oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 23. 06:52,  Válságon innen, vakáción túl 361 komment

2013. május 23. 06:52 Határátkelő

Válságon innen, vakáción túl

Görögországról sajnos manapság mindenkinek a válság és a kaotikus helyzet jut az eszébe, így különösen érdekes, miként élik meg az ottani mindennapokat az emberek. Ebbe nyerhetünk ma részletes bepillantást Pink Elephantnek köszönhetően.

cím_31.jpg(A képeket én válogattam.)

"Régóta olvasom én is a blogot, mint sokan mások, de nem voltam benne biztos, hogy az én történetemre is kíváncsiak vagytok-e. Aztán arra gondoltam, hogy innen nem sok beszámoló jön, így talán akad, aki szívesen olvassa. Főleg, hogy Görögországból mindenki csak megy el, külföldi is, görög is, nemhogy a válság kellős közepén ideköltözne. Úgyhogy mondhatja mindenki, hogy mi bolondok voltunk.

Nehéz eldönteni, miről is érdemes írni. Görögország egy olyan hely, ahol sokan megfordultak már, de legtöbben csak nyaralás céljából. Itt élni viszont természetesen teljesen más. Nehéz eldönteni, mert ez az ország annyira gyönyörű, annyi látni- és élvezni való van itt, annyi mindent adott ez az ország a világnak, és mégis, ha ma valaki Görögországról beszél, akkor csak a válság jut eszébe, semmi más.

Szeretnék előrebocsátani néhány dolgot. Először is nem a főként turisták által látogatott részekről szeretnék írni, hanem inkább arról, milyen itt élni. Másodszor azt, hogy aki ide látogat, vagy ide szeretne költözni, annak érdemes utánanéznie a nemzeti és vallási ünnepeknek.

Görögország nagy része ortodox görög vallású, így az ünnepnapok eltérnek (például idén itt május 5-6-án ünnepeltük a Húsvétot). Ünnepnapokon általában minden zárva, erre érdemes odafigyelni.

Március 25. kettős ünnep, egyrészt egyházi, az Angyali Üdvözletet ünneplik, másrészt ezen a napon emlékeznek a görög szabadságharc kezdetére. Ekkor hagyományos iskolai és katonai felvonulások vannak, de napokkal előtte lezárnak mindent pl. Athén belvárosában, mert attól félnek, hogy a mérges tömegek nekimennének a politikusoknak.

gyerekek március 25.JPG

Régebben a szülők megnézték a gyerekek felvonulását, ma már (sajnos) nem, bár a tévében közvetítik, mi is ott szoktuk nézni, mert kimenni sajnos nem érdemes azért, hogy aztán a kordon mögül ne láss semmit.

Nem hagytam magam mögött senkit

Én már majdnem két és fél éve élek itt és nem bántam meg. Az én történetem talán annyiban különbözik a legtöbbtől, hogy amikor azon a két és fél évvel ezelőtti napon felültünk a párommal a repülőre, én nem hagytam magam mögött családot, vagy barátokat.

Mire az a nap eljött, az elmúlt évek annyi keserű emléke tolt engem fel a gépre, hogy sokáig nem is éreztem honvágyat. Persze vannak dolgok, amik hiányoznak nekem is, egy-egy utca, melyen naponta végigmentem, a ház, ahol felnőttem, egy jó véres hurka vagy egy kis töpörtyű (még véletlenül sem a túró rudi...), és hogy meglátogathassam szeretteim sírját.

De ha igazán belegondolok, azok az utcák, melyeken én régebben sétáltam, már nem olyanok, mint voltak, a ház, ahol felnőttem, már nem ugyanaz, véres hurkát majd eszek még egy nap, és a szeretteim emléke a szívemben él.

Amikor elköltözünk, az emlékeinkben egy másik kép marad meg, és amikor újra látjuk azt a helyet, már semmi sem lesz ugyanaz. Szeretem a hazám, szeretem a magyar szót, de nem szeretnék ott élni. Én nem vágyom haza, bármilyen nehéz itt az élet.

Mert az élet itt nagyon nehéz. Mikor kijöttünk, még más viszonyok uralkodtak, mint most. Most, így 5 évvel beljebb a válságban, azt mondom, nagyon nehéz, és még nehezebb olyan embert találni, aki ne ezt mondaná, vagy ne ezt érezné.

Azonban itt a mentalitás mégis valahogy más, mint Magyarországon, itt válság van, nagyon kemény, de a legtöbb ember mégis látja, hogy az élet megy tovább, és holnap is fel kell kelni, és ha holnap is felkel a nap, akkor van remény!

A Görög Tragédia

Sajnos azonban nem mindenki látja így, és senki sem okolhatja őket azért, mert elvesztették a reményt. Sok család kénytelen nézni, ahogy napról napra nem esznek a gyermekeik, olyanok is vannak, akik nem bírják nézni és feladják őket.

Sokan végső elkeseredésükben öngyilkosok lesznek, vannak, akik ezt figyelemfelkeltő formában teszik, ők kerülnek be az újságokba. Azok, akik reggel 9-kor (a legnagyobb forgalomban) a Parlament előtti téren akasztják fel magukat, vagy az orvos, aki leugrik a kórház tetejéről, ahol dolgozik, vagy az anya, aki kimászik egy magas épület ablakába, és leugrással fenyegetőzik, mert nem tudja kifizetni beteg gyermeke kórházi számláit, a biztosítását pedig elveszítette.

Az újságokban lehet olvasni a napról napra nagyobb munkanélküliségről, ami semmi az igazsághoz képest. A fiatalok helyzete szinte kilátástalan, mert munka nincs, vagy csak nagy kapcsolatok árán. A közszférában dolgozók állandóan attól rettegnek, hogy a következő trojka (EU-IMF beceneve, ha esetleg valaki nem tudná) tárgyaláson még többüket rúgatják ki, vagy még nagyobb bércsökkentést vezetnek be.

Csak hogy értsétek: a párom rezidens orvosként a közszférában dolgozik majdnem másfél éve, ez alatt az idő alatt harmadával csökkent az alapbére. Az alapbér mellé járna (mondom: járna!!!) ügyeleti pénz (hiszen nem kevest ügyel, csakúgy, mint a legtöbb rezidens), ebből kb. 3-4-5 havonta utalnak egy vagy két hónapot.

Szóval jócskán le vannak maradva, és az egyetlen ok, amiért abban a kórházban, ahol ő dolgozik egyáltalán utalnak ügyeleti pénzt, az az, hogy a mostani egészségügyi miniszter erről a környékről való és ez így egy kiváltságos kórház (a szíve, vagyis inkább a szavazati, ugye...). A kiváltsághoz hozzátartozik, hogy folyamatos eszköz- és emberhiányban szenved az intézmény.

Sztrájk... megáll-e az élet?

A másik, amiről talán sokat olvasni az újságokban, azok a sztrájkok. Tudom, hogy Görögországon kívül úgy állítják be, mintha itt akkor megállna az élet, de ez nem igaz.

Ugyanis nem mindenki sztrájkol egyszerre, és a többiek igenis bemennek dolgozni, ha tudnak. A görögök nagyon jól navigálnak a sztrájkok idején. Alapvetően sok a különbség az itteni és a magyarországi sztrájk között. Itt például nincs minimális szolgáltatás, nem is nagyon értik a fogalmat (pedig számtalanszor megpróbáltam elmagyarázni, de nem értik, hogy minek dolgoznál, ha sztrájkolsz, ha sztrájkolsz, akkor ne dolgozz, max menj el tüntetni).

Az alapellátás kb. annyi, hogy amikor az orvosok sztrájkolnak, vagy egy kórház (van különbség a kettő között), akkor a tényleges életveszélyes sérülteket ellátják, de nem mindegyiket, tényleg haldokolni kell hozzá.

Megpróbálom elmagyarázni a különbségeket, remélem, menni fog. De előbb érdemes tudni néhány alapdolgot:

1. sok a szakszervezet, általában ők szervezik a sztrájkokat.
2. Attól, hogy például ma orvos sztrájk van, az még nem jelenti azt, hogy minden orvos sztrájkol, mert a részvétel opcionális (bár vannak jobban összetartó helyek).
3. Itt nem fizetésemelésért sztrájkolnak, hanem azért, hogy egyáltalán megkapják a fizetésüket (ami egyrészt nem sok, másrészt meg sokszor hónapokat késnek).

Szóval ha egy kórház sztrájkol, akkor az ott dolgozók (nővérek, orvosok, stb.) sztrájkolnak. Ha az orvosok szüntetik be a munkát, akkor az orvosok csatlakoznak a sztrájkhoz az ország egész területén.

Így előfordulhat, hogy valaki az országos orvossztrájk napján bemegy egy kórházba és minden gond nélkül ellátják, miként az is előfordul persze, hogy az egészségügyi ellátás csak Athénban áll le.

Így fordulhat elő olyan helyzet, hogy a rendőrsztrájk idején a rendőrök védték kordonokkal és minden szükséges egyébbel a parlamentet a sztrájkoló rendőröktől (rendőr a rendőr ellen...).

sztrájk.jpg

Annyit szeretnék még ehhez a témához hozzáfűzni, hogy a tüntetések alapvetően békések, csak van egy független, többnyire fiatalokból álló csoport, aki kövekkel és egyebekkel dobálózik – na, ezt mutatják a híradókban.

Igen, az emberek mérgesek, de nem azért mennek ki tüntetni, mert a kórházban akarnak kikötni, csak szeretnék megkapni, ami nekik jár. Most mindenki mondhatja, hogy miért nem tartóztatják le a rendbontókat, de ez politika...

A mindennapi élet része, hogy az ember híreket olvas, és reggel megnézi, aznap megy-e a busz, vagy nem sztrájkol-e a telefontársaság, és ha éppen pechje van, akkor megy másnap vagy harmadnap. Ha nem jár a metró vagy a busz, akkor megy kocsival vagy taxin. Szerintem egyébként a taxisok sztrájkja nagyobb gondot okoz, mint amikor a tömegközlekedésben dolgozók szüneteltetik a munkát.

Ami szerintem rossz, az az, hogy a tévétársaságok is szoktak sztrájkolni, általában az általános munkabeszüntetésekhez csatlakoznak, és ilyenkor nem mutatják, mi történik a tüntetéseken, ami visszatartó erő, ilyenkor ugyanis kevesebben mennek ki.

Öreg kutyát nehéz új trükkökre tanítani

Sok minden van, ami az ember eszébe jut, ha erre az országra, vagy az itteni emberekre gondol. Az egyik ilyen az, hogy a görögök imádnak kávéházakban üldögélni. Ha valaki kultúrában járatlan idetévedne, szerintem az első kérdése az lenne, hogy ha mindenki kávéházakban ül, akkor ki dolgozik?

Egyébként ez nem vicc. Még így, a válság idején sem szeretik feladni a kávéházban üldögéléssel eltöltött órákat (nem, nem elírás, képesek órákig, vagy akár egész nap ott ülni). Persze hozzátartozik, hogy ki ne akarna ott ülni, főleg a nyári melegben és inni egy jó kis jeges Frappét (erős gyomor kívánatos hozzá), vagy egy Freddót (a Frappe a gyomrot kímélőbb változata – egyébként mindkettő különböző változatokban kapható, tejjel, cukorral, semmivel, capuccinóval, stb.), beszélgetni, ismerősökkel találkozni és tavlit játszani (na, ezt nem tudom, hogyan van magyarul, angolul backgammon). Ha az ember teheti, akkor miért ne? Persze ma már egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, mégis, a hagyomány nagy erő.

Mediterrán munkaidő

Azt hiszem, ez az egyik legidegesítőbb és egyben leginkább szeretnivaló szokás. A legtöbb helyen úgy működik, hogy reggel 9-től délután 2-ig dolgoznak hétfőtől péntekig (az élelmiszerboltok 8-kor nyitnak és egész sokan járnak 8-ra dolgozni, de kisebb boltok, üzletek, közszolgálati irodák 9 előtt nem nyitnak ki).

Aztán mindenki hazamegy egy kis délutáni pihire, ez a szieszta – na, emiatt nem lehet szeretni, mert ilyenkor síri csend van. Senki nem fúr, farag, senki sem nyír füvet, hallgat hangos zenét, nem kiabál, de még a porszívót sem kapcsolja be. És ezt bizony betartják.

Persze ehhez hozzátartozik, hogy amikor nyáron van 45-50 fok, akkor nincs az az elvetemült, aki füvet akarna nyírni... A pihenő után kedden, csütörtökön és pénteken délután 5-6-tól este 9-ig megint kinyitnak az üzletek. Szombaton csak délelőtt tartanak nyitva, vasárnap pedig kivétel nélkül minden zárva.

És akkor most jöjjenek a kivételek: a bevásárlóközpontok és a nagy szupermarketek egész nap nyitva tartanak, ha az ember Athénban lakik, akkor azért talál a kisebb üzletek között is olyat, ami egész nap nyitva tart, de a legtöbb még ott is bezár.

A legtöbb étterem éjfél és hajnali kettő körül bezár, a klubok tovább tartanak nyitva.

Ügyet intézni csak hétköznap, és csak a reggeli időszakban lehet, tehát ha valami papírt kell intézned, akkor szabadnapot kell kivenned. Sok olyan hivatal van, ahol hetente két nap van csak ügyfélfogadás, akkor is csak egy-két órára. A görög ügyintézés egyébként megérne egy önálló posztot, ha kíváncsiak vagytok, szívesen mesélek.

Lakásbérlés

Recept lakásbérléshez: végy legalább egy, görögül nagyon jól beszélő emberkét, sok-sok türelmet, jó erőnlétet (ez kell a gyalogláshoz, amit majd mindjárt elmagyarázok), és sok kitartást. Persze az is előny, ha nem vagy időszűkében.

Itt hagyományosan úgy adnak el és ki lakásokat, hogy a házra kiragasztanak egy (általában sárga) cédulát, amire nagy betűkkel vagy az van írva, hogy KIADÓ (Enoikaizetai) vagy az, hogy ELADÓ (Poleitai), és még pluszban pár alap dolog a lakásról (négyzetméter, szobák száma, telefonszám). A mai napig ez a legelterjedtebb módja a lakáskeresésnek. Ezért írtam, hogy jó, ha az embernek van ideje.

A legjobb, ha az ember kitalálja, melyik környékre akar költözni, aztán elkezd sétálni, és amelyik háznál lát ilyen cédulát, és tetszik neki az ingatlan kívülről, felhívja a számot.

Tudom, ez furcsán hangzik, de valójában sokkal praktikusabb, mint újsághirdetés alapján hívogatni. Természetesen lehet úgy is, csakhogy az újságban leggyakrabban maximum annyit írnak, melyik városrészben található az ingatlan, és lehet, hogy mire megnézed a lakást, kiderül, nem jó helyen van.

A másik, amit érdemes figyelembe venni, hogy itt bizony vannak földrengések, és nem csak olyanok, amikre másnap az újságból csodálkozol rá, hanem amiket érzel is. Szóval ha az ember lakást keres, és az újabb építésű, akkor valószínűleg a legutolsó nagyobb földrengés után épült.

Ha régebbi, akkor érdemes megkérdezni a tulajt, hogy milyen kár keletkezett a legutóbbi földrengés során. Néha lehet látni a repedéseket a házon kívülről is, és ha az nagyon nagy és látszik, hogy csak úgy összefoltozták, akkor én személy szerint másik épület után néznék.

Itt szerencsére nem ismerik a panelt (halleluja). A legtöbb épület 3-6 emeletes (persze vannak magasabbak, de ez az átlag). A legtöbb házban van lift. Ha az ember hirdetést néz, akkor mindig megjelölik a hálószobák számát. És itt ez szigorúan hálószoba + nappali.

Vannak kisebb lakások, egy szoba, vagy garzon, de az egyszobásokhoz is mind hozzá kell érteni a nappalit. Ez az egyik, ami itt nagyon lehet élvezni, hogy nem olyan kicsi az élettér.

Talán háromszobásból a legnagyobb a választék, de őszintén szólva ha az árakat nézzük, nem is éri meg az egyszobás. Persze itt megint csak átlagról beszélünk, én láttam olyan hirdetést kacsalábon forgó, az Akropoliszra néző csodagarzonról, amelyiknek a havi bére az átlagfizetés kétszerese.

A lakások nagy része erkélyes, és mivel az év nagy részében az időjárás megengedi, hogy kint üldögélj, az erkélyek is élvezhető méretűek. A mi lakásunk például 3 szobás, 4 erkélyünk van, 3 „kisebb" és egy nagy. Utóbbi akkora, hogy egy nagy asztal 4 székkel kényelmesen elfér, és még marad hely bőven, a kisebbek pedig akkorák, hogy két kihajtható szárítót lazán kitehetek mindegyikre és még marad is hely.

Szóval egy átlagos lakásban van inkább több, mint egy hálószoba, nappali, étkező (a háromszobásban legalábbis szinte mindenhol), egy akkora konyha, hogy legalább körbe tudsz benne fordulni akkor is, ha esetleg ketten vagytok benne, fürdőszoba és erkélyek. Sok helyen van parkoló a ház alatt vagy előtt, és van, ahol van tároló is.

A legtöbb házban takarítónő tartja tisztán a lépcsőházat és a folyosókat, kertész gondozza a sokszor csak talpalatnyi kertet (ezek költsége mind be van építve a közös költségbe, amit mindig a bérlő fizet).

Áram, víz, villany és a többi

Ha valaki megtekint egy lakást, akkor azt lehetőleg nappal tegye, ugyanis a legtöbb lakásban nincs áram. A dolog úgy működik, hogy ha megegyeztél a tulajjal, és aláírod a szerződést (MINDIG ALÁ KELL ÍRNI A SZERZŐDÉST!, sokan mesélnek sok rosszat), majd beballagsz az áramszolgáltatóhoz, bejelented, majd ezt követően két héten belül bekötik az áramot a nevedre. Ugyanígy kell fordított esetben kijelentkezni. Mindenesetre elég gyakran előfordul, hogy az ember sötétben, telefonnal világítva néz meg egy lakást, ami kicsit vicces... A kiadó lakásokban víz sincs, ott ugyanaz a helyzet, mint az áram esetében.

Külön téma a fűtés, ugyanis itt nagyon ritka a vezetékes gáz, ebből következik, hogy a villanybojler melegíti a vizet, és olajjal fűtenek. Utóbbi egykor olcsó volt, ma már a legkevésbé sem az, úgyhogy nagyon oda kell figyelni, mert könnyen többet fizethetsz érte, mint amennyi az egész lakbér.

Általában egy épületben egy olajtartály és kazán van, az fűti az egész házat. Attól függően, hogy milyen a ház rendszere, két lehetőséged van:

1, (sajnos ez az általánosabb) napi kétszer két órát fűtenek, amit mindenképpen ki kell fizetni, valamint egy alapösszeget a tartály feltöltésére. Ezeken felül még arányosan kifizeted azt, amit elhasználsz. Ennek az alapja kb. 150 euró plusz az arányos használat. Na, ha lehet, ilyen lakást ne vegyél ki. Mivel az idő enyhe, a lakások szigetelésével nem törődtek különösebben, viszont így a téli +5 fokot eléggé meg lehet érezni.

2. ami jobban megéri, az az a rendszer, melyben fizetsz egy minimális hozzájárulást, hogy fel tudják tölteni a tartályt (ez elkerülhetetlen, mert mi van, ha egy nap mégis használni akarod), és nincs napi kétszer két óra, hanem azt fizeted, amit használsz. Azaz ha soha nem kapcsolod be, akkor csak a 20-40 eurós hozzájárulást kell fizetned. A hozzájárulást mindkét esetben csak a fűtési szezonban kell fizetni, így nyáron a közös költség is kevesebb.

Ha az ember nem használ olajat, akkor sem kell a hidegben ülni, egyrészt vannak lakások, amelyekben kandalló van (ami persze megdobja a bérleti díjat), de okos ember légkondit használ. Az úgyis kell minden lakásba a nyári meleg miatt, hacsak nem akarsz a kádban hidegvízben, vagy a márványpadlón aludni. Ha hűtő-fűtő légkondid van, akkor olcsóbban kijössz, mintha olajjal fűtenél.

A számlákról

Számlákat nem úgy fizetsz, mint otthon. A telefon és a bérleti díj minden hónapban jön. Az áramszámla változó gyakorisággal érkezik, télen kéthavonta, nyáron ritkábban. A vízszámlát negyedévente kell fizetni, a közös költséget télen (az olaj miatt) havonta, nyáron az áramszámlával együtt.

Azt érdemes még tudni, hogy postai befizetésnél rá kell fizetni, nem nagy összeget ugyan, számlánként talán 1,20 eurót, de az összeg változik és általában nem csökken...

Viszont ha a szolgáltatónál fizeted be, akkor ingyen van. Lehet, hogy macerás odamenni, de szerintem megéri, ha nem is mindet, de például a telefonszámlákat könnyű a szolgáltatónál rendezni, mert viszonylag sok kirendeltségük van.

A berendezésről

Ha az áll a hirdetésben, hogy a lakás üres, akkor az üres. Kicsit furcsa felfogás szerintem, mert például mindenhol vannak beépített szekrények, de tűzhely például nincs. Szóval egy üres lakást úgy kell elképzelni, hogy beépített szekrények, konyhaszekrények, elszívó van és semmi más. Tűzhely, mosógép, csillár, hűtő nincs.

Persze lehet félig és teljesen berendezett lakást is találni, de én láttam olyat, ahol volt egy ágy meg egy asztal, de tűzhely nem. Ezt itt úgy gondolják, hogy viszed magaddal, csakúgy, mint a légkondit, amit az áramszámla miatt érdemes is beszereltetni.

A legtöbb helyen friss festést kapsz, mielőtt beköltözöl, a kaució pedig átlag két hónap.

Muszáj még beszélni az áramkimaradásokról, amiből kétféle van: sok és nagyon sok. Néha csak elmegy pár percre, néha pedig fél napig nincs. Gyakran ingadozik, ezért itt nem is nagyon idegeskednek miatt.

Taxi! Taxi!

Kétfajta taxi van, vidéki és athéni. Előbbi szürke, utóbbi sárga, úgyhogy nem lehet összetéveszteni. Érdemes pár szót írni a taxizási szokásokról. Hacsak nem egy droszt mellett állsz, akkor úgy fogsz taxit, hogy a forgalommal szemben, az út szélén állva leinted. Ha nem áll meg, akkor vagy hívásra megy, vagy tele volt, (utóbbit mindjárt elmagyarázom), vagy nem volt kedve (nem vicc!!), vagy nem voltál szimpi (komolyan!).

Az sem életbiztosítás, ha megáll, mert előfordulhat, hogy a szokásos beszállás előtti kérdezősködésnél kiderül, nem arra megy, amerre te tartasz, vagy szerinte a célállomás túl messze van (ez nagyon gyakori). Ebben az esetben semmi pánik, hadd menjen nélküled, és várd a következőt.

Ha megáll, és már van utasa, akkor sem kell megijedni, itt bevett szokás, hogy ha egyedül utazol, akkor simán felvesz melléd még egy utast, mert a benzin ugyebár drága.

taxi.jpg

A legtöbb taxis nem beszél angolul, úgyhogy én azt javaslom, az utca nevének hangzását tanuld meg, miként azt is, hogyan mondják a házszámot, és bár minden athéni taxiban van GPS, nem árt, ha tudod, melyik városrészbe tartasz.

Egy tavalyi törvény szerint ha nem kapsz blokkot, nem kell a szolgáltatásért fizetned, ez a jogszabály általában minden taxiban ki van téve (angolul is). Ezt mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert akad olyan taxis, aki szeret csalni... Nem a blokk hiánya a gond, hanem hogy nem annyit fizetsz, amennyit kellene. Szóval csak óvatosan!

Ha a taxik sorban állnak a droszton, akkor az elsőbe illik beszállni, és főleg a hátsó ülésre. Hölgyek ne lepődjenek meg, ha a taxis nem segít a csomagokat betenni a csomagtartóba. Az, hogy kiszáll-e, erősen sofőrfüggő. A reptéri taxisokkal érdemes itt is vigyázni...

Ha valaki Athénon kívül taxizik, akkor jó, ha tudja, hogy sok kisebb városban sosem kapcsolják be a taxiórát, hanem átlag fuvardíj van, ami utanként 3-5 euró között mozog, de ezekben az esetekben persze kisebb távolságról beszélünk.

Do you speak English?

Arra a kérdésre, hogy a görögök beszélnek-e angolul vagy bármilyen más nyelven, egyszerű a válasz: nem. (Ismételten nem a turistaparadicsomokról beszélek.) Görögországban annyi nyelviskola van, hogy meg lehetne tölteni velük a tengert, a szülők rengeteget áldoznak különórákra, mégsem beszél szinte senki angolul.

Persze a legtöbben úgy gondolják, hogy ha már ideköltözöl, akkor tanulj meg görögül (ami rendben is van, és Magyarországon ugyanígy gondolják). Egyébként is már egy hete itt vagy, miért nem beszélsz folyékonyan?!

Nagyon vicces tapasztalataim vannak ezen a téren. Az, aki nem beszél angolul csak pár szót, kézzel-lábbal töri magát, hogy megértsd, miközben aki beszél angolul, az istennek sem szólalna meg.

A következő kis párbeszéd százszor lejátszódott:

Párommal megyünk valahova, találkozunk az egyik ismerősével, akit én még nem ismerek.

Párom: Szia, hogy vagy?
Ismerős: Szia, jól. Te?
Párom: Jól, kösz. Ez itt a menyasszonyom. Te ugye beszélsz angolul?
Ismerős: Persze. Örülök, hogy megismertelek. (mondja nekem)
Én: Én is.

Eddig ez mind görögül.

És minden folytatódik is görögül. Képtelenek arra, hogy nyelvet váltsanak csak azért, mert te esetleg nem érted. Lehet, hogy így leírva nem tűnik annyira viccesnek, de úgy a tizedik ilyen beszélgetés után már nem is vártam, hogy egyszer valaki megszólal és angolul folytatja...

Bevándorlók

Görögország a tenger miatt könnyű célpont. Úgy is nevezik, hogy az EU nyitott kapuja. És rengetegen jönnek is kis ladikokkal a tengeren keresztül Afrikából és különböző arab országokból. Menekültek. Sokan táborba kerülnek, deportálják őket, de még többen csak úgy vannak, léteznek. Az utcán kéregetnek, kacatokat, táskákat, napszemüvegeket, dvd-ket árulnak. Amivel nem is lenne semmi gond. De van.

Ha végigmész Athén utcáin, nem tudsz úgy lépni, hogy ne kérne valaki. Ha leülsz valahova, nem tudsz úgy enni, hogy tízen ne akarnának tízféle vacakot eladni neked és ezek még erőszakosak is.

Rengeteg a gyerek, akik ha lehet, még rosszabbak is. Ha szólsz a pincérnek, hogy zavarja el, akkor azt mondja, nem tud mit csinálni, mert ha elzavarja a gyereket, akkor éjjel visszajönnek csapatostól és szétverik az éttermet. Azt meg nem engedheti meg magának.

koldus.jpg

Tényleg előítéletek nélkül mondom, hogy a kéregető Athénban általában cigány, az árus fekete. Ha elhagyod Athént, rengeteg a cigány, fekete árusokat ott már csak elvétve látsz, de kéregető, az út szélén áruló cigányt rengeteget. És sajnos nem békések.

Tavaly egy kisebb városban egy autóbalesetben megsérült egy gyerek, bevitték a kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni. A roma tömeg annyira felháborodott, hogy rohamrendőröket kellett a kórházhoz vezényelni, mert meg akarták lincselni az orvosokat és a nővéreket. A kórházban volt két biztonsági őr, ők meg voltak legalább kétszázan...

Közbiztonság?!

Első körben erre azt mondom, legyen józan paraszti esze annak, aki ide akar költözni, és akkor valószínűleg elkerüli a legtöbb bajt. Szóval ha tüntetés van, ne legyél kíváncsi, este megnézheted a neten vagy a tévében, ne menj a közelébe, nem a te harcod, maradj szépen a fenekeden, bármit akarsz is intézni, ott lesz az holnap is.

Sötétben egyedül nem mászkálj veszélyes helyeken, és ha nő vagy, akkor sötétben egyáltalán nem mászkálj egyedül: fogj egy taxit, ugyan pénzbe kerül, de az életed drágább. Ne tarts magadnál sok pénzt.

Ha esetleg nem nézted meg az újságot vagy a netet, mielőtt elindultál otthonról, és hirtelen látod, hogy Athén belvárosa kiürül, akkor menj szépen haza, mert tüntetés lesz.

kék rendőrök sorfal.jpg

Ha kék rendőrbuszokat látsz sorakozni egymás után, ahogy közeledsz a belvároshoz, akkor halaszd a városnézést egy másik napra, mert valószínűleg tüntetés lesz. Ez így lehet, hogy kicsit óvatosnak hangzik, de én nem szeretnék jobb esetben a kórházban kikötni, rosszabb esetben pedig...

Viszont ha sok rendőrt látsz az utcán ácsorogni, akkor nem kell megijedni, az normális. Még az is normális, ha a rendőr úgy van öltözve, mintha a két frontvonal közé küldenék céltáblának. Itt a rendőr nem úgy néz ki, mint otthon, a legtöbb tényleg olyan, mintha háborúba indulna.

Egyébként kétféle rendőr van, a kék egyenruhás és a zöld, az utóbbi a helyi. A különbséget én sem értem teljesen. Van turista rendőrség is, ők tutira beszélnek nyelveket. (Bár én még nem láttam őket, de vannak.)

zöld rendőrök.jpg

Óvatosan a tömegközlekedésben!

A metrón fegyveres, golyóálló mellényes biztonsági őrök vigyáznak az utasokra. Bár elsőre szokatlan és félelemkeltő látvány (illetve inkább a gondolat, hogy miért van szükség rájuk), kedvesek és segítőkészek.

A metrón, buszon sok bűnöző jár késsel, egyszerűen kivágják a táskád alját úgy, hogy észre se veszed.

Ha tömegközlekedsz, akkor fogd a táskát közel magad előtt, nem a hátadon, és csináld úgy, mint a legtöbb görög, keresztbe a válladon hordd magad előtt. Nyisd ki a szemed, amikor a mozgólépcsőn állsz.

Sok bankban biztonsági kalickás beléptető rendszer van. Ez azt jelenti, hogy belépsz az első ajtón a bankba, megnyomsz egy gombot, egy kamerán keresztül rád pillantanak, hogy nem viselsz-e álarcot, majd egy gomb megnyomásával beengednek a második ajtón is. Csak elsőre szokatlan eljárás.

Szóval amit lehet, megtesz az ember, de van, ami ellen nincs mit tenni és ez a betörés. Hiába laksz a harmadikon, simán bemásznak kívülről. Simán lefújnak a saját lakásodban is. Sajnos ez ellen még a riasztók sem nagyon hatásosak. Nagyon sok a betörés.

Mindezek ellenére engem még nem raboltak ki, nem ütöttek le, stb., szóval lehet itt élni, csak vigyázni kell.

Fizetés

Erről nehéz írni, mert egyre csak csökken, és nagyban függ attól, mit dolgozol. Az átlagfizetés havi 450 és 800 euró között mozog, úgyhogy nincs itt habzsi-dőzsi.

Azt hiszem, elsőre ennyi bőven elég. Remélem, hogy sikerült sok hasznos infóval szolgálnom. Szívesen válaszolok bármilyen kérdésre, ha tudok. És ha kíváncsiak vagytok még többre, akkor szívesen írok újra."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Görögország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr565313874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2013.05.23. 07:10:56

Tetszik a cikk,érdekes nagyon.Hogyan került ki a párod orvosként oda?Görög származású?Orvosi bérekről esetleg tudnál részletesebben írni?Végleg maradtok?Te mivel foglalkozol ott?Állami kórházak vagy magánok vannak inkább?Az orvosképzés ott fizetős vagy államilag finanszírozott?

nyuszigonosz 2013.05.23. 07:21:59

Írod az az elején, hogy mert nem tudod kit érdekelne ez mind.
Hát engem érdekelt. És jó volt olvasni, elolvasni az egészet.

orange85 2013.05.23. 07:45:12

alapvetően nem érdekel a görögországi helyzet, de azt kell mondjam a poszt igen érdekesre sikeredett.szépen felvázoltad milyen is a helyzet.kitartás!

NIKI LAURA 2013.05.23. 07:49:51

Hogy mennyire viszonylagos a "boldogság-boldogulás"kinek mi az eredmény,persze a saját mércéjével mérve.

Milyen "álmaim netovábbja" lehet egy Afrikai,Sriankai embernek a magyar életszínvonal.Hogy elkerekedne a szeme egy Tescos választék láttán egy Vietnámi,vagy Közép afrikai lakosnak?

Valaki inkább "nyomorog",de az a tudat hogy amerikai,új-zeelandi,ausztrál stb útlevele lehet pár év múlva ,kitartásra ösztönzi.
Kenyérből is keveset eszik,de minden nap ön-igazolja magát,és megalkuszik.Majd a gyerekeim,mint 2.generáció,majd ők megmutatják..pff
Persze,azt sosem ismeri el,hogy legalább ilyen,de sokszor minőségibb életet élhetne.Itthon.
A cikkhez:
Valóban sokan menekülnek Görögországból,de valljuk be:a görög nem szeret dolgozni,egy lusta nép.
A természeti csodákból,a turizmusból éltek idáig.

Ha nem lenne tengere,éhen döglenének.
Nem csak ők,a Horvátok is.
Vagy az arabok is,,ha nem lenne olaj.

orange85 2013.05.23. 07:54:41

@NIKI LAURA: "Ha nem lenne tengere,éhen döglenének.
Nem csak ők,a Horvátok is.
Vagy az arabok is,,ha nem lenne olaj."

ha apád meg anyád nem találkoztak volna te most itt nem rontanád a levegőt.
ha nem lenne...az a lényeg mi van,nem?

nigara 2013.05.23. 08:41:18

Jó poszt, érdekes, tényleg.
Azért a legtöbb rosszként leírt jellemző ugyanígy itthon is megvan, nem biztos, hogy kisebb mértékben... Talán a poszter nem találkozott ezekkel itt, de sajna ettől még ez van.

2013.05.23. 08:45:43

@NIKI LAURA: Ungarn über alles!

Úristen, lődd már le magadat...

Ha nem lenne EU, meg valami töredék exportunk, akkor mi is éhen halnánk, de ugye más szemében a szálkát, a sajátunkban a gerendát se.

Majd ha lesz Magyarországnak gazdasága (HAHA), akkor esetleg lehet fikázni más országokat. :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 08:46:17

Jó poszt! Köszönjük!

OFF
A cigányok... azok mindenhol cigányok, még nálunk is. Gusztustalan, primitív, agresszív fajta. :(

Kellene nekik is adni egy országot, mint a zsidóknk II. VH után. Utána deportálni, elkeríteni és hagyni, hagy éljék a saját kulturájukat egymás között. :)
ON

Lehet valami baj van HÁ-val... mostnában túl jók a posztok... :)

nyuszigonosz 2013.05.23. 08:46:49

@NIKI LAURA: @orange85:
Ebben az esetben részben Nikinek adok igazat.

A görögök tényleg nem a jajdenagy munkakedvükröl híresek.
Jó, persze ehhez jön a nyáron döglesztö meleg is, de ök inkább elücsörögnek, elpanaszkodgatnak, oszt úgy elvannak.
Míg én itt minden levegövétel után adót fizetek, addig ök nagyon azt sem tudták, hogy az mi fán terem az olyan.
Most meg pumpálódnak oda a milliárdok és elpárolog az egész a semmibe.

2013.05.23. 08:47:07

@Kovermadar: Megijedt a nép haragjától. :O

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 08:48:05

a bankba beengedés 20 éve is ilyen volt, ez nem a válság eredménye.
csak mondom, ha félreérthető lenne.

---
posztoló:
te mit dolgozol?
az említett átlagfizetés mire elég, mert ez a szám semmit se mond.
te melyik városban élsz?
hogyan mentetek ki és miért és meddig maradtok?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 08:55:17

@Philosoraptor:
Lemaradtál valamiról...
Nemrég jelentette be I. Viktor, hogy nagyobb olajmező van Magyarország alatt, mint amekkora a teljes arab világnak van.
Ezen kívül pedig növelni akarják a tengeri halkitermelés intenzitását is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 08:56:08

@nyuszigonosz:
Ez igaz kb. az összes déli népre. Aki a németeknél délebbre van, az nem szeret dolgozni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.23. 08:58:27

Javasolnám hogy aki posztot ír az az ottani minimálórabér vásárlò értékét mutassa be néhány mindenki által ismert áruval.
Ha nincs minimálbér akkor az átlagfizetés egy órára vetített összegén.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 09:13:34

Jó cikk. A taxizás BG-ban is sokáig ugyanígy volt, de azóta "európaizálódott".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 09:15:24

@NIKI LAURA:

"Hogy elkerekedne a szeme egy Tescos választék láttán egy Vietnámi,vagy Közép afrikai lakosnak?"

Ez nem hiszem. Ilyen boltok nagyon szegény országokban is vannak. Egy kubainak vagy egy észak-koreainak lenne ez csak döbbenet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 09:16:20

@Kovermadar:

"Kellene nekik is adni egy országot, mint a zsidóknk II. VH után."

BG-ban ez nagyon népszerű elképzelés.

orange85 2013.05.23. 09:17:19

@nyuszigonosz: jah, és ők a hülyék,ugye?
előnnyel jár ha valaki görög állampolgár.más országokban sincs így.aki bevándorol,ott akar élni és dolgozni persze hogy nem esik egyazon elbírálás alá.
igen,lehet hogy lusta,panaszkodó népség.de attól még ez van.
elpárolognak a milliárdok?heh,nem az ők hibája hogy megkapták.
tökéletesen felmérték mivel jár az eu-ban maradásuk az eu-nak.
persze nem dicsérendő a lustaságuk,csak én nem ítélem el azért őket mert van tengerük.

Elchango 2013.05.23. 09:28:26

Hmmmmm azert megse olyan rossz orszag ez a Magyarszkia par europainak mondott orszaggal osszehasonlitva..
Nem elnek ott soha.Csak nyaralni voltam de megbantam.
Emlekszem a hely ahol laktunk Kretan a tulaj fia mondta nekunk:
nezzetek korul!Mi van itt? A jo idon kivul nincs semmink! Olyan szegeny orszag vagyunk,hogy ember europaban elkepzelni sem tudja.
Sok sikert a posztolonak!

Ronnie_27 2013.05.23. 09:35:03

Nagyon érdekes, összeszedett, alapos, optimális terjedelmű írás. Habár Görögország engem csak turisztikai célpontként érdekel, no meg a gazdasági helyzet miatt.

A béreken meglepődtem, ezek szerint alig magasabbak a magyarországiaknál.

nyuszigonosz 2013.05.23. 09:36:38

@orange85: Én nem írtam, hogy ki a hülye. Nem szoktam népeket csak úgy lehülyézgetni. Csak annyit írtam, amennyiért a felelösséget is vállalom, hülyézés nélkül.
A tengerük az nekem mondjuk jól jönne ide. :)

Hari Seldon 2 2013.05.23. 09:57:17

Érdekes és élvezetes írás.

Na, Birca, ez nem „rideg robotemberek” világa:

„Muszáj még beszélni az áramkimaradásokról, amiből kétféle van: sok és nagyon sok.

Néha csak elmegy pár percre, néha pedig fél napig nincs. Gyakran ingadozik, ezért itt nem is nagyon idegeskednek miatt.”

Hiába a „kellemes” időjárás.

Megjegyzem, a nyári idióta hőséget amúgy sem szeretem.
A hideg ellen legalább lehet védekezni egy plusz pulóverrel (vagy kettővel, vagy hárommal stb...) de amikor 50 fok van, és nem lehetsz a parton, hanem a betontengerben kell lenned, az sokkal rosszabb mindennél.

aberdon 2013.05.23. 09:58:18

Az elején gondolkoztam, hogy jaj ezek a szegény görögök, dolgoznak egész nap, és alig kapnak pénzt. Illetve sok felmérésen óraszámban többet dolgoznak mint a németek vagy a hollandok. De aztán jött a taxis példa és minden világos hogy miért szenvednek... :)

Zka77 2013.05.23. 10:16:11

Én csak azt nem értem, hogy jön ki mindig minden felmérésen, hogy a Görögök milyen rohadt sokat dolgoznak. Biztos beleszámolták a sziesztát is.
Ahogy elnézem az írást, lassan leérnek a magyar életszínvonalra, de megérdemlik, ahogy mi is megérdemeljük.

Anna Pollo 2013.05.23. 10:18:33

@NIKI LAURA: Draga Lauram az altalad itt idezett lusta a Gorog mondat sajnos nap mint nap vissz hangzik a nyugati mediaban. Szivesen szerzek neked munkat itt Gorogorszagban (en mar itt elek 10 eve), hogy megtapasztald az itteni munkamoralt es elvarasokat. Ugy gondolom utana talan konnyebben velemenyt alkothatnal. Sok helyen dogloztal mar egyebkent kulfoldon?

A cikk irojanak koszonet a cikkert, korrekt, pontos iras. En is kaptam mar felhivast a cikk megirasara de lusta voltam. Orulok, hogy az otthoni magyarok kepet kapnak az itteni eletrol.

Anna Pollo 2013.05.23. 10:23:22

@Koós: OK, szoval en itt elek mar 10 eve, mit szolnal az alabbi, teljesen altalanos munkabeosztashoz. Munkaido kezdete 9.00, vege 14.00, majd delutan 18.00-22.00. Szabadnap vasarnap, kiveve nyaron amikor is nincs szabadnap. (Majus 15-Oktober 15-ig) Fizetes 750 Euro. Szamolj csak. Gyertek ki ide dolgozni komolyan mondom.

Mrs. Clayton 2013.05.23. 10:29:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amikor Indiában jártam az idegenvezető kikérte magának, h a cigányok szerte a világban azt híresztelik, h ők bizony hazátlan nép, amikor India tárt karokkal várja őket vissza, ott mindenki felajánlotta, h az első jelentkezőnek megveszi a kifele szóló jegyét, de látva az ottani helyzetet, azt gondolom nem lett volna egy borsodi cigány se, aki oda akart volna menni, még a Görögországban kéregetők is jobban élnek, mint Indiában

SzölkeMác 2013.05.23. 10:30:07

@Philosoraptor
"Ha nem lenne EU, meg valami töredék exportunk akkor mi is éhen halnánk..."

Ezt komolyan gondolod? Úgy látszik elfelejtetted, vagy nem akarsz tudomást venni arról a tényről, hogy egész Európában itt vannak a legjobban termő földek. No meg az iható minőségű vízkészletekről se feledkezz meg. A magyar nem fog éhen halni ez tény és ezt tudják a híres, agyoniparosított, európai nemzetek is.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.23. 10:30:56

Ejha.. 50%-ánál járok. Alapos, alapos.. A gyerekfeladást hogy kell érteni? Postán? Mert gondolom nem ölik meg őket, akkor meg mit takar e kifejezés? Kérnék egy frappánst semmivel!:) Egyébként a biztonságot adó állandóság hiánya (szolgáltatásokban) azért hosszútávon elég befordító lehet. Hogy mitől jobb ott.. Mert emellett a mediterrán kultúra bőven eltörpül, főleg, ha elmúlik az újdonság varázsa. Bizonyára van, amit írásban nem lehet átadni, így nem érthetjük bizonyos esszenciáit ennek. Tudom, ott kéne lenni. Na de ehhez most kinek van kedve?

nyuszigonosz 2013.05.23. 10:33:34

@Zka77: Látod, én is sokhelyütt olvastam, hogy mennyi marha sokat dolgoznak a görögök. Nem tudom hol.
Ipar, hát az úgy igazából nincsen, ami van az a földmüvelés, turizmus és szolgáltatások. Meg persze az eddig óriásira duzzasztott állami alkalmazottak száma.
Gondolom egy kórház az azért "sziesztamentesen" müködik.

Zka77 2013.05.23. 10:39:20

@SzölkeMác: ok és szerinted az, hogy van termőföldünk már elég is? 2013 van, nem 1100. (gyk itt arra akarok utalni, hogy vannak hatékony eszközeink és nagyon magas igényünk is, nem csak kajára) A lakosság kb 2%-a el tudja látni élelemmel a 100%-ot, a többi mit csinál, hogy meg tudja venni azt a kaját? Észak Korea tetszene neked, ők is nagyon hisznek az önállóságban, éhen is halt már pár millió ember ott.

@Anna Pollo: szerintem a magyarok nagyrésze is ennyit dolgozik, még ha papíron csak heti 20 vagy 40 órát is van bent. Csak mi napi egy részletben húzzuk le, nem kettőben.

Anna Pollo 2013.05.23. 10:39:39

@Kellemes Zérókomponista: a gyermek feladasa azt jelenti, hogy vannak arvahazak amelyek beveszik a gyerekedet, ha nem birod eltartani. Nekem az anyosom 2 evig volt ilyen arvahazban, mert a mamaja leadta, majd 2 ev utan felvette. Erre a sajnalatosan a fasiszta hunta ota nem sok pelda volt, de a valsag kovetkezmenyekeppen sajnos megint megtelnek az arvahazak. Igen, mas az eletet megtapszatalni itt.

ffüttyfürütty 2013.05.23. 10:40:00

@Kovermadar: Halfeldolgozás he? Csak nem hozzánkcsatolták Skandináviát? :)

Anna Pollo 2013.05.23. 10:46:04

Igen netto. Ha akarod elmondom az atlag havi koltsegeket is.

nigara 2013.05.23. 10:50:00

@Anna Pollo: köszi, mondjuk tényleg érdekes, hogy ez a pénz mire elég.
Pl. mennyi a lakásbérlés, rezsi, stb

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.23. 10:51:51

@SzölkeMác:
Mindkét állítás hülyeség amit írtál de most mobilon nem tudom megvitatni este ha gondolod visszatérünk rá.

pamut 2013.05.23. 10:54:04

@SzölkeMác:
Valóban, középkori szinten mindig meg fogunk tudni élni.
Hurrá.

Anna Pollo 2013.05.23. 10:55:20

@Zka77: a munkaorak amit leirtam a versenyszfera hivatalos munkaoraja. Tulora addig van amig munka van. Nem fizetik.

Nem tudom ez kulfoldrol ertheto vagy nem, Gorogorszag azert van most ekkora szarban mert az elmult 70 evben mindegyik politikai part -ideologiai hovatartozastol fuggetlenul- a valasztasi szavazatok elnyeresenek legkonnyebb modjat valsztotta s a ra szavazoknak biztos munkahelyet igert a kozszferaban. A kozszfera igy hihetetlenul felduzzadt es ezeknek az embereknek viszonylag keves munkaert nagy osszegu fizeteseket es jutalekokat fizettek ki az allamkasszabol, amely mar akkor is ures volt, de ezt persze meg az Europai Uniotol is sikerult eltitkolniuk a statisztikak meghamisitasaval. A hu partemberek tehat allast es jo kis fizut kaptak, amely - es ez az alkotmanyban van rogzitve - egy eletre szolt. Kozszferaban dolgozot ugyanis nem lehet elbocsatani. Ezert csokkennek tehat a kozszferai fizetesek, mert ugye nincs mibol fizetni -nem csak most, hanem mar regota- s ezert lenne az egyetlen megoldas az orszag szamara az, ha a kozszferai dolgozok nagy reszet elbocsatanak. Ez viszont hatalmas munkanelkuliseget fog eredmenyezni (meg az eddiginel is magasabbat) hiszen a plusz adokkal sanyargatott versenyszfera keptelen lesz a kozszferai dolgozok milliardjainak a foglalkoztatasara.

Apfelzimt [DE] 2013.05.23. 10:59:18

@Anna Pollo: Hány ember vagy a társadalom hány százaléka dolgozik a közszférában?

pamut 2013.05.23. 11:02:58

A poszt jó, érdekes, és főleg: hiánypótló.

Görögország évek óta lényegében egy kontrollált csődben van.
Magasabb szinten éltek mint amit megengedhettek volna maguknak, és miután már hitelekből sem tudták ezt fenntartani, most kénytelenek lejjebb süllyedni egy alacsonyabb szintre.

Ez nyilván fájdalmas, sok sok esetben tragikus. Ezzel együtt most nagyon érdekes ország Görögország, ott most sokkal "sűrűbb" a történelem, mint máshol. Szóval ezek miatt én se bánnám ha kicsit több görög poszt lenne, van miről informálódni.

Ami a görögöket illeti, én csak az elmúlt években döbbentem rá mennyire el vannak maradva (főleg agyilag), és ez a poszt csak tovább fokozta a csalódásomat bennük. A görögök lehet még nálunk magyaroknál is lejjebb vannak, vagy messzebb vannak attól az észak-európai mentalitástól, ami nélkül nincs teljesítmény és sikeres ország.

Az áramkimaradásos rész külön megdöbbentett, értelemszerűen áram nélkül nem lehet dolgozni, az ipar árammal megy, a számítógépek árammal mennek, az ország, a munkahelyek árammal mennek, tehát annyira lerohadt az infrastruktúrájuk, hogy már az is visszahat és konkrétan akadályozza a gazdaságot.

Mondjuk szerintem kb. 5 év múlva már nálunk is ez lesz.

Két dolgot még hozzátennék: Nem tudom mire alapozza az író az átlagfizetést, rákerestem, azért inkább ezer euró körül összegeket írnak. Mivel nem jobbak nálunk, nem termelnek ennyit ez még mindig magas, sajnálom hogy ezt kell írnom, nyilván fájdalmas lesz a tovább csökkenés.

Másik, hogy valahol azt olvastam (de most nem találom) 2008 óta egymillió görög vándorolt ki. Ez igaz? Mert életszerűnek életszerű. Ezek szerint őket is elhagyja a fiatal, munkaképes réteg, pont a a legfontosabb.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:04:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ezt fejtsd ki, mert érdekelne.

Szerintem ez minden országban, ahol egy picit is értelmes emberek élnek (mindenhol élnek) felmerül valami hasonló.
Sajnos a cigányság már bizonyított, nincs még egy ilyan alkalmazkodni képtelen nép, legyenek akár az USA-ban, Angliában, Kongóban (ott nincsenek, mert nincs mit ellopni :) ) vagy bárhol a világon. Mindenhol ugyan az baj velük, még ha sosem találkoztak egymással akkor is.

Érdekes...

Anna Pollo 2013.05.23. 11:05:51

@nigara: en egy turisztikailag felkapott ovezetben lakom, lehet, hogy az Atheni vagy Thesszalonikai arak ezektol kulonboznek, ezt vedd figyelembe. Lakasberles: 300 euro, 1 haloszoba, nappali, konyha, furdo, terasz. Havi bevasarlas 250 euro korul, szerenyen. Viz, aram 70-100 euro korul havonta. Benzin attol fuggoen mennyit autozol persze 50-70 euro. Nehany pelda: 1 liter benzin 1.750 euro) (kenyer 1 euro, tej, legolcsobb nemet tej 0.89 euro, gyerekek tornaoraja 1,5 ora szombatonkent havi 25 euro/gyerek, 1 kg kave 12 euro, autobiztositas 136 euro 6 honapra (szigeten, 1999-es autom van, balesetem nem volt) Fogalmam sincs ezek az arak hogy vannak Magyarorszagi osszehasonlitasban, de az teny hogy itt nehez kijonni, nekem 2 kisgyerekem van es ket allasom, ferjem csak feketen talalt allast de egyaltalan orulunk, hogy valamit talalt. Pozitivum: a csaladok nagyon osszetartok, a tenger meleg es ingyenes, a nap sut. De attol meg dolgozni kell, ugyanugy itt is kemenyen ha enni akarsz. :)

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 11:12:22

Ez nagyon jó volt, köszi. Értelmes és részletes, és tényleg tisztázott néhány túlságosan is sztereotip kérdést.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:12:50

@ffüttyfürütty:
Úgy tudom, hogy Norvégia már jelezte, hogy abban és csakis abban az esetben, ha OVi van Kenobi vállalja a norvég királyi címet, akkor Norvégia lehetne Magyarország gyarmata.
Már át is utalták az olajkasszát a MÁK-nak.

pamut 2013.05.23. 11:13:28

@Kovermadar: Csalódás tőled ez a méretes általánosítás és cigányozás. Jelenleg pl. ül az Európa Parlamentben cigány képviselő (Járóka Lívia). Gigi úgy énekel mint egy istennő, de vannak más remek cigány énekesek is. Az én ismerettségi körömben van olyan cigány, aki főosztályvezető egy állami hivatalban. Mond te vitted annyira mint a fenti cigányok?

Megjegyzem: Amerikában régen ugyanezt mondták a feketékre is. Ma fekete az USA elnöke.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.23. 11:13:55

Ezek a görögök sose fogják megtudni mi az az albán álom. Igénytelenek mint a koszovóiak, a macedónok és a szerbek. Csak szólok.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:14:55

@Anna Pollo:
Ez a story valahonnan ismerős nekem... ha a 70 évet 23-ra cseréljük...

Másnak is ismerős?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:15:53

@pamut:
Nem, nem vittem ennyire.

De börtönben sem ültem rablógyilkosságért ;)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:22:14

@pamut:
Ja igen, légy szíves fáradj be bármelyik magyarországi böntetésvégrehajtási intéménybe és készíts statisztikát az ott lakók etnikai hovatartozásáról.

Az említett példáid... a norvég tömeggyilkos hófehér, szín norvég. Vajon akkor minden norvég tomeggyilkos?
Majd végy egy 1000 fős norvég mintát és nézd meg mennyi volt valaha is börtönben vagy követett el bűncselekményt.

Ha ezzel megvagy, akkor végy egy 1000 fős cigány mintát és néz meg, hogy azok közül hányan követtek el bűncselekményt.

Hasonlítsd össze a két arányt.
Ha nem lesz kiugróan magas az utóbbi szám, akkor nyilvánosan foglak megkövetni, a cigánysággal együtt.

A cigányság általános devianciája pedig szociológiai tény, ezzel még Sámán is egyetértene.

Nekem pedig nem jön be a cigányság, nagyon sajnálom! Biztosan vannak közöttük jó emberek, de a többség nem az.
Még az is meglehet, hogy nekem nem volt szerencsém, mert eddig csak sunyi, lehúzós szerves hulladékkal találkoztam...

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 11:28:51

@pamut: a KSH szerinti átlagfizetés sem tükrözi a valóságot...

nosuti 2013.05.23. 11:29:41

@Kovermadar: azért ez nem ennyire fekete-fehér dolog, hogy csak a cigányság tehet arról, hogy Magyarországon milyen helyzetben van. ez ennél összetettebb, és nem igazán tudnék most mondani egy kormáynzati konkrét tervezetet arra, hogy a helyzeten hogyan kívánnak javítani. Persze ez nem csak a mostani kormányra igaz. Szőnyeg alá söprés van, meg cigánybűnözőzés...ez semmire nem vezet

pamut 2013.05.23. 11:30:45

@Kovermadar: A világon mindenhol magas a bűnözési arány a mélyszegények körében, ez a szociológiai tény. Ennek semmi köze a származáshoz, ez mélyszegénységi kérdés. Az összes kontinensen így van, mindenféle nációnál. A mélyszegény magyarok is ugyanannyit bűnöznek arányaiban, mint a mélyszegény cigányok. A kevés, de létező középosztálybeli cigánynál sem nagyobb a bűnözés, mint a középosztálybeli magyaroknál.

Anna Pollo 2013.05.23. 11:32:07

@Wassernudel: 621.797 teljes jogu allami alkalmazott van ma Gorogorszagban plusz 78.950 hatarozott ideju szerzodessel foglalkoztatott kozszerai alkalmazott. Vagyis tobb mint 700.000 ember.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.05.23. 11:34:18

@pamut: hülyeséget ne beszéljél. Értem a mondandód, de ezt egyrészt erősen leegyszerűsíted, másrészt nincs így. Más a kultúra, a mentalitás, másba szocializálódnak bele, meg még egy rakat vetülete van. Nem értem minek ilyen demagógiákat képernyőre vetni. Mint valami politikus.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 11:37:51

@pamut: és azóta minden fekete megtért, mind dolgozik, egy se bűnözik.
nem lehetne ugyanezt elérni itthon is, hiszen fehér színű a miniszterelnökünk.

Spacecake 2013.05.23. 11:39:13

nagyon jo poszt,gratula!!!

a gorogoket meg nem kell felteni,kicsit megrangatjak most oket,kicsit fajni fog,de nincs az a `LENT`,ahonnan az a par ezer km tengerpart es a turizmus ne huzna ki oket par ev(evtized??:-)
alatt...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:40:47

@nosuti: @pamut:
Akkor már csak azt mondjátok meg, hogy vajon mi az oka a cigányok mélyszegénységének?

Megbízhatóak? Szorgalmasak? Becsületesek?

Az ellenük irányuló előítéletek (mint minden előítélet) tapasztalaton alapul.

OK, nem kapnak munkát. Ez tény és bevallom, ha én lennék vállalkozó, én sem vennék fel cigányt, pont az előítéletek miatt.
De honnan erednek ezek az előítéletek? Mert nem újkeletű a dolog.

Némi hasonlóságot vélek felfedezni a svédországi menekültek egy csoportja és a cigányok általános helyzete között: képtelenek az asszimilációra.

Mint gyakorló bevándorló viszont saját magamat köpném arcon, ha miután megjöttem egy másik országba, akik befogadtak még nekem áll feljebb és nem vagyok hajlandó felvenni a helyi szokásokat.
Ez egyébként sok itteni magyarral is gond (ha nem is ilyen mértékben).

Ha egy cigány cigány módjára akar élni, akkor menjen "cigányországba". Ha Magyarországon akar élni, akkor viselkedjen magyar módjára.

Apfelzimt [DE] 2013.05.23. 11:42:41

@Anna Pollo: wow, az tényleg nem kevés. köszi a választ

Spacecake 2013.05.23. 11:43:04

aramkimaradas,taxisok, a sztrajkok,meg az egyeb furcsasagok.hat a klasszik Balkan,na..
de ez nem rossz,sot,ezert szeretjuk...:-)
(a tavolbol romantikaval,vagy a kozelbol max 2hetig AMEX-szel:-)

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 11:43:33

@Kovermadar: nem, én nem hinném, hogy az értelmes emberek kenyere az egyszerű cigánydemagógia.

Külvárosban nőttem fel, ahol magas volt a cigányarány, a nagynéném kertjét az észak-magyarországi faluban mindig szétlopják. De azt is látom, hogy azok közülük, akik dolgozni akarnak, nem kellenek senkinek, már a cigánynak tűnő név láttán sem. És van diplomás cigányismerősöm, aki órákat tudna neked mesélni az "esélyegyenlőségről"

pamut 2013.05.23. 11:45:28

@Kellemes Zérókomponista: Nem értem miért vetsz a képernyőre ilyen érvek nélküli olcsó személyeskedést, mint valami politikus. Látom - mint egy jobbikos - szereted meglovagolni a cigányellenesség hullámait. A cigányok egy része valóban őrzi a hagyományait, de a bűnözéses rész az a mélyszegénység kultúrájához kapcsolódik. Rengeteg tisztességes cigány a bizonyíték rá, hogy nincs semmi olyan a cigány kultúrában, ami lehetetlenné tenné, hogy tisztességesen érvényesüljenek.
Persze cigányozni könnyű, gondolkodni nehéz.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:46:27

@szerengeti:
OK és OKOZAT

Megoldás? A bűnözőket egy életre elzárni és soha vissza nem engedni a társadalomba (nem csak a cigányokat). Az a 15 ember, aki kint marad, majd békésen és kulturaltan fog tudni élni...

Anna Pollo 2013.05.23. 11:49:37

Gyerekek a ciganykerdest meg lehetne beszelni egy masik forumon? Mert ez a poszt Gorogorszagrol szol.

pamut 2013.05.23. 11:50:10

@Kovermadar: Ja, mert a magyarok színbecsületes emberek. Nem is csal adót a többség ahol tud.
A cigányokat a 90-es évek eleji gazdasági összeomlásban elsőként rúgták ki, és bárhol bárhova utolsónak veszik fel őket. Ezzel egy olyan gazdasági szegregációt csináltak a magyarok a cigányok ellen, ami 23 év alatt oda vezetett ahol most tartunk: már generációk nőnek fel úgy, hogy a mélyszegénységbe születnek, és a mélyszegénységi kultúrát látják.
Ha a magyarokkal történt volna ez, ugyanezt látnád most csak magyarokkal.
Egyben felteheted a kérdés, miért vannak egyáltalán mélyeszegény / bűnöző magyarok? Mi az oka?

2013.05.23. 11:54:09

@SzölkeMác: Ki(k)nek a tulajdonában vannak azok a földek meg a víz? :)

BTBTBT 2013.05.23. 11:54:14

@Kovermadar:
"képtelenek az asszimilációra"
Nem a cigányokat vagy más, beilleszkedni nem hajlandó kisebbségek védelmében, de látszólag van itt némi fogalomzavar, mert az asszimiláció nem az, amiről írsz.
Valószínűleg beilleszkedésre gondoltál.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 11:55:21

@pamut:
Akkor már csak azt mondd meg, hogy a bűnöző cigányokat miért nem veti ki maga közül a tisztességes réteg? Miért?

Szerintem két ok lehet:
1) túl kicsi a tisztességes réteg;
2) a vér erősebb a jogkövetésnél ("Jaú gyerek a kicsiny Ottóka, nem bánt az senkit sem!")

2013.05.23. 11:56:05

@ffüttyfürütty: Norvégia jó lenne, nemcsak hal, hanem ott az olaj is. Lehetne még többet lopni a kedves honatyáknak.

BTBTBT 2013.05.23. 11:57:55

@pamut:
"Rengeteg tisztességes cigány a bizonyíték rá, hogy nincs semmi olyan a cigány kultúrában, ami lehetetlenné tenné, hogy tisztességesen érvényesüljenek."

Éppenséggel ez hangzott úgy, mintha egy politikus mondta volna.

Melyik országról beszélsz? Rengeteg tisztességes cigány? A beilleszkedésre hajlandósag lehetővé tenné, hogy boldoguljanak - de az nem jellemző, és már Mária Terézia sem bírt velük. Vagy Írország. És sorolhatnám.

2013.05.23. 11:59:11

@pamut: "Az áramkimaradásos rész külön megdöbbentett, értelemszerűen áram nélkül nem lehet dolgozni, az ipar árammal megy, a számítógépek árammal mennek, az ország, a munkahelyek árammal mennek, tehát annyira lerohadt az infrastruktúrájuk, hogy már az is visszahat és konkrétan akadályozza a gazdaságot.

Mondjuk szerintem kb. 5 év múlva már nálunk is ez lesz."

Jó uram, miről beszél? :S Meg kellett vágni a köcsög energiaszolgáltatókat, mert kiszipolyozzák az országot. Az, hogy majd nem lesz áram, nem baj. majd az emberek felpattannak az előre odakészített biciklikre, és majd hajtanak az áramért. Tiszta jó, nem kell költeni terembérletre sem, és még mozog is az ember.

Spacecake 2013.05.23. 11:59:14

@pamut: kar volt ezt a ciganyozast elkezdeni,de butasag amit irtal...

pamut 2013.05.23. 12:02:09

@Spacecake: Szerintem is kár volt Kövérmadárnak elkezdenie :(
Minősítésed érvek híján téged minősít.

pamut 2013.05.23. 12:02:45

@Kovermadar:
A bűnöző magyarokat miért nem veti ki maga közül a tisztességes réteg? Miért?

pamut 2013.05.23. 12:04:13

@Barátusz: Tök mindegy hogy hangzott, igaz vagy sem? vannak tisztességes cigányok vagy sem? És ha vannak cáfolja hogy a cigány eleve nem lehet tisztességes?

Mondom, cigányozni könnyű...

2013.05.23. 12:04:43

Ez az, meglesz ma az 500 hozzászólás. :D

pamut 2013.05.23. 12:05:39

@Philosoraptor:
Igazad van, előre a szép és fényes görög útra! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.23. 12:06:03

@Anna Pollo: 2 gyerekkel egy haloszoba?
@Hari Seldon 2: 50 fokban jo a tengerparton?

BTBTBT 2013.05.23. 12:06:44

@pamut:
Szín becsületesnek lenni, adót csalni, lopni, rabolni, ölni - egy kalap alá veszed ezeket? Érdekes lehetsz.
Nyilván a magyarok tehetnek arról, hogy a cigányok nem hajlandóak szabály- és szokáskövetőként boldogulni, és a seggük is ki van nyalva segélyileg.
A szocializmust lehetNE hibázni, ha annyira felelőst keresel, hiszen ott mindenkinek kellett legyen munkája. De az csak 40 év volt. Előtte évszázadokon át gond volt a cigányokkal Mo.-on és máshol is. Évszázadokon át, ugye? Azt a hátrányt nem lehet egykönnyen ledolgozni.

Nem az a baj, hogy a cigányokat véded, hanem hogy másokat hibáztatsz a sorsukért és esélytelenségükért, és úgy csinálsz, mintha ők nem lennének felelősek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.23. 12:07:52

@Babette_: csak eppen menny be egy bortonbe
nezz korul.....:)

BTBTBT 2013.05.23. 12:10:09

@pamut:
Nem tök mindegy, hogy hangzott, mert te veted oda a másiknak, hogy úgy beszél, mint egy politikus, és te sem érvelsz, csak kijelentesz valamit, hogy ez így van, és kész.
És "rengeteg" tisztességes cigány talán az álmaidban létezik. Úgyhogy nem igaz.
Nem állítottam, hogy a cigány nem lehet eleve tisztességes. Azt te próbálod itt sugallni, hogy mégis. És még csak nem is cigányoztam.

Spacecake 2013.05.23. 12:10:14

@pamut: nem akartam es nem fogok ebben a temaban ervelni,mert ugyanabban a hibaba esnek amibe TE!!!
az h belementel a jatekba es felultel,az meg Teged minosit!!:-)

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.23. 12:10:57

Fantasztikusan jó poszt. Még több ilyet!

Kérlek ne cigányozzatok, mert ez nem az a blog.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 12:11:22

@hagyma: ennek egészen egyszerű oka van:
a szegényebb réteg láthatóbb bűnöket követ el. szélesebb körben észrevehető, könnyebben felderíthető, nagyobb a felháborodás miattuk
a fehérgalléros népek általában intellektuális bűnöket követnek el nagyrészt, amelyek jobban fedettek, kevesebben látják, így a felháborodás is kisebb, felderíthetőségük pedig igen kicsi.

ez az oka annak, hogy több cigányt látsz a börtönben, mint fehér embert.
jobban megvilágítva: nézd meg, milyen bűncselekmények vannak túlsúlyban az elítéltek között.

pamut 2013.05.23. 12:12:30

@Barátusz: Na mutasd meg szépen, melyik kommentemben veszem ezeket egy kalap alá? A bűnözésről volt szó általában, nem a bűnözés fajtáiról. Minden társadalmi osztálynak megvannak a maga tipikus bűnözési formái, a világon mindenhol. Legfölül a politikai bűnözés, sikkasztás, oligarchabűnök, egyebek, középen adócsalás, stb., legalul meg a sima lopás a legjellemzőbb (persze lehetne még finomítani, ez csak egy sematikus felsorolás volt). Ez a világon mindenhol így van, Japánban nincsenek cigányok. Magyarországon a mélyszegények többsége (de nem mind) cigány. Tudom, könnyebb cigányozni, mint picit átgondolni milyen helyzetben vannak, és akkor most a cigányságuk miatt ilyenek, vagy tök tipikus mélyszegénységi tüneteket produkálnak.

A felelősség nagy téma, senki nem húzhatja ki magát teljesen alóla, de eddig nem ez volt a kérdés, hanem hogy a cigány kultúrájánál fogva bűnöző-e, illetve be tud-e illeszkedni (miközben konkrét példák vannak rá hogy be tud).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 12:12:36

@Anna Pollo:
Örömmel! :)

Görögország a második kedvenc helyem Európában, ha pihenésre vágyom.
Még csak kétszer volt szerencsém ott járni (mindkétszer a válság előtt) de csak jót tudok mondani róluk.
Kedvesek, mosolygósok, vidámak voltak.
És a görög éttermek!!!!!
Nemrég nyílt Flenben egy görög étterem, szeretjük azt is nagyon.

pamut 2013.05.23. 12:13:36

@Barátusz: Egy csomót érveltem, csak olvasnod kéne.

pamut 2013.05.23. 12:16:48

@Anna Pollo:
Sajnálom hogy ebbe az irányba ment el, különösen kár mivel jó a poszt, lehetne róla mit beszélni. A cigányozást nem én hoztam fel, magamtól eszembe se jutott volna. Viszont morális kötelességemnek érzem cáfolni az olyan általánosításokat és megbélyegző közhelyeket, hogy minden cigány bűnöző vagy képtelen beilleszkedni, meg hogy ezek a kultúrájukból fakadnak.

Ez épp olyan igazságtalan, mintha azt mondnánk, hogy minden magyar adócsaló bűnöző.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.23. 12:21:04

@Babette_: hat en most amerikarol beszeltem es afroamerikaiakrol, spanyolokrol
a fehergalleros bunozes is felderitodik es itt meg is merik
az meg termeszetes, hogy van kulonbseg ha valaki sikkaszt vag 245 forinter agyonver ket oregembert
most nincs kedvem amerikai bunozesi statisztikakat nezni, csak mivel felhoztad, arroll szoltam, hogy nagyobb szamban vannak bortonbe, foleg az eroszakos buncselekemnyeknel
/ettol eltekintve a sorozatgyilkosok, ilten tomeggyilkosok, akiik lelovoldozik az embereket, mondjuk egy moziban, egyetemen azok meg jellemzoen feherek/
de majd Samant megkerdezzuk, hogy es merre:)

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 12:22:26

@Kovermadar: A munkahelyeimen nem dolgoznak cigányok. Mégis ellopja valaki a vécépapírt, az A4-es fénymásolópapírt, egymás kajáját a hűtőből... érdekes módon ezek a piti bűnök mégsem esnek ugyanolyan elbírálás alá.. magunkban, és senki nem retteg a körülötte lévőktől, pedig tudható, hogy vannak, akik ilyen hajlamúak.

Továbbá egy nagyon érdekes projekt:
index.hu/video/2013/05/15/a_kocsogmentesites_vedoburok/

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.23. 12:23:22

@pamut: Én csípem ezeket a mondásokat, csak a cigányosak uncsik. De itt van pl. a minden kurva. Lehet ezzel vitatkozni?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.23. 12:24:14


minden nő
így több értelme van

BTBTBT 2013.05.23. 12:25:50

@pamut:
"Ja, mert a magyarok színbecsületes emberek. Nem is csal adót a többség ahol tud." A cégnél bejelentve nyilván tud a "többség" adót csalni. A pénzügy megcsinálja nekik. Simán.

Ott veszed egy kalap alá, hogy a cigány lop és öl, de a magyar adócsalóval hozod párhuzamba. Kicsit sem röhejes a dolog. Miféle demagóg erkölcscsősz lehetsz te, hogy ha valaki adót csal, az bármilyen formában hasonlítható ahhoz, aki gyilkol?

A nagy gond ott van, hogy kimerülsz az általánosításgatásban meg a magyarok elleni előítéletedben (cigányokhoz való viszonyulásuk alapján), és továbbra is a mélyszegénységet okolod, mint a cigányság megrontóját. Magyar vagy-e?

Nemrég még rengeteg tisztességes cigányt említettél, most meg már csak konkrét példákról beszélsz beilleszkedés szempontjából? Ez is érdekes csökkenés.
Ha olyan nagy téma lenne számodra mindenki felelőssége, akkor elővehetnéd azokét is, akikét eddig előszeretettel hanyagoltad.

Miért van előítélet? Miért az utálat? Az csak az okozat. Nézz utána, hogy mi az ok.

A magadfajtát "armchair expert"-nek hívja az angol, és csak a szót szaporítod, meg a másikat vádolod baromságokkal, ha nem fogadja el, amit mondasz.
Ez a poszt tényleg nem erről szól. Szép napot!

Anna Pollo 2013.05.23. 12:26:33

:) OK-OK en megertek mindenkit! Na csak annyit szeretnek hozzatenni a poszthoz, hogy Gorogorszag tenyleg kozelebb all Afrikahoz vagy egy arab orszaghoz mar a szokasokat es a mentalitast ertve, ez azonban nem feltetlenul negativum. Nekem az a szemelyes tapasztalatom, hogy itt konnyu kulfoldinek lenni (hozzateszem dolgoztam Angliaban is, ott nehezebbnek talaltam), mert a Gorog tenyleg befogado nep. Viszont, aki itt akar elni annak szuksege van egy jo adag alkalmazkodokepessegre, nyitottsagra es rengeteg turelemre! Na meg kotelezo megtanulni a nyelvet, mert anelkul nem megy :)

BTBTBT 2013.05.23. 12:30:13

@Anna Pollo:
Bár a görögöknél nem éltem, de nemcsak ott, hanem bármely országban szükség van egy jókora adag alkalmazkodóképességre, nyitottságra és türelemre, nyelvtudásra. :)
A fentiek birtokában lévőkkel pedig igencsak befogadók az angolok.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.05.23. 12:35:37

Nagyon érdekes cikk volt, köszönöm! Nem gondoltoam volna hogy ennyire sralmas a helyzet.... (Csak túristaként voltam kint, akkor persze teljesen másképp látja az ember az országot.)
Viszont azt nem értem hogy miért éri meg oda kimenni??? Bár a sok tengerpart dob valamit a helyzeten, de még akkor sem kaptam kedvet a költözéshez....

2013.05.23. 12:36:19

@Barátusz: Magyarországon még mindig szocializmus van.

pamut 2013.05.23. 12:36:54

@Barátusz:
Úgy látom te nem vagy tisztában azzal, hogy az is adócsalás, ha számla nélkül veszel krumplit a piacon, vagy számla nélkül vágatod a hajad, vagy szerelteted a kocsid, vagy veszel virágot.
Emellett köztudott, hogy a minimálbérre bejelentett emberek igen nagy része feketén kap még a zsebébe mellé.

Én biztos vagyok benne, hogy te soha nem csaltál el egy fillért sem, de attól még ebben az országban az adócsalád különféle formái nagyon elterjedtek. Mondhatni általános.

"a cigány lop és öl"
Na ez egy Nobel díjas állítás. Egy: mi az, hogy "a" cigány? Micsoda hülyeség ez? Minden cigány öl? Eszednél vagy? Kettő: A becslések szerint 6-800 ezer cigány van Mo-n (de lehet még több). Ha csak a felük "ölne", akkor már csak az elmúlt 20 év alatt kétmillió alá csökkent volna az ország népessége. Micsoda hülyeség már egy közel egymillió tömegre ráfogni, hogy ölnek? Gondolkodj már jóember.

Tovább: igenis rengeteg becsületes cigány van. Elképzelhetetlen hülyeség egy ekkora néptömegre ráfogni hogy nincs köztük sok rendes ember, már miért ne lenne. nagy köztük a munkanélküliség, de nem 100%-os, vannak középosztálybeli cigányok is, én is ismerek párat, egyetem két évfolyamtársam is cigány volt, meg hát vannak a közéletben is ismert cigány politikusok, énekesek, stb.

SzölkeMác 2013.05.23. 12:37:09

@Zka77: Az tényleg ,gond ha valaki úgy gondol az mg termelésre, hogy közben a sötét középkort vízionálja.
Hogy mit fog csinálni a többi 98%. Hát egyértelmű, majd nekem és a hozzám hasonlóknak dolgozik.
Észak Korea az teljesen más.

SzölkeMác 2013.05.23. 12:39:17

@pamut: Miért vizionál mindenki középkort, ha a mezőgazdasági termelés kerül túlsúlyba egy ország gazdaságában.

nosuti 2013.05.23. 12:40:12

Sosem jártam még Görögországban. Két dologról hallottam ismerősöktől, egy hogy a férfiak nagyon szőrösek (itt Dániában van egy görög kollégám, ő nem tűnik annak, bár csak ruhában látom), kettő, hogy a használt wc papírt nem szabad a budiba dobni....ja és még egy, hogy Athén nem túl szép, mert tele van beton épületekkel. Úgy sejtem nem a műemlékekre gondoltak.

SzölkeMác 2013.05.23. 12:40:32

@Philosoraptor: Például az én tulajdonomban is vannak ilyen "kincsek"

pamut 2013.05.23. 12:42:26

@SzölkeMác: Azért mert ez a középkor tipikus jellemzője.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 12:45:15

@hagyma: a statisztikákban nyilvánvalóan nem szerepelnek a felderítetlen bűncselekmények...még a fejlettebb országokban sem

és nyugodtan hihetsz nekem, mert ez ott is ugyanígy van.

Anna Pollo 2013.05.23. 12:45:33

@Barátusz: korabban azt hittem, hogy a magyar burokracia a legrosszabb, de a gorog mindent felulmul. Csak egy pelda: ovodai, iskolai jelentkezeshez minden evben (!) be kell nyujtani a lepecsetelt friss, 2 honapnal nem regebbi szuletesi anyakonyvi kivonatot, amit a helyi polgarmesteri hivataltol kell kikerni. (Ket ablaknal sorbanallas, egyiknel ugyfelszamot kersz, masiknal lepecsetelik az ugyfelszamot majd mesz vissza az eredetihez, hogy atvedd a papirt) Altalanos iskolai jelentkezeshez a tovabbi papirok szuksegesek: kardiologiai vizsgalat, fogorvosi vizsgalat, gyermekorvosi altalanossagi egeszsegugyi viszgalat, szemorvosi vizsgalat, lakhatasi engedely, csaladi allapot ertesito, friss szuletesi anyakonyvi kivonat.

Vagy nokent nekem kicsit nehez volt megszokni a kovetkezo szitut: keso ejjel vegzel a meloval, ferjed egyik ismerose megszolit: - Szia Anna, mit csinalsz ilyenkor itt a varosban?
-Semmit most vegeztem, faradt vagyok megyek haza.
-Michael (ferjem) mit szol ehhez?
-Tudja, hogy dolgozom, o van otthon a gyerekekkel, mit szolna?
- Na jol van, vigyazz magadra.
Szoval beleszolnak az eletedbe. Amugy amikor azt mondjak vigyazz magadra tenyleg igy is ertik. Es ehhez europai szuperonnallo nokent nehez hozzaszokni, de tenyleg jo ertelemben ertik. A kozosseg az kozosseg, es meg ha sok is a pletyka tenyleg vigyaznak a nokre es a gyerekekre (hozzateszem mi nem nagyvarosban, hanem szigeten lakunk)
Na erre ertem a nagy turelmet.

SzölkeMác 2013.05.23. 12:46:21

@pamut: És a jövő-é barátom!

2013.05.23. 12:47:13

@SzölkeMác: Sajnos többségében nem olyan tulajdonban van, amit bármelyikünk szívesen rábízna a jelenlegi tulajdonosaikra.

Amúgy önmagában az mg lepkefing, Mo. gazdaságának is csak a pár százalékát adja. Termelés és szolgáltatás kellene, szerintem. Esetleg még a jó minőségű gabonák, zöldségek és gyümölcsök, vágóállatok exportja lehetne jó, de ahhoz nem széthúzás kellene, meg a másik fúrása, és átbaszása. Lásd őstermelő botrányok.

Másrészről a népnek igényesnek kellene lennie, nem lesz itt semmi változás, ha mindenki a tescos párizsit veszi meg, meg a 130 forintos kenyeret. Tudom, pénz... Szóval ez egy összetett dolog.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 12:48:45

@pamut: ebben az esetben gondolom nem veszel zöldséget meg gyümölcsöt, mert hát a középkori mezőgazdasági termelés eredménye.
vagy hogyan gondolod?

Zka77 2013.05.23. 12:50:54

@Barátusz: "A cégnél bejelentve nyilván tud a "többség" adót csalni. A pénzügy megcsinálja nekik. Simán."

Miért, hogy neveznéd azt, amikor valaki papíron minimálbéres vagy félminimálbéres (4 órás), a fizetése egy részét vagy akár nagyrészét zsebből zsebbe kapja? Ez szinte minden kisvállalkozásnál dolgozót érint itthon.
A többi részére nem reagálnék, de pamutnak van igaza.

pamut 2013.05.23. 12:52:54

@Anna Pollo:
Tényleg van olyan mondás ott, hogy bűn ha egy nő egyedül alszik? :)

@SzölkeMác: Az könnyen lehet sajnos.

@Babette_: Nagyon félreértettél. A mezőgazdasági termelés súlyáról volt szó egy ország gazdaságán belül.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.05.23. 12:53:18

hát ott is érdeke lehet élni.

jó volt az írás, jól ír a posztoló.

Anna Pollo 2013.05.23. 12:53:18

@zebralany: megeri ha megtalalod eleted parjat, amugy most inkabb keresgelj masfele ;) . Amugy tenyleg szorosek. Athen a legrondabb hely, de az orszag maga gyonyoru. Gyere ide nyaralni legkozelebb ha megteheted, jol fogod erezni magad!

Anna Pollo 2013.05.23. 12:53:50

@hagyma: ;) huuuuu tudnak meselni

Anna Pollo 2013.05.23. 12:54:59

@pamut ezt meg nem hallottam, de amugy a mentalitasra teljesen raillik

SzölkeMác 2013.05.23. 12:59:04

Ez így igaz de azok a tulajok is kénytelenek lesznek majd hasznosítani őket akik eddig csak spekuláció miatt birtokolták.
Ezt egyébként a jótékonykodó EU nak köszönhetjük (szubvenciók, miegymás). De ez a kép hamarosan letisztul majd és akkor kerülnek majd előtérbe a valódi értékek.
Egyébként ahhoz, hogy jó minőségű terméket termeljek, legyen az gabona, zöldség, gyümölcs, vagy akár haszonállat, nincs szükség mesterséges visszafogásra, ha érted mire gondolok. Képesek voltunk és vagyunk minőségi terméket előállítani, csak hagyni kell.
Egyébként még mindig nem értem miért gond az ha egy ország csupán csak azt csinálja amiben jó (volt)?

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 13:01:05

@pamut: nem félreértelek, hanem nem értelek. hiszen a mezőgazdaság eteti a világot....

SzölkeMác 2013.05.23. 13:07:57

@pamut: Nem sajnos, mert csak ezzel lehet fenntartani a Föld egészségét. Az ipart és a pénzügyi spekulációt háttérbe kell szorítani. Nincs szükség egy újabb kütyüre ami úgymond megkönnyíti a mindennapi rohanó életet. Ez nem lehet indok arra, hogy a környezetünket tönkretegyük. Ez csak azoknak a jó akik ebből profitáltak gátlástalanul. Mondj legalább egy olyan iparágat ami hasznosabb a környezetgazdálkodásnál.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 13:10:46

@Kovermadar:

Alapvetően a cigány szokások specifikusak, ezért nem megy a dolog. Persze vannak teljesen asszimiliált cigányok, edhát ők már nem is cigányok, hiszen asszimilálódtak. Aki tartja a szokásokat, az idegesítő a külvilág számára.

Egyetemen egy haverom színcigány volt, s ő mesélt vad dolgokat. Egyszerűen van egy rakás olyan hagyomány, mely belülről nézve érthető, de kívülről meg érthetetlen.

pamut 2013.05.23. 13:12:18

@Babette_: Ez tökmindegy, nem a mg. a lényeg, hanem a nemzetgazdaság belső szerkezete.

@SzölkeMác: De sajnos, mert ez egyenlő azzal, hogy a gazdaság többi része összeomlik, ami elég durva. Nem a mg-gal van a baj, hanem azzal ha más nem működik.

Az iparellenes kirohanásoddal nem tudok mit kezdeni, te most is a infokommunikációs ipar egyik vívmányát, a számítógépet és az internetet használod a mondandód közlésére, és gondolom van cipőd, ruhád, szeretsz télen fűteni, éjjel világítani, utakon közlekedni, telefonálni, stb.

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 13:13:52

@Babette_: szerintem ott van a dolog elásva, meg pamut is arra gondolhatott, hogy a nagy ipari átalakulások mentén a mezőgazdaság is átalakult, többek közt a mezőgazdaságban sincs már szükség annyi élőmunkaerőre, mint egykor volt. A gazdaság átalakulásával a mezőgazdaság súlya a gazdasági termelésben lecsökkent, Magyarországon az éves GDP 3-4%-át adja.

Ettől még persze fontos az agrárium, csak a gazdasági kibocsátás mérete hízott meg közben, más szektorok által.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 13:13:57

@pamut:

Igen, ez így van. Sőt tény: a lesüllyedő magyart, aki kénytelen cigánytelepre költözni, a többség előbb-utóbb cigánynak fogja tekinteni.

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 13:17:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: pontosan. egészen sok vegyespáros van, ahol a nő fehér, és tolják a babakocsit a putriban. úgy is mondják sokszor, "fehércigány"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 13:17:36

@Babette_:

Az a cigány, aki asszimilálódik Mo-n, az már magyar és nem cigány. Azaz például Orbán hiába cigány származásilag, ha már a nagyszülei asszilálódtak, ő már magyar, a többi magyar őket magyaroknak tekinti, nem cigányoknak. Azaz az asszimilációval az etnikai tudat azonnal módosul. Ez nem olyan, mint a zsidóknál, hogy az asszimiláns zsidókat is zsidóknak mondja a közösség.

Ronnie_27 2013.05.23. 13:19:40

@pamut:

"... az is adócsalás, ha számla nélkül veszel krumplit a piacon, vagy számla nélkül vágatod a hajad, vagy szerelteted a kocsid, vagy veszel virágot."

A lopás egyszerre jogszerűtlen és igazságtalan.
Az adócsalás nem ilyen egyszerű. Sőt, bizonyos esetekben az adóztatás egyenlő a lopással.

Anna Pollo 2013.05.23. 13:20:12

@kriosz: Parosz, az Egei tenger kozepen, Kikladok
(Mykonoszhoz van kozel, azt gondolom mindenki ismeri)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 13:20:45

@pamut:
Nézd már, van azért, amiben egyet tudunk érteni :)

SzölkeMác 2013.05.23. 13:24:04

@pamut: Tévedés, nem vagyok iparellenes, csak azt mondtam, hogy mindenki azt csinálja amihez ért és akkor minden jobb lesz. Ez így tiszta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 13:24:28

@pamut:

Persze vannak idegesítő cigány hagyományok is. Ezt saját cigány rokonomtól tudom, ugyanis az egyik nagybátyám felesége cigány volt. Nagyon gazdag családból. Mercedesük volt még akommunizmus alatt, zenészek.

Na, szóval a nagynéni mesélte: az apja hetente ellop egy kiflit a boltból. Dehát mi a fenének csinálja, ha egyszer milliomos? Mert sosem lehet tudni mit hoz a jövő, s lehet hogy egyszer nyomorogni fog és lopni lesz kénytelen, ezért nem szabad elfelejteni a lopás tudását. Az apró bűn a megélhetés érdekében nem számít erkölcsileg rossznak, ha nem-cigánytól lopunk. Szóval ilyen dolgok valóban vannak.

kriosz 2013.05.23. 13:29:59

@Anna Pollo: Tényleg nagyon szép hely de gondolom mivel szigetn azért mégsem annyira egyszerű sok minden.
Én nagyon remélem hogy szép lassan valahogy kilábalnak a görögök ebből a válságból bár ahhoz előszőr is egy 1000 %-os tisztogatás kellene:( főleg a felsőbb rétegekben.

Egyébként baromi unalmas már azt hallani egyfolytában hogy a sok naplopó görög a több ezres nyugdíjjal meg anyámkínjával na most legalább megtanulják. Naplopók vannak mindenhol, a sima hétköznapi ember meg mindenhol melózik és ha baj van akkor is ő szívja meg.

mirx 2013.05.23. 13:31:43

Nemrég láttam egy riportfilmet az RTL-en vagy SAT1-en, már nem emlékszem. Két német riporter rejtett kamerával nekiindult Görögországnak, turistáskodni. A repülőtérre megérkezve kezdtek filmezni. A taxis (meg a későbbi taxisok), a hosteles recepciós, a kávéházban a pincér, a sétahajó kapitánya, az idegenvezető, az étterem, a fizetős strand beléptetője meg a zöldségesek egyike sem volt hajlandó számlát adni, a felszólítás-követelőzés ellenére sem.
És MIND azt mondták, hogy "ma otthon felejtettem a számlatömböt". :D

Ronnie_27 2013.05.23. 13:33:59

A szieszta rendszer nekem nem tetszik. Inkább dolgozok egy huzamban, és akkor az estém szabad.

@nosuti: „a használt wc papírt nem szabad a budiba dobni”
Tapasztaltam, ez szerintem undorító. De hát inkább költik (költötték) a pénzt az utcaseprők 16. havi fizetésére, mint a szennyvízhálózat fejlesztésére. Egy frissen végzett görög mérnök mondta egy interjú során, hogy hülye lenne elmenni egy multihoz, amikor utcaseprőként többet keres és nyugdíjas állása lehet. Persze, ezt még a válság előtt hallottam…

@Anna Pollo: „azt hittem, hogy a magyar burokracia a legrosszabb, de a gorog mindent felulmul”
Valamivel le kell foglalni a sok százezer felesleges közalkalmazottat, hogy ne mindig csak sztrájkolni akarjanak.

2013.05.23. 13:34:30

@Zka77: Nem csoda, elég megnézni, hogy mennyit kell adózniuk.

Anna Pollo 2013.05.23. 13:35:32

@mirx: van egy torveny ha nem hajlando szamlat adni, akkor nem vagy koteles fizetni. Ezt egy honapja vezettek be kb. Amugy azt tudtatok, hogy itt minden blokkot ossze kell gyujteni, mert be kell mutatnod az ev vegen az adohivatalnak, hogy mire koltotted a fizudat? Ha meg nincs eleg blokkod buntetest kell fizetni? Na ehhez mit szoltok?

mirx 2013.05.23. 13:38:03

@Anna Pollo: Hát, lehet, hogy a vezetés is megnézte a dokumentumfilmet :)

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 13:38:35

@Anna Pollo: blokkot bemutatni? hát ez nagyon érdekes... és hogy? csinálni kell róla egy kimutatást, vagy egy rohadt nagy dobozt betol mindenki a helyi adóhivatalba? :) és ki számolja össze? :-o

Anna Pollo 2013.05.23. 13:41:20

Egy rohadt nagy doboz az adohivatalba, ahogy mondod! Nem feltetlenul kerik mindenkitol de kiszurasos barmikor kerhetik a te blokkjaidat. Havi lebontasban kell bemutatni egy evre visszamenoleg. Ez valamennyi itt elo, nem csak gorog allampolgarra vonatkozik.

pamut 2013.05.23. 13:41:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez sem cigány specialitás, akik mély szegénységből küzdötték fel magukat, vagy életük során egyszer nagyon szegények voltak, azaz megtapasztalták a nyomort, azok megőriznek mindenféle fura szokást.
Bár őszintén szólva ez a beállítás is fura, hiszen szó sincs arról, hogy a milliomosok-milliárdosok ne bűnöznének. A te cigány rokonod kiflit lop, egy magyar oligarcha meg milliárdos közbeszerzéseket. vagy eleve a saját érdekei mentén irat és fogadtat el törvényt.

Felvetettél viszont egy nagyon jó gondolatot: hogy mi számít rossznak és mi nem. Én azt látom, hogy minden ember és minden társadalmi csoport megalkot önmagának egy jól felépített morális felmentést arról, hogy miért nem bűn ha ő lop vagy adót csal. Ez alól nem kivétel az adócsaló magyar sem és a tyúktolvaj cigány sem.

Önfelmentés, másokra mutogatás, hivatkozás mindenfélére, ilyen-olyan-amolyan hárítás mindig van. A saját bűnét mindenki meg tudja magyarázni, mindenki tudja kicsinyíteni, bagatellizálni, indokolni.

pamut 2013.05.23. 13:44:00

@mirx:
:)

Hasonlóról tudok beszámolni. Régi barátom rendszeresen Görögországban nyaral. Kis faluban, tengerparton. Mindig vigyorogva meséli, hogy ott egy árus se ad soha számlát semmiről. Se a parton, se bent a faluban. Lehet venni mindenfélét, de számla az nincs.

kriosz 2013.05.23. 13:46:49

@szerengeti: Mert hülyék a sok hülyeséget most még nagyobb hülyeségekkel akarják helyrehozni am i persze nem működik meg nem is lesz sikeres ahelyett hogy mélyre ásnának dehát akkor már nagyon érzékeny lábakra kellene lépniük.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 13:47:30

@pamut:

Ez így van. A cigányok együtt kevesebb kárt okoznak, mint a magyarok. Azonban a tipikus cigány bűnözés jobban látszik és jobban zavarja az átlagembert.

Mer az, hogy XY korrupt magyar elop az állam pénzéből 1 milliárd forintot, nos, ez egy újsághír csak a legtöbb embernek. De amikor XY cigány bemászik a kertbe, s elviszi a baracktermést, az hiába sokkal kisebb érték, ha egyszer az személyesen érinti a fa tulajdonosát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 13:52:07

@Anna Pollo:

Bulgáriában próbálták ezt, de mivel senki sem tartotta be, a népharag elsöpörte a kezdeményezést. Pedig csak azt csinálták az elején, hogy a bolton kívül állt az adóellenőr, aki kérte a kilépőktől a blokkot. Az eredmény az lett: sokan direkt nem adták oda a blokkot "semmi közöd hozzá, baszdmeg" alapon. Mivel így miinden esethez rendőrt kellett volna hívni, végül az egészet visszavonták.

mirx 2013.05.23. 13:53:55

@pamut: Most, hogy visszagondolok, Mallorcán is ezt ment: sem a robogóbérlésről, sem a fagyistól, sem a fodrásztól nem kaptunk számlát, de még a nyomi Neckermanntól se a külön indított buszos szigettúráról sem. Persze ez jó régen volt, lehet, hogy már másképp van.

mirx 2013.05.23. 13:54:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pesten ha ezt megpróbálod a buszon az ellenőrrel, simán beveri a képed :D

pamut 2013.05.23. 13:55:15

@Anna Pollo:
"van egy torveny ha nem hajlando szamlat adni, akkor nem vagy koteles fizetni. Ezt egy honapja vezettek be kb."

Nem tudom mi a görög módi, de itt Mo-n előbb fizetünk, aztán kapjuk a számlát. Ha tehát nem is kapunk számlát, visszavenni a pénzt már nem tudjuk.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
1 milliárd? :)
aprópénz egy oligarchának....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 13:59:59

@mirx:

Alapvetően más ügy a jegyellenőr. Hiszen ott ellenőrzi, hogy fizettél-e egy szolgáltatásért. Míg a bolton kívül álló adóellenőr zaklatj a vásárlót.

mirx 2013.05.23. 14:03:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az ellenőr sem alkalmazhat veled szemben fizikai kényszerítést, rendőrt kell(ene) hívnia. Azt hittem, érthető a párhuzam.

Zka77 2013.05.23. 14:06:28

@Philosoraptor: nagyon jól tudom mennyit kell és hogy gyakran nem lehet bejelenteni mert kigazdálkodhatatlan, de attól az még csalás.

@Ronnie_27: az egyébként megvan, hogy itthon kicsit több a közalkalmazott, mint a Görögöknél és kicsit kisebb a népesség is? Bár az is igaz, hogy itt sose fizették jól őket, mostanra már kifejezetten rossz vicc, amit kapnak.

Crete 2013.05.23. 14:14:24

Nagyon szeretem Gorogorszagot, igy orultem ennek a postnak. Tetszett es erdekes,h mennyire "mas" Athenban az elet, mint Kretan.
Sokszor olvastam mar,h ide szerelembol jon az ember...es tenyleg igy van.

Apaxp 2013.05.23. 14:50:48

Elgondolkodtató írás. Köszönöm.
Az utóbbi 10 év minden második évében Görögországban nyaraltunk és a tavalyi év kivételével ezekből a negatívumokból semmit nem érzékeltünk. Tavaly láttunk először hajléktalant, kéregető gyereket. Hozzáteszem valóban csak a turisztikailag frekventált területeken voltunk.

Az u.n. "cigánykérdéshez": (nem vagyok roma) 25 évet dolgoztam bányában melósként, később vezetőként. Nagyon sok cigány (roma) munkással. Semmivel sem rosszabbak a fehéreknél. Ha megbecsülöd mint EMBERT 100x-san kapod vissza tőlük azt a jót amit adsz.
A többségi és kisebbségi nem azt kell hogy jelentse: "A kisebbség alkalmazkodjon és a többség majd eldönti hogy elfogadja v sem"
Különben is ha a demográfiai helyzet így folytatódik ki tudja ki lesz a kisebbség és ki a többség

2013.05.23. 14:59:48

@Zka77: Nem teszi semmisé a nyilvánvaló bűnt, az, hogy csak így lehet kigazdálkodni, de azon is el kellene gondolkodni, hogyha nem lenne ekkora és ilyen mértékű adóelvonás az emberektől meg a cégektől, akkor valószínűleg nem is kényszerülnének adócsalásra, meg kiskapu keresésre...

2013.05.23. 15:00:45

@Apaxp: "Különben is ha a demográfiai helyzet így folytatódik ki tudja ki lesz a kisebbség és ki a többség."

Ezt már most lehet sejteni. A magyarok maradnak majd kisebbségben.

Zka77 2013.05.23. 15:12:46

@Philosoraptor: hát ezen nem fogunk összeveszni, nagy adó- (és állam) csökkentéspárti vagyok. Csak gondoltam, megjegyzem.

Spacecake 2013.05.23. 15:50:52

@Philosoraptor: hat ez azert meg nem egy lefutott kerdes...

emlekeim szerint ahogy Sztalin mondta anno:
`a kisebbsegi kerdes valojaban nem mas,mint vasuti kapacitas kerdese`

:-)

(na ezert kapni fogok,pedig csak beugrott egy idezet a biztpol.tanulmanyaimbol:-)

2013.05.23. 16:15:12

@Zka77: Ítéletnapig állhatsz féllábon, de adócsökkentés az nem lesz. Máskülönben nem lehet eltartani a naplopókat meg az idős embereket, és ők adják a szavazóbázis nagy részét. Max. azt tudom elképzelni, hogy majd lesz valami maszatolás meg parasztvakítás, lásd kiva pl.

2013.05.23. 16:17:29

@Spacecake: Ha továbbra is csökken a magyarok gyerekvállalási hajlama, meg elmennek innen a fiatal, család nélküliek, akkor sajnos igen.

Azzal remélhetőleg senkit sem sértek meg, ha leírom, hogy a kisebbség nagyobbik része szeret sok gyereket vállalni, mert azért sok pénzt kapnak állambácsitól, és dolgozni se kell.

GERI87 2013.05.23. 16:29:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Az apró bűn a megélhetés érdekében nem számít erkölcsileg rossznak, ha nem-cigánytól lopunk."

Na most akkor ki a rasszista, meg sovén?:)
És csodálkoznak hogy ezek nem akarnak asszimilálódni, beilleszkedni...eszük ágában sincs.

@pamut:

"Ez sem cigány specialitás, akik mély szegénységből küzdötték fel magukat,...."

bla bla...tök jó hogy véded a védhetetlent.

Lopni a boltból mint egy féreg, "mert berögzült" nem sok észre vall, kétbites gyökér az ilyen....és igen zavaróbb mint a sikkasztás, mert közvetlenebbül érint.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 16:29:40

@Philosoraptor:
Ez máshol is probléma, úgy tudom.
Svédországban mondjuk még mindig elég szaporák a svédek, de feketék is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 16:32:12

@GERI87:
Két bites?

00: ma lopok
01: holnap lopok
10: lopok ma is, holnap is
11: rabolok is

;)

2013.05.23. 16:46:00

@Kovermadar: Nem tudom, mi az igazság, de én már olyat is olvastam, hogy 50 év, és Svédország arab kalifátus lesz... Pedig kár azért az országért.

GERI87 2013.05.23. 16:46:18

Amúgy az a durva ebben hogy a szemétláda sikkasztó, csaló, milliárdos azért lett milliárdos mert lop, csal, ebből szerezte....ezért van vagyona...ő egy ilyen hulladék.

De ez a cigány, azért lett gazdag mert zenész, nem azért mert lopott, tehát az hogy kiflit lop....értelmetlen.
Ráadásul kiflilopásból, filléres dolgokból amúgy sem lehet meggazdagodni...tehát értelmetlen hogy ettől "marad formában".
Ökörség.
Ha elmegy a vagyon nehogy má' zenéljünk havi 70-ér.....nem, megyünk lopni!
Pffff....

Azért lop mert cigány.

2013.05.23. 16:46:49

@Kovermadar: Máshol is probléma, csak ők megtehetik, mi meg nem, tulajdonképpen ezért (is) fog összeomlani ez a szutyok rendszer, ami nálunk van.

GERI87 2013.05.23. 17:06:01

@Philosoraptor:

Ez lesz a veszte a nyugatnak, beengedtek minden olyat aki eleve esélytelen volt bármiféle asszimilációra, integrációra...
(A szerb hegesztővel, vagy gépészmérnökkel biztos nem lesz probléma.)
Sokasodnak, felülkerekednek, lobbiznak, lesznek pártjaik, politikusaik, és olyanná formálják az országot ami nekik kell...vagy egyszerűen a sokaság erejével szívják az ország vérét, megerősödnek a szélsőséges szervezetek, ami megint csak bajt okoz...

Európai kultúrnemzet eleve nem tehetné meg hogy más rasszú és vallású bevándorlóknak teret adjon....a jugoszláv dokkmunkás nem volt elég jó?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 17:14:04

@Philosoraptor:
Nem lesz.
Egyrészt mindig van egy menekült csoport, akiket befogadnak, így nem lehet azt mondani, hogy minden menekült arab. Van sok arab, ez tény.
De nagyon sok a lengyel is pl.
Ami szembetűnű inkább, azok a szomáliaiak (négerek).

Miután lelőtték Osama-t az egyik kollégámtól hallottam:
"Meghalt Saddam, meghalt bin Laden, meghalt - a 3. fickó nevére nem emlékszem :). Most már hazamehet minden menekült és nem marad más, csak 2 millió boldog svéd" :)

Jelenleg egyébként kb. 1,7 millió bevándorló él itt, a teljes lakosság 9,6 millió.

A Svéd Demokraták is jönnek föl, mint a talajvíz (erősen bevándorlóellenesek).
Nem aggódok :)

Szt Elvíz 2013.05.23. 17:57:06

Az emberek nem a cigányokat utálják, hanem a veszélyes, agresszív, bűnözésre hajlamos, kötekedő embereket. Nagyon sok cigány ilyen, ezért ha látunk egy ismeretlen roma embert, jó közelítés azt mondani, hogy "egyelőre utálom, aztán majd meglátjuk". Ez egy erősebb szabály, mint a demokrácia meg a fajok egyenlősége - ez az ember életösztöne, és mindent felülbírál. Mert így helyes.
Hozzáteszem: érdekes dolog a világ igazságérzete. Igazságosnak tűnik azt hangoztatni, hogy "értsük meg a más kultúrából érkezőket", de senki sem áll ki azért, hogy "értsük meg azokat, akik utálják a cigányokat". Pedig őket sem szabadna kitaszítani a társadalomból. A cigányoktól félő emberek egy elég nagy számú kisebbség, tehát egy IGAZI demokráciának tekintettel kell lenni az ő jogaikra is.

M. Péter 2013.05.23. 18:05:07

@pamut: "1 milliárd? :)
aprópénz egy oligarchának.... "
De azért havonta ellop ennyit, hogy nehogy kijöjjön a gyakorlatból.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.23. 18:15:02

@M. Péter:
aprópénz egy oligarchának.... "
De azért havonta ellop ennyit, hogy nehogy kijöjjön a gyakorlatból.

Igen. Főleg ha az "elmúltnyócévben" szározon tartották, éheztették, és megalázták szegényt.
Most már azt is megtanulta hogy komoly tartalékot kell képezni, hátha jön még egy hét szűk esztendő.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 18:22:49

@tanato: Tetszik a cikk,érdekes nagyon.Hogyan került ki a párod orvosként oda?Görög származású?Orvosi bérekről esetleg tudnál részletesebben írni?Végleg maradtok?Te mivel foglalkozol ott?Állami kórházak vagy magánok vannak inkább?Az orvosképzés ott fizetős vagy államilag finanszírozott?

Orulok, hogy tetszett. A parom gorog szarmazasu, igy kerultunk ide. A vegleg maradunk e, az egy jo kerdes. Lehet, de lehet hogy nem. Ez foleg attol fugg, hogy hogy alakul itt minden es hogy lesz e allasa. De mi szeretnenk maradni.
En azt mondanam, hogy allami korhazak vannak nagy tobbsegben, es nagyon sok van aminek nagyon jo a hire. Ezek mellett persze vannak magan korhazak, es magan praxisok is.
Az egyetemi oktatasrol a kovetkezo posztban igerem irok, mert eleg bonyolult, de alapjaban veve allamilag finanszirozott az orvoskepzes (ide meg nem ert el a TROJKA keze).
Az orvosi bereket hagytam utoljara, ha gondolod szivesen valaszolok sokkal reszletesebben is, de roviden:
rezidens orvos alapbere: 900 euro/ho +ugyeleti penz, ami kb 300-400 euro/ho
vegzett szakorvos alapbere: kb 1200 euro/ho+ugyeleti penz, ami kicsivel tobb mint a rezidens orvosoke.
Remelem sikerult mindenre valasozlnom

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 18:25:06

@nyuszigonosz: Orulok, hogy erdekelt. Azert nem voltam benne biztos, hogy erdekelne e valakit, mert ez nem egy celorszag manapsag.

rumitom 2013.05.23. 18:25:37

@nosuti: Athen nem csak ronda, de muemlekbol sem sok maradt eppen. Egyaltalan nem hasolithato mondjuk Romahoz. cserebe viszont rengeteg a kobor kutya, es a fiatalok szepen magyarosan fogalmazva eszmeletlen tahok. Raaadasul Athen eleg szemetes is.
Az idosebb korosztaly viszont fantasztikusan jo eletszemlelettel van megaldva es meglepoen sokan beszelnek jol angolul a 60+osok kozul. Legalabbis en igy tapasztaltam meg, bar nem eltem kint, de nem is csak turistaskodtam :)

M. Péter 2013.05.23. 18:27:16

@Kovermadar: "OK, nem kapnak munkát. Ez tény és bevallom, ha én lennék vállalkozó, én sem vennék fel cigányt, pont az előítéletek miatt."
Az ilyen hozzáállás garantálja, hogy a probléma örökre fennmaradjon. Ha valaki csak azt látja, hogyha úgyis csak segélyből vagy bűnözésből tud megélni, mert munkát úgysem kap, akkor miért vacakoljon a tanulással.

2013.05.23. 18:29:32

@GERI87: De miért? Kárpótlás azért, mert több évszázadon keresztül kiszipolyozták őket, amikor még gyarmatok voltak?

2013.05.23. 18:32:04

@Kovermadar: Legyen igazad. Szeretnék nálatok majd pár évet eltölteni. :)

A bevándorlóellenesség mindenhol nő, ez meg nem újdonság. De(!) az ellen kellene tenni, hogy a lusta, semmirekellő embereket deportálják, nem arra uszítani az embereket, hogy nálatok pl. utálják a feketéket, az angoloknál meg a lengyeleket, most csak kiragadtam két aktuális példát. Aki nem akar beilleszkedni, és dolgozni, az húzzon vissza oda, ahonnan jött.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 18:35:40

@NIKI LAURA: A cikkhez:
Valóban sokan menekülnek Görögországból,de valljuk be:a görög nem szeret dolgozni,egy lusta nép.
A természeti csodákból,a turizmusból éltek idáig.

Ha nem lenne tengere,éhen döglenének.
Nem csak ők,a Horvátok is.
Vagy az arabok is,,ha nem lenne olaj.

Tenyleg sokan koltoznek el innen, de a Gorog nem lsuta nep. Es mar ne haragudj, de te itt elsz? Ismersz eleg gorog embert ahoz hogy velemenyt alkoss? Vagy csak azt a buta propaganda szoveget nyomod amit a tvben es az ujsagokban hallasz?! Szegyelhetned magad ilyen kijelentest tenni! Hogy erezned magad, ha egy kulfoldi azt mondana, hogy a magyar meg egy csalo nep, mert atvagtak egy etteremben a szamlaval?
Tenyleg szegyeld magad!
Amugy a te es hozzad hasonlo tudatlan bunkok kedveert, a turizmus csak 18.2% a gazdasagnak, es az elmult evekben a valsag miatt ez csak esett. Ugyhogy meg csak kicsit sem igaz hogy csak ebbol elnek. Erdemes tudni, hogy Gorogorszag sok mindenben gazdag, hogy sok mindent termelnek es gyartanak itt.

Olvasni kellene, esetleg megismerni egy ket embert innen es utana velemenyezni. Csak azert mert valaki nem 8tol 4ig dolgozik az nem azt jelenti, hogy lusta. Csak azt hogy itt mas az idojaras,mas az eletritmusuk, szeretnelek megnezni 55 fokban te hany orat dolgoznal? Egyebkent meg a mediterran munkaido, mediterran, nem gorog. Olaszorszagban, Spanyolorszagban, stb ugyanigy dolgoznak. Es egyaltalan nem rosz dolog, hogy az emberek tobb idot toltenek el otthon a csaladjukkal. Ezert olyan osszetartoak.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 18:37:31

Kedves Mindenki,
Igyekezni fogok minden kerdesre valaszolni.
Orulok, hogy tetszett az iras, es koszonom mindenkinek a biztato szavakat.
Pink Elephant

rumitom 2013.05.23. 18:43:26

@Ronnie_27: ez egy tipikus kelet europai mentalitas es velemenyem szerint kozvetlen kapcsolatban van a politikai elit korrupciojaval.
Mivel nem erezzuk garantaltnak, hogy a kozos kalapba ado formajaban betett penzbol aranyos viszontszolgaltatast kapunk, vagyis az elosztast felugyelo, es a kalapba be nem fizeto reteget gazdagitjuk, ezert nem erezzuk csalasnak az adocsalast, mitobb, jogos onvedelemkent kezeljuk. Megvedjuk a vagyonunkat a tolvaj politikustol.

Ez szoges ellentetben all a nyugat-europai adohoz valo viszonyulassal. Itt sem szeretnek az embere adot fizetni, de aki nem fizet, az a tobbiektol vesz el, ergo az egesz tarsadalomtol lop, es ennek megfeleloen tarsadalmilag egy lenezett cselekves.
vesd ossze: otthon meno dolog bizonyos korokben adot csalni, mig nyugaton kozmegvetes targyat kepezi.

lLhet ennek meg a szocializmusbol megmaradt vetulete is, a mindenkori hatalom eszen tuljarni meno.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 18:44:12

@nyuszigonosz: Ebben az esetben részben Nikinek adok igazat.

A görögök tényleg nem a jajdenagy munkakedvükröl híresek.
Jó, persze ehhez jön a nyáron döglesztö meleg is, de ök inkább elücsörögnek, elpanaszkodgatnak, oszt úgy elvannak.
Míg én itt minden levegövétel után adót fizetek, addig ök nagyon azt sem tudták, hogy az mi fán terem az olyan.
Most meg pumpálódnak oda a milliárdok és elpárolog az egész a semmibe.

Azert nem a munkakedvukrol hiresek, mert csak ezt halljatok minden csapbol. Egyebkent a gorog egyaltalan nem olyan mint a magyar, nem ulnek es panaszkodnak. Sot, es pont ezt probaltam elmondani az elejen, hogy a legtobben a valsag es minden baj ellenere ugy gondolja, hogy lesz meg jobb is. Ha meg panaszkodnak akkor van ra okuk. Nem kell annyira lenezonek lenni mo.-rol.
Az adofizetes elkerulese tenyleg igaz, de ennek tortenelmi okai vannak, nem azert mert nem akarnak. Egyebkent pedig csak hogy kijavistak mindenkit aki nem el itt es nem tudja, az utobbi evekben annyi uj adot vezettek be, hogy a legtobb ember azt se tudja hova kapja a fejet. Es hogy biztositsak az adok befizeteset pl az ingatlan adot az aramszamlaval egyutt kapod meg, igy ha nem fizeted ki az adot, nincs aram a lakasodban. Amikor mo-on igy zsarolnak meg tedeg, akkor lehet okoskodni....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 18:49:50

@Babette_: posztoló:
te mit dolgozol?
az említett átlagfizetés mire elég, mert ez a szám semmit se mond.
te melyik városban élsz?
hogyan mentetek ki és miért és meddig maradtok?
En jelenleg nem dolgozom, mikor eloszor kijottunk akkor angolt tanitottam.
A melyik varosban elek pont mostra nem szeretnek valaszolni szemelyes okokbol. De van osszehasonlitasi alapon, mert eltunk Athenban is es kis varosban is.
Repulovel jottunk ki :) Es azert mert a paromnak be kellett vonulnia. Es addig maradunk amig lehet :)
Az atlag fizetesrol igerem reszletesen irok hamarosan.

nyuszigonosz 2013.05.23. 18:51:37

@Pink Elephant: Igen, tényleg ezt halljuk egyfolytában. Ezért is jó, hogy valaki, aki ott él, leírja, hogyan is van ez most.

Bár az, hogy túl sok ott (is) az állami alkalmazott, és ugye azok egy rakat pénzbe kerülnek, az is valahogy igaz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 18:56:18

@GERI87:

Ez az európai baloldal csapdája. Egy részről azt kiabálja fennhangon, hogy legyen minden nép befogadva, hiszen mindenki egyenlő, más részről meg csöndben abban reményekdik, hogy a sok büdös aljanép felveszi a helyi szokásokat. Dehát miért venné fel? A multukulturalizmus arról szól, hogy NEM KELL asszimilálódni, hanem mindenki szabadon ápolhatja saját hagyományait. Ekkor jön ismét a baloldali, aki elkezdi a hagyományokat jókra és rosszakra osztani. Dehát ez már nem multikulturalizmus, ez fasizmus.

Szóval a baloldal tevékenysége fasizmust szül. S ez egyre több európai országban látható.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 18:58:22

@Anna Pollo:
Nagyon orulok, hogy te mint masik itt elo magyar egyet ertettel azzal amit irtam.
Nem tudom miert van mindenki kiakadva azon hogy napkozben leallunk egy kicsit a munkaval. Szerintem sokkal egeszsegesebb kicsit megpihenni, mint folyamatosan hajtani.
Es teljesen egyetertek a hany ora mennyi bert kapsz erte osszehasonlitassal. Legkozelebb megigerem hogy irok arrol mire is eleg ez a penz, mert nem sokra.
Egyebkent miert nem irtal eddig? Bar nehany kommentet elnezve lehet nem kellett volan nekem sem irni....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:02:02

@Kellemes Zérókomponista: Ejha.. 50%-ánál járok. Alapos, alapos.. A gyerekfeladást hogy kell érteni? Postán? Mert gondolom nem ölik meg őket, akkor meg mit takar e kifejezés? Kérnék egy frappánst semmivel!:) Egyébként a biztonságot adó állandóság hiánya (szolgáltatásokban) azért hosszútávon elég befordító lehet. Hogy mitől jobb ott.. Mert emellett a mediterrán kultúra bőven eltörpül, főleg, ha elmúlik az újdonság varázsa. Bizonyára van, amit írásban nem lehet átadni, így nem érthetjük bizonyos esszenciáit ennek. Tudom, ott kéne lenni. Na de ehhez most kinek van kedve?

A gyerekfeladast ugy kell erteni, hogy sokan arra kenyszerulnek, hogy az allamra bizzak a gyerekeiket.
Egyebkent ami hosszutavon befordito es teljesen elmerombolo az az altalanos biztonsag hianya. Nem tudod, hogy ha jon a kovetkezo aramszamla akkor ki tudod e fizetni, mert nem tudod hogy jovo honapban kapsz e fizetest...Sajnos nem sokaknak van kedve most itt lenni....

rumitom 2013.05.23. 19:02:47

@Pink Elephant: ne foglalkozz a negativ vagy mas iranyba elmeno kommentekkel, rengetegen olvassak ezt a blogot akik nem kommentelnek (en is csak ritkan), es ok pont az ilyen postok miatt olvassak!! ;)

Anna Pollo 2013.05.23. 19:04:21

@Pink Elephant, miert nem irtam eddig? Ket okbol. Az egyik amit te irsz, hogy az itt hozzaszolok nagy resz a magyar politikai elet taglalasan kivul nem igazan latom, hogy masra kivancsi lenne. A masik, hogy lusta gorog felesegkent nincs nagyon idom, tul sok idot toltok sziesztazassal :) Most viccen kivul, tenyleg nem vagyok napi internetezo, ketgyerekes csaladanya vagyok, sajat vallalkozassal, plusz masodallassal, szoval ezert. De az irasod fellelkesitett, hogy hatha valaki tenyleg kivancsi ra milyen itt elni!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:07:38

@Anna Pollo: Bar szerintem ehhez a bocsassunk el mindenkit a kozszferabol hozza tartozik meg egysmas....peldaul hogy elbocsajtani 2000 embert mondjuk 1000 euros fizuval aztan felvenni masik 2000 embert 500 euros fizetessel nem feltetlenul a megoldas....emellett pedig jo lenne ha a tenyleg nem dolgozokat bocsajtanak el, es nem azokat akik dolgoznak. De azok akiket ki kellen rugni, politikusok nagy csaladjait es a tobbi, nyilvan nem fogjak kirugni.....szoval ez azert nem olyan egyszeru helyzet sajnos...

M. Péter 2013.05.23. 19:08:00

@Jess G: Megkérdezted, hogy pontosan milyen konkrét törvény alapján vándorolhatnának be a cigányok Indiába? Ha valakinek legalább egy indiai dédszülője volt, akkor tényleg vállalhat munkát külön engedély nélkül, és idővel állampolgár is lehet, de ez nem vonatkozik azokra, akiknek az ősei több száz évvel ezelőtt hagyták el Indiát.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 19:11:06

@Philosoraptor:
Ezt én is pont így látom.
Ha valaki nem tud európai értékek és európai kultura szerint élni, az húzzon vissza Afrikába (vagy ahonnan jött).
Szerintem egy befogadó országot illik megtisztelni annyival, hogy fenntartás nélkül elfogadom az ottani szabályokat, ha már egyszer kegyes volt és beengedett.

Két év után még mindig (és szerintem életem hátralévő részében is) hálás vagyok a svédeknek, hogy megengedték, hogy itt lehetek. Az a minimum, hogy ha ütközik valamiben a kulturális hátterünk, akkor az övéket veszem alapul, mert mégiscsak őt vannak itthon és én vagyok aki idejött.

De ez szerintem érvényesnek kellene legyen mindig, minden esetben.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.23. 19:11:46

@Pink Elephant: mert csak ezt halljatok minden csapbol. Egyebkent a gorog egyaltalan nem olyan mint a magyar, nem ulnek es panaszkodnak

Valahol azt olvastam, hogy a görögök hallgatnak csapot, mikor jön meg végre a voda. Nem kevered a dolgokat?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 19:14:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ezek szerint csak nekem természetes az, hogy ha valahol befogadnak, akkor ott bizony én fogok alkalmazkodni?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.23. 19:18:11

@Pink Elephant:
Akkot ott is hasonló a politikai helyzet, mint Mo-n.
Ott is jó lenne egy olyan elit-válás, ahol az újaknak egyáltalán semmiféle kapcsolata nem lehet a múlt rendszer elitjével.

Ők már egész biztosan ki tudnák rugdosni azokat, akik csak a politika miatt voltak ott.

De lehet tévedek :)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:18:56

@pamut:

Orulok, hogy hianyt potoltam :D
Nagyon sok gorog vandorol ki, de ez relativ szam. NAgyon sok csaladban csak a csaladfo megy kulfoldre dolgozni a csalad marad, o meg kuldi haza a penzt. A nagyon fiatalok nem mennek ki, mert ok maradni akarnak. A reteg ami kimegy az 35-50 kozottiek, akiknek csladjuk van, nem csak gyerekuk, de szuleik, anyos, apos, testverek akiket el kell tartani es sokszor nincs mas megoldas, mint menni...elmenni....
Az atlag fizetest sajat tapasztalatra alapozom. Egyszer valaki azt mondta: en csak annak a statisztikanak hiszek, amit en magam hamisitok. Sokan mondanak sok mindent. De az atlag fizetes nem eri el az 1000 eurot, sajnos!
Sokan azt hiszik hogy alegtobb aramkimaradas nyaron van mert tulterheljuk a rendszert a legkondikkal, de szerintem ez nem igy van. Egesz evben vannak. Es teny es valo hogy nincs jo hatassal az eletre, de a fontosabb dolgok mennek generatorrol :D
Sokan hiszik hogy a gorog egy elmaradott nep, vagy mi...de nem. Csak mashogy elnek,ennyi! Nyilvan van egy csomo dolog, amitol az embernek nyitva marad a szaja. Ami nekem, vagy neked normalis, mitn pl a minimalis szolgaltatas a sztrajk alatt, itt ez ugye nincs. De ettol ok meg nem elmaradottak. Csak maskepp csinaljak.
MAjd probalkozom tobb poszttal, hogy jobban informalodjatok. Egyebkent egy ket dologrol a sajat blogomban is irtam.

everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/

A csodrol igerem a kovetkezo posztban, mert itt nincs eleg hely :)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:23:12

@én már a fény gyermeke vagyok:
Alban alom? MArmint azoknak az albanoknak az alma akik idejottek?....es utelvelet kaptak csak a szavazatok miatt?...persze nekik gorogorszag volt a paradicsom anno, most meg hogy a szar egy kicsit budos mar nem is kell, es hazamennek.....

GERI87 2013.05.23. 19:30:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Igen, őszintének kéne már lenni ebben a kérdésben és felvállalni mit is szeretnének....
Csak az meg nem működik.
A gettóban, zárt közösségekben nem zajlik le az integráció.
Ha tömegesen jönnek, akkor meg sehol sem, mert lesz akkora létszám hogy fennmarad a nyelvük és a kultúra.

A multikulti sem feltétlen akkora királyság...nem mindig működik.

GERI87 2013.05.23. 19:32:21

@Philosoraptor:

A nemzetközösségből könnyebb az UK-ba települni, vagy ilyesmi...
De nem hiszem hogy kárpótlás lenne a dologban..

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:32:51

@zebralany: Nagyon érdekes cikk volt, köszönöm! Nem gondoltoam volna hogy ennyire sralmas a helyzet.... (Csak túristaként voltam kint, akkor persze teljesen másképp látja az ember az országot.)
Viszont azt nem értem hogy miért éri meg oda kimenni??? Bár a sok tengerpart dob valamit a helyzeten, de még akkor sem kaptam kedvet a költözéshez....
Neha nem eri meg, de a parom sok even keresztul elt kulfoldon, sok orszagban es haza kellett jonnie, es maradtunk. En nem akarok senkit meggyozni, hogy ide kell koltozni. De talan az aki kulfoldon el, az megerti a paromat, hogy o haza akart jonni es itt elni, mert o itt van otthon. Engem meg semmi es senki nem tartott mo-on, ugyhogy miert ne? :)

mirx 2013.05.23. 19:33:40

Már régóta szerettem volna kifejezni a hálámat HÁ-nek, de a mai nap végképp eklatáns példa arra, hogy mennyire jó, hogy lektorálva vannak a posztok.
Isten tartsa meg a jó szokásod. :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 19:33:50

@pamut:
miért kéne annak mindenhol egyformának lennie?
vannak mezőgazdasági országok, ahol olyan a környezet, és vannak technológiai országok.
hálistennek mindegyik szinte szabadon kereskedhet a másikkal.
nem kell ezermesternek lenni, de ami megy, abban jónak.

BTBTBT 2013.05.23. 19:35:19

@Zka77:
pamut általánosságban a magyar embert, nem a főnökét vagy az őt bejelentőt/nem bejelentőt nevezte adócsalónak - és aztán ezt párhuzamba állította a cigányokkal.

Szóval ha Mo.-on él valaki, és nincs más lehetőge munkára, csak a félig bejelentett, akkor adócsalóvá válik, főleg ha alkalmazott. Lehengerlő logika.
Az adócsaló vagy a kiszipolyozó törvények miatt adót a megélhetése érdekében csaló egyeni/kisvállalkozóról nem szólt a fáma, csak a durva általánosítás ment, hogy milyen genyó a magyar, és milyen szar a kisebbséginek.
Nem csoda, hogy a többire nem reagálsz, és bizony attól, hogy azt mondod - indokok nélkül - hogy a másiknak igaza van, még egyáltalán nem lesz neki igaza. :)

Anna Pollo 2013.05.23. 19:38:43

@Pink Elephant: egy szoval sem mondtam, hogy bocsassunk el mindenkit a kozszferabol. De 700.000 kozalkalmazott aranytalanul sok, erre nincs szukseg. Tovabba a foglalkozasok aranya is rossznak tunik. Csak egy pelda, itt Paroszon ahol mi lakunk egy privat gyerekorvos van, aki 50 eurot ker egy vizitert. Semmifele biztositast nem fogad el, s bar en havi 300 eurot vagyok kenytelen kipengetni egeszsegbiztositas es nyugdijalap cimen ha a gyerek beteg fizetnem kell az ellatasaert. Mindemellett az orvast sem tudom okolni azon donteseert, hogy nem fogad el semmilyen biztositast. Korabban ugyanis elfogadott de tobb mint 1,5 eve nem fizettek ki az itteni egeszsegpenztarak. Szoval atment privatba. Na igen, te sem, en sem dolgoznank ingyen. Neki is csaladja, gyerekei vannak. Ha viszont bemesz a helyi dimoszra (polgarmesteri hivatal) azt latod, hogy az irodak tomve vannak es az embereknek nincs mit csinalniuk. Mindenki jon-megy amikor csak akar es egesz nap megy a pletyi. Nincsen ellenorzesi rendszer, nincs kovetelmenyrendszer es termeszetesen nincs megtorlas ha valamit rosszul vagy nem csinaltal meg. A problema valoban bonyorult, egy egesz evszazados rendszernek kell valtoznia. En hiszek abban, hogy valtozni fog, de Gorogorszagnak kb. 10 evre van szuksege ahhoz, hogy ujra labra alljon.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:40:00

@mirx: Nemet riporterek? Szerintem aki tud olvasni a sorok kozott az tudja hogy a nemetekkel az elen sokan szeretnek bemutatni, hogy a gorogok semmire kellok, nem csinalnak semmit es ahol tudnak lopnak csalnak....MEg akkor is ha nem is igy van!

BTBTBT 2013.05.23. 19:41:50

@Anna Pollo:
Érdekes, amit az egymás iránti törődés magánéletbe való belefolyásába való átfordulásáról írtál. Szerencsére errefelé jellemzően nem találkoztam ilyesmivel.
Persze az angol távolságtartás itt is jelen van, a "kontinentális gondolkodásmód" esetében viszont közvetlenebbül kommunikálnak az emberek magánéletről, és jelzik - én is -, ha egy téma érzékeny és nem akarnak beszélni róla.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:45:56

@Ronnie_27: Eloszor is a wc papir kerdes...el sem hiszem hogy komolyan ez erdekel ennyi embert. A vezetekek nem olyan atmerojuek mint mo-on, sokkal szukkebben igy a sok wc papir dugulast okozhat. Ezert nem a wc be hanem a szemetes kosarba dobjak.
Masodszor pedig azoknak akik nem tudjak, itt nincs 13, 14, 15, meg 16. havi fizetes. Hanem anno ugy gondoltak, hogy vannak helyzetek amikor az embereknek hirtelen tobb penz kell. Ilyen a husvet, a karacsony es a nyar (nyaralas), igy a fizeteseket ugy osztottak el, hgoy az ev tobbi reszeben egy kicsit kevesebbet kapsz, de a harom alkalommal amit az ev tobbi reszeben levagnak megkapod haromfele elosztva, hogy mindenkinek legyen kaja husvetkor az asztalan, valami a fa alatt es elmehessen valalhova nyaralani. Ez nem sok penz, de ilyenkor jol jon, mert vannak akik amugy lehet evkozben nem tennenek felre, szoval ez olyan allami gondoskodas. Amugy meg ez a FIZETES RESZE, nem mo-i extra havi penz. Szoval ez jarna, mert megdolgoztal erte! De a TROJKA hatasara eltoroltek! amugy meg az utcasepro mo-on is jo penzt keres a semmire!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:48:46

@Crete: Ez igy van, az ember vagy gorogorszagba vagy egy gorogbe szerelmes :)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:52:04

@rumitom: Szerintem minden varos lehet szep, ha megtalalod amit keresel benne. Sokan szeretik a nyuzsgest, a sok embert es azt a sok mindent amit egy nagy varos nyujt. Szerintem sok minden van Athenban ami megerdemli a szep kifejezest.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 19:52:12

@Kovermadar:

Ők alkalmazkodtak. Alkalmazkodtak a helyileg propagált multikulturalizmushoz, mely szerint minden közösség szokása egyenértékű és nem szabad senkit semmire kényszeríteni.

Alapvető európai tévhit, hogy a szabadság és a demokrácia automatikusan valamiféle egyetemességet eredményezi. Nem, ez nem így van. A szaabdság szabadságot jelent, a szó szoros értelmében. Ha nincs egy társadalomnak saját értékrendje, akkor nincs mihez alkalmazkodni. Ha a társadalom értékrendje az hogy minden relatív és semmi sem állandó, akkor ezt fogják elfogadni a bevándorlók.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 19:54:43

@GERI87:

A multikulturalizmus akkor működhet, ha nincsenek azért óriási nagy ellentétek az egyes közösségek között. De ha az egyik közösségben homokosok házasodnak, a másikban meg a feleség beburkolja magát, hát ott ez nem fog működni.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:55:18

@Anna Pollo: Most mondanam, hogy egy frappe mellett egyutt megirjuk a kovetkezot :) De kicsit messze vagy, bar te lennel az elso itt elo magyar akivel beszelek :)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 19:58:14

@Kovermadar: jo lenne, de nem biztos. Most kicsit nehez megitelni, hogy jobb lenne e a regi vagy az uj. Mert az uj lehet valami arany hajnal szeru tomorules, amit en nem szeretnek latni....

GERI87 2013.05.23. 20:03:29

@Kovermadar:

"Szerintem egy befogadó országot illik megtisztelni annyival, hogy fenntartás nélkül elfogadom az ottani szabályokat, ha már egyszer kegyes volt és beengedett."

Ez addig működik max amíg a bevándorló csoport heterogén, aránya pedig pár %.
Ilyenkor a feloldódás szinte törvényszerű (ha a csoport nem gettósodik: zsidók anno, kínaiak, amisok) egy maréknyi, kivándorló szerb, lengyel, magyar sohasem fogja úgy gondolni hogy a gyerekeinek jár az anyanyelvi oktatás Dublinban...meg utca és városnév tábla, állami támogatott kultúrprogramok...

Ha koncentráltan van jelen egy homogén közösség, számuk nem marginális, akkor viszont már ez másképp van, nem alkalmazkodnak teljesen.
(Most nem az országos törvényekre gondolok, hanem a szokásokra)

Ha ez nekik nem tetszik, nem kell beengedni őket!

Igaz nem bevándorlók, de pl a székelyek egy tömbben élnek, miért legyenek echte románok, a szokásaikkal együtt, mire fel?

A baj akkor van ha teljesen kultúridegen elem kerül a gépezetbe: arabok, törökök, négerek, (cigányok is).

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 20:03:36

@Anna Pollo: Szerintem tovabb fog tartani...az a baj, hogy tenyleg nincs kovetelmeny rendszer. De a vicc az az hogy mi inteztunk sok ugyet Athenban es sose latszott ugy hogy van eleg ember, es mindig mindenre varni kell, meg ujra es urja telefonalni, meg minden...szoval nagyon rosz ez a helyzet.
Amugy az orvosokrol sokat tudnek meselni...en tudom, hogy az 50euro sok, meg 10 is. Es orulok, hogy latod a masik oldalt mert az o csaladjanak is enni kell. De valahol a megoldas az lenne, ha te fizetsz rendesen betegbiztositast, o meg rendesen kap annyi fizut hogy ne kerjen toled. De ez nem igy van, es szemelyes tapasztalatbol tudom, hogy vannak orvosok akik nem fogadnak el penzt, mert nem erzik korrektnek. Es azert nem lehet senkire rosszat mondani, mert allami semmirol valtott elheto maganra...

GERI87 2013.05.23. 20:08:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Még akkor sem: azért nézzük már végig az európai történelmet, mennyire is sikerült együtt élni a nemzeti ébredés korától kezdve...
A kisebbség csak addig volt tűrve amíg úgy látszott idővel asszimilálódik, vagy marginális marad, amint borult az elképzelés baj lett.
Miért menne most ez négerekkel, csadros muszlimokkal, akiket bevágtak pár évtizede egy homogén közösségbe ami hozzá volt szokva hogy pár generáció alatt beolvasztott mindenkit, most ez nem megy és csodálkoznak...
(franciák, németek, Skandináviában alig volt beáramlás...)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 20:09:38

Es akkor vegeztem, elolvastam a kommenteket, probaltam valaszolni. Remelem mindenki megkapta a valaszt amire kivancsi volt, es gondolom egy ketto kapott olyat amire nem.
Ha valakinek van meg kerdese, akkor nyugodtan kerdezzen. Es koszonom mindnekinek aki olvasta.
Es ha valaki a blogom fele teved, az enyem nem olyan igy elek gorogorszagban blog, de irtam egy ket dolgot amit esetleg erdekesnek talaltok.
everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/

ui.: a ciganykerdest nem akartam felvetni, es remeltem hogy nem kezdtek itt ilyen szoparbajba, de amikro irtam a posztot akkor ugy ereztem hogy idetartozik....kar hogy igy elmentetek a tematol, pedig mennyi minden erdekeset is megvitathatatok volna...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.23. 20:16:05

@GERI87:

Azért tudtak annak idején beolvasztani, mert még volt egy valós, működő értékrendjük.

tanato 2013.05.23. 20:31:54

@Pink Elephant: Most értem éppen haza egy kis edzés után,köszönöm a válaszod,akkor tényleg eltaláltam a párod származását.Ő Görögben vagy Magyarban végzett?Az én orvostanhallgató koromban pl. nagyon sok ciprusi görög társam volt,tavalyelőtt kettőt is meglátogattam ciprusi nyaralásunk alkalmával.Köszi az infókat,remélem írsz majd még részletesebben az orvosi bérekről és munkakörülményekról is .Milyen szakot választott a párod?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 20:36:11

@tanato: O magyarorszagon vegzett, igy ismerkedtunk meg :) Manapsag mar nem annyi a gorog tanulo mint regebben. Egyebkent van kulonbseg gorog es cyprusi kozott :) A parom plasztikai sebesz szeretne lenni, most eppen az altalanos sebesz gyakorlatat vegzi.

rumitom 2013.05.23. 20:44:13

@Pink Elephant: igazad van, arnyaltabban kellett volna fogalmaznom

tanato 2013.05.23. 20:45:58

@Pink Elephant: Tényleg odakint vannak egyáltalán cigányok?Egyéb bevándorlók?Afrikaiak,ázsiaiak?Albánok mennek még?Régebben azt olvastam,néhány éve,hogy nagyon sok albán nő ment háztartási alkalmazottnak görög középosztálybeli családokhoz.Most is így van?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 20:50:40

@tanato: Irtam errol a posztban, van cigany. Sajnos, sok. Es sok az afrikai, meg az arab. Az albanok mennek inkabb hazafele. Ma mar nincs igazan kozeposztaly. Van aki gazdag, van aki megel valahogy hetrol hetre, es van aki ehezik. Szerintem ez jobb kategorizalas mint kozeposztaly stb...

tanato 2013.05.23. 20:51:34

@Pink Elephant: Nem könnyű szakot választott,mennyi a szakképzési idő ott egy plasztikai sebésznek az egyetem után?mikor fog tudni szakvizsgázni?Egyébként amit írtál tulajdonképpen ti nem is kivándorlók vagytok hanem hazavándorlók ha a ház urát nézzük.Na meg örülök hogy részben orvosi témájú a cikked illetve hogy egy orvoscsalád írta.ELég kevés orvos vagy házastársa írt ide cikket alighanem te vagy az ötödik majd két év alatt.Pedig nagyon sok orvos olvasója van a blognak,igaz nem szívesen kommentelnek.

tanato 2013.05.23. 20:54:40

@Pink Elephant: Akkor a magyarhoz hasonló a helyzet a középosztállyal kapcsolatban,itthon jóformán ki sem alakult és máris oszlóban van,ott meg egy meglévő tűnik el.Persze hogy mennek haza az erre épülő rendszerben dolgozó albánok.A cigányok meg mindenhol sokan vannak a Balkánon meg kelet-Európában.

2013.05.23. 20:57:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A hagyományt meg a parazita módon való élősködést nem szükséges összemosnod, mert baromság.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 20:57:19

@tanato: 6 ev, de kette van valasztva. @ ev sebeszet, 4 ev plasztikai. Sokara lesz meg szakvizsga ido, mert itt varni kell a helyedre....es hosszu a lista. De minden szaknal igy van.

2013.05.23. 21:07:39

@GERI87: Nem tudom, csak kérdezem. Azért az tényleg furcsa, hogy Franciaországban mennyi fekete és arab van, de ez szinte az összes olyan országról elmondható, aki valaha nagy gyarmatosító volt. Angliában is rengeteg nem angol van, és valamikor a fél világot uralták...

mirx 2013.05.23. 21:07:58

@Pink Elephant: Hát igen, azok a rohadék szemétláda németek képesek voltak a becsületes görögöket lefilmezni, miközben nem adnak semmiről számlát. Ez is csak azt bizonyítja, hogy a görögöknek eurómilliárdokat segítség címen pumpáló németek mekkora hülyék. Hát - szerintem is.

GERI87 2013.05.23. 21:09:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ma is menne, európaiakkal.
A betelepülők alkalmazkodnának, a gyerekeik meg már abba születnek.
Az európai bevándorlók többnyire közép-kelet európaiak, az meg kultúrnemzetekből áll, ha elvész a nyelv, elvész a kultúra, rövid idő alatt végbemegy az asszimiláció....
Angliában magyarnak lenni második generációsként nem megy, a kirakat kisebbségiekkel meg most ne foglalkozzunk...
(a gyerek angolosítja, németesíti stb a nevét és senki soha rá nem jön hogy a szülei honnan jöttek, ő már ott szocializálódott, az az anyanyelve mint a többségnek....már ha ez bárkinek is probléma..)

tanato 2013.05.23. 21:16:05

@Pink Elephant: Ismerek itthon egy szintén görög-magyar vegyespárost,de ott a srác a magyar aki épp most a psychiater szakvizsgára készül.a párja ciprusi görög lány és szintén itt végzett mint gyógytornász.Szakvizsga után ők is görög területre mennek azért majd letelepülni,van egy bizonyos varázsa görög tájnak és kultúrának,lehet hogy a jó idő meg a tenger is belejátszik?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:16:56

@mirx: Igazan nem akarok erre valaszolni....de muszaly! Szoval en veszek egy kamerat a kezembe, elmegyek mo-ra, lefilmezem az ettermest aki tegnapelott lejart hust ad, vizezi a bort es a palainkat, majd elmegyek egy kisboltba veszek egy csomag ragot, nem kapok szamlat, majd elmegyek a borton ele lefilmezek par altogato cigany csaladot, es aztan elmegyek az adohivatal ele megnezem a gazdagokat akik mercin mennek oda rongyos ruhaba, majd hazakovetem oket es bekukucsgalok az ablakon, hogy lassam valoban olyan szegeny e , hogy iden nem futi a medencejet es a hatbol 2 bmwt kellett iden eladnia. Majd hazamegyek es leadom a tvben, hogy minden magyar etteremben csalnak, a boltban nem adnak szamlat, minden magyar lop csal hazudik es mennyi a cigany ott, es egyebkent meg adocsalok mert a millomosokat elengedik....tenyleg tukrozi a valosagot :)

mirx 2013.05.23. 21:18:38

@Pink Elephant: Az a probléma, hogy valóban nagyjából tükrözné a valóságot.
:)

Ez után a "muszály" után még megkérdezném, hogy a posztot tényleg te írtad?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:18:45

@tanato: szerintem egyebkent sok jo van itt, az emberek hagyomanyorzobbek, osszetartobbak, meg persze a tenger, meg a napsutes, meg az olivaolja, a jo kave, es stb :)

tanato 2013.05.23. 21:18:53

@Philosoraptor: FR.-ben kb. 8 millió a muzulmán meg az afrikai,viszont jobban integrálódnak mint a cigányok. MO.-on.Pl. Zidant nem igazán illik learabozni pedig az származásilag és nyelvileg.

2013.05.23. 21:20:21

@Pink Elephant: kosz a cikket. Nagyon jo. Sajnos a kozbiztonsaggal ez tortenik a szegenysegben, megspekelve szegeny bevandorlokkal.
Mennyire kezdtek rl napenergiat hasznalni? Mennyire elterjedt?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:22:35

@charlieharper: Hat szinte minden hazon van napkollektor....de nem hasznaljak ki teljesen, nagyon messze vagyunk attol. Sajnos, pedig tuti sokat lehetne vele sporolni. De sajnos itt is draga a technologia hozza.

GERI87 2013.05.23. 21:24:22

@Philosoraptor:

Az a durva hogy ha az unió elött ha mi akartunk volna letelepedni Angliában akkor nehezebben ment volna mint egy nemzetközösségi tagállam polgárának, akinek több joga van...a Ghánai néger az mehet, mert gyarmat volt, nem baj, de a komcsi Keu-s az más.

Anna Pollo 2013.05.23. 21:24:37

@mirx: azert azt remelem tudod, hogy a nemetek nem a ket szep szemukert "segitenek" a gorogoknek, hanem a milliardokat uzsorakamatra adjak. Meg az en gyerekeim-gyerekei is ezt a segitseget fogjak visszafizetni. Hamis latszatot keltesz.

Mrs. Clayton 2013.05.23. 21:29:12

@charlieharper: nem tudom te mennyiért csináltattad de én ez előtt 5 évvel egy 6v 7 panelből álló azt hiszem 400 l-es puffertartályos rendszert csináltattunk kb 2 millió forintból, ez csak meleg vizet csinált, meg fűtötte volna a medencét, ha egyszer is bekapcsoltuk volna, de semmi szükség nem volt rá, na én kiszámoltam, h a megtérülési ideje az a soha napja, ugyanis mire visszahozta volna kb 30 év alatt az árát olyannyira elavult lett volna, h vehettünk volna már 10 évvel előtte egy másikat

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:29:21

@Anna Pollo: Ez igy van, egyebkent meg azt sem kell elfelejteni, hogy a sok intezkedes meg miegymas mogott mi is folyik valojaban. Amikor eladnak mindent gorogorszagban, szigeteket, kikotoket, gyarakat, banyaszati jogokat. Es hiaba kap gorogorszag penzt, az elsosorban nem gorogorszagnak jo, hanem az eunak. Eloszor is mivel sok kepzett munkakepes munkaerot kap nemetorszag ingyen, masodszor is pedig ha hagynak hogy az tortenjen ami gorogorszagnak jo, vagyis hogy csodbe menjen akkor valszeg az egesz eu bukna, azt meg meg nemetorszag se engedheti meg maganak!

2013.05.23. 21:32:28

@Anna Pollo: amikor utoljara Athenban voltam, 2008 korul, akkor majdnem minden etterben gond volt, hogy kartyaval akarok fizetni.

Egyebkent azert latni kell, hogy ott a sumakolas intezmenyesitett. Legjobb pelda euro bevezetese, ahol kozmetikazott szamokat jelentettek a bevezeteshez.
A gorog cegeket a bankvilagban mar joval a valsag elott is egy csipet dival kezeltuk. Kiztudott volt a jelentesek kozmetikazasa. Ok, nem annyira, mint Indiaban, de kozmetikazott.

2013.05.23. 21:33:25

@Jess G: akkor teged lehuztak

Anna Pollo 2013.05.23. 21:33:53

Es meg valamit a szamlaadashoz: turistak kapjak a legkevesebb szamlat, mert mindenki tudja, hogy nekik nem kell. A gorogoknek kell, be kell mutatnod az adohivatalnak. Es kovezzetek meg. En is megkerdezem az ugyfeleimet hogy ker-e szamlat. Ha ker adok, ha nem-nem. Az jutobbi idoben annyi extra adot vetettek ki, annyira nem igazsagos a hozzajarulas az allamkasszahoz (ket gyerekes csaladok adoznak a legkemenyebben pl.), hogy ugy gondolom nem-nem adok a kasszaba. Tenyleg keveset kapok vissza, a penzemet nem jol hasznaljak fel. A kedvencem amikor a nemetek a szupermarketben elottem allva azon panaszkodnak, hogy miert ilyen draga Gorogorszag. Miert? Mert ki kell nyognunk a "segitseguket". Tudom nem ok juttattak ide az orszagot. De attol meg a nemetek busasan hasznot huznak belole. Csak ne tuntessuk mar oket fel kis angyalkaknak.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:34:47

@charlieharper: Mert mo-on mindenhol tudsz kartyaval fizetni, nah ne! Es magyaroorszag nem kozmetikaz? Nem magyarorszag ugy szep ahogy van, smink es plasziakti sebeszeti beavatkozasok nelkul!

Anna Pollo 2013.05.23. 21:38:10

@charlieharper: hehe ezek a szavak furcsak egy magyar szajabol. Tudod, hogy rolunk magyarokrol hogyan velekednek Europaban? Igen a sumakolas intezmenyesitett, de nem csak Gorogorszagban...:)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:38:22

Egyebkent meg ha valaki nekem azt mondja hogy figyi felveszlek kameraval hogy nem adsz szamlat, de adok zsebbe 100 eurot, hat en is megcsinalom. Es tenyleg nagyon kemeny adok vannak mostananban....es nem valogatnak a modszerekben, szerintem pl az amit a villanyszamlaba tettek be a legdurvabb....
Egyebkent nekem is van elmenyem nemetekkel a sorban elottem a lidlben, hogy miert kell fizetni a szatyorert....es hogy miert kell megvarni a masik szupermarketben amig en elpakolok....es miert segit a kasszas, miert nem megy mar a sor....

mirx 2013.05.23. 21:40:53

@Anna Pollo: Csakhogy a görög állam azért került ebbe a helyzetbe, mert mesterségesen tartotta fent a lakói jólétét. De ezt már le is írta előttem valaki bővebben. Most kapkodni meg kikapcsolt árammal büntetni azokat, akiket eddig póráz nélkül hagytak adót csalni, az bizony visszaüt.

Egyébként csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy le lett filmezve a tolvajlás, és pont. Az a típusú reakció, hogy "mert ezek a rohadék németek" meglehetősen gyermeteg és korlátolt, és nem teszi meg nem történtté a dolgokat.

Ahogy A tanú című filmben mondták: a tények makacs dolgok.

2013.05.23. 21:42:39

@Pink Elephant: egy turista kozpontban 80 euros vacsoranal 2 fore szintu etteremben, Budapesten lehet kartyaval fizetni, anelkul, hogy a pincer le akarna kopni.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:43:30

Es ha mar tanu c film, akkor valszeg emlkeszel arra hogy:
Hoppa, ez az itelet....
Vagyis? Elore meg van rendezve, mint az a film is...meg mes sok sok minden....

nyuszigonosz 2013.05.23. 21:48:13

@mirx: Igen, pontosan: mesterséges jólét fenntartása az valamikor visszaüt.
Sajnos, ezt a görögök nem akarják valahogy látni és helyette inkább ugye a németek a nagy ellenség.

mirx 2013.05.23. 21:50:20

@Pink Elephant:
@Pink Elephant:Ja, már értem, tehát az egyik kommentetek szerint az teljesen természetes, ha nem adnak a turizmusban számlát, két sorral lejjebb meg azért tudtak elkészülni a felvételek, mert a rohadék németek lefizették a hajóst, a zöldségest, a taxist, a fagyist, meg a recepcióst, hogy el tudják készíteni a dokumentumfilmet...

Komolyan mondom, ez a legröhejesebb eddig, amit ebben a hónapban a határátkelőn olvastam (jó, Sámán után, de ő nem százas). :)

Én nagyon remélem, hogy most egy darabig nem lesz ilyen "Görögországban minden szép és jó és tökéletes", a kommentekben meg egy hatodikos íráskészségével és csupa indulattal mindenkit gyalázó poszt, aki egy hajszállal is kritizálni meri ezt a csudálatos országot, ami ellen egyébként egész Európa össze van esküdve.

Komolyan, de ez nekem nem szint. Akkor már inkább a 9 csótánnyal együtt vagyok pizzafutár Angliában, és elázott a tető ma is jöjjön :D

Anna Pollo 2013.05.23. 21:51:32

@mirx: en irtam le. De ha figyelmesen elolvastad volna amit leirtam most ertened, hogy nem azert kerult az orszag ebbe a helyzetbe mert mindenki adot csalt. Tokeletesen egyet ertek. A tenyek makacs dolgok. A nezopontok viszont meglehetosen ellenkezoek lehetnek es az akinek valamirol kialakult nezopontja van azt a tapasztalatom szerint igen nehez meggyozni. Te ilyen embernek tunsz. Ha talan a szerencse a vilag ezen tajara sodor akkor talan meglatod, hogy nem minden feher meg fekete. Vannak arnyalatok.

2013.05.23. 21:52:13

@Pink Elephant: miert Mohoz viszonyitasz? A gorogok 1981 ota az EUban vannak es jo regota eurozonaban is vannak.
Nem ismerem annyira a magyar viszonyokat, hogy arrol nyilatkozzak, de szerintem nem jo hasonlitani. Tenyeket mondtam, te meg viszonyitasz egy teljesen mastipusu orszaghoz/gazdasaghoz/kultuahoz a dolgokat. Pl ciprushoz jobban lehetne oket hasonlitani mentalitas ugyileg, mint a magyarokhoz.

mirx 2013.05.23. 21:53:19

Léptem is, nézek egy kis Boratot, kicsit abszurd-fílingem lett hirtelen. :)

2013.05.23. 21:54:09

@Pink Elephant: bocs, Annanak akaram. Nem neked.

Egyebkent valahol a csaladban vannak felmenoim apai agon. Vannak rokonok is Athenban

Anna Pollo 2013.05.23. 21:56:47

@mirx: megkerdezhetem te mivel foglalkozol es mennyi blogbejegyzest irtal hogy egy masik blogbejegyzo iraskeszseget kritizalod? Senki nem mondta hogy itt minden szep, hanem arrol volt szo miben mas. Nem ertem miert vagy ennyire felhaborodva, beszelgetunk itt es nem erte szemelyedet tamadas. Gyalazkodast eddig meg csak a Te reszedrol latok. Szep estet.

Mrs. Clayton 2013.05.23. 22:03:26

@charlieharper: nem, ez még az olcsóbb ajánlatok közül való volt, akkor ennyibe került, és sztem ma sem jelentősen olcsóbb, egyszerűen, ha nem tudsz a hálózatba visszatermelni és nem tudsz rá pályázati pénzt szerezni, akkor úri huncutság, sőt ugyanez a hőszivattyú is

2013.05.23. 22:06:39

@Jess G: nagyon leesett az ara miota kinaban csinaljak tomegszinten. Ebayen iszonyat olcson vettem.

Csilla Kerepesi 2013.05.23. 22:14:49

Szia! Nagy érdeklődéssel olvastam a cikkedet, mert én is itt (Görögo.) élek már csaknem 10 éve. Két dologgal szeretném kiegészíteni írásodat: az egyik, hogy fontos leszögezni, hogy teljesen más az élet Athénban és vidéken (mint ahogy ez a legtöbb országban így van). A bűnözés, közbiztonsági problémák, bevándorló-probléma, tüntetések, sztrájkok, valóban a fővárosban koncentrálódnak leginkább, nálunk vidéken sokkal nyugalmasabb és biztonságosabb az élet (egy kis tengerparti faluban lakom a családommal Katerini mellett). A másik dolog, írtad, hogy nem tudod mi a különbség a kék egyenruhás és zöld egyenruhás rendőrök között. Segítek megoldani a relytéjt:)) Az én férjem ugyanis zöld egyenruhás... Szóval a kékek a 'valódi', állami rendőrök, a zöldek pedig az önkormányzati rendőrök (municipal police). Az utóbbiak leginkább a parkolással, engedélyekkel, s egyéb helyi ügyekkel foglalkoznak (például nekik jut a hálás feladat, hogy a dohányozni tilos helyeken büntessenek, először őket hívják, ha túl hangos valahol a buli, ha nem működik a közlekedési lámpa, ha valaki koldul és ezzel zavarja a népet, nekik kellene begyűjteni a tengerparton illegálisan áruló bevándorlókat s lefoglalni a hamis szajrét - amit egyébként meg is tesznek - de pár nap múlva megint kint vannak a parton...)

BTBTBT 2013.05.23. 22:15:03

@M. Péter:
Ezt ráfogni mások hozzáállására meg a környezeti tényezőkre?

Igencsak kihagytad a belső indíttatást, mint fontos tényezőt az egyén boldogulni akarásával kapcsolatban.
Attól még, hogy segélyen él vagy kevésbé iskolázott, bőven lehet benne akaraterő (és sokban van is), és neki is áll valami jobbat összehozni. Rasszra való tekintet nélkül.
Akiben meg ez nincsen meg, az akár bűnözik is.

Mrs. Clayton 2013.05.23. 22:16:12

@charlieharper: persze van ismerősöm, aki házilag megcsinálja, nem nagy ész, csak a hatékonyság meg az élettartam nem mindegy, nekem össze volt kötve a központi fűtéssel, amire rá volt csatlakoztatva a kandalló is, az egész országban egyedül a kivitelezőm vállalta h a 3-t összerakja 2 millából, volt aki 4-ért csinálta volna
egyébként ki és hogyan kötötte rá a kínai izédet a hálózatodra?

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 23:02:37

@Anna Pollo: ezt a görög mentőcsomag uzsorakamatra dolgot azért furcsállom kicsit, ha azt nézzük, hogy a kamat nagyjából 5%, ez kb ott van, mint most a magyar állampapírhozam, és nem kapna hitelt Görögország ilyen kamaton a piacról, az egészen biztos. Szóval milyen uzsora?

A feltételek durvák persze igen, talán túl nagy a sebességgel zajlik a mesterségesen felfújt jólét leépítése.

tucano 2013.05.23. 23:31:43

tök jó poszt volt, köszi!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 23:52:12

@szerengeti: Nem csak a kamat a lenyeg. El nem tudod kepzelni milyen abszurd felteteleket szabnak, ami rosszabb mintha 50 %os kamatra adnak a hitelt. Es kvazi ugy gondoljak, hogy barmit kerhetnek, mert gorogorszagnak nincs mas valasztasa. A gorog politikus elit meg a kezuk ala jatszik. De hogy panikoltak amikor Cyprus nemet mondott. Ha egyszer, csak egyszer Gorogorszag nemet mondana en ugy szeretnem latni Merkel es a tobbi arcat. Az lenne az ev fenypontja, komolyan.
Latni kell mindket oldalt, ha Gorogorszag tenyleg csodbe megy (nem ebben a mestersegesen fekentartott allapotban) az nekik is rosz lesz, szoval ha innen nezzuk akkor akar gorogorszag lehetne a zsarolo fel es nem a TROJKA, de sajnos nem igy van.
De azert remelem eljon ez a nap is :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 00:30:59

@Pink Elephant: " De a TROJKA hatasara eltoroltek! "

nem először írod ezt a trojka dolgot, mintegy jelezve, hogy ki a hibás azért, hogy a Görögök szarban vannak. Az a trojka adja a pénzt éppen (de nyugodtan mondhatod, hogy a németek) ami felszínen tartja azt a Görögországot aki a napot lehazudta az égről, hogy több pénzike csorogjon.

Gondolom amikor a vasutas kapott külön juttatást azért, mert kezet mosott vagy időben beért a munkahelyére, akkor nem kutyáztátok ennyire a gonosz trojkát...

Már ne is haragudj, de ugyanaz a duma, mint Mo-al, szuper ország, mindene megvan, de VALAKI MÁS elveszi, kiviszi a hasznot, összefog ellenünk, stb. Görögország jelenlegi elbaszott gazdasági helyzetét a Mo-ihoz nagyon hasonló politikai és pénzügyi döntések sorozata sodorta a jelenlegi helyzetbe, sőt, az Úniónak kellett kifizetni a fedezet nélküli Görög életvitel költségeit, hogy legalább a közös pénz összeomlása ne vigyen más országokat is padlóra.

Szóval kicsit árnyaltabban kéne fogalmazni trojkaügyben. Biztos nagyon kellemetlen megélni a hatásait, és a bőrödön érezni a rossza dolgokat, de ezek nem a gonosz IMF szemétkedései, hanem egyszerűen már nem akarja senki fizetni a görögök cehhjét.

Egyébként érdemes odafigyelni, a mai görög helyzet a holnap Mo-i helyzete. Jobb lenne megelőzni a dolgot, mert Mo-nak nincs tengere meg 20% turizmusa, de még euroja se.

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 00:42:21

@Pink Elephant: " Ha egyszer, csak egyszer Gorogorszag nemet mondana en ugy szeretnem latni Merkel es a tobbi arcat. Az lenne az ev fenypontja, komolyan. "

és akkor te éhendöglesz a többi göröggel együtt. ja, szerintem is megéri

M. Péter 2013.05.24. 00:42:33

@GERI87: Nagyot tévedsz. 1971-ben megszűnt a szabad bevándorlás a Brit Nemzetközösségből. Ezután a ghánaiak és a magyarok azonos elbírálás alá estek.

M. Péter 2013.05.24. 00:57:32

@Pink Elephant: Sajnos nagyon is hihető, hogy nem kellett sokáig keresniük olyan helyet, ahol nem adtak nyugtát. Egészen más területen van személyes tapasztalatom a görögökkel. Az egyetemen a két nemzetiség, amely legtöbbet csalt a vizsgákon, pontosabban amelyet legtöbbször elkaptak, a kínai és a görög volt. Kínaiból sokkal több volt, így ha a diákok számához mérjük a csalók számát, akkor a görögök vezetnek.

GERI87 2013.05.24. 02:07:07

@M. Péter:

Én máshogy tudom, de majd utána nézek...

mzgldr 2013.05.24. 02:19:44

@pappito: ja ez tényleg olyan volt mintha az MNO-t olvasná az ember.

Inkább kezet csókolhatnának a németeknek a szupermarketben, hogy még mindig hajlandó ott költeni a pénzét. A görögök meg tényleg nem adnak számlát, az ilyen abszurd 'két hete bevezették hogy mindent el kell rakni különben hűha' törvények meg semmit nem érnek. Szilveszterig még úgyis lesz öt kormányváltás. Sajnos Görögország elindult a perifériára és azt kell mondanom, hogy ahhoz képest még Magyarországon is sokkal fényesebbek a kilátások.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:31:18

@pappito:
Csak hogy tisztazzuk, en egy szoval sem hibaztatom a Trojkat azert hogy gorogorszag csodben van. Ezt egy szoval sem mondtam. En azt mondtam, hogy a trojka hatasara milyen intezkedeseket vezettek be. Es azt is mondtam, hogy a gorog politikusok ugyanolyan hibasok, mert elfogadjak a penzt es teszik amit mondanak nekik. De igy az hogy mi megy ma gorogorszagban az a trojka es a gorog politikusok hibaja, az hogy hogy jutottunk el idaig, az egy masik kerdes.
Egyebkent meg azert emlegetem a trojkat, mert hat feljott a tema...
En egy szoval sem mondtam, hogy itt valaki mas elveszi a szuper orszag feelinget....de jo lenne picit tagabban belenezni a dolgokba, nem gondolod? Az a korosztaly ami ma szenved az totyogo kisgyerek volt amikor a tobbiek rosz dontest hoztak es elvesztegettek a penzt....Ezen kivul azk akik tenylegesen eltuntettek a penzt (akar itt akar mo-on) soha az eletben nem fognak hianyt szenvedni semmiben. De mi, akik akar vetlenek is vagyunk a dologban szenvedunk, a mindennapjainkkal es a jovonkkel jatszanak....
Ha pedig nem akarnak fizetni a gorog cehhet, ahogy mondod akkor nekik van valasztasi lehetoseguk, ne tegyek....ennyi.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:33:59

@pappito: és akkor te éhendöglesz a többi göröggel együtt. ja, szerintem is megéri
Eloszor is szep valasztekos....koszi. Masodszor pedig nem GOrogorszag lenne az elso allam ami csodbe megy, de gondolom ezt te nem hallottad....biztos foci ment a tvben amikor ez tortent. Ha egy orszag csodbe megy attol meg nem all meg a vilag. De ha mar itt tartunk, lehet hogy valalmi jobb jonne utana....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:36:44

@M. Péter: Orulok, hogy az egyetemi eveid alatt ilyen szeleskoru tapasztalaid voltak...voltak nekem is. Pl total reszeg nemet diakokrol akik meg mindig reszegen mentek vizsgazni. Szerintem nem nezmetiseg fuggo hogy ki csal egy vizsgan, hanem szemlyiseg fuggo. Egyebkent pedig barhova mesz mindig lehet talalni olyan heleyet ahol nem kapsz szamlat, nem is kell keresni nagyon. Szerintem a gorog semmivel sem rosszabb mint a tobbi nemzet. En evekig dolgoztam mo-on a vendeglatasban es ahol lehetett el kellett felejteni a blokkot....errol ennyit.

2013.05.24. 02:38:46

@Pink Elephant: @Csilla Kerepesi: @Anna Pollo: Nagyon erdekes poszt, erdekes tema, ilyenekert erdemes olvasni a Hataratkelot... Kar hogy keson ertem ide ma ejjel. Ha meg olvassatok a kommenteket, lenne egy par hulye kerdesem:
- ciganyokkal kapcsolatban: ok gorog ciganyok vagy kelet-europai bevandorlok? (Nem, nem rasszista vagyok hanem mukedvelo antropologus, ezert erdekel);
- afrikai arusok a tengerparton: mar a valsag elott sem ertettem, komolyan, miert csinaljak ezt? Vesz toluk barki is valamit? Tenyleg meg lehet elni ebbol az arusitasbol barmilyen szinten - es ha nem, akkor mibol elnek?;
- nagyon megdobbentem ezen hogy arvahazba adnak gyerekeket mert nem tudjak oket eltartani; ez tenyleg igy van, nincs valamilyen megoldas arra hogy egyutt maradjanak a csaladok?;
- ugy vettem eszre hogy a valsag ellenere a gorogok kozel sem annyira hajlamosak kivandorolni mint pl. a spanyolok - ez szerintetek is igy van, es ha igen, vajon miert?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:39:10

@mzgldr: Inkább kezet csókolhatnának a németeknek a szupermarketben, hogy még mindig hajlandó ott költeni a pénzét. A görögök meg tényleg nem adnak számlát, az ilyen abszurd 'két hete bevezették hogy mindent el kell rakni különben hűha' törvények meg semmit nem érnek. Szilveszterig még úgyis lesz öt kormányváltás. Sajnos Görögország elindult a perifériára és azt kell mondanom, hogy ahhoz képest még Magyarországon is sokkal fényesebbek a kilátások.

Jol van, majd vacsora elott az aldasnal imankba foglaljuk a nemet nemzetet.
Egyebkent nem ket hete vezettek be, hogy el kell rakni a szamlat. Es nem tudom, te mennyire szeretned ev vegen elmagyarazni az adohivatalnak, hogy mennyi kenyeret vettel ebben az evben?!
Es remeljuk, nem lesz meg ot kormanyvaltas, mert az fizikailag is keptelenseg lenne ;) hala istennek :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 02:39:19

@mzgldr: ez a számlaadás mizéria egyébként nem érdekelne senkit, de azért egy Eu-tag és Euro zóna tag országtól elvárhatja a közösség, hogy legalább kedje meg a financiális civilizálódást. Ehelyett kaptak egy grimm összest az euro bevezetése előtt, utána meg vállvonogatásokat és a közös pénzből szociális elfekvő építést (állami munkahelyek). Aztán amikor az összes lóvét eltapsolták, a németek kihúzták őket a szarból, és most, hogy a németek azt mondják, hogy nincs több pénz, csak ha be vannak tartva a feltételek - na most jön a trojkázás meg németezés. Ez nagyon rossz pálya.

Ez a "megnézném én merkel arcát" duma meg jól hangzik, csak nehogy egyszer merkel akarja megnézni a görögök arcát miután bezárta a pénzesfiókot.

Európa nagyon komoly válságba került (ez nyilván nem kizárólag a görögök sara) és a németek torkán már nem nagyon lehet letuszkolni további országok kimentegetését, és ugye azt a lóvét meg is kell termelni valahogy. A görögök után a portugálok is eléggé belehajoltak és ott van Spanyolország is a maga gazdasági helyzetével...

Sajnos ez a "mindenki ellenünk van" meg az "unortodokszia" meg ezek az emocionális alapú hisztik jók a belpolitikai szavazatszerzésre meg a strukturális problémák cserbenhagyásának leleplezésére, de amikor a nagyfiúk asztalánál kéne játszani, akkor ezek elszállnak, mint a fing a szélben.

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 02:44:19

@Pink Elephant: ha nincs pénz, akkor nincs mit zabálni, nem bonyolult. Egyelőre Görögország az eu köldökzsinórján lóg, az finanszírozza a napi működést. Nem megsértődni kell, senki nem mondja, hgoy a görög ember az gonosz vagy hülye vagy megérdmli vagy akármi. Egyszerűen a tényeket kell nézni és semmiből nem lesz valami.

Már bocs, de senkit nem érdekel, hogy a jelenlegi generáció még pelenkás volt, az a kérdés, hogy most mi van. Gondolod a csőd olcsóbb lesz/lenne? Attól a jelenlegi adósság nem tűnik el, sőt, csak komolyabb lesz, mert jó eséllyel jön vissza a drachma.

2013.05.24. 02:44:51

@Pink Elephant: Nem vagyok gazdasagi szakember, de kivancsi vagyok ezt mire erted - miert lesz az 'rossz' a tobbi EU orszagnak ha Gorogorszag vegleg csodbe megy?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:48:35

@Mirjam2: Nagyon erdekes poszt, erdekes tema, ilyenekert erdemes olvasni a Hataratkelot... Kar hogy keson ertem ide ma ejjel. Ha meg olvassatok a kommenteket, lenne egy par hulye kerdesem:
- ciganyokkal kapcsolatban: ok gorog ciganyok vagy kelet-europai bevandorlok? (Nem, nem rasszista vagyok hanem mukedvelo antropologus, ezert erdekel);
- afrikai arusok a tengerparton: mar a valsag elott sem ertettem, komolyan, miert csinaljak ezt? Vesz toluk barki is valamit? Tenyleg meg lehet elni ebbol az arusitasbol barmilyen szinten - es ha nem, akkor mibol elnek?;
- nagyon megdobbentem ezen hogy arvahazba adnak gyerekeket mert nem tudjak oket eltartani; ez tenyleg igy van, nincs valamilyen megoldas arra hogy egyutt maradjanak a csaladok?;
- ugy vettem eszre hogy a valsag ellenere a gorogok kozel sem annyira hajlamosak kivandorolni mint pl. a spanyolok - ez szerintetek is igy van, es ha igen, vajon miert?

En meg itt vagyok, probalok valaszolni:)
Szoval a deli nepek sokkal osszetartobbak, a csalad sokkal fontosabb ezert nehez a kivandorlas. Es sokaknak van annyi eszuk, hogy szamolnak mielott kimennek, ez azert fontos, mert amig mondjuk egy fizubol itt szerenyen megel a csalad, amit egyikuk kulfoldon keres, kint mar nem biztos.Sokan nem engedhetik meg maguknak hogy osszepakolnak mindent es elkoltoznek masik orszagba, igy csak a csaladfenntarto megy. Azt is szamitasba kell venni, hogy enm feltetlenul akarjak felszamolni a teljes eletuket, auto, haz, telek, stb, igy megint csak az egyik vagy mindket szulo megy kulfoldre dolgozni, mert remelik hamnarosan jobb lesz es akkor visszajohetnek es folytathatjak az eletuket.
Van voroskereszt es etelosztas, de sajnos sok csalad vesziti el az otthonat, es akkor mar a segelycsomag sem segit. Tenyleg vannak akik erre keszerulnek. Van most sokfele segitseg, ingyenes orvosi klinikak, szaraz etel osztas, a templom ahol tud etelt oszt, onkentesek osztanak levest, de ezek csak feluleti kezelesek...sajnos. Es en nem tudom nem megerteni azt a szulot, aki ugy gondolja, hogy napi egyszeri leves nem eleg a gyereknek, az arvahazban legalabb enni kapnak. Ez is egyfajta szuloi gondoskodas, tudni mikor mar nem tudod egyedul megoldani.
En oszinten nem tudom, hogy mibol elnek. Sokan kapnak segelyt, korhazi szamlat nem fizetnek, es valamit a turistak vesznek...a gorogok kevesbe...De szerintem nem a tengerparton turolkozot arulo a legrosszabb, hanem az amelyik a te boltod elott arul. Pl.: van egy taska boltod athenban, te fizetsz berleti dijat, adot, jarulekot, stb, aztan az afrikai meg a boltod elott arul hamis taskat, olcsobban es o nem fizet se adot, se berleti dijat, se semmit....
Vannak itt szuletett ciganyok es vannak bevandorlo ciganyok. is-is , en talalkoztam mindkettovel, bar nem nagy a kulonbseg....

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 02:48:40

Mo-nak is mindenféle szigorú feltételeket kellett betartania (hiánycél pl.), hogy hozzáférjen a szükséges forrásokhoz, az is fájt eléggé és áldozatokat kívánt. Görögék sokkal durvábban elgaloppírozták magukat és még az árfolyammal/inflációval játszadozás se maradt a kezükben, mint eszköz, mert euro van.

De valahogy durván vágni kell és ennek csomó olyan csávó lesz az áldozata akik egyébként pompás mozdonyvezetők meg pékek meg tanárok.

2013.05.24. 02:56:07

@Pink Elephant: Koszonom a reszletes valaszt, tenyleg nagyon jo poszt, koszonjuk hogy megirtad. Kitartast kivanok neked, fogalmam sem volt hogy ilyen nehez a helyzet Gorogorszagban. Itt Londonban gyakran talalkozom uj bevandorlokkal Spanyolorszagbol, de az o leirasaik alapjan Spanyolorszagban messze nem annyira komoly a helyzet mint amit te Gorogorszagrol leirtal. Mivel uj gorog bevandorlokkal szinte soha nem talalkozom, naivan azt gondoltam hogy a gorogorszagi valsag sem lehet annyira komoly - latom hogy tevedtem.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:57:35

@Mirjam2: Nem vagyok gazdasagi szakember, de kivancsi vagyok ezt mire erted - miert lesz az 'rossz' a tobbi EU orszagnak ha Gorogorszag vegleg csodbe megy?
De orulok ennek a kerdesnek :)
Szoval amikor eloszor Go elojott azzal, hogy gyerekek gaz van, mert csodbe megyunk, akkor naygon megijedtek a tobbi europai orszagok, mert mivel itt euro van, ha az egyik csodbe megy akkor az hatassal lesz a tobbire is. Szoval kor azt mondtak, hogy segitenek, mert hat felkeszuletlenul erte oket. Igy ha akkor ment volna csodbe gorogorszag akkor huzta volna magaval a tobbit is. Mivel Go. volt az elsok kozott aki azt mondta baj van, es akkor "meg nem " tudtak, hogy vannak igy tobb orszagban is nagy bajt okozhatott volna. De mind a mai napig fent all a veszely, hogy ha gorogorszag csodbe megy, akkor elindithat egy domino jatekot, olaszorszag, spanyolorszag, portugalia, irorszag, es ha ezek az orsagok egymas utan mondannak csodot akkor valalmi hasonlo kovetkezhetne be mint 1929-ben. Erre akkor a vilag nem volt felkeszulve, ezert sumakoltak, tartottak GO-t a felszinen a tobbivel egyutt. De ma ha csodbe menne Go akkor mar biztos hogy olyan gyorsan tudna magaval huzni a tobbit is, mert az elmult ot ev eleg volt ahhor hogy pl nemetorszag biznyos ovintezkedeseket tegyen, most ezert koveteloznek, es ezert nem voltak olyan szigoruak ot evvvel ezelott.
Az egesz vilagra hatassal lenne, ha az auro mint fizetoeszkoz bedolne, de ha nem is dol be teljesen, kepzeld csak el mi lenne ha mondjuk "csak" Go es spanyolorszag dol be, nyilvan az auro erteke gyorsan valtozna, es mindenki akinek euroja van szbadulna tole. Sok orszag az anno aranytartalekait dollara vagy eurora cserelte, ez sulyos gondokat okozhatna vilagtszerte.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:59:04

@Mirjam2: Nagyon szivesen, a valsag sulyos ha erzed. Ha nem akkor persze kit erdekel. Ez mindenhol igy van, ha valaki gazdag akkor annak nem nagyon szamit hogy valsag van e, de az atlagembernek sajnos faj....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 03:02:07

@pappito: ha nincs pénz, akkor nincs mit zabálni, nem bonyolult. Egyelőre Görögország az eu köldökzsinórján lóg, az finanszírozza a napi működést. Nem megsértődni kell, senki nem mondja, hgoy a görög ember az gonosz vagy hülye vagy megérdmli vagy akármi. Egyszerűen a tényeket kell nézni és semmiből nem lesz valami.

Már bocs, de senkit nem érdekel, hogy a jelenlegi generáció még pelenkás volt, az a kérdés, hogy most mi van. Gondolod a csőd olcsóbb lesz/lenne? Attól a jelenlegi adósság nem tűnik el, sőt, csak komolyabb lesz, mert jó eséllyel jön vissza a drachma.

Okos, ha nincs penz nincs mit enni. Bravo, erre egyedul jottel ra? Vagy sugtak? Mielott penz volt mi volt?
Nah?
Segitek!
Cserekereskedelem!
Egyebkent meg ez a legofntosabb a jelenlegi generacio, mi vagunk a jovo, meg az utanunk erkezok. Senkit nem kellene hogy erdekeljen, hogy mi volt. Az a fontos mi lesz!

2013.05.24. 03:03:51

@Pink Elephant: Ja ertem, foleg az euro miatt lenne gond. Ebben van valami, mar amennyire en laikuskent meg tudom itelni. Hat meg egyszer sok szerencset es kitartast kivanok - most aludnom kell mert holnap munka, es hosszu ido utan eloszor nem ugy fogok bemenni hogy jaj ma is dolgoznom kell, hanem oszinten orulok hogy van munkam es nem kell paraznom hogy nem fizetnek a honap vegen. Mar csak ezert is megerte a posztot elolvasni, enyhen szolva mas megvilagitasba helyezett hetkoznapi dolgokat.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 03:15:16

@Mirjam2: koszonom szepen, es orulok hogy tetszett. En is igy szoktam mas megvilagitasba helyezni a dolgokat. Mi meg fizetjuk a szamlakat, telen meg futunk, es van egy tanyer meleg etel mindennap az asztalon, es egyutt vagyunk, mas meg nem szamit!!!

mzgldr 2013.05.24. 03:19:17

@pappito: ja a röhej meg az, amikor a görögök azzal jönnek, hogy na de mi találtuk fel a demokráciát, mint végső érv. Szerintem Görögországban pont az történt, mint ami itt történt volna ha győztesen jövünk ki a 90-es évekből. Egy darabig menetelő gazdasság -> óriási állami vízfej -> szükségtelen presztizsberuházások -> osztogatás. Még így is majdnem bementünk az erődbe mi is, de szerencsére ez nem következett be, így most nem is érint minket olyan érzékenyen. Több ezer eurós látszatfizetéseket felvenni látszatmunkáért biztos jó dili egy darabig, csak utána még szarabb megint 500 eurót keresni, ahol a gazdaság valós teljesítménye van.

@Pink Elephant: én semennyire nem szeretném, szerintem hibás ötlet. Azt sem szeretném, ha Görögo. csődbe menne. De így, hogy 'úristen megnövelik az adót, akkor juszt se fizetem be, kibaszok én mindenkivel, holnap tüntizés' mentalitás uralkodik, nem sok esélyt látok másra.

A cserekereskedelemhez meg sok sikert. Működött amíg búzát kellett lóra, meg fazékra cserélni, de most hány olajcserét adnál egy hajvágásért? Egy monitor hány duguláselhárítást ér? Egy cipő egészen pontosan hány óra grafikai tervezőmunka? Egy vérvétel hány kiló dinnye?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 03:35:34

@mzgldr: a cserekereskedelem arra volt valasz hogy ha nincs penz... Csak azt akartam szemlelteni, hogy az ember letezett a penz elott is. A penz nem minden, vagy ha valakinek az akkor sajnalat. En a hajamat magam vagom,.szoval nem tudom hany fazekat cserelne valami plazacica egy hajvagasra ha egyaltalan tudja mi az a fazek. Nagyon el vagyunk kenyelmesedve ugy alalaban a foldon....
Azt hiszem bele kellett volna irnom a pisztba, hogy itt sokan azert tuntetnek hogy egyaltalan fizut kapjanak. Kepzeld csak el hogy nem kapsz fizut mondjuk 3 honapig, te sztrajkolnal? Mert en tudok olyat aki 6 honapja nem kap fizut es nem sztrajkol. Egyebkent a sztrajk egyfajta velemenynyivanitas, azt szabad.

2013.05.24. 04:35:33

@Pink Elephant: Sajnos nem nagyon értitek ti ott Görögországban hogy miért tartotok ott ahol. A német adófizetők nélkül pedig a párodnak talán már nem is lenne munkája, fizetése. Gondold meg, hús-vér hétköznapi emberek vannak a Trojka mögött is. Az IMF-be is adófizetők adják a pénzt, akik más országokban próbálják eltartani a családjukat. Olyan dolgozók, akik egész nap dolgoznak és nem sziesztáznak.

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 04:37:51

@Pink Elephant: " Sok orszag az anno aranytartalekait dollara vagy eurora cserelte, ez sulyos gondokat okozhatna vilagtszerte."

" A penz nem minden, vagy ha valakinek az akkor sajnalat"

ezek után szerintem ne vitatkozzunk, szerintem halvány fogalmad sincs, hogy hogyan működik egy ország gazdasága.Pláne hogy egy közös pénzrendszer.

" telen meg futunk, es van egy tanyer meleg etel mindennap az asztalon, es egyutt vagyunk, mas meg nem szamit!!!"

Ez becsülendő hozzáállás, gratula. A posztodban egyébként sok olyan részlet volt, amit nem ismertem, vagy amit csak úgy tud meg az ember, ha ott él, hasznos volt mindenféleképpen, köszönöm, hogy fáradoztál vele és megosztottad velünk. Komolyan.

rumitom 2013.05.24. 05:21:36

@pappito: ja, a nemetek mentik az eurot es az Eu-t, mivel ok a legnagyobb nyertesei is a kozos piacnak es a kozos valutanak :) a vilagpolitika nem a jofejeskedesrol szol. azert mentik mert erdekuk.

az uzsorakamat meg az, amikor nemetorszag 2%-t felveszi a hitelt, es tovabbadja gorogorszagnak 5%-t. ezert persze kar lenne a nemeteket hibaztatni, hiszen ezert a 3%-t ovek a nem fizetes rizikoja, amit a szabad piac csak 30%-t vallalt be.

A merkel meg azert (is) kemenykedik, mert neki is meg kell felelnie a sajat valasztoinak, ahol szinten nem mindenkinek fenekig tejfel (hartz 4 pl), bar nyilvan a vilag nagyreszehez kepest irigylesre melto, de az atlag nemetnek nem feltetlenul konnyu megmagyarazni miert is jo elsosorban pont Nemetorszagnak ha penzelik az eu-t es a gorogoket no matter what

Crete 2013.05.24. 06:39:25

@Pink Elephant: Mi Kretaba szerettunk bele :)

2013.05.24. 08:01:57

@tanato: Attól még, hogy megkapja a francia állampolgárságot, még legbelül nem változik meg. Én sem leszek angol csak azért, mert megkapom az angol állampolgárságot.

tanato 2013.05.24. 08:10:10

@Philosoraptor: Ez igaz,csak arra értettem,hogy ott a bevándorlók és annak gyermekei sokkal jobban integrálódnak a francia társadalomba mint itthon a cigányok,minden foglakozási ágban,szakmában képviselve vannak,a rendőrtől,orvostól,lelkésztől át a postásig,buszsofőrig,mindenféle szakmunkásig.Itthon ugye meg egy cigány rendőr vagy orvos ritkaságszámba megy,ha ilyen néha előfordul csudájára járnak az emberek és még újságcikk is születik róla.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.24. 08:14:09

@Pink Elephant: ez az, amit az adóssághoz való hozzájárulás címén kell befizetni, vagy ez más?

nála olvastam erről: www.eviasziget.hu/

2013.05.24. 08:18:22

@Pink Elephant: Az államcsőd nem biztos, hogy olyan jó "móka".

2013.05.24. 08:27:08

@tanato: És akkor el is jutunk oda (amin ment a vita elég keményen), hogy a cigányok nem akarnak integrálódni v. csak a hátrányos megkülönböztetés miatt nem tudnak kitörni a helyzetükből... Ha a saját tapasztalataimra hagyatkozom, akkor inkább az elsőre tippelnék. Amíg az ember ismer "normális" cigányokat, addig nem mondhatja azt, hogy mindegyik naplopó, hiszen ez általánosítás lenne. Az a baj, hogy ez egy igen összetett és érzékeny probléma, mert akinek falun rendszeresen ellopják az állatait, meg a termesztett növényeit, az egy kicsit másképp fogja gondolni. Szóval én azt mondom, hogy biztos vannak kivételek, de a többség az nem akar dolgozni, mert ilyen a neveltetésük.

Elég megnézni, hogy Spanyolországban v. Olaszországban mit művelnek/műveltek...

2013.05.24. 08:29:37

@tanato: te a maghrebiektol beszelsz. Messze legkevesbbe radikalis muzulmanokrol.

tanato 2013.05.24. 09:34:10

@charlieharper: Pontosan,én főleg velük találkoztam FR.-ban.Nagyon jól integrálódtak,szerintem,persze én a magyarországi cigányok integrálódását vettem alapul./illetve annak hiányát/.A franciák szerint azért ott sem tökéletes a folyamat az arabokkal és az afrikaiakkal.Persze a román cigányokat ők is hamar kiebrudalták,akik nemigen integrálódtak.

tanato 2013.05.24. 09:36:39

@Philosoraptor: A lényeg az itthoni cigánysággal az,hogy az integrálódni akaró és azt nem akarók között nem jó a százalékos arány az utóbbiak javára.Ez egy 30-40 év múlva nagyon komoly probléma lesz.,akár az ország belebukhat.

nyuszigonosz 2013.05.24. 09:38:16

@cougarcat: Hiába, aki nem akarja megérteni az ilyet, az sajnos vagdalkozni fog, saját igazát asztalcsapkodva. Mármint a poszt írója.
Kár pedig, mert a posztja tényleg érdekes, informatív.

tanato 2013.05.24. 10:16:20

@tanato: A lényeg az hogy legyünk szolidárisak a görögökkel,már bárkivel,bármikor megtörténhet hogy hasonló helyzetbe kerül,elveszti a lakását,állását és éhezni fog.Hisz mind egy államban élünk,nevezetesen az Unióban.Engem nagyon megfogott ez a francia reklám,főleg ezen post után.

kriosz 2013.05.24. 10:18:14

@nyuszigonosz: Ne röhögtess már, talán mi jobban értjük mint a posztoló aki ott él???? Ugyan miből, a hírekből az újságból? Azt írnak, amit akarnak.
Hibásak a görögök , persze hogy hibásak de nehogy már elhiggyem hogy az EU nem tudott arról hogy mi megy náluk évek óta mert ez nem most kezdődött. Mi a fenének nem szólították már fel őket évekkel ezelőtt hogy hé hoppá nem lesz ez így jó? Miért adták nekik évek óta a hitelt? Miért nem engedték őket becsődölni? Miért engedték hogy nem az EU rendszere szerint gazdálkodjanak??

kriosz 2013.05.24. 10:19:21

@tanato: Egy nagy szinjáték és mi vagyunk benne a kis bábfigurák.

kriosz 2013.05.24. 10:28:20

Akit igazán érdekel kicsit mélyebben a helyzet az ezen a blogon többek között a mostani helyzetről de so kmás érdekességről is olvashat, csak ajánlani tudom:
www.gorogkaland.com/

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:13:24

@Philosoraptor: Egy szoval sem mondtam, hogy jo moka. De nem biztos hogy rosszabb.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:23:05

@kriosz: Nagyon jol latoda helyzetet. Mi csak babuk vagyunk. Es a EU tudta jol mi megy itt vagy portugaliaban, vagy spanyolorszagban vagy barhol mashol. Minden oldal hibas, es ezt en is mondtam feljebb. De igazabol szerintem nem a hibast kell keresni, mert azok ugyse bunhodnek meg, hanem megoldast, hogy jobb legyen. Ne csak nekunk, hanem a gyerekeinknek is.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:32:42

@cougarcat: Sajnos nem nagyon értitek ti ott Görögországban hogy miért tartotok ott ahol. A német adófizetők nélkül pedig a párodnak talán már nem is lenne munkája, fizetése. Gondold meg, hús-vér hétköznapi emberek vannak a Trojka mögött is. Az IMF-be is adófizetők adják a pénzt, akik más országokban próbálják eltartani a családjukat. Olyan dolgozók, akik egész nap dolgoznak és nem sziesztáznak.

Sajnalom, hogy ugy gondolod pont azok enm ertik akik benne elnek. Ugy gondolod, hogy itt csak sziesztaznak es adotcsalnak, hat akkor valoszinuleg ez egy nagyon rosz orszag es nem is erdemli meg a segitseget a kemenyen dolgozo adofizeto tisztesseges eu polgaroktol, ugye?
Tudod az aki ilyen kijelentest tesz, annak kivanom hogy sose kelljen annyit dolgoznia, mint a paromnak (hamar emlegetted).

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:34:18

@nyuszigonosz: Hiába, aki nem akarja megérteni az ilyet, az sajnos vagdalkozni fog, saját igazát asztalcsapkodva. Mármint a poszt írója.
Kár pedig, mert a posztja tényleg érdekes, informatív.

Koszonom, ez kedves volt. Orulok, hogy te meg @cougarcat ilyen jol ertitek helyettunk is akik itt elnek.

nyuszigonosz 2013.05.24. 15:43:09

@Pink Elephant: Az ottani szituációt természetesen te, aki ott élsz érzékeled.
Ami nekem nem tetszik a kommentjeidben: a németek mint a legnagyobb ellenség vázolása.
Nem ök a legnagyobb ellensége Görögországnak. Görögországot a saját politikusai juttatták oda, ahol most van.

MágnásMiska 2013.05.24. 15:47:44

Nagyon tetszett az írás!

Régóta először van az, hogy olyan hozzászólások érkeztek, amik nem a "mit főztél..., meg mi az USA-ban, Albániában, Izlandon, UK-ban....stb."típusú saját sztorikkal szórakoztatják önmagukat a kommentelők, egymás mellett elbeszélvén, hanem ténylegesen az írásra reflektált a nagy többség!!! :))))

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:48:15

@nyuszigonosz: En nem vagyok nemet ellenen es talan nem sikerult megertened teljesen amiket mondtam. ELoszor is mondtam, hogy ket oldali a hiba. Ez is hibas az is hibas. Hibas a gorog politikai elit mert elfogadja es az atlag emberen kenyszerul leverni a port, es hibas a trojka is mert ad hitelt, aztan meg sopankodik es kovetelozik. Es nem mondtam, hogy csak a nemetek, ezert hasznaltam a trojka kifejezest, ami itt teljesen elterjedt, mindenki igy hivja az eu-imf-ec kis haromszoget, mert rovidebb. Ami miatt felreerthettel, az az mert Merkelt a neven neveztem, de o szemely szerint eleg nagy szerepet jatszik es sokszor vannak "kedves" kis megszolalasai, amit hidd el itt nem vesznek szivesen, sot....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 16:01:48

@nyuszigonosz: Itt teny is valo, hogy van egy foku nemetellenesseg. Az ember altalaban ha merges, vagy szenved, akkor kell egy bunbakot talalnia akit hibaztathat. Es ne ertsd felre a gorog emberek tudjak, hogy ok ugyanugy felelosek, de ha megnezed a tunteteseken keszult kepeket sokszor latni kulonbozo nemet es Merkel ellenes posztereket, kepeket, szlogeneket. Nyilvan mivel en itt elek, sokkal tobbet hallok a trojka elleni ervekbol. Itt a komedias a tv-ben eloszerettel teszi be Merkelt kulonbozo kis videokba, vicces jelenetekbe, itt mas a kozhangulat mint kivulrol. Mas itt olvasni a hireket, es mas kulfoldrol olvasni gorog hireket. Azt hogy az emberek hogy ereznek, azt csak akkor tudod meg ha itt elsz. Es ha sokan vannak korulotted akik szenvednek es nem csinaltak semmit, hogy megerdemeljek, akkor elobb utobb ha akarod ha nem lesz neked is velemenyed es te is ki akarsz majd allni mellette.

tanato 2013.05.24. 16:35:53

@Pink Elephant: Nagyon szívesen,véletlenül bukkantam rá,de pont ide illik.

kriosz 2013.05.24. 16:58:03

@Pink Elephant: Csak sokszor eltűnődöm hogy hagyják hogy megoldják a görögök v. inkább kihasználják a helyzetet.
Ki kellene passzintani a politikusaik 98%-át, tiszta új lapokkal kezdeni és logikusan megoldani a dolgokat. A régi káosz most aztán abszolut nem segít.

kriosz 2013.05.24. 17:02:46

@Pink Elephant: A görörg kimegy , tüntet és arccal és névvel szidje azokat akiket hibáztat. Gondolod hogy csak Merkel kap a fejére? A görög politikusok nem mernek kimenni az utcára mert megdobálják őket és gyűlik köréjük a nép. A nemzeti ünnepeken nem mernek részt venni a politikusok mert megdobálják, lekiabálják és még ki tudja talán mi történhet velük.
Tudják a görögök is hogy hibáztak, beleélték magukat a jólétbe, dolgoztak de jól éltek, nem voltak hatalmas problémáik. És ugye természetükből adódóan amúgy sem egy sok t problémázós nép.
Most gyökeresen megváltozott minden és nem olyan egyszerű az átállás, a szemléletváltás, főleg hogy ennyire kilátástalan a helyzet.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 18:59:51

@kriosz: POnt ezt mondtam a posztomban, hogy nem engedik az embereket hogy megnezzek a gyerekeiket a felvonulason, mert attol felnek, hogy a merges tomegek nekik mennek.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 19:05:01

@kriosz: mi is sokat szoktunk tunodni, de ez nem megoldas igy ahogy most csinaljak....
98%-at? Kit tartanal meg?
Az a baj, hogy mindenki csak sajat magat nezi es nem azt mi lenne jo mindannyiunknak, vagy hosszu tavon.
A hitelek nem megoldas, nem elhtunk orokke hitelekbol...es ezt nem csak az atlagembernek (aki hajszaritot vesz hitelre), hanem a politikusoknak is meg kellene erteni. A rendszer nem mukodik talan ideje lenne belatni, es jo lenne vegre egy ami hanem is tokeletes, de ennel jobban mukodne.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.24. 19:18:47

@Pink Elephant: Miféle mérges tömegek? Békés, a tarthatatlan helyzet miatt utcára vonult tüntetők. Igazuk van, traktorral bele az akropoliszba.

kriosz 2013.05.24. 19:59:16

@Pink Elephant: Egyébként én még mindig azon csodálkozom, a görögöket kissé ismerve hogy nem lett egy hatalmas mindent átfogó balhé. Nem mondom hogy alegjobb ötlet de tényleg amiket megcsináltak velük az utóbbi két évben nem semmi. Még akkor is ha ők is hibásak.
Ja, hogy kit tartanék meg hahahaha jó kérdés, csak udvariasságból hagytam meg azt a két százalékot :) . Senkit, ki kéne pucolni az egész kócerájt, azért nem is haladnak igazán előre mert nem mernek egymás tyúkszemére lépni.

M. Péter 2013.05.24. 21:46:28

@Pink Elephant: A részeg diák nem sért semmilyen szabályt, leginkább magával tol ki, ha rosszabb jegyet kap, mintha józanul vizsgázna.

A sok puskázó és másoló görög diák azt mutatja, hogy az iskolában ez sokkal megszokottabb volt, mint más országokban. Ha így nőnek fel, akkor felnőttként is így fognak majd viselkedni.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 23:18:25

@kriosz: En megmondom oszinten volt par olyan pillanat az elmult evekben hogy az ember azt hitte, na hat ezt mar nem turhetik tovabb...ezert tuti egetni fognak. De valahogy mindig ugyanaz tortenik, kimegy 5000 rendor, 500 000 tunteto, kicsit kiabalnak, kicsit felvonulnak, kicsit dobaloznak, aztan azt mondjak ez nekunk nem tetszik, valtoztassatok, aztan a politikusok elmondanak egy par hat mi nem tehetunk semmit, nekunk azt kell tenni amit nekunk parancsolnak, sorry-t aztan a tuntetok hazamennek egy vagy ket nap utan. Aztan par het mulva ugyanez.... En ezt nem ertem, szerintem addig kellene sztrajkolni amig valalmi tortenik...de hat ez az en szemelyes velemenyem, meg az is hogy ha igazan akarnak szerintem a fel millio lazan ledonthetne a rendoroket....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 23:19:27

@én már a fény gyermeke vagyok: mert ha az akropoliszt ledontik attol jobb lesz? Inkabb arra gondolsz hogy vasvillaval a parlamentbe, nem? hadd szaladjanak a politikusok :)

tableno 2013.05.25. 19:11:21

Te jó isten, csak most olvastam el ezt a posztot, és az első reakcióm: mi a jó istenért akarna valaki ilyen helyen élni?! Ha napfény kell, lazaság és rossz közbiztonság, irány Latin-Amerika, ott legalább jól megy a gazdaság, és lehet pénzt keresni!

onewayticket 2013.05.25. 22:26:47

"Ha végigmész Athén utcáin, nem tudsz úgy lépni, hogy ne kérne valaki."

Budapest (Pest, belváros) ugyanez!
Csak itt a mozgó árusok az aluljárókban és a nagyobb tereken (pl. Blaha) vannak, de általában nem követik az embereket. Az emberek nyakába mászó "árusok" Romániából jönnek és alig beszélnek magyarul...
Ami még aggasztóbb: Bp. V. kerület, valaha volt kereskedelmi központ csili-vili üzletekkel, most hajléktalanok fekszenek a kapualjakban (és oda is piszkítanak!!!), kínai gagyi cipőboltok vagy még azok sem: üres üzletek. :P

Itt viszont csak a külföldi turisták üldögélnek a kávézók teraszain, a magyar inkább bezárkózik és tévét néz.

onewayticket 2013.05.25. 22:32:44

@Pink Elephant: "Itt teny is valo, hogy van egy foku nemetellenesseg. Az ember altalaban ha merges, vagy szenved, akkor kell egy bunbakot talalnia akit hibaztathat. Es ne ertsd felre a gorog emberek tudjak, hogy ok ugyanugy felelosek, de ha megnezed a tunteteseken keszult kepeket sokszor latni kulonbozo nemet es Merkel ellenes posztereket, kepeket, szlogeneket. Nyilvan mivel en itt elek, sokkal tobbet hallok a trojka elleni ervekbol. Itt a komedias a tv-ben eloszerettel teszi be Merkelt kulonbozo kis videokba, vicces jelenetekbe, itt mas a kozhangulat mint kivulrol."

Hát igen, egyedül Mo. a kivétel, folyamatos a német seggnyalás. Pedig az újraegyesítés elősegítéséért mit is kapott ez az ország cserébe?! Szemetet, szemétséget! Azt.

onewayticket 2013.05.25. 23:08:13

Felháborítónak tartom egyébként, hogy a mediterrán országokról azt a sztereotípiát sulykolják non-stop, hogy elsősorban a saját lustaságuknak, felelőtlenségüknek, a semmit nem termelésnek, a pénzek "elmulatásának" köszönhetik most a válságot.

Először is, a válságnak minden déli országban más az oka, nem ugyanaz egyikben sem.
Pl. Görögországot 1981-ben nem akarták felvenni az EU-ba egyáltalán, csak féltek, hogy oroszbarát kormány jut hatalomra és a szocialista tábor gyarapszik egy országgal. Olyannal, amelyiknek fontos tengeri (stratégiai) kikötői vannak, többek között. Senki nem nézte Görögország fejlettségi szintjét vagy saját érdekeit, csak az volt a németeknek, osztrákoknak, olaszoknak, franciáknak a lényeg, hogy ne legyen ruszki érdekszféra. Ezért hajlandók voltak pénzeket pumpálni a rendszerbe és nem érdekelte őket, hogy a görög kormányok azt mire költik. (Max. annyiban, hogy konkurenciát ne jelentsenek soha, semmiben.)
A görög nép semmivel nem hitványabb, lustább, fegyelmezetlenebb, butább, mint pl. a holland. Az, hogy a turizmust és az abból élő ágazatokat felfejlesztették, épp ennek az ellenkezőjét igazolja. Turistaként többször jártam az országban, a zöldséges mindig adott számlát (1990-es évek), Pesten ez akkor ismeretlen volt, most is elég ritka. A buszsofőrtől a büfésig, az eladóktól a szállodai portásig mindenki készséges, udvarias volt. Az igaz, hogy idegen nyelvet nem nagyon beszéltek, de pl. megértettek egy-két német vagy olasz szót, mondatot és a vendégszeretetük áthidalta a kommunikációs problémát. (A magyar meg akkor sem készségesen, kedvesen szolgál ki, ha magyarul beszélsz vele + romlott kaját, csoffadt zöldséget ad el neked + jól lehúz az árakkal...)
Görögország elsősorban agrárország, de ahogyan a magyar parasztgazdáknak is inkább azért fizetett az EU, hogy ne termeljen, vágja ki a szőlőt, búza és kukorica helyett levendulát vessen, úgy a görögöket sem nagyon engedték piacra. Csak bizonyos, a nyugati és északi országokban (+Franciaországban) nem termő zöldségek, gyümölcsök esetében. Ha semmilyen termékkel nem tud egy ország piacra jutni, akkor költségesebb iparágak befektetéseit sem tudja finanszírozni, ezért nem tud versenyezni pl. a gépgyártásban, az elektronikában, stb.

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom annak a Fórumtársunknak a beszámolóit, aki Albániában él, meggyőződésem, hogy Albánia sokat fejlődhet, mert az EU nem köti meg úgy a kezét, mint pl. Görögországnak, Mo-nak vagy Bulgáriának!

Spanyolország esete merőben más. Ott az 1990-es években egy évtizeden át folyamatos volt a fejlődés, a gyarapodás. Bőven belefért némi korrupció, vagy az infrastrukturális beruházások túltervezése. A probléma ott volt, hogy mindent egy lapra tettek fel (ingatlanfejlesztés) és a befektetéseket kizárólag amerikai és amerikai érdekeltségű német bankok finanszírozták. A Lehman Brothers több USA-bankot is magával rántott, azok meg az európai adósokat, hitelezőket... Ugyanez okozta Írország csődközeli állapotba kerülését, mert az ottani ingatlan- és számítástechnikai beruházásokat szinte 100%-ig az amerikai bankok finanszírozták.

Portugália helyzetét annyira nem ismerem, de pl. Szlovénia és Olaszország is majdnem egy évtizednyi fejlődést követően zuhant a mélybe. Utóbbi két ország legfontosabb gazdasági partnerei: Németország és Ausztria, milyen érdekes!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.26. 16:42:15

@onewayticket: Elvezettel olvastam a kommentedet. Sajnos nagyon sok peldat tudok itt is arra, hogy az Eu hogy taszit egesz iparagakat a semmibe. Peldaul vannak varosok amik a cigaretta gyartasra epultek, aztan jott az eu, hogy inkabb ne termeljenek es bezartak a gyarak. Az emberek meg kaptak valami hozzajarulast egy ideig, hogy ne termeljenek...erdekes:) Egyebkent orulok, hogy van meg valaki, aki tudja hogy Go. nem elsosorban a turizmosbol el. Probaltam en is emliteni ezt korabban, de nem hiszem hogy eljutott volna a tobbiekhez...ugyanugy, mint az hogy a gorogok es a tobbi deli nep lusta, ezt is onnan tudjak, hogy ezt halljak mindenhonnan, nem elsokezbol...

M. Péter 2013.05.26. 18:12:11

@onewayticket: "Utóbbi két ország legfontosabb gazdasági partnerei: Németország és Ausztria, milyen érdekes! "
Az európai országok kb. 3/4-ének legnagyob gazdasági partnere Németország, ennyire érdekes, Ausztria viszont nem a második legnagyob egyiknek sem. Tovább is lehet menni, Spanyolország, Portugália és Írország is bajban van, fő partnereik Franciaország, Spanyolország illetve az Egyesült Királyság.

(deleted) (törölt) 2013.05.27. 09:37:47

@Pink Elephant: na, csak jópár nap múlva járok erre megint, úh már senkit nem érdekel, de azért válaszolok erre a kommentre itt, ni:
" Nem csak a kamat a lenyeg. El nem tudod kepzelni milyen abszurd felteteleket szabnak, ami rosszabb mintha 50 %os kamatra adnak a hitelt. Es kvazi ugy gondoljak, hogy barmit kerhetnek, mert gorogorszagnak nincs mas valasztasa. A gorog politikus elit meg a kezuk ala jatszik. De hogy panikoltak amikor Cyprus nemet mondott. Ha egyszer, csak egyszer Gorogorszag nemet mondana en ugy szeretnem latni Merkel es a tobbi arcat. Az lenne az ev fenypontja, komolyan.
Latni kell mindket oldalt, ha Gorogorszag tenyleg csodbe megy (nem ebben a mestersegesen fekentartott allapotban) az nekik is rosz lesz, szoval ha innen nezzuk akkor akar gorogorszag lehetne a zsarolo fel es nem a TROJKA, de sajnos nem igy van.
De azert remelem eljon ez a nap is :) "

Az szerintem eléggé vicc, hogy úgy gondolod, a görög állam brutális eladósodása miatt akár nyerő, zsaroló pozícióba kéne kerüljön. Azért ez abszurd, nem gondolod? Ha mondjuk totál csődbe menne Görögország, és azt minden ország megszívja... szerinted mit tehet mondjuk - az egyik legsérülékenyebbnek tartott - Magyarország erről? Nem véletlen, hogy a válság elején is mi dőltünk az elsők között az imf karjaiba. Mert brutál magas a külső adósságunk, amit csak akkor lehet prímán fenntartani, ha a helyzet odakünn jó.
Persze nem elvárható, hogy az átlagember, aki nem foglalkozik napi szinten a gazdasági helyzettel, értse ezeket. Csak kár felülni az egyszerű politikai demagógiának.

SiDor 2013.06.09. 13:20:03

Kedves pink elephant, nagyon jo iras es nagyon orulok, hogy vegre valaki Gorogorszagbol ir, ugy, hogy meg mindig ott van...ahogy mi mar sajnos nem. De hianyzik, minden nap hianyzik, alig varom a helyi gorog osszejoveteleket - mert van nekunk ilyenunk - es, hogy beszelgethessek gorogul amit sokkal jobban szeretek mint az angolt.
Annak is orulok, hogy te is ugy latod ahogyan en....engedni kellene, hogy becsodoljon es/vagy kilepjen az uniobol...eleguk van ami ertheto es bar en Corfun egy halasz falubol lett turista faluban eltem, de a mindennapok emberenek elege van az eubol, elege van a sehova nem kerulo kolcsonokbol...az eu csodolt be es nem a gorogok, a portugalok, vagy a magyarok.
De mindegy is, vigyazzatok magatokra es tovabbi sok sikert, orulok, hogy ti maradtatok! Udv a sivatagbol..:)

SiDor 2013.06.09. 13:30:45

@Pink Elephant: Merkel egyik ilyen "kis megszolalasa" meg ugy 2010-11 tajekan az volt, hogy Gorogorszagnak van tobbezer szigete, adjon el beloluk. Nemetorszag szivesen venne meg pl. Corfut....a barban neztuk CORFUN a viccesnek szant felszolalast a TVn keresztul En azt hittem a vendegeim menten strokeot es/vagy infarktust kapnak. Meg a malakizmenie volt a legfinomabb jelzo, de az biztos, hogy odahaza Angelan ugralt akkor a gatya rendesen. Szoval igen sokat tett azert, hogy ellenseg kep lehessen belole. Nalunk az emberek nagy resze meg mindig hisz ebben az IMF maffiaban, a gorogok legalabb mar nyiltan utaljak az egesz elcseszett rendszert.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.06.10. 15:14:42

@SiDor: Kedves Sidor, nagyon koszonom a biztatast, es orulok, hogy tetszett az iras. Remelem, hogu egy nap lesz meg itt olyan vilag ami az embereket maradasra illetve visszateresre buzditja. Sajnalom, hogy csak azok ertik mi tortenik valojaban, akik benne elnek vagy eltek....valahogy a tobbiek nem kepesek aterezni, hogy mennyire nehez is a helyzet. Tenyleg itt lenne mar az ideje, hogy beismerjek hogy ez igy nem mukodik. Ha belatnak, talan uj eletet.kezdhetnenk vegre kilatasokkal es jovo keppel. A tobbiek azert husznek szerintem meg ebben az egesz cirkuszban, mert oket nem marta meg a kutya. A gorogoket viszont mar igen es ez a seb nagyon lassan fog gyogyulni...
Azert maradtatok a meleg eghajlatnal, hamar a sivatagbol irtal?!:-)
Udv

SiDor 2013.06.13. 10:32:49

@Pink Elephant: igen, maradtunk...a krizis elkuldott minket...konkretan es atviott ertelemben is khmmmm...melegebb eghajlatra:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása