oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. november 23. 07:00,  Menekülés egy jobb világba 357 komment

2012. november 23. 07:00 Határátkelő

Menekülés egy jobb világba

A tegnapi (többféle értelemben is) forró poszt után ma hűvösebbre vesszük az irányt és egészen Svédországig szaladunk. Kiderül, tényleg olyan magasak-e a svéd adók; hogyan jöhet össze egy évben 61 nap szabadság (háromszor adtam össze és annyi...); és az is, mi a horrorisztikus a svéd tömegközlekedésben. Mindez Barna írásából.

Tél.jpg

„Lassan másfél éve élünk Svédországban, bár a kivándorlók (az itt élő magyarok) nagy többségével ellentétben nem utáljuk. Nem egy nagyvárosban, hanem egy 400 fős faluban lakunk, kb. 30km-re (vagy 3 mil-re, ahogyan a helyiek mondják) Nyköpingtől.

A kivándorlás, az ország örökre történő elhagyása egy közös, már rég dédelgetett álmunk volt a Párommal. Jómagam már mióta az eszemet tudom menni akartam. Először természetesen az Egyesült Államokban, de erről gyorsan le is tettem. Később, már a Párommal közös terv volt Ausztrália (ez ügyben évekig leveleztem Bertók Zoltánnal), de ismerősök, munkatapasztalat és megfelelő szakma nem lévén ez is csak álom maradt.

Végül apósom segítségével jutottunk ki Svédországban, szinte tündérmesébe illő gyorsasággal.

Ellentétben sok kivándorlóval és még több Magyarországon maradóval, mi nem csináltunk lelkiismereti kérdést a dologból. Azt az elvet követjük (a mindennapokban is), hogy egyetlen életünk van csak és ezt az egyet kell a lehető legjobban megélnünk. Ebbe pedig nem fér bele olyasmi, hogy hol született az ember vagy hogy mi lesz az országgal, ha elmegyünk (elmennek a fiatalok)?

Azért nem fogunk nyomorogni egy életen át, hogy majd egyszer talán 150 év múlva jól menjen egy országnak.

Mehetek szerződni

2011 tavaszán apósomnál jártam látogatóban (munkakeresési szándékkal). Volt egy korábban leszervezett interjúm délen, Skåne-ben, de az tapasztalat hiányában nem jött össze, pár nappal a Magyarországra utazásom előtt bementem apósom munkahelyére, egy általa szervezett interjúra a tulajhoz, próba szerencse alapon. Sokat nem beszélgettünk, azt is angolul. Akkor nem gondoltam volna, hogy bármi eredménye is lett volna a dolognak.

Másnap apósom hozott egy cetlit, rajta egy dátummal: a hónap végén mehetek szerződést írni, felvesznek (6 hónap próbaidőre, itt így szokás).

Muffin.jpg

Másnap visszautaztam Magyarországra, lefutottam a kötelező köröket, összepakoltuk minden fontos holminkat (természetesen Muffint, a törpe-nyuszinkat is) és autóval nekivágtunk az 1.600 km-es útnak.

Munka

CNC operátorként (gépkezelőként) dolgozom, egy marógépen, két műszakban, apósommal váltjuk egymást. Eleinte 25-50 darabos szériamunkákat csináltam a gépen, ez nagyon kényelmes volt. Munka közben lehetett internetezni a telefonon, ülni / állni / kávézni, amit csak akartam, feltéve, hogy a gép ment. Volt olyan munka, ami 2,5 órát ment kvázi beavatkozás nélkül, így egy műszak alatt 3*15 percet kellett dolgozni. :)

Ma már egyedi darabokat csinálunk, ez sok programozással, töprengéssel jár, különösen nekem, mert nincs sok tapasztalatom. Az ehhez való hozzáállásukat így jellemezhetem a legjobban: „Minden munka annyi időt vesz igénybe, amennyi szükséges hozzá!" Röviden senkit sem érdekel, ha egy 3 órás munkát 4-5 óra alatt csinálok meg. A másik jellemző dolog, hogy +/- 20 százalék eltérésig még csak szólni sem kell (nyilván időre kell érteni és nem méretre. :) ).

A két műszak 9 napi munkát jelent két hét alatt, délutános műszakban péntekenként nem dolgozunk. Délelőttös műszak 5:30-tól 14:12-ig, délutános 14:00-tól 22:30-ig. Természetesen műszakpótlékokkal. Ezen felül kapunk havi 8 óra komptid-et (előre ledolgozott idő) a hivatalos szabadságon felül, ami évi 23 nap. Így tehát évi 12 (komptid) + 23 (alapszabadság) + 26 (minden második péntek) nap szabadságunk van. Mindezért, az évi két bonus-szal együtt, kb. 13 havi fizetést kapunk.

Prisma.jpg

Véd a szakszervezet

Azt hozzá kell tenni, hogy Svédországban nagyon erős a szakszervezet (esetemben az IF Metall), ami hihetetlen módon a dolgozók érdekeit nézi. Nincs hátrányos megkülönböztetés (nálunk) a bevándorlókat illetően, annyit keresek, mint a svédek (a svéd pályakezdők, de az év eleji fizetésemeléskor pl. 10% emelést kaptam, mert a többieknél kevesebbet kerestem).

A próbaidő 4. hónapja után jött a főnököm, hogy ha szeretném, akkor megkapom a fastjobb-ot. Ez a határozatlan idejű munkaszerződés, ami aranyat ér.

A munkatársak nem kis meglepetésemre szinte azonnal befogadtak (a cégnél dolgozó kb. 65 főből összesen 4 magyar, néhány finn/svéd, a többiek mind svédek – arabok és lengyelek nincsenek. :) ). A nyári firmafest-en (nyár végi céges mulatság) már mindenáron inni akartak velem és többen is elmondták, hogy a cég egy nagy család és befogadtak, örülnek nekem. Ekkor dolgoztam itt 2,5 hónapja.

Később kiderült, hogy valóban egy jókora családról van szó. Mindenki ismer mindenkit, mindenki a részese egy nagyobb egésznek, ahol bármikor, bárhol, bárki számíthat a többiekre.

Lakás, közlekedés

Olvastam több svéd cikket is, valóban nehézkes a lakásszerzés, de nekünk ebben is szerencsénk volt. A főnököm adott egy telefonszámot, felhívtuk, 1 hónap múlva költözhettünk.

A lakás 2 perc sétára van a munkahelyemtől, nagyon élvezem! :)

A városka (falu), ahol lakunk számomra „ A szomszéd nője mindig zöldebb" című film Wabasháját juttatja eszembe. Mindig is egy ilyen álmos kisvárosba vágytam, nagyon boldog vagyok itt. Párom már kevésbé, neki hiányzik egy kicsit az élet (ami Svédországra egyébként sehol sem jellemző igazán).

A távolságok elég nagyok tudnak lenni. Az első rendes szupermarket 30 km... autó mindenképpen kell! A használt autók nem túl drágák, 5 hónap után vettünk (hitelre) egy VW New Beetle-t (Párom autója, nekem majd egyszer egy Volvo XC70-esem lesz. ;) ).

Nyelv

Ezzel volt a legtöbb gondunk. Mindketten beszéltünk angolul (Párom még németül és kicsit oroszul is). A svédet már Magyarországon elkezdtük tanulni, de az nagyjából semmit sem ért. Az itt töltött 3. hónap után már annak is tudtam örülni, ha megértettem a kötőszavakat. :D

A cégnél eleinte mindenkivel angolul beszéltem (és a boltban, adóhivatalban, mindenhol...). Később elkövettem azt a hibát, hogy elkezdtem alap dolgokat svédül mondani. Ettől vérszemet kaptak a kollégák és onnantól nem volt kegyelem, csak a svéd, a svéd és a svéd. Ez egy kellemetlen időszak volt, úgy éreztem magam, mint egy hülyegyerek, aki mindre 3* visszakérdez, elismétli a hallottakat, stb. De túl lettünk ezen is.

Szabadidő

A szabadidő eltöltése itt problémásabb, mint Magyarországon volt. Legalábbis a számunkra. Moziba szoktunk járni (angol hang, svéd felirat, remekül megértjük), bowlingozni, úszni járunk, kirándulunk és felfedezzük az országot.

Terveink között szerepel hokimeccsre járás, színház, talán koncert és sok-sok utazás.

Rúnakő.jpg

Az emberek, a szemlélet

Imádjuk a svédeket! Segítőkészek, udvariasak és nyugodtak. Nagyon tetszik, hogy mindenki ráér, senki sem rohan sehová (ha mégis, akkor kulturáltan teszi). A kollégák is mindig beszélgetnek kicsit, érdeklődnek, hogy mit csináltunk a hétvégén, láttuk-e a meccset és hasonlók.

Kifejezetten jó, hogy nem zaklatnak feleslegesen. Pont annyira beszélgetősek, mint mi. Magyarországon zavart, hogy valakinek mindig szájmenése volt, valaki mindig be akart avatni az életének legapróbb részleteibe. Itt ilyesmi nincs. Távolságtartónak tűnnek a legtöbb itteni magyarnak, mi pont ezt szeretjük bennük. :)

Viszont ez a pár szavas érdeklődés, kedvesség az utca emberétől is elér minket. Mikor Stockholmba jártam egy baleset miatt, akkor minden alkalommal volt pár ember, aki az utcán, spontán megszólított, hogy mi történt? Fáj valami? Hogy érzem magam?

Nem kell eltaposni a másikat

A bevándorlókat jobbára nem szeretik, de ezt meg tudjuk érteni. Nem a dolgozó, beilleszkedni akaró bevándorlókkal van bajuk, hanem az ingyenélő, a svédtől gyökeresen eltérő kultúrájukhoz ragaszkodó emberekkel.

Itt nem kell eltaposni a másikat ahhoz, hogy boldoguljunk az életben. Nem kell folyton becsapni a másikat, nem kell versenyezni, nem kell gyomorgörccsel menni munkába vagy várni a csekkeket.

Van pár érdekesnek mondható szokás, ami nekünk elsőre furcsa volt, de idővel megszoktuk:

* nem fújják, hanem szívják az orrukat (gyakorta kis röfögés is társul mellé);

* ha böffenteni kell, akkor azt szemrebbenés nélkül szabadjára engedik;

* nem fogdossák egymás kezét feleslegesen (csak bemutatkozáskor, de néha akkor sem fognak kezet);

* gyakori (az ismeretségi körünkben), hogy a nő hagyja el a családot és a gyereket is az apukára hagyja;

* nem divat a házasság, tökéletesen elvannak élettársi kapcsolatban;

* ha tüsszentenek, akkor azt könyökhajlatba teszik, hogy ne fogdossák össze a dolgokat a kitudjamilyen kezükkel;

* szintén a tüsszentéshez tartozik, hogy nem mondogatják folyamatosan, hogy „Egészségedre!"... az igazat megvallva egyáltalán nem mondják. :)

Ezek nem igazán nagy dolgok, kényelmesen meg lehet szokni őket, ha az ember be akar illeszkedni.

Egyébként sok bevándorlónak az a mániája, hogy hozni akarja a „hazai" kultúrát. Amikor pedig valami itt nem úgy működik, mint ahogyan azt megszokták, akkor hirtelen minden rossz lesz.

Ez Svédország, svéd szokásokkal, svéd emberekkel, svéd törvényekkel és svéd mentalitással. Akinek ez nem tetszik, az ne a svédeket hibáztassa (tipikus magyar hozzáállás egyébként), hanem vagy fogadja el vagy menjen tovább (esetleg haza).

Ügyintézés

Nem egyszerű mutatvány a frissen érkezőknek! Nekem – mint mindenben – ebben is nagy szerencsém volt, mert 2008-ban kaptam svéd személyi számot, amikor annyi elég volt, hogy az útlevelemmel bementem a svéd adóhivatalba, kitöltöttem egy nyomtatványt és 3 hét múlva jött a szám.

Ma már ez sokkal bonyolultabb, kell hozzá a bevándorlási hivataltól a regisztráció, amit nem adnak meg csak úgy. Kell lakcím is, ami nekem apósom lévén szintén volt.

A helyzetet bonyolítja, hogy sűrűn változnak a szabályok és nem mindig tud erről mindenki (ügyintézők). Sokszor volt, hogy A-ból B-be, onnan pedig vissza A-ba küldtek minket, mire kiderült, hogy C-be kellett volna menni. Kicsit káosz, de semmit sem adnak ingyen, ki kell járni ezeket a dolgokat és meg kell próbálni örülni annak, hogy itt lehet az ember. Sokszor hallottam itteni magyaroktól, hogy mennyi minden rossz itt. De akkor minek vannak itt? Miért nem mennek vissza Magyarországra? Szerintetek? :)

Mi nem félünk bevallani, hogy az itt töltött idő minden percét élvezzük, imádunk itt élni a nehézségek dacára is.

Van egy saját blogom is, ahol mindenféle helyi dologról, szokásokról, ügyintézésről és a mindennapjainkról írok (magyarul). Eredetileg a család Magyarországon maradt tagjainak és ismerősöknek szántuk, de úgy alakult, hogy az olvasók 95%-a ismeretlen.

Ősz.jpg

Árak, megélhetés

Az árak a magyar árakhoz képest magasak, bár az utolsó magyarországi látogatáskor megdöbbentünk.

A szolgáltatások ára magas, különösen amiben svéd munkaerő is van.

A tömegközlekedés ára a legegyszerűbben a horror szóval jellemezhető, cserébe olyan a színvonala, amilyenről Magyarországon álmodni sem mertünk.

Általános tévhit, hogy a svéd adók magasak. Nem azok! Persze minden viszonyítás kérdése. Én a svéd átlagfizetést kapom. Ennek az adótartalma kb. 25-30%. Ezt vonja az adóhivatal, de ezen felül SEMMIT. Nincs TB, nincs nyugdíj, nincs rejtett egyéb járulék és az áfa is csak 25 százalék.

Ha az ember rendesen fizet mindent, akkor támogatásokat, kedvezményeket is kap és egy kis odafigyeléssel nagyon kényelmes életet lehet élni.

Mi egy fizetésből élünk, amiből jut autó hitelre, lakásra, telefonokra, ennivalóra (amit csak akarunk), szórakozásra, utazásra és nagyjából bármire, amire szeretnénk (a realitás határain belül persze).

Időjárás

A legtöbb magyar szerint Svédországban hideg van... mi azt mondanánk inkább, hogy nincs meleg. Ez nem egy amolyan félig üres – félig teli pohár hasonlat. Télen, ha úgy igazán belelendül az időjárás, akkor tud -30 vagy akár -35 fok is lenni, de ez ellen fel lehet öltözni. A nyár viszont tökéletes, nem szokott 25 foknál melegebb lenni. Ha ennél melegebbre vágyunk, akkor utazunk.

Az előző tél nagyon kellemes volt, -16 foknál nem volt hidegebb. Az idei nyár viszont pocsékra sikerült: egész végig esett... július végén leállt a gyár és 4 hét szabadságra küldtek minket. A 4 hét háromnegyedében szakadt az eső, a negyedében lehetett szabadtéri programokat csinálni, de az is kiszámíthatatlan volt sajnos. :( Majd a következő!"

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr404920722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.11.23. 07:23:55

Tetszett, élvezet volt olvasni. Remélem, hogy lesz még beszámoló tőled, mert Svédország (is) a választandó országok között van.

Amúgy tényleg igaz, hogy svéd nyelvtudás nélkül nem kapsz munkát? Csak azért kérdezem, mert mindenhol ezt lehet olvasni. A te eseted persze üde kivétel, de azért tegyük hozzá, hogy a szakmád világszerte nagyon keresett. :)

madscientist 2012.11.23. 07:44:46

Örülök, hogy sikerült megtalálni azt a helyet, ahol jól érzitek magatokat és jól tudtok élni! :)
Az igazság az, ez a posztból is kiderül, hogy sok-sok szerencsére is szükség van, sokszor akár a legfontosabb dolgok is így jönnek csak össze pl lakás, munka stb.

Másik, gyakran esik szó az örök fanyalgókról, akiknek semmi se jó igazán, erre azt tudom mondani, hogy ilyenek mindenhol vannak, de nekik szerintem Mo.-on se volt igazán jó, csak eljöttek valamiért.
Időjárás, helyi szokások? Azt szoktam mondani, hogy apróbetűs rész mindig, mindenhol van :P :)

"A bevándorlókat jobbára nem szeretik, de ezt meg tudjuk érteni. Nem a dolgozó, beilleszkedni akaró bevándorlókkal van bajuk, hanem az ingyenélő, a svédtől gyökeresen eltérő kultúrájukhoz ragaszkodó emberekkel."

No ez az, ami általában minden befogadó országra igaz. Pl itt Svájcban is gyakran hallom, olvasom ezt svájciaktól majdhogynem szóról szóra ugyanígy. Nem a bevándorlás a gond, hanem a be nem illeszkedés, mindig kiemelve, hogy tiszteletben kell(ene) tartani az itteni szokásokat, hagyományokat, kultúrát és az szerint élni. Odahaza a saját otthonában persze mindenki azt csinál, amit akar.
Aki becsülettel dolgozik, fizeti a fizetni valóit, betartja a szabályokat, annak nem lesz sok baja az itteniekkel. Az más kérdés már, hogy nekünk európaiaknak egyértelműen könnyebb egy másik európai országban, ha mégannyira el is tér tőlünk, mint mondjuk egy másik kontinensről érkezőnek.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.11.23. 08:22:13

Jóféle, olvasmányos poszt volt ez. Tetszett! A posztiró mentalitását pedig sokan magukévá tehetnék.
Itt a lényeg:
"Ez Svédország, svéd szokásokkal, svéd emberekkel, svéd törvényekkel és svéd mentalitással. Akinek ez nem tetszik, az ne a svédeket hibáztassa (tipikus magyar hozzáállás egyébként), hanem vagy fogadja el vagy menjen tovább (esetleg haza)."

váj mí 2012.11.23. 08:58:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Olyan kis negatív vagy ;)
Ok, nekem sem szerepel a kedvenc országok között, de nem mindenki igényli az állandó bratyizást.
Különben tetszik a posztoló gondolkodásmódja, sokkal közelebb áll hozzám ez a felfogás, mint a mindenáron kitartunk egy állam mellett, ha beledöglünk családostól, akkor is. Szóval, eléggé nagy a kontraszt a tegnap poszttal.

www.aonang.hu (TH) · http://cooperbudapest.typepad.com 2012.11.23. 09:06:28

Ezért van a svédeknek ennyi idejük ide jönni nyaralgatni. Itt Thaiföldön nincs is fizetett szabim, másnak is csak 6 nap.
Ettől függetlenül nekem túl hideg lenne ott. :-)

nigara 2012.11.23. 09:18:07

Jó kis írás, még lehetne folytatni :)

Persze a sikeres kitelepüléshez nagy segítség volt a családi összeköttetés, enélkül gondolom nehéz akár munkát kapni, akár a többi dolgot intézni.
Ha nem így van, nyugodtan cáfoljatok meg :)

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.11.23. 09:23:59

igen, én is sok fanyalgást olvasok a kint élő magyaroktól.
ha érdekel még svéd blog, akkor ajánlom magamat és más kint élő magyarokat:
bezzegasvedek.wordpress.com/

karburator (törölt) 2012.11.23. 09:35:25

Sok sikert nektek!
Élnek még rendes magyar dolgozó emberek, csak már egyre kevesebb.

*matahari* 2012.11.23. 09:40:07

Jo poszt, Kivandorolni csak ilyen mentalitassal erdemes, egyebkent csak szenvedes lesz a vege. Mindig arra kell gondolni, hogy mi jobb ott, mint otthon, s rögtön egyszerübb lesz az elet. S ilyen mindenhol lesz, barmelyik orszagban. Persze ehhez az kell, hogy anyagilag megerje / legyen allas. Anélkül barhol rossz lehet.

nyuszigonosz 2012.11.23. 09:41:15

A poszt tetszett! Föleg az a része, hogy igen: aki kivándorol, letelepszik egy más országban, az bizony az ottani életet is vállalja.
Beilleszkedni kell. Ahogy a poszt írója is teszi.

Bizony ez a problematikus a sok sok ide- oda bevándorlóval: a befogadó ország pénze kellene, de amúgy meg ugye minden rossz, kritizálni való a népek hülyék ott...
Hálistennek ebben a posztban ez nem így volt leírva és remélhetöleg megélve!

Amúgy meg: megint egyszer egy különös cím: Menekülés.
Hát ez nem menekülés volt szerintem, hanem kivándorlás!

tipcsi 2012.11.23. 09:41:26

Hajrá!
...végre nem egy "átlagember" és nem IT-s, vagy szoftverfejlesztő tapasztalatai! :)
Ebből is látszik, hogy ott megbecsülik a szakmát ismerőket is, akár egy kis cégnél is.
Én drukkolok, hogy Párodnak is legyen elfoglaltsága, Ő is kereshessen. Aztán jöhetnek a gyerekek, meg a rénszarvasos pulóverben, kötött zoknival a lábon a kandalló előtt üldögélés :D
Hajrá!

Flamy (fat cat wannabe) 2012.11.23. 09:41:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ízlés kérdése. Én ezen a nyáron a 40+ fokos budapesti/bécsi napokat éreztem embertelennek... :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 09:41:50

csak ne lenne annyira északon.....

KergeK@csa 2012.11.23. 09:44:32

Két dolgot javítanék ki talán:
Azért van arrafele élet, legalábbis Stockholm-ban tutira.

A másik a tömegközlekedés horror ára:
790 SEK egy 30 napos bérlet Stockholmban, ez olyan 25 ezer forintnak felel meg, és nem csak a városra, hanem az agglomerációra is vonatkozik. (Kb. mint ha a budapesti bérlettel Fehérvártól Gödöllőig mehetnél).
Valamint mivel minden kb- fixen háromszor annyiba kerül, mint itthon (kivéve a lakások, azok vagy tízszer), így az ottani fizetések és árak mellett még olcsóbb a tömegközlekedés, mint itthon.
(És ezért az árért van 7 metrójuk, és még sok (ha jól rémlik 10) zónázó vonaluk, amik a belvárosban föld alatt, amúgy föld felett közlekednek. (kvázi HÉV)

kozmopolita 2012.11.23. 09:52:02

@venator: Miért, Dánia ennyire más? :)

johevi 2012.11.23. 10:04:59

Ráérnek, nem zavarta őket világháború, nem kellett semmit előlről kezdeniük... Ami érdekes még:
buszmegállóban sorban megállnak érkezési sorrendben, és úgy állnak fegyelmezetten. Plakátok, reklámok csak az adott helyen, nincs telefosva minden falfelület. Gyerekcsatornákon nincs édességreklám, sőt úgy általában szigorúak a reklámszabályok: pl túlszolizott nőt ábrázoló kép betiltva, mert irreális, valótlan. Gyerekek nagyrésze csak hétvégén eszik csokit. És mindenki fut, fiatal, öreg, hétköznap, hétvégén. 2%-nál magasabb alkoholtartalmú italok, csak állami boltból, ami nincs sok...

céerem 2012.11.23. 10:09:16

Tetszett a poszt, látszik, hogy az írója már nagyon jól beilleszkedett Svédországba és szeret is ott élni.
A kép a falujukról meseszerű, Muffin pedig hihetetlenül cuki :-)!

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.11.23. 10:11:24

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Na ja, neked NL sem tetszett a multkor. Tja, izlesek es pofonok. ( Nekem meg a larmas, koszos deliek nem jonnek be ).

Viszont igaz : altalaban az embereknek a Loire-tol delre fekvo orszagok jonnek be, mert az ottaniak u.m. "kozvetlenek". ( Mondjuk a kozvetlensegnel tobbet er a normalisan mukodo gazdasag, es lass csodat,ez altalaban a Loire-tol eszakra fekvo orszagokat jellemzi. )

Tarkólövész 2012.11.23. 10:12:54

A svéd sunák milyenek?

tsík 2012.11.23. 10:13:21

Én már csak azt szeretném kérdezni, hogy a nyúl szétrágcsálja-e a svéd fenyőbútorokat.

venator 2012.11.23. 10:20:10

@kozmopolita: Nem, úgy látszik én vagyok ennyire más. :)

hotyb 2012.11.23. 10:21:16

Tavaly novemberben egy rövid időt töltöttünk Svédországban, baráti meghívásra. Annyira megtetszett, hogy elgondolkodtam a kitelepülésen, csak az élet úgy hozta , hogy Anglia lesz belőle.
Olvastam a posztoló blogját, nagyon tetszett, de amióta kijött a kórházból, nem olvastam. Most pótolni fogom.
Svéd barátaim szerint nem az időjárás rossz, csak jól kell felöltözni.
Minden jót Nektek, hisz egy csodálatos országban élhettek.

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 10:23:59

"Ez Svédország, svéd szokásokkal, svéd emberekkel, svéd törvényekkel és svéd mentalitással. Akinek ez nem tetszik, az ne a svédeket hibáztassa (tipikus magyar hozzáállás egyébként), hanem vagy fogadja el vagy menjen tovább (esetleg haza)."

pontyosan!
kösz a posztot egyébként, bejött :)

NIL7 2012.11.23. 10:24:02

Tok jo iras, orulok, hogy az iro jol erzi magat. Hasonlo a feelingje mint az egyik gyerekemnek aki Walesban lakik, soha egy rossz szava nincs az emberekre, a politikara, a kulturara, az idojarasra. Igy erdemes elni, megkeresni es beilleszkedni abba a kulturaba ami szamunkra megfelelo. Egy elmeny mar azt is latni, hogy vannak ilyen emberek, es ez az ut barki igyekvo szamara nyitva all.

NIL7 2012.11.23. 10:24:03

Tok jo iras, orulok, hogy az iro jol erzi magat. Hasonlo a feelingje mint az egyik gyerekemnek aki Walesban lakik, soha egy rossz szava nincs az emberekre, a politikara, a kulturara, az idojarasra. Igy erdemes elni, megkeresni es beilleszkedni abba a kulturaba ami szamunkra megfelelo. Egy elmeny mar azt is latni, hogy vannak ilyen emberek, es ez az ut barki igyekvo szamara nyitva all.

bpetya75 2012.11.23. 10:31:11

Húúúú. Hát ez nekem nagyon nem tetszett. Minden szép, minden jó, ami nem, ahhoz kicsit kancsalítani kell, és máris majdnem jó lesz. Broáf

Tök jó, hogy jól megy a svédeknél, de ez nálam nem indokolja a helyenként erősen bicskanyitogató stílust. Tudom, mifrancnak olvastam el, ha zavar. De mit csináljak? 1,5 hete nem tudtam igazán itt lenni, a tegnapival meg nem mentem semmire.

váj mí 2012.11.23. 10:35:55

@bpetya75: Mna, rosszul aludtál? ;)

nigara 2012.11.23. 10:36:53

@bpetya75: kicsit morcos vagy ma :)

"Minden szép, minden jó, ami nem, ahhoz kicsit kancsalítani kell, és máris majdnem jó lesz"
mondjuk minden posztban ez van :)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 10:37:35

Szimpatikus a posztoló, jó volt a poszt és mindent csak megerősíteni tudok :) (sajnos, nekem vannak szófosós svéd kollégák a munkahelyen, akik egész nap megállás nélkül pofáznak - persze nem munkával kapcsolatos dolgokról -, de ez inkább azért van, mert túl sokan vagyunk nők és eltyúkólasodott az iroda. A posztoló műhelyében normálisabb lehet a légkör.

váj mí 2012.11.23. 10:38:05

@venator: Te is nyűgös vagy? Késő őszi depresszió? ;)

2012.11.23. 10:38:38

Azért jó nagy adag szerencse is befigyelt, más lehet nem lenne fele ennyire sem szerencsés. Azért az, hogy már eleve fix lakásra(bejelenthető cím) mentetek megkönnyítette a dolgot.

Sok sikert a továbbiakban is :)

Elchango 2012.11.23. 10:40:00

@bpetya75: en is igazat adok neked es bar csak sok sikert tudok kivanni a posztironak de en nem mennek oda,ha marhakotellel huznanak se.meg akkor sem ha behanyok a deli/mediterran orszagoktol es jobban bejon az eszakias/inkabb nemetes stilus.
ket kapcsolatom van Svedorszaggal:
1. munka - napi szinten
2. H&M bol van a ruhaim 95%, de mar attol is kezdek behanyni mert 2 eve gyakorlatilag nem jott ki semmi egetrengeto darab es ennyi.
Ettol tobb sved kapcsolatot a hatam kozepe sem kivan.

SilentDreams 2012.11.23. 10:41:10

Kicsit (vagy nagyon?) leegyszerüsítve: csendet, nyugalmat, tisztaságot, hüvösebb idöt kedvelöknek aranybánya (lehet), nyüzsgést, meleget, kevesebb "rendezettséget" kedvelök inkább kerüljék....

En inkább az elöbbi vagyok, nekem valószinüleg tetszene. Egyszer már jártam Svédországban 1,5 hét erejéig, s remélhetöleg nem utóljára voltam ott :)

Bryges 2012.11.23. 10:42:00

irigykedem kicsit, pedig nem szoktam;végre valaki normális emberfiának is jut a szerencséből, lehetőségekből és tud is élni vele,azért irigykedem kicsit mert hasonló gondolkodású vagyok ( effektíve normálisnak gondolom magam:dolgos ember is vagyok ) és nekem is csak ennyi szerencsére ill. lehetőségre lenne szükségem mint az írónak; bezzeg az olyan link fazonok akik nem érdemlik meg kapnak, csak úgy az ölükbe hullik sok minden!ez nem fair

venator 2012.11.23. 10:43:57

@váj mí: Szó nincs róla, mindenki hülye, akinek más a véleménye? :)

Én láttam a másik oldalt is. Amikor nem annyira tündi-bündik a skandinávok. ;P

nigara 2012.11.23. 10:47:16

@venator: a másik oldalt is jó lenne tudni... Lécci :)

psyery 2012.11.23. 10:49:22

Na végre,egy igazi bevándorló,aki tényleg azért ment,hogy otthonra találjon máshol,megpróbáljon úgy élni,ahogy a saját országában nem tudott,és sikerült is.Gratulálok.

Olyan jó ilyen korán olvasni a posztokat, a trollpajtik még alszanak,és nem kezdték el cincálni az ilyen és hasonló mondatokat: "Azért nem fogunk nyomorogni egy életen át, hogy majd egyszer talán 150 év múlva jól menjen egy országnak" ....

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.11.23. 10:51:12

jó poszt lett volna, ha nem szólná le minden 2. mondatban a magyarokat.

úgy látszik megint olyan írta, aki felsőbbrendűnek képzeli magát a többi embernél :x

váj mí 2012.11.23. 10:51:32

@venator: Azt én honnan tudjam? ;)

Mondjuk, én nem élnék egyetlen északi országban sem szívesen, számomra túl hideg, mármint az éghajlat. De a posztoló hozzáállása tetszik.
Te, most elképzeltem a tipikus svéd Haraldot, amint éppen tündi-bündi. Azóta is vigyorgok. :)

venator 2012.11.23. 10:53:32

@nigara: Na, az szép lenne. :)

venator 2012.11.23. 10:55:45

@váj mí: Mert sose figyelsz rám....hüpp-hüpp. :(

bpetya75 2012.11.23. 10:56:42

@váj mí:

Nem. Jól aludtam. Csak keveset ;-) De nagyfiú vagyok, tudom kontrollálni a kialvatlanságomat.

@venator:

Frankón! :-D

@nigara:

Szerintem nem is. Gondolkoztam rajta, hogy mi nem tetszett ebben a posztban, és végül megtaláltam azokat a pontokat, amik objektíve (vagyis jelen állapotomtól függetlenül) zavaróak számomra.

@Elchango:

Nekem nem a svédek miatt nem tetszik a poszt, hanem a posztoló helyenként számomra visszatetsző stílusa miatt. De ez ugye legyen az én bajom ;-)

bpetya75 2012.11.23. 11:01:42

@venator:

Tudod hogy megy ez!? Mióta elléjbe volt a kisasszony, föltolta az orrát oszt úgy maradt ;-) Beszólogat, meg nem figyel oda az emberre...

Szégyen és gyalázat :-D

2012.11.23. 11:03:24

Erdekes poszt. De, szerintem meg az iroja a naszutas periodusat eli Svedorszagban. Szivesen olvasnam 1-2 ev mulva is a velemenyet a sved eletformarol.
Nem tetszik, ahogy a magyarokrol beszel, de ezt majd mas ugyis elmondja helyettem.

Elchango 2012.11.23. 11:06:03

@bpetya75: ja igaz.En is megfogalmazhattam volna ezt. Magyarorszag = neki minden nagyon szar es fujjj kulonben is a magyarok......undorito minden ugy ahogy van (de azert jol esik hazamenni es gyorsan bevasarloni a szar magyar kolbaszbol, kajalkbol es magyar etterembe elmenni otthon es fogorvoshoz meg szemeszhez elmenni fillerekert (ezt nem reklmalja le a posztiro)
Svedorszag = minden minden tokeletes, imadnivalo nep, gyonyoru orszag, tajak, varosok es csak a sved csak a sved csak a sved es minden milyen olcso (olcsobb mint Mo.) na jo 1-2 kiveteltol eltekintve pl. szemmutet-ami szerintem semmivel sem alabbvalo technikaval ment mint a hires Sverige-ben - Norikanak es a fogorvos, stb.
Hanyadek 1 poszt ugy ahogy van.szelektiv hazalatogato - csak addig jo magyarorszag meg kedvesek a magyarok amig a zsebenek olcsobb aztan a sajat tanyerjaba beleszarva visszafikaz,hogy kulonben is tudtad,hogy milyen bunko vagy mert magyar vagy?

váj mí 2012.11.23. 11:07:37

@venator: Jaj, dehogynem figyelek tündérbogár, de még mennyire ám!

@bpetya75: Ahham, csak a nyűglődési faktoroddal van baj ;)

Különben meg kabbe! :P

nigara 2012.11.23. 11:09:19

@bpetya75: én nem nagyon figyeltem a hangulati elemeket a posztban (meg most nincs is kedvem elolvasni újra, hogy hátha...), az igaz, hogy a tények szinte mind pozitívak voltak - talán tényleg kicsit csúsztatásos lehet emiatt.

Viszont most miért nem akarja senki megcáfolni a dolgokat? :))) komolyan, aki mást tapasztalt pl. @venator: nyugodtan mesélhetne, hisz itt ez lenne a lényeg...

bpetya75 2012.11.23. 11:20:05

@Elchango:

Ennyire azért nem durva a véleményem. De pl a tipikusmagyarozást a nemkolbászbólvanakerítés-hez hasonló büntetési tétellel sújtanám ;-)

@váj mí:

Na hallod! Ennél azért több toleranciát néztem ki belőled. Mi bajod a nyűglődési faktorommal? Tisztára elmarad a zéletszép faktorom mellett :-D Különben meg nem kapom ;-)

@nigara:

Annyiban igazat adok váj mí kolleginának, hogy ma a hangulati elemekre vagyok érzékenyebb (bár vitatom, hogy ez nyűglődés lenne ;-)), szóval nekem az ragadt meg inkább. A poszt tényszerűségében valószínűleg jobb, mint az átlag, azt a részét nem is vitatom.

váj mí 2012.11.23. 11:27:55

@Elchango: Ezt most komolyan nem hiszem el! Hol fikázta a magyarokat te nagytudású, te? Azt írta, hogy szarban van az ország, nekik meg egyetlen életük van. Mindkettő igaz. Vagy már az is fikázás, ha valakit igazat ír? Sőt, még optimista is volt, mert szerinte mindössze 150 év alatt az ország kimászik a szarból. Az meg, hogy azt vizionálod, hogy még borbélyhoz is hazarepül, hát tudod ....
Mondd, nincs neked néha olyan érzésed, hogy mindenki téged bánt?

andaluzkutya 2012.11.23. 11:28:58

Azt nem szabad elfelejteni, hogy az élmények mindig szubjektív dolgok, tehát amikor a posztoló azt mondja, hogy nagyon jól érzi magát Svédországban és nagyon nem érezte jól magát Magyarországon, akkor nem azt mondja, hogy Svédország jó, Magyarország meg rossz, hanem a kettejük viszonyáról beszél. És mondjuk ezt a viszonyt egyrészt elég nehéz, másrészt értelmetlen megcáfolni.
Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a pozitív hozzáállás része, hogy az ember kancsalít (hozzáteszem, a negatívnak is). Ebben szerintem semmi kivetnivaló nincs, ezt csináltam Magyarországon is, amíg nem kellett annyira bekancsalítanom, hogy kettős látásom lett:) (de ez az én esetem, sokaknak egy átlagos kancsalítás elég ahhoz, hogy jól érezzék magukat Magyarországon (legalábbis remélem) ).
Már egy ideje érlelődik bennem, hogy én is írok előbb-utóbb egy posztot, ami szerintem objektív, de csak azért, mert érdekelnek a reakciók (de lehet, hogy nem generálnék 100+ hozzászólást...)

Elchango 2012.11.23. 11:30:00

@bpetya75: lehet igazad van de a blogjaba a sracnak ha bele-bele pillantassz akkor meg jobban ugy fogod erezni,hogy meg jobban kinyilik a bicska........
A lista,hogy miert milyen fasza Svedorszag vegtelen,hogy miert gyuloljuk a magyarokat vegtelen es persze a "write your complaint" lista,hogy mi nem tetszett Magyarorszagon vegtelen.Na ott hagytam abba.....meg nem jott ra szegeny zoldfulu,hogy nemcsak Svedorszag de egy orszag sem a menyorszag.Szerintem nem vesztettunk vele semmit,hogy elmentek es a svedek sem,hogy odamentek szoval 1-1 de akkor hosszasan sorolhatnank,hogy ez miert Magyarorszag es mik azok a dolgok amiert en nem akarok svedkent elni pl. es mitol hanynek be.Az Svedorszag sved szokasokkal ez Magyarorszag magyar szokasokkal.Akinek nem tetszik a kutluraja egyiknek vagy masiknak menjen el es fogja be a szajat. A tiszteletet a magyar emberek irant a legapprobb szikrajat se mutatja de magyar oldalakra posztot ir.Irjon a svedeknek,hogy miert olyan jo nalatok lenni es kesz.

Elchango 2012.11.23. 11:30:56

@váj mí: nezz bele a blogjaba.Bar szerintem ez is le fogja tiltani mint a Nemtorszagbol irt aupair kiscsaj par hete.

2012.11.23. 11:34:45

@Elchango: Erdekes, a blogja szerintem jobb, mint ez a poszt.

Void Bunkoid 2012.11.23. 11:39:14

Ez tényleg jó poszt amúgy.

Megjegyzem, a posztoló a lakáshelyzettel, de a munkával is meglehetősen mázlista, azért ilyen előfeltételek nélkül jóval neccesebb lenne a dolog.

Amúgy a skandináv munkamorál nekem speciel tetszik (lásd "3 órás munka 4-5 óra alatt"), mert van benne némi "headroom", viszont van drágán, de minőségi cuccok termelése - és ők legalább nem a többi morált követik, lásd:

- amerikai: jó fizetésért, minőségi és viszonylag drága terméket, termelj. A munkaidő 8 óra, 8 óra van beírva, nyolcat is kell ledolgozni, de 12 órányi melót kell elvégezni. ("Gogogogo!")

- mediterrán: pofátlanul magas fizetésért silány szar és drága terméket termelj. A munkaidő 8 óra, 8 órát is írunk be, de te csak 4 órát vagy bent, és kb 15 percnyi melót kell elvégezni. ("Mánnyáná!")

- magyar: kevés fizetésért minőségi, de OLCSÓ terméket kell előállítani. A munkaidő 8 óra, 8 óra is van lejelentve, de tizenkettőt kell dolgozni, és 16 órányi melót kell elvégezni.("Dolgozzatok, maximális kihasználtságot kell lejelenteni, és a riportok szerint még mindig csak 26 százalékosan vagyunk kihasználva")

- német: magas fizetésért minőségi és drága terméket termelj. A munkaidő 8 óra, nyolcat is kell ledolgozni, és annyi a munkamennyiség is, de mindenki beír tizenkettőt, és a hónap hátsó felében alig lehet látni a munkahelyen, mert "túlórát csúsztatsz le". ("Ih bin nicht erájhbár curcájt, bitte venden zí an XY ").

váj mí 2012.11.23. 11:39:42

@bpetya75: Ó, én mély tisztelettel viseltetem a nyűglődési faktorod iránt, és fentebb mindössze üdvözöltem a megjelenését körünkben. ;)

Elchango 2012.11.23. 11:39:48

@charlieharper: lehet,hogy talatam volna benne erdekeset,hogyha nem minden masodik mondata minden ujabb posztban az lenne,hogy hogy utalja a magyarokat meg hogy basztak at Magyarhonban,mert meg a szaros 2 Euros ermeert is csak 300 Ftot kapott.Komolyan agybaj.Persze ez is csak magyarorszagon all fenn mashol nem basznanak at.....aaaaaa dehogy.Meg veletlenul sem. A 2 Euros ermet biztos Svedorszagban teljes aron valtjak at. Eszukbe sem jutna kevesebbet adni erte.Meg ugy sem,hogy penzermet a vilagon sehol sem valtanak teljes aron de Svedben ez tuti maskent van/lesz/volt.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 11:40:42

@Elchango: szerintem menj el innen, vegyél be egy tripla adag nyugtatót és olvasd el ezt a posztot, mielőtt ismét hozzászólsz. Mert hogy nem ezt olvastad, hanem valami teljesen mást és véletlenül ide sikerült kommentelned, az hóttzicher. Bye

venator 2012.11.23. 11:40:44

@bpetya75: Baró! :)

@váj mí: Akkor megnyugodtam, tündépofi. :)

@nigara: Én elvi okokból nem küldök ide posztot. De ezt a csontot tényleg lerágtuk már.
Ráadásul senkit sem akarok cáfolni. Minek, kinek?

Void Bunkoid 2012.11.23. 11:42:04

ja, kihagytam a távolkeletit, ahol fillérekért silány és olcsó terméket termelj 16 órában, 12 bejelentve, tényleg 16 órai megszakítás nélküli robotban, és ha nincs szerencséd, bentlakásos jelleggel, durván ellenőrzött és csak ritkán engedélyezett kilépéssel, azaz a "munkahely" nem is annyira munkahely, mint inkább egy munka-/koncentrációs tábor.

iqfighter 2012.11.23. 11:42:38

@venator: detto. Azzal tenyleg nincs gond, hogy tul sokat beszelnenek hozzam :). Amugy neha tenyleg kedvesek, errefele is.

Elchango 2012.11.23. 11:45:39

@Réka ‎: mert kedves reka mi lesz ha nem? Es mi van akkor ha epp ki merem jelenteni,ha valami nem tetszik?
jah,hogy ez special neked nem jo az engem nem erdekel.
Demokraciaban mindket fel meghallgatando.Nem fogok sunnyogni mert neked nem tetszik az a par velemeny ami esetleg negativ......nem fogok beallni a bologatok/helyeslok soraba megbocsass.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 11:47:06

@Elchango: ha nem, akkor még nagyobb hülyét csinálsz magadból, de a szabad országba ez is belefér természetesen. Te dolgod.

Nem a negatív vélemény a ciki, hanem hogy olyasmit vizionálsz bele a posztba, ami soha nem volt benne és olyasmire okádsz epét, amit a posztoló soha nem állított. De ha neked így jobb, akkor hajrá.

madscientist 2012.11.23. 11:49:54

@venator:

Pedig én is kíváncsi-fáncsi lennék, a tapasztalataidra, nem baj akármilyenek is.
Nekem nem kell senkit se cáfolni vagy alátámasztani egyszerűen csak érdekelnek mások élményei. :)
Akár egy kommentben is leírhatnád, ha posztot nem is írsz, azt én se írnék ugyanez miatt. :D

váj mí 2012.11.23. 11:51:42

@Elchango: Beleolvastam, szerintem nem vészes, nem igazán fedeztem fel benne magyargyűlöletet.
Zárójelben megjegyzem, a 2 eurós pénzérmével meg tényleg átvágták, 420 forintot kellett volna kapnia érte.

nigara 2012.11.23. 11:55:28

@madscientist: ugyanezt fogalmaztam már én is @venator: -nak.

Hiszen a blog ezért van. Vélemények, tapasztalatok - azokat érdeklik, akik még nem jártak arrafelé, és kíváncsiak akárcsak ok nélkül is.
Mi ebben a rossz?...

bpetya75 2012.11.23. 11:56:19

@andaluzkutya:

Jó lenne, ha még idén megírnád. Szívesen olvasnám, de félek, ha nem írod meg idén, akkor (az én szempontomból) túl későn kerül ki, és nem tudok jót csámcsogni rajta ;-)

Elchango 2012.11.23. 11:56:52

@Réka ‎: hmm es melyik ez a csodas szabad orszag?Kitalalhatom?Svedorszag.Csakis az lehet amirol irsz.

Jah azt elfelejtettem megirni,hogy amiket "belevizinoaltam" az a srac blogjaban le van irva.szoval ez mar nem innen van.Csak tolmacsolom,hogy O,hogy latja a magyar embereket.= es ezzel teged is - mint azok a "svedorszagi magyarok".

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 11:59:04

@Elchango: arról a demokráciáról beszéltem, amelyikről te is. Szóval nem feltétlenül Svédország,. de megint találgatsz és hülyeségeket beszélsz.
A blogját pedig ott kommenteld, itt a posztról van szó.
Ráadásul én nem vagyok olyan sértődékeny hercegkisasszony, mint te és nem gurulok dühbe attól, hogy valaki kire hogy tekint. De úgy látom, neked most tényleg a dühöngésre van szükséged, szóval tombolj csak tovább, majd abbahagyod.

andaluzkutya 2012.11.23. 11:59:05

@nigara: Ez az, engem is érdekelne, mivel itt élek már két és fél éve (igaz, nem Dániában) és nagyon durva dolgokat még nem tapasztaltam... De lehet, hogy nagyon magasan van a toleranciaküszöböm:)

venator 2012.11.23. 12:00:25

@iqfighter: A szófosás és a pletyka még a legkevesebb. :)

madscientist 2012.11.23. 12:00:46

@nigara:

Igen.Nekem tényleg egy komment(ke) is megfelel, nem kell külön poszt :)
Hátha sikerülne rávenni! :D

andaluzkutya 2012.11.23. 12:01:45

@bpetya75: Fogadalmat tettél, hogy jan. 1.-től nem olvasod a blogot? Vagy hiszel a maja világvégében?:)

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 12:05:45

Felve merem csak, nagyon halkan mondani, hogy nekem tetszett a poszt. En szeretem az optimista, eletvidam embereket. Posztolo egy boldog embernek tunik, tenyleg baj ez? Egyebkent nekem is az jott le belole, hogy nem tetszett az, ahogy elt, hat elment valahova mashova, ami tetszett neki, es ott most jol erzi magat. Az en szememben ez nem olyan nagy bun. Szerintem azok miatt az okok miatt, amiket sokan felsoroltok, hogy miert nem tetszett, az osszes irot keresztre lehetne fesziteni, aki ide posztolt mar.

bpetya (inkabb atyam, nem baj?): most nem nagyon ertelek, mert ha jol veszem ki a szavaidbol, akkor az a gondod, hogy szerinted tul szep minden. De ha Magyarorszagrol irja valaki ugyanezt, akkor annak orulsz, hiszen te, mint egyen jol erzed magad. Na hat a posztolo is egy ilyen egyen, aki meg Svedorszagban erzi jol magat. :)

nigara 2012.11.23. 12:07:41

@andaluzkutya: na ja, a világvége... hátha Petya tud valamit??? :))

Elchango 2012.11.23. 12:08:44

@Réka ‎: egy dolgot had jegyezzek meg neked: en is igazat adok,hogy a kulfoldi magyarokat el kell kerulni nagy ivben. Pontosan az ilyen embereket mint aki ezt a posztot irta.......

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 12:10:40

@Elchango: okvetlnül értesítem az itteni magyar ismerősöket, hogy sürgősen mondjuk fel az ismeretséget.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 12:11:36

@andaluzkutya: Jaj ne legyel mar ilyen tudatlan! Hat megmondta a NASA, hogy beerunk decemberben valami nullsikba, aztan pisloghatsz a gepedre, meg aram se lesz :D

bpetya75 2012.11.23. 12:12:25

@andaluzkutya:

:-D

Nem tettem fogadalmat, meg a világvége felől is megnyugodtam múlt vasárnap, mert a pap kiprédikálta, hogy most még nem lesz olyan, csak kifogyott a maják tollából a tinta ;-)

Csak annyi, hogy félelmeim szerint piszok hamar kell kezdjük a terepi munkát jövőre, és akkor nem lesz időm olvasgatni és békésen vagy nyűgösen hozzászólogatni a posztokhoz.

andaluzkutya 2012.11.23. 12:13:43

@Jolika neni a szomszedbol: Erről tudtam, de ez TUDOMÁNYOSAN IGAZOLT, hogy csak márciusig tart. Tehát ha jövőre írom meg, még akkor is olvashatja:)

venator 2012.11.23. 12:14:01

@madscientist: @nigara:

Nem szívesen hoznék konkrét példákat. Éppen olyan emberek, mint bárki más. Itt is vannak problémák, apró, de bosszantó szemétségek és durva átverések is. Csak itt más típusú gondokkal szembesül az ember.

bpetya75 2012.11.23. 12:15:03

@Jolika neni a szomszedbol:

Persze hogy nem baj ;-)

Az egyoldalúságot sehol sem szeretem. Ha valaki Magyarhonról ír olyat, hogy itt minden faja, azt is kritizálom.

Sajna mennem kell, talán este ismét felveszem a fonalat...

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 12:18:33

@andaluzkutya: Jaja, gondolom megmondtak a brit tudosok :D Latod, gondolunk mi itt mindenfelere, aztan a vegen kiderul, hogy ilyen prozai okok allnak mogotte, mint a munka. Mar az osszeeskuves-elmeletek sem a regiek.

váj mí 2012.11.23. 12:18:46

@venator: Mna, milyenekkel? First world problems? ;)

madscientist 2012.11.23. 12:24:43

@venator:

Igen, épp erre a 'más' gondokra lennénk szerintem kíváncsiak...de ha nem hát nem. :'(
Egyébként én is ezt szoktam mondani, itt is csak emberek laknak, mint máshol. :)

Girhes Joe 2012.11.23. 12:33:24

Hát nem tudom, ízlések és pofonok. Nekem a klíma, a rend és a nyugi határozottan tetszene, de az emberek hűvös kimértsége már kevésbé, a messze földön híres-hírhedt uniszexizáló feminizmusuk meg már túl meredek számomra (már az amcsik PC-mániája is zavar, pedig ott szívesen élnék). Bár jó kérdés, ebből mennyit érez az ember a hétköznapokban.

venator 2012.11.23. 12:40:13

@madscientist:
Nagyon sokat lehetne írni erről, akár a negatív, akár a pozitív élményekről.
Éppúgy, mintha Magyarországról írna az ember. Van ami nagyon tetszik, mert jól működik, és van amitől a falra mászol. Nincs ez másképp sehol...

Én azt szoktam mondani, hogy ha nem zavar semmi, akkor még turista vagy.

andaluzkutya 2012.11.23. 12:44:49

@venator: "Én azt szoktam mondani, hogy ha nem zavar semmi, akkor még turista vagy."

- Én azt szoktam mondani, hogy ha nem zavar semmi, akkor már (még?) buddhista vagy. :))

madscientist 2012.11.23. 12:45:06

@venator:

"Én azt szoktam mondani, hogy ha nem zavar semmi, akkor még turista vagy. "

Na ez biztos.

venator 2012.11.23. 12:48:06

@andaluzkutya: Buddhista turista. Az maga lehet a megvilágosodás. :)

@madscientist: Ugye, hogy ugye?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 12:52:36

nem lenne rossz, de konyorgom, miert parom? es miert nagy P-vel?
aposom van, meg parom...
aposod akkor legyen a "Parom Apja"
sose fogom megertreni

ggg333 2012.11.23. 12:55:07

Ez jo otlet, irjunk sved problemakrol:
Mostansag ebben a kommunben az az egyik problema, hogy a helyi koltsegvetesben lett 180 millios hiany es ezt mikent lehetne kisporolni a hatralevo idoben.
Sved problema, hogy tavaly 1800 no igenyelt menedeket hazon beluli eroszak miatt de csak cirka 900 kapott.
Kozelmultban felmerult problemakent, hogy tgyakori az iskolakban-ovodakban tuzeset.

Tobbieknek otlete?

2012.11.23. 12:55:39

@venator: Baromira erdekelne mind toled, mind a posztolotol a tapasztalatok a bezzegaskandinavegeszsegugyrol!

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 12:58:22

@andaluzkutya: én örülnék, ha írnál egy posztot, ha úgy gondolod, hogy elég objektíven, akkor annak még inkább :) Norvégia, ugye?

Kellemes Zérókomponista (törölt) 2012.11.23. 13:00:31

@hagyma: agyvérzést akar okozni. Másfelől a posztban tettenérhető több helyen az éleslátás, ami nekem veri szimpatik. Szubjektív irányba sem ment el, egyszóval figyelt az olvasóra mindvegégig. Átfogó, jól súlyozott poszt. Az meg, hogy hűvösebb van, direkt jó. Nem ajnároznak a pánikosok, nem durran be a fájó fog, úgy alapjában véve alacsonyabb az atomok rezgésszáma, kellemes érzelmi és mentális hűségben élik mindennapjaikat az ottaniak. Asszemhogy a poszt is erről számol be. Tipipizált? Lehet, de nagyságrendekkel több a kedvesen idegent megszólító fószer ott, mint itt.

Elchango 2012.11.23. 13:01:21

@Réka ‎: :-))))))))))) ertekelem a humorod. Es most komolyan mondom csakugy mint gyuri a telefonoslanynak.
Szerintem is jol tenned mivel fohosunk mar gyakorlatilag megtette. De ha az allandoan panaszkodo, nyugos magyarok nyomjak a "bullshit"-et az gaz es menekulj de ha a sved fogjak ugyanazt Plusz megszorozva 2-vel milyen franko nep is.....lam tele pozitiv eletszemlelettel.

Ui: en szivesen talalkoznek veled eccer.Lehet jokat bokszolnank szoban aztan lehet rajonnenk,hogy hiaba megis kulonbozoek vagyunk de szeretjuk a humort:-)

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 13:01:49

Nem értem ezt a hisztizést. Szerintem leírta a posztoló azt is, ami nem annyira jó Svédországban, például a bürokráciáról, hogy a párjának nem annyira jön be, hogy nincs nagy élet a faluban, hogy minden messze van, és beismeri, hogy neki kicsit könnyebb volt, mert volt helyi segítség, de most már azért elég nehéz bejutni csak úgy. Leírja, hogy nehéz lakáshoz jutni, nekik mákjuk volt. Hogy hidegebb van (és nyilván rövidebbek a nappalok), de őt nem zavarja. Leírja, hogy vacak volt a nyár, de majd elmennek legközelebb máshova nyaralni.
Most tényleg nem értem a panaszkodást.

Girhes Joe 2012.11.23. 13:02:01

@hagyma:

Ha nekik jólesik így mondani, hát mondják. :) Egyébként szerintem is, a madaraknak van párja (udvarias olvasatban), meg a zokninak (kevésbé udvariasban). Lehet egyébként némi összefüggés aközött, hogy valaki fogalmi szinten is ódzkodik a házasságtól, és hogy tetszik neki a skandináv kultúra, onnan terjedt el hozzánk is az a divat, hogy "együtt élni papír nélkül, de igényt tartani minden olyan jogra, amit a papír ad". Én meg ilyen erővel házat akarok venni, de nem vagyok hajlandó adásvételi szerződést kötni... :)

Apropó, múltkor végigolvastam az amerikás blogodat, kár, hogy nem folytattad. :) Viszont akkor ez hogy is megy az usában? Ha elveszel egy amcsi nőt, akkor akármekkora illegális is voltál addig, egyik pillanatról a másikra állampolgár lesz belőled? Én úgy hallottam, hogy ilyenkor évekig vegzálnak az immigration tisztek, hogy kiderítsék, biztos nem látszatházasságról van-e szó?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 13:02:38

mondjuk egy eleve kintelo Parom Apjaval, meg egy jo szakmaval, nem egy nagy ugy belevagni
de onnantol rajta mulik es ugy tunik el a lehetoseggel
ha a Parom Apja sved lenne, lehet en is odakoltozok, nem all tolem messze a mentalitas, bar kicsit tenyleg hideg, meg allitolag korulmenyes sorhoz jutni

Tahó Sandokan 2012.11.23. 13:03:09

Ezt a postot olvasva győződtem meg, hogy mazochista vagyok, hogy még mindig Magyarországon vagyok...

mojoking77 2012.11.23. 13:04:03

Tetszik a post. Bar ezt mar tobbn is leirtak. annyi pluszt tennek hozza,hogy azert a svedek tudnak iszonyat tahon viselkedni. Foleg, ha ugy erzik otthon vannak, vagy legalabb is ok a nagyfonokok. Szemelyes tapasztalatok szerte a vilagbol.

hothead 2012.11.23. 13:04:16

"terv volt Ausztrália (ez ügyben évekig leveleztem Bertók Zoltánnal), de ismerősök, munkatapasztalat és megfelelő szakma nem lévén ez is csak álom maradt." az egyik legkeresettebb bevándorlási ügynökre hivatkozva, nem igazán értem, miféle előnnyel járt volna au-i ismerős a vízumszerzés terén. még a rokoni szponzoráció sem egyszerű. meglévő vízumnál természetesen jól jöhet egy segítőkész ismerős, de addig nem oszt, nem szoroz.

váj mí 2012.11.23. 13:05:31

@venator: Aszondod, buksisimi nekem?

@nigara: Hm, az is értelmes szó, bár speciel nem abban a mondatban ;)

mojoking77 2012.11.23. 13:06:08

@hagyma: Sort kaphatsz mindenhol, nem is olyan veszettul draga, csak el kell fogadnod, hogy 2% alatti az alkoholtartalma.
A folottit is kapsz, effektiv sok helyen, de az viszont draga. Csufosul. Tenyleg, kint mit ajanlasz a Bud-on kivul?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 13:06:15

@Gergő77: jajj haggyuk az USA-t mer' a vegen en leszek az orszagfelelos:)
egyik pillanatrol a masikra nem leszel kicist tobb mint 4 ev
nem vegzalnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 13:09:32

@mojoking77: itt is 2 szazalekosta iszok, vagy 2,5 talan
akkor meg adhatok eselyt egy sved falura:)

Girhes Joe 2012.11.23. 13:09:35

@hagyma:

Mosmicsinájjak, ha érdekel Amerika, és tőled találtam témába vágó blogot. :) Tudsz mondani pár másikat, csak hogy megosszam az országfelelősséget köztetek? :DDD

Elchango 2012.11.23. 13:12:04

@szerengeti: pedig allitolag a skandinav - es kulonosen a sved -burokracianak a vilagon nincs parja. Minden olyan flottul mukodik,hogy beszaras....allitolag.

@mojoking77: allitolag az ukran -lengyel foci EB-n Ukrajnaban minden nemzet tudott viselkedni (meg az angolok is ami eleve furcsa) kivetel a svedet. A vodkatol betegre ittak magukat es szethugyoztak, okadtak a belvarosokat. Bezzeg a svedek! megint jobbak mindenben!

mojoking77 2012.11.23. 13:12:43

@hagyma: Bud Light.. Fuha, nagy a baj. Nincs is nagyon konkurenciaja a dolognak? Import sort minek igyak, ha van jo helyi is?

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 13:13:05

@Gergő77:

Ezen annyiszor gondolkodtam mar, hogy ha nem jo egyik megszolitas sem, mert a kedvesem nyalas, parja a zokninak van, a dragam broaf, az ember/asszony paraszt, akkor milyen titulussal kellene illetni azt az embert, akivel eppen egyutt mit is csinalunk? Jarunk? Elunk? Logunk? {Picsipacsizunk? Vagy he?

Ha nagyon hivatalosak akarunk lenni, es kozos haztartasban is elnek, akkor nyilvan az elettars a megfelelo szo, de nekem meg errol mindig a Kek feny c. musor jut eszembe, amikor a riportok elott felvezettek, hogy "T. Jozsef negyvenket eves munkanelkuli 56 kesszurassal megolte elettarsat. "

Szoval hogy hivjuk most akkor azt a masikat? :D

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 13:15:03

@Elchango: nemtom, olvastad-e a posztot, benne van, hogy mi a gáz az ügyintézéssel. és nem, a skandináv bürokrácia híresen burjánzó. amiről te beszélsz az nem az a térség, talán Anglia vagy még inkább Írország.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 13:15:57

@mojoking77: busch light, vagy natural light es csak azutan bud light
nagy a folyadekbevitelem es nekem tokeletesen megfelel melo utan par doboz
persze ha kimegyunk valahova vacsorazni, ebedelni akkor johet egy kicsit jobb minoseg is@Gergő77: amugy ablogom, csak felfuggesztve, meg be fogom fejezni, hagy legyen krek a tortenet:)

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 13:16:11

@hagyma: sima boltban kapsz 3,5-es sört is, állami piaboltban meg bármit :)

mojoking77 2012.11.23. 13:17:21

@Elchango: Ooooo, ne erts felre, de lattad az orosz fiatalokat pl? Most elsore ok jutottak eszembe, iletve a nemetek. Ha jol emlekszem ott is volt balhe boven. Arrol nem s beszelve, hogy nekik olyan lehettt meg az ukran/lengyel lehuzos parasztok alkoholarai, mint amikor cimboraimmal par (cca 10) eve elmentunk Erdelybe es Csikszeredan negyen nem birtunk elkolteni 10 000 forintot egy ejszaka alatt, pedig seggreszegre ittuk magunkat, es nem hazi palinkatol

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 13:17:45

@váj mí: Persze, ertem en, de sok poszt volt, amit alneven irtak, akkor irjon oda meg egy alnevet? Na mindegy, megragadtam a problemat en is rendesen :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 13:19:05

@Jolika neni a szomszedbol: hat pedig a "parom" az elettars sznobositott valtozata
ma a kek fenyben is "part" mondananak
jo legyen EGYSZER "parom", vagy elettarsam, vagy kedvesem vagy szerelemem es utana, hozzatenni:
Erzsi
es onnantol legyen Erzsi
/ha mar a feleseg nem jatszik/

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 13:19:13

@ggg333: ez borzasztó. még jó, hogy nem bombáznak.

Girhes Joe 2012.11.23. 13:21:03

@Jolika neni a szomszedbol:

Nem tudom, kinél mi mennyire okoz problémát, de nekem a kedvesem/szerelmem -> menyasszonyom -> feleségem/nejem volt a fejlődés, és talán nem én vagyok a helikopter. :D Az élettárs is jó esetben besorolható az első változatba, ha meg már nincs szerelem, akkor vagy vége lesz a kapcsolatnak, vagy lakótársi viszonnyá konvertálódik... vagy túl kockalogikával nézem a dolgokat? ;)

Ja és egyébként ahogy párja a zokninak van, úgy nyálas meg a kutya orra, fogalmakra ezt a kifejezést nem tudom értelmezni. Tudom, biztos én gondolkozom egybitesen. :)))

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 13:21:13

@hagyma: Na mar csak ezert is megerte hazassagot kotni, legalabb nincs ilyen gondom.

venator 2012.11.23. 13:21:47

@charlieharper: Most az egyszer, csak mert épp az eü-ről volt szó! :)) Egy régi posztom...

Valahol ott hagytuk abba, hogy a letört ujjam szépen gyógyulgat, sőt a keringés is elindult, ami mindenképpen biztató. Persze hol fáj, hol ég, hol pedig viszket kegyetlenül, éppen attól függően, hogy a gyógyulás mely szakaszában van vagy mennyire sikerül odacsapnom valamihez.

Viszont annyira megörültem a javulásnak, hogy serpenyőt ragadtam egyik reggel, omlett elkövetésének szándékával. Ezt a jobb tenyeremen lévő összefüggő bőrfelület bánta. Soha nem markolásszatok fémnyelű edényt miután kivettétek a sütőből. Egyébként ezt a konyhán soha nem rontottam el. Azért az órákon át tartó hűtés segített valamennyit, mert csak lehámlott a tenyerem, de nyoma nem maradt.

Ezután eltelt már vagy egy hét és mi elindultunk egy vasárnap Lollandra, hogy meglátogassunk egy baráti házaspárt. Ez kb. százharminc kilométer délre, ahonnan a komp indul Németországba. Nagyon jól éreztük magunkat, ettünk-ittunk, beszélgettünk, majd kimentünk a tengerpartra sétálni és kompot bámulni kicsit. Csak azzal nem számoltunk, hogy rengeteg szúnyog lesz. Persze nem a tenger, hanem a rengeted eső miatt. Össze is csipkedtek minket rendesen, de ez azért nem olyan furcsa, hogy törődne vele az ember.

Visszafelé viszont már marhára viszketett a jobb kezem hüvelykujja és kezdett is kicsit bedagadni. Még mondtuk is, hogy valami mutáns szúnyog csíphetett meg. Aztán mire hazaértünk már az egész kézfejem bedagadt, nagyjából puffancs méretűre. Ezzel elvoltam még hétfőn is, amikor estére annyira fájt, hogy bementem az ügyeletre, hogy csináljanak valamit vele. Azt mondták, hogy jegeljem. Nem segített…

Kedden mennem kellett Køge-be varratszedésre, így vittem a puffadt kezem is és ha már ott voltam a sebész orra alá dugtam, hogy mondjon valamit. Azt mondta, hogy allergia, vegyek a patikába gyógyszert. Nem segített….

Viszont a patikus legalább összeszarta magát, amikor meglátta a kókuszdiónyi kézfejemet és azt mondta, hogy szerinte itt az allergiagyógyszer nem segít. Nem is segített….vagy ezt már mondtam?

Ellenben azonnal elzavart a sürgősségire, ahol alig egy óra várakozás után szóba állt velem egy orvos és közölte, hogy vérmérgezésem van. Azért ez az allergiához képest mindenképpen előrelépés volt, még ha bakot is lőtt az amúgy nagyon szimpatikus palesztin/iraki/szír orvos.

Persze akkor még nem tudtuk, hogy bakot lőtt, és M is riogathatott legalább azzal, hogy vajon tudom-e hogy hányan halnak bele a vérmérgezésbe? Sejtettem, hogy többen, mint kellene.

Az orvos mindeközben meggyőződve diagnózisa helyességéről nem vesztegetve az időt, bekötött egy infúziót, amelyből a jól megszokott Penicilin csordogált belém. Majd hozzátette, hogy megyek föl az akut osztályra, mert bent is fogok éjszakázni, ugyanis pizsama parti lesz, amihez ők hozzák a piát este tízkor infúzió formájában.

Ekkor már fent voltam az osztályon és a gyógyszer hatását kétségbe vonandó, kezdett felmenni a lázam és vacogtam, mint az óvatlan eszkimó kajakos. Viszont a Penicilin csak nem akart használni, a lázam ment fel, a puffadás viszont nem ment le. Aztán lassan megvirradt…

Másnap reggel az a néhány piros folt, ami még előző nap jött ki rajtam, azok tenyérnyi, ocsmány, viszkető kiütések lettek, ami nem javított a közérzetemen. Az orvosokén sem, mert kétóránként bejöttek, hogy javultam-e valamit vagy élek-e még. Mivel nem nagyon javultam, hosszas fejvakarás után átküldtek Roskildébe a bőrgyógyászhoz, hogy küszködjön velem ő.

A bőrgyógyász szerencsére egy jó fej fiatal srác volt, aki azonnal hívta egy kollégáját, hogy hátha ketten majd rájönnek, hogy mi a baj. Találgattak egy kicsit, majd gugliztak egy nagyot és arra jutottak, hogy allergia lesz ez, de hogy milyen fajta, arról lövésük sincs. Itt már M sem bírta tovább és elmondta a saját diagnózisát, amit némi hümmögés után az orvosok elfogadtak!!! Nem hittem a fülemnek baszki, a feleségem diagnózisát elfogadják, majd felírják a vizsgálati lapomra, hogy vérvétel és szűrés Parvo vírusra is! :) )

Ja, majd elfelejtettem a biopsziát, amit az egyik szép foltomból vágtak ki és eredménye éppen úgy csak a gyógyulásom után lesz, mint a múltkori a gerinccsapolásnak.

Szóval kizártuk a vérmérgezést és megmaradtunk az allergiánál, amit valószínűleg az ujjlevágás miatt beszedett rengeteg gyógyszer váltott ki vagy Bálint "ötödik betegség" nevű betegsége, amit a Parvo vírus okoz. Mivel a leletek még nem jöttek meg, így azonnal elkezdtük a szteroid kúrát, ami lássatok csudát, már egy órán belül halványuló foltokkal és lappadó kézzel vigasztalt.

Itt én már fel is lélegeztem volna, de másnapra az egyik szemem kissé bevörösödött és a kötőhártya-gyulladás tüneteit mutatta. Pénteken tehát újra háziorvos, aki szerint varicella vagyis bárányhimlő vírus van a szemembe, amit nem jó. Hát nem jó….

Gyorsan vissza Roskildébe a szemorvoshoz, aki éppúgy, mint palesztin kollégája NEM ismer fel egy szembetegséget, dacára annak, hogy kinyomtatva vittem az összes, de összes leletemet.

Végül megint csak M oldotta meg a dolgot, ugyanis egyszerűen arról volt szó, hogy a gyógyszerek miatt legyengült immunrendszerem nem állt ellen a herpeszvírusnak és így az az ocsmány seb, ami az ember száján jön ki néha, nekem most a szemhéjamon jött ki. Fasza mi?

Persze, csak a hétvégét szoptam át kamillás borogatással és gennyes szemmel, mert hétfőn már felírta végre az orvos a szemcseppet, ami másnapra rendbe hozott. Most nagyjából ez a helyzet: az ujjam szépen javul, a szteroidnak hála az allergiás tünetek megszűntek és a szemem is jól van, eltekintve a kis sebtől a szemhéjamon. Nem beszélve arról kellemetlen érzésről, ami ott motoszkál bennem, hogy ekkora szerencsétlen balfasz nincs még egy a földön.

andaluzkutya 2012.11.23. 13:22:06

@Elchango: Nekem a norvég ügyintézéssel nincs különösebb bajom. Persze, mindennek megvan az elkészítési ideje, de az nehezen képzelhető el, hogy az ügyintézés késlekedése miatt maradj le valami fontos dologról. És persze ne felejtsük a nyári időszakot, amikor minden félgőzzel megy:)
Amúgy meg: el kellett intéznem az elején a letelepedést, személyi számot, adókártyát, bankszámlát és ennyi. Ezek után, ha költözök, a bejelentés kb. 5 perc. Minden más a neten intézhető. Adóbevallást megcsinálják helyettem. De lehet, hogy a svédek bürokratikusabbak...

Elchango 2012.11.23. 13:22:38

@szerengeti: tudom es nem azert irtam ezt hanem azert mert ha elolvasol akarmilyen irast, osszehasonlitast a nagyvilagbol,hogy kik a legek mindenben es persze ha a burokraciarol van szo akkor mindig Skandinavia a No. 1. Ok 4-en lemeccselik az elso helyeket meg Szingapur, Svajc oszt cso.
Na akkor ajanlom egyszer tapasztald meg ott (Anglia, Irorszag) oszt majd meglatod. Ha van igazan akkor ott van. menj el betegszabadsagra egyszer (ott) aztan jarkalj a Social Welfare officeba hetente,hogy talan majd 3 honap mulva valakik utalni fognak neked valamit (csak egy pelda). Aztan az se szamit ha a korhazi agybol guritanak be felholtan.Olyan jol szervezett a burokracia. nem am mint a magyar betegszabadsag - doki kiallitja a papirt/leadod a munkaltatodnak es azok elszamoljak oszt kovetkezo honapban a szamladon a penz es sehova se kell menned.Ez csak egy pelda.

mojoking77 2012.11.23. 13:25:03

@hagyma: Ezen mindig meg vagok lepodve amugy. Marmint, hogy ilyen dolgokra ugranak nehanyan. Nalunk teljesen termeszetes volt eveken keresztul, es az eskuvo ota is inkabb hasznaljuk mind a ketten, inkabb mint a ferjem/felesegem-et. De hat nem vagyunk egyformak ugye. A sok fluszralt hozzaszolo , akinek nem tetszik, ugye nyugodtan szarjon sunt, csak, hogy klasszikusokat is idezzek.
Pont, mint a ribancrendszam, meg a tobbi, a sok kis hobbit szamara nagyon fontos kotekedesi alap. Persze szigoruan nevtelenul... Igy a jo. Mindegy, amugy a vilagon mindenhol hasonlo a blogolasi kultura, e miatt nem kell szegyenkeznie senkinek otthon.

Taxomükke (UK) 2012.11.23. 13:28:41

Nna, először hozzászólok, aztán olvasom a kommenteket. :)
Szimpatikus írás, én is úgy gondolom, hogy nem az őslakosoknak kell hozzánk alkalmazkodni, hanem a bevándorlók integrálódjanak, az ideglenes vendégmunkások meg fogadják el, ami van. Ha nem tetszik, haza lehet menni, vagy továbbállni egy harmadik országba. Én is hallottam nem egy, nem két panaszkodást, hogy "jaj de hülyék a svédek" meg "de szar Anglia" stb... Bazmeg, ha nem tetszik, akkor húzz haza a picsába!
A svédek szerintem jó fejek, legalábbis akikkel én találkoztam, nyitottak, érdeklődőek, segítőkészek voltak (a legkülönbözőbb szakmák képviselőiről beszélek). Elég lazák sokan, és számomra sokat jelent, milyen tisztaság van, és milyen gyönyörű a táj!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 13:30:44

@mojoking77: en nem ugrok
csak utalom a kifejezest
olyan 20 eve terjedt el,mar kicsit tobb, amikor beindul a folyamat, hogy minek hazasodjunk ossze, de ha megis akkor majd 40 evesen
es nekem ez nem tetszik, mas a felfogasom es nekem ehhez kotodik a parom
\nekem felesegem van esd MArynek hivjak, O meg mindenhol ugy hiva, ahol nem ismernek, mert ugye csaladon belul eleg a nevem, hogy my husband:)
nekem ez igy normalis
en meg my wife
egyeb esetekben girlfriend, boyfriend
szerintem normalisabb, de mindenki ugy hivja a parjat ahogy akarja, nekem blogban nem tetszik kulonosen erthetetlen a nagy P
nade haggyuk ezt a vonalat

Jofiu 2012.11.23. 13:33:38

@Réka ‎: "eltyúkólasodott az iroda"
XD
A poszton is jót szórakoztam, de sikerült rákontráznod. : )
Nagyon szemléletes kifejezés, átvettem. : )

Mellesleg a kajáik is finomak.
Húsgolyó recept: www.youtube.com/watch?v=C8Wu3Bps9ic

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 13:35:00

@Elchango: van is táppénzcsalás idehaza, nem is akármilyen :) De most tényleg, nekem az a benyomásom, hogy egyes országokban azért olyan brutál a bürokrácia útvesztője, hátha elmegy az ember kedve félúton. Persze akik arra utaznak, azoknak valószínűleg nem megy el annyira, és meg vannak a kitaposott utak minden kiskapu felé..

mojoking77 2012.11.23. 13:36:02

@hagyma: OK, persze, vilagos, szerintem is hagyjuk a fenebe. Valoszinuleg en voltam mar egy picit flusztralt, hogy szellemileg alsobbrendunek kell ereznem magam, amiert felesegemmel egyutt paromnak hivjuk egymast olyan tarsasagban ahol nem ismernek.

BTW, szoval akkor normalis (nem light) es finom HELYI sorok? Kell lenniuk..

Taxomükke (UK) 2012.11.23. 13:37:35

@Réka ‎: Igen. Én is kábé ezt írtam volna Elchangónak. Hogy másutt mit írt a posztoló, azt ne itt kritizáljuk. Amit itt írt, azt bátran! :)) Nekem sem tetszett pár dolog, de mondjuk én elfogult vagyok Svédország iránt, úgyhogy ez lenyomja a beszólásvágyamat. :)

andaluzkutya 2012.11.23. 13:38:37

@szerengeti: És ez a brutál útvesztő egyben azt is eredményezi, hogy aki nem arra szakosodott, hogy visszaéljen a rendszerrel, az elvész az útvesztőben és nem kapja meg, ami jár (pl. táppénz), aki viszont csaló, az alkalmazkodik az új szabályokhoz és továbbra is megszerzi ami pedig nem neki lett kitalálva...

Taxomükke (UK) 2012.11.23. 13:42:49

@hagyma: Sör van minden ábécében, komolyabb pia csak az italboltból.

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 13:43:47

@venator: de ez nem a svéd, hanem a dán egészségügy, igaz?
Itthon meg is halhattál volna, mert az asszonyt elzavarták volna a fenébe az asszisztensnők a tanácsaival együtt :)

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 13:45:10

@andaluzkutya: hajaj, ne is mondd. Már a hajunkat tépjük a kezdetek kezdetén is... pedig senki nem akar itt (segély)pénzt.

venator 2012.11.23. 13:46:59

@szerengeti: otthon minden sokkal rosszabb, igaz? :)

dán vagy svéd, mi a különbség? szomszéd falu.....

2012.11.23. 13:47:04

@venator: Dania, ill Svedorszagban fizetni kell az orvosi az eu-ert? Vagy az adoban alapban benne van/munkaltato adja?
Mind2 szimpatikus orszag, kivulrol (posztokbol) es mint turistakent. Egyikrol sem olvasni folyamatos botranyokat, max, hogy egy ujsag lehoz egy nagy reteget serto karikaturat.

Girhes Joe 2012.11.23. 13:52:20

@Taxomükke:

Önmagában ez azért nem ad túl sok infót, mert nagyban más az alkohol elérhetősége, ha minden sarkon van italbolt, vagy ha csak a legnagyobb városokban.

andaluzkutya 2012.11.23. 13:52:37

@charlieharper: Én Norvégiáról tudok beszélni.
Itt a járóbetegellátásért fizetni kell (18, de lehet, hogy 16 éves kortól), egy kb. 150-től 450 Kr-ig terjedő összeget. De egy évben max. 1900 körül, utána már ingyenes. Fekvőbetegellátásért nem kell fizetni.
Az EÜ ellátás itt mindenkinek jár, aki rendelkezik személyi számmal, függetlenül attól, hogy fizet-e bármit is, vagy nem.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 13:54:22

@mojoking77: amerikaban minden sor van
igaz nem mindenhol
a boltokban amstel, stella, heinecken, a nagyobb markak meg ugye az ir es angol sorok
de naturlich barmi van itt a sarkon van egy kocsma, ott 20 fele csapolt van es mind europai
sok cseh nemet
sorben nincs hiany
de en a gagyit iszom

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 13:56:04

@venator: ööö, ezt nem mondtam. De az asszisztensek és orvosok "maga csak ne tudja jobban" típusú hozzáállása személyes tapasztalat.

És azért vannak igen kemény tapasztalataim vannak a magyar egészségügyről. 10 éve rákos betegnek csontrákját zsírpúpnak nézni? Napok óta görcsölve hányó-fosó beteghez nem megyünk ki, illetve kizárólag boríték ellenében csinálunk is valamit? mandulakivétel műtét után a beteg lapján lévő információ és határozott kérése ellenére algopyrint adni, aztán nézni bután, hogy akadályozzák meg a frissen műtött toroknál a hányást? kaját azt hozzál magaddal és gyógyszert is, mert az nincs a kórházban? tinédzserkori pattanásokra adni egy szem olyan tetrán tablettát, ami lemarta a torkát?

Most hirtelen ennyi jutott eszembe. Akármelyikből tudok olyan részletes bejegyzést írni, amilyet te írtál.

venator 2012.11.23. 13:57:30

@charlieharper: Nem, az eü ellátás ingyenes (csak szar), kivéve a fogorvost, az fizetős.

A karikatúrákat én nem venném félvállról, ez a fajta érzéketlenség jellemző rájuk az élet sok más területén is. Persze van bennük egy jó adag önirónia is, amit viszont borzasztóan értékelek.

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 13:58:40

@Gergő77: Nekem is igazabol teljesen mindegy, hogy milyen titulust adnak az emberek a masiknak, csak eszrevettem mar itt is, meg egyeb helyeken, hogy eloszeretettel kotnek bele (azokat soroltam fel, hogy mikkel szoktak jellemezni) ebbe. Engem nem zavar egyik sem, mert mindegyikrol felfogom, hogy mit akar vele mondani a posztolo.

mojoking77 2012.11.23. 14:00:28

@hagyma: OK, kosz. Eddig altalaban ugy voltam, hogy ha megyek valahova, akkor mindenkepp igyekszek helyi soroket inni. Igy szaladtam bele par szenzaciosba, olyan helyen amit nem vartam volna (Libanon, Namibia, Ghana etc), es egy ket szornyube is. USA-ba szerinted?

venator 2012.11.23. 14:02:04

@szerengeti: Versenyezzünk? Tényleg? Lágyéksérves gyerekkel órákat vártam a sürgősségen, aki közben kétszer összehányta magát a fájdalomtól.

De mindenki nagyon kedves volt.

Ne haragudj, de nem megyek bele ebbe. Amúgy olyan posztot írsz amilyet akarsz, attól az én tapasztalataim még megmaradnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 14:02:54

@charlieharper: a 30% adóban benne van az eü járulék (illetve itt az eü régióknak elkülönített adófajta). Van vizitdíj, általános orvoshoz azt hiszem 150 SEK, specialistához 300, és itt is van egy plafon, ami felett már ingyenes. A gyógyszer is így működik, évente maximum 1800 koronát fizetsz végyköteles gyógyszerért, amit ezen felül felírnak ,azért te már nem fizetsz.

(megjegyzem, akik évi 400.000 koronán felül keresnek, azok az efeletti összegből még 20%-ot adóznak, ez az ún. állami adó, de ez engem nem távolról sem érint és szerintem a posztolót sem) :)

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 14:04:14

@venator: írtam most és elveszett, hurrá

szóval ööö, én nem mondtam ilyet. de az orvosok és asszisztensek "maga csak ne tudja jobban" típusú hozzáállása személyes tapasztalat.

Tovább vannak kemény tapasztalataim a magyar egészségügyben nekem is. 10 éve rákos beteg csontrákját zsírpúpnak nézni? több napja görcsösen hányó-fosó beteghez nem megyünk ki, ha mégis, akkor csak boríték ellenében csinálunk valamit? mandulakivét műtét után a beteglapon szereplő és a beteg határozott kérése ellenére algopyrint adni, aztán bután nézni, hogy lehetne elkerülni a hányást a frissen műtött torokkal? ennivalót, gyógyszert hozzál a kórházba, mert nincs elég? pattanásos tinédzsernek olyan egy szem tetrántablettát adni, ami lemarja a nyelőcsövét?

Bármelyiket le tudnám írni olyan részletesen, ahogy te írtad azt a bejegyzést. De az olyan betegkálváriák nem mondanak amúgy az egészségügy állapotáról túl sokat, amikor a betegség meghatározásával az orvostudomány bajban van, például tipikusan ilyen lehet az allergia, meg azok közül is némelyik, amiket én tapasztaltam (családban történtek).

Taxomükke (UK) 2012.11.23. 14:04:50

@Gergő77: Én csak sörügyben válaszoltam hagymának.

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 14:05:33

@venator: kétszer sikerült megírnom. hajrá blogmotor

venator 2012.11.23. 14:05:52

@szerengeti: Amellett meg ugye nem lesz jobb a skandináv eü, hogy felsorolod a magyar hibáit.
Mindketten eldönthetjük, hogy melyikben bízunk jobban, tekintve, hogy nem vagyunk orvosok, csak ez marad.....mármint a bizalom.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 14:06:47

@mojoking77: az amerikai soroket az europaiaik, foleg a magyarok nem szeretik, sot lenezik
en igen
a miller es a bud a nepszeruek
de vannak az olcsobbak kozott is jok, meg a dragabbak kozott is
meg hat ki milyen tipusut kedvel ugye

svedeknek van sajat soruk?

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 14:07:54

@venator: A másodszori írásomban már sikerült befejeznem a kommentet.... Szóval azt akartam mondani, hogy ezek a történetek semmit nem mondanak az egészségügyről. Ilyen helyzetek mindig vannak, lesznek, lehet mondjuk kevesebb. De attól még tanácstalanság az orvosnál lesz, és olyan is lesz, aki a presztízs megőrzése érdekében ír valami receptet, amivel félrekezel.

Viszont az egészségügyes kérdésre nem értem, hogy miért írtad le ezt a történetet, ha nem akartál eleve "versenyezni" valamilyen képpel. (úristen, de szörnyű sztori, vagy ilyesmi). Szóval bagoly mondja :)

Drago Brutic 2012.11.23. 14:08:20

Miért érzem falsnak a posztok egy jó részét. Ha valaki végleg kiköltözik, mert tele a hócipője, és megtalálja a számítását, miért ír ide? Önigazolásként? Vagy visszalövésként? Ezzel csak azt igazolja, amiért ő is elment. Ahány külföldivel beszéltem, aki örökre Magyarországra költözött (kínai, ír, amerikai), egy se mond egy rossz szót se az országáról.

venator 2012.11.23. 14:10:38

@szerengeti: Ez csak egy szubjektív szösszenet volt, mert a kolléga kérdezte. Amúgy a dánok is szarnak tartják az eü-t, de nyilván más országban is így vannak ezzel.

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 14:13:06

@Drago Brutic: ez egy jó kérdés. Én sem értem, hogy minek kommentelek itt :) miközben amúgy sehol máshol jóformán.

Balt 2012.11.23. 14:14:12

@bpetya75: Egyetértek. A svédek mentalitása valóban eltér a magyaros temperamentumtól, ami akár szimpatikus is lehet (sőt, nekem is az), de ez még nem alap arra, hogy ilyen szinten megtagadjuk magyar mivoltunkat. (Kieg.: a svédek - talán '56 miatt - rokonszenveznek a magyarokkal úgy általában, mindenesetre jobban, mint finn rokonokkal...)

Rizibizigizi 2012.11.23. 14:14:39

@Void Bunkoid: Messzire kéne kerülni az általánosításokat, mert minden éremnek két oldala van. A bicska kinyílik a zsebemben a mediterrán népek negatív megítélésétől.

A poszthoz annyit, hogy tényleg nagy adag mázlival indultak, de indultak, helyt állnak és jól megvannak. Úgyis csak évek múlva derül ki, hogy valójában hogy sikerült a beilleszkedés, hogy megtalálták-e a számításukat. Mondjuk annak, aki Svédországba menne szerencsét próbálni, sok kapaszkodót nem nyújtottak. (De még mindig idevágóbb, mint a tegnapi poszt...)

andaluzkutya 2012.11.23. 14:20:32

@szerengeti: @venator:
Nekem van olyan kollégám (ugye szintén orvos), aki itt dolgozik (Norvégia), de fizeti Mo.-n a tb.-t, mert ha valami olyan baja van, akkor jobban bízik a magyar EÜ-ben, mint a norvégban. Én személy szerint nem bízok jobban a magyarban, de ez lehet annak tudható be, hogy többször részesültem benne, mint beteg is:)
A helyi ismerőseimet már többször megkérdeztem, mit gondolnak a norvég EÜ-ről (mondtam nekik, hogy van ez a jóember a neten, ez a venator, és mindig mondogatja, hogy kérdezzem csak meg őket nyugodtan, majd jól megmondják:) ). Általában azt szokták mondani, hogy elégedettek, de van ami zavarja őket, pl. a piszok hosszú várólisták, ill. hogy az orvosok nem tájékoztatják őket rendesen. Pl. műtét után elküldenek, kapsz egy papírt általános infókkal, de nem mondják meg, mire kell figyelni, kontrollra kell-e menni, stb. Ha kell menni, akkor előtte majd kapsz egy behívót levélben, de ezt nem mondja meg a műtét után, hacsak nem kérdezel rá. Meg persze felhoznak néha egyedi eseteket, de mindig hozzáteszik, hogy ez egyedi eset. De lehet, hogy ez azért van, mert a helyi ismerőseim többsége az eü-ben dolgozik...

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 14:20:45

@venator: "Amellett meg ugye nem lesz jobb a skandináv eü, hogy felsorolod a magyar hibáit."

well, well.. te mondtad, hogy mert "otthon minden sokkal rosszabb, igaz?" :-)

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 14:23:45

@andaluzkutya: Általánosabban is így megy Norvégiában, hogy semmit nem rágnak az emberek szájába, sőt mindenkinek magának kell tudnia, hogy mit kell kérdezni, igaz? Ilyesmit hallottam..

Amúgy én nem bízok egyáltalán semmilyen egészségügyben, de ez egyéni hibbantság :)

2012.11.23. 14:24:07

@Réka ‎: koszonom. nagyon informativ. Gondolkozunk, hogy egyszer talan mi is odebb allunk es a Skandi resz gyakran felmerul. Nalunk az eu ugy fontos a gyerekek miatt, igy ez hasznos informacio (tudom, a googlebol is osszeszedhettem volna!!).

@venator:azert az fontos a sok mellediagnosztizalas mellett, hogy meg aznap hajlando megnezni egy orvos.

mojoking77 2012.11.23. 14:25:09

@hagyma: Van persze. Mondjuk utoljara harom eve jartam Stockholmban, akkor Ripps Bla-t ittunk, semmi extra, sima sor.
Ami meglepo volt elsore, hog pl a franciaknak is ugy van sajat soruk, hogy az 1664-et mondjak annak, ami ugye Kronenbrg :)

Rg 2012.11.23. 14:30:40

@venator:
Tudom,hogy megragadom a lényeget,de velem nagyon hasonló dolog történt a nyáron.
Szúnyogok csipkedték össze mindkét lábszáramat (de csakis ott,sehol máshol).Na most mi épp egy esküvőn voltunk,fogalmunk nem volt,hol van az orvosi ügyelet,aztán az egyik pincér vitt el a szomszéd városba,mert csak ott volt. Ekkor volt kb hajnal fél 3. Becsengettünk, kijött a nővér, mondom neki,hogy összecsipkedtek a szúnyogok, lángvörös mindkét lábszáram térdig, és úgy be vannak dagadva a bokáim, hogy nem bírok állni. Először el akart küldeni, de mikor megmutattam neki, ment felkelteni az orvost. Az orvos megkérdezte, hogy és ő ezzel most mit csináljon? Én mondtam, hogy ez allergiás reakció, adjon injekciót. Erre közölte, hogy ha ez allergia, akkor úgyse lehet tenni ellene semmit, meg nem is biztos, hogy a szúnyogcsípések okozták, biztos ittam a lagziban, menjünk haza, majd elmúlik. Mondtam neki, hogy ezt benézte, mivel épp szoptatok, ezért egy kólát és ásványvizet ittam csak, és ha nem képes felismerni egy egyértelmű, heves allergiás reakciót, akkor nyugodtan adja vissza az orvosi diplomáját. Na ekkor elkezdett a doki engem osztani, hogy mit képzelek én magamról, majd ezzel a lendülettel hátat is fordított nekem, és elindult lefeküdni. Én erre mondtam, hogy sehova nem megyek, de azonnal hívom a rendőröket, ha megtagadja az ellátásomat, kérem a szteroidinjekciót most. Erre fintorogva elrendelte a nővérnek, hogy adja be a szteroidot, és elhúzott. A mai napig nem értem, hogy gondolta, hogy elküld úgy, hogy akkor már annyira bedagadtak a bokáim, hogy kezdtek lilulni a lábujjaim.
A szteroid nálam is szinte rögtön hatott. Azonnal elindultunk haza, és mentünk az itthoni ügyeletre, kb reggel 6-ra értünk oda (messze volt a lagzi). Az ügyeletes orvos meg rögtön küldött a bőrgyógyászatra, ahol írtak szteroidos krémet, meg antibiotikumot, és lám a dagadás már 2 nap alatt elmúlt, a foltok kb egy hét alatt.
Ezt csak azért írtam, hogy lásd, a magyar egészségügy is legalább ennyire felkészült, ha nem tudod magad diagnosztizálni, akkor esélytelen vagy. Mondjuk nekem is csak azért volt ekkora a pofám nem orvos létemre, mert a családban volt már ilyen jellegű allergiás reakció, és tudom, hogy ilyenkor csak a szteroid segít.
Az viszont érdekes, hogy Svédországban is vannak mutáns szúnyogok.:)))

Bartush 2012.11.23. 14:32:12

Nagyon tetszett!
Mi is sok időt töltünk Svédországban, nagyon örülnék, ha a párom rászánná magát, és végleg kiköltöznénk.
Amit felsoroltál érdekességeket, hát azok vannak, mondjuk az egész napos szipogás fura, de ez tényleg vmi amin gyorsan felülemelkedik az ember. Viszont az előzékenység, nem kell 10 percig állnom mire átjutok az úttesten, vagy hogy nem néznek ki sehonnan babakocsival, nem szól be senki idegen, az nagyon bejött. A tömegközlekedés Stockholmban nekem nagyon tetszett, drága de kényelmesnek találtam, és könnyen eljutottam a-ból b-be, gyerekkocsival is.

Irigykedek! Csupa jóindulattal teszem! További sok szerencsét, és minden jót!!!

nigara 2012.11.23. 14:33:43

A magyar egészségügy napi szinten hanyatlik.

Havi 300-500 orvos (!) hagyja el az országot.
Az orvosállomány fele 55 év feletti. Ezt most ragozhatnám, hogy milyen következményei vannak azon túl, hogy pár év múlva nem lesz orvos, de pl. az, hogy mennyire vannak képben az aktuális tudománnyal...

És akkor még nem beszéltünk az ellátó intézményekről, a felszereltségről.

És a várólistákról sem.

És arról, hogy mindennek pénzügyi okai vannak.

A büdzsé pedig évről évre drasztikusan csökken, tehát mikor lesz megállítva a hanyatlás?

venator 2012.11.23. 14:35:53

@andaluzkutya: Nekünk- földi halandóknak - ez tényleg hit és bizalom kérdése. Lévén nem értünk hozzá.

Ami itt nekem nagyon tetszik, az az emberi része. Kedvesek, mosolyognak, egyenlő partnerként kezelnek. Csak lehet, hogy belehalsz. :)

A dánok amúgy úgy tartják, hogy a kutatás-fejlesztésben nagyon jók, dől is bele a pénz. Viszont a sima háziorvosi és szakorvosi ellátás nem jó, nem is fejlesztik és az orvosok sem fordítanak elég gondot a továbbképzésükre.
Ezt nem tudom megítélni, az biztos, hogy nekem kicsit túl laza a hozzáállásuk.

@szerengeti: Te tromfoltál a magyar eü-vel, erre írtam én válaszul. :)

(deleted) (törölt) 2012.11.23. 14:39:58

@venator: amikor én tromfoltam, az már arra volt, amit írtál és visszaidéztem.

venator 2012.11.23. 14:41:47

@Rg: Legalább nálad nem diagnosztizált vérmérgezést, igaz mást sem. :)

Dánia, nem Svédország.

andaluzkutya 2012.11.23. 14:42:41

@szerengeti: Általánosságban úgy megy, hogy semmit nem erőltettnek. De ha megkérdezel bármit, jó eséllyel válaszolnak rá és nem küldenek el a francba. Szerintem készségesek, de tényleg neked kell kezdeményezni, hogyha valamit tudni akarsz. Ha nem teszed, feltételezik, hogy tudod, mivel ha ők nem tudják, akkor kérdeznek. Néha ledöbbenek, hogy mennyire magabiztosan tudnak kérdezni:)

Balt 2012.11.23. 14:45:54

@Gergő77: :))) 1-2-3, te leszel a párom. No de félre a komolysággal: nyilván, ha komolyan gondolja az ember (és asszony :)), adja meg a módját. Még egy protestáns országban is.

andaluzkutya 2012.11.23. 14:48:31

@venator:
"Ami itt nekem nagyon tetszik, az az emberi része. Kedvesek, mosolyognak, egyenlő partnerként kezelnek. Csak lehet, hogy belehalsz. :) "

Voltam egy előadáson, amit egy eü-minisztériumi "pasientombud" tartott (az talán betegjogi képviselőt jelent) és elmondta, hogy a beteg saját szubjektív élményét/tapasztalatát egy gyógyszerrel/terápiával kapcsolatban és az orvos szakmai tudását egyenlőnek kell tekinteni a terápia kiválasztásánál. Ezért amikor beteget veszek fel és megbeszéljük a gyógyszerezést, mindig megkérdezem a korábbi jó és rossz tapasztalatokat, amire gyakran azt válaszolják, hogy én vagyok az orvos, nekem kell tudni, hogy melyik gyógyszer jó és melyik nem:) Ez persze lehet, hogy némely betegben azt a képet eredményezte, hogy én nem értek a szakmámhoz, mert őket kérdezgetem, hogy melyik gyógyszer használ nekik, pedig csak partnernek tekintem őket:)

Balt 2012.11.23. 14:49:42

@Taxomükke: Kiváló illusztráció:
en.wikipedia.org/wiki/Montenegro_%28film%29

Igaz, ebben viszonylag kevés az echte svég, lévén arról szól, hogy egy unatkozó amcsi nagykövetné találkozva a hedonista balkáni népséggel és egy idióta örmény lélekbúvárral inkább kiirtja a családját. :)

(Egyébként kötelező darab, főleg "svédeknek"...)

Rg 2012.11.23. 14:51:38

@venator: Ja, bocsi, mire eljutottam odáig az olvasásban, hogy Dánia, már megírtam a kommentet.
Engem amúgy nem az szokott felidegesíteni legtöbbször, hogy valaki nem tud megoldást a problémára (és most itt el is vonatkoztatok az orvosoktól), hanem az, hogy nem is akar gondolkodni a megoldáson, ezért elküld a francba, holott azért fizetik, hogy segítséget nyújtson.

Off: Momo megszült már? Mostanában nincs nagyon időm olvasni a blogot sajnos, visszajöttem melózni, meg a kis princess-szel vagyok általában, de érdekel, hogy mi lett vele/velük.:)

venator 2012.11.23. 14:54:49

@andaluzkutya: Lehet, hogy félreérthető voltam. Az, hogy megkérdezi a korábbi tapasztalataimat egy gyógyszerről, az egy dolog.
De a diagnózist hadd ne nekem kelljen már felállítanom, mert nem ismer fel egy betegséget a tüneteiről.

Most őszintén, te orvos vagy. Mekkora mellényúlás már egy nyilvánvaló allergiás reakciót vérmérgezésnek látni? És odahívta a medikusokat, hogy mutogasson nekik.

venator 2012.11.23. 14:56:09

@Rg: Meg meg, már két hete. Immár lányos apa is vagyok. :)

Rg 2012.11.23. 14:59:39

@venator:
Na várjál te vagy az apuka? Öööö, mi van? :D

Rg 2012.11.23. 15:01:37

Elvesztettem a fonalat, mert eddig azt hittem, hogy talán holland? de valamilyen külföldi állampolgárságú apuka van...na mindegy is, sokkal fontosabb,hogy:
Jó egészséget, és sok-sok boldogságot!:)))

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 15:03:58

@charlieharper: ja bocsánat, ezek a felnőtt árak voltak, 18 éves korig a csimotát térítés nélkül hurcolhatod orvoshoz, kivéve a sürgősségit. A fogorvos sem kerül semmibe 19 éves korig. (Próbálom elkerülni az "ingyenes" szót, mert ugye hát nem az):)

kriosz 2012.11.23. 15:04:24

Tényleg nincs nagy különbség a skandinávok között. Speciel a norvég falu ugyanígy néz ki mint ez a svéd.
Nincs semmi nagy gond a skandinávokkal /főleg ha valaki ilyen tipusú/ Itt is emberek élnek, vannak ugyanolyan hülyék meg no rmálisak, itt is vannak ugyanúgy gondok és bajok és majd mé g lesznek is, itt is változnak az idők, akár tudomásul veszik akár nem.Az önreklámozás még mindig tökéletes és ezt sikeresen bele is verték a népbe, nemigen pattog senki semmiért csak egy kicsit de akkor is ott van hogy de olyan jó itt nekünk mert nézd meg ezt a sok afrikait./he???/ A politikusok itt is po litikusok...szóval csak hogy ne kelljen már leírni itt is mindenki büdöset sz...ik :)
Szóval semmi extra de sikeresen elhitették mindenkivel hogy itt a legjobb és legszebb. Nálam egy dolog veri ki nagyon a biztosítékot, mikor egyfolytában azt hallom hogy a világ leggazdagabb országa de mondjuk most az ide karácsonyi városvilágításra /egy kis főutca/ ha nem tudják összekunyerálni az emberktől a pénzt akkor nem lesz v. alig. Vagy hogy közel távolban nincs egy darab logopédus sem mert nincs rá pénz.

venator 2012.11.23. 15:05:10

@Rg: Akkor összekeversz valakivel. De azért köszönjük.:)

kriosz 2012.11.23. 15:10:03

@andaluzkutya: Teljesen logikus, fura hogy ezt mondani kell.

Szerencsére nem sokszor voltam itt dokinál. Kissé félvállról veszik az embert és valahogy olyan legyünk már túl érzésem van és ha még valamire rákérdezek akkor olyan, mi van már mindent tudni akarok, nem olyan fontos ez. VAlahogy hogy őszinte legyek nem vagyok teljesen biztos hogy a helyzet magaslatán állnak.

venator 2012.11.23. 15:11:41

@kriosz: Itt is visszatérő elem a "nincs pénz" mantra. Úgy látszik ez világprobléma. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 15:19:16

@kriosz: én leginkább azt utálom a svédekben (és ez politikusi és népi szinten is sajnos elterjedt), hogy meg vannak győződve arról, hogy az ő világképük és berendezkedésük a legfaszább a világon és gárlástalanul osztanak mindenkit, aki ebbe a világnézetbe nem fér bele vagy valamit másképp gondol (jó példa volt az imént Cecilia Wikström EU parlamenti képviselő asszony, aki Vonáékhoz méltó szóválasztékkal illette Tonio Borg biztosjelöltet, mert szerinte túl konzervatív. Aki nem ért egyet az ő píszí felfogásukkal, az dinoszaurusz, fasiszta, soviniszta és még sorolhatnám. (Magyarországon is nagy a náciveszély, harsogják az újságok rendszeresen.) Amolyan népnevelő fajta, a felvilágosultság és a demokrácia önjelölt zászlóvivői és ez igen provokatív tud lenni.

De természetesen itt is meg lehet találni azt a közeget, ahol ez a tulajdonság nem érvényesül.

andaluzkutya 2012.11.23. 15:24:38

@venator: Az lehet, hogy a rendszer hibája, hogy az szakorvosok/rezidensek/medikusok nem látnak annyi esetet a munkájuk során, ami ahhoz kéne, hogy nagy biztonsággal rá tudjanak érezni a helyes diagnózisra. Ennek meg ugye az az oka, hogy pl. egy 12 ágyas részlegen dolgozik 4-6 (vagy több) orvos. A magyar rezidensképzésnek számomra az egyetlen (de komoly) előnye volt, hogy az én szakomon rengeteg lehetőségem volt dolgozni, betegekkel találkozni, értékelni, újraértékelni a tüneteket, egy szóval tapasztalatot szerezni. Anélkül meg nehéz dolgozni...

@kriosz: meglepődsz, de Mo.-n ez a szemlélet sokszor nincs benne az orvosban. Sokan úgy vannak vele, hogy ő olvasott ezer kutatást, abban benne van, hogy ez a jó gyógyszer, úgyhogy ez a jó gyógyszer, ha nem használ, akkor is (különösen, ha az adott gyógyszercég fizetti a külföldi konferenciát:) )

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 15:28:26

@Réka ‎: a csimota kozvetlenul a parom utan van
sot inkabb mellett
nalam

venator 2012.11.23. 15:28:47

@andaluzkutya: Van egy jó blog Svédországból, én laikusként eléggé rácsodálkoztam az ottani esetekre.

psycho.blog.hu/

andaluzkutya 2012.11.23. 15:30:00

@szerengeti: (2012.11.23. 12:58:22 - erre még nem válaszoltam)

két oka van, hogy eddig nem írtam posztot:
1. Nem tudom, hogy mennyi tanúlsága lenne bárki számára, aki nem orvos. Orvosnak is csak annyi, hogy lehetőség van, be kell jelentkezni, a többit intézik:)
2. piszok lusta vagyok hozzá:)

andaluzkutya 2012.11.23. 15:32:02

@venator: Mikor terveztem a kiköltözést olvasgattam ezt a blogot, aztán így, hogy Norvégia lett és nem Svédország, ill. hogy van elég dolgom azon kívül is, így már egy ideje nem olvasom...

kriosz 2012.11.23. 15:34:50

@venator: Tudod nem is lenne gond mert hol n incs probléma ha mellette nem hallanám egyfolytában azt hogy a világ leggazdagabb országa ;)
@Réka ‎:Most őszintén a politikusok mintha valami titkos eggyeniskolába járnának :)Nagyon nem szeretek már szinte sehol semmilyen politikai müsort megnézni mert úgy fel tudom húzni magam azon hogy órákig képesek beszélni a semmiről de a lényeges kérdésekre a választ természetesen kihagyva , megy a másik fikázása természetesen, nagy szavak, és mintha nem is az adott országban élnének. Mint musicbandek megvan hogy ki az okos, ki a jó hangú, ki kemény, ki a csinis stb. blááááááááááá
@andaluzkutya: Dehogynem hiszem el voltam én már otthon is beteg anno, meg harmadik országban is és mindenhol ugyanaz. Erre írtam csak azt hogy na ezért nem kéne fényezni annyira saját magukat. Nem rossz a dolog de fényévekre van attól amit elvárnék egy ilyen "leggazdagabb országtól"

kriosz 2012.11.23. 15:37:36

@andaluzkutya: Ez már épp elég ahhoz hogy egy jó és hasznos poszt legyen belőle. Persze nem akarlak piszkálni:)Na, majd ha jönnek az igazi hideg esték és milyen hangulatos lesz a meleg kályha mellett írnod a posztot. :)
Volt itt egy két olyan poszt, ami .....

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.23. 15:40:00

@hagyma: jegyzetelek.
@Elchango: nekem mindegy, ki nyomja a bullshitet, hamar leépítem nemzetiségről függetlenül, de azzal a kevés magyarral, aki idevetődik, elég jól elvagyok. A család remélem maradhat :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 15:46:36

@Réka ‎: jo, majd egyszer irok egy tobbszorosen osszetett kormondatot, amiben minden altalam degradalt szo szerepel

ffüttyfürütty 2012.11.23. 15:55:45

Hát gratula az apóshoz.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 15:56:44

@ffüttyfürütty: az nem apos
az a Parom Apja:)
aposa annak van, akinek felesege...
nahat

ANTI-SQUIRREL 2012.11.23. 16:08:05

Nagyon nem tunik realisnak az 5 honap utan uj auto.
Angliaban 1 eves szamla es 6 havi folyamatos fizetes kell a szamla kiterjesztesehez. kb. 1 ev utan kapsz hitelt, de akkor sem egy 6 gurigas autora. Mondom ezt ropke 7.5 ev tapasztalattal... Ja es nem minimalberes allasbol.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.23. 16:12:13

Ez elég ellentmondásosan hangzik:

"Nincs hátrányos megkülönböztetés (nálunk) a bevándorlókat illetően, annyit keresek, mint a svédek (a svéd pályakezdők, de az év eleji fizetésemeléskor pl. 10% emelést kaptam, mert a többieknél kevesebbet kerestem)."

Akkor most ugyanannyit keres vagy kevesebbet, mint a többiek?

kisqtya 2012.11.23. 16:13:01

Nekem sem jött be a poszt.
Egyrészt sose bírtam az ilyen "csak megszületni volt nehéz" típusú embereket, akiknek minden csak úgy az ölébe pottyan, és vigyorognak jobbra balra, hogy nekik milyen jó..
Másrészt az a hozzáállás sem szimpatikus, hogy valaki csak a pénzért hagyja itt az országot. Vagy egyszerűen csak nem bírja a magyarokat, mert felsőbbrendűnek tartja magát náluk.. Valszeg ilyesmi elitista szemléletet fedezhetünk fel az íróban :) MErt CNC-sként sztem itt is el tudott volna helyezkedni tűrhető fizetésért, és akkor mégiscsak itt van a családja, szülei, rokonok, a gyökerei.
Nem vagyon nacionalista, kicsit sem, de ennyi erővel akkor fel is adhatjuk az államiságunkat, és bezárhatjuk az országot. És nem ítélem el azt, aki azért megy mert itt egyáltalán nem talál munkát, vagy pedig azért hogy kicsit egyenesbe jöjjön, és hazajön. Vagy kutatási célból stb stb. De az ilyet, hogy nagy arccal hirdeti, hogy ő mindig is utálta ezt az országot, majd ecseteli hogy mekkora mázlikkal, és kapcsolatokkal sikerült jó munkát, lakást stb szerezni, majd vigyorog jobbra balra, na az ilyen nem igazán szimpi..
Egyébként, az ilyen kitelepülőkben azt nem értem soha, hogy mi van az idősödő szüleivel? Vagy tesvér, akárki. Hogy képes ilyenre, hogy csapot papot fog, és kijelenti, véglegesen kimegy? Nem tudom, engem valahogy nem így neveltek.. Nem mondom, ha a szükség rávinne, vagy adódna egy alkalmi lehetőség, én is kimennék, de hangsúlyozottan pénzkeresés céljából, nem pedig "soha visszase nézek mert utálom az országot" felkiáltással..
Hiányolom a posztból a fizetési adatokat, ha már az árakról említést tesz.
Azt is rühellem, amikor mi magyarok feszt lehúzzuk magunkat, közben meg kiderül, a németeknél, svédeknél még ennyit sem dolgoznak mint mi.. És még csak nem is feltétlenül jobban! A httér a külömbség, évszázados történelmi fejlődésbeli különbség, tőkefelhalmozás, stb. Mi magyarok semmivel sem vagyunk se jobbak, se rosszabbak másoknál. Ezt kellene szem előtt tartani.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 16:13:10

@ANTI-SQUIRREL: a Parja Apja segithetett a hitelnel
itt is fel kell epitened a hiteledet, csak ugy nem dobnak oda meg egy kabeltv elofizetest sem/ kernek depositot/ nemhogy kocsit
de lehet svedorszagban mashogy van

venator 2012.11.23. 16:17:42

@kisqtya:

"Másrészt az a hozzáállás sem szimpatikus, hogy valaki csak a pénzért hagyja itt az országot."

"....én is kimennék, de hangsúlyozottan pénzkeresés céljából...."

Tulajdonképpen egyetértek a kommenteddel, de ez összezavart egy picit. :)

tanato 2012.11.23. 16:18:44

@andaluzkutya: Azért orvosok is olvassák ezt a blogot.,csak nem szeretnek kommentelni,írhatsz posztot nyugodtan.

anarch 2012.11.23. 16:25:44

Amikor a svédek panaszkodnak, hogy magasak az adók én csak röhögök :).

Az a -30 fok az egyébként mikor volt? Tavalyelőtt lehetett, amikor valami 100éves hidegrekordok dőltek meg, mert erősen gyanítom, hogy azért Stockholm környékén ez nem jellemző: az ember örül ha havazik.

@hagyma, általában 2-3 év mire a bankoknál hitelképes vagy. Jelenleg 15%-t kell betolni kp-ban minimum egy ingatlanhitelhez (a válság előtt ez 5% volt), a kamattámogatáshoz 25% önrészt kell elérned (gyakorlatilag kettévágják a hitelt).

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 16:28:53

@tanato: Dottoreeeeee!!! Te itt??? Hat hogy vagy? Meselj, irj!

anarch 2012.11.23. 16:36:13

@kisqtya: Itt megtalálod amit keresel. www.scb.se/Pages/SalariesSearch____259066.aspx

Google translate-et használd.

tanato 2012.11.23. 16:40:32

@Jolika neni a szomszedbol: Itthon vagyok két héttel a tervezett idő előtt haza kellett jönnöm/illetve mindenképpen jöttem volna tegnap mert holnap lesz a kisebbik lányom szalagavatója,de visszamentem volna kedden/mert elromlott kint a kocsim és egy csomó pénzem elment emiatt.Az autót sajna haza kellett szállíttatnom mert kint nem tudták megjavítani,a franciák nem ismerik azt a típust ami nekem van.A szalagavató után a jövő héten mindenképpen írok majd privátba is neked.Mindenesetre tanulságos volt ez a három hónap,az biztos.

andaluzkutya 2012.11.23. 16:41:26

@tanato: Szeptember 10.-e óta nem írtál. Sikerült szóra bírjalak:)

kisqtya 2012.11.23. 16:42:43

@venator: Úgy értem, nem végleg mennék ki, és csak azért, mert itthon nincs jólfizető, vagy semmilyen állás. De azért nem mennék ki, hogy mondjuk 200 helyett 400at vagy 500at keressek havonta. Most átlagfizum van, de ha ez alatt keresnék, és tényleg nem tudnék jobbra váltani, akkor ha lenne lehetőség kimennék, de nem nagy arccal hirdetve hogy "vissza se nézek hülyék". Aztán ha már összegyűlne elég tőke, akkor én itthon is ellennék, kevesebb fizuval is. Csak ugye most nagy divat kimenni, igen, sztem "divat" is, már a csapból is ez folyik, és abba is belebeszélik, hogy ki kell menni, aki amúgy jól ellenne itthon is. Az emberek mohók, karrieristák, és önzőek. Igen, ez a véleményem azokról, annak ellenére mennek ki, hogy itthon is jól keresnek, de kint még több, és jobb a "karrier" lehetőség. Ez is egy jelenség. Ez a típus önző, gyökértelen ember, ez a véleményem. És ez is nyilvánvalóan csak egyéni szinten működik, elvégre egész K-Európa nem menekülhet nyugatra, ez nyilvánvaló. Ezért nem kellene ezeknek nagy arccal osztani az észt kintről. MEg ha neme bírja az országot, akkor minek irogat magyar blogot. Legyen el kint jól oszt jónapot.
Egyébként nem annyira szar ez az ország, ahogy divat lefesteni. Tény, hogy nagyon sokmindenen lehetne(kellene) javítani, jobban csinálni, és az is tény hogy nem jó felé haladunk. De ne írjuk le magunkat előre. Legalább 2014ig :) Mellesleg kint sem tökéletes minden, hiába festi le úgy a posztoló. Ez egy tipikus eufória, amiben van, rózsaszín felhő, amiben mindent szépnek lát. Olvasgatok blogokat, és kint sem tökéletes minden..

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 16:44:07

@tanato: Jol van, varom, hogy irj, eleg negativan hangzik most, amit mondtal, nagyon remelem, hogy csak en latok remeket! Lanyodnak gratula a szalagavatohoz (vagy ilyenkor mit szoktak mondani? :)).

kisqtya 2012.11.23. 16:49:09

Én csak akkor gondolkodnék el kitelepülésben, és hangsúlyozottan nem végleg, ha itthon konkrétan diktatúra alakulna ki ,és az ország elszigetelődne a fejlett világtól. Ugye itt még nem tartunk, bár efelé vettük az irányt..
De lehet hogy még ekkor is maradnék, viszont ha valami háború lenne errefelé, na akkor már tuti hogy dobbantanék :)

venator 2012.11.23. 16:50:30

@kisqtya: Ja, értem. Mondom, tulajdonképpen egyetértek veled, ha nem is mindenben. :)

andaluzkutya 2012.11.23. 16:51:35

@kriosz: Valahol olvastam nemrég, hogy nemzetközi összehasonlításban a holland eü végzett az élen, mint legjobban működő eü. Nem emlékszem arra, hogy nagyon sokan dicsérték volna az itt írogató hollandiai határátkelők...
Az egy főre legmagasabb eü kiadás meg az USA-ban van, ennek ellenére elég sokan lehetnek okkal elégedetlenek azzal a rendszerrel. A norvég amúgy a második.
Lehet, hogy le kell vonni a következtetést, hogy nem valószínű, hogy lehet olyan egészségügyet csinálni, amivel a felhasználók is elégedettek:)

andaluzkutya 2012.11.23. 16:55:59

@kisqtya: Én nem hiszek abban, hogy az emberekből sokan "divatból" mennek külföldre. Kevés az olyan ember, akiben akkora a kalandvágy, hogy egy biztos megélhetést felcseréljen egy viszonylag bizonytalanra. A baj az, hogy szerintem nagyon sok embernek maradt nagyon kevés veszíteni valója, és ehhez képest még a bizonytalan is reménytelinek tűnik. Sajnos.

tanato 2012.11.23. 17:03:21

@andaluzkutya: Szeptember 12.-én indultam el otthonról,csináltam egy három hónapos/sajnos kissé kevesebbre sikerült/szakmai gyakorlatot egy francia kórházban egy ott dolgozó magyar kolléga segítségével.

ffüttyfürütty 2012.11.23. 17:09:52

@hagyma: apróságokon nem akadtam fenn :P (nem mindegy?)

venator 2012.11.23. 17:10:51

@andaluzkutya: A "divatot" én sem tartanám számottevőnek, hacsak nem a celebjeinkről van szó, akik szakmányban sírják teli a bulvárt, hogy majd jól elmennek. :)

Viszont nagyon sokan vannak úgy, hogy a még menthető egzisztenciájukat is eldobják, és elindulnak külföldre. Sokkal alacsonyabb lett az emberek ingerküszöbe és hamarabb lépnek, ahelyett hogy menteni próbálnák amit még lehet.

Nekem volt olyan ismerősöm, aki azért akart kijönni, mert sok lett a gázszámla télen. De a felesége nem dolgozik, mert két gyerek mellett "nem éri meg"!

tanato 2012.11.23. 17:11:25

@Jolika neni a szomszedbol: Hát igen anyagilag elég rosszul jöttem ki a három hónapból,először egy kisebb hibája lett a kocsinak,ami még javítható volt,utána egy francia kamionnal sikerült koccannom,amit Istennek hála ép bőrrel megúsztam ,de a karosszéria kapott egy lórúgást,még ez is javítható volt,de a harmadik,az olajpumpa elromlása már földhöz vágott,mivel sem nem ismerik a kocsitípust ott,alig van belőle nekik,sem alkatrészük nincs hozzá./Svájcból akartak hozatni a francia szerelők,de csak egy-két hónap múlva tudtak volna hozzájutni/Így kénytelen voltam egy magyar autószállító vállalkozóval hazahozatni a kocsit.Így aztán a szakmai gyakorlatra szánt pénzem hamarébb elfogyott a tervezettnél,így most már itthon vagyok,az előre lefoglalt visszaútra szóló repjegyemet ma visszamondani voltam kénytelen.

GiGa 2012.11.23. 17:12:50

@KergeK@csa:
igen, a horror valahol Londonban kezdődhet:
Havi bérlet Zone 1-2 (kb belváros): 112 GBP = 38.000 Ft
Havi bérlet Zone 1-6 (kb nagyja London): 205 GBP = 71.000 Ft
Havi bérlet Zone 1-6 + némi agglomeráció: 291 GBP = 101.000 Ft

mindez 4,2%-al emelkedik '13-tól :D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 17:23:27

@tanato: hu
van olyan kocsi amit nem tudnak javitani franciaorszagban de otthon igen
es egy olajpumpa csere dragabb mint egy hazaszallitas trelerrel?
nem ketelkedem, de szivenutott
en renedelek barmihez barmilyen olajpumpat es itt van 3 nap alatt

kisqtya 2012.11.23. 17:26:45

@andaluzkutya: Én azt látom, hogy ez ömlik a médiából, mindenféle blogok, cikkek, híradások, és ez ráragad a fiatalokra, és ez fog lebegni a szemük előtt, hogy Mo xar ország, külföld a királyság. És mondom, nem egy olyan cikket olvastam, hogy nem azért mennek ki mert itthon nem élnek jól, csak kint ugye mégjobb :)
De mondom, ennyi erővel kirakhatjuk a határokra, hogy érdektelenség okán kimúlt.. Mármint az ország. Oszt akkor majd hova irogatják a blogjaikat hogy énvagyok a faxacsávó kint milyen királyság.. ? :)

GiGa 2012.11.23. 17:27:17

@kisqtya:
Szerintem ha a saját (ha úgy tetszik a családod) érdekeid nézed, akkor már más lehet a téma. Ha 200 helyett 400-at keresel ugyanazzal a munkával az még nem mond semmit. Azt érdemes nézni, hogy mennyi a tiszta megtakarításod havonta. Ha az duplája kinn mint itthon, akkor az azt jelenti, hogy minden külföldön eltöltött év, két magyarországival ér föl - tisztán a megtakarítást nézve.
2 év után hazaköltözve máris 2 évvel maga előtt jár az illető. Ez szerintem mindenkinek vonzó ;)
Ehhez persze hozzátartoznak a dolgok, hogy hogyan érzi magát az ember külföldön, és mennyire van honvágya, mennyire tud beilleszkedni... stb.

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 17:28:07

nekem amúgy tetszik, hogy nincsenek métermagas kerítések. amerikában is ez tetszik amúgy.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 17:28:55

@GiGa: itt egy dollar a nagybuszra a jegy, igaz szinte mindig at kell szallni, tehat ketto
a kisbusz 50 cent
a berlet szerintem 20 dollar korul lehet havonta
viszont minden busz orankent jar, csak napkozben es nem szombat vasarnap
NY-ot nem tudom
mondjuk en eletemben negyszer ultem buszon

tanato 2012.11.23. 17:31:47

@hagyma: Ez igaz,itthonról tényleg lehet hozatni,de mivel a kinti szerelők nem voltak topon/az első két műhelyből egyszerűen elzavartak mert ilyen autót nem láttak még a harmadik helyen is csak azért vették be mert e műhelyfőnök a helyettes főnővér férje volt/ a típussal kapcsolatban,abban sem vagyok biztos hogy csak az olajpumpa a baja.A traileres szállítás azért sikerült viszonylag "olcsóbban" megúszni,mert a vállalkozás összegyűjti a kinti szállítandó/kint vásárolt és elromlott kocsik vegyesen/ járműveket és így ugyan lassabb az út /több mint egy hét/,de olcsóbb azoknál mint akik csak egy autóért mennek ki.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 17:34:46

@Babette_: kiveve a megamilliomosakat:)
igen az atlagember nem hasznal keritest, mar a jobbmodu kozeposztaly, mert a "rosszabb" modu kozeposztaly eleve apartmankomplexben lakik, hivhatjuk lakoparknak mondjuk nemelyiket
nemelyik elegge berhaz jellegu
ugy mint otthon
de a keritesre tenyleg nem koltenek

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 17:35:05

@kriosz: de legalább nem kérnek rá kölcsön, hogy ki legyen világítva még a ktyfsza is.

andaluzkutya 2012.11.23. 17:35:51

@venator: Gondolj bele, ha a celebek elkezdenének sztrájkolni... Na akkor lenne szarban az ország:)

Nehéz megmondani, hogy hol a határ, amikor azt kell mondani, hogy az ember megy. Én pl. már buktam volna a házamat, meg minden mást (anyagi vagyont), ha akkor nem jövök el. Konkrétan úgy szálltam fel a repülőre a családdal, hogy volt 10ezer Ft-om egy hitelkártyán:) (igaz biztos állásra, megbeszélt előleggel, stb)
De szerintem az is elég lehet, ha az ember azt látja, hogy a jelenlegi helyzete nem fenntartható. Kipróbálhatja, hogy mennyit tud felélni a meglévőből, vagy mennyire húzhatja össze a nadrágszíjat, de nekem pl. szükségem van arra, hogy azt lássam, hogy pl. öt-tíz éves perspektívában anyagi értelemben is előre fogok lépni. @kisqtya: És ez az, amiért nem hiszem, hogy valaha hazamennék. Szerinted mikor lesz olyan helyzetben a magyar eü, hogy érdemes legyen visszamenni? Ha az ember kint él soksok évet, akkor miért tegyem ki a családomat egy újabb költözésnek?

andaluzkutya 2012.11.23. 17:37:59

@tanato: Ezek után muszáj megkérdezni: milyen kocsid van?:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 17:38:06

@tanato: OK
el lehet arulni a kocsi tipusat?:)
nekem 1000 km-tert kene vitetnem trailerrel, ramenne a megtakaritasom:)
nincs markaszervize?
engem is hajtottak el itt pl japan motorral mert azt mondtak, csak amerikait szerelnek, de egy kocsi manapsag....
na mindegy csak erdekesnek tunt
franciaorszagbol trelerezni, abbol mar uj kocsit lehet venni, gondoltam en...

venator 2012.11.23. 17:48:25

@andaluzkutya: Az biztos, de például törleszthetnénk velük az államadósságot. :) Odaadjuk Győzikét és leírnak mondjuk egymilló eurot, vagy nem adjuk oda, de az tíz milla.

Én nem vagyok külföld ellenes - gondolom ez nyilvánvaló -, de tényleg azt látom, hogy sokan ahelyett, hogy intézkednének, kaparnának inkább rántanak egyet a vállukon, hogy legfeljebb kimennek külföldre.

kriosz 2012.11.23. 17:57:32

@Babette_: Nézd ez sem jó az sem jó, előbbi szarrágás utóbbi baromság.
@andaluzkutya:Van amikor már mint nálad ez az utolsó lépés és szerencsés vagy a munkáddal, miért ne?
De itt azért jó pár posztnál olvastam hogy mekkora remek helyzetben voltak otthon de kalandvágy meg politika meg blablabla és külföld. Kétszer remek helyzetbe kerülni két országban nem könnyű mutatvány.

kriosz 2012.11.23. 18:00:53

Nem megy el a hszem csak ha írok még egyet :)

venator 2012.11.23. 18:02:06

@kriosz: A frissítés nem oldja meg?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.23. 18:02:52

Sziasztok!

A poszt szerzőjeként szeretnék néhány dologra reagálni:

1) A poszt születésének oka: egyrészt a blogom olvasói közül jelezte valaki, hogy jó lenne, ha leírnám a pozitív tapasztalatainkat, mert sokszor csak a sírást hallani innen. Másrészt én is ezt tapasztaltam, a legtöbb itt élő magyar (már aki a hangját is hallatja) szörnyen panaszos. Ezt szerettem volna ellensúlyozni, mert az a kép nem reális. Lehet, hogy az enyém sem az, de az ember inkább éljen boldogan és elégedetten, mint panaszkodjon folyamatosan, nem?

2) Autó hitel: 2011.05.30-tól dolzogom, 2011.11.11-én vettük az autót. 40.000 Kr volt, ebből 15.000 Kr-t kifizettem kp-ben, a többi hitel. Apósom (bocsánat, a menyasszonyom mostohaapja) volt a kezes...

3) Fennakadás az após dolgon: após = 4 betű, a menyasszonyom mostohaapja = 24 betű... számomra jelentésbeni különbség nincsen akkora, hogy megérje leírni az tóbbit.

4) Magyarországi gyökerek: nagyszüleim évekkel korábban meghaltak. Édesanyám tavaly nyáron ment el (1 hónappal a távozásunk után). Apám évekkel ezelőtt elhagyott minket, azóta nem kíváncsi ránk.
Egyetlen olyan rokonom, akivel tartom a kapcsolatot a nővérem (és családja), de mivel nekik is van saját életük és nekünk is, így az e-mailes / Skype-os / telefonos kapcsolattartás tökéletesen kielégítő. Ha Magyarorsázgon járunk, akkor találkozunk, de ennél sűrűbben akkor sem találkoztunk, amikor még ott éltünk.
Menyasszonyom családjával szoros a kapcsolatunk, Ők 20 km-re laknak tőlünk (itt Svédországban).
Ennyit a gyökerekről...

5) Fizetés: mikor dolgozni kezdtem, a tapasztalatom alapján (nem volt) besoroltak az utolsó előtti kategóriába.Nem azért, mert bevándorló vagyok, hanem mert kezdő. Azóta kétszer kaptam emelést, mert egyrészt elégedettek voltak, másrészt kompenzálták a bérkülönbözetet. Jelenleg a lonestatistik.se oldalon található CNC-operátor átlagbérnél valamivel jobban keresek + műszakpótlék + évente 1 vagy 2 alkalommal bónusz (idén nem volt jó éve a cégnek, csak Karácsonykor kapunk). Egyéb juttatás még (ha annak számít), hogy évente visznek 2-3 napos csapatépítésre külföldre (igen, inni és a tulaj fizeti).

6) A haza számunkra azt a helyet jelenti, ahol otthon érezzük
magunkat, ahol jó lenni, ahová bármikor szívesen megyünk.
Ez egy globalizálódott világ, a határok pedig átléphetőek és a számunkra nem jelentenek semmi kötöttséget.

7) Miért merjük azt mondani, hogy oda vissza soha többet? Egyszerű: jöhet bármilyen gazdasági fellendülés, bármilyen anyagi jólét, de az emberek mentalitása a mi életünkben nem fog megváltozni. Az irigység, a másik eltaposására való hajlandóság... nekünk ez nem kell.
Bevándorlónak lenni pedig pl. azért is jó, mert itt ugyan ki lenne irigy ránk? :) Még akkor sem irigykednek, ha történetesen többet keresek, mint a főnököm (a túlórák miatt), mert bevándorló vagyok. Így észrevétlenül tudjuk élni az életünket és ez tetszik! :)

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 18:11:10

@tanato: Jajj, ez nagyon nem hangzik jol, a baj nem jar egyedul, viszont ha vigasztal, akkor legalabb letudtad a harmast... Visszamentelt tervezel kesobb? Es tenyleg: MILYEN AUTOD VAN???

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 18:17:59

@Kovermadar: semmio fennakadas, en csak szemelyesen utalom a parom szot es ezt mindenhol kifejtve hadakozom ellene
mennyivel szebb a menyasszonyom, naugye
megha hosszabb is par betuvel
es akkor mar johet az apos is:)
don't worry es sok sikert, de szolok
csak mint tapasztalt oreg harcsa
kb 5-7 ev mire mondhatod, hogy otthon vagy
/ez nem csak magambol kiindulva felreertes ne essek/

kriosz 2012.11.23. 18:18:44

@venator: nem! Írok még egy hsz-t benyomom és akkor megjelenik az előző is :), már máskor is volt itt, gyűjtik a hsz-eket:)

tanato 2012.11.23. 18:20:16

@andaluzkutya: Csak azért nem mondom meg így nyilvánosan a kocsitípust,mert relatíve itthon is elég kevés van ebből,már nem is árulják ezt a fajtát itthon,ezért ha ide nyilvánosan kiírnám sokan be tudnának azonosítani,mert szerintem itthon nagyon kevés háziorvosnak van ilyen,szerintem max 5-10.embernek.de ha írsz egy címet a fone104@freemail.hu-ra természetesen megírom neked.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.23. 18:24:57

@hagyma:
Köszönjük!
Eddig a nehézségek ellenére (baleset) is élvezzük minden percét az ittlétnek.

Eddig a legnagyobb negatívum a kenyér... :( a szeletelttől már a hátamon feláll a szőr, az egybe-kenyerek pedig nem húzzák túl soká.
Most rászoktunk az akciós, 1 Kr-s zsömlére és a bagettekre. :)

kriosz 2012.11.23. 18:26:48

@Kovermadar: Nem kell magyarázkodnod, jól érzitek magatokat, van munkád a többi majd ugyis idővel alakul ki. Sok sok évnek kell eltelnie hogy igazán berendezkedjen az ember de ez is egyénfüggő.
Nekem a haza az mindig Magyarország marad, az otthon az ami itt van, ahol a kiscsaládom van.
Fura, igaz én csak privátban beszélhetek am agyarokról hiszen nem dolgozom ott, mint emberek szerintem teljesen rendben vannak a magyarok. Lehet beszélgetni, kulturáltan is, lehet humorizálni mert értik :)lehet vitatkozni és dumálni a semmiről jó sokat :)Persze mindenhol vannak kiállhatatlan hülyék, ott is itt is de itt pl. nekem nagyon merevek az emberek akkor kezdenek kicsit oldódni ha isznak.

tanato 2012.11.23. 18:27:11

@hagyma: A kocsitípus nem publikus mert nem akarom hogy beazonosítsanak,hiszen ez egy anonym blog,de a második kérdésre a válaszom,így hogy sikerült megtalálnom a neten a viszonylag olcsó szállítót,a hazaszállítás kb a duplája annak mint ha "lábon"hoznám haza az 1700 km-es távolságról /benzinköltség és egy éjszakai szállás árát számolva/

venator 2012.11.23. 18:28:44

@kriosz: lehet csomagban olcsóbb. :)

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 18:30:06

@tanato: Na mondjuk ezt megertem, ferjemnek is egy ilyen nagyon ritka kocsija van, kb. 5 fore csokkenne a lehetseges tulajok szama, ha kiraknank a netre. Azert ird meg nekem privatban, hatha te vagy az egyik az otbol :)

kriosz 2012.11.23. 18:30:17

@Kovermadar: Oh, nagyon keveri itt most nekem a dolgokat a technika.
Én itt már jóideje persze ha van időm saját magam sütöm a kenyeret, mindent meg lehet találni hozzá és isteni a saját magos kenyér és az az illat!!!

tanato 2012.11.23. 18:30:48

@Jolika neni a szomszedbol: Persze terveim azok vannak bőven ezzel kapcsolatban de hogy mi jön ki majd ezekből az a jövő zenéje.A kocsiról majd írok még privátba is.

kriosz 2012.11.23. 18:31:19

@tanato: Most mindenki azon izgul hogy milyen kocsid lehet:)))

venator 2012.11.23. 18:33:13

@kriosz: Én azt hiszem már tudom. :)

tanato 2012.11.23. 18:38:11

@kriosz: Jövőre lesz 10 éves a kocsim,eddig úgy ment mint a golyó,nem is szorult szervízre,azért mertem elindulni vele a majd 2000km.-es útra.De sajnos nagyon bejött nálam most a Murphy törvénye.

kriosz 2012.11.23. 18:45:37

@tanato: Ah ja ez annyira tipikus, nálunk is mindig akkor robbant le a kocsi az út közepén mikor tutira meg volt csináltatva :)
Bosszantó, ja és persze nyaralás alatt, nagyjából kiszámolt pénznél.
@venator:Ugyan honnan tudnád?:)

tanato 2012.11.23. 18:45:38

@venator: Tényleg?Akkor ismerjük egymást a civil életből?lehetséges,még az origós határátkelőn volt egy aktív kommentelő akiről a nickneve alapján gondoltam hogy évekig a fölső szomszédom lehetett,IWIW-en ismerősök is voltunk,megkérdeztem tőle és bejött a sejtésem tényleg ő volt az csak időközben külföldre költözött/Speciel éppen egy skandináv országba hogy stílusos legyek a mai cikkhez./

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 18:47:50

@tanato: ez akkor mi lesz?
mennek es kirabolnak?
es amugyis ki nyomozna utanad
es ha nyomozna szerintem nem talalna meg?
oh My God
van aki meg a kocsija tipusat sem meri elarulni?
szar lehet igy elni
mar bocs

venator 2012.11.23. 18:48:12

@kriosz: Mert bazi okos vagyok! :)

@tanato: Nem hinném, inkább csak egy erős sejtésem van. Megírom mélben. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 18:50:59

@tanato: OK Te tudod Te dolgod
annyira azert nem izgat
lehet Trabant , abbol sincs sok mindenkinek, csak annak nincs olajpumpaja:)
@Kovermadar:

a kenyeret is meg fogod szokni, ahogy en is, meg lehet talalni a magyar belnek jobbat, meg meg lehet szokni a szeleteltet is
/ mondtam. min. 5 ev:)/
aki nem bir magaval az vesz kenyersutot
de nem erdemes
abageett az mindig kihuz a bajbol, csak gyorsan szarad

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 18:53:31

amugy merem allitani a magyar a legkenyeresebb nemzet a foldkeregsegen

Jolika neni a szomszedbol 2012.11.23. 18:57:13

@hagyma: Nem lehetne, hogy szimplan csak tiszteletben tartsd, amit mondott? Mindenfele negativ felhang es minositgetes nelkul. Eleg regi motoros o itt, regebbi, mint te. Azt hiszem sokak neveben mondhatom, hogy szeretjuk ot. Reszemrol sajnalom, hogy miattad, es a hozzad hasonloak miatt nem kommentel mar. Neki legalabb volt ertelmes mondanivaloja...

tanato 2012.11.23. 18:58:53

@hagyma: A trabi az egy nagyon jó kocsi volt 17 évig/84-től 2002-ig./ évig jártam három különböző trabival.Egyébként ha a mostanit megírnám tényleg az egész környék megtudná hogy a nicknevem alatt ki található.Ezt a blogot szerintem minimum 100-ezren olvassák.Szoktam olyan blogra is kommentelni természetesen ahol teljes névvel szerepelnek a kommentelők,de azt viszonylag szűk körben olvassák.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:03:40

@Jolika neni a szomszedbol: igen biztos miattam nem kommentel, meg a hozzam hasonlok miatt
es most sirok egy kicsit, vagyis 10 perc mulva, akkor lesz idom
@tanato: nincs ezzel baj, en nem ertem a titkolozast, akinek nincs mit titkolnia, mitol tart?
de ez maganugy, ha Te igy latod igy latod...
bar hogy egy gepkocsimarkabol kezdene valaki keresgetni teged, ez nekem kicsit paranoia
de lehet otthon felni kell a nyilvanossagtol
tenyleg nem tudom, nekem fura volt, de meg egyszer leszogezem, ez teljesen a Te dolgod es nem basztatas volt, csak fura
/ mondjuk bizonyos oldalakon meg meg is ertenem:/
na haggyuk mellekvagany volt, nem sertesnek ment, ertetlensegnek
ennyi

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:05:26

itt mar tobben csesztettek, hogy kerek legalabb egy fotot, vagy valamit, hogy jobban elkepzeljem, hogy mi van
es ezen mindenki elszornyed, de az orszag 80 szazaleka fent van a facebookon
/en is/

kriosz 2012.11.23. 19:11:17

@hagyma: Most őszintén, nincs is annál jobb mikor kisül a kenyerem,/de ez már nem az a régi fehér, azért haladunk a korral:)/, kiszedem a kockából kicsit még olajos a sarka, a szotyi pont olyan jól meg van sülve a tetején, hmmmm.......:) már csak egy kis kacsazsír kellene hozzá.

tanato 2012.11.23. 19:15:39

@hagyma: Természetesen nem vagyok egy titkosügynök,de mivel ez a blog egy anonym,aminek éppen az anonymitás a bukéja,nyilván nem arcképes igazolvánnyal és lakcímkártyával kommentelünk itt.Namármost ha megírnám a publikumnak a kocsimárkát,tényleg az egész környék rájönne ,mert nem egy tucatkocsi.ekkor viszont odaveszne a blog anonym jellege,az már nem ez a blog volna.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:18:55

@kriosz: nem tudom
en vadasztam eleinte a kenyerekre
lofaszt eleinte vadasztam , melyik olcso
de azutan tenyleg
azutan talaltamam par jo pekseget
par eve felvetettem Marynek vegyunk ilyen kenyersutot, de azota sem vettunk
+ munka, nekunk annyit nem er
kacsazsir itt nincs
maga a kacsa meg aranyarban van, szo szerint
de tenyleg van jo kenyer, barmellik magyar csettintene, az teny nem 90 cent hanem kozel 5 dollar...
2-3 korul meg van az elfogadhato
a bagett nagy kedvenc frissen reggel 9-10 korul
de azt szinte egyultohelyben meg kell enni

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:21:34

@tanato: hat szerintem attol nem mas a blog, hogy en fent vagyo nevvel cimmel
de haggyuk, Te dolgod
en tiszteletben tartom - ha nem is ertem - az anonymitasodat
nekem egy Mitcubishi Lancerom meg egy Grand AM-on van es Ashevilleben elek NC:) USA
114 C North Ridge Drive
28804

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:26:41

ja az egeszben meg attol voltam nem nepszeru, hogy egy automarkat nem mer valaki leirini....
ettol lett nekem erdekes, mibol van otthon 5 darab:)

venator 2012.11.23. 19:27:17

@hagyma: Az a baj, hogy nem érted a lényeget. Nem azért kommentelünk névtelenül, mert szégyellnivalónk van vagy bujkálni akarunk.

Azért használunk nicket, mert senkit sem érdekel a másik személye. Nekem volt olyan kommentelőm, aki állandóan nyomozni akart, hogy mi a valódi nevem és képtelen volt felfogni, hogy nem számít.

Most mennyivel jobb neked ha tudod, hogy én Kiss József vagyok vagy Kovács Béla?

kriosz 2012.11.23. 19:28:10

@hagyma: Nálunk mivel sokan vagyunk nagy tétel a kenyér, a kenyérsütőt utálom, de a sütőben hármat simán meg lehet egyszerre csinálni. Persze nincs mindig kedvem hozzá de ha van összerakom amik ak edvenc összetevők és olyan kenyeret sehol sem kapok.Itt a legtöbb bolti kenyérnek, a drágának is van egy olyan egyeníze. A friss fokhagymás-vajas bagett tényleg nagyon jó reggel.

kriosz 2012.11.23. 19:29:24

@venator: Igaz, hogy őszinte legyek sok kommentelőről még azt sem tudom hogy fiú e vagy lány de nem is izgat.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.23. 19:38:23

@tanato: Üdv megint a blogon, Tanato:) miota nem voltál errefelé, néhány új "taggal" gazdagodott a kommentelők tábora:) Hagyma új törzstagunk, és nagyon szereti a konkrét adatokat, szóval ennek fényében "kezeld" őt :)
Hagyma, mi magyarok már csak ilyenek vagyunk ,néha gyanakvóak, néha óvatosak...én megértem mindkét oldalt, mert tudom, hogy Mo-n nem lehet egy biciklit sem magára hagyni pár percre, itt meg évekig úgy laktunk a régi házunkban, hogy soha nem zártuk az ajtót, mikor elmentünk valahova...

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 19:48:00

@hagyma: hát tudod, engem már zaklattak az indexről, mondjuk egészséges lélekkel bírok és leráztam, de szarul esett.
és mondjuk azt se szeretném, ha valaki valami vélt* sérelemért "bosszút" állna valahogyan.
tudod, itt nem úgy van, hogy hívod a rendőröket és jönnek, megvédenek....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:48:40

@kriosz: na ezaz mi meg ketten a nejemmel, bar atmenetileg a fiam is nalunk lakik
@Zsuzsi65: nem tudom ki tanato , de 118 bejegyzes nem tul sok..
amugy nem, nem a konkretumokra "utazom", csak ha a poszt megkivanja
magyaran ha, nagyon kamunak tunik:)
amibol van eleg
olyankor altalaban a poszter sem ter vissza sosem
mar mondtam, nem mondom meg egyszer vagyis de:), ez feltunt valaki azt sem meri leirni milyen kocsija van
ez nekem vicc
de lepjunk tul rajta
szerintem nagy szazalekban meg tudom kulonboztetni a fake posztokat a valosagostol en meg azert jarok ide hogy igaz torteneteket olvassak, mert azok erdekelnek, ki , hogy , mire jutott, mivel en is ezen az uton jartam
/ez abszolute nem tanato-ra vonatkozik/

az ajtot mi sem zarjuk, de meg a kocsijet sem...
igaz, irtam nem nagy markak:)
mondjuk hazudom, mert az ujat zarom, tetszik a hangja, ahogy bip-pel

venator 2012.11.23. 19:50:16

@kriosz: Nem is számít, érdekes majd akkor lesz, amikor a meghívókat küldöm a hazaköltözési bulira. Akkor majd kellenek a mail címek. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:52:51

@Babette_: egyaltalan nincs kizarva, hogyha otthon elnek, nem lennek ovatosabb
ezt belatom
bar en idekint is elegge nyilt vagyok, mar az itteni blogokon, facebookon stb.
de ertem amit mondassz es megertem
en amig illegalis voltam, sose "adtam ki magam" itt amerikaban ertheto okokbol, otthonrol meg mert meg akkoris fel akartak jelenteni a CIA-nal, amikor mar legalis voltam, mint terrorista gyanus elemet
szoval ertem en
csak fura
egy kocsirol beszelunk
ha meg mar valaki norvegiaban, vagy angliaban stb. el
hat nem tudom
nem akarom en hogy mindenki ID-val lepjen fel, de azert van egy normalis egyensuly
szerintem

kriosz 2012.11.23. 19:54:32

@venator: Na, majd akkor kell megírnod az anti-kiköltözős posztot.Nagy siker lesz!:)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 19:55:16

@Babette_: milyen szep lett volna ha a posztolo is betesz egy kozos fotot a Parjaval es aposaval:) nem a nyulat:)

2012.11.23. 19:55:38

@váj mí: 'Sőt, még optimista is volt, mert szerinte mindössze 150 év alatt az ország kimászik a szarból.'

:o))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 19:56:44

@hagyma: egy kocsi: a fórumon van egy srác, szintén névvel, komoly szakember. valami ritka állatát meg akarták venni, nem adta el.
elmentek érte, ellopták tőle.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.11.23. 19:57:31

@hagyma: Tanato egy regi kommentelo meg a postr.hu-rol, o az, aki nem akarta megirni a kocsija markajat:) en csak annyit akartam irni, hogy megertem a magyar ill. amerikai mentalitast is ebben a temaban (ertsd: ovatossag, gyanakvas vs. amerikai gondolkodas, aminek - tagabb ertelemben - volt az a sokk is oka, amikor 9/11-kor mindenki meg volt dobbenve, hiszen addig az amerikaiak tobbsege meg csak elkepzelni sem tudta, hogy vmi rossz tortenhet veluk. ...de ez egy masik, es sokkal osszetettebb tema, szoval nagyon off lenne :)

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.23. 19:57:46

@hagyma: szerintem is kell egyensúly. értem én. de akkor miért nem jelöltél vissza fb-on?:D

venator 2012.11.23. 20:00:49

@kriosz: Mindenki ezzel zaklat, nem vagyok én egy Tolsztoj Leo, hogy regényeket írogassak ide. :)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 20:10:46

@Babette_: 2 hetente jarok fel:)
a Maryet hasznalom
de ma felnezek:)
es thx
tudom, nem tul jo ha az ember mindent kiad magarol, de egy kocsimarka, vagy egy foto..
na mindegy
en varom a betoroket
jol felfegykerzve:)
@Kovermadar: de miert?:) a nyulrol siman meg tudnak talalni, nem beszelve a falurol

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.23. 20:41:02

@hagyma:

Nem a megtalálás a lényeg... ki akarna megtalálni? Pláne pont télen, Svédországba jönni... :D

váj mí 2012.11.23. 20:48:53

@hagyma: Aszontad tőled nincs mit ellopni ;)

Alice in Wonderland 888 2012.11.23. 20:51:08

Én ezek után sem vágyom a svédekhez...:)
Érdekes volt olvasni a meglátásaitokat...mindig jó hangulatom lesz tőlük és rájövök, hogy milyen naív is lennék nélkületek...:)))))
Szép estét mindenkinek!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 20:52:57

@váj mí: ez teny
hat mondjuik igenyektol fugg
van tv
meg computerek
zoknik
boxeralsok
kp nincs
mutargyak nincsenek
nem nagy ugy, a lakasombol orrgazdan keresztul szerintem 300 dollarnal tobbet nem arulna ki senki

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.23. 21:02:38

najo ha az egeszte kiramoljak egy teherkocsival, akkor tobb lenne, de az ritka
mozdithatot viszik
elektronikat /ezek hasznaltak/
kp, ekszer nincs

bpetya75 2012.11.23. 21:17:16

@venator:

Nem csak Tolsztojhoz mérhetnéd magad. Ott van Örkény is az egyperceseivel. Vagy Fodor Ákos a haikuival. Bár utóbbi nem jó, mert túl rövid. ;-)

venator 2012.11.23. 21:23:02

@bpetya75: Ha Tolsztojt mondok, akkor nyilvánvaló, hogy viccelek. Illetve remélem....:) Örkényt még komolyan venné valaki....

bpetya75 2012.11.23. 21:27:11

Például én. Szerintem nem is áll tőled olyan távol azoknak a novelláknak a stílusa ;-)

Under pressure! :-D

venator 2012.11.23. 21:32:19

@bpetya75: Túlbecsülsz. :) Olvasd el azt a posztomat, amikor az ujjam szakadt le. Az csuda vicces....:)

Mrs. Clayton 2012.11.23. 21:32:41

@hagyma: mondjuk sokszor nem is az a legnagyobb kár, h elvisznek vmit, hanem az, amit otthagynak
eléggé kellemetlen, amikor a betörő elvisz ezt azt és még a szobákat, falakat bekeni fekáliával
volt ilyen ügyem, állítólag nem ritka, h a tettes megjelöli a helyet
szerintem ez sokkal kellemetlenebb annál, minthogy elvitték-e a tv-t v se
ráadásul a nyomozók fekete porral ujjlenyomatot keresve az egész házat szépre kimázolják, szóval nem egy leányálom

bpetya75 2012.11.23. 21:33:00

@Balt:

Neki lehet hogy az. Nekem meg ez alap arra, hogy megkritizáljam ;-)

A finnekkel amúgy is elég furcsa a svédek kapcsolata. A Finnországban élő svéd kisebbség pl (legalábbis Öcskös elmesélése szerint) igyekszik a lehető legkisebb mértékben keveredni a finnekkel, amit nem igazán értek.

bpetya75 2012.11.23. 21:35:39

@venator:

Arra gondolsz, ami itt is közöltél? Azt olvastam. Együttérzésem...

Bár az inkább az allergiára volt kihegyezve. Meg hogy házi diagnózis alapján kupáltak ki, vagy mifene ;-)

venator 2012.11.23. 21:38:38

@bpetya75: Nem, nem az. Még előtte bedugtam valahová, ahová nem kellett volna. :)

váj mí 2012.11.23. 21:47:23

@hagyma: Állítólag van, aki 10 dolcsiért is lecsap, szóval ...

@venator: Khm, hova is?

venator 2012.11.23. 21:50:09

@bpetya75: Elküldtem mail-ben.

@váj mí: Nem hiszed el, egy lyukba. És letört a vége. :( Fájt nagyon

váj mí 2012.11.23. 21:51:22

@venator: Hogy törhet le egy lyuk vége? :o

váj mí 2012.11.23. 22:00:55

@venator: Noládd, máris nem görbül sírásra a szád... és milyen tündi-bündi vagy kinyújtott nyelvvel ;).

venator 2012.11.23. 22:06:39

@váj mí: Már nem fáj, csak az időváltozást érzem meg, mint egy kiváló barométer.

váj mí 2012.11.23. 22:14:52

@venator: Megspóroljátok a levelibékát, kész mázlista banda vagytok ;)

váj mí 2012.11.23. 22:22:30

@venator: Mondjuk, én azért mégis a béka mellett döntenék, ha már ...., de csak, mert olyan kis tündi-bündi ).

venator 2012.11.23. 22:40:06

@váj mí: Ha választhattam volna, én is....:) Szép álmokat, eldőlök lassan.

2012.11.23. 23:53:22

@Kovermadar: Nekem nagyon tetszett a posztod, erdekes volt - en azok koze az emberek koze tartozom akik egyszeruen nem tudnanak Skandinaviaban elni a hideg miatt, de orulok hogy megismerhettem a ti torteneteteket, perspektivatokat.

Hozzad hasonloan en sem ertem azokat az embereket akik masik orszagba koltoznek (onkent, nem kenyszer hatasara) es folyamatosan kritizaljak a helyet. Persze mindenhol vannak problemak, de ha valaki tenyleg csak kritizalni tud egy orszagot, akkor nem ertem miert nem koltozik mashova.

Azokat meg vegkepp nem ertem, akik itt kommenteltek es azt kifogasoltak hogy szerinted Svedorszag tokeletes stb.; nyilvan tudod hogy nem tokeletes, de azert koltoztel oda mert szereted, tehat nyilvan foleg arrol fogsz irni hogy miert szereted, nem arrol hogy milyen negativumok vannak.

mazsola123 2012.11.24. 00:31:41

@kisqtya:
Ja, ez olyan, mint divatból melegnek lenni mi? Megnézem azt a heteró fickót, aki hozzábújik egy másik szőrös, borostás faszihoz _divatból_. Ugyan, kérem. Itt kőkemény gazdasági realitásról van szó. A közérzeti motiváció és egyéb bohóságok már csak hab a tortán...

A háborús felvetéshez meg csak annyit, hogy anno talán Chamberlain mondta hitlerről, hogy lekéste a buszt. És egy adok-kapok miatt menedékjogot kérni (ha még időben kiérsz) macerásabb, mint állampolgárként a tévéből nézni, hogy az eredeti hazádban hogyan hentelik egymást az emberek.

mazsola123 2012.11.24. 00:39:39

@GiGa:
A fizukhoz képest szerintem nem olyan veszélyes, de tényleg nem óccsó.
Egyébként 150-ért (+benzin) lehet robogót bérelni, amivel aztán lehet üveghangon tépni a városban.

Thor vagyok 2012.11.24. 01:55:54

Határátkelő legalább valami alapszintű lektorálást vállalhatna, hacsak nem hangulati elemként és a szint belövéséhez hagyja benne a durva helyesírási hibákat.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.24. 05:08:09

@váj mí: jo, akkor visszavonom nincs is kocsim
es amugyis rossz az olajpumpaja
csaxolok
es kizarolag grondlandon javithato

tanato 2012.11.24. 08:28:44

@hagyma: Mégha csak az olajpumpa lett volna,de másodlagosan már sérültek az elégtelen kenés miatt a csúszócsapágyak is.Már a kórházudvarból is trailerrel vitték el a kocsit a műhelybe,ha tovább megyek vele lábon besült volna a főtengely is.

vénszivar 2012.11.24. 11:04:15

@tanato: Ez a szarpuccer nem ért semmihez......:) csak beleugat mindenbe !

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.11.24. 11:40:42

@Kovermadar: ha van a közelben Coop Forum, akkor: Grekiskt Lantbröd, az nagyon hasonlít a magyar "kézi kenyér" típushoz. Fehér, nem túl tömör-nem túl pihe, és nem édes. Szép aranybarna héja van, hosszú tömzsi vekni. A frisskenyér részlegen szokott lenni, hétvégén reggel még meleg :)
@kisqtya: amit te írsz, azt magyarul irigységnek hívják és az egészséges lelkű gyerekek kiutálják az ilyen irigyeket maguk közül.
Nekem is van ismerősöm, akinek tényleg minden az ölébe hullik (csak egy példa, kibérelt egy gyönyörű belvárosi öröklakást, a tulaj beleszeretett, most van egy tündéri kisfiuk és a csajszi úgymond nincstelenségből belecseppent egy igen szép polgári életbe), néha már csak nevetve csóválom a fejem, hogy lépten-nyomon hogy bejön neki az élet, de minden reggel szembeköpném magam a tükörben, ha ezért kevésbé kedvelném őt... a te tükröd tiszta?

2012.11.24. 12:16:33

@venator: És te miért nem itthon kaparsz? :)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.24. 12:29:14

@Réka ‎:
Szia!

Valóban az édességgel szokott a legnagyobb gondunk lenni, illetve nekem a szeletelt kenyér vékonyságával :)
Próbáltuk már a magyar, olasz kenyereket, az olasz jobban hajaz a magyarra.
Mi is a Coop-ba járunk, az van Flenben. Van egy ICA Stigtomtaban, de az elég kicsi. Szerettük még a nyköpingi Willy:s-t, de már nem járunk, mert ha megyünk anyósékhoz, akkor egyszerűbb Flenben vásárolni.

kisqtya-t pedig ne bántsátok. Különböző emberek vagyunk, különböző értékrenddel. Neki nyilvánvalóan fontosak a gyökerei, nekem semmit sem jelentenek (korábban írtam, hogy nem köt oda gyakorlatilag semmi sem).
A szememben Ő lokálpatrióta, amiben semmi kivetnivalót nem találok. Lelke rajta...
A szemében én önző, gyökértelen ember vagyok. Ha picit is számítana a véleménye, akkor ez sértő is lehetne. Nem kell vele foglalkozni :)

venator 2012.11.24. 13:38:51

@venator: Mert egy kéthetes gyerekkel nem indulok neki egy költözésnek. Pláne novemberben.

kovacs55 2012.11.24. 14:26:19

@hagyma: sima boltban kapsz 3,5-es sört is, állami piaboltban meg bármit......persze mindent lehet venni de.......ARANYARON

kovacs55 2012.11.24. 14:37:47

@charlieharper:
Erdekes poszt. De, szerintem meg az iroja a naszutas periodusat eli Svedorszagban. Szivesen olvasnam 1-2 ev mulva is a velemenyet a sved eletformarol.
Teljesen egyetertek veled, az elso 3-4 evben nekem is hasonlo volt a velemenyem de 20 ev utan mar nem...

venator 2012.11.24. 14:39:26

@Philosoraptor:

Mert egy kéthetes gyerekkel nem indulok neki egy költözésnek. Pláne novemberben.

kovacs55 2012.11.24. 15:10:16

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: de erre csak kesobb fognak rajonni, addig pedig minden rozsaszinu.....

kovacs55 2012.11.24. 15:27:37

@johevi: Ráérnek, nem zavarta őket világháború, nem kellett semmit előlről kezdeniük...
Sokba is kerult ez a nagyon emlegetett semlegesseguk europanak....az akkor osszehalmozott penz mar regen elfogyott, persze meg igy is van mibol megszoritani de ha megkerdezed a regi generaciot, ok tudnanak meselni az akkori meg a mostani eletszinvonal kozti kulonbsegrol. Nem beszelve a magas munkanelkulisegrol, az ipar meg gyarak kivonulasarol az orszagbol (most eppen a SAS legitarsasag akarja hanyattvagni magat), az egeszsegugy romlasarol, bunugyi statisztikarol, a gyenge (sajat magad es tulajdonod nem vedheted meg) torvenyekrol, stb....

kovacs55 2012.11.24. 15:47:39

@hagyma:
ismerek itt tobb magyart is, ebbol ketto vilagcsucs...az egyikkel ha az utcan talalkozok akkor is kulfoldiul beszelunk mert "nem illik magyarul beszelni ha benszulottek is vannak mellettunk" mondta..ekkor dobtam egy hatast......
A masik pedig "az a magyar aki nem ott lakik ahol lakik mert mar elkoltozott onnan regen, igaz nap mint nap latom ott a lakasabol ki-be jonni meg a kocsiparkoloja is ott van ahol regen..." erre mar nem tudok en sem gombot varrni...

2012.11.24. 16:40:27

@venator: Értem, habár ez még mindig nem ad választ arra, hogy miért nem vagy Mo.-n és miért nem itt kaparsz.Nem számonkérés, ne értsd félre.

Mondjuk azt minden posztban leírod, hogy te jössz haza (akárcsak hagyma állampolgárság mániája), de ez nem tartozik rám és nem is érdekel, nem az én dolgom.

Alikam 2012.11.24. 17:35:37

Először azt írja a posztíró, hogy amióta az eszét tudja el akart menni utána meg, hogy nem fog itthon nyomorogni és emiatt megy el.

Tehát mióta az eszét tudja nyomorog?

Persze hogy nem kell lelkiismereti kérdést csinálni az ügyből...
Sikerült Svédországban egy két műszakos kulimelót találnia..., gratulálok...

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2012.11.24. 17:51:49

@Alikam:
Kifogástalan meglátás... pontosan így van! Jelenlegi életszínvonalamhoz képest Magyarországon csak nyomorogtam.

Kétműszakos a munka, ez tény... kulimeló lenne... ez inkább téged minősít ;)

Itt van esélyem fejlődni (a cégen belül feljebb jutni), elismerik a diplomámat is, gond nélkül (szánalmas tanulmányi szerződések nélkül) tovább tudok tanulni.

De a legfontosabb: itt boldogok vagyunk, Magyarországon sosem tudtunk azok lenni. Számunkra a legfontosabb az életben, hogy boldogok legyünk... ebben Magyarország nem volt partner, Svédország viszont az. Fáj vagy sem, ez az igazság...

Mindenesetre a gratulációt elfogadom :)

Alikam 2012.11.24. 19:10:14

@Kovermadar: bocs, még itt ebben az országban is a két műszak, ahogy írod (5:30-tól 14:12-ig, délutános 14:00-tól 22:30-ig) kulimeló.

Én is dolgoztam még régen két műszakban, az minden, csak nem normális embernek való. Majd pár év után könyörögni fogsz az office-timeos újságárusításért, annyira tönkremész.

A fejlődés nem az országon, hanem magadon múlik. A feljebb lépés az meg a cégen, aminek már ugyan van köze az országhoz, de csak részben.

Én elfogadom a jogos kritikákat az országgal és a benne élőkkel szemben, de azt nem, amikor emberek a saját tehetetlenségüket egy ország, vagy a benne élők nyakába akarják varrni.

Sosem tudtál Magyarországon boldog lenni? Hát ne haragudj, de akkor veled komoly bajok vannak. Talán nem is az ország a hibás, hanem te magad, és majd ha a kezdeti cukormáz leolvad ott kint, ugyanúgy fogsz vélekedni a kinti életről.

Legalábbis nekem ez jön le. Egy ország működése lehet jó, rossz, viszont ahol születtél, ami nyelvet beszélsz, amilyen kulturális közegben nevelkedtél, ahol a családod, a barátaid vannak, ott kell, legyenek boldog pillanatok is, ha nincsenek, akkor vagy az életed volt ennyire rossz, se kutyád, se macskád nem volt, vagy pedig a lelkeddel van valami zűr.

Vagy ha ez nem igaz, akkor meg kéretik pontosabban fogalmazni mert azt még mindig jobban elhiszem, hogy Magyarországon kilátástalannak érezted a jövődet, mint azt, hogy te itt születésed óta szenvedtél egyfolytában. Viszont ha kint annyira jó, akkor felvetődik a másik kérdés, minek írsz ide, magyar ékezetes billentyűzettel?

Ha én utálok valamit, akkor kerülöm nagy ívben..., szerintem tegyél te is így, és találd a szerencsédet két műszak között egy eldugott kis svéd faluban.

DieNanny CH 2012.11.24. 20:28:45

@venator:
Ez a Dr House egyik epizódja volt?
:-)))

Jobbulást kívánok!

DieNanny CH 2012.11.24. 21:14:18

@Alikam:
"Én is dolgoztam még régen két műszakban, az minden, csak nem normális embernek való. Majd pár év után könyörögni fogsz az office-timeos újságárusításért, annyira tönkremész.
"
Vagy nem megy tönkre, mert a fizetéséből telleni fog heti 1 órás masszázsra, esetleg eljár futni, konditerembe, hogy szinten tartsa az egészségét. És idegileg sem megy rá a bizonytalanságra.

kovacs55 2012.11.24. 21:16:44

@Réka ‎:
Egyre tobb LIDL kezdi sutni a kenyeret, bagettet a sajat uzleteiben, friss es meleg hosszubagett 9,90 Skr...

Mrsmihaly 2012.11.24. 21:28:05

@Kovermadar: Gratulalok , nagyon jo volt olvasni a posztot.
Akik meg itt beszologatnak hogy szekerrel sem tudnak öket ide hozni, hat ennek nagyon örülök, mert velük csak sürübben lennenk, DE nem többen Svedorszagban :-)
Mivel mar 28 eve itt elek, igy bizony tudok különbseget tenni az itteni elet es a Magyarorszagi elet között! Ami az idöjarast illeti, nincsen rossz idö, csak rosszul öltözött ember. Van aki a 40-45 C-ra esküszik, en meg imadom a havat es a sielest. Meg szerencse hogy különbözöek vagyunk. Ami a napfenyt illeti, hamarosan megengedheditek Magatoknak hogy elmenjetek feltöltödni . Mi is tegnap erkeztünk vissza Svedbe Romabol.
Nem veletlen hogy az eszakiak a teli honapokban utaznak meleg orszagokba pl. Tajföld, mert minek kene nyaron elmenni, ha itt is van elhetöbb klima. A nyelvet pedig tanuljatok szorgalmasan, mert igy kerültök közelebb a svedekhez, es ertitek meg a gondolkozasukat. Egyaltalan nem hidegek, nagyon kellemes nep. Lycka till allt som står framför Er.

Mrsmihaly 2012.11.24. 21:41:59

@kovacs55: nehez lehet elfogadni, ha valaki jol erzi magat valahol? vagy eppen sirankoznia kellene , mert ugy jobban tetszene az itt olvaso magyar embereknek? amugy meg mindenki oda irogat ahova akar, tehat mindegy hogy a Magyar hatar melyik oldalarol is.

venator 2012.11.24. 22:18:29

@DieNanny: Olyasmi, csak zseniális diagnoszta és Lupus nélkül. :) Köszi, de ez tavalyi cucc volt.

@Philosoraptor:
Megint nem olvastad el az előzményeket. Arról volt szó, hogy sokan a menthető egzisztenciájukat cserélik fel a bizonytalanra. Ez egyfajta csőlátás, amire példát is hoztam.

Amúgy mi is belestünk ebbe amikor kijöttünk, valószínűleg otthon is elértük volna ugyanezt, csak talán lassabban. Persze tapasztalatnak kiváló volt és ezért is írtam, hogy nekem nincs bajom a külföldi munkával.

Szerintem csak akkor emlegetem a hazaköltözést, amikor éppen témába vág. Csak úgy vaktában nem nagyon hozom fel. De azért azt talán megérted, hogy inkább a saját tempómban bonyolítanám az ügyeimet?!

Egyébként március közepe-vége a mostani terv a költözésre, ha csak nem üt be valami váratlan.

Szerinte

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.11.25. 00:15:30

A francba, megint megjott a kedvem Svedorszaghoz. Eredetileg oda indultunk, csak aztan UK lett belole. De sok dolog ott jobban tetszik, arghhh....:D

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.11.25. 06:03:23

@Alikam: mi a fasz bajod van a 2 muszakkal?

2012.11.25. 11:19:06

@venator: Kicsit úgy állítod be, mintha az emberek többsége csak gondolna egyet, és akkor holnap ők utaznak egy teljesen vadidegen országba. Nem tudom elképzelni, hogy a teljesen elkeseredett embereken kívül kik ennyire vakmerőek és felelőtlenek.

Flöcsy 2012.11.25. 16:16:15

Jó történet. Ha csak a hozzáállást nézzük, országmegjelölés nélkül, nagyon hasonlít az én személyes tapasztalataimhoz. Ha az ember azért megy valahova hogy ott éljen - és nem azért hogy ne Magyarországon, csak bárhol máshol - és ezért tesz is, megtanulja a nyelvet, "kultúrát", keményen dolgozik, akkor be tud illeszkedni, és jól fogja érezni magát. Mások csak nyavajognak...

venator 2012.11.26. 00:57:02

@Philosoraptor:

Félreértesz, én azt mondom, hogy manapság sokkal hamarabb merül fel a külföld, mint öt vagy tíz évvel ezelőtt. Sokan akkor is inkább a külföldi munkát választják ha otthon még nem merítettek ki minden lehetőséget és nem használtak fel minden eszközt.

Egy kicsit ez ránk is jellemző volt és elég sok hasonló történetet is ismerek.

2012.11.26. 09:21:56

@venator: Nyilván, mivel nyitottak a határok, nincsenek korlátozások ránk nézve, fapados olcsó repjegyek, rengeteg embernek él ismerőse/rokona kint, stb.

Az ő dolguk, hogy mit választanak. Biztosan mindenkinek van oka, hogy miért megy el innen. Az megint egy másik dolog, hogy lehet, hogy nem jön össze nekik kint, vagy honvágyuk lesz és hazajönnek.

venator 2012.11.26. 09:35:46

@Philosoraptor: Így van, ezt a témát ki is merítettük azt hiszem.

ZS0LT 2012.11.28. 21:38:59

@venator: "Most mennyivel jobb neked ha tudod, hogy én Kiss József vagyok vagy Kovács Béla?"

Béla, te vagy az?

HakapesziM 2012.11.29. 17:35:28

Öt éve svéd cégnek dolgozom kamionsofőrként. Nem élek ott, de svédek a főnökeim, sok kollégám, járom keresztbe - kasul. Én úgy látom, valóban toleráns, barátságos emberek, de ez csak a felszín, nehéz elnyerni a bizalmukat, nagyon is számontartják ki az idegen, és megkülönböztetik maguktól őket. Az is igaz, akit elfogadnak végül, ahhoz ragaszkodnak, abban megbíznak, de ehhez évek kellenek.
Hideg télen, ezen nincs mit szépíteni, s ha jön egy kemény tél szögesgumi nélkül vezetni életveszély.
Aki szereti olajozni a torkát ne menjen. Nincs szesz, vagy drága, de a déli részekről át lehet rándulni komppal a friccekhez olcsó italért, látogatják is rendesen a travemündei, rostocki boltokat a helyiek.
Gyönyörű ország, de ha tartósan ott kéne élnem, bizony depressziós lennék, szikla, fenyő, tó, szikla, tó, fenyő, szikla - a végtelenségig. Először szép, de idővel meg lehet unni, s a távolságok hatalmasak.
A svéd nyelv nem tűnik bonyolultnak, de mivel szinte mindenki tud valamennyire angolul, nem kényszerültem rá, hogy - egészen alap dolgokat leszámítva - megtanuljam.
Végül, bár én elég cigány módjára élek tizenkét éve Európa útjain, de picit lenézem azokat, aki így nyilatkoznak a hazájukról, nem érdekli őket mi lesz később, mit nekik mi lesz az országgal. Értem én, én is pénzért hajtok, egy életem van, de én mindig magyar maradok, ha száz nyelven megtanulnék is. És mindig öröm számomra ha hazafelé fordíthatom - sokszor hat - nyolc hét után - a kocsi elejét.

zaftos szatira2 2012.12.01. 19:18:45

DE a CNC-gepen kell netezni ezt nem tudtad?
NTC gepeken siman ki lehet lepni :D

Amarynda 2013.04.01. 14:02:16

@Elchango:
na pontosan a magadfajtak miatt van az a szemlelet hogy Mo teli van bunkokkal . te nem oszinte vagy hanem irigy es tusko.

Rohadt nagy kulonbseg.

A poszt jo es targyilagos. Nekem hasonlo erzeseim vannak Mo gal kapcsolatban, es mielott meg felhanytorgatnad nem jarok /jartam es fogok meg latogatoba sem, remekul elvagyok az elmult 26 evben enelkul.
A te fajtad meg azt is irigyli egy masik embertol ha az jol erzi magat a boreben. Ha otthon tenne ezt akkor azert mert tuti hogy jol megy neki lop, csal meg hazudik, ha kulfoldon akkor azert mert elment a szemete es ott boldogul.
A te hozzaallasodon kellene valtoztatni a hozzad hasonloknak es akkor nem lenne a kulfoldon eloknek lesujto velemenye Mo rol es a magyarsag jo nagy reszerol. Tisztelet a kivetelnek, amibe te nem tartozol bele.

Mme.Brioche 2013.08.28. 16:03:50

jééé, Svédországban is van ez az A-ból B-be, B-ől A-ba, aztán C-be a hivataloknál? :-)) azt hittem ez francia specialitás :-)

Nagyon jó poszt amúgy, öröm olyanokról olvasni, akik szintén boldognak érzik magukat a lakhelyükön :-)

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.28. 16:09:30

@Brioche:
Ravasz kerdes.
A legtobb gond a tajekozatlansagbol fakad. Nekunk majd' minden siman ment.
Ma mar szigorubb a rendszer, de a fo iranyvonal ugyan az: munkaszerzodes nelkul nem nagyon kapsz PNt.
De ez igy van jol, szerintem.

Mme.Brioche 2013.08.28. 16:19:54

@Kovermadar: nálunk meg a hivatalnokok tájékozatlanságából :-) nemegyszer volt olyan hogy elküldtek Abol Bébe egy iratért, Bében mondták hogy azt Ában állítják ki, visszamentünk újrakértük, a hivatalnok meg azt válaszolta, hogy szerinte továbbra sem ők állítják ki, hanem a Bések de azért megkérdezi, és jééé mégis ők, és végig a fiókjában volt a formanyomtatvány :-))

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2013.08.28. 20:12:22

@Brioche:
Nekünk szerencsére nem nagyon kellettek iratok. A sor pedig: bevándorlási hivatal -> adóhivatal -> TB. Mindenhol egyetlen dolga van az embernek, nem nagyon lehet eltéveszteni.

Ha a normális úton érkezik az ember: dolgozni, állásajánlattal, akkor ha felvették ezek simán lemennek egymás után.

A gond akkor szokott lenni, amikor valaki valamit át akar ugrani vagy nem ezen az útvonalon érkezik, hanem mondjuk házastárshoz, nyugdíjasként vagy valami hasonló módon.

Bevezettük azt is, hogy minden fellelhető iartunkkal mentünk mindig ügyeket intézni és rábíztuk a válogatást az ügyintézőkre. Így nem volt lehetőség visszadobni az igénylést, mert mindig minden ott volt.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása