oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. június 18. 06:53,  A csodálatos Argentína 260 komment

2013. június 18. 06:53 Határátkelő

A csodálatos Argentína

Mai utunk Dél-Amerika Itáliájába, a macsó férfiak, a csodás steakek és a Maradona-kultusz földjére vezet, ahol a munkaadók nyíltan diszkriminálják az álláskeresőket, az utcán pedig szemrebbenés nélkül szemetelnek az emberek. Irány tehát Buenos Aires, útikalauzunk, Mariann segítségével!

cím_40.jpg

„Annak, hogy kijöttem Buenos Airesbe, semmi köze nem volt ahhoz, hogy otthon nem lett volna munkám, hogy éppen zajlik egy kivándorlási hullám a fiatalok körében, vagy hogy nehéz sorsom lett volna.

Két éve jártam először Argentínában, és akkor megtetszett az ország. Buenos Airesben megtalálható a párizsi építészet, az olasz kultúra és a spanyol nyelv. A klíma kellemes, az emberek ismerősen európai vonásokkal rendelkeznek, és isteni steakeket lehet enni. Én pedig szeretem ezt a levegőben vibráló mediterrán életérzést, beszéltem spanyolul, voltak kint ismerőseim, és volt hova mennem. Úgy döntöttem, hogy kiköltözöm.

Szeptemberben két bőrönddel a kezemben szálltam le Buenos Aires repterén. Az időzítés tökéletes volt, otthon éppen a nyárból léptünk át az őszbe, míg itt, a világ túloldalán éppen tavaszodott. Egy év alatt a második nyaramra készültem, aminek már a gondolatától is jó kedvem lett.

Magamba szívtam a virágos tavaszt

Munkámból kifolyólag éltem már hónapokat külföldön, és elméletben fel voltam készülve a kulturális sokk nevezetű dologra. E szerint az első időszak mindig eufóriában telik, mikor mindent rózsaszínben látunk, majd jön egy kiábrándító mélyrepülés, és ez az ingázás folytatódik addig, míg valahol középen beáll egy állandó.

Ennek rendje és módja szerint az első hetekben szívtam magamba a lila virágokban pompázó Buenos Aires-i tavaszt, a hatalmas sugárutakat, a sajttal vastagon rakott pizzákat, a jó andoki bort, az olaszul csengő argentin spanyol nyelvet és a latin ritmusokat.

Első dolgom volt, hogy vettem egy hatalmas Buenos Aires-térképet, azt felragasztottam a falamra, és belőttem rajta, hogy hol lakom. Először csak a környéken mászkáltam, majd ahogy felfedeztem és megtanultam a tömegközlekedést, úgy nyílt meg előttem a 14 milliós Buenos Aires: a Casa Rosada, ahonnan Evita tartotta híres beszédét, a világ legszélesebb sugárútja és az Obeliszk, a Congresso, mely a világ második legnagyobb Parlamentje, a Palermo városrész hatalmas parkjai, és a bárok és éttermek hosszú sora.

tánc.jpg

Nyílt diszkrimináció

Argentínába turista vízummal jöttem, mellyel 90 napig lehet az országban tartózkodni. A városnézések és utazások mellett folyamatosan adogattam be az önéletrajzomat, naponta 15-20 helyre biztosan beküldtem, hogy mielőbb munkavállalói vízumot kaphassak.

Az álláskeresésben voltak jó és rossz tapasztalataim egyaránt, melyről hosszan tudnék írni. A legnagyobb újdonság mégis az volt, hogy itt nyíltan megy a diszkrimináció. A munkáltató ugyanis kikötheti, hogy milyen életkorú és nemű munkavállalót keres, és miután a munkakeresői oldalakra egy profil és önéletrajz kitöltésével lehetett felregisztrálni, az oldal automatikusan kiszűrte, hogy mely munkákra nem adhatom be a jelentkezésemet.

Ilyenkor kijött egy kis hibaüzenet, hogy az adataim alapján nem jelentkezhetem az adott pozícióra, de ha rá is kattintanék az elküld gombra, azt a munkáltató sosem fogja megkapni. Ezzel semmi baj nem volt, nyílt lapokkal játszottunk.

A következő kihívás volt egy olyan munkáltatót találni, aki foglalkoztathat külföldit. Argentínában csak hatóságnál bejegyzett cégek foglalkoztathatnak külföldi munkavállalót, és a jogi procedúrát, valamint a bejegyeztetés költségeit csak a nagyobb cégek engedhetik meg maguknak.

Türelem és tisztelet

Már meglehetősen el voltam keseredve, és éppen a kulturális sokk alsó görbéjén csüngtem, ahol éppen mindennel elégedetlen voltam, mikor kiérkezésem után négy hónappal végül sikerült állást találnom egy multinál, és azóta is ott dolgozom. Bár előnynek számított, hogy beszéltem spanyolul, ennél a cégnél angol a munkanyelv.

A munkavállalói vízum intézésekor a Bevándorlási Hivatal munkatársai nagyon kellemes meglepetést jelentettek. Az a türelem és tisztelet, amellyel engem, vagy a Bolíviából, Paraguayból, és Dél-Amerika egyéb részeiről érkező, sokszor írástudatlan, vagy papírokkal nem rendelkező bevándorlókat kezelték, ámulatba ejtő volt. A procedúra végén írtam is nekik egy köszönő levelet.

Egy nagyon kedves ismerősöm mesélte még útravaló tanácsként, hogy mikor ő élt külföldön, akkor lett igazán felszabadult, mikor munkát talált, és elkezdett egy közösséghez tartozni. Ez velem is hasonlóan történt.

Kifejezetten jó érzés volt új emberekkel találkozni, és sok érdekes argentint ismertem meg. Az argentinok nagyon érdeklődőek és nyitottak. Talán azért, mert egy európai számukra éppen ugyanannyira egzotikus, mint számunkra egy dél-amerikai. Nagyon érdeklődnek a politikai és gazdasági helyzet iránt, ennyire még az életben nem voltam felkészült az európai gazdaságpolitikából és az euró helyzetéről.

utca_1.jpg

A nők és a foci

Az argentinokat úgy jellemezném, mint spanyolul beszélő olaszokat. Nem is állok nagyon messze a valóságtól, ugyanis Buenos Airesnek majdnem a teljes lakossága az elmúlt kétszáz évben Európából beérkező, javarészt spanyol és olasz bevándorlók leszármazottai.

Az argentinok érdekes módon csendes emberek, de büszkék, ezért ha úgy érzik, hogy ki kell állni egy ügyért, akkor csapatba verődve hatalmas lesz a hangjuk, legyen az a napi szintű tüntetések városszerte, vagy egy átlagos focimeccs.

Az argentin férfiak klasszikus macsók, akik borostás arccal, és a felül kigombolt ing alól kibuggyanó mellszőrzettel hódítanak. A nők általában gyönyörű, fenékig érő hajjal vonulnak, és szerényen nyugtázzák a férfiak elismerő kurjantásait.

A férfiakat csak egy dolog tudja kizökkenteni az udvarlásból, ez pedig a foci. Ha foci van, akkor nem lehet őket otthonról, a tévé elől kirobbantani, vagy ha éppen a városban sétálnak, akkor egy képernyővel rendelkező bár másodpercek alatt beszippantja őket. A Maradona- és Messi-lázon kívül mindenki szurkol valamelyik helyi csapatnak, és megdöbbentő, hogy a férfiak milyen szókinccsel rendelkeznek, mikor az ellenfél szabálytalankodik.

kávéház.jpg

A kinti magyarok

Az itteni magyarokkal az október 23-i megemlékezésen találkoztam először. A nagykövet és a konzul családja rendkívül segítőkész volt, már aznap megtudtam, hogy hol lehet savanyú káposztához jutni, vagy miből tudok tejfölt keverni. Karácsonyra pedig tőlük kaptam kölcsön a mákdarálót is.

A magyar kolóniát pedig, ahogy ők hívják magukat, többnyire a háború után kimenekült generáció, és az ő leszármazottaik alkotják. Rendkívül kedves emberek, és féltve őrzik hagyományaikat, melyek a cserkészkörrel, a néptánccsoporttal és a magyar nyelvű foglalkozásokkal a '40-es évek Magyarországának konzervált légkörét idézik.

Mostanában találtam hozzám hasonló, otthon született, itt élő fiatalokat is. Ez a kis csapat most kezdett el összejönni, és már túl vagyunk az első találkozón, ami nagyon jól sikerült. Ezért ha valaki tud még Buenos Airesben élő magyarokról, kérem, jelentkezzen!

A végletek

Bár már hosszú hónapok óta élek itt, még mindig vannak dolgok, amelyeken elcsodálkozom, vagy amelyeken megbotránkozom. Még felhúzom a szemöldököm, ha azt látom, hogy valaki szemrebbenés nélkül szemetel, és azzal sem tudok mit kezdeni, mikor ismeretlen férfiak az utcán a fülembe duruzsolják bókjaikat.

Nehézség az is, hogy a kormány megszorításokkal korlátozza a dollárhoz való hozzájutást, mely az embereket a fokozatosan értéktelenedő pesó miatt folyamatos fogyasztásra kényszeríti.

Emellett pedig ott vannak a jó dolgok. Az argentinok lazák, jó kedélyűek, nem aggódják túl a dolgokat. A buszra az első ajtón kell felszállni, és a hátsón le, ezért nincsen bliccelés, és egymás fején való taposás. Az utazás ára pedig körülbelül 70 forint körül mozog.

A pizzás fiú a telefonban megkérdezi, hogy milyen címlettel fizetünk, hogy már kiszámolva hozza házhoz a visszajárót, és olyan sosem fordul elő, hogy nem tud visszaadni. A fővárosban pezseg a kulturális élet, tele van művészeti műhelyekkel, ingyenes tanfolyamokkal és kiállításokkal.

Az argentin konyha kifogástalan, Buenos Aires hemzseg a jó steakektől, a vastag feltétes pizzáktól, a jó boroktól és a kilóra mért fagylaltoktól. Délutánonként gyakran látok idős néniket hasonló korú barátnőikkel beülni egy cukrászdába egy kis tereferére, és úgy duruzsolnak, mint az iskolás kislányok. A bácsik pedig valamelyik kávézó pultját támasztják a feketét ízlelgetve, és meredten nézik a pult feletti tévéből sugárzott focit.

Itt így telnek a napok, és szeretem annak minden jó és kevésbé jó oldalával. Tangót pedig még ma is sokan hallgatnak, Evitának máig hatalmas a kultusza, és Maradona az Isten!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Argentína

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr485366423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 19:24:37

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: mert Kadar alapjaiban nem volt diktator
ilyen egyszeru a valasz

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.18. 19:27:09

@Catgirl:

Emlékszem, hogy egyszer anyám gyalog ment velem haza a helyi klubból. Bár sikeresen hazaértünk, aztán megdöbbenve szólt anyámra a cselédlányunk, hogy hogyan volt képes ekkora butaságot elkövetni, simán megöldhették, megerőszakolhatták volna, engem meg elrabolhattak volna. Persze soha többet nem mentünk gyalog. Arra emlékszem, hogy elhaladtunk egy indián koldus előtt, ő rám nézett és undorral azt mondta "gringo". Hozzáteszem: akkor még szőke voltam és sovány, nyurga gyerek, nemcsak kékszemű, mert azóta kövér lettem és a hajam besötétült. Szóval én voltam a gonosz fehér ember archetípusa.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 19:29:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: persze
Isten eloszor Ugandat teremtette meg
ez ketsegtelen teny

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 19:31:57

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: @nyuszigonosz:
nem fogok Kadarrol esszeket irni es vitatkozni
az egesz ember nem volt diktator
magyarorszagon nem volt diktatura
56-60 kozott szovjet nyomasra voltak megtorlasok es koncepcios perek stb.
de aki tudja mi a diktatura, az tudja
nem volt demokracia, de diktatura sem
sokan ma Orbant mondjak diktatornak
lehet a szavakkal dobalozni, de a Kadar rendszer nem volt diktatura

Catgirl · http://chile-beautiful.blogspot.com/ 2013.06.18. 19:32:04

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Hááháháháá:)

Na most azóta Peru egyes számú turistacélpont lett a Machu Picchu miatt. A fehér ember(gringo), az jelenleg egyet jelent a "két lábon járó pénztárca" fogalmával, akivel amúgy mindenki elbűvölően kedves, de akit egyúttal minden lehetséges eszközzel megpróbálnak lehúzni :)))))

Amikor átmegyek a határon Peruba(én Chilében élek), a taxisok engem azonnal négyszeres áron akarnak elvinni, amig ki nem röhögöm őket:)) De javukra legyen irva, hogyha látják, hogy a gringó kinézeted ellenére ismered Perut, akkor elvisznek rendes tarifáért is:)

tucano 2013.06.18. 19:33:54

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: amíg Chávez vezér ki nem engedte a bűnözőket, addig Guatemala volt a rémálom. De se Venezuela, se Guatemala nem mérhető egy rendes recifei péntek estéhez:)

tucano 2013.06.18. 19:34:37

@hagyma: nem, dehogy
Mióta elmentek az amerikaiak minden okés.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 19:40:25

@tucano: Kolumbia?
volt kolumbiai baratnom
hat nem okesnak nevezte
hadsereg
gerillak
kabitoszer
gyilkossaghegyek a semmiert

en azt sem tudtam, hogy ott voltunk

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 19:52:38

@hagyma:

Nem tudom.
Honnan kellene tudnom?
Sosem kellett pszichomókus, nekem nincsen rájuk szükségem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 19:54:06

ja amugy tulajdonkeppen egy kopesre van del-amerika innen de semmit nem erzek, hogy oda kellene mennem
ez az egesz spanyol-olasz-latinamerikai vonal teljesen nem az en vilagom

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.06.18. 19:54:35

@hagyma:

"56-60 kozott szovjet nyomasra voltak megtorlasok es koncepcios perek"

Erről egy vicc a 70-es évekből.

Megkérdezik a falusi tanácselnököt, hogy miért nincs még mindig rendes járda a falu főútján. Erre a tanácselnök közel jön, majd nagyon halkan válaszol:
- Persze, mi meg akarjuk építeni. De a ruszkik nem engedik.

tucano 2013.06.18. 19:55:32

@hagyma: igen, ez volt a valóság. Ma már nem kicsit megváltozott a helyzet. Nem bántásból írtam az amerikaiakat, hanem mert minden elnöknek az volt a fix ideája, hogy tanácsadókkal és rengeteg fegyver az országba öntésével majd megállítja a kokain folyamot az USA-ba. Aztán az idő megoldott mindent, a FARC sok követelését sikerült teljesíteni, szép lassan levonultak a hegyekből vagy végleg átmentek drogkereskedőbe, a helyieket békén hagyják, nyugodtan termelhetik a kokát. A probléma inkább a szélsőjobboldali és az amik által (is) támogatott szélsőjobboldali halálbrigádok. Egyre többen mennek Kolumbiába, mert a korábban jellemző emberrablások is szinte megszűntek és persze fejlődik a gazdaság is + turizmus. Egyébként Bogotában még a fénykorban sem öltek meg annyi embert, mint Recifében és a szomszédos városokban, nem véletlenül emlegetem:(

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 19:55:50

@Kovermadar: hat nekem se
de Vekerdy..
Ranschburg Jeno...
meg Aigner Szilard
oket mindenki ismeri
/az utobbi meteorologus, de mindegy/

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2013.06.18. 19:57:13

@mirx: ezzel most megfogtál. Azt látom, hogy az emberek meglehetősen vallásosak. Ha a busz elhalad egy templom előtt, a busz utasainak nagy része egyszerre vet keresztet. sokszor így veszem észre, hogy templom mellett haladtunk el :)
Sok erkélyen kint lóg az argenin mellett a vatikáni zászló is.. nem hiába mondogatják az argentinok még ma is, hogy ha Maradona az Isten, akkor nem is volt kérdés, hogy a pápa is argentin lesz. Az egyik legkelendőbb szuvenír most amúgy a Ferenc pápás kitűző és hűtőmágnes :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 20:00:45

@tucano: nbem ismerem a konkret helyzetet
az emlitett baratnom testvere katona volt es csak emiatt majdnem lelottek
rovid volt a haja, innen gondoltak, hogy katona
azt mondta a lany, ha megtalaljak nala a dogcedulat, lelovik
es csak siman orszaguton mentek egy kocsival, mikor megallitottak oket
szemelyes tapasztalatom nincs
nem is lesz
olvasmanyaim alapjan a drog es a bunozes eleg nagy problema, es nem sokat szamirt egy emberelet
de ha nem igy van, hat nem
afrikaval egyutt delamerika sem celteruletem
/ mondjuk en mar mondhatom mindenre, emrt otthon vagyok itt/
ha vakacio?
hat esetleg
nem, nem hiszem, semmi keresnivalom ott

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2013.06.18. 20:01:59

@nyuszigonosz: még nem tudom milyen lesz a tél. azt mondják, hogy bár 0 fok alá nem nagyon megy a levegő, a párás hideg sokkal gonoszabbul járja át az embert, mint a száraz hideg. meglátjuk... :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 20:10:51

@hagyma:

Soha az életben nem hallottam az első kettőről.
A Szilárdot természetesen hallottam.

De ha fel kellene sorolnom 3 minisztert az országból, akkor bajban lennék. Igaz svéd minisztereket sem ismerek. :) Tudom ki a király és a miniszterelnök. Nekem ennyi untig elég a celebekből :)

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2013.06.18. 20:18:35

@charlieharper: majd beindítunk egy bútorhálózatot, antik bútor adok-veszek.. én benne vagyok :)
A húsoknak itt annyi neve és elékszítési módja van, mint ahány nevet az eszkimók adnak a hónak. Sajnos még nem sikerült tökélyre feljesztenem a szókincsemet, és folyton összekeverem őket a sok "ch" betű miatt: chinchulin, chorizo, salchihca, cochinillo, chanchito és társai :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 20:18:36

@Kovermadar: hat minisztert en sem tudnek se innen sem otthonrol
nem erdekel
de ezk folytak a tv-bol annak idejen
meg volt egy no is, lehet van is az szexualpszichologus volt
asszem valamilyen Elvira
tul fiatal lehetsz:)
lehet Jogeros Palt sem ismerted, sot talan meg
dr. Veres Palt sem?

tucano 2013.06.18. 20:24:08

@Bellagamba: Ha argentin a pápa, akkor brazil az isten :)
Mennyi ilyen hülyeséget hallottam. Mondjuk az egy másfajta nacionalizmus, ahol simán kiröhögik magukat és tréfát csinálnak mindenből, főleg a szomszédokból.
Télen? Az nem most van nálatok?

@hagyma: persze, iszonyú hely volt, de változik egész Dél-Amerika. Nem biztos hogy előnyére, de talán igen.
Pl. ami most megy a braziloknál (ugyanaz, mint a törököknél) igencsak előremutató, sztem példát mutatnak nagyon.

2013.06.18. 20:31:22

@Bellagamba: az ilyen butorbol mennyi van ott esmilyen arban? Ha legkozelebb arra mesz....

montroyal ( CAN qc) 2013.06.18. 20:43:21

ha màr tegnap kielemeztuk a kupikat , az argentin munkasom mondja ne hagyjam ki ezt az intezmenyt argentinaban gyunyoruek a lanyok nagy valasztekban es kb 30$... na egy hasznos info..

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 20:44:27

@hagyma:

Igen, lehet :)
Hany eve is tavoztal? Ha ezek akkor folytak a TVbol, nem csoda, hogy nem ismerem oket.
Arrol nem is beszelve, hogy TVt csak filmnezesre hasznaltam regen is, igy nem csoda, hogy ezek kimaradtak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 20:49:22

@Kovermadar: maja
a mi idonkben filmnezesre pentek meg szombat este hasznaltuk
mas idokben neveltek minket:)
en mar semmire nem hasznalom
de ki ne ismerne a korosztalyombol a Csaladi kort pl.

az mindegy mikor tavoztam, az nem mindegy mikor szulettem:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.06.18. 20:55:51

@hagyma: A családi körben mindig a Dr. Ranschburg szakértett.
Jó fej volt.
:)

DieNanny CH 2013.06.18. 21:04:02

@Kovermadar:

Fura. Kettőnk között csak 10 év van. De Vekerdy, Ranschburg, Erős (Jogerős...) Pál, stb... Mind ismerem. Igaz, mióta olvasni tudok, a Nők Lapját az utolsó betűig mindig kiolvastam. Meg ezeket a pszichológusokat sem a munkám révén ismerem.
Ebből is látszik, hogy attól, hogy Mo-on nevelkedtünk, még lehet teljesen más az érdeklődési körünk.
(Továbbszőve a gondolatot: miért várja el egy másik magyar külföldön, hogy rögtön a nyakába boruljak...? De ez már egy másik téma. Kicsit elfilozofálgattam itt. Bocs.)

tucano 2013.06.18. 21:14:08

@tilmir: és nem volt hova kapcsolni! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.18. 21:20:28

Na szóval...

A poszt jó. Fogást nem találtatok rajta a posztíró megjelent, normálisan válaszolt mindenre.Teljesen rendben van.

DE!!!

Ez a Franciaországba kiköltözős Vekerdys történet kiverte a biztit.
Most mi van?
Kiutazik valaki megnézni a kórházat meg ovit-bölcsit?
Ha orvosnak megy akkor a kórházat megértem de a többit?
Mi van?
A nagyszülők elmennek a Vekerdyhez megkérdezni hogy nem sérül e az unokájuk lelke a költözés miatt?
Először is.
Miért Vekerdy az ország legjobb pszihomókusa?
Hozzá jár a II. a III. a XII. kerület?
Esetleg ő az ügyeletes médiaceleb?
Netán mindössze ő a legdrágább?
Odamennek a nagyszülők vastag bukszával és megkérdik hogy "Tanár úr mi lesz az unokáink lelkével a burkusoknál?"
"Nyugodjanak meg rendben lesznek az unokáik, ide a bal zsebembe tessék tenni az övenezret a húsz másodpercért"
Ha netán, horrobile dictu azt mondta volna hogy jóvátehetetlen törést okoz mimóza lelkükben a költözés akkor mi történik?
Nagymama odafekszik a Boing futóműve elé?
Eszem megáll és ácsorog.
Pénz mint a pelyva rongyrázás doszt.
Ez a Vekerdy vette át szegény Ranschburg Jenő (nyugodjon békében) klientúráját?
Celeb nem celeb az öreg Ranschburgal sem értettem egyet én az "ANKÉT" rendszerű gyereknevelés híve vagyok.

@hagyma: Én tudom kikről beszélsz még Lux Elvirát is tudom ki.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.06.18. 21:33:47

@diggerdriver:
"A nagyszülők elmennek a Vekerdyhez megkérdezni hogy nem sérül e az unokájuk lelke a költözés miatt?"

Sokkal jobb tanácsadónk van itt a HA-n.
Csak kérdezzétek DieNanny-t. Egy kis mellébeszélés után nagyon egyenes és gyakorlatias választ tud adni gyerMekekkel összefüggő kérdésekre.
Mint elismert szakértőre, én hallgatok rá, és követem az utasításait.
Eddig nem volt olyan drága mint a Vekerdy.

Mrs. Clayton 2013.06.18. 21:35:37

@diggerdriver: ó, ennél cifrább nagyszülők is léteznek, és ha jól vettem ki, akkor esetükben ismeretségről v rokonságról van szó Vekerdyvel kapcsolatban
egyéb iránt én egyik ismerősömnek kértem időpontot Csernushoz, több hónapra volt csak hajlandó az asszisztense adni és amikor árat kérdeztem, azt mondta, h az eset függő, de gyak. 70e is lehet egy alkalom
végül az ismerősöm a kapott időpontot lemondta, így nem tudom, h mit kapott volna 70e-ért, mert h lehúzta volna a Csernus sztem tuti

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 21:40:50

@DieNanny:
Lehet ott a baj, hogy sosem érdekelt a bulvár, sem a nők lapja :) Az összes újság, amit nagy ritkán elolvastam (beleolvastam) a HVG volt, esetleg RD.

@diggerdriver:
Egyetértünk :) Má' megint, hogy a fene enné meg :)

@hagyma:
Nem feltétlen értek egyet.
Én pl. mióta távoztam olyan szinten lemaradtam mindenben, hogy csak kapkodom a fejem, mikor átfutom a híreket az indexen: ezt sem tudom ki, erről sem hallottam még...
Nem követem vagy csak minimálisan a magyar dolgokat, így a 2011 és kb. 2000 közötti dolgokról tudok. Ha megnézem a dolgokat mondjuk 15 év múlva, akkor lesz 17 év lemaradásom egy velem egykorú, de éppen akkor határátkelőhöz képest.
Érted, mire gondolok?

Ha a felsoroltak ennyivel régebbiek, mint én, nem csoda, hogy nem tudok róluk semmit sem. :)

2013.06.18. 21:43:36

@ctboy: ki ez a Vekerdy? Helyi dr Phil?

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.06.18. 21:43:48

@Jess G: 70e/alkalom??? húúúú, pályát tévesztettem!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 21:43:50

@Kovermadar:
ertem
en 61 es 98 kozott eltem otthon

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 21:45:59

@diggerdriver:

Lux Elvira :D
A lux a megvilágítás mértékegysége, az Elvira pedig, ha jól emlékszem a vonatmenetrend volt valamikor (talán még most is).

Ennél fogva a Lux Elvira nem lehet más, mint egy fényes vonat... jól gondolom?

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.06.18. 21:48:53

@charlieharper:
Olyasmi.
De már nem emlékszem rá én sem.
Mintha heti magazinokban lett volna egy-egy hasábja.
Távoli emlék.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 21:50:29

@Jess G:

A Csernusról tudom ki!!! :)
Óránként 30e-ért én is tudok alpári lenni...

Basszus, most esett le! Lehet váj mí igazából nem is kurvákat futtat, hanem pszichológusokat? Az ő szava járása alapján simán Csernusi babérokra tör...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.18. 21:51:50

@Jess G:
Akkor mivel rokonságról van szó megszámítja nekik 49ezerért és rátesz még öt másodpercet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.18. 21:52:45

@Kovermadar: Má' megin' a rohadt életbe:)))))))))))
Mész Új Zélandra?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 21:58:17

@diggerdriver:

Egyszer biztosan :)
De nem idén...
A letelepedésnek is utánajártam, kellene mindenképpen munkaszerződés, amit egy utazás során lehetne talán a legegyszerűbben kicsikarni, ha tényleg lenne kereslet a szakmámra (jelenleg csak rövidtávú hiányszakma).

Most úgy néz ki, hogy vétek lenne otthagyni a jelenlegi munkahelyemet... persze ha munkanélküli válnék egész más lenne a helyzet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.06.18. 22:00:14

@diggerdriver: ezel vannak ketsegeim
jo, hogy feljott Csernus
mert ugy latom ezek az illetok a szakmaisagon tul igen rendesen dorgoloznek a rendszerhez
az eppen aktualishoz
es ezt tartom

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 22:04:56

@diggerdriver:

A kiwi már sok-sok éve az avatárom itt-ott :) Most gondoltam én is bevetek egy maxval-i fordulatot és változtatok :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.18. 22:06:25

@hagyma:
Ez így van.
Tipikus példája mikor az első orbán kormány alatt a levegő munkacsoport (röhej) kijelentette hogy a metró környezet szennyező és a felszíni villamospályákat kell bővíteni az autósávok rovására.
Mind annak a picsáját nyalja aki eteti.

mirx 2013.06.18. 22:07:44

@Kovermadar: a Ranschburg nagyon jó arc volt, de ezt a Lux Elvirát ezt némely húzásáért megsuhintottam volna a szívlapáttal. Azt a tipikus boszorkányt képzeld el, aki, amikor a szerencsétlen tini írja neki, hogy nem sikerül sose az önkielégítés, akkor ilyet képes válaszolni: "Vajon a mamája mit szólna, ha tudná kislánya titkos vágyait? Ugye tudja, mit mondana…".
Egy kis szösszenet, ahol például maximálisan egyetértek a posztolóval:
propeller.hu/szorakozas/1080363-koszonjuk-a-rossz-szexet-lux-elvira-budapest

Almandin 2013.06.18. 22:12:39

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Többek között ezért se tudnak összetartani a külföldi magyar közösségek. A poszt leírásából azonnal lejött, hogy akikkel a posztoló találkozott, azok valami helyi nyilaskolónia leszármazottai lehettek. Nem véletlen, hogy Argentínában kapták el Eichmannt, meg egy csomó náci háborús bűnös is ott "szívódott fel". Lehet, hogy rejtőzik még arrafelé néhány vén "Csatáry". Nem véletlen, hogy az a vénember is évtizedekig élt külföldön.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.18. 22:14:02

@mirx:
Azafajta, akinek meg sosem volt orgazmusa es igyekszik masokat is lebeszelni rola? :)

Almandin 2013.06.18. 22:25:21

@diggerdriver: Vannak olyan szülők-nagyszülők, akik alaposan túlféltik a gyereket. A szakemberek meg jól megélnek ebből.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.06.18. 22:30:16

@Almandin:
Ismerős a helyzet. Benne vagyok. Csak én keményen odabaszok.

BTBTBT 2013.06.18. 23:02:33

Jó poszt. HR-esként a poszterinának is ukázba van adva, hogy diszkrimináljon?

@diggerdriver:
Ez a "sztárpszichomókushoz megyünk megtudni, hogy sérül-e a gyerek lelki világa, ha külföldre költözünk" tényleg oltári baromság. A szülő határozottságának és talpraesettségének hiányosságairól árulkodik az ilyesmi.

A "minek valakinek pszichológus?" ugyanolyan, mint a "minek valakinek vallás?". Mankónak.

@hagyma:
Mindet, mindet ismertem. Meg a doktor Dugsz Elvirát is. Persze nem személyesen. :)

montroyal ( CAN qc) 2013.06.18. 23:24:01

@mirx: nalunk van a TVben egy sexologus mindenhez hozza szol mindent tud tanacsok tomege....az oreg holgy EGY APACA!!!!

montroyal ( CAN qc) 2013.06.18. 23:55:25

@montroyal: www.youtube.com/watch?v=be80ovSMS0M

nem erdemes meghallgatni csak renezni ... o a sexualpsihologus.. persze legjobb tanacsa az onmegtartoztatas..

pappito · http://pappito.com 2013.06.18. 23:58:54

@Kovermadar: "Javíts ki, ha tévedek, de az indiánok valójában őslakosok. A cigány viszont nem őslakos, hanem vándortolvaj."

nomostan a balkáni állpotokra hivatkozni (hogy miért nem tudnál Mo-n élni) és közben cigányozni-tolvajozni... ez pont ugyanaz, mint a nőt felpofozó villamosvezető

gratulálok.

montroyal ( CAN qc) 2013.06.19. 00:29:36

@pappito: mi az ellentmondas ?pl a 18ker ben ahol a szuleim laktak nem volt az utcaban olyan sufni, garazs ahova ne tortek volna be ... gondolom nem ugyanabba a percbe kovettek el az osszeset,hanem vandorltak egyikrol a masikra , vagyis vandortolvajkodtak...
es igen visszakoltozeshez egyik szempont a ciganymentes ovezet...

pappito · http://pappito.com 2013.06.19. 00:46:51

@montroyal: semmiféle ellentmondás nincs pont ezt mondom, az aki egyetért a nőt megpfozó villamosvezetővel meg aki szerint a cigány=tolvaj az ugyanaz a balkáni ostoba büdösgyökér.

M. Péter 2013.06.19. 00:58:25

@charlieharper: A bife de chorizo csak az egyik marhahúsféle neve, ha minden igaz, hátszín (sirloin).

montroyal ( CAN qc) 2013.06.19. 01:50:00

@pappito: igy igen hiszen nem mindegyik villamos vezeto pofoz meg terhes noket.. bar eros szavakat hasznalsz meg szamos jo tulajdonsaguk is lehet..

mzgldr 2013.06.19. 03:14:57

Fasza poszt.

Catgirl: gondolom csaj vagy. Hogy verhettek meg kétszer is? Az hombrék tétlenül nézték?

A villamosvezető ügyhöz. Engem egy balfasz majdnem beszorított egy buszmegállóba kocsival. Ha nem történt volna olyan hirtelen, lehet hogy én is kiszállok kurvaanyázni egy jőt. Még ha nem az én hibámból ütök el pár embert, akkor sem jó úgy élni, hogy miattam haltak meg vagy nyomorodtak le. szóval a felfokozott idegállapotot megértem, a pofozkodást foleg egy nővel szemben nem.

2013.06.19. 04:12:24

@montroyal: 30 fok biztos nem lesz se a hegyekben, se a West Coast-on június végén. Esetleg az Okanagan völgyben igen, július elején. Talán pont eléritek itt a fekete cseresznye szezont. Fürödni is tudtok, ha megálltok valamelyik hot springs-nél. Radium Hot Springs az egyik kedvencem és itt van egy egész jó magyar értelem, a Citadella - a tulaj a Nyóckerből való. De több más termálvizes fürdő is van a Kootenays-ban. Remélem nem fog esni nektek Victoriában - júniusban még elég gyakori az eső, bár Victoriában nem annyira mint a sziget többi részén.

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2013.06.19. 04:22:09

@Barátusz: én az USA-val dolgozom, úgyhogy HR oldalról nincs rálátásom az argentin valóságra :)

2013.06.19. 04:31:29

Nagyon jó poszt Argentináról. Patagoniába szeretnénk egyszer eljutni, kisértetiesen gyönyörü tájak vannak arrafelé. Buenos Aires-t is szivesen megnézném, pláne ilyen kedvcsináló után. Azok a macsó férfiak viszont mit mondjak, tiszta 80-as évek, bármelyik budapesti épitkezés! Nem tudtál úgy elsurranni egy mellett hogy oda ne kurjongattak volna! A tömött buszon meg hozzád nyomultak, fúj! LOL

montroyal ( CAN qc) 2013.06.19. 04:37:55

@cougarcat: koszi mar kerestuk is a terkepen en egyszer voltam csak Victorian, kirandulasnak szanjuk nem biztos hogy nagy meleg kell de biztos nem eso ... meleg cucokat is viszunk

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2013.06.19. 05:01:32

@cougarcat: nagyon sunyi módon csinálják, csak akkor duruzsolnak a füledbe, mikor éppen elhaladtál mellettük, és már mögéd kerültek..

Ha tudtok spanyolul, ez egy nagyon édes reklám az argentin macsókról, amelyben többek között elnézést kérnek a kurjongatásokért, vagy a kigombolt ingért is :)
www.youtube.com/watch?v=sAqAYaZs8i8

2013.06.19. 05:06:57

@montroyal: Szerintem se kell nagy meleg, a túrák is kellemesebbek. 2010-ben csináltunk egy kört Waterton, Kananaskis, Cranbrook, Banff, Radium Hot Springs épp június végén, július elején. 2300 méter fölött még több méteres hó volt, de azért mindig lehetett találni olyan ösvényt amit végig tudtunk járni.

Victoria a kedvenc városom itt a szigeten, oda akarok költözni ha nyugdijba mentem. Sajnos addig még van 7-10 évem. Bon voyage! :)

2013.06.19. 05:11:17

@Bellagamba: Aha, orvtámadás! :)

montroyal ( CAN qc) 2013.06.19. 05:21:37

@cougarcat: szoval hocsizma is kell? Calgary Banftol jasper fele tervezunk igy Miette springs jobban utba esne onnan le Kellowna fele megyunk es utana vancouver es victoria majd vancouverbol repulunk vissza koszi segitettel atneztuk ahelyeket ujra ... nyugdij? egykoruak lehetunk..

DieNanny CH 2013.06.19. 06:11:35

@ctboy:

Ilyenkor hajnalban ezt olvasni! :-DDD
De legalább jókedvűen megyek ebben a 40 fokban gyerekcsőszködni...

2013.06.19. 06:31:28

@montroyal: Nem kell hócsizma sztem mert mély hóban úgysem fogtok mászkálni. Esetleg gaiters jól jöhet a túracipőhöz, de ez is csak akkor kell ha magasabbra mentek.

49 vagyok, 55 éves kortól kaphatnék public service pensiont, de levonással, majd meglátjuk hogy hogyan alakul a private nest egg. :) Victoriában drága az ingatlan, igaz jócskán estek az árak az utóbbi években.

zopilote 2013.06.19. 07:12:58

Argentinaval kapcsolatban megemlitettem volna meg a " yerba mate " ivas szertarta -
sat. Argentinokkal dolgozva, talalkozva, szinte mind nagy yerba mate ivo volt: naponta
tobbszor elokerult a jellegzetes poharka a jellegzetes szivoszallal.

Ugyandehogy (törölt) 2013.06.19. 07:36:03

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: hát igen, a kéz az olyan, hogy pillanatok le lehet vágni...

zopilote 2013.06.19. 08:04:35

@montroyal:
Az egyik legszebb helyen fekvo meleg vizes barlangfurdo Kanadaban az Ainsworth Hot
Springs, a Kootney Lake parjan, a Nelson nevu varoskatol nem messzire. Vancouverbol
a Szigetre erdemes atmenni Lions Baybol Nanaimo fele es Nanaimobol levezetni Victo-
riaba. Igaz, par oras kitero, de Nanaimobol eszak fele menve erdemes felkeresni a Cath-
edral Grove nevu helyet, ahol meg allnak a 800 eves, 300 feet magas cedrus es Dougla - fe-
nyok. Egy evig laktam Vancouver Islandon, bejartam szinte az egeszet, jo nehany kissebb
szigeten dolgoztam is: Quadra, Galiano. De jartam a Lasquetin, Gabriolan, Horbyn, Denman-
en, Salt Springen, stb. Nekem valahogy nem jott be az egesz, sziget - es foldrenges fobiam
volt allandoan:) Nyugdijaskent nem hogy a Szigeten, de Kanadaban sem szeretnek elni:)
Meg sem varom azt a par evet, ami meg hatra van addig, talan meg az iden, de legkesobb jo-
vore huzok el vagy haza Magyarorszagra, de valoszinubb, hogy Mexikoba, esetleg Kalifornia-
ba, a Mojave sivatagba (komolyan) :) A Newfoundlandra koltozest feladtam:)
Ha itt jarsz Calgaryban, felhivhatsz ha akarsz, a telefonszamomat elkuldom privatban.
Amugy itt hetek ota esik, kissebb - nagyobb megszkitasokkal:(

Kaszáspók 2013.06.19. 10:10:04

@mirx:

Én meg az ilyen kádár"retrós", leninromantikás egykorvolt kiszvezető, munkásőrcsemetéktől....

Kaszáspók 2013.06.19. 10:18:18

@Réka ‎:

Tél és hideg miatt soha senkit se hallottam még nyígni. Ellentétben azzal a feszt nyüszítő nyavalygással amit májustól - októberig hallani kényszerülök a tömegközlekedési eszközökön, ha húsz foknál kicsit melegebb van.

Valóban szívlapátért kiált az a sok picsogás, amit csupán azért vágnak le egyesek mert nyár van, meleg és süt a nap. El lehet húzni az északi sarkra annak akinek nem tetszik. Bezárnám az összeset egy hűtőkamrába.

Kaszáspók 2013.06.19. 10:25:20

@Kovermadar:

"Kultúra". Az a prosztóság biztos jele, ha valakinek fizikai fájdalmat jelent normális ember módjára felöltözni. Kevesen értik meg, ezért kell a "dressing code" .

Szörfös gatya, meg strandpapucs a strandra való, munkahelyre viszont öltözzél fel, normálisan vaze, látsszál kultúrembernek, még ha nem is vagy az....

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.19. 11:39:56

@pappito:
Nem szeretem a semmirekellő embereket. Némi különbség pedig van, úgy gondolom a két dolog között. Megütni egy terhes nőt, csak azért, mert... miért is? Szerintem oltári gáz dolog.
Nem csípni és előítéletesnek lenni egy olyan népcsoporttal szemben, amelyik már többször bizonyított más dolog.
És mielőtt előjön: a svédek sem csípik ám a semmirekellő menekülteket, még ha nem is ettől hangos a média.
Érdekes, hogy a cigányok (mindegy melyik országból) milyen népszerűségnek örvendenek a franciáknál, olaszoknál, kanadában vagy bárhol a világon, ahol kicsit is otthon érzik magukat.
Kivétel biztosan van...

@Kaszáspók:
Kellemetlen lehet, ha valakinek a munkahelyén csak az öltözködés jut, mint valami kis plusz az életében. :)
Egyszerű és célorientált ember vagyok... a munka elvégzésének minősége érdekel, nem a ruha.

pappito · http://pappito.com 2013.06.19. 12:01:55

@Kovermadar: "Nem szeretem a semmirekellő embereket."

én meg azokat akik cigányoznak, zsidóznak, vagy pofozgatnak másokat mert túl ostobák, hogy használják az agyukat. Sajnálom, amúgy, mert bírom a szorgalmasokat, mint te. Ezzel szépen leromboltad mindazt amit az én szememben felépítettél. (tudom, ez nem érdekel, nem baj)
Kár, hogy svédországba a cigányozást vitted magaddal, letehetted volna a határon. Persze a te döntésed.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.06.19. 12:30:11

@pappito:

Nem vagyok tökéletes. Senki sem az. Ilyen az élet...
Sajnálom, hogy így alakult, de a részemről nincs harag.

pappito · http://pappito.com 2013.06.19. 12:34:40

@Kovermadar: nem kell megfelelned az én elvárásaimnak

Hari Seldon 2 2013.06.19. 12:45:59

@diggerdriver:

„Kiutazik valaki megnézni a kórházat meg ovit-bölcsit?
Ha orvosnak megy akkor a kórházat megértem de a többit?
Mi van?”

Nem akartam nagyon felkavarni az állóvizet, csak elmeséltem, hogy mi történt.

Az óvodát azért szerveztük le, mert a lányok 3,5 évesek, és a legkisebb meg egy éves (lesz ősszel) szeretnénk elrendezni az ő ügyüket is.
Vagy azt gondolod, hogy majd otthon hagyjuk őket, vagy esetleg majd bezárjuk a lakásba, amíg nem vagyunk otthon?

Pontosan megnéztük a lakás lehetőségeket is, olyan szintig, hogy a bérbe veendő lakásban fent vagy alul vannak a konnektorok. (akinek kis gyereke van, az tudja, hogy mit kell nézni ezeken kívül is)
Így is lesz sok váratlan dolog, de azért három kisgyerekkel, amit tudunk elrendezünk előre.

Szerintem akinek gyereke van biztosra kell hogy menjen.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.19. 12:56:02

hát ez az írás éppen a görbe jókedvű részén íródott az látszik. :D

Viszont nagyon jól ír a posztoló, szóval a dolgos hétköznapokról, gondokról is írhatna egy másik posztot, mikor éppen a mélypontban van (reméljük minél később)

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2013.06.19. 13:36:59

@doggfather: hehe, megpróbálok majd teljes letargiából írni, de a következményekért nem vállalok felelősséget :) viszont gondolkozom majd egy "dolgos hétköznapos" íráson.

@zopilote: most utálni fogsz, de sem én, sem a közvetlen környezetem nem matézik. szoktam látni embereket az utcán szürcsölni a teát, de szerintem vidéken ez sokkal elterjedtebb.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.06.19. 13:50:03

@Bellagamba: nehogy ezért mássz bele a letargiába. :D

zopilote 2013.06.19. 14:12:25

@Bellagamba:
Miert utalnalak ezert? :) Ne mar:) Lehet, hogy csak kulfoldon jon elo a yerba matezo kedvuk az argentinoknak. Amugy az ex - anyosom "leciganyozta" az argentinokat, pedig ott nott fel, Magyarorszagon csak par honapot toltott, a II. vh utan menekultek oda. A nagymamaja ott van eltemetve Buenos Airesben. Amikor az anyja hazat eladtak itt Kanadaban, az onnan megmentett emlekek mentek a szemetbe: Pager Antal (neki csak Toni bacsi) grafikai pl. (Szepen rajzolt az oreg szinesz.)

akrosztikon 2013.06.19. 17:03:25

@Kovermadar: Amiatt nem kell aggódnod, hogy túl magasra ível a karriered:) A hozzád hasonló tirpákok mindig jók a szolgamunkára, az urak pedig hordják az inget, megkapják a szakmai elismerést, és viszik haza a prémiumot.

Na de elég a csevegésből, takarodj vissza dolgozni, szolga!

Éhes_ló 2013.06.19. 22:09:05

Kedves hangulatos post, köszi.
Én eddig inkább a városi fegyveres bűnözés és az államcsődbe zuhant ország lecsúszása kapcsán olvastam Argentínáról.
Gondolom ilyen már nincs, és remélem te nem is találkozol majd ezzel.

Bellagamba · https://www.steaktangofoci.blogspot.com 2013.06.20. 00:14:02

@Éhes_ló: köszönöm :) remélem, hogy tényleg nem találkozom államcsőddel. Minden viszonyítás kérdése. Az IMF szerint államcsőd közeli a helyzet, az argentin kormány pedig tojik rá, hogy mit mond az IMF..

@zopilote: az argentinok kétségtelenül napbarnítottabbak, de ennyire sarkallatosan még nem tudnék fogalmazni velük kapcsolatban, mint a kedves mama. Gondolom erre rátehetett egy lapáttal valami rossz tapasztalat is :)

Argentina Idegenvezetés · http://www.buenosaires.hu 2013.12.31. 09:37:05

"Az argentin férfiak klasszikus macsók, akik borostás arccal, és a felül kigombolt ing alól kibuggyanó mellszőrzettel hódítanak."

Ezt nem értem. Gyantázniuk kellene a mellüket?

Argentina Idegenvezetés · http://www.buenosaires.hu 2014.01.14. 04:37:35

@Bellagamba: A kerdes az az, hogy mit csinaljanak a mellszorzetukkel? :D

Badeni_lakos 2014.04.17. 01:17:22

Én azt olvastam, h elég nagy Gáz van Argentínában, pénzügyi - gazdasági válság, és hogy aki csak tud menekül el onnan a 'csába. Van egy ismerősöm, aki itt Dél-Németo ban akarná megvetni a lábát, de nagyon nehezen adnak vízumot neki,

Neki ez itt a mennyország ahhoz képest ami Argentinában van, azt mesélte, hogy bár Rosario ban a legszebbek a nők a világon de Buenos Aires ben akkora a bűnözés és a fertő h nagyon, és BA polgármestere egyben a legnagyobb maffiozo-üzletember a világon, aki mindent kilop a közösségi kasszából ami létezik... kicsit hasonlít az ukrán helyzetre (kilopják a pénzt, és az állami ellátórendszer majdn'm összeomlik) meg ez az egész hozzáállás fenntarthatatlan.

Argentina Idegenvezetés · http://www.buenosaires.hu 2014.07.17. 22:55:08

@Badeni_lakos: Nem vitat kivanok inditani, csak pontositani azokat a dolgokat amiket leirtal.

1., Nem menekulnek az argentinok. Nem jellemzo ma. 2001ben igen. Hidd el, hogy belul nem erzodik ez a nagy valsag. Habar vannak gondok, de ez a kisember eletet nemigen erinti.

2., Argentin allampolgarnak nincs szuksege vizumra Nemetorszagi tartozkodasra. Ha munkat akar vallani, akkor munkavallalasi engedelyre igen.

3., Ugy latom ismerosod Rosariobol szarmazik, ami 220km-re van a fovarostol, igy nem sok ralatasa van a Buenos Airesi helyzetre, anekdotakbol ismeri. Tegyuk hozza, hogy ma a legveszelyesebb varos argentinaban pont Rosario. Amugy a csajok tenyleg szepek.

4., Buenos Aires polgarmestere az elmult 7 evben vilagszinvonalu metropoliszt epitett a varosbol. Soha egyetlen egy gyanus, vagy korrupt ugybe nem keveredett, se O, se a varos. Ez ugy ahogy van egy nepmese.

Az egesz leiras nekem egy kicsit buzlik. Vagy aki meseli annak fogalma sincs a mai Buenos Airesi valosagrol, vagy handabandazik.

Ha barmilyen konkret, es valos informaciora szukseged van, irj nyugodtan.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása