oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 23. 06:55,  Még mindig kevés a határátkelő? 275 komment

2013. március 23. 06:55 Határátkelő

Még mindig kevés a határátkelő?

Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy résztvevőként meghívtak egy bécsi, a határokon átnyúló együttműködésről és munkavállalásról szóló konferenciára. Ha már ott voltunk, beszélgettünk is többekkel, ezeket az interjúkat a közeljövőben olvashatjátok majd itt, a blogon. Elsőként jöjjön egy rövid összefoglaló a konferencián elhangzottakról, például arról, milyen véleménnyel vannak az osztrákok Magyarországról (ez nem feltétlenül lesz kellemes), illetve kiderül az is, vajon tényleg sokan mennek-e el Magyarországról külföldre.

osztrák magyar határ.jpg

A konferencia szervezője az EURES-T Pannónia volt, ami egy osztrák és magyar munkavállalók elhelyezkedését segítő szervezet. Jelen esetben persze inkább arról van szó, hogy alapvetően a magyar munkavállalókat segítik tanácsokkal, ha Ausztriában szeretnének dolgozni. Fordítva ez az áramlás jelenleg nem igazán jellemző.

Hallottatok erről a szervezetről, esetleg kért valaki tanácsot tőlük mielőtt elindultatok volna ausztriai munkavállalásra? A beszélgetésben munkaügyi hivatalok szakemberei, szakszervezetek képviselői, munkaadók, munkaközvetítők vettek részt. A cél a két ország munkaerő-piaci helyzetének elemzése és megvitatása volt.

Nem túl hízelgő a kép

Érdekes a kép, ami osztrák oldalon a magyarországi helyzetről él, ez jelen pillanatban nem hízelgő. Például felemlegették az alkotmánymódosítást – annak kapcsán a röghöz kötést, a gazdasági kiszámíthatatlanságot, a bizalomvesztést, az utóbbit nem is egyszer. Ugyanakkor a kétoldalú, szakmai együttműködések jól működnek, sokrétű személyes és gazdasági kapcsolat van a két ország között, a politikai helyzettől függetlenül, a jelen és jövőbeli munkavállalók szerencséjére.

Alkalmunk nyílt beszélgetni arról is, hogy melyek a legkeresettebb területek jelenleg Ausztriában, és mit szólnak az osztrákok a bevándorláshoz, de erről majd egy későbbi posztban olvashattok, ahogy arról is, hogy milyen kérdésekkel és mennyien keresik meg az EURES tanácsadókat Győr-Moson-Sopron megyében, és ők miben tudnak segíteni.

A legfontosabb adatok

Ausztria jelenleg Magyarországon a 3. legnagyobb beruházó Németország és Hollandia után, a pénzügyi szektorban 20%-os részesedése van. Egy friss felmérés szerint a magyar felnőtt lakosság 13%-a el tudja képzelni, hogy külföldön dolgozzon, 6% kivándorolna, az első számú célpontok Németország, Ausztria és Nagy-Britannia.

Ausztriában jelenleg 55.000 magyar dolgozik, mint többen is hangsúlyozták a munkaerő vándorlása, a tapasztalatszerzés és az azután visszatérés hasznos, és ezek az áramlások termékenyek lehetnek. Többek között abból a szempontból is, hogy lehetőséget teremt a mindenkori kormánynak visszatérés feltételeinek megteremtésére.

Ausztria az EU azon négy országának egyike, ahol 20% alatt van a fiatalok munkanélkülisége. Magyarország pedig foglalkoztatás szempontjából Máltával együtt a sereghajtók között van, így persze a termelékenység sem nőtt, az uniós átlag 60%-a immár hat éve, ezért nem tudnak nőni a bérek sem. A kelet-európai fizetések egyébként az uniós átlag egyharmada körül mozognak.

Ahhoz, hogy Magyarország hívogató legyen például az osztrák munkavállalók számára, az (is) kellene, hogy kiegyenlítődjön a foglalkoztatás és hasonló legyen a bérek színvonala. De akkor alighanem a magyar munkaképes korúak is sokkal kisebb arányban gondolkodnának külföldi munkavállaláson. Jelenleg a folyamat azonban nem ebbe az irányba mutat, mert a bérek különbsége nő, az árak viszont Magyarországon is felzárkóztak a nyugat-európaiakhoz.

A számháború és az elvándorlás következményei

A sok beszélgetés közül az egyik legérdekesebbet Pogátsa Zoltán közgazdásszal, szociológussal, a Nyugat-magyarországi Egyetem docensével folytattuk. Először arról beszélgettünk, hogy szerinte hogyan is áll a számháború a külföldön dolgozó magyarokkal kapcsolatban, és mindennek milyen gazdasági hatása van?

Pogátsa Zoltán: „Én azt gondolom, hogy Magyarországról sokkal kevesebben mennek el, mint Kelet-Európa többi részéről. A lengyel, a román vagy a bolgár helyzet is más kategória, Bulgáriából például a társadalom ötöde elment, ehhez képest a magyar elvándorlás kifejezetten kevés. Az utóbbi pár évben azonban veszélyes tendencia, hogy az egyre magasabban képzett emberek mennek el.

Tehát nem is a határátkelők száma jelenti önmagában a problémát, sőt, ez inkább azt jelzi, hogy az emberek nem beszélnek nyelveket, nincs kapcsolatrendszerük. Valamilyen szintű mobilitás egyáltalán nem baj. Vegyük például az ír helyzetet, ahol azt láttuk, hogy sokan elmentek, aztán a gazdasági helyzet javulásával visszatértek. Ebből Írország nagyon sokat profitált. Tehát az önmagában probléma, hogy kevesen mennek el, az viszont még inkább, hogy akik igen, azok a magasan képzettek közül kerülnek ki."

Vissza lehet őket hozni? A blogon ebben a témában hozzászólók nem nagyon jelezték, hogy visszajönnének, sőt többen azt írták, hogy nem is áll szándékukban, esetleg majd nyugdíjas korukban.

P.Z.: „Az a nemzetközi gyakorlat, hogy abba az országba mennek vissza az emberek, ahol beindul egy robbanásszerű gazdasági fejlődés, például Írországba visszamentek, ahogy Olaszországba és Görögországba is. Ám most, hogy Görögország megint összeomlott, megint tömegesen mennek el a görögök Németországba. Nagyon egyszerű a válasz, ha lesz Magyarországon az embereknek munkahely és lesz megfelelő bérszínvonal, akkor visszajönnek, ha nem, akkor nem."

A munkaerő-áramlásnak mi a pozitív hozadéka?

P.Z.: „Ha azok, akik elmennek képzettséget, kapcsolati tőkét, nyelvtudást szereznek, tapasztalatot, összehasonlítható nemzetközi példákat gyűjtenek, és utána visszajönnek vagy kapcsolataikon keresztül, befektetésekkel, esetleg a kereskedelem terén segítik Magyarországot, ez lehet egy pozitív folyamat. Ha úgy mennek el, hogy én elhagyom ezt az országot és soha ne halljak róla többet, akkor az negatív."

Sokan mondják, hogy kilátástalan, mosolytalan Magyarország, ezen is alighanem változtatni kellene. Ez azonban nyilván már egy nagyobb léptékű társadalmi folyamat.

P.Z.: Persze, ezen is kellene változtatni, hogy Magyarország egy boldogabb ország legyen és jobb legyen a közhangulat, de ezt is, azt gondolom, az alapozná meg, ha sok ember dolgozna, magasabb bérért. Mindennek ez az alapja, ha nincs magasabb bér, és több munkahely, akkor addig teljesen felesleges arra várni, hogy boldogabbak legyenek az emberek és jobbak a közállapotok. Ez a kulcs, munkahely kell és magasabb bérek, és ehhez persze magasabb termelékenység."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: konferencia Ausztria Pogátsa Zoltán EURES T Pannonia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr635163511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.23. 07:12:02

" milyen véleménnyel vannak az osztrákok Magyarországról (ez nem feltétlenül lesz kellemes."
Itt megijedtem...
"Érdekes a kép, ami osztrák oldalon a magyarországi helyzetről él, ez jelen pillanatban nem hízelgő. Például felemlegették az alkotmánymódosítást – annak kapcsán a röghöz kötést, a gazdasági kiszámíthatatlanságot, a bizalomvesztést, az utóbbit nem is egyszer."
Itt pedig megnyugodtam.
Hogy a politikáról mi a vélemény, az egyes ember szempontjából érdektelenek.

Szerintem baromira nincsenek tisztában a számokkal az elvándorlás tekintetében.
Ennyit a munkahelyteremtésről:
www.hir24.hu/gazdasag/2013/03/23/676-ezer-magyar-munka-nelkul/
:(

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.03.23. 07:27:13

"mint többen is hangsúlyozták a munkaerő vándorlása, a tapasztalatszerzés és az azután visszatérés hasznos"
- lenne, de én nem úgy látom (vagy érzem), hogy a közeljövőben tömegek vándorolnának majd haza...

andaluzkutya 2013.03.23. 07:41:58

Nem tudom, hogy van-e reális esély arra, hogy a bérek a ny-európai szintre növekedjenek valaha, nekem pl. az elmúlt három évben a bérnövekedésem több volt, mint a teljes magyarországi keresetem...
Abban egyetértek az interjúalannyal, hogy akármennyire is csúnya anyagias dolog ez, de az átlagos bérszínvonal elég komoly hatással van a boldogságérzetre. Persze csak akkor, ha nem nagyon nagy az az olló.

Bigby 2013.03.23. 08:52:56

Az osztràkok, ès veluk egyutt Europa is emlegethet sok mindent, megjegyzem jogosan. A roghozkotèst sajna nem, hiszen ez mindenhol problèma, ès majd minden kormàny tett/tesz èrte valamit, ami persze a diàkok, ès azok szuleinek a felhàborodàsàt vonja maga utàn. Olaszorszàgban pèldàul màra olyan mèrtèku lett az elvàndorlàs, hogy az olasz kormàny is komoly szankciokat tervez bevezetni. Nem hajlandoak tovàbb finanszirozni a felsooktatàst ugy, hogy a diploma kèzhezvètelekor màr kulfoldi ajànlata van a legtobbjuknek. Ez amugy èrtheto is a kormànyok rèszèrol.
Az viszont egyàltalàn nem èrtheto, legalàbbis nekem, hogy mièrt gondoljàk azt, a hazatèrès alternatìva lehet. Egy 35-45 kozotti fiatal, aki ereje teljèben van, nem fog hazatèrni ugy, hogy a top100-as cègek is csupàn a kulfoldi fizetèsènek 40%-àt ajànljàk neki, mondvàn a jelenlegi magyar helyzetben a Te bèrszinvonalad sajnos nem vàllalhato be.
A tudàs az viszont jol jonne, szoktàk mondani. A tudàsnak àm àra van.
Sajnos nem jelent alternatìvàt hazatèrni mindaddig, amìg egyfajta kolcsonossèg ki nem alakul a magyar munkaero piacon.
A magyarok azonban nem hajlandoak elvàndorolni, mivel a tobbsèguk fèl a vàltozàstol. Sokkal jobban, mint a kornyezo orszàgokben èlok, ezèrt balgasàg minket a lengyelekhez, szerbekhez, romànokhoz hasonlìtani. Ok màr 20 ève idegenben dolgoznak, a gyerekeinek is ez a termèszetes, ìgy ok is kulfoldon vàllalnak munkàt. Tudom, mert sok szerbbel, romànnal dolgozok egyutt. Mi mèg nem èrtunk meg fejben erre. Sok kivàlo szakember vàr, ès remènykedik, hogy majd fordul a kocka. De nem fog.

tanato 2013.03.23. 09:15:46

@tilmir: Hát persze hogy nincsenek tisztában a számokkal,gőzük nincs az elmenők számáról a hamis pozitív statisztikának köszönhetően.Nagyon alulbecsülik őket hivatalosan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.23. 09:39:13

@andaluzkutya:

"Nem tudom, hogy van-e reális esély arra, hogy a bérek a ny-európai szintre növekedjenek valaha"

Nincs. A magyarországi szint utoljára 600 éve, a XV, század első felében volt nyugat-európai szinten. Amikor legjobban megközelítette azt - az I. vh. előtt - akkor is kb. a nyugat-európai kétharmadján volt.

váj mí 2013.03.23. 09:58:39

Az az alapvető különbség, a például Romániából külföldön munkát vállalók és a Magyarországról elmenők között, hogy az előbbiek kint dolgoznak ugyan, és jórészt kint is élnek, de jellemzően nem családostól. A fizetésük nagy részét hazaküldik, sok esetben a családnak az az egyetlen bevételi forrása, amit apu havonta küld. S bár adózni nem haza adóznak, de a keresetük bekerül az otthoni gazdasági körforgásba.
Magyarországon, az Ausztriába ingázókon kívül, viszont, ha apu külföldön vállal munkát, akkor előbb-utóbb a család is csomagol. És ők már nem költöznek haza. Az tuti.

NIKI LAURA 2013.03.23. 10:13:54

aztatat én nem tudom,hogy mit gondolnak rólunk a sógorok,de aztatat tudom,hogy a szomszéd éppen most vett egy nagyon olcsó -szinte egy tized áron-Dér Jani(John Deer)traktort,ami kiválló állapotban van,és burgelandi sógoroké lehetett.

Eztetet onnan tudjuk,hogy még minden személyes tárgya ment maradt a traktorban az osztrák soginak,olyan hirtelen adta el.
De megérte nagyon,hidegben is pöcre indul,úgy szát négy fejjel,hogy csak NA!!

pamut 2013.03.23. 10:23:53

Ez a mondat elég vicces:
"Bulgáriából például a társadalom ötöde elment, ehhez képest a magyar elvándorlás kifejezetten kevés."
Ilyen alapon azt is mondhatta volna, hogy Görögországban -6% -os a recesszió, ilyen alapon a magyar recesszió nem is olyan vészes.

Az a veszteség, amit Bulgária kénytelen elszenvedni, az legendás, történelmi léptékű, és sok évtizedes, talán behozhatatlan hátrányt jelent az országnak. Konkrétan elhagyta a szellemi elit az országot, ezen belül is természetesen főleg a fiatalság.

Az ír példára is erősen necces hivatkozni. Két okból is:
1. Írországból nem csak kivándorolnak, de oda be is vándorolnak (pl. mi magyarok is). Számukra tehát kisebb a veszteség.
2. Ott tényleg van esélye, hogy visszatérnek a népek, ha jobbra fordul a gazdasági helyzet.

Egyébként érdemes lenne azt is nézni, hogy az egész Kárpát-medencéből hogy fogynak el a magyarok. 1990-ben még azt mondták, félmillió magyar él a Vajdaságban. Aztán ez lement 300.000-re. Most már kb 100.000 lehet, főleg idősebbek, akik már nem is nagyon tudnának elmenni. Pár évtized, és teljesen el fognak tűnni a magyarok a Vajdaságból.

váj mí 2013.03.23. 10:23:56

@NIKI LAURA: Aztatat nem csak kölcsönbe kapta? Tudod, mint a hókotrókat ....

VHB 2013.03.23. 10:33:38

@pamut: Ami a Vajdaságot illeti az sajnálatos, de sénkinek nem fáj rajtunk kívül. A magyar külpolitika pedig összehasonlíthatatlanul bénább, mint bármely szomszédos országé.

váj mí 2013.03.23. 10:44:22

@VHB: Túl kevés magyar él ott, hogy a honi külpolitika zsarolhassa velük a saját állampolgárait. Mna, ezért nem foglalkoznak velük.

spangola 2013.03.23. 10:51:21

@váj mí:
na, szia, téged is lehet itt látni?:)

váj mí 2013.03.23. 10:56:45

@spangola: Hébe-kórba előfordulok ...

spangola 2013.03.23. 10:59:08

"Nagyon egyszerű a válasz, ha lesz Magyarországon az embereknek munkahely és lesz megfelelő bérszínvonal, akkor visszajönnek, ha nem, akkor nem."

Miért gondolják, hogy az emberek egyedül és csupán csak a munkahely és a megfelelő bérszínvonal miatt mennek el ebből az országból?
Annyi minden van még, ami bővíthető a kitelepülés motivációját.

Én el akarok menni, és ha elmegyek, mindent meg fogok tenni, hogy ne is kelljen csak látogatóba visszajönnöm, és tőlem akár lehet addigra itthon nyugati a bér, teszek rá. Amúgy meg sosem lesz az, ki olyan naiv, hogy ezt elhiszi...

váj mí 2013.03.23. 11:04:16

@spangola: Mert egy igen széles rétegnek ez igen fontos szempont. Mármint hogy ne kelljen a sárga csekkekkel kiszámolóst játszani, mit ne fizessen be abban a hónapban.
A magyar kormány ott cseszte el nagyon az irányt, hogy az ad-hoc politizálással, a törvények képlékennyé tételével, a jogbiztonság megszüntetésével azt a réteget is igen komolyan gondolkodóba ejtették, ami a kivándorlást illeti, amely jelenleg különösebb anyagi problémák nélkül él otthon. És nem mellesleg ez az a réteg, amely képzett, és amely adót fizet. Egyelőre még otthon.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2013.03.23. 11:04:52

"ha nincs magasabb bér, és több munkahely, akkor addig teljesen felesleges arra várni, hogy boldogabbak legyenek az emberek és jobbak a közállapotok. "

Szerintem ez nem törvényszerű összefüggés. Thaiföldön és más hasonló helyzetű "fejlődő" országban az alacsony minimálbérek, nagy munkanélküliség és feszült politikai helyzet ellenére az emberek nagy része kedves, mosolygós és nyugis. Többről - vagy inkább másról - lehet itt szó.

VíziLó 2013.03.23. 11:08:43

Azért nagyon kíváncsi lennék, hogy hány "alkotmánymódosítást" emlegető osztrák olvasta a magyar vagy akárcsak az osztrák alkotmányt, s ha esetleg megtette, akkor mit értett belőle. Magyarországot s a magyar kormányt sok mindenért lehet és kell is kritizálni, de ez az állandó hisztéria és közhelyekkel való dobálózás teljesen kontraproduktív. Hans az osztrák autószerelő aggódik a magyar alaptörvény 16. paragrafus második bekezdése miatt. Ugyan már!

VHB 2013.03.23. 11:09:49

@váj mí: Szerintem nem a magyarok száma a döntő. Benes dekrétumok, Malina Hedvig, Temerini fiúk, jogvesztő magyar állampolgárság felvétele, Sólyom félig megyek a hídon László stb. A külpol erőtlensége itt érhető tetten.

váj mí 2013.03.23. 11:10:14

@Zensual: Persze, másról. Egy teljesen más kultúráról.

váj mí 2013.03.23. 11:12:44

@VHB: Ha több mint 1 millió magyar élne Szlovákiában, akkor Sólyom is végigment volna a hídon ...

Mrs. Clayton 2013.03.23. 11:30:44

@váj mí: nem, valójában Niki szomszédja kétszer vette a trakit, egyszer észre, utána meg el, de ha nem ő, akkor akitől vette
egyébként munkagépeket igen jó biznisz lopni, egyfelől mert drága, másfelől meg egy csomó nincs nyilvántartásba véve, így nincs papírja se, tehát ellenőrizhetetlen, h ki a tulaj

váj mí 2013.03.23. 11:35:59

@Jess G: Tudom, vicc vóut ... a hókotrókat kölcsönbe adták, alles zusammen, a johnykat meg kölcsönbe vették 99 évre, ugyancsak alles zusammen.

andaluzkutya 2013.03.23. 11:37:46

Már többször írtam, hogy fölösleges Mo.-t pl. Thaifölddel összehasonlítani, mert Magyarország Európában van, nem Ázsiában. A magyarországi elégedetlenség szerintem teljesen jogos, még akkor is, ha a föld országainak jelentős része a magyarországinál rosszabb körülmények között él, mivel tőlünk egy köpésre tömegek élnek sokkal jobban, akik ráadásul a kultúra, történelem szempontjából sokkal közelebb állnak hozzánk, mint bármelyik ázsiai.
A pénznek és a jólétnek meg azért van alapvető szerepe, mert változást csak egy erős középosztály tud elérni. A nagyon gazdagok inkább azzal vannak elfoglalva, hogy az adott körülmények között hogyan tudnak a legnagyobb haszonra szert tenni, ők ehhez értenek, ezt diktatúrában/demokráciában/akárhol ezt csinálnák. Ha sok a szegény, ők a túléléssel lesznek elfoglalva, nem azzal, hogy hogyan legyen az ország élhető. Persze ha már túl nagy a nyomor, akkor lázadhatnak, de annak se lesz olyan eredménye, ami egy élhető demokráciához vezet. Viszont ha van egy viszonylagos jólétben élő középosztály, akkor ők tudnak olyan luxus-dolgokkal foglalkozni, mint emberi jogok, fogyasztói jogok, ügyfél jogok, állampolgári jogok, szülői jogok pl. az iskolában/oktatásban stb. Ezekben amúgy elképesztő különbség van Ny-Európa és Magyarország között, hogy pl. egy vásárlói panaszt hogyan kezelnek, vagy bármiféle polgári elégedetlenséget, fellebbezést, stb.

Persze lehet, hogy hibás az elméletem (majd maxval megmondja:) ), de ha más nem, legalább bepörgetheti a kommenteket:)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.23. 11:38:49

@VíziLó: Itt van a pont. Nekem mindig is furcsa volt ez a külföldi aggódás. Mintha innen adná a szájukba valaki, hogy miért kell aggódni. Pl. tegnap olvastam egy 2009-es cikket, amiben egy külföldi azt kritizálta, hogy a Terror háza múzeumnak engedély nélküli a pengefala és egyenrangúvá akarja tenni a holokauszt áldozatait a szocializmuséval. Ez a probléma akkor tökéletesen lefedte a magyar közélet aktualitásait. Most 2013-ban miért nem jön egy külföldi és akad fent a Terror Házán? Ugyanott áll és ugyanaz a koncepciója.

Ezt az Alkotmányosdit sem értem. Ha Alkotmányt írnak közlik, hogy úgy szar, ahogy van és tákolmányozzák. Ha belejavítanak az a baj.

VHB 2013.03.23. 11:43:40

@váj mí: Továbbra is azt gondolom, hogy nem az abszolút számok érdekesek. Képzeld el, ha a példánál maradva Laci bácsi a híd közepén lemond és magánemberként folytatja útját. Ha letartóztatták volna, abba a tót tesók belebuktak volna. Másnap a parlament meg újra kinevezte volna KEnek. Ehhez tökösség kell és nem számbeli fölény.

andaluzkutya 2013.03.23. 11:48:17

@VHB: Viszont egy KE-nek elsősorban diplomatának kell lennie az országhatáron túl és csak másodsorban tökösnek... Másrészt kérdéses, hogy ilyen esetben a tökösség inkább árt, vagy használ a határon túli magyarságnak.

váj mí 2013.03.23. 11:52:23

@VHB: Te, ez ugye tudod, hogy nagyon, nagyon nem életszerű ... A számbeliség meg csak annyiban számít, hogy ennek függvényében "tökös" vagy se nem a magyar külpolitika.

Abban pedig andaluzkutyának van igaza, hogy jobb, ha sem a KE, sem a miniszterelnök nem "tökös". Mármint jobb a határon túli magyarságnak. Tapasztalat.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2013.03.23. 11:54:02

@NIKI LAURA: pont ma olvastam vmi tömeges lopott traktor ügyről, hol is van az a jármű? :)

Bigby 2013.03.23. 11:54:07

@VíziLó

Sem Hans, sem Jürgen nem olvasta egyik paragrafust sem. Szarnak ők rá. Bécsben, Párizsban és Berlinben viszont nagyon is figyelik a paragrafusokat, azt elhiheted. Ugyanis baromira nem szeretik a precedens értékű változásokat, amelyek sértik az üzleti érdekeiket. Nem azért boltoltak le a korábbi kormányokkal, hogy pl. 2014-től ne élvezhessék ugyanazt a profitot (vagy magasabbat) mint a korábbi időszakokban. Nem szeretik, ha egy picsányi kis ország - sokszor pökkhendiségből - törvényt akar tenni. Bírálnak, mert nem csak Magyarországon van pl. Raiffaissen, Spar ès a többiek, hanem a környező országokban is, ahol egy esetleges magyar „példa„ követhető lenne.

Mellesleg majd minden európai országból a jól képzett réteg távozik, pont azok, akik korábban az adóbeszedés megbízható bázisát adták. Ez Nagy-Britanniának, de pl. Romániának is éppúgy problémája, mint Magyarországé. Az előbbiben próbálják a béreket korrigálni (csak a sajátjaiknak, ez igaz), az utóbbiban meg rávágtak az emberekre agy halom különadót. Szerintem nem is kérdés, hogy itthon melyik megoldást választják majd.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.23. 12:03:13

@Bigby: Ezek szerint a magyar példa követendő lenne? Mert eddig csak rosszat írtak róla...

tanato 2013.03.23. 12:07:35

@andaluzkutya: www.weborvos.hu/egeszsegpolitika/egyedulallo_felmeres_kulfoldon_dolgozo/195878/
Egy kis szakmai neked főleg,de mindenkinek az /orvosi/elvándorlásról,de nem csak ránk lehet vonatkoztatni.

dean23 2013.03.23. 12:08:08

10 év múlva könnyen lehet, hogy Bulgáriához hasonló helyzetbe kerülünk! A gazdaság beleállítva a földbe, beruházás nincs, bizalom nincs. A versenyszférában nő a munkanélküliség. Ez egy olyan lassú méreg ami apránként kikergeti az országból a tehetséges és képzett munkaerőt. Lehet, hogy most fél millió helyett valójában csak 300 ezren dolgoznak külföldön, de 5-10 év múlva ez a szám milliós is lehet!
Érdekes, hogy a drága kormányunk szerint USA-tól, Ausztriáig mindenki hülye aki az alkotmánymódosítást bírálja. Már egy 4 éves német gyerek is felvilágosultabb az országunkról, mint a rezsicsökkentéstől bezombult magyar nyugdíjas!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 12:09:53

@Bigby: en nem hiszek ebben
szinte minden orszagbol a tavozok, kozepesen vagy alulkepzettek

andaluzkutya 2013.03.23. 12:10:15

@tanato: Ezt kitöltöttem, de az eredményt nem láttam még.

Határátkelő 2013.03.23. 12:14:59

@hagyma: Ezt miből gondolod? Szerintem meg pont a "két véglet", azaz az alulképzettek és a nagyon jól képzettek távoznak. Előbbiek érthető okokból: ugyanazért (vagy kicsit rosszabb) munkáért nagyságrendileg magasabb életszínvonalat tud kiépíteni, utóbbiak azért, mert piacképes a tudásuk és ezért keresnek jóval többet. Pont a közepesen képzetteknek nehéz külföldön elhelyezkedni szerintem.

VíziLó 2013.03.23. 12:16:01

@dean23: Erre megint csak azt tudom mondani, hogy a kormány sok hibás gazdasági intézkedést hozott, s ezeket igenis szükséges bírálni. Persze a katasztrofális helyzetről sem szabad megfeledkezni, amit a kormány megörökölt.

A Magyarországot elhagyó 500 000 emberből, azonban legfeljebb 50 ment el mert nem tetszik neki a alkotmány, vagy mert 4 éves német gyermekek (nyilván az alkotmány- és médiajog jog szakértői) rajzfilmben aggódnak a magyar sajtószabadság miatt. A többi 499 950 külföldre távozó jórészt anyagi, karrier megfontolások miatt ment el, vagy családi okokból, esetleg kalandvágyból, de biztosan nem az alkotmány egyes paragrafusai miatt.

váj mí 2013.03.23. 12:17:02

@hagyma: Kivéve, ha abban az országban, ahonnan távoznak nincs jogbiztonság, és perspektíva.
Különben gratula!

M. Péter 2013.03.23. 12:19:07

@Bigby: Amíg a kormányok kivándorlás útjába próbálnak akadályokat gördíteni, ahelyett hogy az okokat orvosolnák, és az országban maradást tennék vonzóbbá, addig nem fog változni semmi.

Mrs. Clayton 2013.03.23. 12:21:12

@interpreter: na most ebben az a szép, ha a vevő Gipsz Jakab őstermelőtől vette a trakikat, és az eladónak kb a saját alsógatyája van csak, akkor bottal ütheti a pénze nyomát, ha Gipsz Jakab Traktorkereskedő Kft-től vette, akkor esetleg lehet némi reménye, h kapjon vissza némi zuzut, tekintve h jóhiszemű vevő volt, bár gondolom ki volt ez a biznisz találva

Bigby 2013.03.23. 12:21:18

@hagyma

Nagy-Britanniàbol a mérnokeik jelentos része tàvozott, hiszen Ausztràlia kedvezobb feltèteleket teremtett nekik (joval magasabb bèr). A britteknek Ausztràlia tokéletes célpont, hiszen az életukben (angol nyelv, autovezetès ugyanaz stb) komoly vàltozàs nem tortènik, ès mèg a klima is jobb. Ezt angol sràc mondta. Mellesleg màr O sem otthon dolgozik. Az olaszoktol szintèn zomèben a mernok-orvos-kutato àllomàny lèpett le, ès nem az alulkèpzettek. Hidd el, az alukèpzettek miatt ok nem sirnànak, hiszen màsnapra ott lenne helyettuk egy halom romàn.

@flash.gordon

A lènyeget nem èrted ezek szerint. A bankadoban elsok voltunk, aztàn ezt kihasznalva megjelent a kornyezo orszagokban is, eltero mertekben. Sot azota majd mindenhol Europaban. En az ilyen pèldàkra gondoltam.

Hàt persze, hogy ezt csak biralni tudjak...

andaluzkutya 2013.03.23. 12:24:46

@M. Péter: Az itteni főnököm szokta mondani, amikor szóba kerül, hogy Norvégiából is van kivándorlás, főleg a gazdagok körében, főleg a piszok magas adós miatt, hogy valahogy el kellene érni, hogy ne menjenek el, vagy jöjjenek vissza, de semmiképpen sem korlátozással, büntetéssel, fenyegetéssel, mivel az "kommunista módszer" és olyat nem lehet csinálni.

VíziLó 2013.03.23. 12:26:07

@Határátkelő: Itt Angliában ez egyértelműen így van. Sok a magyar orvos, gazdasági szakember az egyik oldalon, a másik oldalon pedig főleg olyanok, akik otthon is betanított, alkalmi munkákból éltek, vagy éppen nyomorogtak. A középosztály nem jön, mert van saját lakása, még bírja fizetni a hitelt, iskolázni a gyerekeit, s ezt nem szívesen adnák föl, hogy 8-10 lengyellel osztozzanak egy fürdőszobán.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2013.03.23. 12:26:50

@váj mí:
Nem biztos hogy jól értem, de akkor ezek szerint a ’depi’ és a ’mogorva pokróc’ a magyar kultúra sajátságos velejárója lenne? Ami bizonyos helyeken azért nem jellemző, mert ott más a kultúra? :-)

@andaluzkutya:
Ázsiai viszonylatban is vannak Thaiföldnél tehetősebb országok a környéken, mégsem lettek ettől boldogtalanok vagy elégedetlenek a helyiek. A középosztály szerepével viszont egyetértek, és itt is elkelne néhány változás e tekintetben.

Bigby 2013.03.23. 12:28:14

@M.Pèter

Nèzd meg az elso hozzàszolàsomat. Persze, hogy nem vàltozik semmi. Senki sem fog hazatèrni a kulfoldi jovedelmènek toredekeert. Itthon az elkeseredès miatt a munkavàllalok sajnos hajlandoak a sajàt èrdekeikkel ellentmondo kompromisszumokat hozni, mert remènykednek. Elindulni viszont ezer okbol kifolyolag nem akarnak, vagy nem tudnak.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 12:28:28

@Határátkelő: em ugy ertem a felvetest, hogy no ugyan a a jolkepzettek kiaramlasa, de kozel sincsenek tobbsegben
nekem kozepesesn kepzettnek szamit egy szakmunkas, egy pincer, egy elado, egy nover, egy komuves stb sot egy erettsegizett siman elmegy takaritani is.
es ezekben a szkmakban helyezkednek el a legtobben ny-europaban
legyen az bolgar, lengyel vagy magyar, vagy roman
altalaban az epitoiparban a vendeglatasban a szolgaltatoiparban-kereskedelemben helyezkednek el
/ mondjuk meg egy help descest sem tartanek tulkepzettnek/

namost az alulkepzettek szakma nelkul total nyelvtudas nelkul indulotoke nelkul nemigazan tudnak mozdulni, mert nem vagy nehezen kapnak allast
a szegnysorban elokrol mar nem is beszelek

@váj mí: thx

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 12:29:46

@Bigby: ez teljesen mas dolog ha a britek hazamennek ausztraliaba

VíziLó 2013.03.23. 12:31:03

@Határátkelő: Meg még a nyelvtudás is ezt segíti elő. A magasan képzettek beszélnek nyelvet, az utcaseprő meg valahogy majd csak belerázódik, de a közepesen képzett rétegek nem ebszélnek elég jól nyelveket, hogy külföldön a szakmájukban dolgozzanak, utcaseprőnek meg nem akarnak menni.

váj mí 2013.03.23. 12:31:50

@Zensual: Nem érted jól, alapvetően az európai és az ázsiai kultúra közötti különbségekre gondoltam. Tudod, almát a körtével összehasonlítani nem érdemes, akkor sem, ha mindkettő gyümölcs.
Mi egy európai kultúrkörben szocializálódtunk, mások a minimális elvárásaink. Ha Tibetbe születek a jakok közé, akkor nem idegesítene a távhőszámla, mert megoldanám szárított jaktrágyával a fűtést. Érted, ugye?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 12:32:01

persze azt is el kell donteni, hogy a kozeposztalynal az iskolai vegzettseget vagy az anyagi joletet tekintjuk kiiindulopontnak

mert ez sokszor nem esik egybe

VHB 2013.03.23. 12:32:34

@andaluzkutya: Fordítsuk meg. Az ami és ahogy történt, az ok? Az hasznára vált a szlovákiai nagyaroknak? A Benes dekrétumok miért EU kompatibilisek? Helységnévtáblák? Magyar tankönyvek, oktatás? A külpolnak sokkalta markánsabban kéne ezt képviselni.

váj mí 2013.03.23. 12:45:39

@hagyma: Szerintem elsősorban a képzettség (nem feltétlenül az iskolai végzettség), egy viszonylag stabil anyagi háttérrel. Ez utóbbi alatt, a napi kenyér- vagy számlabefizetési gondoktól való mentességet értem, egy olyan anyagi háttérbiztonságot, amelyből a nagybani tőzsdézést ugyan nem, de például egy évenkénti 2-3 hetes családi nyaralást lazán meg lehet engedni, különösebb spórolás nélkül.

andaluzkutya 2013.03.23. 12:46:14

@VHB: " A külpolnak sokkalta markánsabban kéne ezt képviselni. "
Ez igaz. Nekem csak azzal kapcsolatban vannak kétségeim, hogy a módszerek, ahogy el akarják érni (az egyik az a teljes belesimulás, a másik meg az eszetlen pattogás és provokáció) hatékony-e. Valószínűleg nem, már csak az általad felsorolt dolgok megléte miatt sem.

tucano 2013.03.23. 12:55:45

"Magyarország pedig foglalkoztatás szempontjából Máltával együtt a sereghajtók között van"

Fiatalkorúak munkanélkülisége
Magyarország: 26,5
Málta: 13,3

Teljes népesség:
Magyarország: 12,6 (és nő)
Málta: 6.1 (és csökken)

Szerintem ezt benézted. Illetve Máltát nézve, mert az EU-ban és globálisan is a legjobbak között van. Ráadásul mediterrán ország, ahol a fiatalok klasszikusan későn kezdenek dolgozni.

Zensual · http://thaikep.blog.hu 2013.03.23. 12:57:04

@váj mí:
Aha, így már vili! És nem is tudnék kevésbé egyetérteni. Az európai kultúrkör és a tibeti jakélet viszonyáról ugyan nem sokat tudok, de azt megkockáztatom, hogy ekkora eltérés a mai Thaiföldön alapjában véve nem jellemző. :-)

Ha viszont úgy nézzük, hogy a minimális elvárások hiányát ki-ki hogyan reagálja le a saját környezetében, akkor az már talán inkább a kultúra függvénye. Meg az egyéné is.

váj mí 2013.03.23. 12:59:34

@andaluzkutya: Amikor Orbán elkezdett erőszakosan nyomulni a kettős állampolgársággal, az kibaszottul nagyon szarul jött a határon túli, ezen belül a romániai magyarságnak úgy en bloc. Persze, ebből Ilus néni Sepsin keveset érzett, mármint a román politika előrelátható szembefeszüléséből, de úgy en bloc, kurvaszarul jött. Bocs, a nem szalonképességért, de nagyjából ez fejezi ki azt, ami történt.
Ésszel és diplomáciával, simán, egyszerűen megadhatták volna a kettős állampolgárságot minden különösebb hiszti nélkül, ahogy a románok tették a moldáviaiakkal. Csakhogy Orbánéknak, nem ez volt a céljuk, hanem a látványeffektek a nemzetközi politikai porondon. leszarták ők magasról, hogy ez az akciójuk mennyire lesz negatív hatással a határon túl élő magyarságra.

morsels (törölt) 2013.03.23. 13:04:09

@VíziLó:
Szerintem is jopar dolog inkabb hiszti, mestersegesen gerjesztett hoborgos. Ez a 'roghozkotes' tipikusan ilyen. Ami nem jelenti azt, hogy a jelenlegi kormany szeplotlen, de ez a roghozkotesi balhe kifejezetten marhasag.

Szerintem.

andaluzkutya 2013.03.23. 13:04:23

@váj mí: Hát ez az, hogy az embernek az az érzése, hogy ezek a lépések nem a határon túliak érdekében történnek, hanem őket használják fel belpolitikai célokra.

tucano 2013.03.23. 13:05:07

@váj mí: A kormánynak csak a szavazatok maximalizálása számít és vmi félrenézett romantika esetleg. Meg lehet ezt oldani olyan szépen is, mint a franciák és a németek tették(és a kettős állampolgárságra is gondolok), pedig az ő kapcsolatuk finoman szólva sem volt problémamentes.

tucano 2013.03.23. 13:07:42

@morsels: ne csak magát a jogszabályt nézd, hanem a kommunikációját és a hatásait is. Elszúrták, de nagyon. Ha fiatal lennék, akkor emiatt nagyon szarul érezném magam, attól függetlenül, hogy majd csak 1-2 évtized múlva derül is ki, hogy valójában mit okoz.

váj mí 2013.03.23. 13:17:35

@andaluzkutya: Természetesen ez így van.

@tucano: Igaz. A félrenézett romantika a tusványosi emlékekből ered. És az alaposan félrenézett.
Az RMDSZ, sima politikai kurva, összefekszik a román bal- és jobboldallal egyaránt, hogy hatalmon maradhasson, mert rövid ellenzéki korszakuk alatt realizálták, hogy lófaszt sem számítanak, ha nincsenek benne a kormánykoalícióban.
És ugyancsak összefekszik a magyar bal- és jobb politikai oldallal, ha vevők rá.

váj mí 2013.03.23. 13:20:23

@Zensual: Az lenni kissé radikális példa az éles ellenfény okán.

váj mí 2013.03.23. 13:28:38

@flash.gordon: Felesleges érzelmi hullámokat keltett, visszavetett nagyon sok helyi kezdeményezést évekre, vagy teljesen.
Tudod, a romániai magyarok nemcsak Székelyföldön élnek abban a két megyében, ahol többségben vannak, hanem leginkább kevert lakosságú vidékeken, kevert nemzetiségű megyei és helyi tanácsosokból álló önkormányzatok által vezetett nagy, közepes, kis városokban és falvakban. Magyarázzam tovább?

VíziLó 2013.03.23. 13:30:23

@tucano: A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szintje nem teljesen ugyanaz. A foglalkoztatottság azt nézi, hogy a munkaképes korú lakosság hány százaléka dolgozik. A munkanélküliség azt mutatja meg, hogy a munkaképes korúak hány százaléka keres munkát. Azonban ha a kettőt összeadjuk, akkor nem 100% jön ki, mert van egy csoport, mely nem számít munkanélkülinek, mert nem keres munkát, de nem is dolgozik. Máltán különösen sok ilyen nő van, ezért sorolják Máltát az alacsony foglalkoztatottsági szintű országok közé. Olaszországban (különösen délen) hasonlóan alacsony a női foglalkoztatottság.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.23. 13:33:09

@váj mí: Feltétlenül. Mert én eddig csak olyan emberekkel beszéltem, akik várták ill. elvárták az állampolgárságot és inkább a baloldal politikájával volt gondjuk nem a jobboldaléval.

andaluzkutya 2013.03.23. 13:33:43

@morsels: Nekem a röghözkötéssel az a legnagyobb bajom, hogy a maradásért cserébe az állam nem vállalja, hogy elfogadható munkakörülményeket/fizetést biztosít az egyetemistáknak. Természetesen az államnak nincs beleszólása a versenyszférába, de pl. egy orvos vállalja, hogy a jelenlegi tervek szerint 12 évet marad Mo.-n olyan fizetésért, munkakörülményekért, amik jobban hasonlítanak a rabszolgatartásra, mint bármi másra.

Bigby 2013.03.23. 13:35:12

@hagyma

Azért azt hidd el, hogy a brit kormànynak nem teljesen mindegy hova mennek haza az adofizetoi.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 13:36:20

@andaluzkutya: nincs ezzel baj, de akkor fizessen tandijat, vagy tanuljon "kint"
es akkor nem kell szerzodest kotnie az allammal

morsels (törölt) 2013.03.23. 13:39:05

@tucano:
Nezd, a magyar allam (fuggetlenul attol, hogy epp ki van hatalmon) nem tudja finanszirozni a joleti allam elkepzeleseket. Az ingyenes felsooktatas, egeszsegugyi ellatas, nyugdijrendszer, ingyenes ovoda, stb... egyszeruen tul sokba kerul, a finanszirozasa nincs megoldva. Persze egy darabig lehet trukkozni az AFA emelesevel, a magannyugdij allamositasaval, banadadoval, de ami most tertenik, az egyszeru kozpontositas a hatekonysag cimszava alatt.
Ami - ha belegondolsz - gyakorlatilag a rendszervaltozas elotti gazdasagi berendezkedes visszaallitasa. Pont azert, hogy a latszatot fenntartsak, az emberek meg nem ertik. Ez nem kommunikacio kerdese elsosorban.
Azt meg nehez kommunikalni, hogy az emberek szerint az allam mindig csak lopni akar, ugye :-).

váj mí 2013.03.23. 13:39:09

@flash.gordon: Persze, ha Hargita vagy Kovászna megyei magyarokkal beszéltél csak, akkor ez így is van. Még egyszer megismétlem, Erdély, és a rommagyarság nem csak a Székelyföldből áll.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.23. 13:48:22

@váj mí: Hát akkor megállapíthatjuk, hogy úgy mint itthon a határon túl is különböző vélemények vannak. És ez még csak Erdély volt. Ezen az alapon azt kutatni mit akarnak a magyarok határon túl sok értelme nincsen.

váj mí 2013.03.23. 13:50:16

@flash.gordon: Miért, te úgy gondoltad, hogy a határon túli magyarok egységes, homogén tömb? Ne mondd ezt, légy szíves, mert kénytelen leszek hülyébbnek nézni téged a sok éves átlagnál is.

tucano 2013.03.23. 13:50:55

@VíziLó: aha, az más. Egyébk. két olyan országot is tudok, ahol a nők úgy dolgoznak, hogy nincsenek bejelentve (Olaszország és Málta:), de így már világos, köszi.

@morsels: persze, teljesen igazad van. Az meg nyilvánvaló, hogy az állam csak lopni akar :) De ugye az mindjárt másképpen nézett volna ki, ha felállítanak egy szakértő csapatot, akik elemeznek, megoldásokat vázolnak, ezekről először a szakmai körök, majd a politika dönt. Persze ez nemcsak az oktatásra, hanem minden másra is igaz. Így lett "röghözkötés" és nem felsőoktatási reform. Egyébk a kifejezés annyiban nem rossz, hogy eredetiben az egy dolog volt, hogy mi volt a törvény és egy másik, hogy mit csináltak a jobbágyokkal a földesurak, és most is ez a félő. Valójában fogalmunk sincs róla, hogyan fogják alkalmazni a szabályt, de az biztos, hogy kiszúrnak a kölkökkel. Pesszimizmus on.

2013.03.23. 13:51:22

@hagyma: Nem tisztem védeni az egyetemistákat (meg is van némelyikükről a véleményem...), de azért ez sem megoldás, hogy ideláncolják őket, legalábbis papíron.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.23. 13:54:52

@váj mí: Örülnék ha megkímélnél a pökhendi szaros lekezelő modorodtól nem vagyok a játszópajtásod.

Tehát visszatérve a kérdésre mivel egységes vélemény ebben nincsen így a határon túli magyarok a véleményüket erről a 14-es választásokon nyilváníthatják ki azzal, hogy milyen arányban és kire fognak szavazni.

morsels (törölt) 2013.03.23. 13:54:58

@andaluzkutya:
Hat persze, lehet ezt igy is leforditani, nade akkor az megint a sokat szidott kadarista rendszer lenne, nem?

A roghozkotes kulonben is eros csusztatas. Aki meg tudja fizetni az egyetemet, annak nem kell szerzodest alairnia, aki meg nem tudja megfizetni, az valaszthat. Persze ertem en a retorikat, csakhat az sem megoldas, hogy az allam finanszirozza az egyetemeket. Mert ugye nincs mibol.
Abban meg neked van igazad, hogy ha valaki alairja, hogy 10 evig magyarorszagon fog dolgozni, akkor korantsem biztos, hogy lesz munkaja. Szoval jo megoldas igazabol nincs.

Azt mondjuk megoldasnak latom, hogy mondjuk multicegek szponzoraljanak magyar egyetemeket. Persze ehhez az allamnak is masfajta taktikat kene kovetnie az adozast illetoen.

A problema az az, hogy egyfajta kenyszer-spiralba kerult a gazdasag, ami tukrozodik a torvenyhozason, ami aztan visszahat a gazdasagra; kozben meg a retorikai kepessegeiken dolgoznak a politikusok nagyreszt.

2013.03.23. 13:59:35

A téma pedig nagyon érdekes, a hozzászólások is nagyon jók. :)

Véleményem szerint összefügg a fizetéssel az, hogy ki mennyire boldog, de nem hiszem, hogy csak ezen múlna a dolog. Aki faszfej, azon a sok pénz sem fog változtatni. Abban biztos vagyok, hogyha nem lenne sok embernek megélhetési problémája, nem lennének az emberek ennyire elkeseredve.

Arra leszek igazából kíváncsi, hogy x év múlva vajon az állam hogyan fogja fenntartani a jelenlegi szocializmust. De akkorra én már nem leszek itt, csak a szüleimet féltem a nélkülözéstől.

váj mí 2013.03.23. 14:01:57

@flash.gordon: Mondd, te normális vagy, vagy nem szexeltél már rég? Esetleg alapból frusztrált vagy ...
Nos, miután azt is nekem kell veled közölnöm, hogy Erdély nem 2 romániai megyéből áll, mire számítottál? És még finom voltam, és végtelenül nőies.
Arra a választási eredményre meg kurvára ne alapozz, mert nagyon sok határon túli magyar szart rá magasról, hogy igényelje, még a 3 hónapos gyorsítottat is. Magyar állampolgárnak lenni az EU-ban leginkább szívást jelent.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:02:26

@tucano:
Mondom, nem a jelenlegi kormanyt (vagy akar az elozot, esetleg a kovetkezot) akarom vedeni, hanem egyszeru bunko anyagiassag az, ami a velemenyem alapjat szolgalja :-).

A jolet penzbe kerul. Az meg nincs.

Namost hogy azert nincs, mert elloptak, nem termelik meg, kiviszik a hasznot, kiraboljak az orszagot... az retorika. Megmagyarazas, ujjal mutagatas, scapegoat kereses. Mindamellett, hogy valoszinuleg mindengyikben van valami igazsag is, de leginkabb egy csomo dolog egyuttes allasa az, amitol aztan nem is igen fog mozdulni semmi egydarabig. Legalabbis felfele nem. Ezt persze fel lehet hasznalni (ujra retorika) arra, hogy 'el akarjak butitani a nepet', pedig hat nem errol van szo igazabol.

2013.03.23. 14:02:48

@morsels: Mindenkinek fizetnie kell tandíjat, ez a megoldás. De nem 250 ezreket félévente...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:07:01

@VíziLó: 8-10 nem lengyellel ( annal inkabb magyarral) egy furdoszoban max csak az elso par honapban kell osztozni.

Aki meg egyedul el, annak meg neha jobb is, hogy van kihez beszelni, mikor munka utan hazamegy. Odahaza sem gyakran latni totalisan egyedul lako fiatalt.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.23. 14:07:16

Érdekesek ezek a konferenciák, és biztosan sokat lehet tanulni az elemzőktől...

Mi inkább azoktól kérdeztük meg, hogy miért jöttek haza, akik már hazatértek: gyerehaza.org/itt_is_lehet

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:08:44

@Philosoraptor: Pontosan errol van szo. Havi 5-10 ezres KOTELEZO tandij is sokat segitene mar, megis, talan meg a bevallalhato kategoriaban van.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:09:16

@Philosoraptor:
Miert nem annyit?

Tudod, en meg akkor eltem Magyarorszagon, amikor az oktatas tenyleg ingyenes volt. De en meg gimnaziumba sem tudtam volna menni, egyetemre meg plane nem. Akkor sem, ha eleg okos lettem volna hozza. Es azert, mert mar akkor is penz kellett hozza.

Amit a magyar meg most sem akar elhinni az az, hogy az oktatas is penzbe kerul. Es nem csak a tanarok fizeteserol van szo, ugye. Hanem egy csomo mas dologrol is.

Ja, a masik dolog. Nem kell a 'roghozkotest' alairni. A banktol kell felvenni kolcsont. Pledaul.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:11:23

@tildy:):

Szerinted a te otleted milyen sikert aratott volna Magyarorszagon?
Arrol nem beszelve, hogy ettol meg a felsooktatas finanszirozasa nincs megoldva, ugye.

Mondok egy peldat. A 300 forintos vizitdij sem oldotta volna meg valoszinuleg az orvos problemat, de meg azt is elsoporte a nepszavazas.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:12:15

@Azbej Tristan: hat ez nem tunik sikertortenetnek. Marmint a hazakoltozes. Kb hat honap utan talalt rajtatok keresztul munkat, szulokhoz ment vissza lakni, gyerekkel.

Van ilyen is, en meg mar hallottam olyat is, amikor az iskolas kisgyerek azt kerdezte a szuloktol, miert nem jottunk korabban ( kulfoldre)?

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 14:13:42

@pamut: az írországi példánál PZ a jóval korábbi elvándorlásra gondolhatott, ami még akkor volt, amikor Írország nagyon szegény volt, és tényleg tömegek mentek jellemzően angolszász országokba dolgozni. Amikor meg elkezdett felfelé ívelni Írország pályája, akkor ugyanolyan tömegesen tértek haza --- és ez még azelőtt volt, hogy a k-európai tömegek odamentek volna.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:13:52

@morsels: Azert egy 10 ezres tandij eves szinten 100E , egy 300 fos evfolyamnal mar szep summa, es akkor az meg csak egy szak.

Azt mondom, ennyi vallalhato lett volna, dehat mit var az ember.

En spec a vizitdij mellett szavaztam anno.

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.23. 14:14:07

@Határátkelő: egyetértek.

amúgy te mikor fogod megírni a TE történetedet?;)

váj mí 2013.03.23. 14:14:17

@tildy:): Dolgozik szegény, nehéz az agitpropok élete, jaj-jaj :P

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:14:44

@tildy:):

A te tandijad mennyi volt es most mennyi penzt csinalsz angliaban?
Es ne gyere azzal, hogy szamitogep, konyvek...
En a tandij mellett vettem a sokszor 100 dollaros konyveket, meg a szamitogepet, szoval csak a tandijrol please.

Ne erts felre, nem szamonkerek, csak te sem erted. Mert ebben nottel, nottunk fel, hogy nekunk ez jar, a jobb elet jar, hogy az allam ne szoljon bele, de felelossege van, meg a jolet a dolga.

2013.03.23. 14:15:37

@tildy:): Talán az kevés lenne, de azért az emberek többsége nem keres annyit, hogy ilyen összegeket kiperkáljanak. Nem kell ingyen adni a diplomát, de ennyire a bérektől elrugaszkodva se kellene azért lennie a költségének.

tucano 2013.03.23. 14:16:19

@morsels: szombaton nem akarok sokkal demagógabb lenni, mint munkanap, de szerintem van otthon pénz és lehetne csinálni is (nem nyomdára gondoltam). Mégiscsak egy EU-s tagállam vagyunk:)
Hiszek uraink mindenekfelett álló lopási tehetségében (párttól függetlenül, illetve nem függetlenül, mert az összesre igaz).

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:16:47

@morsels: Azert megoldhato volt, aki tenyleg akarta. Nehezen, de megoldhato volt.

Vagyunk paran, akik szegenysegbol jottunk, nekem elso evem pl. a Soros alapitvany allta reszben , utana meg szinte vegig dolgoztam (nyaranta teljes idoben, 3. evfolyamtol pedig heti 3-4 nap), mert a szulok nem tudtak finanszirozni az egyetemet/foiskolat.

andaluzkutya 2013.03.23. 14:17:42

@hagyma: "nincs ezzel baj, de akkor fizessen tandijat, vagy tanuljon "kint"
es akkor nem kell szerzodest kotnie az allammal "
Természetesen ez is egy opció, de akkor az állam ne fölözze le kb. 60%-át a fizetéseknek, plusz 27% áfa, stb., hanem terelje az embereket az öngondoskodás irányába. Ilyen esetben elfogadható, hogy az ember magának, vagy a gyerekének fizeti a tandíjat, vagy szerződést köt az állammal a későbbi teljesítményért cserébe. Az erősen visszás, hogy gondoskodj magadról, nem kapsz, csak alapszolgáltatást, de add ide a megtermelt pénzed jelentős részét.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.23. 14:17:52

@váj mí: Hát akkor adjon Isten fogadj Isten alapon.:

Szerintem meg te vagy a sudribunkó primitív fasz. Egyébként ki kérte, hogy közöld, hogy a két megyén kívül élnek-e még magyarok? Én biztos nem. És miből gondolod, hogy nem tudtam? Az meg megint a te faszságod, hogy a határon túli magyarok kérdésében folyton Erdélyre térsz vissza. Egyszer azt állítod, hogy leszarják a szavazati jogot és az állampolgárságot máskor meg azt, hogy nincsen egységes vélemény. Ennél nagyobb fasz már nem is lehetsz.

Habár mégis. Honnan veszed, hogy magyar állampolgárnak lenni szívás az Eu-ban? Ugyanannyi jogunk van mint bármelyik más Eu országnak. Seggfej.

Nap Pali 2013.03.23. 14:18:18

haza fognak jönni...

mert szovjet túrórudi csak itt van...

és egyébként is középkori náci komcsi feudális országot máshol már nem láthatnak...
európa közepén ez az egyetlen ázsiai színvonalú ország...
sokan lesznek kíváncsiak erre... és majd ezzel ijetgetik a kölkeiket...

látod így jársz ha hazucc és lopsz és lusta vagy... mint a magyarok...

rókafogta 2013.03.23. 14:18:41

@VíziLó: Vajon maga mennyit értett meg belőle? Hozzászólása alapján? Csak azzal a gondolatával tudok egyetérteni ,hogy a többség valóban nem a kotmányozásért megy el. Egyébként két lányom közül csak egyik van itthon (Osztrák -német -olasz cégnél .) szinte hetente jár Bécsbe minden alkalommal kérdezgetik mi a faxot művelünk - és nagyon is jól tájékozottak főleg a cégvezetés, de az ismerősök is. És Skóciában (elég messze van) ott is tájékozottak -sokszor jobban mint itt (királyi Tv Ker Tv.Kossuth rádió stb. által) Gondolom, a mai világban nem túl nehéz , ha igény van rá .

Egon Krenz 2013.03.23. 14:19:04

@váj mí: flashnek igaza van. Takarodj máshová provokálni az embereket mocskos hazaáruló.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:19:48

@morsels: Nekem a tandijam masoddiplomanal 150 ezer forint volt per felev. 6 felevet fizettem.

Ne hasonlitsd ossze , hogy mennyit keresek itt, mert meg igy is kb 1-2 evet kellett sporolnam itt ra, hogy a diakhitelem kifizessem, pedig az allami kepzesnel csak 2 evre vettem anno fel.

Nem relevans, hogy itt mennyit keres az ember, mert tobbet keres, de tobb is megy el. Csak a lakas elviszi a fizum felet. Es akkor meg nem ettem, nem utaztam.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:19:54

@tildy:):

Az, hogy az osszegek mennyire fedeznek az egyetem mukodeset, azt nem tudom, de akkor te mar legalabb nem 'roghozkotes' kategoriaban gondolkozol :-).

Egyszeruen az ingyenes felsooktatas meg akkor sem tarthato fenn hosszutavon, ha tenyleg joleti allamrol beszelunk.
Mert a tarsdalmi szerkezet atalakulasa idovel onmaga fenntarthatatlansagat eredmenyezi, ami csak egy ideig kompenzalhato nagy mennyisegu bevandorlok alkalmazasaval.

váj mí 2013.03.23. 14:20:24

@morsels: Nekem 1200 euró volt a tandíjam évente. Igaz, Romániában, és az is igaz, hogy az utolsó évben a tanulmányi eredményeim alapján tandíjmentes lett a képzésem, mert az akkori román kormány hozott egy ilyen határozatot.
Persze, ez nem kapcsolódik szorosan, csak gondoltam megemlítem érdekességképpen.

Nap Pali 2013.03.23. 14:20:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "A magyarországi szint utoljára 600 éve, a XV, század első felében volt nyugat-európai szinten. "

nem igaz! a DUALIMUS korában vezető színvonal volt...
páratlan mérnöki (hidak, vasutak hajózás, öntözés épületek stb) tejjesítméánnyel...

igaz ehhez osztrák bürokrácia volt, amihez mi adtuk a magyar parasztokat...

de jó kombónak bizonyult...

Bigby 2013.03.23. 14:21:31

@Azbej Tristan

Ugye ezt nem gondoltad komolyan??? Ez mèg csak reprezentativ felmèrèsnek sem szamit. Mar egy parszor megvitattàk ezen a blog-on, hogy kozel felmillio emberrol van szo. Es Te felhozol 20 pèldàt??? Akik hazatèrtek, de nincs semmi konkrètum? Legalàbb annyit kellene prezentàlni, hogy pl: 45%-os jovedelem kiesès mellett is hazajottem, mert màr azt hittem megbolondulok a turo rudi hiànyàtol.

Pènzbol èl az ember, a legtobb kulfoldon munkat vàllalo ember legfobb motivàcioja sajnos anyagi jellegu.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:21:48

@Philosoraptor: Azert mondtam ilyen "keves" osszeget ( 5-10 ezer) , mert ezt meg egy szegenysegbol jovo diak is tudja valahogy finanszirozni, ha nagyon akarja.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.23. 14:23:22

@váj mí:

Jajaj, méghozzá egész jól csinálom :)

Az elmúlt pár napban több mint 30-an fordultak hozzánk segítségért, és egymás után jelentkeznek be magyarországi munkaadók is.

...és végre volt egy olyan műsor is, ahol a Gyere Haza Karrier Pont lényegéről tudtam beszélni: tv2.hu/musoraink/mokka/124649_hazahivja_a_kormany_a_magyar_fiatalokat.html

váj mí 2013.03.23. 14:23:27

@Egon Krenz: Linkelve van a blog a kuruc infóra, vagy mi a töcs?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:23:42

@morsels: Igen, de ha azon mulik, akkor az elsonel is fizettem volna. En meg ugyanis akkor jelentkeztem foiskolara, amikor ugy tudtuk, kotelezo 2000 forintos tandij lesz havonta.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:24:27

@tildy:):
Elnezest, idosebb vagyok nalad. Nem volt Soros alapitvany az en idomben.

De nem is ez a lenyeg. Ugy ertem, hogy ha valaki tenyleg okos, mint te, akkor az tud tanulni osztondijjal, alapitvannyal, egy csomo dologgal most is, kulfoldon. Aki meg nem olyan okos, az fizesse meg. A tobbi meg rabaszott. Ja, ez nem liberalis 'mindenki ugyanazt er' bullshit, kozben meg a tanult liberalis 500 eurot kolt csak ebedre brusszelben, hanem az elet.

2013.03.23. 14:25:30

@morsels: "Amit a magyar meg most sem akar elhinni az az, hogy az oktatas is penzbe kerul. Es nem csak a tanarok fizeteserol van szo, ugye. Hanem egy csomo mas dologrol is.

Ja, a masik dolog. Nem kell a 'roghozkotest' alairni. A banktol kell felvenni kolcsont. Pledaul."

A birka magyarok hiszik ezt, esetleg.

A hitel meg baromság, miért kell bárkinek is adósságheggyel kezdenie az életét? Egy diploma számomra nem érne ennyit.

De legyünk optimisták, a diplomások magasabb fizetést kapnak, tehát elvileg "játszi könnyedséggel" tudják visszafizetni a hitelt. Csak az a bibi, hogy a diplomához nem kapnak az emberek állásajánlatot is. Szóval szvsz lutri felvenni hitelt olyan diplomára, amivel nem biztos, hogy dolgozni is fogok. Ezért kellene mindenkinek tandíjat fizetnie, hogy ne hitellel induljon az élete az embereknek, de ne is legyenek a szabadságukban korlátozva.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:26:18

@tildy:):
Szoval az elsonel nem fizettel...

Te, en nem teged akarlak 'grillezni', hanem egyszeru peldakat hozok. Nadehat meg te se erted a 'roghozkotest', latod.
Annyiban ertesz egyet, hogy kene egy minimum tandij.
Nadehat akkor is lett volna 'lazadas'. Ugye.

Es mondom, nem a jelenlegi (vagy az elozo, vagy a kovetkezo) kormany erdekeben irom ezt.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:28:06

@Philosoraptor:
Meg a birka eszak-amerikaiak hiszik ezt. Meg azt hiszem jopar mas orszagban is ezt hiszik.

A kolcsonnel a jovojukbe fektetnek be. Mindenfele garancia nelkul.

tucano 2013.03.23. 14:28:20

@tildy:): bocs a beleszólásért, meg a témához is erős off
"Csak a lakas elviszi a fizum felet. "
Kevés okos dolgot tanultam amerikai ingatlanguruktól, de azt az örök aranyszabályt igen, hogy akkor egészséges a fizu beosztás, ha a lakhatás a havi jövedelem harmada. Ha ennél több, akkor hosszú távon nagyon komoly problémákat okoz. Van egy ilyen egyharmados bfektetési szabály is, azt meg állítólag a Tórából vezették le, ott is 1/3 az ingatlan befektetés aránya, tudnak valamit :)

váj mí 2013.03.23. 14:29:03

@Azbej Tristan: Ahham, figyelem már egy ideje itt a működésed. Nem akarlak megsérteni azzal, hogy trollkodásnak írjam, de lássuk be, az.
Én mondjuk, soha nem kattintottam rátok, így még letöltéssel sem támogatlak, csak mondom, hogy tiszta legyen az alap.
30 ember fordult hozzátok segítségért. Ez szép, majd be tudod írni a heti/havi jelentésedbe, hogy igazold a fizetésedet. És konkrét segítséget is tudtatok nekik adni, vagy csak az általános maszlagot?
A reggeli bulvárműsorban való szereplésre meg baszottul nem lennék büszke a helyedben, de te tudod. A fizetésedet ezzel is igazolhatod. Így, ha másnak nem, de magadnak meg a havereidnek van munkahelye otthon. Még ha adóforintokból is.

Bigby 2013.03.23. 14:31:57

@philosoraptor

egyetèrtek Veled. Nemsokà megjelennek majd a kereskedelmi bankok ajànlatai a roghoz kotes kivàltàsàra, ès akinek lesz vèr a pucàjàban, az sokat is nyerhet.

Vannak olyan szakmai kozossègi hàlok, ahol diàkok ezrei regisztràltak, hogy mèg idejèben el tudjàk adni magukat. A nyugat europai diakok semmit sem biznak a vèletlenre.

Ez is egy opcio, nem csak a poenkodàs a F..bookon.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:32:06

@Philosoraptor:
Egyebkent meg azt hiszem erre lehet azt mondani, hogy a sajat pocsevel veri a csalant az, aki errefele hitelt vesz fel a jovojere.

Mert Magyarorszagon ugyanez megy, ha meg nem jottel volna ra. Csak ott az allam veszi fel a hitelt, igy annak a pocset veri az egyetemista. A diploma utan meg persze megy vilagga.

Ne erts felre, en nem hibaztatom hogy meg, nadehat mas a leanyzo fekvese, ha eleve ugy indit, hogy o kockaztat.

2013.03.23. 14:32:08

@morsels: Pedig usankában nem is volt szocializmus, nem? :D

Jó, legyen igazad, a jövőjükbe fektetnek be. Mindenesetre én akkor sem támogatnám ezt a hiteles játékot, így is el van adósodva a teljes lakosság, már csak az hiányzik, hogy a következő generáció is ugyanolyan legyen.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:33:49

@tucano:
Az igazsag az, hogy a 30%-k a felso hatar. Az mar eros kockazatot jelent.

2013.03.23. 14:33:58

@Azbej Tristan: Jaj, csak téged ne. Nem kellesz te ide...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 14:36:43

@tucano: Nagyon jol tudom, de jelenleg egy keresetbol igy oldhato meg. Egyelore.

@morsels: A roghozkotessel az a gond, hogy ilyen tudomasom szerint az EU-ban sehol nincs, mindamellett , hogy egy hatalmas nagy bullshit, amit melle meg a kormany keritett. Az a baj a roghozkotessel, hogy ugy hazudnak az ember arcaba, hogy birkanak neznek. Hogy nem tandij, csak kepzesi hozzajarulas, meg csak ala kell irni, es akkor rogton nem kell fizetni.

Egyreszt nagyon sok idot kernek, es nem szamitjak bele pl. azt sem, ha valaki elotte dolgozott es fizetett adot( pl. 25 evesen kezd esti kepzesbe) .

En nagyon is ertem a roghozkotest, de ez a legrosszabb modja a fiatalok otthon tartasara. Mert egy okos fiatal, akiben meg spiritusz is van, tenni fog ra, elmegy inkabb -akar ingyen ( Skocia, Dania, stb) - kulfoldre tanulni, az orszag meg csak leshet.

2013.03.23. 14:37:07

@morsels: Igazad van, természetesen más a leányzó fekvése, ha én kockáztatok. De a banktól nem kapsz hitelt, ha nincsen meg egy fix havi összeged, nem? A keményebb egyetemeken (ahova nem melegedni járnak be) iszonyú sokat kell tanulni, nem hiszem, hogy annyit tudnának keresni, hogy tudják a hitelt állni havonta. Szerintem ez a hitelesdi egyáltalán nem viszi pozitív irányba a dolgokat, hívják azt diákhitelnek v. éppen személyi kölcsönnek...

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:37:15

@Philosoraptor:
En nem azt mondtam, hogy az jo. USAban tobb szazezer dollarra adosodnak el. Persze ahhoz olyan iskolaba kell jarni ugye.

Nade az az o rizikoja, erted? Senki nem kenyszeriti arra, hogy oda menjen es igy eladosodjon. Az eletevel kockaztat.

Es most magyarorszagon mi van?
Az egyetemista meg egyetemre, veri az allam pocset a csalanra es meg balhezik is, hogy nem kap ingyen reggelit.
(kis tulzassal).
Ugy ertem, a szulein kivul meg ki a lofaszt erdekel, hogy o mifele diplomat szerez? A leendo munkaltatojat, ugye? Vagy ha az nincs, akkor senkit.

Na ez a riziko, amit talan nem kene attolni az allamra. Mert ugye nincs mar kadarizmus.

Fejesrob 2013.03.23. 14:38:34

Te ezt mind komolyan gondolod?

Az a baj bennetek liberálisokban, hogy teremtettetek magatoknak egy külön világot. Konferenciákat, tanácskozásokat rendeztek, meghívogatjátok egymást, ajnározzátok egymást ebben a világban és elvárjátok, hogy mi a ti világotokat komolyan vegyük. Teljesen más hangsúlyok vannak itt, lényegtelen dolgokra kell erősen odafigyelnünk (sok a náci) miközben nincs cigány-bűnözés. Szerintetek félmillió teljesen primitív cigányt simán lehet ugyanolyan módszerekkel kezelni, nevelni, mint akár pld. egy zsidó iskolában a gazdag zsidók gyerekeit, ahol egyébként teljesen természetesnek tartjátok, hogy egyetlen cigánygyerek nincs, legalábbis nem láttam még olyan liberálist, aki ez ellen tiltakozott volna.

A ti világotokban egy Heller, egy Kertész simán állhat középen, nem is értitek, mi a baj velük.

"Például felemlegették az alkotmánymódosítást – annak kapcsán a röghöz kötést, a gazdasági kiszámíthatatlanságot, a bizalomvesztést, az utóbbit nem is egyszer"

Azt nem emlegették fel, hogy illegálisan felvásárolják Mo. földjeit, kihasználva a két ország közötti földárkülönbséget, mondjuk másképp, Mo. nyomorúságát, hátrányát amire a kommunisták még rá is dobtak egy jó lapáttal?

Na persze, a liberális és az osztrák erre azt mondja, de hiszen én csak kihasználom a helyzetet, morálisan ez neki nem probléma, amikor balliberális kormány volt, nem is érdekelt ez senkit.

Miért ne lenne baj a röghöz kötéssel, ami hasonló? Mo-i adófizetők kifizetik a jövendő osztrák orvos taníttatását. Itt legel, ott fejik. Persze osztrák ésszel ezzel sincs semmi gáz, hiszen ők járnak jól vele és mi rosszul.

Sajnos az osztrákoknak rossz itt a híre és nem a kormányaik belpolitikája miatt, azt mindenki magasról szarja itt le, hanem a miatt, hogy a moráljuk enyhén szólva liberális. Az osztrák bizony nagyon nem a jó tündér kategóriában van elkönyvelve.

tucano 2013.03.23. 14:39:14

@morsels: kettőn áll a vásár. Írták már felül: gondoskodó állam vagy öngondoskodás. A két modell nem fér el egymás mellett, főleg a pénztárcánkban nem.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:40:26

@tildy:):
Hat mert nem roghoz kotesnek hivjak, hanem tandijnak.
Aminek az emelese ellen tiltakoznak europan belul is, pedig hat mondom ujra, a jolet penzbe kerul. A felsooktatas, az ovoda allami finanszirozasa joletnek szamit.

Es hat ha korulneztel, gazdasagi valsag van a vilagban. Vagyis kurvara rezeg a lec.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 14:40:42

@andaluzkutya: nem tudom
felenk amennyire ismerem, mar leirtam parszor, valaki vagy kogazdag, vagy valamiben kimagaslo, sport-muveszet-tanulmanyi eredmeny, vagy elmegy es alair katonanak,, vagy dolgozik mint allat tanulas mellett es fizet
innen nem nagyon vandorolnak ki, de osztondijas dokiknak pl x orakat el kell jarniuk evekik kozkorhazakba

en nem tudom a megoldast, de az sem ut, hogy ingyen akarok tanulni,, azutan lecelek

2013.03.23. 14:44:25

@morsels: Így van.

"Mert ugye nincs mar kadarizmus."

De az van, csak nem így hívják. Az állam mindenkiről gondoskodik, ami természetesen hazugság, hiszen ha az egyiknek ad, a másiktól elvesz valamit. :)

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:45:13

@tucano:
Ebben igazad van, a ketto egyutt elvileg nem megy.

Nadeviszont gondold vegig. Egyreszt az emberek nagy resze elvarja az allami 'gondoskodast' (egeszsegugy, nyugdij rendszer, ingyenes oktatas, mit tudom en meg mi.. ja olcso rezsikoltseg), masreszt nem akarja ezt fizetni.

Az emberek ugy akartak az ongondoskodast, hogy azert az allami is maradjon meg. Mar amihez hozzaszoktak. Az olcso gyogyszer, tamogatott elelmiszer, alacsony lakber.. mit tudom en.

Mondok egy peldat. A mai napig ma Magyarorszagon a kifizetett haz a minimum.
A 'nyugaton' ez messze nem igy van.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:48:47

@Philosoraptor:
Az igazsag az, hogy a jelenlegi kormay a torvenyhozasaban (ami a mindennapi eletre hat ki), kozpontositott iranyitasi torekveseben nagyon hasonlit arra, ami a '90-es evek elott volt.
De ha belegondolsz, akkor sok valasztasuk nincs. Csak 'latvanyosabbak' :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 14:53:30

halkan megjegyzem
le lehet elni az eletet egy jo szakmaval is, ki lehet noni valllakozova stb.
ugy hivjak fizikai munka
meg van ilyen a vilagon, kedves magyar fiatalok
egy komuves vagy villanyszerelo szakmat sokkal olcsobban es gyorsabban meg lehet szerezni
utana lehet kulfoldre menni, vagy ceget alapitani, lehet mellette nyelvet tanulni stb.
az nagyon szep volt mikor liberazilaltak a felsooktatast, csak eppen qrwa sokba kerult es felhigult a mezony

floridaban meg vadasznak egy jo acsra pl

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 14:55:32

@morsels: Az emberek ugy akartak az ongondoskodast, hogy azert az allami is maradjon meg

es normalisabb orszagokban ez igy is mukodik
csak az egyensulynak meg kell lenni

tucano 2013.03.23. 14:57:42

@morsels: persze, de az oktatás ügyében kicsit más a helyzet. Ami kutatás készült a témáról az kimutatta, hogy a diplomásokra pénzt költeni jó üzlet. Megtérül. Pont. Ami jó üzlet, az menjen. Ami rossz üzlet, az akkor menjen, ha szociálisan indokolt. Innentől kezdve bármit mondanak is az csak porhintés lehet, köszönő viszonyban sincs a valósággal. Ha pénzről van szó, akkor meg kell nézni a számokat. Ha hazafiasságról, akkor lehet pofázni, abba minden belefér, de akkor ne pénzzel próbáljanak indokolni.

magyar bucó 2013.03.23. 14:58:00

"Például felemlegették az alkotmánymódosítást – annak kapcsán a röghöz kötést"

Persze, minthogy a mi pénzünkből tanított fiatalok dolgoznak náluk (az ő befektetésük nulla), persze, hogy nem tetszik nekik, ha ezt meg akarjuk akadályozni.
A tiltakozásuk csak azt jelzi, hogy jól csináljuk.

morsels (törölt) 2013.03.23. 14:59:33

@tildy:):
Tildy... most gondold vegig a kovetkezoket.

Te ott elsz (valahol), ahol jobban elsz. De kozben arra gondolsz, hogy abbol a penzbol hogyan elhetnel magyarorszagon.
De mi lenne, ha ugy tervezned, hogy ott vennel hazat/lakast magadnak, ha ott tervezned leelni a kovetkezo 20-30 evet. Nincs kifizetett lakas/haz, hanem a koltsegeid nagy reszet azt kepezne.
Es itt jon be az, hogy mit fizetsz a fogorvosnak, a childcare mibe kerul, az iskola mibe kerul, meg egy csomo mas dolog, ami orszagonkent valtozik es ahogy en innen latom, az europai orszagok is kezdenek komoly problemakkal szembenezni, mert az allam nem tudja mar finanszirozni kulonbozo okok miatt azt, ami jobb esetben nem problema neked most.

VíziLó 2013.03.23. 15:02:37

@rókafogta: Aki egy kicsit is ismeri a modern média az tudja, hogy a magyar helyzettel kapcsolatos "tájékozottság" mennyire nem állja meg a helyét. A legtöbb esetben ez úgy működik, hogy van egy magyarul nem tudó újságíró, aki elkávézgat Budapest belvárosában egy nyelveket jól beszélő magyar közéleti személyiséggel, aki általában a korábbi MSZP-SZDSZ kormányok holdudvarához tartozik. Ebből a beszélgetésből születik egy cikk, melyet publikál a Reuters vagy a New York Times. Innentől kezdve a világ összes hírcsatornája ezt át veszi, hivatkozik rá, lefordítja, s így terjed a "tájékozottság".

morsels (törölt) 2013.03.23. 15:04:46

@tucano:
Hat nem terult meg.
A magyar allam fektetett bele, amit nyugaton hasznalnak. A magyar allamnak semmi haszna nincs ebbol.

Merthat ertem en, hogy Magyarorszagon nincs lehetosege a diplomasnak, igy elmegy. Teljesen normalis reakcio. Szoval nalam ez nem hazafiassag kerdese, hanem egyszeru anyagiassag. Az allamnak nincs penze (mint ahogy irtam, elloptak, kiloptak, rabszolganak hajtjak a magyarokat stb). A joleti allam nem letezik magyarorsagon. Nincs meg hozza a gazdasagi hattere, a finanszirozasi kepessege. Innentol kezdve minden csak retorika.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 15:06:55

@VíziLó: ez azért nettó hülyeség. Ugyanis a nagyobb lapoknak vannak magyar, vagy sok-sok éve Magyarországon élő újságírói.

andaluzkutya 2013.03.23. 15:08:52

@VíziLó: Ebben azért nem vagyok 100%-ig biztos. Amikor megszületett az új alkotmány, akkor pl. az egyik nagy norvég újságban volt egy cikk erről, meg az egyéb változásokról, talán valami olyasmi címmel, hogy veszélyben a demokrácia Mo.-n?, és ott elég korrektül pontokba szedve felsorolták azokat a változásokat, amik miatt feltették a címbeli kérdést. Kiemelték, hogy az a baj, hogy lényegében a kormányzó párt belátásán múlik, hogy a rendszer hogyan fog a továbbiakban működni, de lehetőséget ad számukra lényegében bármire. Na mármost egy ilyen rendszert nem lehet demokratikusnak nevezni.

morsels (törölt) 2013.03.23. 15:09:58

@tucano:
De megprobalom maskepp leirni azt, amire en gondolok.
Az egyetemista azt mondja a magyar allamnak, hogy 'fektess belem', mert az ugy jo.
Aztan meg megy nyugatra, mert az neki ugy jo.

En nem a friss diplomast hibaztatom, ne erts felre. Az allam magara hagyta az embereket mar joideje, aztan persze, hogy az emberek meg a kezukbe veszik a csalan csapkodasat, vagy adott esetben irtasat. En csak egyszeru tenyeket, osszefuggeseket irok le. Nem erdekel a propaganda semmilyen oldalrol, vagy szempontbol.

tipcsi 2013.03.23. 15:11:13

Szép gondolatmenet, hogy a megszerzett tudással majd visszatérnek -az addigra csillogó-villogó Magyarországra- a kivándorolt hazánk fiai ...és itt főként az értelmiségre gondolok. Csak épp sosem fog, mert:
1. a nyugatnak nem célja és érdeke, hogy itt valaha is magasabb bérek legyenek. tehát, aki erre vár, az előbb-utóbb feladja a várakozást, vagy szimplán csak új gyökereket ereszt kint és már lemondással fog járni a hazajövetel.

2. ha lennének is magas(abb) bérek, akkor meg nyugati multi nem lenne és ezáltal munkahely se sok... vagyis gyakorlatilag semennyi. Akkor meg azért nem jönnek haza.

Mivel nálunk kb. 0 a hozzáadott érték, így az egyetlen áruba bocsátható "természeti adottságunk" az olcsó -és lassan már végletekig el-, és lebutított- rabszo... akarom mondani munkaerő. Ebbe a képbe meg amúgy sem illik az okos és képzett értelmiség. Kivéve, ha az a nyugati multi saját embere és az útlevelének is másabb a színe, ugye.
Megkapja a kinti -ottani szinten átlagos- bérét, azt itt többszörös értéken el tudja költeni. A kecske is jól lakik és a káposzta is megmarad... egyedül a dolgozónak jár a szopóroller.
Szóval, "aki elmegy, ugye hazatér?" ...hát nem nagyon hinném. Ebben az évszázadban már tuti nem. A fairy-tale meg várat magára, mint ahogy Csipkerózsika is 100 évig várta a fehér herceget szőke lován.

andaluzkutya 2013.03.23. 15:13:29

@morsels: "Hat nem terult meg.
A magyar allam fektetett bele, amit nyugaton hasznalnak. A magyar allamnak semmi haszna nincs ebbol."

Egyszer még régebben kiszámoltam, hogy az öt év alatt, amit Mo.-n dolgoztam az egyetem után vajon leróttam-e a tartozásomat az állam felé, vagy nem. Figyelembe vettem, hogy mennyibe kerül a képzés az államnak, +kamat, ill. összevetettem az ottani fizetésemet az ottanival, korrigálva a ki nem fizetett túlórákkal, ügyeletekkel, stb. Ez alapján, ha jól számoltam, kb. 3,5 év alatt letudtam a tartozást, a maradék 1,5 év alatt már szociális munkát végeztem:) Ehhez képest jelenleg azt várják el egy orvostól, hogy 12 évet dolgozzon Magyarországon...

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 15:14:59

@VíziLó: amikor nyáron északon jártam, beszélgettem emberekkel, akik eléggé jól ismerik az ottani demokráciák működését. A svédeknél például úgy néz ki egy alkotmánymódosítás, hogy a parlamentben 4/5-ös támogatottsággal kell elfogadni, ez bizonyosan tartalmazza az ellenzéket is, aztán népszavazás, aztán bevezetik, ha oké, de a következő parlamenti választások után újból meg kell járatni a javaslatot, és ha elbukik, akkor sztornó az egész. Szóval számos oldalról be van biztosítva, hogy az ügy tényleg népakaratot tükrözzön, ne pedig egy valamilyen párt elképzeléseit a világról.

Ehhez képest naná, hogy ki vannak akadva azon, ami itt történt. És lehet a brit példával jönni, hogy "mert ott sem élnek vissza az alkotmányos lehetőségekkel, pedig tudnának", mert nálunk a demokráciának, a polgári és civil szférának még nincsenek gyökerei, és a politika igenis szeret elmenni a falig, vagy még tovább.

Lajos ghr 2013.03.23. 15:16:54

@tipcsi: Pontosan, ennyi.
Ahogy a kilátástalan vidéki városokból is eljönnek Budapestre, ugyanúgy a kilátástalan Magyarországról is elmegy az ember külföldre.

VíziLó 2013.03.23. 15:17:40

@szerengeti: A magyar (származású) vagy évek óta Magyarországon élő újságíró is az esetek 80%-ban MSZP-SZDSZ-es szimpátiákkal és kötődésekkel rendelkezik, ezekből a körökből informálódik. Ez persze a magyar politikai jobboldal provincializmusának is a következménye, mert nem beszélnek eléggé nyelveket, nem tudnak kellőképp kommunikálni a külföldi médiával.

Egyszer egy kolumbiai lapban találtam egy cikket a magyar alkotmányról, még a lefogadása körüli időből. Tele volt elképesztő blődségekkel, ezért írtam spanyolul az újságírónak, s ebből érdekes beszélgetés kerekedett. Kiderült, hogy ő semmit nem tud a magyar politikai helyzetről, s úgy általában az országról sem, egyszerűen szabad fordításban, kicsit csiszolgatva átvett egy amerikai újságban megjelent cikket. Az amerikai lapban megjelent cikk pedig szinte tükörfordítása volt egy korábban a 168 órában megjelent publicisztikának.

Ami egyszer bekerül egy ismertebb médium hírei közé, az megállíthatatlanul terjed. Hogy teszteljem a dolgot egyszer magam is csinálta egy ilyen media hack-et, jelentést közölve egy nemlétező konferenciáról, ahol nemlétező világhírű tudósok és üzletemberek vitattak meg egy komoly problémát. Elküldtem vagy 100 helyre, melyből először csak egy leközölte, s innentől lavinaszerűen átkerült 6 ország legkülönfélébb hírcsatornái közé. Én mindezt vak próbálkozással, minden kapcsolat nélkül elértem, akkor vajon mire lehet képes egy olyan személy, alapítvány, érdekcsoport, mely az újságíróval, szerkesztőségekkel, rendszeres baráti viszonyt ápol?

morsels (törölt) 2013.03.23. 15:19:01

@andaluzkutya:
Nezd. Orban a parlamenti 75%-os tobbsegevel szabadkezet kapott. Bianco csekk, barmit megtehet. Persze hogy kritizalni fogjak.

Az egy mas kerdes, hogy Orban ket valasztast vesztett, szoval szerintem mar reg nem kene a FIDESZ kozeleben lennie. 2002-ben le kellett volna mondania. S gyanitom, hogy mas lenne a politikai 'landscape', ha megtette volna. Megmondom azt is, hogy miert gondolom igy.

2006-ban ujra vesztett Orban. Tok mindegy, hogy jogosan vagy sem, a lenyeg nem ezen van Orban Viktornal, vagy Gyurcsany Frerencnel sem. Ok hatalmat akarnak. Iranyitani akarnak.

Es amikor Orban ugy latta jonak, hogy lazadjon (ami nem esett nehezere, hisz karrier forradalmar), akkor egyszeruen nem jart be dolgozni. A 2008-as valsagot ugy kellett vegigcsinalni, hogy a FIDESZ nem jart be a parlamentbe. Torvenyeket nem lehetett hozni, nem lehetett csinalni semmit, mert Orban Viktor azzal volt elfoglalva, hogy 16-os kulccsal barrikadot szerelt szet.

Szoval csak megvarta, amig annyira szar lesz minden, hogy default o lesz a fonok. Es ez a politika ma is.
A politikai elit kitermeli a sajat ellenzeket.

Fejesrob 2013.03.23. 15:19:46

@szerengeti: Egyáltalán nem hülyeség, sőt az sem, hogy a médiának szerkesztői nyomásra tükröznie kell a koncepciót, pld. azt, hogy Orbán diktátor.

A holland újságíró (pedig állítólag itt élt) múltbéli lámpaernyőzése (Vásárhelyi M), az alaptörvényt illető Lendvai Ildikó szájából elhangzó osztrák, svéd és mások által saját véleményként idézett érvek, sőt ez a post is, ugye te sem gondolod azt, hogy épelméjű osztráknak azért van bizalomvesztése, mert problémája van a magyar alkotmánnyal.

Abba az osztrák befektető igen magasról szarik bele, hogy Mo.-n a homokosok nem számítanak az alkotmány értelmében családnak, az átlag osztrák pedig hasonlóképpen.

Persze is itt úgy van eladva, hogy az osztrákok "aggódnak". Mint ahogy az Index szerint "Németország aggódik", aztán kiderül, hogy valami liberális weblap valamelyik csücskében jelent meg egy hazai balliberális véleménye.

Valójában itt vagy ott, egy liberális csoport aggódik azért, mert még mindig Orbán Viktor a miniszterelnök. Fingja nincs merre van Mo., még kevésbé mi van a magyar alkotmányban, ezért is tudtunk jót röhögni, amikor tavaly az EP képviselő a vitán problémázott, miközben kiderült, még azt a hat mondatot sem olvasta el, amit Göncz KIngáék átküldtek neki.

andaluzkutya 2013.03.23. 15:20:10

@tipcsi: Ezen lehetne segítene azzal, ha nem 0 lenne a hozzáadott érték. Ehhez persze normális oktatás kéne, de ez meg hosszútávú befektetés lenne.
Amúgy a nyugatnak nem feltétlenül baj, ha Mo.-n nőnének a bérek, mert akkor még több iPad-ot, meg hasonló cuccot lehetne eladni. Szerintem.

rókafogta 2013.03.23. 15:20:36

@VíziLó: A faxom tele van már az Mszp és Szdsz sel. A lányom a külföldi kollégaival főnökeivel beszélget és nem kávézgat (én se) nem is olvasok se Mszp se Szdsz -es "irodalmat ". bár kérdés mi számít annak (Valószínű azoknak minden annak számít ami nem a tündérország sikeres gazdaságáról alkotmányáról és boldogságáról regél persze azért hallom a Kossuth rádiót is meg rém Tv is Még is nagyjából mindenről tudok.Nem támadja ezt az országot a kutya fa..... se magunkon kívül, egyébként az általad említett újságok biztos ,hogy jól informáltak- egyébként is amit írnak igaz csak rém tv Echo tévét szlopálóknak nem (Csak azt!)Aki valamit is tudni akar az minden oldalról nézi hallgatja az információt és abból akkor kiszűrhető ki hazudik ki tájékoztat félre.Ne hogy már valaki dicsérgetni kezdje az "igazmondó" kormány médiát más médiát meg hazugnak tájékozatlannak mondjon, mikor minden nap újabb és újabb hazug információkkal tömködik a hívők fejét.És leginkább tisztázandó kérdés :nekem nem az a bajom ,hogy nem szocik kormányoznak (az se érdekelne ha Orbán fia kormányozna hanem csak is a hogyan érdekel)

Fejesrob 2013.03.23. 15:22:23

@andaluzkutya: Hülyén hangzik, de nem a te jogod eldönteni, hanem az adófizetőké, mivel ők fizetik.

Azaz mondhatják azt, hogy 20 évet kell maradnod. Ha nem tetszik, fizesd magad.

Hidd el, akkor is lenne orvos aki maradna.

morsels (törölt) 2013.03.23. 15:23:45

@andaluzkutya:
A bank meg azt varja el, hogy fizessek 3.5%-k kamatot a hazamra. Aztan meg ossze is dontik a vilagot, az en kormanyomnak kell kivaltani oket, amihez az en penzem kell.

Te most komolyan. Az ilyen szamolgatasoknak sok ertelme nincs. Es mint mondtam, en tokeletesen megertem azokat, akik elmennek egy jobb elet remenyeben. Csak amikor 'elemeznek', meg 'osszehasonlitanak', akkor az csak bizonyos szemszogbol van ugy. Szerintem.

Szoval amit irtam, az nem szemely szerint ellened volt... meg hat te sem tudhatod igazan, hogy mibe kerult a te kepzesed, ugye.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 15:28:41

@VíziLó: de a fontosabb lapoknak, leginkább a hírügynökségeknek magyar újságíróik is vannak, mert ők nem támaszkodhatnak másodlagos információkra, és még interjúkat is szokott adni a mostani kormány is. Én őszintén szólva nem látom azt, hogy egyensúlytalanság lenne ebben, ha nagyobb az aggodalom kint, mint ennek az ellenkezője, az például az én (egyáltalán nem szdsz-es, mszp-s) lelkiállapotomat is tükrözi. Mert inkább aggódok, mintsem nem aggódok mostanában.

Mert jobb lenne, ha nem vették volna el a magánnyudíjpénzt, és nem ásták volna alá (főleg ez) az öngondoskodás jelentőségét. Ha nem két héttel a felvételi előtt kavartak volna meg mindent. Ha nem kellene azzal számolni az energiacégek vagdosása után, hogy elmaradnak a beruházások és visszatérnek a régi idők áramkimaradásai. Ha nem hinnék azt minden magánvállalkozóról, hogy adócsaló, és nem emelték volna másfélszeresére a járulékalapot, és még mindig működhetne a vállalkozásunk, meg még több tízezer másik vállalkozás, ami tényleg az volt, ami. Ellenben nem tömnék az ország milliárdosait további milliárdokkal az adóforintjainkból. Ha a kormány nem vonná kétségbe nyilvánosan a bírói döntéseket, aláásva a jogrendbe vetett bizalmat.

Nem csak röghözkötés van, meg alkotmánymódosítás. De ugye az emlékezet rövid, na meg szelektív.

tipcsi 2013.03.23. 15:29:45

@andaluzkutya: ...és kinek adnák el a sok-sok ájpedet? A sok-sok munkanélkülinek?
A hozzáadott érték márpedig 0 és ezen még a fairy tale sem segít, mivel se nyersanyagunk, se energiahordozónk nincs. Ha legalább a "magyar" szuzukik magyar acélból készülnének, ne adj' Isten magyar szél-, víz-, egyéb módon előállított villamos energiával táplált gyárakban, akkor esetleg lehetne több, mint nulla.
A munkaerő meg amúgy sem nagy értéket képvisel, pláne nem a gyarmatokon. Szóval hiába termelünk 5x annyit, mint a német, a fizetésünk akkor is csak a harmada, negyede... ötöde az övékének.
A multinak 400db valami kell, abból 300-at legyártat itt, a maradék 100-zal meg elmatatnak kint, hogy legyen munkájuk.

andaluzkutya 2013.03.23. 15:31:05

@Fejesrob: Amennyire én tudom, a demokrácia sikere abban rejlik, hogy az emberek kitalálhatják, hogy mik szeretnének lenni, mivel szeretnének foglalkozni, és lehetőséget kapnak arra, hogy abban érvényesülhessenek. Ha a többi adófizető mondja meg, hogy mi lehetek, mit csinálhatok és hol, akkor nem fogok hatékonyan dolgozni, rontom az ország termelését, ezáltal a többi adófizető lehetőségeit.
Mi a jobb: ha megbecsülik az orvosi munkámat (anyagilag is) és ezáltal jól dolgozom, vagy ha azt mondják, hogy nyeljek le mindent, mert ennyivel tartozom a többieknek és cserébe frusztráltan/fáradtan/kiégve emberek életét veszélyeztetem, esetleg el is veszítjük őket? Vagy inkább menjek a francba külföldre, hogy csökkentsem annak az esélyét, hogy a későbbiekben ártok?

tucano 2013.03.23. 15:33:03

@morsels: nem értelek félre, de látod azt írod, amit propagandából látsz:
"Az egyetemista azt mondja a magyar allamnak, hogy 'fektess belem', mert az ugy jo.
Aztan meg megy nyugatra, mert az neki ugy jo."
Pontosan hány százalék? Mi a tendencia? (ezt sejtjük, de nem tudjuk) Pontosan mennyivel több pénzt termelnek a diplomások, mint amennyit rájuk költünk? Vagy kevesebbet, mert elmennek? Hányan mennek el a későbbi Magyarországon adófizetőhöz képest?
Az egész úgy kamu, ahogy van, csak és kizárólag propaganda. Nincsenek adatok, mérések, csak hangulatkeltés.
És ehhez jön hozzá, hogy fogalmunk sincs arról, hogy hová megy az adónk, az egész továbbgörgetett rendszer (írtad feljebb) hibás és generálja a problémákat. Folyamatos ködösítés és uszítás, a bizonyítás legkisebb jele nélkül. Az elveket és a számokat ne keverjük, de ha mégis szükséges, akkor legalább a számok legyenek tiszták. Egyébk. van jó szerződés és rossz szerződés és ez az. Nem vagyunk egyedül, mint 2004. előtt. Ha nem finom a kifli, akkor más péktől veszem. Szüleim kifizették az iskoláimat (2x könyvtár-ruhatár), én is ki fogom a gyerekekét (bár egyelőre úgy tűnik, hogy nagyságrendileg jobb tanulók mint én voltam). És el is húztam. Akkor most miattam nem tanulhatnak ingyen a szegényebb kölkök vagy mi van? Ha minden egyes kivándorló esetét megnéznénk, akkora bukta lenne a törvényhozásnak, hogy csak na. Csak a propaganda, ha tények hangzanak el, akkor azonnal megy a ferdítés.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 15:33:10

@morsels: "De kozben arra gondolsz, hogy abbol a penzbol hogyan elhetnel magyarorszagon."
Nem, nem gondolok arra, mivel nem szeretnek visszamenni.

Aki a kulfoldi keresetbol kifizetni az otthoni diakhitelt pikkpakk megoldhato, az nem en voltam.

Annyit mondtam, fontban keresek, fontban koltok - es meg ugy is megeri, hogy fel fizum lakhatasra megy - de azert meg itt sem mindig megy ugy pikk pakk a dolog. Vannak egyeb dolgok sokszor, amik prioritast elveznek, minthogy eppa diakhitel msot azonnal ki legyen fizetve.

"De mi lenne, ha ugy tervezned, hogy ott vennel hazat/lakast magadnak, ha ott tervezned leelni a kovetkezo 20-30 evet. Nincs kifizetett lakas/haz, hanem a koltsegeid nagy reszet azt kepezne."

Pontosan igy tervezem, szoval nem ertem mirol beszelsz.

andaluzkutya 2013.03.23. 15:33:52

@morsels: ezt a számolgatást akkor végeztem, amikor egy másik blogon azon vitatkoztunk, hogy mennyi idő lenne a "méltányos", amíg az ember nem megy külföldre. Voltak olyan vélemények, amik szerint egy orvos legalább 20 évet kell dolgozzon, mielőtt bárhova elmegy, mivel annyiba került a képzése. Erre végeztem egy számítást, ami nem teljesen jó, de az arányokat talán mutatja.
Amúgy írhatsz személy szerint ellenem is, nem veszem magamra:))

2013.03.23. 15:36:27

@Fejesrob: Lett volna népszavazás a tandíjról? Mert én nem emlékszem rá. A magyar állam (politikusok) nem a polgárait képviseli, hanem a saját érdekeit. Azért kellett ez a hajcihő, hogy lehessen utálni az egyetemistákat...

Fejesrob 2013.03.23. 15:39:33

@andaluzkutya: Rosszul tudod. Épp Hagyma írta, hogy náluk még keményebbek a feltételek mint náluk. Pedig ahol ő él, arra nem lehet ráfogni, hogy nem demokrácia.

Az ország gazdasága dönti el azt, hogy az adófizetők milyen lehetőséget biztosítanak neked.

Az adófizetőknek nem érdeke, hogy te mindenáron orvos légy, elvárják tőled, hogy te orvosként is keresd a keretek között meglévő lehetőségeket, ahogy ez rájuk is igaz.

Túlmunka, maszek rendelés, stb. Persze, nem biztos, hogy neked ez pálya, akkor keress más szakmát. Az orvos élete általában nem könnyű és a tévhitekkel ellentétben nyugaton sem.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 15:40:32

@Philosoraptor: Anno volt egy nepszavazas a tandijrol, azt hiszem az 3 igenes nepszavazas:

Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?

Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?

Fejesrob 2013.03.23. 15:40:56

@Philosoraptor: Persze. Viszont ha ez a kormányintézkedés a választók többségének nem tetszett volna, a kormány nem tette volna meg ezt a lépést.

Nem kell mindenről népszavazást rendezni. Főleg olyanról nem, ahol a válasz borítékolható.

morsels (törölt) 2013.03.23. 15:41:40

@andaluzkutya:

"Amennyire én tudom, a demokrácia sikere abban rejlik, hogy az emberek kitalálhatják, hogy mik szeretnének lenni, mivel szeretnének foglalkozni, és lehetőséget kapnak arra, hogy abban érvényesülhessenek."

Ez igy onmagaban nem igaz. A demokracia - mint tarsadalmi szervezodes - egy hatalmi intezmeny. Nem adott szemely a szempont, hanem ugy kozeliti meg (filozofiai szinten), hogy a tarsadalom tagjainak a leheto legnagyobb 'szabadasgot' adja meg. Az egy mas kerdes, hogy a modern, nyugati demokraciaban ez parosul egyfajta joleti allam elkepzelessel is, ami persze a gazdasagi alapokon mulik.
Szoval a gazdasagi alapok osztonzoi nehezen egyeztethetoek ossze a tarsadalmi elvarasokkal. Merthat a motivacio a ket esetben ellentetesen hat, aminek az egyensulya a mindekori politikiai alap. Vagy bizonytalansag.

morsels (törölt) 2013.03.23. 15:43:22

@tildy:):
Akkor te is eladod a lelked, mindened a kizsakmanyoloknak.
Ha meg nem tetted meg, csak ido kerdese :-).

2013.03.23. 15:43:41

@hagyma: Ezt az istenadta álbölcsességet elhagyhatnád azért, nem kell minden fiatalt egy kalap alá venni. Ahhoz képest, hogy te amerikai vagy (:-), szeretsz általánosítani. Bizonyára régen jártál Mo.-n és híreket se olvasol, ha nem tudod, hogy az építőipar (is) teljesen halott és amúgy is divat a körbetartozás, hülye lenne bárki is itthon benne elhelyezkedni.

Nem a diplomával van a baj, hanem az értéktelen diplomával...

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 15:44:00

@Fejesrob: az egyik lap leírja, hogy Orbán diktátor, a másik meg nem. Haider miatt is volt elég nagy botrány annak idején. Szeretjük azt hinni, hogy a sajtó csak "pártos" lehet, de ez csak nálunk ennyire berögzült "balos" és "jobbos" harc, és akik így gondolkodnak, szeretnek csak erre figyelni. Nem önmagában az a baj, hogy "Németország aggódik", hogy az osztrák aggódik, hanem, hogy egy ilyen felbolydult jogállamba nem szívesen hoz beruházást senki, mert van a környéken másik 4-5 olcsó k-európai ország. Márpedig mivel nem ülünk óriási nyersanyagkészleteken (mint Norvégiának az olaj), akkor kéne a külföldi pénz, hogy menjen a gazdaság, hogy legyenek munkahelyek. Ha meg aggódnak, akkor az jel, és baj. Ha túl kockázatosak vagyunk a környéken lévőkhöz képest, akkor az baj. Ahhoz meg, hogy a kockázatot belássuk, egyáltalán nem kell liberálisnak lenni.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 15:46:05

@Fejesrob: "Persze. Viszont ha ez a kormányintézkedés a választók többségének nem tetszett volna, a kormány nem tette volna meg ezt a lépést. "

te még sosem hallottál arról, hogy politikai populizmus?

Megvédjük a nyugdíjakat. Csak ennyit mondok.

andaluzkutya 2013.03.23. 15:46:21

@Fejesrob: Igen, de az USA-ban van egy befektetett idő meg munka, és amikortól az ember szakorvos, elég jó élete lesz.

Az adófizetőknek az az érdeke, hogy azok, akikből a legjobb orvosok lesznek, orvosok lehessenek és biztosítva legyen, hogy jól dolgozhassanak.

"Túlmunka, maszek rendelés, stb. Persze, nem biztos, hogy neked ez pálya, akkor keress más szakmát. Az orvos élete általában nem könnyű és a tévhitekkel ellentétben nyugaton sem. "
Örülök, hogy így, hogy lassan 9 éve vagyok orvos, megmutatod ennek az életnek az oldalait:) 3 éve nyugaton dolgozom, és biztosíthatlak, hogy a magyarországihoz képest borzasztó könnyű itt orvosnak lenni. Pont pár napja gondolkodtam azon, hogy mi is az, ami miatt ennyivel többet keresek, mint egy ápoló, miközben mennyiségre egyáltalán nem dolgozom többet, és arra jutottunk (az ápolókkal egyetértésben), hogy ez a szaktudás, ill. az ezzel járó felelősség. Aki nem bírja a felelősséget, annak nyilván nehéz. Aki könnyen tud dönteni, annak nem nehéz ez a munka. A jó döntéshez persze kell a szaktudás, de végülis nem melegedni jártam az egyetemre:)

2013.03.23. 15:47:52

@Fejesrob: Hát ezt benéztem. <pirulós smiley>

De azért ne állítsuk már be ezt a dolgot úgy, mintha a nép barátai lennének a féreg politikusok. Szükség volt bűnbakra, a kalapból most az egyetemistákat húzták elő. :)

andaluzkutya 2013.03.23. 15:51:53

@morsels: Az egyén azért szempont, mert az okosok rájöttek arra, hogy az ember hatékonyabban dolgozik, ha azt csinálja, amit szeret, vagy ami érdekli. Ezért nincs rabszolgaság, mert nem volt hatékony.
A jóléti intézmények meg azért vannak, mert csökkentik az általános stressz-szintet (ami megintcsak a hatékonyság ellen hat), így össz-tarsadalmilag mégiscsak nyereséget okoznak (pl. van óvoda, így a család többi tagja dolgozhat, amíg a gyerekre kevés ember vigyáz, vagy pl. a nyugdíj/szoc.otthon meg lehetővé teszi hogy az aktívak ne az öregre vigyázzanak, hanem dolgozhassank).

Fejesrob 2013.03.23. 15:56:46

@szerengeti: Épp most volt egy felmérés (autóipar) és Mo. kiemelkedően jó. Sajnos persze a csehek és Szlovákia is.

Kurvára nincs köze az alkotmányhoz, Orbánhoz is csak annyiban, hogy mi adunk e nagyobb kedvezményt, vagy a szlovákok. Ez egy régió, ahol a belpolitika teljesen érdektelen, a Levis és még páran a kádár rendszerben is idehozták a gyáraikat. Azt pontosan tudják, hogy Orbánék termelő cégeket nem basztatnak.

Egyetlen termelő jellegű cég nem volt, amely azt mondta volna, hogy Orbánék politikája miatt nem jön be, vagy kivonul.

Felbolydult jogállam???

Hol látsz te manapság tüntetéseket? Ha már pár ezren vannak, hatalmasnak számít, míg Gyurcsány, Bajnai idejében a húszezresre azt mondták, hogy kicsi.

Az, hogy pár liberális egy romkocsmában fel vannak bolydulva, na az attól még nem felyboldult jogállam.

Elég nyilvánvaló, hogy néhány állam maszekban kinevelte magának a jövő magyar politikusait, viszont a végrehajtás nem akar úgy alakulni, ahogy ők tervezték.

Diffeomorfizmus 2013.03.23. 15:59:12

@Azbej Tristan:

kedves trisztán, válaszoltál arra, hogy miért nem dolgoztok egy kicsit ezen ?

gyerehaza.org/node/142

Ugyanis a pénz a legfontosabb, a többi süket duma.

Tehát ?

Fejesrob 2013.03.23. 16:01:52

@Philosoraptor: A gazdasági kényszerpályán mozgó politika sajnos afféle halál ujjaként nyúlkál az egyes csoportok felé.

Ez Gyurcsányéknál is megvolt, egy index topicban listázták is a szakmákat.

Minden politikus szükségszerűen opportunista, ahogy te is az vagy, ha társadalomszimulátorral játszol. Nyerni akarsz és kurvára nem érdekel, ha egyes csoportokat beáldozol a győzelem érdekében.

Persze ezért utálják őket. (Én is, mert az EVA emelést nem felejtettem el nekik).

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 16:03:05

@Philosoraptor: en nem mondtam, hogy otthon helyezkedjen el
tudsz olvasni?
a mondandom lenyege az volt:
nem kell mindenkinek diplomat szereznie
akinek nincs eleg penze esze, csak valami szar diplomat tudna szerezni
az mennyen el pl kamionsoffornek, azokra ugyis felneznek

se al sem igazi bolcs nem vagyok, de az mar vicc, a vegen leirod ugyanazt
nincs feltetlen szukseg mindenfele diplomara es ennyi diplomasra
tessek elmenni szakmat tanulni es FIZIKAI munkat vegezni
mert az porgeti a GDP-t
/az epitoipar mindig valtozik, de miert pont a komuvest ragadtad ki? mennyen el CNC-snek, koprhazi novernek / csalogatni fogjak pl az angolok stb.
ilyen diploma mania alakult ki ottho
nincs mar lassan masrol szo, mint hogy mi van a diakokkal es mit terveznek a Raday utcaban

sosem olvasok a szakmunkaskepzokrol
senki nem akar dolgozni, csak seggelni valahol?
vagy csdak az ujsagoknak nem erdekes a tema
sot lehet tanulni parasztnak is es azutan foldet venni es megmuvelni, nem azon sirnii, hogy jon az osztrak es felvasarolja edes anyafoldunket

tipcsi 2013.03.23. 16:03:31

@andaluzkutya:
ezért mondom feleségemnek (szintén orvos), hogy menjünk. Még nem késő talán... de nem akar. Szeret küzdeni :)
Három helyen dolgozik, van, hogy este későn ér haza és már a gyerekek alszanak. Egész délután tőlem kérdezgetik, hogy anya mikor ér haza? Szerinted?
Van magánrendelése, ami nagyjából nullára jön ki. Mivel túlságosan becsületes, és mindig ad számlát... szóval kb. azért dolgozik, hogy elfáradjon.
Megadom a telefonszámát, beszélj vele :D ..hátha egy kolléga tud hatni rá :D
Vicceltem... már feladtam. Ez van.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 16:05:57

@Fejesrob: Csakhogy egy gazdaság nem csak iparból áll, sőt ez egyre kevésbé jellemző. Ha mondjuk a gazdaság felét adó szektorokat basztatod, a másik felét meg nem, akkor most örüljünk, vagy sem? Aki az iparban dolgozik, az örül, aki szolgáltat, az nem. És ez jó? Sőt, az iparon belül is csak az autóiparnak jó, miközben az élelmiszeripar zsugorodik össze.

A jogállam felbolydulása nem egyenlő azzal, hogy van-e tüntetés, vagy sem. (sőt az, hogy van-e tüntetés, annak még az elégedettséghez sincs köze, ez inkább a politikai apátiát tükrözi) A jogállam felbolydulása pl. az, amikor a miniszterelnök nyíltan kritizálja a bíróság ítéletét, és most itt nem az alkotmányról van szó, hogy még a saját maguk által odarakott Kúria elnök is kiakad rá egyébként. Tehát amikor szereptévesztés van, és a politika túl messzire megy, és bele akar szólni mondjuk az igazságszolgáltatás munkájába. Nem véletlenül vannak szétválasztva a hatalmi ágak.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 16:06:21

@morsels: En ugyan nem adtam el semmit, a tudasomon kivul.Azt meg elismerik, es megfizetik, Magyarorszagrol ez nem votl elmondhato.

andaluzkutya 2013.03.23. 16:07:44

@tipcsi: Nekem egyedül amiatt szokott rossz érzésem lenni a kiköltözés miatt, hogy miért vártam ennyit. Nálam is szempont volt, hogy napokig nem találkoztam a gyerekeimmel, amikor meg végre igen, akkor meg hulla voltam...
"Szeret küzdeni :)"
Erről az egyik kedvenc idézetem jut eszembe:
"Az akadályok leküzdése nem feltétlenül jelent haladást".
Én is szeretek küzdeni, ha van miért. Feltette magában a kérdést, hogy miért?

Fejesrob 2013.03.23. 16:08:00

@andaluzkutya: Ez OK, csakhogy az, hogy orvos akarok lenni, fizessétek ki, még nem bizonyítja, hogy jó orvos is lesz.

Ha valóban profi orvos, akkor van annyira elszánt, hogy felveszi a diákhitelt, végigseggeli az egyetemet, leteszi a szakvizsgákat, megszerzi a gyakorlatot.

Ha mindez megvan, kurvára nem fog neki problémát okozni az, ha kimegy külföldre és visszafizeti a jövedelméhez képest havi filléreket a magyar adófizetőknek.

Ha marad, éhen halni akkor sem fog, sőt jól is élhet és még a diákhitelt sem kell visszafizetnie.

Azaz a rendszer jó és mindenki érdekeit szolgálja.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 16:10:00

@hagyma: Szakmunkaskepzesrol en msot annyit tudok, hogy a regi rendszert total szetbombaztak, regen 3 ev utan mar szakmavala kezedben jottel ki 17 evesen, most -legalabbis ami info hozzam eljutott- 17 eves korig csak az alapozas megy, utana dontod el mit akarsz tanulni ( es idokozben valtoztattak persze) , de nem am azt tanulhatod, amit szeretnel, hanem majd eldontik, inditanak-e olyan szakmat az iskolaban. Regen volt mindenfele, most meg aki villanyszerelonek tanulna ott remenykedik, hogy jajj, csak induljon a szak ( egy olyan suliban, ahol korabban mindig indult ilyen szak) Jo esetben 19-20 evesen kerul ki a szakmunkaskepzesbol.

andaluzkutya 2013.03.23. 16:10:45

@Fejesrob: "Ha marad, éhen halni akkor sem fog, sőt jól is élhet és még a diákhitelt sem kell visszafizetnie. "

Itt bukik meg az elméleted, ezért nem jó a rendszer, mert ezt nem biztosítja legális keretek között, elfogadható munkaidővel (ez a heti átlag 60 óránál nem többet jelenti nálam).
Amíg otthon voltam, csak adósságot termeltem, ha nem jöttem volna ki, az egész összeomlik. Persze lehet mondani, hogy minek van családom, de én már csak ilyen álmodozó típus vagyok:)

Határátkelő 2013.03.23. 16:11:22

@Fejesrob: Nem tudom, feltűnt-e, de nem én gondolom így, hanem azok az osztrák munkaadók, vállalatok, munkaügyi hivatalok, akik ott voltak a konferencián. Ez lehet, hogy neked fáj (és az is lehet, hogy igazságtalan), de ők akkor is így gondolják. Lehet róla nem tudomást venni, csak éppen attól még nem változnak meg a dolgok.

A másik pedig, hogy nagyon szépen megkérlek, látatlanban ne döntsd már el a politikai meggyőződésem. Én sem minősítgetlek téged, pedig a hozzászólásod alapján megtehetném.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 16:11:23

@Fejesrob: és a magánvállalkozók járulékalapjának 150%-ra emelése, na azt én sem fogom elfelejteni..

Fejesrob 2013.03.23. 16:12:46

@szerengeti: Sokszor csak hónapok múlva derül ki, hogy egy-egy negatívnak tűnő lépésre miért volt szükség.

A Magyar állam tervezi egy 300 fiókos agrárbank létrehozását. Ehhez azonban nyilván ritkítani kell kissé a konkurenciát, barátságtalanabbá tenni a környezetet.

Ilyen az élet, magyarként én leszarom pld. az osztrák érdekeket. Ausztriában számtalan dolgot meg sem tehetsz (teljesen jogosan), amit egy osztrák bank itt megtehetett.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.23. 16:13:10

@Fejesrob: "Ha mindez megvan, kurvára nem fog neki problémát okozni az, ha kimegy külföldre és visszafizeti a jövedelméhez képest havi filléreket a magyar adófizetőknek."
Elobb irtam, nem havi fillerek, es arrol is elfelejtkezel, hogy kinn is meg kell elni, ott nem elhet esetleg anyuka hazaban, mig egy pestinek aki tobbnyire szinten ott dolgozik nem kell albit fizetnie, sok esetben szuloi hazban lakhat, es sokszor haza sem ad semmennyit. Kinn ez nincs, siman lehet, hogy rengeteget elvisz a lakhatas, kozlekedes.

Es arrol meg nem is beszeltunk, hogy mennyi is onkoltseges uton a magyar orvoskepzes? Hitelben mennyi lesz a vegen az annyi.

Diffeomorfizmus 2013.03.23. 16:14:39

@Fejesrob:
"Miért ne lenne baj a röghöz kötéssel, ami hasonló? Mo-i adófizetők kifizetik a jövendő osztrák orvos taníttatását. Itt legel, ott fejik. Persze osztrák ésszel ezzel sincs semmi gáz, hiszen ők járnak jól vele és mi rosszul. "

azt fejelted el, hogy az ember nem termöföld vagy vizierömü, vagy egyéb természeti eröforrás amivel "gazdálkodni" lehet a szó rossz értelmében.
Az a baj, hogy "ti" az emberre csak úgy néztek, mint adófizetöre, akinek ez "hazafias kötelessége" . Az hogy cserébe p.l. a vezetés ésszerüen vezeti az országot ( és nem a rövidtávú érdekeknek megf. ) az eszetekbe se jut, söt, fel vagytok háborodva, ha valaki ezt felveti.

Az emberekbe befektetni bizony kockázatos : ha elkúrjátok, hazudoztok, klikkeztek, stb. akkor a képzett munkavállaló bizony odébb áll. Megoldás : normálisan, kiszámít6óan kell viselkedni, akkor biztos kevesebben mennek el.

és ha szabad valamit tanácsolnom : szakadj el az ideológiáktól, és nézd azt, hogy te, személy szerint hogy tudnál a lehetös'gekkel élve elöre jutni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 16:16:00

@tildy:): a regit en is imerem, nagyon egyszeru atlathato rendszer volt, bar az is igaz, hogy meg pl voltak gyarak, ahova egy lakatos jarhatott gyakorlatra
harom kimenet volt
gimnazium
szakkozep
szakmunkas
es mindenki 14 evesen ment oda, ahova a tanulmanyi eredmenyei/kepessegei/ engedtek
es a gimnazium sem jelentette azt, hogy utana kotelezo az egyetem....

Határátkelő 2013.03.23. 16:17:59

@tucano: Nagyon sok mindenben igazad van. Teljesen egyet tudok érteni a tandíjjal, a vizitdíjjal és még mindenféle díjakkal, ha ehhez megfelelő(en alacsony) adóterhek társulnak. Az nem megy, hogy a bruttó bér jelentős részét elvonjuk, majd közöljük, hogy "ideje tudomásul venni, nincsen ingyenes egészségügy és felsőoktatás" (és ezt még csak nem is Orbánék mondták, emlékeztetnék csendben, hanem Gyurcsányék...). Ugyanis ez akkor lenne igaz, ha alacsonya(bba)k lennének az adók. Ami engem illet, benne vagyok, hogy alacsony adózás mellett legyen tandíj, vizitdíj, stb. - az egy sokkal tisztább rendszer és legalább látom, mire megy a pénzem.

tipcsi 2013.03.23. 16:19:33

@andaluzkutya: 7 éve próbálom megfejteni az okát, de eddig nem sikerült. Azt mondja, hogy alapvetően jól élünk (nem nagy lábon, amolyan "átlagosan". Szóval hitel házon, autón... egyre magasabb törlesztővel, de még ki tudjuk nyögni szerencsére). Nála (és azért nálam is) a legfontosabb, hogy mindegyikőnk egészséges, gyerekek is. Alapvetően ez a fontos, tény. Viszont én előnyben részesíteném, hogy lássam is őket lehetőleg a hét minden napján és ne csak fényképen.
Sosem azzal próbáltam rávenni, hogy másutt kolbászból fonják a kerítést. Ezzel én is tisztában vagyok. De talán nagyobb eséllyel tudnánk mindketten olyan állást találni, ahol a 8 óra az nyolc óra és nem 10-12...stb. Vagy legalábbis tervezhetőbb.

Tehát Ő úgy van vele, amíg ez a szint tartható, addig marad(unk). Én csak attól félek, hogy nehogy a béka sorsára jussunk, aki alatt szépen lassan melegítik a vizet és már csak azt veszi észre, hogy megfőtt :) ...szóval, nehogy mire észbe kap, már késő lesz lépni.

azbesztos 2013.03.23. 16:22:42

A nyelvtudás kevés ahhoz, hogy gyökeret verjen valaki idegenben. Aki ezt könnyen megteszi, az nem kötődött hazájához, itt is hontalan volt, ezért bírja ki idegenben. Ezek menjenek, isten hírével, nem kár értük.

Diffeomorfizmus 2013.03.23. 16:23:05

@Fejesrob:
" Hülyén hangzik, de nem a te jogod eldönteni, hanem az adófizetőké, mivel ők fizetik. "

csakúgy, ahogy az "adófizetök" joga eldönteni a nyugdíjemelést ( ami az ö kárukra megy végsö soron ).

Igaz ?

morsels (törölt) 2013.03.23. 16:24:11

@tucano:
Hat jo.
Akkor maradjon minden ugy, ahogy van. Vagy tuntessenek. Nekem tenyleg mindegy.
Vallvonas.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 16:26:03

@Fejesrob: Bár én szolgáltatószektor alatt nem csak a pénzügyi szektort értem, de akkor nézzük a bankok helyzetét úgy is, hogy a válság óta mi különösen jól jártunk azzal, hogy a bankszektorunk 80%-ban külföldi tulajdonú. Mert amikor fel kellett tőkésíteni, akkor az anyabank tolta bele a pénzt. Meg lehet nézni, hogy megszívták azok, akiknél a helyzet nem így van (írek klasszikus). Ha pedig a bank csődbe megy, és te egy vállalkozó vagy, és ott vezeted a számlád, és ez túlmutat a betétbiztosításon, akkor te is csődbe mégy. Szóval azért nem is tudom, hogy mennyire jó az nekünk, ha több lesz a magyar bank, és ha mondjuk ezt államnak kell majd pénzelnie. Különösen mikor ilyen labilis az egész pénzpiaci szektor, lásd Ciprus hogy fogja szétfertőzni az egész eurózónát.

andaluzkutya 2013.03.23. 16:26:49

@tipcsi: Nekem a 8 óra, az 8 óra. Ha ügyelek, akkor otthon vagyok, max. hívnak mobilon (igaz, nem műtétes szakmában dolgozom), meg hétvégén kell bent lenni napi 4 órát, és nagyon extrém esetben kell bemennem. Ez azért megfizethetetlen, összehasonlítva azzal, amikor régen négy napig nem mentem haza:)

morsels (törölt) 2013.03.23. 16:30:09

@tildy:):
Vicc volt :-)
Reszben.
Majd 20 ev mulva beszelgetunk errol :-).

tipcsi 2013.03.23. 16:33:15

@andaluzkutya: az övé sem műtétes.
ááááááá, ne is folytassuk, mert csak még jobban elmegy a kedvem az egésztől. Már lassan kezdtem kiverni a fejemből azt a "menjünk el innen" dolgot... de asszem nem fog menni egy könnyen :(
Vagy neki kéne egy agymosás, vagy nekem, hogy átmenjek birkába és bégessek a tömeggel :(((((

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.23. 16:33:40

@andaluzkutya: tehat akkor, mostantol, minden orvost kepezzen ki az allam ingyen, azok meg rogton mennyenek a 8 oraert meg a tobb penzert a diploma utan nyugatra / meg IT-st, meg mernokot/
az utolso oltsa le a villanyt
az orszag kihal
tanarok is
meg megmarad nehany supermarket, meg romkocsma

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 16:35:06

@Határátkelő: Tudod, ezt már megoldották, amikor a társadalombiztosítási járulékot átnevezték szociális hozzájárulási adóvá, és ugye míg a nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék definíció szerint olyasmi, ami után ellenszolgáltatás jár, az adó definíció szerint olyan sarc, ami után nem jár közvetlenül semmilyen ellenszolgáltatás. Úgyhogy most már nincs mire pampogni, hogy fizetjük a jóléti államok szintjén az adókat és járjon érte valami. Nna, vicces akartam lenni, és nem sikerült :)

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.23. 16:38:01

legyen csak fizetős a felsőoktatás.
akkor majd talán többen tanulnak inkább szakmát.

tipcsi 2013.03.23. 16:38:06

@hagyma: ...hát, ha a hegy nem megy Mohamedhez.
Márpedig nem fog. Én sem gondolkodnék, ha csak mondjuk a felét meg tudnám keresni a külföldi kollégáim fizetésének.
Az ország nem hal ki. A biorobotokra továbbra is szükség lesz, mert a profitra szüksége van a multinak, még így ínség idején is.
Tanárok maradnak és megkezdik a nép fokozatos butítását. Elvégre ez a cél.

tucano 2013.03.23. 16:46:09

@morsels: és egy rendesen előkészített reform, hm, ahhoz mit szólsz? Kompromisszum, közös jó, ilyenek?
Azt is megérteném, ha a kormány valódi egyedi és teljesen magyar dolgot alkotna. De ha a politika és a szakma messziről elkerüli egymást az baj. Képzeld el, ha mi ketten (egyikünk sem oktatási szakember, csak érdekes a téma) megbeszélnénk a dolgot és mondjuk mostanra megalkotnánk a törvényt. Ja, pont ez történt :D

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.23. 17:08:31

@tildy:):
Persze,egy ilyen harom igenes nepszavazas utan rosszul esik hogy megis bevezetik a tandijat. Persze atnevezve es azt is rosszul.
Mi tortenik ha FiatalMernok (FM) alair es otthon marad mernoknek. Nem kell fizetnie.
Mi tortenik ha kulfoldre megy es nem AKAR fizetni. Alkalmazza magat 5 evre, 90 eves nagybacsi bt-jeben, amit meg el is ad 5 ev mulva 100 eves vagyontalan nagybacsinak. Kozben mondjuk befizeti a sajat jarulekait egy fel minimal berre - ha akarja . hiszen csak ennyi munka volt otthon a szamara. A tobbit a bt vesztesegkent tartja szamon. Elobb utobb a bt biologiai okok miatt megszunik. Roghozkotes teljesitve.
Hova lett a tandij? Mi lett megoldva? Ki jart jol?
Ja, es meg a felszmolas koltsegeit is a koltsegvetes allja.

tanato 2013.03.23. 17:46:16

@tipcsi: Úgy is mint szintén orvos azt mondom,az átlag magyar orvos mobilitási hajlandósága még a környező országokéhoz képest is nagyon alacsony átlagos magyar mobilitási hajlandóságot is mélyen alulmúlja.Ezt erősíti meg a feleséged reakciója is.Én úgy látom még egy kissé messzebb magyarországi területre sem mennek el általában,nemhogy külföldre,inkább dolgoznak három helyett is hogy valahogyan talpon tudjanak maradni.Persze aki megy kimegy utólag szidja magát hogy miért nem hamarabb szánta el magát a döntő lépésre.

váj mí 2013.03.23. 18:06:00

@hagyma: Te, szerintem nem pont neked kellene lándzsát törnöd a röghöz kötés mellett. Csak úgy mondom ...

tanato 2013.03.23. 18:09:26

@ctboy: Na látod ez egy nagyon jó kérdés,ha pl. egy mérnök a végzés után nem akar fizetni és nem jön haza hogyan hajtják be rajta a tízmillát?Interpollal hazahozatják?Vagy a szülei házát árverezik el?

gtri 2013.03.23. 18:12:01

@Fejesrob:
Hogy miért nincsenek tüntetések?
Akinek van esze az ért az ilyen és hasonló megtorlásokból:

index.hu/belfold/2011/03/20/a_kormany_megtorolta_hogy_leszavaztak_ferihegy_uj_nevet/

"A földrajzi nevekről döntő bizottság több tagját kirúgták munkahelyéről, mert úgy vélték, a kormány által javasolt Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér név bonyolult, és nem menne át a köztudatba. Szakmai véleményükért egyeseknek nem is a bizottsági helyükkel kellett fizetniük, hanem a bizottsági tevékenységüktől független munkahelyükről rúgták ki őket."

váj mí 2013.03.23. 18:15:11

@tanato: Lehetőleg ne adj tippeket, mert ezek képesek rá,. Pénzért, mindenre, a saját anyjukat is ...

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.23. 18:16:07

@tanato: ki fogják találni. ebben biztos lehetsz.

2013.03.23. 18:20:52

@hagyma: Attól még, hogy kőműves leszek, az adófizetők ugyanúgy kifizetik a "tanulmányaim" költségeit, igaz, nem kerül annyiba valószínűleg, mintha egyetemre mennék. Amíg nincsen munkatapasztalat mögöttem és nem ismerem a szakmai nyelvet, addig fölöslegesen megyek ki bárhova is, vagy nem?

Nem opció a mai fiataloknak a fizikai munka, részben azért, mert látják, hogy ebben az országban semmire sem becsülik őket se anyagilag, se emberileg; részben azért, mert bizonyos (!) diplomával sokkal jobbak a lehetőségeik fizetés és karrier terén és nyilván az is szerepet játszik, hogy derogál a többségnek a piszkos meló.

Nem ragadok ki semmit, szimplán csak felhívtam a figyelmedet arra, hogy nem kellene szavakkal dobálózni, ha nem vagy tisztában azzal, hogy mi itthon a valós helyzet bizonyos szakmákat illetően. CNC-vel is kereshetsz nettó 120 ezer körül itthon. :)

gtri 2013.03.23. 18:29:45

@VíziLó:

VíziLó 2013.03.23. 13:30:23
@tucano: A foglalkoztatottság és a munkanélküliség szintje nem teljesen ugyanaz. A foglalkoztatottság azt nézi, hogy a munkaképes korú lakosság hány százaléka dolgozik. A munkanélküliség azt mutatja meg, hogy a munkaképes korúak hány százaléka keres munkát. Azonban ha a kettőt összeadjuk, akkor nem 100% jön ki, mert van egy csoport, mely nem számít munkanélkülinek, mert nem keres munkát, de nem is dolgozik. Máltán különösen sok ilyen nő van, ezért sorolják Máltát az alacsony foglalkoztatottsági szintű országok közé. Olaszországban (különösen délen) hasonlóan alacsony a női foglalkoztatottság.
--------------------------------------------------------------------
Ehhez még hozzátenném, hogy a magyar állam munkanélkülisége statisztikája elég érdekes módszerrel készül. :):):):)
A magyar állam ezen a területen is úgy teljesít, mint minden másban, iszonytosan gyatrán.

forrás: HVG, 2012. december 8. 71. oldal

"Szerintük sokkal valószínűbb, hogy a munkaerőfelmérés adatai torzítanak. Ezt ugyanis úgy végzi a KSH, hogy az összeírók egy véletlenszerűen kiválasztott, 38 ezer háztartásból álló minta tagjait kérdezik meg, végeztek-e legalább egy órányi jövedelemtermelő tevékenységet az elmúlt héten. Korábban, amíg hosszabb ideig lehetett munkanélküli-segélyt kapni, mindenki tagadta a feketemunkát. Amióta azonban az idei év elején a folyósítás időtartamát három hónapra rövidítették, több tízezren estek ki az ellátásból. Számukra már nincs tétje annak, ha bevallják, hogy a szomszéd földjén kapáltak vagy fusiztak- vélik a szakértők.

"Többször megígérte a kormány, hogy az adóhivatal adatbázisát felhasználva naprakész statisztikai rendszert alakít ki, ahogyan ez más országokban is működik, ám úgy tűnik, eben mostanában egyre kevésbé érdekelt." - méltatlankodott az átláthatatlan statisztika miatt a HVG-nek Pataky Péter, a Magyar Szakszervezetek Országos szövetségének elnöke."

2013.03.23. 18:32:49

@hagyma: Nem kell aggódnod, a magyarok többsége nem mobilis országon belül sem és nem beszélnek nyelvet/nyelveket. Ehhez még hozzájön, hogy nem adják fel a biztos szart a bizonytalan "jóért".

váj mí 2013.03.23. 18:36:47

@gtri: És még így is 676 ezer a munkanélküliek száma a hivatalos statisztika szerint. Mna, képzelheted akkor mik a valós adatok ...

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 18:44:57

@gtri: ez a szakszervis ember azért elég izé, a KSH ugyanis ezt a statisztikát nemzetközi módszertan alapján csinálja, és ugyanígy csinálják Európában mindenütt. Vannak a statnak a hibái, de ez a módszertan ez pont nem magyar találmány.

@váj mí: a 676 ezer az a regisztrált álláskeresők száma, jellemzően magasabb a másik munkanélküliségi statnál, mert aki regisztrált egyszer az ugye lehet, hogy valamit azért dolgozgat, akár feketén is.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 18:47:19

@Philosoraptor: jaja, egy 2007-es európai stat kimutatta, hogy a magyar 25-64 éves lakosság háromnegyede semmilyen idegen nyelven nem beszél, és hogy ez az egyik legrosszabb az EU-ban.

váj mí 2013.03.23. 18:48:46

@szerengeti: A "szarban-van-az-ország" fílingen nem segít a megfogalmazás- és értelmezésbeli különbség. A fekete meló meg főleg a baszott nagy jövőkép.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 18:52:19

@gtri: ha érdekel, a KSH nemrég elmagyarázta, mitől nő statisztikailag a foglalkoztatás www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mpf/mpf1212.pdf

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 18:53:24

@váj mí: persze, tudom, hogy nem segít, meg minden, csak mivel pont ilyen számokkal foglalkozom, mindig kötelességemnek érzem elmondani :-)

váj mí 2013.03.23. 18:58:23

@szerengeti: Ez neked ilyen kényszeres izé... cselekedet? ;)

eagles 2013.03.23. 18:58:27

Érdemes olvasgatni Pogátsa Zoli blogját. Sok okos dolgot mond.

pogiblog.postr.hu/

Érdekesek a hozzászólások is. Személy szerint nem állok egyik politikai oldalon sem. Az én szememben a gengszter váltás óta eltelt időszak valamennyi politikusa gazember. Ezen belül dobogósok:

első helyezett: mini Führer-Orbán
második helyezett: idióta-Gyurcsány
harmadik helyezett:országkiárusító-Antal

Ami a jelent illeti, az orbáni üzenet egyszerű, világos. Az aki ma Magyarországon meg akar élni, kussoljon. A vállalkozások közül csak azok tudnak talpon maradni, akik közpénzhez jutnak. Ennek feltétele: jattolj.
A lecsúszott rétegek számára is van megoldás. A pályinka. Szedd a hullott gyümölcsöt, főzd a pályinkát, idd szivacsosra az agyad. Nem gondolkozol, hamar megpusztulsz, tiszta haszon.

Akinek egyik variáció sem tetszik, az meg húzzon el külföldre. Mert aki elmegy az nem tüntet, nem lázad, és főleg nem szavaz.
Az ország persze hazavár. No nem Téged, csak az átutalásaidat. Segítsd, támogasd az itthoniakat. Legalább az államnak nem lesz velük gondja.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 19:13:58

@váj mí: inkább szakmai ártalom :) általában visszafogom magam, csak most túl sok olyan téma volt ;)

morsels (törölt) 2013.03.23. 19:15:04

@tucano:
Hat a kompromisszum, meg a reform az jo, jo szavak.
Szerinted Magyarorszagon az ilyesmi elkepzelheto? :-)

De mondom ujra, en nem vedek, nem is kritizalok. Vilagos, a tandij bevezetese sem megoldas. Mert tuneti kezeles. Nade erre nem a 'roghozkotes' mantrazasa a megoldas.
Hangsulyozom, szerintem.

Duplapepperoni 2013.03.23. 19:20:43

@Fejesrob: "Ha valóban profi orvos, akkor van annyira elszánt, hogy felveszi a diákhitelt, végigseggeli az egyetemet, leteszi a szakvizsgákat, megszerzi a gyakorlatot. "

Nem tudom, hogy írta-e már valaki, de ez a kijelentés elég nagy tájékozatlanságra vall. Te sem a diákhitel maximális felvehető összegét nem ismered, sem azzal nem vagy tisztában, hogy az orvosi egyetemen mennyibe kerül egy félév...

váj mí 2013.03.23. 19:27:17

@szerengeti: Amikor mi statisztikát tanultunk (oké, másnak hívták, mert úgy jobban hangzott), rendszeresek voltak az olyan jellegű feladatok, amelyben pro és kontra kellett, logikusan érvelve ugyanazt a statisztikai adatot tálalni a célközönségnek.
Azóta valahogy legyinteni szoktam a statisztikai adatokra, illetve osztom, vagy szorzom minimum 3-as szorzóval (kontextustól függően) a valóság közeli állapot megközelítéséhez.
Hm, hát valahogy így...
.

2013.03.23. 19:27:49

@szerengeti: Hm, nem ez az igazi baj, hanem, hogy minden jobban fizető, normális munkához elvárt az angol és/vagy német nyelv ismerete.

(deleted) (törölt) 2013.03.23. 19:38:17

@Philosoraptor: Ha kell a munkához a nyelv, akkor miért nem az a baj, hogy nem beszéljük?

eagles 2013.03.23. 19:42:50

Valaki írta. hogy az anyabankok pumpáltak a pénzt a magyarországi "leányaikba". Hol, mikor, mennyit?
Ami tény. A magyar bankok konszolidációja a 90-es években 2000 milliárd forintba (2009-es áron) került az ország adófizetőinek. Friss, ropogós forintban. Ehhez persze hitelt kellett felvenni, friss, ropogós dollárban. Amit mi állampolgárok fizetünk vissza. Aztán az így kistafírungozott bankokat Antalék meg Hornnék eladták. Mind összesen 820 milliárd forintért (2009-es áron számolva). A bukta cirka 1200 milliárd forint. Ha ehhez hozzáadjuk a 2009-ben felvett IMF hitelből a bankoknak ajándékba adott 300 milliárd forintot, már érthető, hogy a sógorok aggódnak. A szivattyú ugyan is működik csak kifelé.

2013.03.23. 19:51:13

@szerengeti: Mert a magyarok többsége elvétve találkozik külföldiekkel.

Amúgy van még pár ország, aki sereghajtó velünk együtt idegen nyelvek ismerete terén. Ezt csak kiegészítésként írom, nem azért, hogy lehessen vele takarózni. Baj amúgy, hogy az emberek ennyire lusták, és az is baj, hogy az iskolai nyelvoktatás minősége erősen megkérdőjelezhető.

DieNanny CH 2013.03.23. 20:01:48

@dean23:
"Már egy 4 éves német gyerek is felvilágosultabb az országunkról, mint a rezsicsökkentéstől bezombult magyar nyugdíjas! "
Pláne, hogy direkt gyerekeknek csináltak is erről egy videót:
www.youtube.com/watch?v=UeIqrFXH1NI

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.23. 20:12:26

Röghözkötés...
Csendben kérdezném hogy azok a nem kisszámú orvosok és egyéb szakemberek akik a harmadik világból tanultak itt hazájuk költségén és itt maradtak azoknak vajon a magyar kormány kifizette a tanulásuk költségét a hazájuknak?
Vagy az rendben van ha más fizeti a tanulmányaikat és itt maradnak de ugyanezt a magyarok nehogy megmerjék tenni?

aleb19 2013.03.23. 20:28:29

@Quercus58: szerintem a sorrend az orszag eladositas merteke okan
1,elqrcsanyo
2,piashorn
3,antall
azhogy torpeorban egy mini diktator egy dolog, de legalabb nem vett fel milliard dollarokat tonkre teve az orszagot...egyelore

aleb19 2013.03.23. 20:32:42

@DieNanny: mondanam hogy vicces de inkabb szanalmas es azt minositi aki ilyet legyart es adasba ad...tipikus agymosas

Északifény74 2013.03.23. 20:33:20

@andaluzkutya:

Na ezzel én is így vagyok, minek vártam ennyit???:D

eagles 2013.03.23. 20:46:47

@aleb19:

Orbán ugyan úgy veszi fel a hitelt, csak ő a "szabad piacról", s nem az IMF-től. A forint, ill. dolláralapú kötvények kibocsájtása is hitelfelvétel. Az persze egy érdekes kérdés, hogy a 2013 elején kibocsájtott 5 éves futamidejű dollár kötvényekre fizetett kamat alig 15 bázisponttal (0,15%) haladja meg a IMF hitel kamatát.
Ez elenyésző ahhoz képest, hogy a piac nem pofázik bele, mit, hogyan csinálj.

aleb19 2013.03.23. 20:53:36

@Quercus58: igen azorban vesz fel hitelt de ez nem plussz hitel hanem a regi felvett hitelek miatt szukseges a finanszirozashoz
elqrcsanyoek extra 20md eurot vettek fel
piashornek extra 20 md dollart vettek fel-bankonszolidacio
antall csak pancser volt es elszalasztotta a 40%-os adossag leirast kb 8md dollar bukta

DieNanny CH 2013.03.23. 21:32:26

@Philosoraptor:
Úgy tudom, 17 éves kor az iskolakötelezettség.(Vagy nem. Nem tudom) Régen egy 17 éves végzett kőmüves volt, tehát utána dolgozhatott. Manapság meg még 2-3 évig tényleg "feleslegesen" koptatja a padot.

DieNanny CH 2013.03.23. 21:38:01

@aleb19:
Nem lehet, hogy azért nem vett fel, mert már senkit nem talált, aki adott volna?

eagles 2013.03.23. 21:43:57

@tipcsi:

Kérd meg a feleséged, nézzen utána, hogyan próbálja kicsinálni a fidesznyik tardi polgármester a háziorvost. ANTSZ, OEP, kormányhivatal, rendőrség, ügyészség segítségével. Ha ettől sem indul neki az országhatárnak, nincs remény.

Globetrotter2014 2013.03.23. 21:50:43

1. vissza lehet hozni. Aki visszajöhet az előb utóbb vissza is jön.

2. az elvándorlásnak jelenleg sokkal több pozitív követlezménye van mint negatív. 10 éve lehetet hőzöngeni hogy gazdasági fellendöülésben kell minden dolgos kéz (akkor is képmutatás volt), de jelenleg minden esetleegs negatív hatást zárójelbe lehet tenni.

3,. sok ország volt sokkal mélyebben, Mi is voltunk sokkal nagyobb xarban. Persze gáz hogy 10 éve nem erre számítottunk.

2013.03.23. 22:11:39

@DieNanny: Már leszállították 16-ra. De nem is ez a lényeg, hanem, hogy mi ennek a célja... :)

aleb19 2013.03.23. 22:12:49

@DieNanny: jelenleg a vilagban penzboseg van (mint quercus58 is irta: 2013 elején kibocsájtott 5 éves futamidejű dollár kötvényekre fizetett kamat alig 15 bázisponttal (0,15%) haladja meg a IMF hitel kamatát)
az eu es az imf is szivesen adott volna, ha eltorlik a bank/multiadot illetve emelik az szja-t
de ezekkel a kondiciokkal nem eri meg hitelt felvenni ugyanis meg mindig 3%os hiany van evrol evre

2013.03.23. 22:20:50

@ZF2: 1. A többség nem jön vissza, és nem is csodálkozom ezen.

2. Pozitív? Ha a kint eltöltött és felszedett élettapasztalatot és világlátást itthon kamatoztatnák, akkor lehetne ilyesmiről beszélni. Nem a nyelveket nem beszélő, képzettség nélküliek mennek el legnagyobb arányban, ez tehát káros ránk és a gazdaságra nézve is. Annyi az egésznek a pozitív hozadéka, hogy valószínűleg kevesebben vannak munka nélkül. Erre azért büszkék lehetünk. :-)

3. Ha így folytatjuk, leszünk még mi nagyobb szarban is.

aleb19 2013.03.23. 22:26:00

@ZF2: "az elvándorlásnak jelenleg sokkal több pozitív követlezménye van mint negatív. 10 éve lehetet hőzöngeni hogy gazdasági fellendöülésben kell minden dolgos kéz (akkor is képmutatás volt), de jelenleg minden esetleegs negatív hatást zárójelbe lehet tenni."
ne haragudj de ez butasag kimutathato,hogy a kepzettebb, rugalmasabb, mobilabb egyedek tavoznak es ezek mdFt/fo veszteseget okoznak az elhagyott orszagnak

PannonBoy 2013.03.24. 01:31:41

A poszt után a kommenteket nézve néha az az érzésem, hogy a szabadfutó hobbi közgazdászok elmélkedéseit olvasom. De amikor látom, hogy csak a sz@rdobálás megy, rájövök, hogy mégsem. :))

gtri 2013.03.24. 05:12:48

@szerengeti:
Nem vonom kétségbe, hogy minden politikus megnyalja mind a tíz ujját olyan statisztikusok szakértése nyomán, akik kimutatják, hogy aki az előző héten 1 órát dolgozott, az már munkavállalónak számít. :) (még akkor is, ha mindezt feketén tette)

De azért ugye azt leszögezhetem, hogy egy normális hétköznapi ember ezt egyszerű átverésnek tartja. Ilyen alapon minden magyar, aki vitorlázott az előző évben a Balatonon tengerésznek minősíthető.
A személyes tapasztalatom pedig a következő. A cég, ahol dolgozom már 3 éve folyamatosan csökkenti a létszámot. A környezetemben szintén erről számolnak be az ismerősök. És ezek a cégek olyan embereket küldenek el, akik az előző héten 40-48 órákat dolgoztak. :):):):)

Le a kalappal a statisztikusok előtt. Az uniós statisztikusok előtt is. Azért nem ártana, ha az emberek tudnának róla, hogy ilyen átverésekkel tudják csak letornázni a munkanélküliségi adatokat 16 vagy 14 vagy 10 százalékra.

DieNanny CH 2013.03.24. 08:04:36

@gtri:
Hát, igen. Inkább úgy kellene annak a 38ezer embernek feltenni a kérdést: "Van önnek Mo-on bejelentett munkaviszonya?" Csak ezt nem merik megkérdezni.

2013.03.24. 08:19:44

@PannonBoy: Az internet átka. Mindenki okoskodik. ;)

tanato 2013.03.24. 09:21:48

@Quercus58: A tardi háziorvos már dolgozott Svédországban,csak hazajött,de szerintem már bánja erősen.Azért is mer szembeszállni a hatalommal,mert van kinti tapasztalata.

tanato 2013.03.24. 09:30:58

@diggerdriver: Na várjál csak,ha mi tényleg meglépjük,utána joguk lesz a románoknak is meglépni velünk szemben a több ezer orvosért és a több ezer egyéb diplomásért meg a több százezer szakmunkásért visszakövetelni a tandíjat.De azt mondom ha mi lépünk először,akkor teljes joggal.

Globetrotter2014 2013.03.24. 12:32:22

@aleb19: képzettebb rugalmasabb: ez így nem teljesen igaz. A legjiobbak így is érvényesülnek, azok fognak kimenni akinek nincs jelneleg hely a munkaerőpiacon. ÉS hidd el, előbb utóbb azok is vissza fognak vágyódni.

Akárhogy is, középtávon sokkal többet árünk azzal ha a jó és képzett de munkaerőpiac által nem méltetott fiatalok most kint gyűjtenek tapasztaaltot, mintha ezek megtört és sikertelen pűályázóként tengetik az életüket a munkaügyi hivatalban.

Globetrotter2014 2013.03.24. 12:36:08

@Philosoraptor: alőbb utóbb a t9bbség vissza fog jönni. Ezt tapasztalatból mondom, sok ellenpéldát látok, még jelen gazd helyeztben is.
2. Igen, pont ezért lesz pozitív, sokszorosan.
3. Na igen, akráhányszor azt hittem hogy ez a mélypont még sikerült lejjebb klerülni. De ne felejtsük, nem is olyan régen volt ez másként is. Remélem hamarosan lesz megint.

2013.03.24. 12:50:37

@ZF2: Visszajönnek azok, akiknek nem jött be kint az élet és/vagy esetleg hazahúz a szívük.

Engem ezzel a kormánypropagandával fölösleges győzködni, biztos vagyok benne, hogy nem fog visszajönni a többség, mert ha olyan jó lenne itthon a helyzet, el se mentek volna.

Jaffar 2013.03.24. 12:54:23

Tegnap nem volt idöm és nesze neked egy osztrák poszt :)

Na akkor, hadd kezdem azzal, hogy bizony a fizetés nem minden. Aki külföldön (jellemzöen nyugati jóléti társadalomban) megtalálja a számítását, az nem csak azért érzi így, mert több, akár sokszorosan is a fizetése, mint amit odahaza keresett. Ez csak egy, szerintem nagyon kis része annak a sok dolognak, ami miatt az ember boldogabbnak, felszabadultabbnak érzi magát. Mondomezt én 9,5 év "tapasztalattal a hátam megett.Volt, hogy 2500€ nettót vittem haza kétkezi csumi munkával, de mégsem voltam boldog, mert napi 10órát és havi 30-31 napot dolgoztam át érte (havi 3 fél szabadnapom volt!!!!). Aztán elegem is lett, mert embertelen volt, még akkor is, ha jól kerestem. Sokat kerestem és mégsem voltam boldog, hisz mit ér a sok pénz, ha sem idöd, sem eröd nincs kiélvezni.
Ma Magyarországon szinte mindenki rinyál, és ujjal mutogat a másikra, pl. a kormányra, ahelyett, hogy mélyen magába nézne és elgondolkodna. Sokszor úgy adódik, hogy áldozatot kell hozni a jövö érdekében. Én pl. 28 évesen iskolapadba ültem, elöször németet tanulni (mert hiába beszélik sokan az angolt Ausztriában, mégsem az az anyanyelvük), majd egy "új" szakmát. S csakis rajtam múlt, hogy sikerül-e, mert az osztrák munkaügy segített, fizette az oktatást, de vizsgázni már nekem kellett. Sikerült, s mára az egyik legnagyobb
IT szolgáltatónál vagyok, ahol szintén alulról kezdve, 3 év alatt enterprise szintig jutottam. Érdekes módon magyarok is segítettek ebben :)
Az elmúlt 9 évben rengeteget tapasztaltam és miután van rokonom Sopronban és figyelem a Mo.-i (szándékosan nem hazai) eseményeket, kicsit más véleménnyel vagyok a szülöföldemröl, mint amikor kijöttem. Vallom, hogy az a munkás, tanár, orvos, aki a jelenlegi béréért nem tud, akar megfelelöen dolgozni, az annak a duplájáért sem fog. Az a bolti eladó, aki azért nem jön oda a boltban hozzám és kérdi meg, hogy miben segíthet, mert keveset keres, az akkor se jönne oda, ha többet keresne. Pont tegnap történt egy soproni bababoltban. 3-an ültek és vihogtak és ránk se néztek. Miután szóltunk, akkor persze segítettek, de nyilván az már más.
Ugyanez igaz a növérekre, orvosokra is és minden munkavállalóra.
Ha azt veszed észre, hogy a faluban, kisvárosban kevés a munka, vagy az, amit csinálsz, az ország másik felében jobban fizetö, akkor el lehet dönteni, hogy mész, vagy sírsz. S itt jön bele a képben a másik rettenet, az a szocializmusból itt maradt tévképzet, hogy mindenkinek öröklakás kell, jár, alanyi jogon. Nem, nem jár, és nem is kell, söt.
Rengeteg helyen olvasom, látom, hogy huszonpár éves emberek belevágnak felelötlenül egy lakásba, vagy házba, holott látható, hogy nayon necces az egész és ha egy keresö kiesik, akkor már bukta az egész. Mégis belevágnak. Azok, akik ma a röghöz kötés ellen harcolnak, holnap egy öröklakás elsö részletébe teszik a megtakarított vagy örökölt pénzüket. Majd miután odakötötték magukat, okolják a volt cégüket, kormány, zsidókat, cigányokat és mindeki mást, ahelyett, hogy mérlegelnének és a legkisebb rosszat választva, akár 35, akár 55 évesen új életet kezdenének. Persze, lehet, hogy csak én vagyok túlságosan "liberális". Mindenestre azt elmondhatom, hogy hiába van átlag feletti fizetésem és az asszony hiába kap átlagfizut, örülök ha egy lakásra valót a nyugdíjas éveimre összehozok. Megtehetném, hogy most azonnal beleevágok egybe és 30 évre eladósítom magam, de akkor le kellene mondanom szinte mindenröl. S miért is? Én nem hitegetem magamnak, hogy mégiscsak a saját lakásomat fizetem, hisz ez nem igaz. Akkor lenne ez igaz, amikor az utolsó csekket tartanám a kezemben, addig meg csak lutri. Na de vissza az egész elejére. A pénz nem minden. Számomra sokkat többet jelentett az, hogy itt Ausztriában külföldiként megadatott a lehetöség, hogy a legjobb tudásomnak megfelelöen a legjobb munkát tudjam elvégezni. Jól járt velem az osztrák állam, amikor fizette a tanulmányaimat, mert már szinte most visszafizettem az azóta befizetett adóm által. Eleinte hiányzott a család (még most is), barátok, de ez idövel elmúlik, hisz aki be akar illeszkedni, az elöbb utóbb talál barátokat és idövel családot is alapít.
Az osztrákok tényleg szeretik a magyarokat, hisz közös a történelmünk. Míg mi magyarok nem szívesen emlékszünk rájuk, ök telejesen más véleményen vannak. Elég, ha annyit mondok, hogy a magyarokra még szitokszavuk sincs, ellenben a törökökre és a szláv népekre annál inkább. Ami nagyon jó az osztrákokban, hogy legalább megadják a lehetöséget és azért mert külföldi vagy, nem feltétlenül kell kevesebbet keresned, vagy többet dolgoznod. Persze eleinte nagyon nehéz, hisz meg kell mutatnod, hogy jó vagy, söt jobb, mint amilyennek elsöre gondolnák. Ha erre képes vagy, akkor a határ a csillagos ég. Engem sokszor, sokan lenéztek, de mindegyiknek bebizonyítottam, hogy felesleges volt :) Bunkók, parasztok, nacionalisták etc. mindenhol vannak, ha ilyenbe botlasz, hamar tovább kell állni, mert a nagyon nagyon nagy többség nem ilyen.
Speciel a szomszédom az, de nem mindig válogathatjuk meg a szomszédokat :) Nekem már az böven elég elégtétel, hogy a szomszédomat az egész utca utálja és velem, mint külföldivel meg mindeki jóban van :D
Visszatérve ismét az elejére, a probléma sajnos óriási. Azt látjuk, hogy külföldön egy kukás 1000€-t keres, de azt nem látjuk, hogy mire elég 1000€. Nem mondom, hogy az 1000€ az nem ér többet, mint 65000Ft, mert ez nem igaz, de annyit azért mondhatok, hogy aki itt takarít, az nem feltétlenül él jobban, mintha otthon takarítana. A minimálbér az adott országban senkit se vonzzon, mert abból csak csalódás lesz. 2 minimálbér, tehát 2 keresö fél már többnyire egy szerény életre elég, söt, több is, hisz nyugatonn nem fenyeget a veszély, hogy egy diktátor átvegye a hatalmat. A külföldi egzisztenica felépítése minimum 5, de méginkább 10+ évbe tellik. Az elsö 2-3 évben csakis magadra számíthatsz és pont ez benne a szép. Ott az idegen nyelv, az idegen környezet és az idegen emberek, akiknek te vagy az idegen. Ha ott megállod a helyed, ami tényleg nehéz, akkor megkérdheted magadtól, hogy Mo-n miért nem voltál erre képes? :)
Bizony, nehéz dolgok ezek, föleg ha abból indulunk ki, hogy ma Mo-n szinte mindenki pesszimista. Miért nem tudunk kiállni magunkért a munkahelyen? Miért nem vagyunk szolidárisak és fogunk össze legalább a nagyobb dolgokban? Persze aki a munkahelyen 5-10-50 emberrel nem képes összefogni, az egy jó ügy érdekében (pl felsöoktatás, egészségügy) sem fog tenni semmit.
Lehet ezekért a mondatokért engem majd köpködni, de attól még sajnos igazak. :(

Globetrotter2014 2013.03.24. 13:12:56

@Philosoraptor: aki teheti vissza fog jönni. Nagyon műájernek kell lennie ahhoz hogy stabilan megtelepedjen és ne csak tengődjön.
És hazahoz megtakarítást, tudást és világlátást.

Nem tudom te mennyi külföldre költözőt ismersz én elégg otthon vagyok ebben a témában.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.03.24. 13:35:10

Thaiföld szerintem azért más kategória, mert nem lefele csúszik a középosztály, és a felső tízezer kivételével kb mindenki más is, hanem lassan de biztosan jobban élnek az emberek, mint 5 vagy 10 vagy 20 éve. És a felső-középosztály meg merem kockáztatni hogy simán kelet-európai színvonalon. Avagy egy orvos-tanár házaspárnak Magyarországon mikor ját magániskolába a gyereke és mikor van félnapos bejárónője, plusz autó és rendes nyaralás. Aki sokszor nagy áldozatok árán szerez egy diplomát, és talál egy normális állást, az kapaszkodik felfele, és nem 10 körömmel kapaszkodva csúszik lefele. Ez baromi nagy különbség.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.24. 14:41:38

@váj mí: en nem a roghozkotes mellett tortem landzsat, azt mondtam, a mostani allapot, a rengeteg felsooktatasban resztvevo, akik zome tandijmentes es utana raadasul elhuz az nem tarthato
mar elmondtam parszor esszeru tandijrendszert tartok jonak

az en esetem mas, egy masik rendszerben tanultam, de ha nem volt jo a szocializmus es mosty mar lehet menni 2 naponta nyugatra, meg melozni meg a kocsira hitelt felvenni, akkor bizony van tandij is
az elet ilyen

2013.03.24. 14:54:36

@Jaffar: Van igazság nyilván abban, amit mondasz, én úgy látom, hogy amíg az emberek nem változnak, addig nem lesz érdemi változás. És mivel az emberek nem hajlandóak változni, én meg nem vagyok hajlandó leélni az életemet egy ilyen országban.

Csak a hülyék hiszik azt, hogy kint a minimálbérből habzsidözsi van...

2013.03.24. 14:59:51

@ZF2: Miért jönne vissza, amikor pont azért ment el, mert elege van a jelenlegi helyzetből? Májerség (jelentsen ez bármit is ebben a szövegkörnyezetben) nélkül is lehet élni és "érvényesülni".

Személy szerint senkit sem ismerek sajnos, de kérdezd meg az itt jelenlevő külföldön élő embereket, hogy mikorra tervezik a költözést vissza ide. Nem dacból fogják azt mondani, hogy nem jönnek, ebben biztos vagyok.

Jaffar 2013.03.24. 16:55:15

@Philosoraptor:
A visszajövetel megint egy külön téma. Én mondjuk nem a pénz miatt jöttem, hanem mert szelermes voltam :). Mostanra sikerült felépítenem egy egzisztenciát, amit semmi pénzért nem adnék fel. Akkor sem, ha otthon is jól keresnék. Jól érzem magam, 1 hónapon belül megszületik a fiam, a munkahelyemen megbecsülnek és számítanak rám. Mire felnö a fiam, vagy felnönek a gyerekeim, eltellik 20 év. Ha addigra fel is emelkedne Magyarország (amit sajnos kétlek, és most nem arra gondolok, hogy a fizetés eléri a nyugati átlagot), akkor se jönnék, hisz a család, barátok mind-mind itt vannak. A gyermekeim addigra felnönek, talán unokák is lesznek. Költözzek el tölük? Bár ez még Ausztriából megoldható, de pl már Németországból sokkal nehézkesebb. Szóval marad talán a nyugdíjas kor, bár valszeg az is kétséges, hisz mire odajutok, addigra tutkó 75 év lesz a határ :(

aleb19 2013.03.24. 19:21:03

@ZF2: a statisztika mast mutat mint amit elkepzelsz
es szemelyszerint eszemagaban sincs visszamenni egy szurke korlatolt M.orszaba ahol a rovidtavu onzes a szokvany
a jelenlegi kitantorgas egyfajta generacios protest a mostani uralkodo un 'nagygeneracio' elcseszett orszagmodelje miatt
ha a mostani tokoles folytatodik akkor elerheti a kritikus tomeget az orszagelhagyok szama es a nem fent tarthato jelenlegi rendszer osszeomlik de durvan, ha viszont a megszerzett jogokrol hajlandoak lemondani az otthonmaradok a pofaraeses puhabb lesz

Globetrotter2014 2013.03.24. 21:08:37

@Philosoraptor: mint írtam ven kis tapasztalatom vna a külföldözésben. Jópár országváltáson vagyok túl, tanultam és dolgoztam jópár országban. Közben sok magyart ismertem meg akik közül nem egy hazatért. És van aki nagyon jól boldogul, nem hiszem hogy újabb külföldözésen törné a fejét.

Az elején már az is nagy dolog hogy küldöldön vagy, sok új inger érdekes emberek (nyilván nem tányérmosóként mentem ki).Egyszerűen a másság frissítőleg hat az elmére. Nyilván nem fog sok minden zavarni (cél a beilleszkedés) és nem lesz azonnal honvágyad (már csak idő hiányában sem).

De egy időután vágyódni fogsz azután ami korábban természetes volt. Nem ezélrt mert az a jó csak mert megszoktad. Én pl addig nem küklönösebben szerettem a magyaros kaját amig magyarországon éltem.

És ott van az hogy hiába keresel 2000 eurót, ha a megélhetés drága és továbbra sem vagy annira hitelképes hogy egy 3-500.000 eurós hitelt felvegyél. Életlted végéig pedig nem akarsz albérleben tengődni. Szal ha lesz 50e eur a számlán akkor el lehet gondolkodni hogy ez elég valamire otthon...

2013.03.24. 23:41:08

@ZF2: Igen, akikről te beszélsz, azok lehetnek azok, akik pénzt gyűjtenek kint x dologra, aztán hazajönnek.Én meg azokról beszélek, akiknek elegük van ebből a társadalomból meg állambácsiból is.

"De egy időután vágyódni fogsz azután ami korábban természetes volt. Nem ezélrt mert az a jó csak mert megszoktad."

Hm, hagyma ~15 éve van kint, zobpilote meg 30 évet húzott le Kanadában. Ők azért maradtak meg, mert elég régóta kint vannak, de bizonyára akadnak még itt a blogon olyanok, akik nem 1-2 éve vannak távol, és eszük ágában sincs visszajönni. Azt kellene megérteni, hogy különbözőek vagyunk, és nincsen két egyforma ember. Tehát fölösleges győzködni, hogy majd visszatérnek, egy frászt. Ezt csak szeretné a mindenkori hatalom, hogy még több nyúzható ember legyen itthon.

"És ott van az hogy hiába keresel 2000 eurót, ha a megélhetés drága és továbbra sem vagy annira hitelképes hogy egy 3-500.000 eurós hitelt felvegyél. Életlted végéig pedig nem akarsz albérleben tengődni. Szal ha lesz 50e eur a számlán akkor el lehet gondolkodni hogy ez elég valamire otthon..."

Lehet, hogy velem van baj, de én hitelt nem vennék fel se kocsira, se ingatlanra. A megélhetés egy bizonyos része drága a magyar fizetésekhez képest, de aki 2000 euróból nem tud megélni, ott komoly gondok vannak.

gtri 2013.03.25. 00:31:56

@DieNanny:
Ez a kérdés minden uralmon lévő politikus rémáma lenne. :)

gtri 2013.03.25. 00:32:39

@gtri: rémáma=rémálma :):):)

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.03.25. 01:57:42

az albérletnek szükséges velejárója a tengődés? most komolyan? lassan lenne elég pénzem egy kis házra. de minek? így tudok menni, amerre szeretnék, akármikor, holnap, ha olyanom van. személy szerint én nem vagyok fa, hogy gyökeret növesszek. van, akinek meg az ad biztonságot, ha a nevén van egy ház. ok, értem. mér kell minden héten ezen vitatkozni, és lecigányozni egymást stb néha odáig fajul?
megélhetés: a fizetésem háromnegyedét tudom megspórolni. nyaralásra elmegy ennek egy része, évente van 13 hét szabadságom. még mindig marad sok. mindjárt indul a hajóm Poya Lisára. hm, most sajnáljam magam? majd ha lesz időm a korallzátonyon, megteszem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2013.03.25. 02:03:57

tegnapelőtt összefutottam egy nyolcvanéves amerikai nővel, aki még mindig búvárkodik és utazik, egy húsz éve Japánban élő franciával, fél éve utazó lengyelekkel, egy holland bankárral. imádom hallgatni az élettörténeteiket. mindenki másnak mennyire természetes máshol élni, lakni, utazni olykor évekig. ja, és ezt az egész hazaárulózós tematikát még a lengyelek se értették..... tudnak Orbán húzásairól és sajnálnak minket, egyébként..... nem jó érzés, nagyon nem, olykor tudni, hol a helyünk a világban mások szerint....

Globetrotter2014 2013.03.25. 08:37:19

@Philosoraptor: na ácsi, szóval te aaról beszélsz akit nem a jobb fizetés, munkatapasztalat, kalandvűágy hajt hanem aki bevűlllalja a az idegen országban letelepedéssel és kvázu nulláról újrakezdéssel járú amúgy nem keváés szívást, a munkaerőpiacon a mindennapos küzdelmet a bennszülettekkel mint bevándorló (kvázi másodlagos polgár), mert elege van a Fideszből?

Nem mondom hogy annyi ok lenne szeretni őket, de téged mégis melyik bolygóról szalajottak?

Hari Seldon 2 2013.03.25. 12:45:59

@tipcsi:
"7 éve próbálom megfejteni az okát, de eddig nem sikerült. Azt mondja, hogy alapvetően jól élünk (nem nagy lábon, amolyan "átlagosan". Szóval hitel házon, autón... egyre magasabb törlesztővel, de még ki tudjuk nyögni szerencsére). Nála (és azért nálam is) a legfontosabb, hogy mindegyikőnk egészséges, gyerekek is. Alapvetően ez a fontos, tény. Viszont én előnyben részesíteném, hogy lássam is őket lehetőleg a hét minden napján és ne csak fényképen.
Sosem azzal próbáltam rávenni, hogy másutt kolbászból fonják a kerítést. Ezzel én is tisztában vagyok. De talán nagyobb eséllyel tudnánk mindketten olyan állást találni, ahol a 8 óra az nyolc óra és nem 10-12...stb. Vagy legalábbis tervezhetőbb.

Tehát Ő úgy van vele, amíg ez a szint tartható, addig marad(unk). Én csak attól félek, hogy nehogy a béka sorsára jussunk, aki alatt szépen lassan melegítik a vizet és már csak azt veszi észre, hogy megfőtt :) ...szóval, nehogy mire észbe kap, már késő lesz lépni. "

Mi már eldöntöttünk hogy lépünk. Nálunk is az egyikünk orvos. Nekünk Svédországban és Belgiumban vannak várható visszajelzéseink.

Szerintem azzal (is) el tudod gondolkoztatni a párodat, hogy nem a "most-ról" van szó.
Mi úgy voltunk vele, hogy OK lehet, hogy mi még csak elvagyunk, de a gyerekek húsz-huszonöt év múlva BIZTOS hogy dobbantanak mi meg akkor mit csinálunk a nyugdíj felé közeledve? "csak csendesen nézzük a tv-n hogy ragyog egy másik világ" by Zorán...
Merthogy akkor már nem lesz lehetőségünk/pénzünk, hogy velük menjünk látni, ahogy felnőnek az unokák.

2013.03.25. 13:52:52

@ZF2: Az általad leírt dolgok kizárnák egymást? Nem hiszem.

Nem (csak) a politika miatt mennek el az emberek. Említettem, hogy nincsen két egyforma ember, mindenkinek más a prioritási sorrendje, és ez így van is rendjén.

Globetrotter2014 2013.03.25. 14:49:42

@Philosoraptor: az emberek lexarják a poltikát. Az elmúlt 10 év immunissá tette őket. egyébbként ez egy tipikus K-európai dolog hogy ítt verjük a billentyűzetet a semmire.

Érdekes hogy amerikában az em,berek elmennek szavazni aztán rábízzák a dolgokat a profikra. Igaz ott a dolgok működnek is...

2013.03.25. 17:08:24

@ZF2: A politikusok által hozott döntéseket, ami kihatással van az életükre, kevésbé szarják le, láthatod, hogy sokan elmennek v. terveznek innen elmenni.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.03.26. 22:03:44

@Diffeomorfizmus:
Kedves Diffeo!

Az ötlettel foglalkoztunk. Egyáltalán nem elveszett felvetés, de két problémát is felvet:
- igazságtalan az otthon maradókkal szemben - sokaknak már az is bántja az igazságérzetét, hogy mi kiemelten foglalkozunk a külföldre vándorolt magyar fiatalokkal,
- ha demográfiai célokat nézzük, akkor könnyen kontraproduktívvá fordulna egy ilyen kedvezmény: valószínűsíthető, hogy sokan a későbbi adókedvezményért mennének ki külföldre.

Globetrotter2014 2013.03.26. 22:14:56

@Azbej Tristan: csak szólok, az expat nem hazatelepülőket jelent hanem olyan multikat akik a nemzetközi köztpontjukat áthelyezik abba az országba. Ezt tipikusan nem a bennszólöttek kapják hanem azok akik a cég miatt egy idegen országba kénytelenek települni.

Egyébbként eléggé kövér juttatásokat szontak kínálni. Asszem náélunk ennek nincs hagyománya, emlékeim szerint Magyarország inkább a céges adókedvezményekre szokott gyórni, meg kevésbé jellemző hogy multik nemzetközi stábot hoznak ide. Bár láttam ilyet is.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása