oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 29. 06:52,  Levél haza 2013. március 429 komment

2013. március 29. 06:52 Határátkelő

Levél haza 2013. március

Marci igazi nyughatatlan lélek, aki már bekalandozta fél Európát, és lassan fél éve Berlinben él. Haza szánt levelét változtatás nélkül közlöm, mert szerintem nagyszerűen leírja, milyen is egy európai nagyváros 2013 márciusában. A képekért külön hála neki!

cím_25.jpg

„Sziasztok!

Már október vége óta élek Berlinben, de csak most írok egy nagyobb összefoglalást a helyről, meg arról, hogy miként alakultak a dolgaim itt.

Talán tudjátok, hogy 2008 óta leginkább azzal voltam elfoglalva, hogy találjak egy olyan helyet a világban (lehetőleg Európában), ahol szívesen élnék. Ezért laktam Angliában, Spanyolországban, Bécsben és Párizsban, végül Berlinben kötöttem ki.

Az előző országokban mindig volt egy elképzelésem, hogy meddig fogok maradni (ez 2 és 9 hónap között változott), és addig is maradtam. De itt nem szabtam időkorlátot, és remélem, itt tényleg jól fogom érezni magam hosszú távra.

Sokan mondták - és ez beigazolódott -, hogy a berlini tél nagyon sötét, elég depresszív, és ebben az évben – miként Magyarországon is - igen hosszúra nyúlt. Tehát nem a legvidámabb arcát mutatta a város, amikor idejöttem, de ez csak javulni fog (hacsak nem most kezdődik egy jégkorszak, reméljük nem).

folyó.jpg

A mai Berlinről a következőket érdemes tudni: rendkívül színes, befogadó, toleráns és kulturálisan burjánzó világ van itt. Európa egyik legfontosabb kulturális központja, ami most éppen virágkorát éli. Ezért rengeteg művész jön ide, és nagyon magas a művészi színvonal.

Ugyanakkor a legolcsóbb európai nagyváros; az albérletárak nagyjából félúton vannak a pesti és a párizsi árak között, valamivel a bécsi alatt. (Ez azt jelenti, hogy egy szoba bérlése kb. 2-300 euro egy hónapra). A hátrány az, hogy kezd megtelni a város, elég nehéz albérletet találni.

A bérek is, az ország többi részéhez képest alacsonyak. Ismert mondás Berlinről, hogy "Berlin ist arm, aber sexy" (Berlin szegény, de szexi) - az is jellemző, hogy ez Klaus Wowereit berlini polgármestertől hangzott el.

Ahhoz képest, hogy 3 és fél milliós nagyváros, elég nyugodt és tiszta a levegője. Nagyon nagy terek vannak itt, és az életritmus inkább egy kellemes fesztiváli délutánhoz hasonló, mint egy rohanó metropoliszhoz. Mivel olcsó a megélhetés, ezért nem túl stresszesek a berliniek.

ház_1.jpg

Az élelmiszer, ruha, benzin, elektronikai dolgok árai nagyjából olyanok, mint otthon, a vendéglői árak a magyartól a nyugati árakig (a magyar kb. 3-4szerese) terjednek. Ez azt jelenti, hogy városrésztől függően annyiért (vagy akár olcsóbban is) ehet-ihat az ember, mint otthon, de pár utcával arrébb már többszöröse is lehet az ár.

A szolgáltatások - mint mindenhol nyugaton- sokkal drágábbak viszont, az, hogy egy szerelő kijön hozzád és ránéz a problémára az kb. 100 eurótól kezdődik, vagy pl. egy masszázs leggyakrabban úgy számoltatik, hogy 1 perc egy euro...

Az alternatív gyógyászatra, a testedzésre, a biotáplálkozásra igen sokat költenek. Rengeteg jógastúdió van, de lépten-nyomon belebotlik az ember taiji- és qigong edzésekbe, kung fu iskolákba. Vannak városrészek, ahol minden második házban vega étterem, biobolt, jógaoktatás, kínai gyógyász, masszőr található. Itt többféle betegbiztosítást lehet kötni, a drágább biztosításoknál a jóga vagy taiji edzéseket finanszírozzák.

híd.jpg

Visszatérve a kulturális pezsgésre: nagyon felemelő, hogy a reklám plakátok túlnyomó többsége valamilyen koncertet, kiállítást, színházat hirdet. Itt is gyakoriak az open mike-ok, amik szerintem a (könnyű) zenei világ fejlettségét mutatja - ezek olyan alkalmak, amikor egy-egy klubban – bárban - pubban bárki zenész, költő, művész felléphet, és eljátszhat 2-3 számot tudásszinttől (nagyjából) függetlenül.

Az odagyűlt kisebb közönség (többnyire a fellépők barátai és a további fellépők) élvezhetik társaik előadását. Ezek színvonala igen változatos, az eddig fel nem fedezett zseniktől a várjuk-már-hogy-vége-legyen fellépőkig minden van.

De ez nagyon pozitív - és jellemző nyugatra, ugyanezt tapasztaltam eddig Oxfordtól Párizsig mindenhol-, hogy teret adnak az amatőr fellépőknek, akiket mindig megtapsolnak (hol jobban, hol kevésbé) és ezzel a bizalommal a művészek nem élnek vissza. Mindenki lejátssza a maga kis műsorát, és lejön a színpadról, hogy mások is megmutathassák, mit tudnak.

művészi.jpg

A kultúra mellett másik vonzereje Berlinnek a történelem. Nagyon izgalmas innen visszatekintve a múlt, és az egész városon végighúzódik a földön egy csík, ahol régen a berlini fal állott. Valahogy borzongató, ahogy az ember ma csak úgy cikázik e fölött a vonal fölött, ahol 24 évvel ezelőtt még lelőtték volna.

Néhol egy-egy darabon meghagyták a falat emlékül, és a legnagyobb fal-darab az "East side gallery" nevet kapta, mert a politikai változás után megkértek művészeket, hogy a falra fessenek. Csodálatos a kontraszt a masszív betonfal és a rendkívül színes alkotások között. Ez is jelképezi valamennyire Berlin történelmét, a rideg, szürke és elválasztó múlt helyett egy színektől burjánzó jelen. A mostanihoz fogható korszak talán a 20-as évek lehetett itt.

Nagyon inspiráló tulajdonsága a németeknek, hogy a megújuló energiákra, a biotermékekre fogyasztására, a szelektív hulladékhasznosításra nagy hangsúlyt fektetnek, és a dolgozóikat igen jól megfizetik, vigyáznak az egészségükre, nem hajtják túl.

Figyelembe veszik, hogy ha egészséges és elégedett az ember, akkor a teljesítménye és munkakedve is jó lesz. Ez furán hangzik egy magyarnak, utópisztikusan, de ez itt működik. Az adó és a TB havi összege is eléggé magas, de egy kellemes szintig (havi ezer-párszáz euróig) adómentes a jövedelem.

Az is szimpatikus, hogy nagyon sok helyen (kezeléseknél, edzéseknél, múzeumi belépőknél, rendezvényeken stb.) kétfajta belépő van: a teljes áru mellett a csökkentett ár a diákoknak, nyugdíjasoknak illetve a nehéz helyzetben lévőknek, munkanélkülieknek szól.

Kicsit olyan, mintha az ország, az intézmények, a közterek, sőt még a politikusok is az emberekért lennének, őket szolgálnák, és nem fordítva. (Furcsa, mi?)

reklám.jpg

Németország híres a magas szociális juttatásokról, és ezt igen sokan ki is használják, éppen ezért az utóbb időben ezt eléggé megnyirbálták, de még mindig sokan tengődnek ezen, és köszönik szépen, elvannak. Tehát éhen halni azért nem szokás itt.

De pl. nagyon gyakori jelenség a kéregető vagy megélhetési zenész a metrókon, szinte mindig találkozik az ember velük, ha metróra száll. Ők is nagyon különbözőek: a nagyon lepukkant arcoktól kezdve a közepesen tehetséges zenészekig sok szintje van ennek a rétegnek. Van egy srác, aki egy papírpoharat használva mikrofonnak beatboxol és rappel valamit németül, szövegébe belefűzve, hogy némi adományt kér.

Berlin egyik hátránya, hogy az építészete nem túl otthonos, nem is szép. Néhány kerület nagyon hangulatos, és a régi házakat nagyon szépen karban tartják, de alapvetően elég sivár tud lenni. Egyik legfontosabb tere, az Alexanderplatz stílusa leginkább Salgótarjánhoz hasonlít - ez a keleti résznek volt egyik fő csomópontja. Itt magasodik a 368 méter magas TV torony, ami olyan, szinte mindenhonnan látható tájékozódási pont, mint Párizsban az Eiffel-torony.

torony.jpg

Berlin egyik építészeti remeke a Potsdamer Platz, ami a "fal idejében" (ez egy itteni időszámítás) teljesen kihalt volt, a senki földje (itt is keresztülhúzódott a fal), és most - többek között- a Sony központtal egy hipermodern építészetű tér lett, szintén turistalátványosság.

Itt volt a hatalmas Pink Floyd - The wall koncert 1990-ben a fal leomlása alkalmából, ami nekem hátborzongató - egy rock koncert, ami nagyon passzolt címében, hangulatában, tartalmában a történelmi szituációhoz.

Brandenburgi kapu.jpg

Berlin talán legismertebb építészeti szimbóluma a klasszicista stílusú Brandenburgi kapu, aminek történelmi jelentősége nagyobb, mint esztétikai értéke.

Innen nem messze van a Reichstag üvegkupolájú épülete, előtte hatalmas térrel, itt szoktak néha demonstrálni a német honpolgárok. A múltkor a génkezelt élelmiszerek és a gépesített élelmiszeripar ellen tüntettek több ezren (különösen kiemelve az Argentínából származó szója veszélyességét), és lelkes, transzparenseket cipelő fiatalok vonultak az utakon. (Mikor jutunk oda, magyarok, hogy a génkezelt argentin szója legyen a legnagyobb bajunk..?)

A saját életemről annyit, hogy pár emberrel elkezdünk Tai Chi-t gyakorolni, néhány masszázs vendégem és két stabil gitár tanítványom van. Ahol lakom, a ház körüli munkákkal dolgozom le a lakbérem. Ez a kerület Lichterfelde West, délnyugat Berlinben. Rengeteg villa van a környéken, szépen, jó ízléssel karban tartva. Itt egy kellemes nyugati jólét uralkodik, ami egyáltalán nem hivalkodó, hanem természetes.

Általában nagy szerencsém van itt: amikor kitaláltam, hogy ide szeretnék jönni (kb. tavaly májusban, 9 hónapja), még senkit nem ismertem Berlinben, elképzelésem sem volt, hogy fogok kijutni. Csak beszélgettem a barátaimnak erről, és egyikük azt mondta, hogy ott él bátyja, látogassam meg, alhatok nála. Ő Pisti, akivel nagyon jóban lettünk, és júniustól minden hónapban pár napot vagy egy hetet töltöttem kint, és ismerkedtem a várossal, az emberekkel.

Utána egy másik barátom ajánlotta egy kedves ismerősét, akit érdemes lenne megismernem – ez a kedves ismerős lett később a barátnőm, Gabriella. Amikor végleg arra az elhatározásra jutottam, hogy kiköltözöm, megírtam Gabinak, hogy ha tud bármilyen lakhatási lehetőséget, szóljon. Ő visszaírt, hogy éppen megürült egy szoba anyukája házában, amit kiad nagyon kedvező áron.

A következő kiutam során megnéztem a helyet, mondhatni tökéletes. Gabi anyukájával, Mariannal megegyeztünk, hogy a lakbért a kerti munkákkal ledolgozhatom, aminek mindketten nagyon örültünk.

színes.jpg

Zeneileg is nagy szerencsém volt: amikor ide jöttem, azt szerettem volna, hogy egy olyan zenésszel játsszak, aki profi ütős hangszereken (bongo, cajon, shaker, egyéb percussion hangszerek) és profi vokálos. És ez az ember ugyanabban a házban lakik, mint én(!): Ricsi, akivel elkezdtünk dolgozni, és akusztikus feldolgozásokat játszunk, a héten volt a 4. koncertünk.

Érdekes, hogy Ricsivel Budapesten csak pár kilométerre laktunk egymástól, és sok közös ismerősünk is van, de Berlinben kellett találkoznunk. Szerintem minden zenész álma: reggel a konyhában találkozunk, megbeszéljük, hogy mikor próbálunk, majd az én szobámban találkozunk és gyakorlunk a megbeszélt időben.

Az itteni zenei világ elég érdekes. Egyrészt sokkal több helyen van lehetőség játszani, mint otthon, viszont - nyugati viszonylatban - nagyon keveset vagy semmit nem fizetnek a zenésznek. Viszont a zenész adományokat gyűjthet a koncert végén, amiből a legrosszabb bevételünk is annyi volt itt, mint egy otthoni normál gázsi.

Nagyon nagy a versengés a helyekért, mert sok zenész jött Berlinbe. És az egyik legszebb dolog itt, hogy rendkívül nemzetközi világ gyűlt össze, tősgyökeres berlinivel csak egy társaságban beszélgettem, és a legkülönbözőbb figurákkal lehet itt találkozni, főleg zenész körökben.

emlékmű.jpg

Nagyon pozitív divat itt a művészeti szalonok világa! Gyakoriak a művész-találkozók, felolvasóestek barátoknál, ahol zongorista játszik a felolvasások között és utána a műélvezők az általuk hozott ételeket-italokat élvezik.

Összegezve: az egyik legkedvesebb dolog számomra Berlinben, hogy a kulturális élet nem zugokban, egymástól elzárt szigeteken létezik, hanem a hétköznapi életben, az utcán, a mindennapokban. Nem sznob luxuscikk a kultúra, hanem a levegő része. És az újságok is olvashatóak, politikai szélsőségektől mentesek, nem sárbirkózás megy.

A legnagyobb fejfájásuk az ittenieknek, hogy az új berlini repülőtér átadása késik nagyjából 2 évet, és sokkal többe fog kerülni, mint tervezték. (Ezt a német politikusok „Európa szégyenének" nevezték. Nyilván nem hallottak a 4-es metróról. Persze az is kényes – és egyre inkább kellemetlen - kérdés, hogy Magyarország mennyire nevezhető Európának.)

Szerencsére nagyon jó embereket ismertem meg itt, sok magyart is, és sok barátom lett idővel. Heti egyszer jógát tanulok, és találtam egy harcművész iskolát, ahol nagyon sok Wu Dang stílust oktatnak igen magas szinten (Ismet Himmet-ék iskolája, ha ez mond valamit).

Érzelmi életem is kiegyensúlyozott lett, barátnőm, Gabi szintén zenész, jógatanár és Beatles-rajongó.

Tudnak hiányozni otthoni helyek, emberek, a levegő illata (nem a Hungária körúton, inkább pl. Szentendrén), az otthoni Tai Chi gyakorlók, a Tai Chi tanya. De az itteni világ nagyon élhető, jó közeg, és van perspektíva egy olyan embernek, mint én.

Az ittlét egyszerre kaland és élvezem egy új világ megismerését, ugyanakkor próbálok nem nehezteléssel gondolni az otthoni helyzetre és szélsőségektől mentesen egyszerre magyarnak és európainak maradni.

Berlin, 2013 március

Marci"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország Berlin

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr205179051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NIKI LAURA 2013.03.29. 07:20:53

Ich nicht ganze verstehen?Was is das:"arm"?..asszem inglisűl "kar",de németül sem szegény...

Birca kell ide!

Berlinről mindig a volt DDR rokonok jutnak eszembe,mikor nálunk nyaraltak,vidéken.
Wartburgal jöttek,kiszedték a szemétből a kidobott dolgokat,majd jó lesz még otthon..mondták!
89-után még küldtek két levelet,aztán nem kerestek,nem írtak,legfőképp soem jöttek már ide nyaralni...

A Facén pár éve megtaláltam őket,Caribi szigetválagba járnak nyaralni,a gyereknek Porscheja,apának Merdzsója van,és fiatalodtak vagy húsz évet,persze a korukhoz képest!:)

tanato 2013.03.29. 07:27:02

@NIKI LAURA: De igazad van,a DDR tényleg egy pillanat alatt változott szegény kelet európai országból gazdag nyugati országgá.Pontosan úgy van ahogy leírod,előtte rengeteg keletnémet jött hozzánk,aztán mintha elvágták volna,hirtelen a Karib szigeteken nyaralnak,a régi magyar ismerősök már nem tétel nekik.

tanato 2013.03.29. 07:28:20

Kérdés a posztíróhoz:A barátnőd Gabi német vagy magyar,ez számomra nem derült ki,mindkét nyelvben van Gabi női név.

james80 (törölt) 2013.03.29. 07:38:01

Nagyon tetszett a poszt ,egészen jól Visszaadja Berlin hangulatát! Csak ez a duckspeak : " Persze az is kényes – és egyre inkább kellemetlen - kérdés, hogy Magyarország mennyire nevezhető Európának." mondat bosszantott fel kicsit.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.29. 08:18:28

@james80: Tudtam, hogy ebbe valaki bele fog kapaszkodni. Azt nem, hogy rögtön az első pár hozzászólásnál. Nekem tetszett ez a fricska. Sajnos az ember ezekben a nagyvárosokban gyakran azt érzi, hogy ez egy olyan verseny lenne egy adott város és mondjuk Bp között, ahol már Bp-nek a rajtvonalra sem lenne érdemes állnia.
Annak ellenére, hogy Bp. sokszor építészetileg izgalmasabb és kulturális élete szintén olyan pezsgő mint ezeknek a városoknak.

Ráadásul az egyik képen a tv torony tövében lévő műtárgy hasonlít a forgó órára. :)

Egyébként az East side gallery nem a rendszerváltás előtt graffitizódott be? Akkor az divat volt a nyugati oldalon. Bezzeg a keleti oldalon, hogy vigyáztak a tisztaságára. ;)

nyuszigonosz 2013.03.29. 08:51:26

Ez egy jó poszt. Szinte felüdít.
Sok sikert Marci, és továbbra is minden jót!

nyuszigonosz 2013.03.29. 08:52:19

@NIKI LAURA: De, az "arm" az szegény. Nagybetüvel írva lenne más.

james80 (törölt) 2013.03.29. 08:55:47

@flash.gordon: A problémám ezzel , hogy nem fricskának hanem sokkal inkább "mantrának" érzem mostanában.De lehet , hogy csak a poszt jó minősége miatt ütötte meg a szemem. Igaz bennem is lehet hiba , hogy nem igazán tudom értelmezni mit jelent másoknak "Európához tartozni".( Ez azt hiszem megérne egy posztot és nem csak én olvasnám érdeklődéssel , hogy mit is jelent ez a "határátkelőknek".Igaz sok itteni írásban benne van többé-kevésbé.)

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.03.29. 08:58:38

Most már a Love Parade is csak történelem...

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.29. 09:01:09

hát hogyismondjam. érdekes.
talán tetszik is.
csak nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy az élet egyik síkja alapján alkot az egészről véleményt. mert ez meg nem tetszik.

Gyurcsótány Ferenc 2013.03.29. 09:04:28

hat nem tudom. Nekem se a poszt nem tetszik, se Berlinhez nem kaptam kedvet.....
En peldaul oda vagyok Nemetorszagert,de a keleti resze semmivel sem jobb -nemet eletviszonyokhoz nezve- mint Magyarorszag keleti resze- pl. gyorrel osszevetve.
A multkor olvastam,hogy mar lengyeleket hivnak be a keleti orszagreszbe,mert annyira nagy az elvandorlas. A nemet fiatalok egyszeruen csak nem akarnak ott maradni es nemis tervezik oda a jovot. Szoval egy kicsit furcsa nekem,hogy az egykori DDR ma mar a gazdag nyugat lenne.
Jo hely DE, jo hely de nem minden reszen. Munchen, Stuttgart, Frankfurt nem osszehasonlithato a keleti resszel vagy Baden W.berg-gel.
Sorry.Szar iras.Ennyit a vegere.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.29. 09:20:26

Érdekességképpen itt vannak berlini képeim 29 évvel ezelőttről: wp.me/p2oZYa-1h7

ffüttyfürütty 2013.03.29. 09:47:03

Szimpatikus, hangulatos poszt. Marci egy hippie soul lehet :)

(deleted) (törölt) 2013.03.29. 10:01:11

Ismerek néhány zenész arcot Berlinben, hasonlóan élnek, mint Marci :) Különös, hogy ez a kezdeti tengődés egészen jól bejött nekik, és olyan lehetőségekkel jutott messzire egyikük, amik itthon egyáltalán nem léteznek: kompromisszummentes alkotótevékenység, marketing és "jó ismerősök" nélkül a Marci által leírt jam sessionökön megjelenve.

Másrészt engem rémiszt Berlin, egy hétvégi este hihetetlen bulizó tömegek özönlenek az utcákon, metrókon, flash mobok, ismeretlenek nyomnak piát az ember kezébe, hiszen Berlinben lehet inni az utcán, és eléggé nyíltan megy a drogárusítás bizonyos kerületekben. Az olcsó lakások pedig gyakran hihetetlenül lepukkantak, drágítani csak akkor lehet, ha felújítják.

VíziLó 2013.03.29. 10:01:18

A posztoló nyilván fiatal még nagyon fiatal, menjen, élvezze az életet, fedezze fel a világot, sok sikert kívánok ehhez. Amikor azonban majd kissé megállapodik az életben, akkor biztos, hogy nem Berlinben fogja a helyét megtalálni. Berlin erről szól ma: odasereglik Európa összes alternatív figurája, s ott örülnek egymásnak. Ehhez jön még néhány életveszélyes török negyed, s mindez leöntve egy kis trabantos nosztalgiával.

rumitom 2013.03.29. 10:12:37

alapvetoen megegyezik a velemenyunk Berlinrol, kiveve, hogy nekem nincs ekkora ralatasom az ottani muvesz vilagra. A stilusa is kituno es nagyon tetszett a megkozelites, koszonom a megosztast!

jewel79bp 2013.03.29. 10:44:20

@james80: nekem nagyon tetszett a poszt! Gratulálok mindenhez, sok sikert a továbbiakban. James80, kérdésedre válaszolva: európainak lenni számomra olyasmit jelent, hogy olyan egy város, ahol minden nemzetiség megfér egymással, boldogul, vegyül egymással. Ahol egyik nap egy angol lép fel a sarki kiskocsmában, másik nap egy magyar és mindkettő teljesen természetes dolog. Ahol nincs éles határvonal a helyi lakosok és a külföldiek között, ahol nincs szakadék a beszélgetések során a két fél között. Magyarországon a második mondatban felmerül a "nyugaton élsz, te a mi problémáinkat nem értheted" frázis... Jó egy olyan város, ahol a téma a kávézásnál, sörözésnél a jóga vagy a fellépési lehetőségek, és nem a politika vagy a rezsi... Európa az, ahol lehetőséget adnak mindenkinek, a csodabogaraknak is, és ahol senkit nem érdekel, hogy melyik pártra szavaznál. Mert nem az a legfontosabb kérdés az életben.

(deleted) (törölt) 2013.03.29. 10:50:59

@VíziLó: "nyilván fiatal", "biztos nem Berlinben fogja a helyét megtalálni" - micsoda fellengzős szavak! Mondd csak, te nem hallottál még arról, hogy valaki művészként éli le az életét, és nem az a legfőbb álma, hogy a lakás-kocsi-2 gyerek kombó egy nyugdíjasparadicsomvárosban meglegyen? Nem értem, miért kell azért ekézni egy posztolót, mert nem a klasszik kispolgári életet tolja. És egyáltalán, miért kell mindig ezt a majdénmegmondom a véleményem az emberről, meg a jövőjéről is dolgot ennyire erőltetni?

james80 (törölt) 2013.03.29. 11:11:01

@jewel79bp: Köszönöm , hogy leírtad neked mit jelent! Remélem megtalálod/megtaláltad azt a helyet ahol ez megvalósul számodra!

VíziLó 2013.03.29. 11:20:16

@szerengeti: Nem igazán értem, mi a problémád. Egyáltalán nem ekézem a posztolót, az írása kifejezetten tetszett, egy talpraesett fiatal művészlélek, semmi gondom nincsen vele. Ettől azonban a Berlinről mondottakat fenntartom: bohémeknek, hippiknek, meg nem értett művészeknek, azonos neműek iránt vonzódóknak, a tudatmódosító szerek szerelmeseinek ideális hely, de ha békés polgári életet akarsz élni, gyereket nevelni, vállalkozni, akkor inkább menj mondjuk Bajorországba vagy Baden-Württembergbe.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.29. 11:20:31

@jewel79bp: "európainak lenni számomra olyasmit jelent,"
Nagyon jol megfogalmaztad. Egyebkent a nemetek tenyleg jo uton haladnak eben az iranyban. Mar evekkel ezelott is helyinek tekintettek az olasz fagylatost, gorog etterem tulajdonost. Mostani cegvezetom az NDK-bol valo (Cegkozpont a Holland hatar mellett), Ott tanult a foiskola vegeig hatranyos megkulonboztetes emiatt cegen belul nem letezik.
Aki nagyon kilog, torokok, kelet europaiak azokat meg nem tekintik europainak, de meg akarjak adni az eselyt.. Talan par ev mulva.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.29. 11:21:37

@Gyurcsótány Ferenc: az egykori keleti rész ma sem sokkal más. szürke, szürke. panelrengetegek, ahol az egyetlen szórakozás a pláza.

nekem ez a poszt olyan, mintha valaki a Montmartre után ítélné meg Párizst, a Medina után Tuniszt, és a Halászbástya alapján Budapestet.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.29. 11:28:23

@james80: Nyilván benne van az is, hogy "illik" egy ilyen posztban a saját portánkat valami hihetetlenül ciki, lepattant szarkupacként jellemezni. De azért mindenben ebben is van igazság.

Az "Európához tartozni" érzés meg sok apróságban fogalmazható meg. Például, hogy a 2006-ban vásárolt autóbusz ne ragadjon a mocsoktól vagy ez emberek kijelölt helyre szarassák a kutyájukat és utána szedjék össze.

VíziLó 2013.03.29. 11:31:57

Schmitt Mária írt tavaly egy hosszú, de remek cikket a német identitásválságról, érdemes elolvasni:

www.komment.hu/tartalom/20120207-velemeny-schmidt-maria-nemetorszag-a-hatvannyolcasok-szoritasaban.html?cmd=gettid&status=ok

(deleted) (törölt) 2013.03.29. 11:38:39

@VíziLó: pont azt nem érted, hogy nem biztos, hogy mindenki arra vágyik.

Zka77 2013.03.29. 11:42:10

Szerintem karaj írás. Germany FTW

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 11:54:07

Bahh, kb par honapja szoget utott a fejembe az, hogy Berlin. Fogalmam sincs miert, de mint egy post-it , ami mindig elotted van. Az okat nem tudom, igy egy latogatast majd tervezek oda:D

Kacorlakk 2013.03.29. 12:00:32

Nagyon jó poszt. Gratulálok hozzá.
Külön érdeme, hogy már majdnem dél, de még senki sem tudott úgy fogást találni rajta, hogy a nyuggereket, a cigányokat, méginkább a nyugger cigányokat okolja az ország gazdasági helyzetéért.

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 12:28:57

Jo kis poszt, Berlinbe mindig is el akartam menni csak valahogy sajnaltam ra az idot. Kicsit messze van Frankfurttol.
A nemet kollegaim viszont nem meseltek ilyen szepeket a varosrol. Gyakorlatilag az orosz maffia europai kozpontjakent emlegetik, ehhez hozzajon a magas munkanelkuliseg, alacsony berek, sok eroszakos bunteny (kulonosen a fiatalok koreben). En azt mondom ha valaki muvesz Berlin valoszinuleg egy paradicsom a szamara, de mindenki mas jobban jar a nyugati resszel aztan ha kedve van atruccan neha bulizni.

NIKI LAURA 2013.03.29. 13:04:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Mi anno folyamatosan trükköztünk ezzel.

"Ablak"volt az útlevélbe,persze az már rég érvénytelen volt,mert azt leutaztuk.
DDR- be mentünk Szoci útlevéllel,majd a C.P.Charlie poszton átmentünk az érvénytelen "ablakkal",ott Amerikai nézte!

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 13:06:06

@hagyma: Budapestnek is van egy nyugati oldala, de valahogy a keleti megis nagyobb :)

rumitom 2013.03.29. 14:47:17

@hagyma: ennek picit ellentmond, hogy amennyire csak lehet Nyugatra koltoztel ;P

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 14:53:04

@rumitom: attol fugg honnan nezzuk, johettem volna keletrol is
na OK, en amerikaba akartam jonni es letelepedni es sikerult
nagyszeruen
de otthon jobban kedveltem a nyockert, mint budat

"Persze az is kényes – és egyre inkább kellemetlen - kérdés, hogy Magyarország mennyire nevezhető Európának.)
ilyet leirni?"
ebbol az egy mondatbol levagom, hogy a posztolo eleg kocsog es bassza meg a jogajat, uzenem innen Carolinabol

tucano 2013.03.29. 15:17:29

Nekem tetszett a poszt. Egyrészt Berlin ilyen, másrészt végre valaki, aki művészettel foglalkozik.

@hagyma: Berlinből nézve Magyarország annyira Európa, mint Fehéroroszország. Földrajzilag igen.

Antipatikus Féreg 2013.03.29. 15:23:46

"A mai Berlinről a következőket érdemes tudni: rendkívül színes, befogadó, toleráns és kulturálisan burjánzó világ van itt."

Ez kibaszott undorítóan hangzik.

tucano 2013.03.29. 15:24:40

@VíziLó: Három vörös város: Budapest, Bécs, Berlin.
Mindig is csípte a sok álszent vadtufa szemét (nem rád gondoltam), hogy lehet élni is, nemcsak kispolgári módra locsolgatni a kertet és félhangosan szidni a szomszédot. Berlin mindig is egy picit dekadens volt, nem olyan előkelő, mint Bécs, nem annyira duhaj, mint Budapest, de a legszabadabb a három közül.

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 15:33:01

@hagyma: a keleti oldalon biztos nem veszünk össze, bar mint patriota anygalföldi srac a nyockerrel vitatkozom.

A mondatot valahogy atugrotta a szemem, valoszinüleg mar immunis vagyok ezekre a csipöböl visszalövesekre.
Egyebkent ehhez a nem europai szinvolalhoz eppen most csatlakozik Görögorszag es Ciprus. Megkezdte a targyalasokat Spanyolorszag, Portugalia es Olaszorszag es en nem lennek meglepve ha Franciaorszag is fontolgatna a belepest. Ha ezeket az allamokat leveszed elegge szüken ertelmezzük Europat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 15:46:43

@tucano: ezt visszautasito,
magyarorszag 1000 eve europa
feheroroszorszag nem

Budepaest kozepeuropa egyik kozpontja, semmivel esem marade le Becstol vagy Pragatol
tolunk keletebbre kezdodik az igazi kelet europas es azsiamenny at ukrajnaba es nezzel szet, de akar romaniaba a fekete tenger partjara
magyarorszag az igenis europa szerves resze
es eppen a valasztovonal kelet-nyugat europa kozott

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 15:48:09

@Guybrush Threepwood: hat en egri csavo vagyok, de eltem 1 evet a karpat utcaban, ami 13-ik keulet, de mint os fradi drukker az en keruletem a 9-ik:)

tucano 2013.03.29. 16:08:34

@hagyma: persze, az oroszok is ugyanezt mondják a románok és a bolgárok is. Természetesen Magyarország Európa része, igazad van, de kezdünk nagyon kilógni belőle. Sztem közállapotokat tekintve inkább a belorusz-kirgiz vonalon helyezkedünk el, az égvilágon semmi közünk Prágához vagy Bécshez, az építészetet kivéve. Bocsánat, kicsit keserű vagyok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 16:14:27

@tucano: hat en nem voltam otthon 15 eve, de meg a kommunizmusban is eurpaianak tartottam magam
es semmivel sem lattam kulonbnek becset
nem kell leterdepelni a franciak es a nemtek elott
ennyi
ott is legalabb annyi bunko van mint otthon
sot az atlag nemet pl tuti abszolut muveletlenebb mint egy atlag magyar

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 16:20:45

@hagyma: tudod te hol van Feheroroszorszag? Ha nem, nagyon surgosen nezz ra a terkepre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 16:23:22

@tildy:): lehet jobban mint TE?
erosen eszak keletre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 16:24:56

emelett nem csak foldrajzilag gondoltam, hanem kulturailsan...

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 16:27:30

@tucano: Szia Tucano, ezen vitatkoznek veled. Egesz pontosan parhuzamba allitanam Magyarorszagot Olaszorszaggal:

Miniszerelnök: OV, GYF vs. Silvio Berlusconi
politikusok: velejeig korrupt vs. velejeig korrupt
adozas: senki nem akar fizetni vs senki nem akar fizetni
közpenzek: amit lehet ellopnak vs amit lehet ellopnak
közbiztonsag: pocsek vs maffia

Ha mi nem vagyunk europaiak az olaszok vagy a görögök miert azok?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 16:27:32

@hagyma: Annyira nem erosen. De hatarozottan Europaban. Marmint foldrajzilag persze.

tucano 2013.03.29. 16:29:40

@hagyma: bunkó van mindenhol, ez emberi létünk egyik alapköve. De a franciák és a németek szabadsága előtt letérdelhetnénk, ha nem uraink előtt térdelnénk hörgőig tele szájjal, ha érted mire gondolok. Fehéroroszországban is szavazhatsz, alapíthatsz céget, sőt el is tudod húzni a csíkot. És mégis pont ugyanolyan szar, mint otthon. Most jön a tavasz és a miniszoknyák, aztán ősztől kezdődik minden elölről.
Régen mindig megvédtem kifelé Magyarországot, egymás között magyarok moroghatunk, a mi ügyünk, de másnak nem engedtem. Most már csöndben maradok, igencsak lehajtott fejjel, ha szóba kerül az EU egyetlen diktatúrája.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 16:30:24

@tildy:): igen
de az mar tenylegesen keleteuropa
mi mindig/meg a szocializmusban is/ kozepeuropanak vallottuk magunkat
nincs ezzel baj
en nem nezem le sem kelet europat sem a balkan
sot
de a teny az teny

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 16:32:39

@tucano: magyarorszagon nincs diktatura
csak a baloldali liberalisok hivjaka annak
mert mas fogast nem talalnak rajta
egy nemet taxisofornel egy magyar szabadabb, de talan mar valtoztatnak rajta

rumitom 2013.03.29. 16:51:49

@hagyma: ebben is tevedsz, 15 ev tavlatabol mondjuk nem is ertem miert jelentesz ki dolgokat aktualis jelleggel, sokkal korrektebb lenne ha szimplan minden egyes europat illeto kommented ele odatenned: amikor utoljara otthon jartam, ertsd 15 eve

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 16:54:59

@rumitom: ird le miben tevedtem
/amugy nem irom le, minden kommentem utan hogy 15 eve nem voltam europaban/
szoval miben tevedek eppemn most?

tucano 2013.03.29. 16:56:16

@Guybrush Threepwood: Olaszország és Görögország szilárd demokráciák. Nálunk meg lukasenkói a modell teljesen, mehetünk szavazni, de a bebetonozott klikkeket egyszerűen nem tudjuk elmozdítani a hatalomból. Berlu megosztó személyiség, hajlította a szabályokat, de sosem változtatta meg a kereteket. Soha. Gyurcsány sem (pedig rúgnám seggbe nagyon). Ami otthon van, az a megcsúfolása a demokráciának. És attól, hogy más országokban is vannak nehézségek, még nem kell elfogadnunk, ami otthon megy. Nem mindegy, hogy társadalmi viták vannak, mint a taljánoknál és a görögöknél vagy state capture. Azokban az országokban rengeteg vélemény van jelen egyszerre, a miénkben meg teljhatalom. Per pillanat sztem Magyarország politikai és gazdasági berendezkedését tekintve nagyon kilóg az EU-ból és Közép-Európából is. Lehet ezt magyarázni, meg értelmezni így-úgy, de mindannyian tudjuk, hogy ez az igazság. Lehet, hogy ez egy bizonyos rétegnek így jó, de attól még nem európai. És mutass egy európai országot, ahol nem így látják, ahol nem világos, hogy mi folyik nálunk. Bűnbak lehetünk, lehet velünk takarózni simán, mutogatni ránk, de attól még igaz, hogy a szar folyik otthon, de rendesen.

rumitom 2013.03.29. 17:02:25

@tucano: igy igaz, bar Pragaban majdnem annyira bunkok a vendeglatasban dolgozok mint Budapesten

de, hogy mondjak valami jot is ami a heten tortent velem, baratnomnek a keleti nemzetkozi penztarban (ott amugy meg csak ko bunkokkal futottam ossze :( ) nem sikerult atfogo informaciot szereznie becs-bp jegyarakat illetoen, ugyanis van vagy 4 fajta ha nem tobb es az arak 13-tol 40 euroig terjednek. mondtam neki hagyja majd felhivom az osztrakokat.
nem tudom, hogy a nemet akcentusommal volt e baja az osztrak holgynek a telefonban, de nem eleg hogy nem volt tul segitokesz sem, a konkret kerdesemre felre tajekoztatott, illetve az egyeb lehetosegekre sem hivta fel a figyelmemet. viszont alig 2 perc utan felvettek a kagylot

Ugyanez telefonon erdeklodve a mav hotlineon, eloszor vartam telefonon ugyintezore, hogy bemondtak hanyadik vagyok a sorban es mikor elorebb kerultem felbeszakadt a zene hogy fulembe duruzsolhassa ugrottam egyet es mar csak x-n vannak elottem. Ezt bevezethetnek mashol is, beleertve a Nyugatot. sosem tudom hogy ket percet vagy 20-t kell varjak, igy azert be lehet loni kb.
tovabba az ugyintezo nem csak udvarias es kedves volt (holott epp elottem rakhatta le a telefont, hisz 7-n voltak elottem es en mar 15 perce varakoztam ra), de elmondta az osszes opciomat, beleertve hogyan alakulnak a jegyarak ha ugyanazt a jegyet becsben veszem meg.
a magyar rendszer persze fos, mert jegyet csak szemelyesen tudsz atvenni, nem lehet kinyomtatni :) de az informacio szerzes elmenyeben +1 Mo javara :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 17:02:37

@tucano: olaszorszag es gorogorszag szilard demokracia?
muhhahhahaha
olaszorszagban annyi politikai kivegzes volt mint sehol/aldo moro/
gorogorszagban is omlik ossze minden
magyarorszagona a demokratikus rend nagysagrendekkel nagyobb mint olaszorszagban vagy gorogorszgban

tucano 2013.03.29. 17:03:34

@hagyma: Az én szakmámat teljesen elfoglalták, kirúgtak minden szabadon gondolkodó, független embert. Akit egy picit is érdekelt az igazság, bármilyen témakörben, az ma utcán/külföldön van. Közben folyamatosan megy a hamisítás. Nem más irányú tájékoztatás, hanem hamisítás, napi szinten. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy szerinted egy magyar taxisofőr miért szabadabb, mint egy német? Azt hiszed, hogy egy minszki taxisofőr nem üvöltözhet hangosan, nem szidhatja Lukasenkót? Neked ez a szabadság?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 17:06:35

@tucano: egy nemet taxisofor beule egy nemet vallalkozo nemet kocsijaba es levezeti a 8 orajat, es kap penzt
mindent felvezet, mindent ir, minden a txiorara megy

optthon meg a fele hiena
ne cafold meg, egyik legjobb haverom echte nemetkent volt taxisofor munchenben
azt ott nem lehet amit pesten

rumitom 2013.03.29. 17:08:00

@Guybrush Threepwood: OV-t Berlusconival parhuzamba allitani teljesen jogos es tokeletes pelda, en magam is ha barki kerdezi mifene van a miniszterelnokommel, eloszor is felhaborodok hogy semmi kozom hozza, engem o nem kepvisel semmilyen fronton, masfelol meg hozzateszem, hogy szerintem egy zseni, 25 evig az elbolyban lenni, ket bukott valasztas utan sem belulrol eltavolitva, ilyesmire demokraciaban csak Berlusconi volt kepes, hasonloan populista modon, ellnezeki, hasonloan karakteres alternativak nelkul.

ugyanakkor ha jartal mar olaszorszagban, a "demokracia" europai meghonositojaban (romai birodalom), a legkor igencsak mas mint odahaza...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 17:08:01

@tucano: a demokracia nem arrol szol, hogy kurvazom a miniszterelenokot

tucano 2013.03.29. 17:09:34

@hagyma: Aldo Moro-t kik ölték meg te értelmetlen? Terroristák nem? És nálunk hány embert végzett ki az állam? Hol volt több politikai kivégzés????
És ha máshol bajok vannak, akkor nálunk jó? Nézzétek, nem csak mi vagyunk szopón, hanem mások is, mondja a kedves politikus a népnek, akik egyetértően bólogatnak.

tucano 2013.03.29. 17:12:37

@hagyma: sztem se, akkor kérlek fejtsd ki kérlek, hogy miért szabadabb egy magyar taxis, az általad említett német kollégájánál.
De ne is tedd, meguntam. Bocsánat, hogy nektek keseregtem, még jó hogy otthon szilárd a demokrácia és minden okés, bezzeg az olaszok és a görögök.

tucano 2013.03.29. 17:15:11

@hagyma: úúú vazze, na mégegyszer. Az nem szabadság, hogy rá vagy kényszerítve a csalásra a túlélésért. Miközben bármelyik pillanatban rádmehetnek az adócsalásért, mert nyilvánvaló, hogy van rajtad fogás. Ha szerinted ez a szabadság, akkor félrement valami.

tucano 2013.03.29. 17:16:14

bocs, elmentem körmenetre társadalmi és lelki életet élni, majd jövök :)

rumitom 2013.03.29. 17:16:55

@hagyma: 15 eve kb olyan aranyban lehettek paraszt, bunko, szuk latokoru emberek parizsban es berlinben mint budapesten, elfogadom. de ma? mikor latogatsz egyszer budapestre? csak egy napot tolts el, visitva fogsz menekulni vissza amerikadba.

evente nagysagrendileg 10 kulonbozo europai orszag fovarosaban/nagyvarosban megfordulok, igy ugy erzem eleg jo osszehasonlitasi alapom van.
Athen egy mocskos, budos, zajos nagyvaros rengeteg kobor kutyaval. A fiatalok iszonyat kulturalatlanok, a belvaros nagyon draga, az idosek viszont meglepoen nagyszamban beszelnek angolul es sokkal muveltebbnek tunnek mint a fiatalok, ugyanez nemetorszagban inkabb forditva igaz. az idosek korlatoltak, mig a fiatalok very open minded-k.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 17:18:24

@tucano: lehet rossz a fogalmazas a szabadabb kifejezessel
de egy nemet taxis sosem hienazik
es mindig befizeti az adot
alatalaban van fonoke
mindent ir
mindent konyvel
otthon lavirozik
a kocsival a muszakival a mindennel
nemeteknel dolgozik, leteszi a kocsit, jon a valtotars, hazamegy megissza a negy liter sort

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 17:20:36

@rumitom: semmi kedvem hazamenni
visszamenekulni sem
mar hala egnek amerikai vagyok, de Mary egyszeruen latni akarja magyarorszagot
igy aztran megyunk
/meg sosem volt amerikan kivul, namost, hogy mi var ram nem tudom, de magyarul a z erdekesseg kedveert nem szolalok meg, ezt megfogadtam/

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 17:25:07

@tucano: Amivel nem ertek veled eggyet az az hogy OV es az orszag köze egyenlösegjelet teszel. Itt Nemetorszagban most nagyon rossz az orszag sajtoja, de amikor elolvasom a kommenteket azt latom hogy a kommentelök messze nem ennyire egysegesek mint a sajto. Inkabb azt olvasom ki a kommentekböl hogy amiatt aggodnak hogy tovabb terjednek ezek az unortodox megoldasok mas orszagokra is, sokan bizonytalanok a Merkel fele valsagpolitikaban es legalabb annyian keresik a felelöseget az EU oldalan ammenyien karhoztatjak Magyarorszagot.

Ami a diktaturat illetei tetszik vagy nem mi adtunk nekik 2/3-ot. Sok orszagban azert nem törtent ilyen tisztogatas mert egyszerüen nem volt meg a hatalma a politikusoknak. Egyebkent Mr. Ungabunga biztos kirugott volna mindenkit aki neki nemtetszik. Volt olyan idöszak amikor Olaszorszag majdnem összes jelentös csatornaja az ö kezeben volt valahogy megis tulelte az orszag.
Ami biztos hogy jövöre megint lesznek szabad valasztasok, marpedig ez a demokracia alapja. Hogy mit kezdünk vele az a mi dolgunk.

rumitom 2013.03.29. 17:26:30

@hagyma: ez esetben figyeld a penztarcad, nehogy a szabad taxis szabadon ertelmezze a fuvardijat, a hotel recepcios a service dijat :) meg sajnos nem talalkoztam olyan kulfoldivel, aki bar mind imadta budapestet, ne lett volna egy-ket storyja hogyan huztak le

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 17:35:19

@rumitom: Sajna olaszoknal 10 eve voltam utoljara akkor is csak nyaralni. A politikajukrol leginkabb annyit tudok hogy szinte senki nem tölti ki naluk a 4 evet ami valoban nagy kontrasz hozzank kepest de nem tudom teljesen pozitivnak tekinteni.

rumitom 2013.03.29. 17:38:05

@hagyma: nemetorszag tipikusan az az orszag ahol megvannak a keretek, mint egy nagy, szeles autopalya, ahol ott mesz es olyan gyorsan ahogy csak akarsz, de a szalagkorlaton nem tudsz atugrani.

A szabalyok betarthatoak, jozan esszel belathato miert jo az mindenkinek ha betartjak (a legtobb szabaly legalabbis, hulyesegek ott is vannak), es ha koveted a modellt, dolgozol, csaladod van, gyereked, joba leszel az allammal es o is veled. Mukodni fog az elni es elni hagyni. egyetemistakent meg picit lehetsz hippi is. ha nem mesz egyetemre, kesobb ugy is dolgozhatsz normalis munkahelyen, normalis fizetesert.

Az adott, elore kijelolt, igen szeles keretek kozott szabad vagy, es az allam, a szocialis halo megved, vigyaz rad, latod hogy mire megy el az adod, es latod hogy az jo es van ertelme adot fizess.

Ha neked nem eleg szelesek ezek az elore meghatarozott keretek, nos ugy valoban nemetorszag egy fogda, az allam egy elnyomo. Ezek a nemetek kotnek ki irorszagban vagy del-amerikaban altalaban :)

jovoheten megyek Mobile, Al be harom honapra dolgozni (ha beengednek az amcsik :) ) majd megirom mennyire szabad amerika. mindenesetre a kollegak mar kuldtek a kisokost mit nem szabad... kivancsi leszek mennyire gyulik meg a bajom a helyi rendfentartokkal

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 17:43:39

@hagyma: ezt jobb helyeken nem szabadsagnak, hanem mutyinak, kiskapuzasnak hivjak. Normalis ember ilyet nem csinal, de mit is varhatnank toled, aki tettel az otthoni torvenyekre, kotelessegekre, kiskapuztal, aztan illegalkodtal az USA-ban.

Lehet nem mondtam meg, de ezt a fajta viselkedest en elitelem.

Es akkor meg te szidod azt, aki probal a torvenyek kozt kiigazodni. Nem lavirozni, hanem csak gerindesen, helyesen, a torvenyt betartva cselekedni.

lobster thermidor 2013.03.29. 17:59:36

@tildy:):

én csak olvasom ennek az ámerikás @hagyma-nak hozzászólásait, mert félek ha megszólalnék akkor nagyon csúnyákat mondanék neki.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 18:01:53

@hagyma: De hova lett az északi és a déli?
Meg sosem hallottam róla.
Létezik?

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 18:04:35

Egyébként én sem kaptam kedvet Berlinhez.
Egyébként is mindig elfog a röhögőgörcs ha egy nemet megszólal.
Ritka hülye hangzású nyelvük van, főleg ha valaki herélt kandúr hangszínnel beszel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:06:39

@tildy:): kisanhyam
es msosem kiskapuztam
en teljesen nyiltan voltam illegalis munkas es fizettem az adot
es nem hordtam otthonrol a fusolt kocsonyat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:07:54

@dirtyfreebird: hat volt gondolom kelet eszak es kelet del valamint nyugat eszak es nyugat del
erdekes lehetett amugy egy kette szakitott varos
de halistennek mar csak tortenelem

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 18:10:29

@hagyma: nem fizettel Magyarorszagra tb-t, pedig kellett volna. Torveny kotelez ra.

Nem jelentkeztel ki, pedig kellett volna. Belogtal az USaba, illegalkodtal evekig.

En azt mondom, nekem nem lenne pofam ezek utan valahol allampolgarsagot kerni. Es nem lennek buszke ra, hogy "csalva"
, de "elertem" a celom.

Mehettel volna korrekt modon is, nem tetted. Miert?

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 18:13:53

@hagyma:
Mi a fenének Amerikán kívül menni?
Főleg ha ez a szó belefoglalja Dél Amerikát is.
Van ott minden.
Ilyen porfészekbe mint Magyarország?
Ez csak a sok hülye magyarnak jó.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 18:15:53

@tildy:):
Pont hogy nem kötelezte törvény annak idején hogy TB fizessen.
Most sem kötelezi rá ha kijelentkezik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:16:06

@tildy:): en a torveny utolso betujet betartva lettem amerikai allampolgar
es az vagyok
hehe
belogtam?
hivatalos papirokkal jottem
utlevel, vizum
semmi tb-t nem kellet fizetnem magyarorszagra, mert itt fizettem es eszem agaban sem volt hazamenni es ma sincs
hogy neked mihez van pofad?
az a a Te dolgod
Te angol akarsz lenni a magyar fustoltkolbaszodal, meg a magyar tejfoloddel
en ezert nem kritizallak tedd azt
de Te mindig haza fogsz jarnia tejfolodert hehehe
en meg mar 15 eve eszem az amerikait, ami egeszen kellemesen selymes amugy

meked lehet nem lenne pofad amerikai allampolgarsagot kerni a multammal, de jelzem, kurvara eselyed sem lenne kerni a munkanelkuli magyra paroddall:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:18:48

@dirtyfreebird: a felesegem latni akarja magyarorszagot
mer' szeret es aszonta latni akarja az orszagomat meg anyukamat
mondtam neki inkabb kuldok repulojegyet anyukamnam/ 5 eve mar vot kint/ de aszonta nem
O magyarorszagot akarja latni
namost a feleseg szava az dont:)/

KopaszMercis 2013.03.29. 18:23:54

@james80:

"Nagyon tetszett a poszt ,egészen jól Visszaadja Berlin hangulatát! Csak ez a duckspeak : " Persze az is kényes – és egyre inkább kellemetlen - kérdés, hogy Magyarország mennyire nevezhető Európának." mondat bosszantott fel kicsit."

Ne bosszantsd magad, szegeny Marci naiv, es meg azt hiszi, hogy talan tekintheto Europanak. De hat Marci meg fiatal es azert olyan sok helyen nem jart, hogy tudhassa, hogy ez mar egy balkan cigany fostenger itten...

Nge Swazili Mbeko 2013.03.29. 18:36:08

@hagyma: Szóval eljössz a redneck luvival extrém sportolni egyet Magyarországra. Nem ég a pofád ilyenkor? Inkább maradnál a faszba az Amerikádban. Az való neked.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 18:41:10

@hagyma:
Az igaz.
Vigyázzállás Hagyma. Nem megsiratni a zasszonyt.
Egye fene hozzad.
De mindenki etetni fogja töltött káposztával meg túrós csuszával, na meg mákos tésztával.
Melyik útleveled fogod használni?
Es hogy fogsz köszönni a határőrnek Bukarestben?
Izé, Budapesten?

bpetya75 2013.03.29. 18:45:28

@Guybrush Threepwood:

Egyetértek azzal, amit írtál, egy fontos dolgot leszámítva. A fidesznek soha nem volt 2/3-os támogatottsága. 2/3-os mandátumtöbbségük van, ami a 2010-ban hatályos választási törvény miatt alig 53-54%-os támogatottságuk mellett született meg. A módosítások után tartok tőle, hogy jövőre még kisebb arányú választói támogatás is elég lesz a többség megőrzéséhez.

@hagyma:

Egyetértek veled abban, hogy idehaza nincs diktatúra. Ha az lenne, akkor csak az itteni véleménynyilvánításaim alapján már kopogtatott volna a TEK az ajtómon. De ha az nem is, hogy nem lennék többé állásban, az biztos.

De sajnos tucanonak is van igazsága abban, hogy az eszközeik nagyon diktatórikusak. Ahogy a fejcseréket intézik, ahogy egy közhivatali állás betöltése zajlik, az döbbenetes.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 18:45:28

@hagyma:
Munkanélküli a pasija Tildynek?
Azt meg hogy csinalja Londonban?
Csak a hülye nem dolgozik ott.
De legalább nem niggerrel kavar.
Sok a nigger feletek Hagyma.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.03.29. 18:45:43

@tildy:): " nem fizettel Magyarorszagra tb-t, pedig kellett volna. Torveny kotelez ra."

basszak meg a torvenyuket.

igy ennyi:-)

en nem fogok ket helyre fizetni. aki innen elmegy pont az ilyen "torvenyek" miatt megy el elsosorban. mert nem akarja ezeket a pupokat a hatara.

ha egy masik orszagban biztositott vagyok, akkor ez az orszag fujhat egy klilo tollat a seggembe a torvenyeivel egyutt. de jo, hogy generalnak meg egy okot, hogy ha az embernek veletlenul honvagya tamad, akkor elmuljon hamar:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 18:45:57

@hagyma: es mennyi idore szolt az a vizum? Es utana betartottada torvenyt es visszamentel Magyarorszagra?

@dirtyfreebird: 2009 aprilis majusatol valtozott a torveny. Lenyegtelen mikor mentel ki, de ha nem vagy veglegesen kijelentkezve ( hagyma tudomasom szerint sehogy nincs kijelentkezve) , akkor rendezned kella TB-t, es mivel USA-val nincs megallopdas, ezert Magyarorszagra is tb jarulekot fizetni.

"semmi tb-t nem kellet fizetnem magyarorszagra, mert itt fizettem es eszem agaban sem volt hazamenni es ma sincs"

Ezt nem te dontod el . Hiaba fizetsz ott, attol meg a magyar torveny magyar torveny, es mivel te nem jelentkeztel ki, kotelezo lenne fizetned.

Parom meg nem munkanelkuli, tajekozodj legyszives, mert ugy latszik nem ismered a freelancer szot.
Vallalkozo, fizet Ni-t. Errol azt hiszem ennyit.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 18:48:20

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: EGT mas, de vannak orszagok ahol ninc silyen megallapodas. Erre megoldas a vegleges letelepedes, es gond egy szal se, a magyar allam sem kovetel rajta semmit.

De amitol hulyet kapok, hogy ott illegalkodott eveket, azt meg neki nagy a szaja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:49:18

@Nge Swazili Mbeko: anyad a luvi, kocsog@dirtyfreebird: mivel csak amerikai utlevelem lesz, csak azzal tudok menni, nejemet ismerve, nem fog neheszere esni zabalni a a magyar kajat, kizarolag belsoseget nem eszik, hat azt irta porszivozik otthon meg foz, ez a dolga, de nem ertem hogy jonnek ide az afroamerikaiak? ez magas
@bpetya75: a garniturat mindenhol lecserelik kormanyvaltaskor, ez normalis

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.29. 18:51:09

@tucano:

Tegyük azért hozzá: Fehéroroszországban az emberek nagy többsége támogatja tényleg a rendszert. Sok rosszat lehet elmondani Lukasenkáról, de azt nem, hogy trükkös módon került hatalomra. Lukasenka nem olyan mint Orbán, aki teljesen átalakítja a választási rendszert, hogy a lehető legnagyobb esélye legyen.

Több fehérorosz ismerősöm van. Egy van köztük, aki ellenzéki beállítottsága. A többiek Lukasenka-hívek. Miért? Mert ők azt ,mondják, hogy a nyugati demokrácia nem reális alternatíva Fehéroroszországban, így két lehetőség van:
- ukrán demokrácia: alacsony életszínvonal, maffiabűnözés, mélyszegénység, káosz,
- Lukasenka: formális demokrácia, a kormány ural mindent, nincs maffia, az életszínvonal az ukrajnai többszöröse. kiszámítható élet, tisztes szegénység.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.03.29. 18:52:42

@tildy:): de legalizalta magat.
so it goes...

ha most igazoltatjak, akkor teljesen legalis allampolgara az usanak.

mellesleg az usaban milliok "illegalkodnak". evtizedeken at. hallottam magyar csaladrol, ahol kimentek gyerekekkel, ottragadtak, a gyerekek iskolaba jartak, felnottek, csak amikor egyetemre akartak menni ugrott ki a balhe..

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.29. 18:53:34

@bpetya75:

Simán le lehetne győzni a Fideszt az új választási szabályok mellett is. Sőt NAGYON le lehetne győzni. A gond az, hogy a magyar szavazók között a Fidesz a legnépszerűbb párt.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:53:37

@tildy:): az egyesult allamok allampolgara vagyok!!
hoppa
es ahogy elhagytam az orszagot semmitfele juttatast nem vettem igenybe magyarorszagrol, sot nem is szavaztam
harminc evet fizettem minden szart es nem tartok igenyt nyugdijra sem
hoppa
ram mar a magyar torvenyek nem vonatkoznak
amerikai vagyok

mit vallakozik?
porszivougynok?

rajtam csak nyert a magyar allam, mert nem kell majd nyugdijat fizetnie nekem
understand?

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.03.29. 18:53:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Lukasenka: formális demokrácia, a kormány ural mindent, nincs maffia, az életszínvonal az ukrajnai többszöröse. kiszámítható élet, tisztes szegénység."

ahha

ez az eset az, amikor a kormany a maffia:-)

nem is ertem, hogy nem koltoztel meg oda...:-)

trhd 2013.03.29. 18:55:23

Kedves Marci,

jó választás volt Berlin, főleg zenészként! Még nagyon "fiatal" berlini vagy, én 2 év után is csak úgy "nagyjából" kezdtem megismerni Berlint, de ami már azonnal az első hetekben kiderül, ha valaki odaköltözik: nagyon jó, nagyon élhető város: jó a levegő, tágas utcák, rengeteg a zöld terület, az emberekkel sincs alapvetően sok baj, inkább a kedvesség tűnik fel, a problémások sokkal kevesebben vannak.

Még nem találtad meg teljesen a helyed, s a beszámolón is még látszik, hogy inkább túristás, mint helybéli, de ez idővel megváltozik, kell még egy év, hogy Berlint jobban megismerd. A megfelelő helyekre is rá kell találni... pl. egy-egy jó étterem, ahol bizony még olcsóbban is lehet vacsorázni, mint Mo-n. (Pl. egy pizzázó Prenzlauer Berg városrészben, ahol 11 Euróból 2 nagyon finom pizza, 2 ital + borravaló jött ki nekem), a bevásárlás a supermarketben is 30%-kal olcsóbb.

Azt jól látod, hogy a szolgáltatás drágább... bár az sem mindig, mert pl. a McFit edzőterem hálózat havi 19 Euros bérlete ver minden Mo-i fitness termet, de még szolgáltatásban is. Kb 150 termük van No-ban, sőt Bécsben is 4 darab, non-stop, bármelyikbe lehet menni, modern, legalább 1000nm vagy nagyobb mindegyik. Bpen egy ilyen terem kb 15-20eFt-os havi bérlettel rendelkezik.

Ha az ember valami terméket akar venni, az javarészt valóban olcsóbb: a legtöbb élelmiszer (+ sokkal jobb a minőség!), pipere, elektronikai cuccok stb. Az autó fenntartása viszont kissé drága, az igaz.

Nyáron nagyon szép lesz Berlin! Ilyenkor mindig ki kell menni a parkokba, Tiergartenbe, ahol még közösségi életet is élhet az ember, de magában is el lehet lenni... nagyon jó sportolni ott, futni, bringázni (az egész város infrastruktúrája meg eleve támogatja a bringázást).

Úgyhogy hajrá Berlin, hajrá Németország! :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:55:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt nehezen is ertem, az uj valasztasi torveny rosszabb a fidesznek , mint a regi, de Ok tudjak
nekem ios szimpaitikusabb a politkajuk mint az amszp vagy a bajnai, de en nem szolok bele
magyarok dolga
en otthon mar csak turista leszek hala a jo istennek , aki kijelolte az utamat:)

telkoe 2013.03.29. 18:56:55

próbálok nem nehezteléssel gondolni az otthoni helyzetre

Ez annyira megnyugtato. Nem is tudom mi lenne ha sarkizenesz Marci a joga es wudong workshop kozott neheztelessel elrontana a chijet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 18:57:48

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: a legovatosabb szamitasok szerint is 10 millio illegalis van
nem is bannam ha vagy lagalizalnak oket vagy deportalnak

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 18:59:12

@tildy:):
Ez a freelancer szó jelentése érdekelne.
En láttam valami rövidke filmet és cikket róla.
Abban ket magyar csajt mutattak akik a Londoni kukákból túrták ki ételt maguknak és házat foglaltak.
Es úgy öltöztek mint a....
Nem jut eszembe hogy hívják őket.
Pesten is vannak, tudod. Hosszú térdzokni, bánatos kutyaszemek, és lejmolnak az utcán elhaló hangon.

Na most nekem ez jut eszembe a freelancerrol.
A vállalkozó az a self employed, nem?
Es dolgozik keményen, ugyanúgy mint egy alkalmazott csak a speciális Uk-beli munkaerő piaci felépítés miatt igy dolgozhat.

Most akkor a freelancer az mi???

rumitom 2013.03.29. 18:59:14

@KopaszMercis: lol :DDD ezen jot rohogtem

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.29. 19:00:58

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:

Nem, a kormány nem maffia ott. Nem szed védelmi pénzt, nem rabol el senkit, nem terrorizál. Egyetlen esetben vegzálják az állampolgárt: ha túl hangosan beszél a kormány ellen.

Miért költözzek oda?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.29. 19:02:20

@hagyma:

A választói hangulattól függ. Az új választási törvény legjobban a legnépszerűbb pártnak segít, mégpedig aránytalanul. Mivel a Fidesz messze alegnépszerűbb, így neki segít.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 19:02:52

@hagyma: nem fogom az orrodra kotni. Azt viszont igen, hogy kitalaciokat es hazugsagokat allitasz rolunk.

Igen, megkaptad az allampolgarsagot. Most erre mit mondjak. Attol meg nem lesz gerinces dolog, hogy illegalisan voltal ott. A kiskapuzas ( a vizum lejartat kovetoen ottmaradas az az, sot sok helyen buntetik is nem kicsit) utan megkapott allampolgarsagod nem ment fel az alol, hogy kvazi "csaltal".

Tb-t meg ha nem tudnad, akkor is kell odahaza fizetni, ha nem veszed igenyne. Akar ott elsz, akar nem. Egy-ket kivetel van kulfoldre koltozes eseten: ha kijelentkezel kvazi az orszagbol , vagy ha olyan helyen elsz, amellyel megallapodas van.

lamb79 2013.03.29. 19:04:47

Kedves Marci,

remélem minden osszejon úgy ahogy szeretnéd. Berlin tényleg jó hely, nem hiába ott szulettek Bowie és a Depeche Mode legjobb lemezei. Sajnos itt nálunk Edinburghban osszesen egy Steven Severin (Banshees) és egy Fish (ex-Marillion) éldegél a lokál Exploitedet leszámítva, Glasgowban valamivel nagyobb a nyuzsgés.

Jó egy ilyen pozitívabb sztorit is olvasgatni néha-néha :)

kifordított nagyanyó 2013.03.29. 19:05:45

Sajnos fejlettségben tényleg le vagyunk maradva.
Tartottam tőle hogy megint a homoszexualitást fogja reklámozni a poszt de ez most hálistennek elmaradt.
Anno együtt katonáskodtam a Tomketbélával.
Ő idézett valakit,miszerint:"A Balkán Bécstől keletre kezdődik."
:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:06:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nagyobb hangsult helyeztek az egyeni keruletekre es ez nem hiszem hogy jobb nekik, de ok tudjak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 19:07:46

@dirtyfreebird: kvazi szabaduszo.
Pl. IT-ban sokan vannak, hogy x honapot dolgoznak peldaul, aztan hosszabb ideig nem. Ezek altalaban contract, vagy freelance jobok.

De egyebkent mondhattam volna ra a self-employedot is jelen esetben.

rumitom 2013.03.29. 19:10:03

@bpetya75: magyarorszag pont annyira demokracia mint oroszorszag. lehet kritizalni, szajhoskodni, rohadt orbanozni, sot meg tuntetni is lehet amig a hatalomnak tetszik, ha mar nem tetszo mereteket olt, kikuldik a rendorseget.

szabadon lehetsz ellenzeki, amig csak pofazol, gazdasagilag azonban nem tudsz a rezsim ellen menni, ha kegyvesztett leszel, lasd neo fm, kampec. nalam az is diktaturikus, amikor pl torveny irja elo a kozbeszerzest egy utdij halozat kiepitese szintu beruhazasra, pont azert hogy ne a haverok jussanak esetleg ketszer annyiert mindig megbizashoz (bar otthon ez sem szamit, nem valos formai okokra hivatkozva siman kihoznak egyetlen megfeleltet, a legdragabbat nyerteshez) nos a beruhazok ugy gondoljak a megadott feltelek mellett nem vallaljak a beruhazast, akkor a megoldas nem az hogy nemzetbiztonsagi kockazatunak minosit egy szaros utdij beszedo rendszert, titkositjuk, es kitudja mennyibol, ki es hogyan fogja megtenni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:10:40

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: evek ota legalis vagyok
annyi valtozott mult het ota, hogy ma mar hivatalosn a z egyeseult allamok allampolgara vagyok
ami kurva jo erzessel tolt el amugy
@tildy:): nezd Te kezdtel szemelyeskedni
szarom le a TB-t /semmi kar nem erte a z orszagot, nem jartam haza tejfolert/
nem, nem csaltam
jartam az utam es Isten megadta nekem Maryt es boldogan elunk
es igen, meg emesztem
amerikai vagyok
yeaAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHHH!

Te csak fizesd a TB-det tartsd el a ferjedet es hordjad a tejfolt

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 19:11:29

@hagyma:
Aztán nehogy lecsukjon a Nav mert nem fizetted a TB-t.
Egyébként tényleg keresni fogjak, vagy mar keresik rajtad az elmaradt befizetést.
Ha nem jelentkeztél ki.
Szóval azt azért tényleg el kellene rendezni.
Szerintem.
Nem kell lemondanod a magyar állampolgárságról, csak ideiglenesen jelentkezz ki.
Az rad van bízva hogy értelmezed az ideiglenest.
Most van változás egyébként mert eddig kötelező volt kijelentkezni de mivel szinte senki nem csinálta ezert most eltörlik a kötelező voltat.
Na szóval.
Be kell jelentened az OEP fele a külföldi munkavállalásodat.
Be kell jelenteni az adóhatóságnak is.
Meg az okmányirodába is hogy kapjál új lakcímkártyát.
De ha mar otthon vagy akkor igényelj egy ügyfélkapu felhasználót is ahol online pár apróságot el tudsz intézni.
Ha mar itt leszel.
JA, és fogaszatra menj el.
A magyar útlevelet is intézd el mert úgy tűnik hogy a gonosz Korea megtámadja a hazádat.
Nem tudom hogy az Északi vagy a Déli mert nem tudom melyik a gonosz sosem.
Szóval akkor meg jól jöhet ha az atomvillanásokat latod.

micsoda? 2013.03.29. 19:14:11

Tetszett a poszt. Végre egy másik oldala Németországnak. A vidámabb, kevésbé merev oldala. Igaz, ez lakóinak sokszínűsége miatt is van. Valamikori a kelet berlini rész emlékeim szerint olyan volt, mint egy alföldi falú. Széles, akácos út :D

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.03.29. 19:14:31

@hagyma: oke, csak azert ne basztasd ennyire tildyt pls.

en speciel ismerem ot szemelyesen es nem feltetlenul ezt erdemli.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.29. 19:14:36

@rumitom:

Tipikus féldemokrácia van kiépülőben. Még nem olyan, mint az orosz modell - az már kiépült féldemokrácia -, de az az irány.

A modell lényeg: vannak szabadságjogok, vannak független médiák, az emberek magánéletébe az állam nem dugja bele az orrát, de a politikában van egy hegemón erő, melyet szinte lehetetlen leváltani.

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 19:15:06

@bpetya75: Na igen a valasztasi rendszerünk picit csavaros ezekkel a listas meg töredekszavazatokkal. Mondjuk erröl Hagyma is tudna meselni naluk volt hogy az emberek többseg Bush ellenfelere szavazott. Aztan a vegeredmeny, ott Bush lett az elnök itt meg a FIDESZnek van 2/3-a.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 19:18:01

@hagyma:
Te hívó ember vagy hagyma?
Tehát hiszed azt hogy isten ad neked dolgokat és nem te ered el saját magad? A szerencséddel karöltve?

Egyébként Tildy rendes egy lányka. Vagy nagyon-nagyon szerelmes.
Vagy mindkettő.
Nekem is ilyen no kellene aki bajban is az ember mellett van.
De nekem van munkám. )-:
Es csak a bajban derül ki milyen ember is valaki.
Normális nőbe én is befektetnek, csak utalom elveszteni a befektetésem.
De az ilyen Tildi felek megérnek.
Csak az ilyenek mindig van egy loserjuk így aztán foglaltak.
)-:

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.29. 19:19:24

@Guybrush Threepwood:

A magyar választási rendszert DIREKT csinálták aránytalanra 1989-ben. A cél az volt, hogy legyenek stabil kormánytöbbségek.

Az USA-rendszer azért ilyen, mert államszövetség, s így nem lehet nem figyelembe venni az egyes államok akaratát.

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2013.03.29. 19:22:01

@dirtyfreebird: meg akarsz dugni?

szerintem csak ebben az egy esetben szamit, nem?:-)

kulonben pasi vagyok. a legkivalobb fajtabol;-)))

a fenykep a medihatosag pornokiadobol erkolcsossze avanzsalt szalai annamaria kepe, egyfajta tiltakozas a cenzura es a mediahatosag lete ellen.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 19:23:25

@hagyma: nezd :

I. Consequences of Overstaying a Visa:

Some of the consequences of overstaying a visa are:
Overstays may be barred from returning to the US for ten years or three years depending on the period of overstay
Overstays may be further restricted from Extension of Stay or Change of Status
Overstaying will void your existing visa
Overstays generally are unable to obtain a new visa except in their country of nationality
Overstays may not be able to Adjust Status in the U.S.

Ha szerinted ezek utan is korrekt dolog volt amit csinaltal....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:26:53

@dirtyfreebird: amerikai allampolgar vagyok
15 eve nem voltam otthon
nem hiszem hogy barnit kersnenejk rajtam:)
van itteni fogorvosom, kosz
igen hiszek Istenben, de nem vagyok "hivo", tehat nem jarunk templomba
@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: sosem tettem ma is O kezdte a szemelyeskedest
szerinte en csalo vagyok...

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 19:27:49

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union:
A képed alapján nem igazan akartalak megdugni.
Csak ne tudtam kivenni hogy egy potrohos öreglányt latok a képen vagy egy lumpen pasit.
Nem, ha lumpen pasi lettel volna sem akarnálak megdugni.
Megelőzendő az ez irányú kérdést.
Oké, csak tiltakozzál.
De koszi a burkolt ajánlatot. (-:

rumitom 2013.03.29. 19:28:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a problema nem a politikai hegemonitassal van, az meg akar jo is lehetne, semmint hogy 4 evente jobbra, majd balra mennek a dolgok, amit az egyik epit a masik lerombol hogy a sajatjat epitse, draga mulatsag es nem visz igazan elore.

a gond a politika atvetele a gazdasag felett, amikor mindent athat a korrupcio es a kinek a kije felfogas, amikor egy vallalkozas nem tud egy bizonyos szint fole novekedni, mert a szektorban mar van egy a politika altal preferalt ceg. ilyenkor van az, hogy az adottsagai alapjan tobbre kepes de a politika altal megrekesztett reteg elmenekul, hisz el van lehetetlenitve. ez a munkat ado reteg kesobb nagyon hianyzik.

es ebben a formaban a politika igenis beleszol az emberek mindennapjaiba, akar csak olyan aprosagok altal is mint a rendorseg bevetel orientalt foglalkoztatasa.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 19:29:59

@hagyma:
Jól van óvodások.
Mint egy házaspár.
Na, kié lesz az utolsó szó?
Kinek az apukája erősebb?
Hmm?
Cool down.
Mindketten okosak vagytok a magatok módján.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 19:31:39

@dirtyfreebird: Sipi csak hasznalja ezt a noi avatart, amugy nem no:)

Egyebkent nem konnyu engem elviselni, megvan annak a maga oka, hogy ebben az esetben elfogadom a szarnybontogatast. :-)

Viszont abban a pillanatban, mikor ugy ereznem, ezt valaki kihasznalja, netan el akarna nyomni, pattanek lefele. Eleg volt egyszer "kezet egetni".
;)

montroyal ( CAN qc) 2013.03.29. 19:32:50

@rumitom: a szabad taxis szabadon ertelmezze a fuvardijat
bar 2 eve voltam utoljara otthon mar szabalyozva volt a repterrol indulo fuvar egy iranyito iranyitot a taxiba es szabalyok szerint megmondta mennyit fogok fizetni...csak kesobb ellenoriztem le (siettem faradsag nyomulas) a legmagasabb dijat fizettetek velem 4 kmre a 18.kerbe!!!! gondolom osztoznak a lehuzasbol...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:35:52

@dirtyfreebird: ah
en kedvelem tildyt
ezer eve ismerem, meg a prohardverrol
semmi bajom vele
csak neha ideges, hogy meg nem angol, pedig mar nagyon szeretne:(

en meg ugy vagyok vele, hogy meg naponta megnezem a papiromat, ami igazloja, hogy amerikai vagyok
Mary is mondta, hogy majd ha megjon az amerikai utlavalem akkor felfogom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:37:20

na ebedelek es teszek fel utana kepet a ceremoniarol:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 19:38:09

@hagyma:
Hat technikailag az vagy talán....
Vagy voltál.
De kit érdekel.
Nem segélyből élsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:40:33

@dirtyfreebird: nem
en tiszta szivbol vagyok amerikai
en nem a papirert lettem amerikai
akkor eleg lett volna a zold kartya
en eddig is
ezutan is
egesz eletemben meloztam
ezutan sem lesz maskeppen
de EN AMERIKAI lettem
es ettol boldog vagyok

jo etvagyat, majd jovok

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 19:42:52

@hagyma:
Most ez az útlevél tényleg olyan nagy dolog?
Tildy nem is tudom mit szólna, hogy van egy haverom UK-ben akinek lehetne ugyan UK útlevele, de ugy van vele hogy nem fizet 800 fontot érte, mikor semmi plusz nem jár vele.
Így aztán permanent resident.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:46:12

@dirtyfreebird: nem olyan rettentoen nagy dolog
de tudod, az ember nem boldogtalan ha van egy american exprees egy amerikai utlevel es egy amerikai jogositvany a keze ugyeben:)
de tenyleg megyek enni mert ehen halok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 19:49:13

@dirtyfreebird: mert nem akar brit lenni igazabol....
kinek mi a celja

Guybrush Threepwood 2013.03.29. 19:50:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mindkettöben van logika de en megis azt szeretem ha 1 szavazat az 1 szavazatot er.

@rumitom: En a korupciot valamilyen szinten az elet velejarojanak tartom ami Magyarorszagon egy nem elhanyagolhato gond de amin en a igazi problemat erzem az a teljes kiszamithatatlansag. Ez egyebkent nem a FIDESZszel kezdödött ök csak csucsrajarattak. Az afa, szja eves szinten valtozott. Adokedvezmeny minden evben mas volt korabban is. Aztan jöttek mostansag az unortodox adok. Ezeket a piac egyszerüen nem tudja bearazni a 10-20 eves terveiben es emiatt a multi inkabb kivonul meg leepit a magyar meg csödbemegy.

tlvajferi 2013.03.29. 19:54:39

ha berlinben élsz, maradj is ott, nem olyan rossz hely
vannak jobbak, de nem élhet mindenki londonban vagy párizsban, estelel los angelesben
ha már ott vagy, igazából nem érdemes magyarul tudnod, felejts el minket, tanulj náciul vagy lengyelül vagy törökül, attól függ hogy megy a sorod és épp kik között élsz és dolgozol
ha teheted próbálj egyenesen szidni és ócsárolni minket, és természetesen hazádat is. meglátod egy idő után jobban megy majd a sorod és még a "bundás"tagba is bekerülhetsz

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 19:58:22

@hagyma: britnek lenni sok esetben annyit jelent, hogy elfogadnia kuloncseget. :-)

Szarmazasilag sosem fogok tudni angol lenni. Nem fogok brit lenni abban az ertelemben, hogy szinte mindig muszempillat hordva miniszoknyaban maszkaljak vagy shopingoljak ( van jopar csaj aki igy jarkal ) , bar ahany haz annyi szokas, van aki ezt csinalja van aki nem, ahogy minden orszagban.

Viszont tisztelem oket, mert befogadtak. A sajat kuloncsegemmel egyutt. :-)

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 20:13:05

@tildy:): Mi az ?
Mi az?
A különcség?
Jé, ezt lehet úgy is mondani hogy különcs-ség.
De jó.
Tildy, te kocka vagy.
Tudod hogyan lehet előcsalogatni a pontos u-t meg o-t meg a hosszú változataikat?
Mert alt gr plusz a betű mennek amik mennek.
Anélkül hogy a billentyűzet kiosztás magyarra lenne állítva.

@tlvajferi: Köszönjük turbó magyar polgártárs.
A tlv mit jelent a nevedben?
Tolvaj?
Igen, mind így teszünk.
Külföldön letagadjuk hogy magyarok vagyunk.
Mert nincs mire buszkének lenni.
Új hazánk többet ad nekünk egy év alatt mint Magyarország 10 év alatt.
Te csak éljél. haljál ott és legyél büszke magadra.
Annak hamis tudatában hogy a legszebbek a magyar nők, csak magyar tudósok találtak ki mindent, hogy nektek van az igazi magyar túrórúdi ami valójában orosz. Hogy a kolbászok készítését az olaszoktól vettük át.
Es a többi és a többi.
Tejföl ahogy halom van USA-ban is.
De UK-ben is mielőtt valaki megijedne.

2013.03.29. 20:19:43

@tildy:): van eszkimo csizmad?

2013.03.29. 20:23:01

@Az igazi Sipi - Citizen of European Union: "A szombathelyi Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán tanítói oklevelet szerzett 1982-ben. Tanulmányait 1990-ben az ELTE BTK-n folytatta népművelői szakon, majd a Pénzügyi és Számviteli Főiskola pénzügyi szakán, 1998-ban szakközgazda diplomát szerzett.
1982-tól 1984-ig Zalaegerszegen tanított az Ady Endre Általános iskolában, majd 1984-85 között a Zalai Hírlapnál újságíróként tevékenykedett. 1985 és 1997 között a Zala Megyei Moziüzemi Vállalatnál dolgozott, majd annak jogutódjánál filmforgalmazó, filmiroda-vezető volt. 1996-tól a Magyar Mozgókép Közalapítvány szakkollégiumi elnöke volt, majd 1997-től a Zala Art Alapítvány kuratóriumi tagja. 1997 és 2002 között a zalaegerszegi Városi Hangverseny és Kiállítóterem igazgatója. 1998-tól számítjuk politikai pályafutását, ekkor lett országgyűlési képviselő, ezt a tisztséget 2004-ig töltötte be. 2002-től a Kodolányi János Főiskola kommunikáció tanszékén óraadó tanárként, 2003-tól adjunktusként dolgozott. 2004-ben és 2008. március 31-én az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagjává választotta. 2010. augusztus 11-én Orbán Viktor miniszterelnök kinevezése alapján Szalai Annamária a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke lett, megbízatása 9 évre szól.[1] Az Európa Tanács szerint kinevezésének módja, miszerint a miniszterelnök egyedül tesz javaslatot az NMHH elnökének személyére, nem felel meg az európai sztenderdeknek.[2]
Hivatalba lépése óta számos döntő jelentőségű intézkedést hozott, többek között az új frekvenciarendeletet, amelynek eredményeképpen Magyarország mobil lefedettsége 100 százalékossá válhat. Az NMHH egyik legnagyobb feladata 2013-ban Magyarországon a digitális átállás befejezése.[3]"

A wikipedian nem igy nez ki ez a szalai annamaria. Akkor megis te vagy a foton?

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 20:25:57

@charlieharper:
Azt hittem az eszkimóbőr csizmacélú felhasználását mar betiltottak. )-:
Ah...Kanadaiak.
Egyik hagyma másik Kanadai....

2013.03.29. 20:29:15

@charlieharper: megtalaltam a tobbi fotoit is. Meg bottal se...

Patrick Bateman 2013.03.29. 20:31:17

Bőrviszketésig irritálóan modoros, trendi kócsszörfölő mekbukprós déeselerrel flickrező romkocsmás belvárosi mostjövök-az-el-caminóról örökifju szabadbölcsész szöveg.

tucano 2013.03.29. 20:34:34

@Guybrush Threepwood: Csak visszaértem. Szóval dehogy teszek egyenlőségjelet OV és az ország közé. Azt viszont nem tagadom, hogy egységesen úgy látom, hogy nagyon zuhan lefelé az emberi színvonal otthon. Nem tudok rá jobb szót. A fácse ismerőseim felével egyszerűen nem tudom, hogy mit tegyek. A napi gyűlölet, ami árad belőlük, az értetlenség, stb, szerintem elképesztő, nem vagyunk mi ilyenek.
Berlu ma is egyébként az összes nézhető olasz tv csatorna tulajdonosa. Egyetlen egyszer sem hamisítottak híreket. Sok mindent el lehet mondani róla, de mindig tisztelte a játékszabályokat és ha megszegte, akkor annak nyoma volt. Amiért őt börtönbe akarták küldeni(nem akerítés, a korábbi sztorik), annak a 100x elkövette az összes miniszterelnökünk és még csak eljárások sem indultak, nemhogy ítéletek. Sőt még a bírókat is elzavarták.

01234567 2013.03.29. 20:38:28

@tucano: 2011 márciusában jöttem haza, de igazán 12 nyár óta élvezem a magyar hétköznapok minden pillanatát. Igazad van. az emberek iszonyatosak lettek. (25 éves baráti kapcsolat ment rá arra, amivé a koma változott.). És számtalanszor hangoztatom, az emberek a rendszerváltáskor, sőt a 90-es évek elején nem voltak ilyenek. az utóbbi tíz évben váltak fokozatosan ilyenné.

tucano 2013.03.29. 20:38:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: pont olyan az, mint amerre Magyarország tart.Az én ismerőseimet meg, akik mind ellenzékiek, ünnepnapokon összeszedik, hogy ne felejtsék el, hogy ki az úr a háznál. ööö, tudtok még ilyen helyet?
A választást a kialakított rendszer miatt csak Lukasnekó és pártja nyerheti, egyszerűen lehetetlen, hogy bárki más a hatalom közelébe jusson. Írod ők a kis egzisztenciájukat féltik, ezért a hülyébbje támogatja a nagy vezért, pont úgy mint hol is?
Miközben Lukasenko és barátai nagyon gyorsan gazdagodnak, a többiek meg szépen lecsúsznak vagy topognak egy helyben.

tucano 2013.03.29. 20:39:53

@01234567: egyszerűen nem tudom, hogy mit tegyek ezzel, a haverjaimról/barátaimról van szó!

tucano 2013.03.29. 20:42:58

@montroyal: ha lesz, akkor repülőre ülök és végighallgatom.

@Patrick Bateman: akkor most jó vagy rossz szerinted? :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 20:44:41

@charlieharper: ha az uggra gondolsz, nincs es nem is lesz.:)
Alt gr-em nincs, altra åøæ-t tudok irni. alt+e majd betuvel tudok mar irni á-t, é-t, í-t, ó-t, ú-t, és ennyi. :) command valamivel tuti lehet valtani, de inkabb irok ekezet nelkul, mint hogy folyamatosan kavarjam a z-y-t.

amugy nezz szet mashol is, mert Sz. Annamaria igy nez ki: www.google.co.uk/search?q=szalai+annamaria

bpetya75 2013.03.29. 20:47:59

@hagyma:

Nem egészen. Pont az USA-val példálóznak ezügyben, ahol egy kormányváltás nem rengeti meg alapjaiban a közigazgatást, mert "csak" fejcserék történnek, nem pedig gyökerekig hatoló tisztogatás.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

A gond az, hogy nincs jó választás. Egy olyan paprikajancsinak se nagyon nevezhető f@sz, mint a Szita lassan 20 éve polgármesterkedhet, mert nem tudnak kiállítani vele szemben senki elfogadhatót. Pedig ha egy várost tönkre lehet tenni, hát ez a majom teljesen hazavágta Kaposvárt.

Kacorlakk 2013.03.29. 20:48:15

@tucano: Ma reggel összeszedte a rendőrség a diáktüntetők 3 tagját. Az egyiket reggel hétkor vitték el a koleszból, kopogtatás nélkül mentek be hozzá. Nem beidézték őket, begyűjtötték - mint anno a fideszeseket. Órákig hallgatták ki őket.
Holnap lesz a fidesz 25. szülinapjára rendezett ellentüntetés. Közben ma, titokban, előre megtartotta a fidesz a szülinapot, minden média kizárásával.

cukkerrépa 2013.03.29. 20:48:56

@tucano:

bocs, de...

"Berlu[sconi] ma is egyébként az összes nézhető olasz tv csatorna tulajdonosa."

ami a szemétházi, demagóg politikájáról, az emberi gyengeségeiről nem mond semmit.

"Egyetlen egyszer sem hamisítottak híreket."

höhöhöhhö. nézd meg légyszi a Berlusconi ügyeiről való beszámolóikat. majd be fosnak az erőlködéstől, hogy a szerecsent kimosdassák.

"Sok mindent el lehet mondani róla, de mindig tisztelte a játékszabályokat és ha megszegte, akkor annak nyoma volt."

ez a mondat önmagának is ellentmond. legtöbbször B-t azért nem ítélték el, mert a képviselői mentelmi jog védte VAGY elévültek a tettei. még hogy betartotta a játékszabályokat. Megalol, baszki.

"annak a 100x elkövette az összes miniszterelnökünk és még csak eljárások sem indultak, nemhogy ítéletek. Sőt még a bírókat is elzavarták."

és attól Berlusconi jobb? egy fenét. ugyan már.
fárasztóan korlátolt és elfogult nézetek kapnak nyilvánosságot itt.
ébredj már fel.

Patrick Bateman 2013.03.29. 20:49:48

@tucano: @rumitom: Ilyen ember természetesen nincs. Vagy ha van, akkor ne legyen ;)

01234567 2013.03.29. 20:49:59

Nem szeretem ezt az "amerikai" stílust, amely más népeknek megmondja jó, vagy rossz ahogy élnek. A fehéroroszok elvannak így. Ha bevezetnék a "demokráciát" ott is hamar 70-80 százalék nyomorogna, egy szűk polgári réteg elvolna, és egy nagyon szűk elit uralna mindent. Ebből nem kérnek, és a napi politikai szarságból sem, ami amúgy sem visz sehova. Az oroszok meg a 90-es években kipróbálták a "demokráciát", szerintem Jelcinestől a picsába kívánják, nem a visszatértét. Azért ne feledjük, ezek a kelet-európai nyitások a demokráciára és a kapitalizmusra, elég félresikerültek, és nálunk sem véletlen volt még a közelmúltban is Kádár az utóbbi 1000 év harmadik legnépszerűbb politikusa.

tucano 2013.03.29. 20:51:24

@rumitom: Az attól függ, hogy lesz-e Bécsben ilyen konferencia és mikor :)

rumitom 2013.03.29. 20:52:42

@Patrick Bateman: hogyne lenne, ugy hivjak hipster

01234567 2013.03.29. 20:53:23

@tucano: Ez nehéz. Én nem ismerlek, őket sem, így a szituációt sem. Csak a személyes tapasztalatom oszthatom meg, sajnos el kell kerülni őket, és leépíteni, de valami sumák módon, mivel sok "kárt" tudnak okozni. Nekem is szörnyen nehéz, alapvetően egy jószívű, naív barom vagyok, és az emberi kapcsolatokban toleráns, kitartó, de ami sok, az sok. Jobb úgy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 20:54:11

@01234567: nem rengeti
deugy altalaban az adminisztarciot kicsereleik
namost ez anan nem vonatkozik arra aki mondjuk a jogositvanyokat allitja ki

tucano 2013.03.29. 20:56:36

@01234567: olyan nyomor és kilátástalanság van, hogy el sem hiszed. Ott valódi és kiforrott state capture van.
Asszony elég gyakran jár Minszkben fellépni. Meghívták pizzázni egy nem is szegénynek számító baráti körbe. 10 emberre tudtak egy pizzát rendelni, majd előszedték az elrakott zöldséget és mindenki egy szelet pizza + uborka alapon vacsorázott.
Nagyon kedves barátnőm rádióriporter. Két kollégáját vitték el a rendőrök, mert be merték rakni az orosz "Polgári Védelem", talán Grazsdanszkaja Barona magyar átírással nevű orosz punk zenekar egy számát egy beszélgetős műsorba. Félnek nagyon.

rumitom 2013.03.29. 20:57:03

@tucano: jogos, en azert szoktam par honappal elore tudni, mar csak apartman intezes miatt is, vagy te szallodazol mindig?

tucano 2013.03.29. 21:05:28

@01234567: nehéz dolog ez. Tudom, hogy rendes emberek, egyszerűen a nyomor, meg a zsigeri félelem a családért, a saját jövőért, rendesen meg tudja zavarni a fejeket. Nekem könnyű, kívülről minden máshogy látszik.

felcsúti kimdzsongil fan club 2013.03.29. 21:05:57

Kedves Marci!
Majd amikor a bevándorlók tönkreb@sszák az ottani jóléti rendszert és hazazsuppolják az összes bevándorlót, szeretettel várunk, addig az adónkból fizetjük nagyanyádék, nagyapádék meg a többiek nyugdíjját, mert azt biza nem a te fizudból vonják ám...

01234567 2013.03.29. 21:08:25

@tucano: Illúzióim nincsenek az ottani helyzettel kapcsolatban. De sajnos azt a vidéket mindig ez jellemezte. És mostanában, túl a negyvenen, azon gondolkodom, egy Kínát, volt Szovjetuniót (amit ez alatt értünk, kivéve a kulturáltabb balti államokat), lehet másképp vezetni? Szeretnek az orosz-szovjet kommunizmus kegyetlenségeivel példálózni. Azt nem lekicsinyelve, de az tény, a cári rendszer titkosrendőrsége volt a minta a kommunistához, a koncentrációs táborok és Szibéria is "plágium" volt a szovjetektől az atyuskától. A cári Oroszországban 17 előtt évtizedekig hétköznapi dolog volt a pogrom, az éhenhalás, az éhséglázadás, a tömeges megtorlás..stb.. Kína sem volt paradicsom Mao előtt. Nem tudom, nekem a Jelcini idők elég szemléletesek voltak e téren, főleg a Putyinihoz hasonlítva. Az utóbbi pár évben sokat változtam meglátás tekintetében, ebben a 8 év "nyugat" sokat segített, elismerem lehet nem jó irányban, de azt is, a világ sem. Azt például soha nem gondoltam volna, én is bizonyos nosztalgiával gondolok majd a 80-as évek Mo.-jára, mára ez is sikerült. :(

pitju 2013.03.29. 21:10:16

szép volt amit írtál, és most akkor ereszkedj le a holdról a földre.
a való világ nem művész, dolgozó ember szemmel: berlin, kosz, mocsok, giccs, történelmi helyszínek porrá alázása, aktív tömeges éjszakai élet a hét minden napján, drogok, nyilvános drogozás, agresszív koldulás, török- albán- szerb- orosz- punk- náci- alkesz bandák városszerte, nagyszámú ámde tehetetlen rendőrség, felháborodott elvándorló őslakosok, betelepülő, ólcsó életre éhes semmirekellők. tipikus elgettósódó metropolis a városban dolgozó de nem ott lakó, fizetésből élő németekkel. fiatalon tapasztalatot szerezni még talán ok., de életvitelszerűen hosszú távon ott élni markáns kompromisszumkészséget kíván.

felcsúti kimdzsongil fan club 2013.03.29. 21:11:46

@hagyma: mentél volna inkább a mutter tenyerébe...

tucano 2013.03.29. 21:12:46

@rumitom: hááát, az elmúlt öt évben vagy 15 lakásban laktunk a családdal. Illetve belaktam már az összes közepesebb hotelt/motelt/vendégszobát Dél-Európában, meg Brazíliában. A melók miatt egyszerűen képtelenség tervezni, most pl. tudom, hogy egy héten belül biztosan utaznom kell tolmácsolni (pedig ahhoz elvileg semmi közöm, firkálni szoktam), de nem tudom még hogy hova, csak hogy kell. Nem szeretem, de megszoktam.

01234567 2013.03.29. 21:13:52

@tucano: Igazából én itt belülről azt látom, a nyomort és a reménytelenséget ostornak használva, a kontraszelekciót meg cukornak, szemétségre, aljasságra, embertelenségre idomítják az embereket. Az agymosás pedig félelmetes. Ami itt megy mindenhol, ahhoz képest egy korabeli politikai óra a laktanyában (még az átkosban) kutya fasza, ezt bátran állíthatom. Mindegyik politikai féltől, kivétel nélkül.

rumitom 2013.03.29. 21:18:30

@felcsúti kimdzsongil fan club: a nagyapaja es nagymamaja dolgozott, mint az elozo rendszerben mindenki :) igy nyugdijat is fizetett, tehat ok mar befizettek a nyugdijat, amit te most fizetsz, az amit az elmult 25 evben elherdaltak, amihez a poszt irojanak semmi koze

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 21:19:02

@01234567: a 70-80-as evek magyarorszaga az atlagember szamar toronymagasan a legjobb ket evtized volt az egesz magyarorszag tortenelmeben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 21:20:40

@felcsúti kimdzsongil fan club: te egy uriember vagy, nem is merek hozzad szolni
jol neveltek a szuleid a tanaraid
nagyon szep eleted lehet
gratulalok is ezuttal

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.29. 21:22:29

@01234567: én is mondom, de senki sem hisz nekem...

felcsúti kimdzsongil fan club 2013.03.29. 21:24:46

thx, hülye f@sz, oh bocsi, ámerikái f@sz. kár bőléd a töjföl, zabáld a májonéztet

rumitom 2013.03.29. 21:24:54

@hagyma: en inkabb a kiegyezestol az elso vilaghaboruig tarto idoszakot emelnem ki ha mar az egesz magyar tortenelmet vesszuk

illetve relative a 14-15 szazadban is igen jol ment magyarorszagnak gyakorlatilag a torok megjeleneseig. konkretan Mo volt (az erdelyi banyaknak es a jo termofoldnek koszonhetoen) europa egyik leggazdagabb orszaga

rumitom 2013.03.29. 21:26:50

@Babette_: de, csak az otthon elok nem hiszik illetve visszakopkodesnek veszik

felcsúti kimdzsongil fan club 2013.03.29. 21:26:58

@rumitom: ne fárasszá má... maradjunk annyiba hogy bejártak valami álkamu bujtatott komcsi álmelóhelyre lapátot támasztani. jobb esetbe...

tucano 2013.03.29. 21:28:58

@cukkerrépa: utálom Berlusconit, mint a szart. Voltam tüntetni nemegyszer ellene, amikor ott laktunk és kitalálta, hogy atomtemetőt építtet a városunk mellé, mert az neki jó pénz.
Most is az egyik tv csatornáját nézem éppen:)
Ha egyetlenegyszer hírt hamisítottak volna, úgy meggyakta volna őket a hatóság, hogy csak na. Mosdatni lehet, azt nem tilos, hazudni igen.
Nem ítélték el? Dehogynem. Megúszta? Igen. Hozatott törvényt a saját védelmében? Igen. Perbe fogták? Igen. Mindenki számára bebizonyosodott, mindenféle szerecsenmosdatás ellenére, hogy milyen ember? Igen. Fél életét azzal töltötte, hogy menekült a törvény elől, kihallgatásokra járt, stb? Igen.
Viszont:
Megváltoztatta az ország demokratikus berendezkedését? Nem.
Valaha miatta veszélybe került egy pillanatra is, hogy Taljánia demokrácia marad-e? Nem.
Egyébk annyira kibaszott velünk déliekkel, amennyire csak lehet. Miatta utáltam meg Bud Spencert is, amikor Berlu képviselőjelöltje lett, még Terence Hill is elküldte a picsába ezért.

rumitom 2013.03.29. 21:29:03

@tucano: szerencses vagy ha del-europa es brazilia a fo teruleted, nekem a "fejlett eszak" jutott "osztalyreszul", delre csak nyaralni jarok

rumitom 2013.03.29. 21:31:16

@felcsúti kimdzsongil fan club: ez nyugdij szempontjabol lenyegtelen. lapatot tamasztottak, tehat dolgoztak, ha dolgoztak adoztak, es az ado jelentos resze nyugdij hozzajarulas volt

01234567 2013.03.29. 21:31:38

@hagyma: És a lakosság 70-80%-a átlagember. Minden országban. Ezt nem értik sokan.

Diffeomorfizmus 2013.03.29. 21:33:30

@tildy:):
"Most erre mit mondjak. Attol meg nem lesz gerinces dolog, hogy illegalisan voltal ott."

Szerintem szép dolog a becsületesség, de azért amit te müvelsz becsületesség címe alatt az szerintem az élhetetlenség határát súrolja. Nem azt mondom, hogy p.l. igényelj gyerekek utáni pénzbeli kedvezményt, ha nincs is gyereked, meg írjál le nemlétezö költségeket az adódból, meg hasonlók, de azért minden hülyeséget betartani, meg minden ostoba, ésszerülten vérszívásnak eleget tenni szvsz a hülyeség kategóriájába tartozik.

felcsúti kimdzsongil fan club 2013.03.29. 21:34:11

@rumitom: ha neked a lapáttámasztás meló, kíváncsi lennék mit melózol. Ja semmit, megélhetési értelmiségi lehetsz te is...

tucano 2013.03.29. 21:35:09

@rumitom: nem bírom a hideget:)
Pénzügyileg biztosan, sőt ezer százalék, hogy jobb É-Európa, de valahogy medterránia az én közegem.

felcsúti kimdzsongil fan club 2013.03.29. 21:36:14

na majd az orbasenkó kigyomlálja az ilyen gazokat...

01234567 2013.03.29. 21:39:03

@rumitom: Általános életszínvonal emelkedés tekintetében, társadalmi, kulturális(igaz e kettő cenzúrázott volt, de még így is) nívó szempontjából az általad említett kettő nem volt a 70-80-as évekhez fogható. A kiegyezéstől az első világháborúig az infrastruktúra, az ipari termelés, és a mezőgazdaság modernizálása volt hihetetlen teljesítményű. Mohácsig pedig Magyarország az egyik legstabilabb ország volt, a legerősebb uralkodóházzal, és időszakonként a legpiacképesebb államháztartással.

Kacorlakk 2013.03.29. 21:42:27

@felcsúti kimdzsongil fan club:
Az ész lett a világon a legigazságosabban elosztva, mindenki azt hiszi, neki sok jutott.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 21:44:41

@rumitom: hat abbol az idobol keves a tapasztalatom
a 2 VH es a /ellen/ forradalom utan igenis a koznepnek jo elete volt, megha nem is mehetett havonta nyugatra es a zom nem mercedessel jart

rumitom 2013.03.29. 21:45:29

@tucano: az enyem is, tengerpart, tapas, hideg sor. bar 5 ev irorszag utan mindent elviselek :) svajcnal delebbre meg nem hivtak dolgozni sosem :( illetve egyszer mehettem volna barcelonaba, de egy eleg fos munkara kozepes fizetesert, es ugy ereztem elegge elvinne a cv-m olyan iranyba amit nem szeretnek hosszu tavon csinalni.

viszont jovoheten irany a tropusok 3 honapra

tucano 2013.03.29. 21:46:17

@01234567: Ilyen lehetett a nagy gazd. válság körüli időszak is otthon. Teljes morális és gazdasági összeomlás, közben meg nagy szavak.

Jut eszembe, voltam nemrég (februárban)Párizsban, összeakadtam egy csapat magyarral, elmentünk hozzájuk zülleni. Pont olyan volt, mint a "Vanek úr Párizsban" lakásjelenete. Sőt, az volt maga:)

rumitom 2013.03.29. 21:47:19

@felcsúti kimdzsongil fan club: en a billentyuzetet tamasztom foleg es neha okosakat mondok de csak azoknak akik kerdeznek es megfizetik, ezt a tevekenyseget meetingnek hivjak :)

tucano 2013.03.29. 21:48:30

@rumitom: nagyon helyes! Kötelezővé tenném, hogy tél végén mindenkinek utaljanak ki pár hétre egy darab pálmafát a hozzá tartozó stranddal, egészen más lenne a világ. A délieknek meg pont fordítva, menjenek egy picit északra, ugyanennyire élveznék a hideget, mint mi a trópusokat és amit mi tanulunk lazulásból azt ők összeszedettségből:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 21:48:34

@tildy:): a vizumom amugy nem jart le mert 10 evre kaptam, de ne zavarjon, hogy az csak belepesre jogosit, nem itt tartozkodasra
ha biralsz, legalabb nezzel utana
Te meg mindig egy magyar vagy Londonban en meg amerikai itt:)
hehe
es angliaba akkor sem koltoznek ha uldoznenek
annal magyarorszag szazszor jobb

Kacorlakk 2013.03.29. 21:48:57

@bpetya75: Óvatosabban, mindent elolvasnak tőlünk, megy a kartonunkra. Illetve nem kell, csak jó tudni.

01234567 2013.03.29. 21:50:37

@Babette_: A magyar történelmi emlékezet hazugabb az átlagnál. Minél közelebbi a történelmi esemény, annál jobban.
De vegyünk egy példát: Budapest ostroma a második világháborúban. Most dicsőség és heroizmus egy város értelmetlen és borzalmas feláldozása a dilettantizmus oltárán. A felrobbantott hidakkal (teljesen értelmetlenül, ráadásul a Margit-híd csúcsforgalomban), még a vereség utolsó óráiban is embereket kivégző pszichopatákkal, egy mészárszékbe torkolló kétségbeesett menekülési kísérletet, hősi kitörésnek aposztrofálva.
Valahogy az osztrák meg a német (éltem közöttük eleget), még a vérnáci is, korrektebbül, tényszerűbben kezel ilyen dolgokat. Mi meghülyültünk teljesen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 21:50:46

@rumitom: @tucano:
haggyatok mar ezt a tropusokat
3 honap uan bepalik a pocsotok
9 honapot eltem miamiban
nem lehet megmaradni a hosegtol
ki sem mozdulsz a legkondibol nyaron
szeteget a nap 100 -os paratartalom ejjel is

bpetya75 2013.03.29. 21:55:06

@Kacorlakk:

"...de lélek vagy agyag még nem vagyok, s nem oly becses az irhám, hogy érett fővel szótlanul kibírnám..."

Bár a francokat nem becses, csak nem hiszem, hogy ekkora lenne a baj. ;-)

01234567 2013.03.29. 21:56:16

@tucano: Megmondom őszintén, engem a gyurcsányi időszak (akkor még a határon túlról nézve) a Weimari-köztársaságra emlékeztetett, ez a mostani meg a Horthy korszak cifra nyomorúságára. De ezek ezt vállalják is :) Nyomorult redves bagázsok ezek egytől-egyig. A startvonalnál meg már melegítenek a Szálasi dzsuniorok hogyha nem sikerül a kiugrási kísérlet, átvegyék a stafétabotot. Viccország ez.

rumitom 2013.03.29. 21:58:05

@hagyma: jo de en meg meg nem eltem 99% paratartalmu levegon 20 foknal melegebben. majd elmeselem mennyire szornyu. amugy Florida es New Orleans koze megyek

tucano 2013.03.29. 21:58:19

@hagyma: Akkor is imádom, tudom jellemhiba:) Kivagyok, ha nincs zene, nem táncolnak esténként az emberek és bárkinek is eszébe jutni komolyan dolgozni. Légkondit nem bírom, ventilátor párti vagyok. Egyetlen helyen sokalltam be, Natalban. Úgy is hívják, hogy a "Nap menyasszonya", reggel 10 és délután fél négy között egyszerűen nem lehet az utcára menni a nap miatt, úgyhogy olyankor aludni is kell. Reggel kilenckor átégett az 50 faktoros napkrém, amivel melóhoz kentem magam :D De az extra hely, egyébként elvagyok trópusokon, meg a kultúrákat is szeretem.

tucano 2013.03.29. 22:00:41

@01234567: Nagyfater mesélte, hogy az összes nem katona haverja (ő leventéből lett hivatásos, mi más) beállt nyilasnak. Amikor kikészültünk rajta, akkor mondta, hogy pont leszarták a nácikat, egyszerűen nem akartak az orosz frontra menni és csak így tudták kihúzni magukat.

tucano 2013.03.29. 22:07:15

@hagyma: mindannyian Afrikából származunk :)

Toney 2013.03.29. 22:12:12

@hagyma: Csak olvasni szoktam es nem kommentelni. (Bar mostanaban mar az olvasas is ritkabb mert gyengek a postok.) Viszont Hagyma, Te a legnagyobb suttyo troll vagy akit eletemben lattam. Az amerikai allampolgarsag nem kivaltsag, sem ereny, bar egy egyszeru videki gyereknek, mint te majd' 20 ev alatt szep eredmeny. Te vagy ra a pelda, hogy minden igazabol csak ido kerdese. Meg ugy is, hogy svarcban spanyolkodtal az eleted egyotodeben.
Egy szotyi redneck feleseget pedig barki osszetur maganak 15 ev alatt, aztan lehet uldogelni a porcson. De orulok, hogy vidaman telnek a napjaid a gep elott ahelyett, hogy kirandulnatok, esetleg utaznatok. Ha jol olvastam 15 eve nem voltal magyarorszagon. Es az USA-n belul? Gondolom nem sok fele. Masra ugy sem kell kolteni igaz, csak magatokra. Miert nem talasz magadnak valami ertekesebb hobbit?
Udv, Toni

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 22:14:44

@hagyma: a lenyegen nem sokat valtoztat, hiszen minek is szamit az, ha turistavizummal 10 evig ott tartozkodsz? Mindegy is.

Ellenben egyet vegyel eszre, en a csaladodra soha nem szoltam egy rossz szot sem, nem szoltam le oket, ugy legyel kedves a parom nevet vagy emliteset - foleg olyan degradalo stilusban , amit megengedtel magadnak -a szadra ne vedd.

Mert ram mondhatsz barmit, hogy tejfolzabalo vagyok, vagy barmi, de a csaladomtol es paromtol hatrebb az agarakkal!

tucano 2013.03.29. 22:16:39

@hagyma: végül is nekem mindegy csak latin legyen és ne hideg, ahol ilyen van+ megfelelő hullámok, ott nagy baj nem lehet:
www.facebook.com/photo.php?fbid=299911466805363&set=a.130104813786030.21974.128449170618261&type=1&theater

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:20:04

@felcsúti kimdzsongil fan club:
Te a sajat nyugdijad fizeted kocsog.
A nyugerek mar kifizettek a sajatjukat.
Idiota.

Kacorlakk 2013.03.29. 22:28:09

@tildy:): Ne bosszankodj, csak az időd rablod, hiába van igazad. Veled értek egyet, s még a tejfölt is imádom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 22:29:59

@Toney: remelem anyukad jol van, ilyen gyerekkel nehez elete lehet, amugy ha meg akarsz ismerni szivesen latlak
asheville NC USA
de
igen
amerikainak lenni kivaltsag kisbaratom
/videki gyerek, ezen beszartam/
@tildy:): O nem a csaladod, vagy mar ferjkhez mentel?
Te emlitetted. hogy egyelore haztartasbeli:)
nem baj az amugy es egy szoval sem bantottam en is voltam egyszer 1 honapig munka nelkul
szar ugy

tucano 2013.03.29. 22:34:37

@dirtyfreebird: akartam erre egy nagyon jó képet kirakni, de nem működik a google images, majd gyors csekkolás után se a gmail, se semmi. Csak nálam rossza, azaz nálatok rendben van?

Spacecake 2013.03.29. 22:37:37

@hagyma: ne hari,de nálad tényleg elpattant vmi:-)
nem tudom hogy az amerikaiaktéged olyan nagy kiváltságnak tartanak e,de nem hiszem,viszont nekünk az,h nem itt rontod a levegőt.
lobogtathatod az útleveled,meg rejszolhatsz rá,de TE még IGAZI amerikai se leszel soha...nyugodj bele.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:37:57

@tildy:): Alt +E nekem ablakot nyit meg másoláshoz, meg ilyenek.
Alt meg betu semmit nem csinal.
Ez elvileg UK billentyuzet.
De jol van, never mind.

Mi a halal, a kanadaiak mar szoba sem allnak itt az emberrel?
Akkor mar az amerikai hagyma.
Az legalabb mindenkinek valaszol.

@felcsúti kimdzsongil fan club:
Te meg a fenenek ugatsz be mindenfele politikai indittasu szoveget ide?Kurvara nem erdekel egyik mostani vagy volt miniszterelnok sem.
Huzz a francba agymosott barom.

tommygun 2013.03.29. 22:38:48

Isten veled Marci. Érezd jól magad Új-Törökországban. Legalább egy haszontalan hippivel kevesebb él Magyarországon.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:40:15

@hagyma:
Egy honapig munka nelkuli?
Te kib.... munkakerulo.
Egyebkent sikeres emberek munka nelkul is keresnek penzt.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:44:31

@tucano:
Nalam rendben a gmail.
Voltam egyszer buzi buliban a volt nommel.
Normalis embernek neznek ki egyebkent.
Csak nem kicsit szexmaniasok.

Ezert sem ertem ezt a hazassag felbojdulast.
JAj, hagyma.
Nalatok is lesz meleghazassag.
De melleket azt nem lehet nezni a teveben.
Niggereket is csak N-wordozni szabad.
Sok N-word van a metron nalatok. He-he.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 22:46:36

@Spacecake: mi a problemad velem?
idezz ahol olyat irtam ami serto masokra, esetleg rasszista, antiszemita, nagykepu, vagy barmi
kerlek idezz
ez ilyen ongerjeszto folyamat, valaki elkezd basztatni es a falka, akit idegesitek, mint amerikai, az rogton ugrik, megszoktam mar
de ha kerdezek, mi a gond, idezz, akkor nem jon valasz
@dirtyfreebird: oh meg olyan 10 eve bebuktunk egy meloval, jott egy uj HR-es es kiszurta, hogy illegalok vagyunk
akkor egy honapig nem talaltam melot
mentsegemre szolgaljon, hogy 17 eves korom ota melozok

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 22:48:29

@dirtyfreebird: ki van zarva hogy North Carolinaba megszavazzak
hu mikor en ezt leirtam, hogy a melegek szexmaniasok, nekem esett a fel index
vigyazz, mert leszkapsz
/pedig azok, az az eletuk kozeppontja/

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:48:38

@01234567:
Egy bölcs ember megmondta egyszer, nem is olyan rég.
A magyar genetikusan alávaló.
Milyen igaza volt.
Egy másik megmondta hogy el lehet menni az országból.
Mind a kettő nagyon bölcs ember volt.

Meg jo hogy mostanaban 95 szazalek tamogatottsagu nyelvtanfolyamok vannak Magyarorszagon.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:51:45

@hagyma:
Ezert nagyon ritka a monogam kapcsolat naluk.
Ott elottem harman faltak egymast.
Ok harman voltak egy par.
Ketto rammozdult a konyhaban.
Hiaba na, apoljuk a magyar lengyel baratsagot.
He-he.

Az egyik angol braziliabol sponzoralt valakit.
Hiaba, a szerelem, na.

De miert haborodtak fel rajta?
Sok a meleg zsindexes?

Khal Drogo 2013.03.29. 22:53:44

Nehogy baj legyen Marci. A román munkavállalók seregei már a kapuknál várakoznak.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:55:20

@Khal Drogo:
Te meghaltal ember.
De a nodet elfogadnam.
Tuzes egy menyecske.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 22:55:50

@dirtyfreebird: ah nem
azt mondtak, hogy a melegek nem szexmaniasok
de en hulye vagyok
en harom meleget ismerek az mind a 3 szexmanias
semmi mason nem jar az eszuk
allandoan arrol pofaznak es kurvara nem erdekelne a magneletuk
a szerelem es a szex szep dolog, de maganugy es az elet resze, de nem a kozeppontja , mint a buziknal
heteroknal a szex az elet resze, nagyon szep resze ketsegtelen
melegeknel az eletuk celja

tucano 2013.03.29. 22:56:51

@dirtyfreebird: nekem magyarországi kollégáim fele, majd a portugál főnökeim voltak melegek, bár írhatnék ratyit is, egyikkel se sértegetni akarom őket. Folyamatosan cseszegettek, meg "incselkedtek" velem. Az agyamra mentek néha (gyakran), de egy dolgot így hosszú évek munkatapasztalatából leszűrtem. Amíg meleg volt a főnök, addig mindig napra pontosan megkaptam a fizumat. Nem tudom, hogy ennek van-e köze a szexuális irányultságnak, de minden főnök kcsg, az igazi viszont rendesen fizet.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 22:57:30

@hagyma:
Neked meg van szex az eletedben hagyma?
Vagy csak beszelsz rola?
(-:

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 23:00:07

@dirtyfreebird: 52 evesek vagynk a nejemmel
szerinted?
de mint mondtam a szex a maganugyunk, foleg nem a hataratkelon fogom kozolni hanyszor szeretkezunk naponta

Spacecake 2013.03.29. 23:01:17

@hagyma: nos akkor idézek:
'de
igen
amerikainak lenni kivaltsag kisbaratom'

'idezz ahol olyat irtam ami serto masokra, esetleg rasszista, antiszemita, nagykepu, vagy barmi'

azt gondolom,h igen, az általad felsoroltak közül több is ráillik erre a kijelentésedre:-)
nos,ez a problémám.

de örülnék ha kifejtenéd miért is kiváltság,ezt a falkadumát meg hagyjuk.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 23:01:54

@tucano:
Hat nem tudom.
Szerintem nincs koze a fizetesi hajlandosagnak a szexualis iranyultsaghoz.
Huh, mi az a szakma vagy munka ami ennyire vonzza a melegeket?
Nekem egy Holland buzi a fonokom(allitolag az) bar en nem tudom.
Nem surun lattom.
De sokszor trukozni akar a penzel.
En se akarom megbantani a buzival.
Nevezuk neven a dolgokat.
A cigany az cigany, a buzi a buzi, a nyomorek az nyomorek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.29. 23:03:37

@hagyma: nem hagyma, nem ezt emlitettem.

Itthon dolgozik, maganak meg masoknak. Az mas, hogy melle meg istenien is foz.

MEg az is mas, hogy egyelore minimalis a bevetele. Te amit mondtal az viszont nagykepu es degradalo volt. Egy olyan emberrol, aki itt sincs, reagalni sem tud, masreszrol semmi jogod igy beszelned rola. Nem szegyelled egy kicsit sem magad?

Mint irtam, rajtam talalhatsz fogast, de ot hagyd beken.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 23:05:23

@hagyma:
Uhhh, hagyma .
Most lebuktal.
A kerdes ugy merul fel hogy hanyszor naponta?
Nem is ugy hogy hetente vagy havonta?
Minden elismeresem hagyma ur.
52 evesek?
Nem rossz. Bar en nem voltam meg annyi, igy nem tudhatom.
De szerintem miert ne lehetne?
Hagymanak nem volt ideje kitolteni bemutatkozasat de o
nem csak beszel rola hanem csinalja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 23:05:33

@Spacecake: nagyon fair valasz:)
csak illene beirni ele amire ezt a valszt irtam

bekostolsz
valaszolok'
erre csak a valaszt copyzod
fair

ez volt az uzeneted amire a valsz, amit ideztel, szuletett

"ne hari,de nálad tényleg elpattant vmi:-)
nem tudom hogy az amerikaiaktéged olyan nagy kiváltságnak tartanak e,de nem hiszem,viszont nekünk az,h nem itt rontod a levegőt.
lobogtathatod az útleveled,meg rejszolhatsz rá,de TE még IGAZI amerikai se leszel soha...nyugodj bele."

es ennek semmi elozmenye nem volt
kozolted hogy hulye vagyok /ne hari,de nálad tényleg elpattant vmi:-)
nem tudom hogy az amerikaiaktéged olyan nagy kiváltságnak tartanak e,de nem hiszem,viszont nekünk az,h nem itt rontod a levegőt.
lobogtathatod az útleveled,meg rejszolhatsz rá,de TE még IGAZI amerikai se leszel soha...nyugodj bele. attant valami/
majd kozolted sosem leszek igazi amerikai
pedig az lettem

meg hogy rejszolok

na most akkor ki a suttyo?
dontse el mindenki

tucano 2013.03.29. 23:07:55

@dirtyfreebird: média és tsai. Portugáliában meg idegenforgalom volt, egy "boutique" szálloda álózat tulajdonosai voltak, én meg a pr. Szakmailag rengeteget tanultam tőlük. Annyira profik voltak designban, hogy csak na. Kifinomult egyéniségek, az tuti.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 23:09:01

@tildy:): anyatigris:)
amugy nem bantottam a parodat
@dirtyfreebird: nyugodj meg
50-esen meg semmi gond a szexel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 23:11:45

neked se lesz
sot anapsag a nok 40 evesen szulnek
a pasik 50-esen valtjak le a feleseguket
hat ilyen vilagot elunk
Mary marad

Spacecake 2013.03.29. 23:12:11

@hagyma: szupi h összefoglaltad:-)
döntse!!!!:-)

na de miért is kiváltság??
vagy csak 'azért,mert!!!'??

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 23:19:09

@Spacecake: nem tudom
az az igazsag, hogy fura erzes
meg tul uj
de en igen boldog vagyok, hogy magyar melle amerikai is lettem
nehez megfogalmazni miert
talan mert az akartam lenni?
es nem egyszeru a dolog
talan mert vilaghatalom?
talan mert ezt az eletformat szeretem?mert a felesegem amerikai?
nem tudom
buszke vagyok a magyarsagomra is es arra is, hogy mar amerikai vagyok
ez van
bocsajtassek meg nekem

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 23:20:35

@tucano: Van koztuk zenetanár, kutato tudos. Meg egyszeru security gard is.

@hagyma:
Mivel tapasztalatbol beszelsz, es mert amerikai vagy, igy hiszek neked.

Na errol beszeltem Hagyma.
Tildy egy fonyeremeny.
Hat milyen no all ki a parjaert???
Bar nem tudom milyen kuloncsegei vannak.
De az tuti hogy ha a pasijat beszippantja egy altala letrehozott fekete lyuk akkor beszedem lesz vele.

Toney 2013.03.29. 23:21:17

@hagyma: Anyazhatsz, de US allampolgarnak lenni nem kivaltsag, hanem jogi procedura. Amit egy kicsit tobb esszel mondjuk negyedere, otodere gyorsithattal volna.
Amerikai amerikainak lenni sem az, hanem egy mindset. Mondjuk ez teged pedig nem fenyeget, mert az te soha sem leszel, esetleg az innentol megszuleto (es ott felnovo) gyereked az lehetne. 52 evesen gondolom ez meg nem kivitelezhetetlen, foleg egy fiatalabb asszonnyal.. Ugy olvasom meg nagyon durrogtatod a patront.
De a lenyeg, hogy addig biztosan nem leszel semmi, csak egy elvandorolt magyar amig ide okoskodsz. Es ez szerintem mar nem fog valtozni.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 23:24:51

@hagyma: En megbocsatok neked hagyma.
Erezd az erot ami a vilaghatalombol szarmazik. Erezd az aramlo chi-t.
Ahogy atfolyik a fo eletvonalaidon. Power, silent,good felling.
Ad at magad az erzesnek.
Es igen, en buszke vagyok ra hogy te megcsinaltad.
A magyar nep egyszeru fia. Aki elindult egy hamuban sult pogacsaval.
A legkisebb fiu.

Es veled egyut orulok.
Te lehetsz a ragyogo csillag az egen ami mindenkinek bizonyitja hogy igen, mas is elerheti a celt.

01234567 2013.03.29. 23:27:17

@dirtyfreebird: Személyes tapasztalatom, különös egy népség vagyunk. Nálunk valahogy a szar kerül mindig felülre, és mindig a buta mondja meg hogy kéne csinálni, az okos meg hallgat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 23:27:44

@Toney: hat bocs, de az eletemet es a gondolataimat nem az iranymutatasaid menten szeretnem elni
ha ez nem baj
sok sikert az eletben@dirtyfreebird: bocs, de nem gondolom magan egyszerunek:)

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 23:38:37

@01234567:
Hmm.
No comment. Nem tudok donteni.

Egyebkent jo a neved.
Hogy lehet becezni?
Ugyanez a jelszavad is?
Mindjart kiprobalom.
He-he-he.
(-:
@hagyma:
Jol van Hagyma ur.
De ezt igy szoktak mondani.
Hogy mindenki azonosulni tudjon a szereppel.

Kacorlakk 2013.03.29. 23:41:24

@Toney: @dirtyfreebird: @hagyma:
Három vélemény, három igazság. Azt hiszem, az országot elhagyóknál a legegyszerűbb feladat a mindennapi kenyér megteremtése. A tudatuk táplálása már nehezebb, esetlegesebb, küzdelmesebb.
Jó éjt!

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.29. 23:51:13

@Kacorlakk:
Bizony,bizony nehez dolog a leleknek a mindennapi betevot eloteremteni.
A tudatot is nehez tudatositani tudvan tudva hogy az csak dudva.
Jo ejt uram.
Kiserje almat nyugalom, olelo karok es szereto, csillogo szemek kozott. Ragyogjanak a csillagok a holdfenyes egen hajleka felet.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.29. 23:51:14

@dirtyfreebird: ur sem vagyok
videki suttyo sem
en egy 50 eves amerikai -magyar pasi vagyok, aki qrwara elegedett az eletevel es szivesen irkal a hataratkelore, mivel hataratkelt 15 eve:)@Kacorlakk: azert erdekes ez, mert meg a sajat anyam sem erti, hogy mennyire azonosultam az itteni eletmoddal
pedig egyszeru
mert olyan az elet itt,amilyet en szeretek
tehat nem arrol volt szo, hogy el otthonrol
nem
kicsit keson jottem, mar majdnem 40 voltam, de megerte
es azert meg akad par jo evem ugy gondolom
kirobbano szellemi es fizikai allapotban vagyok

spangola 2013.03.30. 00:00:28

@dirtyfreebird:

Te figyelj már, neked mi is a bajod tulajdonképpen??

kék madár 2013.03.30. 01:10:09

miert kene a TB-t fizetni, ha nem elek otthon. De egyebkent es nem akarok otleteket adni, szerintem le fogjak huzni a hitelkartyamat, ha mar nem lesz mibol tavat meg palotat epitenie a fidesznek, mert csak.

kék madár 2013.03.30. 01:18:51

@Toney: en sok minden vagyok de hagymaparti a legkevesbe, de te egyszeruen kicsinyes es gonosz es szanalmas vagy

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.30. 01:26:20

@kék madár: Azert mert ez a torveny. Vagy miiert kell fizetni TB-t, ha otthon laksz, akkor is, ha nem is mesz orvoshoz? Mert kell. ( korabban emlitettem mikor nem kell, EGT-seknek nem kell es van meg par eset )

Ennyi. Szomoru , de ez van.

@dirtyfreebird: A ferfiak nem szeretik azokat a noket, akik erosek es az egyenjogusag az eszmejuk. Akik kicsit is ambiciozusak es fontos szamukra a szakmai siker.

Messzirol sem vagyok fonyeremeny:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 01:28:54

@kék madár: nekem nincs partom:)
teged is szivesen latlak egy bbq partira ashevileben

kék madár 2013.03.30. 01:31:59

@tildy:):
ne haragudj, de ez a torveny egy oriasi baromsag es mindenfele EU es nemzetkozi normanak ellentmond. Pl. lehet házam Dubajban es Szingapurban es kell ra ingatlan adot fizetnem, mert azok ott vannak. DE TB-T NEM KELL FIZETNEM MERT EN NEM VAGYOK OTT. Konyorgom ne tamogassal mar ekkora marharagot. Ez kb olyan, mintha egy etterem el kiallna a pincert es penzt kerne az ebedert, amit nem ettem meg, pl. azert mert elolvastam az etlapot.
Aki hulye az fizeti a TB-t es meg arrogansabba teszi ezt az utolso kapzsi kormanyt.

kék madár 2013.03.30. 01:33:48

@hagyma: Vannak barataim Ashville-ben ha arra jarok kieszlek a ribedbol pork chopodbol. Nem vagyok nagy steak evo, de azert el tudom majszolni azt is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 01:34:11

@kék madár: most nem tul nagya a lakasunk,aludni csak a nappaliban lehet
de ha osszel jossza, adidgra mar lesz hazunk = vendegszoba is
szeretettel varunk

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 01:36:20

@kék madár: nem tudsz kienni a vagyonombol, ne aggodj
gyere
varunk
de komolyan
kik a barataid amugy Ashevilleben?

kék madár 2013.03.30. 01:40:07

@hagyma: koszi, nagyon kedves vagy : )
egy festo csajszi, meg a munkatarsam novere.
es volt egy magyar cukraszda, ami tobbszor bezart es eleg ketes hiru volt a tulajdonosa

mzgldr 2013.03.30. 01:57:14

@hagyma: "de EN AMERIKAI lettem
es ettol boldog vagyok"

Majd kérdezz meg egy másik amerikait hogy átlag hány órában kommentel egy magyar oldalon. Majd ha az asheville-i hírmondón tolod a napi 6-7 órát, akkor lesz amerikai. Ma tényleg elgurult nálad a gyógyszer.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.30. 02:06:40

@kék madár: En nem tamogatom ezt a torvenyt, en azt tamogatom, hogyha valaki elmegy az orszagbol, az legalabb torvenytisztelo modon jarjon el.

Mondom , siman megoldhato hogy ne fizesd, ha kulfoldre mesz, egyszeruen vegleges letelepedesnel megszunik ez a kotelezettseg. Egt tagallamban meg amugy sem kell. Kettos adozast kizaro orszagok eseten szinten nem kell.

Mondom, nem azert fizetsz, hogy ellasanak, hanem mert ez kotelezettseg.

kék madár 2013.03.30. 02:14:41

@tildy:):
"hogyha valaki elmegy az orszagbol, az legalabb torvenytisztelo modon jarjon el"
ha elmentem az orszagbol annak az egyik oka lehet, hogy az orszag nem jart velem torvenytisztelo modon. ha ilyen abszurd a torbeny, miert kuzdjek vele, mit tartsak be rajta????????
Mi az, hogy "legalabb"?
Vagyis megiscsak tamogatod a torvenyt 100%-ig, meg se kerdojelezed csak be akarod tartatni. Amikor ez a torveny nyilvanvaloan rablas. Ennel ertelmesebbnek gondoltalak. Emiatt a szemlelet miatt zsakmanyoljak ki az embereket Magyarorszagon, mert hagyjak.

yatumux 2013.03.30. 02:16:32

Kedves Marci,

A húgom nemrég jött haza berlinből ahogy a barátai és az exem is. Nem sikerült nekik. Azt gondolták kolbászból, de nem.

Egyedül egy ismerős meleg lánynak jött be aki csináltatott magának egy gyereket, de megunta így elcsábított egy 4 gyermekes kicsit időske férjezett német nőt szétrobbantva a családját majd a válás után nem sokkal ehagyta azt a nőt is.

Így öregbítve hazánk jóhírét. Remélem sokat Kungfuzol !

Ahogy az egyik kommentelő kollega mondja addig mi eltartjuk nagyit, papit és a többi rokonod.

Gyerekeket nevelünk, nevetünk és jól érezzük magunkat.

Ha valami tetszik max azt mondjuk "király" nem azt "Sirály"

Ja és tudjuk, hogy az Index egyik pohos, izzadságszagú, pattanásos kicsit drogos, kicsit piás kollegája írta ezt a posztot is.

Szentendre tényleg szép. Ahogy a német mondja. Kuss ! :) cupp

yatumux 2013.03.30. 02:22:37

@hagyma: Écsapám letesztellek mert én tényleg ismerem az usa-t... :)

Hol laksz ? :)

Írásodl számomra egyértelmű, hogy nem vagy úr, nem is gyanusítanálak, de kamu gyanús vagy. Sir... :)

Na mi az új rendszámtábla-mágnes ? Mi a szövege ?

Van több is elég ha egyet mondasz.

Milyen tablettát eszel, ha ég a hasad.

na háj sir ! :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.30. 03:14:42

Tele van a dákóm veletek. Legfőképpen a hagymát divatból baszogató félidiótákból (érzelmi világukat tekintve). Annyi olvasó van itt, egy ráérőbb, analitikus elme nem vállalkozna esetleg arra, hogy a ténylegesen poszt témájában íródottakat markerrel látja el? Erre van technikailag lehetőség? Szép, meg jó tud lenni amit írtok offtopik is, de nem mindig van rá kapacitás. Jellemzően a 43. oldalon is van még értékes rövidhozzászólás, ezt kéne megtalálni, mindent, amit csak megosztottak, de őszintén, nincs kedvem a mindenféle történelmi anekdotázáson, komcsizáson, síráson, hülyegyerekes egymást stuffolásokon keresztül rágni magam. Tudom, mit sírok, szeressem ami van. Gondoltam legyen már valaki, aki e posztban is rátok pirít.
De például tucano tökéletes habarcsnak, egész végig elduruzsolhatna akár minden írás után, hasznos és olvasmányos mellékzönge. Többi szedje össze magáááát. Puszííí.

zopilote 2013.03.30. 04:31:25

@dirtyfreebird:
" Mi a halal, a kanadaiak mar szoba sem allnak itt az emberrel? "
A kanadaiak dolgoznak:( Husvetkor, szombaton, vasarnap, szinte minden nap.
Egy nagy munkatabor ez az orszag:( Egyenlore vege a telnek, bar reggelente meg
kell a jeget kaparni a szelvedorol. Maskulonben ugyan az, mint az USA, csak a
kanadaiak nem verik a nyalukat, hogy mi vagyunk a vilag legokosabb, leggazdagabb
es legdemokratikusabb orszaga. Az allampolgarsagunkra sem verjuk magunkat, kony-
nyebb megszerezni, mint egy jogositvanyt. Nem is ertem, miert van ennek jelentosege:)
Csak egy papir:) Az atlag amerikai vagy kanadai megmaradt atlag europaianak: kiul a
porchra ( tornac) issza a sort (szinten europai szokas, csak ott jobb a minosege) barbi-
cuezik (meg a szo is spanyol eredetu) es melozik latastol mikulasig:) Ah, nem is idege-
sitem fel magamat:(

imikecske (törölt) 2013.03.30. 04:57:25

Na ha jól érzred magad Berlinbe akkor verd anyádba a faszodat

janikácska (törölt) 2013.03.30. 05:02:19

tildy kurva angliában

janikácska (törölt) 2013.03.30. 05:05:26

tildy szakmai sikere ha napi tíz vendéget irgalmatlanul leszophat

montroyal ( CAN qc) 2013.03.30. 05:25:14

@zopilote: milyen igazad van.. . es en csak olvasgatok .... es magyar vagyok .. csak canadaba elek.. es canadai utlevelem van . 15 eve kb egy kis vizsga feleseg utan lehetet kerni ugyanabba az epuletbe .es jokat derulok hogyan provokalja ez az amerikaban elo magyar (Hagyma ) az itteni commenteloket..... es nekem is beindult a munka es keson tudok olvasi de nem is erdemes hozzaszolni
udv

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.30. 06:54:43

@zopilote:

"A kanadaiak dolgoznak:( Husvetkor, szombaton, vasarnap, szinte minden nap.
Egy nagy munkatabor ez az orszag:("

Hát nem tudom hogy te az ország melyik részén mit csinálsz, de én Victoria-ban nem dolgozom csak hétközben (na jó nagyon ritkán előfordul hogy túlórázok, de otthon is maradok egy évben legalább 10 napot amikor a nem igazolandó betegszabadság hivatalosan csak 5).

Az hogy itt Nagypéntek a munkaszüneti nap, nem pedig Húsvét hétfő, csak egy kulturális dolog...

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.30. 06:57:30

@Egri János:

Azért az nem piskóta hogy te egy négy éve beregisztrált nickről mindösszesen ezt a két bejegyzést tetted.

Mindfield 2013.03.30. 07:27:52

Megint egy néphergelő poszt, hogy "hehe, én itt vagyok a jóban ti meg otthon a sz*rban".

kutya vacsorája 2013.03.30. 07:38:56

@james80: és miért bosszantott fel? olvass híreket, és látod majd, hogy semmi, ami itt történik, nem európa a szó kulturális értelmében. földrajzilag belarusz is az persze.
@felcsúti kimdzsongil fan club: @yatumux: a "nagyit és a papit" nem ti/mi tartjuk el, hanem megkapják, amiért megdolgoztak korábban. ameddig fizetőképes az állam.

jó írás, én csak kirándultam berlinben, de pont ilyennek láttam. minden seggfejnek ajánlom, aki szerint "már nyugaton is látják, hogy a multikulti halott" blablabla

james80 (törölt) 2013.03.30. 07:39:58

@KopaszMercis: Ha így látod neked biztos így is van. Én soha nem tudnék így beszélni a hazámról, de ez meg az én valóságom. De mint már azt Radnóti is megírta Nem tudhatom….( igaz ő biztos egy sokkal könnyebb korszakban élt és nem is lehetett volna oka szarozni a hazáját)

www.youtube.com/watch?v=3W2Y6nUkLjM

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.30. 08:01:27

egyre jobban előtérbe kerül ebben a blogban is, a kötelező magyargyűlölet, ami minden index címlapos bérblognak sajátja :x

james80 (törölt) 2013.03.30. 08:27:18

@kutya vacsorája:Olvasok híreket .Mint már írtam nem igazán tudom másnak mit jelent az európaiság. Ezt ketten korrektül megválaszolták. Nem ellentétes volt a véleményük hanem, mást tartottak fontosnak.A szó kulturális értelmében pedig Európához tartozunk, véleményem szerint.

KopaszMercis 2013.03.30. 08:39:23

@james80:
Bocsánat én nem a hazámról beszélek így, hanem az itt uralkodó értékrendről, ami elnyomja a haza szépségét. En nem a hazámat szarozom, hanem az azt túszul ejtő balkán cigány brigádot (Gyurcsány, Orbán, Vona)

KopaszMercis 2013.03.30. 08:42:27

@wmiki:
Te hülye vagy, itt senki de senki nem gyűlöli a magyarokat... max a magyarok azon degenerált 20-25%-át aki politikailag aktív...
Ne legyél már nagyképű, hogy azonosítod magatokat a magyarsággal :P

am22 2013.03.30. 08:42:46

Maradj ott.Európai.Sok sikert!

nzk 2013.03.30. 08:49:59

@hagyma: borzasztó ez a stílus. tökmind1, hány évet töltöttél el amerikában, a megnyilvánulásiad milyenségéből következtetve még mindig igazi magyar vagy, és ha ez eddig nem változott meg, ezek után sem fog, bármilyen hivatalos amerikai papírt lobogtatsz. az pedig, hogy 15 éve nem jártál mo.-on, és így osztod az észt az otthoniaknak, 1szerűen röhejes. nem vitázni kívánok, csak a véleményemet írtam le (ami nyilván nem érdekel téged, hiszen ámerikái vágy), understand? ...

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 08:57:34

@zopilote: Jó van, jó van.
Jó munkásembereket nem bantunk.
Dolgozzál csak, haladjál előre.
Nem lehet mindenki időmilliomos ünnepek táján sem.

KopaszMercis 2013.03.30. 09:00:46

Annyira vicces nekem ez a kettős mérce...
Ha valaki kritizálni meri az itthoni szinvonaltalan amatőr balkán cigány politikusokat, akkor az rögtön gyűlöli a hazáját...

Érdekes, ha egy gyerek kurvára elhízik, és a szülei azt mondják neki, hogy "fiam, ha kövér maradsz, cukor beteg leszel és meghalsz", akkor ők gyűlölik a gyereket, vagy felelősségteljes objektív szülők?

Ugyanis félreértés ne essék a miniszter neve szolgát jelent, a főnöke én vagyok a fizetését tőle kapja (sőt még okosabb is vagyok a 386 honatyánál), ő a taknyos balfasz hülygyerek, aki éppen készül kinyírni magát is és engem is...

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 09:03:11

@kék madár:
Japanban van olyan etterem ahol buntetest kell fizetni ha nem ettel meg mindent amit rendeltel.

Der Piefke 2013.03.30. 09:07:47

@VíziLó:

Schmidt Mária cikke nem Németország valós viszonyairól szólt, hanem azt készítette elő "ideológiailag", amit a cikk megjelenése után nem sokkal a Fidesz-kormány tett az oktatás, a demokratikus intézményrendszer felszámolása és a magyar gazdasági erőforrások khm... "centralizációja" terén.

Annak idején megdöbbenve olvastam a cikkét: egy olyan ember írását, aki nem élt Németországban, viszont iszonyatos frusztrációval tölti el az a tény, hogy a német jólét és siker alapjai éppen azok a tényezők, amelyeket ő és haverjai már a 2006-os választási vereségük óta elhatároztak Magyarországon felszámolni, lévén, hogy ezek összeegyeztethetetlenek az ő hatalmuk fenntarthatóságával.

Ahogy Schmidt Mária cikkének sincs köze a német valósághoz, úgy a te itteni kommentjeidnek se a jelen poszthoz, de a berlini viszonyokhoz sem!:-)

[...Annyiban értek veled egyet, hogy Bajorország "wun’rschee" - én is itt, "Mingában" (gyengébbek és bajorul nem beszélők kedvéért: München) élek...]

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 09:16:52

@tildy:):
Majd meglatjuk honey ha eljon az ideje.

@spangola:
Te, figyelj. Ezt most miert kerdezted?
Ha a kerdesed tobbre iranyul mint egy normal "How are you" akkor elmondanam.
Elpazarolt 10 ev Magyarorszagon, tul sok munka itt, magany, fulfajas.

Persze te azt akartad kerdezni miert is vagyok ilyen kis homoros es okos.
Azert mert hagyma nelkul kevessebb lenne a vilag. Sok embert szembesit sajat korlatoltsagaval.
Hatarozotan hasznos hagyma. Kicsit budos, kicsit molyos de a mienk.

Tildybe meg szerelmes vagyok.. A kis kocka lany. Szeretnek vele kockazni es dupla hatost guritani.

Eletem oly sivar hogy itt van kicsi kis eletem.

Are you happy with my answer little bunny?

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 09:19:39

@KopaszMercis:
Te, figyeljel ma.
A kovereket meg le lehet koverezni?
Ez nem rasszista dolog?
Vagy diszkriminataiv?

midnight coder 2013.03.30. 09:19:58

@Der Piefke: A német jólét alapja az, hogy legalább az egyik fele kihagyta a cuculizmust, viszont megkapta a Marshall-segélyt. És azokban az időkben, amikor volt lehetőség a fejlődésre, fejlődött. A 90-es évek óta pedig szépen éli föl az addig felhalmozott technológiai, szellemi és anyagi tőkét. De mivel iszonyú sok felhalmozódott, így még eltart vagy 20 évig amíg elérik a Balkánt.

james80 (törölt) 2013.03.30. 09:22:28

@KopaszMercis: Az a gond , hogy lehet sokan a politikusokat akarják bírálni , de helyette folyamatosan az országot szidják ,ami -bár nagyon szeretnék elhitetni -nem ugyan az. Egy olyan országban ahol a lakosság 1/3 létminimum alatt él nem tudom , hogyan tudnak a politikusok egyáltalán tükörbe nézni.( A mostani helyzetért, Önmagamért természetesen , mint személy-választópolgár én vagyok a felelős )

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.30. 09:26:52

@kék madár: tevedes. Csak ha mar masik orszagba koltozok , akkor ne csaljak, kiskapuzzak mar. Van ra legalis megoldas, hogy ne kelljen. Annyira nagy nehezseg vegleges letelepedest valasztani? Vagy szolnia tb-nek?

Hogy szamitsak valaha is allampolgarsagra mas orszagban, ha honnet eljottem , ott sz.rtam a torvenyre?

En pl. sosem tudnek illegal lenni, pont emiatt, mert ez elvi kerdes nalam ebben az esetben.

Pussy Riot (törölt) 2013.03.30. 09:27:21

Szívesen elolvasnám egy tőzsgyökeres(!) berlini véleményét aki még megélte a megosztott Berlint, Marciról, Ricsiről, Imréről (igen arról) és a sokszínűségről.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.30. 09:29:08

@Egri János: remelem ezt torli a hataratkelo. Mivel sosem titkoltam sem a nevem, sem a tudasom, sem a szakmam, azt hiszem jobb ha elfelejted a hasonlo megnyilvanulast.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.30. 09:50:39

@tucano:

Az átlagember azt látja: a lukasenkai Fehérorszországban az átlagfizetés nettó 80 ezer Ft, a demokratikus Ukrajnában meg 25 ezer. Ezen kívül azt: Fehéroroszországban a bűnözés kicsi, Ukrajnában meg óriási.

Az átlagembert nem érdekli, hogy az ellenzéki médiák el vannak lehetetlenítve.

KopaszMercis 2013.03.30. 10:11:54

@dirtyfreebird:
Miért lenne az? A házelnöke és egy buta kövér cigány, és őt is állandóan lekövérezik... más miért lenne kivétel..? Nem rasszista, az sem, hogy orbán viktor egy seggdugasz.

@james80:
Nem szabad félre érteni a kritikát... nem annak szól, hogy milyen ez az ország, hanem hogy mi az ami felé halad... vagy zuhan...

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.30. 10:14:08

@hagyma: "de tudod, az ember nem boldogtalan ha van egy american exprees egy amerikai utlevel es egy amerikai jogositvany a keze ugyeben:)"

Tudod, irigyellek. Na nem az útlevélért, az amexért, meg a jogsiért, hanem a Netflixért és az USA iTunes Store miatt, ahol meg lehetne venni a Mythbusters összes részét. :)

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.30. 10:22:58

@tucano: "Nem tudok rá jobb szót. A fácse ismerőseim felével egyszerűen nem tudom, hogy mit tegyek. A napi gyűlölet, ami árad belőlük, az értetlenség, stb, szerintem elképesztő, nem vagyunk mi ilyenek."

Talán nem a "fácse" a legjobb hely az ismerkedésre, és a kapcsolattartásra. Engem hiába keresnél a fácsén, barátaimmal pedig ritkán szoktunk politizálni, mivel nem a politika határozza meg a kapcsolatunkat. Aki Orbán vagy Gyurcsány miatt vitába keveredik velem, majd emiatt gyűlölködik, és faképnél hagy, az nem volt a barátom soha.

Az, hogy a "laza ismerettségi körbe" tartózó 100-1000 ember mit mond, az meg pont nem érdekel. Ha mindenki véleménye érdekelne, akkor már rég hulla lennék az idegbaj miatt.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 10:41:55

@tundrazuzmo:
Mythbusters összes részét mashonan is meg tudod szerezni.
Kuldtem linket.
Any question ask.

A netflixet meg ugy tudod nezni hogy egy fizetos usa wpn halozaton keresztul csatlakozol hozza.
Igy amerikainak lat.
Bar meg nem probaltam.

2013.03.30. 10:45:48

@KopaszMercis:

wmikinek rengeteg problémája van a munka, a pénz, és a párkapcsolat területén.

Kereste az okokat, a miérteket és a megoldási lehetőségeket.

Először az asztrológiával került kapcsolatba, akkor még nem hitt a szabad akaratban.

james80 (törölt) 2013.03.30. 10:50:02

@KopaszMercis: Ebben teljesen igazad van! Én arra akartam rávilágítani , hogy a politikusok a politika nem Magyarország számomra .Egy családi ebéd nekem többet jelent mint akármelyik "lóf@szjóska" beszéde a parlamentben.

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.30. 11:05:46

@hagyma: Az a bajuk veled, ámerikaival, hogy partra szálltatok Normandiánál, és keresztbe szartátok azt a szép álmot, amit Adolffal álmodtak eleink. Erdély már vissza volt csatolva, már majdnem kezünkben volt Európa, erre idejöttetek, és ennyi.

:)

2013.03.30. 11:17:16

@hagyma:

"a 70-80-as evek magyarorszaga az atlagember szamar toronymagasan a legjobb ket evtized volt az egesz magyarorszag tortenelmeben"

Csak kár, hogy az átlagembert az már nem érdekelte, hogy ezt az életszínvonalat csak japán és IMF-hitelekből lehetett fenntartani.
Mint ahogy az sem, hogy a puha diktatúrában mi ment a háttérben.
Egyébként jól emlékszem, hogy pont ez az időszak
volt az, amikor Mo. világelső volt az öngyilkosságok meg az alkoholbetegek arányát illetően?

KopaszMercis 2013.03.30. 11:31:28

@james80:
Persze, es orulok neki, hogy igy vagy vele. Tobb ilyen emberre lenne szukseg mint amilyen te vagy...

Der Piefke 2013.03.30. 11:35:45

@midnight coder:

A német jólét alapjai nem azok, amelyeket megnevezel. A német jólét alapja egy sok.sok évszázada meglévő és fejlődő mentalitás, amely egyfelől teljesítmányelvű és meritokrara, másfelől magas szintű munkakultúra jellemzi, harmadrészt pedig mindig si alapozott a közösségek kooperációjára.

Marshall-segélyt számos dél-európai ország is kapott, nem beszélve pl. Nagy-Britanniáról, összegében többet is, mint amennyit a Német Szövetségi Köztársaság (Franciaország pl. több mint dupláját a német összegnek - itt találsz egy táblázatot arról, melyik ország mennyit kapott: hu.wikipedia.org/wiki/Marshall-terv). Így a Marshall-segélyre visszavezetni a német jólétet több, mint a tények nem ismerete.

Der Piefke 2013.03.30. 11:39:45

@midnight coder:

A Marshall-terv linkje helyesen: hu.wikipedia.org/wiki/Marshall-terv

Ami pedig azt illeti, hogy jelenleg, a '90-es évek óta a jólét felélése folyna Németországban, ezzel éppen elletétes foylamat zajlik: Németországot nem viselte meg a világválság, gazdasága erősödött, anyagi alapjai tovább gyarapodtak - a prudens, előrelátó, befektető gazdálkodás, valamint az időben és teljjes politikai egyetértésben megvalósított szociális reformok következtében.

...Értem én, hogy te és a hozzád hasonló "magyar nemzeti jobberek" utálják a német sikert, de jobban tennétek - és az ország is - ha inkább tanultátok belőle!:-) Igaz, ehhez szinte mindent épp fordítva kellene csinálni, mint "magyar szokás " szerint...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.30. 15:05:17

@KopaszMercis: akkor állj össze néhány hozzád hasonló felsőbbrendű értelmiségivel, és alapítsátok meg a tökéletes emberekből álló MesePártot, akik csak mindenkinek jó döntéseket hoznak...
mint pl. a több imf hitel, vagy a kevesebb minimálbér

mondjuk biztos szokatlan lenne, ha csinálni kéne valamit, ahelyett, hogy indexes bérblogokon siránkoznátok :((

montroyal ( CAN qc) 2013.03.30. 15:17:39

@neoteny: azert nem kell nagyon sajnalni zopilote-t neha 6-8 honapos szuneteket tart a kemeny munkaba...DDD

tucano 2013.03.30. 15:20:32

@Kellemes Zérókomponista: óh, köszönöm
@tundrazuzmo: máshol nem tudok kapcsolatot tartani, a face hamis képet ad persze, de legalább látom, hogy megvannak a haverok, nőnek a gyerekek, stb. És mindenkinek megvan a cicája, illetve tud hónyulat építeni, cserébe meg rakok fel pálmafásat, hogy kedvesen káromkodjunk.

tucano 2013.03.30. 15:23:43

@zopilote: "Az allampolgarsagunkra sem verjuk magunkat, kony-
nyebb megszerezni, mint egy jogositvanyt."
Ezt már írtam valahol, egyik barátom írt, hogy kimegy Kanadába menekültnek. Első keresésre kijött a vízum pontrendszer tesztje. Az ő adataival kitöltöttem és láss csodást, simán belefér a keretbe, nemhogy menekülnie (kamuznia) nem kell, de tárt karokkal várják. Teljesen becsületes rendszernek tűnik, meghatározzák, hogy ki kell biztosan nekik és már lehet is csomagolni.

tucano 2013.03.30. 15:27:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Analóg magyar 80-as évek. Megértem, hogy miért ragaszkodnak sokan a biztonsághoz, nagyon nagy akarat kell hozzá, hogy valaki felvállalja a lehetőséget és a felelősséget, ez nálunk sem megy.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.03.30. 16:31:24

@montroyal:

Akkor megnyugodtam; már attól féltem hogy gyűjtést kell szervezni számára a kanadás magyarok között hogy kiváltsuk a munkatáborból... ;-)

spangola 2013.03.30. 16:34:31

@Egri János:

"tildy kurva angliában
tildy szakmai sikere ha napi tíz vendéget irgalmatlanul leszophat"

Csodálom, hogy nem lettél moderálva.
Ezt a kijelentésedet mire alapoztad?
Persze, szerinted minden nő kurva anyádon kívül, ugye?

Húzzál innen, ne találkozzak többet a kommentjeiddel!

spangola 2013.03.30. 16:41:43

@dirtyfreebird:

"Elpazarolt 10 ev Magyarorszagon, tul sok munka itt, magany, fulfajas.

Persze te azt akartad kerdezni miert is vagyok ilyen kis homoros es okos.
Azert mert hagyma nelkul kevessebb lenne a vilag. Sok embert szembesit sajat korlatoltsagaval.
Hatarozotan hasznos hagyma. Kicsit budos, kicsit molyos de a mienk.

Tildybe meg szerelmes vagyok.. A kis kocka lany. Szeretnek vele kockazni es dupla hatost guritani.

Eletem oly sivar hogy itt van kicsi kis eletem.

Are you happy with my answer little bunny?"

A választ megkaptam az első idézett mondatodból.
A kulcsszó a magány.
Én is erre tippeltem, mily meglepő, ugye?
Most erre mit mondjak?
Annyira frusztrált vagy már, nem találkoznék veled egy sötét, szűk sikátorban. De egy kivilágított művészeti galériában sem.
Hú, még a hideg is kirázott.

kék madár 2013.03.30. 16:42:30

@tildy:): nem ertem mi ebben a csalas vagy trukkkozes. Akkor trukkoznek, ha megkarositanek barkit. De ez egy rablas, a magyar kormany mar a vilagon sehol nem legitim, ha a rablonak nem adom at a penzem, az trukkozes????????? MIT NEM ERTESZ?

ABL CA 2013.03.30. 16:58:04

@tildy:): Ne legyel erkolcsosebb, mint az USA bevandorlasi hivatala! ha ok nem emeltek kifogast hagyma illegalitasa ellen, Te miert teszed, foleg utolag?

KopaszMercis 2013.03.30. 17:12:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nincsen olyan, hogy médiák
médium, többesz szám média
A médiák olyan, mint a focistákokakok :)

Viccelődtem, hogy Médiák... Mé diák? Mié diák? Miért diák? Hát azért diák még mindig mert nem akar dolgozni... ennyi

@wmiki:
1) Én sosem állítottam, hogy a bölcsek köve a zsebemben van... ilyet csak olyan degenrált önáltató barmok képesek elhinni, mint a Kövér a Zorbán meg a szavazóik
2) Minek legyek én pl miniszterelnök? Egyrészt túlképzett vagyok, mert beszélek nyelveket. Másrészt nem szeretek lopni, és már így is több pénzt keresek, mint bármelyik politikus legálisan. Szóval rajzolj már nekem egy képet arról, hogy miért is lenne ez nekem jó?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.30. 17:57:12

@kék madár: az meg megvasn es semmi ketes hire nincs
@mzgldr: az ashevillei hirmondom nem tolom de van amerikai blog is ahova irok ha raerek
itt sincs szo meg nettoben sem orakrol
ha netzek nyitva van az ablak@yatumux: haha@tundrazuzmo: :)

kék madár 2013.03.30. 18:52:41

@hagyma: hat az a ketes hire az alkalmazottak kozott volt. Nem egy huseges ferj tipus finoman szolva

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.30. 19:56:20

@KopaszMercis: oké értem, tehát a fikázáson kívűl semmihez nem értesz
köszi

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.30. 21:18:52

@spangola:
Ha-ha-ha.
Jaj, te kis törpe kosorrú nyuszi.
Koszi hogy megnevettettél.
Láttad a hónyulas képeket az origón?
Volt egy nyuszi.
Ezer lajkot szeretett volna kapni a facebookon, addig míg el nem olvad.
De csak 299-ig jutott.
Szegény nyuszi. Elolvadt.
A mindennapok tragédiai ugye.

Remélem hősiesen állod majd a hideg vizet húsvét alkalmából.

spangola 2013.03.30. 22:58:12

@dirtyfreebird:

Gyanúsan tájékozott vagy Nyuszikám fajtáját illetően.
Talán még a szakszerű megnevezését is meg tudnád velem osztani a színét illetően. Nem csodálkoznék. Segítek, nem szürke-fehér vagy ezüst-fehér.

Ha neked rólam valami hónyulas kép jutott eszedbe, akkor elárulom, hogy ettől függetlenül nekem a mai posztról te jutottál eszembe, hisz az USÁ-ban annyi a csúnya sorozatgyilkos. Magányosak, frusztráltak, és ahogy te, humorosnak és okosnak tartják magukat.

Dirtyfreebirdöcske, te egy igazi sorozatgyilkos karakter vagy.

El tudom képzelni milyen "kockázás"-ra gondoltál szegény Tildyvel kapcsolatban.

Egy jó tanács neked húsvétra:
biztos vagyok benne, hogy tudod mit jelképez a férfiak részéről a húsvéti locsolkodás (tudod, mint a legtöbb népdal, bújj, bújj zöld ág, és a többi),
hát tedd azt, amit jelképez, már ha megteheted.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 01:05:29

@spangola:
Megtisztulas talan?
Persze a vallas szerint Jezus feltamadasa.
Voltak nyulaim regen.
Volt egy kosoru baknyulam is.
A nagymamanak is voltak nyulai.

HAt ezt mar nem tartom viccesnek amit mondtal.
Azt meg nem gondolhatod komolyan hogy annak tartom magam amit mondtam.
Onironia es cinizmus mond neked valamit?
Vannak am osszetettebb szemelyisegek is am nalad.

Te egy gonosz ember vagy.
Te kikezded a serult embereket es kikeszited oket.
Gratulalok.

kishercegné 2013.03.31. 03:52:05

Komolyan gondolkoztam rajta, hogy Berlinbe költözzek. December elején voltam ott egy hetet. Én is hasonlóakat tapasztaltam: művészváros, rengeteg hangulatos kávézóval, kulturális lehetőséggel, a budapestihez hasonló - számomra tökéletes - éjszakai élettel, és itt volt először, hogy a történelem magáva ragadott, mínusz 7 fokban is szívesen jártam végig az összes nevezetes helyet, nagyon igényesen van "feldolgozva" az összes történelmi esemény. Viszont, amit pl más világvárosban éreztem, itt nem volt meg. Vártam, hogy magáva ragadjon a város, hogy elkapjon az a plusz valami, ami miatt ott akarok élni, és nem akarok hazamenni még összepakolni se. Nem történt meg, ezért el is vetettem a költözés gondolatát. Ahogy Marci is írta, nem kifejezetten szép a város. Vannak hangulatos részei, de ez nekem kevés volt. Azóta rájöttem, hogy nekem a legnagyobb csalódás a folyó környéke volt. Mivel mindig is vízimádó voltam, itt ettől vártam azt az említett "pluszt".

Amúgy a poszt tényleg kicsit szürke és turistás lett, a leírtak nagy részét én öt nap alatt is megtapasztaltam.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 09:55:31

@KopaszMercis:

Ne fárassz. A "médiák" a "média" szó többes száma. Bedőltél egy népszerű urbanlegendnek.

KopaszMercis 2013.03.31. 10:12:32

@wmiki:
Tehát akkor ezekszerint ehhez értek, és komolyan kellene vegyed a kormány kritikámat? Vagy esetleg hazudsz, és szavahihtetlen vagy, mint a majmok akikre szavazol..?

Tehát amúgy még egyszer, miért is érné meg nekem poitizálni? Kevesebb pénzért szarabb melót vállalni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 10:14:12

@KopaszMercis:

Nem, nem olyan.

Focista - egyes szám
Focisták - többes szám

Média - egyes szám
Médiák - többes szám

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.31. 10:25:29

@ABL CA: Nem csak utolag tettem, en mar akkor is szoltam hagymanak errol, amikor meg nem volt meg az allampolgarsaga.

Persze mit is varhattam volna, gondolhattam volna, hogy nem meno azt partolni, amellett kiallni, hogy az ember egyenes ember legyen.

@kék madár: Sajnos meg az. Nagyon sokan vannak meg ugy vele, mint te, Magyarorszagon. Pl. akik bliccelnek , vagy nem fizetik be az adot. Stb. Mint irtam, en az egyenes utat szeretem, azon nem talalni fogast.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.31. 10:28:11

@KopaszMercis: én honnan tudjam, miért csinálnád? főleg ha nem értesz hozzá...
az ajvékolást miért csinálod? fizetnek érte?

KopaszMercis 2013.03.31. 10:29:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
De olyan

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

KopaszMercis 2013.03.31. 10:31:26

@wmiki:
Te szoltál rám, hogy csináljak pártot, és vezessem az országot faszarc... Elmagyaráztam neked az életkörülményeimet és levezettem, hogy egy degenrált fasszopó vagy, hogy ilyet mondasz, hogy nekem ezt kéne csinálni. Persze feltettem a kérdést, hogy miért érné meg nekem ezzel foglalkozni úgy, hogy 10szer annyit keresek, mint te, de csak pislogsz, mint kezdő buzi a gőzfürdőben és nem tudsz válaszolni...

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.31. 10:34:37

@KopaszMercis: :x
leírtam hogy lövésem sincs, és utána megkérdeztem, hogy az állandó siránkozást miért csinálod, fizetnek érte?

sajnálom, ha nem érted az írást :((

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.31. 10:34:54

@KopaszMercis: www.e-nyelv.hu/2009-06-09/medium-media-mediak/

Én is úgy tudtam, mint te, aztán lehet a mostani új nyelvtan alapján már helyes lesz k-val is... :S

KopaszMercis 2013.03.31. 10:39:56

@wmiki:
Tehát leírod, hogy csináljak valamit, de nem tudod megindokolni, hogy miért... mert túl hülye vagy hozzá.. értem. Te nem vagy véletlen valami vezetői kormánypozcícióban? Lassan miniszterelnök helyettes is lehetnél ha ennyire deblák vagy.

Én ugyan nem siránkozom, én kritizálok... mi okom lenne a sirásra?

@tildy:):
Igen, vélhetőleg elfogják fogadtatni, ezt is inkább átírják, ahelyett, hogy a sok jobboldali debilt megtanítanák magyarul ;)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 10:41:40

@KopaszMercis:

"Média - többesszám"

Te hogy mondod?
- A média azt mondja.
- A média azt mondják.

Ha nem az utóbbit mondod, akkor szerinted se többesszám.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 10:42:38

@tildy:):

Tévedsz. A "médiák" mindig többes szám volt. Ennek semmi köze semmilyen helyesírási szabályzathoz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 10:43:18

@KopaszMercis:

Félrebeszélsz. TE vagy az aki rosszul tudod. Magyarul média - médiák.

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2013.03.31. 10:50:47

@KopaszMercis: nem akarok megdönteni azt a kis beképzelt álomvilágot, amiben éldegélsz, de amit te csinálsz, annak a kritikához semmi köze :(

az általában valamilyen építő jellegű dolog, olyat pedig ti még életetekben nem csináltatok

fikázás/siránkozás/ajvékolás... az igen, az megy... na, azt csinálod is 1000el

KopaszMercis 2013.03.31. 11:02:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Szóhasználati megjegyzés:
A mai nyelvhasználatban elterjedő hibás szóhasználat a médiák forma. Mivel maga a média egy gyűjtőfogalom, amely magába foglalja a televíziót, a rádiót, az internetes hírportálokat, az újságokat és folyóiratokat, ezért hibás a többesszámú alak használata."

Még egyszer a gyengébbek kedvéért (Wmiki-t még mindig itt eszi a fene, úgy látszik anyukája késlekedik a húsvéti faszverésével)

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

KopaszMercis 2013.03.31. 11:04:48

@wmiki:
Épitő jellegű dolog, hogy balkáncigány fostengert csinálnak itt a politikusaink ezekkel a debil értékrenddel, amit hírdetnek, és amit a hozzád hasonlókba sajnos belesulykolnak...

Kérdezhetek tőled valamit, és válaszolj őszintén: ha pl az MSZP azzal kampányolna, hogy ő képes lenne az embereknek egyenként heti mondjuk 130 forintot a zsebébe tenni, te ahhoz mit szolnál? Szerinted az elég pl bármire is...? mert szerintem erre készülnek és ez szerintem szánalmas.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 11:10:44

@KopaszMercis:

"A mai nyelvhasználatban elterjedő hibás szóhasználat a médiák forma. Mivel maga a média egy gyűjtőfogalom, amely magába foglalja a televíziót, a rádiót, az internetes hírportálokat, az újságokat és folyóiratokat, ezért hibás a többesszámú alak használata."

Igen, ez egy téves álláspont.

De ez a forrásod SEM állítja azt amit te, hogy a "média" szó többesszámú alak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 11:11:24

@KopaszMercis:

"Média - többesszám"

A te általad hozott idézet ezt NEM támasztja alá.

spangola 2013.03.31. 11:39:14

@dirtyfreebird:

NA, tipikusan úgy reagáltál, ahogy vártam.
Minden szavaddal.

Átlátok rajtad, erre hirtelen passzivitásba vonulsz, sőt egyenesen gyámoltalannak, védtelennek, sőt még odáig is elmerészkedtél, hogy "sérült embernek" tituláltad magad, csak azért, hogy leírd, hogy én GONOSZ vagyok.

Az öniróniáról és a többi bla-bláról halottam, de nem tenném e szavakat veled egy mondatba.

Nagyon is jól tudod te mit jelképez az, hogy a férfiak meglocsolják húsvétkor a nőket, és hogy igazából. miről szól az összes népdal,
de te játszod itt a hülyét.
Tudod, miért? Mert rátapintottam a lényegre.

Ugye vagy ugye?

spangola 2013.03.31. 11:40:31

@KopaszMercis:

Igazad van, mi is ezt tanultuk nyelvészetből, média többesszám, hibás alak a médiák. Ennyi.

KopaszMercis 2013.03.31. 11:45:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
akkor ismetelten, hogy esoemberek is megertsek:

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 12:57:08

@KopaszMercis: @spangola:

Tévedsz.

Te hogy mondod?
- A média azt írja.
- A média azt írják.

Ha nem az utóbbit mondod, akkor szerinted se többesszám.

KopaszMercis 2013.03.31. 13:31:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egyiket sem mondom, mert azt mondanám, hogy a médiában az olvasható...

De biztos én vagyok a hülye, úgy hogy annak érdekében, hogy én is értsem...

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 13:34:51

@KopaszMercis:

Ha a "média" többesszámú lenne, akkor azt kellene mondanod "a média azt írják", de te azt mondod, hogy "a média azt írja", ez is bizonyítja, hogy a "média" egyesszámú. Érted már?

spangola 2013.03.31. 14:13:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

tök mindegy.
Médium pl. egy konkrét napilap.
Média pedig összefoglalóan tévé, rádió, újság együtt.

Ezért hibás, ha azt mondja valaki, hogy a mai médiákból azt tudtam meg, hogy...
A médiából azt tudtam meg, hogy... - ez a helyes.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 14:21:36

@spangola:

"Médium pl. egy konkrét napilap.
Média pedig összefoglalóan tévé, rádió, újság együtt."

Ez csak az egyik jelentés! A másik jelentésben a "médium" csak jövendőmondót jelent, a "média" meg egy kinkrét sajtóterméket.

De ha így használod, ahogy írod, AKKOR is egyesszámú szó "média" és nem többesszámú.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 14:22:23

@spangola:

"Ezért hibás"

Mihez képest hibás? Ki mondja meg, hogy ez hibás? Ezt gondold végig és meglátod, hogy tévedsz.

KopaszMercis 2013.03.31. 14:27:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Értelmező kéziszótár, és a józanész, több nyelv anyanyelvűszintű ismerete... ezek mondják, azt, hogy a médiák hibás.

És interneten arcnélkül valaki aszondja, hogy dehogyisazhé!...

Hm... nehéz döntés... tehát ismétlés a tudás anyja:

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 14:36:59

@KopaszMercis:

"ezek mondják, azt, hogy a médiák hibás"

Akik ezt mondják, biztosan nem nyelvészek, mert nyelvész ilyen butaságot nem mond, ugyanis ez egyszerűen tudománytalan.

Van két fő nyelviskola a tudományos életben Mo-n: a deskriptív és a preskriptva, de ebben a kérdésben nincs semmi vita köztük. Szóval nézz ennek utána, s meglátod, hogy ez

"Média - többesszám"

egyszerűen tévedés.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 14:46:30

@KopaszMercis:
A medium az a jovobelato ember, te szerencsetlen.
Elfelejtettel magyarul?
Kopasz.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 14:49:22

@spangola:
Na ennek fus neki megegyszer kockas fulu nyul.
Ha nem megy gerincre vaglak es nyulgerincet csinalok beloled.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 14:51:38

@dirtyfreebird:

Azért ez így nem pontos. A "médium" szónak 3 fő jelentése van magyarul: jövendőmondó, közeg, sajtótermék. Én is utálom használni "sajtótermék" értelemben használni, ezt sosem teszem, de van aki így használja.

De nem is ez a vita.

A vita az, hogy:
- hibás-e a "médiák" szó - a válasz: NEM hibás,
- többes számban van-e a "média" szó - a válasz: NEM, egyes számban van.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 14:56:31

@spangola:
Well, nem igazan tudom.
Majd fejtsd ki egyszer.
Akkor mirol szol a husvet?
Azt hitem errol a kettorol.

Nem en dugtam es szoptam le egy kurdot hogy ingyen kapjam a kibaszott etelt az arab kifozdebol Karacsony utan.
Es nem is en mondtam meg hogy mennyit dolgozz mikor mondjuk te semmivel nem jarulsz hozza a boldogulahoz mert csak az utazgatas meg az utazgatas.
A ferfiaknak vannak ambicioik is.
A francokat.
Talan eloszor be kellene bizonyitani hogy ersz valamit.
Ugyhogy egy no nekem ne mondja meg mit es hogyan.

Buta nyul.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 15:00:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Igazabol nem dolok a kardomba.
En egy buta paraszt vagyok, utalom az ertelmisegi szot es azt is aki azt hiszi hogy az.
Aztan meg nyavajog hogy a festo meg a vizvezetek szerelo megkeri az arat a munkajanak.
Mert azt hiszi hogy egy szakmunkasnak kotelessege ehberert dolgoznia csak azert mert o az ertelmisegi.
Nyugaton az irodistak es tarsaik sok estben kevesebbet keresnek mint a ketkezi munkasok.
Persze a nem bufeszkos diplomasok tobbet. Orvos, mernok.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.31. 17:11:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"többes számban van-e a "média" szó - a válasz: NEM, egyes számban van." Egyes szamnak latszodik, de tobbeszamot jelent.

Nem tudom van-e mas hasonlo szo a magyar nyelvben, viszont az biztos, hogy nem feltetlen all tobbesszamban a fonev, ha tobbrol van szo.
Pl. sosem mondod, hogy sok emberek voltak ott a rendezvenyen.

Hanem azt, sok ember volt ott a rendezvenyen.
Igaz ebben az esetben ket szo , egyes szamban, megis tomeget jelent.

Mivel latinbol atvett,emiatt van igy, hogy medium->media , illetve medium->mediumok.

De igen valoszinu, hogy a hozzad hasonlo emlegetes, azaz a szokasjog miatt helyes lesz a mediak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 17:15:52

@tildy:):

"Egyes szamnak latszodik, de tobbeszamot jelent."

Ne viccelj. A te logikád alapján a "csorda" szó is többesszámot jelent. NEM, nem jelent az. Bárhogy használod a "média" szót, NEM jelent többesszámot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 17:17:34

@tildy:):

"Pl. sosem mondod, hogy sok emberek voltak ott a rendezvenyen. "

Mert magyarul számnevek után a főnév egyesszámban áll. Ezért "több média" és nem "több médiák", ill. "sok média" és nem "sok médiák", ill. "tíz média" és nem "tíz médiák"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 17:20:29

@tildy:):

"Mivel latinbol atvett,emiatt van igy, hogy medium->media , illetve medium->mediumok."

Ha a latin lenne a döntő, akkor a "médiumok" is helytelen lenne, azaz ez nem érv.

Egy rakás hasonló szó van egyébként, mely eredetileg többesszám az eredeti nyelvben, magyarul meg egyesszám. A bibliák szó rendben van? A fóliák rendben van? Az operák? Vagy mind helytelen?

"De igen valoszinu, hogy a hozzad hasonlo emlegetes, azaz a szokasjog miatt helyes lesz a mediak."

Pont fordítva, A "médiák" mindig helyesnek számított. Nézz meg nyelvészeti cikkeket.

KopaszMercis 2013.03.31. 17:37:55

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Egyszerű tévedés?
A szótárák, a szakirodalom, rajtad kívül mindenki más az egész világon...

Nem lehet, hogy nem helikopter vagy?

Tehát akkor azoknak, akik most érkeznének:

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

spangola 2013.03.31. 17:38:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"Na ennek fus neki megegyszer kockas fulu nyul.
Ha nem megy gerincre vaglak es nyulgerincet csinalok beloled."

Na, erről beszélek. Látom azokat a gyilkos, sötét gondolatokat a fejedben.

Elég gyorsan váltasz hangnemet. Túl gyorsan.
Amúgy ez az igazi éned, úgyhogy nyugodtan maradhatsz ennél.
Az USÁ-ba azért ne menj, ott jobban elkapna a sorozatgyilkosláz, tudod ott szinte már hagyománya van.

KopaszMercis 2013.03.31. 17:39:38

@dirtyfreebird:
kac kac kukac... még egy kicsit tovább romlik a humorod és mehetsz a fábri sóba...

spangola 2013.03.31. 17:45:08

@dirtyfreebird:

Te, figyelj már!
What does this "katymasz" mean??

"nem en dugtam es szoptam le egy kurdot hogy ingyen kapjam a kibaszott etelt az arab kifozdebol Karacsony utan.
Es nem is en mondtam meg hogy mennyit dolgozz mikor mondjuk te semmivel nem jarulsz hozza a boldogulahoz mert csak az utazgatas meg az utazgatas.
A ferfiaknak vannak ambicioik is.
A francokat.
Talan eloszor be kellene bizonyitani hogy ersz valamit.
Ugyhogy egy no nekem ne mondja meg mit es hogyan.

Buta nyul."

Milyen kurd? Meg milyen karácsony? Meg ki nem dolgozik, csak utazgat? Meg miért is vagy te olyan felsőbbrendű mint férfi, hogy neked egy nő nem mondhatja, hogy mit és hogyan?

Dehogy nem!

A másik, hogy tanulj meg olvasni, én nem azt írtam, hogy biztos tudod mit ünneplünk húsvétkor, hanem azt, hogy biztos tudod, hogy mit SZIMBOLIZÁL (jelképez magyarul) az, hogy a férfiak meglocsolják ilyenkor a lányokat.

És még egy kérdés, milyen nick az, hogy dirtyfreebird??

spangola 2013.03.31. 17:45:47

@dirtyfreebird:

"Na ennek fus neki megegyszer kockas fulu nyul.
Ha nem megy gerincre vaglak es nyulgerincet csinalok beloled."

Na, erről beszélek. Látom azokat a gyilkos, sötét gondolatokat a fejedben.

Elég gyorsan váltasz hangnemet. Túl gyorsan.
Amúgy ez az igazi éned, úgyhogy nyugodtan maradhatsz ennél.
Az USÁ-ba azért ne menj, ott jobban elkapna a sorozatgyilkosláz, tudod ott szinte már hagyománya van.

spangola 2013.03.31. 17:46:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

bocs, véletlen neked írtam dirtyke helyett.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 17:59:31

@KopaszMercis:

"A szótárák, a szakirodalom, rajtad kívül mindenki más az egész világon..."

Tévedsz. Olvasgass erről szerintem nyelvészeti cikkeket.

Egyébként melyik szótár, szakirodalom állítja azt, amit te?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 18:00:55

@tildy:):

A cikk első mondata "Nem vagyok nyelvész", magyarul ez egy dilettáns véleménye. Sajnos a véleménye téves és ellentmond a magyar nyelvtannak.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 18:11:09

Jaj, spangli.
Sajnos en nem kapok ertesitest, ha uzennek nekem.
Mivel kamu email cimmel regisztraltam, hogy ne legyek lenyomozhato.
Biztos ami biztos.
A mai szolasszabadsagos vilagban jobb felni mint megijedni.

Sajnos igy eleg nehez kovetni a valaszokat, ugyhogy kenytelen leszek mas megoldast kitalalni.

Meg Tildy sem tud megtalalni ha a vallamon akarna kisirni magat, vagy free hug-ra vagyik.

En csak szerepet jatszok itt.
Szinhaz az egesz blog ugyebar.

Drasztikusabb akartam lenni eleinte, de neha elofordulnak ertelmes emberek is itt.
Igy nem gonoszkodom annyira mint terveztem.

Hat, a katymasz az katymasz

A no meg nem mondhatja meg hogy egy ferfi mit tegyen.
Kerhet, es a ferfi megteszi neki ha a no megerdemli. Es ha a pasi szereti, egyebkent is azon van hogy ertelmes keretek kozott jo legyen a szeretett nonek.
Ertlemes keretek kozott!

Azert nem mondhatja meg a no hogy a ferfi mit tegyen mert egy kapcsolatban egy ferfi van.
En meg szemely szerint nem viselem el ha zsarolnak vagy utasitgatnak.
Kerni lehet, ervelni is lehet hogy valami miert nem jo ugy ahogy.
De semmi egyebb, amig a pasi erkolcsosen es esszeruen cselekszik a jovo epitesen.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 18:20:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Azután (nem tudom pontosan megmondani, hogy mikor) kezdtek megszólalni olyan túlbuzgó amatőr „nyelvvédő” hangok, amelyek a médiák szó használatát kifogásolták. Talán az volt ennek a mélyén, hogy a sajtó szónak sincs többes száma, vagy talán az az elvakult pedantéria: a latin media szó többes számú, érveltek, tehát nem lehet még egyszer többes számba tenni. Az ilyen okoskodás a forrásnyelv és az átvevő nyelv összezagyválása: a magyar szavak szempontjából teljesen mindegy, hogy az átadó nyelvben milyen számú volt. Tehát ha van a magyarban média (és kétségtelenül egyes számú), akkor miért ne lehetne médiák is? Ugyanezt elmondta Nádasdy Ádám is. Hozott párhuzamokat is: a fólia, trófea szavak is többes számúak voltak a forrásnyelvben, mégis vidáman használjuk őket a magyarban egyes számúként, és habozás nélkül többes számba is tudjuk őket tenni, nincs ezzel semmi baj. Meg még más párhuzamos érveket is felhozhatnánk. (Akár a magyar média szó hosszú é-jébe is beleköthetnénk, a latin szóban rövid e van.) Hiába minden, a médiák sokak számára még ma is megbélyegzett, stigmatizált változat, pedig nincs vele semmi baj.

Vita lezarva.

www.nyest.hu/hirek/medium-media-mediumok-mediak

Éppen a média szóval kapcsolatos zűrök miatt jelent meg az 1990-es években a médium szó a magyarban a 'sajtótermék, tömegkommunikációs eszköz' értelemben. Tamás Gáspár Miklós csak ezt a változatot találta „helyesnek”, nyelvvédő dühében még ezt a sületlenséget is leírta:

Tehát a helyes többesszám: médiák, a helyes egyesszám: médium. A média kollektív egyes számú főnév magyarul nem létezik, kérem a műveletlen kartársakat, ne javítsák magyartalanra a kézirataimat, ha már anyanyelvünkhöz nincs fülük.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 18:28:15

@dirtyfreebird:

"mikor) kezdtek megszólalni olyan túlbuzgó amatőr „nyelvvédő” hangok, amelyek a médiák szó használatát kifogásoltá"

Nem nyelvvédők találták ezt ki. A nyelvvédő nyelvészek sem tartják helytelenek a "médiák" szót. Ebben egyetértés van a két egyébként "ellenséges" magyar nyelvészeti irányzat között.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 18:30:26

@dirtyfreebird:

TGM sem ért hozzá, ő meg átesett a ló másik oldalára. természetesen a "média" szót nem helytelen gyüjtőnévként használni. Sokan így használják- Ez ugyanúgy nem helytelen, mint a "médiák" szó.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.31. 20:10:18

@dirtyfreebird: na latod, ezert sem fogok a valladon sirni:D
Igaza van spangolanak, nem kezeled egyenranguan a noket.

"Azert nem mondhatja meg a no hogy a ferfi mit tegyen mert egy kapcsolatban egy ferfi van." Mert csak a ferfi mondhatja meg mi legyen? Az mar reg rossz. Ilyen kapcsolatbol azt hiszem nagyon gyorsan lepnek.
Ha konszenzus van, az mas.

Amugy sokan nem viselik az utasitgatast, de van amikor muszaj. En eleinte kertem, de kesobb mar parancsoltam a "tesonak" itt. Nem tanult a szep szobol, mintha egy hotelben elt volna.
En meg ezt nehezen viselem. Bar ugy nez ki, ki lesz fizetve resze, es vegre koltozik.

spangola 2013.03.31. 20:10:39

@dirtyfreebird:

dirtyke!

Képzeld, én meg nem is nézem azt az e-mail címem, amin be vagyok regizve, mert azóta már nem használom, és mégis tudom követni a válaszokat, tudod, sárgával kiszíneződik a nicked.

Sőt, adok egy újabb tanácsot mint nő, neked az alfahímnek:
nyomd be, hogy Ctrl + F, írd be a neved, és nyomogasd az Entert.
De mondok jobbat, hogy tudd Tildy összes kommentjét követni, az ő nevét írd be a sajátodé helyett, és csak nyomjad azt az entert, de vigyáz, nehogy ínhüvelygyulladás legyen aztán a vége!

Nem várok sok locsolót, utálom ezt a hagyományt, és olyan nő vagyok, akit te amúgy is messziről elkerülnél, tudod, én parancsolgatok, utasítgatok a férfiaknak, sőt, még kiabálok is, ha rosszul viselkednek, és képzeld, nem érzem magam alsóbb rendűnek egy férfinél sem csak azért, mert nő vagyok.

Én már csak ilyen szabad szellemben nevelkedtem, ahol a férfi és a nő egyenrangú, én ezt láttam otthon.

Amúgy sokáig katonanő akartam lenni, imádtam volna a rangban alattam lévő férfiaknak utasításokat kiadni, hihi.

KopaszMercis 2013.03.31. 20:47:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Figyi, tényleg olvassál utána és meglátod, hidd el érdekes élmény lesz neked, hogy valaminek utánanézel, nem pedig, úgy mint Csak Norisz "eldöntöd, hogy mennyi az idő"

Tehát akkor hogy el ne feledjük a remek analógiát, és jó tanulást kívánva:

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

KopaszMercis 2013.03.31. 21:02:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

De helyes vagy... innen eredhet a médiák-os "tájszólásod"...
Tök rosszul írtad le véletlenül, hogy "igazad van"... azt írtad helyette, hogy "Ostoba vagy"... most már világos..

Tehát, hogy el ne feledd holnap se:

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.31. 21:16:59

@KopaszMercis:

Az, hogy valamihez nem értesz, nem szégyen. De az, hogy ragaszkodsz egy butasághoz, az ostobaság.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 22:26:51

@KopaszMercis:
Igen, tipikus kopasz mercis vagy.
A bolgarnak van igaza.
Tenyleg!
Bolgar vagy bulgar?
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Te:
@spangola:
meg te
@tildy:):
felremagyarazod amit irtam.
Pontosan egyenrangusagrol beszeltem.

(De egyebkent nem vagyok hajlando metroszexualis ferfi lenni aki lakkoza a kormet meg szedi a szemoldoket.)

Arrol beszeltem hogy egy no ne utasitgasson egy ferfit.
Azt ugy hivjak ugyanis hogy papucs.

Bar ha neked parod van, akkor gondolom az a papucs parja.
Hi-hi-hi.

Nyilvan a ferfi sem utasitgathatja a not. O is csak ker nyilvan.
De ha valamelyik no csak egy nehezek, aki csak visszahuzza a ferfit akkor az nem egyenrangu egy kapcsolatban.
Ugyanis mindenkinek hozza kell tenni a maga reszet a dologhoz.

Es ha nettan valaki annak ellenere mert egy ferfi tud fozni ugy gondolna hogy nem a no dolga a fozes, az nagyon el van tajolva a nemi szerepekkel kapcsolatban.
a no attol no hogy akarjan gyereket, tudjon fozni a gyerekenek es allja meg a helyet az anyasagban.
Ezekhez a dolgokhoz kerhet es kap is segitseget, de ha nem kepes ra akkor nem no.
Es sajnalom ha Tildyvel szovodo romancunk emiat hullamvolgybe kerul de ez az igazsag.
Egy no tamogassa a ferjet lelkileg egy kapcsolatban.
Ugyanis a ferfi nem azert van hogy eltartsa not es biztositsa a felteteleit az o kis hobbiajainak.

Ezt valoszinuleg eleg nehez nektek megerteni ha direkt nem akarjatok bar nagyon melyen elrejte valoszinuleg eleg inteligensek vagytok.
Szoval a lenyeg, eleg meszemeno kovetkezteteseket vontok le egy blogba irodott hozaszolas alapjan.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 22:36:35

@tildy:):
Mi lett a McDonaldsos doboz ugy vege?
Te lokot liba.....
Nem vagy semmi.
De teljesen jogos.
Undorito ami itt folyik autobol kidobalt szemet ugyben.
Eletemben nem dobtam el meg szemetett.
Na jo, almacsutkat meg bananhejat igen.
Mondjuk azt sem az ut kozepen hanem ahol lebomlik.

dirtyfreebird (törölt) 2013.03.31. 22:40:49

@spangola:
Nyusziful, erdekes az Ctrl meg F billentyus megoldas, koszi, de nem hiszem hogy naslam jol mukodne mert egyaltalan nem listazza az osszes hozzaszolasat annak akit beirok.
Firefox.
Szoval pasz.

Azert egyszerubba dolog ha jon ertesites hogy valaszoltak neked.
Mint allandoan visszanezegetni hogy tortent e valami.
Tudod hogy miert feher a nyuszi farok alja?

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.31. 22:49:19

Berlinben tényleg lenyűgöző, hogy milyen hatalmasak a terek a parkok és milyen szélesek az utak. Először teljesen olyan, mintha nem is Európába csöppenne az ember..

spangola 2013.03.31. 23:32:08

@dirtyfreebird:

"Es ha nettan valaki annak ellenere mert egy ferfi tud fozni ugy gondolna hogy nem a no dolga a fozes, az nagyon el van tajolva a nemi szerepekkel kapcsolatban.
a no attol no hogy akarjan gyereket, tudjon fozni a gyerekenek es allja meg a helyet az anyasagban.
Ezekhez a dolgokhoz kerhet es kap is segitseget, de ha nem kepes ra akkor nem no.
Es sajnalom ha Tildyvel szovodo romancunk emiat hullamvolgybe kerul de ez az igazsag.
Egy no tamogassa a ferjet lelkileg egy kapcsolatban.
Ugyanis a ferfi nem azert van hogy eltartsa not es biztositsa a felteteleit az o kis hobbiajainak."

Érdekes. Azt hiszem Tildyvel való kezdődő románcodnak most véget is vetettél. Már, ha kezdődött valami.

Egy nő attól nő szerinted, hogy mos, főz, takarít, és még akarjon is gyereket? Ja, és még dolgozzon is persze napi 8 órában, hogy fedezni tudja a saját hobbijait, mint például... mi is?
Ezt kifejtenéd? Fodrász, körmös, ruha, vagy mi??

Azt miért nem írtad oda, mindezek mellé még ne hízzon el terhessége alatt, de ha igen, szülés után 2 hónappal már legyen újra 50 kg, és persze legyen kívánatos, még akkor is, amikor főz, és persze gyermeknevelés és a napi munka és otthoni robot után még kívánja is a szexet, és legyen ott is bomba formában???

Felháborító, amit írtál.
Hímsoviniszta vagy a javából.

Egyébként érdekes, hogy régen meg azon voltak felháborodva a férfiak, hogy a nők miért akarnak dolgozni, miért nem maradnak otthon asszonynak, nőnek, és feministának, sőt egyenesen nem tartották nőnek azt a nőt, aki a szoknyát nadrágra cserélte, vagy aki az adott korban elment dolgozni.

Én még nem akarok gyereket, főzök, mosok, takarítok, fodrász, körmös nincs, szerencsére olyan a hajam és körmöm, ami amúgy hosszú, hogy nincs rá szükségem,
de azért ruhát vásárolok magamnak, betudhatjuk ezt hobbinak. Ja, és veszek tusfürdőt is, nem mosószappannal mosom a testem.

De mivel gyereket nem akarok, nyilván nem vagyok nő.

Ha 5 múlva majd akarok, akkor nő leszek végre?
Vagy attól, hogy még 5 éve akartam, de nem lehetett, attól nőnek számítottam abban a pár évben, amikor akartam?
Vagy ettől nőnek számítok még most is, mert volt idő, amikor egyáltalán akartam?

Jaj, hagyjuk már ezt.
A nőnek nem kuss a neve, és miért ne utasítgathatna egy férfit, ha az két nap után sem hajlandó mondjuk körtét cserélni a lámpában? És már százszor meg lett rá kérve? Akkor az a férfi már egyből papucs?

Az én tapasztalatom szerint azok az IGAZI FÉRFIAK, akik nem rettennek meg a határozott nőktől, akik nem félnek tőlük,
és akik nem rettegnek attól, hogy őket a haverok lepapucsozzák.
Sosem láttam igazi férfinak azokat a férfiakat, akiknek az a mániájuk, hogy ha egy nő hozzájuk szól, akkor ők már egyből papucsok.

Amelyik férfi mániásan fél a papucs szótól, azzal mind valami gond van.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.31. 23:51:36

@dirtyfreebird: hala egnek vagy sem, semmi. Beszeltunk a portassal , aki elvileg kameran lathatta a dolgot, azt mondta szol a safer neighbourhoodos embernek, akivel majd beszelnunk kell. Vegul nem kerestek. Az autot egyszer meg talan lattuk, de a kovetkezo ilyen esetben max majd az email megy a councilhoz fenykeppel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.31. 23:58:57

@dirtyfreebird:

"Es ha nettan valaki annak ellenere mert egy ferfi tud fozni ugy gondolna hogy nem a no dolga a fozes, az nagyon el van tajolva a nemi szerepekkel kapcsolatban."

En nem igy gondolom. Annak a dolga a fozes, aki epp fozni akar, vagy akinek jobban megy.
Nalunk felvaltva megy, de ha egy ferfi azt mondana, a no dolga a fozes vagy ez vagy az noi munka, az nagyon konnyen ajton kivul talalna nalam magat. Vagy ha valaki kivenne a kezembol a furot, amikor epp a fuggonykarnist rakom fel?! :D No way.

" a no attol no hogy akarjan gyereket, tudjon fozni a gyerekenek es allja meg a helyet az anyasagban."
Sok ferfi azt hiszi, hogy a no attol no, hogy csak ezt akarja.
En nem vagyom mindenaron gyerekre. PErsze, nem lenne rossz, de nem az eletem egyetlen celja. Peldaul nem tudnek 3 evet itthon lenni vele, veluk, egyszeruen nem is vagyom ra.

"Ezekhez a dolgokhoz kerhet es kap is segitseget, de ha nem kepes ra akkor nem no."
Vallalom:) Nevezz akar feministanak is ( most mar erted miert irtam a kuloncot?)
Aki be akar zarni a noi szerepekbe, azt nehezen viselem. Es nem is hagyom.

"Egy no tamogassa a ferjet lelkileg egy kapcsolatban."
Es viszont, egy ferfi is tamogassa a not lelkileg. :)

" Ugyanis a ferfi nem azert van hogy eltartsa not es biztositsa a felteteleit az o kis hobbiajainak."
Pontosan igy latom en is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.01. 00:01:46

Na jol szetoffoltuk itt a topikot, pedig Berlint szerintem tenyleg latni kell egyszer az eletben :)

KopaszMercis 2013.04.01. 00:32:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ha megfogadnád a saját tanácsodat, akkor megtanulhatnál helyesen magyarul... nyugi még nem késő, és hogy nehogy azt mond, hogy nem segítettem, és el ne feledd:

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

KopaszMercis 2013.04.01. 00:34:06

@dirtyfreebird:
Köszönöm, se kopasz nem vagyok se mercim nincsen, de nem baj, a többit mind eltaláltad...

Te miért félsz a nőktől? Olyan vagy, mint a homokniggerek... azok is bebugyolálják őket, és elnyomják őket, mert fosnak, hogy kiderül, hogy több az eszük és ügyesebbek. Gyanítom te is ezért....

kék madár 2013.04.01. 01:18:16

@tildy:): mindig befizettem minden adot. Es tehetetlenul neztem ahogy koztisztviselok lefizettetik magukat az orrom elott, az en baberjaimmal ekeskednek, en meg tonkremegyek, mert vagyok hajlando belemenni a korrupcios jatekukba. Ha valaki nem trukkozott az en voltam. De sertegess csak nyugodtan. Micsoda baromsag, hogy meg mindig fizessek, fizettem eleget, es soha egy fillert se fogok latni belole, nem is erdekel

kék madár 2013.04.01. 01:20:17

@tildy:): btw ha mindig az egyenes utat kovetnenk, meg nem masztunk volna le a farol

spangola 2013.04.01. 02:46:59

@KopaszMercis:

"te miért félsz a nőktől?"

Köszi, örülök, hogy nem csak én vettem észre.
Azért fél, mert dirtyke nem igazi férfi. Szerinte metroszexuális mindenki, aki nem hímsoviniszta.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 03:08:26

@KopaszMercis:
Minden bizonnyal azért mert felek a nőktől.
A farkam is kicsi, impotens is vagyok. A halott nagymamát is a karosszékben orzom 10 éve.
Természetesen egy motelt is üzemeltetek.
A nerci egyébként jó, a kopaszság meg némelyeknek meg jól is áll.
Lásd Kojek.
A muszlimok a vallas miat csinaljak. Mert sotet vallasi fanatikusok.

@tildy:):
Szóval@spangola: annyiban maradt az úgy. Nem lett igazan folytatása.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 03:16:19

@spangola:
Ebbe ne menjunk bel nyulam bulam mert te olyan dolgokat is a szamba adsz amiket nem is mondta,
Irasban nagyon sok mindent felre lehet magyarazni, igy ennek a szamlajara irom a feminista amokfutasodat.
Nem volt szo se mosasrol se masrol.
Csak par alap dologrol.
Megiscsak rohej ha egy no nem tudd fozni, nem?
En mar talalkoztam olyan novel aki nem hogy 5 ev mulva hanem soha nem akart gyereket.
Ha valaki 5 ev mulva akar gyereket azzal nincs problema, de ha soha azzal mar annal inkabb.
De hagyjuk is ezt.
The fact is I am not as bad as you want to think.

Szoval, miert feher a nyuszik farka alul?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.01. 08:46:16

@dirtyfreebird:

Magyarul mind a kettő előfordul, de a "bolgár" az irodalmi alak. Bolgárul meg egyik se, se "bolgár", se "bulgár".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.01. 08:47:07

@KopaszMercis:

Ez az április elsejei vicced? Akkor kösz, jó vicc valóban.

KopaszMercis 2013.04.01. 09:48:27

@dirtyfreebird:
Szóval te nem azért félsz, mert vallási fanatikus vagy? Csak ugyanannyira bárgyú fasz vagy, mint a homokniggerek?

KopaszMercis 2013.04.01. 09:50:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Te olyan vagy, mint az esőember... csak a fogpiszkálós cucc nélkül...

Nézd, nem szégyen én is használtam már rosszul (igaz nem konzekvensen, mint te) utánajártam és azóta igyekszem helyesen használni...

Tehát az egyszerűsített megfejtés (ha esetleg eddig elkerülte volna a figyelmed)

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.04.01. 10:20:49

@KopaszMercis:

Hiába ismételgeted, attól még nem lesz igaz. S most már vicces sem vagy, csak szimplán unalmas.

KopaszMercis 2013.04.01. 10:30:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Látod fején találtad a szöget, csak megint csavarosan fogalmaztál! Valóban nem attól igaz, hogy ismételgetem... ha attól igaz lehetne, neked is igazad lenne...

Attól igaz, mert úgy van, hogy:

Médium - egyesszám
Média - többesszám
Médiák - focistákokakok

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 13:26:39

@KopaszMercis:
En nem hunyaszkodok meg, ennyi.
Nekem itt ne jopofiz a csajoknak.
Majd mikor a hazad visszi el a no mert azt hitted bizhatsz benne majd maskeppen all a szad.
Lattam mar egy parszor a kornyezetemben.
En ennel okosabb vagyok es leszek.
Te az a fajta vagy gondolom akivel nindent megcsinalhatnak.
A szomszeddal csinalja amit veled nem de te gondolom megbocsatasz.
Te tesztoszteron hianyos, te.

spangola 2013.04.01. 14:19:40

@dirtyfreebird:

"Minden bizonnyal azért mert felek a nőktől.
A farkam is kicsi, impotens is vagyok. A halott nagymamát is a karosszékben orzom 10 éve."
"...igy ennek a szamlajara irom a feminista amokfutasodat."

Na, elérted, sikerült megnevettetned dirtyke.

Feminista ámokfutó vagyok? Oké, vállalom. :)

Egyben igazad van, tényleg gáz, ha a nő nem tud főzni, annyira azért nem vagyok feminista, mert mint írtam, én abszolut vállalom a női szerepet, és képzeld szeretem is a házimunkát, mivel tisztaságmániás vagyok,
és mivel nagyon rossz a természetem, két dolog van, amivel aspirálhatok a férfiaknál, az egyik az, hogy nagyon jól főzök.
És utálom az álszerénységet, tehát nem is leszek az.

És nem tudom, miért fehér a nyuszi farka alul.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.01. 15:22:46

@kék madár: nem sertegettelek, ha magadra vetted , nem az en hibam. De ne haragudj, nem fogom partolni a csalast, a tulmaradast ( te is illegalban nyomtad, vagy en ertem rosszul? ) , es egyeb szabalyelleneseget, meg akkor sem, ha a szabaly sz.r. Ha pedig "vetkezem" akarmi modon a szabaly ellen, nem hisztizek, ha megbuntetnek.

Es irtam, egyszeru modon megoldhato, hogy tiszta legyen az ember keze, hogy torvenyesen jarjon el. Nekem pont a kiskapuzasbol lett elegem otthon. Ugy akartam eljonni, meg csak bele se tudjanak kotni semmibe, ha allampolgarsagot igenylek. Nem veletlen nem USA lett nalam a vegcel, igaz mondjuk oda nem is vagyom.

@dirtyfreebird: "Majd mikor a hazad visszi el a no mert azt hitted bizhatsz benne majd maskeppen all a szad"
En meg azt lattam mar parszor, hogy a pasi lelepett az asszony penzevel. Eppen ezert, ha kolcson is adok , vagy epp olyan helyzet van, hogy valakit eltartok, az szamon van tartva, es abban az esetben, ha valaki at akarna baszni, akkor azt nagyon megbanhatja. Nagyon segitokesz vagyok, de ne probaljanak meg felhuzni....

A fozesrol meg, tudok fozni, es ha nem kenyszeritenek ra, akkor sokszor szoktam is. Ha noi szerepbe kenyszerito elvaras viszont, akkor viszont adios dolores.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 16:51:38

@spangola:
"És nem tudom, miért fehér a nyuszi farka alul."

Csak erdekesegkeppen. Mert amikor futnak, menekulnek valami elol, akkor a hatul levo azt a fel, felvillano feherseget koveti.
Az ozeknel is ez van.

Egyebkent honnan van a nyulad?

Szarits a nyuladnak kenyeret kockara vagva. Azt szeretik.
Meg az akacfa levelet is megszaritva.

Husveti nyulak.
Kerdezik a kisgyereket. Hol van a nyuszid?
Nem tudom.
Elveszet a nagymamanal.
Az agyam eldobom.
index.hu/video/2013/04/01/husvet/

Ha nyulad rosszul viselkedik fuggeszd ki a falra a kovetkezo cikket.
www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20130329-a-husveti-nyulakat-megeszik-ugye-nyulfogyasztas-es-tenyesztes-itthon-tippek.html

Nyulgerincrol:
Az otthoni elkészítésnél egy dologra kell nagyon vigyázni, ez pedig a nyúlgerinc: "Ez a nyúl legértékesebb és legérzékenyebb része, nagyon könnyű kiszárítani. Mi úgy találtuk, hogy már az is elég neki, ha éppen csak kifehéredik, és kész is van, lehet fogyasztani. Ebben a fázisban még szaftos, omlós marad."

@tildy:):
Korrekt.
En egyszer szeretem volna egy Vasarnapi ebedet szulinapomra.
De hat megkaptam hogy az tul maceras.
Hat mondom jovan akko.

Mondjuk en is lattam mar egy szimpatikus not akitol elszedte a gyerekeket a ferje. Es a holgy fizetett gyerektartast.

En nem jottem ra mivel erdemelte ki a dolgot, mert jelet nem lattam rajta.
Igaz hogy egy darabig dolgozott a no az USA-ban.
A pasi meg Magyarorszagon a gyerekekkel.
De a penzt hazakuldte mint egy ferfi.
De utanna nem latott belole tobbet.
A pasi meg kozben mar az uj asszonnyal is volt talan.
Persze lehet hogy nem tudok mindent.
A pasival nem beszeltem.

KopaszMercis 2013.04.01. 17:00:38

@dirtyfreebird:
Nekem hogy vinne el a hazamat a csajom, amikor milliardos... rajzolj mar nekem errol egy kepet :)
En amugy alapvetoen gyanakvo vagyok es mizantrop, igy velem ilyen nem fordulhat elo, en senkinek nem hiszem el azt sem amit kerdez...

De ez nem annak a fuggvenye, hogy valaki no-e vagy ferfi... akinek van szuletesi bizonyitvanya, annak okiratba van foglalva a bunossege. Te felsz a noktol. A kerdes, hogy miert...

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 17:55:07

@KopaszMercis:
Biztos azert milliardos mert mar elvette az elozo ferjektol. (-:
Csak vigyazz.

Nos, azert felek mert harapnak.

KopaszMercis 2013.04.01. 20:01:16

@dirtyfreebird:
Ok, na ez egy korrekt hozzáállás... valóban harapnak, de nem a nők. Az emberek, a nők nem jobban mint a pasik.

Szerintem.

És így már amúgy látod lehet párbeszédet folytatni.. tehát nem azért félsz a nőktől, mert vallási fanatikus vagy, és nem azért mert fogyatékos, hanem azért mert "harapnak"... ez egy teljesen racionális és nomrális álláspont. Én is félnék, ha engem is megharaptak volna. Tiszta sor. Sokkal egyszerűbb tisztességesen beismerni, hogy a másik igazat mond, nem letagadni, csakazértis, és már lehet is beszélgetni. Szal én nem félnék különösen a nőktől, mert az emberek ilyenek. Nem a nők. Az emberek...

Én pedig 16 éves kora óta ismerem a kishölgyet... kétlem, hogy előző pasijától van ;)

KopaszMercis 2013.04.01. 20:08:10

@dirtyfreebird:
Amúgy félreértés ne essék leszarom mije van, itt egyszerűen annyiról van szó, hogy nem fosok, hogy a pénzem miatt szeret :)

spangola 2013.04.01. 21:19:27

@dirtyfreebird:

Nézd, én állatimádó és állattartó vagyok, ezért nekem ne linkelj be nyúlhússal készült receptötleteket.

Tenyésztőtől van, vidékről, boltban nem vennék, csak ha nagyon megsajnálnám. Ki tudja, honnan van...

Azért mert egyszer átcseszett egy nő, nem kell az összes nőt gyűlölnöd, ez tök hülyeség.
Sok nőt is átcseszett már sok férfi, tehát, ne sajnáld magad annyira.

Vannak rendes nők, de hát vannak férfiak, akik a rosszlányokra buknak, mint ahogy vannak nők, akik meg a rosszfiúkra.

Én mindig a jófiúkra buktam, úgyhogy engem sok negatív meglepetés vagy csalódás nem ért az életben.
Én nem utálom és nem is félek a férfiaktól, sőt meg is bízom a férfiakban, persze azért nyitva tartom a szemem, fülem az ésszerű kereteken belül. Ennyi.

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.01. 23:04:42

@spangola:
Attol hogy valaki szereti az allatokat meg nezegethet recepteket.
Jelen esetben, ha nem latszott ki a szovegkornyezetbol, ez viccnek volt szanva.
Hogy a nyulad jol viselkedjen .

Kutyat, macskat, patkanyt, egeret, bekat nem eszek.
Loval semmi bajom.
Nyul is az asztalra keulhet.
Nekem voltak nyulaim, de eladasra tartottam oket.
Amig ram nem doglott vagy 30.
Nagyon erzekeny allat a betegsegekre.
Na ott fejeztem be a nyultartast.

Gerinces allatot nem igazan tudok olni.
Szoval jo hogy van hentes.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.01. 23:32:04

@dirtyfreebird: Parom szereti a kokuszgolyot, szerinted mit kapott ma, mikor hazaert?
:-)

Sutok - fozok en, ha nem kenyszer. Mondjuk ezt csak daralni, gyurni kellett:D

dirtyfreebird (törölt) 2013.04.02. 14:11:00

@tildy:):
Kellemes meglepetés volt akkor neki.
Azért ne kapasd el (-:
Főzőn magának ha nem akar éhen halni irgum-burgum. (-:
En ugyan nem kényszerítek senkit semmire.
Sot, mar várni sem varok semmit és senkit az élettől.
A halalt maximum.

E van kerem.

noirp 2013.04.02. 15:08:10

A poszt-tolónak sok sikert! Hajrá! Öröm volt olvasni.
Berlinről már más is írta, hogy nem szép, nem szép, viszont érdekes hely és, igen, "a kultúra a levegőben"

Remélem, lassan tényleg elmúlik a tél odaát is :)
(kis off: Zene: hát Berlinről nekem bizony a "Berlin School" jut eszembe, szintetizátorzene igen magas nívón, lassan 50 éve, jó is az)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.05. 00:28:53

@dirtyfreebird: Szinte mindig meleg vacsoraval var, ennyi a legkevesebb , hogy kokuszgolyot gyartsak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.04.07. 09:53:44

@dirtyfreebird: teknoc ur epp hetvegi lustizasat tolti itt mellettem.

BaluAmRuhr 2013.04.19. 17:19:39

Berlin, Berlin, Berlin... Imádni való város. Még ha nem is biztos hogy szívesen laknék ott... Öööö...De, még is:)
Csak végigfutattam az emlékeimet róla. Parkok, sokszínüség, kultúra. Müvészet.
Berlinben találkozik nyugat és kelet-európa. Berlin tényleg az a város amit nyugodt szívvel ajánlanék, ha megkérdeznéd hova költözzek németországban.

Jó volt a poszt is. Csak kihagytad a bringásokat:) Még egy város van Európa nyugati felén ahol ennyire sok bringás van: Budapest.

Kritika!!!!
"Néhol egy-egy darabon meghagyták a falat emlékül, és a legnagyobb fal-darab az "East side gallery" nevet kapta," - Tedd már hozzá hogy épp a napokban bontották le, hogy építsenek egy irodaházat a helyén. :) És a szexi-de-szegény Polgármester nagyon is bologatott hozzá. Ez azt is cáfolja, hogy a német politikusok a népért dolgoznak. Muhahhha...:) Nem!
És az az ezer-párszáz EUR (átszámolva sok sok Forint) itt a megélhetéshez igen kevés.

Árnyoldal: Azt sem írtad meg, hogy azért Berllinnek van egy komoly, risztó másik arca is. A várost majd szétfeszíti a bevándorló vs. német konfliktus. Neukölln nem egy vidám lakópark! És az Alexanderplatz is hangos mostanában a meggyilkolt fiu esete miatt.
Ilyenek azonban máshol is vannak (siehe Bp.). Nem német-ikum.

Hát kívánok neked szép napokat Berllinben. ès örülnék már egy posztnak a Ruhr-vidékröl is!!! :)

b.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása