oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. december 02. 07:01,  Jó döntés volt, hogy kijöttem 55 komment

2012. december 02. 07:01 Határátkelő

Jó döntés volt, hogy kijöttem

Van az úgy, hogy az ember élete mélypontján kap baráti segítséget és mire feleszmél, már minden megváltozott körülötte. Ez történt Samsival is, aki tulajdonképpen kíváncsiságból vágott bele egy tiroli kalandba, ami olyannyira bejött neki, hogy ma már kint él. Kolbász van, kerítés is, de csak kőkemény munkával lehet őket megszerezni.

Ausztria hotel tél.jpg

„1990-ben érettségiztem, továbbtanulás helyett szakmámban kezdtem el dolgozni, felszolgálóként. Rengeteget dolgoztam, de nagyon jól is kerestem. Talán ezért utasítottam vissza barátomat, aki Ausztriába hívott dolgozni. Na meg persze tele voltam még tervekkel, álmokkal, amiket meg szerettem volna valósítani.

Sikerült is mindent elérnem, amit szerettem volna: lakás, autó, család, aránylag színvonalas élet, a gond csak az volt, hogy nem igazán volt időm élvezni ezen dolgokat, mivel napi 12-13 órát dolgoztam, nyáron szabadnapok nélkül.

Akkor úgy gondoltam, vállalkozóként jobban keresnék, valamint a szabadidőm is több lenne, ezért az első jónak tűnő alkalommal bele is vágtam a dologba, Jól nem igazán jártam. Még kevesebb szabadidő, több feszültség, majd a gazdasági helyzetnek is köszönhetően csőd, ráadásként a családomat is elvesztettem.

Visszatértem hát felszolgálónak, ismét rengeteg meló, de 3 év alatt újra talpra álltam. Ekkor keresett meg ismét a barátom (10 év után), hogy menjek ki hozzá Tirolba.

Kíváncsiságból mentem

Nem voltam rákényszerítve, de mivel épp egyedül voltam, meg kíváncsi is voltam, hogy megállnám- e a helyem egy másik országban, hamar-gyorsan igent mondtam. Végül is csak egy téli szezonról volt szó, 4 hónap, az úgyis hamar eltelik.

Sok mindenben szerencsém volt: azonnal megkaptam a munkavállalási engedélyt a (főnök ismeretségi körének köszönhetően), nem kellett szállást keresgélnem, mert azt is a munkaadó biztosította (mint szinte mindenhol Tirolban), valamint több magyarral dolgozhattam együtt, ez volt a legnagyobb szerencsém. A németem ugyanis nem volt olyan jó, mint gondoltam. Azért egy kis plusz időráfordítással legyűrtem ezt a problémát is.

A következő nehézség maga a munka volt. Bár otthon volt lehetőségem hozzászokni a kemény melóhoz, itt valahogy mégis minden nehezebbnek tűnt. Az egyedüli dolog, ami az otthonira hasonlított, az a személyzet túlterhelése volt. Kevesen voltunk, szabadnap nélkül dolgoztam márciusig, napi 10-12 órában.

A főnökség is egy plusz teher volt. Szinte egész nap stresszelték a dolgozókat, ezt volt talán a legnehezebb elviseli. (Az egyetlen vigaszunk az volt, hogy a saját gyerekeikkel is így viselkedtek.) De becsülettel lenyomtam a szezont, a barátomra való tekintettel sem tehettem meg, hogy előbb eljövök.

Jött a kellemes meglepetés

Április elején véget ért a szezon, eljött a fizetés ideje. 13 ezer schillinget ígértek az elején nettóban, úgyhogy kb 50 ezret kalkuláltam a szezon végére, ez majdnem 1 millió Ft volt akkoriban. Mivel előtte is jól kerestem (6-700 ezer Ft / nyári szezon a Balaton partján) annyira nem tartottam kiugrónak az összeget.

Az elszámolásnál viszont kellemes meglepetés ért! Kifizették ugyanis a túlórákat, az elmaradt szabadnapokat, valamint a szabadságot is. Így jócskán megugrott az összeg, a borravalóval együtt (kb 20 ezer schilling) több mint 90 ezret kerestem 4 hónap alatt.

Mikor hazamentem, már tudtam, hogy télen megint ki fogok jönni Tirolba, Bár a megkeresett pénzzel jól eléltem volna decemberig, úgy döntöttem, nem szórom el, ezért visszamentem a Balatonpartra. De ekkor már nem volt az igazi. :(

Megváltozott a hozzáállásom

Bár szeretek-szerettem otthon lenni és dolgozni, a kinn töltött pár hónap kicsit megváltoztatta a hozzáállásomat a dolgokhoz, leginkább az elvégzett munka és a fizetés aránytalansága miatt.

Ekkor már törekedtem arra, hogy ismét kijussak Tirolba, eleinte csak télen, majd később nyáron is. Évi 7 hónap munkával annyit kerestem, hogy 5 hónapig "nyaralhassak" Magyarországon és tudjak félretenni is.

Sokáig az volt a tervem, hogy összegyűjtök egy bizonyos összeget és ha meguntam a kintlétet, hazamegyek és belevágok valami vállalkozásba (alkalmazottként nem szerettem volna otthon dolgozni).

Mindenhol megbecsültek

A mostani gazdasági helyzet azonban meghiúsította a tervemet, ráadásul az évek során nagyon „ideszoktam". Otthon elfogytak a barátok, idekinn egyre több van, úgyhogy 2 éve arra a döntésre jutottam, hogy itt folytatom a jövőm építését.

Több munkahelyem volt az elmúlt 5-6 évben, mindenhol megbecsültek, a fizetésem mindig emelkedett. Nemrég megtaláltam az igazi álommunkahelyet is, éves állás, 48 órás munkahét, 13. 14. havi fizetés, valamint bérelnek egy garzont is nekem, továbbá 2 szezon között 1-1 hónapra haza tudok menni úgymond családlátogatásra.

Bár én otthon is elértem, amit szerettem volna (kétszer is :) ), utólag visszatekintve jó döntés volt, hogy kijöttem és végül itt is maradtam. Otthon csak anyagi leépülés várt volna rám a szakmámban, egy idő után már rákényszerültem volna, hogy szakmát váltsak (amit nem szerettem volna), vagy kijöjjek, immár kényszerből.

A kolbász, a kerítés és a kemény munka

Csak az összehasonlítás kedvéért: utolsó otthoni nyári munkahelyemen (2003) 150 ezer Ft/hó volt a keresetem, idén aki ott dolgozott, 170 ezer Ft-t kapott egy hónapra. Ezért a pénzért dolgozik 70-77 órát hetente, és ebből még a benzinköltség is lejön (havi 400 km) és még örülhet, hogy van állása.

Ui.: Itt kint kolbászból van a kerítés mindenkinél, aki hajlandó kemény, odaadó munkát végezni és igyekszik elfogadtatni magát, jöjjön bárhonnan is."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: étterem vendéglátás Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr474942364

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neon Fu 2012.12.02. 08:05:27

Ajajj, mit fogsz te kapni.. "dicsekedős sznob"
Nekem mindenesetre tetszik a hozzáállásod.

nigara 2012.12.02. 08:32:32

Ha jól értem, 2004 óta kinn van a posztoló.
Jól tette, hogy kiment, bár akkor még nem volt akkora divat - na meg ugye lehetőség is nagyságrendekkel több volt.
Szó mi szó, jól tette.

2012.12.02. 08:34:13

@Neon Fu: Ha meg nem ír semmi konkrétumot a szakmájáról és a fizetéséről, akkor meg azért nyávognak az emberek. :) Önerőből érte el azt, amit, én nem olvastam ki belőle semmi olyasmit, hogy beképzelt lenne vagy dicsekedne.

karburator (törölt) 2012.12.02. 10:03:07

Szerintem semmi baj nincs a posztoló hozzáállásával, megint egy rendes magyar, aki a szorgalmával és munkájával megkapja külföldön a megérdemelt jutalmát.

A nyugati országoknak az a szerencséjük, hogy egyre több ilyen ember megy ki, aki normálisan dolgozik és adózik, így egyre jobb lesz az ilyen országok gazdasága, viszont az elhagyott ország pedig elszegényedik.

Ugyandehogy (törölt) 2012.12.02. 10:18:11

tetszik.

jól értem, hogy nem havonta, hanem a szezon végén volt fizetésosztás?

NIKI LAURA 2012.12.02. 11:02:12

Kicsit zavaros.Schilling,90e ft havonta,600e a balatonon,mi ez?

Nem a Nők Lapjában jelent meg ez a cikk jó 10-éve?

Kicsivagyokszekreallok 2012.12.02. 11:14:35

@NIKI LAURA: szia, nekem is ketszer kellett elolvasnom, de meg csak most keltem fel :)))
50e schillingre szamitott ami kb 1M Ft volt akkor. Ehelyett kapott 90 e schillinget.
Az 50e-t nem tartotta annyira kiemelkedonek, mert ezt megelozoen a Balatonnal 6-700e Ft-ot keresett ugyanennyi ido alatt.

Kicsivagyokszekreallok 2012.12.02. 11:15:56

hova tunt a kommentem??? :( :(

nigara 2012.12.02. 11:27:01

@Kicsivagyokszekreallok: ez nekem is zavaros volt, már a schilling maga (mikor?) meg a viszonyítás...

interpreter 2012.12.02. 11:50:07

@NIKI LAURA: Ja wohl,Ich kann nicht so ganz verstehen...

Kicsivagyokszekreallok 2012.12.02. 11:54:03

@nigara: igen ez erdekes kerdes, mert 2002 ota euro van, szoval a fene tudja. nem tudom Ausztriban mikor vezettek be

nigara 2012.12.02. 12:25:32

@Kicsivagyokszekreallok: na igen, akkor valszeg 10+ éve van kinn a posztoló munkaügyileg, vagyis jó 10 éves múlttal azért kicsit másképp kell nézni a dolgokat... nyilván játszva talál munkát minimum 6-8 éve.

nyuszigonosz 2012.12.02. 12:25:39

@Kicsivagyokszekreallok: Igazad van!
Most néztem utána: 2002. január 1-töl!

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2012.12.02. 14:51:39

Nagyon jó poszt!
Nagyon jó hozzáállás!
Gratulálok neked!

Sanyi9 2012.12.02. 14:54:18

@Dolgozónép: az a .tk domain viszont nem tul bizalomgerjeszt... en.wikipedia.org/wiki/.tk

Taxomükke (UK) 2012.12.02. 14:55:41

@Dolgozónép: Ezt a transzlistudiót már szinte minden blogban reklámozzátok...

nyilasmisi2412 2012.12.02. 15:18:48

A dolgozni akarók mind elmennek,de mi lesz itthon 20 év múlva?

waze 2012.12.02. 15:30:33

Tirol jó hely, én 1,5 évet voltam, erre a téli szezonra nem mentem vissza, az öcsémnek szereztem helyet, legyen egy jó kereső is a családban...:-)

amit ír a posztoló igaz- keményebb a meló, magasabb a fizu a vendéglátásban ott mint az átlag, van 13-14. havi fizu és szállás is sok helyen...de tolongás van a helyekért, rengeteg szlovák és magyar próbál melóhoz jutni, ez kezdi lenyomni a béreket, nagyon kemény már a helyzet.
Jó német nélkül ki se szagoljon senki, a városi legendáknak nem kell felülni hogy nyelvtudás nélkül milyen állásokat lehet szerezni...ez esetleg az eu-s szabad munkavállalás elött volt így amikor lasszóval fogdostákmaz embereket a kemény szezonmelóra (mert a helyi nem nagyon megy el ide dolgozni) de már több a kecske mint káposzta simán....szakképzett és németül jól beszélő pincér-szakács könnyebben talál melót, azokat mindig keresik, többi lutri.
még vmi: ha nincs a 2. napon szerződés a kezedben akkor léc...

micsoda? 2012.12.02. 16:03:34

Valóban amikor a posztíró kiment, nem volt ilyen tolongás részünkről, ill. más náció részéről. Itthon is jól keresett, aztán kint is nagyon megbecsülték, valamit nagyon tudhatott a szakmájában. Jó lett volna ha megosztaná velünk.

nyuszigonosz 2012.12.02. 16:29:45

Átolvasva mégegyszer a posztot 2000 környékén ment ki elöször és akkor még igen, schilling volt.

És mint @micsoda?: is írja, nem volt ez a nagy tolongás.
Mi az, amit nagyon tudhatott? Gondolom a szakmáját, azonfelül ha preciz, korrekt és kedves, megvan a titok nyitja.

További sok sikert a poszt írójának.

SESOSAKA 2012.12.02. 17:35:09

hát nagyonn ügyes vagy gratulálok a sikeredhez

2012.12.02. 18:12:19

Nekem konkretan az tunt fel hogy a posztolo mennyivel szebben, erthetobben ir magyarul mint sok elozo ugynevezett 'diplomas ertelmisegi' akik teret kaptak itt. Sok sikert kivanok neki a tovabbiakban, es remelem lesz meg sok ilyen ertelmes poszt mint az ove.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.02. 18:16:31

@NIKI LAURA: Gondolom adott orszagban adott penznemmel szamol. Ha Ausztria, akkor schilling vagy eruo, ha Magyarorszag , akkor forint.

karosszékely 2012.12.02. 18:55:52

@Mirjam2: Mert még 1990-ben érettségizett. Egy akkori érettségi ér annyit, mint sok mai diploma.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.02. 19:04:33

azért egy talpraesett ember itthon is megél, meg kinn is ez a történet tanulsága, jól olvasom?!

Max ma itthon kicsit nehezebb, mint kinn.

Taxomükke (UK) 2012.12.02. 19:28:20

Hol vannak a trollok? Harminc hozzászólás, bakker, nincs mibe belekötni? :)

DieNanny CH 2012.12.02. 19:38:29

@Taxomükke:
Vasárnap van! Nem "dolgoznak".

nyuszigonosz 2012.12.02. 20:07:31

@Taxomükke: @DieNanny:
Bizony, bizony. Sajnos a legtöbb kommentelö fizetett munkaidöben céges gépröl ír- akár egész munkaidöben.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.02. 20:13:52

@doggfather: Kicsit? kicsit?:D
Bammeg, az kib. nagy nehezseg, hogy fogalmas dsincs, holnap mi tortenhet, hogy nem kiszamithato az elet. Kulfoldon azert ez tobbnyire masabb, mi pl. 3 evre elore tudtuk az afa valtozasokat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.02. 20:20:31

@tildy:): van shilling-euro arfolyam?@Taxomükke: engem erdekelt volna, hogy alakult a magnelete, legalabb erintolegesen, kicsit konkretabban a meloja, meg ha 12 eve kijar, meg mindig a ceg altal berelt garzonban lakik? en nem szeretnek ennyire fuggeni a cegemtol, nem a berles tenyet vitatom, en is berlem a lakasomat
meg par fotot a munkahelyrol, pozolva az uj BMW mellett valami:)

DieNanny CH 2012.12.02. 21:12:15

@hagyma:
Úgy emlékszem - mert 2000-2011-ig Ausztriában éltem, és a bolti blokkokon 2001-től már volt árfolyam írva -, hogy 13,71 volt. Tehát 1 € volt 13,74 Schilling, a Sch meg 17 Ft volt. Remélem, jól emlékszem...

DieNanny CH 2012.12.02. 21:13:51

@DieNanny:
... Szóval, mindkétszer 13,74...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.02. 21:26:04

@DieNanny: en komolyan kerdeztem
eleg regen voltam europaban ahhoz, hogy tudjam
tehat ketfelekeppen irjak ki x euro y shilling stb?

nyuszigonosz 2012.12.02. 21:45:08

@hagyma: Már nem írnak ki sehol sem kétféleképp árakat.
Mármint Schilling/ Euró.
Én már akkor is Németországban éltem, mikor aztán az Euró jött.
Szóval elötte lévö évben voltak úgy Ausztriában, Németországban, Franciaországban, Spanyolországban ( ezeket tudom, mert láttam) duplán kiírva az árak.
Aztán lett az Euró és persze sokan még évekig fejben a világon mindent átszámolgattak... és sokan a mai napig is teszik.

anyadmajma 2012.12.02. 22:24:42

@doggfather: Sajna nem. ez tíz éve volt, ma már ez nem igaz.
Tíz éve, de még öt éve se mentem volna külföldre, jól keresett szakmám van, jól kerestem vele régen.
A jó szakembert most is keresik (fémipar. egyedi meg szerszámgyártás), csak valahogy a bérek nem érik el az 5-10 éves szintet.(de lehet, hogy én vagyok béna melóhelyet találni).
Aztán meg jó 15 éve egyre romlik az életszínvonal itthon.... A vendéglátás meg konkrétan az utolsókat rúgja Magyarországon, a tulajok meg jó eséllyel ennél is nagyobbakat rúgnak e személyzetbe, ritka a kivétel. Van olyan szakács haverom, hogy 35 évesen egy 8 órás munkája volt idáig, amikor elment fél évre postásnak. Ő már ha 4 órára bejelentik, annak is örül. Meg leginkább ha hó végén kap némi fizetést.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.02. 22:42:11

@nyuszigonosz: maradjunk annyiban, hogy akkor ez eleg regi tortenet
vagyis onnan indul
tehat shillinges idoszakban ment ki, mert ugye ember nincs aki eurorol shillingre, onnan forintra szamol
erdekelne most mennyi eurot csinal
ha mar ennyit szamolgat:)

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 23:05:40

@hagyma: Most nézem,ti nyertetek.
Magabiztos 7:6. :))

Magna cum laudeTigeri másztesz digrii 2012.12.02. 23:14:57

@hagyma: Ehh most látom mekkora farok vagyok.
A Jets-es csávóval tévesztelek össze.
Ti most játszotok.

A poszthoz meg:
Gratulálok a posztolónak,hogy bejött a kitartása és a szorgalma.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.02. 23:25:29

@hagyma: Attol fugg melyik evrol beszelunk :D Egyebkent egy idoben volt schilling euro arfolyam, sot mitobb meg nemet marka-euro arfolyam is.... Nem ma volt mar, az biztos.

De nekem is logikus, ha otthoni keresetrol beszelek, akkor netto 130-200at mondok, ha meg ittenirol akkor meg mittumen, netto 1400-1700at.
Csak az egyik 130 000 , a masik meg tenyleg 1400.
Szoval logikus, hogy annak az orszagnaka penznemet mondja, ahol el. Te sem azt mondod, 400-500 ezret keresel. Hanem mondjuk 2 ezret.

2012.12.02. 23:36:01

na, vegre egy vendeglatos megint :)

ismeros is tirozolik, o Ischgl-ben (Tirol St. Moritz-a) es a havi 2rugo ejroban bizony megvan, kap egy szobat es kajat cserebe.

Nyaron meg Svajcban melozik , mert nyaron meg az jobb.

Azert, en meglepodtem, h a balcsi partja ilyen jol pengetett regen!

2012.12.02. 23:36:47

update: nem cserebe, hanem melle. Kesore jar :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.02. 23:54:44

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: es meg egyelore vezetunk, de tartok tole nem sokaig....@tildy:): nekem semmi bajom nem volt az osszegekkel, csak hirtelen nem fogtam fel, hogy Admnal es Evanal kezdte ,azaz vagy15 ev

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.02. 23:57:22

@zseketto88: ha tudnad, hogy a Kadar rendszerben meg annal is jobban pengetett
relativ ertelemben persze

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.12.02. 23:58:38

@Magna cum laudeTigeri másztesz digrii: ki sem mondtam...
a Broncos egy Manningel minimum jobb, de ha megjon az onbizalma dobhat 2 IT-et es akkor minden lehet:)

2012.12.03. 01:00:29

@hagyma: eszmeletlen...vilagos, h relativ minden.

Errol a temarol amugy igen nagy a k*ssolas :)

Ugy mint a 9/11 elotti oceanos hajos elet: 4000$-t meghalado havi lovek, 1 szerzodes alatt annyi, h garzont vettek jo helyen...

2012.12.03. 01:01:11

francba, h nincs szerkesztes gomb....

marmint a magyar pincerek, akik pesten vettek garzont :)

pappito · http://pappito.com 2012.12.03. 02:17:59

"Visszatértem hát felszolgálónak, ismét rengeteg meló, de 3 év alatt újra talpra álltam."

riszpekt

"meg kíváncsi is voltam, hogy megállnám- e a helyem egy másik országban, hamar-gyorsan igent mondtam."

riszpekt

" lenyomtam a szezont, a barátomra való tekintettel sem tehettem meg, hogy előbb eljövök."

riszpekt

Plusz értelmes, magyar mondatok, semmi nyígás, öröm volt olvasni.

Szúrófény 2012.12.03. 05:38:16

@Neon Fu: A jó fizetésed miből adják? Az itthon maradottakból kipréselt kamatokból! Orrodnál fogva vezetnek, mégse látod meg?
A jólétet nem a kapitalizmus, hanem a gyarmatok kirablása teremtette! Tartja fenn!

kifordított nagyanyó 2012.12.03. 19:27:29

@hagyma: Látom kikaptatok,bocsi.
Mi meg véletlenül nyertünk.
Ma meg a csoport másik két tagja mérkőzik.
A döntetlen lenne a legjobb de olyan meg nem lesz.

DOKKOLÓ 2012.12.26. 20:16:24

A Balaton part 2000 körül igen csak jól pörgött. Nyaranta sok diszkó SZe-SZo-ig tartott nyitva akkora forgalom és igény volt!! Másrészt balatoni, éjszakai élet lóvéit soha nem lehet összehasonlítani egy hétköznapi hellyel. Itt mindenki más dimenzióban játszik. Pl. 0.33L kóla 500-600 Ft., nem 250-300. A fizetéseket is be lehet szorozni 1,5-2X-vel.
Parton, Füreden szórakozóhelyen ismerős csajszi, a válság közepén 2010-ben 15+7 ropi borravalót kapott egy szombat éjszakára pultosként....

Ennyit kiegészítésnek, aki sokkalta az akkori fizetést.

laziorome 2013.01.06. 19:13:32

@waze:
Bad Gaststein-ban voltunk sielni 1 hete- Salzburgtol 1 óra kocsival kb 80 km- az összes Hütteben magyar volt a személyzet 80%-a es nagyon sokan nem beszeltek nemetül, szedtek az asztalt es vittek ki a kajat, ha nem ertettek valamit szoltak az osztrak kolleganönek, aki fevette a rendelest. Beszelgettünk par pincerlannyal, penzröl nem esett szo, de meg voltak elegedve.

waze 2013.01.06. 20:59:00

@laziorome:
Lehet ilyen de gondolj bele: te felvennél olyat dolgozni aki egy kukkot sem ért abból amit mondasz neki? Sztem 2 eset lehet: minimálbérért melóznak így elnézik ezt és/vagy magyar vmelyik főnők aki így tudja irányítani őket.
Amúgy aki csak az asztalt szedi le az nem pincér kategória hanem kisegítő melós bár felénk mindenkinél követelmény volt a német, szerencsések voltak h így kaptak munkát de ez nem általános.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása