oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. február 08. 06:45,  Egy kitántorgott monológja 546 komment

2013. február 08. 06:45 Határátkelő

Egy kitántorgott monológja

Pár napja meglehetős kommentözönt okozott az a vitaindító poszt, mely a nemzetgazdasági miniszter félmillió külföldön élő magyar munkavállalóról szóló szavai kapcsán született. Ennek kapcsán érkezett az alábbi írás Ciprusról, László tollából. (A kép illusztráció.)

Ciprus tengerpart.jpg

"Nem először olvasom az interneten a „külföldre kitántorgott" kifejezést. Nem pontos és nyilvánvalóan helytelen a szóhasználat – gondolhatnánk -, valójában azonban irigységet, rosszindulatot és sértő szándékot takar a kifejezés. Hiúságom nem engedi, hogy szó nélkül hagyjam ezt.

Feltűnt, hogy egy ideje rajtunk – a külföldön dolgozókon – köszörülik a nyelvüket bizonyos online sajtótermékek. Mintegy megbélyegezve a külföldön dolgozókat: A KITÁNTORGOTTAK.

Nem állítom, hogy ez egy szervezett, államilag megrendelt propagandatevékenység a hazai szakképzett és szakképzetlen munkaerő külföldre távozása ellen. Talán csak szimplán a napjainkra jellemző újságírói elbulvárosodás eredménye, de az elmúlt évtizedekben tapasztalható kaotikus politikai állapotokat és annak kommunikációját figyelembe véve felvetődött bennem mindkét eshetőség is.

Alighanem a kettő szorosan összefügg, mégis meglepő módon az elmúlt évek alatt az otthoni látogatásaim során nem tapasztaltam ehhez hasonló ellenszenves megnyilvánulást sem a barátaim, se idegen emberek részéről, mikor beszélgetéseink során szóba került, hogy ki vagyok, mit csinálok, hol élek, illetve dolgozom.

Leginkább a kíváncsiság és a kérdések özöne jellemezte ezeket a beszélgetéseket és nekem szinte be sem állt a szám, órákon át csak beszéltem és beszéltem, kielégítve az információéhséget.

Szinte alig akadt olyan, aki ne mondta volna, hogy már megfordult a fejében, hogy hosszabb-rövidebb időre elmegy külföldre szerencsét próbálni. Én kivétel nélkül támogattam az ötletet, őszintén felvázolva a realitásokat, amelyek gyakran hamar lelohasztották a kedélyeket.

A tömeges külföldre vándorlás ma jelen van és egyesek megpróbálják ezt menekülésnek vagy gyávaságnak beállítani.

TÁNTORGÁSNAK.

Holott nem az, távolról sem.

A be nem teljesült elvágyódás egy jobb élet iránt sokkal inkább nevezhető gyávaságnak vagy gyengeségnek. Fontosnak tartom megjegyezni, hogy sokaknak családi vagy egészségügyi okokból nincs választási lehetőségük.

A külföldön töltött évek alatt sok rossz „magyaros" tulajdonságom vetkőztem le, hagytam el és helyette a számomra sokkal inkább befogadható és a mindennapjaimat sokkal kellemesebbé tévő pozitív „nyugati" mentalitást tettem magamévá.

Egyenlőnek és szabadnak érzem magam, sokkal inkább, mint korábban bármikor. Megváltozott a kommunikációm a környezetemmel. Türelmesebb és elfogadóbb vagyok, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb. Jellemzően az tud kihozni még mindig a sodromból, ha Magyarország kerül szóba. Mert ma úgy látom, hogy az én életemben nem fog bekövetkezni az a változás, amitől érdemes volna visszaköltözni.

Nem a politikusoktól várom a változást, hanem a magyar társadalom egészétől. Lehet, hogy sose fogok visszatérni, csakúgy, mint az alábbi linken található tehetséges és kiemelkedően sikeres magyarok százai.

Kevés kivétellel mind külföldön élt és alkotott, az élet úgy hozta, hogy külföldön tudtak kiteljesedni. A lista gyanúsan hosszú.

Tizenegynéhány Nobel-díjasunkból hány is élt és dolgozott Magyarországon? A válasz lesújtó és elgondolkodtató.

Kispestinek tartom magam, nem pedig budapestinek. Ezzel tán sértem a budapestieket? Aligha.

Ciprust minden hibájával együtt szeretem, otthonomnak érzem ugyanúgy, mint Magyarországot. Itt elsősorban azért szeretek élni, mert alkalmazottként nincsenek a mindennapjaimnak nyomasztó terhei. Másodsorban mert sokat süt a nap.

Végül azért, mert alkalmazottként keresek annyi pénzt, hogy különösebb kockázatok nélkül kalandozhatok kedvemre a nagyvilágban és ha néha-néha hozok egy rossz anyagi döntést, az nem vet vissza évekre. Mert anyagilag biztonságot nyújt ez az ország. Nem kell adót csalni, lopni, vagy kiskapukat keresni.

Az utolsó otthoni 135 ezer forintos fizetésemnek (NH hotel chef de partie-ként / részlegvező 2004-ben) kábé négy és félszeresét tántorgom össze havonta (executive sous chef-ként / helyettes főszakács) különösebb megerőltetés nélkül, heti két szabadnappal, napi 8 és fél órás munkaidővel, bónuszként egy 13.-dik (karácsonyi egész) és egy 14.-dik (húsvéti egyharmad) extra fizetéssel. Lehet számolgatni.

Jó-jó, nekem könnyű, mert külföldön dolgozom.

Hányszor hallottam már ezt...

Nos, nem. Nem olyan könnyű.

Európában külföldiként soha nem könnyű érvényesülni, ha alacsony a beosztásod azért, ha magas, akkor meg azért. Mindkét esetben tolerálnod kell a rasszizmust vagy hátrányos megkülönböztetést (IGEN, kimondom), illetve a könyöklő konkurenciát.

Itt nem rugdoshatsz ki embereket, ha nem tetszik a pofája. Együtt kell vele dolgoznod. Itt nem üvöltözhetsz senkivel. Meg kell értetned magad különböző kultúrákból érkező emberekkel: angol, német, albán, srí lankai, bangladesi, ciprusi, görög, bolgár, grúz, örmény, szlovák, lengyel, izlandi, lett, észt, orosz, ukrán, román és még sorolhatnám.

Kell hozzá beszélni angolul – az alapszint nem elég -, itt persze görögül is, az orosz nagy előny... esetleg rendelkezni kell hozzá a nemzetközi hotel standardek ide vonatkozó gasztronómiai ismereteivel, a csirkemájas „rizottó" zöldborsóval, milánói makaróni, meg a rántott sertés agyvelő párolt rizzsel és tartárral nem lesz elég... de hát az nem gond, mert amíg tántorogtam ész nélkül, addig valahogy rám ragadt mindez a tudás. Az első évemben többet láttam itt, mint Magyarországon az azt megelőző 15 év alatt.

Mikor megkérdezik, miért hagytam el Magyarországot, azt válaszolom: „Mert honvágyam volt."

Immár nyolc éve élek külföldön.

Tavaly töltöttem be a 37.-et.

Előttem az élet.

És én inkább nevezném azt tántorgásnak, ami otthon volt és van."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: vendéglátóipar Ciprus

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr945068593

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Kinek kell itt megdögleni? 2013.02.08. 15:05:49

Hárommillió-háromszázezer magyar van útjában a kormánynak, akiktől bármi áron szabadulna. El nem tüntetheti őket fizikailag, kezdeni velük semmit nem tud, ezért csatateret, sőt katasztrófát vizionáltat, ahol ezeknek az embereknek el kellene pusztulniuk...

Trackback: Akciós újságot adott ki a Fidesz 2013.02.08. 15:04:06

Így könnyebb megjegyezni, mennyivel lesz olcsóbb a víz, a gáz, az áram, a közmunkás, a segélyes, a méltóság és az emberi élet. Ne maradj le róla! A Fidesz akciós választási ígéretei 2014. április 15-ig, vagy a választópolgárok türelmének fogytáig érvé...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.02.08. 06:51:42

Alapvetően 2 okból írják ezt a kitántorgást:

1) Szimpla irigység

2) Tudatos kormányzati kommunikáció (megpróbálni megakadályozni/csökkenteni a kivándorlást a mesterségesen gerjesztett bűntudattal)

Ha te szereted és jól érzed magad Cipruson akkor tegyél rá magadról és élvezd az életed! ;)

Na, hétvégére már kérnék egy UK postot.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 07:06:29

Nagyon-nagyon jól összefoglalt írás.
:)
Az látszik, hogy nem tegnap hagyta el az országot.
A kép már letisztult, ("Ciprust minden hibájával együtt szeretem"), nem egy rózsaszín szemüvegen keresztül látja az összefüggéseket, alkot véleményt.
Szuper, és gratula!
:)

Jaffar 2013.02.08. 07:29:56

Szuper poszt, minden szavával egyetértek. Most már tényleg itt az ideje, hogy én is írjak egy mementót, mert gyorsan elszaladt majdnem 10 év, de megérte.

Ettöl függetlenül a legtöbb ember aki otthonról ezt a posztot majd olvassa, le fog ragadni annál a pontnál, hogy "mennyi is a 4,5 x 135000?". Aztán levonják majd a következtetést: " Jah az úgy könnyü". S megy minden a régi kerékvágásban. Sírás-rívás sültgalambvárás és mint mindig, a politikusok hibáztatása...

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 07:42:19

komám, ne légy ostoba, vagy guglizz, vagy rendeljél webshopban egy József Attila kötetet

- József Attila -
HAZÁM

1
Az éjjel hazafelé mentem,
éreztem, bársony nesz inog,
a szellőzködő, lágy melegben
tapsikolnak a jázminok,

nagy, álmos dzsungel volt a lelkem
s háltak az uccán. Rám csapott,
amiből eszméltem, nyelvem
származik s táplálkozni fog,

a közösség, amely e részeg
ölbecsaló anyatermészet
férfitársaként él, komor

munkahelyeken káromkodva,
vagy itt töpreng az éj nagy odva
mélyén: a nemzeti nyomor.

2

Ezernyi fajta népbetegség,
szapora csecsemőhalál,
árvaság, korai öregség,
elmebaj, egyke és sivár

bűn, öngyilkosság, lelki restség,
mely, hitetlen, csodára vár,
nem elegendő, hogy kitessék:
föl kéne szabadulni már!

S a hozzáértő dolgozó
nép gyülekezetében
hányni-vetni meg száz bajunk.

Az erőszak bűvöletében
mint bánja sor törvényhozó,
hogy mint pusztul el szép fajunk!

3

A földesúr, akinek sérvig
emeltek tönköt, gabonát,
csákányosokkal puszta tért nyit,
szétveret falut és tanyát.

S a gondra bátor, okos férfit,
ki védte menthetlen honát,
mint állatot terelni értik,
hogy válasszon bölcs honatyát.

Cicáznak a szép csendőrtollak,
mosolyognak és szavatolnak,
megírják, ki lesz a követ,

hisz „nyiltan” dönt, ki ezer éve
magával kötve mint a kéve,
sunyít vagy parancsot követ.

4

Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk.

Szíve szorult, rezgett a lába,
acsargó habon tovatűnt,
emlékezően és okádva,
mint aki borba fojt be bűnt.

Volt, aki úgy vélte, kolomp szól
s társa, ki tudta, ily bolondtól
pénzt eztán se lát a család.

Multunk mind össze van torlódva
s mint szorongó kivándorlókra,
ránk is úgy vár az új világ.

5

A munkásnak nem több a bére,
mint amit maga kicsikart,
levesre telik és kenyérre
s fröccsre, hogy csináljon ricsajt.

Az ország nem kérdi, mivégre
engedik meggyűlni a bajt
s mért nem a munkás védelmére
gyámolítják a gyáripart.

Szövőlány cukros ételekről
álmodik, nem tud kartelekről.
S ha szombaton kezébe nyomják

a pénzt s a büntetést levonják:
kuncog a krajcár: ennyiért
dolgoztál, nem épp semmiért.

6

Retteg a szegénytől a gazdag
s a gazdagtól fél a szegény.
Fortélyos félelem igazgat
minket s nem csalóka remény.

Nem adna jogot a parasztnak,
ki rág a paraszt kenyerén
s a summás sárgul, mint az asztag,
de követelni nem serény.

Ezer esztendő távolából,
hátán kis batyuval, kilábol
a népségből a nép fia.

Hol lehet altiszt, azt kutatja,
holott a sírt, hol nyugszik atyja,
kellene megbotoznia.

7

S mégis, magyarnak számkivetve,
lelkem sikoltva megriad -
édes Hazám, fogadj szivedbe,
hadd legyek hűséges fiad!

Totyogjon, aki buksi medve
láncon - nekem ezt nem szabad!
Költő vagyok - szólj ügyészedre,
ki ne tépje a tollamat!

Adtál földmívest a tengernek,
adj emberséget az embernek.
Adj magyarságot a magyarnak,

hogy mi ne legyünk német gyarmat.
Hadd írjak szépet, jót - nekem
add meg boldogabb énekem!

1937. május

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 07:45:16

1937 !!!!!!!

és minden szava áll ma is

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:11:26

a stilus totalisan a hosszunevu angol-svajcu cukraszra emlekeztet
ez az egyik maniaja"(executive sous chef-ként / "
konkretum persze semmi megint
a poszt egy bullshit
es raadasul kikre kuldia linket?
Hargitai Mariskaval es Bartok Belaval teszi magat egy sulycsoportba
melot, melohelyet, fenykept kisapam akkor, hogy hol vagy szakacs
ekkora baromsagot...

Jaffar 2013.02.08. 08:14:41

@hagyma:
Na megint egy okos, értelmes, tartalommal teli hozzászólás.
Külföldön így hívják öket, persze nem tudhassa ezt mindenki. Az egyik legjobb barátom Írországban él, és nekik is csak ilyen poziciómegjelöléseik vannak. Biztos ök a hülyék....
/facepalm

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 08:16:45

Posztolónak talán megmaradt egy "magyaros" tulajdonsága, hogy ott keres összeesküvést és dohogni valót, ahol nincs. Nekem mindig egyértelmű volt, hogy a "kitántorog" egyrészt J.A. munkásságára, másrészt arra a tényre, hogy az elvándorlásra már ő is felhívta a figyelmet uszkve száz évvel ezelőtt.

Ennek tükrében én kétlem, hogy a posztoló levetkőzött volna oly' sok rossz tulajdonságot, mint, ahogy magáról azt állítja.

(mondjuk ez szokása a külföldi magyaroknak. Persze aztán ha teszem azt bedobnak itt a HÁ-n egy nyilvánvaló kacsatémát, pl. megadóztatják a külföldi magyarokat, rögtön lesz 7-800 komment, ami sírással van tele. Mert sírni mindig a legkényelmesebb.)

VéKá 2013.02.08. 08:16:45

"A külföldön töltött évek alatt sok rossz „magyaros" tulajdonságom vetkőztem le, hagytam el és helyette a számomra sokkal inkább befogadható és a mindennapjaimat sokkal kellemesebbé tévő pozitív „nyugati" mentalitást tettem magamévá."

Ez annyira igaz rám is.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 08:21:32

@hagyma: Ez nem mánia. A magyar oktatási rendszer más. Mondok egy példát, elszakadva a szakácsoktól. :)
Nálunk egy kőműves megtanul falat rakni, burkolni, vakolni és a többi. Ez nálunk (és gyanítom máshol is) 3 különböző szakma.
:)

LyukasBogrács 2013.02.08. 08:23:01

"a csirkemájas „rizottó" zöldborsóval, milánói makaróni, meg a rántott sertés agyvelő párolt rizzsel és tartárral nem lesz elég"

Balutot tudsz főzni?

nina881 2013.02.08. 08:25:41

sok sikert Laszlo. aki nem hiszi jarjon utanna..en is itt elek, hasonlo a meglatasom.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.02.08. 08:25:49

Akkor én inkább tántorgom itt, mint otthon! :-D

_Jeff_ 2013.02.08. 08:26:41

@hagyma: es miertbis kellene a posztolonak bizonyitania barmit is neked? mert TE nem hiszed el? az a te dolgod. kb senkit se erdekel hogy te mit gondolsz :)

Nahát! 2013.02.08. 08:27:25

@Hagyma!Mivel kb havi 1500-2000 eurt keres a posztoló nem hiszem,hogy a legelitebb szálloda lenne.
De ez nem lényeges,fontosabb,hogy ebből nyugodtan meg tud élni,kényelmes színvonalon-és ,nem utolsó sorban 8,5 óra munkával!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:28:08

@Jaffar: @tilmir: ez egy senki monologja a semmirol
ilyet irok napi negyet ha igeny van ra

Jaffar 2013.02.08. 08:30:04

@G Boogie:
Nálam már /ignore-on van a szerencsétlen. Felesleges a trollt etetni :)

Rebarbaraa 2013.02.08. 08:32:40

És én inkább nevezném azt tántorgásnak, ami otthon volt és van."

Szivembol szolt a kedves iro.

@Flamy: "Tudatos kormányzati kommunikáció (megpróbálni megakadályozni/csökkenteni a kivándorlást a mesterségesen gerjesztett bűntudattal)

No igen, gondolj bele, mennyire nehez beismerni azt, hogy valoban nem tul jo a helyzet Mo-n es vannak akik kepesek ezt nem elfogadni es tesznek a sajat joletuk erdekeben. Ez azert ha belegondolunk csakis az o szegenysegi bizonyitvanyukat allitja ki, hogy nem tudtak perspektivat nyujtani ennek az 500e (?) embernek.

"Na, hétvégére már kérnék egy UK postot."

Jelentem megerkeztem UK-be:)) Mar innen irok:)) Tessek a post:
Sima utam volt:) Imadtam minden percet. Az emberek valoban nagyon kedvesek. Mit ad isten kikbe botlottam a repteren??? Tepero, konyoklo magyar nyugdijjasokba:DDD Nem viccelek, Szepen tekergozott a sor a szalagkorlaton belul, sorra kerultem, Odaadtam az iratomat, erre egy nyugdijjas magyar par szo szerint konyokkel arrebb lenditett a pulttol. Felnyogtem az oldalamba nyomott konyoktol. A tisztviselo arcan dobbenet, Eloretartotta a tenyeret az idos holgy fele, Raszolt, hogy varjon, Hangjaban nyomatekkal. Olyan csunyan neztek ram a nyugdijjasok, mintha ...uhh. :DDDDD
A kavezoban mosolyogtak ram, a buszos kedvesen terelgetett fel a buszra, hellyel kinalt, Ertem jott amikor le kellett szallnom. Az angol epiteszet eddig latott elemei nekem nagyon tetszenek, bar en szakmai szemmel is nezem kicsit az otletes, bajos voros teglas epuleteket. Persze nem csak voros teglas van:)
Valoban "megy" a sorry, sorry mikor akarcsak egy hajszalnyival is megloknek. Megkoszonik ha elozekeny vagy. Ma lesz egy csomo elintezendom majd ezokrol is irok.
Na? Remelem kielegitettem az ehsegedet:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:33:02

@G Boogie: nekem semmit nem kell bizonyitania, de mirol szol a poszt?
jelzem eleg sok embert erdekel, hogy mit gondolok
oegy masodik sef egy szuper helyen ciprusom
tessek, mutatni az ettermet, fotot, dicsekedni, tessek ide jutottam 9 ev alatt
hol kalandozik a nagyvilagban a fizetesebol?
milyen rossz penzugyi donteseket hoz, ha alkalmazott?
dragabb kenyeret vet hetfon?
lozungok, konkretum nelkul
mese mese matka pillangos madarka

a nemzetkozi hotel stenderdek ide vonatkozo gasztronomiai ismereteivel

anyam ne haggy el!

VéKá 2013.02.08. 08:33:17

@flash.gordon:
Az osztrák munkáltatómmal beszélgettünk az adókról, és társairól. Mit mondott? Be kell fizetni, ez szükséges a működéshez, és ha szabályosan csinálod nem lesz bajod. Viszont járok egy magyarok által üzemeltetett étterembe, na ott komolyan megy a matek!
Ha pedig nem kacsahírként, de bevezetnék a kinti fizetésem megadóztatását, megkockáztatom, hogy a munkáltatóm küzdene azért, hogy állampolgár lehessek. És nálam is ez lenne az az utolsó csepp, hogy végleg megszabaduljak az utolsó hazámhoz tartozó köteléktől.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:35:17

@Jaffar: szeretnel Te ilyen szerencsetlen lenni
de cask buta vagy
aki bekajal mindent esz nelkul

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 08:36:33

@Rebarbaraa: A magyar nyugdíjas mindig siet. :D Ezek szerint külföldön is. Ez jó... :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:40:04

@tilmir: nalunk egy jo etteremben-plane hotelben valaki a foshef helyett a masodik ember, az agyon reklamozza magat facen, a hotel oldalan, fotokon, az etlapokon, a kajatervein stb.
nem ir a vakvilagba
akarod latni a chefunket?

t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcS0bwfXV1Njd8ZzUjmDYLRcxwtA41exRrFQ8CBRCuWtYTothM5t

es meg van rola 2000 foto...

Rebarbaraa 2013.02.08. 08:41:52

@hagyma: "ez egy senki monologja a semmirol"

Olcsmany voltal :S En erre azt mondanam, hogy ez pedig egy senki velemenye volt. De tudod... amikor ilyeneket irsz azt hiszem, hogy Mo-n ulsz egy lerobbant viskoban, szakadt mocskos goncben, kover diszno vagy es eszed mindt egy marek lepke.
Ez, hogy tetszik?? ugye nem nagyon, sot letojod. Ha viszont igy van, te se oszd meg a velemenyed :) A negativ velemenyt is lehet ugy kozolni, hogy ne legyen banto. Hat most melyen alulmultad ezt az elvarast.

tanato 2013.02.08. 08:42:30

Egyébként tetszik ez a post meg Ciprus is nagyon.Ugyan csak egyszer voltam ott egy hétre,de nagyon sok magyar kitelepülővel,illetve jobban mondva kitelepülttel találkoztam.Főleg vendéglátósokkal ,de voltak szakmámbeliek,néhány ápolónő és orvos is.
A másik:Tényleg heccelik az itthoni magyarokat központilag az elmenők ellen,ennek vannak jelei.Még nekem is nekem estek néhányan pedig csak alig három hónapot voltam FR.-ben./Ki fogja ellátni a magyar betegeket ha elmész,ki taníttatott ki stb./Még az autószerelő is evvel jött nekem aki a kint elromlott és hazahozatott autót reparálta meg./kQrva drágán egyébként/.Panaszkodott hogy milyen szQrul él,erre mondatm neki miért nem próbálkozik más országban.Na erre aztán felfortyant:Akkor ki javítaná meg a maga kocsiját ha mind elmennénk,meg mi lesz az itthoni betegekkel ha meg mi megyünk el nagy számban.Látszott rajta hogy már megmételyezte a hivatalos propaganda.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:44:48

@Rebarbaraa: hat ha nev nelkul ir valaki a semmirol az a senki monologja a semmirol
en fenn vagyok nevvel cimmel es a viskommal
hat az teny van rajtam 5-6 kg felesleg, de ebben a korban meg /mar/ elmegy
az eszem meg jol vag, azt edzem, az legalabb 2 marek lepke

2013.02.08. 08:45:00

@hagyma: melyik a chef? Kozepen?
Elfrlejted, hogy ez Europa. Itt nincs olyan szintu onajnarozas es superb/awesome, mint nalatok. Kulturalis kulonbseg, voila.

tanato 2013.02.08. 08:45:53

@tilmir: Igen ezt már én is sokszor tapasztaltam,a nyugdíjasok a legtürelmetlenebbek/az orvosi váróban,de másutt is./

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 08:46:22

@hagyma: Ez most hogy jön ide? Egyébként honnan tudod, hogy a te konyhafőnököd miről, hol ír?
:D
Nem értem mi a problémád.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 08:48:34

@tanato: :) A hétvégét otthon töltöttem, bementem vásárolni az apámmal. Rohan a sorok között, alig tudom vele tartani a lépést. Kérdezem tőle, hogy most tulajdonképpen hova is rohanunk? Ja, azt nem tudja, de nem ér rá... :D

Zedder 2013.02.08. 08:48:50

Szerző! Nem írom, hogy kedves, se nem, hogy tisztelt... Mert aki József Attilát nem ismeri... Na mindegy, úgysem értenéd.

lathander INFJ 2013.02.08. 08:51:33

Ady Endre: Sípja régi babonának
(Bujdosó magyar énekli)

Csak magamban sírom sorsod,
Vérem népe, magyar népem,
Sátor-sarkon bort nyakalva
Koldus-vásár közepében,
Már menőben bús világgá,
Fáradt lábbal útrakészen.

Körös-körül kavarognak
Béna árnyak, rongyos árnyak,
Nótát sípol a fülembe
Sípja régi babonának,
Édes népem, szól a sípszó,
Sohse lesz jól, sohse látlak.

Szól a sípszó: átkozott nép,
Ne hagyja az Úr veretlen,
Uralkodást magán nem tűr
S szabadságra érdemetlen,
Ha bosszút áll, gyáva, lankadt
S ha kegyet ád, rossz, kegyetlen.

Üzenhettek már utánam
Kézsmárk hegye, Majtény síkja,
Határ-szélen botot vágok,
Vérem többé sohse issza
Veszett népem veszett földje:
Sohse nézek többet vissza.

Nyugat · / · 1913 · / · 1913. 6. szám

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:51:54

@charlieharper: nana hogy kozepen
ki akart ajnarozast?
irja le, itt melozok, it vagyok, ,minden gromek
@tilmir: nekem nincs problemem, cask kozoltem, hogy egy senki /legyen fantom, vagy alnev, ahogy tetszik/ irasa a semmirol
semi konkretum, kozungok blablabla
itt minden OK otthon mindeki hulye
jarom a vilagot, nem csinalok majas rizottot, mert itt aztan cipruson olyat nem eszenk meg sut a nap, meg torelanod kell a rasszimust
/szolok meg egyszer ez a posztolo az angol svajci cukraszunk, cask most ciprusrol jelentkezik/

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 08:53:17

@tilmir: amugy nekem nincs konyhafonokom
en nem vagyok szakacs
O a hotel chefje
nekem 3 fonokom van
az Isten
Mary
es Mr. Kessler a szallodalanc tulajdonosa

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 08:53:22

Minden tiszteletem a honi íróknak, költőknek, de ne menjünk már át verselemzés órába...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 08:55:53

@hagyma: Ne érts félre, nem megbántani akartalak. :) De miért kéne kitenni a személyi igazolványát ahhoz, hogy írjon egy cikket?
Neked nem jött be, ennyi. Attól még nem kell "lesenkizni".
Szerintem...
:)

VéKá 2013.02.08. 08:57:33

A posztomnál én sem mertem semmi konkrétumot írni, mert nem szeretném ha az exem megtalálna.

Dr. Rusz Edit 2013.02.08. 08:59:44

A "kitantorgott" kifejezest azert talaltak ki rosszindulatu, irigy "otthon rekedt" magyarok, mert azt hiszik, ezzel meg lesznek szegyenitve a kulfoldre kivandoroltak (mint a kommunizmusban). Gondolkozzunk csak el....kinek a gyerekei fogjak megkoszonni, hogy milyen sorsra jutottak. Mi vagyunk felelosek a sajat oregkorunkert es unokaink jovojeert. Ott mar nem az fog szímitani, kinek a szulei honnan vandoroltak ki, hanem hogy milyen lehetoseg elott allnak, milyen kornyezetben nohettek fel es nekik nekelljen a kivandorlason gondolkodni. Ha most Magyarorszagon kene felnoniuk, vagy nelkulozniuk kene, vagy prostitualtnak/maffiozonak elmenni, vagy hanykolodasok utan kivandorolni, Hat tegyunk nekik egy jo nagy szivesseget.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:00:06

@tilmir: nem senkiztem le@ az mast jelent
nev nelkul ez egy senki posztja a semmirol
akar tetszik akar nem
kit erdekel a szemelyi igazolvanya?
van a posztban egyetlen konkretum, azon kivul, hogy cipruson minden fasza, otthon meg huha?

goAus 2013.02.08. 09:00:08

Nagyon jó írás! Mondjuk engem abszolút nem zavar a kitántorgás szó, de azt látom, egyre több az irigy ember itthon, aki persze nem mer lépni a jobb élet felé, könnyebb sírni egész nap. Igaz, aki nem jutott ki korábban fejlett kultúrába, annak elismerem nehéz lépni, nem tudja, van másfajta életlehetőség is. vagy max legendának tartja azokat, pedig nem.:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:02:05

@VéKá: ki hogy el
engem megtalalhat barki

tanato 2013.02.08. 09:02:56

@VéKá: Nem is kell,ez egy anonym blog,ha nem az lenne talán már nem is élne.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:03:39

@goAus: naja, Ciprus a fejlett kultura:)
a nap vicce
sot megelolegezem, a het vicce

2013.02.08. 09:04:50

@Zedder: megutaltattak velem az osszes koltot vagy jo 20 eve. Sulyos amnesztiam van az osszes verset/koltot illetoen. Gyerek vers meg ok.
Amennyire emlekszem a legtobb koltonek volt egy kis alkohol problemaja, nem?
Ja, es a himnuszon sem sirok (lattam par referenciat, hogy sokan megkonnyeznek).

go diamond 2013.02.08. 09:05:40

@hagyma: es te nem el / kitántorogtál, hanem mint megélhetési menekültként érkeztél LOL

_Jeff_ 2013.02.08. 09:05:53

@hagyma: es akkor mi van? eleg szar eleted lehet ha ilyeneken idegeskedsz itt. minek kell neked konkretum? hogy abba is belekoss? neki jo ott. hogy elhiszed vagy nem az a te dolgod. ennyi. de feleslegesen jaratod itt tovabb a pofadat, azt hiszed ha tovabb pattogsz majd erdekelni fog valakit hogy te mit gondolsz? ha meg nincs jobb dolgod annal hogy ide irogass unalmadban, akkor vegkepp no comment :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 09:06:32

@hagyma: Látom, ma csalánra pisiltél. :)
Olvasd el még egyszer:
"Ciprust minden hibájával együtt szeretem, otthonomnak érzem ugyanúgy, mint Magyarországot. "
Ez is benne van.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08. 09:07:03

@Flamy: "Tudatos kormányzati kommunikáció (megpróbálni megakadályozni/csökkenteni a kivándorlást a mesterségesen gerjesztett bűntudattal)"

Nemár :-) Tényleg olyan fontosnak hiszed a "dezertőrjeinket", hogy a kormány propagandát indítana az itt tartásukra? Nincs ebben logika. Ha azért megy, mert egzisztenciálisan meg van zuhanva, akkor - politikai logika alapján - még jó is, hogy megy. Egyfelől javítja az itthoni statisztikákat (már nem jelentkezik mint munkanélküli), másfelől jó eséllyel nem szavaz (pedig jó eséllyel utálja éppen ezt a kormányt, hisz éppen most készül menni), hisz ott azért tenni kell ám, a külképviseleti szavazás alapból regisztrációhóz kötött évtizedek óta...

Az a nagyon szűk réteg, akinek az itt tartása valóban érdek (ahogy mondani szokták; a tehetséges és nyelveket beszélő fiatalok) pedig annyira apró része az egésznek... és pont őket nem lehetne/kevésbé lehetne efféle szómágiával befolyásolni.

Szerintem egészségtelen paranoia mindent a kormány ármánykodásának látni.

VéKá 2013.02.08. 09:08:25

@hagyma:
Én a gyerekeim lelki világát óvom azzal, hogy távol tartom tőlük az apjukat.
@tanato: Anonim, de mégis az életemnek pont azokat a részeit írtam a nyilvánosság elé. ami szégyellek.
Ma már nem szégyellem, hanem úgy fogom fel, hogy ez kellett ahhoz, hogy ma jó és értékes ember legyek.

Zedder 2013.02.08. 09:09:17

@charlieharper: "Amennyire emlekszem a legtobb koltonek volt egy kis alkohol problemaja, nem?"

Mindegyik zakkant volt, ez nem kérdés.:) A kérdés inkább az, hogy miért kell egy irodalmi utalást félreérteni (fel nem ismerni), majd összeesküvés-elméletek és aljasság alapjául felhasználni.

"Ja, es a himnuszon sem sirok "

Én már hosszú évek óta nem bírom hallgatni azt a melankólikus fost.

"egy kitántorgott"

:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:09:18

@go diamond: teves, teljesen teves, szantszandekkal es celokkal jottem, megha keves penzzel is de otthon is meg tudtam volna elni siman /de a story nem rolam szol/
@G Boogie: szerinted en ezen idegeskedek?:)
most vegeztem amunkammal felnyitottam egy sort es igyekeztem a lelkendezok szemet felnyitni, hogy a poszt nem eppen szol akarmirol
ilyen csunyakat meg nem irtam senkinek hogy
szar
pofad
pattogsz
nem az ngolkisasszonyoknal nevelkedtel tartok tole

go diamond 2013.02.08. 09:09:36

nagyon jol osszefoglalta a posztoló..
de itt a sok troll..megy az sok duma :)
a vicc, hogy magyarbol mar a pénzes emberek is elkoltoznek, mentik a menthetot !!

Jaffar 2013.02.08. 09:13:52

Hagyjátok már ezt a szerencsétlen senkiházi noname agyalágyult idiótát. Ö áll mindenek felett, csak az ö véleménye a mérvadó, hát nem értitek? Csak nem viktor lenne személyesen?

Mindjárt hányok.

bpetya75 2013.02.08. 09:13:58

@Babette_:

Köszi a verset! A posztoló tényleg gondolkozhatott volna kicsivel többet is a kifejezésen. Meg az is igaz, hogy gugli a barátod.

Meg sajnos az is, hogy 1937 óta csak technikai fejlődés zajlott le...

bpetya75 2013.02.08. 09:18:48

@Lobelt Ledfold Reloaded:

Megmosolyogtató ez a kétkulacsos gondolkozás, ami sokak soraiból lejön. "Te, otthon maradott, ne nyígjál a politikusok miatt, te ültetted őket a saját nyakadba, tegyél magadért, vagy lépj le." ezzel szemben pedig "Én nem mehetek haza addig, amíg ezek a nyomorultak vannak a fazék közelében, mert ezek minden pozitív változást megakadályoznak meg tönkretesznek."

És fel se tűnik neki...

ravezed 2013.02.08. 09:19:36

A posztolónak:
Szerintem a "kitántorgás" szó nem pejoratív, hanem afféle sajnálat, együttérzés. József Attila versében is ez érezhető, kitántorogtak, kényszerből, mert itthon nem tudtak élni. Egyben kesergés az ország helyzetén, hogy innen csak menekülni lehet, továbbá vád az országgal szemben, hogy az elűzi lakosait.
Pejoratív az, amikor a kormány tolvajnak kiáltja ki mindazokat, akik itthon, "az állam pénzén" tanultak, utána meg kivándoroltak. A kormány szerint azért, mert hazaárulók, a kivándorlók szerint azért, mert vagy nem találtak munkát, vagy kevés pénzért kellett sok munkát végezni, rossz környezetben.
Szóval, kedves posztoló ne húzd fel magad ezen a kifejezésen, hanem értsd így.

csello70 2013.02.08. 09:20:15

Kiváló poszt, minden szavával egyetértek, főleg mert én is Cipruson élek. :)))
Minden jót kívánok Lászlónak !

Jaffar 2013.02.08. 09:20:22

@Lobelt Ledfold Reloaded:
Azért azt te sem gondolhatod komolyan, hogy az általad levezetett logikai következtetésre akár csak 1 ember is képes lenne a mai magyar kormányban! A jelek sajna nem erre utalnak. Rengeteg "bértroll" ül a kormányzati propaganda berkeiben, s érdekes módon már egy cikk megjelente után 5 perccel védik a mundért, mindenáron. Az IMF ellenes kampányt meg se említsük, mert átéltem már egy s mást, de azt nem kívánom még egyszer vissza, amikor egy külföldi ismerösöm azt kérdezte, hogy nálunk idahaz tényleg elmentek otthonról? Ugyanis olvasta valahol, hogy az országnak szüksége van a kölcsönre, de éppen a kölcsönt adó ellen kampányol, méghozzá országosan. Mialóf?

bpetya75 2013.02.08. 09:21:12

@tilmir:

A -ot miatt nem jó a link, de anélkül műxik.

Csak gondoltam szólok, nehogy ebből is conteo legyen (ez a rész nem neked szól) ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:24:37

@tilmir: OK de husz sor a semmirol
nem tudom, miert hiszi azt mindenki, hogy a kritikai eszrevetel azt jelenti, hogy en ideges vagyok:) vagy csanara pisiltem
en cask szoltam, hogy ez a poszt egy roved kozhelygyujtamaeny egy nevtelentol a semmirol
irjak ilyet?

:Hat eve erkeztem Mltara, mar a Nap is maskeppen sut. Jol kerestem otthon is, de itt a negyszerese meg van. En vagyok a chef job keze. A konyhaban 7 nemzetseg dolgozik, de toleralnom kell a rasszizmust es senkivel nem ordithatok. Otthonrol van aki lenez, mert kitantorogtam, van aki nem, de aki lenez az is jonne.
Itt nem ugy van, itt maltan, hogy erzem minen napjaim nyomaszto terheit es amugy is sut a Nap. Otthon sosem sutott es itt ha valami rossz dontest hozok penzugyileg akkor sincs baj, mert sut a Nap.
nha a fizetesembol el tudok kalandozni oda is ahol nem sut a Nap.
Amugy sokkal tobb Nobel dijasunk vol tmint Maltanak, de azok is leleptek mint en.Ott nem tudom sutott-e a nap de a Nobel dijat ott kaptak.
Mikor haza megyek / de mia a fasznak akkor kielegitem az infromacioehseget, igaz angyalfldi vagyok, ha ez nem sertes a pestieknek/hajra Vasas/
en Maltan itt minden rossz magyaros tulajdonsagomat levetkoztem, foleg mert sut a Nap/
beszelek angolul, ogorogul, maltaiul es pedzegetem a koszovoi albant is
Karacsonyra kaptam dupla moneyt a fonoktol, meg husvetra is , bar azitt nem unnek, visoznt sutott a Nap is
soha a budos eletben nem kell csirkemajas rizottot foznom, mert Maltan nincs csirke, de sut a NAp
de kitantorogtam Maltara es ramragadtez a tudas, ami cask axcutivechef helyettes ragad a lecsoszagon kivul es a nap is sut, bezzzeg otthon
na ki dolgozik egy konyhaban egy bangldesivel?
ugye hogy senki
itt maltan 2 het alatt tobbet lattam mint pesten/pardon angyalfoldon 19 ev alatt es itt a Nap is maskeppen sut"

VéKá 2013.02.08. 09:25:06

@Jaffar:
Ha megkérdezné Tőlem valaki, hogy miért mentem el, nem tudnék rá válaszolni.
Ha megkérdezné valaki, miért nem akarok hazamenni, nem tudom tudnám-e úgy tálalni, hogy az ne fájjon otthon, vagy ne bunkóznának le.
Ha pedig egy miniszterelnök kérdezné meg hát valószínű leköpném.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:25:39

@Jaffar: nem kell annyit inni
vagy a csirkemajas risotto lehetett romlott?

marguerite.c 2013.02.08. 09:28:52

persze, a szerző felismerhette volna a József Attila-versből származó fordulatot, és reflektálhatott volna erre az összefüggésre, de a bejegyzés szövege önmagában, enélkül is megáll, és érvényes.

Az meg, hogy az eredeti kontextusából kiragadva nagyon is szerencsétlen fordulat ennyire elterjedt az újságírásban és a közbeszédben, nagyon árulkodó. Azt hiszem, azért inkább ironikusan használják gyakrabban, de amikor nem, akkor az a dolgok nem értéséről tanúskodik, hiszen a huszadik század elejánek kivándorlási hulláma alapvető dolgokban különbözik a mostanitól.
Akkor jellemzően a társadalom legalsó szegmenséből mentek el képzetlen agrár és munkás tömegek, akiknek valóban nem volt már mit veszteniük itt - részben erre az elveszettség-érzésre vonatkozik a tántorgás -, és el tudtak helyezkedni az Amerikában felfutó gyáriparban, és akár betanított munkásként is jobb körülményeket tudtak teremteni a maguk és a családjuk számára, mint ha Magyarországon maradtak volna.
Most viszont munka és kilátások híján meg a politikai kláma következtében a magasabban képzettek óriási része is elhagyja az országot, ők viszont nagyon is tudatosan tervezőknek számítanak, egyáltalán nem tántorgóknak.

Tehát a médiának és a megszólalóknak az a része, aki komolyan nyomatja ezt a tántorgás dolgot, inkább politikai manipulációt folytat, vagy annak hisz.

bpetya75 2013.02.08. 09:29:20

@hagyma:

Látom jó formában vagy, de én szeretném, ha rajen is felbukkanna, meg esetleg Max is bedobhatná magát. Aztán szavaznánk a sztorikra.

Nálunk egyébként éppen süt a Nap :-D

Flamy (fat cat wannabe) 2013.02.08. 09:29:59

@Rebarbaraa: Kezdetnek nem rossz, hétvégéig elég lesz, de addigra kérlek egy hosszabb beszámolót rakjál össze! ;)

Na jó azért az erkölcsi bizonyítványod fénymásolatát nem kötelező csatolni. - bár gondolom anélkül hagyma biztos beléd fog kötni :P

go diamond 2013.02.08. 09:33:17

@hagyma: jaja van akinek a tetőfedés szar fizetesert van akinek foszakacs helyettes sok pénzért ;) nem mindegy! de fikazzal csak..
latom ezt nem sikerult elhagynod Ámerikában !!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:34:47

@bpetya75: itt hajnali fel negy, huzok is aludni
de itt maskeppen alszunk mint otthon!
mert ha jobbra fordulok nem balra
"lelohasztom a kedelyeket"
mar foleg a Maryet
de majd mondom neki
"Te csak varj, meg felkel majd a Nap"

Flamy (fat cat wannabe) 2013.02.08. 09:36:27

@Lobelt Ledfold Reloaded: Hát volt az a csodálatos videó a fiatalok itt tartásáról, pont tegnap este olvastam egy postot róla, be is van ágyazva a feljavított verziója: sorkoz.blog.hu/2013/02/07/2_felreerthetetlen_jele_hogy_a_kormany_hulyenek_nez

Szóval szerintem a szándék/óhaj valamilyen szinten megvan - az már persze másik kérdés hogy értelmes ember csak röhög rajta és csak azért is lelép ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 09:38:03

@go diamond: nem hat
en itt mindenkit fikazok
reggel majd felkelek bekopog a szomszedhoz Sylviahoz es jol lefikazom
sose voltam tetofedo amugy, de amikor nem voltam azt nagyon jol fizettek
teto felszedo voltam 15 eve 3 honapig, akkoriban tettem magameva a pozitiv nyugati mentalitast, majd lementem az etterembe es dogoljek meg hanem risotto volt mezes csirkevel

2013.02.08. 09:41:05

@Zedder: en sem ismertem fel, mert utalom a kolteszetet. Engem nem is zavar ez a kitantorgott szo. Amikor meg en eljottem, csak a siman "elmentel"t hasznaltak, de ugye az 90-es evek:)
J.A.-rol annyira emlekszem, hogy Balatonon halt meg.

A magyar himnusznak nem is a szovege depresszios igazan (bar az is), hanem a zeneje.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 09:41:27

Hölgyek/Urak!
Egy élmény volt. :)
Most viszont kitántorgok a konyhába és csinálok egy jó rizottót.
:D

bpetya75 2013.02.08. 09:42:51

@marguerite.c:

Szerintem az elmenők és a maradók oldaláról hasonló arányban vannak, akik rosszul értelmezik ezt a a szót. Nyilván a maradók vannak többen, így a szám ott magasabb...

Nekem egyébként ez a kifejezés JA versében valami olyasmit jelent, hogy azok az emberek mentek, mert muszáj volt, az éhhalál elől menekültek, de közben maradtak is volna. Az ilyen "mennék, de inkább mégsem" mozgást nagyon is jól írja le a tántorgás szó.

VéKá 2013.02.08. 09:43:13

@tilmir:
Thai rizottót ha kérhetem....

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.08. 09:46:42

Pont linkellni akartam Jozsef Attila verset, de mar megtettek. Amennyiben ugy idezik, hogy "kitantorgott felmillio emberunk" nos azt mondom, elfogadom, hogy ezzel Jozsef Attila elott tiszteleg az ujsagiro, a blogger, stb.

Egyeb esetben azert kisse erdekes.

bpetya75 2013.02.08. 09:48:04

@charlieharper:

A Himnuszhoz annyit hozzáfűznék, hogy Erkel eredetileg gyorsabb tempójú zenét írt rá, csak a Trianon utáni nemzeti gyászban belassították. Szerintem jogosan. Most viszont már bőven időszerű lenne, ha az eredeti verziót is megismerhetnénk. Szerintem jó eséllyel kevésbé panaszos, mint a mostani verzió...

@hagyma:

Szép álmokat és ragyogó napfelkeltét kívánok ;-)

bpetya75 2013.02.08. 09:50:13

@tilmir:

Milyen húst és milyen zöldségeket használsz hozzá?

2013.02.08. 09:51:33

@hagyma. A nevem Warnusz Laszlo ennek fele olvashato is a cikk elejen, holott kifejezett keresem volt a blog szerkesztoje fele, hogy e teljes nevem adhassam az irashoz. ez valamiert nem teljesult. Nagyon sajnalom, hogy ennyire felbosszantott az irasom, nem az volt a szandekom vele. Ugyanakkor nagyon orulok annak, hogy sokan egyetertenek vele es jokivansagaikat kuldik, koszonom szepen. Azt mindenesetre furcsallom, hogy mi alapjan varsz el tolem konkretumokat, mikor hagyma neven postolsz es idegen emberek fotojat tenykent az enyemkent mutatod be nyilvanosan. Koszonet mindenkinek, akik vedelmemre keltek hagyma kirohanasai ellen. Laszlo

peterfrångbg 2013.02.08. 09:52:07

Habár engem ez a szó sose zavart volna, ettől függetlenül egész jó írás. Hazaáruló, kitántorgott, gyenge, gyáva, dobhatják rám bármelyiket, ettől én még jobban élek, mint 4 éve. :) Ciprusra meg megígértem az asszonynak, hogy egyszer elviszem. Hova menjünk enni? :)

2013.02.08. 09:52:52

@bpetya75: egyszer egy nemzetkozi foci meccsen rossz tempoju himnuszt jatszottak. Akkor lehet, hogy ok az erdetit jatszottak. Az egesz ok volt, komolyan! Azt hiszem a 80-as evek vegen volt vagy 90-es elejen.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 09:55:07

@VéKá: @bpetya75: Elárulom, még soha nem csináltam, de itt egész reggel a rizotto volt a téma, tehát ki kell próbáljam. Egyébként sem volt ötletem mára.
Lesz egy erdei gombás, és egy rákos.
Sorry, az offért, de nem tudtam kihagyni.
:D

bpetya75 2013.02.08. 09:56:40

@charlieharper:

Valami nekem is dereng. Szerintem is jobb lenne. A sebnyalogatás ideje rég elmúlt.

bpetya75 2013.02.08. 10:00:28

@tilmir:

Az erdei gombás azt jelenti, hogy ti szedtétek hozzá a gombát, vagy lehet olyat kapni a bótban, ami nem termesztett csiperke (avagy champion), hanem mezőn szedett?

@Laszlo Warnusz:

Szerintem azt írta, hogy azon a képen az ő chéfjük van.

VéKá 2013.02.08. 10:00:32

@tilmir:
Hány emberre főzöl, hogy kétfélét csinálsz?
A még ha csak bögréssel csinálod is sok.
Javaslom hozzá a céklát kísérőnek :)

2013.02.08. 10:03:56

@bpetya75: nem ugy ertette..
"/szolok meg egyszer ez a posztolo az angol svajci cukraszunk, cask most ciprusrol jelentkezik/"

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 10:05:08

@bpetya75: @VéKá: Nem szeretem a csiperkét, bármi más jöhet. :) A boltban lehet kapni frisset, de most télvíz idején csak mirelit van.

Ó, az én családom piszok válogatós. Ahányan vagyunk, annyiféle kaja. :(
Köszönöm a tanácsot, van is itthon belőle.

Alice in Wonderland 888 2013.02.08. 10:05:21

Gratula Laszlo, szivembol szoltal, kivanom, hogy tovabbra is "csak" igy "tantorogj"!

Igazad van, mekkora baromsag, hat ennyire butak az emberek?!kulfoldre tantorogtunk?!;)

Csak mindenkinek hasonlo sikeres "tantorgast" kivanok, ha raszanja magat a valtoztatasra!:)

Alice in Wonderland 888 2013.02.08. 10:06:48

@tilmir: Jol hangzik, bar nalunk most rakott zoldseg lesz, hetvegen lehet, hogy osszeutok valami rizottot is...:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 10:07:30

@Laszlo Warnusz: a posztodnal cask a szovegertelemezesed rosszb
ez a mi hotelunk chejfe
Te csakk szeretnel itt chef lenni
haha
akartam megmutatni, hogy felenkha valaki jo helyen chef az nemhogy szegyenli de propagalja. pl fotokkal/ erted mar igy?/
az irasod egyaltalan nem bosszantott fel, bar tenyleg folyamatosan szajkozom, aki kimegy, irni akar, visszamutogat az vallaja onmagat
cask 1-2 foto ilyenek, nem erdekel mennyit keresel pl.
kirohanasrol meg plane szo nincs
arra mar ki sem terek, ,hogy az altalad hagyma neven ismert posztolo neve mellett van egy blogcim amire klikkelve meg a telefonszamat is megtudod
a postoddal egy bajom / ez se igaz, mert semmi bajom vele/ van,hogy nem szol semmirol

2013.02.08. 10:09:38

@hagyma: es nem tudtuk meg, hogy van e tejfol!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 10:10:03

@Laszlo Warnusz: akkor Te vagy, a svajci cukraszunk ? jol raereztem? lattam stilusbeli egyezeseket, de termeszetesen a foto a szallodank chefje
koze sincs ciprushoz
hehe
na joejt

Naphta 2013.02.08. 10:12:26

Ady Endre: Páris, az én Bakonyom

Megállok lihegve: Páris, Páris,
Ember-sûrûs, gigászi vadon.
Pandur-hada a szájas Dunának
Vághat utánam:
Vár a Szajna s elrejt a Bakony.

Nagy az én bûnöm: a lelkem.
Bûnöm, hogy messzelátok és merek.
Hitszegõ vagyok Álmos fajából
S máglyára vinne
Egy Irán-szagú, szittya sereg.

Jöhetnek: Páris szivén fekszem,
Rejtve, kábultan és szabadon.
Hunnia új szegénylegényét
Õrzi nevetve
S beszórja virággal a Bakony.

Itt halok meg, nem a Dunánál.
Szemem nem zárják le csúf kezek.
Hív majd a Szajna s egy csöndes éjen
Valami nagy-nagy,
Bús semmiségbe beleveszek.

Vihar sikonghat, haraszt zörrenhet,
Tisza kiönthet a magyar síkon:
Engem borít erdõk erdõje
S halottan is rejt
Hû Bakony-erdõm, nagy Párisom.

pamut 2013.02.08. 10:13:21

A poszt egy félreértésen alapul. A "tántorgás" szó nem tartalmaz az emigráló személyére vagy magára a kivándorlás tettére negatív, elítélő vagy becsmérlő elemet.

Kevés szó van, amiről ennyire pontosan tudjuk honnan szivárgott be a közbeszédbe. Ez bizony József Attila verséből származik: "s kitántorgott Amerikába / másfél millió emberünk." Sem ebben a két sorban, sem a vers egészében nincs utalás arra hogy az elítélésre vagy lenézésre.

Maga a kitántorgás szó és a költő verse is szerintem inkább a kivándorlók élethelyzetére, lelki állapotára utal. A tántorgás magának a tántorgónak nem egy örömteli állapot, inkább a kényszer, kilátástalanság szülte kellemetlen, akár fájdalmas cselekvés. Én ebből a szóból és versből inkább az együttérzést és a sajnálatot, a részvétet olvasom ki.

Soha eszembe se jutott volna ezt a szót negatívan értelmezni úgy ahogy ez az írás teszi, az meg teljes irrealitás, hogy ellenséges hangulat lenne az országban a kivándorlókkal szemben, miközben az ország egyik fele maga is ki akar vándorolni, a másik fele meg csak szeretne de nem tud. Inkább irigylünk titeket... te meg ne keress ott konfliktust ahol nincs...

pamut 2013.02.08. 10:18:08

@ravezed:
Ja, hogy te már leírtad azt ami én is később :)
Kár volt újraírnom :)

2013.02.08. 10:19:17

@hagyma: egy bocsantkeres is megtette volna, de ugy latom nem ismerted fel a lehetoseget ennek. Nem mondasz igazat. Te fikazol. Haters will hate. Ugy alkotsz rolam velemenyt, hogy nem is ismersz . Szanalmas vagy. Sajnallak. Vajon melyik az igazi arcod ez, vagy a blogodon mutatott? A ketto elesen elter egymastol. Es most ha gondolod irhatsz meg egy par sort arrol, hogy te miert vagy jobb mint en.

Tamás András György 2013.02.08. 10:19:29

menjetek minel tobben, amig meg lehet!!!

Naphta 2013.02.08. 10:19:38

Ady Endre: A Hortobágy poétája

Kúnfajta, nagyszemû legény volt,
Kínzottja sok-sok méla vágynak,
Csordát õrzött és nekivágott
A híres magyar Hortobágynak.

Alkonyatok és délibábok
Megfogták százszor is a lelkét,
De ha virág nõtt a szivében,
A csorda-népek lelegelték.

Ezerszer gondolt csodaszépet,
Gondolt halálra, borra, nõre,
Minden más táján a világnak
Szent dalnok lett volna belõle.

De ha a piszkos, gatyás, bamba
Társakra s a csordára nézett,
Eltemette rögtön a nótát:
Káromkodott vagy fütyörészett.

pamut 2013.02.08. 10:25:07

hvg.hu/gazdasag/20130208_Tobben_mehettek_kulfoldre_mint_Matolcsy_m

"Több magyar dolgozhat külföldön, mint amennyiről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter beszélt nemrégiben - mondta Makó Csaba munkaszociológus"

Függetlenül attól, hogy a kivándorlással semmi gond nincs, az országnak óriási, lehet hogy helyrehozhatatlan veszteség :(( Pont a legjobbak, a legtöbbet akarók, a legrátermettebbek, a legnyitottabbak, a legéletrevalóbbak mennek el. Nálunk meg marad befagyva a szellemi elmaradottság.

Karalábéleves (törölt) 2013.02.08. 10:26:15

@Laszlo Warnusz: @hagyma:

Csak így tovább László, ne foglalkozz a Hagyma nevű idiótával.

Azt hiszi, hogy akkora teljesítmény, hogy megkapta az amerikai állampolgárságot 10 év illegális bujkálás után és valami csicska munkát végez valami hotelban.

Erre veri a nyálát minden poszt alatt és próbál kötözködni mindenkivel.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.02.08. 10:30:46

@VéKá:
Igen,nekik természetes,hogy vannak kötelességeik,be is tartják.
Ismerősöm egy töröknél dolgozik,aki teljesen fel volt háborodva,mikor év végén be kellett fizetnie 4000€-t,ez éves díj.Jól működő vállalkozás,ami nem nagy pénz neki.Mo-on rosszabbul járt volna.

2013.02.08. 10:31:35

@Karalábéleves: AHAHAHAHAHAAHAAAAAA, hat igy mar minden vilagos. Koszi.

bpetya75 2013.02.08. 10:36:01

@pamut:

Nem értek egyet veled. Rengetegen mennek ki betanított munkára, teljesen átlagos képességű emberek. Az itthon maradók között meg van egy rakás tehetséges ember, aki megtalálja a számítását, mert mondjuk külföldi piacra dolgozik és nem megy el innen, mert kedvező ár/érték arányban tudja elkölteni a pénzét.

Netuddki. 2013.02.08. 10:37:35

A posztolónak most már el lehet árulni, hogy a KITÁNTORGOTT valójában József Attilától eredeztethető?

Gyakorlatilag nem a külföldön munkát vállalókra vet rossz fényt a szóhasználat hanem a 23 év elhibázott gazdaságpolitikájára, a dolgozó állampolgároknak a megélhetési "politikusok" általi kisemmizésére.

Annagabi · http://annagabika.blogspot.hu/ 2013.02.08. 10:48:10

A poszt nagyon tetszett,már ideje volt ezzel a témával is foglalkozni,hiszen szerintem a legtöbb külföldön élőben negatív érzéseket váltanak ki kormányunk ékes beszólásai a "kitántorgásról".
Igazából ők adják meg az utolsó lökéseket,hogy a dolgos,szakértő emberek elmenjenek.Gratulálok!

2013.02.08. 10:55:00

@kovi1970: Tolem ezt irhatta volna akar maga Szechenyi Istvan is, akkor sem ertek egyet a szohasznalattal. Kabe olyan ez mintha a kulfoldon elok ugy emlegetnek az otthon eloket (koztuk a szuleimet es a testvereimet) mint az otthon rekedtek, vagy egyhelyben toporgok. Ez az en szemelyes velemenyem es ez attol nem valtozott meg, hogy kiderult valojaban Jozsef Attila versbol van ollozva a szo. A legkisebb mertekben sem hasonlithato a mai kivandorlas az akkori kivandorlashoz, ehez ketseg nem ferhet. Es szerintem tekintsunk el a verselemzestol. Jellemzo, hogy mar megint a multba kellett nyulni egy jo kis ragadvanynevhez. A jo kis multba merenges..meg sebletepegetes. Eh, de kar is ezert.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08. 11:01:24

@tilmir: Egy nyitott és amúgy logikus és szerintem a világ MINDEN kormányától elvárható médiakampány - ami ráadásul a fiatal és nyelveket beszélő fiatalokat célozza - nem azonos azzal, hogy sokak szerint a “kitántorogni” igét a kormány szinte már titkosszolgálati eszközökkel, tudatosan és mocskos pszichológiai célzattal rásüti a külföldön munkavállalókra… :-) Azért van különbség :-)

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08. 11:02:59

@Jaffar: Alapvető érvelési hiba. Én logikát eszközöltem, te pedig közlöd, hogy a vita alanya szerinted képtelen logikusan gondolkozni. Az ég kék! Nehogymá, hisz a málna piros!!! :-)

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2013.02.08. 11:03:28

Attila ezt a verset 1937-ben írta.

Az már a 4. kivándorlási hullám egy emberöltőben.

gyakorlatilag a teljes XX. századi történelem mutatja a társadalom szétesésének eme tünetét. Ha a kommunista időszakban nem kerítik körbe szögesdróttal az országot, akkor ez nyilván tovább ismétlődött volna.

Nemcsak ez a deviancia jellemezte a kulturális teljesítményünket, hanem az öngyilkosságok magas aránya is.

A férfiak 65 év alatti májcirrózisának halálozási statisztikája olyan mértékben üt el a világ többi népének teljesítményétől, hogy felmerül a kérdés, hogy esetleg Kovács András táltos eredetmondája igaz lehet, mely szerint a magyarok a Sirius csillagképből származó UFOk.

pamut 2013.02.08. 11:04:22

@Laszlo Warnusz:
Az csak kínos volt, hogy félreértesz egy kifejezést, és nem tudod honnan származik, noha a legnagyobb költőnk (egyben a világ egyik legnagyobb költője is) egyik legnagyobb és közismert verséből van. De hogy még ezek után is kötöd az ebet a karóhoz, és ragaszkodsz hozzá hogy téged jól leszólnak, noha erről szó sincs... hát öregem... kevés a fa Cipruson, nincs kibe belekötni?

pamut 2013.02.08. 11:10:11

@bpetya75:
Nyilván sarkítottam, nem volt kedvem árnyaltabban (azaz hosszabban) írni, természetesen van bőven példa a kivándorló átlagos képességűre, és maradó átlagon felülire is. A lényeget akartam kiemelni, és ahhoz viszont tartom magam most is.
Ha a félmillió kivándorlónak csak az ötöde (százezer fő) olyan ahogy leírtam, akkor az pótolhatatlan veszteség gazdaságilag és szellemileg is. Ők lettek volna a magyar gazdaság és szellemi élet megújítói, katalizátorai, példaadói. Az új dolgokat, amik kijelölik a változás irányát nem a tömegek csinálják, hanem kb. 1%. Az újítók. Akik igényesebbek, akiknek nem elég a langyos sör, akik az átlagnál sokkal nyitottabbak a világra. És akik elmenetek, azok közt a népesség ezen 1%-a bőven felülreprezentált, lehet ennek az 1%-nak a többsége már kint van, sőt, ebben biztos vagyok.
Lehet nélkülük is menni fog, csak éppen kétszer lassabban. vagy még sokkal lassabban.

ger-man 2013.02.08. 11:11:28

László kiegyensúlyozott és szabad. Ez hívják boldogságnak. Kell ennél több? Jól tette, hogy leírta véleményét egy rövidke posztban. Legalább valaki megtette, és hogy ennél a nagyon ronda kifejezésnél maradjak, meg lehet majd nézni idén és jövőre mennyien fognak kiTántorogni.

A következő évek az egészen fiatal korosztály (18-28) elvándorlásáról fognak szólni. Nekik a tanulás miatt is fontos lesz, de ők már szerencsére sokkal nyitottabbak is ilyen irányba. Aki ma Budapesten felszáll egy berlini járatra, az lényegében belföldre vált jegyet. Ilyen egyszerű. Csak a nyelvet kell beszélni.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.08. 11:12:20

@Zedder: Hat igen... aki JA-t nem ismeri az mar nem is ember, vagy nem Magyar! Ja biztos. Gimiben kalapaccsal vertek belem a varseket tizessevel, be is tettem a rovidtavu memoriaba de valahogy nem ragadt :).
En mar a kapitalizmus gyermeke vagyok, a matek az en kenyerem, es koszonom szepen nem is hianyzik JA :).
Hallottal mar olyan kozhelyet hogy "masok vagyunk"?

bpetya75 2013.02.08. 11:16:31

@pamut:

Oké, ezt így már el tudom fogadni. Bár van a jól képzettek körében is visszaáramlás, de abban igazat kell adjak neked, hogy egyelőre nagyobb a veszteség, mint a tudással, tőkével felvértezettek visszaérkezésében realizálódó nyereség. És ez sajnos még egy darabig így is marad...

@ger-man:

Aha. Kiegyensúlyozott ember nem így reagál egy szóra, vagy hagyma észrevételeire. Majd talán kiegyensúlyozott lesz egyszer.

Russell Coutts 2013.02.08. 11:16:54

Mindenki az 500.000 kint dolgozón van fennakadva. Pedig ez - biztos vagyok benne, hogy - nem annyi. Sokkal több. A kint dolgozók jó részének van felesége/férje, gyereke(i), stb... Az hová van számítva?
Én 3 hét múlva kezdek Németországban (megvan a helyem már). Most egyedül megyek, de a tanév végén jön a feleségem, és két gyerekünk is. A következő tanévet már ott kezdik.
Ezt hová számítják?
Nem a kint dolgozók az ország az igazi veszteségei, hanem a kint dolgozók gyerekei. Mert a kint dolgozók még küldenek haza pénzt, esetleg hazajönnek nyaralni, nyugdíjasnak, stb... és a kint keresett pénzüket Magyarországon költik el. De a gyerekeik _sosem_ fognak visszajönni. Aki kint nő fel, kint jár óvodába, iskolába, ott vannak a fiatalkori szerelmei, barátai, azt az identitástudata sem köti már ide.
És kár azt hinni, hogy majd a kiment családok pár év múlva visszajönnek, mert nem fognak. Ha a gyerek ott jár iskolába, pár év után már akkora lemaradása lesz a magyar nyelv, irodalom, történelem, földrajz, stb... tárgyakból, amit nem tud olyan könnyen behozni. Örülhet, ha egy jó szintű tanuló lesz belőle. Emiatt nem fogják felvenni a jobb gimnáziumokba, és végül a bizonyítványa, gyengébb iskolákban kapott oktatás miatt a jobb egyetemekre sem. Tehát a felelősségteljes szülő két út előtt áll:
1. agyonvágja a gyerek gyerekkorát, nyári szüneteit, mert extra dolgokkal, otthon, maga tanítja, hogy ne maradjon le (ezzel kiszakítja az ottani gyerekközösségből is)
2. a gimnázium végéig ott marad. Ekkor azonban 18 éves korára már teljesen külföldivé válik, nem is akar hazajönni, max távoli romantikából eredeztetve 1 évre egyetemi cserediáknak.
Persze lehet valaki kevésbé előrelátó, és 3-4-5 év után hazajön, hazahozva a gyereket is, ezzel erős hátrányba hozva őt.

Mi itthon is nemzetiségiek vagyunk (német). A gyerekeink nemzetiségi nevelésben vannak bölcsi óta. Anyanyelvük a magyar, egyben magyarnak és németnek is tartják magukat. Azonban mostanában, amikor folyamatosan a költözésről beszélünk, eszükbe sem jut, hogy valaha visszajövünk ide.

A cikkhez: nekem érdekes tapasztalataim vannak. Az összes ismerősöm négyszemközti beszélgetések során gratulál, jó értelemben irígykedik, és elmondja, hogy ő is menne, csak hát a körülmények/lehetőségek/családi helyzet miatt nem tud. Nagyobb társaságban viszont ugyanezek az emberek jobb esetben meg sem szólalnak, rosszabb esetben megbeszélik, hogy ők a helyünkben nem mennének, mert az itthoni körülmények/lehetőségek/családi helyzet miatt sokkal jobb lenne nekünk is itthon.
Én ilyenkor csak röhögök magamban :)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 11:18:55

@pamut: "egyben a világ egyik legnagyobb költője is"
Ez ki állapította meg? És mi alapján?
Nem kell túlzásokba esni. Minden nemzetnek vannak számára kedves költői, írói.
Ennyi és nem több. Ez nem verseny.
Ne misztifikáljuk már túl.
Vagy Schakespeare, Goethe, Villon csak kis tanulófiú?
Ugyan már...

bahahaha 2013.02.08. 11:20:35

@Laszlo Warnusz: "A legkisebb mertekben sem hasonlithato a mai kivandorlas az akkori kivandorlashoz, ehez ketseg nem ferhet."

Egeszen pontosan miert nem? Mindenesetre az meglehetosen kozosnek latszik, hogy gazdasagi valsag hatasara, foleg gazdasagi okokbol mentek tomegek nyugatra egy jobb elet remenyeben.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.08. 11:21:13

@Laszlo Warnusz: Szia Laci. Jo a cikk. Jol megfogalmaztad az erzeseket, hogy hogy tagul ki hirtelen a latoszog egy kulfoldere koltozes alkalmaval. megvaltozik a vilagfelfogas, biztonsegerzet, onbecsules, stb.
En talan annyiban vagyok mas hogy engem nem igazan erdekel semmilyen szinten hogy otthon ki es mit balf***aszkodik, lehet hogy nem feltetlen a kitagult vilagszemlelet miatt, mert en ilyen vagyok miota az eszemet tudom: alkalmazkodok. Ha otthon sehogy nem megy, hat dobbantok.

A hagymafelek meg szerintem semmilyen reakciot nem erdemelnek. Trollok voltak, vannak, lesznek. Ha van kalapod azert, ha nincs azert puffognak :)

Tovabbi sok sikert

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08. 11:27:24

@bpetya75: Ez igaz, tulajdonképpen a duplagondol egy kissé nehezebben tetten érthető, mégis vegytiszta formája :-) Gondolom az érzelmek, a gyakran kontrollálatlan érzelmek képesek ezt ennyire elcsorbítani, hogy egy személy egyszerre képes két ellentétes, de nem konstruktív hanem minimum lesajnáló álláspontot képviselni...

christophe 2013.02.08. 11:29:46

'' Mert ma úgy látom, hogy az én életemben nem fog bekövetkezni az a változás, amitől érdemes volna visszaköltözni.

Nem a politikusoktól várom a változást, hanem a magyar társadalom egészétől. ''
+1 egyes hozzàszolàsok,sajnos mèg inkàbb megerositennek ebben.....

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2013.02.08. 11:30:21

@Laszlo Warnusz: Azt hittem ez atjon mindenkinek, nekem hagyma eslo par hozzaszolasabol lejott :)
bar az is igaz hogy o nem a legrosszabb fajta, volt mar normalis megnyilvanulasa is es meg ertekelheto poenja is :)

zanzibar 2013.02.08. 11:30:39

Nem olvastam végig a kommenteket, ezért bocs, ha ismétlek valakit.
Azt józsef Attila idézetet, hogy: s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk... " sokan ismerik, ha mást nem is nagyon ettől a zseniális költőtől.
Ezért használja a tömeges elvándorlásra sok ember ezt a kifejezést, nem lenézésből, vagy bántásból. Hanem azért, mert amikor az iskolában ezt a verset tanultuk, nem merült fel bennünk, hogy lesz még egyszer ilyen élethelyzet, amikor a megélhetés / boldogulás miatt mennek el tömegével az emberek ebből az országból.

csepke 2013.02.08. 11:31:51

Hát ezt végigolvasva levonhatjuk a tanulságot, ez az ország egy valamiben azért igazán sikeres, az egymás ellen fordításban, még határokon túlnyúlóan is. Valamint, aki pedig félművelt, az ne legyen ezzel párhuzamosan sértődékeny és frusztrált, de legalábbis ne politizáljon ;) hátha árnyékra vetődik.

pamut 2013.02.08. 11:33:16

@tilmir: Elég közismert, hogy József Attila művészete világszínvonalú. Megjegyzem elég elolvasni a verseit, és erre te magad is rá fogsz jönni.
Egzakt mérce nincs, mert a művészet maga nem egzakt.

"Vagy Schakespeare, Goethe, Villon csak kis tanulófiú?"
Ezt hol is írtam, kedves? Vagy akár csak hasonlót?
Ja, és Shakespeare nem németesen írta a nevét, angol volt a lelkem...

mr.louie 2013.02.08. 11:33:31

Ez a blog mindig megdöbbent, legalábbis a hozzászólások mentalitása. A kinn élők azonnal az átlagmagyar véleményével azonosítják a szóban forgó kifejezést, holott ez egyáltalán nem igaz.

De.
A vitát olyan külföldiek dönthetnék el, akiktől megkérdezzük, mit gondolnak a magyar munkavállalókról, főként hol látják őket dolgozni. Eltekintve a kis bestof-magyar listától, szerintem a véleményük az lenne, hogy alsó és középkategóriás munkákat végeznek. Ezzel nincs baj, így is jobban élnek mint idehaza. Csak mikor az ember próbálna egy versenyképesebb szakmában kimenni, nem megélhetési gondok miatt - ilyen is van ám - akkor szembesülhet előítélettel. Ezzel mi a helyzet, tapasztalat?

Emberek sokaságát meg itthon is megismerheti bárki, menjen el egy multihoz, aki nemzetközi piacra dolgozik, és hamar elege lesz a keleti népekből.

marxengelszleninsz 2013.02.08. 11:34:22

Én a magam részéről nem látok különösebb erkölcsi alapot arra, hogy a posztoló megmondja magyarországi (volt) honfitársainak a tutit, de még arra sincs feljogosítva, hogy a tántorgáson, mint kifejezésen fennakadjon.
Mert miről is van szó?
Posztoló Magyarhonban élt, ergo ő is egyike volt azoknak, akik hagyták lezülleni az országot; mondhatni tevékeny részese volt a folyamatnak, bár ez esetben a "tétlenség" kifejezés valószínűleg jobban fedi a lényeget.

Na persze a négy fal között ment a matekozás és internetes oldalakon külföldi menekülőutak bősz keresése. Aztán összeállt a nagy terv, posztoló egy szép nap azt mondta: barátaim tehettek nekem egy szívességet én leléptem; ezzel fogta magát és elegánsan távozott a süllyedő hajóról. Most pedig egy luxusgőzösön ringatózik, és onnan osztja az észt a sok hátramaradt tehetetlen baromnak, akik nem tesznek semmit, hogy a bárkán befoltozzák a lyukakat.
Hát nem egy arany pofa??

pamut 2013.02.08. 11:34:32

@zanzibar:
Ezt már többen leírtuk neki, de ragaszkodik hozzá hogy őtet bántják... :)

2013.02.08. 11:43:28

@bpetya75: Nincs benne semmi kétkulacsosság, hisz (nagy valószínűséggel) nem ő ültette a politikusainkat a nyakunkba, hanem mi magunk.

2013.02.08. 11:43:32

@Andras125: Koszi Andras! Nem lepett meg a savazas. Szamitottam ra.:-)

christophe 2013.02.08. 11:45:31

@bpetya75: Igenàm,csakhogy ezek az emberek is bekerulhetnek korhàzba,gyermekeik egyre alacsonyabb szinvonalu iskolàba jàrnak,a kàtyus utakon autoznak,rendorok àllitjàk le km-ènt birsàgolàsi szàndèkkal,a nyomor egyre tobb bunozèst szul,naponta vàltoznak a jogszabàlyok, akàr visszamenolegesen is.Nos ezek olyan napi bosszusàgok,problèmàk ami miatt egyre tobb normàlis anyagi egzisztenciàval biro ember fog kitàntorogni...

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 11:46:44

@pamut: Akkor te magad válaszoltál a kérdésemre.
:)
Nem lehet valakiről kijelenteni, hogy ő a világon a legnagyobb egy művészeti ágban.
Ez a lényeg.

2013.02.08. 11:47:07

Baromi primitiv, és szerintem kamu ez a beírás ami a liberális tollforgató hazudógépektől bőven kitellik.
Ki az a hülye, aki a meleg miatt megy külföldre? Másrészt normális ember, akinek kellenek emberi kapcsolatok az nem tud külföldön élni.
Egy miatt lehet jobb Ciprus, ott nincsenek liberálisok. Legfeljebb a bankokban!!! Ez tényleg nagy előny.

Russell Coutts 2013.02.08. 11:48:11

@mr.louie:
" Eltekintve a kis bestof-magyar listától, szerintem a véleményük az lenne, hogy alsó és középkategóriás munkákat végeznek."

Ez szerintem nem feltétlenül van így. Ne gondoljuk, hogy a magyarok rosszabbak, mint más népek, igaz nem is jobbak.
Én a telko-bank-it szektorra látok rá mélyebben, és azt kell mondani, hogy elég sokszor van az, hogy külföldi cégek fejvadászai "vadásznak le" magyar szakembereket külföldi, viszonylag magasabb presztizsű munkákra. És a hazai helyzetet ismerve a levadászás nem is nehéz feladat. Emiatt kifejezetten szeretik is a magyar szakembereket, már ha megüti a munkaadó által támasztott feltételeket.

Korábbi cégemnél a cég által megrendelt felmérések szerint már 1,5 éve igaz volt, hogy a
- legalább 1 egyetemi szintű diplomával rendelkező
- legalább 2 európai nyelvet jól beszélő
- műszaki vagy gazdasági diplomával rendelkező
- 25-35 év közötti
munkavállalók több, mint 40%-a már tartósan külföldön dolgozott.
Ezek az emberek szerintem tipikusan nem az alsó és középkategóriás munkavállalók.
Nem hiszem, hogy ez javult volna az utóbbi évben.

Persze nagyon sok nem ilyen háttérrel rendelkező ember is elmegy, és az én nézőpontom erősen torzított. Azonban épp így lesz a magyar munkavállaló megítélése "átlagos európai".

csárlszbrunzol 2013.02.08. 11:50:58

@Andras125: Már csak arra kéne rájönnie az itthoni népeknek, hogy hogyan tágítsák ki a szemléletüket, legyen önbecsülésük, stb.
Amire próbálok kilyukadni: mindenki azon nyíg, hogy mennyivel jobb kint és milyen jó a kinti élet. A hivatalok, de úgy en bloc az ottani emberek, stb. Azt kéne látni, hogy Magyarország TŐLÜNK olyan, amilyen. Ha nem tetszik, annak MI MAGUNK vagyunk az oka. MI vagyunk savanyú pisták, MI intézzük undokul a közügyeket, mi választjuk a politikai elitet, a MI ízlésünknek megfelelő politikai elit "ér oda". MI tolakszunk mindenhol, MI törtetünk, stb. Akkor miért csodálkozunk? MAGUNKNAK kéne megváltozni és akkor lehet, hogy el sem kéne menni. Lehet, hogy az a politikai elit termelődne ki, érne oda a versenyben (igen, az is egy verseny), amely aztán tényleg jót tenne az országgal. De addig, amíg az egyéni érdekek a köz érdeke fölé emelkednek, addig itt nem fog változni semmi. Azt hittem, 25 év elég lesz, hogy végbemenjen a rendszerváltás. Hát, most inkább 50-nek néz ki. Ezzel van a baj, vagyis SAJÁT MAGUNKKAL. Aki innen elmegy, az ettől menekül. Kérdés, hogy saját magát el tudja-e hagyni?

christophe 2013.02.08. 11:52:42

@marxengelszleninsz: No most ki a nagyobb barom aki szèp csendben elsullyed a bàrkàval,vagy az aki felismerte,hogy hiàba ordibàlt a tobbinek,hogy sullyed a bàrka mindhiàba,ès menti az èletèt,pontosabban àtszàll a ''luxushajora''

pamut 2013.02.08. 11:53:15

@tilmir:
"Nem lehet valakiről kijelenteni, hogy ő a világon a legnagyobb egy művészeti ágban."
Nem is ezt írtam. Megkérdezhetném, hogy szerinted mégis hol írtam ilyet, de már az előző kérdésemre sem válaszoltál, ezért gondolom erre sem kapnék választ...

2013.02.08. 11:55:28

@pamut: Nem ertem felre es ezt azt hiszem meg is indokoltam.
A Jozsef Attilazas kisse tul van lihegve.
Annak idejen felkerestem Faludy Gyuri bacsit a verseimmel, mivel jo ajanlasom volt adott egy idopontot. Miutan beleolvasott azt mondam neki, hogy tudja-e, hogy most az a helyzet van, hogy O mar olvasott Warnusz verseket de en meg nem olvastam egy Faludy verset sem? Megkerdezte, akkor kit olvas? Azt mondtam senkit. Erre csak nevetett egyet es megkerdezte, hogy birom-e a palinkat es dohanyzom-e. Ragyujtottunk es azt mondta, hat akkor igyunk! Es ittunk egy palinkat amit Szerbiabol kapott egy ottani Magyar ismerosetol. Legkozelebbi talalkozasunk alkalmaval azt mondta, hogy nem volna tisztesseges dolog valakinek azt tanacsolni, hogy legyen kolto. O maga hat honapot kell, hogy varjon, mire az Elet es Irodalom lehozza egy irasat...Faludynak mindegy volt, hogy ismerem-e a muveit, Ot az erdekelte, hogy en ki vagyok es miert akarok kolto lenni.:-) Persze nem lettem kolto. Igaza volt.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.08. 12:03:40

hát lehet, hogy csak én érzem rosszul, de okés, hogy ne legyenek a kimenők tántorgók, de az írásból meg az itthon maradottak vannak lesajnálva, vagy csak roszul érzem??

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 12:04:47

@pamut: Nem tudom mit kérdeztél, amire nem kaptál választ.
Még egyszer idézlek:
" "egyben a világ egyik legnagyobb költője is".
Én megkérdeztem, hogy ezt ki állapította meg? Erre te azt a kitérő választ írtad, hogy "közismert". Másképp kérdezem: hol közismert?

Egyébként meg tök mindegy...
Ez nem műelemzés óra.
:)
A cikk jó volt ide, vagy oda J.A.
:)

pamut 2013.02.08. 12:05:42

@Laszlo Warnusz:
Érdekes történet, mintha büszke is lennél rá hogy nem olvasol verseket. Én is csak röhögtem volna Faludy helyében. Meg az is érdekes, hogy vajon mit akartál tőle, ha nem is ismerted a verseit.

Ami meg a lényeget illeti: Nekem is tök mindegy ismered-e más verseit, vagy ismered-e József Attilát, stb. Hidd el nem érdekel. De attól még hogy nem ismersz valamit, attól még nem lesz igazad abban hogy átértelmezel egy szót. Mely szó egyébként József Attilától függetlenül sem pejoratív... Az meg hogy azok után is ragaszkodsz a sértett ember pózához, hogy jópáran megírtuk neked hogy ez tök indokolatlan, hát...

marxengelszleninsz 2013.02.08. 12:06:50

@christophe: A gondom nem azzal van, hogy ő is kitántorgó lett, hanem _ahogy_ ezt a tényt tálalja. Kissé sértődött hangvétel, némi felsőbbrendűségi tudat, lesajnálás, számonkérés, kérkedés. Kb ezek jönnek le az írásából. Azt nem tudom, mennyi ideig kiabált a többieknek hogy süllyed a hajó, de van egy olyan érzésem, hogy a kiabálás helyett inkább mentőcsónak-keresgéléssel volt elfoglalva.

"Nem a politikusoktól várom a változást, hanem a magyar társadalom egészétől."

Arany pofa ez, hát mondom..

tiolio 2013.02.08. 12:09:48

Jól tetted öreg, le is kell lépni. Én az Öbölben vagyok, és a gyrekemet is arra motiválom, hogy igyekezzen nyelvet tanulni és időben lelépni. Mert otthon csak valamelyik új földesúr (orbán, Csányi stb) jobbágya lehet majd.

Magyarország egy imádnivaló hely amikor 2-3 havonta visszajár az ember. Turistaként.

Az Orbán-nyalók meg elmehetnek a picsába, menjenek a patkánymenetbe.

Lobelt Ledfold Reloaded 2013.02.08. 12:10:08

@csárlszbrunzol: Ez tökre igaz. Mínusz az anyagiak, melyek azonban történelmi okok miatt olyanok-amilyenek.

Azonban a pénz szerintem kevésbé fontos, mert az, hogy magyar nép noha a világ felső 20%-ban van (mégha annak az ötödnek alján is) potenciális életminőség szempontjából de az egyik legnyígósabb, az azért elég ellentmondásos. Itt valami bűzlik, és nem a politikusok, akik indikátorok legfeljebb, de nem maguk képzik a problémát.

Linkek:
hdr.undp.org/en/statistics/
www.origo.hu/gazdasag/20130206-miert-esik-evek-ota-a-magyar-fogyasztoi-bizalmi-index.html

mr.louie 2013.02.08. 12:10:14

@Russell Coutts: köszi az infokat, pontosan ez a szektor volt érdekes számomra, abban vagyok érdekelt, és örülök, hogy nincsenek előítéletek.

Ugyanakkor pont ez a szakterület az, ahol a fizetések, munkakörülmények jók (legalábbis az eddigi helyeimen), így nehezebb meghozni a döntést, hogy a teljes múltját hatrahagyja az ember. Ha a megélhetés függ tőle, úgy könnyebb a döntés.

csepke 2013.02.08. 12:11:35

@Laszlo Warnusz: nem akarlak kiábrándítani, de ebből az jön le hogy Faludy Gy finoman hárított. Igaz, azt nagyon elegánsan tette, hogy ne érezd rosszul magad.

pamut 2013.02.08. 12:17:38

@tilmir:
Hm. Na akkor nézzük sorban:

1. "Nem tudom mit kérdeztél, amire nem kaptál választ."
Hát, talán el kéne olvasni amit írtam, és amire válaszoltál. De ne fáradj, bemásolom újra:
""Vagy Schakespeare, Goethe, Villon csak kis tanulófiú?"
Ezt hol is írtam, kedves? Vagy akár csak hasonlót?"

2. És ha már az előző kérdésemre válaszolsz, azt is megkérdeném, hol "jelntettem ki", hogy "ő a világon a legnagyobb egy művészeti ágban."?

3. " "egyben a világ egyik legnagyobb költője is".
Én megkérdeztem, hogy ezt ki állapította meg? Erre te azt a kitérő választ írtad, hogy "közismert". Másképp kérdezem: hol közismert?"

Nem csak ezt válaszoltam. Azt is írtam, hogy a művészet nem egzakt, tehát egzaktul senkiről sem lehet megállapítani, még Mozartról sem. Meg azt is írtam, hogy elég (lenne) elolvasni a verseit. Ajánlom neked is.
"Hol közismert?": az irodalommal foglalkozók körében. Mivel magam is ilyen volnék, illetve amikor magyar nyelv és irodalom szakra jártam, ott is ezt tapasztaltam az évfolyamtársaim és a tanáraim körében, mondhatnám ez magától értetődő evidencia, innen az információ, de ismétlem, szó sincs arról, hogy pusztán a közismertségére alapoznék. Már csak azért sem, mert lehet valaki úgy a világ egyik legnagyobb költője, hogy nem közismert, az irodalom a nyelvi határok miatt különösen hátrányos helyzetben van ilyen szempontból. De még a zeneszerzőknél és festőknél sem sima ügy. Van Gogh például életében nem volt közismert, legfeljebb csak a szakma ismerte, de még ők sem ismerték el, csak néhányan. Szóval nem a közismertség a mérvadó.

zopilote 2013.02.08. 12:19:26

@marguerite.c:
"Akkor jellemzően a társadalom legalsó szegmenséből mentek el képzetlen agrár és munkás
tömegek, akiknek valóban nem volt már mit veszteniük itt - részben erre az elveszettség-
érzésre vonatkozik a tántorgás -, és el tudtak helyezkedni az Amerikában felfutó gyáriparban,
és akár betanított munkásként is jobb körülményeket tudtak teremteni a maguk és a családjuk
számára, mint ha Magyarországon maradtak volna."
Legtobbnek a legveszelyesebb munkahelyek jutottak ontodekben, banyakban. Az akkori
parlamentek foglalkoztak a kivandorlas problemajaval, hiszen az olcso munkaero hianya
jelentkezett a gyarakban, foldbirtokokon. Visszacsalogatasukra kormanybiztost neveztek ki,
aki a monarchia konzuljaival segitett a banya- es ontodei szerencsetlensegek kivizsgalasaban,
segelyezte a szerencsetlenul jart csaladokat. Papokat, tanitokat kuldtek ki az ohazabol. Abban
az idoben sem jott be mindenkinek, bar vitathatatlanul jobban eltek, mint otthon. Nagyon sok
parhuzam van az akkori kivandorlok es a mostaniak kozott. Akit erdekel a tema, olvassa el
Albert Tezla konyvet: " Ket szivvel egy hazaban " Nagyon erdekes dokumentumgyujtemeny az
ameraikas magyarokrol 1895 - 1930 kozott. Az egyik uknagyapam is akkoriban ment ki, de
par ev utan hazament. 4 gyereke kozul kesobb 3 kivandorolt, csak az anyam nagymamaja
maradt otthon.

2013.02.08. 12:20:06

@tiolio: Koszi, egyetertek, hihetetlen ez a savazas ami otthon megy.

Rive 2013.02.08. 12:23:24

@Flamy: a tudatos (kormányzati?) kommunikáció stimmel, de nem azért, hogy itthon tartsanak bárkit is.

Minden 'kitántorgott' egy tanú arra, hogy ami itthon van, az sz@r: amit a kormány sikerként kommunikál, az hazugság: hogy itthon nincs semmi jövő, jövőkép.

A tanúk hitelének megingatása ősi jogásztrükk.

Itthon tartani nem akarnak ők senkit, sőt - minél több elégedetlen menjen csak, minél messzebbre, vissza se jöjjön, szavazni se.

staropramen 2013.02.08. 12:25:27

A kitántorgott posztolóhoz:
Az a gyanúm, hogy ezzel a poszttal valamiféle üldözési mániát vagy kisebbségi komplexust próbálsz oldani.
Attól persze, hogy nem ismered József Attila verseit még lehettél egész kiváló NH hotel chef de partie vagy mifene.
Azt azért jobb ha tudod, hogy tántorogni, főleg pedig kitántorogni a vers közzététele óta nem csak alkohol vagy más tudatmódosító hatása alatt ,hanem nagyon jól átgondoltan hosszú töprengés és nehéz döntés után is lehet.
További jó tántorgást kívánok!

2013.02.08. 12:26:20

@csepke: nem abranditasz ki, megvannak a kezzel irott jegyzetei a verseimrol. Van olyan is ami melle annyit irt csak: Jo vers, vagy annyit, ezt nem ertem.:-)) Jo tarsasag volt es remek sztorijai voltak Einsteinrol, Rejtorol es nagyon bantotta delszlav haboru..

tiolio 2013.02.08. 12:26:36

@Laszlo Warnusz: jah, persze, kurvára okoskodik mindenki megy a nagy világmegváltás. Posztolgatnak, bújják a netet nagy okosként.

Amikor meg meg kellene szólalni például angolul, akkor meg megy a "öööööö....aaaaaa....öööööö...aaaaaa".....há értek sokat csak még megszólalni nehéz.

Na kb ez a max.

És hát kurva lusták is.

Tisztelet a kis számú kivételnek.

Sok sikert Neked, és fosd le ezt a sok majmot.

kifordított nagyanyó 2013.02.08. 12:28:47

Bocsi de ez a kitántorgás szöveg egyátalán nem lenéző.
Amúgy gratula és sok sikert!

2013.02.08. 12:30:30

@tiolio: Kosz, az lesz, mar kezd idegesiteni, lassan hazaaurulot csinalnak belolem.:-) Szoval lefosom. Minden jot!

Vitéz László 2013.02.08. 12:33:24

minden szava értelmes íz írásnak...

sajnálom hogy ez már a blogokban is szépen láccik... ez a törés...

a hazai PARASZTOK írásairól süt a butaság és az irigység....

akinek egy kis kreatívitása, válalkozószeleme és alkotóereje volt az gyorsan tiplizik...

amugy a kitántorgás az a nagy magyar exodusokból maradt ránk amikor ÉHEZŐ MILLIÓK mentek (főleg az új világba)
amugy az még csak most fog következni...

egyelőre azok mennek akik a LEGÉRTELMESEBBEK, akik világosan láttyák hogy a jelenlegi feudális náci/komcsi dfiktatúra a csődbe és a káoszba (ez még a jobbuk eset, mert a pesszimistább a tejjes pusztulás) viszi az országot

Hari Seldon 2 2013.02.08. 12:34:13

@bpetya75:

A sebnyalogatás nem múlhat el, sőt most fog még jobban erősödni.
Hiszen kezdődik a sulykolás az iskolákban.
A mai magyar "jobb oldat" szellemi "közös nevezője" gyakorlatilag a Trianon sirámok, antiszemitizmus (burkolt vagy kevésbé burkolt formában) és a hozzá kapcsolódó nyugat ellenesség.

christophe 2013.02.08. 12:34:57

@marxengelszleninsz: èn kiabàltam,sokan egyet èrtetettek velem,mikor ki kellett volna àllni az igazunkèrt,valahogy mindenki eltunt mellolem,20èv utàn ràjottem felesleges hadakozni egy èletem van,gyerekemnek is,lelècceltunk ezek utàn ez màr szimplàn csak egy jotanàcs Minket màr nem èrint.
''"Nem a politikusoktól várom a változást, hanem a magyar társadalom egészétől."'''

zaki82 2013.02.08. 12:36:20

kituno poszt. rendkivul letisztult a laszlo ur altal festett kep. szomoru es igaz.

Vitéz László 2013.02.08. 12:37:36

@Babette_: "kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk"

ja ja... sok tanulmányban olvastam hogy NAGYON PONTOS számot írt le JA...

a qva kibaszott orbánrezsim 0.0 (horti) szétqrt országából...
na mindegy... innen dézsavűből is elmegy mindenki...

de az ÉHEZŐK még csak most indulnak !!!!
csak anyni miatt késlekednek hogy a horti rezsimben volt KÖZBIZTONSÁG (csendőrség)
az orbán rezsimben nincsen... egyelőre RABLÁSSAL, lopással stb tengetik az életüket

Vitéz László 2013.02.08. 12:40:55

@VéKá: "osztrák munkáltatómmal beszélgettünk az adókról, és társairól. Mit mondott? Be kell fizetni, ez szükséges a működéshez, és ha szabályosan "

ja ja... csak itthon nem érdemes adót fizet... UGYIS ELLOPJA a fidesmafia (közgép)

Russell Coutts 2013.02.08. 12:42:05

@mr.louie:
Engem is "levadásztak", nem én akartam mindenáron menni. Én üzleti IT, konzultáció vonalon mozgok már elég sok éve. Megjártam több multit is, voltam óriásmulti hazai leányának igazgatósági tagja, nemzetközi felelősségű vezető is. Most is egy hazai cég 1. helyéről megyek.
Nem feltétlenül a pénz a döntő szempont, sokkal inkább a pálya, amit mutatnak. Bár igaz ami igaz, a pénz is nagyon komoly :) Jóval több, mint az utolsó helyemen, és sokszorosa annak, amit 1-1,5 éve, egy itthoni multi óriásleányánál kerestem, mint 2. szintű ember.
Pedig kint nem management beosztásom lesz, legalábbis nem elsőre. Ott először bizonyítani kell. Oda operatív vezetőnek megyek, igaz globális piacra, globális felelősséggel.
Érdekességek:
- a leendő főnököm egy Németországban élő indiai srác.
- a leendő kollégáim jó része nem német születésű
- a leendő kollégáim már most felvették velem a kapcsolatot, és elkezdtünk levelezni, hogy miben tudnak segíteni
- még el sem kezdtem dolgozni, de "látom a pályát": előre két évre megadták, mikor milyen felelősségekkel bővül a feladatom, és ehhez milyen kompenzáció társul
- minden papíromat a HR intézi, azonnal csinálnak mindent
- amíg egyedül vagyok kint, kapok ideiglenes szolgálati lakást. Akkor kell kiköltöznöm, amikor a család is jön.

És még lehetne sorolni a nálunk kuriózum dolgokat, amik ott természetesek. (Hangsúlyozom, nem management pozícióba, hanem szakértőibe megyek!)

Vitéz László 2013.02.08. 12:44:09

@goAus: így van

irigy lusta buta sötét parasztok országa... aki haladni akar az tiplizik...
különben a MOCSÁR visszahúzza...

Vitéz László 2013.02.08. 12:46:13

@go diamond: "magyarbol mar a pénzes emberek is elkoltoznek"

igen, az tévhit hogy a szerencsétlen munkanélküliek tántorognak kifelé...
a hajléktalan/munkanélküli/vagy közalaklamazott buta lusta parasztok nem...
a válallkozószellem és tőke húzz el...

csárlszbrunzol 2013.02.08. 12:48:59

@Laszlo Warnusz: tényleg foschd le! :-)
Van egy olyan mondás, miszerint mindenki akkora, amekkora problémák foglalkoztatják. Ha valakinek a maximum JA költészete, hát legyen.

Inkább valami olyasmit kéne összeszedni szerintem, hogy mi volt az, amiben a sikeres kintiek változtak. Hogyan alakult a szemléletük, mi váltotta ki a változást náluk (nyilván a környezet, de milyen impulzusok hatása) és esetleg megmutatni, hogy miért érdemes másként gondolkodni. Biztos vagyok benne, hogy a hazai problémák megoldásának a kulcsa javarészt a fejeken belül található.
Vagyis hogy MITŐL jobb a kinti környezet. Mit kéne nekünk, itthon maradóknak másként csinálnunk.

Vitéz László 2013.02.08. 12:49:57

@charlieharper: "A magyar himnusznak nem is a szovege depresszios igazan (bar az is), hanem a zeneje. "

totálisan kifejezi a maygar "kultúrát"

parasztok/urak/papok esténként keseregnek egy kancsó bor mellett hgy
ebben az országban semmire nemlehet haladni mindenki lusta és buta és irigy...

Vitéz László 2013.02.08. 12:52:22

@pamut: ha drmattolcsi a fidesmafia egyik főbűnözője 500 ezret mondott... akkor az elmúlt 2 évben kimehetett kb 1-1,5 milla

egy biztos tuti hazudik...

dean23 2013.02.08. 12:52:42

Lesz itt még plusz 500e kitántorgó 3 éven belül! Remek gazdaságpolitikánk minden jele erre mutat!
Ciprusról nem sok jót hallottam az utóbbi egy évben. Az egyik legjobb barátom - aki 5 éve oda tántorgott ki a vendéglátóiparba - panaszkodott a gyorsan csökkenő bérekre, az újságokból meg az olvasható, hogy igencsak a csőd szélén táncol az országuk!

Jaffar 2013.02.08. 12:54:35

@csárlszbrunzol: @Laszlo Warnusz:
+1

Arról nem is beszélve, hogy addig, amíg a nyelvtanba, meg a címbe kötnek bele egyesek, addig minden rendben van, hisz a mondanivalóhoz nem képesek, tudnak hozzászólni.
Scheiß drauf!

Vitéz László 2013.02.08. 12:55:21

@Russell Coutts: "Mindenki az 500.000 kint dolgozón van fennakadva. Pedig ez - biztos vagyok benne, hogy - nem annyi. Sokkal több."

drmattolcsi és a fidesmafia ha enynit bevall akkor annak oka van...
és mivel hazudnak ebből arra lehet következtetni hogy 1-1,5-2,0 milla...

TÁNTORGOTT KI

zopilote 2013.02.08. 12:55:32

@Andras125:
" En mar a kapitalizmus gyermeke vagyok, a matek az en kenyerem, es koszonom szepen
nem is hianyzik JA :)."
Es meg buszke is vagy ra!! :) Ecsem, a te kivandorlasoddal csak nyert Magyarorszag!! :)
( es a befogado orszag is)
Nehogy felreerts, velem sem sokat vesztett Magyarorszag. Mas okok miatt: otthon is
semmirevalo voltam, kinn is az maradtam.

go diamond 2013.02.08. 12:56:11

@Vitéz László: arrol nem is beszelve, hogy egy kitantorgashoz minimum kell 1 millio huf..ugy az elso 3 honapra, 500k biztos! vagyis nem a légcsóróbak tántorognak :)))

Flamy (fat cat wannabe) 2013.02.08. 12:57:52

@Rive: "A tanúk hitelének megingatása ősi jogásztrükk."

True, ezen a blogon is majd minden írásnál a kommentek fele erről szól. Bár szerintem ebben az alap magyar mentalitás is benne van. :)

Már alig várom hogy majd ha végre sikerül kijutnom és megírom a saját történetem akkor én mit fogok kapni a képembe :)

Vitéz László 2013.02.08. 13:00:28

@go diamond: ennek ellentmond a XX. század eleji exódus... a horti elől menekülő elszegényedettek...

MINDENÜKET ELADTÁK a szegény parasztok NINSCETLENEKKÉNT menekültek, hogy a fiumei gőzösök jegyeit megvegyék...
az utolsó vagyontárgyaikon gazdagodva teljes iparág gazdagodott, hajós társaság és közvettítők...

öt görög 2013.02.08. 13:01:20

jó sok műveletlen bunkó nem győzi itt igazolni önmagát/egymást nagy, külhoni, kitántorgott magányában. Különben vissza se nézne.

reccs 2013.02.08. 13:01:23

@Andras125: hallotunk, csak felénk így mondják:

"Moshatja vér is - ilyenek vagyunk.
Uj nép, másfajta raj.
Másként ejtjük a szót,
fejünkön másként tapad a haj. "

Nem mondom meg, honnan van :)

marguerite.c 2013.02.08. 13:03:05

@zopilote: igen, ezek is szép és bonyolult történetek, akik akár kényszerből, akár tervezetten visszajöttek. Sokan voltak, akik hazajöttek és földet vásároltak a keresetükből, hogy megalapozzák a család jövőjét, akkor jó döntésnek tűnt, aztán az egészet elvitte a történelem.

Volt aki többször nekiindult, és többször jött vissza, és igazából csak a háború, utána meg a leereszkedő vasfüggöny vágta el a próbálkozásokat.

Oravecz Imre Halászóember kötetében nagyon szép történet bontakozik ki ilyen sorsokból.

Flamy (fat cat wannabe) 2013.02.08. 13:04:09

@öt görög: Azaz aki kiment egyszer az onnantól nagy ívben tegyen az országra és ne írja le a tapasztalatait/gondolatait?

2013.02.08. 13:06:32

Kedves Posztoló!

A "kitántorgott" kifejezés József Attiláé. "s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk"-írja Hazám című versében

2013.02.08. 13:10:59

@Russell Coutts:
szerintem is sokkal több
engem inkább az aggaszt,hogy statisztikájuk van erről az félmillióról,ad abszurdum tudjak hol és mit dolgozunk!!!mennyit kersünk...

öt görög 2013.02.08. 13:12:06

@Flamy: kinek, minek? foglalkozzon azzal a közösséggel, aminek a tagja, hiszen azért hagyta ott a másikat. Ezek a posztok nem a tapasztalatról szólnak, hanem a bizonyításvágyról vagy a kivagyiságról, szánalmas ígyis-úgyis. Aki tényleg megtalálta a helyét, miért kiabálna vissza?

Rive 2013.02.08. 13:14:08

@öt görög: Azért kiabál vissza, mert az itthon a Haza helyett a Fideszt választó agyhalottakkal ellentétben ő még magyar.

aleb19 2013.02.08. 13:16:43

@öt görög: de visszanez es kozod, latszik hogy egy felgyarmati szintre sullyedt szolgalelku orszag lakoja vagy es gondolom aktiv reszese vagy Agyarorszag acsarkodobba teteleben
csak elore megkezdett uton pajtas tamtamtam

zopilote 2013.02.08. 13:18:28

@marguerite.c:
Tudod, mi az erdekes? Oravecz Imretol nem sokat olvastam, pedig az apja volt a buszsofor
azon a buszon, amivel 4 evig altalanos iskolaba jartam Verpeletre, majd 4 evig Egerbe. A
fia valamilyen osztondijjal volt kinn par evig az USA -ban.

2013.02.08. 13:18:46

@tiolio: túristaként vissza??fura ízlésed van!:D

Jaffar 2013.02.08. 13:19:11

@öt görög:
Ezek a posztok pont azt bizonyítják az itthon maradottaknak, hogy lehet másképp is és nem csak a magadfajta kötözködö, mindent jobban tudó, kihaénnem senkik tojták a spanyol viaszt. Nem neked szólnak, hisz rajtad nem fog segíteni egy-két jó tanács, ellenben azokkal, akik még hezitálnak, hogy maradjanak ebben a posványban, vagy szerencsét próbáljanak máshol.
Mindenki elgondolkodhat, aki sértve érzi magát, és napról-napra itt köpködi az éppen aktuális posztolót amiért az leírja pozitív-negatív véleményét. Mennyivel különb a te véleményed, mint az övé?

Kristl 2013.02.08. 13:19:27

Igazából szerintem a "tántorgás" nem negatív kifejezést ebben a témában-szövegkörnyezetben.
Legalábbis nem úgy, ahogy a bloggazda elsírja, hiszen ezen sajtóorgánumok inkább a külföldre távozást elbagatelizálni igyekvő, vagy a globalizmus "természetes következményeként" aposztrofáló és egyben demonizáló stílus ellen szól, élcelődik, s "bagatelizálja" el maga is ilyen finom formában.
Azaz ezen emberek nem "emigráltak" vagy "kimenekültek" a politika/gazdasági környezet elől az országból, mint 56ban vagy 39-45 közt vagy épp 29-33ban vagy előtte. Hanem csak ugy kikacsintottak és nem isnagyon vannak kint, bármikor hazajönnének ha..."

Flamy (fat cat wannabe) 2013.02.08. 13:20:21

@öt görög: Talán mert azt gondolja h van mondanivalója a volt közösségének is? Vagy még nem is tekinti őket teljesen múlt időnek őket? Vagy mert laknak még itt barátai/rokonai akikkel törődik?

Kepa 2013.02.08. 13:21:00

Koszonom Laszlo !

Sok napsutest, es monden jot, jo volt olvasni ....

aleb19 2013.02.08. 13:21:08

@Mmj Drtmmj: nincs statisztikajuk
pl az angol 300e kicsit tulbecsultek de a USA-t figyelembe sem vettek

2013.02.08. 13:22:17

@öt görög: pontosan azért ,mert megtalálta!az a heuréka feeling,tudod?az a "sikerült,ezt megcsináltam érzés.".ugyanakkor élete nagy részét M.O.-on élte le,emiatt el el mereng a multon, miért ne tehetné?

2013.02.08. 13:24:33

@aleb19:
én ebben nem vagyok biztos

egyébként is másodjára reppentettek fel olyan híreket,hogy mi külföldön dolgozók is fizessünk az államkasszába,ekkor valaki szólt otthon,hogy a nemzetközi jogba ütköző lenne a dolog,kettős adóztatás..

aleb19 2013.02.08. 13:29:47

@Mmj Drtmmj: nem a kulfoldonelokkel akarnak fizettetni hanem a nagy osszegu svajci bankszamlaval renedelkezo magyar allampolgarokkal
ha kozejuktartozol akkor fizetned kell

33621 2013.02.08. 13:32:50

Nem tudom hogy valaki belinkelte e már, de büszkék lehetünk rá szerintem!
www.origo.hu/auto/20130208-magyar-notol-veszik-a-legtobb-bugattit.html

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 13:38:06

@BalatonfürEde: Kösz :)

@VéKá: Nézd, ha rugózni akarsz egx egyéves álhíren, ami már a megjelenés pillanatában kacsa volt senki nem tartóztat vissza. Ha meg le akarod adni az állampolgárságod tedd azt. Pár év múlva már a varjú sem fog károgni otthon.

@hagyma: Nagy csávó vagy! :) De látod elég egy kreálmány és jönnek az emberek rugózni rajta naphosszat. :)

puszt 2013.02.08. 13:40:59

@Kristl: "Szerintem is félreértés, vagy lehet, hogy nem ismert már a vers: és kitántorgott 3milló magyar Amerikába" ? Pedig a verset illene ismerni, mert megint aktuális!

2013.02.08. 13:45:14

@aleb19: meg azt is!persze!
én másra utaltam,amit leírtam úgy pontos

zopilote 2013.02.08. 13:45:50

Nem regota olvasom ezt a blogot, de e rovod ido alatt azt vettem eszre, a legtobben siker -
sztorikat akarnak hallani. Ha valakinek nem jon be a kivandorlas, vendegmunka vagy haza -
koltozik es esetleg leirja, jon a felhaborodas. Erdekes, hogy ha felmillioan hagytak el az
orszagot az utobbi idoben, miert csak par ezerrol tudunk, aki hozzaszol vagy posztol itt. Hol
van a tobbi? Es miert nem irjak le azt, amikor " leauslanderezik" oket, amikor raszolnak a
buszon hogy " Speak English this is Canada! " Vagy amikor melobol hazamegy, nem latja
senki es keservesen bog estenkent - mint azt a mexikoi etteremtulajdonos meselte, ami -
kor evekig nem latta a csaladjat, amig o az USA -ban mosogatott. Vagy amikor a gyereke
sirva megy haza az iskolabol, mert a kinai bevandorlo gyereke azt mondta neki, hogy
" white trash ' :) Erdekes dolgok ezek:(

zopilote 2013.02.08. 14:05:59

@zopilote:
Hol vannak a kinn dolgozo gipszkartonosok, festok, lakatosok, gyarszerelok? Akik 8 Euros
oraberert robotolnak szerete Ny - Europaban, mig a magyar fovallkozojuk sokszor azt sem
fizeti ki. Miert nem olvasunk arrol, ahogy egymast furjak, gyalazzak, anyazzak a kinti magya-
rok? Es arrol, hogy a nemet nyelvvizsgaval rendelkezo magyar munkaszervezot nem ertik
meg Ausztriaban, az egyik melosanak kell angolul elmagyarazni, mit is akart a fonok:) Es
azokrol sem olvasunk, akik hazamenve verik magukat, kozben adocsalassal, kreditkartya
csalassal korozik oket az USA - ban, Kanadaban vagy Angliaban. Vagy lopott, leaselt ko-
csikban villognak otthon, de ok a sikeres amerikas, kanadas magyarok? Ah, errol nem
illik irni, csak a sikerrol.

Mr Neanderthal 2013.02.08. 14:08:15

A "Kitantorgott" egy bizonyos Jozsef Attila nevu magyar kolto Hazam cimu versere utalas, Lacinak ugy tunik ez kimaradt a nagy "tantorgas" elott.

marguerite.c 2013.02.08. 14:11:12

@zopilote: hát akkor egy nyomós ok, hogy bepótold! :)

A Halászóember az én megítélésemben a legjobb munkája. De a többit is érdemes elolvasni.
Az ő nagyapja is kiment, és visszajött egyébként, ezek a mintázatok sokfelé megvoltak, azt hiszem. Nem csak egy-egy család, hanem egy nagyobb közösség számára is tanulságos stratégiák voltak, akár jobban sikerültek, akár kevésbé.

2013.02.08. 14:12:25

Lacinak abban igaza van,hogy a szóhasználat nem hízelgő a szövegkörnyezetéből kiragadva

2013.02.08. 14:14:10

@csárlszbrunzol: Koszi Csarlsz, :-) A valtozast az hozhatna el, ha az embereket nem csak kizsakmanyolnak, ha a magazodas megszunne(!!!!) es ha elfelejtenenk vegre a multon ragodni. A jelen az amiben elunk. Ez egy jo kiindulasi alap lenne. Persze jonnek majd a Magyar nyelv vedelmezoi es megkoveznek mindjart a magazodas miatt. De sokat szamit. Nagyon sokat. Lehetsz tisztelettudo alarendelt helyzet nelkul is.

2013.02.08. 14:15:13

@Mr Neanderthal: a szövegkörnyezetéből kiragadva,új kontextusban használva stigmatizáló a szóhasználat,Laci ezt jól érzékelte

Karalábéleves (törölt) 2013.02.08. 14:21:23

@zopilote:

Elmondom neked:

"Hol vannak a kinn dolgozo gipszkartonosok, festok, lakatosok, gyarszerelok? Akik 8 Euros
oraberert robotolnak szerete Ny - Europaban, mig a magyar fovallkozojuk"

csak a hülyék mennek kint magyar fővállalkozóhoz, aki tudja a nyelvet, az megy többért nyugati főnökhöz

"egymast furjak, gyalazzak, anyazzak a kinti magya-
rok?"
mert aki tudja a nyelvet, az leszarja a másikat, ha hülye

"Es arrol, hogy a nemet nyelvvizsgaval rendelkezo magyar munkaszervezot nem ertik meg Ausztriaban,"

a munkaszervező nem tudja a nyelvet, meg a munkás sem, mindkettő hülye

"hazamenve verik magukat, kozben adocsalassal, kreditkartya
csalassal korozik oket az USA - ban, Kanadaban vagy Angliaban. Vagy lopott, leaselt ko-
csikban villognak otthon, de ok a sikeres amerikas, kanadas magyarok?"

ezek bűnözők, hol villogjanak?

Mrs. Clayton 2013.02.08. 14:24:15

@zopilote: ez Kanadában annyira általános? jó, bunkók persze mindenhol vannak, de azért nem hinném, h általános lenne, h beszólnak h beszélj angolul
sőt itt Európában nem muszáj évekig nem látnod a családodat, mert gyorsan otthon vagy és simán visszajöhetsz

zopilote 2013.02.08. 14:29:19

@Jess G:
Nem altalanos, kulonosen manapsag. De volt ra pelda.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 14:29:34

@pamut: mert az okosabbik fajtából vagy gyúrva, akire nem hat a kormánypropaganda.
mert ha megfigyeled, pont ezt akarják elérni az átlagemberben: hogy ne irigyelje azokat, akik kimentek, ne menjen utánuk, sőt, ha lehet, még ítélje is el őket....

2013.02.08. 14:31:49

@zopilote: white trasht E-Amerikaban hasznaljak. Itt ugy hivjuk oket, hogy travellers.

ier6w7i 2013.02.08. 14:32:34

Nem értem a posztolót! A kitántorgott szóban nincs semmi sértő vagy dehonesztáló. A kifejezés egyszerűen csak utal József Attila Hazám című versére: '...s kitántorgott Amerikába másfél millió emberünk'

zopilote 2013.02.08. 14:32:44

@Karalábéleves:
Szerinted aki otthon is hulye volt, az kinn is az lesz. Mind a 10 - 20 vagy tobb ezer.
Csak te voltal helikopter:)

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 14:33:09

@Laszlo Warnusz:

"Türelmesebb és elfogadóbb vagyok, nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb."

nem tudom, milyen voltál régen, de én hiába keresem, nem találom a szavaidban a nyugodtságot, türelmet, elfogadást.

csak mondom, nem kell válaszolnod.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 14:34:33

@pamut: egyébként tényleg kevés a fa Cipruson:DDDDDDDDDDD

Vicsoripuma 2013.02.08. 14:35:30

Én mindenkinek minden jót kívánnék, aki kimegy, és ott próbálja meg megvalósítani önmagát, (szerintem ez érthető is) de azért az ebből az írásból is kiviláglik, hogy az író sem teljesen szakított az itthoni léttel, hiszen még az is fontos számára hogy egy politikus mit kommunikál felé itthonról. A furcsa az, hogy az ő dumájuk engem annak ellenére nem érdekel, hogy velük egy országban élek...
Az, hogy milyen emberek vesznek körül itthon, vagy a világ bármely pontján egyedül csak a Te saját egyedi döntésed.
Mindenkinek minden jót. Azért, hajrá Magyarország!

ivor 2013.02.08. 14:39:47

www.utazonet.hu/a-magyar-pillango.html

ezt olvassátok el! Egy 70 évek beli "kitántorgott" aki után akkor még lőttek!!! A mai "vendégmunkásoknak" könnyű. Csak az a baj, hogy a világ (magyar) semmit nem változott 40 éve óta!

zopilote 2013.02.08. 14:40:19

@charlieharper:
Thx Charlie! Ezt sem tudtam. Mindig tanul az ember. (bar en mar csak felejteni szeret-
nek) :) Ha Europban azt mondanak nekem, hogy " traveller " meg buszke is lennek ra:)
Jobban hangzik azert, mint a " white trash " :)

Eurydice 2013.02.08. 14:40:47

Akárhányszor beleolvasok itt a posztokba, mindig az jut eszembe, hogy annyian elégedetlenek a magyar viszonyokkal és akarnak új életet kezdeni külföldön, hogy lassan egyszerűbb lenne belföldön változtatni valamit.

Karalábéleves (törölt) 2013.02.08. 14:43:43

@zopilote: nem ezt mondtam, csak aki nem tud egyedül helyt állni külföldön, az nem várjon semmilyen sikert

sokaknak az is siker, ha van egy lakásuk és normálisan, nyugodtan megélnek a keresetükből

csárlszbrunzol 2013.02.08. 14:44:16

@Laszlo Warnusz: Ööö, bevallom nem egészen értem. Vagyis az egyik felét értem csak. Kint nincs "kizsákmányolás"? Vagy mit értünk kizskmányolás alatt? Ha jól értem, más - ha úgy tetszik fejlettebb - országokban a jövedelmi olló még nagyobbra nyílik mint nálunk. Ott mégsincs kizsákmányolás? Meg a magázódásos dolog sem kerek. Szerintem épp a kölcsönös tiszteletet fejezi ki, ha ismeretlenek magázódnak. NEM csendőrpertura gondolok, mert az gáz. Ha jól tudom, az angol is alapból magáz. Az, hogy ezt mi tegezésnek fogjuk fel, az meg legyen a mi "bajunk". :-) Mindenesetre nem gondolom, hogy ezen múlna a tisztességes/tiszteletlenség, míg a feljebb írt csendőrpertun feltétlen. Továbbá azt sem értem, hogy a kölcsönös magázódás miért alá-fölérendelő.
A múlton való rágódás világos, tényleg illene a jelennel foglalkozni.
Egyébként a kérés/kérdés nem csak Neked szólt, hanem az ide posztolóknak is. Szerintem előremutató lenne, ha ilyesmire is kitérnének a posztok, amiket most soroltál, hiszen az értelmesebbje esetleg abból tanulhatna, vagy elgondolkodhatna rajtuk.

aleb19 2013.02.08. 14:46:21

@Eurydice: es mit fogsz csinalni az allamialkikkal,nyuggerekkel es a segelyesekkel

csárlszbrunzol 2013.02.08. 14:46:54

@Eurydice: Igen. De attól tartok, ez csak akkor fog menni, ha a többség felismeri, hogy neki kell változtatnia saját magán (is). Addig ez az út van csak. Egyébként tényleg vicces.

2013.02.08. 14:48:06

@Babette_: olyan voltam mint azok a kommentelok, akik most savaznak. Allandoan negativ, fikazo, okoskodo, ideges, stresszes, frusztralt. Olyan voltam mint a kornyezetem nagy resze. Vendeglatoipar... Ezen tudtam valtoztatni, ugy, hogy eljottem. Es persze, hogy hianyzik Magyarorszag, az okos es szep emberek, az illatok, setalni haza hajnalban Budapest ures utcain, es meg szamtalan dolog. Indulatok vannak bennem, harag meg duh azert mert tolvajok es bunozok emesztik fel Magyarorszagot. Lehet ezt erzed az irasban.

zopilote 2013.02.08. 14:49:37

@Karalábéleves:
Ebben igazad van. Bocs a " helikopterert " :)

pamut 2013.02.08. 14:54:07

@Babette_:
Na akkor így már minden érthető ;)

Eurydice 2013.02.08. 14:54:48

@csárlszbrunzol: @aleb19:
sajnos még a konkrét megoldás megtalálása (értsd: a hazai élet elviselhetőbbé tétele) esetén sem olyan egyszerű ezt átülteti a gyakorlatba

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 14:54:55

@Laszlo Warnusz: ok, de mire mész az indulatokkal meg a dühvel?
csak megbántasz vele minket, akik még itthon vagyunk.
és akik még tenni akarunk valamit (mert szerintem akik ezen a blogon vannak, azok még nem törődtek bele...)

Karalábéleves (törölt) 2013.02.08. 14:55:50

@zopilote: semmi baj.

Te sem tudod, hogy ha nem mentél volna ki és Magyarországon maradtál volna, akkor most hol tartanál.
Ha jobban jártál kint, mintha itthon maradtál volna, akkor neked is siker volt a kivándorlás. Ezt csak te tudhatod.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 14:57:41

@pamut: nekem egyébként Ciprus szimpatikus volt azon rövid idő alatt, amit kinn tölthettem látogatóban (mondjuk az is igaz, hogy a seggünket is kinyalták),
de mondjuk nekem minden napsütéses, meleg és tengerparti ország szimpatikus:D

hothead 2013.02.08. 14:59:10

@charlieharper: "Sulyos amnesztiam van az osszes verset/koltot illetoen." ööö, izé...

Aston Kanál 2013.02.08. 15:00:14

Lehetseges, hogy nem ismeri a posztolo Jozsef Attila munkassagat. Az sajnos igen nagy hianyossag. Ugyanakkor szerintem mindenki tudja legbelul, hogy a mai magyar sajto kifejezetten hatasvadasz. Tulajdonkeppen okos huzas Jozsef Attilat felhasznalni, mert aki nem ismeri, az pusztan csak elfogadja, hogy aki elhagyja Magyarorszagot, az hutlen "kitantorgott", aki meg ismeri, abban meginkabb erositik azt a hitet, hogy az a rossz, aki elmegy, itt hagyja Jozsef Attila foldjet. Okos huzas, manipulativ, es gusztustalan. Folyamatosan romlanak az otthoni feltetelek, de az, aki tesz valamit azert, hogy jobban eljen, az hutlen kitantorgo. (remek analogia a bankado: mi vagyunk a fasza gyerekek, mert mi megadoztatjuk a bankokat kegyetlenul. Ja, de azt mar nem akadalyozzuk meg, hogy azt a bankok az utolso forintig az ugyfelre terheljek...es megis a bank a szemetlada). En is kulfoldrol irom e sorokat, es igen, sokkal jobban elek, mint otthon. Gyermekunket varjuk, es nem kell attol felnunk, hogy mibol fizetjuk a szamlakat.
A masik - amit hagyma ur kritizalt -, hogy a szerzo hol dolgozik? Nem hinnem, hogy csak azert, mert nehany rosszindulatu egyen megkerdojelezi a hitelesseget, ki kellene adni szemelyes adatokat. Ha azt mondom, hogy en egy londoni ugyvedi irodanal dolgozom, es epp ebedidomben irom ezeket a sorokat, azt vagy elhiszik az emberek, vagy nem. De ennyi eleg. Nem irom le a nevem, a munkahelyem, meg egyeb szemelyes adatokat, mert senkinek semmi koze hozza. Aki ismer, az ennyi info alapjan be tud azonositani, aki nem ismer, annak nem is kell tudnia.
Egy valamit nem szabad elfelejteni: ezek az irasok azzal a cellal szuletnek, hogy betekintest nyujtsanak a kulfoldon elo magyarok eletebe, tapasztalataiba, esetleg jotanaccsal, utbaigazitassal szolgaljanak azok szamara, akik szinten kitantorognanak. Ha ebbol indulunk ki, akkor kinek milyen erdeke fuzodne ahhoz, hogy itt hazudjon?

Jaffar 2013.02.08. 15:00:53

@Babette_:
Inkább azon kellen elgondolkodni, hogy egy ilyen poszt után miért érzik az otthoniak megbántva magukat? Rosszat nem mondott róluk senki, inkább csak tükröt tartott, amiben a valóság látszik és az bizony néha kegyetlen.

2013.02.08. 15:02:04

@csárlszbrunzol: A csendorpertura gondoltam, igen. De van kizsakmanyolas, a gyengebbeket ugyanugy kihasznaljak, mint mashol, de egy mosogato akkor is keres netto 7-900 eurot, teljesen legalisan, bejeletve, munkaruhaval, etkezessel es gyakran szallassal is megtoldva. Hat honap utan jar a munkanelkuli segely, 8 euro 54 centbe kerul egy kocsi atiratasa, az eves utado/sulyado egy 1.4- es kocsira 55 euro es meg sorolhatnam..De nem fenekig tejfel az elet itt, a ciprus csak szikla es tenger, meg barok egyvelege. Budapesthez kepest egy sivatag. De ha nem figyelsz od, akkor nem erted azt, amit az emberek korulotted beszelnek, mikozben sut a nap es a medencedben aztatod a labad majustol novemberig.:-)
Mondjuk en ebben. Havi 400 euroba kerul, plusz rezsi 100-120. Igy elviselhetobbe valik sok minden.
www.google.com/search?q=kings%20palace%20paphos&rls=com.microsoft:en-GB:%7Breferrer:source%3F%7D&oe=UTF-8&rlz=1I7ADFA_enGB470&um=1&ie=UTF-8&hl=en&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=9wQVUZWzKoXKtAbV2YH4Dw&biw=1088&bih=533&sei=-wQVUfSRMonNswaV1oGgAw

2013.02.08. 15:02:15

egyébként a visszatérés kérdését latolgatóknak:alaposan megváltozott minden,már nem ugyanoda térnél vissza
nekem úgy tűnt,hogy az arcok is megváltoztak a pesti utcán és ott is egyre inkább egy nagy multi-kulti van
A világ nagyvárosaiban megszoktam a sok idegent,otthon még fura..

svega 2013.02.08. 15:04:37

Azt mondod, a magyar nép a hibás maga?
Egy példa: amikor az únió elkezdett betiltani dolgokat, pl. görbe uborka, moslékos disznónevelés, stb. a magyar hivatalnokok versengve hozták az egyre hülyébb szabályozóikat, mintegy mutatva, hogy jó csatlósok vagyunk. Ebben a nép hibás?
Tudod, hogy van egy rendelet, amely szerint minden újonnan épült üzlet belmagassága legalább 270 cm legyen. Mert? Ezzel kizárták a lehetőségekből a lakás és garázsboltokat, vagyis a klasszikus kiskereskedelmet. Ki hozta ezt az idióta rendeletet? Egy idióta hivatalnok. És miért vajon? Mert a CBA főnöke bement egy táska pénzzel (1 napi bevétel, 100.000.000 Ft) és megkérte rá a megfelelő személyt. Ezért tart az ország ott, ahol. És amíg ilyen emberek ülnek ott, akinek fontosabb az asztala, mint bármi már, soha nem is fogunk előrelépni. Illetve nem fogtok.

hothead 2013.02.08. 15:04:46

@Lindalinda: "normális ember, akinek kellenek emberi kapcsolatok az nem tud külföldön élni." de tud! ja, és külföldön is élnek emberek, elég sokan.

2013.02.08. 15:05:00

@Aston Kanál:
a bankadot Europa számos országában bevezették:D

2013.02.08. 15:08:10

@Babette_: Szerintem nem a bant az irasom senkit, aki otthon van. Azok neveben probaltam szolni akik kulfoldon dolgoznak. En 1992-2004 ig otthon nem voltam abban a helyzetben, hogy barmit is valtoztassak,mikor erre rajottem feladtam az egeszet es jottem. Most mar talan lennek abban a helyzetben, de meg nem jott el az ido, hogy visszaterjek. Masoktol hallom, hogy falakba utkoznek vagy beallnak a kizsakmanyolok soraba. Otthon nem toleralna a szallodaigazgato, ha megprobalnek fairplayt jatszani.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.02.08. 15:08:58

A "kitántorgás" nem pejoratív szóhasználat, hanem József Attila Hazám című verse után alkalmazzák:

"Sok urunk nem volt rest, se kába,
birtokát óvni ellenünk
s kitántorgott Amerikába
másfél millió emberünk."

Nem tudom, mondta-e már előttem valaki, ha igen, akkor bocsi. Ezen ne idegesítsd magad. :)

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.08. 15:09:25

@Vitéz László: természetesen mindenki tudja, hogy sokkal több, mint félmillió magyar él és dolgozik külföldön, de ezt borzasztóan demagóg - és hazug - dolog az aktuális kormánynak tulajdonítani. Az elvándorlás természetes dolog, csak az emlékezet rövid. No meg a kommunizmus évtizedeiben gyakorlatilag lehetetlen volt, az európai szabad letelepedésig (és munkavállalásig) pedig nagyon nehéz.
Akkor volna probléma, ha valóban két év alatt tántorgott volna mindenki külföldre, de nem így történt. Mellesleg jómagam az előző kormány alatt tántorogtam jó messzire, és az azelőtti alatt hoztam meg a döntést és kezdtem meg a kivándorlás ügyintézését. Akkor én most fideszbérenc vagyok?

2013.02.08. 15:13:04

@Laszlo Warnusz: Ja, persze nagyon sok maszek link szemetlada itt is, minden uzletagban. En konkretan a szallodaiparrol beszelek.

deputy sheriff 2013.02.08. 15:13:47

Szoval ha akarok enni egy jo rizottot ha Cipruson jarok, akkor hova menjek?

2013.02.08. 15:14:46

amúgy meg ,ha valaki nem jött volna még rá, annak az alaposan kontraszelektált rétegnek ,aki Mo-on kézben tartja a szálakat,elsőrendű érdeke,hogy KIMENJÜNK,mert így nem robban a társadalmi bomba,nem kell újra szovjet tankokat behívni,hogy megszilárdítsák a hatalmukat azok,akik pédául ma 10 évre titkosított földbérleti szerződések mögé bújva zöldbároskodnak, vagy azok ,akik generációk óta nepotista módon örökölnek egy-egy kulcspozíciót állami,gazdasági szektorban-ebből a szempontból MO kifejezetten feudális:D

ez a kontraszelektált réteg néha el-el gondolkodik,hogy talán jó lenne,ha nem minden fiatal magyar szeretne kivándorolni,de hidd el,hogy aktiv bevándorláspolitikával feltöltik az űrt,amit hagyunk
az idegeneknek pedig soha nem fog eszébe jutni felelősségre vonni elvtársékat,hogy hová tűnt a közvagyon

kuvaszjoki 2013.02.08. 15:16:27

gyanus kicsit a poszt. en is eltem cipruson, es vendeglatasban mindig azt tapasztaltam, hogy nemhogy bejelenteni nem jelentenek be, hanem ugy alapbol fizetni nem szeretnek...ugy kellett sokszor konyorogni a fizetesert meg trukkozni hogy adjak ide. ja es ilyen executive blabla chefnek inkabb cipriotakat alkalmaznak...

2013.02.08. 15:18:52

@deputy sheriff: Sajnos jo rizottot keves helyen tudnak csinalni, de Limassol-ban az il Sappore (Andreas Gheorghiou jo baratom etterme) garantaltan minden eszmeletlen finom. Lehet ram hivatkozni. Laszlo/Leslie the chef. Paphoson, hozzam lehet jonni.:-))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 15:24:03

@deputy sheriff: a risotto az proletar kaja, az nincs a muvelt cipruson
meg ne tudja,. hogy beteszed olyan helyre a labad ahol van risotto! mert orrba turullek!

2013.02.08. 15:25:04

@kuvaszjoki: a szallodaiparban magas beosztasban fizetnek, es en nyolc ev alatt megdolgoztam a poziciomert, ismernek itt eleg jol. A maszekok kozul itt is rengeteg kapzsi szemetlada van. Jol mondod. Az executive semmirekello ciprusiakat meg szep lassan lecserelik hasznalhato kulfoldi chefekre csak a Trade union miatt meg nehez oket elkuldeniuk.

deputy sheriff 2013.02.08. 15:27:06

@hagyma: Tegnap rizottot turtam a veal-emhez, u mad?

kuvaszjoki 2013.02.08. 15:29:05

@hagyma: ebben tokeletesen igazad van!

kuvaszjoki 2013.02.08. 15:30:27

@hagyma: marmint hogy a het vicce hogy ciprus a nyugati fejlett kultura

deputy sheriff 2013.02.08. 15:30:44

@Laszlo Warnusz: Dehat azt irtak fent, hogy az iras Ciprusrol szarmazik (Laszlo tollabol).
Szal en nem vajmi Chef Gheorgihiou rizottot akarok, hanem Chef Leslie-felet! Szoval akkor megis Paphos-ra kene mennem?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 15:31:12

amugy nekem ejjel fel sem tunt, hogy sokaknak ez nem vilagos, hogy Jozsef Attila idezet
hat szomoru az oktatas otthon
gondolom nem annyira tanitjak, mert kommunista kolto volt
dehat vannak bizonyos sorok, amik nelkul elni sem lehet
ilyan a fenti is masfelmillio emberunk
es ami idevag
a Nincsen apam se anyam se Istenem se Hazam

en 14 eves koromban ronggya olvastam a Jozsef Attila osszest, jo vastag barna fedelu konyv volt

2013.02.08. 15:31:59

710 like eddig. Ez onmagaert beszel.

NAGYON SZEPEN KOSZONOM A BIZTATO ES GRATULALO KOMMENTEKET.
Es koszonom a kritikusoknak is, ok mindig jobban latnak engem mint en onmagamat, sokat tanultam a mai postokbol.
Mindenkinek sok szerencset es minden jot kivanok.

Laszlo

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 15:33:12

@kuvaszjoki: alapjaban veve mindig igazam van
egyszer tevedtem, olyan 30 eve egy esos oszi delutan 4 es 5 ora kozott

2013.02.08. 15:34:29

@deputy sheriff: Limassoli ettermeket jobban ismerem mint Paphost. Mindketto Cipruson van.

deputy sheriff 2013.02.08. 15:38:57

@Laszlo Warnusz: Akkor egyenesen mar ra sem merek kerdezni a hely nevere, ahol dolgozol, mert ugyis valami kitero valaszt kapok...

csárlszbrunzol 2013.02.08. 15:39:28

@Eurydice: Biztos, hogy hosszú és fájdalmas folyamat lesz. HA egyáltalán a végére érünk valamikor is. Lehet, hogy a pesszimista 50 év sem lesz elég hozzá. De az is lehet, hogy a most felnövő generáció már más lesz; ki tudja.

Mrs. Clayton 2013.02.08. 15:47:16

@hagyma: szerintem te ezt a rizottó dolgot félreérted
ugyanis Mo-n ha azt látod egy átlag étterem étlapján h rizottó tutira főtt rizst fogsz kapni vmivel, ált sült csirkemájjal összekeverve
márpedig a rizottó nem ez, mint tudjuk
nyilván főznek rendes rizottót Cipruson, csak az nem ez a magyar pergő szemű rizs vmivel

csárlszbrunzol 2013.02.08. 15:48:33

@Laszlo Warnusz: Hát, akkor lehet, hogy ezt nem kizsákmányolásnak kéne hívni. Vagy ha mégis, akkor nem lehet megkülönböztetni a kintit a hazaitól. A tápláléklánc alján sajnos sehol sem könnyű. És azt gondolom, a gazdaságok közti különbség mián van szembeállítva a 7-900 EUR az itthoni 70-90k-val (már ha jól értem az analógiát). (Az egy más kérdés, hogy csak jövedelmeket összehasonlítani nem okés szerintem. Ahol mindenki sokat keres, ott a munkabérek ugye magasak. Vagyis a szoláltatásért, más munkájának igénybevételéért mindekinek másnak is sokat kell fizetnie. Svájcban 10k egy kg hús; vagy 8k egy fodrász. Sok? Kinek?)
Egyébiránt meggyőződésem, hogy a rettenet nagy közterheket is magunknak köszönhetjük. Elvárásaink az egekben (oldja meg az állam; MINDENT), miközben közterheket aki csak tudja, elsumákolja. Hát, ez is lehet nálunk gond. Évi 15ezer milliárd az éves költségvetésünk. Az kurva sok pénz, azt valakiknek ki kell termelniük. És igen, azért kell kitermelni, hogy aztán szét is tudják osztani. (Persze, lopnak is. Mármint a politikusok IS. De máshol is lopnak. Sokat ott is. És mégis jobban megélnek.) A gazdaságok eltérő fejlettsége, a miénk alulfejlettségéhez képesti bőkezűsége, az óriási, fullasztó állami újraelosztás. De tudod, mit: ez kell ennek a népnek. Ki igér többet, ki AD többet.

Eurydice 2013.02.08. 15:48:43

@csárlszbrunzol: vagy ha megfordul a tendencia és a hazatántorgás után már több országnyi tapasztalattal leszünk gazdagabbak, hogy hogyan is lehetne másképp csinálni dolgokat; én ebben bízom

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 15:52:11

@Jess G: nem ertem felre
nekem a posztbol a risotto volt a legizgalmasabb
amugy a gombasat szeretem
csirkevel
azert az igazi Magyar rizotto az egy jo ludaskasa:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.08. 15:53:57

@VéKá: nekem teljesen alap, hogy ha meglesz a sved allampolgarsag, akkor megy a kukaba a magyar.
Ha meg nagyon kell, visszaadjak gyorsan. De ha nem, akkor minek adni nekik egy sanszot a molesztalasra?

kuvaszjoki 2013.02.08. 15:54:04

@Lindalinda: szerintem kulfoldon is ugyanugy lehet emberi kapcsolatokat talalni, mint otthon. talan meg jobbakat is...

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.02.08. 15:56:20

Szerintem jó dolog, minden téren fejleszti az embert, a külföldi munkavállalás. Azt nem értem, hogy mire föl a hisztéria? Elolvastam több bejegyzést és a hozzászólások jelentős részét, és már minden elhangzott, a párbeszéd rég elakadt, csak a hiszti megy.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 16:06:26

@zopilote: Nézd, arról senki sem szeret írni, hogy, hogy nyalatták fel vele a padlót. Az itteni és a facebook kommenteket olvasva arra jutottam, hogy:

- Sok kommentelőnek nem jött le, hogy a "kitántorgott" szó az egy költőtől vett idézet.

- Valahogy arról is elfeledkeznek sokan, hogy azért sok külföldi magyar tett azért, hogy megutálják őket. Nem feltétlen csak ez a nemzedék. De, aki egész évben kint azért koplal, hogy itthon jampizzon és lenézzen mindenkit, vagy lesajnálja az itthon maradottakat mert csak 70 ezerből élnek, aki hazajön és várja, hogy körbeugrálják - nos azon mit kéne szeretni?

Aston Kanál 2013.02.08. 16:07:47

@Mmj Drtmmj: nem is allitottam az ellenkezojet, de ajanlom figyelmedbe a penzugyi szervezetek szabalyozasat Europa szamos orszagaban. Peldanak okadek ott van a sokat emlegetett Egyesult Kiralysag, ahol epp most buntettek 400 millio (igen 400 000 000) angol fontra a Barclayst (es mas bankokat is mas osszegre) a LIBOR hekkeleseert. Es kifejezetten hangsulyoztak, hogy ezt nem az adofizeto, hanem a bank fogja fizetni, errol gondoskodnak. Hisz csak van eleg tartalek, mikor millios bonuszokat fizetnek ev vegen.
Valamint a vezerigazgato is tavozott. Otthon mikor van ilyen?

zopilote 2013.02.08. 16:21:11

@Karalábéleves:
Jobbik esetben mar hulyere ittam volna magam, mint a korosztalyom nagy resze:)
Amikor hazamegyek, beugrom a kornyezo krimokba, ugyanazok az arcok, ugyanazt
a semmit hajtjak, mint amikor elmentem. (es bizony megoszulve, fogatlanul, lesantulva)
De azert jol erzem magamat veluk, a fajtam. Csak nem volt szerencsejuk:( Rossz lapot
kaptak az osztaskor.

Furos 2013.02.08. 16:28:53

@zopilote: Lehet,hogy rossz lapot kaptak,de az is lehet,hogy nem megfeleloen jatszottak meg oket....

marxengelszleninsz 2013.02.08. 16:29:53

@Gamma Leonis: Alapvetõen nem a külföldi munkavállalás a téma, hanem a tömeges kivándorlás - picit más fajsúlyú a két dolog.
A hisztit egyébként László séf-helyettes kezdte, nem tetszett neki a "kitántorgó" megnevezés, mire páran felhívták a figyelmét J.A. vonatkozó versére, néhányan pedig picit zokon vették, hogy kintrõl kezdi osztani az észt azoknak, akik - eléggé el nem ítélhetõ módon - még a hazájukban élnek.
Megpróbált megerõsítõ kommenteket gyûjteni arra, hogy lám milyen jól döntött. Ez nem ment ugyan zökkenõmentesen, de összekapirgált néhány lájkot, úgyhogy most megnyugodott egy idõre.

tableno 2013.02.08. 16:39:26

A megjegyzéseim dióhéjban:

1. József Attilát imádom, szerintem is minden idők legjobb költője volt.

2. A "kitántorgottak" kifejezés nem csak idegesítően elcsépelt és modoros, de kifejezetten pejoratív is. (József Attila sem dícséretnek szánta, hanem a kivándorlók szerencsétlen helyzetét akarta érzékeltetni)

3. A poszt alapvetően tetszett, bár szerintem is kicsit sok a sértődöttség az óhazával szemben. Take it easy(er)!

explanatus 2013.02.08. 16:41:38

a túl sok "hagyma" megüli az ember gyomrát

tableno 2013.02.08. 16:44:39

@tableno: Ja, Magyarországon most ez a "kitántorgás" az aktuális, "acsapbólisezfolyik" klisé. Néhány hasonló gumicsont a közelmúltból: "alpesi valuta", "öszödi beszéd", "baltás gyilkos", "cigánybűnözés", "lélegeztetőgép", "oligarchák", "gazdqsági szabadságharc", stb...

morsels (törölt) 2013.02.08. 16:44:49

Te flash.gordon , te miert nem irod le, hogy miert nem mesz el?
Tudod, hol dolgozol, mennyi a fizetesed, meg ilyesmi.

morsels (törölt) 2013.02.08. 16:45:47

Mert hatha abbol is lehetne tanulni. Erted, valaki olyasmit kovetne, amit te csinalsz.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 16:45:59

@tableno: Egyébként mi lenne a helyes viselkedés? Állva tapsolni a kimenőknek? Szerintem tudomásul kell venni, hogy nem mindenki fogja megbocsájtani és ennyi. Joguk van hozzá.

kovacs55 2013.02.08. 16:46:51

@zopilote:
Sokan nem dicsekszenek azzal hogy nem jott be a szamitasuk kinnt (vagy ezert vagy azert) es visszamennek de arrol mar elfelejtenek irni hogy miert nem jott be a mutatvany. Egy masik kategoria akinek szinten nem jott be de csakazert is marad de irasaiban vetit (3 nap alatt talaltam nagyon jo szallast meg munkat minden segitseg nelkul....lattak hogy jo vagyok ezert egy honap utan mar gore lettem....stb.).

tableno 2013.02.08. 16:50:07

@flash.gordon: Megbocsátani (ha már hazafijak vagyunk, hejesen írunk! :)? Mit? Kinek? Ismeretlen embereknek, hogy ott élnek és azt csinálják, ahol és amit akarnak?

Tapsolni nem kell, fújolni sem. Helyes magatartás: tudomásul venni, és a magad dolgával törődni...

morsels (törölt) 2013.02.08. 16:52:49

En csak olvastam ezt a blogot sokaig.. de most mar elkepesztonek tartom azt, hogy hova jutott.
Ha valaki regota commenteli a blogot, akkor annak a velemenye uti barki maset. Mintha wikipedias cikket irt volna.

Kozben meg szivesen olvasom barki szemelyes velemenyet, benyomasat, merthat elvileg errol van szo ugye.

Nade vilagos, hogy a kommentelok kozott is vannak erdekes elettortenetek, amiket persze ugy kene kezdeni, hogy melyik kisfalubol jottek, esetleg a jelenlegi orszaghatan tulrol, aztan hova jutottak. Csak a kommentelok is valamifele elkonyvelt sikerek, amihez kepest kritizaljak a megjeleno posztokat.

christophe 2013.02.08. 16:53:04

@hothead: ja, ès ràadàsul nem mindegyik emberevo :-))

morsels (törölt) 2013.02.08. 16:53:42

flash.gordon:
Ez nem jog kerdese, hanem lehetosege.

christophe 2013.02.08. 16:54:28

@Mmj Drtmmj: Igen,de nem a magànszemèlyek rèszère!!!!

morsels (törölt) 2013.02.08. 16:59:55

Zipotle:
Szerintem erdemes kulonvalasztani a lehetosegeket.

1. Europan belul (adott orszagok torvenyeinek megfelelve) mar egy ideje (nem tudom miota) lehet hivatalosan munkat vallalni. Ez nem egyenlo a bevandorlassal, persze mindenhol van lehetoseg az allampolgarsag megkapasahoz.

2. Az Europai csatlakozas elott elmentek (mert maskepp latnak sok mindent)

3. A '90 elott elmentek, mert maskepp latnak sok mindent.

4. Akik '56 utan mentek, mondjuk 60-70-es evek.

5. '56-osok.

Aztan persze kulon kategoria az, amikor valaki tok egyedul ment a kulonbozo evtizedekben, vagy csaladdal, gyerekkel.

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:05:08

Aztan persze mindenki busze arra, amit elert, aki meg nem ert el semmit, az meg nem fogja leirni.

Egeszen pontosan aki buszken leirja, az ugyanugy kritizalva lesz, mint akinek ne sikerult. Az elso azert, mert lofaszt ert el, csak egy masod-mosogato egy utszeli kocsmaban, a masik meg azert, mert mi a faszt gondolt az elso helyen, eselye sem volt, bezzeg aki masod-mosogato egy nem utszeli kocsmaban..

Es persze, tudom, IT kategoria mas, nade oszinten. Ti is tudjatok, hogy az sem stabil, nem tart orokke...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 17:09:26

@tableno: Valóban? Miért az ide kommentelők 98%-a nem fogalmaz meg elmarasztaló kritikát a az otthon maradt magyarokról és mentalitásukról? A kivándorló magyarok nem tettek semmit azért, hogy ne szeressék őket?

A helyesírás kijavítását köszönöm. Ha találsz még szólj.

tableno 2013.02.08. 17:10:18

@morsels: "IT kategoria mas, nade oszinten. Ti is tudjatok, hogy az sem stabil, nem tart orokke... " - végre kimondta valaki!!! :))

2013.02.08. 17:11:10

@csárlszbrunzol: Sajnos a maszekok, hasonloak az otthoni egykori Balatoni vendeglatosokhoz, hol fizetnek, hol, nem. A munkakorulmenyek meg enyhen szolva is 20 evvel le vannak maradva akar Magyarorszagtol is. Persze kivetelek itt is- ott is vannak. Csak a szallodaipar az ami megbizhatobb. Osszessegeben meg mindig sokkal jobb a helyzet, mint otthon.
Mint irtam a Blog-on, nem konnyu, de nem altam le lehuzni a keresztvizet Ciprusrol, hisz sokat koszonhetek ennek az orszagnak.

Russell Coutts 2013.02.08. 17:12:08

@Mmj Drtmmj:
Nem a statisztika vagy nyilvántartás zavar, mert ha ők arra élveznek, akkor tegyék. Nem érdekel. Úgysem tudnak 3 hét múlva már velem tenni semmit.

A rosszindulat sokkal jobban zavar.
Biztos vagyok benne, hogy az NGM boszorkánykonyhájában már próbálnak kotyvasztani valamit, hogyan lehetne a külföldön dolgozó magyar állampolgárokat valami módon mégis megadóztatni. Erre jó példa az amcsik FATCA szabályozása (akit érdekel, az nézzen utána, elég sok irodalma van - a lényege: amerikai állampolgárok külföldön szerzett tőkejövedelmeinek amerikai adóhivatal általi megadóztatása), aminek a megismerésébe, kivesézésébe és az amcsikkal való egyezkedésbe elég sokat fecceltek bele. Ez lehet - talán - az az egyetlen irány, amit habár nem ebben a formájában, de mégis valahogy meg tudnának csinálni, és még az EU kettős adóztatási szabályaiba sem ütközne. Ennek első lépése a svájci adatkérés is, szerintem.

Szerintem van egy olyan gondolatsor jelenleg bizonyos körökben, hogy az elmentekkel már úgysem tudnak mit tenni, azok nem fognak visszajönni. Azonban amíg a kinti állampolgárságot nem kapják meg, addig magyar állampolgárok. És mivel ők már úgysem jönnek vissza, nem kell félteni őket, és még utoljára jól meg kellene vágni őket. Ha ezt bevezetik/kitalálják, no azt fogom rosszindulatnak nevezni.
És ez nagyon rosszul fog esni.

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:12:17

@hagyma: nem veletlenul tette idezojelbe a 'rizottot'. Mert magyarorszagon mast jelent, mint ugy altalaban.
Nade de valamifele etteremben dolgozol, ezt tudnod kene.

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:15:44

@tableno: En nem tudom, hogy mit kepzelnek az emberek... persze, lehetoseg van, meg google, meg Nokia, meg a faszom tudja mi... nade azt nem tudjak, hogy a googlehoz bejutni nem egyszeru, aki ott dolgozik, az inkabb kivetel, mint az atlag...
Meg errol lehetne irni egy csomo dolgot, de engem igazabol az zavar, amikor egy ilyen Vitez Laszlo nekiall prolizni, meg parasztozni.

tableno 2013.02.08. 17:17:26

@flash.gordon: "Miért az ide kommentelők 98%-a nem fogalmaz meg elmarasztaló kritikát a az otthon maradt magyarokról és mentalitásukról?" - dehogynem. Nyilván nem mentek volna el, ha otthon mindennel meg lettek volna elégedve... ;)

Szerintem ott vagy eltévedve (egyébként sok kivándorló is, ebben helyes a meglátásod!), hogy érzelmi kérdést csinálsz a dologból: kit érdekel, hogy egymás számára ismeretlen emberek szeretik-e egymást?! Engem ugyan nem. Az otthoniak közül a családom és a barátaim szeretnek, a többiek véleményét meg pont leszarom. Ők is teljes joggal szarják le az enyémet. Ez a blog viszont konkrétan külföldön élő magyarok által íródik külföldön élő (vagy a téma iránt érdeklődő) magyaroknak. Természetes, hogy elsősorban az ő szemszögükből. Ezen síránkozni olyan, mintha MTK-drukkerként beülnél a Fradi-sörözőbe, és azon lamentálnál, hogy miért zöld-fehér a dekoráció...

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:18:28

@flash.gordon: Haver, magyarorszagon joval kevesebb a lehetoseg. ezen nem lehet mit magyarazni. Ha nem igy lenne, nem menne el ennyi ember.
Aztan persze mindenki mas miatt megy, nade erted, ha sokan mennek, akkor annak van egy orszagra kihato jelentosege is.

Es hidd el, nem erdekel a magyarorszagi politika.

Vitéz László 2013.02.08. 17:18:55

@Venyigeszu_de_Lucerna: "Akkor én most fideszbérenc vagyok? "

igen az vagy... a demagógiát a paraszcságot erősíted vagyis

a feudalizmus/náci/komcsi támogatólya vagy azzal is hogy elmenekültél...

vagyis a fidesmafiarezsim ámokfutását támogatod ha máskép nem is de paszívan !

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:21:17

@Vitéz László: Na es te ki a fasz vagy, most ugy oszinten.

Russell Coutts 2013.02.08. 17:22:32

@Aston Kanál:
Szerintem kicsit naív vagy. Az Egyedült Királyságban is az ügyfél fizeti meg, csak nem direkt módon, hanem közvetetten.
Gondolkodjatok kicsit: minden pénzintézet az ügyfeleiből él, azokon képez hasznot. Ha megbüntetik az egyik leányvállalatot, vagy magát az anyabankot, azt általában a jövőbeni eredmény terhére engedélyezik kifizetni -> a kifizetett büntetés összegét leterítik 1-2-3 évre, és ezzel emelik a szervezet eredményelvárását.
Emiatt a pénzintézet új termékekkel jelenik meg a piacon, vagy régi termékek új verzióival, ahol a saját nyereségességét próbálja emelni.
És mivel ez általában sikerül is nekik, és megtermelik ezt a leterített eredmény elvárás emelkedést, végeredményben a büntetést - indirekt módon - az ügyfelek fizették meg.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.02.08. 17:22:44

@pamut: Kedves pamut! Magam csak egy egyszerű pénzügyes vagyok, nem irodalmár, és legfőképp nem nyelvész.
Viszont az értő olvasást már az általános iskolában elsajátítottam.
Nem kívánom csorbítani Jószef Attila érdemeit (aki minden bizonnyal a magyar irodalomtörténet kiemelkedő alakja), de engem nem igazán fogott meg a kötészete. Erre lehet mondani, hogy egyéni szoc. probléma.
Amit nem értek: te irodalomértő tanult ember vagy. Gondoltam, értelmezni is tudod a kifejezéseket, de úgy vettem észre gondot okoz.
Tehát: a világhírű szó jelentése - világszerte híres. Ezt a kijelentésed pont te cáfoltad az előző hozzászólásodban.
Az, hogy az évfolyamtársaid körében közismert volt, és ettől szerintetek világhírű, az nem releváns.
Maradjunk ennyiben.

tableno 2013.02.08. 17:23:25

@Vitéz László: Otthon már a trollok minősége is romlik... Bezzeg itt nyugaton kulturált européer trollok vannak!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:25:02

@morsels: hat es feleves korom ota tudom mi a risotto
ez egy ilyen csalad
nem etteremben dolgozom
etterembe enni jarok

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:26:38

@Vitéz László: Most nem azert, de te valami amerikas magyar vagy? Ha 56-os, akkor meg valahol megertem, hogy ennyire rossz a helyesirasod, vagy ha mostani felvideki, delvideki, erdelyi kivandorlo lennel.

Vagy egyszeru troll.

aleb19 2013.02.08. 17:27:06

@morsels: a rizotto Mo-n is rizotto
csak az igenytelen szakacsok nem tudjak elkesziteni mert nem vagy rosszul tanitjak nekik
a masik ilyen hirhedt magyar gasztro elcseszes a holland martas
az ilyen dolgok miatt vilaghirhedt a magyarkonyha

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:28:08

@hagyma: Akkor azt is tudod, hogy magyarorszagon mit ertettek rizott alatt es hogy a posztolo miert tette idezojelbe a rizotto szot.

Ha nem, szivesen segitek, pedig nem vagyok szakacs. Sem.

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:29:54

@aleb19: Magyarorszagon mast jelent a rizotto. Ennek is oka van, a posztolo nem veletlenul tette idezojelbe a szot magat.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 17:30:31

@tableno: Értem. Akkor foglaljuk össze. Azon háborogni, hogy a magyarországi magyarok "kitántorgóknak" tartják a kivándorlókat, kívánatos és jó mert ez a blog erről szól.

Ellenben ha valaki, aki otthon maradt, pusztán azért nem szeret mert elmentem annak véleménye annyit ér mint a tologatható falepke szárnyának csattogása.

/hogy a mai posztnak pont ez volt az alapvető felvetése, hogy milyen pejoratív jelzők vannak ránk aggatva az most mellékes.

@morsels: stimmel

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:31:27

@hagyma: Te haver, most tenyleg, neked milyen poszt lenne a fasza?
Mi lenne az, amire azt mondanad, hogy ez igen. Miert nem irod le a te torteneted? Biztos erdeks az is,

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:33:01

@tilmir: ezt aZERT UGY KELL ERTENI -SZERINTEM- HOGY AZ ATLAGOSNAL MUVELTEBB ES IRODALOMBAN JARTAS EMBER A VILAGON MINDENHOL TUDJA KI jOZSEF ATTILA
DEHATA KOLTESZET NEM MOSOPOR, IGY KEVES ILYEN EMBER VAN, AHOGY VANNAK AMERIKAI "VILAGHIRU" IROK ES KOLTOK, DE HETKOZNAPI EMBER NEM TUDNA harmat felsorolni, nemcsak hogy otthonrol de ne is soroljuk..
szoval maskent kezelnem a vilaghiru focista es a vilaghiru kolto jelenteset
igen Jozsef Attila az irodalmarok koreben biztos hogy vilaghiru, meg C Ronaldo a focikedvelok koreben
termeszetesen mas a metszet
elnezest a nagybetuert beugrott a shift es mivel tv-t is nezek nem vettem eszre, de en mar at nem irom:)

/ps. Jozsef Attila erdemeit nem tudod csorbitani, ez meg viccnek is rossz,az hogy nem fogott meg a kolteszete az meg egy dolog, olvashattuk a posztolo ugy irt verset, hogy eleteben nem olvasott egyet sem
tehat tulajdonkeppen magatol rajott, hogy van egy mufaj, amit versnek hivnak, azutan elment Faludy Gyorgyhoz rizxottozni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:34:46

@morsels: koszonom ebben az ugyben -tartok tole masban sem- nem szorulok a segitsegedre, de megtisztelsz

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:35:10

@hagyma: Szoval te az atlagosnal muveltebb vagy?

2013.02.08. 17:35:11

@tableno: Halleluja! Szivembol szoltal. :-)

tableno 2013.02.08. 17:35:21

@flash.gordon: Nagyjából... Annyi kiegészítéssel, hogy otthonmaradottként meg nyilván teljes joggal kiröhögheted azt a kivándorlót, akit komolyan zavar, hogy te minek tartod őt...

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:36:41

@hagyma: Akkor biztos az idezojelek zavartak meg. Hiaba, az absztraktcio nem szukseges a mosogatashoz.

2013.02.08. 17:36:52

@ Tableno@tableno: az MTK Fradis commentre gondoltam.:-)

aleb19 2013.02.08. 17:37:06

@morsels: a rizotto mindenhol ugyanazt jelenti illetve kellene hogy jelentse ha Mo-n neked nem ezt jelenti akkor valaki elcseszett valamit
eredetileg szakacs voltam es tudom mit beszelek
hirhedt magyar krealmany milanoi s.borda

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 17:37:21

@tilmir: Mitől van az, hogy mostanában a magyar nyelven megjelent kommentek kb 30%-a az értő olvasást hiányolja a másiknál?

Valami történt otthon az oktatásban? Mondjuk mindegy is mi mert folyamatosan reformálják. :)

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:38:43

@hagyma: Most oszinten.. szerinted mennyivel nott az IQ-d, miota az usaban elsz?

Es ez hany eve is? Szoval evi 5IQ? Vagy inkabb 20?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 17:39:40

@tableno: Milyen jó, hogy elfogadjuk egymás érvelését némi kiegészítéssel. A magyar politikai elit vehetne tőlük leckéket. ;)

Aston Kanál 2013.02.08. 17:39:50

@Russell Coutts: ez mind igaz, de en arra probaltam ramutatni, hogy kifejezetten a megnott terhek miatt nem vezethetnek be ilyen-olyan ugyleti kamatot, nem emelhetnek indokolatlanul magasat a banki koltsegeken, kulonben azonnal kopogtat az FSA. Az uj termeket ugye el kell adni, ami munkaval jar, tehat ha az sikerul nekik, rendben van, megszereztek a penzt.
A lenyeg, hogy a bankadot azt a szokasos bevetelbol kell kigazdalkodni, vagy tobb termeket kell ertekesiteni, nem lehet egyszeruen atharitani az ugyfelre.

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:41:09

@aleb19: Ha eredetileg szakacs voltal, akkor ismered a Venesz konyvet. En ismerem, pedig nem vagyok szakacs.

Namost abban a 'rizotto' (mert ugye igy irta a posztolo) egeszen mast jelent.

Nade ha ennyire erdekel, akkor en meg ettem menzan, aztan az a zoldborsos, majas rizotto az nem az, ami szerinted mindenhol rizotto.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:41:35

@morsels: kerlek szepen, ha mar ennyien el kezdtek ekezni akkor elmondom

ha valaki lelep kulfoldre dolgozni es irni akar rola erdekelne mit melozik /ez le let irva mint beosztas, de nem az mit csinal, ismerem a line cookokat,/ kibaszott nagy szopas/
erdekelene kb mire jutott 9 ev alatt/ nem nem kell a kocsi markaja/ de megis hogy el van -e felesege baratnoje/esetleg baratja/ kb mennyit keres, mit csinal szabadidejeben, mik a tervei, mit szeret az adott orszagban ahol el es miert, hogy kesziti a rizottot, hol tervezi a letelepdest, mikor akar gyereket, akar-e? az adott orszag allampolgara-e, vagy atmeneti a dolog, hogy elnek - jelen esetben a ciprusiak- stb stb stb
na ezek nem voltak benne
amit olvastam, az az hogy...
hat semi
ezt otthonrol megirhatom fotelbol sot olvashatom, felmegyek az indexer es ha rakattintanek a blogketres elso 8 tagjara, ott le van irva miert szar magyarorszag, amiben nincs jogom ketelkedni, de miert fontos ezt egy ciprusi szakacsnak leirni?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 17:42:25

@hagyma: Ez egy érdekes kísérlet lehetne. Keressünk internet oldalakat, ami alátámasztja azt az állítást, hogy JA kint ismert költő.

Illetve különböző országokból kell verbuválni embereket, aki megkérdez mondjuk egy ott tanító irodalmárt vagy gimnáziumi tanárt, vajon ismeri-e őt.

Határátkelő szervezhetne egy ilyen akciót.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:43:25

@morsels: Te tudod mit jelent az IQ?
nem gondolom, hogy tudod
de jol hangzik
amugy rosszul fogalmaztal az IQ_m itt termeszetesen rohamosan csokken, az agyamat mossak a mediakok, hamburger eszek es bofogok hozza

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:46:30

@hagyma: Es te mire jutottal mennyi ido alatt?

Tervezed, hogy ott maradsz orokre, vagy csak ideiglenesen penzt csinalsz. Mert ugye nem mindegy az sem az USAban.
Hivatalosan vagy ott, vagy barmikor kibaszhatnak? Es igy tovabb... szoval neked is lehetne meselni valod, szerintem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:47:30

@morsels: nehez kerdes, azt hiszem az atlagosnal muveltebb vagyok, de nagyon fontos mi az atlag, mert ne feledjuk Magyarorszag az atlagosnal gazdagabb orszag az atlagosnal magasabb eletszinvonallal

@flash.gordon: irodalmar szinte tuti tudja, gimnaziumi tanar, az mar huzosabb, foleg, hogy milyen a gimnazium, belegondolva Magyar gimnaziumi tanarbol is sok van akinek fingja sincs mondjuk Allen Ginsbergrol, azert is probaltam mondani, hogy jelen esetben a vilaghiru nem azt jelenti, hogy mindenhol ismerik a vilagon, hanem hogy a vilagon barhol ismerhetik

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:47:34

@hagyma: De most tenyleg. Te miota vagy USAban? Hany eve?

tableno 2013.02.08. 17:48:01

@flash.gordon: Látod, nyugaton azt is meg lehet ám tanulni, hogy a vitának nem feltétlenül kell anyázásba torkollnia... :)

@Laszlo Warnusz: Gondoltam. Egyébként volt már olyan is, aki itt a blogon azt követelte, hogy a kivándoroltak csak vonuljanak el egy csendes sarokba magukban, és ne merjenek többet magyar blogra magyarul posztolni, miután otthagyták a hazájukat...

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:48:44

@hagyma: Ja, hogy szerinted az atalagosnal muveltebb vagy.
Ez az usa melyik allamahoz viszonyitott atlag?

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 17:49:36

@hagyma: Oké de az irodalmároknak is van nyomuk a neten illetve annak, hogy ismerik JA-t.

Pusztán a játék kedvéért: Fel tudnál hajtani ilyen amerikai weboldalakat?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:50:21

@morsels: majd ha irok errol bejegyzest, akkor ezzel fogok foglalkozni, nem azzal mi van otthon
amugy koszonom kerdesedet csutortokon less az allampolgarsagi vizsgam, jelenleg vegleges zoldkartyaval rendelkezem, igy nem valoszinu hogy kibasznak a masodik hazambol
mert ugye van a szulohazam, meg a befogado, a mostani, de tettem ra igeretet, hogy jovo heten leirom, hogy zajlik az amerikaiva valas utolso stadiuma, a teszt es a ceremonia az eskuvel, ha hataratkelo kiteszi, kiteszi, ha nem nem
teket izi men:)

2013.02.08. 17:53:11

@hagyma: A post nem az oneletrajzom hivatott lenni. Egyszeruen elegem lett a KITANTORGOTTazasbol es abbol, hogy uton utfelen probalnak belerugni abba, aki kulfoldon el. Sajnos sokan tenyleg hazajarnak jasszkarizni, meg ide is jonnek ki 'nagymenok' akik ossze-vissza hazudoznak, linkelnek es lelepnek egy csomo tartozast itthagyva. Figyelemmel kiserve a posztjaidat arra a kovetkeztetesre jutottam, hogy neked ez az eleted, hogy itt irogatsz, konfrontalodsz es szocsatat vivsz. Tehetsegedet talan egy szinjatszokorben esetleg stand up comedy szinhazban megprobalhatnad kamatoztatni es akkor talan csitulna ez a kenyszer, ami arra kesztet, hogy szerepelj.

morsels (törölt) 2013.02.08. 17:54:13

@hagyma: En csak kerdeztem, mert ugye nem mindegy, hogy valaki 3 hete van ott es nyomja az okosat vissza egy magyar blogra, vagy hogy illegalisan osztja az eszt, vagy tok legalisan probal ervenyesulni. Ami persze aztan ott sem azt jelenti, hogy a kerites zoldebb.

Szoval miota vagy ott? Mert ha nem az idovel romlott a fogalmazasod, akkor mar eleve nem lehetett valami fenomenalis.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 17:54:41

@flash.gordon: hat biztos fel tudnek es az is biztos ha most elindulnek amerikaban, nagyon nagyon sokat kene gyalogolnom mig talalnek egy embert aki tudja ki az a Jozsef Attila
Gabor zsazsat azt tudnak fel oran belul valahol
szoval meg egyszer nem ugy vilaghiru hogy mindenki ismeri a vilagon, hanem barhol ismerhetik
nem tudom erzed-e a kulonbseget
amugy ha mar a posztolo szoba hozta a Nobel dijasokat
szerinted itt hany ember tudja, hogy magyarok csinaltak zommel az atombombat?
kb senki
es hat ott van meg az a problema, hogy ugy nagyvonalakban Jozsef Attila lefordithatatlan, mint ahogy a tobbi Magyar iro es kolto
nem szo szerint, cask ahhoz tudni kellene mi volt akkor otthon, kulonben nehezen ertelmzheto egy atlagamerikainak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 18:00:08

@morsels: ha erdekel az eletem, van egy link a nevem mellett
es klikk
ha nem nem /amugy 15 eve/
@Laszlo Warnusz: ertem, de en ezt eddig nem tapasztaltam innen, hogy basztatnak aki lelep
ez nekem olyan dicsekedve panaszkodok
most kerek elnezest, hogy nem tetszett a bejegyzesed, remelem megbocsajtod, cask szolok a tegnap esti film sem tetszett es meg is irtam valahol
es nem nem ez az eletem, szivesen olvasom a hataratkelot, mert en is az vagyok es vannak jo posztok erdekes tortenetek
az meg teged minosit, hogy engem minositgetsz, en ezt nem tettem, cask kifejeztem velemenyemet, hogy eleg gyenge ez a bejegyzes, amit tartok is
gondolom itt abba is fejezhetjuk:)
sok sikert ciprusonm az etteremszakmaban, boldog csaladot es labaztatast a medenceben

Russell Coutts 2013.02.08. 18:00:54

@Aston Kanál:
Ezért mondom, hogy inderekt módon fizettetik meg :)
Arra a szabályozás és az ellenőrzés sokkal kifinomultabb, mint itt. Nálunk nem kell annyira adni a látszatra, sokszor maga a jogszabály biztosítja a kiskaput a pénzintézetnek, hogyan hárítsa át a költségeit (lásd. tranzakciós illeték).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 18:01:47

Jó, hát ezt mindenkire ráhúzhatjuk. Pl Rodolfo se világhírű de azért ismerhetik bárhol.

De mindegy is, hogy Amerika mondjuk csak 0,5%-a ismeri akkor is a neten nyoma kell lennie. Angolra fordított versei vannak.

Az atombombánál meg csak minket érdekel, hogy magyarok voltak illetve, hogy innen vándoroltak ki. Amerikát az érdekli, hogy ott van és alkot.

zopilote 2013.02.08. 18:02:33

@hagyma:
Neked ki a kedvenc amerikai koltod, irod?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 18:05:44

@zopilote: hat van jopar
de ha cask egyet es kapasbol akkor Poe

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 18:08:16

@flash.gordon: most ez tenyleg elvi vita mit nevezunk vilaghirunek
/mert ennek van egy olyen jelentese is, hogy nagyon jelentos/
mar szoba kerult, hogy a buvos kocka is vilaghiru Rubik kocka neven, de itt szinte senki nem tudja, hogy az Magyar, pedig nincs lakas ahol ne latnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.08. 18:10:08

ebedszunet
ennyi melo utan jar:)

Karalábéleves (törölt) 2013.02.08. 18:11:20

@zopilote:
@morsels:
@Laszlo Warnusz:
@hagyma:

Hagyjátok békén hagymát!

Már korábban leírtam itt mindenkinek, hogy idézem:

"Azt hiszi, hogy akkora teljesítmény, hogy megkapta az amerikai állampolgárságot 10 év illegális bujkálás után és valami csicska munkát végez valami hotelban.

Erre veri a nyálát minden poszt alatt és próbál kötözködni mindenkivel. "

Amúgy meg kibaszott szánalmasnak tartom azt az embert, aki 6 év alatt 36703 hozzászólást produkált magyar blogokon és azt próbálja elhitetni mindenkivel, hogy az USA-ban olyan nagyon élvezi a remek életét.

zopilote 2013.02.08. 18:11:47

Antonio Banderas - Tiszta szívvel (Con el corazón puro)

www.youtube.com/watch?v=0q4eKe0dsaw

Venyigeszu_de_Lucerna 2013.02.08. 18:16:13

@Russell Coutts: a kivándorolt magyarok min. 95%-ának nincs tőkejövedelme, jelentős részüknek nem s lesz.

2013.02.08. 18:17:14

@hagyma: Szakacskent, hozzaszoktam, hogy nem izlik az etel mindenkinek egyforman.
Igy azon sem lepodtem meg, hogy a posttal is ez tortent.
Az meglepett, hogy milyen nyiltan sertegetsz es senkinek nevezel. Es a maganeletem reszleteire vagy kivancsi, mar-mar koveteled, hogy fedjem fel magam. Nos nincs jelentosege, bortisunk ra fatylat. Nem haragszom. Szukseg van az olyan emberekre is mint te. Onmersekletre es onvizsgalatra tanit. Koszonom. Mint mar mondtam korabban is a mai nap nagyon sok tanulsaggal szolgalt.
Kar, hogy paraknal elszakadt a cerna, kar anyazni es egymast sertegetni. Abbol nem szarmazik semmi jo.

aleb19 2013.02.08. 18:18:56

@Karalábéleves: ennel mar csak az szanalmasabb ha valaki trollkodik friss reg-gel

Spacecake 2013.02.08. 18:21:15

fuuu de ennék egy rántott sertés agyvelőt rizzsel és tartárral.

zopilote 2013.02.08. 18:21:39

@Karalábéleves:
Ezt sem hittem volna, hogy a Hagyma oldalan talaljam magam:) (bar foldim)
Probaljatok meg utana csinalni!! Nem egyszeru dolog, amit veghezvitt!!
Ez volt a celja, sikerult neki!! Grat!!!!!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 18:21:43

@hagyma: de miért lenne elvi? Ha nekem azt mondja vki, hogy mondjak német költőt akkor Rilke vagy Heine be fog ugrani. Amerika irodalmár meg legyen mondjuk Mark Twain. De ezeknek ha jól sejtem nincs megfelelője magyarban.

Laszlo Warnusz (törölt) 2013.02.08. 18:23:05

@Karalábéleves: Milyen igaz is. Bolcsen szoltal. Elgondolkodtato az a 3656252566 vagy mennyi hozzaszolas. Szomoru.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 18:23:31

@Karalábéleves: Az 9 hozzászólás/nap hat éven keresztül.Nem semmi. :)

Russell Coutts 2013.02.08. 18:39:58

@Venyigeszu_de_Lucerna:
Tőkejövedelem a bankban lévő pénz után kapott kamat is. És nekem ne mondd, hogy a kiment magyarok 95%-ának egy buznyákja sincs bankban, mert ezt senki nem hiszi el.

kuvaszjoki 2013.02.08. 18:40:47

@flash.gordon: miert faj az neked ha elvandorolnak kulfoldre? tudtommal magyaro. nem borton hogy ne lehessen elmenni...mindenki oda megy es ott el ahol akar. te meg orulj magadnak hogy otthon maradtal.

Vitéz László 2013.02.08. 18:43:50

@zopilote: spanyulul sokkal jobb !!! baromi szép... nagyon megható...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.08. 18:47:59

@hagyma: csak a mi regi webshopunkban / konyvadatbazisunkban 16 kotete van benne. Olaszul, angolul, magyarul. www.anobii.com/search?s=1&keyword=attila+jozsef ( az uj oldalunkat egyelore nem linkelnem direktbe , de ott is annyi )

micsoda? 2013.02.08. 18:58:50

Gondolom a poszt írója a görög részen dolgozik. Egy kis politikai részt szívesen olvastam volna, szerintem hitelesebb lenne, mint amit itthon hallani. Itthon napi téma az ország elhagyása, de "kitántorgásról" nem hallottam.

Aston Kanál 2013.02.08. 19:06:52

@Russell Coutts: az az egyetlen kulonbseg, hogy egy banki termeknel en dontom el, hogy kell-e, nem pedig ram haritjak, es fizetem, tetszik vagy nem. Vagyis kitermeli a bank - igen, az ugyfel penzebol, de abbol, amit egyenkent is nala koltott volna el, nem pedig az egig emelt nevesincs kamatokbol, meg tranzakcios illetekbol, meg valutavaltasi trukkokbol stb.
A tobbivel annyiban egyetertek, miszerint nem (csak) adoztatni kellene esz nelkul, hanem biztositani a megfelelo szabalyozast.

Cpeti123456 2013.02.08. 19:07:14

Elég régóta olvasom a blogot, mert jómagam kb. 12 éve járom a világot, s kíváncsian olvasom a különböző élettapasztalatokat.
Sok jó írás jelent már meg itt a blogon, s szerintem ez is azok közé tartozik.

További sok sikert kívánok a posztolónak.
Az meg, hogy odahaza mi van, az egy teljesen más lapra tartozik.
Megértem az embereket akik elmennek otthonról, hogy biztosabb kiszámíthatóbb életet találjanak maguknak. Természetszerűleg ez nem mindenkinek sikerül, de az élet már csak ilyen.

moloy 2013.02.08. 19:09:49

@VéKá: Eddig jutottam a hozzászólások olvasásában.
"...megkockáztatom, hogy a munkáltatóm küzdene azért, hogy állampolgár lehessek. És nálam is ez lenne az az utolsó csepp, hogy végleg megszabaduljak az utolsó hazámhoz tartozó köteléktől." Ez bőven elég volt.
Szóval anyádtól, apádtól, testvéredtől, barátodtól már megszabadultál. Azt hiszem, hogy a "sajnállak" szó Rád nézve nagyon kevés.

micsoda? 2013.02.08. 19:10:46

Amit kifelejtettem /mert kisült a kenyér/ tetszik a poszt. Nálam is, a sok napfény alapvetően fontos:D

DesmoMaffia 2013.02.08. 19:12:45

Én is külföldön dolgozom,aki akar,nevezzen kitántorgónak,aki úgy gondolja,hogy a jobb életért esetleg a gazdagságért jöttem ide,gondolja úgy.Mindenki maga dönti el mit miért tesz,mit miért gondol.Az igazat csak én tudom.Nem lettem gazdag,a kerítés sincs kolbászból,dolgozni kell,és itt lehet is.Azért vagyok itt,mert itt megkaptam,megtaláltam azt,amit Magyarországon kellett volna:a munkahelyet.Magyarországon ígértek belőle egymilliót,hol van?Életem végéig Magyar maradok.De már nem HAZA megyek látogatóba,hanem egyszerűen csak Magyarországra

tableno 2013.02.08. 19:22:45

@moloy: csak nagyon hiszékeny ember keveri össze a családtagjait egy adminisztratív állapottal.

Nazarin 2013.02.08. 19:23:39

A "tántorgás" kifejezés József Attila verséből ered, te míveletlen. Gondolom, más is rávilágított már, de 300 kommentet nem olvasok végig.

Vitéz László 2013.02.08. 19:24:54

@DesmoMaffia: " itt megkaptam,megtaláltam azt,amit Magyarországon kellett volna:a munkahelyet.Magyarországon ígértek belőle egymilliót,hol van?"

na ugye te megtaláltad... nem is vagy ojjan hüje
tessék 1 millió munkahejet ígértek ! meg is lett ! csak ki kellett menni határontúúlra annak az egymilliónak !

amugy igértek AZONNALI RADIKÁLIS/NAGYARÁNYÚ ADÓCSÖKKENTÉST is...

Russell Coutts 2013.02.08. 19:35:26

@Aston Kanál:
Ebben tökéletesen igazad van. Rajtad áll, hogy az új terméket megveszed-e, vagy nem.

Írtam egy egész hosszabb hozzászólást a pénzintézeti kockázatvállalási hajlandóság felügyeleti vizsgálatok általi változásáról és annak a piaci kihatásairól, de visszatöröltem, mert szerintem ez itt keveseket érdekelne. :)

2013.02.08. 19:37:16

@Russell Coutts: a fatcat es a dodd franket is koszonjuk. Ha inkabb a RWAval lennenek inkabb elfoglalva....,

Foxtrotty 2013.02.08. 19:46:38

Sok hülye magyarral találkoztam már Magyarországon, de külföldön is. Jobb elkerülni, ha már választani lehet, mert először leadja a nagy dumát hogy neki milyen jól megy minden, aztán meglejmóz, cserében rád zúdítja az önigazoló hülyeségeit. A posztban is érzek egy adagot ebből.

Jaffar 2013.02.08. 20:00:47

@morsels:
Kár neki bármit is magyarázni. Ö már "ámerikai" állampolgár, ö különb mindenkinél...

Rigor_mortis 2013.02.08. 20:01:11

Amit én sose tudok megérteni, miért kell egy jól menő (?) al-főszakácsnak vagy bárki külföldre szakadt hazánkfiának egy magyar blogon bizonygatnia, hogy milyen kurva jól megy neki, meg mennyire jól érzi magát kint. Örülök neki, béke poraira. De valami azért nem stimmel itt...
A másik, amit rühellek, amikor a külföldön élő magyarok osztják az észt a belföldi politikai helyzettel kapcsolatban. Elmentek, remek, szóljanak bele a választott hazájuk dolgaiba.

pamut 2013.02.08. 20:06:40

@tilmir: Kedves tilmir!

Ha már kifejezetten rákérdeztél, hogy melyik kérdésemre nem válaszoltál, és én ezek után vettem a fáradtságot bemásolni azt, akkor már igazán illendő lett volna válaszolni. De már túl régóta megy ez a játék, nincs illúzióm, eszed ágában sincs válaszolni.

Ami József Attilát illeti, sajnos ismét nem sikerült rendesen elolvasnod és értelmezned amit írtam, aminek fényében különösen pikáns, hogy még te akarsz nekem leckét adni.

Először is, az eredeti mondatom, amibe belekötöttél, az így hangzott: "egyben a világ egyik legnagyobb költője is". Mint látod ebben nem világhírűt írtam, és ha már ennyire lovagolsz a szavaimon, akkor kénytelen vagyok ezt leszögezni, mert ebből indult ki a vita, és ha netán cáfolni is tudnád (kizárt), hogy József Attila világhírű, attól még mindig nem lennénk közelebb, ugyanis a "világhírű" jelentése nem egyenlő a "világ egyik legnagyobb" kifejezés jelentésével.

De ha már itt tartunk, világhírű is, és ismét kénytelen vagyok téged felhívni alapos és értő olvasásra, ugyanis messze nem csak azt írtam, hogy az én ismerőseim között világhírű, hanem (idézem amit nem láttál meg): "az irodalommal foglalkozók körében".
Csak remélni tudom hogy pongyola olvasás miatt nem láttad meg amit írtam, és nem szándékos kiforgatás a célod.

Ami pedig JA világhírét illeti: vitán felül áll. Tudod egy világhírű író nem úgy világhírű, mint egy rocksztár vagy Tom Cruise. Egy rakat világhírű író van, akik szélesebb körökben nem ismertek, de az irodalmat szeretők körében azok, sőt elismertek. Egy Nobel-díj tud (néha) ezen változtatni, bár pl. nem hiszem hogy Elfriede Jelinek vagy Orhan Pamuk közismertek lennének Magyarországon. Ettől még világhírűek. József Attila tehát abban az értelemeben bőven világhírű, ahogy egy író világhírű szokott lenni, ahogy írtam: "az irodalommal foglalkozók körében". Bár JA több Nobel díjasnál is elismertebb (teljes joggal).

És befejezésül: nem csak világhírű, de - ahogy írtam - "a világ egyik legnagyobb költője" is. A XX. századi európai költők közül talán JA a legnagyobb, bár García Lorca kétségtelenül szorossá teszi a versenyt. Mindenesetre a legnagyobbak egyike, ez vitán felül áll. Kb. Bartókhoz mérhető.

Persze mindezt tök felesleges lenne leríni, olvasd már el a kései versei közül szinte bármelyiket... magáért beszél...

kuvaszjoki 2013.02.08. 20:09:31

@Rigor_mortis: amit en nem ertek az az hogy te mit keresel itt...

aleb19 2013.02.08. 20:12:40

@Rigor_mortis: igen azok maradnak otthon akik ugy altalaban nem ertik a dolgokat
valasztojogilag csak magyar allampolgar van-nem kulf/belf gondolom ezt sem sikerult megertened

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.08. 20:13:42

@Nazarin: igen, a 300ból nagyjából 299.
:D

pamut 2013.02.08. 20:26:39

Ha már így felbosszantott a kommenttárs, megnéztem mit írnak JA-ról az angol nyelvű Wikin.

Hát ezt:
"Attila József is the best known of the modern Hungarian poets internationally. His poems have been translated into many languages and he is taught in world literature classes around the globe."

Na akkor kérem szépen: erről ennyit.

Rigor_mortis 2013.02.08. 20:30:50

@kuvaszjoki: én elég sokat keresek, kösz a szíves érdeklődést. Egyébként szórakozok a sok Münchausenen.

Rigor_mortis 2013.02.08. 20:33:39

@aleb19: ha valaki elhagyta ezt az országot, akkor ne pofázzon bele az itteni dolgokba. Nem tudom, miért nem lehet ezt megérteni. Azt is mérhetetlenül felháborítónak tartom, hogy a határon túli "magyarok" beleszólhatnak szavazatazatukkal az itteni politikába. Kibicnek kuss a neve!

aleb19 2013.02.08. 20:36:42

@Rigor_mortis: valasztojogilag csak magyar allampolgar van-nem kulf/belf gondolom ezt sem sikerult megertened

szaszo71(D) 2013.02.08. 20:37:16

@Rigor_mortis: Nem osztják az észt, hanem elmondják a véleményüket, tapasztalataikat. Ha ezt páran meghallgatnák, akkor nem csak nekiesni lehetne ezeknek a véleményeknek, hanem észérvekkel alátámasztva bebizonyítani, h. M.o-n nincs korrupció, mindenki fizet adót, senki nem bliccel a tömegközlekedési eszközökön, és nem fojtaná meg egy kanál vízben a másikat, mert annak jobb kocsija van, mint neki.

kuvaszjoki 2013.02.08. 20:42:01

@Rigor_mortis: ha valaki nem hagyta el az orszagot vagy nem szandekozik elhagyni, akkor az meg "ne pofazzon" itt a HATARATKELO blogon :D

aleb19 2013.02.08. 20:42:34

@szaszo71: ezek kozul talan csak ertelmetlen irigyseg ami nem jellemzo a tobbi hasonlo

kutya vacsorája 2013.02.08. 20:52:48

@Rigor_mortis: ez a blog erről a témáról szól, valszeg ezért posztolnak ide ilyesmit. engem spec.érdekel a tapasztalatuk. valamiért valszeg önt is, hiszen elolvasta, megkommenteli.

jó poszt. valóban hallottam már legyávázni az elmenőket. pedig hazát váltani kemény döntés.

szolgálati: miért nem tudom kinyitni a világrészeket (fülek fönn)?

csedo 2013.02.08. 20:56:46

Lőwy Árpád: PROTEKCIÓ

Áldott egy kis ország ez a Magyarország,
Minden, ami jól van, itt kézzel osztják,
Nem nézik, hogy mi vagy, magyar, zsidó, vagy tót,
Boldogulsz, hogyha van egy kis protekciód.

Légy bármi nagy ökör, tökkel ütött kamasz,
Kapsz hivatalt olyat, amilyet csak akarsz,
Cimet, ordót, rangot s zsebrevágni valót,
Persze akkor, ha van hozza protekciód.

Tudós akarsz lenni, vagy tán képviselő?
Főispán, trafikos, pandúr, vagy közjegyző?
Nem kérdik, mit tudsz, nem nézik a sorod;
Eligazit mindent itt a protektorod.

Csak egy hely van, ahol a szép szó nem használ:
Hogyha baszni akarsz és a faszod nem áll,
Ha nem tudja farkad, hol a direkció:
Szart sem ér ottan már a protekció.

Aston Kanál 2013.02.08. 20:59:17

@Russell Coutts: valoszinuleg :). Azzal termeszetesen tisztaban vagyok, hogy rengeteg tenyezo van, ami befolyasolja a penzintezetek magatartasat, es nem lehet esz nelkul szigoritani, de ugy gondolom valahol el kell kezdeni. Olyan gazdasag megteremtese a cel, ahol a hitelintezeteknek nagyobb szigor ellenere is megeri mukodni. Nyilvan ezzel nem talaltam fel a spanyol viaszt, de szerintem ez egy ordogi kor, mert amig a bankoknak hagyjak, hogy azt csinaljanak amit akarnak, nem lehet jobb felteteleket teremteni. A penz nagy ur. Ezert hoztam fel az angolok peldajat, miszerint meghekkeltek a LIBOR-t, a hedge fundok orultek, mint majom a farkanak, de konyortelen bunti lett a vege. Nyilvan mas kerdes, hogy az angol penz-, biztositas- es hitelpiac merete miatt megeri kinyogni a 400 millat. De ahol egy ember 4 millios bonuszt kap ev vegen (es sokan dolgoznak a brit uzleti szektorban), ott odafigyelnek, hogy ne az ugyfelet szopassak (legalabbis elsosorban ne), hanem tessek csokkenteni a bonuszt, es abbol kikohogni a let. Otthon is valami hasonlot kellene elkezdeni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.08. 21:06:41

@aleb19: eddig magyar lakcimhez is kotve volt.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.08. 21:10:27

@kuvaszjoki: Mert azt írtad örüljek, hogy otthon maradtam. Legalább nézd meg a blogom címét.

manigerzson 2013.02.08. 21:26:32

@VéKá: na, itt dobtam el magam. én mindig este olvasom a blogot, amolyan levezetésként a nap végén. most is épp a vacsora után írok, és jókat mosolyogtam, hogy milyen sokan fejezik be rizzsel a napot, erre jössz te, és még a céklát is hozzáteszed. javaslom, készülj a lottónyereményre (ha játszol), mert ezt is sikerült eltalálnod! :-D

Rigor_mortis 2013.02.08. 21:29:40

@kuvaszjoki: viccesek vagytok! Na további jó öntömjénezést, kedves kitántorgott "magyar barátaim"!

Russell Coutts 2013.02.08. 21:31:23

@Aston Kanál:
De őszintén...
1. Ha egy gazdasági vállalkozásnak törvényesen szabad valamit, ami számára nagyobb eredményt termel, azt ki is fogja használni.
2. Ha egy gazdasági vállalkozásnak a rövid távú profitmaximalizálás a piac bebetonozódása miatt nem okoz sem közép, sem hosszú távon visszaesést, veszteséget, meg is fogja csinálni.
3. Ha egy gazdasági vállalkozás képes olyan nyomásgyakorlásra, hogy a jogszabályi környezetet az igényei szerint alakítsa, azt meg is fogja tenni. (Most tekintsünk el a nyomásgyakorlás eszközeinek morális, vagy bármilyen megítélésétől!)

Szóval ezek szerintem alap dolgok, egyetemen, MBA-n vezetés, szervezés tantárgy 1. félév.
Ha a jogalkotó ezekkel nincs tisztában, akkor alakul ki olyan helyzet, ami 2,5 évvel ezelőttig volt.
Ha a jogalkotó ezt látva őrült vagdalkozásba és átgondolatlan csapkodásba kezd a helyzet megfelelő szabályozása és újraszervezése helyett, akkor alakul ki olyan helyzet, ami most van.

Mondjuk amíg a pénzintézeti szektor vezetői egyazon egyetem egyazon szakkollégiumának 4 egymást követő évfolyamából kerülnek ki, addig szerintem a szektortól önkontrollt, belátást, önkéntes változtatási szándékot várni felesleges.

Sajnos ez az általam ismert/átlátott egyéb szektorokra is igaz.

Épp tegnap beszélgettünk IRL egyik barátommal, hogy talán lassan Magyarországon is elérkezik az önjelölt sztármenedzserek korának a vége. Itthon az utóbbi 20 évben kifejlődött egy topvezetői réteg, amelyik veri a mellét, dicséri magát, és mindenhez qrvára ért sőt, saját vállalatában ő ért a legjobban. Legalábbis saját maga szerint. Ezt a véleményt sem ő, sem vazallusai nem rejtik véka alá, minden szakmai és marketing rendezvényen előadás hegyeket lehet hallani arról, hogy személyesen ők milyen faszagyerekek. Talán mostanában kezd eljönni az az idő, amikor már nem lehet eltakarni a szakmai és emberi hiányosságaikat, és ezt egyre többen észreveszik, reméljük hamarosan szóvá is teszik.
Reméljük pár éven belül ezek az önjelölt gazdasági minisztálinok kezdenek eltűnni, 10 éven belül kikopni. Kérdés, hogy az utódjaik a jelenlegi vazallusokból kerülnek ki, akik továbbviszik példaképeik hagyományait, vagy következik egy vezetői megtisztulás, ami idővel a vállalatok szervezetébe, működésébe is begyűrűzik. (Mert mint tudjuk, minden vállalat olyan, amilyen a környezete, minden munkavállaló úgy dolgozik, ahogy a főnökétől látja, az megköveteli tőle.) Ez talán középtávon elhozza az átalakulással a gazdasági és politikai fejlődést is.
De sajnos amíg ezek a minisztálinok a gazdasági vezetői bukásaik után a politikában mint tanácsadók, szakértők, vezetők landolnak, addig ez lassan fog menni. Sajnos ezeket az embereket sorban látom felbukkanni _minden_ politikai erő legfelső stábjában mostanában.

39 éves vagyok. Nincs már annyi időm, hogy ezt kivárjam.

rezsoatya (törölt) 2013.02.08. 21:34:29

Kedves Laszlo!
Minden soroddal egyetertek, en is igy eltem, elem meg.
Tovabbi jo "tantorgast" Neked (es mindannyiunknak, aki hasonloan gondolja)

most pedig elolvasom a kommenteket! :-)

Fahrenheit451 2013.02.08. 21:40:28

Itt a hozzászólások zöméből le lehet vonni a következtetést hogy miért tart ott az ország ahol.Ezek az emberkék léptek le leggyorsabban 56-ban is amikor ki kellett volna állni.De már megszokhattuk tőlük.És ők mondják hogy milyen okosak voltak.Magasabb fizetés, iphone, lízingelt kocsi és társai.Ez az ami nekik a presztízst jelenti.De a legjobb az hogy még az észt is szeretik osztani külhonból csak nem veszik észre hogy nincs erkölcsi alapjuk hozzá.Majd van amelyik trottyos korára haza merészel jönni.

tableno 2013.02.08. 21:44:11

@painkiller21: Hülye vagy, de szórakoztató! :))

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.08. 21:46:09

@painkiller21:

"miért tart ott az ország ahol"

No ezt fejtsd ki: a mo-i viszonyok hogyan azok felelőssége, akik nem élnek ott?

kuvaszjoki 2013.02.08. 21:50:56

@painkiller21: jaja trottyos koromra lehet en is hazanezek, jo lesz majd a nyugati nyugdijbol kiralykodni :D bar addigra lehet olyan szinten lesz visszafejlodve az orszag hogy majd megint allnak sorba a pult alol osztott bananert meg narancsert...

szaszo71(D) 2013.02.08. 21:57:59

@painkiller21: Azért tart ott az ország, ahol tart, mert a gondolkodó emberek (volt, aki próbálkozott is változtatni, de rájött, h. belátható időn belül nem lehet) lassan mind lelépnek, az olyanok, mint te, meg otthon maradnak.

dugo66 2013.02.08. 22:09:31

@morsels:
tuti', hogy nem Magyar, mert botrányosan helytelenül ír...
amennyiben szándékos, akkor nagyon lenézi az itt kommentelőket...

Ad Dio 2013.02.08. 22:10:37

A T posztoló fordítva ül a lovon.

Amit én látok az korántsem az, hogy a hazai "online media" vadul ostorozná a kint dolgozókat. Épp ellenkezőleg. Lassan úgy érzem magam, hogy én (és a többi 9 millió) vagyok a degenerált selejt, élhetetlen, aki képtelen kimenni.

Ráadásul az egész durván át van politizálva, mintha a kivándorlás egyfajta passzív ellenállás lenne a Fidesz kormánnyal szemben, ami mint tudjuk antidemokratikus, ostoba, szabadsághőbölgő és lehet még embert is eszik.

Elmondhatatlanul fárasztónak és dekonstruktívnak tartom.mindezt. Én soha senkit nem néztem le aki kint dolgozik. Engem is hívtak, egy ideig volta is kint. 5x pénzt kerestem. Hazajöttem, mert nekem itt a helyem. Nem kérem hogy ezt bárki megértse. De azt elvárom hogy ne minősítse. Aki akar menjen, aki marad, maradjon. Mindkettő lehet jó ember, jó magyar, vagy az ellenkezője. Csak csupán ez az egy kritérium alapján ez eldönthetetlen.

Vitéz László 2013.02.08. 22:13:43

@dugo66: hátam meget ne dumáj ki!

amugy ithon lehetek álamfő is... vagy dakota vezír...

ít nem számít a puccos hejesírás meg hogy ki mit olvas ot...
it maga az embert nézik... de azt nagyon... pl hogy magyar e

tessék it ez van , olvazsd csak ! @csedo:

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.08. 22:14:49

Srácok... hogy mit össze nem tudtok veszekedni... :) ez lenne a magyar virtus (btw utálom ezt a kifejezést).

A posztolónak sok sikert és még több boldogságot kívánok!

Ami a magyar dolgokba való beleszólást illeti (saját hozzáállásom, nem kötelező érvényű senki számára sem): beszélni lehet róla, véleményt nyilvánítani is, hiszen ezt megtesszük nap, mint nap más népek bajaival (pl. az arab forradalmakkal vagy az amerikai külpolitikával, EUval). Ha szidhatjuk s szlovàkokat, mert ezt vagy azt mondtàk, akkor szidhatjuk a Viktátort is...

Abban viszont hajthatatlan vagyok (ismétlem: magammal szemben), hogy ha már egyszer a távozás mezejére léptem, akkor nem fogok innen oda szavazgatni. Sem népszavazáson, sem parlamenti vagy önkormányzati vàlasztáson. Nem lenne ferr az ott maradottakkal szemben (kicsit olyan, mint a tét nélküli pokerezés: könnyű all-in-t mondani, ha nincs tétje a számunkra, de más játékát tönkre tehetjük).

Aki maradt, az maradt, mert még van hite / oda kötik dolgok / nincs lehetősége távozni. Aki eljött, az pedig eljött és ennyi. Nem kell utálnunk egymást, attól nem lesz jobb...

Naaaa! 2013.02.08. 22:19:44

Talán egy szakácstól is elvárható lenne, hogy ismerje József Attilát:

"S kitántorgtott Amerikába másfél millió emberünk."

Az a címe: Hazám.
Olvasd el, egész jól lefesti a mai Magyarországot is:

magyar-irodalom.elte.hu/sulinet/igyjo/setup/portrek/jozsefa/hazam.htm

Az, hogy a helyesírást nem ismered, nem gond, az Index egyik újságírója sem ismeri, pedig őket azért fizetik - és tutira szarabbul főznek, mint ahogy te írsz, hogy a keresztpályákról is legyen szó.

Egyébként dolgoztam én is Cipruson (régen), ilyenkor január-februárban azért ott sem olyan kurva jó az idő, bár mínuszok tényleg nincsenek.

szaszo71(D) 2013.02.08. 22:22:02

@Kovermadar: Én ezzel azért nem értek egyet, mert nekünk pl. otthon a van a házunk, lehet, h. egyszer haza is akarunk menni. De ahhoz nagy változásokra van szükség és ezeket a változásokat én a szavazatommal is elő szeretném segíteni.

Aston Kanál 2013.02.08. 22:34:46

@Russell Coutts: tulajdonkepp egyetertunk. En nem mentem bele ilyen melysegekig, mert nem kapcsolodik szorosan a poszthoz, illetve tudom, hogy a nyugat-europai szint elerese evtizedeket vesz igenybe. Bonyolult tema, mert nyilvan nagyon sok valtozot kell figyelembe venni. Tovabba a problemahoz nagyban hozzajarul az altalad emlitett megfelelo kepzest nelkulozo, mindazonaltal hibazni keptelen :) felsovezetoi reteg tevekenykedese. Talan itt volt hibas a gondolatmenetem, kompetens felsovezetoi reteget felteteleztem. Az angol peldat csupan masok kedveert hoztam, hogy igy is lehet. Alapvetoen nem a bankadoval van bajom, csak a kivitelezesevel. Itt is vannak sunyi dolgok, mint mindenhol, de csak az esetek kis szazalekaban sikerul szonyeg ala soporni, a bunti meg kemeny. A minisztalin kifejezest pedig terjeszteni fogom :).

Vitéz László 2013.02.08. 22:34:49

@szaszo71: a házatokat felejcsd el...

vagy az uccai dakota harcosok horgyák szét...
vagy a parlamenti dakoták adóval/navval álamosítyák (maguknak)

spangola 2013.02.08. 22:39:08

@Kovermadar: egyetértek, én sem szavaznék külföldről haza.

bpetya75 2013.02.08. 22:44:30

@Babette_:

Ez olyan, mint egy párkapcsolat. Ha az ember már egy jót veszekedni sem tud a másikkal, akkor nagyon időszerű lelépni, mert teljesen közömbössé váltak egymás számára. Az, hogy haragszik az itthoni állapotok miatt, azt jelenti, hogy élő kapcsolata van velünk (az országgal, a nemzettel, családdal, barátokkal, akármi), és szeretné, ha jobban mennének a dolgok. És ez jó. Ugyan csak a magam nevében tudok nyilatkozni, de szerintem semmi bántó nem volt az írásaiban. Onnantól, hogy nem próbálja tökéletesen kiegyensúlyozottnak és mindentökhepinek eladni magát, nálam rendben van a srác ;-)

spangola 2013.02.08. 22:44:59

A posztolónak további sok sikert kívánok.

2013.02.08. 22:45:03

@hagyma: "jelzem eleg sok embert erdekel, hogy mit gondolok"

Engem például rohadtul idegesítesz, de ahogy olvastam, nem vagyok ezzel egyedül. Mivel meg kell lennie a napi hozzászólás adagnak, és reagálnak rá az emberek (ha sikerül bicskanyitogató stílusban írni, akkor még könnyebb őket kihozni a sodrukból), így ténylegesen azt érzékelheted, hogy foglalkoznak veled.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.08. 22:47:40

@szaszo71: egy fél ház + némi örökség (hagyatéki már sajnos folyamatban van) rám is vár, de a kimenetele is kétséges és ki tudja, hogy mit fog érni a Ft, mire ki tudok hozni ide mindent (és milyen áron).

Mi visszamenéssel nem számolunk egyáltalán, én nem is lennék hajlandó. Az állampolgárságról sem viccből akarok lemondani majd ha meglesz a másik és akkor a szavazati jogom is megoldódik :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.08. 22:49:28

Egyébként értem az álláspontodat, az is teljesen logikus, csak az élethelyzet más...
Tulajdonképpen mindenki álláspontja érthető a maga szintjén, nem?

spangola 2013.02.08. 22:49:43

Nekem JA-tól ez a mondat nagyon szívbe markoló volt:

"...Szeretlek,
mint mélyüket a hallgatag vermek,..."

Soha nem jutna ilyen eszembe, a verem és a mélység szó együtt a szerelemmel... ráadásul a hangzása is gyönyörű.

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.02.08. 23:02:16

Miért lenne gond, hogy a munkanélküliek külföldre mennek? Hiszen itthon nincs szükség rájuk. Munkanélkülinek lenni pedig egy idő után nagyon fájdalmas létélmény.

bpetya75 2013.02.08. 23:02:24

@tableno: @flash.gordon:

A megbocsájt is helyes. Asszem alakváltozatnak hívják. Nem is ül piros hullámon ;-)

koratfreak 2013.02.08. 23:26:33

lol at you.Hagyma aki megel de nem el kulfoldon.megkapja a zoldkartyat,wow nekem ir es svajci utlevelem is van,valaki nyalja mar a seggem plz.sracok ideje ebredni mi van otthon es kulfoldon.a melos kizsakmanyolasa mindenhol jelen van,de az elni hagyas az mas kerdes.

dugo66 2013.02.08. 23:29:14

@Vitéz László:
na , jól rávetődtél'... :-)
egyébként, amit olyan helyesen' leírtál én is vágom' ;-)

bpetya75 2013.02.08. 23:30:13

@flash.gordon

Követtelek benneteket, jól adtátok elő ;-)

Attól viszont nem kell tartsatok, hogy a magyar elit teleokádja a postaládátokat a korrekt vitakultúra alapjainak megismerése végett. Sajna...

bpetya75 2013.02.08. 23:51:51

@morsels:

Pedig én is a régi kommentelők közé tartozom, ráadásul nem is külföldről írok ;-)

Egyébként szerintem nem érdemes hagymával harcolnod. Jobb fej, mint első nekifutásra tűnik.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.09. 00:02:14

@spangola: En szavaztam, 2010-ben, mikor meg dolgoztam haza, es vontak tolem adot.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.09. 00:03:12

@tildy:): mamint Magyarorszagra dolgoztam kb 1-2 honapot, es ott vontak adot.

billy reed 2013.02.09. 00:04:10

"Mikor megkérdezik, miért hagytam el Magyarországot, azt válaszolom: „Mert honvágyam volt.""

Zseniális megfogalmazás.
Azt hiszem, ennél jobban, tömörebben még soha senki nem ragadta meg a lényeget.

Vitéz László 2013.02.09. 00:07:07

@Philosoraptor: engem is idegesít... rohat büdös vereashagyma...

én soxor mondom nekije: hagy ma ' !

spangola 2013.02.09. 00:11:43

@tildy:): az más, de gondolom utána már te sem szavaztál.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.09. 00:33:56

@spangola: 2010 ota nem voltak Magyarorszagon parlamenti valasztasok. :) Igy nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:35:58

@Laszlo Warnusz: igen iagazad van, egyetertunk olyan emberekre is szukseg van mint en, aki muvelt, eles eszu, humoros, sharmos, olvasott mar nem cask szakacskonyvet is
koszonom, hogy belattad

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:37:53

@flash.gordon: erre probaltam utalni
a Magyar irodalom es muveszetek vilagszerte ismertek de cask szuk korben az orszag nagysaganak es a Magyar nyelv egyedisegenek koszonhetoen

zopilote 2013.02.09. 00:38:46

@spangola:
En meg eletemben nem szavaztam, pedig maholnap 60 eves leszek:) Nem hiszek a
demokraciakban. " A demokracia a gazdagok diktaturaja " Ellenben meg mindig
hiszek abban, hogy az ember jonak szuletik!!! A korulmenyek teszik azza, ami. Ha
nem tetszenek a korulmenyek, valtoztat rajta: kivandorol, bevandorol, megnosul,
elvalik, dolgozik, lustalkodik, stb:) A vege ugyis az lesz, hogy meghal :)

zopilote 2013.02.09. 00:39:50

@hagyma:
A szerenyseget kihagytad:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:42:01

@Karalábéleves: nem mintha neked kene beszamolnom a szabadidods tevekenysegemrol de naspi szinten nem, toltok el tobbet 1-2 oranal a Magyar neten,, azt is ilyen holt idokben, mint jabnuar-februar
ez napi 10-12 hozzaszolas
ez tenyleg kevesnek tunik annak, aki havi egyet ir atlagban, es abbol hatot ma:)
azt is nekem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:43:37

@tildy:): na latod, en nem akartam utana jarni
latod meg van Magyar is aki nem ismeri a verseit

en ost, ugy hogy nem olvastam 20 eve el tudok mondani teljesen pontosan 4-5 verset
sima idezetekbol meg szamtalant

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:48:22

@DesmoMaffia: hat en mar eleg regen voltam otthon, de talan iden engedi az idonk, de ha megyunk en HAZA mwegyek nem Magyarorszagra, Mary jon magyarorszagra, az mas kerdes, a nyaralas befejeztevel is azt fogom mondani, najo, akkor megyunk haza, nem azt, hogy az USA-ba

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:49:38

@zopilote: igen mert a memoriam viszont kicsit mar romlik
szoval alapvetoen szereny is vagyok, sokkal szerenyebb, mint kepessegeim erre predesztinalnanak

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.09. 00:50:45

@pamut: csak nehogy kiderüljön, hogy magyarok írták a cikket.

Egyébként az kiderült, hogy a posztoló vajon tudta-e, hogy a kitántorgott szó JA-tól van?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:55:41

@Philosoraptor: en negyon utalom ha foglalkoznak velem, foleg ha idiotak, vagy alulkepzettek, de hat ez az internet
megirom a velemenyem es a tudatlanok nem ertik mit irok ezert el kezdenek nekem irkalni baromsagokat
es en illedelmes is vagyok ezert valaszolok amikor van idom
namost 2 hete nem melozok es meg 2 hetig nem fogok
igy jut idom boven Magyar feluletre is a felesegemen kivul, aki viszont melozik:)

jon a mrcius alig fogsz latni es akkortol remelem elfelejted az idegesseget es megnyugszol, mert idegeskedni nem tesz jot a szervezetnek

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 00:59:06

@zopilote: en otthon mindig szavaztam, miota kijottem nem, pedig tehettem volna
ide meg meg nem tehette, ha valaki nem tudna, majd cask jovo csutortok utan leszek jogosult:)
es 4 ev mulva fogok is, igaz regisztralni kell hozza:)
es nem a demokratakra

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:03:42

@flash.gordon: nem tudhatta a mai napig, mert elteben nem olvasott egyetlen verset sem
sajat bevallasa szerint
viszont irni irt

ilyeneket kepzelek
"hej ciprusom, ciprusom
megjott az en honvagyom
megyek hozzad szakacsnak
nem allok be itt acsnak"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:05:07

en meg csutortokom vizsgazom, remelem atlatjatok verge az osszefuggeseket:)

hothead 2013.02.09. 01:22:52

@bpetya75: egy jobb fej hagyma? sokszor azért csípi a szemet. best of: kamu poszt, mert nincs csatolva a szerző születési anyakönyvi kivonata és a labor eredményei, vagy: hű, de drága ez az (a posztban szereplő) ország, bezzeg az usában... viszont már kevesebb entert üt, mint régebben.

Laszlo Warnusz (törölt) 2013.02.09. 01:23:35

@hagyma: Azt gondoltam, hogy epelmeju emberrel van dolgom, de mar nem, you wierd freak fuck. Hope you got my point.

hothead 2013.02.09. 01:25:39

@hagyma: akkor utána már nem tudatod minden nap, hogy mikor volt az a vizsga, ugye? remélem, sikerül!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:29:19

@hothead: sosem irtam bezzg USA-t, viszont azt megfigyeltem, hogy milyen sokan irjak, hogy en bezzeg USA-zok
cask mikor kerem, hogy idezzenek, akkor valasz nincs
az hogy amerikat szeretem, az gondolom termeszetes, kulonben nem elnek itt
nem kell senki DNS-e, de ha erre a posztra jovok, nem tulsagosan erdekel mi magyarorszagrol a velemenye egy nem tul muvelt szakacsnak
az erdekelt volna hogy el cipruson
mer ez a blog celja nalam
/ ilyen szempontok miatt nem birom a lathatoan kamu posztokat sem/
de vannak jok is
es most nem cask az eszakon vandorlo ujsagirora gondolok, van sok
a mai nem az

megis adott valami +-t pl meg mindig elmosolyodom, ha eszembe jut hogy Cipruson vette at az igazi nyugati mentalitast:)

en meg tadzsanisztanban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:31:47

@hothead: nem kerdes, hogy sikerul:)
megigerem
de azert meg 3 napot kerek, hogy leirhassam, hogy amerikai lettem, tehat jovo vasarnaptol nem foglalkozom a temaval, plane hogy jovo szombaton eskuvoi rendezvenyunk less, ami nagy melo es jo love:)
thx

hothead 2013.02.09. 01:33:07

@kutya vacsorája: internet explorer-ből nem működik a legördülő menü, próbáld más böngészőböl menyitni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.09. 01:34:00

@hagyma: Sosem mondod igy ki , hogy bezzeg USa, OV jo mestered volt. De azt mondtad mar, hogy USA a vilag teteje, iranyitoja, stb. Meg hogy hozzatok kepest hol vannak az angolok.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:34:56

@Laszlo Warnusz: igazan szomoru vagyok, hogy nem tetszik a versem
mikor Allne Ginsbergeel es Jack Kerouackal soroztem egy New Jersey pubban kifejezetten elismeroen nyilatkoztak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:39:38

@tildy:): latod, innen latszik, hogy meg mindig Magyar vagy OV-val foglalkozol es ra hivatkozol
ez annyira magyaros
majd jon valaki gyurcsanyozni
az, hogy jelenleg amerika a vilag/egyik/ legnagyobb katonai hatalma es talan politikai is azt nem en talaltam ki es nem is hangoztatom
sot, ha oszinte akarok lenni en qrwara nem orulok neki hogy ennyi amerikai katona hal meg kulfoldon, mindenfele idiota orszagban
dehat ez van a nagypolitika ugy gondolja a vilag rendjet fenn kell tartan, nehogy nagy baj legyen es ebbe Europa es koztuk Anglia is beltartozik, manapsag a franciak kenytelenek akciozni es hat a nagyhatalmak kozul egyelore meg "mi" vagyunk az elen, amiben nekem semi szerepem sincs, en cask elem egy amerikai atlagpolgar eletet a kedves felesegemmel

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:41:03

@tildy:): az teny "mi" merunk nagyok lenni es ez azert nem baj:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:44:09

amugy angliaval semi bajom, egyik legkozelebbi ha nem a legkozelebbi szovetseges katonai es politikai ertelemben, cask nekem innen messziro ugy tunik, hogy a bevandorlaspolitikajuk miatt elveszitik eppen a vonzerejuket, az angolsagukat/britseguket/
arra gondolni sem merek, hogy pl skocia kilep

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:46:46

@tildy:): amugy meg hogy a tokombe let volna nekem Viktor a mesterem
egy korosztaly vagyunk, mikor kijottem sem volt sehol...
amugysem politikusok iranyitottak es iranyitjak az eletemet
sem otthon sem itt, bar Michele Obamanak tenyleg nagy a segge

hothead 2013.02.09. 01:47:42

@hagyma: na, csak gyorsan a saját posztom alól:"1500 dollar havonta nem mondhato olcsonak, ilyen jellegu es meretu hazat 1000 korul bereltunk floridaban", jó igazad van, a bezzeg szó épp nem szerepel benne :p

"jovo vasarnaptol nem foglalkozom a temaval" figyellek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:50:16

na igy jon ossze ez a sok hozzaszolas, van egy/2/ ures oram, azasszony dolgozik, amerikai honlapra nincs kedvem menni, mert megy a tv, most eppen azt kovetem milye a hohelyzet Bostonban es NY-ban
eddig meg elfogadhato

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:52:49

@hothead: hat az nem is olcso
raadasul felenk
jelzem a nyugati parton meg egy ilyen legalabb 4000 de inkabb tobb
es itt is mennek fel az arak, azert IS keresunk most hazat megvetelre

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:54:52

@hothead: ha meg less a foto a ceremoriarol kezemben a papppirral, akkor azt felteszem es soha tobbet
aj promisz

neoteny · http://word.blog.hu 2013.02.09. 01:54:56

@hagyma:

"amugysem politikusok iranyitottak es iranyitjak az eletemet
sem otthon sem itt"

És Chuck Norris is sírva szalad el amikor meglátja hogy te milyen rugged individual vagy. :))

Hogy' halad a könyvírás? Ha itt szórod a gyöngyeidet a disznók elé, soha nem kerül a New York Times könyvlistájának élére... ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 01:58:29

@neoteny: tettem par fogadalmat magamnak az idenre
-veszunk egy hazat
-hazamegyunk 2-3 hetre
-befejezem a konyvemet / es a blogomat/
-amerikai utlevelet szerzek

- a negybol legalabb harmat teljesitek...

morsels (törölt) 2013.02.09. 01:58:44

@hagyma: Neked nagyon faszan bejott akkor :-)
Te valami merce is vagy.

hothead 2013.02.09. 01:59:23

@hagyma: na, pont erről beszélek, az usa áraihoz hasonlítasz (kvázi "bezzeg"), pedig az értelmetlen, pont annyira, mint ft-ra átszámolni bármit is, ha abban keresed a pénzt.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.09. 02:00:09

@hagyma: Ora hivatkozom, mert politikuskent piszok ronda modon tud ugy A-t mondani, hogy kozben B-t mond. Amugy az ha valaki nagy mer lenni, az nem baj. Az a baj, ha melle nagyarc is. Szerenyen is lehet :)

Amugy barmely orszagot mondhattam volna USA-n kivu, csak epp tobbnyire az ittenieken koszorulod a nyelved.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:00:58

azert esik,szakad hull a ho rendesen, foleg Bostonban
es meg hosszu az ejszaka

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:07:36

@morsels: nekem egy dolog jot be
megtalaltam a vilag legcsodalatosabb nojet aki hozzam jot felesegul es boldogan elunk
@hothead: de ez cask tajekoztatas
ha leirom, hogy itt ennyi, akkor itt ennyi, ha leirom, hogy itt milyen konnyu jogsit szerezni, akkor leirom ez nekem jobban bejon, de azt nem mondom, hogy az itteni jogositvanyrendszer es az itteni laksberletrendszer a legjobb a vilagon
nekem jo
@tildy:): mint mondtam egyaltalan nem vagyok nagykepu
az voltam olyan huszoneves koromig be kell valljam de az mar reg elmult
en a magyarokon koszorulom a nyelvem

sosem
az a szulohazam
ez a csavo koszorulte ciprusrol es pont ellene savaztam
erdekesen olvasol
/rajtad neha koszorulom a humorom, de ha felveszed a tejfolt meg a fusdtolt kolbaszt, az a Te bajod, baaaaaar annyi komolysag van benne, hogy tapasztalatom szerint ha uj orszagban akarunk letelepedni, jelentosebb elszakadasra van szukseg
ez olyan, mint a regi nomet sem hivogatom , ha mar van uj
de ez a maganugyed
tolem kihordhatod a borondodbe 2 havonta a fel Magyar el;elmiszer lancot/
don't worry teketizi:)

hothead 2013.02.09. 02:08:12

@hagyma: na, a könyvírásról valahogy lemaradtam! a blogot igérgeted, amióta itt feltűntél. az hogy fog menni ennyi idő távlatából? vagy majd hosszabb időtartamokat felölelő, kevesebb számú bejegyzésben? a blogot tervezed kiadatni könyv formájában? olvastam már olyat, összességében tetszett. (na ez nem jelent semmit látatlanban, nehogy elbízd magad!)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:09:45

es a szel is eleg nagy
2-3 feet az mar nem keves

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:12:50

a masik nagy tem a kalifirniai exrendor es rendorgyilkos
nyomulnak utana

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:15:50

@hothead: ugy mondanam, hogy ablog a jegyzetek a konyvhoz, annak is szantam
a konyv igyekszik majd konyvebb formaju lenni
eleg sok minden van a wincseszeterem, szoveg es kepek es anyagok
ha en itt pl ejszaka 3-ko megjelenek, az azt jelenti, eppen irtam es benezek, mi van itt
cask az indexer, szinte cask ide es a homarra a magyarok kozul
kikapcsolodas, mikor ujsagiro voltam, ugy hivtuk, leeresztjuk a faradt gozt
par sor, kis olvasgatas, kis iras:)
hat kb ennyi)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:17:14

@hothead: kutya kotelesseged lesz megvenni naturlich
errol nem nyitok vitat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:21:01

es mint lathato, ma egyaltalan nincs kedvem irni:)
megettem par hamburger
sor a kezemben es nezem a hiradot CNN
meg ide irkalok
neha verseket is:)

2013.02.09. 02:23:57

@hagyma:

Hát kb. úgy is írsz, mint aki Tadzsikisztánban (valószínűleg azt érted "tadzsanisztán" alatt) szerezte a "nyugati mentalitást". A blogodat az alábbi sorokig futólag elolvastam, de ott erős hányinger miatt abba kellett hagynom:

" Egyszer kapok egy fura levelet, Vácon adták fel, a feladó a boritékon ismeretlen, kinyitás után kiderül, az új barátja. Egész sokáig gondolkodtam, hogy talán azt hitte nem nyitom ki, ha látom a nevét?

Az irás nem zaklat fel, azon már túl vagyok, egyszerűen megkér, hogy ne hozzam ki Györgyit amerikába, mert itt meg fogják alázni.

Ez nem esik nehezemre mivel eszem ágában sem volt repülőjegyet küldeni neki, ezért kijavitom a nyelvtani hibákat és visszaküldöm a levelet, a cimzett ismretelen felirattal."

hothead 2013.02.09. 02:25:39

@hagyma: "mikor ujsagiro voltam" na, most csendben mosolygok :)

ennyi információval a birtokomban ezt ajánlom neked, aki szerint az itteni írások nagy hányada kamu: www.imdb.com/title/tt1384816/

hothead 2013.02.09. 02:28:01

@hagyma: megvenni??? azt hittem, küldesz majd egy dedikált példányt!

Vitéz László 2013.02.09. 02:30:15

itt cseteltek? huzzatok dolgozni!

na ezé rohad a kapitalizmus...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.09. 02:33:06

Egyszer elnem meg, hogy az egesz vilagon egyseges mertekegyseget es fali csatlakozot hasznaljanak. Csak egyszer. Tokmindegy melyiket, de olyat, ami logikus, a valtoszamok egyformak es ugyanaz a mertekegyseg ugyanakkora mindenhol, es meg sorolhatnam.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:36:04

@VAG.: nekem is szokott hanyingerem lenni de egyre ritkabban, rajottem, hogy ha az itteni loncshust veszem sertesbol, akkor az mindeig felkavarja az emesztesemet, pedig otthon imadtam a kulonleges vagdalthust
de igy le kellett rola mondanom
Te is tedd ezt a blogommal

de nekem igen nagyon fura volt, hogy a volt szerelmemm pasija kb 1 ev utan alnevet ir a boritekra es ugy kuldi a levelet, raadasul, hat igen, nem akartam Gyorgyit kihozni, mi szakitottunk, raadasul nem miattam, hanem a level kuldoje miatt
minek hoztam volna ki
igen tele volt helyesirasi hibaval es bantotta a szememet
es igen, nekem minek irkal alfeladoval levelet?
ha felado az O neve akkor is felbontom, de akkor nem kuldom vissza, hanem megertem, hogy aggodik, a holgy meg nem engedett el, de nem szeretem ha valaki csal
ha valaki csal, akkor en meg kijavitom a helyesirasi hibakat
meg hat vices volt, hogy szerinte ha Gyorgyi kijon itt megalazzak
na haggyuk
tortent ami tortent
azt tovabbra sem ertem ettol neked miert let hanyingered
egyszeruen egy hamis feladoval feladott helyesirasi hibakkal teli, baromsagokat igy reagaltam le
ma sem tennek maskeppen
nem is keresett tobbet
es Gyorgyivel eletem egyik legszebb 2 evet eltem le annak idejen, emleke orokke bennem el
az mas kerdes, hogy az ido megszepiti az emlekeket, az meg meg masabb, hogy jot nekem egy Mari szemben egy folyoson kb 8 evvel kesobb.......
hat nekem Isten tenyleg megfogta a kezem:)
sot volt mikor az oleben vitt:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:39:19

@hothead: nem gondolom, hogy a nagy hanyada kamu
kifejezetten 1-2 ketto volt kamu, amit sokszor gyanitok a tortentek nem egeszen pontosan ugy tortentek
de ez nem baj
az nem baj ha valaki szinez kicsit
foleg ha arccal is meg meri tenni:)

igen, irogattam annak idejen par, nem is jelentektelen ujsagnak, megha ettol mosolyogsz is
lofaszt! en is penzbol elek, ha megveszed dedikalom!
@tildy:): igen ezen mar Douglas Adams is haborgott es igaza volt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 02:41:47

9.45-ig van idom, akkor jon Mary, addig meg ekezhet aki fent van:)

miert ne? 2013.02.09. 02:55:11

@hagyma: Latom mar nem sokan vannak fent. Neztem a blogodat korabban, jo kis sztorik voltak rajta. Foleg a targetesek tetszettek. Te valahol Asheville kornyeken vagy ugye? de lehet rosszul emlekszem. Szep kornyek.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 03:02:49

@miert ne?: teljesen konkretan ashevilleben
nagyon szep kornyek
nagyon szeretem, azert jottunk ide, a nejem Kentuckyban elt
van aki az alfoldet szereti, van aki tengerpartot, van aki a metropoliszt, nekem a hegyek jonnek be a friss levego, a jo viz, tavak, folyok erdok es aranylag kis varos
es bar volt mar itt is hurrikan, az idojaras nem szelsoeges

oh a Target utan is volt meg boven:)
egyszer tuti befejezem

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 03:04:46

bostonban egyre nagyobb a hohelyzet

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 03:08:05

mar 130 ezren vannak aram nelkul
/jelzem itt a futes zommel arammal megy, igy nem az a legnagyobb gond, hogy nincs internet/

miert ne? 2013.02.09. 03:12:58

@hagyma: Ja, NC jo hely, ritkan fuj a szel :), Asheville is, bar en telen fazom azon reszen, de szep, foleg a hegyek, de a varos is hangulatos.
Gondolom, hogy volt meg sztori boven, ahogy olvastam siman elkepzeltem a kornyekeket, toltottem nemi idot FL-ban korabban, szoval ne tartsd vissza.

miert ne? 2013.02.09. 03:23:01

@hagyma: na igen, szel+ho es szakadnak a tavvezetekek. Ilyenkor terul meg a 4-500$-os generator.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.02.09. 05:33:57

amellett, hogy egyetértek a cikkel teljesen, hozzátennék annyit, hogy igazából a "kitántorgottak" között kevés az, amelyik panaszkodik. hülyén is venné ki magát, hiszen a legtöbb ember, aki veszi a fáradtságot, hogy felkerekedve megismerjen egy új kultúrát, céltudatosan, az képes optimistán, pozitívan nézni a jövőbe a megélt nehézségek ellenére is.

a folyamatos panaszkodás, a sírás-rívás, mások okolása, másokra mutogatás az az otthon maradtak sorsa, a "maradéké". a tehetetlenek, kishitűek, képzetlenek, a mindig másoktól függők, a követők, az engedelmes gyámoltalan kisemberek.

hát ebből a gyámoltalan, engedelmes, bár inkompetens maradék nyájból kell most majd kisajtolnia a magyar földesuraknak, a tizedet, huszadot, harmincadot.

ehhez sok sikert kívánok a mindenkori magyar kormánynak, remélem megtanítják majd kesztyűbe dudálni még izmosabban az otthon maradt tutyimutyi lebzselő nyomorult kishitű bandát. a szart is ki kell csavarni az ilyenekből, és biztos vagyok benne, hogy orbán viktor és társai mindent el is fognak követni ennek a célnak a megvalósítása érdekében.

Magyar Vitéz · http://objektivmagyarsag.blog.hu 2013.02.09. 05:36:31

@hagyma: inkább a blogodat folytasd már, ezeket a részletek mi, hűséges olvasóid már unalomig ismerjük.

tobias2 2013.02.09. 05:39:32

@painkiller21: "Majd van amelyik trottyos korára haza merészel jönni." Ne reménykedj benne. Sok ország ugyanannyi pénzért lényegesen magasabb mosolyindexet kínál.

2013.02.09. 06:51:36

Igen, a "kitantorgott" szot JA felhasznalta a verseben, de ahogy a posztiro sem, ugy en sem ra gondolok, ha hallom ezt a szot. Hanem azokra, akik a sajat hatalomvagyuktol futve kitantorognak a mikrofon ele es szeditik a nepet a pirospottyos seggu felazsiai nepsegrol (akiknek ugye lehet, hogy demokracia helyett uj politikai rendszer kell) - ezt jelenti a kitantorgas szo - nekem. Ha tovabb gondolkodom a szon, akkor meg beugrik, hogy kik, akik a kocsmabol kitantorognak hugyozni, hanyni, vagy, akik hajlektalankent, felig megfagyottan kenytelenek kitantorogni az alvohelyukrol (mert az ezevi XXIII, alaptakolmany-valtoztatas szerint nem lesz joguk elni), Ezert engem is sert, nem csak a posztolot, amikor JA versevel osszefugesben probaljak a kulfoldre koltozottekre hasznalni. (es JA nem is rolam, rolunk, az utolso 20 evben kikoltozottekrol irt - aki erre asszocial, az nem ismeri JA kolteszetet.)

ket idezet:
"... Az embereket igazából nem az országhatárok választják el egymástól, hanem az, hogy milyen értékrend szerint élnek és sajnos azt kell hogy mondjam, hogy itt több olyan ember van, aki az általam helyesnek tartott értékrend szerint él..." (itt, egy masik posztnal, kozuletek irta valaki, mar nem emlexem ki - de tokeletes megfogalmazasa mindannak, amit en is erzek)

"... komolyan gondolom, hogy a boldogságra való hajlam bennünk van, csak kell tudni élni vele. És akkor mindegy, hogy melyik zugában élsz éppen a világnak, és milyen nyelven szólnak hozzád." (idezet egy masik forumbol, egy masik forumozotol)

En nem kitantorogtam - csak elkoltoztem Magyarorszagrol, mert (ott)honvagyam volt.

DieNanny CH 2013.02.09. 07:11:18

@aleb19:

Én valódi rizottót először 2004-ben, Ausztriában ettem, ahol egy olasz szakácskönyvből lett csinálva. Előtte 27 évig közétkeztetésben ettem (3 évesen kerültem oviba), otthon anyukám nem szerette a rizst, rizottót pláne nem csinált. De ő sem tudja, hogy kell.
Tehát, igen, valami nagyon el lett cseszve a köztudatban, hogy 30 évesen kellett megtudnom, miszerint erőleves és fehérbor is benne van a receptben! És rizottó-rizs, meg a főzése is más. Aki nem tanult szakács Mo-on, annak 90%-a nem tudja, mi az igazi rizottó. Amúgy az igazit imádom!

Pl a mosogatógépről el nem tudtam képzelni 26 éves koromig, hogyan működik! Aztán Ausztriában láttam az elsőt... Pl erre is jó a világlátás.

2013.02.09. 08:11:51

@hagyma: te elég régi "harcos" vagy itt a magyar fórumokon, gondolom azért napi pár órát elvesz a hozzászólások írása ott a messzi USA-ban? Csak próbálom összerakni a képet, és megérteni az arroganciádat/beképzeltségedet, ami érdekes módon csak időnként bukkan fel, és inkább mostanában (vagy a pia miatt? nálam az szokta kihozni, aztán olyankor nem jó részegen fórumokra írogatni :) ).

De a legjobban egy rejtély érdekel: miért írod a "csak" szót következetesen "cask"-nak mindenhol, kivétel nélkül? :)

DieNanny CH 2013.02.09. 08:30:43

@kutya vacsorája:

IE-ben nekem sem megy, töltsd le a Firefoxot, abban minden megy!

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 08:39:01

@bpetya75: nálam nem, de nekem mindig is gondom volt azzal, hogy túl jól ismerem az embereket.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 08:42:40

@hagyma:
"sosem irtam bezzg USA-t"

mert fejlett országokban-t szoktál írni:DD

titkosgyilkos 2013.02.09. 08:48:55

Az első bekezdés után tudni lehet, hogy a poszt kb. "Pokorni Z. esete a balneológiával" c. szösszenetre fog rímelni.
Ez most nem "talált, süllyed". És engem sem győzött meg arról, hogy a szerző sok rossz „magyaros" tulajdonságot vetkőzött volna le. Rosszindulatot feltételezni ott is, ahol nincs, ez eléggé magyaros.

nevem van 2013.02.09. 08:51:54

Jó cikk, igaz.
Két kiegészítés (a kommenteket nem olvastam át, ha ismételnék, elnézést.)
1. "kitántorgás" ez József Attila Hazám című kiváló versére utaló szóhasználat. Máskor, másként külföldre kényszerülő emberekre alkalmazta.
2. A rántott sertésvelő nagyon finom kaja, ne szóld le.

A lényeget tekintve sajnos a szerzőnek igaza van. Még Ciprus is jobb nálunk, pedig amúgy az egy buta hely, én nyáron egy hetet is csak úgy bírtam ki ott, hogy átjártam a török részre, mert a görögök nem tudnak élni.

DieNanny CH 2013.02.09. 08:59:08

@[HPhD]Blokkolnam:
"De a legjobban egy rejtély érdekel: miért írod a "csak" szót következetesen "cask"-nak mindenhol, kivétel nélkül? :) "

Szerintem mert az angol helyesírás-ellenőrzője mindig átjavítja.

silverwol 2013.02.09. 09:00:30

@Ad Dio: Nagyon-nagyon egyetértek. Egyre inkább azt érzem, hogy nem azt nézik le, aki kimegy, hanem azt, aki itthon marad. Mert idióta, hiszen különben miért is maradna itthon. Nekem ez nem tetszik.

Jó volna megtalálni az egyensúlyt, mert nekünk, itthon maradóknak így is éppen elég rosszul esik, hogy sok barátot, ismerőst elveszítünk, mert külföldre költöznek. Jó volna, ha legalább nem néznének minket birkának, amiért nem követjük őket.

Éhes_ló 2013.02.09. 09:21:08

Szabad ember az is aki megy, meg az is aki marad.

Ez nem volt mindig így, erre nem árt emlékezni, mikor visszaköpnek a távozók oda, ahonnan elindultak és azokra, akik szabad emberként is maradnának.
Mert akik leköpik, leszólják, megvetik azokat akik maradnak és azt, ahol maradnak, azt amiért maradnak, nos azok semmivel nem különbek azoknál, akik maradókként szólják le azokat, akik a szabadságukkal élve gondolják azt, nekik jobb máshol, mint Magyarországon.

Szabad embereknek nem kell magyarázkodni, hanem mesélni kell, elmondani a valót. Ilyet is, meg amolyat is, mert a világ már csak olyan, hogy minden szegletében van ilyen is, meg amolyan is.

Meg kell tenni szelíden, alaposan, mint az öreg Robinson Crusoe aki a nyomorában számba vette Isten mivel terhelte és mivel jutalmazta hajótöröttként a világ végén.

Ennyi már csak elvárható nyelveket beszélő jég hátán is megélő, küzdeni, élni akaró, magyarul beszélő emberektől?

Noked-Lee 2013.02.09. 09:29:19

"Tavaly töltöttem be a 37.-et.

Előttem az élet." nyugtasd cs

hehehe, hát persze. nyugtasd csak magad.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.02.09. 09:31:00

@[HPhD]Blokkolnam: megmondom oszinten a super bowl napjan kicsit tobb sort ittam , Mary csunyan is nezett ram masnap reggel, de reszeg meg akkor sem voltam, ami amugy nem tortent meg 10 eve
sot hat mondanam amikor reszegnek titulalom magamat az masnal szalonspicc
de ez mellekvagany
arrogancia tavol all tolem, a bekepzeltseget 30 eve elhagytam
a nagy arc az afontos am tinedzserkorban
akkor meg is volt
valahol ki kene kapcsolni a helyesirasellenorzomet, mert miota feltoltottem a win8-at, javitgatja a szavaimat, de majd megoldom@Babette_: gondolom Te legalabb ertedd az ironikus hangsulyait, de ha nem nem

@nevem van: cipruson tuti nem job elni, mint magyarorszagon, cask azoknak akik otthon nem talalnak allast
@DieNanny: igy van:)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.09. 09:42:34

@zopilote: "A vege ugyis az lesz, hogy meghal :)"

Itt a mára rendelt bölcsesség! Ezért kell úgy élni az életünket, hogy az a lehető legtöbb élvezetet nyújtson... :)

never again 2013.02.09. 09:57:24

Ahogy olvasgatom a kommenteket, és örömmel látom a verseket, megosztanám, hogy az elvándorlókkal kapcsolatban nekem a Gyémántszóró asszony szokott eszembe jutni:
"hanem az a gyémánt amit elhagyott:
még az árokba is utána ragyog!"
:)
bocsi

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.02.09. 10:08:26

@hagyma: most már kiváncsi vagyok, hogy az én posztomat is ennyire utáltad-e... :)

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2013.02.09. 10:09:29

@hagyma: Valószínű, hogy nem lesz húzható tétel az érettségin.

2013.02.09. 10:09:42

@hagyma: aha! Akkor értem már a "cask" (--> hordó angolul) okát ! :D Az agyam mindig az ilyen kis hülyeségeken tud rugózni, azt gondoltam, hogy ez biztos valami szabadkőműves spec. kód, vagy ilyesmi :D

ps.: használd a Firefox beépített szótárát, és egy kattintással tudsz a magyar meg az angol nyelvi szótár között váltani

aleb19 2013.02.09. 10:12:04

@DieNanny: a belfoldon vilaghiru magyar konyhamuveszet max, kozepesen-jo es ennek tipukus peldaja a rizotto amikor itthon csinaltam a szakacsvizsgat kertem a mesterszakacs oktatot, hogy oktassa le a rizottot zavarba jott es makogot valamit elterelve a szot
az arcnak lovese sem volt a rizottorol, de a vizsgasorba betette a meltan vilaghirhedt milanoi s.bordat
masik kedvencem a magyar-hollandi martas ami persze kurucosan eltero a standardhollandi-martastol
egy magyar szakacsgyereket emiatt rugtak ki egy londoni hotelkonyharol
keszitenie kellett egy nagy adaggal es mivel gyakorlott magyar szalodai szakacs volt megcsinalta ugy ahogy itthon tanulta, vegul is csak 2 hozzavalot vett el ,adott hozza
azt mondtak neki, hogy azert rugjak ki mert hazudott nekik ha nem tud valamit kerdezzen megmutatjak, mikor probalt magyararazkodni nem hittek el neki hogy van olyan europai orszag ahol az alap martasok egyiket elbarmolva oktatjak

nevem van 2013.02.09. 10:28:43

@hagyma: hát, jobb az időjárás. Meg jobb a pénz.
Amúgy nem csak az megy dolgozni külföldre, aki itthon nem tud elhelyezkedni. Szakács Budapesten könnyen-gyorsan kap állást, még válogathat is.

aleb19 2013.02.09. 10:43:42

@titkosgyilkos: szerintem a rosszindulatot nem kell feltetelezni mert az adott
az elmult nehany honapban az ellenzeki media a kitantorgok peldajaval hergeli a kormanyzokat -mondhatni jogosan de a labukkalszavazok nagy resze a szadesz-maszop elqras miatt tiplizett le
a mostani bagazs csak benazik a helyzeten nem ront de javitani sem tud, ez tukrozi matolcsy nyilatkozata az ertekes 500e kivandorlo magyarrol-ertsd semmit nem tudok tenni hogy erdemes legyen visszaternetek de tudom hogy kintvagytok ertekes alatvaloim kb enyit a kismagyar politikai pornografiarol

spangola 2013.02.09. 11:29:04

@tildy:): bocs, sokszor átmegyek szőke nőbe, ne foglalkozz vele:)

spangola 2013.02.09. 11:37:13

@hagyma:

Mikor én végre 2 hét szabin voltam december végén (úgy, hogy december első két hetében több volt az arra a 2 hétre ledolgozott összes munkaórám, mint máskor az 1 teljes havi munkaórám, tehát rohadt sokat túlóráztam, hogy nyugodtan eljöhessek szabira),

na, akkor volt, hogy jó sokat lógtam a határátkelőn a szabi alatt, és írogattam is, élveztem, hogy nappal a neten lehetek, mert én munkaidőben tényleg nem használom magáncélra a netet.

Erre valaki beszólt, hogy ÁLLANDÓAN csak ide írogatok (?!).

Holott hétköznap van, hogy egyáltalán nem jövök fel, még posztot olvasni sem,
illetve ha feljövök, általában csak éjjel,
vagy ha ritkán nem túlórázom, akkor talán hamarabb.
Szóval az állandó szó talán túlzás volt.

spangola 2013.02.09. 11:40:34

@DieNanny: Én kb. 23 éves korom óta tudom, hogy nem tudom, mi az a rizottó.
Mármint, hogy amit mi itthon annak hívunk, az nem az.

Nem is próbáltam meg igazit csinálni, sőt, magyar rizottót sem készítek, csak felidegesíteném magam.

Amúgy, ha jól emlékszem, Kovács Lázártól tudtam meg a nagy igazságot.

spangola 2013.02.09. 11:44:21

@hagyma:

Abban, hogy te mindig tudod, melyik poszt a kamu, nincs igazad, mert már egy párszor lekamuztad az én hozzászólásaimat is, amik pedig szóról-szóról igazak voltak.

Például (mert úgyis példát kérnél, mivel mint tudjuk szar a memóriád), amikor az állásinterjúkról írtunk, meg arról, hogy kit miért rúgtak ki, vagy vettek fel valahová.

Ugyandehogy (törölt) 2013.02.09. 12:01:36

@hagyma: minden szavadat értem, hidd el:)

Pocok54 2013.02.09. 12:24:27

"Nem a politikusoktól várom a változást, hanem a magyar társadalom egészétől."
Ha ilyen méreteket ölt a kitántorgottak aránya, a társadalmi változás esélye igen csekély.  

Ad Dio 2013.02.09. 13:04:54

@Kovermadar: "Itt a mára rendelt bölcsesség! Ezért kell úgy élni az életünket, hogy az a lehető legtöbb élvezetet nyújtson... :)"

Aprócska pontosítás egy boldog embertől: ezért (ha boldog akarsz lenni) kell úgy élni az életünket, hogy az a lehető legtöbb élvezetet nyújtsuk másoknak... :)

Ad Dio 2013.02.09. 13:07:08

@Magyar Vitéz: "a folyamatos panaszkodás, a sírás-rívás, mások okolása, másokra mutogatás az az otthon maradtak sorsa, a "maradéké". a tehetetlenek, kishitűek, képzetlenek, a mindig másoktól függők, a követők, az engedelmes gyámoltalan kisemberek."

Te se magyar se vitéz :)! Röviden: francokat. Bővebben nem fejtem ki, mert a stílusod annyira alacsony színvonalat takar, hogy kár beléd s szó.

2013.02.09. 13:58:02

@hagyma: Ahhoz képest, hogy nagyon utálod, hogy foglalkoznak veled, rendszeresen teszel érte, hogy foglalkozzanak veled.
Valamit csak kompenzálsz, mondom én. :)

Azon meg külön nevethetnékem támad, hogy te a rossz magyarokat ekézed, de igazából te sem vagy különb tőlük, azt leszámítva, hogy nem itthon élsz.

tsabus UAE 2013.02.09. 15:06:10

@tildy:): Igen, manapság más senki sem beszél az SI-ről és már biztosnak tűnik, hogy pl. USA és UK sosem fog áttérni a metrikus rendszer használatára.
Az elektromos csatlakozók egységesítése meg csillagászati összeg lenne.
(Fura, hogy anno a Varsói Szerződés tagállamaiban nyomták ezt a dolgot leginkább.)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.02.09. 17:00:51

@tsabus: UK-ben kotelezo SI-ben is kiirni, sok helyen. PErsze van ahol nem hasznaljak ( pl. pubokban) , de ha bemesz egy boltba , ott van pintben es literben is , hogy mennyi tejet veszel. Soron/cideren is.
Kenyernel sem fontnyi kenyeret veszel, es meg lehetne sorolni. A merfold mondjuk maradt.
Az , hogy az USA nem ter at, az meg nagyjabol trivialis. Sajnos.

Az elektromos csatlakozok egysegesitese nem lenne csillagaszati osszeg amugy. Nagyjabol annyiba kerulni, mint egy lakast ledes villagitassal felszerelni.

M. Péter 2013.02.09. 18:10:58

@tsabus: Nem voltak egységes dugaszok és konnektorok a Varsói Szerződésben. A csehek, szlovákok és lengyelek még mindig a francia típusú csatlakozókat használják.

2013.02.09. 18:46:39

@Aston Kanál: @M. Péter: légy erős ez a duma a kormányzati kommunikáció része,bankonszolidáciok kapcsán az adofizető pénze tőkésíti fel a bankszektort világszerte,USA-ban is lenyelte az adófizető
ami e tekintetben egyedüli eredménynek számít,hogy a nahy bónuszok kiosztása a jövőben kevésbé lesz nyitott a középvezetők számára,de ennyi

2013.02.09. 18:56:29

@Russell Coutts:

nézd én is követem a távolból az otthoni történéseket és tájékoztatásodul közlök pár tényt,amit magyar sajtótermékben olvastam,mert azért még figyelek egy kicsit:
kettőször elhangzott médiaszerte,hogy a küldöldön dolgozó magyaroknak is hozzá kéne járulniuk a magyar állam kötségeihez-ekkor szólt pár ember,hogy ez a nemzetközi jogba ütköző lenne-a kettős adóztatást elkerülő egyezmények miatt,amelyek MO-is volt szíves aláirni...
2 most készül egy tervbezet,mi szerint a külföldön élő magyarokat kötelezni kell,hogy adjak el a földtulajdonukat a magyar államnak,azon az alapon,hogy nem tartózkodnak élewtvitelszerűen az országban!!! az információm olyan barátomtól van,aki a tervezet szerkesztésében részt vesz
3 svájci és egyéb külföldi bankszámlák megadóztatása
4 több önkormányzat a lakásodra extra adót vet ki,ha nem vagy bejlentkezve rá(mert mondjuk nem élsz ott)
5ha bejelentlezel rá,akkor tb-t akarnak fizettetni veled

2013.02.09. 18:58:35

nem véletlenül vezetik a statisztikákat,hogy hol élünkmit dolgozunk:Deljön az idő,amikor újraq elkezdenek fosztogatni mindket kitántorgottakat

Kleintje 2013.02.09. 19:34:41

Sziasztok. en is a ''Kitántorgottak'' koze tartozom,hiszen 2010 augusztus ota nem elek Magyarorszagon,de attol meg magyar vagyok,annak szulettem,ugy is halok meg...bar mikor latogatoba megyek nem azt mondom Haza megyek hanem hogy Magyarorszagra,ami nem azt jelenti hogy megtagadtam a csaladom,barataimat,hogy honnan jottem,igen is buszke vagyok arra honnan jottem es nem is felejtem el,de ahol a lakas kulcsom az ajtot nyitja....nekem mar ott a haza...A poszttal semmi gond nincs,ez a posztolo velemenye,meglatasa...az hogy itt ki mit irkal a masiknakmegjegyzes kepp szinten mindenkinek a maga velemenye....bar ne itelj hogy ne iteltes....
Tovabbi sok sikert kivanok a posztolonak es akik itt egymast szapuljak azokank is ! ;)

Babayanga 2013.02.09. 22:00:03

@Laszlo Warnusz:
Szivemből irtál, voltam én is külföldön, a mai napig szeretnék visszamenni de a körülmények miatt nem tehetem. Viszont át tudom érezni, hogy milyen küzdelmeid vannak / voltak.
Hallottam már a "kalandjaidról" és arról milyen szépséges helyen vagy. Remélem még hallok felőled :
Butre menyasszonya ;)

tsabus UAE 2013.02.09. 22:34:51

@tildy:): Egyes helyeken biztosíték is van a dugaszban. Nélküle valószínűleg át kellene variálni a teljes otthoni hálózatot.

tsabus UAE 2013.02.09. 22:38:10

@M. Péter: Igazából én a VSZ katonai repülőeszközeire (repülőgépek, helikopterek) gondoltam. A műszerek mind metrikusak voltak. Ezért (is) okozott náluk többlet költséget a rendszerváltás. (Plusz a nyugatival kompatibilis kommunikáció, navigáció, válaszjeladó, stb. - de ez már más történet.)

Zka77 2013.02.11. 08:09:35

@csárlszbrunzol: "Ha jól tudom, az angol is alapból magáz."
Ezt még sose hallottam, de az angolban nincs tegezés/magázás. Vanna udvariassági formák, amik "magázásra" utalnak, de nincs ilyen forma és fogalom se.

A post jó, bár a "13.-dik" kifejezéstől görcsberándultam.

Zka77 2013.02.11. 08:13:23

@[HPhD]Blokkolnam: a cask biztos valami autocorrect, végülis az értelmes angol szó, ellenben a csakkal :)

Laszlo Warnusz (törölt) 2013.02.12. 11:57:14

@Babayanga: Csak most latom, ki irt..Szia, Koszonom.
Ne sajnald, hogy nem vagy kulfoldon, amennyire en gondolom, a Gaborral meg a sivatagban is boldogok lennetek, szovak orulj neki, hogy otthon lehetsz boldog..:-))) Ha meg a valtozik a helyzet, es tehetitek sosem keso valtani. Legjobbakat! Puszi. L

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása