oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 26. 06:57,  Pokoljárás a magyar bürokráciában 601 komment

2013. március 26. 06:57 Határátkelő

Pokoljárás a magyar bürokráciában

Ha már megvan az elhatározás (jobb esetben az új munkahely is), akkor jön a határátkelés egyik leginkább idegőrlő része: az ügyintézés. Mai hősünk, Gabriella amerikai férjéhez költözött ki – ha azt írom, hogy nem volt egyszerű dolga az ügyintézéssel, akkor még finoman fogalmaztam. A poszt tehát jórészt Magyarországon játszódik, de szerintem sokaknak tanulságos lesz...

bürokrácia.jpg

"Az én történetem 2008-ban kezdődött. Magyarországon hivatásos katona voltam, nem voltam megelégedve a beosztásommal, úgy gondoltam, hogy többre is képes vagyok (sosem próbáltam ki a határaimat, hogy mennyit birok ki és mennyit nem), elegem volt az akkori életemből, változtatni akartam, ezért jelentkeztem Afganisztánba.

Egy kicsit az is macerás volt, nem csapatnál dolgoztam, aggódtam, hogy bekerülök-e a misszióba vagy sem. Természetesen a 3 hónapos felkészítésen minden megtettem és be is kerültem. Az ottani élményeimről nem számolok be, mert nem arról akarok beszélni, csak azért volt fontos, hogy megemlítsem, mert ott találkoztam 2009. február elején egy amerikai katonával.

Annak ellenére, hogy soha nem tanultam az angol nyelvet (németes csoportba kerültem az ált. suliba, a szakközépbe és a főiskolán is) egész jól megértettük egymást, amit nem tudtunk elmagyarázni egymásnak, azt lerajzoltuk. Aztán február végén indultam haza, mert letelt a fél éves misszióm. Email címet cseréltünk és ott írogattunk egymásnak.

Megkérte a kezem

Aztán minden nap beszéltünk az interneten. Mindig mondta, ígérte, hogy látogat Magyarországon, de én úgy voltam vele "talán nem is tudja, hol van a mi kis országunk". Aztán egyszer 2009 novemberében tényleg meglátogatott, amit először el sem hittem.

Több mint egy hónapot volt Magyarországon, nagyon sokat megtudtunk egymásról és még abban az évben megkérte a kezemet, én pedig igent mondtam. Imádja Budapestet, ezért elhatároztuk, hogy akkor legyen ott az esküvőnk, el is kezdtem szervezni családommal és barátaimmal. Persze őt is megkérdeztem mindenről.

Még az esküvő előtt sokat telefonáltam az amerikai nagykövetségre, hogy hogyan működik a bevándorlási vízum, mit kell tennünk stb. Az első nagyon fontos papír, ami kellett, a házassági anyakönyvi kivonat volt. Aztán 2010 augusztusában összeházasodtunk.

A pályafutásomhoz még annyit itt hozzáfűznék, hogy mindenáron tiszt szerettem volna lenni, ezért is végeztem el a főiskolát és 2010 elején fel is ajánlottak nekem egy tiszti helyet. Amit visszautasítottam, azzal az indokkal, hogy én férjhez megyek, költözöm Amerikába és mire az állomány-kategóriaváltás megtörténik (felterjesztés, fizikai és pszichikai vizsga újra, stb.) én már nem leszek itt.

Sajnos ez nem így történt. Elkezdődött a hónapokon át tartó huzavona. Az amerikai nagykövetséggel majdnem, hogy napi kapcsolatban voltam.

Bürokrácia teljes üzemmódban

Szóval a férjem visszautazott Amerikába, mert itt kellett beadnia a bevándorlási vízum kérelmemet, amit meg is tett. Én telefonálgattam a nagykövetségre milyen papírok szükségesek még, láttam a weboldalukon, hogy van egy információs csomag, amiben minden benne van.

Igen kértem, de a telefonba azt mondták "minek az nekem, azért csak ne menjek be a nagykövetségre, telefonon válaszolnak a kérdéseimre". Gondoltam naivan rendben van, akkor kérdezek. Minden formanyomtatványt kitöltöttünk, nekem is voltak információim, a férjemnek is, mert ő közben Amerikában érdeklődött, mit kell tenni.

Aztán csak teltek a hónapok és nem történt semmi. Hívtam a nagykövetséget, hogy mi van már, hiszen minden szükséges formanyomtatványt kitöltöttünk. A válasz az volt, hogy ezt Amerikában bírálják el, mi csak akkor tudunk önnek információt mondani, ha megkapjuk Amerikából a papírjait, akkor hívjuk be önt egy interjúra. OK.

Eltelt megint néhány hónap és kezdtünk nagyon dühösek lenni, hogy mi a fene tart ilyen sokáig. Friss házasok vagyunk, ennek ellenére külön élünk, mégis hogy gondolják ezt?

A férjem Amerikában telefonálgatott és emaileket küldött, én pedig Magyarországon tettem ugyanazt, hogy megtudjunk már valamit. Legalább csak annyit, hogy hol vannak a papírjaim. Semmi.

Később a férjem kapott egy emailt, hogy még néhány formanyomtatványt ki kell töltenünk. Teljesen le voltam döbbenve, hogy hónapokig nem törődnek velünk, aztán benyögik, hogy még mindig formanyomtatványokat várnak tőlünk.

Csak egy átlagos európai

Nagyon dühösek voltunk. Kérdem én, miért nincs erre egy csomag, amiben minden szükséges formanyomtatvány benne van????? Sajnos a kisujjamból nem tudom kiszívni, amikor nem is ilyen területen dolgozom, és az interneten sincs fent minden információ.

A férjem írt egy képviselőnek, hogy szeretnénk tudni, mi van az ügyünkkel, segítsen! Nem vagyok büntetett előéletű, a hazámat szolgálom, nem vagyok harmadik világbeli, csak egy átlagos európai ember vagyok, aki végre a férjével szeretne élni.

Érdekes, hogy utána nem sokára kaptam egy levelet Amerikából, hogy 2012 januárjában van időpontom ekkor és ekkor Budapesten az amerikai nagykövetségen, menjek be az interjúra. Én hamarabb tudtam az időpontot, mint a nagykövetségen dolgozók.

Később pedig kaptam egy telefont az amerikai nagykövetségről, hogy megkapták a papírjaimat, ha gondolom, előre hozzák az interjúm időpontját 2011. december elejére és együtt lehetek a férjemmel már karácsonykor. Ismerjük el, ez nagyon szép gesztus volt tőlük. Elfogadtam.

Igen ám, de a seregtől nem is olyan könnyű lelépni, ahogy én azt gondoltam. Azt itt megemlíteném, hogy ekkor már egy éve nem találkoztam a férjemmel, csak Skype-on beszéltünk minden nap.

Bementem az interjúra megkaptam a vízumot repdestem a boldogságtól, de gyorsan vissza kellett szálljak a földre, mert ott volt a leszerelés problémája.

„Úgy sem fogod megszokni"

Tanácsokat kértem, persze olyan emberek adtak, akik még soha nem jártak Amerikában: úgy sem fogod megszokni az ottani életet, ők teljesen más emberek, teljesen más a kultúra, szóval várunk vissza szeretettel stb. Egy év fizetés nélküli illetményre távoztam, még az volt a szerencsém, hogy a parancsnokom nagyon rendes ember és nagyon emberséges, megértette, miért kérem ezt. Így 2012 márciusában már együtt éltem a férjemmel.

Tizenegy hónap együttélés után rájöttem, hogy a férjem igenis az az ember, akit Afganisztánban megismertem, és biztos vagyok abban, hogy vele akarom leélni az életemet. Persze az elején voltak összezörrenéseink, de az első (vagyis az nekünk már a második volt) évben kinek nincsenek, amikor akkor tudod meg, hogy ki a párod, amikor már együtt élsz vele?

Eltelt az egy év, vissza kellett mennem leszerelni véglegesen a honvédségtől. 2013 januárjában mentem haza. Leszereltem, pedig imádtam katonának lenni. Ez még viszonylag egyszerűen ment.

Hol a jóindulat?

De az összes többi ügyintézéstől még most is feláll a hátamon a szőr (bár nincs). Az első, hogy el akartam menni orvoshoz, mire kiderült, hogy nem fizették utánam a TB-t, ezért beküldtek a NAV-hoz, és visszamenőleg 11 hónapra egy összegben be kellett fizetnem a járulékot, novemberben kapok majd még egy csekket a kamatról is.

Felháborodtam, hogy miért nem tájékoztattak arról, hogy nekem kell fizetnem a TB-met fizetés nélküli illetmény idején, amikor az ő feladatuk lett volna? Válasz: ez az én dolgom, mindenki járjon a saját ügye után. Nem részletezem, mit gondoltam.

Pedig nekem az OEP mondta, hogy a munkáltatónak kellett volna tájékoztatnia. Szóval most már a saját jogászodnak kell lenned, hogy ismerj minden törvényt Magyarországon, mert senkiben sincs jóindulat. Neki konkrétan 3 szóba került volna, hogy figyelmeztessen: figyeljem a TB-met, ami nekem talán 3 napomba került volna, mire megtalálom az interneten a jogszabályokat. Ez van.

Aztán megkérdeztem még a NAV-nál, hogyan tudom azt elintézni, hogy ne követelje rajtam a magyar állam a TB-t, amikor már nem is élek itt. Azt mondták, le kell mondanom a magyar állandó lakcímemet. Rendben.

El kellett utaznom vidékre, mert a szüleimhez voltam bejelentkezve, Magyarországon nem létezik központi nyilvántartás. A kormányablak is egy nagy semmi, mivel ott sem tudtak értelmes felvilágosítást adni. Nem értem minek vannak?

Akik nem értenek a munkájukhoz

Szóval elutaztam vidékre, hogy elintézzem, ott bementem az okmányirodába, a srác először nagyon értelmesnek és rendesnek tűnt, elvette a személyigazolványomat és a lakcímkártyámat, kérdezte tőlem: el kell vennem a jogosítványodat is?

Akkor már hetek óta csak intéztem és zártam le minden dolgomat és dühös voltam, hogy mindig olyan embereket fogok ki, akik nem értenek a munkájukhoz. Felháborodottan kérdeztem vissza, hogy ezt nekem kéne tudnom? Te ülsz abban a k..... székben, ez a te munkád!!

Elkezdte olvasni AKKOR OTT azt a részt, ami rám vonatkozik, szerintem akkor olvasta először. De hiszen nem én vagyok az első és nem is az egyetlen, aki elhagyja az országot! Na, mindegy!

Kérdezte, akarom-e, hogy nyilvántartásba vegyenek, ez 3000 forintba kerül. Mivel nem olvastam utána az interneten, nem tudtam mi ez. Visszakérdeztem: ez mennyire fontos? Válasz: megvonta a vállát. Ennyi. OK, ha csak egy vállvonás, akkor nem kérem 3000 forintért. Ezen a ponton már annyira dühös voltam, hogy nem tudtam tovább kommunikálni vele, eljöttem.

A bank sem jobb

Aztán bementem az OTP egyik budapesti fiókjába, hogy megszüntessem a bankszámlámat. A seregnél mondták, hogy majd csak azután szüntessem már meg, miután kifizettek nekem minden járandóságot.

Szóval ott vagyok a fiókban, kifogok egy huszonéves ügyintézőt. Mondtam neki, hogy szeretném megszüntetni a számlámat, de az a problémám, hogy még várok pénzt a munkahelyemtől, viszont amikor megérkezik, már nem leszek Magyarországon – mi a megoldás?

Válasz: öööö, csak személyesen tudod megtenni, úgyhogy utazz vissza Magyarországra és el tudod intézni. Mire én azt feleltem: ne haragudj, de az USA-ból nem tudok csak úgy hazaugrani ezt elintézni két hónap múlva, és már pénzt sem fogok kapni erre a számlára, viszont a számlavezetési és egyéb költségeket sem akarom nektek fizetni, ha nem használom már a kártyámat. Válasz: más lehetőség nincs.

Én akkor már megint dühös voltam, mondtam, hogy addig el nem megyek onnan, amíg nem kínál fel egy másik lehetőséget. Erre a fiatal srác átment egy másik sráchoz, kérdezett tőle valamit, majd annyit mondott: akkor írd meg levélben annak a fióknak, ahol nyitottad a számládat, és add fel postán a bankkártyádat is. Így majd megszüntetik a számládat. Nem álltam le vitatkozni, mert megint láttam, hogy egy süket, tudatlan ügyintézőbe botlottam, ezért elmentem.

Felhívtam a fiókot ahol anno nyitottam a számlámat és megkérdeztem a hölgytől, hogy ez valójában így működik, adjam fel postán Amerikából?? Azt mondta, szó sem lehet róla, írjak egy meghatalmazást, és egyenesági rokonom felfüggesztheti a számlámat, így nem fogok fizetni semmi költséget, majd amikor legközelebb hazalátogatok, akkor majd megszüntetem. Mondtam a hölgynek, hogy szívem szerint visszamennék a fiókba, és beolvasnék a kis taknyos gyereknek, miért ültetnek ilyen embereket ügyintézői székbe? Ha én így dolgoztam volna, meghurcoltak volna érte. Valójában azt sem tudják, hogy a tudatlanságukkal milyen károkat és még több problémát tudnak okozni embereknek, mert itt nem csak rólam van szó.

...és még mindig nem volt vége

Ha mindez nem lett volna elég, bementem a központi okmányirodába, mert hetekkel korábban kértem a jogosítványom meghosszabbítását. Mondja ott nekem a hölgy, hogy gond van, nem szerepelek a nyilvántartásban. Mondtam neki, hogy ez azért van, mert le kellett mondanom a magyar állandó lakcímemről.

Erre azt mondta, ezzel az a gond, hogy így szinte azt sem tudom bizonyítani, hogy magyar állampolgár vagyok. Igen, az az ostoba a vidéki okmányirodában teljesen törölt a rendszerből. Kérdezem, mit tudok tenni? Válasz: menjen vissza vidékre és vetesse nyilvántartásba magát. Kérdem: itt nem tudom elintézni? Válasz: sajnos nem.

Aznap péntek volt, és nekem vasárnapra volt jegyem Amerikába. A hölgy azt mondta, akkor Amerikában vetessem magam nyilvántartásba a magyar nagykövetségen, hogy külföldön élő magyar állampolgár vagyok.

Ha egyszer megőrülnék

Visszaérkeztünk Amerikába, nem hagyott nyugodni a dolog, utánaolvastam az interneten, mi is ez a nyilvántartásba vétel. Arról van szó, hogy tartózkodási címem van Magyarországon, nyilvántartásba veszik, hogy hol élek külföldön, és ha egyszer valamikor megőrülnék, hogy vissza szeretnék menni, akkor létesíthetek állandó lakcímet.

Ha ez nincs meg, akkor bizonyítási eljárás keretén belül döntik el, hogy magyar vagyok-e vagy sem. Szóval felhívtam a tudatlan okmányirodás srácot, mondtam neki, hogy írok egy meghatalmazást a szüleimnek, kinyomtatom a formanyomtatványt, és vegyen nyilvántartásba, de azonnal.

Az ostoba nem mondta, hogy ez mennyire fontos vagy sem, csak a vállát rángatta. Gondoltam, így könnyebb megoldanom, mint itt utazgassak Amerikában.

Elmentek a szüleim ügyet intézni, és képzeljétek el, a srác képes volt azt állítani, hogy ő az első perctől kezdve így akarta velem megoldani, de én mondtam, hogy nem kérem. Ha otthon lennék, nem tenné zsebre, amit tőlem hallana és még ki is rúgatnám a munkahelyéről, mert ő nem tudott teljes felvilágosítást adni nekem.

Eleinte azt gondoltam, hogy nehéz lesz otthagyni a munkámat, a családomat, a barátaimat. Igen. őket baromi nehéz volt. De MAGYAROSZÁGOT ELHAGYNI ÉLETEM LEGJOBB DÖNTÉSE VOLT. Soha többet nem akarok ügyeket intézni Magyarországon. soha többet nem akarok szóba állni tudatlan, buta ügyintézőkkel.

Elértük, amit akartunk

Most már megnyugodtam, próbálom elfelejteni, mi minden történt velem az elmúlt időszakban. Nem volt könnyű, rengeteg energiába, idegeskedésbe, és rengeteg pénzbe került az esküvőtől kezdve 2013 februárjáig. De elértük, amit szerettünk volna, együtt vagyunk, vannak terveink, álmaink. Először is munkát keresek (mert nem szeretek itthon ülni), aztán házat akarunk venni, és nem utolsósorban gyerekeket szeretnénk.

Sajnálom, hogy ilyen hosszúra sikerült a sztorim, de fontosnak tartottam minden részletet, talán más nem jár így, mint én. Ha valakinek bármi kérdése lenne, írjon, remélem, tudok majd válaszolni és segíteni."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: bürokrácia ügyintézés Magyarország Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr535171730

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: És leszállt a vörös köd 2013.03.26. 08:09:11

Mindent beterített. Leginkább engem, de kapott belőle mindenki, aki abban az időben betette a lábát az ajtón belülre. Uff, én beszélek. A vörös egy markáns szín. Az árnyalatai is azok. Amiről ma mesélek az inkább enyhén narancssárgás változatú, ám ett...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.26. 07:07:59

Na de a Túró Rudi...
Az smafu?
:))))))))))))

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 07:10:12

Sajnos, ez így működik.
Célszerű először mindennek utánanézni, és joggal felvértezve indulni ügyeket intézni.
Szerintem aki kitalálta az egy ablakos ügyintézést, azt sem tudja mit kellene jelentenie.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.26. 07:18:38

Magyarország szerintem a Világ egyik legbürokratikusabb országa, ahol tényleg nem is tudják az ügyintézők, hogy mi is a dolguk. Az USA-nál csak a bevándorlás intézésénél vannak hasonló dolgok ahogy én hallottam, Magyarországon viszont bármiben.

andaluzkutya 2013.03.26. 07:24:35

Végülis akár hálásak is lehetünk a bürokráciának, mert így az ember könnyebb szívvel megy el:)
Az amúgy tényleg abszurd, hogy elvárják, hogy az emberek ismerjék a hetente változó jogszabályokat, miközben erre külön egyetemet szoktak végezni...

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.03.26. 07:29:04

Ez vár majd rám nyáron is. 2 hónapot szántam rá. Remélem, elég lesz! :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 07:32:23

Egyébként megint változás van, március 1-től.
Ha jók ez értesüléseim megszűnt az "ideiglenesen külföldön tartózkodó" státusz. Vagy otthon vagy, vagy add le a cuccod és távozz Isten hírével.
:)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.26. 07:48:41

@andaluzkutya: Hát ja :)
És tetejében azt várják el, hogy az átlagember jobban ismerje a jogszabályokat, mint az az ügyintéző, akinek az lenne a dolga :)

Felborult logikájú ország lett Magyarország.

Itt, ha valaki nem vállalkozó, és a kártyás személyi igazolványán, a szintén kártyás jogosítványán, meg az útlevelén kívül van 10 db. lepecsételt A/4-es papírja, az már nagyon fontos ember, és nagyon bonyolultra sikeredett az élete :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 07:49:40

"Persze az elején voltak összezörrenéseink, de az első (vagyis az nekünk már a második volt) évben kinek nincsenek"

nekem. nekünk.

----------------

de jól döntöttél. ez az ország nem neked való:)

NIKI LAURA 2013.03.26. 07:56:41

ad1,Ciprusi,afganisztáni misszióba a jelentekezési feltétel alapja,az angol nyelvtudás.
Hogy-hogy nem volt?..ez nélkül óriási hátszél/kapcsolat kell,vagy...

ad2,egy kelet europai katona nagy nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra.

ad3.,milyen házasság az,ahol nem élnek együtt?Kamu?!
Lehet utazni egymáshoz,hol az egyik,hol a másik.
Ha nem éltek együtt,azt feltételezik,hogy kizárólag a Green Card megszerzése a cél!
Kanadába sosem kaptál volna" igy "Landing Immigrant" visumot!!

andaluzkutya 2013.03.26. 08:03:30

@tilmir: De ha megszűnik ez a státusz, akkor mi a helyzet a gyerekesekkel? Mivel ugye a külföldre települt státuszhoz gyámhatósági engedély kell gyerekek esetében. Én borzasztóan örülnék, ha automatikusan átsorolnának, de tudtommal nekünk még lesz egy menetünk a gyámhatósággal (meg fordítóirodával, önkormányzattal, stb.).

NIKI LAURA 2013.03.26. 08:07:07

ad4,milyen házasság az,ahol skypen tartják a kapcsolatot?(terhes igy biztos nem leszel,legalább is a skype másik oldalán lévőtől nem..)

ad5,angol nyelvtudás nélkül hogy ismerkedtél meg a férjeddel?
lOVE AT FIRST SIGHT?
A sex az csak egy dolog,hogy osztottátok meg érzéseiteket,gondolatokat,stb..ja persze,mutogatással.

ad6,
Tévedés,a HM-nek fizetni-e kellett volna a Tb-t,ők követték el a hibát!!

kék madár 2013.03.26. 08:07:38

@NIKI LAURA:
egy kelet europai katona nagy nemzetbiztonsági veszély az Egyesült Államokra.
???
mar mer? raadasul NATO

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:11:19

Hűha, rengeteg mindenen mentél át! Jó, hogy vége.

Nekem azonban mások a tapasztalataim az esküvővel és az anyakönyvezéssel kapcsolatban is...tartózkodási helyet pedig nem akartam, mert sosem megyek vissza...

Nekünk is volt rengeteg elintéznivalónk, de az ügyintézők kedvesek voltak és a francia nagykövetség is gyorsan intézett mindent. A gyermekünk kettős állampolgárságát pl 2 hét alatt Bécsből!
A gyerek útlevelét 3 nap alatt féláron, mint Mo és nem kellett a férjemnek Fro-ból utaznia, aláírnia az útlevélkérelmet, hanem bement a mairie-be,átfaxolták és azonnal megcsinálták a fényképet helyben! Ugyanis a kicsi alig múlt 1, de ragaszkodtak a tökéletes fényképhez a francia útlevélhez, így a francia biztonsági ember szórakoztatta, majd hozott játékot, mire eltaláltuk a megfelelő pozíciót, igaz csokival a kezében- de a bécsi igazgató engedélyezte a képet, mert tisztában volt vele, hogy nagyon nehéz egy ekkora gyermekről hivatalos képet készíteni...így a francia útlevelében a képen egy csoki is van...a magyar hölgy közölte, hogy számára ez hihetetlen, náluk kellett volna az apuka személyes jelenléte, sorban állás a gyorsított folyamathoz..és csoki? Na, az kizárt! Amit megértek és a mai napig köszönök Mr D.-nek, hogy engedte Dominak.

Szóval, vannak hiányosságok a magyar rendszerben, de szerintem nem az a megoldás, hogy az ügyintézőkkel kiabálunk, veszekszünk, még akkor sem, ha alig maradt időnk az utazásig.

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:16:13

@andaluzkutya: Már nem a gyámhatósággal, hanem a járási hivatallal, ugyanis 2013. január 1-től kialakításra kerültek a járási hivatalok, amelyek pl Pesten a Pest megyei kormányhivatal XY (város) járási hivatal járási hivatalának gyámhivatalának a szervezetében működnek tovább...tegnap kaptam egy levelet, hogy már nem a helyi városhoz tartoznak...már kétszer változtak a jogszabályok 8 hónap alatt, amióta elindítottuk.

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:18:26

@andaluzkutya: szerintem csak annyi, hogy addig nem járulnak hozzá a lakcímváltozáshoz. Ám nálunk a gyereknek így is lett lakcíme kint is.

Ha jól olvastam, akkor nekem hiába van magyar útlevelem, ha pl visszalátogatok Mo-ra, akkor közlik, hogy nem is vagyok magyar?;)

andaluzkutya 2013.03.26. 08:19:14

@Karinette: "Szóval, vannak hiányosságok a magyar rendszerben, de szerintem nem az a megoldás, hogy az ügyintézőkkel kiabálunk, veszekszünk, még akkor sem, ha alig maradt időnk az utazásig."

Igen, azzal együtt, hogy borzasztó a magyar bürokrácia, a posztoló alighanem nem a legjobb stratégiát választotta céljai elérése érdekében. Mondjuk én is csak azóta vagyok ilyen türelmes (ismét), hogy nem részesülök belőle napi szinten...

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:20:03

@tilmir: Ezt nem is tudtam. :)
Melyik az a jó netes oldal, ahol minden új infó fent van, ami érinti a külföldön élő magyarokat, ha még magyar állampolgárok?

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:22:29

@andaluzkutya: Igen, tudom, hogy nem egyszerű.
Ám a tapasztalataim azt mutatják, hogy annak a "hülye kis ügyintézőnek" sokat köszönhetünk, ha diplomatikusabbak vagyunk vele. Persze, néhány esetben nem működik, de nekem mindenhol bevált...mondjuk itt a környezetemben megtanultam, hogy az udvariasság hosszú távon célravezető, még akkor is, ha látod, hogy a másik abszolút em odavaló, ahol ül.:)

nyuszigonosz 2013.03.26. 08:24:10

Érdekes dolog ez, hogy a poszt irója egyfolytában csak mások butaságára, tudatlanságára miatt volt dühös, minden ügyintézövel öszeszólalkozott.

Ma, az internet világában, mikor rengeteg információt meg lehet tudni, inkább saját magát (is, és föleg) okolhatja, hogy sok mindent nem tudott. Meg azért viselkedni is tudni kell/ene.

Mikor nekem kellettek hasonló dolgok, akkor még ennyi elérhetö információ sehol sem volt. Eltartott, egy vagyonba került a papírok intézése, de minden kiabálás, veszekedések nélkül.

andaluzkutya 2013.03.26. 08:24:54

@Karinette: A nagykövetségtől legutóbb még azt az infot kaptam, hogy a gyámhatóságtól kell engedély. A héten úgyis tervezem felhívni a gyámhatóságot, lehet, hogy átirányítanak a járási hivatalhoz (vagy mihez).

Nekem azt mondták, hogy gyámhatósági engedély nélkül nem szüntethetem meg a magyarországi lakcímemet, még akkor se, ha nincs is ott ingatlanom. Megszüntetni azért lenne jó, hogy ne kelljen a későbbiekben igazolnom, hogy pl. a gyerek eleget tesz iskolalátogatási kötelezettségének, stb, stb. Útlevelünk van, az gondolom igazolja, hogy magyarok vagyunk.

glinolid 2013.03.26. 08:25:24

Nem lett volna egyszerűbb, a mo.-i esküvő után, turistavízummal elutazni az USA-ba és ott intézni a bevándorlási papírokat?
Ez egy gyenge Norbi-poszt.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 08:27:00

@andaluzkutya: Azért vannak példák paraszt ügyintézőkre is. El tudom hinni -sajnos-, hogy ő is ilyeneket fogott ki.
Nekem a múltkor kinyílt a bicska a zsebemben, amikor útlevelet csináltattam. Öreg hiba, de nem volt nálam toll. Megkértem a pénztáros hölgyet, aki épp a körmeit reszelte, hogy adja oda egy pillanatra, amíg kitöltöm a csekket. Tényleg nagyon udvariasan. Megjegyzem senki sem volt ott, nem okozott volna fennakadást, ha az ott lévő kb. 10 tollból ad egyet. Erre leüvöltötte a fejem, hogy mit képzelek én, azok az ő tollai, amik neki munkaeszközei (mind a 10 egyszerre), és nem ad, akkor sem ha a seggem verem a földhöz... így...
Mivel volt gyerekszobám, megköszöntem a kedvességét, és kimentem a boltba venni egyet.
Szóval lenne mit csiszolni...
:)

andaluzkutya 2013.03.26. 08:28:10

@nyuszigonosz: de elvileg erre van az ügyintéző, hogy bemenjen hozzá az ember, és tájékoztassák arról, hogy milyen esetben mit kell csinálni.
Itt pl. amikor megkaptam első adóbevallásomat, bementem az adóhivatalba, és együtt átnéztük, megmondta mire kell figyelni az elkövetkező években, elmagyarázta úgy, hogy én is értsem:)
Hogy hazabeszéljek: amikor orvoshoz mész, az orvosnak kell tájékoztatni mindenről, ami érdekel, nem neked kell az interneten felkutatni mindent. Jó esetben:)

jewel79bp 2013.03.26. 08:30:42

Hasonló tapasztalataim voltak, az ügyintézők többsége valóban képtelen megmondani, hogy mit kell csinálni, illetve néha biztos, ami biztos alapon olyan extra teendőket is mondanak, ami tök felesleges, és csak az időt meg a pénzt viszi :(

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:30:52

@andaluzkutya: Nekem megszűnt. :) Biztosan nem tudták, hogy mit hogyan csinálnak. A nagylányom visszaköltözött az apukájához, így az eljárást is megszüntették azonnal, ahogyan beérkeztek a papírjaim az eljárás megszüntetését kérő kérelemmel. A papír viszont most érkezett a járási hivataltól.
A feladó a PMKH (várost nem írok) Járási Hivatal Járási Gyámhivatala.
Úgyhogy ez tuti.

andaluzkutya 2013.03.26. 08:31:14

@tilmir: ha már toll: kb. egy hete a boltban elromlott a tollunk, amivel húztuk ki a listáról a dolgokat, erre anélkül, hogy bármit mondtunk volna, odapattant egy alkalmazott, kezünkbe nyomott egy tollat "Ajándék" felkiáltással és továbbállt. Apróság, de piszok jól esett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 08:32:37

@Karinette: Én a közlönyben néztem meg.
Tájékoztató a magyar állampolgár külföldön történő letelepedésének
bejelentésével kapcsolatos feladatokról
− A magyar állampolgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét külföldön történő
letelepedés szándékával elhagyja (életvitelszerűen, állandó jelleggel külföldön kíván élni,
függetlenül attól, hogy rendelkezik-e másik állampolgársággal vagy, hogy milyen
gyakorisággal és mennyi időt tölt Magyarországon!) a lakóhely szerint illetékes jegyzőnél
vagy a külképviseleten kell bejelentenie.
− A bejelentéssel egyidejűleg nyilatkoznia kell, hogy kéri-e adatainak további kezelését
külföldön élő magyar állampolgárként, vagy adatainak törlését választja.
− A külföldön történő letelepedési szándék bejelentésekor le kell adnia a külképviseleten
a magyar személyazonosító igazolványt és a lakcímkártyát.
− A nyilvántartásba vételt követően a külföldön letelepedett magyar állampolgár részére a
KEKKH Központi Hivatala új személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt
ad ki, melynek birtokában Magyarország területén tartózkodási helyet létesíthet.
A kérelem benyújtásához az alábbi iratok szükségesek:
1. kitöltött lakcím jelentő lap, melyen a külföldi letelepedést kell megjelölni. A külföldi
lakcímet nem kell beírni, mivel az nem lesz adattartalma a magyar nyilvántartásnak.
(Letölthető formája nincs, a konzulátustól megkérhető.);
2. kitöltött nyilatkozat és kérelem (honlapunkról letölthető, vagy a konzulátustól
megkérhető)
a. Amennyiben nem kéri adatai további kezelését, akkor adatai törlésre kerülnek a
nyilvántartásból. Ebben az esetben elegendő a nemleges nyilatkozat megküldése.
b. Amennyiben külföldön élő magyar állampolgárként kéri adatai további kezelését, az
„adatok nyilvántartásba vétele iránti kérelmet” kell kitölteni. (Lásd az erről szóló
tájékoztatónkat!);
3. magyar személyazonosító igazolvány és a személyi azonosítóról és lakcímről szóló
hatósági igazolvány
Amennyiben ezen igazolványokat nem tudja leadni, büntetőjogi felelőssége tudatában,
írásban nyilatkoznia kell annak okáról (elvesztés, megsemmisülés, lopás). A nyilatkozatnak
tartalmaznia kell az ügyfél természetes személyazonosító adatait (név, születési név, nem,születési hely és idő, anyja neve)

2013.03.26. 08:32:40

@NIKI LAURA: ad7, a ferj leszerelt mar a skypeos idoszakban es USAban volt vagy meg Afganisztanban?
Nem tudott volna a ferj par hetre Mo-ra jonni, hogy az asszony ne legyen egyedul?

Ad8, amatorkodott a poszterina egy kicsit. Utana lehet olvasni az ugyintezesnek mielott belekezd.

2013.03.26. 08:35:22

@Karinette: uk-ban sincs csokis utlevel, de megengedik a csukott szemet

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 08:35:43

@andaluzkutya: A gyámhatóságról meg annyit: a gyerekem 5. éve nem keresi senki sem. Nem fejezte be otthon az általánost, de nem hiányolta senki.
:)

eagles 2013.03.26. 08:38:38

A magyar bürokráciában a gengszterváltás óta nem a tapasztalat, a szaktudás, a jogszabályok napra kész ismerete a mérce, hanem a feltétlen lojalitás az éppen aktuális kormányhoz. Ez a Fidesz érában hatványozottan igaz. Ha szembe találod magad valamilyen ügyben a "hivatallal", az Isten irgalmazzon. Egyetlen egy dologban profik. A bírságolásban. Ha a látókörükbe kerülsz, nincs sok esélyed. Ez érvényes az úgynevezett "igazságszolgáltatásra" is.
Ha nincs pénzed profi ügyvédre, vagy laikus létedre nem képzed magad jogból, úgy elmeszelnek, hogy míg élsz megemlegeted. A kutyát nem érdekli ugyan is, hogy igazad van-é, vagy sem.

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:39:22

@charlieharper: igazából csak egy picit lóg bele a csoki, de tudod, hogy ez általában kizáró tényező...itt viszont a csukott szem nem engedélyezett..;)

nyuszigonosz 2013.03.26. 08:39:37

@andaluzkutya: Természetesen, hogy szerintem is azért ül és ügyintéz valaki, mert tudnia kellene, hogy mit intéz és miért.
Az a munkája azért kapja a fizetését.
És szerencsére vannak ilyen rendes ügyintézök is.
Sajnos én is kifogtam már sok nem ilyet.
Viszont ha leállok vele kiabálni, akkor mit intéztem?
Nekem eddig még bejött az, hogy ha én kedves vagyok, akkor végülis rendben elitnézödik a dolog, még ha kelletlenül is kezdödött az ügyintézö részéröl.
Igaz, évek óta itt (No) ügyintézek, és itt azért más ügyintézni.

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:42:55

@tilmir: azta! az meg hogy lehet? Nekünk még ahhoz is engedélyt akartak igényeltetni, hogy a gyerek itt járhasson suliba...hozzáteszem már rég járt ...:)
Most más a helyzet: a kicsinek nem kellett engedély, ugyanis francia állampolgár is, de a nagy apukájával közölték, hogy a gyerek lakcímét már tavaly törölték, így újra lakcímet kellett létesíteniük Mo-n- szóval, bár a gyámhatóság még nem adott engedélyt a lakcímváltozásra, a hivatal magától törölte az enyémmel együtt.
Fogalmam sincs hogyan.

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 08:45:48

@tilmir: Köszönöm.
Még két év és már nem érint a magyar rendszer.:)

andaluzkutya 2013.03.26. 08:52:26

@nyuszigonosz: Ebben maximálisan egyetértek.
Már készítem a legbársonyosabb hangom és a legkedvesebb stílusomat a gyámhivatalhoz:) Remélem nem kell utána posztot írnom róla:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 08:54:53

@Karinette: Mi, mint jogkövető állampolgár (Gergényi után szabadon), bejelentettük az okmányirodában, hogy most akkor inkább ideiglenesen külföldre megyünk. Ott nyugtázták. Majd a suliban szóltam, hogy nem megyünk többet. Megkaptuk a bizonyítványt beleírva, hogy megszűnt a tanulói jogviszonya. Ennyi.

andaluzkutya 2013.03.26. 08:58:11

@tilmir: Az én egyikem se. Amikor kijöttünk, küldtünk a magyar iskolának egy igazolást, hogy itt hova jár iskolába, azóta nem keresték. De az egyik most kezdi az iskolát, és nemrég a hvg-n olvastam ezt:

hvg.hu/itthon/20130207_gyamugy_el_lehet_menni

úgyhogy jobb a békesség:)
(nekem most nem nyitja meg a linket, de általában a hvg-vel gond van a munkahelyen)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:00:01

Ez valami vicces cikk?

Mert a cikkíró értelmetlen dolgokat csinált. Már a lakcím megszüntetésének sem volt értelme, de a bankszámla megszüntetésének már tényleg semmi értelme, ez mire volt jó?

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 09:00:05

Fura. Nekünk kellett a befogadói nyilatkozat a francia sulitól. Kellettek igazolások.
Most, hogy egy hőnapja visszament Mo-ra, mert ott akar élni, a magyar sulinak kellett a franciától az igazolás és mivel a költözés hosszabb ideig tartott, mint 5 nap(nehéz volt mindent leszerveznem), ezért közölte a magyar iskola, ha a francia nem igazolja ezt a pár nap különbözetet, akkor be kell jelenteniük a gyámhatóságra, hogy a szülő nem intézkedett gyorsabban és lógott a gyerek a szülő tudtával a suliból. Persze, a francia suli igazolta, így ez kimaradt.

Elchango 2013.03.26. 09:00:36

@Jani haverja: te csak hiszed janos. Nezz utana a lengyel burokracianak. Mivel nincs okmanyirodajuk ezert mindent csak az adott lakcimed szerinti polgarjeno hivatalban ahol agyba fobe szopatnak. Lengyel allampolgar pl. mindig szuletesi anyakonyvivel igazolhatja magat!!!!Szemelyi, stb nem fogadnak el es minden egyes ugyintezeshez kulon 1 peldanyt kell venni es lovesuk sincs semmirol az ugynitezoknek. Jah es persze menjel fotztasd magad valami szar fenykepesznel minden szarhoz es 20szor kuldozgetnek vissza,hogy a foto nem jo mivel a lengyel hivatalok csak olyan fotot fogadnak el,amin felreforditod a fejedet,hogy latszodjon a fuled.
Ha ez meg nem eleg soha semmit sem postaznak es mindenert neked kell utazni vissza. Na ez most egy olyan kis orszagban mint Lengyelorszag ez semmi.Plane ha delen, a szlovak hatarnal van a lakcimed es pl. Gdanskban dolgozol. Ehhez kepest a magyar burokracia alom!Es meg jo par europainak mondott orszagehoz kepest is.Sorry janos de nekem csak jo tapasztalataim voltak a magyar burokraciarol. Lehet azert is mert elotte rakeszulok,hogy mi kell es nem er meglepetes. Okmanyirodaba se toppanok be csak ugy,hanem elotte felhivom oket, elmondom mit akarok es megkerdem mit vigyek magammal biztos ami biztos alapon.Erdekes meg sose szivtam a brokit

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 09:02:03

Azt hozzáteszem, hogy mi indítottuk (szabadon utánad), mint jogkövető állampolgárok az eljárást a külföldre költözéskor.

Lehetséges, ha nem szólunk, nekünk is kimaradt volna sok minden.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:02:24

"Ha ez nincs meg, akkor bizonyítási eljárás keretén belül döntik el, hogy magyar vagyok-e vagy sem."

Ez pedig egyszerűen nem igaz. Ilyen eljárás csak akkor van, ha valakinek lejárt az összes magyar személyi okmánya. Az eljárás ez esetben is formalitás.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:05:01

@andaluzkutya:

Pontosan ezért nem szabad gyerekkel hivatalosan kivándorolni. Ugyanis ha valaki elmegy "ideiglenesen" 15-20 évre, akkor viheti a gyereket törvényesen, de ha hivatalosan kivándorol, akkor gyámhatósági engedély kell.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:10:23

@NIKI LAURA:

"angol nyelvtudás nélkül hogy ismerkedtél meg a férjeddel?"

Ez nem gond.

Volt magyar barátnőm egy szót sem tudott angolul (kicsit túlzok, tudott 20-30 szót) és így ismerkedett meg csak angolul tudó amerikai férjével. Más kérdés, hogy aztán elváltak 10 hónap múlva, de ez már más téma.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:11:50

@tilmir:

Megszüntetted magyarországi címedet? Ha nem, akkor a gyámhatóság SOHA nem fogja a gyereket keresni.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.26. 09:12:17

NEm kell mindent a hatóságok orrára kötni. Én kettő a nővérem 15 éve él úgy, külföldön, hogy erről senkinek nem szólt egy szót se.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 09:14:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Most nem magamról beszélek. :) Nálunk már csak fél a nagykorúságig.
A jövőben nincs lehetőség ideiglenesen elmenni. Így viszont nem lehet majd kikerülni a gyámügyet. :(

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 09:17:34

@tilmir: Így azoknak a családoknak, akik kijönnének, de nyitva szeretnék tartani a kiskapukat, jó nagy kalamajkát okoznak. Mikor mi jöttünk, tudtuk, hogy nem megyünk vissza. Ám ha azt is tudtuk volna, hogy a nagylány visszamegy, akkor nem indítottuk volna el az eljárást előre. Rengeteg pénzbe és időbe került- a semmiért.
Pontosabban a tapasztalatokért.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:19:27

@flash.gordon:

Teljesen igazad van. Aki sokat ügyintéz a hatóságoknál, azt előbb-utóbb megbírságolja valamiért, mert találnak valamit.

SOHA nem jelentettem be sehol semmit. Az utóbbi 20 év során 1992-1993 és 1997-2007 között éltem Mo-n. Se bemenetelkor, se elmenetelkor nem jelentettem be semmit, Pedig első alkalommal 1, második alkalommal meg 2 gyerekem volt.

Nagyobbik fiam most is azon a budapesti címen van bejelentve, mely lakást 1998-ban eladtam! A kisebbik és a feleségem meg azon, melyet 2006-ban adtam el. Én meg azon, melyet 2007-ben adtam el. Mindannyian jogilag Mo-n lakunk, s semmi gondunk nincs semmilyen hatósággal.

ffüttyfürütty 2013.03.26. 09:19:51

Lehet hogy naivitás és a poszter esetében persze nem is mũködött volna, de nem egyszerũbb unión belül csak simán felülni a repülôre? Azt hallottam hogy az egészségbiztosítással problémázhatnak (itthoni ucsó címre jön vmi felszólítás?). De valójában nem egyszerũbb simán lelépni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:21:42

@tilmir:

"A jövőben nincs lehetőség ideiglenesen elmenni."

Ez hogy érted?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 09:25:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Olvasd el fentebb, amit bemásoltam. Vagy megtartasz minden otthoni doksit, lakcímet vagy kivándorolsz. Utóbbinál két opció van: nyilvántartásba vesznek, és akkor létesíthetsz otthon ideiglenes lakhelyet, vagy nem veteted magad nyilvántartásba, de akkor semmilyen "jogosítványod" nincs, kvázi csak állampolgár maradsz.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 09:26:04

Persze legyen udvarias az ember, maradjon nyugodt stb... általában nekem is sikerül, de a legutóbbi kalandom az okmányirodában úgy kihozott a sodromból, mint fent a posztolót.

Lejáró személyi és lakcímváltozás miatt lakcímkártya újítás várt rám. Csak Budapesten ez volt a harmadik lakcímkártya ügyintézésem, mert az albérlő sajna van, hogy költözni kénytelen. Mivel alig fél éve voltam emiatt előzőleg, nagyon is tudtam, hogy mit kell kitölteni, aláíratni, meg magyarorszag.hu-n fenn is van az egész. Annak ellenére, hogy mindennel felkészültem, az ügyintéző nem csinálta meg a lakcímkártyát, mert úgy gondolta, hogy náluk valamiért másképp lesz most, és igazoljam, hogy az a lakástulajdonos aláírása. Nos, nyilván sehol nem kérik, pláne nem kéri a tartózkodási hely bejelentése, hogy igazold az aláírást hitelességét, max a bankban, ha aláíró valaki, és nyilván egy tartózkodási címnél amúgy sincs sok jelentősége, és még azt sem mondhatta az ügyintéző, hogy hasonlítana a tulaj aláírása az én írásomhoz (amivel a papír ki volt töltve), és tényleg a tulajé volt amúgy, hetekbe telt, mire sikerült összehozni, hogy alá tudja írni a papírt... De miután sehogy sem tudtam meggyőzni, hogy nézzen utána, kérdezzen meg valakit, hogy ilyen nem kell, nem lett lakcímkártyám, és nincs azóta sem, maradt a régi.

De eddigi tapasztalataim szerint a bürokrácia máshol is elég kontraszelektív, nem csak Mo-n.

ablakkktalan (törölt) 2013.03.26. 09:37:02

1. Az amerikai bevándorlási procedúrához, vízumhoz magyarországnak semmi köze
2. Az alapdolog, hogy bankszámlát megszüntetni, stb... személyesen lehet, ez mindenhol így van
3. Nem értem, ha te arra a bankszámlára még vársz pénzt a jövőben, akkor hogy akarod most megszüntetni? Hogy gondoltad?
4. Miért nem lehet két hétig még otthon maradni, a folyó ügyeket lezárni, miért kell kiszámolni mindent napra pontosan

A posztoló saját magának generálta a problémák nagy részét + erősen játszik a "megyek a nagy Ámerikába, azonnal mindenki szarja össze magát" faktor is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:37:12

@tilmir:

Kösz.

Akkor marad a jól bevált klasszikus megoldás: mész és nem beszélsz semmilyen hatósággal.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:40:18

@ablakkktalan:

Eleve minek egy bankszámlát megszüntetni???

Ha van egy bankszámlád, melyen nincs pénz, majd a banki díjak miatt mínuszba megy az egyenleg, a bank x hónap után a számlát automatikusan zárolja. Aztán ha bemész és ismét használni akarod, a mínuszt kifizeted és annyi, újra él a számla. Ha meg nem akarod újra használni, az idők végéig zárolva marad.

bpetya75 2013.03.26. 09:41:47

@kék madár:

Egyik évfolyamtársam pár év illegál után legalizálni akarta az USA-ban tartózkodását, gondolta jelentkezik a haditengerészethez kódfejtőnek. A legvégén bukott meg, amikor a tiszt elővett egy 2005-ös kiadású könyvet, fellapozta, és megtalálta benne Hungaryt a Hostile countries cím alatt.

mommmmo 2013.03.26. 09:50:34

En mondjuk sokkal sokkal turelmesebb lennek az ugyintazokkel, mert abban a kaoszban, ami ma a kozigazgatas maximum Einstein tudna kitalalni, hogy mikor mi van (persze neki meg mas volt az erdeklodesi kore)
A rendszer a hibas es nem az ugyintezo. Ez az egyik. A masik: sajnos ami a neten rajta van a magyar hivatalos szervektol, az gyakran egy rakas sz@r. Ertelmetlen megfogalmazas, ertelmetlen formatumban es gyakran hianyos is.
Szoval altalanos tapasztalatom mostansag, hogyha valamit nem lehet kiguglizni, az az emberi agyakban sincs benne, az egy nem letezo informacio.
Szoval mar ezert sem vadolnam az ugyintezot.
Plusz nem ertem, tenyleg mire volt jo ez az egesz kijelentkezes, itt is 50X leirtuk, hogy tokfolosleges. A posztolo mar innen is tajekozodhatott volna, ha mashonnan nem.

bpetya75 2013.03.26. 09:53:14

@andaluzkutya:

Most komolyan ak! Milyen életed volt neked itthon, hogy napi szinten hivatali ügyeket intéztél? ;-)

@Karinette:

"Szóval, vannak hiányosságok a magyar rendszerben, de szerintem nem az a megoldás, hogy az ügyintézőkkel kiabálunk, veszekszünk"

Pontosan így van. Mivel több ismerősöm is ül efféle székekben, a védelmükben szeretnék elmondani pár dolgot. Az egyik az, hogy az elmúlt években rengetegszer szervezték át őket, ami az esetek többségében egyet jelent a mélyvízzel. Az, aki az okmányirodában dolgozik, korábban lehet, hogy évekig például adóügyekkel foglalkozott, és maximum a régebben ott dolgozók segítségére számíthat a betanulás során. De még arra sem biztos, ugyanis ezek a hivatalok manapság nem épp jó hangulatú munkahelyek. Az átszervezések előtt az utolsó pillanatig lebegtették, hogy ki megy, ki marad, hogy fizetési kategóriában visszasorolják-e őket vagy sem, stb.

Kétlem, hogy bárhol a világon gördülékenyebbé teszi az ügyintézést, ha az ügyfél alázza az ügyintézőt. Lehet droidnak nézni a másikat, de az nem az ő szarságáról szól, hanem a tiédről.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.26. 09:55:18

@Elchango: Hát, akkor ezek szerint a lengyeleknél sem egyszerű a dolog :).

Mindenesetre itt Albániában az átlag ügyintézés a magyarhoz képest iszonyat gyors, nevetségesen egyszerű, és az illetékek is nevetségesen olcsóak (legtöbbször 200 forintnak megfelelő összeg, azaz 100 Lek).

Pedig Albánia is kommunista ország volt anno, nem is akármilyen! :)

mommmmo 2013.03.26. 09:56:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ja, ez is tokigaz:))) en is irtam az emirsegi banknak, hogy mennyi penzt hagyjak a szamlamon hogy fedezze az osszes admin koltseget, mielott lezarnak.
Arrafele meg a magyarnal is sokkal sotetebbek az ugyintezok, szoval mondtak "tovabbitottak a keresemet a megfelelo szemelyhez"
Na jo, nekem ennyi eleg is volt beloluk, kivettem mindent amit bankautomatan lehetett, maradt ott nekik par 100 forintnyu penz, aztan intezzek el, onnantol felejuk se neztem.

Nehany ember csak mazochisztikus ezzel az ugyintezessel.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 09:56:57

@mommmmo: Minden a TB miatt kezdődött, ha én azt jól értettem, nem magától kezdett el kijelentkezni, hanem azt mondták neki, hogy azt kell csinálni, mert bünti egyébként.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 09:57:37

@bpetya75:

Igen, ez teljesen igaz. Évekig voltam ügyintéző, bár nem állami hivatalokban, hanem magáncégeknél. Amikor valaki nagyon erőszakos és szalonképtelen volt, DIREKT nem intéztük el az ügyét, hagytuk hagy káromkodjon és a csak a lehető legutolsó pillanatban intéztük el azt, amit akart. Azt hiszem, hogy ez egy természetes reakció, s ugyanez van egy állami hivatalnál is.

andaluzkutya 2013.03.26. 09:58:23

@bpetya75: nem a magánéletem, hanem a munkám miatt volt benne részem, ha nem is napi szinten, de elég gyakran. De a nyugodtság inkább arra vonatkozott, hogy most, hogy szinte minden szempontból elégedett vagyok az életemmel, borzasztó nagy kihívás bárkinek felbosszantania:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 10:02:21

@mommmmo:

Teljesen így van.

Egyszer volt egy Mo-n dolgozó bolgár haverom, aki ilyen ügyintézés mániás volt. Elcipelt magával az OTP egyik fiókjába, hogy tolmácsoljak neki megszüntetni a számláját. Az ügyintéző csaj megdöbbentet hallgatta végig a kérést, majd elmondott valamilyen iszonyatosan bonyolult megoldást a számla megszüntetésére, a lényeg kb. 3 db A4-es papírt kellett volna kitölteni, majd várni és másnap visszamenni. A végén megkérdeztem "na és nem lehet egyszerűbben?", mire a csaj mosolygott "de igen, ne szüntessék meg a számlát, menjen az egyenleg mínuszbam, s megszünteti automatikusan a rendszer a számlát 90 nap után".

mommmmo 2013.03.26. 10:02:36

@szerengeti: mondjuk en inkabb fizetnem azt az alap TB~t, legalabb el lesz latva, amikor hazalatogat a szuleihez, es az a havi 5000 valahany forint tenyleg rohely amerikai fizetesekhez kepest.
Mellesleg, amiket hallok az amerikai egeszsegugyrol, lehet, hogy meg masra is jo lehet az, ha itthon biztositva van. Ha mar ilyen hulye a magyar allam, hogy engedi, hogy valaki havi 5000~bol biztositott legyen.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 10:06:53

Nem értem ezt. Miért ne lehetne elvárás, hogy az ügyintéző értsen a munkájához, ha nem tudja, megkérdezzen valakit, de legalább ne vezessen félre? Miért, egy cégnél nem ez van? a cég ügyeit is a törvények változása, az alkalmazottak életét a kollégák munkája, főnök napi hangulata is mozgatja, semmivel nem könnyebb, az állami, önkormányzati szférában semmivel nem nehezebb valóban ügyintézőnek lenni, és igenis problémamegoldani, ha ez szükséges.

Nem nézem le senki munkáját, de nem is hiszem, hogy felmentene a gondolkodás alól a felfelé mutogatás.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 10:07:44

@mommmmo: persze, aki tudja, hogy csak ennyi, az fizeti, de ő nem tudta, és nem fizette senki, ő sem.

bpetya75 2013.03.26. 10:12:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ez szerintem is természetes reakció.

Abban egyébként igazat adok a posztolónak, hogy a felkészültség az ügyintéző felelőssége, és ha megbukik, akkor minimum egy bocsánatkérést illik megejteni. Bennem is felmegy a pumpa, ha valaki a saját tudatlanságát úgy próbálja meg beállítani, mintha én lennék a hülye. És sajnos ez nem ritka az itthoni hivatalokban.

M. Péter 2013.03.26. 10:17:32

@ablakkktalan:
"2. Az alapdolog, hogy bankszámlát megszüntetni, stb... személyesen lehet, ez mindenhol így van"
Szüntettem már meg bankszámlát telefonon vagy levélben is, természetesen nem Magyarországon.

jewel79bp 2013.03.26. 10:17:57

@mommmmo: azért én nem értem, lehet, hogy szerencsétek volt, de pl az OEP aztán a NAV csomó nem kijelentkezett embert megtalált évek után is a TB bírsággal, pl. Aztán lehet utólag ügyintézni, pereskedni, úgyis nekik lesz igazuk. Egy adóellenőrzésre se kellemes mondjuk Amerikából hazarepülni... Szóval ne mondjátok már, hogy a kijelentkezésnek nincs értelme...

Spacecake 2013.03.26. 10:18:47

posztolo naiv,tajekozatlan,szerencsetlen igazi `kocka` katona,raadasul idegbeteg is...
bankszamlat megszuntetni??mi ertelme??
felpattanni az ugyintezotol es elrohanni,na AZ a megoldas!!!:-)

fuu,de szemetek,h nem szoltak,hogy magad utan kene fizetni a TB-t,miutan megszunik a munkaviszonyod!!!persze emlithette volna barki,de ki a banat gondolna,h ezt vki nem tudja???!!!
ja merthogy biztos az alapbol JAR:-)
nemigaz??

ja es hogy az USA burokracia sem fenekig tejfel???
felhaborito!!!!:-)

ezzel az IQval telleg az USA valo Neked,otthon fogod ott magad erezni.kesz csoda,h nagy nehezen sikerult....szerencsetlen...
de az is,aki egy ilyet elvesz felesegul...

komolyan felbsztad az agyam igy kedd reggel!!!:-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 10:22:52

@tilmir: most már nem választható, hogy ne vegyenek nyilvántartásba.

kerikak 2013.03.26. 10:26:20

a posztíró jobban járt volna ha csöndben marad, nem az ország béna hanem ő buta, de nagyon, semminek nem néz utána, csak rohangál, aztán meg csodálkozik ha fejjel megy a falnak
az otp-ről mindenki tudja hogy szar bank, akinek ott van számlája meg is érdemli, de régóta van már több bank is ezerszer jobb szolgáltatásokkal, az amerikai nagykövetség meg mindig mindenkit szívat, ez sem újdonság, de ez nehogy már Mo hibája legyen

Tiheli 2013.03.26. 10:28:04

@tilmir: én "ideiglenesen külföldön tartózkodik" státuszban vagyok. Eddig semmiféle értesítést nem kaptam emiatt. Persze nem csodálkoznék, ha nem is próbálnának értesíteni...

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 10:28:58

Az emberek sokkal kézenfekvőbb dolgokat sem tudnak, mint hogy kéne fizetni a TB-t magad után, ha nincs biztosítási jogviszony. Ez egyáltalán nem alap, az értelmes emberek körében sem. Talán mert sokan úgy gondolják, ha fizette mondjuk 10 vagy több évig a TB-t, akkor ha fél évig nem, akkor azért a 10 évi befizetés mégis ér valamit, de hát..

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 10:29:49

@Tiheli: Ezen én is gondolkoztam, hogy mi módon szeretnék tudatni ezt azokkal, akik évekkel ezelőtt ezt választották.
Azt hiszik, hogy mindenki a közlönyt bújja, hogy nehogy elvétsen valami kötelezettséget? Elmeháborodottak...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 10:35:43

@Tiheli: az korabban bejelentett ideigleneseknek nem változik semmi. Aki most jönne ideiglenesen , annak már nem kell bejelenteni azt, bár az ügyfélkapun még mindig nem tiszta miért nem, mert ott azt írja jelezni kell a 3 hónapot meghaladó külföldi tartózkodást.

szóval érdekes. Most már nincs ideiglenes , csak végleges jelenthető be. És kb ahány ügyintéző , annyiféle értelmezés.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 10:39:30

@tilmir: Aki már megtette a bejelentést valamikor a régi rend szerint, annak szerintem nem kell ezzel semmit csinálnia, azokra vonatkozik, akik még nem tették meg.

Len.Mag 2013.03.26. 10:42:07

Még egy tegnapi példa a magyar bürokráciára:

Nagymamám az önormányzattól bérelt lakásban él. Bedobtak neki egy értesítőt (derogált a postásnak felmászni a II.-ra?), engem kért meg, hogy hozzam el a levelet.
A hivatalos, csak személyesen átvehető, papír alapú levél egy január elején (!) kelt e-mailre (!) adott válasz volt valami csip-csup javítási ügyben, amit még akkor januárban megcsináltattunk...

Mrs. Clayton 2013.03.26. 10:43:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: csak annyi, hogy k...sszon saját magával és elsírhassa a kálváriáját nyilvánosan, viszont külön kihangsúlyozva h rajta kívül mindenki tudatlan, hülye
ami persze igaz lehet, de ez még nem zárná ki, h tudjon logikusan gondolkodni, s így ne idióta döntéseket hozni

Tiheli 2013.03.26. 10:48:25

@tilmir: szerintem aki csak ideiglenes távozást jelentett be, annak van magyarországi címe (legalábbis nekem van), azon lehetne értesíteni.
A közlönyt még én sem olvastam soha, pedig én igyekszem tájékozódni az engem érintő dolgokról (lásd kijelentkezés, tb és társai).
A tb-ről jut eszembe, áprilistól itt is lesz biztosításom, ilyenkor ugye le kéne mondani a magyar tb-t, de nem feltétlen szeretném... Volt már valakinek gondja ilyesmiből?

Col.Maybourne 2013.03.26. 10:50:47

Aki a magyar TB-t fizeti, hogy Magyarorszagon ellassak szukseg eseten az:
1. Eleteben nem jart meg nyugati egeszsegugyi intezmenyben. Ha jart volna, akkor a magyart 100km-es korzetben elkerulne.
2. Nincs tisztaban vele, hogy egy Nyugat-europai TB kartyaval is jogosult magyarorszagi ellatasra.

En egy nem unios orszag TB kartyajaval vettem igenybe ellatast Franciaorszagban, magankorhazban. Egy rohelyes (kb 53€) osszeget kellett fizetni, amit a sajat allami (!) egeszsegbiztositom utolag csontra kifizetett 3 (!) napon belul. USA-ban szinten magankorhazban fizetni kellett szinten valami 200USD-t, amit szinten visszakaptam.

Tiheli 2013.03.26. 10:52:29

@tildy:): értem, köszi.
Mondjuk biztos sok múlik az ügyintézőn. Párom huga 2011 nyár elején költözött ki, tőle már akkor mindenáron el akarták venni a lakcímkártyát. Én 2010 elején egy db nyomtatványt töltöttem ki, amire ráírták, hogy melyik országba megyek, és készen is voltunk.

KozmMB 2013.03.26. 10:55:11

Az ügyintézőkről: az OEP-nél a kedves munkatárs nem tudta az ügyintézés menetét, ezért a papírjaimat küldözgette össze-vissza, pedig amikor beadtam, elmondtam neki, hogy ezt nekem kell visszaadnia és nekem kell bevinnem a másik ország biztosítójához. A lényeg, hogy emiatt 2 hónapig nem volt egészségbiztosításom sem Magyarországon, sem külföldön. Szerencsére semmi sem történt velem ezalatt az idő alatt...

A másik: magyar bank, külföldi angolul beszélő család. Az ügyintéző megszólal: itt senki sem beszél angolul, most mit csináljak velük?!

...

Len.Mag 2013.03.26. 10:55:46

@Karinette: "nem az a megoldás, hogy az ügyintézőkkel kiabálunk, veszekszünk, még akkor sem, ha alig maradt időnk az utazásig"

Ezzel sajnos nem tudok egyet érteni. Alapesetben nem ez kéne, kell hogy legyen a megoldás, de sajnos tényleg rengeteg a nemtörődöm, tudatlan ügyintéző (természetesen az ellenkezőjére is van példa), és van az a végő eset, amikor, ha az ember nem akar birka módjára leppantintva távozni a megoldatlan ügyével, akkor muszáj egy kis erélyes hangnem, hogy összekapják magukat és végezzék a dolgukat. Magyarországon sajnos sokan a "mit hogyan nem lehet megoldani" hozzáállást képviselik és még le is tojnak magasról.

KozmMB 2013.03.26. 10:57:39

@Col.Maybourne: Nincs tisztaban vele, hogy egy Nyugat-europai TB kartyaval is jogosult magyarorszagi ellatasra.

Európai egészségbiztosítási kártyával igen, mással meg nem.

Tiheli 2013.03.26. 10:59:31

@Col.Maybourne: gondolom te aztán minden ország egészségügyi rendszerét meg díjait ismered, hogy így tudod a tutit.
Elárulom neked, hogy az eu-s tb kártyával külföldön sürgősségi ellátásra vagy jogosult, másra nem. Ha mégis elfogadják, az csak mázli.

Len.Mag 2013.03.26. 10:59:57

@andaluzkutya: Ezzel egyetértek.

Egyébként ezt az együtt átnézést még anno az APEH-ben is megcsinálták velem.

Col.Maybourne 2013.03.26. 11:00:21

@KozmMB: Mittudomen hogyan hivjak a kartyat. Elfogadjak es kesz. Ha onreszt kell fizetni akkor azt meg visszakaptam szo nelkul. Nekem ennyi eleg.

Col.Maybourne 2013.03.26. 11:03:42

@Tiheli: 66 orszag meglatogatasa utan eleg jo kepem van arrol, hogy hol mit lehet es mit nem. Tudom, hogy ez nem az osszes orszag, de a tobbi meg nem erdekel.Es nem tegnap tipliztem, hanem lassan 10 eve.

Len.Mag 2013.03.26. 11:06:58

@flash.gordon: És azt hogy oldják meg, hogy pl. a NAV ne akarja őket adóztatni?

Taxomükke (UK) 2013.03.26. 11:11:15

@tilmir: Miért nem hívtad oda a főnökét?

kacce 2013.03.26. 11:11:48

Dühből íródott poszt. A bankos résznél fogtam a fejem, hogy mégis miért háborodik fel. Pénzt vár rá, akkor tartsa meg, vagy ne várjon rá pénzt :)

Na mindegy. A március 1-jén életbe lépett változások jól félre vannak magyarázva.

"Március 1-jén az változott, hogy megszűnt az ideiglenes külföldi tartózkodás bejelentési kötelezettsége, vagyis a rémhírekkel ellentétben nemhogy új kötelezettség keletkezett, hanem pont ellenkezőleg, egy eddig meglévőt töröltek el, s ezután már csak a végleges külföldi letelepedést kell bejelenteni. A jogszabály úgy fogalmaz, hogy a „…polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, bármely járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél” be kell jelentenie. A jogszabály nem határoz meg határidőt és időtartamot. A lényeg az állampolgár szándékán van, tehát az állampolgár döntése az, hogy külföldi letelepedés céljából hagyja el az országot, vagy sem. Ha a szándéka a letelepedésre irányul, akkor terheli bejelentési kötelezettség. Nincs a jogszabályban időbeli határ arra, hogy mikortól számít a távozás külföldi letelepedésnek. Ez az állampolgár belátására van bízva. A szándék számít, nem az időtartam."

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 11:11:48

@Tiheli: Elméletileg nem lehetsz két helyen biztosítva. De ugye, ki a fene néz utána? Senki.
Ha ki akarsz jelentkezni akkor a TB-nél is és a Nav-nál is meg kell tenni. Egyiknél van a nyilvántartás, másik helyre fizetsz. Ésszerű, nem?

mommmmo 2013.03.26. 11:12:56

@jewel79bp: na ugyan kit talaltak meg? A jelenlegi allamigazgatasi rendszer az allando valtoztatasokkal es kaosszal tok alkalmatlan arra, hogy mukodtessek..
szoval hiszem, ha latom.

Amugy en nem azt mondom, hogy ne fizessen, hanem, hogy lehet fizetni az Egeszsegugyi Szolgaltatasi Jarulekot, tavaly egesz pontosan 6390 ft volt, nem 5000, bocsanat.

De nem hibaztatok senkit, aki ezt nem tudja, mert korabban pl EHO volt a neve, aztan pikk pakk, az EHO-t megszuntettek, aztan csinaltak helye Egeszsegugyi Szolgltatasi Jarulekot, ami ugyanaz, de mas neven, hogy legalabb 5 kozlonyt vegig kelljen olvasnod, hogy ezt kitalald.

Igazabol a legjobb ut arra, hogy az ember azon a kaoszon kiigazodjon, ami az otthoni kozigazgatas, hogy a neten olyan forumot keresel, ahol hozzad hasonlo cipoben jaro emberek vannak es rakerdezel.

Amugy meg, a magyar egeszsegugy nem olyan sz@r, van halapenz meg miegyeb, de a szakertelem megfelelo.

Egy rakas egeszsegugyi statisztikank veri az USA belit, csak mondom.

Tiheli 2013.03.26. 11:13:21

@Col.Maybourne: ahogy látom neked olyan jó képed van - mindenről és mindenkiről - hogy ez alapján bizton ki tudod jelenteni, hogy aki máshogy gondolja mint te, az hülye. még szerencse, hogy a világlátás toleránssá tesz...

Taxomükke (UK) 2013.03.26. 11:13:36

@charlieharper: A csukott szemet? Nem hiszem. Még mosolyogni sem szabad, úgy tudom.

Len.Mag 2013.03.26. 11:13:39

@mommmmo: Én úgy tudom, erre már nincs lehetőség, de most nincs előttem a forrás, majd utánanézek.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.26. 11:14:07

@Taxomükke: Valószínű nem voltam olyan passzban, hogy balhézzak. Magamban felemlegettem az egész családfáját, és ennyi.
:)

Taxomükke (UK) 2013.03.26. 11:19:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mondjuk ha mínuszba megy, akkor előbb-utóbb kiadják egy behajtócégnek a követelést.

andaluzkutya 2013.03.26. 11:20:17

De ha itt mindenki azt mondja, hogy nem kell tullihegni a bejelentést, akkor mi a helyzet ezzel a cikkel:

hvg.hu/itthon/20130207_gyamugy_el_lehet_menni

Mégiscsak működik valami az államigazgatás?
Most mi legyen? Hívjam a gyámhivatalt, vagy ne hívjam?:) Egy FB-os csoport szerint fontos ezt elintézni...
Nyáron megyek Mo.-ra a gyerekekkel, szeretnék velük visszajönni:)

jewel79bp 2013.03.26. 11:20:26

@mommmmo: egészen konkrétan engem is megtaláltak, nem most, hanem két éve, és személyesen többeket ismerek, akit igen. Ha otthon fix állandó lakcímed, saját lakásod van, és nem albérletből albérletbe vándorolsz, akkor elég könnyű megtalálni. Amúgy meg ha külföldön élsz, ott is fizetned kell valami egészségbiztosítást, és ugye szabály, hogy két helyen nem fizethetsz... Ami csak akkor derül ki, ha valahol tényleg komolyan beteg leszel, gondolod, te választasz, hogy akkor hol kezelnek majd...? Én 2,5 éve jártam utoljára Magyarországon, és nem szeretném a kevés szabadságomat arra használni, hogy el kell utaznom Budapestre ügyintézni...

Taxomükke (UK) 2013.03.26. 11:20:28

@tilmir: Speciel lehet, hogy így előbb végeztél... :)

Col.Maybourne 2013.03.26. 11:21:47

@Tiheli: Ha nem lennek tolerans (meg talpraesett) mar nem lennek az elok soraban. csak arra kivantam ravilagitani, hogy lehet, hogy egy nagyon kicsivel tobb tapasztalatom van mint az itt forumozoknak altalaban. Egyebkent meg te kotottel belem, de mindegy.

andaluzkutya 2013.03.26. 11:21:58

@Taxomükke: a behajtócég meg megvárja az elévülés határidejét, elötte két hónappal megtalál, rárakja a max. kamatot és kb. 50ezres ügyintézési díjat (ha csak pár száz Ft volt a tartozás) és lehet örömködni:)

Len.Mag 2013.03.26. 11:22:13

@KozmMB: Pontosabban a Mo-i tartózkodás során felmerülő, orvosilag indolokolt beavatkozásokra jogosult. De ennyi talán elég is..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.26. 11:25:41

Bolgar es ciprusi kollegammal idonkent szorakoztattuk egymast ugyintezoi sztorikkal. Mo. versenyben van sajat allampolgarai szivatasaban, de nem mindig voltunk nyerok. Pl. ciprusi utlevel tartalmazza a vegzettseget (epitesz). Utlevel hosszabitasnal ugyintezo keri a diplomat. Kollega: Az nincs nalam, de a kollagaja 5 eve ellenorizte. Nem valtozott a helyzetem azota. Ui: Igy nem tudom elfogadni a kerelmet. Kollega: Akkor hagyjuk uresen, nem is vagyok epitesz, UI: Akkor hozzon rola igazolast. Uram en csak a dolgomat vegzem.

Col.Maybourne 2013.03.26. 11:26:14

@andaluzkutya: Szepen bejelented, hogy veglegesen kulfoldra tavoztok. Bar nem kotelezo megadni, hogy hova, ha nagyon hozong az ugyintezo akkor a Kozep-Afrikai Koztarsasagot kell beirni. Onnantol nem lesz kerdese.
Alapszabaly: lakcimet magyar hatosagnak NEM adunk meg, plane nem a tiedet (mert ugye azt hiszik, hogy itt eszakon kolbaszbol van a kerites es helikopterrol szorjak a penzt meg ingyen van a benzin), mert akkor beindul a penzbehajtasi probalkozas. Tegyel rajuk magasrol, nem fognak piszkalni. Rolam sem tudnak semmit majd egy evtizede... ;)

mommmmo 2013.03.26. 11:28:09

@jewel79bp: Ez, hogy 2 helyre nem fizethetsz csak az EU-n belul szabaly nem?

Amugy meg egy dolog: Magyarorszagon vannak privat egeszsegugyi intezmenyek is, amelyek magyar penztarcahoz merten dragak, de nyugati, USA fizeteshez kepest rendkivul olcsok..Es ott nincs halapenz meg egyeb gagyisag. naluk is lehet kedvezmenyt kapni magyar TB kartyaval. Szoval nem olyan rossz szerintem fenntartani azt a kapcsolatot, foleg mivel tudjuk, hogy az USA-ban annyire draga az egeszsegbiztositas.

Col.Maybourne 2013.03.26. 11:30:34

@mommmmo: Csak nagyon halkan kerdeznem meg: voltal te mar amerikai korhazban? Nagyon meg lennek lepve, ha rossz tapasztalataid lennenek.
Kis hazugsag, nagy hazugsag, meg a statisztika, ugye.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.26. 11:32:25

Ugyintezesnel Maxval szabalyat erdemes kovetni, A leheto legkevesebb csapdaba igy tudsz belemaszni. Par eve veletlenul megszegtem a szbalyt es naivan bejelentkeztem allandora felesegem cimere (mar 8 eve kulfoldon eltunk). Par honappal kesobb az OTP kuldott egy 100e Ft-os befizetesi felszolitast egy 15 eve nem hasznalt ures bankszamla utan. Kepesek voltak evekig gyujtogetni a havi dijat es eloallni hogy fizessem be. Persze eszem agaban sem volt, de kedves felesegem orvul megtette helyettem, amit akkor is es azota is nehezmenyezek.

Zizifull 2013.03.26. 11:33:53

Burokracia magyar modra...

Nemetorszagban elek egy ideje, itt szuletett a masodik gyerekem is. Mivel mindent szerettem volna hivatalosan csinalni, kiskapuk nelkul ezert jol megszivattak.

Ahhoz, hogy a gyerekek megkapja az EU-s kartyat szemelyi szam kell. A szemelyi szamhoz lakcimkartya. Lakcimkartyat csak otthon lehet csinaltatni. Hazautazni a kolyokkel csak ugy lehet ha van szemelyi okmanya (ez esetben utlevel). Szemelyi okmanya csak ugy lehet, ha van magyar szuletesi anyakonyvi kivonata. Amit a magyar konzulatuson lehet indtezni.

Elso korben tehat nemetorszagi magyar konzulatus. Megkeresni oket telefonon, email-ban nem lehet. Nem reagalnak semmire. Akkor volt eredmeny, amikor irtam a magyar hivataloknak, akikhez a konzulatus tartozik. Ok valamilyen belso vonalon hivtak a nemetorszagi konzulatust, akik igy mar visszahivtak engem.
Persze nem fogadjak el a nemet, illetve nemzetkozi szuletesi kivonatot. No de mindegy, idopont egyeztetes, hivatalos forditas, szukseges papirok bevisz. Ezutan varjak, majd kuldenek egy befizetendo csekket. Amig azt nem fizetem be, addig hozza sem kezdenek az ugyintezeshez.

Csekk megerkezik, a helyes nemetorszagi lakcimemre (ez fontos, mert kesobb ezzel komoly gond volt). Befizet, var. Tajekoztatas szerint nehany honap (3-4) az ugyeintezes. Nehany honap utan telefonalgatas a konzulatusra. Sok honap utan mar surun telefonalgatas. Persze a konzulatuson SOHA nem veszik fel a telefont, kb minden 5, probalkozas utan egyszer visszahivnak. Vagy nem.
Vegul: hagyjam oket beken, hivjam fel en a magyar hivatalt. Ott majd megmondjak hogyan all az ugyem. En hivjam fel? Ha nekem kell ennek utana jarnom, akkor miert fizettem? No mindegy. Kit hivjak fel, melyik hivatalt? Azt nem tudja, keressek ra a neten. Na de jo, ad egy telefonszamot. Megprobalom felhivni. "Elofizeto nem kapcsolhato." Neten keresgeles, level kuldese minden lehetseges hivatalnak. Vegre sikerul kikotnom a megfelelo ugyintezonel.

Aki kozli velem, hogy mar minden kesz van egy ideje. Arra varnak, hogy a konzulatus bekattintson valami kattintanivalot az adatbazisban, hogy az anyakonyvi kivonat elkeszitese utan megcsinaljak az utlevelet is. Konzulatus visszahiv. Ok mar klattyantottak. Magyar hivatal visszahiv. Igen latjak, a klattyantast, hozzakezdenek az utlevelhez. Nehany het csak. Hivogatom a magyar hivatalat, egyik napon kozlik, hogy eppen most kuldtek el az anyakonyvi kivonatot es az utlevelet a konzulatusra.

Na akkor most mar minden uton van. Hivogatom a konzulatust, ket hetig semmi. Bakker. Ennyi ido alat mar egy lovasfutar is odaert volna. Egyszercsak hivnak a konzulatusrol, hogy orommel tudajak velem, hogy ott van naluk a kolyok minden papirja. Halleluja! De csak akkor kuldik ki nekem, ha kuldok nekik egy felbelyegzett, felcimzett boritekot. Bakker. Befizettetek velem egy csomo penzt, es nem futja belyegre, boritekra? De lenyugszom. Oke, kuldom. Elmegyek a postara, veszek mindent, szepen felcimzem, felbelyegzem, masik boritekba belehelyezem es elkuldom a konzulatusra.

Ujabb tefelnolagatasba kezdek a kovetkezo ket hetben, hogy: naaaa??? mikor kapom mar meg a papirokat? Egyszer kozli velem a telefonban a holgy hogy mar elkuldtek nekem. Sott, mar at is vettem. Mi van? Mondja nekem, hogy itt nezi az online feluleten es azon ott van, hogy mar at is vettem. Bakker, ilyen hulye vagyok, hogy eszre sem vettem hogy atvettem? Rohanas haza, szomszedokat kikerdezem, de senki nem vett at semmit. Megyek a postara, ott mondjak hogy itt ez a kuldemeny nem jart.

Hivom ujra a konzulatust. Jaaaaa... most mar vilagos. Nem vettem at a kuldemenyt, egy hetig ott volt a postan es a posta visszakuldte a konzulatusnak, hogy nem kerestem. Szegyeljem magam. Ha ilyen fontos a level, akkor miert nem figyeltem jobban a postat? Hat szegyelem magam (bar a postas holgy eskudozott, hogy ott nem jart a kuldemeny), talan a sok reklamujsag kozott elkeveredett az ertesito. De, ok rendesek es nem kell uj boritekot kuldenem, elkuldik ujra a papirokat postan. De most mar figyeljek. Oke, koszonom szepen.

Ez volt delelott, delutan meg ramcsorognek, hogy akkor most kuldik XYZ cimre. Na itt dobtam egy hatast. Ez az XYZ cim, nekem kozelrol sem volt ismeros, mert az en cimem ABC volt. Errol a masik cimrol meg az eletben nem hallottam. Kerdezem, hogy ezt a cimmet honnan a jo egbol vettek? Ugyintezo nem tudja. Ez van rairva a kartonomra. Es mi van az ABC cimemmel, ahova a csekket sikeresen kikuldtek? Jaaa... az is ott van a kartonomon, csak at van huzva es ez a cim van ala irva. De miert, es ki es mikor? Nem tudja.

Ekkor beugrik meg valami, ami kulon agyament csavar a tortenetben. Ember, en egy felcimzett boritekot kuldtem, amit en magam cimeztem meg a sajat kezemmel az en helyes cimemre. Hogy a lila menkube lehet azt rossz cimre feladni? Nem tudja.
Na jo mindegy. Csak kuldjek mar el vegre az en jo helyes cimemre. (Kesobb kiderult, hogy egy masik ugyintezo jo fej akart lenni es meg azelott megprobalta elkuldeni nekem a papirokat, mielott az en boritekom megerkezett volna)

Vegul a tortenet boldog veggel zarult. Korulbelul hat es fel honappal az ugyintezes megkezdese utan, vegul a postan atvehettem a kolyok osszes papirjat.

jewel79bp 2013.03.26. 11:35:35

@mommmmo: igen, az én példám EU-s, de az az USA kapcsán is igaz, hogyha nem jelentkezel ki, akkor NAV, önkormányzat, bárki megtalálhat hivatalos ügyekkel, elég egy hivatalos ajánlott levél a NAV-tól, vagy a bankodtól hogy vedd át az új bankkártyádat, bármi, ha be vagy jelentkezve Magyarországon, és nincs rokon teljes körű meghatalmazással, aki intézkedhet helyetted, repülhetsz haza ügyintézni. Amúgy meg én az USA-ból tuti, hogy nem járnék olyan gyakran Magyarországra, hogy megérje akár magánorvoshoz visszajönni... Nem is értem, hogy gondolod, vajon hány nap szabadság kellene az USA-beli munkahelyen, hogy Magyarországra gyere valami kivizsgálásra? Plusz a repülőjegy... Ez nem életszerű...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 11:42:01

mielott a hozzaszolasokat elolvasom

-nagyon elkurtad:)
ki kellett volna jonni turistakent, itt meghazasodni es szarni minden masra

Col.Maybourne 2013.03.26. 11:42:16

@Zizifull: Ez nem megszivatas, hanem penzbeszedes, egyebkent standard procedura. Mas orszagban, de ugyanez zajlik. Fizess. Ez erdekli a magyar allamot, semmi mas. Meg honositani a gyereket. Rohej, hogy allampolgarsagi vizsgalat ala kell vetni ket szuletett magyar allampolgar gyereket. Bezzeg az erdelyi, karpataljai, felvideki, delivideki poogaroknak meg "nesze itt van az utleveled".
Azt garantalom, hogy a gyerekemnek ez volt az utolso magyar utlevele.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.26. 11:42:20

Ha valaki tiz eve kulfoldon el, jo eselyjel nem is ertesult a TB (Eho) szabaly valtozasrol. Ez haromfos csaladra $25/fo/ho dijjal $900/ev. Tiz evre $9000/10 ev, 100% buntetessel plusz kamattal kb. $20.000. Nem tudom ez kinek esne jol mikor haza latogat? Ugy hogy 10 evig nem is hasznalta az eu szolgalatot. Van azert ertelme a kijelentkezesnek. Elrontottam a szamolast valahol?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 11:43:18

ja es hadsereg van itt is
nem is rossz
na olvasok, ne zavarjatok

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.26. 11:44:38

@andaluzkutya: Nem kell bejelenteni, hogy külföldre távoztál, most már törvényesen is így van, mivel azt mondod, hogy ideiglenesen távoztál külföldre, és az most már nem bejelentésköteles.

A HVG-s cikk csak a VÉGLEGES távozás bejelentéséről szól!

Tiheli 2013.03.26. 11:50:30

@Col.Maybourne: olvasd vissza az első hozzászólásodat, kifejezetten bicskanyitogató stílusban tudattad, hogy hülye az, aki fenn akarja tartani a magyar tb-jét. Én meg megjegyeztem, hogy nem biztos, hogy ez minden helyzetben hülyeség. De te még mindig azt bizonygatod, hogy te mindent mindenkinél jobban tudsz, mert x országban éltél y év alatt.
De inkább hagyjuk, csak ha lehet ne terjessz olyan tévinfókat, hogy egy eu-s tb kártyával bármit igénybe lehet venni.

mommmmo 2013.03.26. 11:51:57

@jewel79bp: Ugy ertettem, hogy az, hogy nem lehetsz 2 helyen biztositva, az csak az EU-n belul igaz.
Szerintem senkit nem erdekel, ha az USA-ban biztositva vagy-e, ott ugyis maganalapon megy ez a dolog, ugy hallottam.

Tiheli 2013.03.26. 11:52:53

@mommmmo: EU + néhány ország, aki csatlakozott az egyezményhez. Svájc pl. ilyen.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 11:53:13

@mommmmo: idén meg 6660 Ft/hó, csak ha érdekel :-)

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26. 11:55:33

A bürokrácia túl van bonyolítva (ennek nyílván okai vannak mint például a zavarosban halászás lehetősége leginkább a magasan ülő bürokraták számára illetve a rejtett munkanéküliség, mely alatt nem csak az ügyintézők jelentős hányadát kell érteni, de egy gigantikus jogászhalmazt is).

Az interneten viszont minden rajta van.

Ami mégsem, vagy ahol szubjektív elemek is belejátszanak ott mindig léteznek bérelhető szakértők általában megfelelő kapcsolatrendszerrel (ügyvédek avagy specialista irodák).
Ez utóbbihoz persze áldozni kell, de ilyen világban élünk, a házam falát se építem hanem szakembert hívok (és fizetek a kőműves mesternek), a kocsimat szervízbe hordom ha kell (ott is fizetek), a bürokrácia elleni harcban pedig néha pénzt kell költenem arra, hogy ne gyilkolják le totálisan az idegeimet illetve hogy időt spóroljak meg (amely idő alat jó esetben többet is kereshetek, mint amennyibe került).

Nekem konkrétan 1 hónapon volt, hogy mindent lepapírozzak mikor a kínai párommal haza készültünk. Azaz 1 hónapom volt, hogy Kínában ülve biztos legyek benne lesz tartózkodási engedély a párom számára. Minden leadára került és úgy lett meg 6 hét alatt a vízum (amiből aztán kinőtt az engedély), hogy közben volt egy Karácsony. Ehhez sokat kellett olvasni, illetve biztos ami biztos alapon megbízni egy céget afféle „hazai kéznek”. Amúgy stresszes is volt, de a végén az alapos felkészültség miatt magasan vettük az akadályt.

Nem állítom, hogy ez jó. Ugyanakkor szerintem a tél is szopás, én igenis 12 havi nyarat szeretnék, és utálom, hogy a nők mindig eltakarják a mellüket. Ettől függetlenül nem b*sz*m fel az agyam amiért a világ nem úgy műkődik, ahogy szerintem működnie kellene.

Első körben alkalmazkodom.

Ha meg nagyon szívügyem valami akkor teszek azért, hogy változzon (például ha ennyire zavar, akkor alapítok egy egyesületet vagy támogatok egy meglévő civil non profit szervezetet amely a bürokrácia javításáért jött létre). Egy biztos. Nem csak hőbörgök és nem csak másokat (mondjuk a kormányokat vagy az alulfizetett, lúzer, karcsiszemüveges kiscsávót akit ráadásul vérvörösre festett hajú irodai héjáknak öltözött, túlsúlyos, ősbürokrata nénik „tanítanak” be) okolom, hanem MEGTESZEM, ami tőlem telik. Az én életem minden mozzanata az én felelősségem és saját érdekem, hogy ezt felfogjam.

Magyarországon lehet, hogy sz*r a bürökrácia, de monokinis csajok is alig vannak a standon. Van ahol jobb a bürokrácia, de bikinit se nagyon látni. Van ahol sok a gusztusos és pucér cici, de a bürokrácia ezerszer rosszabb, mint itthon. Biztos van valahol ezen két dimenzióban ideális hely is, de ott meg lehet, hogy nem közvetítenek jó focit...

mommmmo 2013.03.26. 11:56:05

@Col.Maybourne: nem voltam
Es elhiszem, hogy a szolgaltatas jo, a rossz statisztikak valoszinuleg annak koszonhetoek, hogy nincs mindenkinek biztositasa, nem??? Es hat erre gondoltam.

Amugy megjegyzem, petefeszek ciszta eltavolitas, rendkivul gyakori problema noknel.
Az Emirsegben pl 1,5 millio volt a mutet ara, itthon a Maternity maganklinikan fel millio forint alatt valahol. Ha nincs kint megfelelo biztositasom, ami fedezi, teljesen eletszeru lett volna, hogy hazarepulok.

Col.Maybourne 2013.03.26. 11:57:01

@Tiheli: Nem irtam semmi ilyesmit, hogy: "mindent mindenkinél jobban tudsz", vagy hogy "eu-s tb kártyával bármit igénybe lehet venni." Egyebkent hagyjuk, szerintem is.

mommmmo 2013.03.26. 11:57:45

@mommmmo: Es mint emlitettem, a maganklinikak, igy a maternity is olcsobb magyar tb kartyaval. egy ilyen ugy, es siman bejon a tobb eves befizetes.

Taxomükke (UK) 2013.03.26. 11:59:31

@andaluzkutya: Nna, kábé hasonló történetem van. Anyukám meghalt 2000-ben, az élettársa egy darabig nálunk lakott, be is volt jelentve, majd hazatért a Vajdaságba, és pár év múlva ő is meghalt. Jött a nevére egy számlakivonat a K&H banktól, miszerint van 1,50 euró (vagy még akkor DM? nem tudom) tartozása (ez lett 3 év alatt a plusz 4,32 EUR vagy DM egyengelből). Írtam a banknak, hogy az úr 1. külföldre költözött, majd 2. meghalt, valamint 3. nincs hozzá jogilag semmi közünk, szóval 4. plíz ne küldjenek több levelet. Még asszem valahogy igazoltuk is hivatalosan, hogy meghalt, a Belgrádban élő fia írt a banknak.
Erre TAVALY ősszel (a haláleset és a banki haccacáré után vagy 10 évvel) jött az úriember nevére, a mi címünkre egy felszólítás a Tökömtudja Kft.-től, miszerint huszonvalahányezer forint tartozást igyekezzen befizetni a kedves elhunyt. Én ekkor már a ködös Albionban komornyikoskodtam, úgyhogy miután a rokonságtól tudomást szereztem a levélről, illetve annak tartalmáról, mondtam nekik, hogy amikor másnap reggel begyújtanak a kályhába, akkor ne habozzanak hasznosítani a papírlapot és a borítékot.
Persze a kotnyeles rokonhölgy úgy gondolta, ő inkább intézkedik (talán kevés neki a Barátok közt meg a Juanita és Carlos románca okozta izgalom), erre a telefonban az ügyintéző értelemszerűen azt mondta neki, hogy ha jót akarunk, akkor üstöllést fizessünk.
Na, sikerült azért a dolgot a fent nevezett bankban dolgozó cimbora közreműködésével elboronálni, de belekerült némi levelezésbe meg magyarázkodásba. Szóval nem biztos, hogy saját névre szóló bankszámla esetén a struccpolitika a legjobb megoldás.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:00:49

@Spacecake: szoval amerikaban mindenki hulye
Te meg azon irogatsz amit itt talaltak fel?
erdekes

Col.Maybourne 2013.03.26. 12:03:01

@mommmmo: Ismerem a mutetet. Belgiumban allami korhazban: minimum urhajo szinvonal Magyarorszaghoz kepest technikailag, tovabba: ugyan mar mit szeretnel enni; valassz a menubol, 2 fos szobak, laposteve, wifi, sajat WC + zuhanyzo. Ja, van napidij, asszem akkor huszonegynehany ajro volt (1 nap). Mindenki mosolyog, mindenki bemutatkozik, mindent elmagyaraz (mi fog tortenni es miert), mindenki kedves, megerto es aranyos.
Na ez az amit nincs Magyarorszagon, ellenben halapenz van. Gratulalok, ha ezert valaki meg fizet is TBt...

bpetya75 2013.03.26. 12:04:26

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Fúúújjjj. Te egy szexista bunkó vagy! :-D

Tiheli 2013.03.26. 12:06:57

@Col.Maybourne: ezt írtad: "Aki a magyar TB-t fizeti, hogy Magyarorszagon ellassak szukseg eseten az:
1. Eleteben nem jart meg nyugati egeszsegugyi intezmenyben. Ha jart volna, akkor a magyart 100km-es korzetben elkerulne.
2. Nincs tisztaban vele, hogy egy Nyugat-europai TB kartyaval is jogosult magyarorszagi ellatasra."

és nem, nem jogosult akármilyen ellátásra, csak sürgősségire.
És akármilyen csilli-villi is egy "nyugati" egészségügyi intézmény, nem biztos, hogy jobban jársz vele.
Kérdezz meg pl. egy pár olyan embert, aki Angliában dolgozik, vagy esetleg még gyereket is akar. Vagy nézz utána, mennyibe kerül pl. Svájcban egy fogászati kezelés.

De tényleg befejeztem, ha nem akarod megérteni úgyis feleslegesen magyarázok.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 12:08:15

@Lobelt Ledfold Reloaded: meg is mondom a főnökömnek, hogy ne b.ssza fel az agyát, ha szarul dolgozom, meg a kollégák, meg az ügyfél, és senki. Hiszen az ellen sem tudnak tenni semmit, hogy tél van. Remek érvelés! :-D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:10:07

tovabbra sem kerdes, hogy a letelepedest innen kellett volna intezni
hazassagi papirok bemutatasa utan 1 honapon belul munkavallalasra jogosito kartyat kap, minden ellenorzes nelkul
utana par honap mulva interju es ha minden OK 2-eves zold kartya
ha 2 evig hazas akkor vegleges zold kartya
a vegleges utan 2 evvel meg lehet allampolgarsagot szerezni
nem tudom mit tokolt otthon

hazamenni meg barmikor haza lehet menni semmi visszahonositasi meg baromsag nincs
ha lejart az utleveled meg minden iratod, akkor a szuletesiddel igazolod magad es megkapsz ujra mindent
lehet a posztolo jot akart, de kifejezetten szopatta magat a burokracia utvesztojeben

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26. 12:10:18

@bpetya75: Az, és még őszinte is :-)

Bár állítólag az én koromban még nem tekinthető káros szenvedélynek az, ha valaki bukik a női mellekre, sőt, ez egyfajta elvárás is, csak beszélni róla... na az már necces...

Pukizni viszont nem szoktam, soha, becsszó!

Taxomükke (UK) 2013.03.26. 12:11:49

@hagyma: A számítógépet Neumann János találta fel.
Csaxólok.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26. 12:14:09

@szerengeti: Tényleg ne. Beszélgessen el veled, agyjon fegyelmit, rúgjon ki. Az ügyfél jelezze mi nem tetszik neki, forduljon a főnöködhöz, követelje ki, ami jár neki a pénzéért. Viszont ne hőbörögjön és pláne nem magában dohogjon, abból ugyanis semmi értelmes sem fog kisülni.

Nem azt mondtam ne adj hangot a bajodnak.

Spacecake 2013.03.26. 12:14:46

@hagyma: nem remlik hogy irtam volna ilyet.es amit irtam,meg azt is rosszindulatuan felremagyarazod.
gratula hagyma,alatamasztod a nekem felrott,valojaban altalad tett kijelentest!!!:-)

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 12:17:04

@Lobelt Ledfold Reloaded: én úgy olvastam, hogy "első körben alkalmazkodni"-uk kell ;-) de értem ám, csak a hasonlat sehogy se áll szerintem egy adóból fizetett közszolgáltatásra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:17:11

@Taxomükke: en meg az internetrol beszelek
csaxolok

Spacecake 2013.03.26. 12:18:00

@Taxomükke: hat errol mar nem is beszelve....persze erre majd jon az,h jo-jo,de az USA-ban volt amikor feltalalta....:-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:18:04

@Spacecake: akkor segitek frissiteni a memoriadat

"ezzel az IQval telleg az USA valo Neked,otthon fogod ott magad erezni.kesz csoda,h nagy nehezen sikerult....szerencsetlen..."

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:19:41

@Spacecake: nem jon
az szokott jonni, hogy a letszamunkhoz kepest mia dtuk a legtobb nobeldijast es a legtobb olimpiai aranyermest
persze altalaban ebben az esetben a nobel dijas magyar
mas esetben zsido

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 12:22:18

@kacce:

Na, akkor ez egy pozitív változás. Eleve abszurd volt az eddigi bejelentési kötelezettség. Én persze eddig se tartottam be, mert nem szokásom értelmetlen szabályokat betartani...

Spacecake 2013.03.26. 12:22:24

@hagyma: en meg segitek Neked ertelmezni egy magyar mondatot,mert ugy latom gondjaid kezdenek lenni vele:
`ezzel az IQval telleg az USA valo Neked` NEM EGYENLO `Amerikaban mindenki hulye`

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26. 12:23:00

@szerengeti: A baj éppen az, hogy adóból fizetett és hogy "köz", éppen ezért jobban hasonlít egy kellemetlen természeti jelenségre, afféle ezvanosztkész externáliára, mint egy szolgáltatásra.

Col.Maybourne 2013.03.26. 12:24:03

@Tiheli: Vazze' tenyleg tanulj mar meg olvasni. Mondjuk ez minden megmagyaraz:
Tiheli 0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
2012.10.06. óta tag.
Reszemrol a tema lezarva.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 12:24:07

@Taxomükke:

Nem adják ki, ha a mínusz csak a számladíjakból van. Ez eleve jellemzően párszáz forint szokott lenni.

Akkor adják ki beghajtásra, ha pl. hitelkártyával mentél mínuszba és nem fizetsz.

zopilote 2013.03.26. 12:24:24

@hagyma:
" ki kellett volna jonni turistakent, itt meghazasodni es szarni minden masra "
Nem csak te, de masok is ajanlottak ezt az " egyszeru es logikus " modszert. Nem tudom,
hogy az USA - ban hogy megy az ilyesmi, de Kanadaban erre nagyon harapnak, nem tet-
szik nekik, ha itt hazasodik egy kanadai allampolgar egy kulfoldivel. Nagyon megkeseritik
az itteni ugyintezesuket. Szerintuk az adott orszagbol kell intezni az hazassagot, a kulfoldi-
nek a sajat orszaga kanadai kovetsegen kell a dolgokat intezni. Ez eltarthat 6 - 12 honapig.
Ha itt jelentik be a hazassagot, tobb, mint 2 ev. Es egy csomo kellemetlenseg. Kozvetlen
ismeretsegi korombol is tudok peldakat, hallottam is es csak kerdezzetek meg montreali
kommentelonktol, o is hasonlo cipoben jar.

chocco channel 2013.03.26. 12:25:39

En 6 eve elek kulfoldon, nem tervezek hazamenni, de ezt nem jelentettem be a hatosagoknak, es a szamlamegszuntetessel sem bajlodtam.

Anyuekhoz vagyok bejelentve, es ennyi:-)

Igazsagszerint nem ertem a posztolo merget leven duhonges helyett olvasni es tajekozodni kell eloszor, mielott kapcsolatba lepnel barmilyen ugyintezovel.

Ez tok olyan mint amikor emberek Brit allampolarok akarnak lenni, kikerik a formanyomtatvanyt ami £850 font, az oldalon leirjak, hogyha em felelsz meg a felteteleknek akkor nem leszel allampolgar es a ezt sem teritik vissza.

Ennelfogva a Nemet baratnom itt orjongott vagy ket honapig, h tetu burokracia, mikozben csak a felteteleket kellett volna elolvasnia mielott kifizeti a formanyomtatvanyt.

En azt sem ertem, hogy miert kellett megszuntetni a szamlat, ha vart ra penzt? Miert kellett meg 1 evet valni a leszerelessel ha valaki ennyire biztos abban, h elete legjobb donteset hozza?

Masreszt hogy lehet angol tudas nelkul beleszeretni valakibe??Nekem angol a ferjem, de soha nem mentem volna hozza felesegul ha em ertettem volna hogy mit mond, mi tobb o sem vett volna el teljesen ertheto modon.

Egyebkent az US tenyleg jo dontes, en New York-an eltem egy evig van egy varazsa, megsem koltozek oda:-))

Egyebkent sok sikert az elethez:-)))

váj mí 2013.03.26. 12:29:49

A posztoló ott követte el a hibát, hogy nem szó nélkül lépett le. Úgy kellett volna. Akkor csak az OTP számla esetleges továbbvezetési díját bukja, miután már nem használja.
A legegyszerűbb megoldás, szó nélkül hagyni el az országot.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:31:36

@Spacecake: csak szereny celzas
koszonom aggodasodat nincs problemam a magyar nyelvvel
@zopilote: a vegso papir beletellik 3 evbe az allampolgarsag 4-5-be
de semmi kellemetlenseg csak neha papirokat kell beadni, 3-4szer ujjlenyomat es interju
de...
ezt a posztolo ugyanugy vegig fogja jarni:)
/a hazassagot meg ott is az adott orszagban intezik, mert mi az adott? az amerikai, vagy a magyar
akkor az amerikai jojjon ide es ez lesz az adott?
hidd el feleslegesen jarta a koroket otthon, ha a hazassag valos, siman megy minden
ido kell hozza persze

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:33:46

@váj mí: errol beszelek@chocco channel: ezt mar tudjuk hogy minimalis kommunikacio nelkul is lehetszerelem akar egy svajci bankar lanya es egy malaj harcos kozott is

andaluzkutya 2013.03.26. 12:34:29

@Col.Maybourne: @maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Igen, csak mint említettem a gyerekek miatt nem mondhatom azt, hogy véglegesen külföldre távozok, mert rögtön a gyámhivatali engedélyt kérik.
Amit tehetek: korábban bejelentettem, hogy 3 hónapnál tovább külföldön leszek, hagyom a francba a többit, ha bajuk van, keresnek. De pl. a hvg-s cikk ráijeszt az emberre, hogy pl. egy rokonlátogatásnál nem történik-e valami kellemetlenség.
Másik: bejelentem, hogy külföldön letelepedek és gyüjthetek mindenféle papirokat a gyámhivatalnak.

bobsys 2013.03.26. 12:35:36

Mielott elolvasom a kommentket a posztolot lehet mar? Mert mennyire eletkeptelen mar? Nem olvas utanna es csodalkozik, hogy fizetni kell a TBt ha van magyar allando lakcimed, nem olvassa el a kijelentkezes menetet es a jogszabalyt. Egyebkent meg minek fizette ki, hajtsak be amerikabol :) Ennyire ne legyen mar bena. Raadasul az utlevelevel bizonyitja, hogy magyar allampolgar, nem kell hozza bejelentett lakcim. Az ahhoz kell ha magyarorszagon ugyet akar intezni akkor egyszerubb elokapni az utlevelet es az uj lakcimkartyat amin a kulfoldi cim szerepel mint magyaraszkodni.
Bankszamlat siman megszuntettunk Ausztraliabol, par telefonba bele tellett de a vegen egy levelben elkuldott felmondas megoldotta a dolgokat.
Gondolkodjal.
Nekem is olvasgatnom kellett, hogy most be kell-e jelentenem a NAVnak, hogy mivan de arra jutottam, hogy nem, eleg ha veglegesen kijelentkezem.

Col.Maybourne 2013.03.26. 12:38:06

@andaluzkutya: Igy van, hagyd a francba a tobbit. Nem fognak keresni.
Rokonlatogatasnal meg mi tortenne? Orizetbe vesznek a repteren? Honnan tudjak, hogy azon a gepen vagy? Ennyi eszt meg theteseget ne tetelezz fel a magyar kozigazgatasrol... :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 12:38:12

@ctboy:

Na igen, vannak ilyen sztorik nagy számban.

Elmondom saját vicces bolgár sztorimat. Amikor bolgár állampolgár lettem, a nevem megváltoztatását kértem egyben X-ről Y-ra. A köztársasági elnök engedélyezte, de aztán az önkormányzati ügyintéző azt mondta az államfői papírra, hogy az így nem jó, neki ez nem elég, így eredeti X nevemet írta be. Éppen nem volt időm az üggyel foglalkozni, így ráhagytam. Ez volt 1992-ben.

2007-ben elhatároztam, hogy mégsem hagyom ezt így ennyiben, így léptem. Beadtam a bíróságra névváltoztatási kérelmet. S leírtam az egész esetet a beadványban. Behívtak a bíróságra, tárgyalás volt szabályosan. Aztán legnagyobb döbbenetemre jött a határozat 4 hét múlva: a bíróság megállapította, hogy az én nevem Y, az X névre kiállított papírjaim érvénytelenek, így azokat adjam le 72 órán belül, ezen kívül hivatalból értesítették az ügyészséget, mely nyomozást rendelt el ügyemben bűncselekmény gyanújával. Kihallgatáson is voltam, ahol kiderült: a vád ellenem okirathamisítás, mert Y nevem helyett X nevemmel éltem 1992-2007 között. A végén büntetlen előéletemre tekintettel és mivel kiderült nem éltem vissza "hamis" okmányaimmal haszonszerzés céljából, csak bírságot szabtak ki.

Mondjuk a bírság nem volt több, mint ami a névváltoztatás költsége lett volna, de azért elég vicces eset.

chocco channel 2013.03.26. 12:38:41

@hagyma: :-))))))))))))))))))))Aaaaa engem az ilyen szerelmekkel a vilagbol ki lehet kergetni:-))

2013.03.26. 12:39:00

@Taxomükke: 1 eves kor alatti gyerekrol beszeltem a csukott szemnel. Felnottnel persze, hogy nem lehet.
Amugy a felnotten nem lehet mosolyogni, mert arcfelismeros a biometrikus utlevel, nem ujjlenyomatos.

váj mí 2013.03.26. 12:39:04

@hagyma: Hűha, egyetértünk ... világvége! ;)
Node így jár minden túlbürokratizált állam, mint amilyen a magyar.
Különben én azért hiszem el fenntartás nélkül, hogy fél millió polgárral kevesebb van otthon, mert a legtöbben felismerték, nem ölik az agysejtjeiket ostoba hivatalnokokkal, hogy minden az előírásoknak megfelelően történjen, hanem csendben lelépnek. Legfeljebb Hegyeshalomnál fordulnak annyi időre hátra, hogy beintsenek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 12:41:31

@Col.Maybourne:

Nem, az nem honosítás, hanem anyakönyvezés. Honosítani külföldit lehet csak, magyar állampolgárt nem.

Taxomükke (UK) 2013.03.26. 12:45:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem értem, miről beszélsz. Valutaszámla volt bankkártya nélkül. Eleve pluszban volt az illető számlája, aztán az évek során a számladíjak miatt negatívba fordult, majd közel 10 év után (közben meg nagy kuss volt) kiadták a Köcsög és Tsa Kft-nek, szedné már be, azok meg rábasztak még különböző díjakat, így lett a plusz harmadfél márkából mínusz huszonsokezer hufocska.

bpetya75 2013.03.26. 12:45:19

@Lobelt Ledfold Reloaded:

:-D

A női mellekre én is bukom. Épp ezért nem szeretném, ha lépten-nyomon beléjük futnék. Merugyanis akkor mi marad a fantáziának?

Pukizni én se szoktam. Ellenben... ;-)

andaluzkutya 2013.03.26. 12:46:07

@Col.Maybourne: @Karinette:
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nagyjából ez a véleményem:)
Én szeretem, ha rendben vannak körülöttem a dolgok, most elbizonytalanodtam, mi a jó. Ráadásul ha érdeklődök a gyámhatóságnál, akkor rögtön képbe kerülhetek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 12:46:18

@váj mí: amerika is tulburokratizalt, de innen kellet volna kezdeni mindent
nagykovetsegen keresztul.....
nem csodalkozom a storyn

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 12:46:25

@zopilote:

Részben Mo-n is így van ez. Ha Mo-n munkavállalási vízumot akarsz, NEM LEHET a kérelmet Mo-n beadni, hanem előbb vissza kell utazni az országodba és az ottani magyar követségen kell beadni. Viszont letelepedési kérelelemnél nincs ilyen probléma, azt Mo-n is be lehet adni.

Col.Maybourne 2013.03.26. 12:47:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ja, akkor az. A lenyeg a penzbeszedes. Azzal megspekelve, hogy minharmunknak egyszerre kell a konzulatusra menni (igen, repulovel, mert kocsival 12-14 ora az ut egy iranyba). Nincs ingyen. Forintban kb 250-300 ropi lesz a vegosszege ennek a bulinak. Nem vag foldhoz, lesz@rom, de miert van az, hogy a lengyeleknek pl eleg ha apu elviszi a papirokat (helyi szuletesi, + foto) a konzulatusra es kezebe nyomjak a gyerek utlevelet? Miert lehet ecceruen is?

váj mí 2013.03.26. 12:49:42

@Lobelt Ledfold Reloaded: nos, azzal, hogy adózom, megfizetem a bürokratákat, ugyebár. Hogy az állam, amelynek adózom, és amelynek alkalmazásában a bürokraták állna, mennyit fizet nekik, az már nem az én problémám, ugyebár.
Ha most ezen felül még külön szakembert kell fizetnem, hogy a bürokraták faszságait kivédje, az kurvára nincs rendben.
Szerintem.

Alice in Wonderland 888 2013.03.26. 12:49:48

@andaluzkutya: Mi végigmentünk a hivatalos részén. Tudom, hogy sokan ugyanígy megteszik, mert az ügyintéző tájékoztatott. Közben háromszor változott a törvény.
Szerintem mindenki maga dönt, hogy belevág vagy sem.
Ha végleg külföldre költöztök, ezek a jogszabályok, amiket ott leírtam anno. Ha ebben a hónapban változott valami, azzal már nem vagyok képben, mert mi március 3-án befejeztük az ügyet.

Col.Maybourne 2013.03.26. 12:53:02

@andaluzkutya: En is szeretem, ha minden rendben van es rendben is van. Ami meg nem volt az meg elevult. :))))

2004 majusaban senkinek semmi fogalma nem volt Magyarorszagon arrol, hogyan kell ilyeneket intezni. Bementem a Jeno ur hivatalba, leraktam a szemelyiket meg a lakcimkartyakat, kitoltottem mindharmunknak egy lakcimbejelentot arrol, hogy veglegesen tavozunk az orszagbol. Na azota a kutya nem keresett. Szemelyi szamok passzivak. Ha betelik az utlevelem (surun) elrepulok Magyarorszagra, bevagtatok egy okmanyirodaba, masnap felveszem a Visegradiban a kesz utlevelet. 5x megcsinaltam mar, semmi problema.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 12:54:09

@Col.Maybourne:

Mindkét gyerekem külföldön született. S mindkettő magyar állampolgár (is). A papírokat mindkét esetben Bp-en intéztem, a konzul rendes volt és megsúgta, hogy ha nem akarok rosszat magamnak,. ne rajta keresztül intézzem, mert 2 évbe is beletelhet, míg ha elmegyek Budapestre már lefordított születési anyakönyvvel, akkor ott 2 hét alatt megvan. Meg is lett. Be kellett menni az V, kerületi önkormányzathoz (akkor ott intézték a külföldön születettek anyakönyvezését), majd várni 8-10 napot és újra be kellett menni a kész magyar anyakönyvért. Sőt, mivel nem tudtam maradni, eleve Bp-en élő apám ment be átvenni helyettem, majd elküldte nekem.

zopilote 2013.03.26. 13:01:43

@Col.Maybourne:
" Rokonlatogatasnal meg mi tortenne? Orizetbe vesznek a repteren? Honnan tudjak,
hogy azon a gepen vagy? Ennyi eszt meg theteseget ne tetelezz fel a magyar kozigaz-
gatasrol... :)
Jo haverom hazalatogatott 15 ev utan. Az otthon elo ex - feleseg tudomasara jutott a
dolog, bejelentette, hogy hol tudjak elkapni ( Moricz Zs. korter kornyeke), ugyanis 18
evig nem fizetett gyerektartast. Alig tudott visszamenekulni:) Egy " kertesz " haverunk
fizette a hazautazasat, rendkivul jo termese volt abban az evben. Azota o is hazakolto-
zott, mert ot meg itt uldozte a hatosag:)

Col.Maybourne 2013.03.26. 13:04:47

Haverod egy balek. :)
A gyerektartas nemfizetese meg koztorvenyes kategoria.

Idei termes milyen volt / lesz? :))))

váj mí 2013.03.26. 13:09:39

@hagyma: Nayaps, utólag nézve a történetet egyszerűbb lett volna, ha a férj kezdeményezi az egész truvájt.
Az amerikai ügyintézést hál'istennek nem ismerem. Nekem nagyon megfelel a német. Egyszerű, átlátható, világos. (Cserében viszont kurvahosszú megnevezései vannak a különböző hivataloknak ;) ).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 13:09:41

@zopilote: ja, ha valakit elev koroznek...
az min csodalkozik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 13:11:23

@váj mí: nem a ferj
ki kellett volna jonni
es a holgy szepen beadja a papirokat
es megy minden a maga utjan
egyszer talan a ferjre is szukseg van, az elso interjun
utana nincs

zopilote 2013.03.26. 13:13:00

@Col.Maybourne:
Sajnos par eve meghalt a haverom, jonevu grafikus volt otthon (pl. a Rocklexikont illusztralta)
A kertesz haverunk is hazakoltozott kb 6 eve, igy nem tudok az idei termesrol. De otthon nem csinalja, veszelyes. Inkabb horgaszik es vadaszik es iszik:)

zopilote 2013.03.26. 13:18:05

@hagyma:
Szerintem az USA is jobban szereti, ha a hazassaggal torteno letelepedest Magyarorszagrol intezik, mint pl. a posztolo eseteben is. Gondolom, ott is van erre azert szabaly. Meg kellene azokat kerdezni itt az olvasok kozul, akik hazassag utjan telepedtek le az USA - ban, talan ok jobban tudjak a formasagokat.

mommmmo 2013.03.26. 13:19:13

@Col.Maybourne: eloszor is, te Belgiumrol beszelsz, az USA~ban egesz mas a helyzet, ott sokaknak nincs arra penze, hogy teljes koru egeszsegbiztositast fizessenek, tehat hiaba csilivili a korhaz, ha be se jut oda az ember.

Masodszor, ez epp most tortent meg: osztrak napasszonyom csontritkulasra szedett gyogyszereket, mint minden oregasszony. Ennek ellenere egyre rosszabb allapotba kerultek a csontja, itt tort, ott tort, o teljesen depresszios lett.
Kiderult, hogy a kalcium, vagy mifene nem szivodott fel, ott volt a vereben, szoval mintha nem is szedett volna semmit. Ha idoben eszreveszik, lehetett volna rajta segiteni, de igy epp karacsonykor meghalt.

Anyukam ugyanigy csontritkulasra szed gyogyszereket, Magyarorszagon, es rendszeres kontrolra jaratjak, hogy megnezzek felszivodik~e.

Tuti az osztrakoknal tobbet magyaraznak, meg van villasreggeli a korhazban, de ki nem sz@rja le?

váj mí 2013.03.26. 13:19:58

@hagyma: A férj, mint felderítő, aki utánanéz, a mi-merre-hány-méternek. Aztán asszonyka ki, és indulhat a hivatali banzáj.
De hát katonacsaládról van szó, így a kreatív megoldások nem csoda, hogy nem szerepeltek a forgatókönyvükben.
Ez még szép és jó is lehet, de közben eltelt jó egy év, amit simán elvesztegettek, hülyeségekre ...

váj mí 2013.03.26. 13:23:11

@zopilote: Hogy egy állam mit "szeret", és mit nem, talán az egyén boldogsága szempontjából nulla fontosságú. Ha egyszerűbb a posztolónak az USA-ból intézni a dolgokat, akkor -amennyiben törvényileg megengedett-, kb. utolsó szempont, hogy az állam mit "szeret".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 13:25:56

@Col.Maybourne:

Második gyerekem idén lesz 17 éves, azaz lehet, hogy most már nem így van...

zopilote 2013.03.26. 13:26:05

@hagyma:
A te eseted mas volt:) Nem ismerted pl. a Maryt Magyarorszagrol.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 13:27:18

@váj mí: az egesz eljaras pofon egyszeru
interneten letoltheto
kinyomtatod
alairod
elkuldod
behivnak
es ugyanez meg kb negyszer

Gabby 2013.03.26. 13:27:46

@NIKI LAURA: Igen nem volt angol nyelvvizsgam csak nemet. De tudtad, hogy vannak magyar-afgan tolmacsok is? Nem volt se hatszelem se jo kapcsolataim. Ott mar elkezdtem tanulni az angolt, mert amikor ra vagy kenyszerulve konnyebben megy.
Nem kamu hazassag volt, nem ismersz ezert ne gondolj rolam ilyeneket kerlek. Nem irtam le minden egyes reszletet, de ha erdekel megirom privatba. Soha nem gondoltam, hogy egyszer ott hagyom Mo-t jo eletem volt, nem mentem volna hozza senkihez csak a GC-t.
Rosszak az informacioid, nem utazhattam Amerikaba nem kaptam volna semmilyen vizumot, ugyanis megkerdeztem. A ferjem pedig dolgozik, itt csak ugy nem engedik el hetekre az embert.
Kanadaban biztos egyszerubb..........

zopilote 2013.03.26. 13:31:13

@Gabby:
" Kanadaban biztos egyszerubb.......... "
Nem egyszerubb, itt sokkal bonyolultabb. Igazsag szerint csak kulfoldrol lehet a hazassag utjan valo letelepedest intezni.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.26. 13:32:34

Nekem kedvenc bankos sztorim: Nagy nemzetközi bank, Mo. Külföldön éltem, de megtartottam a magyar számlámat és a hitelkártyámat is, vész esetére. Nem volt vész, így egyszercsak kaptam egy felszólítást, hogy mivel 2 éve nem használtam a kártyámat, nem fogjék megújítani. Mivel annyira nem kellett, gondoltam ok, egy gonddal kevesebb. Viszont volt a számlán kb 300 ft, kérték, nyilatkozzak róla. Megpróbáltam átutalni a folyószámlára, de kiírta az internetes bank, hogy nem sikerült. Felhívtam a bankot, valóban nem lehet interneten, de telefonon adhatok megbízást. OK, akkor utaljunk. Egyszercsak kaptam egy csekket anyukámhoz, hogy tartozom 300 forinttal. Kiderült, mégiscsak sikerült az internetes utalás is és a telefonos is. Annyi baj legyen, megkértem anyukámat fizesse be, hogy végre nullán legyek. Megtörtént, erre egy héttel később nézem az egyenlegem interneten, felszámolták az éves díjat. Ugyanis ha csekken fizetem be, akkor volt kb 20 forint kezelési költség, tehát még mindig tartoztam és így volt számlamozgásom, tehát felszámolták a díjat. Újabb telefonálás, elmondtam a történetem, együttérzően bólogattak, hogy tényleg bonyolult... Végül 6 hónappal és pár telefonnal később "elengedték" a tartozást és bezárták a számlát....

Len.Mag 2013.03.26. 13:33:07

@flash.gordon: Bocsánat, ez van ha irodából, kapkodva ír-olvas az ember. Úgy értelmeztem, két rokonról írtál, most látom hogy az egyik Te vagy :))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 13:34:48

@zopilote: a hazassag egy amerikaival az mindenhol hazassag egy amerikaival
hidd el fognia kellett volna magat /ha mar ott akartak eskudni, de az is baromsag volt jelzem, mert csak bonyolit mindent/ es eskuvo utan felulni a gepre
szoval ha valaki ilyen helyzetbe kerul, akkor eloszor kijon ide
osszehazasodik, ez kb 15 perc
elinditja a papirokat
kap egy munkavallalasit, tehat 1 honapon belul mar dolgozhat
figyelem, ezzel nem szabad elhagyni az orszagot!
par honap, kap egy 2 eveset /ezzel mar el lehet es ha akarnak csaphatnak pesten is egy nagy eskuvot/
ha a 2 ev is lejart ra 1 evre folyamodhat allampolgarsagert

es boldogan elnek mig el nem valnak

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 13:37:05

@hagyma: láttam, de ha megnézed ez mai cikk miközben már vagy két hete téma a külföldön élők körében....

Gabby 2013.03.26. 13:38:53

@NIKI LAURA: vannak nyelvfordito programok az interneten, de kozben folyamatosan tanultam az angolt. El tudtunk mondani egymasnak mindent hogyan erzunk, mit gondolunk.
Terhes??????? Ha egyutt eltunk volna az elso evben akkor sem akartam volna mar a hazasagkotes utani napon teherbe esni. Sot meg most sem akarok pedig mar egyutt elunk,
Ezt is rosszul tudod, fizetes nelkuli szabadsagon neked kell fizetni a TB-t sajnos es engem errol nem tajekoztattak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 13:41:02

@Col.Maybourne: engem meg el akartak vele küldeni (jogosan), mert csak sürgőssegi ellátásra jogosít, gyógyszer iratasra nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 13:42:58

@tildy:): hat mert a remhirek gyorsan terjednek
en csak indexet olvasok
nekem csak a cafolat volt meg
es ugye mikor a hirek utan feljottem ide, mar kb a 3-ik hozzaszolas arrol szolt, hogy mekkora kocsogseg, kozben meg csak eltoroltek egy felesleges adminisztracios baromsagot

Col.Maybourne 2013.03.26. 13:46:44

@tildy:): Oszt' a nagy kodos Albiomban nincs gyogyszer?

(Egyebkent ugy erdekelne, hogy magyarorszagon a millios kisebbseg akik nem fizetnek TB-t miert kapnak megis ellatast?)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 13:53:42

@hagyma: A remhirrol annyit, hogy a lengyel konzulatus oldalan ez volt kinn:

"Tisztelt Ügyfeleink!

A külföldön élő magyar állampolgárok bejelentési kötelezettsége nem új szabály, ez a jogszabály 19 éve hatályos. A változás március 1-jétől az, hogy annak, aki tartósan külföldre távozik, a végleges külföldi letelepedését kell bejelentenie. Ezt a konzulátuson is meg lehet tenni, vagy Magyarországon a járási okmányirodában. A bejelentéssel egyidejűleg le kell adni a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. A továbbiakban útlevéllel tudja magát a magyar állampolgár igazolni, valamint kap egy olyan lakcímkártyát, amelyen az szerepel, hogy "külföldön élő magyar állampolgár", konkrét cím ugyanakkor nem.

Aki korábban bejelentette az ideiglenes külföldi tartózkodását, az a hatályos jogszabályok szerint eleget tett a kötelezettségének.

Felhívjuk ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a nagyon régóta élő lakcímbejelentési kötelezettség mellett ugyanilyen régóta kötelessége a külföldre költöző magyar állampolgároknak a bejelentést megtenni a társadalombiztosító és az adóhivatal felé is.

A bejelentési kötelezettségekre vonatkozóan egyébként a nagykövetség honlapján (www.mfa.gov.hu/emb/london) a "Munkavállalás és huzamos tartózkodás az Egyesült Királyságban" rész alatt szerepel a "Bejelentési kötelezettségek tartós külföldre távozáskor" cím, ahol - szintén régóta - az erre való figyelmeztetést feltüntettük. A konzulátuson intzéhető bejelentési eljárásról pedig a konzuli ügyek között található meg az információ.

Konzulátus"

Illetve az ugyfelkapun meg mindig kinn van, hogy:

"“Mit tegyünk, ha hosszabb időre külföldre utazunk?
A polgárnak azt a tényt, hogy Magyarország területét a külföldi letelepedés szándékával elhagyja, illetve, hogy három hónapon túl külföldön tartózkodik, a lakóhelye szerint illetékes járási hivatalnál vagy a konzuli tisztviselőnél kell bejelentenie. ”

ugyintezes.magyarorszag.hu/ugyek/410010/Szemelyi_okmanyok20091202.html?ugy=lakcimbej.html

Emiatt lehetett ugy ertelmezni, hogy mivel a 3 honapon tul tartozkodast ez utobbi alapjan most is be kell jelenteni, es ugye ideigleneskent mar nem lehet, ezert veglegeskent kell. Szoval ennyit a "remhirekrol" ...

Mindemellett
@Col.Maybourne: cataflam pl. nincs. Illetve felfazasra amit kapni szoktam azt se.
Es hasonlo jellegut sem talaltam eddig.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 13:56:09

@hagyma: ettol fuggetlen az eltorlesrol az ugyfelkapun meg nem jol tajekoztatnak + a belugytol is aki kert infot mast kapott.

"1992. évi LXVI. törvény a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról
A jogszabály mai napon (2013.III.18) hatályos állapota és értelmezése:
Telefonon beszéltem a Belügyminisztériummal, akik a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalához irányítottak, ahol is egy meglepően és felfoghatatlanul kedves Hölgy az ezzel foglalkozó és az új rendelkezést előkészítő ügyosztály másik meglepő módon még kedvesebb, mondom kifejezetten ügyfélcentrikus és nagyon intelligens vezetőjével beszéltem és a következőket mondták:
A végleges külföldön való letelepedéshez eddig is kellett volna a gyámhatóság engedélye, így ez semmit nem változott. Mivel az EU-n belül mindenkinek csak egy állandó lakcíme lehet, így, ha 3 hónapon túl tartózkodsz Magyarországon kívül az nem minősül ideiglenes tartózkodásnak. Ergo akkor külföldön tartózkodsz életvitel szerűen, ami azt jelenti, hogy a magyarországi állandó lakcímedet ki kell jelentened és bejelentened, hogy külföldön élsz. Ez azt jelenti, hogy akinek érdekeltsége van MO-on (lakáshitel illetve hiteles ingatlana, vagy ingatlan hitel nélkül) annak az lesz a TARTÓZKODÁSI címe. Mindkét esetben, ha van ha nincs érdekeltséged MO-on új lakcímkártyát kapsz és a személyi igazolványodat bevonják. Az új lakcímkártyán az állandó lakcím helyén az fog állni, hogy KÜLFÖLD. Ha akarsz tartózkodási helyet, akkor az is rajta lesz mint tartózkodási hely." Forras: logout.hu/tema/anglia_elmenyek_tapasztalatok/hsz_14156-14156.html

Ezert ment a para. Ha mar az ugyintezokrtol is gyokeresen egymasnak ellentmondo infot kap az ember, akkor kiben bizzon?

blackhairlady 2013.03.26. 13:57:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ha nem szunteti meg a lakcimet akkor tovabb kell fizetnie a tb_t. a bankkartya fenntartasa pedig penzbe kerul.

Gabby 2013.03.26. 13:58:38

@nyuszigonosz: Nem kiabaltam egyik ugyintezovel sem. Kulturaltan viselkedtem mindenhol. Igen en voltam a nagyon NAIV, mert azt gondoltam, hogy akik a hivatalokban dolgoznak azok minden informaciot tudnak ahhoz, hogy a munkajukat rendesen ellasak. De szerintem az a szegyen, hogy meg utana kell nezni az interneten azok utan, hogy beszeltel egy ugyintezovel, hogy minden informaciot el mondott-e neked. Miert nem tanitjak meg nekik rendesen? Nekem ez a felhaborito.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 14:00:46

@tildy:): hat ez van leirva az indexen, hogy itt keltettek a remhirt
amugy az egeszet nem ertem, de nem is akarom
szabad mozgas van, mit pocsolnek itt a gyerekekkel, meg minden
ahova megyek oda bejelentkezek, megcsinaltatom ott a jogsit
minek ehhez kijelentkezni, meg gyamugy
nekem ez tul zavaros es nem is akarok belemenni
itt az egyik allambol atmegyek a masikba , ott bejelentkezek, oszt jonapot

Gabby 2013.03.26. 14:02:45

@glinolid: Nem engedtek ki az USA-ba az eskuvo utan. Nem vagyunk hulyek, megkerdeztuk. Ki tolthettem volna a K1-es formanyomtatvanyt de azt mondtak felesleges, mert akkor kapnam meg amikor a bevandorlasi vizumot is. A ferjemnek kellett elinditania az USA-ban a bevandorlasi vizumomat.

blackhairlady 2013.03.26. 14:04:22

@mommmmo: momo, az elobb irtam, hogy a tb miatt szukseges. amerikaval nincs egyezmeny ugy mint az euban. bocsi a kisbetukert, de a kindlerol irok, es olyan maceras valtogatni:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 14:06:02

@Gabby: lassan mondom
turistavizum
most maskeppen hivjak ami 3 honapra eleg

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 14:06:26

@hagyma: Oke, a torveny marcius egytol van. Majd egy honapba telt, mire egy orszagos olvasottsagu online lapban ertelmezest adtak, addig megteveszto infok is voltak kinn, illetve a belugyon keresztul lehetett fals infot kapni. Csak szolok. Az hogy az index kideritette mia helyzet az egy dolog. 1 honap telt el majdnem a bevezetes ota.

Amugy azert pocsolnek, mert van par orszag -pl. uk- ahol nincs szemelyi, meg normal lakcimbejelentes. Elhetsz itt ugy akar eveket, hogy a kutya se tudja rolad, hol laksz.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 14:07:33

@hagyma: az meg a masik, hogy EUROPA != USA. Tanuld mar meg. Ott az allamok total maskepp mukodnek, mint az EU-n beluli orszagok. Csaxolok.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:09:31

@blackhair-lady:

Bankkártyát visszaadod a banknak és kész.

A TB az valóban új dolog, de ha igazolod, hogy más EU-országban fizeted, akkor ez sem probléma.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 14:11:03

@tildy:): tudom
mindig mondom oszver a megoldas
vagy tenylegesen europai egyesult allamok lesznek, vagy felbomlik az egesz ahogy van
utobbira szavazok

zopilote 2013.03.26. 14:13:01

@hagyma:
Off: menni kellett volna melozni, de meggondoltam magam: kimentem a kocsihoz, jeget
kellett kaparni a szelvedorol (-7C), meguntam. Majd holnap megyek, amugy is +9C lesz
ma deltol. Kedvem sem volt, tegnap a melohelyen elloptak par szerszamomat :(
On: Kanadaban sokkal szigorubb ez. Haverom, kanadai allampolgar, hazakoltozott. Ossze-
jott egy novel, gyerek is lett, aki azonnal megkapta a budapesti kanadai nagykovetsegen a
kanadai allampolgarsagot, mivel hogy az apa kanadai. Haverom 10 ev utan visszajott Kana-
daba. Egybol melo, kiberelt egy hazat es jott a csalad is. Az asszony 3 honapos latogato vi-
zummal, a gyerek kanadai utlevellel. Kertek az asszonynak letelepedest, mondtak, vissza
kell mennie. Gyerek kozben iskolaba jart itt, tetszett neki, az angolja is alakult. Asszony
vizumat ketszer hosszabbitottak. Kozben itt elvette felesegul is, en voltam az egyik tanu:)
Vegul is az asszony hazament, mert munkavallalasit sem kapott. Azota nem tudom, mi van
veluk, elokoltoztem Vancouverbol.

Spacecake 2013.03.26. 14:13:21

@Gabby: te cseppet sem erzed ugy,h a benazasoddal rasegitettel az egyebkent is lassu es burokratikus rendszernek,h azert se sikeruljenek flottul a dolgok??:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:14:02

@Col.Maybourne:

Sürgösségi alapon jár az alapellátás mindenkinek.

Ha a cigány munkanélküliekre gondoltál, van munkanélküli státuszuk és így nem is kell TB-t fizetniük. Nem fizet TB-t: 18 éven aluli, nyugdíjas, munkanélküli, talán még más is van, nem tudom, meg kell nézni a jogszabályt.

Zka77 2013.03.26. 14:15:17

Nem értem, miért volt ilyen fontos itthon mindent korrektül lezárni. Ha nem akarsz visszatérni, akkor kb az ő bajuk, hogy mi van a nyilvántartásban meg a számlaszámoddal. Retardált ügyintézőkkel meg USAban is garantálom, hogy találkozni fogsz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:16:17

@Gabby:

"De tudtad, hogy vannak magyar-afgan tolmacsok is?"

Ilyenek nincsenek. Ugyanis nincs afgán nyelv.

Col.Maybourne 2013.03.26. 14:18:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
OK. De akkor ha jar mindenkinek surgossegi alapon, akkor minek fizetni? :)))
Ha elut az auto ellatnak nem?
Bocs az OFFert

Col.Maybourne 2013.03.26. 14:19:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"argentinul szoltak hozza, o nemetul valaszolt" :):)

Szerintem a belga tolmacs beszelt veluk es kozvetito nyelvkent a brazilt hasznaltak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:22:03

@zopilote:

Volt magyar barátnőm története is érdekes. Hirdetésben ismerkedett meg egy amerikai katonával. Levelezés útján eldöntötték, hogy megházasodnak. Bécsben találkoztak az esküvőre, azért ott mert akkor Mo. még nem volt NATO-tag és az amerikai katonának külön engedély kellett volna, hogy elmenjen volt VSZ-tagállamba. Aztán a csaj turistavízimmal kiment Japánba, ugyanis a férje egy ottani amerikai támaszponton volt éppen szolgálatban. Már ott intézte neki az amerikai hadsereg a letelepedést az USÁ-ban. Aztán az USÁ-ba mentek pár hónap múlva. Aztán el is váltak, de ez már más kérdés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:23:34

@Col.Maybourne:

Mert esetleg olyan bajod lehet, ami nem fér be a sürgösségi ellátásba. Pl. cukorbeteg vagy és gyógyszert kell felírni.

váj mí 2013.03.26. 14:23:39

@hagyma: Ja, pofonegyszerű, onnan. De egy szabálykövető katonacsaládról van szó jelen esetben. Ők mindent a törvény betűje szerint akartak intézni (lásd még: parancsteljesítés). Aztán megszopták a magyar bürokráciát, ami egy évet vett el a közös életükből.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 14:24:50

@zopilote: mondjuk a hazassaggal kellett volna kezdeni

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:25:17

@Col.Maybourne:

Igen, nagyon keresettek Afganisztánban az afgán-amerikai tolmácsok, ezt hallottam, ha pedig az illető irakiul is beszél, korlátlan lehetőségek állnak előtte.

kerikak 2013.03.26. 14:26:55

@Lobelt Ledfold Reloaded: az utolsó bekezdést milyen jól összeraktad :DDDD

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26. 14:27:12

@váj mí:
Előszőr: és aki nem adózik? Ő nem fizeti meg őket... ő csak úgy kapja őket. A nem adózók vannak többen.

Másodszor: én nem írtam olyat, hogy rendben van, sőt azt írtam, hogy szerintem sem jó így. Attól még az van, hogy az adó az csak a fapadosra jogosít (BKV busz, SZTK, unatkozó vénasszony a sóhivatalban). Ha jobbat, többet, szebbet, kényelmesebbet, gyorsabbat, könnyebbet akarsz, akkor azért fizetsz szinte mindenhol. Miért pont az állami bürokrácia lenne a kivétel? Minthogy állami.

Vagy megfizetsz valakit aki foglalkozik ezzel helyetted, vagy időt fordítasz rá és addig olvasol míg annyit vagy többet nem tudsz, mint a bürokrata, és akkor már nem fog tudni átvágni vagy félvállról venni. Nincs rendben, de ez van.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 14:28:03

@váj mí: de ha kijon es ferjhez megy es rogton bejelenti es elinditja a honositasat, akkor is mindent a torveny betuje szerint csinal
csak sokkal egyszerubben
@Col.Maybourne: az elut az auton kivul meg letezik nehany betegseg

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:28:05

@váj mí:

A katonaember még a tavasz beköszöntét is csak akkor hiszi el, ha megkapja parancsban.

mommmmo 2013.03.26. 14:30:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Te pastunul is beszelsz Birca?

Erdekes egy nyelv lehet. Gondolom a "csalad becsulete" az olyan alapszo lehet benne, mint nalunk mondjuk az, hogy "franc".

mommmmo 2013.03.26. 14:34:41

Amugy mas: a multkor emlitetted, hogy a portugalnak van a legbonyolultabb hangtana a latin nyelvek kozul, hat tapasztalom, ugyanis most azt probalom tanulgatni, mielott mennek Braziliaba.. tudsz esetleg valami internetes forrast ami elmagyarazza a kiejtesi szabalyokat? En ezt hasznalom:
www.brazil-help.com/pronounce.htm
de nem epp atfogo.

Boccs az offert.

zopilote 2013.03.26. 14:37:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Volt olyan tortenet is, hogy az amerikai katona engedely nelkul ment Magyarorszagra, meg
a VSZ idejeben, termeszetesen nougy. Ott feltekenysegbol vagy ot oltek meg vagy o olte
meg a csajt:( Ez a vizum dolog erdekes: pl Kubaban nem pecsetelnek a kanadai utlevelbe,
mert kellemetlenseg szarmazhat, ha meglatjak az amerikaiak, hogy az illeto ott is jart, ha pl
az USA - ba latogat. Amikor disszidaltam (1983), 2 szaud - arabiaival ittam a becsi vona-
ton, es ok mondtak, nekik sem lehetne Magyarorszagra latogatni, ezert a hatarorok nem pe-
cseteltek az utlevelukbe semmit, egy kulon papiron kaptak vizumot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 14:38:51

@Col.Maybourne: azert , mert az allam visszamenoleg, buntetessel egyutt kovetelheti. Tolem is megprobaltak, hala egnek az S1-re, meg a NHIC-re mar nem akadekoskodtak.

(deleted) (törölt) 2013.03.26. 14:41:32

@Col.Maybourne: a szociális segélyre jár eü ellátás (ha erre a körre gondoltál). a munkanélkülinek az álláskeresési járadékból vonják az eü-járulékot is, szóval ő biztosított, meg is fizeti. ha már nem kapja ezt, akkor ha valami más ellátást kap utána, pl. szoc segélyt, akkor jogosult megint.

www.oep.hu/pls/portal/docs/PAGE/LAKOSSAG/OEPHULAK_EBELLAT/ELLATASMO/BIZTOSITOTTAK_2012_02.PDF

Col.Maybourne 2013.03.26. 14:43:04

@tildy:): Tolem semmit nem kovetelhet a magyar allam. Nem vagyok magyarorszagi lakos es remelem hamarosan allampolgar sem. De ha megis:
nincs a nevemen semmi, a lovetta meg a Kajmanszigeteken "numbered accounton". Sok sikert hozza.

Col.Maybourne 2013.03.26. 14:43:58

Na itt a hetvege, sziasztok. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:44:51

@mommmmo:

Annak idején volt egy afgán barátnőm. Afganisztánban az átlagember kétnyelvű, pastu mellett perzsául is beszél. A lakosság 80-90 %-a eleve vagy pastu vagy perzsa anyanyelvű, azt hiszem a pastu nyelvűek vannak többen. De a perzsa számít a "fontosabb" nyelvnek, magasabb a presztízse amiatt, hogy sokkal nagyobb irodalom és írott történelem áll mögötte. A pastu és a perzsa egyébként közeli rokonnyelvek, kb. mint az angol és a német.

Az elit meg igyekszik arabul is tudni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:45:57

@mommmmo:

Nézd meg az angol WIkipédiát, elég részletes a portugál nyelvről.

zopilote 2013.03.26. 14:47:02

@mommmmo:
Kerdezd meg Tucano baratunkat. O beszeli a brazil portugalt. Erdekes, egy masik blogon o emlitette, hogy a ma beszelt portugal hasonlit legjobban az eredeti latinra. Ennek segitsegevel megertette az Olaszorszag egyes deli reszein beszelt osi olasz nyelvet, amit a mas videkrol szarmazo olaszok sem ertettek:)

váj mí 2013.03.26. 14:47:35

@Lobelt Ledfold Reloaded: Mindenki adózik így vagy úgy. Ha csak 1 liter benzint, 1 csomag cigit, 1 üveg piát veszel, már adózol. Persze, ez nem egyenértékű a "normális" adózással, még mielőtt, ugye ...
Különben, érdekes, csak Magyarországon egyértelmű, hogy külön adótanácsadót meg egyebeket kell megfizetned a "normális" adózáson felül is, ha azt akarod, hogy ne basszanak át, vagy ne járassanak feleslegesen.
És most nem is valamelyik nyugat-európai országot hoznám példának, hanem a balkán Romániát. Volt, hogy 3 helyen dolgoztam párhuzamosan, de az adóbevallásom elkészítésére soha nem kellett külön szakértőt megfizetnem. Ha ezt Magyarországon adtam volna elő, szerinted...?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:50:00

@zopilote:

Sok helyen van ilyesmi.

Van pár ország, ahová nem léphetsz be, ha az útleveledben BÁRMILYEN izraeli pecsét van.

Amerikai állampolgárnak meg amerikai engedély kell, hogy Kubába utazhasson, csak a kubai származásúak mehetnek szabado, mivel náluk ez "családlátogatásnak" minősül és arra nem érvényes az embargó. Így ha normál amerikai megy, neki sem pecsételnek a kubaiak, mert ismerik a szabályt.

Gabby 2013.03.26. 14:50:43

@Spacecake: posztolo naiv,tajekozatlan,szerencsetlen igazi `kocka` katona,raadasul idegbeteg is...
bankszamlat megszuntetni??mi ertelme??
felpattanni az ugyintezotol es elrohanni,na AZ a megoldas!!!:-)

fuu,de szemetek,h nem szoltak,hogy magad utan kene fizetni a TB-t,miutan megszunik a munkaviszonyod!!!persze emlithette volna barki,de ki a banat gondolna,h ezt vki nem tudja???!!!
ja merthogy biztos az alapbol JAR:-)
nemigaz??

ja es hogy az USA burokracia sem fenekig tejfel???
felhaborito!!!!:-)

ezzel az IQval telleg az USA valo Neked,otthon fogod ott magad erezni.kesz csoda,h nagy nehezen sikerult....szerencsetlen...
de az is,aki egy ilyet elvesz felesegul...

komolyan felbsztad az agyam igy kedd reggel!!!:-)

Lehet, hogy kocka katona vagyok. Nem vagyok idegbeteg ezt kikerem magamnak, de azok utan amin keresztul mentem egy kicsit ideges voltam. Nem pattantam fel es rohantam el normalisan viselkedtem.
Te valamit nem jol ertelmeztel, nem szunt meg a munkaviszonyom fizetes nelkuli szabin voltam.
Lepesrol lepesre mindent ugy csinaltunk, ahogy azt mondtak nekunk a bankszamla megszuntetest is nem magamtol talaltam ki. De ezek szerint te nem ugy csinaltad volna ahogy a hivatalokban mondtak, mert gondolom a te IQ-d sokkal nagyobb es minden informaciot tudsz. Nem hiszem, hogy pont neked kene magyarazkodnom........
Meg az a szerencse, hogy a ferjem nem ilyen mint te es van intelligenciank, hogy nem minositunk teged, mert nem ismerunk. Kerlek te se tedd, mert nem ismersz. Sajnalom, hogy felidegesitett a tortenetem "koran reggel" de akkor nem kell elolvasni.
Legyen szep napod!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 14:50:58

@tildy:): itt is elhetsz evtizedeket is, hogy a kutya nerm tud rolad
/rolam tudtak, mert mindig bejelentkeztem de ha akaorm nem/ de amugy meg qrwara nem erdekelt volna ha otthon le kell adnom a szemelyimet?
min valtoztat?
utlevel marad
de nem kellett

az meg a masik persze, hogy baleset eseten ellatnak biztositas nelkul is, csak azutan jon olyan 145 ezer dollaros szaml;a es elkiser eleted vegeig

váj mí 2013.03.26. 14:51:41

@hagyma: Nem érted te egy hivatásos katona észjárását. Sokkal egyszerűbb nekik a világ, amíg a kötelékben vannak, de ha kilépnek belőle, mint a posztoló, akkor szívnak. Mint a posztoló, ugye ...

zopilote 2013.03.26. 14:53:05

@Col.Maybourne:
" Nem vagyok magyarorszagi lakos es remelem hamarosan allampolgar sem. "
Ezt sohasem ertettem, a magyar allampolgarsag megszuneset. Az atkosban ugy tudom, el-
vehettek, de csak nagyon ritkan eltek ezzel. Az allampolgarsagrol le lehet mondani vagy
azt is kerelmezni kell a koztarsasagi elnoktol? Ki tudja ezt?

2013.03.26. 14:54:30

@zopilote: ugy tudom hivatalosan le kell adni.
De miert tenne ezt barki is? Te 30 ev utan sem adtad le, szerintem Montroyal sem, en sem....

bpetya75 2013.03.26. 14:55:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor valakinek ideje lenne parancsba adni, mer' itten b@szik kitavaszodni. Francnak van kedve Húsvét környékén havat lapátolni. Brühühü

bpetya75 2013.03.26. 14:56:23

@charlieharper:

Hát az, aki úgy érzi, hogy őt nem érdemli meg ez a mocsok szemét ország. Ahol olyan csúnyán bántak vele. Nem? ;-)

2013.03.26. 14:57:08

@bpetya75: az tul sokat gondol magarol.:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 14:58:05

@zopilote:

"a ma beszelt portugal hasonlit legjobban az eredeti latinra"

Ezt erősen kétlem. Milyen szempontból hasonlít?

Szótanilag a latinhoz legközelebb az olasz és a spanyol van.

Hangtanilag meg a szárd nyelv és utána a spanyol.

A szárd nyelv az újlatin filológusok kedvence, mert egy rakás olyan jelenség van benne, mely az összes többi újlatin nyelvben már nincs. Pl. az egyetlen újlatin nyelv, ahol a C és a G ejtése maradt "k" és "g" magas magángangzó előtt is. Az olaszban és a románban "cs" és "dzs" lett, a spanyolban "sz" és "h", stb. A szárdban meg maradt az eredeti klasszikus latin kiejtés (Cicero = kikero).

Mrs. Clayton 2013.03.26. 14:58:59

@váj mí: egyértelmű, szegény mihelyt a való világban találta magát, ahol a parancs nem egyértelműen utasítja/igazítja el, és önállóan is kellene gondolkodnia, esetleg felülírni a parancsot, akkor komoly problémái akadnak a rencerrel

andaluzkutya 2013.03.26. 15:00:33

@zopilote: Tudtommal lemondani nem lehet. De vannak országok (pl. Norvégia), akik nem támogatják a kettős állampolgárságot, tehát ha azt kéri az ember, akkor a magyart elveszíted. Egy norvég ismerősöm, aki több évet volt Magyarországon azt mondta, azért érdemes fölvenni az állampolgárságot, ha már úgyis itt élek, mert ha utazgatok a világban, nem mindegy, hogy a norvég állam segít, vagy a fidesz:)
Egy amerikai kettős állampolgár barátomnál ez úgy néz ki, hogy ahova vízum nélkül mehet magyar, oda magyar útlevéllel megy, de ha bajba kerül, akkor azonnal amerikai állampolgár lesz, mivel úgy véli, az USA-nak valamivel nagyobb az érdekérvényesítő képessége, mint Magyarországnak...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:02:08

@zopilote:

Le lehet mondani róla. A feltétele, hogy igazold, hogy van másik állampolgárságod. A köztársasági elnökhöz kell kérelmet írni.

Kádárék elvették pár ezer embertől. Aztán 1990-ben az összes ilyen elvételt visszamenőlegesen semmissé nyilvánították. Azóta a magyar állam nem vehet el állampolgárságot, egyetlen kivétel van: ha valaki hamis adatokkal szerezte meg, akkor elvehető tőle, de ebben az esetben is csak akkor, ha még nem telt el 10 év (sosem akadt még ilyen eset 1990 óta).

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.03.26. 15:03:15

@váj mí: Igazad van, de akkor ne szűkítsük jövedéki adóra, az ÁFA az valóban mindenkit érint aki valaha is tranzakciót követ el pénz bevonásával. Mindenki azódik tehát.

Magyarországon egyáltalán nem egyértelmű, hogy meg kellene fizetned azokat a szakembereket, akik ismerik a pénzügy, a jog vagy a bürokrácia valamely szegmensének mélységeit, sőt, az emberek éppenhogy ellene vannak ennek, pedig nagyon sokan hihetetlenül sok pénzt illetve időt meg tudnának spórolni.

Lehet, hogy Magyarország nem kánaán, de azért Románia még mindig rosszabb helyen áll mondjuk korrupció tekintetében, péládul itt:
www.transparency.org/cpi2012/results
"The Corruption Perceptions Index ranks countries and territories based on how corrupt their public sector is perceived to be."

Persze nem egy az egyben megfeleltethető, de a csúszópénzek, bürokrácia és jogrendszer egyértelműsége, kiskapuk, bürokraták által elkövethető szopatások stb. mind a részét képezik. Lehet (elhiszem neked) könnyebb adót bevallani ott, de valószínűleg számos olyan terület van az említetteken belül, ahol meg sokkal többet kell ráfordítani a hazaihoz képest, ha eredményt akarsz.

zopilote 2013.03.26. 15:04:02

@charlieharper:
" De miert tenne ezt barki is? Te 30 ev utan sem adtad le, szerintem Montroyal sem, en
sem.... "
Tobben emlitettek itt, hogy mar nem magyar allampolgarok. Erre akartam valaszolni, hogy
nem olyan konnyu azt megszuntetni, plane ha valaki szuletesi jogon az. Amikor kb 5 eve
kertem magyar utlevelet otthon, es azt mondtak, hogy nem vagyok mar magyar allampol-
gar es kervenyeznem kell a honositasomat, majdnem elsirtam magam, komolyan:(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:04:08

@andaluzkutya:

"De vannak országok (pl. Norvégia), akik nem támogatják a kettős állampolgárságot, tehát ha azt kéri az ember, akkor a magyart elveszíted."

Nem, akkor sem veszíted el. Kérelmezned kell, s aztán megszünik. Magyar állampolgárság nem veszthető el azzal, hogy másik állampolgárságot kérsz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:05:04

@zopilote:

"nem olyan konnyu azt megszuntetni, plane ha valaki szuletesi jogon az"

Nincs különbség. MIndegy, hogy születési jogon vagy az vagy honosítással.

Északifény74 2013.03.26. 15:05:22

@KozmMB:

És csak sürgősségi ellátásra, nem tervezettre...jó az Európai bíztosítási kártya!!!

Én most voltam Mo.n műtéten, nem azért mert nem tudom milyen Norvégiában az ellátás, hanem mert itt nem végzik ezt a műtétet.

Privátba intéztem mindent, 3 hetes lábadozás volt Mo.n, mankó, fiziotherápia stb.

Most a számlákat rakom össze, elvileg a HELFO megtérít belőle egy részt, és a norvég NAV is jóváhagyta a külföldi tartózkodás alatti időszakra a táppénzt, mert a családorvosm megírta az igazolásba, hogy ez egy javallott és szükséges beavatkozás volt. De azt is mondta a dokim, hogy ha el kezdem intézni hivatalosan, hogy műtétre akarok menni Mo.ra, akkor kb. 4 év múlva mehettem volna műtétre..

Mrs. Clayton 2013.03.26. 15:05:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor ez megint csak egy nyelvészeti legenda h fogalmuk sincs a nyelvészeknek h Cicero az valójában Kikero-e vagy Sziszero? Nekem még ezt tanították anno, igaz nem nyelvész volt az illető

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:06:01

@zopilote:

"nem vagyok mar magyar allampolgar es kervenyeznem kell a honositasomat"

Hülye volt az ügyintéző. Az nem honosítás, hanem eljárás az állampolgárság megállapítására.

2013.03.26. 15:06:51

@zopilote: szerintem arra ertettek, hogy nem magyar apolgarok, hogy felvettek plussz egyet. Nem ugy ertelmeztem, hogy visszaadtak volna a magyart.

De kaptal magyar utlevelet vegul. Tehat, minden ok volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:09:43

@Jess G:

Ez egy súlyos legenda. Semmi köze a valósághoz. Egy annyira dokumentált nyelv esetében, mint amilyen a latin, tökéletesen ismert, hogy melyik korban milyen volt a kiejtés. A magyar esetében vitatéma, hogy az XI. században pontosan milyen volt a kiejtés (pl. máig vitás, hogy volt az ómagyarban egy orosz jerü-féle magánhangzó vagy sem), mert nulla körüli forrás van, de a latin esetében nincs ilyen probléma.

Ráadásul sziszero nem is lehetett!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 15:11:21

@zopilote: le lehet mondani, ha van masik allampolgarsagod, akkor megteheted

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.26. 15:13:24

@zopilote: koztarsasagi elnoktol kerni kell,majd megjelenik a Magyar Kozlonyben is.

zopilote 2013.03.26. 15:15:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Lehet, hogy rosszul emlekszem Tucano hozzaszolasara, par eve volt, amikor olvastam. Nekem az jott le akkor belole, hogy a tapasztalatai alapjan allitotta a portugal es a latin hasonlosagat, nem nyelveszeti vagy tudomanyos alapon. Arra azert emlekszem, hogy megemlitette, milyen szemeket meresztettek az oregek, amikor kiderult, erti a regi olasz nyelvet a portugal segitsegevel.

zopilote 2013.03.26. 15:20:39

@charlieharper:
Ja, most mar minden OK:) Van magyar utlevelem is!!! Es nehol tobbet is er, mint a kanadai ( pl Europaban) De azert az otthoni nyilvantartasban meg ugy szerepelek, mint aki " vegleg kulfoldre tavozott".
Erdekes, 2 eve meg kocsit sem vehettem otthon a nevemre, a hugomera igen. Ma sem ertem, hogy miert.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 15:26:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ok, akkor elfelejtem, h ez vita tárgyát képezi/né
érdekes egyébként h egy laikusnak mennyi áltudományos maszlagot be lehet mesélni, nekem meg már nincs erőm ennyi mindennek utána járni,
lehet a 2. verzió simán Cicero volt, egyébként bennem csak annyi maradt meg h a fene se tudja, mert nincs élő ember, aki hallotta volna valaha is, h hogyan mondják a nevét

andaluzkutya 2013.03.26. 15:26:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de gondolom az ilyen országokban a kérelmezési dokumentáció része a korábbiról lemondó nyilatkozat... Tehát az eredmény az, hogy csak akkor kapod meg az újat, ha a korábbi elveszítetted.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 15:34:24

@zopilote: nem bonyolult pedig, ki tudja leellenőrizni h te tényleg a kanadai XY Vállalatnál dolgozol és az általad benyújtott bérpapír valódi-e
akkor ha teszem azt a Citi Banknál vezeted a számládat Kanadában és a Citi kiad erről egy igazolást és a magyar pénzintézetnél nagyon hozni kell a számokat, akkor lehet kezessel meg magas önerővel tudsz venni bármit hitelre, ellenben ha a csillagok nem így állnak akkor marad a kp
tudod messziről jött ember azt mond amit akar

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 15:35:46

@andaluzkutya: amig nincs masik allampolgarsagod, addig nem tudod lemondani a magyart
/nem akarnak hontalanokat gyartani/
de lehet pl. a norvegoknak eleg az eljaras elinditasa

zopilote 2013.03.26. 15:37:02

@Jess G:
Keszpenzes vetelnel nem kell bankigazolas, stb. Ugyanis keszpenzre vettem a kocsit.

váj mí 2013.03.26. 15:43:29

@Jess G: Van egy gyerekkori haverom, az is hivatásos. Nagyon kötelességtudó meg minden, de rémesen elveszett egyszerű, hétköznapi helyzetekben.
Szegény ....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:45:03

@Jess G:

Hangfelvétel nem maradt, hiszen ilyen nem létezett a XIX: sz. előtt, de maradt egy rakás eredeti szöveg! Vissza lehet következtetni a későbbi hangfejlődésből. A legfontosabb bizonyítékot a latin kiejtésre pedig a görög feliratok adják. Ugyanis ha pl. sziszero lett volna, akkor a görögök nem KIKEPO formában írták volna, hanem ΣIΣEPO formában

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 15:46:55

@váj mí: amugy nem kell csesztetni, a leheto leghivatalosabb uton akart jarni
en csak szoltam, hogy elkerulhette volna ha siman kirepul mint egyeni turista
de azt is meg lehet erteni, ha valaki aggodik, hogy mi lesz ha...
de nem kell aggodni

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:52:36

@andaluzkutya:

Ez oké, de nem erről volt szó. A lényeg: a magyar állampolgárságot nem tudod sehogy se elveszteni, csak lemondani tudsz róla.

A magyar állampolgárság nem veszthető el 1957 óta. Korábban volt ilyen eset, azóta nincs. (Pl. korábban elvesztette az a magyar nő a magyar állampolgárságát, aki külföldi férfihez ment feleségül, automatikusan, a házasságkötés pillanatától.)

1957 óta csak lemondás és megfosztás van.

1990 óta meg csak lemondás. Sőt az 1957-1990 közti összes megfosztást a jogszabály visszamenőlegesen megsemmisítette,

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 15:52:43

Még nem olvastam végig a kommenteket, de látom, már jó sok van:) Először is gratulálok Gabinak a kitartásért, és sok boldogságot kivánok az itteni életedhez. A poszt első részéhez csak annyit, hogy a USCIS valóban egy bürokratikus szervezet, volt alkalmam nekem is megtapasztalni, amikor én is férjhez jöttem ide. Az is igaz, hogy ha az ember Mo-ról (vagy bárhonnan külföldről) akarja megszerezni a bevándorló vizumot, rengeteg időt vesz igénybe. Mi ezt egy kis rizikó vállalásával kerültük el anno 2007-ben (mi is hallottunk arról, hogy akár 1-1.5 évbe is kerülhet amig megkapjuk a vizumot, mi nem akartunk ennyit várni, mert szerettük volna, hogy a lányaim itt kezdhessék az iskolát ősszel, miután mi májusban Mo-n összeházasodtunk).

kék madár 2013.03.26. 15:53:00

@bpetya75: ez erdekes mert nekem ebbol soha nem volt problemam pedig atmentem par security clearance vizsgan

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 15:54:03

@hagyma:

Korábban elveszette az amerikai állampolgárságot az, aki más állampolgárságot felvett. Ma már ez a szabály megszűnt.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 15:56:04

@zopilote: akkor viszont nem értelek, miért nem vehetted meg a nevedre? mert nem volt magyar címed?
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ok, bennem csak felmerült, h akkor most mi igaz,meg mi nem, nyilván ez az érvelés, amit te mondasz, logikus és elfogadható, mint az h nincs róla egy CD sem, h így ejtették-e v sem
ugyanakkor az áltudosók épp a fenti logikusnak látszó érveléssel vezetnek meg embereket,
egyébként mi van akkor ha ez a kiejtés ugyanolyan problémás mint ma, hiszen pl angolul azt mondják budapeszt, miközben az budapest vagy németül kolgáte, angolul kolgét olaszul meg nem is tudom lehet 3.
@váj mí: az hagyján de egy nem katonának együtt élni egy katonával szinte lehetetlen, én legalábbis nem rakom éllel kifelé a törülközőt meg nem mintára hajtogatom az alsógatyákat és nem is lennék rá hajlandó senki kedvéért sem

Sütemény1975 2013.03.26. 15:59:15

Amerikaban csak ugy rajzanak az okos emberek

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 15:59:15

@zopilote: "Szerintem az USA is jobban szereti, ha a hazassaggal torteno letelepedest Magyarorszagrol intezik, mint pl. a posztolo eseteben is. Gondolom, ott is van erre azert szabaly. Meg kellene azokat kerdezni itt az olvasok kozul, akik hazassag utjan telepedtek le az USA - ban, talan ok jobban tudjak a formasagokat."
nem tudom, hogy "szeretik-e" v. nem, de hogy Mo-rol intezni hosszadalmasabb, az biztos:) Ha az itteni hatosagok tudjak, hogy ferjhez mentel egy amerikaihoz (az utleveledben a ferjed neven vagy, esetleg itt kotottel hazassagot), akkor ESTA-val (vagy regebben turista vizummal) nem fognak beengedni. Nekem az volt a szerencsem, hogy a nevemet nem valtoztattam meg anno, Mo-n hazasodtunk ossze, volt 10 eves vizumom, es azzal turistakent jottem ki a ferjemhez (mi sem akartunk 1-2 evet varni a bevandorlo vizumra). Itt aztan rogton beadtuk a csaladegyesitesi kerelmet, es megkaptuk a zoldkartyat kb. 7-8 honap utan.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 15:59:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: OK, csak hogy jon ez ide?:)
arrol beszelunk le tudod-e mondani a magyart , ha akarod
es igen le, de csak ha van masik
en pl. le tudnek mondani a magyarrol, de mi ertelme lenne?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 16:00:41

@Sütemény1975: annal csak magyarorszagon vannak tobben ez teny

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 16:06:16

@hagyma:

Én alig ismerek embert, aki lemondott állampolgárságról. Jellemzően akkor teszik ezt, ha jogszabály miatt szükséges. Ugye van pár ország, ahol nem lehet honosítást kérni, ha van más állampolgárságod. S aztán olyan is van, ahol bizonyos korlátozások vannak,ha az embernek egynél több állampolgársága van. Mo-n iiyen korlátozás csak egyetlen helyen van: a Külügyminisztériumban, ugyanis potenciális problémaforrás, ha egy magyar diplomatának van másik állampolgársága is. De hadseregben, parlamentben, kormányban nincs ilyen, ott nem számít. Annak idején pl. amikor Zwack Péter lett a washingtoni magyar nagykövet, lemondott az amerikai állampolgárságáról előtte, hogy csak magyar legyen neki.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 16:07:25

@Zsuzsi65: ez vicces, ha kiugrasz turistaként és ott maradsz semmi gond, de ha szólsz h férjhez mentél és mennél kell várni 8 hónapot, vajon miért ez a megkülönböztetés, mivel lehet csalni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 16:10:33

@Jess G:

Oké, de ezek különböző nyelvek, a latin meg egy nyelv volt. Persze nyilván voltak nyelvjárásai - múltkor mondtam is erre a vicces Caesar-mondást -, de volt egy presztízs nyelvjárása, a klasszikus irodalmi latin.

Az a röhej, hogy a feliratokból még az is tudható, hogy az utca ember hogyan beszélt, mennyire másképp, mint a művelt réteg!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 16:16:09

@Jess G:

Ez olyan, mint a zsidó viccben:

A rabbinövendékek arról vitatkoznak, hogy a Szentírás tanulmányozása közben szabad-e dohányozni. Nem tudnak dűlőre jutni, így negkérdezi egyikük a tudós rabbit:
- Rabbi, szabad-e a Szentírás tanulmányozása közben dohányozni?
- Szigorúan tilos! - válaszolja a tudós rabbi.
De a válasz nem elégíti ki őket, így egy másik növendék ismét megkérdezi a tudós rabbit:
- Rabbi, szabad-e dohányzás közben a Szentírást tanulmányozni?
- Természetesen szabad! A Szentírás tanulmányozni minden körülmények között nagyon derék dolog - válaszolja a tudós rabbi.

zopilote 2013.03.26. 16:18:47

@Jess G:
Azt hiszem, a magyarorszagi cimmel volt problema, az onkormanyzatnal nem adtak, meg csak ideiglenest sem, valami igazolvanyt hianyoltak, lakohely nyilvantartot vagy hasonlot

zopilote 2013.03.26. 16:28:50

@Zsuzsi65:
A kanadai allam az orszagban kotott hazassagra ugy reagalt, hogy az itt beadott kerelmet elhuzta evekig, mig pl a Magyarorszagrol inditott letelepedest 6-12 honap alatt elfogadta. De jan. 01. - tol uj bevandorlasi torvenyek vannak, amik reszben szigorubbak, reszben enyhebbek. Engem nem erint, igy nem tudom a reszleteket. De azt tudom, hogy szulo bevandorlasat csaladegyesites cimszoval sokkal nehezebb intezni, mint eddig.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 16:29:22

@zopilote: ok szóval elvesztél a bürokráciában, simán el tudom képzelni, persze ettől még nem világos h a kanadai címedet miért nem lehetett beírni a forgalmiba
@maxval, a gondolkodni próbáló birca: :-D ezt már elsütötted
mondjuk szégyen h nem vágom ennyire a latint, pedig nem olyan régen tanultam, de egész elhittem, h kétséges a tényleges kiejtés

Muscari 2013.03.26. 16:33:43

@Jess G: " egy nem katonának együtt élni egy katonával szinte lehetetlen"
Ugyan mar, Jess, remelem, csak vicceltel. Az en ferjem is volt katonatiszt, de egyaltalan nem lehet azt mondani ra, hogy rendmanias. Rendszeretonek inkabb neveznem, de nem viszi tulzasba. Az meg, hogy ne lenne kepes onalloan gondolkodni, enyhen szolva is nevetseges. Igaz, hogy mindent megbeszelunk, de o az "esz" nalunk, o az, akinek ertedeti otletei vannak. Ne altalanositsunk ennyire.
Szerinetm a posztolo eleg fiatal meg, abbol is adodhatott a tapasztalatlansaga.

kék madár 2013.03.26. 16:38:22

@Zsuzsi65: en a pont a forditottjat tapasztaltam
"nem tudom, hogy "szeretik-e" v. nem, de hogy Mo-rol intezni hosszadalmasabb, az biztos:) "

zopilote 2013.03.26. 16:39:04

@Jess G:
" az hagyján de egy nem katonának együtt élni egy katonával szinte lehetetlen, én legalábbis
nem rakom éllel kifelé a törülközőt meg nem mintára hajtogatom az alsógatyákat és nem is
lennék rá hajlandó senki kedvéért sem "
Megboldogult nos ember koromban, amikor elosszor mostam ki a kozos ruhat es szari -
tas utan szepen osszehajtogattam az ex ruhait is, le volt dobbenve:) (azert csak hajtogat-
tam, mert elso dolga volt a vasalomat kidobni, amikor osszehazasodtunk, hogy az milyen
megalazo targy egy nore nezve) Pedig eleg egy trehany ember vagyok, de voltam katona
is ket evig, es ott megszoktam a hajtogatast, vasalast:) Persze utaltam akkor.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 16:41:21

@Muscari: ne vedd a férjedre se meg magadra se
én akiket ismerek, azok mind ilyen élére vasalt fazonok, és csak akkor boldogulnak, ha a szabályok pontosan le vannak fektetve
persze durva általánosítás azt mondani, h a létező összes katona ilyen lenne, ez igaz
de a sztereotípiák ált azért jönnek létre, mert a nagy átlagra igazak
régebben volt pár ismerősöm, aki úgy döntött h rendőr lesz, ne kérdezd miért,talán a tuti fix jövedelem miatt
előtte mind tök normális volt lehetett velük hülyülni, vették a poént meg minden, mihelyt rendőrök lettek, tisztára meghülyültek, mintha leszívták volna az agyukat, pedig nem ilyen lóti-futi rendőrnek mentek, ki is koptak a társaságból, mert olyanok lettek mint a sötét éjszak
egyszer az egyik, aki történetesen a szomszédom volt, felhozta hozzám a konténerből, ahová a szemetemet dobtam egy korábban általam írt bevásárló listát, amire nem tudom miért rátettem a szignómat is, h ezzel még vkik visszaélhetnek, nem vagyok normális, h egy szignózott lapot csak úgy a kukába teszek és szégyelljem magamat, felelőtlen buta liba

anestesilege 2013.03.26. 16:41:42

Valaki a XXIV. szazadban bemegy a boltba agyat vasarolni, es kerdezi az eladot a kinalatrol, mire ezt a tajekoztatast kapja:

- Van - tobbek kozott - vilagbajnok sakkozo agya 25 000 euroert, vagy nobel-dijas atomfizikuse 30 000 euroert.

- Ertem, de akkor arulja el, kie az az 50 000 euros agy a felso polcon?

- Az egy egyszeru hivatalnoke

- Es mitol ilyen draga?

- Meg nem volt hasznalva...

Globetrotter2014 2013.03.26. 16:44:41

"le kell mondanom a magyar állandó lakcímemet"
Alapvető hiba. Ilyenre nincs szükésg, az OEPnél be kell jelenteni hogy más TB alá tarotik az ember. Mondjuk gondolatolvasók ők sem lehetnek.

Uyganígy több kint élő isemrősöm is kapott vagyonosodási vizgsálatot mert nem volt lejelentett jövedelme és egyszercsak lakást vett. Ilyenkor is könnyű volt tisztázni, az APEH/NAV "jóhiszeműen" vélhette hogy ecceri nem túl profi adócsalóról lehet szó.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.26. 16:47:43

@Zka77: ezt én is lefutottam tavaly. Leadtam személyit és lakcímkártyát, megszüntettem (volna) a bankszámlát (azóta magától megszűnt).

Már csak a lassan 2 éve húzódó hagyatéki + bírósági per ami miatt törhetem a fejem... de idén talán annak is vége.

Utána már csak várni kell, hogy meglegyen a svéd állampolgárság és az utolsó magyar okmányomat is leadhatom.

Maximálisan értem a posztolót, én is hasonlóan problémás voltam, de megérte.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 16:48:45

@zopilote: nekem nem alapvetően a hajtogatással van bajom, mert azért a ruhákat nem gyűröm be a szekrénybe, mondjuk az tény h nem vasalok, csak felvétel előtt, különben időpocsékolás sztem, és a mindenkori férjem kutya kötelessége, h a saját ingét felvétel előtt kivasalja, ez is tény
így vasalót nem dobnék ki, hiszen arra azért szükség van
azzal maximálisan egyetértek, ha egy háztartásban kizárólag a nő kötelessége a vasalás, az megalázó valóban
viszont nem érzem megalázónak, ha férjemmel közösen pakolom az építkezésre vett 4 tonna járólapot, aminek felét én pakoltam el, meg h segítek villanyt szerelni,meg fát hasogatni a kandallóba
én az egyenlőség és az egymás segítésének a híve vagyok

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.26. 16:49:05

@zopilote: a vasalo kidobasanal nem lett gyanus a dolog? :) meddig voltal hazas?

Globetrotter2014 2013.03.26. 16:49:17

Egyébbkénjt ahogy hallom a budapesti amerikai nagykövetésg is megéri a pénzét. Több ismerősom is igyekezett nyugati országok amerikai nagykövetéségn intézni a nyaralását, mert eléggé hírhedtek voltak a budapestiek...

Muscari 2013.03.26. 16:49:31

@Jess G: :-)
Hat az en ferjem nem elre vasalt, az biztos. Hogy a poszthoz kapcsolodjak egy kicsit, mi sem jelentkeztunk ki peldaul Magyarorszagrol, es most kiderult, hogy milyen jol tettuk. Lehet, hogy Bircanak van nemi igaza, es jobb az ilyen dolgokat nem betartani inkabb.

Len.Mag 2013.03.26. 16:49:52

@anestesilege: Az ékezetek hiánya miatt következetesen ágynak olvastam az agyat. Már a sakkozónál baromira gyanús volt, de csak az atomfizikusál kezdtem újra :))

Mrs. Clayton 2013.03.26. 16:56:10

@Muscari: lehet sokszor sok mindenben nincs igaza, de ebbéli álláspontjával maximálisan egyetértek én is
ugyanakkor az személyes sok évtizedes tapasztalatom, h a hivatalnokok frusztráltak, mert mindenki utálja őket, kevés a fizujuk stb, s ezért a legtöbben szeretik játszani, h ők élet halál urai, legalábbis az ügyben amivel felkeresed őket
én ha ezt tapasztalom, akkor rögtön igazat adok neki, h persze én tudom, h csak a dolgát végzi, meg azok a hülye szabályok tehetnek mindenről, meg értem én h meg van kötve az ő keze is
aztán kicsit meg kell dicsérni, h egyébként milyen csinos a ruhája, frizurája, opcionálisan majd újra visszatérni az ügyre és láss csodát ő maga fogja javasolni, h ha hogyan kérem akkor ő hogyan tudná nekem elintézni
ez az esetek 98%-ban működik
aztán vannak hivatalnokok, akik a dicséretre csak még gorombábbak lesznek, nekik ekkor kell szólni, h na de kérem én csak kedveskedtem, ön meg ilyen szemtelen, h erre csak idegesebb lesz,általában erre meg szoktak enyhülni, aztán van a maradék 1%, amelyik direkt gonosz, aljas, na ő sehogy sem fog segíteni, ilyenkor kell hívni a főnökét és vele kezdeni elölről,általában 1-2 órán belül meg szokott oldódni minden probléma

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 16:57:32

@Muscari:

Maga a változás indoklásában benne van, hogy az állam elismeri: az eddigi szabály értelmetlen volt. Ezt az a sok ember érte el, aki NEM tartotta be az eddigi szabályt.

A római jogban ezt úgy nevezik, hogy szokásjog által való hatályvesztés. Ha ugyanis valamit tömegesen nem tartanak be, akkor az szokásjogilag hatályát veszti.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 17:02:03

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: viszont ami ilyenkor a legborzasztóbb az az, h akit rajtakaptak még a szabály hatályban létekor, h megszegte az azt keményen megbüntették, aki meg ügyes volt és nem hozta a hatóság tudomására h nem lakik otthon és nem is jelentett be semmit, azok élnek boldogan
pl amikor beléptünk az eu-ba akkor nagyon sok ügyeskedőt felfüggesztett meg sokszor letöltendő börire is ítéltek csempészés miatt, viszont akiket akkor kaptak el, amikor a csatlakozás volt gyakorlatilag ügyészi megrovásban részesültek, mivel az igaz h a cselekmény elkövetésekor hatályos tv-t kell alkalmazni, de ha a későbbi tv szt a cselekmény már nem bcs v enyhébben bírálandó el, akkor azúj tv-t kell alkalmazni
szóval csak arra kell vigyázni, h jókor legyen az ember jó helyen

zopilote 2013.03.26. 17:06:02

@Kovermadar:
" a vasalo kidobasanal nem lett gyanus a dolog? :) meddig voltal hazas? "
Nem volt nekem akkor semmi gyanus, szerelmes is voltam kicsit:) 4 evig birta a hazas-
sagot, utana kirugott (mert otthagytam) :) Mindegy, hosszu story, tuleltem:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 17:09:44

@Jess G:

Persze ez mindig egy harc állam és polgár között.

Az állam nyilván azért hoz bármilyen jogszabályt, hogy azt a polgárok betartsák. Viccből nem szoktak jogszabályt hozni. S direkt hülye jogszabályt sem. Így az állam igyekszik ütni, gólt rúgni, odacsapni. Kénytelen így tenni, hiszen szeretné, ha jogszabályát betartanák. A polgár meg ellenáll, nem tartja be. Mivel ez a tömeges és hosszantartó, az állam végül bedobja a törölközőt.

Olyan ez, mint a politikában a rendszerváltozás. Ha XY kimegy a Parlament elé és bombát dob, akkor kimegy pár rendőr és elfogja, szimpla bűnözéként. Ha XY több társával csinálja ezt, már valószínűleg valamilyen terrorellenes egység fog kimenni.
Ha meg XY csoportjának sikerül elbarikádoznia magát, már inkább tárgyalni fognak vele. Ha pedig a fél Budapest XY ellenőrzése alá kerül, s képtelenség fellépni vele szabályos rendvédelmi eszközökkel, akkor szabályos háború lesz ellene. Ekkor már hadviselő fél. Akkor is az, ha esetleg a legyőzése után szimpla köztörvényesként bíróság elé állítják. Ha pedig XY csoportja megdönti a kormányt, akkor esetleg ő fogja akasztgatni az addigi államhatalom képviselőit, mert már ő lesz a törvényes rend.

Len.Mag 2013.03.26. 17:13:29

@flash.gordon: Azért kérdeztem, mert ha ebből a tájékoztatóból indulok ki:
www.nav.gov.hu/data/cms280405/4._Inf.Fuzet_Maganszemelyek_kulfoldrol_sz._jov.__Kulfoldi_fuzet_2013_doc_jav.pdf

(különösen a 6. oldalon lévő ábrát érdemes szemügyre venni)

szóval akkor én nem merném nem bejelenteni, nehogy évek múlva azon menjen a vita, hogy van-e adótartozásom vagy sem.
Még nem döntöttem, nem tudom hogy fogom csinálni.

zopilote 2013.03.26. 17:13:31

@Jess G:
Nem csak a hivatalnokoknal, az eletben is ez van. Az emberiseg 1-2 % - a szuletett gonosz,
a tobbi csak a korulmenyek miatt lesz vagy lett azza. Veluk meg is lehet talalni a kozos ne -
vezot, leginkabb turelemmel, szep szoval, empatiaval.

Gabby 2013.03.26. 17:14:47

Nem ertem nehany embernek miert kell cinikusnak, megbantonak lennie ezen az oldalon. En nem reg regisztraltam ide es azt gondoltam, hogy ez az oldal azert van, hogy megbeszeljek a kulfoldon elo magyarok a problemaikat, tanacsokat adjunk egymasnak, elmondjuk min mentunk keresztul, hogy talan masok ne jarjanak igy es nem sertegetni egymast. De csalodtam....... Ez a magyar mentalitas (nem mindenkire vonatkozik).
Igen katonakent dolgoztam, de ez nem azt jelenti, hogy nem allom meg a helyem a civil eletben is. Aki kritizalja a katonakat azoknak ki lehet probalni azt az eletet is (bar nem hiszem, hogy lenne merszuk hozza). Azt belatom, hogy az talan az en hibam, hogy nem jartam mindennek utana az interneten es mindent le akartam zarni Mo-on mielott vegleg elhagyom. De ennek is meg volt a miertje: nem akartam ugy jarni ahogy masok is, hogy utana be kelljen fizetnem meg tobb TB-t a magyar allamnak, vagy nem akarok ugy jarni ahogy masok is hogy utolag kelljen kifizetnem sok penzt a bankszamla koltsegeimre amikor nem is hasznalom. Persze ezek az emberek akik nem teszik meg ezeket a lepeseket biztos milliomosok en nem vagyok az. Akik mar regen kulfoldon elnek termeszetesen tobb tapasztalatai vannak, nem ugy mint nekem mivel en csak nem regen hagytam el Mo-ot. De azok sem biztos, hogy jok mar mert mar regen voltak es amik velem tortentek az most volt. Nem allitom azt sem, hogy ok nem informalodnak. Ha hiszitek ha nem hamarabb ki akartam jonni, de azt mondtak, hogy semmilyen vizumot nem kapok majd csak a bevandorlasit, ezert maradtam Mo-on es vartam es ezert nem szereltem le hamarabb, mert mar mondtam nem vagyok milliomos es en is fizetesbol elek. Vagy vernem kellett volna az asztalt az amerikai nagykovetsgen, hogy mar pediglen en azt olvastam egy blogon, hogy meg kaphatom a turista (ESTA) vizumot? Senki nem csinalta volna ezt! Csak ket dolgot ragadtam ki abbol ami januarban tortent velem Mo-on. Nem irtam le mindent. Bar mar egy kicsit meg is bantam, hogy megirtam de megint naiv voltam es azt gondoltam, hogy itt nem a sertegetes es a fujjogas meg a frocsoges fog menni.

"Sütemény1975 2013.03.26. 15:59:15
Amerikaban csak ugy rajzanak az okos emberek "- gondolom Amerikaban elsz veled semmi hasonlo nem tortent? Nalad minden ugy siman ment????????? Ketlem!!!!!!!!!!

Itt mindenki olyan okosnak kepzeli magat, de szerintem mindenkivel tortent legalabb egyszer felhaborito dolog ugyintezes kozben.
De azert, mert mindent hivatalosan akartam elintezni, a szabalyokat es jogot betartva nem hinnem, hogy bolond vagy buta vagy IQ szegeny lennek.

En olyan reszen elek Amerikanak ahol nincsenek magyarok, olvastam egy blogon Amerikaban elo magyar uriember irta tapasztalatai alapjan, hogy " magyarral ne baratkozz, mert magyarnak magyar az ellensege" talan megfogadom nem lesz nehez.

Koszonom mindenkinek a hozzaszolasat, meg azoknak is akik sertegettek vagy cinikusak voltak (bar roluk meg van a velemenyem).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.26. 17:19:20

@Len.Mag: Nézd én két éve kijöttem. Papíron otthon élek de semmiféle bejelentett állásom és jövedelmem nincs. Ezzel együtt a kutya sem keres.

Magyarországon arra nem képesek, hogy azt megoldják, hogy az aktív dolgozók kb80%-a ne a szürkegazdaságban egerésszen. Gyárak üzemek vannak, ahol papíron 80e forintot keres 140 ember és lopják a vizet. Ha ez nem tűnik fel senkinek gondolod majd az fog, hogy te nem adózol mostanában?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 17:25:59

@Len.Mag:

Ez tiszta és hasznos infó. Adózási szempontból sosem az okmány számít, hanem tényszerűség, Hiába nincs Mo-n címed, ha adószempontból a létérdek központja Mo., akkor magyar adóalany vagy. Ugyanígy fordítva, hiába van magyar címed,ha a létérdek közpoontja nem Mo., nem vagy ez esetben magyar adóalany.

Len.Mag 2013.03.26. 17:29:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ok. Tegyük fel, hogy kint élek (de nem végleges szándékkal, ha valakit érdekel), ott bejelentett munkám van. Nem járok Mo-ra túl gyakran, de van bejelentett lakcímem, és Mo-n élő rokonomat anyagilag támogatnom kell. Hol vannak a létérdekeim?

tucano 2013.03.26. 17:33:22

@mommmmo: kivéve a brazil portugálnak, mert az roppant egyszerű.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 17:38:24

@Len.Mag:

Külföldön. Az állandó teljes munkaviszony tipikusan meghatározó erejű.

Focistákkal szórakoztak korábban, hogy gyakran jár haza, akkor adózzon. De amióta EU-tagság van és a létérdek az alapja a meghatározásnak, ez már nincs, hiszen ha valaki egy külföldi focicsapatban van szerződéssel, akkor annak ott a létérdeke, így nem magyar adóalany, s semmi koze hozzá a magyar adóhatóságnak.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 17:38:42

@zopilote: valószínűleg így van, csak általában a magánéletben nem szorulunk másik ember segítségére, mert pl nem kérjük meg h vigye már ki a kukánkat minden pénteken, v ha megtesszük de az illető visszautasítja azért nem szoktunk ezen felháborodni, hiszen a kukáját mindenki maga viszi ki, nem úgy egy hivatalban, ahol ugye ha a hivatalnok nem akarja a dolgát csinálni, mi nem ülhetünk be az asztala mögé kiállítani az okmányt, amire ő jogosult, szóval a hivatalban dörzsöltnek, de legalábbis jó pszichológusnak kell lenni ahhoz, h mindent el tudjunk intézni

Mrs. Clayton 2013.03.26. 17:40:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor ha a nem járok haza sűrűn nem jelent 183 napnál többet egy évben, mert ha igen, akkor valszeg Mo-n lesz a létérdeke, nem?

tucano 2013.03.26. 17:41:15

@zopilote: pontosan így van, azóta magánszorgalomból nekiálltam a latinnak és döbbenetes sebességgel haladok.
A brazil portugál a legegyszerűbb a portugál nyelvjárások közül, ugye elvileg nem különbözik semmiben a portugál-portugáltól, de valójában vannak markáns különbségek. Pl. nincs tegezés, emiatt a magyar ember számára nyelvtörőbb mássalhangzó-torlódások kihúzva. Aztán múlt időből is tulképpen csak egyet használnak, stb. Viszont van benne egy csomó tájszó, alapdolgok neve eltérhet Brazíliában régiónként, de ez inkább vicces, mint komoly problémákat okozhat.
Amivel sokat lehet szenvedni az a kreol (ami ráadásul országonként más), de azt meg csak az olyan elvetemültek akarják beszélni, mint én.

A posztolót teljesen megértem, többször akartam már lincselni magyar hivatalban. Egyébként a tuti megoldás az, ha vhogy megoldja: szolgálati fegyverrel az oldalán bemegy a patkány bürokratákhoz és öt percen belül készen lesz minden papírja :)

VT Man 2013.03.26. 17:41:37

Posztolót lehet már?

Mekkora balfasz aki pénzt vár a számlára, de mégis megszünteti.
Vagy, ha nem olyan fontos a pénz, akkor szüntesse meg és kész.

Jogosítvány: gondolom USA-ban is le lehetne tenni könnyen, nem olyan nagy cucc.

Állandó lakcím: kamu lakcímre voltak a papírjai (szülőknél), és csodálkozik, hogy az messze van.

stb.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 17:43:45

@Jess G:

Ez csak akkor lehet vitás. ha valaki a határ másik oldalán dolgozik. Hiába dolgozik valaki pl. Szlovákiában, ha minden nap hazajön. Ilyen esetben Mo. lesz a létérdek központja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 17:44:52

@tucano:

Melyik nyelvkönyvet használod a latin tanulásához?

tucano 2013.03.26. 17:45:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez az elv, de gyakorlatban ott adózol, ahol dolgozol és tartózkodsz 183 napnál többet, ez az általános gyakorlati eljárás. Függ az országtól, a kettős adózást elkerülő egyezményektől és az adózó furfangosságától is.

tucano 2013.03.26. 17:48:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ezt figyeld:
Gradus Primus (3 volumes); autor: Paulo Ronai.
:D :D
Rónai Pál rendszerezte a brazíliai latinoktatást

Mrs. Clayton 2013.03.26. 17:49:28

@tucano: gyakorlatilag sztem is vhol itt az igazság, kényes esetben viszont nem szabad alábecsülni a navot, ugyanis ha ők azt mondják, h a látszat ellenére te magyar illetőségű vagy valszeg a bíró is azt fogja majd mondani

zobod 2013.03.26. 17:49:42

Gratuláljál az ombudsmannak, jogvédőknek, meg a többi haszontalan jogásznak, akik az elefántcsonttornyukban kigondolt dogmáik foglyaiként megtiltották az egységes központi nyilvántartást, illetve a különféle nyilvántartások összekapcsolását. Idióta humánértelmiségiekből Amerikában is sokat fogsz találni.

tucano 2013.03.26. 17:50:03

@Jess G: nem létérdek, életvitelszerű tartózkodási hely

tucano 2013.03.26. 17:51:56

@Jess G: Pont ezen gondolkoztam, de én már Senki Alfonz kategóriában nyomom évek óta, illetve követem az 5 zászló elvet. Megnézném azt a bírót, aki eldönti hová adózom :) Pontosan oda, ahová akarok.

Len.Mag 2013.03.26. 17:52:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Köszönöm, ez megnyugtató, ha tényleg így van.
Ha a munkaviszony részmunkaidős, ez akkor is így van, ugye?

Lenne még egy kérdésem: ha a kint engem foglalkoztató külföldi cég Mo-ra küld kvázi kiküldetésbe, az nem zavar be szerinted?
Illetve ha - de ez már távolabbi jövő - én létrehozok kint egy saját céget és Mo-ra is szolgáltatok, vagy onnan beszerzek?
Ezekre addigra kiképzem magam, csak kíváncsi vagyok, hogyan tudod, illetve érdemes-e egyáltalán ilyesmiben gondolkodni. Mert úgy néz ki, hogy lehetőségek lennének.

váj mí 2013.03.26. 17:52:45

@Lobelt Ledfold Reloaded: Nos, valóban nem végeztem mélyreható összehasonlító kutatást a két ország adózási témakörében, amit írtam, személyes tapasztalat, meg mások személyes tapasztalata. Nem reprezentatív, persze.
Viszont a legtöbb ember, az átlagpolgár a szja szempontjából szokott elveszni útvesztőkben, ha egynél több állása van. Ilyen szempontból Románia előnyösebb, nem kell külön adószakértőt fizetned vagy hozzáértő havert megkérned, hogy ne cseszd el az adóbevallásod.
A korrupció meg más téma. Románia mindig is a baksis országa volt, ennek megfelelően ki is alakultak a játékszabályok. lehet, tudni mit mennyiért és hol. Magyarországon még ez is képlékeny bír lenni ...

váj mí 2013.03.26. 17:54:53

@hagyma: Én nem csesztettem, sajnálkoztam ...

jobbrolbandita 2013.03.26. 17:55:13

Igazi ostoba, nagyképű kivagyi műmájer a posztíró, hazánk csak nyert azzal hogy elment. Érdekes, hogy a hazáját, aminek a védelmére felesküdött, toronymagasról szarja le és gyalázza, miután sikerült egy amerikai f@szt elkapnia, és úgy gondolja, hogy már nyeregben vvan. Mindenkit ostobáz, sérteget, miközben józan paraszti logikával és egy kis utánakérdezéssel nem sz@patta volna magát a saját butasága miatt feleslegesen. De hja, ha valakinek ámerikai férje lett egyszercsak hirtelen, annak már nem kell ismernie a rá vonatkozó előírásokat, annak már alapból jár minden az alsóbbrendű magyaroktól. Tényleg jobb, hogy eltakarodott, pláne, hogy leszerelt, isten ments'...képes lett volna egy jóképű és tehetős f@szért az átállni az ellenséghez is. :)

tucano 2013.03.26. 17:56:13

@Len.Mag: Ha nem diplomáciai testület tagja vagy, és nem vonatkoznak rád a két ország közötti kettős adózást elkerülő egyezményben az esetlegesen a kiküldöttekre vonatkozó külön részek (országfüggő vagy van vagy nincs), akkor fizetned kell a magyar adókat. 2008-ban a világon Magyarország volt emiatt a 2. legrosszabb hely "kiküldötteknek", azaz expateknek, azóta biztos változott az egykulcsos miatt.

váj mí 2013.03.26. 17:56:17

@Jess G: Hm, ez egészen úgy hangzik, mintha már lenne némi tapasztalatod benne ;).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 17:57:22

@tucano:

Nem ismertem, de megnéztem most a neten. Sajnos csak a borítóját találtam.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 17:59:00

@tucano:
azért mondtam h a bírónak viszonylag egyszerű lenne a dolga, mert mire odaér az ügy a nav azt alaposan feltárta, olyat csak egész ritka esetben szoktak tenni, h alaptalanul követelnek, így a bíró szinte mindig a navnak ad igazat, persze láttam már karón varjút

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 17:59:06

@Len.Mag:

"ha a kint engem foglalkoztató külföldi cég Mo-ra küld kvázi kiküldetésbe"

Akkor magyar adóalany leszel.

Északifény74 2013.03.26. 18:00:39

@Gabby:
szerintem nem kell foglalkozni senkivel, az élet akkor lesz szép és nyugodt, ha nem érdekel ki mit mond vag gondol rólad, és akkor ha ezt nyugodt szívvel megteheted:)

Te is követtél el hibákat, de könnyen beszélnek olyanok,akik más országban intéznek ügyet.

A leírásodban felismertem mindazokat a rekciókat amiket magyr hivatalokban váltottak ki belőlem, pedig egyik helyre sem azért mentem anno, hogy veszekedjek vagy verjem az asztalt.

Mostmár csak mosolygok rajta, mert Norvégiában azért máskép megy a dolog, habár itt is volt olyan élményem, amikor elő kellett venni a "másik énemet", hogy egy elég fontos dolgot elintézzenek nekem, ami amúgy tök egyszerű volt és jogom volt hozzá. De talán az volt az egyetlen, azóta is városi legendaként emlegetík a társaságban:)

Ja az OTP-számlámat 5 éve én is megszüntettem, senki nem mondta, hogy zárolják ha mínuszba kerülök.. az sem volt egy kellemes élmény, de utolsó Mo.i bankos élményem...

Kitartást!

Mrs. Clayton 2013.03.26. 18:00:40

@váj mí: pedig nincs, csak, akit ismerek az megfelel a leírásomnak, de pl Muscari cáfolja,

NIKI LAURA 2013.03.26. 18:00:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @zopilote: @charlieharper: azét szeretlek benneteket,mert mindenre tudtok okosságot irni:))))

Főleg Birca,aki a Cubai titkosszolgálattól kezdve,jelenleg a szófiai FBI tagja,szóval egy igazi világpóóógár,és mindenre van storyja!:))

Na akkor itt az én "név"sztorym,figyuzzatok:

Megszülettem magyar névvel,A nagypapa Svájci tanár,tipikus német névvel.Nagypapa MO-ra jött,beleszeretett a nagymamába,aki a tanitvány volt.
Elvette,csak 30 év volt a különbség..

Nagypapa-már itt-nem élhetett egy német,ráadásúl zsidó névvel,ezért magyarositotta.
Nos,nekem megvolt minden dokument.
Nöttem,nöttem,és nagypapára mindig büszke voltam.

Elküldtem a BM-anyakönyvi osztályára az összes papirt.

Qva rendesek voltak,ilyen papirokat még nem láttak,királyi pecsét,stb,stb
Visszakaptam az erdeti nevünket,de....
De elmondták:bárki megváltoztathatja,lehetek:Szabó,Kovács,Varga..stb..de az én nevem német,és ezt csak azért kaphatom vissza,mert az okirataim megvoltak a régi korból.
De,a keresztnevemet nem engedélyezték,mert nem szerepel a magyar névkönyvben!
Semmi gond,ment az anyag a MTAkadémia Nyelvtudományok osztályára.
Ők is elutasitották.
Na mi legyen?
A BM-től adták a tippet!
Egy hasonló név volt a nemzetiségi névkönyvbe.De hát én nem vagyok az!Nem baj,most az lesz!
Igen,de Cigány nemzetiséginek kell lenni ..BAKKER!Egy Zsidó-cigány?
Bemegyek a városom anyakönyvi osztályára.Kell egy igazolás a cigány önkoritól!

Irok Kolompáréknak,aki adnak egy igazolást,ez bizony cigány név!(fonetikusan az,de Brit név PERSZE)

Megyek az igazolással,erre ki akarnak állitani egy cigány nemzetiségi Születési anyakönyvi kivonatot!!

Na neeeeeeeeeee.....azt ne.Hivom a BM-(nem bögyös maca)hölgyet,aki segit,és kioktatja a helyi hivatalnokokat,nem kell cigány anyakönyv.

Igen ám,de hiányzik még egy "y" a névből.
Na,ezt hogyan.
Na,ezt nem írom le,de megoldottam okosba!

tucano 2013.03.26. 18:01:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nagyon jó, ahogy illik. Rónai Pál nem véletlenül a brazíliai magyar emigráció talán legnagyobb alakja, művésze volt a portugál nyelvnek IS, gyönyörű életművet hagyott hátra.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:01:16

@tucano:

Nem sokat változtatott ezen az egykulcsos szja, mert a többi adó most is nagyon magas, így is Mo. van az első helyen adószintben az EU-ban.

tucano 2013.03.26. 18:03:46

@NIKI LAURA:
"Egy Zsidó-cigány?"
pedig létező szubrassz: csintó
Ha sokat alkudsz a piacon, egyből megkapod :D

Fejesrob 2013.03.26. 18:04:49

Ez jó. Igen alaposan megszívatja az USA bürokrácia, majd a magyarra haragszik, ahol mindent szinte annak ellenére se-perc alatt elintéz, hogy olyan ügyintézőkkel találkozik, akik nem is értenek az ügyéhez.

Na az USA veled aztán nagyon jól járt, úgy látszik, érezték ezt.

Fejesrob 2013.03.26. 18:07:05

@NIKI LAURA: Kohn Jennyfer? Inkább maradtam volna a Kovácsnál:)))

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:08:22

@NIKI LAURA:

Amikor nagyapám bátyja bevándorolt Bulgáriából Mo-ra 1912-ben és bement a hivatalba, megkérdezték tőle mi a neve. Ő mondta mind a 3 nevét: vezetéknév, apai név, utónév. A magyar ügyintéző megkérdezte:
- Két utóneve van?
- Nem, egy utónév, a másik kettő vezetéknév és apai név.
- Olyan nincs, rendes embernek nem lehet ilyen neve - jelentette ki az ügyintéző, majd kötőjelet tett az apai név és a vezetéknév közé, s ez lett az új vezetékneve nagyapám bátyjának a magyar okmányokban.

tucano 2013.03.26. 18:10:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az ilyen felmérések túl objektívek nekem, a tavalyin életminőség szempontból a világon Bécs volt az első (a Mercer félében, ahol Magyarország is szerepelt, mint adózási szempontból 2. legrosszabb), hát köszi.

váj mí 2013.03.26. 18:12:44

@Jess G: Gondolom, nem akarsz hozzámenni .. ;). Mondjuk, én nem tudom, a haverom hogyan hajtogatja a gatyáit, de gondolom, ő is élére, mert ezt szokta meg, így megy neki reflexből.

váj mí 2013.03.26. 18:14:51

@tucano: Tele is van plakátolva vele Bécs ;)

Mrs. Clayton 2013.03.26. 18:16:59

@váj mí: nem nem vagyunk olyan viszonyban, de különben sem

Martian (törölt) 2013.03.26. 18:17:08

@jobbrolbandita: "józan paraszti logikával" ... "a rá vonatkozó előírásokat"

Az előírások sokszor ellentmondásosak, az illetékesek is sokszor tájékozatlanok vagy tojnak az ügyfélre.
Az egyenes gondolkodáshoz szokott katona pedig jogosan van elképedve ezen...

tucano 2013.03.26. 18:17:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nálunk ugyanez 2003-ban és 2005-ben is. Nem vehetik fel az anyai nevet, mert az nem magyaros, fordulhat panasszal a sóhivatalba. Ráadásul a lányom nem lehet Maria csak Mária. Mennyit szopunk ezzel mindenhol, provinciális faszok, magyarázkodjanak ők egy külföldi beiratkozásor. Ja és persze brazilok meg kivannak, hogy hol az anyai név, ha nincs, akkor semmit sem lehet elintézni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:18:33

@Fejesrob:

Hallottam régebben egy amerikairól, aki a Zzzzzzzzzx vezetéknevet vette fel. Valamilyen újprotestáns felekezet fanatikus tagja volt, s azt olvasta a Bibliában, hogy "az utolsók elsők lesznek", s ő ezért az utolsó akart lenni a telefonkönyvben. A nevét úgy ejtette, hogy "nájnzíeksz".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:19:54

@tucano:

A portugálban úgy van, mint a spanyolban, hogy utónév + 2 vezetéknev, az első az apától, a második meg az anyától?

NIKI LAURA 2013.03.26. 18:20:06

@Fejesrob: ooo...öööööö....aaaaa,majdnem!:))

váj mí 2013.03.26. 18:21:10

@Jess G: Pedig első kézből lehetne infód ;)
Különben úgy olvastam, hogy most már reális esélye van annak, hogy Anglia lezárja a "kincsesládát" a kelet-európaiaik előtt. Mondjuk, megértem, ők két oldalról kapják az áldást.

ABL CA 2013.03.26. 18:21:18

@hagyma: Hello, az elso (2 eves) green card atvetele utan 3 evvel kerheted az allampolgarsagot. A tobbi stimmel.
Egyetertunk, a legjobb turistavizummal jonni, es innen ugyintezni. Ha minden OK, 4 honap alatt megvan a GC.
Baratnom otthonrol ugyintez: 16 honap utan a paksametaja mar vissza is ert Chichagoba, december ota az itt elo ferj varja az interju idopontot, ami utan majd valamikor MO-ra megerkezik a beutazasi vizum, es lehet folytatni az eljarast a vegeig. Szoval masfel ev felett vannak es meg nem latjak az alagut veget.
Udv: A

Mrs. Clayton 2013.03.26. 18:24:46

@tucano: ez érdekes, mert semmivel nem kell igazolnod, ha te brazilnak/ hottentottának vallod magad csak annyit, hogy az általad a gyereknek választott név tényleg nemzetiségi név
nálunk a lányomnak vannak ilyen problémái, ugyanis a nevét magyar helyesírás szt anyakönyvezték, de kérhettem volna, ha mondjuk brit, v más eu-s írás szerint, csak azt kellett volna, mondanom, h én angol kisebbségnek érzem magam, de a gyerek azt mondja, h őt nem érdekli mi van a személyijében brit írásmóddal írja itt és kész, így mindjárt mindenki érti is h mi a neve, mondjuk a német vezetéknévvel bajban vannak még így is,
egy ismerősöm pl németnek vallotta magát és egy teljesen szokványos magyar nevet, német helyesírással anyakönyveztetett

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:26:24

@tucano:

Érdekes, nem tudtam. A spanyolban fordítva. Ráadásul nem lehet nevet változtatni, abszolút kivételes ez. Házasságkötéskor sem veheti fel a nő a férj nevét.

Példa: a kubai diktátor neve Raúl Castro Rúz. Az apja Ángel Castro volt, az anyja meg Lina Rúz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:29:00

@Jess G:

Csak a Mo-n hivatalos elismert 13 kisebbségnek van eltérési joga a magyar névhasználattól, azaz hiába mondod magad angolnak, az nem számít. De még ebben az esetben is csak a magyar helyesírás használható és kötelező a vezetéknév + utónév alak.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 18:29:20

@váj mí: hát tegnap kifejtettem ebbéli véleményemet, egyébként a csap elzárása csak az újonnan jövőkre vonatkozna, de én egyébként sem kapok semmit, kivéve a családi pótlék 130 fontját, ami gyak majdnem ugyanannyi mint Mo-n szóval azért erős túlzás azt állítani, h itt folyik keresztül a kánaán és csak meríteni kell belőle

tucano 2013.03.26. 18:30:50

@Jess G: hát az Eötvös utcai anyakövi hivatalban ritka nagy paraszt volt az ügyintéző. Könyörögtem, mert tudtam előre, hogy ez később mennyi gond lesz, de nem volt hajlandó, csak jött, hogy magyar gyereknek magyar név.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 18:33:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát az pedig hótziher h a Lejla magyarul így írandó, brittül meg írhatod Leilának, meg Layla-nak meg még mittom én minek és ha kéred akkor mert te bangolnak, v indiainak v mittom én minek vallod magad és viszed a papírt, h angliában, indiában márpedig így írják, akkor a gyereked Leilának lesz anyakönyvezve, már persze ha anyuka, apuka eléggé kitartó, mert a bürokráciában itt is könnyen el lehet veszni

eagles 2013.03.26. 18:34:49

Az állampolgárságról történő lemondást az 1993. évi LV. törvény szabályozza.

"A magyar állampolgárság megszűnése

Lemondás

8. § (1)40 A magyar állampolgár – a köztársasági elnökhöz címzett nyilatkozatában – lemondhat a magyar állampolgárságáról, ha

a) külföldi állampolgársággal is rendelkezik vagy annak megszerzését valószínűsíteni tudja, és

b) a személyiadat- és lakcímnyilvántartásban nem szerepel, vagy Magyarország területét külföldön történő letelepedés szándékával elhagyta vagy külföldön élő magyar állampolgárként nincs bejelentett, érvényes tartózkodási helye Magyarországon.

(2)41 Ha az (1) bekezdésben megállapított feltételek fennállnak, az állampolgársági ügyekben eljáró szerv javaslatára a miniszter előterjesztést tesz a köztársasági elnöknek a lemondás elfogadására. A magyar állampolgárság lemondással való megszűnéséről a köztársasági elnök okiratot ad ki. A magyar állampolgárság az okirat kiállítása napján szűnik meg.

(3)42 Az állampolgársági ügyekben eljáró szerv határozatban állapítja meg, ha a lemondás elfogadásának feltételei hiányoznak. A határozat felülvizsgálata a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságtól kérhető.

(4)43 A lemondás elfogadásától számított három éven belül kérheti a köztársasági elnöktől magyar állampolgárságának visszaállítását az, aki nem szerzett külföldi állampolgárságot."

@zopilote:

Nincs szerencséd a nőkkel.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 18:36:03

@tucano: simán elhiszem,én hallottam olyan sztoriról is, ahol a két szülő nem tudott megegyezni, h mittomén eszmeralda v eszter legyen a gyerek, mert a szülők is különböző ápok voltak, mindegyik ragaszkodott volna a saját nemzetiségi nevéhez, erre a hatóság kitalálta h 3 év után akkor majd ő eldönti és mondjuk lesz erzsike, na ezen még jobban kiakadtak a szülők, h jó hogy nem majd a hatóság fogja megmondani, és pedig de

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:37:31

@tucano:

BG-ban nincs névszabályzat 1990 óta. Ennek oka, hogy a kommunizmus utolsó szakaszában súlyos elnyomás volt egyes kisebbségek ellen és többek között kötelező volt a bolgár név (csak a zsidók és a örmények mentesültek). Ezért aztán sikerült átesni 1990-ben a ló másik oldalára. Kúlönösen a cigányoknál - de nemcsak náluk! - terjedtek el az idióta nevek. Pl. Rambo.

Muscari 2013.03.26. 18:37:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az hogy lehet, hogy az anyjanak es az apjanak csak egy-egy vezetekneve van?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.26. 18:39:21

@ABL CA: igen ugy ertettem az egyet, hogy a zoldkartya lejarta utan + 1 ev
az egyutt 3, ha hazassag alapjan kaptad, ha mas uton akkor azt hiszem meg 2 ev utan

igen itt hibaztak, de nem tudhattak

2013.03.26. 18:39:21

@NIKI LAURA: a lenyeget nem irtad meg. Anyai vagy apai nagyapa?

jobbrolbandita 2013.03.26. 18:41:29

@Martian: Igen, a magyar bürokrácia nem egyszerű, engem is nyomaszt időnként, de azokról a dolgokról amiket a posztoló intézett elég hamar lehet információt találni az interneten, egy félórás felkészülés után nem kellett volna annyit rohangálnia. Az meg, hogy mindenki ostoba, buta, tehetségtelen, csak persze ő helikopter, az őt minősíti. Most már nem katona, most már eltartott háztartásbeli feleség az usában, ő a sikeres nő a faluban, most már pont mindenki térdre kell hogy essen a naccságos asszony előtt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:42:03

@Jess G:

Igen, de csak magyar betű használható. Azaz nem lehet pl. benne ß vagy ä vagy þ vagy č vagy más hasonló.

váj mí 2013.03.26. 18:42:58

@Jess G: Jah, a tegnapi termést nem olvastam végig. Én, mondjuk, ha angol lennék már sokkal hamarabb szorgalmaztam volna. Most már késő. Az ún. "plebs" már rég ott van. És gyakorlatilag tőlük tartanak, nem a jól képzett szakemberektől, pláne a hiányszakmákban, ugye.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:43:05

@Muscari:

Direkt nem írtam le a teljes nevüket. Természetesen nekik is volt két-két vezetéknevük.

váj mí 2013.03.26. 18:45:20

@jobbrolbandita: Te azért nagyon hülye vagy, ugye tudod.
Ja, meg persze én is tudom, éppen etetek ...

infrablu 2013.03.26. 18:45:22

A lányom kiköltözött a párjával külföldre,
NAV:
1. intézem a TB lemondását, ez ügyintéző elfogadja a papírokat és a meghatalmazást. 2. Telefon, hogy nem jó a rajta lévő dátum. OK beviszem az új lapot és a meghatalmazást. A meghatalmazás nem jó, túl régi a dátum. Kérdem: amúlt héten még nem volt az? Válasz akkor nem nézték biztosan. De miért nem dátumozom vissza? ( Miért azt lehet?)
3: Már majdnem minden jó, de még kérnek kiegészítő adatokat. Beviszem, adom a meghatalmazást. Nem kell, csak személyesen lehetne intézni, úgyhogy ráírja a papír tetejére, hogy az "ügyfél kérésére vette át". Ja , mert én mentem vissza háromszor a saját kérésemre.
Ezután: tessék mondani, akkor minden rendben? Igen, nincs TB tartozás (nem is volt). OK. 1 hét múlva kiküldik a 12 db TB csekket, hogy ezt tessék befizeti idén.
Ja. Mikor már kétszer átvették a külföldi biztosításról szóló okmányokat.
A másik lányom februártól 33 évesen megkapta élete első állását.
Eddig fizette a TB-t, most beviszi a NAV-hoz az igazolást, hogy van munkahelye, azok fizetik a TB-t. (állami, tehát talán tényleg fizeti) Ügyintéző: az neki nem kell...OK nem, hát nem.
1 hét múlva kiküldik a 12 csekket, hogy ezt fizesse......
Én vagyok a hülye.

Rebarbaraa 2013.03.26. 18:48:51

Hat en szanaszet nevettem magam mit voltak kepesek mar megint osszehozni a magyar hivatalok:) Na kerem szepen. En ugyan nem mentem es nem is megyek sehova semmit megszuntetni. Mindenkinek megirtam egy- egy levelet, Tudattam a szandekomat es ennyi. A levelek vegere majdnem odairtam utoiratba, hogy vagy elfogadjatok vagy nyasgem. Most varom a valaszokat toluk. :))

NIKI LAURA 2013.03.26. 18:50:30

@charlieharper: Apai.Ha az alijára gondolsz:Israel állama elfogadja az apai ágon való származást,az ortodoxok -viszont-nem.

Egyébként vicces,hogy a magyar hivatalokban nem képesek-v csak játszák-kimondani,kiejteni a brit nevet,többnyire fonetikusan mondják ki.

Pl:.Eddie Irvine..EDI ÖRVÁJN lenne,mondják:edije irvine jöjjön be!:)

váj mí 2013.03.26. 18:55:01

@infrablu: Tanulság: felesleges TB-t fizetni, ha kitöröd a bokád a márciusi jeges télben, azt baleseti alapon úgyis ellátják, ha hottentota vagy, akkor is. Ha komolyabb bajod van, akkor amúgy is jobban jársz ha fizetsz, az állami kórházakban is. Egyszerűbb magánhoz menni, így nincs izgalom, hogy mennyit "illik" a borítékba tenni.
Nyugdíj meg úgysem lesz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 18:55:15

@NIKI LAURA:

"Egyébként vicces,hogy a magyar hivatalokban nem képesek-v csak játszák-kimondani,kiejteni a brit nevet,többnyire fonetikusan mondják ki."

Ebben tévedsz. Ennek a fordítottja is van. Egy GEORGI nevű bolgár embernek segítettem ügyet intézni. Mondták, üljünk le, majd szólítanak. Aztán 15 perc múlva bemondták "fáradjon be DZSORDZSI".

2013.03.26. 18:57:31

@NIKI LAURA: igen, 90-es evek elejetol elfogadtak. Nekem meg 91-92-ben azt mondtak, hogy vinnem kell igazolast, a nagy/dedszulokrol, hogy hova vannak eltemetve, igazolast rabbitol es egyeb igazolasokat kertek. Aztan puhitottak, mert megjelentek az ex-Szovjetek es ott semmi papir sem volt. Lehet, hogy csak en fogtam ki egy hulye ugyintezot. Gyakorlatilag csak azt nem kertek, hogy toljam le a gatyamat.

El is mentem inkabb helyette Bostonba :))

micsoda? 2013.03.26. 18:58:01

Az meglátszik a poszt íróján, hogy Afganisztánban volt, vagyis távol Magyarországról, és katona volt. Nem köznapi környezetben, és feladatban. Különben hogy gondolta volna, hogy a TB.- t fizetés nélküli szabadsága alatt is fizetik. Nem mintha menteni akarnám a magyar ügyintézést, de állandóan változnak az előírások, nehéz követni. Aztán amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten szól a népi mondás. Vagyis a ügyintézés nem volt erős oldala a posztolónak. Az nem katonaság. Például én már arra vagyok felkészülve, hogy kedvetlen, morcos ügyintézővel fogok találkozni. Ezért ritkán húzom fel magamat. Sőt magamban azon derülök, hogy nem talált fogást rajtam.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 18:58:26

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: így egyetértek
@váj mí: a lényeg röviden annyi, h álláspontom szt nem a bolgár-román-magyar cigányok miatt fog bedőlni a brit szociális rendszer, és csak mióta itt vagyok több britről olvastam aki lebukott, mert pl díjnyertes lovakat etetett itatott a segélyből, miközben villája volt vhol falun, a másik meg London legmenőbb részén bérelt heti 1200 fontért kecót, amit az állam fizetett, meg a lottónyertes, amelyik szintén segélyen tengődött is született brit, aztán a fiatalok, akik szt nekik jár mindenféle szociális ellátás, mert a szüleik fizettek elég adót, de ők ugyan nem dolgoznak azért, h havi 1700 font helyett 2000 fontjuk legyen
szóval ez pont olyan hiszti mint ami Mo-n szokott lenni, egyszerűbb a román cigányra kenni, h miatta van csőd, nem pedig szembenézni azzal, h a rendszer egyébként is fenntarthatatlan
meg szidják úton-útfélen az eü-t, mondjuk joggal, de ha arról van szó, h a külföldi megy oda, akkor nehogy már azt a fasza eü-t kihasználja
megkérdezem, h hogyan gondolhatják komolyan, h a nincstelen bolgár-román cigány tömegével idejön council flatért, ahhoz itt kéne előbb laknia, na most ha szobát bérel is 10-ed magának, honnan lesz erre min 6hóra pénze, de inkább több évre, hiszen csilliárdos túljelentkezés van, és akkor azt nem is vettem, h kaja pia zongora még nem is jutott nekik, persze lehet koldulni fognak v ilyesmi, de sztem egykönnyen tömegével nem fognak idejönni, mert nem osztják csak úgy a segélyt, ha leszállsz a repülőről
na ez hosszú lett, csak a demagógián szeretem felkapni a vizet
egyébként ez a cigányellenesség/k-európai ellenesség kb tavaly év vége óta erősödik nagyon, persze megvan a politikai oka h miért

Len.Mag 2013.03.26. 18:59:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "magyar adóalany" Ez hogy nézhet ki a gyakoratban? Tehát ha van egy havi fix keresetem (kint a NEMMAGYAR cégtől), akkor azt ott mindenképpen adózni kell, a magyar állam a mo-i kiküldetés idejére felszámított kiküldetési díjat adóztatja? Vagy akkor már minden másra is rá akarják majd tenni a kezüket?

váj mí 2013.03.26. 19:03:28

@micsoda?: Azért az baszottul kiábrándító, hogy a közpénzen alkalmazott ügyintézőnek még te bazseválj a normális (nem segg-kinyalós) munkavégzésért. Mosolyogj, jópofizz ésatöbbit, hogy lehetőleg azonnal kapd meg, amit egyébként a kötelessége elintézni, és ne rakjon a "kosári vonalra" hetekig. Faszkivan.

NIKI LAURA 2013.03.26. 19:04:51

@charlieharper: ezek most is kellenek,két csaj foglalkozik vele Bpesten.
Fotó a temetőről,Rabbi igazolás,stb....talán a gatyába is benéznek ,persze csak pasiknál.

Apropo......,Pesach kasher ve-sameach !

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 19:06:36

@Len.Mag:

Attól függ, hogy mennyi ideig tart a kiküldetés,

ABL CA 2013.03.26. 19:09:34

@Gabby: Ha otthon kotottetek hazassagot, gondolom felvetted a ferjed nevet, de meg nem jelented be a nevvaltozast, viszont volt utleveled a regi nevedre, hogy-hogy nem tudtal kijonni? A kutya sem tudja a hataron, hogy Te hazassagot kotottel? Egyebkent valo igaz, ha kijossz Esta-val, osszehazasodtok, elinditjatok a procedurat, sokkal hamarabb vegeztek. De mar mindegy, ittvagy, ez a lenyeg! :D Egyebkent merre eltek?

01234567 2013.03.26. 19:09:48

Mindenhova biciklivel nyomom. Amikor hazajöttem, egy ügyes munkaügyis és egy még okosabb NAV-os miatt sikerült egy olyan Teve utca, Újpest Kassai út, Zugló Gvadányi út, lakás (VII.ker) négyszöget nyomnom, ügyintézéssel, ebből a Teve-Gvadányi kétszer megvolt, mivel a NAV-os hölgy még egy papírt felejtett el előre kérni, hogy azóta semmin nem csodálkozom, és ellenem az Armstrong belőve mehet a pics@ba! A pikáns, kétszer végigkérdeztem milyen papírok kellenek előtte, erre még ott is rosszul mondta. Hiába no, tudták a bringa az életem.

váj mí 2013.03.26. 19:13:01

@Jess G: Naegen, ezen én is sokat szoktam röhögni. Ahogy megnyíltak a határok, az összes román-bolgár-magyar-lengyel-szlovák-cseh és egyéb cigány kirajzott a megcélzott országokba 2-3 év alatt. A kelet-európai "aljanép" már rég velük él, sőt, ha az átlagnál okosabb valamivel, akkor az azóta lefiadzott csimoták már az illető ország polgárai. És állami csecsen élnek.
Én Angliában nem sokat éltem, de azt pár hónap alatt is észrevettem, hogy az echte angliai fiatalok, jellemzően az alsó- és az alsó középosztályból basznak rá valamilyen munkát vállalni, ha nem muszáj éppen.
Persze, értem én az álláspontjukat, egyrészt az EU, másrészt a volt gyarmatbirodalmak polgárai. Sok ez.
Csak kissé elkéstek.

váj mí 2013.03.26. 19:43:09

@Muscari: Te, ha egy pasi "rendszerető" ott már régen baj van.
Tapasztalat, nem katonával. Azzal már eszembe sem jutna.

blackhairlady 2013.03.26. 19:54:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de itt nem eu-sorszagrol beszelunk hanem amerikarol.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 19:56:34

@Babette_:

DIrekt nem írtam ide a teljes nevüket. Nekik is van.

Mrs. Clayton 2013.03.26. 20:01:28

@váj mí: ja, ez meg a másik fele, h aki akart az eddig is jött, megoldották okosba, ez nekem ugyanolyan ízű mint amikor azt hazudták h mittomén hány millió román fog jönni hozzánk, ha kapnak az erdélyiek ápságot,
mondjuk bocs előre tőled is, de nincsenek jó személyes élményeim erdélyiekkel bocs partiumiakkal, de azért a fenti ijesztgetés már akkor is vicc kategóriás volt

proprorporporpo 2013.03.26. 20:01:41

Hogy van ez a TB-s szarság? Ha 1 éve UK-ben élek, de most itthon vagyok és orvoshoz akarok menni akkor mi van? Visszamenőleg ki kell fizetnem a 12 hónapot? És ha 5 év után jövök haza, vagy 10 év után? Akkor 120 hónapot? Mi ez a hülyeség? (kint aki dolgozik fizeti maga után, akkor most itthon is kéne?)

blackhairlady 2013.03.26. 20:03:23

@Zsuzsi65: zsuzsi, akkor nem sokal elobb kaptatok meg mint mi, nekunk 11honapot kellett varni.

venember 2013.03.26. 20:11:29

Gratulálok a cikk írónak. ISMÉT egy MAGYARORSZÁG gyűlölő poszt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ostoba ............. , US ügyintézés 1 év. MAGYAR 1 hónap és még erre az országra köpködsz. Ha ezt az USA-ban teszed majd ott le is lőnek és utána fogják csak megkérdezni, hogy mi a retkes faszt akarsz.

Vagy van egy jobb ötletem menj el Franciaországba és ott mondj ilyeneket az állítólagos hazádról. A darált pépedet amit majd kidobnak bizonyítja, hogy a fejlett, toleráns nyugat hogyan bánik az árulókkal. Mert saját szülőhazádra ilyeneket mondani (főleg a stílus miatt) árulás. Az árulókat pediig mindenhol árulónak tartják.

Mutasd csak meg a cikkedet az állítólagos US Amry-s férjednek, ha mered.

dean23 2013.03.26. 20:19:16

Így megy ez évtizedek óta! Kormányváltáskor mindig kirúgnak néhány embert a hivatalokból és a helyükre fiatalokat - általában jogászokat - vesznek fel akik már az "ő kölykeik". Lehet, hogy értelmesek viszont a 20-30 éves tapasztalattal rendelkezők helyére kerülnek. Ismerősömtől tudom, hogy 2010-2011-ben ez szokás szerint lejátszódott egy vidéki nagyváros hivatalaiban.

Rebarbaraa 2013.03.26. 20:19:50

@váj mí: kotelezove tennem az ugyintezeskor torteno hangrogzitest mint a UPc-nel. akkor nem tudnanak kamuzni agyba fobe.

váj mí 2013.03.26. 20:20:23

@Jess G: Nem kell bocsánatot kérned a tapasztalataid miatt. Mi a töknek? Szar ember minden nációban akad. Senki nem automatikusan szent attól mert htm, vagy mert magyar, vagy egyéb más nemzetiségű.
Szerintem Anglia, vagy az UK, vagy a Brit Birodalom csak a saját helyzetét nehezíti azzal, ha most hirtelen korlátozni akarja a kelet-európai EU állampolgárok szabad mozgási és munkavállalási jogát. Ezt 2005-ben kellett volna legkésőbb meglépnie. Most már késő. Most már ott van náluk nemcsak az ex-gyarmatbirodalmak, hanem az EU kelet-európai szekciójának teljes söpredéke is, akik oda akartak menni. És már évek óta ott vannak. És őket már nem tudják kipaterolni, mert jószerint csimotáik is vannak, állami csecsen. Most már csak a szakembereket tudják elriasztani a szigorításokkal, mert a "plebs", az megoldja, ha éppen Angliába akar menni.

váj mí 2013.03.26. 20:24:37

@Rebarbaraa: Eltűnne az a felvétel, amit megreklamálsz, hidd el ...

M. Péter 2013.03.26. 20:24:47

@Jess G: Ha eleve házassági céllal lép be turistavízummal az USA-ba, akkor nagy bajba is kerülhet. Ha utána döntik el hirtelen, hogy össze akarnak házasodni, az a törvény szerint OK,

Északifény74 2013.03.26. 20:27:47

@proprorporporpo: Ott látnak el ahol tejelsz, azaz Angliában.
Mo.n ha dokihoz mész, sürgősség esetén ellátnak az angliai Európai biztositási kártyával, ha van olyanod.

nem kell két helyen fizetni, csak ott kell orvoshoz járni, ahol fizeted:)

váj mí 2013.03.26. 20:28:14

@M. Péter: Khm, és szerinted ezt úgy utólag hogyan állapítják meg objektíven, minden kétséget kizáróan? Mármint, hogy milyen céllal lépett be az USA.-ba?

blackhairlady 2013.03.26. 20:29:10

egyebkent az enferjem is amerikaban adta be a vkzum kerelmet. a beadas utan nem sokkal kapott egy paksametat hogy nyilvantartasba vettekbennunket. lanyommal, es pontos felsorolast, hogy milyen papirok kellenek, hany peldanyban. ezeketbeszereztem, hivatalos forxitas, es elorelatoan mindenbol tobb peldany hivatalos kozjegyzoi hitelesitessel,amit. ferjem tovabbatitott. hivatalnak. kaptunk tovabbs egy szamort isamivel be tudtunk lepni a hivatal oldalara, esottpontosan nyomon movettuk, hogy hol tart augyentezes. a lap aljan pexig ha. beirta,hogy melyik orszagbol kivanok bevandorolni, es melyik amerikai korzetheztartozok, akkor kiadta varhato ugyintezes idejet.ami esetunkben ez 11 honap volt, ami a valosagban is 11 honap lett pontosan.

Ivanchen 2013.03.26. 20:29:12

@mommmmo: Az EHO most is létezik, az egészségügyi hozzájárulás rövidítése, és köze nincs az egészségügyi szolgáltatási járulékhoz, ami idén 6660 Ft.

blackhairlady 2013.03.26. 20:30:16

bocsanat sok hibaert, utalok ilyen pici szaron gepelni:(

ingenium rusticus 2 / reloaded 2013.03.26. 20:30:59

@hagyma: "a vegleges utan 2 evvel meg lehet allampolgarsagot szerezni"
Nem két év házasság és még egy év? Tehát, ha három évig élsz az asszonnyal, utána kérelmezheted az állampolgárságot.

Mintha ezt olvastam volna a gov. oldalán.

Blogger Géza 2013.03.26. 20:33:34

Egy adófizetők pénzén éldegélő hisztis picsával kevesebb az országban, kész szerencse! Csak nehogy visszajöjjön...

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.26. 20:34:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: csak így nem tudjuk meg a működést. amit leírtál, az melyik nevük?

tucano 2013.03.26. 20:35:42

@proprorporporpo: igen, kivéve ha igazolod, hogy eközben más EU államban fizettél tb-trendesen. Ha igénybe akarod venni a magyart, akkor le kell mondanod a másik biztosításodat (hahaha) és újból szerződni a TB-vel. Mert nem lehet két EU tagországban egyszerre biztosításod.
Azt hittem belehülyülök, mire elintéztem a dolgot. Ahogy hazaértem kijött a gerincsérvem, de úgy hogy nem tudtam ülni 3 hónapig és állva sem volt jó. Nem tudtam visszamenni, mert hogyan? Repülő bukta. És ne aggódj, közben még a kedves ügyintézők is megpróbálnak megalázni biztos, ami biztos alapon. Pl. mondja nekem a szerencsétlen csaj: most akkor adja le a külföldi tb-kártyáját! Mondom az hagyján, hogy semmit sem adok oda, de ez egyben a kinti személyim és adókártyám, sajnos semmiképpen sem adhatom oda. Mire ökölbe szorította a kis bájos kacsóját, hogy "majd azt meglátjuk!", "majd mi elintézzük"! A legviccesebb persze az egészben az, hogy igénybe se vettem a magyar TB szolgáltatásait, mert amint az első MR várakozási időt megtudtam, rögtön kifizettem mindent magánklinikán, mint egy katonatiszt (hogy kapcsolódjunk a poszthoz). Azóta fizetem a hazai asszem 6500-öt, meg a kintit is, bokszolják le egymás között.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.26. 20:35:56

@venember: hagyjuk mar ezt a korlatolt hozzaallast a hazahoz :)

Ki mondja meg, hogy mi a haza? Egy orszag? Ugyan miert? Mi kozom nekem Salgotarjanhoz, ha Pesten szulettem es sosem jartam S.tarjanban?
Akkor Pest szamit a hazamnak? De Lorinchez sincs semmi kozom, mert Kispesten eltem 16 evig.
Kispest lenne a hazam? Pedig csak egyetlen utcajaban laktam...
Szuletni viszont a VIII. keruletben szulettem. Azota sok kozom nem volt hozza...
Laktam meg a X. keruletben, Erdokertesen es Veresegyhazon is. Most pedig kulfoldon... mind kozul ezt szeretem a legjobban, itt a legjobb nekem...

Nos, akkor hol a hazam???

Rebarbaraa 2013.03.26. 20:36:01

@proprorporporpo: az EU jogszabaly az, hogy torvenyellenes ket orszagban tb-t fizetni. A magyar tb viszont elvarja. Jogod van alap orvosi elletast igenybe venni EU-s allampolgarkent. Alapot. de tobbet nem. Ez mondjuk takar surgossegi ellatast, vagy ha olyan betegseged van ami miatt egy adott helyzetben fontos, hogy orvos ellasson. De csak ugy nem mehetsz be sehova, hogy ugyan mar irjon fel valamit mert kell. Ha faj valamid, vagy megbetegszel akkor ambulanciara kell menned es onnan kuldenek szakrendelesre ha szukseges. De pl haziorvosod mar nem lathat el ingyen. Latni fogja a gepben, hogy nincs betegbiztositasod. Ambulansan fog ellatni. Ha mesz Mo.-ra akkor vigyel eu-s betegkartyat.

jobbrolbandita 2013.03.26. 20:37:38

@váj mí: Én inkább bölcsnek mondanám magam, de tény, hogy a hülyeség és a zsenialitás egy körön helyezkednek el közvetlenül egymás mellett... :) Ettől még igazam van :)

zotyikaa 2013.03.26. 20:41:52

ÉN nem is tudom miért várják el a külföldön élők és adózók, hogy itthon majd az itthoni adófizetők pénzéből kezelik őket az orvosok. Hajmeresztő!!!

Nem kell szegény posztírónak bizonyítania hogy magyar, ha rendelkezik magyar útlevéllel. Marhaság az írás ezen része. A jogosítványt pedig honosítania kell az adott országban. Itthon nem kell leadni.

A nyilvántartásba vétel pedig azt jelenti amit a szavak jelentenek NYILVÁNTARTÁSBAN van. Tehát vagy nyilvánosak az adatai a Magyar közigazgatás számára vagy nem.

33621 2013.03.26. 20:41:59

@váj mí:
Elnézést, de annak idején nem te ígérted a Bukaresti posztot?

zotyikaa 2013.03.26. 20:43:10

Egyébként a posztírónak azért kellett vidékre utaznia, mert elfelejtette törvénytisztelő módon bejelenteni Bpesti lakcímét. Ha ezt anno megtette volna nem kellett volna oda utaznia.

váj mí 2013.03.26. 20:45:17

@Rebarbaraa: Mikor még Magyarországon éltem, eltörtem a kisujjamat, egy vígjátékba illő háztartási baleset kapcsán. Nem is tudtam lényegében, hogy törött, azt mondjuk, hallottam, hogy roppant, de a duzzanat nem ment le 3 nap múlva sem, hiába jegeltem. Bementem az egyik kórház sürgősségiére, hogy akkor most mi-a-tök van? Soha nem volt magyarországi eü-biztosításom, sem EU-s kártyám - akkor még. A doki helyrerántotta, befáslizta, én üvöltöttem -naná ;) -. Aztán kérdeztem, mennyi az annyi? Mondta a doki, hogy majd a tb-kártyám ... mondtam, nekem olyan sose volt .... aztán mondta, hogy oké, baleset,i egyszeri ellátás, EU országok között elszámolva.

Rebarbaraa 2013.03.26. 20:45:50

@váj mí: "Eltűnne az a felvétel, amit megreklamálsz, hidd el ..."

jo magyar szokas szerint:))))))

@venember: En majd 40 vagyok es nem kaptam attol az orszagtol mast (Mo.) zommel csak atba...ltazast, megalazast, a jogaim sarba tiprasat. Nem tanultam az allam penzen, nem kaptam segelyt, szinte sosem sikerult hataridon belul semmit elintezni vagy megkapni csak amikor hatszeles segitseget voltam mar kenytelen elintezni. Egy kezemen meg tudom szamolni, hogy abban az orszagban hany becsuletesen dolgozo hivatalnokkal talalkoztam ezido alatt.
Amiota kinn vagyok ...ep esszel fel nem tudnad merni azt a rekordsebesseget ahogy itt a hivatalban inteztek a dolgaimat. Emailben tartottam az ugyintezokkel a kapcsolatot ember. Olvasod?? Mailben!! :D Raszoktam, hogy a tesco kiszallitja kethetente a teljes haztartasom szuksegletet. Raszoktam, hogy odatelefonalok az ugyintezonek, hogy mi a gondom es megmondja masnapra mit vigyek be iratot. Es masnap nem ker meg mast is:) Megszoktam, hogy a bankban nem vernek at, felfogod ezt??? Megszoktam, hogy megszabadultam az olyanoktol es olyasmiktol amit ep emberi esszel mar keptelenseg felfogni ti pedig turitek, sot meg veded is :DDD
Ulj le, 1-es!

zotyikaa 2013.03.26. 20:46:00

Megjegyzem, ha a posztíró mikor nyilvántartásba akarta utóbb vetetni magát nem kellett volna vidékre utaznia, csak igazolnia hogy Bpesten lakik. Ugyanis a lakóhely szerinti okmányiroda az illetékes. Ha pedig nem talált egy embert aki aláírja a lakcímbejelentőjét akkor miért is Bpesti?

tucano 2013.03.26. 20:47:08

@Rebarbaraa: kenheted a hajadra otthon az eu-s kártyádat, 3 helyen nem fogadták el.

Rebarbaraa 2013.03.26. 20:48:43

@váj mí: igen. ez a surgossegi ellatashoz tartozik.

aleb19 2013.03.26. 20:49:29

@váj mí: csak benefit-ekhez a hozzajutast korlatozzak 6 honap utan az elso 2-3 evben
be vannak szarva roman-bolgar segelyesektol akik megjelennek januartol

Rebarbaraa 2013.03.26. 20:50:13

@tucano: "kenheted a hajadra otthon az eu-s kártyádat, 3 helyen nem fogadták el."

En nem megyek vissza:) Szal....kenje a hajara aki hasznalni szeretne:) Eszemben nincs betenni a labam oda hacsak nem eeeegetoooen szukseges.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.26. 20:50:58

@Babette_:

utónév: Raúl Modesto
1. vezetéknév: Castro
2. vezetéknév: Ruz

apja:
utónév: Ángel María Bautista
1. vezetéknév: Castro
2. vezetéknév: Argiz

anyja:
utónevek: Lina
1. vezetéknév: Ruz
2. vezetéknév: González

Tehát minden ember 1. vezetékneve az apja 1. vezetéknevével egyezik, a 2. vezetékneve pedig az anyja 1. vezetéknevével.

zotyikaa 2013.03.26. 20:52:34

Hogy segítsek nektek, a magyar TB kártyátok érvényes marad, ha az EU más tagállamában fizetitek a biztosítást. Csak az ottani biztosítónak meg kell küldenie a Magyar TB-nek az adatokat. Van rá adatlap.

És akkor máris a magyar kártyádat villanthatod az itthoni ellátáshoz.

tucano 2013.03.26. 20:53:21

@Rebarbaraa: én kentem a hajamra:(
Bárcsak lett volna annyi eszem, mint neked.

váj mí 2013.03.26. 20:53:46

@33621: Bukarestit tuti nem. Bár éltem ott majd 1 évig, de az kb 15 éve volt. De ha annyira érdekel Bukarest, van haverom, aki ott él, és biztosan tud neked infókat adni, ha megkérem, amennyiben érdekel valami konkrétan.

venember 2013.03.26. 20:56:23

@Kovermadar: Örülök, hogy kibújt a tolerancia belőled. Gyűlölködj csak tovább remélem jócskán megrövidíti az életed.

Északifény74 2013.03.26. 20:58:45

@Rebarbaraa: Ezzel pontosan így vagyok:)

Bankba nem jártam éve, mióta itt élek, postára is akkor ha az online vásárolt cuccokat oda kérem és nem a címemre,mert nem tudom mikor hoznák otthon vagyok-e...

Mindent neten, emailben, és rosszabb esetben telefonon intézek.
Utóbbi ügyitéző telefonját nem hallottam, mert zenét hallgattam, hagyott üzenetet, elmondta, hogy jóváhagyták a kérelmemet a NAVnál, utalják a pénzt, minden oké, elnézést kért, hogy ilyen sok időbe telt míg az ügy el lett intézve, jelzem, kb. 1 héttel haladták túl a határidőt, kellemes húsvétot kívánt, mondta hívjam vissza nyugodtan ha valami kérdésem van még, de mindent postázott már. Majd elköszönt.Mindezt az üzenetrögzítőre..

Jaffar 2013.03.26. 21:01:12

@Rebarbaraa:
Mindjárt jön egy jobber és jól megmondja neked, hogy jól járt veled Mo, mert elmentél.... :( Hjába no, lépten nyomon látni, hogy mennyire jó hely ez az ország, s ha valaki esetleg elmondja a véleményét, és az ne adj `sten ez negatív is, akkor mindjárt jönnek vagy 10-en és elmondanak mindennnek. Rosszat te ne mondjál a szeretett hazáról, mert akkor lesz itt nemulass. Pedig nem is mondtál semmi rosszat, csak a kökemény igazságot. Akik meg szídnak emiatt, azok szeretik ezt a fertöt, ahol erély a hazugság, a seggnyalás, a csalás és a lopás. Ök az éltetöi ennek a rendszernek és sajnos nagyon sokan vannak. Többen, mint azok, akik nem szeretik.
S mindenki, aki hallgat és fél, velük van. Még akkor is, ha bebeszéli magának, hogy nem.

venember 2013.03.26. 21:02:32

@Rebarbaraa: Sajnálom, hogy így érzel, de belőled is csak gyűlölet és keserűség szól. Gondolom fel sem merült benned, hogy esetleg TE is hibás vagy a hozzállásoddal. Nagyon jókat szoktam mulatni azon, hogy mindig idézik - a "távolra szakadt", de nem elég messzire állampolgártársainkon - "ne azt kérdezd, hogy mit tehet érted a hazád, hanem........

Sajnos az ember még mindig csak a mondat első felét teszik. Nekem is voltak negatív tapasztalataim, de nagyon sok pozitív is. Sőt emberséges. Rengetegszer megyek ügyeket intézni a HATÓSÁGOKHOZ szerte az országban.

Jaffar 2013.03.26. 21:02:47

@Kovermadar:

"Ki mondja meg, hogy mi a haza? Egy orszag? Ugyan miert? Mi kozom nekem Salgotarjanhoz, ha Pesten szulettem es sosem jartam S.tarjanban?"

Salgótarjánban te csak egy "gyüttment" lehetsz, ha nem ott születtél :)
(Ez igaz minden településre Mo.-n)

aleb19 2013.03.26. 21:02:53

@venember: bagoly mondja verebnek...

váj mí 2013.03.26. 21:03:38

@Rebarbaraa: Ahham, a doki is mondta. És akkor gondoltam arra, hogy a fene fog külön tb-t fizetni. Ha eltöröm a karom, akkor azt befáslizzák balesetileg. Ha meg komolyabb bajom van, akkor inkább magánhoz megyek, mert az államiban sosem bíztam, és különben, ott is tejelni kell.

@aleb19: Akkor talán a segélyrendszerükön kellene változtatni. De gondolom azon nem fognak, mert akkor a sok őshonos tory, aki a teljes életét az állam csecsén élte le, nem fog rájuk szavazni.

Jaffar 2013.03.26. 21:06:04

@venember:
Igazad lenne, ha most egy egyedi esetröl beszélünk. Ellenben a valóság az, hogy ma Mo.-n mindenkinek van legalább egy negatív tapasztalata valamely hivatallal szemben, ahol még mindig azt hiszik, hogy ök valakik, és az állampolgár az, aki az ügyét intézni jött van öértük és nem pedig fordítva.

A hozzáállásodból kiindulva te is csak egy "sértett" önk. dolgozó lehetsz...

váj mí 2013.03.26. 21:08:24

@zotyikaa: Majd ha meszet ettem ... Ha lett volna valaha is magyar TB-kártyám, azt kurvagyorsan megszüntettem volna. Itt visszakapcsolódva a poszthoz, ez a másik ( a bankszámla megszüntetése után), ami miatt érdemes lett volna némi energiát áldozni. De egy évet távol a férjemtől, tuti nem.

aleb19 2013.03.26. 21:09:29

@váj mí: ez igy van es poli pr-nak is kedvezo szamukra, hogy a barbar k-europaiakat cumiztatjak

váj mí 2013.03.26. 21:11:08

@Jaffar: Minek eteted? Provokál, nem látod?

zotyikaa 2013.03.26. 21:12:02

@Jaffar: Szerinted egy átlag magyarnak miért ne a magyar hatósággal legyenek negatív tapasztalatai,
Amellyel ügyeinek 99%-át intézi?

váj mí 2013.03.26. 21:14:42

@aleb19: Közben meg az über-kulturált feketéket a volt gyarmat-birodalmakból a keblükre ölelik. Oké, történelmi adósság, csak közben ne sírna a szájuk, hogy Londonban már nagyítóval kell keresni a fehér negyedeket.

Rebarbaraa 2013.03.26. 21:17:48

@venember:
Az itt postolok nagy resze ismeri a tortenetemet. Es azt is, hogy miert jottem el. Ha valaki akkor en mindenhova mosollyal mentem, ha valaki akkor EN kivantam mindig nagyon szep napot az ugyintezonknek. Ha csak a minimumrol beszeltunk. Es meg ennel is tobbet tettem. De juszt sem fogom neked is elmondani. Ne bosszants fel ha egy mod van ra mert tudok neked olyat meselni amitol szegyenedben befordulsz a sarokba es sirsz,hogy magyar vagy. Nem csak velem, hanem jonehany emberrel mocskosul elbantak abban az orszagban pedig semelyik etnikum tagja nem vagyok. Ugyhogy amig az en cipomet nem hordtad vagy akarmelyikunket addig a te neved HALLGASS!!!!! Te nekem nem adtal enni es az az orszag sem. En meg fizettem mint az a bizonyos katonatiszt. Becsuletesen de cserebe nem kaptam semmit amikor kellett. Es nem penzt kertem, csak segitseget. Nekem te ne mereszelj iteletet mondani!!!!!! Menjel dolgozz mint a barom aztan majd ha mar nem ersz nekik semmit es elhajitanak akkor gondolkodj el.

aleb19 2013.03.26. 21:17:57

@váj mí: szerintem minden orszagnak joga van elqrni sajat eletet
valszeg szeretik, ha neha fosztogatasok vannak es ha bombakat robbangatnak buszokon,metrokon

Cica a SzélsőJobbBaloldalról 2013.03.26. 21:21:12

Hehehee... Megértem a csajszit, ezúton is minden jót neki, nekik! :)
Azért nekem több eszem lesz májusban, mert az a rövid tervem (a fentiek miatt is pl...) hogy szarok mindenbe itthon, lehet levelezgetni majd a postaládámmal meg büntetgetni meg mindenféle felszólításokat küldözgetni, a szomszédasszonyom majd megkérem hogy néha bassza a kukába a postaláda tartalmát! :D
A személyimet tuti bebaszom a La Mancha csatornába...
A zútlevelemre még kicsit szükség lesz. :S
Erről ennyit...

váj mí 2013.03.26. 21:22:39

@aleb19: Ez azért nem egészen igaz, ha belegondolok Ceausescu Romániájába, amiben felnőttem. Kibaszottul nincs joga hozzá.
De azért Sir Churchill véleményére átkozottul kíváncsi lennék a mai Brit Birodalomról. Szerintem elsírná magát, első szinten....

váj mí 2013.03.26. 21:26:19

@Cica a SzélsőJobbBaloldalról: Khm, inkább a La Manche csatornát javaslom.....

remusz 2013.03.26. 21:27:07

ha jól értem a katonakisasszony (remélem az, mert egzaktul nem derül ki).... szóval angol nélkül kiküldte a magyar hadsereg afganisztánba, ahol összejött egy amerikaival, aki megkérte.. nem csoda, mert hát a magyar csajok a legszebbek.
-2009 február elején találkozott egy amerikai katonával és 2009 február végén hazajött.... és a 20 nap idegenben lét és katonai romantika elég volt egy életen átívelő szerelemhez..az is rajzban, hisz beszélni nem tudtak egymással! :D ez milyen már! hihi
ez kedves tizedes, vagy őrmester, vagy akár főtörzszászlós... hisz nincs főiskola ugyi!
Ez szimpla liaison, ahol 20 nap alatt nem az ember tetszik meg, hanem az anyagi lehetőségei. beszélni sem tudtatok vazze!!!
csodás történet és csak gratulálni tudok!

majd ez a romantikus fijju 2009 novemberében családlátogatott és itt volt egy hónapot. Vidéken??? És még abban az évben megkérte a kezét? Ez valami sántabénaottnemkellsenkinekicsiziéjűpénzespredátor volt??

Majd ezt követően 2 év bénázás! Atyavilág! Egy hónap angol nélkül odakint, majd 1 hónap alatt ideát l'amour, majd két év papírkodás?

Ha dél-jemeni lett volna a csávó, akkor is ennyit törődtél volna vele szívem? hihi!

nem csodálom, hogy az amik sima hozományvadásznak néztek! én is!

a többin nem csodálkozom.. mivel minden energiáddal azon voltál, hogy elmenj innen.. gondolom nem volt időd utánanézni a teendőidnek. Fent van a neten és elhiszed a telefonos szöveget.. szerinted egy országból való lelépés egy sima napi rutin ügymenet.. szted erre készítik fel az okmányirodákat, bankokat. Nem! Nem a két hónapos ismeretség utáni szart hátradobálókra készítik fel, hanem az itt élőkre.

MAGYAROSZÁGOT ELHAGYNI ÉLETEM LEGJOBB DÖNTÉSE VOLT. KÖSZÖNJÜK!

Bízom benne, hogy találsz ott munkát a katonai végzettséged után és a semmi angoloddal. Ez tényleg egy igazi, megalapozott szerelem, amibe a felek egyenlő mértékben fektetnek. Te bébi 8 év múlva itthon leszel.. itthon fogsz sírni, hogy a gyereked nem tud magyarul, honvágyad van és még mindig nem érted miért nem sikerült. De persze mi gratulálunk.. csökkent a munkanélküliség itthon. Kösz!

gnme 2013.03.26. 21:33:54

...itt még ugyanez van

kommunizmus

lásd még:
www.youtube.com/watch?v=HXITyAJnK3Q

aleb19 2013.03.26. 21:40:07

@remusz: "szerinted egy országból való lelépés egy sima napi rutin ügymenet.. szted erre készítik fel az okmányirodákat, bankokat"
szerintem sima ugymenet, en egy percet sem toltotem vele csak elhuztam, majd a szukseges duplajara felpumpalt burokracia otthon tologatja az aktaimat 1-2 evig hummog majd lezarja es elszamol maganak tobb heti munkaorat...

spangola 2013.03.26. 21:42:30

HÚÚ, nem semmi poszt volt, nagyon érdekes volt. Teljesen átérzem.
Az ilyen események és emberek vernek egy-egy szöget az ember koporsójába - így tartja a mondás.

Ezek után azt kívánom, hogy ne is érezd úgy soha, hogy vissza akarsz jönni, és nagyon sok boldogságot ott Amerikában neked és a férjednek! (Nem is tudom, hogy bírtátok ki az első évet csak Skype-on.)

33621 2013.03.26. 21:45:45

@NIKI LAURA:
Úgy látom szereted az F1-et!

váj mí 2013.03.26. 21:47:47

@Cica a SzélsőJobbBaloldalról: Egyébként az útleveled ne baszd ki. Jó lesz még valamire, például családi ereklyeként a szépunokáid ükunokáinak. Valszeg, addigra már Magyarország sem létezik majd. Képzeld el mennyit ér majd a te 250 évvel azelőtti útleveled ..... ;)

gnme 2013.03.26. 21:49:55

a földi helytartót most orbán viktornak hívják

a mandri egy kalap *ar, annyit nem ér

(... a lúzerbrigád sem, akit maga köré választott)

enjoy the future

EZ ÍGY .. (nem ov)

www.youtube.com/watch?v=K8RKMj3R-nU

váj mí 2013.03.26. 21:53:39

@spangola: Te, én nem akarok itt geciskedni, de azt az első évet simán megspórolhatták volna maguknak.
Különben skype-on, meg gmail-en ideig-óráig fenn lehet tartani kapcsolatokat. Mondjuk, nem csodálom, hogy utána, mikor már összeköltöztek, baszott sokat veszekedtek, mert addig soha, egyetlen pillanatig sem voltak együtt a közfelfogás szerinti "férj és feleség"-ként
Node, ez már a Csajok és Pasik blog témája. Bár oda kár lenne megírni ....

gnme 2013.03.26. 22:04:14

ez az ország ugyanott tart, mint ötven éve ...

balfaszok, konzumidióták saját zsebre

33621 2013.03.26. 22:08:28

@váj mí:
Elnézést, de akkor keverlek egy régebben ide linkelő hölggyel, aki Bukarestben él és ígérte hogy majd megírja a tapasztalatait. Valószínűleg már régen járt erre és ezért kevertelek vele.
Szerintem még az Origós időszakban linkelt, ide már talán nem.

váj mí 2013.03.26. 22:16:18

@33621: Biztosan keversz, mert én az origós időszakát a blognak nem ismerem. Az origó, az egy blogtemető ugyanis, szerintem.
Node, ha valami aktuális infó érdekel Bukarestről, az ajánlatomat fenntartom. Egy barátom, és mellesleg ex- újságíró kollégám (én vagyok az ex szakmailag, még mielőtt ..) most Bukarestben él és dolgozik. Ha valami konkrét infóra van szükséged, szólj.

micsoda? 2013.03.26. 22:20:39

@váj mí: Viszont, az alkalmazott sem szereti, ha lesír rólad, hogy Ő közpénzen eltartott. Szükségünk van egymásra, ezt kéne megjegyeznünk.

33621 2013.03.26. 22:20:55

@váj mí:
Erdélyen belül merről származol? Vagy a Partium?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 22:48:06

@Gabby: "De szerintem az a szegyen, hogy meg utana kell nezni az interneten azok utan, hogy beszeltel egy ugyintezovel, hogy minden informaciot el mondott-e neked"
Ezzel en is egyetertek. En amikor a gyamugyes papirokat inteztem a gyerekemnek, kaptam egy emailt az otthoni hivataltol, amiben hivatkoztak ilyen es ilyen szamu torvenyrendeletre, amiben le van irva, mit kell tennem. Na most az rendben van, hogy Google a baratunk, de azert annyit el lehetne varni (?) egy ugyintezotol, aki ebben jartas (?), hogy esetleg - milyen naiv vagyok :-) - par sorban leirja nekem, mit is kell tennem. Utanajartam, persze ez a gyamugyes macera is egy nagy burokratikus maszlag, formalitas. Akit erdekel az ugyintezes menete, szivesen elmeselem:)

váj mí 2013.03.26. 22:49:26

@micsoda?: Elhiheted, hogy nem köcsög módon viszonyulok az emberekhez. Még a lejmoló hajléktalanhoz sem az Örsön. Ha rossz kedvem van, akkor is max. annyit szólok hozzá, hogy "bocs, nem".
Én alapból megadom a tiszteletet, ami egy másik embernek jár. De ha ezt nem kapom vissza át tudok ám menni mocskos-szájú zombiba is. És az a szomorú, hogy a közpénzeken fenntartott hivatalokban otthon ez utóbbi az a hangnem, amivel elérhetsz bármit is.

váj mí 2013.03.26. 22:51:37

@33621: Vagy a .. Partium. Bár ez nem egészen egyértelmű ugyanis Brassó a szűkebb szülőhazám.

Muscari 2013.03.26. 22:57:28

@váj mí: Dehogy van baj vele, meg utanam is elpakol szo nelkul, mosogatni is szokott, fozni meg imad. Ugy ertettem, hogy kettonk kozul o a rendszeretobb, de egyaltalan nem viszi tulzasba, en meg, bevallom, kicsiket rendetlen vagyok. De a harmonia koztunk megvan immar nyolc eve, ugyhogy no worries :-)

33621 2013.03.26. 22:57:53

Szép környék! Közelben a Sinaiai sítereppel. Volt szerencsém arra járni átutazóban a tengerpartról, a Hargitába. Arra azért kevesebb a magyar nemzetiségű lakos, veled már biztosan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 22:58:52

@hagyma:" @váj mí: de ha kijon es ferjhez megy es rogton bejelenti es elinditja a honositasat, akkor is mindent a torveny betuje szerint csinal
csak sokkal egyszerubben"
Lehet, hogy naivak voltak, vagy nem olvastak el tuzetesen a USCIS oldalat, ahol eleg egyertelmu, hogy a kulfoldrol inditott bevandorlo vizum nagyon sokaig elhuzodhat. Emlekszem, annak idejen az en ferjem is felhivta oket (telefonon informaciot kerni USCIS-tol eleg nagy kihivas:) es ott mondtak neki, hogy 6-12 honap es lehet a varakozasi ido. Ezt akartuk mi is elkerulni, es igy dontottunk amellett, hogy turista vizummal jovok ki:)

váj mí 2013.03.26. 23:00:57

@Muscari: Te, nincs egy facér öccse vagy bátyja hasonló midle-rendszerető tulajdonságokkal? ;)

váj mí 2013.03.26. 23:09:36

@33621: Jaja, mindenki a Sinaiaval jön meg legfeljebb a Poianaval, amikor ott a város közepén a Cenk (Timpla). Sosem felejtem el, amikor úgy 9 éves koromban a szerpentinen mentünk fel, és nem a telekabinnal, és egy, az útra dőlt fatörzs mögül kisziszegett egy vipera, hogy "héló, coki innen!".
No meg azt sem, amikor a szemetet vittem le este, és a konténerből szembevigyorgott a barnamaci. Szó szerint. Bár a sikoltozásomra összefutott szomszédok állították, hogy még nem volt kész medve, de mindenesetre az tuti, hogy a frászt kaptuk mindketten. Én is, meg a kamasz barnamaci bocs is.

Bal 2013.03.26. 23:10:24

A posztoló majd rájön, hogy a bürokrácia minden országban így működik. Amerikában is. Angliában nekem volt olyan, hogy a bankfiókban a frissen létrehozott számlához elírták a kinyomtatott papíron a számlaszámot. Mondjuk Magyarországon az tényleg speciális jelenség, hogy az ügyintéző igyekszik megalázni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 23:11:59

@Jess G: "ez vicces, ha kiugrasz turistaként és ott maradsz semmi gond, de ha szólsz h férjhez mentél és mennél kell várni 8 hónapot, vajon miért ez a megkülönböztetés, mivel lehet csalni?"
Elvileg a turista vizum (ESTA) lejarta utan is haza kell menni :) Ami a masikat illeti, inkabb a bevandorlasi hivatal burokraciajarol van szo, ill. a rengeteg kerelemrol, amit elbiralnak. En is allami cegnel dolgozom, es - meglepo v. nem - az allami cegeknel itt (sem) eg a kezuk alatt a munka annyira, mint a privat szferaban, ill. rengeteg a papirmunka, egyik hivatalbol a masikba, background check meg ki tudja, mennyi minden. Szoval meg ha az USA-ban is adod be, akkor is honapokat kell varni ra, egyeduli konnyebbseg, hogy egyutt vagy a csaladdal (ferjjel), igy jobban elviselheto a varakozas.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 23:14:55

@blackhair-lady: "zsuzsi, akkor nem sokal elobb kaptatok meg mint mi, nekunk 11honapot kellett varni. "
Igen, ha jol emlekszem, valahogy 9-10 honap kozott volt az ugyintezes.

váj mí 2013.03.26. 23:20:05

@Zsuzsi65: Katona mindkettő, érted... törvény, parancs. Szegények ... éhen halnak a levegőben, ha egyszer nem lesz társadalom.

33621 2013.03.26. 23:20:11

@váj mí:
Te mennyit éltél a Csau. rendszerben? Én mint cívis, a pece parti Párizsból választottam már 28 éve pért magamnak, így elég jól ismerem az ottani életet azóta folyamatában.

váj mí 2013.03.26. 23:23:18

@33621: Születésem óta a megszűnéséig... a gyerek- és kamaszkorom benne telt.

33621 2013.03.26. 23:26:53

@váj mí:
Akkor most úgy cirka 40?

Gabby 2013.03.26. 23:30:55

@remusz: semmit nem tudsz rólam, csak ez derül ki a hozzászólásodból!!!!! Hál' istennek én sem ismerlek téged, ezért nem is fröcsögök rád semmit, de azért megjegyeznék néhány dolgot:
1., nem tudtam angolul, de most már annál többet ugyanis rengeteget tanultam- te tudsz valamilyen nyelven? Vagy csak magyarul tudsz sértegetni embereket?
2., van főiskolai végzettségem- talán több szakmám van mint neked és nem csak katonai
3., azt elfelejtettem írni, mert gondoltam nem fontos, de neked mégis az szóval, nem csak 2 hónapot találkoztunk az esküvőnk előtt hanem sokkal többször -csak nem erről szólt a történetem
4., egyáltalán nem vagyok hozományvadász, ha azt hazudtam volna, hogy az interneten ismerkedtünk meg a te szemedben akkor is hozományvadász lennék? Pedig rengeteg ilyen történet is létezik. Nem voltam gazdag otthon de kijöttem a fizetésemből és még a szüleimnek is segítettem
5., miért olyan hihetetlen neked az, hogy szerelem alakult ki közöttünk? -tudni sem akarom a választ- ezek szerint te nagyon szegény életet élhetsz talán azt sem tudod mi ez az érzés
6., Engem soha senki nem tartott el 14 éves koromtól dolgoztam akkor természetesen csak nyaranta a suli miatt, utána tovább tanultam és a seregnél dolgoztam. Adófizető állampolgár voltam és soha nem voltam munkanélküli.......
Szóval amiket leírtál az semmi nem vonatkozik rám. Máskor gondold át mielőtt leírsz valamit vagy kritizálsz valakit

fancypants 2013.03.26. 23:34:55

@Zsuzsi65: és ez az ESTA-s "kint maradok és majd ott adom be a papírokat, remélve, hogy nem utasítanak ki" dolog mennyire rizikós? Barátnőmmel (ő amerikai állampolgár, ellentétben velem) ezt szeretnénk megjátszani, mert a várakozás nagyon hosszú lenne. Elég sokat olvastam róla, nagyon megoszlanak a vélemények; kinti bevándorlási ügyvédet is felhívtunk, ő például nem javasolta. De az ő baráti köréből meg pozitív példák vannak. Te hogy látod? Mi mondjuk egyelőre még nem vagyunk házasok, szóval jelenleg több opció is szóba jöhet.

Yasmin5 2013.03.26. 23:37:09

Oh,mar megint milyen sok a rosszindulatu hozzaszolo :( Annyira elszomorito.

váj mí 2013.03.26. 23:38:27

@33621: Ok, a kamaszkor meghatározása bizonytalan időkeretet adhat ;) Szóval az UTC (KISZ Magyarországon már nem vettek fel, mert addigra megszűnt, de pionír -úttörő- még voltam... no meg persze haza solymai is...)
40 cirka 4 év múlva, ha még megérem ...

33621 2013.03.26. 23:42:19

@váj mí:
Ez egy szép kor, az enyém egy tízessel több most van a MILF korban.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.26. 23:43:36

@zopilote: Kanadaban erre nagyon harapnak, nem tet-
szik nekik, ha itt hazasodik egy kanadai allampolgar egy kulfoldivel. Nagyon megkeseritik

igen most vagyunk ebben az ugyintezesbe itt hazasodtunk 1-2 honap a varakozas a hazassagra 1 honap a hazassagi anyakonyv .federal papirokat a netten ki lehet tolteni codot kapsz rogton( ha nem szeretsz irni ugyved is megcsinalja$$$$ de nem gyorsabb ) meglepetesre 2honap megkaptuk a federal jovahagyast ... rogton beadtuk a quebeci papirokra most varunk kb 6 honap ( kuldtek mailt iktattak komplet..)
nalunk mas ahelyzet mert refugie kerelmet adtunk be a felesegemnek amikor erkezett ezzel egeszsegugymunka engedely szoc szam jar ,elutasitottak elso fokon a refugiet de fellebbeztunk... idohuzasra ne kelljen hazamenni es ott megvarni
viszont ha rogton ker 1 eves vizum hosszabbitast (nem dolgozhat es biztositast fizetni kotelezo) minden tovabbi nelkul maradhat de 1 evnel hosszabb lesz es meg kell ujitani a vizumot..

váj mí 2013.03.26. 23:43:42

@Yasmin5: Oh, kedves Yasmin! Végtelen szomorúság tölti el szívemet, hogy Kegyednek ily alantas megnyilvánulásokat kellett szemeivel illetnie.
Te, b+, mégis mire számítottál, címlap, nem?

váj mí 2013.03.26. 23:48:15

@33621: De jó neked. Te már megérted, én nem vagyok egészen biztos benne.
Azért az nagy szívás lenne, hogy pont a 40-es éveimet ne érjem meg, amikor még akár dögös MILF is lehetnék.
s most azt képzeld el el, hogy a sok perverz kukaszökevény beírja a keresőbe, hogy MILF, és google kibaszik vele, mert ide irányítja ;) ).

Yasmin5 2013.03.26. 23:48:22

@váj mí: Most neked erre minek kell igy reagalnod???? Bar tedd,ha jobban erzed magad tole :)

mommmmo 2013.03.26. 23:48:51

@tucano: hat nekem egyaltalan nem tunik egyszerunek:(. bar meg csak szavakat tanulok egy interaktiv lemezrol, amin kifejezetten Brazil Portugal van.

váj mí 2013.03.26. 23:51:04

@Yasmin5: Mert úgy fogalmaztál, mint egy 19. századi angolkisasszony, aki nem tudja, hol is van pontosan.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 23:52:37

@remusz: "szerinted egy országból való lelépés egy sima napi rutin ügymenet"
Vannak olyan orszagok, ahol nem is kell ezt bejelenteni. Amikor a ferjemnek probaltam magyarazni pl. azt, hogy nekem be kell jelentenem a Gyamhivatalnak, hogy a gyerekem kulfoldon hova jar iskolaba es igazolnom kell, hogy milyen korulmenyek kozott lakik, csak nezett nagyokat, es nem ertette, mi koze ehhez a magyar allamnak?? Egyaltalan, miert kell nekem bejelentenem, ha kulfoldre koltozom??

váj mí 2013.03.26. 23:56:43

@remusz: Szerintem meg simán bértroll vagy. Annak viszont pocsék, te szerencsétlen.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.26. 23:57:01

@zopilote: allampolgarsagrol en is kerdeznek mert en meg dissidens voltam es az orokseg ugyeben intezkedtem es sehol sem voltam nyilvantartva MO-on se szemelyi szam se lakhely valoszinuleg honositani kellene magamat az allampolgarsagert de nem igazan tudom..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.26. 23:58:40

@fancypants: "és ez az ESTA-s "kint maradok és majd ott adom be a papírokat, remélve, hogy nem utasítanak ki" dolog mennyire rizikós? Barátnőmmel (ő amerikai állampolgár, ellentétben velem) ezt szeretnénk megjátszani, mert a várakozás nagyon hosszú lenne"
Van olyan baratnom itt, aki szinten igy jott ki, itt osszehazasodtak, es azota mar meg is kapta a zoldkartyat. Amennyiben nem merul fel a bevandorlasiakban, hogy itt akarsz maradni, akkor siman be fognak engedni. Tehat nehogy olyasmit mondj (vagy irj az ESTA-n), hogy a "baratnodhoz", menyasszonyodhoz jossz latogatoba, hanem valami semlegesebbet. Ha van mas ismeros, akit meg tudsz jelolni kontaktkent, az sokkal biztonsagosabb. En mindenkeppen ezt javaslom. Ha egyszer mar itt vagy, ossze lehet hazasodni, es beadni a papirokat :) lsd USCIC website:)

Yasmin5 2013.03.26. 23:59:04

@váj mí: Aham. Igy mar valoban "ertheto" a szandekod.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.27. 00:00:09

@váj mí: "Katona mindkettő, érted... törvény, parancs."
hat igen, erre tanitottak oket: kovetni a szabalyokat, a parancsot. Nem megkerdojelezni semmit:)

váj mí 2013.03.27. 00:04:04

@Yasmin5: Á, csak annyit szerettem volna mondani, hogy "jó-reggelt-királylány", ez egy másik mese.

váj mí 2013.03.27. 00:10:01

@Zsuzsi65: Azért tudod, néha irigylem őket, nulla felelősség. Bármit tesznek, a kereteiken belül, nem kell gondolkozniuk, nincs lelkiismeret-furdalás, tépelődés, gondolkodás, hogy vajon "helyesen cselekedtem"? Semmi, nulla. Parancs van, oszt passz.
Kényelmes, roppant kényelmes.
Igaz, én záros határidőn belül beleőrülnék, bármennyire is leveszik rólam a döntés felelősségét meg a velejárókat ...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.27. 00:13:42

@váj mí: "Khm, és szerinted ezt úgy utólag hogyan állapítják meg objektíven, minden kétséget kizáróan? Mármint, hogy milyen céllal lépett be az USA.-ba? "
Sehogy:) amikor belepeskor megkerdezik, hogy "what's the purpose of your visit? " szepen rajuk kell mosolyogni, es azt mondani pl. hogy "visiting friends". Ennyi. Na meg nem kell buszken mondogatni, hogy a menyasszonyt/volegenyt latogatod meg:))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.27. 00:15:54

@váj mí: "Bármit tesznek, a kereteiken belül, nem kell gondolkozniuk, nincs lelkiismeret-furdalás, tépelődés, gondolkodás, hogy vajon "helyesen cselekedtem"? "

Ez pontosan igy van:) ezert gondolom, az (is) megy el katonanak, aki ezt a fajta gondolkodasmodot preferalja.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.27. 00:19:42

@remusz: "Te bébi 8 év múlva itthon leszel.. itthon fogsz sírni, hogy a gyereked nem tud magyarul, "

:) Oh, egy uj profetat koszonthetunk koreinkben? :))

váj mí 2013.03.27. 00:22:57

@Zsuzsi65: Hátja, csak az M Péter nevezetű nick képes volt olyat leírni, hogy ha eleve házassági céllal lép be az USA-ba.... Ki a tököm fogja ezt megkérdezni tőle eleve, ha a vízuma rendben van? Igaz, ez fizikai adottság kérdése is. Már voltam párszor az USAban simán, csak turistaként, vízumköteles ország polgáraként. Eddig egyetlen egyszer volt kérdés a "purpose". Akkor is ilyen mellékesen, az első látogatásomkor. Azóta le sem szarnak az amerikai vám- meg egyéb tisztviselők. Mondjuk, ehhez a kinézetem is hozzájárulhat, mert legutóbb Hitler álmodhatott olyasféle "árját", amilyennek kinézek, csak nem éppen platinaszőkében ;).

váj mí 2013.03.27. 00:29:22

@Zsuzsi65: Hm, nos a hivatásos katona gyerekkori haverom volt a leghűségesebb kisdobos, a leg ... leg... leg ... akármi.
Szerintem ezeknek az embereknek tökéletesen mindegy, mert nincs tulajdonképpen személyiségük. Csak egy viszonylag stabil rendszer legyen, amiben feloldódhatnak.

zopilote 2013.03.27. 00:31:03

@montroyal:
en is disszidens voltam, otthon csak ugy vagyok nyilvantartva, hogy "veglegesen kulfoldre tavozott ". Igaz, van magyar utlevelem, de csak szuletesi anyakonyvi kivonatot kellett bemutatnom, hogy megkapjam. Maxval emlitette, hogy nem is honositasnak hivjak a mi esetunket. Sajnos en is varom az orokosodesi eljarast, de azt hiszem, a hugomnak ajandekozom a reszemet, igy nem kell jarulekot fizetnem, sot az o jarulekat is kifizetem, hiszen minimal bert kap, sot annal is kevesebbet. 8 eve meg harman vegeztek teljes munkaidoben azt a munkat, amit ma egyedul csinal, es csak heti 32 orat fizetnek neki. Privatizalva lett a munkahelye:( Valami " csokos " kapta meg vallakozaskent.

Netuddki. 2013.03.27. 00:35:32

Fogadjunk, hogy a fideszesek nem olvassák ezt a blogot. Vagy ha olvassák is kussolnak. Igen, ezért is mennek el innen ennyien külföldre.
Annyian vannak nálunk az állami bürokraták, hogy egymástól nem férnek a munkához. Akinek már kellett itt valamilyen hivatali ügyet elintézni az tudja mi folyik itt. Főleg ha egy hajszálnyira eltért a szokványostól. Azért is fizetünk rekordarányú adót, hogy ezen eltartsunk egy halom bürokratát akik nem intézik az ügyeinket, hanem bonyolítják.
Holnaptól tavaszi szünet lesz a gyereknek, de te vegyél ki egy fél nap szabadságot (vagy egy egészet) mert a gyereket délben haza kell vinni, a tanároknak déltől már nincs kedvük dolgozni...

váj mí 2013.03.27. 00:36:11

@zopilote: Sajnálom, a családban bekövetkezett "örökösödési" esetet. Részvétem.
Ám, szerezz már a húgodnak valami normális melót a környékeden. Három ember munkáját elvégezni egy fizetésért ugyanis nem munkahely, hanem rabszolgatartás.

Netuddki. 2013.03.27. 00:38:09

@váj mí: Elég fiatal lehetsz. A rendszerlopás előtti rendszer gyakorlatilag erről szólt. Nemcsak a hivatásos katonáké...

váj mí 2013.03.27. 00:38:53

@kovi1970: Na most éppen nem pont a nyomorult tanárokat basztatnám a helyedben, de te tudod ...

váj mí 2013.03.27. 00:40:36

@kovi1970: '30-as, gyakorlatilag a Szomsza Julcsijával nőttem fel, csak máshol ...

zopilote 2013.03.27. 00:46:22

@váj mí:
Danke a reszvetert. Probaltam a hugomon segiteni, de teljesen feladott mindent, semmi eletkedve. A nagyobbik lanya Londonban van, hozza probal kimenni. De mit tudna ott nyelvtudas nelkul, 50 evesen? Es itt Kanadaban is mihez tudna kezdeni? Plane az en eletstilusom is olyan, hogy sokszor magam sem ertem:) Lassan 60 eves leszek, es meg most sem tudom, mit akarok az Elettol:)

Netuddki. 2013.03.27. 00:46:39

@váj mí: Miért? Ha egy tanár nem végzi el a munkáját akkor kivétel? A pénzt persze felmarkolja akkor is érte. Nem keres eleget? Sajnos én se, ez egy ilyen ország...

aciduzzu 2013.03.27. 00:48:55

ez tényleg egy gondolkodni képtelen, hisztis picsa...

még azt is elhitte, hogy ha nincs lakcíme, akkor az állampolgársága kétséges:):P, meg hogy nem tud BÁRKI eljárni helyette egy érvényes meghatalmazással.

de dühös, meg felháborodott az tud lenni...

a kedvencem egyébként az, amikor az emberek - hivatkozásként, hogy miért nem tudnak angolul - kijelentik: én németes/franciás/egyéb voltam.

mintha ez a tény kizárná, hogy alap vagy középfokon megtanuljon angolul

szánalmas...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.27. 00:49:00

@váj mí: "Azóta le sem szarnak az amerikai vám- meg egyéb tisztviselők. Mondjuk, ehhez a kinézetem is hozzájárulhat"

haha, azt hiszem, reszben ezert sem szoktak engem sem nagyon faggatni:) nem nagyon nezek ki terroristanak a szoke hajammal es 157 centimmel :))

váj mí 2013.03.27. 00:53:55

@zopilote: Ne hülyéskedj már, előttetek van még legalább 15-20 aktív év, mielőtt elmentek domolykózni ... Mihez van kedve a húgodnak, mit szeret csinálni? Hát tegye azt Kanadában, vagy bárhol másutt. No, meg te is tedd azt, amit szeretnél. Megélni biztos meg fogsz belőle, legfeljebb nem leszel tőzsdecápa. Na und?

ErtelmetlenSzajkarate (törölt) 2013.03.27. 00:59:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Közel sem biztos, hogy be vagytok jelentve akárhol. Én már "jelentettem ki" előző lakókat (két lakásból összesen hatot) két önkormányzatnál. 3000 forint az illeték, fiktiválják a lakót és ha nem találják meg, akkor törlik az országos lakcím-és a település lakónyilvántartásából. Aki lakást vesz, annál alap, hogy bejelentkezéskor megkérdezi ki van bejelentve még és ha többen akkor két hét múlva ismét és kijelenti. Ezt azóta tudom, hogy egyszer a rendőrség éjjel kettőkor az előző lakót akarta előállítani...

váj mí 2013.03.27. 01:01:04

@Zsuzsi65: Hm, ugye én pár USA-beli nyaraláson kívül nem igazán mászkáltam el eddig a kontinensről, viszont Európán belül viszonylag sokat utazom. És igaz, hogy nincsenek határok az EU-n belül, de azért a régi országhatárok környékén csak feleszi a kötelesség a rendőrséget a vonatokra. Soha, de egyetlen egyszer sem igazoltattak. Pedig azért szedik ki az embereket nemre való tekintet nélkül, és nemcsak a barnább bőrűeket.
Ez egyrészt jó nekem, mert nem baxtatnak feleslegesen, másrészt meg hülyén érzem magam. Mi a tök vagyok én, übermensch, hogy egyetlen ország rendőrségének sem jut eszébe igazoltatni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.27. 01:16:29

@remusz: Szép udvariasra sikeredett életed első hozzászólása...

Adatlap

remusz 0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

2008.08.18. óta tag.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.27. 01:17:38

@aleb19: Pontosan :)

Ezt mi is így csináltuk, nem is bántuk meg.

greggfrs 2013.03.27. 01:38:09

Teljes mertekben egyetertek a cikkel. Nekem szerencsere csak par honapom maradt ebben az orszagban, sajnalom azokat, akik nem tudjak elhagyni ezt a helyet. Megjobban sajnalom azokat, akik vedik Magyarorszagot, mivel ez tudatlansagukra, beszukult latasmodjukra utal.

váj mí 2013.03.27. 01:45:51

@Jani haverja: Alvó nick, mint Stirlitz ;)

Szegény, szerencsétlen marha, különben ... oly sok év, és 1 perc alatt lebukott

váj mí 2013.03.27. 01:49:25

@kovi1970: Ja, bocs, ezt most vettem észre. Persze, nem kivétel, egy tanár sem ha nem végzi jól a munkáját, de a tanítás utáni gyerekelhelyezési problémáidat talán nem rajtuk kellene leverned. Fogadjatok bébicsőszt pár órára, ha annyira sincs időtök, hogy a saját gyerekeitekkel legyetek.

wowerman 2013.03.27. 01:53:46

Lassan a barátaimon kívül nincs semmi más ami nem rémálom ebben az országban

ZS0LT 2013.03.27. 02:08:10

@hagyma:
@Taxomükke: en meg az internetrol beszelek
csaxolok

Azt meg a CERN ben, ami Svajc
csaxolok :D

váj mí 2013.03.27. 02:08:25

@wowerman: Hűde optimista vagy! Várd csak,amíg a barátaid igazi arcát is megismered ....
Szerintem, a Budai Váron kívül nincs semmi más, ami nem rémálom ebben az országban.
És tekintve a történelmét, ez nem biztos, hogy ez annyira marhára megnyugtató ...

ZS0LT 2013.03.27. 02:11:43

Es hogy erdemben is hozzaszoljak.

Nekem speciel olyan biztositasom van, hogy mindent, amit itt (USA) fizet a biztosito, azt fizeti Magyarorszagon is.
Ezert folosleges fenntartani a magyar TB-t.

váj mí 2013.03.27. 02:19:20

@ZS0LT: A magyar TB-t egyébként is felesleges fenntartani. Ha éppen Magyarországon töröd ki a lábad, balesetileg úgy is ellátnak, komolyabb egészségügyi probléma esetén meg magyarországi rendszeres TB fizetés mellett is fizetned, hogy az állami kórházban a nővérke egyáltalán rád nézzen. Akkor meg minek?

blackhairlady 2013.03.27. 02:41:57

@zopilote: azt hiszem mar nincs orokosodesi jarulek ha egyenesagi orokos, csak a kozjegyzoi dijat kell megfizetni. nekunk holnap lesz a hagyateki targyalas apu utan aki novemberben ment el, ha gondolod megirom, hogy hogy ment a dolog. en irtam egy meghatalmazast a batyamnak, hogy teljes koruen eljarhat az ugyemben, igy nem kell most csak ez miatt hazautaznom.

wowerman 2013.03.27. 02:47:55

@váj mí: ismerem az igazi arcukat. ezért a barátaim. ne magadból indulj ki :) nem tartanánk össze 12 éve a semmiért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.27. 03:13:53

@ingenium rusticus 2 / reloaded: eloszor csak munkavallalasit kapsz, azutan par honap mulva az interju utan kapsz egy 2 eveset
ha ez lejar es meg hazas vagy akkor mindenfele ujjlenyomatok stb utan. megkapod a veglegeset es ra 1 evre kerelmezheted az allampolgarsagot ha meg hazas vagy, ha elvaltal akkor azt hiszem meg 2 vagy 3 evet varni kell
igy emlekszem
/2 ev utan ha megkaptad a veglegeset /10 ev amugy/ akkor barmikor elvalhatsz de akkor az allampolgarsagra meg varni kell/
mar osszefolynak az evek es mar meg sem tudom nezni a zoldkartyamon a datumot mert bevontak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.27. 03:16:25

@zotyikaa: amerikaban mondjuk nem honositani kell, hanem le kell vizsgazni:)
ra kell szanni neha 1 napot is

pappito · http://pappito.com 2013.03.27. 04:37:03

@hagyma: a zöld kártya az tényleg egy papir kártya ami zöld? vagy csak ugy hivják?
sose jutott eszembe ráguglizni...

Tamás Csacsicska 2013.03.27. 05:14:45

Ami az eü. járulékot illeti: velünk is valami hasonló történik… Öt éve vettem feleségül a nejemet, én amerikai, ő magyar állampolgár (még, nem sokáig). Az elszakadás elég egyszerű volt – mindenkinek csak javasolni tudom, hogy Budapesten, az amerikai Nagykövetségen adja be a papírjait, ne az USA-ban. Két hónap alatt mindent elintézünk, tokkal-vonóval, orvosi vizsgálattal, stb.

Két éve kezdte szekírozni a NAV a nejemet az elmaradt eü. járuléka ügyében. A feleségem négy éve nem volt otthon, az eü. szolgáltatást nem is vehette igénybe. Próbáltuk megmagyarázni ezt a NAV-nak – különösen azt, hogy a járulék egy olyan fogalom, ami ellentételezést igényel - de mintha hülyékkel beszélne az ember. Jelentkezzen ki a nejem a lakcíméről (aminek az ég egy adta világon semmi jelentősége nincs!), akkor nem kérik az eü. járulékot. A kijelentkezés – ahogy a posztban a hölgy leírta – 3.000 forintba kerül és meghatalmazás szükséges hozzá. De nem egyszerű, mezei közjegyzői meghatalmazás, hanem a helyi konzulátus által hitelesített. Na most az USA-ban három konzulátus van, a legközelebbi is majdnem 1.000 mérföldre (1.600 kilométer). Nem tűnik reálisnak, hogy elutazzunk oda – csak a hitelesítésért. Amiért önmagában még elkérnek 50 USD-t, ami nagyjából 11.000 forint manapság. Szóval az a 3.000 forint illeték csak előleg…

Ráadásul három éve már jártam a konzulátuson – a félfogadás napján éppen nem jött be a konzul dolgozni – ott kellett aludnom Los Angelesben. Na, vajon kinek a költségén? A konzulén, vagy az enyémen? Másnap nyitásra odamentem, három óra múlva betoppant a konzul, majd bezárkózott az ismerőseivel beszélgetni. Déli 1 órakor – amúgy magyarosan – kivertem (kiüvöltöttem) a balhét, még a biztonsági őrök is feljöttek a földszintről a harmadikra. Öt perc alatt elkészült a hitelesítés – a konzult nem is láttam, a felesége írta alá a papírokat.

Szóval az USA-ban sem rózsás a helyzet, az itteni alkalmazottak hozzák hazulról a hivatali szokásokat, ahogy azt kell.

Azóta szarunk a magyar hivatalokra, a Konzulátusra, a NAV meg csak kergesse a feleségemet az eü. járulék után, majd belefáradnak. De ha egyszer nem ez a nyomorult kormányzat lesz hatalmon, kérvényezni fogom, hogy vegyék bele az Alkotmányba: hülye hivatalnokokat az állam nem alkalmazhat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.27. 05:18:38

@pappito: tenyleg zold a zoldkartya :) ezt a kepet osszehasonlitottam az enyemmel, ilyesmi az igazi szine is, inkabb kekes-zold. www.libertyscreening.com/CustomerServiceUpdates/image.axd?picture=2010%2F5%2Fgreencard1.gif

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.03.27. 05:23:31

@Tamás Csacsicska: "Szóval az USA-ban sem rózsás a helyzet, az itteni alkalmazottak hozzák hazulról a hivatali szokásokat, ahogy azt kell. "
Tamas, ne felejtsd el, ez egy darabka Mo itt:) azt remelne az ember, hogy kicsit ragad rajuk az itteni mentalitasbol, de sajnos - lehet, hogy csak en vagyok vele igy? - nem igazan tapasztaltam. Tisztelet a kivetelnek, hallottam olyat, akinek mashol volt jo tapasztalata kovetsegen, ill. konzulatuson. A los angelesi konzulatushoz nekem is volt szerencsem...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.27. 05:55:24

@pappito: plasztikkartya rengeteg hologramal
de nekem mar nincs meg:)
benettonn zold

Tamás Csacsicska 2013.03.27. 06:08:54

Az utolsó jó tapasztalatom 1988 decemberében volt. Akkor jöttünk ki az USA-ba és haza kellett utazni az útlevelünk meghosszabbítása miatt. Nem akartuk hazavinni a gyereket (akkor már nagykorú volt), felesleges kiadásnak tűnt a dolog. Kértem a magyar konzulátust, hogy hosszabbítsák meg a gyerek útlevelét itt az USA-ban. A konzul válasz egyszerű nem volt.

Felhívtam telefonon a magyar nagykövetet (!) Washingtonban, üzenetet hagytam, visszahívott személyesen. Azt hiszem, Házy Vencelnek hívták. Küldjem el a gyerek útlevelét, azonnal meghosszabbítja. Így történt.

Jó szar kommunizmus volt.

Egyébként pedig: nem az ügyfélnek kell kedvesnek lennie, hanem az ügyintézőnek. Átolvastam 550 kommentet, de idáig senki sem jutott el. Vajon miért?

pappito · http://pappito.com 2013.03.27. 07:06:04

@hagyma: kösz, rágugliztam, szóval ez szimpla PR kártya/státusz

gondolom iszonyú nagy kaland szerezni egyet

pappito · http://pappito.com 2013.03.27. 07:07:55

@Tamás Csacsicska: "Egyébként pedig: nem az ügyfélnek kell kedvesnek lennie, hanem az ügyintézőnek. Átolvastam 550 kommentet, de idáig senki sem jutott el. Vajon miért?"

mert a kommunizmus nem múlt el

Cifu78 2013.03.27. 07:41:32

@váj mí: Sir Winston Churchill volt az, aki a Brit Birodalmat szétverte, mikor aláírta az Atlanti Kartát. Igaz több napon keresztül civódott Roosevelt-el, mire beadta a derekát, de be kellett adnia. Olvasd el egyszer, mit tartalmaz... :)

Szóval especiel ő sejthette, hogy mi lesz hosszú távú eredménye annak...

venember 2013.03.27. 08:08:20

@Kovermadar: Tudod sajnállak. Neked SOHA nem lesz HAZÁD bárhová mész, bármilyen állampolgár leszel. Ezzel a mentalitással SENKI nem fog elfogadni.

Persze tudom, akkor is kicsiny HAZÁM lesz a rossz, csúnya, gonosz, stb.....

tanato 2013.03.27. 08:30:00

@Yasmin5: Nem rossz gyerek a brassói VÁj-MI,csak ilyen a stílusa,meg kell szokni .Ceausescu rendszerben nevelkedett, eléggé kemény világ volt az akkoriban.

JohnHenry 2013.03.27. 08:34:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem magyarországon. ha nem használod a számlát, akkor a számlavezetési díjak miatt hamarost minuszba kerülsz és a bank BAR-listára tesz függetlenül attól, hogy a listára kerüléshez _sokkal_ több pénzzel kéne minuszba kerülnöd.

ha előrelátóan megszünteted a számlát, még az se tuti megoldás, mert a bank esetleg utána is vonja a számlavezetési díjat és amikor jobb a békesség alapon azt mondod nekik, hogy a fenyegető levélért cserébe inkább kifizeted nekik azt az 1-2e forintot, akkor azt mondják, hogy nem úgy van az, amivel minuszban vagy a nem létező számlád számlávezetési díjával, azt te nem fizetheted be, mert nincs hová, ugyanis nincs számlád. (OTP)

micsoda? 2013.03.27. 08:34:14

@váj mí: Helyes. Hasonlóan viselkedem én is.

Netuddki. 2013.03.27. 08:46:50

@váj mí: Kisfácán! Napköziről hallottál? Szerinted ki fizeti? De ha éppen a tanárnak nincs kedve ott lenni, akkor fizessek még bébisintért is? A saját pénzeddel azt csinálsz amit akarsz, de az enyémet majd beosztom én. A hozzád hasonlók miatt (is) tarunk sajnos ott ahol...

4karika 2013.03.27. 08:48:54

Hmmm...:)
A romániai bürokrácia sem gyenge... Olyan túlburjánzott, hogy néha azt hiszem, nincs az a metszés, ami helyretenné...
A tartózkodási engedély kiadása majdnem teljesen sima ügy volt. De csak majdnem.
A céget alapítani és a cégnek közösségi adószámot regisztráltatni, komoly canossa-járás...
A házasságkötéssel kapcsolatos ügyintézés még előttem áll, gondolom, ott is lesz egy-két érdekes dolog.
De mindezekkel egyetemben még mindig jobb a hozzállás, mint Magyarországon. Sokkal emberségesebbek, segítőkészebbek, azt tapasztalom.
Pedig Magyarországon is a munkám része volt a hivatali ügyintézés, azaz van összehasonlítási alapom.

Netuddki. 2013.03.27. 09:00:14

@tildy:): Hoppácska! Most esett csak le. Ezek szerint a tartósan (3 hónap, muhaha!) külföldön élőktől a fidesz elveszi a lakcímkártyát és igazolványt. Gyakorlatilag levelező szavazót csinál belőlük. Nehogy már jövőre hazautazzanak szavazni (már aki akar ugye). Úgy látszik az 500ezer külföldön dolgozó magyar megmozgatta a fantáziájukat. Majd az orbánék szavaznak helyettük. Ügyes, naggyon ügyes...

Netuddki. 2013.03.27. 09:05:35

@micsoda?: "Viszont, az alkalmazott sem szereti, ha lesír rólad, hogy Ő közpénzen eltartott. Szükségünk van egymásra, ezt kéne megjegyeznünk."

Hát ebben nem vagyok annyira biztos. Mármint, hogy nekem szükségem van-e rájuk.
Persze tudom minderről nem az ott dolgozók tehetnek elsősorban. Elsősorban mi magunk tehetünk, hogy hagytuk a bürokráciát ennyire a fejünkre nőni. A múlt rendszerben nem sokat lehetett tenni. Az elmúlt 23 évben meg sikeresen elhitették velünk, hogy ugyanúgy nincs itt ráhatásunk a dolgok menetére. Pedig nagyon is van. Még. Az orbán megint azon ügyködik, hogy ugyanúgy ne legyen mint a rendszerváltás előtt. Túlzás? Tessék csak jobban belegondolni!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.27. 09:08:52

@ErtelmetlenSzajkarate:

Persze, ez lehetséges, de nem igazán izgat. Ha Mo-ra fogok költözni valamikor, úgyis fogok valós címet létesíteni. Addig meg tök mindegy.

4karika 2013.03.27. 09:17:26

@kovi1970:

Nem veszi el.
Nem is veheti el.
Volt erről valami hülyén fogalmazott cikk, aminek alapján erre a következtetésre lehetett jutni, de azóta már cáfolták, és helyre is tették a dolgokat.
Eleddig az a rendelkezés volt életben, hogy amennyiben 3 hónapot meghaladóan tartózkodott valaki külföldön, azt be kellett jelentse. Most e rendelkezést törölték.
Az érintett vagy bejelenti, vagy sem, az ő dolga, de szankció nincs - eddig elvi lehetőség volt rá, de nem alkalmazták.
A baj az, hogy - mint eddig már többször is - csúnya baki csúszott a kormányzati / hivatalaos szervek kommunikációjába...

De ha mégsem lenne igazam, és tényleg elvennék, nem kell igyekezzenek, viszem én magamtól is...:)

halbarad 2013.03.27. 09:18:01

A kedves posztolo valoszinüleg elöször jart a laktanyak vegtelenül leegyszerüsitett vilagan kivül. A civil eletben vannak helyzetek, amire nincs elöre elkeszitett protokoll, mert nem is lehet, es bizony nem oldodnak meg parancsra. Süt az egesz posztbol, hogy a hölgy ahhoz van szokva, hogy kiadja a parancsot, es a dolog el van intezve. Nos, sajnos a kaszarnyan kivül gyakran elöterbe kerülnek olyan remek tulajdonsagok, mint kreativitas es problemamegoldo keszseg. Fent mar leirtak paran, hogy lehetett volna egyszerübben megoldani par dolgot. Pl. bankszamlat azonnal megszüntetni vajon mi ertelme van? Havi par szaz forintot szed erte meg az OTP is, a többi meg kevesebbet. Meg ugye azzal a keressel beallitani, hogy "szüntessetek meg, de csak miutan megerkezett az utolso fizetesem es en levettem a penzt" eleg naiv elkepzeles. Megis ki fogja figyelgetni a bankszamlat? A TB-t meg tudtommal nem kell fizetni, ha az ember tartosan külföldön el (csak be kell jelenteni). Szoval ezert leadni szemelyit, lakcimet, stb., nem tudom, megeri-e.
Nem mintha vedeni akarnam a magyar bürokraciat, de talan megsem mindenki szellemi fogyatekos. Csak nem kellene elvarni, hogy tisztelegjenek, ha egy tiszthelyettes be meltoztatik lepni ügyintezni.
Amugy meg sok sikert az USA-ban.

remusz 2013.03.27. 09:20:18

@Gabby: amit leírsz több, mint amit a posztodban közölsz. Az ember a posztot látja és azon értetlenkedik, arra reagál. Én itthon élek, két nyelvet tudok....nem keresek rosszul. Ha így van, gratulálok!

Netuddki. 2013.03.27. 09:35:59

@4karika: Valamelyik, ezzel foglalkozó posztba valaki belinkelte a törvényt. Ott az volt, hogy le kell adni a lakcímkártyát és az igazolványt. Azóta érdekes módon a minisztérium honlapjáról eltűnt a link. Nemtom' mér'. ;)

Netuddki. 2013.03.27. 09:40:24

@halbarad: Nem mindenki helikopter barátom. Aztán amiket itt oly szépen leírtál miért nem tudták elmondani az illetékesek a hölgynek? Akiknek többek között az is a feladatuk lenne, hogy tájékoztassák az ügyfelet? Legfeljebb futott volna pár felesleges kört az illető aztán elégedetten hagyta volna itt ezt az országot. Ahova máskor is jó visszajönni. Nem így történt, ezért a hölgyet fikázni érdekes lelkivilágra vall. Ha te is bürokrata vagy akkor szépen gondolkozz csak el ezeken...

4karika 2013.03.27. 09:47:05

@kovi1970:
Tudom, tudom...
S ezzel kapcsolatban született meg a félretájékoztató cikk is, amiből lett a felzúdulás...
Ha leadja, leadja, ha nem, akkor nem. Az állampolgárra van bízva.
Józan ésszel belegondolva, jobb leadni, főleg, ha valaki letelepedik külföldön... Útlevél megmarad, meg a születési anyakönyvi kivonat, esetleg a vezetői engedély, s azzal annyi... Más meg nem is kell...:)

Azért a felvetésed erős volt...:)
Szavazgatnának helyettünk...:) Azért odáig csak nem jutnak, remélhetőleg.
Ámbár sok mindent kinézek a dicsőséges garnitúrából...

halbarad 2013.03.27. 09:58:23

@kovi1970: sem bürokrata, sem a barátod nem vagyok. Csupán arra utaltam, hogy volt ebben a történetben pár olyan fordulat, amit inkább köszönhet magának a hölgy, mint a bürokráciának. Ha mondjuk az OTP-ben csapkodja a pultot, mert nem oldjak meg a problémáját, arról ki is tehet? Ezt például átgondolhatta volna, mielőtt bemegy és mindenkit taknyosnak meg hülyének gondol/nevez csak mert egy megoldhatatlan helyzetet nem oldanak meg neki. Az egész posztban latszik, hogy a megszokott eljárásrend, hogy mindent elintézünk hangerővel meg vélt tekintéllyel, akkor is ha nincs igazunk. Odabent működik, kint nem. Ez van.
Ja, és nem, OTP alkalmazott sem vagyok.

4karika 2013.03.27. 10:16:09

@halbarad:
Nem gondolom, hogy lehet igazságot tenni abban, hogy ki vétett esetleg, és hol...
De a magyarországi ügyintézésben sokszor érzem azt, hogy a banki / adóhatósági ügyintéző valami felsőbbrendű akárkinek gondolja magát, azok meg, akire még egy nyamvadt egyenruhát is húztak, kicsi istennek...
Az OTP nem volt egy szerencsés választás, megjártam volt velük én is, két napba telt elintézni valamit, míg a másik banknál fél óráig (BB). Mondjuk nem az ügyintéző hibája volt, inkább rendszerszintű "elb...ttság".
Az adóhivatali ügyek intézése sokszor verbális boxmeccs, virágnyelven - nem szeretem a hangos szót és a tekintélyelvűséget - és sokszor csak akkor dől el a helyzet a jó irányba, ha kiderül, végképp nem laikus vagyok ott a hivatalban. Holott ez nem így kellene legyen. Egy laikusnak is könnyen, gördülékenyen kellene tudnia intéznie az ügyeit. A hivatalnoknak pedig világosan és közérthetően előadnia a dolgokat. Szolgálnia, mert közszolga. Nem alantas módon, nem kell ilyesmire gondolni, hanem a maguk és az ügyfelek eredményességére és kölcsönös megelégedésükre tekintettel. Ehh, ez utópia még sajnos.

Románia...
A tartózkodási engedélyemmel kapcsolatban szépen, kereken elmondták, hová menjek el, mit hozzak el Magyarországról - a születési bizonyítványtól a keresztlevélig - s hová menjek Szeredában intézni a dolgot.
Szeredában kiderült, hogy a dolgoknak a fele sem kellett, sőt, még az egészségbiztosítót is kihagyhattam, mert (akkor még) volt magyar munkaviszonyom, ezzel EU-TAJ kártyám.
Volt pár fölös kör, de nem rosszindulatból, inkább segítőkész túlbuzgóságnak nevezném.
Az itteni adóhivatali procedúra sem vidám, sok utánjárás van benne, de itt sem érzékelek rossz attitűdöt, inkább azt, hogy az ügyintézők kevéssé felkészültek, s pár dolog csak menet közben derül ki, hogy még ez is kell, az is kell... Holott, ha felkészültebb, akkor már az elején csokorba lehet szedni, és egyszerre lejárni mindent.

Szóval, nem mondom, hogy Magyarországon minden rossz, s lebontandó, de sok javítanivaló akad... S itt úgyszintén.
Sokszor az ügyintézők miatt akad meg valami, de olykor maguk az ügyfelek sem barátai a hatékony ügymenetnek...

shimizu 2013.03.27. 10:17:19

az volt már, hogy a posztoló hülye? (mm a történet főszereplője...)
Ki a frász indul el ügyet intézni minden utánaérdeklődés nélkül? Ha mást nem, legalább ismerősi körben tudnak az emberek 1-2 hasznos infót.
Bár mit várunk egy katonától...ráadásul nem tartották elég jónak a tiszti rangra, hát nekiáll mindenkit ócsárolni.

Nem akarom védeni a bürokrácia működését, a kormányablakok létrehozásánál nagyobb hülyeséget ki sem találhattak volna, de azért ez az ősemberi viselkedés, hogy ha valaki nem csinálja, amit mondok, vagy nem tud válaszolni, akkor agyonverem...enyhén szólva is szegényes bizonyítvány :(

Mit gondolt, ha fizetés nélküli szabadságra megy, akkor a TB majd befizeti saját magát? És a bankszámla? Jó hogy személyesen kell bevonszolnia magát az ügyfélnek a megszüntetéshez! Kivéve persze, ha meghal.....különben boldog-boldogtalan szórakozhatna a számlánkkal.

A vízumnál meg természetes, hogy kértek extra papírokat! A külképviselet bevette tőle az előírt papírokat, és az anyaországban döntenek, ahol joguk van azt kérni pluszban, amit csak szeretnének. Azért egy idegen ország katonai állományában lévő személy nem épp egy mezei takarítónő!!!! Jóval nagyobb kockázatot jelent....ezzel azért illene tisztában lennie, tekintve a munkáját....

Ha a hölgyemény úgy gondolja, hogy áááámerika tejben-vajban folyó kánaán, akkor kívánom neki, hogy ott is jó sok hivatalos ügyet kelljen intéznie.

Tudnék még hasonló észrevételt tenni minden pontjára a beszámolónak, de minek!? A szereplő szűklátókörű és csak fröcsögni tud, a kommentelők pedig megragadtak az utálkozásnál :) Bár azért van bennük igazság LOL

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.27. 10:39:44

@venember: Tudod nekem, meg még itt sokunknak semmi szükségünk nincsen HAZÁRA, legalábbis abban az értelemben, ahogy te gondolod.

Arra a HAZÁRA nekünk semmi szükségünk, amelyik csak folyamatosan szopat, elveszi a pénzünk, a tehetségünk, az életedvünk, stb., cserébe meg nem ad semmit.

zotyikaa 2013.03.27. 10:41:48

@hagyma: Egy amerikai állampolgárnak le kell vizsgáznia, hogy amerikai-e?

Hát ilyet sem hallottam még.

zotyikaa 2013.03.27. 10:43:27

@Jani haverja: Szerintem azért van pár ember a földön aki cserélne veled. Persze van jobb hely is a világon mint itt. De nálad is van jobb ember, nem?

halbarad 2013.03.27. 10:51:55

@4karika: világos, nem is az volt a cél, hogy eldöntsük, ki hülye és ki nem. Es igen, a hivatali ügyintézés tényleg katasztrófa tud lenni, és sajnos az esetek többségében az is. A fent leírtak egy része tényleg a hivatalok sara. Masik része meg a posztolóé.
Nekem a posztból visszaköszönő hozzáállás nem tetszik. Valahogy mintha az lenne az elvárás, hogy minden ügyintéző megkérdezze, hogy biztos ezt akarja? Biztos ki akar jelentkezni Magyarországról? Biztos, hogy meg akarja szüntetni a bankszámláját? Miért is lenne az elvárás, hogy ilyesmikre rákérdezzenek, és esetleg alternatívat javasoljanak. Egy országot elhagyni elég nagy döntés, gondolom az ember átgondolja, mit hogyan csinál és utána veszi a nyakába az ügyintezest. Es nem azelőtt, hogy átgondolna pár dolgot. Ha bemegyek a bankomhoz megszüntetni a bankszámlámat, nem varom el hogy megkérdezzék, miért akarom. Induljanak ki abból, hogy jól átgondoltam, mit csinálok és tegyék, amit kertem (feltéve, hogy megtehető).
Ha meg kiderül, hogy mégsem megy amit kertem, akkor nem az a megoldás, hogy taknyosozok egyet meg megpróbálom átnyomni erővel.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.27. 10:53:35

@pappito: eleg nagy kaland, de en mar allampolgar vagyok
de elotte kell zoldkartya is
annelkul nehez rogton megszerezni
bar lehet, pl. ha tt szulettem volna

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.27. 10:59:28

@zotyikaa: a jogositvany honositasarol beszeltel ember
arra valaszoltam, hogy azt nem honositani kell hanem le kell vizsgazni

pappito · http://pappito.com 2013.03.27. 11:07:14

@hagyma: tudom h áp vagy, csak én nem tudtam eddig h a zöldkártya az tulajdonképpen egy PR, azt hittem h valami misztikus izé :)

foltosmici 2013.03.27. 11:16:40

a fiam nyert zöldkártyát májusban megy intejura, a többi még kérdéses

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.27. 11:19:54

@pappito: hat misztikus mert kurva nehez eljutni odaig, hogy zold kartyad legyen, ami amugy mindenre eleg , utazasra, munkvallalasra, tehat tulajdonkeppen mar amerikai leszel, csak nem szavazhatsz pl.
nem ugy megy, hogy kijovok amerikaba es beadom az igenyem egy zoldkartyara, mert bar beadhatod, pillanatban azavarnak haza
nem veletlen talan, hogy a zoldkartyalotto is itt mukodik
amugy kulsoleg egy nagyon pofas kartya, sajnalom is hogy elvettek

2013.03.27. 11:50:58

Nem volt időm végigolvasni a hozzászólásokat még. Itt a posztoló? Tény, hogy a magyar bürokrácia párját ritkítja, de vigasztalja az a tudat, hogy van még sok hasonló hely, meg szarabb is. Persze ettől neki nem lesz jobb, de a leírt helyzet, vagy hasonló sok más országban is előfordul. Nem olyan rossz Magyarország!

micsoda? 2013.03.27. 11:55:13

@kovi1970: Szerintem a munkamegosztás folyamatában szükség van rájuk. Ki állítaná ki a születési bizonyítványt, az útlevelet, jogsit stb. hogy csak a fontosabbakról beszéljek.

pappito · http://pappito.com 2013.03.27. 12:15:02

@hagyma: biztos nehéz, a misztikum meg csak annyi, hogy mivel soha nem érdekelt az usa gc sose néztem utána h mi az, ma megtudtam ezt is. (bár továbbra se akarok magamnak)

a zoldkartyalotto nagyon fura dolog, nem értem h miért jó az országnak, hogy random arcok is besodródhatnak, amikor elég szigorú követelményrendszert építettek fel, hogy kiszűrjék azokat akiket nem akarnak házon belül látni.

Az is érdekes h szavazni nem lehet zöld kártyával, mi szavazhatunk PR státuszban, sőt kötelező regisztrálni szavazásra. Na mindegy, más ország, más szokások.

Amúgy a kártya tényleg marha jól néz ki, kerestem róla képeket a neten.

blackhairlady 2013.03.27. 12:53:32

@Tamás Csacsicska: csak akkor tudod beadni a budapesti nagykovetsegen ha az amerikai allampolgarnak van magyar bejelentett lakcime.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2013.03.27. 12:58:19

@zotyikaa: Igen, van pár ember, aki cserélne velem, főleg úgy, hogy szerencsére már nem élek Magyarországon :).

montroyal ( CAN qc) 2013.03.27. 13:19:12

megyvalaki katonanak mert nem kell dolgozni .. ez van es itt nalunk oriasi fizetes 10-15 evvel elobb oriasi nyugdij.. tudom a nevelt fiam a navynak a koltsegveteset iranyitja a tiszti iskola kemeny volt de azota -bejar- a munkahelyere.. es tolakodtak az afganistani kikuldetesert $$$$
@zopilote: jarulekot ( adot ) en sem fizettem rogton eladtam a pesti hazat a penzt atutaltak a szamlamra es nem tudom utanam jonnenek-e ha magyar utleveletkernek az illetek miatt(amugy 25evvel ezelott sem fizettem adot maszek voltam fuvaros remelem azt mar elfelejtettek.
ami a hugoddal tortent itt canadaban velem is megtortent 4-en dolgoztunk a repteren maintenance bgigadba ( takaritas kaja pia feltoltes mosas) egy fonok testvere atvette 10x szamlazott 3xtobb ido .... valoszinuleg csokos volt mert az igazi tulajoknak ez biztos nem erte meg...

montroyal ( CAN qc) 2013.03.27. 13:21:28

@Zsuzsi65: elobb irtam peldat miert mennek el katonanak..

daredra 2013.03.27. 17:25:10

Régóta olvasom a blogot, ez a történet annyira felhúzott, hogy végre regisztráltam is. Hogy hozhat valaki ilyen fontos döntést (Amerikába kivándorolni) ennyire nem utána nézve semminek. Nem a nagykövetséget kell hívogatni, legjobb barátod a google. Ajánlom mindenkinek szeretettel a www.visajourney.com/ oldalt, ahol nem csak minden információ fenn van, de az összes kitöltendő adatlap is. Arról nem is beszélve, hogy ha előtte olvasgatott volna kicsit a posztoló, nem sírt volna később, hogy hogy képzelik, hogy házastársak külön éljenek az esküvő után??
Nem a házassági vízum az egyetlen lehetőség, én pl. pont a fenti szituáció miatt a menyasszony vízumot választottam: ez se tart tovább, és feljogosít arra, hogy az USÁ-ban házasodjatok össze és rögtön benyújthasd a zöld kártya kérelmet. Ettől függetlenül Magyarországon is megtarthatták volna az esküvőt később (kb 2 hónapon belül megérkezett a munkaengedély, ami most már utazásra is jogosít).

A fentebb említett oldalon egyébként azt is megtalálod, épp mikori kérelmeket bírálnak el (Nem, nem dobnak el mindent azonnal, amint beérkezik a TE kérelmed, hogy rögtön elbírálhassák. Szerinted hány vízumkérelem érkezik be csak egy hónapban?), valamint okos kis kérdéseidet felteheted a tapasztalt tagoknak.

Arról már nem is beszélek, hogy a Magyarország elhagyása - lakcímkártya leadása stb. témakörben milyen egyszerű a neten tájékozódni... Néha elgondolkozok, hogy az ilyen emberek miért kapnak végül mégis vízumot??

Ha más értelme nem is volt ennek az első posztomnak, remélem a link legalább segít néhány jövőbeli Amerikába vándorlót. Egyébként az a blog teljes mértékben a legális bevándorláshoz nyújt segítséget, az "ESTA-val jöttem, nem terveztük, de nem tudunk egymás nélkül élni, összeházasodtunk és most zöld kártyát akarok" típust nem támogatja.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.27. 18:32:49

@daredra: @daredra: a munkaengedely nem garantalja, hogy visszafele is visszaengednek
menyasszony vizumrol meg meg eletemben nem hallottam
de ettol meg lehet:)

2013.03.27. 19:51:14

En turistavizummal utaztam volna azonnal az USA-ba es ott inteztem volna a bevandorlast meg a zold kartyat.
Ki nem birtam volna 1 evet a ferjem nelkul raadasul ennyire messze.
Kulfoldrol sokkal konnyebb mindent elintezni a nagykovetsegek, konzulatusok rugalmasabbak es sokkal kedvesebbek is, nem jatszak a tejhatalmu uristent mikozben segitseget kersz.

daredra 2013.03.28. 00:17:45

@hagyma: A fiancé/e visa hivatalos neve K1, egyszeri belépésre jogosít és 90 napon belül össze kell házasodnotok.

Ha a zöld kártyával együtt igényeled a munkaengedélyt és az utazási engedélyt, nem kell értük fizetni, és tavaly nyár óta egyetlen kártya a kettő. A munkavállalási engedélyre kapsz egy ilyen extra sort, ha igényelted az utazásit is: Serves as I-512 Advance Parole. Ez amikor én kaptam még olyan új volt, hogy a kanadai határon vakargatták egy darabig a fejüket a bevándorlásiak, hogy tényleg vissza engedjenek-e :) De nem volt semmi gond. (mezei határátkelő volt valahol Idahoban, a reptereken gondolom jobban képben vannak az emberek)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.28. 02:18:26

@4karika:
Egeszen pontosan a lengyel kovetseg oldalan volt HIVATALOS infokent, es nem erre a kovetkeztetesre lehetett belole jutni, hanem konkretan azt irtak, ha kulfoldon vagy 3 honapot tulmenoen, akkor vegleges letelepedest kell bejelenteni.

Aztan volt valaki, aki felhivta a belugyminiszteriumot, onnet atiranyitottka mashova, es ott is azt az infot kapta, hogy veglegest kell.
Arrol nem is beszelve, hogy az ugyfelkapu meg mindig irja, hogy a 3 honapon tuli kulfoldon tartozkodast BE KELL jelenteni.

"S ezzel kapcsolatban született meg a félretájékoztató cikk is, amiből lett a felzúdulás..." hat , ha mar ott fenn sm tudjak , hogy mit csinalnak. Remelem nem az en cikkembol indult ki a dolog, elsok kozt voltam, akik rarepultek. logout.hu/bejegyzes/tildy/miket_kell_elintezni_kulfoldre_koltozes_elott/friss.html

mzgldr 2013.03.28. 04:16:37

@Kovermadar: "Ki mondja meg, hogy mi a haza? Egy orszag? Ugyan miert? Mi kozom nekem Salgotarjanhoz, ha Pesten szulettem es sosem jartam S.tarjanban?"

Azt hiszem Kossuth mondta, hogy (nem pontos idézet): hazád ottan van, ahol kommentelsz és amilyen nyelven blogodat írod.

DieNanny CH 2013.03.28. 07:01:04

@váj mí: @Jess G:
Nem a világ sokkal egyszerűbb számukra! Hanem hozzászoktak, hogy mindenki jártas abban, amilyen titulusa van. Ami végülis logikus! Mi lenne, ha katonáéknál egy tiszt, mikor megkérdezik tőle: jobbról vagy balról támadjunk, vonogatja a vállát, és közli, nézzek utána interneten... (Jó, sarkítottam!)
Ügyintéző = ügyet intéz!!! Nem pedig a vállát vonogatja.
Orvoshoz úgy mész, hogy előtte 3 napig bújod az internetet?
Óvónőként eléggé fel tud az húzni, aki nekem akarja megmondani, a közösségben hogyan neveljem a gyerekét.
Ezt én tanultam, én jobban tudom.
Az ügyintézőnek kutya kötelessége NAPRAKÉSZnek lenni abban az ügyben, amire címe van. Akkor is, ha hetente változik.
Nehogy ám már még el is kényeztessük őket, hogy mi intézünk helyettük mindent! Azt a 3 napi internetbújást nekem talán kifizeti valaki órabérben?
Nagyon is megértem Gabby felháborodását!

DieNanny CH 2013.03.28. 08:43:58

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
És mi határozza meg, hogy az összesen 4 vezetéknévből a gyerek melyik kettőt kapja?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.28. 09:22:19

@DieNanny:

Minden ember 1. vezetékneve az apja 1. vezetéknevével egyezik, a 2. vezetékneve pedig az anyja 1. vezetéknevével.

M. Péter 2013.03.28. 20:39:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Utazni szabad, csak csak pénzt költeni engedély nélkül nem.

M. Péter 2013.03.28. 20:42:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Utazni szabad, csak csak pénzt költeni engedély nélkül nem.

Tara 2013.06.15. 21:00:15

Ebben hagymának van igaza...nekünk is ezt ajánlotta az amerikai nagykövetségen a hölgy, ha kint akartunk volna letelepedni. Akkor volt valami nem B1-es, hanem friss házas vízum (fogalmam sincs hogy hívják) de az egy évre szólt volna és addig el lehetett volna intézni a zöld kártyát, anélkül hogy külön kelljen élnünk, ez nonszensz. Mi nem akartunk ott élni mondjuk...

Nem tudom posztolóék mit bénáztak ennyit...van egy kolleganőm az is évek óta bénázik az amerikai férjével, hogy az ide jöhessen a UK-ba. Én nem is vagyok itteni állampolgár és az én férjem simán jön-megy itt, dolgozik stb...némelyek csak élvezik a szívatást...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása