oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 26. 06:51,  És akkor jön a számlás ember… 184 komment

2013. február 26. 06:51 Határátkelő

És akkor jön a számlás ember…

Egyiptom sok magyarnak is kedvelt turistacélpontja volt (amíg oda mertünk menni...), de mindjárt más a kép, ha dolgozni is szeretnénk, vagy muszáj. Tímea ma arról ír (korábban a tömegközlekedésről küldött posztot), hogyan is találhatunk magunknak munkát és mi mennyibe kerül – azaz egész kis kalauzt kapunk a mindennapi élethez (a benzin literje például 70 forint). Kiderül az is, mi van akkor, ha jön a számlás ember...

park.jpg

„Nílus, a híres gizai piramisok, a Vörös-tenger csodálatos élővilága, ragyogó napsütés, pálmafák, a végtelen Szahara homokdűnéi, kedves egyiptomi emberek. Mindez szép és jó, de nyilván felmerül az emberben a kérdés: mégis mit lehet magunkkal kezdeni ebben a gyönyörű, nyüzsgő, európai szemnek kissé talán zűrzavaros sivatagi országban, ha az ember éppenséggel nem turistaként csöppen ide?

Előrebocsátom, hogy a következőkben saját tapasztalataimat írom le, ahogyan azt én láttam-hallottam. Természetesen ez alól mindig vannak kivételek.

A legkedveltebb szakmák

Először is hadd kezdjem magukkal az egyiptomiakkal. Egy kis túlzással élve négy féle pozíciót betöltő egyiptomival fogsz találkozni: orvos, gyógyszerész, mérnök és tanár.

Én, ha egy eddig számomra ismeretlen egyiptomival beszélgetek először, viccesen nem azt kérdezem meg tőle, hogy mi a foglalkozása, hanem hogy mérnök, gyógyszerész vagy éppen tanár-e. És valóban: az esetek 90%-ban az illető biztosan a négy közül valamelyik területen dolgozik.

Természetesen van itt is rendőr, média vagy politika szakon végzett, tűzoltó, autószerelő, amit akarsz, de a legnépszerűbb mégis a négy fentebb felsorolt szakma, abból is első helyen áll a mérnök, majd második helyezett a gyógyszerész osztozva az orvossal, és ezután következik bronzérmesként a tanári pálya.

Fizetések

Az átlagfizetés, mint mindenhol, itt is a munkahelytől, pozíciótól függ. Azért hogy némi fogalma legyen az embernek: egy mérnök átlagban 5000-7000 egyiptomi fontot (nettó) megkeres havonta, ami átszámolva 165.000-230.000 Ft-ot jelent. (Az összes további fizetést is nettóban kell érteni).

Egy banki dolgozó szintén ebbe a kategóriába sorolható, sok esetben ennek a dupláját is megkeresi akár. Viszont egy tanári fizetés, Magyarországhoz hasonlóan, sehol sincsen ezekhez képest. Egy állami iskolában tanító keresete nagyon alacsony. Nem ritka, hogy a szerencsétlen csupán 700 fontot kap kézhez havonta, ami 24.000 Ft... De ebbe a kategóriába sorolható még az állami hivatalokban dolgozók fizetése is.

Egyiptomban nagyon sok a nemzetközi (international) - amerikai, brit, német, kanadai, francia - iskola, ahol a fizetési átlag azért magasabb egy állami iskoláénál, általában olyan 1500 fontnál (51.000 Ft) kezdődik. Éppenséggel amennyit tandíjként beszed az iskola a szülőktől egy-egy tanévre (510.000 - 680.000 Ft per tanév), igazán lehetne ez a bér kicsit magasabb is.

házak.jpg

Csak érdekességképpen megemlíteném egy portás fizetését. Itt szinte minden lakóházhoz tartozik egy, az alsó szinten lakó portás, aki hetente egyszer letakarítja a lépcsőházat, reggelente lemossa a kocsikat, leviszi a szemetet, és ha valamelyik lakó a közértből, gyógyszertárból, innen-onnan óhajtana valamit, akkor csak lecsörög neki a kaputelefonon keresztül és ő máris hozza azt.

Mindezért a lakók lakásonként olyan 50 fontot fizetnek neki minden hónapban. Tegyük fel, hogy a lakótömb 12 emeletes és minden emeleten 4 lakás található, mint például anyósoméknál is. Az összeszámolva 2400 font havi bért jelent a portásnak. Őrület! Nem is gondolná az ember, hogy többet keres, mint jónéhány ember!

Ennyit az egyiptomiakról.

Mihez kezdhetünk Kairóban külföldiként?

A külföldieket, nem minden esetben, de általában külön bánásmódban részesítik a munkáltatók. Mit értek ez alatt? Azt, hogy egy külföldi jelentkezőt például előbb fognak felvenni egy adott munkára, mint egy egyiptomit.

Egy iskolában kifejezetten elsőbbséget élvez egy külföldi egy egyiptomival szemben, ha mondjuk nyelvtanári pozícióról van szó. Hiába van az egyiptominak angol szakos diplomája, ha van egy külföldi, akinek talán még nem is anyanyelve az angol, nincsen tanári, akár még semmilyen egyéb diplomája sem, de elfogadhatóan beszél angolul, mérget vehetsz rá, hogy a vezetőség a külföldit fogja választani.

Ráadásul nem csak hogy ő nyeri el a pozíciót, de nagy valószínűséggel a többi egyiptomi tanárnál magasabb fizetést is fog kapni. Ez majdnem minden munkahelyen így működik. Még arabul sem kell tudnod. Ez az egyiptomiakra nézve elég szomorú, ám külföldi szemmel viszont megnyugtató, hogy viszonylag rövid időn belül tudsz majd magadnak állást találni.

Nemzetközi iskolák, óvodák

Egy nemzetközi iskolában havonta 2500-3000 fontot (81.000-102.000 forint) tudsz megkeresni. Most már egyre több helyen kérnek diplomát, de sehol sem feltétel a tanári. Lehet az mérnöki, idegenforgalmi, akármilyen diploma, csak legyen.

(Éppenséggel a logikát nem nagyon látom benne. Ennyi erővel miért ne lehetne egy nem diplomásnak pályázni? Egy média szakon végzett diplomája annyit ér mintha nem is lenne, ha az illető némettanári állásra pályázik. )

Ami még jó az iskolákban, hogy mindegyiknek van külön busza, így nem kell aggódni, ha nem vezetsz Kairóban (ne is tedd, ha kedves az életed...), vagy netalán a hihetetlenül szervezett tömegközlekedés lehetőségével sem szeretnél élni, mert szerencsére van lehetőséged az iskolai külön busszal munkába menni- jönni.

Ezt persze levonják a fizetésedből, durván 100-120 fontot havonta, de legalább házhoz jön és házhoz is visz vissza. Általában nem csak iskoláknak, de minden nagyobb munkahelynek van ilyen külön busza. Most hirtelen a Vodafone meg az Egyptair jutnak eszembe példának, de számos másik cég dolgozóinak is biztosítják ezt a kényelmet.

kikötő.jpg

Ha óvodában szeretnél dolgozni, nyugodtan zsebre vághatod a diplomádat, ugyanis oda biztosan nem fog kelleni. (Legalábbis én még nem találkoztam ilyennel, pedig jó pár óvodába adtam már be a jelentkezésemet és sehol sem volt ez alapfeltétel.)

Viszont kevesebb a fizetés: csak egyetlen ismert – keresztény vezetőségű – óvodáról tudok, ahol német barátnőm havi 3000 fontot keresett. Általában viszont 1000-1500 fontnál többet nem fogsz hó végén kézhez kapni még külföldiként sem.

Call centerek

A másik munkahelytípus, ahová külföldiként, angol, német, francia, olasz és egyéb nyelvtudás birtokában nyert ügyed van, az a call center. Vannak nagyobb cégek, mint a Vodafone, Orange, akiknek itt Kairóban is van kihelyezett központjuk és folyamatosan keresnek új munkaerőt.

De sok kisebb call center is létezik, akik főleg értékesítési ügynököket keresnek brit, amerikai, ausztráliai partnerek termékeinek eladására. Egy olyan nagy cégnél, mint a Vodafone, egy átlagfizetés 3000-4000 font, ami 102.000 -136.000 forintnak megfelelő összeg. Erre még rájön a bónusz is a teljesítményed függvényében.

Én jártam már nemzetközi iskolában, óvodában is. Legutóbbi munkahelyem egy brit call centerben volt, amit nagyon szerettem. Jó volt a munka, folyamatosan kaptunk mindenféle traininget, jó volt a társaság, minden hónapban szerveztek össznépi grillpartizást a kertben, az arabtudásom is sokat fejlődött, nem beszélve arról, hogy az egyiptomiakat is jobban megismered.

Ja, igen, majd elfelejtettem: ott sem igazán foglalkoznak azzal, hogy van-e diplomád vagy nincsen, sokkal fontosabb a nyelvtudás, legfőképpen a helyes kiejtés.

Égető szükség van mesteremberekre!

Továbbá szeretném buzdítani azokat a fodrászokat, kozmetikusokat, villany és-gázszerelőket, asztalosokat, burkolókat és mindenféle szakembert, akik el akarnak indulni a nagyvilágba szerencsét próbálni és egy kis kalandra is vágynak, kérem, Kairót válasszák úticélul!

Ugyanis (tisztelet a számos kivételnek) itt borzalmas munkát végez a legtöbb „mesterember", ugyanis nincsen olyan iskolai képzés, amely arra koncentrálna, hogy elsajátítsák egy szakma fortélyait.

A sztorimat a fodrásszal meg a szabóval ugyan későbbre tartogatom, de a lényeg, hogy itt csak és kizárólag ajánlás alapján szabad bárkihez is fordulni. Amit én sajnos nem tettem meg, illetve valószínűleg az illető, akit megkérdeztem hova mehetnék levágatni a hajam nem volt tisztában azzal, hogy amit az a bizonyos fodrász művel minden, csak nem éppen alapos munka.

Aki végül mégis Kairóban kötne ki, el ne felejtsen e-mailben tájékoztatni!

ház kerttel.jpg

Rezsi, havi kiadások

Ezek a számok sok embernek valószínűleg igen kevésnek hangozhatnak, így gondoltam a végére egy pár sort szentelnék még a rezsire és az egyéb havi kiadásokra is, hogy érzékeltessem, mire elég itt egy 50.000 Ft-os fizetés.

A rezsi, főleg a villanyszámla, attól függ, Kairó melyik részén laksz. Ugyanis van, ahol piti összeget fizetsz még akkor is, ha naponta viszonylag sokat megy a légkondi, van, ahol meg igen csak vigyázni kell, mennyit kapcsolod be egy nap, mert hó végén szép kis számlát kaphatsz kézhez.

A rezsi átlagban havonta mondjuk legyen 60 font. A múlt havi számlákra pillantva nálunk a gáz volt 15, a villany meg kerek 25 egyiptomi font úgy, hogy mi egész éjszakára égve hagyjuk a konyhában a villanyt.

A vízszámlát sajnos nem tudom, (de az sem lehet több 20 fontnál) ugyanis itt a számlák néha érdekesen jönnek. Van, mikor több hónapon keresztül meg sem kapom őket.

És akkor jön a számlás... vagy nem

Itt Kairóban minden hónapban házhoz jön a villany, víz- és a gázszámlás; nem járunk a postára befizetni őket és bankszámlával sem lehet sajnos elintézni. A vicc az egészben, hogy soha sem ugyanazon a napon jönnek ugyanabban az időpontban, hanem mindig máskor. Már ha jönnek ugyebár. :)

Tehát előfordult már, hogy fél éven keresztül akkor jött, mikor se én, se a férjem nem voltunk itthon. De semmi vész, nem kell tartani attól, hogy kikapcsolják a szolgáltatást. Egyszerűen csak szépen gyűjtögeted a számlákat és valamikor majd csak úgy hozza a sors, hogy ki is tudod őket fizetni.

Na, ha nagyon akarod, be is mehetsz az irodájukba és személyesen megteheted, de nem sokan vannak, akik ezzel a fajta fizetési móddal élnének. Ugyebár ha házhoz jön a számlás és ki sem fogják kapcsolni a szolgáltatást, mert már egy ideje nem fizettél, akkor minek mennénk be az irodába?! (Azért a számlások többsége megpróbál hétvégén jönni, hogy legyen is itthon valaki, bár így sem mindig jön össze a találka.)

Tehát a rezsit mindennel együtt havi 60 fontból megúszhatjuk, ami 2000Ft! Említettem a portást, az ő bére 50 font általában, nálunk ezen a környéken mondjuk ez csak 25 font.

A bevásárlásnál figyelni kell

A bevásárlás lehet esetleg drága mulatság, ha nem vigyázunk vele. Ami itt is drága, az a különféle húsok, illetve a sajtok. 1 kg csirkemell 30-35 font (950-1200Ft). A marhahús ennél jóval drágább, olyan 1600-2000 Ft is lehet kilója.

A zöldségek, gyümölcsök viszont nagyon jó áron vannak - kivétel pl. az alma, ami csak nyáron, pár hétig kapható 5 fontért kilója, amúgy 10-15 fontért árulják mindenütt.

Jelenleg a narancsnak, mandarinnak, banánnak és epernek van szezonja. 1 kiló narancs most 2 font, vagyis 70 forint, a banán 5 font, 162 Ft, az eper pedig 8 font, azaz 260 ft.

A zöldségek is ebben az árkategóriában mozognak. Tehát két főre, amennyiben nem minden nap eszik az ember húst, 500-600 fontból kényelmesen, gyümölccsel, zöldségekkel, mindennel együtt be lehet vásárolni.

Na, mindjárt nagyon irigy lesz mindenki, mikor elmondom, hogy 1 liter benzin 2 fontba, azaz 70 Ft-ba kerül! Jó, mi? :)

Most akkor sok vagy kevés?

Tehát mindent összevéve két főre a havi kiadás portástul, benzinestől, internetestül (ami 100-150 font havonta) nem lesz több 1000-1100 fontnál. Így már azért az az 1500 fontos fizetés sem hangzik olyan túl rosszul, nem igaz?

Nyilván ennél lehet jóval többet is elkölteni havonta. Illetve azt is tudni kell, hogy ebben nincs benne egy étterembe, moziba, cukrászdába való kiruccanás. (Itt az emberek sokat járnak ilyen helyekre, hetente többször esznek utcai falatozóknál, rendszeresen járnak parkokba, mozikba.)

Aztán ott van még a lakhatás kérdése: aki nem saját lakásban lakik, hanem bérel, számíthat rá, hogy a havi bérleti díj (amennyiben kulturált környezetben, kulturált lakásban szeretne élni) nem lesz kevesebb 1300-1500 fontnál. Na így viszont nem lesz elég az a havi 1500 fontos kereset.

A végére befejezésképpen elmondanám, hogy itt sok iskolában, médiában és egyéb irodákban dolgozó - jómagam is - nem bankszámlára átutalva, hanem a hó végén, névre szóló borítékban kapja a fizetését. Az idősebbeket valószínűleg most nem leptem meg, de nekem ez teljesen új élmény volt..."

(Tímea blogját itt olvashatjátok. A mai képeket is ő küldte.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyiptom

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr45105637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 15:42:32

@bpetya75:

Én is így gondoltam, amikor hallottam a történetet.

magyarlanykairoban 2013.02.26. 15:44:33

@Wuppi: nem tudom msot mi a helyzet, de par eve mikor en is turistakent voltam Sharmon meg Hurgadan, a hotel elott is voltak fegyveres orok. Eleg felelmetes volt. Van a blogomon egy cikk a forradalomrol, ugyanis volt szerencsem itt lenni. Tahrir terre nem mentem, de eleg volt otthonrol megelni azt a par hetet. Nah akkor aztan lathattal fegyveres katonakat, tankokat amit akarsz :)

magyarlanykairoban 2013.02.26. 15:48:10

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a faraok vallasara gondolsz mint osi egyiptomi vallas? en arr mar nem is gondoltam, tul reg volt az :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 15:55:22

@magyarlanykairoban:

Igen. A XIX. és a XX. században többen is újralapították az ősvallást. A haver is ilyenben tevékenykedik mint pap. Pontosan nem tudom, hogy ő melyik csoportban van, de pl. ez www.kemet.org/ egy jó példa.

zopilote 2013.02.26. 16:09:29

@Babette_: igy is lehet ertelmezni:) De hogy megkonnyitsem a dolgodat, akkor hozzateszem a kimaradt Eger szot:)

Naru 2013.02.26. 16:23:30

Mi az, hogy ki akar Egyiptomba menni / élni? Én pl el nem tudom képzelni valaki miért akar Angliában élni mégis rohadt sok magyar megy oda. Pedig ott aztán tényleg semmi nincs ami miatt érdemes lenne....

2013.02.26. 16:24:27

@magyarlanykairoban: Én 5 éve járok Hurghadára egy ismert szállodába, és sosem volt fegyveres őr sem kint, sem bent. Voltak biztonsági emberek a kapunál, de ők is bent ültek, és a bemenők csomagjait ellenőrizték. Közvetlen a forradalom után is voltam ott, és fegyver akkor sem volt. Kairóban viszont elég sok helyen. Privátban levelet írtam neked.

blackhairlady 2013.02.26. 16:29:30

@tanato: Imadom ezt a filmet, foleg mert a lany ABBA imado, es en is szeretem az Abba slagereit:)

zopilote 2013.02.26. 16:32:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Amikor Kubaban voltam, talalkoztam egy 80 ev koruli kanadai magyarral, torte mar a
magyart (az angolt is). O mondta, direkt csak a fiatal kubai nok miatt jar Kubaba, 20
even aluliakert, hogy milyen olcsok. Mondta azt is, hogy mar 50X !! volt emiatt Kuba-
ban. Es meg buszkelkedett is vele:( Es hogy gyuloli a kommunizmust:) Azert disszidalt
56 - ban. Nagyon undorito volt hallgatni. Utana nem is beszeltem vele, pedig egy ho-
telben voltunk. De sok olasz, spanyol, nemet nyugdijas is ezert jar csak Kubaba. Egy
jo ismerosom a mult heten jott vissza kubai "nyaralasbol" , o is elsokent emlitette az
olcso kubai noket:( En nem vagyom vissza, az eszmeletlen nyomor miatt, pedig nagy
balos vagyok. Szazszor inkabb Mexiko!! Bar ott is kapok eleg sok " ajanlatot " noktol,
de nem azert, mert gringo vagyok, hanem a szemem szine miatt (nem fekete, nem is
barna) Szerencsere nem erdekelnek a nok, azert megnezem oket, csak annyira. (Ferfi-
ak sem erdekelnek, csak a jo kave es cigi) :)

Sanyi9 2013.02.26. 16:33:30

@hagyma: te az utobbi 15 evben hany orszagban jartal, az USA-n kivul? Azelott pedig hany orszagban jartal, Magyarorszagon kivul?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 16:46:03

@zopilote:

A Che-Castro rezsim egyik szövege az volt, hogy a gonosz USA és Batista Kubából bordélyházat csináltak. Igenám, de a "forradalom" előtt a prostituáltak a nők 4-5 %-át tették ki és csak bordélyházakban űzték az ipart, ellenőrzött körülmények között, rendes pénzért. S persze 12 éves lányoknak nem engedék űzni az ipart.

A "forradadalom" nagy vívmánya, hogy nincsenek bordélyházak, viszont sikerült az életszínvonalat annyira levinni, hogy a "szocializmus" alatt már minden harmadik nő szexelni akar a külföldi turistával, kislányok is, s hajlandóak erre egy szappan ellenében is.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 16:49:39

@zopilote:

18-19 éves koromig szőke, kékszemű ember voltam (szemem most is kék, de a hajam elsötétedett). Amikor kisgyerekként Peruban éltünk, meghatározó élményem 4-5 éves koromból, hogy anyámmal mentünk az utcán, elmentünk egy indián koldus mellett, az indián végignézett, maga elé köpött és azt mondta "gringo", de olyan utálattal, hogy az hihetetlen.

Toeck Filkow 2013.02.26. 16:57:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: És egyesek még rínak, hogy anno irtották ezeket az európaiak...

zopilote 2013.02.26. 17:03:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Hozza kell tennem, hogy Kubaban nem lattam prostit. Vagy nem ertek hozza, hogy ki
a prosti, ki nem. Indulas elott direkt megneztem a hotellel kapcsolatos dolgokat, es
sokan irtak, hogy a kornyeken estenkent tomegevel setalnak a prostik. En egyet sem
lattam. Ellenben majd mindenki Havannaba (30 km - re volt csak) jart nozni, barokba,
szorakozohelyekre estenkent. En este 9 utan mar a hotelben voltam, nappal Havanna-
ban setelgattam, fotozgattam. Es meg csak ajanlatokat sem kaptam noktol:(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 17:08:43

@Streil ezredes:

Irtás nemigen volt Dél-Amerikában. Komoly irtás csak a karibi szigeteken volt, ott gyakorlatilag egy szál indián sem maradt - kivétel Dominica - nem Dominika! -, ahol máig fennmaradtak indiánok. De már az XVI. sz. kezdetén a katolikus inkvizíció elkezdett harcolhi az indiánok jogaiért (ezt sosem említik az ateista történelemkönyvek!), s el is érték a XVI. sz. közepére királyi törvény kiadását, mert megtiltotta az indiánok rabszolgává tételét vagy megölését. Így Dél- és Közép-Amerikában - a Karib-térséget leszámítva - ma is nagyon sok az indián, sőt sok országban ők vannak többségben.

Az indiánok száma elsősorban a bárányhimlő miatt csökkent, egyszerűen ez a betegség a fehéreknél egy hét lázat eredményez, míg az indiánoknál halált.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 17:13:23

@zopilote:

A rendőrség figyeli a dolgokat, így elsősorban szórakozóhelyeken van ez a jelenség.

De egyedülálló férfi nehezen marad meg egyedül. Amíg nem lehet tudni egy férfiről, hogy van felesége vagy menyasszonya, addig jönnek hozzá. Nekem még az egyetemen is volt hódolóm, de aztán a barátnőm megverte őt. Aztán már nyíltan azt mondtam, hogy a barátnőm a menyasszonyom, ezek után már tabu lettem.

Szakura 2013.02.26. 17:19:07

@Jimmy, a ne tarts egy nagy magnest, ha valaki vent: Azért vesznek feleségül fehér - akár fiatal, akár idősebb nőt -, mert a gazdagabb muszlimok feleségül vesznek 4 nőt is, nekik meg nem jut semennyi sem.

zopilote 2013.02.26. 17:30:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
" Az indiánok száma elsősorban a bárányhimlő miatt csökkent, egyszerűen ez a betegség a
fehéreknél egy hét lázat eredményez, míg az indiánoknál halált. "
Az indianok " bosszuja " erre a szifilisz volt:) A feher ember belepusztult, ok nem.
A jezsuitakat is azert zavartak ki Mexikobol, mert az indianok jogaiert alltak ki, tobbek
kozott. A del - amerikaiaknak nem a kapitalizmus vagy szocializmus a legnagyobb ellen-
sege, hanem a sajat nepuk. Mint a magyaroknak!!!:(

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 17:37:54

@zopilote:

S a katolikus inkvizíció már akkor harcolt a indiánok jogaiért, amikor 10 európaiból 9 állatnak tekintette az indiánokat. A katolikus egyház hatására 1542-ben kiadott királyi rendelet annak idején felháborodást is okozott a spanyol telepesek körében,

Wuppi 2013.02.26. 17:38:02

@magyarlanykairoban: én 1999 óta járok Hurghadába, még soha nem láttam nyíltan fegyveres erőket, én azt tapasztalom, hogy a turistákra úgy vigyáznak, mint a szemük fényére.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 17:39:12

@zopilote: @Kis-Vuk: az engyerekkormban meg nyitva volt
minden hetvegen mentek a turistak
en is voltam vagy ketszer, nagyon klassz csigalepcso

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 17:46:59

uzlet vagy nem
egy arab csaladba/orszagba/ behazasodni nem kis kihivas lehet
en sosem mernek belevagni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 17:59:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ha nem laknak egy lakasban szinte eselytelen, hogy megkapja
UL
amugy mukodik maga a rendszer
hasznaljak is
de 2 ev
kozos lakas kell
kozos bankszamla
kozos villany-es mas kozuzemi szamlak
ez kulolnakva nem mukodik

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 18:03:26

mondjuk ha mar iszlam es film, nekem elsore
A lanyom nelkul soha ugrik be

Mrs. Clayton 2013.02.26. 18:06:41

@hagyma: itt nem oly rég volt egy afrikai házaspár, akik hivatalosan egy másik házaspár egy-egy tagjával éltek látszat házasságban, de gyakorlatilag nem cseréltek párt
igaz le is buktak, de ettől még lehet,h vkinek sikerül
miért, egyébként kimennek és leellenőrzik, h hova mész haza, v h lehet azon megbukni, h ha csak falból kizárólag az állampolgárság miatt vagytok férj-feleség?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 18:08:07

@Sanyi9: 15 eve nem jartam amerikan kivul
nem ertem miert fontos a kerdes?
elotte azert voltam itt-ott
mondjuk ha tul leszunk a magyar vakacion, nem is igen kivanok sehova
itt alaszkatol-floridaig megtalalok mindent ami erdekel

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 18:12:11

@hagyma:

Mint amatőr író, az én műfajom alapvetően a fikciós dokumentalisztika. Azaz alapvetően igaz tények alapján létrehozott fikció. Kis kiszínezés, nemlétező szereplők beiktatása, dramarturgiai hatásnövelő elemek, de az alap mindig megtörtént esemény. Vagyis majdnem mindig, mert eseténként meg nem történt eseményeket is feldolgozok, melyek azonban megtörténhettek volna.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 18:15:23

@hagyma:

"kozos lakas kell
kozos bankszamla
kozos villany-es mas kozuzemi szamlak"

Egyébként az a vicc, hogy én 26 éve vagyok házas, de eddig SOSEM volt se közös bankszámlánk, se közös közüzemi számlánk. Sőt közös lakásunk is csak egy alkalommal, 3 évig.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 18:18:39

@Jess G: nem kell mar kijonni a mai vilagban...
es igen rutinosak akik a bevandorlasinal dolgoznak/karoltve az FBI-al
meg tudod oldani, ha egyutt laktok tenylegesen, azt sosem fogja a helyszinene ellenorizni senki hogyha kulon szobaban alszotok pl
de a kozos bankaszamla, kozos kocsi, mindenfele kozos szamla az elengedhetetlen
azert azt ne felefjuk, hogy a zold kartya cimu film, az film
papirok alapjan dolgoznak
rutin alapjan
en osszesen 1 darab interjun voltam
erdekes volt, ahogy ultunk a varoban Maryvel ees 3 no volt ott,akik ugye inteztek a bejovoket stb, tehat ultek a pultnal
es a mogottuk levo paravan mogott lattam egy ferfifejet aki nez kifele
nem tudtam mit nez es miert, mondjuk csak a szemem sarkabol figyeltem mert oldalt vold es hat nem bamulunk egymas pofajaba meg 5-6 meterrol sem
na mikor behivtak az interjura ez a fej fogadott, mar testtel egyutt
egyszeruen lecsekkolta, hogy viselkedunk Maryvel a varoban
szoval amugyis meg lehet oldani ha ugyes vagy es uzletileg megcsinalod, en is ismerek ilyet 8-10 ezer dollar egy amerikai lanynak nagy penz, de ha valoban hazassag van mint nalam volt, nincs mitol tartani
szerinted pl meddig tart csekkolni, ki hol mikor hasznalta a kozos szamlahoz tartozo kartyajat?
es ez csakk egy az ezer kozul

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 18:21:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ezt en is igy gondoltam, nincsennek is bajom a torteneteiddel

semmi szukseg kozos bankszamlara stb. ha nem papirert hazasodsz
aki viszont papirert pl itt annak erre oda kell figyelni
nekem nem kellett mert nekunk elso perctol kozos volt minden, mivel nem papirert hazasodtunk

tanato 2013.02.26. 18:23:32

@Jess G: Azt hiszem 3 éve bukott le egy magyar nő Angliában aki egy Európán kívüli,azt hiszem pakisztáni férfival kötött álházasságot,annyira primitív volt az istenadta,hogy nem tudott angolul sem csak egy -két szót és az anyakönyv vezetőnek tűnt fel hogy menyasszony-vőlegény, tolmács közbeiktatásával kommunikáltak.Ő szólt a rendőröknek hogy valami bűzlik.Kiderült hogy nem is egyedül dolgozott ,egy egész csapat magyar nő bukott le és került sittre akkoriban,a magyar média is beszámolt róla.

Mrs. Clayton 2013.02.26. 18:27:58

@hagyma: nem gondolom, h ma jöttek le a falvédőről a hivatalnokok, egyértelmű h hamar leveszik, ha vki csaló és nem ügyes, az meg egy loser, aki bmilyen ápságért fizet, mert ennyi erővel tényleg találhat egy párt

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 18:30:16

@hagyma:

Nekem az alapálláspontom az, hogy házasodni akkor érdemes, ha van bizalom. Így alapból ellenzek mindenféle házassági szerződést, jogászkodást, s mást.

Csak egy példa. Egy korábbi ingatlan eladásából van egy komoly összeg, mely arra vár, hogy másik ingatlanra legyen elköltve valamikor a jövőben. Az ingatlan jogilag csak az enyém volt. Ez nem zavarta a feleséget cseppet sem. Most meg a pénz egy olyan számlán van, melynek csak ő a tulajdonosa, (Egyszerűen éppen nem értem rá bankba menni, így ő ment számlát nyitni.) Ez meg engem nem zavar.

Ha jogászkodni kell, akkor jobb meg se házasodni.

Mrs. Clayton 2013.02.26. 18:31:22

@tanato: nem hallottam, de ezek az afrok is érdekesek voltak, nem emlékszem min buktak le
mondjuk nem tudom itt hogyan megy egy adóvizsgálat, de ha kapok többször több ízben 5-10e fontot és azt elkezdem költeni, lehet h vki feljelent, főleg ha soha nem is dolgozom
úgy meg lehet nem annyira éri meg

Mrs. Clayton 2013.02.26. 18:34:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: mivel az összeg a különvagyonodnak számít és feltehetőleg ez bizonyítani is tudod, így nincs is min aggódni
egyébként tapasztalatból mondom, h nem ördögtől való a házassági szerződés, ugyanis az is tapasztalat, h minél inkább értelmiségi vki, annál inkább idióta lesz, ha válni kell

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 18:34:37

@Jess G: nade gondolj mas szituaciora ism anit pl en is ismerek
egy par jon ki, nem hazasok de par /tudom igy kell hivni/
azutan itt vannak es ugy gondoljak maradnanak
eselyuk?
zero
nade ha legalabb az egyik ferjhez megy vagy megnosul
2 ev utan zoldkartyas lesz
elvalik
harom ev utan elveheti az eredeti parjat es 2 ev mulva az is zoldkartyas
5 ev
osszehazasodva zold kartyaval boldogan elnek
/ha eleve mind a ketto talal part penzert, akkor 2 ev

amugy aki nem talal part az sem feltetlen luzer, meg otthon is vannak maganyos emberek, nem meg idegenben feketemunkaskent, de valoban sokan egyszeruen osszejonnek valakivel es dul a szerelem
azert erre a legnagyobb esely joval 30 alatt van, eloszor a noknek, utana fiuknak sorrendben

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 18:36:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nekunk nem voltak ilyen problemaink, mivel kb volt fejenkent 1000-1000 dollarunk meg egy-egy kocsink
nekem meg volt egy matracom is

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 18:36:47

@tanato: @hagyma:

Az ismerősömnek nem lett problémája. Az álházasságát nem vonta
kétségbe a hatóság, kapott zöldkártyát. Aztán elvált. 4 év múlva amerikai állampolgár lett. S kb. ugyanakkor házasodott is, immár valós, szerelmi alapon egy kubai csajjal. Most már a gyerekeik 10 éven felüliek, azaz a történet nem mai. A házasság idején a felesége sem volt még amerikai állampolgár, mert előtte 2-3 évvel menekült Kubából. Így a vicc az lett, hogy a haver hamarabb lett USA-állampolgár, mint a felesége.

Mrs. Clayton 2013.02.26. 18:39:07

@hagyma: hát lehet akkor az afrok is így csinálták itt, egyik a férjjel a másik a feleséggel élt volna együtt papíron, vagyis vette volna el és ment volna hozzá, a házaspár, akik meg vhol Afrikában kötöttek házasságot és gondolom szereztek azóta brit v más eu-s ápságot, ebből akart megélni
ok nem lúzer, de ennyire sztem nem kell akarni másik ország polgára lenni, jó nem tudom milyen nigériainak lenni, de ők meg sztem kapnak vmi menedékjogot, ha ott nagyon szar

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 18:39:31

@Jess G:

Nem szoktam papírokat megőrizni, hacsak nagyon nem kell, így nem tudnám bizonyítani. De mondom: bizalom nélkül nem megy. Ha jogász kellene a saját feleségem ellen, inkább azonnal elválnék. Számomra a házasság elsősorban nem jogi kötelék.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 18:39:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nemm vontam ketsegbe , de gyutt kellett lakniuk az tuti

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 18:41:05

@hagyma:

Hát mi annak idején rosszabbul kezdtük: csak ruhák és könyvek voltak, s a legnagyobb érték a jeggyűrűk voltak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 18:44:54

@hagyma:

A gyerek is mondta, hogy időnként össze kellett költözniük, azaz nyilván igazad van ebben.

ffüttyfürütty 2013.02.26. 18:46:23

@Taxomükke: melyik posztnál volt a londoni közbiztonság?

Mrs. Clayton 2013.02.26. 18:53:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: pedig elsősorban arról szól, különben lehet csak úgy simán együtt élni, bár azzal is járnak jogok és kötelességek
egy házassági szerződés épp arról szól, h nekem nem jó az az általános felállás, amit a törvény biztosít, mivel én magam szeretem meghatározni a saját kereteimet, természetesen összhangban a lehetőségekkel
szóval max ha egyedül élsz, akkor nincsenek a társaddal szemben se jogaid, se kötelességeid
sőt ált nem is abból szokott a baj lenni, h te mit és hogyan gondolsz most, hanem akkor amikor válásra kerül a sor mit és hogyan látsz majd, ráadásul ott a partner is, aki lehet most hasonlóan gondolkodik mint te, de ha válni szeretne, ez ált hamar meg szokott változni
egyébként az ingatlannyilvántartás nem szokott elveszni, így egyszerű bizonyítani, h a lakás még a házasság előtt került a nevedre, így a vételára is a tiéd

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 19:05:40

kocsi nelkul meg amerikaban nemigen dolgozol

2013.02.26. 19:13:36

@Wuppi: Koszonom! Utananezek.

2013.02.26. 19:27:40

@Taxomükke: Jogos a kerdes kozbiztonsaggal kapcsolatban... Ez egy hosszu tortenet amibe itt nyilvanosan nem mennek bele, de lenyeg az hogy probalunk elobb-utobb melegebb eghajlatra koltozni. Egyebkent en alapvetoen nem parazok a kozbiztonsag miatt - mondjuk Del-Afrikaba nem koltoznek, de ugy tudom Egyiptom kozel sem annyira veszelyes. Nyilvan alaposan utanajarnank ennek mielott barmilyen dontes szuletik.

2013.02.26. 19:32:52

@charlieharper: 'islam brotherhood'

Ez tenyleg nyugtalanito tenyezo...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.26. 19:37:51

@Mirjam2: talan mert egy homlokegyenest mas kultura, mas felfogas, kiszamithatatlansag /a felsorolt fizetesek is viccesek amugy, megha olcso is benzin/ a kozbiztonsag
a minden
en inkabb azt kerdeznem mi vinne ra valakit hogy egyiptomba mennyen elni
/ jo erterm, hazassag, bar azt sem teljesen:)/

2013.02.26. 19:55:52

@magyarlanykairoban: Koszonom a vizummal kapcsolatos infokat - remelem nem idegesitettek fel tulsagosan a rasszista hozzaszolok, szerintem jol irsz es remelem fogsz kuldeni tovabbi posztokat.

2013.02.26. 20:22:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nemet kollegamak bbazo thai felesege volt. Papirok meglete utan el is valt. Nemet fiu meg nezett ertetlenul

Wuppi 2013.02.26. 21:40:24

Nekem két ismerősöm van az USA-ban, akik álházasságban éltek évekig,egy pár. Soha,semmi gondjuk nem volt. Ma már mindketten elváltak az álházastárstól és együtt élnek. Németországban is ismerek egy tunéziai srácot, aki 25 évesen elvett egy 48 éves német nőt. A mai napig állítja, hogy élete legjobb időszaka volt:-) Persze elváltak és hozott magának arab asszonyt,miután meglettek a német papírok.

tanato 2013.02.26. 22:13:51

hvg.hu/vilag/20130226_holegballon_baleset_magyar_aldozat#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2013_2_26
Vissza Egyiptomhoz a szomorú eset kapcsán.

Részvétem az elhunyt magyar hölgy és angol párja családjainak.

mommmmo 2013.02.26. 23:15:42

Momdjuk ez tipikus, ahanyszor arabokrol (vagy feketekrol) van szo, egybol elokerul ez a frocsoges a ronda kover idiota banyakrol, akiket a ciganysuttyok hogy kihasznalnak.
Es ha igy van, ez miert zavar egy harmadik szemelyt?
Az arabok kapnak europai utlevelet, az oreg europai huspiacon mar nem kelendo holgyek szexet, aztan mindenki jol jar.
Most mit kell emiatt egy kivulallonak frocsognie?

Egyreszt, ugysem ilyen uton tortenik majd a tomeges
bevandorlas, ami annyira piszkalja egyesek csoret.

Masreszt, az a tapasztalatom, hogy az effele nyomor orszagbol erkezo kepzetlen emberek altalaban nagyon is megbecsulik magukat nyugat europaban, az europai normaknal altalaban minimum 50%-kal tobbet dolgoznak, olcson, es kuldik haza a penzt a csaladnak.
Szoval az europai csaj is jol jart, mert valaki legalabb elszorakoztatta, az arab csalad is jol jart, mert valaki kuldi a penzt, es a tisztelt orszag allampolgara is jol jart, mert ha csupa angol/nemet satobbi lenne peldaul a pizzafutar, akkor a pizza is dragabb lenne.

mommmmo 2013.02.26. 23:24:19

@mommmmo: megjegyzem meg itt, hogy a lusta labat logato arab kepe abszolut hamis, ilyet meg nem is lattam, minimum napi 10 orat dolgozik mindegyik, amelyiknek van mit. Az mas kerdes, hogy gyakran nem valami hatekonyan, es eleg agyatlanul. De meg friss UK bevandorlo koromban ismertem ilyen embereket, es a minimum 1 foallas + 1 mellekallas volt mindegyiknel, vagy pedig egy allas a legnagyobb torvenyileg engedelyezett tuloraval.
Az ilyen nyomor orszagbol odaerkezo emberek sokkal szivosabban meloznak altalaban, mint az oket lenezo nagypofaju kelet europai. Szoval ha mar odavergodnek valahogy, akkor nem azzal szorakoznak, hogy meg meghuzzanak egy egy not itt ott, hanem, hogy a maximumot kifacsarjak a helyzetbol. Ez az egesz jatek ugyanis nem babra megy a koreikben.

morsels (törölt) 2013.02.26. 23:32:33

Namost nem szeretnek altalanositani, meg ugy kulonben is csak belefutottam egy dologba, de azert leirom.

Szoval az elso az, hogy az arab orszagokban is sokan vannak keresztenyek (nem mintha engem erdekelne).

Aztan az itteni arab orszagokbol szarmazok kozott a donto az az, hogy kinek van uzlete. Az arab ugyanugy uzlet orientalt, mint a zsido. Tok mindegy, hogy kavezo, pizza, vagy shawarma, a lenyeg az, hogy sajat uzlete legyen. Mert ha nem, akkor a sajat csoportja nezi le.

A masik meg a kulonbozo orszagokbol szarmazo felesegnek jelentkezok. Ilyenbol van sok orszag.. A volt Szovjetunio tagorszagaitol kezdve az azsiai orszagokig. Barhonnan, ahol a gazdasagi helyzet nehez.

montroyal ( CAN qc) 2013.02.27. 02:35:33

@zopilote: playas del este ben volta? nem szezonba szeptemberben voltam tele volt 60+ hapsikkal feltunoen fiatal hogyel neha kettovvel de ok a hotelbe laktak legal es csinaltak a forgalmat fizettettek a pasikat ... meg csak a szobaba elkepzelnem de nyalni falni egymast egesznap masok elott , undorito volt ..kovetkezo heten uj csopert uj, nett rendeles

montroyal ( CAN qc) 2013.02.27. 02:52:08

@montroyal: jol ossze vissza utottem de talan ertitek
egyebkent kevertem ismerkedesi oldalakon es ott is jellemzo 50+ holgyek valogatnak a fiatal pasik kozott, a pasiknak konnyebb eset mint mindent bedobva meghoditani egy fiatal, a nok viszont el vannak szallva maguktol mert napi 50-100 levelet kapnak fiataltol is (dugni akar vagy nos is) tehet mit kezdjenek egy oregebb hapsival..

montroyal ( CAN qc) 2013.02.27. 03:02:26

Égető szükség van mesteremberekre!
és auto javitokra? de meg tudom szerelni a tevét is .. csak alljon a 4-es aknara..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.27. 06:24:26

@hagyma: "kozos lakas kell
kozos bankszamla
kozos villany-es mas kozuzemi szamlak
ez kulolnakva nem mukodik "
Ezt megerositem, vegigcsinaltam az interjut (amerikai ferjem van). Olyan reszletekbe is belekerdeznek, amit egyutteles nelkul eleg nehez kitotozni:) (aki latta a Zoldkartyat, tudja, mirol beszelek:) Tenyleg megkerdezik, melyik oldalan alszol az agynak, mit hordasz az agyban (marmint miben alszol:), ki kesziti a reggelit, stb. Ha nem egyeznek a kerdesre adott valaszok, akkor baj van:) Mi mind a 20 kerdesre jo valaszt adtunk a ferjemmel, igy megallapitottuk, hogy jol ismerjuk egymast:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.27. 06:38:58

@Zsuzsi65: tolunk annyit kerdeztek, hogy ismerkedtunk meg slussz-passz
amugy ez erdekes, mert az itt szerzett tapasztalataim alapjan a ferjhez meno noket sokkal jobban vizsgaljak , mint a nosulo ferfiakat tehat ha no a bevandrolo nem ferfi/
nem tudom miert?, biztos van valami statisztikajuk, hogy ott tobb a sumak
persze ez allamonkent is valtozhat, meg egyenfuggo is lehet, mar tisztviselofuggo
nalunk gondolom a megfelelo hattervizsgalatok utan joll latta a pasi, hogy nem kamuhazassag
es eleve egyedulallo nonek nehezebben adtak vizumot is anno

magyarlanykairoban 2013.02.27. 07:56:06

@hagyma: nah az pont egy borzalmas konyv. mar mint abbol a szempontbol hogy az emberek azt hiszik ez az iszlam, ezek a muszlimok es elfelejtik hogy minden vallasban, minden kulturaban vannak rossz emberek. van az iszlam, kereszteny, akarmilyen tanitasok, es vannak a hivok, akik kozul van aki koveti, van aki nem, van aki csak annyit kovet belole amennyi neki tetszik. pl. az iszlamban nincs olyan hogy elrendezett hazassag, es megis pakisztanban, afganiztanban, indiaban szinte csak ez megy aztan okoljak az iszlamot, pedig csak annyi tortent, hogy a muszlim szulok a kulturajukat kovetik es nem nezik meg hogy ez msot jo vagy nem. ezt lattak ezt viszik tovabb. es sorolhatnam meg a peldakat...

magyarlanykairoban 2013.02.27. 08:04:34

@Mirjam2: jaaj dehogy idegesitenek, mindenhol vannak olyanok, akik nem tudjak hogyan kell a masikat kulturaltan kritizalni. :) a kozbiztonsaggal kapcsolatban pedig szerintem attol fugg. taskadra mindig mindenhol vigyazni kell, sajnos van jo par tolvaj, motororal jon es kirantja a kezedbol. pl kairo forgalmasabb reszen mondjuk nasr cityben akar este 10-11kor is vigan setalgattam egyedul az utcan. jelenleg a sivatagban vagyok kb, itt nem azert mar nem annyira szeretek este kozlekedni egyedul de nappal nem problema az sem. nem erzem hogy rosszabbodott volna a kozbiztonsag. del afrikaban tudtommal eleg rossz a helyzet, sok a nok molesztalasa, megeroszakolasa, itt ilyen nincsen. ami volt a hirekben, azok a nok este mentek tuntetni tahrirra, ne csodalkozzanak.

magyarlanykairoban 2013.02.27. 08:08:32

@montroyal: autojavitora is...sot az alkatreszekkel nagy bizniszt lehet csinalni.

tanato 2013.02.27. 09:13:51

@mommmmo: Ebben egyetértünk,én is a demokrácia híve vagyok,ha elfogadott volt és most is elfogadott hogy egy 30 évvel idősebb férfinak lehet fiatal barátnője,lehessen fordítva is egy 50+ nőnek is ugyanolyan joga van bizonyos dolgokra mint egy hasonló korú férfitársának.És persze nyilvánvalóan az idősebb partnernek saját magán kívül valami plusszt is kell adnia a kapcsolat érdekében,jelen esetünkben európai letelepedéshez szükséges papírokat.Ha jól tudom az iszlám atyja Mohamed is egy jóval idősebb özvegyasszonnyal kötött házassága révén/aki munkahelyi főnöke volt a kereskedőházban ahol a fiatal jóképű Mohamed dolgozott/került a korabeli elitbe,ahol már nem kellett neki egész nap melóznia és volt ideje a vallási tézisei kidolgozására.

Yasmin5 2013.02.27. 11:30:35

Tanato: A vallast nem Mohammed profeta dolgozta ki. A kinyilatkozasokat Gabriel angyal hozta le neki Istentol. Amugy meg folyamatosan melozott :)
Meg mindig felhuz a sok buta hozzaszolas es sotet velemeny. Az en ferjem arab es lelegzetelallitoan gyonyoru, en sem vagyok se csunya,se kover,se idos. Az orszagat is szeretem a sok hibajaval egyutt. Sehol nem tapasztaltam meg akkora szolidaritast,mint az arab orszagokban. Peldaul amilyen tisztelettel az idos csaladtagokkal bannak az igazan lenyugozo. Lenne mit ellesni.
Nagyon sok kulonbozo kulturaju emberekkel talalkoztam,beszelgettem soha nem volt bennem negativ itelet es nem vettem egy kalap ala egy nepet csak mert valaki nem tetszett. Foleg ugy nem hogy nem volt eleg informaciom. Javaslom mindenkinek, hogy olvasson,utazzon,ismerkedjen,de csakis nyitott szivvel. Ha nem megy akkor meg inkabb meg se szolaljon.

tanato 2013.02.27. 11:45:07

@Yasmin5: Bocsi,de én erről pont egy Magyarországon élő és ide nősült iráni előadásában hallottam aki éppen Mohamed életéről és az iszlámról tartott előadást egy ref. egyházi rendezvényen.Folyamatosan melózott Mohamed,ha jól tudom árvagyerek volt és már kiskorától pásztor volt és nagy tudását éppen azzal alapozta meg hogy a karavánokkal bejárta az akkori keleti világ nagy részét.De úgy tudom tényleg feleségül vette a kereskedő özvegyét és ezáltal, feljebb is lépett.Az iráni teológus mondta nem én találtam ki.Azonkívül sosem mondtam hogy nem lehet szerelmi házasság arab és magyar között,jómagam is nagyon sok vegyespárost ismerek stabil jó házasságban évtizedek óta.Úgy hogy bennem aztán nincsen előítélet egy csepp sem.Sőt kifejezetten vegyespáros párti vagyok,mint már itt a HÁ-is kifejtettem sokszor.
Egyebekben pedig már írtam régebben is neked,nagyon várjuk már a te életedről szóló posztot is.

Yasmin5 2013.02.27. 11:53:45

Igen. En csak arra akartam valaszolni,hogy ha esetleg valaki ugy ertelmezne...nem a profeta talalta ki a vallast. :)
De nem rad utaltam az utana kovetkezo mondatokban. :)

tanato 2013.02.27. 11:53:54

@Yasmin5: Ha jól emlékezem te vagy az akinek algériai férje van és Angliában/vagy FR.-ben?/ éltek?

tanato 2013.02.27. 11:55:39

@Yasmin5: Oké semmi gond,itthon tényleg van komoly rasszizmus és a négy fő céltábla a zsidók a cigányok, az arabok és a négerek.

Yasmin5 2013.02.27. 12:21:21

Igen. Bar nem emlekszem hogy emlitettem volna. Most epp Londonban vagyunk.
Tervezem,hogy irok ide, de talan tul szemelyes lenne. Nem tudom elernek e vele barmit is azoknal az embereknel,akiknel szeretnek. Celtabla meg senki nem akar lenni,nem? :)

mommmmo 2013.02.27. 12:58:02

@Yasmin5: ez az Yasmin, en sem altalanositok, de a hazassagbiznisz tenyleg letezik, a szegeny kelet europai orszagokbol meg azsiabol a nok probalkoznak, afrikabol meg a ferfiak a mas kulturalis hatter miatt.

Mindez nem azt jelenti, hogy minden vegyesparos feltetlenul a biznisz resze, sot, mint kiemeltem nem minden feher es fekete, a hazassagbiznisznben sem feltetlenul csak a szegenyebb fel jar jol, legyen szo ferfirol vagy norol. Bar ketsegtelen, hogy ez esetben nem art esznel lenni.
Legutobb mikor olvastalak ugy emlekszem 40 hetes terhes voltal. Jol vagytok?

mommmmo 2013.02.27. 13:06:37

@mommmmo: amugy megjegyzem, en sem vagyok annyira a ronda dagadt tehen kategoria de egy idoben en is odaig voltam az arab pasikert, szerintem nagyon szexisek. Kesobb kiabrandultam ugyan, nem ertik a humorerzekemet, nekik meg nincsen, legalabbis en nem talalkoztam olyannal akinek lett volna, kulturalis sajatossag sajat maguk bazi komolyan vevese. Kivancsi vagyok letezik~e a foldon olyan elso generacios arab, aki elvezne pl a South Parkot, de meglepodnek. Az o "vicces" filmjeik meg olyanok mint a mieink a 30~as evekben.

mommmmo 2013.02.27. 13:07:19

@mommmmo: ja ugy ertettem elso generacios bevandorlo arab.

Yasmin5 2013.02.27. 13:27:01

Huuu,az nem en vagyok. Nem voltam terhes. :) a south parkot en sem elvezem,bar ertem a poent. Szerintem o inkabb elborzadna :)
A multkor valami nagyon egyugyu francia vigjatekot nezett,csak lestem hogy engem most mi a vicces,annyira bena a sztori.
Nos,igen volt mar par felreertes az en poenjaim stilusa miatt az elejen, de mar megszokta :) megerti,felfogja hogy mashonnan jottunk.

Yasmin5 2013.02.27. 13:38:06

Igaz,hogy vannak olyanok,akik csak vizumert hulyitenek altalaban idosebb noket. Lattam mar ilyet. Sajnalom oket,mert borzalmasan maganyosak lehetnek. Amin merges lettem,hogy sok kommentelo szerint ez az altalanos. Pedig nem.

petrasp · http://kulfordementemmajdjovok.blog.hu/ 2013.02.27. 13:47:56

@Yasmin5: Egyszer nekem is volt egy algériai barátom, hogy az milyen jóképű pasas volt!!! És bár a kapcsolatunk nem tartott túl sokáig, minden percét élveztem, egy igazi úriember volt!
Felesleges megítélnünk embereket anélkül, hogy ismernénk őket csak az alapján, hogy mit tudunk a vallási hovatartozásáról, vagy hogy hol él!

Gratulálok a poszt írójának, szerintem bátor tett egy számunkra idegen kultúrában élni, de ahogyan látom Ő fantasztikusan feltalálja magát, és élvezi is az életét. Végső soron ez az, ami fontos nem???

Sok sikert a poszt írójának, és neked is Yasmin5!!

Yasmin5 2013.02.27. 14:00:32

@petrasp: :) Koszi.
Amugy ha egyszer Egyiptomban jarunk en mindenkepp szeretnem felkeresni a posztirot :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.27. 14:03:34

@tanato: @Yasmin5:

Meg nem erősített hírek szerint Mohamed zsidó volt. A Jeruzsálemből az I. sz. végén kivándorolt zsidókeresztények leszármazottja volt. Persze ezt nem lehet bizonyítani. Mindenesetre számos megdöbbentő hasonlóság van az zsidókeresztény és az iszlám teológia között.

Yasmin5 2013.02.27. 14:31:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ha zsido szarmazasu lett volna,akkor a zsidok elfogadjak ot,mint utolso profeta. De pont azzal volt a problemajuk,hogy arab csaladbol szarmazott. Ha erdekel a Profeta elete es a tortenelmi hatter,akkor tudok ajanlani egy nagyon jo konyvet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.27. 14:35:29

@Yasmin5:

Az zsidók eleve nem fogadták el a zsidókeresztényeket sem.

tanato 2013.02.27. 15:30:16

@Yasmin5: De említetted egy kommentedben hogy Angliában éltek,és algériai a férjed,és már akkor is szabadkoztál,hogy nem akarsz posztot írni,pedig már akkor is sokan javasoltuk ezt.

mommmmo 2013.02.27. 15:52:30

@Yasmin5: ha jol emlekszem irt egy muszlim lany arab ferjjel a UK~bol meg az 1 evvel ezelotti Ramadankor. Hogy mennyi pluszt tud adni a bojt, de sajnos nala most kimarad mert 40 heter terhes.
Ugy latszik akkor tobben vagytok:)

blackhairlady 2013.02.27. 16:59:46

@Zsuzsi65: Tolunk nem kerdeztek semmit. No de mi mar 10 eve hazasok voltunk akkor, es van kozos gyerek, szoval nem kellett tulzottan bizonygatnunk, csak a hivatalos papirok kellettek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2013.02.27. 23:37:07

@blackhair-lady: "Tolunk nem kerdeztek semmit. No de mi mar 10 eve hazasok voltunk akkor, es van kozos gyerek, szoval nem kellett tulzottan bizonygatnunk, csak a hivatalos papirok kellettek"

Hat igen, akkor egyertelmu a dolog:) mi csak 2 eve voltunk hazasok, es nem volt kozos gyerek, szoval ertheto, hogy jobban kifaggattak:) de atmentunk a vizsgan, es azota sem koltoztunk szet (6 eve:)

GERI87 2013.02.28. 01:13:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Szerintem az is simán lehet hogy lemásolt egy jól működő egyistenhitű vallást mert látta annak erejét, működőképességét...

Ez a "Mohamed zsidó" volt kicsit olyan "zsidó háttérhatalom" meg "nemzetközi zsidó összeesküvés" szagú:)
Lenne aki bemagyarázná hogy Jézus és Mohamed zsidó ügynökök voltak akik az egyistenhit terjesztésével a zsidó világuralmat készítik elő:)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.28. 08:39:24

@GERI87:

Nem kell ide összeesküvés. Csak látványos a hasonlóság a zsidókeresztény és az iszlám teológia között.

Ismert, hogy a keresztény Egyházban kezdetben vita volt a zsidósággal való kapcsolatról. Az Egyház zöme a zsidó vallást elutasította, de vita volt a zsidó szokások érvényességéről.

A zsidó szokások megtartásának szokása egyre inkább hátrébb szorult a zsidó gyökerű keresztények körében is, bár valóban maradtak olyan zsidókeresztény csoportok, melyek továbbra is betartották a zsidó szokásokat. Azonban ezeknek a csoportoknak a zöme nem szakadt el sosem az Egyháztól, nem alkotott külön vallást, hanem a kereszténység része maradt, ugyanazokat a hitelveket vallva, mint a többi keresztény.

A legismertebb ilyen csoport a nazarénusok csoportja (nem keverendő az újkori protestáns nazarénus felekezettel), akik olyan zsidók voltak, akik felvéve a kereszténységet, továbbra is gyakorolták a zsidó szokásokat. A csoport mind a mai napig létezik Indiában, kb. 5 millió nazarénus él ott, természetesen az idők során az eredetileg tisztán zsidó nemzetiségű nazarénusok missziós tevékenysége miatt más népek között ma már a legtöbb nazarénusnak nincsenek zsidó gyökerei, de a nazarénus tudat mind a mai napig fennáll. Az indiai nazarénusok nem alkotnak külön felekezetet, hanem elsősorban a nem-khalkedóni ortodox (ókeleti) keresztény egyházak tagjai, részben pedig keleti-katolikusok. Az indiai nazarénusok alcsoportja a knanaják, akik még jobban ragaszkodtak zsidó szokásaikhoz, többek között kizárólag egymás között házasodtak (azaz a többi kereszténnyel sem), azonban ők sem egy önálló felekezet, hanem ugyanahhoz a két egyházhoz tartoznak, mint a többi nazarénus.

Viszont volt egy kis zsidókeresztény csoport, az ebioniták alkottak külön csoportot az Egyháztól az I. században. Ők voltak azok akik elutasították Pál apostolt, azonban éppen azon az alapon, hogy szerintük Pál apostol és az egész Egyház hátat fordított a zsidó szokásoknak, pedig azok szerintük továbbra is kötelezőek voltak. Azaz ők elutasítják Pált, de éppen mai horogkeresztényekhez képest ellentétes okokból! Az ebioniták az Apostoli Zsinatot sem ismerték el, s az egyik első szakadár eretnek keresztény csoportot alkották, mely azonban sosem volt jelentős létszámú.

Van olyan elképzelés is, hogy az ebioniták a jeruzsálemi templom lerombolása után Arábiába vándoroltak, s ott egészen a VIII. századig fennmaradtak, amikor is felvették az akkoriban keletkező, új iszlám vallást – ezen elképzelés szerint a muszlimok Jézusról való elvei (nem Isten, hanem egy nagy proféta, akit a zsidók megöltek, a keresztények pedig félreértettek és meghamisítottak) az ebionitáktól származnak.

kirándulóutak · http://kiranduloutak.blogspot.hu/ 2013.03.02. 22:00:45

Nahát, Egyiptom egészen érdekes választás.. amikor Kairóban jártam, először sokkot kaptam a buszon ülve a szeméttel elárasztott folyók, félkész épületeken legelő szamarak és földutakon mezítláb mászkáló emberek látványától..

Az óta már megismerkedtem több egyiptomi emberrel, és az ő megvilágításukban nézve a dolgokat, sokkal pozitívabb képem van az országról.

2013.03.03. 04:51:41

@kirándulóutak: Én is megismerkedtem sok egyiptomival, de a sokk nem múlt el :-) A szemét akkor is ottmarad, ha ismerem az embereket.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása