oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 25. 06:58,  Albérletvadászat kezdőknek 103 komment

2012. szeptember 25. 06:58 Határátkelő

Albérletvadászat kezdőknek

Amikor az ember megérkezik egy új országba, a legfontosabb dolgok egyike, hogy legyen hol álomra hajtani a fejét. Itt, a blogon is rengeteg posztban olvashattuk már, hogy milyen körülményekkel találja szembe magát a határátkelő, és remélhetőleg azzal is egyre többen tisztában vannak, hogy külföldön igencsak bonyolult néha a lakásbérlés. Nincs ez másként Svédországban sem, ahonnan Réka írta meg (szerintem nem csak Svédországra érvényes) tapasztalatait.

svéd albérlet.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Jómagam a gyerek- és fiatalkorom bő felét töltöttem Svédországban (10 és 22 éves kor között), ezután Magyarországra települtem és Budapesten éltem hat évig.

Ezután visszaköltöztem Svédországba, ezúttal a számomra ismeretlen Stockholmba, ahol úgy éreztem, hogy teljesen idegen földön vagyok: a nyelvet beszéltem ugyan, de a többi: idegen város, egyetlen embert sem ismertem, új munkahely, lakás nuku, ráadásul a hosszas magyarországi tartózkodás után rengeteg újdonság volt a társadalomban, hírekben egyaránt (a hat év alatt egyáltalán nem követtem a svéd történéseket, változásokat).

Ezért úgy érzem, közel áll hozzám, hogy Svédországba kitelepülő magyarként írjak nektek a kezdet nehézségeiről és szépségeiről. Különféle módon rengeteg reményteli ember keres meg a kitelepüléssel kapcsolatban. A legtöbben a lakáskereséssel kapcsolatban kérik a segítségemet és sajnos ez talán az egyetlen, amelyben nem lehetek a segítségükre, alább megtudjátok, miért.

Remélem, ebben az írásban azért tudok néhány hasznos információval szolgálni. A poszt elsősorban azoknak szól, akik kapcsolati tőke nélkül vágnának neki a svéd fővárosnak, hiszen bőséges baráti/rokoni segítséggel minden jóval könnyebb.

Kegyetlenül nehéz albérletet találni

A stockholmi lakáshelyzet köztudottan borzalmas, aki ezt nem tudta, az most jól jegyezze meg. Amikor Budapestre költöztem, felhívtam egy közvetítő irodát (ne feledjük, hogy akkoriban Pesten sem ismertem senkit és a Facebook sem létezett), ahonnan egy hölgy hozott egy listát lakásokkal és körbevitt megnézni őket, a megfelelőt pedig helyben kivettem.

Stockholmban ennek a fordítottja igaz: kegyetlen nehéz albérletet találni és a bérbeadó válogat kedvére. Svédországban kultúrája van a kommunális (önkormányzati) lakásbérlésnek: minden önkormányzatnak van egy vagy több lakáscége, ahol bérelni lehet (ez az ún. elsőkézbőli bérlés nagyon stabil lakhatási mód, ahol egy szerződéssel akár életed végéig elélhetsz; ha fizeted a lakbért és nem zavarod a szomszédokat, nem mondhatnak fel, vagy ha mégis, pl. bontás miatt, akkor új lakást ajánlanak fel.)

A legtöbb helyen hasonló elven működő magáncégek is léteznek. Stockholmban az önkormányzati várólista 5 és 7 év körül mozog, ennyi idő után esélyes külterületen, „gettóban" megcsípni egy szerződést.

Előfordulnak magáncégek, ahol nem várólista, hanem alkalmassági és/vagy véletlenszerű alapon történik a kiválasztás, itt sok szerencsével és még több rámenősséggel hamarabb, akár félév alatt is lakáshoz lehet jutni, de én például már 9 hónapja hetente hívogatok néhány kiszemelt céget és még mindig azt a választ kapom, hogy sajnos, jelenleg nincs üresedés...

Teljes átvilágítás

A lakáscégek követelményei általában a korábbi bérbeadótól kapott ajánlás, megfelelő jövedelem (gyakori elvárás, hogy az éves jövedelem minimum háromszorosa legyen az éves bérleti díjnak), stabil állás. A jelentkezőkről egy hitelvizsgálat is készül, ha rajta vagy az itteni BAR-listán, garantáltan nem kapsz szerződést.

Hozzátenném, hogy a svéd önkormányzati lakás nem hasonlít a magyarhoz: javarészt jó állapotú, felújított, jól felszerelt lakások ezek minden méretben, és a legjobb központi helyen is található belőlük, tehát nem csak az arab gettókban lehet lakni. Bármelyik társadalmi rétegből találunk bérleményben élőket, a városközpontban bérelni kimondottan magas státusznak számít.

A régebbi lakásokon iszonyú állami szubvenció van és ezért meglehetősen olcsók (külterületen, de metró közelében egy garzon 2500-3000 korona), az új építésűek viszont már olyan horror áron vannak, hogy helyettük megéri öröklakást vásárolni, már persze ha hitelképesnek tart a bank.

Ha hajlandó vagy osztozni

A másik lehetőség a tényleges al- vagy társbérlet. Sok HÁ-posztban olvasom, hogy a posztoló minden gond nélkül osztozik másokkal egy lakáson, szóval sokaknak ez járható út lehet és itt akár egy hét alatt is intézhető szállás. Én úgy vagyok vele, hogy elég öreg meg zsémbes vagyok ahhoz, hogy legyen egy saját lakásom, de ezzel is úgy van, mint sok minden mással: járni jár, csak nem jut!

A neten rengeteg oldal hirdet kiadó magánlakást, ezek mindegyike borsos áron kínálja a tagságot, a kínálat viszont nagyon szerény, én nem tartom érdemesnek ilyen helyekre regisztrálni. A legnagyobb apróhirdetési portálon (Blocket) rengeteg társbérletet, kiadó szobát, elvétve teljes lakást hirdetnek kiadásra.
Érdemes naponta többször frissíteni az oldalt és azonnal válaszolni a friss hirdetésekre, mert egy-egy hirdetésre több száz érdeklődő is jelentkezhet! Az árak a fővárosban 3-5000 korona között mozognak egy szobáért és 5-7000 korona között egy garzonért. Alkudozni a túljelentkezés miatt egyáltalán nem lehet.

Tapasztalatom szerint viszonylag kevés svéd ad ki szobát/lakrészt, többségben vannak a bevándorlók, akiknek szüksége van egy kis extra jövedelemre és/vagy nem idegenkednek annyira a gondolattól, hogy megosszák valakivel a lakásukat.

Mire érdemes figyelni?

A legfontosabb, hogy ellenőrizzük: jogosult-e az illető, hogy kiadja azt a szobát? Sajnos az apróhirdetések között rengeteg a csaló, és még többen vannak olyanok, akik a kollégiumi szobájukat adnák ki, ez tilos és lebukás esetén azonnali kilakoltatással jár.

Sokan hirdetnek olyan lakást, amelyet ők maguk is másodkézben bérelnek, ez is tilos. Mindenképpen meg kell győződni arról, hogy a hirdető jogos tulajdona (elsőkéz bérleménye vagy öröklakása) a hely.

Nyugodtan el lehet kérni a bérleti vagy adásvételi szerződését, ha nem engedik megnézi, akkor ott gondok vannak. Ez azért nagyon fontos, mert mint látjuk, nem könnyű lakást találni és egy kilakoltatás esetén nehéz pár nap alatt új hely után nézni.

Lakásbérlés esetén is hitelt érdemlően érdeklődjük meg, hogy a hirdetőnek van-e engedélye kiadni a lakást. Mind a bérlemény, mind az öröklakás (bostadsrätt) bérbeadása engedélyköteles a lakáscég vagy a lakóközösség részéről, máskülönben a kiadó fél elveszítheti a szerződését, de még a drágán vásárolt öröklakását is.

(Svédországban csak a családi ház teljesen a tied; ha lakást veszel, az nem a te tulajdonod – a vételárral csupán tagságot vásárolsz a lakóközösségbe és lakhatási jogot a kiválasztott lakásba, erről érdeklődés esetén később bővebben is írhatok.) Egyedül kereső lányok, fiatal nők legyenek résen, mert sajnos előfordul, hogy a „háziúr" extra szolgáltatásokat is elvár a szobáért cserébe.

Jó szerződést kössünk!

A másik fontos dolog a szerződéskötés. Jogsegély és lakáskereső portálokról ingyenesen letölthetők a bentlakó vagy albérlő szerződésminták, ehhez mindenképpen ragaszkodjunk. Legyen tisztázva a letéti díj, bérleti díj, áram, biztosítás, ingóságok használata, no meg a bérlési és felmondási idő. A törvény ráadásul előírja, hogy ott legyen az állandó lakcímünk, ahol ténylegesen hálunk, szóval a bejelentkezéstől (folkbokföring) sem szabad idegenkednie a bérbeadónak.

Ahhoz, hogy viszonylag gyorsan és biztonságosan találjunk lakást, mindenképpen szükséges a svéd nyelvtudás. A lakáskereső oldalak hirdetésein kívül fontos, hogy a hasznos tudnivalókat is tudjuk értelmezni, átlássunk a csalókon és a rizikós hirdetéseken.

Állandó a lakáshiány

Pár sort írnék az ország többi részéről is: minden nagyvárosi régióban és az északi városokban is hasonló lakáshiány van, több éves várólisták stb. A kisebb városokban könnyebb lakáshoz jutni akár néhány hetes vagy hónapos várakozás után, szóval aki vidéken kap állást, annak ilyen szempontból szerencséje van.

Érdemes több városban is feliratkozni az önkormányzati várólistára, ez általában ingyenes vagy jelképes összegű (Stockholmban azt hiszem évi 250 korona), hiszen nem tudni, hova sodor a jövő és nagy kincs a sor elején állni, ha hirtelen egy másik városba sodor az élet és a munka. Figyelni kell arra, hogy a legtöbb helyen félévente vagy évente be kell jelentkezni, hogy aktív maradjon a sorszámunk.

A saját „lakáskarrierem" Stockholmban

2008 nyarán egy hétig a stockholmi Magyar Ház vendégszobájában, majd egy hónapig egy illegálisan kiadott kollégiumi garzonban laktam. Ezután egy magyar hölgynél béreltem egy szobát nagyon jó környéken, majd 2009 januárjában beköltöztem egy meglehetősen központi (Globen) öröklakásba, amelyet a külföldön dolgozó tulajdonos adott ki.

Itt pont két évet laktam, majd kiköltöztem a város szélére (Hässelby), egy bérlakásba, amelyről idővel kiderült, hogy engedély nélkül adta ki a szintén másodkézben bérlő hölgy. Innen most (2012. október) fogok költözni egy ismerős öröklakásába, aki összeköltözik a barátnőjével és ilyenkor a lakóközösség engedélyezi (1 vagy maximum 2 évre) a bérbeadást.

Viszonylag szerencsém volt eddig, mert kevésszer költöztem, persze már nagyon vágyom egy saját bérleményre, de mást nem tehetek: résen vagyok, hívogatom a lakáscégeket és közben várok a soromra az önkormányzati listán...

Hasznos linkek:

- lakásbíróság, ahol a bérleményeket érintő ügyes-bajos vitákat rendezik. Sok hasznos tudnivaló van az oldalon, érdemes végigbogarászni

– stockholmi kiadó társbérletek, lakások apróhirdetései, a linkelt szűrő a teljes megyére és max 6000 koronára van beállítva (Tisztelettel jelentem, innen nyúltam a poszt elején látható képet – Határátkelő)

- fizetős albérletkereső portál, itt ingyenesen kereshetők az épp kiadó lakások/szobák, de a kapcsolatfelvételhez szükséges a tagság 

- közérdekű albérletkereső portál, az egyes városok alatt megtalálhatók az önkormányzati és magán lakáscégek, amelyeket sokszor személyesen, soron kívül is érdemes megkeresni. Itt is sok hasznos tipp és tudnivaló található."

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: albérlet Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr554800716

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Amikor nem történik semmi. 2012.09.25. 19:14:38

Feltételezem mindenkinek ismerős az az érzés, amikor elégedettség fűti, a föld felett jár, mit jár, lebeg mint nyárfapihe a medence vízének felszínén, aztán egyszer csak úgy jár, mint részeg panelproli a lépcsőházban: feltúrja orrával még a betont is. ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Liping 2012.09.25. 07:22:27

Első.:) És érdekes poszt.

madscientist 2012.09.25. 07:50:44

Ez tényleg jó poszt volt, nagyon jól összefoglalt mindent.
Némi kis eltéréssel itt-ott, de akár Svájcról is szólhatott volna, itt se egyszerű a bérlés, sőt...sokan merő szerencse útján jutnak lakáshoz!
Kezdetek óta olvasom a blogot és hát a saját és a posztolók tapasztalatai alapján is le lehet szűrni, hogy Nyugat-Európában és ezek szerint északon is nagy vonalakban kb ugyanúgy megy a "lakásvadászat", ugyebár sok a potenciális bérlő, a nagy bevándorlás miatt is, lakás meg annyi van amennyi...

Angie30 2012.09.25. 08:01:16

Végre egy északi poszt! Már nagyon vártam! :)
Tényleg nagyon jól összefoglaltad Réka a stockholmi helyzetet. Mi tavaly decemberben jöttünk ki és szintén illegálisan kiadott bérleményben voltunk aug. végéig: állandó félelemben elaludni minden este egy kisgyerekkel nem volt leányálom, de szerencsére most már legálisan bérlünk egy bostadsrätt-et. Hozzátenném külvárosban, horribilis áron.
Engem személy szerint érdekelne az örökbérlettel kapcsolatos tudásod, ha van időd leírni, angiebaba@gmail.com-ra várom leveled.
Köszi még egyszer, hogy megtörted a hosszú angliai posztok sorát! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 08:40:22

A posztoló jelentkezik és lehetőség szerint fog válaszolgatni a kérdésekre :)
@Angie30: a svéd öröklakás rendszerről már készül egy írás, szerintem a blogomra fogom kitenni, hogy többen lássák és elküldöm a linket. Légyszi küldd el az e-mailcímed itt a bloghus üzenettel, mert addigra garantáltan elfelejtem!

venator 2012.09.25. 09:12:30

Kis eltérésekkel Dániára is érvényes a poszt. Bár az illegális bérlésről nincs infóm, ilyenbe itt még nem futottam bele. Viszont az önkormányzati cégek (boligselskab) előszeretettel nyúlja le a kauciót mindenféle kitalált javítás fejében.

a_tom 2012.09.25. 09:28:01

Mi az oka annak hogy az óriási keresletet nem követi a kínálat, miért nem építenek több lakást? Nincs több hely?
Vagy ez az Unión belüli személyek szabad mozgásának, (ami már jogilag sem teljesen szabad), unorthodox megnehezítése?
Ügyes, el kell ismerni..

Ha már lakást nehéz találni írhattál volna kicsit az alternatívákról, a Magyar Házról többet, szállodák, motelek, kempingek vannak e, milyen áron, híd alatt hány perc alatt fagy meg az ember, iglut lehet e építeni a parkba, stb..

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 09:34:41

@a_tom: Lakást építeni drága mulatság és a legtöbben inkább öröklakásokat építenek, a bérlakás nem annyira kifizetődő, de ennek politikai vonzatai vannak, amelyekben nem vagyok járatos. A lakáshiány elsősorban nem az országok közötti, hanem az országon belüli mobilitást nehezíti meg és lassan kezdik rebesgetni, hogy a lakáshelyzet bizony visszavesz a három nagyvárosi régió fejlődéséből, mivel a jól képzett,kvalifikált emberek nem hajlandóak szedett-vedett harmadkézbeli bérleményekben aggódni, hogy mikor rúgják ki őket, hanem inkább elvonulnak más városba, más országba, ahol jobbak a feltételek.
A Magyar ház csak néhány napra lehet alternatíva, az ő és az összes szálloda elérhetősége és árfekvése könnyedén megtalálható az interneten (hotels.com, hostels.com), én a kezdők számára kicsit nehezebben fellelhető linkeket osztottam meg.

ioi (törölt) 2012.09.25. 09:36:00

Köszi, ez nagyon hasznos és jó volt.

Érdekelne, hogy mi újság a biztosítással. Ez tényleg kötelező? Ki köti, ki fizeti? A felmondási idő tényleg 3 hónap, vagy másodkézen bérelve vagy szobát bérelve csak a megegyezés számít?

ioi (törölt) 2012.09.25. 09:36:58

@Réka ‎: áh, akkor neked írom :)

"Köszi, ez nagyon hasznos és jó volt.

Érdekelne, hogy mi újság a biztosítással. Ez tényleg kötelező? Ki köti, ki fizeti? A felmondási idő tényleg 3 hónap, vagy másodkézen bérelve vagy szobát bérelve csak a megegyezés számít?"

a_tom 2012.09.25. 09:45:12

@Réka ‎:
Köszi. Azt értem hogy magánszemélyként miért nem épít mindenki házat, inkább arra lettem volna kíváncsi hogy az önkormányzat miért nem. Az itteni önkormányzati lakások hiányát rá lehet fogni arra hogy nincs pénz, vagy ami mégis van azt másoknak kell ellopni, vagy arra hogy a szegények le vannak szarva, de a svéd szociális háló, jólét legendás. Ha nem vagy benne az ottani politikában akkor remélem valaki más majd tudja.

ioi (törölt) 2012.09.25. 09:49:32

@a_tom: van, ahol építenek. Például Malmöben egy egész lakónegyed épül mostanság. Stockholmban viszont földrajzi adottságai miatt az építkezés valamennyire korlátozott (víz és kő mindenfelé)

Elchango 2012.09.25. 09:56:02

jo poszt ez te rekajany de nekem is az jutott az eszembe mint anno valaki irta az elso norvegia posztra:
oreg szekely esete a zsiraffal az allatkertbe:szep allat, szep allat de otthonra nem kene.Nos ez ide is igaz: szepnek szep de egy Skandinav orszag se kene otthonnak.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 10:01:54

@a_tom: Városától függ. Malmöben szocdem kormányzat van, ők valamivel jobban vigyáznak az önkormányzati tulajdonra, de pl. a Stockholmot kormányzó moderát párt sorra adja el az önkormányzati tulajdonban lévő bérházakat, amelyek vagy magán bérházként folytatják, vagy átalakulnak öröklakásokká. Most közölt az újság egy kimutatást, a pontos számokra nem emlékszem, de a fővárosban néhány évtized alatt kevesebb mint a felére csökkent a kommunális lakások száma. Persze nem ez az egyetlen tényező a lakáshiány mögött, de nagyban közrejátszik.
@iOi: A biztosítás nem kötelező, de nyilván létfontosságú. Akkor is érdemes kötni, ha a kiadónak is van saját lakásbiztosítása,hiszen a te személyed és ingóságaid, felelősséged nem tartoznak a bérbeadó biztosítása alá. A biztosítótársaságot nem érdekli, hogy milyen jogviszonyban bérled a lakást, bárhol köthetsz biztosítást és költözéskor felmondási idő nélkül lemondható vagy ingyenesen átvihető az új lakcímre. A biztosítás a megrendelés napjától érvényes, tehát soha nem késő megkötni :)
A saját (elsőkéz) bérlemény felmondási ideje mindkét félre nézve 3 hó, de albérletszerződést lehet egy hónap felmondási idővel is írni. Pl. a bostaddirekt oldalról letölthető szerződésminta követi a jogszabályokat, az jó kiindulópont.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.25. 10:03:13

Svédországban a szocialista métely sajnos iszonyú károkat okozott. Ennek eredménye, hogy az emberek 90 %-ának nincs saját lakása.

ioi (törölt) 2012.09.25. 10:09:28

@Réka ‎: aha, köszi. Nekem ez új, mert Budapesten sosem volt saját lakásbiztosításom az albérleteimben, de ez talán nem is lenne túl egyszerű itt. Viszont volt már egy potenciális svéd bérbeadó, aki azért táncolt vissza, mert megtudta, hogy új biztosítást kell kötnie, ha kiadja a szobáját, de azt sem mondta meg, hogy ezt ki akarná fizettetni vagy miegyéb. Aki másodkézen bérel, az a szobáját sem adhatja ki?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 10:12:36

@Gondolkodni Próbáló Birca: erre a kilencven százalékra milyen forrást találtál? Mert az én forrásaim azt mondják, hogy kb. 60-40% az arány az öröklakás/ház javára és a bérlemény rovására (2007)

www.hyresgastforeningen.se/Om_Oss/ladda_hem/rapporter/Documents/0031_Fordelning_pa_upplatelseformer_2007.pdf

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 10:15:27

@iOi: aki másodkézen bérel (andrahand) egy lakást, az nem adhat ki abban a lakásban egy szobát másnak, erre nincs jogviszony és a lakástulajdonosnak jogában áll megszüntetni a bérleti viszonyt az albérlővel és akkor nyilván neked is menned kell. Amikor én kerestem lakást, egyetlen követelményem volt: csak a lakás jogos tulajdonosától vagy bérlőjétől akartam bérelni és ezt _nagyon_ kevesen tudták teljesíteni!

think different 2012.09.25. 10:16:03

@Angie30:

OFF
Tényleg jó lenne már befejezni. Kicsit unalmas, hogy minden poszt után fel kell ezt hozni, holott tegnap Hollandia, vasárnap Németország, szombaton Moszkva, majd pénteken egy olyan poszt Angliából, ami érdekes témáról lett írva, nem az országról.
ON

ioi (törölt) 2012.09.25. 10:26:17

@Réka ‎: huh, hát remélem, Skåneban jobb lesz a helyzet, legalább egy picit... Köszi az infokat!

VíziLó 2012.09.25. 11:21:29

A poszt nagyon jó, Svédország viszont - nem először - nagyon kiábrándított. Nem a lakáskeresés nehézségeit találom a fő gondnak, hanem a mindenbe beavatkozó állami kontrollt, ami engem a szocializmusra emlékeztet. Talán ha hagynák az embereket felelős egyénként és gazdasági szereplőként viselkedni, akkor a lakáshiányt is viszonylag gyorsan megoldanák a piaci törvényszerűségek.

tableno 2012.09.25. 11:54:36

Hat ez eleg durva... Azt hiszem, Skandinavia megsem nekem valo hely. En szeretem a kapitalizmust, meg az amerikai ertelemben vett szabadsagot. Az kulonosen kiverte a biztositekot, hogy meg a MEGVETT oroklakas sem igazan a tied - ilyenrol meg nem is hallottam mashol.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 12:03:05

@VíziLó: igen, az állami s nem állami beavatkozás... Budapesten azért van túlkínálat bérlakásból, mert sokan évekig, évtizedekig kiadják a városi lakásukat. A svéd öröklakás viszont "arra való", hogy a tulaj lakjon benne, ezért elég szigorú feltételekhez kötik a bérbeadást, és max 1-2 évre szabad kiadni, másképp az öröklakásodból is kirúghatnak. A jogszabály a piaci áraknak is korlátot szab. A lakbérnek van egy állami irányára, amelyet a környékbeli önkormányzati lakások átlagbéréhez viszonyítanak. Ha a belvárosi lakásomat, amely irányára 6.000 korona, kiadom teszemazt 10.000 koronáért, az albérlőm a bérleti idő lejárta után VISSZAPERELHETI tőlem a különbözetet! Illetve nem is kell perelnie, csak bead egy formanyomtatványt a lakásbírósághoz, aki azonnal kiszabja rám a fizetési kötelezettséget. Ezért aztán a legtöbben nem vacakolnak bérbeadással, ha netán volna is üres lakásuk, mert a jog annyira a bérbeadó ellen van, hogy nem igazán érdemes foglalkozni vele.

Mrs. Clayton 2012.09.25. 12:03:06

@tableno: hát azért a magyar társasházi törvény is biztosít jogokat a többségnek egyesekkel szemben a tekintetben, hogy ki mit tehet meg a saját lakásában, még ha nem is annyira durván, mint Svédországban, bár nem elképzelhetetlen egy olyan házirend/alapszabály elfogadása Mo-n sem, hogy a többség hozzájárulása kelljen egy saját lakás kiadásához,
nincs ebben azért akkora különlegesség

a_tom 2012.09.25. 12:04:08

Hmm, ez már a harmadik szocializmus ellenes komment, pedig kb semmi nem volt erről a posztban...
Akinek nem tetszik a svéd szociális modell, az ne menjen oda, választhatja a csodás magyar megoldást, vagy az amerikait. Ami tök jó addig amíg dögivel vannak lehetőségek, az ember fiatal, egészséges, és megfelelő, versenyképes kezdőtőkével (tudással, pénzzel és kapcsolatokkal) indulhat az útnak.

Csak sajnos az állami beavatkozás nélküli vadkapitalizmus arról szól ami az ipari forradalom idején volt, vagy most van az ázsiai országokban, illetve itt építjük vissza magyarországon, szakszervezetek, felügyeleti szervek nélkül, megfizethető egészségügy, biztosítás, nyugdíj nélkül, közmunkásokkal, betanított gyári munkásokkal.
Ez nem mindenkinek leányálom.

Nyílván egyik véglet se jó, de én valahogy nem azt látom hogy svédországban tömegek háborognának vagy nyomorognának, míg amerikából igencsak kivonult rengeteg vállalat ázsiába, maga mögött hagyva a dolgozók tömegeit, akik várhatják hogy állást talának, ha nincs többé hol, de az állami gondoskodásból se jutnak egyről a kettőre. Az itteni helyzetet meg gondolom nem kell bemutatni.

A kapitalista verseny nagyon jól működik egyenlő felek között, ha nagy a méretkülönbség akkor inkább a nagy felfalja a kicsit, a társadalom bizonyos problémáira meg egyáltalán nem megoldás, sőt ellenérdekelt. Állami beavatkozás igenis kell. (Mondjuk nem olyan mit itt van)

Határátkelő 2012.09.25. 12:04:47

@Angie30: Ugyan már, a tények (jelesül az angliai és nem-angliai posztok aránya) csak összezavarják az embert. :))) Lehet, hogy írok majd minden,poszt végére egy sablonmorgást, hogy sok az angliai sztori, és akkor még a komment megírásával sem kell foglalkozni. Mindent a Kedves Olvasóért! :)

@think different: Egy ideig zavart, most már csak mosolygok rajta. Szerintem ha egy hónapig nem lenne angliai történet, akkor is jönne valaki, aki hálás köszönetet rebeg az aktuális szerzőnek, hogy "megtörte a hosszú angliai posztok sorát" (ami feltétezem inkább az "angliai posztok hosszú sora" akart lenni, de azért értjük).

Mrs. Clayton 2012.09.25. 12:09:42

@Réka ‎: akkor Svédországban az öröklakás gyakorlatilag holtig tartó használati jogot jelent csak, azaz csak használati és hasznosítási jogot lehet vásárolni, tulajdonjogot nem? mert az azért eléggé furcsa számomra, hogy megszegem a bérbeadásra vonatkozó szabályt és azzal egyidejűleg a tulajdonjogomtól is megfoszthatnak

a_tom 2012.09.25. 12:13:39

@Jess G:
Érdekes, nekem pont az furcsa hogy valaki egy társasházi lakásban lakik, mondjuk itt nálunk, megszeg minden szabályt, pokollá teszi a szomszédok életét, nem fizeti a közös költésget és szent tehénként kezelik. Esetleg bíróságon kap egy ejnyebejnyét és folytathatja tovább ahol abbahagyta...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 12:14:11

@Jess G: Az öröklakás örökölhető és piaci áron értékesíthető. Amit megvásárolsz, az lényegében egy tagság és egy résztulajdon a lakóközösségben, amely magában foglalja a kiválasztott lakás használati jogát. Tehát a vásárlással egyúttal a lakóközösség részvényese is leszel. Ez a jogviszony örökölhető és továbbadható. De ha durván megszeged a szabályokat, akkor igen, elveszítheted a tagságod és vele a lakást is. Nyilván a pénzed visszakapod, de akkor is. Ez nyilván ritka dolog és a legutolsó kiút, még senkiről nem hallottam, akit kidobott volna a lakóközösség. De a svédek igen szabálytisztelő emberek :)

Mrs. Clayton 2012.09.25. 12:22:52

@Réka ‎: köszönöm, ezt olvastam ki a soraidból, ellenben az érdekes, hogy akkor magántulajdon a lakáspiacon gyakorlatilag nem létezik
és mi van akkor, ha holnap nyerek az eurolottón egy halom pénzt, és azt Svédországban szeretném befektetni, építhetek én mint XY mondjuk egy többlakásos társasházat, amelyben az egyes albetéteket kívánom bérbe adni? gyakorlatilag a tulajdonviszonyok érdekelnek, mert az eddig olvasottak alapján nagyon szocialista szagú az ottani helyzet

venator 2012.09.25. 12:24:05

@Gondolkodni Próbáló Birca: Réka majd kijavít ha tévedek, de én úgy látom, hogy ez a fajta skandináv szociális modell sokkal inkább a múltjukban és a kultúrájukban gyökeredzik.

Itt már jóval a szocik előtt is nagyon erős egyenlősdi volt a társadalomban, jórészt szabad parasztok és a vidéki munkásság alkotta a társadalmat, amely nem szenvedett feudális elnyomástól.

Mrs. Clayton 2012.09.25. 12:28:26

@a_tom: mivel nem ismerek egy magyarországi társasház-közösséget sem belülről, csak hírből, így a véleményem elméleti, de álláspontom szerint otthon is működhetnének a svédhez hasonló erős közösségek, de sem a házirend, sem az alapszabály elfogadásakor az egyes tulajdonos társak nem fordítanak azokra kellő figyelmet, gondolván, hogy őket az egész nem érdekli, csak a saját kis lakásuk, ahol ők tulajdonosok, így azt csinálnak, amit akarnak
így sokszor a nem vagy nem kellően szabályozott helyzetek miatt tudnak visszaélni egyes tulajdonostársak

andaluzkutya 2012.09.25. 12:36:02

Érdekes, hogy itt a szomszédban, Norvégiában a kiadó lakások döntő többsége magánembertől, vagy cégtől bérelhető. Ezzel együtt itt se könnyű lakást bérelni, piszok nagy a túljelentkezés egy normális lakásra. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a tulaj elképzeli, hogy adott négyzetméter az ő normái szerint hány embernek elég. Én pl. azért buktam egy 120nm-es lakást, mert a tulaj szerint az borzasztó kevés két felnőtt és négy gyereknek:)
Végül másfél héttel a kiutazás előtt sikerült kibérelni egyet, de nem volt véletlen, hogy senki másnak nem kellett, csak egy olyannak, akinek esélye sincs előzetesen megnézni a "bérleményt":)

Határátkelő 2012.09.25. 12:44:19

Egyébként érdekes - csak úgy eszembe jutott -, hogy Amerikában is van egy olyan szegmens, ahol a lakóközösség dönti el, ki veheti meg az adott lakást (ha jól tudom, ez jellemzően inkább a drágább helyeken érvényes, de lehet, hogy tévedek). Szóval hiába egyezik meg az eladó és a vevő, ha a többi tulajdonos nemet mond, akkor kútba esik a vásárlás, Azaz még Amerikában is működik a lakóközösség önvédelmi reflexe, ami szerintem jó dolog.

christophe 2012.09.25. 12:44:23

@Réka ‎: Ami a normàlis tobbsègnek jo is,nincs kozoskoltsègtartozàs,lakàs kiadva ennek-annak,lakotàrsak b...sztatàsa stb....

Mrs. Clayton 2012.09.25. 12:45:26

@andaluzkutya: ez jellemző nyugati gondolkodás, el se tudják képzelni, hogy 6-an Mo-n tök normálisan is lehet lakni 2 háló nappalis lakásban, sőt vannak, akik örülnének ha lenne ennyi szobájuk 6 emberre
nekem is mondták, hogy esetleg problémám lehet abból, h mi 4-en lakunk egy nappali 2 hálós lakásban, úgy hogy a két gyerek eltérő nemű
de azt gondolom, ha tényleg kérdőre fognának, akkor lennének javaslataim a lakbér és a council tax fizetésével kapcsolatban

Mrs. Clayton 2012.09.25. 12:47:39

@Határátkelő: ehhez nyilván szükséges egy normális erkölcsökkel felruházott társadalom is, Mo-n sokan az első pillanatban vissza akarnának élni a joggal, holott azt Mo-n is tilos

mikereem 2012.09.25. 12:48:53

Köszönöm a posztot, érdekes volt. Nekem Svédország elég szimpatikus, mint lehetséges uticél. Bár Stockholmba nem szívesen költöznék. Én Malmöben találtam olyan munkalehetőségeket, amiket akár meg is próbálhatnék, plusz egy barátunk is onnan nem messze lakik. Az érdekelne, hogy ott is ennyire problémás a lakás helyzet? Gondolom a szabályok nem különböznek, inkább a lehetőségek száma érdekelne. Én ezen az oldalon kerestem Malmö-re: www.andrahand.se . Itt találtam is olyanokat, amik megfelelnének és az ottani ajánlatok alapján nekem meg sem fordult a fejemben, hogy ezek közül valami illegális lehet.
A lakásszerződés kizárólag svéd nyelvű? Nyilván nem mennék oda nulla svéd tudás nélkül, de azért egy jogi szöveget nem hiszem, hogy a legelején meg tudnék érteni.

VíziLó 2012.09.25. 12:52:13

@Jess G: Mielőtt Angliába jöttem volna sokat szemeztem Svédországgal, rengeteget olvastam, fórumoztam, s a végső következtetés az volt, hogy az az ország nem szabad, önmagukért felelősséget vállaló, törekvő embereknek való, hanem olyanoknak, akik csak úgy tengeni akarnak a langyosban. Anyagilag sem éri meg olyannak, aki spórolni, tőkét szerezni, vállalkozni akar, mert hiába magasak a jövedelmek, az elképesztő adóteher miatt végül sokkal rosszabbul jár a ember mint pl. Angliában. A kommunisztikus hozzáállás és az adminisztrációs vacakolás miatt Svédország lenne az utolsó hely, ahol befektetném a pénzemet. Kirándulni persze nagyon szép, természeti értékekben gazdag ország.

Mrs. Clayton 2012.09.25. 13:04:06

@VíziLó: a kérdésem abszolút elméleti volt a befektetést illetően, tekintettel arra is, hogy nincs se feladott, még csak egy kitöltött lottószelvényem se, jó, egy üres van :-)
minden esetre én egy 2 éve épült társasházban lakom, és körülöttünk több másik is épül, szóval itt azonnal megtalálják a piaci rést, és építenek, ha igény van rá, annak ellenére, hogy a bérlőket itt is szűrik,
szóval furcsa, hogy 100x nagyobb macera ott lakást találni, mint mondjuk UK-ban

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 13:05:25

@Jess G: szerintem minden további nélkül építhetsz és kiadhatsz, ha a jogszabályoknak megfelelsz. De nem véletlen, hogy a meglévő lakáscégek is csínján bánnak a bérházak építésével, mert irtó drága és az önkormányzati lakásokkal ellentétben nincs adókedvezmény az építtetőnek, gyakorlatilag nem éri meg építeni, mert csak olyan áron tudod kiadni, amit senki nem fizetne meg, hiszen egy bizonyos lakbérszint felett már megéri lakást, házat vásárolni.
@mikereem: Malmöben a Boplats Syd a bérlakás-várólista neve, ismerősök beszámolói alapján 2-3 évre saccolom a saját bérlemény várakozási idejét. Az andrahand-on is simán előfordulhat a mutyi, kérdezz rá a posztban szereplő dolgokra, mielőtt aláírsz valamit.
A lakásszerződést természetesen megírhatjátok angolul is, de amikor én kerestem társbérletet/lakást, a bérbeadók sokszor mesélték, hogy az angol nyelvű jelentkezésekkel eleve nem is foglalkoztak, mert jobban megbíznak valakiben, aki jól beszél svédül.

Mrs. Clayton 2012.09.25. 13:10:23

@Réka ‎: értem, tehát magántulajdon, mint olyan él és létezik Svédországban is, csak a lakások tekintetében jellemző a speciális haszonbérleti rendszer, nyilván okkal alakult így ott a helyzet

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 13:12:03

@Jess G: igen-igen. És ha családi házat veszel, az 100% a tied.

VíziLó 2012.09.25. 13:31:19

@Réka ‎: És a családi ház kiadására is vonatkoznak a lakbérkorlátok?

tableno 2012.09.25. 13:37:33

@Határátkelő: Amire te gondolsz, azok a "private community"-k. Ilyenkor magankezben (a lakokozossegeben vagy egy ingatlanfejleszto cegeben) van nem csak a tarsashaz, de gyakran az egesz lakopark is, utakkal, kozteruletekkel, infrastrukturaval egyutt. Ott a kulonbseg, hogy nem kotelezo ott lakni, siman talalsz olyan helyet, ahol nincsenek kotottsegek. Svedorszagban, ha jol ertem, nincs valasztasi lehetoseg. Na ez az, ami nem nagyon tetszik.

Határátkelő 2012.09.25. 13:51:32

@tableno: Igen, azért az egy jelentős különbség... :) Egyébként simán van olyan, hogy csak a ház van a lakóközösség kezében (nagyvárosokban, pl. New Yorkban elég nehéz is lenne másként), de az is kétségtelen, hogy akkor ott max. keresel egy másik helyet.

a_tom 2012.09.25. 14:10:01

Konkrétan árulja már el legyen szíves hogy mit akarna csinálni a társasházi lakásában az "én házam az én váram" alapon az, akinek nem tetszik a svéd modell?
Mi lehet az a viselkedés ami ugyan magyarosan rendkívül kultúrált, ám mégis azok a "félázsiai primitív kommunista" svédek megvétóznák?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 14:26:22

@a_tom: például éveken át kiadja albérlőknek, akik nem vesznek részt, mert nem kötelező nekik, a lakóközösségi tennivalókban és feladatokban. Ha túl sok ilyen albérlő van egy társasházban, ez hosszútávon ellehetetleníti a lakóközösség működését. Tegyük hozzá, hogy egy albérlő soha nem fog úgy vigyázni egy lakásra, mint aki az önrész összekuporgatásával egy életre eladósodva vett magának egyet.

Annyit hozzátennék a lakáshiány okához, hogy nagyon sok friss bevándorló a nagyvárosokban óhajt letelepedni és ez jogukban áll. A bevándorlási hivatal rengeteg önkormányzati lakást bérel a nagyvárosokban és egyre többet, ezért olyan iszonyat hosszú és exponenciálisan növekvő a várakozási idő egy ilyen lakásra. Ezeknek a "menekülteknek" nem kell sorba állniuk, a szociális hivatal kiutal nekik egy szép nagy lakást... az állam ezáltal is elősegíti a gettósodást és a szegregációt. De ez a téma messzire vezet.

SilentDreams 2012.09.25. 14:52:57

@Réka ‎: Ha mennék, akkor nem menekültként mennék, hanem elöre megpályázott és elnyert állásra. Ekkor aztán szépen a sor végére kerülnék, és várhatnám, hogy leteljenen a 2-3-4-++ év, mire sorra kerülök? Ja és mi van, ha sorra kerültem, többféle lakást is felajánlanak több helyen? Vagy csak egyetlen egyet? S ha nem tetszik, akkor újra álljak sorba?

Ez elég kényelmetlennek tünik nekem (pl. addig hol lakom, amig nem kerülök sorra...), de értem, hogy a nagyvárosokba bezúdululó menekültáradat miatt alakult ez föleg így.

Az ismerös Angliából és Németországból is, hogy óriási a kereslet jó lakásokra, amit a kínálat nehezen tud kielégíteni, és így nem könnyü jó lakást szerezni, de a svéd helyzet ezekkel a szabályokkal még sokkal bonyolultabbanak tünik.
Raádásul elég elsödleges szempont számomra a minél több szempontból megfelelö lakás, ez alapvetöen meghatározza, hogy adott helyen hogy érzem magam, így szeretem, ha van válogatási lehetöségem. Svédországban úgy tünik - legalábbis a nagyvárosokban - ez nehezen menne.
Utánanezek, hogy ha esetleg szóba jönne egy ilyen állaslehetöség, akkor az az ország melyik részére esne...

Apropó, Stochholm esetében nem játszik esetleg az, hogy az ember Stockholmon kivül bérel lakást és onnan jár be?

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 15:13:08

@SilentDreams: nem utalnak lakást, hanem a várólistán mindig kint vannak az aktuális lakások, ezt vagy megpályázod, vagy nem. Ha 10 évig nem pályázol meg lakást, akkor sem történik semmi, amíg a tagdíjat fizeted. Tehát nyugodtan várhatsz a sorodra bármeddig, extrém példaként vársz 25 évet és beköltözöl az óvárosba :)

Ha megpályázol egy lakást és megkapod (mert te vagy az első a sorban és a feltételeknek is megfelelsz), akkor jogodban áll elutasítani indoklás nélkül, akárhányszor. Ha viszont elfogadtad, akkor innen egy féléven belül csak egyszer léphetsz vissza.
Ez a szabály a nagy stockholmi városi listára érvényes, az N+1 magán ingatlancégnek mind egyéni szabályai vannak, ezeket a weboldalukon közlik.

Nincs akadálya, sőt ajánlott, hogy az önkormányzati és több magán várólistán is rajta legyél.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 15:14:18

@SilentDreams: ja az agglomeráció: ahonnan még megéri emberi lét fenntartásával bejárni, ott kb ugyanolyan a helyzet, persze Märsta-Sigtuna környékén hamarabb kapsz lakást, de ott is évek távlatáról beszélünk.

SilentDreams 2012.09.25. 15:38:33

@Réka ‎: Köszi az infokat. Azt hittem, hogy a 3 angol és 2 német lakás bérlésével a hátam mögött már majdnem mindent tudok, de mégsem. Ugy tünik, hogy a svéd viszonyok elég eltéröek.

Közben megnéztem, Norrköping-ben van a cég székhelye, ott nem tudom, szintén ilyen hosszú várakozási idök vannak-e vagy még hosszabbak :)

miegysmàs 2012.09.25. 15:42:09

Köszönöm mindenkinek a kulturalt hangnemet,a sok informaciot,vegre megint elvezettel olvastam vegig az összes kommentet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 15:49:19

@SilentDreams: óóóóó, Norrköping álmaim városa, soha szebb városközpontot nem láttam, évente néhányszor elzarándokolok és arról ábrándozom, milyen remek lenne itt munkát találni... :)
norrkoping.se/bo-miljo/bostad/fastighetsagare/ itt a lista a norrköpingi lakáscégekről, ezek közül ők az önkormányzati: www.hyresbostader.se/
De Norrköpingben egy 60m2 kétszobás öröklakás félmillió koronáért a tied lehet, a kötelező önrész 15%, amit azért nem lehetetlen félretenni.

2012.09.25. 16:12:02

@Réka ‎: Es van noi rogbicsapata!! :)) Sikerult egyszer veletlenul lereszegedni a tarsasaguban, egeszen jofejek. :))

bpetya75 2012.09.25. 17:31:06

@Nyulz of the World:

Büszke vagy arra az esetre látom ;-)

Vagy csak egyszer említetted eddig? Oo

2012.09.25. 18:45:17

@bpetya75: Errol meg sosem beszeltem!! Az a norveg bigbotheres csaj volt, amire te gondolsz. :) Ezekkel teljesen veletlenul keveredtem egy kocsmaba! :)

2012.09.25. 18:47:14

@Nyulz of the World: Viszont ezekkel dumaltam is, azt meg csak lattam. :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 18:51:51

@Nyulz of the World: remélem, dániai kalandod is volt! Meg izlandi meg feröer szigeteki, meg.... :) lehetsz te a blog skandináv felelőse :D

2012.09.25. 19:25:33

@Réka ‎: Nem dan kalandom nincs! :) Csak a novegokhoz jartam sokat egy idoben munkaugyben, sosem laktam arrafele. :) A svedeknel meg egyszer voltam kint 1,5 honapot. De azert igyekeztem megnezni az orszagot, ami abba belefert. ;)

2012.09.25. 19:28:44

@Réka ‎: Egyebkent erdekes, hogy amennyire erzekeny tudsz lenni mas ironiajara, annyira lazan kezeled a sajatodat... ;)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 19:37:15

@Nyulz of the World: absz kedvessegbol irtam, nem ironizslva. de egyeseknek a vilag osszes smileyja se lesz eleg, mar feladtam reg, hogy barkinek megfeleljek.

2012.09.25. 19:40:27

@Réka ‎: Jaj, bocsanat, de tenyleg eleg ironikusan hangzott! :) Meg reszben meg jogos is lett volna!! :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 19:42:31

@Nyulz of the World: no problem. a bloghun elvadul az ember es mindenrol az... (ironia) jut eszebe :)

Bicepsz Elek 2012.09.25. 19:57:54

Stockholm mennyire nagy? Mert pl. Londonba korulmenyes beautokazni a kornyekbeli varosokbol a vonat is draga(300/ho), de pl. BPestre se nehez autoval jarni. Kiveve ha single sznobok vagyunk(yuppiek), akik varoslakok.

Baluci 2012.09.25. 20:18:44

Vicc ez a tortúra! Itthon pesti lakások százai állnak üresen, a nagy nehezen kiadott lakások 90 százaléka meg feketén működik... Vagy talán ezért működik az a gagyi Svédország?... Mindenesetre ki a nyálnak célja, hogy az év 8-9 hónapjában vacogjon. Ha már menni kell, akkor Thaiföld vagy valami karibi banánköztársaság! Nők, pia, tenger...

DieNanny CH 2012.09.25. 21:04:10

@a_tom:
Amikor még társasházban laktam, volt egy ügyvéd lakó is és ő addig bújta a jogszabályokat, míg talált egy olyat, hogy a hátralékos tulajdonos lakására rá lesz terhelve minden elmaradt és ezután keletkező "nemfizetés" (bocsi, fáradt vagyok...), így, ha eladja, a vételárból a kamatos hátralék lesz rendezve és csak a maradékot kapja kézhez. A Földhivatalban is bejegyezték. (Amúgy ott minden lakás 15 milliónál kezdődött, a közös költség meg volt 5-6 ezer...)

33621 2012.09.25. 21:05:50

Tisztelt Kommentelők!

Itt a magyar gazdaság fellendítésének a lehetősége! Lakásokat kell építenünk Svédországba és kiadni jó pénzért!
Tőkeerős befektetők jelentkezését várjuk!

Mindfield 2012.09.25. 21:08:15

Végre egy hasznos poszt és nem egy "elindultam széphazámból, de szar nekem" jellegű. Ezt is megértük! Gratula!

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 21:11:27

@Bicepsz Elek: Területre elég nagy-szétszórt és a tömegközlekedés sem olyan sűrűn kiépített, mint Budapesten. Hiába vagy bent a központban vonattal egy óra alatt, ha a munkahelyedre még egy órányi metrózás-buszozással jutsz el.

különvélemény 2012.09.25. 21:56:42

@Határátkelő: "Azaz még Amerikában is működik a lakóközösség önvédelmi reflexe, ami szerintem jó dolog."

Ott nem igazán a lakóközösség önvédelmi reflexe miatt van ez, hanem a gazdagok elszigeteltségének védelme a fő szempont.
Olyan nem költözhet be, akinek nincs félnivalója a gazdagsága, és/vagy ismertsége miatt, mivel az a többiek privát szféráját veszélyeztetné, persze csak vélhetőleg.
A sznobizmus palotái ezek.

különvélemény 2012.09.25. 22:08:07

@Réka ‎: "De Norrköpingben egy 60m2 kétszobás öröklakás félmillió koronáért a tied lehet, a kötelező önrész 15%, amit azért nem lehetetlen félretenni."

Ez 16,583,600 Ft, azaz 276e Ft/m2.
Ezért nálunk lerobbant lakás van a belvárosban (Bp.), vagy tűrhető a külvárosban, de messze nem svéd minőségben.
A 15% önrész meg nálunk 50-60%.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.25. 22:10:40

@különvélemény: de Norrköping egy istenhátamögötti vidéki kisváros, míg Budapest egy milliós metropolisz Európa közepén. Nem egy ligában játszanak.
Stockholmban, ami szintén egy istenhátamögötti kisváros, egy egyszobás lyuk áráért nagypolgári lakást veszek a Nagykörúton.

bpetya75 2012.09.25. 22:27:47

@Nyulz of the World:

Tényleg! Ha jövő nyáron eljutunk Sopronba, elmegyek veled kocsmába, hátha összefutunk valami hasonló kaliberekkel ;-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.26. 01:02:53

@Gondolkodni Próbáló Birca: nekem is a kommunizmus kutott elsore eszembe
masodjara, hogy erdemes lenne lakoparkot, lakotelepszeruseget epiteni
ha ilyen kereslet van...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.26. 01:08:20

mondjuk amerikaban is mindennapos a lakasberles, de a kinalat magasan meghaladja a kersletet
magyaran kurva konnyu lakast berelni
de
itt is kell azert nem lovet letenni elore
parszaz dollart + 1-2 honapot
cska biztonsag kedveeert
es bizony eves szerzodest elvarnak, amit ki kell tolteni, vagy fizetsz, ha lelepsz korabban

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.26. 01:27:21

@Határátkelő: ki van zarva ilyen formaban, de a condokat mindenki annak adja ki akinek akarja
ott valogathat a berlok kozott
es a szomszed nem szolhat bele, kinek adod ki vag y el

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.26. 01:30:13

@Baluci: eltem floridaban, keves farasztobb dolog van az allando melegnel, forrosagnal
mondjuk a hideg is hasonlo lehet
jobb itt kozepen a feherembernek a negy evszakkal

Void Bunkoid 2012.09.26. 07:38:16

"sajnos előfordul, hogy a „háziúr" extra szolgáltatásokat is elvár a szobáért cserébe"

Egy biztos, ha a főbérlőt netán Vangernek hívnák, NE :)))

Void Bunkoid 2012.09.26. 08:08:16

@Baluci: Svédország biztonságos.

Thaiföldön meg ha kiteszed a lábad az ötcsillagos szállodából, balra két sarokkal arrébb bambuszbottal vernek fejbe az ex-vietkong stricik, jobbra három sarokkal arrébb meg s*ggbeharap valami mocsári dög, aminek garantáltan nagyon mérges a harapása.

Skandináviában ilyen nincs, ott maximum ráérős rénszarvassal futhatsz össze, akinek épp az úttest közepén támadt kedve napozni, és az istennek sem akar odébbmenni, viszont akkora nagy, hogy nem lehet kikerülni, és elütni sem szabad (igen, van ilyen!) :)

2012.09.26. 08:42:21

@bpetya75: Tőlem télen is jöhetsz. Lehet, hogy összefutunk pl. a soproni helyi rádió második segédriporterével!! :))))

De a viccet félretéve, bármikor erre jársz, szívesen látlak, a családdal együtt temészetesen. :)

Kepa 2012.09.26. 09:22:41

Koszi, jo volt egy kicsit belelatni a Sved lakhatasba. Jo volt olvasni. Sok szepet es jot kivanok (akar lakasokat is ) Neked. :)

xlngx 2012.09.26. 11:04:39

Jo kis poszt, en most keresek nemetben lakas, radasul kulfoldrol, eleg elkeserito a helyzet, nincs kinalat, de nagy a kereslet.

bpetya75 2012.09.26. 14:08:34

@Nyulz of the World:

Köszi Nyulz! Ha asszonypajtásnak sikerül a próbaidőt jól kihasználnia és véglegesítik, akkor jövő nyáron néhány meghívásnak végre módunk áll majd eleget tenni. Sopronba is van meghívásunk. Remélem összejön. :-D

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.26. 19:54:40

@VíziLó:

Ja, Svédországban az adóbevallásod NYILVÁNOS, így a szomszéd mazsolázgathat benne.
Kifejezetten bátorítják az embereket arra, hogy egymást az adóhivatalnál feljelentgessék.

Hollandiában piacgazdaság van, de a lakáshelyzet ott sem jobb.
Söt, mióta az ovodákat privatizálták, egy hónap úgy 600-1300 EUR ba kerül.
A pórnépet szubszideálják, az un. "gazdagok" ( p.l. én ) azonban nem kap támogatást.

Dániában sem tiéd a lakás ( andelsbolig ), p.l. nem adhatod ki a lakóközösség tudtán kívül és ha 2 évnél tovább adod ki, akkor a bérlö jogosult a lakásra. Egyébként a dánok is jók a feljelentgetésben, úgy látszik, ez skandináv szokás.

A helyzet arrafele megy, hogy a "szociális biztonság" cimén beszedett 'roiáasi adókat nem nagyon akarják csökkenteni, viszont mindent megvonnak és piacosítanak, ami a költséget növeli. Én azt mondom, legyen 15% flattax, és mindenki úgy oldja meg az életét, ahogy tudja. Megszünik a pénz felesleges körforgása, az Okun korsója effektus, etc.

Ergo : a "szociál" "demokraták" , némi piaci hatást belevive, az ember életét pokollá teszik. Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is.

mohácska 2012.09.27. 12:40:09

@iOi

Skåne-ban jobb a helyzet, én itt lakom :-) De munka kell, anélkül nehéz laksát kivenni, mert kérik a keresti kimutatást. Bár egy ismerősünk most úgy talált egy belvárosi 4 szobás lakást, hogy egyikük diák, a másiknak is csak alkalmi munkái vannak. Szóval kivételek mindig vannak. Mi egy pár hét alatt találtunk laksát, itt vannak magán cégek is a kik egész lakótelepi (ne otthonira gondolj) részeket építettek és minden laksát bérbe adtak. Korrekt áron, pár éve épített házban van tök jó lakásunk. (Malmö)

mohácska 2012.09.27. 12:51:00

@Void Bunkoid: Csak hogy elejét vegyem az általánosításnak :-) Múlt télen Malmöben két hónap alatt hat vagy nyolc embert lőttek le az utcán, a belvárosban. Volt akit nappal. Ugyanakkora földszinti erkélyen minden további nélkül kint lehet hagyni holmikat, sok háznál nincs is rendes kerítés.

Mrsmihaly 2012.09.28. 10:45:47

Tableno, Svedorszagban nincsenek öröklakasok. Itt csak szövetkezeti lakasokat epitenek. Vagyis, Megveszed a lakasodat, tagja leszel a lakasszövetkezetnek, es barmit tehetsz a lakasodon belül. Tehat ugy tapetazol es epited at, ahogyan TE akarod. DE a föfalakhoz nem nyulhatsz hozza, es ha nem fizeted a közösköltseget a felszolitasok utan sem, akkor kiraknak az utcara, es elarverezik a lakasodat. Ennyi.

Mrsmihaly 2012.09.28. 20:45:49

@Réka ‎: eleg sok badarsagot hozol itt össze. Hogy hasonlithatod Stockholmot, ami fövaros 1 kisvaroshoz. Eleg keveset tudsz Svedorszagrol es annak fekveseröl, talan a törtenelmeröl is. Igaz aki nem itt el, talan meg el is hiszi amiket összehordasz.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.28. 21:07:37

@Mrsmihaly: na ez az év kommentje, köszönöm, könnyezve kacagok :D

rekafoto 2012.12.03. 21:09:38

örömmel jelentem, ma aláírtam a saját lakásszerződésemet, immár nem albérlő vagyok :)

ne most 2013.03.20. 14:48:16

@hagyma: :Északon és néhány országban, ahol erősen védik a bérlőket általában nehéz bérelni. Ahol a tulajdonos van előnyös helyzetben ott meg könnyű, ha van pénzed lásd USA.
Mo a kettő között valahol, ha van pénzed, de nincsenek igényeid akkor könnyű.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.22. 23:40:43

@Réka ‎: Tisztelettel kérdezném, hogy mik ezek a tennivalók és feladatok?Remélem nem kell füvet nyírni, meg havat lapátolni... :D Viszont télleg érdekel a válasz, köszi.Tudom, kicsit későn írok, meg jó vastag fél éves az írás, de csak most találtam ide...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.05.22. 23:45:53

@geegee: Pedig de. Evente ketszer van a közös takaritas. Ezen kivul sok közössegben a lakok lapatoljak a havat, nyirjak a fuvet (van ahol erre szerzodnek cegekkel), valamint a közös kepviseloi feladatokat is el kell vegezni, ezt mint minden sved föreningben egy testulet vegzi ("styrelse"), ezeket a tisztsegeket be kell tölteni, havi lakogyulest szervezni es levezenyelni stb stb.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.05.23. 01:55:41

@Réka ‎: Aham.Ez érdekes, eddig nem láttam még sehol hólapátos embert, max a magánházaknál...Takarítani, szemetet szedni meg csak óvodásokat láttam, hisz azoknak nem kell fizetést adni... :-( Persze, hogy én mit látok, meg mit nem, az nem jelent semmit.Meg az is igaz, hogy nem is laktunk még csak híres (hyres...) típusú lakásokban.És az ilyen tisztségeket, szervezéseket vetésforgóban csinálják és télleg mindenkire kijut a sor, vagy kiválasztják a leghozzáértőbbeket és esetleg adnak nekik egy kis plusz fizetést ezért?Én az utóbbi módszert látnám célravezetőbbnek...Köszi a gyors választ.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2013.06.11. 11:49:46

@geegee: lutheránus emberekről beszélünk, akik nem riadnak vissza a felelősségvállalástól. A "styrelse"-t évente választják és általában sikerül kellő mennyiségű jelentkezőt verbuválni a lakók-tagok közül. A svédek ráadásul híresek az egyesületi életről, nem idegen tőlük a gondolat, kötelességtudóan járnak a havi megbeszélésekre. A styrelse évente párszor kiteszi a cetlit a lépcsőházba, hogy XY napon takarítás, mindenkit szívesen látunk, a lakóközösség állja a kávét és a hotdogot. Mint oly sok minden más, ez is bizalmi alapon működik, és működik. Nem fognak kirúgni a lakásból, ha soha nem jelensz meg ezeken az eseményeken. De ugye a lutheránus munkamorál mellett az is ösztönző tényező, hogy a svéd irtózik attól, hogy valaki esetleg rosszat gondol róla, ezért aztán inkább odamegy és besegít, nehogy rosszalló pillantást kapjon a lépcsőházban vagy összesúgjanak a háta mögött :)

(A bérlakásokra ez nem vonatkozik, ott a lakáscég szerződik karbantartó cégekkel, ezért is kényelmesebb bérelni, ugyanakkor nincs beleszólásod, hogy hogyan néz ki a közvetlen lakókörnyezeted. Előnyök és hátrányok)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2013.06.12. 20:47:11

@Réka ‎: Értem.Nem rossz ez, én is részt vennék akár benne, csak nem feltétlenül szervezőként.(Nem értek hozzá, nem olyan jó a nyelvtudásom, majdnem tök süket vagyok, szóval nem sok minden szól mellettem)Akár itt helyben a bérlakóközösségben is szednék pl szemetet, ha jönnének mások is, de amíg egymagam csinálnám, addig talán mégse, főleg hogy én sose dobálok el semmit.Ha minden sikerül, jövőre majd megtapasztaljuk, hogy milyen a bostadsrätt közösség...Köszi a válaszokat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2014.08.04. 11:37:44

@geegee: a blogodrol nem derul ki, azota beszalltatok egy bostadsrättbe? :) (mar ha publikus)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2014.08.04. 16:17:23

@Réka ‎: igen, két hónapja új helyen vagyunk.és igen, nagyon el vagyok maradva, de ki fog kerülni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása