oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 23. 06:52,  Válságon innen, vakáción túl 361 komment

2013. május 23. 06:52 Határátkelő

Válságon innen, vakáción túl

Görögországról sajnos manapság mindenkinek a válság és a kaotikus helyzet jut az eszébe, így különösen érdekes, miként élik meg az ottani mindennapokat az emberek. Ebbe nyerhetünk ma részletes bepillantást Pink Elephantnek köszönhetően.

cím_31.jpg(A képeket én válogattam.)

"Régóta olvasom én is a blogot, mint sokan mások, de nem voltam benne biztos, hogy az én történetemre is kíváncsiak vagytok-e. Aztán arra gondoltam, hogy innen nem sok beszámoló jön, így talán akad, aki szívesen olvassa. Főleg, hogy Görögországból mindenki csak megy el, külföldi is, görög is, nemhogy a válság kellős közepén ideköltözne. Úgyhogy mondhatja mindenki, hogy mi bolondok voltunk.

Nehéz eldönteni, miről is érdemes írni. Görögország egy olyan hely, ahol sokan megfordultak már, de legtöbben csak nyaralás céljából. Itt élni viszont természetesen teljesen más. Nehéz eldönteni, mert ez az ország annyira gyönyörű, annyi látni- és élvezni való van itt, annyi mindent adott ez az ország a világnak, és mégis, ha ma valaki Görögországról beszél, akkor csak a válság jut eszébe, semmi más.

Szeretnék előrebocsátani néhány dolgot. Először is nem a főként turisták által látogatott részekről szeretnék írni, hanem inkább arról, milyen itt élni. Másodszor azt, hogy aki ide látogat, vagy ide szeretne költözni, annak érdemes utánanéznie a nemzeti és vallási ünnepeknek.

Görögország nagy része ortodox görög vallású, így az ünnepnapok eltérnek (például idén itt május 5-6-án ünnepeltük a Húsvétot). Ünnepnapokon általában minden zárva, erre érdemes odafigyelni.

Március 25. kettős ünnep, egyrészt egyházi, az Angyali Üdvözletet ünneplik, másrészt ezen a napon emlékeznek a görög szabadságharc kezdetére. Ekkor hagyományos iskolai és katonai felvonulások vannak, de napokkal előtte lezárnak mindent pl. Athén belvárosában, mert attól félnek, hogy a mérges tömegek nekimennének a politikusoknak.

gyerekek március 25.JPG

Régebben a szülők megnézték a gyerekek felvonulását, ma már (sajnos) nem, bár a tévében közvetítik, mi is ott szoktuk nézni, mert kimenni sajnos nem érdemes azért, hogy aztán a kordon mögül ne láss semmit.

Nem hagytam magam mögött senkit

Én már majdnem két és fél éve élek itt és nem bántam meg. Az én történetem talán annyiban különbözik a legtöbbtől, hogy amikor azon a két és fél évvel ezelőtti napon felültünk a párommal a repülőre, én nem hagytam magam mögött családot, vagy barátokat.

Mire az a nap eljött, az elmúlt évek annyi keserű emléke tolt engem fel a gépre, hogy sokáig nem is éreztem honvágyat. Persze vannak dolgok, amik hiányoznak nekem is, egy-egy utca, melyen naponta végigmentem, a ház, ahol felnőttem, egy jó véres hurka vagy egy kis töpörtyű (még véletlenül sem a túró rudi...), és hogy meglátogathassam szeretteim sírját.

De ha igazán belegondolok, azok az utcák, melyeken én régebben sétáltam, már nem olyanok, mint voltak, a ház, ahol felnőttem, már nem ugyanaz, véres hurkát majd eszek még egy nap, és a szeretteim emléke a szívemben él.

Amikor elköltözünk, az emlékeinkben egy másik kép marad meg, és amikor újra látjuk azt a helyet, már semmi sem lesz ugyanaz. Szeretem a hazám, szeretem a magyar szót, de nem szeretnék ott élni. Én nem vágyom haza, bármilyen nehéz itt az élet.

Mert az élet itt nagyon nehéz. Mikor kijöttünk, még más viszonyok uralkodtak, mint most. Most, így 5 évvel beljebb a válságban, azt mondom, nagyon nehéz, és még nehezebb olyan embert találni, aki ne ezt mondaná, vagy ne ezt érezné.

Azonban itt a mentalitás mégis valahogy más, mint Magyarországon, itt válság van, nagyon kemény, de a legtöbb ember mégis látja, hogy az élet megy tovább, és holnap is fel kell kelni, és ha holnap is felkel a nap, akkor van remény!

A Görög Tragédia

Sajnos azonban nem mindenki látja így, és senki sem okolhatja őket azért, mert elvesztették a reményt. Sok család kénytelen nézni, ahogy napról napra nem esznek a gyermekeik, olyanok is vannak, akik nem bírják nézni és feladják őket.

Sokan végső elkeseredésükben öngyilkosok lesznek, vannak, akik ezt figyelemfelkeltő formában teszik, ők kerülnek be az újságokba. Azok, akik reggel 9-kor (a legnagyobb forgalomban) a Parlament előtti téren akasztják fel magukat, vagy az orvos, aki leugrik a kórház tetejéről, ahol dolgozik, vagy az anya, aki kimászik egy magas épület ablakába, és leugrással fenyegetőzik, mert nem tudja kifizetni beteg gyermeke kórházi számláit, a biztosítását pedig elveszítette.

Az újságokban lehet olvasni a napról napra nagyobb munkanélküliségről, ami semmi az igazsághoz képest. A fiatalok helyzete szinte kilátástalan, mert munka nincs, vagy csak nagy kapcsolatok árán. A közszférában dolgozók állandóan attól rettegnek, hogy a következő trojka (EU-IMF beceneve, ha esetleg valaki nem tudná) tárgyaláson még többüket rúgatják ki, vagy még nagyobb bércsökkentést vezetnek be.

Csak hogy értsétek: a párom rezidens orvosként a közszférában dolgozik majdnem másfél éve, ez alatt az idő alatt harmadával csökkent az alapbére. Az alapbér mellé járna (mondom: járna!!!) ügyeleti pénz (hiszen nem kevest ügyel, csakúgy, mint a legtöbb rezidens), ebből kb. 3-4-5 havonta utalnak egy vagy két hónapot.

Szóval jócskán le vannak maradva, és az egyetlen ok, amiért abban a kórházban, ahol ő dolgozik egyáltalán utalnak ügyeleti pénzt, az az, hogy a mostani egészségügyi miniszter erről a környékről való és ez így egy kiváltságos kórház (a szíve, vagyis inkább a szavazati, ugye...). A kiváltsághoz hozzátartozik, hogy folyamatos eszköz- és emberhiányban szenved az intézmény.

Sztrájk... megáll-e az élet?

A másik, amiről talán sokat olvasni az újságokban, azok a sztrájkok. Tudom, hogy Görögországon kívül úgy állítják be, mintha itt akkor megállna az élet, de ez nem igaz.

Ugyanis nem mindenki sztrájkol egyszerre, és a többiek igenis bemennek dolgozni, ha tudnak. A görögök nagyon jól navigálnak a sztrájkok idején. Alapvetően sok a különbség az itteni és a magyarországi sztrájk között. Itt például nincs minimális szolgáltatás, nem is nagyon értik a fogalmat (pedig számtalanszor megpróbáltam elmagyarázni, de nem értik, hogy minek dolgoznál, ha sztrájkolsz, ha sztrájkolsz, akkor ne dolgozz, max menj el tüntetni).

Az alapellátás kb. annyi, hogy amikor az orvosok sztrájkolnak, vagy egy kórház (van különbség a kettő között), akkor a tényleges életveszélyes sérülteket ellátják, de nem mindegyiket, tényleg haldokolni kell hozzá.

Megpróbálom elmagyarázni a különbségeket, remélem, menni fog. De előbb érdemes tudni néhány alapdolgot:

1. sok a szakszervezet, általában ők szervezik a sztrájkokat.
2. Attól, hogy például ma orvos sztrájk van, az még nem jelenti azt, hogy minden orvos sztrájkol, mert a részvétel opcionális (bár vannak jobban összetartó helyek).
3. Itt nem fizetésemelésért sztrájkolnak, hanem azért, hogy egyáltalán megkapják a fizetésüket (ami egyrészt nem sok, másrészt meg sokszor hónapokat késnek).

Szóval ha egy kórház sztrájkol, akkor az ott dolgozók (nővérek, orvosok, stb.) sztrájkolnak. Ha az orvosok szüntetik be a munkát, akkor az orvosok csatlakoznak a sztrájkhoz az ország egész területén.

Így előfordulhat, hogy valaki az országos orvossztrájk napján bemegy egy kórházba és minden gond nélkül ellátják, miként az is előfordul persze, hogy az egészségügyi ellátás csak Athénban áll le.

Így fordulhat elő olyan helyzet, hogy a rendőrsztrájk idején a rendőrök védték kordonokkal és minden szükséges egyébbel a parlamentet a sztrájkoló rendőröktől (rendőr a rendőr ellen...).

sztrájk.jpg

Annyit szeretnék még ehhez a témához hozzáfűzni, hogy a tüntetések alapvetően békések, csak van egy független, többnyire fiatalokból álló csoport, aki kövekkel és egyebekkel dobálózik – na, ezt mutatják a híradókban.

Igen, az emberek mérgesek, de nem azért mennek ki tüntetni, mert a kórházban akarnak kikötni, csak szeretnék megkapni, ami nekik jár. Most mindenki mondhatja, hogy miért nem tartóztatják le a rendbontókat, de ez politika...

A mindennapi élet része, hogy az ember híreket olvas, és reggel megnézi, aznap megy-e a busz, vagy nem sztrájkol-e a telefontársaság, és ha éppen pechje van, akkor megy másnap vagy harmadnap. Ha nem jár a metró vagy a busz, akkor megy kocsival vagy taxin. Szerintem egyébként a taxisok sztrájkja nagyobb gondot okoz, mint amikor a tömegközlekedésben dolgozók szüneteltetik a munkát.

Ami szerintem rossz, az az, hogy a tévétársaságok is szoktak sztrájkolni, általában az általános munkabeszüntetésekhez csatlakoznak, és ilyenkor nem mutatják, mi történik a tüntetéseken, ami visszatartó erő, ilyenkor ugyanis kevesebben mennek ki.

Öreg kutyát nehéz új trükkökre tanítani

Sok minden van, ami az ember eszébe jut, ha erre az országra, vagy az itteni emberekre gondol. Az egyik ilyen az, hogy a görögök imádnak kávéházakban üldögélni. Ha valaki kultúrában járatlan idetévedne, szerintem az első kérdése az lenne, hogy ha mindenki kávéházakban ül, akkor ki dolgozik?

Egyébként ez nem vicc. Még így, a válság idején sem szeretik feladni a kávéházban üldögéléssel eltöltött órákat (nem, nem elírás, képesek órákig, vagy akár egész nap ott ülni). Persze hozzátartozik, hogy ki ne akarna ott ülni, főleg a nyári melegben és inni egy jó kis jeges Frappét (erős gyomor kívánatos hozzá), vagy egy Freddót (a Frappe a gyomrot kímélőbb változata – egyébként mindkettő különböző változatokban kapható, tejjel, cukorral, semmivel, capuccinóval, stb.), beszélgetni, ismerősökkel találkozni és tavlit játszani (na, ezt nem tudom, hogyan van magyarul, angolul backgammon). Ha az ember teheti, akkor miért ne? Persze ma már egyre kevesebben engedhetik meg maguknak, mégis, a hagyomány nagy erő.

Mediterrán munkaidő

Azt hiszem, ez az egyik legidegesítőbb és egyben leginkább szeretnivaló szokás. A legtöbb helyen úgy működik, hogy reggel 9-től délután 2-ig dolgoznak hétfőtől péntekig (az élelmiszerboltok 8-kor nyitnak és egész sokan járnak 8-ra dolgozni, de kisebb boltok, üzletek, közszolgálati irodák 9 előtt nem nyitnak ki).

Aztán mindenki hazamegy egy kis délutáni pihire, ez a szieszta – na, emiatt nem lehet szeretni, mert ilyenkor síri csend van. Senki nem fúr, farag, senki sem nyír füvet, hallgat hangos zenét, nem kiabál, de még a porszívót sem kapcsolja be. És ezt bizony betartják.

Persze ehhez hozzátartozik, hogy amikor nyáron van 45-50 fok, akkor nincs az az elvetemült, aki füvet akarna nyírni... A pihenő után kedden, csütörtökön és pénteken délután 5-6-tól este 9-ig megint kinyitnak az üzletek. Szombaton csak délelőtt tartanak nyitva, vasárnap pedig kivétel nélkül minden zárva.

És akkor most jöjjenek a kivételek: a bevásárlóközpontok és a nagy szupermarketek egész nap nyitva tartanak, ha az ember Athénban lakik, akkor azért talál a kisebb üzletek között is olyat, ami egész nap nyitva tart, de a legtöbb még ott is bezár.

A legtöbb étterem éjfél és hajnali kettő körül bezár, a klubok tovább tartanak nyitva.

Ügyet intézni csak hétköznap, és csak a reggeli időszakban lehet, tehát ha valami papírt kell intézned, akkor szabadnapot kell kivenned. Sok olyan hivatal van, ahol hetente két nap van csak ügyfélfogadás, akkor is csak egy-két órára. A görög ügyintézés egyébként megérne egy önálló posztot, ha kíváncsiak vagytok, szívesen mesélek.

Lakásbérlés

Recept lakásbérléshez: végy legalább egy, görögül nagyon jól beszélő emberkét, sok-sok türelmet, jó erőnlétet (ez kell a gyalogláshoz, amit majd mindjárt elmagyarázok), és sok kitartást. Persze az is előny, ha nem vagy időszűkében.

Itt hagyományosan úgy adnak el és ki lakásokat, hogy a házra kiragasztanak egy (általában sárga) cédulát, amire nagy betűkkel vagy az van írva, hogy KIADÓ (Enoikaizetai) vagy az, hogy ELADÓ (Poleitai), és még pluszban pár alap dolog a lakásról (négyzetméter, szobák száma, telefonszám). A mai napig ez a legelterjedtebb módja a lakáskeresésnek. Ezért írtam, hogy jó, ha az embernek van ideje.

A legjobb, ha az ember kitalálja, melyik környékre akar költözni, aztán elkezd sétálni, és amelyik háznál lát ilyen cédulát, és tetszik neki az ingatlan kívülről, felhívja a számot.

Tudom, ez furcsán hangzik, de valójában sokkal praktikusabb, mint újsághirdetés alapján hívogatni. Természetesen lehet úgy is, csakhogy az újságban leggyakrabban maximum annyit írnak, melyik városrészben található az ingatlan, és lehet, hogy mire megnézed a lakást, kiderül, nem jó helyen van.

A másik, amit érdemes figyelembe venni, hogy itt bizony vannak földrengések, és nem csak olyanok, amikre másnap az újságból csodálkozol rá, hanem amiket érzel is. Szóval ha az ember lakást keres, és az újabb építésű, akkor valószínűleg a legutolsó nagyobb földrengés után épült.

Ha régebbi, akkor érdemes megkérdezni a tulajt, hogy milyen kár keletkezett a legutóbbi földrengés során. Néha lehet látni a repedéseket a házon kívülről is, és ha az nagyon nagy és látszik, hogy csak úgy összefoltozták, akkor én személy szerint másik épület után néznék.

Itt szerencsére nem ismerik a panelt (halleluja). A legtöbb épület 3-6 emeletes (persze vannak magasabbak, de ez az átlag). A legtöbb házban van lift. Ha az ember hirdetést néz, akkor mindig megjelölik a hálószobák számát. És itt ez szigorúan hálószoba + nappali.

Vannak kisebb lakások, egy szoba, vagy garzon, de az egyszobásokhoz is mind hozzá kell érteni a nappalit. Ez az egyik, ami itt nagyon lehet élvezni, hogy nem olyan kicsi az élettér.

Talán háromszobásból a legnagyobb a választék, de őszintén szólva ha az árakat nézzük, nem is éri meg az egyszobás. Persze itt megint csak átlagról beszélünk, én láttam olyan hirdetést kacsalábon forgó, az Akropoliszra néző csodagarzonról, amelyiknek a havi bére az átlagfizetés kétszerese.

A lakások nagy része erkélyes, és mivel az év nagy részében az időjárás megengedi, hogy kint üldögélj, az erkélyek is élvezhető méretűek. A mi lakásunk például 3 szobás, 4 erkélyünk van, 3 „kisebb" és egy nagy. Utóbbi akkora, hogy egy nagy asztal 4 székkel kényelmesen elfér, és még marad hely bőven, a kisebbek pedig akkorák, hogy két kihajtható szárítót lazán kitehetek mindegyikre és még marad is hely.

Szóval egy átlagos lakásban van inkább több, mint egy hálószoba, nappali, étkező (a háromszobásban legalábbis szinte mindenhol), egy akkora konyha, hogy legalább körbe tudsz benne fordulni akkor is, ha esetleg ketten vagytok benne, fürdőszoba és erkélyek. Sok helyen van parkoló a ház alatt vagy előtt, és van, ahol van tároló is.

A legtöbb házban takarítónő tartja tisztán a lépcsőházat és a folyosókat, kertész gondozza a sokszor csak talpalatnyi kertet (ezek költsége mind be van építve a közös költségbe, amit mindig a bérlő fizet).

Áram, víz, villany és a többi

Ha valaki megtekint egy lakást, akkor azt lehetőleg nappal tegye, ugyanis a legtöbb lakásban nincs áram. A dolog úgy működik, hogy ha megegyeztél a tulajjal, és aláírod a szerződést (MINDIG ALÁ KELL ÍRNI A SZERZŐDÉST!, sokan mesélnek sok rosszat), majd beballagsz az áramszolgáltatóhoz, bejelented, majd ezt követően két héten belül bekötik az áramot a nevedre. Ugyanígy kell fordított esetben kijelentkezni. Mindenesetre elég gyakran előfordul, hogy az ember sötétben, telefonnal világítva néz meg egy lakást, ami kicsit vicces... A kiadó lakásokban víz sincs, ott ugyanaz a helyzet, mint az áram esetében.

Külön téma a fűtés, ugyanis itt nagyon ritka a vezetékes gáz, ebből következik, hogy a villanybojler melegíti a vizet, és olajjal fűtenek. Utóbbi egykor olcsó volt, ma már a legkevésbé sem az, úgyhogy nagyon oda kell figyelni, mert könnyen többet fizethetsz érte, mint amennyi az egész lakbér.

Általában egy épületben egy olajtartály és kazán van, az fűti az egész házat. Attól függően, hogy milyen a ház rendszere, két lehetőséged van:

1, (sajnos ez az általánosabb) napi kétszer két órát fűtenek, amit mindenképpen ki kell fizetni, valamint egy alapösszeget a tartály feltöltésére. Ezeken felül még arányosan kifizeted azt, amit elhasználsz. Ennek az alapja kb. 150 euró plusz az arányos használat. Na, ha lehet, ilyen lakást ne vegyél ki. Mivel az idő enyhe, a lakások szigetelésével nem törődtek különösebben, viszont így a téli +5 fokot eléggé meg lehet érezni.

2. ami jobban megéri, az az a rendszer, melyben fizetsz egy minimális hozzájárulást, hogy fel tudják tölteni a tartályt (ez elkerülhetetlen, mert mi van, ha egy nap mégis használni akarod), és nincs napi kétszer két óra, hanem azt fizeted, amit használsz. Azaz ha soha nem kapcsolod be, akkor csak a 20-40 eurós hozzájárulást kell fizetned. A hozzájárulást mindkét esetben csak a fűtési szezonban kell fizetni, így nyáron a közös költség is kevesebb.

Ha az ember nem használ olajat, akkor sem kell a hidegben ülni, egyrészt vannak lakások, amelyekben kandalló van (ami persze megdobja a bérleti díjat), de okos ember légkondit használ. Az úgyis kell minden lakásba a nyári meleg miatt, hacsak nem akarsz a kádban hidegvízben, vagy a márványpadlón aludni. Ha hűtő-fűtő légkondid van, akkor olcsóbban kijössz, mintha olajjal fűtenél.

A számlákról

Számlákat nem úgy fizetsz, mint otthon. A telefon és a bérleti díj minden hónapban jön. Az áramszámla változó gyakorisággal érkezik, télen kéthavonta, nyáron ritkábban. A vízszámlát negyedévente kell fizetni, a közös költséget télen (az olaj miatt) havonta, nyáron az áramszámlával együtt.

Azt érdemes még tudni, hogy postai befizetésnél rá kell fizetni, nem nagy összeget ugyan, számlánként talán 1,20 eurót, de az összeg változik és általában nem csökken...

Viszont ha a szolgáltatónál fizeted be, akkor ingyen van. Lehet, hogy macerás odamenni, de szerintem megéri, ha nem is mindet, de például a telefonszámlákat könnyű a szolgáltatónál rendezni, mert viszonylag sok kirendeltségük van.

A berendezésről

Ha az áll a hirdetésben, hogy a lakás üres, akkor az üres. Kicsit furcsa felfogás szerintem, mert például mindenhol vannak beépített szekrények, de tűzhely például nincs. Szóval egy üres lakást úgy kell elképzelni, hogy beépített szekrények, konyhaszekrények, elszívó van és semmi más. Tűzhely, mosógép, csillár, hűtő nincs.

Persze lehet félig és teljesen berendezett lakást is találni, de én láttam olyat, ahol volt egy ágy meg egy asztal, de tűzhely nem. Ezt itt úgy gondolják, hogy viszed magaddal, csakúgy, mint a légkondit, amit az áramszámla miatt érdemes is beszereltetni.

A legtöbb helyen friss festést kapsz, mielőtt beköltözöl, a kaució pedig átlag két hónap.

Muszáj még beszélni az áramkimaradásokról, amiből kétféle van: sok és nagyon sok. Néha csak elmegy pár percre, néha pedig fél napig nincs. Gyakran ingadozik, ezért itt nem is nagyon idegeskednek miatt.

Taxi! Taxi!

Kétfajta taxi van, vidéki és athéni. Előbbi szürke, utóbbi sárga, úgyhogy nem lehet összetéveszteni. Érdemes pár szót írni a taxizási szokásokról. Hacsak nem egy droszt mellett állsz, akkor úgy fogsz taxit, hogy a forgalommal szemben, az út szélén állva leinted. Ha nem áll meg, akkor vagy hívásra megy, vagy tele volt, (utóbbit mindjárt elmagyarázom), vagy nem volt kedve (nem vicc!!), vagy nem voltál szimpi (komolyan!).

Az sem életbiztosítás, ha megáll, mert előfordulhat, hogy a szokásos beszállás előtti kérdezősködésnél kiderül, nem arra megy, amerre te tartasz, vagy szerinte a célállomás túl messze van (ez nagyon gyakori). Ebben az esetben semmi pánik, hadd menjen nélküled, és várd a következőt.

Ha megáll, és már van utasa, akkor sem kell megijedni, itt bevett szokás, hogy ha egyedül utazol, akkor simán felvesz melléd még egy utast, mert a benzin ugyebár drága.

taxi.jpg

A legtöbb taxis nem beszél angolul, úgyhogy én azt javaslom, az utca nevének hangzását tanuld meg, miként azt is, hogyan mondják a házszámot, és bár minden athéni taxiban van GPS, nem árt, ha tudod, melyik városrészbe tartasz.

Egy tavalyi törvény szerint ha nem kapsz blokkot, nem kell a szolgáltatásért fizetned, ez a jogszabály általában minden taxiban ki van téve (angolul is). Ezt mindenkinek ajánlom figyelmébe, mert akad olyan taxis, aki szeret csalni... Nem a blokk hiánya a gond, hanem hogy nem annyit fizetsz, amennyit kellene. Szóval csak óvatosan!

Ha a taxik sorban állnak a droszton, akkor az elsőbe illik beszállni, és főleg a hátsó ülésre. Hölgyek ne lepődjenek meg, ha a taxis nem segít a csomagokat betenni a csomagtartóba. Az, hogy kiszáll-e, erősen sofőrfüggő. A reptéri taxisokkal érdemes itt is vigyázni...

Ha valaki Athénon kívül taxizik, akkor jó, ha tudja, hogy sok kisebb városban sosem kapcsolják be a taxiórát, hanem átlag fuvardíj van, ami utanként 3-5 euró között mozog, de ezekben az esetekben persze kisebb távolságról beszélünk.

Do you speak English?

Arra a kérdésre, hogy a görögök beszélnek-e angolul vagy bármilyen más nyelven, egyszerű a válasz: nem. (Ismételten nem a turistaparadicsomokról beszélek.) Görögországban annyi nyelviskola van, hogy meg lehetne tölteni velük a tengert, a szülők rengeteget áldoznak különórákra, mégsem beszél szinte senki angolul.

Persze a legtöbben úgy gondolják, hogy ha már ideköltözöl, akkor tanulj meg görögül (ami rendben is van, és Magyarországon ugyanígy gondolják). Egyébként is már egy hete itt vagy, miért nem beszélsz folyékonyan?!

Nagyon vicces tapasztalataim vannak ezen a téren. Az, aki nem beszél angolul csak pár szót, kézzel-lábbal töri magát, hogy megértsd, miközben aki beszél angolul, az istennek sem szólalna meg.

A következő kis párbeszéd százszor lejátszódott:

Párommal megyünk valahova, találkozunk az egyik ismerősével, akit én még nem ismerek.

Párom: Szia, hogy vagy?
Ismerős: Szia, jól. Te?
Párom: Jól, kösz. Ez itt a menyasszonyom. Te ugye beszélsz angolul?
Ismerős: Persze. Örülök, hogy megismertelek. (mondja nekem)
Én: Én is.

Eddig ez mind görögül.

És minden folytatódik is görögül. Képtelenek arra, hogy nyelvet váltsanak csak azért, mert te esetleg nem érted. Lehet, hogy így leírva nem tűnik annyira viccesnek, de úgy a tizedik ilyen beszélgetés után már nem is vártam, hogy egyszer valaki megszólal és angolul folytatja...

Bevándorlók

Görögország a tenger miatt könnyű célpont. Úgy is nevezik, hogy az EU nyitott kapuja. És rengetegen jönnek is kis ladikokkal a tengeren keresztül Afrikából és különböző arab országokból. Menekültek. Sokan táborba kerülnek, deportálják őket, de még többen csak úgy vannak, léteznek. Az utcán kéregetnek, kacatokat, táskákat, napszemüvegeket, dvd-ket árulnak. Amivel nem is lenne semmi gond. De van.

Ha végigmész Athén utcáin, nem tudsz úgy lépni, hogy ne kérne valaki. Ha leülsz valahova, nem tudsz úgy enni, hogy tízen ne akarnának tízféle vacakot eladni neked és ezek még erőszakosak is.

Rengeteg a gyerek, akik ha lehet, még rosszabbak is. Ha szólsz a pincérnek, hogy zavarja el, akkor azt mondja, nem tud mit csinálni, mert ha elzavarja a gyereket, akkor éjjel visszajönnek csapatostól és szétverik az éttermet. Azt meg nem engedheti meg magának.

koldus.jpg

Tényleg előítéletek nélkül mondom, hogy a kéregető Athénban általában cigány, az árus fekete. Ha elhagyod Athént, rengeteg a cigány, fekete árusokat ott már csak elvétve látsz, de kéregető, az út szélén áruló cigányt rengeteget. És sajnos nem békések.

Tavaly egy kisebb városban egy autóbalesetben megsérült egy gyerek, bevitték a kórházba, de már nem tudtak rajta segíteni. A roma tömeg annyira felháborodott, hogy rohamrendőröket kellett a kórházhoz vezényelni, mert meg akarták lincselni az orvosokat és a nővéreket. A kórházban volt két biztonsági őr, ők meg voltak legalább kétszázan...

Közbiztonság?!

Első körben erre azt mondom, legyen józan paraszti esze annak, aki ide akar költözni, és akkor valószínűleg elkerüli a legtöbb bajt. Szóval ha tüntetés van, ne legyél kíváncsi, este megnézheted a neten vagy a tévében, ne menj a közelébe, nem a te harcod, maradj szépen a fenekeden, bármit akarsz is intézni, ott lesz az holnap is.

Sötétben egyedül nem mászkálj veszélyes helyeken, és ha nő vagy, akkor sötétben egyáltalán nem mászkálj egyedül: fogj egy taxit, ugyan pénzbe kerül, de az életed drágább. Ne tarts magadnál sok pénzt.

Ha esetleg nem nézted meg az újságot vagy a netet, mielőtt elindultál otthonról, és hirtelen látod, hogy Athén belvárosa kiürül, akkor menj szépen haza, mert tüntetés lesz.

kék rendőrök sorfal.jpg

Ha kék rendőrbuszokat látsz sorakozni egymás után, ahogy közeledsz a belvároshoz, akkor halaszd a városnézést egy másik napra, mert valószínűleg tüntetés lesz. Ez így lehet, hogy kicsit óvatosnak hangzik, de én nem szeretnék jobb esetben a kórházban kikötni, rosszabb esetben pedig...

Viszont ha sok rendőrt látsz az utcán ácsorogni, akkor nem kell megijedni, az normális. Még az is normális, ha a rendőr úgy van öltözve, mintha a két frontvonal közé küldenék céltáblának. Itt a rendőr nem úgy néz ki, mint otthon, a legtöbb tényleg olyan, mintha háborúba indulna.

Egyébként kétféle rendőr van, a kék egyenruhás és a zöld, az utóbbi a helyi. A különbséget én sem értem teljesen. Van turista rendőrség is, ők tutira beszélnek nyelveket. (Bár én még nem láttam őket, de vannak.)

zöld rendőrök.jpg

Óvatosan a tömegközlekedésben!

A metrón fegyveres, golyóálló mellényes biztonsági őrök vigyáznak az utasokra. Bár elsőre szokatlan és félelemkeltő látvány (illetve inkább a gondolat, hogy miért van szükség rájuk), kedvesek és segítőkészek.

A metrón, buszon sok bűnöző jár késsel, egyszerűen kivágják a táskád alját úgy, hogy észre se veszed.

Ha tömegközlekedsz, akkor fogd a táskát közel magad előtt, nem a hátadon, és csináld úgy, mint a legtöbb görög, keresztbe a válladon hordd magad előtt. Nyisd ki a szemed, amikor a mozgólépcsőn állsz.

Sok bankban biztonsági kalickás beléptető rendszer van. Ez azt jelenti, hogy belépsz az első ajtón a bankba, megnyomsz egy gombot, egy kamerán keresztül rád pillantanak, hogy nem viselsz-e álarcot, majd egy gomb megnyomásával beengednek a második ajtón is. Csak elsőre szokatlan eljárás.

Szóval amit lehet, megtesz az ember, de van, ami ellen nincs mit tenni és ez a betörés. Hiába laksz a harmadikon, simán bemásznak kívülről. Simán lefújnak a saját lakásodban is. Sajnos ez ellen még a riasztók sem nagyon hatásosak. Nagyon sok a betörés.

Mindezek ellenére engem még nem raboltak ki, nem ütöttek le, stb., szóval lehet itt élni, csak vigyázni kell.

Fizetés

Erről nehéz írni, mert egyre csak csökken, és nagyban függ attól, mit dolgozol. Az átlagfizetés havi 450 és 800 euró között mozog, úgyhogy nincs itt habzsi-dőzsi.

Azt hiszem, elsőre ennyi bőven elég. Remélem, hogy sikerült sok hasznos infóval szolgálnom. Szívesen válaszolok bármilyen kérdésre, ha tudok. És ha kíváncsiak vagytok még többre, akkor szívesen írok újra."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Görögország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr175313874

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna Pollo 2013.05.23. 21:38:10

@charlieharper: hehe ezek a szavak furcsak egy magyar szajabol. Tudod, hogy rolunk magyarokrol hogyan velekednek Europaban? Igen a sumakolas intezmenyesitett, de nem csak Gorogorszagban...:)

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:38:22

Egyebkent meg ha valaki nekem azt mondja hogy figyi felveszlek kameraval hogy nem adsz szamlat, de adok zsebbe 100 eurot, hat en is megcsinalom. Es tenyleg nagyon kemeny adok vannak mostananban....es nem valogatnak a modszerekben, szerintem pl az amit a villanyszamlaba tettek be a legdurvabb....
Egyebkent nekem is van elmenyem nemetekkel a sorban elottem a lidlben, hogy miert kell fizetni a szatyorert....es hogy miert kell megvarni a masik szupermarketben amig en elpakolok....es miert segit a kasszas, miert nem megy mar a sor....

mirx 2013.05.23. 21:40:53

@Anna Pollo: Csakhogy a görög állam azért került ebbe a helyzetbe, mert mesterségesen tartotta fent a lakói jólétét. De ezt már le is írta előttem valaki bővebben. Most kapkodni meg kikapcsolt árammal büntetni azokat, akiket eddig póráz nélkül hagytak adót csalni, az bizony visszaüt.

Egyébként csak arra szerettem volna felhívni a figyelmet, hogy le lett filmezve a tolvajlás, és pont. Az a típusú reakció, hogy "mert ezek a rohadék németek" meglehetősen gyermeteg és korlátolt, és nem teszi meg nem történtté a dolgokat.

Ahogy A tanú című filmben mondták: a tények makacs dolgok.

2013.05.23. 21:42:39

@Pink Elephant: egy turista kozpontban 80 euros vacsoranal 2 fore szintu etteremben, Budapesten lehet kartyaval fizetni, anelkul, hogy a pincer le akarna kopni.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 21:43:30

Es ha mar tanu c film, akkor valszeg emlkeszel arra hogy:
Hoppa, ez az itelet....
Vagyis? Elore meg van rendezve, mint az a film is...meg mes sok sok minden....

nyuszigonosz 2013.05.23. 21:48:13

@mirx: Igen, pontosan: mesterséges jólét fenntartása az valamikor visszaüt.
Sajnos, ezt a görögök nem akarják valahogy látni és helyette inkább ugye a németek a nagy ellenség.

mirx 2013.05.23. 21:50:20

@Pink Elephant:
@Pink Elephant:Ja, már értem, tehát az egyik kommentetek szerint az teljesen természetes, ha nem adnak a turizmusban számlát, két sorral lejjebb meg azért tudtak elkészülni a felvételek, mert a rohadék németek lefizették a hajóst, a zöldségest, a taxist, a fagyist, meg a recepcióst, hogy el tudják készíteni a dokumentumfilmet...

Komolyan mondom, ez a legröhejesebb eddig, amit ebben a hónapban a határátkelőn olvastam (jó, Sámán után, de ő nem százas). :)

Én nagyon remélem, hogy most egy darabig nem lesz ilyen "Görögországban minden szép és jó és tökéletes", a kommentekben meg egy hatodikos íráskészségével és csupa indulattal mindenkit gyalázó poszt, aki egy hajszállal is kritizálni meri ezt a csudálatos országot, ami ellen egyébként egész Európa össze van esküdve.

Komolyan, de ez nekem nem szint. Akkor már inkább a 9 csótánnyal együtt vagyok pizzafutár Angliában, és elázott a tető ma is jöjjön :D

Anna Pollo 2013.05.23. 21:51:32

@mirx: en irtam le. De ha figyelmesen elolvastad volna amit leirtam most ertened, hogy nem azert kerult az orszag ebbe a helyzetbe mert mindenki adot csalt. Tokeletesen egyet ertek. A tenyek makacs dolgok. A nezopontok viszont meglehetosen ellenkezoek lehetnek es az akinek valamirol kialakult nezopontja van azt a tapasztalatom szerint igen nehez meggyozni. Te ilyen embernek tunsz. Ha talan a szerencse a vilag ezen tajara sodor akkor talan meglatod, hogy nem minden feher meg fekete. Vannak arnyalatok.

2013.05.23. 21:52:13

@Pink Elephant: miert Mohoz viszonyitasz? A gorogok 1981 ota az EUban vannak es jo regota eurozonaban is vannak.
Nem ismerem annyira a magyar viszonyokat, hogy arrol nyilatkozzak, de szerintem nem jo hasonlitani. Tenyeket mondtam, te meg viszonyitasz egy teljesen mastipusu orszaghoz/gazdasaghoz/kultuahoz a dolgokat. Pl ciprushoz jobban lehetne oket hasonlitani mentalitas ugyileg, mint a magyarokhoz.

mirx 2013.05.23. 21:53:19

Léptem is, nézek egy kis Boratot, kicsit abszurd-fílingem lett hirtelen. :)

2013.05.23. 21:54:09

@Pink Elephant: bocs, Annanak akaram. Nem neked.

Egyebkent valahol a csaladban vannak felmenoim apai agon. Vannak rokonok is Athenban

Anna Pollo 2013.05.23. 21:56:47

@mirx: megkerdezhetem te mivel foglalkozol es mennyi blogbejegyzest irtal hogy egy masik blogbejegyzo iraskeszseget kritizalod? Senki nem mondta hogy itt minden szep, hanem arrol volt szo miben mas. Nem ertem miert vagy ennyire felhaborodva, beszelgetunk itt es nem erte szemelyedet tamadas. Gyalazkodast eddig meg csak a Te reszedrol latok. Szep estet.

Mrs. Clayton 2013.05.23. 22:03:26

@charlieharper: nem, ez még az olcsóbb ajánlatok közül való volt, akkor ennyibe került, és sztem ma sem jelentősen olcsóbb, egyszerűen, ha nem tudsz a hálózatba visszatermelni és nem tudsz rá pályázati pénzt szerezni, akkor úri huncutság, sőt ugyanez a hőszivattyú is

2013.05.23. 22:06:39

@Jess G: nagyon leesett az ara miota kinaban csinaljak tomegszinten. Ebayen iszonyat olcson vettem.

Csilla Kerepesi 2013.05.23. 22:14:49

Szia! Nagy érdeklődéssel olvastam a cikkedet, mert én is itt (Görögo.) élek már csaknem 10 éve. Két dologgal szeretném kiegészíteni írásodat: az egyik, hogy fontos leszögezni, hogy teljesen más az élet Athénban és vidéken (mint ahogy ez a legtöbb országban így van). A bűnözés, közbiztonsági problémák, bevándorló-probléma, tüntetések, sztrájkok, valóban a fővárosban koncentrálódnak leginkább, nálunk vidéken sokkal nyugalmasabb és biztonságosabb az élet (egy kis tengerparti faluban lakom a családommal Katerini mellett). A másik dolog, írtad, hogy nem tudod mi a különbség a kék egyenruhás és zöld egyenruhás rendőrök között. Segítek megoldani a relytéjt:)) Az én férjem ugyanis zöld egyenruhás... Szóval a kékek a 'valódi', állami rendőrök, a zöldek pedig az önkormányzati rendőrök (municipal police). Az utóbbiak leginkább a parkolással, engedélyekkel, s egyéb helyi ügyekkel foglalkoznak (például nekik jut a hálás feladat, hogy a dohányozni tilos helyeken büntessenek, először őket hívják, ha túl hangos valahol a buli, ha nem működik a közlekedési lámpa, ha valaki koldul és ezzel zavarja a népet, nekik kellene begyűjteni a tengerparton illegálisan áruló bevándorlókat s lefoglalni a hamis szajrét - amit egyébként meg is tesznek - de pár nap múlva megint kint vannak a parton...)

BTBTBT 2013.05.23. 22:15:03

@M. Péter:
Ezt ráfogni mások hozzáállására meg a környezeti tényezőkre?

Igencsak kihagytad a belső indíttatást, mint fontos tényezőt az egyén boldogulni akarásával kapcsolatban.
Attól még, hogy segélyen él vagy kevésbé iskolázott, bőven lehet benne akaraterő (és sokban van is), és neki is áll valami jobbat összehozni. Rasszra való tekintet nélkül.
Akiben meg ez nincsen meg, az akár bűnözik is.

Mrs. Clayton 2013.05.23. 22:16:12

@charlieharper: persze van ismerősöm, aki házilag megcsinálja, nem nagy ész, csak a hatékonyság meg az élettartam nem mindegy, nekem össze volt kötve a központi fűtéssel, amire rá volt csatlakoztatva a kandalló is, az egész országban egyedül a kivitelezőm vállalta h a 3-t összerakja 2 millából, volt aki 4-ért csinálta volna
egyébként ki és hogyan kötötte rá a kínai izédet a hálózatodra?

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 23:02:37

@Anna Pollo: ezt a görög mentőcsomag uzsorakamatra dolgot azért furcsállom kicsit, ha azt nézzük, hogy a kamat nagyjából 5%, ez kb ott van, mint most a magyar állampapírhozam, és nem kapna hitelt Görögország ilyen kamaton a piacról, az egészen biztos. Szóval milyen uzsora?

A feltételek durvák persze igen, talán túl nagy a sebességgel zajlik a mesterségesen felfújt jólét leépítése.

tucano 2013.05.23. 23:31:43

tök jó poszt volt, köszi!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.23. 23:52:12

@szerengeti: Nem csak a kamat a lenyeg. El nem tudod kepzelni milyen abszurd felteteleket szabnak, ami rosszabb mintha 50 %os kamatra adnak a hitelt. Es kvazi ugy gondoljak, hogy barmit kerhetnek, mert gorogorszagnak nincs mas valasztasa. A gorog politikus elit meg a kezuk ala jatszik. De hogy panikoltak amikor Cyprus nemet mondott. Ha egyszer, csak egyszer Gorogorszag nemet mondana en ugy szeretnem latni Merkel es a tobbi arcat. Az lenne az ev fenypontja, komolyan.
Latni kell mindket oldalt, ha Gorogorszag tenyleg csodbe megy (nem ebben a mestersegesen fekentartott allapotban) az nekik is rosz lesz, szoval ha innen nezzuk akkor akar gorogorszag lehetne a zsarolo fel es nem a TROJKA, de sajnos nem igy van.
De azert remelem eljon ez a nap is :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 00:30:59

@Pink Elephant: " De a TROJKA hatasara eltoroltek! "

nem először írod ezt a trojka dolgot, mintegy jelezve, hogy ki a hibás azért, hogy a Görögök szarban vannak. Az a trojka adja a pénzt éppen (de nyugodtan mondhatod, hogy a németek) ami felszínen tartja azt a Görögországot aki a napot lehazudta az égről, hogy több pénzike csorogjon.

Gondolom amikor a vasutas kapott külön juttatást azért, mert kezet mosott vagy időben beért a munkahelyére, akkor nem kutyáztátok ennyire a gonosz trojkát...

Már ne is haragudj, de ugyanaz a duma, mint Mo-al, szuper ország, mindene megvan, de VALAKI MÁS elveszi, kiviszi a hasznot, összefog ellenünk, stb. Görögország jelenlegi elbaszott gazdasági helyzetét a Mo-ihoz nagyon hasonló politikai és pénzügyi döntések sorozata sodorta a jelenlegi helyzetbe, sőt, az Úniónak kellett kifizetni a fedezet nélküli Görög életvitel költségeit, hogy legalább a közös pénz összeomlása ne vigyen más országokat is padlóra.

Szóval kicsit árnyaltabban kéne fogalmazni trojkaügyben. Biztos nagyon kellemetlen megélni a hatásait, és a bőrödön érezni a rossza dolgokat, de ezek nem a gonosz IMF szemétkedései, hanem egyszerűen már nem akarja senki fizetni a görögök cehhjét.

Egyébként érdemes odafigyelni, a mai görög helyzet a holnap Mo-i helyzete. Jobb lenne megelőzni a dolgot, mert Mo-nak nincs tengere meg 20% turizmusa, de még euroja se.

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 00:42:21

@Pink Elephant: " Ha egyszer, csak egyszer Gorogorszag nemet mondana en ugy szeretnem latni Merkel es a tobbi arcat. Az lenne az ev fenypontja, komolyan. "

és akkor te éhendöglesz a többi göröggel együtt. ja, szerintem is megéri

M. Péter 2013.05.24. 00:42:33

@GERI87: Nagyot tévedsz. 1971-ben megszűnt a szabad bevándorlás a Brit Nemzetközösségből. Ezután a ghánaiak és a magyarok azonos elbírálás alá estek.

M. Péter 2013.05.24. 00:57:32

@Pink Elephant: Sajnos nagyon is hihető, hogy nem kellett sokáig keresniük olyan helyet, ahol nem adtak nyugtát. Egészen más területen van személyes tapasztalatom a görögökkel. Az egyetemen a két nemzetiség, amely legtöbbet csalt a vizsgákon, pontosabban amelyet legtöbbször elkaptak, a kínai és a görög volt. Kínaiból sokkal több volt, így ha a diákok számához mérjük a csalók számát, akkor a görögök vezetnek.

GERI87 2013.05.24. 02:07:07

@M. Péter:

Én máshogy tudom, de majd utána nézek...

mzgldr 2013.05.24. 02:19:44

@pappito: ja ez tényleg olyan volt mintha az MNO-t olvasná az ember.

Inkább kezet csókolhatnának a németeknek a szupermarketben, hogy még mindig hajlandó ott költeni a pénzét. A görögök meg tényleg nem adnak számlát, az ilyen abszurd 'két hete bevezették hogy mindent el kell rakni különben hűha' törvények meg semmit nem érnek. Szilveszterig még úgyis lesz öt kormányváltás. Sajnos Görögország elindult a perifériára és azt kell mondanom, hogy ahhoz képest még Magyarországon is sokkal fényesebbek a kilátások.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:31:18

@pappito:
Csak hogy tisztazzuk, en egy szoval sem hibaztatom a Trojkat azert hogy gorogorszag csodben van. Ezt egy szoval sem mondtam. En azt mondtam, hogy a trojka hatasara milyen intezkedeseket vezettek be. Es azt is mondtam, hogy a gorog politikusok ugyanolyan hibasok, mert elfogadjak a penzt es teszik amit mondanak nekik. De igy az hogy mi megy ma gorogorszagban az a trojka es a gorog politikusok hibaja, az hogy hogy jutottunk el idaig, az egy masik kerdes.
Egyebkent meg azert emlegetem a trojkat, mert hat feljott a tema...
En egy szoval sem mondtam, hogy itt valaki mas elveszi a szuper orszag feelinget....de jo lenne picit tagabban belenezni a dolgokba, nem gondolod? Az a korosztaly ami ma szenved az totyogo kisgyerek volt amikor a tobbiek rosz dontest hoztak es elvesztegettek a penzt....Ezen kivul azk akik tenylegesen eltuntettek a penzt (akar itt akar mo-on) soha az eletben nem fognak hianyt szenvedni semmiben. De mi, akik akar vetlenek is vagyunk a dologban szenvedunk, a mindennapjainkkal es a jovonkkel jatszanak....
Ha pedig nem akarnak fizetni a gorog cehhet, ahogy mondod akkor nekik van valasztasi lehetoseguk, ne tegyek....ennyi.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:33:59

@pappito: és akkor te éhendöglesz a többi göröggel együtt. ja, szerintem is megéri
Eloszor is szep valasztekos....koszi. Masodszor pedig nem GOrogorszag lenne az elso allam ami csodbe megy, de gondolom ezt te nem hallottad....biztos foci ment a tvben amikor ez tortent. Ha egy orszag csodbe megy attol meg nem all meg a vilag. De ha mar itt tartunk, lehet hogy valalmi jobb jonne utana....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:36:44

@M. Péter: Orulok, hogy az egyetemi eveid alatt ilyen szeleskoru tapasztalaid voltak...voltak nekem is. Pl total reszeg nemet diakokrol akik meg mindig reszegen mentek vizsgazni. Szerintem nem nezmetiseg fuggo hogy ki csal egy vizsgan, hanem szemlyiseg fuggo. Egyebkent pedig barhova mesz mindig lehet talalni olyan heleyet ahol nem kapsz szamlat, nem is kell keresni nagyon. Szerintem a gorog semmivel sem rosszabb mint a tobbi nemzet. En evekig dolgoztam mo-on a vendeglatasban es ahol lehetett el kellett felejteni a blokkot....errol ennyit.

2013.05.24. 02:38:46

@Pink Elephant: @Csilla Kerepesi: @Anna Pollo: Nagyon erdekes poszt, erdekes tema, ilyenekert erdemes olvasni a Hataratkelot... Kar hogy keson ertem ide ma ejjel. Ha meg olvassatok a kommenteket, lenne egy par hulye kerdesem:
- ciganyokkal kapcsolatban: ok gorog ciganyok vagy kelet-europai bevandorlok? (Nem, nem rasszista vagyok hanem mukedvelo antropologus, ezert erdekel);
- afrikai arusok a tengerparton: mar a valsag elott sem ertettem, komolyan, miert csinaljak ezt? Vesz toluk barki is valamit? Tenyleg meg lehet elni ebbol az arusitasbol barmilyen szinten - es ha nem, akkor mibol elnek?;
- nagyon megdobbentem ezen hogy arvahazba adnak gyerekeket mert nem tudjak oket eltartani; ez tenyleg igy van, nincs valamilyen megoldas arra hogy egyutt maradjanak a csaladok?;
- ugy vettem eszre hogy a valsag ellenere a gorogok kozel sem annyira hajlamosak kivandorolni mint pl. a spanyolok - ez szerintetek is igy van, es ha igen, vajon miert?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:39:10

@mzgldr: Inkább kezet csókolhatnának a németeknek a szupermarketben, hogy még mindig hajlandó ott költeni a pénzét. A görögök meg tényleg nem adnak számlát, az ilyen abszurd 'két hete bevezették hogy mindent el kell rakni különben hűha' törvények meg semmit nem érnek. Szilveszterig még úgyis lesz öt kormányváltás. Sajnos Görögország elindult a perifériára és azt kell mondanom, hogy ahhoz képest még Magyarországon is sokkal fényesebbek a kilátások.

Jol van, majd vacsora elott az aldasnal imankba foglaljuk a nemet nemzetet.
Egyebkent nem ket hete vezettek be, hogy el kell rakni a szamlat. Es nem tudom, te mennyire szeretned ev vegen elmagyarazni az adohivatalnak, hogy mennyi kenyeret vettel ebben az evben?!
Es remeljuk, nem lesz meg ot kormanyvaltas, mert az fizikailag is keptelenseg lenne ;) hala istennek :)

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 02:39:19

@mzgldr: ez a számlaadás mizéria egyébként nem érdekelne senkit, de azért egy Eu-tag és Euro zóna tag országtól elvárhatja a közösség, hogy legalább kedje meg a financiális civilizálódást. Ehelyett kaptak egy grimm összest az euro bevezetése előtt, utána meg vállvonogatásokat és a közös pénzből szociális elfekvő építést (állami munkahelyek). Aztán amikor az összes lóvét eltapsolták, a németek kihúzták őket a szarból, és most, hogy a németek azt mondják, hogy nincs több pénz, csak ha be vannak tartva a feltételek - na most jön a trojkázás meg németezés. Ez nagyon rossz pálya.

Ez a "megnézném én merkel arcát" duma meg jól hangzik, csak nehogy egyszer merkel akarja megnézni a görögök arcát miután bezárta a pénzesfiókot.

Európa nagyon komoly válságba került (ez nyilván nem kizárólag a görögök sara) és a németek torkán már nem nagyon lehet letuszkolni további országok kimentegetését, és ugye azt a lóvét meg is kell termelni valahogy. A görögök után a portugálok is eléggé belehajoltak és ott van Spanyolország is a maga gazdasági helyzetével...

Sajnos ez a "mindenki ellenünk van" meg az "unortodokszia" meg ezek az emocionális alapú hisztik jók a belpolitikai szavazatszerzésre meg a strukturális problémák cserbenhagyásának leleplezésére, de amikor a nagyfiúk asztalánál kéne játszani, akkor ezek elszállnak, mint a fing a szélben.

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 02:44:19

@Pink Elephant: ha nincs pénz, akkor nincs mit zabálni, nem bonyolult. Egyelőre Görögország az eu köldökzsinórján lóg, az finanszírozza a napi működést. Nem megsértődni kell, senki nem mondja, hgoy a görög ember az gonosz vagy hülye vagy megérdmli vagy akármi. Egyszerűen a tényeket kell nézni és semmiből nem lesz valami.

Már bocs, de senkit nem érdekel, hogy a jelenlegi generáció még pelenkás volt, az a kérdés, hogy most mi van. Gondolod a csőd olcsóbb lesz/lenne? Attól a jelenlegi adósság nem tűnik el, sőt, csak komolyabb lesz, mert jó eséllyel jön vissza a drachma.

2013.05.24. 02:44:51

@Pink Elephant: Nem vagyok gazdasagi szakember, de kivancsi vagyok ezt mire erted - miert lesz az 'rossz' a tobbi EU orszagnak ha Gorogorszag vegleg csodbe megy?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:48:35

@Mirjam2: Nagyon erdekes poszt, erdekes tema, ilyenekert erdemes olvasni a Hataratkelot... Kar hogy keson ertem ide ma ejjel. Ha meg olvassatok a kommenteket, lenne egy par hulye kerdesem:
- ciganyokkal kapcsolatban: ok gorog ciganyok vagy kelet-europai bevandorlok? (Nem, nem rasszista vagyok hanem mukedvelo antropologus, ezert erdekel);
- afrikai arusok a tengerparton: mar a valsag elott sem ertettem, komolyan, miert csinaljak ezt? Vesz toluk barki is valamit? Tenyleg meg lehet elni ebbol az arusitasbol barmilyen szinten - es ha nem, akkor mibol elnek?;
- nagyon megdobbentem ezen hogy arvahazba adnak gyerekeket mert nem tudjak oket eltartani; ez tenyleg igy van, nincs valamilyen megoldas arra hogy egyutt maradjanak a csaladok?;
- ugy vettem eszre hogy a valsag ellenere a gorogok kozel sem annyira hajlamosak kivandorolni mint pl. a spanyolok - ez szerintetek is igy van, es ha igen, vajon miert?

En meg itt vagyok, probalok valaszolni:)
Szoval a deli nepek sokkal osszetartobbak, a csalad sokkal fontosabb ezert nehez a kivandorlas. Es sokaknak van annyi eszuk, hogy szamolnak mielott kimennek, ez azert fontos, mert amig mondjuk egy fizubol itt szerenyen megel a csalad, amit egyikuk kulfoldon keres, kint mar nem biztos.Sokan nem engedhetik meg maguknak hogy osszepakolnak mindent es elkoltoznek masik orszagba, igy csak a csaladfenntarto megy. Azt is szamitasba kell venni, hogy enm feltetlenul akarjak felszamolni a teljes eletuket, auto, haz, telek, stb, igy megint csak az egyik vagy mindket szulo megy kulfoldre dolgozni, mert remelik hamnarosan jobb lesz es akkor visszajohetnek es folytathatjak az eletuket.
Van voroskereszt es etelosztas, de sajnos sok csalad vesziti el az otthonat, es akkor mar a segelycsomag sem segit. Tenyleg vannak akik erre keszerulnek. Van most sokfele segitseg, ingyenes orvosi klinikak, szaraz etel osztas, a templom ahol tud etelt oszt, onkentesek osztanak levest, de ezek csak feluleti kezelesek...sajnos. Es en nem tudom nem megerteni azt a szulot, aki ugy gondolja, hogy napi egyszeri leves nem eleg a gyereknek, az arvahazban legalabb enni kapnak. Ez is egyfajta szuloi gondoskodas, tudni mikor mar nem tudod egyedul megoldani.
En oszinten nem tudom, hogy mibol elnek. Sokan kapnak segelyt, korhazi szamlat nem fizetnek, es valamit a turistak vesznek...a gorogok kevesbe...De szerintem nem a tengerparton turolkozot arulo a legrosszabb, hanem az amelyik a te boltod elott arul. Pl.: van egy taska boltod athenban, te fizetsz berleti dijat, adot, jarulekot, stb, aztan az afrikai meg a boltod elott arul hamis taskat, olcsobban es o nem fizet se adot, se berleti dijat, se semmit....
Vannak itt szuletett ciganyok es vannak bevandorlo ciganyok. is-is , en talalkoztam mindkettovel, bar nem nagy a kulonbseg....

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 02:48:40

Mo-nak is mindenféle szigorú feltételeket kellett betartania (hiánycél pl.), hogy hozzáférjen a szükséges forrásokhoz, az is fájt eléggé és áldozatokat kívánt. Görögék sokkal durvábban elgaloppírozták magukat és még az árfolyammal/inflációval játszadozás se maradt a kezükben, mint eszköz, mert euro van.

De valahogy durván vágni kell és ennek csomó olyan csávó lesz az áldozata akik egyébként pompás mozdonyvezetők meg pékek meg tanárok.

2013.05.24. 02:56:07

@Pink Elephant: Koszonom a reszletes valaszt, tenyleg nagyon jo poszt, koszonjuk hogy megirtad. Kitartast kivanok neked, fogalmam sem volt hogy ilyen nehez a helyzet Gorogorszagban. Itt Londonban gyakran talalkozom uj bevandorlokkal Spanyolorszagbol, de az o leirasaik alapjan Spanyolorszagban messze nem annyira komoly a helyzet mint amit te Gorogorszagrol leirtal. Mivel uj gorog bevandorlokkal szinte soha nem talalkozom, naivan azt gondoltam hogy a gorogorszagi valsag sem lehet annyira komoly - latom hogy tevedtem.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:57:35

@Mirjam2: Nem vagyok gazdasagi szakember, de kivancsi vagyok ezt mire erted - miert lesz az 'rossz' a tobbi EU orszagnak ha Gorogorszag vegleg csodbe megy?
De orulok ennek a kerdesnek :)
Szoval amikor eloszor Go elojott azzal, hogy gyerekek gaz van, mert csodbe megyunk, akkor naygon megijedtek a tobbi europai orszagok, mert mivel itt euro van, ha az egyik csodbe megy akkor az hatassal lesz a tobbire is. Szoval kor azt mondtak, hogy segitenek, mert hat felkeszuletlenul erte oket. Igy ha akkor ment volna csodbe gorogorszag akkor huzta volna magaval a tobbit is. Mivel Go. volt az elsok kozott aki azt mondta baj van, es akkor "meg nem " tudtak, hogy vannak igy tobb orszagban is nagy bajt okozhatott volna. De mind a mai napig fent all a veszely, hogy ha gorogorszag csodbe megy, akkor elindithat egy domino jatekot, olaszorszag, spanyolorszag, portugalia, irorszag, es ha ezek az orsagok egymas utan mondannak csodot akkor valalmi hasonlo kovetkezhetne be mint 1929-ben. Erre akkor a vilag nem volt felkeszulve, ezert sumakoltak, tartottak GO-t a felszinen a tobbivel egyutt. De ma ha csodbe menne Go akkor mar biztos hogy olyan gyorsan tudna magaval huzni a tobbit is, mert az elmult ot ev eleg volt ahhor hogy pl nemetorszag biznyos ovintezkedeseket tegyen, most ezert koveteloznek, es ezert nem voltak olyan szigoruak ot evvvel ezelott.
Az egesz vilagra hatassal lenne, ha az auro mint fizetoeszkoz bedolne, de ha nem is dol be teljesen, kepzeld csak el mi lenne ha mondjuk "csak" Go es spanyolorszag dol be, nyilvan az auro erteke gyorsan valtozna, es mindenki akinek euroja van szbadulna tole. Sok orszag az anno aranytartalekait dollara vagy eurora cserelte, ez sulyos gondokat okozhatna vilagtszerte.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 02:59:04

@Mirjam2: Nagyon szivesen, a valsag sulyos ha erzed. Ha nem akkor persze kit erdekel. Ez mindenhol igy van, ha valaki gazdag akkor annak nem nagyon szamit hogy valsag van e, de az atlagembernek sajnos faj....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 03:02:07

@pappito: ha nincs pénz, akkor nincs mit zabálni, nem bonyolult. Egyelőre Görögország az eu köldökzsinórján lóg, az finanszírozza a napi működést. Nem megsértődni kell, senki nem mondja, hgoy a görög ember az gonosz vagy hülye vagy megérdmli vagy akármi. Egyszerűen a tényeket kell nézni és semmiből nem lesz valami.

Már bocs, de senkit nem érdekel, hogy a jelenlegi generáció még pelenkás volt, az a kérdés, hogy most mi van. Gondolod a csőd olcsóbb lesz/lenne? Attól a jelenlegi adósság nem tűnik el, sőt, csak komolyabb lesz, mert jó eséllyel jön vissza a drachma.

Okos, ha nincs penz nincs mit enni. Bravo, erre egyedul jottel ra? Vagy sugtak? Mielott penz volt mi volt?
Nah?
Segitek!
Cserekereskedelem!
Egyebkent meg ez a legofntosabb a jelenlegi generacio, mi vagunk a jovo, meg az utanunk erkezok. Senkit nem kellene hogy erdekeljen, hogy mi volt. Az a fontos mi lesz!

2013.05.24. 03:03:51

@Pink Elephant: Ja ertem, foleg az euro miatt lenne gond. Ebben van valami, mar amennyire en laikuskent meg tudom itelni. Hat meg egyszer sok szerencset es kitartast kivanok - most aludnom kell mert holnap munka, es hosszu ido utan eloszor nem ugy fogok bemenni hogy jaj ma is dolgoznom kell, hanem oszinten orulok hogy van munkam es nem kell paraznom hogy nem fizetnek a honap vegen. Mar csak ezert is megerte a posztot elolvasni, enyhen szolva mas megvilagitasba helyezett hetkoznapi dolgokat.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 03:15:16

@Mirjam2: koszonom szepen, es orulok hogy tetszett. En is igy szoktam mas megvilagitasba helyezni a dolgokat. Mi meg fizetjuk a szamlakat, telen meg futunk, es van egy tanyer meleg etel mindennap az asztalon, es egyutt vagyunk, mas meg nem szamit!!!

mzgldr 2013.05.24. 03:19:17

@pappito: ja a röhej meg az, amikor a görögök azzal jönnek, hogy na de mi találtuk fel a demokráciát, mint végső érv. Szerintem Görögországban pont az történt, mint ami itt történt volna ha győztesen jövünk ki a 90-es évekből. Egy darabig menetelő gazdasság -> óriási állami vízfej -> szükségtelen presztizsberuházások -> osztogatás. Még így is majdnem bementünk az erődbe mi is, de szerencsére ez nem következett be, így most nem is érint minket olyan érzékenyen. Több ezer eurós látszatfizetéseket felvenni látszatmunkáért biztos jó dili egy darabig, csak utána még szarabb megint 500 eurót keresni, ahol a gazdaság valós teljesítménye van.

@Pink Elephant: én semennyire nem szeretném, szerintem hibás ötlet. Azt sem szeretném, ha Görögo. csődbe menne. De így, hogy 'úristen megnövelik az adót, akkor juszt se fizetem be, kibaszok én mindenkivel, holnap tüntizés' mentalitás uralkodik, nem sok esélyt látok másra.

A cserekereskedelemhez meg sok sikert. Működött amíg búzát kellett lóra, meg fazékra cserélni, de most hány olajcserét adnál egy hajvágásért? Egy monitor hány duguláselhárítást ér? Egy cipő egészen pontosan hány óra grafikai tervezőmunka? Egy vérvétel hány kiló dinnye?

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 03:35:34

@mzgldr: a cserekereskedelem arra volt valasz hogy ha nincs penz... Csak azt akartam szemlelteni, hogy az ember letezett a penz elott is. A penz nem minden, vagy ha valakinek az akkor sajnalat. En a hajamat magam vagom,.szoval nem tudom hany fazekat cserelne valami plazacica egy hajvagasra ha egyaltalan tudja mi az a fazek. Nagyon el vagyunk kenyelmesedve ugy alalaban a foldon....
Azt hiszem bele kellett volna irnom a pisztba, hogy itt sokan azert tuntetnek hogy egyaltalan fizut kapjanak. Kepzeld csak el hogy nem kapsz fizut mondjuk 3 honapig, te sztrajkolnal? Mert en tudok olyat aki 6 honapja nem kap fizut es nem sztrajkol. Egyebkent a sztrajk egyfajta velemenynyivanitas, azt szabad.

2013.05.24. 04:35:33

@Pink Elephant: Sajnos nem nagyon értitek ti ott Görögországban hogy miért tartotok ott ahol. A német adófizetők nélkül pedig a párodnak talán már nem is lenne munkája, fizetése. Gondold meg, hús-vér hétköznapi emberek vannak a Trojka mögött is. Az IMF-be is adófizetők adják a pénzt, akik más országokban próbálják eltartani a családjukat. Olyan dolgozók, akik egész nap dolgoznak és nem sziesztáznak.

pappito · http://pappito.com 2013.05.24. 04:37:51

@Pink Elephant: " Sok orszag az anno aranytartalekait dollara vagy eurora cserelte, ez sulyos gondokat okozhatna vilagtszerte."

" A penz nem minden, vagy ha valakinek az akkor sajnalat"

ezek után szerintem ne vitatkozzunk, szerintem halvány fogalmad sincs, hogy hogyan működik egy ország gazdasága.Pláne hogy egy közös pénzrendszer.

" telen meg futunk, es van egy tanyer meleg etel mindennap az asztalon, es egyutt vagyunk, mas meg nem szamit!!!"

Ez becsülendő hozzáállás, gratula. A posztodban egyébként sok olyan részlet volt, amit nem ismertem, vagy amit csak úgy tud meg az ember, ha ott él, hasznos volt mindenféleképpen, köszönöm, hogy fáradoztál vele és megosztottad velünk. Komolyan.

rumitom 2013.05.24. 05:21:36

@pappito: ja, a nemetek mentik az eurot es az Eu-t, mivel ok a legnagyobb nyertesei is a kozos piacnak es a kozos valutanak :) a vilagpolitika nem a jofejeskedesrol szol. azert mentik mert erdekuk.

az uzsorakamat meg az, amikor nemetorszag 2%-t felveszi a hitelt, es tovabbadja gorogorszagnak 5%-t. ezert persze kar lenne a nemeteket hibaztatni, hiszen ezert a 3%-t ovek a nem fizetes rizikoja, amit a szabad piac csak 30%-t vallalt be.

A merkel meg azert (is) kemenykedik, mert neki is meg kell felelnie a sajat valasztoinak, ahol szinten nem mindenkinek fenekig tejfel (hartz 4 pl), bar nyilvan a vilag nagyreszehez kepest irigylesre melto, de az atlag nemetnek nem feltetlenul konnyu megmagyarazni miert is jo elsosorban pont Nemetorszagnak ha penzelik az eu-t es a gorogoket no matter what

Crete 2013.05.24. 06:39:25

@Pink Elephant: Mi Kretaba szerettunk bele :)

2013.05.24. 08:01:57

@tanato: Attól még, hogy megkapja a francia állampolgárságot, még legbelül nem változik meg. Én sem leszek angol csak azért, mert megkapom az angol állampolgárságot.

tanato 2013.05.24. 08:10:10

@Philosoraptor: Ez igaz,csak arra értettem,hogy ott a bevándorlók és annak gyermekei sokkal jobban integrálódnak a francia társadalomba mint itthon a cigányok,minden foglakozási ágban,szakmában képviselve vannak,a rendőrtől,orvostól,lelkésztől át a postásig,buszsofőrig,mindenféle szakmunkásig.Itthon ugye meg egy cigány rendőr vagy orvos ritkaságszámba megy,ha ilyen néha előfordul csudájára járnak az emberek és még újságcikk is születik róla.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.24. 08:14:09

@Pink Elephant: ez az, amit az adóssághoz való hozzájárulás címén kell befizetni, vagy ez más?

nála olvastam erről: www.eviasziget.hu/

2013.05.24. 08:18:22

@Pink Elephant: Az államcsőd nem biztos, hogy olyan jó "móka".

2013.05.24. 08:27:08

@tanato: És akkor el is jutunk oda (amin ment a vita elég keményen), hogy a cigányok nem akarnak integrálódni v. csak a hátrányos megkülönböztetés miatt nem tudnak kitörni a helyzetükből... Ha a saját tapasztalataimra hagyatkozom, akkor inkább az elsőre tippelnék. Amíg az ember ismer "normális" cigányokat, addig nem mondhatja azt, hogy mindegyik naplopó, hiszen ez általánosítás lenne. Az a baj, hogy ez egy igen összetett és érzékeny probléma, mert akinek falun rendszeresen ellopják az állatait, meg a termesztett növényeit, az egy kicsit másképp fogja gondolni. Szóval én azt mondom, hogy biztos vannak kivételek, de a többség az nem akar dolgozni, mert ilyen a neveltetésük.

Elég megnézni, hogy Spanyolországban v. Olaszországban mit művelnek/műveltek...

2013.05.24. 08:29:37

@tanato: te a maghrebiektol beszelsz. Messze legkevesbbe radikalis muzulmanokrol.

tanato 2013.05.24. 09:34:10

@charlieharper: Pontosan,én főleg velük találkoztam FR.-ban.Nagyon jól integrálódtak,szerintem,persze én a magyarországi cigányok integrálódását vettem alapul./illetve annak hiányát/.A franciák szerint azért ott sem tökéletes a folyamat az arabokkal és az afrikaiakkal.Persze a román cigányokat ők is hamar kiebrudalták,akik nemigen integrálódtak.

tanato 2013.05.24. 09:36:39

@Philosoraptor: A lényeg az itthoni cigánysággal az,hogy az integrálódni akaró és azt nem akarók között nem jó a százalékos arány az utóbbiak javára.Ez egy 30-40 év múlva nagyon komoly probléma lesz.,akár az ország belebukhat.

nyuszigonosz 2013.05.24. 09:38:16

@cougarcat: Hiába, aki nem akarja megérteni az ilyet, az sajnos vagdalkozni fog, saját igazát asztalcsapkodva. Mármint a poszt írója.
Kár pedig, mert a posztja tényleg érdekes, informatív.

tanato 2013.05.24. 10:16:20

@tanato: A lényeg az hogy legyünk szolidárisak a görögökkel,már bárkivel,bármikor megtörténhet hogy hasonló helyzetbe kerül,elveszti a lakását,állását és éhezni fog.Hisz mind egy államban élünk,nevezetesen az Unióban.Engem nagyon megfogott ez a francia reklám,főleg ezen post után.

kriosz 2013.05.24. 10:18:14

@nyuszigonosz: Ne röhögtess már, talán mi jobban értjük mint a posztoló aki ott él???? Ugyan miből, a hírekből az újságból? Azt írnak, amit akarnak.
Hibásak a görögök , persze hogy hibásak de nehogy már elhiggyem hogy az EU nem tudott arról hogy mi megy náluk évek óta mert ez nem most kezdődött. Mi a fenének nem szólították már fel őket évekkel ezelőtt hogy hé hoppá nem lesz ez így jó? Miért adták nekik évek óta a hitelt? Miért nem engedték őket becsődölni? Miért engedték hogy nem az EU rendszere szerint gazdálkodjanak??

kriosz 2013.05.24. 10:19:21

@tanato: Egy nagy szinjáték és mi vagyunk benne a kis bábfigurák.

kriosz 2013.05.24. 10:28:20

Akit igazán érdekel kicsit mélyebben a helyzet az ezen a blogon többek között a mostani helyzetről de so kmás érdekességről is olvashat, csak ajánlani tudom:
www.gorogkaland.com/

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:13:24

@Philosoraptor: Egy szoval sem mondtam, hogy jo moka. De nem biztos hogy rosszabb.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:23:05

@kriosz: Nagyon jol latoda helyzetet. Mi csak babuk vagyunk. Es a EU tudta jol mi megy itt vagy portugaliaban, vagy spanyolorszagban vagy barhol mashol. Minden oldal hibas, es ezt en is mondtam feljebb. De igazabol szerintem nem a hibast kell keresni, mert azok ugyse bunhodnek meg, hanem megoldast, hogy jobb legyen. Ne csak nekunk, hanem a gyerekeinknek is.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:32:42

@cougarcat: Sajnos nem nagyon értitek ti ott Görögországban hogy miért tartotok ott ahol. A német adófizetők nélkül pedig a párodnak talán már nem is lenne munkája, fizetése. Gondold meg, hús-vér hétköznapi emberek vannak a Trojka mögött is. Az IMF-be is adófizetők adják a pénzt, akik más országokban próbálják eltartani a családjukat. Olyan dolgozók, akik egész nap dolgoznak és nem sziesztáznak.

Sajnalom, hogy ugy gondolod pont azok enm ertik akik benne elnek. Ugy gondolod, hogy itt csak sziesztaznak es adotcsalnak, hat akkor valoszinuleg ez egy nagyon rosz orszag es nem is erdemli meg a segitseget a kemenyen dolgozo adofizeto tisztesseges eu polgaroktol, ugye?
Tudod az aki ilyen kijelentest tesz, annak kivanom hogy sose kelljen annyit dolgoznia, mint a paromnak (hamar emlegetted).

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:34:18

@nyuszigonosz: Hiába, aki nem akarja megérteni az ilyet, az sajnos vagdalkozni fog, saját igazát asztalcsapkodva. Mármint a poszt írója.
Kár pedig, mert a posztja tényleg érdekes, informatív.

Koszonom, ez kedves volt. Orulok, hogy te meg @cougarcat ilyen jol ertitek helyettunk is akik itt elnek.

nyuszigonosz 2013.05.24. 15:43:09

@Pink Elephant: Az ottani szituációt természetesen te, aki ott élsz érzékeled.
Ami nekem nem tetszik a kommentjeidben: a németek mint a legnagyobb ellenség vázolása.
Nem ök a legnagyobb ellensége Görögországnak. Görögországot a saját politikusai juttatták oda, ahol most van.

MágnásMiska 2013.05.24. 15:47:44

Nagyon tetszett az írás!

Régóta először van az, hogy olyan hozzászólások érkeztek, amik nem a "mit főztél..., meg mi az USA-ban, Albániában, Izlandon, UK-ban....stb."típusú saját sztorikkal szórakoztatják önmagukat a kommentelők, egymás mellett elbeszélvén, hanem ténylegesen az írásra reflektált a nagy többség!!! :))))

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 15:48:15

@nyuszigonosz: En nem vagyok nemet ellenen es talan nem sikerult megertened teljesen amiket mondtam. ELoszor is mondtam, hogy ket oldali a hiba. Ez is hibas az is hibas. Hibas a gorog politikai elit mert elfogadja es az atlag emberen kenyszerul leverni a port, es hibas a trojka is mert ad hitelt, aztan meg sopankodik es kovetelozik. Es nem mondtam, hogy csak a nemetek, ezert hasznaltam a trojka kifejezest, ami itt teljesen elterjedt, mindenki igy hivja az eu-imf-ec kis haromszoget, mert rovidebb. Ami miatt felreerthettel, az az mert Merkelt a neven neveztem, de o szemely szerint eleg nagy szerepet jatszik es sokszor vannak "kedves" kis megszolalasai, amit hidd el itt nem vesznek szivesen, sot....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 16:01:48

@nyuszigonosz: Itt teny is valo, hogy van egy foku nemetellenesseg. Az ember altalaban ha merges, vagy szenved, akkor kell egy bunbakot talalnia akit hibaztathat. Es ne ertsd felre a gorog emberek tudjak, hogy ok ugyanugy felelosek, de ha megnezed a tunteteseken keszult kepeket sokszor latni kulonbozo nemet es Merkel ellenes posztereket, kepeket, szlogeneket. Nyilvan mivel en itt elek, sokkal tobbet hallok a trojka elleni ervekbol. Itt a komedias a tv-ben eloszerettel teszi be Merkelt kulonbozo kis videokba, vicces jelenetekbe, itt mas a kozhangulat mint kivulrol. Mas itt olvasni a hireket, es mas kulfoldrol olvasni gorog hireket. Azt hogy az emberek hogy ereznek, azt csak akkor tudod meg ha itt elsz. Es ha sokan vannak korulotted akik szenvednek es nem csinaltak semmit, hogy megerdemeljek, akkor elobb utobb ha akarod ha nem lesz neked is velemenyed es te is ki akarsz majd allni mellette.

tanato 2013.05.24. 16:35:53

@Pink Elephant: Nagyon szívesen,véletlenül bukkantam rá,de pont ide illik.

kriosz 2013.05.24. 16:58:03

@Pink Elephant: Csak sokszor eltűnődöm hogy hagyják hogy megoldják a görögök v. inkább kihasználják a helyzetet.
Ki kellene passzintani a politikusaik 98%-át, tiszta új lapokkal kezdeni és logikusan megoldani a dolgokat. A régi káosz most aztán abszolut nem segít.

kriosz 2013.05.24. 17:02:46

@Pink Elephant: A görörg kimegy , tüntet és arccal és névvel szidje azokat akiket hibáztat. Gondolod hogy csak Merkel kap a fejére? A görög politikusok nem mernek kimenni az utcára mert megdobálják őket és gyűlik köréjük a nép. A nemzeti ünnepeken nem mernek részt venni a politikusok mert megdobálják, lekiabálják és még ki tudja talán mi történhet velük.
Tudják a görögök is hogy hibáztak, beleélték magukat a jólétbe, dolgoztak de jól éltek, nem voltak hatalmas problémáik. És ugye természetükből adódóan amúgy sem egy sok t problémázós nép.
Most gyökeresen megváltozott minden és nem olyan egyszerű az átállás, a szemléletváltás, főleg hogy ennyire kilátástalan a helyzet.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 18:59:51

@kriosz: POnt ezt mondtam a posztomban, hogy nem engedik az embereket hogy megnezzek a gyerekeiket a felvonulason, mert attol felnek, hogy a merges tomegek nekik mennek.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 19:05:01

@kriosz: mi is sokat szoktunk tunodni, de ez nem megoldas igy ahogy most csinaljak....
98%-at? Kit tartanal meg?
Az a baj, hogy mindenki csak sajat magat nezi es nem azt mi lenne jo mindannyiunknak, vagy hosszu tavon.
A hitelek nem megoldas, nem elhtunk orokke hitelekbol...es ezt nem csak az atlagembernek (aki hajszaritot vesz hitelre), hanem a politikusoknak is meg kellene erteni. A rendszer nem mukodik talan ideje lenne belatni, es jo lenne vegre egy ami hanem is tokeletes, de ennel jobban mukodne.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.24. 19:18:47

@Pink Elephant: Miféle mérges tömegek? Békés, a tarthatatlan helyzet miatt utcára vonult tüntetők. Igazuk van, traktorral bele az akropoliszba.

kriosz 2013.05.24. 19:59:16

@Pink Elephant: Egyébként én még mindig azon csodálkozom, a görögöket kissé ismerve hogy nem lett egy hatalmas mindent átfogó balhé. Nem mondom hogy alegjobb ötlet de tényleg amiket megcsináltak velük az utóbbi két évben nem semmi. Még akkor is ha ők is hibásak.
Ja, hogy kit tartanék meg hahahaha jó kérdés, csak udvariasságból hagytam meg azt a két százalékot :) . Senkit, ki kéne pucolni az egész kócerájt, azért nem is haladnak igazán előre mert nem mernek egymás tyúkszemére lépni.

M. Péter 2013.05.24. 21:46:28

@Pink Elephant: A részeg diák nem sért semmilyen szabályt, leginkább magával tol ki, ha rosszabb jegyet kap, mintha józanul vizsgázna.

A sok puskázó és másoló görög diák azt mutatja, hogy az iskolában ez sokkal megszokottabb volt, mint más országokban. Ha így nőnek fel, akkor felnőttként is így fognak majd viselkedni.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 23:18:25

@kriosz: En megmondom oszinten volt par olyan pillanat az elmult evekben hogy az ember azt hitte, na hat ezt mar nem turhetik tovabb...ezert tuti egetni fognak. De valahogy mindig ugyanaz tortenik, kimegy 5000 rendor, 500 000 tunteto, kicsit kiabalnak, kicsit felvonulnak, kicsit dobaloznak, aztan azt mondjak ez nekunk nem tetszik, valtoztassatok, aztan a politikusok elmondanak egy par hat mi nem tehetunk semmit, nekunk azt kell tenni amit nekunk parancsolnak, sorry-t aztan a tuntetok hazamennek egy vagy ket nap utan. Aztan par het mulva ugyanez.... En ezt nem ertem, szerintem addig kellene sztrajkolni amig valalmi tortenik...de hat ez az en szemelyes velemenyem, meg az is hogy ha igazan akarnak szerintem a fel millio lazan ledonthetne a rendoroket....

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.24. 23:19:27

@én már a fény gyermeke vagyok: mert ha az akropoliszt ledontik attol jobb lesz? Inkabb arra gondolsz hogy vasvillaval a parlamentbe, nem? hadd szaladjanak a politikusok :)

tableno 2013.05.25. 19:11:21

Te jó isten, csak most olvastam el ezt a posztot, és az első reakcióm: mi a jó istenért akarna valaki ilyen helyen élni?! Ha napfény kell, lazaság és rossz közbiztonság, irány Latin-Amerika, ott legalább jól megy a gazdaság, és lehet pénzt keresni!

onewayticket 2013.05.25. 22:26:47

"Ha végigmész Athén utcáin, nem tudsz úgy lépni, hogy ne kérne valaki."

Budapest (Pest, belváros) ugyanez!
Csak itt a mozgó árusok az aluljárókban és a nagyobb tereken (pl. Blaha) vannak, de általában nem követik az embereket. Az emberek nyakába mászó "árusok" Romániából jönnek és alig beszélnek magyarul...
Ami még aggasztóbb: Bp. V. kerület, valaha volt kereskedelmi központ csili-vili üzletekkel, most hajléktalanok fekszenek a kapualjakban (és oda is piszkítanak!!!), kínai gagyi cipőboltok vagy még azok sem: üres üzletek. :P

Itt viszont csak a külföldi turisták üldögélnek a kávézók teraszain, a magyar inkább bezárkózik és tévét néz.

onewayticket 2013.05.25. 22:32:44

@Pink Elephant: "Itt teny is valo, hogy van egy foku nemetellenesseg. Az ember altalaban ha merges, vagy szenved, akkor kell egy bunbakot talalnia akit hibaztathat. Es ne ertsd felre a gorog emberek tudjak, hogy ok ugyanugy felelosek, de ha megnezed a tunteteseken keszult kepeket sokszor latni kulonbozo nemet es Merkel ellenes posztereket, kepeket, szlogeneket. Nyilvan mivel en itt elek, sokkal tobbet hallok a trojka elleni ervekbol. Itt a komedias a tv-ben eloszerettel teszi be Merkelt kulonbozo kis videokba, vicces jelenetekbe, itt mas a kozhangulat mint kivulrol."

Hát igen, egyedül Mo. a kivétel, folyamatos a német seggnyalás. Pedig az újraegyesítés elősegítéséért mit is kapott ez az ország cserébe?! Szemetet, szemétséget! Azt.

onewayticket 2013.05.25. 23:08:13

Felháborítónak tartom egyébként, hogy a mediterrán országokról azt a sztereotípiát sulykolják non-stop, hogy elsősorban a saját lustaságuknak, felelőtlenségüknek, a semmit nem termelésnek, a pénzek "elmulatásának" köszönhetik most a válságot.

Először is, a válságnak minden déli országban más az oka, nem ugyanaz egyikben sem.
Pl. Görögországot 1981-ben nem akarták felvenni az EU-ba egyáltalán, csak féltek, hogy oroszbarát kormány jut hatalomra és a szocialista tábor gyarapszik egy országgal. Olyannal, amelyiknek fontos tengeri (stratégiai) kikötői vannak, többek között. Senki nem nézte Görögország fejlettségi szintjét vagy saját érdekeit, csak az volt a németeknek, osztrákoknak, olaszoknak, franciáknak a lényeg, hogy ne legyen ruszki érdekszféra. Ezért hajlandók voltak pénzeket pumpálni a rendszerbe és nem érdekelte őket, hogy a görög kormányok azt mire költik. (Max. annyiban, hogy konkurenciát ne jelentsenek soha, semmiben.)
A görög nép semmivel nem hitványabb, lustább, fegyelmezetlenebb, butább, mint pl. a holland. Az, hogy a turizmust és az abból élő ágazatokat felfejlesztették, épp ennek az ellenkezőjét igazolja. Turistaként többször jártam az országban, a zöldséges mindig adott számlát (1990-es évek), Pesten ez akkor ismeretlen volt, most is elég ritka. A buszsofőrtől a büfésig, az eladóktól a szállodai portásig mindenki készséges, udvarias volt. Az igaz, hogy idegen nyelvet nem nagyon beszéltek, de pl. megértettek egy-két német vagy olasz szót, mondatot és a vendégszeretetük áthidalta a kommunikációs problémát. (A magyar meg akkor sem készségesen, kedvesen szolgál ki, ha magyarul beszélsz vele + romlott kaját, csoffadt zöldséget ad el neked + jól lehúz az árakkal...)
Görögország elsősorban agrárország, de ahogyan a magyar parasztgazdáknak is inkább azért fizetett az EU, hogy ne termeljen, vágja ki a szőlőt, búza és kukorica helyett levendulát vessen, úgy a görögöket sem nagyon engedték piacra. Csak bizonyos, a nyugati és északi országokban (+Franciaországban) nem termő zöldségek, gyümölcsök esetében. Ha semmilyen termékkel nem tud egy ország piacra jutni, akkor költségesebb iparágak befektetéseit sem tudja finanszírozni, ezért nem tud versenyezni pl. a gépgyártásban, az elektronikában, stb.

Mindig nagy érdeklődéssel olvasom annak a Fórumtársunknak a beszámolóit, aki Albániában él, meggyőződésem, hogy Albánia sokat fejlődhet, mert az EU nem köti meg úgy a kezét, mint pl. Görögországnak, Mo-nak vagy Bulgáriának!

Spanyolország esete merőben más. Ott az 1990-es években egy évtizeden át folyamatos volt a fejlődés, a gyarapodás. Bőven belefért némi korrupció, vagy az infrastrukturális beruházások túltervezése. A probléma ott volt, hogy mindent egy lapra tettek fel (ingatlanfejlesztés) és a befektetéseket kizárólag amerikai és amerikai érdekeltségű német bankok finanszírozták. A Lehman Brothers több USA-bankot is magával rántott, azok meg az európai adósokat, hitelezőket... Ugyanez okozta Írország csődközeli állapotba kerülését, mert az ottani ingatlan- és számítástechnikai beruházásokat szinte 100%-ig az amerikai bankok finanszírozták.

Portugália helyzetét annyira nem ismerem, de pl. Szlovénia és Olaszország is majdnem egy évtizednyi fejlődést követően zuhant a mélybe. Utóbbi két ország legfontosabb gazdasági partnerei: Németország és Ausztria, milyen érdekes!

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.05.26. 16:42:15

@onewayticket: Elvezettel olvastam a kommentedet. Sajnos nagyon sok peldat tudok itt is arra, hogy az Eu hogy taszit egesz iparagakat a semmibe. Peldaul vannak varosok amik a cigaretta gyartasra epultek, aztan jott az eu, hogy inkabb ne termeljenek es bezartak a gyarak. Az emberek meg kaptak valami hozzajarulast egy ideig, hogy ne termeljenek...erdekes:) Egyebkent orulok, hogy van meg valaki, aki tudja hogy Go. nem elsosorban a turizmosbol el. Probaltam en is emliteni ezt korabban, de nem hiszem hogy eljutott volna a tobbiekhez...ugyanugy, mint az hogy a gorogok es a tobbi deli nep lusta, ezt is onnan tudjak, hogy ezt halljak mindenhonnan, nem elsokezbol...

M. Péter 2013.05.26. 18:12:11

@onewayticket: "Utóbbi két ország legfontosabb gazdasági partnerei: Németország és Ausztria, milyen érdekes! "
Az európai országok kb. 3/4-ének legnagyob gazdasági partnere Németország, ennyire érdekes, Ausztria viszont nem a második legnagyob egyiknek sem. Tovább is lehet menni, Spanyolország, Portugália és Írország is bajban van, fő partnereik Franciaország, Spanyolország illetve az Egyesült Királyság.

(deleted) (törölt) 2013.05.27. 09:37:47

@Pink Elephant: na, csak jópár nap múlva járok erre megint, úh már senkit nem érdekel, de azért válaszolok erre a kommentre itt, ni:
" Nem csak a kamat a lenyeg. El nem tudod kepzelni milyen abszurd felteteleket szabnak, ami rosszabb mintha 50 %os kamatra adnak a hitelt. Es kvazi ugy gondoljak, hogy barmit kerhetnek, mert gorogorszagnak nincs mas valasztasa. A gorog politikus elit meg a kezuk ala jatszik. De hogy panikoltak amikor Cyprus nemet mondott. Ha egyszer, csak egyszer Gorogorszag nemet mondana en ugy szeretnem latni Merkel es a tobbi arcat. Az lenne az ev fenypontja, komolyan.
Latni kell mindket oldalt, ha Gorogorszag tenyleg csodbe megy (nem ebben a mestersegesen fekentartott allapotban) az nekik is rosz lesz, szoval ha innen nezzuk akkor akar gorogorszag lehetne a zsarolo fel es nem a TROJKA, de sajnos nem igy van.
De azert remelem eljon ez a nap is :) "

Az szerintem eléggé vicc, hogy úgy gondolod, a görög állam brutális eladósodása miatt akár nyerő, zsaroló pozícióba kéne kerüljön. Azért ez abszurd, nem gondolod? Ha mondjuk totál csődbe menne Görögország, és azt minden ország megszívja... szerinted mit tehet mondjuk - az egyik legsérülékenyebbnek tartott - Magyarország erről? Nem véletlen, hogy a válság elején is mi dőltünk az elsők között az imf karjaiba. Mert brutál magas a külső adósságunk, amit csak akkor lehet prímán fenntartani, ha a helyzet odakünn jó.
Persze nem elvárható, hogy az átlagember, aki nem foglalkozik napi szinten a gazdasági helyzettel, értse ezeket. Csak kár felülni az egyszerű politikai demagógiának.

SiDor 2013.06.09. 13:20:03

Kedves pink elephant, nagyon jo iras es nagyon orulok, hogy vegre valaki Gorogorszagbol ir, ugy, hogy meg mindig ott van...ahogy mi mar sajnos nem. De hianyzik, minden nap hianyzik, alig varom a helyi gorog osszejoveteleket - mert van nekunk ilyenunk - es, hogy beszelgethessek gorogul amit sokkal jobban szeretek mint az angolt.
Annak is orulok, hogy te is ugy latod ahogyan en....engedni kellene, hogy becsodoljon es/vagy kilepjen az uniobol...eleguk van ami ertheto es bar en Corfun egy halasz falubol lett turista faluban eltem, de a mindennapok emberenek elege van az eubol, elege van a sehova nem kerulo kolcsonokbol...az eu csodolt be es nem a gorogok, a portugalok, vagy a magyarok.
De mindegy is, vigyazzatok magatokra es tovabbi sok sikert, orulok, hogy ti maradtatok! Udv a sivatagbol..:)

SiDor 2013.06.09. 13:30:45

@Pink Elephant: Merkel egyik ilyen "kis megszolalasa" meg ugy 2010-11 tajekan az volt, hogy Gorogorszagnak van tobbezer szigete, adjon el beloluk. Nemetorszag szivesen venne meg pl. Corfut....a barban neztuk CORFUN a viccesnek szant felszolalast a TVn keresztul En azt hittem a vendegeim menten strokeot es/vagy infarktust kapnak. Meg a malakizmenie volt a legfinomabb jelzo, de az biztos, hogy odahaza Angelan ugralt akkor a gatya rendesen. Szoval igen sokat tett azert, hogy ellenseg kep lehessen belole. Nalunk az emberek nagy resze meg mindig hisz ebben az IMF maffiaban, a gorogok legalabb mar nyiltan utaljak az egesz elcseszett rendszert.

Pink Elephant · http://everybodyneedsabetterworld.blogspot.gr/ 2013.06.10. 15:14:42

@SiDor: Kedves Sidor, nagyon koszonom a biztatast, es orulok, hogy tetszett az iras. Remelem, hogu egy nap lesz meg itt olyan vilag ami az embereket maradasra illetve visszateresre buzditja. Sajnalom, hogy csak azok ertik mi tortenik valojaban, akik benne elnek vagy eltek....valahogy a tobbiek nem kepesek aterezni, hogy mennyire nehez is a helyzet. Tenyleg itt lenne mar az ideje, hogy beismerjek hogy ez igy nem mukodik. Ha belatnak, talan uj eletet.kezdhetnenk vegre kilatasokkal es jovo keppel. A tobbiek azert husznek szerintem meg ebben az egesz cirkuszban, mert oket nem marta meg a kutya. A gorogoket viszont mar igen es ez a seb nagyon lassan fog gyogyulni...
Azert maradtatok a meleg eghajlatnal, hamar a sivatagbol irtal?!:-)
Udv

SiDor 2013.06.13. 10:32:49

@Pink Elephant: igen, maradtunk...a krizis elkuldott minket...konkretan es atviott ertelemben is khmmmm...melegebb eghajlatra:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása