oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. március 22. 06:48,  Az arany középút 179 komment

2013. március 22. 06:48 Határátkelő

Az arany középút

Ki gondolná, hogy nem is kell olyan messzire költözni érte, hiszen (legalábbis VeRog szerint) nehezen lehetne Szlovéniánál ideálisabb helyet találni a letelepedésre. Én ugyan még csak nyaralni voltam ott (igaz, többször is), de az első benyomásaim nekem is nagyon pozitívak voltak. De lássuk a részleteket – aki szereti az árakat, béreket, részleteket, az sem fog csalódni! (A képekért külön köszönet!)

cím híd.jpg

„Az én történetem Szlovéniában játszódik, és tart már több mint 4 éve. Írásomban igyekszem hivatalos adatokat is megadni, és saját tapasztalatokat is megosztani.

A szakmámban tudtam elhelyezkedni, ami külön öröm számomra, hiszen rengeteg energiát fektettem bele. Mivel művészeti ágban dolgozom, így gyakorlatilag 10 éves korom óta erre a pályára készültem.

Már a középiskolában tudtam, hogy ha úgy adódik, bizony én külföldön fogok munkát vállalni. Mi már akkor ebben éltünk, ez egy ilyen szakma, rengeteg magyar van a világ minden táján.

Az én nevem mondták ki győztesként

Már az első (főiskolai) diplomám megszerzése előtt is jelentkeztem több helyre, a határ mindkét oldalán. Volt, ahonnan érdeklődtek felőlem, volt ahonnan nem. Volt, ahová el tudtam utazni, és volt, amire nem volt pénzem. (Már elsőéves hallgatóként dolgoztam a tanulmányaim mellett félállásban, ebből tartottam el magam, otthonról ugyanis semmire nem számíthattam. Tanítottam egy alapfokú művészeti iskolában.)

Aztán egyszer (az egyetemi diplomám előtt félévvel) Szlovéniába vitt az utam egy ilyen „állásinterjúra". Nagyon akartam ezt is, mint ahogy eddig mindet. Végül a két forduló után megtörtént, amire mindig vártam: az én nevem mondták ki „győztesként".

Nagyon örültem, el sem tudom mondani, mennyire. Még napokig ez az érzés uralt mindent, egyáltalán nem gondoltam bele, hogy mi is történik velem. Ahogy hazamentem, el kellett kezdenem a felkészülést a költözésre, munkahelyváltásra.

Felmondtam a művészeti iskolában, elintéztem az egyetemen az egyéni tanrendet, amivel szerencsém volt, mert minden tanárom nagyon támogatott ebben. Osztoztak az örömömben, mert tudták, milyen nagy dolog, hogy megkaptam ezt az állást.

Októberben vettek fel, én pedig december 1-ét jelöltem meg lehetséges kezdésként. Előtte azonban novemberben még egyszer kiutaztam, hogy elintézzem, amit tudok. Szerencsére ismertem valakit a leendő kollégák között (főiskolai ismeretség), így nála szállhattam meg azon a héten.

Először a munkahelyre mentem be, aláírtam a szerződést. Első körben 9 hónapos próbaidőre kaptam, december 1-től az évad végéig, vagyis augusztus 31-ig.

Ljubljana fentről.jpg

Mennyi az annyi?

Akkor itt bele is mennék abba, amire mindig mindenki nagyon kíváncsi, hogy mégis mennyi az annyi. Szlovéniában a minimálbér jelenleg (2013. március) bruttó 783,66€, ez nettó kb.600€-t jelent. Az átlagfizetés (2013.január) bruttó 1523,80€, nettó 998,18 €.

A szakmánkénti bruttó átlagfizetésekről csak 2010-es adatokat találtam. A programozók, IT-szakemberek 2000-2500€, az orvosok 4600€, a nővérek 1700€, a villanyszerelők 1470€, a hegesztők 1100€, a szakácsok, hentesek, bolti eladók 1000-1050€, a kőművesek, ácsok 900-950€, a takarítók 820€ bruttó átlagfizetést kaptak.

A közműveknél is jól lehet keresni, egy cikk szerint bruttó átlag 2215,83€-t. A banki és biztosítási szektorban az átlagkereset bruttó 2183,03€. A legalacsonyabban fizetett szakmák a szakmunkásoké, illetve a szolgáltatóiparban, vendéglátóiparban dolgozóké, ők az előzőeknél jóval kevesebbet keresnek, bruttó 800 és 1100€ között.

Az adózás progresszív. 16, 27 és 41%-os adókulcsok vannak, ez ugye a fizetés nagyságához mérve változó. Csak egy példa: ez az átlagfizetésre (1523,80€) vetítve nagyjából 17-18%-os adót jelent.

Az ÁFA kétkulcsos, 20%-os normál és 8,5%-os kedvezményes. Ez utóbbi az élelmiszerekre, gyógyszerekre, gyógyászati segédeszközökre, kulturális események belépőjegyeire, könyvekre, újságokra, és a vendéglátásra vonatkozik.

Bled.jpg

Kezdeti ügyintézések

Ennyit a statisztikákról, most visszatérnék az én történetemre. A szerződés aláírása után elkezdtünk lakást vagy szobát keresni az interneten keresztül. Mivel a kolléga egy évvel előttem kezdett, nem sokat tudott még szlovénül, ezért angolul kezdtünk neki a keresésnek. Így persze sokkal kevesebb volt a lehetőség.

Pár hirdetést fel is hívtunk, de első körben nem mertem belevágni egy teljes lakás egyedüli bérlésébe, ezért inkább szobát kerestem. Az első, amit megnéztem, nem tűnt rossznak, bár igazán jónak sem. Végül belementem, gondoltam, első szállásnak jó lesz.

Szlovéniában kiadó lakást találni nem olyan nehéz. Vannak ügynökségek, de magánemberektől is lehet bérelni. Ha magánembertől bérelünk, megúszhatjuk a cégeknél szokásos általában egyhavi díjnak megfelelő közvetítési díjat.

Nem szerettem a közösködést

Ahol én kivettem a szobát, az egy négyszobás lakás volt (közös WC, fürdő, konyha). Diákokkal laktam együtt, 190€-t fizettem érte havonta, ebben már benne volt a rezsi is (internet azonban nem). A szerződés igen sajátos módon a következő szeptember végéig szólt.

Ezt is csak később tudtam meg, hogy ez itt sem általános szokás, mások nem kötik ilyen hosszú időre előre a szerződéseiket. Általában úgy működik a dolog, mint otthon. 1-2 hónap kaucióval, és szintén 1-2 hónap felmondási idővel, amit elég rugalmasan szoktak kezelni. Végül is ez a 190€ átlagos árnak mondható egy szobáért, ki is bírtam itt augusztus végéig.

havas hegyek.jpg

Nem szerettem igazán a közösködést, mert korábban otthon már ennél jobb körülmények között laktam, de anyagilag mindenképp megérte, ráadásul közvetlenül a városi park mellett laktam (az ablakom is arra nézett), és ott rengeteget sétáltam, pihentem, futottam, és a munkahelytől is csak 10 perc sétára volt a lakás.

Ekkor ijedtem meg először

A következő lépés a kötelező orvosi vizsgálat volt. Elmentem a helyi rendelőbe, ahol megszereztem az első negatív élményeket is a nyelvet illetően. Hamar sorra kerültem ugyan, de amikor kiderült, hogy csak angolul beszélek, visszaküldtek a váróba, hogy akkor majd keresnek egy olyan orvost, aki beszél angolul.

Na, ekkor ijedtem meg először. Te jó ég, hova jöttem, én semmit sem értek, és engem sem ért senki... Majd pár órás várakozást követően végre behívtak, ahol aztán jól leszidtak, hogy mégis mi a fenét keresek én itt ebben az országban, ha nem beszélem a nyelvüket?! Akkor megfordult a fejemben, hogy valóban: mi a francot keresek én itt?! Majd kikérdezték a kórelőzményeimet LATINUL.

Na, mondom, ehhez aztán tényleg kellett az angolul beszélő orvos, hogy a kezembe nyomjon egy kérdőívet, ahol be kell ikszelnem, hogy van-e a családban diabetes, illetve volt-e már tonsillectomiám vagy appendicitisem. De ezután szerencsére a hallás- és szemvizsgálaton már rendkívül kedvesek voltak, még angolul is hajlandóak voltak velem beszélni, sőt, még ők kértek elnézést, hogy csak annyira ismerik a nyelvet, amennyire. (Egyébként nagyon is jól beszélték.)

Hazautaztam és vártam

Ebben a körben egyébként mást elintéznem nem sikerült, mivel még nem kaptam meg azt a bizonyos EMŠO-számot, ami tulajdonképpen személyi számot jelent. Enélkül a szám nélkül semmit sem lehet itt elintézni, azt viszont nem sikerült megtudnom, hogy hova, kihez kell mennem, hogy ezt megkapjam. A munkahelyen azt mondták viszont, hogy ők majd elintézik, az adószámmal együtt, én csak várjak. Úgyhogy akkor én hazautaztam, és vártam.

December 1-jén elkezdtem a munkát, közben még mindig csak vártam az EMŠO-ra és az adószámra. Amikor végre megkaptam (kb. december 9-én), mehettem a bankba számlát nyitni (ehhez kellett az adószám és egy személyes irat), és az önkormányzathoz (mestna občina) bejelenteni a lakcímemet (ehhez kellett az EMŠO és az albérleti szerződés).

színház.jpg

Összegyűjtötték a legutálatosabb népeket

Ott ezzel egyszerre intéződik a tartózkodási engedély is, majd az egészségügyi biztosítóhoz is bementem. Minden megvolt pár nap alatt, és mindenhol készségesen és gyorsan segítettek rajtam angolul is, kivéve az önkormányzatot.

Ott valamiért összegyűjtötték a legutálatosabb népeket, onnan szeretnek visszadobni papírokat mindenféle nevetséges indokkal, minthogy túl régi a dátum (december 9-én vittem a november 23-án kitöltött lakáscím-bejelentőt), nem egyforma kézírással lett kitöltve (a saját adataimat én írtam be, míg a főbérlő adatait a főbérlő maga), vagy hogy nem volt aláhúzva a papíron, hogy ez egy lakás-e, avagy ház (mondtam neki, hogy lakás, húzza csak alá, de ő ragaszkodott hozzá, hogy ő ezt nem teheti meg, sőt én sem tehetem meg, vigyem vissza a főbérlőhöz, mert csak ő húzhatja alá).

Persze ezt a három különböző hibát három alkalommal találták, szóval napokig jártam oda-vissza a főbérlő és az iroda között, de ezen már a főbérlő is csak nevetett. Igen, tudom, hogy csak szívatott, de nem tudtam mit csinálni.

A tartózkodási engedély egyébként 3 hónapnál rövidebb időre még nem kell, csak az annál hosszabb időt itt töltőknek kötelező. Az első két évben a munkaszerződésem lejártáig adták, majd amikor megkaptam a határozatlan idejű szerződést (az első csonka évet és a következő teljes évet követően), akkor már a tartózkodási engedélyt 5 évre kaptam. Az első öt év folyamatos itt tartózkodás után igényelhető az állandó lakcím, ennek ügyintézéséről azonban még nem tudok írni, mert még csak szűk négy és fél éve vagyok itt.

táj.jpg

Az egészségügy

Az egészségbiztosítási rendszer Szlovéniában úgynevezett „kétpilléres" rendszer, vagyis a kötelezően fizetendő egészségbiztosítást önkéntes biztosítással lehet kiegészíteni. Az „alap" biztosítás csak a gyermekek, tanulók és bizonyos betegségekben szenvedőknek fedezi a kezelések teljes költségét, a többieknek fizetniük kell háziorvosi kezelés esetén 5-20%, kórházi kezelés esetén pedig max.15%-nyi önrészt.

A kötelező biztosítást a fizetés egy bizonyos százalékában vonják le, az egyebekkel együtt. (Egészségbiztosítás 6,36%, nyugdíjjárulék 15,5%, anyasági biztosítás 0,1%, munkanélküliségi biztosítás 0,14%. A fizetési papíron egyébként mindez csak egyben jelenik meg – 22,10%.)

Az elején én nem fizettem a kiegészítő biztosítást, így egy-egy háziorvosi vizsgálatnál 1-2 eurót hagytam ott, és a gyógyszerekért is fizetnem kellett. Most már fizetem az önkéntes biztosítást is (jobbnak láttam így), ezért a vizsgálatok ingyenesek, és a legtöbb felírt gyógyszer is. Az önkéntes biztosítás összege (biztosítótól függően) 28-30€ havonta. Egyénileg mérlegelhető, szükséges-e vagy sem. Könnyen kiszámítható, hogy mennyire „éri meg".

Évente egy-két orvosi vizsgálat a felírt gyógyszerekkel még mindig nincs egyhavi biztosítási összeg, és ha fogorvoshoz megyek, sem fedez szinte semmit ez a „dupla" biztosítás. Egy gyökértömés (gyökerenként) 15€, a fogkő leszedése szintén 15€, hogy csak néhány példát említsek. Persze sosem lehet tudni, mikor üt be valami, amikor meg „jól jött volna, ha lett volna biztosításom". De hát ez az egész biztosítási mizéria lényege ugyebár.

Több hónapos várólista

A legmegdöbbentőbb számomra egyébként a várólista volt, ami az egészségügyet illeti. Persze, ha az ember sürgős ellátásra szorul, nem kell várnia, de minden egyéb esetben hónapokba telik, mire sorra kerül valaki. Függ ez a szakterülettől is, és a választott orvos népszerűségétől is.

Két-hat hónapos várólistákkal találkoztam eddig, ami nem csak a kevés orvosnak köszönhető (a hiányszakmák között mindig szerepelnek), hanem annak is, hogy megszabják, mennyit dolgozhat egy orvos. A fogorvosnál például jártam már úgy, hogy az egyik fogamat megcsinálta, majd mondta, hogy a másik fogamra kérjek új időpontot, mert ezzel az én rám eső havi limitet kimerítette, egyéb kezelést már csak a következő hónapban alkalmazhat rajtam (már ha akkor sorra kerülök).

Igazából tetszik nekem ez a dolog, mert így egyáltalán nincsenek agyonhajszolva az egészségügyi dolgozók. Az egyetlen szembetűnő dolog egyébként az otthoni ellátáshoz képest éppen az, hogy a nővérek itt mindig kedvesek és mosolyognak. (A héten jöttem haza egy kórházi kezelésről, ott nagyon sok dolgozóval találkoztam.)

Piran.jpg

A munkahelyem

Szlovéniában a teljes munkaidő általában heti 40 óra. Egy szabály szerint biztosítani kell 24 órán belül legalább 12 óra folyamatos pihenési időt. Ez annyit tesz, hogy aki például este 11-ig dolgozik, másnap délelőtt 11 előtt nem kezdheti el a munkát. Az éves szabadság minimum 4 hét, ez a korral, ledolgozott évekkel, gyermekek számával, valamennyivel növekszik.

A munkahelyemen hamar beilleszkedtem, a kollégák megszerettek. Az első idők nehezek voltak ugyan, mivel az egyetemet innen kellett befejeznem, a szakdolgozatot is itt írtam meg, és minden alkalommal, ha volt 3-4 nap összefüggő szabadidőm, azonnal utaztam haza, hogy ott is helyt álljak. Később egyébként a munka mellett még egy egyéves posztgraduális képzésen is részt vettem Ausztriában, és ha tehetném, még mindig tanulnék valahol. Fontosnak tartom a folyamatos önképzést.

A kollégákkal jól kijövök, és még ha csak felszínesek is ezek a kapcsolatok, én elégedett vagyok, mert többet én sem akarok „adni magamból". Annyira viszont közel kerültünk egymáshoz, hogyha gondom van, tudom, kihez forduljak segítségért.

A társaságnak nagyjából a fele külföldi. Természetesen sokan vannak a volt jugoszláv tagállamokból, Horvátországból, Szerbiából, Macedóniából, Bosznia-Hercegovinából, de többen vannak Ukrajnából, Oroszországból, Bulgáriából is. Mi magyarok négyen vagyunk, ebből egy erdélyi és egy vajdasági magyar.

Sokan beszélnek angolul vagy németül, a fiatalok általában mindkettőt. A szlovént én az elején hanyagoltam, még bennem volt az „én csak egy időre jöttem ide" érzés, azóta viszont már beláttam, hogy nélküle bizony sokkal nehezebb. Magánúton tanulom, és a kezdeti nehézségek ellenére most már látom, hogy ez is csak egy nyelv, amit meg kell, meg lehet tanulni.

Pár szó a nyelvről

A szlovén nyelv az indoeurópai nyelvcsalád tagja, azon kevés nyelvek egyike, amely megőrizte a kettes számot (az egyes- és a többes szám mellett). Meg is kell tanulni, mert használatban van...

Három nemet, három igeidőt (múlt, jelen, jövő) használ, valamint 6 esetet különböztet meg. Bármilyen kicsi is az ország, mégis 48 különböző dialektus alakult ki, és bizony nem is értik feltétlenül egymást. Az irodalmi szlovén az összekötőkapocs. Én a tankönyvből az irodalmit tanulom, de a hétköznapokban rengeteg „helyi" kifejezést szedek fel, amikre rá kell kérdeznem, hogy mit jelent, mert a szótárban nem fogom megtalálni.

Több családi történetet is hallottam már, miszerint például egy esküvőn először találkozó két nagymama egyáltalán nem tudott egymással beszélgetni, mivel az egyik muravidéki volt, a másik pedig tengermelléki. Mindketten szlovénül beszélnek, mégsem értik egymást.

belváros.jpg

Az árakról

Az első bérelt szoba után úgy döntöttem, megérett a helyzet egy önálló lakásbérlésre. Egy nagyváros (nem a főváros) központjában, a piac mellett, és minden egyéb közelében lévő, másfél szobás, frissen felújított, 41 m2-es lakásba költöztem, és ezért 270€-t fizettem, plusz a rezsit, amivel együtt éves átlagban 380€-ra jött ki a végső összeg.

Ez átlagos árnak mondható mindenfelé az országban. Átlagos, mert ez alatt és fölött is lehet találni jobb-rosszabb körülmények között lakásokat, de ez egy abszolút reális ár. Ljubljana ennél drágább hely, ott ugyanezért kb. 400€ + rezsit kellene fizetni.

A benzin mai ára 1,505€, az éves autópálya matrica 95€. Parkolási díjak vidéken 0,80€ körül, Ljubljanában legfeljebb 1,20€. A helyi buszjegyek várostól függően 1-1,20€ körül vannak, de a tömegközlekedés az egész országban felejthető. Magyarországon sokkal jobb a közlekedés. Itt is mindenki inkább autóval jár, mert tényleg vannak helyek, ahonnan vagy ahová egyszerűen lehetetlen vagy nagyon körülményes eljutni tömegközlekedéssel.

Havi 800-900 euró elég két embernek

Az élelmiszer árakat nem részletezném, nagyjából azonosak az otthoniakkal. A szolgáltatások áraiban látok azért különbségeket. Általában valamivel drágábbak ezek Szlovéniában, de nem feltétlenül. Nemrég összehasonlítottam a postai díjakat, és azok otthon drágábbak. De például egy autóbiztosítás jóval többe kerül Szlovéniában. Az óvoda sem ingyenes, és ahogy írtam, az egészségszolgáltatás is drágább itt.

Mozijegyek 5-6€-ért, jegyek operába, színházba 10-35€ között kaphatóak, fitneszedzések 8-10€/alkalom. Az egyéni nyelvórák 30-35€-ba kerülnek egy nyelviskolában, magánúton fele sincs. Általánosságban elmondhatom, hogy mi két főre egy hónapban 8-900 eurónál nem költünk többet, és ebben benne van már a lakás, rezsi, élelmiszer, benzin, internet, telefon, és egyéb költségek, mint tisztálkodó- és tisztítószerek, néhány étteremben elfogyasztott ebéd, szórakozás, szóval nagyjából minden. Alapvetően otthon főzünk, és keveset használjuk az autót.

Az elején az elinduláshoz kellett némi kezdőtőke. Első nagy beruházásaim között volt az albérlet, amire 2 havi kauciót fizettem ki, plusz az első havi lakbért. Vettem egy laptopot is, otthon a tanév végéig fizettem még az albérletet, telefonszámlát, rengeteget utaztam, plusz az alap megélhetési költségek. Így a decemberi kezdéssel márciusra álltam talpra teljesen, akkor fizettem vissza minden kölcsönömet, és azóta tudok rendszeresen félretenni is.

Itt tervezzük közös jövőnket

A végére hagytam a magánéletet, ezzel nagyjából összegezném is a dolgokat. A kollégák között ismertem meg a férjemet, aki szintén magyar. Erdélyi származású, ott nőtt fel, ott végezte a főiskolát, és ott kezdett el dolgozni is. Pár év után azonban adódott egy lehetősége, és élt is vele.

Svájcba került, ahol szerzett még egy diplomát, és mellette dolgozni is tudott egy keveset. Ott azonban állandó munkát nem kapott a diploma megszerzése után, ezért három év svájci élet után Magyarországon kötött ki, ahol szintén három évet dolgozott.

Oda leginkább a szíve húzta, mindig kíváncsi volt Magyarországra. De látta ő is a megélhetési nehézségeket, és hogy a fizetése a három év végén már nem annyit ért, mint az elején, pedig még növekedett is közben az összeg.

Tovább próbálkozott a munkakeresést illetően, így kötött ki itt, egészen pontosan egy évvel én előttem. Azért tartom fontosnak mindezt leírni, hogy lássátok, ő négy országban élt és dolgozott, és most úgy látja, hogy minden szempontot figyelembe véve Szlovénia az ideális arany középút. Innen már nem szeretne továbbállni.

Miután megismerkedtünk és összeházasodtunk, már itt tervezzük a közös jövőnket.

Sok minden szól mellette

Elsősorban az, hogy tetszik a hely, szeretünk itt élni. Másodsorban pedig az, hogy mindkettőnknek itt van állása (a szakmánkban), ami biztosnak látszik, és szeretjük. Magyarország nincs messze, nem kell repülőre ülnünk, ha haza akarunk látogatni. Egy-két havonta megyünk egyébként az én családomhoz, és évente kétszer az övéhez. Ennél gyakrabban akkor sem mennénk valószínűleg, ha Magyarországon dolgoznánk.

Nincsenek nagy kulturális különbségek, a nyelvvel már jól boldogulunk. Mindenkinek ajánlom az országot, ha ideköltözni nem is akar valaki, de egy-egy kirándulásra, nyaralásra mindenképp érdemes ellátogatni ide.

Az a tapasztalatom, hogy Magyarországon nagyon keveset tudnak az emberek Szlovéniáról (tízből kilenc ember azonnal Szlovákiával keveri), pedig nagyon szép és érdekes országról van szó, elérhető közelségben. Az ország területéhez viszonyítva Szlovéniában van a legtöbb erdős terület Európában, Svédország és Finnország után.

Rengeteg a túraútvonal, akár via ferrata túrákhoz is, télen vannak hóbiztos vagy épp későestig kivilágított sípályák, de akad bőven lehetőség a kikapcsolódásra a tengerparton is."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Szlovánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr315157891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2013.03.22. 07:06:31

Szenzációs poszt! Rég nem olvastam ilyen jót itt!
Óriási gratuláció a poszt írójának! Sok -sok sikert a továbbiakban is!

NIKI LAURA 2013.03.22. 07:08:50

Szlovénia messze a legjobban jött ki az ex Yugoslav-ok közül.
Emlékszem,Sloven Útlevéllel nem kellett -korábban sem-visum az Usa-ba.

Némileg árnyalja a képet,hogy elég komoly válság van a politikában,és csőd kockázat nagyon magas!

NIKI LAURA 2013.03.22. 07:17:26

Bakker,én szenttűl hittem,hogy az ex yugok tökéletesen megértik egymást,a szerb-horvat-sloven nyel egy "kutya"..

Mint a Cseh meg a Slovák.

Csak fricskából nem akarják egymást érteni,mert ezek Tito óta mindig ölik egymást,még most is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.22. 07:17:54

Nagyon jól összeszedett írás.
:)
Végre!
Egészen az utolsó felvonásig azt hittem, hogy az író férfi, aztán kiderült, hogy rosszul gondoltam.

VHB 2013.03.22. 07:23:08

@nyuszigonosz: Bakker és mekkora a kontraszt az előző kettőhöz képest. Egy igazi etalon. Már nagyon kellett. Kösz posztoló és kösz HA.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.03.22. 07:23:38

tényleg érdekes, hogy közelben lévő ország és gyakorlatilag semmit sem tudunk róluk. Így ez a bejegyzés hiánypótló.

DieNanny CH 2013.03.22. 07:24:29

Még hogy esik a HÁ színvonala! Nagyon jó a poszt! A képek is szépek! Melyik tó az, aminek a közepén egy szigeten áll valami romos vár? (Imádom a szigeteket és a romos várakat...)
Viszon érdekes, hogy 95€ egy éves autópálya-matrica. Svájcban most fogják felemelni 100 sFr-ra - turistáknak van 2 hónapos 40-ért -, tehát ehhez képest drága.

Tényleg elkerülte eddig Szlovénia az érdeklődési körömet. Köszi az írást!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.22. 07:31:30

@DieNanny: Otthon az éves díj: 42 980 Ft!!!
Ehhez képest olcsó.
:D

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.22. 07:32:22

na ezt mondtam a múltkor. hogy vannak rétegei a megismerésnek, és mindenki máshol áll, és ettől függően elégedett egy országgal.
hogy vannak információk, amiket jónak ítélünk egy országban,
miközben pedig egyszerűen nem tudjuk, hogy itthon is ez van.
ld például a posztbéli pihenőidőt két műszak között.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2013.03.22. 07:32:54

Nagyon korrekt jól összeszedett poszt persze az itt hozzászólók ízekre fogják szedni ezt is.

tanato 2013.03.22. 07:38:41

Ez tényleg jó cikk,külön köszönet az eü.-részletes taglalásáért,tényleg nagyon jól szervezett.

VeRog 2013.03.22. 07:52:19

Sziasztok!
Köszönöm az eddigieket.
Igyekszem a felmerülő kérdésekre válaszolni (munka előtt és után).
A Posztoló.

VeRog 2013.03.22. 07:56:30

@Babette_: igazad lehet a pihenőidővel, én otthon nem dolgoztam olyan helyen, ahol ez kiderülhetett volna számomra (művészeti iskolában való tanítás).

KrisztinaKrisztina 2013.03.22. 07:58:19

Nagyon-nagyon tetszett, egyszerűen tökéletes!
Köszönöm!!

Ugyandehogy (törölt) 2013.03.22. 08:00:23

@VeRog: biztos igazam van:) de a kommentem rólad szólt, hanem általánosságban mondtam:)

jó hogy itt vagy:)

tanato 2013.03.22. 08:02:56

@VeRog: Az eü.-ben itthon nincs pihenőidő./Papíron van csak/nagyon sok orvos itthon 48-64 órákat lehúz egyben,inkább ez az általános.

VHB 2013.03.22. 08:09:37

@tilmir: Autópályák otthon vmi 1300 km rémlik a Szlovén tesóknál meg jó ha van 500km talán.

2013.03.22. 08:34:03

Ha jól rémlik, pár évvel ezelőtt nagyon ment a szekér Szlovéniában, gondolom, most már azért más a helyzet.

A poszt meg nagyon informatív, jó lett. Több ilyet kérünk, HA! :)

István65 2013.03.22. 08:35:32

@DieNanny: Szia.Lehet a Bledi tóra gondolsz.Igaz ha jól emlékszem ott a szigeten templom van,de a tópart mellett vár is van. hu.wikipedia.org/wiki/Bled

pagiszti 2013.03.22. 08:37:43

Hat a nyelvhez annyit tennek hozza, hogy a volt melohelyemen dolgozott szerb, bosnyak es horvat is, megertettek egymast, a szlovak valtig allitotta, hogy egy szot sem ert belöle.
Aztan az egyik bosnyakot elöleptettek fönöknek, hirtelen a szlovak is megertette a nyelvet...

DieNanny CH 2013.03.22. 08:40:02

@VHB:
Svájcban 5 éve volt 1750 km. Éves díj: (most még) 10.000 Ft!!!...

DieNanny CH 2013.03.22. 08:42:20

@István65:
Igen, tényleg, a posztoló is ezt a képet tette fel. Vár/templom: egyre megy!

VeRog 2013.03.22. 08:43:58

@DieNanny: Ahogy írta István65, a Bledi tóról van szó. Van egy vár mellette a hegyen, mi felmásztunk mellé, onnan készült a kép.

Globetrotter2014 2013.03.22. 08:46:17

klassz poszt, köszönöm a szerzőnek.

Én soksok (talán 20?) éve Lendavában jártam és akkor sokkolt hogy mennyivel jobb szinonvalon élnek és mint emebrek, mennyivel igényesebbek mint mi. Js és persze hogy mindenki Magyarul beszél és minden ki van írva magyarul is.

Azúta már szállóigévé vált, Svájc a nyugat-ezurópai Szlovénia :)

VeRog 2013.03.22. 08:49:09

@NIKI LAURA: @pagiszti:
a nyelvről még: én a helyi dialektusokra értettem, hogy nem értik egymást, és persze ott sem mind, hanem csak a távolabbiak. (Közös szavak és kifejezések persze ott is vannak, nyilván nem arról van szó, mintha az egyik japánul beszélne, a másik meg németül.)
A szerb-horváttal egyébként valóban jól megértik egymást a szlovénül beszélők.

Zka77 2013.03.22. 08:50:37

Magyarország is lehetne ilyen, ha nem a passzívak tömege irányítana mindent.

VeRog 2013.03.22. 08:51:30

Én megyek dolgozni, jó munkát mindenkinek! :)

VHB 2013.03.22. 08:51:31

@DieNanny: Azt ne számold, ott se hegyek se völgyek nincsenek. Nálunk kellett alagút és völgyhíd is. Fogadjunk, hogy erre nem gondoltál? ;)

DieNanny CH 2013.03.22. 08:52:54

@VHB:
Hú, tényleg... :-) Visszavonok mindent!

Tökfőzelék (törölt) 2013.03.22. 08:59:08

@VeRog: Nagyon jó poszt!

Én arra lennék kíváncsi, hogy mit csinál pontosan a posztoló? Zenetanár esetleg vagy grafikus?

nigara 2013.03.22. 08:59:14

@VeRog: gratulálok a poszthoz, de legfőképpen ahhoz, hogy ilyen jól intézed az életed.
A képekért meg tényleg külön köszönet.
Szlovénia nagyon jó hely, csak sajnos kevés lehetőség van, ahova ki lehet jutni. Nekik viszont jó így, mert nem özönlik el a mindenféle bevándorlók.

szaszo71(D) 2013.03.22. 09:20:01

Ez tényleg nagyon jó poszt volt, HÁ kárpótol a tegnapiért:)))
Még sose jártam Szlovéniában, de nagyjából ilyennek képzeltem.
Én is meglepődtem, h. posztíró nem férfi, végig az volt bennem.
Érdeklődve várom a hozzászólásokat, szerintem ma nem lesz "szétszedés", inkább érdekes kérdések, kiegészítések.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.22. 09:22:17

2005 körül nagyon sok vállalkozó tette át a székhelyét a kedvező adózási viszonyok miatt.
Esetleg ezzel kapcsolatban tud valaki friss információt? Ma is így van?

bpetya75 2013.03.22. 09:33:34

Ez egy olyan poszt volt, amilyet azt hittem, hogy nem is lehet írni. Konkrétumok, személyes élmények, szolid kitárulkozás. Fantasztikus!

És még egy új kifejezést is tanultam. Fogalmam sem volt eddig, hogy van olyan, hogy via ferrata túra :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.22. 09:37:41

Kétszer jártam Szlovéniában.

Egyszer amikor még Jugoszlávia volt, átutazóban a mai Horvátország felé. Akkor az irdatlan sok Tito-plakát döbbentett meg.

Aztán meg már a független Szlovéniában is voltam 40 percig, késő este. Arra emlékszem, hogy de facto Ausztriának tűnt, csak a feliratokból lett nyilvánvaló, hogy mégsem az.

De ismertem szlovénokat más országokban. Az tűnt fel legjobban, hogy az összes délszláv nép között a szlovénoknál a legnagyobb a csúnya nők aránya. A szlovén nők a legfeministábbak a délszlávok között, igénytelenül öltöznek, nem sminkelnek, s igyekeznek férfinek látszani: káromkodnak, hangoskodnak, isznak, megállás nélkül dohányoznak, durvák, agresszívak.

Ami a természeti adottságokat illeti, Szlovénia nagyon szép, kb. mintha Svájc lenne tengerparttal.

Ami a nyelvi részt illeti, gratulálok, mert a cikkíró mindent pontosan írt le. A szlovén valóban az a nyelv, melyben megmaradt az ősszláv kettes szám (még a kis szorb nyelvben is megvan ez, de az összes többi szláv irodalmi nyelvben csak nyomai vannak).

Csak a nyelvjárások esetében korrigálnék egy kicsit. A jelenség, amit a cikkíró leír, valójában szinte minden nyelvben előfordul.

Egyszer tanultam egy évig szlovénül, de már elfelejtettem szinte mindent.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.22. 09:39:02

@bpetya75:

Amikor Budapesten felszállsz a vonatra és elutazol Érdre, az már de facto egy via ferrata túrának tekinthető... :-)

Etilcsoport 2013.03.22. 09:40:24

Gratula a posztolonak, nagyon jo iras!

Es maximalisan igaza van, hogy nem kell nagyon messzire menni elheto orszagert. Jo dolog az, ha kocsiba vagod magad es max 3 ora alatt pl Pesten vagy ujra.

zsuzsk0 2013.03.22. 09:41:05

@VeRog:
Nagyon jól megírt és informatív. Köszi :)
Turistaként mennyire lehet elboldogulni csak az angol/ német nyelvvel?

Etilcsoport 2013.03.22. 09:41:10

Elirtam: Pesten = Magyarorszagon

Muscari 2013.03.22. 09:44:19

Imadom Szloveniat, gyonyoru orszag! Azok a hegyek, tavak egyszeruen fantasztikusak, nem hiaba hivjak kis Svajcnak. En jartam Bledben is, tavon levo szigeten van egy kis templom, csonakkal lehet atmenni. Azon kivul nyaron lehet furodni a toban, mert meleg, mindezt ugy, hogy magas hegyek veszik korul, de a to maga csak kb. 600 m-es tengerszint feletti magassagon van.

A masik nagy kedvencem az Isonzo folyo, Soca szlovenul, hat az valami elkepeszto. Turkiz szinu a vize, az ember lelezete is elall tole, sehol mashol ilyet meg nem lattam. Szerveznek oda viziturakat Mo-rol is, sajnos en meg nem voltam, de jo lenne kiprobalni.

A tengerpartjuk azonban nagyon rovid, mindossze 20 km, harom varossal, ezek kozul egyedul Piran veszi fel a versenyt Horvatorszag tengerparti gyongyszemeivel, Portorozs maga csak egy hosszu szallodasor.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.03.22. 09:44:42

@bpetya75: Na, ezt sem "hallottam" (pláne nem olvastam) tőled...
:D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.03.22. 09:45:13

Erre nincs mit irni... remek post! Koszonjuk!

tomfree 2013.03.22. 09:46:55

Két éve nyaraltunk Szlovéniában, nagyon szép ország, jobban is élnek az emberek, de az egyetlen negatív tapasztalat akkor volt, amikor barátnőm szerb nyelven próbált velük kommunikálni, na az látszott, hogy azt nem nagyon kedvelik (gondolom a friss történelmi tapasztalatok alapján), valahogy sokkal ridegebbé meg távolságtartóbbá váltak, ezt több helyen is észrevettük. Ettől függetlenül a legfejlettebb ex-jugó ország, bár most a csőd szélén lavíroznak. Nagyon jó poszt volt a mai egyébként.

bpetya75 2013.03.22. 09:54:05

@tilmir:

Max tehet róla. Kihozta belőlem. Persze írhattam volna azt is, hogy LOL, de ez jött elsőre ;-)

kutya vacsorája 2013.03.22. 09:55:02

@DieNanny: bled:)

dejó írás. okosabb lettem, pedig azt hittem öléggé ismerem az exjugó országokat. mondjuk abban, amit a nyelvjárásokról ír, érzek némi túlzást. sztem még a szerbbel, horváttal is el lehet lenni, persze a szlovén más, de kezdetnek, mézgagézáskodni nem rossz.
vajon miért hitték vajon sokan, hogy a posztoló ffi? hm. én pl.nem gondoltam. a logikus és összeszedett gondolkodás, az anyanyelv magas fokú ismerete koedukált dolog.
szlovénia pedig tényleg jó kis hely, van minden, ami kell, és ami nekünk sajna kimaradt: hegyek és tenger. mézpálinka. +másfél óra velence, másfél isztria stb.stb. még1x dejó.

zebralany · http://zebralany.blog.hu 2013.03.22. 09:56:22

Nagyon jo cikk, vegre mindenrol kaptunk egy kicsit, szemelyes elmenyt es orszaginfot is!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.22. 09:56:29

nem tudom mi a szakmaja es milyen kocsija van
akr es tud-e allamplgar lenni?

bpetya75 2013.03.22. 09:59:22

@hagyma:

Szerinted milyen kocsija lehet? Én fehér-piros mintásra tippelek ;-)

Kaumatzi 2013.03.22. 10:02:14

Remek kis poszt!
Bár ez alapján nekem sokba kerülne kint az élet, heti 4-5 edzéssel, ha 8-10 euró egy alkalom :)))) 2 emberrel hamar összejön 300-400 egy hónapra ez alapján...bár gondolom bérlettel ott is ki tud jönni olcsóbbra a sztori...

bpetya75 2013.03.22. 10:05:45

@hagyma:

Nem taxis Te kis newborn American! ;-)

A Suzuki jó tipp. A Swifteket pl lehet látni piros alapon fehér (na jó, ezüst) sárkány mintával. Frankó kis autó. Mit kibírt már a mienk is, szegény! Ezer helyen van rajta horpadás, meg törés, meg repedés, de szolgál hűségesen :-)

SilentDreams 2013.03.22. 10:16:52

@diggerdriver: Dehogy fogják darabokra szedni a posztot!

Ez egy fantasztikusan megírt poszt szerintem is: nagyon jó stilussal, érthetöen, használható információkkal, szemýles tapasztalatokkal, képekkel, egyszóval tökéletes, köszönjük! :))

Emlékeim szerint eddig 2x voltam Szlovéniában, amik azonnal bevillanak: csodálatos hegyek és kiránduló utak, Bledi-tó körülbiciklizése :), Ljubljana a várral és a piaccal és a fantasztikus tengerparti rész. Kedvet kaptam, hogy újra ellátogassak majd...nagyon bejövös ország :)

ffüttyfürütty 2013.03.22. 10:16:55

Végre értelmes poszt, üdítõ volt olvasni. Szép helyen élsz posztoló. Mik a benyomásaid a szlovénekrõl, közhangulatról?

SilentDreams 2013.03.22. 10:23:10

@VeRog: Kedves posztoló, írásod alapján az érdekelne a legjobban, hogy miért is tekinted/tekintitek pároddal Szlovéniát arany középútnak?

"Azért tartom fontosnak mindezt leírni, hogy lássátok, ő négy országban élt és dolgozott, és most úgy látja, hogy minden szempontot figyelembe véve Szlovénia az ideális arany középút. Innen már nem szeretne továbbállni."

Magyarország valamilyen szempontok szerint kevés volt, Svájc meg már túl sok? Erröl szívesen olvasnék bövebben is.

SilentDreams 2013.03.22. 10:39:50

@Muscari: "A tengerpartjuk azonban nagyon rovid, mindossze 20 km, harom varossal, ezek kozul egyedul Piran veszi fel a versenyt Horvatorszag tengerparti gyongyszemeivel, Portorozs maga csak egy hosszu szallodasor."

Biztos így van, nem ismerem a horvát tengerpartot, persze jókat hallottam róla :)
Nekem a szlovén rész(ecske) is nagyon tetszett, még egy-egy pontra is emlékszem, ahonnan nagyobb szakaszok szépen beláthatók voltak (több mint 15 éve jártam arra).

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.22. 10:42:33

Tényleg jó poszt, nyílt elmére valló, tárgyilagosan olvasmányos, semmi máz, egészen a "férjem"-ig, azt hittem férfi írta. Azt viszont már az elején éreztem, hogy a konkrétumokat nem kapunk a munkakörrel kapcsolatban.. Ezt vajon egy bloghagyománynak tekinti a szerző? Kíváncsiságom él!

bpetya75 2013.03.22. 10:48:18

@SilentDreams:

Vicces ez a szétszedés-para...

Ez egy kiemelkedően jó poszt. Tényleg kedvet csinál az országhoz, maximum kérdéseket generál, nem ellenérzést. Amit kérdezel a posztolótól, az például engem is érdekelne.

bpetya75 2013.03.22. 10:49:53

@Kellemes Zérókomponista:

Ahogy azt Gábor írásaiból is megtudhattuk, a "férjem"-től is írhatta férfi ;-)

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.22. 11:06:01

az a sárkányos szobor az első képen nagyon jó, honnan van??

2013.03.22. 11:08:57

@bpetya75: Persze, hogy nincsen kritika, mert nem lehet mibe belekötni, plusz nem köpködött haza és/vagy nem bírálta szeretett Magyarországunkat, kinek melyik verzió a szimpatikus. :-)

BalatonfürEde 2013.03.22. 11:09:51

Szlovénia cool. Érdekesség: a közös életes részig nem tudtam a posztoló nemét. Unisex poszt :P

2013.03.22. 11:16:12

@Muscari:

A szlovén tengerpart hossza 46,6 km, 4 város (Kopet, Isola, Piran Portoroz) és több falu is áll ott. Piran, mint műemlék-együttes és mint "látványosság", az Isztrián méltó párja Rovinjnak, Pulának, Porecnek, Portoroz pedig jóval több, mint egy "szállodasor.:-)

bpetya75 2013.03.22. 11:16:51

@Philosoraptor:

Sőt! Abszolút kiegyensúlyozottan írt Szlovéniáról. Teljes természetességgel tudta bemutatni a szépségét, az előnyös oldalát és a hátrányait is. Bár ez utóbbiak egy része (önkormányzati szarakodások) távolról ismerős lehet a magyarországiaknak is ;-)

Der Piefke 2013.03.22. 11:23:00

@VeRog:

Szia!

Én is jól ismerem az országot, különösen annak tengerparti szakaszát, mert bár nem élek ott, épp egy ottani hotelberuházást "rakunk össze" Piranban. (Amikor megláttam a poszt felvezetőjét az Index blogajánlójában Piran képével, azt hittem, egy ott élő magyar írása...)
A hivatali ügyintézés valóban olyan, ahogy leírtad - néha a '70-es évek Csehszlovákiájában érzem magam emiatt. lehet, hogy ez "pánszláv" tulajdonság?:-)

[Adtál egy ötletet: lehet, hogy meg is írom ide a tapasztalataimat - elvégre a Határátkelőn még nemigen volt olyan poszt, amely nem munkavállalói, hanem beruházói szemszögből mutatott be egy országot...]

Der Piefke 2013.03.22. 11:23:34

@VeRog:

Szia!

Én is jól ismerem az országot, különösen annak tengerparti szakaszát, mert bár nem élek ott, épp egy ottani hotelberuházást "rakunk össze" Piranban. (Amikor megláttam a poszt felvezetőjét az Index blogajánlójában Piran képével, azt hittem, egy ott élő magyar írása...)
A hivatali ügyintézés valóban olyan, ahogy leírtad - néha a '70-es évek Csehszlovákiájában érzem magam emiatt. lehet, hogy ez "pánszláv" tulajdonság?:-)

[Adtál egy ötletet: lehet, hogy meg is írom ide a tapasztalataimat - elvégre a Határátkelőn még nemigen volt olyan poszt, amely nem munkavállalói, hanem beruházói szemszögből mutatott be egy országot...]

VíziLó 2013.03.22. 11:29:12

Az elmúlt napok termése után felüdülés volt olvasni. Gratulálok!

VíziLó 2013.03.22. 11:35:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szlovéniát bejártam keresztül kasul, szinte minden zugát. Gyönyörű ország, az emberek kedvesek, segítőkészek voltak. Vasárnap ugyan még "nagyvárosokban" is megáll az élet, kenyeret se nagyon tudtunk venni.

Bürokráciával sok dolgunk nem volt, bár amikor pénzt váltottunk a bankban, elkérték az útlevelet. Fura módon a beragasztott amerikai vízumnál nyílt ki, amiről azt hitték, amerikai vagyok, ezt nyomtatták rá a pénzváltási bizonylatra is.

A lányok valóban csúnyák összehasonlítva a többi ex-jugó országgal. Én a legszebb, legcsinosabb lányokat talán az egész világon Belgrádban láttam.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.22. 11:38:45

A kulturalis hasonlosagban lehet valami. Azepiteszet, legalabis a kepek alapjan nagyon monarchia szeru. Jo nehany evvel ezelott Norvegiaban talakoztam egy szloven sraccal, az AISEC/IAESTE tanulmanyuton. Mutatott egy verset amit olvasott, akar Petofi vers is lehetett volna (ugyanabbol a nemzeti ebredes idoszakbol volt). Viszont a kolto forradalmi hevulet helyett ket nyelven publikalt (nemet/szloven). Nem ismertuk egymast korabban, de szinte folytatni tudtam volna a mondatait annyira egyforman gondolkoztunk.

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.03.22. 11:47:15

@bpetya75: jah, ne is mondd, a salátabár örökre kapott egy társítást a fejemben. :D

Eino81 2013.03.22. 11:47:51

@VeRog: Szia, azt írtad, hogy nem a fővárosban vagytok, de melyik nagyváros ez? Már épp kérdezni akartam én is a bledi tóról, de látom, sokaknak tetszik, és már válaszoltak rá. :) Gyönyörű. Üdvözlet Prágából! - Norbi

Eino81 2013.03.22. 11:53:16

@VeRog: És még valami, azt írtad, a művészet területén dolgozol. Megkérdezhetem, mit? Magam is művész vagyok, ha nem IT-val foglalkozom, vagy nyelvészettel, és kíváncsi lennék, milyen munkát lehet ezzel találni hivatalosan is.

KozmMB 2013.03.22. 11:55:08

@VeRog: Jó a poszt, szépen összeszedted a lényeget.

Én is Szlovéniában élek, 4 éve költöztem, a férjem szlovén.
Általános tapasztalatom nekem is az, hogy a hivatalos ügyintézésnél egyszerűen angolul nem akarnak megszólalni a kedves dolgozók. Így volt ez a munkaügyi központban, a háziorvosnál és a fogorvosnál is... Ugyanakkor a fiataloknál ez nem probléma.
A nyelv nagyon nehéz, gondolok itt a többes számra és úgy általában a ragozásokra. A nyelvtanfolyam munkanélküliként ingyen van, szerencsére.
Mi is 800-900 euróból élünk, spórolva, szórakozás nem fér bele, esetleg havi egyszer elmegyünk enni valahova. Igaz, mi az autót sokat használjuk, a férjemnek eleve kell a munkájához, a benzin meg ugye eléggé drága.

Nem tudom, te melyik városban élsz, én egy nagyvárosban, viszont munkát találni nőként nagyon nehéz. Már több, mint egy éve vagyok munkanélküli, pedig több szakmával is keresgélek és nem riadok vissza attól sem, hogy bőven a képzettségem alatt helyezkedjek el, de nem járok sikerrel. Sajnos itt is az a divat, hogy az önéletrajzokra semmilyen formában sem válaszolnak a munkát hirdetők. Sőt, sajnos saját bőrömön is tapasztaltam (sőt apósom és sógorom is hasonlóan jártak), hogy x havi bért nem fizetnek ki, így csak egy lehetőség van, a munkaügyi bíróság.
Szakmunkásoknak van miből válogatni: lakatos, ács, kőműves, hegesztő egyaránt nagyon keresett, no meg a sofőrök.
A takarítóknak meghirdetett állásoknál szinte mindig feltétel a leszázalékoltság...
A diákmunka viszont virágzik! Tavaly a sógorom diákmunkával képzettlenül, gyakorlat nélkül többet keresett, mint a férjem tíz éves gyakorlattal... Itt megéri diáknak lenni nagyon, mert rendesen kaszíroznak...

Az emberek: utcán, boltban kedvesek, mosolygósak, családon belül viszont hidegebbek és a gyerekek hamarabb önállósodnak. Barátokat találni szinte lehetetlen, pedig próbálom évek óta.

Egyébként pedig hónapok óta tüntetés tüntetés hátán, polgármestert váltottak le, rongáltak és egyre több a bűncselekmény. Sajnos érezhető egyre jobban az emberek elégedetlensége.

Nagyjából ennyit szerettem volna hozzáfűzni.
Üdv!

Hari Seldon 2 2013.03.22. 12:01:47

@DieNanny:
Nem tudom, hogy már válaszoltak-e, mert nem olvastam előre a kommenteket.
A képen a Beldi Tó. Valószínűleg a várból fényképezve.

Én is imádom Szlovéniát. Voltam már vagy tízszer ott.

Azt viszont meg tudom én is erősíteni, hogy oda csak autóval érdemes menni.
Egyszer mentünk ki vonattal. Hát az kész.
Szeretünk minden városban elmenni az állatkertbe (is) ha van egy kis időnk.
Amikor kocsi nélkül mentünk ki, egy órát poroszkáltunk az útpatkán mire megérkeztünk a Ljubljanai Állatkert kapujához...

Hari Seldon 2 2013.03.22. 12:04:42

@VeRog:
Hú, bocs, most látom, hogy már szinte mindenki válaszolt a "Bledi kérdésre".

(a tó felől felmászni azért egy elég jó kis sport)

SilentDreams 2013.03.22. 12:08:54

@Hari Seldon 2: Tömegközlekedöként érdekelt a dolog, s utánanéztem, már busz az állatkerthez :)))

"From May 1st until the end of September, you can use a special zoo bus, which travels 5 times a day from the city centre to the zoo and back. Its starting point is at Kolodvor (a bus-stop where Slovenska cesta meets Tivolska). Here is the schedule:

City Centre – Zoo: 9.00, 10.00, 12.00, 16.00, 17.00;
Zoo – City Centre: 10.20, 12.20, 16.20, 17.20, 19.20.

In winter time take bus No. 14."

Forrás: www.ljubljana.info/attractions/zoo/

SilentDreams 2013.03.22. 12:11:18

@SilentDreams: +VAN (kimaradt)

A Bledi várba a másik oldalról felmászni is elég jó sport volt, de türhetö :))
Fentröl eszméletlen a kilátás, remélem megtalálom a képeket, amiket ott löttem, valami fantasztik!

Hari Seldon 2 2013.03.22. 12:16:02

@doggfather:
Ljubljanában van.
És ráhibáztál: ez a Sárkányos híd. (legalábbis én is így ismerem :-) )

tsabus UAE 2013.03.22. 12:19:22

Szuper volt a poszt, köszönet érte !
Én csak egyszer jártam Szlovéniában. Autóval utaztam át, Olaszország felé. Mivel ez még a GPS előtti időkben volt, el is tévedtem. Mindezt a puszta közepén, éjjel, szakadó esőben. Nagyban bogarásztam a térképet, mikor megállt előttem egy szlovén rendszámú kocsi, amiből egy idős úr szállt ki (mit sem törődve az esővel) és megkérdezte, miben segíthet. Miközben útbaigazított, jól bőrig ázott, de mosolygott, hogy ez semmiség. Aztán beszállt a kocsijába és elhúzott. Én meg ott álltam és azt hittem, álmodok...

Hari Seldon 2 2013.03.22. 12:20:48

@SilentDreams:
Igen. Akkor kinyomoztad, amit mi nem az első utunknál :-)
Egy időben azt csináltuk a feleségemmel, hogy mindenfelé ahol megfordulunk, "gyűjtjük" az állatkerteket. (képeket csinálunk az ottani érdekes állatokról, ami máshol nem annyira elterjedt stb...)
Voltunk Hamburgtól, Rómáig több helyen. Gondoltuk, ezt is megnézzük.
Hát gyalogolni kellett egy ideig, mert busz pont akkor nem volt, amikor beterveztük.

VíziLó 2013.03.22. 12:21:28

Szlovéniában igazán nagyváros nincs. Ljubljana utcái nagyon szűkek, legalábbis a belvárosban, s engem nagyon zavart, hogy a busz pl. sokszor felhajtott az egyébként is nagyon keskeny járdára. Maribor ilyen szempontból jobb, az utcák szélesebbek, valahogy könnyebb közlekedni mind gyalog, mind autóval.

Thor vagyok 2013.03.22. 12:47:10

Fura, nekem első perctől kezdve tiszta volt a posztoló neme, most meg is néztem, utalt-e rá valamivel. De ezek szerint csak a hangja :)

Link Elek 2013.03.22. 12:52:57

Turazni a szloven alpokban az mindenkinek kotelezo!
~400km pestrol

Muscari 2013.03.22. 12:54:20

@VíziLó: igen, en is akartam mar ezt irni. A legnagyobb varos Ljubjana, mintegy ketszazezer lakossal. Az egesz orszag lakossaga nem tobb, mint 2 millio egyebkent. Az viszont nagyon aranyos, hogy Ljubljana folyojat Ljubljanicanak hivjak.
Sajnos mar regen jartam ott egyebkent, tobb, mint tiz eve. Ferjem meg meg csak atutazoban volt, legalabb Bledet mindenkepp szeretnem neki megmutatni, ugyhogy meg mindenkepp visszamegyunk.
Azert azt jo tudni, hogy ezek szerint elni is eleg jol lehet ott, nem csak turistaskodni.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.22. 12:55:14

@Der Piefke: @Hari Seldon 2: köszi az infót, ide el kell menjek legalább 1x.

Muscari 2013.03.22. 13:07:04

@FN: jol van na, tuloztam egy kicsit, de tenyleg nem hosszu az a tengerpart, talan nem veletlen, hogy rengeteg szlovent lehet latni Horvatorszagban is, hisz nekik az csak egy ugras, es szerintem kulonosebb ellentet sincs kozottuk a multbol kifolyolag. Piran viszont tenyleg nagyon szep, igazi mediterran kisvaros.

Ami a nyelvet illeti, mi jol elboldogultunk az angollal, igaz, csak turistas helyeken voltunk, es hivatalos ugyeket nem kellett inteznunk. Mindenesetre jobban beszelnek, mint a magyarok...
Probalna meg valaki angolul ugyet intezni valahol videken egy pog. mesteri hivatalban. En szemtanuja voltam egyszer Miskolcon, az anyakonyvi hivatalban. Ossze-vissza rohangaltak, mint pok a falon, hogy keritsenek valakit, aki erti a szerencsetlen klienst. Kozben meg egyre hangosabban magyaraztak neki magyarul, mintha attol jobban megertene szerencsetlen.

SilentDreams 2013.03.22. 13:30:31

@Muscari: Aki végül világosan megértette, hogy elöbb tanuljon meg magyarul, s utána próbáljon ügyet intézni. A kiabálás tehát eredményes volt... :)))

cristallo 2013.03.22. 13:55:00

Köszönet a posztért, igazán élmény volt olvasni. Számomra az első mondatoktól egyértelmű volt, hogy nő írta és így újraolvasva a szöveget azt gondolom, hogy ez a fogalmazás lágyságából illetve az általa használt szavakból jött le. Egy férfi egyszerűen más kifejezéseket használna:)

Tiheli 2013.03.22. 14:07:08

Szuper poszt, köszönet érte az írójának.

Szlovénia ezennel fekerült a "meg kell nézni" listámra :)

(deleted) (törölt) 2013.03.22. 14:23:06

Engem az érdekelne, hogy miként élitek meg a gazdasági válságot, ami a hírekből nézve elég komolynak tűnik.

Egyébként pedig Szlovénia nagy kedvenc, többször is nyaraltam ott, Bohinj és Bled környékén.

(deleted) (törölt) 2013.03.22. 14:25:31

@Muscari: hát igen, Szlovéniát nem a tengerpartért kell szeretni... de olyan szép tavaik vannak, nekem egy percig nem hiányozna a horvát tengerpart :)

Az idegennyelvtudást illetően pedig az volt a meglepő, hogy út mentén, hegyek között, kis falu kis boltocskájában is beszélt angolul a pénztárosnő..

montroyal ( CAN qc) 2013.03.22. 14:26:23

rendszeresen jartam Mariborba.... a pecsetelos utleveles idokben az atkosba mivel 2 evet voltam ausztriaba illegalisan rendszeresen atleptem egy hetvegere a pecset miatt hogy igazoljam csak turista vagyok ausztriaban .. amugy szep varos..

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.22. 14:40:59

"Vicces ez a szétszedés-para... " Pedig ez valos. Mar tobbszor gondolkodtam rajta, hogy megirom az USA bevandorlas lehetosegeit. Hagyma egy nagyon jo pelda hogyan lehet megoldani, par masik variacio is letezik, de egyik sem egyszeru gondoltam segithet par embernek aki ezen gondolkozik. Mivel nem vagyok grafoman, egy ilyen cikket megirni idoigenyes es faradsagos. Mar csak az hianyozna hogy utana meg a HA olvasasatol is elvegyek a kedvem a kedves kommentelok.
Akkor inkabb megkerdezem.
ERDEKEL VALAKIT AZ USA BEVANDARLAS?
(Vizumok, mit lehet csinalni vele mit nem, mennyi ideig tart az eljaras, mire talalunk jo peldat, mi az ami kivitelezhetetlen, mas orszagok hogyan csinaljak stb)

Muscari 2013.03.22. 14:41:16

@szerengeti: En is a hegyek, folyok es tavak miatt szeretem. Triglav meghoditasa is hatra van meg az eletembol, ez Szlovenia legmagasabb csucsa, nem sokkal kisebb haromezer meternel.

Mondjuk a tengerben mi snorkelezni szoktunk, azt egy toban nem lehet, vagyis lehetni eppen lehet, de ertelme nincs :-)

KozmMB 2013.03.22. 14:54:13

@szerengeti: Rengeteg gyár tönkrement, apósom már 2 éve munkanélküli (ő a Siemensnél dolgozott), pedig keresett szakmája van és 30 éves gyakorlata, külföldön is dolgozott és mégsem..Talán mert 52 éves és túlkoros? Meglehet... De sajnos a híradóban azt lehet hallani, hogy innen is, onnan is küldik el az embereket. Többszázról beszélek. Legutóbb volt a Henkel, a sorsa kétséges.

A cég, ahol a férjem dolgozik, szintén elbocsájtott több fizikai dolgozót is, most majd az irodán lévők létszámát csappantják meg. A túlórát nem fizetik ki, hanem kiadják szabadságban, de hogy mikor veheti ki, azt nem ő határozza meg, tekintve, hogy mostmár túl kevés az ember, pedig a cég terjeszkedik. Évekkel ezelőtt, mikor ideköltöztem, még jól mentek a dolgok, nem volt szemétkedés, meg az, hogy a dolgozóknak nem fizetik ki a munkabérüket, manapság viszont egyre több az ilyen.

Egyébként maga a nép nagyon összetartó és ezt becsülöm bennük. Több nagy tüntetés is volt, országos összefogással is, próbálkoznak váltani, változtatni.

montroyal ( CAN qc) 2013.03.22. 15:07:25

@ctboy: ird meg biztos van aki erdekelt es a sok USA szekerto is hozza tudna tenni... es hogy lehet illegalisan ott lenni mert sok bunozorol tudok aki oda vette az iranyt a Mo igazsagszolgaltatas elol DDD

Eino81 2013.03.22. 15:28:53

@ctboy: Igen, engem érdekel :) Hamarosan lesz egy online kurzus, ami erről (is) szól (remélem). De amúgy nagyon érdekel.

VeRog 2013.03.22. 15:40:42

@Tökfőzelék: @Eino81: bár nem akartam nagyon részletezni, de mégis leírom, mivel foglalkozom, mert könnyebb úgy megérteni azt is, miért nem volt szükségem a szlovén nyelvre az elejétől fogva (és a mai napig boldogulnék a munkahelyen nélküle is). Zeneművész vagyok, de nem tanítok (otthon tanítottam), itt zenekarban játszom, az egyik nemzeti színházban.

VeRog 2013.03.22. 15:50:28

@hagyma: a szakmám zeneművész, az állampolgárságon még csak elvi síkon foglalkoztam, de egyelőre még nem látom szükségét. Előbb-utóbb viszont, ha itt akarunk maradni (már pedig így tervezzük), akkor "jól jön" majd az állampolgárság. És igen, megadják, ha kérjük. 5 év folyamatos itt tartózkodás után viszont kérhetjük a letelepedési engedélyt, első körben ezt fogjuk lejátszani.
Az autó a biztosítás miatt kérdés? Nem Suzuki, de japán. :)

VeRog 2013.03.22. 15:56:10

@ffüttyfürütty: erre azért nehéz válaszolni, mert szerintem nem igazán lehet, és nem is akarok egy hangulatot vagy temperamentumot rájuk húzni. Ismerek ilyet is, olyat is, itt is vannak örök elégedetlenek, és pozitív gondolkodásúak egyaránt. Erre is értettem a poszt végén, hogy nincsenek nagy kulturális különbségek. Ha mindenképp akarnék mondani valamit, azt mondanám, nem annyira borúlátó nép, mint a magyar. (Bár ez sem igaz minden magyarra sem.)

Fejesrob 2013.03.22. 15:57:22

Szlovénián lehet látni, hova juthat egy hely, ahol nincsen cigány-bűnözés, azaz a "szokásos" a bűnözési ráta van.

Bringával mentem mint az állat, rátértem egy magánútra, nem tudtam, hogy zsákutca, a szó szoros értelmében bebringáztam a gazda konyhájába.

Nem kellett magyarázkodnom, még meg is vendégeltek. Annyira nincs bűnözés, hogy természetesnek tartják, aki hívatlanul betéved, az egy idegen, aki eltévedt, vagy információt kér.

fofofo 2013.03.22. 15:58:42

Én évente 3-4 alkalommal átmegyek Tolminba / Nova Goricába, és azt tapasztaltam, hogy a szlovén metalitás az olasz és az osztrák lehető legjobb keveréke. Kedvesek, barátságosak, vendégszeretőek, ugyankkor megbízhatóak és pontosak. Nagyon szeretem az országot, és most, hogy külföldi állást keresek, nálam is komolyan szóba jött.

fofofo 2013.03.22. 16:02:20

adaléknak: ha az ibm.jobs-on szlovéniai állást keresel, folyton Bratislava jön fel

(deleted) (törölt) 2013.03.22. 16:03:39

@KozmMB: köszi szépen az infokat. Sajnálom, hogy tényleg ennyire beütött a válság :-(

Amennyire hallottam, pont az a cél most, úgy akarják versenyképesebbé tenni, és ezzel munkahelyeket megmenteni a szlovén gazdaságban, hogy a munkavállalók erős védelmét lebontogatják...ennek a következményét érezhetitek :-/ És hogy ezen megy a politikai huzavona évek óta - az újságok szerint.

VeRog 2013.03.22. 16:10:14

@SilentDreams: Magyarországon zenészként, zenetanárként (közalkalmazotti fizetéssel) egyáltalán nem könnyű megállni a lábadon. Bizonytalan a zenekarok és a zeneiskolák, művészeti iskolák jövője. Sok helyen már rég nem adnak határozatlan idejű szerződést, hanem csak egy évre, néha pedig csak a tanévre (tíz hónapra). Erre semmit sem lehet építeni. Látom, ahogy a barátaim, ismerőseim, akikkel együtt végeztem, hogyan próbálnak "túlélni".
Svájc pedig a ló másik oldala a férjem szerint. Túl "vadnyugat".
Szóval ahogy írtad, "Magyarország valamilyen szempontok szerint kevés volt, Svájc meg már túl sok."

nigara 2013.03.22. 16:11:43

@ctboy: persze, hogy érdekel :) Ha nem is írod le, hogy napról napra mi volt, de a lényeg jó lenne.

bpetya75 2013.03.22. 16:13:49

@ctboy:

Márpedig kár ezen aggódni. A téma egészen biztos, hogy sokakat érdekel. Ha nem tökéletes a megfogalmazás, az se baj. A nyelvtan-náciság nem tömeges ezen a blogon.

VeRog 2013.03.22. 16:13:51

@zsuzsk0: turistaként, főleg ha turisztikailag frekventált helyen jársz, bőven elég az angol/német.
(Ahogy már sokan le is írták előttem.)

bpetya75 2013.03.22. 16:15:19

@VeRog:

Svájc mitől vad? Vagy arról van szó, hogy "vad", vagyis hogy nem az? ;-)

VeRog 2013.03.22. 16:16:12

@Der Piefke: írd csak meg, én is kíváncsi vagyok rá!

nigara 2013.03.22. 16:16:53

@VeRog: egyébként milyen weboldalon érdemes munkát keresni?
Mondjuk olyasmi legyen, mint a profession, jobline, stb (de nem expressz szint)

portugéza 2013.03.22. 16:18:01

Jó írás. Én pár napot voltam Szlovéniában, szakmai céllal + kis turistáskodás is belefért. Jó volt egy ott élőtől is olvasni, meg persze a hozzászólások is kiegészítik, ahogy az lenni szokott. Hogy a magyarok 90%-a keverné Szlovákiával, szerintem túlzás, inkább a pestiekre lehet jellemző, de az nem egyenlő Magyarországgal. Főleg a fiatalabb korosztályból egyre többen vannak, akik sízés, raftingolás, hegymászás vagy szimpla nyaralás kapcsán megfordulnak ott.

Az első benyomásom az volt, hogy mennyire igaz a "kis Ausztria" klisé az országról. A táj, az építészet, a német jövevényszavak a nyelvben mind ezt erősítik. Aranyos, ahogy az ország méretével viccelődnek a helyiek. Kedvesek, de nem a déli szívélyesség jellemző rájuk. A horvát nyelv megértésével kapcsolatban külön kell választani azt a korosztályt, amely még az iskolában kötelezően tanulta a horvátot, és amelyik már nem. Valamennyire biztos megértik egymást, de ezt szeretik lebecsülni a szlovének, nemzeti önérzet ugyebár. Inkább a szlovákhoz van amúgy a szlovén közelebb. Írta itt valaki, hogy szerbbel próbálkozott, ez történelmi-kulturális tájékozatlanságra utal, olyan, mintha Mo.-on szlovákul vagy románul próbálkozna a turista. (Nem, nem oroszul, arra nosztalgiával tekintenek az idősek.)

A szlovén borokra szeretném felhívni az odautazók figyelmét. Az ország méretéhez képest sokféle van, a különböző talajtípusok (mészkő, vulkanikus, stb.) és klímák (mediterrán, hegyvidéki, stb.) kombinációja révén. Aki tutira akar menni, annak a Teran vörösbort és a Zelen fehérbort ajánlom, utóbbi fény felé tartva zöldes árnyalatú. Ez a kettő világklasszis bor, bár nyilván a konkrét pincészettől és évjárattól is függ.

A posztoló zeneművész. A kis Ausztria jellegnek megfelelően nagy respektje van a komolyzenének, Ljubljanában (300 ezer lakos) 4 filharmonikus zenekar is van.

Pár éve olvastam, hogy a szlovén orvosok Olaszországban, Ausztriában vállalnak munkát, a helyüket szlovákokkal pótolják, akik könnyedén megtanulják a helyi nyelvet, hiszen testvérnépek, inkább, mint a horvátokkal. Nem tudom, manapság is így van-e.

Hatalmas plusz Szlovéniában, hogy gyakorlatilag nincsenek romák, ezzel a többi ex-jugó állam közül kirínak. A függetlenné válás után egyszerűen nem kaptak állampolgárságot. Vajon miért nem….

Szlovénia eddig bezzegország volt, sokan emlegették, hogy nem árusították ki az országot. És ott van a Gorenje is. Tök jó, hogy az országon belül marad az a pénz, amivel a szlovén állampolgár felszereli a háztartást, a tűzhelytől a hűtőn át a porszívóig. (Bár nem ismerem a Gorenje jelenlegi tulajdonosi hátterét.)

Öltönyösrabszolga · http://oltonyosrabszolga.blog.hu 2013.03.22. 16:18:35

Közel, közel... de eleget fizet? Az ezerötös átlagfizut Magyaroszágon sem lehetetlen elérni (bruttó), ha már útra kelek, akkor inkáb a 4-5 ezer bruttó, nem? Persze, ha többre sikerül, nem lehetetlen, az se rossz.

VeRog 2013.03.22. 16:21:34

@bpetya75: igen, azért "vad", mert nem az. :)
Kicsit konkrétabban, talán túl precíz, túl pontos, ettől aztán szigorúbb, "hidegebb" és távolságtartóbb is. Nehéz ezt jól, pontosan leírni egy pár mondatban. Én mondjuk nem éltem ott, én csak tolmácsolom a férjem gondolatait. De erről biztosan többet, jobban tudnak Tilmirék, úgyhogy nem is mennék bele túl mélyen. Én inkább Szlovéniát ismerem. :)

KozmMB 2013.03.22. 16:27:22

@portugéza: "Inkább a szlovákhoz van amúgy a szlovén közelebb. Írta itt valaki, hogy szerbbel próbálkozott, ez történelmi-kulturális tájékozatlanságra utal, olyan, mintha Mo.-on szlovákul vagy románul próbálkozna a turista. (Nem, nem oroszul, arra nosztalgiával tekintenek az idősek.)"
Ezt nem tudom, hogy honnan vetted, de a szlovákkal nem igazán értetik meg magukat, valójában a szerbbel jobban kijönnek, legalábbis a férjem szerint, aki tiszta szlovén. Bár nálam csak harmadik nyelv, de én is a szerbet értem meg, a szlovákot meg maximum egy picit.
Sőt, a régebbi korosztály, anyósom féle 45-50 év körüliek még tanulták a ciril betűket is, tehát egyértelműen a szerb felé húznak jobban.

ökörpöröly 2013.03.22. 16:32:55

Szlovénia tényleg gyönyörű és tiszta ország. Sokkal fejlettebb, kulturáltabb, szebb, mint Magyarország. Viszont egyáltalán nem volt olcsó. Az éttermi árak és a szállodai árak nyugat-európai szintűek voltak. Gasztronómia szempontjából nem varázsoltak el, viszont a sajtok finomak, ha nem is éppen olcsóak -emlékeim szerint 6000 forinttól kezdődött a házi sajt kilója-.
A kiszolgálás teljesen európai volt, de megkérték az árát -ennek ellenére a kiszolgálás minősége miatt természetesen mindig adtunk borravalót is-.
Magyarország egy büdös, elmaradott cigánytanya Szlovéniához képest. A természeti szépségek meg össze se hasonlíthatóak. "Irigyellek", hogy ott élsz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.22. 16:35:57

@ctboy: elnezest en nem oldottam meg, a kifejezes bantja a fulemet, enn szerelmes lettem egy KY nobe, aki viszonozta es evek ota boldogsagban elunk
az meg ezzel jar, hogy amerikai allampolgar lettem
de amugy igen sok megoldas van "okosba" is
csak esznel kell lenni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.22. 16:38:34

@VeRog: hangszer?
nema biztositas miatt en, tradicinalisan megkerdezek mindenkit, miota egy torzsgarda tagunk nem hajlando elarulni
nekem is van egy japan is
nekem mitshu van, neked akkor gondolom toyota

Pdudas 2013.03.22. 16:41:32

En Szloveniaban elek a csaladommar mar lassan 5 eve, ezen belul a tengerparti reszen (Portorozs kornyeke). A fiam is itt szuletett mar.

A hivatali ugyintezesben egyedul a magyar hatosagok lassusaga miatt volt kellemetlensegem - a fiam szuletese utan 90 napon belul be kellett volna mutatni valamilyen fenykepes igazolvanyt, de a draga jo BAH (bevandorlasi es allampolgarsagi hivatal) addig huzta az idot amig lehetett. Pedig idoben beadtuk a konzulatuson keresztul - vegul autoba ultem es Budapesten vettem at a futar szolgalat lassusaga miatt. Igy 90 nap utan mar kuldtek a papirt, hogy jo lenne valamit bemutatni kulonben illik lepniuk a gyerek vedelmeben...

Nem rovom fel nekik, hogy betartjak a hataridoket - viszont azt betartjak ha oket kotelezi akkor is.
Az elso evben volt valami plusz ado amit vontak es azt a masodik evben visszadtak (valamilyen ado amit a nem rezidensek fizetnek). Fel evvel elore kikuldtek mikor utaljak vissza - aznap ott is volt.

A hivatalokban mindenutt tudnak angolul (amerre en jartam, Ljubljana/Portorozs/Koper/Izola )- felesegem meglepodott, mikor mentunk neki adoszamot csinaltatni (mert eltartott utan jar egy szep kis ado kedvezmeny) es az epulet portasa is siman utba tudott igazitani minket angolul.

Kesobb meg majd irok - de egyelore dolgozom. Ha valakinek kerdese van akkor szivesen valaszolok (bar valsag iranti kerdesekre nem nagyon tudok valaszolni, ugyanis az en munkahelyemen/kornyezetemben ebbol semmit nem erezni).

VeRog 2013.03.22. 16:42:11

@nigara: én kifejezetten zenészeknek szóló nemzetközi honlapon találtam rá az állásra, ahol az egész világon megjelenő álláshirdetéseket összegyűjtik egy helyre. Úgyhogy sajnos ebben nem tudok segíteni. Szerintem @KozmMB tudna erre válaszolni.

(deleted) (törölt) 2013.03.22. 16:43:34

@VeRog: és hogy tudtál tanárként kezdetben szlovén nélkül boldogulni, illetve hogy-hogy felvettek a szlovén nyelv ismerete nélkül? Mert ha még nemzetközi iskola, akkor értem.

VeRog 2013.03.22. 16:43:41

@hagyma: zseniális, így van, Toyota. :)
Kürtös vagyok.

portugéza 2013.03.22. 16:43:42

@KozmMB: gyorsan megnéztem a szláv nyelvek családfáját, azon valóban közelebb van a horváthoz a szlovén nyelv. És nyilván egy ott él véleménye mérvadó. De én két másik dologról is beszéltem.

Egyrészt, nem feltétlenül ébreszt kellemes emlékeket, ha valaki szerbül próbálkozik, pláne, ha egy harmadik nyelvet beszélő teszi ezt, mert az úgy jön le, hogy a szlovéneket egybemossa a szerbekkel, a többi délszlávval. Másrészt az a korosztály, amelyik még iskolában is tanulta a horvátot, az nyilván jobban megérti, mint az a fiatal, aki csak szlovénül tud.

KozmMB 2013.03.22. 16:46:16

@Pdudas: "Nem rovom fel nekik, hogy betartjak a hataridoket - viszont azt betartjak ha oket kotelezi akkor is."

Ehhez annyit fűznék hozzá, hogy a minisztériumban Lj-ban az érettségi bizonyítványom hitelesítése 2 hónap helyett 4 hónapig tartott! Plusz le is húztak érte pénzzel, holott tudták, hogy munkanélküli vagyok és nem szóltak, hogy akkor nem kell érte fizetnem!

VeRog 2013.03.22. 16:46:43

@szerengeti: nem tanítok, zenekarban játszom. Ahhoz elég az alapszint, vagy egy világnyelv.

Sir Nyű 2013.03.22. 16:47:25

@doggfather: Ljubljana, nem szobor, hanem híd a folyócskán mindjárt a piac mellett (annak a hátulja látszik a képen). Nem kizárt, hogy Sárkány(os) hídnak hívják, ki tudja, miért.

ctboy (US) ENTP · http://stress.blog.hu/ 2013.03.22. 16:48:49

@hagyma:
Latod maris rosszul fogalmaztam. Semmi estre sem akartalak megbantani.
Egyetertek, a sors ugy akarta, hogy megtalaljatok egymast.
Ehhez az kellet hogy ki akarj menni amerikaba, aztan vegigcsinald az x evet minden nehezsegevel es oromevel egyutt, hogy a szerelem melle meg allampolgarsaot is kaphass.
Gratulalok mindket dologhoz (szrelem, allampolgarsag) Igy kerek a vilag.

KozmMB 2013.03.22. 16:50:16

@nigara: A legmegbízhatóbb az Eures oldala ec.europa.eu/eures/main.jsp?acro=job&lang=hu&catId=482&parentCategory=482
illetve a szlovén munkaügyi központ oldala, de ahhoz szlovénul is tudnod kell:
www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prosta_delovna_mesta

A többi oldal kevésbé jó, igazán jó oldalt nem tudnék kiemelni munkakeresésre...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.22. 16:50:55

Nagyon jó a poszt, gratulálok!

Én csak azt nem értettem, hogy miért reménykedik valaki az angol nyelvben, ha eddig csak a magyar állami hivatalnokokat ismerte? Elég optimista hozzáállás :)

nigara 2013.03.22. 16:53:43

@KozmMB: köszi - az Eures több ország tekintetében (tapasztaltam többes keresésekkel) semmire sem jó... mindegy, csak körülnézni jó lett volna

KozmMB 2013.03.22. 16:56:57

@nigara: A munkaügy honlapján nézelődhetsz, én is ott szoktam, a többi nem ér semmit.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.03.22. 16:59:44

@Kellemes Zérókomponista: Azért nem nehéz kitalálni, ha összerakod a művészet, egyetem, évad, alapfokú művészeti iskola melyik szakmára illik (zenész).

tanato 2013.03.22. 17:00:37

@portugéza: Én is szakmai céllal voltam kint 6 éve megnéztük a KRKA gyógyszergyárat,nagyon szuper,emberi kéz érintése nélkül csinálják az orvosságokat,teljesen automatizált.Meg azért volt egy kis kirándulás is a tengerpartra,PIranba meg Portorozsba.,tényleg egy ékszerdoboz az a kis ország.

Sir Nyű 2013.03.22. 17:01:04

@Sir Nyű: Na látom, kissé, khm, lemaradtam. De attól még igaz!

Nyáron átmentünk a határon az Őrségből, hogy megnézzünk egy kis kerek, Árpád-kor templomot egy faluban. A bevezető út mellett volt valami kis kocsma vagy akármi, ki volt írva, hogy "Értűng magyaru!"
Na ennyit tennék a nyelvjárások különbözőségéhez. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.03.22. 17:01:43

@ctboy: nem bantottal meg
csak pontositottam
megjegyzem akkor sem szegyenlenem magam, ha penzert vettem volna feleseget
ismerek par ilyet is es meg azt sem mondhatnam , hogy 10 evvel ezelott nem fordult meg a fejemben de elhessegettem, es milyen jol tettem

meg nem adtam be itt van az asztalomon, hetfo lesz a napja

@VeRog:
Te vagy az elso a blogon aki eszrevette a zsenimet

Der Piefke 2013.03.22. 17:07:47

@portugéza: "nem árusították ki az országot..." - Ezt magyarul úgy is mondhatjuk, hogy sok-sok (állami-közösségi tulajdonú) nagyvállalatnál megmaradt a kevésbé hatékony, még a jugoszláv időkből örökölt struktúra. Ez a mai gazdasági válság alapoka. Kb. az történt, ami Csehország esetében: késlekedtek a gazdaság átszervezésével, bíztak abban, hogy továbbvihető és versenyképesként tartható fenn a régi. Bíztak továbbá abban is, hogy igen alacsony volt az államadósság-szint. Csehországnak szerencséje volt, ui. még a 2007-es viégválság kezdete előtt beindult végül a gazdaságuk átszervezése. Ezt a szlovének most kénytelenek megtenni, rosszabb világgazdasági viszonyok közepette.

"...gyakorlatilag nincsenek romák, ezzel a többi ex-jugó állam közül kirínak. A függetlenné válás után egyszerűen nem kaptak állampolgárságot. Vajon miért nem…." - Azért nem, amiért a szerben, horvátok, bosnyákok, macedonok sem (vagy nem könnyen): "tiszta nemzetállamot" akartak kreálni maguknak. Kár ebbe belelátnod valamiféle "egészséges rasszizmust"! (Hogy mennyire nem általános a szlovén rasszizmus: Piran polgármestere 2010 óta egy ghanai születésű orvos.)

Der Piefke 2013.03.22. 17:12:06

@VeRog:

Megírom... Addig is talán olvasd el a Németországról (ahol élek) és Tirolról már megjelent posztjaimat: hataratkelo.blog.hu/2012/10/10/egyszer_visszaterek_a_hazamba
ill:
hataratkelo.blog.hu/2013/01/09/a_marson_is_otthonosabb

(deleted) (törölt) 2013.03.22. 17:19:35

@VeRog: ó, értem, csak mert írtad, hogy "zenész és zenetanár", azt hittem, utóbbira szólt a posztban írt szerződés. De azért zenélni jobb, mint tanítani, szerintem :-)

nyuszigonosz 2013.03.22. 17:21:23

@ctboy: Szerintem sok mindenkit érdekel.
Én is érdeklödve olvasnám/fogom olvasni.

(deleted) (törölt) 2013.03.22. 17:22:34

@Pdudas: engem akkor az érdekelne, hogy mely iparágban dolgozol, amit nem érint a válság :-) Csak kíváncsiság, nem munkavállalási szándékú a kérdésem :)

bpetya75 2013.03.22. 17:27:48

@Sir Nyű:

A nagytótlaki rotundát néztétek meg?

bpetya75 2013.03.22. 17:30:31

@ökörpöröly:

A poszt egyik erőssége, hogy efféle ostobaságokat: "Magyarország egy büdös, elmaradott cigánytanya Szlovéniához képest. A természeti szépségek meg össze se hasonlíthatóak." keresve sem lehet találni benne.

Sir Nyű 2013.03.22. 17:31:01

@bpetya75: Azaz, az vót. Nagyon hangulatos hely.

ffüttyfürütty 2013.03.22. 17:59:55

@VeRog: Köszönöm a választ! Írj máskor is, szívesen olvasnám. :)

spangola 2013.03.22. 18:03:55

Üdítően jó poszt. Direkt jó, hogy Szlovéniáról íródott. Azt hiszem, nyáron ki kellene nézni oda.

További sok sikert a posztolónak!

Pdudas 2013.03.22. 18:20:04

@szerengeti:
Luxus szalloda. Itt nincs valsag. Ehhez merten nem is erezzuk semmilyen modon. Sot egyre jobban megy, szoval max vendegbol van tobb es bevetelbol. Ezert igazabol a politikarol es gazdasagi dolgokrol nem tudok nyilatkozni.

@KozmMB:
akkor ezek szerint neha itt is lassan orolnek a malmok. En meg semmi negativumba nem futottam bele - illetve a fiam regisztraciojanal az ugyintezo mindenkeppen aposztil belyegzos masolatot akart a hazassagi anyakonyvi kivonatunkrol - de lebeszeltem rola :)

Minden aron a Haaska konvencijat emlegette (ami ugye a Hagai konvencio) en meg sajnos keszultem es megmutattam neki hogy EU-s orszagok egymas hivatalos papirjait kenytelenek elfogadni felulhitelesites nelkul (hiszen a hazassagi anyakonyvi kivonatunk 18 nyelven tartalmazza a megfelelo szavakat, koztuk olaszul is ami itt kvazi hivatalos nyelv), igy se nem fordittatom se nem hitelesittetem az eredeti okmanyt. Rogton eleg volt a masolat. De ez csak szimplan tajekozatlansagbol tortent - azota nagyon kedves az ugyintezo.

micsoda? 2013.03.22. 18:26:54

Régen olvastam ilyen jó írást. Érthető, kerek, egyszóval gratulálok. Az meg külön tetszik, hogy a férj erdélyi. Kevésbé romlott :D

(deleted) (törölt) 2013.03.22. 19:11:48

@Pdudas: köszi. hát értem, a kempingek is mindig tele voltak holland, olasz és francia turistákkal...

VeRog 2013.03.22. 19:12:57

@Kaumatzi: megnéztem Neked pár helyen kíváncsiságból (én ilyen sokat nem járok edzeni), havi korlátlan fitnesz bérleteket 45-80€ között láttam, de ha éves bérlete van az embernek, már csak 30-40€ körül jön ki egy hónapra. :)

VeRog 2013.03.22. 19:16:14

@Távmunkás: köszönöm, igyekeztem.
Az angol nyelvtudásban csak azért reménykedtem, mert a külföldieknek fenntartott részlegre mentem ügyet intézni. Én azt hittem, ez jelent valamit. :)

Pdudas 2013.03.22. 19:32:09

Tenyleg jo iras - gratulalok!

Az valoban igaz, hogy erre fele nem nagyon van bunozes.
Azert elofordul, de legtobbszor el is kapjak. Peldaul: valahogy kiraboltak az egyik ekszer uzletet. Motorral menekultek hegyen/volgyon at olaszorszag fele. Elkaptak oket.

A rendorseg odafigyel a dolgokra - megjelent egy keregeto ciganyasszony egy kis kutyaval - fel ora mulva elvittek.

Ennek ellenere nem erzek jelentos rendori jelenletet - csak amennyi kell a biztonsaghoz. Mondjuk rendorautot kb orankent latok - de ez lehet annak az oka, hogy a kertembol ralatok a horvat hatarra es itt erosebb a rendori jelenlet.

Az egeszsegugyi ellatasrol annyit, hogy ha az egyik szulo dolgozik, akkor az o biztositasa terhere a gyerek es a feleseg is biztositva van. A gyogyszerert nem kell fizetni - a chipkartyas ZZZS kartyat atadva online tortenik az ellenorzes.
Ami meg engem is meglepett az az angol nyelvtudas kb mindenutt. A gyogyszertarban a patikus elmagyarazta hogy miert vegeyk masik orrcseppet - az ugyanis nedvesit es nem szokik ra az ember....

Nekunk szerencsenk is volt - nem atlagos munkahelyen, nem atlagos fizetesert dolgozom. Ezert nem is nagyon tudok az atlagrol beszelni. A szomszedom borasz, jo borai vannak. Szoval szerencses helyre kerultunk. Az meg meglepo, hogy itt nem politizalnak annyira mint otthon. A hetkoznapi beszelgetesekben eleg ritka tema a politika.

A gyerekek utan szep adokedvezmeny jar. (nekem olyan havi 300 Euro). Nem tudom ez fix-e vagy fizetes alapu. Ugyanigy jar kedvezmeny az eltartottra is (feleseg. A kicsi nemsokara ovodaba megy - az fizetos. Az elso gyereknel. A masodik mar ingyen van.

Hirtelen ennyi, kerdezzetek ha van meg kerdes!

Pdudas 2013.03.22. 19:34:06

Az elozohoz adalek:
elofordul, hogy az autot nem allitjak le csak bemennek vasarolni (mondjuk a pekhez vagy DM-be). Ez mar a nejemmel is elofordult.
Itt a mi atlagos autoink nem kiugroak - eleg sok a gazdag turista es az ehhez illo auto.

KozmMB 2013.03.22. 20:35:26

@VeRog: Megkérdezhetem, melyik városban éltek? Akár priviben is írhatod, ha nem szeretnéd ide. Szerintem te már tudod, hogy én melyikben :)

KozmMB 2013.03.22. 20:45:43

@Pdudas: Egyébként érdekes dolog ez, mert az első munkahelyemhez nekem sem kellett a szlovén, angolul végeztem. Oda nem is kértek semmi hitelesített iratot, csak hiteles fordításokat.
Viszont ahogy regisztráltam a munkaügyre, egyből mindenbe belekötöttek és ezért kellett a minisztériumhoz fordulnom. Ha nem tettem volna meg, 8 általánossal lettem volna beregisztrálva... Azt hozzátenném, hogy a munkaügyön direkt olyan tanácsadóhoz küldtek, aki tud angolul, ehhez képest nagyon bunkó módon beszélt velem és nem akart angolul megszólalni, holott alapszinten beszéli. Azóta a férjem mindig jön velem és láss csodát, mindig normális! A végzettségek elismeréséhez szükséges dolgokat nem tudta, a kezembe nyomott pár nyomtatványt, hogy azokat töltsem ki, de már nem voltak érvényesek, mert időközben változtak a dolgok. Nagyon nincsenek tisztában az ügyintézés menetével...

Egyébként külön szívás, hogy egyik végzettségem sem érvényes itt, habár az egyikkel dolgozhatom, ha a munkaadóm elfogadja, viszont a tananyagbeli különbségek miatt ezzel a szakmával itt többet tudnak, mint én, ezért sem találok állást...
A tanfolyami végzettségemet nem fogadják el, de az érthető. A magyar oktatás nagyon gáz a külföldihez képest, jó lenne, ha egységesítenék, ha már unió van...

Megkérdezhetem, hogy az ovi mennyibe kerül? Mert erről fogalmam sincs és ha idén sikerülne költöznünk, utána ideje lenne a gyerekvállalásban is gondolkodnunk.

VeRog 2013.03.22. 21:10:42

@KozmMB: pár órája írtam Neked privátban, ezek szerint nem kaptad meg. Mi is ott lakunk egyébként, ahol Ti. :)
Privátban folytathatjuk, próbálj meg Te írni nekem, hátha én megkapom.

KozmMB 2013.03.22. 21:18:49

@VeRog: Most néztem meg, megkaptam és válaszoltam is :)
Bocsi, ide ma regisztráltam és még tök béna vagyok a használatához.

33621 2013.03.22. 22:04:27

@Sir Nyű:
A nyáron mi is átmentünk az Őrségből Szlovéniába és megnéztük a Lendvai várat meg elmentünk Dobrovnikba. Nem Dubrovnik az nem itt van. Ez egy kis település a határhoz közel és arról híres, hogy van ott egy nagy üvegházkomplexum ahol elsősorban Orchideákat meg más fajta egzotikus növényeket nevelnek eladásra. Nem szabad kihagyni ha arra jár az ember, és természetesen vásárolni is lehet ott. Megdöbbentett, hogy amikor átmentem a jelképes határon még a fű és minden sokkal rendezettebb volt min Magyarországon. Ott nem nő gaz? Annyira nagy volt a kontraszt mint Ausztria és Magyarország között. Érdekes poén volt, hogy a GPS Bajánsenyéről Dobrovnyikba úgy navigált át hogy Szlovéniában egyszer csak vége volt a keskeny aszfaltútnak és az erdőben nagyon jó minőségű zúzottköves úton vezetett tovább az út olyan 8-10 Km en át, de közben az erdő közepén egy legalább négy útból álló kereszteződésnél kitűnő útbaigazító táblák voltak, majd megérkeztünk egy tó partjára amin látszott hogy valamilyen kiránduló övezet és innentől megint aszfalt út vezetett tovább.

Pdudas 2013.03.22. 22:05:49

@KozmMB: az ovi az jovedelem fuggo. Mi is most megyunk majd beiratni a 16 honapos fiamat - a kollegak elmondasa szerint az en fizetesemhez kb 250-300 Euro lesz. Kis fizetesu dolgozo kb 150 Eurot fizet.

Mi olyan oviba adnank ami olaszul is tanit - ha mar itt elunk a hatartol vagy 15 kilometerre. Meg a szomszedsag is olasz/szloven vegyesen igy nem art ha a kicsi tanul legalabb 2 nyelvet mar az oviban. A harmadik a magyar a negyedik meg az angol lesz.

Sir Nyű 2013.03.22. 22:11:02

@33621: igen, de közben azért Lendva sem az, ami bármelyik szlovén kisváros. Fura volt látni, hogy pang, az üzletek zárva (a többség teljesen) és érezhetően elhanyagoltabb, mint a többi városka, amerre jártunk. Vajon ez miért van?

KozmMB 2013.03.22. 23:45:15

@Pdudas: Köszönöm a választ, jó ezt tudni, mire számíthatunk.
Igen, az olasz az felétek menő, majd ragadni fog rá :)
Nálunk ugye eleve kétnyelvű lesz, ha nem három, mert mi még mindig angolul beszélünk egymással. Jövő zenéje :)

KozmMB 2013.03.22. 23:47:21

@Sir Nyű: kétnyelvűek által lakott terület, közelben nincs nagyobb város egyik irányban sem, kevesebb a munkalehetőség...

Gyurcsótány Ferenc 2013.03.22. 23:55:54

wow. Egy igazi gyongyszem. Szlovenia.Vegre valahara es a halal akar a szar Angliarol olvasni allandoan(megjegyzem halistennek jo idje le lett pattintva a brit szigetek).
A tesom rendszeresen jar oda (biz trip) es mondja,hogy panaszkodnak a szlovenok es mindig mondjak neki,hogy jah...persze de a valsag nem olyan szar nalatok mint nalunk......szloveniaban.
Amugy ki az a hulye, eszement allat aki osszekeveri Szloveniat Szlovakiaval? Komolyan letezik olyan seggfej Magyarorszagon?

30-06 2013.03.24. 16:48:16

Érdekes poszt.
Ügyintézésről: a magyarok lakta területen ( Muraköz) minden tisztviselő beszél magyarul és minden hivatalos okmány magyar- szlovén nyelvű, Goriziában pedig minden szlovén-olasz nyelvű.
A fiatalok beszélnek angolul, az idősebbek németül, természetesen az idősebb férfiak szerbül is, ami már elég ahhoz, hogy az orosszal boldogulni lehessen.
Vállalkozás: Ha két egymást követő hónapban nincs meg a 2.000€ bevétel, a vállalkozást az állam felszámolja.Ez az idény jellegű vállalkozásra is vonatkozik. Vállalkozások között 150€ fölött csak utalással lehet fizetni, készpénzforgalom tilos. Béreket csak utalni lehet. Készpénzes munkabér fizetés tilos.
Közlekedés: a rendőrnek mindig igaza van ( és beszél valamilyen idegen nyelven) de kisebb szabálysértés esetén, amiért itthon biztos fizetsz, sokszor csak figyelmeztet, különösen ha külföldi vagy. Ha viszont súlyosabb a helyzet és fizetni kell, de a szabálysértést elismered, valamint hajlandó vagy a helyszínen fizetni, akkor a felét elengedik szigorúan netről letöltött számla ellenében (gyorshajtási alapbírság 250€, amiből nem nagy kunszt engedni 125-öt)

Kacorlakk 2013.03.24. 20:13:37

@VeRog: @Der Piefke:
Tisztelt Posztolinák! Köszönöm a szenzációs írásaitokat, valami csoda mindkettőtöké. Én csak annyit köszönhetek még Nektek, nyáron mindkét helyszínt szándékomban áll felkeresni - ez az írásaitok mellékterméke, amit nagyon köszönök előre is. Várom a további posztjaitokat. Kívánok Nektek sok boldogságot!

VeRog 2013.03.24. 21:47:08

@Kacorlakk: Köszönöm a jókívánságot és a dicséretet!
Ha kérdés merülne fel az utazás előtt, szívesen segítek, amiben tudok. :)

miegysmàs 2013.03.26. 18:23:38

Par nap kesessel,de szeretnek gratulalni a poszthoz,az egyik legjobb amit eddig olvastam.
Tovabbi sok sikert kivanok az irojanak!

ZS0LT 2013.03.28. 17:37:19

@ctboy: "ERDEKEL VALAKIT AZ USA BEVANDARLAS? "

Aha, nagyon is

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása