oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. július 03. 06:50,  Tartózkodóak-e a franciák? 518 komment

2013. július 03. 06:50 Határátkelő

Tartózkodóak-e a franciák?

Talán még emlékeztek rá, hogy pár hónapja arra kértem az országfelelősöket, írjanak arról, milyenek az emberi kapcsolatok abban az országban, ahol élnek. Nos, még mindig jönnek az írások, ma B. posztját olvashatjátok Franciaországról és arról, vajon tényleg olyan távolságtartóak-e, amilyennek tartják őket.

francia étterem.jpg

„Sokan vélik a franciákról, hogy távolságtartóak. Egy ilyen állítás sosem állja meg a helyét. Lehet, hogy vannak közöttük távolságtartó emberek, de ugyanúgy találunk kedves, közvetlen személyeket is.

Amit az elmúlt 3 év alatt megfigyeltem, az a félelmük attól, hogy idegen nyelven kelljen megszólalniuk. Emiatt sokan látják úgy, hogy távolságtartóak. De ha beszéled a nyelvüket, könnyebben találsz barátokat.

Ha ott élsz, befogadnak

Én személy szerint a sportban vettem észre, hogy nagyon kedvesek es közvetlenek. A csapattársaim mind barátként kezelnek, nem számítok idegennek, külföldinek.

Több tapasztalat is azt mutatja, hogy a franciák, amíg csak átutazó vagy, nem keresik a barátságodat – kivétel ez alól az a nyitott réteg, akik érdeklődnek más kultúrák iránt. Viszont amint ott élő személy lesz belőled, ők is közéjük tartozóként kezelnek.

A fordított szlengkifejezések

Sok hétköznapi kifejezést használnak, amit otthon az iskolákban nem tanítanak meg francia órákon, de a hétköznapi élethez nélkülözhetetlen ismeretük. Rengeteg a szleng, még nekem is sokat kell tanulnom.

Érdekes, hogy olyan szleng szavaik is vannak, melyeknél a szótagokat fordított sorrendben összeolvasva hoznak létre új szavakat. Például „lourd" (nehéz) helyett azt mondják, hogy „relou" (hozzáadva egy „e" betűt a könnyebb kiejtés céljából). Ezek mind olyan dolgok, melyeket Franciaországban élve tanul csak meg az ember.

A vendéglátásban könnyebb barátkozni

A munkahelyi baráti viszonyok terén kevesebb a tapasztalatom, de az eddig látottak alapján úgy látom, hogy a multinacionális illetve más, nagyobb cégeknél a barátságok kialakulásához hosszabb idő kell.

Ezzel ellentétben a vendéglátás területén dolgozók könnyebben összebarátkoznak. Ennek talán az lehet az oka egyrészről, hogy ott több a külföldi születésű munkavállaló, akik nyitottabbak az új barátságok felé, hiszen régi barátaik szülőföldjükön maradtak. Másrészt a vendéglátóipari szakmákban dolgozók kevésbé vannak „elszállva" maguktól, mint néhány jól kereső dolgozó a multiknál.

Ki mennyit keres?

Ha már a keresetről van szó, egy pár szó az átlagos fizetésekről (mind bruttóban értendő). A minimálbér 1400 euró, az átlagbér ennél azért több, 2500 euró körül mozog. A vendéglátásban 2400-2900 eurót lehet havonta keresni.

Ennél értelemszerűen többet keresnek a mérnökök, itt egy kezdő fizetés 3000 euró, egy junior 4500 eurót kap, míg a seniorok már 8000 euró körüli összeggel számolhatnak havonta.

Hasonlóak az összegek a pénzügyi, számviteli szakmában is, ahol a kezdő fizetés 2500-3000 euró között alakul, míg senior pozícióban már ott is meg lehet keresni az 5000-8000 eurót.

Még egyszer hangsúlyozom, hogy az összegek bruttó havi fizetést mutatnak, és természetesen megközelítő értékek csupán, melyek a szakmán belül a különböző pozíciókban eltérhetnek.

Ezek a fizetések az otthoni fizetéshez képest hatalmasnak tűnnek, de ne felejtsük el, hogy Franciaországban nagyjából négyszeres lakás- és szolgáltatásárakkal állunk szemben. Az élelmiszer is sokkal drágább, így egy minimálbért kereső személynek itt is komoly megélhetési gondjai vannak.

Hazai árak, sokszoros fizetés

A ruhák és műszaki cikkek nagyjából megegyeznek az otthoni árakkal, így természetesen egy franciának annyival könnyebb a helyzete, hogy a magasabb fizetéséből neki ezek az eszközök arányosan olcsóbbnak tűnnek. Ugyanígy könnyebben engedheti meg magának egy francia azt is, hogy elmenjen nyaralni.

Tehát igaz, ilyen szempontból, hogy nyugaton jobban élnek, de sosem szabad csupán a fizetéseket összehasonlítani, mert a költségek is nagyban eltérnek.

Akármelyik országba is húz a szívünk, a kezdet mindig nehéz. A legtöbb ember átesik a kultúraváltás szakaszain. Nekem ez talán kicsit hosszabb időbe telt, mint másoknak. Ha hosszútávra, ha csak rövidebb időre megy külföldre az ember, mindenképpen megéri, barátokkal, tapasztalatokkal gazdagodik és segít az önismeret fejlődésében."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat emberi kapcsolatok Franciaország országfelelős

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr235387642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.07.03. 07:32:52

"Amit az elmúlt 3 év alatt megfigyeltem, az a félelmük attól, hogy idegen nyelven kelljen megszólalniuk. Emiatt sokan látják úgy, hogy távolságtartóak. De ha beszéled a nyelvüket, könnyebben találsz barátokat."

A franciákat egy olyan sztereotípia lengi körbe, hogy francián kívül nem hajlandóak más nyelven megszólalni v. ha tudnak más nyelven beszélni, akkor úgy tesznek, mintha nem értenék, amit mondasz.

DonTintoretto 2013.07.03. 07:44:04

Az én tapasztalatom, hogy ha megpróbál az ember egy pár szót makogni a nyelvükön, akkor ők is szívesebben szólalnak meg más nyelven. Bár ebben nincs mindig sok köszönet és ahhoz, hogy megérts az angoljukat, nagyon hasznos, ha beszélsz franciául. De ennek semmi köze a kedvességükhöz..

Amikor kint töltöttem 4 hónapot, többéségében olyan emberekkel találkoztam, akik segítőkészek voltak, megismételték, ha valamit nem értettem, és azt mondták, hogy ne aggódjak, én sokkal jobban beszélek franciául, mint ők magyarul. Persze volt más tapasztalatom is, de több volt a pozitív, mint a negatív.

think different 2013.07.03. 08:00:08

@Philosoraptor: A párizsiak játszák csak az agyukat. A vidéki francia ismerőseim rosszul vannak ezektől az előítéletektől.

fannie · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.07.03. 08:04:18

Én már egy éve tanultam franciául, amikor lehetőségem volt egy hétre Párizsba menni. Gyorsan haladtam, mert jól beszélek olaszul, és a két nyelv nagyon hasonló. Szóval alig vártam az utazást, meg a nagy megmérettetést... Micsoda csalódás volt, mikor nem értettem gyakorlatilag egy szót sem abból, amit mondtak! Valahol minden nyelvvel ez a helyzet, de azért azon mégis meglepődtem, hogy semmi, de semmi nem jön át! :)

nyuszigonosz 2013.07.03. 08:16:51

@fannie: Ez mindenkivel hasonlóan van, aki egy ideje tanul egy nyelvet, és aztán elmegy az adott országba, és elöször is szinte semmit nem ért.
Ezen nem kell sokáig búsulni, ha majd több idöt tudsz ott eltölteni, meglátod, elöször ugyan lassan, de utána mind jobban fogod az élö beszédet is érteni.

nyuszigonosz 2013.07.03. 08:21:52

@think different: @tilmir: Igen. Érdekes, de jellemzö, hogy mindig a fövárosiak - akármelyik országról is van szó- azok, akik az agyukat játszák.:))

NIKI LAURA 2013.07.03. 08:29:40

Nos,Kanada Quebec tartományban a legnagyobb nacionalista,szeparatista,önérzetes nép a francia..

Hiába a két nyelvű állam,egy quebeci nem hajlandó megszólalni angolul,persze az összes tartományban kötelező franciául tudni a hivatalokban!
Ez folyamatos konfliktus forrása,folyamatos az elszakadási kényszer Kanadától,söt volt olyan,hogy épp az U.S.A-hoz akart tartozni.

A francia légtérben franciául-mint köztudott,angol a repülés nyelve-cseveg a légi irányítással a "francia",ezzel sok bosszúságot okozva mondjuk egy "Lufthansa" Crew-nak,aki épp másodikként sorol be az iskolakörre.

M. Úr 2013.07.03. 08:35:41

A poszt nagyon rövid, szívesen olvastam volna még többet. Például az álláskeresésről, lakáskeresésről, a vidéki nem-Párizs városokról.

Viszont ez tetszett:
"Én személy szerint a sportban vettem észre, hogy nagyon kedvesek es közvetlenek. A csapattársaim mind barátként kezelnek, nem számítok idegennek, külföldinek."

Ezt pontosan így találtam én is Ausztriában. Bevándorlóként ha egy helyi (benszülött) közösséghez szeretnénk tartozni, járjunk el valamilyen sport-, tánc- vagy hasonló klubba. Engem az első pillanattól kezdve egyenrangúként, ugyanolyan haverként kezelnek az edzéseken, mintha osztrák lennék. Ajánlom mindenkinek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.07.03. 08:50:24

@M. Úr: Ahogy a bevezetőben szerepelt, HÁ kérése a beilleszkedésre vonatkozott. Ezért nem szerepel benne más.
:)

Igényes 2013.07.03. 08:56:09

Ez milyen jó kis tényszerű poszt. Köszi.

Balu kapitany 2013.07.03. 08:59:19

nekem ez a szleng dolog tetszett, amit nem tudtam, hogy megfordítják a szavakat és úgy használják, érdekes.

hát igen sajnos a kéttannyelvűben sem tanítottak túl sok szlenget..:(

kedvencem a kiejtésre használt példa: "sepa"-nak mondják párizsban, az iskolában pedig zsö n sze pa-nak (je ne sais pas), és annyit tesz "nem tudom"
szóval nem csodálom hogy @fannie nem értett semmit az elején, de idővel ez változni fog (főleg ha kint élsz Fr.o-ban..:))

DonTintoretto 2013.07.03. 09:04:17

Ha már a fizetésekről szó esett, megosztom az én nem túl széles körű tapasztalataimat.

Francia informatikusoktól kérdeztem, hogy mit gondolnak reális havi bruttó bérnek 3 év MSSQL DBA tapasztalattal, egymástól függetlenül 2500-3500 Eurot adtak meg fizetési sávként függően diplomától és a munkahely országon belüli elhelyezkedésétől.

Len.Mag 2013.07.03. 09:15:26

A vége kicsit közhelyes lett, illetve picikét hiányolom, hogy nagy vonalakban az "átlag franciák" hogyan viszonyulnak az emberi kapcsolatokhoz. Pl. milyen a családi élet, mennyire összetartóak, akár az egyes generációk is, mennyit vannak pl. otthon az anyák a gyerekekkel stb. Kicsit megmaradt az írás egy kívülálló elbeszélésének.

@Philosoraptor: Vacsoráztam együtt egy francia társasággal Budapesten. MINDENKI beszélt angolul, franciául csak én nem. Természetesen a társalgás franciául folyt. :)
De ezt a többi nép is így csinálja, nem hiszem hogy ez erősítené a sztereotípiát.

Mi főleg síelni voltunk kint, ott természetesen még az orvos is beszélt angolul, mivel kvázi "túristahely".

DonTintoretto 2013.07.03. 09:17:43

@Igényes: Lefelejtettem ezt a fontos infót. Nem, ez bruttó összeg.

Zka77 2013.07.03. 09:19:48

@DonTintoretto: van pár francia munkatársunk, amikor először telefonkonfoztam velük, nagyon figyelni kellett, hogy észrevegyem, tényleg angolul beszélnek :) De hozzá lehet szokni természetesen. Valszeg nekik is furcsa a magyar akcentus.

Len.Mag 2013.07.03. 09:19:54

@Balu kapitany: Szerintem ez olyan, mint nálunk a "nemtom", meg "asszem", "sztem". Egy könyvből meg iskolában magyarul tanuló ezektől rosszul lenne :)

chatinbretagne 2013.07.03. 09:21:35

Sajnos nagyon közhelyes írás. Ennyit egy otthon élő is össze tudott volna ollózni 10 perc alatt, ha a közhelyekre kíváncsi. És persze felszínességénél fogva nem is valós. Gyakorlatilag felesleges poszt volt.

Felhívnám a posztíró figyelmét arra, hogy félrevezető, ha tapasztalatait az egész országra kivetíti. Sok régió létezik, teljesen más habitusú emberekkel, más körülményekkel, munkalehetőségekkel és lakhatási árakkal - hogy csak a lényeges különbségeket említsem.
Pl. Bretagne-ban: elképesztően olcsón és viszonylag könnyen bérelhetsz házat; a helyiek imádni fognak rögtön, ha nyitott vagy a breton hagyományaikra; könnyű barátkozni; viszont semmi munkalehetőség nincs.
Déli tengerparton mindennek a ellentéte igaz: drága a lakhatás; a helyiek ismerősnek elfogadnak, barátkozni soha nem fognak veled (jaja, kivétel mindig van, pl a világot bejárt fiatal franciák nyitottabbak itt is); tele van munkával a környék, viszont nyomottak a bérek a sok munkakereső miatt. Alapvetően a családok élete, a szórakozási formák is teljesen mások északon és délen.
És most csak két régiót említettem, hát még Párizs, Toulon környéke, Lyon pezsgő élete.... stb. Legalább említette volna meg az író, hogy hol szerezte ezeket a sablonos tapasztalatait, mert egy régiónak elmenne, mint vélemény. De az országra vonatkoztatni - ez kicsapta nálam a biztosítékot.

Ugyanígy a szlenget, kifejezésmódokat: nagyon markáns eltérések vannak. Jómagam 5 éve élek az országban, és nem csak én tanulom a nyelvet folyamatosan, de maguk a franciák is kiröhögik egymást - minap kolléga visszakérdezett kolléganőnél, hogy a "fog" (amit a fogorvos gyógyít) szót mégis hogyan ejthette így. A nő Provence-i kiejtést használt....

Ő az országfelelős? Kár, pedig annyi mindent, érdekeset lehetne írni erről az országról.

DonTintoretto 2013.07.03. 09:26:35

@Len.Mag: Egyetértek! Én élvezek velük beszélni, csak általában pár mondat után átváltunk franciára, bár nekem még az a gyengébbik nyelvem.

Amikor voltam kint interjún Nizza mellett, airbnb-n foglaltunk szobát (a cég fizette volna a szállást, ha nem kötöm össze egy hosszúhétvégével) és a feleségem kérdezte a szállásadónktól, hogy mennyire beszélnek a környéken angolul. Nagyon aranyos választ kapott: "Jópáran beszélnek angolul... De mindenki beszél franciául!"

Ugyandehogy (törölt) 2013.07.03. 09:35:08

@Balu kapitany: egy rajzfilm szerint Neszepá egy település:)))

Igényes 2013.07.03. 09:39:32

@Babette_: Szerintem ezzel nincs gond, magyarul is használják, hogy Nemtomhovába megyek.

chatinbretagne 2013.07.03. 09:41:49

@Igényes: igyekszem. talán összejön egyszer. :)

filemon80 2013.07.03. 09:43:42

Én is felszínesnek éreztem. A téma az emberi kapcsolatok, mégis ugyanúgy itt is van fizetés, árak stb. említve, mint egy általános posztban. És még személyes tapasztalásnak is kevés - persze nem várható, hogy egy ekkora országról írjon valaki, mert az megint csak általános lehet. De ha már emberi kapcsolatok, abból pont nem sok derült ki. A releváns kommentekkel talán kialakul valami. 3 év francia tanulás után azonnal ráröppentem a címre, ezért vártam kicsit többet. Azért köszi!

Amarante 2013.07.03. 09:51:47

Kb. ennyit tudtam en is a franciakrol a poszt olvasasa elott:):):)
Ez minden nemzetre igaz.hatha a kommentekbol tobbet megtudunk:):):)

Balu kapitany 2013.07.03. 09:52:49

@chatinbretagne: és te Bretagneban találtál melót? esetleg most is ott vagy? oda nagyon szívesen elmennék egyszer...:)
mit csinálsz?

@Igényes: azt szeretem amikor valaki Spanyolba, vagy Németbe volt nyaralni..., meg amikor valaki a "nyóc" vagy öt, vagy négy...stb kerületbe lakik (egyszerre!:))

én csak a sulival voltam Párizsban, meg Alsace-ban cserediákként 2-2 hétre, mondjuk ez már az ókorban volt lassan, de úgy emlékszem hogy abszolút befogadó volt a családom (és nem csak nevében, hanem tényleg - pl ők tanítottak meg tarokkozni (tarot).

filemon80 2013.07.03. 09:57:15

@Balu kapitany: Mondjuk ez a "sepa" pont többször is előjön egy középhaladó könyvben a hanganyagokban. Azért a mai nyelvkönyvek már jobban közelítenek az élethez, mint a régi favágósak, ahol szótagolva beszéltek az anyanyelvi hangok is, és főleg mit! Azok csak ellenség félrevezetésére voltak jók :)

Viszont erről a szavak betűinek megfordításáról még csak nem is hallottam soha!

2013.07.03. 09:59:18

@NIKI LAURA: "Hiába a két nyelvű állam,egy quebeci nem hajlandó megszólalni angolul,persze az összes tartományban kötelező franciául tudni a hivatalokban!
Ez folyamatos konfliktus forrása,folyamatos az elszakadási kényszer Kanadától,söt volt olyan,hogy épp az U.S.A-hoz akart tartozni."

Vihar a biliben.

Shebelle 2013.07.03. 10:05:47

Kicsit rövid ez kétségtelen! De én minden Franciaországról szóló cikknek örülök :)
Remélem a hozzászólásokban még sok-sok info kerül napvilágra :)

2013.07.03. 10:14:23

Enyhen kozhelyes, talan azert mert a 3 ev Franciaorszagra nem tul sok.
@filemon80: ez a szavak megforditasa mar vagy 20 eve is nagyon ment. Akkor "beur"-oztek le eloszor, ami franciaorszagi maghrebit jelent. A beur (ugyanugy ejted, mint a vajat franciaul) szo az "arabe"-bol jon megforditva es kicsit jatszva vele, franciasitva.

Ronnie_27 2013.07.03. 10:14:30

Az előző munkahelyem egy francia multi volt. Bár munkaügyben csak egyszer jártam Franciaországban, a magyarországi főnökeim között volt több francia is, főleg magas beosztású, külföldön sokat dolgozó franciák. A többségük tárgyalóképes angollal rendelkezett, de nem szerettek angolul beszélni. Én angolul beszéltem velük, de ha volt a közelben valaki, aki tudott tolmácsolni, akkor már nem akartak angolul beszélni. Szóval csak végső esetben hajlandóak idegen nyelven beszélni még az expatok is, ez a tapasztalatom. Az akcentusuk nyilván más, mint a magyaroké, de én azt hiszem, egy angolul nem túl jól beszélő ember sokkal könnyebben megért egy az angolt idegen nyelvként (bármilyen akcentussal) beszélőt, mint egy angol anyanyelvűt. Először az lehet furcsa, hogy a „h” hangot egyes franciák egyáltalán nem tudják kiejteni. Aki jobban tud valamilyen idegen nyelvet, az is érdekesen ejti a „h”-t.
Ahogyan hallottam, az észak- és dél-francia emberek nagyon különbözőek, ahogyan pl. a dél- és észak-olaszok. A déliek mentalitása a spanyolokéhoz hasonlítható.

Igényes 2013.07.03. 10:19:23

@Balu kapitany: A nyóckert én is használom, vicces. Mondjuk bele nem szívesen költöznék, bár fene tudja mit hoz a sors. :D

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.03. 10:21:55

azt hittem a franciák kevesebbet keresnek, mint a németek, de úgy látszik egyformán

lazy daisy 2013.07.03. 10:25:00

A mérnöki fizetéseket én túlzónak találom.
"a seniorok már 8000 euró körüli összeggel számolhatnak havonta" -> hol és milyen beosztásban??? Ennyit még a németeknél is csak manager ill. részlegvezető szinten adnak, multinál és nyugaton.

filemon80 2013.07.03. 10:31:35

@purple ragdoll: De jóóó! Így, hogy verlan, már valami dereng erről a jelenségről, de csak halványan. Tök sok példát is felhoz.
Nem tudom viszont, merném-e használni őket. Mindig olyan frusztrációm van akcentussal úgy tenni, mintha bennfentes lennék. Ez az angolnál is így van. Félnék, hogy röhejes leszek. Viszont passzívan ismerni ezeket, mindenképpen hasznos.

lazy daisy 2013.07.03. 10:33:11

@siskalaszlo: én nem hiszek a posztírónak.

Itt van pl. egy cikk, igaz németül, és 2011-es fizetésekről.
www.connexion-emploi.com/de/a/gehaelter-von-ingenieuren-in-frankreich-nach-berufen-und-branchen

"2011 lag in Frankreich das Durchschnittsgehalt für Ingenieure in Führungspositionen bei 54 000 Euro brutto"

A posztoló szerint ez 96000 EUR lenne. Na én nem hiszem, hogy két év alatt ennyi fizetésemelést adtak volna :)

Másik cikk 2010-ből:
www.sueddeutsche.de/karriere/laender-vergleich-wo-ingenieure-am-besten-verdienen-1.501624

Nagyon nem helyes, hogy valótlan információk jelennek meg, csillagászati fizetésekről. Szerencsétlen kivándorló meg majd meglepődik, ha majd csak a feleannyit kínálják neki. Szóval ne (csak) a határátkelőn tájékozódjatok a leendő fizetés összegéről...

Bonjour 2013.07.03. 10:38:44

Sziasztok,
Régi olvasó vagyok, de csak most regisztráltak a post kedvéért. Szerintem hianyos a poszt, de az igaz, hogy lenyegretoro es eloszlatja azt a tevhitet, hogy a franciak megkozelithetlenek, de az is igaz, hogy mint minden tévhitnek, ennek is akadnak szereny alapjai.A fordított szleng egy külvárosi (parizsi) szleng, verlan a neve, ami az " à l'envers" szó fordított olvasásából jön. Ezek a fiatalok így akartak maguknak egy sajátos szókincset fabrikálni, ami aztán a francia rap-ben is megjelent, amit hallgatnak mások is, lassan beszivargott a köznyelvbe is nehány szó. Azért nem elterjedt, de létező, aktív jelenség. Mas szlengek is vannak, de nem enniyre markans az elteres ott. De vannak mások is, pl. nyelvjarasuk. Pl. Provence vidékén a patois még nem halt el teljesen, az öregek beszélik, minden falunak megvan a saját patois-ja, tilos volt az otthonom kívül használni hat elhalt. De azert nizzai fekete francia nyelvet se konnyu megerteni. A beton nyelv a patois-hoz hasonló, de még találni Bretagne-ban öregeket, akik beszélik. Egyéb nyelvjárás is van, de unalmas lenne. Most nincs időm írni, de este szívesen írok a beilleszkedesrol. Alapvetően könnyebb beilleszkedni, mint sokan hiszik. Franciát nehéz megközelíteni úgy igazán, de ha egyszer elfogad a solidarité ott nem duma, hanem lelkekből kiáradó törvényszerűség. Ugyanakkor igaz az is, hogy nacionalisták, es az is, hogy vannak bizony idegengyűlőlök, de nem gáz. Alapvetően a kényelmes életüket sirják vissza, es ez érthető. Ha egyszer azonban belekóstoltak a francia néplélekben, ami mára kialakult és vannak bizony általánosságok, tudni fogod kell-e vagy sem. De azért nem véletlen vannak annyian oda ezért az országért. Hibái emberiek, es sokkal közelebb áll a magyarhoz bizonyos tekintetben, mint az elsőre látszik. Este, es ha tudok, akkor addig parszorvisszanézek, es ha nincs kommentdömping, akkor szívesen válaszolok, ha tudok. De lehet, hogy addigra a posztiro is megteszi ezt. Jó kommentelest!

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 10:39:04

@chatinbretagne: Egyetertek. Felrevezeto, meg akkor is, ha jol osszeszedettnek tunik.
Tokeletesen igazad van, regionkent valtozo az elet a franciaknal.
Ha valaki kicsit bele szeretne latni, javaslom a Vive la France tavaly moziba kerult filmet. Na, ott aztan egy picit kiderul, hogy regionkent mit gondolnak egymasrol a franciak...:) mellesleg a tajat is bemutatjak, ami gyonyoru!

En is itt elek es rengeteg mindent ateltem/atelek...Mi pl a nyaralasainkat is ugy szervezzuk, hogy megismerjunk mas regiokat is...

Irj, en szivesen olvasnam. ;)

Bonjour 2013.07.03. 10:40:31

Ja es annyit, hogy a fizetések közel sem olyan vonzóak, már ami egy bevándorlónak elerhető, ebben a kommentelőknek igazuk van.

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 10:41:43

@Bonjour: Szia Bonjour!

Kimaradt Haute Savoie nyelvjarasa..:)
ok, ezt mara mar kevesen beszelik es erteni is nehez, de en imadom hallgatni!
Nekem az jott le, hogy te is imadod az orszagot, ahogyan en!:)

Igényes 2013.07.03. 10:42:25

@Bonjour: Ha mérnöki munkakörbe mégy ki, nem mindegy, hogy bevándorló vagy-e? Mosogatónál gondolom számít.

@DonTintoretto: Köszi.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.03. 10:45:54

Hát ez a téma nem túl hálás a kommentek szempontjából, hiszen Franciaország, mint a többi ország is igen sokrétű. Nem mindegy, hogy falun, kisebb városban, vagy esetleg a fővárosban élsz...Sőt az sem, hogy melyik régióban. Éppen ezért mindig lesznek, akik ellentvéleményt fogalmaznak meg, ez természetes. Ez az írás az írója saját tapasztalatain alapult. Bár én csak Franciaország szomszédságában élek, de sűrűn járunk át. A tapasztalatom náluk is az, hogy kedves, közvetlen emberek. Alsace-ban töltöttünk még sok időt egy kis faluban, ott meg főleg éreztem ezt. Nagyon segítőkészek voltak, a 2 hetes nyaralásaink alatt is szívesen beszélgettek velünk.
@Ronnie_27: Talán azért van ez, mert az anyanyelvükön nem ejtik ki a "h"-t...

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 10:47:08

@Ronnie_27: a ferjem is francia es a mai napig gondja van a h-val, pedig jol beszel angolul is...:) Kedvencem a here, ami nala a mai napig ir,ha gyorsan beszel...:)

Viszont a kisfiunk hihetetlen modon valt franciarol angolra, majd magyarra...erzodik a fokent francias kiejtes, de mara mar egyre tisztabban beszel a masik ket nyelven is. (Oktoberben lesz 3 eves.)Szeptembertol angol jatekos orakra is jarni fog, igy fejlodik majd az angolja is.

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 10:50:02

@filemon80: Kepzeld el, nekem eloszor az volt fura, hogy a je suis-bol egesz egyszeruen svi lett...:) Kellett ido, mire felfogtam, de mara mar megszokotta valt. :)

Lorinc 2013.07.03. 10:51:28

Tipikus magyar sztereotipia a franciakrol, hogy tavolsagtartoak, sovinisztak, nem lehet veluk baratkozni stb. Az en tapasztalatom az, hogy egy atlag francia kozvetlenebb es baratsagosabb egy atlag magyarnal, erre szamos alkalommal dobbentettek ra. A fenti sztereotipiakat Magyarorszagon raadasul gyakran olyanok terjesztik, akik talan meg eletukben nem jartak Franciaorszagban. Persze Franciaorszagon belul is vannak kulonbsegek, az orszag hatalmas es nagyon sokfajta videkkel, emberrel. Parizst egy kicsit kivetelnek mondanam, nagy, nyuzsgo varos amibol kifolyolag szemelytelenebb is egy kicsit. Franciaorszga tobbi reszere (meg olyan nagyobb varosokra is mint Lyon) a fentiek abszolut igazak. Meg akkro is ha valoban kulonbozo videkeken az emberek is kulonbozoek, a del-franciak alapbol kicsi tmasak mint az eszakiak (elobbieknek van is egy kis kisebbrendusegu komplexusuk az utobbiakkal kapcsolatban).

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 10:52:26

@lazy daisy: Pedig a posztolo igazat irt. Atlag 2000-2500€-t visznek haza a franciak. Fugg termeszetesen a munkahelytol es a beosztastol is. Ha figyelembe veszed a lakasberleti dijakat es egyeb koltsegeket, meg sem tudnanak elni 1000€-bol.

camelus 2013.07.03. 10:55:18

A fizetések nagyon elszálltak a posztírónál. Párizsban 2500€ az átlagfizetés, de vidéken (és minden vidék ami nem Párizs) olyan 20-30% kevesebb.
A 8000€ fizetés az nem senior hanem egy erős középvezetői fizetés.
Ami a brutto-netto vonalat illeti a családi adózás miatt, ha valaki egy fizetésből él, 2-3 gyerekkel akkor nagyon keveset fizet arányaiban, míg egyedül simán lehet 30-40% az adó. Ez eléggé meg tudja kavarni a képet.
A franciák munkahelyen nehezen barátkoznak, főleg a vezetői szinteken, attól lejjebb és a magánéletben jobb a helyzet, ha beszéled a nyelvet.
Egyébként megint csak vidéken sokkal jobb a helyzet.
Párizsban inkább ugy néz ki, hogy mindenki megy a maga módjára egy fallal körülvéve, amit ha áttörsz (mondjuk mert segítséget kérsz) akkor segít-kommunikál, de magától sose lépné át.
Autózásban nagyon figyelmetlenek, nagyjából szarnak a szabályokra, balra kanyarodó sávból jobbra megy, vagy mert későn jött rá, vagy mert ott nem volt senki és ezért arra ment. DE nem aggresszívek és nem támadnak vissza (100ból 99). Ezért aztán igazából ha figyelsz rá, hogy éppen ki bambult el akkor könnyebb és jobb vezetni mint otthon.
Állást keresni először magyarokon vagy más bevándorolókon keresztül érdemes, esetleg interim meló és csak egy-két heli munka után van igazi esélyed direktben melót kapni.
Persze ez változhat, ha hiányszakma vagy nagyon jó vagy és ez kiderül.
A lakásbérlés horror, főleg Párizsban, de most a válság miatt talán lesz némi javulás - egyre több lakás van 2-4 hónapig hirdetve, van hogy fél év alatt sem megy el. MIközben régebben szinte 1 hét alatt elment minden.
A szolgáltatások szinvonala változó, de mondjuk jellemző hogy 5ből egy ételrendelést elrontanak vagy nem találja a futár a kapucsengőt.

Az angol nyelv használat sokat javult, egyre több helyen beszélik és egyre több helyen van, hogy nem néznek ki mert nem tudsz franciául.
Ami nehéz (főleg Párizsban) az a gyerek ügy, mivel:
- a metrónál nincs mozgólépcső nehéz a közlekedés
- játszótereken hétközben főleg észak-afrikai babysitterek vannak a gyerekekkel, akik nem figyelnek rájuk ezért a gyerekek néha kimondottan aggresszívek
- Nagy a kosz, kutyaszar az utcákon, ami kicsi gyerekekkel veszélyes
- kertes ház vagy messze van vagy nagyon drága
- bölcsi drága lehet
- minden értelmes és jó helyen nagy a tömeg
- normális méretű lakás drága

Cserébe óvoda-iskola ingyenes, napközi olcsó, kaja elfogadható, megtanul a gyerek franciául, a játszóterek amúgy nagyon jók és éjszakára bezárják.

Szóval összességben: egyedüliként Párizs király, családdal jobb bárhova máshova menni. Általánosságban nem kell félni Franciaországtól, de nem is ezt javasolnám első helyen (hanem pl Németo-t, ahol a mentalitás közelebb áll a magyarhoz)

Ez 3.5 év tapasztalata.

lazy daisy 2013.07.03. 10:55:23

@Karinette: OK azt elhiszem, amit irsz. De a mérnöki fizetéseket továbbra sem hiszem, hogy igazak. Max. Párizsban, de átlagban tuti nem. Lásd a belinkelt cikkeket.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 10:57:03

@NIKI LAURA:

Azért a boltos inkább a saját érdekét nézi. Ha látja, hogy nem tud a vevő franciául, azonnal angolra vált. Saját tapasztalat.

kutya vacsorája 2013.07.03. 10:57:28

@Lorinc: és ők (ők mind) csinálták trianont, román kurvákért cserébe:)

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 11:00:37

@lazy daisy: Sajnos, azzal kapcsolatban nincsenek infoim. A szomszedaimbol es a barataim elmondasaibol tudok csak kiindulni. Itt meg nem ismerek egy mernokot sem.
Amugy sem szeretnek a fizetesekrol beszelni, ezert van a kb-i szam. Ha mar kozelebbi baratokka valtatok, akkor kerul szoba nagyon ritkan nehany ilyen kerdes, en foleg a blogom miatt es az emailben megkeresok miatt kerdeztem meg toluk hosszu ido utan. Egyszeruen itt, ahol elek, ez tabutema.

BTBTBT 2013.07.03. 11:02:51

Ideje lenne mar atruccannom Parizsba. Kozel is van meg Eurostarral hamar megvan az egesz.

2500 euros atlagfizetes? Az jobb, mint a londoni, persze a poszter a magyarhoz viszonyitja a francia megelhetesi koltsegeket. Kerdes, hogy a magas londoni koltsegekhez kepest hol vannak a franciak?

Balu kapitany 2013.07.03. 11:03:42

@Karinette: @chatinbretagne: @Bonjour: írhatnátok mindhárman. én szívesen olvasnám....:)

camelus 2013.07.03. 11:04:36

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hát nekem van tapasztalatom mind a két irányba. Van az utcánkban (Párizs, 15. ker) olyan is, aki kézzel lábbal megpróbál megérteni (vagy nyelvet vált) és van olyan is, aki csak a francia és ha belevered az orrát valami akkor érti meg a mutogatást.

Ugyan így, van olyan, hogy vénasszonyok elkezdik csodálni a 3 gyerekünk (szépek na:-)), de ugyanakkor volt már olyan is, hogy idősebbek beszóltak, hogy külföldiek húzzatok innen.

filemon80 2013.07.03. 11:05:17

@Karinette: Viccesek ezek az anyanyelvi beidegződések. Én svédeknél dobtam egy hátast, hogy az angol jeans szót egymástól függetlenül több, amúgy angolul nagyon magas szinten beszélő svéd is "jínsz"-nek ejtette. Ez azért is fura, mert a magyarban is "jé" a j, nálunk ezt mégsem mondja így senki. :D

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 11:06:09

@Barátusz: Nosza, rajta!:)

Sok mindentol fugg a megelhetes: eletszinvonaltol, prioritasoktol igenyektol- egyedulallokent vagy csaladdal...
En nem ismerem a londoni koltsegeket, ezert nem tudok neked erdemben valaszolni.

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 11:07:14

@Balu kapitany: Talan majd egyszer...:) Koszonom, Balu! ;)

Csesztike 2013.07.03. 11:10:40

Szaisztok! A posztot kicsit rövidnek találtam én is,és ahogy vki előttem már irta,nagyon sok mindent lehetne még irni..a forditott szóhasználat itt is megvan./Nizzában élek../, de most csak a bara /arab /, szó jut csak eszembe. De ezenkivül sokmindent szeretnek leröviditeni, iskolába nem tudom tanitják-e, én nem ott tanultam a nyelvet. Pár kollégám próbálkozik au angollal,de nekem is volt olyan,hogy nem tudtam eldönzeni hogy most akkor melyik nyelven os beszél. A feketéknek viszont a franciáját is nehéz megérteni néha. A beilleszkedés hamar megy, nekem semmi bajom a franciákkal, normálisak,segítőkészek stbstb. Korzikát kivéve,ami elég nacionalista,sommindent hallani mi van ott, párom főnöke odavalósi....most mennem kell,ennyit tudok hirtelen hozzátenni a poszthoz.

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 11:10:57

@filemon80: Meg ma is meglepodom en is nehany angol szon, amirol meg vannak gyozodve, hogy ugy kell mondani...aztan rajovok, hogy a franciat angolositottak, gondolvan, hogy sok szo hasonlo, talan az is...sakkozzam ki.
Igy ma mar egyszerubb, ha csak franciaul beszelunk.:) Am a mai napig meg tudnak lepni nehany helyi kifejezessel es feltetelezem, meg sokaig igy lesz, hiszen, ahogyan minden nyelvben, a franciaban is a fiatal nyelvujitok elegge aktivak...:) Az idosek kezdik elfogadni, erre a legjobb pelda az autopalya vagy nehany iranymutato plakat, ahol mar a roviditeseket hasznaljak...:)

BTBTBT 2013.07.03. 11:11:26

@Karinette:
Nyilvan van egy atlag a megelhetesi koltsegek teren is.

Szerencses helyzetben vagyok, mert a havi koltsegem szamlakkal egyutt 900 font. Ez jo viszonyitasi alap a francia kiadasokhoz?

Csesztike 2013.07.03. 11:12:08

Elnézést a rossz helyesìrásért,telefonról vagyok...

Bonjour 2013.07.03. 11:20:05

@Karinette: szia! Tényleg kihagytam, tobbivel egyutt, sajnos nem is volt alkalmam még hallani... Meg van még pár. :) Valóban imádom a francia lelket. Sőt ez off lesz, de a tarot is ;). Ha nem is vagyok akkora guru, mint te. Ha időm engedi, néha bekukkintok az oldaladra. De majd ezt maskor. Na most vissza on, hogy ne off-oljam szét.
@Igényes: a mérnöki munkánál valószínűleg nincs igazán eltérés,de azt tudni kell, hogy a franciák őrülten fontosnak tartják a matek oktatást, ergo sok jól képzett mérnökük/informatikusuk van, néha exportálják is őket egy francia cég terjeszkedésekor. Mo-on dolgozó fr informatikust is ismerek, pedig informatikusokból a magyarok jól állnak. Mosogatóknak nyitott a pálya! Es tuti megkapja legalabb a minimálbért, ha valódi francia foglalkoztatja. E a friss bevandorlókról beszélek, mert ha bizonyítasz, beilleszkedést, messze juthatsz hosszú idő alatt. Hogy van-e üveg plafon, azt nem tudom, de a felső tízezerbe csak beházasodni lehet, ha híres fotómodell vagy, vagy pénzügyileg robbantasz. De azert egy vacsorára be lehet jutni bárhova, ha ez az eletcel. Na hosszú lett.

Mellesleg a 2000-2500 euró tényleg átlagbér, ebben Karinának teljesen igaza van. Nem beszélve a juttatásokról, ami további jövedelem kiegészítés, akar több száz euro, ha gyereked van ennél is több. Igaz ez utobbi kedvezményeket most akarjak megkurtításával.

Na most viszont tényleg megyek, visszanezek később. De látom, gyűlnek itt a szakértők, szóval este mar nem lesz mit mondanom. :)

Bonjour 2013.07.03. 11:23:10

Bocsánat az elgepelesekert, a prédikátor szöveg javítás néha elég gaz, különösen magyarul.

Bonjour 2013.07.03. 11:24:17

Prédikator=prediktív... Így jár, aki rohan. :)

Balu kapitany 2013.07.03. 11:24:46

@Karinette: lásd pl. Sárli Seplin..:))

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.03. 11:24:47

@camelus: Na az autózáshoz csatlakozom! Katasztrófálisan vezetnek, szabálytalankodnak, stb. Azt gondolják figyelj te, ő akkor is kihajt eléd, ha ezért neked fékezned kell. Genfben én mindig azt figyelem, amikor át akarok menni a zebrán, hogy francia vagy svájci a rendszám a közeledő kocsinál. A svájci megáll, a franciánál viszont rizikós elindulni :-)

filemon80 2013.07.03. 11:25:15

@Csesztike: Ó, Korzika. A Nagy zűr Korzikán (L'Enquête Corse) megvan? :) Szerettem azt a filmet, és bírtam, hogy van önkritikájuk a nagy nacionalizmus mellett is (mindenki maszkban a fején futkosott, de mindenki tudta ennek ellenére, ki a másik). Néha idétlen, persze, de összességében mégis jó. És annyira szép ez a hely!!!!

purple ragdoll 2013.07.03. 11:26:27

@filemon80: Én nem tudok franciául, viszont az érdekesebb nyelvi (és egyéb) jelenségekről szívesen olvasok, így rémlett, hogy olvastam erről egy cikket. Gondoltam, lesz, aki itt érdeklődéssel olvassa. :)
Szerintem ha már beszélsz egy nyelvet, az teljesen mindegy, hogy szlenget is használsz-e, mert szleng nélkül is lehetne okod arra, hogy zavarban legyél, frusztráltan érezd magad, mert akcentusod van, mert nem tudod tökéletesen kifejezni magadat, mert nem tudsz nyelvtanilag helyesen beszélni stb. Ok mindig van az elbizonytalanodásra, de felesleges ezzel foglalkozni. Ha úgy érzed, illik a helyzethez, szerintem nyugodtan használj szlenget is, nem kell, hogy bármi visszatartson. :)

Csesztike 2013.07.03. 11:39:38

@filemon80: Igen megvan, bár már rég láttam. Sajnos még nem volt alkalmunk elmenni,mert nincs nyáron együtt szabink csak télen...de mindenki mondja , kihagyhatatlan. Rengeteg ott a túrista,elöttünk a kikötő,minden nap mennek a hajók oda. A túristákkal nem izélnek a helyiek,inkább akik oda akarnak költözni,sokszor megrongálják az épitkezéseket is. Régen Nizza is ilyen volt, nem akartak más lakosokat, függetlenként akartak működbi,de aztán nem igy alakult...De a nagyon öregek,a mai napig nem szeretik az 'idegeneket'...

La Pantera 2013.07.03. 11:55:29

Milyen az iskola a franciáknál? Amikor Magyarországon egy nemzetközi suliban tanítottam, rengeteg volt a cserediák és a franciák az egyik legjobbak voltak fegyelmezettségben, házifeladat-készítésben, órára készülésben... a másik kiemelkedő nemzet az orosz volt, így azt szűrtem le,hogy ezekben az országokban biztos nagyon jó az oktatás...

h_zolee 2013.07.03. 11:56:17

@Amarante: szvsz a legtöbb posztnál (mármint ebben a blogban) igaz, h a kommentekből többet tudunk meg...

01234567 2013.07.03. 11:58:31

@NIKI LAURA: A Lufthansa crew örüljön hogy ott le nem lövik egy Exocet-el :) Ha turistaként izgalmakra vágysz, szólalj meg németül észak Franciaországban. Jó, igazából a tapasztalataim még a 90-es évekből származóak, azóta lehet ott is más a helyzet, de akkor németül megszólalni egyenlő volt azzal, leköpnek a benzinkúton, a pincér beleköp valszeg a a levesedbe, de egyáltalában is, örülj ha kiszolgál, és nem csak elsétál feltűnően melletted amíg el nem mész végre a búsba onnan, ha németül próbáltál kommunikálni, mert az az egyetlen idegen nyelv amit ismersz. Kamionos ismerős egy doboz cigit nem tudott venni mivel a hülye németül szólalt meg az üzletben, utána már próbálkozhatott magyarul .

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 12:07:59

@Karinette: dà vànszi...na, az en gepem is onjavitova valt..:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 12:08:00

en azt hallottam a franciakrol, hogy eleg igenytelenek otthon, rendetlenek, kupi van a lakasban, hetente furdenek, meg ilyeneket

3 eve a fonokom francia volt, vagyis hat onnan telepult ki amerikaba
egyszeruen fel ev kellett meg megertettem az angoljat, mondjuk az en akcentusom is durva, altalaban francianak hisznek:)

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 12:08:56

@Bonjour: Koszonom! Orulok! Majd irj nekem, ha lesz idod!:) Nagyon varom!

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 12:15:36

@hagyma: ahol en lakom, ott gyonyoru nappalik, hatalmas konyhak, rendezett kertek es elegans idos holgyek, kedves oregurak elnek, es otthon maradt, gyermeket nevelo csinosan oltozott anyukak (az o tarsasagukba jarok). Egyikuknek sincs baja a vizzel es a szappannal. :)

Am el tudom kepzelni, ahogyan minden mas orszagban, itt is vannak kivetelek. Az en tapasztalataim szerint a franciak rendszeretoek, tisztak, dolgosak es imadnak fozni, oltozkodni es tarsasagba jarni szombat delutanonkent.

filemon80 2013.07.03. 12:16:35

Ez az igénytelenek/nem igénytelenek a franciák kérdés érdekes. Ha arra gondolok, hogy néztek ki a pár éve látott, Sziget-fesztiválozó francia fiatalok a Szentendrei úti hiperben (középkategóriás csövesek), akkor persze azt mondom: igénytelenek. De ebből nem vontam le messzemenőt. Viszont ott van a nagyon másik oldal, az örök téma a francia eleganciáról, stílusérzékről stb. Ez csak városi legenda? Vagy már csak múlt idő? Nem azt mondom, hogy Párizsban (vagy ahol kevesebb a bevándorló), csupa Coco Chanelt várnék szembejönni az utcán, de azért érdekelne, hogy is van ez...

nosuti 2013.07.03. 12:27:39

Nekem Párizs a kedvencem, egyszer majd lehet eltöltök ott pár évet, ha a munkám úgy adódik. de bármi más francia terület is jó lenne.
Turistaként voltam már Párizsban, és nekem is vegyes az élményem a pincérekkel kapcsolatban. van aki még a nyökögött francia szavakat sem volt hajlandó megérteni és tök mást hozott ki, de volt aki igyekezett segíteni nekünk, ha nem volt angol menü. Azóta kicsit jobban is beszélem a nyelvet, de sajnos nem használom, így sokat segítene, akár csak egy hétvége Párizsban.
Nem tudom vájmí mikor megy vagy most van ott, majd remélem mesél.
Most van egy párizsi kolléganőm, nagyon helyes az angol kiejtése :) ssanzs, oblázs etc
most meg is kérdeztem tőle ezt a sepá-t, de ő azt mondja hogy sosem hallotta, és hogy azt ők ki szokták mondani rendesen hogy je ne sais pas

Spacecake 2013.07.03. 12:28:00

kicsit kozhelyes,de azert rendben volt.
5/10

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 12:29:37

@Igényes: hat pont a mosogatoknal nem szamit
ott mindenki ugyanannyit kap egy adott helyen
persze ha valaki kiugroan jol mosogat az elerhet nemi emelest

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 12:30:35

@Barátusz: az kb mennyi €? Bocsi, nem vagyok kepben.

A mi kiadasainkrol tudok nyilatkozni hitelt erdemloen, de mi ket gyerekkel elunk es a ferjem szeret elni.

A lakasberleti dijunk 1450€, ez rettento magas, de mivel egyelore kozel kell maradnunk Genfhez, nincs mas opcionk. Ebbe nincs benne a futes, a viz es az aram. Plusz telefon, internet es benzin. kb 2000€ telen, nyaron pedig 1700. Baromi sok. Most akartam keresni egy kisebb lakast vagy hazat, de az arak az egekben vannak. Pedig szeretnek elkoltozni innen Annecy-ba. Neheziti a helyzetet a francia lakasberleti torveny is, kvazi, ha itt akarsz berelni egy hatalmas dosszieval kell jarkalnod es meggyozni a tulajt, hogy te vagy a legjobb berlo. Voltunk megnezni par hazat es mivel en meg nem dolgozom foallasban, raadasul kell meg ket ev a francia allampolgarsagig, tobb helyen is ugy kezdte a tulajdonos, hogy megmutatja a hazat, de elore szol, hogy biztosan nem bennunket fog valasztani a gyerekekkel es figyelembe veve, hogy en nem vagyok meg francia. Szoval, vannak rossz tapasztalataim is.

Szeretnenk majd venni egy hazat, de egyelore meg sakkozunk, hogy merre es hogyan, raadasul most indulnak be az en munkaim is szep lassan, igy meg ido kerdese.

Ezt a lakasberleti dolgot nagyon utalom, mert tudom, hogy mashol orulnenek nekunk, itt pedig nekunk kell bizonygatni, hogy mi bizony jok vagyunk, bemutatva a keresetet es az osszes szemelyes papirt...:(

Kicsit hosszu lett, bocsi. A vasarlas igenyektol fugg. Lehet heti 120€, de van aki heti 250€-t kolt a kornyezetemben. Kozmetikus es fodrasz szinten a hely fuggvenye. Egy szimpla kozmetikai kezeles 50€ (ennel persze van dragabb, ez a legolcsobb) egy festes-vagas 120€.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 12:30:54

@Karinette: ja, hat oregsegere mindenki megkomolyodik:)

think different 2013.07.03. 12:31:19

@lazy daisy:

London, 2013, ugyanaz a cég, ugyanaz a beosztás:

Magyar grafikus: nettó 2500 GBP/hó
Angol grafikus: nettó 4000 GBP/hó

(a magyarnak több tapasztalata van ér hosszabb ideje van a cégnél)

Balu kapitany 2013.07.03. 12:33:45

@nosuti: akkor adj a kezébe vagyis a fülébe egy középhaladó francia hanganyagot (kérd el filemontól), hadd tanuljon
:D)
lehet hogy nem is párizsi...csak valami orosz kém nálatok, nem kért információkat tőled? na ugye!:))

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 12:38:39

@Gilda66: Az en kedvenceim a francia dupla korforgalmak! Na, ott aztan megy mindenki, ahogyan tud...:)

Am par hete az olaszoknal rajottem, hogy ezt meg lehet fokozni! Nem kicsit!:)

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 12:41:26

@hagyma: :))) Erre nem gondoltam.:)
Most olvastam egy ujabb konyvet Napoleonrol...ott leirja a szerzo, hogy a parizsi tarsasagi elit anno fintorogva fogadta a kis olasz korzikait, mert mindenki tudni velte, hogy az olaszok budosek. Ja, hogy o korzikai? Meg rosszabb!:)
Kidoltem a nevetestol!:) Volt humora es stilusa az ironak!

La Pantera 2013.07.03. 12:45:57

@Karinette: köszi, elolvasom majd a linkeket. Németországban (München) egyébként ugyanez megy a lakásbérlésnél. Mínusz pont, ha van gyerek, mínusz pont, ha csak az apa dolgozik ( mondjuk nem tudom, mi van, ha mondjuk 5000 Euro felett keres), mínusz pont, ha akcentussal beszélsz. A legutolsó kis 3 szobás szuterénlakásért is van képük minimum 1000 Eurót elkérni és ez csak a bérlés.

Alice in Wonderland 888 2013.07.03. 12:47:40

@La Pantera: Nagyon durva, egyetertek! Nemetorszagban eltek?

Evain 2013.07.03. 12:48:09

2500 az átlagfizetés Párizsban? A fene, férjem mindig mondta, hogy jól keresek, de most látom, hogy tényleg. :D

nosuti 2013.07.03. 12:51:07

@Balu kapitany: lehet ő valami irodalmi franciát beszél :)
mert az indiai srác aki ott dolgozott 2 évet, ő ismeri a szepát

lazy daisy 2013.07.03. 12:52:06

@think different: fix alkalmazásban vagy szerződéssel? Multinál vagy kis cégnél? Nem gondoltam volna, hogy ilyen különbségek vannak, pláne mérnököknél. Èrdekes. Èn németeknél élek és ekkora különbségekről fix alkalmazásnál itt még nem hallottam.

Amúgy Angliában Londonban mennyivel magasabbak a fizetések a vidéki fizetésekhez képest?

nyuszigonosz 2013.07.03. 13:02:08

@chatinbretagne: Írjál te. De tényleg! Franciaország nagy, színes és érdekes. Én szivesen olvasnám.

filemon80 2013.07.03. 13:03:28

@nosuti: De ő mindig azt mondja, hogy "jönöszepá"? Nem is azt, hogy "jönszepá"? Az előbbi olyan, mint amikor valaki nagyon odafigyel, hogy szééépen, akkurátusan beszéljen. Mint egyes szülők a gyerekeikhez. :)

La Pantera 2013.07.03. 13:03:46

@Karinette: Igen, de szerencsére nem szuterénlakásban:)

nosuti 2013.07.03. 13:05:28

@filemon80: nem tudom, azaz je ne sais pas, mert itt mindig angolul beszél

morsels (törölt) 2013.07.03. 13:06:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Tobb olyan tetel volt a hozzaszolasaban, ami nem egeszen ugy van, igy meg elegge felrevezeto, meg volt olyan is, ami egyszeruen nem igaz.
De ez nem Quebec poszt, szoval nincs igazan jelentosege :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 13:08:12

@Balu kapitany:
London 2013.
Ugyanaz a cég ugyanaz a beosztás.

Angol gépkezelö 12font
Magyar gépkezelö
12font
Román gépkezelö
12font

Balu kapitany 2013.07.03. 13:11:01

@diggerdriver: köszönöm ezt az infot, bár nem tudom mivel érdemeltem ki személyesen én, sajnos nincs sok afffinitásom a gépekhez, hobbi barkácsoló vagyok pusztán...ennek fényében még megtisztelőbb, hogy címzett lehettem:))

nosuti 2013.07.03. 13:11:27

@nosuti: egyszer azt is meséltem neki, hogy az ogre az francia eredetű szó, mármint a shrekféle ogre. Több lehetőség is van, de az egyik hogy a franciák minket ugye hongrois-nak hívnak, és abból alakult ki, hogy jönnek a magyar szörnyek :)
hát nem hitte el, pedig asszem a wikin is ez van

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.07.03. 13:11:48

@nosuti: A franciák gyakran lehagyják az élő beszédben a ne...pas tagadópár első tagját, a férjem sem mondja ki soha a "ne"-t

nosuti 2013.07.03. 13:12:50

@Gilda66: hát én ezt tudom, csak a párizsi kolléganőmnek volt új :)

nosuti 2013.07.03. 13:15:35

@nosuti: pontosabban, úgy fogalmazott, hogy az úgy nem helyes :)))
jó, ő egy elég furcsa nő

think different 2013.07.03. 13:16:07

@lazy daisy: Nem tudom, nem dolgoztam vidéken.

Fix szerződés, nagyon nagy cég, UK viszonylatban saját területén dobogós.

Én személy szerint már kaptam egy elvégzett munka után olyan megjegyzést a fizetés mellé, hogy örüljek neki, hogy kelet-európaiként kapok munkát.
Amikor visszakérdeztem, hogy ennyiért megcsinálta volna-e a munkámat, akkor azt hittem újra kell éleszteni.

Körbe lehet nézni, hogy pl. egy brit webdesigner mennyit kap egy lengyelhez képest azonos minőségű munkáért...

filemon80 2013.07.03. 13:28:09

@nyuszigonosz: Bocs, erre cuppantam rá:

"@chatinbretagne: Írjál te. De tényleg! Franciaország nagy, színes és érdekes. Én szivesen olvasnám."

nyuszigonosz 2013.07.03. 13:29:25

@filemon80: Gondoltam. :))
Csak, nem értettem a szavakat.

lazy daisy 2013.07.03. 13:30:06

@think different: köszi a választ. én itt ilyen különbségeket csak freelance munkánál hallottam, meg egyszerűbb (nem mérnöki) munkáknál. Mondjuk itt németeknél sok cég igazodik mindenféle fizetési táblákhoz is.

morsels (törölt) 2013.07.03. 13:31:27

@Karinette:
Imadkozz, hogy ne jojjon Toki :-)

nyuszigonosz 2013.07.03. 13:35:42

@filemon80: Köszönöm! Megint tanultam valamit. :))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 13:36:14

@filemon80:

Nekem, nyelvészként, meg mindig az volt a vicces, hogy emberek egymás rossz kiejtésén vagy furcsa kiejtési szokásaikon nevetnek, miközben nem veszik észre, hogy ők ugyanazt csinálják, csak a saját hibáik és furcsaságaik fel se tűnnek nekik!

Orosz-magyar röhej, melyet láttam: Svédország fővárosa a magyar szerint "stokholm", az orosz szerint meg "sztokgolm", persze mind a kettő jócskán eltér az eredetitől, de jót nevettek egymáson.

Alapvetően az idegen szavak, nevek kiejtési szokásai szinte minden nyelvben teljesen szabálytalanok.

nosuti 2013.07.03. 13:37:48

@morsels: jöhet, már úgyis túljátssza a szerepét

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 13:39:11

@filemon80:

Példa a magyar logikátlanságára:
- a HBO az éjcsbió magyarul, nem hábéó,
- a UNICEF az unicef magyarul, nem juniszef,
- az IMF meg előfordul iemef és ájemef alakban is.

morsels (törölt) 2013.07.03. 13:40:33

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A lufhtansa crew tortenet valoszinuleg urben legend.
Lehet, hogy megtortent ilyen 40 eve, de erre nincs bizonyitek.
A legiiranyitas Quebcen bilingual.
(itt is van kulonbseg IFR/VFR repterek kozott, de ez mar reszlet lenne. a lenyeg az, hogy a nemzetkozi forgalom angolul tortenik a lufthansa crewval)

filemon80 2013.07.03. 13:40:41

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Ugyanez Göteborg esetében is. Magyarul inkább GŐteborg, svédül "Jötteborj"-nak hallottam, az amerikaiak meg "Gátnbörg"-nek mondták. Ez van. Én kinevetni nem szoktam az ilyesmit, csak megjegyzem mint amatőr nyelvész. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 13:48:45

@filemon80: @maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezek a legerdekesebbek az ugynevezett "nemzetkozi" szavak
legyenaz avaros intezmeny, vagy egy egeszen egyszeru dolog
mittudomen jurta, akarmi
ezekkel van a legtobb bajom
belem ivodott es pl amerikaban tok maskeppen ejtik
rengeteg ilyen van
de mivel a szo alapjaiban nem magyar, az ember azt gondolja ezt mindenki ugyanugy ejti a vilagon
hat kozel sem
mindig a legalapvetobb peldat szoktam felhozni
az "uj"-at
ami ugye nyu
otthon
de itt sokkal inkabb nju
minimalis elteres, de egyszeruen at kellett allnom a njura, mert nem ertik a nyut
es ezek a nehez dolgok, mert ugye negyven evig nyujorknak hivtam njujorkot:)

2013.07.03. 13:49:24

@Len.Mag: Franciák v. sem, ez akkor is tahó viselkedés volt a részükről.

morsels (törölt) 2013.07.03. 13:49:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
A bilingualism.
A federal government bilingual. Ami annyit jelent, hogy mindent, amit a kozponti kormannyal kell vegezned, azt mind a ket hivatalos nyelvben szolgaltatniuk kell.
A tartomanyok eseteben viszont mar nem ez a helyzet, szoval a tartomanyi hivatalok nem ketnyelvuek. (kiveve Manitobat, ami inkabb nevleges, senkit nem erdekel, meg New Brunswick, ahol ez meg problemakat okoz; meg a harom territory, de ezek megint reszletek).
Aztan persze varosok is lehetnek ketnyelvuek es igy tovabb.

Quebec is nagy terulet, olyan 2,5-szer nagyobb, mint Franciaorszag :-).
Szoval ott is vannak teruletek, ahol minden tovabbi nelkul beszelnek veled angolul, meg vannak persze a szeparatistak, meg igy tovabb. A nagyobb varosok, turista ovezetek is masok ertelemszeruen.

Az USAhoz valo csatlakozas sem pontos. Elszakadni el akarnak rendszeresen a szeparatistak, aztan volt egy 51st state nevu part. De kulonosebb jelentosege nem volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 13:57:23

ilyen alapveto meg a hamburger
a hot dog
mindig hivtam hamburgernek
de itt hemborgornek kell/ ekezeteket tessek belekepzelni/ mert szinte meg sem ertik
vagy itt van a snack
otthon erosen sneknek ejtik, itt meg erosen csodalkoztak miert akarok kigyot enni

filemon80 2013.07.03. 13:58:36

@hagyma: Hát igen, ezekből (is) tevődik össze az a fránya akcentus. Hogy nyúzzuk azt, ami nju. :)
Amúgy ezt már meg akartam kérdezni, hogy vajh' el tud tűnni az akcentus x év kint élés után? Mondjuk nálad, hogy legyek konkrét. Vagy csak finomodik, de mindig ott van egy kicsit?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 14:00:35

Jóreggelt! :)

Jó poszt volt, tetszett!
Volt valami érdekes ma? :)

filemon80 2013.07.03. 14:00:48

@hagyma: És ez?: Egy ismerősömre rászóltak (nem bunkón) Írországban, hogy a Knorr (a leves), az nem "knor", hanem "nor". Mondjuk egy duplacsavar (lévén német szó). :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 14:05:45

@filemon80: en majdnem 40 voltam mikor kijottem
nekem sosem mulik el, sot eleg eros, de megertenek az a lenyeg:)
a fiam 19 volt, mimkor kijott
orola is tudjak hogy nem itt szuletett, egyszeruen a hangsulyokat nem lehet betanulni, de nala mar nagyon kicsi
megmondom oszinten en mar nem akarok csiszolni rajta:)
biztos alakul evrol evre, mert amerikaiakkal beszelgetek es a felesegem is az, de ahogy a vendeggel valtok 4 szot, megkerdezi, honnan van az akcentusom?
es en buszken mondom, hogy magyarorszagrol:)

BTBTBT 2013.07.03. 14:05:49

@nosuti:
Parizs naszutnak is megteszi, nem? :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 14:08:09

bar Mary szerint nagyon jol nyuomom, de O elfogult:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 14:13:38

@hagyma:
Egy országban, ahol majdnem államonkén változik a kiejtés (tájszólás) ugyan mit számít, hogy nem a presidental english-t beszéled? :)

Nekem is ordenáré a svéd kiejtésem, de max. azt hiszik, hogy skane-i vagyok :) Tök mindegy, megértjük egymást és kész...

Szép is lenne, ha Mary szerint nem lenne jó a nyelvtechnikád! :)

BTBTBT 2013.07.03. 14:14:44

@Karinette:
Euroban 1060 a kiadasi oldalam (osszes szamlaval), de egyedul elek.
Ez az osszeg atlagon aluli egy teljesen normalis, kb 50-55 n2-es, egy haloszobas lakasert. (Angliaban a haloszobak szama alapjan szamitjak az ingatlan nagysagat.) Legalabb 200 fonttal (helyenkent sokkal) tobbe kerul a hasonlo lakasok berlese a kornyeken. Az 1300 euro.
Ahogy korabban emlitettem, szerencsem van, mert a tulaj kulfoldon el, es fontosabb neki, hogy rendben tartjak a tulajdonat, mint hogy emelgesse a lakbert.
Mindez 2-es korzetben talalhato, amolyan "minden a szamban van"-jelleggel, csendes videken, de kozel a fouthoz, bevasarlokozpont, kozlekedesi csomopont 3 percre.

Kajara attol fuggoen is, hogy van-e vendegem es hany, kb. 200 eurot koltok havonta. Neha ez 200-nal kevesebb, neha 300 folotti.
Itt a fizetesekhez kepest olcso az elelmiszer, es fozni is szeretek.
Errefele szokas a berles, mivel hazat venni marha draga. Londonon kivul olcsobb, de ott a berek is zuhannak.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 14:14:49

@Barátusz:
Na, örömmel hallom, hogy milyen szépen összeboronálódtak a barátuszok :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 14:18:33

@Kovermadar: ez erdekes kerdes amugy / mar nem a nyelvtechnikam, mert nem mennek bele a szexualis eletunkbe/ mert ha amerikai vagy is, levagjak, hogy masik allam es megkerdezik, hogy melyik allamban elsz, de azt is tudjak, hogy nem kulfoldi vagy, hanem amerikai, tehat halljak a kulonbseget, de tudjak, hogy szuletett amerikai vagy, nalam halljak a kulonbseget es tudjak, hogy nem itt szulettem
sot hat sokan levagjak alapbol, hogy ez bostni, chicagoi, alaszkai
jomultkor beszeltem a kollegammal es beszeltunk egy csavorol, de nem emlekeztem ra es mondta, hat az aki bostoni akcentussal beszelt
na mondom jonak mondod vazze:)

BTBTBT 2013.07.03. 14:19:13

@Kovermadar:
Tegnap elveszett ahol rengeteg komment kozott, szoval gondoltam, hogy valaszolok nosuti a "hova megyunk naszutra?"-kerdesere.
Nehogy mar azt higgye, hogy elhanyagolom. :)

nosuti 2013.07.03. 14:20:43

@Barátusz: vártam már a kérdést :)))

Balu kapitany 2013.07.03. 14:23:16

@Barátusz: ", de egyedul elek." - úgy tűnik már nem sokáig:))

nosuti 2013.07.03. 14:23:37

@hagyma: mármint az angolt? ;)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 14:23:53

@morsels:

2011 óta az ICAO összes tagja - ez a világ 99 %-át jelenti - kötelezően CSAK a "repülőangolt" használja minden kommunikációra, akkor is, ha van más közös nyelve a pilótának és a toronynak. (Pl. a magyar pilóta mesélhet viccet magyarul Ferihegynek, meg megbeszélheti, hogy mi a helyzet a kutyával vagy mennyi a benzin ára Budapesten, de amikor a repülést érintő adatokról van szó, azt csakis repülőangolul lehet.) Kivételt csak a nem-fontos kommunikáció jelenti. Azaz ha nem a repülésről beszélnek egymással, azt lehet bármilyen nyelven. A fő gond korábban Oroszország volt, ahol volt egy saját "repülőorosz" szabvány, s ezt használták jellemzően. Sőt, a repülőoroszt a magyar repülősöknek is oktatták a rendszerváltozás előtt, s a Malév is ezt használta a SZU-ban. Aztán az oroszok 2007-ben elfogadták, hogy legyen csak repülőangol minden esetben, de 4 évet kérték, hogy fel legyen készítve az összes orosz pilóta. Így végül az ICAO 2011-ben vezette be hivatalosan a "csak angol" rendelkezést.

nosuti 2013.07.03. 14:28:22

@Barátusz: helyes! azt nem szeretném, ha elhanyagolnál :)

voltál már Párizsban? csak hogy ne legyek megint off.
Hogy állsz a francia nyelvvel? :))

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 14:29:14

@morsels:

Én egyszer jártam Montrelban, 2 napot voltam, s MINDENHOL először franciául szóltak. A repülőtéren meg abszolút minden kétnyelvű volt.

A röhej az volt, hogy valami vicces emberke egy kerítésre ráírta, hogy mérde, s alá, hogy shit. Gondolom, ez a kétnyelvűség paródiája akart lenni.

Len.Mag 2013.07.03. 14:30:22

@Philosoraptor: Hát, akkor nekem is rosszul esett, én is úgy gondoltam, hogy megerőltethették volna magukat az angollal egy kicsit, de aztán megszoktam, az olaszok ugyanezt csinálják.
Amikor együtt vagy egy társasággal és csak egy ember nem beszéli a nyelveteket, marha nagy ám a kísértés, hogy akkor is megmaradjatok az anyanyelvetek mellett, mert sokkal könnyebben és gördülékenyebben tudtok beszélgetni. Az az egy meg a kisebbség, és ki nem sz--ja le.
Ez olyan, mint állandóan fordítgatni a másiknak a beszlgetés közben. Úgysem fog menni. Vagy beszélgetsz, vagy tolmácsolsz, ha csak nem végeztél szinkrontolmács-képzőt :)

zopilote 2013.07.03. 14:31:21

@morsels:
Quebec Language Police :)
www.youtube.com/watch?v=HJ9bHTVGTMo
www.youtube.com/watch?v=C8k2hEA7Inc
www.youtube.com/watch?v=UR9rBCntA-g
Megertem oket, meg akarjak orizni nyelvuk tisztasagat.
Ettol fuggetlenul egy arrogans, torteto nepseg Quebecen kivul. Ellenben a french canadaian nok rendkivul csinosak es tuzesek:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 14:34:11

@zopilote: hat amelyik francia -kanadaival talalkoztam az mind kocsog volt, de ez lehet a veletlen muve:)

zopilote 2013.07.03. 14:39:07

@hagyma:
Legtobb az is, Quebecen kivul. Kiveve a nok:) Barmikor barmiben benne vannak:) En nagyon szerettem oket:)

morsels (törölt) 2013.07.03. 14:42:05

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hat ezert irtam azt, amit :-)
Az egesz akkor kezdodott, mikor Trudeau elfogadtatta a ketnyelvuseget az orszagban. Alapvetoen szakszervezeti balhe volt utana, ami komoly politikai felhangot kapott.
Kesobb egyeztek meg a ketnyelvusegben, de mint ahogy irtam es te is irtad, a nemzetkozi forgalomban nem letezett olyan, hogy csak franciaul beszeltek volna a pilotakahoz.
A VFR (kicsi, tartomanyon beluli) repterek erdekeben engedelyeztek, ezert is jeleztem, hogy masok lehetnek a szabalyok a VFR/IFR reptereken.

Persze mondjuk Montrealba csak ketnyelvut vesznek fel ATC-nek, Torontoban meg ugyanez angol anyanyelvu, de ezek mar reszletek.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 14:42:10

@Barátusz: @nosuti:
Sok boldogságot kívánok, kedves barátuszaim :)

BTBTBT 2013.07.03. 14:44:43

@Balu kapitany:
Az majd elvalik. Lakva ismerszik meg az ember. :)

@nosuti:
Meg nem voltam. Ooo, melyik francia tudasom erdekel? :)

Evain 2013.07.03. 14:45:05

Nekem kanadáról mindig Jeremy Hotz jut eszembe. Sírva röhögök a faszin, marha jó. :) Legjobb, a nem létező kanadai hadsereg kifigurázása volt. :)

zopilote 2013.07.03. 14:45:59

@hagyma:
En partolom es megertem az elszakadasi torekvesuket. Mas kultura, mas vallas, europaibb. Ha elszakadnanak, odakoltoznek azonnal. Meg a franciat is megtanulnam oreg fejjel, sajnos csak ket szavuk van a karomkodasra, az ostya es a tabernakulum:( Bar az angolnak se sokkal tobb:)

Evain 2013.07.03. 14:46:21

Hogy már on is legyek kicsit, Párizs nászútfélére teljesen bejövős volt nekünk. :)

2013.07.03. 14:47:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nagy joindulat kell a quebeci franciat "francianak" hivni. Borzaszto keverten hangzik, tele angol szoval.

BTBTBT 2013.07.03. 14:47:57

@Kovermadar:
Nagyon szepen koszonom, fele-baratuszom neveben is. :)

morsels (törölt) 2013.07.03. 14:48:16

@zopilote:
Persze, tudom, meg azt is, hogy meg van hatarozva, hogy ha valaki angolul is kiteszi az uzlete ablakaba a reklamjat, akkor annak joval kisebbnek kell lennie, mint a francia nyelvunek, meg a Stop tablara is az van irva, hogy Arret, meg egy csomo dolog, ami neha vicces, neha bosszanto.
Peldaul hisztizik azon, hogy az Ottawai repteren es az Air Canadan nem kaptak francia nyelvu kiszolgalast, igy Air Canada kifizette helyettuk a nyaralasukat (telelesuket), kozben meg tokeletesen beszelnek angolul is es nem ez az elso, hogy ezt eljatszottak. Szoval igen, ilyen is van :-).
Azzal is vegyes tapasztalataim vannak, hogy mennyire kedvesek, segitokeszek vagy epp arrogansak, hogy hajlandoak-e angolul valaszolni vagy sem. Tapasztaltam mindket oldalt :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 14:48:51

@zopilote:
Miért? A többi kanadai milyen? Szörnyűek?

Nekem pont az lenne a vonzó, hogy nem európai helyen éljek, hogy kicsit más legyen minden (vagy akár nagyon :) ).
Aztán lehet 2 hónap és menekülnék vissza... :D

Mindenesetre körülnéztem az ügyben és munkajánlat nélkül, ha még 2 évet itt maradunk, akkor pont meglenne a minimális 67 pont a letelepedési engedélyhez.

BTBTBT 2013.07.03. 14:49:09

@nosuti:
Meg nem voltam. Ooo, melyik francia tudasom erdekel? :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 14:55:19

@charlieharper:

Önálló sztendertnek számít a franciában, mint ahogy az angolban az amerikai angol.

Érdekes, hogy a kanadai francia hangtana gazdagabb az európai franciánál. Míg az angolnál ez fordítva van: hangtanilag a brit angol gazdagabb az amerikainál.

bobsys 2013.07.03. 15:00:15

@filemon80: Felesegnek nem volt akcentusa, mondjuk o 20 evesen kezdte amerikaban, zero angol tudassal, tehat mar itt tanult. Masfel ev Sydney utan viszont felvett nemi Ausztral akcentust. Kollegaim nalam pedig az ausztral/magyar akcentus kevereket halljak.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:03:51

@morsels:

"a Stop tablara is az van irva, hogy Arret"

Ez szinte az egészn világon így van, csak Európában van a szabványos STOP felirat országtól függetlenül. Latin-Amerikában vagy ALTO vagy PARE van a stoptáblán, Kubában pl. pare (= álljon meg).

nosuti 2013.07.03. 15:11:23

@Kovermadar: hát nagyon köszi :)
remélem beírtál a tagkönyvbe...azt mondják te vezeted

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:14:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: csak európában?

Australia, Új-Zéland, Fiji, Samoa, American Samoa, mind STOP feliratot használ és tippem szerint Új Klaedónia is, bár ott franciául vakerálnak, szóval bármi megtörténhet

nosuti 2013.07.03. 15:15:45

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a TV5-ön ha jól tudom a kanadai filmeket feliratozzák a franciáknak

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 15:21:30

@nosuti:
Ez egy teljesen demoktartikus klubszervezet! Bárki beleírhatja magát a Nagykönyvbe! :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:26:36

@pappito:

Angol nyelvű országban nyilván angolul van kiírva. Új-Kaledónia meg EU, azért van angolul. Az EU-ban STOP van mindenhol, ha jól emlékszem.

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:27:22

@hagyma: vagyis egyszerűbb azt mondani, hogy délamerikán és francia akandán kívül mindenhol a világon :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:28:10

@hagyma:

Kivéve Puerto Ricót, ott PARE van STOP helyett, ha jól emlékszem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:31:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: sosem jartam ppuert ricoban
megha tarsult allam is nem tartom eszak amarikanak
ez valami sziget

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:32:09

@pappito:

Törökországban: www.cbrd.co.uk/international/turkey/img/16.jpg

Azt jelenti, hogy ha nem állsz meg, akkor durr, belütközöl a keresztben haladó forgalomba... :-)

Igényes 2013.07.03. 15:32:30

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Kell nekem egy saját ország. Hülye utcanévtáblákkal akarom gyötörni a népet. És hatkulcsos adóval.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:32:30

mint cuba
csak cuba nem tarsult
szopik is

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:32:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: de te azt írta, hogy az egész világ ilyen kivéve Európa, ahol stop, ami azért elég nagyívű tévedés volt.

de mondjuk a közel-keleten meg arabul van ráirva (Dubaiban pl. arabul + STOP)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:34:24

@pappito: az
erre igyekeztem ravilagitani:)
a kiveteleket keresi, mikozben a vilag nagy reszn a stop az stop

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:34:40

@Igényes: a hülye utcanévtáblák az értehtő, de adókulcsok? kell egy 90%-os és kész :) igazságos flat-rate :)

skylla 2013.07.03. 15:34:53

@hagyma: a pall mallt hogy kell kiejteni?

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:36:38

@hagyma: hát azért Cuba kissé más tészta, ottan ugyebár a revolucion permanente ketyeg folyton.

bár az, hogy a lakosság az usába igyekszik az ugyanaz :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:37:21

@pappito:

Megelőztél, épp az előbb tettem be az arab stoptáblát.

Izraelben meg óvatosak voltak, hogy ne legyen konfliktus, hogy arabul-e vagy héberül legyen vagy lehet, hogy mind a kettő nem fért el, így nincs rajta szöveg: kelvinyoung.files.wordpress.com/2010/05/kyp-2010-0505__ky10739.jpg

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:39:09

@skylla: pont ahogy irod
semmikeppen nem pell mell:)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:39:38

@pappito:

Az Egyesült Magyar Baloldali-Jobboldali Nemzeti Szociális Demagóg Kisember Párt programjából az adózási rész:

Átlagbérig az adó: 0 %.
Átlagbér duplájáig: 10 %.
Átlagbér triplájáig: 25 %.
Átlagbér ötszöröséig: 50 %.
Az új BTK szerint az átlagbér ötszörésénél többet keresni bűncselekmény. Így az ilyeneknél teljes vagyonelkobzás jár nyilvános megkorbácsolás után.

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:40:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hm, pedig mind a kettő hivatalos nyelv arrafelé. (de lehet h a nagy kezet még a beduinok is megértik)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:41:06

@hagyma:

A nem angol nyelvű országokban szinte csak Európában van STOP felirat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:42:06

@pappito:

Az oroszajkú zsidó nem ért se héberül, se arabul, se angolul, így nekik pont jó a rajzos tábla. :-)

skylla 2013.07.03. 15:42:15

@hagyma: ugye-ugye? pedig magyarul mindenki pellmellezik :)

Igényes 2013.07.03. 15:43:01

@pappito: Nem, a lényeg az adónál a szopatáson van. Valójában nagyon igazságosnak fog kinézni, de mivel senki nem tudja majd követni (olyan 3 havonta gondolom hogy változtatni kellene), mindenkit agyon büntetni.
Virágozni fog az országom. Már csak meg kell keresnem.

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:44:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: na finomodik az eredeti állítás :)

jöhet ázsia:
Singapore: STOP

a többit keresse ki aki akarja :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:44:53

@hagyma:

Mint a SOPIANAE cigaretta, melyet 10-ból 9 szofiánének ejt, ismeretlen okból elterjedt ez a teljesen hibás ejtés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:47:28

@skylla: pont ezekrol beszeltem fentebb
ezkete alegnehezebb atszoktatni a fejedben
ha valami pelmell volt, vagy vegyuk a levist, ami otthon levis
es 29 evig igy hivom, nehez atallni livajszra
es meg sok van

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:48:21

@pappito:

Ismerőseim szerint nem, a jellemző, hogy 20 év után sem tud rendesen héberül. Egy haverom mesélte, aki Izraelben élt: a helyi hivatalban volt minden űrlap oroszul is és persze volt oroszul tudó ügyintéző is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:49:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: az meghonosodott otthon
szofi es kesz
bar en nem dohanyzom

Mrs. Clayton 2013.07.03. 15:51:59

@skylla: na és, angolul meg paul maul, pel mel, pal ma is lehetl, ez nem jelent semmit
a colgate fogkrém németül konkrétan kolgáte, és akkor
Einsteint meg ájsztájn-nak mondják, most akkor ki a hülye

skylla 2013.07.03. 15:53:33

@hagyma: tudom, ezert kerdeztem. a trafikokban nem is ertettek, mit akarok, pedig ez csak becs. ugyhogy kenytelen voltam megtanulni. ja, egy ember ertette, az viszont - fekete volt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:54:05

@skylla: ja es a farmer
az ember ugy hinne, hitte, hogy a farmer farmer
pedig lofaszt
az blue jeans
es a farmer rogzul/t/
ezeket nehez atiranyitani
20 evig ugyanaz a gatya farmer, de holnaptol blue jeans

skylla 2013.07.03. 15:54:21

@Jess G: paul maul? ez nagyon jo :D

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 15:54:30

@charlieharper:

Hát, nem tudom teljesen ezt. A 3 balti országban biztos, hogy STOP, mert EU-tagok. Az oroszoknál eredetileg СТОП volt, de áttértük ők is valamikor a STOP verzióra. Ukrajnában biztosan STOP van. A többit nem tudom, már kiváncsi lennék nagyon Grúziára és Örményországra.

Mrs. Clayton 2013.07.03. 15:55:19

@skylla: nem én mondom, hanem ők, én életemben nem vettem ilyen terméket

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:56:29

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: kiváló példa, mert ázsiában van... ráadásul a kínai, maláj és a tamil IS hivatalos nyelv.

szóval mondjuk ki, hogy a finomított állításod igaz stoptáblaügyben az eredeti meg nem :)

de ott van délkorea, ahol koreaiul és STOP-ul is ki van írva, mint az arabusoknál és ott nem is hivatalos nyelv az angol

skylla 2013.07.03. 15:56:37

@hagyma: nekem is eszembe jutott a farmer. de az nemetül is jeans.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 15:57:19

@Jess G: nehez ugy, mi nyaraltunk egyutt angolokkal /amerikaban/ es szetrohogtek az agyukat, hogy az amerikai hogy ejti azt egyetlen szimpla szot hogy "toyota"
ez van

skylla 2013.07.03. 15:58:42

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: en is tudom, hogy p-vel kell ejteni, de hogy hangzik mar az, hogy kerek egy szopit?

pappito · http://pappito.com 2013.07.03. 15:59:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gondolom amióta olyan nagy számban élnek ott oroszajkúak, egyszerűbb alkalmazkodni a hivatalnak. aszondja a vikipédia, hogy az orosz eredetűek 26%-a egy kanyi hangot nem beszél az ország egyik hivatalos nyelvén se

mondjuk wikipedia, szóval ez akár marhaság is lehet

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:01:04

@Jess G:

A márkaneveket mindig lokalizálják, hiszen a cél, hogy ne nehezítse az eladást az idióta név. Sőt amikor központilag készül a reklám, a szereplők neve is lokalizálódik. Jó lenne erről egy hosszú elemzést csinálni, mert érdekes téma, lehet, hogy megcsinálom PhD-nak, hátha elfogadják... :-)

Pl. a CILLIT BANG nevű szer reklámja Németországban készült. S le van szinkronizálva. Aztán a "román" háziasszony a CSILIT BENG hatásáról beszél a "magyar" a CILLITt BENGről, a "bolgár" meg a CILIT BENGről, valójában mind a három ugyanaz a német csaj. Tök jól csinálták a szakemberek, mert tényleg ez a helyi spontán kiejtés.

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:01:12

@hagyma: ezért mondom, h talán nem is lehet azt mondani h vmi csak így v csak úgy helyes, nyilván nem ejtik mittomén pél mélnek, v púl, múlnak, de azért lehet egy csomó variáns benne

de ilyenen fennakadni hülyeség, v azért bárkit hülyének nézni, mert nem úgy ejti, ahogy máshol
Mo-n egyébként a Lexus mint kocsimárka szül még ilyen mélyenszántó vitákat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:01:23

@skylla: ez OK, de ha rogzul, tehat mar kesobb kavarodsz ki...
neha meg en is hivom farmernek , pedig 15 eve itt vagyok
OK
rogton helyesbitek
de megesik

morsels (törölt) 2013.07.03. 16:01:24

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Talan mert szofi volt a roviditett formaja, onnan.
Mert a szopi hulyen hangzott volna :-)

De azt hiszem hogy a ph miatt volt keveredes.

skylla 2013.07.03. 16:03:15

@Jess G: kolgate nemetül? na ne. ne terjessz valotlant. az egy nagyon suttyo leny lehetett

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:03:28

@Jess G: OK de a pall mall az amerikai cigaretta es azt itt palmalnak ejtik
a lexuszt meg lekszusznak:)
nem ugy ahogy a totalcaron erolkodnek
bar tokom sem tudja hogy ejti egy japan

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:03:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ezért nem értettem amikor a Nissan elkezdte forgalmazni a Tinot meg volt még vmi annak még rosszabb neve volt, h h nem gondolkodtak el ezen az importőrnél

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:04:39

@skylla: hát halgasd meg a német reklámot, az ott kolgáte

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:05:24

a porschet meg porshnak
eleinte nem ertettem
ez ugyanaz
megszokod, hogy porse
es akkor itt mondjak hogy pors
es nezel ki mint hal a szatyorbol

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:06:14

@Igényes:

Ha a magyar középkori latin ejtést akarod, akkor SZOPIÁNÉ, ha a katolikus egyházi ejtést, akkor SZOPIÁNE, ha meg az eredeti klasszikus latin ejtést, akkor SZOPIÁNÁJ.

A P betű sosem F a latinban. A vulgárlatinban és innen a középkori latinban a PH lett F, de itt nincs PH, csak P. Egyébként meg a klasszikus latinban a PH ejtése nem F volt, hanem PH. Azt, hogy PHILOSOPHIA úgy mondták, hogy "philoszóphia", s nem "filoszófia".

nosuti 2013.07.03. 16:06:43

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: ez olyan mint a somat 3in1 az szomat a magyar reklámban, de a saridon az nem szaridon
érthetetlen :)

skylla 2013.07.03. 16:06:59

1(2) dolgot utalok a nemetben: zet es diftongusok. legjobb pelda: cojsz. na ki ez?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:07:13

@skylla:

Valószínűleg ez a titok nyitja, a szopásra asszociáltak a helyes ejtésből.

Igényes 2013.07.03. 16:07:20

@skylla: Pedig logikus. Szopod azt a szart, és közben szopatod magad vele, mindeközben pedig te kéred, és te fizetsz érte. Valami rejtett, korabeli dohányzásrólleszoktató program lehetett.

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:07:50

@Igényes: nem-nem, mert a tino az még csak a fiatal, tanulatlan állat :-)

Igényes 2013.07.03. 16:08:20

@nosuti: Mert az csak simán szar(t sem ér). ;)

Igényes 2013.07.03. 16:08:56

@Jess G: Az oké, de emellé kellene egy ökör. Vagy egy BIVAL.

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:09:03

@hagyma: mondjuk azért az tény h ebből azért lehetnek vicces helyzetek
milyen kocsid van, hát egy pors :-)

filemon80 2013.07.03. 16:10:19

Azt, hogy Saridon, többnyire sz-szel ejtik. Nem véletlen, hogy nálunk s-sel terjedt el. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:10:36

@Jess G: elviselnem
de nincs

tenyleg nem ejtik a vegen az -e-t-

skylla 2013.07.03. 16:11:34

@Jess G: megneztem. le vagyok sujtva

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:12:32

nadehat nekem meg a a bmw is bmw nem bm dablju, bar ma mar nem hibazok es bmdablju
de ez sem ket perc volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:14:29

ezeket a legnehezebb korrigalni
nekem
nem tudom ki hogy van vele

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:15:49

@Jess G:

Volt régen egy marketinges tankönyvem, abban sorolták az ilyen ostoba hibákat. A 90-es évek elején tömegesen voltak ilyen hibák.

Alapvető: ha a név szarul hangzik x nyelven, akkor meg kell változtatni, vagy direkt másképp kell ejteni. Az előbb említett SZARIDON jó példa, mindenhol SZARIDON a termék neve, de Mo-n SARIDON, nyilvánvaló okokból. :-)

Legendás eset a Wash And Go bukása Oroszországban. Szépen lefordították az eredeti reklámot az orosz ejtésel "vós end gó" termékről, aztán az orosz emberek a hasukat fogták a röhögéstől, ugyanis orosz a vós az tetüt jelent. Na most nem éppen előnyös név egy samponnál...

Persze az is lehet, hogy a név jó, de maga a reklám nem adható le kulturális okok miatt. Ez volt egy kávéval Mo-n. Egy az egyben átvettek egy angol reklámot, melyen a mosolygó család nagy bögrékben kávét iszik. Persze Mo-n nem ment a termék éppen a reklám miatt, hiszen a magyar ember erős kávét iszik kis csészében, szóval az emberek a reklám alapján arra jutottak, hogy ez a termék nem igazi kávé.

Evain 2013.07.03. 16:19:37

@hagyma: ja, kocsinevekkel nekem is gondjaim voltak, aztán elkezdtem top geart nézni, na az segített. :) bár a vauxhallal opel helyett a mai napig nem tudok megbarátkozni. :D

Nekem a helytelen magyar kiejtésekről mindig az OMV (öemfau) és a Q8 (kjuéjt) jut eszembe. :)

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:19:47

@hagyma: ja fiam most mondta, en meg nem beszelgettem porscherol igy nem hallottam
Kozben gallyra ment a gepem, sirok:-(

Igényes 2013.07.03. 16:20:34

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Akkor emiatt. Köszi. És van arról infó, ki találta ki a nevét?

filemon80 2013.07.03. 16:22:16

@hagyma: Igen, ezeket, mert ezeket zsigerből mondod, ahogy anno megtanultad. Például az természetes, hogy a Zákörbörg, az nem Cukkerberg (öt ká-val), de azért például a Victor "Hjugo" beakadt elsőre.
(Bár jobban belegondolva Cukkerberg esetében vicces "annóról" beszélni...)

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:23:18

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: egyszer nekem a nemet tanarom meselte h vmelyik nemet mosopprt egy rokaval reklamoztal na most a roka ott ilyen takarekos meg effele allat nalunk meg igye sunyi ravasz szoval elegge hulyen jott ki h egy sunyi allattal reklamozzak a takarekosnak mondott cuccot

Evain 2013.07.03. 16:23:40

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Ezekre én is emlékszem. Nekem a Ford Nova sikertelensége maradt meg spanyol ajkú országokban (no va = nem megy)

Nomeg saját emlékeimből a Punica gyümölcslé. :D

Ja, felénk a Coccolino márkanév az Robijn néven fut. A márkanév eltérések miatt sok esetben a gyártóra vagy alapanyagra szoktam rákeresni, ha keresek itt egy odahaza megszokott terméket (pl cataflam helyett itt voltaren tabletta).

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:26:51

@skylla: mondtam, h hulyen hangzik de ugy va
Szereti minden nep a sajat fonetikaja szt mondani
Ezer vicces az a francia fwlugyelo amelyik omorgort ker, bocs de nincs ekezetem igy nem jon at de gondolom erted

Igényes 2013.07.03. 16:27:12

@filemon80: Én Cukerbergnek ejtem. Szerintem az jobban illik rá. De lehet átmagyarítom Süvegcukorra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:27:21

@filemon80: jaja
hat errol beszelek
nekem ebek/evtizedek/ ota bent van a szo
farmer bmw
akarmi
azon tudok, tudtam, nehezebben valtoztatni
mert ugyanaz es megis mas
az Ok, hogy mostantol a viz az water
nem tudom erted -e
nekem azokkal a szavakkal van a legtobb gondom, amiket otthon is hasznaltam de tok mas akcentussal
peldak fentebb

BTBTBT 2013.07.03. 16:29:24

@nosuti:
Az, amelyiket szeretned. :)

@Evain:
Voltaren Mo.-on is van, nem? Legalabbis 10 eve meg nem vontak ki a forgalombol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:31:33

najo manapsag mar visszaut a dolog, mert aa fiammal is angolul beszelek, pedig anyanyelvunk magyar
akkor megallok
dadogok es akkor magyarul
ha Mary is itt van csak angolul, nem tehetem meg vele, hogy nem tudja mirol beszelunk

skylla 2013.07.03. 16:31:37

@hagyma: persze.

es akkor felfedem a titkot. cojsz = zeusz

filemon80 2013.07.03. 16:32:56

@Igényes: Magyar szövegkörnyezetben én is, persze. Tudálékosnak érezném angolosan. Néha csak Cukk, a Zuck után. :) (Nem mintha ennyire jóban lennénk...)

Evain 2013.07.03. 16:34:06

@Barátusz: Az van, csak a hollandoknál nincs cataflam, és a hatóanyag alapján találtam a voltaren tablettát. Azt pl nem is tudom, hogy tabletta formájában forgalmazzák-e Magyarországon, arra nagyon nem votl szükségem anno. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:34:37

@Jess G:

Igen, ez már a kulturális környezet.

Pár éve láttam egy magyar mesekönyvet. Címe "Brúnó, a medve", belenéztem, s látom fordítás franciáról, eredeti címe Le ours Boris. A magyar kiadó gondolom arra számított, hogy ez a Borisz magyarul nagyon oroszos lesz, s nem lesz kereslet.

skylla 2013.07.03. 16:36:22

@filemon80: pontosan erröl van szo. a magyar tudalekosnak erzi azt, ha egy idegen szot helyesen, nem magyaritva ejtesz ki. szerintem a kisebbik ok, hogy nincs meg a megfelelö hangkeszlet, mert a münchennel mar sikerült

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:38:05

@Jess G:

A rózsaszín párducban? Itt még a magyar szinkron is jó volt, a felügyelő a szállodában egy "szöbát" akar kivenni a magyar verzióban

www.youtube.com/watch?v=Iguu-rAdAI4

nosuti 2013.07.03. 16:39:08

@Barátusz: szerintem osszuk el, majd én beszélek franciául :)

Igényes 2013.07.03. 16:42:31

@skylla: Igen, leginkább Müncsen/Müncsenkh-re....

filemon80 2013.07.03. 16:42:35

@hagyma: Mary nem tanulgat kicsit magyarul? Just for fun?

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:42:51

@skylla: naszóval a nemtom milyen felügyelőt akartam írni, amelyik ömbörzsört vesz meg ilyenek, de a mödanszié is jó hasonlat igen :-D

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: gondolom a magyaroknak nem tűnt fel, de neki mint német nemzetiségűnek pl furcsa volt, mert ismerte a magyar, rókához fűzött képzeteket, viszont ismerte a németet is

nyilván Borisz nevű medvés könyvet nem igen venne Mo-n senki sem
a másik véglet viszont, h a Suzuki swift nagyon sokáig a legkelendőbb típus volt otthon, aztán egyszer csak a gyártó rájött, h tanítsuk már meg a népnek, h az azt jelenti ám h fürge, v ott a másik a Splash, azt ilyen vízben megnövő törölközővel meg vízfoltokkal stb reklámozták, h érezze a nép, h ez ilyen pajkos, de sztem semmi nem jött át se a fürge, se a pajkos imidzsből, legalábbis Mo-n
emlékszem hány embernek volt sztük szuzuki stiftjük, mert annak legalább volt értelme :-)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:43:22

@skylla:

"a magyar tudalekosnak erzi azt, ha egy idegen szot helyesen, nem magyaritva ejtesz ki"

Ez minden nyelvben így van. Pár kivétellel: pl. az angolban előkelőnek számít a francia szavakat eredeti ejtéssel mondani. De pl. a latin szavakat ők is angolosan mondják.

Én a magyar neveket mindig hibásan mondom más nyelven beszélve, azaz alkalmazkodom az illető nyelvhez.

BTBTBT 2013.07.03. 16:43:44

@Evain:
Te ugye Spanyolo.-ban vagy?
Ibuprofen neven fut valami? Az itt gyulladas- es fajdalomcsillapitokent a legelterjedtebb.

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:44:44

@Barátusz: drága, az maga a hatóanyag neve így bárhol kapható, hacsak nem tiltólistás v ilyesmi

BTBTBT 2013.07.03. 16:45:03

@nosuti:
Am legyen. Beszelni biztosan jobban tudsz nalam franciaul. :)

Mrs. Clayton 2013.07.03. 16:46:53

@skylla: a München az isteni, abból szokott lenni Münken, Müntyen Münhen bármi :-)

BTBTBT 2013.07.03. 16:50:05

@Jess G:
Nem, draga. Az a gyogyszer neve is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:50:37

@filemon80: nem
semmi szuksege ra
de jokat vidul mikor magyarul osztom a kozlekedesben resztvevkoet
Mary nem akar magyarul tanulni:)
es amugy mi a fasz ertelme lenne?

Evain 2013.07.03. 16:52:42

@Barátusz: nemnem, a hollandokat boldogítom. :P

Ibuprofen itt is van. A cataflam nem nekem kellett, ezért kellett specifikusan azonos hatóanyagút keresnem helyette. :)

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 16:53:19

@Jess G:

Egy időben Mercedes- és BMW-tulajdonosok között népszerű volt a "Suzuki - a ti autótok" álreklám-matrica. Amikor először láttam, nagyot nevettem.

filemon80 2013.07.03. 16:54:18

@hagyma: Racionálisan nézve semmi. Csak abból indultam ki, hogy én valszeg megtanulnám valamennyire a párom nyelvét, mert az az ő része - még ha egy ágyékkötős törzs "irreleváns" nyelve lenne, akkor is. :D De ez én vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 16:58:06

@filemon80: neki nem parja van, hanem ferje,/az en vagyok/
es az angol sokkal racionalisabb nert en koltoztem amerikaba, nem O magyarorszagra, igy igen felesleges lenne megtanulnia magyrul, foleg hogy en mar tudok angolul
de hobbybol valoszinu hasznos lehetne, de nem elunk vele

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 17:05:23

@Jess G:

Vannak ilyen nem túl jó márkanév-változtatások. Van ez az internetes pénzes cég, a MoneyBookers, a PayPal után a második helyen van, különösen pókeresek kedvelik nagyon, Na most nevet változtattak tavaly, az új név Skrill.

Mondanom sem kell, az emberek 90 %-a most is MoneyBookers néven emlegeti. Miféle hülye név ez a Skrill, szerintem katasztrofális név. Egy spanyol ki se tudja mondani.

El is árulok egy titkot róluk: szinte az összes alkalmazottjuk bolgár, a cég központja Bulgáriában van. Hivatalosan persze brit cég, a székhely London, de ott csak a felső vezetés van, az alkalmazottak 95 %-a Szófiában van. Majd ha keresnek magyarul tudó embert, jelentkezem náluk! :-) De nem keresnek, nincs magyarul szolgáltatásuk.

filemon80 2013.07.03. 17:05:38

@hagyma: Persze, hobbiból gondoltam én is. Meg kitört belőlem a bölcsész, hogy eredetiben olvassam a párom nyelvén a könyveket, amiken ő felnőtt stb., stb.

Nálam az úgy van, hogy a férj, az mindig pár, de a pár nem feltétlen férj - tehát a pár a nagyobb halmaz, amivel ritkán lehet mellélőni. :))
Vagy a legszebb: az élettárs (ha nem rombolná a "megölte élettársát" gyakori fordulat), de ez már nagyon off.

BTBTBT 2013.07.03. 17:06:05

@Evain:
A veny nelkuli gyogyszerek teren is olyan lazak a hollandok, mint a konnyu drogokkal?
Merthogy felenk olcso es ugy vagjak utanad az Ibuprofen-tartalmu fajdalomcsillapitokat.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.07.03. 17:08:58

@Jess G:

Koltai illetékes elvtársként a rádiókabarés számban "münkhün" formában ejtette.

nosuti 2013.07.03. 17:09:53

@Jess G: Hofit idézve: Münkenban

Igényes 2013.07.03. 17:32:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Gondolom a rövidsége szólt mellette. Okostelefonon nagyon számít, mennyit kell bepötyögni, a hosszabb fileneveket meg sem próbálod.

2013.07.03. 17:46:35

@M. Úr: "Bevándorlóként ha egy helyi (benszülött) közösséghez szeretnénk tartozni, járjunk el valamilyen sport-, tánc- vagy hasonló klubba."

Ezt én is igy látom, és nemcsak a bevándorlókra igaz, hanem mindenki másra aki egy közösséghez akar tartozni. Végül is a társadalomba való beilleszkedés vagy elfogadottság nem feltétlenül automatikus privilégiuma az itt születetteknek.

2013.07.03. 17:53:32

@Lorinc: "A fenti sztereotipiakat Magyarorszagon raadasul gyakran olyanok terjesztik, akik talan meg eletukben nem jartak Franciaorszagban."

Na ja. :)

2013.07.03. 17:55:35

@camelus: Kitünő poszt, akarom mondani komment! :) Remélem irsz majd még többet....

2013.07.03. 18:00:09

@think different: "London, 2013, ugyanaz a cég, ugyanaz a beosztás:

Magyar grafikus: nettó 2500 GBP/hó
Angol grafikus: nettó 4000 GBP/hó

(a magyarnak több tapasztalata van ér hosszabb ideje van a cégnél)"

Ezt hogy lehet legálisan megcsinálni? Nincs erre valamiféle törvény vagy szabályozás ami az ilyesféle diszkriminációt tiltja?

Parizs(i)Felvagott 2013.07.03. 18:02:15

@chatinbretagne: Akkor irj nyugodtan te is cikket az orszagrol. Nem csak az orszagfelelosok irhatnak.

Abban igazad van, hogy nem jegyeztem meg: en parizsi tapasztalatok alapjan irtam. Es valoban nagy elteresek vannak mas varosok kozott.

Kivancsian varnam a te cikkedet, hogy te hogyan latod ezeket a dolgokat abban a regioban, ahol elsz.

2013.07.03. 18:08:31

@cougarcat: nincs. Fizetes range van a legtobb cegnel. A fizetesed az, amit kialkudsz magadnak.

2013.07.03. 18:10:22

@morsels:
"A federal government bilingual. Ami annyit jelent, hogy mindent, amit a kozponti kormannyal kell vegezned, azt mind a ket hivatalos nyelvben szolgaltatniuk kell."

Poziciója válogatja, vannak bilingual ill. nem bilingual poziciók. Vancouverben már inkább a kantonéz lenne előny. :( Már állampolgárnak se kötelező lenni de ez még mindig előnynek számit, hivatalosan is.

Sokan nem tudják hogy magát a multikulturalizmust is a franciáknak köszönhetjük, azért bontakozott ki az egész mert a francia nyelvet akarták hivatalos nyelvként elfogadtatni.

Részemről örülök a francia nyelvüeknek Kanadában mert igy senki nem kérdőjelezi meg a másik akcentusát. Egész egyszerüen azt hiszik hogy francia vagyok és nem kérdezősködnek. :)

Parizs(i)Felvagott 2013.07.03. 18:10:57

@lazy daisy: A fizetesek cegenkent es szakmankent kulonboznek. Hangsulyoztam, hogy ezek megkozelito ertekek. Tobbfele mernok letezik, kulonbozo poziciokban. Ez csak egy cikk, termeszetes, hogy, ha valaki kulfoldre akar menni, akkor hivatalos forrasokbol is tajekozodik a fizetesekrol.

2013.07.03. 18:12:31

@charlieharper: Értem. Azért az elég jelentős különbség amit thinkdifferent irt.

2013.07.03. 18:19:57

@zopilote: Ettol fuggetlenul egy arrogans, torteto nepseg Quebecen kivul. Ellenben a french canadaian nok rendkivul csinosak es tuzesek:)

:))

Nekem az jut róluk az eszembe hogy nagyon jó filmeket csinálnak... valami oknál fogva nincs Kanadában normális angol nyelvü filmgyártás, de Quebec-ben igen. Azt viszont fel nem tudom fogni hogy hogyan tudják megenni a poutine-t. Egy európai francia ilyesmire sztem nem lenne képes. :)

lazy daisy 2013.07.03. 18:20:48

A leirt fizetesekkel akkor sem ertek egyet, lasd:
"Ennél értelemszerűen többet keresnek a mérnökök, itt egy kezdő fizetés 3000 euró, egy junior 4500 eurót kap, míg a seniorok már 8000 euró körüli összeggel számolhatnak havonta."

Miert ir a posztolo konkret fizeteseket, ha ismer pl. egyvalakit...
Szerintem ezek a fizetesek egyszeruen tulzasok, plane egesz Franciaorszagra vonatkoztatva.

2013.07.03. 18:22:17

@charlieharper: "nagy joindulat kell a quebeci franciat "francianak" hivni. Borzaszto keverten hangzik, tele angol szoval."

A kiejtésük is teljesen más. Még annak is feltünő aki nem beszél franciául.

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.03. 18:32:38

Jó a poszt, kicsit rövid, a fizetésekkel szerintem pedig túllőttél egy kicsit.
Én nem sokat tudok a fhansziákról, de van 1 munkatársam, aki olyan cuki akcentussal beszél angolul, hogy néha majd' elolvadok tőle. :)

skylla 2013.07.03. 18:34:55

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: nem ertek egyet, engem az lepett meg itt, hogy meg a gotot is gothnak mondjak es nem nagykepüsegböl

Mrs. Clayton 2013.07.03. 18:48:56

@Barátusz: az ibuprofen nem márkanév, hanem a hatóanyag neve, épp amiatt látod a dobozon névként feltüntetve, mert már senkinek nincs rajta szabadalma, így bárki használhatja, rengeteg egyéb nem ibuprofenként árult szer tartalmazza otthon is pl Ibumax, Ibustar, Nurofen , Algoflex és sorolhatnám
@Babette_: köszi, tényleg
@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @nosuti: :-D

M. Péter 2013.07.03. 18:51:23

@Evain: Nem a Chevy Nováról kerengő legendára gondolsz? www.snopes.com/business/misxlate/nova.asp

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.03. 18:58:43

@Kovermadar: honnan tudtad? :P
igen, többet keres, de nem CSAK ez benne a szimpatikus

morsels (törölt) 2013.07.03. 19:18:05

@cougarcat:
Egy pozicio betoltesenek feltetele egy dolog (sok mindenen mulik, peldaul Vancouverben lehetsz akar IT manager is francia nelkul de Ottawaban ez kizart dolog) , de amit en irtam az az, hogy ha egy allampolgar franciaul akar kommunikalni a federal kormannyal, akkor azt barhol megteheti. Vancouverben is.

Ti arrafele nem erzitek ennyire a ketnyelvuseget, gondolom szamodra ez valami erdekes, nagyon klassz dolog, ami kulonosebben nem erint :-)

DieNanny CH 2013.07.03. 19:24:49

@kutya vacsorája:

Akik Trianont csinálták, már meghaltak.

2013.07.03. 19:26:12

@morsels: "amit en irtam az az, hogy ha egy allampolgar franciaul akar kommunikalni a federal kormannyal, akkor azt barhol megteheti. Vancouverben is."

Teljesen jogos. :) Ha éppen nincs franciául beszélő munkaerő akkor a föld alól is keritenek valakit, ez a tartományi kormánynál is igy van. Egy szövetségi irodában biztos hogy van egy jó pár ember aki tökéletesen beszél franciául, még BC-ben is, ahol ilyesmire ritkán van szükség.

"Ti arrafele nem erzitek ennyire a ketnyelvuseget, gondolom szamodra ez valami erdekes, nagyon klassz dolog, ami kulonosebben nem erint :-)"

Ebben is igazad van. Nehéz érzékelni. Nem is tudom hol láttam utoljára francia táblákat, feliratokat - reptér? :) Az viszont tuti hogy ha leveszel egy árut a polcról és el akarod olvasni a cimkét akkor mindig az az oldal esik a kezedbe, ami a számodra idegen nyelven van. Murphy's law. :)

Viszont sokan direkt francia nyelvü iskolába iratják be a gyereket, nagyon népszerü. Férjem is angolszász de beszél franciául.

morsels (törölt) 2013.07.03. 19:30:16

@cougarcat:
Francia nyelvu iskola, vagy french immersion?

2013.07.03. 19:42:00

French immersion.

DieNanny CH 2013.07.03. 19:59:21

@skylla:

Hát, bizony, mikor a családomnál az elsős gimnazista tanulta az ókort, mire rájöttem, ki az a "cojsz"...!!!

Bár, mikor a 10 éves az Egri csillagok-at olvasta, és mesélte, hogy 'gergeli' így, meg 'gergeli' úgy... Akkor el kellett magyaráznom, hogy milyen 'j'-k vannak a magyar nyelvben.

Igényes 2013.07.03. 19:59:36

@DieNanny: Jah, jó régen építették.

Igényes 2013.07.03. 20:11:23

Benyomtam a tévét, és egy tanár azon magyarázkodik, hogy miért mondta azt az előadásán, amit... hát hol tart ez az ország.
Most rossz kedvem lett.

Amarante 2013.07.03. 20:12:58

@Igényes:

Ne legyen kedves baratuszom!!!!!:):):):)

mik tortentek ma?

nosuti 2013.07.03. 20:19:49

@Amarante: semmi, ma még töki is visszafogott

BTBTBT 2013.07.03. 20:22:05

@Jess G:
Nem figyeltél arra, amit Evain-tól kérdeztem: Ibuprofen néven fut-e valami?
Nem azt, hogy: Van-e ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapító? És azt sem, hogy: Van-e Ibuprofen márkanevű?

Aztán a saját értelmezésed szerint megmagyarázod, hogy rosszul tudom. :)

@Amarante:
Az történt, hogy állítólag jól élnek a franciák. :)

Amarante 2013.07.03. 20:24:22

@nosuti:

Akkor tapsoljuk meg!!!!!

1,2,3..most!:):):)

BTBTBT 2013.07.03. 20:25:43

@Amarante:
Azért megtapsolnád, mert a hely (blog) szellemének megfelelően viselkedik? :)

Amarante 2013.07.03. 20:26:18

@Barátusz:

Itt van.Szep piros dobozban jo nagy betukkel irja rajta,hogy ibuprofen:):)Azt, hogy mit tartalmaz nemtudom:):):)

Jo nekik:):)Meg nekunk is:):):)

Amarante 2013.07.03. 20:27:42

@Barátusz:

Az o eseteben jar a taps:):)Foleg igy,hogy nevelo celzatu:):):)

BTBTBT 2013.07.03. 20:31:28

@Amarante:
Gondolkodás nélkül be is veszed a bogyókat?
Tudom, hogy tudod, de ha kiveszed a használati útmutatót, nemcsak az összetétel van ott, hanem az is, mi okozza a temérdek mellékhatást. :)

Esetleg nevelő célzatú pofon. :)
Olyasmiért nem tapsolnék meg senkit, hogy felnőttként egy alkalommal gyerekkorban elvárt "teljesítmény"-t nyújt.

nosuti 2013.07.03. 20:35:13

@Barátusz: már megint nem értenek? :)

Tökfőzelék1 (törölt) 2013.07.03. 20:37:24

@nosuti: igen, francia elitegyetemen
a linkedinjét már régen lechekkoltam, hogy hozzám való-e:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 20:37:34

@filemon80: a par az par
az egy tars akivel egyutt elek
a ferj-feleseg - tehat hazastars ennel sokkal szorosabb kotelek
az mar csalad

nem, semmi hozzaallasa hogy magyar irodalmat olvasson es en sem varom el, hogy 50 evesen elkezdjen Jokait vagy akar Esterhazyt olvasni
sem gyakorlati sem semmilyen haszna nem lenne, ha magyarul tanulna
idopocsekolas lenne
eleg jol beszel angolul:) ami eleg a fel vilagon
es amellett hogy egy atlagamerikanial sokkal tobbet tud magyarorszagrol, bebaszna, ha meg el kezdene itt nekem magyarul tanulni
egyszeruen ertelmetlen a dolog, akkor mar inkabb tanuljon kinaiul

Amarante 2013.07.03. 20:37:41

@Barátusz:

Amennyi bogyot en beveszek,attol siman tonkremenne a gyogyszeripar:):)Meg igy elkerulom a mellekhatasokat:)
valamelyik gyereknek irta ki az orvos meg regebben.

Ironizaltam:):):)

Amarante 2013.07.03. 20:39:12

@hagyma:

Es huncutsagokat sem tanitottal neki?:):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 20:43:09

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Hofi volt a nagy, mikor ott volt az olimpia, volt egy kisebb parodiaja, hogy mindenki munkennek hivta, mar a sportriporterek

itt bajororszagot bavariannak hivjak
elsore annak idejen nem is ertettem mirol beszelnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 20:44:05

@Amarante: de
pl
azt tokeletesen ejti, hogy
"kurvara szeretlek bazmeg"

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 20:47:47

Na szóval...

A posztról. Bele lehet kötni. Mint mindenbe. Egy akkora országról mint Franciaország, egy életet ott leélve sem lehetne mindenre kiterjedő objektív posztot írni. Ő így látta így írta le. Aztán most lehet mondani hogy Monsignour Lökapadon keres X összeget míg más azt mondja hogy Madame Sikítdetűr kevesebbet de ebben nehéz igazságot tenni.
Fikázni könnyű de akik fikáznak miért nem írnak posztot? Tán csak nem attól félnek hogy ők is fikázva lesznek?

Más.
A Nissan Tíno-t mikor bevezették a magyar piacra a magyar képviselet kifejezetten kérte hogy változtassák meg a nevét de a japók ezt nem tették meg. Abban maradtak hogy hosszú í-vel kell ejteni.
Volt még a SEAT Ronda meg a Chevrolet Tahou de egyiket sem forgalmazták Magyarországon.
Vannak olyan autógyártók akik már most levédettek olyan neveket amik majd évekkel későbbi modelleken fog szerepelni. Egy jól csengő név növelheti az eladásokat.
Vannak olyan autógyártók akik bizonyos paramétereket megadva kompjuterre bízzák a névválasztást. Ilyen név például a Vectra.

Igényes 2013.07.03. 20:58:30

@Amarante: Nem sok mindenek. Talán azt leszámítva, hogy rájöttem, magyarországon akkor lehet élni, ha nem vagy hajlandó tévét nézni. :)

Igényes 2013.07.03. 20:59:22

@diggerdriver: Ha átírták volna Teenora, egyből nem lett volna akkora gond. De ezek is barmok.

Amarante 2013.07.03. 21:03:11

@Igényes:

Erre mar en is rajottem mielott kijottunk:)Ezert a kedvenceim a doku. meg termeszetfilmek:):)Minek idegeskedni ha nem muszaj??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 21:04:00

@Igényes:
Kis ország kis piac. Sokat nem adtak el belőle pedig jó autó, itt erősen gondolkodtam hogy veszek egyet.

Igényes 2013.07.03. 21:10:42

@Amarante: Nekem csak akkor jut ez eszembe, ha bekapcsolom. Ami ritka. De akkor fél óra alatt mondanak 5 olyan dolgot, ami egyesével is felbassza a vérnyomásomat. És rájöttem hogy az egyik faszt szoktam látni facebookon, mert egy csomó ismerősöm a seggébe van mászva. Asszem kiregelek.

@diggerdriver: Meg ki venne tinót, ha ökröt is vehet.

2013.07.03. 21:34:03

@diggerdriver: Veled meg mi történt, há' hogy nézel ki? :O :P

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 21:34:18

@diggerdriver:
Isten ments, hogy beléd kössek, de ha már Angliában élsz, vegyél rendes, angol autót... ilyet ni:
img1.nairaland.com/attachments/210883_jaguar_2007_xf_jpg3502f02dcafb33e0d3d27d77fc05ee51

Nissan... azt eszik, vagy isszák? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 21:34:56

@Philosoraptor:
Még az avatárja sem érti, hogy miért akar Nissan Tíno-t venni :D

2013.07.03. 21:36:05

@Igényes: És nem vagy hajlandó hírportált sem olvasni...

2013.07.03. 21:37:50

@Kovermadar: Vehetne Aston Martint is. Vagy esetleg McLaren MP4-12C-t. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 21:48:14

@Philosoraptor:
Tudod Te!
Hagyma is tudja, Amerikaban tudjak hogy van ez...
3-4 henger: matchbox
6 henger: funyiro
8 henger: kis, csaladi auto
10 - 12 henger: DAS AUTO
;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 21:52:05

@Kovermadar:
Drága Barátom...
A Nissan Primerát ami van nekem azt Angliában gyártják Sunderlandban.
A Jaguárról.
a Jaguár már kúrva rég óta nem angol autó. Annyira angol csak mint a Nissan. Sokáig a Ford volt a tulajdonos most meg az indiai TATA.
Azt kívánod nekem hogy vegyek egy TATA-t Jaguár néven?
Csak a tisztánlátás végett.
A VOLVO kínai tulajdon
A Rolls-Royce a BMW-é
A Bentley a VW-é
A Mini a BMW-é
A Lotus maláj tulajdon
A Lamborghini a VW-é
Az Opel az General Motors.
Csak ennyit a teljesség igénye nélkül.

Igényes 2013.07.03. 21:56:03

@Philosoraptor: Azokhoz szokva vagyok. Az első szabály a neten, hogy azt is csak fenntartásokkal hiszem el, amit kérdeznek.

@diggerdriver: Vegyél trabantot. ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 21:56:44

@diggerdriver:
Teljesen igazad van!
De egy 400 LEs tata azert... nah :)

Most nezegettem, hogy a Shelby GT500nak van 660 LEs valtozata. Olyat szeretnek :)
Meg nem tudom mibol fogom kifizetni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 22:02:27

@Igényes:
Van autóm.
Nissan Primera kombi 2,2 diesel.
Ja és otthon is van egy Nissan Primeram:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 22:04:39

@Igényes:
Jaa és még anyit hogy kétütemű gépet akkor lássak mikor a hátam közepét.
Életem során már annyi kétütemű motort autót traktort kisgépet szereltem hogy mérhetetlen útálat van bennem irántuk.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 22:11:40

Megbukott az egyiptomi diktator!!! Ket ev alatt mar a masodik!!!

Ezeknek az arabusoknak nem akar leesni, hogy valami allati szarul csinalnak?! :D

2013.07.03. 22:12:10

@Kovermadar: 10-12 hengeres autó, jah.

Én megelégszem egy mb sls amg-vel v. egy dodge challenger srt8-al. Kicsire nem adok. :D

2013.07.03. 22:13:27

@Igényes: Nem tudom, én napi szinten rakom be/törlöm a magyar hírportálokat(hvg, napi, vg, portfolio) a könyjelzőbe. Ebből a retek híradóból is már csak a politika folyik, gondoltam, neten jobb lesz tájékozodni, hát egy frászt...

2013.07.03. 22:14:20

@Philosoraptor: Nyelvtannácik javítsák ki az amg-vel-t. Kicsit hülyén hangzik.

Igényes 2013.07.03. 22:14:46

@diggerdriver: De a trabant vicces, és retró kultusztárgy is. Azt nem mondtam, hogy autó helyett használd. De kerti virágállványnak pl. érdekes.

2013.07.03. 22:15:29

@diggerdriver: Nem, én egy elfeledett, már régen kihalt állatfaj utolsó túlélője vagyok. :)

Igényes 2013.07.03. 22:16:48

@Philosoraptor: Én kezdem megszokni a szatyrot. Nem tudok semmit a világról, az sem rólam, és én így boldog vagyok. Majd néha szétnézek mi van, aztán ha még mozognak, visszabújok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 22:23:31

@Philosoraptor:
Gusztus szerint.
Nekem mindegy, csak turbo ne legyen benne. Azzal csak a baj van, tul kenyes. Ezert kell a V nagyonsok.
Esetleg, ha minden kotel szakad, akkor egy Bugatti Veyron a maga W16-os szivevel. Kotok kompromisszumot, elfer a 4 turbofeltolto.

Ha minden penzt elteszek, amit csak tudok, akkor 2150 honap alatt ki is tudnam fizetni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 22:23:45

@Philosoraptor:
Alapállás hogy olasz terméket nem veszünk.
FIAT-ot pláne.
A Ferrari a FIAT-é.
Egyébként kettőt kell belőle venni mert az egyik mindig szervízben van.
Ha éppen nem égett le mert hajlamos ilyen huncutságokra.

2013.07.03. 22:24:32

@Igényes: "Nem tudok semmit a világról, az sem rólam, és én így boldog vagyok."

Magam sem mondhattam volna szebben. Eldöntöttem, hogy nem fogok hírportál sem olvasni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 22:26:19

@Igényes:
Jol teszed! Csak sor/joint legyen... :)

Apropo: az amerikai a vilag legnyiltabban fuves nemzete: JOINT chiefs of staff... tudnak valami! :)

2013.07.03. 22:27:38

@Kovermadar: Akkor a subaru impreza nem a te autód.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 22:30:03

@Philosoraptor:
Nem. De a suzuki sem (meg az -i kepzo is ott a vegen :) )

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 22:30:15

@Kovermadar:
Van egy régi műszaki alapvetés.
a lökettérfogatot nem lehet pótolni.
Akaszthatsz rá turbóhegyeket, kompresszort csőstül szelepek garmadáját soha nem fogja tudni azt mint egy 5800-as V8 szívó.
Az otthoni Nissanom kétezres szívódiesel 71 lóerővel. Nem egy villám.
De ötödikben alapjáraton dadogás nélkül elmegy és onnan kigyorsít.
apósomnak ugyanolyan van csak a következő széria már turbóval. Kilencven ló de ötödikben alapjáraton ledadog.

Igényes 2013.07.03. 22:30:24

@Kovermadar: Az sincs. Még ukrán cigi se. ;)
Meséld el inkább, mi szépet tettél ma az emberiség boldogulásááért, drága barátuszom!

@Philosoraptor: Én vagy jó három napja nem olvasom. Amikor olvastam, szar volt, átfutás szinten sem. Politika nem érdekel, gyilkosság nem érdekel, cukiállat nem érdekel. Meztelen picsákat sem az indexen fogok nézni. Más meg nincs.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 22:33:33

@Philosoraptor:
Ha már itt felsoroltátok az összes benzinzabálót akkor feltételezem hogy az üzemanyagköltség nem gond így bátran ajánlhatom a kedvencemet.

560SEL Mercedes.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 22:35:12

@diggerdriver:
Es a hang!?!?!
Egy V8 hanga ferfias. Egy sima tyurbos motor meg sziszeg.
De az igazan tuti, amikor egy V8 kipufogojara fur az ember lyukat.

2013.07.03. 22:37:23

@Kovermadar: "De az igazan tuti, amikor egy V8 kipufogojara fur az ember lyukat."

You made my day. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 22:38:35

@Igényes:
Semmit :)
Kellett volna? Basszus, ezt mindig elfelejtem :)

Btw ma van Kovermadar nap, sorrenben a 29.

Csungtem (mint a malac hasa) a neten, mert az unokahugomek kezilabdatornan vannak Goteborgban. Drukkoltam, mint okor; sajnos sehol sem kozvetitik :(

2013.07.03. 22:39:57

@Igényes: Ugyanezt tapasztalom én is. Szerintem hirdessünk szabadságharcot a retek hírportálok ellen. :D

Latcho Rom 2013.07.03. 22:41:32

@cougarcat: Talan hollywood visz el sok angolnyelvu rendezot, de vannak vilagklasszisok is mint Egoyan, az indiai no akinek nem jut eszembe a neve, stb. De valoban sokkal tobb szinvonalas film keszul quebecben.

Poutinnal mi bajod?? :)) Mondjuk az engem is kiut amikor pizzaval eszi jean guy :)

Igényes 2013.07.03. 22:41:53

@Kovermadar: Majd elkéred a videót, és szólsz, hogy ne mondják meg a végeredényt.
Sok boldog és kövér madarat Neked!

Amúgy az buzis, ha én a csendes kocsikat szeretem?

BTBTBT 2013.07.03. 22:43:21

@nosuti:
Az, hogy ők nem, az nem annyira érdekel, de remélem, hogy legalább a fele-barátuszom megért engem. :)

@Amarante:
Tudom, hogy vicceltél. Nekem is van itthon Ibuprofenem. Biztos azt tartalmaz, ha rá van írva a dobozra. A gyógyszeripar tőlem is tönkremehet, de ha nagy ritkán beszedek valamit, jókat szoktam nevetni azon, hogy több a (lehetséges) mellékhatás, mint a gyógyító. :)

Igényes 2013.07.03. 22:43:44

@Philosoraptor: Sajnos nem járható út. Az egyik volt csajom mindenáron igényes női hírportált akart vezetni. Aztán amikor meghallotta mennyibe kerül egy olyat csinálni (+ tartalom, ami igényes) kicsit megzakkant. És elment ufókra vadászni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 22:44:57

@Igényes:
Semmi esetre sem!
Ez izles dolga.
Hosszu utazashoz pl. egy halk S80-as vagy XC70-es Volvot valasztanek.
Nagyhangu auto csak jatszani jo, utazni nem.

Igényes 2013.07.03. 22:45:23

@Barátusz: Ahhoz képest mennyi hülye eszi, mint a cukrot. Ha meg kicsit felviszik az árát, hogy csak a háromszorosát szedjed már be annak amit kéne, akkor nekiállunk nemzathalált meg népirtást vizionálni.

2013.07.03. 22:45:47

@diggerdriver: Rákerestem, ezeket a régi gépeket én nem vágom.

Ha merci, és újabb és csak a kinézet, akkor cla, clk, sls. Eszméletlen szépek. Persze szépségben az új lambonak (aventador) sincsen szégyenkezni valója.

2013.07.03. 22:47:37

@Igényes: Isten nyugosztolja. Nah jóccakát belétek!

Igényes 2013.07.03. 22:50:59

@Philosoraptor: Még él. Jóban is vagyunk, amikor éppen nem hülye ufós vidókat mutogat és engem kérdezget, hogy szerintem valódi-e.

BTBTBT 2013.07.03. 22:51:27

@Igényes:
Angliában szarér-húgyér és vény nélkül árulják a fájdalomcsillapítókat.
Otthon meg, még 2006-ban egyszer bementem a híd közelében lévő Margit körúti patikába, és udvarias köszöntést követően magabiztosan azt mondtam a gyógyszerészasszisztensnek: "Kérnék szépen egy doboz Maripent." Mire ő: "Én meg a egy receptet." :)
Nem volt más hátra, kioldalogtam az intézmény ajtaján.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 22:52:07

@Kovermadar:
Egy a lényeg.
A nyomaték.
A többi csak körítés.

Bonjour 2013.07.03. 22:56:41

@purple ragdoll: szia, ezt csak most vettem észre, ez nagyon jó és alapos cikk...

Igényes 2013.07.03. 22:58:34

@Barátusz: Pont kifogtad, amihez recept kell. Algoflex, Panadol, Saridon, ezeket adják raklappal is, minden papír nélkül.

@diggerdriver: Aggasztó. Ezennel felhatalmazlak, hogy ha randira hívlak, tökön rúgj.

@Philosoraptor: @Kovermadar: Titeket is.

Igényes 2013.07.03. 23:00:27

@Amarante: Nem tudom, nem szoktam rájuk odafigyelni. De szerintem nem. Viszont általában agyfaszt kapok attól, hogy a csaj nem szúrja ki, amikor valamelyik ilyenben már ötödik perce körmondatkban beszélnek a semmiből. Pláne hogy kommunikációból diplomázott, egyemmeg.

M. Péter 2013.07.03. 23:01:39

@Barátusz: A Maripen nem fájdalomcsillapító.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 23:02:25

@Igényes:
Én is felhatalmazok mindenkit hogyha elmegyek arra a randira lőjetek le.:))))

BTBTBT 2013.07.03. 23:04:01

@Igényes:
Nem lehet, hogy vissza akar menni hozzád az ex?
Ő nem tartozik bele abba a 30+ árzelmileg labilis csoportba, akikről korábban beszéltél?

A Maripen torokfájásra kellett volna. Mégpedig úgy, hogy amúgy mivel nem vagyok gyógyszeres, azt sem tudom, mifélék vannak a piacon. Itt jó az Ibuprofen, mert az gyulladást meg fájdalmat is csökkent.
A Boots-ból tényleg zsákkal lehetne elhozni, annyira semmibe sem kerül.

BTBTBT 2013.07.03. 23:05:42

@M. Péter:
Torokfájásra rengetegszer felírták az orvosok. Nekem pedig arra kellett - volna.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.03. 23:05:49

@diggerdriver:
Igy van.
Csak a dieselt nem szeretem, nalunk nem iscelszeru igazan.

Igényes 2013.07.03. 23:06:58

@diggerdriver: Azt hittem, szercsizel. :'(((

@Kovermadar: Szívesen.

@Barátusz: Nem hiszem. Mással van. A vége felé nem voltak nagy érzelmek, csak mindkettőnknek egyre jobban érdekelte bármi más, mint a másik. Gondolom túl jó volt nekem. Szép, meg okos, meg kedves, meg ilyenek. :)

Amarante 2013.07.03. 23:08:08

@Igényes:

Kepzeld el diploma nelkul:):):)

miert vagy ilyen hitetlen? Egyszer majd jol elrabolnak es ott allsz egyszal meglepetesben:):):)

BTBTBT 2013.07.03. 23:09:28

@Igényes:
Elit szakon diplomázott? Igényes? :)

Bonjour 2013.07.03. 23:14:01

@Balu kapitany: Remelem egyszer lesz ra idom, koszonjuk azert a bizalmat.

Igényes 2013.07.03. 23:15:18

@Amarante: Most hogy mondod, anélkül mintha tényleg okosabb lett volna. ;)

@Barátusz: Aha.:D A pécsin, talán.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.07.03. 23:17:32

@Igényes:
Mondjuk ha születési fogyatékosság okán nem lehetne tökön rúgni akkor még talán elgondolkodnék egy randin:)))))))))))))

BTBTBT 2013.07.03. 23:25:28

@Igényes: Akkor nem ő Töki? :)

@diggerdriver:
Asszony nem leselkedik a vállad fölött, hogy mit írsz? :D

Igényes 2013.07.03. 23:27:40

@Barátusz: Mondom szép, meg okos, meg kedves is. :DDD

@diggerdriver: Az erőszag nem helyes!

BTBTBT 2013.07.03. 23:30:51

@Igényes:
Nem tudjuk, hogy az életben Töki milyen... :)

Igényes 2013.07.03. 23:32:58

@Barátusz: Biztos hogy nem szép. Dekoratívnak elég festékkel valószínűleg dekoratív, ha nő egyáltalán... de olyan kis nyüzgének képzelem. Madárcsontú, seseggesemelle, és olyan nyomottorrúpicsafejű (bocs Töki, de ez jön át rólad). Aztán persze ki tudja.

Amarante 2013.07.03. 23:37:10

@Igényes:

Aztan az is lehet,hogy pont az ellenkezoje az igaz:) A barati koromben is volt egy ilyen csaj es sosem ertette, hogy a pasik miert menekulnek elole:):)

Amarante 2013.07.03. 23:38:11

@Barátusz:

szerinted akarjuk mi tudni? Kepzeld el ezt a dumat eloben, amikor irogatassal nem kell bibelodni:):):)

Igényes 2013.07.03. 23:40:47

@Amarante: Élőben nem hiszem, hogy ilyen. Szerintem felfelé alázatos, lefelé meg megjátssza, hogy jó fej. Persze csak ha nem számoljuk azt, hogy szerintem az egészet megjátssza, és semmi köze a bankszakmához..

BTBTBT 2013.07.03. 23:42:22

@Igényes:
Nem tudhatjuk. Rossz nő nem lehet, legfeljebb rossz természetű. Azért megnézném élőben.

@Amarante:
Ilyesmi tényleg létezik. És az ilyen nők tényleg nem veszik észre, hogy miért kerülik őket.
Azért élőben nem lenne ilyen dumája, mert semmi perc alatt leteremtené bárki. Nyilván itt kompenzál - meg élvezi, hogy róla beszélünk -, melóban meg pofa súlyba. :)

Igényes 2013.07.03. 23:45:26

@Barátusz: Miért ne lehetne? :)) Ha legalább a 12%-a igaz annak, amit mond, akkor is csak legfeljebb ápolatlan nem lehet. De hát ez nem sokat jelent, itt a takarítók is úgy szaladgálnak, mint a primadonnák.

Amarante 2013.07.03. 23:46:04

@Igényes: @Barátusz:

Ha masmilyen lenne mondhatnam,hogy udito szinfolt a blogon,de igy csak egy randa paca:):)

azert fura, hogy ki, mitol boldog:):)

BTBTBT 2013.07.03. 23:49:33

@Igényes:
Már taglaltuk korábban, hogy ha tényleg azt a munkát csinálja, amit, akkor ahhoz befektetők előtt kell reprezentálnia. Oda nem küldenek okos bányarémeket.

@Amarante:
Néha más is nagyon el tudja ereszteni itt magát.
Ma furcsa is volt, hogy Töki olyan visszafogott volt. Biztos... neki. Na jó, nem genyózok. :)

Megint szabad a gazda 2013.07.03. 23:50:05

@skylla: Zeusz nekem is kedvencem...

Itt az IBM is "íbéem"-nek hívja magát. De a japánok is "zucuki"-val indítottak.
Érdekes az, hogy hogyan alakulnak ki ezek a kiejtés dolgok. Pl. Mo-n alapelvárás (?), hogy a világ nagymenő vállalatait helyesen ejtsük (persze ez is egy kicsit csalóka, gondoljunk csak pl. a Ford angol/német/magyar kiejtésére...), miközben itt maguk a vállalatok tettek meg mindent, hogy németül terjedjenek el. Persze egy olyan nyelvterületen, ahol a ty, a telefon, a rádió, a computer és memóriája is német szót követelt, ott...

Birca tanulmányába mindenképpen javaslom a német-osztrák reklámok összehasonlítását, miszerint több német termék tv-reklámja osztákra szinkronizálva kerül Ausztriában bemutatásra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 23:52:16

@Amarante: csakis azt nezunk
meg muveszfilmeket de csak eredeti nyelven
esetleg felirattal
nem vitas

Igényes 2013.07.03. 23:54:50

@Barátusz: Nem látom az összefüggést. Ha szórakoztatni akarom, elviszem kurvázni, a prezentáción arra figyeljen, amiről szó van. :)) Persze ha ráizgul a csajra, nekiadom a máját is, de nem ez a fő szempont. Szerintem.
Cicababából sok van, okos nőből kevés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 23:55:12

@Philosoraptor: oh ne izelj mar,
csak irodalmi oldalakra jar
de csak magyar irodalmiakra
amerikai irodalom letiltva

Igényes 2013.07.03. 23:57:03

Aztakurva. Hagyma rámizgult.

SEGíTSÉÉÉÉÉG. Barátuszaim, helpeléshez felkészülni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.03. 23:57:14

@Kovermadar: ahh
6 henger 3 litertol mar auto
de varosi hasznalatra elmegy a 4 henger 2 liter is
az alatt nincs ertekelheto auto

BTBTBT 2013.07.03. 23:57:20

@Igényes:
Az az összefüggés, hogy egy pénzember nem befektetéskor kurvázik.

Amarante 2013.07.03. 23:57:50

@hagyma:

Ugy vedekezik az ember, ahogy tud:):):)
Nekem sokat segitenek a nyelvtanulasban.A csihi-puhi akciobol mar regesreg kinottem:)
Orok kedvencem a Jo reggelt Vietnam meg a Miss Daisy soforje:)
a Jack Nicholson-filmeket is szeretem.

Igényes 2013.07.03. 23:59:19

@Barátusz: Igen, pontosan ezt mondom. Ha igényli, elintézi előtte. Az üzleties megjelenés gondolom elvárás, de ennyi.

Amarante 2013.07.04. 00:00:57

@Igényes:

itt vagyunk!Ne felj,nem harap a bacsi:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:01:53

@Kovermadar: ja
es ugy mellesleg tuntetes kozben megeroszakoltak 100 not
es ez nem volt diktator, ezt ok valasztottak, miutan az eroskezut eluldoztek nagynehezen
Mubarak meg tartotta a rendet
arabok....

Igényes 2013.07.04. 00:02:55

@Amarante: Ha így folytatod, beléd szeretek. De csak ha nem vagy ufomán.
;)

@Barátusz: Franc tudja egyébként, lehet hogy szép. Vagy legalább jól néz ki. De most őszintén, összeállnál vele?

Igényes 2013.07.04. 00:03:55

@hagyma: Próbálj meg picológushoz járni, vagy nem tudom.

Amarante 2013.07.04. 00:05:58

@Igényes:

nem vagyok ufoman es a fiatal hapsikra sem bukom:):)Mar csak azert sem, mert van sajatom:):) A ferjem egy 10-el fiatalabb nalam es ha oszinte akarok lenni, nem a szepsegemert vett el:):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:06:19

@Igényes: neked volt mar nod?
mindig ernek meglepetesek

Igényes 2013.07.04. 00:06:33

@Amarante: Nézd meg a RED első részét, hatalmas film. Nemsokára lesz második is. Kint már lehet hogy van is.

Igényes 2013.07.04. 00:07:31

@Amarante: :( Feltétlenül jelezd, ha szabaddá válsz!

BTBTBT 2013.07.04. 00:08:08

@Igényes:
Bár nem vagyok különösebben otthonos a nagybefektetők világában, de azt kötve hiszem, hogy a tárgyalás előtt lerendezi őket egy céges kurvinyek, hogy megkönnyítsék a döntéshozatalukat.
A kurvázást máshol bonyolítja az ilyen, ha arra van gerjedelme.

Itt a virtuális térben senkivel nem állnék össze.
A való életben pedig ha nem is csodaszép, de inkább legyen akár kicsit csúnyácska egy nő (és most nem Tökiről beszélek), mint hogy kiállhatatlan. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:08:46

@Igényes: en magam rendelkezem pszichologusi kepessegekkel
azert probalok neked segiteni
de ilyen messzirol nem egyszeru

Igényes 2013.07.04. 00:10:17

@hagyma: Nekem viszont ma türelmetlen napom van, úgyhogy Rád nyomtam a szűrést. Szia.

Amarante 2013.07.04. 00:10:59

@Barátusz:

Nana!csak a tegnap adtuk ratok aldasunkat:):)

Igényes 2013.07.04. 00:11:58

@Barátusz: Én sem. Ami nagy baj, a múltkor egy olyan csecse kis szobrot láttam egy kirakatban, hogy nagyon a magamévá tettem volna. A probléma csak annyi volt, hogy egy közepes méretű rózsadombi lakás árába került.
Muszáj lesz meggazdagodnom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:12:15

@Barátusz: a maripen egy antibiotikumos gyogyszer
ilyet amerikaban sem kapsz orvos nelkul
sima fajdalomcsillapitot, pl advil, azt minden tovabbi nelkul

Igényes 2013.07.04. 00:12:34

@Amarante: Türelmetlenül várom. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:15:19

@Barátusz: eleg nagy hiba
torokfajasra tokeletesen eleg valami szirup
Tyleno lNyQuil, ilyesemi
nem kell antibiotikum

/azt hittetek nem voltam orovos?/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:18:16

@Amarante: a termeszetfilm es csihipuhi kozott azert van meg par film.....
csaxolok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:20:18

@Amarante: azt ne mondd, hogy az eszedert:)
megvan
joszivu lehetsz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:21:31

na, nekilatok egy marhaporkoltnek

Amarante 2013.07.04. 00:21:34

@hagyma:

Tudom:)Persze mast is nezek neha:)
Az erdeklodesi koromhoz a tortenelem all a legkozelebb, ezert elsosorban ez erdekel.
Nyelvtanulas szempontjabol nekem jobban bejonnek,mert jobban megertem, mint egy amerikai filmet.A dokukat felirat nelkul nezem a fimekhez kell a felirat.

BTBTBT 2013.07.04. 00:22:14

@Amarante:
Az házasság volt, nem összeállás. Már van fele-barátuszom. : DDD

@hagyma:
A leírt eset 7 éve történt. Azóta semmit, csak ha előjön a torokfájás, úgy kétévente Stepsils-t.
Korábban sem voltam gyógyszeres - viszont ha gazdag lennék, gyógyszergyártó cégekbe fektetnék.

Amarante 2013.07.04. 00:22:22

@hagyma:

Mivel gazdag sem vagyok csak okos es szereny.....:):):)

Amarante 2013.07.04. 00:25:28

@Barátusz:

Kulonos tekintettel a fajdalomcsillapitokra:):)
Jo penzt besopornek ezek a cegek.Ugy kapkodjak az emberek befele a bogyokat,mint kacsa a nokedlit:(

M. Péter 2013.07.04. 00:26:23

@Barátusz: Attól a Maripen még antibiotikum (penicillin) marad. Bakteriális fertõzésre jó, vírus ellen nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:30:10

@Barátusz: a gyogyszer nagy uzlet, nem vitas
@Amarante: nagyon sok amerikai tortenelmi es dokufilm van csaxolok
de vannak igen jo amerikai filmek amik fikciok
sot , hat a jo filmek 90 szazaleka amerikai
ponyvaregeynt lattad?

Igényes 2013.07.04. 00:30:40

@M. Péter: Ha hisz benne, a smatiestól is meggyógyul. ;)

BTBTBT 2013.07.04. 00:32:25

@M. Péter:
Nem állítottam az ellenkezőjét.
Ettől az esettől eltekintve annyira nem része az életemnek ez a gyógyszerezés/orvoshoz járás, hogy nem mélyedtem el a témában.

@Amarante:
Azért itt többről van szó szimpla fájdalomcsillapítóknál. Annyiféle betegség és pirula van - állatoknak is.

Amarante 2013.07.04. 00:36:28

@hagyma:

Nem piszkalni akarlak, de engem az angol tortenelem jobban bejon:)Ehhez tobb kozom van,mint az amerikaihoz tekintve, hogy itt elek:)Ezert is ildomos ismerni valamennyire:)

Lattam.

Amarante 2013.07.04. 00:38:42

@Barátusz:

Sajnos mar elertuk a fejlodes ama fokat, hogy nem is tudunk nelkuluk elni:(Ezert is lehet akkora uzlet.

Igényes 2013.07.04. 00:40:15

@Barátusz: @Amarante: Én mindkettőtöknek egy kényelmes szatyrot javaslok. Neked Barátusz, kicsit nagyobbat, kétszemélyest.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 00:41:09

@Amarante: en mar unom ezeket a henrikeket meg stb
most a cops megy a tv-ben:)

Amarante 2013.07.04. 00:41:18

@Igényes:

Milyen szatyor? Szerintem valamibol kimaradtam:):):)

Amarante 2013.07.04. 00:44:01

@hagyma:

jojo de mi lesz a marhaporkolttel??:)

BTBTBT 2013.07.04. 00:44:07

@Amarante:
Ezt nem értem. Miért ne tudnánk élni nélkülük. Azért az, akinek nincs fájdalma, vagy nem vágyik bódulatra, nem szed bogyókat.
Az emberi lustaság pedig önmagában nagy üzlet. Gyógyszer nélkül is.

@Igényes:
Ezt még annyira sem értem. :)
Miféle szatyor? A kétszemélyes a fele-barátuszom miatt?

Igényes 2013.07.04. 00:44:49

@Amarante: Egy kényelmes szatyor, amibe beköltözhettek, távol a világ zajától, a híradóktól és a hírportáloktól. No stressz, only szatyor. És nem lesz mire pirulát szedni.

BTBTBT 2013.07.04. 00:49:55

@Igényes:
A világ zaja nem zavar, tévém nincs, a hírportálokat pedig rendszeresen, de nem túl sűrűn látogatom. A stressz a munkám része, de stimulál. Pirulákat csak nagy szükség esetén.
Szóval akkor mihez is kell az a szatyor?

Orvos egyébként látott mostanában?
Hagyma majd megvizsgál. :)

Amarante 2013.07.04. 00:52:58

@Igényes:

En nem is szedek.Ugy vok vele,hogy majd elmulik:)

A hireket is megnezem,mert ugy-e csak kell tudni mi tortenik korulottunk:) Idegeskedni nem szoktam miatta,mert attol semmi nem valtozik.

koszi,tisztelettel visszakuldom a szatyrot original allapotaban:):)

nyuszigonosz 2013.07.04. 00:54:57

Szép estét vagy éjjelt vagy hajnalt!
Látom már nem Franciaország a téma. ;)))
Mindegy.
Mi érdekes volt ma délután és este?

Amarante 2013.07.04. 00:55:59

@Barátusz:

Igy jar az, aki bekapcsolja a TV-t:):)

Hagyma csak akkor jo ha bevallja milyen egyetemen,mikor,meddig es miert jart:):)Ha nincs vallomas baratuszunkat nem engedjuk megkuruzsolni:):)

Igényes 2013.07.04. 00:57:34

@Barátusz: Na az baszna még be. :)
@Amarante: ) Kár. :(

Viszont, lett két extra szatyrom! :DDD

Amarante 2013.07.04. 00:58:04

@nyuszigonosz:

marhapori fozes kozben filmkritika hangzott el,a gyogyszeriparba fogunk befektetni es kisse zsembes baratunkat nyugtatgatjuk.Szatyor senkinek nem kell:):):)
roviden ennyi:):)

Igényes 2013.07.04. 00:58:13

@nyuszigonosz: Érdekelne két originál csomagolású lakószatyor? Az egyik másfélszemélyes.

nyuszigonosz 2013.07.04. 01:00:41

@Amarante: Aha. :))
Köszönöm az összefoglalót. :)))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:01:26

@Amarante: hat a hireket meg kell nezni ez nem vitas
en megnezem amerikai oldalakon es az indexen is / jo bevallom neha klikkelek a blikkre is/, mas magyar oldal nem
face 2 hetente
a tv 24 oras uzemmodban megy a hatterben
holnap itt nagy unnepnap
feleseg elrepult
hat, marad a tv meg az internet:)

nyuszigonosz 2013.07.04. 01:02:17

@Igényes: Lakószatyor.
Egyelöre még van hol laknom. :)))
Aztán meg: honnan szednék elö egy fél személyt? :)))))

BTBTBT 2013.07.04. 01:02:30

@nyuszigonosz:
Elszórakoztatjuk itt egymást.

@Igényes:
Ahogy olvasom itt, mennyire tapasztalt, hagyma minden volt már, csak akasztott ember nem. Szóval az orvoslás simán belefér.
Vagy nem szereted a kézre húzott vazelines gumikesztyű csattanó hangját? :)))

@Amarante:
Minimum elit szak. Töki által is elfogadott. Másként nem nyúlhat barátuszokhoz. :)

BTBTBT 2013.07.04. 01:03:38

@hagyma:
Meg néhány sör és a bbq. És kimész megnézni a tüzijátékot is.

nyuszigonosz 2013.07.04. 01:04:09

@hagyma: A július 4. Lesz zászlólengetés, meg Obama beszéd, meg minden ilyesmi.

nyuszigonosz 2013.07.04. 01:06:17

@Barátusz: Akkor még jó szórakozást!
Megyek krimit olvasni. Holnap ( vagyis már ma) is lesz nap.

Amarante 2013.07.04. 01:06:44

@nyuszigonosz:

konnyezve es buszken majd megemlekeznek azokrol az angolokrol,akiknek koszonheto,hogy letrejott Amerika:):):)

BTBTBT 2013.07.04. 01:10:18

@nyuszigonosz:
Köszi. Neked is. Mit olvasol?

@Amarante:
Azért nemcsak angoloknak köszönhető az az USA. Londonra mondják, hogy olvasztótégely, de Észak-Amerika is hasonló lehetett 150-250 éve. :)

Igényes 2013.07.04. 01:11:27

@nyuszigonosz: Ez nem is ahelyett kell. Mellé. A félszemély problémás, de megoldható. ;)

@Barátusz: Ami késik, nem múlik... minden esetre ilyen fokú intimitást túlzásnak érzek, pont vele.

Igényes 2013.07.04. 01:12:06

@nyuszigonosz: Valójában a Gru2 premierje lesz. Megyek is rá. :DDD

Amarante 2013.07.04. 01:13:47

@Barátusz:

Eljen a joindulat!!!:):):)

Vicceltem csak:):)

en is elvonulok olvasni:):)var A.Christie:):):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:14:14

@nyuszigonosz: hat franciaorszagrol mit lehet beszelni?
do la terasz meg ilyenek
mondjuk ott azert inkabb elnek mint eszakafrikaban vagy angliaban

Igényes 2013.07.04. 01:14:47

Most akkor én is olvassak? :(

Amarante 2013.07.04. 01:15:40

nyugodalmas jo ejszakat kedves baratuszaim:)
Az Ur legyen veletek meg ket forgalmirendor:):)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:17:52

@Barátusz: nem megyek ki
augusztus 20-an sem jartam ki
sor bbq elmarad, Mary elutazott Kansasba
@nyuszigonosz: Obama beszed nem tudom lesz-e, de kurvara nem erdekel, legutoljara azt lattam, hogy elutazott Mandelahoz, mondtam is , hogy maradhatna is ott
mi/ cvsaladom es barati korom/ nem igazan kedveljuk az elnokurat, dehat Ot valsztotta az orszag
ez van
3 ev mulva repi lesz az elnok es feher, ebben tuti vagyok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:19:56

@Amarante: nemcsak angolok, de zommel
amerikat vegulis europa hozta letre /alakitotta olyanna amilyen ma/
delen is eszakon is
lehetett volna forditva is, hogy az indianok fedezik fel europat
de hat igy alakult...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:21:54

@Amarante: 16 eves koromra elolvastam A christy osszest, inkabb nezzel valami konyvet VIII-ik Henrikrol
@Igényes: igen
engem

BTBTBT 2013.07.04. 01:27:32

@Amarante:
Legalább valami jól író írót olvasnál. Jó éjt. :)

@hagyma:
Nekem egyszer - már felnőttként - megvolt az Christie-összes puhafedeles kiadásban, angolul. Néhányat olvastam, aztán eladtam az egészet. Nem azért, mert annyira rosszak voltak, hanem mert kellett a pénz. :)

@Igényes:
De azért egy pszichomókus díványán végigheverednél?
Nézd meg a Torrentét századszorra. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:28:47

@Barátusz: en meg magyarul olvastam
meg hat a rengeteg film
a 10 kicsi neger? vagy indian? volt a kedvencem

Igényes 2013.07.04. 01:29:00

@Barátusz: Lassan bármin, ha elég kényelmes... vagy ha nem fekszik rajta valaki olyan, akin kényelmetlen feküdni. Megint hulla vagyok. :(

BTBTBT 2013.07.04. 01:33:34

@hagyma:
Gyerekként magyarul az "Orient Expressz"-t meg a "Tíz kicsi néger"-t, mielőtt még a politikai korrektség indiánokat csinált volna a négerekből az angol nyelvterületen.
A többit angolul. A "Roger Ackroyd" üt.
Filmet alig. Egyedül tán az O.E-t.
Mindenevő vagyok. Nem tudnék csak krimit olvasni.

@Igényes:
Akkor aludni kéne, nem? Hogy holnap (ma) reggel frissül terővel fogyaszd a briósodat a tejeskévá mellé.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:40:08

@Barátusz: en mar regen nem olvasok krimit
nem erdekel
igazad van az orient expressz jo film volt, nekem a 10 kicsi neger is emlekszem az egri kertmoziban lattam eloszor
meg korhataros volt:)
persze tobb feldolgozas van

BTBTBT 2013.07.04. 01:49:31

@hagyma:
Elvétve becsúszik egy-egy krimi.
Az "Orient Expressz"-t tévében láttam. Az Albert Finney-set.
www.imdb.com/title/tt0071877/?ref_=sr_1

Eger? Az "Egri csillagok"-at a környékbeli nyári táborokból városlátogatás miatt láttam vagy hatszor. Plusz a tévéadások.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 01:54:23

@Barátusz: az Egri Csillagok az alapfilm
egyik ritka esete, mikor a film, jobb , mint a konyv
vagyis hat nem lehet jobb, mert abbol keszult, de sodrobb, izgalmasabb remek szineszekkel

BTBTBT 2013.07.04. 02:00:05

@hagyma:
Gyerekként meg pláne nagy volt. És a Bárdi húzta a legtovább a színészek közül.
Volt az az urban legend, hogy az egyik csatajelenetben az egyik várfalra felmászó törököt játszó statisztának karórája van.
Akkoriban sosem figyeltem ilyesmire.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 02:03:51

@Barátusz: ja
ma is megneznem amugy
es kurvara nem erdekel , hogy 2000 statiszta kozul valaki viselt karorat
angol felirattal eddig a magyar filmek kozul csak a Sose halunk meg-et tudtam megmutatni Marynek
nagyon elvezte:)

BTBTBT 2013.07.04. 02:05:48

@hagyma:
Nem is az a lényeg, hogy van-e karóra a "török" kezén, csak érdekesség volt.
A "Sose halunk meg" 20 éve jött ki. Koltai legjobbja.
Felétek nem elérhetők az angol feliratos magyar filmek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 02:17:52

@Barátusz: mondjuk nem is igazan keresem:)
igen az volt Koltai FILMJE
utoljara magyar filemet a ket Jancsot neztem
a Fogado...
meg a Nekem lampast adott
nagyon szeretem mind a kettot

montroyal ( CAN qc) 2013.07.04. 02:35:03

@NIKI LAURA: @Philosoraptor: sziasztok 2 hetig megjartam Albertat BC jo volt .. elnek ott .. csak ide vagyok gyokerezve a qoebecoi-ok koze .. nagyon is baratsagosak ha kicsit erolkodsz a nyelvukon sokkal kozvetlenebbek mint az itt elo angolok akikkel 10 evig is dolgozhatsz nem is koszonnek( vissza se) mig egy francia erdeklodik ki vagy honnan jottel es konnyen meghiv hozza BBq-ra sorozgetni stb a szorakozohelyeken festivalokon spectaclon szinte csak ok vannak .. itt is egy varos van a tobbi videk de a varosokban foleg a fiatalok tobbnyire angolul beszelnek .. erdekesseg hogy ha nem boldogulok valamivel a nyelvukon automatikusan probaljak angolul elmagyarazni..

kivalasrol szinte nem is beszelnek a kozemberek hallani sem akarnak rola ugy hogy a politikusok is visszavettek belole ..
a csajokkal is sokkal konnyebb ismerkedni de mint mashol nagyon autonomok es egyenloskodnek , megkovetelik a munka megosztast stb..

szoval nem rosszabbak mas nemzetnel sot baratsagosabbak

2013.07.04. 03:53:47

@shakti_rom: "Talan hollywood visz el sok angolnyelvu rendezot, de vannak vilagklasszisok is mint Egoyan, "

Az is, meg az hogy nemigen terjesztik ezeket a filmeket a mozikban, a helyiek alig ismerik őket, bár sokszor fesztiválokon dijnyertesek. Nem tudnak ezzel pénzt csinálni úgy mint Hollywood-ban, kommersz kell a közönségnek.

"az indiai no akinek nem jut eszembe a neve, stb."

Deepa Mehta? - Water pl. egy nagyon jó film...

" De valoban sokkal tobb szinvonalas film keszul quebecben. "

Szeretem az ilyen jó kis arthouse filmeket...

"Poutinnal mi bajod?? :))"

Curd cheese!!! :) Félelemetes kinézete van, demonstrálom:

en.wikipedia.org/wiki/File:La_Banquise_Poutine.jpg

"Mondjuk az engem is kiut amikor pizzaval eszi jean guy :) "

Some people are sick! :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 04:48:28

@cougarcat: a kozonsegnek jo film kell, annak 90 szazalekat meg amaerikaban csinaljak
ez van

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 05:37:17

@Philosoraptor: meke, inkabb erdekes, mint jo
3 vagy 4 hazassag utan magayrorszgrol beszerzezni feleseget, raadasul hazassagi szerzodessel;)
mikozben allitolag konnyu canadaban ismerkedni
hat nem lennek a felesege az tuti, de ez a veszely nem fenyeget minket:)
es sok sikert neki:)

montroyal ( CAN qc) 2013.07.04. 05:46:51

@hagyma: azert ha meggondolnad itt nalunk engedelyezik az egynemuek hazassagat... de veled is csak szerzodessel .. semmi nem kozos ... foleg nem a penztarca...

de az mar az 5. lenne..
.inkabb maradok a mo-i felesegemnel tudod idosodve amikor a jo beszelgetesek egyetgondolasok maradnak megis jobb azt anyanyelven tenni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 05:56:51

@montroyal: nem tudom
en tokeletesen meg tudok beszelni Maryvel mindent angolul es mihel egy penden hirolunk, tulajdonkeppen meg a gesztusok is elegek
mindenki mas uton jar
eppen azt akartam irni a a bejegyzesed elott, hogy aki le akar telepedni es nem baratnovel-feleseggel parral megy ki, az jobban jar ha "oslakost" keres
sokan kimennek mondjuk angliaba, amerikaba, canadaba es utana interneten keresnek magyar not
/en is megtettem/
ha lehet es valoban letelepedni akar valaki, akkor jobban jar a helyi felhozatallal, ez meggyozodesem
az is, hogy sokan eleve nem is probalkoznak ezzel, ahogy mondod, szeretnenek otthon magyarul beszelni es paprikaskrumplit enni
nincs ezzel baj
en pl Maryt oda nem adnam 100 magyar noert:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 05:59:10

....es mivel egy huron pendulunk...

az igaz az elso 2-3 evben el nem tudtam volna kepzelni hogy amerikai lesz a felesegem
most el nem tudnam kepzelni, hogy ne az legyen

zopilote 2013.07.04. 06:41:42

@hagyma:
" most el nem tudnam kepzelni, hogy ne az legyen "
Valld be inkabb egyszeruen azt, ha nem amerikai lenne a feleseged, akkor most Londonban mosogatnal:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 06:48:01

@zopilote: ahh
megint nem ertettel
azert nem tudnam elkepzelni, mert Mary amerikai
/amugy londonba sosem mentem volna/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.07.04. 06:51:43

@zopilote: jelzem haggyuk mar ezt a mosogatast
igen, voltam az is
az eletem legjelntektelenebb 3-4 honapjaban
voltam adoellenor is meg ujsagiro meg teglagyari munkas, illetekugyi elodao es butorszallito
naes?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.07.04. 07:18:14

@hagyma:
Úgy van!
Sosem felejtem el, mikor Miamiban "economy class" autót kértünk és kaptunk egy se széle, se hossza Dodge Chargert... dieselt :D
Imádtam vezetni (különösen az automata váltót, már nagyon hiányzott - régen volt automata kocsim).

DieNanny CH 2013.07.04. 08:14:42

@Igényes:

Akkor ebből az a tanulság, hogy nagyobb eséllyel talál ufót, mint igényes hírt?

Evain 2013.07.04. 08:38:52

Csendesen tiltakoznék az amerikai filmek lejobbozása ellen. Utóbbi években olyan szinten rámentek a profitra, hogy a látványon kívül egyre kevésbé van bármi is a filmekben. Pl nemrég néztük meg a warm bodies c. filmet, ami ugye elvileg horror vígjáték. Miután megnéztük, egyöntetűen kijelentettük a férjemmel, hogy ezt is jobb lett volna, ha az angolok csinálják meg (lásd attack on the block). Lassan egész hálivud régi filmek újraforgatásából meg képregényadaptációkból él... :s Kezdek rászokni a bolivúdi, európai meg kínai filmekre, legalább azoknak a humora is üdítő. Nem tudok mit kezdeni a jackass típusú humorral...

BTBTBT 2013.07.04. 09:55:41

@hagyma:
Antal Nimród 1. egész estés filmje, a pesti metróban játszódó Kontroll nagy volt 2000 után.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.07.04. 16:04:01

gondolom, két nap után már senkit nem érdekel, de a stop tábla pl Kínábn kínai jelekkel van, Thaiföldön thaiul, Indonéziában indonézül (ez legalább latin betűs).
google képkeresés (mondjuk stop signs around the world) sokfélét kidob.
Yangonban még nem láttaam stop táblát szerintem... de anélkül is be van állva minden kereszteződés egyfolytában, sajnos egyszerre lett az, hogy hirtelen megduplázódott az autók száma ÉS elkezdték újraaszfaltozni az összes utat. egyszerre.

Latcho Rom 2013.07.04. 22:41:35

@cougarcat: fire, earth is nagyon szep.

putint nem guggolni kell hanem megkostolni :)

2013.07.05. 01:43:37

@shakti_rom:

"fire, earth is nagyon szep."
(listára felir)

"putint nem guggolni kell hanem megkostolni :) "
:))
Na jó, majd behunyom a szemem. :)

"ez megvolt? zene is csuda.."

Már keresem is, köszöntem! :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása