oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2013. január 20. 06:57,  Szerelem első látásra 249 komment

2013. január 20. 06:57 Határátkelő

Szerelem első látásra

Egyetlen pillanat alatt beleszerelmesedni nem csak emberbe, városba is lehet – én legalábbis régóta hiszem ezt. Így járt a mai poszt írója, Zeeuws Meisje is, aki ráadásul egyetemistaként került ki egy varázslatos holland településre. Már meg is kértem, hogy ha gondolja, folytassa a történetet, melyet most ti is olvashattok.

Hollandia, Middelburg cím.jpg

„Az én vándorlás történetem 2004-ben kezdődött. Ekkor végzős gimnazistaként, két felsőfokú nyelvvizsgával a zsebemben egy vágyam volt: el, messzire! Ahogy visszaemlékszem, az érettségire való felkészülés közben minden szabad percemben bújtam az internetet, és ösztöndíj-lehetőségek után kutattam.

A tízórai és az ebédszünet engem mindig a gimis számítógép-teremben talált, merthogy versenyt futottam az idővel. Nem utolsó sorban pedig meg akartam mutatni a sok huhogónak, hogy szülői támogatás nélkül, kapcsolati tőke nélkül is ki lehet jutni az országból.

Az évben csapból is az Európai Unió folyt, hiszen májusban csatlakozásra készült az ország. Ódákat zengtek, milyen jó lesz nekünk egy nagy közösséghez tartozni. És én elhittem, nincs határ (azóta hányszor kérdőjeleztem ezt meg... na, de erről majd később). Még a csillagok is jól álltak az égen.

Egy nap egyik osztálytársnőm azzal fogadott, hogy az angoltanárnőnk (mivel nyelvvizsgám volt, nekem nem kellett órára járnom) bevitt nekik egy pályázati felhívást. Csak annyira emlékezett, hogy Hollandia, meg hogy 15 kelet-európai diáknak fizetik a tandíjat és a szállást az egyetemi alapképzésre.

Szakosodási megkötés nincs, de háromfordulós felvételi az igen. Ráadásul közel tíz napom volt, hogy az elsőn átessek. Esélyeken nem gondolkodtam, mert ha tudatosítom, hogy 15 az baromi kevés egész Kelet-Európából, akkor talán bele sem vágtam volna. „EZ KELL NEKEM!" konoksággal belevágtam a dolgok közepébe.

Innentől kezdve nagyon felgyorsultak az események. Angoltanárnőt megkerestem, pályázati felhívást átvettem, s már írtam is a 15 oldalas tanulmányt a megadott témában.

Gondolkodni nem sok idő volt: összegyűjtöttem minden rólam szóló tanulmányi igazolást, csatoltam a kényszeresen frissen tartott angol önéletrajzomat, kreáltam egy motivációs levelet, sebtében beszereztem 2 angol nyelvű ajánlást és más postáztam is a vaskos csomagot Hollandiába.

Nem tudtam, mire számítsak

A válasz hamarabb jött, mint gondoltam. Emailben értesítettek, hogy az anyagom rendben van, s következő lépésként el kellene mennem egy felvételi beszélgetésre Budapestre. Merthogy az egyetem dékánja volt olyan jó fej, és maga utazott el hozzánk.

Ez nekem nagyon szimpatikus volt: segíteni szerettek volna a kelet-európai diákokon, ezért ők jöttek, s a tág régióból minden felvételizőt Budapestre utaztattak. Szállást foglaltak nekünk és már ott megismertettek minket egymással.

Az első felvételi napon voltunk ott Magyarországból, Csehországból, Szlovákiából, Szlovéniából, Romániából - és mind nagyon különböző dolgokat akartunk tanulni. Színházelméletet, politikatudományt, sok nyelvet, biokémiát...

Emlékszem, hogy két érettségi tétel tanulása közben vonatoztam fel Budapestre a vidéki szülővárosomból, és magam sem tudtam min izgultam jobban: a következő héten zajló szóbeli érettségin, a felvételi beszélgetésen vagy a 3 hét múlva esedékes B tervként megjelölt ELTE-s felvételimen.

Magam sem tudtam mire számítsak. Egy szigorú holland professzorra, egy giccses szállodai konferenciateremre, sok öltönyös és kosztümös felvételizőre, vagy inkább a biciklis holland házaspárokról kialakult képem alapján egy laza ősz férfire, aki nem szállt el a titulusaitól, és vicces de folyékony angollal beszél majd hozzám.

A kedves olvasó kitalálhatja melyik történt: a második. A szállodába becsekkolva egy tanulmányis hölgy adminisztratív jellegű kérdésein kellett átesni. Átnézte a beküldött papírjainkat és egyeztette velünk, hogy milyen sorrendben szeretnénk beszélgetni a dékánnal. A hölggyel rendeztük az anyagiakat is – mert IGEN, fizették még azt is, hogy mi felvételizni mentünk. Mert van ilyen.

Találkozunk Zeelandon

Aztán jött a második forduló a dékánnal. Egy jó szándékú, ötvenes éveinek a vége fele járó férfit kell elképzelni, aki ahelyett, hogy a papírjaiba merülve, unottan hallgatta volna meg a sokadik, angolul hebegő, izzadt tenyerű és piruló diákot, kíváncsi volt RÁNK.

Kíváncsi volt, hogy mi érdekel minket, kik vagyunk azokon a bizonyítványokon kívül, amiket a kezünkben szorongattunk. Mivel én társadalomtudományi karra jelentkeztem, így kaptam jó néhány kérdést arról, hogy éltem meg gyerekként a rendszerváltozást, hogy értékelem az újonnan kapott szabadságot, és a saját életemben ezt egyszer hogyan szeretném hasznosítani.

Aztán kérdezett olyanokat is, amikről ma már tudom, hogy minden standard állásinterjún is megteszik: hogy értékelem az én pozitív és negatív tulajdonságaimat, hogy dolgozom csoportban és egyedül, s miként viszonyulok a versengéshez. Akkor, 18 évesen nekem ezek nagyon újnak hatottak...

Az egy óra úgy elrepült, hogy észre sem vettem. Azon kaptam magam, hogy mosolyogva kezet nyújt, és azt mondja, reméli, a nyár végén találkozunk Zeelandon. Bár az eredmény még nem végleges, hiszen egy fordulót még teljesítenem kellett, de azt mondta, az ő értékelésén nem fog múlni a dolog. Valahol 3 méterrel a föld fölött jártam, de ott motoszkált a fejemben, hogy hol a fenébe lehet ez a Zeeland...

Közbeszólt a magyar rendszer

A következő hetek gyerekjátéknak tűntek. Érettségi könnyedén kipipálva, s már csak az ELTE-re kellett bejutnom. Ez ekkor fontosabbnak tűnt, mint bármi. Merthogy ahhoz, hogy őszre én holland diák lehessek, be kellett mutatni, hogy egy otthoni egyetemen is képes voltam teljesíteni a felvételi követelményeket, s ha minden kötél szakad, akkor ott kezdeni ősszel az egyetemi életet...

A jó magyar rendszer azonban nem hazudtolta meg önmagát. A felvételi csont nélkül ment, de a bizottság megállapította, hogy számukra nem elfogadható, hogy én nemzetközi nyelvvizsgát tettem angol nyelvből, mert ezzel nem bizonyítom, hogy képes vagyok magyar nyelven is megérteni, amit angolul kommunikálnak.

Arra kértek, szeptemberig szerezzek Magyarországon is elfogadható bizonyítványt, ha szeretném, hogy ők a nyelvtudásomat figyelembe tudják venni. Mindezek ellenére megkértek, hogy legyek olyan szíves, és vigyem le az elfogadhatatlan nyelvvizsga bizonyítványomat az alagsori büfébe, ott kérjem meg a büfés nénit, hogy fénymásolja már le nekem, aztán vigyem vissza nekik, hátha mégis tudnak tenni valamit, s akkor pontot kaphatok a nyelvtudásomra.

Ez volt talán az utolsó csepp a pohárban. Vettem a kalapom, és mentem oda, ahol a Cambridge-i Egyetem által kiadott nyelvvizsgám elfogadható volt, s ahol tárt karokkal vártak.

Papírhalmok alatt

A nyár hamar elrepült. Izgatottan vártam, hogy mehessek már Zeelandra, ami kiderült, hogy nem Új-Zeeland, hanem az eredeti. Mármint a holland Zeeland. Azaz egy tartomány Dél-Hollandiában, ami a térkép szerint kis szigetekből és félszigetekből áll. Az egyetem pedig mindennek a közepén, Middelburg városában lesz.

Aki átesett már elsőéves egyetemi adminisztrációs körökön, az tudhatja, hogy ilyenkor van papír bőven, amit ki kell tölteni. Egy Manon nevű illetővel kommunikáltam a tanulmányi osztályról, aki a kezdetekben nagyon kedvesen írogatott nekem emaileket, egyszer azonban kifakadt.

Azt mondta, azonnal hagyjam abba ezt a Manon úr megszólítást, mert ő aztán nem az! Megszeppentem. Aztán sűrű bocsánatkérések közepette a lehető legtisztelettudóbb stílusomban írtam neki, hogy Manon kisasszony.

Oktondi magyarként ugyanis, mikor megláttam a nevét, a „MAN" előtagból arra asszociáltam, hogy ő férfi. S hát, ahogy a mellékelt ábra is mutatta, nem volt az. Ekkor tanultam meg egy életre, hogy ha beazonosíthatatlan névvel találkozom, azt Google jóbarátomnak meg kell mutatni, s ő lesz szíves sok színes képpel igazolni, hogy a feltevéseim igazak-e, férfival vagy nővel állok szemben.

Végigbőgtem az utat

Elérkezett az augusztus közepe. Könnyes búcsút vettem a családomtól és 2000 euróval a zsebemben útnak indultam a nagyvilágba. Azt mondták kb. 2000 kell egy szemeszterre (na, ezt mai ésszel messze alulértékelték), hát hittem nekik. Nem is volt akkor több, amit édesanyám mozgósítani tudott volna. Afféle hamuban sült pogácsaként lapult a zsebemben, a többi rám volt bízva, hogy boldoguljak.

Emlékszem, utolsóként szálltam fel a fapados gépre. A bátorságom erősen ingadozott, s édesanyám határozottságára volt szükségem, aki fellódította a bőröndömet a reptéri futószalagra, hogy ha elindultam, menjek hát.

Nem jártam még Hollandiában előtte. Akkoriban még nem ismertünk olyan fantasztikus találmányokat, mint a Google Street View és társaik. Nem tudtam, hogy ha kiszállok a fapadosomból, akkor a repülőtérről hogyan jutok el az állomásra, ahonnan aztán közel 2.5 óra vonatozás vár még rám, hogy elérjem az áhított végállomást.

Máig hálás vagyok annak a fiatal anyukának, aki mellett helyet kaptam a fapadoson. Nem tudom, hogy másfél órán át én bőgtem-e jobban, vagy a mellére kötött csecsemő, de Amszterdamhoz közel érve már nem bírta tovább, s megkérdezte, hogy én mit siratok ennyire.

Elmondtam neki, nagy könnyek között, hogy az elkövetkező 3 évemet itt fogom tölteni, erre ő jól kinevetett. Na, tessék gondoltam, hol itt az együttérzés. Még ő is... De nagyon jól jött ott a levegőben, hogy ő két lábbal állt a földön. Mire a gép ereszkedni kezdett, rájöttem (na jó, ő volt az, aki megmutatta), hogy körülöttünk egy csomó hozzánk hasonló földi utazik, akik a hollandok között remélik megtalálni vagy már rá is leltek a boldogságukra.

Middelburg vagy Midlőghghhgh?

Összeszedtem magam. Lekászálódtam a repülőről, megtaláltam a testsúlyom felének megfelelő nehézségű csomagomat az akkor gigantikusnak tűnő Schiphol egyik nagyon távoli sarkában, és nagy szemekkel vágtam neki az állomás keresésének.

Nem kellett messzire mennem. Épületen belül, fantasztikus iránymutató táblákkal felszerelve már ott is toporogtam a jegyárus előtt, és mondtam, hogy én bizony Middelburgba szeretnék menni. A hölgy nagyon keményen koncentrált, de nem értette mit beszélek.

Nekifutottam még egyszer. Előszedtem a legjobb angoltudásomat, és szépen, magyarul artikulálva mondtam, hogy „MIDDELBURG, van tiket plíz". A hölgynek még jobban elkerekedtek a szemei. Nem tudtam, hogy az én angolommal van gond, vagy az övével, de csak nem bírtunk zöld ágra vergődni.

Végül eszembe jutott, hogy vannak nálam papírok, hát előszedtem a táskámból egy paksamétát, s mutatom rajta az egyetem címét. Felragyogott a szeme, hogy „áh, tehát én Midlőghghhgh-be szeretnék menni!!!". „Uhhhhm"...mondom, „pont oda". Hát megkaptam a jegyem. Kereken 25 eurót fizettem érte. Itt már sejtettem, hogy az a 2000 kevés lesz, ha az ember egy vonatjegyért ennyit kénytelen kicoltolni.

De ekkorra a sok izgulás már megtette a hatását. Olyannyira fáradt voltam, hogy mikor jött a vonatom, amire nagy betűkkel ki volt írva a célállomás, hagytam elmenni. Ücsörögtem a nyüzsgő állomáson még egy órát, mire végre befutott egy újabb vonat és kezdetét vehette egy 3 éves kaland, ami bár nagyon elcsépeltnek hangzik, de gyökeresen változtatta meg az életemet.

Szerelem első látásra

A vonat megérkezett Middelburgba. Ekkor én már közel 15 órája utaztam, amiben benne volt az otthoni és a holland vonatozás, a budapesti BKV, a repülőút és a köztes várakozások. Ahogy gördült be a szerelvény a kisváros állomására, s én megláttam a jellegzetes színes házakat a nagy ablakaikkal, amik úgy sorakoztak a csatorna partján, mint a lányok nyakában a felfűzött gyöngyszemek, úrrá lett rajtam valamiféle megmagyarázhatatlan öröm.

Cikázott bennem még az otthontól való elszakadás fájdalma is, de ezt messze felülmúlta az az izgalom, amit az új életem iránt éreztem és a szerelem, amibe egy pillanat alatt estem Zeeland házaival. Ritkán érez az ember ilyet, de akkor tudja, hogy megérkezett. Tudja, hogy megérte az a sok minden, amit az elmúlt időszakban tett, s hogy minden összeállt egy képpé. Mint mikor az utolsó darabot illeszted be az 5000 darabos puzzle-ba, s hirtelen ott az eredmény.

Ilyen volt nekem Middelburg. Szerelem azóta is. Ott álltam én, a 18 éves, ragyogó arcú de fáradt szemű magyar diáklány, aki a mindenhol (de tényleg mindenhol) fellelhető macskakövekkel dacolva húzta maga után a fele királyságát, már ami egy bőröndbe belefér. „Keljek át a hídon és egy tornyot kövessek". Ennyi volt Manon, a NŐ, utasítása. „Akkor nem tévedhetek el". Mint Dorothy az Ózban, csak neki a sárga úton kellett haladnia, hogy odajusson, ahova megy.

Hollandia, Middelburg, Lange Jan_1.jpg

Csakhogy mit tesz az ember lánya, ha sok a torony? Hát józan paraszti ésszel kiválasztja a legmagasabbat, és követi. Aztán miközben 3 méterrel a föld fölött lebegve megérkezik annak lábához, ijedten látja, hogy az bizony nem egy egyetem tornya, hanem egy jókora templomé.

Az augusztusi tűző napon és sok óra utazással a hátam mögött ennek fele sem volt tréfa, hát megkérdeztem az első arra sétáló házaspárt, hogy merre is kell mennem. Az állomásos tapasztalatból okulva összeszedtem a legjobb angol tudásom, a legjobb modorom és megállítottam őket a járdán.

Nagyon udvariasan megkérdeztem, hogy ugyan már, mondják meg nekem, merre van itt az egyetem. A reakció azonban meglepett. Ők még értetlenebb arcot vágtak, mint a vasutas hölgyemény.

Kezdtem megkérdőjelezni magamban az angoltudásom erősségét, s hirtelen átfutott az agyamon, hogy ha itt az elkövetkezendő 3 évben az angolomat ennyire nem fogják megérteni, akkor gondok lesznek. De „szerencsémre" megszólaltak spanyolul. Ekkor kaptam észbe, hogy tényleg, ők aztán valóban nem azok a „tipikus" holland figurák az alacsony termetükkel, sötét hajukkal és szemükkel.

Na, mindegy, annyit azért ki tudtam silabizálni a mondókájukból, hogy ők turisták, kérdezzek mást. Jobb híján így elindultam a sétálóutcán felfele egy következő torony irányába, s hamarosan meg is érkeztem a hónapok óta áhítva várt egyetememhez.

Elkerekedett a szemük

Innentől kezdve megint mellém szegődött Fortuna. Diákok egy nagy csoportja várakozott az egyetem előtt, egyforma, gólyatáboros (ott „introduction week") pólót viselve. Így igazán nem volt nehéz felfogni, hogy jó helyen járok. Na, most már csak a tanulmányi osztályt, s azon belül is kedves női ismerősömet kellett volna megtalálnom, hogy odaadja a szobám kulcsait és eligazítson a továbbiak kapcsán.

Hétfő volt, kb. délután 2 óra. Elkéstem a hivatalos üdvözlőről. Azt a korábbi vonatot kellett volna elkapnom, akkor talán még célba érkezek időbe, de hát elmafláskodtam az időt. Szántam és bántam, de már mindegy volt.

Megszólítottam hát a kisebb tömeg szélén álldogáló két diákot – most már biztosra mentem. Ők felettébb „hollandul" néztek ki. Szőkés-vöröses hajuk, karcsú és nyúlánk termetük és naptól kipirult, de halovány bőrük volt. S mit ad Isten... a számukra furcsa nevem hallatán az ő szemük is elkerekedett. Ez már a harmadik ilyen jelenet volt az elmúlt pár órában.

Nagyon elszántnak és egyben elnyűttnek nézhettem ki abban a pillanatban, mert szinte egyszerre mondták, hogy igen, ők az én nevemet már látták a házuk nappalijának falára függesztett papíron. Visszanézve felettébb valószínűtlen, hogy én elsőre épp őket szólítottam meg, de akkor semminek nem örültem volna jobban.

Elvittek a campusra

Közben fecsegtek nekem sok mindent: nyakamba zúdult, hogy a holland nyelv nagyon nehéz, ne is próbálkozzak megtanulni, mert mindenkinek beletörik a bicskája (hogy mennyire nem volt igazuk, a német után gyerekjátéknak tűnt, de erről majd később), meg hogy náluk nagyon sokat esik az idő, és hogy ha nincs biciklim, akkor szerezzek be egyet, mert ők holnap mennek a tengerpartra, s csatlakozhatok hozzájuk, ha akarok.

Én bólogattam bőszen, hogy minden lesz, eső is meg bicikli is, csak ne kelljen már a bőröndömet a macskakövön húzni, mert iszonyat nehéz minden huppanásnál továbbcibálni, arról nem is beszélve, hogy a holtakat is felverem, akkora zaja van.

Meg is érkeztünk közben a házunkhoz. A szomszédos utcákban mind sorházak, s csak diák lakók. Jó kis hely ez... Kiderült, 10 diákkal osztozunk egy házon, ahol egy első emeleti szoba az enyém. Közös, berendezett nappalink és konyhánk lesz, mosógépünk, szárítógépünk (az meg mifene, akkoriban még nem tudtam), 2 tusolónk és 2 WC-nk. S hogy a legfontosabbat ki ne hagyjam, fedett biciklitárolónk.

Valahonnan előráncigálták nekem a gondnokot, így kaptam kulcsot. Néztem, hogy ez nem lesz jó, nekem kellene a bejárati ajtóhoz és a szobámhoz is. Megnyugtattak, ez mindkettőhöz jó.

Jött a következő akadály: hogy fogom a magam 45 kilójával a közel 25 kilós bőröndömet az eszméletlen meredek csigalépcsőn felcibálni. Gondnok bácsi lelép, sansz elszáll. A két kísérőm nagyon kedves, de velem egy súlyban vannak, így ők szóba se jöhetnek. Marad hát a szép nézés egy szép szál legényre, aki pikpakk fel is röppenti a becsomagolt vagyonomat a szobaajtómig. Győzelem!

Egyedül egy szobában

A szobám egész jó volt első látásra. Egyes egyedül csak az enyém volt mind a 20 négyzetmétere, mekkora luxus ez az otthoni kollégiumi viszonyokhoz képest! Volt benne egy asztal, egy szék, egy kicsi, de a célnak megfelelő ruhásszekrény, s egy ágy. A falakat valamilyen furcsa elgondolással műanyag lapokkal vonták be, kb. méterenként rögzítve őket egymáshoz.

Mint később kiderült, ez nagyon hasznos dolog, mert bár kilyukasztani nem lehet, de celluxal bármi ráragasztható, nyomtalanul eltávolítható, s vizsgaidőszakban fantasztikusan szolgál mint tábla. Szövegkiemelő filccel káprázatos színekben lehet teleírni hasznosabbnál-hasznosabb dolgokkal.

De vissza a gólyahétre. Frissen szerzett barátaim ott toporogtak az ajtómban, hogy igazán mennem kéne már velük, mert elkésünk a dékáni eligazítóról. Egy percet kértem, míg az aggódó családot telefonon megnyugtattam, hogy megérkeztem, egyben vagyok, nem kell izgulni, majd jelentkezem.

Megszólal közben egy harang – jó hangosan – regisztrálom, miközben ecsetelem az otthoniaknak a helyzetet (vasárnap jövök csak majd rá, hogy a környéken túlságosan is sok templom van, amik egész délelőtt képesek gongani, és nem hagyják nyugton a buliból kora reggel hazakeveredett diákokat). Szóval telefon elintézve, indulás a dékáni szövegelésre.

Harry Potter-feeling

Beviharzunk egy nagy terembe, tiszta Harry Potter-feeling, gondolom magamban, de már jön is a dékán, meg sok más ember. Jééé, hát én őt ismerem Budapestről. S miért van rajta ugyanolyan pulóver, mint a diákokon? Hol a nyakkendő meg az öltöny?

Hollandia, Midelburg, Burgerzaal_1.jpg

Nincs időm merengeni, mert valami szokatlan jön. Mondanom sem kell, mostantól minden kizárólag angolul. Azzal kezdi, hogy megkér minket nagyon nyomatékosan valamire. Jegyezzük meg, hogy Afrika nem egy ország. Mi van??? Na ne már! Ezt még sok óra utazás és nagyon sok új inger után is regisztrálom, hogy szokatlan kijelentés. Miért kell ilyen banális dologra megkérni bárkit is? Minden ötödikes tudja ezt. Folytatja, és sokszor visszatér ehhez... ne általánosítsunk!

A kb. 150 diák közül, akik a teremben vagyunk, nagyon sok ország képviseli magát. De ne gondoljuk, hogy egyforma pl. minden kelet-európai (hogy milyen igaza van, gondolom magamban), ahogy minden amerikai és ázsiai se az. Na jó, elismerem. Ott a pont. Aztán jön azzal, hogy le a szemellenzőkkel (ott „look out of the box" volt). Kérdezget embereket –jaj, csak engem meg ne szólítson, mert ebben az állapotomban nem tudok válaszolni...hagyom a szövegelést másra. Lassan eltelik ez is.

Lenne mit tanulnunk!

Haza, vagyishogy visszamegyünk a campusra. Most már több lakótársat ismerek. Mind holland rajtam kívül. Na, mi lesz itt...gyorsabban fogok hollandul tudni, ha mind így fognak körülöttem beszélni, mint valaha bárki is tette. De nem. Tarják magukat a szabályokhoz. Ez egy nemzetközi intézmény, ők tiszteletben tartanak mindenkit, s nem hoznak mást kellemetlen helyzetbe azzal, hogy kirekesztik a beszélgetésből. Így esett, hogy 9 holland diákkal egy asztalnál vacsoráztam, akik miattam mindannyian angolul beszélgettek. S tették ezt az évek során mindvégig. Lenne mit tanulnunk tőlük!

De itt még nem volt vége a napnak. Vacsora után vezetett kocsmatúra, hogy megismerjünk minden, diákok számára felettébb fontos helyet. Itt már kezdek rájönni, hogy ezekkel a holland, kínai, kameruni, Srí Lanka-i és ki tudja, milyen nevekkel azért majd meggyűlik a bajom. Első nekifutásra... hát, be kell, hogy valljam, nem sokat sikerült memorizálnom.

Elég későn kerültem ágyba. Ekkor már az sem számított igazán, hogy ágyneműt elfelejtettek nekem adni, én meg a délutáni sietségben nem vettem észre, hogy hiányzik. Minden mindegy volt, mert végre vízszintesben érezhettem magam. Összetűztem 2 fürdőlepedőt, magamra terítettem és mély álomba zuhantam.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Hollandia Middelburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr75028152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

redsea 2013.01.20. 07:38:16

tök jól kezdődik - várjuk a folytatást

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.20. 08:42:32

Nagyon olvasmányos írás.
:)
Kíváncsian várom a folytatást.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2013.01.20. 08:47:30

Nagyon jó!
De javaslom a thai településneveket is! :-D

Shebelle 2013.01.20. 08:52:15

Szuper írás!! megkönnyeztem helyenként, főleg mikor leírtad, hogy szerettél bele a városba....,ismerős érzés.
Várom a folytatást!!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 08:53:28

"Így esett, hogy 9 holland diákkal egy asztalnál vacsoráztam, akik miattam mindannyian angolul beszélgettek. S tették ezt az évek során mindvégig. Lenne mit tanulnunk tőlük!"

Ezzel nem értek egyet. A kisebbség diktatúrája ez a többség felett. Szerintem ez nagyon rossz. Udvariatlan voltál és intoleráns, követelned kellett volna "beszéljetek hollandul".

Határátkelő 2013.01.20. 08:58:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ebben akkor tudnék nekd maradéktalanul igazat adni, ha már beszélt volna valamennyire hollandul. Szóval az elején szerintem rendben van, más kérdés, hogy az évek folyamán a helyzet változhatott (volna). Nem ismerem annyira Hollandiát (csak amennyire a vonatkozó posztokat, ugye...), de az volt a benyomásom, hogy ott azért a többség beszél angolul, tehát aligha okozott ez nekik akkor gondot. Szép gesztus volt viszont a részükről.

DieNanny CH 2013.01.20. 09:13:12

Torokszorítóan szépen van megírva! Lehet, hogy túl korán van és azért, de engem emocionálisan rettentően megfogott! Végig könnyezett a szemem!
Köszönöm, hogy megírtad!

Én 26 évesen is csak annyira voltam bátor, hogy Bécsig mertem elmenni. Irigylem a már 18 évesen is ilyen határozott embereket!

Ibog 2013.01.20. 09:16:45

Nagyszerű írás! Várom a folytatást.

nigara 2013.01.20. 09:30:01

Nagyon klassz, a történet is meg a kivitelezés is :)
Folytatás legyen ám!

ffüttyfürütty 2013.01.20. 09:34:10

@DieNanny: +1
Bizony, nagyon bátor voltál, hajrá!

DieNanny CH 2013.01.20. 09:36:30

Na, most már kicsit részletesebben:
A kulcsok. 2001-ben Bécsben találkoztam ezzel a helyzettel, hogy egy 30 lakásos társasházban 1 kulccsal tudtam nyitni a lépcsőház- és lakásajtót. Kis naivként azt hittem, ott annyira becsületesek az emberek, hogy mindenkinek ugyanaz a zár van az ajtójában, és senkinek, még csak eszébe sem jut, más lakásába bemenni... Hát, aki járt már a Schönbrunni parktól keletre eső területen, az tudja, mennyire más a helyzet.
Itt Svájcban meg már magától értetődő volt, hogy valami tíz zárat is bele lehet vésni a kulcsba. Nem tudom, hogy hívják ezt a módszert, de praktikus.
A szárítógépről: azt én is először 2007-ben láttam.
Hogy milyen nyelven beszélnek a körülöttem lévők:
A Krippében itt Svájcban, amikor 2hetente testületi megbeszélés van, abban a másfél órában csakis az én kedvemért hochdeutschban folyik a beszélgetés. Valamint, részt vettünk egy továbbképzésen, ahol az előadó, egyes egyedül az én kedvemért, mind a 4 alkalommal, alkalmanként 4 órán keresztül hochdeutschban beszélt! Szóval, igenis, ez egy nagyon kedves emberi gesztus!
Mikor elújságoltam főnökömnek, hogy megkaptam a B-engedélyt, poénból megjegyezte: Ó, hát akkor mostantól sviccerdüccsben beszélünk!... Ez volt 3 hónapja. De nem változott a helyzet!

A további időszakról is várom az írást, hátha olvassa valamilyen magyar tanügyi illetékes...

tanato 2013.01.20. 09:49:38

Csak csatlakozni tudok a többiekhez,várom a folytatást.

ithakan 2013.01.20. 09:53:52

Tetszik, hogy a posztoló ilyen céltudatos volt már gimiben, akkoriban azért kevesen tudják, hogy pontosan mit akarnak, pláne ennyi utánajárást igénylő célba nem szívesen vágnak bele. Biztosan azóta is sikeres.
Az első látásra szerelem érzését én is megéltem egy várossal, és azt hiszem, kölcsönös volt. A körülmények is hasonlóak voltak, szintén északi város, diákként mentem ki, rögtön befogadtak, mindig hochdeutschot beszéltek, ha ott voltam, bár azért tanítgatták a plattdeutschot is, biztos ami biztos.:)
Az emberek jókedvűek, a professzorok közvetlenek, az élet könnyebb...
Szívesen olvasnám én is a folytatást!
Egyébként remek a blog, már mondta valaki egy korábbi posztnál, nálam is ez az első, amit elolvasok, miután elindítom a firefox-ot:)

2013.01.20. 09:58:08

A "Midlőghghhgh"-n nagyon nagyot röhögtem :-DDDD

Gratulálok, az íráshoz is, meg a kiutazáshoz is!

tableno 2013.01.20. 10:04:08

Nahát ez tetszett! Egészen hasonlít a merégkezés az én japán élményeimhez! :)

nyuszigonosz 2013.01.20. 10:11:46

Ez nagyon jó! Gratulálok a poszt írójának!

G_y_u_r_i 2013.01.20. 10:25:28

nagyon tetszett!
40 évesen nem csak magam, hanem inkább gimnazista gyermekem miatt is olvastam a postot.
Köszönöm, hogy megosztottad!

abaka 2013.01.20. 10:37:45

Ezt a vilagert sem hitetlenkedesnek szanom, de engem mindig elkepeszt, mikor emberek 8 ev tavlatabol ilyen reszletesen emlekeznek egy teljes napra. Nekem ez sosem menne...

Ejjnye Bejjnye 2013.01.20. 10:42:27

Sajnálom, hogy első leszek, aki egy kis kritikát is belevisz ebbe a szép leányregénybe! Idézném az első sorok egyikét: "Nem utolsó sorban pedig meg akartam mutatni a sok huhogónak, hogy szülői támogatás nélkül, kapcsolati tőke nélkül is ki lehet jutni az országból." - No itt sántít a sugárzott én(család)kép! Ahhoz, hogy valaki ilyen minőségű nyelvvizsgát tehessen még érettségi előtt, kevés a szorgalmas tanulás. A 2000 euró útravaló is sok család számára elérhetetlen volt és az most is a napi anyagi terhek mellett. Igenis egy ilyen sorskovácsoláshoz nem csak szerencse, akarat, jó képességek, hanem már meglévő családi egzisztencia is kell! Ez viszont egyfajta szelekció a tömegből, nem csak saját érdem.

Pan Modry 2013.01.20. 10:47:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ez hulyeseg, ha ez a szabaly akkor ezt kovetni kell, raadasul nem is illik tarsasagban anyanyelven beszelni ha van mas nyelvu is kozottunk.

Ezt persze balkanikent felfolgni nem konnyu, de valojaban mi sem termeszetesebb ennel.

Pan Modry 2013.01.20. 10:50:32

@Ejjnye Bejjnye:
Nem olyen nagy cucc ket felsofokuval egyenerteku nemzetkozi nyelvvizsgat letenni erettsegi elottik.

Egyszeruen meg kell tanulni ket nyelvet es letenni a vizsgat, ez nem penz kerdese.

2000 euro meg nem egy vagyon, sima atlagfizetesbol is hamar megsporolhato.

Pan Modry 2013.01.20. 10:53:27

@Határátkelő:
A hollandok - mar amelyik szamit - kifogastalanul beszelnek angolul, nem gond nekik barmikor angolra valtani.

Mrs. Clayton 2013.01.20. 11:09:15

@Ejjnye Bejjnye: értem, h egy borsodi cigánysoráról ugyanezt megcsinálni sokkal nagyobb szám, de azért lásd meg a különbséget e között a lány között, meg a között, amelyiket az apukája fizette be egy amerikai egyetemre és amelyik annyi pénzzel ment ki, hogy egy évfolyamnak elég lett volna, majd hetente hívogatta az apját, h haza akar menni, most meg vmi aktatologató állásban kap céges kocsit, jó fizut apukától és még így is siránkozik, h neki milyen rossz

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 11:18:36

@poszter.
Een echt goed stuk. Als ik naar de foto's van de haven kijk, voel ik echt heimwee.
Overigens kan ik me best herkennen in dit stuk. Ga je het nog voortzetten ?

Veel succes in Nederland toegewenst! Heb je al het Nederlanderschap verkregen ?

@egyébként: Igen, ez nálam is így volt. Amikor még anno 1997 a busz [eurolines] letett Arnhemben, és én a rossz irányba szálltam fel a vonatra, a kalauz segített, és az ellentétes irányba menö vonat kalauzát értesítette, így a következö állomáson a jó irányba menö vonat "már várt".

Middelburg/Vlisssingen tényleg jó : Brüsszel közel van, London közel van az Eurostarral, Amsterdam meg 2 óra. (Mondjuk én Roosendaalba mennék lakni, az tényleg tuti). Az ingatlanárak meg eléggé barátságosak, 1.5 ton-ért már elég jó dolgokat lehet kapni.

A kulcs dolgok tényleg viccesek : legutóbb a szakterületem Senior Directorától kellett a lakás kulcsot felvennem d.u. 16.00-kor. Azonban hála a viszér (WizzAir) késésének, csak 18.00-ra értem oda. Semmi gond, emberünknek nem esett le a gyürü az ujjáról és megvárt. [Mondjuk ez nem NL-ben történt, de ennek az országnak a mentalitása áll a Hollandiáéhoz legközelebb]

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 11:22:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Vicces fiú vagy te, hallod-e ?
nem gondolod, hogy a kommunikáció leglényegesebb pontja az, dat de andere partij je wel begrijpt ? En het wordt niet makkelijker, als je geen NLands spreekt ;) (a poszter helyett én folytattam hollandul - én is vicces fiú vagyok ;) legalábbis szerintem )

Ejjnye Bejjnye 2013.01.20. 11:30:57

@Pan Modry: Hát persze. A mindenkori kormányzati kommunikáció szerinti átlagbért tekintve. Az igazi átlagbérből nem lehet fizetni a nyelvtanár(okat), vizsgákat...

2013.01.20. 11:39:42

@Diffeomorfizmus: ez a holland nyelv meg nem is olyan durva leirva, na de amikor beszelik! mitha folyamatosan ki akarnanak valamit kopni a torkukbol. Asszony es gyerekek ugyanez, amikor afrikaansul beszelnek (ami gyakorlatilag holland).

Ejjnye Bejjnye 2013.01.20. 11:44:18

@Jess G: Természetesen igaz a felvetésed. Sőt szeretném, ha a kritikám mögött nem a jó magyar irigységet tételeznéd fel, hanem a valóságalaphoz való közelítés igényét. A borsodi, sőt a somogyi, nógrádi, baranyai, békési stb. cigányság nem egyedül szegény ebben az országban. Az valódi átlagbérből élők naponta küzdenek a rezsiszámlák, és agy egyéb fenntartási költségek kifizetésével. Nem marad pénzük tanulni, kultúrára, kirándulásra, nyaralásra...Sok olyan munka nélkül tengődő, kényszer-fekete munkás van, akik havi 25e jó magyar forint alapból indulnak, és ha bejön valami, akkor keresnek pár tízezer pénzt. Sokan minimálbért kapnak papíron több mint egy évtizede, zsebbe szintén még egy kevés pénzt. Nekik nem lesz élhető nyugdíjuk. A pizzafutárok oda jutottak, hogy a borravalónkra szorulnak, mert az a fizetésük. Nem sorolom tovább, mivel nem ez a fő téma.

2013.01.20. 11:45:24

@Ejjnye Bejjnye: "Nem utolsó sorban pedig meg akartam mutatni a sok huhogónak, hogy szülői támogatás nélkül, kapcsolati tőke nélkül is ki lehet jutni az országból."
Szerintem a protekciora ertette. Nyilvan, hogy jo csaladi hatterrel rendelkezik az illeto, de nem annyira joval, hogy a szulok pislogas nelkul kifizettek volna a tandijat. A szulok nem is ismertek annyira a holland viszonyokat, ha szerintuk 2000 euro eleg egy tanevre.
Szoval, szerintem arra ertette, hogy segitseg nelkul osszehozta az osztondijat. Es ez sikerult neki. A nyelvtanulasrol, ebbol a szempontbol teljesen mindegy, hogy a szulok fizettek neki a nyelvorakat. Ahhoz kellett a sajat szorgalom es tanulas is. Ha jol vettem ki, Cambridge Professional vagy Cambridge Advanced van neki, az pedig 18 evesen otthonrol tanulva szep teljesitmeny. Ehhez meg beszerzett egy nemet felsot is!
Gratula az posztolonak!

phaidros 2013.01.20. 11:57:23

Üdítő a poszt, várom a folytatást. :)

phaidros 2013.01.20. 11:59:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: látszik,hogy nem dolgoztál még multinál. Alapvető dolog a hivatalos nyelven beszélni nem helyi jelenlétében, ami általában az angol, nem pedig a helyi.

veracity 2013.01.20. 12:15:36

"Az én vándorlás történetem 2004-ben kezdődött. Ekkor végzős gimnazistaként, két felsőfokú nyelvvizsgával a zsebemben egy vágyam volt: el, messzire!"

Homok került a gépezetbe! Gyerekek, hát akkor, 2004-ben a szocialisták voltak hatalmon karöltve az szdszszel! A szocialista aranykorban egy kétnyelvvizsgás vidéki kislánynak egy vágya volt csak: EL, MESSZIRE? Tényleg?

"Munkásőrnek egy baja, így van-e, Mért nincs három élete, élete: Egyiket a pártnak adja, másikat a párja kapja, Harmadikkal egy a fegyvere!". Ennek a kislyánynak meg egy vágya volt! De jó!

Bakker, akkor most ez egy fityeszes kislyány volt? Ugye nem? De már biztos előre látta, hogy 2010-től mekkora fasiszta diktatúra lesz, még az alkotmány is kirekesztően fogalmaz majd a homokosok házassága esetére! Biztos azért volt csak egy vágya!

Mert tudta, itt a házmesterek Magyarországán csak rövid életű lehet a szocialista jólét 2004-ben! Hiába minden nagyon szép és nagyon jó, csak el innen! Mert már készülődik a Viktátor!

Na, írjátok át picit a blogot, hogy legyen benne polkorrektség! Szopóágra Orbán rezsiméval, ugye? :)

veracity 2013.01.20. 12:17:46

Komolyan, régen olvastam ilyen humoros írást! Brühühühü! :)

DieNanny CH 2013.01.20. 12:23:12

@charlieharper:
Svájcban, ha van valakinek munkaszerződése, kötelező megigényelnie a munkavállalási engedélyt. (Kivéve, ha a munkaadó feketén akarja foglalkoztatni, de akkor meg ugye miért lenne szerződés)
Munkavállalási engedélyt először 1 évre adnak, a neve "L" engedély (Bewilligung).
Miután munkahelyeden letelt a próbaidő, főnököd ír egy igazolást, miszerint még pár évig - legjobb, ha határozatlan időre -, alkalmazni akar téged. Ezzel a papírral felszerelkezve bemész újra a Tanácsházára, és most megigényeled a "B"-engedélyt, ami már 5 évre szól.
Ha mázlid van, megkapod - Svájc most szigorított, az új uniós országokból ÖSSZESEN évente 2500 körül kaphatják meg.
Ha nem kapod meg, az "L" még érvényes. Az 'L" lejártakor újra megigényelheted a "B"-t, ekkor vagy ezt kapod meg, vagy meghosszabbítják az "L"-et még egy évre, vagy megkérik, hogy hagyd el az országot...
Nekem 2x utasították el, merthogy kicsi a lakásom, utána, meg hogy kevés a havi 1500 a megélhetésre, mert órabérben vagyok bejelentve...
Aztán főnököm írt nekem egy új Munkaszerződést, amibe órabér helyett már 70% szerepel. Ez már megfelelt, így kaptam meg.

Amúgy a Tanácsházán is nagyon kedvesen Hochdeutsch-ra váltottak, mikor velem beszéltek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 12:24:38

@Pan Modry:

Pont fordítva!

Ha egy pl. szlovák elmegy pl. Portugáliába, s bekerül egy portugál társaságba, illetlenség az Ő RÉSZÉRŐL ha meg akarja változtatni a társalgási nyelvet. Ha meg a többiek az ő kedvéért ezt megteszik, vissza kell utasítania.

A normál magatartás: beszélek azzal akivel tudok, igyekszem követni az idegen nyelvű beszédet, s ha nem értem, megkérem, hogy segítsen esetenként a hozzám közel ülő ember.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 12:28:12

@Diffeomorfizmus:

Nyilván fontos, hogy megértsék egymást az emberek. Egy hivatalos ülésen vagy kiválasztják a közös nyelvet a résztvevők vagy egyeseknek tolmácsuk van. De egy baráti összejövetelen ez abszurdum. Kb. mintha az egyik cukorbeteg résztvevő miatt senki se enne tortát, vagy az egyik vegetáriánus miatt senki se enne húst.

tucano 2013.01.20. 12:29:46

Tényleg nagyon olvasmányos, jó tolla van a posztolónak.
Ha most 18 éves lennék, akkor nem gondolkoznék sokat, hanem futnék oda, anélkül hogy ismerném a magyar felsőoktatást. Mert aki még ismeri is, annak ez olyan lehet, mint egy (vágy)álom.

DieNanny CH 2013.01.20. 12:29:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"beszélek azzal akivel tudok"
Nekem az jött le a posztból, hogy senkivel nem tudott beszélni. Amúgy: szerinted melyik a kevésbé zavaró: állandóan a szomszédomat nyaggatni, hogy fordítson, vagy eleve angolul társalogni?

Persze, azért is kéne a posztíró, hogy megtudjuk: sikerült-e megtanulnia hollandul?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 12:30:42

@charlieharper:

Mark Twainnak volt sok holland ismerőse, s az ő mondása volt: "a holland az nem nyelv, hanem torokbetegség".

christophe 2013.01.20. 12:31:37

Tok jo poszt,lesz folytatàs?!

tucano 2013.01.20. 12:32:13

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Mi mindig magyarul beszélünk otthon, a két kölökkel meg abszolút. Ha vendégségbe jön vki, pl. egy másik kisskac, akkor nem szúrhatunk ki vele, hogy magyarul beszélgetünk egymás között, ő meg nézze bambán.
Nincs igazad.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 12:32:43

@phaidros:

A multicégnek mindig van egy hivatalos nyelve (az esetek 99 %-ában az angol ez), azaz ez tiszta helyzet.

phaidros 2013.01.20. 12:33:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: akkor nem értem a felvetésedet. Egyértelmű, hogy egy nemzetközi egyetemen is az angol a hivatalos nyelv.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 12:34:21

@DieNanny:

"sikerült-e megtanulnia hollandul?"

Ha folyton mindenki miatta beszélt angolul, akkor nem valószínű ez.

veracity 2013.01.20. 12:34:42

A posztban engem a 6000 fokon izzó hazaszeretett fogott meg a legjobban! :)

veracity 2013.01.20. 12:38:58

Hollandia! Ott annyira jó. Az emberek is annyira jók! Kedvesek és segítőkészek, nagyon befogadóak! Csoda-e, ha a rámás csizmát ledobni óhajtó, szabadságvágytól égő alföldi magyar lányok "el messze" vágynak? :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 12:44:07

@tucano:

Ez a ti döntésetek. Mi sosem csináltuk így.

Amikor megszületett az első gyerekem, eldöntöttem, hogy nyelvészeti kísérletet csinálok vele. A cél az volt: mennyire fog megtanulni X nyelven Y nyelvi környezetben, ha csak egyetlen embertől hallja az X nyelvet. Az X nyelv a magyar volt.

Emiatt SOHA nem szóltam hozzá egyetlen szót sem nem magyarul, a SOHA szót aláhúzva. Akkor is magyarul válaszoltam neki, ha más nyelven kérdezett.

A kísérlet egyébként nagyon érdekes lett. Kiderült: meg lehet tanulni anyanyelvi szinten így is.

Annyira megszoktuk ezt az egészet, hogy mind a mai napig csakis magyarul beszélünk. Pedig a gyerek már 23 éves. Egy példa: eljön hozzánk (nem velünk él) és valamit elmond kettőnknek, mondja bolgárul, majd megkérdezi az anyját még bolgárul, hogy "szerinted, neked mi a véleményed?", majd amikor hozzám fordul, ugyanezt magyarul mondja.

BariKarika 2013.01.20. 12:44:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerinted amikor a cegnel ebedelunk, 4 magyar, 2 finn, 1 francia meg egy ir, akkor milyen nyelven beszelunk? Ha ot magyar van es egy francia? Igen, akkor is angolul. Ha "magyar" buli van de epp ott van a szlovak kollega akkor is angolul beszelunk. Mert ez igy termeszetes. Van, hogy ebednel magyarul szolunk egymashoz de akkor mindig mondjuk elotte a mas nyelvunek, hogy bocs csak ezt most gyorsan meg kell beszelni... Ja, lehet csak udvariasak vagyunk??? Mellesleg ha egyedul vagyok mint magyar ot soanyollal akkor ok is angolul beszelnek...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 12:46:31

@BariKarika:

Én nem így látom. Sokkal izgalmasabb, ha több nyelven megy a társalgás,

ayeti azaki - távolkeleti segédmunkás 2013.01.20. 12:51:12

Köszi, jó kis poszt. Várom a folytatást. ;)

bastian 2013.01.20. 13:01:46

Asszongya hogy "Így járt a mai poszt írója, Zeeuws Meisje is".

Hát ez nem magyar név az biztos, a posztíró hova valósi, mert az nem derült ki?

BariKarika 2013.01.20. 13:03:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: aham...ez ugye akkor lenne kivitelezheto ha mindenki beszelne mindenki nyelvet...nomarmost, nem beszelek danul, norwegul, finnul, franciaul, nemetul, oroszul, szlovakul, olaszul, lengyelul es meg sorolhatnam hany fele nemzetiseg kepviselteti magat nalunk ergo marad az angol, mert beszelgetni jo...:) mellesleg a szlovak kollega marha jol nyomja a kamu magyart, en a spanyolt keverem az angollal de csak szigoruan spanyolok kozt :))) vicces...

BariKarika 2013.01.20. 13:05:28

a post egyebkent marha jo, en is szerettem volna ilyen bator lenni 18 evesen :)

2013.01.20. 13:11:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Emiatt SOHA nem szóltam hozzá egyetlen szót sem nem magyarul,"
Ezt hivjak a nyelveszetben kettos tagadasnak?

lonsdaleruha.5mp.eu · http://lonsdaleruha.5mp.eu 2013.01.20. 13:12:47

jó hosszú cikk.
kár, hogy nem tudsz tömörebben írni, felénél elfáradtam

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 13:13:18

@BariKarika:

Nem kell mindenkinek minden nyelvet beszélnie. Érdekes a tarka asztal, ahol több nyelven beszélnek. Kialakul így is sok közös fonál.

tucano 2013.01.20. 13:13:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: félreértetted. Mindkét gyermekem külföldön nő fel és tökéletesen beszélnek magyarul.
Csak és kizárólag magyarul beszélgetek velük. KIVÉVE, ha vendég jön. Akkor elvárom, hogy a gyermekeim is kommunikáljanak velük az adott nyelven és ne magyarul beszéljenek egymás között, mert
1. udvariatlanság
2. hogy a fenébe értené a vendég, mi történik körülötte
3. Nehogy már átjöjjön valaki játszani és ezért tanuljon meg magyarul.

Sanyi9 2013.01.20. 13:13:57

@ithakan: melyik varosban beszelnek plattdeutschot?

BariKarika 2013.01.20. 13:22:54

@charlieharper: szerintem ez mar harmas: SOHA, SEM, NEM :)))

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem kolcsonosen felreertjuk egymast, vagy konkretan nem tudom mirol beszelsz...szerintem az a normalis, hogy a "kozos" nyelvre valt mindenki ha egy tarsasagban van sok nemzetiseg, de akkor is ha egy hadseregnyi magyar kozt egyetlen masnyelvu van. roman-magyar kollegano a nemet kollegaval nemetul beszel, ha odahuppanok mellejuk kajazni akkor ertelemszeruen angolra valtanak mert en nem beszelek nemetul. A nemet szinten nem beszel magyarul...

zuulululu 2013.01.20. 13:23:31

Sok eve elek Hollandiaban.
Osszessegeben eleg szar hely.
A hollandok rasszistak, de az arcodba mosolyognak, meg segitenek. Nekem csak holland kollegaim vannak, egyeduli kulfoldi vagyok, szoval van belatasom. Nomeg volt holland parkapcsolatom is.
Az idojaras rettenet, egy fokkal jobb mint a skandinav orszagoke (ahol bizonyitottan depressziot es alkoholizmust okoz). Nyaron talan ha 5 olyan nap van amikor 25 foknal melegebb az ido. Az eso barmikor eshet, felkelsz, sut a nap, mire megreggeliztel maris szurke kodos esos huvos.
Termeszet itt nincs, minden be van epitve. Az erdo, vagyis "erdo" all 30 sor vonalzoval ultetett fabol, balrol autopalya, jobbrol hazsor. Hiaba a tenger, ha a nyari "kanikulaban" is max 17 fokra melegszik, raadasul eleg koszos.
Kerteshaz, nyugalom, az nincs. Csak lakotelepi vagy sorhazak vannak. A hozzajuk tartozo kert kb akkora mint egy mercedes motorhazteteje.
Hazakon szigeteles nincs, sokszos peneszes, nagyobb varosokban patkanyok (A'dam) nem ritkak.
Konyhajuk nincs, itt ebedre szendvicset esznek, ami all szelet kenyer rajta egy szelet sajt. Hozza aludtej. Kessel villaval persze.
Etelkihordas, kifozdek, nincs. Van fagyasztott mocsingos husbol allo krokett.
Szolgaltatasok kurva dragak, az egeszsegugy arra epul hogy minel kevesebb embert lassanak el, mert draga. Papiron az elv hogy "ugyis meggyogyul a szervezet magatol", valosagban sporolas. Nogyogyaszi vizsgalatot pl a hazidoki csinalja, szuresek nincsenek semmibol (dragabb mint ha paran kimurdelnek, ki van szamolva), barhova bejutni honapos varolista. A veszhelyzetesek egyedul kivetel.
A valsag ota holland nelkul kvazi nem lehet sehol minkat kapni, es felerosodott az idegenellenesseg (pl honlap ahol fel lehet jelenteni kelet-europai(!) bunozoket).
Szoval el lehet lenni, elso par evben engem is lenyugozott, de hamarosan lepni fogunk innen.
Hogy mondjak jot it, bicikliutak mindenhol, bicajozni lehet, az utak nem katyusak, es ejszaka is kivilagitott autopalyak.

slowMotion 2013.01.20. 13:26:53

Holland nyelv: részeg angol tengerészek próbálnak németül beszélni...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 13:28:50

@zuulululu:

Igen, én is ilyeneket hallottam. Ezért élhetetlen helynek tartom Hollandiát. Mér a neve is rosszul cseng, Nederland, alföld, alsóföld, engem a név a latin Infernusra emlékeztet, magyarul Pokol.

Taxomükke (UK) 2013.01.20. 13:31:15

@Pan Modry: Nem kellene butasagokat irni.

veracity 2013.01.20. 13:37:37

Azért van Hollandiában is amibe (ok, akibe) bele lehet szeretni, bár nem egy város tégláiba.

Caro Emerald. Na, ő eszméletlen jó!

DieNanny CH 2013.01.20. 13:41:40

@charlieharper:
Egyszerűbb, ha megfordítod közléssé:
"Emiatt SOHA nem szóltam hozzá egyetlen szót sem nem magyarul," = "Emiatt MINDIG magyarul szóltam hozzá"

Rókakígyó 2013.01.20. 13:45:32

Régi szép idők.... Megerősíthetem, hogy így mennek a dolgok Hollandiában, legalábbis 20 évvel ezelőtt biztos így mentek.

sirara 2013.01.20. 14:00:43

@DieNanny:
"nyakamba zúdult, hogy a holland nyelv nagyon nehéz, ne is próbálkozzak megtanulni, mert mindenkinek beletörik a bicskája (hogy mennyire nem volt igazuk, a német után gyerekjátéknak tűnt, de erről majd később)"

Ebből úgy tűnik, mintha megtanult volna hollandul, de biztos majd megtudjuk.

sirara 2013.01.20. 14:03:03

Bár bocsánat, utána írja, hogy a holland diákok évekig angolul beszéltek rá való tekintettel. Akkor most hogy? Összezavarodtam:)

épészmérnök 2013.01.20. 14:07:21

@veracity: A hollandok valóban segítőkészek és befogadók. Az első világháború után többezer magyar árvát fogadtak be nyaralni, vagy végleg.

micsoda? 2013.01.20. 14:09:21

Finnországban én is csodálkoztam, hogy egy kulcs nyitotta a bejárati ajtót, a folyosó ajtót, és a szobát. Viszont a szoba- szomszédok nem tudtak bejutni egymáshoz a saját kulcsukkal. Ennek vagy 30 éve. Gondolom azóta csak fejlődtek. Jó poszt, bizony vannak dolgok, amire sok idő távlatából én is naprakészen, vissza tudok emlékezni. – mint a kulcs rejtélye :)

kirunews 2013.01.20. 14:11:48

@bastian: "Zeeuws Meisje" = zeelandi lány

Szakura 2013.01.20. 14:11:51

@veracity: Itt a kutyát sem érdekli, a két posztkomcsi párt - a fidesz vagy az mszp - közül ki mikor volt kormányon. Eltévedtél a blogok között.

spangola 2013.01.20. 14:21:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Most nincs igAZAD a cukorbeteg példával.

Ha én társaságban eszek, mivel gluténérzékeny vagyok, csak a saját, magammal hozott, saját magam által készített ételeket ehetem.
Nem várhatom el másoktól, hogy úgy főzzenek, hogy az gluténmentes legyen, így viszek magammal ételt.
Ők eszik a normál ételeiket, én meg az enyémet. Amúgy nem is tud gluténmentes ételt készíteni, aki nincs benne, nem jár dietetikai tanácsadásra, ahol megtanítják, hogy pl. külön konyhatechnikai felkészültség kell hozzá. (Fakanalat, fa vágódeszkát, egy edényben főzést együttmosogatást a gluténost a gluténmentessel és a többi nem szabad a keresztszennyeződés elkerülése miatt.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 14:33:14

@Szakura:

Ez egy jó hozzászólás volt @veracity: megjegyzésére. S ahogy látom, az MSZP egyre jobban fideszesedik. Éppen ma olvastam Szanyi kapitány egyik új, észbontóan idióta cikkét . akármelyik fideszes vezér is írhatta volna.

veracity 2013.01.20. 14:34:08

@Szakura: "Az én vándorlás történetem 2004-ben kezdődött. Ekkor végzős gimnazistaként, két felsőfokú nyelvvizsgával a zsebemben egy vágyam volt: el, messzire!"

Akkor ez hogy értendő? Várom a politika mentes magyarázatot. Ne haljak már meg hülyén! :)

spangola 2013.01.20. 14:38:10

Gratula a posztolónak, 18 évesen ilyen talpraesettnek lenni, az nem semmi!
Az írás stílusa is tetszett, várom a folytatást.

Valaki írta, hogy mindig lenyűgözi, hogy hogy tud valaki évekkel ezelőtti dolgokról ilyen részletesen írni, ilyen részletesen visszaemlékezni.

Úgy, hogy NŐ! A férfiak nem annyira érzelmileg élik az életüket, ezért ők nem képesek erre, de mi igen. Nem agyilag, hanem érzelmileg élte meg a kiérkezését, ezért emlékszik minden részletre.

Én még 15 évvel ezelőtti párbeszédekre is pontosan emlékszem, amit az első nagy Ő-vel folytattam, az apró mozdulatokra, melyik mondat után melyik mondat jött, szóval sok mindenre.

De arra már nem, hogy merre kanyarodtam 1 órával ezelőtt, hogy x helyre jussak, és merre van a visszaút.

Nekem is volt szerelem első látásra, én Budába szerettem így bele.
Soha, de soha nem felejtem el, amikor ideköltözésünk előtt 1-2 évvel feljöttünk vidékről, és Pest irányából ráhajtottunk az Erzsébet hídra, A híd vége teljesen a csodálatos Gellért-hegy lábához visz, ahol látványosan elkanyarodik jobbra, majd vissza újra a hegy aljához kanyarodik.

A híd végénél, ahogy megláttam az autóból Gellért püspök szobrát a Gellért-hegyen alatta a vízeséssel, szinte tapsikoltam, mint egy gyerek, hát, az felejthetetlen volt, beleszerettem.

Azóta már itt élünk nem messze a Gellért-hegytől.

Ma is minden nap ott járok, és igyekszem nem megszokottan, unottan bámulni, az echte budapestiek nem is tudják, mennyire gyönyörű Budapest belvárosa.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 14:38:40

@spangola:

Én cukorbeteg vagyok. Nyilván nem fogok enni 6 szelet tortát vendégségben, mert utána tudom mi lesz (elkezd bizseregni a fejem másfél órán keresztül, aztán elhomályosodik a látásom, s szarul fogom magamat érezni még 12 órán keresztül, míg ki nem tisztul az egész cukor a szervezetemből), szóval vagy azt mondom "nem kérek", vagy - ha nagyon megkívánom . akkor azt "cukorbeteg vagyok, de megkívántam, vágj nekem egy fél szeletet". Egy dolgot biztos nem fogok azonban csinálni: udvariatlnasággal vádolni a vendéglátókat, hogy nem alkalmazkodtak mindenben a cukorbetegek igényeihez.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 14:40:14

@veracity:

Szerintem a kivándorlók hány százaléka megy el politikai okokból? Én mondjuk olyan 1 %-ra tippelek. Te mennyire?

tableno 2013.01.20. 14:40:38

@veracity: sajnos te minkenképpen hülyén fogsz meghalni. Vigasztaljon az, hogy sok ilyen van...

tucano 2013.01.20. 14:41:09

@épészmérnök: A második után is. A mai napig élnek ezek a kapcsolatok, teljesen véletlenül futottam bele egy ilyen közös visszaemlékező nagy dzsemborira, ahol a ma már ugye 60-70+ emberek ölelgették egymást, hiszen testvérek voltak évekig, egy szobában aludtak, stb.
Szerintem ezt emberségnek hívják. Az olaszoknál sokan fogadnak örökbe hadiárvákat Afrikából. Volt nagy tv show, ahol brazil szegény gyermekeket fogadtak "örökbe", persze nem igaziból, hanem egy olasz család fizette a tanulmányaikat, sportolásukat, zenetanulásukat és egy olasz önkéntesekből álló csoport (akik kint éltek) ellenőrizték a dolgot, meg adagolták a lét. Mi is támogattuk egy nagyon tehetséges srác hegedű tanulmányait távolból, legalább néha tegyen jót az ember...

kirunews 2013.01.20. 14:43:13

@zuulululu: nincs egy éve, hogy itt élek, és szinte mindent máshogy látok mint te, valószinűleg nem ugyanazok az élmények értek minket. Minden ország sokszinű, sokféle állítás igaz lehet, a tied is, meg a posztolóé is (az én eddigi benyomásaim inkább az övéihez közelítenek). Egy mondatodra azonban konkrétan reagálok:
"felerosodott az idegenellenesseg (pl honlap ahol fel lehet jelenteni kelet-europai(!) bunozoket)."
A honlapot egy szélsőséges párt (PVV) hozta létre, akik a szeptemberi választásokon jelentősen vesztettek a súlyukból (a korábbi 24-ből 15 képviselőjük maradt, bár még így is 10%-on állnak). Viszont idejövetelem után néhány héttel kaptam egy (kétnyelvű) levelet valamenyik minisztérium diszkriminációellenes osztályától, amiben az iránt érdeklődtek, hogy engem személyesen ért-e bármilyen inzultus, diszkrimináció, megjegyzés és efféle. A tanulság (számomra): ha van is idegenellenesség (én nem tapasztaltam, sőt...), a holland társadalomban van igény ennek ellensúlyozására is. Egyébként ha bárkit érdekel mindennek a történelmi, szociológiai háttere és részletes elemzése, ajánlom Bogyay Mária Hollandia magyar szemmel című könyvét (Akadémiai Kiadó, 2008).

spangola 2013.01.20. 14:48:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én is azt írtam, hogy egyértelműen nem udvariatlan, ha ők nem gluténmentesen esznek, ez az én problémám.

De! Nem jó a példád. Ha egy csoportban vagyunk öten, ahol mindenki beszél x és y nyelvet, egyetlen egy pedig csak y-t, akkor egyértelmű, hogy y nyelven beszél mindenki, hogy ne rekessze ki azt az egyet. Ez intelligencia kérdése.
A kommunikáció célját és érdekeit szolgálja, hogy y nyelven beszéljenek, amit mindenki megért.

A cukrosok, gluténérzékenyek szociális evése az teljesen más téma, nem lehet a kettőt összehasonlítani.

2013.01.20. 14:51:03

@zuulululu: leirasra nem nagyon kulonbozik angliatol:))
Ugy tudtam, hogy Hollandiaban a bevandorlok foleg E-Afrikabol jottek, vagyis Maghreb. Nem igy van?

veracity 2013.01.20. 14:53:28

:) Nem igazán sikerült szerintened egyet!

Én annyira se tippelek! Legfeljebb Kanadába a romák.

Azért nem csípem, hogy az index mindig olyan blogokat referál be, ahol minimum egy olyan mondat van, ahol arra próbálnak utalni, hogy a politikai helyzet kibírhatatlansága készteti a fiatalokat az orszából való távozásra.

Itt is volt egy ilyen mondat. De az a pech, hogy nem lett illesztve a mondandó a dátummal. :) Márpedig az index nem indexel be olyat, ahol a szocik rendszerén folt esnék. Ez a tévedés a humor a posztban. :)

Mert a 18 éves vidéki kislyány miért is akar menekülni, el, messzire innen? Talán mert retteg a jövő diákhitelétől? Nagyon vicces! No szóval, pajtás, (én is cukorbeteg vagyok egy kicsit) mi is ez az "el, messzire"? Olyan mint az "el camino" ? Hahaha!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 14:56:43

@spangola:

Egyszer voltam egy társaságban. 8 ember volt. Összesen 5 nyelv volt. S mindegyik használatban volt, mert mindegyiket beszélte legalább 2 ember, de egyiket sem mind a 8. Szerintem sokkal érdekesebb így.

2013.01.20. 14:59:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
" 8 ember volt. Összesen 5 nyelv volt. S mindegyik használatban volt, mert mindegyiket beszélte legalább 2 ember, de egyiket sem mind a 8."
ez egy nyelvesz aficionadonak erdekes, masnak meg migren. Igy a 8 ember nem beszelget, hanem kulon parokban mindenki parbeszedet folytat. Ahhoz nem kell 8 embernek osszejonnie.

marsha 2013.01.20. 15:00:00

Mi nagyon barátságosnak érezzük az embereket Hollandiában, de biztos itt is előfordulhat, hogy összecsapnak a hullámok, és akkor nehéz a jó oldalát meglátni, persze, biztos van ilyen... De érdemes ezen felülkerekedni, mert ennyi erővel máshol sem jobb szerintem.

És a kedvünkért mindenki beszél és szívesen beszél angolul, ez nem probléma, mint ahogy mi is otthon angolul beszélünk a németekkel, ha ez a társaság "közös nevezője".

2013.01.20. 15:06:07

@veracity: eltevedtel. Ez nem egy politikai iras es egy szo nem volt a posztban arrol, hogy miert akart elmenni. Ezen a blogon a kutyat nem erdekel a posztolo politikai hovatartozasa, de a tied sem. Felolem aztan lehetsz kappa kappa epszilon rajongo is, ha tudsz ide irni a holland elmenyeidrol.

Mrs. Clayton 2013.01.20. 15:06:46

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: szerintem még az is sok, tekintettel arra, hogy gyakorlatilag senkit sem üldöznek, szóval kizárt, h bárki Mo-t politikai okokból hagyná el

tattila 2013.01.20. 15:17:10

Kicsit emlékeztet egy "viccre" ez az angolul vagy helyi nyelven beszéljünk nem helyi jelenlétében.
Japán dicsekszik kínai barátjának, hogy ők a legerkölcsösebbek, mert ha a egy japán családban bárki bűnt követne el, akkor azt minden esetben bejelentenék. Kínai barátja replikázik: mi ennél sokkal erkölcsösebbek vagyunk, nálunk ez sosem történne meg.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 15:17:15

@Jess G:

Üldözni nem üldöznek senkit 1990 óta, de ettől még lehet politikai menekült valaki.

DieNanny CH 2013.01.20. 15:18:32

@spangola:
"Úgy, hogy NŐ!"
Én meg még azért is tudnék, mert naplót írtam. 12 év alatt 5 db A5-ös, 200 oldalas könyvecske telt meg velük. Pár hónapja elkezdtem az elsőt újraolvasni. Hajam égnek állt, mikről írtam! Már rég elfelejtettem, de valóban, párbeszédeket, eseményeket elég pontosan rögzítettem...

tattila 2013.01.20. 15:34:04

Meg a szamármese is eszembe jutott még.
Aki nem ismeri: Öregember és egy kisgyerek egy szamárral mennek a vásárba. Aztán bármilyen felállásban mennek (mindig gyalog, az öreg a szamáron, a gyerek a szamáron, mindketten a szamáron) összesúgnak mellettük az emberek. A végén hogy ne legyenek szégyenben, az egyetlen hátramaradt változatot valósítják meg: ők cipelik a szamarat.

Aliem 2013.01.20. 15:35:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Tipikus bunkó magyar hozzállás. A kissebbség diktatúrája a többség felett hát gratulálok. Nagyon igaza van a posztírónak, pontosan azért tart ott Mo ahol tart. Halvány gőzöd sincs arról hogy mit jelent az esélyegyenlőség és miért is fontos az mindenkinek. Nagyon sajnállak hogy ilyen szélsőséges és kireksztő világszemléleted van, nagyon sokat veszítesz. Gondolom elég nehéz lehet ilyen fokú komplexusokkal, szorongással együtt élni.

Mrs. Clayton 2013.01.20. 15:42:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát ha ezt behazudja magának akkor persze, de attól még hülyeség
gyakorlatilag egyik politikai erő sem üldözhet el senkit Mo-ról

Mrs. Clayton 2013.01.20. 15:45:51

@Jess G: lényegében olyan ország nincs, ahol egy átlagos bevándorló seggét kinyalnák, és alátennének mindent, így ha az illető akarja, akkor politikai okokból máshol is rosszul fogja magát érezni, ez egy álomvilág, ami gyak. a kommunizmus és a két blokk felbomlásával megszűnt

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 15:50:19

@Aliem:

Nem szorongok. Az esélyegyenlőség nem azt jelenti, hogy a kisebbség rákényszeríti akaratát a többségre.

BariKarika 2013.01.20. 15:50:56

@spangola: nem akarok kekeckedni a glutenerzekenysegeddel, de nem keritesz tul nagy feneket neki? Kulon mosogatas etc??? :D nalunk a csaladban egy glutenerzekeny van...8 honapos kora ota az most lesz 22 eves...az egesz csalad fozott neki, vagy mindenki glutenmentest evett ( ami lassuk be nem nagy gaz) vagy a kajakat elkeszitettuk glutenmentes verzioban, igy o sem maradt ki belole...nem, egyikunk sem jart tovabbkepzesre, siman kihagytuk azokat az alapanyagokat amiket nem ehetett...es igen, ugyan azt a keverotalat hasznaltam a sutijenek az elkeszitesehez amiben elotte a "sima" suti keszult, persze elmosogattam kozben :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 15:51:38

@Jess G:

Az is politikai menekült lehet, aki egy adott országban egyszerűben nem érzi jól magát a politikai rendszer miatt. Ehhez nem feltétlenül szükséges üldözöttnek lenni.

cyan 2013.01.20. 15:56:12

Nagyon jó a poszt, sodró a stílusa.

Az angol, mint társalgási nyelvhez meg csak annyit fűznék hozzá, hogy az jobb, ha egy magyarországi és két erdélyi ül egy asztalnál, majd az erdélyiek átváltanak románra? Mert sajnos ilyen is van.

2013.01.20. 15:57:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: az 1951-es genfi konvencio szabalyozza a menekult, politikai menekult fogalmat. Abban az nincs benne, hogy az politikai menekult, aki a sajat orszagaban nem erzi jol magat.
Ha ezt veszed alapul, akkor a magyar politikai menekultek joval 1% folott vannak

Mrs. Clayton 2013.01.20. 16:00:45

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ők egyszerű kivándorlók, ahhoz h bárki bárhonnan meneküljön, ahhoz elengedhetetlen a fenyegetettség és az üldöztetés
nem véletlenül nem engedi be pl Kanada pl a magyar cigányokat, mert nem ismeri el az üldöztetésüket, annak ellenére, h a helyzetük azért eléggé szar

Mrs. Clayton 2013.01.20. 16:01:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ne már egy nyelvésznek kelljen magyarázni, mit jelent menekülni

BariKarika 2013.01.20. 16:01:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: elkepzeltelek egy olyan tarsasagban aminek egyaltalan nem beszeled a nyelvet, nem is tanultad soha...csak bokdosod a hozzad legkozelebbi embert es probalod elmutogattni, hogy fingod sincs mirol beszelnek??? :D
vagy ezt hogy is kellene elkepzelni? :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 16:06:32

@Jess G:

Ismerek személyesen vicces eseteket, amikor emberek direkt lettek "üldözöttek" gazdasági okokból.

Sok országban nagyon nem mindegy, hogy kapsz-e politikai menedékjogot vagy csak szimpla bevándorló vagy. Aki ugyanis menedékjogot kap, az ellátást is kap, s mindenben más szemmel néznek rá.

Egyes helyzetekben automatikus a menedékjog. Pl. Németországban a 70-es évek végéig minden magyar megkapta a menedékjogot, elég volt csak kint maradni több ideig, mint amennyire az engedély szólt, majd arra hivatakozni, hogy diktatúra van Mo-n és korlátozzák az utazási szabadságot, s ha visszamegy, a magyarok üldözni fogják az utazási szabályok megsértése miatt. (Persze ez az üldözés jellemzően kimerült abban, hogy pár évig nem kapott az ember kiutazási engedélyt.)

Persze a trükköket már jól ismerik mindenhol, így manapság már jellemzően egyre inkább csak ténylegesen üldözöttek szoktak politikai menedékjogot kapni.

Egy ismerős nagyot bukott ezzel. Azt hazudta Kanadában, hogy homokos és emiatt hátrányos megkülönböztetésben van része., így menedékjogot kér. Aztán a kanadai orvos megvizsgálta persze, s azt a szakvéleményt adta ki: ez az ember vagy nem homokos vagy olyan homokos, aki cölibátusban él, ugyanis nincsenek rajta a tipikus nyomok, melyek egy homokosnál jellemzőek a gyakori anális szex miatt. Szóval kapott egy szép elutasítást, majd pluszban kiutasították az országból mert megpróbálta félrevezetni a hatóságot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 16:07:50

@BariKarika:

Azzal beszélek, akivel van közös nyelvem, ennyi az egész. Csináltam már.

Mrs. Clayton 2013.01.20. 16:12:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hát a Kanadából kiutasított sztorija nagyon megható, de sztem még a városi legenda szintjét sem éri el
maradj már, miféle sérülése lenne az ánuszán egy homoszexuális egyénnek
röhögök...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 16:14:22

@charlieharper:

Azt, hogy "nem tetszik a rendszer" csak akkor veszik figyelembe, ha valami komoly diktatúráról van szó.

Pl. az USÁ-ban a latin-amerikaiknak csak egyéni alapon, abszolút indokolt esetben adnak menedékjogot. Kivéve a kubaiak, náluk elég a tény, hogy kubaiak. Jelenleg úgy van a szabály, hogy amerikai földre lépett kubait csak akkor lehet visszautasítani, ha nemzetbiztonsági érdek van az ügyben (pl. az illető tömegggyilkos és egy kubai börtönből szökött meg).

A menekült státusz sok plusszal jár: adnak lakhelyet, havi ellátást, ingyen nyelvtanfolyamot, keresnek munkát a menekültnek. S azonnal zöldkártya.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 16:16:19

@Jess G:

Nem személyes ismerős története, hanem ismerős ismerősé. Szóval nyilván nem tudom biztosan, hogy igaz-e.

Nem sérülés az. Hanem mint ahogy egy nőről is meg lehet állapítani, hogy szült-e már vagy sem.

2013.01.20. 16:21:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: pont ezert mondtam, hogy a genfi konvenciot veszik alapul, mar amelyik orszag alairta, pl Kanada, USA.
Minden orszagra megnezik a helyzetet, pl Kuba, jol ismert diktatura. Ha onnan jossz egyertelmuen lehetsz politikai menekult. Azt azert nem hiszem, hogy az elso atuszo/athajozo ponton, Key West-en mar zold kartyaval varnak.
A menekulteknek altalaban van egy periodusuk, amig megvizsgaljak az ugyet es addig dolgozhat es jogosult ellatasokra. Ha megkapja a statuszt, akkor tovabbi dolgokat vehet igenybe, ha nem, akkor kitoloncolas.
De tovabbra is tartom az allaspontot, hogy a politikai konforterzet, pl Magyaro-n, nem tesz valakit menekulte. A menekult az, akinek a nezetei/vallasi/szexualis nezetei miatt a sajat orszagaban uldoznek.

BariKarika 2013.01.20. 16:22:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: lassuk be, hogy elegge felreerthetoen fogalmaztal. De ha igy erted akkor sem ertem a problemad, ha egy olyan tarsasagba kerulsz aminek erted es beszeled a nyelvet akkor termeszetesen azon fogsz megszolalni. De ha csak egy ember is van aki nem beszeli az adott nyelvet de egy masikat igen amit mindenki beszel akkor ertelemszeruen arra valtunk. Ennyi :)

miegysmàs 2013.01.20. 16:23:48

@DieNanny:

Elnezest,de helyesbitenem kell.
Ha vki. munkavallalasi cellal szeretne Svajcban tartozkodni,akkor elmegy a helyi bevandorlasi hivatalba (Amt für Migration),es ott ker egy ideiglenes tartozkodasi engedelyt.Ehhez egy lakcimet kell igazolnia.(Ezt ugy is lehet,hogy vki. bejelenti magahoz)
Ez az "L"bewilligung.
Ez elsö körben harom honapig ervenyes,ha ez alatt nem talal az illetö munkat,meg harom honapra meg lehet igenyelni,de a vegtelensegig nem hosszabbithato.
Az "L"bewilligung-ot max. egy evre adjak ki,es ezutan hosszabbithato.
Altalaban ketszer adjak ki,ha ezutan is van ervenyes munkaszerzödes,jo ajanlasok,referenciak megadjak a "B"-t ami viszont mar öt evig ervenyes.
Az öt ev utan jön a "C" ami ha meg van szinten öt evig,(összesen 10 ev),mar a svajci allampolgarsag is megkerhetö.
Ilyen szempontbol,az otthoni munkavallalasi engedelyekre,es letelepedesre vonatkozo szabalyok,különben hasonloak,ami az idötartamokat illeti.
Nekem most van masodszor "L"-esengedelyem.mert oraberben dolgozom,es ez kizarja a "B" engedely megadasat itt Zug kantonban.
Mas kantonok eseteben az elbiralas is mas lehet,de az utobbi evben valoban inkabb szigoritjak a felteteleket.
Egy hatarozott idötartamu munkaszerzödesre 70,80,100% foglalkoztatas,rögtön a "B"-t kapja meg a munkavallalo.

2013.01.20. 16:30:34

@miegysmàs: tehat svajci allampolgar osszesen 11 ev munka, L/B/C utan lehetsz?
Es mi az a 70,80,100% foglalkoztatas?

csíra 2013.01.20. 16:39:10

Én tényleg nem belekötni akarok a posztolóba, sőt, örülök, hogy jó helyet talált, de az alábbi gondolatok fogalmazódtak meg bennem:

- ahová én jártam középiskolába (Debrecen, Irinyi), soha az életben nem volt ebédszünet, hogy a gépterembe járhattam volna netezni (nyitott gépterem se volt)
- középiskolásként hogyan nézhetett ki a "kényszeresen naprakész angol nyelvű önéletrajz"?

Egyébként csak az irigység beszél belőlem, de tényleg :) Nekem annyi jutott, hogy a mostani szomszédaink hollandok, és amikor itt vannak (leginkább nyáron), akkor mindig röhögésbe fullad a beszélgetésünk (angolul), annyira jófejek :) Még karácsonyi ajándékot is kaptunk tőlük, egy egész doboznyit, futárral! Kerekedett a szemünk rendesen.

Aliem 2013.01.20. 16:39:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Látom nem szorongsz csak szerinted a melgeken nyoma van a homoszexualitásuknak. Hát elárulom neked hogy ilyen nincs, azt lehet megállapítani hogy valaki közösült e az elmúlt pár hét során. Szóval te is pont olyan vagy mint egy homoszexuális. Szar érzés ugye?
Továbbra is csak sajnálni tudlak amiért úgy félsz mindentől ami egy kicsit is idegen számodra ami a te kis beteges világodtól eltér ahol a kisebbség ráerőszakolja az akaratát a többségre. Próbálj meg segítséget kérni, az e fajta rettegéstől (szorongástól) pszichoterápia segítségével könnyen megszabadulhatsz.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 16:46:16

@Aliem:

Bár valóban homofób vagy - és erre büszke vagyok -, nem kell félnem, rettegnem, mert én 99 %-os pontossággal meg tudom állapítani, hogy valaki homokos-e, elég csak a fejét megnézni és már látom. Így ha üldözőbe venne egy homokos, rögtön tudnám mi a helyzet.

Kisebbik fiam örökölte tőlem ezt a képességet, többször is mesélte, hogy az iskolából hazafelé a villamosmegállóban egy homokos mosolygott rá. Ez nagyon hasznos volt korábban, amikor még kisebb volt. Most már 16 éves, súlyemelésre jár edzeni, így már nem kell félteni, már meg tudja védeni magát, de korábban ez még nem így volt.

tucano 2013.01.20. 16:46:53

@miegysmàs: nem, három hónapig semmi sem kell EU/EFTA tagállamok polgárainak, aztán lehet kérni még 3 hónapot, stb. L-et eleve akkor kapsz, ha van már munkád, addig általános esetben nem., mert mire fel?

Mrs. Clayton 2013.01.20. 16:47:42

@csíra: szerintem azt írta, h mert volt nyelvvizsgája, ezért nem kellett nyelvórára járnia, gondolom ezalatt a sulit azért nem hagyhatta el, így a számtech teremben netezett
mivel tudatosan készült külföldre, ezért volt kész CV-je,
neked ezek szt nem volt két nyelvből nyelvvizsgád és így órán ültél nem a gépteremben, nem készültél ennyire tudatosan külföldre, így nem volt CV-d sem

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 16:48:42

@zuulululu:
Nézd, nagy részben igazad van.
csakhogy : akkor hova ? Nyilván mindenféle knoflook-országba az ember nem megy : meleg van, hangos embeerek, szegénység, korrupció, szervezetlenség.
Marad : Németo., Hollandia, Belgium, Anglia, Ausztria, Luxemburg, skandináv országok.
Ausztriában nem lehet olyan jól keresni, így ez ki va löve.
Belgiumban vannak vallonok, az ország egy nagy újraelosztáson alapszik, az adó magas, kilöve.
Anglia jó lenne, csakhogy jó keresni csak Londonban lehet. Deviszont ott a legnagyobb a létbizonytalanság, igen drága, és tele van mindenféle fekával meg pakival, akikkel -ha lehet- nem közösködök. Anglia kilöve.
Marad: Hollandia, Németország, Luxemburg, Skandinávia.

Ebböl NL a legjobb : az adórendszer viszonylag kedvezö ( mármint a belgához és a skandinávhoz képest ), Északnyugat-Európa központjában van ( Brüsszel 1.5 óra, Frankfurt 4 óra, Ruhr 2 óra, London 1 óra 15 perc ). Ipara viszonylag diverzifikált ( high tech, kutatás és pénzügy ), viszonylag jól el van látva tökével, és a nyelv ( a német ismeretében ) elég jól megtanulható.

Sajnos most kevésbé megy nekik, mint akárcsak 5 éve.

A hollandokról írtakkal jó részben egyeet értek. K.b. addig éreztem azt, amit te, amig nem hollandosítottam magamat. Viszont ahogy felvettem a holland állampolgárságot, mintegy varázsütésre úgy kezdtem el viselkedni, mint ök. ( zsugori, hangos és arrogáns ;) ). A maguk szempontjából igazuk van : nyilván a maguk hasznát optimalizálják, nem a másét. Mindenki saját magáért felelös, ez az alapnézetük ( "je moet het zelf regelen" "eigen verantwoordelijkheid" "je moet je redden", "zoek maar het zelf uit", stb ). Nekem mindez bejön, sajnos még mindíg eléggé szocialisztikus ( "sterke schouders moeten de last dragen" ) : remélem a jelenlegi holland kúrmány hamar megbukik és egy tisztán jobboldali kormány jön. ( érdekes, hogy a hollandoknak is van kifejezésük a "kúrmányra" : ök ezt az "overheid"-böl képezeve "roverheid" -nek nevezik, kb. rabló kormány ).

Ami tetszik még az az, hogy tényleg nem szólnak bele, hogy mit csinálsz, ameddig öket nem zavarod. ( P.l. sokkal kevésbé divat a másikat az adóhivatalnál feljelenteni. Skandináviában p.l. ösi népi szórakozás, hogy az emberek egymást a különbozö vérszívó hivataloknál [adóhivatal, vám, rendörség -parkolás miatt- etc] feljelentgetik. NL-ben nem. ).

@kirunews: A hollandok igeniss idegenellenesek. Engem p.l. mint magyart en bloc lecigányoztak ( 1.8m magas, kék szemü, szöke hajú ember vagyok, inkább skandinávnak nézek ki, mint cigánynak ).
Nagyot néztek, amikor kifejtettem és logikailag bebizonyítottam nekik, hogy a cigányok jobbak mint a hollandok ;)
Ez mégegy dologra utal : a hollandok igencsak arrogánsak, de ha te hasonlóan ( vagy méginkább ) arrogánsan és bicskanyitogatóan válaszolsz nekik, akkor bedobják a durcit. Eléggé gyerekes.

A hivatalok is igen diszkriminálnak. Amikor az adóhivatali nünükének megjegyzést tettem az adórendszerröl, kapásból rávágta, hogy ha nem tetszik, akkor elmehetek. ( Természetesen a nünükét feljelentettem a fönökénél, aki természetesen elnézést kért. Méghozzá azért jelentettem fel, meert hivatali idöben az adóhivatal vélemény'ét képviselte, és nem tetszett, hogy az adóhivatal így gondolkodik erröl a dologról.)

@veracity: Nézd, én még 1999-ben ( Orbán alatt ) mentem el az Ígéret(ek) Földjéröl. 2002-ben nagy csalódással vettem tudomásul, hogy a kommunisták nyertek.
2010-ben viszont mégnagyobb csalódással vettem tudomásul, hogy a fidesz a 8 év ellenzékböl semmit sem tanult.
Az ország a felsö 5%-ot kivéve igenis élhetetlen : ha jól is keresel, akkor is retteghetsz, hogy mikor jönnek a kommerek vissza, hogy megemeljék az adódat, vagy hogy mikor kúrja el az unorthodoxia annyira az országot, hogy a csöd fenyegessen. Ha még jól sem keresel, akkor lehúzhatod magad tényleg.

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nézd, a bulgárnál biztos jobb a holland ;). kevesebb befektetéssel (tanulás) több haszon ( állás, hollandosítás, etc ) érhetö el.
Jelenleg BG-nél gazdagabb NL. A korrupció is sokkal kisebb. Sokkal meritokratább ország, mint BG.
Egyébként meg nem v'letlenül van úgy, hogy a szar éghajlatú országok társadalma élhetöbb, mint a jobb éghajlatúaké. ( Ha a hidegben korruptkodtak volna meg széthúztak volna, tuti, hogy elönti öket a tenger, vagy megfagynak ).

tucano 2013.01.20. 16:50:55

@charlieharper: törvény szerint legalább 12 év, a 10. és 20. életév közti Svájcban töltött évek 2x szorzóval könyvelődnek.

Aliem 2013.01.20. 16:51:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Csak ismételni tudom magam, ahhoz hogy elmúljon a gyermeked melegektől faló féltése egy jó pszichológus szükséges.
Gyors segélyként elárum neked hogy a melegek nem kergetnek homofóbokat. Ez inkább fordítva szokott lenni a hozzád hasonló nácik szokták a melegeket kergetni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 16:54:53

@Diffeomorfizmus:

"Nézd, a bulgárnál biztos jobb a holland ;). kevesebb befektetéssel (tanulás) több haszon ( állás, hollandosítás, etc ) érhetö el.
Jelenleg BG-nél gazdagabb NL. A korrupció is sokkal kisebb. Sokkal meritokratább ország, mint BG."

Ez mind igaz, de ettől független az amit írtam.

"Egyébként meg nem v'letlenül van úgy, hogy a szar éghajlatú országok társadalma élhetöbb, mint a jobb éghajlatúaké."

Hát, ez egy elég régi rasszista elmálet. Hitler is hitt benne. Szerintem semmi alapja. Mert azért manapság nem a kelta-ősszláv-viking örökség a meghatározó,hanem a római-zsidó-görög. Azaz a melegebb éghajlat győzött a hidegebb felett.

miegysmàs 2013.01.20. 16:58:08

@tucano:
szia

en az "L"-el kezdtem el munkat keresni,elöször az volt harom honapig ervenyes,majd miutan lett munka,egy evre kaptam meg az "L"-t.

lehet,hogy en sem vagyok 100%ig jol tajekozott.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 17:00:23

@Aliem:

Ócska szöveg.

4 féle ember van:
- náci és homofób,
- náci és nem-homofób,
- nem-náci és homofób,
- nem-náci és nem homofób,

Én pl. a hármas csoport vagyok.

Politikailag liberális-konzervatív vagyok, de ez közismert rólam.

miegysmàs 2013.01.20. 17:02:21

@charlieharper:

a 100% a teljes munkaidö,a többi ennek valahanyad resze.
ezt tartalmazza a munkaszerzödes.
Keresnek pl. 30%os 50%os foglalkoztatasban is munkaeröt.
Ha jol tudom a LIDL-nel pl.ez elegge elterjedt forma.
Nekem van olyan kollegam aki a gyermek erkezese miatt,a 100% helyett,kerte,hogy csak 80% ban kelljen dolgoznia.
Ez persze aranyosan kevesebb idöt,es fizetest eredmenyez.

tanato 2013.01.20. 17:02:43

@Aliem: A homoszexualitásnak nincs direkt jele,de az én praxisomban is többször előfordult hogy nemrégen szabadult fiatal fiúk/a körzetem minimum egyharmada roma lakos/ segítséget kértek tőlem hogy mit csináljanak krónikus végbélrepedésükkel,fájdalmas székletürítésükkel,meggyengült végbél-záróizmukkal.A gyanús irányban feltett puhatolózó kérdéseimre persze elutasító választ kaptam alapból,de egyértelmű hogy tartós nemi erőszak áldozatai voltak a sitten.Természetesen továbbirányítottam őket proctológiai szakrendelésre,de a kezelésük nagyon nehéz,főleg a meggyengült záróizomzatot tekintve.

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 17:06:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Hát, ez egy elég régi rasszista elmálet. Hitler is hitt benne. Szerintem semmi alapja. Mert azért manapság nem a kelta-ősszláv-viking örökség a meghatározó,hanem a római-zsidó-görög. Azaz a melegebb éghajlat győzött a hidegebb felett."

tja, ez is egy vélemény. Szép elmélet, az igaz.

Azért megemlítem, hogy jelenleg Németországnak, Finnországnak, Luxemburgnak, Ausztriának [asszem] és Hollandiának van AAA-s hitelminösítése az Eurozónából. A knoflook-országok ( meg a posztkomcsi országok ) mélyen a bányászbéka segge alatt. [ Ezen felül Dániának, Svédországnak, Angliának és Norvégiának. Dánia spreadje pénteken 31 BP, Hollandiáé 46 BP, Németországé ennél is kevesebb, Norvégiáé pedig -ami zsidót meg görögöt még nyomokban sem látott;) - valami 1X BP ]

Na, ez viszont a gyakorlat ;), a kökemény monetáris valóság.

Mrs. Clayton 2013.01.20. 17:08:50

@tanato: éppen ebből fakad a különbség egy nemi erőszakot átélt egyén és egy normális szexuális életet élő akár hetero v homo személy közt
a sérülés az erőszak nem pedig a nemi aktus következménye

2013.01.20. 17:08:53

@Diffeomorfizmus: ki ne hagyd Szingapuret es az Emiratusoket

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 17:09:43

@Diffeomorfizmus:

Ezt nem is tagadtam, de az életminőségnek van nem-anyagi eleme is, s ebben nagyon rosszul állnak pl. a skandinávok.

tucano 2013.01.20. 17:09:50

@miegysmàs: Akkor egyszerűen szabálytisztelőbb voltál, mint maga a törvény:D

Mrs. Clayton 2013.01.20. 17:11:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: most komolyan attól félsz, h egy homoszexuális férfi rád fog támadni és megerőszakol? és szted miért tenne bármelyik homokos ilyet? a nőktől nem rettegsz? v azoknak megadnád magad? még akkor is ha olyan csúnya lenne, h a szén magától jönne fel a pincéből? v akkor ezt most hogy?

miegysmàs 2013.01.20. 17:14:27

@tucano:

illetve mivel a parom okan a lakcimkerdes adott volt,es az öneletrajzban sem baj,ha mar szerepel valamilyen tartozkodasi engedely,ezt az utat valasztottam,es biztam benne,hogy fel ev alatt sikerül valamit összehozni.
Szerencsem volt,az elsö munkahely meglett::)))hamar.

tucano 2013.01.20. 17:17:32

@Diffeomorfizmus: "a kökemény monetáris valóság"
Abszolút igazad van, most is egy szörnyen lecsúszott mediterrán országban nézem, ahogy a nap lassan belecsúszik a tengerbe +21 fokban, miközben ütöm a billentyűt, üdvözlöm a skandinávokat, biztosan ők is jól szórakoznak:D Iszom is az egészségükre egy korty vörösbort a helyi termésből, míg ők fejhetik a rénszarvast.
Ja és amelyikük teheti mind itt van, felejtve a sötétséget/hideget, alkoholizmust nem:D és azon bőgnek, hogy bárcsak itt lakhatnának a hazai szopó helyett.
Az életminőségnek csak bizonyos kapcsolódásai vannak a pénzhez. Nem lehet függetlenedni, de nem is függ egyik a másiktól.

tucano 2013.01.20. 17:18:35

@miegysmàs: profin csináltad, így is kell. Nem csodálnám, ha szépen tudnál lépkedni felfelé a svájci lépcsőfokokon!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.20. 17:24:22

@Jess G:

Nem, nem félek ilyesmitől. A legtöbb homokos nem erőszakos. Valójában az erőszakosak aránya a homokosoknál nem nagyobb, mint általában.

tanato 2013.01.20. 17:26:12

@Jess G: Szóval a lényeg az hogy a végbél székletürítésre való és nem másra, és ha tartósan másra használják annak rossz vége lehet,persze nem azt állítom hogy minden személynél,mert eben is mint minden másban két ember sem egyforma,van akinek görcsösebb,erősebb a záróizma és ezért nehezen tágul,könnyebben sérül és van akinek meg könnyen tágul és nem okoz sérülést még a tartós "igénybevétel" sem.

Mrs. Clayton 2013.01.20. 17:32:29

@tanato: na, ne, te ha jól emlékszem orvos vagy, így tudnod kellene, h egy izmot lehet feszíteni, illetve lazítani, maradjunk már, akkor a tornászok mert túl lazák a különböző gyakorlatokhoz öreg korukra nem fognak tudni járni, mert olyanok lesznek mint egy sport kukac?
persze, ha valakit sorozatosan megerőszakolnak annak nyilván sérülni fog az izomzata, így problémái lesznek/lehetnek, de aki önként vállal bizonyos dolgokat, annak semmi problémája izomügyben nem lesz

Mrs. Clayton 2013.01.20. 17:33:31

@tanato: mire való, ez meg a másik prüdéria, arra amire az ember használja

miegysmàs 2013.01.20. 17:38:57

remelem sikerülni fog,igyekszem::))
es köszönöm!

tanato 2013.01.20. 17:45:25

@Jess G: Bizony.bizony,nagyon sok sportoló izmai,főleg a szívizmai idős korukra annyira tönkremennek a túlhajszolás miatt hogy tényleg ronccsá válnak.de a lényeg itt is a túlerőltetés az ész nélküli tartós terhelés.A másik,meg hogy ki mit mire használ ebben igazad van,a szájunkkal például eszünk,meg beszélünk,de pl. hivatásos prostiknál gyakori dolog hogy a szájnyálkahártyán a nemi szerveket támadó vírusos elváltozások jelennek meg.De a lényeg itt is a "túleröltetés".

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 17:45:47

@charlieharper:

Gondoltam Singapore-ra én is, az UAE-ba interjúzhattam volna, de aztán mégsem.

Singapore egy érdekes hely : p.l. ha kirúgnak, akkor 2 hetet kapsz arra hogy az országot elhagyd.
UAE-röl nincs info, de más kultúra, más szokások, én meg lehet hogy öreg vagyok ehhez.

Lehet hogy majd 10 év múlva, levezetésnek beiktatok egy UAT-t vagy Dubai-t, hogy a bankszlámat egy kicsit "top up"-oljem.

A feleségem viszont sajna hallani sem akar másról mint Európa- egyelöre.
Neked valami személyes élményed erröl ?

@tucano: Hát igen Dániában -5 oC van, Hollandiában meg mára a "hó-menetrend" lépett a vasúton érvénybe.
Ha beszélsz az ottaniakkal, add át üdvözletemet és reményemet, hogy még 2 évig bennmaradnak az Eurozónában ( Görögo ), az 1800 milliárd EUR-s államadósságot 1100 mdEUR-ra csökkentik ( Olaszo ), a 25%os munkanélküliséget 15%-ra csökkentik 3 éven belül ( Spanyolo ), és az 2012ben kivándorolt 140 ezer polgárukból mielöbb minél több hazajön ( Portugália ).

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Kétség kívül, van nem anyagi eleme is.
Én viszont a biztosra megyek, ha ennek évi 3-4 fagyos hónap az ára, akkor így jártam. Cserébe nem megy a helyi valuta szarba ( SEK, DKK ), az állam képes a feladatait ellátni ( D, NL ), a vonat pontosan jár ( NL ), a könyvtár és az ovoda ingyenes ( DK ), esatöbbi, esatöbbi.

Nem is beszélve arról, hogy a 25oC-nál melegebbet ki nem állhatom.

¿Qué tapas hay? 2013.01.20. 17:52:19

@poszter: mit jelent az, hogy "kicoltolni"? Bevallom ez számomra ismeretlen szó.

verots 2013.01.20. 17:56:19

Tök jó volt a poszt, olvasmányos, de én hiányolom a folytatást, hogy megy az egyetemi élet, a beilleszkedés, lett-e zeelandi lánynak munkája (hiszen a 2000 euró nem olyan sok), megtanult-e hollandul stb., plusz lehet, hogy én vagyok figyelmetlen, de mintha a "gratulálunk, felvettek!"-értesítésről nem esett volna szó...

tanato 2013.01.20. 18:00:17

@Jess G: Félreértés ne essék,nem vagyok homoszexuálisokat gyűlölő személy.Pl. az orvosok között is nagyon sok ilyen irányultságút ismerek akik tartósan egy partnerrel "élnek",semmi bajom nincs velük,sőt megfigyeltem hogy rendkívül intelligensek,a szakmában nagyon szép eredményeket értek el,vezető beosztásban dolgoznak és a légynek sem tudnak ártani.Van köztük/már akiket én ismerek/nőgyógyász,reumatológus, kórboncnok,egyetemi oktató stb. Mondhatnám hogy az orvosok között nagy számban vannak reprezentálva,de nyilván ha meg mérnök,vagy tanár lennék,vagy TV-s,ugyanezt mondanám,mert akkor meg azokban a körökben forognék.Volt egy koleszos szobatársam aki bár igen jóképű és férfias volt,de sosem voltak barátnői és mindig vigyázott rá hogy a tusolóba csak akkor menjen le amikor már mindenki alszik,főleg hajnalban,hogy egyedül fürödhessen. Egy idő után megkérdeztem miért nincs barátnője,a válasz rövid volt:Erre a kérdésre nem akarok válaszolni.Ebből persze rögtön lecsekkoltam a szitut és többet nem feszegettem a témát.Egy igen intelligens kitűnő tanuló fiúról van szó aki nagyon szépen haladt a végzés után a szamárlétrán rövid idő alatt osztályvezető főorvossá vált.Persze szingli azóta is./persze csak női viszonylatban./

tucano 2013.01.20. 18:01:58

@Diffeomorfizmus: mindenkinek az kell, ami nincs:)
az északiaknak élhető hely, a délieknek meg meló. Bizony így megy ez...
Sokat gondolkoztam már ezen. Pl. egy európai megteheti, hogy két hetet nyaraljon vmi tényleg jó helyen és erre gyűjt egész évben. Egy trópusokon/mediterrán területen lakó nagyon szívesen dolgozna északon.
Hát akkor miért nem cserélnek? Hangzana a költői kérdés, de a valóság az hogy ez is folyik.
3 olyan kérdés van, ami meghatározza egy hely élhetőségét:
1. közbiztonság
2. egészségügyi ellátás
3. oktatás színvonala
Ezek alapján tényleg nagyon egyszerű meghatározni, hol is lehet jól élni.
De a valóság az, hogy egy brazil favela lakónak egy nap alatt több boldogságban van része, mint egy svédnek egész életében...
Csak az nem mérhető. Ami a lényeg, hogy ahogy terjed a távmunka, meg az expat élet, egyre többen indulnak útnak és nemcsak a szegényebbek északra, hanem az északiak is délre...

"Nem is beszélve arról, hogy a 25C-nál melegebbet ki nem állhatom."
Én meg az annál hidegebbet:)

tucano 2013.01.20. 18:03:37

@Diffeomorfizmus: "Singapore egy érdekes hely : p.l. ha kirúgnak, akkor 2 hetet kapsz arra hogy az országot elhagyd."
És egy hét az éves szabadság! Legalább nem korbácsolják az embert, bár ebben nem vagyok biztos:)

tanato 2013.01.20. 18:11:01

@verots: Én meg hiányolom a "régi" hollandiai országfelelősünk KACCE hozzászólását.Ki tudja mi van vele?Olvas még minket?

tanato 2013.01.20. 18:14:08

@tucano: Az attól függ mit dolgozol Szingapúrban. A dél-ázsiai főleg filippina,Szingapúrban dolgozó bentlakó cselédlányokat,eléggé sűrűn felpofozza pl. az őt alkalmazó háziasszony.

phaidros 2013.01.20. 18:15:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
multinál az ebédlőben is, amint valaki olyan van, aki az adott nyelvet nem beszéli. Nem látom be, ez más multinacionális szervezetnél miért ne így lenne.

tucano 2013.01.20. 18:22:00

@tanato: Akkor megnyugodtam!:D

zopilote 2013.01.20. 18:22:04

@Diffeomorfizmus:
"Nem is beszélve arról, hogy a 25oC-nál melegebbet ki nem állhatom. "
" Lehet hogy majd 10 év múlva, levezetésnek beiktatok egy UAT-t vagy Dubai-t, hogy a bankszlámat egy kicsit "top up"-oljem. "
Nem ellentmondasos ez egy kicsit?? :)
A bankszamlaval kapcsolatbam hallottam otthon egy jo mondast: - Az a penz igazan a
tied, amit mar elkoltottel - :) Az orszag elhetosege es eghajlata kozotti kapcsolat: ugy -
latszik, nem eltel meg huzamosabb ideig mediterran vagy tropusi orszagban. Ahol me -
leg van egesz evben, vidamsag, ott nem erdekli az embereket a " kökemény monetáris valóság ", mert a penznek csak harmadrangu szerepe van.
A politikai nezetedrol inkabb nem is mondok velemenyt :(

Mrs. Clayton 2013.01.20. 18:25:59

@tanato: akkor maradjunk annyiban, h senki semmit ne vigyen túlzásba, maradjon az arany középúton és minden rendben lesz, egyébként csak közlöm, h az életem első occobucoja megfőtt, s valami isteni lett, ajánlom bárkinek, aki szeret jókat enni :-)

tanato 2013.01.20. 18:37:56

@Jess G: Pontosan erről van szó, stabil párkapcsolat mindkét esetben elfogadható,promiszkuitás meg fiatalok zaklatása legyen az homo vagy hetero irányultságú meg nem elfogadható.

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 18:44:33

@zopilote:
Hát igen, ez ellentmondásos. Az ellentmondást nyilván feloldja a pénz : egy bizonyos összeg felett hajlandó vagyok a meleget/arabokat elviselni illetve hozzájuk alkalmazkodni.

Politikai nézeteimet meg nyilván a státuszom határozza meg : jelenleg a közösbe adok, tehát jobboldali vagyok. ( Nyilván ha kapnék, akkor meg baloldali lennék, de hát így van ez már. Vlsz ez utóbbi veszély nem fog fenyegetni. )

[ A magyar "baloldal" ellen azonban elvi fenntartásaim is vannak. Ugye az oroszokkal együttmüködni meg 56-ot leverni nem volt valami szépségdíjas dolog. ]

" Ahol meleg van egesz evben, vidamsag, ott nem erdekli az embereket a " kökemény monetáris valóság ", mert a penznek csak harmadrangu szerepe van."

pláne ha ezt a pénzt a németek adják, akik egyébként is nácik és a háború miatt kártérítéssel tartoznak ;) [ L. Görögország, ami csalt -mind az ország mind az egyén szintjén-, ennek következtében csödbe ment, és ahelyett, hogy tonnaszám szórná a fejére a hamut, a németeket nácizza és van pofája követelözni. ;) ]

montroyal ( CAN qc) 2013.01.20. 18:56:47

@Jess G: canadai c-310 torveny a biztonsagos es demokratikus orszagokhoz sorolja Mo-ot (EU orszagok Usa mexico etc) tehat politikai menedek jogot kerni innen nem lehe,t csak letelepedest ,vagy ha bizonyitani tudja h elete egyenileg veszelybe van de ez eleg nehez , a helyi hatosagokhoz kell vedelemert fordulni..

DieNanny CH 2013.01.20. 19:04:27

@miegysmàs:
Nekem az "L" megkéréséhez MÁR munkaszerződést és TB-t igazoló papírokat kellett vinnem Schwyz kantonban, és rögtön 365 napra meg is kaptam. Vagyis postán pár napon belül.

Mrs. Clayton 2013.01.20. 19:05:43

@montroyal: egyetértünk ebben a kérdésben, meg úgy általában is :-) sztem
ha bárkinek Mon gondja van akármivel van arra szakosodott szervezet, hogy őt megvédje, ha nem teszi, akkor vannak önkéntes szervezetek, akik a zászlajukon viszik az ügyét, szóval Mo-ról nincs ember, akinek menekülnie kell
olyan van, aki el akar menni, de ő nyugodtan, minden hátrányos következmény nélkül megteheti
pl mint én is megettem, mert egy csomó dolog nem tetszett és semmi kedvem nem volt hadakozni a rendszer ellen, holott a "hadakozás" a hivatásom

montroyal ( CAN qc) 2013.01.20. 19:05:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: igen az ugynevezett gazdasagi menekult nem fogadhato el... 88ban jottem el es mar akkor az intejun azzal akartak megbuktani hogy megkerdeztek a-
azert akarsz eljonni canadaba hogy nagyobb szines TV-d legyen vagy automata mosogeped? ertettem mi van mogotte ezert azt valaszoltam : nem.. azert hogy a lanyom ne kapjon kommunista neveltetest mint en ... akkoriban ez is eleg volt a rendszervaltas elott..

2013.01.20. 19:10:36

@zopilote: en a hideget utalom, azert megiscsak bevallaltam par eves Bostont es Torontot. Torontoban a Path-ban kozlekedve a hetkoznapokat ki lehet birni, de hosszu tavon nem megy. A bostoni tel sem kutya. De, te pontosan tudod, hogy mirol beszelek.
Ha olyan jo mexikoban az elet, akkor miert is van annyi latino USA-ban es Kanadaban? Ja, mert hogy ott nem tudnak megelni es nincs munka!
Nahat, Spanyoloban 26% munkanelkuliseg es novekszik. A dolgozok szep szama a kozszferaban. Es meg sorolhatnam. Jo, a napfenyes helyen elni, de valahogy egyik mediterran orszagban sem nagy a termelekenyseg. Javits ki kerlek, ha ez nem igy van.

Off, megnezted mar a UK munkavallalast, amirol tegnap irtal? Remelem mar tanulod a "rendes" angolt. Tudod, CV, lorry, mobile phone es nem resume, truck, cell phone :)

@Diffeomorfizmus: csak par hetet voltam Sing-ban es Dubaiban dolgozni, amikor kuldtek. Dubain nekem a soha a budos eletben kategoria es szerintem van meg 10-15 eve, de ez csak sajat velemeny. Mi maradunk Europaban, mivel az anyukamhoz kozel kell maradni, amig ilyen allapotban van. Ha Europan kivul nezelodnenk, akkor Singapore-t (bar tul tomott) vagy KL-t bevallalnek. Egyre tobb ceg viszi at a back office-t KL-be. Ott ugyan van korbacsolas, de jo ott kulfoldinek lenni. Ha tippelnek, akkor azt mondanam, hogy KL lesz az uj Bangalore. A legtobb ceg elkezdte kivinni az IT (legalabb egy reszet) Indiabol.

DieNanny CH 2013.01.20. 19:11:28

@miegysmàs:
Ja, és még annyi: 5 év "B" után húgom szintén B-t kapott, tavaly nyáron járt le ez a 2. B - így 10 év -, így nyár óta C-je van. Pedig 7 éve svájci a férje. És az ismerősi körben 10 év B után kaptak csak C-t.

Moszkuito 2013.01.20. 19:15:01

Nagyon tetszik a poszt! Én ugyanezt éreztem, amikor pár éve kijöttem cserediáknak Finnországba egy évre - és azóta sem tudtam elszakadni teljesen az országtól, így alig vártam, hogy otthon befejezzem az egyetemet és visszajöhessek megint :)

zopilote 2013.01.20. 19:16:37

@Diffeomorfizmus:

"Hát igen, ez ellentmondásos. Az ellentmondást nyilván feloldja a pénz : egy bizonyos ösz- szeg felett hajlandó vagyok a meleget/arabokat elviselni illetve hozzájuk alkalmazkodni. "
Igen, pontosan erre celoztam. De ilyen erovel pl. a prostikat is meg lehet erteni :)
En is adok a kozosbe, de nem hiszem, hogy jobboldali lennek, sot! :) Ugy gondolom,
a XXI. szazadban ez az oldalisag dolog valahogy elavult, uj meghatarozas kellene.
Leginkabb ezen akadtam ki a hozzaszolasodban: " csalódással vettem tudomásul, hogy a kommunisták nyertek". Ezek akkor voltak kommunistak, amikor en fasiszta :)
Bar nem Gorogorszagra gondoltam, de a napokban olvastam valahol, hogy az euro beveze-
tesenel sokat szivtak a mediterran orszagok, mivel a valutajuk eleg gyenge volt.
(amugy kosz, hogy emberi modon valaszoltal, feltem, hogy le fogod harapni a fejemet) :)

DieNanny CH 2013.01.20. 19:24:19

@charlieharper:
Svájcban 9,4 óra a napi munkaidő. Ebből az a 0,4 kb az ebéd/pihenő szünet. A százalék úgy jön ki, hogyha a hét minden napján - 5 nap - dolgozol, az 100%. Ez kb 200-207 óra/ hónap. Ha 4 napon dolgozol, az 80%.
Viszont, ha egy hónapban rendszertelenül - pl egy nap 12, másik nap 4, aztán 7 órát dolgozol, egy hónapban pedig így pl 169-et, akkor csak ki kell számolni a %-ot és kijön a fizetés. A másik: BÁRMENNYIT dolgozhatsz, ha bírod erővel. Tehát, akár 150 %-ot is. És bármit.
Ismerek valakit, 1 napot gyerekvigyázással tölt, kb 8 óra, aztán heti 3x 2,5 óra játszócsoport, és 1 nap - 9,4 óra - eladó a Coopban.

zopilote 2013.01.20. 19:32:26

@charlieharper:
Az USA -ban es Kanadaban elo latinok nagy szazaleka par ev utan megy vissza a hazajaba, marmint azok, akikkel beszeltem. Es tavaly volt az elso ev, hogy kevesbb illegalis mexikoi
szokott az USA - ba, mint amennyi visszament (ez reszben koszonheto a "keritesnek" is
plusz annak, hogy Mexikoban "duborog" a gazdasag, amit en is eszrevettem.
Az kemeny lesz, atszokni a kanadai angolrol a "rendesre" :) Centre center helyett pl. De
az "eeh" - t nem adom fel, mar csak azert sem! Erted, mire gondolok ugye?:)

tableno 2013.01.20. 19:40:32

@zopilote: Arról nem is beszélve, hogy egyre több született amerikai és kanadai telepszik le Latin-Amerikában, részben nyugdíjasként, részben pedig vállalkozni. Mexikó, Costa Rica, Panama, Uruguay tele van ilyen expatekkel.

zopilote 2013.01.20. 19:41:36

@charlieharper:
Torontoban +15C volt a heten, nalunk is +9C, meg tegnap is. Ma - 17C -ra ebredtunk:(

Furos 2013.01.20. 19:53:39

@Diffeomorfizmus: Azt nem jelentenem ki,hogy csak Londonban lehet jol keresni.
Az emberek nagy resze el van tevedve es azt gondolja,hogy London a hely ahol mindenki rengeteget keres es nagyon gazdag.Angliaban videken elnek az igazan gazdagok es Londonba csak akkor mennek ha nagyon muszaly.
A tobbivel maximalisan egyeteretek.

2013.01.20. 19:56:08

@tableno: Mar en is nezegettem opciokat nyugdijas korra, bar meg odebb van az. Panamaba sok UK nyugdijas ment/megy, allitolag jo az orvosi ellatas, angolul beszelo orvosok es az odakoltozeskor elengedik a VAM-ot a cuccokra. Es azt hiszem 10 vagy 15 evente, de lehet, hogy kevesebb ismet behozhatsz plussz cuccokat VAM mentesen.
Costa Rica, Puerot Rico-t meg nem neztem, de ha belep az USA-ba, akkor nem is fogom.
Nyugdijas korra meleg orszag kell, jo orvosi ellatassal es ahol a fontomert/dollaromert sok mindent kapok.

zopilote 2013.01.20. 19:56:10

@tableno:
Ez mar regota megy, vannak expat varosok Mexikoban, ahol 20 - 25 ezer kanadai vagy ame-
rikai el, raadasul nem is mind nyugdijas. Tudok magyar sracokrol, akik Ontariobol mentek
le Oaxacaba, ahol az ocean partjan kis szallodajuk van. Ez a lekoltozes a babyboomerek
nyugdijba vonulasaval fokozodni fog, hiszen az atlagos 1200 $ nyugdijbol sokkal jobban
meg lehet lent elni. Igaz, tavaly Mexikoi is bekemenyitett kicsit, szigorodtak a szabalyok
ezzel kapcsolatban. De 6 honapot minden kotottseg nelkul lehet lenn elni. Vallalkozni
pedig szinte mindenben lehet ott, alig kell engedely.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 20:32:59

@DieNanny: Nanny! Ez nem egészen igy van! :-)
Mär leirtam 1pärszor, de akkor még 1x.
Bejöhetsz az orszägba ugy, h nincs munkäd. Ha hivatalosan akarsz mindent csinälni, akkor elkocogsz a Gemeinde-ba, és lejelentkezel. Ehhez kell ugye lakcim. Kitöltöd a formanyomtatvänyt, amit le lehet tölteni a netröl is, lemäsoljäk az utleveledet v a személyidet. (Gesuch Ausländerbewilligung EU-17/EU-8/EFTA (Formular A1)Bis zu 90 Tagen im Kalenderjahr besteht keine Bewilligungspflicht, jedoch eine Meldepflicht (Meldeformulare bei kantonaler Arbeitsmarktbehörde oder unter www.bfm.admin.ch).) Ezen a nyomtatvänyon beikszeled, h L-et kérsz, és a Zweck des Aufenthaltes-he beirod, hogy Arbeit suchen. Ezt 3 honapra adjäk ki, és 1x 3honapra hosszabitjäk meg. Ekkor viszont fizetned kell a beirt beutazäsi dätumtol (vagyis annak a honapnak az elsö napjätol, mert mäshogy nem tudjäk elszämolni) az itteni betegbiztositäst. Ha talältäl munkät, akkor vissza a Gemeinde-ba lejelenteni, ész az tartozkodäsit hosszabitani. Ha hatärozatlan idejü munkaszerzödést kapsz, amivel egy héten több, mint 12orät dolgozol, akkor beikszelheted, h Umwandlung L in B. Ha jofejek a Gemeinde-ban, mint az öcsémnél is voltak, akkor odaszolnak a Migrationsamt-ba, és közlik, h megbizhatoak vagyunk, és a Migrationsamt-ban is lesznek olyan jofejek, h megvärjäk a következö idöpontot amikor B engedélyt adhatnak ki, és folytatolagosan (kväzi visszadätumozva) kiadjäk a B-t 5 évre. Viszont, ha mär nincs több kiadhato B a negyedévben, akkor L-t kapsz 1 évre hatärozatlan idejü 100%-os älläsnäl is. Ha jofejek a hivatalban, akkor szolnak, h gyere vissza ekkor és ekkor az ujra kitöltött formanyomtatvännyal (Umwandlung L in B-t beikszelve) és probälkozzäl, hätha beleférsz. Az L-t max 12 honapra adjäk ki, és max 1x 12 honapra lehet meghosszabitani. Ha szezonälis munkäd van, akkor viszont tudnak vele trükközni, ugy h évekig L-et kapjäl.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 20:51:53

A poszt amugy nagyon ott van!
Ez viszont vicces volt: "meg hogy náluk nagyon sokat esik az idő"
OFF
Tegnap szakadt az esö, ami az éjszaka folyamän szépen lefagyott. A sozäst mär éjfél elött elkezdték, de csak az utakat, a järdäkat csak reggel kezdték el. Fastnacht van a környékünkön, reggel mindenki az uttesten közlekedett, kivéve engem. Egészen addig, amig 1lejtö nem ällt az utamat. Még szerencse, h jött 1boszorka és a seprüjével kihuzott az uttestre.:-)
ON

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 21:01:54

@zopilote:

miért ne válaszolnék emberi módon ? ;)

"Leginkabb ezen akadtam ki a hozzaszolasodban: " csalódással vettem tudomásul, hogy a kommunisták nyertek". Ezek akkor voltak kommunistak, amikor en fasiszta :) "

nézd, a definíciók arra jók, hogy egy absztrakt fogalmat röviden leírhassunk vele. Jó, akkkor kedvedért álljon itt

Definíció 1 ( a kommunista ). Nevezzük kommunistának a fenti hozzászólásom kontextusában mindazon emberek halmazát, amelyek (a) hatalmukat az 1945-1990-ben az akkor lévö antidemokratikus rendszerben szerezték (b) hatalmukat az u.n. rendszerváltás után is megörizték ( oda átmentették ) (c) ezt a hatalmat szervezett keretek között képesek voltak gyakorolni 90 után is.

Folyomány 1 ( meritokrácia hiánya ). A definicóból, illetve a 45-90 között fennálló rendszer sajátságaiból következik, hogy a kommunisták a hatalmat nem érdemeik ( um. tehetség, szorgalom, kockáztatás illetve kemény munka ) szereték, hanem ezektöl független, egyéb módon.

Példa 1 : Ilyen módon kommunista p.l. a függetlenített párttitkár, a cenzor ( Lendvai ), a kisz-fömufti ( gyurcsány ), állami vezetók, miniszterek ( meggyesi ), stb.

Csakhogy világos legyek ;)

" De ilyen erovel pl. a prostikat is meg lehet erteni :)"

Nézd, bizonyos fokig az ésszerüség kikényszeríti a prostitúciót. P.l. természettudományból ( úm. elméleti és alk fizika, matematika egyes ágai, elméleti kémia, számitógéptudományok, stb ) doktorált emberek számára egzisztenciálisan ugyanannyira kockázatos bennmaradni az egyetemen, és posztdok állásokat hajkurászni 4X éves korukig ( az állandó állás reményében ), mint p.l. elmenni egy olyan iparágba, ahol könnyen utcára lehet kerülni. [Állás elvesztésének valsége nagyjából megegyezik] Az egyetemen szerzett pénz viszont sokkal kevesebb, mint a "kirugdosós iparágban" szerezhetö pénz. Tehát ( ceteris paribus ) célszerübb elmenni a "kirugdosós iparba", mert a risk/revard sokkal alacsonyabb. (Itt nagyvoalúan eltekintettem attól, hogy az egyetem akár intellektuálisan érdekesebb is lehet - nade erröl majd lehet hogy külön posztot írok ;) )

"Bar nem Gorogorszagra gondoltam, de a napokban olvastam valahol, hogy az euro beveze-
tesenel sokat szivtak a mediterran orszagok, mivel a valutajuk eleg gyenge volt."

Gyenge valuta nem akadály, mert akkor az ország versenyképes marad. Erös valuta az akadály a konverzió esetén, mert akkor az ország versenyképteelen lesz, és ( az EUR rendszer miatt ) ez így is fog maradni.
Élö példa Hollandia, ahol 2001-ben mesterségesen gyenge gulden-árfolyammal ( 2.2 NLG/EUR ) tértek át. Gerrit Zalm ( akkori pü miniszter ) szerint ez jó volt a holland gazdagágnak - mivel a munka költsége csökkent EUR-ban denominálva.

@charlieharper: Kérdés : melyik ország KL ?

@Furos: Hi, sajnos az én iparágamban csak Londonban lehet jól keresni. Vannak állások Edinbourgh-ban és Manchesterben is, de nem jellemzö, és a max. fizetés sokkal kevesebb ott, mint a londoni.
Viszont Londonról elmondtam, amit elmondtam ... sajnos ....

2013.01.20. 21:11:29

@Diffeomorfizmus: "melyik ország KL ?"
Kuala Lumpur, Malajzia.

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 21:12:03

@tucano:
Korbácsolni ugyan nem korbácsolják, de rágózás nincs ( ha eldobod, asszem 100 sing $ra büntetnek ).
Na és a kábszer csempészésért halálbüntetés jár. ( Ami ugye akkor kellemetlen, ha valaki direkt a csomagodba csempészi, hogy aztán lebuktasson, és amíg te lebux, azalatt az igazi szállítmány meg szépen átmegy. Ezt akár Frankfurtban/Londonban az ottani rakmunkások is megtehetik, és téged meg Singapore-ban vár a bitófa. ;) Célszerü ezért a böröndöt lefóliáztatni, ha a bitót el tudod kerülni. )

Diffeomorfizmus 2013.01.20. 21:13:25

@charlieharper: thx.
malaysia ? hát nem tudom ... akkor inkább már hongkong ... bár ugye az sem az igazi ... és a mandarint is inkább eszem mint beszélem ;)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 21:16:15

@tucano: 1ik ismerösömnek a länya ezt ugy oldotta meg, h megtanitotta az ovodästärsait magyarul. Az anyja csak pillogott, amikor a kölkök magyarul énekeltek. :-)

blackhairlady 2013.01.20. 21:17:04

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "a holland az nem nyelv, hanem torokbetegség".
Ezen hangosan felrohogtem:))

miegysmàs 2013.01.20. 21:19:38

@DieNanny:

Ezt valoszinüleg majd egyszer esetleg megtudom,ha odaig eljutok,könnyen elofordulhat,hogy tevedek,de tenyleg a kantonok is sok mindent maskepp szabalyoznak,es az sem mindegy,melyik tajarol jött az ember a vilagnak,es mikor.

2013.01.20. 21:22:13

@Diffeomorfizmus: en csak monstani trendeket latok, de ezt sem tudom statisztikakkal alatamasztani, mert annyira nem mentem meg bele. Es inkabb a jovorol szol, mint a jelenrol.
Rengeteg munka megy at KL-be es Manilaba Bangalore-bol, HK-bol. Ha a credit piacot a a new net moneyt nezem, akkor Azsiaban van a nagy novekedes. Ha fiatal es egyedulallo lennek es penzugyi tereleten keresnek allast, arrafele nezelodnek.
HK-ban meg ugysem mandarin beszelsz, hanem cantoneset :)

Furos 2013.01.20. 21:30:22

@Diffeomorfizmus: En sem elnek Londonban. Illetve a piacgazdasag torvenyeinek engedve ha nagyon megfizetnenek akkor igen,de akkor sem ereznem jol magam.

miegysmàs 2013.01.20. 21:30:53

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):

szia!

en kapasbol eddig mindig a Migrationsamt-ba mentem.
Itt Zug-ban azert nem adjak ki nekem a "B"engedelyt,mert egyenlöre oraberben dolgozom,es ez meg nem garantal havi fix. minimalis jövedelmet.
Ezen az sem segitett,hogy az elsö hosszabbitasnal az egesz eves fizetesigazolasomat elvittem,es ebböl azert latszott,hogy dolgozom eleget::)))
Viszont erthetöen ,es kedvesen elmagyaraztak,miert csak egy fix munkaszerzödeshez jar,a hosszabb"B"engedely.
Viszont,miutan en pont akkor erkeztem ,mikor feloldottak a munkaeröpiaci korlatozast,igy azt mondtak,az utana jött szigoritas nem vonatkozik ram,ettöl nem kell tartsak.

miegysmàs 2013.01.20. 21:31:55

Es elnezest a mai poszt irijatol,nekem is tetszett az iras,es örülnek a folytatasnak,mi törtent azota,hogy alakult az elete.........?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 21:39:06

@miegysmàs: C-t magyar ällampolgär 10év folyamatos Sväjcban tartozkodäs utän igényelheti meg. Persze erre is van kivétel, erösen kantonfüggö, vannak olyan kollégäim akik BE-ben 5év utän megkaptäk, mert az 1éves B-jüket 4x hosszabitottäk, és ällitolag van vmi olyan szabäly, h B-t csak 5x lehet hosszabitani. C-t igényelni kell, nem adjäk csak ugy. SG-ben pl 1 B2-es nyelvvizsgät kell hozzä prezentälni. Ällampolgärsäghoz 12évet kell folyamatosan itt lenni, a 10.-ik és 20.-ik életév között az évek duplän szämolodnak. Ezen belül a Kanton mondja még meg, h mennyit kell a Kantonban és a Gemeinde-ban tartozkodni ahhoz, h megkérhessed az ällampolgärsägot.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 21:41:32

@tucano: Tévedés, de ezt mär 1x megirtam neked! :-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 21:47:15

@miegysmàs: Az orabér az szopäs.:-( Mert ugye csak akkor dolgozol amikor kellesz...
Nälunk is sokan vannak azon, és hiäba akarnak, nem rakjäk ät öket "rendes" munkaidöbe, de ugyan ugy 5/2-ben dolgoznak. Ezzel a cég csak annyit ért el, h az 1-ik csajnak annyi plusz napja van, h 2honapig nem kell jönnie dolgoznia.
A szigoritäs csak annyiban vonatkozik, hogyha nincs mär kiadhato B, akkor nem tudnak adni majd csak a legközelebbibe kérheted meg, ugy mint ahogy fönt irtam... plusz pénz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.20. 21:59:50

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: jo, akkor mostantol ha egyutt vacsorazunk a felesegemmel es a fiammal, magyarul fogunk beszelgetni
nagyon kellemes este less Marynek:)

2013.01.20. 22:25:38

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Haaaat, ez a svajci papirozas borzaszto korulmenyesen hangzik. Mar az sem jo jel, hogy a munkaengedely szo egy 20 betubol allo szo (nem tudom, hogy ezek kozul melyik nemetul a munkaengedely) :))
Gesuch Ausländerbewilligung EU-17/EU-8/EFTA (Formular A1)Bis zu 90 Tagen im Kalenderjahr besteht keine Bewilligungspflicht, jedoch eine Meldepflicht (Meldeformulare bei kantonaler Arbeitsmarktbehörde oder unter www.bfm.admin.ch).

2013.01.20. 22:33:48

@zopilote: es milyen Mexikoban telket/hazat venni kulfoldikent? Kulon szabaly van ra? Nem tudom lattad a Homes from Hell programot a TV-ben, talan BBC-n volt, de nem biztos. Ott azt mutatjak be, hogy a kulfoldieket (nyilvan briteket) hogyan szivatnak kulfoldon a haz/telek vetel soran es utan. Eddig Spanyolo volt a legdurvabb, ahol az orszagnak joga van elkobozni a foldedet es mondjuk egy 2*6 savos 401-es tipusu utat atfuttatni ratja, pont ugy, hogy keresztul vagja a telket. Onnantol eladhatatlan a telek es te sem akarsz rajta lakni. Allitolag ezt foleg kulfoldiekkel csinaljak es azert, mert valami regi torveny szerint az osszes foldet joga van a kiralyi csaladnak elkobozni (mert ott is meg igazabol van kiraly). Ha uj utakat epitenek, azt nem a spanyolok foldjen fogjak atvezetni, hanem a kulfoldieken es semmit sem tehetnek a tulajdonosok.
Nem tudom van itt valaki aki ert a spanyol foldtorvenyekhez?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.20. 22:52:05

@charlieharper: dolgozhat es jogosult ellatasokra
hat kb az az elso "zold kartya"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.20. 22:56:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: cask szolnek a meleg eroszak sokka sokkal ritkabb mint a hetero
nincs mitol feltened
ha van lanyod, az mar nagyobb kihivas

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 23:04:27

@DieNanny: Minden ägazatnak mäs a kötelezö munkaideje. 45oräs munkahét az un Bürozeit. Na mi itt szoptuk meg, mert a cégnek jo ügyvédei vannak, és mi Schichtarbeit helyett Bürozeit-ban nyomjuk. Ez annyit jelent, h nincs ünnepnapi- délutäni és éjszakai potlék. Az 1,5x helyet 1az 1-ben kapjuk vissza az ünnepnapokat...De jofejek voltak, mert "levitték" a kötelezö munkaidöt 42orära, viszont nem fizetik a szünetet/ebédidöt, ezért napi 8ora 24 perc + 45 perc szünet a kötelezö. Az, h munkanapnak szämoljäk minimum 4,5orät kell dolgozni. 6 ledolgozott ora utän 15 perc, 8 ora utän 30 perc, 9 ora utän 45perc, 10 ora utän 1 ora szünet jär hivatalosan. Elméletileg ugy van, ha a munkahelyeden van lehetöség meleg étkezésre, akkor 30 perc az ebédidö ha nincs, akkor 1,5 ora. Ezt lehetöleg a munkaidö közepén kell kiadni.
A kötelezö munkaidöt ugy lehet nälunk kiszämolni, h az adott honap napja osztva 7-tel, majd ez szorozva 2-vel. Ez az adott honapra a szabadnap, a maradék pedig a munkanap. Ezt ugye meg kell szorozni 8,24-gyel és kijön a havi munkaidö. Pl. Januär 31 napos. 31:7=4,428, ez x2= 8,857vagyis 8,9-nek szämoljäk. 31-8,9= 22,1 munkanap. 22,1x8,24=182,1. Ez a kötelezö munkaidö januärban.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.20. 23:23:38

@tableno: hat ha amerikai nyugdijaskent mexikoba megy vagy urugvayba az egyreszt nem szazas, masreszt kizarolga anyagi oka lehet, mert ott olcsobb az elet
mondjuk ilyen alapon szerintem nekunk a legjobb less ha Cubaban telepszunk le nyugdij utan

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.20. 23:25:26

@charlieharper: miert, mi valtozik , ha "belep" az USA-ba?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.20. 23:31:07

@charlieharper: Nem olyan nagyon gäz, mondjuk nem ärt, ha az ember fia/länya beszél németül. :-)
Gesuch=kérvény/kérelem
Ausländer=külföldi/idegen
Bewilligung=engedély
Ausländerbewilligungnak hivjäk összefoglalva a letelepedési (Niederlassung ez a C) és a tartozkodäsi (Aufenthalt ebböl van 1rakat, köztül az L és a B) engedélyt is.
Az EU-t ugye nem kell magyaräzni :-), az EFTA az az Europai Gazdasägi Közösség.
Az a lényege, h hivatalosan :-) 90 napot tartozkodhatsz 1naptäri évben az orszägban tartozkodäsi engedély nélkül. Viszont bejelentési kötelezettség van. Ha laksz ugye vhol, akkor azt le kell jelenteni. A szällodäban a szälloda csinälja ezt pl. A BFM az a Bundesamt für Migration, ez a bevändorläsi hivatal, vagyis az atyauristen minden orszägban.

Muscari 2013.01.20. 23:31:46

@Diffeomorfizmus: "a mandarint is inkább eszem mint beszélem"
Hong Kongban a kantonit beszélik, nem a mandarint, csaxólok.

A poszt egyébként szuper, de most, hogy végre mindent végigolvastam, mennem kell aludni...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.20. 23:46:32

@Muscari: szuper szuper cask pottyos regeny meretu es stilusu:)

montroyal ( CAN qc) 2013.01.20. 23:47:03

ez a post szep emlekeket elevenit fel mint tourist voltam 2009-ben Middelburgban ( ahid a csatornan ami nem felfele nyilik hanem egy tengelyen a viz kozepen korbe) es Zeelanba a tengeri gat es az epitesenek tortenete a muzeumba , lenyugozo.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2013.01.20. 23:51:41

Ha jól emlékszek itt történt (ha rosszul, akkor nagyon közel), hogy az alkohol hatását egy kissé ijesztően mutató de azárt végül biztonsággal vezető pár akik stopposként fölvettek iszonyú kedvesen ragaszkodtak hozzá, hogy náluk aludjak – pedig még messze volt az este – aztán mentem velük traktorozni (a hapsi tanította a lányt, aki jobban be volt állítva és szerencséjük volt, hogy nem dűlt föl), később meg ki és be Belgiumból, vagy nyolcszor. Ennél gyakrabban biztosan nem léptem át életemben határt órák során. És felejthetetlen gyönyör volt a tej amit épp belga területen kaptam barátaiktól egyenesen a tehénből, viszont már hűtve. Aztán másnap elvittek még azt hiszem egészen Brüggéig. Szóval jó emlék, és üdvözlöm a várost.

montroyal ( CAN qc) 2013.01.20. 23:58:57

@charlieharper: lattam a canalD egy sorozatot Elveszett paradicsom volt a cime kulfoldiek akik ilyen orszagba telepulnek le uzletetnyitnak ,, bar az afrikaban volt hogy angol par vett ingatlant sok munkaval kis bart nyitottak amikor jol ment mondva csinalt okokkal zaklattak, bazartak ,kinoztak oket vegul orultek hogy mindent hatrahagyva el tudtak menekulni... az uzletuket a helyi rendorfonok vette at... ahogy latom pl dominikan a kulfoldiek milyen szep hazakban laknak, de 4meteres tomor kerites szogesdrottal ,uveg ,aram stb van korbeveve ... nem vagyom ra kulfoldi=penz..

tableno 2013.01.21. 00:03:04

@hagyma: nagyot tévedsz. A pénz IS az oka, de nem kizárólag az. Legalább is azok a nyugdíjas jenkik, akikkel én találkoztam a Rio Grande-tól délre, azok egyszerüen jól érzik magukat a latinoknál. Ne az illegális mexikói vendégmunkásokból indulj ki; Latin-Amerikában lehet nagyon jól élni!

zopilote 2013.01.21. 00:03:14

@charlieharper:
Kulfoldi vehet, eladhat, orokolhet ingatlant Mexikoban. Persze van kivetel: eredetileg
az alkotmanyban benne van, hogy a tengerpartoktol es az hatartol 50 km - en belul csak
mexikoi allampolgarnak lehet ingatlana :( DE! Ezt ugy oldottak meg, hogy valamifele
trust utjan bankon at evi 2000 $ " tagsagi" dijert megis veheto, orokolhato eladhato az
ilyen ingatlan kulfoldi allampolgaroknak. Sot, meg kolcsont is adnak a vasarlashoz, epi -
teshez. Maskulonben ingatlanado nincs Mexikoban:) Es az epitesi engedelyt sem veszik
komolyan :) De azt megteheti a hatosag, hogy ha kesz az epulet, felertekeli es becsles
altal megallapitjak, mennyi munkaora volt szukseges a felepiteshez, es erre kivethetnek
3 vagy 5 % tarsadalombiztositasi hozzajarulast. Termeszetesen az epitoipari ceg altal veg -
zett munka erteket levonjak, ha a ceg fizetett tb hozzajarulast a munkasai utan.

zopilote 2013.01.21. 00:17:28

@tableno:
Talalkoztam es beszelgettem nem csak nyugdijjas, hanem fiatal expatokkal is Mexikoban,
es nem csak kanadaiakkal, "amerikaiakkal", hanem europaiakkal is, es a legtobbnel nem
az anyagiak voltak a fo motivacio, hanem az idojaras, a helyiek embersege, az egyszeru
nyugodt elet, a helyi kultura sokretegusege, a kaja, a gyumolcsok, stb. Pl. Mexico Cityben
olyan torveny van par eve, hogy a turistaknak is jar az ingyenes orvosi ellatas. De ha
fizetni is kell erte mas helyeken, az sem sok, evi 300 $ - ert teljeskoru biztositas veheto.
Nekem pl a fogaimat csinaltak meg kitunoen, 300 $ - t fizettem olyanert, ami Kanadaban
3000 lett volna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 00:24:57

@tableno: miert indulnek ki az illegalis maxikoiakbol, ha amerikai nyugdijasokrol beszelunk?
nem , nem hiszem, hogy tomeges lenne, megha mar lattal is olyat
a nagybatyam meg felnemetre kozltozott:)
tudom, hogy mexikon belul is vannak nagy kulonbsegek, de igazan nem mondhatnam egy teljesen nyugodt biztonsagos orszagnak
az eghajlatot, meg a tengert meg floridaban is megkapjak
szoval nem gondolom, de ha loksz statisztikat en hiszek...
a vallalkozas az mas az lehet jobban megy
nem tudom, nem tartom jellemzonek

zopilote 2013.01.21. 00:27:53

@zopilote:
Ja, es ferfiaknal komoly motivacio a mexikoi holgy, vagy felesegnek vagy baratnonek:)
Nagyon husegesek tudnak lenni, jo anyak, jol foznek, es az agyban is tuzesebbek, mint
a hideg kanadaiak:) Tudok sok olyan kanadai norol is, akinek mexikoi ferje van, es jol
erzik magukat veluk lenn Mexikoban:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 00:28:50

@zopilote: egyszeru nyugodt elet mexikoban?
hat erre ne fogadj
expat az mas, az elmegy miondenhova
es penzert
kaja?
milyen mexikoi kajat nem ka[pok meg az allamokban?
idojaras? milyen idojarast nem kapok meg az allamokban?
helyi kultura? milyen kultura nincs az allamokban?
gyumolcs? milyen gyumolcs nincs az allamokban?
szoval ha oda nyugdijas megy az azert megy mert esetleg tobbet kap a dollarjaert, vagyy ugy gondolja
en tuti sosem tudnek mexikoban vagy latinamerikaban elni

tucano 2013.01.21. 00:29:44

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): igen, de hogy lásd a svájci hatóságok hozzáállását, bejelentkeztem, de közben átpakoltak máshová és amikor becsületből bementem, hogy köszönöm változott a dolog, felajánlottak egy C-t azonnal. Oké, sokat teszek értük, de ez azért meglepett, őket meg az hogy visszautasítottam:)
Amit én írtam az a törvény betűje, 3 hónapig nem kell semmi, aztán kezdődhet a csiki-csuki:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 00:31:48

@zopilote: es jo szorosek
inkabb foznek budoset mint jot:)
hat lehet a canadai noknel jobbak, de akkor se kene mexikoi feleseg, ha maganyos maradnek
rikacsolnak, bajszuk van, zomok csontos alacsony nepseg kocka fejjel
/most nehogy belinkellj valami modellt, mert olyan is van/

zopilote 2013.01.21. 00:38:22

@hagyma:
" igazan nem mondhatnam egy teljesen nyugodt biztonsagos orszagnak.."
Jartal mar ott?? Vagy csak a TV - ben latottakra alapozod ezt a kijelentest?
Sokszor nagyobb biztonsagban ereztem ott magam, mint pl. Vancouverben.
Tavaly, mikor megerkeztem Mexikobol Los Angelesbe, szabalyszeruen feltem, pedig nem
vagyok egy felos tipus:) Par ora mulva huztam is tovabb San Fransiscoba:)
BTW: megint kitort a gangek kozotti leszamolas Vancouverben, 4 embert lottek le fenyes
nappal kozteruleten, szerencsere nem volt artatlan aldozat. Elotte levo heten is eleg sok
leszamolas volt.

Taxomükke (UK) 2013.01.21. 00:43:44

@Diffeomorfizmus: Egy dolog a kultura, mas dolog a gazdasag...

zopilote 2013.01.21. 00:49:11

@hagyma:
Inkabb hagyjuk, meddo vita szerintem egymas gyozkodese:) Tudod, kinek a pap, kenek a.. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2013.01.21. 03:59:02

@zopilote: nem jartam, de remgeteg mexikoi ismerosom van
es igen az ujsagban olvasottak es a tv is szamit
ugyan miert ne?
en egyaltalan nem bvitatkozom, megjegyeztem, nem igazan hiszem , hogy USA nyugdijasok ozonlik el mexikot meg latinamerikat
ja hogy Vancouverben Te felsz , az szar lehet
mondjuk azt sem hiszem, hogy Frisco biztnsagosabb mint LA, de en ugy vagyok vele, hogy en nem akarom a 4 kozul egyiket sem, se Vancouvert sem mexikot, se SF, se LA-t
de kolumbiaba sem akarok menni, meg braziliaba sem, plane nem venezuealaba, jelzem algeriaba sem, sot sehova afrikaba stb.
nalam nem a NEM az opcio, hanem az igen
azt meg megtalaltam itt ahol elek es biztoshetszentseg, hogy nem fogunk mexikoba koltozni se most se kesobb
semi kozunk ahhoz az orszaghoz es nem is akarom hogy legyen

DieNanny CH 2013.01.21. 06:35:31

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
"Nanny! Ez nem egészen igy van! :-)"
Én leírtam hajszál pontosan, ahogy velem történt! Először 2011 szeptemberében jöttem Svájcba, húgomnál laktam, de nem voltam bejelentve - főbérlőnek nem akartunk szólni... 2012 márc. 1-től találtam lakást ÉS állást, 7-én bementem a Gemeindehez, és a többit már leírtam. Tehát ÉN 1! teljes évre kaptam az L-et. DE! Augusztusban megkértem a B-t, szeptemberben elutasították, aztán szept végén megint megkértem, ekkor írták, hogy kevés a fizetésem, aztán át lett írva a munkaszerződésem órabérből százalékra, ezért megkaptam nov. 1-től.

Maradjunk annyiban, hogy néha nem csupán kantononként, de Gemeindénként! is eltérő az ügyintézés!
:-)

DieNanny CH 2013.01.21. 06:41:47

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
"plusz pénz"
Nekem a megkérésnél nem kellett fizetni, csak amikor átvettem az Engedélyeket. Tehát 1x L-ért 66-ot, aztán 3x megkértem a B-t, de csak mikor átvettem, akkor kellett megint ugyanennyit fizetnem.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.21. 07:06:20

@DieNanny: Bocs, hogy belekotyogok, de a hivatalos verzió így hangzik.
L engedély: 3-12 hónapig tartó munkavégzés esetén
B engedély: 12-60 hónapig tartó munkavégzés esetén
Tehát mindegyiket adhatják rövidebb időre is, a Migrationsamt megítélése szerint. Esetemben a B-t 4 év 1 hónapra kaptam. :)
De volt olyan ismerősöm, aki B-t kapott 1 év a napra. :D

90 napig lehet turistaként tartózkodni az országban.
Ugyanígy 90 napig lehet engedély nélkül dolgozni az országban. A munkaadónak csak az interneten kell bejelenteni, hogy nála dolgozik XY. Erre az időre nem bocsátanak ki engedélyt.
Az ügyintézési díj változó.
Egyébként ha már valakinek van lakása, munkája, felesleges idő előtt L-t kérni. Semmilyen jogi hátrányt nem szenved.

Diffeomorfizmus 2013.01.21. 08:04:35

@charlieharper:

hát igen : amikor a mi market maker trading house-unk a körülmények miatt megszünt, a társaság egyik fele Hongkongba ment, a másik fele meg Indiába.

Én - az említettek miatt - más utat választottam ;) Sajnos Kína a feleségemnek nem pálya : szerinte a kínaiak állandáon taknyosak, meg köpködnek ;)

Diffeomorfizmus 2013.01.21. 08:08:41

@Taxomükke:
Nem feltétlenül.
Engem p.l. nagyon vonz a XV. századi frankoflamand kultúra ( amely többnyire flamand részböl áll - néhány, de annál látványosabb francia kivételtöl eltekintve ). Ugye, az sem a knoflook-országokban jött létre ;) [ bár Olaszo-hoz nyilván köze van ]
Nem is beszélve a tudományról : azt a területet, ahol én müködök, p.l. É-Ny-Európában müvelik ( a névadója p.l. norvég volt ).

Persze lehet hogy mindez csak véletlen.

2013.01.21. 08:37:22

@Diffeomorfizmus: Kinaban foleg Pekinben kopkodnek (allitolag a Gobi sivatag porja miatt). HK vagy Szingben nem nagyon lattam kopkodni. A taknyossag meg az angoloknal es a spanyoloknal is "divat". De Kina nekunk sem palya, max Szing, amit en nem szamitok Kinanak, de azt is csak par evre es ugy, hogy maradok az angol szerzodessel. Vagyis, a felmondasi idom marad 6 honap es nem a notorius Szing 2 het :) Na, most megnezem az APAC indexeket.

Dilis Csávó 2013.01.21. 14:34:41

Nekem kisse mas tipusus emlekeim es tapasztalataim vannak Hollandiarol .De lehet, hogy azert mert mar osszesen vagy 3-4 evet leeltem itt, beszelek hollandul, es elmult az elso honapok racsodalkozasanak pozitiv hatasa.
Mondjuk emlithetnem zavaro tenyezokent, hogy a fizetesem 60%-a elmegy lakasra, a maradek meg megelhetesre, ugyanis joval kevesebbet fizetnek mint amennyit a CV-m alapjan kapnom kene. Zavar az is, hogy mennyire feluletes, nemtorodom emberek a hollandok, es hogy a szavukat rendszeresen megszegik. Zavar a szolgaltatasok alacsony szinvonala es magas ara. Es bizony zavar a szemelyi hiegenia hianya is.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.21. 14:58:03

@tucano: C-t? Ez meglepö, mert mint irtam ezt 5év folyamatos ittartozkodäs utän adjäk a "régi" EU-tagok polgärainak, az "ujaknak" 10év utän. Ettöl van persze eltérés, de ugy ahogy te irtad még nem hallottam. TI engem anno nem akart ätvenni, ezért buktam 1älläst. A volt kollégäim, akik Luganoban dolgoznak 6honapos és 1éves szerzödéseket kapnak, nekik az volt a szerencséjük, h mär meg volt a B 5évesük.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.21. 15:12:18

@DieNanny: Nem hazugoztalak le, csak arra utaltam, h ne terjessz hülyeségeket, mert nem igy van. Tulajdonképpen addig maradsz Sväjcban illegälisan, ameddig akarsz. Mivel szuroproba szerüen van a hatäron ellenörzés, ezért kevés az esélye, h "elkapnak". Amugy meg miért is? Nem pecsételnek, uh nincs viszonyitäsi alapjuk, h mihez képest 90 nap.
Mint irtam, de @tilmir: is ezt irta, L-t max 12 honapra adnak, és még 1x 12 honapig lehet meghosszabitani. Az öcsémnél mär a beutazäskor bementünk a Gemeinde-ba, mert ugy akartunk az önéletrajzät elküldeni, h mär van tartozkodäsi engedélye is. Amugy mindig szolnak, h 90 napig ugye itt lehet tartozkodni, meg csak akkor kérjünk engedélyt, ha van munkäja, mert akkor ugye még nem kell az itteni egészségbiztositäst fizetni... ök sem hülyék, csak joba kell velük lenni!:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.21. 15:14:39

@DieNanny: A plusz pénz pedig pont azért volt idézöjelben, mert szerinted melyik a jobb? 1x kifizetni az 5évesnek a dijät, vagy 2x 3honapos L és az azutäni 5éves B? Rosszabb esetben 2x 3honapos L, aztän 1éves L, aztän a B?
Igy mär érthetö?:-)

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.21. 15:23:56

@tilmir: Köszi, mär azt hittem, h én és az admin.ch a hülye....
Az ügyintézés dija azért vältozik, mert az alapdij az 66frank, ha Furzkaff-ban vagy, mint mi, akkor meg a helyi Gemeinde még räszämol 25frankot, mint postäzäsi és ügyintézési dijat... de legaläbb jofejek, és ha van vmi, akkor telefonälnak nekünk, vagy az érdekünkben. A nö még az AHV/IV-t kérö formanyomtatvänyt is a kezünkbe nyomta, h az is el legyen intézve. (Igy ugye ugy nézett ki, mintha mär dolgozott volna itt, mert az elsö kérdések egyike az AHV/IV szäm.:-) )

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.21. 15:31:11

@tilmir: Igen, bocs ezt elfelejtettem, de a német szövegbe amit bemäsoltam ugye benne is van, h 90 napig bejelentésköteles, de nem engedélyköteles.... tehät tulképpen addig vagy nem hivatalosan bent az orszägban ameddig a munkältatod akarja.:-) Ez csak ugye lakäsbérlésnél gäz, de aki igy van kint az ältaläban mär a tuti cimre jön. Amugy meg Zürichben lehet olyan fullos szobäkat bérelni, ahol nincs kaucio, addig maradsz amig fizetni tudsz, igy is hirdetik. (Mäshol is tuti van, de most öcsém miatt ez az aktuälis.)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.21. 19:35:53

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Annyi kiegészítésként, hogy azt L-t is korlátlanul lehet hosszabbítani. Ismerős 8 x kapta meg.
Igaz, neki csak szezonmunkája van. Viszont, ha valaki csak temporär cégnél van bejelentve ott is necces a B.
Mindenhol vannak olyan helyek, ahol lehet szobát bérelni és még be is lehet jelentkezni. Csak pénz kérdése. :)
Természetes, amit leírtunk az a törvény betűje. Vannak itt is kiskapuk. :)

DieNanny CH 2013.01.21. 19:36:21

@tilmir:
Nekem a legelső munkaszerződésem is határozatlan időre szólt, mégis L-et kaptam...
Szóval, nagyvonalakban el lehet mesélni, kb hogy zajlik - mert a lényeg, hogy ZAJLIK!, nem pedig ülnek rajta -, de ahogy látom, ahányan vagyunk, annyiféleképpen kaptuk meg. És végülis ez a lényeg!

DieNanny CH 2013.01.21. 19:40:20

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin):
Tudom, hogy nem hazugoztál le, viszont nem terjesztek hülyeségeket. Pontosan leírtam, hogy én hogyan kaptam meg. Mint mások posztjából is láthatod, ez mindenkinél másképp történt.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.22. 01:20:15

@tilmir: A szezonmunkänäl nem vagy itt folyamatosan, ezért lehet többször is kiadni az L-t. Söt a barätnömet ugy szopattäk be GR-ben, h okt 30.-än järt le az L-je, és a következöt dec 1.-jével adtäk, holott mär fix szerzödésen volt, nem szezonon. És csak ezutän kapta meg következönek a B-t. Nekik fix teljes mäjus teljes november szabijuk volt. 10éve még az A tartozkodäsi engedély volt a szezonmunkäs, viszont ezt csak ha jol tudom max 5honapra adtäk ki.

Naschkatze (Mostindien / CH) 2013.01.22. 01:29:44

@DieNanny: Nanny! Ha nincs mär kiadhato B, akkor nem tudnak mäst adni, csak L-t, akär a fejed tetejére is ällhatsz.:-) Tök mindegy, h hatärozott v. hatärozatlan idejü a szerzödésed.
Itt van, h miért:
formular.tg.ch/dokumente/temp/5FA70CB3-9128-9DAC-7A879E382230011D/Merkblatt_Ventilklausel_EU8.pdf?CFID=62394801&CFTOKEN=21211362

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.22. 06:49:35

@DieNanny: Abszolút a hatóság dönt. Mivel érvényben van a kvóta, ezért limitált a B-k száma.
:)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2013.01.22. 06:51:39

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): Igen, tudom. Csak azért egészítettem ki, hogy ne legyen félreérthető. :)

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2013.01.23. 12:58:46

@DieNanny: jóisten megáldjon, a nagy és kizárólagos érzelmi értelmezés, túltengés közepette fájni azt látni, ami van? Világosan leírta, hogy az anyja lendítette fel a bőröndjét a reptéren nagy határozatlanságban. Efelett pesze nagyvonalúan átugrik a rendszer. Így születnek a legendák...

tucano 2013.01.26. 22:07:29

@cicalany76 (die Schnäpplijägerin): sokat írok róluk, ha nem ezt adják, akkor felveszek egy nemz. tudósítóit és akkor nem fizetek adót:) nem hülyék ezek...

Szakács Szergely 2013.01.27. 15:58:23

Nagyon tetszett a poszt ; )
Interneten olvastam ez a viccet:
'Mit kell tenned, hogy megtanulj hollandul?
1. lépés: Tanulj meg németül
2. lépés rúgj be
3. lépés Kezdj el beszélni németül!'
Ahogy olvastam itt a pár sor holland szöveget, tényleg ez az érzésem támadt :D

Szakács Szergely 2013.01.27. 16:09:49

Nagyon tetszett a poszt ; )
Interneten olvastam ez a viccet:
'Mit kell tenned, hogy megtanulj hollandul?
1. lépés: Tanulj meg németül
2. lépés rúgj be
3. lépés Kezdj el beszélni németül!'
Ahogy olvastam itt a pár sor holland szöveget, tényleg ez az érzésem támadt :D

hower 2013.01.28. 08:57:27

"A jó magyar rendszer azonban nem hazudtolta meg önmagát. A felvételi csont nélkül ment, de a bizottság megállapította, hogy számukra nem elfogadható, hogy én nemzetközi nyelvvizsgát tettem angol nyelvből, mert ezzel nem bizonyítom, hogy képes vagyok magyar nyelven is megérteni, amit angolul kommunikálnak."

Na igen, ez egybehangzik az én tapaszatalataimmal. Ez az a fajta bürokrata poshadtagyúság, ami mint valami rákos burjáénzás átjárja ezt a szerencsétlen országot. Mégis, mi a franctól lenne versenyképes egy olyan ország, ami saját magát köti gúzsba hülye szabályokkal, amik csak azért vannak, mert az állam retteg a saját polgáraitól és nem bízik meg bennük egy cseppet sem (és ez nyilván kölcsönös).

"Ez volt talán az utolsó csepp a pohárban. Vettem a kalapom, és mentem oda, ahol a Cambridge-i Egyetem által kiadott nyelvvizsgám elfogadható volt, s ahol tárt karokkal vártak."

Jól tetted. :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása