oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. április 12. 06:56,  Miért gyűlölnek a németek? 996 komment

2013. április 12. 06:56 Határátkelő

Miért gyűlölnek a németek?

Időről időre érkeznek olyan levelek, történetek, amelyek kissé árnyalják a külföldi életről szóló képet. Zsófi mai írása is ilyen, ő Németországban találkozott olyan megalázó jelenségekkel, amilyenekkel szerinte Magyarországon egy külföldi nem szembesül.

muszlim német.jpg

„Több mint 5 éve élek Németországban, pont azért, mert még tizenévesként megtanultam felelősséget vállalni az életemért és nem másokat hibáztatni a helyzetemért. Politizálni gyűlölök, nem is szoktam, most se szeretnék, viszont néhány tényt és történetet (ami velem történt meg és nem kitaláció) szeretnék Veled megosztani.

Sajnálom, hogy ennyire sz...rul érezted magad Magyarországon, én ezzel nem értek egyet és szeretném Neked megmagyarázni, hogy miért gondolom ezt így.

Többek között én is a gyerekem jövőjét szem előtt tartva határoztam úgy, hogy pár évig (amíg az ovit kijárja) külföldön fogok élni a férjemmel. Szerintem ami itt a bajoroknál van, botrányosabb, mint ami otthon.

Botrányosnál botrányosabb inzultusok

Amíg a gyerek újszülött és csecsemő volt itthon voltam vele angol nyelvtudással. Néha levittem a gyereket a friss levegőre... Hetente értek botrányosnál botrányosabb inzultusok itt Németországban, szimplán azért, mert nem tudtam németül.

Ahogy toltam a babakocsit, valahogy minket mindig megtaláltak náci nagymamák, akik elkezdtek gügyögni a gyerekhez. (Hozzáteszem a gyereknek kék szeme és szőke haja van a mai napig.)

Volt, hogy olyan botrány volt, hogy a pékségben, amikor sorban álltam zsömléért, egy nagyikát más kávézó emberek fogtak le úgy, hogy az asztaluktól felálltak és kivezették a nénit.

Talán az volt a legdurvább.

Miért gyűlölnek?

De az orvosnál se kaptunk még soha olyan ellátást, mint egy ugyanolyan német gyerek, pedig német biztosításunk van, abból is nem a legolcsóbb fajta. Ennek ellenére sajnos eddig csak magyar orvosok diagnosztizálták helyesen és adtak megfelelő gyógyszert, megfelelő dózisban Szilvinek... pedig még hálapénzt se fizettem soha.

Szerintem jó és rossz ember létezik a földön, nem akarok bizonyos csoportokat szidni, de azért ebben az országban is van probléma bizonyos emberekkel, úgy gondolom.

Őszintén sajnálom azokat az iszlám nőket, akik analfabétán egy ismeretlen férfihoz feleségül menve, szinte még gyerekként, a kultúrájukból adódóan itt Németországban kényszerülnek élni.

De ki kell mondani, hogy nagyrészt miattuk él a felém irányuló gyűlölet a németekben, ami pedig teljesen alaptalan és csak a németek előítéletéről szól.

Vannak német barátaim, akikkel rendszeresen össze is járunk, nem erről van szó, de én meg attól kapok hányingert, hogy azért, mert német akcentusom van, vagy esetleg még nyelvtanilag is ejtek hibákat németül, egy boltban, vagy az orvosnál nem szolgálnak ki rendesen.

Ha ezért még szólok a rossz németemmel, még jobban megszégyenítenek, ráadásul a gyerekem előtt... (aki akcentus nélkül beszéli a német nyelvet, de még csak 3 és fél éves). szóval sokszor azt érzem, hogy egy hátrány vagyok a számára ebben az országban, mert jobb, ha nélkülem jelenik meg valahol).

Abból is elegem van, hogy nem tud kopogni az iszlám szomszéd és nem tudja azt elmondani, hogy a vallásából fakadóan a kutya náluk tisztátalan állat, ezért ő gyűlöli a kutyákat, hanem feljelent sunyi módon. Így én már csak egy hivatalos levelet kapok egy állatvédő szervezettől, hogy mikor fognak hozzánk kivonulni egy bejelentés alapján. (A kutyának piros lakkbőrből strasszköves nyakörve is van, ennyire el van szegény hanyagolva....)

Hergelik az embereket

Nem tudom, mert nem követem, hogy Magyarországon mi zajlik a politikai életben. Néha, ha bekapcsolom a tv-t szoktam hallani, hogy sokat fröcsögnek a zsidókra... havonta megemlékezünk a Holokausztról, stb.

Ez a másik dolog, amit nagyon sajnálok, hogy nyilvánosan, minden eszközt megragadva próbálják hergelni az embereket. Holott Magyarországon a hétköznapokban, ha csak szimplán kimész az utcára és szeretnéd az életedet NYUGODTAN élni, azt szerintem megteheted, akár zsidó vagy, akár nem.

Ki fognak szolgálni a boltban, az orvosnál és zsidó származás miatt most, 2013-ban Magyarországon biztos, hogy nem fognak egy boltban vagy orvosnál üvöltözni valakivel, még akkor sem, ha nem beszél magyarul.

Megfagyott a levegő

Erről jutott eszembe még egy konkrét példa: magánorvosi rendelőben a recepción üvöltöztek velem (lézeres szemműtét után), hogy miért nem inkább Magyarországra megyek??? Én meg mondtam nekik, hogy én most tényleg Nyugat-Európában vagyok, egy magánpraxisban????

Magyarországon egy külföldi ellátásából egy magánklinikán tényleg nem csinálnának gondot és tényleg oda mennék, ha megtehetném... de most itt vagyok és fizettem 80 eurót egy 20 perces vizsgálatért, ezért tessenek szívesek engem ellátni. A váróban megfagyott a levegő, de már nem érdekelt...

Zárásképp még csak annyit, hogy pedig itt egyfolytában arról beszélnek, hogy nem szabad rasszistának lenni, alsó tagozatban külön tantárgyat is vezettek be, ami erről szól. Itt egyik politikus sem cigányozik vagy zsidózik, csak épp az utcára nem tudsz nyugodtan kimenni és elintézni valamit. Ha külföldi vagy.

Melyik a jobb?"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr795217377

Trackbackek, pingbackek:

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redsea 2013.04.12. 07:31:18

"Magyarországon biztos, hogy nem fognak egy boltban vagy orvosnál üvöltözni valakivel, még akkor sem, ha nem beszél magyarul." - csak a szép emlékek maradtak meg Mo-ról?! :) Ha otthon nem beszél valaki jól magyarul, az milyen ellátást/kiszolgálást kap? Na ugye!
Egy szemmel kapcsolatos műtétnél jobb olyan helyen csinálni, ahol az orvos és a páciens anyanyelve megegyezik, egyszerűen azért, mert nyelvi félreértésekből komoly komplikációk adódhatnak.
Hiába beszélek nagyon jól franciául, eszembe se jutna egy nem sürgős komlikált orvosi beavatkozást itt elvégeztetni...
Alapvető elvárás ha idegen országban akarsz élni, hogy tanuld meg a nyelvet. Szerintem.

NIKI LAURA 2013.04.12. 07:34:01

DL,DL über alles...

Hihetetlen,nemet biztosítottal veszekszik az orvos,hogy miért ott veszi igénybe a szolgáltatást,ahol fizeti,és állandó lakos??...na,ne màr.
Az öreg nénike azért balhézik,mert a pékségben nem jól használom a ,der-die-das.t?...na ne màr.

Meg az iszlamista arabokkal valóban ilyenek-hisz 90% alvó sejt-de egy Európaival egyáltalán nem jellemző.
Talán egy kivétellel,a csaus romanescuval,azok mindenhol bűnözőnek,utaljak őket.

tableno 2013.04.12. 07:46:58

Még sohasem vádoltam posztolót ilyesmivel, de szerintem te hazudsz.

redsea 2013.04.12. 07:53:59

@tableno: nem biztos, hogy hazudik. Itt Genfben hasonló sokk érheti a franciául megszólnalni nem képes diplomata feleségeket - hiába fizet többet egy szolgáltatásért többet mint bárhol máshol, az szar lesz és még le is nézik, mert nem beszél franciául :)

nyuszigonosz 2013.04.12. 07:54:12

Ez a kusza írás most válaszlevél valakinek, aki Mo-n érzi rosszul magát?
"Sajnálom, hogy ennyire sz..l érezted magad Magyarországon, én ezzel nem értek egyet és szeretném Neked megmagyarázni, hogy miért gondolom ezt így."

Úgy néz ki az, és erre jön a sok sok botrányosnál botrányosabb inzultusok felsorolása.

Na mindegy is, hogy mi.
Azért egy pici babához gügyögö idös nénike, azért náci, mert gügyög? Vagy mert idös? Vagy mert német?

Honnan az összehasonlítási alap, hogy egy német kisgyereket másképp lát el az orvos?

Valahogy kreált "botrányokról" szól a poszt.

TheSeszti 2013.04.12. 08:00:09

nyuszigonosz megelőzött!
„Több mint 5 éve élek Németországban, pont azért, mert még tizenévesként megtanultam felelősséget vállalni az életemért és nem másokat hibáztatni a helyzetemért."
Ahhoz képest az egész poszt arról szól, hogy mennyire rossz és megalázó Németországban élni és mennyivel jobb Magyarországon.
Már 5 éve szenved ott. Akkor miért nem változtat és jön haza?

murrey 2013.04.12. 08:00:14

egy helyes kis bajor faluban élek, nekem csak jó tapasztalataim vannak a németekkel. amikor kijöttem a majdnem gyök kettő német tudásommal semmi baj nem volt. mindenki készséges volt, ha valamit nem értettem, ötször elmondták újra és türelmesen megvárták, amíg felfogom és nyökögve válaszolok. és közben mosolyogtak. az echte német szomszédaim imádni valóak, segítenek mindenben, nem tudok úgy elmenni előttük, hogy ne szólítanának le egy kis beszélgetésre. komolyan érdekli őket, hogy érzem magam, minden rendben van-e. ugyanez a közértekben, a pékségben, mindenhol. megjegyzem ők sem az irodalmi németet használják, szóval itt nincs balhé a der, die, das miatt. tök mindegy, hogy ragozok, ha nagyon akarják megértik, már pedig nagyon akarják. de mondom, ez egy 2500 lélekszámú kis falu. amúgy a közeli városban sem botlottam még soha "bunkó" németbe. én úgy állok hozzá, hogy itt is csak emberek élnek, ilyenek is és olyanok is. ha meg mosolyogsz, visszamosolyognak rád. ilyen egyszerű.

Shebelle 2013.04.12. 08:02:01

A cikket olvasva kedves Zsófi szerintem szemléletet és hozzáállást kéne váltanod.
Valami itt igazán nem stimmel....

orange85 2013.04.12. 08:03:01

megint az okostojások,megint a hazugsággal vádolók.jó lenne ha végre kihalnátok!
nekem is furi a történet de csak azért mert részek hiányoznak a sztoriból és nem áll össze.a kávéházi meg a játszótéri eseményeket részletezheznéd!
nekem innen úgy tűnik mintha hagynád hogy ezek a dolgok megtörténjenek.nem azt mondom hogy minden nagymamát aki köpköd tarkón kell vágni de a határozottság sok problémát megoldhat.a férjed német (nekem úgy tűnik), ha veled jelenik meg akkor hol a gond?

Flamy (fat cat wannabe) 2013.04.12. 08:03:23

Nálam ennél a mondatnál vált teljesen hihetetlenné a post:

"Ennek ellenére sajnos eddig csak magyar orvosok diagnosztizálták helyesen"

tableno 2013.04.12. 08:04:36

@murrey: szerintem is lehet valami baj a posztolóval. Bele lehet futni idegengyűlölő németbe, de állandó jelleggel?! Itt valami nagyon nem stimmel...

redsea 2013.04.12. 08:05:19

@Flamy: ha nem tudod elmondani a panaszod a helyben beszélt nyelven, akkor előfordulhat ilyen...

Zka77 2013.04.12. 08:07:20

@Flamy: nálam is :D

Én egyébként német tulajdonú multinál dolgozok (itthon, sajnos) és van német munkatársunk aki fel volt háborodva, hogy nekünk fizetnek német és angol tanfolyamot, nekik viszont nem fizetnek magyart :) Így önszorgalomból tanul magyarul és néha kapunk tőle egyszerűbb emaileket magyarul.

Eliza1 2013.04.12. 08:10:25

Érdekes. Igaz, hogy csak pár heteket töltöttem Németországban, különböző helyeken, de velem mindig mindenhol nagyon kedvesek voltak a németek, boltban, fitness teremben, gyógyszertárban stb. Pedig angolul beszéltem velük.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.12. 08:14:07

"Magyarországon biztos, hogy nem fognak egy boltban vagy orvosnál üvöltözni valakivel, még akkor sem, ha nem beszél magyarul."

De bizony fognak. Csak te magyar voltál Mo-n, így nem tapasztalhattad ezt.

Zka77 2013.04.12. 08:19:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: télleg, Birka. Nem akarsz írni Bulgáriáról? Mostanában érdekel az az ország, elsősorban úgy kirándulásilag. Jó lenne hallani valamit, hogy milyen ott a mindennapi élet.

strekdo 2013.04.12. 08:21:47

nem a nemetekkel lesz itt a baj szerintem....

En is eltem Nemetben is, Ausztriaban is most meg epp Ausztraliaban, de ezekben az orszagokban ilyeneket nem tapasztaltam. Sot, szerintem kifejezetten kedvesek a dolgozni vagyo kulfoldiekkel mind 3 helyen.
Hozzaallas kerdese.

Mjudit 2013.04.12. 08:24:17

Szeretném én is megosztani Veletek a tapasztalataim! Nekem is volt egy-két kellemetlen vitám, az utolsó pont e héten! Történt, hogy egy idős bácsikát ápolok, a pedikűrös házhoz jön hozzá. Ebben az évben eddig 4 időpontunk volt, az elsőre és a harmadikra nemes egyszerűséggel el sem jött, se egy telefon, se semmi jelzés, hogy miért, a második alkalomnál felhívott előtte való nap, hogy jön 3-ra és ide ért háromnegyed 4-kor! A mostani 4. alkalomnál- bevallom rühellem azokat, akik sportot űznek a késésből- felhívott és bejelentette, hogy 3-ra jön és én csak annyit mondtam neki, meg szeretném kérni, hogy pontosan érkezzen, mert van egy fontos terminünk 4-kor. Na aztán mikor ideért ledobta a táskáját, zaklatott volt látszott rajta. Vittem a vizet, a bácsi már a foteljében ült és tartotta neki a lábát, hogy vegye le a zokniját, ekkor tört ki a parasztháború!

2013.04.12. 08:25:28

Eddig ugy tudtam, hogy Nemetoban inkabb torokok / maghreb, mashrek elnek a muzulmanok kozul? Ott miota divik az, hogy analfabetan kenyszeritenek egy not hazassagba?

b@rlang 2013.04.12. 08:27:33

Miert hazudna a posztolo? Inkabb azt gyanitom, hogy kulcsfontossagu reszletek hianyoznak. Valoban a sztorik sincsenek kifejtve, s meg a helyszin sem egyertemu : falu v kisvaros? Az ot ev vegig ugyanott?

Ha a gyerek tud nemetul, akkor talan a ferj tenyleg nemet lehet? Vagy bolcsiben talult, akkor meg anyu dolgozik, nos a munkahelyen is van lehetoseg gyakorolni.. Ez esetben 5evalatt tokeletesen meg lehet tanulni nemetul (ha valaki akar, es nem mondjuk maga gyuloli a nemet nyelvet)

Nemetorszagban annyi fele akcentus/nyelvjaras van, hogy azt senki meg nem mondja, hogy te kulfoldi vagy-e (marmint az ot ev alatt elsajatithato tudassal). Azt viszont igen, hogy bajor vagy-e, de emiatt nagyvarosban biztosan nem er hatrany, Munchen tele van Nemeto minden tajarol erkezettekkel, osztrakokkal, de sok egyeb nacioval is (rengeteg magyarrral is, akik azert nemetul tudnak). Falurol mas mar nyilatkozott, ez viszont lehet helyfuggo..

Szoval bisserl ausfuerlicher bitte naechstes Mal..

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 08:27:56

fogadjunk, hogy pszichiáternél nem voltál.
pedig kellett volna.

kriosz 2013.04.12. 08:30:53

Kedves posztoló
Ezért itt téged a földbe fognak döngölni. Nem jól csináltad, olyan levegőbe beszélés az egész. Konkrét példák kellettek volna, részletesen leírva.Így az egész csak egy nagy negatív általánosítás. Hülyék meg mindenhol vannak.
Minket is jelentett már föl az állatvédelmiseknél skandináv szomszéd (és még azt sem tudhatom hogykicsoda) mert hogy szerinte kényszerítjük akutyát hogy fusson :). Szerencsétlen kutyánk már menni is alig tudott :( kijöttek megnézték, megállapították hogy képtelenség miatt hívták ki őket és ennyi. De nem esett jól, itt eszébe sem jut a szomszédnak hogy esetleg elbeszélgessen arról hogy szerinte mondjuk ez nem jó akutyának v. neki, inkább kapásból telefon.

kutya vacsorája 2013.04.12. 08:36:28

nem bírtam végigolvasni olyan zagyva. amúgy igen, mások is panaszkodnak bajorországra, hogy az nem berlin. megint mások pedig jól elvannak. igaz, utóbbiak beszélik a nyelvet valamennyire.
@charlieharper: ennyit ismer a poszter a világból...

morgenbuffel 2013.04.12. 08:36:49

Szep jo reggelt kivanok!

Nekem csak ket kerdesem lenne a posztolohoz:
1. melyik varosban, faluban el?
2. a ferjenek is ilyen tapasztalatai vannak?

Nekem sem volt meg soha semmilyen hatranyom abbol, hogy nem beszelem a nemetet (kezdetek), majd hogy akcentussal beszelek. Igaz, en csak Hamburgot, Berlint es Sachsen-Anhalt kisebb faluit es varosait ismerem.. De meg a legkisebb 500 fös faluban is, ahol en vagyok az egyetlen külföldi, mindenki kedves es probal megerteni (vagy legalabbis ugy tenni :))

2013.04.12. 08:37:22

Teljesen elámultam. Nekem inkább ellenkező tapasztalatom van.
Pl: egyszer Ingolstadtban megkérdeztem egy járokelőt, hogy merre van a Norbahnhof, jó irányban megyek e? Egy hozzám hasonló korú hölgyet állítottam meg. Mire ő: ha nem aggódig akkor elviszem, itt áll a kocsim.
Nem hogy akcentussal beszélek, de a tökéletességtül is messze van, mégis mindenki kedves velem, soha atrocitás a magyarságom miatt nem ért, sőt, ha szabadkoztam a nyelvi neházségeim miatt, még ők nyugtattak, hogy nagyon is jó ez, hiszen megértik amit mondok.
Még csak azt sem mondhatom hogy a külsőm miatt kedvesek, 56 éves nő vagyok, tul a fénykoron, tehát semmi nem indokolja, mégis mindenütt türelemmel talalkoztam, bankban, postán, bár hol ahol ügyeket intéztem.
Családoknál dolgozom, idősekkel, de soha senki, nem éreztette velem, hogy kevesebb lennék náluk, sőt inkább hálásak minden plusz mosolyért vagy kedvességért.
Más kolléganőket sem hallottam még erre panaszkodni.
Mindenesetre érdekes történet.

Ronnie_27 2013.04.12. 08:37:53

„náci nagymamák”
Inkább neked vannak előítéleteid, úgy látom.

„német akcentusom van”
Hogy is van ez? Német akcentussal beszéled a németet?

Az iszlám szomszéddal kapcsolatban igazad van. Ha neki nem tetszenek a kutyák, miért nem maradt otthon? A bevándorlóknak kéne alkalmazkodni a befogadó országhoz, de ez már közhely.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.12. 08:38:19

@charlieharper:

Ott nem. Magam is többször jártam a telki kórházban, s ott arra is ügyeltek, hogy a személyzet tudjon angolul. Bár én persze magyarul kommunikáltam, de láttam más ügyfeleket.

andaluzkutya 2013.04.12. 08:41:29

Szerintem a posztoló nem érzi jól magát a bőrében/helyzetében, így magyarázatot keresett rá és talált. Ez amúgy természetes jelenség, mielőtt kijöttem, és nem éreztem jól magam a bőrömben, hajlamos voltam én is mindenkit (na jó, csak sokmindenkit) rosszindulatúnak és ellenségesnek tekinteni. Ilyenkor érdemes végiggondolni, hogy minek vagy ott, jó-e ez neked és hogy tényleg utálják-e a külföldieket, vagy csak te nem találod a helyed. Amúgy ha az ember nem érti meg amit a környezete mond, hajlamos paranoiássá válni, ez is természetes jelenség.

michelin1975 2013.04.12. 08:46:25

Lassan 2 éve élek Spanyolországban itt is hőbörögnek a bevándorlok ellen és itt azért akad alja nép (bűnözök) a bevándorlók közöttük.Semmilyen atrocitás nem ért nem néztek le azért hogy nem úgy beszélek spanyolul mint ők, segítőkészek és nagyon rendesek.Nehéz megszokni bizonyos dolgokat és vannak amik nagyon idegesítenek (bele ásit az arcodba,köpköd az utcán,ordítoznak és hangosak) számomra bunkóknak hatnak (M.o-n is akad bőven ilyen).Tisztelet a kivételnek !!! Egyetértek andaluzkutyával mert én is ezt tettem, már kezdek lenyugodni és másként látni a dolgokat.Soha semmilyen inzultus nem ért tőlük befogadtak és ezért hálás vagyok nekik.Szerintem szemlélet váltásra van szükséged illetve ha lehet költözz el egy másik városba.Ha végképp nem bírod költözz haza Magyarországra.(Erősen kamunak tartom a posztot,vagy csak a posztoló kicsit kiakadt)

BoGyesz 2013.04.12. 08:46:49

Nagybátyám harminc éve él Németországban a családjával, de sosem hallottam még tőle ilyen rémtörténeteket. Mindig is ausländer volt, de nem alázták, mint a cikkírót.

ithakan 2013.04.12. 08:47:52

Én el tudom képzelni, hogy ezek az atrocitások megtörténtek. Európában van rasszizmus. Az, hogy itthon egy orvosi rendelőben nem ordítoznak a külföldiekkel, nem azt jelenti, hogy nincs olyan népcsoport, akivel viszont megteszik. Bár nekem személyesen ilyen tapasztalatom nem volt Németországban, el tudom képzelni, hogy vannak emberek, akiknek mi is ilyen népcsoport vagyunk. Bár a levél alapján nem ordítoztak az orvosnál vele, csak megkérdezték, hogy miért nem itthon csináltatja a műtétet. Szerintem ez nem feltétlenül rosszmájú kérdés. Tőlem pl. itthon kérdezte meg a magánorvos, hogy mentem-e Németországban is a panaszommal orvoshoz, és miért nem... Abszolút nem volt rosszindulatú a kérdés.

DieNanny CH 2013.04.12. 08:51:23

@Mjudit:
Mesélj, milyen volt a parasztháború?
(Lehet, én vagyok nagyon korlátolt szemléletű ezügyben, de engem még semmilyen inzultus semmilyen országban nem ért; pl 6 éve egy szakorvoshoz kellett mennem, akiről mindenki azt állította, hogy egy hideg rideg vénlány, mindenkit megsért. Nos, velem kedves volt, sőt, észrevette egy súlyos betegségemet, úgyhogy 1 hónap múlva Pesten már műtöttek is. A sebészről szintén legendák keringtek, hogy az egyik ambuláns betegét be kellett fektetni, annyira rosszul lett az orvostól! Velem meg ez a doki is tök kedves volt. Pedig én nagyon rossz emberismerő vagyok... Úgyhogy fogalmam sincs, milyen egy rosszindulatú ember.)

Ezért érdekelnek a rémtörténetek.

(Amúgy a posztolóhoz: Talán @ctboy kielemezhetné a konfliktusgyűjtő-céltáblát rajtad úgy, mint azt @Spangolánál tette...)

murrey 2013.04.12. 08:52:00

@maxval, magyarországon még a magyarral is üvöltözik a boltban vagy az orvosnál a magyar közértes vagy orvos, miért pont az idegennel ne tenné?

murrey 2013.04.12. 08:52:58

@yannabye, itt a pont :)

mmvvm 2013.04.12. 08:54:53

Hát ez elég erös volt nekem, így reggeli közben.
10 hónapja élünk Némtországban, és amikor kijöttünk az összes nyelvtudásom annyi volt, hogy: "Zwei bier, bitte!". Ez is csak akcentussal. De soha-soha ilyen inzultus nem ért! 2 gyerekem van, óvodába, bölcsödébe járnak. Járunk orvoshoz, strandra, múzeumba, boltba stb, stb, de sehol nem éreztem még megkülönböztetést. De, bocs, volt egy anyuka a gyerek elözö ovijában, aki nem volt hajlandó köszönni, miután megtudta, hogy nem vagyunk németek. Na, de korlátolt emberek mindenhol vannak. A múltkor idöpontot próbáltam kérni telefonon az orvoshoz, a még mindig erösen hiányos nyelvtudásommal, a hölgy kb. tízszer ismételte el egy mondatot, mire megértettem, de nem küldött el a fenébe (max. gondolatban.). A szomszédok, az ovis anyukák kedvesek, mosolyognak, beszélgetni próbálnak. Az óvónök külön figyelmet szentelnek a gyerekeimnek, hogy megtanulják a nyelvet, és még sorolhatnám. Szerintem a hiba a posztoló készülékében van, ha vele MINDENKI ilyen!

murrey 2013.04.12. 08:55:10

amúgy meg ha a náciknál tartunk, akkor itt határozottan kevesebb a náci, mint otthon. vagy ha vannak is, nem randalíroznak tömegével az utcán, hanem kussolnak szépen, mert különben a német állam nyakon vágja őket. erről meg ennyit...

Stupidella 2013.04.12. 08:58:29

Itt a hozzaallasoddal van a baj, posztolo... Egy kedves, mosolygos, beilleszkedni kivano embert rotkan ernek ilyen durva attrocitasok.
Neha (mondom neha) velem is turelmetlenek az eladok, ha kizokkentem oket a nyelvi benazasommal, de osszessegeben veve segitokeszek az emberek... Tudod, amilyen az adjonisten.

A strasszkoves lakk nyakorv meg nem utal arra, hogy rendszeresen leviszed-e a kutyat, de ha rendben tartjatok, ugyse lesz gond a feljelentesbol, nem kell mindjart hoborogni.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.04.12. 08:59:32

@redsea:
"Alapvető elvárás ha idegen országban akarsz élni, hogy tanuld meg a nyelvet. Szerintem."

Ez szerintem is mindennek a titka.

A másik pedig az, hogy fel kell venni az adott hely mentalitásából elég sokat. Nagyon igaz a régi mondás: "Élj Rómában úgy, mint a rómaiak".

andaluzkutya 2013.04.12. 09:04:51

Tudom, hogy falusi bunkó vagyok, de nekem meg kellett néznem a guglin, hogy mi az a strasszkő:)
Azt továbbra se értem, hogy az miért jó egy kutyának, de ha lesz időm, arra is rákeresek. Vagy ha valaki ráér, elmondhatja:)

abaya-oman 2013.04.12. 09:05:58

En semmi nemet nyelvtudassal voltam Nemetorszagban osztondijaskent. Bar mindjart az elso nap megkerdeztek miert nem beszelek nemetul (az osztondij feltetele nemet VAGY angol nyelvtudas volt) azert beszeltek velem angolul. Igaz a kavezo asztalnal rajtakaptam a labasszisztenst es a titkarnot, hogy rolam beszelnek nemetul. Eleinte beszeltek rolam nemetul, de mikor rajottek, hogy valamennyit ertek ha beszelni nem is tudok abbahagytak.

Ereztem, hogy neha huvosebbek velem, de atrocitasok soha nem ertek.

Kivancsi lennek a post iroja nem tesz e neha megjegyzeseket amik esetleg a masodik vilaghaborura, nacikra, fajgyuloletre utalnak? Azzal biztos fel lehet ugy huzni egy nagymama koru not, hogy megprobal nekiesni.

En ugy erzem a postbol, hogy nem kaptunk reszleteket, mert a reszletek nem lennenek annyira hizelgoek a post irojara.

tableno 2013.04.12. 09:06:01

@b@rlang: szerintem ha valaki kihagy kulcsfontosságú részleteket, másokat meg aránytalanul felnagyít, az eltorzítja a valóságot, tehát hazudik. Mindenesetre eddig egy Németországból kommentelő sem erősítette meg, amit állít, miszerint ez lenne ott a jellemző. Néha nyilván előfordul ilyen is, de hát hol nem?

aberdon 2013.04.12. 09:06:44

Hát szerintem egy ősanya írását olvashattuk. Magyarrszágon Szilvike mindig megkapta a dózist és még a kutya nyakörve is bőrből van kis kövekkel, úgyhogy jól van tartva.

Amúgy ez így nevetséges, nem tudom hogy ez komoly-e vagy sem. Legalább egy konkrét példát írhatott volna, mert én nem tudom elképzelni, hogy a Kávézóban:
-Egy kávét, legyen szíves!
Náci nagyi odamegy, miaz hogy nem beszéli a németet. Bunyó és kivezetik a nagyit. Hát nem tudom.... :D

murrey 2013.04.12. 09:09:34

nekem németország hatalmas pozitív csalódás - pedig ez az ország volt az utolsó opció a kivándorlási listámon, igen, voltak előítéleteim a németekkel szemben, nyilván, mert nem éltem még köztük egy percet sem -, de szerintem hozzáállás kérdése az egész. a te hozzáállásodé. ráadásul úgy, hogy nem csak neked kell alkalmazkodnod a némethez, hanem ő is hajlandó alkalmazkodni hozzád, elfogad, befogad, mert megszokta már, hogy lassan több az "auslander", mint a hazai. németország minden tekintetben élhető és élvezhető, csak a hülye magyar mentalitást kell levetkőzni. a magyar zsigerből gyűlöl mindenkit, féltékeny, bosszúskodó, tele neurózissal, erre szocializálódott. tanulj meg mosolyogni és a világ visszamosolyog rád :)

venember 2013.04.12. 09:09:58

Nagyon tetszett az írás. Gratula!

Végre nem Magyarországot sározzák!!! A sok tolerancia bajnoknak meg elgurult a gyógyszere. :-DDDDDD

ithakan 2013.04.12. 09:10:10

Egyébként ha 5 év alatt ezt a kb. 3 "megaláztatást" élte át, hát nem lehet olyan borzasztó! Engem egy év alatt ér ennyi, mert mondjuk nem tudom megfelelően a hőtant vagy át merek menni a zebrán vagy egy óra sorbanállás után a munkaidő végére kerülök sorra az orvosnál, vagy be merek menni nézelődni egy boltba... Szerintem ez minden országban előfordul, vannak türelmetlenebb, megkeseredett emberek, és vannak érzékenyebbek, akik minden hülyeséget magukra vesznek.
Mindenesetre a személyes tapasztalatok alapján én egyértelműen Németországot választom egyelőre. Aztán hogy 5 év múlva mi lesz, azt meglátjuk. De ha szar, haza kell jönni!

2013.04.12. 09:10:38

Tényleg valami nem kerek a poszttal. Ha ennyire általános lenne az idegengyűlölet, akkor a turisták is kapnának belőle, sőt munkakapcsolatokban is megjelenne. Ami már azért is furcsa lenne, mert a német kollégáim fele jól láthatóan nem német eredetű (vagy csak a neve mutatja a gyökereit vagy a bőrszíne is)
Nem vitatom, hogy a dolgok, amikről Zsófi ír, megtörténtek, a kérdés csak az, hogy mennyire van benne ő. Lehet pl. úgy is "nem érteni" valamit, hogy közben igyekszik az ember, meg mosolyog, meg lehet csak durcin elfordulni, amit a másik fél félreért, és kezdődhet a balhé...

A másik, amit valaki már írt: nem kis ellentmondás van aközött, hogy a posztoló büszke arra, hogy szemben az itthon elő, kivándorolni kívánó panaszkodókkal ő mennyire talpra esetten lépett.... ehhez képest kint jobban szenved, mint az, aki itthon él és csak a száját jártatja... :-D

proprorporporpo 2013.04.12. 09:16:25

A post írójával lehet valami komoly gond. Ezeket az atrocitásokat értelmes ember tudja kezelni, 5 év után már csak beszél úgy, ha kis hibákkal is, hogy emberi hangnemben kezelje a konfliktusokat. Ez a pár példa bármelyik országban megtörténhetett volna, magyarországon is, sőt még rosszabb dolgok is történnek, otthon is meg máshol is, de azért vagyunk emberek, hogy kezeljük a konfliktusokat. Nem egy ismerősöm él németo.-ban, de még soha nem hallottam hasonlókat, vagy valami nagyon kirekesztő településen élsz vagy mivel nem beszélsz németül 5 év után sem, ezért csak elméleteid vannak arról hogyan kezelnek és miért vitáznak veled, ha nem bírod, költözz berlinbe vagy haza, kiváncsi leszek 5 év után hogy fog tetszeni otthon, nekem egy év után sem tetszett, főleg, hogy látod mi minden "nem működik" ami máshol igen, az távolság sok mindent megszépít.
Egyébként a post stílusa alapján elég "primitív" anyukának tűnsz, orvosi diagnózis felülbírálása, nácizás. legalább fejeznéd be a szituációkat

fraenkische_schweiz 2013.04.12. 09:16:26

Saját kézből cáfolok minden gondolatot ebből az írásból. 2. éve élek Bajorországban, messze nem tökéletes némettel, egyetlen egy emberrel sem találkoztam, aki nem segíteniu akart volna, hogy fejezzem magam jobban ki, aki ne örült volna, hogy beszélek, ahogy tudok és próbálok kommunikálni. Valószínűleg emberi hozzáállás kérdése másokhoz és a világhoz...
Ez egy beteg leklű ember világnézete szerintem.

2013.04.12. 09:16:51

11 éve élek Németországban, hálistennek 6 éve a fővárosban.
Jártunk a bajoroknál, nem lopták bele magukat a szívünkbe. Üres mosolygás. Egy alkalommal szállodát kerestünk Neuschwanstein közelében. Négy személyre van szoba? Van. Jó, két felnőtt, két kisgyerek.
Ööööö... mégsincs.

Berlin multikulti, tarka, barátságos és élhető.

2013.04.12. 09:18:03

@venember: nem is tudom, miért nem jönnek ide többen, ha itt ennyire jó élni: nem, hogy magyar magyarral nem balhézik, de a külföldit még akkor is megértik, ha nem tud magyarul, csak kézzel-lábbal és katalánul magyaráz valamit.
Jó az orvosi ellátás, a közbiztonság, könnyű a megélhetés, barátságosak, nyitottak és toleránsak az emberek, élhetőek a városaink, jók az utak, nincs nagyobb öröm, mint tömegközlekedni, vészhelyzetben a katasztrófavédelem hatékony, politikusaink meg még az Igazmondó Juhásznál is rosszabbul hazudnak és Teréz anyánál is többet tesznek a közért.
Hát ezért aztán nem hogy millió német, francia és angol akar ide bevándorolni, hanem egyetlen magyar sem álmodik arról, hogy külföldre költözik, sőt, a ritka renitens magyarokat kimondottan azzal büntetik, hogy száműzik őket Londonba :-DDDD

2013.04.12. 09:18:16

Ja, maga a post zavaros és kevéssé érthető.

tableno 2013.04.12. 09:18:24

@venember: Na ha neked csinált egy jó napot szegény posztoló, már megérte! Hiába, nincs is hazafiasabb dolog annál, mint más nyomorúságán mulatni! :-P

2013.04.12. 09:21:26

Ennek semmi értelme nem volt, mellesleg elég kamunak tűnik az egész.

Németországban mindenki köcsög, Magyarországon meg a tenyerükön hordozzák egymást az emberek. :-)

ithakan 2013.04.12. 09:22:24

@Los Alamuszi: ez jó :D

Gondoltam rá, hogy kéne egy posztot írni válaszul Szilvi anyukájának, hogy:
Sajnálom, hogy ennyire sz...rul érezted magad Németországban, én ezzel nem értek egyet és szeretném Neked megmagyarázni, hogy miért gondolom ezt így.

2013.04.12. 09:23:09

a kerdes jo, VALAMIERT biztos gyulolik a posztolot a nemetek :D

de az inkonzisztens hisztijet elnezve, neki valo a gyerehaza.org, otthon majd felporgeti a kutya-strasszko bizniszt, es szembesul vele, milyen az, amikor magyarul alazzak mas magyarok a magyart, a mocskos hazaarulojat :)

b@rlang 2013.04.12. 09:23:23

@tableno: jolvan, jolvan, a poszttal kapcsolatban alapvetöen egyetertünk, bar en megsem ezt a szot hasznalnam.

A hazudik szo szemantikajaba meg inkabb ne menjünk bele, mert meg jön Maxval a Birca es elmondja, hogy bizony ennek a szonak a jelentestartomanya dialektustol, söt, konkret nyelvhasznalotol is függhet, s itt asszem az enyem arnyalatban különbözik a Tiedtöl :-)

Liz007 2013.04.12. 09:23:53

Még sose szóltam hozzá itt poszthoz, csak olvasgattam, de mivel személyes tapasztalatom is van a témában, ezúttal megteszem.
Nagyon sajnálom, hogy a posztolónak ilyen rossz tapasztalatai vannak Németországról, én ennek - nagyrészt - csak az ellenkezőjéről tudok beszámolni. Soha senki nem érezteti/éreztette velem, hogy kinéznek, vagy lenéznek, vagy utálnak mert külföldi lennék, és soha sehol nem ért inzultus emiatt. Sem orvosnál, sem boltban, sem hivatalban - pedig közel sem tökéletes a némettudásom. Nem azt mondom, hogy nem találkoztam idióta emberekkel, mert persze volt nekem is ilyen tapasztalatom, de mondjuk 100-ból 2x. Amikor már eléggé beszéltem németül ahhoz, hogy ezt megtegyem, szimplán elküldtem őket a fenébe. Nem hinném, hogy a németek nyíltan ennyire külföldi gyűlölők lennének, hiszen nagyon is tisztában vannak vele, hogy a külföldi bevándorlók nélkül kb. lehúzhatnák a redőnyt a gazdaságukon.... Lehet, hogy máshol kéne próbálkozni, nem pont Bajorországban...???

abaya-oman 2013.04.12. 09:25:13

@charlieharper: Ne legy naiv, az egesz vilag kuszkodik ezzel. Az angol nyelvu sajto naponta cikkezik errol. Pakisztani, indiai, stb lanyok 13-14-15 evesen vannak eljegyezve-ferjhez kenyszeritve. Igaz az analfabetizmus resz az meglepo nekem is.

Ebben nincsenek orszaghatarok, ez kulturakhoz kotodik.

napvadászlány 2013.04.12. 09:25:20

tyűha, erre mondják, h. amilyen az adjon isten, olyan lesz a fogadj isten....nem bántásból írom, de egy pszichológus lehet, h. tudna kicsit segíteni a posztolón...

mommmmo 2013.04.12. 09:28:29

Igen, en nem szoktam minositgetni de tenyleg eleg primitivnek tunik a posztolo. A gugyogo nagymama naci, az "iszlam" no analfabeta, jaja. (Mellesleg megjegyzem az iszlam fonev, es a muszlim a melleknev).
Valahogy egyutterzek azokkal, akik leorditottak a fejet, valoban idegesito lehet.

TilosazA (UK) 2013.04.12. 09:28:59

:) Hehe, majdnem elhittem, milyen rossz is ott. De aztan megse...

2013.04.12. 09:31:21

Dolgoztam már olyan cégnél, ahol annyira szar volt a hangulat, hogy mikor felmondtam, egy csomó kollégám jött oda hozzám, hogy "de jó neked, elmégy, és nem kell itt szenvedned". Én akkor is csak néztem ki a fejemből, hogy miért is jó nekem, és miért KELL nekik ott szenvedni? :-D
A fura itt az, hogy a posztoló azzal indít, hogy ő lépett, felelősséget vállalt az életéért... aztán tényleg jobban szenved, mint az, aki itthon penészedik (mert talán igaz, hogy magyarként a magyarországi tahóságokért, lehetetlenségekért egy kicsivel elnézőbb tudok lenni, kicsivel jobban ismerem a hátteret és megértőbb vagyok ezekkel szemben, mint egy olyan országban, amiben "csak" élek.)
Amit még utálok, mikor egy vagy pár ember viselkedésétől az összes német, cseh, angol, magyar vagy Ikea-s, OTP-s, T-Home-s (ez a Homáron jellemző) paraszt lesz....

2013.04.12. 09:32:32

nemtom, ezzel hany embert bantok meg, de szemelyes tapasztalatom, hogy a strasszko barmilyen alkalmazasa annyira az elkenyeztetett hulyepicsasag nyilvanvalo jele, mint pl regebben a magastalpu holdjarocipo :D es hogy erre meg HIVATKOZIK is, az mar tenyleg nagyon furcsa :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 09:32:50

@Los Alamuszi: "Nem vitatom, hogy a dolgok, amikről Zsófi ír, megtörténtek"

"nagymamák, akik elkezdtek gügyögni a gyerekhez"

ezt én se vitatom, hogy megtörténhetett.
csak azt nem értem, ez mikortól számít a gyűlölet jelének.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.12. 09:36:05

@redsea: Nem biztos, hogy sokk éri őket. Amikor még csak látogatóban voltunk itt (én nem beszéltem még franciául) a fiamnak sürgős műtétre volt szüksége otthoni TB kártyával, közkórházban. 10 napig volt bent, napközben én voltam vele.
Vizitkor az orvos felhívta a férjemet (mindennap), elmondta neki a teendőket, ő pedig lefordította nekem.
Egyáltalán nem éreztem, hogy lekezelnének, segíteni próbáltak mindenáron. Még azt is megengedték, hogy a pici is bent legyen velem a babakocsiban egész nap, mert nem tudtuk hová tenni.
Sőt keresetek egy magyar származású doktornőt egy másik osztályról, aki mindennap eljött hozzánk, elmondta nekem, hogy most mi történik a gyerekkel. Lehet, hogy ez nem általános, de én ezt tapasztaltam nulla francia tudással is!

glinolid 2013.04.12. 09:36:14

Azé' csak sikerült egy jót zsidózni.

2013.04.12. 09:37:18

@Los Alamuszi: még annyit, hogy ahogy én látom, az tényleg igaz, hogy tőlünk nyugatabbra az emberek mosolya inkább csak álarc, egy megtanult viselkedés, és nem feltétlenül igazán barátságosak vagy nehéz hozzájuk valóban közel kerülni. De! Már ez is több, mint amikor itthon magasról leszarjuk a másikat, mivel nehéz a megélhetés, nehéz dolgokat kiharcolni, ezért valóban bárkin ás bármin keresztül átcsörtetünk, még a látszatra sem adunk...
Nem mondom, az utópia az lenne, ha a német néni szívből örülne a vérfrissítésnek, a multikultinak, nem csak azért, mert megtanulta, hogy különben lenácizzák és/vagy leparasztozzák vagy az amcsi nem csak azért lenne politically correct (PC), mert súlyosan megbüntetik, ha nem az, hanem mert úgy is gondolja... de ezt nyilván nehéz elérni, ehhez valóban 80-100-200 év kell. Az első lépés viszont valóban az, hogy legalább a látszatra adjunk...

Anikó1 2013.04.12. 09:41:37

Kedves Posztoló!

Ez a poszt amit összedobtál egy kuszaság ,átláthatatlan történet.Nem tudom Bajorország melyik részén élsz városban vagy falun erre sem tértél ki.Mi másfél éve élünk itt egy nagy falúban közel nagyvároshoz,de soha semmi ilyesmit nem tapasztaltam mint amiket írtál.Sőt.
Én még ennyi idő után is meglepődök a németek kedvességén segítőkészségén melyet otthon már nagyon régen nem tapasztaltam.Minimális nyelvtudással jöttünk még ma is inkább tőszavakban beszélünk és láss csodát még így is megértik amit akarunk,mert meg akarják érteni.
Rengeteg segítséget kaptunk önzetlenül tisztán jó indulatból.
Viszont azt még el kell mondanom,hogy nagyon sok múlik a hozzáálláson.Nekünk kell beilleszkedni a környezetbe és nem fordítva,ők vannak otthon.
Ha nyitott vagy és megismernek hamar megszeretnek és ők is megnyílnak.Ilyen egyszerű.

2013.04.12. 09:41:54

@abaya-oman: igen, ez letezo jelenseg arrafele, na de a nemeteknel tudtommal nem az azsiai muszlimok vannak tobbsegben.
Nem mozgok otthonosan a nemet etnikai csoprtokban.

tableno 2013.04.12. 09:42:48

@b@rlang: Őszinte leszek: szerintem a poszt úgy kamu ahogy van, az elsőtől az utolsó betűig. Van egy olyan érzésem, hogy @venember mondta meg a tutit: az egésznek az a célja, hogy beszólogasson a sok magyargyalázó emigránsnak...

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.12. 09:43:43

Maga a poszt pedig hihetetlen számomra!
Hogy jönnek ide a nácik? Szegény nagymama miért az?
Erre kíváncsi lennék!
"Volt, hogy olyan botrány volt, hogy a pékségben, amikor sorban álltam zsömléért, egy nagyikát más kávézó emberek fogtak le úgy, hogy az asztaluktól felálltak és kivezették a nénit."
Nem derült ki számomra, hogy ez miért a legdurvább. Mi történt itt?

2013.04.12. 09:43:52

@Babette_: egyetértek. Egy emberi interakció mindig két felet követel, nem véletlen a "hallgattassék meg a másik fél" kitétel is. Még akkor is, ha a történet egész kereknek tűnik. Pláne ha nem.
Szóval én azt sem zárom ki, hogy az illető nagyit tényleg le kellett fognia többi vásárlónak a pékségben, mert különben inzultus lett volna a vége. A kérdés, hogy miért volt NÁCI, miért nem csak sima pszichiátriai eset
És abból, hogy a bolt 20 vásárlójából 19 NEKI segített az 1, azaz egy darab agresszívvel szemben, a posztoló vajon miért azt szűrte le, hogy a németek utálják a külföldieket?
(zárójelben kérdezem, ha már Magyarországon annyira jó a helyzet, hogy itthon ki és hányan kelnének egy embertársuk védelmére hasonlón esetben?)

2013.04.12. 09:44:40

@andaluzkutya: en se tudom, hogy mi az a strasszko, de a piros lakk nyakorvnel mar szelektiv olvasas kovetkezett be, igy ezt a reszt mar nem is lattam. Gondolom valami csillogo flashelis nyakorv, mert ugy a kutya kevesebbet szarik az utcan?

tsabus UAE 2013.04.12. 09:45:51

A poszttal kapcsolatban leíratott minden, ami leírható.
Már csak egy valami maradt:
Köszönjük Emese !
(Kritikát bírod ?)

cukorhal 2013.04.12. 09:47:51

Olvasom a cikket, olvasom a kommenteket... repkednek az ilyen-olyan "makogom a nyelvet, huszonhatszor ismételnek el nekem mindent" sztorikat (teljesen mindegy, h a konklúzió pozitív vagy negatív volt-e a végén) és kíváncsi lennék, hogy az érintettek közül hányan tesznek úgy igazán azért, hogy minél gyorsabban tanulja meg a nyelvet, és minél ritkábban táncoljon mások vékonyka türelmén... hányan nyitottatok ki pl. egy nyelvkönyvet a héten? (Alacsony számra számítok.)

redsea 2013.04.12. 09:49:58

@Gilda66: a kulcs a férjed :) ha nem vagy helyi, akkor egy fokkal nehezebb minden, nekem 1-2 év volt, mire teljesen kialakultak a dolgok, azaz már teljesen helyinek érzem magam + ha szenzitív szolgáltatást kell igénybe, akkor egy ismert helyi ajánlásával megyek oda.

ithakan 2013.04.12. 09:52:34

@cukorhal: Nekem a németek, akik több magyart is ismernek, mind azt mondták, a magyarok kirívóan jól beszélnek németül a többi bevándorlóhoz képest, és mindig kérdezik, hogy miért van ez.
Persze most, hogy nagyon megnőtt a magyarok aránya a bevándorlók között, valószínűleg ez romlani fog. De alapvetően pozitív véleménnyel vannak a nyelvtudásunkról.

ithakan 2013.04.12. 09:53:33

@cukorhal: Ja, és hogy a kérdésedre válaszoljak: én tegnap néztem bele utoljára egy német nyelvtankönyvbe.

Shebelle 2013.04.12. 09:57:16

Feltűnt h.újabban hozzászólás növelő cikkek jelennek meg. Mintha a Határátkelő is beállt volna a sorba és eladta magát az "ördögnek"(pénz, népszerűség stb okok miatt). Csak megállapításként írom...., de remélem tévedek.

tmLaci 2013.04.12. 09:58:19

Kedves Posztoló,

elhiszem, hogy ez a tapasztalatod. Sok idős ember tart, fél az idegentől és ezért idegengyűlölő. De ez hól nincs így? Látod, a pékségben a fiatalabb korosztály lefogta a nénikét. Ezért most akkor álltalánosítani kell az egész országra, az összes korosztályra?

Ami az orvosi ellátást illeti: nem lehet az, hogy eleve TE azzal az előitélettel mentél oda, hogy ezek megint rosszúl fognak kiszolgálni engem? Hozzá jön az, hogy neked külön stressz és idegesség németül megszólalni és ezért nem barátságosan jelensz meg. Ha pl. csak 3 hét múlva kapsz terminust, akkor már rögtön személyesen veszed és felkapod a vizet? Ha flegmán, barátságtalanúl szólalsz meg akkor az orvosi asszisztens is. Honnan akarod tudni, hogy a német gyerek mit kap, az orvosi titok.

Az az érzésem az írásodból itélve, hogy a megjelenésed és a modorod miatt tapasztaltál barátságtalanságot.

Mindenesetre a németekkel nincs baj, hidd el.
Menj el dolgozni, nem lesz időd idős nénikékkel tárgyalni.
Laci

eagles 2013.04.12. 09:58:57

Nekem az az érzésem, hogy a posztoló valamiféle fényes elszigeteltségben éli a mindennapjait. Ha neki ezek a dolgok megaláztatást jelentenek, vajon hogyan élné meg egy átlag magyar mindennapjait. Itthon Magyarországon.

Például azokét, akik közhasznúként tengetik a mindennapjaikat. Akik tisztes családapa, és családanyaként éhbérért szedik a szemetet az útszélén, pedig van szakmájuk, csak munkát nem találnak. Akik lehajtják a fejüket, ha ismerős megy arra, nehogy megismerje Őket.
Akik lesütött szemmel hozzák a szomszédomnak, aki a provident helyi "uzsorás képviselője" a törlesztést.
Akik nem mernek a gyerekeik szemébe nézni, mert mindig ugyan azt a kérdést látják benne: Mi miért élünk így?

Érteni persze Ők sem értik. Mert állítólag egy tündérmesében élünk.
Csak az a baj, hogy ettől a mesétől már egy egész országnak rémálmai vannak.

Gilda66 · http://azeletgenfbenmagyarkent.blogspot.hu/ 2013.04.12. 09:59:12

@redsea: Hát ebben lehet, hogy igazad van :-)
Időnként elkövetem azt a hibát, hogy megfeledkezek arról, hogy ő svájci állampolgár és anyanyelve a francia, így nekünk tényleg kicsit könnyebben mennek a dolgaink.

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 10:00:36

Érdekesek ezek a "történetek", elég durva kamuszaga van az egész posztnak.

murrey 2013.04.12. 10:01:40

@ithakan és cukorhal: szerintem nem feltétlen kell nyelvtankönyveket bújni, ha van valamilyen alapod, akkor azt használni kell, beszélgetni a helyiekkel és visszajön hamar, arra meg lehet építkezni. nyelvet az adott nyelvkörnyezetben lehet a legjobban elsajátítani, nem az iskolapadban. hiába tanultam én az irodalmi németet, amikor itt sem azt beszélik.
(pont egy német mondta: ne menj iskolába, beszélgess a kollégáiddal :D )

Flamy (fat cat wannabe) 2013.04.12. 10:04:41

@redsea: A postoló állítólag beszél németül csak akcentussal.

De én arra céloztam h a magyar orvosokból nem nézem ki h képesek voltak helyesen diagnosztizálni bármit is; legalábbis a saját személyes tapasztalataim alapján.

mmvvm 2013.04.12. 10:05:46

@cukorhal: Most is épp a nyelvkönyv felett ülök, ha éppen tudni akarod. Pillanatnyilag a legfontosabb célom, hogy minél jobban elsajátítsam a német nyelvet, mivel itt élek, májustól dolgozom (és nem, nem mosogatni fogok), a gyerekeim itt fognak iskolába járni stb. Sajnos nem megy egyik napról a másikra, sok idö, és energia kell hozzá, de szerintem megérni! Lelkiismeret furdalásom van, amiatt, hogy az elmúlt 10 hónapban, többet is tanulhattam volna, mint amennyit sikerült, tudnék is rá jó kifogást is mondani, de nem felesleges. Magamnak tanulok, nem másnak, ha megtanulom boldogulok, ha nem az is az én bajom lesz.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.04.12. 10:05:47

@Whave: +1

De legalább hitelessé teszi a posztot, egy kamuba ilyet senki nem írna bele! :P

cukorhal 2013.04.12. 10:06:37

@ithakan: akkor nyílván nem Rád gondoltam. ;) Igen, mivel sokan tanultak németet a suliban, tényleg jó mezőnyben vagyunk alapból, szerintem is. De nem is ez a lényeg, hanem hogy ahogy látom (olvasom), sokan azt várják, hogy majd rájuk ragad a nyelv, mint a kosz. Hát igen, ezért (is) kell valakinek még 5 év után is szorongania, ha megszólal (hogy visszautaljak a posztolóra). Ez persze nem csak a No.-ban letelepedettekre érvényes (sőt!). A nyelvkönyvek nem harapnak, sőt, pl skypon egy nyelvtanár se drága, ne mondja nekem senki (két doboz cigi ára lehet kb?). És ami a éegszebb benne, hogy ha az ember kicsit is komolyan veszi a tanulást, ez a befektetés tuti megtérül (nincs szorongás, jobb munkahely?). De lehet persze makogni is, még évek múltán is...

cukorhal 2013.04.12. 10:07:53

@mmvvm: akinek nem inge...! ;) És hogy megy egyébként?

ithakan 2013.04.12. 10:09:03

@murrey: Nekem néha muszáj, mert vannak szabályok, amiket egyszerűen nem értek. Aztán megkérdezem a németeket, akikről kiderül, hogy azt sem tudják, melyik a Dativ meg a Genitiv. Volt már olyan, hogy feltettem egy kérdést (mérnöki gárdának, tehát nem nyelvészek, de egyetemet végeztek), és 8-an nem tudták megmondani, hogy két lehetőség közül melyiket mikor használjuk. Én ugyanígy vagyok a magyarral. Pl. ma az jutott eszembe, hogy miért csak Magyarországnál használjuk az -on ragot? a többi országBAN vagyunk, de MagyarországON vagyunk. Na és ez az, amikor inkább előveszek egy nyelvtankönyvet és megnézem...:)
De alapvetően igazad van, a legjobb, ha társalgok, olvasok, filmet nézek, stb. Kivéve, ha az embernek nyelvvizsga kell. Ott mindegy, ha fél óra alatt nyögsz ki egy mondatot, csak a nyelvtan helyes legyen.

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 10:10:27

@szerengeti: mármint úgy értem, hogy az attrocitás a kamu. Mégis mi történt, amikor zsömlét vett, hogy " le kellett fogni a nénit?" vagy mitől attrocitás az, hogy az öreg nénik gügyögnek a gyereknek? Kivel akarja elhitetni, hogy csak úgy alapból azért ordítoztak vele, mert miért nem Mo-n megy orvoshoz?

ithakan 2013.04.12. 10:10:44

@cukorhal: Ha statisztikát készítesz, akkor azokra is gondolni kell, akik rontják azt:)

Frau BVB 2013.04.12. 10:12:27

Én csak ülök itt és nézek hülyén! Egy emberöltőnyi éltet éltem le eddig a németeknél a családommal, de soha semmilyen inzultus, vagy bántás nem ért azért, mert akcentussal beszélem a németet. Nyugodt szívvel ki merem jelenteni, hogy a németek sokkal kedvesebb, segítőkészebb emberek, mint amilyen a hírük. Mi nagyon szívesenélünk itt. Még, hogy nem kapsz olyan orvosi ellátást,mint a helyiek??? Ekkora zöldséget! Ez az írás vagy kamu, vagy az, aki írta, egy olyan megkeseredett, ostoba ember, akit sehova a nagyvilágba nem szabadna kiengedni.És igen, beszélni kell, jól-rosszul, tanulni csak úgy lehet! Több megjegyzést nem is érdemel ez a poszt. Buta és rosszindulatú.

DieNanny CH 2013.04.12. 10:16:20

Hahó, Posztoló! Várunk!

mmvvm 2013.04.12. 10:17:04

@cukorhal: Nem veszem! :)
Alakulok, köszönöm, már sokat megértek a beszélt nyelvböl. A beszéd még eléggé nehézkes, mert eddig nem volt kivel gyakorolnom, de most jön a jó idö, minden szomszéd kint terelgeti a gyerekeket az utcán, lesz kivel beszélgetni, na meg májustól gyakorolhatom egésznap a munkahelyemen! :

Alice in Wonderland 888 2013.04.12. 10:17:32

Nem is értem: ennyi idő alatt nem beszélsz jól németül?
Itt is hallom a magyaroktól, hogy itt él x éve és nem beszél franciául...hányszor kell még leírni, hogy az az alap, hogy az adott ország nyelvét beszélje valaki? Honnan tudja, hogy mit mondanak, ha nem is érti? Honnan tudja, hogy mi történt a nénikével, ha nem beszéli a nyelvet? Az meg pláne nem világos számomra, hogyan lehet német akcentussal németül beszélni????

Tegnap beírattuk a kicsit a francia suliba...én is magyar akcentussal beszélem a franciát, amit egyébként kedvelnek a franciák...és hihetetlenül gyorsan beszélnek hozzám, amit többnyire értek, de ha nem, akkor nem vagyok szégyelős visszakérdezni...és mindennap tanulok 2 órát a gyerek mellett, aki 2,5 éves...és eszembe sem fog jutni egy év múlva, hogy jobb lenne neki nélkülem, mert én akcentussal beszélek, ő pedig nem?! Mi ez a baromság? A gyereknek nem számít te hogyan beszélsz, az viszont pótolhatatlan, ha nem vagy mellette!

cukorhal 2013.04.12. 10:18:36

@cukorhal: igazából költői kérdésnek szántam. Szerencsére én magam is rontanám a saját statisztikámat. :)

GP4711 2013.04.12. 10:20:19

Egy kicsi bajor faluban tényleg nem olyan egyszerű beilleszkedni, mint Münchenben - nem csak külföldiként - ez sajnos tény. De az is, hogy idióták mindenhol vannak. Ha az ember idegen kultúrába kerül, egy ideig úgy érzi, hogy az idióták azért ellenségesek vele, mert idegen, vagy mert nem tudja a nyelvet. És azt is, hogy otthon bezzeg mindenki kedves. Ez akkor változik meg, ha az ember tényleg beilleszkedett: akkor azt érzi, hogy az idióták azért ellenségesek vele, mert idióták. Remélem, a posztíró is majd eljut idáig és jobban érzi magát. Üdv Bajorországból - ahol én remekül érzem magam a még erezhető akcentusom ellenére.

Alice in Wonderland 888 2013.04.12. 10:22:04

@redsea: Ez azért fura, mert én egyedül is voltam orvosnál Genfben, ahol mindenki kedves volt velem...amikor pedig meghallották, hogy magyar vagyok, akkor azt kérdezték, mikor költözöm ide végleg...igaz, én beszélek franciául és angolul is.

cukorhal 2013.04.12. 10:25:52

@ithakan: az előzőt Neked szántam, csak meghülyült az inapassom

TilosazA (UK) 2013.04.12. 10:30:51

Ezek miatt a sorok miatt azt gondolom, hogy a posztolót összekeverik muszlim nőkkel:
"Őszintén sajnálom azokat az iszlám nőket, akik analfabétán egy ismeretlen férfihoz feleségül menve, szinte még gyerekként, a kultúrájukból adódóan itt Németországban kényszerülnek élni.

De ki kell mondani, hogy nagyrészt miattuk él a felém irányuló gyűlölet a németekben, ami pedig teljesen alaptalan és csak a németek előítéletéről szól."
A másik ami előítéletre adhat okot, tizenévesen ment ki Németországba, és 5 éve van kint és 3 és fél éves a gyereke. 20 éves lehet talán, egy 3 és fél éves gyerekkel... Itthon emiatt és a fenti miatt simán romának néznék, nem? Lehet hogy kint is, és emiatt éri annyi negatív hozzáállás?

2013.04.12. 10:37:23

@Flamy: "a magyar orvosokból nem nézem ki h képesek voltak helyesen diagnosztizálni bármit is"
Azért ez is durva általánosítás. Barátnőm kisfia szívbetegséggel született, pár hónapos korában műtötték (itthon). Rendszeresen járnak ellenőrzésre, szép lassan kitanulta a dolgot.
Mivel a férje holland, visszamentek egy időre Hollandiába, most ott járnak kontrollra. Mesélte, hogy mivel kint a munkaerő nagyon drága (minden, ami szolgáltatás) a kinti ellenőrzést (UH) nem a kardiológus, de még csak nem is eü végzettségű emberke végzi, hanem vk, akit csak épp betanítottak értelmezni az UH képét. Ez az emberke közölte vele, hogy a kisfia szívéről eltűnt az a kis lyuk, amiről a magyar orvosok azt mondták, hogy sajnos egész életében megmarad. Ezt nem hitte el (bár szerette volna), ment is a kardiológushoz, aki megerősítette a magyar kollégák diagnózisát.
De ha nem tudja mire kell számítania, az asszisztens simán félrevezette volna...

2013.04.12. 10:37:34

@ithakan: ez az -ON rag marhajo, eddig sosem tunt fel, most ezen porgok :)

Egon Krenz 2013.04.12. 10:37:58

@murrey: Ez melyik közért pontosan? Szívesen elmennék oda bevásárolni. :)

Egon Krenz 2013.04.12. 10:40:01

@Frau BVB: De most miért olyan nehéz elhinni, hogy vele ez történt? Lehet, hogy a következő kerületbe/városba átköltözve ez már nem igaz itt azonban igen.

Frau BVB 2013.04.12. 10:40:09

@TilosazA: Én találkoztam (lévén taxis)egy magyar, dorogi cigánylánnyal, aki kurvaként dolgozott. Még ő is azt mondta, hogy Németországban sokkal kellemesebben érzi magát a sötét bőrével, legfeljebb töröknek nézik és nem "mocskos cigányozzák" nap,mint nap.

Frau BVB 2013.04.12. 10:45:59

@Egon Krenz: a nagy számok döntenek. Ha elolvastad a többi hozzászólást, láthatod, hogy a 99%-a a németországban élőknek éppen ellenkező tapasztalata van még a Bajorországban lévőknek is). Biztos vagyok benne, hogy a posztoló hozzáállásával van a baj. Feltételezem, hogy ott is játsza a büszke magyart, akinek mindig mindenhol minden jár, pedig, hát legfeljebb a szája. És még valami: a "náci" szóra valóban ugranak, ahogy természetesen mi is megsértődünk, ha valaki csak azért cigányoz le minket, mert magyarok vagyunk.Összefoglalva: a kedves posztolónak kell a viselkedésén változtatni, tudatosítani magában, hogy itt neki kell beilleszkedni és nem a németeknek hozzá. Vagy,ahogy többen is írták, ha annyira rossz ott, akkor haza kell menni. Ennyi.

négyszemü 2013.04.12. 10:51:15

Szerintem ezt Kumin irta álnéven, hogy csapjon már egy jót a német valagára. Kamu poszt, sok visszássággal. Undorító, hogy panaszkodik a náciomikra, de a muzulmánt már ö rekeszti ki.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 10:52:15

@Whave: nemár, tényleg nem?
pedig azt sem mondjuk sose, hogy Debrecenen, Pécsben, Győrön, Sopronon, Szegedben, Miskolcban, Budapestben, Esztergomon, Siófokban, Szombathelyben, Vasvárban, stb.
mittomén mitől vannak:D

Amarante 2013.04.12. 10:52:19

Na kedves strasszkovel diszitett, piros lakkbor kutyatulajdonos a helyzet az,hogy en erdelyikent eltem Morszagon es a nagyon beteg 2 eves gyerekemet az orvos nem vizsgalta meg,volt ugyan maganrendelese is,de egyszeuen kijelentette,hogy tobbet ne vigyem a gyerekeket,mert nem vizsgalja meg oket.A haziorvosunkhoz jartunk ,o atvette a sracokat is.Amugy Frau BVB-nek tokeletesen igaza van!!!

tsabus UAE 2013.04.12. 10:53:28

A poszt alapján, a következő kép alakult ki bennem a történetről:
Lelkiekben szőke plázacica végre kifogta a főnyereményt, egy jól kereső (német v. magyar) pasi személyében és ettől azt hitte, az élet ezután folyamatos karnevál lesz, kalandokkal és sok pénzzel. Lovag úr azonban Németországban kívánja biztostani Barbi számára a mindennapi műkörmöst, ezért a csajszinak haladéktalanul hóna alá kell csapnia a kis gülüszemű kutyautánzatot és üget ő is "Németbe". (Természetesen, még indulás előtt gondoskodik róla, hogy a kutyaizé nyakörve olyan strasszos legyen, mint az ő öve, amit a diszkóban szokott hordani.)
Röpke 5 év alatt kiderül, hogy gyerek ide, gyerek oda, bazira unatkozik Unterspriccenhofban, ahol még plázák sincsenek, ráadásul ezek a tulok germánok se beszélnek magyarul. Mi több, a hetvenes korosztály még el is gázosítaná őt azonnal, de ezt néhány magyar emigráns megakadályozza.
Végső elkeseredésében ír egy segélykiáltással felérő posztot a Határátkelőre.
Nekem ez jött le...

2013.04.12. 10:53:32

@Babette_: ELEG, teljesen osszezavarodok a sajat nyelvemtol :)

2013.04.12. 10:58:12

@tsabus: nagyjabol ez :)

akinek az altalad is korulirtnal valamennyivel tobb esze van, az pl nem hisztis, csapongo felmondatokkal fejezi ki azt, hogy mindenki idiota, csak o a helikopter. De informacio ugyebar nincs is a posztban... :)

lisandra 2013.04.12. 11:01:01

-kedves magyar anyuka,ha neked ott annyira rossz miért nem jössz haza? meg mondom én miért mert itthon aligha engedhetnéd meg magadnak hogy 80 eurot fizess 20 perces vizsgálatért,örülnél hogy az államira be mehetsz s ugy bánnak veled mint a kutyával(tisztelet a kivétel)
-ha ugy viselkedsz az emberekkel ahogy tőlűk várod hogy veled viselkedjenek sehol a világban nem fognak bántani mert nem beszéled a nyelvüket
-az emberek kedvesek ha mosolyogsz rájuk de ha érzik a gyülőletett benned gyűlőlni fognak ők is
-én egyáltalán nem beszélek németül és rengeteg ember kedves,segitőkész itt Bécsben,a magam modján én is probálok az lenni azzal hogy mosolygok rájuk és igy érzik hogy jól érzem itt magam,szeretem őket és hálás vagyok hogy jobban élhetek mint otthon
-ha ennyi gyülölet van benned mit tanul a gyermek(kek)?

Egon Krenz 2013.04.12. 11:03:32

@Frau BVB: Ez így van. Bár én a hazamenetel előtt a helység váltást javasolnám. Nyilvánvaló az is, hogy egy százmilliós országra nem lehet ráhúzni azt, hogy csak ilyenek vagy csak olyanok.

Viszont a cáfolatokban érzek egy ilyen "na nehogy má' kritizáld ezt a csodálatos népet" felhangot.

Én elhiszem, amit a posztoló írt. Biztos van ilyen is.

Yasmin5 2013.04.12. 11:04:31

Hat ez meg mi???? Megalakulasa ota olvasom ezt a blogot, de eddig ez az elso poszt aminel tehetetlen duhot erzek.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.04.12. 11:08:26

@Los Alamuszi: "Azért ez is durva általánosítás. "

Természetesen. Minden vélemény az - én ezt a saját és szűk családom és baráti köröm élményei alapján szűrtem le. És ha éppen kicsivel jobb kedvem lett volna akkor azt is odaszúrom, h tisztelet a kivételnek mert találkoztam már én is MOn jó orvossal - de ma nem vagyok éppen ilyen hangulatban.

Azt persze szerencsének tartom h hasonló szívvel kapcsolatos problémája senkinek nem volt a fenti körben, úh ez a része nem került bele a szubjektív mintámba.

Mindenesetre az orvosokkal kapcsolatos véleményem megegyezik a tanárokról alkotottal. A sok középszerű és kifejezetten pocsék között nagyítóval de lehet találni pár olyat aki tényleg komolyan veszi és színvonalasan műveli a szakmáját.

Apfelzimt [DE] 2013.04.12. 11:11:50

ez egy marhaság.
Èn is Németországban élen 4,5 éve.
Képzeld, ha nem tudsz németül Németországban az bizony hátrány! Miért olyan meglepö ez?
Nem részletezted hogy miért nácik a nénik? AZért mert gügyögnek a gyerekhez?
Vagy mért vonszolták ki a másik banyát a pékségböl?

Ha meg No-ban élsz, tudhatnád hogy a bajorok különösen érzékenyek a nyelvtudásra és ha nem beszéled a nyelvet a földbe döngölnek.
Sokszor járok München és környékén a német párommal, de azon kívül, hogy nem kedvesek (pl a német barátommal és a szüleivel nem kedvesek, tehát rasszizmusról szó sem lehet)

Tudod hogy van a szabály, a kisebbség alkalmazkodik a többséghez, beszéld a nyelvet annyira jól amennyire lehet.
A gyerekkel milyen nyelven beszélsz ha németekkel vagy körülvéve (pékség stb)?

Nem tudom miért váltasz ki ilyen reakciót az emberekböl, de én sok külföldit ismerek itt és még soha nem hallottam ilyen vagy akárcsak hasonló esetekröl!

Apfelzimt [DE] 2013.04.12. 11:14:47

Lemaradt:
Sokszor járok München és környékén a német párommal, de azon kívül, hogy nem kedvesek (pl a német barátommal és a szüleivel nem kedvesek, tehát rasszizmusról szó sem lehet) nincs más gond. Sokszor találni kedves embereket is.

mommmmo 2013.04.12. 11:21:41

Mondjuk azt az oregneniset en sem ertettem, a ven naci gugyogni akart volna a szoke kekszemu gyerekenek, de a tobbiek kivezettek, hogy ne gugyogjon mar??

zsircica 2013.04.12. 11:22:18

Mi 2 éve élünk Bajorországban. Az emberek sokkal kedvesebbek mint Budapesten, mosolyognak, még akkor is, ha tudják, hogy külföldiek vagyunk. SOSEM ért minket hátrányos megkülönböztetés. Az orvosnál is ugyanolyan ellátást kapunk mint bárki más. Ha kiderül, hogy magyarok vagyunk, mindenki elmeséli a régi balatoni v Hungaroringes élményeit. :)

2013.04.12. 11:23:28

@Flamy: mondjuk úgy, hogy a közegészségügyben/oktatásban többnyire ez a helyzet, és tisztelet a dokiknak, akik az alacsony fizuja kontra iránta támasztott elvárások közepette valóban lelkiismeretesen végzi a munkáját. Magyarán nem azért nem gyógyít meg, mert nem tudna, hanem mert nincs rá energiája/kedve.
Mondjuk, ez is szar dolog.... :-(

Azt meg nem értem, miért jó az, ha valaki netán olyan posztot írna, ami úgy kel Mo védelmére, hogy eltagadja az itthoni sok szart (bebizonyítva, hogy kint sincs kolbászból a kerítés)?
Akkor lesz itthon Kánaán, ha nem azt bizonyítjuk be a szarról, amiben tapicskolunk, hogy csokoládépakolás, hanem teszünk érte, hogy eltakarítsuk....
És attól sem lesz senkinek jobb kedve, hogy megpróbálják bizonyítani, hogy szar kint is van (naná, hogy van!!!!), tehát teljesen természetes dolog, hogy itthon már az orrunkig ülünk benne.

Eiknarf 2013.04.12. 11:25:19

Nem szoktam ilyesmire reagälni, de ez a post kiverte a biztosítékot.

Münchenben élek és két év alatt SOSEM ért még ehhez a legkisebb mértékben hasonló "inzultus".
Söt. Ponthogy a legmesszemenökig korrektek és aranyosak az emberek.

Szóval két eset lehetséges:

- az iro pesten ül és unatkozott, troll post
- tényleg kinnt él, de akkor sürgösen egy pszichológushoz elhúzni cicäm, mert läthatón a pincsikutyäs hülye picsa prototípusa vagy

2013.04.12. 11:26:44

@mommmmo: pl. a néni gügyögni kezdett, akár azért, mert a kiskölyök tényleg ÁRJA kinézetű volt, de anyuci nem vette a lapot, és mondjuk magyarul visszaszólt, amire szóváltás kerekedhetett, mire anyuka ott is lenácizta a nénit, akinek erre valóban súlyosan elgurult a gyógyszere?
Csak egy teória, de tkp. így a néni tkp. még tényleg lehetett náci, csak érzékeny, ha az orra alá dörgölik. :-D

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 11:31:09

@szerengeti: hiába... leszedte róla a tinyurl-t

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.04.12. 11:32:56

én nem értem, a sok kommentelő miért akad ki azon, hogy a posztoló nem tud németül. Nem tud az még magyarul sem, innentől min csodálkozunk?

Coligny 2013.04.12. 11:33:00

Én 3,5 évig éltem Németországban, soha nem találkoztam negatív hozzáállással, csak mert magyar vagyok, sőt. De attól még nem kell azt gondolni, hogy kamu a poszt, vagy bizonyos következtetéseket levonni a posztoló pszichés állapotáról (a stílus már más kérdés). Ő így érzékeli a valóságot, azt írta le, amit tapasztalt. A magyar helyzetet taglaló posztoknál ugyanez mehetne fordítva, de csak azért nem fogok lehülyézni senkit, mert én nem tapasztalom azokat a negatív dolgokat, amiket ő leírt.

cukorhal 2013.04.12. 11:34:04

@murrey: Sokaknak alap sincs, illetve a nyelvtant helyesen csak könyvből megértve tudod elsajátítani. Nyílván nem azt mondom, hogy csak és kizárólag a könyv felett kell görnyedni, de ahogy írtam, a "majd rámragad" a lusták politikája. Valamint ahhoz, hogy az ember a kollégáival beszélni tudjon, figyelje és eltanulja, hogy mit és hogyan mondanak, nos ehhez szintén kell már egy bizonyos fokú tudás.

Eiknarf 2013.04.12. 11:35:06

@tsabus: +1

Kb pont ugyanez jött nekem is ät :)

Amarante 2013.04.12. 11:38:50

@Réka ‎: Hehehe!:):)Pont az jott le nekem is elsore,hogy a holgyemenynek csupan 1-2 osztallyal lehet tobb,mint a vonatnak:):):)

Nitnitnit · http://lifewiththecats.com 2013.04.12. 11:40:02

Nem lehetne egy bizonyos színvonal alatt nem megjelentetni egy-egy cikket? Aki ilyen stílusban ír és kiabál róla a primitívség, azt nem azért alázzák meg mert nem német, hanem egyszerűen azért, mert buta. Más kérdés az ezerszer lerágott csont, hogy nyelvtudás nélkül maximum turistának megyünk, nem élni. Azt hiszem ez volt az utolsó poszt, amit itt elolvastam :-(

SilentDreams 2013.04.12. 11:41:49

@Eiknarf:

"Szóval két eset lehetséges:
- az iro pesten ül és unatkozott, troll post
- tényleg kinnt él, de akkor sürgösen egy pszichológushoz elhúzni cicäm, mert läthatón a pincsikutyäs hülye picsa prototípusa vagy"

Hahhhhh, ez nagyon jó, nem is fogalmazhattam volna meg jobban...! :))))

Teljesen feldühitö írás, föleg itt Németországban olvasva. Természetesen érik az embert itt is rossz élmények, találkozik az ember aberráltakkal, de egyáltalán nem ez a meghatározó. A poszt alapján a posztoló élete már 5 éve maga a pokol: napi szinten egymást követik a szörnyübbnél szörnyebb események, és a posztoló könnyes szemmel gondol vissza a jóságos Magyarországra, ahol minden, de minden ezerszer jobb...
Es valamiért tovább szenved ebben a borzalmas országban.... jajjjjj :))))

2013.04.12. 11:41:52

@cukorhal: ezzel nem feltetlenul ertek egyet.

engem vilag eletemben hatraltatott, hogy a nyelvtant probaltak otthon a fejembe tomni anelkul, hogy eloszor legalabb alapveto kommunikacioban megedzettek volna picit. Legalabbis nehezen fogtam fel az "ures" szerkezetet, magolas altal, ha egyszer nem tudom, hogy mikor es mit lehet erre a szerkezetre rahuzni.

Aztan kettannyelvu szakkozepbe dobott a sors, ahol a kommunikacio-nyelvtan arany nagyjabol 90%-10% volt, es imadtam, egy ev alatt osszejott a felsofok.

A mai napig nem azt gondolom at, amikor valami bonyolultabb tobbszorosen mellerendelt osszetett mondatot probalok osszerakni, hogy milyen szabalyokat is tanultam anno errol es melyik igeidot is kene a 12-bol alkalmaznom, hanem keresek a fejemben egy hasonlo dolgot kifejezo peldat egy sorozatbol, filmbol, dalszovegbol, es a szavakat cserelem ki benne.

Roviden: soha eszembe sem jut a nyelvtan, pedig a kiejtesemet leszamitva, eleg helyesen es valasztekosan beszelek.

Eiknarf 2013.04.12. 11:42:53

@Nitnitnit: mostanäban nagyon sok a trollmágnes post...

gondolom kell a lätogatottsäg..

Visszasírom az origos idöket..

SilentDreams 2013.04.12. 11:43:17

Határátkelö: Benned nem merült fel, hogy ezzel a poszttal valami nagyon nincs rendben és rá kellene kérdezni a posztolótol bizonyos dolgokra, mielött ezt igy megjelenteted....?
Oké, hogy ne csak a szép dolgok hagozzanak el egy-egy országról, és tudjuk meg a problémákat is, de ez így eléggé vállalhatatlan....

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.04.12. 11:44:16

azért szeretném remélni, hogy a leírtak nem általános mindennapok.:S

ithakan 2013.04.12. 11:45:51

@Whave: Szólj, ha rájössz, miért van!:)

cukorhal 2013.04.12. 11:51:24

@Whave: persze, mert felsőfokon beszélsz, még jó, hogy jön magától, és nem táblázatokban gondolkodsz. De én még mindig azokról beszélek, akik zéró, vagy minimál tudással mennek ki egy országba, és évek múltán se képesek az alapvető mondatoknál többet összerakni. Igen, igaz, beszélni kell, minél elöbb, minél többet, de ahhoz, hogy az ember a "gud morrrrning hóvárjú"-n túl jusson, igen is kell a tanulási igény, és a könyv!

ithakan 2013.04.12. 11:51:26

@Babette_: ez is igaz, de az országoknál minden -ország végűnek -ban a ragja, kivéve Magyarországot! A városoknál el tudom képzelni, hogy valahogy a végződés miatt van vagy nem tudom. Németeknél is van die névelős ország pl., ezt el tudtam fogadni. De mikor két összetett szónak ugyanaz az utolsó szava (ország), és más a ragja... Ez nem logikus számomra. De tuti velem van a baj, borzasztó magyar tanár lennék.

SilentDreams 2013.04.12. 11:56:11

@doggfather: Németországban élek 2. éve, ami még nem sok, de elég sokmindent tapasztaltam már, mert egy faluszerü kisvárosban lakom, egy közepes városban dolgozom és a közeli metropoliszban is szoktam járkálni :)

A saját tapasztalataim alapján nagyon nehezen lehet még csak kikényszeriteni is, hogy valakinek olyan hétköznapjai legyenek itt, mint amit a posztoló sugall. Egyszerüen, ha még direkt provokál is az ember, akkor is a többség elég okos ahhoz, hogy ne menjen bele a provokációba, így nem lesz belöle orditozás és veszekedés.
Ahhoz, hogy ilyenek legyenek valaki hétköznapjai, szerintem a legproblémásabb alakok társaságát kell folyamatosan keresni és provokálni öket...

Vagy egyszerüen elég lehet annyi, ha valaki velejéig utálja az országot, ahol évek óta él, elöítéletes az itt élökkel, és ezt a gyülöletet sugározza mindenkire maga körül...?

heliox 2013.04.12. 11:56:15

Ha nem tudod a nyelvet, nem tudod megítélni, hogy hogyan viszonyulnak hozzád. Négy év külöbséggel voltam egy országban kétszer, közben itthon megtanultam a nyelvet. Egy másik országot, és más embereket találtam. Az első alkalommal úgy éreztem, hogy mindenki pökhendi és arrogáns, a amásodik esetben azt éreztem, hogy mindenki barátságos.

2013.04.12. 11:56:51

@cukorhal: de pont ezt mondom, angolul ugy tanultam meg teljesen nullarol tinikoromban, hogy

1., neztem a rajzfilmeket, amiket nem ertettem, de szerettem
2., jatszottam jatekokkal, amiket nem ertettem, de akartam
3., ezaltal lett olyan passziv tudas a fejemben, hogy kozephalado csoportba raktak az amerikai tanarok, ugy hogy elotte sosem tanultam angolt (nemetes voltam altalanosban)
4., ebbol jutottam el egy ev pofazassal (heti 20 ora angollal) a felsofokra.

A nemetet 11 evig probaltak a fejembeverni, a mai napig max annyit tudok kibokni, hogy ich spreche nur ein bischen (legalabb valamennyire ertem oket mondjuk), hisz nem voltam kiteve olyan kornyezetnek, ahol ragadna ram, csak a nyelvtant kertek szamon, meg magoltattak a sok szart.

Tartom az allaspontom, hogy bar a nyelvtan termeszetesen szukseges valamilyen szinten, de ABSZOLUT masodlagosnak kene hogy legyen, amikor nyelvet tanulsz. Sokkal fontosabb a rutin felepitese.

ithakan 2013.04.12. 12:00:04

@szerengeti: köszi, én azt hiszem, megvilágosodtam

Eiknarf 2013.04.12. 12:02:00

@SilentDreams: Esetleg már ismerik a környéken, mint a "magyar rém" és direkt szivatjäk :D

Eiknarf 2013.04.12. 12:04:28

@Whave: èn némettel voltam így, gyerekkoromban pro7, sat1-et néztem és egyszerüen megragad az emberben..

13 évig nem hasznältam, kijöttem Bajororszägba, és 2 hónap alatt minden visszajött, most folyékonyan beszélek.

Tényleg hihetetlen, hogy a gyerekfej olyan mint a szivacs ha nyelveköl van szó.. :)

2013.04.12. 12:07:41

@Eiknarf: igen, es fantasztikus oktatasi rendszerunk ezeket a szivacs-eveket cseszi el agyatlan baromsagok, definiciok, szabalyok magoltatasaval, amivel az erdekes temakat is siman meg lehet olni...

Ruhelltem is a nemetet pont a fentiek miatt, pedig ma mennyivel beljebb lennek, ha beszelnem rendesen, 29 evesen meg mar nem ugyanaz a helyzet, hiaba probalkoztam tobbfele tanfolyammal es tanarral, na :)

SilentDreams 2013.04.12. 12:09:23

@jova68: "....Jártunk a bajoroknál, nem lopták bele magukat a szívünkbe. Üres mosolygás. Egy alkalommal szállodát kerestünk Neuschwanstein közelében. Négy személyre van szoba? Van. Jó, két felnőtt, két kisgyerek.
Ööööö... mégsincs."

Ilyen is van persze.
Meg olyan is, hogy....épp én is nem rég a Neuschwansteini kastélynál jártam és az elöre lefoglalt egyágyas szobát a tulaj simán elcserélte nekem ugyanolyan áron egy "szabadon maradt" kétágyasra, mivel megtudta, hogy mennyire örülnék annak, ha a kastély a hotelszobából is látszana...

Igy lett ágyból :))))) Európa egyik legszebb kastélyára nézö szobám a bajor tulaj javaslatára. Hát ilyen is van.... Naná, hogy engem teljesen lenyügözött és mivel minden mas is stimmelt, biztosan ide megyek ill. másnak is ezt a helyet ajánlom, ha a környéken jár.

s.s.zsuzsa 2013.04.12. 12:14:20

@Koós:
Hát ezen a hozzászóláson , nagyon jót mulattam. :-)
Bunyó, nagyi ki, király. :-)

anestesilege 2013.04.12. 12:15:51

@tsabus: Valszeg nem csak "lelkiekben" szoke a plazacica, hiszen valamihez a kutyaja "stilusat" is illesztette...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.12. 12:16:49

Frau Muller nem kapott a peksegben sajtos stanglit ez ert egy nagy soskiflivel rarontott a magyar bevandorlora azt ordibalva, hogy budos kuruczok eleszitek elolem a stanglimaimat!
etessetek a gyerkeiteket turo rudival, ne a mi bajor stanglinkkal!
erre a pekseg bekejet fenntartani akaro 2 bekesen kavezo bornadragos Ur kivezette a nenit, aki meg ordibalt, tipikus bayerisch! Kovacs Szilvikenek Herr Muller karpotlasul gugyogve at akart nyujtani egy sosperecet, de Szilvike akcentus nelkul kozolte, nekem ne gugyogj vazze!
a sarokban Stirlicz bekesen felnyitott egy zacskostejet es azt gondolta, hat kellett ez nekunk?

Eiknarf 2013.04.12. 12:19:03

@Whave: Hät jah, a nyelvoktatäs nälunk azt jelenti, hogy a 23. igeidö pontos definiciójät tudjad, de beszélni senki sem akar.

Ismerös ELTE BTK angol szak, de angolul nem tud kommunikälni..

SilentDreams 2013.04.12. 12:20:08

@Eiknarf: "A magyar rém" :)))))))))))))))))

Kávézó idös nénik egymás közt:

- Nézd, jön a magyar rém zsemlét venni....
- Tényleg......, biztos megint Brötchen-t kér majd Schrippe helyett...
- Biztosan! Ma a kávét öntsük rá, vagy csak a haját húzzuk meg...? :))))

Amúgy az RTL, SAT1, Pro7 trió nálam is meghatározó volt a nyelvtanulásban a 80-as évek végén ill. a 90-es években, mint ahogy aztán az "Most wanted" Ray Cokes-szal az MTV Europe-on... azt nagyon visszasírom azóta is.

2013.04.12. 12:20:10

@hagyma: nagyon Moldova... :)

marczy 2013.04.12. 12:22:54

Bajorország Németországon belül is elég gazdag környék. Öcsém másfél évet lehúzott ott, én is kimentem hozzá. Bajorul sajnos nem tudok, nagyon nehezen értem, ha valaki abban az őrült erős tájszólásban beszél. Szerencsére sem ő, sem én ilyesmit nem tapasztaltam, öcsém közmegelégedésre dolgozott, pedig rengeteg külföldi és német között kellett helyt állnia. De a főnöke is rendes volt, úgyhogy örülhetett a szerencséjének is.
Viszont a főnök sem volt bajor, úgyhogy ő is kb. annyit érthetett belőle, mint én. De a fentiek miatt már 30 éve csak Hochdeutschot beszél, azt legalább mindenki érti.

Én viszont elmentem még egy másik helyre is (Bajorországon belül), amivel még a szívükbe is be tudtam lopni magamat, mert olyan bajor dologba kapcsolódtam be, amit abban a faluban még Bajorországon kívülről sem próbált senki, nemhogy külföldi (Münchenben már akad ilyen magyar...). Lehet találgatni, mi lehetett ez... :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.12. 12:26:20

@Whave: Kernesre probaltam irni, de akkor nem sikerult:)

goAUS 2013.04.12. 12:26:41

Nekem az jön le a posztból, hogy itt nem a németekkel, hanem az íróval van komoly gond. Ha tanácsolni kellene valamit, nézzen magába, ha nem, költözzön haza.

SilentDreams 2013.04.12. 12:27:51

@marczy: Megnyerted a Leberkäse vagy Schweinshaxe-evö versenyt? :)))

Eiknarf 2013.04.12. 12:30:15

@marczy: Butterbretzel kenö verseny? :)

Daniel M. 2013.04.12. 12:37:33

@NIKI LAURA: Újabb tipikus beszólásos hozzászólás, amit már megszokhattunk.

A sémád :

1. Posztírót lehülyézni valamilyen formában
2. Bebüfögni valami okosságot.
3. Megpróbálni elhitetni mindenki mással, hogy hülyék és csak Niki Laura a helikopter.

A fine day to exit 2013.04.12. 12:40:32

Hát ez félelmetes írás volt, na.
Az ellenpéldák táborát gyarapítva.. Én magam egy alig ezer főt számláló bajor faluban, annak is a külső, erdőszéli egy utcás részében élek (akárhogy is számolom, csak 5 ház van itt összesen). Ez tehát nem éppen a multikulti, színes, befogadó, nagyvilági város legékesebb példája.. Az - egyébként könnyen - megszerzett bizalomért valamit azért nem árt letenni az asztalra (pálinka, gulyásleves.. ill. elvontabb értelemben némi érdeklődés az emberek felé.) S lám, gond egy szál sem, sőt. Ja és még valami. A kutya Németországban nem dísznek van - tessék csak felakasztani a csillogó nyakörvet inkább a karácsonyfára..

TH 2013.04.12. 12:48:06

Azt hiszem, a probléma itt kizárólag a posztolóval van, egyetértek sok előttem szólóval.

Zizifull 2013.04.12. 12:50:26

Akkor csak roviden: 3 ev Nemetorszag, Bajor kisvaros. Nem tapasztaltam problemat a szegenyes nyelvtudasom miatt. A felesegemre egyszer szolt ra egy neni a buszmegalloban, hogy beszeljen a gyerekhez nemetul, mert Nemetorszagban el. Az illeto lengyel bevandorlo volt. Erre a melletunk allo echte nemet neni szolt ra a legynel nenire, hogy ne cseszegessen minket, had' tanulja meg eloszor a gyerek a sajat nyelvet.

@cukorhal: Ertek az informatikahoz, de a nyelvekhez nincs tehetsegem. Belevertem nagynehezen valamilyen szinten az angolt a fejembe, most probalom a nemetet.

Pszt! 2013.04.12. 12:57:33

Az anyukat, aki meg akarja magyarázni az orvosnak, hogyan gyogyitsa meg, sehol sem szeretik. Nem értem mitől nácik a német oregasszonyok. Az iszlám szomszéd miért a németek hibája? Szerintem ezzel a hülye pics.val van a baj! :-D

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 13:00:07

@Egon Krenz:
biztos van. mint ahogy olyan is, mint spangola írt, hogy naponta megtámadják a buszon.

csak elég nehéz elhinni.

Egon Krenz 2013.04.12. 13:08:04

@Babette_: Olyan postot soha senki nem fog írni, ami mindenkinek tetszik/ egyetért. Mondjuk ezzel a többség nem értet egyet.

Egon Krenz 2013.04.12. 13:08:54

@Daniel M.: Niki Laura üdítő színfoltja a komment folyamnak.

andaluzkutya 2013.04.12. 13:09:12

@cukorhal: @Whave:
Hogy beleszóljak az eszmecserétekbe:
Nemrég vodkáztam lengyelekkel (hiba volt) és ott az apuka soha egy percet nem járt tanfolyamra, vagy nyitott volna ki egy könyvet a befogadó ország nyelvén, ennek ellenére érthetően, és szerintem jó nyelvtannal beszélte az adott ország nyelvét (nem Lengyelországban vagyunk). Azt mondta, hogy a munkája során a kollégáitól tanult meg norvégul. Én soha nem tanultam így, bár szerencsére (szinte) mindig beszédcentrikus nyelvtanáraim voltak, de nekem mindig volt melle "elméleti háttér", nyelvtan, stb. Tehát van ilyen is, olyan is.

buday008 2013.04.12. 13:13:01

Én nem csodálkozom a németek útálatán, amikor nekem már itthonról olvasni sok azt , a sok bevándorlót aki ellepte őket. hülye politikusaik orrbaszájba beengednek mindenkit közben meg nem veszik figyelembe hogy a 80 százalékuk kizavarna ma márminden külföldit. Multikulti bebukott ez van. Úgy vannak a külföldiekkel mint a magyarok nagy része a romákkal-kényszerű együttélés.Hivatalosan senki nem ismeri el , csak otthon megbizható személyek közt. Kár itt ráerőltetni a keveredést bármelyik népre is. Mindenki menjen haza ott tegyen rendet ahol él. én sem vagyok kíváncsi afgánokra...

andaluzkutya 2013.04.12. 13:17:00

@buday008: Amikor azt írod, hogy " Mindenki menjen haza ott tegyen rendet ahol él." akkor arra gondolsz, hogy mindenki menjen vissza az afrikai szavannákra? Vagy esetleg vissza a fára? Vagy hol kell meghúzni a határt, amikortól nincs több migráció?:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 13:18:59

@ithakan: hawaii? zanzibár? madagaszkár? Thaiföld?

sánta vas 2013.04.12. 13:19:47

Na ennyit a nyugati toleráns, multikulti társadalmakról, akik osztják az észt, és folyamatosan bírálnak minket. Bagoly mondja verébnek..?
Franciaországban mi is történt néhány éve? Begyűjtötték a román és bolgár cigányokat, és repülőre rakták őket.

平八 2013.04.12. 13:20:54

Sajnos a német az egy sz*r nép, ha tetszik, ha nem, ezen nem meglepődni kell, hanem elköltözni és hagyni, hogy a románok és törökök szépen szétlopják az országot, meg is érdemlik. Sajnos abban a "megtiszteltetésben" kell élnem, hogy évente egyszer át kell haladnom az országon... nem szívesen teszem és a lehető legminimálisabbra csökkentem a németekkel való érintkezést, ami nálam a nullát jelenti. Arrogáns bunkók akik csesznek bármiben is segíteni. Nem is kell ott élni, elég, ha csak turista vagy és egy nap alatt megutálsz mindenkit. Nekem sem volt nehéz, pedig igyekeztem jól érezni magam. Angollal meg inkább ne is próbálkozz, mert még jobban besértődnek rajta, mint a franciák.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 13:21:28

@hagyma: Stirlitznek igaza van- gondolta a zacskóstej.

Fejesrob 2013.04.12. 13:21:44

A németek nagyon utálják a bevándorlókat, de így volt 30 éve is, nem véletlenül nem mentem ki, pedig mindent elintéztek volna. Nagyon, Mo-n erősen kommunistának számító módon mossák az agyukat, de valójában ez kidobott pénz, a feljelentés pedig nem magyar, hanem a németek sajátja, mondhatni a társadalmi fegyelmük alapja. Elképzelhetetlen dolgokért feljelentik egymást.

Itt Mo-n egyfajta libsi hisztéria van, hogy Mo. mennyire nem befogadó ország. Pedig nagyon is az, sok dolog máshol elképzelhetetlen, ami nálunk teljesen természetes.
Ezért is örülök, amikor pld. egy Kertész kimegy, ott ő max. egy szűk terráriumban mozoghat, míg itt övé lenne az egész ország.

anarch 2013.04.12. 13:22:49

@SilentDreams: vagy csak egyszerűen jön a második gyerek, nem kell feltétlenül rosszra gondolni. A hormonok durván befolyásolnak.

sánta vas 2013.04.12. 13:24:06

@Zizifull: Én is úgy tudtam, hogy inkább a keleti részekre jellemző Németországban az idegengyűlölet. Különösen Berlin külső kerületeiben jellemző.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2013.04.12. 13:24:22

Most jöjjön az,hogy gondolkodnak a németek a magyarokról.

Német ember meséli odahaza:
-Képzeljétek milyen rendesek ezek a Magyarok!
Az ember eltéved a városban,egy ember felveszi az autójába,meghívjí magához vacsorázni,és megengedi neki,hogy az éjszakát is nála töltse.
-Ez mind veled történt,Hans?
Nem,a húgommal.

Bocsi.:))

xlngx 2013.04.12. 13:25:57

Most Nemetben elek de mar eltem elotte is itt 1 evet, Bajorban mindketszer, es valami nagyon nem stimmel itt, en is alapszinten beszelem a nyelvet de ugyanannyi bunko van itt is mint mashol. Sot ha a nemetek latjak hogy kuzdesz a nemettel igazan segitokeszek, es latszik rajtuk hogy ertekelik. Alapvetoen mindenhol baratsagosak, persze itt is vannak negativ peldak mint mindenhol a vilagban.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2013.04.12. 13:25:58

De..dehát a németek rendesek,mert megbánták a holokausztot.....!

christophe 2013.04.12. 13:26:43

Kamu poszt,ha mègsem,akkorcsak 1kèrdès mi a f.....èrt nem mèsz vissza M.o-ra,ha ott minden olyan jo.

drover(fanyul társa) 2013.04.12. 13:27:22

Hazudik, vagy valami nagy gáz van a T. posztoló körül..
14 évet éltem Münchenben, soha nem volt problémám, még "kezdő", iskolás németes koromban sem. Sőt, a bajor munkatársaim kifejezetten segítettek a német-bajor "fordításban," mert ugye ha a T. posztoló nem tudná, a kettő nem ugyan az...
Én csak segítőkész emberekkel találkoztam, igaz az említett muzulmánok közelében sem fordultam meg.

micsoda? 2013.04.12. 13:28:13

Jó pár évig éltem Németországban. Ami biztos, bárhol is éljek,amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Szerintem a poszt írójának nincs erről tudomása.
Tudomásul vettem, hogy más a német ember mentalitása, mint az enyém és alkalmazkodtam. Nagyon sok kedvességet kaptam. Más volt a helyzet a poroszoknál. Ott is a közvetlen szomszédok rendkívül kedvesek voltak, a városban már kevésbé. Embere válogatja, mint itthon. Ajánlom a poszt írójának menjen itthon üzletbe, netán intézzen hivatalos ügyet, mint a robotok, szenvtelen arc, semmi kedvesség.

Fejesrob 2013.04.12. 13:28:47

@Frau BVB: Ha cigány lennék, én is simán emigrálnék, de a helyzet az, hogy ezt a cigányok maguknak köszönhetik.

Mert megkérdezlek téged: Vennél cigányos házban lakást, vennél cigánytól autót, vagy bármi mást, parkolnál cigányok lakta helyen?

Na ez az.

Persze nekem is volt cigány kolléganőm és kurvára nem cigány mentalitással, de hát a szúnyogok között sem válogatod ki a hímeket a szúnyoghálóddal.

tableno 2013.04.12. 13:32:29

@SilentDreams: "Amúgy az RTL, SAT1, Pro7 trió nálam is meghatározó volt a nyelvtanulásban a 80-as évek végén ill. a 90-es években" - és mit szóltak a németek, amikor üdvözlésül az ott megtanult "jaaaa, das ist schön, Du machst mich heiss!" formulát alkalmaztad? :)

SzumóNé 2013.04.12. 13:38:54

Bar en Hessenben elek, raadasul egy kis faluban (am kozel egy nagyvaroshoz :) ), de meg sosem ert inzultus az itt toltott 2 evem alatt! Pedig nem szuper a nemetem. Minimalisan tudtam, vagy inkabb ertettem nemetul, amikor kijottunk, 6 honapja jarok nyelvsuliba, most lesz majd a kozepfoku nyelvvizsgam. A boltban, orvosnal, akarhol, mindig elmondom, hogy elnezest, nem jo a nemettudasom (rendszerint ezzel kezdem) es soha nem neztek le ezert. Inkabb segitokeszek voltak. Volt, ahol kijavitottak, amit mondook, de ezzel meg ugy voltam, hogy ezzel is csiszolom a nyelvtudasom. :) (A ferjem pedig egyelore csak angolul tud, itt kifejezetten orulnek neki az emberek a szuk kornyezetunkben, hogy vele gyakorlhatnak... :) )
Szoval valami nekem nagyon nem stimmel ebben a sztoriban....

oldyopty 2013.04.12. 13:38:57

Nem olvastam el minden hozzászólást, de a posztoló és a vele egyetértők sűrgősen nézzenek a tükörbe.
A problémát önmagukban keressék.
Évekig éltem Bajorországban családostól, de a munkám révén gyakorlatilag egész Németországot bejártam.
Állítom, a németek és a bojovárok (bajorok, akik genetikailag nem germánok, hanem a népvándorlás első hullámával a mai Bajorország és Ausztria területén telepedtek le) sokkal toleránsabbak és befogadóbbak a magyaroknál.
Soha nem volt sem nekem, sem a családtagjaimnak (a nyelvet csak törve beszélő feleségemnek sem!) a leírtakhoz hasonló inzultációban, konfliktusban.
Ez az egész vagy egy a németekkel szembeni szubjektív előítélet, vagy szimpla hazugság a poszt szerzőjétől, s mint már említettem a vele egyetértő gyűlölködő hozzászólóktól.
Nagyon szomorú....

bodesco 2013.04.12. 13:39:37

Én a poszt alapján felismertem az illetőt. Ismerem személyesen is. Nem messze élek tőle nagyon kedves németekkel körülvéve. Véleményem szerint nem a németekkel van a baj.

2013.04.12. 13:39:37

@tsabus: ondjuk megértem a náci nénit a hentesnél, ha egy kikent kifent plázacica beáll a sor elé, és rossz németséggel, de megfelelő felsőbbrendűséggel közli, hogy kér fél kiló bélszínt, a legszebből, de darálva, mert a kutyának lesz!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.12. 13:40:20

@Babette_: romlott volt a tej, gondolta a zacsko

anarch 2013.04.12. 13:43:06

@tableno: basszus... most miattad próbáltam rákeresni milyen lehet egy németjuhász piros lakk nyakörvvel kövekkel kirakva... hát NSFW találatok jönnek... dobogó szívvel figyelem mikor törik rám az ajtót az IT-sek.

2013.04.12. 13:44:05

@平八: Arrogáns bunkók akik csesznek bármiben is segíteni. Nem is kell ott élni, elég, ha csak turista vagy és egy nap alatt megutálsz mindenkit. Nekem sem volt nehéz, pedig igyekeztem jól érezni magam. Angollal meg inkább ne is próbálkozz, mert még jobban besértődnek rajta, mint a franciák. "
Hazudsz. Sose jártál arra.

blacklord 2013.04.12. 13:45:42

Én éltem is Németországban, sok német embert ismerek, és ezen túl is német nyelvterületen vagyok, úgyhogy kultúrálisan is sok a kapcsolódási pont. Nagyon, de nagyon nem értem a posztoló által felsorolt eseteket. Valahogy nagyon hiányzik, hogy hogyan lett a)-ból b), b)-ből c), egészen a végéig. Vajon mitől bukott ki a néni a pékségben? Mitől a szemklinika recepciósa? Ezek azért nem azok a helyzetek, ahol vörös fejjel üvöltő emberekbe botlik az ember általában...

tiffan 2013.04.12. 13:46:15

"Holott Magyarországon a hétköznapokban, ha csak szimplán kimész az utcára és szeretnéd az életedet NYUGODTAN élni, azt szerintem megteheted, akár zsidó vagy, akár nem."

Szerintem igencsak megszépültek az emlékeid vagy az is lehet, hogy az elmúlt 5 évben változtak meg drasztikusan a dolgok.
Már nem is verbális inzultusról beszélek, mert az egy dolog, hogy mindenhol zsidóznak és cigányoznak, ez mára teljesen eltűrt dolog a magyar társadalomban (Ilyenkor szégyellem, hogy magyar vagyok!). Talán lemaradtál a főrabbi megveréséről a nyílt utcán? Vagy a brutálisan megvert arab sakkozóról, aki egy versenyre érkezett Mo-ra? Tudod hány inzultus éri a vélt vagy valós zsidó-cigány-fekete-külföldi embereket az utcán? A 99.9%-ról nem is szerzel tudomást, mert nem történik feljelentés abból például, hogy a múlt hét végén az éjszakai buszon pár szkinhed arcon köpte a(z) - egyébként szittya magyar - barátomat "büdös zsidó" szlogennel.

Szóval őszintén? Örülj, hogy egy olyan országban élsz, ahol a..

Azie 2013.04.12. 13:46:49

Azt hiszem joggal elvárható egy országban, ha x évig ott élsz (már akár az x-edik generáció a családban), akkor igenis alkalmazkodj a helyhez és beszéld a nyelvet. Ahogy NO-ban joggal várhatják ezt el a törököktől, MO-n is joggal várhatná el az ember, hogy a betelepülők és a kisebbség alkalmazkodjon a már évszázadok óta itt lakók szokásaihoz és nyelvéhez. Nem pedig fordítva. (=iskola + munka) (NO-ban legalább a törökök dolgoznak, nem csak élősködnek, ennyivel jobb a helyzet kb)

HUN_Sector 2013.04.12. 13:47:09

@murrey: Szerintem ez teljes mértékben országfüggetlen, javarészt emberfüggő. No meg egy személytelen nagyváros és egy emberközelibb falu is más-és-más.
Az emberek ugyanúgy vannak kódolva. Bunkók vannak az örmények-németek-franciák-amerikaiak-indiaiak-magyarok között, csakúgy mint összetartók. Az arány pedig durván állandó.

sánta vas 2013.04.12. 13:48:24

@oldyopty: Akik Babysitterként dolgoztak kint azok is azt mondják , hogy a németek korrektek, és családtagként tekintenek a gyerekfelvigyázóra. Ami nem mondhtó el pl. a franciákról, vagy az angolokról..

tiffan 2013.04.12. 13:48:27

..társadalom szembe tudott nézni a múltjával és legalább hivatalosan elítélik a rasszizmus minden formáját.

És igen, mindenhol felüti a fejét az idegengyűlölet, és Bajorország nem a legjobb része Németo-nak ilyen szempontból.
De ha Berlinben élsz, hidd el, hogy semmi hasonlóban nem lenne részed.
Viszont mutass kérlek egy helyett ebben az országban, ahol jó idegennek lenni???!!

Azie 2013.04.12. 13:50:29

A tapasztalatom az, hogy ha más nyelven szólalsz meg, akkor az átlagember próbálja hozni neked a minimális szintet (kiszolgál, ha megérti, ha nem akkor kérdez németül, vagy olyan nyelven amin beszél). Tévhitekkel ellentétben NO-ban sem beszélnek még angolul sem az "átlag"emberek (bolti eladó, pénztáros, fodrász stb stb), akár csak itthon. Nem csak azért nem tudja a "német" szintet adni a nem németül beszélőnek, mert nem szeret, hanem mert nem érti mit akarsz. :)

r1tch 2013.04.12. 13:50:43

Viszont: ha tudsz jól (szinte akcentus nélkül) németül, akkor tökmindegy, honnan jöttél, nagyon jó fejek és segítőkészek.

Én személy szerint egyetértek azzal, hogy ha valaki egy adott országban akar hosszabb távra letelepedni, akkor igenis tanulja meg a nyelvet, alkalmazkodjon. Magyarországon csak angolul/németül tudva szerintetek lehet BÁRMIT is intézni egyáltalán?? (Igen, tolmáccsal. :)

(Most olvasom, nem csak én gondolom így. Sebaj, azértis elküldöm ;)

Kraxelhuber 2013.04.12. 13:50:50

Az élménybeszámoló írója idegen országból jött, idegen nép gyermeke, nem beszélt németül.
Na most, egy kérdésem lenne, ezzel kevesen foglalkoznak a blogon belül:
Egyetemista vagyok Magyarországon, még 2 év letanulandó évem van a diplomáig ( alapképzés-BA). A diploma megszerzése után Németországban szeretném folytatni az egyetemi tanulmányaimat (MA), viszont az én esetem kicsit más: német származású családba születtem, németes vezetéknevem van, beszélek németül ( odahaza egy ilyen sajátos magyar-német mischungnyelven beszélünk, mivel édesapám anyanyelve német, édesanyámé magyar), ráadásul a németem bajoros hanglejtésű, kicsit beszélem az ősök, a nagyszülők bajor dialektusát. Ilyen esetben a kinti németek máshogy viszonyulnak egy "népi némethez", mint pl. egy magyarhoz, lengyelhez,albánhoz stb.? Tesznek különbséget? Vagy egyáltalán nem számít nekik? Köszi a válaszokat előre is!

Nazgulking 2013.04.12. 13:51:27

A német is egy undorító fajta, ősi ellenségünk. Mert a drágalátos osztrákok évszázadokig a többi német tartomány katonai segítségével tudtak minket megszállva tartani. És a több évszázados német uralomnak köszönhetjük , hogy az ország német-török harcaiban el néptelenedett területeire beengedték 1700 tól a szláv 5 ödik hadoszlopokat, ebből lett trianon. És mellesleg a németek tolvajok is, mert az osztrák alfajuk az őrvidéket ami a miénk mai napig megszálva tartja. A posztíró jöjjön nyugodtan haza, ha már nem bírja tovább.

tableno 2013.04.12. 13:53:15

@anarch: achtvierundneunzig-nullnullneunzig-viermal die acht; ruf' Mich an!

cukorhal 2013.04.12. 13:54:19

@Whave: @andaluzkutya: igen, vannak ilyen mázlisták, mint ti, vagy az ismerőseitek. :D Szerencsére nekem sem okoz gondot a nyelvtanulás. Viszont akkor visszakérdezek: szerintetek jól van az, hogy valaki 5 év után se beszéli jól a nyelvet? Mit tanácsoltok akkor, mit tegyen? (Azt javasolni, hogy beszéljen sokat, nem ér, mert saját bevallás szerint azt se tudja hanyas a kabát és szorong mint az állat, ergó ha 5 év alatt nem jutott messze a beszéddel, akkor talán ezután se fog.. és ő csak egy példa az ezerből.) Mellesleg amikor könyvet említettem, nem csak a nyelvtan könyvre gondoltam. ;) (szótár, szó fordulatok, kifejezések, stb...)

afazekas 2013.04.12. 13:54:57

Talán azért mert nácizol?

bioLarzen 2013.04.12. 13:55:03

Nem kétlem, hogy a poszt szerzője a valós tapasztalait írja le, nem túloz.
Viszont nekem tucatnyi ismerősöm él/élt/dolgoizk/dolgozott Németországban, és a döntő többségük a lehető legzökkenőmentesebben be tudott illeszkedni, nem "utálták ki" - pedig volt köztük nem egy, aki szinte semmit sem beszélt németül, amikor kiment.

Nyilván a részleteken múlik minden: mennyire stimmel az illető személyisége/szokásai a németországi élethez, kik közé kerül, mennyire képes alkalmazkodni az ottaniakhoz és az ottani élethez, stb... Épp ezért általánosítani veszélyes: nyilván nincs igaza annak, aki azt mondja, nem lehet ott elintézni valamit rendesen, ha nem vagy német - mint ahogy annak sincs, aki azt mondja, nincs belőle soha semmi gond, ha nem született német vagy.

Én is csak azt tudom mondani, hogy a visszajelzések alapján én úgy látom, hogy azok az ismerőseim, akik huzamosabb ideig éltek/élnek Németországban, szinte kivétel nélkül nem bánták meg, sőt...

bio

tableno 2013.04.12. 13:55:07

@Kraxelhuber: egyáltalán nem számít. Konkrétan leszarják.

Hilux94 2013.04.12. 13:55:15

Hazudik, kb. ennyit röviden a cikkről.

Elanor_ 2013.04.12. 13:56:22

ilyen uszitos kamuposztokat nem kene kirakni.
lehetnek atrocitasok a vilagon mindenutt a kisebbseggel (v annak velt csoportokkal), de ez, h o artatlanul pislog a szep, arja, tokeletes nemetsegu gyerekevel, es a csunya nemetek meg mindig csak bantjak, ezt nem veszem be. (2 eve elek Nemetorszagban.)

Gaius Plinius Secundus 2013.04.12. 13:57:36

Én Bajorországban élek/éltem kisebb megszakításokkal, azt kell mondjam a poszt kamu.

Szerintem több a gond azzal hogy a posztoló kisgyerekes anyuka nem éppen kellemes személyiségjegyekkel aki mindneből drámát akar csinálni.

bioLarzen 2013.04.12. 13:57:37

@Kraxelhuber: Szerintem erre ahányan válaszolnak, annyi választ fogsz kapni. Tényleg a részleteken múlik a dolog, és, ahogy ez már lenni szokott, leginkább az lesz meghatározó, mennyire (nem) lógsz ki közülük, mennyire tudsz "beépülni" az ottani társadalomba - leginkább mikroszinten.

bio

bioLarzen 2013.04.12. 13:58:43

@Elanor_: Szerintem azzal nincs baj, ha valaki leírja a saját tapasztalatait. a gond azzal van, ha abból ő vagy bárki más általánosítani akar.

bio

Leonard Zelig 2013.04.12. 13:59:40

Rendszeresen járok Münchenbe, szerintem ez fék. Vagy fideszes troll, de még inkább kdnp-s családvédelmis.

2013.04.12. 13:59:49

@Nazgulking: menjen csak, ott olyan remek, tajekozott, nyugodt es kiegyensulyozott emberekkel lesz korulveve, mint pl te :)

Nazgulking 2013.04.12. 14:01:13

@Whave: Így van, a legjobbak között lesz akkor:)

Leonard Zelig 2013.04.12. 14:02:51

@平八: Még egy kdnp-s bérbeíró. Ezektől nem fognak itthon maradni a fiatalok, hiába japán a nicked.

sargabicikli 2013.04.12. 14:02:53

Tisztelt Hozzászólók,

Nem tértem ki részletekre, de a hozzászólások miatt, nem tudom magamban tartani a következőket:
Amerikában érettségiztem, cserediák voltam ott, ezért tudok angolul. Oda is úgy mentem, hogy korábban nem beszéltem egy árva szót sem, közben tanultam meg az idegen nyelvet. Soha nem ért inzultus Amerikában amiatt, mert nem tudtam a nyelvüket beszélni.
2012. december 14-én németből is levizsgáztam, a 6 hónapos integrációt csináltam végig és a vizsgám hiba nélküli lett (majd ha lesz scanelőm be fogom scanelni) azaz 100 %-os. (((30-an voltunk a csoportban és csak nekem sikerült így.)
Előtte gyereket neveltem itthon. (A világon a legnagyobb felelősség, amikor egy másik ember fejlődése tőled függ, szerintem) és az angol nyelvtudásomat tudtam csak használni, mindazodáig amíg nem győződtem meg arról, hogy a gyerekem nem lesz pl. mutista a többnyelvű környezet miatt, tehát nyugodt szívvel bíztam idegenekre, mert nagyszülők egyik oldalról sincsenek.

Sütemény1975 2013.04.12. 14:03:26

Szanalmasak a kommentek! Csakis a posztolóval lehet a baj, hiszen nektek nem sérülhet a "nyugat-európa a kánaán" világképetek.

andaluzkutya 2013.04.12. 14:03:48

@cukorhal: Szerintem se helyén való, ha valaki öt év után nem beszéli az adott ország nyelvét, legalább olyan szinten, hogy ne gondolja azt, hogy mindenki ellene van:)
Szerintem a legfontosabb: beszélni, beszélni, beszélni, és próbálni megérteni, mit és hogyan mondanak. Otthon meg lehet előkapni egy szótárat, fontosabb szavakat bemagolni, mert szavak ismerete nélkül nehéz idegen nyelvet beszélni. Ugye:)

Igényes 2013.04.12. 14:04:21

Érdekesnek találom azt a tényt, hogy a poszt írójában fel sem merült, hogy akár meg is tanulhatna rendesen németül, ha már ott akar élni. Bár ahogy elnézem, ő nem akar.

De mondjuk az nekem is feltűnt, hogy amikor először beszéltem németekkel, ott az volt az első megjegyzés, hogy nahát, nem is gondolták volna hogy magyar vagyok, nem lehetett észrevenni. Rá kellett volna kérdeznem, mit láttak eddig. :)

tableno 2013.04.12. 14:04:27

@Nazgulking: én csak arra lennék kíváncsi, mit szólnának a megszállt őrvidékiek, ha felszabadítaná őket a Nagymagyar Haza? Van rá egy ötösöm (euro), hogy minden erejükkel tiltakoznának... :)

sargabicikli 2013.04.12. 14:04:42

(a gügyögésre reagáltam (entschuldigung, spreche ich kein Deutsch (elnézést, nem beszélek németül) és erre jött az ordítás… nem értem, hogy mit nem lehet ezen érteni… de mindegy…)

a kutyánk pedig egy törpe pinchter (még ez is német származású, pedig nem azért lett vásárolva, hanem azért, mert törpe és rövidszőrű. ) Egy törpe fekete rövidszőrű kutyára 8 évvel ezelőtt igenis megrendeltem a Westendbe a piros lakk strasszköves nyakörvet…. szimplán azért, mert nagyon poén, ha ráadom :)

Szép hétvégét mindenkinek!

Bobby86 2013.04.12. 14:05:05

Erdekes dolog ez. Nem feltetlenül rad, a kommentelöre "mergesek" a nemetek, hanem a tökük tele van a nem eleg, hogy 3-4 millio törökkel, jugoval, olasszal stb., meg a magyarok is elleptek az orszagot.
El vagytok ejulva Nemetorszagtol, akik kijöttök, huhh a nagy Nemetorszag, aztan rajöttök, hogy semmivel nem különb, mint mashol. Ugyanugy dolgozni kell, raadasul mar-mar szarer-hugyert, es leszarjak, hogy ki vagy, nem fogjak kinyalni az ember se**et. 5 evet eltem en is odaat, az orszagot nagyon imadom, sok a nemet baratom, haverom, de ami manapsag odaat megy... El lehet felejteni a regi nagy, gazdag es nyugodt Nemetorszagot... üdv Svajcbol

mojszipupi 2013.04.12. 14:05:26

Itthon meg a magyar orvos szarik a magyar betegre meg a magyar ember ordibál magyar emberrel a sorban, és a magyar dobja fel magyart pusztán irígységből...mennyivel jobb ugye mint a német mami túladagolt vérnyomás gyógyszerrel...

A posztnak semmi értelme, ki ne találjuk már h rosszabb kint főleg olyan biztos egzisztenciával ahogy a leírtakból kitűnik

2013.04.12. 14:05:44

@tableno: kozben latom, ez a Nazgulking egy kb most regisztralt, 2hozzaszolasos nick, enyhen trollgyanus, ne ugorgyunk be :)

Frau BVB 2013.04.12. 14:05:45

@平八: OK, beszéljünk egy kicsit erről a "szar" népről. Mikor ideérkeztem családostól 1987-ben, minden nélkül, fejenként egy bőrönddel, meg 700 DM-el a zsebemben, egy hét alatt összeadakoztak nekünk egy kis lakásra való bútort, ágyneműt, evőeszközt, mindent, ami egy háztartáshoz szükséges. Olyan emberek, akik a büdös életben nem láttak korábban. Az akkor 65 éves vadonatúj német szomszédasszonyom főzött ránk (ingyen) 3 napig, amig bekapcsolták a villanyunkat. Nem kérdeztek semmit ,segítettek, azt mondták, ők ezt megfogadták még a háború után,mikor az amerikaiak látták el őket élelmiszerrel, hogy soha többet nem néznek félre,ha valaki segítségre szorul. Sorolhatnám még hosszú percekig azt a sok pozitívumot, amit ettől az országtól kaptam. Persze, hogy vannak idióták, de könyörgöm, hol nincsenek? Az meg, hogy te csupán átutazóban találkozol velük és így próbálsz ostoba módon ítélkezni, tulajdonképpen a lőtéri döglött kutyát sem érdekli.

2013.04.12. 14:06:30

@Kraxelhuber: Ha nem vagy aberrált antiszoc és értesz ahhoz, amivel foglalkozol semmi bajod nem lesz.

afazekas 2013.04.12. 14:06:43

Az orvosi ellátásról meg annyit h talán nem véletlenül jönnek Nyugat-Európából ide az orvosi ellátás miatt... Különösen fogászat, szépészeti klinikák.

Ha kint laknék lehet én is hazaugranék néha fogászat miatt...

turif 2013.04.12. 14:07:29

Én Nürnbergben dolgoztam 1 évet egy multi cégnél. /angol nyelvtudás volt csak szükséges/ Amikor kiváltottam az adószámomat az adóhivatalban ezt mondta a hivatali ügyintéző szó szerint nekem angolul, amikor angolul kezdtem hozzá beszélni:

"We are in Germany, we speak German"!

Ha egy hivatalban ez a vélekedés, akkor az nagyon gáz szerintem. Valószínűleg nem véletlenül váltak híressé a nürnbergi törvények, a gyökerek valószínű még mindig megvannak.

vernarancs 2013.04.12. 14:07:49

Itt a kulcs mondat a strasszkoves nyakorv. Gondolom a poszter stilusa valt ki ilyen valaszreakciokat.

tableno 2013.04.12. 14:08:47

@Sütemény1975: hát ja, ha egy netes poszt minden részletében ellentmond annak, amit nap mint nap a saját bőrünkön tapasztalunk, biztosan bennünk van a hiba! :P

grani 2013.04.12. 14:09:31

Azt kell megnézni, mikor a bajorokhoz valaki erdélyi szász tájszólásban szól :D Azt még felfogják szegények, hogy németűl van, csak nem értik. Szinte megváltás nekik, mikor átváltasz angolra.

mokkaczuka 2013.04.12. 14:11:23

Bajorország szar rátarti katolikus hely, én is hallottam. Németországban csak kozmopolita helyre szabad menni, mint Berlin vagy Hamburg, esetleg Ruhr-vidék, másutt véged van, egy bajor nem adja a lányát egy svábhoz vagy egy baden-württembergi egy schleswig-holsteinihez, nagyon nagy korlátolt parasztok tudnak lenni.Olyan, hogy "német", a mai napig nincs, ahogy spanyol vagy belga sincs, hiába hozta össze Bismarck a birodalmat. Poszter jól kifogta, de az országon belül még lehet emberibb helyre költözni.

Igényes 2013.04.12. 14:11:25

@andaluzkutya: Szótárból magolással nem lehet nyelvet tanulni, ez egy eléggé túlhaladott álláspont. A német meg egyébként is olyan nyelv, hogy ragozás nélkül semmire sem mégy a szavakkal. Ha már mindenképpen szótáraztatni akarod, akkor mondatok, szókapcsolatok, és beszéd, beszéd, beszéd. Nem muszáj neki, de hallgassa másét.

xlngx 2013.04.12. 14:11:48

@Bobby86: Aha mert Svajc foleg a nagy befogado keszsegerol hires, ugyanmar.

DieNanny CH 2013.04.12. 14:12:07

@Whave:
Most hirtelen 3 kivétel jutott eszembe: Antillákon, Bermudákon, Új-Zélandon...
:-)
.. és amint leírtam, újabbak: Déli-Sarkon, Északi-sarkon, Madagaszkáron...
Na, megyek tovább olvasni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 14:12:28

Nemetorszagban tenyleg "tosgyokeresek" az iszlam vallashoz tartozok...

Hozzatennem, hogy multkorabana MAvon utazva beszeltem egy algir sraccal, akia magyar ugyintezesre panaszkodott, hogy semmit nem tud intezni angolul ( tudott meg franciaul is) , es nem is akarnaka hivatalok segiteni neki.

sargabicikli 2013.04.12. 14:12:37

ja és abban tévedtem, a magyar férjem él itt öt éve, én csak 3 és fél éve vagyok itt (a kislányom születése óta)
de ez egyébként mindegy, mert ha már felnőtt vagy és nem gimnazista vagy egyetemista vagy illetve nem vagy emberek között (mert gyereket nevelsz például) akkor nem azon görcsölsz, hogy németet tanulj....
abban a hamis illúzióban éltem, hogy az angollal elboldogulok majd, a gyerek a legfontosabb....hát igen, ebben is tévedtem...ha már egy ember, levonja a sztorimból a tanulságot, még pedig azt, hogy No-ban az első naptől kezdve perkekt némettel szabad csak létezni, már megérte, hogy elolvastátok :)

pioker1933 2013.04.12. 14:12:55

A poszt-toló - ha létezik- iszonyat idegesítő picsa lehet a lakkbőrös, strasszköves nyakörvű kutyájával együtt.

Ha nem beszéli a nyelvet, akkor honnan tudja, hogy ki mit mond neki?

Én amíg kint éltem soha nem találkoztam még csak hasonlóval sem. Suttyóval igen, de az mindenhol van. Igaz én Berlinben éltem, és az köztudottan más, mint az ország többi része. :D

csodalámpás 2013.04.12. 14:13:13

@afazekas: mi egy hazalatogatast osszekotottunk a felesegemmel, otthon csinaltattuk meg a fogainkat, igaz csak a felebe kerult, de meg is bantuk.

Shopping 2013.04.12. 14:15:23

ha annyi :
kurd, török, román, albán, szerb, bolgár, stb.
lakna a te városodban amennyi egy Német városban él, és úgy viselkednének ahogyan azok teszik, te is utálnál minden keletről jött embert...

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.04.12. 14:15:45

Ilyenkor azért nagyon érdekelne, hogy a posztolót valójában mi motiválta ennek a megírására.

bpetya75 2013.04.12. 14:15:58

@grani:

:-D

Itt a megoldás! Ha tájszólásból vált az ember angolra, akkor tán még hálásak is lesznek ;-)

2013.04.12. 14:16:06

@DieNanny: de fura, en biztos ugy mondanam, hogy Madagaszkarban :) Ugyanakkor Thaifoldon, Izlandon... lehet ezt fokozni. Hat legalabb erre jo volt a mai poszt :D

xlngx 2013.04.12. 14:16:09

@sargabicikli: Csak szolok hogy ez Nemetre kulonosen nem igaz, probalj meg valamit angolul elintezni Kinaban, vagy Oroszban ahol tenyleg bunkok is az emberek, nem mindenkinek valo a kulfoldon eles, ha nem vagy nyitott akkor sztem kar eroltetni.

csodalámpás 2013.04.12. 14:16:09

@sargabicikli: "hogy No-ban az első naptől kezdve perkekt némettel szabad csak létezni"

Ekkora ba....got!!!

Igényes 2013.04.12. 14:16:22

@tildy:): Azok akkor sem akarnak, ha magyarul beszélsz. Vidéki önkormányzat, ügyfélfogadási idő 11-től délután 3-ig. Ha nem mégy oda fél 9-re (!!!) sorszámot kórincsálni, már nem fogsz bejutni. És nagyon meg voltak sértődve, amikor előszedtem a nagyfőnököt, hogy ezt most hogy.

csodalámpás 2013.04.12. 14:17:23

@sargabicikli: "hogy No-ban az első naptől kezdve perkekt némettel szabad csak létezni"

Ekkora marhasagot!!!

Yasmin5 2013.04.12. 14:17:34

Akár kamu a poszt akár nem, a határátkelőnek nem kellett volna ezt kiraknia. Túl primitiv, nem tartalmaz lényegi információt ráadásul nagyon rosszindulatú. Mi értelme volt ennek? Ha nő a kommentek száma azzal jár valami haszon? Nem vagyok otthon a "blog világában", tényleg nem tudom. Ha valaki egy igen népszerű oldal szerkesztője annak nagy a felelőssége abban, hogy milyen reakciókat vált ki az emberekből. Ezzel a mai cikkel én hatalmasat csalódtam a Határátkelőben. Úgy gondolom, mások is hasonlóan éreznek.
Szeretnék kapni egy magyarázatot a bloggazdától, hogy szerinte ez a mai poszt mitől vált olyanná, hogy ki lehessen rakni a nyilvánosság elé? Mi az, ami megfogott benne? Mi volt egyáltalán a motivációd?

ntracer · http://ujnemzedek.blog.hu 2013.04.12. 14:17:52

Jajj neem hataratkeloblog... Már azt hittem, hogy valódi, de itt mindig kamu baromságokat írnak. xD Még egy ilyen és lehet előveszlek titeket egy blogbejegyzés erejéig. Ami nem megy nem kell erőltetni. Ha nem tudtok miről írni, akkor nem kell hazugságokat kitalálni.

Sanyi9 2013.04.12. 14:18:10

En is itt elek Nemetorszagban mar 3.5 eve, az ordibalo orvosok es a naci nagymamak kozott. Amit a poszt szerzoje leir, az szorol szora igaz.

Amugy, kedves Zsofi, ha a ferjed nem er ra, de vagysz egy ferfira, szoljal nyugodtan, megereszthetjuk. Ne szegyeld magad, ezek normalis emberi igenyek, szexre mindenkinek szuksege van. Meglatod, ha megkapod tolem, amit a ferjedtol nem, akkor maskepp latod majd a vilagot.

Bobby86 2013.04.12. 14:18:42

@xlngx: Hozzaallas kerdese, itt is, ott is. De itt legalabb nem vonnak le 40%-ot a bruttodbol es megis rengeteg dolog annyi, vagy kevesebb, mint odaat. Ja, es 3szor annyit keresel...

Igényes 2013.04.12. 14:19:12

@Yasmin5: Gondolom be akarták mutatni, hogy ha azzal találkozol hogy a németek utálnak, akkor valamelyik honfitársunk már megdolgozott érte. :)

andaluzkutya 2013.04.12. 14:19:27

@Igényes: Nem azt mondtam, hogy szótárból magoljon, hanem hogy beszéljen, beszélgessen, hallgasson másokat, és nézze meg a szótárban, mit jelent a sokat hallott szó. Vagy ha valamit gyakran akar mondani, és nem ismeri a hozzá tartozó szót, akkor keresse meg szótárból (vagy írja körül és kérdezze meg, hogy mondják) és jegyezze meg.

bpetya75 2013.04.12. 14:20:16

@Sanyi9:

Hogy Te milyen egy önzetlen, segítőkész, gáláns őőőőő Úr(?) vagy! ;-D

Cinkes 2013.04.12. 14:20:45

Hát várjál, azért a bajorokat ne kevered a többi némettel. A svábok pl már rögtön érezhetően más népség.

Igényes 2013.04.12. 14:21:34

@andaluzkutya: Akkor én olvastam félre, elnézést. :)

@bpetya75: Űr. Inkább.

xlngx 2013.04.12. 14:21:48

@Bobby86: En nem mondtam hogy megelni nem eri meg ott jobban mint Nemetben, de azert ott tobb a kezdeti nehezseg mint pl Nemetben, lasd lakaskereses.

bpetya75 2013.04.12. 14:23:31

@Igényes:

Csak nem komolyan vetted, amit írt? ;-)

Igényes 2013.04.12. 14:23:42

@Bobby86: Elég gazdag az még mindig.

Sanyi9 2013.04.12. 14:23:53

@bpetya75: "Az úttörő ahol tud, segít és önként szolgálja a közösséget."

mokkaczuka 2013.04.12. 14:23:59

@turif: Ezt megtalálod Izraelben is. "Ánáhnu beJiszráél, medábrim ivrit". Pedig mindenki beszél angolul.

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 14:24:06

Mondjuk tanulságos, hogy egyre kevésbé érdemes olvasni ezt a blogot. Igen, a postr-es időben minden jobb volt.. de leginkább a posztok minősége.

csodalámpás 2013.04.12. 14:24:26

En 20 eve elek itt Nemetorszagban, de meg nem talakoztam "ordibalo orvosokka es a naci nagymamakkal", igaz en eszakon vagyok, de vannak ismeroseim bayerben es meg ok sem meseltek ehhez hasonlot.
Ha az orvos meg nem felel meg, lehet masikhoz menni, aki nem ordibal :)

Igényes 2013.04.12. 14:25:19

@bpetya75: De. Sajnos túl sok emberrel találkozom, akik komolyan gondolják a zsigeri rosszindulatot, és a másik játékból megalázását. Azt mondod, csak viccelt? Megnyugodtam. :)

bpetya75 2013.04.12. 14:25:52

@Sanyi9:

Ja! Hogy benned még mindig működnek ezek a régi reflexek! Bár várjunk csak, Te csikó vagy. Szerintem nem is voltál már úttörő. Igazam van, vagy igen?

Nazgulking 2013.04.12. 14:26:15

@tableno: Nem érted. A földet kell felszabadítani,nem azt aki ott van! Így semmisé tehetjük a szláv-német ellenségeink magyar felemésztő asszimilációját.

Igényes 2013.04.12. 14:27:12

@turif: Mégsem várhatod el egy irodistától hogy azt mondja neked, a senkiházi bevándorlónak, hogy ő a hülye, mert nem tanult meg angolul. Különben kérni kellett volna a cégtől egy tolmácsot.

bpetya75 2013.04.12. 14:27:34

@Igényes:

Ő az egyik iróniamester a blogon.

Hol találkozol olyan sok zsigeri rosszindulattal?

tableno 2013.04.12. 14:29:19

@Nazgulking: OK, így már világos. Csak trollkodni jöttél ide! :)

sargabicikli 2013.04.12. 14:29:33

per@Püspök utcai gombaszedő:

a facebook-on Határ átkelő egyik írására reagáltam privát emailben....
ő meg írt nekem tegnap egy emailt, hogy ki fogja ide tenni...
mivel, minden szavamért vállalom a felelősséget és létező személy vagyok, mondtam hogy oké....
de korábban nem tudtam, hogy ez az oldal létezik...
pedig szerintem tök jó oldal, mert nagy segítség azoknak, akik azon gondolkoznak, hogy külföldön éljenek...
az az egy dolog lepett meg, hogy ennyi rosszindulatú kommentre nem számítottam (azokat most nem számolom, akik fel se fogták, hogy miről írtam...)
bár sok magyar van, akik úgy gondolkodnak, mint itt a kommentelők nagy többsége...szóval igazából nem kéne meglepődnöm

Smacska 2013.04.12. 14:29:47

Szerintem magyarul sem ártana megtanulni...

Igényes 2013.04.12. 14:30:16

@bpetya75: Mostanában csupa olyan helyen, ahol én fizetek (magyarok). Mindenki úgy gondolja, hogy majd ő jól megmutatja. Csodálkozom is. Valahogy olyan életszerűtlen.

SeggMajom 2013.04.12. 14:30:19

USA-ba kell menni. Ott megkérdezik tőled a boltban, hogy "How are you". Lehet, hogy nem érdekli, mégis megkérdezi, és ez szerintem tök jó gesztus.

Szelid sunmalac 2013.04.12. 14:30:41

Szegyellem magam, mert nagyon rossz korokben mozogtam, pedig huzamosabb ideig dolgoztam Munchenben, Frankfurtban, Hamburgban es tanultam Monchengladbachban. De engem nem izultalt senki, nem talalkoztam nacikkal, sot, azok a szemetek (szerintem direkt!) mindig nagyon kedvesek es baratsagosak voltak. Meg a WC-s neni is! Pedig bizony maszkaltam a frankfurti aluljarokban hajnalban ahol arra kellett figyelni melyik fetrengo drogosban botlom meg, vagy kinek a tujebe lepek, a Reeperbahnon es kornyeken Hamburgban, aztan megse tortent semmi ilyen. Bizonyara kifogtam es nem a valos nemeteket ismertem meg, csak valami szubkulturat. Lehet vinnem kellett volna valami strasszos nyakorvet.

Sanyi9 2013.04.12. 14:32:36

@bpetya75: Nem voltam uttoro, 85-os szuletesu vagyok. Romaniaban a 4-7 eves korosztaly voltak a nemzet solyomjai (Soimii Patriei), de en azt hiszem arrol is lemaradtam (mar nem emlekszem). Viszont a netten tobb helyen olvastam ezt az uttoros dolgot es most dokumentalodom a wikipedian (hu.wikipedia.org/wiki/%C3%9Att%C3%B6r%C5%91mozgalom) :D.

DieNanny CH 2013.04.12. 14:33:07

@tiffan:
Attól, hogy valaki magyar, még lehet zsidó - csak hogy ne keverjük a szezont a fazonnal...

Igényes 2013.04.12. 14:33:22

@sargabicikli: Nagyon kevés rosszindulatú kommentet kaptál, csak szólok. :) A világban (itt is, a németeknél is) vannak szabályok, amiket fel kell ismerni, és el kell fogadni, ha ott akarsz élni.
Ha neked az a privát passziód, hogy szembemégy az autópályával, akkor ne csodálkozz, ha bekerülsz a hírekbe.

Nazgulking 2013.04.12. 14:33:37

@tableno: Nem trollkodom,megmondom a tutit:)

andaluzkutya 2013.04.12. 14:33:43

@bpetya75: Itt rám gondoltál? :)
Amit @Igényes: -nek írtam a nyelvi jártasság fejlsztésének lehetőségeiről, azt teljesen komolyan gondoltam. Vagy nem:)

bpetya75 2013.04.12. 14:34:13

@sargabicikli:

Direkt nem reagáltam a posztra, mert nem volt mit. De hogy itt vagy, kérdeznék tőled. Tényleg ennyire negatívak a tapasztalataid, vagy csak a rosszakat írtad le HÁ-nak?

Engem nagyon tud irritálni, amikor valaki csak a rosszat írja le Magyarországról, mivel itt élek, és zavar az egyoldalúság. Aki él(t) Németországban, és jól érzi/érezte ott magát, az hasonlóképpen lehet a történeteddel.

zachary 2013.04.12. 14:34:41

Ej ej. Nem tudsz németül, nem dolgozol, lógsz a sozialversicherungon és még a németek a gonosak?Kisszivem, elôbb tanulj meg nèmetül. Érdekes módon nekem semmi bajom itt, az asszonynak szintén, mindketten megbecsült tagjai vagyunk a tárdadalomnak. Az arabokat viszont én is baromira utálom. Szerintem az összes félholdas hulladékot le kéne lôni. Olyan frankó helyet varázsolhatnánk a közel keletbôl, hogy csak úgy na. Lerne erst Deutsch, finde einen Job und sag nichts schlimmes über die Leute die dich erhalten.Und noch ein Info: mein Kumpel hat es gerade elrzählt, dass wenn eine Frau mit Ungarischer Akzent Deutsch spricht, das ist echt sexy...De ezt te nem tudod. A hozzád hasonlók meg orbán viktor miatt kell égjen a pofám mindig. Ha te annyira szarul èrzed itt magad, akkor ne itt vinnyogj, hanem menj vissza magyarországra. Immigrant scum, te white trash.

labirintus1 2013.04.12. 14:35:34

@Kraxelhuber: Szerintem, nem érdekli őket és nem is értik.

Én az ismerőseim körében azt tapasztaltam, hogy nem igazán tudják, hogy Kelet-Európában élnek még német származású emberek.

A II. vh után millió számra költöztek a keleti területekről németek a mai Németo. területére és a vasfüggöny miatt szinte semmi kapcsolat nem maradt a Kelet-Európában maradókkal. Legközelebb a volgai németek, meg az erdélyi szászok beköltözésekor érte el a köznép ingerküszöbét, hogy vannak németek Németo-n kívül. Bár a volgai németek betelepülése nem egyértelműen sikersztori.

Német ismerőseim teljesen ledöbbentek, hogy pl. Pécs környékén élnek olyan emberek, akik anyanyelvként beszélik a németet. Nekem úgy tűnt, hogy bennük semmiféle közösségi érzés nincs a "határontúli németekkel".

Szóval szerintem, teljesen semlegesen fognak kezelni, viszont ha konfliktus van, akkor azonnal a kelet-európaiságot fogják előrántani.

sargabicikli 2013.04.12. 14:35:39

Az én címem egyébként az volt, hogy a saját történetem, de ezt nyílván nem adhatta Határ átkelő címnek, mert itt mindenki a saját sztoriját írja le.

Nazgulking 2013.04.12. 14:35:43

@DieNanny: Na na na. Szerinted az őszibarack lehet egyszerre körte is?

andaluzkutya 2013.04.12. 14:35:44

@sargabicikli: Azt megkérdezhetem, hogy hogy derül ki a nagymamákról hogy nácik? Tényleg érdekel:)

maydayray 2013.04.12. 14:36:51

8 éve élünk két kisgyerekkel Németországban, de fogalmam sincs a levélíró miről beszél. pedig mi is járunk orvoshoz, játszótérre, mindenhová. OK, mi tudunk németül, bár nálunk is hallatszik,hogy nem az anyanyelvünk, de max az akcentuson, nem máson. pár faszkalap kutyasétáltató nyugdíjastól eltekintve, akik nem akarják a blökiket pórázra tenni, soha semmi gond nem volt.

kovacs55 2013.04.12. 14:37:02

@Eliza1:
angolul beszelsz, a ruhad meg arrol beszel hogy turista vagy (nem ottlako, tanulo, dolgozo) ...talan ezert is elnezöbbek.....

váj mí 2013.04.12. 14:37:24

Atyagatya, ez a csaj magyarul sem tud. Fogalmazni biztos nem.
Hát kicsivirágszál, költözz haza a fenébe, de komolyan.
Érdekes, én anno mindent angolul intéztem a hivatalokban, igaz, nem Bajorország, hanem a szomszédos tartomány BW, svábok. Mna, ők pedig nem az a bratyizós fajta, a bajorok hozzájuk képest maga a multikulti paradicsom.
Esetleg meg kellene tanulni németül olyan szinten, amilyenen már nemcsak a danke-bitte megy az önkiszolgáló pénztáránál.

Szelid sunmalac 2013.04.12. 14:37:50

@Igényes: Pont ezt akartam irni neki en is! Mindenki mas hulye. Hulyek a nemetek, hulyek a magyarok, akik nem ertenek azzal, hogy minden nemet hulye, de juszt is neki van igaza. Inkabb talal valakit, aki osztja a velemenyet, mert az kenyelmesebb, mint valtoztatni a hozzaallasan.

@sargabicikli: Egyebkent kedves posztolo, erdekelne a ferjed velemenye is. Gondolom meseltel neki az attrociatasokrol. Tett valamit? Adott tanacsot? Osztja a velemenyed? Leszarja?

bpetya75 2013.04.12. 14:37:59

@Sanyi9:

Sejtettem én, hogy fiatalabb vagy nálam, de hogy egy tízessel! Pofátlanság ;-)

@andaluzkutya:

Dehogy is! Sanyi ajánlatára reagáltam, amire @Igényes: úgy válaszolt, mintha Sanyi komolyan egyetértene a posztolóval.

Nem mernélek lekomolytalanozni egy olyan képpel a kezedben ;-D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 14:38:00

@sargabicikli: "abban a hamis illúzióban éltem, hogy az angollal elboldogulok majd, a gyerek a legfontosabb....hát igen, ebben is tévedtem..."
De komolyan ezt hogy gondolod? Ha tenyleg be akarsz illeszkedni, illik megtanulni helyiul. Nekunk anno Svedorszag volt a cel, a nyelvkonyvet mar meg is vettuk ( vegul valtozott az uticel).

Ha angolul el tudsz boldogulni, az jo dolog, de elvarni nem kene ott ahol nem az az anyanyelv.

sargabicikli 2013.04.12. 14:38:13

@zachary: te miről beszélsz? ki van szociális segélyen??? talán te? (mindenki magából indul ki...) tisztítsd ki a fejed és add meg a tiszteletet, pláne ha tiszteletet kaptál.
Vagy erről még nem hallottál?

2013.04.12. 14:38:42

@sargabicikli: mar csak azt szeretnem tudni, hogy hol lehet piros lakknyakorvet venni kovecskekkel kirakva? Labrador meretre

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 14:39:10

@DieNanny: áááá, ez mind sziget, mert még Izlandon, Grönlandon, Krétán, Szicílián, Máltán, Cipruson stb. És akkor még furább, hogy miért Magyarországon... hangrendileg nem tűnik igazoltnak, mert az összes többi "-ország" után -ban a rag.

Szelid sunmalac 2013.04.12. 14:40:10

@zachary: Egyetlen dologgal nem ertek egyet. Szerintem a magyar akcentus az egyik legocsmanyabb a vilagon. Annyira csunya, hogy mar messzirol, barhol a vilagon fel lehet ismerni.
Hidd el, van viszonyitasi alapom, mert napi szinten beszelek szinte minden nacioval egesz Europabol, Azsiabol es Afrikabol.

james80 (törölt) 2013.04.12. 14:40:21

A poszt címét nem igazán értem! Ha öt év alatt csak ilyen "hatalmas" problémái voltak , azt kell mondjam elég toleráns ország.

sargabicikli 2013.04.12. 14:40:30

a német tudásommal kapcsolatban korábban már írtam, leírom újra gyengébbek kedéért 100 %-os lett a 6 hónapos integrációs kurzus után a vizsgám és megkaptam a Goethe Institute-tól a B1-es papírt, B2 jelenleg folyamatban...
de egy gyerek nevelése sokkal fontosabb és (nehezebb is egyébként) mint bármiből levizsgázni...

orange85 2013.04.12. 14:40:35

@andaluzkutya: hogy?a bajusz megvan csak fazonra van nyírva :-)

sargabicikli 2013.04.12. 14:41:40

@charlieharper: most már bárhol, 8 éve még külön rendelni kellett

tableno 2013.04.12. 14:41:57

@sargabicikli: Én mindenesetre bocsánatot kérek tőled, hogy azt hittem, kamu a posztod, de mentségemre szolgáljon hogy már otthon sem gyakran álltam szóba ílyen színvonalú emberkékkel... :))

Bobby86 2013.04.12. 14:42:33

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Ja, az elsö szo utan levagod, hogy a nemetül beszelö magyar. Vegülis nem baj, lehet eszrevehetetlenne csiszolni.

zachary 2013.04.12. 14:42:55

Te egy ilyen plázacica lehetsz, kb -50 val és hozzá passzoló önérzettel, mert anno jó volt a s...ged. De ez már a férjed baja szerencsére, nem a miénk. Határátkelônek meg nem kéne ilyet iderakni..

váj mí 2013.04.12. 14:43:01

@sargabicikli: Te, akkor majd vágd jól a pofájukba a B1-es papírodat a Goethe Institute-tól. De szerintem jobban járnál, ha megtanulnád a bajor akcentust. Csak úgy mondom ...

sargabicikli 2013.04.12. 14:43:01

@tableno: a megnyilatkozásod irányoba a saját szintedet jelöli, nem az enyémet

SilentDreams 2013.04.12. 14:43:08

@sargabicikli: Szia,

kutyulimutyuli jól van?`Es ö mit szól a német kutyákhoz? Engeded, hogy velük ismerkedjen?

A posztban csak negatív dolgokat említettél. Történt pozitív is, ami nyomot hagyott benned? Ja, és szerintem nyelvet tanulni, annak az országét, ahol élsz meg pláne (!), mindig fontos (akár szülés után is), de olvastam, hogy azóta már tanultál németül és milyen jó lett a vizsgád. Talán így, megértve a nyelvet, be tudsz majd illeszkedni, ha ez a célod....

Amarante 2013.04.12. 14:43:25

az az egy dolog lepett meg, hogy ennyi rosszindulatú kommentre nem számítottam (azokat most nem számolom, akik fel se fogták, hogy miről írtam...)

Tudod:ha a kacsa nem tu uszni,nem a viz a hulye :D mi felfogtuk valahogy a mondokad ertelmet csak te meg most sem erted mirol ir ez a sok-sok rosszindulatu kommentelo.....es az iras stilusarol meg nem is beszeltem.Esztetikailag bantani embereket nagyon unfair :D

andaluzkutya 2013.04.12. 14:44:28

@bpetya75: akkor jó, csak arra a kommentre reagáltál, ami nekem szólt, innen a félreértés:)
Amúgy gondolkodtam egy poszton, hogy miért kellett elmennem Mo.-ról, amit a képeddel terveztem illusztrálni:)

Igényes 2013.04.12. 14:44:41

@Bobby86: Miért vágnád le? Rólam sem nagyon vágja le senki, csak ha elakadok valamivel, pedig vagy 10 éve nem használtam. Ha le lehet vágni, az annyit jelent, hogy nem tanultad meg rendesen.

bpetya75 2013.04.12. 14:45:05

@sargabicikli:

Ugyan már! Semmi nincs, ahol ennyire gyors visszajelzést kaphat az ember, hogy jól végzi-e a dolgát. Csak arra kell képesnek lenni, hogy belásd, ha rossz úton jársz. ;-)

DieNanny CH 2013.04.12. 14:45:14

@sargabicikli:
Ne haragudj, ha ezen azért megakadt a szemem:
"(entschuldigung, spreche ich kein Deutsch "
100%-os volt a vizsgád, de az alap szórend: főnév, ige stb. Tehát:
"entschuldigung, ICH <-> spreche kein Deutsch" Csak egy apróság.
Amúgy, ha nem sokat forgolódtál emberek között, az is segít, ha sokat olvasol. Nem kell rögtön a Gyűrűk urával kezdened németül, a Benjamin Blümchen is megteszi. Vagy Pippi Langstrumpf.

sargabicikli 2013.04.12. 14:45:14

a sok okos embertől most elbúcsúzom! örökre

(egyébként nem mondtam, hogy nem szeretnék németül megtanulni, de amíg otthon voltam egy újszülöttel 3 éves koráig, addig az angolt akartam használni)

ennyit mondtam

aki érteni akarja, az érti, hogy mit írtam le, aki nem tudja megérteni, nem fogja....

strucc007 2013.04.12. 14:46:00

Kedves Cikkiro, nem tudom, hogy te Nemetorszagban mivel foglalkozol, de en azert nem hagynam magam. Tortenetesen en is nemet nyelvteruleten elek, es en szinte egyaltalan nem beszelem a nyelvet, altalaban angolul kommunikalok, amivel eddig nem is volt problemam. De ha tortenetesen nem akarnanak kiszolgalni, ugy elkuldenem a qrva anyjaba azt, aki ezt tenne velem, hogy csak na (es tudatnam vele, hogy sokkal tobb adot fizetek be az allamkasszaba, mint amit valoszinuleg o, ugyhogy kuss, szolgalj ki, bytch). Raadasul azonnal fel is nyomnam ot diszkriminacio cimszoval a helyi hatosagoknak.

zachary 2013.04.12. 14:46:18

Kisszivem 3 után a minimum a B2....az inetgrationskurs meg egy nulla, az az arabok kamuzónája nem tûnt fel, hogy te vagy az egyetlen fehér? Az én foglalkozásom meg itt van a blogon, keres csak rá...:)

sargabicikli 2013.04.12. 14:47:01

@strucc007:
aranyos vagy, köszi

én szimplán csak a gyereknek akartam, hogy ne az angolt tanulja meg először

de most már tényleg mennem kell

tarackos 2013.04.12. 14:47:16

Én voltam jó párszor bajor földön de nem tapasztaltam hasonlókat. Persze ki lehet fogni rossz környéket, hülyék mindenhol vannak.

labirintus1 2013.04.12. 14:47:18

Szerintem, ebből a posztból max. az derül ki, hogy az írjóa alulról sem súrolja a középosztályt.

Különben tisztában lenne olyan fogalmakkal pl. hogy mi az a náci. A szőke gyerek láttán pattogó néni, legfeljebb xenofób, azaz idegengyűlölő lehet, de náci nem.

Emellett az sem a felsőközéposztályra utal, hogy muszlim szomszédai vannak. A csúcs meg a strasszos kutyanyakörv, mint valami szupermenő dolog, ami a gondoskodást jelzi.

Ahhoz, hogy valaki be tudjon illeszkedni valahová, kell valamiféle nyitottság és az sem árt, ha az ember normális körülmények közé érkezik. Ebben a történetben úgy tűnik mindkettővel gond van.

turif 2013.04.12. 14:47:18

@Igényes: Nem azzal van baj, hogy nem tanult meg angolul, hanem azzal, hogy elvileg egy EU ország hivatalában éppen hogy csak fel nem négyelnek azért, mert angolt használsz :)
Elég modortalan 50-60-as éveiben járó szakállas fickó volt.

Bobby86 2013.04.12. 14:47:23

@xlngx: Az biztos. egyetertek. Lakaskereses az horror itt.

Anno, mikor 2006-ban kiköltöztünk Nemetorszagba es mikor bejelentkeztünk a Landratsamtban, a buzifejü ügyintezö azt mondja nekünk, minek jöttünk ide, elvesszük a munkat a ruszkiktol meg a törököktöl... Banom, hogy nem vertük pofan a fröcsögö szaju paragrafusait nyomo barom svabot. Jo, mondjuk hozza kell tenni, hogy kis nyomorult varos volt...

bpetya75 2013.04.12. 14:47:24

@andaluzkutya:

Hozzájárulás megtagadva!!!

Esetleg, ha mattfekete téglalapot varázsolsz a szépséges szemeim elé :-D

Yasmin5 2013.04.12. 14:47:27

@sargabicikli: Oké. Akkor megpróbálok neked elmagyarázni pár dologot, esetleg elgondolkozol rajta. A kommentelők - nagyobb részt - nem rosszindulatból irják, amit irnak, hanem Te váltottál ki ilyen reakciót belőlük. Pontosabban az amit irtál, és ahogy irtad. Tudod, mindenki kivált valamiféle reakciót a környezetéből. Úgy néz ki te csupa gyűlölettel és rasszizmussal találkozol mindenhol, legyen az kávézó, rendelő, szomszéd, akármi. Nagyon valószinű, hogy ennek oka van. Azt is valószinűnek tartom, hogy félreértesz szituációkat, magadra veszel olyan dolgokat, amik nem is neked szólnak. Én a te szavaidban, gondolatmenetedben éreztem a gyűlöletet és a rasszizmust. Szerintem azt kapod vissza, amit adsz!

2013.04.12. 14:47:33

@sargabicikli: ki valasztotta a nyakorvet?

Daniel M. 2013.04.12. 14:47:38

A poszt írójának fő támogatója : a Gyere Haza Alapítvány :D

Az egészből egy szó sem igaz, nehogy valaki felüljön neki.
Én amikor először jártam Németországban, simán odajöttek hozzám nem helybéli németek, hogy legyek szíves segíteni, hogy hol találja ezt, vagy azt az utcát, aztán amikor mondtam, hogy külföldi vagyok, és sajnos nem tudok segíteni, akkor volt nagy csodálkozás.

NA YA! 2013.04.12. 14:48:19

@poszt: "Botrányosnál botrányosabb inzultusok.......Ahogy toltam a babakocsit, valahogy minket mindig megtaláltak náci nagymamák, akik elkezdtek gügyögni a gyerekhez. (Hozzáteszem a gyereknek kék szeme és szőke haja van a mai napig.)"

Hát ilyenek ezek a "náci" nagymamák, gügyögnek a mocskok! Ragassz a gyereknek hitler bajszot, majd vigyázzba állva várják tőle a napi parancsot!;)

Igényes 2013.04.12. 14:49:11

@sargabicikli: Addig neveld, amíg nem azzal jön haza, hogy az anyu milyen buta, még másokkal beszélni sem tud. Mert az fájni fog. Igaz, van addig még 5-6 év, de a sűrű elfoglaltságod közepette... tényleg, mi lenne, ha dolgoznál is a gyereknevelés mellett, mint az emberek többsége?

Szelid sunmalac 2013.04.12. 14:49:52

@sargabicikli: Remenytelen vagy!

@DieNanny: Vagy a Hagen von Tronje-t onemetul

high up! 2013.04.12. 14:50:24

Hazug, LÚZER, antiszemita és bunkó posztoló, csomagold a pereputtyodat és húzzál vissza a te élhető, szerethető és jovőképet adó Magyarországodra. Ha még egy jó pszichiátered is lesz, aki tudja kezelni az idegi rángatózásaidat, akkor végleg boldog életre találsz. Eljársz majd Turul szobor avatásra, meg sávos zászló tartásra és ezzel már non plus ultra a boldogságod.
A németek ja bocs a: nácik meg rohadjanak meg a sikertelen és mindenkit gyülölő társadalmukkal.

Igényes 2013.04.12. 14:51:09

@turif: Magyarország is EU ország, aztán próbálj meg angolul elintézni valamit. Romániában vagy Albániában lehet hogy könnyebben menne.

SilentDreams 2013.04.12. 14:51:49

@DieNanny:

"Ne haragudj, ha ezen azért megakadt a szemem:
"(entschuldigung, spreche ich kein Deutsch "
100%-os volt a vizsgád, de az alap szórend: főnév, ige stb. Tehát: "entschuldigung, ICH <-> spreche kein Deutsch" Csak egy apróság."

De lehet, hogy kérdezte, csak lemaradt a kérdöjel a végéröl..

Sorry... :)

Amarante 2013.04.12. 14:51:55

@NA YA!: na ezen konnyesre rohogtem magam:):):):)!!!!

DieNanny CH 2013.04.12. 14:52:46

@Sanyi9:
Micsoda hímsoviniszta vagy! Ha egy nő panaszkodik, csak azért lehet, mert nem kielégítő a szexuális élete?!?!?!

Sanyi9 2013.04.12. 14:55:46

@DieNanny: Egy skalan 0-tol 100-ig mennyire gondolod komolyan amit irtal? (hogy tudjam mit/hogy valaszoljak)

Igényes 2013.04.12. 14:56:06

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Tényleg az. Kicsit sajnálom, kiment a jóvilágba, aztán sehogy nem érti, hogy miért nem hajlandóak a németek körbeünnepelni, mert ő gyereket szült. Ilyenkor van olyan érzésem, hogy a fehér ember felett eljárt az idő, és lehet át kellene adni a helyet a törekvőbb és élelmesebb rasszoknak, akik még képesek felfogni azt, hogy az életszínvonalért tenni is kell valamit...

bpetya75 2013.04.12. 14:57:04

@DieNanny:

Real axe! Ironizált, és direkt nem használ szmájlikat. Gondolom a sportérték miatt ;-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.12. 14:58:04

@zachary: ez elég konkrét lett :)

Svédországban is hasonló baja szokott lenni a nagyérdemű magyarságnak. Aztán kiderül, hogy én lassan 2 év után jobban beszélek svédül mint sokan, akik itt vannak 10 éve (és többet is dolgoztam).
Érdekes nekem tetszik itt és szeretnek a svéd kollégák, soh, sehol nem tapasztaltam azt, hogy csak egy invandrare lennék.

Aki meg idejön, nézi a magyar TV-t, hallgatja a magyar rádiót és olvassa az indexet, majd megállapítja, hogy Svédország szar... no komment :)

Mikor utoljára Németországban jártam, gond nélkül tudtam redbull-vodkát rendelni angolul a bárokban... nem értem hol a gond :D

Igényes 2013.04.12. 14:58:49

@bpetya75: Mondjuk ilyen kijelentés után egy normálisabb nő le sem köpni. Ha viccből teszed, akkor meg pláne nem. Csaxólok. :) (és ez nem olyan szmájli, amitől nem gondolom komolyan a kommentet.)

bpetya75 2013.04.12. 14:58:50

@Sanyi9:

Megtennéd, hogy kíváncsi énméltóságomnak elküldöd a 0-ra, 50-re, 100-ra adott válasz variánsokat?

Szelid sunmalac 2013.04.12. 15:00:10

@SilentDreams: Akkor entweder "Entschudigung, spreche ich kein Deutsch?" oder "Entschuldigung, spreche ich Deutsch?" lenne

Egon Krenz 2013.04.12. 15:00:34

@Yasmin5: Jól sejted. A határátkelőnek haszna van a sok látogatóból mert kattinthatnak a reklámra. De, hogy mitől csalódás a cikk nem értem. Mindenkinek azt kell írnia, hogy:

"bementem a hivatalba mindenki kedves volt, mindenki mosolygott és kérdés nélkül kitalálták mi a bajom illetve közölték, hogy nem is olyan fontos illetékbélyeget fizetni. Ez jobb lenne? " Mert rengeteg poszt erről szól.

SilentDreams 2013.04.12. 15:00:54

@sargabicikli: "de most már tényleg mennem kell"

Sajnálom, elég sok mindent tisztázhattunk volna (pozitív élmények miért hiányoznak, mit szól a férjed a veled történtekhez, ö hogy érzi magát itt, történt-e változás a környzetedben, mióta már tudsz valamennyire németül, stb. stb..... érdekes lett volna).

Még ha a posztból sajnos egy erös elöítéletes mellékízt is kiérzek :(

DieNanny CH 2013.04.12. 15:00:55

@Nazgulking:
A "magyar" egy népcsoport (általánosságban). A "zsidó" egy vallás. Tehát a magyar lehet keresztény, mohamedán - ismerek is egy magyar mohamedán családot -, és zsidó is. Hogy a kérdésednél maradjak: az alma lehet Gold, Jonatán, ésatöbbi...

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.04.12. 15:01:31

Nincs több 22 évesnél a kiscsaj. Gyerek ész, gyerek életvitel. A gyerek (mármint, hogy neki van) ne tévesszen meg senkit, bárki tud szülni, független a tapasztalati és agyi szinttől. Mégis; engem jobban karcol az az itt fellelhető ostoba, hazugsággal vádoló, bárdolatlan hozzáállás, azonnali frontvélemény. Nagyon nem kellemes. Ez elvben egy színvonalasabb hely. Figyeljünk erre, kérek mindenkit.

(Ez a karaktermegkötés meg mi a tök?!)

Szelid sunmalac 2013.04.12. 15:01:41

@Kovermadar: A gond ott van, hogy Red Bullt iszol vodkaval! Pfej!

váj mí 2013.04.12. 15:02:02

@Kovermadar: Hát az, hogy nem tartanak unicumot csak jägert.

blah 2013.04.12. 15:02:48

bár még nem éltem Németországban de több kevesebb időt már sokszor eltöltöttem különböző helyeken munkából kifolyólag és eddig nem találkoztam olyan némettel aki bunkó lett volna velem... tudom, hogy ez azért kicsit más szitu de az itthoni viszonyokhoz képest mégis csak felüdítő

DieNanny CH 2013.04.12. 15:02:51

@Sanyi9:
És te mennyire komolyan? Mert az én válaszom megegyezik vele!
Oké, ha poén volt, akkor 1:0 neked!

csodalámpás 2013.04.12. 15:03:33

Mar a poszt cime sem stimmel, perszo mostanaban mindenki Magyarorszag ellen van dul a haboru.
Par munkatarsam meg erdeklodik mi a fene folyik Magyarorszagon

Pumpui 2013.04.12. 15:03:45

A levél fake level 9000

Szelid sunmalac 2013.04.12. 15:04:03

@Kellemes Zérókomponista: Ostoba es bardolatlan? No de kerem! Azonnali frontvelemeny? Nos, igen! Ez egy blog. Ahova azert irnak, hogy megismerjek masok (a hosszabb diskurzusokra lehetoseg nem leven) azonnali es frontvelemenyet, mig masok azetr jonnek ide, hogy a posztokrol azonnali es frontvelemenyt alkossanak. Ez a WEB2 mar csak ilyen!

SilentDreams 2013.04.12. 15:04:07

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Igen, pont erre céloztam, de biztosan nem kérdezni akarta, csak vicc volt.... :)

Igényes 2013.04.12. 15:04:32

@Kellemes Zérókomponista: Akkor különösen problémás. Huszonéves korban még könnyen tanulsz meg bármit. Olyan későharmincasnak saccoltam, aki kint tengődik apu bugylijából, amíg az le nem lép a titkárnővel.
De 22 évesen még most kellene élnie meg majd dolgoznia. Süketnémán azt ott nagyon nehéz lesz, mert legfeljebb csirkebontónak mehet el.

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 15:04:41

@sargabicikli: és miért kellett angolul beszélned a gyerekkel? és miért nem tudtál közben németül tanulni? emiatt nem kellett volna az otthoniakkal is németül beszélned. ez így csak kifogásnak tűnik.

csodalámpás 2013.04.12. 15:05:17

@váj mí: tevedes, az E-Centerben 13,99-ert van Unicum

tanato 2013.04.12. 15:05:40

@Egon Krenz: Nagyon jól "politizál" Határátkelő,látta hogy milyen postokra reagáltak csak 100 alatti kommentekben,és azonnal tudott változtatni,ráérzett hogy ez a cikk aztán generál majd kommentet bőven.Szerencsére a cikkíró is felbukkant egy rövid félórára,mert az elején tényleg kamuszagú volt a cikk.

Sanyi9 2013.04.12. 15:06:05

@bpetya75: Hmmm.

A 100 a komoly velemeny, ha nanny azt komolyan gondolta, akkor megkerdeztem volna, hogy miert gondolja, hogy ez csak nokre igaz (en ezt nem irtam) es elmondtam volna, hogy a sajat tapasztalataim nagyon tavol esnek a posztoloietol, ezert eleg nehez szamomra ezt az irast komolyan venni, ezert kezdtem el viccelodni.

A 0 azt jelenti, hogy vette a dolgot es o is humorizal es akkor valoszinuleg felsoroltam volna meg egy par ilyen himsoviniszta dolgot amelyek felelosek lehetnek akkor, ha egy no panaszkodik.

Az 50, az olyan fel-komoly, es mivel a humorral nem lehet viccelodni, egyszeruen megsertodnek es nem valaszolnak ra... :D

DieNanny CH 2013.04.12. 15:06:34

@szerengeti:
Jé, ez tényleg mind sziget... Akkor nekünk tudat alatt bennünk van, hogy elszigeteltek vagyunk?! Vagy Atlantiszról származunk... :-)

bpetya75 2013.04.12. 15:06:36

@Igényes:

Én pozitívan elfogult vagyok a sráccal. Nekem bejön a stílusa. Azt mondjuk osztom, hogy nem volt egy nyerő csajozós duma, de nem is annak szánta ;-)

Sanyi9 2013.04.12. 15:07:06

@DieNanny: igeeeen, 1:0 ide a felidoben, hazai palyan, biztos 3 pont. :D

Sanyi9 2013.04.12. 15:08:49

@Igényes: Az segit, ha azt mondom, hogy nagyon-nagyon sajnalom?

tableno 2013.04.12. 15:09:04

@DieNanny: nem is, a Szíriuszról!

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 15:09:35

@DieNanny: na, a szigetek között is felfedeztem egy kivételt :D Japánban. Sőt, Ausztráliában. Áh (legyint) :-)
De olyan még nem jutott közben eszembe, ami nem sziget, és -on a rag.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.12. 15:11:16

@ithakan:

Lemaradtam valamiről?
5 év alatt sem dolgozni nem sikerült, sem megtanulni a nyelvet? Mégis mi a búbánatos tökvirágot csinált 5 éven keresztül? Babázott? Azt mind sikerült csinálni?
Az ilyet én is attrocitálnám a boltban, de nem a nyelvtudása vagy a származása, hanem a semmirekellősége miatt...

Érdes, hód Istenem... :)

Amarante 2013.04.12. 15:11:26

@szerengeti: Izlandon vagy ez mar volt?

Egon Krenz 2013.04.12. 15:11:42

@tanato: Nem tom miért. Én egy pillanatra sem gondoltam, hogy kamu.

kovacs55 2013.04.12. 15:12:37

@turif:
"We are in Germany, we speak German"!

Tök ugyanaz a szitu csak a labancoknal ... Magyarorszagrol autoval vissza fel eszakra (eszaki rendszam). Ausztria, autopalya, kocsi lerobban, automentö jön (autoklub) meg se probalta megjavitani vagy elinditani csak mondta hogy ez katalizator hiba (persze hogy nem az volt) es sokba fog kerulni. Nemetul nem tudok de az angollal elboldogulok, latom neki sem idegen az angol nyelv. Megis a duma hasonlo: ez Ausztria es itt nemetul beszelunk. Azt mondta hogy a szervizbe behuzasert 250 euro keszpenz kell neki (volt mindenfele biztositas meg egyebb bankkartya de az nem erdekelte) raadasul vasarnap volt, csak keszpenz, es mivel ez nem jött össze neki beult az autoba es elhuzott...ez kora delelött törtent de kesö estere behuztak szervizbe....

egoizm999 2013.04.12. 15:12:54

Nácziak ezek még mindíg!

pudliho 2013.04.12. 15:13:18

" Szerintem a magyar akcentus az egyik legocsmanyabb a vilagon. Annyira csunya, hogy mar messzirol, barhol a vilagon fel lehet ismerni. Hidd el, van viszonyitasi alapom, mert napi szinten beszelek szinte minden nacioval egesz Europabol, Azsiabol es Afrikabol.."

lehet csak én érzem ebben az ellentmondást, de ez eléggé kamuzósnak hangzik

váj mí 2013.04.12. 15:14:29

@csodalámpás: Bárokban, te bárokban .. ;)
Különben az egyik regensburgi edekában én is láttam gömbkólát. Olcsóbb volt, mint otthon.

váj mí 2013.04.12. 15:15:40

@Kovermadar: Mert válogatol itten! Bezzeg anno jó volt a kannásbor is, he?

tanato 2013.04.12. 15:15:40

@Egon Krenz: Te győztél,mert az író csak a negatív élményekre fókuszált,ez volt nekem/is/egy kissé gyanús.Jobb lett volna ha a a pozitív élményekről is beszámol.Igaz akkor nem lett volna az irgalmatlan komment folyam.Mondom hogy nagyon jól csinálja Határátkelő a munkáját,nem véletlen hogy lekörözte a többi hasonló oldal látogatottságát.

Igényes 2013.04.12. 15:16:23

@bpetya75: Tulajdonképpen ismerek olyan nőket, akikkel kapcsolatban tetszik, nem tetszik, de kénytelen vagyok aláírni, hogy ez valóban így működik. Abban sem vagyok biztos, hogy ez a kisebbség. Viszont ha ő ezt a szintet lövi be magának, akkor sosem fog azokkal találkozni, akik ezen már túlléptek. Persze lehet hogy nem is akar, mert akkor tisztelnie kellene őket.

De a hímsovinizmus abból szokott következni, hogy valami komoly feldolgozatlan bibi van az illetőnél a saját anyukájával kapcsolatban. Őrajta mégsem verheti le, mert hogy nézne az ki, de majd az összes többi nőn! És most nem anyázok, csak ezek a rideg tények.

tableno 2013.04.12. 15:16:47

@pudliho: ráadásul nem is igaz. A magyar akcentus egyáltalán nem ronda, sokan kifejezetten mondták is, hogy tök jópofán hangzik, mint Lugosi Béla a Drakulában... :)

Alice in Wonderland 888 2013.04.12. 15:16:51

@zachary: Minimum. Teljesen igazad van.
Én pl 6 hónap alatt értem el B2-re kisgyerek mellett, de én imádom a nyelvet...szerintem 3 év (inkább 2) után a C1-C2 a cél, ha maradni akar az ember és itt akar dolgozni, miközben a kicsi iskolába jár!;)
Kérdés az, hogy kinek mi a fontos és mit tesz meg érte.
B2-vel már lehet boldogulni.

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 15:17:11

@Amarante: @tableno: igen, az már volt, fentebb én is írtam Izlandot. Abból indult a témázás, hogy az országragok ilyen érdekesek, általában -ban a rag, kivéve Magyarországon :) Aztán DieNanny írt egy csomó helyet, ahol még -on a rag, mire én írtam, hogy jé, ezek mind szigetek, és még soroltam párat, és érdekes, hogy a szigetek közt ott van Magyarország az -on raggal. Aztán eszembe jutott csomó olyan sziget(ország), aminek -ban a ragja. Úh ez sem lett szabály :)
Lehet, hogy van erre amúgy nyelvtani szabály, de én nem ismerem.

Amarante 2013.04.12. 15:17:26

@szerengeti: Elefantcsontpart-on Na ez biztos nem sziget

csodalámpás 2013.04.12. 15:17:37

@pudliho: csak azert mondja, mert meg nem hallott orosz akcentust, a kinainak meg nemhogy egy normalis "rrr", de "grgr" sincs.

Egon Krenz 2013.04.12. 15:18:18

@tanato: Nagy tömegben az ember birka. Ez tény. :)

Igényes 2013.04.12. 15:19:04

@tableno: Erre majdnem írtam valamit. :)

@Sanyi9: Nem sokat. :)

Eiknarf 2013.04.12. 15:19:10

@Yasmin5: +1000000000

Èn is hatalmasat csalódtam...

DieNanny CH 2013.04.12. 15:19:29

@Kellemes Zérókomponista:
Off
A karaktermegkötést én is most vettem észre. Azt hittem, ez eddig is itt volt, csak nem figyeltem fel rá. Annyira nem rossz...

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 15:20:16

@Amarante: igen, de épp mert nem sziget érdekes lenne, hogy mégis -on, de biztos, hogy ez esetben a -part miatt -on.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2013.04.12. 15:21:18

@sargabicikli: Köszönöm a választ, így már egy kicsit tisztábban látok.

Hát igen, a negatív reakciókra bizony számítani kellett volna, különösképpen mert sejthetted, hogy többé-kevésbé egyedül leszel az élményeiddel.

És ilyenkor az van, mint amikor mindenki téged néz a buszon: ne az legyen az első gondolatod, hogy milyen szép vagy.

Én magam Angliában élek, de számtalan ismerősöm, barátom, rokonom van európaszerte és soha senkitől(!) nem hallottam arról, hogy őt vagy az ő ismerősét bármilyen atrocitás érte volna a nemzetisége miatt.

Amarante 2013.04.12. 15:22:38

@tableno: szerintem is jo a magyar akcentus:):)Engam pl. mindeg skandinavnak neznek.lehet arra is ilyen szep,nagydarab Brunhilldak elnek,mint en :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.12. 15:24:20

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
" télleg, Birka. Nem akarsz írni Bulgáriáról?"

Engem pedig az érdekelne, hogy milyen érzés egy lefejezett országban élni (már ha igaz hogy az értelmiség elhagyta Bulgáriát)
Hogyan alkalmazkodtok?
Vajon ez vár Mo-ra is?

Már úgy várja a külföldiek hónap végi hazautalást az ország, mint a szabolcsi falu a segélyt? Vagy nem ilyen rossz a helyzet?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.12. 15:24:26

@váj mí: Nem figyelsz... joint párti vagyok, nem nagyon iszom :) Kannásbort még véletlenül sem :D

tableno 2013.04.12. 15:24:37

@DieNanny: tényleg, pont mint MagyarországON! Megvan a bizonyíték!!!!!!

Alice in Wonderland 888 2013.04.12. 15:25:24

@sargabicikli: Szerintem nagyon kapkodtál és át sem olvastad, amit írtál, mert olyan alapvető elírások vannak benne, amiket általában akkor vét valaki, ha olvasatlanul küldi el a megírt emailt.

Nem is értem, hogyan lehet ezt így kitenni, ha nem posztnak készült...ráadásul egy kis jóindulattal visszajelezhettek volna neked, ha már azt megkérdezték, hogy kitehetik-e. Bár, ha a kommentelők egy részének igaza van és ismét csak oda akartak dobni valamit a jónép elé, akkor érthető. Én javasolnám, hogy a kihagyott részeket is oszd meg velünk, akkor érthetőbb lenne a történet. Így tényleg zavaros és nagyon támadható.

Ha pedig maradsz No-ban, akkor tanulj meg németül, akár a gyerek mellett, ez a minimum. Szerintem. Sok sikert!

Amarante 2013.04.12. 15:25:43

@szerengeti: Igen igy lehet.Az,hogy on vagy ban szerintem csupan a jobb hangzas miatt alakult ki.Furan hangzik az,hogy Magyarorszag-ban vagy Romanian...Serti az ember fulet.

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 15:25:55

@DieNanny: bolygók mind ilyenek. Holdon, Napon, Szaturnuszon stb.

váj mí 2013.04.12. 15:27:25

@Kovermadar: Úúúú, az nagyon büdös. Igaz, a kannás bor is ...

Igényes 2013.04.12. 15:27:32

@Kovermadar: Egy gyerekkel azért sok gond tud lenni. Eteted, takarítod, figyeled, ha olyat böfög vagy olyat kakil ami nem előírásszerű, halálra idegesíted magad, miközben átbújod a netet... nap végére hullafáradt leszel, és 5 éves korára belőle is idegroncsot csinálsz. Persze közben áldozatnak érezheted magad, és úgy gondolod, hogy ez micsoda hatalmas teljesítmény. így kell hülyén gyereket nevelni, de tény, hogy másra már nem jut idő.

01234567 2013.04.12. 15:28:47

@tableno: Egyetértek. Ez egy kamu poszt, szimpla hazugság.

DieNanny CH 2013.04.12. 15:28:53

@szerengeti:
De azokról nem jöhettünk! Akkor már inkább Atlantisz...

Igényes 2013.04.12. 15:29:57

@tableno: No ennek örömére akkor én megnézem az Alien4-et. :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.12. 15:30:59

@sargabicikli:

"Előtte gyereket neveltem itthon. (A világon a legnagyobb felelősség, amikor egy másik ember fejlődése tőled függ, szerintem)"

A sebészorvos meg smafu... szégyelld magad, de komolyan... felelősség... :D

Amarante 2013.04.12. 15:31:18

@Igényes: Ebbe meg boven beleferne az is,hogy seta cimszoval jatszoterre,parkba megyunk es a tobbi anyukaval gyakorlom a nyelvet...amugy meg egy gyerek mellet qva sok mindenre van az embernek ideje!

váj mí 2013.04.12. 15:31:27

@Kovermadar: Kifelejtetted a zsebpatkányt. Azt is el kellett látni.

Yasmin5 2013.04.12. 15:31:35

@Egon Krenz: Nyilván nem ugyanarról kell irnia mindenkinek, de azért egy szinvonalat érdemes lenne fent tartani. Azért csalódtam, mert ez a cikk nem jóindulatból lett kirakva. Ezért kértem magyarázatot a Határátkelőtől. Hol van az oldalon reklám amúgy? Tényleg nem látom...

blah 2013.04.12. 15:31:47

@blah: csak így parasztosan

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.12. 15:31:53

@váj mí: az igazán jó joint nem olyan nagyon büdös... bár kinek mi. De tény, hogy tud büdös is lenni :)

DieNanny CH 2013.04.12. 15:33:33

@Igényes:
Végül is úgy logikáztam ki, hogy mivel a gyerek perfekt német, ő német oviba jár. Azt hiszem, az hasonló az osztrák ovikhoz, vagyis 8-12-ig ingyenes. Vagyis Zsófinak szeptembertől lett volna hetente 5x4 órája németül tanulni. Félreértés ne essék, nem akarom beosztani senki idejét - ez csak egy ötlet. Nyelviskola, vagy német rádió, tv hallgatása akár a házimunka közben is.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.12. 15:34:53

@váj mí: na, az akkor már kettő... de a hozzáállást elnézve saját magáról való gondokodás is pirospontot érdemel :)

Egon Krenz 2013.04.12. 15:35:05

@Yasmin5: Hát ha egyszer így érzi akkor így van. Lehet, hogy két év múlva teljesen mást fog írni vagy már haza fog jönni.

A valószinűleg azért nem látod a reklámot mert reklámszűrőd van.

Amarante 2013.04.12. 15:35:46

@Yasmin5: Mivel ez blog itt nincsenek irodalmi igenyek.Itt barki irhat az intellektusatol fuggoen jo vagy kevesbe jo posztokat.A mai sajnos a kevesbe joban landolt :D

Igényes 2013.04.12. 15:35:48

@Amarante: Nem tudom, nekem nincs gyerekem. Egyelőre nem is akarok, meg kitől sincs, csak sok ilyet látok, és valahol sajnálom őket. Ezeket az anyukákat fogja pár év után mindenki tehernek érezni pár év után, és főleg a gyerek. Apa nem fogja érteni, miért kell neki egy hisztigéppet eltartani, amikor annyi csinos, értelmes nő szaladgál...
Amikor pedig mindenki ajtót mutat neki, ő még mindig ott tart majd, ahol mint most. Csak már fiatal sem lesz, és mehet a szemétdombra.

Nem tudom, megérdemel-e ilyet egy ember, csak mert annyira buta volt, hogy gyerekkorában csinált ő maga is gyereket.

2013.04.12. 15:36:07

annyira cuki a poszter, ahogy megjelenik, kiosztja az eszet hogy itt mindenki rosszindulatu, ot mindenki gyuloli itt is, pedig csak fel akarta nyitni a szemunket hogy mennyire kirekesztoek a nemetek, majd sertodotten tavozik.

nem is erositette meg a rola kialakult benyomasokat, aaaaaaaaaa neeeeeeeeem :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.04.12. 15:36:20

@DieNanny: " kielemezhetné a konfliktusgyűjtő-céltáblát"

Köszönöm a bizalmat de nincs mit elmezni.
Ez egy (direkt) rosszul megirt provokativ MÜ poszt.
Azért irodott hogy felkavarja az utóbbi napok állóvizét.
Azt máris elérte.
Számláló 420 és csak pörög, pörög.

DieNanny CH 2013.04.12. 15:36:30

@Egon Krenz:
Én sem látok reklámot, és nem tudom, hol kell a reklámszűrőt be-kikapcsolni. Segítesz?

Mesterlövész 2013.04.12. 15:37:48

Mondhatjuk úgy, hogy a posztíró házhoz ment a pofonért.

Bobby86 2013.04.12. 15:38:52

@Igényes: Nem tudom, miröl beszelsz. Arrol irtam, hogy az elsö nehany szo utan fel lehet ismerni, hogy az illetö magyar. Ennyi. Es... en megtanultam rendesen :)

Amarante 2013.04.12. 15:38:57

@Igényes: erdemelni nem erdemel senki ilyen sorsot de van az ugy,hogy valaki kikoveteli maganak.Aztan jol megsertodik,mert megkapja.:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.04.12. 15:39:08

@Igényes: Mé'? :)
Elég nehéz gondatlanságból kicsinálni egy gyereket... még abba sem szoktak belehalni, mikor kidobják őket a kukába vagy ilyesmi.

Romoluszt és Rémuszt is farkasok nevelték fel... nincs itt semmi látnivaló :D

Igényes 2013.04.12. 15:39:41

@DieNanny: Ez már mindenhogy rossz. Megélte szerencsétlen, hogy mindenki őt bántja, pedig ő milyen áldozatos anyuka. Hogy ez csak az ő fejében létezik, az mellékes... rosszul indult. Ilyenkor nem érzed jogosnak, hogy még te tegyél erőfeszítést valamiért. Szerintem nézi a kommenteket, és zokog hogy milyen gonosz rohadékok vagyunk még mi is, nyilván mindenki őellene esküdött össze.
Ha a helyében lennék, elköltöznék máshová, és oda már úgy mennénk, hogy beszélem a nyelvet.

csodalámpás 2013.04.12. 15:41:40

@Igényes: ja, vissza magyarhonba

Egon Krenz 2013.04.12. 15:41:48

@DieNanny: Ha nem látod örülj neki. Más azért küzd, hogy elrejtse. :)

Igényes 2013.04.12. 15:41:50

@Bobby86: Ha Svájcban járok, elbeszélgetünk, és eldöntheted. ;)

@Amarante: @Kovermadar: Mindenki csinál fiatalkorában hülyeséget. Ő gyereket csinált, hát ilyen is volt már. Mélypontok is léteznek egy ember életében, ki kell belőle jönni. Csak a kislánynak ehhez azt kéne felfogni, hogy dobja el végre az ásót.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.12. 15:46:21

nem jott be a porkoltnokedli-konnyulanyok-turorudi kampany a kormanynak?

meglehetosen atlatszo es ostoba post.

csokoltatom kuminekat meg habonyekat.

aljaskuszobab 2013.04.12. 15:46:37

"(A kutyának piros lakkbőrből strasszköves nyakörve is van, ennyire el van szegény hanyagolva....)"

uhh

(deleted) (törölt) 2013.04.12. 15:47:06

@ctboy: pontosan. A poszter előbbi hozzászólásából kiderült, hogy egyszer írt a bloggazdának, a felütésből ítélve még a Gerendás-cikkre reagálva, a bloggazda meg most elővette, gondolom mert túl lapos volt a múltkori angliai poszt után a látogatottság. Persze mindez spekuláció :) Mindenesetre ha a levelet nem posztnak szánta az írója, akkor igazából tényleg csak a bloggazdát lehet szidni, hogy ezt így direkt kiemelte megjelentetésre...

01234567 2013.04.12. 15:47:50

Azzal együtt az egyik volt kollégám, volt felesége, ilyesmi volt mint a posztban megjelenített személyiség. :)
20-as évei elején járt két gyerek, dolgozni nem akart, azért is szült.

Eiknarf 2013.04.12. 15:48:45

@Whave: èrted és ez még gyereket is nevel

A legszomorúbb az egészben az, hogy külföldön nem a politikusok, meg egyéb hülyeségek okozzäk a rossz hírünket, hanem az ilyen emberek.
Amelyik visszakézböl lenácizza a németeket, és ostoba mint a föld.
Nap mind nap aktivan dolgozik azon, hogy a magyarokról minnél hamarabb kalakuljon az ostoba proli kép,,

Shame on them :(

zachary 2013.04.12. 15:48:50

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: a németre gondoltam:) én sem értem mit esznek rajta, de nekem is mondták már. Nekem angolból a southern a kedvencem, meg a jamaican..:)

nod20 2013.04.12. 15:49:40

Szerintem a posztoló menjen más országba. Mindenki jobban jár,ő is és a németek is.

Amarante 2013.04.12. 15:50:38

@Igényes: Persze,hogy csinal es ez igy van jol,mert a legtobb ember tanul belole.azt hiszem,hogy a posztolo benezte a dolgot,mert ha ez az iromany a Bezzeganyan jelenik meg,ott uniszonoba uvoltene a korus az igenlo,sajnalkozo kommenteket es nagyon egyetertenenek azzal,hogy a gyerek eloszor angolul tanuljon meg nemetul meg raer,mert ugye Nemetorszagban laknak.a nyakorvert ott kulon pirospotty jar:D (eljen a joindulat!)

váj mí 2013.04.12. 15:52:50

@Kovermadar: Na, azt képzeld el, amikor ezt a kettőt összekeveri, és a kölökre rakja a piros lakknyakörvet (strasszokkal), hogy levigye vizelni.

váj mí 2013.04.12. 15:55:02

@Spiritualiqus: Ez mind igen megható, de a caps lockról letenyerelhetnél, igazán. Ha nem ordítasz is megértjük. De tényleg.

göndörke 2013.04.12. 15:55:32

én ezt nem nagyon hiszem el amik veled történtek.
Azt vallom,hogy amit ad az ember mindig azt kapja vissza.
Ezen érdemes elgondolkodni.
Mondom én aki 7 évet éltem Bajorországban,és 8 éve dolgozom egy német cégnek ahova rendszeresen kijárok.
Szerintem a németnél nincs toleránsabb nép,csodálom is őket ezért. Ránk ez nem jellemző.
Habár lehet az utóbbi időben már tele lett a hócipőjük a rengeteg külföldivel.

zachary 2013.04.12. 15:56:15

@Kovermadar: ugye.igyekeztem! A vodkaredbullt anno én is nyomtam.:) ez Plázáskurva vajon visszanéz még ide, vagy elment strasszköves kutyát sètáltatni?:)

Igényes 2013.04.12. 15:57:20

@Amarante: A Bezzeganya a nocomment kategória nálam. Egyszerűen hibbantaknak tartom őket.

Amarante 2013.04.12. 16:01:43

@Igényes: Na egyszer beneztem oda....azota nem vetemedem ilyesmire.Arrol probaltak meggyozni egymast es magukat,hogy depressziosok,mert otthon ulnek a gyerekkel.aznap egesz estig kovettem az esemenyeket es a massziv tobbseg egesz aldott nap irogatott...Azt nem ertettem-a mai napig foglalkoztat a dolog-hogy mikor neveltek,etettek stb a gyereket?????Aztan valaki elejtett egy szot holmi bejaronorol.....

Bobby86 2013.04.12. 16:04:14

@Igényes: Ja, gern, komm einfach vorbei und wir werden mal unsere Dialekte testen. :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 16:06:08

Valahol sajnalom szegeny lanyt, az embernek mindig rossuzl esnek a negativ kommentek, masreszrol viszont volt ra par eve, lassan mar 3 ha jol szamolom, hogy megtanuljon legalabb alapfokon nemetul. Nem tudom siekrult-e .

De alap dolgokat mar par honap alatt is fel lehet szedni.
Nekem Norvegiaval van tapasztalatom, vizum kellett anno meg oda. Igaz ott nem volt gond , hogy nem tudok norvegul, de ha lett volna is, akkoris valamennyire tenyleg erdemes tudni az adott nyelvet. Vagy legalabbis akarni egy picit megtanulni.

Mondjuka norveg par szoban hasonlit a nemetre, angolra, par dolgot igy szedtem fel 3 honap alatt, mig kinn voltam.

peace_n_love 2013.04.12. 16:07:47

Próbáljál meg itthon cigány lenni.

Igényes 2013.04.12. 16:08:57

@Amarante: Valamiből a pszichiátereknek is meg kell élni. Én a pasikat csodáltam sokáig, hogy ebben mi a biznisz nekik. Volt egy ismerősöm, aki összevissza kurvázta a nőket, aztán egyszer rákérdeztem, hogy figyelj már, ezt hogy? Idézem, majdnem szó szerint: "hát, ő eltart otthon egy ribancot aki a kölykét ganajássza, de dugni mással akar, mert ez már nem elég jó hozzá. De ha a másik nő elvár egy szál virágot, az már akkor kurva, mert milyen alapon kéne neki még azért is fizetni, elég az otthoni".

Na ekkor sajnáltam meg nagyon az otthonülő anyukákat. Hatalmas bajban lesznek, ha az eltartó rájuk un.

33621 2013.04.12. 16:09:37

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
Hallottad hogy meghalt a profilképed ihletője?

Mojzes Pál (törölt) · http://mpgondolatok.blogspot.hu/ 2013.04.12. 16:11:00

Pedig ilyen csak itt a Balkánon fordulhat elő a földön...nem is értem.:-)

dennisthemenace 2013.04.12. 16:12:36

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: Állítólag most aktivistákat kuldenek kulfoldre agitálni. Csak nehogy azok is kinnmaradjanak, hahaha!

Ducasse 2013.04.12. 16:15:17

Az rendben van, hogy megrendelésre fikázod a németeket. De könyörgöm, ha már fizetnek ezért a szösszenetért, legalább kerestek volna egy értelmes emberkét aki nem ennyire primitíven próbál eleget tenni a felkérésnek!

váj mí 2013.04.12. 16:18:47

@tildy:): Pedig kár. Már a sajnálatod rápazarolni. Az a legnagyobb baja, hogy unatkozik, nincsenek barinői csak a facebookon, úgy meg nehéz egy csajszis, bjútis napot összehozni.

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 16:21:25

@turif: A hivatalban Magyarországon is csak magyarul beszélnek, mert az a hivatalos nyelv.

avocado_ 2013.04.12. 16:25:53

Ez a poszt egy kamu.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.12. 16:34:55

@Babette_: en nem tudom miert varjak el hogy kulonfele orszagok hivatalaiban legyen 40 fele szinkrontolmacs
OK egy angolul tudo azert nem art, akihez oda lehet kuldeni aki csak angol, de hogy mindenki perfekt angol legyen minden hivatalban????
en ugy oldanam meg, hogy van az anyanyelvi osztaly es lenne egy "angol" ablaknem tudom mennyire lenne kihasznalva
nalunk angol van es sapnyol slussz

Der Piefke 2013.04.12. 16:36:27

Kedves Posztoló!

Látom, a kommenzetők közül számosan vádonak téged hazugsággal... Én ezzel kapcsolatban javaslok neked egy kis játékokt:

Mivel magam is Bajorországban (Münchenben) élek, szívesen áldozok rád egy napot. találkozunk, elkísérlek mindenhová, ahová mész, meg se szólalkok, csak figyelem, vajon tényleg az és úgy történik-e veled, mint ahogy leírtad. Ha netán "akut életveszélybe" kerülnél, ne félj, kimentelek, mivel magam tökéletesen beszélem a bajort (goanz groad de Obaboarischa Mundoat) ...És a nap végén együtt megírunk egy új posztot ide!

Persze, lehet, hogy az a poszt inkább oylan képet fog mutatni Bajorországról és a bajorokról, mint ahogy a kritikusaid írják itt a kommentjeidben (tudod: akik nettó hazudozónak írtak le téged).:-) Hiába: ha velem leszel, akkor biztosan nem fog neked közben Kubatov Gábor súgni...:-)

ruju 2013.04.12. 16:37:35

Elnézést, nem szoktam hozzászólni és ezután sem sűrűn fogok, de ez a poszt egy marhaság. Én is errefelé élek, ez konkrétan hihetetlen. Nyugdíjas nénit le kell fogni, mert üvöltözik egy kisgyerekes anyukával, amiért az nem németül gügyög a gyerekéhez, wtf??? Én a gyerekeimmel kizárólag magyarul beszélek, otthon, utcán, akárhol, és még SOHA SEMMILYEN, mini attrocitás sem ért minket, sőt, inkább megszólítanak, mert nem tudják, mi az a nyelv, amit használunk. Az más kérdés, hogy ezek után mindhárman csodás némettel el tudjuk magyarázni és csevegünk tovább... ebben a posztban valami nagyon nem stimmel...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.12. 16:38:12

@Ducasse: "legalább kerestek volna egy értelmes emberkét aki nem ennyire primitíven próbál eleget tenni a felkérésnek!"

ertelmes ember ilyet nem vallal. csak a hulladekot kapjak meg.

odamondó 2013.04.12. 16:38:12

Frankfurtban voltunk kiküldetésen olyan a szakmám ahol nincs sok ember és a nyelve pedig az angol. Ennek ellenére az aki a szerszámokat kiadja nem volt hajlandó angolul megszólalni. Annak ellenére, hogy beszélt angolul. Persze mindegy is a főnöke jól tarkón verte.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.12. 16:40:50

@33621: olvastam reggel. igy kerultem azok taboraba, akiknek mar nem elo ember az avatarkepuk.

terrormaci 2013.04.12. 16:41:16

nem szoktam hozzászólni, de ha a posztoló a való életben is ilyen összefüggéstelenül kommunikál és viselkedik, ráadásul a csekély némettudásával, akkor megértem, hogy fura tekinteteket kap vissza. Nekem már az írás alapján kedvem lenne felrúgni.

Herr Géza 2013.04.12. 16:49:57

Én tudom, mi történt a kávézóban: posztoló be, gyerekkel, sorba állás (N.o.? Sor? Már nem nagyon stimmel...), német nagyi gügyörészik, posztolónak nem tetszik és reagál: "Hagyod abba vén náci ribanc, hiába kék szemü és szöke, akkor sem Adolf a dédapja!! Különben is rajta a piros lakknyakörv a strasszokkal meg a nevével, méghozzá rovásírással ! Nem látod, hogy ez egy ösMAGYAR kölök, te..., vén náci." Mindez németül, német akcentussal, így a nagyinál elgurul a gyógyszer. A többi már ismert: balhé, elvezetés, stb. Ugye milyen más a sztori a lényeg nélkül ??? Így aztán én is csak azt mondom a poszternak, hogy sürgösen kérjen idöpontot egy MAGYAR pszichiáternél....

ruju 2013.04.12. 16:51:44

@Der Piefke: Nagyon laik, remélem hamarosan megszületik a közös művetek! Annyit hadd védjek a posztolón, hogy csecsemővel/kisgyerekkel azért nehézkes megtanulni gyorsan, jól németül, nyilván nem ér rá egész délelőtt pl. a Volkshochschuléban ülni, ez viszont nem mentség erre a nettó hülyeségre.

ruju 2013.04.12. 16:55:16

@Herr Géza: Jó, de milyen az a német akcentus? Magyarul beszélgettek akkor, és a néninek volt egy kis német akcentusa (ergo, náci?) Vagy a csaj angolul próbálta, német akcentussal, miközben a néni emiatt azt hitte, hogy mégiscsak valami némettel van dolga, és azt hitte, csúf tréfát űznek belőle? Vagy a csaj mégiscsak igyekezett németül, csak iambusokban? És a néni attól pöccent be, hogy ismerős, de mégsem érti, szóval szívatják?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 16:56:52

@Babette_: Az egyik barätnömet folyamatosan megtaläljäk a bolond emberek. Engem az aberrältak... hät nem tudom, hogy melyik a jobb. Viszont nem tudom, hogy miért, de megtämadni még sosem akartak.

elektronik (törölt) 2013.04.12. 16:58:18

nem iszlám b+, hanem muszlim! iszlám a vallás!

Lencsés István _ 2013.04.12. 16:59:08

"Volt, hogy olyan botrány volt, hogy a pékségben, amikor sorban álltam zsömléért, egy nagyikát más kávézó emberek fogtak le úgy, hogy az asztaluktól felálltak és kivezették a nénit.

Talán az volt a legdurvább."

Hát persze. Az úgy kezdődött, hogy ő visszaütött.

Egy pékségben egy nénit le kell fogni, mert minden ok nélkül rátámad egy gyerekes anyukára és csak rá.

Meg az akcentusa miatt bántják őt, hogyne.

A kutyának pedig biztos jó dolga van a lakásban, mivel szép, drága nyakörvet vett neki. Biztos nem ugat folyton, nem ez a baja a szomszédnak, hanem az, hogy muszlim a szomszéd. De a szegény áldozat, na az aztán nem rasszista!

Szerintem itt egy elviselhetetlenül idegesítő, frusztrált, elviselhetetlen jellemhibákkal megáldott, kommunikációra képtelen hülyepicsával állunk szemben, akit biztos mindenki azért bánt, mert magyar.

Nem, nem azért.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 16:59:30

@hagyma: Otthon siman van olyan allami hivatal, kirendeltseg, ahol egy ember sincs, aki legalabb alapfokon beszelni angolul. Ami azert gaz valahol.

turif 2013.04.12. 17:02:49

@Babette_: Itt most nem az volt a gond,hogy nem tudtam használni az angolt, hanem az, hogy bunkó módon nyomatékosították, hogy NEM AKARJÁK használni.
2 különböző dolog, hogy 1. nem értesz angolul 2. nacionalista vagy és nem vagy hajlandó más nyelvet beszélni.

ruju 2013.04.12. 17:03:44

@tildy:): ööööö, azért nálunk a bevándorlásinál ülők, azok, akik még az eu-ba lépés előtt pecsételgették a tartózkodásit meg a munkavállalásit az útlevelekbe nemhogy _semmilyen_ idegen nyelvet nem beszélnek, de még hochdeutschot sem, ami azért egy kicsit sértő. akkor nem volt mit tenni, az ember valahogy mégiscsak elintézte amit kell. 2004 óta viszont alapjog tolmácsot kérni és kötelező biztosítani. szóval ez nem csak mo-n problémás.

tableno 2013.04.12. 17:04:08

@ruju: ezen a német akcentuson én is eltöprengtem egy kicsit, de aztán rájöttem, hogy az magyar akcentus akart lenni, csak hát a posztoló még az anyanyelvén is fogalmazási kihívásokkal küzd.

ruju 2013.04.12. 17:06:33

@tableno: :-D, igen, én is vágtam, csak nyelvészet a szakterületem és kicsit kekeckedtem, mert szegényt még nem bántották eléggé :-DDD

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.12. 17:07:42

@tildy:): szia tildy:-)

a kollegam rosszul lett ugy 1 eve, mento jott erte es el kellett kisernem, mert nem volt orvos a korhazban, aki beszelt volna angolul, vagy nemetul.

nem hivatalban. korhazban. nem noverek. orvosok.

Herr Géza 2013.04.12. 17:09:04

@ruju: Ja, ld. tableno kommentjét...

Lencsés István _ 2013.04.12. 17:09:12

"magánorvosi rendelőben a recepción üvöltöztek velem (lézeres szemműtét után), hogy miért nem inkább Magyarországra megyek???"

És ez is.
Mindenféle előzmény nélkül üvöltöznek vele egy német MAGÁNcégnél. Hát persze!

Ilyen vagy nincs, vagy ha van, akkor ahhoz nagyon de nagyon de nagyon idegesítő, irritáló, gyökérnek kell lenni, de nagyon annak.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.12. 17:09:27

@turif: "nacionalista vagy és nem vagy hajlandó más nyelvet beszélni."

micsoda hulyek ezek a nacionalistak...
eveket pazarolnak el a tanulasara egy nyelvnek, hogy aztan dacbol ne hasznaljak:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 17:09:58

@cukorhal: Még csak itt tartok, de gondoltam gyorsan okoskodok én is egyet. :-)
Én a nyelvtan tanuläs barätja vagyok. A szavakat le kell irnom, és ugy meg tudom tanulni öket. Persze, ha sokszor hallok valamit, én is megtanulom, de zavar ha nem tudom leirni. A németnél én mindenkinek azt szajkozom, hogy vägja be a der/die/das /die täbläzatot. Ha az megvan, akkor mär kurva egyszerü, mert a melléknévragozäs is ugyan ugy müködik.
A barätom a papagäj modszer hive. Ö mondatokat tanul, mint egy gyerek. Magyarul kb egy 5éves szintjén van, de nagyon jol el tud beszélgetni a barätnöm férjével, aki nem tud mäs nyelven csak magyarul, valamint az anyukämmal mär pörölt is. :-)
A baj szerintem ott kezdödik, hogy az emberek nagy többsége még a sajät anyanyelvén sem tudja a szabälyokat. Hogyan magyaräzod el valakinek, hogy mi a különbség aközött, hogy a boltba megyek és a boltban vagyok, mikor még magyarul is azt mondja, és irja ! , hogy a boltba vagyok.

okleveles naiv 2013.04.12. 17:10:28

Időnként vidám turistaként előfordulunk Saarbrücken környékén. Az olyankor mindennapos, h a többnyire szintén vidám német, akivel kommunikálnánk, nem beszél franciául vagy angolul (nem, nem kérdezzük meg tőlük hangosan és tagoltan, h "B E S Z É L S Z M A G Y A R U L?" :) ), de olyankor ha tudnak, hívnak egy kollégát, aki beszél franciául, ánglisul, és megoldódik a szitu. Mivel az adott boltos, ötvös, stb nem tudja, h nem ott élek, ezért azt kell feltételeznem, h ott élőként ugyanezt a hozzáállást tapasztalnám (vannak akik nyelvtudás nélkül élnek ott, ez gondolom mindenkinek tiszta).
Nem értem a poszt tolót. Talán ő teremti meg azt a légkört, amire így reagálnak körülötte a németek?
Az viszont tény, h sokkal egyszerűbb lenne kint minden, ha beszélnék németül, pedig állítólag a németek beszélnek angolul.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.12. 17:10:54

@tildy:): hat fobb hivatalokba kell azert 1 esetleg, de nem mindenhova, nem olyan sok van ahova kulfoldi magatol beesik
mert pl? hova?
amugy meg 30 eve szazadennyien nem beszeltek semmit es a vilag ment, a kulfoldinek gondja volt, ment a konzulatusra
szoval nem kell tulhajpolni

Amarante 2013.04.12. 17:12:19

@ruju: Őszintén sajnálom azokat az iszlám nőket, akik analfabétán egy ismeretlen férfihoz feleségül menve, szinte még gyerekként, a
ultúrájukból adódóan itt Németországban kényszerülnek élni.
Nekem ez a kedvencem:D Az iszlam egy nemzet es ez a kultura kenyszerusegbol a nemeteknel tengodik :D Na most nem azert de aki ilyeneket ir le mit var????

ruju 2013.04.12. 17:14:20

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

én is tapasztaltam, h nem voltak hajlandók angolul beszélni, és eleinte nem értettem, h miért. ma már tudom: botrányosan szar a közoktatásban a nyelvoktatás, és valóban _nem tudnak_. megfejelve azzal, hogy én angol szakos voltam, és amint ez kiderült, onnantól aztán már senki nem állt szóba velem angolul :-) kénytelen voltam megtanulni németül, és csodák csodájára azóta zökkenőmentes a kommunikáció köztem és a "nacionalisták" között...

Lencsés István _ 2013.04.12. 17:14:24

Ja, és igen, posztoló nem csak németül nem tud, hanem magyarul sem, tehát valószínűleg semmilyen nyelven nem tud.

vasgyuszi 2013.04.12. 17:16:35

Zsófi! Te valamit nagyon rosszul csinálhatsz, ha téged ennyire útálnak a németek. Szállj magadba és gondolkozz el ezen.
Nekem homlokegyenest ellenkezo a tapasztalatom.
A prolikat rühellik, ahogy én is ;) De egy így van rendjén. A mindenféle koszvadék népeket, akik a beilleszkedés csíráját sem mutatják, én sem szeretem.
Nekem is szoke, kékszemu a kölköm, mégsem inzultáltak "náci" nagymamák. Ja, és Münchenrol beszélek, de a Bodensee-nél sem rosszabb a helyzet, sot!
Aki meg itt van Németországban és nem hajlandó megtnaulni a nyelvet, annak tényleg rohadjon ki a bele és valóban nem érdemel mást a lenézése és megvetésen kívül! Ha kérdésként felmerül, hogy a befogadó ország nyelvét elsajátítsa-e valaki, akkor ott komoly gondok vannak fejben és hiába is magyaráznánk bármit is, kívül esik az illeto értelmezési tartományán. Írásodból ítélve nálad is ez a helyzet. Szerintem menjél "haza" Magyarországra és boldogítsd az ottaniakat ;) Proliból van itt is elég.

tableno 2013.04.12. 17:17:43

@Amarante: az "analfabétán egy ismeretlen férfihoz feleségül menve" kitétel nyelvészeti klasszikus! :))

ruju 2013.04.12. 17:18:50

@Amarante: eh, nem is értem, miért szippantott be ez itt :-D annyira sötét. "miért gyűlölnek a németek?" mert hülye vagyok és ez lerí rólam, mert egy országban, ahol - legalábbis a nyugati részén - működik az "élni és élni hagyni", nem tűrik a magyaros kihaénnem sítlust. a hülye nácik...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.12. 17:19:40

@ruju: igen, ez sokkal inkabb fakad a maxuimalizmusukbol, mint a nacionalizmusukbol. ugy erzik, hogy ha nem megy a nyelv jol nekik, akkor inkabb meg sem szolalnak, minthogy felkeszuletlennek tunjenek.

Amarante 2013.04.12. 17:19:51

@tableno: :D:D ma ismet megallapithato,hogy ama bizonyos kerites egy darabja leolott.Alacsony leven az a szakasz ismet sikerult valakinek kiszoknie.:D

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 17:21:22

@cukorhal: Az én tanäcsom kicsit blöd, de müködik. :-) Nézzen minél több baromsägot a TV-ben. Mesefilmek, DSDS, GNTM, vannak azok az agyzsibbaszto du-i müsorok ahol amatör szinészek jätszanak valos történeteket. Aztän ha mär jobban megy a nyelv, akkor rä lehet ällni a komolyabb dolgokra is. Dokumentumfilmek, komolyabb beszélgetös show-k.
A barätom tanäcsa, amit nekik is kellett csinälni: hangosan olvasni. Elöször ugye valami egyszerübb mesekönyvet, vagy gyerekképregényt, majd késöbb ifjusägi könyvet és késöbb felnött könyveket.
A lényeg mindkettönél ott van, hogy nem kell mindent érteni! Egy idö utän ugyis piszkälni fog, hogy mit jelent egy szo. Én igy tanultam meg az elején pl. a megeröszakolni szot németül. Néztem a sorozatot nagyszotärral az ölembe, és cseszte az agyam, hogy mi a szar az a vergewaltigen, amit ällandoan ismételgetnek. :-)

jobbrolbandita 2013.04.12. 17:23:56

@Der Piefke: De egy sunyi szarházi kis agitátor vagy te. Aki szerint nem jobb külföldön, annak kubatos súg igaz? Hát téged ki fizet? Gordonka vagy Gyúrcsány? Soros? Szégyeld magad.

SilentDreams 2013.04.12. 17:24:02

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

Egész jó poszt alakult ebböl.... a humoros hozzászólásoknak köszönhetöen. Lehet, ez volt Határátkelö célja a hét vége felé közeledve... :)))

ruju 2013.04.12. 17:24:16

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
igen, ezt akartam én is érzékeltetni, köszi, hogy kimondtad!

váj mí 2013.04.12. 17:27:35

@okleveles naiv: Hm, ez azért nem teljesen így igaz, mármint a németek általános angoltudása. Illetve csak -amint írtad- "állítólag". A tapasztalataim és ismerőseim elmondása szerint jobbára a fiatalabb korosztály az, amely ilyen-olyan szinten ért és beszél angolul. A középkorúak közül azok, akiknek a munkájukhoz szükségük van angol nyelvtudásra is (kereskedelem, vendéglátás, stb.), illetve jobbára a felsőfokú végzettségűek. Az idősebb korosztály többnyire egynyelvű, és hát egy Porsche-gyári munkással sem igazán tudod megértetni magad angolul.

jobbrolbandita 2013.04.12. 17:28:29

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: miért nem tanult meg a kollégád magyarul?! érdekesek vagytok ti...ha magyar vagy külföldön, tanuld meg rendesen a nyelvet különben megérdemled, ha megaláznak...de ha itthon vagy, akkor is tanulj meg 5 idegen nyelvet tökéletesen, hogy hajlonghassál egy külfüldi előtt... mi lenne ha kihúznád a fejed a csodálatos "nyugatiak" végbeléből? :)

Reszelő Aladár 2013.04.12. 17:32:02

Szerintem egy külföldinek Magyarország igen kellemes hely, mert nyiltan nem utálja őket senki, sőt talán ilyenkor aki beszél külföldiül, talán kicsit kihúzza magát, és úgy panaszkodik. De ritkán hallani, hogy ne kedvelnénk őket.
Odakinn más a helyzet. Ha valaki nem német, az vagy turista, vagy bevándorló. És akkor talán meg is válaszoltam a helyzetet. Itthon valahogy nem feltételezzük senkiről, hogy bevándorló lenne. Max ideszakadt külföldi, se semmiképpen sem egy élősködő, aki csak a jólétünkre pályázik. Aki mégis, azokat itthon sem kedvelik...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 17:33:42

@hagyma: okmanyiroda, hogy csak egyet mondjak. De akar APEH helyi kirendeltseg, akar mas is .

Amugy az altalam emlitett peldaban nagyon keves szot tudott csak emberunk magyarul, de angolul franciaul nem lett volna gond.

@jobbrolbandita: eleg lenne csak egy embernek alapfokon tudni angolul otthona hivatalokban. Ez nem hajlongas meg a nyugat elott.

Kyulfoldon meg ha valaki letelepedest tervez, az azert probalkozzon felvennia helyi nyelvet, igen.

váj mí 2013.04.12. 17:34:26

@Reszelő Aladár: Te ugye nem sokat éltél külföldön?

Phoenix77 2013.04.12. 17:34:32

Nem gondoltam, hogy a hölgybe itt is belebotlani, és csupán a stílusa, keresztneve alapján egyből tudom kiről van szó. Zsófi, neked nagy problémáid vannak, ezt neked kellene megoldani, és nem is érdekelne, de hogy tévútra vezetsz másokat, az már felháborító. Nem meséltek elegem a magyar élményeikről?? Amikor huszonév tb. fizetés után lenézik, órákig váratják és mint, a kutyával úgy beszélnek vele? Vagy épp a saját példám, akkor mertem terhes lenni, amikor két hónapja épp nincs munkám, igaz előtte 15 évet dolgoztam, adóztam, tb-t fizettem, amit te nem tettél, de nekem nem jár így se gyed, de tgyás stb???

Phoenix77 2013.04.12. 17:35:07

És amikor otthon 15 percet rutinvizsgálat 15 ezer Ft, vagy egy fogászat többszázezer, amikor 100 ezer ft, az átlagfizetés?? Fel tudod te fogni ezt??? Dehogy tudod. Na mi is ezért vagyunk Németországban, amit nem értettél akkor se, miért jövünk ide!! Mondjak valamit?? Iszonyúan egyhangú és unalmas itt család, barátok nélkül, de muszáj, mert otthon sehova se jutunk. Ja igen, a törökök pl. itt. Te magad utálod őket, te nagy náciellenes. Holott, ezek az emberek összetartanak, nem úgy, mint a magyarok, tudod. És dolgoznak. Más a vallásuk, ja, hát bocs, nem lehet mindenki keresztény. De te meg az az undorító viselkedésed mindenhol utálatot vált ki. Amúgy meg furcsa módon nekünk ennyi rossz tapasztalatunk itt negyedannyi nincs, mint neked..ne írogass hülyeségeket máskor, hanem inkább meg se szólalj!!!

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.04.12. 17:35:32

@jobbrolbandita: na meg egy fideszes "irastudo"....:-DDDDDDD
kuldtek megvedeni?

es pentek delutanra/estere mar csak ilyenek maradtak, mint te?
vagy amugyis ilyen "eros" a mezony?:-DDD

chocco channel 2013.04.12. 17:35:43

@Herr Géza: Valami ilyesmi jutott nekem is eszembe, leven valakit csak a kulseje miatt pont a nemetek nem fognak egreciroztatni.

De szerintem ebbe minden orszagban belefuthat az ember akkor ha nem beszeli a nyelvet, megis fura:-)))

ruju 2013.04.12. 17:35:54

@jobbrolbandita: KB 340 milló anglofon; 845 millió mandarin; spanyol ca. 350 mio. magyar: 15 mio. anyanyelvi.

Akosb1 2013.04.12. 17:37:04

@Frau BVB: Ék kb 12 éve élek es dolgozom németországban és soha ilyesmit nem tapasztaltam , pedig jártam hivatalokba is rendesen és ahogy kinyitom a számat egyből nyilvánvalóvá válik hogy nem vagyok német. A posztoló bővebben is elmesélhetné azt a pékséges sztorit ahol le kellet fogni a habzószáju nagymamát, érdekelne.

tableno 2013.04.12. 17:38:06

@Reszelő Aladár: "Itthon valahogy nem feltételezzük senkiről, hogy bevándorló lenne" - na vajon miért? Na?

ruju 2013.04.12. 17:40:10

@Reszelő Aladár: ha beszéled a nyelvet és megütsz egy bizonyos IQ-t, akkor itt sem, merthogy akkor már _tudják_, hogy nem élősködni, hanem élni jöttél, és az nagyon nagy különbség.

Ludovikás Levente 2013.04.12. 17:41:06

Egy időben sokat tárgyaltam németekkel üzleti ügyben magyar partnerként

Nagyjából egyforma jól beszélek németül és angolul is, eleinte úgy gondoltam hogy legyen akkor a német. Aztán rájöttem hogy ez nem lesz jó, hiába vagyok közel anyanyelvi szinten. Mindig megpróbáltak előnyt kovácsolni, például az élesebb helyzetekben átváltottak a helyi dialektusukra, ami már egy máshova valósinak már nehézséget okoz. Néhány ilyen eset után már csak angolul vagyok hajlandó beszélni. És egyre inkább így vagyok a magánéletben is, kivéve a régi ismerősöket. Németül még hajlandó vagyok megérteni (azt se mindig, csak ha akarom) de válaszolni csak angolul

Minél közelebbről nézed őket, annál kisstílűbb, kellemetlen népség, nem csak hivatalosan hanem a magánéletben is. A külső máz alatt - amit fegyelmezetten igyekeznek magukon viselni - pont olyanok, mint amit általában a németek utálói gondolnak róluk

reccs 2013.04.12. 17:42:37

@Reszelő Aladár: Itthon valahogy nem feltételezzük senkiről, hogy bevándorló lenne. Max ideszakadt külföldi, se semmiképpen sem egy élősködő, aki csak a jólétünkre pályázik.

Határontúliak szlovákozása, románozása megvan? Súlyosan tévedsz.

váj mí 2013.04.12. 17:43:32

@Akosb1: Az nagyon, engem is. Már a sztori a habzó nagyival.
Különben is nettó hülyeség a poszt. Ha látják, hogy valóban meg szeretnéd tanulni a nyelvüket, és nem kapjátok-be-mind-az-összeset stílusban állsz hozzá a dolgokhoz, akkor nagyon segítőkészek és normálisan állnak hozzád. Nem lesztek kebelbarátok meg puszipajtások, de ez nem is meglepő, ugyebár.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 17:43:47

@tildy:): Erre, csak gyorsan. :-)
Pär éve segitettem, egy tulajdonképpen nem közvetlen, de rokon néninek. A férje halt meg, gondolhatod, hogy kivolt, räadäsul magyarul nem is beszélt jol. Az a tipikus meg lehet érteni amit mond, de ugye a férjével franciäul beszéltek otthon, a férje intézett mindent hivatalosan, igy neki nem kellett megtanulnia magyarul.
Bekisértük anyukämmal a Polgärmesteri Hivatalba, ahol is fél ora alatt keritettek valakit, aki beszél franciäul. Vagyis aki azért kap több fizetést, mert van nyelvvizsgäja. Az ügyintézö az elsö pär mondat utän közölte, hogy a néni nem beszél franciäul! Végül is csak az anyanyelve volt... igy kénytelen voltam tolmäcskodni, mert a néni még németül is beszélt.

váj mí 2013.04.12. 17:46:25

@Ludovikás Levente: Mind az összes, Hamburgtól Stuttgartig és Regensburgtól Essenig, mi?

okleveles naiv 2013.04.12. 17:46:29

@váj mí: Lehet, h csak a fiatalok beszélnek nyelvet, ahogy írod, bár volt, h a fiatal eladó hívta ki az irodából az idős főnököt, mert a főnök beszélt angolul, de a lényeg ott van, h korosztálytól függetlenül próbálnak segíteni, keríteni valakit, akivel megértjük egymást, és nem azt a magatartást látom, amit a posztoló reklámoz.
Mondjuk pékségben nem sokat voltam, lehet, h ezért nem támadott meg szupernagyi? :)

Amarante 2013.04.12. 17:48:14

@Reszelő Aladár: Max ideszakadt külföldi, se semmiképpen sem egy élősködő, aki csak a jólétünkre pályázik.
Aki a morszagi joletre palyazik az nem is erdemel jobbat!!!

funfun 2013.04.12. 17:48:39

Nem lehet, hogy eme posztot Kövérné tolta álnéven, bosszúból, amiért Köteles Lackó elvtársat nem fogadta a bajor parlament elnöknője?

Rebarbaraa 2013.04.12. 17:49:43

Most mondhatnam a postra -ha elhinnem- hogy a nemetektol nem csoda, bunkok. De e csak sztereotipia lenne mert dolgoztam evekig nemetekkel es bizony igencsak bunkok tudnak lenni, viszont jartam Nemetorszagban igaz csak turistakent de sztem kedvesek.
Mar ez a harmadik honapom Angliaban es ....hat nem tudom de itt pl nemreg voltam dokinal, en mindig eelnezest kerek a nem eppen jo angolsagom miatt de dicsernek, hogy szepen beszelek. Mindent meg tudtam beszelni a dokival, viszont kertem, hogy a beszelgetes vegebe kapcsolodjon be egy tolmacs, mert nem ismerem az orvosi szakkifejezeseket annak kapcsan ami miatt jottem. Mivel elore foglalt idopont volt, es kertem is tolmacsot, a doki feltarcsazta oket, elmondta mirol fogunk beszelgetni. Par perc alatt lerendeztem mindent es mar mosolyogva bucsuzkodtunk. Nemeteknel nincs ilyen? Velem a boltban, kavezoban is aranyosak. Vagy a drogeriaban. Amikor elmagyaraztam, hogy hamvasito sampont akarok mert a festektol sarga lett a hajam nem hamvas :)

váj mí 2013.04.12. 17:53:06

@okleveles naiv: Nem, nem nemcsak a fiatalok, és persze, nem minden fiatal. De a többi stimmt ;).
Ládd, ha a Lidlben vettél csak péksütit, lemaradtál az ilyen akciókról ;).

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 17:53:52

@zachary: Asszem a te német tudäsodon is lehetne még egy kicsit csiszolni... :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.12. 17:55:33

@tildy:): hat , meg az okmanyiroda csak-csak elofordulhat, de aki magyar okmanyt akar szerezzen ugyintezot
adougyben ott az internet
semmi angollal beadom az adobevallasomat ha kell

01234567 2013.04.12. 17:56:01

@tableno: Ez sem áll, nálunk ahogy a magyar nemzetiségű román állampolgárokkal bánunk, de egyáltalán viszonyunk a határon túlról jött magyarokkal, nálam sokszor kiveri a biztosítékot.
Legszebb példa: Nagymagyar, de az az igazi, szalmabajusz, lovasnyilastáborszervező, sajátmagadgazdálkodj, rohadtkomcsikzsidókakasztani, nontrianonerdélyfelvidékvissza, stékelyállahargitántartskiszórványmagyar..Rögtön úgy kezdte a hozzá jövő romániai magyar, vagy székely komákkal, hogy elvette a papírjaikat. "Mert csak úgy meg ne szökjenek!". Akkor most mondjam a bért meg a bánásmódot, szállást, munkakörülményeket? :)

Rebarbaraa 2013.04.12. 17:56:59

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Nekem egy ismerosom meselte, hogy a nagylanya itt angliaban amikor suliba ment kertek oket , hogy kuldessenek a magyar iskolatol egy papirt, hogy a nagylany mit tanul illetve mellekeltek egy nyomtatvanyt amit kertek, hogy a magyar iskola toltson ki. Kerlek szepen a kovetkezo tortent. A council house altal kiadott hivatalos nyomtatvanyt a magyar iskola igazgatoja kijavitotta helyesirasilag, piros tintaju tollal :DDDDDDDD Es bizonyos helyekre hianyjeleket, kerdojeleket is irt :DDD Majd meghasaltam a nevetestol a pofatlansaga hallatan:)))

Der Piefke 2013.04.12. 17:58:18

@jobbrolbandita:

Remélem, tudsz németül - mert akkor ebben megtalálod, miért példálóztam Kubatovval (, mint szimbolikus, a Fidesz-trollokat vezénylő figurával - de írhattam volna a "fidesz-kultúrkommandót" is...):

www.ndr.de/fernsehen/sendungen/zapp/medien_politik_wirtschaft/ungarn243.html

A posztolóról, stílusáról, mondanivalójáról egyértelmű, hogy a magyar kormány által nemrég beindított "ellenoffenzíva" része - ennyire hülye ui. mégsem lehet senki sem magától.:-) Nyilvánvaló: "Zsófi" írásának célja nem más, mint hogy kevesbb magyar jöjjön el Magyarországról. (Már várom az Angliát általános pedofíliával, Svédországot emberevéssel vádoló posztokat!) Szégyen, hogy önmagát "igaz magyarnak" tartó alak képes erre! Komolyan: kész '50-es évek - akkor nyomták ennyire a hazugságokat a "rothadó nyugatról" - még Kádárék se süllyedtek ilyen mélyre...:-)))

makacs szennyeződés 2013.04.12. 17:59:53

@Ludovikás Levente: egy szubkultúrára igaz ez, egy-egy szakmára, nem a németekre.

konkrétan pl. lízingesek ilyen gyökerek, akiket ismerek, nemzetiségtől függetlenül, általánosabban az ún. üzletemberek, a pénzügyi szektor. az embernem legalja, a jelenkori elit.

a magyarok is, sokszor súlyosabban, mivel itt olyan, hogy normális üzlet, az eleve üldözendő. nem német vonás.

szűk kis lyukon szemléled a világot.

Martian (törölt) 2013.04.12. 18:00:02

Nesze nektek egyesült Európa - még a "kultúrállamokban" is jelen van a soviniszta alapállás...

Amarante 2013.04.12. 18:02:15

@01234567: Na tudnek en is meselni egyet-mast,17 evet huztam le Mo-on,erdelyi vagyok.eppen emiatt jottem el onnan.

2013.04.12. 18:03:09

@Martian:

Hát ja... Nem is értem, mit keres ebben az egyesült Európában a soviniszta alapállású Magyarország!:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 18:09:47

@Sanyi9: Én értelmes embernek tartalak a hozzäszoläsaid alapjän. De az a bizonyos kommented nälam kivägta a biztositékot... nem ezt värtam töled!:-)

Der Piefke 2013.04.12. 18:11:52

@Ludovikás Levente:

Jó sztori - esetleg olvashatnánk konkrétumokat is? Így ui nem több annál, amit a posztolótól olvashattunk itt!: alles Trug und Lug.:-)

(A mesédből annyi talán igaz lehet, hogy ha felgyorsul a beszélgetés, akkor a németek valóban - önkéntelenül - bele-belecsúsznak a tájszólásba. Én magam is, ha gyorsan és szenvedéllyel beszélek, bizony hajlamos vagyok "ich habe" helyett "i' hob'"-ot, "gehen wir" helyett "gemma"-t mondani, de bejátszik a "wir sind" helyébe a "mia san" is... Annak ideján, amikor még északon, Kielében dolgoztam, szokták is mondani ilyenkro a drága, csúfondáros, a délnémet-bajor akcentussal ironizáló plattdeutsch kollégák: "Ach, bis' tu och Obaboarn!?" - mire én: "Na, ned: os Tiroi!"

que le 2013.04.12. 18:12:11

@tildy:): Ez sajnos ugyanúgy jellemző Nyugat-Európára is. Itt főképp Spanyolországot (un pocito! ) és Franciaországot értem.

Egyébként szerintem is túloz a cikk írója, de ettől függetlenül tényleg akadnak bunkó emberek ott is.
Mivel ez ugye egy pár ember által kreált képet igyekszik cáfolni (kint minden jó, itt minden szar?) ezért nekünk feltétlenül el is kell ítélni? A primitív pedig rögtön jön olyan, elképzelt és megalapozatlan dologgal, hogy ez egy fizetett írás.. Ha tényként állítjuk be azt, ami nem bizonyított akkor persze, hogy igazunk lesz..

Idegengyűlölet mindenhol van a világon, az egyik Svájcban élő barátomat naponta köpik le, vagy kerülik ki látványosan csak azért mert fekete.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 18:13:26

@Rebarbaraa: Sokszor azért nekem is viszket a billentyüzetem, ha a személyzetis, vagy mäs a fölsöbb vezetésböl E-Mail-t küld, és hemzseg a helyesiräsi hibätol. Räadäsul ugy, hogy az Outlook-ban ott a helyesiräst ellenörzö program... A multkor kint volt valami Memo. A kolléganöm mär nem birt magäval és tollal kijavitotta a Ladys-t Ladies-re... :-)

WLaci 2013.04.12. 18:16:17

Ez photoshop. Meg németül azért nem árt tudni, ha ott élsz (már ha nem kamuposzt lenne, gondolom valami minisztériumból).

Hajdú Peter 2013.04.12. 18:18:18

Beszaras, es ezek csinalnak rajzfilmet a magyar fasizmusrol.
Mikozben nemetorszagtol amerikaig tanulhatnak tolunk a valodi demokraciat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.12. 18:18:29

@hagyma: a magyart? :D MAgayr anyanyelvukent egyszeru. Ellenben pl. itt a HMRC magyarul is kiadja az infokat. www.hmrc.gov.uk/migrantworkers/hungarian.pdf

Globetrotter2014 2013.04.12. 18:18:51

Nem lehet a német helyzetet a magyarrral párhiuzamba állítani. Egyrészt ott az elég sötét múlt, másrészt a sok megélhetési bevándorló akár benzinkutas akár infromatikus, a németek paraniásan félnek tőlük.

De ez nem minden német vidékre igaz. Amerre én jáertam ott a németek megszokták hogy ők ingáznak a szomszédba és ők a vendégmunkások, és szívesen várták a mi eurónkat.

Egyélbbként néha én is megelepődtem hogy egyes régiókban mennyire nagy és mennyire kifinomult "idegen"gyűlölet, ossie VS wessie, északi protestáns kontra déli, a lgeszíntisztább német is simán eshet a lokálpatriotizmus áldoatául

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 18:19:28

@SilentDreams: sargabringa 14:29-es hozzäszoläsa, ha netän elkerülte volna a figyelmedet:
a facebook-on Határ átkelő egyik írására reagáltam privát emailben....
ő meg írt nekem tegnap egy emailt, hogy ki fogja ide tenni...
mivel, minden szavamért vállalom a felelősséget és létező személy vagyok, mondtam hogy oké....
de korábban nem tudtam, hogy ez az oldal létezik...
pedig szerintem tök jó oldal, mert nagy segítség azoknak, akik azon gondolkoznak, hogy külföldön éljenek...
az az egy dolog lepett meg, hogy ennyi rosszindulatú kommentre nem számítottam (azokat most nem számolom, akik fel se fogták, hogy miről írtam...)
bár sok magyar van, akik úgy gondolkodnak, mint itt a kommentelők nagy többsége...szóval igazából nem kéne meglepődnöm

skylla 2013.04.12. 18:20:19

engem jobban erdekelne, hogy @hataratkelo ilyenkor miert nincs itt. mert vagy ostoba, hogy ezt a posztot közze tette, vagy valami van mögötte, ami nekem kurvara nem tetszik. es hallgat 400 hozzaszolas utan is. nem is bezselve arrol, hogy azt irta ujevkor, hogy többet lesz itt. aha...

Ludovikás Levente 2013.04.12. 18:20:59

@váj mí: @makacs szennyeződés:
Talán nem pont azt emeltem ki, ami az itteni topichoz közvetlenül kapcsolódik, de a tapasztalataim megerősítik a leírtakat

Ha a szituáció alapján egyértelmű, hogy külföldiként beszélsz a némettel, például mert angolul szólalsz meg, akkor még csak összekapja magát valahogy (feltéve ha tud angolul). De ha németül, akkor ugyanazt a viselkedési stílust alkalmazza rád, amit az "Auslanderekkel" szemben szokott: lekezelő, fölényes, leplezetlenül ideges lesz hirtelen. Nem mindenki és nem mindig, de elég gyakori ahhoz hogy jellemzőnek mondjuk

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 18:21:36

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Mint az összes többi errefelé... Pff A vodka az nem igazi vodka, hanem inkäbb likör, és azt turbozzäk föl red bull-lal.

sargabicikli 2013.04.12. 18:21:59

@Akosb1: régen volt, a gyerekem csak pár hónapos volt. Bementem egy Der Beck-be zsömléért. Sor volt, beálltam. Mellettem volt a babakocsi. Nézelődtem mit lehet kapni. Egyszer csak egy öreg néni lehajolt a babakocsihoz és gügyögni kezdett a gyerekhez. Én oda fordítottam a fejem, ő rám pillantott és kérdezett valamit, amit nem értettem és azt mondtam, hogy entschuldingung spreche ich kein Deutsch. Do you speak English?
Na erre jött az ordítás és hadonászott a kezével és ahogy telt az idő, egyre jobban belelovalta magát és egyre hangosabb lett. Egy szót se szóltam. Közben a néni mögött lévő asztalok mellől felálltak emberek, megfogták kétoldalról a nénit és kivezették. Ennyi történt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.04.12. 18:22:35

@tildy:): az amrikait be tudnam adni egy szo angol nelkul is
erre akartam utalni

Globetrotter2014 2013.04.12. 18:22:40

@vasgyuszi: én a bodenseenél jártam őgy hogy beszóltak. Pont egy ilyen öreg 50es brünhilda. Egy kibxott szuvenírboltban! Ezeknek pont a külföldiekből kellen megélniük nem?

skylla 2013.04.12. 18:24:44

szoval szerintem az a kisebbik baj, amit a psoztolo irt, az joban erdekelne, mi volt a celja a bloggazdanak. es elegge kommentvadasz szagunak es provokativnak tünik. csalodtam.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.04.12. 18:28:38

meg nem olvastam vegig a kommenteket (ezert bocs, ha ismetlek valakit) , de az 550 hozzaszolasbol ugy latom, megmozgatott mindenkit:) Nekem olyan erzesem van, Zsofi vagy nagyon erzekeny, es mindent szemelyes tamadasnak vesz, vagy koros onbizalomhiannyal szenved, es azt hiszi, csak azert, mert akcentussal beszel, mindenki kinezi it, es ellensegkent tekint ra. Erdemes lenne a szemleleten valtoztatni, es esetleg nem ellenseget latni mindenkiben, hanem az embert. Amilyen az Adjonisten, olyan a Fogadjisten :)

Ludovikás Levente 2013.04.12. 18:28:39

@Der Piefke:
"esetleg olvashatnánk konkrétumokat is"

Konkrétan mire volnál kíváncsi?

ruju 2013.04.12. 18:29:24

jaj, tényleg, ma rám meg az öklét rázta egy bácsi, mert nem tudott miattam sávot váltani. látta, hogy külföldi vagyok, mert leolvasta a számról, hogy "húbammeg"... 1. aki beszéli az ország nyelvét, az szóljon vissza, hogy szégyellje magát az a barom, aki beszólt, 2. aki nem beszéli, az honnét tudja, h mit is mondtak neki éppen? én már jártam úgy dialektussal, h azt hittem, csúnyán beszéllnek velem, de megálltam, szóltam, hogy ismételjen, mire kiderült, h csak megdícsért, amiért olyan "vorbildlich" bicóztam a fiammal... szóval azért ez olyan furcsa, én 12 éve élek itt és nem ért attrocitás, azért semmiképp, mert külföldi vagyok, bunkók meg mindenütt vannak, sőt én is szoktam az lenni, mert bal lábbal keltem fel. de ez ennyi és nem több. tök fölösleges nácizmust belelátni ezekbe. a néni a péknél meg nyilván nem volt teljesen százas, és a posztírónak pechje volt (már ha tényleg igaz a történet)

Ugyandehogy (törölt) 2013.04.12. 18:29:56

@turif: ha nincs hivatalos angol ablak, akkor nem is használhatják szerintem.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 18:30:45

@tanato: Nekem nem tünt kamuszagunak, föleg hogy velem is megestek mär itt (CH) érdekes dolgok. Tudnék olyanokat irni, hogy a többség egyböl lekamuznä, és kanapémacskänak nevezne aki soha nem järt még Mo-on kivül. A legfrissebb eset keddi, sväjci növel esett meg egy fogorvosnäl. Olyan szinten megaläztäk, hogy én még ilyenröl nem hallottam, és a végén közölték vele, hogy kérjen bocsänatot, és akkor a toväbbiakban is ellätjäk... :-(
Viszont, ahogy irta ez egy olyan välaszféle volt, reagält valamire. HA okosan ki is tette, a nép meg räment a csalira. :-)

váj mí 2013.04.12. 18:31:55

@Ludovikás Levente: Döntsd már el, hogy lekezelő és fölényes vagy ideges lesz-e a német a német szótól, mert ez a három így egyben nem jön össze. Érzed, ugye?
Különben, bocs, de nehezen tudom elképzelni. Az én németem nem tökéletes, korántsem, ennek ellenére sem fölényesek, sem lekezelőek, sem idegesek nem voltak még velem. De biztos csak én vagyok a szerencsés, és te a peches. Esetleg nézd meg, kivel kötsz üzletet. Több tippem nincs.

skylla 2013.04.12. 18:34:11

a posztiro az aldozat :) jol jött a hataratkelönek a szegeny csaj, mert tudta, hogy 8-900-an fogjak megcafolni, es a kommentek fogjak a nepet kilökni nemetorszagba. tehat: hataratkelös poszt. há nem? há de. ügyes ;)

Der Piefke 2013.04.12. 18:35:30

@Ludovikás Levente:

Cégnevek, időpontok, tárgyalópartnerek, stb.:-)
Ne feledd: 83 millió emberről állítottál valamit - nem ártanának a konkrétumok!

...Tudod, az a baj, hogy számosan rendelkeznek német tárgyalópartnerekkel, a német üzleti és tárgyalási stratégiával kapcsolatos tapasztalatokkal és azok nemigen támasztják alá az általad leírottakat.

J.László 2013.04.12. 18:35:32

Németországban gyakorlatilag mindenki beszél angolul.

Kétségtelenül nagyra értékelik, ha valaki jól beszél németül, de nem szokták szétfikázni azt, aki gyengén bírja a német nyelvet.

Talán más probléma van a kedves szerzővel. Vagy kamu az egész, ahogy a legtöbb külföldre szakadt hazánkfia története nagyon gyanús ezen a poszton.

váj mí 2013.04.12. 18:40:10

@J.László: Khm, az első mondatodnak gyakorlatilag csekély a valóságtartalma. Bocs. A többi kb. stimmt.

tanato 2013.04.12. 18:41:40

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Most már én is látom hogy igaz a történet és a cikkíró egyáltalán nem olyan primitív mint ahogy a legtöbb kommentelő gondolja.Ehhez persze az is kellett hogy megjelenjen itt Sárgabicikli.Idegenellenesség mindenütt van,ki jobban ki kevésbé érzékeli.A cikkíró érzékenyebb erre.Nem vagyunk egyformák.Én jobban tolerálom a sértegetéseket,majd minden héten van részem benne foglalkozásom révén.Pedig itthon vagyok hazai környezetben.
Határátkelő viszont nagyon ügyes volt.mint mindig,jó érzékkel rakta éppen mára ezt a cikket az előző apályos napok után.

sargabicikli 2013.04.12. 18:42:59

@ZF2: bodensee hozzám nagyon közel van

Világpolgár2012 2013.04.12. 18:44:22

@sargabicikli:
És ebből az esetből, amiből saját bevallásod szerint sem értettél semmit, levontad, hogy a német nagymamák nácik? Érdekes...

tanato 2013.04.12. 18:45:29

@J.László: Ez jó: legtöbb kintre szakadt hazánkfia, a lánya története gyanús. Régi közmondás:Messziről jött ember azt mond amit akar.

váj mí 2013.04.12. 18:45:42

@sargabicikli: Szóval, kifogtál egy dilis vén tyúkot valamikor, és akkor természetesen minden német rohadt náci, aki gyűlöl. Te, nem gondolod, hogy inkább beilleszkedned kellene?

J.László 2013.04.12. 18:45:53

@váj mí:
Helyesbítek: minden legalább középfokon iskolázott ember beszél angolul Németországban.

Német koldust (ilyen is van) láttam egy ízben angol nyelven turistákat útbaigazítani.

Egy személyt leszámítva, aki a a feleségem egykori endékás levelező barátnőjének a férje, életemben nem találkoztam némettel, aki ne tudott volna anglul valamilyen szinten.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.04.12. 18:46:31

@Karinette: Igazat adok neked abban, hogy bizonyos szinten egyéni akarat függö.
Viszont lätnod kell (lätod is szerintem) a dolgok mäsik oldalät is.
Szinte az összes bevändorlonäl ugy müködik, hogy ha sajät anyanyelvüre bukkan, akkor megörül, hogy nem a välasztott orszäg nyelvét kell beszélnie. Igy välasztanak orvost, fodräszt, autoszerelöt, boltot stb. Az mondjuk mäs kérdés, hogy a fodräsz/autoszerelö/boltos stb jo hasznot huz ebböl. :-) Ez nem ujdonsäg ugye. Vannak olyan emberek, akik 10en x év ottlét utän sem beszélik az adott orszäg nyelvét semmilyen szinten sem. Miért? Mert a közösség hazai, ha van valami hivatalos intézni valo, akkor van valaki a közösségben, aki elintézi. Ennél mär az a jobb, ha ez a nyelv még az orszäg 1ik hivatalos nyelve is. Akkor mijafaszért tanulna meg 1olasz németül, mikor minden elérhetö olaszul, söt olasz iskola is van német részen. :-)

Globetrotter2014 2013.04.12. 18:47:57

@sargabicikli: ez sem a parton volt, hanem egy kicsit nyugatra a tótól. Igaz nem kifejezetten turisztikai övezetben.

dürer 2013.04.12. 18:48:09

Tulajdonképpen a németeknek betörték a gerincüket. Sajnos. A labdarugó VB idején a német média arról morfondírozott, hogy szabad-e nekik a német zászlót lengetni, hogy ne ragasszák rájuk a náci jelzőt.
Különben 4-5 millió muzlim (ezervalahány moséval ill. imaházzal) és további millió más külföldi él itt és eszük ágában sincs Németo-t elhagyni.
Orvosaim, kedvesek, Kisvárosom (60.000 lakossal) pékénél iszom mindennap a kávémat kedves emberek közt. Náci nénivel nem találkozom.
Jól érzem magam Németo-ban, keresem a barátokat. Nehéz, de ha van, a némettől hűségesebb barát nincs.
A hölgy (poszt) írása megkérdőjelezi a hozzáállását. Angolul tudnak általában a németek, de azért illene a németet is megtanulni. Ismert, hogy az utóbbi években Magyarországon az angolt erőltették, de a szomszédjaink inkább a németet beszélik, és az sem alaptalan kísérlet az oktatásügytől, hogy először a németet tanítsák kötelező idegen nyelvként (igényesebb és nehezebb, már a grammatikájából kifolyólag).

marsha 2013.04.12. 18:52:29

Nagyon sajnálom, ha valakivel ilyen történik, illetve így éli meg a hétköznapokat. Egy kismama talán több biztonságra vágyik, és másra számít az idős nénik részéről.
Valahogy mégis hihetetlennek tűnik a sztori, és fura nekem az is, hogy megszégyenítőnek érzi, ha a gyereke előtt kritizálják amiatt, hgy nem német. Mindenesetre az ilyen helyzetek kezelésének megvan a módszere, felül lehet rajtuk kekedni, sőt!
Mondanám, hogy Hollandiában ilyen nincs, legalábbis érződik, hogy a sokszínűség elviselésében, kezelésében nagyon jók, és az oktatási rendszer is kiváló, a beil