv tapasztalataik is:)

zopilote 2013.08.06. 06:45:02

@pappito:
" hanem tettek azért, hogy ne úgy legyen "
Mit tettek azert, hogy otthon ne ugy legyen?? Semmit. Leleptek. Nagy tett!!:)

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 06:45:21

@tildy:):

Na látod, egy részét már meg is oldották. Jöttem haza, és ferihegy 2a terminálján ugyan jegyautomata még most sincs, de volt egy asztal, mögötte 3 ember, és ki volt rá írva "Közösségi közlekedés".

Na ugye, hogy van fejlődés! :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06 00:55
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 06:45:36

@én már a fény gyermeke vagyok:
"érdekesnek találtam a posztot, bár nem értettem miért kell hazajönni egy lemez kivételéhez,"

Én már írtam, csak az lehet az oka, hogy a magyar egészségügy olyan jól működik, hogy párja nincs a világon.

Mégis, mi más oka lenne, egy már három éve külföldön élőnek, idejönni, és a magyar orvosi ellátást igénybe venni. Ja, meg két éve is itt tették bele. Akkor itt is kell kivenni.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06. 1:02
Magyarország

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.06. 06:45:39

@pappito:
kedves pappito, hidd el, bőven több változtatni valóval szembesülök, mint az, aki idejön 1-2 hétre évente, pacsizni a rokonokkal és régi barátokkal.

Azon meg, amiket az évekkel ezelőtt elvándoroltak Mo-ról összehordanak, csak röhögni tudok. Kínomban.

------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.06 1:42
Magyarország

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.08.06. 06:45:49

Na, én is tesztelem a rendszert:) vajon a -9 óra eltolódás az oka, hogy még nem jelent meg a kommentem? HA már biztos álomra hajtotta a fejét ezután a hosszú nap után:)

2013.08.06. 07:10:33

@Shanarey: Általánosítasz.... :))))

2013.08.06. 07:13:43

@régebb óta vagyok Subban mint te: Ebben igazat kell, hogy adjak. De akkor nem kell panaszkodni, hogy milyen szar ez az ország. Meg kell nézni, hogy hány ember tart el hány másikat meg az állami vízfejet...

2013.08.06. 07:22:11

@pappito: Döntési pozícióban lévő embereknek kellene bizonyos dolgokon változtatni, az, hogy a bkv v. a máv miért olyan, amilyen, szerintem elég visszás dolog felírni az utazóközönségnek. Ez olyan, mintha én lennék a hibás azért, hogy Mo.-n milyen szarok az utak. Fizetem az adómat, mit tegyek még? Bontsam fel az egész utcát és csináljam meg én?

Az azért hozzátenném, hogy sokan azt hiszik, hogy nekik minden jár, épp ezért nem vesznek jegyet, bérletet, nem adóznak mint a többiek. A mérleg másik serpenyőjében pedig ott van az, hogy az ember nem látja az eredményét annak, hogy adózik, mert semmi érdemi előrelépés nem történik az országban. Tipikus példája ez a legális válllalkozás vs. illegál v. félillegál vállalkozásoknak. Mondani se kell, hogy aki trükközik, mennyi versenyelőnyt tud szerezni a másikkal szemben.

2013.08.06. 07:32:25

@zopilote: Szerintem ő ezt nem így értette. Hanem arra gondolt, hogy megunták az itthoni állóvizet, és nyelvet tanultak, tőkét gyűjtöttek, tájékozódtak. Az a baj, hogy itt már megint az érzelmek kerülnek elő, a racionális gondolkodás helyett.

Írtad, hogy te becsülöd v. tiszteled(?) azt, aki otthon marad. Nos, ez tökjó meg minden, de ezzel egyikünk sem lesz előrébb az életben, és nem lesz jobb itt élni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.08.06. 07:44:21

@SilentDreams:
Valakinek pórolni kell Vaj Mi-t.
:)))))))))))))

Marcus62 2013.08.06. 07:58:19

@geegee: Nagyon egyszerűen be lehet járni a szigeteket Göteborg Saltholmens Brygga,ahonnan a hajók indulnak ez a 9, 11, 13, -as villamosok végállomása.

vazzup 2013.08.06. 08:25:19

@Philosoraptor: @régebb óta vagyok Subban mint te:
Ezt én sosem fogom megérteni, attól, hogy szerinted pofa súlyba, és mindenkinek kuss, miért lesz jobb a helyzet?

Ennyi erővel ti is elmehettek alsópornóapátiba véleményt formálni.

Még egy dolog, ami kurvára zavar itthon az pont ez: nem hogy nem hallgatják meg egymás véleményét az emberek, de még le is dorongolják, ha van neki. Tisztelet a kivételeknek.
Sosem lesz itt együttműködés meg összetartás, ha még meghallgatni sem hajlandóak egymást az emberek.

RoxyCRX 2013.08.06. 09:01:01

@_Jeff_: En angliaban elek es ha magyarorszagrol beszelek akkor soxor hasznalom a haza kifejezest... ezzel szemben most amikor m.o. -n nyaraltunk, akkor is azt mondtam - menjunk mar haza innen... es akkor angliara ertettem a hazat.....akkor most ez hogy van....? :-)

Bonjour 2013.08.06. 09:10:12

@pappito: igen, teljesen egyetértek veled.
Az egyensùly miatt ezert meg is emlitem, hogy a frusztralt emberek meg Mo. érzik a sima elmesélésre, élménybeszàmolóra, hogy ez hazaköpködés. Ez is hozzatartozik az igazsàghoz.

Valahol félúton van (lenne) a megoldàs, mint mindig.

2013.08.06. 10:27:38

@vazzup: ? Szerintem te összekeversz valakivel. Max. nem értek vele egyet, de ettől még nem fogok a kardomba dőlni. Többségében olyan dolgokat írnak le a kint élők, amiket én is utálok itthon, nem szokásom senkit sem dorgálni, ez csak egy fórum, nem élet-halál kérdése, hogy kinek mi a véleménye. Másrészt én tartom magamat annyira értelmesnek, hogy nem kezd el habzani a szám, ha esetleg más, másként gondolkodik bizonyos dolgokról.

A véleményformálás egy nagyon szép dolog, csak az a probléma forrása, hogyha pl. pappito megírja, hogy mi a rossz, attól még semmi sem fog megváltozni. De ez természetesen rám is igaz. Vagy bárki másra.

Mindenki panaszkodik egy kicsit, aztán megy minden tovább. Nem tudom, hogy mit nem lehet megérteni azon, hogy a társadalmat, az emberek mentalitását nem lehet kívülről megváltoztatni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.08.06. 11:00:35

@Barátusz: Nem ereztem otthonomnak sosem. Gyerekkoromtol kezdve elvagytam onnet. Mondjuk Nemetorszag volt a terv elso korben, leven apukam ott elt par evig.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 11:03:00

@Philosoraptor: "hogyha pl. pappito megírja, hogy mi a rossz, attól még semmi sem fog megváltozni."

ez teljesen igaz.

De nem én írtam meg mi a rossz, hanem a poszt toló :)

2013.08.06. 11:44:11

@pappito: De te is tudnál írni, ha nagyon akarnál, nem véletlen nem vagy itt.

Azért hoztalak téged példának, mert te már olyan messze laksz innen, hogy elképzelhető, hogy nálatok minden fejjel lefelé van. :)

BTBTBT 2013.08.06. 12:19:44

@tildy:):
Magyarként nem érezted a hazádnak Mo.-ot? Gyerekként sem? Ez érdekes.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 12:43:12

@régebb óta vagyok Subban mint te: "kedves pappito, hidd el, bőven több változtatni valóval szembesülök, mint az, aki idejön 1-2 hétre évente, pacsizni a rokonokkal és régi barátokkal.
Azon meg, amiket az évekkel ezelőtt elvándoroltak Mo-ról összehordanak, csak röhögni tudok. Kínomban."

Bizonnyal más ott élni, mint odalátogatni. Nagy titkok tudói vagyunk.
De ha már olyan könnyen dobálózol a szavakkal, emlékeztetnélek, (irom sokadszor, de mindegy) hogy 30+ évet én leéltem ott, mielőtt beszüntettem volna a rendszer finanszírozását. Plusz ott vannak még a család ott élő tagjai meg a még ott élő barátaim, egészen alapos képet tudok alkotni az ott zajló eseményekről, nem 1930-van, amikor még nem lehetett tudni mi van párezer km-el arrébb.

Én is fenttartásokkal kezelem azt aki pár hónapja él valahol, mert nyilván nem ismeri mélységében a környezetét. De azért az elvándoroltak mind részesei voltak a magyar hétköznapoknak, iskolától egészségügyig, alkalmazottságtól a vállalkozásig, gyerekneveléstől a kultúráig. De, miután 3-5-6 évig nem él ott valaki, hirtelen _nem_értheti_ az ott zajló eseményeket.

Sure, mate.

Kellemes kínlódást.

pappito · http://pappito.com 2013.08.06. 12:46:28

@Philosoraptor: én azért vagyok itt, mert érdekel, hogy mások hogyan/miképpen indulnak el máshova és mit csinálnak ott.

2013.08.06. 13:53:18

@pappito: Úgy értettem, hogy nem véletlen nem tartózkodsz Mo.-n. Bocs, igen félreérthetően fogalmaztam.

négyzet 2013.08.06. 14:51:45

@Chang Yai: köszi a választ, csak most olvasom... szóval bocs, hogy most reagálok. És mit tanítasz? Irigyellek azért ;-)

rumitom 2013.08.06. 17:34:54

@Philosoraptor: a tv erdekes egy dolog, kb 10+ eve nem tevezek es 7 eve nem laktam olyan helyen ahol lett volna tv, de mikor anno irorszagba megerkeztem meg voltam rola gyozodve hogy az ir koztevenek sikerult alul mulnia a magyart

vasgyuszi 2013.08.06. 17:35:02

@Kovermadar: "Göteborg is és Stockholm is kissé el van gettósodva a sok menekülttől. Kiváncsi vagyok, hogy Kirunában is van-e szemét :)"

Münchenbe is rengeteg menekült érkezik. Miért? Van valamikilátásuk bármire is? Azért kérdem, mert nekem ma´r nagyon elegem van belolük...
A minap pl. egy szíriai foszer mászott fel egy építkezési darura, hogy leveti onnan magát, ha az Egyiptomban dekkoló családját nem hozhatja magával. Ez eddig nagyon nemes cselekedet, csak épp reggeltol késo estig le volt záva miatta a környék, ami gyakolatilag megbénította München déli részét. Ha hamarabb tudom, hogy nem szedett túszt, akkor mondtam vola aposztos rendornek, hogy csúzlizzák le, hogy mihamarabb visszatérhessen az élet a normális kerékvágásba. Kíváncsi vagyok (inkább nem), ki fizeti annak a halom rendornek az egész napos munkáját és a hatalmas dugók / késések költségeit, amit ez az egy semmirekello okozott. Remélem a zöldek is huhognak a kialakult dugók miatt megnövekedett környezetszennyezésre!
Baromi pipa tudok az ilyenekere lenni. Már fiatal koromban sem értettem, hogy BUdapesten lezárnak egy egész hidat abból a kevésbol, mert valami ökör öngyilkos akar lenni. Hát segítsünk neki, hogy mihamarabb mehessen mindenki a dolgára. De nem, mindent lezárni és félnapokig könyörögni neki. Hát a frászt... ha nincsen túsz, akkor parittyával addig loném, amíg le nem jön vagy le nem esik. Grrrr...

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.08.06. 18:34:43

@négyzethálós: angolt :-) perpill 3-4. osztály, korábban iskolaelőkészítő.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.07. 00:12:18

@vasgyuszi:
:)
Nálunk két féle menekült van:
1) a muzulmán menekültek, akik jellemzően valami törzsi hiszti elől menekülnek, amit gyakorlatilag saját maguknak köszönhetnek (ilyenek a szomáliaiak). Ezeket az első géppel küldeném a búbánatba.
Valamiért nem dolgoznak... bár az igazat megvallva én sem venném fel őket, mert (és ide gondoljon mindenki amit akar :) ).

2) a jellemzően keresztény menekültek, akik valamelyik többségében muzulmán országból jönnek. Nagyon sok a keresztet hordó arab vagy eritreai.
Ők dolgoznak / tanulnak. Nem csak a férfiak, de a nők is, kendő sehol (nyilván, mert keresztények / ateisták / bármi más).

A sima bevándorlót nem sorolnám ide, ők vagy dolgoznak vagy mennek haza, mert egy fillért nem kapnak, nem is kérhetnek. Viszont sokkal egyszerűbben jöhetnek dolgozni. Ezek vagyunk mi.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.07. 01:13:38

@Marcus62: Köszi.Én most csak úgy általában értettem ezt, ahol éppen ad-hoc megfordultunk ott vagy nem találtunk ilyet, vagy már szezon vége volt, vagy időben nem futotta...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.08.07. 01:23:08

@vasgyuszi: +1 Volt egy elég kemény időszak, még odahaza laktunk, és minden héten volt egy ilyen fhasz, ahogy te is írod.Én is azt csináltam volna, hogy daruskocsit felemelni hozzá és max egy kérdés? Jössz, vagy ugrasz.Ha nem jön, akkor meg lelökni.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 01:31:17

@pappito:
Értem én azt, leéltél harminc évet itt. Biztosan észrevetted akkor, hogy a világgal együtt, Magyarország is változott. Ezért akár csak néhány éves távollét után is, nem igazán időszerűek már az ismereteid itthonról, hiába itt él a családod és adja neked az infókat, vagy olvasod a híreket a neten.
Nem olyan az tudod, mint itt élni, dolgozni.

"De azért az elvándoroltak mind részesei voltak a magyar hétköznapoknak, iskolától egészségügyig, alkalmazottságtól a vállalkozásig, gyerekneveléstől a kultúráig. De, miután 3-5-6 évig nem él ott valaki, hirtelen _nem_értheti_ az ott zajló eseményeket."
Pedig sajnos pont így van. Azért is írtam, amit,
mert néha orbitális baromságokat olvasok a régen idegenben élőktől, Magyarországról.
Persze te biztosan jobban tudod.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 0:56
Magyarország

2013.08.07. 06:13:20

@Bonjour: Mindenkinek joga van véleményt formálni. Ha nem tetszik a vélemény tartalma, vitába lehet szállni vele, lehetőleg normális hangnemben.

tableno 2013.08.07. 10:06:08

@régebb óta vagyok Subban mint te: Megállsz te egyáltalán gondolkodni, mielőtt írsz?!

1, "Ezért akár csak néhány éves távollét után is, nem igazán időszerűek már az ismereteid itthonról, hiába itt él a családod és adja neked az infókat, vagy olvasod a híreket a neten." - mert a család hazudik, vagy mi? Ők otthon élnek és dolgoznak, és heti rendszerességgel elmondják, mi történt velük. Az nem elég időszerű?

2, "Nem olyan az tudod, mint itt élni, dolgozni." - ez igaz. Viszont éppen ezért kéne egy kicsit odafigyelned a mi véleményünkre is, ugyanis mi egy más nézőpontból tudunk megvilágítani bizonyos dolgokat. És képzeld, talán az otthon élőknek (még neked is!) hasznos lehetne, ha néha kihúznák a fejüket a Kárpát-medence homokjából...

3, "néha orbitális baromságokat olvasok a régen idegenben élőktől, Magyarországról" - példa, cáfolat. Akkor talán értelmes vita is kialakulhatna, amiből mindenki tanulhat. De ez a "kuss, én jobban tudom!" stílus utoljára az oviban volt menő!

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 11:11:57

@tableno:
Nem hazudik a családod, de nyilván nem tud veled mindent megosztani, szelektálni fognak. Ráadásul teljesen más valami elmondva, mint átélve.
Tudtam régen is, hogy északon egész nap nappal van, de csak ott szembesültem vele, mennyire átírja az életmódodat, pedig csak két hétig utazgattunk ott.
Ránézel a statisztikára, tudod, hogy mennyi a magyarországi átlagkereset, de azt már nem írják le, hogy több mint 70% bőven az átlagkereset alatt tesz zsebre, hogy aki többet keres, az jelentősen többet keres.
"Ha melege van, menjen át a szomszédba!" - nem biztos, hogy te egyből megérted, aki itt él igen.
Ezer apró dolog van, ami nekem már természetes, csak akkor tűnek fel hogy változott, ha valaki a régi módiról ír.
"
- Milyen a hangulat tifelétek?
- Hát...
- Azt olvastam, kitűnő.
- Hol olvastad?
- A hangulatjelentésben.
- Akkor biztos kitűnő."

Ez jut eszembe a megélésről, meg a beszámolóról.

"Megállsz te egyáltalán gondolkodni, mielőtt írsz?!"
"hasznos lehetne, ha néha kihúznák a fejüket a Kárpát-medence homokjából..."
Ha nem írtam volna még, köszönöm kedves szavaid, a burkolt lehülyézésedet, ígérem, a jövőben megfogadom építő jellegű tanácsaidat és kritikádat.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 11:11
Magyarország

tableno 2013.08.07. 13:21:59

@régebb óta vagyok Subban mint te: megsértődni könnyebb, mint érvelni, ugye? Amúgy meg a lehülyézést pont hogy te kezdted, nem is burkoltan...

"Ha melege van, menjen át a szomszédba!" - nem biztos, hogy te egyből megérted, aki itt él igen. - ki kell, hogy ábrándítsalak, én is egyből megértettem. Nem az 50-es években élünk, hanem az internet korában.

Akkor még egyszer: otthoni rokonok/barátok + internet + rendszeres hazalátogatás = teljesen tisztában vagyunk vele, hogy mi folyik otthon.

Ellenben neked nyilvánvalóan fogalmad sem lehet arról, milyen huzamos ideig külföldön élni, úgyhogy nem is értem, mit keresel ezen a blogon? :P

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 14:57:48

@tableno:
"megsértődni könnyebb, mint érvelni, ugye? "
Na most fenti hozzászólásban melyik volt az érv?

"nem biztos, hogy te egyből megérted,"
Fordítsam magyarra?

"Akkor még egyszer: otthoni rokonok/barátok + internet + rendszeres hazalátogatás = teljesen tisztában vagyunk vele, hogy mi folyik otthon."
Jó nektek. Én itt élek, és egyes rétegek életével így sem vagyok tisztában. Mert más körülmények között élem a mindennapjaimat.
Hiába, a határátkelők egy része csodaember.

"nem is értem, mit keresel ezen a blogon?"
Azzal az ésszel sem, ami nekem sajátod?

Egyébként tényleg nem értem, ha annyira tisztában vannak a határátkelők a jelenlegi magyar viszonyokkal (teljesen), akkor ez a poszt miről szól?
Világosíts már fel légy szíves, mert én ezt egy három év utáni rácsodálkozásnak olvastam.

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 14:39
Magyarország

tableno 2013.08.07. 17:16:36

@régebb óta vagyok Subban mint te: bocs, de te most részeg vagy? Csak mert egyetlen leírt mondatodnak sincs értelme, így reagálni is nehéz rá...

Na jó, egyre tudok: "Én itt élek, és egyes rétegek életével így sem vagyok tisztában. Mert más körülmények között élem a mindennapjaimat." - tehát a saját érvrendszered alapján ugyanannyira nincs jogod arra, hogy véleményt nyilvánítsál bármiről, mint nekünk. :P

tableno 2013.08.07. 17:24:36

@régebb óta vagyok Subban mint te: Amúgy jó lenne, ha felfognád végre, hogy nem azzal van bajom, ha te nem értesz egyet azzal, amit itt a külföldön élők kommentelnek, sőt! A vita egészséges, szép és jó dolog. A probléma az, ha kijelented, hogy másnak NEM IS LEHET legitim véleménye. Mert csak. Mert te, minden titkok tudója, a világegyetem legfelsőbb bírája, így döntöttél. Ha nem érted, hogy ez miért gáz, akkor nagy a te bajod...

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.08.07. 18:51:23

@tableno:
1. hölgyem, én azokról nem is nyilvánítok véleményt.

2. "A probléma az, ha kijelented, hogy másnak NEM IS LEHET legitim véleménye."
Oké, igazad van. Sőt, minden férfinak elidegeníthetetlen joga, hogy gyereket szüljön. Bocs amiért elnyomtalak.

"Mert te, minden titkok tudója, a világegyetem legfelsőbb bírája, így döntöttél. "
Ó, vazze, hát érted te a lényeget, miért nem ezzel kezdted?

------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ez egy cenzúrázott (aka ellenőrzött) hozzászólás, íródott 2013.08.07 18:00
Magyarország

tableno 2013.08.07. 19:35:10

@régebb óta vagyok Subban mint te: aha, persze. Határátkelő vagy? Külföldön élsz? Nem? Akkor egyáltalán mit keresel te ezen a blogon? Milyen alapon nyilvánítasz itt véleményt bármiről is?

DieNanny CH 2013.08.07. 21:13:24

@Philosoraptor:
"Státuszszimbólum Mo.-n az autó."

Nem mondanám. Hétfőn történt:
Időpontom volt a közeli városba orvoshoz, 9 órára.
Tőlem 8.05-kor indul busz, 8.30-ra van ott, 20 perc gyaloglás, bőven odaérek. Gondoltam én.
A pesti busz még 15 perccel később is sehol. 8ezres városomban a buszpályaudvaron nincs semmi és senki, aki felvilágosítást tudna adni. Végül egy 8.30-as falujáró busszal mentem, aminek menetideje 20 perccel hosszabb.
Dokinál 40 percet késtem, ami végül is nem volt olyan nagy baj, mert eleve később kezdte a rendelést, tehát fel sem tűnt neki a késésem...
:-/
A dokinál végül 13.17-kor végeztem... És várnom kellett 50 percet a hazavivő buszomra. (Mert csak óránként közlekedik.)
Számomra nem lenne státuszszimbólum az autó...

DieNanny CH 2013.08.08. 14:25:44

@Bonjour:

Amichay-jal kapcsolatban egyetértek! Meg végül is a többiben is...

Mrsmihaly 2013.08.09. 19:07:50

@www.aonang.hu: szia Cooper! Mi is otthon voltunk augustis 1-ig. Jelentkezhettel volna, mint ahogy megbeszeltuk tavasszal. Na mindegy, remeljuk mostmar jol vagy.

Mrsmihaly 2013.08.09. 19:07:50

@www.aonang.hu: szia Cooper! Mi is otthon voltunk augustis 1-ig. Jelentkezhettel volna, mint ahogy megbeszeltuk tavasszal. Na mindegy, remeljuk mostmar jol vagy.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.08.18. 09:49:27

@Mrsmihaly: Hello! Elnézést, de valahogy csak most akadtam rá a hozzászólásodra. :-/
Sajnos nagyon rövid volt otthon ez a 6 hét, sok mindenkivel nem tudtam találkozni, úgyhogy a tanulság, hogy 2-3 hónapra kell mennem legközelebb. :-)
Egyre jobban vagyok, köszi! Minden jót Nektek!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása