oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 23. 06:55,  Önkéntes száműzetésben 273 komment

2012. szeptember 23. 06:55 Határátkelő

Önkéntes száműzetésben

Talán a mai posztot páran túl rövidnek, vagy (miként a szerző, Mach Ag is írja) „száraznak" érzitek majd, ám mégis fontosnak tartom, hogy megjelenjen a blogon. Elsősorban azért, mert megmutatja, hogy közel a hatvanhoz sem szabad feladni, 57 évesen is meg lehet újulni.

férfi kéz bőrönddel.jpg

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Történetemmel sem biztatni, sem lebeszélni nem akarok senkit arról, hogy külföldön vállaljon munkát, csupán azt kívánom megerősíteni, hogy a kényszer nagy úr, és ha úgy alakul, még idősebb korban is meg lehet próbálni. (?)

Magamról annyit, hogy 57 éves mérnök vagyok, soha munkanélküli nem voltam, de tavaly lejárt a határozott idejű munkaszerződésem és szembesülnöm kellett azzal a ténnyel, hogy nagy valószínűséggel ilyen idős fejjel nem fogok senkinek sem kelleni, hiszen nálam jóval fiatalabbak is munkát keresnek.

Egy dolog lebegett a szemem előtt, hogy terhére senkinek ne legyek és nagyon nehezen viselem a kiszolgáltatottságot, bizonytalanságot is. Emiatt időben elkezdtem keresni a lehetőségeket és még időben, Németországban kaptam egy középfokú végzettséget igénylő munkakörben állást.

Otthon tanulom a nyelvet

Szerencsére nagyon megbízható kapcsolataim voltak, így a peremfeltételeket ismertem, azokban a megállapodottól eltérés nem volt, szóról-szóra minden egyezett.

Feleségem és két felnőtt gyermekem hagytam odahaza, s német nyelvtudás nélkül vágtam bele. Munkámat angol nyelven látom el, idehaza tanul(gat)om a német nyelvet.

Hat hónapig egy szobát béreltem, s a próbaidő letelte után tudtam egy két szoba nappalis lakást bérelni, ahol családom látogatására is felkészültem. Munkámat szeretem, kollégáim nagyon segítőkészek, s természetesen én is igyekszem eleget tenni.

Kapcsolatot a családdal Skype-on tudok tartani, mert a hazautazás hosszú és költséges is.

A hazámnak nincs rám szüksége

A fentiek talán kissé száraz, tényszerű összefoglalónak tűnnek, az érzelmek és benyomások nem tükröződnek. Ha ezeket össze kellene foglalnom, azt egy kissé patetikus kifejezéssel "önkéntes száműzetés"-nek nevezném.

Száműzetés azért, mert hosszabb ideje már odahaza is úgy éreztem, a hazámnak nincs rám szüksége, hiszen erre a lépésre kényszerített a hazai helyzet. Azért is az, mert odahaza egyre rosszabbul éreztem magam, úgy éreztem, hogy abban, ami az országban történik, nekem már részem nem lehet.

Itt, noha a megélhetés körülményei nem rosszabbak az otthon megszokottaknál, ugyancsak kirekesztettnek érzem magam, s ez nemcsak a nyelvismeret hiányából, hanem az ország, annak történelme, társadalma, emberi kapcsolatok, a megszokott környezet hiányából adódik.

Csak a család hiányzik

Ugyanakkor ez a társadalom sokkal toleránsabb, az emberek udvariasabbak, türelmesebbek, azaz könnyebb a mindennapokat megélni. Nincs szó napi szinten a politikáról, egymást a kollégák nem piszkálják, inkább segítenek.

Összefoglalva talán azt mondhatnám, hogy 35 éves házasság után, családos emberként, külföldön, ebben a korban a legrosszabb talán az egyedüllét.

Ha azt mérlegelem viszont, hogy nagy valószínűséggel odahaza munkanélküliként, vagy küszködve, kiszolgáltatva a munkaadók kénye-kedvére, vagy családom terheként élném le életem még hátralévő néhány évét, akkor inkább ezt a helyzetet választom, annak minden kihívásával, nehézségével együtt. Honvágyam nincs, a család hiányzik csupán. Hát ennyit magamról."

(Ha jól számoltam, ez a 400. poszt a Határátkelő valamivel több, mint egyéves történetében. Sajnos, még mindig szenvedek az előző otthonunkban született posztok itteni feltöltésével, de ígérem, belehúzok. Ne lepődjetek meg, ha esetleg mostantól napi több poszt is lesz, a reggeliek mindig újak lesznek, de napközben kikerülhet egy-egy archív írás. Talán azok sem lesznek minden tanulság nélkül...)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Németország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr434796708

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.23. 23:35:10

@Mirjam2:

"Aztan ugy dontottem nem jelentgetek fel, egyreszt mert tul elfoglalt vagyok; masreszt mert ha megnyerem a pert, akkor sem kapnam meg az allast; harmadreszt, nincs bizonyitekom."

Ha túl elfoglalt vagy hogy érvényt szerezz a jogaidnak, más nem fogja megtenni helyetted.

Nyilvánvalóan akkor perelsz ha nem vettek fel; ha felvettek, nem ért joghátrány/megkülönböztetés. Nem a kérdés feltétele a perelés alapja, hanem ha diszkriminálnak a (nem-)válaszod alapján.

Igen, a diktafon mindenképpen jó ötlet; de a bizonyíthatóságról (ill. hogy mi szükséges hozzá) az ügyvédek tudnak felvilágosítást adni. Általánosságban hajlandóak egy fél órás ingyenes konzultációt végezni: te elmondod mi történt, ők eldöntik hogy vállalják-e az ügyet... pesze annak alapján hogy látnak-e esélyt arra hogy sikeresen perre (vagy peren kívüli megegyezésre) vigyék a dolgot.

christophe 2012.09.23. 23:46:09

@váj mí: A tènyek ismeretèben az hiszem felvàllalhato lenne....

01234567 2012.09.23. 23:51:15

@váj mí: Félre olvastad. 3százezer és félmillió közé a gazdag réteg létszámát értettem, ott a jövedelem a csillagos ég.Nézd meg a sok M-s, O-s rendszámú BMW-t, Mercit, Porschét...stb hirtelen, most a válság közepén.A középréteget 1millió fő körüli létszámban határoztam meg és igen ott írtam a jövedelmet 3százezer-6százezer közé.Ezek a létszámok természetesen, a hozzátartozókat is magukban foglalják.Pl. a felső gazdag réteg kb. 100-200ezer család között mozog, ha családokban számolnám.
tetszett egy másik válaszban:"ha 39-ben elviszi a torokgyík nemzeti hős"
Ez tényleg így lett volna....ilyen a történelem...

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.23. 23:51:50

@Mirjam2:

"'nem jelentgetek fel"

Nem büntetőügyi eljárásról van szó, hanem polgári perről.

"mert ha megnyerem a pert, akkor sem kapnam meg az allast"

Ez helyzettől függ: az USA-ban volt olyan eset hogy a bíróság utasította a tűzoltóságot/rendőrséget hogy vegyék fel a megkülönböztetésért sikeresen perelő felperest. Persze azok közalkalmazotti állások és az USA. Ismét: konzultálj helyi ügyvédekkel, ők tudják megmondani milyen szankciókat tud vagy szokott a bíróság kiszabni; lehet hogy kötelezi a munkaadót hogy újraértékelje a jelentkezésedet -- és egyébként megfeleltél volna ha nem lett volna a jogellenes megkülönböztetés, tehát felvesznek. (Akkor persze felmerül annak a kérdése hogy ki és mennyit fizet az ügyvédednek.)

01234567 2012.09.24. 00:00:31

@váj mí: " Ez lenne a közép.......... Néhány példányuk megjelenik blogokon (itt is), mert egyre nehezebb ezt fenntartani, és dühödten védi a statusquo-t, ami az ő viszonylagos anyagi jólétét biztosítja. És nem fogja fel, hogy ez nem megy hosszú távon, ilyen formátumban. Egy olyan országban ahol csak a politikusok (nemcsak a parlamentiek) és a haveri, kiszolgáló körük él jól, ott nincs esély középosztályra."

Igen, ezt utálom a legjobban amikor az ilyen megjelenik, blogon, osztja az észt , hülyéz, fikáz mindenkit, pedig neki is csak szerencséje van....
Amúgy azért is érzékelhetetlen nálunk a középréteg mert az ország népességéhez mérve kicsi. Mintegy 10-15%. Kellene 70% körüli arány a lakosságon belül. Csak akkor az emberek morálisan, és mentálisan is nehezebben leküzdhetőek lennének, és ez nem érdeke a politikusoknak...sem...

Határátkelő 2012.09.24. 00:01:01

Kedves elmebeteg Téglagyár nevű "kommentelőnek" üzenem, hogy akárhány számot is tesz a neve mellé, hogy visszajöjjön, mindig ki fogom moderálni a francba.

Követelem az OPNI újranyitását!!!

váj mí 2012.09.24. 00:05:05

@christophe: Mármint milyen tények? A Time "Év embere" díja még Lengyelország lerohanása előtt, vagy az utána következők?

Ahham, gondoltam én, hogy valamit félremicsodáztam. És most tényleg nem néztem utána semmilyen KSH adatnak, de szerintem az 1 millát kissé felüllőtted középrétegnek. Szerintem az inkább a 200 ezer alatt kereső réteg. Valamint nincs fél milla az igazán gazdagok létszáma sem, de szerintem még 300 ezer sem. Pár ezer lesz az, ahol a határ a csillagos ég. Ilyen is van, minden társadalomban. Vagy mert "arisztokrata vérvonal", vagy mert a nagypapa találta fel a futószalagot anno, vagy mert a nagypapa/papa felvásárolta gyöngyökért, ugyancsak anno az állami vagyont, mint jó elvtárs. És van néhány, aki tényleg nem örökölt.

váj mí 2012.09.24. 00:16:29

@01234567: Igen, ismerem. Volt egy ilyen, hm.. mondjuk, haverom. Mondjuk hülye nem volt, és értett is ahhoz, amit csinált, de az arca nagyobb volt egy kicsivel a kelleténél. Szakinak biztos jó volt, de ha valaki az ismeretségi körünkben éppen padlóra került, akkor kib..tt arrogánsan tudta osztani, és szívesen rúgott bele még párat. Aztán a cég anyavállalata, ahol melózott inkább Indiát választotta bizonyos anyagi megfontolásokból. És akkor jött a pofára esés, mint a Vágási Ferinél, amikor először lett munkanélküli a szép, új világban. (Nem, nem halt éhen, és nem, nem voltunk vele akkora parasztok, mint ő volt másokkal, de faszául kiérdemelte ezt a pofont).

christophe 2012.09.24. 00:30:41

@váj mí: Dogolt volna meg 39=ben pàr millio ember orult volna neki.

váj mí 2012.09.24. 00:35:22

@christophe: Hát igen, pár vérvonal teljesen megszakadt miatta. De a "mi lett volna" nem létezik, max. a "Sliders"-féle sorozatokban.
Különben jártam a kedvenc bunkerében a hegyek között, mármint azon a pár száz méteren, ami a 6 km-s bunkerből nyitva van látogatóknak.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.09.24. 00:53:38

@01234567:

"pedig neki is csak szerencséje van"

Ez az állítás igen érdekes: egyszerre determinisztikus (tagadja a szabad akarat és a személyes felelősség létezését) és fatalista (bármilyen élethelyzetet a szerencsének/sorsnak tulajdonít). Mivel ezek a problémák a filozófia alapkérdései közé tartoznak -- és mai napig nem kerültek úgy megválaszolásra hogy az mindenkit kielégítene --, igen nagy mértékű bátorságot feltételez az hogy valaki hajlandó egy ilyen velős kijelentést tenni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.09.24. 00:55:37

@Sanyi9: Nahát, te se voltál sokat sorkatona, az már látszik... :D Persze, ha nő vagy, akkor megértem; bár ritka a Sanyi nicknevű csaj... :-))) Na, szóval az a csókos, akinek hátszele van, érted...Akinek van ismerősi, rokoni, baráti, felsőbb katonai kapcsolata, és ezt kihasználva elintéz magának dolgokat.Szépen átterjedt ez a szó a katonaszlengből a polgári nyelvezetbe.Bár amióta nincs kötelező sorkatonaság, vagy 10 éve, kb; azóta már szinte ki is kopott az élőbeszédből.

xylu 2012.09.24. 05:24:33

@hagyma: mert nem itt élsz,nem döngölnek be naponta a földbe.És nyilván célzottan tájékozódsz,prekoncepciód van,arra gyűjtögeted a bizonyítékokat.Itthon nem diktatúra épül különben,hanem maffiaállam:lényeg a gazdaság megszerzése a mi rovásunkra.Mindenki bizniszét és megélhetését tönkreteszik,ha a haveri kör érdeke úgy kívánja,Majd közlik velünk,hogy nincs pénz se iskolára,se orvosra,se közlekedésre,az infláció meg rohadt magas(szándékosan)és nincs munka,főleg az építőiparban.

judy7 2012.09.24. 06:46:04

@hagyma: Asszem haza kéne ugranod kicsit körülnézni. Váj mi tökéletesen írta le a helyzetet... Bizony épülget az... egyre gyorsabban..

Sanyi9 2012.09.24. 06:54:50

@Mirjam2: Nem lehet, hogy ez inkabb egy ajanlat volt a ket uriember reszerol? :D

Remelem az ilyen viccek meg belefernek itt es nem leszek kizarva... :))

Sanyi9 2012.09.24. 06:58:28

@geegee: Koszonom a magyarazatot. Es amugy igazad van, nem voltam katona. 2003-ban 18 evesen voltam sorozason, de akkor mar el volt torolve a sorkatonai szolgalat, ugyhogy nem hivtak be (ez Romaniaban volt, de azt hiszem Magyarorszagon is akkoriban toroltek el).

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 07:01:48

@váj mí: @Babette_: ne haragudjatok, de nem volna kedvetek az abszolút magán jellegű csetelést e-mailben, Facebookon vagy bármi más helyen folytatni a továbbiakban? Nem rosszindulatból írom, de nagyon szétszaggatja a kommentfolyamban követett gondolatmeneteket, amelyeket szívesen olvasnék, ha nem szakítanák meg állandóan a cset jellegű sorocskák. Köszi előre is :) (és ez másnak is szól, akit esetleg kihagytam de ingének érzi)

G Hardy 2012.09.24. 07:35:14

@portugéza: És azt a kérdést feltetted már, hogy hány marketinges kommunikácios szakemberre, történészre , bölcsészre stb. van szükség? Vagy csak hogy hány egyetemre van szüksége ennek az országnak?

Mr Long [unatkozik, munkalkodik...] 2012.09.24. 07:51:31

Érdekes felfedezésem volt pár hete. Regisztráltam magam a Linkedin-re és meglepődve tapasztaltam, hogy ott az álláshirdetésben a szakmámban (infrastruktúra építés) legtöbbször 15+ éves szakmai tapasztalatot kérnek. És nagyjából bármerre a világba mehet az ember dolgozni. Ezek szerint csak itthon nem kell a sok évi tapasztalattal bíró ember?

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.24. 07:52:27

@tomfree: az első kettő megvan, a harmadikon még dolgoznak ld választási törvény.

01234567 2012.09.24. 07:58:39

@neoteny: Volt szerencsém tapasztalni, másik országban, hogy szorgalommal, tudással, tehetséggel, hogyan lehet megbecsülést kivívni, előrébb jutni, tervezni.Megtudtam mi az hogy perspektíva.
És muszáj volt Magyarországon megélnem, milyen általad nem befolyásolható, akaratodtól, tetteidtől teljesen független külső körülmények miatt ellehetetlenülni, egyszerűen, szimplán hülyét csináltatnak belőled, saját magaddal.
Tehát van tapasztalatom a szabad akarat, személyes felelősséggel irányított élet, és a bármilyen élethelyzetben a szerencse, sors dönt típusú helyzetekről. Csak két különböző országban, pechemre az utóbbi a szülőhazám...de egy már lassan közhellyel:"Születhettem volna Afganisztánban is!"már át is hidaltuk a problémát...apró észrevétel, nehéz ezzel boldogítanom magam, mert én már éltem akkor, amikor még nem Afganisztánnal példálóztak, hanem Ausztria volt, a nem is olyan elérhetetlen példa...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 08:08:17

@Babette_: szia, nem egészen értem a gúnyos választ, hiszen én normális hangnemben, szépen kértelek, másrészt a kommentem a jövőre vontakozott, ezt le is írtam tisztán. De akkor remélem, a válaszod azt jelenti, hogy végleg abbahagytátok, aminek örülnék.

kék madár 2012.09.24. 08:14:13

@Bambano: arrol, hogy a kozetben, vagy barmelyik uzletben a kiszolgalas olyan, hogy elmegy az eletkedvem, az is a nyugat hibaja? Kiszivtak a jokedvet, az udvarias kiszolgalast Munchenbe?

gnme 2012.09.24. 08:26:54

Kérem, meg van itt oldva minden.

Az emberi erőforrások minisztere (hát az okj-s pap, a diósgyőri esztergályos, akasztott ember tán még nem volt..) levélben bocsánatot kér az özvegyektől, míg a fiatal cukorbetegektől, akiktől elvették a Lyspro és Lantus használatának jogát egy tollvonással ... azokra meg szarik rá.

Kérem, itt meg van oldva minden.

"...el lehet menni... itt lehet hagyni minket..."

kék madár 2012.09.24. 08:27:33

@Réka ‎: szerintem meg serto, nagykepu modon kerted, vagy en ertettem felre

Ugyandehogy (törölt) 2012.09.24. 08:32:07

@Réka ‎:
"folytatni a továbbiakban"
mondom, abbahagytuk.

(és akkor most elértünk arra a pontra, ahol a kis offolásunkról (valóban az, hiszen külföldi munkáról beszéltünk?) szóló offolásunk meghaladta az eredeti témát, mind zavarásban, mind témában)

részemről vége.

Belagezapista (törölt) 2012.09.24. 08:35:42

@portugéza:
Pontosan. Nekem van egy rokonom, aki mázoló. Az a szakma telítődött, így míg 20 évvel ezelőtt jól lehetett keresni vele, ma jó esetben lehet vele minimálbért keresni. A gázos ma jó szakma, de ha csak kétszereződne a létszám, már harmadolódnának a bérek. Szerelőből meg összesen nincs túl sok, nem olyan nagy piac. Ja, és a valóságban nem szerelőből van kevés, hanem tapasztalt szerelőből, az úgynevezett hiányszakmákat baromi sokan tanulják, csak egy sima tanfolyammal nem mennek semmire, mert az kevés.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 08:37:33

@Babette_: a gúnyos, lekezelő hangnemet még mindig nem értem, de akkor betudom a személyiségednek vagy a bloghun megszokott durva hangnem természetes mivoltának (értsd: ha valaki normálisan szólít meg, te már arra is ugrasz). Részemről is vége.

gnme 2012.09.24. 08:40:23

pszt! .. ne felejtsetek el hűtőt cserélni!

az fogja fellendíteni a zországot. bizony.

(van vagy kéttucat hűtőnk, de még az első, az egycsillagos 40 éves egy kompresszoros bosch licenszes lehel az átkosból is hibátlanul működik)

hvg.hu/w/20120924_A_fridzsiderkapitalizmus_bukasa

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 09:17:28

@váj mí:
Te minek csinálod itt a hangulatot, vered a nyálat, és hazudozol össze-vissza?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 09:21:54

@xylu: Rád is vonatkozik, amit Váj minek írtam.
Azt hozzá kell tennem, hogy amíg ment a szabadrablás az országban, addig ezek a bibsik hallgattak, sőt vigyorogtak.
Most, hogy a fideszes kormány elkezdte begyűjteni a maffiózókat, nem lehet már lopni, a sok gazfickó, aki a régi rendszer haszonélvezője volt, azonnal maffiaállamról, diktatúráról hablatyol minden lehetséges fórumon, szapulja az országot stb. stb. Még hogy itt nem lehet élni? Vannak kivételek, de a maffiózóknak ne is lehessen!

2012.09.24. 09:24:50

Nem ertem ezt a nagy diktaturatol valo rettegest. Eddig az unorthodox gazdasagpolitikat (ertsd: koncepcionelkuli balfaszkodast) leszamitva egyedul a birok kenyszernyugdijazasa volt olyan lepes, ami a szerencsesebb fejlodesu orszagoban pelda nelkuli. Ezzel meg nekem nincs sok bajom, a sok ven komcsit vegre elhajtottak a francba.

Szerintem nem a diktatura a fo problema ma Mo-n, hanem a teljes politikai elit mindenre kiterjedo teljes inkompetenciaja! Es az, hogy a politikai elit ugy ugral, ahogy bizonyos gazdasagi erdekkorok futyulnek (es mielott valaki rakattanna, nem, nem a zsidokra meg a szabadkomuvesekre gondolok, hanem olajszokitesen meggazdagodott ex-partfunkcionarius maffiozokra). Legyen szo gazdasagrol, diplomaciarol vagy jogalkotasrol, csak a hatartalan es koncepciotlan balfaszkodas megy, az egyetlen felismerheto gerince az esemenyeknek a politikat ugraltato gazdasagi szereplok feltetel nelkuli kiszolgalasa. Azert nem lesz itt semmifele diktatura, mert ezek a sracok maguktol meg arra is keptelenek lennenek. Csak sajnos, ha igy folytatjak, mas sem lesz, lassan 50 evvel vetik vissza Mo-t. :(

tomfree 2012.09.24. 10:05:36

@01234567: erről a vitáról, hogy mekkora a magyar középosztály, az jut eszembe amit az egyik autókereskedési hálózatban dolgozó barátom mesélt: csak a szervizből élnek, az alsó és középkategóriás kocsik eladása a nullával konvergál ellenben a prémium autók eladása 15%-al magasabb, mint a válság előtt.

mojoking77 2012.09.24. 10:13:20

A postolonak kitartas, es gratula a batorsagert. Jo olvasni, hogy az idosebb generaciok tagjaiban is van eleg tenni akaras, hogy a sajat es a csaladjuk eletet jobba tegye. Csak igy tovabb.
Egyes komentelok meg egy picit el vannak sajnos tevedve, de hat ez ugye gyakori betegseg, nem biztos, hogy foglalkozni kell a tobbieknek, a felesleges pattogasukkal. :)

bpetya75 2012.09.24. 10:38:30

@Nyulz of the World:

Alapvetően egyetértek veled, bár egyre több "érdekes" történetet hallani, ami félelmet ébreszthet. Épp a múlt héten meséltek egy sztorit arról, hogy a Kormányhivatalban rászóltak az egyik dolgozóra, hogy ne piros kabátba menjen dolgozni. Persze ellenőrizhetetlen a dolog, és két évvel ezelőtt nem hittem volna el. Ma már úgy vélem, hogy talán még igaz is lehet. Ha marad ez a tendencia, akkor újabb két év múltán már nem is kételkednék benne.

GutenTag 2012.09.24. 10:48:08

@Bambano:

Első hozzászólásom a blog.hu-n. Történelmi pillanat, de valamit nem hagyhatok szó nélkül. Lehet, hogy valaki már írta (nem olvastam végig a hozzászólásokat még...), de ha dolgoztál volna valaha külföldön (bár mondhatnám szűkebben a német, svájci, osztrák területet), akkor tudnád, hogy azt a munkatempót+fegyelmet, amit ott diktálnak, nem minden magyar bírná. Persze a az elvárásokkal egyenes arányban van a bérezés.

2012.09.24. 11:05:49

@bpetya75: Szerintem tortenetek voltak, vannak es lesznek. De ezek legtobbszor egy helyi kiskiraly primitivseget bizonyitjak es nem azt, hogy diktatura van. Szerintem.

Nekem is sok dolog nem tetszik, amit csinalnak, nehany dolog meg igen. De a baj az, hogy az orszag sorsa nem a hatarontuli magyarok megosztasan, a sajtoszabadsagon, esetleg az ugynokmultak eltusolasan fog mulni, hanem a gazdasagpolitikan. Tenyleg tobb oldalon keresztul tudnam sorolni, hogy mi tetszik es mi nem, abbol, amit a fiuk alkottak. Szamomra legalabbis nem egyertelmuen jo vagy rossz, amit az elmult evekben muveltek, hanem van kozte jo es rossz is. De ami a legfontosabb, hogy a gazdasagi intezkedeseikkel es a dilettens fulkeforradalmi torvenyalkotas kovetkezmenyekent eloallt jogbizonytalansaggal olyan kornyezetet teremtettek, amiben Mo csak vergodik, es lassan belefullad. Eleg olvasni ezt a blogot is, hogy lassa az ember a kovetmezmenyeket.

váj mí 2012.09.24. 11:09:42

@Réka ‎: Nu, most ahhoz képest, hogy egy on-hozzászólás végén feltettem egy némileg témába vágó személyes kérdést, amire volt két rövid reflexió, nu, ehhez képest neked sikerült totálisan szétoffolnod az általad annyira féltett kommentfolyamot. Egyetlen egy on - hozzászólásod sem volt, ugyanis.
Mondd, nem érzel valami zavart az erőben?

@Kara kán: Hátha megüt a laposguta. Csőlátásnál előfordul.

2012.09.24. 11:16:45

@bpetya75: Az a bajom, hogy kicsit azt erzem, hogy a fiuk odafent mindenarom valami mast akarnak alkotni, es nem jobbat vagy rosszabbat. Es mivel a jelenlegi rendszerek egyresze is minosithetetlenul szar, igy helyenkent jobbat, mashol rosszabbat, neha meg csak egyszeruen valami mast sikerult osszehozniuk, ami nem jobb vagy rosszabb, mint ami eddig volt, csak egyszeruen mas, maskent mukodo rendszerelem.

Pl. a valasztasi torveny is pont ilyen. Ha valaki szavazni akar, akkor be tud regisztralni, el tud menni szavazni. Raadasul vegre ujra van lehetosege a kis partoknak is indulni. Biztos vagyok, hogy a tv. megalkotasakor az alkoto kormanytobbseget az onos erdekeik vezettek, de ettol meg nem lett antidemokratikus a tv., hiszen tovabbra is barki szavazhat, sot bizonyos konnyitesek is bekerultek. Vagyis szerintem nem nyavajogni kell, hanem beregisztralni, elmenni es behuzni az ikszet a melle az ellenzeki part melle, akit tamogatni akarsz. Mert ez a lehetosege mindenkinek tovabbra is fennall. Vagyis nem rosszabbat vagy jobbat alkottak, egyszeruen mast. Nekem jobban tetszik, mert lehetoseget ad az ujaknak es szerintem a 2 fordulo is felesleges volt. Biztosan van, akinek mas a velemenye.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:16:50

@váj mí: nu, én egy lecsengett vita végefelé tettem fel a kérésemet, miután kb az első 50 komment után elvesztettem a fonalat, nu, a csetelés miatt, nu, elnézést, hogy félbeszakítottam a társalgást, nu :) látom, iszonyatosan mellre szívtatok egy kedves hangnemű, udvarias kérést, ezer bocsánat, hogy beletiportam a belterjes dumapartiba, garantáltan elő fog fordulni ezentúl is :P

bpetya75 2012.09.24. 11:29:06

@Nyulz of the World:

Na ezzel maximálisan egyetértek. A jogbiztonság eddig is nagy hiányossága volt az országnak, és ezen a helyzeten még sikerült rontaniuk a fiúknak. A környezetemben azt látom, hogy azok a kis(vagy inkább mikro)vállalkozók, akik megtehetik, rohannak vissza alkalmazásba (ha egyáltalán itthon maradnak), mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor folytják meg úgy a vállalkozásukat, hogy esélyük se legyen talpra állni.
Emellett vannak jó intézkedések is, de sajnos nem lehet azt mondani, hogy azért tűnik rossznak a helyzet, mert a rosszat könnyebb észrevenni.

Látom feleségem vesszőfutását is. (Megjegyzem vidéki, háromgyerekes nőként, 10 év kihagyás után 4 hónap alatt talált munkát, szóval azért nem olyan mélysötét a helyzet, ahogy azt egyesek láttatják) A munkáltató járulék-támogatásra jogosult, mert GYES-ről visszatérő nőt alkalmaz. Ehhez Start-kártyát kell asszonykámnak kiváltania. A Kincstárnál lemondta a GYES-t szeptember 30-cal, és október 1-gyel kezdene, de így nem kaphat Start-kártyát (ahogy az a NAV-nál kiderült, mert a MÁK-nak erről fogalma sincs), mert azt csak olyan kaphat, aki már nincs gyesen, és még nem dolgozik. Egyébként meg a NAV-os ügyintéző napi 8 órában dolgozik és a gyest is kapja, holott tavasz óta max heti 30 órás munka esetén járna csak.

Szóval szegényem teljes a fejetlenséggel és inkompetenciával kell megbirkózzon. Én meg gyakorolhatom a "ne adj tanácsot, csak hallgasd meg" elvet.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:34:41

@váj mí: komolyan nem értem, mi ekkora baj azon, hogy megkértem két csetelőt, hogy lehetőleg máshol cseteljenek. Vadászolj csak, téged és a csetelőpartneredet minősít, ahogy ezt az udvarias kérést lereagáltátok. Folytasd csak tovább nyugodtan :) (apropó offolás, amíg megszólítanak, addig válaszolok, ahogy hagyma is írta)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:36:17

@Határátkelő: könyörgöm, egy tahótlanító gombot a blogra! Lééééégyszi! :D

bpetya75 2012.09.24. 11:37:18

@Réka ‎:

Látom fontos neked az ontopikság. Megértelek, bár permanens offolóként nem értek veled egyet. Viszont szerintem erre jól használható a Szűrés gomb. Még nem használtam, de gondolom visszavonható. Zavar egy off-csevej? Kiszűröd a résztvevőket, aztán ha akarod, akkor a végigolvasás után megszünteted a szűrést.

Vagy talán engem már ki is szűrtél? ;-)

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 11:38:27

@váj mí:
Nem fordul elő!
Már rég kívánják a hozzád hasonló bibsik, de én ezektől csak erősebb leszek.

bpetya75 2012.09.24. 11:39:09

@bpetya75:

Basszus! ..."folytják"... Szégyenlem magamat.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:40:39

@bpetya75: végülis :) (téged még nem láttalak hasonlóképpen offolni, eddig még senkit sem szűrtem sőt nem is láttam a gombot, de innentől tuti hogy szorgalmasan fogom használni).
nem is zavarna az offolás 100-150 komment után, mert olyankor jellemzően már csak 2-3 ember beszélget a poszt egy szűkebb témájáról és azt nemigen követem, de az első száz releváns kommentet mindig elolvasom és utálom, ha ehhez ugyanannyi magáncseten kell átrágnom magam.
a szűrést hogy lehet megszűntetni?

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 11:41:43

@bpetya75:
"A környezetemben azt látom, hogy azok a kis(vagy inkább mikro)vállalkozók, akik megtehetik, rohannak vissza alkalmazásba (ha egyáltalán itthon maradnak), mert teljesen kiszámíthatatlan, hogy mikor folytják meg úgy a vállalkozásukat, hogy esélyük se legyen talpra állni."

Magyarországon javában zajlik a maffia- vagy maffia-jellegű hálózatok felszámolása, így teljesen logikus, hogy van fogvicsorgatás és jajveszékelés a sötét oldalon. Sajnos vannak járulékos károk is, de ez még a dicső Amerikai Hadseregnél is előfordul, hát még nálunk, akik nem vagyunk annyira felszerelve mindenféle űrtechnológiával.
Mindenesetre, csapataink harcban állnak, és én nagyon örülök, amikor hallom a gazfickók rimánkodását. :-)

2012.09.24. 11:43:10

@bpetya75: Nekem is kimaradnak neha betuk vagy szotagok, ha gyorsan gepelek es idoszuke miatt nem olvasom ujra at, hogy javitsam. :) De en ezen nem idegeskedem, meghagyom ezt a hazi nyelveszeinknek. :)

váj mí 2012.09.24. 11:46:00

@bpetya75: Bocs, de egy kérdést tettem fel, az is némileg kapcsolódott a blog témájához, erre volt még két reflexió. Ez azért még nem csett talán, és nem teszi követhetetlenné a kommenteket.
Különben, ami a kisvállalkozókat illeti otthon, hát igen. A barátnőm és a férje most kissé nehéz helyzetben vannak. Nagyon kis vállalkozók egy számítástechnikai üzlettel, és sajnos nekik nincs hova alkalmazottnak menekülniük. Megpróbálnak a felszínen maradni, de amint látom, egyre nehezebben megy.

2012.09.24. 11:46:37

@Kara kán: Csak az a baj, hogy a harcot olyan tabornokok vezetik, akik a maguk is elmult rendszer termekei, es annak a felbomlasa kapcsan letrejott kaoszban loptak ossze a vagyonuk nagy reszet. :( Magyarul: nem megtisztulas, hanem csak exkommer maffiozok belso leszamolasa folyik. :(

bpetya75 2012.09.24. 11:50:09

@Réka ‎:

Kipróbáltam a kedvedért olahzsoltin, ő úgysem szokott értelmeseket írni. Szűrés után eltűnnek az illető hozzászólásai, viszont közvetlenül a kommentek fölött megjelenik egy sor: "Szűrt kommentelők megjelenítése" Ha rákattintasz, megjelennek egy listában. Egy számsor, meg elég apró betűvel a nicknév (talán, nem láttam jól). Kiválasztod, rákattintasz és újra látod a hozzászólásait.

"téged még nem láttalak hasonlóképpen offolni" Ez kedves tőled, de én durvábban szoktam ;-)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.24. 11:52:32

@bpetya75: igen most már látom, a számsor jelenik meg és jobb gombbal kattintva meg lehet nézni, kiről van szó. 1000 kösz!
A "mármegintlondonozók" kiszűrése remek ötlet :D

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 11:53:44

@Nyulz of the World:
Nem igaz, ez csak szubverzív információ.

bpetya75 2012.09.24. 11:54:52

@Kara kán:

Nyulz már leírta nagyjából, amit én is gondolok erről. A sötét oldal egyik fele próbálja ellehetetleníteni a másik felet. Ennyi történik. Az eltakarított gazemberek helyét pedig más gazemberek töltik be.

A járulékos kárról meg az a véleményem, hogy ez egész addig elfogadható érvnek tűnhet, amíg nem a saját (vagy a szerettei) bőrén érzi meg az ember.

2012.09.24. 11:57:24

@Kara kán: Jo neked, de mar a Biblia is megirta, hogy boldogok a lelki szegenyek... :)

bpetya75 2012.09.24. 11:58:48

@váj mí:

Csak javasoltam neki egy módszert a probléma kezelésére. Nem minősítettem a dolgot egyikőtök szempontjából sem. Tőlem ez amúgy sem lenne hiteles, érzésem szerint az egyik leggyakrabban offoló figura vagyok itt.

@Réka ‎:

Szívesen. Na, erre a jobbgombos megoldásra meg én nem jöttem rá. Azért meg én kösz! :-)

bpetya75 2012.09.24. 12:04:28

@Nyulz of the World:

Nem a nyelvészek, hanem magam előtt égek. Bár ez a j/ly kérdés régebben is meg szokott szívatni. A muszáj is azóta van csak meg üzembiztosan, mióta rendszeresen kommentelgetek itt ;-)

váj mí 2012.09.24. 12:04:36

@bpetya75: Á, nem fontos, az illető hölgy előszeretettel műveli ezt máshol is. Szeret offolni, de mindezt olyan stílusban mint egy sötétzöld. Engem nem zavar az offolás, ilyenkor görgetni kell. Aki meg ezért nem tud követni egy beszélgetést, az inkább képeskönyveket nézegessen, azokat talán megérti. Szerintem.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 12:11:22

@Nyulz of the World:
A Biblia például azt is megírta, hogy kagylókat nem szabad enni, mert förtelmesek.

2012.09.24. 12:38:59

@Kara kán: Igazad van, ez valoban csak egy fricska probalt lenni. De azt nem hiszem el, hogy elhet a Fold nevu bolygon olyan epeszu es ertelmes eloleny, aki azt hiszi, hogy a jo es a rossz kozotti hatarvonal politikai alakulatok kozt huzodik, vannak jo es rossz politikai alakulatok. Hidd el, a Fideszt ugyanugy a maffiozok es a gazdasagi bunozok iranyitjak, mint az osszes tobbi 10 tagnal tobbet szamlalo politikai partot. Es ez nem csak Mo-ra igaz, ha kinyitod az osztrak sajtot, itt is tele van hasonlo esetekkel, es hasonlo aranyban szerepelnek az SPO (szocialistak), az OVP (neppart) es az FPO (nacionalistak) politikusai a bunugyi hirekben. Mo-n ez annyiban mas, hogy mindig eppen a hatalmon levo irtja a tobbit, ezert rajta kivul mindenki mas szerepel csak a hirekben.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 12:44:49

@Nyulz of the World:
Ha csak maffiák közötti leszámolás lenne, én annak is örülnék, mert legalább egymást ritkítják, és a morzsákból jutna a dögevőknek is. :-)
Itt azonban egy mégiscsak másik rend van kialakulóban, amely nem arra épül, hogy a komprádortőkét kiszolgálja, a pénzeket meg off-shore cégek révén, vagy ami ennél is rosszabb, feketén, kiszivattyúzza az országból.
Az előző rezsim odáig züllött, hogy már a miniszterelnök, sőt a Magyar (?) Nemzeti (?) Bank (?) elnöke is off-shore lovagként villogott. Tűnjenek el az ilyenek, ha lehet örökre!

váj mí 2012.09.24. 12:52:39

@Kara kán: De rossz lesz neked, ha egyszer majd felébredsz. Ha felébredsz ...

2012.09.24. 13:07:22

@Kara kán: Bocs, de ez a masik, amitol falra tudok maszni. A toke (penz) ugy kerult Mo-ra, hogy a kulfoldi idehozta a penzet, azzal a nem titkolt szandekkal, hogy meg tobb penze legyen. Es nem a te penzedet veszi el, hanem a sajat penzebol teremt neked munkahelyet (aminek a hianyat egyebkent kezdjuk mar a sajat borunkon megerezni), es a nyeresegevel azt csinal, amit akar - altalaban reszben fejleszt, reszben meg hazaviszi, kifizeti a reszvenyeseinek, akiktol o is kapja a penzet, esetleg tovabbi befekteteseket eszkozol egy masik orszagban is. De a magyar vallalatok is ugyanezt kulfoldon (pl. MOL). Vagy huzzanak ok is haza?

Azt meg vegkeppen nem ertem, mi a baj az offshore-al. Ertem, hogy az allam nem szereti, hogy egyesek 80% helyett 0%-ot adoznak (pontosabban 27%-ot, mert az AFA-t meg igy is kifizeti, ha vesz valamit), de ha nekem lenne egy rakat lovem, en is inkabb elvinnem kulfoldre, minthogy a magyar allam feneketlen penzeszsakjaba ontsem, amibol ugyanugy folyik tovabb az eppen hatalmon levok zsebebe.

váj mí 2012.09.24. 13:16:39

@Nyulz of the World: Hm, az OTP-ről már nem is beszélve ;).
A világ kinyílt, de minden irányban. Van, aki ezt nem tudja feldolgozni, csak egyirányút akar, maximum. Vagy még annyit sem...

enrobag 2012.09.24. 13:36:18

@Nyulz of the World:
Az offshore cégek alapítását és működtetését az egész EU helyteleníti és igyekszik tenni ellenük. Ugyanis nem arról van szó, hogy a "rakat lóvéjukat" beteszik egy biztonságosnak ítélt számlára, hanem ellenőrizhetetlenül tudnak pl. pénzt mosni. Kimenekíteni (akár) illegálisan szerzett pénzeket kint bejegyzett cégekbe. Olyan cégekbe, amelyek nem fizetnek itthon adót.

2012.09.24. 13:44:29

@enrobag: Az offshore vilagszerte a gazdasagi rendszer letezo eleme. Lehet szeretni vagy nem szeretni, de ha a vallalkozasok szempontjabol nezed, neha egeszen hasznos tud lenni. Es termeszetesen lehet torvenytelen uzletek elfedesehez, penzmosashoz is hasznalni. De ezen kivul meg eleg sok eleme van a gazdasagi rendszernek, amit ilyen alapon be lehetne tiltani.

Egyebkent ujabban egyes multiknal is divat, hogy nem uzletelnek olyan cegekkel, amelyeknek a tulajdonosi koreben offshore cegek is vannak. En mindenesetre nem tartom ordogtol valo dolognak az offshore-t.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 13:55:18

"Tisztelt Partnerünk, Ismerősünk, Barátunk!
Túl szigorúnak és túl magasnak érzi Magyarországon a jelenlegi adóterheket?
Szeretne legálisan kevesebb adót fizetni?
Kevesebb időt fordítani felesleges adminisztrációra és ezáltal több időt vállalkozására?
Szeretné mind üzleti, mind magán vagyont biztonságban tudni?
Szeretné még jobban kihasználni az Európai Unió nyújtotta lehetőségeket?
Szeretné vállalkozását nemzetközi szintre emelni?
Szeretne Angliából nyugdíjat, egészségügyi fedezetet és egyéb szociális juttatásokat kapni?
Új lehetőségeinkkel megismerkedhet az alábbi weboldalunkon:
tobbmintcegalapitas.p2pmoney.eu

Bízva, hogy felkeltettük érdeklődését.
Üdvözlettel:
Németh Szabolcs "

Csak tessék, tessék!

enrobag 2012.09.24. 14:01:04

@Nyulz of the World: Persze, létezik világszerte, hiszen jogilag nehéz megakadályozni a cégek bejegyzését, létrehozását. És a vállalkozás szemszögéből nézve naná, hogy "egészen hasznos":-)))
Én nem vagyok olyan elnéző, mint te. Ha csak egy kicsit is sanszos, hogy pénzmosásra vagy illegális üzlet lefedésére használják, lépni kell ellene. Ezek ugyanis nem kis pénzek. Hiszen az offshore ügylet csakis nagy és még nagyobb pénznél rentábilis.

váj mí 2012.09.24. 14:09:27

@enrobag: Nézd, szerintem minden attól függ, mire használod. önmagában semmi sem "ördögtől való". A tűzzel ölni is lehet meg életet menteni, hogy triviális legyek.

2012.09.24. 14:24:08

@enrobag: Ezzel az a baj, hogy a Kovacs Pista komuvestol mi magunk is megkerdezzuk, hogy ugyan mar, lehetne-e szamla nelkul (nem mintha o annyira akarna szamlat adni, hiszen lehet, hogy cege sincs, es egesz eleteben feketen maszekolt), de kozben az a mocskos vallalkozo, aki offshore-on tori a fejet, mert nincs kedve irrealisan sokat adozni, az mar rogton bunozo. Szerintem nem az offshore-t kell kriminalizalni, hanem a buncselekmenyeket uldozni es az elkovetoket elkapni. A vilag szerencsesebb felen az offshore cegek tulajdonosai is siman racs moge kerulhetnek, ha torvenytelent tettek, legfeljebb kicsit macerasabb a nyomozas. Olyan ez, mint a mondas, hogy a fegyverek nem olnek embert, az emberek olnek embert.

enrobag 2012.09.24. 14:42:41

@Nyulz of the World:
szép hosszú életem során még nem találkoztam olyan mesterrel, akinek feltehettem volna a kérdést, mert senki sem akart számlát adni. Ha pedig valami miatt számlát kértem, mind rátette az Áfát, mintha a civil életben a netto áron számolnánk.
Ezen a téren mindaddig nem lesz változás, amig nem kapunk valamennyi Áfa visszatérítést például, vagy valami hasonló jóváírást, mert így, a mostani viszonyok között nincs az az elmebeteg, aki többet szeretne fizetni, és emiatt számlát kér. Offshore ügyben meg lehet, hogy neked van igazad, és én vagyok túl szigorú, de mindaddig, amíg nem én vagyok a miniszterelnök, ezen nem fogunk összeveszni:-)))

2012.09.24. 14:58:32

@enrobag: Osszeveszni nem fogunk (legalabbis remelem :), en csak azt mondom, hogy az adoelkerules (hogy a divatos kifejezest hasznaljam) nepszokas kis hazankban (meg meg sok mas eu-s orszagban is), es en nem tennek kulonbseget annak a fajtai kozt.

enrobag 2012.09.24. 15:10:05

@Nyulz of the World:
van még jobb kifejezés is ugyanerre ( lényegében az adócsalásra): adóoptimalizálás. Össze meg nem veszünk, már csak azért sem, mert te vagy az egyik kedvencem itt.

tableno 2012.09.24. 16:07:43

@enrobag: az adooptimalizalas nem egyenlo az adoelkerulessel illetve az adocsalassal. Az adooptimalizalo kizarolag legalis lehetosegekkel el az adoja csokkentesenek celjabol (ez lehet offshore is, amennyiben legalis). Magyarorszagon az is a baj, hogy nem tesznek kulonbseget a ketto kozott, es magatol erthetodoen aki adot akar csokkenteni, az csal is.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 17:26:45

@váj mí:
Persze, hogy értem. De gondolom magadból indulsz ki, és azt hiszed, hogy szét kell csapnod az agyad, mielőtt blogokat kommentelnél.

váj mí 2012.09.24. 17:32:05

@Kara kán: Ha érted, miért használod?

2012.09.24. 17:46:51

@Sanyi9: 'Nem lehet, hogy ez inkabb egy ajanlat volt a ket uriember reszerol? :D

Remelem az ilyen viccek meg belefernek itt es nem leszek kizarva... :)) '

Nekem abszolut belefernek, sot lehetne sokkal tobb vicc a kommentek kozott, kezd kisse tul komoly lenni a dolog :).

Sajnos (vagy szerencsere?) nem ajanlatot akartak tenni nekem az interjun; egyertelmu volt hogy inkabb ferfit szerettek volna alkalmazni az allasra, es hosszan ecseteltek hogy ez milyen felelossegteljes allas, ahol sokat kell tulorazni, es milyen nehez lenne egy gyermekes anyanak ellatni (mindezt miutan az oneletrajzomban szerepel hogy ferjezetlen vagyok es nincs gyerekem!).

2012.09.24. 17:58:19

@Nyulz of the World: +1

Ez az, hogy a politikusok meg egy diktaturat sem kepesek osszehozni Magyarorszagon. En nem panaszkodnek ha pl. csinalnanak egy jo kis szingapuri tipusu diktaturat, ahol nem nagyon lennenek emberi jogok viszont lenne magas eletszinvonal, vilag elvonalaban levo oktatas meg egeszsegugy; aztan az ember eldonthetne hogy ott akar-e elni vagy szamuzetesbol keseru blogokat irogatni. Sajnos ettol a magyar helyzet nagyon messze van...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.09.24. 18:01:01

@váj mí:
Ne játszd meg itt magad, te idióta!
Soha nem drogoztam.

Muscari 2012.09.24. 18:02:46

@Mirjam2: szia, elolvastam a Guardian cikket, amit ajanlottal, hat, elgondolkodtato... De itt meg messze nem olyan rossz a helyzet, mint otthon, ahol mar 40 felett leirnak, ha meg kicsi gyereked van, akkor szinten remenytelen, ezt en mar 10 evvel ezelott tapasztaltam (marmint a gyerek-dolgot, nem a 40 felettit) Itt nagyon sok kisgyermekes anyuka dolgozik reszmunkaidoben, mig Mo-n reszmunkaidos foglalkoztatas gyakorlatilag nem letezik.

váj mí 2012.09.24. 18:07:40

@Kara kán: Nem érted, ugye? Nem baj, ha van egy morzsányi értelem benned, akkor majd rájössz. Ha nem, akkor soha nem ébredsz fel. De a lelki szegények állítólag boldogok ....

váj mí 2012.09.24. 18:24:29

@Kara kán: Nem vagyok sem zsidó, sem túlzottan liberális, neked viszont ott van a mennyek országa... hát, élvezd. Amíg teheted.

DieNanny CH 2012.09.24. 18:32:10

@Nyulz of the World:
Én pont tegnap néztem meg a "Legényanya" c. filmet, aki nem látta, annak ajánlom! Na, abban mond egy nagy okosat Józsi anyja a királyhoz: "Ezek az emberek amúgy normálisak, de ahogy beleülnek a bársonyszékbe, mind meghülyül egytől-egyig!"
Hát, ez van itt is...

váj mí 2012.09.24. 18:42:01

@DieNanny:
"Ti mind egyéniségek vagytok!"
....................................................
"Nem, én nem!"

a_tom 2012.09.24. 18:47:02

@Mirjam2:
Sajnos lehet hogy a szakmájukhoz, a közgazdasághoz, a közigazgatáshoz nem értenek, de a hatalomhoz ás a pénzhez alapszinten nagyon is. Az bizonyítja hogy felépítettek egy óriási szervezetet, aminek csúcsát már 20 éve uralja ugyanaz a gárda, miközben szépen meggazdagodtak.

Nem kell totális diktatúrát kiépíteni, szerintem nem is ez a céljuk. Mivel a kezükben van a média jelentős része, a népünk pedig rendkívűl sokat tv-ző, keveset olvasó, gondolkodó, naív, populizmusra, ígérgetésre vevő, nem aktív, megoszott, kiszolgáltatott, elöregedett, stb. lehet rá számítani hogy sokan szavaznak majd úgy ahogy "kell", vagy legalábbis nem látják értelmét ellenkezni.
A kisebb antidemokratikus húzások azért kellenek hogy ne csak sokan legyenek hanem elegen is. Itt egy kis szólás és sajtószabadság korlátozás, gyülekezési jog korlátozás, ott egy választási jog gyakorlásának nehezítése, szakszervezeti vezető bebörtönzés, közmédiacenzúra, választókról törvénytelen adatgyűjtés és nyilvántartás, parlamenti vita éjszakára száműzése, stb... Épp csak egy kicsit pöcköli arrébb a mérleg nyelvét mindegyik.

Azután majd jöhetnek a "szabad" választások.
Ezzel még a "nemzetvezetői" hiúságukat is legyezgetik, lelkiismeretüket megnyugtatják, sőt kifogásnak is rendkívűl jó hogy még mindíg demokrácia van és a nép választja őket. Érdekes módon a legsötétebb diktatúrák is demokráciának és köztársaságnak mondják magukat, sőt választásokat is tartanak.
Utána meg mehet ami most is, a törvények testre szabása, és utána a törvényes szabadrablás.

Ez egy olyan ország ahol nem kell kemény katonai diktatúra, mi nem lázadunk, de ha mégis, akkor simán leszarják mert nem komoly, miközben a nép másik fele követeli hogy a hazaáruló tüntetők tehene dögöljön meg.

Ha minden kevésbe ugyan, de "törvényes és demokratikus", akkor még nehezebb fellépni ellene, sőt, szinte lehetetlen. Lehet hogy nem szuperintelligensek, ez látszik az össze vissza intézkedésekből, nyilatkozatokból, de az biztos hogy dörzsöltek mint egy maffiózó. Egyik-másik úgy is néz ki...

váj mí 2012.09.24. 19:29:04

@a_tom: Akartad mondani, a "regisztrált, szabad választások". Szörnyű. De a legszörnyűbb, hogy a regisztrációt nem tekintik komoly korlátozásnak, hanem természetesnek veszik. Ezt még Ceausescu sem produkálta, anno. Pedig neki azért voltak ötletei.
Birkák, birkák, birkák .... De ha ennyire birkák, gondolkozásképtelen entitások, akkor meg is érdemlik. Annyi haszna lesz majd a mai Magyarországnak, hogy a következő évtized nyugat-európai társadalomtudósainak nyújt majd vizsgálati alapot a visszarendeződés tanulmányozásában az újabb viszonyok között.

váj mí 2012.09.24. 19:39:13

@Nyulz of the World: Ahham, beregisztrálni, majd felvonulni viktorka szülinapján május 1 helyett. Te tényleg nem látod, vagy csak nem akarod látni?

bpetya75 2012.09.24. 21:09:48

@Muscari:

Nos erre pont most cáfolt rá a feleségem. 10 év kihagyás után 3 gyerekkel, a kicsi még nincs 3 éves (szerencsére az oviban már szobatiszta, ezért felvették), vidéken talált munkát 4 hónap alatt. Nem mondom, hogy könnyű, de messze nem reménytelen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2012.09.25. 01:09:21

@Sanyi9: Ja, hogy nem magyar sorozáson voltál...na ez télleg kimaradt.Romániában meg biztos más hülye katonaszavakat használnak/tak, amit meg én nem ismerek valszeg... :-)

2012.09.25. 09:56:37

@váj mí: Nem hiszem, hogy én ne látnám. Én azon kevesek közé tartozom, aki a mai napig felvállalja, hogy megszavazta ezt a bagázst, és azt is, hogy nagyot csalódtam bennük. Nekem nagyon nem tetszik a fülkeforradalom, én speciel nem erre adtam nekik a felhatalmazást, hanem egy korrupciómentes konzervatív gazdaságpolitika végrehajtására, aminek egyrészt valóban része az egykulcsos adó, de azért az alapja a magántulajdon sérthetetlensége és a kapitalista gazdasági rendszerek támogatása. Ehhez képes csináltak egy neoliberális és kommunista elemekből összegyúrt unorthodox, rendszernek még jóindulattal sem nevezhető valamit. Én arra adtam a felhatalmazásomat, hogy integrálódunk az EU-ban, és kihasználva az EU nyújtotta lehetőségeket új nemzetpolitikát építünk, és nem arra, hogy nyílvánvaló nyilasok temessünk újra és megszuk a határon túli magyarokat, ahol csak lehet. És sorolhatnám.

De ez a nagy diktatúra pánik szerintem pont annyira nevetséges, mint a mint a másik oldal vaksága. A választási regisztrációs rendszer (de a választási rendszer több egyéb eleme is) pedig konkrétan az USA rendszerét másolja, és hát az USAt valamiért épp a demokrácia bástyájaként szoktuk emlegetni. Szoval nem értem az a körüli hatalmas tömegpánikot.

Hari Seldon 2 2012.09.28. 16:34:01

@Nyulz of the World:

"Én azon kevesek közé tartozom, aki a mai napig felvállalja, hogy megszavazta ezt a bagázst, és azt is, hogy nagyot csalódtam bennük. Nekem nagyon nem tetszik a fülkeforradalom, én speciel nem erre adtam nekik a felhatalmazást, hanem egy korrupciómentes konzervatív gazdaságpolitika végrehajtására, aminek egyrészt valóban része az egykulcsos adó, de azért az alapja a magántulajdon sérthetetlensége és a kapitalista gazdasági rendszerek támogatása."

Korrupció felszámolására egy maffiapártnak?!?

Amarynda 2013.04.01. 11:30:43

@Dr. Panasz Muki:
erdekelne, hogy ha megtalaltad a szamitasodat , miert szeretnel megis ujra Mo on elni?

Dr. Panasz Muki 2013.04.07. 11:30:31

@Amarynda: engem még a régi Magyarország vonz, az a közeg, amiben felnőttem, és a 1992 - 2000-ig terjedő időszak.
Nekem akkor úgy tűnt, ez az ország fejlődik, jó irányba tart, jó ott élni, klassz hely.
Én ide vágyom vissza, de tudom, ez egy utópisztikus vágy.
A másik ok, ami hazahúzott, hogy a gyermekem nem akart kijönni, ez hosszú szkanderezés után megváltozott. Jön.

Azóta egyre szembetűnőbb a korrupció, nem érdemes vállalkozni, rengeteg a törvénytelenség (ki nem fizetett számlák, munkahelyi problémák), retrográd iskola, lepusztuló egészségügy, na nem is sorolom.

Egyébként ez a fura nosztalgikus érzés (honvágynak nem nevezném) egyre kopik, már nem akarok elindulni hazafelé, Bécsnél már rosszul vagyok.

Amarynda 2013.04.08. 13:26:22

@Dr. Panasz Muki:
Nagy ritkan velem is elofordul amikor nezzuk a Duna tv-t hogy honvagyam tamad, szep helyek fele ahol jartam, etelek utan amiket ettem, szokasok utan amik itt nincsenek stb.

Aztan utana leulok magammal es eloveszem ugy 5 percre hogy milyen az eu. ellatas, a kozbiztonsag, a politika vagy a kozhangulat es az elkovetkezendo par evben megint elkerul a honvagy.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása