oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. május 22. 06:50,  A magyar realitás és Svédország 243 komment

2013. május 22. 06:50 Határátkelő

A magyar realitás és Svédország

A tegnapi thaiföldi poszt után ma egy teljesen más világot mutatunk be Loriana segítségével. Kiderül, milyen a megalázó magyar kutatói lét után Svédországban folytatni a karriert, hogy ott sem minden egyértelműen csodás, de lehet boldogulni és közösen vadászunk majd albérletet is.

Karolinska Institutet.JPG

„Eddig nem született talán még írás a blogon arról, hogy a kutatóknak milyen kilátásai lehetnek külföldön. Azzal biztos mindenki tisztában van, hogy az, hogy a kutatók külföldre mennek pár évre a karrierjük korai stádiumában, nem egy új keletű dolog, ami az utóbbi 1-2 évtized folyománya lenne.

Annyiban változott talán a helyzet, hogy a rendszerváltással még inkább megnyíltak a kapuk, rengeteg a lehetőség, és sokkal könnyebb az adminisztráció is. A továbbiakban saját történetem osztom meg, hogyan és miért jutottam el Stockholmba.

Sokféle irányban gondolkodtam

Tavaly februárban kezdett el komolyabban foglalkoztatni a kérdés, amikor a doktori képzésem (biológusként egy orvostudományi doktori iskolában) végén jártam már, hogy merre tovább. Eléggé elkeserítő az otthoni helyzet, hogy szinte csak protekcióval lehet munkát találni, bár sokaknak ez bejön...

Bonyolította a szituációt, hogy egyáltalán nem voltam biztos benne, mindazon gyötrelem után, amit otthon átéltem (megalázóan alacsony ösztöndíj, rabszolgamunka stb.), akarok-e egyáltalán kutató lenni. Több más lehetőség is felmerült bennem, ezek alapján meglehetősen sokféle irányban gondolkodtam.

A védésem előtt, tavaly áprilisban kezdtem el komolyabban pályázni mindenféle álláshirdetésekre, illetve cégekhez, önkéntes munkára a világ másik felére is stb. A tanszéken ugyan maradhattam volna még pályázati pénzen kicsit magasabb, de ugyanolyan megalázó fizetéssel, mint az ösztöndíj volt (ez kb. nettó 125 ezer forintot jelent Ph.D-val), de az infrastruktúra alacsony szintje, illetve az egyetem elkeserítő helyzete visszatartott.

Például az egyetem rendszeresen zárolta, felezte a kutatási pénzt, amit nem az egyetemtől kaptunk, hanem egy kutatás támogatására létrehozott alapítványtól, ahova az adók 1%-ából felajánlott összeget utalták – mivel az egyetemi számlán tartották az alapítványi pénzt, az egyetem úgy gondolta, megteheti... igen, ezt hívják sikkasztásnak magyarul...

Nagy perspektívák

Nagyjából 15-20 helyre pályázhattam mindent egybevetve június végéig, ebből 10 volt biológusoknak meghirdetett posztdoktori hely. E között egy olyan sem volt, ami a doktori témámat érintette volna, viszont egytől egyig mind izgalmasnak ígérkezett, és olyan lehetőségeket láttam bennük, amelyek nagy perspektívát jelenthettek volna számomra a továbbiakban.

Hozzá kell tenni, hogy a doktori témám, habár lényeges kérdést feszegetett, nem épült alapjaiban nagy felfedezésekre, és ahogy fentebb írtam, a kutatási infrastruktúra igencsak limitálta a kutatás színvonalát.

Habár sokat publikáltunk doktori éveim alatt, ezek általában alacsony impakt faktoros lapokban jelentek meg. (Nem kutatóknak írom, hogy az impakt faktor a folyóirat minőségének mérőszáma, minél magasabb, annál jobb, habár csínján kell vele bánni. Lényegében azt jelenti, milyen az idézettsége az adott folyóiratnak. A jelentősége tudományterületenként változik, az orvosbiológia területén nagyon fontos, de például egy moszatkutatóknak szóló cikk már megint más kérdés, habár lehet nagyon nagy jelentősége, ettől még az idézettsége, folyományaként az impakt faktora a lapnak, amiben megjelentethető, valószínűleg mindig nagyon alacsony lesz.).

Mindazonáltal ezek a publikációk messzemenően szükségesek voltak a külföldi pályázatokhoz, úgyhogy hálával tartozom volt témavezetőmnek és az alma maternek is, mert a lehetőségeinket messzemenően sikerült kihasználnunk.

Mindezek után, szerződésem utolsó napján, június 30-án küldtem el pályázatomat egy, a stockholmi Karolinska Intézetben meghirdetett, posztdoktori ösztöndíjas helyre. Nem kellett sokat várnom, rá 2-3 hétre túl is voltam az első Skype-interjún, utána augusztus végére pedig kiderült, hogy megkaptam a helyet.

Szálláskeresés unortodox módszerekkel és a villámgyors regisztráció

Ezután sürgősen nekiálltam a szálláskeresésnek, unortodox módszereket is bevetve hozzá :D, végül is egy fórumon megismert orvos (azóta már jó barátom, blogja itt olvasható) és családja fogadott be az első időszakban.

Stockholmban nagyon nehéz szállást találni, egyedülállóként garzont bérelni reális áron lehetetlen. Szerencsére a Karolinska Intézetnek van egy online rendszere (UAC), ahol lehet pályázni szálláshelyekre posztdokként is – ezt már otthonról megtettem október elején.

Október 21-én érkeztem meg, 22-én már munkába álltam. Szerződésem még természetesen nem volt. A Migrationsverkethez (Bevándorlási Hivatal) interneten benyújtott regisztrációmat 2 nap alatt fogadták el (22-én hétfőn jelentkeztem, szerdán kaptam meg a borítékot arról, hogy regisztráltak, innentől legálisan tartózkodhatok és dolgozhatok Svédországban bármeddig – vagy amíg nem változik meg az EU-s törvény).

A Skatteverketet (adóhivatal) 24-én szerdán délelőtt kerestem fel személyi szám (Personnummer, ami egyben adószám, eü szám és még gondolom jó pár minden egyben) igénylése céljából, és pénteken kaptam kézhez azon a héten a borítékot, szerződésem még nem volt, csak egy nyilatkozat a főnöktől, amit csatoltam az igényléshez.

A bankszámlanyitás a személyi szám birtokában szintén simán ment, 1 héten belül megjött a bankkártyám. Ezután már meg tudtuk kötni a szerződést, és novembertől lettem hivatalosan posztdok a Karolinska Intézetben.

Sajátos posztdoktori lét

Az is megér egy misét, mit is jelent a posztdoktori lét itt. A svédeknek mindenre van szakszervezetük, és mindenki kicsikart valamilyen pluszt, minimálbért, szabadságot, egyéb juttatást, természetesen a posztdoktorok kivételével.

Ennek folyományaként alakulhatott ki az a helyzet, hogy egy Ph.D. hallgatónak lehet magasabb a nettó fizetése (igen, fizetése, nem ösztöndíja), mint egy posztdoknak az ösztöndíja, mint ami az én esetemben is előállt (bár így is 4-5x-öse az otthoni fizunak).

Azóta egyébként már létrehozták a posztdok szervezetet is, de az ösztöndíjon levő posztdoktori kutatók igen limitált jogokat szereztek eddig. Ezek közül mondjuk az egyik legfontosabb, hogy már elvileg nem utasíthatják el a Försäkringskassanba (társadalombiztosító) a regisztrációt.

Az mondjuk kérdés, hogy adófizetés hiányában milyen szolgáltatás jár, tehát például szülési vagy betegszabadság esetén táppénzre számíthatunk-e. Nincs szerződésben szabályozva az sem, mennyi szabadnap jár egy évben, illetve ezt hogyan vehetjük ki.

A posztdoktori ösztöndíjszerződések fél évesek, ezt hosszabbítgatják 2 évig, ezután vagy felvesznek fizetéssel, vagy elküldenek. Ez az ún. Karolinska policy, mert akkora a túljelentkezés, hogy megtehetik...

A fentiekből azért látszik, hogy itt sincs kolbászból a kerítés. Viszont nagy különbség az otthoni kutatási lehetőségekhez képest, hogy nagyjából 70-80x annyi kutatási pénz jut egy ugyanakkora csoportra.

Persze ez a témavezetőtől is függ, de itt legalább van hova pályázni, és nem évi 2-10 millió forintokat osztanak, ami magas színvonalú kutatáshoz semmiképpen sem elegendő. Nem utolsósorban meg kell említenem, hogy a kutatási témám jelenleg igencsak reflektorfényben van, 2012-ben ebben a témában nyerték a kémiai Nobel-díjat és Lefkowitz-cal élő kooperációnk van, mivel a témavezetőm az ő intézetében töltötte posztdok éveit. Nemsokára megjelenik az első cikk, amiben társszerző vagyok, illetve év végére egy elsőszerzős és legalább 2 társszerzős közleményt szeretnénk publikálni, tehát szakmai előrehaladás szempontjából egyáltalán nincs okom semmiféle panaszra.

Albérletek aranyárban

Az adminisztrációról már írtam fent, látható, hogy ennél simábban aligha mehetett volna. A szállásra visszatérve: az egyetemi szállást december közepétől kaptam meg nagyon közel az intézethez, de csak fél évre – ebből még 1 hónap van hátra.

A szálláskeresést elkezdtem már áprilisban, nagyon nehézkesen ment. A szállások aranyárban vannak itt, 5-6000 korona / hó alatt nem lehet szobához jutni, egy garzonlakás ennél még sokkal drágább a piacon.

Nyárra újra az orvos barátomékhoz költözöm, és szeptembertől szerencsére kapok egy egyetemi garzont újabb fél évre reális áron, 5400 koronáért. A svédek nagyon szocialisták, a szállással kapcsolatban azért is áll fenn ez a helyzet, mert a lakóközösség engedélye kell hozzá, hogy kiadhassák a lakást, amit csak limitált ideig, 1-2 évig tehetnek meg, azután vagy el kell adniuk, vagy be kell költözniük.

Amit sokan kérdeznek, hogy állok a svéddel. A svéd nyelvtudás a kutatáshoz egyáltalán nem szükséges, mert a kutatás nyelve az angol. Ennek ellenére elkezdtem az SFI nyelvtanfolyamára járni, hátha ragad rám valami – a svédek jó néven veszik, ha legalább erőlködik svédül az ember.

Az emberekről az a benyomásom ennyi idő után, hogy egyáltalán nem hidegek, mindenki beszél angolul, és nagyon segítőkészek. Rengeteg a bevándorló, aki viszont nem beszél angolul, de negatív tapasztalatom velük sincs.

Kutatóként a nagyvilágban

A fentiekkel arra próbáltam meg rávilágítani, hogy kutatóként igenis el lehet helyezkedni protekció nélkül, másrészt egyáltalán nem kell beleragadni a doktori témába, nyugodtan lehet váltani, ettől csak szélesebb lesz az ember látóköre.

Az adminisztrációról és az elengedhetetlen svéd nyelvtudásról is rémhíreket olvastam, ezekre is sikerült rácáfolnom a saját példámmal. Persze akkor, ha valaki nulla nyelvtudással, végzettség nélkül akar világot látni, biztosan nehezebb dolga lesz, mert itt nagyon nagy a konkurencia."

FOGADÓ A HATÁRON!!! Ma este magyar idő szerint 9 órától ismét megnyílik a Fogadó a Határon a blog Facebook-oldalán. Beszélgethettek és kérdezhettek - a ma esti vendég Timi, az egyiptomi országfelelős. Várunk Titeket este 9-től egy teljes órán keresztül!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kutatás tudomány egyetem Svédország Karolinska

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr265312058

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ana72 2013.05.22. 07:06:43

Köszi, Loriana, nagyon klassz cikk, gratulálok a sikereidhez! Esetleg a megélhetési költségekről, a munkádhoz szükséges egyéb költségeidkről is írnál néhány gondolatot? És mennyire hárulnak rád pl. konferenciákon való részvétellel kapcsolatos költségek kint, és hogy volt ez itthon? Én is védés előtt állok, és igencsak gondolkodom hasonló lépésen, mint a tiéd...

pappito · http://pappito.com 2013.05.22. 07:12:24

szuper, végre nem egy londoner londiner !

Nem te vagy az első kutató, volt már ilyen betegünk itt a HÁ-n, és ő is ugrásszerű lehetőségnövekedésről számolt be, szakmailag meg az eszközparkot illetően.

Sok sikert, remélem véglegesítenek (már, ha ezt akarod)

rezsoatya (törölt) 2013.05.22. 07:55:17

Ugyes vagy, en is csak gratulalni tudok!
A cikkben emlegetett, angolul nem beszelo bevandorlokkal az intezetben talalkoztal, vagy az elet egyeb teruletein? Mert gondolom akkor svedul sem beszelnek...
@pappito: váj mí is fog orulni ennek! :-)

Spacecake 2013.05.22. 08:45:16

gratula a posztolonak es sok sikert!!!

ha nagyon nem ugy alakulnak a dolgok ahogy tervezed,meg mindig elmehetsz mososgatni Londonba(bar kicst tulkepzettnek tunsz,sebaj:-)

Hari Seldon 2 2013.05.22. 08:48:17

Nagyon jó volt. Kivéve a húsipari termék és a telekhatároló mondat...

glinolid 2013.05.22. 08:50:58

1. A legtobb egyetemen, kulfoldon is, elfogadott, hogy a palyazati penzek egy bizonyos %-t, at kell adni az egyetemnek, ebbol fizetik Miciket a titkarsagon es Jozsi bacsit a karbantartason, ezert van aram es viz a laborokban/termekben.

2. A 2012 kemiai Nobel-dij nem kemiai...ezereves kemiat atultettek orvosi alkalmazasba...de hoppa PET is van mar regota, talan ezert nem lett orvosi N-d...jobb lett volna biologiai N-dba sorolni.

Egyebkent sok sikert!

andaluzkutya 2013.05.22. 09:02:52

@glinolid: A kórházban, ahol még Mo.-n dolgoztam azért szüntek meg az amúgy jövedelmező gyógyszervizsgálatok, mert korábban a kórház kapott 30%-ot, a kutatásban részt vevők meg 70-et, majd az új főigazgató kijelentette, hogy ezentúl a kórház kap 80%-ot és 20-at azok, akik részt vesznek a kutatásban, de az a 20% úgyis annyira kevés, hogy javasolja (ami nagyjából annyit tett, hogy parancsba adta), hogy erről mondjanak le a kórház javára. Ezek után természetesen senki nem végzett kutatást.
Nem a bizonyos %-al van a baj, hanem azzal, ha a % olyan magas, hogy ellehetetleníti a kutatás elvégzését.

2013.05.22. 09:07:35

Nem Anglia és nem London? Imáim meghallgatásra találtak. Jöhet a poszt. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.22. 09:09:49

Loreeana, láttalak a tavalyi eurovíziós fesztiválon, jó voltál. gratulálok a első helyhez.

2013.05.22. 09:16:58

Amúgy az sok mindent elmond egy országról (és persze a gazdasági helyzetéről), hogy mennyi pénzt áldoz k+f-re.

Loriana 2013.05.22. 09:37:02

@Ana72: Az itteni ösztöndíjam reálértéken kb. 2,5x-ese az otthoni fizunak, úgy hogy ráadásul alul vagyok fizetve, persze alapból többet tudok félretenni, mint amit otthon keresnék. A lakhatásra elmegy 4000 korona (ez ősztől emelkedik 5400-ra), az élelmiszer nagyjából 1500-2000 korona (néha étterembe is megyek). Mirelit készétel kb. 25 korona, ebből nagyon olcsóbbra főzni sem jön ki, menza, pizza 100 korona. Utazásra 200-at költök (közel lakom az intézethez), az egy útra szóló jegy 25 korona az A zónában (egy irányba 60 percig a regisztrációig korlátlan átszállásra, lecsippantós mágneskártya). Az ruházkodás meg lehet ugyanannyiból oldani, mint otthon, mondjuk kínai nagyával még nem találkoztam :D.
Konferencián még nem voltam, de elvileg októberben megyek, és épp tegnap beszéltük a témavezetőmmel, hogy meg kell pályáznom a Cancerfonden utazási ösztöndíját - de amúgy gondolom, enélkül sem nekem kellene fizetnem. (Otthon sem nekem kellett egyébként, napidíjat is kaptam.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 09:39:52

Üdv Svédországból! :)

Ugyehogyugye?
Érdekes, hogy milyen gyorsan ment az ügyintézés, biztos nem véletlenül. Nekünk az MV regisztráció (2011-ben) úgy egy hónp volt. A PN-t 3 hét alatt kaptam, igaz még 2008-ban.
Az FK reg. pedig 6! hónap :)

Most már minden sínen van, már csak az állampolgárságra várunk (lehet még éveket :) ).

Sok sikert a továbbiakhoz!

Loriana 2013.05.22. 09:40:30

@rezsoatya: A takarítócég alkalmazottai nem beszélnek angolul (spanyol ajkúak), de ez nem zavarja sem őket sem engem. Svédül tudniuk kell, anélkül nem kapnának munkát. Így legalább kénytelen vagyok svédül kommunikálni, már amennyire :-))). Néha keveredik spannyollal és angollal is. (Persze hallomásból tudom, hogy van rengeteg bevándorló aki több évig jár ingyenes tanfolyamra, és kapja mellé a segélyt, de esze ágában sincs megtanulni svédül, meg nincs is rá kényszerítve, mert a saját városnegyedében elég az anyanyelve.)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 09:42:10

@Loriana:
Azt megkérdezhetem, hogy szám szerűleg mennyi az az alacsony ösztöndíj?
Szerintem kaphatsz annyit, mint én fizetést (23.420 + kb. 1.200 műszakpótlék - bruttók).

Loriana 2013.05.22. 09:42:53

@glinolid: Mint írtam, ez az alapítvány az adók 1%-át kapta meg. Nem pályázati pénz. Ezzel nem is csak az a gond, hogy az emberek nem arra adják a pénzt, hogy azt az egyetem rezsijére költsék, hanem ráadásul el sem lehet vele számolni az alapítványi költségvetésben.

Loriana 2013.05.22. 09:43:42

@Kovermadar: igen, nagyjából a nettód és az ösztöndíjam egyezhet.

Loriana 2013.05.22. 09:45:08

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én előbb voltam Loriana, mint ahogy ő híres lett, bizonyítani tudom. Szerintem ő másolt ;-))).

szcsongor 2013.05.22. 09:45:44

Gratula, én nem nemrég végeztem egy két éves posztdokkal itt Stockholmban. Most viszont álláskeresésben vagyok, ami itt is baromi nehéz, többéves ipari tapasztalat hiányában vagy kapcsolatok nélkül kb. lehetetlen kutatói munkát találni. Ha pedig akadámián maradnál posztdok után, akkor pedig egy út van, pályázni a VR-re (olyan, mint otthon az OTKA, csak sokkal több pénzzel), amit szintén nem egyszerű megkapni.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 09:46:44

@Loriana:
Ez valóban így van.
Mi, mint EU-sok pl. semmilyen segélyt nem kaptunk (igaz és az első perctől dolgoztam). Menyasszonyom kap CSN-t (ösztöndíj), az kb. 3.000 kr (nettó).
Amíg az SFI-re jártunk, érdekes volt látni, hogy vannak ott már 6-8 éve itt lévő emberek is. Mi meg befejeztük az SFI D-t 9 hónap alatt (B-n még estin vizsgáztunk, a C-t átugrottuk :), a D-ből pedig 1 hónap alatt vizsgáztam). Most jönne a SAS, de a grundot nem akarják nekem leveleőn engedni, munka mellett pedig nem fér bele a nappali.

De igen, sok itt az olyan somaliska, aki csak "van, de minek".

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 09:48:43

@Loriana:
Akkor nem irigyellek. Ez itt vidéken kellemes, Stockholmban már nem annyira.
Mi 4.725-t fizetünk albérletre + net + villany.

emiGrant 2013.05.22. 09:53:35

@Loriana: Pontosan. Nem az aranyokrol van itt szo, hanem arrol a tisztessegtelen gyakorlatrol, hogy csak azert, mert megtehetik, lenyuljak az osszeg zomet, holott nem arra adtak. Nekem itthon volt egy hasonlo tapasztalatom a sport koreben, ahol EU's penzt, ket milliot, nyult le a sportom legfelsobb szervezete, csak azert mert az o bankszamlajukon volt a penz. Azt kifejezetten a mi szakagunknak adtak, de vegul is nem arra koltottek.
Boldogan olvastam a posztot. Nagyon sok sikert kivanok Neked es en meg rakattintottam a baratod blogjara is, es az is nagyon erdekes. Koszi!

Loriana 2013.05.22. 10:02:55

@szcsongor: Igen, rémhíreket hallottam én is... Rövidtávra, fél évekre lehet találni különféle projekteket a KI honlapján, áthidaló megoldásnak az is jó lehet, nem?

Warlimont 2013.05.22. 10:11:17

Nem rossz, bar az igazi svedorszagi kaland ott indul, hogy svedul kell dolgozni, svedek között. A Karolinskan egy nemzetközi csapat közepen azert masabb a hangulat. Nem könnyebb, nem azt mondom, csak mas. Majd irok egy posztot en is, hatha felteszik, nekunk Göteborg mellett megy a buli szakorvoskent, egy full sved reszlegen egyeduli kulföldikent. A svedek mint munkaközösseg lelkivilaga nagyon specialis.
A lakhatasi arakon meglepödtem, 5-6000 alatt nincs szoba(!) a fövarosban? Ez kemeny! Göteborg mellett 100ezer köruli lakosu varosban nekunk 9500Sek ketszintes nagy lakas, ket furdöszoba, tancterem meretu nappali, mindez vadonatuj felujitassal. Es a kollegaink ezt draganak erzik! A lakashiany oriasi itt is, maganszemely nem adhat ki lakast, es mesterseges hianygazdalkodassal tartjak fenn az arakat. Epitkeznek sokfele, de annyi a bevandorlo, hogy ez se eleg? (Brutalis mennyisegu, gyakran analfabeta muzulman bevandorlot fogadnak be, vannak itt varosreszek, ahol az utcan csak szomaliai negereket latni, burkaba bugyolalt nöket, bandakban lödörgö szines fiatalokat, a jo eg tudja, miert jo a svedeknek ez. Amikor kijöttunk, a haz elöl a motorom haron het utan eltunt, kevesre ra egy görög kollegam kocsijat törtek fel, a konditerem ki van tapetazva figyelj az ertekeidre tablakkal, stb., ennyit a közbiztonsagrol.)
Amikor jöttunk, 4 szobas lakas az egesz varosban kettö ha volt hirdetve. Ha nincs a korhazi protekcionk, akkor nem tudom, mi lett volna, allitolag a sima ideerkezök minden meghirdetett lakasra tucatjaval allnak sorba.

tootoo 2013.05.22. 10:31:13

@Loriana: Szia! Nagyon tetszett a posztod. Én is biológiát tanultam a szegedi egyetemen, és a Svédországba költözésen gondolkodok. Nekem még csak Bsc diplomám van molekuláris biológiából és szeretném tudni, hogy ezzel lehet-e már valami munkát kapni az országban? Próbáltam keresni a neten, de csak Phd helyeket találtam. Nagyon jó lenne, ha az Msc diplomát már Svédországban tudnám megszerezni, de mellette dolgoznom kell mert sajnos olyan anyagi helyzetben nem vagyok, hogy csak tanulni menjek ki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.22. 10:35:58

a posztoló szimpatikus:)

de én ehhez annyit tudok hozzászólni, hogy keresem Pepét Svédországból, ha itt van, szóljon:) (nagyjából 8 éve elvesztettem szem elől, amikor becsajozott:))

Zka77 2013.05.22. 10:40:13

@Warlimont: valaki egyszer elmagyarázhatná nekem, hogy mi a különbség a "más" és a "másabb" között :D

szcsongor 2013.05.22. 10:47:35

@Loriana: Jó lehet áthidaló megoldásnak egy ilyen, de egyrészt még ezt is (hasonlóan a kb fél éves, itt eléggé elterjedt konzulensi állásokhoz) nagyon nehéz megkapni, másrészt így a második posztdok után már szeretnék megállapodni egy határozatlan idejű állásnál. Tudom, nagyok az igények :)

Tiheli 2013.05.22. 10:59:30

@szcsongor: nem, az igények nem nagyok. Teljesen normális, hogy az ember 30 felé már szeretne megállapodni ahelyett, hogy fél/egy évente új helyre költözik. De még ha nem is kell költözni, féléves szerzödéseknél gyakorlatilag állandó jelleggel állást kell keresni...
Persze a szomorú valóság az, hogy a határozatlan idejü szerzödés a kutatásban ritka, mint a fehér holló.

Vlad Gierst 2013.05.22. 11:07:03

Az az érzésem a Karolinska Institutettől mindjárt eljutunk egy elegáns átvezetéssel Carolinába, ahonnan pontos képet kapunk a világ működéséről, kutatás tekintetében is. :-)

@Loriana: Nagyon jó írás, tetszik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.05.22. 11:08:54

Azon gondolkodok hogy ha elmegy az országból egy ilyen senkiházi melós mint én hát rendben van elment.
De mikor az agyak mennek el.
A baj ott kezdődik.

VHB 2013.05.22. 11:16:34

@diggerdriver: Az elmenetel nem baj, sőt szükséges, hasznos bizonyos terüoeteken. A visszatéréssel vannak gondok. A soha vissza nem téréssel.

szcsongor 2013.05.22. 11:20:43

@Tiheli: Tudom, hogy ritkaság, ezért nem akarok akadémiai vonalon maradni. Pharma meg biotech cégeknél keresgélek egyelőre kevés sikerrel...

Tiheli 2013.05.22. 11:24:32

@diggerdriver: "az agyaknak" kifejezetten jó tesz, ha elmennek egy idöre. A baj (ebben az esetben is) ott kezdödik, hogy nem sokan mennek vissza. Hova is mennének? Nincs pozíció, nincs pénz a kutatásban, az infrastruktúra pedig fényévekkel le van maradva a Nyugat-Európában vagy az USA-ban megszokott színvonaltól. Ehhez még hozzájön az, hogy az egyetemeken belül is megy az uram-bátyám rendszer (természetesen nem ismerek minden egyetemet belülröl, lehet, hogy vannak kivételek).

Két példa az infrastruktúrához: amikor otthon elkezdtem a doktorimat, egy másik doktorandusszal osztoztunk egy számítógépen, ami lefagyott, ha a word mellett még egy böngészöt is meg szerettem volna nyitni. A mostani helyemen három év alatt már kétzser cserélték le a gépemet. Pedig az én kutatási témám nem is igazán gépigényes.
Persze ezt meg lehet oldani, az ember elöbb-utóbb úgyis beszerez magának egy normális laptopot...
Sokkal komolyabb kérdés, hogy az ember milyen szakfolyóiratokhoz fér hozzá. Hiába találsz a témádba vágó publikációt, ha nem tudod elolvasni. De ha ha hozzá is férsz, az sem mindegy, hogy ehhez el kell-e caplatnod a könyvtárba, kikeresni, kimásolni, vagy esetleg két kattintással le tudod tölteni elektronikus formában.

Nyilván ez kemény pénzkérdés, de magától értetödö, ha egy kutató inkább olyan helyre megy, ahol nem ilyen piti dolgokkal kell küzdenie, hanem a kutatásra koncetrálhat.

Tiheli 2013.05.22. 11:27:54

@szcsongor: ilyen szempontból a te területed még nem is olyan rossz. Gyanítom nekem még nehezebb lesz. Szívesen maradnék a kutatásban, de az én területem (föleg a témámhoz közel) nem sok állás van az akadémiai berkeken kívül. Évente költözni meg semmi kedvem, föleg, hogy nem vagyok már egyedülálló, és családalapítási terveink is vannak.

01234567 2013.05.22. 12:18:39

@diggerdriver: Azért ennyire ne bagatelizáld a melósok elmenetelét. Az arány ott is olyan magas, a szakmunkás, megbízható, alapos, kvalifikált rétegben ami gondokat okoz itthon. Igaz arányában tíz kutató már gond, és melósból el kell menjen több tízezer, de mindkét szegmensben jóval efeletti a szám.
És azért a magam szintjén érzem olyan gondnak a vízvezeték szerelőnek álcázott Mekk Eleket, mint amikor Prof. Kovács Béla mondjuk Argentin színekben veszi át a Nobel díjat... :)

01234567 2013.05.22. 12:22:58

@Tiheli: Az senkinek sem rossz ha világot lát, a hazájának viszont igen ha a tapasztalataival nem tér vissza. Régen a mesterlegényeknek is világot kellett látni. Sőt, az én szakmámban, Svédország pont az egyik világelső, de mégis kötelezi a szakiskolát végzetteket egy év munkára külföldön, csak azután kap bizonyítványt. Itt a gond, nincs választás aközött, visszatérjen Mo.-ra, vagy maradjon külföldön, sok esetben.

Alaister Grand 2013.05.22. 12:27:38

Le ne fossam a bokámat...
A poszt 70%-a önkielégítéses buksisimogatás (nincs fiúpajtás, mi?), a maradék tartalmaz hasznos infót.

01234567 2013.05.22. 12:29:40

A poszthoz elsősorban gratulálnék! De azért Sámán az igazi!!! :)
Ami hozzáfűznék, nekem külföldre kellett mennem, hogy mindent elérjek a szakmámban, amire itthon esélyt sem adtak, megtudjam mire vagyok képes, nem bennem a hiba, hanem az itthoni körülményeken. A szakmai fejlődésem, aminek az itthoni lehetősége nullával egyenlő volt, ott repülő rajtot vett. Emellett teljesen megváltozott a politikai, társadalmi értékrendem, gondolkodásom, helyére került bennem sok dolog emberileg is. Már ezért megéri. Persze annak aki nyitott és fogékony.
Lakást meg tényleg nehezebb találni, mint állást.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 12:52:33

Gyáá, svédes poszt.
Igen, a lakhatás egy nehéz kérdés, bár azért a 6000/szoba ár télleg brutális Stokiban. Persze nem kételkedek, simán lehet; ebben az országban elég sok mindennek van túlzottan is elszállva az ára...Sok sikert a továbbiakban!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 12:54:46

sajnos ma nem az en napom, en csak a mosgatashoz ertek:)
najo meg a pincerkedeshez

amugy ugye, hogy ugye
osztondijjal elvegezzuk az egyetemet es lepunk svedbe

traktoroslány 2013.05.22. 13:10:42

Vajon miért lehet ez a szabály a lakásbérléssel kapcsolatban? Ez miért jó a svédeknek, hogy nem adhat ki lakást?

Egyébként sok sikert a továbbiakban, és gratulálok az eddigiekhez.

macamuca [IHUN] 2013.05.22. 13:17:06

@hagyma:
"osztondijjal elvegezzuk az egyetemet es lepunk svedbe"

1: a doktori képzés mindenütt ösztöndíjas formában történik
2: mit kellett volna tennie szerinted? Maradni Mo.-on, és megélni az ösztöndíjához hasonló összegű fizujából, mármint ha kap melót a szakmájában, ha nem kap, akkor elvállalni valami bármi mást, merthát egyrészt enni/lakni muszáj, másrészt semmilyen munka nem szégyen (kérdés, akkor mi a fenének kellett annyit tanulnia, netán ezzel a szöveggel is lehet egy kicsit piszkálni a posztolót....)??? Vagy mégis mit kellett volna tennie itthon? Mert valahogy azt érzem, hogy Téged zavar, hogy nem maradt Mo.-on, "lelépett" "svédbe"...
Csak nem értem, miért zavar...
lusz tényleg kíváncsi vagyok, hogy akkor szerinted mi lett volna a helyeselhető lépés.

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 13:18:10

Nem lehet belekötni a posztba. Elsőéves kutatólány koromban én is remekül tudtam váltani, és a látóköröm is napról-napra szélesedett.

Balu kapitany 2013.05.22. 13:25:19

@én már a fény gyermeke vagyok: pedig epedve vártam már a megjelenésedet...., erre ezt kapom:(
érdekes a poszt, de (sajnos) nagyon távol áll tőlem ez a kutatósdi, így nem tudtam kellőképpen azonosulni vele, de érdekes, jó volt!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 13:25:30

@macamuca: ironia volt
ez a tema ma mgayrorszagon
a roghozkotes
vagy a tandij
es ugy latom, valamelyik tenyleg kene, mert azert az gaz ha valakire milliokat koltenek az adofizeyok 5-6 evig, azutan lelep

/a megoldast nem tudom/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 13:26:57

@macamuca: ja
es engem kurvara nem zavar, ha holnap az osszes magyar lelep svedorszagba:)
a svedeket lehet zavarna....
engem ugyan miert is?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 13:28:23

@hagyma:
Pont mint en :)
Ha olyan fontosak lettunk volna Mo szamara, akkor kaptunk volna ott rendes munkat, rendes penzert.

Ha az orszag szarik az emberre, akkor nincs mas, viszonozni kell :)

andaluzkutya 2013.05.22. 13:31:03

@hagyma: van egy olyan lehetőség is az általad említett kettő mellett, hogy előnyössé teszik azt, ha valaki nem megy el, és így nem akar elmenni. Ez persze nyilván bonyolultabb, mint az első kettő, de érdemes lenne megpróbálni:)
Gondolom te is azért nem mész el Amerikából, mert jól érzed ott magad, nem?

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 13:35:54

@hagyma: engem ugyan miert is?

Tegnap sirattad el a cseresznyegép áldozatait. Igazán zokoghatnál egy keveset ezekért is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 13:41:25

@Kovermadar: OK, de fizesd ki az oktatasod, mint itt
@andaluzkutya: hat igen, az lenne az igazi ha meg tundanak fizetni minen allami alkalmazottat, tanart kutatot srb. de ugy tunik ez most nem megy
@én már a fény gyermeke vagyok: valamit felreertettel, en senkit nem sirattam meg
az mind barom volt aki bedobta a fizeteset a gepbe
csak en jonak tartom, ha nics minden kocsmaban jatekgep
/ahogy itt sincs/
ennyi
zokogni meg plane nem fogok idegenekert
csak nekem furcsa, hogy megy a tuntetes az ingyenes felsooktatasert stb.
azutan lepnek
de
mindenki mennyen ahova akar
mondjuk pl nekem, ha akarnek egy amaerikai diplomat is, igen melyen a zsebembe kene nyulni

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 13:42:19

@hagyma:
Abban igazad van, hogy pl. a tandíj lehet jót tenne a színvonalnak. Mikor anno szavazni kellett, akkor (hallgató létemre) a tandíjra szavaztam.
Legyen a helyek 90%-a fizetős, a maradékre pedig tényleg a legjobbak kapjanak csak ösztöndíjat.

A másik, hogy bár sokba kerül az államnak egy-egy diplomás kinevelése, de csak nagyon kevés egyetem nyújt olyan színvonalú oktatást, amiért egyáltalán érdemes kiadni azt a pénzt.

Hány olyan hely van, ahol a diák lehúz 3,5 évet, költi az állam pénzét, kapja az ösztöndíjat, majd szerez egy semmiresemjó végzettséget?!

Most csinálok egy 8 hetes online kurzust a Stanfordon, menyasszonyom szintén egy 8 hetest a University of Pennsylvanian... az övé kreditet ér, az enyém inkább csak érdekesség, de a színvonal még így is ég és föld. Valahogy más irányból vannak a problémák megközelítve.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 13:43:49

@hagyma:
Te kifizetted az általános és középiskolai oktatásodat az államnak?

macamuca [IHUN] 2013.05.22. 13:50:22

@tanato:
érdekes írás, de a végén ezzel a mondattal, illetve a tartalmával nem nagyon tudok mit kezdeni:

"A magyar háztartásokon keresztül próbálnak adatokat és elérhetőséget szerezni az Európában dolgozó magyarokról."
(mármint az Unió)

Ha jól értem, akkor az Unió egyfajta személyes (=háztartásokon, tehát azok lakóin keresztül) megkereséssel próbálkozott/próbálkozik, azért, hogy megtudja, hányan-hova-stb távoztak Mo.-ról, valamint megpróbálja az egyének elérhetőségeit is megszerezni??

Vagy ez az értelmezés téves, a honi kormányt érdekli, hogy kik távoztak és mi az elérhetőségük, mindezt uniós igényre hivatkozva??

Vagy csak simán üldözési mániám van??

Egyéb lehetőség: ................

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 13:50:22

@Kovermadar: mas rendszer volt
sot az egyetemen sem fizettem
de nem is volt konnyu bejutni, nem ugy mint most
termeszetes, hogy kell osztondij
itt is van a kimagasloan teljesitoknek
legyen az szellemi de akar sport

ja es en nem a posztolot csesztetem
joltette, hogy lelepett, csaK kicsit aktualizaltam a kerdfest

"A tanszéken ugyan maradhattam volna még pályázati pénzen kicsit magasabb, de ugyanolyan megalázó fizetéssel, mint az ösztöndíj volt (ez kb. nettó 125 ezer forintot jelent Ph.D-val),"

en elhiszem ez megalazo egy kezdo kutatonak, mint osztondij
cvsakhat...
lehet itt ennyit kellene fizetnie, hogy tanuljon
mindegy nem akarom erre elvinni
ez politika
a rendszer rossz, azt innen is latom
erdemes lenne valakinek megnezni az amerikai rendszert, ami szinten nem jo amugy, de innen legalabb nem mennek el svedorszagba, vagy csak ritkan:)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 13:50:30

@Kovermadar: Hány olyan hely van, ahol a diák lehúz 3,5 évet, költi az állam pénzét, kapja az ösztöndíjat, majd szerez egy semmiresemjó végzettséget?!

Kevés, és mivel dicső kormányunk mer váltani, és egyre szélesedik látóköre, ez csak csökkenni fog.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 13:54:37

ja es amugy itt pl egy orvos ha osztondijat kap x ideig mennie kell dolgozni kozkorhazakba ingyen es bermentve
a kutatok , mint a posztolo az mas tema azokrol segedfogalmam sincs,
mondjuk volt egy baratnom aki az algakkal foglalkozott, de szakitottunk, mert mert frigid volt es nem tudott paprikaskrumplit fozni

Loriana 2013.05.22. 13:56:39

@tootoo: Sajnos lejárt a jelentkezési határidő már M.Sc-re. Svédországban nem csak, hogy ingyenes a felsőoktatás, hanem min. 8000 SEK/hó ösztöndíjat adnak, persze pályázni kell, de elég könnyű megkapni állítólag. Ebből a pénzből már el lehet lenni egy kollégiumban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.22. 14:00:48

@traktoroslány:

"Ez miért jó a svédeknek, hogy nem adhat ki lakást?"

Skandináv diktatúra.

Loriana 2013.05.22. 14:05:30

@traktoroslány: Ez a szocializmus előnye és hátránya. A lakóközösség szempontja fontosabb az egyénénél.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.22. 14:13:30

@hagyma: az oktatás oktatás, akár régen volt akár most

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 14:18:47

@tildy:): igy van,
rettenetes fontos
de az is kiket, miert , mennyiert es mire kepeznek
ehhez mar kell egy magyar balint, vagy e pokorny, ehhez en keves vagyok
bar nekem ugy tunik Ok is:)

Hari Seldon 2 2013.05.22. 14:33:32

Érdekes, hogy a Skandináv posztoknál kevés a hozzászólás.

Fura, hogy általában pont azoknál az országoknál, ahova érdemes kivándorolni (pl: skandináv országok) ott alig van hozzászólás, és a legfurább világvégi helyeknél meg pörög a hozzászólás.

(Nem mintha bajom lenne a világvégiekkel, mondjuk például Kenyával)

Engem egyébként érdekel Svédország, mert jó ideig ez volt az első számú célországunk, aztán jött később Belgium és Franciaország. (Most egyenlőre eldöntetlen, maximum egy "orrhosszal" vezet Franciaország.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.22. 14:43:28

@Hari Seldon 2:

Ki akar Skandináviába menni? Élhetetlen, rideg, embertelen robotvilág. Ezt mindenki érzi belül. Ezért kevés a hozzászólás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 14:48:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en is ugy vagyok vele, hogy skandinaviaba szuletni kell, oda emigralni????
raadasul ahogy olvasom a lakasberles horror
hideg van
az alkohol horror
hat akkor mar inkabb anglia
bar en oda sem
europan belul szerintem magyarorszagnal nincs jobb hely, ha valaki megkeresi a penzet

andaluzkutya 2013.05.22. 14:51:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Már vártam:)
Szerintem más lehet a háttérben. Pl. az, hogy ide kevésbé jönnek ki az emberek csak úgy szerencsét próbálni, amiről aztán lehet írni olyan posztokat, hogy sikeres lettem a semmiből, vagy pl. hogy rabszolgának tartottak, kihasználtak, stb. Bár emlékeim szerint voltak hasonló posztok, sok hozzászólással.
De pl. én is azért nem írok posztot, mert kb. annyi lenne, hogy rossz volt nekem Mo.-n, jelentkeztem közvetítőcégnél, első interjún kaptam munkát, nyelvtanfolyam, kijöttem, azóta itt élünk. Ennyi. ez persze rideg és embertelen:)
Az elméletednek ellentmond, hogy a világon a skandináv országok szoktak nyerni az olyan vizsgálatokban ill. közvéleménykutatásokban, ahol azt nézik, hogy hol mennyire jó élni, mennyire élhető egy ország, vagy hogy pl. mennyire elégedettek az emberek az életükkel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.22. 14:53:36

@hagyma:

Hiába születsz oda.

A skandinávok is azért melóznak egy életen át, hogy végre vehessenek egy kis házat a spanyol tengerparton és normális viszonyok között élhessék le legalább idős éveiket.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.05.22. 14:55:07

@andaluzkutya:

Magasak a fizetések. s ez jellemzően elnyom minden más szempontot. Az álagember hajlandó szenvedni a pénzért.

Loriana 2013.05.22. 15:16:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Magasak a fizetések, de a svédek nem dolgoznak napi 8 óránál többet, és jó hosszú ebéd- és kávészüneteket tartanak, és nem a spanyol házra gyűjtenek, az kábé max 3-5 év után meg tudnák venni, ahogy akár egy budapesti lakást is. Nagyon jó az idősebbeket ellátó rendszerük, nem igaz, hogy olyan rossz lenne itt. Magyarországon rosszabb, több a depressziós és alkoholistra, ráadásul még pénz sincs. Nem kell szépíteni sem persze, rengeteg a bevándorló, ami egyre nagyobb problémát jelent, és kíváncsian várom, hogyan oldják majd meg a kérdést. Mindenesetre már elég intenzíven rájuk szálltak, a nem svéd kinézetűeket előszeretettel igazoltatják ok nélkül. Egy észak-stockholmi bevándorlók lakta városrészben (www.thelocal.se/gallery/news/3076/#.UZzFD6K7Nro) épp hétfőre virradóra törtek ki zavargások... van itt is gond, de egyelőre több a lehetőségem, mint otthon.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 15:17:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt azert kotve ketlem
arrol nem beszelve,
a spanyol tengerpartra meg vegkepp nem koltoznek

andaluzkutya 2013.05.22. 15:21:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Én mondjuk nem érzem, hogy szenvednék, pedig nem ide születtem:) Az is hozzátartozik, hogy én a -20 fokban, viharos szélben biciklizést is élveztem, tehát nálam az időjárás annyit nem nyom a latba... Akárcsak az, hogy drága a pia vagy a cigi, mivel nem dohányzom, és kb. három havonta meg belefér a drága pia is.
De amit @Loriana is leírt:
Jó fizetés, stresszmentes/nyugodt munkahely, a család elsőbbséget élvez, kiszámíthatóság.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 15:28:50

@andaluzkutya: nekem is csak az idojarassal lenne bajom, nem az orszaggal, szimpatikus nepnek tunnek
de ahogy nekem hideg, mint ahogy meleg thaifold
inkabb nem mennek
a magyar idojaras kb ugyanaz mint itt, par hurrikantol eltekintve,
nekem ez jon be
alaszka is olyan romantikusnak tunt, gondolkodtam is rajta
de rajottem lofaszt
nekem kell a fak rugyezese, a hajnali madarcsicserges, a lombhullas, azutan nemi ho, kozben par viharos zapor, meleg
nekem fontos, hogy milyen az eletterem idojarasilag is emberileg is munkailag is
namost pl ezert esett ki svedorszag, pedig volt fejemben, ausztralia, vagy akar spanyolorszag is

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.22. 15:29:26

@Kovermadar: azert a fizukat nem az allam hatarozza meg. a cegek nincsenek arra kenyszeritve, hogy alacsonyan tartsak a bereket...

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2013.05.22. 15:32:45

"A tanszéken ugyan maradhattam volna még pályázati pénzen kicsit magasabb, de ugyanolyan megalázó fizetéssel, mint az ösztöndíj volt (ez kb. nettó 125 ezer forintot jelent Ph.D-val),"

Ne aggodj, nagyon sok kezdo mernok sem kap tobbet. pedig allitolag ok az egyik motorja a gazdasagnak...

andaluzkutya 2013.05.22. 15:33:26

@hagyma: Változatosság itt is van. Most pl. két napig 30 fok volt meleg széllel. Éjjel meg nyári zápor utána, villámlással... Igaz, nem ez a jellemző:) És a fák is gyönyörűek, nemrég kivirágoztak és lombhullás is van (ősszel). Az igaz, hogy a madárcsicsergés (legalábbis nálunk) 90%-ban sirály-károgást jelent, de hát nem lehet minden tökéletes:))

macamuca [IHUN] 2013.05.22. 15:35:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Svédországban nem gond, ha hideg van, az sem gond, ha nagyon hideg van.
Telik fűtésre.

Az nagyon szépen hangzik, hogy a pénz nem boldogít. Ja. Önmagában egy naaaagy kupac pénz még tényleg nem boldogít.
De amit megvehetsz érte, az már bőven boldogíthat. Pld az, hogy nem kell aggódni a fűtésszámla miatt. Mo.-on nincs annyira hideg télen, mint ott, mégis gond az átlagembereknek a fűtés (is).

És mindenütt a világban az átlagemberek vannak többségben (olymindegy, mit jelent 1-1 országban az "átlag"). Így aztán szerintem nem negatívum, ha az átlagember igényei a mérvadóak.... Sőt...
Ami nem azonos azzal, hogy az átlagon aluli vagy felüli elvárásokat nem kell teljesíteni: fura módon ahol a többség, az átlag igénye a mérvadó, ott a másik 2 csoport is boldogul, megtalálja azt, amire szüksége van.....

A szenvedés szó használatát nem igazán értem, kissé (nagyon..) pejoratívnak érzem: miért gond az, ha valaki (akár sokan is) hajlandó lemondásokra és az ezzel járó kényelmetlenségek vállalására (=szenvedésre (??) ) adott cél elérése érdekében? Ha ama cél érdekében Te nem is vállalnál be bizonyos dolgokat, miért baj (=negatívum), ha a többség bevállalja?

Loriana 2013.05.22. 15:51:32

@Mr. Long: Ezt most mire is? Jó, nem aggódom.

SilentDreams 2013.05.22. 16:02:06

Loriana: köszönöm a posztot, tetszett és érdekel Skandinávia is, munka szempontjából is.

A határozott idejü szerzödések a kutatás területén máshol is elég jelelmzöek, de az emlitett fél-1 év nagyon kevésnek tünik, sokkal jobb az Angliában-Németországban általam tapasztalt 2-4 év. Egy átlagos projekt gondolom Svédországban sem fél - 1 évig tart, így miért csak ennyi idöre vesznek fel rá embereket?

A lakáskérdés nagyon nehzéznek tünik, de remélhetöleg Stockholmon kivül azért valamivel könnyebb...

Loriana 2013.05.22. 16:05:36

Most akkor hadd oszlassam el a tévhiteket a svéd időjárással kapcsolatban. Olyan, hogy átlagos svéd időjárás, létezik, de teljesen felesleges ezzel a kapcsolatban az átlagra hagyatkozni, hiszem a déli csücskén fekvő Malmö időjárása simán budapesties, az északi csücskén meg majd' 2000 kilométerrel feljebb már sokkal cudarabb a helyzet. Stockholmban elég jó az időjárás szerintem, bár november elején leesett a hó, egyszer volt hóvihar (ami szerintem nem érte el a márciusi magyarországi szintjét), aztán mindig jött némi hóutánpótlás, de elviselhető szinten bőven, ahogy a hőmérséklet is csak egyszer-egyszer esett -15 fok alá, zömében -5 fok körül volt. Mostmár tavasz van, úgy 4 hete el is lehetett hagyni a télikabátot, és ez a 15-20 fok igen kellemes, nincsenek nagy záporok, zivatarok sem. A magyarországi nyári 40 fokokat pedig nem hiányolom.

SilentDreams 2013.05.22. 16:08:38

@SilentDreams: Ja, az kimaradt, hogy vajon el tudnál-e helyezkedni késöbb esetleg olyan (magán)cégeknél, ahol az adott témában jártas kutatokra/fejlesztökre van szükség alkalmazott kutatás témában és nem a kutatóközpontok/egyetemek által sokkal inkább kedvelt elméleti vagy alapkutatás témában?

Az utóbbi alatt azt értem föleg, hogy nem a felhasználhatoság a legfontosabb cél, hanem a tudományos érték, s ennek prezentálása tud.folyóiratokban ill. konferenciákon.
Míg az elöbbi esetén a fö cél valamilyen produktum ki- vagy továbbfejlesztéséhez szükséges kutatások elvégzése úgy, hogy az az adott cégnek minél több hasznot hozzon, és nem eslösorban a tudományos értéke miatt.

SilentDreams 2013.05.22. 16:12:25

@Loriana: "A magyarországi nyári 40 fokokat pedig nem hiányolom."

Ez a lényeg nekem is, lévén, hogy sokkal nehezebben türöm a forróságot, mint a kemény hideget. Es Svédország sürübben lakott részén valóban sokkal jobb idö van általában, mint ahogy azt sokan elképzelik. Nyáron a 24, 28 fok egyáltalán nem ritkaság pl.

geeeteee 2013.05.22. 16:23:56

Amit ingyen adnak, az nekem eleve gyanús. Svédország az utolsók között volt, ahol megadták az ASYL-t magyaroknak. Feltételezem, ma is ez a helyzet, ha valaki kijelenti, neki Sverige a végállomás, akkor maradhat. (értem a menekültekre, nem is nagyon vizsgálják)

A hozzászólásomnak semmi közze a poszthoz, elnézést.

Mintha azt próbálnák igazolni, hogy a gazdag országban lesz majd kommunizmus. Nekem '88-ban olyan érzésem volt. És menekültek a svédek a kompokra, de Saßnitz-ben soha nem volt leszálló.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 16:25:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Látszik, hogy fogalmad sincs az itteni életről :)
Számomra nagyságrendekkel élhetőbb, mint Magyarország volt. Számomra mindenben tökéletes (az én szempontjaimnak megfelelően).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 16:29:55

@andaluzkutya:
Ezt csak az érti, aki itt él :)

Nekem nem hiányzik innen sem Birca, sem hagyma, sem senki :)

SilentDreams 2013.05.22. 16:33:47

@Kovermadar: Akkor a svédek még sem szenvednek életük nagy részében, hogy aztán spanyol nyaralóban lógathassák a lábukat nyugdijas korukra? lol :)

Valahogy úgy érzem, hogy birka a saját negatív véleményét Svédországról akarja kiterjeszteni a teljes svéd lakosságra... ("a svédek")
Az emberek sehol sem egyformák, gondolom Svédországban sem. Annak, akinek nem jön be, lelép onnan, akinek bejön, az marad.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22. 16:34:57

@Mr. Long: akiket én ismertem, azok kb 5 évvel ezelőtt mind 200 nettó felett kezdtek, nem 125 nettóval

@Loriana:
"Stockholmban elég jó az időjárás szerintem"

az időjáráshoz:
de.wikipedia.org/wiki/Stockholm#Klima

az 5 hónapos teleket majd meglátjuk, hogy hogy bírod
Magyarországon sincs egész nyáron 40 fok, csak 1-1 kiugró héten
ja és arról elfelejtettél beszélni, hogy minden 2,11-ik nap esik az eső Stockholmban egész évre számolva (173 nap esik az eső az év 365 napjából)
összességében rosszabb az időjárás, mint Londonban, amit majdnem mindenki utál, aki Magyarországról odamegy

napsütés az év felében alig, hideg, folyton esik az eső
ha ezek nem lennének, akkor már én is rég ott lennék :-)

amúgy jól sikerült a poszt, végre nem egy buta rabszolgának a történeteit kellett olvasni, hanem egy tanultabb emberét
sok sikert a jövőben!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 16:35:17

@Kovermadar: ennek szivbol orulok
szivem Marye-e orokre

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 16:35:45

@andaluzkutya: Jó fizetés, stresszmentes/nyugodt munkahely, a család elsőbbséget élvez, kiszámíthatóság.

Ez mind szép és jó, főleg az utóbbit irigylem. De egy friss kutató, frissen érkezve, egy kicsit azért stresszelhetne. Ez a reggel kutatok, délben eszem egy jóízűt, aztán fél 5-ig megírom a reggeli kutatásom a helyi Kis Kiváncsinak, egy icipicit röhejes.

geeeteee 2013.05.22. 16:35:48

A kutatáshoz is hozzászóljak, a pénz nem minden. Ismerős tapasztalata, megkapott minden anyagi támogatást, sőt. Modern eszköszök, amikre Magyarországon nem tellet, azok itt a pincében kihasználatlanul porosodtak. Karrierépítésnek nem biztos, hogy a legmegfelelőbb környezet, monjam inkább úgy, hogy szakmai előmenetelnek nem az. Svédország ebből a szempontból nem rossz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 16:42:08

azert most erdekes dolgok tortennek stockholmban, ahogy latom....

geeeteee 2013.05.22. 16:45:31

Ausztráliához képest is. Nem voltam egyértelmű.

szcsongor 2013.05.22. 16:48:13

@Loriana: Hát nem tudom, te hogyan tudtad az idei, szerintem kifejezetten durva és hosszú telet ilyen pozitívan megélni :)
Amikor az a bizonyos hóvihar volt, február környékén, elég kemény volt a hazautam Uppsalából Stokiba. A tömegközlekedés megszűnt létezni, a gyalogúton az egyetemtől az állomásig pedig úgy meneteltünk mint egy sarkköri expedíción.

geeeteee 2013.05.22. 16:57:08

Utolsó szempont legyen a nyaralás, de az a Mellbystrand homok az a valóságban apró éles kagylóhéj. Laholm, Halmstad, arrafele már van 18 fokos víz. Érthető, ha Thaiföldre mennek.

tanato 2013.05.22. 17:00:54

@macamuca: Pontosan,szeretnének mindenkit lecsekkolni aki akar menni vagy kint van már.és majd direktben próbálkoznak a háztartásokban,de az úgysem fog menni mert nem fognak adatokat adni a hozzátartozók.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.05.22. 17:09:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ugyan mar ;) Stockholmban egy pezsgö nagyvaros (nem egy London, de pont elegge), ha meg mondjuk a termeszetjaras erdekel, akkor a vilag egyik legjobb helyen jarsz.

Ha telen hideg van, felveszel egy melegebb kabatot, es ennyi. Vagy kimesz sielni az erdöbe, vagy korcsolyazni a befagyott tavakra.

Svedorszag egesz evben gyönyörü, es semmikepp sem unalmas (na jo, oktoberben es novemberben igen, de az hol nem).
Egyszer gyere ki es nezd meg :)

geeeteee 2013.05.22. 17:09:13

A konyha viszont igen tetszett, tekintettel perverz mivoltomra.

Alapelv, ha sós, akkor édes kell mellé. Feledhetetlen élmény az áfonyalekvár azokkal a méregsós tengeri herkentyűkkel. Azokat ráadásul sóval tartósították. Kagylószósz? És pástétom.

Biztos rosszul írom, sündadaj (hurry up), gyorsan eszed, finomabb.

:D

De jól éreztem magamat.

Loriana 2013.05.22. 17:12:06

@Tökfőzelék: Túl vagyok egy télen, ami @szcsongor szerint, aki már több svéd telet átélt, elég negatív volt - na hát, ízlések, és pofonok :D. Valahogy vagy sikerült a száraz fél évet választanom, vagy mindig éjjel esett, amikor aludtam, de hidd el, ezidő alatt nem voltak nagy esős időszakok egyáltalán. Amikor esett, például ma reggel és tegnap este is, az maximum kellemes permetnek mondható, amúgy bicajjal járok.

Loriana 2013.05.22. 17:21:54

@én már a fény gyermeke vagyok: Senki nem mondta hogy nincs stressz. Alapból a féléves szerződések miatti teljesítménykényszer is démoklész kardjaként lóg az ember feje felett. Ráadásul egy román főnökkel áldott meg a sors, aki amúgy jó ember, de nagyon is teljesítményorientál, úgyhogy a mi csoportunk gyakorta dolgozik hétvégén is, és hét közben sem 8 órás a munkaidő. Jó, ha 9 előtt hazaérek, de már idejét sem tudom, ilyen mikor volt utoljára. Egyébként egy jó kutatóhelyen ez a megszokott, ez nem itteni specialitás, az usa-beli kutatócsoportok a legelvetemültebbek ilyen téren. Amilyen időbeosztást leírták, az a svédeket jellemzi nagyon, itt azonban többségben vannak a világ más tájáról jövők, és közülük a mi csoportunk az egyik legdurvább az intézetben...

tanato 2013.05.22. 17:31:58

@macamuca: privatbankar.hu/makro/egyre-tobben-mennek-el-a-sotetben-tapogatozunk-hogy-miert-258019

itt találtam egy cikket a technikai részletekről,hogyan képzelik a kikérdezéseket.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22. 17:51:45

@Loriana: Szerintem rohadjon meg a sok ingyenélő bevándorló, aki nem dolgozik!

Nem kell finomkodni, akkor kéne adni segélyt és orvosi ellátást, ha már bizonyos számú évet ledolgozott. És ezt is úgy,hogy csak addig a összegig támogatjuk, amennyi adót befizetett.

Ha nem teljesíti a feltételeket és nincs miből élnie, akkor szépen vissza kéne toloncolni őket a saját országába. A képzetlen harmadik világbelieket, akik a 8 általánost sem járták ki, pedig be sem kéne engedni.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22. 17:52:49

@Loriana: sajnos minden országban van rossz dolog is, csak azért írtam, amit írtam, hogy nem minden jó ott sem (sajnos).

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22. 17:53:42

@Tökfőzelék: ja és nem, nem vagyok rasszista, hanem nem akarnám elrontani az ottélők magas életszínvonalát pár ezer harmadik országbeli miatt. Őket szépen ki lehetne telepíteni az országból, be sem kéne engedni őket.

Ez érvényes az összes európai országra.

andaluzkutya 2013.05.22. 18:10:16

@én már a fény gyermeke vagyok: egy friss kutatónak nyilván alkalmazkodnia kell, legalábbis a kezdetekben. Én nem kutatói állásra jöttem, ráadásul egy olyan pozícióra amit három éve nem tudtak betölteni, így szerintem ha csak kétnaponta járnék be, akkor se rúgnának ki rögtön... Persze bejárok, meg szorgalmas vagyok, hogy öregbítsem magyarország hírnevét, de nagyon nem stresszelek:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 18:12:48

@traktoroslány: Szerintem ez egyszerűen simán nem igaz.Számtalan hirdetés van, hogy magánszemély lakást kiad, sőt akár másodkézből is (tulaj kiadja x-nek, x kiadja y-nak, persze drágábban, hogy meg is érje...).De ez változhat, területtől, lakóközösségtől függően.

Sanyi9 2013.05.22. 18:15:53

@Warlimont: ez csak nekem tunik egy kicsit tudathasadasosnak, mikor egy bevandorlo panaszkodik a tobbi bevandorlora? Szerintem meseld el minnel tobb svednek, hogy "Te, nalatok mennyi bevandorlo van. Hat, nem is tudom, hogy birjatok... En azt hittem, hogy en leszek itt az egyetlen, az egzotikum, erre tessek..." =))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 18:25:49

@Loriana: Így van.Itt lent Stoki környékén gyakorlatilag nincs tél, a magyarországi is keményebb tud lenni.Valszeg a sok tó, tenger hatása lehet, de ez csak tipp.Lenyomtunk két évet Norbottenben, na, az az igazi tél.Két hónapig minusz 25-30 fok, méter hó; befagy minden, ami nedves (kamionnal lehet menni a jégre.)Na, az tél, imádtam! :D De sajnos el kellett jönnünk ide a mediterrán térségbe...Ez sem rossz végül is, de nagyon más...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 18:34:59

@szcsongor:
Hosszúnak hosszú volt, de cseppen sem volt durva :)
2 éve, na akkor -35 fok is volt... az volt durva :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 18:37:55

@SilentDreams:
Nemigazán :)

Ha így lenne, akkor nem lennének itt az idősek és mégis, mindenhol rengeteg 95-100 éves ember él.

Loriana 2013.05.22. 18:46:23

@Tökfőzelék: Szerencsés vagy, jó helyre születtél, mert egy harmadik világbelinek már az is csoda, ha folyik víz a csapból, ráadásul nem kapnak tőle semmiféle halálos kórságot el. Viszont pont a szocialista beállítottság miatt tartanak itt a svédek, ahol. Nem egy svéddel sikerült már mélyebben elbeszélgetnem, és mély meggyőződéssel hisznek a rendszerünkben. Nem az a gond, hogy beengedik őket, és az sem, hogy segélyt kapnak, inkább a probléma abban rejlik, hogy nem tudják kezelni őket. Naivan beengedték őket, gondolván, hogy majd jó munkaerő lesznek, csak nekik elég a segély is, és egyáltalán nem vegyülnek a svédekkel.

Tökfőzelék (törölt) 2013.05.22. 18:46:54

@Sanyi9: ha egy bevándorló csak kihasználja az államot és randalírozik az utcán, akkor azt igenis lenézheti egy másik bevándorló
te nem tudom mit szólnál, ha este a kihalt utcán szembe jönne 5-10 szomáliai rosszarcú, akik a te adódból élték le az egész életüket

szcsongor 2013.05.22. 18:52:04

@Loriana: @Kovermadar:
Na jólvan, igazából én is még csak kezdő vagyok, itt nem sok telet éltem még át. Nekem is azt mondták, hogy az idei teljesen átlagos volt (a tavalyi meg kifejezetten enyhe), de nekem ez már akkor is elég volt :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 18:53:30

@Sanyi9: Jó, oké, részben igazad van.. :-))
De azért tegyünk már különbséget a normálisan (akár svéd hiányszakmában dolgozó, ezáltal kifejezetten kívánatos) dolgozó, adót fizető, normálisan élni tudó emberek (zömmel ugye az európaiak) és a sok feka
,cigó, kokéró (oké, azok se mind...) semmirekellő, segélyért folyamodó, zavargó, tüntető népség közt...Na.:-)

glinolid 2013.05.22. 18:56:55

@Loriana: OK, ez igy durva. En is lattam belulrol, mi megy akademiai/egyetemi palyazat cimen. Kozelrol volt "szerencsem" vegig nezni, hogyan tapsolnak el 3 milliard HUF K+F-re szant tamogatast a nagy semmire (magan celra).

Globetrotter2014 2013.05.22. 19:04:12

Ajánlom a posztoló figyelmébe: www.phdcomics.com/comics.php

Jó kis ovlasmány :)

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 19:36:47

@geegee: Egy másik fórum svéd magyarja megesküdött, hogy arrafelé nincs hiányszakma. A svéd rögtön képezni kezd, ha ilyet lát. Talán ékszercsiszolóból van még kevés, arra várnak szakembereket. Vagy - idézem a kollegát - fogorvosokat, akiket átképeznek erre, ti. ezek rokonszakmák. Én nem tudtam, de már tudom. Mondanál még pár hiányszakmát?

Loriana 2013.05.22. 19:39:42

@ZF2: Köszi, ismerem, hű olvasója vagyok 3-4 éve :-).

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 19:40:31

@Kovermadar: Persze, hogy 110 évig élnek. A jég és a sós hering tartósít.

2013.05.22. 19:41:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pontosan hány évet éltél Svédországban v. bármelyik másik skandináv országban?

BTBTBT 2013.05.22. 19:52:08

@Hari Seldon 2:
Lehet, hogy azért, mert a hétköznapi munkákhoz esetleg svédül is meg kell tanulni, angolul/németül meg esetleg már alapból makog/beszél, és azért megy Angliába/Ausztirába/Németországba?
Vagy sokaknak a hideg jut eszébe a skandináv országokról?

Az alacsony kommentszám egyrészt a hozzászólók Svédországgal kapcsolatos limitált ismeretéből adódhat, esetleg a poszt összeszedettségének jele is lehet, hiszen akkor nem tudják szétcincálni a posztolót sem annyira (vagy egyáltalán), ha nem valami sötét, az orránál tovább nem látó egyén, aki csak sír.

Loriana 2013.05.22. 19:58:43

@geegee: Márpedig de, a lakáskiadás ennyire szabályozott. Más kérdés, hogy illegálisan, másodkézből is hirdetnek kiadó lakásokat, ahova nem lehet bejelentkezni, és szerződés sincs. Érdemes elolvasni egy korábbi svéd posztot, ahol részletesebben leírja a posztoló, hogy is van ez: hataratkelo.blog.hu/2012/09/25/alberletvadaszat_kezdoknek#more4800716

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 20:04:30

@M. Péter: Pedig hihető volt a srác véleménye. 18:4 arányban igazat adtak neki.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 20:04:39

@hagyma:
Vagy lemaradtam valamiről, vagy nem ugyan az számít érdekesnek mint neked.

Mesélj, mit hallottál!?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 20:06:28

@szcsongor:
Én is kezdő vagyok :)
5 éve járogatok ki, 2 éve élek itt. Tavaly nem is volt tél :) A minimum -16 körül mozgott, az semmi.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 20:08:38

@Sanyi9:
Bevándorló = nem Svédországban született
Szerves hulladék = egész életében segélyen élt, soha nem dolgozott, inkább csak bűnözött

Szerinted melyik illik jobban a szomáliaiakra? :)

SilentDreams 2013.05.22. 20:14:21

@én már a fény gyermeke vagyok: Hehe, a "srácnak" meg ugye jobban kellene hinni, mint a hivatalos svéd munkahiány listának? Ejjejjj :))))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 20:19:30

@én már a fény gyermeke vagyok:
Az index-es svéd fórumra gondolsz? Ott mindenben az ország rossz hírét keltik :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 20:29:01

@Kovermadar: semmi erdekes
eddig olyan 50 kocsit gyujtottak fel
rendororsot tamdtak meg
aprosagok
meg ha kulvaros ism csak stockholm....

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 20:33:08

@SilentDreams: Én csak fidesz munkahiány listákat olvasok, és abban nagyon tudok hinni. Nem térít le arról egy kommentelő sem. A svéd kormány irományait nem követem.
@Kovermadar: Valami hasonlóban volt, pontosan már nem emlékszem.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 20:34:46

@hagyma:
Ilyesmi meg szokott történni az erősen bevándorlók által lakott környékeken, sajnos.
Göteborgban is előfordul.

Itt sem tökéletes minden, sehol sem az. De általánosságban szerintem vidéken nyugalom van (leszámítva 1-2 embert, aki időnként le akar ugrani valahonnan, de... fent még sosem maradt senki :) ).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.22. 20:41:18

@Kovermadar: nekem ugy tunik, ez a bevandorlasi kerdes egyre nagyobb problema sevdorszagban is angliaban is sot a franciaknal is

mondjuk ha mas jellegu, de nalunk is /lsd mexikoi drogbandak/

SilentDreams 2013.05.22. 20:44:56

@M. Péter: Ehhez a munkahiány listához még annyit, hogy az se ijedjen meg, aki nem találja a saját foglalkozását rajta. Nem találtam, sőt "kutatót" vagy efélét sem, mégis a neten rákeresve 1 perc alatt találtam aktuális álláshírdetést, ami szinte rám van szabva (adott területen kell hozzá PhD) és még érdekelne is.

Egyetlen húzósabb dolognak az tűnik, hogy a jelentkezőnek a munkakezdéstől számított 1 éven belül "working language" szinten el kell sajátítania a svédet. Ez milyen szint lehet vajh és 1 év elég-e hozzá? Gondolom erős középfok legalább.... 0-ról munka mellett nem lehet egyszerű, de nem is lehetetlen. Amúgy határozatlan időre szóló állásról van szó, hm, el is gondolkodtam, csak még kicsit korai lenne most a váltás :)

2013.05.22. 20:50:05

@Barátusz: Igen, mivel németet és/vagy angolt "tanítanak" a legtöbb iskolában, adja magát, hogy miért oda mennek az emberek, amiket írtál. Mellesleg közel is vannak Mo.-hoz, ez sem elhanyagolható szempont.

2013.05.22. 20:51:09

@hagyma: A naplopók eltartása mindenhol probléma vagy pedig az lesz idővel. Itt Magyarországon is.

2013.05.22. 20:52:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor mire alapozod a negatív véleményedet? :O

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 20:54:32

@SilentDreams:
Ha valakinek van PhD-ja, akkor feltételezhetően... mondjuk, hogy okos :)
A svéd nyelv nem bonyolult, a "working language" pedig messze van a mindennapi életben használatostól.
Nyilván szakterület függő a dolog, de azon a szinten szerintem a szavak jelentős része angol már eredendően, ehhez jöhet egy minimális nyelvtan (ami a svédben konvergál a nullához azon szinten).

Ha beszélsz angolul és esetleg németül, akkor nagyon sok szó lesz ismerős. Ha veszed a fáradtságot, hogy tanuld is a nyelvet és nem az én módszeremmel csinálod (Ragad az! :) ), akkor 1 év bőven elég.

Ami a biztosítékot kiveri, az a svédek megértése :) De ez helyfüggő is, Stockholmban egész jól értettem az embereket, Sörmlandon már néha kiveri a biztosítékot a dolog :)

Ha pedig csinálod, amit kell a kutyát nem fogja érdekelni, hogy néha elszúrod a melléknévegyeztetést (igen, ezzel majdnem ki is fújt a nyelvtan :) ).

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 20:55:46

@Philosoraptor:
Valószínű a homofóbiájára... azt mire alapozza az ember? :)

Mrsmihaly 2013.05.22. 20:57:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: HAHAHAHAHA, Te sosem eltel itt, vagy talan atutazoban tartozkodtal nehany napot/hetet. Ezek utan eltudod dönteni hogy Svedorszag mennyire elhetö, vagy elhetetlen. 29 ev utan garantalom, hogy sokkal elhetöbb orszag, mint Magyarorszag. Nem vitazok, itt elek( es nagyon jol), Te meg eljed az eleted ott, es pufogjal az elet arnyas oldalarol.

Loriana 2013.05.22. 20:58:07

@SilentDreams: Ha angolul jól tudsz, és németül egy kicsit, az már megfelelő alap lehet a svéd elsajátításához. Én épp csak belefogtam, egyelőre a nullánál eggyel jobb szinten vagyok (hétfőn vizsgázom), de a kiejtés egy magyarnak szerintem nem túl bonyolult, persze rá kell, hogy álljon az ember füle. Nem hátrány a zenei előképzettség sem :-))). Ha az adott munkahelyen munkanyelv a svéd, akkor simán megoldható, hogy egy év alatt elérd a kötelező szintet, ez ne tartson vissza.

Loriana 2013.05.22. 21:02:52

@Kovermadar: index.hu/kulfold/2013/05/22/nem_csillapodnak_az_etnikai_zavargasok_svedorszagban

Nem túl messze lakom innen egyébként. Semmit nem hallottam erről egészen tegnapig.

Mrsmihaly 2013.05.22. 21:09:08

@geeeteee: hat, remelem ezt a bugyutasagot Te sem hiszed el, amit itt összehordtal az ASYL tekinteteben. Nagyon, de nagyon nehez menekült statuszt kapni Svedorszagban. 1984-ben 5 ember kapta meg, ebböl mi voltunk 4-en(ferj es 2 gyerek). Szoval nem kell a SZ..rt hinteni, van itt eleg a hataratkelön.

Sanyi9 2013.05.22. 21:16:40

@Tökfőzelék: @geegee: @Kovermadar: gyerekek, gyerekek, rosszul csinaljatok. Kellett nektek ilyen cocialista orszagokba emigralni, ahol sok adot fizet az ember, azutan meg idegeskedtek, hogy az allam mire kolti a penzt. Van egy par arab orszag, meg Bermuda, Cayman szigetek, mittomen, na oda kell menni. Amugy, ha ennyire irigykedtek a segelyt kapokra, ti minek dolgoztok? Ez van, nem tudtok elni.

Sanyi9 2013.05.22. 21:18:39

@Mrsmihaly: az otodik szemely nem az Otto volt? A Toth Otto?

BTBTBT 2013.05.22. 21:19:08

@Philosoraptor:
Valóban többnyire angolt/németet tanítanak, de a szélesebb körben való alkalmazhatóság sem utolsó szempont. Ezekkel a nyelvekkel jóval több országban boldogulhat az ember, mint a svéddel.

Németo.-val és Ausztriával kapcsolatban jogos a felvetés, de mondjuk Svédország (Stockholm magasságában) ugyanolyan távolságra van Mo.-tól, mint Anglia, tehát ott nem annyira.

Mrsmihaly 2013.05.22. 21:27:09

@Sanyi9: Nev sosem jelenik meg az ujsagban a kimutatasok utan. Igy csak azt tudtam , hogy az 5 ember kapta meg a menekült statuszt, ami nagyon sok elönnyel jart.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 21:28:40

@Sanyi9:
Kevesebb az adó itt, mint Magyaroroszágon :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 21:32:21

@én már a fény gyermeke vagyok: de, van, egészségügyben.Patológusként (lólábkutató, esetleg ösvénykereső a magyar fordítása... :D ) az egész országban szinte bárhol találni állást.A svéd orvosok valamiért nem nagyon maradnak az országban, mennek Norvégiába, Usába mégnagyobb fizetésekért, a helyükre meg jönnek a keleteurópaiak, spanyolok, arabok, stb.Most más szakmát nem nagyon tudok mondani, de eü-ben télleg van sok üres hely.Sok ismerős is szinte azonnal talál állást orvosi diplomával (tapasztalat).

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 21:34:42

@macamuca: "A magyar háztartásokon keresztül próbálnak adatokat és elérhetőséget szerezni az Európában dolgozó magyarokról."
(mármint az Unió)

Ha jól értem, akkor az Unió egyfajta személyes (=háztartásokon, tehát azok lakóin keresztül) megkereséssel próbálkozott/próbálkozik, azért, hogy megtudja, hányan-hova-stb távoztak Mo.-ról, valamint megpróbálja az egyének elérhetőségeit is megszerezni??"

Nem, nem az unió gyűjti az adatokat, az origo egész egyszerűen elbaszta. Ez az itthon a KSH által menedzselt SEEMIG projekt, a KSH által amúgy is gyűjtött adatokból indulnak ki, és névtelenül, adatvédelmi szabályokat betartva, adatfeldolgozás után a beküldött anyagokat megsemmisítve végzik a munkájukat. Senki nem kémked itt a kivándorlók után.

Sanyi9 2013.05.22. 21:38:53

@Mrsmihaly: ne haragudjon, igy ismeretlenben, de ha mar a viccet nem erti, akkor komolyra valtok en is. Peldaul: repository.forcedmigration.org/pdf/?pid=fmo:766
Eszerint, 1984-ben 4600 ember kapott menekult statuszt Svedorszagban. On honnan szedi ezt az 5-os szamot?

m.youtube.com/#/watch?v=2r9MQap_C5g&desktop_uri=%2Fwatch%3Fv%3D2r9MQap_C5g

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 21:39:35

@Loriana: Hát jó, én aztán elhiszem, ha te mondod.Azt mondjuk nem értem, hogy oldják meg, hogy ne bukjanak le?És ha nem lehet bejelentkezni, akkor mi értelme az egésznek, a bérbevevő azonnal odébbál...Szerintem az lehet a háttérben, hogy valamit nem tudunk jól, se te, se én. Mi mondjuk direkt nem kerestünk sose magánszemélytől kiadandó lakást, mert semmi kedvünk nem volt egy magánemberrel egyezkedni (egy cég helyett) , kauciót fizetni, amit vagy visszakapunk, vagy nem, stb. Egy cég sokkal nagyobb biztonságot ad, könnyebben perelhető adott esetben, nem tud csak úgy felszívódni.Persze ez csak az én meglátásom...

Sanyi9 2013.05.22. 21:41:35

@Kovermadar: na latod, es megis idegeskedsz, hogy segelyeket fizetnek a te adodbol. Raadasul szomaliaiaknak. Ha legalabb etiopok lennenek, vagy mozambikiak, az meg elmenne, de szomaliaiaknak?!?!

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 21:42:51

@Barátusz: és ha megtanulsz svédül, akkor lényegében minden skandináv nyelvet megértesz. :) Mivel gyerekkorom óta nagyon bírom északot, svédül tanulok, de ha dán filmet nézek, azt is megértem nagyjából.

Ugyanakkor a posztban sugalltakkal ellentétben én egyáltalán nem ajánlom, hogy valaki svéd tudás nélkül nekivágjon, kivéve a nagyon-nagyon hiányszakmákat. Egészségügyben, senior IT programozó valami (és többet nem is tudok mondani, de biztos van még ez-az). Ha valaki nincs megtámogatva hiányszakma képzettséggel és vaskos munkatapasztalattal, akkor ne remélje, hogy angollal el fog helyezkedni. Beszélik igen, de ez munkához nem lesz elég.

Egy év alatt munkanyelvi szinten szerintem akkor lehet megtanulni svédül, ha jó nyelvérzékű és/vagy turbófokozatban tanulja minden nap több órán át a nyelvet az ember.

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 21:48:07

@SilentDreams: tök jó, hogy ajánlgatja mindenki, hogy angollal, némettel könnyen megy az! szerintem nyiss ki néhány svéd újságot, és nézd meg magad :) én mondjuk németül nem tudok, lehet, hogy azzal tényleg könnyű.
egy pl:
www.dn.se/

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:05:47

@szerengeti: Soldat mördades – ”möjligt terrordåd főcímet nem volt nehéz megérteni, holott eddig egy kukkot nem olvastam svédül, bár ahogy végigfutottam lehet a hollandnak több értelem lenen, bár nem tudok hollandul, de nekem arra hasonlított olvasás közben

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:10:57

@Jess G: oké, azért főcímeket biztos meg lehet, és némettel biztos könnyebb. Én mondjuk angolul tudtam előtte, és nem mondanám, hogy a bizonyos szavak hasonlósága segítséget jelentene, mert nem olyan nagy arányú azért - persze csak ha már választékosabb, nem csak köszönés és alapmondatok szintjén vagyunk.

SilentDreams 2013.05.22. 22:13:31

@szerengeti: "Brittisk soldat mördad i London. "

Németül: Britischer Soldat in London ermordet.

Szerintem sokat segít a német és angol tudás is, de azért nem olyan könnyű ez... :)

mommmmo 2013.05.22. 22:13:43

Bocsi, ez off, de szerintem viccesnek talaljatok:

blog.juan-n-ognen.org/2007/12/24/sleepless-and-depressed-in-budapest

Marmint foleg az utolso mondat foleg, hogy a kedves turista par noi tagja elhatarozta beoltozik bohoccal keresztezett csirkenek a metron, hogy kideritse, mosolyt tud-e csalni a magyarok elkampicsorodott kepere.
Kar, hogy azt nem tudjuk meg a blogbol, hogy vegzodott a projekt:))

SilentDreams 2013.05.22. 22:17:08

@Jess G: A hollandot sokkal jobban értem német + angol tudással. Ezt nehezebben, de simán kibogozható több dolog úgy is, hogy nem tudok svédül. Persze inkább olvasva, hallás után kevésbé...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.05.22. 22:18:17

@szerengeti:
Kezdésnek nem a Dagens Nyheter kell neki, hanem a www.8sidor.se :) Az lightosabb :)

Én nem vagyok nyelvzseni, de a műhelynyelv elég jól megy (és ment kb. 1 év után). Menyasszonyom nálam nagyságrendekkel jobban beszél, igaz sokat is járt suliba.

Nem lehetetlen az, csak akarni kell és nem fennakadni azon, hogy a veckor-t miért ejtik vekker-nek :D (ha nem is mindenhol).

Lesz pár dolog, amit a svédek sem tudnak, hogy miért van, nem baj. Majd kijavítják :)

glinolid 2013.05.22. 22:23:14

@hagyma:
1. A Mo-i adoelvonas valahol 60-70% kozott van. A hallgato a csaladja, adoban kifizeti a foiskolai/egyetemi kepzest.
2. Az USA-ban, egy resident, 10-20%-os adoelvonas mellet, bagoert tanul allama foiskolajan,
3. Az USA-ban kulfoldiek (tiz)ezreit oktatjak, osztondijjal, akik kozul sokan tovabb is alnka a kepzes vegen. A te, meg ez en adombol kepzik oket (allami egyetemek).
4. Osztondijak. Amikor en kezdtem, az osztondijam kb. a hatoda volt az USA osztondijaknak ket evvel korabban meg csak a 1/10 kaptak meg a hallgatok, sokan emiatt el sem kezdtek a PhD-t.

2013.05.22. 22:24:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Jaj, hagyjuk már ezt a süket dumát. :)

2013.05.22. 22:26:42

@Barátusz: "Németo.-val és Ausztriával kapcsolatban jogos a felvetés, de mondjuk Svédország (Stockholm magasságában) ugyanolyan távolságra van Mo.-tól, mint Anglia, tehát ott nem annyira."

Gondoltam erre én is, csak fölöslegesnek tartottam leírni.

SilentDreams 2013.05.22. 22:29:28

@Kovermadar: Köszi az oldalt :)

Innen egy főcím:
"Våldet måste stoppas, säger statsministern"

5 másodpercembe telt, hogy megfejtsem német/angol alapján. Németül szerintem így lenne:

"Die Gewalt muss gestoppt werden, sagt der Staatsminister"

De nem vállalok érte felelősséget :)))))))))

2013.05.22. 22:30:32

@mommmmo: "The “Lonely Planet” guide to Budapest has a good overview of this syndrome."

Uhh. Ez azért így durva... :(

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:32:44

@Kovermadar: igen, az 8sidor tényleg nagyon jó, sőt asszem van a sverigeradionak is valami light verziója... most nem találom hirtelen.

Hát ja, mi sem tudjuk feltétlenül megmagyarázni a magyar nyelvtan furcsaságait... de nálatok még istenes lehet, Skånéban a durva a kiejtés, rendesen dános.

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:34:52

@SilentDreams: én nem beszélek hollandul mint mondtam, de egy használati utasítással el szoktam boldogulni, viccből el szoktam olvasni, sztem alap dolgokat a dobozokról, csomagolásról simán össze lehet szedni, ha az ember figyel

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:35:01

@SilentDreams: mondjuk engem direkt zavar a svédnél az angol, mert sokszor az angol szavak jutnak eszembe, vagy az angol kiejtés - főleg.

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:37:02

@SilentDreams: ő jó, persze azok a mondatok, amikben két szó van azon kívül, hogy London és brit, azért nem igazán kihívás.. valóban.

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:40:30

@szerengeti: nekem is úgy tűnik, h van pár németes szavuk, de csak angollal és némettel nem lehet mindent érteni, és nem tudom, h milyen ha beszélik, mert lehet egy kukk nem sok, annyit se értenék

(deleted) (törölt) 2013.05.22. 22:43:08

@SilentDreams: na ez a sverigesradio light, bár az 8sidor is nagyon jó
sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramID=493

ja meg az überkirály szótár
folkets-lexikon.csc.kth.se/folkets/

én már a fény gyermeke vagyok 2013.05.22. 22:44:44

@Jess G: Hogy néz rád az asszony, amikor hollandul olvasod a használati utasítást a szoba közepén? És mit mond, amikor felnyerítesz olvasás közben?

SilentDreams 2013.05.22. 22:46:52

@Jess G: Kis segítség: www.youtube.com/watch?v=TD8vA8ehULA

:))))))

Első éles találkozásom a svéd nyelv szépségével olyan 6-7 éve tán.... :D
Egy sípályán hallottam az Alpokban és világos volt, hogy nem holland, mert alig értem, de akkor mégis mi ez? Hát svéd :)

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:48:59

@mommmmo: én elmondhatom, ha Pesten meglátják a metrón a bohócarcú csirkét, akkor ráhívják a mentőket, meg a rendőröket
főleg, ha a csirke idétlenkedni is fog

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:51:11

@én már a fény gyermeke vagyok: szted én leszbikus vagyok v mi? nem tagadom, nem vok semmi rossz elrontója, ha úgy adódik, de eddig nőnek képzeltem magamat és férfiakkal létesítettem kapcsolatot, így nincs asszonyom

Mrs. Clayton 2013.05.22. 22:58:49

@én már a fény gyermeke vagyok: nekem feltűnt korábban is h pasinak néztél, de betudtam annak, h így kommunikálsz
no, most már tudod

mommmmo 2013.05.22. 23:02:00

@Jess G: :)) de ha spanyolul nyomja, akkor lehet, hogy meg elnezik neki..

Amugy nekem volt olyan elmenyem, hogy a 4-es 6-os villamoson 3 orult is volt egyszerre a kocsiban. Es mindegyik nyomta. Az egyik szitkozodott, hogy mennyi ember van, es foleg meg en is odapofatlankodok a babakocsival. A masik arrol elmelkedett hangosan, hogy mindenrol a rohadt katolikus egyhaz tehet, es foleg a papa.
A harmadik egy piros baszksapkas egyen arrol beszelt, hogy a villamos burkolata alatt gyilkos mehek elnek, es barmikor kiszabadulhatnak. Es azoknak van am csak arany elete, csak ott laknak, es meg alberleti dijat sem fizetnek.Es hogy o most jott a korhazbol (hatasvadasz csend, az emberek epp majd megpukkadnak a visszafogott rohogestol) es akkor hozzateszi, hogy vesemutetrol.

Lehet, ha tudnanak magyarul kisse szorakoztatobbnak tartanak a budapesti tomegkozlekedest ezek a turistak. Foleg amiota Lipotmezo is bezart.

Mrs. Clayton 2013.05.22. 23:05:03

@mommmmo: hát ez viccesebb lehetett, mint a csirkés ember, a veseműtéten felröhögtem, továbbra is azt mondom,h egy ártalmatlan csirkére rendőrt hívnak, míg az ilyen szerencsétleneket kiröhögik

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.05.22. 23:12:35

@mommmmo:
"4-es 6-os villamoson 3 orult is volt egyszerre a kocsiban. Es mindegyik nyomta"

Már csak Brian hiányzik a liliomos történetével.

"Consider the Lilly"....

Az EU meg eljátssza a rómaiakat a háttérben.

mommmmo 2013.05.22. 23:13:21

@Jess G: Szerintem ez az illeto nem banta, hogy kirohogik, sot, ingyen es bermentve vallalta a kozonseg szorakoztatasat.
Azt a sapkat is nem tudom honnan kukazta... nem is piros volt, bocsi, hanem repasarga:)

Egy olyan is volt, meg kismama koromban, hogy egy hajlektalan kulseju foghijas ember elmondta nekem, hogy latja en kismama vagyok, o meg az ugyvedi kamara elnoke, es igy, ha majd el akarok valni a gyerekem apjatol, tudjam, hogy kihez forduljak, mert o nagyon elintezi nekem.
Meg meg 1-2 fake telefonhivast is elintezett az utott kopott mobiljarol, amelyekben mint az "ugyvedi kamara elnoke" utasitgatta a "beosztottjait", hogy nyomatekot adjon a dolognak.

Szerintem ez is viccesebb mint a csirke. Karhogy a BKV eme hungarikumait a kulfoldi turistak nem elvezhetik a nyelvi akadalyok miatt.

BTBTBT 2013.05.22. 23:15:13

@szerengeti:
Amit írtam, nem mond ellent annak, amit válaszoltál, hiszen azt említettem, hogy az angolt és németet jóval több országban beszélik/értik. A skandinav nyelvek országaiból azért nincsen olyan sok.

Az meg általános szabály, hogy lehetőleg ne a célországban kezdje el tanulni a delikvens annak nyelvét, ha jó állást akar, de nem tudok hozzászólni a svédeknél lévő munkalehetőségekhez.

1 év alatt meg kell tudni tanulni folyékonyan írni/olvasni/beszélni egy európai nyelvet, ha az ember akarja.
Olyanokról viszont, hogy kínai, ne is beszéljünk. :)

BTBTBT 2013.05.22. 23:20:41

@Philosoraptor:
Nem kötözködés, de ha gondoltál rá, akkor önmagadnak meg annak a korábbi kommentedfnek mondtál ellent vele, hogy azért mennek Angliába/Németo.-ba Svédo. helyett, mert angolul/németül tanulnak, nem svédül.

mommmmo 2013.05.22. 23:26:12

@mommmmo: amugy Magyarorszag mar csak ilyen fonak vilag: az arufeltotoknek es az utcaseproknek gyakran tobb ertelem csillog a szemeben, mint a minisztereknek, es minel jobban elhatalmasodik valakin az elmebaj, annal boldogabb.

Lorinc 2013.05.22. 23:36:05

Jo iras, es legalabb Svedorszagbol :-)
Az elengedhetetlen sved nyelvtudast azert nem neveznem remhirnek. Van par szakma (mint pl. az enyem vagy a kutatoi) ahol valoban eleg az angol, de a legtobb helyen bizony elvarjka a sved nyelvtudast, meg akkor is ha valoban nagyjabol mindneki kivaloan beszel angolul (kiveve a bevandorlok, ahogy irta is a poszt szerzoje). Ez sajat tapasztalat, tobb ismeros is van aki evekig nem talalt itt munkat a nyelvtudas miatt, es ha meg is tanult, akkor is csak kulfoldi maradt aki hatranybol indult a svedekkel szemben.
Az ugyintezes nekunk is gyorsan ment, ebben persze az is benne van hogy akarcsak a szerzo, en is ug yjottem hogy mar megvolt itt a munkam. Ha csak ugy kijon valaki, akkor nem konnyu a helyzet, a personnummerhez lakcim kell, alberlethez viszont personnummer, ahhoz bevandorlasi hivatali engedely es igy tovabb, szoval ordogi kor. Nekem meg a bankszamla nyitashoz is kellett a munkaltatomtol igazolas, szoval azert a svedek fiygelnek az ilesmire. Nyilvan azert mert Svedorszagba is jokora mennyisegu fejlodo orszagbeli bevandorlo erkezett es erkezik folyamatosan. Hogy azok hogyan intezik el a papirokat nem tudom, lehet csak az EU-s allampolgarokat zaklatjak ilyesmivel az egyenloseg jegyeben :-)

mojoking77 2013.05.22. 23:54:27

Sziasztok,

Kicsit off.

Nem tudom hallottatok e mindenki kedvenc repterenek legujjabb huzasarol...
index.hu/bloghu/homar/2013/05/22/fizetos_lett_a_poggyaszkocsi_lisztferihegyen

Hogy mert nem mennek el az edes jo anyjukba. Ertem en, hogy a kormanyunk meg oket szivatja, de akkor is. En, aki eddig kormom szakadtaig vedtem ezt a fost minden lehetseges forumon, komolyak gondolkodok a becsi repteren, mint kovetkezo indulasi hely....
Bocs, kicsit felhuztam magam....

geeeteee 2013.05.23. 01:03:07

Tehát csak Dániában adták könnyebben.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.05.23. 05:27:06

@glinolid: az elso 2 ponton eleg jol vidultam
a masik ketto mar valosaghu

nyuszigonosz 2013.05.23. 07:07:47

Tetszett a poszt, sok sikert Svédországban!

A kommenteket csak átfutottam: szerintem nem élhetetlen és rideg hely Svédország.
És milyen jó krimik vannak onnan!

csabakirályfi 2013.05.23. 08:06:29

@Lorinc: "...meg akkor is ha valoban nagyjabol mindneki kivaloan beszel angolul..." Ez mondjuk legendának jól hangzik, csak nem igaz. Sokan, de nem nagyjából és nem mindenki.
"A posztdoktori ösztöndíjszerződések fél évesek, ezt hosszabbítgatják 2 évig, ezután vagy felvesznek fizetéssel, vagy elküldenek. Ez az ún. Karolinska policy, mert akkora a túljelentkezés, hogy megtehetik..." Ez nem KI policy, ez mindenütt így müködik. Két év után állandó, vagy leves.

Void Bunkoid 2013.05.23. 08:11:50

"de ugyanolyan megalázó fizetéssel, mint az ösztöndíj volt (ez kb. nettó 125 ezer forintot jelent Ph.D-val)"

Már többen is reagáltak hasonlóan, de amúgy bruttó fizetésnek ez olyan 190 ezer forint. Ez pl a Tiszától keletre nemhogy "megalázó", de igen combos fizetésnek számít kis hazánkban - sztm még egy kutatónak is (tekintve a ma reggeli hírt olvasva, miszerint az ország népéből kétmillió embernek ennek a megalázó fizetésnek a fele sem jut havonta, a népsűrűségi illetve vásárlóerős grafikonokat szemlélve meg gyanítható, hogy ez a kétmillió ember nagyrészt a Tiszától keletre, illetve még esetleg Nógrádban és Baranyában lakik).

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 08:14:26

folytatódik...
tudom, ez nem igazán lehetséges, de vajon mi lenne, ha az ilyen bevándorlókat hazaküldenék?
index.hu/kulfold/2013/05/23/malmore_is_atterjedt_az_ostromhangulat/

Void Bunkoid 2013.05.23. 08:14:58

Viszont dicséret, hogy végre egy posztoló, aki sem informatikus-mérnök-fejlesztő (ezek többnyire "kalandvágyból" mennek ki, mert azért az ilyen munkakörűek itthon is bőven a top10 fizetésű alkalmazottak közé tartoznak...), sem bölcsész (na ők szoktak menni kávégépet nyomkodni valami eldugott sikátorba Londonban).

Void Bunkoid 2013.05.23. 08:19:44

@szerengeti: na mi lenne, az összes Amnesty International-szerű szervezet meg mindegyik ország Helsinki Bizottsága (érdekes, Európában szinte minden fővárosban van egy ilyen nevet viselő, kivéve Helsinkit :D), ja és persze az összes brüsszeli nyakkendős úr verné a tamtamot, hogy jaj szegények, hát ők az EMBEREK, JOGAIK VANNAK, nemszabad őket.

Érdekes módon valahogy Belgiumban ha nem EU-állampolgár külföldi vagy, véletlenül megállít egy rendőrbácsi, és nem mutatsz fel érvényes vízumot, úgy kipenderítenek az országból mint a sicc, és leszarják, hogy te menedékjogot kérnél éppen.

andaluzkutya 2013.05.23. 08:43:05

@Void Bunkoid: Az, hogy a Tiszától keletre fele ennyiből kell megélnie az embereknek sovány vigasz a posztolónak (vagy akár nekem). Szerintem jobb összehasonlítási alap, hogy pl. a miniszterelnökhöz képest mennyit keresett, és akkor már rögtön látszik, hogy alig tizedét. Miközben Svédországban nem hiszem, hogy a miniszterelnök tízszeresét kapná az ő kutatói fizetésének...

Ugyandehogy (törölt) 2013.05.23. 08:50:44

@Void Bunkoid: attól még, hogy bizonyos helyeken normálisnak számít, még lehet megalázó összeg....

M. Péter 2013.05.23. 08:59:24

@andaluzkutya: A svéd miniszterelnök havi fizetése 148000 korona. Lehet számolni.

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 08:59:45

@Void Bunkoid: ezek a gyerekek, akik most a zavargásokat csinálják, lehet hogy már Svédoban születtek, mindenesetre az szinte biztos, hogy a menedékkérésen túl van a családjuk, és teljesen legálisan vannak az országban.
De valamit az ilyen emberekkel kezdeniük kell... és jó lenne felébredni végre, felállítani valami keretet az integrációra, ahogy egyébként a dánok csinálták (hogy jól vagy rosszul, az más kérdés). Vagy az vár Svédországra, ami Franciaországban már évek óta megy.
Szóval csak gondolkodom... mert ez így ellenségeskedést szül népcsoportok között, a helyzet tovább fajulhat, holott sok EU-n kívüli bevándorló jól beilleszkedett, és rühelli azokat, akik most a rumlit csinálják, mert őket is megbélyegzik vele.

andaluzkutya 2013.05.23. 09:02:50

@M. Péter: Én a norvég miniszterelnök és az én norvég főorvosi fizetésem arányából indultam ki, ami kb. 1,5x-ös (nyilván a miniszterelnök javára:) ). Mo.-n ez volt 15x-ös (megintcsak nem az én javamra...)

Fejesrob 2013.05.23. 09:46:18

Érdekes, hogy ott sem fizetik túl a kutatókat, pedig azt gondolná az ember, a seggüket kinyalják.

Nálam csak a Kanári szigetek jöhetne szóba.

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2013.05.23. 09:54:45

@Loriana: En konkretan 1 km-re lakok Husby Centrumtol, de a masnapi hirekböl tudtam meg, hogy gyujtogattak egesz ejjel.
A randalirozasok egyetlen "pozitivuma", hogy kizarolag a sajat lakotelepeiket erintik, a szomszedos környekre mar nem mennek at. Ezek elszigetelt gettok, ahova a svedek sosem teszik be a labukat, igy ök nem erzekelik a sajat börukön ezeket a zavargasokat.

Nigro notanda lapillo 2013.05.23. 11:13:34

@Kovermadar: bizony, ràadàsul az àltalànos- és középiskolàn tùl, màr a bölcsödei és az óvódai ellàtàs is sokba kerül, tehàt valakire aki "csak" érettségizik vagy szakmàt szerez és ùgy hagyja el az orszàgot szintén nagy összeget költött a tàrsadalom,
de valahogyan mindig csak az egyetemistàkra mutogatnak.

Loriana 2013.05.23. 11:34:19

@csabakirályfi: Ne haragudj, de tudom, hogy nem mindenhol működik így (pl. az Uppsala University-n, és a KTH-en sem), más kérdés, hogy lehet, hogy több helyen így működik, de attól még nem ez az általános.

csabakirályfi 2013.05.23. 12:50:12

@Loriana: Hm, ez érdekes, mert itt ülök az uu-n és hidd el, két év a postdoc max. Nem tudom, honnan az információd. A KTH-t ennyire nem ismerem, de tudomásom szerint ez egy általános szabály, ti. hogy ne lehess rabszolga a végtelenségig.

Loriana 2013.05.23. 12:51:22

@csabakirályfi: Nem maximumról, hanem a féléves szerződésekről vannak más információim. No meg az ösztöndíj összegéről is...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.23. 12:52:01

@Bajen: sajnos mostanra már teljesen normális, átlagos lakónegyedekre is kiterjedt a gyújtogatás. És még nem látni a végét, messze nem.
Egyébként a "szegény munkanélküli bevándorlók" mesét senki ne szopja be, a "szegény" lakótelepekbe rengeteg pénzt és erőforrást pumpálnak, külön "párbeszédrendőrség" működik, nehogy szegények túlságosan megsértődjenek a rendőri jelenléttől, stb. Ráadásul ezekben az iskolákban ugyanaz a tanítás folyik, mint az összes többiben, bárki kiemelkedhet, mehet egyetemre, lehet belőle bármi (ha pedig a helyi iskola nem felel meg, szabadon átmehet bárhova, ingyenes magániskolák tömege versenyez a diákokért). Csak ehhez otthon kellene seggelni a tankönyv fölött, gyújtogatás és kődobálás helyett, ugye.

andaluzkutya 2013.05.23. 13:00:46

@Réka ‎: Nem tudom Svédországban hogy van, de pl. Norvégiában csak a menekültekbe ölik a pénzt, az egyéb bevándorló oldja meg magának. Az egyéb bevándorlónak se a munkakeresésben, sem a nyelvtanfolyamban nem segítenek, azt mondják, oldja meg maga. Ez igaz akkor is, ha mint pl. nálunk is, az egyik felnőtt már dolgozik és nyilvánvaló, hogy a család itt fog élni. A menekültek ezzel szemben elég rendesen el vannak eresztve, mindent fizetnek nekik, és mint pl. egy menekült ismerősünk mondta, ha akar, akár élete végéig is járhat iskolába. Ebből következik, hogy nem akar dolgozni, mivel szavai szerint, az "fárasztó". A legnagyobb gond ezzel az, hogy a gyerekei is így szocializálódnak és a rendszer lehúzásában fognak jeleskedni, nem abban, hogy mint egy normális ember, elkezdjen dolgozni...
Amúgy gyanítom, hogy a balhéban részt vevő egyének nagyrészt menekültek, de lehet, hogy tévedek.

csabakirályfi 2013.05.23. 13:03:09

Det är möjligt att anställa en postdoktor tidsbegränsat i två år, enligt ett centralt kollektivavtal .
Anställningen får förlängas om det finns särskilda skäl .
Postdoktor
Anställningen som postdoktor kan förlängas till att omfatta längre tid än två år om det finns särskilda skäl enligt följande:

Ledighet på grund av sjukdom
Föräldraledighet
Ledighet för tjänstgöring inom totalförsvaret
Ledighet för förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer
Ledighet för klinisk tjänstgöring
eller andra liknande omständigheter

lüke 2013.05.23. 13:12:23

- a fizu>" 4-5x-öse az otthoni fizunak"
s az árak ? -párszorosa a bécsieknek
halvány emlékeimböl :mikor 15 Ös volt egy pizza .Göteborgban
40 Skr-98-ban talán-

lüke 2013.05.23. 13:14:46

@Réka ‎:
tényleg? a Calatrava toronynál is Malmöben?

2013.05.23. 13:14:48

Svédország is követi Angliát, Németországot és Franciaországot a fertőbe: index.hu/kulfold/2013/05/23/malmore_is_atterjedt_az_ostromhangulat/
Mennyivel békésebb a mi kis Magyarországunk.

lüke 2013.05.23. 13:19:48

@SilentDreams:
ja ,csak a segéd ige hiányzik,hogy helyes legyen a német:
ist vagy wurde stb
a magyarok igenyelö(e9k!
„Niemand muss müssen, aber alle, die wollen, sollen können dürfen.”

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.23. 13:19:51

@andaluzkutya: így van itt is, azzal kiegészítve, hogy a menekültstátuszt kb. csak annak nem adják meg, aki nem kéri, feltéve ha az illetőnek kellőképpen sötét a bőre. Kenyai klánokat számolatlanul, bemondásra fogadnak be, ha azt állítják, hogy szomáliak, mivel Szomáliából _mindenkit_ befogadnak, aki csak jönni óhajt. Ezek az emberek ott telepedhetnek le, ahol akarnak, a szoc utal nekik lakást, fizeti a lakbért, bútorokat, mindent. Aranyos, ahogy a szomáliai nők a fülük mellé a kendőjükbe dugva használják az iPhone-t és vidáman cseverészve shoppingolnak a plázában. Szoktam őket látni munkából jövet.
Újabban az illegális bevándorlók, akik engedély nélkül tartózkodnak az országban, akár évek-évtizedek óta bujkálva a hatóság elől, 50 kemény koronáért vehetik igénybe az orvosi és fogorvosi ellátást (viszonyításképpen én a minap 200 koronát fizettem egy 3 perces orvosi konzultációért, a fogorvosi vizsgálat - egyéb beavatkozás nélkül - 6-700 korona körül mozog).

Ha nem "menekült" vagy, akkor semmi segítség nem jár.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.23. 13:21:23

@lüke: a Turning Torso nem éppen átlagos lakónegyed, igencsak luxus kategória az egész Västra Hamnen, ahol áll. A malmöi zavargások többnyire Rosengård és Seved környékén történnek, ha jól tudom.

(deleted) (törölt) 2013.05.23. 14:44:08

@Réka ‎: nemhogy segítséget nem adnak, de a skatteverket és az arbetsförmedlingen jeleskedik az eu-s bevándorlók gáncsolásában is a papírok tologatásával, "elvesztésével", az inkompetens ügyintézéssel. Legalábbis Skånéban.

SilentDreams 2013.05.23. 15:34:33

@lüke: Persze, igazad van, de föcímeknél teljesen megszokott, hogy elhagyják ("leegyszerüsitett mondatot használnak").

Pl. a Spiegel online-on jelenleg jobb oldalon a videoknál:

www.spiegel.de/
"Soldat mit Messern getötet:..."

SilentDreams 2013.05.23. 15:36:28

@lüke: Ja, a segédigés mondatod fantasztikus :)

Fekete Pestis 2013.05.23. 18:39:45

@szcsongor:

Na ja, én is ezért mentem a bankba.
Ugyanolyan létbizonytalanság mint az egyetemen ( ugye, a bankból secperc alatt kirúg6nak, az egyetemen meg 2 évente kell másik országba költözni mint posztdok, és ha 40 éves korodig nem véglegesítenek, akkor annyi ),
de a pénz az sokkal több.

Söt, néha még publikálni is lehet.

glinolid 2013.05.23. 18:50:04

@hagyma: En is jokat derulok valaszaidon.
Adók: Sokszor irtad, kb havi $3000 havi jovedelmed. Kivancsisagbol, a beredre a magyar szja-t alkalmaztam + hozzavettem a vilagbajnok 27%-os afat, igy be kellene erned 1663 dollarral. Meg nyugodtan vond le belole az uzemanyag koltseged (40 merfold/nap, ha jol emlekszem), persze mo-i uzemanyagarakkal, 7 liter/100 km fogyasztas havi 22 nappal szamolva -$200 -biztosítas (nem tudom mekkora osszeg lehet a casco).

State University-k. Nalunk, $2100/szemeszter, akreditalt, Szovetsegi szinten elismert diplomat ad.

lüke 2013.05.24. 07:28:46

@SilentDreams:
ja,ja, kösz(plágium s liberális mondat)

Ana72 2013.05.24. 07:50:15

@Loriana: nagyon köszi, bocs, h csak most kerülök elő, kicsit nagy a hajtás most. Érdekes infók, árak, költségek. A konfrészvétel tök jó, mondjuk nekem itthon is magamnak kell fizetnem egy ideje, amióta nincs keret erre az egyetemektől elvonás miatt...a 114 nettóból ez elég vicces. Talán fokozatszerzés után lesz más lehetőségem is, bár az én tudományterületemen (neveléstudomány) nemigen egyszerű.

Ana72 2013.05.24. 07:56:23

@macamuca: inkább úgy érvényes, hogy minden doktori képzésben van néhány ösztöndíjas hely is. És a többi hely önköltséges.

glinolid 2013.05.24. 16:58:33

@hagyma: Tegnap nem volt idom befejezni a szja szamitast.
Ott tartottunk, hogy van $3000 nettod (ennek a bruttoja az USA $3447) a magyar szja szerint es a 27% AFA (USA 0%-10%) allamoktol fugg) szamolva megkapnal $1663.
Meg csak most jon a java. A csaladi adozas miatt, Mary-vel 10.000$-ral tudjatok csokkenteni az adoalapototkat, igy kovetkezo evben kb. 1590$-t visszakaptok. Plusz eleg csak a csalad egyik tagjanak fizetni TB-t (ha jol emleksz nektek ez $340/ho), igy a kozos havi beveteletek btutto/netto $6954/$5660+$132/ho adojovairas, ezzel szemben a magyar szja-val+AFA $6954/$3226 azaz havi $2434/ho tobb adot fizetnel Mo-n es meg nem vettem figyelembe a dohany/uzemanyag/alkohol/luxus cikkek magasabb jovedekiadojat, a magasabb kozuzemiszolgaltatasi dijakat, aminek 50-60% valamilyen ado/hozzajarulasi dij neven az allami kasszat gazdagitja.
Mire volt jo ez a hosszu levezetes? Lathatod, hogy az adoval kifizeted nem csak a TB-t, de a tandijat is. Havonta $2434 plusz adot fizetnetek be a koltsegvetesbe, ami kb. 520.000 Ft/ho. Az orvosi kepzes varhato tandija 800e-1 millio Ft kozott lesz, azaz ket honap adojaval befizetned a gyereked tandijat.

Lorinc 2013.05.24. 20:17:12

@csabakirályfi: lehet szamodra legendanak hangzik, de attol meg igaz. 2 es fel ev svedorszagi tartozkodas utan a tapasztalatom az, hogy a svedek igen jol beszelnek angolul, leszamitva a bevandorlokat es neha az oregeket.

sdani 2013.05.24. 23:43:48

"megalázóan alacsony ösztöndíj, rabszolgamunka stb."
Nem tudom, hogy mire kell itt ennyire picsogni. A kutatók ugyan keveset keresnek, de arányaiban nem rosszabbul fizetettek, mint a tanárok, vagy bármilyen más szakma. És azért érdemes elgondolkodni, hogy valójában a társadalomnak mennyit is ér ez a munka.... Persze van egy csomó fontos felfedezés, de kutatóból sokkal-sokkal több. És a társadalmi költsége a kutatásoknak messze nem csak a kutatók munkabére. Szerintem a kutatásból származó haszon visszaosztása, levetítve egy kutatóra nem indokolja a magas bérigényt. Arról nem is beszélve, hogy aki elkezdte a kutató szakos egyetemet, urambocsá' a doktori képzést, egyészen pontosan tisztában lehetett azzal, hogy milyen anyagi lehetőségekkel kecsegtet ez a pálya. (mondom mindezt posztdoktori kutatóként, az USAból. :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.05.26. 01:36:03

Amugy milyen sved munkakeresesi weboldalakot ajanlotok? ( foleg IT)

Loriana 2013.05.26. 09:41:34

@sdani: Te biztos közgazdász vagy :D. (Amúgy ilyen végzettségem is van...) Egyet kell értsek veled, a tanárok még rosszabbul fizetettek, viszont kevésbé mobilisak. Ha minden értelmiségi elvándorolna, talán rájönne az éppen aktuális kormány, hogy valamit rosszul csinál. Azt viszont elmagyarázhatnád, miért van az, hogy az északi országok (svéd, norvég, dán) nagyon sokat költenek kutatásra, és valahogy mégis megéri nekik, mert ha nem érné meg, nem tennék, nemde? Egyébként itt sem kapok többet, mint a svéd átlagfizetés, sőt - na de azért ez az átlag nem kevéssel magasabb, mint a magyar, és természetesen reálértékben mérve.

Loriana 2013.05.26. 09:43:42

@sdani: Ja és persze arányában rosszabbul fizetettek a kutatók otthon, mint mondjuk a közgazdászok vagy a programozók, ez van, ezért megyünk el. Mert nem önkéntesként akarunk otthon dolgozni (önkéntesként, azaz a pénz éppen csak a túléléshez elég, félretenni nem lehet belőle).

sdani 2013.05.27. 03:56:37

@Loriana: "Azt viszont elmagyarázhatnád, miért van az, hogy az északi országok (svéd, norvég, dán) nagyon sokat költenek kutatásra, és valahogy mégis megéri nekik, mert ha nem érné meg, nem tennék, nemde?"
Nem triviális kérdés... Eleve ahol több van, ott könnyebb adni. A skandináv országokban gyakran nem a hiány a probléma, hanem a szufficit. Egyszerűen nem tudják, hogy mire költsék a pénzüket. És, hogy arányaiban több megy kutatásra sem meglepő, mivel van egy csomó olyan kiadás, ami nem lineárisan skálázódik: pl. egy gazdagabb országban kevesebb a nagyon szegény ember, akikre így arányaiban sokkal kevesebbet kell költeni. Arról nem is beszélve, hogy a szegényebb országok nem engedhetnek meg maguknak olyan mértékű kockázati befektetést, mint azok akiknek több van. De közgázon mindenképpen kellett tanulj a befektetések diverzifikációjáról.... Különben olyasmit csinálok, mint te.

Bár nem tudom, hogy milyen egyetem voltál, de én sosem éreztem, hogy rabszolgaként lettem volna tartva. Sokat oktattam, kellett vizsgákon felügyelni, javítani. Ezek persze lassították a kutatást, de a többi tanár is ezt csinálta. Nem éreztem volna indokoltnak, hogy pont nekem ne kellett volna. Amikor pedig predoktori ösztöndíjat nyertem, akkor felmentettek ezen munkák alól.

Viszont itt az USAban sokkal inkább érzem magam rabszolgának: több a meló, és habár sokkal-sokkal többet keresek mint otthon, más, hasonló képzettséget igénylő munkához képest RÖHEJESEN kevés a pénz. A sokkal brutálisabb témavezetői kényszerről nem is beszélve... nem érzem annyival relevánsabbnak a kutatási témát, mint otthon (persze impaktfaktorban, a hely miatt, sokkal előrébb van) de rengeteget többet kell dolgozni, és az én elhivatottságomnak is van határa.

Loriana 2013.05.27. 07:31:53

@sdani: Tudod, én ezt pont Svédországgal kapcsolatban inkább a társadalmi hasznosság megítélésével magyaráznám, a svédek nagyon szocialisták (, egyébként Svájcra például nagyobb valószínűséggel igaz, amit írsz.) Bár nem láttam kimutatást, azért azt feltételezem, hogy nem költenek itt arányaiban kevesebbet a bevándorlókra, akik most épp kocsikat gyújtogatnak...
Nálunk a predoktori ösztöndíj eleinte nem tartalmazta kötelezőként az oktatást, ettől még heti 2 gyakorlatot mindenki kapott (ez kb. 8 órát el is vett a hétből), ezzel nem is lett volna gond. Csakhogy az egész nem hivatalosan ment, azaz a kurzus oktatója hivatalosan nem a doktorandusz volt, folyományaként nem is kapott érte óradíjat, ami a doktori szabályzatban le volt fektetve, helyette az oktatói poszton levők zsebelték be a pénzt. Ezek után úgy módosították a doktori szabályzatot, hogy kötelező elemként került be az oktatás, de ekkor sem fizettek semmit. A 3. évben persze már ellenálltam. Másrészt ezért sem hasonlítanám magam egy oktatói pozícióban dolgozóhoz. Másrészt nem csak emiatt írtam a rabszolgamunkát, hanem mert egy asszisztens is meg tudja csinálni, amit én kísérlettechnikailag végeztem, sajnos a pénzhiányból kifolyólag nem futotta jobb módszerekre, 4 éven keresztül ugyanazt a 3 technikát használtuk.
Amik csak egy költői kérdések: miért kell nekünk egyáltalán hasonlítgatnunk magunkat bárkihez? Miért nem fogadják el, ha magam ítélem meg a saját helyzetem, megéri-e az adott szituációban dolgozni vagy inkább lépnék külföldre? Miért kellene, hogy vigasztaljon az, hogy "de másnak is rossz (volt)"?
Igen, itt is megvan, amit az utolsó bekezdésedben írsz, mégis azt mondom, hogy megéri nem az éhbérért dolgozni, mert jobbak a kilátások. Persze nem biztos, hogy életem végéig kutató leszek (pont amiatt, amit az utolsó gondolatodban írsz, de a témám az itt sokkal relevánsabb), de így legalább ebben is kipróbálhatom magam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása