oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 23. 06:55,  Önkéntes száműzetésben 273 komment

2012. szeptember 23. 06:55 Határátkelő

Önkéntes száműzetésben

Talán a mai posztot páran túl rövidnek, vagy (miként a szerző, Mach Ag is írja) „száraznak" érzitek majd, ám mégis fontosnak tartom, hogy megjelenjen a blogon. Elsősorban azért, mert megmutatja, hogy közel a hatvanhoz sem szabad feladni, 57 évesen is meg lehet újulni.

férfi kéz bőrönddel.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Történetemmel sem biztatni, sem lebeszélni nem akarok senkit arról, hogy külföldön vállaljon munkát, csupán azt kívánom megerősíteni, hogy a kényszer nagy úr, és ha úgy alakul, még idősebb korban is meg lehet próbálni. (?)

Magamról annyit, hogy 57 éves mérnök vagyok, soha munkanélküli nem voltam, de tavaly lejárt a határozott idejű munkaszerződésem és szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy nagy valószínűséggel ilyen idős fejjel nem fogok senkinek sem kelleni, hiszen nálam jóval fiatalabbak is munkát keresnek.

Egy dolog lebegett a szemem előtt, hogy terhére senkinek ne legyek és nagyon nehezen viselem a kiszolgáltatottságot, bizonytalanságot is. Emiatt időben elkezdtem keresni a lehetőségeket és még időben, Németországban kaptam egy középfokú végzettséget igénylő munkakörben állást.

Otthon tanulom a nyelvet

Szerencsére nagyon megbízható kapcsolataim voltak, így a peremfeltételeket ismertem, azokban a megállapodottól eltérés nem volt, szóról-szóra minden egyezett.

Feleségem és két felnőtt gyermekem hagytam odahaza, s német nyelvtudás nélkül vágtam bele. Munkámat angol nyelven látom el, idehaza tanul(gat)om a német nyelvet.

Hat hónapig egy szobát béreltem, s a próbaidő letelte után tudtam egy két szoba nappalis lakást bérelni, ahol családom látogatására is felkészültem. Munkámat szeretem, kollégáim nagyon segítőkészek, s természetesen én is igyekszem eleget tenni.

Kapcsolatot a családdal Skype-on tudok tartani, mert a hazautazás hosszú és költséges is.

A hazámnak nincs rám szüksége

A fentiek talán kissé száraz, tényszerű összefoglalónak tűnnek, az érzelmek és benyomások nem tükröződnek. Ha ezeket össze kellene foglalnom, azt egy kissé patetikus kifejezéssel "önkéntes száműzetés"-nek nevezném.

Száműzetés azért, mert hosszabb ideje már odahaza is úgy éreztem, a hazámnak nincs rám szüksége, hiszen erre a lépésre kényszerített a hazai helyzet. Azért is az, mert odahaza egyre rosszabbul éreztem magam, úgy éreztem, hogy abban, ami az országban történik, nekem már részem nem lehet.

Itt, noha a megélhetés körülményei nem rosszabbak az otthon megszokottaknál, ugyancsak kirekesztettnek érzem magam, s ez nemcsak a nyelvismeret hiányából, hanem az ország, annak történelme, társadalma, emberi kapcsolatok, a megszokott környezet hiányából adódik.

Csak a család hiányzik

Ugyanakkor ez a társadalom sokkal toleránsabb, az emberek udvariasabbak, türelmesebbek, azaz könnyebb a mindennapokat megélni. Nincs szó napi szinten a politikáról, egymást a kollégák nem piszkálják, inkább segítenek.

Összefoglalva talán azt mondhatnám, hogy 35 éves házasság után, családos emberként, külföldön, ebben a korban a legrosszabb talán az egyedüllét.

Ha azt mérlegelem viszont, hogy nagy valószínűséggel odahaza munkanélküliként, vagy küszködve, kiszolgáltatva a munkaadók kénye-kedvére, vagy családom terheként élném le életem még hátralévő néhány évét, akkor inkább ezt a helyzetet választom, annak minden kihívásával, nehézségével együtt. Honvágyam nincs, a család hiányzik csupán. Hát ennyit magamról."

(Ha jól számoltam, ez a 400. poszt a Határátkelő valamivel több, mint egyéves történetében. Sajnos, még mindig szenvedek az előző otthonunkban született posztok itteni feltöltésével, de ígérem, belehúzok. Ne lepődjetek meg, ha esetleg mostantól napi több poszt is lesz, a reggeliek mindig újak lesznek, de napközben kikerülhet egy-egy archív írás. Talán azok sem lesznek minden tanulság nélkül...)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr664796708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

olahzsolti 2012.09.23. 07:48:28

Érdekes,hogy a segédmunkástól a mérnökig mindenki azt irja:"nem lehet élni Magyarországon".

Ugyan ez a blog hozadéka nem reprezentativ,de mig egy segédmuki esetében érthető a kétségbeesés...de egy mérnök,képzett szakember nem tudna jól megélni....vagy talán az ön "menedzseléssel"lenne baj...érthetetlen!

o̝͚̣͔̙̜̜̞͉̺̞̬̖̱͉̼͛̑ͧ́̀̓̈́̓̾̇ͭͣ̆͊͌̑m͕̘̻̬̙̟͔̼̳̬̜̪͕͍̫ 2012.09.23. 08:01:37

Ne izgulj, ha majd megengedhetitek magatoknak, hogy a csalad is jojjon (vagy legalabb a feleseged), nem lesz mar idegen az orszag sem. Az sem kizart, hogy a tapasztalatoddal vegul nem mernokkent, hanem valami mas, nyugdijas megelhetest talalsz magadnak es eszedbe sem jut majd az otthoni semmi nyugdijat felvenni, mert abbol majdan (ha addigra egyaltalan lesz meg), nemhogy kint, de otthon is ehenhalni lehet.

a_tom 2012.09.23. 08:12:47

Nekem tetszett, nem éreztem száraznak.
Annyira nem kell félni attól hogy 'kiszolgáltatott", "terhére" vagy valakinek. Közösségekben, társadalomban, családban élünk, függünk egymástól. Egyszerre adunk és kapunk.
Főleg nincs okod ennyi ledolgozott év és hosszú házasság, gyerekek felnevelése után, rosszul érezni magad ha valamit visszakapsz.

Inkább azoknak kéne így érezni akik semmit nem adtak, csak elvesznek.
Nem, nem a cigányokra vagy a betegekre, öregekre, munkanélküliekre gondolok, hanem azokra akiknek megvan a lehetőségük, és mégsem tesznek legalább annyi hasznosat, amennyit kivesznek, akár szegények, akár milliárdosok.

a_tom 2012.09.23. 08:38:03

@olahzsolti:
Az a gond, hogy itt nálunk mások a prioritások mint a "normális világban".
Először az jön hogy
-legyél ismerős ismerőse, harver, rokon, sógor, koma
Ha egy ilyen sem "pályázik", akkor még lehet esélyed, csak;
-ne legyél öreg, vagy szülni képes fiatal nő
-ne legyél túl okos, mutyikat átlátó, jogait ismerő és érte kiálló
-ne legyél pályakezdő
-ne legyél ronda, kövér, sérült, cigány, stb..
-az önéletrajzod a megfelelő betűtípussal írd
-meglegyenek a munkakör betöltéséhet nem szükséges, de a HR-es munkáját megkönnyítő, szelektálást segítő paraméterek; x db diploma és nyelvvizsga papír
-...
-...
-legvégül nem árt ha értsz a szakmádhoz, tudsz tisztességesen dolgozni, emberekkel bánni és együttműködni (de mivel általában se a felvételiztető, se a főnököd ezekről a dolgokról sose hallott, inkább csak homályos elképzelései vannak)

Mivel a posztoló túlvan a 30-on, már öreg, tehát itt alkalmatlan. Na jó, mivel mérnök, lehet 35-40-ig még megkönyörülnének rajta, de 57 évesen ha az egyetlen mérnök lenne a világon, akkor sem..

Persze lehet kicsit túlzok, nem ismerem az egész országot, lehet csak nekem vannak rossz tapasztalataim, meg azoknak akiktől olvastam, beszéltem.

michelin1975 2012.09.23. 08:58:02

Nekem nagyon tetszett a post, egyáltalán nem száraz. Tényszerű az igaz, de ettől még teljesen korrekt. nem csak a (és ott nem pejoratív értelemben!) kétkezi munkásokat érinti a "kivándorlás", és nem csak a huszonéveseket. Sajnos minden kor- képzettségi és anyagi réteget is érint, és ez végtelenül elszomorító.
A postolónak azt tanácsolom, hogy higgye el, idővel sokkal jobb lesz- ha meglesz a nyelvtudás, hozzászokik a német mentalitáshoz, előbb-utóbb ha nem is barátok, de jó ismerősök is lesznek. ha meg a család is csatlakozni tud, akkor meg aztán minden a helyére kerül! Sok sikert, kitartást és le a kalappal!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2012.09.23. 09:15:06

Gratula a posztirónak a bátorságért hogy 57 évesen fel merte vállalni ezt a lépést. Nagyon sokan félnének ezt megtenni az ő korában. De mindenképp jó döntés volt mert Magyarországtól nyugatra nem szokás lehúzni az embereket a vécén azért mert valaki elmúlt negyven. Inkább az érdekli őket el tudja e végezni az adott munkát. És ha igen, akkor senkit nem érdekel hány éves.

goldeng12 2012.09.23. 09:39:43

Én is gratulálok !!
Egyre több 50 feletti ismerősöm teszi meg ezeket a lépéseket. Mivel Magyarországon nem számít,hogy az idősebb, de tapasztaltabb emberek szakmai tudása (is) érdek volna,így ezt külföldön lehet kamatoztatni. Így fogy el az ország szakmai rétege.
A héten beszéltem egy fővállalkozóval,nincsenek burkolók,nincsenek az építőiparban szakemberek. Dehát ennek is megvan az oka,ugye.

Én sok szerencsét kívánok, és kitartást a posztolónak!!

nigara 2012.09.23. 09:40:21

Jó kis poszt, végre valaki máshonnan és másképp vágott neki a világnak, mint az eddigiek.

Én nem gondolom, hogy bátorság kell ahhoz, hogy 50 felett bevállalta a nagy váltást.
Hiszen még kb/min 20 évre tervez ebben a korban :) azt meg nem lehet "munkanélküliként, vagy küszködve, kiszolgáltatva a munkaadók kénye-kedvére, vagy családom terheként".
Igen, ez lenne a helyzet... ebben nincs túlzás, csak az nem látja, aki nem itt és nem ebben az élethelyzetben van.

Én is azonnal csomagolnék, ha Németországban/Franciaországban/Svájcban/bárholinnennyugatra kapnék munkát csak angol nyelvtudással, ráadásul nem takarító/felszolgáló/árufeltöltő karrierrel, hanem a szakmámban.

Ez a terv, de csak angollal nem igazán lehet... és nyilván nincs ismerősöm, akin keresztül könnyebb lehetne...

goldeng12 2012.09.23. 09:46:40

@a_tom:
ezeket sajnos én is tapasztaltam anno. Én sem vagyok már 30 éves,jó szakmám van,mégis a szakmai tudásom Magyarországon nem tudom kamatoztatni. Túl sok a szakmai tapasztalatom,engem nagyon meg kellene fizetni. Röhejes !!
És ugye kint megfizetik, ezért mentem el én is.

datolyapálma 2012.09.23. 09:47:44

azt gondolom, hogy adtál egy kis reményt az 50 felettieknek...(vagy nem is kicsit)

tucano 2012.09.23. 09:59:03

Nem száraz volt, hanem jmérnöki:D
Taljánoknál mindig 70 éves a főnök, szóval van még néhány nagyon jó éve a posztolónak, irigylem a tettrek@olahzsolti: észségét, szerintem 57 évesen örülök, ha tudok szólni a nővérkének a kacsa miatt.

vmiért nem akarja kirakni a válasz ikont, de olahzsoltinak:
Mert Magyarország élhetetlen hely.

kozmopolita 2012.09.23. 10:02:43

@olahzsolti: A hsz-ed elejénél még azt hittem, hogy a nagy számokból ugyanazt a következtetést vonod le, amit én. De aztán...
57 évesen még soha nem volt a poszter munkanélküli, és amikor ez a veszély fenyegette, akkor külföldön, ismeretlen környezetben sikerült eladnia magát, megvetnie a lábát.
És te az önmenedzselés hiányáról beszélsz??

naan 2012.09.23. 10:02:49

Nekem is van ket 50 feletti kolleganom itt kint. Nagyon becsulom oket. Jo iras volt.

tucano 2012.09.23. 10:04:40

@tucano: na, ez majdnem értelmes lett, remélem nagyjából követhető:)

Kővári György Márió · http://filmkockasag.blog.hu/ 2012.09.23. 10:16:30

"Érdekes,hogy a segédmunkástól a mérnökig mindenki azt írja:"nem lehet élni Magyarországon"."

Élni mindenhol jó, ha van miből. Ugyanakkor a pénz önmagában nem elég, mert abból nem tudsz magadnak nyugodt és élhető légkört venni. Főleg egy 57 éves embernek lehet nagyon rossz érzés az elmúlt 20 év, hiszen ő korábban megszokhatta "az átkosban", hogy nincs létbizonytalanság, az ember tud előre tervezni, emberszámba veszik, nem akarják mindig, mindenhol átverni stb.
Én csak 34 éves vagyok, de ugyanezt érzem... hozzáteszem, én is évek óta keresek munkát, és nem, nem szeretnék itthon elmenni mekdonácba mosogatni éhbérért, mert nem azért tanultam és van tehetségem ahhoz, amit csinálok, ill. csinálni szeretnék (vagyis a szakmámat; film-videó-média). Ugyanakkor a szakma itthon egy maffia, egy rendkívül zárt világ, ahol csak akkor lehet boldogulni és azt is csak azoknak, ha valaki csókos. Én sajnos nem vagyok az, és kb. esélyem sincs azzá válni, mert se "olyan" barát, se rokon nincsen a szakmában.
Az emberek rá vannak kényszerülve a trükközésre, az utolsó bőrt is lehúzzák róluk, közben megtömik a fejüket ostobaságokkal és üres, felszínes kirakatmagyarkodással, a mindennapi életet mélyen átjárja a gusztustalan politika, erkölcs és etika nincs, érték nincs, egyszóval az átlagember számára egyre élhetetlen ez az ország, mert akik érdemeben tehetnének azért, hogy ez ne így legyen, az égvilágon semmit sem tesznek, hanem önmagukkal vannak elfoglalva. És sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ez még igen-igen sokáig így lesz, tök mindegy, ki van éppen hatalmon, a lényegen az nem változtat.
Ezért érlelődik bennem is egyre erősebben, hogy elmenjek innen, hiszen itt állok 34 évesen, van egy egész jó szakmám, de nem tudok belőle megélni, feketézésre vagyok kényszerülve, tucatnyi álláslehetőségre jelentkezem, de még csak válaszra sem méltatnak, önálló egzisztencia teremtésére, hovatovább családalapításra kb. esélyem sincs.

"míg egy segédmuki esetében érthető a kétségbeesés... de egy mérnök, képzett szakember nem tudna jól megélni... vagy talán az ön"menedzseléssel" lenne baj... érthetetlen!"

Neked nyilván állati jól megy a sorod akkor, irigyellek is érte, hogy nem kell azon gondolkodnod, hogy elhagyd az országot. Önmenedzselés? Persze, egyszerűbb az egyénre fogni a dolgot, mint érdemeben elgondolkodni az állapotokon... Az persze igaz, hogy az egyén is sokat tehet önmaga boldogulásának érdekében, ez azonban önmagában nem elég. Én is hiába jelentkezem egy csomó állásra, nem reagálnak semmit, és amikor megkérdezem őket, hogy mi van, még nekik áll feljebb. Az önmenedzselés hiánya okozná az ilyen hozzáállást? Nem hiszem.
Azt se felejtsd el, hogy egy 57 éves emberről van szó. Lehet, hogy jó szakember, de mégis már idősebb, felnőtt gyerekekkel stb., tehát nem illik bele igazán napjaink amerikai típusú, csak a fiatalokat favorizáló álláskeresési és alkalmazási világába. Egy ilyen ember már túl merev a HR-esek szerint, már nem alakítható.

Bízom benne, hogy te sosem kerülsz olyan helyzetbe, hogy az átdolgozott évtizedek után az országod le se sz*arik, nem törődik veled, és ezért rá legyél kényszerülve, hogy külföldben kezdj el gondolkodni.
Személy szerint engem a hozzád hasonló megnyilvánulások is nagyon zavarnak, mert ilyenné vált a magyarok általános hozzáállása és mentalitása. Állandóan fúrjuk egymást, mindenkit igyekszünk lehúzni, nehogy már a másiknak csak egy kicsivel is jobb legyen. Neeem, inkább belerúgunk a földön fekvőbe, mert attól kicsit embernek érezzük magunkat.

Külföldön is nyilván sok a sz*r, de az legalább külföldi sz*r.

váj mí 2012.09.23. 10:24:10

@olahzsolti: Hm, azzal, hogy sikerült értékesítenie a munkaerejét külföldön, nyelvtudás nélkül, nekem meglehetősen életképesnek tűnik. Szerintem nem az "önmenedzseléssel" van probléma, hanem leginkább az otthoni körülményekkel. No, de Magyarország gazdag, kibírja, hogy elveszítse azokat a képzett embereket, akik nem 27-35 év közöttiek, és senkinek sem a haverjai a munkáltatói oldalon.

A posztolónak meg kitartást. Ha meglesz a nyelvismeret, a beilleszkedés is könnyebben megy. Én azt javasolnám, hogy ne otthon tanulgassa a nyelvet, hanem Németországban, abban a városban, ahol él iratkozzon be egy nyelviskolába. Vannak késő délutáni/esti kurzusok is, pont azok számára, akik napközben dolgoznak. Ha meg a család is kiköltözhet végre, akkor az egyedüllét sem lesz nyomasztó.

Dr. Panasz Muki 2012.09.23. 10:44:00

Gratulálok a posztírónak, és kitartást kívánok neki!
Én 42 évesen költöztem ki (most már harmadszor!!!) Svájcba, gyerekkel, egyedülállóként, és már írom a történetemet én is.
Szerintem sokan közülünk vágják a centit, és reménykednek, hogy újra lehet még a közeljövőben Magyarországon élni.
(én is) :(

poszeidon71 2012.09.23. 11:09:09

Gratulálok! Ez nem semmi,hogy 57 évesen kezdtél új életet idegenben. Sok sok erőt és kitartást kívánok!

Plantronics 2012.09.23. 11:12:02

Már csak azért is bosszantó, hogy 50 felett nem akarnak senki sem felvenni ma Magyarországon a munkáltatók (inkább lassan 45 felett), mert manapság az emberek már nem 20 évet töltenek el egy munkahelyen, hanem 3-5 évente váltanak. Tehát attól félni, hogy nyugdíjba megy valaki 65 évesen, amikor előfordulhat, hogy csak szimplán elhagyhatná a céget egy másik lehetőség miatt sokkal előbb (ha nem Magyarországról beszélnénk), szerintem badarság.
Akármelyik külföldi komoly cég igazgató tanácsát vagy vezetését nézem, ott nem fiatalok ücsörögnek. Nem véletlenül. Kell azért ahhoz jó néhány év szakmai tapasztalat ahhoz, hogy ilyen felelősségteljes pozícióban egy olyan cég sorsáról döntsenek, amelynél akár több 10 ezer ember is dolgozik globálisan.

2012.09.23. 11:45:48

En nem erzem a posztot szaraznak - ellenkezoleg, szerintem nagyon erdekes es jol megirt. Nem irigylem a posztolot, remelem tud valami modot talalni ra hogy idovel egyutt legyenek megint a felesegevel.

Annyit tennek hozza, hogy pl. Angliaban is sokkal nehezebb munkat talalni 40, de foleg 50 eves kor felett, mint fiatalabb korban. Es itt is nehezebb szulokepes korban levo, illetve kisgyermekes noknek elhelyezkedni, mint masoknak.

Nem tudom ezt osszehasonlitani a magyar helyzettel mert regen nem elek ott, de pl. miutan csodbe ment a ceg ahol par eve dolgoztam, nagyon sok (angol) munkatarsam - diplomaval, tobb evtizedes szakmai tapasztalattal - nem talalt munkat honapokig, sot volt aki evekig, foleg a koruk miatt. Tobben kenyszerultek eladni a hazukat, illetve volt aki pl. takaritokent dolgozott vagy atkepezte magat teljesen mas szakmakra, mert egyszeruen nem tudtak a szakmajukban elhelyezkedni.

A legtobb munkaado itt is elonyben reszesiti a fiatalokat, azokat akiknek nincs gyerekuk, stb. Engem meg nem erint a kor-tema, de tobbszor tapasztaltam mar diszkriminaciot mint szulokepes korban levo no. Termeszetesen ez torveny-ellenes, de tobbszor megkerdeztek mar tolem allas-interjun, van-e gyerekem, mikor akarok gyereket, stb. (Ezek irodai allassal kapcsolatos interjuk voltak Londonban.) El tudom kepzelni hogy ez Magyarorszagon meg inkabb igy van, de Nyugat-Europa sem egy tokeletes vilag ahol mindegy hany eves vagy stb.

21april 2012.09.23. 11:49:19

57 éves vagyok. Szerdán indulok Németországba, igaz "csak" idősgondozónak, de megyek. Férjem 61 évesen nyugdíjba ment, pedig ledolgozott ő is pár évet Németországban. Itthon azonban már öregnek számított. Most rajtam a sor, hogy tegyek a családért...

váj mí 2012.09.23. 12:06:20

@Mirjam2: Nem, természetesen nem tökéletes, csak több a lehetőség még idősebb korban is. Persze, senki sem garantálja, hogy ha valaki elveszti az állását, mondjuk, középvezetőként "X" területen, akkor tuti talál pár napon belül egy ugyanolyat vagy hasonlót. Lehet, nem is a saját szakterületén tud majd elhelyezkedni, hanem valami kapcsolódón vagy teljesen más területen, és lehet, nem lesz belőle középvezető azonnal. De esélye van, és meg tud élni, nem kap sikítófrászt a számlák látványától, és nem azon töri a fejét télen, hogy fűtsön vagy egyen. És ez több, mint ami ma Magyarországról elmondható.

@21april: Sok sikert, de ha elfogadsz egy tanácsot az idős-gondozást (vagy majd esetleg másfajta munkát) ne kezeld "csak"-ként, jó? ;)

LenaLondon 2012.09.23. 12:11:13

@Mirjam2: Nekem itt nagyon tetszik, hogy nem kérdezték meg még soha munkainterjún, hogy van-e gyerekem, férjem stb.
A szakmai múltamra voltak mindig kíváncsiak.

Otthon gyakorlatilag az volt az első kérdés minden interjún, hogy van-e férj, élettárs, tervben van-e a gyerek, illetve van-e gyerek.

Bambano 2012.09.23. 12:22:53

érdekes, hogy mindenki azt írja, nem lehet itt élni, majd elmegy azokba az országokba, akik valójában okozzák, hogy nem lehet itt élni...

Bélabáttya (törölt) 2012.09.23. 12:35:14

@LenaLondon: Az, de ettől még van némi igazsága. Mint általában a demagógiának.

Bambano 2012.09.23. 12:41:13

@LenaLondon: szépen alátámasztott vélemény. ne is fejtsd ki bővebben, minek is...
hogy csak egy példát mondjak: agrártámogatási rendszer. egyenlőek vagyunk velük? a fenét. már a monarchiában is olyan volt a vámrendszer, hogy mi duplán szívtunk. vagy a cukorgyárak. stb. nem sorolom, órákig lehetne.

váj mí 2012.09.23. 12:48:11

@Bambano: Jézusom! Na, nagyjából ettől menekültem el, ettől a mentalitástól. Mindig a "gonosz, külső erők" akadályozzák meg azt, hogy Magyarország felvirágozhasson. Mindig más a hibás. Mi sosem, mi mindig csak szegény, szerencsétlen áldozatok vagyunk. Hát, lófaszt mama! És ez megvan a mindennapi életben is. Inkább a nyelvét harapná el, minthogy beismerje, hogy eltolt valamit. Mindig más a hibás. Hát persze.

Bambano 2012.09.23. 12:57:57

@váj mí: elmenekülni egyszerűbb, mint megjavítani.
egyébként pedig az az állítás, hogy (itt most példaként) a németek nem jók, nem hordoz magában olyan állítást, hogy itthon mindig minden hibátlan. ha ezt beleértetted, a hiba benned van.

sipike.hu 2012.09.23. 13:00:45

Nekem ez úgy tűnik, mint a "Ha menni kell, indulni kel..." című poszt, melyet én írtam. (Végre rájöttem miképp tudok kommentelni. :) )

Gratula, és sok sikert! Hidd el, ez a társadalom befogadóbb,mint gondolnád!

enrobag 2012.09.23. 13:02:46

A posztolónak határozott idejű munkaszerződése volt itthon. Mikor lejárt, úgy gondolta, hogy "nagy valószínűséggel" nem fog ő már kelleni senkinek. Ámde a "nagyon megbízható kapcsolatai" segítségével talált munkát Németországban. (Nem a szabad munkaerőpiacon mérette meg magát, félreértés ne essék.) Kicsi sajnáltatás: 35 év házasság után jajj, most a magány, meg a skype. A két szoba hallos lakásban "felkészült a család látogatására". (Ismétlem, látogatásra, nem családegyesítésre:-)) A szegény önkéntes száműzött. "Száműzetés azért, mert hosszabb ideje már odahaza is úgy éreztem, a hazámnak nincs rám szüksége, hiszen erre a lépésre kényszerített a hazai helyzet." Persze. Nem ám a határozott idejű munkaszerződés, ááá, dehogy. A HAZAI HELYZET. Visszataszító ez a sok csúsztatás!

váj mí 2012.09.23. 13:04:30

@Bambano: Nézd, nekem egy életem van, és azt élni szeretném, nem végigvegetálni.
Nem, nem értettem bele, de az már lassan tény, hogy Magyarország egy felelősségvállalás és következmények nélküli ország.

Bambano 2012.09.23. 13:07:28

Példa: dajcse telekom. megvette a tegnaptávot. minden komolyabb szakértelmet, kreativitást igénylő, kicsit is érdekesebb melót azonnal központosítottak külföldre, mert szerintük ők jobban tudják. ezzel itthon egy halom jól képzett mérnök feleslegessé vált.
majd kiderült, hogy a német mérnök mégse olyan olcsó meg nem akar minden alja munkát elvégezni, ezért az alja melót visszahozták ide, a gyarmatra.

most Debrecenben az itsystems, amelyik a dt infrastruktúrájának az üzemeltetését végzi, tömegével vesz fel telefonemelgetésre alkalmas, németül, angolul és még valami nyelven beszélő droidokat. de mérnököt nem, vagy ha nagyritkán mégis, akkor a legfontosabb, hogy szolgai módon kövesse a német előírásokat.

ezért nem számíthat egy rendes mérnök a képzettségének, tapasztalatának megfelelő munkára itthon. mert ez így van minden más területen is.

LenaLondon 2012.09.23. 13:08:56

@Bambano: a gonosz nyugat tehet arról, hogy ma, Magyarországon még mindig a mutyitársadalom, meg a rokoni, ismerősi alapon való munkakiosztás?

Midig azon sírni, hogy a küldő gonoszok megakadályoznak minket abban, hogy érvényesüljünk?

Fel kell számolni a feketegazdaságot, hogy mindenki minimálbéren van és zsebbe kapja a többit. Fel kell számolni, a protekciót. A valódi szakemberek kapjanak munkát, ne a rokonok meg az ismerősök és mmég sorolhatnám.

váj mí 2012.09.23. 13:10:11

@enrobag: Nos, gondolom, éppen mivel határozott idejű volt a munkaszerződése, már a lejárta előtt szétnézett a piacon, hogy hogyan tovább. És erre a következtetésre jutott.
Azt meg hogy felhánytorgatod neki, hogy haveri/baráti segítséggel talált munkát, egyenesen nevetséges ismerve az otthoni sógor-koma helyzetet.
Különben szerinted olyan nagy kaland közel 60 évesen egy teljesen más országban élni, aminek a nyelvét sem ismeri? Ha igen, rajta próbáld ki, és majd számolj be.
Visszataszító a rosszindulatod.

Bambano 2012.09.23. 13:10:29

@váj mí: miről beszélsz te? én pl. nem mentem ki nyugatra, mindenért én vállalom a felelősséget, meg azok, akik szintén maradtak. ha nem fizetek meg bármi adót, azonnal jön a hivatal. milyen felelősség nincs meg milyen következmény nincs? itt max annak a 386 bohócnak nincs következmény, a maradék majd' 10 millió embernek kőkemény következmény meg felelősség van.

úgy éled az életed, ahogy akarod, te dolgod. viszont azokat nincs jogod köpködni, akik még mindig itthon akarnak boldogulni. pláne nincs jogod úgy köpködni, hogy az elképzeléseid tévesnek tűnnek.

christophe 2012.09.23. 13:10:32

@Mirjam2 Boven 30felett voltam, mikor vonatvezetonek kitanultam,de vannak kezdo 40èves kollègàim is.Valoszinuleg nem ebbol a munkakorbol fogok nyugdijba menni,cègen belul van elore jutàsi lehetosèg.....
@Bambano:Nemrèg olvastam,hogy annyi pènz loptak ki M.o-rol a ''dràga''politikusok,adoparadicsomokba amibol M.o egèsz àllamadossàgàt ki lehetne fizetni,ès nem kulfoldi politikusok kènyszeritettèk Oket....

váj mí 2012.09.23. 13:12:13

@Bambano: Te, már csak egy kérdésem van. Ki adta el a dájcse telekomnak a matávot? Ugyancsak egy német? Vagyhogy?

váj mí 2012.09.23. 13:16:10

@Bambano: Mert te egy szürke kisember vagy, és nincs haverod a megfelelő helyeken. Ha lenne, neked sem lenne sem felelősséged, sem a következményeket nem kellene vállalnod. Amit a magyarországi politikusok az utóbbi évtizedben elkövettek az országgal, párttól függetlenül, azért egy normális országban már rég lemondatták volna őket. Bár a politikusi gárdát is a magyar társadalom termelte ki. Magának.

Nem köpködöm, nem szokásom. Csak leírtam, mi van.

Bambano 2012.09.23. 13:17:00

@LenaLondon: olyan állítás nem hangzott el tőlem, hogy csakis kizárólag a gonosz nyugat tehet mindenről, az itthoniak meg fehér bárányok.

az az állítás viszont, amit kiolvasni vélek a hsz-edből, miszerint csakis kizárólag itthon van minden baj forrása, nyugaton elsőbálozó fehér ruhás ártatlan lánykák ülnek mindenhol, eléggé tévesnek hangzik.

hozhatnám példának, hogy 8 éve eu tagok vagyunk, de még mindig nem vagyunk egyenrangú eu tagok, hogy a nyugati konszernek ide gagyibb minőségű cuccokat hoznak (akár a henkel, akár a coca cola, volt róla cikk, laborvizsgálatokkal), hogyha a t-mobile.de olyan tarifával dolgozna ott, mint itt, fél óra alatt rájuk gyújtanák az öntudatos német polgárok a székházat, hogy a labancok ide keletre benzinből is rosszabbat hoznak.

de hozhatnám példának azt is, hogy ha ír vagy, gázolhatsz nyugodtan, ha multi vagy, dolgoztathatod úgy a munkaerőt, amiért kint lapáttal vernének agyon (hankook, hogy a suzukiban nem lehet szakszervezetet alapítani), hogy a legnagyobb gázok idején is a bankok vastagon nyereségesek voltak, hogy a külföldiek zsebszerződéssel lopják a földeket, stb.

nem mondtam, hogy itthon mindenki oké. de hogy a nyugatiak sem azok, az száz.

goldeng12 2012.09.23. 13:17:50

na,megint megjelent 1-2 rosszindulatú kommentelő

LenaLondon 2012.09.23. 13:20:42

@Bambano: Idézlek
"érdekes, hogy mindenki azt írja, nem lehet itt élni, majd elmegy azokba az országokba, akik valójában okozzák, hogy nem lehet itt élni..."

ismét téged:
"olyan állítás nem hangzott el tőlem, hogy csakis kizárólag a gonosz nyugat tehet mindenről, az itthoniak meg fehér bárányok."

Szerintem az első idézet ellentmond annak amit másodjára állítasz...

Link Elek 2012.09.23. 13:21:43

@a_tom:
ez elég korrekt leirása a nagybüdös magyar valóságnak

Bambano 2012.09.23. 13:22:02

@goldeng12: értem a célzásodat. kanyarodjunk vissza az eredeti kérdésemhez: miért megy oda valaki, akiknek felelőssége van a mostani helyzetünkben?

Bambano 2012.09.23. 13:25:32

@LenaLondon: légyszi pontosítsd, hogy mire gondolsz.

tableno 2012.09.23. 13:30:49

@Bambano: "Példa: dajcse telekom. megvette a tegnaptávot. minden komolyabb szakértelmet, kreativitást igénylő, kicsit is érdekesebb melót azonnal központosítottak külföldre" - ja. A rohadt imprilista vérszívók. Bezzeg MIELŐTT megvették volna, be jó világ vót! Alig 10 évet kellett várni egy telefonvonalra...

goldeng12 2012.09.23. 13:31:23

@Bambano:
a válaszom lol:) , hamár megszólítottál

nem azért vagyok itt,hogy vitatkozzak másokkal

eszmecserét szeretnék itt folytatni.

légyszíves mással vitasd meg ezt a témát,köszi!

LenaLondon 2012.09.23. 13:31:35

@Bambano: Most komoly? Nem érted?

Ezt montad: "majd elmegy azokba az országokba, akik valójában okozzák, hogy nem lehet itt élni..."
akik VALÓJÁBAN okozzák. Azt mondod, hogy ők a hibásak.
Utánameg azt, hogy te ilyet nem mondtál.

nigara 2012.09.23. 13:32:54

@LenaLondon: de hát a nickjében benne van a válasz...

SilentDreams 2012.09.23. 13:40:42

@Bambano: "érdekes, hogy mindenki azt írja, nem lehet itt élni, majd elmegy azokba az országokba, akik valójában okozzák, hogy nem lehet itt élni..."

Nos, nem írja mindenki, hogy Magyarországon nem lehet élni. Valaki írja, valaki nem. Sőt olyas valaki is van, aki nem fogalmaz ilyen fekete-fehéren (lehet - nem lehet), hanem látja az előnyöket és ha hátrányokat is.

Egyet kellene csak felfogni: mindenkinek jogában áll a lehetőségeket kihasználni, és pár évre, több évre vagy akár örökre más országban letelepednie. Teheti ez bármilyen okból, nem szükségképpen amiatt, hogy "Magyarországon nem lehet élni...". Ahhoz is joga van bárkinek, hogy otthon maradjon, és élvezze az ezzel járó előnyöket ill. hátrányokat egyaránt.

Nem kellene az általánosítás irányába elmenni ebben a témában is, mint sok egyéb témában.

Az meg, hogy ki okoz mit Magyarországnak, szintén nem egyértelmű. Értem, amiket írsz, de szerintem a legtöbb rosszat az ország okozza saját magának. (szubjektív vélemény)

És attól még, hogy egy cég valami - egyeseknek nem tetszőt - okoz , attól mg miért ne lehetne az adott cég anyaországában dolgozni? Általánosítani kellene az egész országra...?

enrobag 2012.09.23. 13:43:13

@váj mí:
Félreérted amit írtam. Nincs abban semmi rosszindulat. Csak a szöveg alapos átolvasása utáni reflexiók. A blogon eléggé általános, hogy kontroll nélkül hozsánnáznak sokan azoknak, akik "elindultak és találtak valami munkát külföldön". Nem hinném, hogy ez lenne a mérce. Az etalon. Ha elhagyod az országot, akkor igen, az már valami. Ha nem aspirálsz a külföldi munkavállalásra, mert ad abszurdum meg tudsz élni itthon, úgy, ahogy szeretnél ott, ahol szeretnél, hát vagy hazudsz, vagy igaziból biztos lúzer vagy, vagy nem beszélsz idegennyelvet. Én csak azt tudom neked mondani, hogy dehogy megyek külföldre dolgozni, és nem is vonz a lehetőség, hogy beszámolhatnék az élményeimről:-)) Sokkal jobban szeretek nyaralni, meg síelni külföldön, eszem ágában sincs bevándorlóként élni, ha itthon is jól érzem magam.

nigara 2012.09.23. 13:46:30

@SilentDreams: szép megfogalmazás, teljesen egyetértek.
Mindenkinek mást jelent az, hogy "hol lehet élni", hiszen mindenkinek más súllyal esik latba egy-egy tényező a sok közül.
És pont ezért senkinek nincs joga másokat leszólni bármiért is.

SilentDreams 2012.09.23. 13:47:22

@nigara: akkor hajrá némettanulás!

Saját tapasztalatom szerint angol - német tudással német nyelvterületen, keresett szakmákban, kellő tapasztalattal simán lehet találni állást akár otthonról is. A német tudás fontos, de területtől függően eltérő mértékben. Nálunk (kutatás-fejlesztés) pl. alapszintű német már elég lehet, de kikötés a folyamatos tanulás. Ha nagyon értékelik a szakmai tudását vkinek, akkor akár 0 némettel is felveszik, persze nem ez az általános.

Szóval alap - középszint közötti némettel már elég nagy esélyed lehet jó angol mellett, ha a szakmád is keresett itt.

Hertelendi 2012.09.23. 13:49:36

@Bambano: Olvasgattam a kommentjeidet és még némi igazságtartalmat is találtam benne, de én mégis annak adok igazat, aki azt mondja, egy élete van, egy lehetőséget kapott az élettől és szeretni úgy leélni, hogy neki és a családjának a legjobb legyen. Persze lehet bízni orbán pávatáncában és szabadságharcában, vagy matolcsy tündérmeséiben. Nagy valószínűséggel ezek fogják folytatni és ha van még az ismerősök között munkanélküli, majd ők elhelyezik. Hogy mi lesz a többi 10 millióval? Itt a csodálatos közmunka program. Valóban ezért érdemes hazaszeretőnek lenni?
Igaza van a posztírónak! Ma Magyarországnak nincs szüksége rá és még nagyon sok emberre!

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.23. 13:49:37

Még ha tényleg a gonosz labanc / stb. gyarmatosítók tehetnek is arról, hogy nincsenek normális állások az országban (van benne valami, de nélkülük még rosszabb lenne alighanem a helyzet), akkor is, mit lehet tenni, ottmaradni és nagy büszkén éhenhalni, vagy hogy? Vagy posztíró született maochista, és utána se nézett az otthoni lehetőségeknek, mielőtt elment számüzetésbe? Vagy én meg a Józsi meg te meg a poszt írója tehetünk arról, hogy így alakultak a dolgok? Mert akkor ok, jogos, bűnhődjünk, szívjunk otthon. Az ember elsősorban magáért, a családjáért fog küzdeni, és nem a nemzet hosszútávú érdekei miatt szívni, már sokadik generációként. Ez van.

nigara 2012.09.23. 13:52:40

@enrobag:
Nyilván vannak, akik szeretnének elmenni, és csak a sóvárgás marad.
Nyilván vannak, akik el is mennek, mert jobb lehetőséget találnak egyéni preferenciáik alapján (lásd elősző hsz-em).
És nyilván vannak, akiknek jól megy itthon, és nem biztos, hogy ezt a szintet máshol is megkapnák.
Te ez vagy, tök jó neked ("ad abszurdum meg tudsz élni itthon, úgy, ahogy szeretnél ott, ahol szeretnél")

De miért ekézed az előző két csoportot? Igenis vannak, akiknek nagyon nem jó itt, de képtelenek mozdulni objektív dolgok miatt. Akik meg elmennek, azok vagy jól döntenek, vagy rosszul - ez már csak utólag derül ki. Mindegyikre van példa itt a blogon.
De a döntés, vagy csak a vágyakozás joga az övék, nem szólhatja le senki.

váj mí 2012.09.23. 14:05:08

@enrobag: Na egen, a reflexiók. Hát azok kissé izék, rosszindulatúak. A posztolónak lejárt a határozott idejű munkaszerződése, szétnézett a piacon, és úgy találta, nincs rá szükség, nincs lehetősége, mert se rokon, se barát a megfelelő helyeken, így inkább lépett, oda, ahol a saját véleménye szerint értékes ember lehet.Valószínűleg számára a munka az értékes ember egyik kritériuma. Megtehette volna, hogy "élősködik" a társadalom nyakán. Nem tette. Inkább elment. Számára a szülőhazája nem kínált többé olyat, amitől értékes embernek érezhette volna magát. Számodra még kínál. Örülj neki, és élvezd.

SilentDreams 2012.09.23. 14:09:30

A poszthoz:

Jó példa arra, hogy mennyire nem fenékig tejfel a külföldi élet. Egyéntől függ, hogy kinek mennyire hiányoznak az otthoni dolgok, van akinek sokkal jobban. A beilleszkedés sem egyszerű mindenkinek. Én is javasolnám a nyelv mielőbbi elsajátítását legalább középszinten, mert anélkül lehetetlen a beilleszkedés, és persze, hogy kirekesztettnek érzi magát az ember.
A család kiköltözésének van valamilyen elvi oka? (munkahely, iskola, nyelvtudás, kedv, egyéb). Mert a lakhatás már meg lenne oldva nekik is, ahogy olvastam....

bIQa 2012.09.23. 14:20:24

Ez egy gyenge poszt. Vagy kamu, vagy valakinek arra kellett csak hogy nyafizzon egyet. Idehaza ennek hatalmas felvevőpiaca van, Németországban kevésbé divat a a nyavajgás, ott a teljesítmény számít.
Kár a Határátkelőért, mert jó írások voltak benne, stílusra is meg hasznos információk is bőven. Remélem lesznek majd ilyenek újra

christophe 2012.09.23. 14:20:31

@váj mí: ''Megtehette volna, hogy "élősködik" a társadalom nyakán. Nem tette. Inkább elment. Számára a szülőhazája nem kínált többé olyat, amitől értékes embernek érezhette volna magát. Számodra még kínál. Örülj neki, és élvezd.''

Vagy mehetne kozmunka programra havi 47000Ft-èrt,akkor màr inkàbb wc takaritàs 1200eurorèrt...

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.23. 14:30:00

@Chang Yai: tulajdonképpen igen. mi mindannyian.
vagyis én nem, mert én nem ezekre szavaztam.

váj mí 2012.09.23. 14:31:10

@bIQa: Hidd el, Németországban is nyavalyognak, csak nem a munkahelyeken, hanem otthon, családi körben. Ami nem rossz. Viszont a teljesítmény tényleg számít.

@christophe: Hát igen, havi 200 euró. Viccnek is szar.

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.23. 14:31:27

@christophe: igen. mert nem a munka teszi az ember, hanem az ember a munkát.

Sierrababa 2012.09.23. 14:40:49

Kedves Posztoló,
Minden kezdet nehéz, de ne add fel. Hamarosan a feleséged már utánad mehet majd. Tanuld szorgalmasan a nyelvet, sajnos a németek rettentően lusták komolyabb beszélgetést lefolytatni más nyelven (tisztelet a kivételnek). Amíg az nem megy, nehéz barátokat találni. De kutass az interneten, egy csomó jó kis nemzetközi csapat létezik, például az internations, aminek minden országban, így gondolom Németországban is megvan a helyi csoportja, havi összejövetelekkel. Csinálj lakásavatót a kollegáiddal, hogy ne csak a munkahelyen találkozzatok. Nem könnyű, tudom, én férjjel vándoroltam közel öt éve, de az elején roppant magányosnak éreztem magam. De elmúlt :)

AutosVilli 2012.09.23. 14:42:02

A vicc csak az az egészbe(ez a HR-nek szól) hogy majd max 48-52 évesen őket is kifogják rúgni a munkahelyükről.

21april 2012.09.23. 15:03:45

@váj mí: Egyáltalán nem úgy kezelem, sőt! Azért is tettem idézőjelbe a csak szócskát :) Azzal a biztos tudattal készültem rá és vállaltam el, hogy ez nem szimplán munka és megélhetés. Ehhez kell nem kis plusz, ami megvan bennem úgy érzem...

váj mí 2012.09.23. 15:04:34

@Babette_: Az mindegy. A sok birka nem volt képes felfogni, milyen veszélyes szinte abszolút hatalmat adni egy csoportosulás kezébe. Túl puha volt a diktatúra, anno. Hát most te is szívsz, velük együtt.
A fiad talált melót Ausztriában?

SilentDreams 2012.09.23. 15:06:24

@21april: Sok szerencsét és kitartást hozzá! Kívánom, hogy sok örömöd is legyen benne. Melyik környék...? :)

váj mí 2012.09.23. 15:10:20

@21april: Akkor rendben :). Az idős-gondozáshoz szerintem is kell, egyfajta plusz. Én biztosan nem tudnám csinálni hosszabb távon. Remélem, sikerül majd mindaz, amit elterveztél.

christophe 2012.09.23. 15:13:54

@váj mí:''Hát igen, havi 200 euró. Viccnek is szar. ''
Mèg annyi sem,170 euro ;-))Amikor ismerosoknek,kollègàknak mondom,nem hiszik el,nem èrtik......

christophe 2012.09.23. 15:15:50

Bocsànat nem :-)) sokkal inkàbb :-(((

váj mí 2012.09.23. 15:22:50

@christophe: Hm, nagyvonalú voltam ;). Különben az én ismerőseim sem értik, hogyan élhetnek meg emberek havonta ennyi pénzből, amikor az árak hasonlóak, talán a lakhatás költségei olcsóbbak, de nem annyival.

21april 2012.09.23. 15:26:41

@SilentDreams: Köszönöm :) Hamburg környéke. Kicsit félek is az ottani dialektustól, mert másfél évig éltünk Észak-Rajna-Wesztfáliában és éppen elég volt megszokni ott. De majd ez is menni fog :)

SilentDreams 2012.09.23. 15:37:45

@21april: Üdvözlet a szép hesseni dialektusból :))))

A 1,5 év észak-rajnai után szerintem nem is lesz olyan nehéz a hamburgi! :)

21april 2012.09.23. 15:38:03

@váj mí: Igyekszem, mert tervek vannak bőven :) Köszönöm neked is a jókívánságokat!

Anna-2 2012.09.23. 15:52:51

Gratulalok! Csalad nelkul nagyon nehez lehet, de szivbol remelem, hogy a csaladja is hamarosan onnel lehet!!!

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.23. 16:00:18

mi köze van ennek ahhoz, hogy ki kire szavazott?
egyébként is, mintha valamelyik is különbözne a másiktól.

Sanz 2012.09.23. 16:20:22

Amikor azzal kritizálnak egy posztolót, hogy "de miért hivatkozik külső okokra (az ország, politikusok, stb.) a távozás kapcsán", akkor mindig nagyon felbosszantom magam.
Igenis, akár tetszik, akár nem, az ország kb. 2/3-ának nem tetszik, ami most uram-bátyám rendszerben zajlik (és a nem tetszésben toronymagasan vezet a 30 alatti generáció), és mivel tudja az illető, hogy 15-20 év alatt ő ezen vajmi keveset tudnak változtatni, ezért inkább lelép. Tehát igenis döntő befolyásoló tényező lehet valaki kivándorlásában az, hogy milyen a politikai légkör a hazájában.

A másik pedig az, hogy amikor valaki arra hivatkozik, hogy "de Magyarországon is meg lehet élni tisztességesen, miért kell ehhez külföldre menni", akkor pedig azt mondom, hogy "de nem mindegy, hogy 40 év munka után 20 vagy 100 millió Ft-tal vonulsz nyugdíjba". Mert ismerjük el, hogy a mostani 20-30-as generációnak a legfontosabb dolga az lenne (még ha ezt a legtöbben nem is veszik komolyan), hogy nyugdíjas korukra a lehető legtöbb pénzt felhalmozzák, ugyanis az államtól nagyon kevésre számíthatnak majd. Szóval ezért is mondom, hogy nem mindegy, hogy ha valaki Magyarországon is akar nyugdíjas lenni, mennyi pénzből teheti majd azt.

:ETNA: 2012.09.23. 16:23:02

A 90-es közepén, a fillérekért, 1-2 évvel korábban privatizált magyar gyárakat, üzemeket stb., kedves magyar honfitársaink adták el az első kapitalista tőkésnek, aki pénzt ígért érte. A többség pedig, a megvásárolt, meglehetőyen lepukkant üzemeket, rövid idő alatt felszámolták (ld. a rendszerváltás korában működő 17 db cukorgyárunkat... ma egy van ..), hiszen csak felesleges konkurenciát jelentett. Ezért a mai munkanélküliség kialakulásában nekünk magunknak van a legnagyobb sarunk. Németországba kitelepülni pedig még 40-50 évesen is megéri, főleg , ha egy idő után a család is tud követni. Ez egy teljesen más világ, hogy csak egy totál egyszerű, de Magyarországon abszurdnak számító szituációt említsek: egy észak-német kisvárosban, a zebra előtt megállt egy csodaszép Ferrari, hogy át tudjak menni a gyalogátkelőhelyen ... ledöbbentem, de mára már megtanultam, hogy ez pl. Németországban természetes és magától értetődő "gesztus", vagyis egy betartott szabály!

gyászhuszár 2012.09.23. 16:25:36

Szerintem értékes ez az írás! Nálunk lépnek le a családból folyamatosan. Miért is? És erről kéne beszélni! Kicsit demagóg leszek, de könyörgöm immár 2 évtizede elvileg ugyanabban a kapitalizmusban élünk, mint a németek, angolok stb. De itt ez (sem) működik! Egyetlen alapvető probléma, hogy MO-n semmi sem úgy van a gyakorlatban, mint ahogy azt az életből és az iskolában tanultuk. Itt pl. hiába jársz egyetemre, nem fogsz jobban élni, mint egy érettségizett. stb. stb.
De amit kiemelnék: itt nem lehet minimálbérből lakást bérelni, kaját venni, rezsit fizetni, ruházkodni. Londonban igen, Ausztriában igen, olaszoknál igen. Akkor hogyan is van ez? Én a végzettségemmel itt bruttó 150 ezret keresek Dover-ben 6-800 ezret és a megélhetés ugyanannyiba kerül. akkor mi a fasz van itt kérem? Hogyan tudunk ezen változtatni? Erről beszéljünk! 2010-ben nem kell az IMF most könyörgünk, hogy visszajöjjön? Ezek szerint teljesen mindegy kinél van a politikai hatalom, mert nem a magyarokon múlik...

:ETNA: 2012.09.23. 16:43:58

A termékek és bérek összehasonlításában a legegyszerűbb módszer: mennyi percet/órát kell dolgoznom azért, hogy x terméket meg tudjam venni. Ebből egyértelműen Németország kerül ki "győztesen". A lakásbérlés is olcsóbb, ha azt vesszük figyelembe, hogy a havi bér hány százalékát kell erre fordítani a két országban, az "eredmény" nem kétséges, de pl. az utazásra, nyaralásra fordítható összegben is óriási a különbség. A LEGnagyobb különbség mégis csak az, hogy egy kis német falu határában is van vagy 3-4 üzem, gyár, de jut mindenkinek (aki igényli) termőföld is a gazdálkodáshoz, hogy a rengeteg szélerőműről már ne is beszéljek...

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 16:55:30

@Bambano: szerinted minek kelletunk a Kozos Piacnak?
jol elvoltak de hianyzott a friss piac
mi meg rohantunk az EU-ba, meg a tobbiek
nagyon nagy reszben igazad van szerintem es en innen ugy latom - jol vagy orsszul, a jelenlegi kormany ez ellen harcol
amit lehet egy francianak egy belganak azt nem lehet egy magyarnak, legyen az paraszt, vagy melos

pizo 2012.09.23. 17:00:23

@olahzsolti: Barátom, 3 diplomás járműgépész-mérnök vagyok, az első munkahelyemen gépjárműfejlesztéssel foglalkoztam, 3 prototípus meg is épült (1994.), most meg nem vesznek fel sehova. Angol szakmai felsőfok, társalgási középfok-felsőfok között, olvasás majdnem anyanyelvi. Megfelelő számítástechnikai ismeret. Na?

Zoli

encore 2012.09.23. 17:03:46

Én arra lennék kívácsi hogy idehaza hány olyan munkakör van ami középfokú végzettséget igényel, de diplomásokat vesznek fel csak erre a posztra.
A középfokú végzettségű ember meg mehet betanított munkásnak.
Szaros multik rájuk céloztam legfőképp.
Külföldön ugyanarra a munkára elég a középfokú végzettség, míg idehaza diplomát követelnek, meg a saját cégük által preferált nyelvtudást is.
Gané ez a kormányzás is, ezek tették ilyenné ezt az országot, középfokú végzettségű betanított munkások soron dolgozó országa. Diplomások közül meg csak az megy el innen akinek van egy kis agya, mert aki a diplomáját is viszonylag könnyen kapta (könyvtár ruhatár szint) az marad, mert retteg hogy nem boldogulna külföldön, főként nyelvtudás nélkül, szakma nélkül.
Én valahol örülök is hogy ezek a beképzelt papírozott senkiházik itthon maradnak. (Ne vegye mindenki magára aki hasonló végzettségű de én sajnos sok ilyen gané semmirekellőt ismerek akik pofázni tudó kisfőnökök a multiknál vagy akár a kiscégeknél.

21april 2012.09.23. 17:13:29

@SilentDreams: Majd meglátom :) Egyébként ez olyan munka, hogy két-háromhavonta más helyre kerülök, lehet, hogy legközelebb ékes bajorul kell majd tanulnom :D Érdekes lesz mindenesetre.

21april 2012.09.23. 17:16:25

@:ETNA:: Én egy alkalommal nem is akartam átmenni a túloldalra, csak véletlenül közel kerültem a zebrához, és megálltak. Ezek után szégyelltem volna ottmaradni és átmentem szépen...:D

SilentDreams 2012.09.23. 17:27:15

@21april: De ismerős jelenet :)))))))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 17:30:10

@SilentDreams: @21april: en ilyenkor intek, hogy mennyel, eszem agaban sincs atmenni

2012.09.23. 17:35:37

@tucano: "Mert Magyarország élhetetlen hely. "
Ez elég nagy BS, de a magyarországi a legsiránkozóbb nép legalábbis a környéken, soha semmi nem jó, mint a sapkás sztoriban (ok nem voltam mindenhol de eddig ez a tapasztalat). Komolyan, megdöbbentő tapasztalni, ha az ember máshol nőtt fel.

nincs1itt 2012.09.23. 17:53:33

@Bambano: Figyu, csak azt kérdezem, h a deutsche telcom vásárlását ki is engedte meg?? a bérek "mélységéért" kizárólag a gaz, gonosz multi a felelős... Ugyanazért a munkáért miért fizet a német otthon 4-szer 5-ször annyit mint M.o-n?? Ja, mert ott muszáj. Otthon pedig a "magyar" politikus ájrópai fizetésért árulta gonosz multinak a Te munkaerődet, 3-4 ájró/óráért... Szóval, azt csinálják, amit a Te vezetőid letolnak a Te torkodon, hogy Neked az jó!

2012.09.23. 17:59:37

@LenaLondon: Szerencsed volt ha nem kerdeztek toled ilyeneket interjun; sokszor tolem sem, de az evek soran bizony volt olyan, amikor azzal inditottak, van-e ferjem, gyerekem; ha nem, mikor akarok gyereket - mikor mondtam nincs ferjem, meg azt is megkerdeztek, egyutt elek-e valakivel. Mas hasonlo koru noismeroseimnek (mindannyian diplomasok stb., irodai allasokra jelentkeznek) is voltak hasonlo tapasztalatai. Feltetelezem hogy ez Magyarorszagon gyakrabban fordul elo mint Angliaban, de itt is elofordul.

váj mí 2012.09.23. 18:18:23

@Chang Yai: A belpolitikai helyzet csak azért érdekes, mert ez készteti kivándorlásra az embereket. Túl a gazdasági nyomorúságon, Magyarországon most egy fasza kis diktatúra készül. No nem, nem a "jó öreg" kommunista stílusban. A diktatúráknak sok arcuk van. Az előjelei már megvannak, és aki csak kicsit is foglalkozott társadalomtudományokkal, az fel is ismeri őket.

Sanyi9 2012.09.23. 18:25:50

@opcsi78: Mit jelent az, hogy "csókos"?

váj mí 2012.09.23. 18:30:44

@21april: Megismered majd a német nyelv szépségeit :). Én először akkor vigyorogtam ezen, amikor a Drezda-Nürnberg vonalon az IC-n közölte a hangosbemondó, hogy a vonatunk a "gleis zwo"-ra érkezik ;).

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.23. 18:32:24

Váj mí, ezt nem vitatom (sajnos, nem merek bejelentkezni még a követségen sem, nem bízom abban, hogy a külögy betartja a saját adatvédelmi szabályait), viszont kire is kellene szavaznunk, aki NEM fog megkopasztani, lealázni mindannyiunkat, a pofánkba hazudni, stb? mert eddig mindegyik banda ezt csinálta, kivétel nélkül, egy centi különbséget nem látok közöttük. ok, tényleg a mi hibánk, hogy nem gyújtjuk rájuk az Országházat :-)

christophe 2012.09.23. 18:46:04

@hagyma: ''nagyon nagy reszben igazad van szerintem es en innen ugy latom - jol vagy orsszul, a jelenlegi kormany ez ellen harcol
amit lehet egy francianak egy belganak azt nem lehet egy magyarnak, legyen az paraszt, vagy melos ''
Itt vannak civil szervezetek,szakszervezetek,akik egyuttes erovel vèdik a maguk igazàt,a munkàltatoval,politkussal szemben, tobbek kozt ezèrt èl màskèpp Nàlunk a melos.
Franciàknàl,Belgàknàl sem az MSZp,sem a Fidesz nem birna komoly vàlasztobàzissal,mert az emberekben van felelosègtudat a jovot illetoen igaz,ehhez tàrsul tobb mint 200èv DEMOKRàCIA

Muscari 2012.09.23. 18:47:40

@Mirjam2: Szomoruan hallom ezeket a dolgokat, azt hittem, itt nincs megkulonboztetes, mert eddig szinte mindenki azt mondta...
Ugyanakkor eletem parja otven fele keresne az elso "rendes" munkajat itt kint (London). Egesz eddig gyozkodtem, hogy a kor nem lehet problema, biztos valami mas, meg nem eleg jo az angolja, de amit most irsz az nagyon elszomoritott.
Ugyanakkor azt is eszrevettem, hogy ugyanannak a cegnek ugyanolyan poziciojara videkre alacsonyabbak a kovetelmenyek, mint itt Londonban, konkretan eleg a hasonlo munkakorben szerzett tapasztalat, nem kell az "azonos". Nyilvan kisebb a merites.
Ha jol emlekszem, te videken elsz, ugye? Elarulod, merre? Neked mik a tapasztalatid az idosebb munkavallalok tekinteteben?

váj mí 2012.09.23. 18:48:32

@Chang Yai: Nos, nézd, én nem vagyok magyar állampolgár, de ha az lennék, és külföldön élnék, semmi szín alatt sem akarnám, hogy a jelenlegi kormány bármilyen adatot megtudjon rólam. A saját jövendőbeli biztonságom érdekében. De lehet én vagyok a paranoiás, mert az én országom sem tud semmilyen adatot rólam, pedig ott nem kell regisztrálni ahhoz, hogy élj a jogaiddal. A következő lépés a regisztráltak kötelező szavazása lesz. Csak várd ki ...
Az Országházért meg kár lenne. A patkányirtás célravezetőbb lenne, szerintem.

hotyb 2012.09.23. 18:57:31

31 év munkaviszony után én is azt mondom élhetetlen ez az ország. Nyár elején a gyerekeim, tegnap a feleségem húzott el innen úgy, hogy a vállalkozását adta fel.1-1,5 hónap múlva megyek utánuk 50 évesen. Nem vagyok mérnök sem orvos, és igen alja munkát fogok végezni de legalul is akarom kezdeni.
Akik szerint nagyon jó ez az ország kicsit nézzenek körül. Én láttam hogy mennek a közbeszerzések a projektek a megbízások.
Ezt az országot szétrabolták most meg főleg....

váj mí 2012.09.23. 18:58:41

@Babette_: Melyik várost nézte ki magának?

Muscari 2012.09.23. 19:01:49

@váj mí: Pontosan ettol felunk mi is, ki tudja, milyen adot talalnak majd ki, amit allampolgarkent fizetned kell, volt mar szo rola. Elvileg az Union belul konnyen megtalalhatoak vagyunk, de ahhoz az kell, hogy celzottan keressenek valami miatt. De pl. ha lemondod az otthoni TB-t, meg kell adni az itteni NI szamodat es maris tudjak, hogy hol vagy. Valoszinuleg mi is paranoiasak vagyunk, vagy csak elovigyazatosak, majd a jovo eldonti... MIndenesetre regisztralni nem fogunk, legalabb nem erhet majd minket az a vad, hogy nem elunk otthon,, megis beleszolunk az ottani ugyekbe :-)

christophe 2012.09.23. 19:12:39

@Muscari: szerezzetek àllampolgàrsàgot :-))

Muscari 2012.09.23. 19:19:25

@christophe: arra meg 4 evet varnunk kell, ahogy az letelik, azonnal megkerjuk :-)

váj mí 2012.09.23. 19:25:29

@Muscari: Hát ilyenkor kell hazudni azt, hogy nincs biztosításod sem számod, sem semmid. Adót???? Nu, ez azért már, phúúú! Ha EU-n belül adózol, mert életvitelszerűen egy másik országban élsz, akkor milyen adót? Végső esetben, meg még mindig le lehet mondani az állampolgárságról. Románia, pl. viszonylag könnyen ad állampolgárságot ;).
Különben nálunk november második felében lesznek a parlamentáris választások, és bizony, hogy elmegyek szavazni, pedig nem otthon-otthon élek. De egyszer talán majd fogok ...

@Babette_: Én sajnos, így látom. Bár tévednék, de a jelek erre mutatnak.
Ó, Bécsben nagyon hamar talál melót, ha egyszer komolyan ráfekszik a keresésre.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 19:33:39

@váj mí: hat a jelek szerint te egyaltalan nem foglalkoztal tarsadalomtudomanyokkal, de nem baj ez
@christophe: muhhahha
ha a francia parasztnak baja van az nem felpalya utlezarast csinal, meg nem moszijo kassai eget buzat, hanem kimegy a kombajnokkal, oszt lezar mindent, oszt onnantol nem megy be import se libamaj se semmi es megkapja a tamogatast is
en lattam mar franci / nem paraszt/ sztrajkot, hat baratom azok nem gatyaznak

21april 2012.09.23. 19:34:32

@váj mí: Alig várom :) Félig sváb vagyok, szerencsére iszom az új szavakat mint a szivacs. Az lesz az érdekes, ha majd hazajövök és a férjemmel elbeszélgetek németül. Ő Erfurtban dolgozott (még az NDK-s időkben) és nagyon jól beszél szintén.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 19:36:38

@Chang Yai: mire kene bejelentkezned a kulgyon?@Muscari: es ez igy helyes, aki nem el otthon ne szavazzon haza
@váj mí: miert nem vagya meagyar allampolgar?
hazudni?
az bun

váj mí 2012.09.23. 19:39:36

@hagyma: Annak viszont nagyon örülök, hogy te igen. Mondd, nem szállnál le rólam, és vinnéd el Maryt az 1830 dollárodból Disneylandbe?

@21april: Fura lesz, az biztos. Nekem a hoch-deutschom sem tökéletes, így én nagyon nagyon keverem a különböző nyelvjárásokat, amik rám ragadtak menet közben. Pl. vigyorogni szoktak, amikor "naaa"-t mondok, "nein" helyett. Ez még Bécsben ragadt rám, és valahogy nem tudok leszokni róla ;).

váj mí 2012.09.23. 19:40:12

@hagyma: Mert nem oda születtem, te észlény.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 19:41:32

@váj mí: annak valaszolok akinek akarok
ez az internet
miert pont a mult heti fizetesembol kene elvinnem es miert disneylanba?
en nem foglalkoztam soha, de nem is monadanek ekkora baromsagot, hogy otthon diktaturae epul
egyeb kerdes?

Joe Trb · https://hazkepviselo.eu/ 2012.09.23. 19:43:16

gratulalok a poszt irojanak !!!
ez az igazan pozitiv , ongondoskodo hozzaallas !!!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 19:43:39

@váj mí: jo, felmegyek a wikipediara es megnezem az eletrajzodat, hogy tuggyam, hova szulettel es hol elsz most, na azt tudom, valoszinuleg a nemeteknel
igy most mar azt is gondolom trianoni magyar vagy
felvidek, erdely, delvidek?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 19:45:07

@Streat Dreams: azert a kulfoldi munkat nem hivnam szamuzetesnek, es az ismeretsege altal szerzett melot
de, meg mindig jobb mint ulni es varni a csodat

váj mí 2012.09.23. 19:49:43

@hagyma: Na ládd, amivel soha nem foglalkoztál ahhoz talán jobb lenne nem hozzászólnod.
Állítólag Disneyland fasza hely, és azért pont a múlt hetiből, mert azt kaptad meg legutóbb.

Ja, nem ír(at)tam magamról cikket a wikin, kár keresgélned. De ha már annyira keresgélni akarsz, akkor találd ki hol születtem, ha nálunk a parlamenti választások idén november második felében lesznek. Legalább elfoglalod magad ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.23. 19:50:24

Váj Mí, Hagyma (bocs, 5 perc, ami betölt egy rendes válaszolós lapot), a konzulátustól kértem lapot, amin bejelenthetném magam, onnan látom, hogy hopp otthon a Külügy tartja nyilván az embert, és egy év múlva töröl. Ok, most nyugi van már jó ideje, de egy ilyen országban, mint Burma, sose lehet tudni, gondoltam, tudjanak rólam. De most marad az, hogy ha valami gáz van, akkor a főnökeim csak csinálnak velem is valamit, illetve akkor a családom még mindig tud szólni a konzulátusnak Bangkokban. Ez van, nem lettem tőle boldog. Szerintem nem lesz semmi, de sose lehet tudni, a legutóbbi zavargások is a semmiből jöttek. Mondjuk azt megnézném, amikor a magyar állam kiszedi a kp-met a zsebemből, mert itt más nem játszik, csak a pénzköteg. Állampolgárság az jó lenne valami más, de semmi nincs kilátásban (nyilván nem lennék sehol sem egy ázsiai útlevéllel, attól eltekintve, hogy errefele ilyesmit amúgy is csak vérségi alapon osztogatnak). Vagy guglizzam meg, hogy "what's the easiest western citizenship to get?"

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 19:55:07

@váj mí: Te komolyan azt hiszed erdekel hol szulettel es most lelkesen el kezdem keresgetni?:)
neked hany eves tarsadalomtudomanyi egyetemed van?
@Chang Yai: en nem felnek a magyar kulugytol, de te dolgod

G Hardy 2012.09.23. 19:56:07

Mindenki csak panaszkodik, de:
-ti választottátok meg a politikusaitokat szabad választásokon
-minden reggel dugo van Bp-en, csupa uj csili-vili kocsi, ujjabbak mint pl.Bécsben
-mindenki a másikra mutogat, pedig ö is ugyanolyan csalo (ado stb.)
-a gazdag nyugati országogbol is folyamatosan vándorolnak ki emberek pl. Kanadába, Ausztráliába és onnan Europába stb. Ez teljesen normális dolog. Csak itt csináltok mindenböl egy nemzeti katasztrofát.
-még a legegyszeröbb blogban sem tudjátok mellözni a politikai gyülöletkeltést.
Primitiv nép vagytok, megérdemlitek a sorsotokat, sajnos.

flamer 2012.09.23. 20:02:18

@Bambano: Biztos volt olyan poszt, ami arról szólt, hogy nem lehet itt élni, aztán a posztoló mégis Magyarországon maradt, de nekem nem rémlik. Mert hát az itthoni helyzet "élhetetlenségének" (mert azért Szudánban is élnek emberek, pedig ahhoz képest ez itt mennyország) tulajdonképpen csak a magyar elit meg az őket elviselő (sőt, őértük lelkesedő) magyar nép az oka, senki más.

váj mí 2012.09.23. 20:12:59

@Chang Yai: Hm, én a helyedben nem számítanék nagyon a magyar konzulátusra, ha baj van. Egy lánynak, akivel még Bécsben dolgoztam ellopták az iratait. Mondom, Bécsben. Ne tudd meg azt a folyamatot amin szerencsétlen átment, csak hogy ideiglenest kapjon. Pedig 200 kilométernyire volt csak Budapesttől, és ha úgy vesszük be sem kellett volna jelentenie, mert simán hazamehetett volna nélkülük. Szóval, mondom, Bécsben. Burmában még nem jártam.

@hagyma: Nem, csak szívattalak. Legközelebb majd idézőjelbe teszem, jó?
Négy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.23. 20:19:26

Váj Mí, ne idegesíts :-) mondjuk itt a német konzulátus képviseli Magyarországot, azért belőlük többet kinéz az ember.
de ne is mondd, amikor elvesztettem az irataimat egy napra (máshol), kaptam én is ízelítőt, hogy mi lett volna ha.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 20:20:50

@váj mí: en se gondoltam, hogy tudnal szivatni
tedd azt

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 20:22:10

rettenetesen unom ezt a dumat, hogy otthon epul a diktatura

olahzsolti 2012.09.23. 20:24:58

@pizo: huu,szerencsétlen ember vagy,jól kitolt veled a természet.Én azt gondolom,az a fajta tipikus diplomás lehetsz,aki úgy cserél egy villanykörtét,hogy forgatja a létrát(a haver),a körtét meg fogod egy helyben...
Sok ilyen diplomás van,nem vagy egyedül.
Papirokkal-diplomákkal-okj Tanfolyamokkal van teli a táska,de nem tud egy kv-t kérni külföldön...megy az "őőőőőő"zés,a szavak keresése..ismerős?:)ugye..
Nem szabad feladni,valami jó szakmát-viz/gáz /fűtés szerelő,autószerelő,stb-kell tanulni!!!

váj mí 2012.09.23. 20:25:59

@Chang Yai: Csak felkészítelek lelkileg ;). Mondjuk, azért a németek jelentenek némi reménysugarat ...

@hagyma: Pedig pont azt tettem.
Különben, egy másik földrészről én is rettenetesen unnám, pláne, ha gőzöm sem lenne a dolgokról, és csak a 20 évvel ezelőtti emlékeimből élnek. Mint te.

Jossarian 2012.09.23. 20:30:00

Tokos vagy, gratulalok! Csak igy tovabb, megtalalod a helyed hamarosan! :) ;)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 20:39:20

@váj mí: gondolod TE, hogy ezt tetted
diktatura europaban jelenleg elkepzelhetetlen, mar a tenyleges
a toke, a penz diktaturaja az mukodik rendesen
tudom nekem gozom sincs, TE tudsz mindent mindenrol
en hulye vagyok az egeszhez
ez meg a szellemi diktatura
ha en mondom, akkor az ugy van

váj mí 2012.09.23. 20:45:41

@hagyma: Jó, akkor, csak én gondolom. De nyugodj meg kérlek, mert nem szeretném, ha a póréhagymalevest a vendég ölébe szolgálnád fel idegállapot miatt.
A diktatúrának meg te csak egy fajtáját ismered, azt élted meg személyesen, a közepesen elnyomó kommunistát. De mivel, speciel ehhez nem értesz, kár megsértődnöd.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 20:52:42

@váj mí: szeretem mikor valaki azt hiszi, hogy felidegesitett
bazmeg nezem a NO- Kansas city meccset, sorozok,
netezek
lassan kezdunk fozni, mert segitek azasszonynak es Te komolyan gondolod, hogy engem nbarki is fel tud idegesiteni az interneten?
ritkan szolgalok fel barmilyen levest, sot barmit, de kosz
az eneletemben nem volt diktaura
/61-es vagyok/
de ha az adiktatura volt, akkor szeretnem vissza

Scaramella va alla guerra · http://www.youtube.com/watch?v=q1TIv7Rd3kk 2012.09.23. 20:54:12

@váj mí:
Kérdés : 2006 és 2010 között is a diktatúra épült ?

2012.09.23. 20:54:19

@G Hardy:
ebben a felsorolasban sok jo meglatas van amelyekre azt kell mondjam igaznak tunik.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 20:58:05

@G Hardy: hat bizony itt amerikaban is meggondolja a koznep milyen kocsit vegyen
otthon nem
legfeljebb elviszik a lakasomat, de audim van, vagy bmw
es itt olcsobb a kocsi
ezek tenyek amit irtal

váj mí 2012.09.23. 21:00:21

@hagyma: Akkor te nem annak élted meg. Örülj neki, hogy a szellemi terror neked semmit sem jelent.

@Scaramella va alla guerra: Nem, szerintem legalábbis. Az csak sima rablógazdálkodás volt. Az utóbbi 2 év viszont a rablógazdálkodáson túl mást is hozott. A politikát a magánéletbe, és a legújabbkori jobbágyrendszer kezdetét.

christophe 2012.09.23. 21:07:24

@hagyma: errol beszèlek,az emberek kiàllnak az igazukèrt,megvèdik az èrdekeiket,osszefognak....
M.on nincs ilyen.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 21:08:37

@váj mí: en rettenetes szellemi terror alatt eltem a 70-es 80-as evekben
kellett tanulnom es dolgoznom
ez feldolgozhatatlan

christophe 2012.09.23. 21:10:22

@hagyma: Ja,mèg adalèk Franciaorszàgban èlek.....

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 21:11:37

@christophe: nincs hat, mert azzal foglalkoznak ki fideszes, ki maszopos, ki jobbikos, meg hogy legyen jobb kocsim, mint akark i masnak

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.09.23. 21:12:50

@christophe: akkor jobban latod mint en
nalunk nincs akkora hagyomanya a tunteteseknek es forradalmaknak mint ott
mondjuk nem is banom

váj mí 2012.09.23. 21:13:38

@hagyma: Számomra is. Mert nem funny 6 évesen arra ébredni hajnalban, hogy a titkosszolgálat éppen házkutatást tart.
De te jó alapanyag vagy bármely rendszernek. Droidokra ugyanis szükség van. Nem gondolkoznak túl sokat, csak a lóhúgy sörük, a megfelelően átsütött steakjük, a meccs a tévében meg az érdekli őket, hogy a műszakjuk alatt minden rendben legyen.

tomfree 2012.09.23. 21:19:30

@váj mí: Világosíts fel kérlek, hogy társadalomtudományi értelemben milyen diktatúra épül Magyarországon éppen? A sértés legkisebb szándéka nélkül érdekelne, hogy milyen tudományos tényekkel támasztod alá ezt?

Az én olvasatomban egy diktatúrára alapvetően jellemző:
"A modern kori diktatúrák önkényuralmat, alkotmányos felhatalmazás nélküli kormányzást jelentenek.
Fő jellemzői
1. a közhatalmi döntéseket a hatalmon lévők önkényesen hozzák
2. nincsenek alkotmányos korlátok
3. a hatalom autoritását nem az állampolgároktól kapja"
Egy modern kori diktatúra autoritter vagy totalitárius lehet fővonalakban (ez osztódik alrendszerekre), de a hazai politikára egyik sem jellemző. Azzal veszti el a társadalomtudomány a hitelét, hogy bedobálnak ilyen nagy szavakat társadalomtudományi szakemberek a nyilvánosságba. Szerény véleményem szerint tévedsz tehát, de cáfolj meg, örömmel veszem, ha tanulhatok az okosabbtól.

portugéza 2012.09.23. 21:23:04

@olahzsolti:

Láttam már olyan SZAKMUNKÁS álláshirdetést, ahol FIATALOKAT kerestek NÉMET nyelvtudással. (2012. augusztus, Baranya megye) Nem sportszerű összehasonlítani valamilyen szempontból hátrányos munkaerőpiaci helyzetű diplomásokat, úgy általában a szakmunkásokkal. A diplomásokon belül is vannak jól kereső rétegek, sőt hiányszakmák is.

Amúgy neked mi a szakmád?

Mo.-on azért jó a kétkezi szakmával rendelkezőknek, mert nem adóznak. Legalábbis nem a valós jövedelmükkel arányban. Alkalmazottak: minimálbér + zsebbe, a maszekok meg aztán… A bökkenő, hogy nem minden szaki tud önállósulni. Kezdőtőke kellene saját autóra, szerszámokra, berendezésekre, segédre. Továbbá megfelelő hozzállás, ész, motiváltság. Kb. minden 10. tud saját vállalkozást indítani.

Van igazság abban, hogy kevés a (jó) szakmunkás, de a helyzet ennél azért árnyaltabb. Ott vannak rögtön a nők. A legritkább esetben mennek el villanyszerelőnek, CNC marósnak vagy akárcsak sofőrnek. A fodrász-kozmetikus-körmös szentháromság meg telített. A népesség 50%-a számára tehát rögtön nem megváltás a „valamilyen szakma” tanulása.

Aztán érdemes utánaszámolni, hogy ha a legkeresettebb szakmák művelőiből hirtelen tízszer annyi lenne, vajon mindegyiküknek lenne-e munkája?? Egyáltalán ki lehetne őket képezni, van elég szakoktató, képzőhely, cég?

A tanulj szakmát (diploma helyett) egy üres lózung, amit gondolkodás nélkül ismételgetnek az emberek. Akikből tényleg hiány van, és csillagászati áron dolgoznak, (és nem adóznak), azok a maszek szerelők. De egyrészt el is kell odáig jutni, valaki mellett megtanulni a szakmát, összekaparni a szerszámokra, autóra valót. Másrészt, ha mindenki maszek szerelőnek mene, lecsökkennének az áraik és máris nem érné meg. Mindenki nem lehet villanyszerelő, mert akkor nem jutna mindenkinek munka. Ez most szájbarágos, de annyian istenítik a szakmunkásokat, anélkül, hogy utánaszámolnának, pl. hány villanyszerelőt tudna eltartani a piac (alkalmazottként+maszekként), és mennyi a munkaerőfelesleg Mo.-n. Segítek, min. egy nagyságrend van a két szám között, sajnos a felesleg javára.

2012.09.23. 21:23:38

@Muscari: Szia, en Londonban elek mar tizen-valahany eve, nincs tapasztalatom videki angliai vagy Magyarorszagi munkakeresessel kapcsolatban, tehat csak feltetelezem hogy
1., valoszinuleg konnyebb Angliaban egy 50-en feluli embernek munkat talalni, mint ugyanennek az illetonek Magyarorszagon;
2., videken kevesebben keresnek munkat mint Londonban, illetve a fizetesek is alacsonyabbak, tehat gondolom kevesebb tapasztalattal / vegzettseggel is lehet ott munkat talalni, mint Londonban.

Sok szerencset kivanok parodnak a munkakereseshez, es nem akartam senkit elbatortalanitani, de teny hogy Anglia nem egy alomvilag ahol otven, hatvan evesen is olyan konnyen lehet munkat talalni mint huszonot vagy harminc evesen. Itt is van diszkrimininacio stb., feltetelezem hogy kevesebb mint Magyarorszagon (ahol ala akartak iratni egy baratnommel egy szerzodest hogy nem vallal a kovetkezo ket evben gyereket, ha megkapja a munkat amire jelentkezett!). En sok allas-interjun voltam az evek soran, es ez hogy a gyerekekrol kerdeztek nagyon ritkan fordult elo - de teny hogy elofordult.

váj mí 2012.09.23. 21:28:35

@tomfree: Az általad felsorolt főbb jellemzők közül jelenleg Magyarországon 100%-os mértékben csak az utolsó érvényesül. Egyelőre. Ha két év múlva ugyanez a politikai párt lesz visszaszavazva, akkor már ezt sem látom biztosítottnak az eddigi ténykedésük alapján. Az első két pont meg részben érvényesül. Az ország törvényei egy "átbulizott éjszaka" alatt módosulnak. Nincs törvényi biztonság, és ha az ország nem lenne EU tagállam még a pluralizmus látszata is megszűnne idővel. Szerintem.

DieNanny CH 2012.09.23. 21:43:24

@hagyma:
Talán ezt kellene itt is. A hírekben volt, hogy a magyar állam az ukrán búzát veszi 52ezerért tonnáját, mert a magyar 72ezerért túl drága. Vagyis rohadjon meg a magyar paraszt a búzájával együtt??? Aztán csodálkoznak, hogy fél év múlva 500 termelő megy koldulni, mert a búzájukat nem tudták eladni. Ebből is látszik, hogy az Országházban nem hazafiak ülnek...

pizo 2012.09.23. 21:44:30

@olahzsolti: Most nagyot tévedtél, a prototípusokban a saját kétkezi munkám is benne van, illetve 9 veteránautóm van, amiket magam csinálok. Pl. DAF Volvo 66-val szinte csak én foglalkozom. Tudod ha derogálna a munkaruha, akkor már éhenhaltam volna. Ja, és évekig tolmácsoltam. Tudom, hogy ezt fáj ezt így a szakmukiképző után hallani, de ez van...

Zoli

dr. Kóser Malac™ (a legnagyobb demokrata civil)! 2012.09.23. 21:45:01

@váj mí: "Ha két év múlva ugyanez a politikai párt lesz visszaszavazva, akkor ..." az nem diktatúra.

pizo 2012.09.23. 21:47:42

@pizo: Ja, és az a különbség egy JÓ mérnök és egy JÓ szakmunkás között, hogy a mérnök ki tudja előre számolni, amit kell, majd megcsinálni. A szakmunkás meg jó esetben csak meg tudja csinálni a mérnök segítsége nélkül...

Zoli

01234567 2012.09.23. 21:51:40

@Hertelendi: "Igaza van a posztírónak! Ma Magyarországnak nincs szüksége rá és még nagyon sok emberre!"
Sajnos ma magyarországon szinte reménytelen helyzetben vannak:
A fizikai dolgozók.
A "csak" érettségizettek.
A 40 évesnél idősebbek
A protekció nélküliek
Akik tisztességesen akarnak megélni
Férfiként csak hallomásból tudom, hogy a nőknél vannak szülés előtt álló, gyermekes, csúnya, nem hajlandó a szex valamilyen formájára kategóriák is.
Egyszerűen nálunk az állam és a társadalom olyan viszonyokat teremtett,hogy az emberek jelentős része ki van zárva, lehetetlen hogy aktív, normális életet éljen. Nincs választása, el kell mennie.

váj mí 2012.09.23. 21:52:03

@dr. Kóser Malac: Még nem, de az irány már jó lesz, elvtársak ...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.23. 21:57:19

@Mirjam2:

"Termeszetesen ez torveny-ellenes, de tobbszor megkerdeztek mar tolem allas-interjun, van-e gyerekem, mikor akarok gyereket, stb."

www.lzwlaw.co.uk/employment/discrimination_at_interview_stage.htm

Ez az ügyvédi iroda pl. nyújt lehetőséget "no win-no fee" díjazásra (ti. hogy ha nem nyernek számodra pert, nincs költséged. Persze ha nyernek, akkor az összeg 30-40%-a őket illeti sikerdíjként.)

váj mí 2012.09.23. 22:02:31

@dr. Kóser Malac: Öööö. bocs, akartam mondani ... kedves barátaim (azok a fránya KISZ-es idők ..), és volt egy ősi dakota közmondás is a nyelvemen, de elfelejtettem... no, majd, ha eszembe jut majd megtaláljátok az Alkotmányban... no nem, nem a Köztársaságéban. Az már nem létezik ... (nehogy már azt haluzzátok, hogy valami közötök van a közhöz az adókon kívül ...).

Brix 2012.09.23. 22:04:25

Le a kalappal a posztíró előtt, hogy 57 évesen volt elindult a nagyvilágba és fordított egyet a sorsán. A jelen- és a jövőbeli trendek, fokozódó magyar kivándorlást fognak eredményezni, mivel a magyar munkaerőpiac teljesen összeomlott a gazdasági válság következményeként. Több 40 feletti gépészmérnök ismerősöm évek óta munkanélküli, egyedüli "bűnük" az, hogy nem 25-35 év közöttiek. Nálunk 35 felett kidobják a munkavállalót a szemétdombra , nincs senkire rá szükség, sokszor még speciális tudással sem. Ez ami nálunk van , igazi dog eats dog kapitalizmus a javából, öldöklő verseny az életért. Ha valaki elveszti a munkáját, akkor már csak 3 hónapig van állami biztonság mögötte ,utána jön a kilátástalanság. Remélem, egyszer eljön a pillanat, hogy ezt a tolvaj -rabló magyar elitet, amelyik 20 éve rabolja az országot - legyen szó Mszp-ről vagy Fideszről-,valaki eltávolítja a hatalomból és végre elkezdünk egy európai országot építeni. Jelenleg azonban totális társadalmi- gazdasági hanyatlásban vagyunk, aminek nem pusztán az európai gazdasági válság az oka, hanem a kormány jelenlegi politikája. Az egyik legfőbb probléma , hogy a már nyugati szinten élő felső -középréteget és a hazai oligarchákat a kisemberek rovására próbálják meg mentesíteni a gazdasági válság hatásai alól
Vérlázító intézkedések vannak, amelyeket az Alaptövénybe foglalnak ls. Kaptunk egy csomó kötelességet és elvesztettünk jogokat, pl: kikerült a munkához való jog. A kormány kihozta az új munka törvénykönyvét amiben az éjszakai műszakpótlékot 100%-ről 30% -ra csökkentették! DE kb 100 olyan törvényt hoztak, ami a szociális jogokat csorbítja vagy adóemelést jelent a kisembernek pl: adójóváírás eltörlése
Ebben a helyzetben az egyetlen ésszerű döntés a KIVÁNDORLÁS, mivel MINDENKI el fog szegényedni előbb-utóbb!

Sanyi9 2012.09.23. 22:12:55

@G Hardy: Kihez szolsz tobbesszam masok szemelyben? Te magyar nemzetisegu vagy? Ha nem, hol/hogy tanultal meg magyarul?

váj mí 2012.09.23. 22:12:57

@Brix: Csak egy megjegyzés. Szerintem ma már Magyarországon nincs számottevő középréteg.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.23. 22:13:48

@Bambano: Ez elég buta és leegyszerűsített hozzáállás. Magyarország problémáinak jórészt Magyarország az oka. Aminek nem, az általában a legtöbb másik európai országot is sújtja.

Konkrétan annak például, hogy nincs beruházás, szinte kizárólag a jogbiztonság hiánya és a beruházni vágyók gátlástalan pumpolása az oka. Ja, meg a korrupció, azt is biztos a csúnya gyarmatosítók kényszerítik ránk.

A dolog persze nem fekete-fehér, de tipikusan vesztes hozzáállás, hogy mindig a külső okokat keressük, miközben a nyilvánvaló belső okokat elmismásoljuk. Mint amikor egy futballedző a fű hosszára, a pálya talajára meg az erős szélre panaszkodik.

keptelen kepkeret 2012.09.23. 22:19:31

Sok sikert a posztolonak, es tenyleg. Viszont azt soha nem ertettem, h valaki a politikai helyzet miatt hagyja ott az orszagot (kiveve ha az ember Kubaban el, vagy nigeriaban).Egyaltalan, mi az, h "ugy erzem h a hazamnak nincs szuksege ram"? Ertem a kerdest, ertem h mi all mogotte (munkanelkulsieg, alacsony fizu, nem becsulik meg etc) de ez igy bennem soha nem fogalmazodott meg. Igaz, en nem politikai es nem anyagi okok miatt hagytam el az orszagot.

Szerintem barmi is volt az ok, a posztolo jol dontott, h kivandorolt es ugyan lehet, h eleinte maganyosnak erzi magat, de elobb utobb majd beilleszkedik. Nekem 6 ev alatt egyszer volt "melypontom" a legelejen, ultem a hazban es meredtem a karacsonyfara, sehol egy bejgli (nem tudok se fozni, se sutni), nem volt zajongas (leven a csalad nem el velem), es bontogattam a magamnak vett ajandekokat. Akkor megfogadtam h ez volt az elso, es az utolso maganyos karacsonyom.Honvagyam viszont soha nem volt.

Szoooval megegyszer sok sikert, kitartas, innen mar nem szabad visszafordulni:-)

01234567 2012.09.23. 22:20:21

@Brix: Ami itt történik, annak a tizedét nem lehetne egy tőlünk nyugatabbra fekvő országban megtenni az emberekkel.De elég elolvasni itt a hozzászólásokat, hogy lássa az ember, itt ennél durvább dolgok is gond nélkül átmennek.
Irigység, a másik problémájának semmibe vétele, önzés, nekem jó (legyen jó) a többi akár meg is dögölhet, nulla empátia,együttérzés. Elemeire hullott, morálisan lerombolt, akaratlan, tehetetlen társadalom a mienk. A normális emberek mennek el innen, sokan akkor is ha még nem muszáj.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.23. 22:25:45

@Bambano: Ez viszont konkrétan hazugság, maximum a vezetékes üzletágra lehet igaz, ahol viszont a szervezet tényleg borzalmasan pazarló, a szolgáltatás pedig gyatra színvonalú volt.

Viszont az online és a mobil üzletágban ilyesmiről szó se volt, ott szinte minden saját fejlesztés maradt, mert a tulajdonosok látták, hogy a dolgok működnek. Ennyi.

váj mí 2012.09.23. 22:27:42

@01234567: Hát nagyjából valahogy így. Aztán ott marad majd pár éven belül egymásnak a sok haver-sógor-koma, de nem lesz, aki egy egyenes falat felhúzzon, mert a kőműves szaki már rég máshol építi a kapitalizmust, mert elege lett, hogy sokadszor átvert kényszer-alvállalkozóként nemigen jutott a pénzéhez.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.23. 22:34:32

@tomfree: Ha már így felsoroltad, az első és a második pontot már ki is pipálhatjuk. Azért azt már nem teljesen ésszerűtlen úgy emlegetni, hogy "épül a diktatúra", nem? Főleg hogy nem egy olyan diktatúra volt már a világon, ami széleskörű társadalmi legitimációval indult.

01234567 2012.09.23. 22:34:58

@váj mí: Van 3-500000 körüli "gazdag",felső réteg.Van 1000000 aki jómódban, polgári szinten él, ezek a középréteg, kb. havi 3-600000 jövedelemmel.Akikre szükség van, részben a felső rétegnek, részben az ország működéséhez. Aztán a fennmaradó 8-9 millió, akikből 1-200000 a közép kapujában áll, biztosítva a fluktuációt, ami szükséges,motiváció, és irányíthatóság okán, de a többire igazán a kutya nem kíváncsi, ha mennek, ha megdöglenek, csak jó. Mindegy, csak öntudatra ne ébredjenek...Egy normális országban ez 1-2000000/5-6000000/2-3000000 lenne, sokkal több lehetőséget biztosítva a mozgásra az alsó és középréteg között, és onnan is tovább lépési lehetőséget a felsőbe. Egyszerűen perspektívát adni.A kasztrendszer komolyabb országokat is gátol, gátolt a fejlődésben, alattunk pedig nincs tengernyi olaj...

01234567 2012.09.23. 22:37:04

@váj mí: Elsőnek, és legtöbben a szakmunkások mentek el.Ott minimum 1500-ért, vagy itt 5-600-ért, azt hiszem nem lehetett kérdés...

christophe 2012.09.23. 22:58:58

@Püspök utcai gombaszedő: ja ott az a kis bajszos...a szobafesto màzolo,azt is megvàlasztottàk,anno.....

2012.09.23. 23:04:58

Temaval kapcsolatos cikk: www.guardian.co.uk/society/2012/apr/15/unemployed-older-workers-struggle-to-find-work

Nyilvan nem azt akarom mondani hogy ha 50 felett vagy, el kell asnod magad, hiszen a legtobb ember szeretne (vagy kenyszerul) meg tiz-husz evet dolgozni ebben az eletkorban - de szerintem jobb realisan latni a helyzetet, hogy Nyugat-Europaban sem olyan konnyu 50 felett munkat talalni.

2012.09.23. 23:09:43

@neoteny: Egy esetben komolyan megfontoltam, hogy feljelentem a ceget, miutan fel ora alatt haromszor megkerdezte tolem a ket pasi interjuztato hogy tenyleg nem akarok-e hamarosan gyereket. Aztan ugy dontottem nem jelentgetek fel, egyreszt mert tul elfoglalt vagyok; masreszt mert ha megnyerem a pert, akkor sem kapnam meg az allast; harmadreszt, nincs bizonyitekom. Nyilvan mind a ketten meg fognak eskudni hogy ilyen kerdes nem hangzott el. Nem igazan tudom elkepzelni, hogyan tudnam bizonyitani ilyen helyzetben hogy valojaban mi tortent. (Vagy menjek legkozelebb diktafonnal az interjura, hogy hatha rakerdeznek a gyerekre?)

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.23. 23:10:41

@christophe: Azért az se teljesen úgy volt. A túlegyszerűsítés minden irányban káros tud lenni.

váj mí 2012.09.23. 23:17:46

@01234567: Félmillió forint havi keresetben sem gazdag réteg. Ez lenne a közép. Vagy én olvastam félre. És ebből is egyre kevesebb van. Néhány példányuk megjelenik blogokon (itt is), mert egyre nehezebb ezt fenntartani, és dühödten védi a statusquo-t, ami az ő viszonylagos anyagi jólétét biztosítja. És nem fogja fel, hogy ez nem megy hosszú távon, ilyen formátumban. Egy olyan országban ahol csak a politikusok (nemcsak a parlamentiek) és a haveri, kiszolgáló körük él jól, ott nincs esély középosztályra.
A szakemberek meg nem hülyék. Nem fog itt eladósodni, mert az "x" kerület polgármesterének az öccse, aki a fővállalkozó volt, és kiadta a munkát a gyerekkori haverjának, aki továbbpasszolta, a sógora öccsének, akinek volt egy haverja még a gimiből, akinek az apja anno kőműves volt, és így ő hirdette meg, mint "szakértő". Szóval, mire emberünk a tényleges melóhoz jutott, addig legalább öten leszedték a sápot. De inkább többen ... Undorító. Nem kicsit.

váj mí 2012.09.23. 23:20:51

@christophe: Hm, ha '39-ben elviszi a torokgyík, ma nemzeti hős lenne.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.23. 23:35:10

@Mirjam2:

"Aztan ugy dontottem nem jelentgetek fel, egyreszt mert tul elfoglalt vagyok; masreszt mert ha megnyerem a pert, akkor sem kapnam meg az allast; harmadreszt, nincs bizonyitekom."

Ha túl elfoglalt vagy hogy érvényt szerezz a jogaidnak, más nem fogja megtenni helyetted.

Nyilvánvalóan akkor perelsz ha nem vettek fel; ha felvettek, nem ért joghátrány/megkülönböztetés. Nem a kérdés feltétele a perelés alapja, hanem ha diszkriminálnak a (nem-)válaszod alapján.

Igen, a diktafon mindenképpen jó ötlet; de a bizonyíthatóságról (ill. hogy mi szükséges hozzá) az ügyvédek tudnak felvilágosítást adni. Általánosságban hajlandóak egy fél órás ingyenes konzultációt végezni: te elmondod mi történt, ők eldöntik hogy vállalják-e az ügyet... pesze annak alapján hogy látnak-e esélyt arra hogy sikeresen perre (vagy peren kívüli megegyezésre) vigyék a dolgot.

christophe 2012.09.23. 23:46:09

@váj mí: A tènyek ismeretèben az hiszem felvàllalhato lenne....

01234567 2012.09.23. 23:51:15

@váj mí: Félre olvastad. 3százezer és félmillió közé a gazdag réteg létszámát értettem, ott a jövedelem a csillagos ég.Nézd meg a sok M-s, O-s rendszámú BMW-t, Mercit, Porschét...stb hirtelen, most a válság közepén.A középréteget 1millió fő körüli létszámban határoztam meg és igen ott írtam a jövedelmet 3százezer-6százezer közé.Ezek a létszámok természetesen, a hozzátartozókat is magukban foglalják.Pl. a felső gazdag réteg kb. 100-200ezer család között mozog, ha családokban számolnám.
tetszett egy másik válaszban:"ha 39-ben elviszi a torokgyík nemzeti hős"
Ez tényleg így lett volna....ilyen a történelem...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.23. 23:51:50

@Mirjam2:

"'nem jelentgetek fel"

Nem büntetőügyi eljárásról van szó, hanem polgári perről.

"mert ha megnyerem a pert, akkor sem kapnam meg az allast"

Ez helyzettől függ: az USA-ban volt olyan eset hogy a bíróság utasította a tűzoltóságot/rendőrséget hogy vegyék fel a megkülönböztetésért sikeresen perelő felperest. Persze azok közalkalmazotti állások és az USA. Ismét: konzultálj helyi ügyvédekkel, ők tudják megmondani milyen szankciókat tud vagy szokott a bíróság kiszabni; lehet hogy kötelezi a munkaadót hogy újraértékelje a jelentkezésedet -- és egyébként megfeleltél volna ha nem lett volna a jogellenes megkülönböztetés, tehát felvesznek. (Akkor persze felmerül annak a kérdése hogy ki és mennyit fizet az ügyvédednek.)

01234567 2012.09.24. 00:00:31

@váj mí: " Ez lenne a közép.......... Néhány példányuk megjelenik blogokon (itt is), mert egyre nehezebb ezt fenntartani, és dühödten védi a statusquo-t, ami az ő viszonylagos anyagi jólétét biztosítja. És nem fogja fel, hogy ez nem megy hosszú távon, ilyen formátumban. Egy olyan országban ahol csak a politikusok (nemcsak a parlamentiek) és a haveri, kiszolgáló körük él jól, ott nincs esély középosztályra."

Igen, ezt utálom a legjobban amikor az ilyen megjelenik, blogon, osztja az észt , hülyéz, fikáz mindenkit, pedig neki is csak szerencséje van....
Amúgy azért is érzékelhetetlen nálunk a középréteg mert az ország népességéhez mérve kicsi. Mintegy 10-15%. Kellene 70% körüli arány a lakosságon belül. Csak akkor az emberek morálisan, és mentálisan is nehezebben leküzdhetőek lennének, és ez nem érdeke a politikusoknak...sem...

Határátkelő 2012.09.24. 00:01:01

Kedves elmebeteg Téglagyár nevű "kommentelőnek" üzenem, hogy akárhány számot is tesz a neve mellé, hogy visszajöjjön, mindig ki fogom moderálni a francba.

Követelem az OPNI újranyitását!!!

váj mí 2012.09.24. 00:05:05

@christophe: Mármint milyen tények? A Time "Év embere" díja még Lengyelország lerohanása előtt, vagy az utána következők?

Ahham, gondoltam én, hogy valamit félremicsodáztam. És most tényleg nem néztem utána semmilyen KSH adatnak, de szerintem az 1 millát kissé felüllőtted középrétegnek. Szerintem az inkább a 200 ezer alatt kereső réteg. Valamint nincs fél milla az igazán gazdagok létszáma sem, de szerintem még 300 ezer sem. Pár ezer lesz az, ahol a határ a csillagos ég. Ilyen is van, minden társadalomban. Vagy mert "arisztokrata vérvonal", vagy mert a nagypapa találta fel a futószalagot anno, vagy mert a nagypapa/papa felvásárolta gyöngyökért, ugyancsak anno az állami vagyont, mint jó elvtárs. És van néhány, aki tényleg nem örökölt.

váj mí 2012.09.24. 00:16:29

@01234567: Igen, ismerem. Volt egy ilyen, hm.. mondjuk, haverom. Mondjuk hülye nem volt, és értett is ahhoz, amit csinált, de az arca nagyobb volt egy kicsivel a kelleténél. Szakinak biztos jó volt, de ha valaki az ismeretségi körünkben éppen padlóra került, akkor kib..tt arrogánsan tudta osztani, és szívesen rúgott bele még párat. Aztán a cég anyavállalata, ahol melózott inkább Indiát választotta bizonyos anyagi megfontolásokból. És akkor jött a pofára esés, mint a Vágási Ferinél, amikor először lett munkanélküli a szép, új világban. (Nem, nem halt éhen, és nem, nem voltunk vele akkora parasztok, mint ő volt másokkal, de faszául kiérdemelte ezt a pofont).

christophe 2012.09.24. 00:30:41

@váj mí: Dogolt volna meg 39=ben pàr millio ember orult volna neki.

váj mí 2012.09.24. 00:35:22

@christophe: Hát igen, pár vérvonal teljesen megszakadt miatta. De a "mi lett volna" nem létezik, max. a "Sliders"-féle sorozatokban.
Különben jártam a kedvenc bunkerében a hegyek között, mármint azon a pár száz méteren, ami a 6 km-s bunkerből nyitva van látogatóknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.24. 00:53:38

@01234567:

"pedig neki is csak szerencséje van"

Ez az állítás igen érdekes: egyszerre determinisztikus (tagadja a szabad akarat és a személyes felelősség létezését) és fatalista (bármilyen élethelyzetet a szerencsének/sorsnak tulajdonít). Mivel ezek a problémák a filozófia alapkérdései közé tartoznak -- és mai napig nem kerültek úgy megválaszolásra hogy az mindenkit kielégítene --, igen nagy mértékű bátorságot feltételez az hogy valaki hajlandó egy ilyen velős kijelentést tenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.09.24. 00:55:37

@Sanyi9: Nahát, te se voltál sokat sorkatona, az már látszik... :D Persze, ha nő vagy, akkor megértem; bár ritka a Sanyi nicknevű csaj... :-))) Na, szóval az a csókos, akinek hátszele van, érted...Akinek van ismerősi, rokoni, baráti, felsőbb katonai kapcsolata, és ezt kihasználva elintéz magának dolgokat.Szépen átterjedt ez a szó a katonaszlengből a polgári nyelvezetbe.Bár amióta nincs kötelező sorkatonaság, vagy 10 éve, kb; azóta már szinte ki is kopott az élőbeszédből.

xylu 2012.09.24. 05:24:33

@hagyma: mert nem itt élsz,nem döngölnek be naponta a földbe.És nyilván célzottan tájékozódsz,prekoncepciód van,arra gyűjtögeted a bizonyítékokat.Itthon nem diktatúra épül különben,hanem maffiaállam:lényeg a gazdaság megszerzése a mi rovásunkra.Mindenki bizniszét és megélhetését tönkreteszik,ha a haveri kör érdeke úgy kívánja,Majd közlik velünk,hogy nincs pénz se iskolára,se orvosra,se közlekedésre,az infláció meg rohadt magas(szándékosan)és nincs munka,főleg az építőiparban.

judy7 2012.09.24. 06:46:04

@hagyma: Asszem haza kéne ugranod kicsit körülnézni. Váj mi tökéletesen írta le a helyzetet... Bizony épülget az... egyre gyorsabban..

Sanyi9 2012.09.24. 06:54:50

@Mirjam2: Nem lehet, hogy ez inkabb egy ajanlat volt a ket uriember reszerol? :D

Remelem az ilyen viccek meg belefernek itt es nem leszek kizarva... :))

Sanyi9 2012.09.24. 06:58:28

@geegee: Koszonom a magyarazatot. Es amugy igazad van, nem voltam katona. 2003-ban 18 evesen voltam sorozason, de akkor mar el volt torolve a sorkatonai szolgalat, ugyhogy nem hivtak be (ez Romaniaban volt, de azt hiszem Magyarorszagon is akkoriban toroltek el).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 07:01:48

@váj mí: @Babette_: ne haragudjatok, de nem volna kedvetek az abszolút magán jellegű csetelést e-mailben, Facebookon vagy bármi más helyen folytatni a továbbiakban? Nem rosszindulatból írom, de nagyon szétszaggatja a kommentfolyamban követett gondolatmeneteket, amelyeket szívesen olvasnék, ha nem szakítanák meg állandóan a cset jellegű sorocskák. Köszi előre is :) (és ez másnak is szól, akit esetleg kihagytam de ingének érzi)

G Hardy 2012.09.24. 07:35:14

@portugéza: És azt a kérdést feltetted már, hogy hány marketinges kommunikácios szakemberre, történészre , bölcsészre stb. van szükség? Vagy csak hogy hány egyetemre van szüksége ennek az országnak?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.09.24. 07:51:31

Érdekes felfedezésem volt pár hete. Regisztráltam magam a Linkedin-re és meglepődve tapasztaltam, hogy ott az álláshirdetésben a szakmámban (infrastruktúra építés) legtöbbször 15+ éves szakmai tapasztalatot kérnek. És nagyjából bármerre a világba mehet az ember dolgozni. Ezek szerint csak itthon nem kell a sok évi tapasztalattal bíró ember?

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.24. 07:52:27

@tomfree: az első kettő megvan, a harmadikon még dolgoznak ld választási törvény.

01234567 2012.09.24. 07:58:39

@neoteny: Volt szerencsém tapasztalni, másik országban, hogy szorgalommal, tudással, tehetséggel, hogyan lehet megbecsülést kivívni, előrébb jutni, tervezni.Megtudtam mi az hogy perspektíva.
És muszáj volt Magyarországon megélnem, milyen általad nem befolyásolható, akaratodtól, tetteidtől teljesen független külső körülmények miatt ellehetetlenülni, egyszerűen, szimplán hülyét csináltatnak belőled, saját magaddal.
Tehát van tapasztalatom a szabad akarat, személyes felelősséggel irányított élet, és a bármilyen élethelyzetben a szerencse, sors dönt típusú helyzetekről. Csak két különböző országban, pechemre az utóbbi a szülőhazám...de egy már lassan közhellyel:"Születhettem volna Afganisztánban is!"már át is hidaltuk a problémát...apró észrevétel, nehéz ezzel boldogítanom magam, mert én már éltem akkor, amikor még nem Afganisztánnal példálóztak, hanem Ausztria volt, a nem is olyan elérhetetlen példa...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 08:08:17

@Babette_: szia, nem egészen értem a gúnyos választ, hiszen én normális hangnemben, szépen kértelek, másrészt a kommentem a jövőre vontakozott, ezt le is írtam tisztán. De akkor remélem, a válaszod azt jelenti, hogy végleg abbahagytátok, aminek örülnék.

kék madár 2012.09.24. 08:14:13

@Bambano: arrol, hogy a kozetben, vagy barmelyik uzletben a kiszolgalas olyan, hogy elmegy az eletkedvem, az is a nyugat hibaja? Kiszivtak a jokedvet, az udvarias kiszolgalast Munchenbe?

gnme 2012.09.24. 08:26:54

Kérem, meg van itt oldva minden.

Az emberi erőforrások minisztere (hát az okj-s pap, a diósgyőri esztergályos, akasztott ember tán még nem volt..) levélben bocsánatot kér az özvegyektől, míg a fiatal cukorbetegektől, akiktől elvették a Lyspro és Lantus használatának jogát egy tollvonással ... azokra meg szarik rá.

Kérem, itt meg van oldva minden.

"...el lehet menni... itt lehet hagyni minket..."

kék madár 2012.09.24. 08:27:33

@Réka ‎: szerintem meg serto, nagykepu modon kerted, vagy en ertettem felre

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.24. 08:32:07

@Réka ‎:
"folytatni a továbbiakban"
mondom, abbahagytuk.

(és akkor most elértünk arra a pontra, ahol a kis offolásunkról (valóban az, hiszen külföldi munkáról beszéltünk?) szóló offolásunk meghaladta az eredeti témát, mind zavarásban, mind témában)

részemről vége.

Belagezapista (törölt) 2012.09.24. 08:35:42

@portugéza:
Pontosan. Nekem van egy rokonom, aki mázoló. Az a szakma telítődött, így míg 20 évvel ezelőtt jól lehetett keresni vele, ma jó esetben lehet vele minimálbért keresni. A gázos ma jó szakma, de ha csak kétszereződne a létszám, már harmadolódnának a bérek. Szerelőből meg összesen nincs túl sok, nem olyan nagy piac. Ja, és a valóságban nem szerelőből van kevés, hanem tapasztalt szerelőből, az úgynevezett hiányszakmákat baromi sokan tanulják, csak egy sima tanfolyammal nem mennek semmire, mert az kevés.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 08:37:33

@Babette_: a gúnyos, lekezelő hangnemet még mindig nem értem, de akkor betudom a személyiségednek vagy a bloghun megszokott durva hangnem természetes mivoltának (értsd: ha valaki normálisan szólít meg, te már arra is ugrasz). Részemről is vége.

gnme 2012.09.24. 08:40:23

pszt! .. ne felejtsetek el hűtőt cserélni!

az fogja fellendíteni a zországot. bizony.

(van vagy kéttucat hűtőnk, de még az első, az egycsillagos 40 éves egy kompresszoros bosch licenszes lehel az átkosból is hibátlanul működik)

hvg.hu/w/20120924_A_fridzsiderkapitalizmus_bukasa

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 09:17:28

@váj mí:
Te minek csinálod itt a hangulatot, vered a nyálat, és hazudozol össze-vissza?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 09:21:54

@xylu: Rád is vonatkozik, amit Váj minek írtam.
Azt hozzá kell tennem, hogy amíg ment a szabadrablás az országban, addig ezek a bibsik hallgattak, sőt vigyorogtak.
Most, hogy a fideszes kormány elkezdte begyűjteni a maffiózókat, nem lehet már lopni, a sok gazfickó, aki a régi rendszer haszonélvezője volt, azonnal maffiaállamról, diktatúráról hablatyol minden lehetséges fórumon, szapulja az országot stb. stb. Még hogy itt nem lehet élni? Vannak kivételek, de a maffiózóknak ne is lehessen!

2012.09.24. 09:24:50

Nem ertem ezt a nagy diktaturatol valo rettegest. Eddig az unorthodox gazdasagpolitikat (ertsd: koncepcionelkuli balfaszkodast) leszamitva egyedul a birok kenyszernyugdijazasa volt olyan lepes, ami a szerencsesebb fejlodesu orszagoban pelda nelkuli. Ezzel meg nekem nincs sok bajom, a sok ven komcsit vegre elhajtottak a francba.

Szerintem nem a diktatura a fo problema ma Mo-n, hanem a teljes politikai elit mindenre kiterjedo teljes inkompetenciaja! Es az, hogy a politikai elit ugy ugral, ahogy bizonyos gazdasagi erdekkorok futyulnek (es mielott valaki rakattanna, nem, nem a zsidokra meg a szabadkomuvesekre gondolok, hanem olajszokitesen meggazdagodott ex-partfunkcionarius maffiozokra). Legyen szo gazdasagrol, diplomaciarol vagy jogalkotasrol, csak a hatartalan es koncepciotlan balfaszkodas megy, az egyetlen felismerheto gerince az esemenyeknek a politikat ugraltato gazdasagi szereplok feltetel nelkuli kiszolgalasa. Azert nem lesz itt semmifele diktatura, mert ezek a sracok maguktol meg arra is keptelenek lennenek. Csak sajnos, ha igy folytatjak, mas sem lesz, lassan 50 evvel vetik vissza Mo-t. :(

tomfree 2012.09.24. 10:05:36

@01234567: erről a vitáról, hogy mekkora a magyar középosztály, az jut eszembe amit az egyik autókereskedési hálózatban dolgozó barátom mesélt: csak a szervizből élnek, az alsó és középkategóriás kocsik eladása a nullával konvergál ellenben a prémium autók eladása 15%-al magasabb, mint a válság előtt.

mojoking77 2012.09.24. 10:13:20

A postolonak kitartas, es gratula a batorsagert. Jo olvasni, hogy az idosebb generaciok tagjaiban is van eleg tenni akaras, hogy a sajat es a csaladjuk eletet jobba tegye. Csak igy tovabb.
Egyes komentelok meg egy picit el vannak sajnos tevedve, de hat ez ugye gyakori betegseg, nem biztos, hogy foglalkozni kell a tobbieknek, a felesleges pattogasukkal. :)

bpetya75 2012.09.24. 10:38:30

@Nyulz of the World:

Alapvetően egyetértek veled, bár egyre több "érdekes" történetet hallani, ami félelmet ébreszthet. Épp a múlt héten meséltek egy sztorit arról, hogy a Kormányhivatalban rászóltak az egyik dolgozóra, hogy ne piros kabátba menjen dolgozni. Persze ellenőrizhetetlen a dolog, és két évvel ezelőtt nem hittem volna el. Ma már úgy vélem, hogy talán még igaz is lehet. Ha marad ez a tendencia, akkor újabb két év múltán már nem is kételkednék benne.

GutenTag 2012.09.24. 10:48:08

@Bambano:

Első hozzászólásom a blog.hu-n. Történelmi pillanat, de valamit nem hagyhatok szó nélkül. Lehet, hogy valaki már írta (nem olvastam végig a hozzászólásokat még...), de ha dolgoztál volna valaha külföldön (bár mondhatnám szűkebben a német, svájci, osztrák területet), akkor tudnád, hogy azt a munkatempót+fegyelmet, amit ott diktálnak, nem minden magyar bírná. Persze a az elvárásokkal egyenes arányban van a bérezés.

2012.09.24. 11:05:49

@bpetya75: Szerintem tortenetek voltak, vannak es lesznek. De ezek legtobbszor egy helyi kiskiraly primitivseget bizonyitjak es nem azt, hogy diktatura van. Szerintem.

Nekem is sok dolog nem tetszik, amit csinalnak, nehany dolog meg igen. De a baj az, hogy az orszag sorsa nem a hatarontuli magyarok megosztasan, a sajtoszabadsagon, esetleg az ugynokmultak eltusolasan fog mulni, hanem a gazdasagpolitikan. Tenyleg tobb oldalon keresztul tudnam sorolni, hogy mi tetszik es mi nem, abbol, amit a fiuk alkottak. Szamomra legalabbis nem egyertelmuen jo vagy rossz, amit az elmult evekben muveltek, hanem van kozte jo es rossz is. De ami a legfontosabb, hogy a gazdasagi intezkedeseikkel es a dilettens fulkeforradalmi torvenyalkotas kovetkezmenyekent eloallt jogbizonytalansaggal olyan kornyezetet teremtettek, amiben Mo csak vergodik, es lassan belefullad. Eleg olvasni ezt a blogot is, hogy lassa az ember a kovetmezmenyeket.

váj mí 2012.09.24. 11:09:42

@Réka ‎: Nu, most ahhoz képest, hogy egy on-hozzászólás végén feltettem egy némileg témába vágó személyes kérdést, amire volt két rövid reflexió, nu, ehhez képest neked sikerült totálisan szétoffolnod az általad annyira féltett kommentfolyamot. Egyetlen egy on - hozzászólásod sem volt, ugyanis.
Mondd, nem érzel valami zavart az erőben?

@Kara kán: Hátha megüt a laposguta. Csőlátásnál előfordul.

2012.09.24. 11:16:45

@bpetya75: Az a bajom, hogy kicsit azt erzem, hogy a fiuk odafent mindenarom valami mast akarnak alkotni, es nem jobbat vagy rosszabbat. Es mivel a jelenlegi rendszerek egyresze is minosithetetlenul szar, igy helyenkent jobbat, mashol rosszabbat, neha meg csak egyszeruen valami mast sikerult osszehozniuk, ami nem jobb vagy rosszabb, mint ami eddig volt, csak egyszeruen mas, maskent mukodo rendszerelem.

Pl. a valasztasi torveny is pont ilyen. Ha valaki szavazni akar, akkor be tud regisztralni, el tud menni szavazni. Raadasul vegre ujra van lehetosege a kis partoknak is indulni. Biztos vagyok, hogy a tv. megalkotasakor az alkoto kormanytobbseget az onos erdekeik vezettek, de ettol meg nem lett antidemokratikus a tv., hiszen tovabbra is barki szavazhat, sot bizonyos konnyitesek is bekerultek. Vagyis szerintem nem nyavajogni kell, hanem beregisztralni, elmenni es behuzni az ikszet a melle az ellenzeki part melle, akit tamogatni akarsz. Mert ez a lehetosege mindenkinek tovabbra is fennall. Vagyis nem rosszabbat vagy jobbat alkottak, egyszeruen mast. Nekem jobban tetszik, mert lehetoseget ad az ujaknak es szerintem a 2 fordulo is felesleges volt. Biztosan van, akinek mas a velemenye.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:16:50

@váj mí: nu, én egy lecsengett vita végefelé tettem fel a kérésemet, miután kb az első 50 komment után elvesztettem a fonalat, nu, a csetelés miatt, nu, elnézést, hogy félbeszakítottam a társalgást, nu :) látom, iszonyatosan mellre szívtatok egy kedves hangnemű, udvarias kérést, ezer bocsánat, hogy beletiportam a belterjes dumapartiba, garantáltan elő fog fordulni ezentúl is :P

bpetya75 2012.09.24. 11:29:06

@Nyulz of the World:

Na ezzel maximálisan egyetértek. A jogbiztonság eddig is nagy hiányossága volt az országnak, és ezen a helyzeten még sikerült rontaniuk a fiúknak. A környezetemben azt látom, hogy azok a kis(vagy inkább mikro)vállalkozók, akik megtehetik, rohannak vissza alkalmazásba (ha egyáltalán itthon maradnak), mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor folytják meg úgy a vállalkozásukat, hogy esélyük se legyen talpra állni.
Emellett vannak jó intézkedések is, de sajnos nem lehet azt mondani, hogy azért tűnik rossznak a helyzet, mert a rosszat könnyebb észrevenni.

Látom feleségem vesszőfutását is. (Megjegyzem vidéki, háromgyerekes nőként, 10 év kihagyás után 4 hónap alatt talált munkát, szóval azért nem olyan mélysötét a helyzet, ahogy azt egyesek láttatják) A munkáltató járulék-támogatásra jogosult, mert GYES-ről visszatérő nőt alkalmaz. Ehhez Start-kártyát kell asszonykámnak kiváltania. A Kincstárnál lemondta a GYES-t szeptember 30-cal, és október 1-gyel kezdene, de így nem kaphat Start-kártyát (ahogy az a NAV-nál kiderült, mert a MÁK-nak erről fogalma sincs), mert azt csak olyan kaphat, aki már nincs gyesen, és még nem dolgozik. Egyébként meg a NAV-os ügyintéző napi 8 órában dolgozik és a gyest is kapja, holott tavasz óta max heti 30 órás munka esetén járna csak.

Szóval szegényem teljes a fejetlenséggel és inkompetenciával kell megbirkózzon. Én meg gyakorolhatom a "ne adj tanácsot, csak hallgasd meg" elvet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:34:41

@váj mí: komolyan nem értem, mi ekkora baj azon, hogy megkértem két csetelőt, hogy lehetőleg máshol cseteljenek. Vadászolj csak, téged és a csetelőpartneredet minősít, ahogy ezt az udvarias kérést lereagáltátok. Folytasd csak tovább nyugodtan :) (apropó offolás, amíg megszólítanak, addig válaszolok, ahogy hagyma is írta)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:36:17

@Határátkelő: könyörgöm, egy tahótlanító gombot a blogra! Lééééégyszi! :D

bpetya75 2012.09.24. 11:37:18

@Réka ‎:

Látom fontos neked az ontopikság. Megértelek, bár permanens offolóként nem értek veled egyet. Viszont szerintem erre jól használható a Szűrés gomb. Még nem használtam, de gondolom visszavonható. Zavar egy off-csevej? Kiszűröd a résztvevőket, aztán ha akarod, akkor a végigolvasás után megszünteted a szűrést.

Vagy talán engem már ki is szűrtél? ;-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 11:38:27

@váj mí:
Nem fordul elő!
Már rég kívánják a hozzád hasonló bibsik, de én ezektől csak erősebb leszek.

bpetya75 2012.09.24. 11:39:09

@bpetya75:

Basszus! ..."folytják"... Szégyenlem magamat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:40:39

@bpetya75: végülis :) (téged még nem láttalak hasonlóképpen offolni, eddig még senkit sem szűrtem sőt nem is láttam a gombot, de innentől tuti hogy szorgalmasan fogom használni).
nem is zavarna az offolás 100-150 komment után, mert olyankor jellemzően már csak 2-3 ember beszélget a poszt egy szűkebb témájáról és azt nemigen követem, de az első száz releváns kommentet mindig elolvasom és utálom, ha ehhez ugyanannyi magáncseten kell átrágnom magam.
a szűrést hogy lehet megszűntetni?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 11:41:43

@bpetya75:
"A környezetemben azt látom, hogy azok a kis(vagy inkább mikro)vállalkozók, akik megtehetik, rohannak vissza alkalmazásba (ha egyáltalán itthon maradnak), mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor folytják meg úgy a vállalkozásukat, hogy esélyük se legyen talpra állni."

Magyarországon javában zajlik a maffia- vagy maffia-jellegű hálózatok felszámolása, így teljesen logikus, hogy van fogvicsorgatás és jajveszékelés a sötét oldalon. Sajnos vannak járulékos károk is, de ez még a dicső Amerikai Hadseregnél is előfordul, hát még nálunk, akik nem vagyunk annyira felszerelve mindenféle űrtechnológiával.
Mindenesetre, csapataink harcban állnak, és én nagyon örülök, amikor hallom a gazfickók rimánkodását. :-)

2012.09.24. 11:43:10

@bpetya75: Nekem is kimaradnak neha betuk vagy szotagok, ha gyorsan gepelek es idoszuke miatt nem olvasom ujra at, hogy javitsam. :) De en ezen nem idegeskedem, meghagyom ezt a hazi nyelveszeinknek. :)

váj mí 2012.09.24. 11:46:00

@bpetya75: Bocs, de egy kérdést tettem fel, az is némileg kapcsolódott a blog témájához, erre volt még két reflexió. Ez azért még nem csett talán, és nem teszi követhetetlenné a kommenteket.
Különben, ami a kisvállalkozókat illeti otthon, hát igen. A barátnőm és a férje most kissé nehéz helyzetben vannak. Nagyon kis vállalkozók egy számítástechnikai üzlettel, és sajnos nekik nincs hova alkalmazottnak menekülniük. Megpróbálnak a felszínen maradni, de amint látom, egyre nehezebben megy.

2012.09.24. 11:46:37

@Kara kán: Csak az a baj, hogy a harcot olyan tabornokok vezetik, akik a maguk is elmult rendszer termekei, es annak a felbomlasa kapcsan letrejott kaoszban loptak ossze a vagyonuk nagy reszet. :( Magyarul: nem megtisztulas, hanem csak exkommer maffiozok belso leszamolasa folyik. :(

bpetya75 2012.09.24. 11:50:09

@Réka ‎:

Kipróbáltam a kedvedért olahzsoltin, ő úgysem szokott értelmeseket írni. Szűrés után eltűnnek az illető hozzászólásai, viszont közvetlenül a kommentek fölött megjelenik egy sor: "Szűrt kommentelők megjelenítése" Ha rákattintasz, megjelennek egy listában. Egy számsor, meg elég apró betűvel a nicknév (talán, nem láttam jól). Kiválasztod, rákattintasz és újra látod a hozzászólásait.

"téged még nem láttalak hasonlóképpen offolni" Ez kedves tőled, de én durvábban szoktam ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:52:32

@bpetya75: igen most már látom, a számsor jelenik meg és jobb gombbal kattintva meg lehet nézni, kiről van szó. 1000 kösz!
A "mármegintlondonozók" kiszűrése remek ötlet :D

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 11:53:44

@Nyulz of the World:
Nem igaz, ez csak szubverzív információ.

bpetya75 2012.09.24. 11:54:52

@Kara kán:

Nyulz már leírta nagyjából, amit én is gondolok erről. A sötét oldal egyik fele próbálja ellehetetleníteni a másik felet. Ennyi történik. Az eltakarított gazemberek helyét pedig más gazemberek töltik be.

A járulékos kárról meg az a véleményem, hogy ez egész addig elfogadható érvnek tűnhet, amíg nem a saját (vagy a szerettei) bőrén érzi meg az ember.

2012.09.24. 11:57:24

@Kara kán: Jo neked, de mar a Biblia is megirta, hogy boldogok a lelki szegenyek... :)

bpetya75 2012.09.24. 11:58:48

@váj mí:

Csak javasoltam neki egy módszert a probléma kezelésére. Nem minősítettem a dolgot egyikőtök szempontjából sem. Tőlem ez amúgy sem lenne hiteles, érzésem szerint az egyik leggyakrabban offoló figura vagyok itt.

@Réka ‎:

Szívesen. Na, erre a jobbgombos megoldásra meg én nem jöttem rá. Azért meg én kösz! :-)

bpetya75 2012.09.24. 12:04:28

@Nyulz of the World:

Nem a nyelvészek, hanem magam előtt égek. Bár ez a j/ly kérdés régebben is meg szokott szívatni. A muszáj is azóta van csak meg üzembiztosan, mióta rendszeresen kommentelgetek itt ;-)

váj mí 2012.09.24. 12:04:36

@bpetya75: Á, nem fontos, az illető hölgy előszeretettel műveli ezt máshol is. Szeret offolni, de mindezt olyan stílusban mint egy sötétzöld. Engem nem zavar az offolás, ilyenkor görgetni kell. Aki meg ezért nem tud követni egy beszélgetést, az inkább képeskönyveket nézegessen, azokat talán megérti. Szerintem.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 12:11:22

@Nyulz of the World:
A Biblia például azt is megírta, hogy kagylókat nem szabad enni, mert förtelmesek.

2012.09.24. 12:38:59

@Kara kán: Igazad van, ez valoban csak egy fricska probalt lenni. De azt nem hiszem el, hogy elhet a Fold nevu bolygon olyan epeszu es ertelmes eloleny, aki azt hiszi, hogy a jo es a rossz kozotti hatarvonal politikai alakulatok kozt huzodik, vannak jo es rossz politikai alakulatok. Hidd el, a Fideszt ugyanugy a maffiozok es a gazdasagi bunozok iranyitjak, mint az osszes tobbi 10 tagnal tobbet szamlalo politikai partot. Es ez nem csak Mo-ra igaz, ha kinyitod az osztrak sajtot, itt is tele van hasonlo esetekkel, es hasonlo aranyban szerepelnek az SPO (szocialistak), az OVP (neppart) es az FPO (nacionalistak) politikusai a bunugyi hirekben. Mo-n ez annyiban mas, hogy mindig eppen a hatalmon levo irtja a tobbit, ezert rajta kivul mindenki mas szerepel csak a hirekben.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 12:44:49

@Nyulz of the World:
Ha csak maffiák közötti leszámolás lenne, én annak is örülnék, mert legalább egymást ritkítják, és a morzsákból jutna a dögevőknek is. :-)
Itt azonban egy mégiscsak másik rend van kialakulóban, amely nem arra épül, hogy a komprádortőkét kiszolgálja, a pénzeket meg off-shore cégek révén, vagy ami ennél is rosszabb, feketén, kiszivattyúzza az országból.
Az előző rezsim odáig züllött, hogy már a miniszterelnök, sőt a Magyar (?) Nemzeti (?) Bank (?) elnöke is off-shore lovagként villogott. Tűnjenek el az ilyenek, ha lehet örökre!

váj mí 2012.09.24. 12:52:39

@Kara kán: De rossz lesz neked, ha egyszer majd felébredsz. Ha felébredsz ...

2012.09.24. 13:07:22

@Kara kán: Bocs, de ez a masik, amitol falra tudok maszni. A toke (penz) ugy kerult Mo-ra, hogy a kulfoldi idehozta a penzet, azzal a nem titkolt szandekkal, hogy meg tobb penze legyen. Es nem a te penzedet veszi el, hanem a sajat penzebol teremt neked munkahelyet (aminek a hianyat egyebkent kezdjuk mar a sajat borunkon megerezni), es a nyeresegevel azt csinal, amit akar - altalaban reszben fejleszt, reszben meg hazaviszi, kifizeti a reszvenyeseinek, akiktol o is kapja a penzet, esetleg tovabbi befekteteseket eszkozol egy masik orszagban is. De a magyar vallalatok is ugyanezt kulfoldon (pl. MOL). Vagy huzzanak ok is haza?

Azt meg vegkeppen nem ertem, mi a baj az offshore-al. Ertem, hogy az allam nem szereti, hogy egyesek 80% helyett 0%-ot adoznak (pontosabban 27%-ot, mert az AFA-t meg igy is kifizeti, ha vesz valamit), de ha nekem lenne egy rakat lovem, en is inkabb elvinnem kulfoldre, minthogy a magyar allam feneketlen penzeszsakjaba ontsem, amibol ugyanugy folyik tovabb az eppen hatalmon levok zsebebe.

váj mí 2012.09.24. 13:16:39

@Nyulz of the World: Hm, az OTP-ről már nem is beszélve ;).
A világ kinyílt, de minden irányban. Van, aki ezt nem tudja feldolgozni, csak egyirányút akar, maximum. Vagy még annyit sem...

enrobag 2012.09.24. 13:36:18

@Nyulz of the World:
Az offshore cégek alapítását és működtetését az egész EU helyteleníti és igyekszik tenni ellenük. Ugyanis nem arról van szó, hogy a "rakat lóvéjukat" beteszik egy biztonságosnak ítélt számlára, hanem ellenőrizhetetlenül tudnak pl. pénzt mosni. Kimenekíteni (akár) illegálisan szerzett pénzeket kint bejegyzett cégekbe. Olyan cégekbe, amelyek nem fizetnek itthon adót.

2012.09.24. 13:44:29

@enrobag: Az offshore vilagszerte a gazdasagi rendszer letezo eleme. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de ha a vallalkozasok szempontjabol nezed, neha egeszen hasznos tud lenni. Es termeszetesen lehet torvenytelen uzletek elfedesehez, penzmosashoz is hasznalni. De ezen kivul meg eleg sok eleme van a gazdasagi rendszernek, amit ilyen alapon be lehetne tiltani.

Egyebkent ujabban egyes multiknal is divat, hogy nem uzletelnek olyan cegekkel, amelyeknek a tulajdonosi koreben offshore cegek is vannak. En mindenesetre nem tartom ordogtol valo dolognak az offshore-t.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 13:55:18

"Tisztelt Partnerünk, Ismerősünk, Barátunk!
Túl szigorúnak és túl magasnak érzi Magyarországon a jelenlegi adóterheket?
Szeretne legálisan kevesebb adót fizetni?
Kevesebb időt fordítani felesleges adminisztrációra és ezáltal több időt vállalkozására?
Szeretné mind üzleti, mind magán vagyont biztonságban tudni?
Szeretné még jobban kihasználni az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket?
Szeretné vállalkozását nemzetközi szintre emelni?
Szeretne Angliából nyugdíjat, egészségügyi fedezetet és egyéb szociális juttatásokat kapni?
Új lehetőségeinkkel megismerkedhet az alábbi weboldalunkon:
tobbmintcegalapitas.p2pmoney.eu

Bízva, hogy felkeltettük érdeklődését.
Üdvözlettel:
Németh Szabolcs "

Csak tessék, tessék!

enrobag 2012.09.24. 14:01:04

@Nyulz of the World: Persze, létezik világszerte, hiszen jogilag nehéz megakadályozni a cégek bejegyzését, létrehozását. És a vállalkozás szemszögéből nézve naná, hogy "egészen hasznos":-)))
Én nem vagyok olyan elnéző, mint te. Ha csak egy kicsit is sanszos, hogy pénzmosásra vagy illegális üzlet lefedésére használják, lépni kell ellene. Ezek ugyanis nem kis pénzek. Hiszen az offshore ügylet csakis nagy és még nagyobb pénznél rentábilis.

váj mí 2012.09.24. 14:09:27

@enrobag: Nézd, szerintem minden attól függ, mire használod. önmagában semmi sem "ördögtől való". A tűzzel ölni is lehet meg életet menteni, hogy triviális legyek.

2012.09.24. 14:24:08

@enrobag: Ezzel az a baj, hogy a Kovacs Pista komuvestol mi magunk is megkerdezzuk, hogy ugyan mar, lehetne-e szamla nelkul (nem mintha o annyira akarna szamlat adni, hiszen lehet, hogy cege sincs, es egesz eleteben feketen maszekolt), de kozben az a mocskos vallalkozo, aki offshore-on tori a fejet, mert nincs kedve irrealisan sokat adozni, az mar rogton bunozo. Szerintem nem az offshore-t kell kriminalizalni, hanem a buncselekmenyeket uldozni es az elkovetoket elkapni. A vilag szerencsesebb felen az offshore cegek tulajdonosai is siman racs moge kerulhetnek, ha torvenytelent tettek, legfeljebb kicsit macerasabb a nyomozas. Olyan ez, mint a mondas, hogy a fegyverek nem olnek embert, az emberek olnek embert.

enrobag 2012.09.24. 14:42:41

@Nyulz of the World:
szép hosszú életem során még nem találkoztam olyan mesterrel, akinek feltehettem volna a kérdést, mert senki sem akart számlát adni. Ha pedig valami miatt számlát kértem, mind rátette az Áfát, mintha a civil életben a netto áron számolnánk.
Ezen a téren mindaddig nem lesz változás, amig nem kapunk valamennyi Áfa visszatérítést például, vagy valami hasonló jóváírást, mert így, a mostani viszonyok között nincs az az elmebeteg, aki többet szeretne fizetni, és emiatt számlát kér. Offshore ügyben meg lehet, hogy neked van igazad, és én vagyok túl szigorú, de mindaddig, amíg nem én vagyok a miniszterelnök, ezen nem fogunk összeveszni:-)))

2012.09.24. 14:58:32

@enrobag: Osszeveszni nem fogunk (legalabbis remelem :), en csak azt mondom, hogy az adoelkerules (hogy a divatos kifejezest hasznaljam) nepszokas kis hazankban (meg meg sok mas eu-s orszagban is), es en nem tennek kulonbseget annak a fajtai kozt.

enrobag 2012.09.24. 15:10:05

@Nyulz of the World:
van még jobb kifejezés is ugyanerre ( lényegében az adócsalásra): adóoptimalizálás. Össze meg nem veszünk, már csak azért sem, mert te vagy az egyik kedvencem itt.

tableno 2012.09.24. 16:07:43

@enrobag: az adooptimalizalas nem egyenlo az adoelkerulessel illetve az adocsalassal. Az adooptimalizalo kizarolag legalis lehetosegekkel el az adoja csokkentesenek celjabol (ez lehet offshore is, amennyiben legalis). Magyarorszagon az is a baj, hogy nem tesznek kulonbseget a ketto kozott, es magatol erthetodoen aki adot akar csokkenteni, az csal is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 17:26:45

@váj mí:
Persze, hogy értem. De gondolom magadból indulsz ki, és azt hiszed, hogy szét kell csapnod az agyad, mielőtt blogokat kommentelnél.

váj mí 2012.09.24. 17:32:05

@Kara kán: Ha érted, miért használod?

2012.09.24. 17:46:51

@Sanyi9: 'Nem lehet, hogy ez inkabb egy ajanlat volt a ket uriember reszerol? :D

Remelem az ilyen viccek meg belefernek itt es nem leszek kizarva... :)) '

Nekem abszolut belefernek, sot lehetne sokkal tobb vicc a kommentek kozott, kezd kisse tul komoly lenni a dolog :).

Sajnos (vagy szerencsere?) nem ajanlatot akartak tenni nekem az interjun; egyertelmu volt hogy inkabb ferfit szerettek volna alkalmazni az allasra, es hosszan ecseteltek hogy ez milyen felelossegteljes allas, ahol sokat kell tulorazni, es milyen nehez lenne egy gyermekes anyanak ellatni (mindezt miutan az oneletrajzomban szerepel hogy ferjezetlen vagyok es nincs gyerekem!).

2012.09.24. 17:58:19

@Nyulz of the World: +1

Ez az, hogy a politikusok meg egy diktaturat sem kepesek osszehozni Magyarorszagon. En nem panaszkodnek ha pl. csinalnanak egy jo kis szingapuri tipusu diktaturat, ahol nem nagyon lennenek emberi jogok viszont lenne magas eletszinvonal, vilag elvonalaban levo oktatas meg egeszsegugy; aztan az ember eldonthetne hogy ott akar-e elni vagy szamuzetesbol keseru blogokat irogatni. Sajnos ettol a magyar helyzet nagyon messze van...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 18:01:01

@váj mí:
Ne játszd meg itt magad, te idióta!
Soha nem drogoztam.

Muscari 2012.09.24. 18:02:46

@Mirjam2: szia, elolvastam a Guardian cikket, amit ajanlottal, hat, elgondolkodtato... De itt meg messze nem olyan rossz a helyzet, mint otthon, ahol mar 40 felett leirnak, ha meg kicsi gyereked van, akkor szinten remenytelen, ezt en mar 10 evvel ezelott tapasztaltam (marmint a gyerek-dolgot, nem a 40 felettit) Itt nagyon sok kisgyermekes anyuka dolgozik reszmunkaidoben, mig Mo-n reszmunkaidos foglalkoztatas gyakorlatilag nem letezik.

váj mí 2012.09.24. 18:07:40

@Kara kán: Nem érted, ugye? Nem baj, ha van egy morzsányi értelem benned, akkor majd rájössz. Ha nem, akkor soha nem ébredsz fel. De a lelki szegények állítólag boldogok ....

váj mí 2012.09.24. 18:24:29

@Kara kán: Nem vagyok sem zsidó, sem túlzottan liberális, neked viszont ott van a mennyek országa... hát, élvezd. Amíg teheted.

DieNanny CH 2012.09.24. 18:32:10

@Nyulz of the World:
Én pont tegnap néztem meg a "Legényanya" c. filmet, aki nem látta, annak ajánlom! Na, abban mond egy nagy okosat Józsi anyja a királyhoz: "Ezek az emberek amúgy normálisak, de ahogy beleülnek a bársonyszékbe, mind meghülyül egytől-egyig!"
Hát, ez van itt is...

váj mí 2012.09.24. 18:42:01

@DieNanny:
"Ti mind egyéniségek vagytok!"
....................................................
"Nem, én nem!"

a_tom 2012.09.24. 18:47:02

@Mirjam2:
Sajnos lehet hogy a szakmájukhoz, a közgazdasághoz, a közigazgatáshoz nem értenek, de a hatalomhoz ás a pénzhez alapszinten nagyon is. Az bizonyítja hogy felépítettek egy óriási szervezetet, aminek csúcsát már 20 éve uralja ugyanaz a gárda, miközben szépen meggazdagodtak.

Nem kell totális diktatúrát kiépíteni, szerintem nem is ez a céljuk. Mivel a kezükben van a média jelentős része, a népünk pedig rendkívűl sokat tv-ző, keveset olvasó, gondolkodó, naív, populizmusra, ígérgetésre vevő, nem aktív, megoszott, kiszolgáltatott, elöregedett, stb. lehet rá számítani hogy sokan szavaznak majd úgy ahogy "kell", vagy legalábbis nem látják értelmét ellenkezni.
A kisebb antidemokratikus húzások azért kellenek hogy ne csak sokan legyenek hanem elegen is. Itt egy kis szólás és sajtószabadság korlátozás, gyülekezési jog korlátozás, ott egy választási jog gyakorlásának nehezítése, szakszervezeti vezető bebörtönzés, közmédiacenzúra, választókról törvénytelen adatgyűjtés és nyilvántartás, parlamenti vita éjszakára száműzése, stb... Épp csak egy kicsit pöcköli arrébb a mérleg nyelvét mindegyik.

Azután majd jöhetnek a "szabad" választások.
Ezzel még a "nemzetvezetői" hiúságukat is legyezgetik, lelkiismeretüket megnyugtatják, sőt kifogásnak is rendkívűl jó hogy még mindíg demokrácia van és a nép választja őket. Érdekes módon a legsötétebb diktatúrák is demokráciának és köztársaságnak mondják magukat, sőt választásokat is tartanak.
Utána meg mehet ami most is, a törvények testre szabása, és utána a törvényes szabadrablás.

Ez egy olyan ország ahol nem kell kemény katonai diktatúra, mi nem lázadunk, de ha mégis, akkor simán leszarják mert nem komoly, miközben a nép másik fele követeli hogy a hazaáruló tüntetők tehene dögöljön meg.

Ha minden kevésbe ugyan, de "törvényes és demokratikus", akkor még nehezebb fellépni ellene, sőt, szinte lehetetlen. Lehet hogy nem szuperintelligensek, ez látszik az össze vissza intézkedésekből, nyilatkozatokból, de az biztos hogy dörzsöltek mint egy maffiózó. Egyik-másik úgy is néz ki...

váj mí 2012.09.24. 19:29:04

@a_tom: Akartad mondani, a "regisztrált, szabad választások". Szörnyű. De a legszörnyűbb, hogy a regisztrációt nem tekintik komoly korlátozásnak, hanem természetesnek veszik. Ezt még Ceausescu sem produkálta, anno. Pedig neki azért voltak ötletei.
Birkák, birkák, birkák .... De ha ennyire birkák, gondolkozásképtelen entitások, akkor meg is érdemlik. Annyi haszna lesz majd a mai Magyarországnak, hogy a következő évtized nyugat-európai társadalomtudósainak nyújt majd vizsgálati alapot a visszarendeződés tanulmányozásában az újabb viszonyok között.

váj mí 2012.09.24. 19:39:13

@Nyulz of the World: Ahham, beregisztrálni, majd felvonulni viktorka szülinapján május 1 helyett. Te tényleg nem látod, vagy csak nem akarod látni?

bpetya75 2012.09.24. 21:09:48

@Muscari:

Nos erre pont most cáfolt rá a feleségem. 10 év kihagyás után 3 gyerekkel, a kicsi még nincs 3 éves (szerencsére az oviban már szobatiszta, ezért felvették), vidéken talált munkát 4 hónap alatt. Nem mondom, hogy könnyű, de messze nem reménytelen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.09.25. 01:09:21

@Sanyi9: Ja, hogy nem magyar sorozáson voltál...na ez télleg kimaradt.Romániában meg biztos más hülye katonaszavakat használnak/tak, amit meg én nem ismerek valszeg... :-)

2012.09.25. 09:56:37

@váj mí: Nem hiszem, hogy én ne látnám. Én azon kevesek közé tartozom, aki a mai napig felvállalja, hogy megszavazta ezt a bagázst, és azt is, hogy nagyot csalódtam bennük. Nekem nagyon nem tetszik a fülkeforradalom, én speciel nem erre adtam nekik a felhatalmazást, hanem egy korrupciómentes konzervatív gazdaságpolitika végrehajtására, aminek egyrészt valóban része az egykulcsos adó, de azért az alapja a magántulajdon sérthetetlensége és a kapitalista gazdasági rendszerek támogatása. Ehhez képes csináltak egy neoliberális és kommunista elemekből összegyúrt unorthodox, rendszernek még jóindulattal sem nevezhető valamit. Én arra adtam a felhatalmazásomat, hogy integrálódunk az EU-ban, és kihasználva az EU nyújtotta lehetőségeket új nemzetpolitikát építünk, és nem arra, hogy nyílvánvaló nyilasok temessünk újra és megszuk a határon túli magyarokat, ahol csak lehet. És sorolhatnám.

De ez a nagy diktatúra pánik szerintem pont annyira nevetséges, mint a mint a másik oldal vaksága. A választási regisztrációs rendszer (de a választási rendszer több egyéb eleme is) pedig konkrétan az USA rendszerét másolja, és hát az USAt valamiért épp a demokrácia bástyájaként szoktuk emlegetni. Szoval nem értem az a körüli hatalmas tömegpánikot.

Hari Seldon 2 2012.09.28. 16:34:01

@Nyulz of the World:

"Én azon kevesek közé tartozom, aki a mai napig felvállalja, hogy megszavazta ezt a bagázst, és azt is, hogy nagyot csalódtam bennük. Nekem nagyon nem tetszik a fülkeforradalom, én speciel nem erre adtam nekik a felhatalmazást, hanem egy korrupciómentes konzervatív gazdaságpolitika végrehajtására, aminek egyrészt valóban része az egykulcsos adó, de azért az alapja a magántulajdon sérthetetlensége és a kapitalista gazdasági rendszerek támogatása."

Korrupció felszámolására egy maffiapártnak?!?

Amarynda 2013.04.01. 11:30:43

@Dr. Panasz Muki:
erdekelne, hogy ha megtalaltad a szamitasodat , miert szeretnel megis ujra Mo on elni?

Dr. Panasz Muki 2013.04.07. 11:30:31

@Amarynda: engem még a régi Magyarország vonz, az a közeg, amiben felnőttem, és a 1992 - 2000-ig terjedő időszak.
Nekem akkor úgy tűnt, ez az ország fejlődik, jó irányba tart, jó ott élni, klassz hely.
Én ide vágyom vissza, de tudom, ez egy utópisztikus vágy.
A másik ok, ami hazahúzott, hogy a gyermekem nem akart kijönni, ez hosszú szkanderezés után megváltozott. Jön.

Azóta egyre szembetűnőbb a korrupció, nem érdemes vállalkozni, rengeteg a törvénytelenség (ki nem fizetett számlák, munkahelyi problémák), retrográd iskola, lepusztuló egészségügy, na nem is sorolom.

Egyébként ez a fura nosztalgikus érzés (honvágynak nem nevezném) egyre kopik, már nem akarok elindulni hazafelé, Bécsnél már rosszul vagyok.

Amarynda 2013.04.08. 13:26:22

@Dr. Panasz Muki:
Nagy ritkan velem is elofordul amikor nezzuk a Duna tv-t hogy honvagyam tamad, szep helyek fele ahol jartam, etelek utan amiket ettem, szokasok utan amik itt nincsenek stb.

Aztan utana leulok magammal es eloveszem ugy 5 percre hogy milyen az eu. ellatas, a kozbiztonsag, a politika vagy a kozhangulat es az elkovetkezendo par evben megint elkerul a honvagy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása