oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 25. 12:00,  Hogyan lehetsz sikeres külföldön? 14 komment

2012. szeptember 25. 12:00 Határátkelő

Hogyan lehetsz sikeres külföldön?

Aropa, egy Finnországban élő fiatal kutató, tanácsai azonban általános érvényűek és erősen megfontolandóak. Olvassátok el, hogy szerinte mi a külföldi boldogulás titka!

Finnország Aropa.jpg

„Világlátott, sokat utazó embernek tartom magam. 30 éves koromig hátizsákkal, minimális költséggel Európa minden szegletét bejártam, de dolgoztam az USA-ban is pár hónapot. A sok világlátás azonban felnyitja az ember szemét, rávilágít lakhelyének hibáira is, és a kezdeti hazafias büszkeséget felváltja egy folyamatos elégedetlenség. Miért nincs biciklitározó a vasútállomáson? Miért csak trappista van a boltban? És az miért van átcímkézve?

Miért ez – miért az, végtelenségig. Majdnem tíz év munkaviszony egy hazai egyetemen elég volt, hogy kétségbeessek. A kilátástalanság volt a legnagyobb baj, hiszen esélye sem látszott, hogy valaha javulni fog a helyzet. Diploma, magas szintű angol nyelvtudás, később doktori fokozat mellett kifizetetlen túlórák, elapadó források és a felettesek cinizmusa tették borússá a hétköznapokat. A következetes kapcsolatépítésnek és céltudatos munkának végül egy külföldi munka lett az eredménye.

Az alábbi gondolatokat szeretném megosztani, elsősorban egyetemen tanuló fiataloknak:

1. Képzettség és referenciák 

Aki tartósan részt szeretne magának a relatív jólétből Európa északi felén, azt jobbára megfelelő képzettséggel és referenciákkal tudja megtenni. Kemény eurót ugyan más melóért is fizetnek, én azonban nem építeném az életemet olyan melóra amihez nem értek, vagy csak időszaki.

2. Nem árt tudni a célt

... és ismerni az eszközöket. Én mindig tudtam, mi akarok lenni, ha egyszer felnövök, és soha nem csábultam el egy pár hónap koplalós ERASMUS-tól, londoni au-pairségtől vagy nyári eperszedéstől. Mind időveszteség, félmegoldás. Csakis olyasmivel lehet az ember sikeres (és több egy rabszolgánál) külföldön, amihez jól ért, és ha lehet mindenki másnál jobban csinálja.

3. Szerezzük meg az alapokat

nyelvet tanulni, szakmát szerezni, kapcsolatokat építeni „otthon" is lehet és kell.

* Nyelv: Angol, minden egyéb csak ezután jöhet. A magyar nyelvvizsga külföldön mit nem ér, sok helyen nem is igazán értik, hogy mi az. Ismerni kell a szaknyelvet.

* Szakma: bármi legyen is az, pontosság, nyitottság és tanulásra való hajlandóság alapvető. A szakirodalomban való jártasság, a helyi „nagy nevek" (szakértők, cégek) ismerete fontos lehet.

* Kapcsolatok: kemény, de kifizetődő meló ha az ember külföldi szakmai kapcsolatokat épít. Munkahelyet érhet egy szerencsés pillanatban!

4. Rend és kiszámíthatóság

Egy magyarnak szokatlan lehet, hogy az országban és a fejekben rend van, a rendszer pedig kiszámítható. Aki dolgozik, annak jár a szabadság, és a munkaideje sem rétestészta. Aki dolgozik, annak van elég pénze, ezért a lóvé a melóhelyen nem téma. Aki dolgozik, annak van elég pénze a nyugodt és egészséges élethez. Mivel az ország jó irányba halad, így a politika sem téma. Magyarnak a tanulság: bárhogy is fáj, sem pénzről, sem politikáról nem érdemes beszélni, mert nincs rá partner. Panaszkodni szélesebb hallgatóság előtt lehet, de maradjunk az időjárásnál. A gondot-bajt tartogassuk annak, akire az tartozik.

5. A pénz nem minden!

Ha nem szeretünk utazni, ha idegenkedünk más kultúráktól, akkor a külföldi meló nem nekünk való. Egy párezer eurós fizu varázsa hamar elmúlik, ha a külföldi lét is kb. ennyi költséget ró ránk. Ilyenkor jön az a fázis, hogy a kaja szar, a kávé még rosszabb, az emberek bunkók, mindig hideg van, fáradt vagyok mindig angolul beszélni és még a csapat is kikapott. És hirtelen minden rossz lesz, ami nem magyar. Ilyenkor „haza" kell jönni kicsit.

6. Szociális biztonság

Csak akkor jár, ha van munkánk. A megszokott magyar orvosi gondoskodás, szidhatjuk napestig, igenis irigylésre méltó pl. Finnországhoz képest. Kezdjük azzal, hogy időpontot sem kapsz, hiába van kínzó hőemelkedésed. Ha mégis bejutsz, a pakisztáni doki kb. 57 másodperc alatt már meg is hallgatott és felírt egy antibiotikumot, oszt' jónapot! A számla 4 nap múlva érkezik, utalhatod a 13 Euró vizitdíjat. – Hálló? Hogy a másfél éves gyerek 42 fokos lázas? Adjon neki vény nélküli orvosságot, és ha 4 nap után is az, akkor hívjon újra. (Mindkét eset megtörtént).

7. Magyarnak lenni külföldön

Érdektelenek vagyunk a legtöbb külföldi számára. Világfájdalmunk, harcaink, világraszóló tudósaink és művészeink jobbára ismeretlenek. Ellenben Budapest és a Sziget Fesztivál elismerésnek örvendenek, emellett a tájékozottabb finnek a magyar ételeket és kultúrát nagyra értékelik.

Egyszóval: fiatalok! Menjetek külföldre - de ne ész nélkül!"

(Ez egy archív poszt, melynek eredetijét ide kattintva olvashatjátok el.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Finnország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr534800893

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.09.25. 13:33:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VíziLó 2012.09.25. 14:51:19

A szerzőnek persze igaza van, de erről a tudatos tervezésről nagyon sokan már lemaradtak. A külföldre távozó magyaroknak csak egy csoportja a szerző által is megtestesített "professzionális" migráns. Legalább ennyien vannak azonban a "kétségbeesettek", akik már ne tudják fizetni a hitelt, nincs munka, kilátás stb. Vannak még ezenkívül a "szerelmesek", akik a párjuk miatt költöznek, s vannak a "svindlerek", akik eleve bűnözni, testüket árulni, segélyen lógni mennek.

Virago_1000 2012.09.25. 16:39:15

"Mivel az ország jó irányba halad, így a politika sem téma."
- mindenhol rosszul mennek a dolgok, ahol kapitalista vilagrend van, csak abban lehet kulonbseg, hogy ki mennyire van tudataban ennek/mennyire erzekeli a sajat boren.

Virago_1000 2012.09.25. 16:42:57

@VíziLó: "Legalább ennyien vannak azonban a "kétségbeesettek"
- aki otthon sem vitte semmire, az kulfoldon sem fogja, az a velemenyem. Fiatalon meg ok, meg lehet elni mosogatasbol, takaritasbol, meg az altalaban bevandorlok altal vegzett alja melokbol, de 40 fele vagy afolott ez mar nem alternativa, es a nyugdij is igen sovany lesz.

En azt javaslom, torekedjen mindenki, hgy a professzionalis kategoriaba tartozzon, atmeneti megoldaskent persze barmi szobajohet.

tableno 2012.09.25. 17:07:27

@Virago_1000: Ahol viszont NINCS kapitalista vilagrend, ott meg minden fasza, ugye? Eszak-Korea, Kuba, Zimbabwe... Mindenki oda vagyik!

2012.09.25. 19:30:05

Nagyon, nagyon ritkan hasznalok angol szavakat magyar szovegben, de most nincs mas megoldas, mivel ennek ugy tudom nincs magyar megfeleloje: ezt a posztot ugy tudnam egy szoval leirni, 'patronising'. Nem mindenkinek adatik ra lehetosege, foleg nem Magyarorszagon, hogy fiatalon nyelvet tanuljon, szakmat szerezzen. Nekem egyikre sem volt lehetosegem Magyarorszagon; au pairkent kezdtem Londonban (meg az EU csatlakozas elott, mikor nem is lehetett atlagos foldi halandoknak Magyarorszagrol mas vizumot kapni Angliaba, mint au pair vizumot). Au pairkent, takaritokent stb. dolgoztam, kozben megtanultam angolul, elvegeztem egy egyetemet meg egy tanfolyamot, fokozatosan jobb munkaim lettek stb. Nem tudom kinek van szuksege a posztiro bolcs tanacsaira. Mindenki tudja hogy legjobb tokeletes nyelvtudassal, jo szakmaval stb. kulfoldre menni, de ez nem mindenki szamara elerheto.

Amit meg vegkepp nem ertek, hogy miert kell 'kinzo hoemelkedessel' orvoshoz fordulni? Legkozelebb, ha hoemelkedesed van, vegyel be egy paracetamolt es igyal teat. (A 13 eurot utalhatod a szamlamra; es ne aggodj, feher vagyok, nem pakisztani, tehat maris jobban erezheted magad hogy nem alantas pakisztani orvosok latnak el.)

karburator (törölt) 2012.09.25. 21:31:34

Szerintem ez egy nagyon jó poszt, mindenkinek erre kellene törekednie, ha van lehetősége rá, márpedig sokaknak igenis van lehetőségük, csak felelőtlenek, aztán meg kint csodálkoznak, hogy semmibe veszik őket.

Remek összefoglaló.

Virago_1000 2012.09.25. 22:03:34

@tableno: Nincsenek devizahitelesek, nincsa szarra adosodva az orszag, es nem nyog, retteg a lathatatlan nemzetkozi penztoke szorito karmai kozt mindenki , beleertve a politikusokat is.

Ne felejtsetek, a "gazdag" orszagok foleg azert gazdagok, mert aranyaiban veve tobb az allamadossaguk.

venator 2012.09.26. 00:00:54

"Csak akkor jár, ha van munkánk. A megszokott magyar orvosi gondoskodás, szidhatjuk napestig, igenis irigylésre méltó pl. Finnországhoz képest. "

Ez biza így van máshol is északon, vicc az egész. Már lassan félünk dokihoz menni. :)

tomfree 2012.09.26. 12:09:16

"A megszokott magyar orvosi gondoskodás, szidhatjuk napestig, igenis irigylésre méltó"
Halló, miről beszélsz? Múlt héten mentem el kétszer is sztk szakorvoshoz Pesten TB alapon, az első alkalommal fel sem vettek várólistára, mert annyian voltak, hogy "jöjjön vissza máskor inkább", másodjára meg 32-en várakoztak éppen. Egy hónapja meg ugyanígy jártam más szakorvosnál. Egy járóbeteg ellátásról beszélünk. Akkor most ez annyira jó? Ha sorra akarsz kerülni, akkor vegyél ki szabadságot vagy menj magánorvoshoz pénzért. Ezt ki irigyli? Halló. :-)

venator 2012.09.26. 12:39:27

@tomfree: Halló! :) Elmondom neked, hogy Dániában több hetes-hónapos várólista van esetenként. Ráadásul lehet, hogy egy.két órát is utaznod kell a szakorvoshoz, miután kivártad a sorodat. Mondom: több hét is lehet.

A sürgősségi osztály csak előre bejelentés után fogad és ad időpontot. Remélem érzed a humort benne. ;)

(Nemrégiben egy nőt elütött egy autó, mivel a mentőre is várni kellett volna, így inkább a férje vitte be a sürgősségire, ahonnan elhajtották a sunyiba, mert nem kért időpontot.)

Saját tapasztalataimat is boldogan megosztom veled. Például amikor vérmérgezésnek diagnosztizált egy allergiás reakciót a sürgősségi orvosa. És még mutogatott is a medikusoknak b+, hogy így néz ki egy klasszikus vérmérgezés. :) Én meg már kínomban röhögtem....

tomfree 2012.09.26. 17:18:35

@venator: nem akarok hosszan belemenni a "hol rosszabb az egészségügy" népi játékba :-) de várólisták itthon is vannak szakorvosoknál, vidéken pedig itt is van pár órás utazás szakorvoshoz. Azért a sürgősségi rész azért elég vicces tényleg Dániában.
Mondjuk tudnék én is személyes történetekkel érzékeltetni a hazai egészségügy helyzetét, a kedvencem az volt, amikor gyomorrontást sertéspestisnek diagnosztizáltak...:-)

Azért nem hinném, hogy a hazai és a kinti kórházi felszereltséget össze lehetne hasonlítani...

venator 2012.09.26. 20:45:37

@tomfree: Jaja, mindenkinek megvan a maga története. :)

Mondjuk a felszereltség tényleg kiváló, csak orvosok kezébe ne kerülj....:)

bagyula 2012.09.27. 10:48:49

Sehol nem mennek jol a dolgok, krizis van! Van ahol tobbfele krizis is egymasra tevodik (pl oktatasi minosege nem-skandinav orszagokban rengeteget gyengult az elmult evtizedekben).

Ettol eltekintve a lefektetett alapelvek altalanos ervenyuek; szaktudas, nyitottsag, becsuletesseg, pontossag (a kivallo angol nyelvtudast mar nem is mondom) egyenerteku tisztesseges jovedelemmel, kiemelkedo eletminoseggel. Persze ha az ember epp rosszkor van rossz helyen meg igy is megszivhatja (eleg csak az elbocsajtott bankarokra gondolni), de hosszutavon mindenkepp csak igy lehet boldogulni alkalmazottkent. A vallakozok persze egy masik kategoria de nekik meg hatvanyozottan jelentkezik a stressz :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása