oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 29. 06:51,  Mikulás a szomszédom 169 komment

2013. május 29. 06:51 Határátkelő

Mikulás a szomszédom

Sajnos nem az enyém, hanem Nikáé, aki Finnország északi részén, Rovaniemiben él, ott, ahol Joulupukki, a finnországi Mikulás is. Mindemellett persze fény (méghozzá a hónapokig tartó nyári...) derül egyebek között arra is, miért nagy kihívás egy külföldinek az ismerkedés.

Rovaniemi.jpg

„Az északi finnek úgy tartják, hogy az ország délebbi részén fekvő települések lakói (kiváltképp a fővárosban élők) türelmetlenebbek és barátságtalanabbak náluk, ezért gyakoriak a nézeteltérések az ország két felének lakói között.

A finnek természetüknél fogva szótlanok (nem csendesek, legalábbis némi alkohol elfogyasztása után egészen biztosan nem), udvariasak, szerények, és segítőkészek, de a barátkozás nyilvánvalóan nem tartozik az erősségeik közé – magyar szemmel nézve.

Nekem, ameddig otthon éltem, természetes volt, hogy vadidegen emberek sohasem hagytak egymagamban üldögélni valahol 20-30 percbél tovább. Fiúk és lányok itallal, cigarettával, világmegváltó kérdésekkel, bókokkal vagy táncfelkéréssel igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, és mivel engem vonz az ismeretlen és szeretek minél több embert megismerni, ez sosem érintett kellemetlenül.

Itt, Rovaniemiben általában egyedül mászkálok el ide-oda, jegyzetfüzettel a kezemben, hogy legalább egyvalamiben örömömet leljem, ha már senki sem kíváncsi rám.

Korai családalapítás, korai válás

Hiába beszél mindenki folyékonyan angolul és hiába volna lehetőségem cserediákokkal ismerkedni, az az igazság, hogy ha nem ismersz legalább egyvalakit, aki által bekerülhetsz egy-egy társaságba, akkor el vagy veszve.

Finnországban ismerkedni igazi kihívás, ennek pedig - az én személyes tapasztalatom szerint – két lehetséges oka van: az egyik természetesen a már említett zárkózottság, ami tipikus jellemvonás errefelé, a másik pedig egy számomra idegen és bosszantó jelenség – az, hogy a fiatalok hihetetlenül korán alapítanak családot.

Gondolom, nekik ez a természetes, de én, aki egy olyan országból érkeztem, ahol az sulykolják a fiatalokba, hogy „iskolaiskolaiskolamunka", megdöbbentőnek találtam, arról nem is beszélve, hogy szívesen ismerkednék emberekkel, de ez általában kivitelezhetetlen, mert minduntalan felbukkan egy-egy menyasszony vagy vőlegény, mögötte pedig a prüntyögő alom.

El is szégyelltem magam emiatt és igyekeztem megérteni, miért jó az, ha az embert tizenéves korában eljegyzik, 25 éves korára pedig legalább két gyereket szül annak, akihez időközben már valószínűleg hozzáment.

Mivel sem finn nem vagyok, sem pedig menyasszony, tulajdonképpen fogalmam sincsen. A fogadócsaládom viszont elmesélte, hogy az első körben kötött házasságok legalább fele válással végződik (példának okáért 1998-ban körülbelül 24 ezer házasságot kötöttek és 14 ezer válást regisztráltak), ezért meglehetősen sok a csonka család az országban.

Van ellenpélda is

Ennek az ellentéte (azaz inkább egy másik változata) az én családom, ahol öt gyerek jut két szülőre (két felnőtt, egy tinédzser és két kisgyerek); ketten az apukával érkeztek, hárman pedig az anyukával. Egyiküknek ez a második házassága, a másiknak a harmadik.

Lehet ezen megbotránkozni, de én mindennap látom, hogy mennyire boldogok es kiegyensúlyozottak, és bár csupán egyetlen közös gyerekük van az ötből (a legkisebb, akivel én töltöm a napjaim), egyformán szeretik a másikét is.

Valószínűleg emiatt választott magának hasonló családmodellt az apuka felnőtt lánya, aki idén töltötte be a huszonnyolcat, de egyszer már elvált és jelenleg három gyermeket nevel a vőlegényével: a sajátját az előző kapcsolatából, a férfiét annak előző házasságából és a közös legkisebbet. Tündéri jelenségek mindannyian, akik minden adandó alkalommal ellátogatnak hozzánk (vagy épp mi hozzájuk) és vitathatatlan boldogok.

Rájuk például egyáltalán nem jellemző a visszafogottság vagy a félénkség (most leginkább az én itteni családomról beszélek), sőt, kimondottan harsánynak és vidámnak tűnnek az átlag finnekhez viszonyítva – talán ezért is fogadtak olyan nagy szeretettel már a kezdetek kezdetén.

Gondolom ebből az is világossá vált, hogy a család számukra mindennél fontosabb, és nem csak a szlogenek szintjén. Rám napi kevesebb, mint hat órában van szükségük (ekkor dolgoznak), a fennmaradó időt viszont egy az egyben a gyerekeikkel töltik.

Igaz, hogy így rám hárul a házimunka nagy része, de nem hagynak elveszni a mosatlan alatt, szóval a helyzet egyáltalán nem tragikus.

Nem éreztetik a munkahelyi hierarchiát

A munkahelyi viszonyokról nehéz tapasztalatból beszélni, hiszen az építészmérnök apuka itthon dolgozik a terveken, az anyuka pedig – bár korábban a helyi egyetemen tanított – jelenleg a saját vállalkozását építgeti, amihez megint csak nem szükségesek munkatársak.

Arról viszont hallottam, hogy a beosztott-felettes viszony itt rendkívül emberi és barátságos, nem érződik a Magyarországon olyannyira szívügyünknek tekintett hierarchia, így a munkahelyi légkör is kifejezetten kellemes – persze kivételek mindig, mindenhol akadnak.

A Vappu

Áttérnék most az ünnepekre, mert azok itt általában mindig vidáman telnek. Az egyik legnagyobb ünnep a fiatalkorúak konfirmálása, amit rendszerint hatalmas parti követ; mi például egy hegyen töltöttük az estét az ünnepelttel, a szülők gondoskodtak a szükséges hozzávalókról és a meghívókról, én pedig feldíszítettem a kibérelt helyet, és elrendeztem az ételt az asztalon.

Nagyon jó hangulatban telt az este, az ünnepelt tábori barátai énekeltek neki, a nagyszámú vendégsereg pedig rengeteg ajándékkal érkezett. A legcsodálatosabb mégis az volt, amikor hazafelé készülődve valaki berontott a házba és azt kiabálta, hogy „ihanat revontulet!", mire kisereglettünk a domboldalra és valóban, odafent táncoltak az északi fények. Emlékezetes pillanat volt mindenki számára.

Május elseje is hatalmas mulatság az idelátogatóknak (is), mivel a finnek ekkor ünneplik a Vapput, aminek keretében vidáman adagolják magukat túl édességgel és alkohollal.

Tradicionális Vappu-menü például a munkki (fánk) és a Sima (almaborhoz hasonlatos ital, de nem akarok butaságokat beszélni, én még nem kóstoltam), hagyományos kellékek pedig az érettségi sapka és a mókás, farsangi hangulatot idéző jelmezek.

December 6-a a finn függetlenség napja (finnül "itsenäisyyspäivä"), ez a legjelentősebb állami ünnep.

Irány a mökki!

Hamarosan aktuális lesz a Juhannus, azaz a nyár közepének ünnepe. A finnek ilyenkor elvonulnak a mökkijükbe (kedves kis családi nyaralók szerte az országban, általában tavak mellé épülnek), hogy méltón ünnepeljék az év leghosszabb napját - meztelen fürdőzéssel, szaunázással, örömtűzrakással és mértéktelen ivászattal.

Érdekesség lehet, hogy itt, északon júniusban és júliusban egyáltalán nem megy le a nap, de már május végén is alig akad elvétve egy-másfél óra, amikor félhomályba borul minden. Ezt persze telente felváltja az állandó sötétség, ami valljuk be, nem kedvez a depresszióra egyébként is hajlamos finneknek.

Tovább természetesen a finnek is ünneplik a Karácsonyt (sok munkahelyen „pikkujoulu"-t, kis karácsonyi ünnepséget rendeznek), illetve náluk érthető okokból Joulupukki, azaz a Télapó hozza az ajándékokat), a szilvesztert es a húsvétot, illetve az Anyák napját, ami azonban itt május második vasárnapjára esik, nem pedig az elsőre, mint Magyarországon."

FOGADÓ A HATÁRON!! Holnap, azaz csütörtökön, magyar idő szerint este 9 órától ismét megnyitja kapuit a Határátkelő Fogadója. Házigazda-társunk ezúttal Nika lesz, akit Észak-Finnországról, az au pair létről is kérdezhettek egy órán keresztül. Várunk tehát mindenkit csütörtök este 9-től!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat emberi kapcsolatok au pair Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr605331520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.05.29. 07:03:18

Rengeteg finnel találkozom itt Thaiföldön, sokan ide menekülnek a téli sötétség és hideg ellen. És tényleg rengeteget tudnak inni. :-D

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.05.29. 07:29:05

Valóban igaz hogy elég zárkózottak, de ha valahonnan megismernek jobban, akkor azért nyitnak. Mint pl a posztoló családja is. Egyik finn kollégám világosított fel, hogy mi a különbség az introvertált és az exrtovertált finn között: Az előbbi a saját cipőjét nézi, az utóbbi a tiédet....

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 07:39:31

Végre nem egy "desanyarúsorsomvan" bébi sintérként cikk.
Tetszett az írás, olvasnék még részletesebben is, erről-arról.

Egyetlen megjegyzés: lehet a korai házasság sem túl jó, de azt a tendenciát sem tartom követendőnek, ami otthon van.
40-ig haverok, buli, fanta, utána meg szemtörölgetés, mert kéne már egy pasi, meg legalább egy gyerek.
Azt hiszem a kettő között van az igazság.
:)

orange85 2013.05.29. 07:42:07

fasza lehet ott az élet,kár hogy nem tudok finnül.
hideg,hó,szesz,zárkózott finnek.rendessssen irigylem a posztert.

OFF

take this:magyarország jobban teljesít:

index.hu/belfold/2013/05/28/nincs_jol_a_magyar/

ON

NIKI LAURA 2013.05.29. 07:47:29

@www.aonang.hu: azért az köztudott,hogy Thaiföld nem a tipikus "családias nyaraló hely",hanem az "elfogadott nemi identitás tudat"-tól eltérő,többnyire búzavirág alkatúak ,esetleg némi pedofil hajlammal rendelkező egyének találka helye.
Nem a sötétség elől menekülnek..:)

LyukasBogrács 2013.05.29. 07:56:45

"Gondolom ebből az is világossá vált, hogy a család számukra mindennél fontosabb, "

Hát, nekem nem. Nem szép dolog otthagyni valakit gyerekestül.

tanato 2013.05.29. 08:00:16

@tilmir: A lakosság megújúlása miatt a finn példa szimpatikusabb,bár az igaz hogy a korai házasságok jó része tényleg válással végződik itthon is.Viszont 35-40 körül kapadozni,hogy föl kéne nőni,az meg tényleg a totális országos elöregedéshez vezet.Aztán majd vak vezeti a világtalant.

LyukasBogrács 2013.05.29. 08:00:34

@NIKI LAURA:
Én találkoztam olyan finnekkel, akik évente 6 hónapot dolgoznak otthon (nyáron), a telet meg a trópusokon vészelik át.

james80 (törölt) 2013.05.29. 08:12:14

@tanato: A KSH 1999. évi adatai szerint Magyarországon 1000 házasságkötésre 571 válás, 2007. évben pedig 610 válás jutott. Ezek szerint a később kötött házasságok jó része is válással végződik , csak ebben az esetben gyerekek sem születnek.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.05.29. 08:13:06

@NIKI LAURA: köztudott - a fejedben! :-D
"Kezdenek" nagyon unalmasak, közhelyesek lenni a hozzászólásaid. Ne olvass több Blikket!!!!

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 08:19:00

a korán házasodás Mo-n is elég tipikus volt még nemrégiben is, nekem is van több volt osztálytársam aki húsz évesen szülte az elsőt, utána gyorsan még egyet. A válásokról jobb nem is beszélni, a statisztika jól mutatja, hogy a társadalomban egyre kevésbé működik a holtomiglan-holtodiglan, meg főleg azt, hgoy nem a házasság intézménye jelenti a jó kapcsolatot. Azért az 50%-nál magasabb kudarcráta bátran nevezhető szignifikánsnak.

Amellett finnország nagy kedvencem, még a mikulásnak is írtam amikor finnül tanultam :) (csak az a rohadék partitivusz ne lenne)

De örülök, hogy a posztoló jól érzi magát és megirta.

na jöhet a "cipővel v cipő nélkül illik a vedndégnek a földiepret enni" vita :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 08:19:21

@tanato: Bár nincsenek kész statisztikáim, de szerintem a késői házasság ellenére is baromi sok válás van nálunk is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 08:23:39

@pappito:
Eper vagy szeder?
Milyen volt a termés hernyógubóból?

orange85 2013.05.29. 08:27:56

@pappito: úgy gondolom minden a házasság intézményének értelmezésére vezethető vissza.mai vagy 50 évvel korábbi értelmezése nem az mint aminek eredetileg az egyház szánta.

tanato 2013.05.29. 08:29:16

@james80: @tilmir: A lényeg az egyre fokozódó elöregedés és természetesen a sok válás miatt az elmagányosodás is,ennek minden psychés és gazdasági, eü,és szociális következményével.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.29. 08:30:28

kicsit belezavarodtam a számtanba

"öt gyerek jut két szülőre [...]
ketten az apukával érkeztek, hárman pedig az anyukával.
[...] egyetlen közös gyerekük van az ötből"

orange85 2013.05.29. 08:31:08

@tilmir: mert nem képes a felborult új női/férfi szerepekhez a férj/feleség alkalmazkodni, nem képes kezelni mert a szüleitől nem tanulta meg.
a férfi elnőiesedik, a nő elférfiasodik.
rotty.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 08:32:34

@orange85: Szerintem inkább a türelem és a tisztelet hiánya.

tanato 2013.05.29. 08:35:16

@tilmir: Visszatérve a cikkre tényleg jó,nem panaszkodós bébisintér cikk. Mindenesetre azért megerősíti a már korábbi feltételezéseimet a rengeteg régebbi au paires cikkek alapján is,hogy a gyerekvigyázás inkább egy másodlagos dolog az au-pairkedésben, inkább a házimunka áthárításáról van szó egy másik nőre az esetek döntő részében.

tanato 2013.05.29. 08:37:03

@tilmir: Na ezek egyre kevésbé vannak sajnos,inkább csak az én,én,én én mit akarok.És ha az nincs akkor már válunk is.

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 08:37:14

@orange85: hát ma már lényegtelen, hogy az egyház mit mire szánt. létezik polgári házasság is szerencsére és az egyház által szentesítettek fele ugyanúgy válás

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 08:37:27

@tanato: Igen, valószínűleg igazad van. Én ezért ajánlom mindenkinek az ügynökség általi közvetítést, vagy ha önállóan megy valaki, akkor az elején kell tisztázni, hogy mit kell csinálni.

orange85 2013.05.29. 08:39:26

@tilmir: vannak tanult és genetikailag kódolt tulajdonságok, amikkel nehéz szembemenni.erre még rájön a mai kor szemlélete.
az sül ki belőle amit ma látsz.

tanato 2013.05.29. 08:44:06

@tilmir: Hát szerintem az au-pair lány csak akkor úszhatja meg a teljes házimunka elvégzését,ha olyan gazdag családhoz kerül ahol van erre a munkára egy külön személy egy másik nő is.De
általában ez nagyon ritka szerintem.

orange85 2013.05.29. 08:45:08

@pappito: nem ez a lényeg, hanem a házasság mint szó és ami mögötte van.
én nem sok értelmét látom az egymáshoz tartozás megerősítéséhez egy külső intézmény által.a házasság intézménye elavult,tök mindegy hogy polgári vagy egyházi.magyarországon biztosan.

persze vannak előnyei, de azok csupán gazdaságiak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.29. 08:49:11

A svédeknél is nagyon fura nekem, hogy pikk-pakk elválnak, utána meg a kölykök hetente vándorolnak ide-oda, mert az esetek 90 százalékában egyenlően osztják el a felügyeletet. Nekem rettenetesnek tűnik ez a gyerekhurcolás, felemás életmód is meg az is, hogy sokan "csak" azért válnak el, mert már nem tart az első fellángolás. Persze nem azt mondom, hogy nem kell kitörni egy rossz házasságból, de sok ismerősben nem látom az erőfeszítést sem, hogy megtartsák a házasságot. De náluk ez mára egy abszolút elfogadott modellnek számít. Én nem tudnám csinálni.

nyuszigonosz 2013.05.29. 08:53:56

Érdekes helyröl van a mai írás.
@tilmir: Szerintem is így lenne helyes.
@tanato: Aki babysitternek megy, az szerintem mára már tudja azért, hogy ez mi mindennel járó munka.
Mivel manapság már nem az azok a 19-20 éves, éppen érettségi után és esetleg egyetem elött egy-egy év világlátás és nyelvtanulás miatt induló fiatalok csináljak ezt, hanem sokesetben azok, akik nem találnak más érdekes munkát és így tudnak egy kicsit világot látni.

tanato 2013.05.29. 08:57:17

@nyuszigonosz: Igen az idősebbak azért már eleve tudják,mire számíthatnak.

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 09:05:32

mégis boldogabbak a népek az északi országokban, lehet, hogy pont azért, mert nem maradnak benne rossz házasságokban kínozni egymást?

Shanarey 2013.05.29. 09:07:53

Nofene azért van ilyen hideg Magyarországon, mert északról jött az írás.

Érdekes hely, de én oda max. mint turista.
@NIKI LAURA:
Mi mást is lehetne tőled várni.......

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 09:10:35

Na, ezért se érdemes finneknél élni. Itt is van olyan, hogy keramikus jenő 6 gyerekkel 55 évesen találta meg a nagy szerelmet keramikus sárában, aki 53 éves és 4 gyermekes. Mindkettőnek ez a 4. házassága, és az előzőek is példaértékűek voltak, de a mostani az valami csodálatos. Mindkettő tagja az isten család haza mozgalomnak, és a 10 gyerek 178%-kal érettebb az átlagosnál. Sőt, keramikus jenő sára gyerekeit még jobban szereti mint a sajátjait és legalább annyira mint azt a hatot, amit előző 3 feleségénél hagyott. Itt az ilyeneket tévében mutogatják és nem viccből.
Feltetted a kérdést:
miért jó az, ha az embert tizenéves korában eljegyzik, 25 éves korára pedig legalább két gyereket szül annak,
A klassz csajok bizony hamar elkelnek, amelyikre 25 évesen még nem csaptak le, ott valami bibi van. Amelyik 35 évesen kezd el gondolkodni gyermekvállaláson, annál meg bibi hegyek. Hogy akkorra lett érett, és akkor találta meg az igazit? Hogy mondják ezt a többiek? Muhahaha? Azt hiszem így.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 09:25:21

@Réka ‎:
Én azt is észrevettem, hogy a házasságtörés teljesen mindennapos dolog.
Igaz, ez apámnál is az volt :)

Rengeteg kollégám már a sokik házasságát éli, aki nem, az csak azért, mert sosem házzasodott meg.
Ilyen lazán vett kötelékek esetén @orange85 -el értek egyet. Teljesen felesleges, csak pénzkidobás az esküvő is és a válás is.

Nemrég vált el a 2. feleségétől az egyik srác. Kérdeztem hogy van. Azt mondta semmi gond, találkozgat valakivel, csak a kibérelt ház okozza a gondot (anyagilag). Tehát maga a válás egy "megesik, tojok rá" érzés lehetett, inkább az anyagiak okoztak bánatot :)

Itt milyen egy válás? Megy mindenki amerre akar vagy azért beleszól a törvény az anyagiakba is?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 09:26:15

@pappito:
Lehet. De ne mondj ilyet, mert aztán kapsz maxval-tól :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 09:30:49

@Kovermadar: miért kapnék :)

persze mind mindenben szakértők vagyunk, miért pont abban ne lenn a sok kommentelő sokkal okosabb, hogy az északi országoknak hogy kéne a családi életüket intézni :)

Sanyi9 2013.05.29. 09:35:51

@pappito: Egy rossz hazassag meg mindig jobb, mint egy nagyon rossz hazassag. Persze egy jo hazassagnal mindig jobb egy nagyon jo hazassag. De egy nagyon jo hazassagnal csak ket nagyon jo hazassag jobb. Csak szoljatok, ha szukseg van meg tobb okos hozzaszolasra tolem, mert meg sok van ott, ahonnan ezek is jottek. :D

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.29. 09:41:45

@Réka ‎: na de Réka, annál azért csak jobb, minthogy a gyerek egyik szülőjét válás után csak pl. kéthetente láthatja...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 09:44:04

@tanato: Nem a "megúszásra" gondoltam. :)
Csak sok esetben nekem az jött le az írásokból, hogy az elején nem volt tisztázva, hogy mi a pontos munkakör. Tehát a lány nincs felkészülve, hogy nem csak a gyerek(ek)re kell vigyázni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 09:46:27

@pappito:
Hát persze, hogy szakértők vagyunk. Mint a fociban és a politikában, azok az erősségeink, tessék csak megnézni hogy áll ez a kettő világviszonylatban :)

tanato 2013.05.29. 09:48:07

@tilmir: Persze hogy nincs felkészülve,még ha tudja is hogy mi lesz a feladata,szembesülni csak akkor fog vele ha már csinálnia kell/ene/ a teljes házimunkát a vasalástól a takarításig.

KaMon 2013.05.29. 09:50:40

Kisgyerekkel együtt a finnekkel is könnyebb barátkozni, mert a kicsik nem a saját cipőjüket, de még csak nem is a másikét nézik, hanem a másik motorjára, homokozó lapátjára, kavicsára kíváncsiak. Lehetőleg közelről a saját kezükbe véve akarják azt tanulmányozni, így előbb-utóbb az anyukák is szóba elegyednek. Nekünk 11-13 évvel ezelőtt elég hamar lettek finn barátaink, akikkel később is tartottuk a kapcsolatot. Igaz 25 évesen szültem a második gyerekemet :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 09:51:28

Szét kell választani a dolgokat. Természetesen az nem egészséges, ha apu veri anyut, vagy fordítva, vagy egyik- másik fűvel-fával, meg a bokorral csalja a másikat. Itt nem csak urakról van szó.
Ebben az esetben meg kell fontolni a folytatást.
De! Manapság olyan válóokokról hallani, ami vicc kategória.
Persze mindenki azzal áltatja magát, és magyarázza a külvilágnak, hogy jobb ez így a gyereknek is. A nagy túróst, a gyerek mindig sérül.
Ha valaki előtt nincs normális példa, nagyon sok esetben maga is képtelen lesz elfogadható párkapcsolatra.
Szerintem...

Spacecake 2013.05.29. 10:18:01

nagyon tetszett a poszt!!!gratula!!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 10:27:01

Manapság már csak középkorban rekedt vallási fanatikusok körében szokás ez a férfi-nő kapcsolat, nevetséges házassággal, gyerekkel, s egyéb röhejes dologgal.

Szerencsére ma már modern, felszabadult emberek vannak. Lásd: en.wikipedia.org/wiki/Blue_Is_the_Warmest_Colour

A 2017-es Cannes-i Fesztivál nyertese a Kékeszöld Forróság (La Vie d'Adolph) lesz, története röviden:

Egy 55 éves férfi halálos szerelmes lesz egy 5 éves kisfiúba, de a kisfiú nem viszonozza szerelmét, mert romantikus kapcsolatban áll egy németjuhásszal. Azonban a németjuhász megcsalja a kisfiút, rajtakapja őt a fiú, miközben egy delfinnel szexel. A kisfiú öngyilkosságra készül bánatában, de közben meglátja az 55 éves férfit, aki szintén öngyilkosságot fontolgat. Így a két öngyilkos lélek egymásra talál, s beteljesedik szerelmük.

orange85 2013.05.29. 10:52:39

a házasságot az egyház azért találta ki, hogy a házasságban élő emberek tisztán tudják imádni az urat.szabályok voltak, a házassággal próbálták visszavetni a félrekúrást és többek között azt, hogy csak gyereknemzés ürügyén szexeljen férfi és nő.

a házasság csökevényes kreálmány manapság és csak azért mert ekkora a válási ráta!

eléggé felemás dolog.esküt teszel, jóban-rosszban, holtomiglan blabla de a válás teljesen törvényes még isten előtt is.

cöh

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 10:56:52

@Kovermadar:

Én mosollyal szemlélem a valóságot, így számomra semmi sem okoz igazi problémát. Alapvetően nem veszem komolyan a világ dolgait, azt hiszen ez látható sok hozzászólásomból. Az alap számomra Isten törvénye és az emberi lelkiismeret. Az emberi törvények csak akkor tartom be, ha ezt jónak látom. Pl. ezért nem okoz számomra semmi gondot idióta jogszabályok be nem tartása.

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 10:57:11

@Kovermadar: ezt mifelénk úgy szokták kérdezni, hogy "és a te bolygódon milyen a klíma?" :)

de hát van neki ez a kis pedofil stichje

Zka77 2013.05.29. 10:59:54

Az "általában mindig" az olyan mint a langyos forró?

orange85 2013.05.29. 11:01:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nyesem.az én szüleim is elválhattak volna, volt idő hogy nem volt túl fényes a kapcsolatuk.
mégsem tették és szerintem igazuk volt.

a mai ember elhiszi, hogy lehet neki jobb válás után.
vagy inkább elhitetik vele?

hogy aztán mégsem lesz?ez kiderül 10-20 év múlva.

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 11:02:50

@orange85: hát szerintem (hogy mondjam udvariasan) te nem nagyon ástad bele magad az európai vallások részleteibe.

Természetesen házasságellenesnek ér lenni, csak nem kell mellé butaságokat beszélni.

Vallásellenesnek is ér lenni, csak érdemes legalább némi ismereteket szerezni az ellenesség tárgyáról, finoman szólva is jobb lenne a hsz-eid optikája

orange85 2013.05.29. 11:04:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: heh, a La Vie d'Adèle fasza filmnek néz ki, de a te ötleted is megér egy misét.

sztem kopirájtot rá.még a végén holivúdban látod viszont.

orange85 2013.05.29. 11:10:49

@pappito: tény, hogy nem vagyok benne a témában csuklóig sem,de attól még igaznak vélem amit írtam.
minek egy házasságba beleásni ha hétköznapi emberek házasodnak nap mint nap anélkül, hogy ők is beleásnák magukat?
azért házasodnak össze mert így erősebb köteléket tudnak egymás közt létrehozni.

sok embert megkérdeztem házasság után:
no és mi változott azóta?
semmi.

jah értem.

nem vagyok házasságellenes,csak úgy gondolom a magas elválási rátát látván nem igazán gondolják az emberek komolyan.formalitásnak vélik.

orange85 2013.05.29. 11:14:01

@pappito: velem nem kell udvariaskodni.tudom, te máshogy adod elő mint él,te nem fogod szipogni ha odamondod.

a fogyatékosok másféle törődést igényelnek, you know.
vagy idénnyelek?
teljesen összezavartál.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.29. 11:30:44

@orange85: rossebeket. elsősorban vagyoni oka volt: a vagyonok maradjanak egy kézben, sőt a házasság révén összegződjenek.

Mrs. Clayton 2013.05.29. 11:49:10

@tilmir: persze, hiszen ma már senkit sem néznek ki a faluból, ha elvált, könnyű új kapcsolatot szerezni, mert ott a net, sőt az se ciki, ha a tini gyerekével megy a szülő is atomrészegre inni magát

Mrs. Clayton 2013.05.29. 11:53:39

@Babette_: hát a férfi nem szülhette a közös gyereket, ugye?

szaszo71(D) 2013.05.29. 11:54:27

Én azt kérdezném a posztolótól, hogy neki is feltűnt-e,ami nekünk, mikor Finnországban voltunk. (Mondjuk nem Északon, hanem Helsinkiben meg egy mökkiben Hartola mellett, a közeli kis helyekre mentünk néha.) Szóval nekem az a gyanúm, hogy a finnek nagy többsége játékautomata függő. Eszméletlen mennyiségű játékautomatát láttunk,amiken mind játszottak is. A nagy élelmiszerboltban a pénztár mögött álltak a nyugdíjas nénik a gépnél, mellettük a földön a bevásárlótáska. Meg a kismamák, mellettük a babakocsi. Persze férfiakat is láttunk nyomkodni a gépet, de inkább a lottózóban, nem annyira az élelmiszerboltban:))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.29. 12:16:46

@Babette_: perszehogy, de legjobb lenne legalább megpróbálni, hogy ne váljanak el. Sokan szinte unaloműzőként használják a válást, teljesen rutinszerűen, mert évtizedek óta azt látják, hogy ez a normális. Az én gyomrom ezt nem veszi be.

London2009 2013.05.29. 12:30:01

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ne haragudj, de egyáltalán nem értek veled egyet. Tehát azzal a lánnyal gond van, aki 25 éves koráig nem házasodik meg? Az lenne a selejt? Szerintem pont fordítva van. Azok a lányok mennek fiatalon férjhez és szülnek gyereket, akik nem tanulnak tovább és sokkal több ambícióval nem is rendelkeznek mint a családalapítás. Legalábbis ha elnézem a gimnazista osztályom, akkor ezt látom. Férjhez mentek 23-25 évesen ahhoz a fiúhoz akivel 18-20 éves koruk óta jártak. Aztán a 10 éves osztálytalálkozón már két gyerekük volt és a többségük már el is vált. Sóhajtozva hallgattak minket, a selejtet, hogy itt jártam, meg ott jártam és ennél a cégnél dolgozom, ezek a terveim az elkövetkező 5 évben stb. Azok a lányok akik még nem voltak férjnél, kivétel nélkül sokkal jobban is néztek ki. Nem voltak elhízva, csinosak voltak, vagányak, magabiztosak.
Tanultak, dolgoztak, világot láttak a huszas éveikben és olyan 30 körül készültek férjhez menni éppen. 35 előtt még simán lehet két gyerekük is. Ezzel nem értem mi a gond.

hokispók 2013.05.29. 12:34:55

@szaszo71: Valószínűleg ezért nevezik őket a svédek észak cigányainak.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.29. 12:37:31

@Jess G: na de vagy érkezett vagy közös.

Mrs. Clayton 2013.05.29. 12:40:17

@Babette_: mittom én, anyának is volt egy családja meg apának is, de közben összeszűrték egymással a levet, a közös gyerek befigyelt így mindegyik elvált, anya meg akár hozta is magával az addigra megszületett ám de közös gyereket, de lehet csak elírta a szerző a számokat

KaMon 2013.05.29. 12:48:24

@London2009: Szerintem meg semelyik csoportot sem kéne amiatt selejtnek nyilvánítani, hogy hány évesen ment férjhez és mikor szült gyereket.
Én pl. 22 évesen egyetemistaként mentem férjhez, korán szültem gyerekeket, mégis szereztem 2 diplomát, nem híztam el, voltam otthon a gyerekekkel és dolgoztam is, sőt terveim és egy szerető férjem is van (még mindig :)). Sokan vannak, akik össze tudják egyeztetni a gyerekvállalást a tanulással és a munkával (természetesen nem a napi 10-12 órás munkákra gondolok).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 12:55:25

@London2009:
Ezzel csak egy gond van. A kiszámított programozott érzelem.
Az élet nem ilyen patikamérlegen kimért történet.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 12:55:34

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Isten torvenye alatt a 10 parancsolatot erted vagy valami mast (tobbet / kevesebbet / egeszen mast)? Ha mast, akkor mit?

Abban egyetertunk, hogy rengeteg az ostoba (ember alkotta) torveny, sokat en sem veszek komolyan (gyorshajtas lakott teruleten kivul, marihuana, Magyarorszagon az adofizetest sem vittem tulzasba* :) ).

*) erdekes, hogy Svedorszagban eszembe nem jutna, igaz itt az adozott berembol is jol megelek.

Most olvastam, hogy a Vatikan szerint hiaba elunk megfelelo eletet, ha nem vagyunk tagja az egyhaznak akkor bizony nem jar az udvozules. Mi errol a velemenyed?
Szerintem a hit nem egy kieroszakolhato dolog. Nekem nincs hitem, de ateistakent is betarthatok bizonyos torvenyeket, mert jobak latom oket.
Nem visszas egy kicsit ez?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 12:56:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Isten torvenye alatt a 10 parancsolatot erted vagy valami mast (tobbet / kevesebbet / egeszen mast)? Ha mast, akkor mit?

Abban egyetertunk, hogy rengeteg az ostoba (ember alkotta) torveny, sokat en sem veszek komolyan (gyorshajtas lakott teruleten kivul, marihuana, Magyarorszagon az adofizetest sem vittem tulzasba* :) ).

*) erdekes, hogy Svedorszagban eszembe nem jutna, igaz itt az adozott berembol is jol megelek.

Most olvastam, hogy a Vatikan szerint hiaba elunk megfelelo eletet, ha nem vagyunk tagja az egyhaznak akkor bizony nem jar az udvozules. Mi errol a velemenyed?
Szerintem a hit nem egy kieroszakolhato dolog. Nekem nincs hitem, de ateistakent is betarthatok bizonyos torvenyeket, mert jobak latom oket.
Nem visszas egy kicsit ez?

Mighty Duck 2013.05.29. 12:56:09

@szaszo71: ez egy elég jelentős torzítása a valóságnak. Valóban, minenütt ott vannak az automaták, játszanak is rajta, de azt is nézd meg kik és itt most lépj túl a nyugdíjasokon. Ugyanúgy egy bizonyos réteg játszik csak, nekem pl egyetlen ismerősöm sem. MO-n is ugyanúgy minden kocsmában ott volt a félkarú rabló és társai, ugyanúgy mindig ült előtte valaki. A különbség az, hogy itt bárhova kihelyezhetik, mivel az adott cégnek a placc bérlése bevételt hoz (az automatákra monopóliuma van az állam által létrehozott Ray-nak), míg MO-n eleve szégyen volt játszani (persze kivétel az autóbetét és lottó) és ezért még nem tudom mennyire le is húzott az állam.

London2009 2013.05.29. 13:06:09

@KaMon: Jo ilyet hallani, de peldaul az en kornyezetemben egy ilyen esetrol sem tudok sajnos.

London2009 2013.05.29. 13:07:18

@diggerdriver: hol latod itt a programozott erzelmet?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 13:15:43

@London2009: Na és akkor mi van? 35 évesen szülsz két gyereket, aztán 38 évesen - kövéren, csúnyán, vagány- és magabiztostalanul - nyitott szájjal hallgathatod a menő 38-as szingli nő sztorijait.

London2009 2013.05.29. 13:31:12

@én már a fény gyermeke vagyok:
Ez megint tök hülyeség. Senki nem akar már 38 évesen szingli lenni… de részemről én 25 évesen meg nem akartam házas lenni. Ennyi.
Sokkal bátrabban lehet különben is gyereket vállalni akkor, amikor már van egy kiépített egzisztenciád és nem jelent a gyerekvállalás egy nagy életszínvonalbeli zuhanást. Nem kell a 38 éves szingli kalandjait tátott szájjal hallgatni, ha gyerek mellett is ugyanúgy meg fogsz tudni engedni utazást, sportolást, babysittert stb. Legalábbis én így gondolom.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.05.29. 13:34:11

@én már a fény gyermeke vagyok: Miért kellene 38 évesen kövérnek és csúnyának lenni?
Nekem a legjobb éveim voltak - 2 gyerek után.

váj mí 2013.05.29. 13:38:22

@pappito: még mindig tart ez a vita? Ne b+, mááááár! Szánalmas ... Már a Modoroson is az volt....
Különben, bár én a skandináv-, északi országokat annyira nem szeretem. de azért társadalmi kapcsolatok terén olyasmik lehetnek, mint Németország. Itt is változó hogyan állnak egy idegenhez a népek. Svábfölfön, például elücsöröghetsz a söröd mellett órákig anélkül, hogy valaki egy szót szólna hozzád, a pincéren kívül. Ugyanezt Bajorföldön már nem tudod megtenni, mert valaki mindig akad, aki érdekesnek talál, legalább 1-2 mondat erejéig. Pedig Németország ez is, az is, sőt .. szomszédos tartományok.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 13:42:08

@London2009: Mi ketten sose fogunk ebben a témában egyetérteni. Akkor lássak karrierista nőt a házamban amikor a hátam közepét. Még egy kicsit se irigykedik a kortárs barátnőire akiknek már családjuk gyerekeik vannak? Mi a tökömet kezdjek egy ilyen nővel? Na jó, némelyikkel tudnék mit kezdeni. De csak a sarki motelben, haza biztos nem vinném. Legyen rá büszke majd az a szerencsétlen marha, akire rá tudta sózni magát.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 13:45:08

@tilmir: Idézet volt a kolleginától. A gyermekes nők randák és zsírosak mint disznó.

Shanarey 2013.05.29. 13:51:30

@tilmir:

Na a válóok kategória, az tényleg szürreális néha.
Az enyém is az volt.

Shanarey 2013.05.29. 13:53:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Csodálkozol hogy megvádolnak, látens*****-al

Nekem a jövőt illetően nem jut eszembe ilyesmi, pedig én sem vagyok annyira fiatal

London2009 2013.05.29. 13:54:03

@én már a fény gyermeke vagyok: valoban nem fogunk soha egyeterteni. Szerencsere sok olyan ferfi van, akinek meg az a no nem kell a hazaba, akinek az egyetlen ambicioja, mint mar emlitettem a gyerekcsinalas. Rasozni magat? Pont azok a nok nincsenek meg egy percig sem hapsi nelkul, akik a sajat labukon sosem allnanak meg...na errol ennyit.

SECI 2013.05.29. 13:54:45

Ha ismerkedni akarsz, akkor irany a tanssihalli :)

Es persze neked kell felkerni a pasikat, ez ottan FINNORSZAG, ahol az egyenjogusag mar nem is az, hanem atfordult a tulso oldalra...

Shanarey 2013.05.29. 13:56:19

@orange85:

A házasság, csökevényes dolog ez így van de még mindig van értelme.

váj mí 2013.05.29. 14:02:11

@London2009: Neked ugye, még nincs gyereked? No ne tévedj, nekem sincs, nem azért.... De 38 évesen, hm én pont benne vagyok ... szóval, 35-ön felül, akit esz a fene a gyerek után, csak valamiért nem jött még össze neki, .... mno az, ha besikerül neki ősanyább lesz az ősanyánál.
Szerintem, egyébként, 35-ön felül kétfajta nőnek nincs gyereke .Az egyik, aki nem is tartotta sohasem fontosnak az anyaságot. A másik, aki viszont igen, csak különböző okok miatt eddig még nem jött össze neki. Én, személy szerint, az egyikhez , de azt bizton állíthatom neked, hogy ha egy nő 35-ön, vagy akár 0-on felül egyszer csak anya lesz, pláne, ha nagyon akarta előtte, akkor jó eséllyel válik belőle ŐSANYA, aki a baba-mama fórumokon az őrületbe kerget mindenkit ...

Shanarey 2013.05.29. 14:05:43

@orange85:

Ha az én szüleim elváltak volna sokkal jobb lett volna az életünk, a testvéremmel és az anyámmal, de ez sajnos nem történt meg.
Az okot is értem hogy miért, bár én vállaltam volna a kellemetlenséget amivel ez járt volna.

Én pont emiatt nem tettem keresztbe az exemnek, amikor ő válni akart, inkább gondolkodtam egy kicsit és pár nap múlva rábólintottam. Cserébe azóta legalább normális a kapcsolatunk, és nem a szokásos utállak kategória.

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 14:08:55

@váj mí: nem tudom mi van a modorosblogon, az egy kalap szar ami nagyon jól indult és nagyon gyorsan olvashatatlan lett

pappito · http://pappito.com 2013.05.29. 14:10:34

@váj mí: "ha nagyon akarta előtte, akkor jó eséllyel válik belőle ŐSANYA, aki a baba-mama fórumokon az őrületbe kerget mindenkit ..."

hehe, ezért nem szabad ilyen hülyeségeket olvasni, értelmes dolog nincs, csak a kölesgolyóval etetett, fogzáskönnyítő borostyánnal körbetekert expocaklakók. :)

Shanarey 2013.05.29. 14:13:05

@én már a fény gyermeke vagyok:

A kollegina kicsit bunkó, és nagyon irigy.

Nem kötelező a gyerek után elhízni.

Van akinek ez genetikailag kódolva van, van aki csak elhagyja magát.

Amúgy mint férfi, én is felelős vagyok ez elhízásért, mert a gyerek gyártáshoz én is kellettem, nem csak a feleségem.

Halálos_fogkefe 2013.05.29. 14:27:44

Az északi-déli különbséget én inkább Helsinki és a "többi" közti különbségnek nevezném. Tampere elég nagy városnak számít a maga kb 230 000 lakosával és a közvetlen közelében fekvő viszonylag sűrűn lakott és iparilag fejlett vagy épp fejlődő (pl Pirkkala, Nokia) településeivel. Habár csak kb 150 kilométerre fekszik Helsinkitől (ami ottani viszonylatban egyáltalán nem számít nagy távolságnak), szeretik a tampereiek magukat élesen elhatárolni a fővárosi mentalitástól.
Elsősorban azt venni észre, hogy megalszik a tej az emberek szájában tényleg mindenhol; a buszon, az autóban, a boltban, a pult mögött, az irodában vagy épp az iskolában. Ehhez képest viszont nagyon hatékonyan és átgondoltan dolgoznak.

Érdemes kimenni tanulni, rengeteg angol nyelvű képzés van. Nem jellemző az alá-, fölérendeltség az iskolákban sem. Habár a diákok tisztelik a tanárokat, tegeződnek velük és jóformán a haverjuknak tekintik őket. A leginkább technikumnak fordítható, főleg kétkezi munkaerő képzések ingyenesek és jellemzően ezek is a legnépszerűbbek. Leginkább az asztalos, fémmunkás, finommechanikai illetve elektromos/műszerész szakterületen lehet elhelyezkedni, de egyáltalán nem könnyű munkát találni. Mivel 50 éves kor alatt tulajdonképpen mindenki beszél minimum középszinten angolul, a munkavállalás során nem jellemző hogy hátrányt szenvednek a bevándorlók, mindemellett olyan munkahelyeken ahol emberekkel foglalkozol, elvárják a finn nyelvtudást. Jellemző egyébként nagyon sok helyen, hogy ha alkalmaznak, automatikusan be is iratnak egy nyelvtanfolyamra. Egyébként ha sikerül a szakmájában elhelyezkedni az embernek, kb 1500-2000€ a kezdő fizetés (pl egy fémmunkásnak), és rengeteg támogatást ad az állam a bevándorlóknak (lakásbérlésre és rezsire, valamint ételre). Ebből ha nem is nagy lábon, de az itthoninál jóval színvonalasabban meg lehet élni. Összességében nem vészesen drága az étel, de az összes adót a cigire és az alkoholra teszik rá, emiatt tulajdonképpen mindkettő luxuscikk. Egyébként a nagyobb városok és a ritkábban lakott települések közt fizetésbeli különbségek nincsenek.

Mindezek mellett nekem ott élő finnek azt javasolták, ha mindenképpen északra akarok költözni, jobban járok Svédországgal vagy Norvégiával. Valamivel könnyebb megélni, befogadóbbak az emberek, talán jobb a fizetés, és sokkal könnyebb a nyelv.

Ja, és a Vapput látni kell!

Bartush 2013.05.29. 14:41:43

Csupa jó tapasztalatom volt eddig a finnekkel. Nem tűnt fel, hogy nehezen barátkoznának. Helsinkiben nem jártam, csak más vidéki városokban. Mivel finnül nem tudok, mindenhol angolul beszéltem, mindig megkérdezték honnan jöttem, és majdnem a nyakamba borultok, hogy magyar vagyok. Másnak is volt ilyen tapasztalta, vagy csak én fogtam ki az összes nyelvrokon fan finnt?

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 14:58:16

az én gyerekem meg a te gyereked uti a mi gyerekunket..

nincs mas lehetoseg egy bizonyos kor utan valasok utan mar csak ilyent talalunk.. en megfordultam tarskereso sziteken tobb ezer no van de ha beirod ne legyen gyereke alig marad valaki , igaz a ferfiaknal is igy van de nem vele el a gyerek..
nem egeszseges kapcsolat ez mert csak a kenyszer ( a gyereke neveles nehezsegei egyedul) hozza v tartja oket egyutt
el lehet fogadni hozza szokni kivul alloknak mutatni milyen jol elunk igy egyutt de akkor sem normalis dolog
en mar tudom felneveltem mas 3 gyereket ... amikor felnottek mentem a levesbe ...

Jóléti Dán Kekszesdoboz 2013.05.29. 15:01:36

parempi jos en sano yhtään mitään

London2009 2013.05.29. 15:09:40

@váj mí: Hahaa. Oh igen. Tudom, mire gondolsz. Volt ket kolleganom is aki 40 utan szult. Utana meg oruletbe kergette a gyereket is, a ferjet is, meg minket a kollegakat is…
Nincs gyerekem. 29 eves vagyok. 2-3 ev mulva tervezzuk az elsot. Elobb nem. De ugye ember tervez… : )

Balu kapitany 2013.05.29. 15:19:55

@London2009: én is ismerek pár ilyen "családszerető karrierista" csajszit, ők mind multiban dolgoztak, majd az átkozott multi visszavette őket 4-6 órás melóra, aztán később teljes állásba és továbbemelkedhettek a ranglétrán, egyik se hízott el, okosak, szépek, kedvesek....imádom őket, de ezt hagyjuk..:)

ismerek olyan karrierista csajokat is (akikkel szintén nagyon jó baráti viszonyban vagyok), akik fokozatosan a munkával töltik ki az életüket, és nemhogy család nincs, de lassan a barátokkal is megszakítják a kapcsolatot az éjjel nappal munka mentalitásuk miatt, de közben várják az igazit (sajnos 10-ből 9 esetben az igaziról kiderül kb 1 hét után,hogy "ál" - általában két ll-lel is, de az más kérdés hosszú távon..:)), ilyenkor általában elhatározzák , hogy akkor a sorsra, istenre, allahra a kutyájukra...stb. bízzák magukat, és nem "erőltetik a dolgot"...

London2009 2013.05.29. 15:20:47

@tilmir: nem kell. Pont ez a lenyeg! De valahogy megis ritkan tartjak jol magukat azok a nok akik koran ferjhez mentek. Nyilvan van kivetel.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 15:23:35

@montroyal:
Ez hanyadik hazassagod volt?
Volt kovetkezo? Ha igen, mennyivel ugrottal bele okosabban?

London2009 2013.05.29. 15:24:22

@Balu kapitany: na jah. Nekem is van olyan 38 eves baratnom aki meg mindig az igazit varja...csak a ferfiakban van a hiba, minden csalados no boldogtalan, a parkapcsolat kulonben is unalmas stb stb. Aztan ures oraiban meg jatszotereken uldogel titokban es epp meg akar halni. Na jo, ez is nyilvan egy veglet. Mint mindig, a ketto kozott van az igazsag. Azt gondolom, hogy igenis meg lehet talalni a kozeputat.

Robert N. Danahi 2013.05.29. 15:25:29

"Nekem, ameddig otthon éltem, természetes volt, hogy vadidegen emberek sohasem hagytak egymagamban üldögélni valahol 20-30 percbél tovább. Fiúk és lányok itallal, cigarettával, világmegváltó kérdésekkel, bókokkal vagy táncfelkéréssel igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, és mivel engem vonz az ismeretlen és szeretek minél több embert megismerni, ez sosem érintett kellemetlenül."
>> jaj ne már. Arcból vegyünk le.

Tea IWO 2013.05.29. 15:28:02

@tilmir: Nagyon igazad van. Egymást tolerálni... az nagyon fontos. Sokan az önmegvalósítást tartják még házasságban is fontosabbnak, mint a saját gyereküket. És tényleg, a bullshit szöveg mindig megvan, hogy "jobb lesz így".
Értsd: jobb lesz a gyereknek, ha én nem viselkedek rosszul, mert a házasságban - amit én akartam - nem vagyok hajlandó normálisan viselkedni és a másik se fog, TEHÁT a gyerek érdekében megszakítjuk azt.
Szégyen...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 15:51:23

@Kovermadar:

Alapvetően a lelkedtől függ minden, Isten ez alapján ítél.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 15:52:14

@Shanarey:

Szerinted érdekel engem, hogy ki mivel vádol engem?

Mrs. Clayton 2013.05.29. 15:55:06

@Babette_: aha, mert az oxigén wellnessből kitiltott kisfiú sorsa izgibb volt, meg a sámán is írt a blogján, gondolom lassan megjelenik itt is, mert le kell-e venni a cipőt, meg kinek a hányadik gyereke dolgokba lehet csak újabban belekötni

egyseg.org · http://egyseg.org 2013.05.29. 15:58:28

minden külföldi magyart szeretettel várunk közösségünkbe: egyseg.org/kulfoldi-kapcsolattartokat-keresunk.html

Mrs. Clayton 2013.05.29. 16:00:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez tök érdekes, van egy lengyel barinőm, ő nagyon vallásos és rendszeres templomba járó, egyszer beszélgettünk a menny, pokol, purgatórium dologról
és megkérdeztem h tényleg hiszi-e h ezek közül bmelyikbe is juthat a lelke
azt mondta igaziból nem hiszi, h ezek tényleg léteznek, de mégis azt mondja mit lehet tudni, és hát igaza van, majd megkérdezte, h én nem tartok tőle, h elkárhozok, v pokolra jutok, nem tudom valójában mi jár a hitetlenségemért, sőt még csak meg sem kereszteltek soha
ennek viszont az az érdekessége, h a férjem egyházi esküvőhöz ragaszkodott, ehhez neki kellett vállalnia értem minden szentséget, és hát nem én vétkeztem :-D
akkor lehet én is számítok vmit Isten szemében

kovacs55 2013.05.29. 16:03:12

Fennt eszakon nem olyan populer az eskuvö intezmenye. Egyszerubb osszeallni majd szetmenni ujra es ujra, gyerekeket csinalni itt meg ott, de mi van akkor mikor majd a gyerekek felnönek es dugnak erre meg arra, lehet hogy valahol eppen a feltestveret proszalja fel tudtan kivul...Sokan ugy elik at hogy "ez az elet Babocsai neni" ....

váj mí 2013.05.29. 16:10:43

@pappito: Nekem mondod, hogy mekkora kalap szar lett a Modoros? Legutóbb még én küldtem el a két bloggazdát a jó büdös francba. Meg is sértődtek, ahogy kellett (kommentelés, mínusz). Hát, bekaphatják. Töltse le őket ezentúl a Béla nevű édesanyával rendelkezők közössége.
Hülyegyerekek, azt hitték, valakik, pedig már Hofi is megmondta ...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 16:13:27

@kovacs55: Végre egy fasza eszkimós sztori. Tovább! Voltál náluk legalább egy éccakára?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.29. 16:14:56

@Jess G:

A kérdés mindig egyéni, más nem dönthet helyetted.

kovacs55 2013.05.29. 16:15:48

@Halálos_fogkefe:
Mindezek mellett nekem ott élő finnek azt javasolták, ha mindenképpen északra akarok költözni, jobban járok Svédországgal vagy Norvégiával. Valamivel könnyebb megélni, befogadóbbak az emberek, talán jobb a fizetés, és sokkal könnyebb a nyelv.

Tartsd az iranyt del fele, minel delebre...napfeny es vidamsag ahol a nepek nem zarkoznak a falak möge hanem az utcan elnek...

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 16:19:21

@Kovermadar: 3. hazassagom 35 eves korban 14 ev utan minden gyerek felnott super korulmenyek kozott egyetem lakas kocs .. aztan mentem a levesbe jottek az unokak ram mar nem volt szukseg es a no super rendes volt szeretet de mert pali voltam es ez volt jo a gyerekeinekigen mint masoknal folytatodhatot volna de azt mondtam eleg volt!!! az anya tigris a gyerekeit valasztottta ellenem (ellenem voltak koszonetkent ) de nem hibaztatom csak mindenki tudja hogy ez benne van a kosarba..
most is 2 gyerekes novel hazasodtam az egyik felnott ( ne is keresgelj 40 utan nincs mas ) de notarynal szerzodessel a gyerekek soha nem johetnek a lakasomba lakni ( mo-on vannak az apjukkal).. semmit nem adok nem veszthetek ha egyszer megis a gyerekeit valassza a nejem segitettem neki letelepedni es jo szerencset... johet a kovetkezo...

Mrs. Clayton 2013.05.29. 16:20:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: úgy hiszed? én meg nem jutok döntésre ebben a kérdésben, nehéz egyértelműen tagadni is és hinni is, szóval én csak nézelődő vagyok ezen a piacon :-)

30-06 2013.05.29. 16:27:41

A zanyáknapja szinte mindenhol május 2. vasárnapja, csak persze nálunk nem. Szerintem a finnek tudják jól.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 16:31:52

@montroyal: A te gépeden nem jön be a perzsafeleseg.com?

hiirvi piirvi 2013.05.29. 16:33:58

Kedvenc országom.A fenti kommentek nagyrészt mind igazak,nem titkoltan alkoholista ország / a svédek szeretik ezzel húzni a finneket/.Több ott tartózkodásom alatt, rá kellett jönnöm, hogy csak az ital oldja fel őket, ott a társadalmi érintkezés része, hogy elfogy pár üveg tömény szesz egy családi grillezésen, vagy sötét téli éjszakákon.Hiába mondtam, hogy a matróz fröccs kiüti őket, és legyőzök ivásban bárkit.... nem sikerült :-).
Nem költöznék oda, mert kiszámoltam, hogy a magas árak miatt paritás értéken itthon több a fizetésem/nagyobb vásárlóerőt képvisel, mint ott egy átlag bér... és még a hideggel is meg kell küzdeni.
Apropó tudtátok, hogy lapföldön most melegebb van mint Budapesten? A korai házasodás pedig kifejezetten szimpatikus, ott a kultúra része, hogy nem félmeztelen kiégett szinglikkel van tele minden újság, a gyerekek nem ezt majmolják, hanem Muummint és társait érzik magukénak.
Ja egy finnek ha azt mondod , hogy magyar vagy felcsillan a szeme, ott még aktívan hisznek a rokonságban , és testvérként tekintenek minden magyarra.
Terveiset...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 16:38:21

@montroyal:
Ez eleg durvan hangzik... mindenesetre szep teljesitmeny a 4 feleseg.
Gondolom gyereked csak az elso es/vagy masodiktol szuletett.

Mind magyar volt?

KaMon 2013.05.29. 16:40:17

@Bartush: Én is találkoztam velük. :) Sok finn tényleg nagyon tud örülni a magyaroknak és rokon népnek tekintenek minket.

kovacs55 2013.05.29. 16:42:25

@Bartush:
mindig megkérdezték honnan jöttem, és majdnem a nyakamba borultok, hogy magyar vagyok.
Ez igy van, a magyarokat nagyon szeretik de a svedekkel meg verekszenek ha ugy adodik...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 16:45:04

@hiirvi piirvi:
Nekem vannak finn kollegaim Svedorszagban. Valamivel nyitottabbak, de nem erzem, hogy rokon nepnek tekintenenek.

Nem ismerem a finnek ivasi hajlandosagat, de ha a svedek szerint alkoholistak, akkor hajjajj :)

kovacs55 2013.05.29. 16:54:20

@Kovermadar:
Nem ismerem a finnek ivasi hajlandosagat...

Megisszak meg az arvak könnyet is es mindenböl meg az asztal lababol is tudnak szeszt fözni...

montroyal ( CAN qc) 2013.05.29. 16:55:46

@én már a fény gyermeke vagyok: megnezem de egy most is van csak magyar
@Kovermadar: egy aMo-on ,
masodikkal jottem ki a lanyom anyja
harmadik quebecoise (fr)
negyedik megint magyar

amugy tanulsagnak irom a tortenetem nem sajnaltatom magam elfogadom ilyennek es mar tul vagyok rajta..
es azt is sajnalom a mostani nejem az elozok miatt sziv es az en volt hulyesegem miatt is ...de jol megvagyunk 2 eve..

Halálos_fogkefe 2013.05.29. 16:58:50

@kovacs55: Nekem tetszik az a hely, az a kultúra. Persze kicsit furcsa hogy mennyire zárkózottak az emberek, de nyilván egy idő után befogadnak. Nincs olyan hogy ha valakikkel együtt dolgozol/tanulsz jó ideje, ne állna veled szóba.
Lehet hogy furcsa, de nekem bejön a hideg, és az a fegyelmezettség ahogy a hétköznapjaikat élik. Aztán persze hétvégén mindenki lazul a maga módján. Én egyáltalán nem vettem észre azt a depressziós hangulatot ami mindenkinek beugrik ha finnekről beszélünk. Lehet hogy nem süt róluk a vidámság az utcán, de mindegyikük boldog, mert bármit elérhetnek, a lehetőségeik adottak.

Ami viszont nagyon meglepett, az a finnek véleménye néhány dologgal kapcsolatban Magyarországról (főleg Budapestről). Pl nagyon tetszett nekik a BKV, pedig több hónapot töltöttek el itthon. A bürokráciához meg hozzá vannak szokva, az van nekik otthon is. Emellett persze 10-ből 9 azt kérdezi, mi a francot keresek még otthon...

Ami viszont nagyon fontos, aki kiutazást tervez hosszabb-rövidebb időre és szokott kávézni, kávéfőzőt vigyen magával! Borzalmasan pocsék a kávéjuk, nagyon gyenge, egész másképpen is főzik mint mi. Igazi espresso kávét sehol nem kapni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 17:08:33

@Halálos_fogkefe:
Hogy csinaljak a kavet?

En a svedeknel szoktam ra. Forroviz + az a rogos (gyorsfagyasztott vagy mifene) kave. Cukor es tej bele, teljesen jol elketyegek vele egesz nap.
Igaz, ha itthon vagyok napi 2, ha dolgozom napi 3 lecsuszik :)

kovacs55 2013.05.29. 17:08:45

Kis orszag, nem volt bevandorlas, az EU elött fostak az oroszoktol, hideg van es hosszura nyulik a sötetseg. Sok jo dolog van ott mint ahogy Magyarorszagon is talalhatok jo dolgok...Ezekböl lehetne összemixelni egy elhetö orszagot...

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 17:17:53

@montroyal: Pedig Jim Carrey esküdött a helyre a Yes manben.
@hiirvi piirvi: Nana, azért vannak ott is huncutságok. Mit villant a lapp Zimány Linda a helyi blikkben? Eszkimókust.

kovacs55 2013.05.29. 17:24:04

@Kovermadar:
Hogy csinaljak a kavet?

babkave rohadt draga, örölt es vakumcsomagban az altalanos ami a legtöbb uzletben kaphato (ma mar ez sem olcso), a kinti kavefözök "eszik, pazaroljak" a kavet (hosszu lere van eresztve) es nem föznek eröset ezert ajanlott a "presszo fözö" vagy "kotyogo" vagy "gomba" ki milyen neven ismeri...Ha a kinti hosszules kavefözö megmaradt zaccat beteszed a kotyogoba meg eleg turhetö kavet kapsz...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.29. 17:59:44

@pappito: "(csak az a rohadék partitivusz ne lenne)" Sosem értettem ezt. Ne akard megváltoztatni, tanuld. Ha nem tetszik/nehéz, ne tanuld.

hiirvi piirvi 2013.05.29. 18:01:22

Nehogy leüljön ez a mai gyönyörű poszt.
A rokonságra visszatérve, a mai magyar politika helyében a nyitást finno. irányába erősebben meg kéne fontolni.Valódi munka alapú társadalom, működő gazdasággal, az EU. egyik legnagyobb nettó befizetőjével.Valószínűleg a tótok, és egyéb környező népek úgysem segítenének nekünk fellendülni, bezzeg egy északi nép aki szintén egyedül érzi magát a skandináv fsz . bejáratánál.
Angry bird gyárakat Borsodba....:-)
Terve...

kutya vacsorája 2013.05.29. 18:08:49

??? nem értem. hogyan számolták ki, hogy melyik az év leghosszabb napja, amikor ott van belőle 60 egyfolytában?

geeeteee 2013.05.29. 18:34:54

Volt (otthon még van) finn testvérvárosunk. Minden egyes találkozó atomrészegséggel végződött. Hiába a nyelvrokonság, angolul hangzott el mindig a ''go home ******* ", attól függetlenül, hogy ki volt a vendég. Félreérthetetlen a rokonság. :D

Max, nálad ez a pedofíl dolog annyíra szembeötlő (persze, a barátod), többször beleütköztem. És nemcsak én. Nem csodálkoznék rajta, ha a hatóság is. Komolyan megfordul a fejemben, hasonlókat keresel. (Vagy én látok rémet?) Érdemes megbélyegezni magadat? Vagy ennyi belefér?

geeeteee 2013.05.29. 18:45:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A lélek meg az isten kedvenc szavaim. Mindenki mást ért alatta.

Lelkes istenhívő ateista. Kis i-vel.

geeeteee 2013.05.29. 18:59:37

@Robert Noel Danahi:

"""
"Nekem, ameddig otthon éltem, természetes volt, hogy vadidegen emberek sohasem hagytak egymagamban üldögélni valahol 20-30 percbél tovább. Fiúk és lányok itallal, cigarettával, világmegváltó kérdésekkel, bókokkal vagy táncfelkéréssel igyekeztek felhívni magukra a figyelmet, és mivel engem vonz az ismeretlen és szeretek minél több embert megismerni, ez sosem érintett kellemetlenül."
>> jaj ne már. Arcból vegyünk le.

"""

Pedig van ilyen. Saját bőrömön tapasztaltam. Párkapcsolatban már nem feltétlen kellemes. Később, korosabban pedig már szinte zavaró. Van, mikor már annyira sok, inkább ki se mennél otthonról.

Akkoriban a finnek is megtaláltak, azt se tudtam, hogy azok, meg mit keresnek ott. Panel lakótelep Nyugat-Dunántúlon nyolcvanas évek közepe. Lehet szesszagom volt?

geeeteee 2013.05.29. 19:04:12

Inkább a szemkontaktuson múlik. Csak olyan nehéz megállni.

geeeteee 2013.05.29. 19:17:13

@hiirvi piirvi:

Kár, hogy lassan a többség tagadja a rokonságot. Szíriusz ugye előkelőbb. Feláll a hátamon a szőr, tanult (magát annak vélő), diplomás emberek terjesztenek sületlenségeket. Láttam honlapot, ahol az angol! nyelvet származtatják a magyarból!

hiirvi piirvi 2013.05.29. 19:20:25

www2.liikennevirasto.fi/alk/kelikamerat/C1254502291958.jpg?random=1369847425

26.3 C most a sarkkörtől bőven északra.:-)
/nem tudom meg nyílik-e a kép./

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.29. 19:30:45

@hiirvi piirvi: Nálam nyílik, de mit kell nézni? A délutáni csúcsforgalmat?

Shanarey 2013.05.29. 20:32:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egy másik post-on te reklamáltál hogy időnként megvádolnak ezzel azzal. Nos erre reagáltam én.

Te viszont nem akarod érteni, de ez számomra érdektelen.

Shanarey 2013.05.29. 20:34:03

@egyseg.org:

???????????????????????????????????????

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 20:41:14

@London2009:
Na itthon vagyok. Ettem ittam most válaszolok.

Szóval...
A hátamon feláll a szőr az olyan véleményektől hogy mi az ideális kor a párkapcsolathoz, a házassághoz, a gyerekvállaláshoz.
Merthogy 25éves korig tanulni kell utána 30-ig karriert építeni és röptében a legyet megdugni vagy lányok esetében repülő légynek lenni aztán a 30. születésnap után három nappal és két órával meg kell jelenni a nagy Ő-nek majd pontosan két év múlva az első gyereknek.
Aki pedig nem ezt a forgatókönyvet követi az vagy éretlen vagy munkamániás karrierista.
Hogyan lehet kijelenteni hogy ezek a dolgok csak ebben vagy abban az életkorban történhetnek meg? 29évesen el kell hajtani a nagy Ő-t mert nem az a TERV.
Na ezt nevezem programozott érzelmeknek.

Shanarey 2013.05.29. 20:45:56

@diggerdriver:

Főleg, ha mindenki 25-ig tanulna, ki lenne az aki tényleges kétkezi melót végez ?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 20:49:32

@Shanarey:
Én tanultam 26-ig, cserébe most kétkezi munkát végzek :)

Shanarey 2013.05.29. 21:06:10

@Kovermadar:

Rendben, csak sajna az átlag nem ez főleg a "mostani" ifjúság részéről. a többség lógni akar a család nyakán, és ezt álcázza továbbtanulással. A maradék meg diploma után netto 250k céges mobil, autó, íróasztal.

Én 17 ig toltam, tovább nem voltam hajlandó erre, majd két egyéb OKJ-s vicc tanfolyam által kaptam papírt arról, amit már évekóta csináltam, papír nélkül és úgy is müködött. Így van 3 sajtcetlim, vagyis két és fél szakmám.

Mit tanultál 26-ig? És mi a mostani meló? ha nem titok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 21:07:21

@Shanarey:
Ja.
Képzeld el hogy valaki találkozik az igazival 23évesen. Minden passzol minden klappol de a forgatókönyv szerint még van x év a házasságig.
Elhajtja a faszba. Aztán amikor eljön az idő hogy na most kéne akkor vagy nincs vagy bevásárol...

Shanarey 2013.05.29. 21:15:33

@diggerdriver:
Én 29 voltam mikor a szívem hölgye (aki most már 4 éve ex) igent mondott. Mégis elmaradt a happy end. Mikor megismertem akkor 21 voltam, de akkor más irányba futott. Sebaj a lányom vasárnap 15. ez is valami. Most "reszelem" az ajándékát, mert ahhoz értek amiben áram van.

Shanarey 2013.05.29. 21:19:00

@geeeteee:
Én lelkes ateista vagyok, és mégsem teszek semmi rosszat.

Nekem nem kell hit ahhoz hogy ne gyilkoljak, ne lopjak stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 21:26:58

@Shanarey:
OK.
Lényegtelen mikor jön sőt az is hogy mikor megy de nem lehet az életet úgy élni hogy megtervezem. Pontosabban, lehet de ne csodálkozzon senki hogy a nagy lehetőségeket kihagyja.
Én annak a híve vagyok hogy ahogy esik úgy puffan a szívére hallgasson ne az eszére az ember. Abból még hogy valaki az eszére hallgat nem sült ki semmi jó. Ha a szívére hallgat abból se de az legalább örömet okoz.

Shanarey 2013.05.29. 21:51:13

@diggerdriver:

Hát én azt preferálom hogy mindkettőre oda kell figyelni, de inkább a szív döntsön.

Nem örülök hogy nekem így végződött de az a 13 év nem volt olyan rossz, az utolsó 3 év kivételével. S nem bántam meg az akkori döntésemet. Részemről úgy próbálok élni, hogy ha majd vége lesz, azt a bizonyos mozit, jó okom legyen végignézni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 21:57:09

@Shanarey:
Arra, hogy mit csinálok egyszerű válaszolni: CNC-operátor vagyok, de a programokat is én írom a gépre.

Mit tanultam? Mit nem! :)
- középiskolában gépész technikusnak (nincs róla papirom), csak az érettségi van meg;
- szoftverüzemeltető OKJ (titkárnőképző :) );
- utána 1 évig SZTE-TTK, programtervező matematikus szak (nagyon durván mellélőttem az érdeklődési körömnek :) );
- jártam MCSA és CCNA tanfolyamokra (mindig visszatérek az IT-hez, de sosem fejezem be, nem az én világom :) );
- BMF-KGK gazdasági mérnök szak, innen van a diplomám is, minőségirányítás szakirány (ISO);
- elkezdtem a villamosmérnök szakot a Kandó-n, de közben kijöttünk Svédországba, így abbamaradt.

Most tervezem kint a gépészmérnökit, hamár ezen a vonalon dolgozom, illetve meglátjuk mit hoz a jövő :)

Jövő hó elején kezdek egy online kurzust nukleáris energia témában :)

Shanarey 2013.05.29. 22:17:02

@Kovermadar:

Kocka vagy :-))

Hajrá, sok sikert.

Halálos_fogkefe 2013.05.29. 22:28:09

@Kovermadar: Az őrölt kávét egy a teafilter anyagához hasonló, de kúp alakú szűrőbe teszik, ami többnyire beleillik a kávéfőző üvegedényének speciális alakú műanyag fedőjébe. A gép felforralja a vizet, majd rácsorgatja az őrölt kávéra, amin keresztül átszivárog az üvegkancsóba.
Namost onnantól kezdve hogy nem tudod megtömni a filtert, mert akkor sose megy át rajta a kávé, illetve hogy nem túlnyomás alatt, ráadásul rég nem 100 fokos víz megy keresztül rajta, egy híg, nagyon furcsa keserű barnás víz lesz belőle. Valahol azért érthető, hiszen ebből simán megisznak egy nap egy litert, és olyan nincs hogy elfogy a kávé.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.29. 22:55:27

@Halálos_fogkefe:
Azt hiszem értem a problémát...

Nálam a 4. ilyen kristályos kávé már rendesen megketyegteti a szívem, olyankor már nem iszom többet :)
De reggelente kell a bootolási folyamathoz :)

Shanarey 2013.05.29. 23:26:15

@Kovermadar:

"Látnál a 2. joint után :)

don't need any nightmare ty

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.29. 23:46:10

Mi van ciánoztak?
Nem nagy a hemzsegés ma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.30. 00:05:35

@diggerdriver: Szerintem nem errol van szo, de jo resze aki az utobbi 1-2 evtizedben , aki 25 alatt hazasodott mar vagy elvalt, vagy el egy rossz kapcsolatban. Rengeteg ilyet latam a kornyezetemben.

25 evesen a volt kapcsolatom 6. evenel jartam. Aldom az eget, hogy sosem hazasodtunk ossze.

A szivemre hallgattam abban a kapcsolatban, aztan megis pofara estem.
Tanultam belole, azota a sziv mellett az esz is fontos. Marmitn a gondolkodas.

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 02:03:56

@Kellemes Zérókomponista: " "(csak az a rohadék partitivusz ne lenne)" Sosem értettem ezt. Ne akard megváltoztatni, tanuld. Ha nem tetszik/nehéz, ne tanuld."

??? egy kurva szóval se mondta, hogy bármit meg akarok változtatni, csak tudtommal a magyarban nincs ilyen eset és szívtam vele, hogy mikor kell a finnben használni. Diszlexiás vagy?

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 02:08:46

@Kovermadar: "Nálam a 4. ilyen kristályos kávé már rendesen megketyegteti a szívem, olyankor már nem iszom többet :)
De reggelente kell a bootolási folyamathoz :)"

ezt nem instant kávénak hívják? (neszkafé magyarul :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 02:25:50

@Shanarey: ez az egyseg org ez nem a saman-fele biznisz? már a nagyívű ködevésből gondolom, odanéztem :)

Shanarey 2013.05.30. 02:36:01

@pappito:

Elsőre én inkább valamiféle adatbázis készítő szervezetre tippelek, de az is lehet hogy neked van igazad.

A lózungok nagyjából stimmelnek, így akár ő is lehet

Akárhogy is, nem tetszik.

Shanarey 2013.05.30. 02:37:12

@diggerdriver:

Esetleg mozi, TV műsor Sport közvetítés.

Tényleg nagy a csend.

pappito · http://pappito.com 2013.05.30. 03:07:07

@Shanarey: mivel bullshiten kívül nem volt semmi, hagytam a fenébe :)

na most kerítek sushit

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.30. 08:00:23

@pappito:
Bullshit után su-shit? :) Ha neked az jön be :)

bpetya75 2013.05.30. 10:29:51

@Réka ‎:

Az enyém se. Ez a "Mert megérdemlem!" hamis illúziójának a hatása szerintem. Marhára kényelmes dolog néhány közösen leélt év után a hormontermelés csillapultával előadni a "Nem illünk össze." rizsát és tiplizni, meg keresni az "igazit". pffff

bpetya75 2013.05.30. 10:35:01

@Kovermadar:

"Most olvastam, hogy a Vatikan szerint hiaba elunk megfelelo eletet, ha nem vagyunk tagja az egyhaznak akkor bizony nem jar az udvozules."

Ez mikori infó? Mert legjobb tudomásom szerint még II. János Pál kinyilatkoztatta, hogy egyházon kívüliek is üdvözülhetnek.

Lorinc 2013.05.30. 11:18:18

Pruntyogo alomnak nevezni egy csecsemot, gratulalok, ez minositi azt aki irja....
A korai hazassag nyilvan nem jon be mindenkinek (pl. en is eleg keson hazasodtam :-) de a masik veglet, amipl. Stockholmban van ahol a nok atlagban 40 evesen vallaljak az elso gyereket (lehet masodik nem is lesz mar akkor), nos valoszinuleg az sem megoldas.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása