oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 20. 05:29,  Az örök tavasz szigete 664 komment

2012. december 20. 05:29 Határátkelő

Az örök tavasz szigete

Elnézve a magyarországi időjárást, talán nem bánjátok majd a mai posztot, amely a Kanári-szigetekről érkezett. Hajni története egy vakmerő döntéssel indul és decemberi paradicsomszürettel ér véget, de közben kiderül az is, hogy van olyan: budapesti árak nyugati fizetések mellett.

Gran Canaria.jpg

„Nagy vonalakban szimpla, a mindennapokat tekintve tripla-dupla csavaros a története annak, hogyan kerültem ide, és élek azóta is Gran Canarián. A hely, otthoni legendás hírével ellentétben olcsó, és korántsem olyan fényűző, mint azt a legtöbb magyar hiszi, mégis, olykor még két itt eltöltött év után is úgy érzem, a földi paradicsomban járok.

Az indulás téli hajnalán dideregve álltunk kint Ferihegyen (pasim meg én), a kabátjaink addigra már pincékben, zsákokban, szekrények mélyén melegedtek, abban a reményben, hogy jó ideig nem lesz rájuk szükségünk, mert repülünk az "örök tavasz szigetére", letelepedni. Szerencsénk volt, a kabátok azóta is ott lapulnak.

Ahogyan mi jöttünk, azt nem feltétlenül javaslom mindenkinek, valószínű, hogy vérmérséklet alapján ki-ki felelőtlenségnek, vakmerőségnek, könnyedségnek, vagányságnak könyveli el az ilyesfajta kezdést. Egyszerűen foglaltunk egy „csak oda" jegyet, összepakoltunk néhány ruhát, hálózsákot, függőágyat, laptopot, és aztán nekivágtunk.

Kis pihenés után lakás és munka

Az első két hétben kipihentük a budapesti telet, nyaraltunk, fák árnyékába kötött függőágyunkon aludtunk, és D-vitamint gyűjtöttünk. Aztán elkezdtünk albérletek és munka után nézni, és idővel lett is mindkettő.

Lakást találni könnyebb volt (nagyjából 2-3 hét keresgélés után lett meg az első, melyet aztán két másik követett, ez utóbbiban már több mint egy éve élünk, és eszünkben sincs egyelőre másikat találni - megszerettük), az első igazi munkahelyre három hónapot kellett várni. Azóta az is cserélődött párszor, de most már, ismeretségekkel, tapasztalatokkal egyre kisebb gondot jelent elhelyezkedni. Nagyjából a vendéglátás területén.

Tény, hogy korábban mi olyan helyzetben léteztünk Budapesten, amelyből fejest ugrani a bizonytalanságba kicsit sem tűnt kockázatosabb vállalkozásnak, mint ott maradni és ott küzdeni ugyanúgy a mindennapi megélhetésünkért.

Egyszerűen idővel beláttuk, hogy egyrészt mindketten utáljuk az ősz beálltával közeledő szürke depressziót, és még inkább ennek mellékhatásait embertársainkon, másrészt pedig, ahelyett, hogy téli estéken utolsó fillérjeinken forralt bort főzzünk néhány nekikeseredett jóbarátunk társaságában, sokkal szívderítőbb lenne egy napsütötte fövenyen sétálgatni hazafelé.

Ötletből sok volt, hogy merre menjünk, és Gran Canaria ezek közül volt az egyik. Eddig még nem bántuk meg, hogy mellette döntöttünk.

Köszönet a norvég nyugdíjasoknak

Valahogy egy évvel az indulás előtt hallottam először a Kanári-szigetek szerencsés helyzetéről, miszerint örök tavaszi a klíma, és miszerint Florida magasságában helyezkedik el az Atlanti-óceánon, ám mégis Európához tartozik, ami a kiutazást és itt tartózkodást jócskán megkönnyíti a világ más ilyen klímájú helyeihez képest. Turisztikai célpontként a szezon lecsengése miatt sem kell aggódni, mi abban bíztunk, hogy bármikor is jövünk, valami munkát csak találunk.

Igazság szerint itt a papírjaink elintézése két unalmas sorbanállós délelőttünkbe került, amely magában foglal egy „azonosító számot" adózáshoz, munkavállaláshoz, meg egy másikat, az orvosi ellátáshoz.

Ezen kívül idővel lett "rezidenciánk", amivel kedvezményesen lehet a szigetek és az „Anyaország" (Spanyol) között utazni, valamint bankszámlánk, és egy-két további fölöslegesnek tűnő, ám sokszor hasznos dokument.

A helyi bürokrácia nemigen nehezíti meg a külföldiek ügyes-bajos dolgait, mobilt, internetet, bármilyen szerződést könnyedén köthet bárki. Valószínűleg ez a rengeteg, fél évet itt "telelő" jómódú norvég nyugdíjas-turistának is köszönhető, akik megalapozták a helyiek bizalmát.

Afrika és amerikai filmjelenetek

A munkánk után a főnökeink általában tisztességesen fizetik a járulékokat, így EU-s állampolgárként ugyanazon szolgáltatásokra vagyunk jogosultak, mint a helyiek. Ha fáj, meggyógyítanak, ha nem megy, segélyt utalnak... Eddig még nem vettük igénybe, de lehetne.

A szigetek közigazgatásilag Spanyolországhoz tartoznak. Az életvitelt tekintve néha Afrika, néha pedig jól szituált amerikai filmjelenetek jutnak az erre járó európai eszébe, de az állandó fiestázás azért a spanyol identitást igazolja.

Az biztos, hogy Gran Canaria nem a karrieristák célpontja. Az élet itt lassú és nyugodt. Cserébe viszont hangos és színes. A helyiek olyanok, amilyennek az úgynevezett spanyolokat el is képzeljük: kedvesek, barnák, mosolygósak, gitároznak, rengeteg gyerekük van, színes nagy szoknyákban járnak és udvarolnak (ez utóbbi kettő a nőkre és férfiakra külön-külön vonatkozik).

Budapesti árak és nyugati fizetések

Az árak szörnyen változatosak, a "turistagyárban" található hotel-boltok árfekvése vetekszik a nyugat-európai luxus-bevásárlóközpontok áraival, ugyanakkor a helyiek által frekventált közértek, piacok a legtöbbször olcsóbbak, vagy ugyanolyan árakon mozognak, mint Budapesten.

És itt jön a nagy meglepetés, ugyanis a fizetések viszont többé-kevésbé a nyugat-európai átlagot hozzák: talán nem a svájcit, de mondjuk nem is a portugált...

Ugyan a mi kis szerencsevadász-duónk nagyrészt eddig csak vendéglátóiparban dolgozott havi fizetésért, sok mindenkit megismertünk, és ezen ismereteim alapján bátran kijelenthetem: itt, ha van munkád, abból élhető színvonalon tudod tartani a mindennapjaidat, akkor is, ha csak hat órában dolgozol heti öt napon, és egyedül bérelsz egy lakást a munkahelyedtől olyan távolságban, amit még kényelmesen megtehetsz akár kerékpárral, vagy gyalog is.

A helyzet fokozottan javul, ha párban teszed mindezt, hiszen ebben az esetben az egyikőtök fizetése nagyjából megspórolható, félretehető, összegyűjthető. Ha igazán gyűjteni szeretnél, még figyelembe veheted, hogy ruházkodásra és fűtésre nem, vagy csak minimálisan kell költened.

Paradicsomszüret decemberben

A sziget déli részén (ahol mi megtelepedtünk) egész évben lehet papucsban és rövid ujjú pólóban járni, esetleg estére kell egy hosszú ujjú fölsőt magadra venni. A gyümölcsöknek és zöldségeknek folyton szezonja van, ültettem és szüreteltem is már paradicsomot decemberben...

Amikért mindenképpen úgy érzem, hogy jobban szeretek itt élni, mint Magyarországon, az az emberek nyugodtsága, kedvessége, a klíma és a táj lenyűgöző szépsége, valamint, hogy egy átlagos hatórás munkával mindezek kiaknázására is eleget tudok keresni.

Egyelőre úgy érzem, nem igazán szeretnék már Magyarországon élni, de természetesen sosem lehet tudni, ha egyszer megjön majd a kedvem, örömmel térek vissza az őshazába, használható spanyol nyelvtudással és évekre elegendő vidám emlékkel."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Spanyolország Kanári-szigetek Gran Canaria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr424974223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liping 2012.12.20. 05:54:45

Tetszett, jó hangulatú poszt. Örülök, hogy jól érzitek magatokat odaát. Szerintem sokan cserélnének veletek;)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.20. 07:30:02

Csatlakozom, jó hangulatú írás, itt a szürkeségben.
A bevezetővel ellentétben még csak azt sem gondolom, hogy felelőtlenek voltatok.
Fiatalok vagytok, kipróbáltátok, bejött.
Sok szerencsét!
Írj még, szívesen olvasnám.

tableno 2012.12.20. 07:48:24

Tetszett, csak igy tovabb!

SziszkAnya (törölt) 2012.12.20. 08:02:24

kicsit lehetett volna specifikusabb az írás, elvégre ez nem egy "hogyan éld az életed" blog. A rokonoknak nagyon jó leírás...

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.20. 08:04:32

nem hiszem el, hogy _ennyire_ egyszerű...

NIKI LAURA 2012.12.20. 08:09:11

Folyamatosan vártam a "munka"részletezését,de vszeg ugyanaz mint a "forever green"Anglia:mosogatás-felszolgálás-konyhai kisegitőmunka.(Cook,don't Chef)

Sok magyar csövezik Máltán,Spanyol szigeteken,de még Hawain is,mert nem fagynak meg télen a hid alatt..

Ennyi lenne a karrier,a jobb élet,a gyerekeink jövője??

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2012.12.20. 08:20:11

@NIKI LAURA: Szerintem....
1. Nem mindenki vágyik arra, hogy elnök-vezérigazgató legyen.
2. Nem mindenki akar gyereket.

Ezért most keresztre kellene feszíteni?

Mrs. Clayton 2012.12.20. 08:30:24

@Babette_: majd jön hagyma és alákérdez a szerzőnek, minden esetre kevéssé lettünk beavatva és képeket sem kaptunk

Mrs. Clayton 2012.12.20. 08:40:44

személy szerint nekem az kicsit hihetetlennek tűnik, hogy hetekig valahol csak úgy kifeszítették a nyugágyat és elvoltak
amikor 92 körül már nem volt délszláv háború, akkor páran kigondoltuk, hogy vadkempingezünk egy kicsit, nos 2 napig ment, mert megjelentek a rendőrök és közölték, ha délután még ott vagyunk, akkor ők szedik össze a cuccunkat

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 08:56:28

"ám mégis Európához tartozik"

Nem tartozik Európához. A Kanári-szigetek Afrikában van.

Egyébként ez egy népszerű tévedés. Amikor ott jártam, ott is ez volt az idegenvezető egyik első mondata "szubtrópusi klíma Európában".

Pedig nem. Afrikában vagytok, nem Európában.

nigara 2012.12.20. 09:13:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tekintve, hogy Spanyolország része, mindenképp Európa. Az időjárási vagy egyéb besorolások sztem nem relevánsak.

nigara 2012.12.20. 09:16:29

@NIKI LAURA: "(Cook,don't Chef)" ez mi ez???

Egyébként meg igen, mindenkinek mást jelent a jobb élet. Pénzben, megélhetésben, körülményekben pl sztem sokkal jobb, mint akár UK-ban, azonos, vagy még "kisebb" karrierrel is.

Bleubloid 2012.12.20. 09:17:15

Kérdezném a szerzőt, hogy hallott e a Gomerai kolóniáról? Nincs túl nagy publicitása, de aki a szigeteken él annak ismernie kell. Na az is hasonló, csak még inkább ilyen, ott sosincs vége az első pár hetes sziesztázásnak :).

Földrajzilag nem Európa, de közigazgatásilag az, nyilván így értette a posztírója. Például ilyenek a francia tengeren túli megyék, Francia Gayana délamerikában, Martinique a karib tengeren vagy Reunion az indiai óceánon, stb. Ezek mind az Európai Unió részei éppen úgy mint Magyarország. Ezáltal ezekre a helyekre ugyan úgy érvényesek a szabad beutazás, munkavállalás és egyéb dolgok mint az öreg Európában.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:20:30

@nigara:

Ne viccelj!

Tehát a te logikád szerint Francia Polinézia és Réunion is Európában vannak, hiszen Franciaország részei? Meg Aruba a Karib-tengerben is valójában Európában van, hiszen Hollandia része?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:23:55

@Bleubloid:

"Ezáltal ezekre a helyekre ugyan úgy érvényesek a szabad beutazás, munkavállalás és egyéb dolgok mint az öreg Európában."

Így igaz. Bár hozzá kell tenni: ezek nem minden esetben részei a schengeni térségnek. Azaz jellemzően van határellenőrzés.

Bleubloid 2012.12.20. 09:28:03

Maxval: egy barátom Francia Gayanában él. Elmondása szerint az ott Francaország. Igaz, az ott lakok többsége nem echte francia. Fizető eszközük az Euro, 100%-ban a Francia közigazgatás folyik, francia és Eu törvények szerint.
És a többi ilyen "külsős" EU terület is ilyen, beleértve a Kanári szigeteket is...

hu.wikipedia.org/wiki/Francia_Guyana

genyamagyar 2012.12.20. 09:28:37

A budapesti árak már verik a nyugati árakat, sőt!

(Ja és nem pasid van. Tudod passenger: - átutazó, kurafi - hanem párod. Ha jólértem. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:31:00

@nigara:

Közigazgatásilag is Afrika. A Kanári-szigetek afrikai terület.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:31:40

@Bleubloid:

"egy barátom Francia Gayanában él. Elmondása szerint az ott Francaország."

Így igaz. Mondtam mást?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:36:27

@Bleubloid:

"És a többi ilyen "külsős" EU terület is ilyen"

Alapvetően igaz, de pontatlan. Nem minden külsős terület ilyen. Több kategória van:
- törzsterület,
- speciális terület,
- távoli terület.
- külső terület,
- nem-terület minimális jogalkalmazással,
- nem-terület.
Az utolsó 3 nem része az EU-nak egyáltalán. S ez nem a kontinenstől függ, hanem a jogi státusztól.

Alice in Wonderland 888 2012.12.20. 09:37:16

Orommel olvastalak, szeretem az optimista es vidam embereket,meg irhattal volna konkretabb dolgokrol...jovotervezes, egyeb helyi lehetosegeitek..
Sok sikert nektek!
Kicsit irigyellek, nem mindenkinek annyi a valasztasi szempontja, hogy ne legyen hideg...

nusss 2012.12.20. 09:38:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Réunion közigazgatásilag Európa. Rengeteg EU-s pénzt kap, sőt képviselőket is küld az EU parlamentbe. Dom -nak nevezik a franciák (tengerentúli terület). Útlevélellenőrzés van, de azért mert az érkező repülőjáratok általában megállnak Mauritiuson vagy Madagaszkáron, illetve az ilyen állampolgárok is innen utaznak tovább. (az más kérdés hogy az én magyar útlevelemet nem tudták mire vélni igy kaptam bele egy szép kis pecsétet...) de van elkülönített sáv az EUs állampolgároknak. De 2 hét múlva költözöm oda és semmilyen extra papírra nincs szükségem se a munkavállaláshoz, se a letelepedéshez.

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 09:40:34

@genyamagyar: a pasi azért nem a passengerből jön (ami nem is átutazót jelent) hanem a pasasból, tudtommal

de hát cook don't chef :)

Bleubloid 2012.12.20. 09:41:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Na persze :D
Sőt mi több! Spanyolország még inkább Afrika, mert a gibraltári szoros sokkal keskenyebb mint a szigetek és Marokkó közti távolság :D
Már csak az a kérdés ezek után, hogy Afrika is Európa vagy talán Európa az Afrika?

Alice in Wonderland 888 2012.12.20. 09:41:27

@nusss: 2 het muva, De jo! Irj majd errol, esetleg privatban is! Nagyon erdekel!!!

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 09:43:57

És akkor New Calaedonia mi? Csomó terméket Fr-ból szállítanak a boltokba

Mourinho már nem a király 2012.12.20. 09:44:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: köszönjük Emese. Kár hogy ez nem érdekel senkitse,
Inkább az érdekel, hogy mennyire kell tudni spanyolul, vagy esetleg angollal is lehet boldogulni? Konkrétan mennyibe fáj a megélhetés, mennyi a fizu, stb.

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 09:49:02

Ez nem kamu poszt? Elmennek, két hétig csak lábat lógatnak, meg sem próbálnak munkát és szállást találni? Itthon anyagi gondjaik voltak, ott meg ráérnek nyaralni? Heti 30 óra segédmunkából könnyen meg lehet élni? Érdekes... Ha igaz, megyek én is... Konkrétum nuku: nyelvtudás, munkahely? FÉNYKÉP? ;-)

Alice in Wonderland 888 2012.12.20. 09:49:47

@Bleubloid: ;)

A lanyom osztalyaba erkezett 4 "afrikai" gyerek a regi tengerentuli francia gyarmatokrol...ok az elso nap kikertek maguknak, hogy ok nem afrikaiak, hanem europaiak..az elso nap meg voltak ezzel kapcsolatban kerdesek, aztan a gyerekek legyintetttek, ok, akkor europaiak vagytok! Ment tovabb az elet es senkit sem erdekel ez azota sem...;)
( a gyerekeknek otthon aznap este az volt a kerdese, hogy akkor most Afrika Europa vagy Europa az Afrika- errol jutott eszembe)

tucano 2012.12.20. 09:51:53

"Ahogyan mi jöttünk, azt nem feltétlenül javaslom mindenkinek, valószínű, hogy vérmérséklet alapján ki-ki felelőtlenségnek, vakmerőségnek, könnyedségnek, vagányságnak könyveli el az ilyesfajta kezdést."

Nem, ez teljesen normális, ha nincs gyerek, akkor mindenképpen így érdemes, ha van, akkor is.

A "rezidencia"-hoz annyit írnék, hogy ennek a lényege az, hogy letelepedtetek ott. Persze van, ahol nem pontosan ezt jelenti, de a fontos az, hogy "adóbelföldivé" váltatok, azaz oda fizettek.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:52:53

@nusss:

"Réunion közigazgatásilag Európa."

Téves.

"Rengeteg EU-s pénzt kap, sőt képviselőket is küld az EU parlamentbe."

Így igaz,

"Útlevélellenőrzés van, de azért mert az érkező repülőjáratok általában megállnak Mauritiuson vagy Madagaszkáron, illetve az ilyen állampolgárok is innen utaznak tovább."

Téves.

tucano 2012.12.20. 09:53:07

majd elfelejtettem (nem kötekedek, csak kíváncsiság), az örök tavasz szigete az nem Madeira? Mert a Kanárin nemcsak tavasz van, hanem brutu nyár is, míg Madeirán meg mindig csak langyi van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:55:07

@Bleubloid:

Nincs ilyen probléma. Spanyolország nem csak európai, hanem afrikai ország is. Spanyolország területének kb. 2 %-a Afrikában fekszik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:58:03

@pappito:

Új-Kaledónia "távoli terület" EU-szempontból, azaz az EU területének része. De nem tagja a schengeni övezetnek és az euró-övezetnek. Természetesen Franciaország teljes jogú része, jogilag nincs különbség Párizs és Új-Kaledónia között: ugyanaz a jogrend, ugyanazok a választások, stb. Új-Kaledóniában is szavaznak az Európai Parlamentre.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:58:52

@nusss:

"De 2 hét múlva költözöm oda és semmilyen extra papírra nincs szükségem se a munkavállaláshoz, se a letelepedéshez."

Oké. Ez teljesen így van, de ebből nem következik az, hogy Európában van Réunion.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 09:59:51

@Anthony-Mourinho a király-:

De, sokakat érdekel ez, tehát tévedsz. Az mit tudni akarsz nem áll ellentétben azzal, amit én írtam.

nigara 2012.12.20. 10:01:04

Na, én léptem. Ez már kicsit unalmas.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:01:43

@Karinette:

Ez más. Ez identitás kérdése. De a földrajzi elhelyezkedés az objektív kérdés, s nem vitatéma vagy identitás kérdése.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:08:52

@tucano:

Ilyen jelzőkkel alapvetően több hely is szokott büszkélkedni.

Olyan ez, mint az "európai Las Vegas" vagy "ázsiai Las Vegas".

Annak idején ezt a kérdést legjobban Ho úr, volt munkaadóm oldotta meg, azt mondta, "ázsiai Las Vegas nincs, mert Makaóban több kaszinó van, mint Las Vegasban, így valójában nem Makaó az ázsiai Las Vegas, hanem Las Vegas az amerikai Makaó",

micsoda? 2012.12.20. 10:08:56

Ó, de irigylem a poszt iróját!!!!
Ma is hallom itt a szöveget, hogy nőtt a reálkereset, meg a minimálbér, meg csökken a rezsi. Miközben napi gondokkal küszködök között vagyok, érdemtelenül. Utálom ezt az országot.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.20. 10:11:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem tudhatod, hogy Európát a posztoló - vagy az idegenvezető - földrajzi vagy kulturális értelemben mondta. Tehát a szómenésed teljesen fölösleges és irreleváns. Csak tudálékoskodsz, szétoffolod az összes blogot, ahol megjelensz és általában fárasztó jelenség vagy. Miért nem szerzel magadnak munkát vagy hobbit, hogy ne egész nap a blogokon b*szd a rezet? Hogy mást is lehessen a kommentfolyamban olvasni, mint a te okoskodásodat?

Elnézést a többiektől...

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 10:11:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ha Fr teljes jogú része akkor Új-Kaledónia is Európa, nem? Akkor a Kanárik is azok

Bleubloid 2012.12.20. 10:12:07

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Itt nem a földrajzi kérdés van feszegetve, mert azt mindenki tudja, hogy fizikailag, földrajzilag hol vannak ezek a helyek. Eleve nem is volt kérdés :) Grönland is az EU része, habár az Észak-Amerikai kontinentális lemezen van, így bele lehet beszélni, hogy Kanadához tartozik, de akkor Kanada meg az USÁhoz :D:D Ezek a dolgok fontosak és szépek, viszont a poszt és a blog szempontjából utolsó előtti szempont.

mathe.aron 2012.12.20. 10:12:39

kedves posztíró és @micsoda?: ez az, mindenki utazzon el, ez úgyis egy kurva ország. minden rohadt szar, úgyis utáljuk egymást, egyedül is vagyunk, minek vagyunk egyáltalán? ne is legyünk. Ráadásul van ősz meg tél!!!

egyébként a posztíró azt felejtette el, hogy Európában lényegében BÁRHOL találhat olcsóbb közértet mint itthon. Ez nem olyan nagy szám, és akár el is gondolkozhatott volna rajta.

go diamond 2012.12.20. 10:13:05

ezt a sok irigy droidot !!
sok sikert posztoló, leléptél és jól érzed magad ! ez itt a lényeg!!
élni és élni hagyni!!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:14:00

@pappito:

Nem.

Európa - ez földrajzi fogalom. Az, hogy egyes európai országoknak van területe Európán kívül is, nem jelenti az, hogy ezek a területek hirtelen földrajzilag Európába kerülnek.

Vlagyivosztok és Szibéria Európában vannak? Ugye nem. Pedig Oroszország európai állam.

becike4 2012.12.20. 10:15:25

Valószínűleg ez is hozzájárult,hogy elmentek.A beteg magyar azon gyilkolja egymást,hogy Európa,vagy Afrik.Nem kurvára mindegy?Jól elvannak,oszt jónapot.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:16:05

@Réka ‎:

Kulturális értelemben európai Ausztrália, Izrael, Új-Zéland és az egész amerikai földrész is. Ennek ellenére nem szokás azt mondani, hogy pl. Mexikó Európában van.

Ha nem tetszik amit írok, ne olvasd.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:17:50

@Bleubloid:

"azt mindenki tudja, hogy fizikailag, földrajzilag hol vannak ezek a helyek"

Sajnos nem így van. Nagyon sokan hiszik, hogy a Kanári-szigetek Európában vannak. Pedig nem.

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 10:18:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Európa nem csak földrajzi, hanem kulturális fogalom is

interpreter 2012.12.20. 10:18:47

@pappito: ez a vicces mondás É-Amerikából ered..

Sokan a hamburgersütés által feljogositást éreztek,hogy szakácsnak tetszelegjenek,ezt irják is a CV-be..:)

Birca :.... ez a "overseas"dolog nem teljesen úgy van,ahogy gondolod.....Szóval,mikor pl Párizsból ST Marten-re mész,belföldi járaton ülsz,és eurot használsz..
Viszont NINCS útlevél ellenőrzés,mert Schengen része,de csak az a sáv,ami a te Francia-Angol-Holland rep.gépedtől vezet a belépéshez.
A Timbuktui gép utasainak van,ha azon érkezel,van útlevél ellenőrzés,csak az EU-útlevél láttán mondják hogy:davaj..vagy valami ilyesmit...na

VíziLó 2012.12.20. 10:21:28

Spanyolországon belül a Kanári szigeteken van az egyik legmagasabb munkanélküliségi ráta, ha jól emlékszem 30 % fölött. Kíváncsi lennék, hogy mi az oka, hogy a posztoló viszonylag könnyen talált munkát (bármilyen egyszerű tevékenységről van is szó).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.20. 10:21:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: 1. A Kanári-szigetek kellőképpen közel van Európához, hogy Európa részének nevezzék, nem úgy, mint Mexikó. Ráadásul közigazgalásilag is Európában van, szóval joggal nevezik Európa részének, a vita itt le is zárult, akármennyit okoskodsz (rád tökéletesen érvényes a mondás, miszerint hülye ember okoskodik, okos ember hülyéskedik, de ez téged úgysem fog zavarni).
2. nem szoktalak olvasni, sajnos a szűrés oldalfrissítés vagy böngészőbezárás után megsemmisül és ismét látszik, amit a hülyék ideok...oskodtak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:22:59

@pappito:

Oké, de ennek így semmi értelme. Akkor ezentúl mondjuk azt, hogy Argentína Európában van?

Sőt, Afrika nagy része is kulturálisan európai, hiszen a legtöbb országban ott európai nyelveket használnak.

Én nem szeretem a pontatlanságot. Szerintem így helyes: "a Kanári-szigetek Afrikához tartozik, de Spanyolország és az Európai Únió része, kulturálisan teljesen európai: a helyi lakosság szinte teljes mértékben európai származású és spanyol anyanyelvű".

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:24:17

@Réka ‎:

"A Kanári-szigetek kellőképpen közel van Európához, hogy Európa részének nevezzék"

Tévedsz. Nincs kellően közel. Az afrikai földrészhez van a legközelebb, s földrajzilag is oda tartozik

Bleubloid 2012.12.20. 10:24:52

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"Én nem szeretem a pontatlanságot. Szerintem így helyes: "a Kanári-szigetek Afrikához tartozik, de Spanyolország és az Európai Únió része, kulturálisan teljesen európai: a helyi lakosság szinte teljes mértékben európai származású és spanyol anyanyelvű"."

Huhh baeg! :D:D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:25:40

@Réka ‎:

"Ráadásul közigazgalásilag is Európában van"

Ennek a mondatnak nincs értelme. Mit jelent közigazgatásilag Európában lenni? Ezen az alapon Békéscsaba közigazgatásilag Budapesten van - van ennek a mondatnak értelme szerinted?

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 10:28:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Békéscsaba nincs közigazgatásilag Bp-en, rossz a példád. Békéscsaba közigazgatásilag Mo-n van, ahogy pl Bp is. És mindkettő európai település, ahogy magyar település is

Csak ez nem analóg azzal amit írtál.

Meg persze Argentína sem Európa kulturálisan, de már belegyalogoltál a marhaságba és nincs menekvés, mi?

omlósz 2012.12.20. 10:30:52

nahát nyelvtan nácik mellett vannak már földrajz nácik is :)

genyamagyar 2012.12.20. 10:32:48

@pappito: nincs olyan szó, hogy pasas, azaz az is a passengerből származik.

Bleubloid 2012.12.20. 10:34:13

Na mindegy, közbe leesett, hogy mi a helyzet, úgyhogy nem foglalkozok "etetéssel" tovább :).

Viszont tényleg érdekelne, hogy van e valakinek információja a Gomerai kolóniáról?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:36:12

@interpreter:

Na most, amit mondasz az érdekes.

Alapvetően itt 2 dologról van szó:
1. Az, hogy mi a schengeni térség része, ez jogszabályi kérdés. Azaz nem vitatéma. Pl. St. Martin NEM része a schengeni térségnek. Ha nem hiszed, keresek neked jogszabályt a neten erről.
2. Más kérdés, hogy van ahol kihagyják a határellenőrzést praktikus okokból. Pl. Párizsból induló járat odafelé. De visszafelé már van ellenőrzés.

Az meg, hogy hol van euró, szintén más kérdés. Minden euróövezeti államnak joga van nem használni az eurót egyes területein, ha erre engedélyt kért a megállapodás aláírásakor. Franciaország pl. élt ezzel a joggal, így a 3 óceániai francia területen (Polinézia, Új-Kaledónia, Wallis-Futuna) nem lett bevezetve az euró. Viszont az összes többi francia területen euró van, többek között St. Martinon is.

S ez nem kontinens-kérdés. Pl. az egyik olasz városban - Campione d'Italia - a svájci frank a hivatalos pénz, nem az euró.

A Kanári-szk. egyébként euróövezet és Schengen-övezet is, viszont nem tagja az EU ÁFA-övezetének, így olcsóbbak az árak, mint Spanyolország európai részein.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 10:38:39

@pappito:

Békéscsaba Budapest fennhatósága alatt van, hiszen Bp. az ország fővárosa. Ugyanaz a logika mint a Kanári-szk esetében.

Argentínában a lakosság 95-98 %-a európai bevándorló vagy azok leszármazottja. Valószínűleg több az európaiak aránya Argentínában, mint Németországban...

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 10:44:00

önöké az ápolt, nekem elég volt

interpreter 2012.12.20. 10:46:19

@pappito:,Argentina bizony Europai..épitészet...kultura....stb...jártál már ott?...

RoxiSpain 2012.12.20. 10:52:03

Nagyon tetszett a post, szeretem a szigeteket! (hosszabb távú tervünk délebbre költözni, Madridban mégicsak van tél, mégha enyhébb és rövidebb is - de előbb kiélem a karrierista hajlamaimat :o)).
A nyugati fizetések-pesti árak sajnos egyre több országra érvényesek....
Szeretem az ilyen optimista postokat, köszönöm!

jet set 2012.12.20. 10:55:03

Ez olyan, mint egy nyaralós poszt. Süt a nap, jó érezzük magunkat, sokat dugunk.
Miért nem lehet számokkal, tényekkel illusztrálni egy ilyen beszámolót? Ennyit keresünk, a lakás ennyibe kerül, ezek és ezek az árak, itt dolgozunk, ilyen és ilyen papírokat kellett beszerezni, stb.

m.o.p. 2012.12.20. 11:03:16

@Babette_: Pedig ennyire egyszerű... Kiutazol, keresel munkát és élsz. Több ismerősöm is hátizsákkal indult neki. Felelőtlenségnek tartottam, nekik lett igazuk.
Kanárin beszéltem lengyel tourist guide-dal, magyar pultossal, német recepcióssal és mind csak annyit mondott, kell min. 2.000 € + egy repjegy. Vendéglátáson kívül persze biztos nehezebb, de ők amúgy is ezen a területen dolgoztak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 11:07:07

Hát igen, ez profibb megoldás a válság előtt népszerű "nyáron leugrunk kicsit dolgozni és sokat bulizni Ciprusra/Görögországba/Olaszországba/Spanyolországba" kirándulásokra :)

Fransisco Miranda 2012.12.20. 11:07:56

@nusss: Azért most nem picit irigykedek a Reunionra költözéssel kapcsolatban... ;) Kétszer jártam ott egy-egy hónapra munkaügyből kifolyólag. Mit is mondjak, azóta nem telt el nap, hogy ne idéztem volna fel valami szép emléket onnan.
A természet meseszép, a klíma tökéletes, a kényelem európai, az emberek barátságosak... Talán az egy negatívum, hogy hamar sötétedik esténként. :)

Bleubloid 2012.12.20. 11:14:06

@m.o.p.: Pontosan. Nekem is van egy-két ismerősöm akik így indultak el határon túlra. Én úgy vettem észre, hogy azoknak jön be az ilyen stratégia, akik "felelőtlenek", pontosabban nem az az aggodalmaskodós típus, az igazi őszinte "lesz ahogy lesz kit érdekel?" felfogásuk van. De olyat is tudok aki nagyon rossz szájízzel somfordált haza totál leégve :).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 11:15:17

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Campione d'Italia gyakorlatilag Svájchoz tartozik, csak a függetlenség megőrzése miatt Svájc nem annektálta.
Svájci rendszámtáblák, svájci irányítószám, svájci telefonszolgáltató (Olaszországból nemzetközi hívás!), svájci vámterület és Svájcnak fizetnek a svájci kórházak használatáért.

kemény keleti kommentelő 2012.12.20. 11:16:56

Most jó fiatalnak lenni. Ők lumpolnak, a papa meg kerülgeti a zsákokat a pincében.

káposzta 2012.12.20. 11:18:58

@Bleubloid: Btw, bár Grönland Dániához tartozik, 1985 óta nem az EU (illetve akkor még EK) része.

Link Elek 2012.12.20. 11:29:24

A boldog elethez nem penz/karrier, hanem megfelelo kornyék/tarsasag kell.
Ez az ami Mo-n az elmult 100-200 evben egyszer fordult elo.
Nem is varhato, hogy a kovetkezo evtizedekben valtozna a helyzet.

NIKI LAURA 2012.12.20. 11:37:16

@Távmunkás: HORSEPENIS,Olaszország része!

Lombardiához tartozik,Como megye...

Vám szempontjából nem Eu...Pont.

Moan 2012.12.20. 11:40:58

Lehet, hogy csak felületesen olvastam el, de milyen munkahelyeken dolgozott a posztoló és barátja?

Amúgy lelkesítő az írás. Nekem tetszik. :) Sok sikert kívánok én is.

nusss 2012.12.20. 11:42:44

@Karinette: OK, rendben, terveztem irni egy posztot de elôbb némi tapasztalatot gyûjtenék :) Hogy ne a levegôbe beszéljek. Pàrizsrol irhattam volna a hat év alatt de arrol többen irtak màr :)
En is nagyon vàrom; kivàncsi vagyok, milyen lesz. Egy àllàsinterju màr van kilàtàsban januàrra...

Burnuszkrampusz 2012.12.20. 11:42:58

Úgy látom, senki sem tudja hol vannak a Kanári szigetek, pedig minden térképen látható, hogy egy nagy kék paca veszi körül, rajta a felirat: Atlanti Óceán. Aki nem hisz a térképeknek utazzon el Tenerifére, caplasson fel a Teide tetejére és nézzen körül. Mit látsz haver? Óceánt! A Kanári szigeteknek a hétköznapi életben annyi köze van Afrikához, hogy a viharok gyakran átfújnak némi homokot a Szaharából. De ez Európában is megesik néha.

Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll 2012.12.20. 11:47:18

@Réka ‎: nabazmeg, rékuc oktat okoskodásról!
Ezt is megértük!
LOL

elkoltozott. 2012.12.20. 11:49:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az, hogy mi a schengeni térség része, ez jogszabályi kérdés. Azaz nem vitatéma. Pl. St. Martin NEM része a schengeni térségnek. Ha nem hiszed, keresek neked jogszabályt a neten erről.

Engem ez nagyon érdekelne. Szeretném látni a jogszabályokat. Angol német magyar és kinai nyelven is.
Keresd már meg légyszives.
Köszi

nusss 2012.12.20. 11:52:31

@Fransisco Miranda: Egyetértek. Bàr engem annyira nem zavart a korai sötétedés, az idei évi 300 nap pàrizsi esô és szürkeség annàl jobban. 3 hét elég volt hogy beleszeressek a szigetbe, a férjemnek onnantol nem kellett sokàig gyôzködni, mondtam, költözünk.

Amùgy nem tudom tudtàtok-e, hogy Franciaorszàg egyetlen Réunioni miniszterelnöke, Raymond Barre a Magyar Operabaràtok Tàrsasàgànak tiszteletbeli elnöke, felesége Hegedüs Eva a Màrai regények franciàra forditoja...

Hogy ne offoljak: a kanàris poszt tetszett. es totàlisan megértem az irojàt.

Szenthomárság 2012.12.20. 11:53:38

@interpreter: én történetesen jártam arra és kurvára nem Európa.
persze a reptéren ugyanúgy üvegből van az ablak, mint Frankfurtban, meg a mozgólépcső is olyan, de ha kimész, magad is láthatod, hogy az biza nem európa

régebb óta vagyok Subban mint te 2012.12.20. 11:58:56

Voltam többször Afrikában és Európában is.

Nekem G. Canaria inkább európa, mint afrika.

Az meg rendszeresen előfordult ott, hogy spanyolul nem tudtam kommunikálni, mert csak angolul, oroszul és németül tudtak.

barbapapa 2012.12.20. 11:59:17

" Ugyan a mi kis szerencsevadász-duónk nagyrészt eddig csak vendéglátóiparban dolgozott havi fizetésért, "

mindent elmondott. hetekig járkáltak egy mosogató munkáért, és szerencséjük volt.

millióból egynek jön be, de az rögön fel is jön fitogtatni a kurva nagy mázliját, hogy vágj bele te is, mintha 10 / 10 esély lenne a paradicsomi életre... menj, ki, költs el fél milliót, vagy inkább egymilliót, és mosogass 80 éves korodig havi 800 euróért...

a 12 órás 40 fokos mosogatólétől gőzolgő konyházást meg valahogy nem ecseteli olyan gazdagon. talán mert az átlag magyar, aki a viszeres lábaival, dohányos tüdejével 40 körül, kissé elhízva már infarktust kapna

két lehetőség van, vagy egy beküldött levelet cenzúráztak propaganda fossá, vagy közhelyekre építve, írtak egy középszar cikket

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.20. 12:02:22

@Jess G: ó, már alig várom, hogy elkezdődjön a milyenautójavan litánia...
személy szerint nem érdekel, a kevés részlettől még simán hihető a poszt és ez a lényeg. Most jut eszembe, én se közöltem személyes részleteket a posztomban... biztos kamuzok én is :) Szó ami szó, viccelődünk Norbin, de elég "szépen" tönkretette a blogot, már mindenkire gyanakszunk.

A "nagyjából vendéglátás" viszont tényleg vicces, a Kanári-szigeteken kit nem lehet ebbe a kategóriába besorolni? :)

nusss 2012.12.20. 12:10:34

@régebb óta vagyok Subban mint te: ez velem Tenerifén történt meg. A boltos kiscsaj spanyolul egy szot sem tudott. Csak angolul :)

v2peti 2012.12.20. 12:14:33

@Bleubloid: Francia Guyanára szívesen elmennék. Trópusi hely, de mégsem kell aggódnom a mindenféle vírus miatt (ha kell védőoltás, azt elintézi az ember), és európai nyelven beszél az emberek többsége, na meg ehetek úniós banánt. :)

genyamagyar 2012.12.20. 12:18:47

@barbapapa: Te, az már volt, hogy húzz innét!?

Fransisco Miranda 2012.12.20. 12:20:16

@nusss: Továbbra is csak irigykedni tudok :)
Elvileg még lesz egy pár hétnyi melóm ott egy jelenleg meg nem határozott jövőbeli időpontban, ha a helyi erők eljutnak arra a készültségi szintre, hogy ránk is szükség legyen... És az eddigi tapasztalatok alapján nem sietős ott a dolga senkinek sem :))

Remélem összejön nektek! Tudjátok már, hogy merre fogtok lakni?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 12:22:44

@NIKI LAURA: Papíron Olaszország része, gyakorlatilag Svájchoz tartozik, de ezt nem mondják ki. Elolvastad, amit írtam?

Mocarro 2012.12.20. 12:23:21

Kedves Posztíró!

Nagyon tetszett az írásod, de pár konkrétumot hiányoltam? Munka, lakhatás, orvosi ellátás milyen, milyen nyelven beszélnek (Gondolom spanyolul, de ha mondjuk én is ki akarnék nézni, angolul megértetném-e magam? Sokan írják, hogy igen, de egy kint élő véleménye is érdekelne :)) Állatvilág? :D Mérges pókok, mérges halak, mérges medúzák, halálos kókuszdiók a fáról, halálos ezerlábú van-e? :D

Köszönöm előre is :))

nusss 2012.12.20. 12:24:01

@Fransisco Miranda: Köszi :) Elôször La Montagne a csalàdnàl, aztàn valoszinü St Denis. Az àllàsinterjù St Paulban lesz, ha összejön akkor ott fogok dolgozni. Ha nem akkor màshol, vagy sajàt vàllalkozàst hozunk létre...:)

Szenthomárság 2012.12.20. 12:28:35

@Távmunkás: mégis kimondtad! most majd jól felkeres a svájci maffia!

kispestipeti 2012.12.20. 12:29:59

Először azért kattintottam erre a blogra, hátha itt olyan közösség jeleit látom, akik: nem szűk látókörűek, bátran kezdeményezőek, nem irigyek, viszonylag műveltek, azaz értelmes világlátók, és hol szórakoztató, hol hasznos, VALÓS információkat osztanak meg egymással. Sokadszorra tapasztalom, sajnos, hogy a hozzászólók legtöbbje sajnos semmiben sem felel meg a fenti vágyaimnak.
Ennyit rugózni azon, hogy a Kanári szigetekhez milyen földrész nevét lehetne biggyeszteni, szánalmas és felesleges okoskodás, tudálékoskodás. Én turistaként jártam 10 napig Gran Kanárián, és üzleti utakon voltam rövidebb ideig Ghánában és Egyiptomban, illetve eccer nyaraltam Tunéziában is. Spanyolországban is megfordultam párszor turistaként. (a megnevezett exotikus helyeken eddig nem jártam) De azért van némi fogalmam az Európa - Afrika összehasonlításhoz. Aki a legcsekélyebb mértékben is "leafrikázza" a Kanári szigeteket, és megkérdőjelezi annak európaiságát, az valószínűleg még soha nem hagyta el a fatornyos faluja határát sem, annyira nincs fogalma a Föld országairól, szigeteiről, távolabb élő népekről, kultúrákról, közigazgatásról, stb. Mindezalatt több hozzászólás alapján úgy tűnik, a magyar ellepi az egész világot, mindenhová eljut, de a kommentek tartalma és színvonala alapján mégsem tudja a kis belterjes, keleteurópai szűklátókörűségét, ostoba irigységét, tudatlanságát túllépni. Ezek szerint nem tanul egyik utazásából sem.
Kár, pedig milyen jól elfórumozgathatnánk itt, a határátkelőn saját, hasznos tapasztalatainkról, élményeinkről is akár.
Hogy a poszthoz is hozzászóljak: Hurrá nektek! Jópofa kis dolgozat, de tényleg hiányoznak konkrétumok, pontosabb részletek, amik életszerűen leírhatnak egy életvitelt, lehetőségeket azon a kétség kívül csodálatos szigeten. (szigeteken) Úgyhogy,visszavárunk kedves posztoló, és folyt. köv, ugye?

Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll 2012.12.20. 12:30:21

@Távmunkás: a "nem mondják ki" az milyen jogi státusz? :D
így a távolból oktathatnál kicsit! :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 12:33:18

@Távmunkás:

Igen így van, de Olaszország része, a lakosok az olasz választásokon szavaznak és olasz állampolgárok. Az olasz állam pedig a speciális helyzet miatt különféle kedvezményekben részesíti őket. Lásd pl. miattuk külön pontot tett bele Olaszorország az EU-szerződésbe. Korábban a Schengen-övezetnek sem volt tagja Campione, csak akkor lett, amikor Svájc is belépett.

Dr. Viccember a Sándor Palotából 2012.12.20. 12:33:48

A posztot nem olvastam el, de a kommenteken besírtam.
Esetleg valaki elmesélhetné azt is, hogy Karakószörcsök januártól melyik járáshoz tartozik majd.

golyóstroll 2012.12.20. 12:34:57

@Dr. Viccember a Sándor Palotából: maxval majd összedob neked egy kisdoktorit a témáról :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 12:35:14

@elkoltozott.:

Igyekszem neked mindjárt megkeresni. Csak angolul ígérem.

Fruka1 2012.12.20. 12:37:48

Ha tényleg valódi a sztori, én is csak gratulálni tudok, és sok sikert a posztírónak.
Viszont tényleg egy fontos momentum hiányzik a cikkből, nevezetesen hogy mit dolgoznak pontosan, és bár nem fillérre , de jó lett volna tudni a megkereshető havi fizetés nagyságrendjét legalább tól-ig az adott területen, szakmában, beosztásban. Kedves posztoló, szerinted ezt nem kellett volna megírni?
Tulajdonképpen ez lenne a lényeges info azoknak (is) akik esetleg oda készülnek....
És még egy kétségem van, csatlakozva más kommentelő társamhoz, Spanyolországban rekordokat döntöget a munkanélküliség. Milyen nyelvtudással, milyen szinten sikerült munkát kapni, és hogyan? (ismerős , barát, csak úgy .....)
Jó lenne erről is olvasni, bár lehet túl sokat akarok....

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 12:39:39

@régebb óta vagyok Subban mint te:

Ez vicces. Hozzám állandóan németül akartak szólni a Kanári-szigeteken. Amikor pedig mondtam, hogy nem beszélek németül, oroszul próbálkoztak. Amikor mondtam, hogy inkább beszéljünk spanyolul, meglepődtek nagyon.

micsoda? 2012.12.20. 12:43:15

@mathe.aron: Aranyos a válaszod, kicsit feldobta a hangulatom. Azért elkellene gondolkodni, hogy milyen sokan hagyják el az országot, és nem a "közért" miatt. Mintha a kormány is észre vette volna, mert megy a szöveg, hogy mennyit fogok megtakarítani jövőre:D

nopánick (törölt) 2012.12.20. 12:43:44

@nigara:

- Afrikában VAN
- Az Európai Unió része

golyóstroll 2012.12.20. 12:46:27

@Réka ‎: a szómenésed teljesen fölösleges és irreleváns. Csak tudálékoskodsz, szétoffolod az összes blogot, ahol megjelensz és általában fárasztó jelenség vagy. Miért nem szerzel magadnak munkát vagy hobbit, esetleg egy faszit, aki néha megdönget hogy ne egész nap a blogokon b*szd a rezet? Hogy mást is lehessen a kommentfolyamban olvasni, mint a te okoskodásodat?

Elnézést a többiektől...

DrJazz 2012.12.20. 12:48:03

@nopánick: Pontosítanék, afrika partjaihoz közel lévő szigetcsoport ami az unióhoz tartozik, de tényleg nem ez a lényeg...

Zed is not dead yet 2012.12.20. 12:49:27

Basszus maxval, hát próbálhatsz gondolkodni, de látom nem nagyon sikerül.

Így befeszülni egy lényegtelen kérdésen és foggal-körömmel .... ehh!!

Van az a mondás, hogy nem mindegy hogy az okos hülyéskedik, vagy a hülye okoskodik. Maxval, hmm?

Csak Ford Fairlane-t tudnám idézni: .......... megáll!

rooklin 2012.12.20. 12:49:43

Szomália Európában van.

...

Ha minden jól ment, maxval agyérgörcsöt kapott, és lehet folytatni a társalgást. Nincs mit!

Mrs. Clayton 2012.12.20. 12:51:39

@Réka ‎: én egyáltalán nem kérdőjelezem meg h ez igaz v sem, pusztán hagymának szoktak olyan kérdései lenni, amiből nyilvánvalóvá válik, ha valaki ferdít, ne adja isten hazudik
én csupán furcsállom, h egy olyan jól szervezett turista paradicsomban lehet 2 héten keresztül a szabadban nyugányon kecózni

na igen 2012.12.20. 12:52:53

Nem derült ki nekem eddig a hozzászólásokból, hogy vajon a kanári-szigetek NATO tag-e, és ha igen, akkor az afrikai-argentin nátóhoz tartozik vagy a schengenihez, mint a svájci campione d'italia.

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 13:01:06

@Jess G: Szerintem nem írtak olyasmit, hogy vadkempingeztek volna... de még mindig úgy tűnik, hogy kamu. Ahhoz képest szépen összeugrottak itt egy-két tök más dolgon az okosnál okosabb emberek.

DrJazz 2012.12.20. 13:02:13

@Taxomükke: Mitől tűník úgy, hogy kamu?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:03:58

@Spontán szimmetriasertés:

Érdekes kérdés!

A NATO esetében nincsenek speciális területek, azaz az illető országok TELJES területe NATO-tag.

Viszont van egy érdekes dolog: a NATO egyezmény csak a Ráktérítőtől északra lévő területekre hatályos. Ha ilyen területet támadás ér, minden NATO-tag köteles segítséget nyújtani. Tehát ha pl. Brazília megtámadja Francia Guayanát, akkor NINCS ilyen kötelező segítségnyújtás, mert délre van a Ráktérítőtől.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 13:04:43

@Taxomükke: konkrétan azt írta, h két hétig nem volt szállásuk és fák közt kifeszített nyugágyon heverésztek
persze el tudom képzelni, h közben szállodában laktak, de akkor erős túlzás a délutáni sziesztát úgy beállítani, mintha az lenne a szállása

Cervisia 2012.12.20. 13:05:32

Ó, Kanári-szigetek, már egy ideje nézegetem. Még távcsövük is van, be kéne csak kerülni oda :)

na igen 2012.12.20. 13:08:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ugyanakkor viszont az általam mellékelt térkép egyértelműen nevesíti a NATO egyezmény* hatályára vonatkoztatva Francia-guayanát!
Most akkor mi van?

*tudom, a NATO mozaikszó már tartalmazza az egyezmény szót, így itt kicsit hibáztam!

windex 2012.12.20. 13:11:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: látszik, hogy nem jártál ott :-) és nem fogalmaztál pontosan: afrikával, a szaharával egymagasságban, de nem szaharai klímával, nem afrikai körülmények között, viszont európai igazgatásrendészettel, európai közérzettel, kis egzotikus - a helyi és az afrikai hatás révén - fűszerezéssel egy európai ország "megyéjében". szóval európai az, nem kevésbé, mint dél portugália, vagy marseille, ami viszont sokkal durvább - pedig kétségtelenül európai

windex 2012.12.20. 13:15:02

@Jess G: simán belefér, a klíma engedi: állandó 28 fok, kivéve, mikor jön a homokot hordó szél a szaharából, akkor 33-35, de remekül elviselhető, este pedig nagyon finom :-)

spangola 2012.12.20. 13:19:36

Nekem nagyon tetszett a poszt, sok sikert nekik a továbbiakban.
Amúgy meg nem tök mindegy, hogy mosogatással vannak anyagi biztonságban, vagy nem?

Ne felejtsük már a lényeget!

XY napi 8-13 dolgozik túlórával együtt Magyarországon a szakmájában. Stressz, kimerültség, anyagi biztonság hiánya, mert nem elég a fizetés, szar a közhangulat.

XY kitelepül, elmegy szart lapátolni, de megfizetik érte, nincs stressz, jó a közhangulat, nem kell napi 13 órát dolgozni, de ha kell, kifizetik.

Melyik a jobb?

Jobb nekem, ha itthon értelmiségi munkával nem haladok előre, de verhetem a mellem, hogy húú, de nagy karrierem van, mert ülhetek egész nap egy irodában? Szakmunkára ugyanez vonatkozik. Tök mindegy.

Ha talál egy olyan országot, ahol már a ranglétra legalján is jobban érzi magát, akkor az a jobb.
Ahogy telnek az évek, meg úgyis egyre jobb állása lesz mindenkinek, senki sem marad mosogató évekig, ne hülyéskedjünk már!
XY

takacs56 2012.12.20. 13:21:39

Túró Rudi az nincs ott, abban biztos vagyok!
:-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:22:30

@Spontán szimmetriasertés:

Mert minden tagállami terület NATO.terület.

De a kötelező kölcsönös segítségnyújtás nem vonatkozik a Ráktérítől délre eső területekre. Pl. ez a 80-as években jött elő, amikor az argentínok megtámadták a Falkland-szigeteket. Nem volt kötelező segíteni a briteket. Pl. Spanyolország éppen a háború alatt lett NATO-tag és semlegességet nyilvánított ki a falklandi háborúban, Ezt nem tehette volna meg, ha a Falkand-szk. a Ráktérítőtől északra lenne.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 13:23:22

@windex: mint írtam bennünket 92-ben a horvát/szerb rendőr, nem tudom már melyik részen voltunk, úgy zavart el 2 nap után, mint a szél, kevéssé hiszem h az ottani rendőrség megértő lenne egy turistaparadicsomban fák közt nyaraló párral, de ha így volt, hát így, nekem m1

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:25:00

@windex:

De, jártam ott. 1996-ban.

Amit leírsz, az mind igaz, de ettől még nem európai.

Mert ha egy terület attól európai lesz, hogy európai a jogrend és az emberek, akkor a fél világ Európában van.

DrJazz 2012.12.20. 13:26:19

@Jess G: Azért mert 92-ben egy horvát/szerb rendőr elzavart attól még nyugodtan elhiheted, hogy megértőbbek... ;)

spangola 2012.12.20. 13:27:01

Érdekes lenne egy olyan statisztika, hogy melyik típusnak sikerült a határátkelés többségében, akik csak úgy nekivágnak (lesz, ami lesz, én is ilyen vagyok), vagy akik hónapokig, évekig készülődnek rá (férjem ilyen).

Igen, ez csak vérmérséklet és pénz kérdése.

A pénz szabadságot ad.

Ha lenne X összegem, leszarnám az infók gyűjtését, már foglalnám is a jegyet csak oda. Férjemnek megmondanám, hogy jössz és kész, van lóvé, majd én beszélek, intézkedek, mutogatok, fejre állok, de megértetem magunkat. Tudom, hogy kezdetben nehéz lenne, de tudom, hogy boldogulnánk, mert mind a ketten talpresettek, életrevalóak vagyunk.

Szerintem a posztoló pár is ilyen, vagy apu és anyu támogatta őket anyagi szabadsággal itthonról.

windex 2012.12.20. 13:29:16

@Taxomükke: nem kamu. jártam ott, barátaim is kint ragadtak, pedig vert helyzetben voltak. középkorú házaspár, kinti munka lekötve, itthon minden elad: kocsi, lakás, egyebek. nincs vagyok, az elsdott lakás ára nagyrészt a már egyetemista gyerekek jövőjére szánva. munkahely felszámol, repülő, kanári. ott kiderül, hogy a munkaadó napokon belül bedől. kérdés: visszamenni, vagy maradni. ha már se itt, se ott nincs semmijük, maradtak. egy hónapig tartott, míg kiheverték a "sokkot" - azt mondták, finom hónap volt, akkor szabadultak megh egy csomó mérsékelt övi és kis- és kevésbé kispolgári korláttól - fodrászkényszer, sok ruha, kabát, muszáj a polgári bútor, fűtésszámla, stb, szóval lelazultak - majd ember munkát talál - azóta is egyre jobbakat - 50 éves asszony pedig megvalósítja gyerekkori álmát: patikus lesz: internetes felsőoktatásban ingyen (!) elvégzi a szükséges iskolát, két év után kitűnőre vizsgázik anatómiából is (spanyolul, pedig alig tudott valamit érkezéskor), közben magyar utazási irodáknak dolgozgat. a kecó 500 eur/hó, a rezsi alacsony, a kaja olcsó, a pia is. három éve egy barátjuk kocsijét megvették gombokért, mehetnek las palmasba bármikor, ha várost akarnak látni. és boldogan élnek, míg... - hát a folytatást még nem tudjuk, de eddig biztos a dolog :-) szóval a fenti sztori is abszolút hihető, csak az itteni szívás közepette tűnik kamunak. az egész köszönhető a spanyol tempónak, meg hogy a kanári egyfajta vámkönnyített terület, a cigi is a felébe kerül, mint a kontinensen, spanyolországban, a benzin is olcsóbb vagy 15-20 %-kal, szóval teljesen jó annak, akinek nincs teljesítménykényszere, nem sznob, nem feszül a gazdagodásra, és lazán és jól akar élni

makacs szennyeződés 2012.12.20. 13:32:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: kibaszott primitív faszkalap, sikerült szétoffolnod a témát, gratulálok.

az olvasók felső 99%-ának sikerült megértenie, hogy a szigeteknek mi köze Európához, és ez jelen esetben miért fontos, te vagy az alsó 1% végtermék, akinek nem, de legalább ezt tudálékosan ki is fejti. ostoba gyökér.

ne fáradj a válasszal, szűrőre teszlek.

a posztolónak gratulálok, csak így tovább!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.20. 13:32:23

@Jess G: nem is rolad irtam, hanem rola :)
ahogy valaki irta, nekem sem az jött le, hogy ket hetig fuggoagyon aludtak a szabad eg alatt. Ezzel egyutt ha nem erkezik valasz erre a kerdesre, nem lesz tole hiteltelenebb a poszt.

En leginkabb azt furcsallom, hogy sok poszt alatt este sem jelenik meg a posztolo valaszolgatni. Ez inkabb egy olyan dolog, amelytol kamuszagu lesz egy törtenet. De meglatjuk, a posztolo idetalal-e.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 13:32:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Az a lényeg, hogy nem arról van szó, hogy ott viccből nem vezették be az eurót (amit amúgy általában elfogadnak), hanem történelmi okai vannak.

Én úgy látom, hogy kicsit hasonlít Puerto Rico helyzetére, annyi különbséggel, hogy itt nem az önállóság és az USA tagállami helyzet között van félúton, hanem Olaszország és Svájc között.

kekec8 2012.12.20. 13:32:48

Sajnos, mint tudjuk,

"Afrikához az összefüggő szárazföldön kívül csak Madagaszkár és a Kanári-szigetek tartozik."

Mrs. Clayton 2012.12.20. 13:35:15

@DrJazz: nézd, én jártam már pár menő turistahelyen, mindig volt rendőri jelenlét fokozandó a közbiztonságot, hiszen, ahol sokan nyaralnak, sok a zsebtolvaj miegymás, kétlem, h csak úgy lehetne az utcán csövezni a Kanári-szigeteken, ha az épp frissen háborút lezáró horvát-szlovén részen sem lehetett
szerinted ki akarna egy olyan helyre menni, ahol azt látod, h csövesek kecóznak a fák közt
romantikusan hangzik csak nem igaz

spangola 2012.12.20. 13:37:29

@windex: Köszi, hogy ezt leírtad, mert sokan azt hiszik, hogy meggazdagodni akarunk elindulni, pedig nem, hanem: LELAZULNI, ÉLNI. Ennyi.

A kulcsszó a magyarországi határátkelőknek, hogy: lelazulni.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 13:40:04

@Prof. Dr. Lencsés Wilson, szikvizes és fórumtroll: Leírtam, az állampolgárságuk olasz és Olaszország része a térképek szerint, viszont minden egyéb területen Svájchoz tartoznak: egészségügy, tűzoltóság, oktatás, vám, áfa, gépkocsi-regisztráció, telefonhálózat, stb.

windex 2012.12.20. 13:41:04

@Jess G: 1: feltételezés. 2. a délszláv rendőrök szigorúak, és/vagy a korrupció a lételemük. sokmindenre hajlandóak (saját sztorik vannak), hogy egy "kis" adómentes fizetéskiegészítéshez jussanak :-) az ott más világ, ennek megfelelően a rendőrök is máshogy viselkednek. vagyis ha függőágyon héderelsz, és turistának látszol - akikből élnek, és aki a kinti függőágyazás ellenére simén lehet -bungaló- lakás- vagy szobabérlő, esetleg szállodázó - akkor valószínűbb, hogy békén hagynak. ha csövesnek, akkor talán elzavarnak, hogy ne zaklasd a turistákat. vagy: a spanyolok nem álllítanak meg az úton kocsival, csak ha csinálsz valami huncutságot. nem állnak, és intenek le, zaklatnak mindenkit, mint itt. a te feltételezésed alapján ez is hihetetlen lenne, hiszen te itt ehhez vagy szokva. szóval simán belefér :-)

DrJazz 2012.12.20. 13:42:04

@Jess G: Akkor idézem : "Az első két hétben kipihentük a budapesti telet, nyaraltunk, fák árnyékába kötött függőágyunkon aludtunk, és D-vitamint gyűjtöttünk." Szó nincs utcán csövezésről azt már te költötted hozzá, pihenésképp két fa közé kifeszített függőágyon alvásról van szó. Szó sincs róla, hogy mindent ezt egy turistaparadicsomba tették volna, a sziget nem csak ilyen helyekből áll...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 13:43:19

@spangola: A sikertelen határátkelésekről általában nem posztolnak, nagyon ritka az arról szóló poszt. És persze sok az olyan is, aki hazajövetel helyett inkább lejjebb ad az igényeiből és marad.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.20. 13:43:50

@golyóstroll: ígérem, mindent meg fogok tenni, hogy eljussak a te kimagasló színvonaladra és alacsony frusztráltsági szintedre. Az eddigi kommentjeidet olvasgatva rettentő nehéz dolgom lesz.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 13:44:15

@Réka ‎: nem tudom ki mondta korábban, h neki m1 igaz-e v se egy történet, mert csak a reggeli kv-hoz olvassa szórakozásként
hát pont így vagyok ezzel én is, így nekem is m1
viszont, ha vki azt írja, h "fák árnyékába kötött függőágyunkon aludtunk" "Aztán elkezdtünk albérletek és munka után nézni", akkor számomra ez egyértelműen azt jelenti, h nem hotelben laktak,
bár nem vitatom, h ténylegesen az éjszakát szállodában töltötték, de arról sehol sem írt, h valójában hotelszobát foglaltak volna és h onnét indultak volna munkát, albérletet keresni
hozzáteszem értem, h a Bounty reklám fílingjét akarta a szerző jobban kidomborítani, de azért maradjuk már a valóság talaján

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:44:51

@makacs szennyeződés:

Akkor te hidd azt, hogy a Kanári-szigetek Amerikában van, de közigazgatásilag viszont Ázsia, ha ez megnyugtat.

Lord Snow 2012.12.20. 13:44:52

@Jess G: "személy szerint nekem az kicsit hihetetlennek tűnik, hogy hetekig valahol csak úgy kifeszítették a nyugágyat és elvoltak"

:D
Édes Jó Istenem, segíts rajtunk. :D
Ilyenkor nem tudom eldönteni, sírjak-e vagy nevessek.

"funkcionális analfabetizmus: az érintett tud írni-olvasni, de nagyon rosszul. Kibetűzi a szavakat, de nem érti meg a használati utasítást, és nem tud a saját örömére olvasni."

hu.wikipedia.org/wiki/Analfabetizmus

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:46:01

@kekec8:

Ó, nem, sok más sziget is Afrikához tartozónak minősül.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 13:46:52

@DrJazz: Az előző mondattal kiegészítve már inkább csövezésnek tűnik, hiszen ki visz hálózsákot a Kanári-szigetekre?

"összepakoltunk néhány ruhát, hálózsákot, függőágyat, laptopot, és aztán nekivágtunk"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:47:57

@Távmunkás:

Nem értek ezzel egyet. Campione teljesen olaszországi, de speciális jogokat élvez speciális helyzete miatt.

Lord Snow 2012.12.20. 13:48:31

@Távmunkás: Sőt, azt sem írta, hogy Ferihegyről mivel mentek oda. Hajóval vagy vonattal, ugye.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.20. 13:48:39

2 délelőtt megvoltak a papírok?? az se sok, még ha unalmas is volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.20. 13:49:15

@Jess G: egen, ezt leírhatta volna tisztábban is, mert az "aludtunk"-ból nem derül ki, hogy éjszakai, avagy délutáni pihenést ért alatta :)

DrJazz 2012.12.20. 13:49:24

@Jess G: Ezt próbálom elmagyarázni, kanárin ez a valóság, rengetegen hédereznek partokon sátrakkal vagy épp ami van és a kutyát nem érdekli, természetesen nem a turisták által leggyakrabban látogatott partokról beszélünk de mint írtam rengeteg partszakasz van ahol életed végéig eléldegélhetsz ha éppen ahhoz van kedved...

windex 2012.12.20. 13:49:28

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: hombre, te kötekedsz. különösen akkor tűnik tudálékoskodásnak, amit írsz, ha jártál ott. úgy látom, nincs párban, amiről beszélünk: te a földrajzot szajkózod - és persze, az úgy igaz is - én meg az életről csiripelek, a közegről és a közérzetről beszélek. maradhatunk annyiban, hogy neked afrikai, ahol jé, milyen más, mint máshol afrikában, mert európaias, nekem meg, bár tudom, hogy földrajzilag afrika, mégis spanyolország kicsit egzotikusabb darabja, tehát európa, így jó lesz? és persze a fél világ nem európai országok közigazgatási része :-)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:51:20

@Távmunkás:

Ami az ÁFÁ-t illeti, ebben nem vagyok biztos. EU-s ÁFÁ-t nem fizetnek, ez biztos, de nem tudom, hogy svájcit fizetnek-e. Bevallom, ezt nem tudom. Utána kellene nézni.

windex 2012.12.20. 13:51:22

@Réka ‎: szia, hópárduc ;-) valszeg éjszakait, úgy érződött, neked nem?

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 13:51:27

@DrJazz: Már leírtam korábban: itthon "utolsó forintjaikból" vették a forralt borhoz valót, aztán kimennek úgy, hogy két hétig még csak meg sem próbálnak munkát/szállást keresni... aztán heti 30 óra segédmunkából nyugodtam megélnek? Erre írtam, hogy szerintem kamu, de ha tényleg ilyen lazán meg lehet élni ott, akkor megyek én is... Cáfolatot/magyarázatot várok, szívesen változtatok a véleményemen.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 13:53:43

@windex:

Sosem tagadtam, hogy a hely teljesen európainak látszik. Aki nem tudja hol van, azt hihetné, hogy valahol a Baleári-szigeteken van vagy bárhol Dél-Spanyolországban.

windex 2012.12.20. 13:54:49

@Távmunkás: akire bármire felkészül és tisztában van azzal, hogy ha akar, a szabadban is alhat, vagy olyan helyen, ahol egyszerűbb és/vagy olcsóbb a hálózsák, mint az ágynemű. ez még nem bizonyíték a csövezésre - én is vinnék, ha újra mennék, pedig nem kellene csöveznem, lenne tuti kis szállásom

Mrs. Clayton 2012.12.20. 13:55:29

@windex: aha, menj el légyszi bármelyik nyaralóhelyre akár Spanyolországba de bárhová máshová, aztán találj néhány pálmafát a parton és próbáld meg két hétre kikötni a függőágyadat, aztán számolj be a tapasztalataidról
ezek a helyek arról szólnak, h a turista minél jobban érezze magát úgy, h minél többet költ
ennek megfelelően találhatsz olyan tengerpartot, amit takarítanak, így nem csupa szutyok mindenféle tengerből kimosott növényi és egyéb maradékoktól, ellenben biztosan fizetned kell, de tuti, h te leszel az 1000. aki ki akarja kötni a függőágyát, így nem lesz se nyugis se romantikus, garantálom
azon túl a becsomagolt hátizsákban kell lennie egy jól feltöltött bankkártyának, ami megint árnyalja némileg a fent vázolt idillt
ellenben ha mindez nem egy fizetős tengerparton történik a spanyol rendőrök is úgy fognak elzavarni a 3. napon, ha ott kecózol, mint a szél, ugyanis rontod az idegenforgalmi renomét
szóval maradjunk annyiban, h a repjegy mellé vettek még pár hetre szállodai szobát is

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.12.20. 13:57:03

@windex: spontán igen, de tulajdonképpen "ha akarom, vemhes, ha akarom, nem vemhes"

ui. te hol látod a címem? :)

windex 2012.12.20. 13:57:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: abszolút, ja. az építészeten látszik az észak afrikai arab hatás, viszont csak a szerkezetben, ahogy a házak - bizonyos helyeken - egymás hegyén hátán burjánzanak a hegyoldalakban, de pl a színekben már nem

DrJazz 2012.12.20. 13:57:47

@Taxomükke: Nem tudok és nem is akarok semmit cáfolni hisz nem ismerem az érintett cikk íróját, de elmondom neked, hogy egy napi 4 órás/heti 5 napos munkával megkeresel kanárin kb. 6-700 €-t és igen abból már megélsz. Nem lehet "lazán" megélni hisz a munkát meg kell találni, de ha megvan (ellentétben magyarországgal ahol 2-3 fizetésből is nehéz) meg lehet belőle élni...

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 14:03:42

@windex: "...szóval teljesen jó annak, akinek nincs teljesítménykényszere, nem sznob, nem feszül a gazdagodásra, és lazán és jól akar élni"
Húúha, ezek rám igazak! :) A gyerekeim elvégzik itt Angliában a sulit, utána szerintem esélyes! :)

windex 2012.12.20. 14:05:13

@Jess G: elkéstél, voltam. :-) és te voltál gran canarián? szóval maradjunk abban, hogy feltételezéseket halmozol, tudod, próba cseresznye

DrJazz 2012.12.20. 14:05:26

@Jess G: Negatív vagy és csak a sajátodat hajtogatod, tenerifén pl. egy partról sem tudok ami fizetős lenne, de természetesen számodra ez is hihetetlen...

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:07:02

a másik dolog, h bár nem kerestem még soha albérletet a Canari Islandon, de kevéssé hihető, h egy felkapott, turistákkal teli helyen csak úgy 2 hét alatt találni albérletet
a Balatonon sem egyszerű, vagy max egy lepukkant lyukat kapni, amit nincs az a csóró turista, aki kivenne
megjegyzem szállodát sem egyszerű találni csak úgy,
egyszer ott ragadtam majdnem Mallorcan, gondoltam egye fene, ha nem megy a gép, akkor majd megyek jövő héten
végigjártam a környék összes szállodáját még egy egérlyukuk sem volt kiadó, nemhogy szoba
télen meg jellemzően bezárnak, mert renoválnak a következő szezonra

windex 2012.12.20. 14:07:33

@Taxomükke: oké, hajrá! :-) azért ha többször akarsz színházba, múzeumba menni, repcsire kell ülnöd. esetleg hajóra, pár nap garantált nyugalom, hogy romantikázz az asszonnyal/emberrel :-) végtére is üdülőhely, a kulturális élet nem olyan pezsgő, és finoman fogalmaztam :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:08:27

@Réka ‎: szo nincs gyanakvasrol
informacioehseg
igenn erdekelne, hogy milye a rezidenciajuk, mennyiert berlik, mit dolgoznak, mennyit keresnek, mennyibe kerul egy kilo paradicsom
kurvara nem erdekel ki mit vezet, ha nem tesz ra homalyos utalasokat
" olyan ritka , mint a feher hollo"
8 szamjegyut vettunk reszletre"
stb.
szoval ne ferditsunk, ha kerhetem

spangola 2012.12.20. 14:09:02

Én is simán aludnék a parton függőágyon, mit nem lehet ezen elhinni?
Imádok sátrazni, van aki nem, és olyat is láttam campingben, hogy a csaj nem a sátorban aludt, hanem kinn a sátor előtt hálózsákban kempingszékeket tolt maga alá.

Fürdeni, fogat mosni, mosakodni attól még lehet.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:09:23

@DrJazz: persze nem kell fizetni a napágyért, a napernyőért sőt a szendvicsbár is tök ingyenes, naná
egyébként Balin is ingyenes minden csak legyen, aki elvisz oda és fizet helyetted
ugyan már...
ingyenes, ja

windex 2012.12.20. 14:09:53

@Réka ‎: azaz nem itt, hanem a gmail-em címlistájában, úgy 3 éve a mostaninál élénkebben "beszélgettünk". örülük, hogy látlak!

windex 2012.12.20. 14:11:44

@Jess G: komolyan értetlen vagy, vagy csak feszülsz a látszat kedvéért? nem azt mondta, hogy minden - kaja, pia - ingyenes, hanem hogy tenerifén sincs fizető part. ja, amúgy gran canarián sincs

DrJazz 2012.12.20. 14:12:26

@hagyma: Paradicsom kilója 1,79€, helyenként változó de cirka ennyi...

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:12:51

@spangola: csak értsd meg, h ezek a helyek abból élnek, h kiadják drágán a szállodai szobáikat, apartmanjaikat
nem fogják neked megengedni, h te napokat kecózz a tengerparton a függőágyadba
ráadásul, aki azt hiszi, h ezeken a helyeken vannak olyan eldugott sarkok, mint a Bounty reklámban az még nem járt ilyen helyeken
persze ha vannak, akkor annak kemény ára van

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:14:09

@windex: rendben elmész Grand Canariara és kifeszíted két hétre a parton a nyugágyadat, jó utat

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:14:19

@DrJazz: akkor egy fel kilot kernek
lecsonak lesz

DrJazz 2012.12.20. 14:14:20

@Jess G: És megint össze-vissza beszélsz :D A partról írtál, hogy fizetős és arra reagáltam, szó nem volt napernyőről és egyéb kiegészítőkről, kicsit nyitottabbnak kéne lenned az új dolgokra az sokat segít...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:16:40

remelem North Carolina meg az USA tagja
amugy en is ugy kepzeltem mikor kijottem, oh, ha nem lesz melom akkor majd alszom akarhol, Floridaban meleg van semmi problema
namost a meleg igaz
de meg nappal is bevisz a rendor, ha alaszol, nemhogy ejszaka, kozteruleten persze
otthoin lehet
ettol meg a kanari szigeteken lehet minden mas
en eddig csak annyit tudtam rola, hogy nemet nyugdijasok torzshelye nyaralni
most mar tudom a norvegoke is

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 14:16:47

@spangola:

Bolgár ismerősöm így élt Málagában. Reggeltől estig dolgozott, narancsültetvényen. De nem akart szállásra, ételre költeni. Így a tengerparton aludt, a tengerben fürdött (hajat is mosott a tengerben), s kagylókkal,halakkal tápálkozott. 3 hónapig bírta.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:20:09

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: tudod így még el is hiszem, mert ebből az következik, h a faszi kb úgy nézett ki a 2. hétre mint egy több hónapos hajótörött, ráadásul narancsültetvényen sem a legjobb élet van, szóval ebben a sztoriban semmi trópusi, egyszer élünk romantika nincs
viszont a külsejével egy hotel bejáratán sem engedték át az embert, ez biztos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:20:56

@Taxomükke: hat sajnos mostanaban tul sok az idom es mikozben tanulok az allampolgarsagi vizsgamra:) a hataratkelo es a homarablak nyitva van:)
de most komolyan ez nem zsebben turkalas, nagyon sokan mennenek penzert kulfoldre, meg lehetne emliteni kb mennyit lehet csinalni havonta, ha valaki 30 orat melozik
milyen a lakhatas
az mondjuk fura mondat, hogy
"A munkánk után a főnökeink általában tisztességesen fizetik a járulékokat"
az altalabant nem ertem
most vagy fizetik vagy nem

DrJazz 2012.12.20. 14:23:22

@hagyma: A kb. keresetről írtam már pár sorral felljebb...

windex 2012.12.20. 14:24:12

@hagyma: én 6 éve voltam gran canarián, a barátaimnál hédereltem. nekik egy parttól 300 méterre levő apartmanjuk volt, 2 szoba, 1 fürdő, felszerelt konyha, erkély, ahol 6-an le tudtunk ülni enni-inni - 500 euro/hó, piaci árakat - paradicsom - neten le lehet nyomozni :-)

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:24:52

@DrJazz: én sehol nem írtam, mert ilyen is kevés kivétellel csak Mo-n van, h egy part fizetős legyen
egy tengerpart használatáért tudtommal sehol sem kell fizetned, ellenben ahhoz, hogy azt élvezni tudd vagy felmálházod magadat ernyővel, ággyal, hűtőtáskával, ami által kb vándorcigánynak fogsz kinézni, ennek megfelelően a norvég turisták ferdén is fognask rád nézni, ha nem akkor te fogod magad kellemetlenül érezni, vagy fizetsz a vízért, nyugágyért, napernyőért
ha pedig ezek ingyen rendelkezésre állnak, akkor közelharcot fogsz vívni a német munkásnéppel, mert reggel kirakják a törölközőiket, majd a nyugágyat leghamarabb du. 3-kor keresi fel, így gyakorlatilag örökre lestoppolják
de hangsúlyozom, felőlem lehetett úgy, mint ahogy írta az illető, de szerintem sokkal valószínűbb, h a nyugányban pihengetve, arról fantáziált, h milyen lenne a szigeteken élni, mert majd elmennének pincérnek és minden hepi lenne

Jokerpofa 2012.12.20. 14:25:03

@Réka ‎: én megoldottam egyszerűen ezt a problémát, mert unalmas volt végiggörgetni a sok "okos" kommentjén. van egy gomb: Szűrés :)

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:27:14

@hagyma: gondolom ilyen helyekre sokan úgy vetődnek, h majd leszek pincér, míg nyaralok, így aki spórolós vállalkozó, az felvesz feketén is, ha nem ellenkezel

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:29:20

@kovi1970: melyik szigeten vannak repülő bogarak?
szerintem egyiken sem, mert kifújja őket a szél

DrJazz 2012.12.20. 14:29:50

@Jess G: "ezek a helyek arról szólnak, h a turista minél jobban érezze magát úgy, h minél többet költ
ennek megfelelően találhatsz olyan tengerpartot, amit takarítanak, így nem csupa szutyok mindenféle tengerből kimosott növényi és egyéb maradékoktól, ellenben biztosan fizetned kell, de tuti, h te leszel az 1000. aki ki akarja kötni a függőágyát, így nem lesz se nyugis se romantikus, garantálom" Tőled idéztem...

windex 2012.12.20. 14:30:56

@Jess G: ez a te magyar mentalitású észjárásod. de, megengedik, mert nem ilyenek. másrészt nem aggódnak, hogy ha valaki a parton lazul, akkor az ő kis kecója üresen marad. ez a lényeg, az ott egy egészen más világ, mint ami a te fejedben van. ne az itt szerzett reflexet akard ráhúzni az ottani életre :-) az például ebfogadható számodra, hogy andalúziában nem mérik ki a gint a gin tonikba? kijön a pincér az asztalhoz egy üveg tonikkal, leteszi, meg a poharat is a jéggel, aztán tölteni kezdi a gint és nézi a fejedet. addig tölt, amíg nem biccentesz. és ugyanannyit fizetsz, egy ujjnyiért, mint 4 ujjnyiért. mások, mint itt, ennyi az egész :-)

DrJazz 2012.12.20. 14:31:04

@Jess G: Csótánnyal tele van az összes sziget rendesen... ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:31:22

@windex: az jo ar
a paradicsomot azert kerdeztem, mert a szerzo termeli valahol:)
@Jess G: nem helyeslem a feketemunkat:)

bátorító 2012.12.20. 14:33:27

Szépen bemutattátok az igazi magyar mentalitást. Egy lényegtelen baromságon rugóztok, miközben a poszthoz érdemben nem szóltok hozzá. Nem csodálnám, ha a posztoló ezerszer megbánta volna, hogy vette a fáradságot és leírta a történetét....

windex 2012.12.20. 14:34:57

@Jess G: "kevéssé hihető, h egy felkapott, turistákkal teli helyen csak úgy 2 hét alatt találni albérletet"

lehet pedig egy óra alatt is. a 2 hét - ami hosszú idő - azért kell,, hogy elég olcsót találj :-)

mirx 2012.12.20. 14:35:37

Nekem meg nem tetszik a poszt. Úgy érzem, semmit nem tudtam meg, amit a Wikipédiáról meg a Youtube-ról ne lehetne megtudni. Végig azt vártam, hogy legalább valami egy szerencsétlen konkrétum legyen benne, de semmi. Gyakorlatilag elképzelésem nincs, hogy a posztoló mit csinál reggel, délben, este - azt azért kizártnak tartom, hogy tartósan napi 18 órát egy függőágyon lehessen henteregni. (vagyis legalábbis belőlem pszichózist váltana ki.)

Mrs. Clayton 2012.12.20. 14:35:43

@DrJazz: ok, rendben a fizetned kellt a szolgáltatások igénybevételére értettem, mint napágy, napernyő, parti bár ilyenek, nem a part használatáért
mivel még bekerített partot sehol sem láttam, ahol megfordultam
ellenben ha van két pálma a parton, megnyugtatlak, h van rá vállalkozó, aki a napágyat már kifeszítette és bérbe adja jó pénzért
találhatsz olyan szakaszt, amit nem takarítanak, de ott is sokan lesznek romantikát keresve, így megint kétséges, h két hétig nyugágyaznál a parton
de megmondom őszintén, h ez a nyugágy téma már engem untat, így hagyjuk, fentebb olvashatod a véleményemet a sztoriról, ami gyak. 2 hét nyaralás után alakult ki a szerző fejében

mirx 2012.12.20. 14:37:31

@bátorító: akárhogy keresem, nem találom a poszthoz érdemben hozzászóló kommentedet... csak azt az egyet, ami arról szól, hogy mindenki MÁS mennyire hülye.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:41:36

@bátorító: ahogy mar tobben leirtak egy szo konkretum nincs a posztban
igy csak ezen lehet rugozni
a paradicsomon, meg a fuggoagyon
bar az is erdekes, hogy 2-3 het nyaralas utan, meg 2-3 honap munkakereses volt
hat akkor gondolom olyan 2-3 /4-5?/ ezer euro minimum kellett
na ez az amit a nagyon kimenni akarok nehezen tudnak osszeszedni az indulashoz

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:42:16

@DrJazz: a csotanyok amerikaban is repulnek
miert? otthon nem?

DrJazz 2012.12.20. 14:47:50

@hagyma: Fogalmam sincs, itt repülnek szépen :)

KanáriHajni 2012.12.20. 14:48:30

Na heló mindenki, megpróbálok mindjárt sorban válaszolgatni a kérdésekre. Kösz a sok hozzászólást! Előszöris, úgy értettem, közigazgatásilag Európa és azonbelül Spanyolország vagyunk, bár a szigetek autonóm parlamenttel rendelkeznek (5 évig itt, 5 évig Tenerife-n tartják, rém igazságosan), mégis a klíma és a buszmenetrend (pl) inkább afrikai. A pasim szó jó az úgy. Igen, a dolog úgy áll, hogy jobban megy az élet, ha tudsz spanyolul, de elsőre elég volt az angol (és részemről némi olasz) nyelvtudás. Mostanra elég jól csűröm a spanyolt is. Meló: hatórás pincér, ezer eurós fizut kap, plusz a jatt. Nem kell megszakadni, lakást meg, öt percre bérlünk a parttól, 420 euróért. Két szobás, nagy tetőteraszos. Mi is volt még? Addig is ezt elküldöm. Ja, a Gomera-hippiket ismerjük, de azért nekem a fél-hippi fél-juppi állapot megfelelőbb. Szeretek netezni, na, az meg nem nő a kertben. :-)

bátorító 2012.12.20. 14:52:31

@mirx: Én is hülye vagyok, ez egyértelmű.
:)

KanáriHajni 2012.12.20. 14:52:53

@tucano: A rezidencia mindenhol mást jelent, és úgy vettem észre, maguk a hivatalok sem pontosan tudják, mikor kell a NIE-t mondani és mikor a rezidenciát. Egyébként nekem tökmindegy, oldják meg ők a bürokratikus csapdáikat. :-)

bátorító 2012.12.20. 14:54:01

Látjátok, máris válaszolt a szerző, jöhetnek a további kérdések és mindenre fény derül. :)

KanáriHajni 2012.12.20. 14:56:23

Ja, és a vadkempingről: ha a legmenőbb strand közepére felhúzol egy sátrat, jóeséllyel odamegy a rendőrbácsi és megkér, húzz el innen (jobb esetben csak a homok-kotró traktorra ébredsz), de mivel nem először csöveztünk életünkben tengerparton, annál okosabban is le tudjuk tenni a hálózsákot/tudjuk kikötni a függőágyat, minthogy ne madárcsicsergésre, hanem szirénára ébredjünk... Bocs. Egyébként emitt blogjaink: www.vakuvillan.freeblog.hu és a sokat vitatott "srácé, akinek a csaja vagyok": www.tuloldal.wordpress.com

mirx 2012.12.20. 14:56:51

@KanáriHajni: "mi is volt még?"

Az volt már, hogy pictures or it didn't happen? :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 14:58:30

@KanáriHajni: havi 120-on oraert az 1000 euro plusz jatt az nagyon szep penz
bar nem tudom, ott is divat -e 15-20 szazalek tip, esetleg van szervicsardzs
itt egy pincer max 3 dollart keres orankent
/ nem en nem vagyok pincer, de tudom:)/

KanáriHajni 2012.12.20. 15:05:14

@VíziLó: Szerintem a munkanélküliség magasabb az úgynevezett félszigeten (itt így hívják Spanyolországot), de nekem azért ment könnyen a dolog, mert kedves, helyes csaj vagyok, aki dolgozott már korábban is vendéglátásban, beszélek nyelveket, és sokat talpaltam körbe-körbe a turista-gyárban az önéletrajzommal. Az elején. Mostanra már ismerünk embereket, így könnyebb variálni a dolgokat.

Mertcsak 2012.12.20. 15:06:48

Részemről mindenféle jót a poszt írójának továbbra is!
Nem csak úgy lehet ám élni, hogy karrier, karrier, karrier!

Sőt, szerintem sokkal nyugodtabb, élvezhetőbb az élet egy kis nyugis munkával, feltéve, hogy meg lehet belőle élni, netán még marad is. Mint ahogy azt a szerző teszi!

KanáriHajni 2012.12.20. 15:07:39

Ja, tök hülye vagyok, totál nem jutott eszembe képeket csatolni, meg bizonyítékokat, azt hittem itt arról van szó, hogy elküldjük a sztorinkat, aztán lehet olvasni, meg dumálni róla. Bocs! :-)

Mrs. Clayton 2012.12.20. 15:13:56

@KanáriHajni: szóval akkor mégis csak csövezés volt az és nem szieszta
és tényleg elkotor a homokkotró, de minimum elküld a rendőr
ok
beleolvasok addig a blogba, hátha kiderül, amit nem értettem

spangola 2012.12.20. 15:14:07

Miért nem lehet elhinni, hogy ott nem küldik el a rendőrök azokat, akik éjjel a parton alszanak?

A másik, hogy Olaszországban tapasztaltam, hogy:
megvettük a tengerparti irodában az első sorba a napijegyet, két nyugágy, egy napernyő, szinte ez a kombó volt a legdrágább.

Körülöttünk többen is helyet foglaltak szintén így, de voltak, akik törölközőt tettek az első sor elé, így elméletileg ugye ingyenes, de nincs ágy, nincs szék, nincs ernyő.

Erre odajön egy fiatal srác, aki a parton dolgozott, és engem és mindenkit zavart hátra. Angolul beszélt, senki nem tudott angolul rajtam kívül még annyit sem, mint én. Azt hittem, hogy azt magyarázza, hogy menjünk hátra, mert a tenger már elérte az első sort, így költözni kellett, mert alánk folyt a víz.

Aztán odamentem hozzá, hogy miről van szó, mire mondja, hogy vegyünk jegyet, ha nyugágyon akarunk feküdni. MOndom neki, hogy dehát nekünk van jegyünk!!!!!!!!

Kiderült, hogy a többieknek senkinek nem volt, csak mi vettünk jegyet!!!!!!!!!!!! A többiek meg ingyen használták a napágyat, ernyőt.

Kérdeztem tőle, hogy több ezer hely közül, honnan látják, hogy ki aki jogosan fekszik a napágyon, ki az, aki nem.
Mondta, hogy az irodában látják a számítógépen, melyik hely van kifizetve.

Ezek után elment a srác, kb. 3 perc múlva mindenki visszafeküdt, senki nem vett jegyet.

Ezek után még kétszer jött a srác, küldte őket hátra, de senki nem zavartatta magát, utána már rájuk hagyták, így a fizetős strandon szerintem csak mi vettünk jegyet, más nem.

Ennyit erről.

mirx 2012.12.20. 15:20:02

@KanáriHajni: csak vicc volt, tudod, ezt így szokás az interneten...

a blogok nagyon tetszenek, különösen a tied. jól írsz.

mirx 2012.12.20. 15:21:19

@KanáriHajni: csak vicc volt, tudod, ezt így szokás az interneten...

a blogok nagyon tetszenek, különösen a tied. jól írsz.

mirx 2012.12.20. 15:22:07

tököm blogmotor

KanáriHajni 2012.12.20. 15:25:27

@Mocarro:

Az orvosi ellátást nem ismerem, se itt, se máshol nemigen szoktam igénybe venni. Angolul délen, a turistás részen majdnem mindenki tud, a sziget belsejében és északon egyre kevesebben. Viszont szerencsére a spanyol nyelv elég egyszerű és ragadós, könnyen el lehet kezdeni csacsogni ötven szó ismeretében... Az állatvilágot tényleg kihagytam, pedig terveztem hogy mondom: nincs semmi veszélyes lény, mi már körbekempingeztük és búvárkodtuk a szigetet gond nélkül!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 15:35:48

@KanáriHajni:

"Viszont szerencsére a spanyol nyelv elég egyszerű és ragadós, könnyen el lehet kezdeni csacsogni ötven szó ismeretében..."

Jajj, ne viccelj!

windex 2012.12.20. 15:36:31

@KanáriHajni: ne szívd mellre, komplexusos :-) rosszul érzi magát, ha el kell hinnie, hogy jobb is van, mint ahol ő van/volt éppen :-) ugord át!

KanáriHajni 2012.12.20. 15:36:59

@Jess G: A legviccesebb, hogy az első két heti szállástalan, nagy hátizsákos, függőágyas-hálózsákos "csövezés" során semmi atrocitás nem ért minket, most, hogy kimentünk pár haverral egy partra sátor-tábortüzezni egy szombat este, hátrahagyva mindenki a jó kis albérletét, reggel jött a rendős akadékoskodni. Bünti azér nem lett belőle, de felírt minket és ha mégegyszer... Igaz, a no camping tábla alatt hesszeltünk, na de röhej az egész, fölösleges szabályokkal nem foglalkozunk...

windex 2012.12.20. 15:37:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem cervantes-szel kell kezdeni, hanem a kofával. nagy segítség a kommunikációban, ha egyet akarnak az emberek :-)

karburator (törölt) 2012.12.20. 15:40:05

két kattintással utána lehet nézni, hogy mennyi a munkanélküliségi ráta a Kanári-szigeteken: 32,28%

www.canariesnews.com/2012/04/27/unemployment-hits-32-28-in-the-canary-islands/#.UNMijVLcrjQ

Valami tényleg sántít, ha annyira élvezik az ottlakók a 32%-os munkanélküliséget és mindenki nagyon laza.

KanáriHajni 2012.12.20. 15:44:24

@spangola: Én is köszi Windex és Spangola, mert nálunk ez így igaz, viszont kulcsszavak állításába én nem mennék bele, mert van aki nem élni és lazulni akar, hanem gazdagodni, fejlődni, karriert építeni, biztonságban élni. Mi meg nem, de ettől még nem haragszunk egymásra, sőt, tökjó. Az ilyen megbízható srácok adnak majd kölcsön, ha lecsúszunk mégis... :-)

DrJazz 2012.12.20. 15:45:06

@karburator: Mi sántít? Azért mert nagy a munkanélküliség??? Hol nem az?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.20. 15:46:05

@windex: Mint látom, előkerült a posztoló és nekem volt igazam:
"nem először csöveztünk életünkben tengerparton"

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 15:46:43

@DrJazz: @windex:

Ezen az alapon a kínai Határátkelő Blogban beszámol egy kínai: szerencsére a magyar nyelv elég egyszerű és ragadós, könnyen el lehet kezdeni csacsogni ötven szó ismeretében, én nap mint nap így beszélek a vásárlókkal a piaci standomom és nincs semmilyen megértési gondom!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 15:49:11

@KanáriHajni: "Igaz, a no camping tábla alatt hesszeltünk, na de röhej az egész, fölösleges szabályokkal nem foglalkozunk..."
amerikaba akkor ne gyertek:)

KanáriHajni 2012.12.20. 15:56:55

@kovi1970: Szúnyog csak a tópartokon, a sós vizet nem szeretik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 15:59:07

@VíziLó: ettermi es szallodai melot tulajdonkeppen mindenhol a vilagon a legkonnyebb talalni
mar ahol vanak ettermek es szallodak

KanáriHajni 2012.12.20. 16:00:05

@hagyma: Itt most 1 euró körül van a pari kilója, és dehogy termelem, csak van pár palántánk a teraszon, csili, uborka, pari, petrezselyem, stb. A szüret meg azért lett téma, hogy milyen jó kis klíma van itt. Ehh. Megyek főzni, adios! :-)

lüke 2012.12.20. 16:07:28

@mindenki:
mit kell ezen izélni..
minden tengerparton hédereznek, még Franco Spanyolországában /Malaga 1971 /se jött a rendör

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 16:11:55

@lüke: amerikaban nem:)
@KanáriHajni: rendes vendeglatos havonta ha foz
az megszerzi az elelmet /es megeszi/ a munkahlyerol/munkahelyen/
lecsot fozol?

windex 2012.12.20. 16:16:28

@mirx: hát, vázold fel magadban, mit lehet csinálni egy üdülőhelyen? tenger, nap, szél. amíg nincs meló, fürdés, kaja, pia, kocsmázás, tánc, alvás és fakultatív. továbbá felderítés, császkálás, ismerkedés. buszra fel, séta las palmasban. és ha közléskényszeres kicsit, blogírás. ha van meló, akkor - napszaktól függően - 6 - 7 óra munka, előtte, vagy aztán a kecón sütés-főzés, esetenként a kialakult kapcsolatokkal, máskor nélkülük. eszegetés, aztán a nincs meló részei ismétlődnek. amikor az ember odaérkezik, még küzd, hogy az első napokban-hetekben (ki-ki kitartása és nettsége fügyvényében) napjában 4x, 5x kisöpri a szél behordta finom homokréteget, aztán feladja, mert felesleges. és takarít rendesen, heti egy-két alkalommal. nagyjából ennyi a kanári konkrétum. variálható, hogy mindezt hol, melyik parton, ilyesmi

DrJazz 2012.12.20. 16:33:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Te is vmi értelmező fogyatékos lehetsz, ki az isten írta, hogy nincs megértési probléma 50 szóval??? Olvasd már el rendesen mielőtt reagálsz vmire...

mirx 2012.12.20. 16:34:11

@windex: a blogot olvasva most már nagyrészt világos, csak a poszt alapján nem volt egyértelmű.

kíváncsi vagyok, hány évig fogja ezt klassznak találni a posztoló. illetve az én tippem az, hogy a pincérkedés fogja kicsinálni elég hamar. nem a fizikai része, hanem a repetitív, minden szellemi kihívást nélkülöző volta. szerintem 1 év múlva sikítva fog menekülni a vendéglátás környékéről is. de talán vannak egyéb tervei is, csak arról nem szólt a fáma.

mirx 2012.12.20. 16:36:07

@mirx: bár az is igaz, találkoztam én már 55 éves travellerrel is. ez is egy életforma.

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 16:38:38

@DrJazz: Komolyan mondod egyébként, hogy 600-700 euróból megélsz ott? Ebben netán benne van a lakásbérlet is? Túl szépen hangzik.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 16:39:56

@KanáriHajni: viszont számomra az jött le a blogotokból meg a beszámolódból, h nem annyira a hosszútávú tervezés hívei vagytok, azon túl talán fiatalok is, így feltehetőleg a mércénk sem azonos azzal kapcsolatban, hogy mi számít jónak, könnyűnek, értem ezalatt a lakást, munkát, megélhetést
nem vitatom, h sikerült hédereznetek ideig-óráig a parton, de hogy ez általános lenne az kizárt, a gyors munkakeresésről is ez az álláspontom, meg a két hét alatt lakásról is
kétségtelen, hogy egy olyan szigeten a sose halunk meg, elég egy hátizsák feeling hamar elragadja az ember lányát, de ehhez azért kompromisszumokat kell tudni kötni v kell egy megfelelően feltöltött bankkártya, amiről azt írtad, h nem volt
szóval továbbra sem gondolom, h ez lenne az általánosan jellemző azon a szigeten, de elhiszem, h ti így élitek meg

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 16:43:15

@KanáriHajni: A "pasim" szóval csak egyvalakinek volt baja, jó az, amire itt harapnak, az a "párom". :)

DrJazz 2012.12.20. 16:43:35

@Taxomükke: Ez egy példa volt ha vki nem akarja túlzásba vinni a munkát, egyébként pedig igen, meg tudsz élni belőle, 300 €-ból már lakást tudsz bérelni amiben már legtöbb esetben benne van a rezsi is, a maradékból pedig nem halsz éhen, és most egy 4 órás munkahelyről beszéltünk...

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 16:46:15

@KanáriHajni: Részemről visszavontam a kamugyanúsítást, bocsánat, örülök, hogy felbukkantál.

windex 2012.12.20. 16:49:26

@Jess G: tudod, ki hogy. ha te mész oda, úgy csinálod, ahogy neked jó, a saját feltételeid szerint. és persze az is el fog térni az "általánostól". viszont úgy alakítod, ahogy neked jó. aki meg úgy alakítja, amivel szemben hitetlenkedtél, mert túl lazának tűnt, annak meg olyan. szóval van ilyen is, olyan is, meg "ki ki a maga sorsának kovácsa", és hasonló okos dolgok :-)

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 16:50:28

@hagyma: szerintem annyira nem bolondultak meg...

mirx 2012.12.20. 16:52:05

@Taxomükke: A pasim-csajom az vagány. A "párom" az nők lapján kommentelő, manócskázós, gyümikézős, pocaklakós babaprojektes MODOROS f*s. És én speckó örülök, hogy itt nem az a szint dívik. :)

windex 2012.12.20. 16:54:11

@mirx: hát, nem egy mindent átfogó, globális életutat vázoló poszt ez :-) a vendégleátás meg olyan, ahogy csinálják, pesten is tudok olyan helyet, helyeket, ahonnan nem menekülnek sikítva az emberek, pedig hogy úgy mondjam, szellemileg magasabban kvalifikáltabbak, mint általában a rutinvendéglátóban dolgozók. és azért nem, mert azon a helyen olyan az emberi színvonal. de persze kanárihajni valszeg nem ott akar megvénülni :-)

windex 2012.12.20. 16:55:40

@mirx: jameg én nem olvastam a blogot, viszont jártam ott, meg fel lehet mérni, hogy egy ilyen helyen mi adódhat, ha nem is jártál még ott, akkor is

windex 2012.12.20. 16:58:37

@Távmunkás: remek, örülök, biztos jobban is vagy, igazad volt, csöveztek :-) na és? a lényeg, hogy lehet ilyet, aki feszül, hogy kamu, ilyen nincs, mert nem lehet, az erre már varrhat gombot :-)

DrJazz 2012.12.20. 16:58:51

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor talán fejtsd ki, hogy megértsem végre...

mirx 2012.12.20. 16:59:11

@windex: én is így értettem, azaz nyilván léteznek 60 éves pincérek - azt gondoltam, ez evidencia, és nem kell erről vitatkozni -, hanem hogy a _posztolót_ nem olyan típusnak nézem, aki ezt sokáig bírná. olvass bele a blogba, és látni fogod, miért.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 17:03:34

@DrJazz: megelni meg lehet allitolag 24 ezer forintbol is, vagy mennyibol
300 eurobol lakas rezsivel?
szerintem meg otthon sem megy
de lehet kanari az olcsobb
vegulis csak uduloovezet valahol afrikaban

Mrs. Clayton 2012.12.20. 17:08:05

@windex: de ettől függetlenül maga a szerző ismerte el, h nem lehet héderezni sem grand canarián se máshol a tengerparton mert elzavar a rendőr, szóval a történetben szereplő 2 hét csövezést azt hiszem az emlékek szépítették 2 hétre, jó az max 2 napnak is

DrJazz 2012.12.20. 17:09:23

@hagyma: Mi a lakásunkért 375 € fizetünk, nappali amerikai konyhával + hálószoba (ami jelenleg a gyereké), ebben az összes (víz, villany) benne van minden hónapban és 10 mp-re vagyunk az óceántól... Egy barátom egyedül lakik egy stúdiólakásban havi 250-et fizet és még medence is van a komplexumban... ;)

DrJazz 2012.12.20. 17:10:22

@Jess G: Szokás szerint megint félreértelmezted, fusd át még egyszer mert hiába olvasod el mindenből a magad igazát igyekszed kihozni... ;)

Mrs. Clayton 2012.12.20. 17:12:06

@Taxomükke: ha nem is kamu, de mindenesetre a fiatalság, meg a hely és az idő kicsit megszépítette a történetet
majd szeretném hallani tőle ugyanezt a sztorit, amikor mondjuk 40-50 évesen meséli a gyerekének v 60 évesen az unokájának

nekem van egy kollégám, aki anno 18-21 évesen a nyakába vette ausztráliát, dolgozott dinnyeültetvényen, meg sütögetett steaket egy csodás ausztrál parton a haverjával
ő mondta h ez szép meg buli volt akkor, ma már túl a 40-en nem csinálná meg, ellenben venne egy yachtot és csak horgászna, ha tehetné, vagyis erre gyűjt most

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 17:12:27

@DrJazz:

A "nyelv elég egyszerű" című téveszme komolytalan.

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 17:12:58

@hagyma: Komolyan mondtam, hiába nevetsz. Szerinted ezzel a mentalitással pont Amerikába mennének, ahol gyanús vagy, ha sétálsz, és nem vadkempingezhetsz?

DrJazz 2012.12.20. 17:18:19

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Akkor fusd át ezt ;) Persze az eredeti problémánk nem ez volt de úgy látszik már szépítesz...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 17:30:56

@Taxomükke: ki lenne gyanus ha setalsz?
es ki nem vadkempingezhet?
ne keverjuk mar a dolgokat
ahol ki van irva, hogy nem, ott nem
pl miami bicsen
de ha kimegy az erdobe
a te dolgod
en arra irtam, hogy az altaluk foloslegesnek velt szabalyokkal nem foglalkoznak
ez eleg anarchikus megkozelites es itt nem mukodik
@DrJazz: hat az kozelebb van a 400-hoz, de igy is olcso az teny, megha csak egyszobas is
a 10 mp az elegge hihetetlen
apalykor vagy dagalykor?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 17:32:33

@Taxomükke: de az teny ilyen mental;itassal nem erdemes idejonni
lehet kicsit felreertettem
tehat ugy ertettem, hogy aki idejon az idiota:)
de megbeszeltuk:)

mirx 2012.12.20. 17:34:12

@DrJazz: az számomra elég megdöbbentő, hogy a német nehezebb a franciánál. meg hogy mondjuk a szanszkrit fel sem került a listára....

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 17:35:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Iszonyú fárasztó a szüntelen okoskodásod, okvetetlenkedésed. Csak a gondolkodás képtelenségedet bizonyítod ezzel a pedantisztikus pózzal.

Olyasmit feszegetsz majdnem mindig, ami eleve mindegy.

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 17:37:04

@hagyma: nyilván van, akinek bejön Amerika, meg aki bejön Amerikának, én még sosem voltam, de igazából elsősorban a természeti szépségeire lennék kíváncsi

mirx 2012.12.20. 17:37:18

@ByA: én speciel évlezem maxval fejtegetéseit. nem mindenkinek csak kenyér ára számít.

DrJazz 2012.12.20. 17:38:13

@hagyma: Közelebb van a 400hoz igen, de mint írtam van 250-ért is van de mivel mi gyerekkel vagyunk nekünk a stúdió kicsi, egy egyedülállónak bőven jó...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 17:40:11

@ByA:

Oké, akkor írok is egy cikket a bukaresti miniszterelnökről, a szocialista párti Orbán Viktorról. Tudod, Bukarest az Magyarország fővárosa, a Rajna partján van. A Rajna pedig egy ázsiai folyó, de közigazgatásilag Amerikában van.

KanáriHajni 2012.12.20. 17:40:39

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Sok különböző lista készült már a nyelvek nehézségét tekintve, de majdnem mind egyezik abban, hogy a spanyol a legegyszerűbb, valamint, hogy a magyar meg a kínai benne van általában az első öt legnehezebb-ben. Csak egy, ezek közül: www.nyest.hu/hirek/a-legnehezebb-es-legkonnyebb-nyelvek

KanáriHajni 2012.12.20. 17:43:41

@mirx: Ja, valószínűleg az élő nyelveket listázták, a szankszrit a nemtomhányszáz igeideje miatt (érthető okokból) kimúlt.

Egyébként komolyan mondom, olyan jól csináljátok, hogy elkezdtem kételkedni a létezésemben! :-)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 17:44:01

@mirx:

Nem is azt hiányolom. Ahogy gondolod persze, de én úgy találom, hogy majdnem mindig butaságot nyom, azt viszont önhitt tudálékossággal. A nácikon kívül rikta, hogy így kihozzon bárki a sodromból.

Neked fontos, hogíy Európának vagy másnak osztályozza a szigeteket? Érdemes ezen szívózni? Múlik ezen bármi? Világos, hogy elhet ez is az is, hogy nézőpont kérdése. Amit itt erőltetett, ostobaság. De ha te élvezed, nem akarom elvenni, ahogy jólesik.

KanáriHajni 2012.12.20. 17:45:10

@DrJazz: Te merre vagy amúgy? Nálatok is bejött ma a kalima? (Kicsit olyan ez itt a nagytakarítással, mint otthon az autómosás meg az eső... Tegnap suvickoltam ki szépen a kecót.)

mirx 2012.12.20. 17:45:25

@KanáriHajni: szerintem az igazság ott van, amit a BBC ír: egy nyelv elsajátításának nehézsége nagyban függ attól, hogy te magad milyen ajkú vagy.

"So, a Polish speaker will find it easier to learn another Slavic language like Czech than an Asian language such as Japanese, while linguistic similarities mean that a Japanese speaker would find it easier to learn Mandarin Chinese than Polish."

Mrs. Clayton 2012.12.20. 17:45:36

@KanáriHajni: nem arról van szó, h nem létezel, vh ne azt mondanád amit érzel/gondolsz
de hány éves is vagy valójában, szerintem huszon pár
ez azért sok mindent megmagyaráz, ha igaz

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 17:47:01

@KanáriHajni:

Végigolvastad a cikket? :-)

Ezeknek a listáknak semmi értelmük, mert nincs általános lista. Maximum annak van valami értelme: KINEK A SZEMPONTJÁBÓL nehéz? Ez ugyanis anyanyelv- és egyénfüggő.

Pl. az amerikai Külügy listáján a magyar nincs a legnehezebbek között.

Lásd: wp.me/p2oZYa-1g

windex 2012.12.20. 17:47:43

@mirx: nincs itt vita :-) blog néklül se 60 év talpalást láttam bele

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 17:48:15

@Taxomükke: van beloluk boven
mi az apalacheben lakunk
najo a labainal
nagyon szep
meg az allatvilag is igen valtozatos
csak a madaretetomhoz jar/repul/ 14 fele madar meg a mokusok
a szemeteshez meg neha odateved nehany medve
roka, vadpulyka az setalgat, az mindennapos
roka csak hajnalban
utobbi napkozben is
@DrJazz: en csak azt mondtam, hogy olcso meg ha egyszobas is
es ezt tartom
nalunkk egy normalis helyen a legolcsobb is 5-600 dollar, es villany nelkul
a mienk 800, de ket halo, ket furdo, konyha nappali [parkolo
mondjuk ez a nyugati parton kozelit a 2 ezerhez

windex 2012.12.20. 17:49:53

@Jess G: feltételezés, megint :-) apafej, nem áll minden homokdűnén egy rendőr. ott tényleg van lazaság, és a rendőr a hotel előtti strand közepén sátorozót küldi el. nem olvastad? aki nem ott, hanem a szabad plázson nyomja, azt békén hagyják :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 17:50:30

amugy a delamerikaban hasznalt spanyol tenyleg kurva konnyen tanulhato
statisztikak nelkul allitom:)

mirx 2012.12.20. 17:50:55

@ByA: Engem érdekel, hogy ki minek osztályozza a szigeteket, igen. Szeretem a tudományos vitákat is, akkor is, ha valaki esetleg bő lére ereszti az okfejtését, nem irritál, ha komplexebb dolgokat kell kövessek. És nem is ír butaságokat szerintem. Az ilyen kétbites, vesszők kitételével meg j-ly-problémákkal küszködő, vagy a csípőből fröcsögő, idiótázó, stb kommentelők sokkal jobban irritálnak.

@KanáriHajni: akkor less be a wikis szócikkébe, 6000 ember még beszéli :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 17:53:18

@mirx:

Pontosan!

Mi a legnehezebb egy nyelvben?

Legnehezebb mindig a kiejtés. Ennél valamivel könnyebb a szavak megtanulása. S legkönnnyebb mindig a nyelvtan.

Na most, ha a szókincs részben egyezik, akkor nyilván könnyebb, hiszen kevesebbet kell tanulni.

A kiejtésnél meg ha sok hang azonos, akkor könnyebb. Ha meg a hangtani rendszerben eleve egész más, akkor nehéz. Egy magyarnak sokkal nehezebb a kínai, mint egy vietnáminak.

Egy románnak pl. könnyebb a spanyol, mint egy magyarnak. Hiszen a szókincs nagy része azonos eredetű, s a nyelvtan is nagyon hasonló.

tanato 2012.12.20. 17:53:24

@KanáriHajni: Első olvasatban én is kamucikknek gondoltam az írásod,de mint leírtad,angol és főleg olasz/a spanyol ikertesója/nyelvtudással felvértezve abszolút igaz a történeted.A legjava tényleg a nyelvtudáson múlik,mint azt a tegnapi az ápolónős sztorinál is fejtegettem.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 17:53:36

@DrJazz:

Ő izé, nem látod?, nem szép tőlem, de elég korláltolt. Nem mondanám ha csak hülyeségeket mondana, de az okosság játszása, fitogtatása zavar. Nem beszél semmiről, tüntet, hogy ő TUD.

tanato 2012.12.20. 17:54:17

@ByA: Ez franciául is pont így hangzik,csak picit máshogy írják le.

tanato 2012.12.20. 17:56:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Tökéletesen egyetértek,az erdélyi magyaroknak mindig mondom hogy egy azért jó volt nekik az elnyomásban,a román nyelv alapos megismerése,mert ezzel a tudással százezres nagyságrendben tudtak munkát vállalni a nyitás után az újlatin államokban.

mirx 2012.12.20. 17:58:17

@KanáriHajni: a blogodon írsz egy bizonyos gurulós kismadárról. az kiderült, hogy miféle állat?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 17:59:14

@hagyma:

A spanyolországi spanyol és a latin-amerikai spanyol között a fő különbség:
- a latin-amerikaiban kevesebb hang van (nincs különbség a "z", "s" és "c" ejtése között, s az "y" és az "ll" között),
- a latin-amerikaiban nem használatos az igeragozásban a többes szám 2. személy.
Ezt leszámítva a nyelvtan és a kiejtés azonos.

A szókincs is nagyjából azonos.

Szóval nem hinném, hogy lenne valós különbség a 2 megtanulhatósága között.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:00:25

@mirx:

Utóbbi, jogos. De engem éppen az zavar, hogy ez minden csak nem tudományos. Egyszerűen kérkedés valami mellékes alap információval. A valóság (nehogy én is aztán ugyanazt kezdjem nyomni), hogy lehet az mindkettő, az kérdés csak milyen szempontból. Aki ezért kiigazít mást, az korlátolt/tudálékos/okoskodó. Nem kívánt törlendő. De csak kettő maximum.

Szóval én így nézem, élem át. De ha te másképp, meghagylak Birkának. Engem a csajok jobban vonzanak.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:02:41

@tanato:

Nekem ezzel kezdték gimiben a spanyol taítást. Illetve az osztálynak.

mirx 2012.12.20. 18:05:23

@ByA: rendszeresnek látom ezt az internet magyar szekciójában, hogy ha valaki kicsit hosszasabb, precízebb - és alkalmasint a köztudattal ellentétes - okfejtésbe bocsátkozni, akkor a zsigeri reakció az a MITOKOSKODSZTEPÖCS, MENJMÁRAVÉRBE! Elég kevesen reagálnak úgy, hogy hú, tényleg, ezt nem tudtam, vagy hogy ez biztos, mert nem én másképp tudtam? irritálja az embereket a tudás, pedig ettől nem kellene viszketést kapni, senki nem polihisztor, tehát maxval speciel szerintem jól ért a nyelvekhez, de egy autószerelő tuti meg tudná szorongatni. :)

KanáriHajni 2012.12.20. 18:08:56

@Jess G: Lélekben vagy valójában? Ezutóbbi sajnos már 32, de igyexem tartani magam ahhoz, amennyinek érzem... :-)

KanáriHajni 2012.12.20. 18:10:51

@mirx: Tudom, egyik az Apukám. :-)

KanáriHajni 2012.12.20. 18:13:08

@tanato: Az olasz sokat segít, az tuti, meg az is, hogy szerencsémre jó a nyelvérzékem. Egy valamit viszont áruljatok már el: mi értelme van egy kamuposztnak itt? Nem fizetnek érte, vagy ilyesmi...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 18:13:48

@ByA:

Figyelj, én tudom, hogy marha idegesítő vagyok... :-)

Annak idején ismerősök nekem ajánlották a következő viccet:

A tanár előadást tart. Egy diák félbeszakítja:
- Elnézést, tanár úr, mennyi az idő?
A tanár elgondolkozik, majd beszélni kezd:
- A kérdés nagyon érdekes. Először is mi az idő. Az ókori görögök, az egyiptomiak és a sumérek kezdtek először foglalkozni ezzel a kérdéssel. Sajnos mind a mai napig nem tudjuk egyértelműen megválaszolni a kérdést. Tudásunk nem elegendő a válaszadáshoz. Tehát azt mondhatjuk...
Ekkor a diák félbeszakítja a tanárt:
- Nem, csak arra utaltam, mit mutat most az óra... hogy hány óra van...
- Ja, azt nem tudom, nincs nálam óra.

mirx 2012.12.20. 18:14:13

@KanáriHajni: 6000 az anyanyelvként beszélők száma. majdnem 200 000 pedig, aki tanult nyelvként beszéli.

na mi a pálya a gurulós madárral?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 18:14:40

@KanáriHajni:

Kamuposztnak mi az értelme? Hát vidámság, nevetés, stb.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:15:24

@mirx:

Tök komolyan tévedsz. Próbáld légyszív megérteni a különbséget az odatartozó ennyiben tehát hasznos tudás és a tudással, vagy itt inkább egyszerű információkkal kérkedés között.

Ha valami odatartozó és valaki mondja, nyilván. De ezeket más is bőven ismeri, csak nem nyomja mindenkinek öncélúan, illetve kérkedően az orra alá.

Még egyszer ajánlom: egyezzünk meg. Ha neked ez tetszik, tetsszen. Attól én még nézhetem másképp.

mirx 2012.12.20. 18:16:42

@ByA: nincs ezen mit megegyezni, én érdekesnek és relevánsnak találtam, te meg nem. ennyi meg egy bambi. (és szerintem ez egyébkéntg nem indokolja a vérben forgó szemekkel a másik hajának leordítását, de ez már egy másik kérdés.)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:20:11

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Mondjuk, örülök, hogy látod. Én meg azt, hogy túlzás, hogy így neked mentem, de tényleg ABBÓL A SZEMPONTBÓL amiből Hajnalunk említette, hogy Európában vannak a szigetek, nem állati mindegy, hogy valójában az Afrikai Kontinentális Talapzaton nyugszanak (mondjuk)?

KanáriHajni 2012.12.20. 18:20:43

@mirx: Ja, hát ja, ő a tanult. :-) A gurulós madárról nem tudtam meg kiféle, viszont azóta már megszoktam őket.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:21:46

@mirx:

Egy ilyen nem. Fölhalmozódott bennem. Állandó. Mit akarsz, ő is tudja.

Gyermekáldás lesz?

T1GRIS 2012.12.20. 18:24:06

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szinte biztos vagyok benne, hogy amennyire le vagy árnyékolva, te ezt a viccet bóknak vetted. :))

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.20. 18:26:44

@windex: de konyorgom milyen felszolgalorol beszelsz?
Sokaktol hallol,hogy a vendeglatas degradalo, egyszeru munka, ahova barkit barmikor felvesznek.
Tevedes!
A turistaetetokbe fogdmegfiunak felvesznek barkit, semmi koze sincs a felszolgalohoz, annyi a dolga hogy a talcat kivigye a konyhbol az etterembe.Ide barkit felvesznek, akinek van keze/laba.
Azert, mert az itt kommentelok 90%-a eleteben max ilyen helyekre jut el vendegkent, nem jelenti azt hogy errol szol a vendeglatas.
Vendeglatas az is, amikor vegzos tinilanyok dolgoznak a pubban pultoskent, meg az is, amikor valaki F&B vezeto mondjuk a Ritz-Carltonban, Parizsban..
A konyhan vannak rangok, mint pl:
commis de restaurant(ez az egyszeru felszolgalo, a talcakat viszi ki a konyhabol az etterembe, komolyab helyeken nem is lephet vendeg asztalahoz)
demi chef de restaurant,demi chef de rang, chef de rang, chef de restaurant.
konyha:commis de cuisine, demi chef, demi chef de partie, chef de partie,junior sous chef, souschef, headchef, ex.chef.
A lista elejen, es vegen allok kozott sok10ev gyakorlat, tapasztalat, es iskolai vegzettseg a kulombseg.
a fizetes pedig pl 3000chf-20.000chf/ho..

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:27:56

@T1GRIS:

Végre nem vagyok egyedül! De közben már elszégyelltem magam, tényleg nem kellett volna úgy letámadnom.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.20. 18:29:08

tevedtem, az elso sor az etterem, masodik a konyha.
Mellesleg komolyabb felszolgalonak van diplomaja, borfelszolgalo (sommelier),kisdoktorit is tehet, 20evig tanul boraszatokban, 6eves egyetemet vegez..ennyit arrol hogy lenezitek oket..

mirx 2012.12.20. 18:29:48

@KanáriHajni: hű én meg annyira szerettem volna ezt látni, na megyek még a tubán próbálkozom (ööö rolling bird... tudsz valami egyéb kulcsszót? milyen színűek?)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 18:31:59

@ByA:

Nem mindegy. A blogcikk tévedése kiváló alkalmat biztosított egy népszerű téveszme eloszlatására, így szeretném is megköszönni a lehetőséget. Ha nem írta volna Hajni rosszul, mindenki csak átfutott volna a kérdésen, de így most sok olvasó megjegyezte: a Kanári-szk. Afrikában van. A haszon óriási, hiszen a cikk kint volt az Index címlapján, így most nagyon sok olvasó immár tudja ezt.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 18:34:01

@KanáriHajni: gondolom ez akkor inkább a 20-hoz van közelebb és nem a 30-hoz, így nem is kételkedem az elhangzottakban

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:34:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Igaz, már Szechenyi megmondta. Azért nem vagyok benne biztos, hogy pont efflélére gondolt.

KanáriHajni 2012.12.20. 18:38:39

Micsoda? De hát a Kanári szigetek NINCS Afrikában! :-D
Najó, szóval a madarak fehér-szürkék, és hosszú csőrük van, amivel a visszahúzódo hullámok után a homokban maradó kis valamiket csipegetik fel. Különben meg, gyere ki és nézd meg! :-)

Mrs. Clayton 2012.12.20. 18:39:21

@KanáriHajni: birca leírta és sajnos nem ez lett volna az első, h nem igaz
az egy megint másik kérdés, h érdemes-e v lehet-e csövezni bárhol a tengerparton Grand Canarian v sem
az szerintem egyértelmű nem, bár próbálkozni lehet, csak felesleges
ha az ember egyedül akar lenni egy függőággyal éjjeleket egy fehérhomokos strandon, annak bizony ezt az élményt keményen meg kell fizetnie
ha meg összejön ingyen több napra, akkor vmi tré helyen lesz szemét társaságában, mert minden rendes helyet beépítettek már minden normális szigeten

Mrs. Clayton 2012.12.20. 18:40:48

@KanáriHajni: ez pedig úgy értendő h a kanári szigetekről könnyeb afrikába átköpni mint európába, az nyilvánvaló, h a sziget a spanyoloké

T1GRIS 2012.12.20. 18:45:44

@ByA: Csak a saját egészséged szempontjából nem - őt ez élteti, tehát neki nem tettél rosszat, sőt. Ha nem akarod, hogy nőjön, ne etesd, ne locsold. ;)
(Amúgy szerintem még őt is mélyen alulmúlja pl. Jess G., aki - a fentiek tanúsága szerint - genetikusan képtelen bármi mást kiolvasni egy hozzászólásból, mint azt, hogy neki igaza van. Gyakorlatilag minden hsz-ba beleírta, hogy "olyan nincs", "képtelenség", "nem lehet", és már-már kényelmesen ki is bélelte magának az így felépített pszeudovalóság-kuckót, amikor puff, megjött a postíró, és bejelentette, hogy "de, jól értetted, tényleg két hétig a parton csöveztünk". Ám őt nem olyan fából faragták, hogy ennyitől feladja! :) Némi átmeneti önbizalom-tatarozás után előáll a kész mentési tervvel: á, biztos, csak a fiatalos csacskaság és bohémság csinált abból a "max 2 napból"(!) két hetet...! (Mert ugye, lásd 1. pont - "olyan nincs")
Ezen, b+, vinnyogva röhögtem! :)))

KanáriHajni 2012.12.20. 18:45:55

@Jess G: De miért kötöd az ebet a karóhoz? Körbe sátor-hálózsákoztuk már a terepet, a legszebb partok az eldugottak, ahova a rendőr sem tud (és nem is akar) lejönni. Ha "kemény fizetség" alatt az autóúttól való akár húszperces sétát érted, akkor egyetértek, máskülönben nincs más akadálya a dolognak. És tudod mit: mindig sajnáltam azokat a turisztokat, akik befekszenek a hotelba és nem látják a hullócsillagokat, nem hallják az ékfarkú halfarkast rikoltani, nem ébrednek hullámverésre, mert nem tudják, miből maradnak ki!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:47:37

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: @KanáriHajni:

Pontosan. Próbáltam ugyanezt fínomabban (na jó, més megközelítésben, durvábban). A helyzet az, hogy tényleg nincs Afrikában. Ezt ilyen kategórikusan semmiképpen sem lehet mondani. Mint ahogy Európában sincs. Földrajzilag köuzelebb van Afrika nagy tömegéhez, mint Európáéhoz, de a besorolása így is úgy csak konvenció. Sekki sem téved túl nagyot, akérmyeliket mondja.

Csak ha már olyan nagyon fontos ez.

Sok más hasonló van. (Hadd örüljön Mirx.) Nem megyek részletekbe, de jó pér fölfogás van arról, hogy hol van Európa keleti hatéra. Éppen kezdik Európához sorolni pl. a kaukázusi országokat, ami azelőtt föl sem merült. Naszóval ezért is fölösleges ilyeneket olyan nagyon erőltetni.

DieNanny CH 2012.12.20. 18:48:35

@Távmunkás:
Megfigyeltem, ha valaki így, 1 bőrönddel, egy odaútra szóló jeggyel megy, és mégis sikerül neki, azt mondják, de hülye vagy, képes vagy szart lapátolni?!
Ha mindent megtervez, lefixál és úgy jön ki, és sikerül neki, azt mondják: Ja, hát így könnyű, hogy mindent a feneked alá toltak!
Ha valaki azt írja, hogy így, 1 bőrönddel...(lsd fenn) jött, de nem jött össze, akkor az hülye, ahelyett, hogy megtervezte volna. Ha valaki megtervezte (mint a dél-svájci egyetemista), de mégsem jött be neki, akkor hülye, mert elvette mástól a helyet, és nem igaz, hogy nem bírja ki a családja nélkül 4-5 hónapig.
Szóval, olyan poszt ritkán van, ami mindenkinek tetszik...

A poszthoz: Én nagyon-nagyon tervezős ember vagyok. Ez számomra elképzelhetetlen, így kimenni valahová. De vannak ilyen emberek, és közülük soknak be is jön. Jó, hogy nekik is bejött.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:49:28

@T1GRIS:

Éppen hasoló észrevételt készültem tenni Jess-nek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 18:50:15

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: en nem tudok a spanyol spanyolrol irni, mert sosem voltasm spanyolorszagban es Cerveantest is magyarul olvastam
nade
ez a mexikoi es egyebb delamerikai spanyol, tenyleg nem nagy etwasz, mar az utca/konyha/nyelven

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.20. 18:50:16

végigolvastam a kommenteket is.
remek volt.
azt hiányolom csak, hogy spangola nem kérdezte meg, hogyan szexeltek a nyugágyban.

Mrs. Clayton 2012.12.20. 18:53:40

@KanáriHajni: mert az a saját tapasztalatom, h nem lehet, igaz ennyire határozottan idősebb koromban a komolyabb helyeken nem is próbáltam, mert nekem elég volt az is h tilos, nem engedik és soha nem vállalnám be h pár naponta amikor kiszúrnak odébb kell mennem
az meg sztem hülyeség h a legszebb helyek üresek, meg az eldugott helyek szépek, mert ha eldugott se wc, se zuhany, se takarítás, így teli van hínárral v tengeri fűvel meg minden szutyokkal amit a víz kimos a partra
ha jól megközelíthető stb lenne, akkor már állna ott min 1 szálloda,
szóval sztem ez csak fiatalság bohóság, bár nem sokkal vagy fiatalabb nálam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 18:54:08

@Babette_: hat errol mit kerdezett volna
napi tapasztalata van
@hogyne,persze,igazad van!:
hogyne, persze, tudjuk

nemkomplett 2012.12.20. 18:56:00

Nem vagyok jártas a kommenttrollok gondolkodásának rendszerében, tán épp ezért nem igazán értem, hogy miért gyanakszik valaki arra, hogy a cikk kamu. Ír valaki egy dolgot egy olyan oldalra ahol emberek az anyaország elhagyásáról vagy nem elhagyásáról osztanak meg egymással személyes élményeket, kérdem én mi motiválná a írót hogy hazudjon. Fizet neki a határátkelő blog mert nincs elég emigráns aki írástudó, nem talál megfelelő platformot a világhálón a fantáziáinak publikálására, politikai elkötelezettségből vagy gonoszságból hamis mézesmadzagot lógat az otthon senyvedők orra elé, vagy mi a bánat???
Vannak kérdezők akik kíváncsiak valamire, az tök jó mert erre való ez a felület., de kötözködni egy ismeretlennel és hazugsággal, nagyotmondással vádolgatni, az számomra teljesen értelmetlen dolognak tűnik...

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.20. 18:56:10

@hagyma: bármit. az ománi lánytól is megkérdezte, hogy ott másként szexelnek-e.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 18:56:15

@ByA:

Érdekes kérdést vetsz fel. Örményország, Ciprus. Mindkettő Ázsiában van, de olyan erős az európai identitásuk, hogy az európai szervezetek is európainak tekintik (másképp Ciprus nem is lehetne EU-tag).

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 18:57:15

@T1GRIS: @KanáriHajni:

Merthogy egészen egyszerűn senki sem vonhatja kétségbe nagyon nagy adag rosszhiszeműség nélkül más ilyen természetű előadását. Ha mégis megteszi, csak saját képzelőerő hiányát bizonyítja, a rosszhiszeműségén kívül, Mintha a dolgok mindig mindenkivel csak egy bizonyos módon történhetnének.

Kétsébe lehet vonni, ha valaki azt mondja, hogy az adó valahol 20%, amikor az embernek ponton informácója van arról, hogy 40%. De személyes történeteket, aki ott sem volt, hogyan állíthat nem valóságosnak, csak azért mert ő nem úgy képzeli el? Abszurd. Maximum a meglepődését fejezheti ki.

KanáriHajni 2012.12.20. 18:57:17

Ja, még csak annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy:

Meglepte a tanári kart, hogy énekórát egy kanári tart. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 18:57:40

ne dogojjek meg addig, meg nem hallok egy ekfarku halfarkast rokoltani

mirx 2012.12.20. 18:58:35

@nemkomplett: te ugye nem olvastad azt az olajfúrótornyos posztot, az összes kommentjével egyetemben, ami *tényleg* kamu volt?
keresd meg, tanulságos.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 18:58:59

@ByA: en teljesen elhittem az ekfarku halfarkast
most is borosdzik a hatam

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 19:00:33

@Babette_: tudom
azt is levezette, hogy Mary tudja a koszonom magyar szot, azert mert minden este megkoszoni a vibratort

Mrs. Clayton 2012.12.20. 19:01:05

@hagyma: engem egyedül ez a vad romantika frusztrál a cikkben, ami sztem egyik ilyen szigeten sincs, kivéve ha belemagyarázzuk, de részemről kikötözködtem magamat

nemkomplett 2012.12.20. 19:03:16

Nyugágyban nagyon jól lehet szexelni... ellentétben a függőággyal amiben egészen nehézkes, kényelmetlen és balesetveszélyes.
(Az egyén akit "pasi"-ként emlegetnek a cikkben.)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 19:03:46

@hagyma:

Ez az aki megette a posztolót? Csak aztán a hapsija fölvágta a hasát (a halnak) és azóta boldogan élnek, ha meg nem haltak. A hal nem él boldogan, ő hal. (És posztolóról utóbbi nem valószínű, ha egyszer posztol, azza a halat leszámítva happiend)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.20. 19:06:26

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nekem ez a "karrier epites vs. eljunk a manak es legyunk boldogok" mentalitas kicsit a Tucsok es Hangya mesejere emlekeztet. Bar a hangya kicsit lenezi a felelotlen tucskot, azert a zord teli esten, amikor befogadja, egyutt elvezik a meleget es tancolnak a tucsok zenejere :) Szoval valahol mindketten "profitaltak", es ez egy van jol. Mindenkinek mas a prioritas, ezt kene elfogadnunk:)

nemkomplett 2012.12.20. 19:06:35

@mirx: azt pont nem olvastam, és nem vonom kétségbe azt a tényt, hogy vannak emberek akik hazudni szoktak csak nem látom az értelmét...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 19:07:24

@hagyma:

Ja, ez TÉNYLEG volt? Most látom. Egész kedvet csinált nekem Hajni a kanárihoz. Lehet, hogy leugrok, Kár, hogy kitört rajtam a takonykór, már mennék. A hallal vigyáznék. (Ha valaki aggódna értem.)

T1GRIS 2012.12.20. 19:09:41

@KanáriHajni: Hajni, miért nem fejezed már be ezt a gyerekes makacskodást? Jó-jó, hogy fiatalon elképzelted, milyen is lehet egy igazi nomád, bevállalós vadkemping egy csodaszép szigeten, és ezt most megpróbáltad nekünk eladni, de fogd fel, hogy LEBUKTÁL! Ilyet NEM LEHET megcsinálni a Kanári-szigeteken, miért nem fogod már fel? Persze, megpróbálni meg lehet, és nem kétlem, hogy valóban megpróbáltátok, de akkor legalább ismerd be, hogy egészen egy bűzös, hínáros, szűk és sötét öbölig kellett elvergődnötök a sziget Mordoron túli végébe, ahol döglött ráktetemeken kellett átmásznotok az egyetlen fáig, amelyre függőágyat tudtatok kikötni, és nem elég, hogy az eljő éjszaka egy kukásautó rátok borított egy konténernyi kommunális szemetet, de még egy arra járőröző rendőrségi helikopter reflektora is kiszúrt benneteket.
Amúgy nem értem, miért hitted, hogy a blog közönsége jobban fog majd hinni Neked, aki ott voltál, mint JessG-nek, aki TUDJA, hogy képtelenség. Szerintem ez elég éretlen hozzáállás részedről... Javaslom, hogy a jövőben próbálj több karót nyelni, az segít.

tanato 2012.12.20. 19:11:51

@KanáriHajni: A kamuposzt mire jó?.Szt.-em csak magamutogatásra és figyelemfelkeltésre olyan személyek részéről.akik a mindennapi életben "szürke" személyiségek és nem figyel rájuk igazán a környezetük..

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.20. 19:12:51

@tanato: minden posztra igaz amit leirtal...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 19:14:16

@hagyma:

A halfarkas? Annak közismerten egyetlen ellensége van: a farkashal. Ez egy apró kis hal, mely a vízfelszín alatt úszva pásztázza a levegőt, s amint halfarkast lát, kiugrik a vízből és leteríti azt egyetlen uszonymozdulattal.

wp.me/s2oZYa-humor

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 19:16:17

@ByA:

Látom, szakember vagy. Remélem, azt is meg tudjuk vitatni, hogy szerinted mely vonal mentén indokolt elhatárolni egymástól Ázsiát és Óceániát.

KanáriHajni 2012.12.20. 19:17:49

Az ékfarkú halfarkas egy madár. A halak nem rikoltoznak. És tudom, itt északabbra írják, ám mi mégis hallottuk. hu.wikipedia.org/wiki/%C3%89kfark%C3%BA_halfarkas

További kételkedőknek pedig azt üzenem, velkám, gyertek, és megmutatjuk a szép helyeket! Békesség.

tanato 2012.12.20. 19:18:25

@hogyne,persze,igazad van!: Remélem azért az igazi cikkek írójára ez nem jellemző.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 19:20:06

@hogyne,persze,igazad van!: nem csoda, hogy egyetertessz:)
@Jess G: en semmit nem tudok a kanari szigetekrol
semmi nincs kizarva
eletvitelszeruen csovezni egy tengerparton nem tul eletszeru meg 3 hetig sem, de nem is lehetetlen

mi annak idejena balcsinal csoveztunk egy halozsakkal es egy fogkefevel
fejlodik a vilag
bar mi csak a sullo rablasat hallottuk volna,ha nem gyotort volna minket komaba a hubertus

nemkomplett 2012.12.20. 19:23:12

allatvilagunk.hu/madarak/ekfarku_halfarkas.html
és itt még a rikoltozását is meg lehet hallgatni. :-)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 19:23:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Majdnem annyira vágyok rá, mint arámra, akit majd az oltár elé vezetek.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.20. 19:24:14

@hagyma: mar mondtam maskor is, barmikor tudok kepet kuldeni, de az arcomat ha nem haraxol nem teszem ki a netre.Konyharol,-olyan konyharol ahova csak szakavatott juthat be- illetve munkaimrol szivesen kuldok.Mondd hogy tudom belinkelni?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 19:24:32

@KanáriHajni: felelmetes egy dog
engem siralyra emlekeztet
gondolom ugy is rikoltozik
felelmetes lehetett:)
engem egyszer, de tok komolyan, szigethalmon a stegen lefosott egy siraly
bekesen horgasztam hajnalban es pont telibe

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 19:25:43

@tanato:

Annak idején, amikor orosz iskolába jártam, ott nagy szokás volt az úgynevezettek kérdőív-évkönyvek készítése.

Ha jól emlékszem анкета volt a becsületes neve. A tanulók készítették, különösen a lányok, mindenki saját magának. A lényeg az volt, hogy emlékeket ragasztott be az adott évből, majd kérdéseket írt, s körbeadogatta, hogy az osztálytársak válaszoljanak.

Az egyik elmaradhatatlan kérdés az volt, hogy “mit szeretnél az élettől, hogyan látod magadat 10, 25, 40 év múlva?”.

Ilyenkor a többség fantasztikus dolgokat válaszolt, pl. ő lesz az első ember a Marson, meg ilyesmi.

Mivel én eleve a marginális alakok közé tartoztam, legtöbbször nekem nem is adták oda az évkönyvet, mert “biztos valami hülyeséget ír majd be” alapon. Volt pár hasonló marginális haverom persze, s nagyjából egy ütemre járt az agyunk.

Egyik évben az egyik csaj az egyik havert is megkérte írjon a füzetébe. Ő meg a “hogyan látod magadat 25 év múlva, mit szeretnél az élettől?” kérdésre persze megadta a megfelelő választ: “életcélom, hogy 25 év múlva kövér, kopaszodó, unalmas átlagember legyek”.

A röhej persze az, hogy azóta eltelt 30 év, s Marsra utazósokból, a Nobel-díjasakból, a hadseregtábornokokból, meg az összes többi hasonlóból lett unalmas átlagember. Mi meg most is ugyanolyan deviáns alakok vagyunk, mint akkor.

Mi következik ebből? Aki kamuposztokat írogat, az az esetek többségében érdekes ember lehet. Az új-zélandi kamuposztost pl. kifejezetten irígylem - fantasztikus humorérzékkel megírt stílusparódia lett az írása, s bár leparodizáltam én is - wp.me/p2oZYa-14W -, úgy érzem, az én szövegem haloványabb, mint az eredeti...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 19:25:52

@KanáriHajni:

Én megyek! Akkor is lehet, ha az ember nem kételkedő? (Még kevésbé további.)

Mrs. Clayton 2012.12.20. 19:26:03

@hagyma: m1 is mert egyértelműen hülye vok a vad romantikához meg karót nyelt is vagyok, h felismerjem tizen év után mi megy az ilyen szigeteken és mi nem
a történettel semmi bajom, nyilván lehet így is, láttam én már hippi szállodaigazgatót

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 19:27:20

@hogyne,persze,igazad van!: nekem semmi ketsegem, hogy jelelnleg svajcban vagy
nincs abban semmi meglepo
es hidd el nem akarom, hogy belinkeld az arcodat
gondolod erdekel engem?
kicsit kamuztal, de hidd el az sem erdekel

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.20. 19:32:07

@hagyma: akkor jo, mert az elozo posztban azt mondtad hogy fenykepet kersz.Rengeteg kep van, konyharol, munkaimrol, szivesen belinkelem, ha tudnam hogy kell, hidd el kisse meglepodnel te is meg mindenki mas.. de ha nem hat nem, ebben maradtunk.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 19:36:28

@hogyne,persze,igazad van!: nana az etteremrol szivesen varom
en vendeglatasban melozok, ugyhogy johet
szeretnek meglepodmi, de ha ott kezdodik, hogy egy fotot nem tudsz feltolteni es belinkelni
akkor ne ragodjunk rajta

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.20. 19:40:17

@hagyma: azt azert nem hiszem el, hogy senki sem tudja hogyan kell kepet belinkelni..de akkor hagyjuk.
esetleg csinalj valami emilcimet, es oda elkuldom egy freemailes cimrol..

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 19:45:55

@KanáriHajni:

Imádom ezt a lelkesedést, amikor már venném a jegyet! És hol talállak meg?

Először azt tisztázzuk, melyik földrészen aztán jöhet a házszám. Ja, nem. Telefon.

DrJazz 2012.12.20. 19:51:19

@KanáriHajni: Mi tenerifén vagyunk, Las Galletas egész pontosan, jött kalima de lightos, volt már ennél durvább is, mindennap takarítás van amúgy is úgyhogy fel sem tűnik :)

KanáriHajni 2012.12.20. 19:51:47

@ByA: Reptérből egy van, legyen az bármelyik földrész is, addig jussál el, aztán 663-417-606, országhívó +34. :-)

mirx 2012.12.20. 20:01:36

@KanáriHajni: csak nem a Berthelot's Pipit nevű faj az? úgy tűnik, ezek a madárkák inkább rohangálni, mint repülni szeretnek

tanato 2012.12.20. 20:04:48

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Annyiban igaz,hogy a kamuposztot íróknak,kell lennie egy kis fantáziájuknak,és utána is kell olvasniuk a célországnak pl.mint Norbi Norvégiának.

KanáriHajni 2012.12.20. 20:05:57

@mirx: Könnyen lehet, hasonlít rá, bár én fehérebbne szoktam látni, mint itt: en.wikipedia.org/wiki/Berthelot%27s_Pipit

Te madarász vagy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 20:09:41

@hogyne,persze,igazad van!: ez a baj, hogy altalaban mindenki tudja, rajtad kivul
nekem van emilcimem
ketto is, nem kell csinaljak
de en nem akarok levelezni veled:)
bocs

mirx 2012.12.20. 20:10:53

@KanáriHajni: dehogyis. de a viccesen viselkedő állatok mindig lenyűgöznek

nem sok videó van róla, de látszik, ahogy rohan, hogy tényleg olyan simán fut, tökre el tudom képzelni, hogy messziről olyan lehet, mintha síneken csúszkálna. lefilmezhetnéd egyszer őket.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 20:12:27

@ByA: eloszor azert hivd fel, hogy meylik fuggoagyat kapod meg a parton

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 20:12:53

@hagyma: Mi 1988-ban Görögországot vadkempingeztük végig két hét alatt, Thesszalonikitől délre indulva, végig a parton körbe az északnyugati csücsökig kb. Sehol nem tették szóvá, csak néztek a parasztok szúrós szemmel (igazi parasztok, nem szitokszónak szántam).

KanáriHajni 2012.12.20. 20:24:00

@mirx: Ja, ez szerintem mégsem az, most jobban megnézve, hosszabb a csőre a mienknek. Videózni akartam már, de mindig alkonyatkor kezdik, amikor eltűnnek a strandolók a partról, ahhoz meg sajna nem elég jó a gépünk...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 20:24:18

@Taxomükke: en nem ketelkedtem
nyaralas is mas
meg kivandorlas is
nalam
egyszer valahol sabadiban vagy mar siofokon, a rendoreseg parkjaban vertuk le a satrat, mert szep volt a gyep
jottek nagy elemlampakkal, es mondtak hogy inkabb ne
de akkor meg lehetett allomasokon is aludni
igy is tortent

Spacecake 2012.12.20. 20:34:54

végre 1 jó poszt amihez nem tudnak hozzászólni londoni magyar megmondóemberkék:-)vagy tátják a szájukat:-)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 20:38:49

@hagyma:

Én Hévizen aludtam a rendőrség udvarán. Odastoppoltam meglátogatni egy csajt, aki a nagynénjével nyaralt, szóval nem jött szóba nála, de vittem hálózsákot. És ahogy lengyel és egyéb barátaival dumáltunk, ittunk, az egyik kérdezte, hol fogok aludni. Mondtam, az erdőben. Erre meghívott, hogy a sátrukban van hely. Ez a sátor volt a rendőrség udvarán, de megbeszélten.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 20:41:15

@ByA: najo, de mar feluton vagy a kanarira:)

Spacecake 2012.12.20. 20:43:20

@ByA: ja,csak nem a poszthoz kötődő,érdektelen mismásolás.persze tuti jobb a metró Londonban mint a Kanári-szigeteken,meg a klíma is:-)

2012.12.20. 20:45:57

@hogyne,persze,igazad van!: Buta és tudatlan emberek okoskodnak mint mindig. El sem tudják képzelni (vagy nem akarják), hogy egy szakácsnak vagy pincérnek mennyit kell azért tanulnia és dolgoznia, hogy jó munkaerő legyen.

Itthon sajnos a béka segge alatti a vendéglátás színvonala pár kivételtől eltekintve, lehet, hogy ez is közrejátszik a dologban. Meg a sok londoni magyar mosogató. ;)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 20:47:03

@hagyma:

Bízok benne. Először a program meggyógyulás. Ma tört ki rajtam. Nem a gyógyulás. Amiből.

spangola 2012.12.20. 20:56:39

@ByA:
"El espanol no es dificil, es fácil."

Sí, pero los principios quieren las cosas.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 20:59:30

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
ah mi mar kiestunk 2 hete
azert a pats veresege meglepo volt nekem, de mar igyis-ugyis playoffosok

spangola 2012.12.20. 21:02:18

@Babette_:

Babetteke!
Nem kérdeztem meg, mert nem illett a poszthoz.
Amúgy sem szoktam ilyet kérdezni.

Imádom azokat az embereket, akik mindig túloznak, ferdítik a valóságot. És utálom a prűd nőket, számomra túl piszkos-perverz a fantáziájuk.

¡Adiós!

spangola 2012.12.20. 21:04:21

@ByA: Bocs, nem te írtad, hogy a spanyol könnyű?

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.20. 21:06:43

@hagyma: Az előbb néztem a honlapot de csak a Jets-es csávó meg a mi szemszögünkből.
De titeket tényleg nem láttalak jó helyen.De nekünk is húzós lesz.
Ez most így jött ki a pats nek.
Ha meg a Giants bekerül a rájátszásba,akkor tudjuk mi lesz a vége.
Vagy egy másik Manning állítja meg a Pats-et.
Lehet igazad lesz a Broncossal kapcsolatban.

spangola 2012.12.20. 21:10:41

@ByA: De minden kezdet nehéz. Szó szerint: A dolgok kezdetet akarnak.

Király Rudolf könyvében volt talán a 2. leckében szó szerint az a mondat, amit írtál, az elsőben pedig az enyém.

ruszofil 2012.12.20. 21:11:08

@KanáriHajni: Szep helyen laktok, csak az a baj, hogy penzt nem nagyon lehet ott keresni.... Tanuljatok meg a spanyolt rendesen, aztan irany egy harmadik orszag.. :)

spangola 2012.12.20. 21:13:19

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii:
"Az előbb néztem a honlapot de csak a Jets-es csávó meg a mi szemszögünkből.
De titeket tényleg nem láttalak jó helyen.De nekünk is húzós lesz.
Ez most így jött ki a pats nek.
Ha meg a Giants bekerül a rájátszásba,akkor tudjuk mi lesz a vége.
Vagy egy másik Manning állítja meg a Pats-et.
Lehet igazad lesz a Broncossal kapcsolatban. "

Hm???

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.20. 21:14:40

@Philosoraptor: Persze, mert az egyszeru ember elmegy mosogatni, vagy uresfeju csaj kiviszi a talcat a konyhabol az etterembe, vagy pultos a pubban, elhiszi magarol hogy o mekkora kiral..Meg a kommentelok 90%-a aki, amikor leul valamelyik turistaeteto teraszara, azthiszi o mindent tud, csak ez mind nem igaz.Aki azt hiszi olyan egyszeru, az jelentkezzen pl egy luxusszalloda ettermeben etteremvezeto pozicioba, azt jol elhajtjaka verbe..

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 21:17:59

@spangola:

Na, hogy így volt, sikerült totál elfelejtenem, de még így is nehezen áll egybe. Minden gyanúsítás nélkül, de kizárt, hogy valamelyik elemében tévedsz? Valahogy nem fogom föl, azzal együtt, hogy persze minden részletet símán. Ha nem te tévedsz, akkor többet feljetettem, mint gondoltam, Pedig elég sokat gondoltam.

Ha kb. úgy lenne, las cosas quieren sus principios, még érteném, bár akkor sem, hogy miért pero.

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.20. 21:18:34

@spangola: Az NFL honlapot néztem.
Most már a Tampa állását is megnéztem.
A Dajjas,a Redskins,aGiants ugyanúgy állnak.(Dallas!)
Mondták,hogy alhúzott a 49ers és a Pats a végére jött fel.
Mondják a riporterek,ha a Giants bejut akkor megnyeri az egészet.
Vagy a rájátszásban találkoznak Payton csapatával.
A múltkor írtad titkos esélyesnek a Broncost.Lehet igazad lesz.
Vagy 9 meccse veretlenek.Manning belejött a végére.
Hm.:))

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 21:20:14

@spangola:

Az csak azért volt, mert amit előtte írtam nem jelent meg. És egyszer rájöttem, hogy ilyenkor, ha az ember ír bármit, lehetne egy pont is, kihozzza. Ettől etkintve, meg g. Miért ne lenne g?

KanáriHajni 2012.12.20. 21:22:53

@ruszofil: És mit javasolsz, hová menjünk ezzel a mi semmirekellő hozzáállásunkkal meg a jóféle spanyol nyelvtudásunkkal? :-)

@mirx: Nézd, úgy fest, inkább ez az a madár: hu.wikipedia.org/wiki/Fut%C3%B3mad%C3%A1r

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.20. 21:24:33

@hagyma: A szezon elején ha az ő meccsüket mutatták,mindig kikaptak.Már majdnem írtam nekik,hogy ne adjanak Broncos meccset.
A Chargers ellenit csak félig láttam 24:0 ra vezetett a San Diego.
Másnap nézem 31:24 lett a Broncos javára

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.20. 21:25:45

@spangola: Baszod!Csak most látom,hogy te kérdezel.
Akinek írtam talán értette.:))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.20. 21:31:35

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: es jo a vedelmuk
a bucs mar 2 hete kiszallt az eagles elleni vereseggel a dallas ott lehet
a giants nem jo az iden
a jets sem sorry
a pats azt hitte miutan visszajott, hogy nyert is
Mesko sem rugott jokat jelzem
azert a pats mindig eselyes
a green bays is
asteelers is befuthat meg
az atlanta a fekete lo, tudnak nagyon jol es nagyon szarul jatszani
en most /is/ a broncosra tennek

ruszofil 2012.12.20. 21:32:37

@KanáriHajni: USA / Maimi.... vagy London. Ha nincs honvagyatok, akkor USA, de onnan nehez haza menni. En ezert valasztottam inkabb Londont. Elni tuti jobb valamelyik Kanari-szigeten, de meg a spanyol kollegaim sem ajanljak. Aki teheti , azok is eljonnek onnan...

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2012.12.20. 21:34:18

@ruszofil: na végre, már úgy hiányolták itt a londoni magyarokat :D

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 21:36:57

@spangola:

"Sí, pero los principios quieren las cosas."

Ezzel mit akartál mondani? Mert ez valami filozófiai szöveg lehet csak.

ruszofil 2012.12.20. 21:37:43

Melo is van.. ez egy eleg forgalmas idoszak az evben.... :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 21:39:13

@tanato:

Igen, a jó kamuhoz kell egy kis kutatás.

Az én Salamon-szigeteki úti beszámolóm pl. MEGJELENT egy utazási honlapon, sőt napokig kiemelt ajánlatként szerepelt... wp.me/p2oZYa-iy

KanáriHajni 2012.12.20. 21:40:23

@ruszofil: Nem igazán értetted meg akkor, hogy én mitől érzem jól magam, de köszi a tippet, amint szeretnék valami MÁST, elgondolkozom ezeken a helyeken is. ("Bár volna két életem") :-)

ruszofil 2012.12.20. 21:50:33

Ha szerettek utazni, akkor London tuti jo hely- csak kell egy jo melo... 100fontbol 4 ora alatt kint vagy Londonbol valamelyik Kanari-szigeten ... olcsobban kijovok, ha odamegyek szabadnapomon, mintha itt toltenem el. Nem veletlenul van annyi brit turista nalatok.. Ha spanyol fonokod/kollegad van, akkor meg plusz jol jon itt a nyelvtudas..

mirx 2012.12.20. 21:55:09

@KanáriHajni: haláli cuki ez a madár! cream colored courser néven találtam néhány videót róla. nemcsak a futása elképesztő, hanem ahogy csipeget... meg tud valami riszamiszát, aminek a biológiai funkciója nem egyértelmű. viszont bazi mókás.
(és meglepő módon Nagy-Britanniában is él egy csomó)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.20. 21:55:48

@hagyma: Azért ha a Giants bejut egy Manning Bowl?:))
Lehet a Redskins lesz ott.
A Giants tavaly épphogy bejutott.
Pats mindig esélyes.
Broncosnak tényleg megy.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.20. 21:59:19

@ruszofil:

Nem csak turista! A hivatalos statisztika szerint a Kanári-szigetek lakosságából 174 ezer spanyol állampolgár, míg 43 ezer pedig brit állampolgár. S ezzel a britek csak a 3. helyen vannak, mert a 2. helyen anémetek vannak 44 ezres létszámmal. A nem-spanyol állampolgárok összesen TÖBBEN vannak, mint a spanyolok.

ruszofil 2012.12.20. 22:07:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Es pont ezert egy jo angol nyelvtudas eleg lehet kezdesnek a Kanarin... foleg ha angoloknak melozol. Persze azert kesobb nem art megtanulni spanyolul is. Nekem van olyan angol kollegam aki eveket melozott Tenerifen es szinte semmi spanyolt nem szedett fel. Nekem meg az volt furcsa, hogy az ettermekben szinte csak feher angolok vannak. Itt, Londonban meg nem :) nem hiaba nem kellett nekik az euro :)

spangola 2012.12.20. 22:27:43

@ByA: Nem, félreérted: a pero-t csak én írtam bele a te mondatotra reagálva és összekötve az enyémmel használtam ezt a kötőszót. Eredetileg persze nincs benne.

A magyar minden kezdet nehéz úgy van spanyolul, ahogy írtam.

Amúgy valamelyik dél-amerikai (chilei vagy columbiai) online tanfolyamtársam sem értette ezt a közmondást. De így van a tankönyv szerint, és a neten is rákereshetsz.

spangola 2012.12.20. 22:29:43

@ByA: g: azt hittem már, hogy a gracias netes rövidítése, mint angolbból a grat vagy gr. :)

spangola 2012.12.20. 22:30:16

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: Reméljük, mert én semmit nem értettem belőle.

spangola 2012.12.20. 22:32:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A németek mindenhol ott vannak, Dél-Amerikában is van egy pár.

Muscari 2012.12.20. 22:34:15

Gyerekek, amit ma itt levágtatok, az eszméletlen volt. Egyre szórakoztatóbb ez a blog. Tegnap spangola vs. hagyma, ma Maxwal már nem is emlékszem kivel meg Jess G... Valami lehet a levegőben, de az világszerte.
Köszi a show-t, jót mulattam :-)

spangola 2012.12.20. 22:34:35

@ByA: Igen, úgy, ahogy te írtad érthetőbb, köznyelvibb lenne, lehet valami archaikus kifejezés? Mindenesetre ha senki nem érti, talán nem kellene sűrűn használnom, ha majd odajutok.

spangola 2012.12.20. 22:35:53

@Muscari:
"Gyerekek, amit ma itt levágtatok, az eszméletlen volt. Egyre szórakoztatóbb ez a blog. Tegnap spangola vs. hagyma, ma Maxwal már nem is emlékszem kivel meg Jess G... Valami lehet a levegőben, de az világszerte.
Köszi a show-t, jót mulattam :-) "

Szivi.

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 22:37:19

@ruszofil: Ezt jól értem? Menjenek el Londonba gürizni, hogy aztán néha elutazhassanak a Kanári-szigetekre?? Éééédesistenem...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.12.20. 22:41:25

@spangola:

Választékos úgy nézem, irodalmi. Rögtön próbáltam így nézni, de így sem ment. Ez volt az eset, amikor Birca meg én egyet gondoltunk. Valami mélyebb értelmet. Úgy is van nagyjából, ami a komplikált nyelvezetből derül ki.

Muscari 2012.12.20. 22:43:55

@KanáriHajni: Hogy a poszthoz is szóljak valamit, szerintem is merész húzás volt így elmenni és belevágni, de aki mer az nyer, mint a mellékelt ábra mutatja.
BTW, kanári madarak vannak-e? Végül is ők a szigetről kapták a nevüket. Ez a másik madár is haláli egyébként.

nevetkőzzcsakszopnifogsz! 2012.12.20. 22:44:51

@Taxomükke: hátja..., erről a kedvenc "viccem" jut eszembe

bocsánat, hosszú, és biztosan sokan is ismerik, de nem lehet kihagyni :D

A halász hazatér fatörzsből vályt csónakján és találkozik egy piackutató szakemberrel, aki ebben a fejlődő országban dolgozik. A piackutató megkérdezi a halásztól, hogy miért jött haza olyan korán. A halász azt feleli, hogy tovább is maradhatott volna, de elég halat fogott ahhoz, hogy gondoskodjon a családjáról.
- ...és egyébként mivel tölti a szabadidejét? - kérdezi a szakember.
- ...például játszom a gyerekeimmel. Amikor nagy a forróság, lepihenünk. Este együtt vacsorázunk. Öszejövünk a barátainkkal, és zenélünk egy kicsit - feleli a halász.
A piackutató közbevág:
- Nézze, nekem egyetemi diplomám van, és tanultam ezekről a dolgokról. Segíteni akarok magának. Hosszabb ideig kell halásznia. Akkor több pénzt keresne, hamarosan egy nagyobb csónakot tudna vásárolni, és nem kellene hozzá sok idő, máris szert tudna tenni egy több csónakból álló vonóhálos flottára.
- És azután? - kérdezi a halász.
- Azután ahelyett, hogy viszonteladókon keresztül árulná a halait, közvetlenül a konzervgyárnak tudná eladni, amit fogott, vagy beindítana egy saját halfeldolgózó üzemet. Akkor el tudna innen menni, Párizsba, New York-ba, és onnan irányítaná a vállalkozást. Még azt is fontólóra vehetné, hogy bevezesse a tőzsdére üzletét, és akkor már milliókat kereshetne.
- Mennyi idő alatt tudnám ezt elérni? - érdeklődött a halász.
- Úgy 15-20 év alatt - válaszolta a piackutató.
- És azután? - folytatta a kérdezősködést a halász.
- Akkor kezd érdekessé válni az élet! - magyarázza a szakember - nyugdíjba vonulhatna. Otthagyná a városi rohanó életformát, és egy távoleső kis kedves faluba költözhetne.
- És azután mi lenne? - kérdezte a halász.
- Akkor volna ideje halászgatni, játszani az unokáival, a nagy forróság idején lepihenni, együtt vacsorázni a barátaival, zenélgetni egy kicsit...

spangola 2012.12.20. 22:45:40

Egyébként meglepődtem, hogy Olaszországban egy kávét sem tudtam angolul vagy spanyolul kérni, mert esküszöm, hogy nem értették. Még a spanyolt sem, pedig azt hittem, hogy hasonlít a két nyelv. A román vagy egyéb (indiai, holland) bevándorlókkal, kiszolgálókkal tudtam angolul beszélni, el kellett magyaráznom, hogy gluténérzékeny vagyok.
A legjobb az volt, amikor német volt a kiszolgáló, és nem értettem a schinken szót, mármint sonka. Ezer éve szigorlatoztam németből, már semmit nem tudok, angolból meg elfelejtettem már a kajaszókincsem, pedig csomó szót tudtam ebből a témakörből, úgyhogy elég nehezen rendeltem gluténmentes ételt.

De komolyan, amikor csak annyit mondtam angolul echte olasznak, hogy köszönöm, láttam a tekintetükön, hogy nem tudják, hogy mit mondok. Hogy lehet ez? Nem néznek amerikai filmeket? Azt hittem ennyit még a világvégén is ért mindenki, de nem.

Vagy Olaszban hülye bunkó nyaraló vagy, ha nem chao-zol meg gracie-zel?

spangola 2012.12.20. 22:48:10

@ByA: Minden lecke végén van 3 közmondás, lehet, nem kéne erőltetnem a megtanulásukat?
Bedobok még egy párat a dél-ameriakiaknak a tanfolyamon, ha nem értik, nem erőltetem. Hülyén jön ki, hogy most kezdtem spanyolt tanulni, a köznyelvet nem tudom, de olyan választékos, irodalmi, archaikus szöveget lökök, amit csak egy spanyol nyelvtörténész ért csak meg.

KanáriHajni 2012.12.20. 22:48:25

@Muscari: A dolog úgy áll, hogy kanárifélék vannak (vagy nemtom, kis színes énekes madarak), de a sziget maga nem arról, hanem egyfajta kutyáról kapta a nevét, aki azóta is elég népszerű errefelé, és bár spanyolul a kutya perro, amikor a névadás megtörtént, a latin még jobban divatban volt, melyben canis-ként hangzik ugyanez, és innen a név. Asszem. De lehet, hogy ez csak egy legenda, és max a birca majd jobban utánanéz. :-)

KanáriHajni 2012.12.20. 22:54:13

@spangola: Az olaszok nagyrésze TÉNYLEG nem tud angolul, sőt sehogyan sem, bár kurvakorán elkezdik a nyelvtanítást náluk, és mégse. Fantasztikusan rossz a nyelvérzékük, engem riogattak olyasmivel, hogy a szomszéd megyében majd már nem értem a helyieket, mert ők tök más dialektust beszélnek... (Mármint amikor ott laktam.) Kis hüje olaszok, de imádom őket azért! :-)

Taxomükke (UK) 2012.12.20. 22:54:57

@térdeljleésszeress!: Igen, nekem is ez a tanmese ugrott be.

ruszofil 2012.12.20. 23:02:26

@Taxomükke: Melosnak gurizni kell Pesten, Londonban es a Kanari-szigeteken is... csak a fizetesekben es az arakban van egy kis kulonbseg... Es azert nem olyan rossz dolog neha elutazni a Kanari-szigetekre....

Muscari 2012.12.20. 23:04:35

@KanáriHajni: Köszi, én is fordítva gondoltam, mármint hogy a madár kapta a nevét a szigetről. Utánanéztem, a sziget viszont tényleg a kutyáról, ma is létezik kanári szigeteki kutya fajta.

KanáriHajni 2012.12.20. 23:05:19

@ruszofil: Jómagam inkább maradok itt és majd néha átugrom Londonba, ha szmogra és szürke fejekre (na meg persze nagyvárosi lüktetésre és kulturpogramokra vágyom)! Bár lehet, hogy akkor is inkább Budapestre megyek.

Apropó, többi határátkelők! Nektek nincs az a parátok, hogy innentől kezdve az utazás az mindig csak hazautazás lesz...?

Mocarro 2012.12.20. 23:09:40

@KanáriHajni: nagyon köszönöm a választ!

Mocarro 2012.12.20. 23:10:12

Na, bénázom itt, a késői órának tudom be :))

Muscari 2012.12.20. 23:19:02

@KanáriHajni: nálunk már jelentkezik a probléma. Idén nyáron ezt úgy oldottuk meg, hogy a két hét szabadság= 1 hét szülőlátogatás + 1 hét Horvátország. De mi Londonban lakunk, szóval nekünk kell a tenger meg a napfény.
Valószínűleg az egy hét téli (karácsonyi) és egy hét nyári hazalátogatásra rendezkedünk e hosszabb távon, és megpróbáljuk a nyaralást ill. síelést ehhez kapcsolni.

spangola 2012.12.20. 23:20:57

@KanáriHajni: De azt sem, hogy thank you, meg good bye????
Ezt mindenki tudja, de láttam a tekintetükön, hogy tényleg nem értették...

mirx 2012.12.20. 23:25:58

@KanáriHajni: az utazás, a nyaralás és a határátkelés szerintem három különböző dolog...

utazónak hívom azokat, akik életvitelszerűen elköltöznek 1-1 országba x hónapra, esetleg évre, és teljesen mindegy milyen (de többnyire kétkezi) munkákból keresnek épp csak annyit, ami elég szállásra meg kajára, és élvezik az utazást magát. pincérkedés, festés, drogkereskedelem, gyümölcsszedés, szóval a szokásos traveller-ügyek

nyaralók, akik az irodából kiszabadulva 1 hetet döglenek a horvát tengerparton, és örülnek, hogy "nem kell semmit csinálni"
(jó, most sarkítok, de ezt értem a legkevésbé)

a határátkelők meg többnyire új "otthont" vagy bázist találnak az új országban, tehát ők nem "utazók". tehát én speckó hazajárok megnézni anyámékat, de ezt nem tartom utazásnak.

Muscari 2012.12.20. 23:26:06

@KanáriHajni: Nálatok ez érdekes kérdés, ti egész évben nyaraltok gyakorlatilag. Próbálkozzatok városlátogatásokkal is, én Barcelonával vagy az Alhambrával kezdeném , ha már Spanyolo-ban éltek, aztán Róma, Párizs, vagy LONDON egy hosszú hétvégére nagyon jó program lehet. Persze ez pénztárca függő dolog, de tőletek minden messze van...
Milyen gyakran jártok haza?

nyuszigonosz 2012.12.20. 23:30:52

@spangola: téged nem értettek! Nem a nyelveket!

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 23:33:44

@KanáriHajni: "Najó, szóval a madarak fehér-szürkék, és hosszú csőrük van, amivel a visszahúzódo hullámok után a homokban maradó kis valamiket csipegetik fel"

Az vagy szürke cankó (Tringa nebularia, Common Greenshank) vagy pedig Kis Póling (Numenius phaeopus, Whimbrel)

Vagy valami más, de ezek közül az egyik valószínű :)

KanáriHajni 2012.12.20. 23:35:35

@mirx: Igen, a kategóriákban egyetértünk, a kérdésem lényege az lett volna, hogy amíg otthon laksz, évente 1-2-szer megpróbálsz eljutni valahova csak úgy, nyaralás, tapasztalatszerzés céljából, amikor viszont messze költözöl, az utazási idő/pénz/energia arra koncentrálódik, hogy időnként haza kell menni..
@Muscari: Naigen, tavasszal Írországba mentünk egy kicsit, most ősszel meg haza, mindkettő tök jó volt, de hát igen, nekem nagy az utazás-igényem, innen meg akárhova is akarunk, az már nagyobb költség, távolabbi ruccanás, ami viszont egy hazaút rovására mehet esetleg. Ezért "erőltetem" a barátoknak, családnak, hogy ők jöjjenek inkább hozzánk, mint mi oda, és akkor ezt megspórolhatjuk... :-) Amúgy megoldjuk, csak érdeklődtem, másnak is van-e ilyen érzése.

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 23:38:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: " Az új-zélandi kamuposztost pl. kifejezetten irígylem - fantasztikus humorérzékkel megírt stílusparódia lett az írása"

ez mi volt ez?

mirx 2012.12.20. 23:40:50

@pappito: mán közben elvileg pont kiegyeztünk, hogy a futómadár lenne az... ne zavarj össze!
:)

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 23:43:28

@Philosoraptor: "Itthon sajnos a béka segge alatti a vendéglátás színvonala pár kivételtől eltekintve, lehet, hogy ez is közrejátszik a dologban."

ha olyan kurva sokat tanulnak és tudnak a vendéglátásban dolgozók, hogy lehet, hogy MO-n 95%-ban büdösgyökerekkel találkozik a vendég? Aztán ugyanezek a rettentesen képzett szakmai csodák Ny-Európában viszont keresett szakemberek akiknek a lábuk előtt hever a sous-chef?

(btw én komoly szakmának tartom a felszolgálást is, csak csodálkozom, hogy mindenki ekkora penge a vendéglátás mégis minősíthetetlen Mo-n. tisztkiv, nincs sok.)

bolek 2012.12.20. 23:44:07

Az ilyen csodás történetekkel ("kimentem a Kanári szigetekre, minden nagyon Hawaii" :) az a bajom, hogy a gazdag nyugat és a szegény kelet durva és ki nem igazítható egyenlőtlenségét akarja valami fantasztikus sikernek beállítani.

Az csak a kisebbik baj, hogy az olajgazdag norvégok (s a másból gazdag egyéb odajárók) nélkül a Kanári szigeteknek olyan átlagos spanyol/portugál-szintű életük lenne, aztán akkor nem sokan akarnának ott éldegélni. De a rendelkezésre álló norvég tőkét soroljuk a történelmi szerencsékhez és hálálkodjanak, akik élvezik.

A fő problémám az, és ez nyugati jólét csecsén megkapaszkodó szegény keletieknek mintha sose jutna eszébe, hogy egész országok nem emigrálhatnak. Ez az egész globalizációs, áttelepülős, emigrálós, menekülős (kinek mi) történet csak viszonylag kis számú betelepülővel lehetséges.

Nézem a Wikipédiát, például a Kanári szigeteken a lakosság száma 1.8 millió. Ha ide menne ki a 10-12-14 millió magyarból csak néhány százezer, netán 1-2 millió, már az fejreállítaná a munkaerőpiacot, de az ingatlanpiacot is. És akkor még nem gondoltunk mondjuk Spanyolország fiatal munkanélküli tömegeire.

Szóval szép, szép a sztori, de legfeljebb néhány tízezer embernek működhet, vagy tömeges nyomorgás, rosszabb esetben egymás fején taposás lesz belőle. Jó kis recept a jóléthez, mondhatom...

mirx 2012.12.20. 23:47:11

@KanáriHajni: valószínűleg ebben igazad van, ahogy muscari írta fentebb, kettéosztják az évi szabadságot. de az átlagember ugye amúgyis "nyaral" és nem igazán utazik, tehát van valami totál fix melója, és akkor kitalálhatja, hogy évi 26 napot mivel tölt. ezt akárhogy is csinálod, ez nyaralás lesz, nem utazás. szerintem...

az valószínű, hogy a határátkelt emberek a szabadságuk egy részét valóban azzal töltik, hogy akkor menjünk haza meglátogatni a nagymamát.

KanáriHajni 2012.12.20. 23:49:47

@pappito: Ügyes-okos, tényleg lehet hogy ők azok!

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 23:51:46

@mirx: bocs, beleraktam mielőtt elolvastam volna az összes kommentet. Ha futómadár, hát az, csak keresgéltem mi lakik Gran Canarián a parton (és nem függőágyban alszik :)

mirx 2012.12.20. 23:52:14

@bolek: miért kellene abból kiindulni, hogy mindenki ezt szeretné csinálni? én speckó agyf..t kapnék a felszolgálói munkától, a 40 foktól, a turistáktól, a bogaraktól meg attól, hogy nincs operaház, meg mindenki 2 órát késik. azért ez a mediterrán élet se fekszik ám sokaknak.

amúgy pontosan mi a megoldás? a norvégok ne menjenek nyaralni, fagyjanak csak oda az olajoshordóik tetejére? vagy mehetnek, de ne legyen személyzet? vagy csak külföldi személyzet ne legyen? mi is akkor a recept a jóléthez?

mirx 2012.12.20. 23:53:11

@pappito: ja, csak vicceltem, nem tudjuk biztosan, legalábbis hajni azt írta, "valószínűleg", tehát lehet, hogy mégis neked van igazad.

pappito · http://pappito.com 2012.12.20. 23:56:11

@bolek: " a gazdag nyugat és a szegény kelet durva és ki nem igazítható egyenlőtlenségét akarja valami fantasztikus sikernek beállítani."

ja, 12 millió turista megy oda egy évben, egymillióval több, mint NZ-re

köcsög nyugat! köcsög pénz! Fujj!

mirx 2012.12.20. 23:58:39

@pappito: Már én is pont akartam mondani, hogy mindjárt kiderül, hogy mégiscsak a kommunizmus a végső megoldás.

KanáriHajni 2012.12.20. 23:59:04

Egyébként valamelyik nénitől az a félinfó is származik, hogy a norvég állam támogatja őket ebben, hogy itt teleljenek, mer egészségügyileg is jobb, meg a lakásukat se kell addig se fűteni... Ezt nem is tudom, elhigyjem-e, de azért gyanús, hogy akár még igaz is lehet.

spangola 2012.12.21. 00:03:12

@nyuszigonosz: Na, ha én megértettem az indiai meg afrikai angolt, akkor ők is megérthették az én good bye-omat.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.21. 00:05:48

@pappito: ez azert van, mert Mo nem egy gasztronomiai nagyhatalom, a vendeglatas nagyon xar szinvonalu, kb 10 etterem van az orszagban ami megfelel a ny.europai atlagnak, es van kb 3db ami a jo minoseguekhez tartozik.
A szakkepzes is rossz, es a magyar szakemberek is amikor kikerulnek az iskolabaol, a turistaetetokbe felelnek meg, levespincernek.Igy aki tanlni fejlodni akar, az iskola utan kezdheti el igazan.Ket lehetoseg van, az egyik, ha kulfoldi iskolakba megy tovabbkepzesre, vannak hires iskolak mint a cordonbleu, vagy bhms, etc.Ezek az alapkepzestol egeszen a diplomaig adnak szakkepesitest, ill.vannak szaktanfolyamok, mint pl:termomix tanfolyam, pacojet tanfolyam, vakumfozes-tanfolyam, csokolade tanfolyam, cukor tanfolyam..etc.Illetve van olyan lehetoseg is, hogy vilaghiru ettermek, szallodakba elszegodik az ember, ingyen dolgozik, esetleg koszt/kvartely, es tanulhatja az elobb felsoroltakat,kozben dolgozik.Ezt a tanulasi format stazsolasnak hivjak.Igy egy frissen vegzett szakacs elindul mondjuk 20evesen a nagyvilagba, ledolgozik 4-5 helyen par evet, es akorra szerzi meg az alapokat, nem otthon..Ugyhogy aki azt hiszi, hogy a vendeglatas abbol all, hogy 40fokos melegben szaladgalunk a kolasuvegekkel, az teved.Az is egy szintje a vendeglaasnak, a legalacsonyabb foka, semmilyen kepzettseget nem igenyel, viszont mindig van munka.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:06:15

@mirx: hát az biztos, hogy az eléggé végső megoldás lenne :)

de azért eszem megáll, Mo-ról azon derpegni, hogy "ha nem lenne pénzük, akkor tök szegények lennének" ez színtiszta ostoba irigykedés

ugyanaz a mentalitás, mint amit JessG nyomott itt, "nem lehet parton aludni és kész, én tudom" mert ő el se tud képzelni mást

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.21. 00:08:21

..es a magyar csodaszakemberek keves kiveteltoleltekintve csak az aljaettermekbe, levespincernek felelnek meg, nem a minosegi gasztronomiaba..
Vannak kivetelek, de elenyeszoen keves.

mirx 2012.12.21. 00:08:55

@pappito: "Zsiráf? Deisz' ilyen állat nincs!"
:D

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:09:51

@hogyne,persze,igazad van!: hát gondolom akkor azok akik így kiképezték magukat már nem mennek vissza Mo-ra verekedni abban a 3 helyben a poziciókért, szóval maradnak a kólásüveggel rohangálók és a szar :(

spangola 2012.12.21. 00:10:41

@ByA: A sátorozás olyan romantikus..., szalonnasütés, kenyér (gluténmentes), sült hagyma, paráZSBAn sült édes hagyma..., esetleg mobil kis grillsütő, fáklyák a sátrunk körül...

Csak kell egy jó derékalj, kár, hogy 13 ezer körül kezdődik az átlag, meg egy jó hálózsák és a vízpart.

Nekünk olyan hálózsákunk van, amit direkt pároknak találtak ki, tehát ha akarjuk egybecipzározzuk, hogy együtt aludhassunk benne, mintha egy takaró alatt lennénk, tök jó.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.21. 00:15:03

@pappito: :) azokat a"felszolgalokat " hivjak igy, aki arra jo hogy a talcat vigye ki a levesekkel..un.gunynev.Egyebkent a meglatasod teljesen jo.
Ha megfigyeled, kulfoldi luxusszalodakban nincs magyar sef, talan 2db osszesen, es egy helyen sincs magyaros etterem..Az sem igaz hogy a magyar konyha vilaghiru..Ugy szoktuk mondani, hogy magyarorszagon vilaghiru.
Es most nem a michelin-csilagokrol van szo, amibol van nalunk ossz.2db, hanem arrol, hogy ny.europaban pl angliaban van tobbszaz michelin csillagos etterem, es az atlag szinvonal is nagyon jo, nem is beszelve franciaorszagrol, ahol olcson lehet nagyon jo minosegu eteleket enni.

spangola 2012.12.21. 00:15:32

@pappito: Nem tudom, hogy miért gondolja Jess G hogy éjjel a rendőrök elemlámpával alvó emberekre vadásznak.

Én csak egyetlen okból sátorozom kizárólag kempingben, mert ha csak úgy a szabadban aludnék itt Magyarországon, félnék, hogy kirabolnak, megölnek vagy ilyesmi, de tuti, nem attól félnék, hogy elküldenek a rendőrök.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.21. 00:17:33

@spangola: az biztos h. tuti elobb rabolnak ki az orkok, mnt hogy a rendorok talalnak meg..

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:20:17

@hogyne,persze,igazad van!: , ja ez a magyar konyha világhírű dolog, ez nekem mindig is illúziónak tűnt, de nyugodtan mellé lehet tenni a magyaros vendégszeretetet és a világhírű magyar bort is :)

Bár utóbbiból azért még lehet is valami, ha kitart az a pár megszállott.

mirx 2012.12.21. 00:20:21

@hogyne,persze,igazad van!: sajnos magyarországon még mindig azt tartják jó étteremnek, ahol holdnyi rántotthússzeleteket lehet kapni "hasábbal", lehetőleg minél kevesebb pénzért... az, hogy az olajat 500x felhasználták, vagy hogy undorító margarin meg vegeta van az ételben, az átlag meg sem érzi. a szocializmusban olyan szintű moslék volt a menzákon, hogy tisztára elcsökevényesedtek az ízlelőbimbók.
pl ha almát meg rukkolát teszek a sajtos szendvicsembe, dióval, akkor mindenki forgatja a szemét, hogy hát ez meg micsoda párosítás, az alma az az almás rétesbe való (jó sok cukkorral meg liszttel), nekem meg biztos elment az eszem.

DrJazz 2012.12.21. 00:22:17

@hagyma: Pedig a 10 mp tényleg igaz, na jó lehet 15 is lassabb napokon :

www.atlantic-divers.com/Las%20Galletas%20promenade.jpg

Második, zöld ház

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:24:35

@spangola: én már több európai nagyvárosban (és több kicsiben) aludtam szabad ég alatt, sőt egyszer a parton is és soha nem piszkált senki. Itt NZ-n meg nagyjából azt csinálsz amit akarsz, ha mást nem zavarsz vele, senki nem feszeng az ilyesmin.

Amikor elmentünk vadászni csak leterítettünk egy fóliát, rá polifoam, hálózsák oszt kész, sátrat se vittünk, csak fly-camp volt felettünk.

Nyilván itt sem alhatsz a Queen streeten fényes nappal, de a parton? Max megfázol.

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.21. 00:25:31

@pappito: igazad van!A bor tenyleg nagyon jo.Ami a szakembereket illeti, ugyanolyan a problema a vendeglatasban, mint az orvosoknal, kimegy, kitanulja, baxik hazajonni, mert minek?Az a 10db etterem (csak hogy szemleltessem, van 10 etterem a 30.000bol ami nem rossz szinvonal, es 2 db ami jo)
gondolhatod milyen nehez oda bejutni, es mennyi penzert dolgoztatnak, ha sorok varnak arra hogy bekerulhessenek..
@mirx: nem tudom te mivel foglalkozol, de nekem ugy tunik hogy nagyon kepben vagy!!!

KanáriHajni 2012.12.21. 00:25:32

@mirx: Ezen most konkrétan hangosan felröhögtem. Na én léptem srácok, kösz ezt a szórakoztató napot, jójt!

spangola 2012.12.21. 00:26:11

Itt már mindenki beleköt mindenbe, de ilyen hülye apró részletekbe, mint annak idején, hogy az Amerikába repülő úszó nem láthatott 6 medencét csak 2-őt a repülőtérről, mert ők megnézték a Google Map-en.
Igaz, még nem repültek arra, meg az USA is rohadt nagy, de biztos fake volt a poszt emiatt az egy részlet miatt.

Anyácskám.

Egyszer én is írni fogok egy posztot, kíváncsi vagyok, hogy épp melyik részlet nem lesz hihető.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:26:30

@DrJazz: és a vízig gyalogolni kell? Na ezért nem megyek én külföldre, az alapvető kényelem sincs meg :)

spangola 2012.12.21. 00:27:18

@pappito: Állítólag a chilei borok is isteniek, és sokkal olcsóbbak, mint itthon.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:28:30

btw a világvége elmaradni látszik, legalábbis itt a déli féltekén elmaradt :)

mirx 2012.12.21. 00:28:55

@pappito: jajj, az ma van? ha tudtam volna, fodrászhoz megyek.

Taxomükke (UK) 2012.12.21. 00:29:51

@spangola: Ilyen hálózsákunk nekünk is van. Asszem 20 éve vettük talán a Csepel Áruházban.

ruszofil 2012.12.21. 00:30:03

@KanáriHajni: Nincs is szmog Londonban... az allando esozes elmossa.. :) amugy meg teljesen mindegy hol elsz Hajni, csak boldogok legyetek. En is azt szoktam mondani, hogy "csak" turista vagyok Londonban.. :)

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.21. 00:30:05

@pappito: mennyi ott az ido?
lehet h.itteni ido szerint..DDD

spangola 2012.12.21. 00:32:37

@mirx: Igen, azt hiszik, hogy a két férfitenyérni rántott szelet az igazi jó kaja.
Elárulom, hogy ezek nem igazi húsból vannak, ha valaki főzött már, az tudja.

Ezek az éttermek ún. szövött húst rántanak ki, és mindig panírozzák, azaz rántják, mert az mindent eltakar.

A szövött hús lényege, hogy a moslék húst, ami innen onnan megmaradt, állati etetésre lenne csak alkalmas, összeszövik, masszává alakítják, és ezt rántják ki.

Aztán eladják mint rántott karajt. A moslékot.

Én minden nap ruccolát eszem olivaolajjal, egy kis citrommal, és rá reszelt parmezán. Nem tudok betelni vele, napi kétszer-háromszor is eszem belőle, olyan köztes étkezésként.

Kár, hogy mire Magyarországra ér a ruccola, már nincs olyan igazi csípős, fűszeres ruccola íze.

spangola 2012.12.21. 00:34:31

@pappito: Elhiszem, de én azt írtam, hogy Magyarországon nem merek kempingen kívül aludni, ki mer? Megölnek a rózsaszín bugyimért, nemhogy többért!

hogyne,persze,igazad van! 2012.12.21. 00:35:41

@spangola: a husszovogep igaz, de azert nem olyan rossz a helyzet hogy emberi fogyasztasra alkalmatlan husbol csinaljak.Nyesedekekbol, leeso reszekbol, a tobbi stimmel.Jobbhelyeken borjuhusbol csinaljak, es serpenyoben, vajban sutik ki.
Ruccola (borsmustarfu) mo-n is ,megterem!A viragja is nagyon fimom!

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:37:01

@spangola: inkább fogalmazzunk úgy, hogy az elmúlt évtizedekben Chile is beszállt a borbiznicbe és haszonsította azt a sok okosságot amit az újvilági borászok megtanultak. California is ilyen egyébként meg Dél-Afrika, mind a három helyről jönnek kifejezetten tisztességes és kiváló borok is, ráadásul nagy mennyiségben, megbízhatóan. És nem drágán.

Chile, mint Új-Zéland is, képes sokat termelni jó minőségben, ergo árban versenyképes. Sajnos Mo-n vagy extrakülönleges dolgot kell csinálni (Tokaj) vagy azt a párszáz-párezer üveg kiváló, kézműves bort meg kell inni helyben, megitatni éttermekben, külföldre már nem fog jutni csak elvétve, ergo sok esély nincs, hogy a "világhírű" magyar bor Mo-n kívül is világhírű legyen. Ezért kéne michelin szintű vendéglátást ráépíteni ezekre a borokra és elszipkázni a borturistákat de hát pulykából és rágós sertésből szőtt rántotthússal és mirelit krumplival ez nem fog menni.

Meg az átlagmagyar nem is tudja megfizetni a rendes minőségű bort. A Chileit, NZ-t, Au-t meg tudja fizetni és nem kap vackot. Itt egy átlagos középosztálybeli rendszeresen issza a helyi borokat meg is tudja fizetni és az alsópolcos bor sem szar. (alsóközép, iható) 25 dollárért pedig kiválót kap. Minden boltban. A koccintós kategória (az tán nem is bor?) meg nincs is.

bocs, hosszú lett

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:38:39

@hogyne,persze,igazad van!: 12 órával járunk előrébb most, pont fél nap a különbség a javunkra, itt kezdődik az időszámítás. (na jó nem, a Chatham Islanden, de az is NZ-hez tartozik)

spangola 2012.12.21. 00:39:16

@hogyne,persze,igazad van!: fúj! Nekem ilyen szót ne is írj, hogy nyesedék, mert hányok!

Maradok a nyers húsoknál, amit én itthon jó zsidók módjára kiáztatok, lesózok, hogy kijöjjön belőle az összes vér. Én szeletelem, én dolgozom fel.

Amúgy nem vagyok zsidó.

spangola 2012.12.21. 00:39:50

@Taxomükke: De hogy mekkora ész volt, aki ezt kitalálta! Imádom!

villamos alóli kacaj 2012.12.21. 00:40:37

Nekem is van gran kanárim, csak kúrva hangos, és sokat zabál!

spangola 2012.12.21. 00:41:20

@hogyne,persze,igazad van!: Ha a ruccolában igazad van, megpróbálom itthon. Neveltem bazsalikomot, de nem volt olyan erős színe és íze, mint kellett volna...

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:42:09

@spangola: hát én körbesátraztam Mo-t suhanckoromban* de senki se ölt meg, plusz fene tudja hányszor vizitúráztam, az is mind vadkempingezés volt és ott se öltek meg, sőt, semmink el se tűnt és 100ból 99x kaptunk legalább jó szót, ha nem más kedveséget.

*a kilencvenes években

ruszofil 2012.12.21. 00:42:35

@hogyne,persze,igazad van!: A magyar konyha nem rossz- de az old-schoolt kepviseli . Attol az meg nem rossz, csak nem meno.Nem trendi mar.. Nem veletlen, hogy nincs sikeres magyar etterem nyugaton. Azert a Michelin csillagos ettermektol sem kell hanyat esni... Azt meg kotve hiszem, hogy Franciaorszagban- a UK-ban olcson lehet kajalni...

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:43:50

@hogyne,persze,igazad van!: "hm..es ott nincs vege a vilagnak?"

hát úgy tűnik, bár a klassz jura kávéfőzőnk froth-csináló része tönkrement, ami az első lépés a zombi-apokalipszis felé :)

spangola 2012.12.21. 00:44:09

@pappito: Én azt olvastam egy dél-amerikai blogon, hogy azért jók a chilei borok, mert oda ugye nem lehet semmilyen növényt bevinni, és ott nincs meg az a szőlőbetegség sem, az a ..., nem tudom mi a neve, és még több érv is volt, földrajzi elhelyezkedés, de már nem emlékszem.

spangola 2012.12.21. 00:45:29

@pappito: Te az a posztoló vagy, aki telefonon interjúzott, gyorsan elvette a barátnőjét, aki alapfokon tudott angolul, és úgy mentek ki NZ-ra? És tök drágák voltak a konyhai eszközök?

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:45:49

@ruszofil: "Nem veletlen, hogy nincs sikeres magyar etterem nyugaton"

nem, de ennek nem a divathoz van köze, hanem ahhoz, hogy a magyar konyha zsíros-fűszeres, nehéz kajákkal operál ami sose volt igazán divat arrafelé. Sose volt sikeres magyar étterem sehol gyakorlatilag.

Itt Aucklandban már tönkrement vagy öt :)

spangola 2012.12.21. 00:46:43

@pappito: Hidd el, ma már más a szitu. Nagyon más.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:49:24

@spangola: nem az vagyok

NZ-ről tudtommal posztoltam én (időrend) aztán egy péter nevű aztán a kutyás lány aztán meg valami apuka vagy a lánya? Ebből én, Péter és a kutyás lány biztosan nem kamu :)

spangola 2012.12.21. 00:49:37

@pappito: Pontosan. Érdekes amúgy, hogy a zsíros-fűszeres magyar konyha nem jön be más országokban, de a csípős, gyomor-, bélfekélyt okozó indiai konyha bezzeg igen.
Arra ne is gondoljunk, hogy indiai helyről nem is vásárolnék, el tudom képzelni azt a higiéniai követelményrendszert, amit betartanak hátul a konyhában, ahová nem lát be a vendég.
Kínai higiénia dettó.

Fúj.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:50:15

@spangola: "Hidd el, ma már más a szitu. Nagyon más."

fasza. lennél drága használni a válasz gombot esetleg idézni, hogy tudjam mire válaszolsz? köszi!

mirx 2012.12.21. 00:51:38

@pappito: én amikor a new yorkiban voltam, kijött egy ilyen igazi rakott ősz hajú, fűzőscipős (!) néni, ő volt a pincérnő. és pecsétes, kiszürkült vászonterítő, elképesztő ilyen gagyi bukolikus idillek a falon, műanyag szalvétatartó, szóval fullosan mintha a kispipacs étterembe csöppentem volna. a kaja is olyan volt. manhattan közepén vaze!

spangola 2012.12.21. 00:51:51

@pappito: A kutyás lányra meg apuka-lányára nem is emlékszem.
Volt egy család is, ahol az anyuka varrónő volt, férj, gyerekek is voltak.

Vagytok ott egy páran. A klausztrofóbiám miatt nem tudnék sokáig ott lenni. most akkor nálatok hány óra? Itt most éjjel 1.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:52:04

@spangola: "s ott nincs meg az a szőlőbetegség sem, az a ..., nem tudom mi a neve, és még több érv is volt, földrajzi elhelyezkedés,"

a növénybetegségeket nem lehet örökké távolt tartani, de ez itt a szigeten pláne probléma. Egyébként az éghajlati és talajviszonyok kedveznek bizonyos szőlőfajtáknak, ezért bizonyos borokból nagyon jókat lehet készíteni arrafelé. Itt pl Chardonnay, Sauvignon Blanc a menő, vörösbort leginkább ausztrált iszunk, mert ők meg abban jók.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.21. 00:52:28

@spangola:" Én minden nap ruccolát eszem olivaolajjal, egy kis citrommal, és rá reszelt parmezán. Nem tudok betelni vele, napi kétszer-háromszor is eszem belőle, olyan köztes étkezésként.

Kár, hogy mire Magyarországra ér a ruccola, már nincs olyan igazi csípős, fűszeres ruccola íze. "

Erdekes, nalunk is nagyon nepszeru salata alap (itt aragula v. arugula neven fut), es szinte minden salata alapban, amit keszen arusitanak, benne van. en.wikipedia.org/wiki/Eruca_sativa

mirx 2012.12.21. 00:53:01

@spangola: indiai meg kínai az tényleg nagyon gáz, abból tényleg csak kalauzosba szabad menni, vagy leginkább otthon nekilátni megcsinálni.

spangola 2012.12.21. 00:54:25

@mirx: Az a fura penészféle dolog?
Az Andokról is írtak, hogy az is elállja az útját a betegségeknek, meg ugye a Csendes-óceán.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:54:42

@spangola: "A klausztrofóbiám miatt nem tudnék sokáig ott lenni."

Pardon? Itt NZ-n már évek óta kijöhetünk a házakból... még az előző kormány vezette be...

"most akkor nálatok hány óra? Itt most éjjel 1."

+12 az délután egy

ruszofil 2012.12.21. 00:55:29

@pappito: Csak "szintiszta" magyar etelekkel nem is lesz... ha beletenenek francia-olasz-spanyol-valamilyen trendi eteleket, akkor lenne esely... Sot nem is a zsirral es a tulsozassal--fuszerezessel van a baj... Szeretik azt is Nyugaton/Keleten :) Talan a reklamozni is kene... Gordon Ramseyt kene megkenni egy kis reklamert... :) Kovetkezo heten mindenki gulyast fozne :)

spangola 2012.12.21. 00:55:57

@pappito: A válasz gombot használtam, és erre írtam:

hát én körbesátraztam Mo-t suhanckoromban* de senki se ölt meg, plusz fene tudja hányszor vizitúráztam, az is mind vadkempingezés volt és ott se öltek meg, sőt, semmink el se tűnt és 100ból 99x kaptunk legalább jó szót, ha nem más kedveséget.

*a kilencvenes években

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:57:26

@mirx: "peronoszpóra?"

szerintem inkább filoxéra lesz az :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 00:59:00

@ruszofil: "Csak "szintiszta" magyar etelekkel nem is lesz... ha beletenenek francia-olasz-spanyol-valamilyen trendi eteleket, akkor lenne esely.."

ja, csak akkor meg nem lenne magyar :)

mirx 2012.12.21. 00:59:30

@ruszofil: gulyást sok helyen kapni nyugat-európában, szóval azt ismerik, csak épp te csodálkoznál rá, hogy ez gulyás? :D ilyen főzelékszerűen vagyis egytálételként készítik el, aztán néha nem átallanak zöldborsót meg kukoricát meg ilyeneket tenni bele... én óvakodom a gulaschrendeléstől általában.
(mondjuk otthon is.)

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:00:10

@spangola: 'a válasz gombot"

ok, így tiszta, kösz

Hogy érted, hogy minden megváltozott, megölik az emberek egymást az erdőkben, vagy mi?

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:01:21

@mirx: itt láttam egy ausztrál szakácstankönyvet, abban a gulyás amolyan sűrű pörköltféle

de tekintve, hogy kevés gasztrokultúra olyan leveses, mint a miénk, ez nem is csoda

mirx 2012.12.21. 01:02:05

@pappito: lehet, a peronoszpóra gomb, a filoxéra meg valami tetűféle, ha jól emlékszem.

ruszofil 2012.12.21. 01:03:52

@pappito: es? a francia kajak maitt bejonne a nep es elobb-utobb TALAN raszoknanak a "franciasitott" magyar etelekre is.. A klasszikus magyar konyha halott Nyugaton... Piacokon, vasarokon, fesztivalokon van letjogosultsaga max. Osztalyon feluli etteremben nincs. Ez van sajnos.. Szakacs vagyok Londonban jo par eve.. :)

spangola 2012.12.21. 01:04:02

@pappito: 12 óra az eltérés? Akkor még várjunk azzal a világvégével.

Az oké, de nekem még Ausztráliában is klausztrofóbiám lenne, mintha be lennék zárva valahova. Hiába olyan nagy! De a nagy kékség közepén van!

Már írtam, hogy sokszor attól majd' begolyózok, ha a gyűrű nem jön le az ujjamról, attól is bezártság érzésem van.

Nekem nagyon nagy, egymással összefüggő kontinensekre van szükségem, amúgy meg lennék lőve.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:07:29

@mirx: jól emlékszel, szőlőgyökér-tetű, a XIX-században gyakorlatilag lenullázta az európai szőlészetet (a magyarországi ültetvények felét?)

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:09:11

@ruszofil: elhiszem, de miért gondoljujk, hogy a magyar konyhát be kéne tuszkolni a nagy éttermekbe? miért nem elég otthon?

spangola 2012.12.21. 01:10:52

@pappito: Sajnos minden nap arról szólnak a hírek, hogy ki kit ölt meg. Direkt csinálja a kormány. Komolyan, és túlzás nélkül írom, hogy a Kék fény semmi nem volt ahhoz képest, amit most a TV2 híradó címen lenyom. Egyik gyilkosság a másik után.
És brutálisak. Családirtások sorban, láncfűrésszel, baltával, feleséget, saját kicsi gyerekeket. Szóval, ami itt a Fidesz óta megy, az horror.

Nem ritka, hogy férfiak fényes nappal meg akarnak verni a BKV-n, mert vissza merek szólni. (Nem vagyok csúnya csaj, mégis belémkötnek.)
Ilyenkor annyira ideges vagyok, hogy úgy érzem, 48 kg-san, 158 cm-mel simán leütök bármilyen férfit, így nem fogom magam vissza, ezért a férjem Magnézummal és B6 vitaminnal töm, hogy nyugodt legyek, és ne veszekedjek a BKV-n, mert fél, hogy egyszer tényleg megvernek vagy megkéselnek. A múltkor fényes nappal késelést láttam amúgy.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:11:09

@spangola: +12 óra eltérés itt már egy fél napja holnap van, mire nálad is az lesz.

NZ 3x akkora mint Mo, Ausztrália meg egy egész nagy kontinens, úgyhogy ezzel a bezártságérzettel leginkább a pszichiátered tud mit kezdeni. Nekem Mo-n volt bezártságérzetem, pedig az Ázsiával összefüggő Európa közepén van. (mindjárt jön maxval és megmondja a frankót)

ruszofil 2012.12.21. 01:11:23

@mirx: Mert nem magyar szakacs csinalja es nincs meg hozza a megfelelo osszetevok... A pizzat is egy olasz vagy a paellat egy spanyol hitelesebben keszit el, mint egy magyar szakacs...

mirx 2012.12.21. 01:13:23

@ruszofil: igen, szerintem ez olyan dolog, mint a ruhák, a cipők, az építészet, a tárgytervezés. hiába masszív és praktikus a beton, meg a vas, és nem is drága, manapság az emberek fehér falak és modern nyílászárók között akarnak lakni, mert itt tart a vizuális kultúránk. ez a divat. tupírozott hajat se hord senki, meg kreppeltet, mert elmúltak a nyolcvanas évek. az étteremben én is modern dolgokat keresek, most mittomén a szezonális meg a fúziós a divat, akkor én is keresem a szememmel tavasszal a spárgás galambot vagy akármi. csak az elvakult emberek hiszik azt, hogy ki tudják magukat vonni a trend alól, mert igazából nem lehet, hiszen ezek a dolgok ugyanúgy együtt "evolválódnak" a világgal, mint a szénalapú létformák, csak sokkal gyorsabban.

spangola 2012.12.21. 01:14:58

@pappito: A nagyság tök mindegy, és hidd el, tudom, hogy Mo. mekkora NZ-hoz és AU-hoz képest.

De itt szárazföld vesz körül mindenfelé, összérünk Ázsáival is.

Víz közepén be lennék zárva.

Fogadd el, hogy van aki ilyen, van aki olyan. Ennyi. Nincs ebben semmi különös.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:15:45

@spangola: "És brutálisak. Családirtások sorban, láncfűrésszel, baltával, feleséget, saját kicsi gyerekeket. Szóval, ami itt a Fidesz óta megy, az horror. "

Hát izé... engem aztán nemlehet fideszességgel vádolni, de azért az emberölések, gonosztevések nem kifejezetten kormányfüggőek talán. Érted mit mondok, nincs olyan kormány amiért én leláncfűrészelném a gyerekem... vagy bárki másét.

Szóval a B6 meg a magnézium mellé inkább valami szakszerű gyógyszerezést kéne beállítani (prozac?) neked, ha ilyen kényszerképzeteid vannak.

a "Nem vagyok csúnya csaj, mégis belémkötnek" mondatod is árulkodó, de sajnos én nem vagyok mentálhigiéniás szakember, úgyhogy szerintem fordulj egyhez, ha jól tudom a TB-d terhére megteheted ingyen

mirx 2012.12.21. 01:15:47

@ruszofil: szerintem ez tanulás kérdése is, van nekem egy könyvem, The Cook's Book a címe, és előszó gyanánt bemutatnak röviden a világ tényleg minden részéről származó szakácsokat, japántól kezdve a németig, és amilyen életutat-tanulási pályát befutottak, én valahogy mindegyikről azt képzelem, hogy ugyanolyan jól meg tud csinálni egy paellát... (de persze, valószínűleg spanyol mestertől tanulták:) )

ruszofil 2012.12.21. 01:18:33

@pappito: Nekem eleg otthon. Tok mindegy munkaban mit fozok, sutok- de azert jo lenne ha egy kicsit tobb respectje lenne Nyugaton a konyhanknak, a magyar konyhanak... Vannak jo szakacsok otthon es nyugaton is... En hulyet kapok, hogy a "nyugati" szakacsok nem kepesek fejbol, recept nelkul elkesziteni kajat... Aki azert az Ecseriben/ Hubaban vegzett az jo alapokat kapott fozesbol. Csak nem haladunk a korral otthon.....

spangola 2012.12.21. 01:21:26

@pappito: Igen, megtehetem ingyen. Te meg menj és vezesd le az energiádat valahol délután fél 1-kor, és ne engem elemezgess, mert én semmi rosszat nem írtam neked, te meg itt beszólogatsz.

Mit szólsz be?

Most az a problémád tényleg, hogy van, aki nem akart NZ-ra költözni? És akkor mi van?

Te itt élsz Magyarországon? Te itt élsz a Fidesz-rendszerben? Mert én igen! Úgyhogy te nekem ne magyarázd meg több ezer km-ről innen, hogy mi megy itt, mióta a Fidesz uralkodik, mert halvány gőzöd nincs róla, hogy családok mennek tönkre, és rengeteg családi öngyilkosság és gyilkosság történik, bárki megmondja, aki itthon nézi a híradót.

Neked ott halvány gőzöd nincs azokról a lelki folyamatokról, amik itt a szegényrétegben zajlanak.

Örülj neki, és élvezd a napsütést vagy az esőt, tök mindegy, de ne okoskodj itt olyanról, amiben nem élsz benne!

ruszofil 2012.12.21. 01:25:42

@mirx: Igen az. Egy allando folyamat resze... Nekunk is van az allando etlapunk mellett, heti menunk, es napi ajanlatunk... Es azok folyamatosan valtoznak, vagyis allandoan uj kajakat tanulok meg 40 eves fejjel is... Konyvbol nem lehet megtanulni fozni... gyakorlat kell.. A mi fosefunk is az uj kajakat 5x-10x megcsinalja, amig vegleges format ont a recept..

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.21. 01:28:28

@DrJazz: najo
bar ketsegtelenul jol nez ki
semmikeppen az romantikus hazacska amire gondoltam
ez sorhaz gatakkal es sok embivel:)

mirx 2012.12.21. 01:28:55

@ruszofil: szerintem az ilyen szakmáknak nagy varázsuk van, ahol a tanulás szinte napi szinten zajlik, mert elbuksz, ha nem tanulsz... (mármint nyilván alagútépítésnél meg hajvágásnál meg vízvezetékszerelésnél is fejlődik a technológia, de a konyha, az informatika, az orvostudomány egész "más tészta", hogy stílszerű legyek :D és soha nem lehet megunni épp emiatt)

spangola 2012.12.21. 01:29:44

@hagyma: holnap írok neked valamit, csak azért nem ma, mert az esti bejegyzéseket már kevesen látják, és mindenki előtt meg foglak követni napközben

ruszofil 2012.12.21. 01:30:46

@mirx: Ezt szepen megfogalmaztad.. Grat :) a szezonalis az jo... azt otthon is eroltethetnenk. Magyarorszagon baj viszont, hogy nincs egy fix minoseg... Allandoan valtozik a zoldsegek, husok minosege... Es ez baj..

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:31:46

@ruszofil: "Nekem eleg otthon. Tok mindegy munkaban mit fozok, sutok- de azert jo lenne ha egy kicsit tobb respectje lenne Nyugaton a konyhanknak, a magyar konyhanak... "

De miért? Egy nagyon pici ország vagyunk, a konyhánk meg török-szláv, nincs benne semmi rendkívüli, csak az, hogy mindent paprikával eszünk :) Én speciel imádom, rendszeresen főzök ilyen kajákat otthon a családomnak, de nem piszkálom a helyieket, hogy ők is szeressék ezt. Nekik kultúraidegen.

"nyugati" szakacsok nem kepesek fejbol, recept nelkul elkesziteni kajat."

És? tényleg nem értek hozzá, de azért az csak nem baj, hogy a kiválóságok követik a technológiai leírást és sokszor képesek ugyanarra a kiváló teljesítményre? Ennek különben sincs köze ahhoz, hogy otthon mit főzünk vagy milyen a konyhánk.

Szóval nem értem miért lenne az jó, hogy több riszpektet kapna a konyhánk. A töltött káposzta? A túrós csusza? a rácponty? (ki a fene eszik pontyot, btw?) a muttonból csinált birkapörkölt? A zöldborsóleves grízgaluskával? A rakott krumpli? A rántotthús rizibizivel? Csülkös bableves? Libazsírban kisütött máj?

Csak mondok példaképpen, itt speciel nem divat a hidegen füstölés, a tartósításnak a sózás volt a tradicionális megoldása, ergo a hidegen füstölt ízek egyszerűen túl sok a helyieknek. (éghajlat, rendelkezésre álló erőforrások és technológiák, stb.) Mo-n disznóvágáskor általában zsírban tettek el húst, itt ha kimondod a lard szót, a helyiek behánynak.

spangola 2012.12.21. 01:33:32

@ruszofil: A húsokról ne is beszéljünk. Olyan csirkehúsokat veszünk a hipermarketben, hogy látom, hogy egyszerűen nem egészséges megenni, hogy nem úgy néz ki a hús, ahogy egy egészségesen tartott és egészséges csirkének a húsa kinéz.

És kénytelen vagyok ezt enni, mert nem tudok a fővárosban falun kapirgáló csirkét venni.

A piac még kockázatosabb. Ott már rég nem veszek húst, nemrég mondták a tévében, hogy kimentek ellenőrizni, és a piacon találták a legtöbb lejárt minőségű húsokat.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:33:42

@spangola: " de ne okoskodj itt olyanról, amiben nem élsz benne!"

bocsánat, hgoy hitelt adtam a szavadnak, többet nem fordul elő

mirx 2012.12.21. 01:34:02

@ruszofil: olvastam, igen, a bűvös szakácson, hogy éttermek inkább hozatnak külföldről olyasmit is, ami pedig teremne itthon, csak nem lehet megbízni a színvonalban. ez azért elég gyászos...

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:34:38

@hagyma: "ez sorhaz gatakkal es sok embivel:)"

azért a tenger faszán közel van :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:35:38

@mirx: egy országban ami tradicionálisan agrár :(

ruszofil 2012.12.21. 01:35:52

@mirx: Fiatalon meg okes, de 40 felett lehet jobb elmenni egy iskolaba/ovodaba fozni...Szabad hetvege es unnepnapok, kevesebb stressz. A nagybetus Vendeglatas kinyirja az embert. Csak akkor 10ev mulva a szakmai tudasunk az elavul.....

spangola 2012.12.21. 01:36:32

@pappito: Bocsánat, hogy normális társalgópartnernek hittelek, többet nem fog előfordulni. Bunkó!

ruszofil 2012.12.21. 01:38:33

@mirx: ennek azert gazdasagi-anyagi okai vannak... es emberi is, termeszetesen...

mirx 2012.12.21. 01:40:24

@ruszofil: gondolom, aki ambicíózus és tényleg imádja ezt csinálni, abban fel sem merül, hogy elmenjen... mondjuk én nemtom, hogy bírják idegekkel a konyhán, én csak a felszolgálásba kóstoltam bele, de az se volt egy nyugodt ügy. a konyha meg csomószor olyan, mintha egy 12 órás életmentő műtét folyna :o)

ruszofil 2012.12.21. 01:41:01

@spangola: fagyasztott hust nem szabad venni... es kell egy jo hentes ismeros. Es egy jo fogorvos, villanyszerlo, autoszerlo, ugyved es etc...:)

mirx 2012.12.21. 01:41:15

jajj, késő van. *ambíciózus*

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.21. 01:42:01

@KanáriHajni:
Nem tom mennyire lett szerkesztve, de így ez a poszt egy kalap kakk. Viszont a kommentjeiddel együtt már egész érdekessé vált számomra egy jó kis téli nyaralás szempontjából.
@pappito:

Nekem is ez jutott eszembe. Meg az, hogy minden olyan 2 hálózsákot össze lehet cipzárazni, amelyek végigcippesek, és azok fogmérete is azonos.
@spangola:
Sztem vadkempingezésnél egy jól kiválasztott hely esetén max a kutyák szagolnak ki. A rablás esélye lényegesen kisebb, mint a Blahán fényes nappal.
A derékalj nevezetű polifoamdarabot érdemesebb szigetelőanyagként keresni négyzetméteráron, mint túraboltban horrorösszegért, mert ott "ergonómia", meg egyéb divatos kényelmi kifejezésekkel verik fel a kb. 1 cm vastag habszivacs árát.

spangola 2012.12.21. 01:44:54

Profi háziasszony vagyok, soha nem veszek fagyasztott húst, csak tőkehúst.
Soha nem eszünk konzervet, zacskós ételeket, mirelitételeket.

Igazi alapanyagokból főzök igazi ételeket, de évről-évre egyre silányabb minőségűek az alapanyagok.

Tojások ára itthon most most megháromszorozódott, de akkor sem veszek ketrecben tartott tyúkok tojásaiból.

Max. alternatív tartású tojást tudok venni, mert szabadtartású tyúkok tojásait sehol sem találunk. Röhej a köbön.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.21. 01:45:30

@lendkívül magas langú embel Lómában:
működne a "válasz erre", ha nem hatszor kellene (ctrl-v) visszabaszni a szöveget, hogy egyszer elküldje!@!@

spangola 2012.12.21. 01:46:40

@ruszofil: Amúgy a hentesek csak udvarolni tudnak, nem bízom egyikben sem.

spangola 2012.12.21. 01:48:40

@lendkívül magas langú embel Lómában:
A derékalj az nem polifóm. Polifómunk is van, de az semmit nem ér.
A derékalj az, ami van 3 féle cm méretben, és magától felfúvódik levegővel, így nem érzed rajta egyáltalán a talaj göröngyeit.
A polifóm max. arra jó, hogy napozz rajta, vagy, hogy felfogja a talaj hidegét.

Vagy te is erre gondoltál?

ruszofil 2012.12.21. 01:50:33

@pappito:Amikor elvegeztuk a szakacs sulit, akkor azt is megtanultuk, hogy a magyar konyhat nepszerusiteni kell.... Az azert mokas, mikor egy etelreceptet a netrol, melokozben toltenek le.. Minosegi alapanyagokbol a felsorolt etelek jok... a rantott hus is lehet jo.. nem veletlenul a Wiener Schnitzel vilaghiru. /igen, borjubol :) / A libamajrol mar nem is beszelve... :)

spangola 2012.12.21. 01:51:43

@ruszofil: Igen, az igazi bécsi szelet borjúból érdekelne, de sajnos még soha nem ettem.

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.21. 01:54:07

@mirx:
Na ja. A lakosság és közület szolgálata nálam a többé soha kategória. A közület korrupt, a lakosság meg barom.
Utóbbiak egy emberként lehetnek normálisak, de amikor "lakók", vagy "vevők", vagy "megrendelők", akkor szinte kivétel nélkül átváltoznak idegesítő-kukacos-sértődős-okostojássá.

ruszofil 2012.12.21. 01:54:41

@spangola: azt akkor kikene hasznalni. Persze csak okosan :) A hentes is csak ember.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.21. 01:56:19

@pappito: nyaralni be is koltoznek, 2 hetre, bar kovesnek latom a partot:)

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:57:28

@ruszofil: "Amikor elvegeztuk a szakacs sulit, "

nem engem kell meggyőznöd én ezeket szeretm és csinálom is :)

ruszofil 2012.12.21. 01:57:28

@spangola: de azt is elszurtuk, mert a sertes hus olcsobb... Enni kell mindenkinek... a magyar konyhat az anyagi es emberi okok tettek a pult ala...

spangola 2012.12.21. 01:57:37

@ruszofil: Itt Budapesten a legbunkóbb eladók a hentesek.
Komolyan. Alapból azt feltételezik, hogy budapesti csaj vagy, nem tudsz főzni, nem is ismered a húsokat, és nem tudod a karajt a tarjától megkülönböztetni.

Amelyik nem udvarol, az durván beszól.

Miközben én vidéki csaj vagyok, lehet, hogy többször voltam disznóvágáson, és többször láttam élő disznót, mint ő.

Szóval nem nagyon van normális hentes.

mirx 2012.12.21. 01:58:12

@spangola: a figlmüllert próbáld esetleg az össieknél.

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 01:58:46

@ruszofil: " a rantott hus is lehet jo.. nem veletlenul a Wiener Schnitzel vilaghiru. /igen, borjubol :) "

na pont most volt az origon, hogy Flieglmüllernél sertésből csinálják és még klopfolják is! ráadásul az osztrák kaja

ruszofil 2012.12.21. 01:59:19

@pappito: cool :) en nem akarok senkit meggyozni... szelmalom-harc lenne ..

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 02:00:13

@hagyma: legyen egy hónap, aztán meglátjuk :) a köves part nem zavar engem, kevesebb homokot fúj a szél :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 02:00:52

@ruszofil: "a magyar konyhat az anyagi es emberi okok tettek a pult ala..."

meg a rántás! :)

ruszofil 2012.12.21. 02:01:37

@pappito: na ja, nekem is csinaltak mar Brassoi Apropecsenyet zoldborsoval ...

spangola 2012.12.21. 02:03:14

@mirx: Én nem ehetek már sehol semmit, csak ha itthon megcsinálom, glutén-, szója-, laktózérzékeny vagyok.

Gondolom nem kell nektek magyaráznom, hogy mind receptúra szerint, mind a keresztszennyeződés miatt, ezek minden ételben benne vannak.

Itthon gluténmentes zsemlemorzsából rántok ki dolgokat. De én ritkán csinálok rántott ételeket, hamarabb eszembe jut egy borsos tokány vagy akármi, mint egy rántott hús.

ruszofil 2012.12.21. 02:03:20

@spangola: elmentek Nemetorszagba es Ausztriaba....

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 02:03:26

@ruszofil: az úgy finom :))))))) muhhaha!

spangola 2012.12.21. 02:05:02

@ruszofil: Brassóit zöldborsóval?
MOndok jobbat! Brassóit burgonya helyett főtt tésztával.

Mondom, ez már nem brassói, hanem egy tök más étel.

ruszofil 2012.12.21. 02:06:32

@pappito: azt is lehet jol csinalni....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.21. 02:06:38

@pappito: engem semmi nem zavar se a homok sem a ko
egy honap mar razos
egyezzunk kii 3 hetben
a magyar konyha= porkolt es gulyas
lecet
szinte minden porkolt alapon indul
en kifejezetten a paprikaskrumplit, a csulkos bablevest, a gulyast es a rantotthust tartottam meg
ezeket Mary is szereti
evente mindegyikbol egyszer
na meg nagyon ritkan csirkeporkolt
kesz ennyi

mirx 2012.12.21. 02:07:30

@spangola: az ilyen dolgok, mint a "gluténmentes" zsemlemorzsa, miből vannak? gyanítom, nem búzából...

és hogy eszel sajtot? meg túrót? meg mittoménmi? :o

(megdöbbentő, mennyi allergiás ember van manapság. mikor gyerek voltam, sose hallottam ilyenekről, hogy valaki gluténallergiás meg ilyesmi. vagy csak mindenki csendben rosszul volt? :))

lendkívül magas langú embel Lómában 2012.12.21. 02:08:02

@spangola:
Én kérek elnézést, vmit félreérthettem. Régebben a polifoamot emlegették páran derékaljnak, ami inkább funkció, mintsem konkrét eszköz. A vadkempingezés, nálam még a klasszikus hátizsákos gyalogos-bicós dolog, ahol a tatyó súlya nem lényegtelen, hát innen az asszociáció a polipulira.
Ahol számít némi kényelmetlenség, az számomra már nem vadkemping, inkább csak kemping a vadonban, de ez már olyan felszerelést feltételez, ami valóban felkeltheti akár nem kívánatos egyedek figyelmét is.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.21. 02:08:55

brassoiba nem kell zoldborso
tokom
az nem brassoi
a vilag legjobb brassoiat tudom csinalni
a legfontosabb persze a jo szuzpecsenye es a jo krumpli
zoldborso....

ruszofil 2012.12.21. 02:09:03

@spangola: juhturot meg neki, meg curryt es az mar fuzios cucc.. :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 02:10:27

@hagyma: 3 hét? Deal.

Én pörköltet gyakran szoktam (itt van jó marhahús) a paprikáskrumplit imádják a kölkek és gyorsan kész is van, a rántott hússal én nem szarakodok, boltit meg nem veszek, úgyhogy az gyak. nincs is.

ruszofil 2012.12.21. 02:10:34

@hagyma: otthoni szalloige: Brassoit ugy kezded, hogy kitakaritod a husos hutot.. sorry :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.21. 02:14:42

@pappito: en csinalok felevente
Mary kedveli
multkor kiprobaltam a lusta valtozatat a sutoben sutottet
sose tobbet
nem olyan....
@ruszofil:
en otthon is a sertes legdragabb reszebol a szuzpecsenyebol csinaltam
lehet ezert volt jo?
mar a zsenialitasomon kivul

spangola 2012.12.21. 02:17:32

@mirx: A gluténérzékenység nem allergia, hanem autoimmunbetegség, gyógyíthatatlan, élethosszig tartó rendkívül szigorú, milligrammpontosságú diéta.
A laktóz sem allergia, hanem enzimhiány.

a szója az allergia.

Rengeteg ember szenved ebben, csak nem voltak olyan szerencsések, hogy diagnosztizálják, Mo.lakosságának 20%-a laktózérzékeny, csak nem tudnak róla.

Glutén van a búzában, árpában, rozsban, a keresztszennyeződés miatt pedig a zabban is, mivel együtt takarítják be a búzával, zabbal.

A glutén mindenben van, joghurt, tejföl, csoki, vaniliás cukor, sütőpor, fűszerek, mindenben.

Én speciális boltokban veszem az alapanyagot, illetve a lisztérzékenyek honalpján fenn vannak a gyártók hivatalos listái, akik például garantálják nekünk, hogy a törött borsot olyan gyártósoron gyártják, ahol előtte nem járt gluténos cucc.

Illetve a SOTE ad ki minden évben egy kiskönyvet, hogy melyik gyártó melyik termékét ehetjük.

Laktóz: kemény sajtokban nincs laktóz, azt ehetem.

szerencsére feltalálták a laktáz enzimet, viszonylag olcsón megvehetem TB-re, 2 dl tejnek megfelelő laktózhoz 1 laktáz enzimet kell bevennem evés előtt.

Szójára, gluténra nincs semmi, csak az, hogy el kell kerülni.

Ezeket elkerülni csak a legdrágább prémiumtermékeknél lehet: Pick, Pápai, Gyulai és ilyenek.

A legjobb termék a német Schar, ma ettem 20 dkg kenyeret, kb. 1300 Ft. De ez a legjobb a világon, és az íze, mintha igazi kenyér lenne, ugyanis a gluténmentes termékek nem jó ízűek.

Zsemlemorzsa keresztszennyezés nélküli kukorica, rizslisztből, lisztkeverékekből, pl. szentjánoskenyérmagliszt, meg ilyenekből készül. Lisztek szintén általában kevert lisztek. Főleg rizs- és kukoricalisztek. Bocs, hosszú lett.

spangola 2012.12.21. 02:20:20

@lendkívül magas langú embel Lómában: A derékalj nagyon okos dolog, van azt hiszem 2, 3 és 5 cm-es vastagságú, minél több cm magasságú levegő megy bele, annál drágább.
Két embernek több tízezer, de megéri, mi derékfájósak vagyunk, mint az öregek, közben meg húsznak nézek ki. Ha tudnánk...

És saját magától felfúvódik pár másodperc alatt, kis helyet foglal, olyan, mint a polifóm, csak sokkal, de sokkal kényelmesebb.

mirx 2012.12.21. 02:21:01

@spangola: és tulajdonképpen ez hogy derül ki? beleharapsz 1 évesen életed első zsömléjébe, és fulladási rohamot kapsz?

amúgy legalább töményt ihatsz? :D

spangola 2012.12.21. 02:22:22

@ruszofil: juhtúró: 3 napja főztem gluténmentes juhtúrós sztrappacskát füstölt szalonnával, brindzával. Fincsi lett, bár megszenvedtem a gluténmentes liszttel.

spangola 2012.12.21. 02:23:38

@ruszofil: Igen, régen mondták nekem, hogy ne egyek soha brassóit vendéglőben, mert maradékhúsból csinálják.

mirx 2012.12.21. 02:24:23

sose értettem, mi a jó a brassóiban. nem elég, hogy utálom az ilyen fritőzös ipari sült krumplit, de amikor még fel is ázik valami szaftban, na az aztán rohadt guszta...
mondjuk biztos van normálisabb változata is, de én eddig csak olyat láttam, ami úgy nézett ki, mint a lakodalmas hányás.

spangola 2012.12.21. 02:30:51

@mirx: Béltükrözés alulról vagy fölülről, nekem mindkettő megvolt, plusz a patkóbélből mintát vesznek, mennyire vannak a bélbolyhok elpusztulva, lelapulva, amiknek fel kéne venniük a tápanyagokat. Vérvétel.

Ezzel a kettővel.

A tünetek mind laktóznál, mind gluténnál változatosak, ezért rohadtul nehezen diagnosztizálják, mert a beteg nem jut el gasztroenteorológiára:

Hasmenés, székrekedés
hányás
felfúvódás,nagyon erősen
állandó betegeskedés a bélybolyhok tápanyagfelvevő képességének hiánya miatt, főleg nátha
soványság nagy pókhassal
kövérség nagy pókhassal
vérszegénység
vashiány
folsavhiány
ideges természet
skizofrénia
meddőség
nőgyógyászati daganatok

Nekem az állandó betegeskedés a pókhas sovány testtel volt a jellemző tünetem, plusz a hasmenés-székrekedés

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.21. 02:34:24

@mirx: az igazi brassoinak egyaltalan nincs szaftja
a szuzpecsenyet, miutan kockara vagtad nagy hofokon, fel oras kevergetes mellett kell megsutni
nem kell hozza fritozos krumpli, hanem rendes normalis krumpli
az, hogy ki mit hiv brassoinak az mas kerdes
nincs se szaft se zoldborso

spangola 2012.12.21. 02:35:17

@spangola: Van akinek születésétől megvan a tünet, mint nekem,
van akinek később aktiválja magát a gluténérzeknység, pl. egy megfázás után, vagy szülés után
De kezdettől fogva gluténérzékeny, csak nem tudni, kinek mikor jönnek ki a tünetek

A laktóznál másképp van, van születéssel együtt,
és van a normális folyamat,
mivel minden ember életében a laktózt feldolgozó enzimek az évek előrehaladtával fogynak,
kinek mikor fogy el

A bolygón minél délebbre megyünk, annál nagyobb a laktózérzéknység, a skandináv országokban szinte senki,
nálunk 20 százalék,
Afrikában szinte mindenki laktózérzékeny

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.21. 02:45:58

jo, azt alairom letezik zoldborsos valtozat, de nem kell bele!!!

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.12.21. 04:02:19

@spangola: @Zsuzsi65: Hol van az a nálatok?

Bocsi, az lemaradt:) a nalunk = Dél-Kalifornia:)

Attis5 2012.12.21. 07:33:59

3 evet eltem Tenerifen, valsag van nincsenek turistak nincs love, nincs munka 40% munkanelkuliseg mindenki azon gondolkozik hova menjen tovabb...tobbi sziget ugyanez...a cikket inkabb szorakoztato jelleggel ajanlanam nem sok realitas van benne

2012.12.21. 08:01:07

@pappito: Ennél az ezért egy kicsit összetettebb a dolog szerintem.

Alapból nincs is igény a társadalomban a színvonalra meg a minőségre. És akkor még erre rájön az, amit fentebb is írtam (és te is), hogy színvonaltalan a kiszolgálás az éttermek többségében, de vannak üdítő kivételek, pl. Onyx. És egyre jobban kezdenek terjedni az ilyen színvonalú helyek kis hazánkban is. Az meg hogy miért bunkók a pincérek pl., nem a vendéglátóipar az okozója, hanem, hogy ilyen embereket foglalkoztatnak a munkáltatók. Ez ugyanolyan, hogyha búval baszott bolti eladóval találkozol (ez már legenda szinten megy ebben a blogban ;)), akkor sem a kereskedelem a szar, hanem maga a munkavállaló, aki nem fogja fel annak a jelentőségét, hogyha nincsen vásárló, akkor nem lesz bevétele a boltnak és nem lesz munkája esetleg. Ha meg frusztrált, mert keveset keres és elege van az egészből, akkor tanuljon és lépjen tovább...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.21. 08:34:13

@spangola:

Nem ezt jelenti. A kb. jelentése "Igen, de az okok kérik a dolgokat" - ez lenne az alapértelmezés. Esetleg lehet "okok" helyett "kezdetek" is. Ez valami mély filozófiai mondat, de nem jelenti azt, amit te mondasz.

afromagyar · http://afromagyar.blog.hu/ 2012.12.21. 09:45:30

Tetszik a poszt, de hogy az offolashoz is hozzaszoljak: egy belga kollegam a multkor megkerdezte, hogy Afrika Azsiaban van, ugye?...

Happygabo 2012.12.21. 09:49:18

A húgom kint élt a Kanári szigeteken és nekem eléggé más jött le - hosszú távon - ő nem is bírta.
Szóval valóban gyönyörű, változatos, nyugodt, jó az időjárás hogy a pozitívumokat említsem. De a szállás - több helyen is - csótányokkal és más bogarakkal tarkított, a munka általában a legegyszerűbb kisegítő munka amit külföldi fiataloknak adnak.
És hiszi az ember vagy sem, a gyönyörűt is meg lehet unni, amikor már hónapok óta látja az ember. Nincs viszont kultúra, szinház, mozi, hangverseny, normális vásárló hely és még sorolhatnám. Olyan aranykalitka ami csodás pár hónapig, de aztán keményen landol az ember az élet rögös talaján.

spangola 2012.12.21. 10:52:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: bocs, Dr. Király Rudolf: Tanuljunk könnyen, gyorsan spanyolul könyvének legelső leckéjének (vagy 2. lecke) van ez a közmondás. MInden lecke végén van több is. Ő azt írta, hogy ezt jelenti.

spangola 2012.12.21. 10:55:32

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ráadásul a SÍ, pero-t én írtam bele összekötve az én és a másik kommentelő mondatával a két mondatot.

Kezdetet akarnak a dolgok, ez a szó szerinti fordítás, magyarul minden kezdet nehéz. Ez is le van írva a könyvben, hogy ez a minden kezdet nehéz spanyol megfelelője.

golyóstroll 2012.12.21. 10:58:05

@spangola: már megbocsáss, de ki az a Dr. Király Rudolf, hogy jobban tud spanyolul, mint @maxval, a gondolkodni próbáló birca: ???

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.21. 11:01:17

@spangola:

Hát, tény, hogy SOSEM hallottam ilyen mondást. S a Google is csak a TE hozzászólásaidat hozza egyetlen forrásként. Szóval én arra szavaznék, hogy Dr. Király csúnyát tévedett.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.21. 11:05:43

@spangola:

Egyébként meg minden kezdet nehéz spanyolul = todo comienzo es dificil.

windex 2012.12.21. 11:46:43

@hogyne,persze,igazad van!: helló, lehet, hogy lemaradtál a diskurzus elejéről :-)

windex 2012.12.21. 11:53:31

@Happygabo: a munka olyan, amihez ért a külföldi. például, ha zenész, akkor zongorázni hívják menő szállodákba. vagy esti zenélésre, bulihangulatot csinálni az ott bárnak, kávézónak nevezett egész nap nyitva tartó teraszos, kvázi kocsmába - ami nem cserélendő össze a közép európai lepattant kocsmával. vagy utazási irodába, a kintibe, mert tud az érkező turisták nyelvén is, és eligazgatja őket szépen, míg kanárin vannak, vagy patikusnak... ezek nem a feketemosogatóval egyenlő alja munkák. akik oda kerülnek, az aljára, azért kerülnek oda, mert nem másra mennek rá, ennek oka lehet az, hogy másra nemigen lehet használni őket. rá kell érezni, mi kell, és lőn, megtörténnek a jó dolgok :-)

windex 2012.12.21. 12:00:22

@mirx: hát ez nem a brassói. ott se fritőz, se fritőzkrumpli, pláne nincs se szaft!!! szárazon, együtt sütött-fűszerezett igazi, friss krumpli, + szűzpecsenye kockák. ha nem ezt ettél, nem brassóit ettél, hanem valami szemetet

DrJazz 2012.12.21. 12:03:27

@Happygabo: Vkinek bejön vkinek nem, 2 éve élünk itt, minden reggel kinyitom a szemem és látom az óceánt, ez már jól indítja a reggelemet. A világ minden pontján van szar lakás, szar melóhely, ez nem a hely hibája, ha vki rosszba nyúl könnyen megutálhatja bárhol is van... Kéretik nem lehányni amit írtam, csak véleményt nyílvánítottam :)

DrJazz 2012.12.21. 12:05:18

@hagyma: Kedvenc tapasztalatom a brassóival mikor egy magyar étterembe megkérdezték milyen körettel kérem, betűtésztával természetesen... pff

windex 2012.12.21. 12:09:59

@pappito: "Mo-n disznóvágáskor általában zsírban tettek el húst, itt ha kimondod a lard szót, a helyiek behánynak"

na de! ha konfitált húsnak nevezed, akkor azért mégse hánynak :-) az azért másképp hangzik, és ettől már boldogok is

pappito · http://pappito.com 2012.12.21. 12:48:44

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: köszi, már el is felejtettem ezt, pedig kommenteltem is :)

de annyiból nem is kamu volt, hogy a koma itt van valahol, csak nem tud írni :)

spangola 2012.12.21. 14:50:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Pedig megtaláltam ezt a mondást a guglin.
A tankönyv fenn van a neten pdf-ben, keress rá, ha jól emlékszem első lecke vége.

spangola 2012.12.21. 14:52:30

@windex: még most is tesznek el zsírban húst vidéken, sőt, az egyik régi szakácskönyvemben is benne van, mint a tartósítás egyik módja.

DieNanny CH 2012.12.21. 18:19:46

@pappito:
Nem az erőszakos cselekedetek száma nőtt meg, hanem ha eddig 10 hírből 5 volt rablás/késelés/ gyilkosság, 5 meg díjátadás/új szeretetotthon/elveszett kutya 1 év után megkerült, - egy ideje úgy megy, hogy összeszednek 9 rossz hírt, meg 1 valamivel jobbat. De ez az én meglátásom.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.21. 18:47:45

@spangola:

"A tankönyv fenn van a neten pdf-ben, keress rá, ha jól emlékszem első lecke vége."

Ahonnan le tudnám tölteni, mindenhol regisztrálni kell. Így ha megvan neked, küldd el nekem inkább.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.21. 20:30:27

@spangola:

Na, megtaláltam a könyvet. Ahogy sejtettem, nekem van igazam.

A könyvben az szerepel, hogy "Principio quieren las cosas".
Ez azonban nem azt jelenti amit a könyv mond.

Szóval ezt a tankönyvet NEM ajánlom spanyoltanuláshoz, a szerző láthatóan nem ismeri a nyelvet. A közmondás jelentése szó szerint "A dolgok kezdetet akarnak", magyarul "A dolgoknak szükségképpen van kezdetük". EZ NEM AZT JELENTI, hogy minden kezdet nehéz, hanem azt, hogy mindent valahol el kell kezdeni, ha bele sem kezdünk valamibe, akkor az nem is lehetséges.

Szóval a könyv szar. Eleve abszurdum egy kifejezetten ritka közmondást beletenni egy kezdőknek szánt tankönyvbe. S ráadásul ROSSZUL elmagyarázva pedig bűn.

spangola 2012.12.21. 22:48:56

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Alul csillaggal jelölve ezt írja a könyv szerzője:

"A közmondás értelme: Minden kezdet nehéz. - Szó szerint: Kezdetet akarnak a dolgok."

Ezt a szó szerinti fordítást én is leírtam már vagy kétszer.

Elfogadom a véleményed, és úgy tűnik igazad van, hogy nem a 2. lecke végén kellett volna betenni, de felesleges szemantikai vitát folytatni erről.

Számomra a kezdetet akarnak a dolgok ugyanúgy azt is jelenti, hogy minden kezdet nehéz, ahogy a könyv is írja, de ugyanúgy azt is jelentheti, amit te írsz, hogy valahol el kell kezdeni.

Tök mindegy. Legalábbis nekem.

De a könyv nem szar. Nagyon régi könyv, és sok véleményt olvastam róla a neten, és sokan írták, hogy még mindig ez az egyik legjobb, és dr. Király Rudolf könyvét nem nevezném azért szarnak, ha ennyien tanultak belőle spanyolul.

A könyvről nem nyilatkozhatok többet, majd ha túljutok az elején, és talán még a végére is elérek, letesztelem magam.

Nem vagyok lektor, számomra a minden kezdet nehéz magyarázat befogadható volt.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.22. 10:04:56

@spangola:

Nem azt jelenti, hogy "minden kezdet nehéz", ez a lényeg. Ha nekem nem hiszel, nézd meg a mondást SPANYOL közmondásgyűjteményekben. A "minden kezdet nehéz" spanyol változata "todo inicio es dificil".

Ha egy könyv hibát tartalmaz, már pedig ez bizonyítottan hiba, akkor az eleve rossz jel.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.12.22. 10:06:10

@Babette_:

Igen, pont ez a mondás jelentése: mindent el kell kezdeni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kezdet nehéz lenne.

cukorhal 2012.12.23. 18:45:13

Ha a cikkiro Hajni veletlen erre teved... keress meg legyszi e-mailben, lenne par (nagyjabol tobb ezer :)) kerdesem: sucreipeixKUKACgmail.com
Illetve ha barkinek van a Kanari-szigeteken ismerose, akivel magyar, nemet vagy angol nyelven lehet kommunikalni, szinten orulnek ha osszehozna minket, koszonom szepen! :)

szenii 2013.04.09. 14:23:08

nem álltam meg, hogy ne regisztráljak, mert úgy érzem a kétkedőknek kell, hogy adjak 1-2 infót
főleg arra vonatkozóan, hogy otthonról sosem fogják elhinni tényleg más világ van Európa egyes részein

15 hetet töltöttem Tenerifén november végén érkeztem
Magyar frsz. autómmal, a rendőr csak tényleg akkor állít meg ha csinálsz valami hülyeséget vagy valami nem stimmel a kocsival
defektünk volt és a jobb hátsókerék helyén a mankókerékkel közlekedtünk
igazolványok ellenőrzése után megkérdezték mikor jöttünk, meddig maradunk majd elmondták merre találunk gumijavítót és tessék-lássék autóátvizsgálás után jó utat kívántak
az első két éjszaka kivételével, amit fizetős kempingben töltöttünk egy gyönyörű tengerparton vad kempingeztünk, sátoroztunk, soha nem zargattak a rendőrök
természetesen nem a szállodasoron kerestük a sátrainknak helyet
heti70-120€ ból meg lehet élni kényelmesen (sörözve dohányozva, normálisan étkezve)
néha napokig kirándultunk a sátrainkat felügyelet nélkül ott hagyva, 1x fordult elő, hogy a kis gázfőzőnk eltűnt, azon kívül soha semmi, pedig még olyan is volt hogy 8 doboz cigit felejtettem ott a sátor előtt
a helyiek valóban nem igazán beszélnek angolul, de nagyon kedvesek voltak mindenhol, és segítőkészek, a turistásabb részeken viszont beszélik az idegen nyelveket
valóban a paradicsomban éreztem magam (illetve magunkat)
minden energiámmal azon leszek, hogy következő a telet ismét a Kanári szigetek valamelyikén töltsem
az semmihez sem fogható, hogy decembertől márciusig a tengerparton napozol úszkálsz kirándúlsz és sörözgetsz, vagy homokszobrot építesz, vagy búvárkodsz, vagy bodysörfözöl, vagy csak gyönyörködsz az Óceán hullámaiban, vagy a táj szépségében
BÉKE van nincs híradó, politikusok agymenése, szomszéd hülyeségei.... stb.
szerencsére olyan szakmám van amivel az utcán megkeresem a szükségleteimhez a pénzt
( zsonglőr)
heti 1-3 napot dolgoztam Santa Crus utcáin így tudtam fedezni az élet költségeit
ilyenkor is előfordult, hogy a hatóságok ellenőriztek, de soha semmibe nem kötöttek bele, papírok rendben, minden jót..
letelepedésre nem gondoltam amíg ott voltam de ma már egyre jobban foglalkoztat a gondolat, hogy lehet végleg ki kellene költözni, nem csak télre
az meg teljesen mindegy, hogy Afrika vagy Európa földrajzilag vagy közigazgatásilag, a posztoló arra célzott, hogy nem kellenek különlegesen nehezen beszerezhető papírok a letelepedéshez, vagy az odautazáshoz
nincsenek mérges pókok, skorpiók, kígyók
egér viszont sok van a tengerpartokon, minden résen átjutnak, picik, gyorsak és nagyot tudnak ugrani, volt olyan, hogy bemászott a sörös dobozba, onnan is kiugrott, a kaja elzárása előlük különösen komoly feladat volt
a klíma nagyon kellemes, (éjszaka is gatyában aludtam a hálózsákban ) eső nagyon kevés volt
ivóvizet a boltból kellet beszerezni, mert a csapvíz nem igazán iható a szigeten sehol sem
a benzin 1.2€, a cigi féláron Madridhoz(most itt vagyok) képest olcsó cigi 1.7€, volt olcsóbb is de az olyan is, Malboro 2.8€
olasz pizzázóban a pizza 3.5€ ( persze nem a tengerparton)
a boltokban a hal és egyéb tengeri herkentyűk szintén fél áron a Madridi árakhoz képest
sörök szintén olcsóak 1l/ 0.6€ felfelé, ja és nekem ízlettek a spanyol sörök

találkoztam kint magyarokkal, akik kint élnek nem bánta meg egyikük sem, hogy kimentek, bár tényleg szerencse is kell a munkahely találáshoz, de hát hajtani kell a szerencsét akkor megtalálható (Spanyulul azért kell tudni) ha hivatalos munkahelyre vágysz
a Karnevál valóban őrületes, mindenki jelmezben, idétlenebbnél idétlenebb jelmezeket láttam, meg persze ötleteseket is HATALMAS BULI
szóval nekem bejött

Kriki 2016.03.13. 17:11:56

Sziasztok!
Én rendkívül érdeklődöm a Kanári szigetekkel kapcsolatban..
Szeretném felvenni a kapcsolatot azokkal akik kimentek :)
És informálódni kicsit...
Köszi

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása