oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2012. szeptember 05. 06:51,  Tényleg szegény ország vagyunk? 272 komment

2012. szeptember 05. 06:51 Határátkelő

Tényleg szegény ország vagyunk?

A hozzászólásokban többen szokták előszeretettel (vérmérséklettől és intelligenciától függően eltérő stílusban...) a blog szemére vetni, hogy reklámot csap a külföldre költözésnek. Miközben sok olyan poszt születik és született (az előző helyünkön is), amely nem csak a folyamat pozitív oldalát mutatja be, ez ritkán szokta érdekelni azokat, akik csak egy-egy írás alapján ítélkeznek.

tévézés.jpg

Amikor csak lehet, hangoztatom, hogy szívesen várok értelmesen megfogalmazott, érvekkel alátámasztott írásokat arról is, miért érdemes maradni, vagy éppenséggel hazajönni – arról már nem tehetek, hogy a kommentekben megfogalmazottak ritkán növik ki magukat önálló poszttá. (Ez persze némely hozzászólás minőségét látva nem meglepő, de egyúttal szolgáljon a felhívás megerősítésére is...)

Mindenesetre ma egy olyan írást közlök Ng tollából, amely éppenséggel a média felelősségét boncolgatja, elgondolkodtató érvekkel és gondolatokkal. Az ilyen írásoknak mindig nagyon örülök, mert nem adom fel a reményt, hogy értelmes vitákat tudnak generálni, ami nyilván sokkal többet segít, mint a céltalan, zsigeri gyűlölködés.

Elnézést a szokatlanul hosszúra nyúlt bevezetésért, de fontosnak éreztem mindezt elmondani. Most átadom a terepet Ng-nek és nektek.

TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál? Írj a hataratkelokommentKUKAChotmail.com címre és amint tudok, lépek az ügyben! Tegyünk együtt a Határátkelő kulturált hangnemének megőrzéséért! Történetedet továbbra is a hataratkeloKUKAChotmail.com címre várom!

„Ma reggel, egy cikk olvasása közben arcul ütött a szemléletbeli különbség... Nem a tények mások (mindenhol drágul az élet, stb) és azt is tudom, hogy abban az országban egy segélyből élő famíliának szinte jobb életszínvonalra telik, mint itthon egy kétdolgozós-kétgyerekes családnak. Láttam.

A tömegkommunikációból sugárzó megközelítés, a hozzáállás más.

Lényegében ők a tisztességes/megfelelő életszínvonal („decent lifestyle") fenntartásához szükséges keresetnövekedés felől közelítenek, a mi sajtónk pedig általában a létminimum felől, alulról... Nem állítom, hogy az ő megközelítésük minden idők legjobbja. Jól tudom, hogy az az inerciarendszer az ottani közös valóságon és közös tudatalattin alapul.

Éppen ezért azt gondolom, hogy a nálunk tapasztalható megközelítés az egyik lehető legkártékonyabb.

Miért látom így?

Például mennyi olyan közlésre emlékeztek, amely az odaát alapvető képletről: a kétgyerekes, viszonylag biztos egzisztenciával, autóval és számítógéppel felszerelt háztartásokról szólt volna? Lehet, hogy ez is előfordul itthon, de nekem valamiért nem ezek ugranak be először.

Én úgy érzékelem, hogy többségben vannak azok a közlések, amelyek a létért folyó küzdelemről, a devizahitel-csőd érintettjeiről, a nyugdíjasokról, vidéki munkanélküliségről és a legszegényebb rétegeket érintő újabb és újabb érvágásokról, történésekről, helyzetekről szólnak.

És természetesen a nagycsaládosokat érintő dolgokról, amelyek említésénél már a gyerekek száma sem számít... egyszerűen a nyomor szinonimája lett a nagycsalád is, a kettő feletti gyerek (ami azért szerintem sértő is).

Csak a nyomor van?

Sokszor körülbelül ilyen attitűd sugárzik: "Kedves Nézőink! A következő percekben nyomorgó százezreken szánakozunk. A társadalmi empátia talaján elvárt, hogy híradónk kedves, rendesebb megélhetéssel, hajlékkal rendelkező, el nem adósodott közönsége is szíveskedjen magát totál nyomorultnak érezni!". Mintha az előbb említett, akárhánygyerekes, még nem egészen nyomorgó réteg nem is létezne a tömegkommunikáció számára... (nekünk csak a bútorlakkal, szupernővel/pasival turbózott reklámígéretek szólnak?)

(off: A legszebb, amikor a szöveg például lakásárakról, illetékekről szól, de alatta hosszú vágóképet mutatnak egy Bivalylepukki nyomortelepről, ahol a lefilmezettek megkérdezésük nélkül, önnön képmásukkal képviselik az országos adón saját szégyenüket és támasztják alá a szöveget, mintegy hangulatfestő elemként. Láttam ilyet, gáz volt./

Kedves média, vigyázni kellene, mit sugárzunk – mert pölö „nyugalmat" már rég nem... és hát "Nyelvében él a nemzet".

Is. Úgy gondolom, a tömegkommunikációs csatorna, a közlő médium felelőssége többek között a média óhatatlan manipulációs hatásának korlátok között tartása is, mivel az egész társadalom a célcsoport. Kereső és nem kereső rétegek egyaránt. Azt látom, hogy a sajtó idehaza nem észleli ezt a felelősségét... az egyén szintjén ezért előbb-utóbb a gondolat teremtő hatalma önbeteljesítő jóslatként formálja meg a sugárzott valóságot, hogy itt mindenképpen rossz nekünk. A közös tudatalattit alakító közlés-zuhatag napi szinten emészti fel az ember tudatalattijában még fészkelő motivációt és önértékelést.

Ha ez nem megfogható, akkor csak pár percre gondolkodjatok el azon, hogy ha nem a közvetlen környezetetekből, akkor vajon honnan származhat az a kényelmetlen érzés, hogy paramétertől függetlenül (például van-e munkád, hiteled, gyereked, lakásod...) egy szegény országban élsz, egy nyomorgó társadalomban - vagy ha nem is nyakig benne, de közvetlen közel hozzá... És most listázd, hogy mit mondhatsz magadénak. Tényleg szegény országban élünk?

Megteremteni valamit, amiről nincs képünk

Ez a folyamatosan újrateremtett közös depresszió egy észrevétlen veszélyforrás, amely közép- és hosszútávon sikeresen megtörheti ez az ember derekát. Napi megerősítéssel észlelünk egy olyan valóságot, amelyben nem jó érzés élni, ahol a viszonyítási alap a létminimum, ahol már az emberek egymás felé is sugározzák a nyomort, és senki sem beszél például az angol cikkben említett tisztességes / megfelelő életszínvonalról. Azt nem tudjuk elképzelni. Hogyan tudnánk megteremteni valamit, amiről nincs képünk? Meg kell teremteni a képet róla előbb, de nem erről szól. amit nap, mint nap hallunk- látunk.

A rendszeres bevésés által van a tömegkommunikációnak köze az elvándorló réteg kitermeléséhez: azokhoz, akik hosszú távú boldogulásukat, a tisztességes/megfelelő életszínvonal megteremtését nem ebben az országban képzelik el. Mert itt képtelenek már elképzelni, hiszen ebben a világban hangosan képünkbe tolt nyomor van, meg létminimum... mert más szemszögből nem folyik diszkusszió erről a témáról...

Csapdában

Sosem készül tudósítás például arról a mérnökről, aki az egyetemről kilépve már többet keres, mint az ún. középréteg idősebb felének középvezetői 20 év vezetés után, nyugdíj előtt kicsivel. A tudósításban megmutatkozna, hogy milyen jó kis életkezdet ez egy embernek: ez a fickó megengedheti magának, hogy napi ötszázért reggelizzen, napi ezrest költsön kétfogásos friss ebédre egy Ráday utcai vendéglőben és heti egy-két alkalommal párezerért szórakozzon, hogy minőségi műszaki cikkeket és ruházatot vásároljon, évi 1-2 alkalommal külföldre utazzon.

Jövőképében megjelenik önmaga, ahogy pár év múlva a spórolt pénze mellé hitelt vesz fel és vásárol egy újépítésű lakást, mellétesz egy 0-8 éves kocsit, és egy idő után a családalapítást is megengedi magának - persze a nyaralások, a ruházat és a műszaki cikkek minőségének fenntartásával.

Érdekes, hogy bár nem él ugyanabban a világban, mint az említett középvezető, mégis épp olyan csapdában érzi magát, mint az. Mert pár év után ő is külföldön képzeli el. A lakást kiadja, a kocsit el. Nem szeret itt lenni, mert itt deklaráltan nem jó. Ha nem megy el, megvan az esélye arra, hogy rá is hat majd, amit naponta lát és hall. Kell egy-két évtized és ő sem fog a tisztességes/megfelelő életszínvonalról beszélni. Elfelejti, hogy az a látószög is létezik.

Egyenes derekakból, önbizalomból nálunk hiány van rendesen. Statisztikailag az egyik legrosszabb pozíciót foglaljuk el ezen a listán is. Lásd például az öngyilkossági statisztikát. Ilyenek vagyunk, mindegy mink van és mink nincs.

A kérdések

Vajon miért van az, hogy egy idő után az ittmaradottak sem tudják elképzelni a jobb jövőt, és inkább hagyják hajlani azt a derekat, aztán belemeszesednek a testtartásba?

A magyarok vajon sosem fognak elszakadni még gondolatban sem a létminimumtól, az önmagunkat leértékelő hozzáállástól, a „ne verj engemet, Istenem"-től (lásd Himnusz)...? Észleljük-e mivé formálnak bennünket és mivé formáljuk magunkat? Hogyan is lehetne nekünk jobb, ha elképzelni sem vagyunk képesek, hogy milyen lenne a jobb? Ennyire megszoktuk, hogy alulról nézünk felfelé? Akarnánk-e másképpen látni?

Lesz-e egyszer itt egy olyan többség, aki nem csak alulról felfelé tud/akar/mer (?) nézni, hanem más szemszögből is megszemléli a dolgokat, és talán felfedez eddig rejtett összefüggéseket?

Az önbeteljesítő jóslatok

Akit hülyeként kezelünk, előbb-utóbb úgy is viselkedik, mert elhiszi, hogy az. Aki nem hisz abban, hogy tud gólt lőni, az sose fog. Javítsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy nagyon kevés embernek ered önmagából az önbizalma, legtöbbünknek nagyban a csapaton és az edzőn múlik a dolog.

Sokan gondolkodunk úgy, hogy egy másik csapatnál, másik edzővel nagyobb az esélyünk a sikerre. Tudnék én szebb gólt is rúgni, ha átmennék ebből a kártékony, visszahúzó légkörből egy másik inerciarendszerbe – valami ilyesmit fogalmazunk meg, ha már nagyon elegünk van. Én legalábbis igen. Dolgozom azon a valóságon, mert nem alulról szeretném szemlélni a világot.

Ti mit gondoltok?"

(a, Na, már a Határátkelő sem a régi, biztosan fizetett kormányügynök lett, mondtam én, hogy az Index kormánypropagandát folytat. Nem is olvasom többet...
b, Annyira utálom már ezt az állandó „menjünk el innen, mert itt minden szar" siránkozást! Menjen, aki akar, de akkor ne pofázzon külföldről, ne ossza az észt!! Csomó pénzért kitaníttatjuk, aztán meg lelép, ahelyett hogy itthon dolgozna a sok ingyenélő! Ez a Határátkelő is csak a propagandát tudja nyomni, szégyen! És egyébként is, rohadt gáz az a szlogen!

Na, ezeket csak azért írtam még ide, hogy megspóroljam a begépelést. Szóval annak, akinek erre van igénye, elég egy a, vagy b, betűt írni, és akkor mindenki tudja majd, merre hány méter... Egyebekben pedig mehet az értelmes beszélgetés.)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: média felelősség Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr954755921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

be.ba. 2012.09.05. 07:29:42

Sziasztok! Én csak annyit mondanék mint c) opció, hogy egyszerűen csak tetszett az írás. Jó látásmódról tanúskodik, és így még én sem vizsgáltam a dolgokat. Grat!

tanato 2012.09.05. 07:51:52

Hát,persze a sajtó a szenzációt keresi mindig,vagy a szupergazdagokról tudósít,vagy a mélyszegénységben élőkről.Az átlag nem érdekes neki,azt nem nézné ,nem olvasná senki.

Ronnie_27 2012.09.05. 08:05:20

Az itt kommentelő, Magyarországon élő emberek nem jól szemléltetik a magyar átlagot, hisz ide pont azok nem írnak (vagy ha igen, akkor is alulreprezentált arányban), akik többé-kevésbé elégedettek az itthoni élettel.

Nem kell tévét nézni!

madscientist 2012.09.05. 08:07:32

Tetszett a poszt, nagyon igaz a jelen viszonyokra.Annyit tennék még hozzá, hogy mihez képest vagyunk szegény ország,mert Nyugat-Európához képest valószínűleg igen, más fejlődő országokhoz képest meg nem...DE én mindig azt szoktam mondani, hogy nézzük meg, hogy hol is vagyunk a térképen, mihez vagyunk közelebb, mivel vagyunk körülvéve, szóval, igen jó lenne egy célt látni, ami ott van egyébként az orrunk előtt (Európában vagyunk, karnyújtásnyira néhány jóléti társadalomtól), már csak meg is kéne látni, na ez az amiért sokan elmennek oda, ahol engedtetik látni is azt a célt! Ez az alulról szemlélődő perspektíva egyébként találó, a félig üres félig teli pohár dilemmája jut eszembe róla :D

karburator (törölt) 2012.09.05. 08:38:51

"...milyen jó kis életkezdet ez egy embernek: ... pár év múlva a spórolt pénze mellé hitelt vesz fel és vásárol egy újépítésű lakást, mellétesz egy 0-8 éves kocsit, és egy idő után a családalapítást is megengedi magának "

Azért kíváncsi lennék, hogy melyik az a fiatal, aki a magyarországi fizetésekből PÁR év múlva vesz egy újépítésű lakást és egy 0-8 éves kocsit, emellett meg elmegy nyaralni és jól is él.

Ja és mindezt APA segítsége nélkül képzelem el.
modoros.blog.hu/2012/03/07/olvasoi_rovat_akinek_bejott_az_elet

andaluzkutya 2012.09.05. 08:43:13

Tény, hogy a média alaposan befolyásolja a közgondolkodást, ill. a közhangulatot. Erre is volt egy vizsgálat, nem tudom melyik szegény országban, ahol viszonylag boldogok voltak az emberek, de miután a tévében értesültek arról, hogy másokhoz képest milyen csorók, mindenki depressziós lett:)
Viszont nem hiszem, hogy épeszű ember azért hagyja el Magyarországot, mert a tévében bemondták, hogy mennyi szegény van és bajban vannak a devizahitelesek, miközben ő relatíve jól él. Épeszű ember azért hagyja el az országot, mert szegény, nem tud előrelépni, vagy bajba jutott devizahiteles, vagy nincs munkája és nem is tud szerezni, megcsömörlött a közvetlen munkahelyi légkörtől, az állandó küzdelemtől a hivatalokban, a követhetetlen törvényektől, amelyek révén az átlagember is szinte bármikor büntethető... És persze el lehet menni kalandvágyból is.
Az is igaz, hogy az embereknek kell megpróbálniuk változtatni az országon/környezetünkön. Én megpróbáltam, dolgoztam amennyit csak lehetett, próbáltam "gólt lőni", de folyton csak "bedobás lett belőle". Biztos vagyok benne, hogy soksok év alatt még eredménye is lett volna a munkámnak. De abban is biztos vagyok, hogy erre ráment volna a családom, ill. a gyerekeimmel való kapcsolat. És az utóbbiak számomra sokkal fontosabbak, mint hogy a képemre formáljak egy olyan országot, amelyik szemmel láthatóan nem akar olyan lenni, amilyennek én szeretném:)

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.09.05. 08:46:25

Ma nem sikerült teljesen egészében felfognom a cikket, de talán a lényeget mégis, és azzal alapvetően egyetértek.

Eleve nem okos dolog olyan TV csatornákat nézni, amelyek vagy szigorúan kiszolgálnak egy egyébként teljesen világosan és jól beazaonsítható politikai érdekcsoportot, vagy amelyek egyébként teljesen legálisan és ismert módon profitszerzésre törekednek. Illetve ezek kombinációja sem éppen a tökéletesség útja. Mindkét esetben agymosás zajlik, szakemberek által elkövetve. Mindkettő marketingorientált csak az egyik politikai érdekek mentén próbálja csiszolni nézőinek gondolat- és érzelemvilágát, a másik pedig pusztán ls kizárólag azért van, hogy értékesítést segítsen elő.

Az utóbbi típusban a profit abból ered, hogy sokan nézik a programokat (amik jók, csak sok köcsög van), és ezáltal a fellelhető reklámok értéke is magas. Nyílván azért mutogatnak nyomorultakat, hírességeket meg totál kamu és kifacsart helyzeteket meg katasztrófákat, mert a szakemberek már nagyon régóta pontosan tudják, hogy mire vevő az emberi psziché. Ebből adódik, hogy a világon semmiféle felelősségérzet sem működhet ezeknél a cégeknél (sem), a verseny- illetve profitelérési logika alapján egyértelmű, hogy mit kell mutogatni (főleg ha hagyják, bár még élő véres gladiátorshow-kat és pornó vetélkedőket nem mutogatnak, de azért Big Brother óta már ettől sem állunk olyan messze). Szóma meg a Győzelem rum, és (majdnem) mindenki heppi.

Aki tehát önként (azaz minden néző) leül ezeket bámulni az önként és dalolva vállalja, hogy kiteszi magát egy jól irányzott logika szerint felépített tömegpszichózis keltésére lértehozott és üzemeltetett szervezet direkt agymosásának. Ami ráadásul az ember amúgy primitívebb ösztöneire építve a tömegek igényeit elégíti ki, tehát a kedvs néző önként beáll a tömegek sorába és önként vállalja, hogy tudományos eszközökkel saját világképét a többség uniformizálandó látásmódjához fogják idomítani. Buksi, hopp!

És végső soron mindezért ki a felelős? Baromi fontos kérdés, mert felelőss nélkül nehéz anyázni, neheztelni, ellenség nélkül nem lehet sem atombombával sem szájkaratéval harcolni. Ki vigye el a balhét?

Szerintem (és ez az én véleményem) csak és kizárólag azok az emberek, akiknek szavazójoguk van a demokráciában, tévétávirányító kapcsolgatási joguk van a nappalijukban, akik saját értékrendszerük (hovatovább, inerciarendszerük) szerint döntéseket hoznak amelyekkel éltetik a múltban vagy jelenben fennálló rendszereket, melyek semmi mast nem csinálnak, csak kielégítik az ő igényeiket. Az ország pont olyan, amilyenné a többség formázta és formázza. A programok (sok köcsöggel vagy anélkül), a politikusok, a társadalmi igazság/igazságtalanság mind-mind csak tünetek. A hiba az Ön készülékében van.

2012.09.05. 09:08:19

Igy van, nem kell TV-t nezni. Folosleges. Hiradot meg plane. Magyar hiradot meg vegkepp. Olvasd a hireket celzottan az interneten, ne tartsd oda az arcod a moslekaradatba onkent (es meg ez is moslekgyanus, de legalabb kontrollalod valamilyen szinten, hogy mit olvasol el).

Amugymeg, bar en a fent emlitett "korantsem annyira szar" viszonyok kozt elek, jo munkaval, "normalis" eletszinvonallal (ami alapveto lenne mas orszagban egy mosogatonak is, ehhez itt hudejolmegfizetett, mindenki altal irigyelt informatikusnak kell lennem), de van egy csaladja is altalaban az embernek, illetve egy jovokepe.

Latom, ahogy kivegzik a nyugdijrendszer maradekat is, a lenyulasokrol mar beszeltunk eleget, nem ragoznam. Nem latom a jovot, az ertelmet a havi soksoktizezres levonasoknak a fizumbol. Hiaba vagyok bejelentve, ennek nem erzem az elonyet. 9 vegigdolgozott ev es tetemes jarulekfizetes utan, ha kirugnanak, egy szaros munkanelkuli segelynek nevezheto dolgot sem kapnek (3 honap minimalber? koszi.) Latom, hogy nincs jovo, csak egy keplekeny jelen.

Latom, ahogy a cukorbeteg ismeros gyogyszertamogatasat racionalizaljak, es tortenetesen az o diabeteszere nem az a gyogyszer jo, amit innentol adnak, es mar kezd az illeto megvakulni, de az mindegy. Nyilvan olcsobb az allamnak, ha hullik a fergese.

Latom, ahogy a korombeli ismeroseim kuzdenek adott esetben tobb, mint egy eve a munkanelkuli hivatallal, mert dolgozni akarnak (es nem feketen, bikanyaku vallalkozo csicskasakent). Nekik meg csak jelenjuk sincs.

Latom, ahogy a tesom elott, aki figyelemproblemas, es csokkentett letszamu osztalyba kenyszerul jarni, sorra zarul be az a maradek keves nyitott ajto is. 16 eves tankotelezettsegi hatar? Megtehetik, hogy 17 evesen aszondjak, nem eleg tehetseges hogy a gimi padjait koptassa, ugyhogy fizessen vagy mehet a 'csaba. Ezenfelul osztaly es iskolaosszevonasok elott allunk; Rozsaek nem jutottak el odaig, hogy a csokkentett letszamu osztalyok talan nem veletlenul azok, es nem jokedvukben jarnak oda gyerekek, eleve feligmeddig izolalva a 'normatol'. Gimi? Minek gimibe jarni? A felsooktatasra keszit fel, de ott csak csokkennek es csokkennek a ferohelyek, iden csak 30.000-el, de jovore ujabb adag diak fog erettsegizni... Arrol mar ne is beszeljunk, hogy mennyire tartom hatekonynak otodikeseknek a fizika es a kemia oktatasat, a stresszes poroszos kozeget, a nyolcevesen kialakulo teljesitmenykenyszert, illetve a nyelvoktatas teljesen gyatra szinvonalat.

Lattam, ahogy nagypapamat felrekezeltek az orvosok, mert semmire nincs ido, penz es eroforras egy allami korhazban, magankorhazra meg nem mindenkinek tellik.

Latom, hogy a masik nagymamam, aki eleve alacsony nyugdijjal rendelkezik, mennyire leszarja a nyugdijak realertekes novelgeteset (jogosan), mert o is pontosan tudja, hogy az elelmiszerek 5-10%-al dragulnak felevente, ha nem tobbel. Nem minden nyugdijas harap ra a mezesmadzagra.

Latom, ahogy hozzaallnak a terhes nokhoz vagy akar a gyerekvallalast tervezo apukakhoz munkaugyben.

A peldak tan kicsit szetszortak, de pont ez a lenyege: korulnezek a kozvetlen ismerosi koromben, es a kilatastalansag gyokere mindenhol ott van. Mert az szamomra es szamukra nem kilatas, hogy vegetalnak, tengodnek a honaprol honapra epphogy eleg (vagy akar mar keves) fizubol, mikozben lassan, de biztosan minden kopik es dragabb lesz. Senki szamara nem latszik meg csak egy tavoli pontkent sem a jovoben az esetleges valtas, valtozas lehetosege.

28 evesen teljesen hatarozottan, 100%-ig biztosan azt gondolom, hogy ugyan jo most az allovizben lebecolni egy informatikusi fizetessel, de miutan lakashitelt nem tervezek, az orszagban uralkodo alberlet-kulturarol meg inkabb nem beszelnek... mi okom maradni, ha semmibe nem kerulne egy nem az egyen basztatasara kihegyezett rendszerben elni? Mi okom lenne itt vallalni a jovobeli gyerekemet, beadni ki tudja milyen kozegbe, elgyotort, szarulkereso, ezert alulteljesito tanarok koze? Es a tobbi, es a tobbi... szoval igen, szegeny orszag vagyunk, es bar nekem egeszjo a szitum, felfogom, hogy emiatt szerencsesnek kell mondanom magam. Szerencsesnek kell mondanom magam, hogy honfitarsaim tulnyomo reszevel ellentetben, nem nyomorgok, hanem egy normalis eletet elek.

Vagy csereljem le a barataim bura alatt felnott gazdagokra, hogy ne ezt a nyomort lassam?

2012.09.05. 09:14:15

Az tény, hogy az osztrákoknál még a bulvársajtóban is rendszeresek azok a sztorik, amelyek átlagemberek kis sikereiről szólnak, névvel és arccal. És sokkal több a pozitív sztori, noha ott is tele van a lelőtte/felgyújtotta/kirabolta történetekkel is persze. Igazából nem olvasok magyar bulvársajtót, a retekklub és hasonlókról is rég leszoktam, de Mo-n szerintem az átkos óta nem igen van olyan riport, ami Kovács 12 János gazda sikereit mutatja be, vagy Kis Pista ifjú vállalkozót (és itt kimondottan nem a kékfényre gondolok, hanem a tisztességes vállakozókra). Mostanában vannak ilyen irányú törekvések, de természetesen a kórus minden egyes alkalommal rázendít a "mocskos kormánypropaganda" című magyar népi nótára.

Pedig a cikk nagyon jól emel ki egy fontos dolgot: nincsenek közünk élő példák (pedig egyébként vannak), nélkülük pedig nincs jövőkép. Hiszen ha senkinek nem sikerült, akkor nekem sem sikerülhet, egy fecske nem csinál tavaszt. Mert a sikeres vállalkozó mind tolvaj és adócsaló, a jól kereső mérnök és IT-s vagy nem igaz, vagy kevés van belőle, a jól élő jogász és közgazdász csaló, a sikeres gazdálkodó pedig "biztos a zorbán rokona". És folytathatnám. Persze, valóban van, akinek kilástátalan az élete, ez nem is kérdés. De azért én továbbra is azt mondom, hogy több millió ember viszont meg tud élni normálisan. Tényleg mindenki gondolja végig csak a közvetlen környezetét.

ioi (törölt) 2012.09.05. 09:35:14

A minap jártam Csehországban, és nagyon meglepődtem, hogy mennyire buzog ott az élet. Csaknem az egész országon átutaztunk, az utak tömve, egyszerű hétköznap délután az éttermek tömve, a vidéki kempingek hétvégén tömve, az emberek söröznek és énekelnek a kemping kocsmájában, és valahogy az egész azt a benyomást keltette, hogy nagyon élénk az élet, különösen a vidéki élet tűnt kontrasztosnak a magyar vidék életéhez képest.

Pedig Csehország nem egy gazdag jóléti állam, bár sok tekintetben fejlettebb a közép-európai országok között, és a bérek is magasabbak valamivel (hozzátéve, hogy Prága óvárosában olcsóbban ebédeltünk, mint itthon egy átlagos helyen lévő étteremben, lehet, ezért volt tele a vendéglő). Ki érti ezt? Miért buzog jobban az élet a cseheknél, mint itt? Lehet, hogy a sör miatt :) de azért talán nem ez a teljes igazság.

Belagezapista (törölt) 2012.09.05. 09:35:30

Alapvetően egyetértek a cikkíróval. Ami engem leginkább megdöbbent, az az, hogy ahhoz képest, elvileg mekkora szegénység van, mégis mennyi az autó, holott az egyértelműen luxus, hacsak nem munkába járásba kell.

De mondhatom azt is, hogy felmérések szerint nálunk sokkal szegényebb országokban sokkal elégedettebbek az emberek.

Amit viszont nem értek, hogy ha ekkora itthon az elégedetlenség, akkor miért vettek fel olyan sokan hiteleket. Hiszen a hitel felvételéhez pont pozitív jövőkép kell, ugyanis abban bízok, hogy a jövőben legalább úgy, vagy jobban keresek, ezért előre hozom a (lakás)vásárlást.

Belagezapista (törölt) 2012.09.05. 09:38:06

Ellenben ez nagyon ritka:

"Sosem készül tudósítás például arról a mérnökről, aki az egyetemről kilépve már többet keres, mint az ún. középréteg idősebb felének középvezetői 20 év vezetés után, nyugdíj előtt kicsivel."

Ugyanis hiába sugallják mostanában, hogy a mérnökök ennyit meg ennyit keresnek, a legtöbb esetben ehhez sok éves tapasztalat kell, ami nincs meg egy egyetemről kilépettnél. Sőt, nagyon gyakori, hogy egyetem után még évekig minimálbérnél alig többért vállalnak gyakornoki pozíciót, hogy megszerezzék a tapasztalatot.

tanato 2012.09.05. 09:40:13

@iOi: Csehország már a Monarchia alatt is jobb életszínvonalat biztosított a lakosságának mint akkor mi a sajátunknak.A Felvidék visszacsatolásakor 38-ban ezt sok visszakerült magyar szóvá is tette,hogy jó-jó hogy újra magyarok lettünk,de hová lett a cseh életszínvonal?

ioi (törölt) 2012.09.05. 09:43:15

Egyébként szerintem vannak pozitív hírek a sajtóban, de ezekre nehezebb emlékezni :P Például volt a debreceni aquaponiás emberke, aki bejárta a magyar sajtót a "pisztránghajtású" üvegházával, aztán ott a Rukkola könyvcserélde, ami az év legjobb kezdeményezése szerintem, és az is már az egész sajtót bejárta majdnem.

Persze tévém nincsen már nagyon rég, és amíg hallgattam rádiót (mert még megvoltak a minőségi sajtót képviselő munkatársak), addig sem igazán a híreket, hanem egyéb magazinműsorokat hallgattam, ami azért nem az elütötte, megölte, felrobbantotta kategória. Sajnos a "hatalomátvétel" óta sok médium nézhetetlen/hallgathatatlan/olvashatatlan, a maradék meg döglődik. És ez ellen a pozitív hozzáállásom nem igazán tud segíteni.

vocsok_NL 2012.09.05. 09:43:39

Nagyon jo volt a cikk! Jol ossze lett foglalva minden, ami amiatt Magyarorszag ilyen helyzetben van.
Onbizalom novelesere en bevezetnem a kotelezo onkentes munkat a kozepiskolakban/felsooktatasban. Szerintem ez az egyik legjobb modszer az onbizalomepitesre, es egyuttal a szegenyebb retegnek/nyugdijasoknak is jo jon a fiatalos segito szandek! :-)

Media: teljesen egyetertek @Lobelt Ledfold Reloaded -del. Profitorientaltak, a stilusukon nem fognak valtoztatni.

A kormany pedig hagyni fogja igy az egeszet ahogy van, sot jobban szivni fogja a verunket, mert egy kiszolgaltatott nepet sokkal konnyebb iranyitani, szemben egy okos, ertelmes, pozitivan gondolkodo neppel..mert meg a vegen levaltjak oket :-S szoval veszelyes. Maradjunk butak es bologatos emberek. Az a legjobb a kormanynak.

Belagezapista (törölt) 2012.09.05. 09:44:42

@iOi:
Itthon is van élet, ha a megfelelő helyre mész. Pl. ha elmész akárhová nyaralni belföldön, nem azt fogod látni, hogy nyomorognak az emberek.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.09.05. 09:45:06

Szerintem a posztoló azt felejti el, hogy ha az általa ideálisnak tartott műsorokat sugároznák; sok emberből dühöt váltana ki mert megzavarnák a 24 órás sopánkodásban. Ugyanis a panaszkodók elvárják, hogy a másik sem érezze jól magát. Abban igaza van, hogy a közösség kényszerítő ereje más közegben pozitívumot is kihajthat az emberből, míg otthon elnyomja azt.

Én azt is el tudom képzelni, hogy a szerkesztőségben ejnye-bejnyézik azt a hírszerkesztőt, aki megpróbál ezzel a trenddel szembemenni.

A jelenség nem új és nem a posztoló az első, aki felismeri. Talán nem véletlen, hogy a költő is Isten áldását előbb kéri jókedvben és csak utána bőségben a magyarokra.

ioi (törölt) 2012.09.05. 09:45:55

@tanato: Oké, de _annyival_ azért nem magasabb az életszínvonal, és abban sem vagyok biztos, hogy ez a buzgó életstíl egészen attól függ, hogy x koronával többet keresnek az emberek. A városokon, falvakon sem látszik az a hű de nagy gazdagság. Rendezett, de közép-európai viszonyok köszönnek vissza.

Belagezapista (törölt) 2012.09.05. 09:48:51

@flash.gordon:
Ugyan nyilvánvaló, hogy nem az elmúlt 20-30 évben gyökerezik a magyar panaszkultúra, hanem több száz éves múltra tekint vissza, én úgy gondolom az a düh, amit az ilyesmi kiváltana, kiindulópont lehetne a változtatásra.

Én amúgy még rosszabbnak tartom azt, hogy a média a pénz megszerzésének ezer módját bemutatja (nem a reklámokra gondolok, mert ott nyilván az a cél), a gyerekek is eleve ebben nőnek fel, de a pénz megszerzésének becsületes módjairól (szakmák, vállalkozás, stb.) semmi.

Belagezapista (törölt) 2012.09.05. 09:49:22

@Belagezapista:
Elírtam, szóval a pénz elköltésének ezer módját bemutatja.

Lobelt Ledfold Reloaded 2012.09.05. 09:49:28

@Whave: Előre bocsátom nem akarok veszekedni, esetleg vitakozni.

Az általad említett nyomor kiindulópontja minden esetben az, hogy leépül a szociális háló. Többes szám kettes személyben hivatkozol azokra, akik mindezt elkövetik. Egy pár példa:
“Latom, ahogy kivegzik a nyugdijrendszer maradekat is, a lenyulasokrol mar beszeltunk eleget…”
“Latom, ahogy a cukorbeteg ismeros gyogyszertamogatasat racionalizaljak”
“Nyilvan olcsobb az allamnak, ha hullik a fergese.”
“sorra zarul be az a maradek keves nyitott ajto is. 16 eves tankotelezettsegi hatar? Megtehetik,”
“felrekezeltek az orvosok, mert semmire nincs ido, penz es eroforras”
“Latom, ahogy hozzaallnak a terhes nokhoz vagy akar a gyerekvallalast tervezo apukakhoz munkaugyben. “

Arról nem szeretnék vitatkozni, hogy van-e lenyúlás, vagy hogy “az állam nem jó gazda”, mert ezek szerintem is tények. Ami viszont sokkal érdekesebb, hogy a lényegében elfolyó, kifolyó, nem hatékonyan elhasznált eszközök aránya meggyőződésem szerint közel sem akkora, hogy az önmagában megrogyasztanák a rendszert. Szerintem nem erről van szó. Sokkal egyszerűbb a megoldás. A Magyar társadalom gazdasági értelemben nem termel annyit, hogy egy ennyire széles, és nyugodtan leírhatom, világviszonylatban jó minőségű ellátó rendszert eltartson (hdr.undp.org/en/statistics).
Ha túl sok az adó az a baj. Ha nem jut pénz oktatásra, egészségügyre, ilyen-olyan módon sérült emberek támogatására akkor az. Ha kicsi a nyugdíj meg lerobbant a suli az is baj, ha a dolgozó és termelő rétegről még két bőrt lenyúznak az is. Itt van egy alapvető ellentmondás.

Magyarország folyamatosan veszít abból a homályosan ugyan de mindenki tudatában élő valamiből amit versenyképességnek hívnak. Ha csökken a versenyképességed akkor bizony csökennek a piacaid is, valaki más fogja azt gyártani, amit eddig te csináltál. Ha kevesebbet termelsz kevesebb pénzed van hisz ha a kofa 10 tojást ad el akkor több pénze van, mintha csak 8-at kettő meg szó szerint rárohad. Márpedig ha kevesebb a pénz akkor vagy le kell adni az igényekből… vagy hitelt kell felvenni… A demokráciai politikai logikája miatt nálunk ez utóbbi történt, főként mert sajnos annyira érettek vagyunk társdalami szinten, hogy nem fogtuk (fogjuk!) fel, hogy a hitelt kamatostul vissza fogják kérni. Piramisjátékost játszottunk egyéni szinten és ország szintjén is. Időben eltolódott a rendszer leépülése egy évtizeddel, de eddig tartott a csoda. Nem érdemes (lehet, de minek) a poltikusokra haragudni. Nem ők a hunyók.

Mi vagyunk. Jobban éltünk évtizedeken át, mint megenghettük volna magunknak, és most meglepődünk, hogy senki sem hajlandó tovább finanszírozni a “fényűzésünket”.

Szegények vagyunk? A norvég szemével biztosan. A francia is körberöhög és az összes német ajkú. Sok maláj, mexikói, kongói, pakisztáni, ukrán (és még ide képzelj közel 200 országnevet) szemével pedig szemérmetlenül gazdagok, még így is, még most is. Tudom, hogy ez téged nem boldogít, sem a nagyit, sem a tesót, sőt, engem sem. Viszont ettól még mi is a világ leggazdagabb 20%-ba tartozunk.

A poszt nem azt mondja, hogy ne lásd a valóságot. Hanem éppen azt mondja, hogy a valóságot lásd, és arra nézz amerre menni érdemes. Ebben segíthetne a média is, de nem teszi. Asszem ennyi.

ioi (törölt) 2012.09.05. 09:49:56

@Belagezapista: igen, persze elmennek nyaralni az emberek, de vajon elmennek csak úgy hétvégén tolni egy raftingot, sörözni egyet, tábortüzezni úgy, hogy még mindig megtöltik a kempinget? Sok helyen éltem már itthon, de olyan vendéglőbe járós kultúrát sehol nem láttam, mint a cseheknél. És ez alatt nem valami posh rongyrázós módit értek.

Btw mindegy, csak egy felvetés volt néplélekre.

venator 2012.09.05. 09:50:18

Alapvetoen egyetertek a poszt irojaval. Ugyanakkor szerintem erdemes tudatos mediafogyasztova valni es keresni a pozitiv peldakat vagy hireket. Ker teveket mi sem nezunk, hireket annyit amennyit a focimek es leadek elarulnak es nemi jobb hirado (pl Duna tv), persze meg ezeket is szurni kell.

Viszonylag jo helyzetben van aki nyugaton el vagy elt, mert latja, hogy nem akkorak a kulonbsegek, mint azt a media lattatni akarja, ha oszintek akarunk lenni, akkor ott is meg van boven az a fajta mediaszemet, amit otthon annyira utalunk, csak a nyugati polgar kepes kivalogatni, hogy mire tart igenyt belole (mar aki), de aki a Maunika shown szocializalodott, attol eleg nehez szamonkerni barmit is.

Kadar nepe + kereskedelmi teve = hataratkelo. ;-))

(Bocs az ekezetek miatt, munkahelyi gep)

2012.09.05. 09:50:29

@Belagezapista: Lehet, hogy azert, mert kellett, mert az tunt az egyetlen kiutnak (meg mert a magyar nem tud banni a penzzel, a bevetel/kiadas egyensullyal, a koltsegek racionalizalasaval, a megtakaritasokkal - ha epp van mibol megtakaritani). Meg mert persze felre is lettek vezetve sokan devizakerdesben, de az mar mas tema.

A hitelspiral eleg csunya jelenseg nalunk, es nem epp a joletet meg a pozitiv jovokepet erositi meg.

ioi (törölt) 2012.09.05. 09:53:50

@flash.gordon: na igen, a panaszkultúrával nem olyan könnyű szembemenni. Csináltam azt jó ideig, hogy amikor valaki rutinból megkérdezte hogy vagyok, azt feleltem mosolyogva, "nagyon jól!". És pont. Aztán megfagyott a levegő, mert ezzel semmit nem tudtak kezdeni az emberek. És sajnos általában nem is túlzottan kedvelnek a munkahelyeken, mert soha semmit nem pletykálok, se másról, se magamról.
Kérdés, hogy jól jártam-e azzal, ha különcködöm? (társadalom-szociálisan)

venator 2012.09.05. 09:56:07

@iOi: "Sajnos a "hatalomátvétel" óta sok médium nézhetetlen/hallgathatatlan/olvashatatlan, a maradék meg döglődik."

Ez igy azert ebben a formaban nem igaz, az altalad favorizalt sajtomunkasok is nagyban hozzajarultak ahhoz a posvanyhoz ami a kozeletbeol mara lett....

Matador0451 2012.09.05. 10:08:41

Azzal egyetértek, hogy sok ember a kilátástalanságból a kivándorlásban látja a kiutat, de mindenről a média tehet szólam elég fals. Lássuk be Magyarországon a depresszió egyik indikátorának számító öngyilkolssági ráta akkor volt a legmagasabb, amikor a TV-ben a csak a Május 1-ei felvonulás, a gyáravatás, meg a Karcsi bácsi szántása ment. Hovatovább akkor is kivándoroltak (disszidáltak) emberek amikor ez bűncselekménynek számított. Inkább attól tartok, hogy az igény szüli a képernyő tartalamat. A (ön)cenzúra, ezen nem segítene, inkább csak az amúgy is igen feljett szociális képességeket csökkentené.

2012.09.05. 10:09:42

@Lobelt Ledfold Reloaded: ezzel nem is akarok vitatkozni, de az okokat mar reg nem keresem, tul vagyok azon a ponton. Azt latom, hogy ezek az emberek, ha meg tudnak fizetni, jogosultak lennenek egy jobb ellatasra, a megfelelo szinvonalon. De miutan a jelenlegi eletszinvonalukat (ami nem okvetlenul, alapvetoen panaszra melto, de semmikepp sem irigylendo) valahogy fenn szeretnek tartani, akkor embertelen lemondasokra kenyszerulnenek ha beut a krach, es ki kell fizetni egy korhazi szamlat (vagy bizni az allami ellatasban, hahaha).

Ezt mar masik posztban szerintem megbeszeltuk a multban, de nem hiszem, hogy mi lennenk a hibasak, a politikusokkal szemben. Nyilvan nem azt mondom, hogy nem vesszuk ki a reszunket abbol, hogy ott vannak, es igy mukodnek ahogy, de egy tajekozatlan, authoriter oktatasban / munkaugyi kornyezetben felnott generacioval is kell szamolnunk, aki abban nott fel, hogy valaki mas megmondja, mi a jo, mi a rossz (es emiatt van Vezeruk, akinek minden cselekedete igazolt. Akarkire szavaztam eletem soran, azt sosem egy Vezerert tettem). Fiatal demokraciaban bizonyitottan hatasosabb a populizmus, es emiatt jobban el is hatalmasodik. Es miutan 2002-ben rajottek, hogy gazdasagi adatokkal kampanyolva el lehet veszteni egy valasztast a populizmussal szemben, ezert mar minden iranybol csak az agyatlan acsarkodas es a teljesen ures igergetes megy. Hiaba van egy reteg, aki ezt az egeszet a picsaba kivanja, ha kevesen vannak, ES MELLESLEG nekik sincs valasztasi lehetoseguk, mert ugye legendasan nincs alternativank jelenleg ezen valtoztatni.

Szoval ha ugy vesszuk, mi vagyunk a hibasak, hiszen taplaljuk az ongerjeszto folyamatot, de politikusaink a 22 ev alatt nagyon-nagyon-nagyon sokat tettek azert, hogy ebbe a folyamatba beletereljek es ottartsak a nepet.

De osszefoglalva: elozo posztom nem arra vonatkozott, hogy mennyire szar gazda az allam, bar nyilvan ezt gondolom, de a lenyeg akkorsem az volt. Hanem az, hogy igenis a legtobbunknek van a kozvetlen kornyezeteben olyan, akire nezve megerti, hogy basszus, o is egy, az egesz orszagot-nemzetet rago raknak a tunete. Hogy nalunk kivaltsag, hogy dolgozhass, a megtakaritas mar plane, es beteg ne mereszelj lenni, gyereket ne merj vallalni.

Es oszinten, nekem teljesen mindegy, hogy ez a gonosz multik, a szar allam, az adocsalo vallalkozok, a markukat tarto nyugdijasok vagy a rohadt bankok miatt van.

A lenyeg, hogy itt ez van, gonoszcsunyahanyatlonyugaton meg valahogy meg tudtak oldani ezeket a kerdeskoroket, pedig ott is valszeg rossz gazdaja sokmindennek az allam, ott se joszivuek a bankok, es ott sincs minden vallalkozonak uvegzsebe. Valahogy megiscsak fenntartanak egy rendszert, ami elheto, a legtobbek szamara, de mindenkepp tobbek szamara, mint itthon.

Kozel egy evtizedik megallas nelkul dolgoztam, adoztam, szavaztam, nem mutyiztam, mindent ki- es befizettem, amit csak tudtam, onkoltsegen kepeztem magam tanfolyamokon, iskolakban, nem vettem fel tamogatasokat amire lehet hogy jogosult lennek de nicns ra szuksegem, nem kerestem a kiskapukat, hanem inkabb ugy erzem, hogy hozzatettem a rendszerhez. Az azonban nem szandekozik megvaltozni, a feltetelek szigorodnak, engem meg szemely szerint zavar, hogy Simicska zsebebe fizetek gyakorlatilag sulyos penzeket minden honapban, mikozben a korulottem elok zsebebol meg csak fogy es fogy a penz, es legfokeppen, az eletkedv.

ioi (törölt) 2012.09.05. 10:10:47

@venator: persze, hogy hozzájárultak, nem kell velvet cikkekre kattintani, és akkor egy idő után nem lesz velvet, nem kell a facebookon minden nap valami sz@rt megosztani, és akkor nem lesz annyi.

De ha te nem élsz Magyarországon, akkor biztos nem dobnak a postaládádba minden héten Heti théma nevű szemetet, nem olvasod a stróman által pénzelt Metrot, amit az elég erősen kézivezérelt mti híreiből kopiznak össze (aki olvasta az mtva körüli híreket, annak nem újdonság ez az információ). És lehet, hogy nem élted végig, ahogy szétbarmolták a Kossuth rádiót.

Ezt nem valami szemrehányásból írom ("mert te nem tudhatod"), hanem a sajtó iránt kiemelt érdeklődő ember tapasztalataként.

Matador0451 2012.09.05. 10:10:59

@Lobelt Ledfold Reloaded: abszolút igaz. Magyarország az OECD tagja, a világ kétharamadának szemében a jólét hazája.

ioi (törölt) 2012.09.05. 10:15:02

@Whave: "engem meg szemely szerint zavar, hogy Simicska zsebebe fizetek gyakorlatilag sulyos penzeket minden honapban, mikozben a korulottem elok zsebebol meg csak fogy es fogy a penz, es legfokeppen, az eletkedv."

hát igen

Dragonlady (Bp, Hun) 2012.09.05. 10:16:53

Szegény ország, gazdag ország - engem mondjuk elgondolkoztat nagyon, hogy itt a világ egyik legcsóróbb országában is keresnek havi 400 dollárt az orvosok.
Konklúzió nincs.
Valamilyen szinten nagyon szegény az az ország, aki nem tudja megbecsülni azokat, akik tanultak és a legfontosabb munkákat végzik. De ez csak magánvélemény.

ohhai 2012.09.05. 10:34:20

Szerintem az a gond, hogy itt sokan majdnem annyit keresnek, mint Kínában, viszont nyugati árak vannak mindenhol.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2012.09.05. 10:38:38

@iOi: Nem biztos. Egyrészt igen mert megpróbálsz példát mutatni másrészt nem, mert ha látják, hogy indokolatlanul jó kedved van rögtön több munkát kapsz vagy a meglévőbe kötnek bele. Illetve kezdődik a kifogásgyártás.

Igen neked könnyű mert:

- Egyedül élsz
- örököltél egy lakást
- harminc éves vagy nem ötven
- stb.. stb.

És ha megfigyeljük ezekben a mondatokban már kódolva van az alapfelállás: Te a kevés kivétel vagy, most lehet, hogy könnyű neked de később úgyis ugyanolyan leszel mint mi. És ez a környezet garantáltan ezen fog dolgozni.

Egyik utolsó magyarországi munkahelyemen elhangzott egy mondat, ami azóta is a fülemben cseng: "Te, ennek mitől van indig ilyen jó kedve?"

ioi (törölt) 2012.09.05. 10:49:49

@flash.gordon: höhö, a több munkát kapsz az ismerős :)

És a kivételgyártás is..
A mostani munkahelyemen én vagyok az egyik "legöregebb", de ezt valahogy nem veszik észre a kollégák, mert folyton azon megy a hüledezés, hogy nekem mennyi időm van mindenfélére (futni, jógázni, zenélni, olvasni stb.), de majd bezzeg nem bírom, ha úgymond idősebb leszek.

A rossz hír az egészben, hogy én is csak a 30-as éveimet taposom, tehát már a mostani 20-as éveiben (jellemzően első felében) járó generáció ugyanazt a panaszkodós kultúrát viszi tovább.

Kivételek, természetesen mindig vannak :)

SECI 2012.09.05. 10:52:44

Nem az a baj, hogy az emberek kimennek kulfoldre, ennek csak elonyei vannak - peldaul egeszen maskepp gondolkodnak azok, akik eltek mar kulfoldon.
A baj az, hogy nem mennek haza egy par ev elteltevel.

hondamonda 2012.09.05. 10:53:05

Egyetertek, hogy a TV-bol nagyon hianyoznak a pozitiv peldak. A rekekklub-tv2 vonalra kulonosen jellemzo, hogy szeretnek nyomorult sorsokat mutogatni. Nyilvan ez is hatassal van a kozhangulatra.

En viszont azert akarok elhuzni, mert az orszag rothad es rajottem, hogy itt csak a totalis csod fog rendet csinalni.

Az allam mindent felaldoz a nyuggerszocializmus oltaran. Lerohasztja az egeszsegugyet, oktatast, kozlekedest, engem pedig adorabszolgasorba hajt (>60%-os adoval). Emellett 8%-os kamatra felvett hitellel a jovot is feleli. Mindenzt csak azert, hogy a mai inaktivaknak kicsit jobb legyen.

Hat koszi, en ebben nem veszek reszt..

iqfighter 2012.09.05. 11:03:06

Hát ez jó volt, tényleg.

Normális (anyagi) körülmények közül jöttem ki külföldre. Remélem mikor 3 év után hazamegyek, jól fogom magam érezni. Még jobban mint külföldön: család és barátok közel, saját lakás/ház hitel nélkül és tisztességes munka, elfogadható fizetéssel. Néha meg visszajövök ide nyaralni, ha megtehetem.

Egyébként szerintem simán igaz, hogy akinek otthon normális sora volt, annak könnyebb külföldön (is) érvényesülni. Persze sokkal érdekesebb olyan sztorit olvasni, amiben valaki 200 euróról 20000 euróra növeli a fizetését néhány év alatt.

encore 2012.09.05. 11:12:05

Lehet itt boncolgatni a témát hogy ilyen olyan ország vagyunk.
A lényeg úgyis az hogy akinek még megfelelő keresete és hozzá elviselhető munkája van, és úgy érzi ha nehezen is, de eléri a céljait Pl: ház, lakás, autó, család és a fenntarthatóság, az itt ne panaszkodjon hogy milyen élhetetlenek azok akik külföldre mennek, mennének.
Itt az a lényeg hogy aki nem jut be abba az élhető körbe ami itt Magyarországon egyre kisebb, annak van oka panaszkodni, van miért elkeseredjen, küzdenie kell mert már itthon hiába teszi, és a mindennapok minimális életvitelének fenntarthatósága is veszélybe kerül.
Ne vetítsen itt senki hogy külföldön vár a csoda.
Nem így van. Ott is meg kell dolgozni a megélhetésért, ha már itthon nincs olyan munka amiből meg tudja teremteni a normális élethez szükséges pénzt egy család számára.
Szerintem szemétség itt létminimumot belekeverni, senki, főleg az nem él azon a szinten aki nem megy el az országból vagy nem muszáj továbblépnie. A nyelvi analfabétákat hagyjuk, azok magyarul is csapnivalóan beszélnek, és sokan csak azért kapták meg a szakmunkásbizonyítványt is mert gyakorlatilag nem volt semilyen kulturális követelmény (ettől még a szakmájukban jók lehetnek).
Igenis valódi a külföldre "menekülés" akár csak munka szempontjából mert ritka az anyagi megbecsülés idehaza, nyugaton meg mindenhol magasabb, vagy sokkal magasabb az életszínvonal.

janos900 2012.09.05. 11:27:24

Sziasztok!

Egyetertek a cikkben foglaltakkal. Az egesz egy farkaba harapo kigyo, szar politikusok, szar media de mi termeljuk ki, es mi etetjuk es tartjuk el oket. Es foleg mi sirunk ejjel-nappal mindenen.
Az alapveto problema azonban ennel sokkal nagyobb es rosszabb, mert ez csak egy tunet. A betegseg az amit ez a prof fejteget a konyveben, az az igazi gond. Fuggetlen a politikatol es mindentol, hany 3 vagy tobb gyerekes csaladot ismertek? Ezt nezzetek meg, lehet hogy teved es felezzuk el a szamait, a trend viszont jol lathato, a nyugati tarsadalmi rendszer amiben elunk, amit kovetunk alapjaiban rossz, mert bedaral minket egyenileg is, meg nep szinten is:
www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=V0Ny3epKCLU

kiskutyuska · http://dark_jmg.blog.extra.hu 2012.09.05. 11:28:40

Hello,

Az en esetem valahol a legtobb kivandorlohoz kepest eltero. Fantasztikus eletem volt otthon, amerikai cegnek dolgoztam budapestrol szakertokent, amerikai fizetesert. Majd kesobb gondoltuk, minek maradjunk a fovarosban (parommal), ezert videkre koltoztunk, ahol az amugy sem kis erteke a penznek kozel megduplazodott. Emlekszem milyen rosszul ereztem magam a bankban, mikor 7eves hitelre hirdettek a havi fizumnal kisebb osszeget. Persze atlagos kockakent 14eves autoval jartam es mivel epp uresedes lett csaladon belul, panelban. Szegenyhatterbol jottem, nem erdekel a mutogatas a draga auto nagy tv meg nem tudom meg mit szeretnek az emberek.

Hogy ez miert fontos? Mert mostmar szerintem jo 10eve, hogy nem nezek tv-t. Viszont tudjatok mi volt az a pont, amikor megijedtem az orszagtol? Ebben a panelban ahol eltunk, 64db lakas volt. Ha a postas nem talal valakit, kiteszi a levelet a kozosbe. Na felfele menet reggel, gondoltam atnezem. kb 15-20 level lehetett kint, mind behajto cegektol. Es ez egy standard panel haz, viszonylag jomodu videki varosban. Na itt jott a felismeres, elhagyni a sulyedo hajot, gyorsan!

Remekul megvoltam es csak a munka miatt koltoztem, almaim munkahelye... Nem volt sosem igenyem a jobb minosegu dolgokra amiket itt kapok, nem volt gondom otthon sem a 2auto-kerteshaz-biztosjovedelem komboval. Meg is, ez nem a media. Minden alkalommal, mikor kutyat setaltattam az atlag magyar kozott (ez legyen a panel lakotelep), a penz, a penz, a penz. Mi a draga, mit nem tudnak fizetni. Mikor a kozelben lako baratom atjon kolcson kerni 30 euro-nak megfelelo forintot (legyen 10e), mert keptelenek kajat venni a hitelek mellett, de mar csak 8 evig tart! :D Na ez nem a media hibaja.

Ettol fuggtelenul egyet ertek a cikkel, vegul a panelbol eppen ezert koltoztem vissza budapestre a jobb helyzetben levok koze, es ha ignorans amerikai modjara nem foglalkozol azzal ami a belso keruleteken kivul van az orszagban, esetleg a minden varosban meglevo 'gazdag kornyeken' kivuli dolgokkal, akkor remekul tudsz otthon is elni a boldog kozeposztalyban. Es persze a nezopont miszerint nalunk a letminimum felol kozelitenek, szerintem telitalat.

tsabus UAE 2012.09.05. 11:35:34

Szerintem a média csak egy szelete annak a hatalmas (sz.r-) tortának, ami miatt sokan elhagyják az országot. Nekem sokkal inkább a környezetemben végbement negatív változások adták a lökést.
Egyrészt, habár a kijövetelem előtti 10 évben jól kerestem és ez a válsággal se igen változott volna otthon, az összes barátom lecsúszott anyagilag. Volt olyan barátom, aki a kirúgása után, este el akarta mondani a rossz hírt a férjének és akkor derült ki, hogy a srácotis aznap rúgták ki. Ez a helyzet egy idő után mindenkiből mást vált ki. Végignéztem családok felbomlását, megtapasztaltam, milyen, mikor rosszindulatba és irigységbe csap át az elkeseredettség. Sajnos olyan barátom is volt, akivel meg kellett szakítanom a kapcsolatot, mert annyira vállalhatatlan irányba indult el - minden győzködés ellenére.
Most jön a "másrészt",ami az előzőben gyökeredzik. Az általános hangulat, a létért való küzdelem miatt beszűkült érdeklődés és a tragédiák szinte lehetetlenné tették a régen megszokott, nyílt, őszinte, önfeledt beszélgetéseket. Pl. míg régen részletesen kibeszéltük a nyaralásainkat, mostanra ez tabu téma lett. Nem lelkendezhetek, hogy milyen jó volt valahol, netán a világ másik felén, mikor a beszélgető partnerem már évek óta azért küzd, hogy hónap végéig kihúzza a lakáshitel mellett.
Ezek mellett, hogymit mondanak a tévében... Ez csak egy alig látható árnyalat, a nagy kép egyik érdektelen sarkában. Ez van...

2012.09.05. 11:36:32

"Tudnék én szebb gólt is rúgni, ha átmennék ebből a kártékony, visszahúzó légkörből egy másik inerciarendszerbe – valami ilyesmit fogalmazunk meg, ha már nagyon elegünk van."

Hát igen: nos erre kellene azt mondani, hogy "itt van Rhodosz, itt ugorjál"

venator 2012.09.05. 11:42:05

@iOi: Én konkrétan nem a velvetre gondoltam, azzal van a legkevesebb gond, ha érdekel olvasod és kész. A gond akkor van, amikor a két fejű borjú vezető hír a híradóban.

Valóban nem élek Magyarországon, de ez semmilyen vitában nem érv már, van műholdas tévé, van internet, így legalább annyira képben vagyok, mint bárki otthon. (Arról nem is beszélve, hogy én nem a fogyasztói oldalon voltam, hanem a kibocsátóin, így belülről láttam. )

A Helyi téma és a Metro például kiváló gyújtósnak, ha nem érdekel.

A kézivezérelt jelzőből látom, hogy inkább hitvita lenne az egészből, ezért csak egészen halkan jegyzem meg, hogy a közszolgálati médiánál nagyobb uram-bátyám kommancs fészek nincs és nem is volt még Magyarországon. Húsz évvel a rendszerváltás után, a mai napig képtelenek voltak kipucolni a helyet.

Ettől még nem mindig jó amit csinálnak, de én sem tettem volna másképp. Képtelenség olyan ellenszélben dolgozni.....

GyongyiL 2012.09.05. 11:45:34

Sziasztok:)

Először is, sajnálattal közlöm, hogy mivel ilyen társadalomban élünk, mindenben azt nézik mit lehet "eladni". Tehát a híradót is többen nézik ha ilyen hírek vannak benne. Ergo ez kell a magyarnak.... Tudom most sokan azt mondjátok, ez baromság mert nekem nem. Igen ám de az a réteg aki (...) ők ezt nézik és slussz. Nem kell mindent magunkra vennünk, ha ránk nem vonatkozik és mi épp mást néznénk. De nem miattunk fogják a csatornák kínálatát alakítani ( lásd: hány idióta nézte azt, amint emberek összezárva készítik ki egymást.) Ha nagy többség nem nézte volna, mivel kereskedelmi csatornák, tuti leveszik a képernyőröl. Ahogy a híradót is alakítanák, ha észrevennék más stílust jobban érdekli az embereket. De nem! Ezért ilyen a média. Most mondok egy csúnyábbat, biztos megköveznétek.... Nem csak a médiát tartom hibásnak, hanem magunkat is. Lépten-nyomon mindenhol a siránkozás, az óbégatás, sehol nem érzi jól magát az ember, mert mindenhol csak panaszt hall. És ezt imádja a magyar. ( bocs ismét a kivételnek ) Minél rosszabb, annál jobban lehet sírni, panaszkodni és az érdekesebb is, ki milyen nyomorban van, kinek mi a betegsége stb... Valahogy nem tudom miért, a szép dolgok nem hatnak meg annyira minket.
Imádom az anyaországom, félre ne értsétek, csak mivel éltem erre-arra, látom a különbséget. Nem véletlen az a mondás sem: " sírva vigad a magyar ".
Máshol teljesen más a hozzáállás ( de minden ország eltérő), kicsit jobban éreztem magam olyan helyeken ahol nem folyton a sopánkodás ment, hanem az "egyszer élünk" mottó élt mindenkiben, és így is álltak az élethez. Mindent úgy csináltak, hogy azt élvezzék is, legyen szó munkáról vagy akármiről. Országot direkt nem mondok, lehet találgatni:)
Elnézést attól, akit megsértettem önérzetében, de így látom én...

MagyarLeányzó 2012.09.05. 11:54:35

OFF

@venator: Egy kis segítséget szeretnék nyújtani azoknak akik munkahelyi gépről vagy valahonnan nem tudnak ékezettel írni. A windowsban elég könnyen át lehet állítani a billentyű kiosztást, attól persze a billentyűzeten nem lesznek magyar betűk, de aki már gépelt eleget, az ki tudja találni (és kis gyakorlással megszokja), hogy a 0-helyén lesz az ö, a - helyén az ü, + helyén ó, stb.
Ehhez mindössze a Windows gomb, Vezérlőpult (Control Panel), Területi és nyelvi beállítások (Region and Language) menát kell elérni, ott is a 3. fül a Billenyűzet és nyelvek (Keyboards and Languages), és rákattintani a gombra. Az új ablakon már talán könnyen megtalálható az új kiosztás hozzáadása, a sima magyar tökéletes, nem kell a 101 gombos.
Ezek után többnyire a jobb alsó sarokban kiteszi az aktuális kiosztás betűjelét (EN, HU) lehet egyszerűen váltogatni közöttük. (Sőt, ALT + SHIFT egyszeri lenyomásával is vált egyet a kettő közt). Ha épp a böngésző van nyitva és úgy váltasz nyelvet, akkor az csak a böngészőre fog vonatkozni, így mellette akármit is kell angolul vagy bámilyen más nyelven csinálni azt folytathatod zavartalanul, de ha a böngészőre kattintasz ismét magyarul ékezettel, vidáman lehet írogatni :)

Ezúton szeretnék kérni mindenkit, hogy próbálja ki. Olyan szép a magyar nyelv, használjuk ki a sok-sok ékezetes betűnket :)

venator 2012.09.05. 11:59:32

@MagyarLeányzó:

Nagyon kedves vagy, hogy fáradtál vele és köszönöm az infót is, de nem arról van szó az én esetemben, hogy nem tudom átállítani.

Sajnos, többnyire mindig más gépen vagyok és nem is nagyon örülnének ha belepiszkálnék még ilyen kicsit sem.

Amint látod az itthoni gépemmel nincs ilyen gond, de céges gép az más tészta....

ioi (törölt) 2012.09.05. 12:00:47

@venator: "A gond akkor van, amikor a két fejű borjú vezető hír a híradóban."

Akkor ez miért ütközik azzal, amit még előbb írtam, hogy a "a "hatalomátvétel" óta sok médium nézhetetlen/hallgathatatlan/olvashatatlan, a maradék meg döglődik"?

Másrészt a tévék is a nézettségből élnek. Ha ezt nézik az emberek, mármint a kétfejű borjút, mert jaj mindenki apolitikus, mindenkinek fáj, ha gazdasági híreket kell hallgatnia, unalmasak a sima közéleti hírek, akkor a tévé a kétfejű borjút és az oszlopra felcsavarodott autót fogja mutatni, ha meg akar élni.

Ha tényleg a médián belülről jössz, akkor tudod, hogy mi az a hírverseny (időben is és szenzációt illetően is), kivéve közszolgálati, természetesen.

A tömegközlekedésen utazók körében nagyon nem kedvező ám az arány a Blikk/Bors etc és a Népszabi/Nemzet/hasonló napilapok olvasói között. Pedig újságot venni mindenkinek saját választása.

"A Helyi téma és a Metro például kiváló gyújtósnak, ha nem érdekel. "

Ez most mire érv?

Hitvita.. az olyan sajátos érvelés, én sem fogok belemenni. Pedig nincs semmiféle ún. "hitem", amit sugallni próbálsz.

zacharybanks 2012.09.05. 12:01:08

A jövő médiaforradalma remélhetőleg hasonló nézeteket vall majd profilja kialakítása közben, mint a következő oldal:

pozitivnap.hu/

Az irány jó, és csak rajtunk múlik, hogy a média mennyire befolyásolja mindennapi attitűdünket.

venator 2012.09.05. 12:16:27

@iOi: Azért nem gondolom érvnek, mert a kereskedelmi médiában nem történt semmiféle hatalomátvétel, a kétfejű borjú inkább ott jellemző.

Amúgy ez a nézettség dolog is ordas nagy kamu, semmit sem igazol és semmit sem bizonyít, egy használhatatlan rendszer. Erre hivatkozva adni a sz@art a pofátlanság netovábbja. :)

A hírverseny mint olyan, már régen megszűnt, a ker média már évek óta maga gyártja a híreket, semmi szükségük valódi eseményekre, a hírműsoraik hetven százaléka pszeudo esemény.

"A Helyi téma és a Metro például kiváló gyújtósnak, ha nem érdekel. "

"Ez most mire érv?"

Azt akartam kihozni ebből, hogy lehet negligálni ezeket a lapokat, nem kell, hogy elrontsa az ember napját vagy bosszankodjon rajta.
Én például nem nézek ATV-t, mert az első öt percben nevethetnékem támad, utána pedig inkább sírnék. :))

Azért voltam bátor "hitvitát" említeni, mert kézivezérlésről, hatalomátvételről, szétbarmolásról írtál. Ezek nem egy független kívülálló szavai....

De ha tévedtem és megbántottalak, akkor természetesen elnézést kérek...:)

Az igazi Svarc Enegger · https://www.youtube.com/watch?v=Ik9qunsZZtY&index=21&list=RDJVoyWQSNr8I 2012.09.05. 12:17:49

@iOi:
Nagyon ismerős a helyzet. Engem hülyének néznek a munkahelyemen, mert egyszer azt mertem mondani, hogy a fizetésem alapjában véve rendben van.
Szánalmas ez a panasz- és sérelmi kultúra.

2012.09.05. 12:22:03

@Whave: A nyelvoktatás késleltetése nem véletlen. Vannak ennek okai és lesznek következményei is. Ha nem beszélsz nyelvet, akkor nem tudsz érvényesülni kint=maradsz itthon. :)

Az nyelvoktatás színvonala meg már most is a béka segge alatt van... Legalábbis nekem vegyes (50%-50%) tapasztalataim vannak.

ioi (törölt) 2012.09.05. 12:25:34

@venator: pedig szerintem EchoTV-t és ATV-t is kell nézni, aztán osztani kettővel :)

Azért amikor azt mondod, hogy a ker média maga gyártja a híreket, na az eléggé erős. Kábé olyan, mint amikor a politikus azt mondja "beindítjuk a növekedést", vagy akarni elaludni. A híreket nem csinálni, hanem közülük választani lehet - ki mit ír meg, kutat fel. És sajnos a nézettség igenis számít, meg az olvasottság, még ha a mérés egyre kevésbé pontos is (főleg social media bekapcsolódása miatt). Főleg ettől függ, hová mennek a hirdetők. A magyar média pedig még nem talált ki újabb modellt ezen kívül.

2012.09.05. 12:30:27

@Philosoraptor: sosem volt annal feljebb. Akarmelyik iskolamat tapostam, felevente valtottak egymast a nyelvtanarok, gondolhatod ez milyen mertekben tette hatekonnya... es ezzel nem voltam egyedul. Elmentek a tanarok inkabb idegennyelvu ugyfelszolgalatosnak, ketszerannyiert.

Raadasul ugyanugy mint barmelyik targy oktatasaban, itt is hatalmas hangsulyt fektetunk a teljesen hasznavehetetlen lexikalis tudasra (emlekezzunk a sok Rigoutcabanfelsofok-Londonbanegyrohadtszotnemert sztorikra)

Utolso magantanarom egy svajci szuletesu magyar volt (es vegzett nyelvtanar), mondta, nekik mar az elejen a fejukbeverik, hogy eleinte mindenkepp felejtsek el a nyelvtanoktatast. Nyilvan alapveto szabalyokat meg kell tanulni, de kepzeld csak el, hogy ugy kene a magyar nyelvtant megtanulnod, hogy elotte nem tudod a nyelvet. Maradnak a definiciok, a szorendek es szoszedetek bemagolasa, a szotarazas. Hatterbe kerulnek a hasznalt fordulatok, a kiejtes, de leginkabb a beszed tagolasa es a hangsulyozas.

Sokkal ertelmesebb eloszor megtanitani legalabb alapszinten kommunikalni az embert, es utana ramenni mindenfele rendhagyo szerkezetekre meg reg-multido kifejezesere. Angolul ilyen oktatast kaptam (kettannyelvu suli) amerikai tanaroktol, meglepo modon egy ev alatt meg tudtam tanulni felsofokon.

A nemetet ~10 evig vertek a fejembe a "jolbevalt" nyelvtankozpontu modszerrel, azota is kuzdok vele. Ez a svajci srac lenditette meg kicsit a haladasom.

venator 2012.09.05. 12:30:52

@iOi: Az Echo-t is szeretem, főleg azt a kattant fickót a Panorámában. :D De ő legalább mókás, a másik csapat nekem túl véresszájú.

Sajnos itt nem tudom kifejteni, de vastagon megy a hírgyártás. A két oldal üzengetése ugyanis nem számít hírnek, az csak hirdetés...

2012.09.05. 12:31:25

@iOi: ne mondd mar!!!

Nezd meg, hany hir vonatkozik az altaluk kitalalt/generalt/felfuttatott fel-celebekre, valosagsok es "tehetsegkutatok" nyerteseire ES futottakmeg-tagjaira.

2012.09.05. 12:33:33

@MagyarLeányzó: Es majd keresgelem a magyar karaktereket a nemet billentyuzeten, nem? Ez egy teljesen felesleges, al problema - mar megbocsass...

ioi (törölt) 2012.09.05. 12:38:21

@Whave: nem lehetne ezt a bulvár dolgot elválasztani a hírektől, amikor ker médiáról beszélünk úgy általában? engem irritál az összemosás. Habár itthon ez is jó szokás :)

2012.09.05. 12:39:22

@iOi: egyetertek, es tokjo lenne, ha lehetne, de amig ezeket belemossak a hiradoba, vagy a keretmusoraiba... :)

csőcsere 2012.09.05. 12:45:12

@Gyongyi79: Nagy igazság, az ország olyan, amilyenné a benne élők alakították/alakítják. Csak rajtunk áll, miről megy a közbeszéd, milyen a légkör, teljesen egyetértek.

MagyarLeányzó 2012.09.05. 13:02:37

@Nyulz of the World: Nem tartom problémának én sem. Arra hívtam fel a figyelmet, hogy ha valakinek van hozzá kedve és türelme, akkor kis gyakorlással meg lehet szokni azt a 9 karaktert. Gépírók nyilván előnyben, mert ők amúgy sem nézik a billentyűket gépelés közben, de aki nem tud gépírni (mint én sem) az is meg tudja szokni idővel.
A billentyűzeten egyébként sem kell keresgélni, lenyomod az egyiket aztán meglátod mi jelenik meg a képernyőn, ha nem a kívánt betű, akkor jön a következő tipp :D Néhány másodpercet szerintem megér a próbálkozás.

pforp 2012.09.05. 13:02:52

Érdekes témákat boncolgat a poszt, viszont az alábbi megjegyzés egyáltalán nem életszerű, a friss diplomások jelentős része még a menő szakokat elvégezve is örül, ha állást talál, messze alúlfizetve.

"a mérnökről, aki az egyetemről kilépve már többet keres, mint az ún. középréteg idősebb felének középvezetői 20 év vezetés után, nyugdíj előtt kicsivel"

Biztosan ki lehet emelni más társadalmi réteget, aki valóban egész jól él (talán a körülményekhez képest), pl a diplomás, 5-6 év tapasztallattal rendelkező, önmagát eladni képes, nyelveket beszélő fiatalok.

2012.09.05. 13:05:57

@MagyarLeányzó: en pl informatikuskent, az angol kiosztast tanultam meg, azt hasznalom egesz nap, azzal irok gyorsan. Ha ekezetelek, toredekere csokken a gepelesi sebessegem, es raadasul onnantol neznem is kell a kezem, amit idestova 15 eve nem teszek.

Orulok, hogy te raersz betuket keresgelni, meg betukbe belekotni, de itt inkabb velemenyeket cserelnek, vitatkoznak az emberek (raadasul sokan kulfoldrol, kulfoldi billentyuzettel), nem egymas irasi / helyesirasi sajatossagaiba kotnek bele :)

2012.09.05. 13:09:33

@MagyarLeányzó: Szerintem meg nem. :) Mert lenyegtelen. De izlesek es pofonok. :)

Belagezapista (törölt) 2012.09.05. 13:19:40

@iOi:
"de vajon elmennek csak úgy hétvégén tolni egy raftingot, sörözni egyet, tábortüzezni úgy, hogy még mindig megtöltik a kempinget? "

Én ilyet is látok (nem feltétlenül amit felsoroltál).

Én olyan sportot űzök, ahol azért akad néhány száz ember, aki legalább 2-3 hetente elmegy egy egész hétvégés versenyre, sokan családostul, és a mozgáson kívül is jól érzi magát, nyáron ez gyakran sátrazással, sörözéssel jár együtt. De mondhatnám a barlangászokat is, akiknek gyakran az a hétvégi programjuk, hogy felmennek a barlangász házba, nap közben ásnak/barlangásznak, este meg tábortűz, ivászat, stb.

cowgirl5 2012.09.05. 13:20:50

Valamiben igazad van, pl. abban, hogy sokszor csak kesergünk, és nem bírunk összefogni, igenis küzdeni, hogy jobb legyen. De! A férjem mérnök, 5 éve végzett az egyetemen, csak szülői segítséggel lett lakásunk, és kizárólag szülői segítséggel lesz autónk a közeljövőben. Eddig nem volt, így én két gyerekkel tömegközlekedtem, ha menni akartam valahová - akár orvoshoz is a beteg, lázas, hányós gyerekkel... És nem, nem teheti meg a férjem, hogy naponta egy ezrest ebédre költsön, inkább én főzök. És úgy, hogy bár van hitelünk, de forint alapú, és államilag támogatott, tényleg nem nagyságrendű havi törlesztővel, mégis azt kell mondanom, hogy a hónap végére 0 Ft marad a pénztárcában. Ja, és vidéki kisvárosban élve a saját szememmel látom, hogy mi sokkal jobb helyzetben vagyunk, mint az itt élő többség. Szóval nem a média miatt érzem magam úgy, hogy szegény országban élek. Egyszerűen körbe kell nézni.

Nem a tiéd! 2012.09.05. 13:27:16

Még emlékszem azokra az időkre amikor, az emberek még tudtak a sorok között OLVASNI. Amikor az emberek olvastak, gondolkoztak, érveltek és nem utolsó sorban BESZÉLGETTEK. Hangsúlyozom, az átlagemberről volt szó, hiszen én is közülük való vagyok. Számomra ez lett a minta, tehát így élek. Persze, amikor először értesülök a hatalom ötleteléseiről, első reakcióként mindig felszalad bennem a pumpa de, azután gyorsan megnyugszom és legyintek egyet. Amikor középiskolába jártam volt egy olyan töri tanárnőnk aki, nem az évszámokra,uralkodókra helyezte a hangsúlyt hanem arra, hogy lássuk meg, gondolkozzunk el, az események milyen láncolata vezetett el az adott történelmi eseményig. Ha, valakinek volt ellenvéleménye, akkor következő órán egy kiselőadás keretében alá kellett támasztania az álláspontját. Ez a 80-as évek első felében egy ismeretlen gimnáziumban történt. Hogy sikeres embernek tartom- e magam? Azt hiszem igen, mert engem mindig is hidegen hagyott hogy, a munkahelyemen ki mennyit keres. Én azt próbálom beosztani több-kevesebb sikerrel amink van. Igen, panellakó vagyok, két gyerekkel, biztosnak tűnő munkahellyel (Gedeon) ahol már 26 éve dolgozom, van autóm, amit naponta használok és ha nem kell hétvégén is dolgoznom, akkor elmegyünk autóval valahová ; most várom hogy kihozzák az új szekrénysort a nappaliba, tavaly kicseréltettem a radiátorokat stb... Csak nem a magunkfajtáról fognak szólni a hírek, mert ez nem hír, de én nem is bánom.

ioi (törölt) 2012.09.05. 13:42:16

@Belagezapista: persze, lehet példákat mondani, de azért szeretnék visszakanyarodni az eredeti mondanivalóhoz, ami az volt, hogy ott voltam, és azt láttam, hogy zsizseg az egész ország, és nem tudok mindenre példát mondani, mert egy idő után ez egy érzéssé folyik össze. Na és ilyen zsizsgést nem látok itthon, de lehet, hogy csak túlságosan tetszettek azok a cseh dombok ;)

logi-kus 2012.09.05. 13:43:37

„Ha azt szeretnéd, hogy a dolgok valóban megváltozzanak, más gondolatokra van szükséged.” (Abraham-Hicks)
c) opció, tetszett az írás.
A kommentek kevésbé, a többség igyekszik bizonyítani, hogy a médiának igaza van.
A média csak kiszolgál(hatalmat, pénzt, stb…), ha nem érdekel sok embert az amit most adnak akkor változtatnak a programon, de amíg sok embert leköt a most adott műsor addig nem kell változtatni, a reklámozók, nem az adott műsort fizetik meg, hanem az elérhető nézőszámot.
Rengeteg dolog van a média szolgálatán kívül, egy sétához, kiülni a parkba, beszélgetni gyerekünkkel, szomszédokkal stb…,

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 13:52:36

Tévhit, hogy Mo. szegény ország. Magyarország a gazdag világ része, a világátlag FELETT van. Persze, a gazdagok között Mo. az alsó részben van, de ez nem szegénység. A gazdagok között az utolsók között lenni és szegénynek lenni - ez 2 különböző dolog.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 13:54:27

A médiák pedig csak azt adják, amire az embereknek szükségük van. Márpedig a magyar ember szereti azt hinni, hogy Mo. a világ egyik legszegényebb állam. A médiák csak kiszolgálják a tömegigényt.

Jaffar 2012.09.05. 13:55:24

@karburator:
"Azért kíváncsi lennék, hogy melyik az a fiatal, aki a magyarországi fizetésekből PÁR év múlva vesz egy újépítésű lakást és egy 0-8 éves kocsit, emellett meg elmegy nyaralni és jól is él. "

Nincs ilyen, ahogy külföldön sincs. Ott sem vesznek lakást, mert nem tellik rá. Még azoknak sem, akik több ezer €-t visznek haza nettóban. Jelenleg több, mint 50%-a a nyugat-európai országoknak nem öröklakásban él és ez a szám egyre növekszik. Egyszerüen bérlik a lakásukat, életük végéig.

2012.09.05. 13:59:11

@logi-kus: ez csak annyiban santit sajnos, hogy bizonyos retegek (akik a tobbseget alkotjak mellesleg) egyszeruen nem igy allnak hozza. Igy lehet pl slagert csinalni egy szar szambol: addig-addig nyomatod orrba-szajba, amig mar megmarad az ember fejeben, megszereti, dudolja. Ugyanez a reteg ket kanallal eszi, amit a TV lerak ele, csak eleg sokaig es eleg hangosan kell nyomni, hogy egy krisztofel vagy ki igenis erdekes figura. Ha csak ilyen megy az osszes elerheto "szorakoztato" csatornan, akkor ehhez fog igazodni a keplekeny kozizles.

2012.09.05. 13:59:20

@Gondolkodni Próbáló Birca: "A gazdagok között az utolsók között lenni és szegénynek lenni - ez 2 különböző dolog. "

Ott a pont. Meg regen mondta valaki, hogy sokkal kisebb a kulonbseg a kozott, hogy Polskid van vagy Mercedesed, mint a kozott, hogy van-e autod vagy nincs. (Neki polskija volt, es allandoan emiatt szivattak. :) Azt hiszem, sajnos a vilag lakossagank tobb mind fele meg mindig szivesen cserelne azzal a hitelessel, akit eppen kirugtak a munkahelyerol es emiatt elbukta a lakasat es az autojat, es kenytelen egy panel alberletbe koltozni es egy gyarba vallani munkat havi netto 80-90ezerert.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 13:59:46

@madscientist:

Pontosan!

Mo. a 202 országa között Mo. a 45. helyen van.

Ha a világ országait gazdagság szempontból felosztjuk, 8 csoport alakítható ki:

1. Mélyszegénység szint – 28 ország, ebből 21 Afrikában.

2. Nagyon szegény – 25 ország, ebből 16 Afrikában.

Ebben az első két csoportban NINCS európai ország.

3. Szegény – 26 ország. 3 európai ország van itt: Grúzia, Moldova, Örményország.

4. Szerény körülmények – 30 ország, köztük 5 európai: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia, Macedónia, Ukrajna.

5. Világátlag szint – 31 ország, köztük 7 európai: Belarusz, Bulgária, Lettország, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia.

6. Szerényen gazdag – 11 ország, köztük 8 európai, az egyik MAGYARORSZÁG.

7. Közepesen gazdag – 17 ország, köztük 9 európai.

8. Nagyon gazdag – 24 ország, köztük 15 európai.

pforp 2012.09.05. 14:01:58

@iOi: Meg tudom erősíteni a tapasztalataid :)

Egyébként a legtöbb helyen a pultosok / pincérek is nagyon normálisak és segítőkészek, általában akkor is sikerül egyszerűen dülőre jutni ha semmilyen közös nyelvet nem beszél az ember. Leeshetett arrafelé, hogy el kéne adni a portékát azt pedig nem úgy lehet elérni ha tetszőleges kérdésre rezignált arc és két válrándítás a válasz (á lá sok helyen kishazánkban).
Jut eszembe, Prágában nagyon tetszett, hogy helyi gyorskajákat nyomatnak jópár helyen és nem az okádék török gyros és kínai gyorsétterem van nyomasztó túlsúlyban (tisztelet a kivételnek, ahol elfogadható alapanyagból ételt készítenek Bp-n).

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 14:09:52

@Nyulz of the World:

Pontosan ez a helyzet, s ezt tudatosítani kellene.

A nyomorral és az éhezéssel szoktam ezt érzékeltetni.

Egy latin-amerikai nyomortanya olyan, hogy a magyar gettócigány is menekülne onnan 5 perc után, mert a gettójában ahhoz képest jól él.

Viszont a latin-amerikai nyomortanyán sem éhezik senki, csak szar minőséget eszik.

Igazi éhezés manapság már csak Kelet-Afrika egyes száraz térségein van. Az valódi éhezés, maximum gyökereket lehet enni.

Spanyol ismerőseim meg azt nevezik nyomornak, amikor valaki nem tud étterembe járni hetente egyszer, s kénytelen McDonaldsba menni helyette.

logi-kus 2012.09.05. 14:12:39

@Whave: Igen, de ez rajtunk áll, hogy elfogadom, dúdolom, csodálom, vagy le…
Senkit nem kötnek oda a készülék elé, hogy nézze, a döntés az én a mi kezünkben van, de ha valaki nézi akkor nem sírjon, hogy csak ez van.
Egyszerűbb leülni a fotelba és nyelni, amit nyomnak, mint értelmesen kitölteni, azt a kis szabadidőt, a szórakoztató csatornákon kívül még rengeteg minden lehet csinálni nézni, de kényelmesebb nem gondolkodni és szidni a műsort.

pforp 2012.09.05. 14:13:57

@Gondolkodni Próbáló Birca: Kíváncsi lennék mely országokkal vagyunk még egy kategóriában, mondjuk Európán belül. Tudnád linkelni az eredetit, vagy akár felsorolni az országokat? Esetleg az előttünk lévő két kategóriába sorolt európai országokat?

Köszi!

Világpolgár2012 2012.09.05. 14:17:16

@Gondolkodni Próbáló Birca:

Ez érdekes. Csak kíváncsiságból, meg tudod mondani légszi, hogy hol nézhetem meg ezt a listát (magyarul, angolul vagy latin alapú nyelveken)? Tudom, hogy kereshetem az interneten, de annyi féle statisztika van, hogy most nincs kedvem mindet átnézni. Köszi.

2012.09.05. 14:17:32

@logi-kus: igen, de ez nem magyar sajatossag, hanem emberi. Igy lett hires egy britni szpirsz peldanak okaert, igy mukodik az egesz modern szorakoztatas, pop- es celeb"kultura".

Világpolgár2012 2012.09.05. 14:19:32

@MagyarLeányzó:

Nekem segített, köszi, bár amikor Windows 8as géppel vagyok, azon még nem találom. Van esetleg ötleted a iPadre és iPhonera?

manigerzson 2012.09.05. 14:21:33

jó ez a boncolgatás, de én alapvetően azokkal értek egyet, hogy ami nem érdekel, azzal csak azért kell foglalkozni, mert esetleg szükséged lehet rá, de nem többet.

ami miatt viszont én váltottam, az az, hogy alapvetően mindig is a "félig tele van a pohár" típusú ember voltam, de valahogy az utóbbi időben megjelent benne egy szívószál, és a pohár egyre kevésbé tűnt annak, ami valaha volt. elmúltam 30, nincs hitelem, nincs diplomám, nem éltem/élek nagy lábon. az viszont, hogy otthon minimálra voltam bejelentve (tehát ha valami komolyabb dolog történik, akkor konkrétan lóf...ilét kapok), de mivel kézhez többet kaptam, már "de jól keres" voltma az ismerősök szemében. azt senki nem nézte, hogy a napi egy óra plusszal, meg a hétvégi fél nappal éppen egy nappal dolgoztam többet, mint ő, de nem is ez a lényeg.
csak vontam egy egyenleget, hogy ha én így alig tudok félretenni, akkor ez meddig tartható, és hová vezet?
kijöttem, és itt azt látom, hogy minimálos fizetésből tudok félretenni úgy, hogy továbbra sem élek nagy lábon, csak valahogy mindig jut olyan dolgokra is emellett, ami otthon eszembe se jutott.
ha összeszedek egy kis bátorságot, én is megírom, mi a helyzet szerintem eddie77 új hazájában. :-D

encore 2012.09.05. 14:25:01

@Gondolkodni Próbáló Birca: Megint olyan dologba mentél bele te is hogy az nem tükrözi a magánember létét.
Mi nem tudjuk mennyi pénze van a magyar államnak, és nem is kapunk belőle.
Az állam lehet gazdag de az ember attól még lehet szegény.
Ha az emberek össz keresetének az átlagát vesszük akkor is az van hogy vannak hihetetlenül meggazdagodott "vállalkozók", egy jól élő réteg Magyarországon akik megnyomják a statisztikát felfelé, nem beszélve jópár okoskodó vezetőről.
Közép európai statisztikában lehetne átlagolni, hogy hol voltunk és most hol vagyunk.
Lassan a kínai melós többet keres mint a magyar, hacsak nem már át is fordult. (pár évvel ezelőtt az egyik japán motorkerékpárgyár azért zárta be ott a gyárát mert majdnem 100ezer forint közeli összeget kellett volna fizetni a melósnak havonta. Igen ez pár évvel ezelőtt volt.
Magyarország a 2. világ alján lavíroz már csak, valaha az élén is voltunk.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 14:30:45

@pforp:

"Kíváncsi lennék mely országokkal vagyunk még egy kategóriában, mondjuk Európán belül."

Európai országok a "mérsékelten gazdag" csoportban: Magyarország, Horvátország, Észtország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Portugália.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 14:35:08

@pforp:

"Esetleg az előttünk lévő két kategóriába sorolt európai országokat?"

Közepesen gazdag európai országok: Csehország, Szlovénia, Görögország, Ciprus, Málta, Olaszország, Spanyolország, San Marino, Andorra.

Nagyon gazdag európai országok: UK, Írország, Franciao., Monaco, Belgium, Luxemburg, Hollandia, Ausztria, Liechtenstein, Svájc, Dánia, Németo., Svédország, Norvégia, Finnország, Izland.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 14:38:17

@pforp:

Világátlag szintű európai országok: Belarusz, Bulgária, Lettország, Montenegró, Oroszország, Románia, Szerbia.

Szerény szintű európai országok: Albánia, Azerbajdzsán, Bosznia, Macedónia, Ukrajna.

Szegény szintű európai országok: Grúzia, Moldova, Örményország.

Nagyon szegény és mélyszegény nincs egy ország sem Európában.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2012.09.05. 14:40:59

... miért nem esznek inkább kalácsot?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 14:43:46

@encore:

Nyiván fontos szempont az elosztás is, de ritka, hogy az elosztás annyira szélsőséges lenne, hogy az torzít már. Én egyetlen országot ismerek ahol irtózatos a szegénység, pedig az ország kifejezetten gazdag (GAZDAGABB Magyarországnál!), ez Egyenlítői Guinea. Ott a lakosság 90 %-a mélyszegénységben él, a diktatúra vezetői milliárdosok, s a diktatúrát kiszolgálók (katonák, rendőrök, hivatalnokok, stb.) meg kb. magyar átlagszinten. Ez egy kirívó eset, de ritkaság.

bandirepublic · halottnakacoach.hu 2012.09.05. 14:44:53

errol a temarol bobafett es bobakrome, a nagy muveszek koltemenye jut eszembe, hadd idezzem:
(a dal itt hallgathato: bandirepublic.wordpress.com/2012/03/15/bobafett-aludnifogtal-hirado-szoveg/)

Bobafett – Bobakrome: Híradó
(Bobafett – Bobakrome, Aludni fogtál, 2008,
Track 02, Híradó)

[Verse One]

Riadó, riadó, kezdődik a Híradó
Nagyon véres, nagyon rémes… Aki
félős, ne nézze; kapcsolja ki, vagy
menjen a konyhába oszt’ egyen egy krémest
Freddy Krueger(1) szétvágta magát,
Vészhelyzetben műtötték
Mentették, ami menthető, már a
temető mellett ment el a mentő

Columbo elkalandozott,
Kolumbiába’ karambolozott
Nem baleset volt, jó az az autó
Ouzo-ba(2) minek a dugóhúzó?

Telly Savalasnak(3) szava lesz ehhez;
gondolkozóba’ kopasz a nyomozó

[Verse Two]

Megtalálták Bin Ladent egy
medencébe’ Velencébe’
Kemencébe égették bele
kilencedikén délbe’

Alaszkába’ falazták be a
kazahsztáni parasztokat, mer’
Amszterdamba’ a kamasz raszta az
isztambuliakat átbaszta

Török börtönőr lakat alatt
Ratata, törik az iraki kirakat
Írországba’ szesztilalom;
Dublinba’ nincsen pálinka

Pánik van, mer’ gonosz a Guiness; a
temetőbe visz ki a whiskey
A lakosság ezt nem hiszi;
detoxba’ egész Helsinki

Szomáliai szamurájok
szarul állnak Szurinamba’
Szíriába szirénáznak;
színre lépett Sandokan(4)

Szicíliába’ szocializmus;
Szarajevóba’ szar a jövő
Szudán-szerte szadizmus;
Szovjetúnió: szarevő

Jamaikába’ kalamajka, de csak
annyi, mint tavaly Hawaiiba’
Szerencsére má’ nem nagy a baj, ma
bennemaradt a negyede a talajba

Mozambiki zombik besza-
badultak egy malibui buliba;
megették a buzikat;
meleget hánytak tőlük a budiba

Hongkongba’ King-Kong
bankot rabolt a punkokkal
Pingpongoznak a vietkongok, a
kongóiak meg bongoznak

Íráni urán, vírus a Níluson,
piros a piramis, oson a fos
Angolában angol gól;
lángol a Mol; tombol a Mongol

Manilában karambol,
vaníliában malária
A tévében az EB, VB
DVD-vel DoD(5)

A PVC nem TBC, az
ABC-ben THC
AMD az BPHC(6),
KGB az CCCP

KGST(7)-n LSD
Ez FSZTZ(8); ne nézzé’
Ez FSZTZ(8); ne nézzé’
Ez FSZTZ(8); ne nézzé’

[Verse Three]

A csoki csiklós picsák a csúcson;
csöcsös csocsós csajoknak csá!
A csecsenek elleni csocsómeccsen a
csehek a cseleket jól csinálták

(Nyíregyháza Liverpool,
félidőben 9-0)
(“Magyarországon alkalmazzák
ezt az alvilági módszert…”)

Magyarország: teljes a káosz;
nem szaporodnak az állatok
Húshiány van minden irányban;
nincs mit levágni vidáman

Semmi csirke, birka, marha; a
disznót is csak a rendőrség tartja
(Röf, röf-röf, röf-röf, röf-röf…)
Kutyából nem lesz szalonna

Szegeden veszett keszegek; ha
nincs más, veszed oszt’ megeszegeted
Szentesen is bezárt a hentes;
Kazinczbarcika lapockamentes

Csongrádon csak csontot rágnak;
Vácon se vicces a helyzet
Budán dudálnak, Pesten lesnek,
Debrecenbe’ meg ecetet esznek

Baj van: nincs kaja Baján se;
Szerencsen is a lencse a pecsenye
Kemecsi átjár Demecserbe;
nagy szerencse má’ három cseresznye

Mi legyen Pécsen a pékségbe’?
Ki tojjon tojást a térségbe’?
‘Z egy túlélő kalocsai kacsát
megette a jérce Csillebércen

Reménytelen, még búza se terem;
be van lámpázva a tornaterem
Jó lesz valami undor burgonya, a
villanyszámla nagyon durva

Tatabányán maradt trágya;
Keszthelyen csak a szesz terem
Esztergomba’ mérgező gomba; a
helyzet ugyanúgy romlik Keleten

Nagyfalu fele még falafelt fal, de
holnapra odaér a baj
A hatvaniak már lefogytak ötvenre
Döglenek Gödöllőn; mennek a röntgenre

Miskolcon a kispolcon, csak
tapolcai galóca
Hiánycikk a cukor a só, a
bors, a borsó Borsodba’

Nyíregyen mi legyen; minden rendben?
Tirpákiába’(8) van még táp?
Nem mindegy, itt macska a kő, meg
szökő a kút; aludni fogtál?
… aludni fogtál?
… aludni fogtál?
… aludni fogtál?

[Skit]

(… Egyszer [?]… Be volt rúgva mint az állat… Így vitték át, és… Hát… régi alkesz gyerek, de már nem iszik [?]… De akkor mindig berúgott, régen, a 80-as, 90-es évek elején. Tudod, ilyen iszonyatosan…, tudod, ilyen két liter pálinkákat ivott meg; volt vagy 17 éves. És vitték át oda, tudod, a Ságváriról mentek át, és hulla részeg volt és elájult, tudod, így elesett és akkor odament a haverja, hogy “Gyere, gyere, Gabi, viszünk…” – “Nem, srácok, menjetek, nektek küldetésetek van, engem hagyjatok itt…”)

[Scratch]

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 14:47:20

@encore:

"Lassan a kínai melós többet keres"

Hát, nem igaz. A kínai átlagkereset a magyarnak talán a harmada. Igen, vannak jó munkahelyek is Kínában, s van olyan, ahol a munkás magyar szintű bért kap. sőt többet, de ez csak egy kis része az összes kínai munkáshoz képest.

Én is tudok mutatni olyan magyar alkalmazottat, aki a svájci átlag többszörösét keresi, de ebből nem érdemes kiindulni, mert nem ez az átlagos helyzet... azaz a kínai adatokat is így nézd!

*matahari* 2012.09.05. 14:49:42

Hat az egy eleg semmitmondo poszt szerintem, nyilvan vannak (nem is kevesen) akik jol elnek. Penzügyi szakmaban, IT, mernökök stb. Viszont vannak többen, köztük diplomasok is ( s itt nem - ezert elöre is elnezeset kerek - a "haszontalan" bölcseszekre, esztetakra gondolok, hanem pl. tanarokra, jogaszokra stb.) "nyomorognak". Ezalatt ertendö, hogy ho vegen tenyleg 0 forint van a zsebben, rosszabb honapokban mar fizu elött elfogy a penz, s kell menni szülökhöz enni. S nem elnek nagy labon, nem utazgatnak, vesznek draga ruhakat, egyetlen luxus, hogy nem akarnak (vagy tudnak) szülövel együtt lakni 30+ evesen. Könnyen lehet, hgoy mi is tulnyujtoztuk ezt a bizonyos takarot az elmult 10-20 evben, mint a görögök, tetejebe meg rossz is az egesz rendszer, plussz elkurtuk meg azt is mindenhol... mar bocs... s lehet azt mondani, hogy Olaszorszagban (azaz nalunk Nyugatabbra...) siman bevett dolog, hogy anyucival el a 35 eves fiucska, De nyilvan a többseg nem erre vagyik. Ezert eleg vonzo lehet külföldre kivandorolni, mert sok helyen igenis jobban lehet minimalberböl megelni, s anyagilag is megbecsült szakma a tanar, orvos stb.. En ennek ellenere sokakat probalok lebeszelni, vagy nem igazan ertem, hogy aki viszonylag "jol" elt parjaval Budapesten, miert megy Londonba nyomorogni, mert ez most olyan trendi.. ök tudjak, nekik szerintem nem feltetlenül eri meg, De sokaknak ez az ut egy jobb megelhetes fele, s afele, hogy csaladot alapitson. Mert havi netto 100 ezerböl csaladi segitseg nelkül nem fog menni...

pforp 2012.09.05. 14:51:52

@Gondolkodni Próbáló Birca: Köszi, de ezeket írtad az eredeti posztban is. Köszi a többiért is :)

encore 2012.09.05. 15:17:25

@Gondolkodni P. B.
A kínai példával csak a motorgyári melóst idéztem, biztos hogy sokan dolgoznak még rizsföldeken is, és ott ezért nagy is a szórás.
Én a magyar magánember példájára akarnék rámutatni, és arra milyen követelmény lett a diploma nevű papír olyan beosztásokban amit máshol pl:Németország érettségivel végeznek. Az érettségizett ezért itt már csak melós lehet nagyobb cégeknél, mint ahogy engem is a 8 osztályt végzett mellé raktak a sorra betanított munkásnak, és arról papoltak hogy évek elteltével hova lehet eljutni, (csak azt kifelejtették kinek, és mit kell tenni azért) A frissen végzett diplomások tiszta ruhába nyugodtan sétálgattak, nekem meg időm alig volt elmenni vizelni.
Ezt kínálták 15 év szakmai tapasztalattal, 4 év főiskolai tanulmánnyal (nem diplomáztam le) munkaviszonnyal a hátam mögött, jó hogy nem maradtam fél évnél tovább, az ígérgetőknek meg volt mit mutatni.
Ez lenne a karrier 34 évesen??? a 120 ezer meg a váltsd be papír, ami nem pénz.
Én nem tudom te mit csinálsz, hogy élsz, de biztos elégedett lehetsz, bár a helyemben biztos nem lennél az, és rengeteg magyar helyében sem, okkal, azokat is ideértve akiknek nem műszaki diplomájuk van.
Én úgy gondolom csak az az ember tudja átérezni azt amit én aki belekerül hosszú évek kínlódásával hogy jusson valamire Magyarországon, mert nem akar elmenni, ahogy én sem akartam, de ha már nincs miből egy családot megalapítani és fenntartani, minden ok ami itt tartott szertefoszlik.

kewcheg 2012.09.05. 15:25:35

Énszerintem ha én elhagynám az országot, az nem elsősorban a pénz miatt lenne, hanem :
- hogy a gyerekeimet 10 év múlva az utcán ne rabolják ki (borsod)
- hogy megtapasztaljam, milyen érzés az, amikor az energiáim nagy részét ( legalább negyedét) az köti le, hogy mindent bezártam-e, beriasztóztam-e, leláncoltam/lakatoltam-e, vigyázok-e a rabló emberi jogaira azzal, hogy kiírom, a kémény túl szűk egy emberi behatoláshoz
- hogy megtapasztaljam milyen érzés, hogy az általam fizetett közterhek nagy része nem bűnözők eltartására/ nem makulátlan életvezetésű egyedek fajfenntartására megy el, hanem útra,hídra,iskolára, orvosi fizetésre
- hogy átéljem azt, hogy milyen érzés az, amikor a törvényeket lehetőleg betartva se lesz lúzer az ember, és még folytathatnám....

2012.09.05. 15:35:37

@kewcheg: Hidd el, barmelyik orszagban talalsz helyeket, ahol ugyanez a helyzet, es Mo-n sem mindenhol van ez...

Advanced Flight 2012.09.05. 15:36:29

Én nem nézek tévét és a neten is nagyon megszűröm, milyen híreket olvasok.
Viszont azt meg a saját bőrömön tapasztalom, hogy bár folyamatosan egyre több mindenről mondok le, mégis egyre többet fizetek a heti nagybevásárláskor. Az elmúlt kb. 5 évben folyamatosan leálltam a következőkkel:
- cigi (napi fél doboz volt a legrosszabb időszakom)
- képregények, 1-2 színes magazin (pár száz forintosak)
- üdítő (ma már kizárólag csapvizet iszunk, még ásványvízre sem költünk)
-havi egy pizzarendelés (mára ez nullára redukálódott)
-nassolnivalók (csipsz, kekszek stb.)
-fodrász (kozmetikust nem is mondom, mert 20 éve voltam utoljára)

Ami megmaradt az életben maradáshoz szükséges (étel, tisztákodási szerek, néha ruha, rezsi) dolgokon kívül:
-heti két tábla olcsó csokoládé
- internet, mobil
- havi egy rejtvényújság
- évente 1-2 mozi/múzeum
-házassági évfordulónkon étterem (számla mindig 10 ezer alatt)

Húst nem eszünk.
Megtakarításunk nulla.
A gyereknek azért próbálunk mindent megadni, de a nagyszülői segítség nélkül nem tudom, mi lenne velünk.

A pénzünk nagy részét elviszi a kocsi és a benya, de az sajnos nélkülözhetetlen a férjem munkájához.
És ezeket a dolgokat nem a média sugallja ám, hanem a kis sms-kontroll mutatja, amit kapok a bankszámlámról.
Szóval minden ok megvan a kesergésre, és ez még csak szarabb lesz, mert jön a 30 %-os kajaáremelés.

Bocs, hogy hosszú lettem.

tableno 2012.09.05. 15:40:40

Szerintem nem csak az számít, hogy per pillanat milyen körülmények között él valaki, hanem az is, hogy merre halad, mik a perspektívák a jövőre nézve. Aki szerényen él, viszont lassan de biztosan gyarapodik, az optimista lesz és jókedvű. Aki (még) viszonylag jó körülmények között van, de megállíthatatlanul csúszik lefelé (ez most a legjellemzőbb Magyarországon), az pesszimista, frusztrált és keresi a kijáratot. Ezért nincs ellentmondás a viszonylag magas GDP és a rossz hangulat között.

vargalukrécia 2012.09.05. 15:42:57

@Whave: Kösz, ez nagyon jó hsz volt!! Minden szavaddal egyetértek. Ezek szerint neked be sem kell kapcsolnod a TV- t, hogy nyomort , kilátástalanságot, elkeseredettséget láss...! És becsüllek, mert bár te jobban élsz, mint az átlag, valószínű, hogy az egykulcsos nyertese is lehetsz, mégsem vagy sem vak, sem érzéketlen mások problémái iránt és gondolom nem csak a szűk környezetedben látsz ehhez hasonló és rosszabb élethelyzeteket...

kewcheg 2012.09.05. 15:45:20

@Nyulz of the World: valóban: talán még Kőszeg , Sopron belvárosa kivételes helynek számít ebben az országban ilyen szempontból....

kzoltana 2012.09.05. 15:46:24

Akinek a jólétet köszönhetjük: Viktor napja van! Már belendültek a köszöntők a Facebookon. Ne maradj le!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2914_ma_van_viktor_nevnapja

2012.09.05. 15:52:44

@kewcheg: Ez marhasag. Ezek szerint te nem jartal a lakasodtol 50 km-nel tavolabb az elmult evekben. Nem gyozom hangsulyozni, hogy Mo. nem a nyolckerbol es BAZ-bol all...

reccs 2012.09.05. 15:52:56

Ja, a média tehet mindenről :)

Azt gondolom, hogy a szegénység relatív. Persze, nem vagyunk szegények pl. a brazil favellák meg az indiai nyomornegyedek lakóihoz képest. De nem is ez a bajunk, hanem hogy elég sokan lefelé tartunk és nem tudni, hogy hol a vége. És reálisan nézve nem látszik, hogy mitől lesz jobb. Az egyes embernek esetleg, de az országnak nem. Ez elég a rosszkedvhez, ketségtelenül van hozzá egy panaszkultúránk is. Orvos ismerőseim nem mentek el a szocik alatt, mint a messiást, várták Ovit. Aztán félév múlva a remény elvesztével távoztak az országból.

kewcheg 2012.09.05. 15:53:49

@Advanced Flight: együttérzésem, viszont hogy vigasztaljalak, jól kereső emberek se jönnek ki a pénzükből. (na nem én..:) Van ismerősöm, akinek kb. megvan nettóban a hétszámjegyű ,tehát egy mihályból kell garázdálkodnia/hó. De nagy a család, megvesznek fűt, fát, 80 százalékban teljesen haszontalanságokatígy kénytelen még félig-meddig nem törvényesen hozzászerezni (mivel a munka jellege miatt megteheti) egy kb. két-háromszoros magyar átlagbért, hogy a saját maga kis hobbijaira meglegyen a zsebpénze. Gondolj bele, mi lesz vele, ha hirtelen visszaesik a nagy magyar valóság talajára? (és ez bárkivel, bármikor ....)

håll käften 2012.09.05. 15:56:16

Emlékszem,még egy korábbi posztban valaki azt írta,hogy egy ország színvonalát,értékrendjét az tükrözi leginkább hogy az orvosok és a tanárok mennyire vannak megbecsülve,milyen pozícióban vannak a társadalomban.Na ezért szegényes Magyarországon az élet,mert az orvosok és a tanárok is totál le vannak szarva.Oktatás és egészségügy a padlón!
Ezt még a média is mutatja,viszont leplezni próbálja a mindennapi vérrel meg csöcsössegges valóságfossal.

I_Isti 2012.09.05. 16:02:42

A relatív, és abszolút szegénység is nagy Magyarországon.
a múltkor teljesen kiakadtam, hogy egy plázában(!) a legjobban menő bolt a kilós turkáló. Sehol máshol nem volt tömeg, egyik boltban sem, csak ott.

Advanced Flight 2012.09.05. 16:03:05

@kewcheg: kösz :-)
Ja, és mindezt úgy, hogy azért az átlagfizunál - ha nem is sokkal, de - mindketten többet keresünk, és nincs lakáshitel.
Végük is nem gond, nem vagyok nagy igényű, de félek a jövőtől.

2012.09.05. 16:03:11

@vargalukrécia: igen, en "kaszaltam" az egykulcsoson, es a plusz penznek mindenki orul, ezt nem tagadom... de mar akkor gondolkodtam rajta, hogy ezt vajh hogy birja ki a gazdasag, es hogy ezt hogy fogjak megmagyarazni azoknak, akik szarabbul jonnek ki ES mellesleg elveszik toluk az adovisszateriteseket?

Ilyenkor mindig eszembejut Svajcba atkelt haverom sztorija, aki meselt a nepszavazasrol: felemeljek-e torvenyileg az eves fizetett szabadsagok szamat (vagy talan ujabb unnepnapok bevezeteserol szolt a dolog, a lenyeg, hogy uj szunnapok kerultek volna a rendszerbe)? Es a svajci nep megszavazta, hogy ne, nem kell tobb szabadnap, mert az _NEM TESZ JOT A GAZDASAGNAK_, pont jo igy ahogy van.

Mikor fogjak azt megtanitani a magyar gyerekeknek, hogy a penz bonyolultabb annal, mint hogy ho vegere vagy marad, vagy nem?

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.09.05. 16:07:21

TÖK ÉLETLEN

Tönkre téve fekszik már nyak,
S gyülekeznek baljós árnyak:
Bősz hóhéré és a bárdé.
Vajon ez egy welszi bárd-é?
Ugyan, hogy lenne már welszi?
Kína minden ipart elszí’!
Ő gyárt bárdot, no meg tönköt,
S bármely üzletnek, mit ön köt
Haszonélvezője Peking.
Burgernél is Kingebb e King!
Kínai bárd tök életlen,
Így megmarad egy élet lenn
A tönk szélén. Talpra magyar!
Megúsztad! Szép a lét, ha gyar-
-mati is, bár nem vegytisztán.
Így szeretünk, Abszurdisztán!

ILLUSZTRÁLVA:
fradyendre.blogspot.hu/2012/09/tok-eletlen.html
:)

2012.09.05. 16:08:41

@Advanced Flight: Anelkul, hogy megbantanalak, azert ez egy egyedi sors, aminek a kovacsa mindig maga az ember. Vannak szar helyzeket, nekem is volt mar ilyen az eletem soran, de megis felalltam. En sem szulettem milliomosnak (es most sem vagyok az).

A magyar tarsadalom nagy reszevel az a baj, hogy csak sir es ul a feneken. Hanyan gondolkoznak azon, hogy a jelenlegi munkajuk mellett mit kene tanulni, ami kesobb elore vihet? Hanyan tanulnak esetleg masodik szakmat, hogy ha az elso valamiert lefele menne, akkor meg mindig legyen lehetoseguk? Hanyan nezelodnek folyamatosan a lehetosegek utan, es hanyan hajlandoak 300 km-el arrebb koltozni egy jobb lehetosegert? 3000-el siman, 300-al nem. Penzugyileg total analfabeta, minden rossz dontessert pedig valaki mas a hibas. keptelen 5 evre elore tervezni, a minimalis megtakaritasai lenullazza egy lakas onreszekent es meg egy hitelt is a nyakaba vesz, anelkul, hogy barmi megtakaritasra eselye lenne a jovobe. Bele sem gondol, hogy egyszer elvesztheti a munkajat vagy lebetegedhet. Vagy csak beinog a forint. Es akkor ott all csore fenekkel, hitelre vett hazzal es Suzukival. De ezert is mas a hibas. Es amikor beut a baj, emberunk csak ul a feneken, issza az esti soret, panaszkodik, hogy egyre szarabb, majd amikor mar vegigasszisztalta a sajat lecsuszasat, anelkul, hogy barmit tett volna ellene, felhaborodik, hogy rajta senki nem segitett, es eldonti kivandorol. Amibol vagy lesz valami, vagy nem.

Biztos nem csak ilyen van, de en szinte csak ilyenekkel talalkoztam.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 16:13:00

@reccs:

Ez igaz. Magyarország egyre lejjebb megy. 20 éve még a 2. helyen állt Kelet-Európában, ma meg hátulról az 5. a térségben. Azaz nemhogy nem tudta megtartani helyezését, de még csúszott is le.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.09.05. 16:16:46

@Nyulz of the World:

"hanyan hajlandoak 300 km-el arrebb koltozni egy jobb lehetosegert"

Ennek oka objektív. Ez legfeljebb egyedülálló, ingatlannélküli fiatalnak éri meg. Más sokkal többet veszíteni, mint nyerne, ha hirtelen átköltözne az ország másik részébe.

2012.09.05. 16:17:39

@Nyulz of the World: tenyleg sok ilyen van, ezt szerintem mindenki alairhatja, de en nagyon sok penzugyileg tudatos, mertektarto eletet elo emberrol is tudok, aki a megelhetesert kuzd. Nem a Suzukiert, hanem hogy maradjon 1000 ft-ja a ho vegere. Es akkor kap egy melot nagynehezen esetleg talan megis, ahol 10orazhat hetfotol szombatig(!) 90-100 rugoert, es akkor emellett rakjon felre penzt es idot, tanuljon, fejlessze magat. Tenyleg megertem amit mondasz, mert en is igy allok hozza (tanfolyamok, nyelvek, tajekozodas, tanulas), de egyszeruen van, aki a tuleles / gyerekneveles miatt olyan 22-es csapdajaba kerult, amibol nincs kiut. Nem adhatja fel azt, amibol megvan a letminimum, viszont emiatt nincs energiaja / ideje / penze (meg igy se) kitorni. Most Budapestrol es agglomeraciojarol beszelek. Hova koltozzon 300km-el arrebb, ahol plane nincs melo? Jo, hogy elmegy 800 fontert mosogatni Londonba, vagy 1000 euroert pincernek Ausztriaba... ha egyaltalan eleve tudott barmilyen nyelvet. Azert a mai 50-60-asok (szuleim ebben a korban vannak, azert veluk peldalozok) nem voltak epp elkenyeztetve nyelvoktatas teren...

Szal bar egyetertek veled, de itt a nemakarason es sirason kivul annyi, annyi de annyi (altalaban raadasul feleslegesen!) hatraltato korulmeny van...

élsportvstömegsport (törölt) 2012.09.05. 16:18:39

először is: el kellene felejteni, hogy én csak akkor vagyok ember, ha saját ingatlanom van.
másodszor is: a minap jártam Erdélyben. Ott az a szaki, aki pontosan ugyanannyi éves, mint én és pontosan ugyanazt a munkát végzi mint én, összeteheti a két kezét, ha megvan neki a havi 200 fix (euróban.) a 300 maga a csoda.
A 300 euró az ma 90.000 - jó valamivel kevesebb - forint.
mondjátok már meg, miről beszélünk??? hol a valódi nyomor? és most szándékosan nem Indiával meg Bangladessel példálóztam.

Csacsis 2012.09.05. 16:22:03

"Amit viszont nem értek, hogy ha ekkora itthon az elégedetlenség, akkor miért vettek fel olyan sokan hiteleket."

Inkább azt kéne megnézni, hogy ezek a hitelek mire mennek el. Luxusra, befektetésre (lakásfelújítás) vagy pusztán pillanatnyi fennmaradásra(számlák kifizetésére).
Szerintem a cseheknél nem az utóbbi dominál, míg nálunk elképzelhető hogy igen.

A nagy különbség szerintem az lehet, hogy külföldön nagy átlagban az emberek nem azért gürcölnek mint nálunk, hogy a létminimum meglegyen, számlák ki legyenek fizetve.

tableno 2012.09.05. 16:25:15

@Nyulz of the World: Szerintem aki kivándorol, az máris sokkal többet tett a rinyálásnál. Kint meg tényleg muszáj felkötni a gatyamadzagot, mert másként alhatsz a híd alatt. Ez remek motiváció arra, hogy az ember összekapja magát, és használja az eszét és a szorgalmát. Aztán, ha végül nem jön be a dolog, és hazamegy az illető, akkor ezekkel a tulajdonságokkal talán otthon is kezd majd valamit.

sagdiyev 2012.09.05. 16:26:49

Magyarorszagon a BIZONYTALANSAG az a tenyezo, ami miatt en elmentem. Mindenem megvolt magyarosan szolva, de egyszer csak kihuztak alolam a szonyeget. Persze sehol sem garantalhato semmi sem, de magyarorszagon egyszeruen olyan szinten letbizonytalansag van, hogy az elviselhetetlen. Atlagfizetesrol nem lehet beszelni, de kell havi 400 ezer (cash), amibol tisztesseges eletet lehet elni. A baj csak az, hogy ugyanennyi penzbol mar mas orszagban is elvagy es ekkor beut a kerdes, hogy minek maradjak itthon. Lehuzo legkor, kosz, piszok es egyre rosszabb kozbiztonsag. Nem koszonom, de ebbol nem kerek! A politikusoktol hanyingerem van es elegem van abbol, hogy a hatam mogott lejaratnak. Ma mar tenyleg ciki a magyar!

rókafogta 2012.09.05. 16:28:16

Ebben az országban egyik pillanatról a másikra szegény lehet az ember,Induljunk csak ki egy két gyerekes eddig aránylag jó (ez nem sok százezres havi jövedelmet jelent csak egy átlagot)körülmények között élő ötvenen felüli családból.Mind két gyerek felnevelve iskoláztatva.Hála Isten nekik munkájuk van (persze az egyiknek külföldön)-mer azért minden nem mehet egyszerűen, valószínűleg már haza se jön, sőt mivel lakás hitel van a másiknak és ha elveszti a munkáját mehet ö is külföldre nyelv ismeret szerencsére meg van, (mivel az aránylag jó körülmények között élő szülők csak a kezdést tudták adni a lakáshoz -az se kevés hiszen 22 éves korukig eltartották őket még ha segítettek is-nekik már nem is maradt csak a saját lakásuk ami ugyan már kettőjüknek nagy (de 30 éves amire folyamatosan költeni kell de jelenleg eladhatatlan (értékén). Majdnem 60 évesek (eddig volt MNYP jük is ugrott, van megtakarításos biztosítás (adó kedvezmény pár éve eltörölve alkalmazotti kedv.eltörölve a munkahelyük egyre bizonytalanabb ,(hiszen folyamatosan zuhan a gazdaság és főleg vidéken és még a nem létező nyugdíjig azért van egy pár év - amit nem biztos ,hogy sikerül munkával tölteni . Új munkahelyet ebben a korban(de más korban se nagyon) lehet kapni, azért ezeknek a szülőknek is van egy Szgk .hitelük( a gépkocsi munkaeszköz) Természetesen SCHF, nem is volna olyan nagy baj ha folyamatosan nem csökkenne a jövedelem plusz nem nőnének a költségek olyan iramban ahogy ..... De legveszélyesebb a munka elvesztése (3 hó munkanélküli az senkit ne zavarjon hogy ők hosszú évekig fizettek) jönnek a korral járó betegségek ami szintén a munkahelyet veszélyezteti -szóval pillanat alatt a nullára lehet zuhanni. És akkor?

DexterMorgan78/Séfbácsi 2012.09.05. 16:32:18

Jó cikk. Jól összefoglalja azt ami valahol ott mélyen minden probléma gyökere. Én pár éve probáltam mindig olyan célokat kitűzni ami előbre visz, nem akartam és nem akarok megelégedni azzal ami van, és tudjátok mit: működik. Persze nem az volt az első hogy minden pluszban keresett pénzemet lapostévére, ájfonra és csupa olyan dologra költöttem ami ugyan mutatos de igazából marhára nem jelent semmit. Nem vettem fel hitelt, viszont nyelvet tanultam, ma sokkal jobb állásom van mint volt 3-4 éve volt. Persze ehhez sokszor át kellett lépnem saját árnyékomat és a magamban hordozott önbizalomhiányt. Tényleg néha kell venni egy mély levegőt és sokkal pozitívabban hozzáállni, a minden szar mentalitás úgy mérgezi meg az embert hogy észre sem veszi.

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:33:02

Az én véleményem pedig az,hogy ebben az országban igen sok ember,kötük gyerek éhezik kő keményen,csak senki nem akar róla tudomást venni!Továbbá az átkos rendszerekben és úgy általában a világban a legszegényebb országban is minimum élelmiszersegélyeket osztogatnak ha a helyzet úgy adódik.Romániában nem osztottak anno(Csaucseszku klán),meg is lett az eredménye.Na kb itt tart jelenleg ez az ország is.Bárki,aki mást állít az vagy direktben ferdít vagy homokba dugja a fejét,vagy a Rózsa-dombon él és ezért nem látja mi történik az országban!

2012.09.05. 16:36:33

@Whave: Valamelyik nap hallottam a rádióban, hogy egy friss felmérés szerint lakosságunk 35%-a beszél valamilyen idegen nyelvet, és valami hatalmas %-a a lakosságnak nem is akar megtanulni idegen nyelvet. Erre mit lehet mondani? No comment.

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:36:45

@sagdiyev: Azért,hogy nyugaton jól éljenek a polgárok és Amerikában sok elhízott hamburgerzabáló legyen,azért kell a keleti blokknak ilyen színvonalon élni.
No meg persze, a kormány hozzá nem értése miatt is,de ez már másik lap..

Advanced Flight 2012.09.05. 16:37:05

@Nyulz of the World: te, figyike már, írtam, hogy nincs hitelünk (illetve csak a kocsi, de azt tudjuk fizetni), van állásunk, nem is olyan rossz fizuval. Arról én tehetek, hogy ez a pénz egyre kevesebb mindenre elég?
Költözzek odébb egy jobb állásért? Hova? Bp-n vagyok, itt MÉG van némi munkalehetőség. A szakmánk külföldön nem használható. Rúgjak fel mindent és tanuljak ki karosszéria-lakatosnak vagy CNC-forgácsolónak (vagy mi a fenének hívják), hogy HÁTHA ESETLEG majd jobban megélek belőle? És ha nem? Majd jössz te és adsz további okos életmódtippeket? A számláinkat is kifizeted?

Szerintem te a fő problémát sem érted. Nem az a baj, hogy a munkanélküli szarul él (mert az mindenhol szarul él), hanem az, hogy a diplomás, tisztességesen dolgozó középosztály csúszik lefelé. És az a világ semmilyen pontján nem működik, hogy mindenki 5-10 évente valami tök újba kezd és otthagyja, amit addig csinált. Emberek vagyunk, nem programozható robotok.

2012.09.05. 16:40:54

Ja, es a masik, amitol ki tudok bukni: "en mar nem kellek senkinek, amit tudok az nem kell senkinek". Egyszeruen en vagyok egy kesz termek, es keresek egy vevot, akinek pont ilyen kell. Ahelyett, hogy megnezem, mire van igeny a piacon, es olyanra gyurom magam. De nem, mert azert tenni kene... En azt latom, hogy aki rugalmas, aki keresi a megoldasokat, az barmilyen helyzetben megtalalja a felfele vezeto utat.

Csak a sajat tapasztalat. Volt egy sajat cegem, ami tonkrement, lett 14 millas APEH tartozas, a felesegem pedig nem birta a nyomast, igy inkabb elvalt. Ott ultem -14 millaval, munka nelkul, egyedul. Auto eladva, lakas azelott sem volt, csak alberlet. Ennek ellenere elmentem eloszor majdnem minimalberert (brutto 92.000) dolgozni szervizesnek, kozben elvegeztem 2 tovabbi IT szakmai tanfolyamot. Es folyamatosan neztem, mire van igeny a piacon. 1 ev mulva sikerult bekerulni egy multihoz, 8 ev mulva mar osztalyvezeto voltam, 14 millas APEH kifizetve. Eldontottem, hogy nem akarok Pesten elni. Videken meg nincs lehetoseg az adott eletszinvonalt megtartani, voltam nehany interjun, amikor emikor bemondtam az aktualis fizetesemet, mint berigenyt, hol rohogo, hol sirogorcsot kaptak (persze kepletesen :). Nem kezdtem el nyavajogni, eldontottem, hogy az osztrak hatar melle kell koltozni es ingazni. Tobb mint fel evig kerestem a megfelelo munkat, de csak meglett. Sajat lakasom meg mindig nincs, mert nem mertem bevallalni a hitelt. Autom sincs, mert sokba kerul a fenntartasa, es semmi szuksegem ra. Talan jovore veszek, mert a kis autokat nem tartom biztonsagosnak, a nagyra pedig nincs penzem egyelore, es hitelre autot sem veszunk. Es mellesleg hasznalhatatlan bolcseszszakon tanulok, mert erdekel. :)

Szoval szerintem, ha valaki keresi a megoldasokat, megtalalja, de ehhez rugalmasnak kell lenni. Maskepp nem megy.

tableno 2012.09.05. 16:40:57

@Advanced Flight: Biztos vagy benne, hogy nem használható a szakmád külföldön? Vagy hogy nem tudsz kitanulni valami olyasmit, ami meg igen? Lehet, hogy nem kéne megvárni amíg a helyzetetek teljesen tarthatatlan lesz...

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:43:26

@Advanced Flight: Nem csak az csúszik lefelé.Én használtruha üzletet nyitottam,hogy ne kelljen minimálbérből tengődnöm és hogy legyen valami biztosabb bevételem.A fidesz egyetlen tollvonással gyakorlatilag lenullázta a forgalmamat (16%.s adó, devizahitelek elszálltak ahogy gyengült a forint,őszi áremelkedés,27% áfa,adójóváírás és gyerekkedvezmény eltörlése,kafetéria eltörlése),tehát az emberek bevétele olyan szinten csökkent hónapról hónapra,hogy nem lehetett kitermelni a bérleti díjat.Bezártam,elmentem közalkalmazottnak,erre most elkezdenek ezzel a munkahelyemmel is variálni.Szerinted mit tudsz tenni ha minden létező lehetőséget elvágnak az emberek elöl?Csóróság van,elképesztő csóróság van akár merre nézek.A kínai melós életszínvonala sokkal magasabb mint az ebben az országban élőké és akkor állandóan a kínai bérekkel jönnek.Itt sokkal kisebb az életszinvonak,kb Uganda vagy Szomália szinten van az ország minden túlzás nélkül.Nem véletlen menekül haza az ugandai menekült aki ide tévedt és nem véletlen nem jön ide haza a Gázában élő magyar sem!

2012.09.05. 16:44:18

@Philosoraptor: ez valoban no comment, csak meg mindig ne felejtsuk el, hogy erdemben (mar amennyire ezt a sajatos magyar lexikalis magolos szotarazos erdeminek lehet nevezni) ugy `90 ota van itt nyelvoktatas. Szuleim generacioja akkoriban 30 korul jart, es szo nem volt arrol, hogy egyszer majd ez kell a boldogulashoz. De ha lett volna is; magamon is erzem, hogy ami tudast 13 evesen szivacskent ittam fel angolbol, annak a tudasnak a toredekeert most 15 evvel kesobb mennyivel kemenyebben kell kuzdenem nemetul, hogy megmaradjon, hogy hasznalni tudjam. Mikozben dolgozom es probalom valahogy az eletemet is vezetni. Ez azert csunyan benne lehet a 35%-ban...

tableno 2012.09.05. 16:44:52

@Dr. Furia: Uganda és Szomália?! Ember, te vagy viccelsz, vagy nem tudod miről beszélsz...

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:46:38

@tableno: Sajnos ez nem vicc.Inkább te nem látod a véres magyar valóságot.

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:50:17

@élsportvstömegsport: Te mit gondolsz,hogy itt mennyit keres egy közalkalmazott?
Nem 90 ezer nettót,ezt garantálom.Akkor keres annyit ha rommá túlórázza magát .Talán.De túlóra inkább nincs,mint van.Tehát Erdélyben megkeresi a közel 90 ezrét és mellette a kertben megtermeli a konyhába valót.Mindezt jóval alacsonyabb közüzemi és benzinárak mellett.
Szóval hol is vannak a csóróbbak szerinted?
Budapest a legcsóróbb és legélhetetlenebb város az egész kontinensen.

2012.09.05. 16:51:42

@Advanced Flight: De, nagyon jol ertem. Csak nekem azt tanitottak, hogy "nincs lehetetlen, csak tehetetlen". A felreertesek elkerulese vegett, azzal sincs semmi bajom, ha valaki a kivandorlasban talalja meg az optimalis megoldast. Azzal van bajom, aki sir, es azt bizonygatja, hogy Mo-n minden szar, es az orszag ugy altalanosan elhetetlen. Mert neki eppen szarul megy. Es nez szanaszet nagy bociszemekkel, hogy most jojjon mar valaki es oldja meg helyette. Es azt sem mondtam, hogy te ilyen lennel, csak a te kommentednel szakadt el a cerna, mert az viszont tenyeg a tipikus magyar "iszom a sorom es nyavajgok"-ra sikerult. Anelkul, hogy a konstruktiv kiutkereses legkisebb jelet mutatta volna.

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:54:31

@Nyulz of the World: Tévedés.Ebben az országban is meg lehet élni csak nagyon szűk rétegnek.
1- a kormányközeli cégeknek
2- a multiknak

Sajnos a többi az közalkalmazott röhejes fizetésekért,közmunkás szánalmas éhbérért és nyugdíjas esetleg bűnözésből él.
Nincs több lehetőség.

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:56:20

@Nyulz of the World: Nézd.
Mindig van kiút és én abban is biztos vagyok,hogy nem sokan fognak konkrétan éhen halni,mert az utolsó pillanatokban tenni fognak ellene kínjukban.
Szóval van lehetőség, a kérdés az,hogy milyen?

tableno 2012.09.05. 16:57:12

@Dr. Furia: Azért valamivel jobban, mint te az Ugandai és Szomáliai valóban VÉRES valóságot...

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 16:59:04

@tableno: Figyelj.
Nekik legalább a fagyhaláltól nem kell tartaniuk.
Nálunk viszont....

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 17:00:28

@tableno: Nekem már 2 évvel ezelőtt a vevőim közt igen sok olyan volt,akik egyáltalán nem kapcsolták be a fűtést télen, a -20 fokban sem.
Tudod hogy oldják meg?
Mászkálnak egész nap,üzletről üzletre.

tableno 2012.09.05. 17:01:28

@Dr. Furia: Ja, ok. Esetleg megfontolhatnád, hogy oda vándorolj ki. Szerintem tárt karokkal fogadnának, és talán még a váltságdíjból is kapnál engedményt! :))

rohadjmegARCgeci 2012.09.05. 17:03:49

@tableno:
Nekem nincs szükségem rá és tudod miért?
Mert ha majd oda jutok hogy korog a gyomrom,akkor majd elmegyek hozzád és a hasonlókhoz és kirámolom a spájzodat kisfiam.
Aztán majd megnézem az orrcádat,mennyire fogsz röhögni.)

tableno 2012.09.05. 17:05:24

@Dr. Furia: Jaaaa, hogy te troll vagy! Hát miért nem ezzel kezdted?!

2012.09.05. 17:11:26

@tableno: Persze, de irtam is, hogy azzal sincs gondom, ha valaki igy oldja meg a problemait. Korabban is irtam, hogy tudom, hogy van lyan helyzet, amikor ez az optimalis megoldas. Vagy ha nem is az, de legalabb egy megoldas. Azzal van, ha a megoldas keresese helyett rinyal, es szid mindent es mindenkit, mert nem oldjak meg helyette.

sagdiyev 2012.09.05. 17:12:50

@Dr. Furia: Mirol beszelsz!? Magyarorszag semmilyen hatassal sincs a vilagra. 9 es fel millio ember mashol egy varos. Az amerikaiakat fikazhatod, de ha nincs Ronald reagan, akkor ma allna a berlini fal es meg mindig elvtarsozhatnatok egymast. Lehet, hogy neked az hianyzik a regi "biztonsagos" vilag.

ZmanUK 2012.09.05. 17:14:34

@MagyarLeányzó: Hat en nem tudom teged miert zavar ha valaki ekezet nelkul ir. Ettol meg szerintem ugyanugy olvashato a magyar nyelv. Az ekezet, nem ekezet mizeriarol meg annyit, hogy aki munkakozben angolul ir emailt, csetel, kommunikal, stb, annak hadd ne kelljen mar megszoknia "mindket" billentyuzetkiosztast, boven eleg nekem megtanulnom vakon gepelni angolul, nem kell, hogy a magyar kiosztast megszokva elkezdjem keverni az y-t, es a Z-t, valamint a 0 helyen levo ö-t es a tobbi karaktert, stb.

mustang64 2012.09.05. 17:23:45

"Érdekes, hogy bár nem él ugyanabban a világban, mint az említett középvezető, mégis épp olyan csapdában érzi magát, mint az. Mert pár év után ő is külföldön képzeli el."

MERT PÁR ÉV MÚLVA MÁR Ő IS UGYANABBAN A VILÁGBAN FOG ÉLNI, MINT AZ EMLÍTETT IDŐSEBB KÖZÉPVEZETŐ, DE AZT Ő NEM AKARJA MEGÉRNI. TERMÉSZETESEN!!!

2012.09.05. 17:26:13

Probaltam nyitottan hozzaallni ehhez a temahoz, es nem, nem gondolom hogy Magyarorszagon minden rossz, de mar megint ez az egyetlen erv amit fel tudnak hozni hogy ha mernok vagy, mar akar egy EZREST (huha, ez tobb mint 3 euro, nem semmi) is elkolthetsz egy foetkezesre...

Bocs de nincs olyan orszag a vilagon ahol mindenki mernok, es megis a legtobb helyen azert nem szamit fantasztikus sikernek ha valaki normalisan tud etkezni. Tenyleg annyira gaz lenne minden Magyarorszagon, hogy ez a legjobb dolog amit el lehet mondani rola - erdemes ott elni, mert ha mernok vagy, nem ehezel, akar meg hazat es autot is tudsz venni? Es ha pl. esetleg nem vagy mernok akkor mi van?

Shinigami Daiko 2012.09.05. 17:28:47

bocsi, hogy angol cikket idézek ide: www.businessinsider.com/labor-day-2012-the-future-of-work-2012-9

a bejegyzés alapvető mondanivalójával 1t tudok érteni. Nagy gond ebben az országban a közgondolkodás a realitásoktól több évtizeddel elmaradt volta. Hogyan kéne ezen változtatni? A hozzászólásokból inkább az akadályok (miért nem megy) felsorolását látom. Nincs kiút?

Szvsz. olyan gyorsan változik a világ, hogy a KJ idejében tényleg elkényelmesedett magyarság nem akarja meglátni(??). Vagy a vezető elit, megriadva a feladat méretétől, inkább a saját javára dolgozik, és hagyja az országot - a szellemét - megromlani?

2012.09.05. 17:33:16

@Mirjam2: Lassan a jo szakit lasszoval kell fogni, 4 napot vartam egy vizszerelore, mert hetvegen nem dolgoznak. Ehezo ugyvedet es kozgazdaszt sem sokat lattam. Van egy biztonsagi or haverom, o is normalisan meg tud elni. Sokat dolgozik, de siman hazavisz netto 130-150ezret havonta. Pedig az elmult evben meg kis is rugtak ketszer, mert a ceg elvesztette az adott munkat, megis mindig 1 honapon belul volt masik allasa masik cegnel. Csak par pelda, ami hirtelen eszembe jutott.

Advanced Flight 2012.09.05. 17:38:24

@Dr. Furia: igen, persze, nem akartam önző lenni, nyilván nem csak a diplomás rétegről van itt szó.

encore 2012.09.05. 17:43:29

@Nyulz of the World:
Ha, ha, én egyik nagy multinál 12e-ért 3 műszak + szombat, volt hogy vasárnap reggelig.
Az én Bizt őr ismerősöm 120-150-ért 2 különböző városban dolgozik, alig alszik, csoda hogy megengedik neki hogy úgy ossza be hogy tudjon oda is menni. (gyerekeket nevel), 2-3 hetente van neki hétvége szinte végigalussza. (igaz mostanában nem láttam, lehet hogy kinyiffant)

letmetellyou 2012.09.05. 17:46:45

Nem a nyomorról van szó, hanem a kiábrándultságról meg elkeseredésről, amit a tény szül, hogy ez az ország már lassan 100 éve egy helyben toporog.

Magyarországon nincs nyomor, csak rohadt kiskirályok, erkölcstelen vezetők, magatehetetlen civilszervezetek, lezüllő oktatás, a legrosszabb emlékeket idéző nacionalizmus és teljes képtelenség a változásra.

Én 6 éve élek külföldön és ha most azt mondanák, hogy menjek vissza Magyarországra dolgozni az itteni fizetésem háromszorosáért, de egyébként minden maradt olyan, mint régen volt - nem mennék.

Fontos a pénz, az tény. De az is biztos, hogy az én gyerekeim nem egy ilyen örök vesztes, minden alkuból csak rosszul kijönni tudó, de más nemzeteket meg nagypofával leszóló országban fognak felnőni.

Szeretem Magyarországot, de mindennek van határa...

Advanced Flight 2012.09.05. 17:47:39

@Nyulz of the World: mondom, hogy nem érted a problémát. Szerinted az ország nem élhetetlen, sőt, mindenki megtalálhatja a boldogulást, ha más nem, külföldön :-)
Tényleg nem érzed az ellentmondást? Éppen EZÉRT mondom, hogy gondok vannak, mert a tapasztalt, értékes munkaerő arra kényszerül, hogy Angliában mosogasson! Szerinted ez nem árt az országnak? Szerinted ez megoldás?

És az miért nyavalygás, hogy én elmondom, hogyan próbálok sprórolni? A magadfélék hajtogatták itt éveken keresztül, hogy "nem szabad tovább nyújtózkodni" blablabla. Én ezt csinálom, erre jössz, hogy ez sírás.
És hol írtam, hogy én mással akarom megoldatni a gondjaimat?
A poszt arról szólt, hogy ezt a nyomordolgot talán csak a média fújja fel. Én leírtam a saját tapasztalatomat, te meg erre azonnal magadra vetted és jöttél a szokásos észosztással, hogy mindenki a maga szerencséjének a pogácsa.

Persze, nyilván az Etiópiában, eleve HIV-fertőzötten született gyerek is csak azért hal éhen három évesen, mert olyan élhetetlen.:-(

2012.09.05. 17:52:01

@encore: azt irtam, hogy sokat dolgozik. Ez havi 300+ orat jelent, 24/48-ban, neha surubben. De o pl. teljesen jol elvan, szereti, es raadasul meg tanul is valami tanfolyamon, hogy valami biztonsagi fonok lehessen (nem ertek a temahoz, nem tudom, hogy vannak a szintek, o valami mas szot hasznalt ra, a lenyeg, hogy aki felugyeli a tobbi or munkajat, megcsinalja a beosztast, ilyesmik). Ja, es tiszta onszorgalombol megtanult angolul alapfokon, mert ugy mehet portara is dolgozni.

Advanced Flight 2012.09.05. 17:52:26

@tableno: nézd, lehet, hogy nagyon durvának tűnt a leírásom, azért nem olyan tragikus a helyzet, meg ugye van segítség is. Inkább csak a folyamat riasztó, mert szerintem egy negatív spirálba kerültünk.

hondamonda 2012.09.05. 17:52:37

@Mirjam2: Sokan olyan dolgot hisznek luxusnak, ami nem az.
Van olyan ismerosom (sporolos, atlagos keresetu), akit lathatoan irrital, hogy nem vagyok hajlando otthon megfozni a masnapi ebedet, hanem egy menzan eszek napi 1000-1200 forintert.

laci_52 2012.09.05. 17:53:30

@Shinigami Daiko: "Vagy a vezető elit, megriadva a feladat méretétől, inkább a saját javára dolgozik, és hagyja az országot - a szellemét - megromlani?"

Valahol errefelé van az igazság. Hozzátenném, hogy a vezető elit nem a feladat méretétől van megriadva, egyszerűen nem érdekli az ország sorsa, csak a saját zsebét tömködi. Ez így van már évtizedek óta, mindegy, ki volt hatalmon.

Tudom, hogy ezt ma nem divatos mondani, de egy szinttől lefelé mindenki kegyetlen kizsákmányolás szenvedő alanya, ez okozza a kilátástalanságot.

Ha ez így folytatódik és az elit mohósága nem csökken, itt néhány év múlva éhséglázadások és utcai randalírozások, fosztogatások lesznek.

spenci 2012.09.05. 17:53:41

Mindenki tényként kezeli, hogy a kereskedelmi TV-k ebben a formában is nézettek, mert a nép többségének ez is jó. erre szerintem bizonyíték nincs, mert a nézettség-mérők kis csoport - mint reprezentatív minta - vizsgálatával állapítanak meg nézettséget. Nyilván a legnagyobb megrendelői ennek a felmérésnek a TV2 és az RTL/magyar/, akik a külföldi tulajdonos megnyugtatása végett "bizonyítják " a felméréssel a kiválóságukat - leginkább a magyar managereik, szerkesztőik kiválóságát. Nem hiszem, hogy a Spektrum és a Nat Geo magyar szerkesztői lényeges megrendelők lennének, mert műsorszerkesztésük a központ által gyártott szinte mechanikus leadása.
Ezzel szemben tény az, hogy a kábel/tányéros szolgáltatók sok csatornás csomagból adnak el többet, alapcsomagból alig / ez tartalmazza a TV2-t és az RTL-t /. Ebből következik, hogy a 2-5 magyar kereskedelmi csatorna nézettsége nem lehet olyan mértékű, mint a saját bevallásuk, hiszen akkor nem venné igénybe a lakosság a többi csatornára szóló vételi lehetőséget nyilván drágább csomagban.
A hosszú eszmefuttatásom lényege / lenne /, hogy a cikk szerinti média viselkedés nem a nép ez irányú igényének kielégítése, vagy az általános magyar mentalitás várt visszatükrözése, hanem a demagógia, mint a legolcsóbb, legegyszerűbb műsorkészítési alapanyag kizárólagos alkalmazása. / Nem akartam feltételezni, hogy a tehetség is hiányzik a TV-seknél/

encore 2012.09.05. 17:57:25

Furia csak a valóságot emeli ki, és elég pesszimistán látja de elég jól. Sajnos igaza van abban hova tart Magyarország.
Az ország eladta magát a multiknak, főleg a németeknek, akik ki is használnak rendesen, meg van építve a "tükörképes" gyáruk-szétszedhetőre, bővíthetőre, a gazdasági politikai szélfújásnak megfelelően.
Nem mintha más nemzet nem a mesterségesen!!! olcsón tartott munkaerő miatt jött volna ide. Rabszolgák vagyunk csak másképp hívnak minket: szarráhajtott betanított munkás, meg a betanított diplomás (Mercedes tanszék, Audi tanszék) aki felettük áll.

Shinigami Daiko 2012.09.05. 17:58:08

@laci_52: vagyis, leegyszerűsítve, haladunk Szomália felé?

Brix 2012.09.05. 17:59:03

Ha az EU-n belül vizsgáljuk, akkor Magyarország a szegény országok közzé tartozik és a relatív helyzetünk is romlik, ha a többi volt szocialista országhoz viszonyítunk. Az országok közötti életszínvonalat a vásárlóerő paritáson mért GDP jól jellemzi, és emellett szokták még a jövedelmi különbségeket vizsgálni. A jövedelemi különbségek a skandináv országokban és a volt szoci országokban a legkisebbek, bár nálunk folyamatosan növekednek. Magyarországon most mesterségesen, kormányzati segítséggel fokozzák a különbségeket a társadalmi rétegek között: adójóváírás eltörlése, üj munka törvénykönyv, emelkedő fogyasztási adók amelyek mindenkit érintenek

2012.09.05. 18:00:12

@Advanced Flight: "Persze, nyilván az Etiópiában, eleve HIV-fertőzötten született gyerek is csak azért hal éhen három évesen, mert olyan élhetetlen.:-( "

Ez egy eleg gusztustalan sarkitas. Felnottekrol beszelunk, es nem gyerekekrol. Magyaroroszagrol, es nem egy polgarhaborus ovezetrol.

Nem vettem magamra, egyszeruen ott szakadt el a cerna. De ismetlem, habar mar ketszer leirtam: egy szoval sem mondtam, hogy rad igaz, amin fennakadtam, nem ismerlek. Csak a jelensegre reagaltam. De ugy latszik a szovegertes nem megy, diploma ide, diploma oda.

Advanced Flight 2012.09.05. 18:07:24

@Nyulz of the World: te nem tudod értelmezni a saját szövegedet sem. A kommentembe kötöttél bele, hogy a panaszkodás nem tetszik neked, mert ez olyan magyaros jelenség. Én erre reagáltam, miszerint is nem panaszkodás volt és segítségkérés, hanem tényközlés.

Vagy akkor mégis mi az a jelenség, amiről beszélsz?

Btw, nekünk Etiópia durva, egy svájcinak meg mondjuk kishazánk. Minden relatív.

encore 2012.09.05. 18:28:44

@Nyulz of the World: Az egyre kevesebb az országnak, én lelépek ahogy tudok, de ez a hazám marad legalább az egyik. Hazajövök ha lesz olyan politika, és még marad valami magyar tulajdon, ha lesz miből és kikkel újjáépíteni (nem csak nagy szavakban mondani) ezt az országot, de ezt persze egy leendő család megváltoztathatja.

Rg 2012.09.05. 18:45:03

@Nyulz of the World: Jahahaj...na most attól,hogy valaki tanult,nem feltétlenül keres jól Magyarországon.Sokat emlegették már itt a tanárokat meg az orvosokat,nekik mit ajánlanál,tanuljanak fodrásznak/műkörmösnek,mert szarul keresnek az eredeti szakmájukban?
De mondhatnám a saját példámat.Egyetemi diplomával és phdvel az MTA-nál nettó 106k-t fogok keresni jövő hónaptól (onnan tudom,hogy ennyit,mert szülés előtt is ennyit kerestem).Esetleg szerezzek még egy diplomát közgázból?Beszélek angolul (felsőfokon),németül (kicsit jobban,mint középfokon),és franciául (valahol az alap és a középfok között).Esetleg tanuljak meg spanyolul/oroszul/kínaiul?
Be kéne látni,hogy vannak nagyon csúnyán alulfizetett szakmák,amikhez igen sokat kell tanulni,és szerintem ezek az emberek igencsak jogosan fontolgatják a kivándorlást.(Lehet azzal jönni,hogy tessék a versenyszférában dolgozni,ott több a fizu,de most nem ez a lényeg.)Én szeretem a munkámat,de én is egyre kevesebbet engedhetek meg magamnak,pedig elég sokat tanultam mér eddig is (és szándékozom a jövőben is).

Mikk^ 2012.09.05. 18:55:26

Ez a mérnök jól él eléggé sántít. Feleségem mérnök mégis kirúgták és azóta sincs munkája. Jah persze az építőipar a béka segge alatt, mire is kéne egy gépészmérnök. A jelenlegi melókat a még alkalmazásban élők el tudják látni. Persze míg volt munkája akkor se volt túlfizetve (diplomás minimál + zsebbe még zsé).
Most én dolgozom 2 helyen és így jövünk ki 0-ra havonta.
Már dolgozunk azon, hogy lépjünk innen.

Publius Decius Mus 2012.09.05. 19:04:31

Mi olyan félig üres ország vagyunk. És ezt a média gerjeszti.

Nem akarok politizálni, de ha azt mondja valaki emeljük fel a fejünket és legyünk büszkék, azt rögtön megköpködi az "elit".

Nekem nem elit az ilyen. És én jól érzem magam itt és büszke vagyok. És vanna még ilyenek. Nem tetszik? Savanyodj meg magadban.

2012.09.05. 19:06:24

@kewcheg: 'Énszerintem ha én elhagynám az országot, az nem elsősorban a pénz miatt lenne, hanem :
- hogy a gyerekeimet 10 év múlva az utcán ne rabolják ki (borsod)
- hogy megtapasztaljam, milyen érzés az, amikor az energiáim nagy részét ( legalább negyedét) az köti le, hogy mindent bezártam-e, beriasztóztam-e, leláncoltam/lakatoltam-e, vigyázok-e a rabló emberi jogaira azzal, hogy kiírom, a kémény túl szűk egy emberi behatoláshoz.'

Azt tudom javasolni, hogy ebben az esetben ne Angliaba koltozz (vagy legalabbis ne Londonba...). Ez nem jo hely olyanok szamara akiket tulzottan zavar a kirablas, betores veszelye (arrol nem is beszelve hogy a betoronek, rablonak mindig tobb emberi joga lesz errefele, mint az aldozatnak).

2012.09.05. 19:10:34

@Rg: Nem ajánlok én senkinek semmit, egyszerüen azt gondolom,hogy az életünk attól lesz jobb/rosszabb, hogy milyen döntéseket hozunk. És igen, vannak olyan körülmények, amiket nem tudunk befolyásolni. De akármilyen helyzetbe is kerülünk, miénk a döntés. És egy kis tervezéssel (nem összekeverendő az álmodozással) és előreláttással sokat lehet segíteni a sorsunkon. Én pl. azért rühellem az Excelt, mert mutatja meg a legjobban, hogyha megvalósítanám az álmaimat, mennyi időn belül lennék hajléktalan. :) Érdemes pénzügyileg és karrierügyileg is tervezni, követni a lehetőségeket, folyamatosan számolni.

Sajnos vannak igencsak alulfizetett területek, és már korábban, más posztokban én is pont a tanárt, a kutatót és az orvost emeltem ki. Igaz, hogy pl. az egyetemi oktatók egészen jól keresnek, csak ott meg öldöklés van az egyre csökkenő helyekért. Az MTA-t nem ismerem ilyen szempontból, azt goldoltam volna, hogy ott is az egyetemeken fizetett pénzek mennek. Sajnos azt hiszem, ez az igazi tragédia, hogy a kutatók és az orvosok lépnek le nagy számban anyagi okokból. Ők ugyanis egy pótolhatatlan tőkét visznek el: az agyat. Csak sajnos néha azt érzem, a jelenlegi politikai viszonyok közt pont ez az, amitől a vezetés kimondottan szabadulni akar... :(

Bámuló 2012.09.05. 19:22:57

Szerintem a Himnuszt is át kell írni, mert képtelenek leszünk kikászálódni a hangulatából.
Könyörgésre fogjuk a dolgot mindig, ahelyett, hogy tennénk valamit.

????

Globetrotter2014 2012.09.05. 19:23:00

@kewcheg: hát rossz hírem van. Most is bármikor kirabolhatnak. Párizs, London, Brüsszel, Frankfurt, akár legjobbnak gondolt helyeken is megeshet veled.

Ami nálunk furcsa az az állandóü vizet taposás. Mindenki siet mégsem jut sehová.

Leírtam párszor, most is leírom, a küldöfdet meg kell tapasztalni. Nem csak mint turista de élni is ott. Legalább egy fél évet. Dolgozni, beilleszkedni, megtapasztalni milyen nem hazai pályán, érvényesülni (vagy klegalább megpróbáélni) protekció nélkül, látni hogyan védik magukat a bennszülöttek, és hogy miként gondolkodnak, mit tanultak és milyen a gondolkodásmódjuk

Előbb utóbb úgyis haza fog vágyni mindenki. De legalább lesz összehasonlítási alapja és el tudja képzelni hogy a dolgok máshogy is működhetnek mint ahogy eddig.

Szerintem ez az egyik kiút a mostani lehetetéen helyzetből. Belülről elég nehéz rendbe tenni ami itthon van...

2012.09.05. 19:23:50

@Nyulz of the World: Ne vedd szemelyeskedesnek, de nem tudom nevessek vagy sirjak az ilyen velemenyeken. Most azzal akarod bizonyitani hogy Magyarorszag elheto hely, hogy azt mondod, ha valaki tobb mint havi 300 orat (???) dolgozik biztonsagi orkent, akkor mar 'siman' megkeres maximum havi 150 ezer forintot (500 euro). Hat nem semmi. Es ezek utan csodalkozol hogy inkabb Nyugat-Europaban dolgozna az illeto?

Rg 2012.09.05. 19:24:14

@Nyulz of the World: Igazad van abban,hogy az ember változtathat a sorsán,és az átlag Mariska,aki ül a kényelmes kis irodájában nem is akar tenni azért,hogy előre jusson,de sajnos sokan vannak,akik igen,és nekik sem megy.Anyám pl 40+ évesen lediplomázott munkájához kapcsolódó szakon.Ezért ugye meg kellett emelni a fizetését,de most kb 2x annyi munkát adnak neki a "jó" fizetésért (nem tudom pontosan mennyit keres,de nettó 100k körül).Na meg mióta diplomája van az összes főnök őt csicskáztatja,és az összes kolléganő fúrja irigységében.Akart menni angol tanfolyamra,hátha jó lesz valamire alapon,nem engedték el (pedig csak szabad időt kért,nem anyagi támogatást).Mondjuk megértem,így is magasabb a végzettsége mint a közvetlen főnökeinek,és náluk is nyalással lehet előrébb jutni,nem a kiváló munkavégzéssel.
Az MTA egyébként ugyanazt a fizut adja,mint az egyetem,előtte ott dolgoztam.Nem keresik rongyosra magukat az oktatók,sőt.A témavezetőm (docens),nettó 150k körül kap.Persze jöhet ehhez bérkiegészítés angol nyelvű oktatással,meg pályázati pénzekkel,de ezeket vagy ki sem fizetik vagy csúsznak vagy egyszer csak hős vezérünk úgy dönt,hogy á,nincs keret ilyen úri huncutságokra,fagyasszunk be minden kutatásra szánt pénzt (én emiatt megyek el az MTA-hoz és nem az egyetemre vissza,mert befagyasztották a pénzt,amiből béreztek volna).Ez Magyarország...

Globetrotter2014 2012.09.05. 19:28:03

@Rg: egyetemen nem a rendes fizu a pénz. Egyrészt átlaában van egy rendes karriered is amivel a területed szekértője vagy, msárészt ott vannak a vizsgáztatások, az egyetemi programok (kutatás, vendégtanítás).

egyetemi tanár nem hasoníltható a gimnáziumi tanárhoz, aki nem csinűál mást a tanítás meleltt (a magánórákon kívül persze).

Rg 2012.09.05. 19:50:58

@ZF2: Én nem is hasonlítottam össze a középiskolai és az egyetemi tanárt.Csak azt mondom,hogy az egyetemi tanár sem keres akkora összeget,mint amit sokan gondolnak.
Az egyetemi tanár (tan.segéd,adjunktus,docens is) tart órákat,és mellette kutat,és publikál,és témavezető.Nyilván mást követel meg egy ilyen munka,mint a középiskolai tanárság.
De az alap fizun kívül ritkán viszel haza pénzt.Mikor én tartottam angol nyelvű órákat,annyit mondtak,hogy persze,majd kifizetjük,csak éppen a mai napig nem érkezett meg a pénz a számlámra (lehet,hogy másnak fizették ki?:O)
Vendégtanítás...ööö...nem tudom mennyire vagy képben a dolgokkal,de kb kihalásos rendszer van.És szó szerint kihalásos,mert attól,hogy valaki nyugdíjba megy,még nem megy el,azaz nem lehet a helyére senkit felvenni.A fokozatszerzés sem csak rajtad múlik,mert megvan,hogy hány docens lehet adott tanszéken,és amíg valaki el nem megy (azaz meg nem hal),te nem leszel docens,hiába csináltad meg a habilitációt,mert nincs rá pénz.
Tehát egyedüli plusz pénz a pályázat lehet,de ez is egy igen kiváltságos szűk rétegnek adatik meg.(Na jó,ha valaki kap ösztöndíjat valamelyik EU országba,akkor abból félre tud tenni,de ugye ezek az ösztöndíjak is max 2 évesek,utána visszacsöppen mindenki a magyar valóságba.)

Globetrotter2014 2012.09.05. 19:56:02

@Rg: szerintem ezt szakmája válogatja. Ha valaki nem fejleszti magát igazi karrierben az nem való egyetemi tanárnak sem. Nem hiszem hogy élmezőnyben maradhatsz a szakmádban, ha nem vagy jártas a való világban,
Ahol én jártam ott külön pénzt adtak a vizsgáztatásért (igaz ez sok éve volt), és nem sok olyan ember volt a tanszéken akinek en lett volna privát karrierje. Legalább valami külsős bedolgozóként.

A vendégprof és egyébb nközi projekteknél meg a nyelvtudás elég jó szűrő volt.

Püspök utcai gombaszedő · http://valogatott.blog.hu 2012.09.05. 20:07:52

Azt kell látni, hogy így vagy úgy, de a magyar sajtó 99%-a közvetlen vagy közvetett pártpolitikai kontroll alatt áll.

És egyik pártnak sem érdeke az, hogy arról szóljanak a hírek, hogy végülis nem olyan szar a helyzet.

Hogy az ellenzéknek ez miért érdeke, az persze könnyen belátható. Nekik azt kell sulykolni, hogy minden szar, még ami valahol jó, az is, szavazz rám, és akkor nem lesz az. Tiszta sor. Nem értek vele egyet, de a logika világos.

Az érdekesebb kérdés, hogy miért nem szabad a kormánypárti médiának se túlzottan elmennie pozitív irányba. Lényegében azért, mert nekik arra van szükségük, hogy fenntartsák a permanens "forradalmi" állapotot. Persze, egy-két "győztes csatát" be kell mutatni, nehogy zúgolódni kezdjenek az emberek, de még a látszatát is el kell annak kerülni, hogy a "háború" nyerve van. Mert ahogy az emberek elkönyvelik, hogy akkor minden oké, kellemetlen kérdések tömkelege tör elő: miért is kell nekem több adót fizetnem, mint azelőtt? Miért is nincs jogbiztonság? Miért kell a dinnyéért sokkal többet fizessek, mint tavaly? Hova tűnt a nyugdíjam? (Hogyhogy nem bajnok a Videoton?)

Ráadásul a hisztéria csökkenésével egyre többen vennék észre, hogy a király meztelen: a törvényalkotás kapkodó és csapkodó, a "szakértők" valójában agyatlan pártkáderek, az "elszámoltatás" pontosan annyira működött, mint a szociknál (semennyire), és a végtelen arrogancián kívül nem maradna semmi a kormány imidzséből.

Hát ezért.

Adri the Big 2012.09.05. 20:11:42

Szinte teljesen egyet tudok érteni a cikkel. Amellett, hogy tök sokszor azt érzem, az emberek abszolót nem reális életszínvonalat céloznak meg. Pár éve élek külföldön, és igen, sokkal jobban keresek, mint otthon, és nagyon hálás vagyok, hogy félre tudok tenni. DE minemellett nem engedhetem magamnak, hogy borozgassak esténként, bulizzak hétvégén, ide-oda menjek, szétvásároljam magam stb. Ha ezt tenném, pont azt a pénzt költeném el itt is, amiből félre lehet tenni. Mindig jól felidegesítem magam, mikor hazamegyek, mert szinte minden barátom keményen dohányzik, majd' mindennaposak 'beugrottunk egy fröccsre, de aztán addig maradtunk, míg be nem rúgtunk', főzni nem, mert hát arra kinek van ideje, és mindemellett álmodoznak a thájföldi utakról, és baromi csalódottak, amikor rájönnek, hogy nincs pénz Thájföldre. Szerintem reális célokat kellene kitűzni, és akkor nem lenne csalódottság. Tudom persze, hogy százezrek vannak, akik tényleg kilátástalanságban élnek, őket viszont nem nagyon hallom panaszkodni. A szüleim ketten 90 ezer Forintból élnek ketten (nyugdíjasok), mégsem hallottam még sosem, hogy de szar nekünk. De a huszonéves jól kereső ismerőseimnek szar.

micsoda? 2012.09.05. 20:13:37

A, de szép írás, majdnem könnyeztem. Tudod mi a baj? Nem tudod, hogy mit hoz a holnap. Nem tudsz tervezni. Már előre félek, hogy a nyári szünet után összeülő országgyűlés mit talál ki. Na, és nehogy már a fővárosi keresetből, életszínvonalból ítélj kedves poszt író. Igenis vidéken nehéz a megélhetés, és kiszámíthatatlan, pártunk és kormányunk indítatásából. Mert a sok államtitkár megakarja mutatni, hogy bizony Ő dolgozik azért a sok pénzért, és szüli a hülyébbnél hülyébb ötleteket. Például a kutyába ültetendő mikrochip. Jön a fűtés, kitudja milyen télen nézünk elébe, nem hiányzik ez a + kiadás.

Adri the Big 2012.09.05. 20:14:50

Szinte teljesen egyet tudok érteni a cikkel. Amellett, hogy tök sokszor azt érzem, az emberek abszolót nem reális életszínvonalat céloznak meg. Pár éve élek külföldön, és igen, sokkal jobban keresek, mint otthon, és nagyon hálás vagyok, hogy félre tudok tenni. DE minemellett nem engedhetem magamnak, hogy borozgassak esténként, bulizzak hétvégén, ide-oda menjek, szétvásároljam magam stb. Ha ezt tenném, pont azt a pénzt költeném el itt is, amiből félre lehet tenni. Mindig jól felidegesítem magam, mikor hazamegyek, mert szinte minden barátom keményen dohányzik, majd' mindennaposak 'beugrottunk egy fröccsre, de aztán addig maradtunk, míg be nem rúgtunk', főzni nem, mert hát arra kinek van ideje, és mindemellett álmodoznak a thájföldi utakról, és baromi csalódottak, amikor rájönnek, hogy nincs pénz Thájföldre. Szerintem reális célokat kellene kitűzni, és akkor nem lenne csalódottság. Tudom persze, hogy százezrek vannak, akik tényleg kilátástalanságban élnek, őket viszont nem nagyon hallom panaszkodni. A szüleim ketten 90 ezer Forintból élnek ketten (nyugdíjasok), mégsem hallottam még sosem, hogy de szar nekünk. De a huszonéves jól kereső ismerőseimnek szar.

Rg 2012.09.05. 20:30:34

@ZF2: Ja,hogy a vendégprofot külföldön értetted...Ez lehetséges,csak jó kapcsolatok kellenek hozzá.
Azt viszont nem gondolom,hogy valaki attól lesz rossz egyetemi tanár,hogy nincs külsős cége vagy hasonló.Ettől még lehet baromi jó oktató,meg lehet a világ élmezőnyében a kutatásban.
A külföldi projektekből én egyszer láttam mindösszesen pénzt,pedig volt pár,amiben részt vettem.A vizsgáztatásért meg már nagyon régen nem fizetnek pluszban,ez a munkakör része.

GERI87 2012.09.05. 20:33:12

Én csak annyit mondanék hogy lehet hogy itt is lehet relatíve jól vagy átlagosan jól keresni...minőségi ruhát venni, jókat enni-inni, tapigép, internet stb de egy sor dolog van még ami nem engedi hogy az ember jól érezze magát a légkörben.

Számomra a minőség, a rendezettség, a pozitiv légkör hiánya, a kivagyiság az olcsó pia és a sunyi áskálódó proliság köré épülő társadalom nem tud marasztalni.

Ezt semmilyen fizetés nem tudja elnyomni!
Aki szerint igen és akkor jó itt élni az igénytelen.

Ezt nem mi teremtettük depressziós lázálmunkban: ez létezik ez ilyen, ez tény!

padlas 2012.09.05. 20:41:01

@ZF2: "Ha valaki nem fejleszti magát igazi karrierben az nem való egyetemi tanárnak sem."
Már bocsánat, de az igazán jó profoknak éppenhogy az egyetemi oktatás és kutatás a karrierje. Ha mindenféle mellékesre pazarolod az energiát, akkor az nyomot hagy a publikációk színvonalán.

Globetrotter2014 2012.09.05. 20:43:48

@Rg: nem sajáőt cég, csak valami olyan karrier ami megmutatja hogy enm csak azért van iott mert haverja a tanszékvezető. Mondjuk egy jogász nközi jogon aki megjárt pár nagyjkövetséget, egy mászakis aki valameilyen elisemrt cégnél is szezett tapasztalatot.

NNe attól legyen valaki docens hogy 10 évet letanítiott valódi tapasztalat nélkül. Az egyetem ne erről szóljon

Keresztény szellemiségű luxuskurva 2012.09.05. 20:44:55

Nekem nem a tévéből jön a lecsúszás érzése (kultúrlény vagyok, nem is nézem, csak néha a reklámokat meg a vízállásjelentést), hanem onnan, hogy lassan nem tudok úgy elmenni egy kuka mellett, hogy éppen ne bányászna benne valaki, a kínai boltokon, turkálókon és kocsmákon kívül szinte minden kiadó, de biztos én látom rosszul / lakom proli vidéken.

Globetrotter2014 2012.09.05. 20:46:15

@padlas: a profnak esetleg lehet, nyugdíjas éveiben. Miután már valamit letett az asztalra. De egy docensnek, dokotrandusznak ne az legyen a CVjében hogy semmit sem csinált még életében. Legalábbis a legtöbb területen szerintem ennek igy kellene lennie.

01234567 2012.09.05. 20:47:20

Mi ez a fos poszt?
1.Az emberek igen is szegényednek el.Ez rosszabb mint szegénynek születni.Látják, hogy apjuk-anyjuk autót,hétvégi házat,esetleg plusz ingatlant gründolt,úgy hogy közben külföldre utaztak, szabad hétvégéjük volt.Ők pedig ha dolgoznak is,lóf@szba utaznak és napi 10 órában hétvégén is nyomják,ennek ellenére már rég eladva a telek,nemrég az örökölt lakás is,a kocsi még van,de spórolt pénz már nincs vagy csak apad.
2.A kétkezi munkának nincs becsülete, értéke, és tisztessége.Bizonyos szakmákban pedig nincs hely, vagy maga a szakma is megszűnt.Ahová mész,ott aláznak.
Az értelmiségieknél sok esetben lehetsz te talentum, kitűnő diplomával, nyelvtudással, qualifikált plusz végzettségekkel.Nincs protekció,senkinek nem vagy senkije mehetsz a picsába.Vagy pont az intézi a felvételt akinek konkurenciája lehetnél.Talán kezdhetsz valahol cirka gyakornokként éhbérért csicskának.Aztán marad a remény, hogy egyszer majd a tehetséged alapján...aztán elfogy a remény és ha szerencsés vagy akkor nem vagy még 35...
Ebben az országban van kb. 300.000 luxus szinten élő ember.kb. 1.000.000. akikre a 300.000 ezernek szüksége van a luxus élethez.Ez a valamelyest középréteg a legrosszabb,ezek frusztrációjukban mindig osztják az észt hogy hogy kell élni.Egy pár ide is ír.Pedig csak szerencséjük van.
És van 8millió pár százezer akikre szarik mindenki.Cigányok,kétkezi munkások,sokszor nem a tudásuk miatt előrelépni képtelen értelmiségiek,betegségük vagy beteg családtagjuk miatt lecsúszott, nem kellő emberek,a nyugdíjasok egy bizonyos elég széles rétege, és azok akik képtelenek anyjukat megb@szni 2 forintért és a gyerekkori barátjuk torkát is átvágni egy szelet kenyérért akik a nagyon szűk élhető élettér megszerzéséhez nem eléggé gerinctelenek,jellemtelenek,rohadtak,azaz az "életképtelenek".Ők csak gond és igazából jobb ha mennek vagy pusztulnak mert ahhoz hogy számítsanak azaz fogyasztók legyenek nagyon sok mindenről kéne lemondani a felső 300.000-nek.Ők pedig semmiről nem mondanak le,ők az igazi anya@baszók,torok elvágók.Tehát nem divat okos posztolóm menni hanem kényszer amit a felső 300.000 gerjeszt.Látom te is az okos 1.000.000-ba tartozol.Aztán nehogy beteg legyél vagy 40 felett kirúgjanak, esetleg a szakmád elértéktelenedjen...szar ám akkor rájönni hogy van egy szó:empátia,amikor neked lesz rá szükséged.Mert majd annyit kapsz belőle itt amennyit te adtál.És a szomorú hogy igazából nem is a te hibád lesz,mert empátia itt már rég nincs...

padlas 2012.09.05. 20:49:40

@ZF2: mi az hogy semmit sem csinált??? Ha valakinek az a szakmája, hogy tanítson és kutasson, akkor a tanítás és a kutatás az nem semmi, hanem releváns tapasztalat. Az lenne a baj, ha nem ez számítana, hanem más. Nem is értem, miről beszélsz, az ember ne a szakmájában dolgozzon ahhoz hogy a szakmájában előrehaladjon?

Csipyke 2012.09.05. 20:58:59

Nem és igen. Egy csomó dolog szar, ami nem pénzkérdés. Pl. mostanában otthon járva feltűnt, hogy a villamosmegállók járdaszegélye és az aszfalt között igencsak felütötte a fejét a gaz. A megállókon kívül meg méteres nő, meg lehet nézni pl. A Kerepesi sarkon az 1-es vonalat. Ez szerintem kevéssé pénz kérdése, mégse szúrja senki szemét :(

2012.09.05. 21:08:20

@Mirjam2: Igen, komolyan. De nem is 2000 GBP-t fizet egy Bp melletti kis kertesházért, hanem 80+rezsit (mindennel együtt talán 300 GBP??). Ne kezdjük már megint ezt az átszámolósdit. A portugál posztnál írta valaki, hogy arrafelé is sokan 5-600 eurót keresnek, és megélnek belőle. Almát az almával.

Globetrotter2014 2012.09.05. 21:15:52

@padlas: a gimnáziumi tanárnak az a szakmája hogy tanítson. Az egyetekemi tanár azért van a tanszéken mert a saját szakműájában (ami a tanszék támájába vág) kiemelkedő, és ezt tovább kívánja adni.

Kegalábbis ennek így kellene lennie.

2012.09.05. 21:17:42

@Rg: Pár évvel ezelőtt részt vettem az egyik vidéki egyetem bérszámfejtő programjának a fejlesztésében, így történetesen egészen pontosan tudom, mennyit keresnek azon az egyetemen az oktatók. Azt valóban nem tudom, mekkora a szórás, de én úgy gondoltam eddig, hogy ez egy központilag szabályozott dolog, minden egyetemen ugyanannyit fizetnek egy hasonló képesítésű oktatónak. Ott mindenesetre kb. a PhD nélküli tanársegédek vittek haza nettó 150ezer forintot. Tanszékvezető, dékán, stb. pedig még számomra is meglepően komoly pénzeket vitt haza.

padlas 2012.09.05. 21:25:55

@ZF2: "mert a saját szakműájában (ami a tanszék támájába vág) kiemelkedő"
Pontosan. Erről szól a kutatás, a tanszék témájába vágó területen. Ebben kell kiemelkedőnek lenni.

Globetrotter2014 2012.09.05. 21:32:50

@padlas: realisztikusan én azt láttam h aki a tanszéken maradt diploma után az nem kiemelekdett hanem elpazaralota a képseeégét a semmire.

Egyébbként ennek terjedelmes nemzetközi szakirodalma van :)
www.phdcomics.com/comics.php

Mrsmihaly 2012.09.05. 21:46:37

Hat, mit is mondjak erröl a posztrol ? Ugy ahogy van 1 nagy SZAHARA. Hogy miert? Evröl -evre feltünik az emberek leszegenyedese, leamortalodasa. Van 10 %, akinek semmi nem draga, jol el. A közeposztaly eltünt, NINCS, nem letezik. Az orszag 90 %-a napi gondokkal küzd. Vagy esznek, vagy a szamlaikat fizetik ki. Akkor most miröl is beszelünk? 1 gazdag Magyarorszagrol,ami vezetö helyet tölt be az öngyilkosok szamaval.
Ez az orszag vezetöinek a hibaja? NEM, azoke az embereke, akik megvalasztottak( bar nincsen jobb) de most ezt nem merik bevallalni. Jobb mindig masokban keresni a hibat, es nem vallalni a felelösseget a dönteseikert. Ez van, ilyen a magyar, ilyen volt es ilyen is marad. Majd ha egyszer lesz gerincesseg az emberekben, es nem az lesz a f@sza gyerek aki feketen dolgozik, hanem az aki fizeti az adot, es meri feldobni a sok adocsalot ,aki igy gazdagszik meg mas ember nyomoran, TALAN akkor valtozik valami Magyarorszagon. ADDIG viszont marad minden a regiben. 1 evvel ezelött 1 hozzaszolasom poszt kent jelent meg. Abban irtam hogy 6 evem van hatra a nyugdijig, es dolgom. Erre 1 okostojas beirta es ez olyan nagy dolog? Nekem talan nem, mert ehhez vagyok szokva, de Magyarorszagon rettegesben elnek az emberek, hogy mikor rugjak ki a munkahelyeröl.Miböl fog megelni, es 40 eveskent, mit tegyen magaval, mert mar sehova nem kell :-) De azert az orszag gazdag, mindenki jol elvan, es boldogok, mert meg nincsen tel.

2012.09.05. 21:57:36

Még nem vagyunk teljesen szegény ország, de jól haladunk :)

Petykabá 2012.09.05. 22:02:40

Hisztiország...

Mindig a "gazdag nyugat vízióval küzd". Nem tudom mégis mit várnak itt az emberek komolyan. Két vesztes világháború, 50 év "orosz barátság" után, hogy olyan gazdaságunk legyen mint Svájcnak 20 éven belül? Nem lesz már a mi életünkben, ez van.

A legjellemzőbb tulajdonság itthon a rinyálás. Vannak szegény emberek, mindenhol vannak, még Svédországban is. És a jóllét relatív mindenhol, Svédországban sem boldog az aki a társadalom legalján van, ezt konkrétan elsőkézből tudom.

Rendszeresen olvasok emberekről, akik hisztiznek, hogy nem elég nekik a 200-300 ezres fizetés.. Mi a párommal ketten 200 nettóból gazdálkodunk. Ebben az évben kétszer voltunk nyaralni külföldön. Nem 4 csillagos szállodában, voltak kompromisszumok, és nem játszottuk el a gazdag turistát. És tök jól élünk. Kb. mindenem megvan a legnagyobb gazdasági problémám, hogy egy hároméves laptopom van, és nincs pénzem lecserélni. (igaz van még 3 asztali gépem). Nézem mások hogyan költi a pénzt, és szörnyülködök.

Aki szegény az ne a prada-ban vásároljon, és ne vegyen LCD tévét, és ne vegyen hitelre 3 millás kocsit, és ne kajáljon étteremben hetente 3x. És ne várja a világtól, hogy csak azért mert ide Európába született kinyalja az élet a seggét...

A legszegényebbek közül egy csomóan azt gondolják, hogy nekik jár valami. Azokat az embereket leszámítva akikkel az élet valóban kibabrált, egy csomó szegény ember csak áll és sajnáltatja magát, hogy de hát miért nem jár nekem ez, meg az, meg amaz.

Szerintem örüljön az ember annak kurvára, hogy olyan szerencséje volt, hogy nem Afrikába, meg ilyen nagyon csóró helyekre született... Mennyi az esély, hogy ha az ember megszületik egy Magyarhoz hasonló gazdaságba születik? kb. szerintem 1:7 1:6 lehet. Ez szerintem elég nagy mázli, kisebb az esély, mint hogy 6-ost dobsz egy kockával elsőre.

A legidegesítőbb ebben a hisztiszarvödörben az, hogy bárki szabadon elutazhat a világ leggazdagabb országaiba (pl. Németország) és megpróbálhatja ott. Persze ott sem fenékig tejfel az élet, csak ez majd ott derül ki. De aki azt várja, hogy majd a szájába adják a pénzt az ott is csalódik, mert ezzel a szánalmas mentalitással nem lehet elérni semmit...

Ja és kik is a szegények? A szakmával, diplomával nem rendelkezők elsősorban (persze tudom, hogy vannak 5diplomás hajléktalanok is, akik 30 éve keresnek munkát, de valószínűnek tartom, hogy a mentalitásuk is szerepet játszott abban, hogy nem v ették fel őket sehova.)

Mindezzel nem azt mondom, hogy minden rendben van ebben az országban, mert korántsem... De ez a hisztimentalitás ez a szolgalelkű rinyálás, ez a posztdzsentri sznobsipítozás ez egyszerűen hátborzongató.

Blogger Géza 2012.09.05. 22:03:14

@Mrsmihaly: Ezzel együtt a 80as évek óta erőteljesen csökkent az öngyilkosságok száma Mo-on (csaknem megfeleződött)

hu.wikipedia.org/w/index.php?title=F%C3%A1jl:Hungarian_suicide_rate.png&filetimestamp=20111028133705

TilosazA (UK) 2012.09.05. 22:06:56

Na ez a poszt is a hozzászólásoktól ferge-(most figyelj)-teges. :)
Whave általában kimondta amit én is gondolni szoktam, és mellette még nagyon sokan, több oldalról is körüljárták a témát, tök jó.
Eszembe jutottak még kósza gondolatok, pl. hogy miért nem akarnak itthon az emberek nyelvet tanulni... Szerintem azért, mert úgy látják, hogy a belátható jövőben nem lesz rá szükségük, és kb 10 év alatt jól el is kopik amit most megtanul az ember (és persze ehhez azért drága mulatság). Ezzel lehet vitatkozni, de az én erős középfokú német nyelvtudásomból 13 év alatt vajmi kevés maradt, egyszerűen sehova nem kellett. Valószínű nem is fog kelleni soha. (ellenben most nagy szükségem lenne egy hasonló szintű angolra, mivel hogy oda költözünk, de ugye rossz döntései vannak az embernek az életben, főleg 14 éves korában).
Hogy a poszthoz is hozzászóljak: nem, valóban nem szegény Magyarország, de attól függ, kihez hasonlítjuk, és valóban sokakat nem az zavar, hogy kispolszkival kell járnia, hanem hogy lassan nem tudja a fűtést kifizetni. Egyébként én egy olyan kisfiú taníttatását segítem Afrikában, akiknek tényleg nincs semmijük. Nincs víz, közös kútról hozzák, ami szennyezett, nincsenek normális ruháik, fogalmam sincs hogy mit és mennyit ehetnek. Na hozzájuk képest biztos hogy jobban él itthon mindenki. Értsd: mindenki, mert itthon a LEHETŐSÉGE mindenkinek megvan rá, hogy tiszta vízhez jusson, hogy iskolába járjon, hogy valamit (bármit) egyen. Csak élni kell vele.

01234567 2012.09.05. 22:09:05

Az ország mezőgazdasága szerintetek hány százalékkal marad el az 1989-es szinttől?Nehézipara?Könnyűipara?A fizetések vásárlóereje?(ehhez annyit pl.1998-ban a szakmámban 120000 ft-ot kereshettem hivatalosan + mellékes.Ehhez most szerencse kell,a mellékest felejtsd el)...És még ha ezt a jövedelem dolgot úgy nézzük hogy a statisztikából kiveszem a fővárost,ahol a lakosság csupán két tizede él?Vidéken szerintetek a jövedelmek hogy alakultak az utóbbi 20 évben?És ha kiveszem a vidéki nagyvárosokat,a fennmaradó 6.000.000 jövedelme?Kisvárosok,falvak,tanyák?Mert ott is élnek emberek.Az ő életminőségeik,kilátásaik,jövedelem lehetőségeik vajon hogy alakultak?

2012.09.05. 22:09:29

@Nyulz of the World: 'De nem is 2000 GBP-t fizet egy Bp melletti kis kertesházért, hanem 80+rezsit (mindennel együtt talán 300 GBP??). Ne kezdjük már megint ezt az átszámolósdit. A portugál posztnál írta valaki, hogy arrafelé is sokan 5-600 eurót keresnek, és megélnek belőle. Almát az almával.'

Ja de a portugalok nem dolgoznak tobb mint havi 300 orat ennyi penzert, hidd el. Es en sem £2000-ert berelek lakast, hanem sokkal kevesebbert, es nem dolgozok havi 300 orat, es a fizetesem kicsit tobb mint 500 euro. De sebaj, biztosan boldogan el a haverod 300 ora meloval havi 500 eurobol (ket gyerekkel?) Magyarorszagon...

Petykabá 2012.09.05. 22:11:18

A legnagyobbat azon a hozzászólón röhögtem, aki ezt mondja idézem:

"a múltkor teljesen kiakadtam, hogy egy plázában(!) a legjobban menő bolt a kilós turkáló. Sehol máshol nem volt tömeg, egyik boltban sem, csak ott."

Ki a faszt érdekel? Ez mi? Komolyan van olyan ember aki elhiszi, hogy attól jobb gyerek lesz, hogy 5000-ért vesz egy inget? (és akkor nem egy drága boltban voltál). Szerintem akit zavar, hogy turkálós ruhát hord az alapvetően egy hülye sznob.

Egyébként meg az emberek szeretnek turkálni, főleg a nők...

A plázában vásárolgatás az egy státuszszimbólum, és aki szegényként a látszatra gyúr az megérdemli, hogy szegény maradjon

TilosazA (UK) 2012.09.05. 22:13:14

@Blogger Géza: Ez nagyon nagy, tök érdekes. Ha a statisztikát akarnám magyarázni, jól látható, hogy 1981 után stagnált, majd nagyban csökkent. Ld: abban az évben megszülettem, és utána mindenki hepi volt. :))
De viccet félretéve, érdekes lenne kikeresni a "völgyek" és "hegyek" okait.

Blogger Géza 2012.09.05. 22:33:28

@TilosazA: Egy-egy év vizsgálata szerintem nem mérvadó, hosszabb távú trendek az érdekesek. Pl az látható, ami általánosan elfogadott, hogy kemény diktatúrákban érdekes módon lecsökken ez az arány, az emberek valahogy megkeményednek, és küzdenek, nem adják fel. Lásd 50es évek.A külső agresszió lecsökkenti az autoagressziót.

A rendszerváltás óta a csökkenést máshogy magyaráznám, talán a Kádár-rendszer egyfajta kilátástalansága eltűnt, van miért küzdeni (politikailag és gazdaságilag is), illetve a kapitalizmus bizony keményebb világot termett, ahol sokan valóban a túlélésért küzdenek, ami azért a Kádár-rendszerben nem volt jellemző. Talán az is számít, hogy akinek nagyon nem jön itt be az élet, könnyebben próbálkozhat új hazában, van más kiút is, nem csak az öngyilkosság, Nem tudom.

01234567 2012.09.05. 22:34:18

@Petykabá: Ha te mondod mindenképpen.Minden esetre amikor egy társadalom modellezésre kerül,a te típusod az alap.Sajnos nálunk túlnyomó többséget alkottok a magas tolerancia küszöbbel és a lassú reakció idővel.A te esetedben ehhez még megfelelő empátia,közösségtudat és nyitottság társul.Minden politikusok álma vagy.Tudom,nem szavazol nem érdekel a politika.Hál isten a te típusod szinte alig megy külföldre élni,de amikor igen akkor a többi magyar előlük menekül a legjobban.

Petykabá 2012.09.05. 22:45:01

Szerintem a föld illetve Európa jólétének a csúcsában élünk kb. gazdaságtörténelmi értelemben. Ha a jóllétet objektív értelemben nézzük, akkor sosem volt az utóbbi sokezer évben ilyen jó élni, mint most. EÜ, segélyek, stb. A szubjektív jóllét más persze, az mindig alkalmazkodik a közeg életszínvonalához. Szerintem ez hanyatlani fog mostantól Európában és a tradicionálisan nyugati kultúrákban, mert az emberi szabadságnak olyan tényezői is felszínre kerültek, ami a társadalmi kooperációt elsősorban gyengíti. A ma szegény országok még sokat fognak fejlődni, de szerintem Európának ez volt a csúcs. Kész, lehet örülni. Nem tudom eddig hány ember élt a Földön, de az biztos, hogy sok milliárd ember cserélt volna a mai életért.

Blogger Géza 2012.09.05. 22:45:04

@Petykabá: Lájk, ezt az egészet mintha én írtam volna. Ritka, hogy egy hozzászólással ennyire egyet tudok érteni.

kewcheg 2012.09.05. 22:53:51

Még egy ilyen szegény országban is szükség van:
- finom péksüteményre, ami nem felfújt gusztustalanság bene 1 gramm túróval,hanem igényesen elkészített termék,és ehhez képest jó ár
- lelkiismeretes autószerelőre, aki nem óránként 5ezer forintért kb. 3 óra alatt cserél ki egy vezérműszíjat,ami kb. egy óra,nem ül bele olajosan az ülésbe, nem barmol, tákol hanem szereti amit csinál és hosszútávon akar működni,tehát megbecsüli a kuncsaftot és az autóját
- a fentiek szerint működő burkolóra,víz-gázszerelőre, bádogosra,lakatosra és még sorolhatnám a szakmákat
- olcsó és jó minőségű gyümölcsre,zöldségre
- kulturált ,biztonságos szórakozóhelyekre nem elszállt árakon

és amire nincs szükség.: mindenféle haszontalan "termék" értékesítőjére.

Egyszóval az én véleményem az, hogy aki a fentebb felsorolt,valamint a felsorolásból kihagyott tevékenységeket szívvel-lélekkel csinálja, az meg fogja találni a számítását....

Petykabá 2012.09.05. 22:55:46

@01234567: örömmel látom, hogy véleményed is van, nem csak ilyen 3 szavas mondatok szaladgálnak benned...

szoktam szavazni, nem mértem mostanában a reakcióidőmet, de fénykoromban jó volt. nem megyek külföldre dolgozni, mert minek, ha jól érzem magam itthon, de ha megyek akkor lehet, hogy előlem menekül minden magyar, sajnos olyan jól menekülnek, hogy észre sem veszem őket.

10-20 emberrel tarom a kapcsolatot folyamatosan "nyugat és kelet-európában", szerencsére ők nem futnak el előlem. 3-4 rokonom meg gazdagkülföldön él 40 éve, szóval bár szűk látókörű vagyok azért van néhány valós forrásom arról, hogy milyen is az élet a kánaánnyugaton. évente átlag kétszer megyek külföldre szinte mindig európába, de ennek ellenére szűk látókörű vagyok, hát ilyen az élet...

De tulajdonképpen én senkit nem akarok lebeszélni arról, hogy folyamatosan szarul érezze magát azért, mert nem a totál jóllétbe született. Mindenki azzal tölti az idejét amivel akarja. Van aki rinyálással, hát az is egy elfoglaltság...

The Great Destroyer 2012.09.05. 22:57:10

Alapvetően mindenki maga dönti el, hogy milyen élete lesz. Én elég mélyről indultam, a középsuli mellett 16 éves koromtól kellett mindenféle mellékes melót vállalnom, hogy a szüleimmel és a tesómmal ne éhezzünk, vagy tartozzunk a gáz/víz/áramszolgáltatóknak. Azóta folyamatosan dolgozom, munka mellett sikerült levelezőn fősulit is végeznem, a szüleim is egyenesbe jöttek, nekem is lett családom, mára hellyel közzel elégedett vagyok az életemmel. Ez nem szerencse kérdése volt, baromi keményen meg kellett dolgoznom mindenért(pl majdnem egy évig minden nap túlórázni, hogy ott lehessek a kisfiam születésénél és olyan orvosnál születhessen meg, akiben meg tudok bízni). Ha valaki tudja mit akar az élettől és mindent meg is tesz érte, akkor jó eséllyel eléri a célját, ha csak mereszti a hátsóját és siránkozik, hogy kaka az élet, akkor tökmindegy, hogy merre fújja a szél, biztosan kudarcra van ítélve.

becsoccsent 2012.09.05. 23:12:46

akkor en csak azt uzennem ng-nek, hogy menjen ki az utcara, es kerdezzen meg random 100 embert, hogy jobban el-e most, mint 2-4-8 eve.

padlas 2012.09.05. 23:17:34

@ZF2: hát, igen, ha ennyire keveset fizetnek, nem csoda. Szerencsére itt Hollandiában, ahol élek, nincs ez a kontraszelekció.

01234567 2012.09.05. 23:22:41

@Petykabá: Rinyálni nem szoktam,rosszul érezni magam igen,mivel át tudom érezni mások gondjait,még ha nekem hál isten nem kell személyesen azt elszenvednem.Válaszod,és a másik hsz-ed amit gazdaságtörténeti értelemben fejtegettél csak megerősítette bennem a háromszavas véleményem.
Hidd el 30-50-70 évvel is leírták hogy a társadalom fejlődésének csúcsán vannak,sőt azt is nincs tovább,innen csak lefelé visz út.Amelyik társadalom nem fejlődik az nem is társadalom.Az ingyenes egészségügy után a fizetős visszalépés,a nyugdíjak eltörlése ugyancsak.Azt a társadalmat rosszul vezetik,buta,önző emberek rossz irányba.Ilyenkor jönnek a megrázó társadalmi változások amelyek ezeket elsöprik.

01234567 2012.09.05. 23:35:55

@The Great Destroyer: Egyszer egy akkor már csúcson lévő sportolót kérdeztek a karrierjéről.Elmondta hogy szegény vidéken kis egyesületben kezdte sok hozzá hasonló ügyes kisgyerekkel,mennyit edzett ő is pluszban,majd ifjúságiként csak a sportnak élt,minden kísértést kivédett,hiába hívták csábították máshova maradt a fejlődésének megfelelő de szerényebb lehetőséget biztosító egyesületben,karrierje csúcsán is ugyan úgy edz,koncentrál,készül.A riporter akkor azt mondta neki:"Hiába,a szorgalom.Mindent csak magának köszönhet."Azt mondta erre:"Szerencsém volt.Mindent a szerencsének köszönhetek.".

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.09.05. 23:39:11

Ennyit nem hazudtak és raboltak a komcsik összesen mint ez a tetű szar banda pár év alatt!

Beteg orbán takarodj a fenébe és/vagy a p.csába!

1third 2012.09.06. 00:49:57

Ugyanmár... méghogy sikeres kisemberekről riport? Aki pályakezdő létére normálisan él és vesz egy lakást meg egy autót? Poszttoló... te nem vagy normális, ne haragudj. Félre ne érts, egyetértek azzal, amit írtál. Csak éppen nem kivitelezhető.
Ha egy ilyen riportot bármelyik tv csatorna bemutatna, másnap - de legkésőbb egy hét múlva ott tobzódna szerencsétlennél az APEH (vagyis az utódja), a rendőrség (netalán még a TEK is), a csatorna felháborodott leveleket kapna, hogy színésszel eljátszatott egy szerepet, mert ilyen nincs, és a szerencsétlen riportalanynak hirtelen keletkezne 150 vadi új rokona akik mind kölcsönkérnének tőle a rokoni kapcsolatra hivatkozva, valamint lenne 2350 szintén vadi új barátja, akikkel mind egy gimibe/egyetemre járt, csak "mivanhaver, csaknemelfelejtettél?". A szomszédai állandóan feljelentenék mindenhol, hogy túl zajos, vagy mert túl halk, és biztos titkolni valója van.
Évszázados régi vicc, de sajnos még mindig igaz:
A németnek, a zsidónak és a magyarnak megdöglik a tehene.
A jó tündér ezt látva megsajnálja őket, és elhatározza, hogy
mindegyiküknek teljesíti egy kívánságát: meg is kérdezi őket,
mi legyen az?
"Legyen két tehenem" - kívánja a német.
"Legyen száz tehenem" - kívánja a zsidó.
"Dögöljön meg a szomszéd tehene is!" - kívánja a magyar.

bpetya75 2012.09.06. 01:11:51

Egyetértek a poszt tartalmával, de úgy vélem, hogy az ember felelőssége nagyon nagy abban, hogy mennyire hagyja magát befolyásolni a média által. Bár tartok tőle, hogy teljesen nem lehet függetlenítenünk magunkat tőle.

Sokaknál tapasztalom, hogy nem is törekednek arra, hogy reálisan lássák a világot. Aki nyomorról beszél, és sorolja az azt bizonyító példákat, az épp úgy rossz szemüveget hord, mint aki azt állítja, hogy itt majdnem minden szép és jó. A valós képben benne van a kilátástalanság miatt kollektív öngyilkosságot tervező család, meg a köztiszteletnek örvendő vasdiplomás tanító is. A bunkó eladó, meg a kedves buszvezető is.

Valaki már belinkelte a pozitivnap.hu-t. Itt lehet olvasni olyan híreket, amik alkalmasak arra, hogy kövessük Weöres Sándor intelmét: "Vigyázz, hogy világosat gondolsz-e, vagy sötétet; mert amit gondoltál, megteremtetted."

Ebben a közegben még nem hoztam szóba, de most már megejtem. Az életünk élhetőségét nagyban befolyásolja az, hogy tudunk-e hinni valamiben/valakiben, ami/aki több nálunk. Akihez örömmel és bánattal is oda lehet fordulni. Amiben/akiben hinni, bízni lehet. Kötetlen vagy tradicionális szavakkal megköszönni amit kaptunk és kérni amit még kapni szeretnénk. A mi családunkban nagyon érezhető pozitív változásokat eredményezett az, hogy kb 1 éve "életre kelt" a hitünk. Úgy vélem, hogy akinek van hite, az itthon maradóként nem érzi kötelező gyakorlatnak a külföldre távozók megmorgását, távozóként pedig az önigazolásos Magyarország-fikázást, mert hiszi, hogy a neki való úton jár, és képes elfogadni, hogy másnak könnyen lehet, hogy más út való.

bpetya75 2012.09.06. 01:15:38

@1third:

Szerinted ezt a viccet más országokban is így ismerik? Szerintem a magyar helyére máshol más náció kerül.

1third 2012.09.06. 02:30:17

@bpetya75: Ebben az országban, ahol élek, a viccben a németek és a zsidók helyén van egy-egy másik nép, a viccbeli harmadik nép a magyar, és a magyarok ugyanezt mondják az itteni viccben is. :(
Másik hozzászólásodhoz:
"Az életünk élhetőségét nagyban befolyásolja az, hogy tudunk-e hinni valamiben/valakiben, ami/aki több nálunk. "
Sokszor és sokaknak hitt a magyar, aztán sose lett jó vége.
Inkább azt mondanám, hogy az életünk élhetőségét nagyban befolyásolja az, hogy tudunk-e hinni önmagunkban, hogy képesek vagyunk szebbet es jobbat csinálni, mint eddig, mint tegnap, mint öt perccel ezelőtt. És ha igennel tudunk válaszolni, akkor már csak a bosszúból/irigységből ránkküldött NAV-osokat kell meggyőznünk arról, hogy nem csaltunk adót, időben elküldtünk minden formanyomtatványt, időben befizettük az összes illetéket/járulékot/nyomoradót, és máris boldogok lehetünk.

klondike 2012.09.06. 04:49:24

Bár nem lettem sokkal okosabb globálisan, de tetszett az írás és tetszettek a hozzászólások is.
Média vs. kisember azért talán kijön nálam egy 0:1-re.

Jó néha egy-egy ilyet is olvasni beszúrólag, nem csak azt, hogy mennyibe kerül a kifli Mauritiuson. Köszi HTRKL-nek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2012.09.06. 05:58:48

@1third: "Az életünk élhetőségét nagyban befolyásolja az, hogy tudunk-e hinni valamiben/valakiben, ami/aki több nálunk. "
Sokszor és sokaknak hitt a magyar, aztán sose lett jó vége."

Én azt hiszem, Bpetya a "hagyományos" hitre gondolt :) Az a fajta hit, (Istenhit), amit ilyen módon megtapasztalsz, valóban nagyon sok dolgot másképp láttat az emberrel, és - személyes tapasztalat is - rengeteget segit abban, hogy még a nehézségek közepette is, amikor az ember úgy érzi, egy mély gödörben van, és nem tud egyedül kimászni belőle, meg tudja látni a fényt az alagút végén. Képes megérteni, hogy a rossz dolgoknak, amelyek velünk történnek, is van "értelme", sőt haszna: v. erősebbek leszünk azáltal, hogy küzdünk, v. meglátunk valamit, amit rosszul csináltunk - az egyén életútjától függően.

klondike 2012.09.06. 08:12:28

Ma reggel Morning show, Class Fm, ki hogyan érzi magát külföldön.
Meséljenek a kedves hallgatók Svájcból, Németországból, Angliából, stb... Visszahívjuk!

Ha ezek után valaki még nem akar külföldre menni az komplett idiótának tűnik. Power of reklám

Rg 2012.09.06. 10:34:15

@Nyulz of the World: Tanársegéd 175k bruttó,ami 106k nettó.
Nem tudom milyen egyetem kifizetéseit láttad,de perpillanat nagyon szar a helyzet.(Pl. én többször is önköltségen vettem alkatrészeket egy-egy méréshez,mert nem volt rá pénz...)

zora001 2012.09.06. 10:34:55

Nagyon tetszett az írás, most csak arra szeretnék reagálni, miszerint a „kis jó hír” a Médiában már nem is hír.
Itt Svájcban szokás, hogy egyszerű helyi újságokban egy-egy vizsgaidőszak lezárultával megjelennek a vizsgát tettek fényképei, nevei, valamint ha cégnél dolgoznak, a cég neve is. Itt még vannak szakmunkásképzők!!! Vagy pl. egy fodrászüzlet kirakatában láttam egy A4-es papíron, névvel-fényképpel, hogy ez és ez, sikeresen letette a szakvizsgát és a kollégái mennyire büszkék rá. Hát nem jó már csak vendégként is bemenni egy olyan helyre, ahol a kollégák büszkék egymásra?!
(Az más kérdés, hogy én még nem tartok ott anyagilag, hogy svájci fodrászhoz járjak.)

mikereem 2012.09.06. 11:02:50

Egy ideje olvasom a blogot, de idáig nem kommenteltem. Részben egyetértek a poszttal. Jómagam egy ideje fontolgatom a külföldre költözést, de idáig még türelemre intettem magam. Pont a posztban említett dolgok miatt, próbálom reálisan mindkét oldalról szemlélni a helyzetem és azzal nyugtatni magam, hogy én csak ne panaszkodjak, vannak akiknek sokkal rosszabb.
És valóban, IT területen dolgozom a fővárosban. Azért itt, mert másfelé programozóként nehezebben találnék munkát. Több mint 4 éves tapasztalattal viszonylag jól keresek, de mégis sok dolog szúrja a szememet.

Szerintem nem csak az számít, hogy most ez az ország szegénynek számít-e vagy sem, hanem a tendencia, hogy mi felé tart. Hiszen a jövőkép nagyon fontos. A másik pedig az itteni hangulat, amiről bizony az emberek tehetnek. Ezek viszont az én szemszögemből koránt sem olyan kedvezőek.

Van feleségem és egy 2 éves kislányom. A lányom születése utáni napokban, mikor az apasági szabadságomat töltöttem, felhívtak a munkahelyemről, hogy megszűnik a cég, így a munkám is. Persze a végzettségemnek hála gyorsan találtam munkát, de valahogy mindig a levegőben van a bizonytalanság.

Ahhoz, hogy félre tudjunk tenni minden hónapban egy keveset (jól tudom sokan nemhogy félretenni nem tudnak, megélni is nehezen) komolyan oda kell figyelnünk. Nem dohányzunk és nem járunk szórakozni (ez főleg a kicsi miatt van - nincs nagyszülő a közelben). Én tavasztól őszig bicajjal járok dolgozni, hogy ne kelljen bkv bérletet venni. A feleségem a teszveszről vadászik össze csomó dolgot - ruhát, játékot a gyereknek - néha olyasmit vesz, amit utána pár száz forintos haszonnal tovább tud adni.

Saját lakásunk nincs és lassan kezdek is erre úgy tekinteni, mint irreális cél. Próbálom magam meggyőzni, hogy fölösleges azért 20-30 évig spórolni, hogy utána tudjunk venni egy 2 szobás, felújítandó lakást. Jelenleg egy külföldön élő rokonunk lakásában élünk, így nem kell külön albérletet fizetni, csak a fenntartást kell intéznünk.

Vettünk egy 8 éves autót (nem napi luxusnak, hanem hogy a szülőkhöz tudjunk járni vidékre, ami így olcsóbb, mint a vonat). Ezt úgy tudtuk megvenni, hogy én másodállásban dolgoztam egy külföldi cégnek a rendes munkám mellet. Reggel 4.30-kor keltem, hogy munkába menet előtt dolgozzak. Aztán este munka után megint dolgoztam.

Ha nekiindulunk kocsival, akkor mindig kitűzöm azt a célt, hogy előzékeny leszek és figyelek, hogy betartsam a szabályokat. Ennek ellenére letolnak, dudálnak az útról, buszsávban előznek. Mire átérek a városon sokszor én is kénytelen vagyok felvenni ezt a hozzáállást - nyomni a sárgánál, különben hátulról belém jönnek.

Tegnap az utcán sétálva, szándékosan nekem jöttek, sokszor kezeletlen betegek, pszichopaták keringenek kint, akiket jobb elkerülni.

Az igényeim szerintem nem túl magasak. Megbékélek azzal, hogy nem lesz saját lakásom, maximum öreg koromra vidéken, ahol olcsóbb. De elvárnám, hogy a végzettségem miatt legalább ne kelljen kuporgatni, vagy a belemet kidolgozva plusz munkát vállalni. A gyerekemet pedig majd nyugodt szívvel szeretném kiengedni az utcára, többnyire barátságos, jó kedvű, normális emberek közé. Még várok egy kicsit, hátha sikerül.

tableno 2012.09.06. 11:19:28

@mikereem: Erről van szó. Egy nyugati országban ilyen paraméterekkel az ember NAGYON kényelmesen él. Saját lakás ott sem biztos, hogy lesz (csak ugyanúgy hitelre), viszont kocsi, hetente étterem, évente egy-két egzotikus nyaralás simán belefér, úgy hogy még jeletősebb összeget félre is tud tenni az ember, főleg ha a feleség is dolgozik. Ja, és egy munkahelye van, napi 9-10 óra meló maximum. A létbiztonság is sokkal nagyobb, ha az ember elveszti az állását, akár 1-2 évig is kap segélyt (és eleve sokkal több az álláslehetőség). Nagyon nem mindegy hosszú távon.

tableno 2012.09.06. 11:29:39

@tableno: Ja és felmerül a kérdés, vajon miért? Miért van az, hogy a magyar IT-s, aki nem tud kevesebbet mondjuk a németnél, negyedannyit (se) keres, és ennek ellenére az ország versenyképessége a béka segge alatt van? Azért, mert a magyar IT-s (itt írhatnlk bármilyen versenyképes szakmát) eltart több millió inaktívat: nyugdíjast, rokkantat, hátrányos helyzetűt, plusz többszázezer korrupt politikust és adócsalót, kormányközeli cégeket, egy felpuffasztott és hatékonytalan államigazdatást, velejéig rohadt TB és egészségügyet, stb, stb. És nem, nem lesz itt addig pozitív változás, amíg tetőtől talpig újra nem lesz gondolva és szervezve a magyar állam. Ennek viszont semmi jele, még a szándéknak sem, sőt úgy tűnik a cél a jelenlegi rendszer konzerválása. Úgyhogy aki munkából jól akar élni

tableno 2012.09.06. 11:30:18

@tableno: Úgyhogy aki munkából jól akar élni, annak egy jó ideig még csak a kivándorlás marad...

zora001 2012.09.06. 11:52:48

Sokan írták, hogy nem kíváncsiak arra, mi mennyibe kerül külföldön, mert nem érdemes átszámolni. Nos, én mindig átszámolom. Pontosabban, arányt nézek. Svájcban egy megfelelő minőségű 1 kg kenyér ~5 Frank. Egy 37 éves intenzíves nővér 100%-ban, 3 műszakban dolgozva 5000 Frankot keres egy hónapban. A kenyér árának ezerszeresét. Mo-on egy megfelelő minőségű kenyér ~300 Ft. (Javítsatok ki, ha tévedek!) Keres Mo-on egy intenzíves nővér havi 300 ezret?

2012.09.06. 12:04:20

@zora001: Azert a havi megelhetes nem csak a kenyerrol szol. En pl. IT-skent Pesten pont ott tartottam anyagilag aranyaiban, mintha Becsben IT-skent egy hasonlo eletszinvonalon szeretnek elni, vagy lehet meg jobban eltem.

Ertem ezalatt, hogy itt egy hasonlo szinvonalu lakas egy hasonlo szinvonalu keruletben, ugyanaz az auto, ugyanazok a hobbik, ugyanannyi sorozes a haverokkal, stb. Kiszamoltam, hogy ha a mostani fizetesembol Becsben szeretnem ugyanazt az eletet elni, ami anno Pesten belefert, nem ferne bele, vagy csak szukosen. Persze, ha kisebb, olcsobb lakas, nem annyira kozponti helyen, ha nem jarok rendszeresen sorozni es hetente vendeglobe, ha kisebb autot tartok fent, stb. De ez azt jelenti, hogy igencsak vissza kell venni az eletvitelembol.

tableno 2012.09.06. 12:10:28

@Nyulz of the World: Hát ez eléggé ellentmond annak, amit @mikereem írt. És nekem nagyon úgy tűnik, hogy az ő helyzete a jellemzőbb. Saját tapaszatlat (nem IT-s vagyok, de hasonlóan jól fizetett szakmám van): Pesten is jól éltem, külföldön is. Tulajdonképpen az életminőségemben nem történt változás, viszont itt az otthoninál nagyságrenddel többet tudok megtakarítani. Szóval amit te írsz, az nekem egy kicsit hihetetlen...

2012.09.06. 12:14:21

@zora001: Konkret pelda:
Pesten fizettem 110-et rezsivel egyutt egy uj epitesu zugloi lakasert jo helyen, Becsben ugyanezt hasonlo helyen 1000 euro alatt nem nagyon kapnam meg. De meg az is az alja az arnak.

Pesten fizettem evente 80ezret autobiztositasra, itt fizetnek havonta 90-100 eurot. A benzin ugyanannyi.

Otthon a TV, radio ingyen van, itt kotelezo havonta 25 EUR adot fizetni.

A berlet Pesten 10ezer Ft korul van, itt 45 EUR. Vagyis az is kb. ugyanannyi, illetve itt egy kicsit tobb.

A mobiltelefon kb. ugyanannyi, nekem 10-12ezer otthon, 45 euro itt.

Az utazas (tavolsagi busz/vonat) itt nagyon draga, sokkal dragabb, hacsak nem berletet veszel. Akkor valobban olcsobb.

Haztartasra otthon koltok 50-60ezret, egy szer kiprobaltam, hogy mindent kint veszek meg, 300 euro korul lett a vege.

Itt egy sor 3-4 euro a kocsmaban, otthon 500-600 Ft. A vendegloi koltsegek is tobbszorosei az otthoninak.

Vagyis ezert nem eri meg atszamolni.

2012.09.06. 12:14:57

@Nyulz of the World: ahogy tableno is mondta, nem mindenkire ez a jellemzo.

Es hidd el... a legtobbeknek, akik nem olyan szerencsesek mint "mi, IT-sek", nagyonis a kenyer (es a hasonlo teljesen alapveto dolgok) a kiindulopont, nem a sorozes meg a vendeglobe jaras.

Nyilvan, egy IT-snek nem fog akkorat ugrani az eletszinvonala, mint aki a magyar minimalberrol atkerul mondjuk az angolra, sot, a te peldad alapjan akar csokkenhet is. De nekem pl a nyugdij is szamit, ami itt ugye NINCS, es nem is lesz a jelenlegi allas szerint.

2012.09.06. 12:15:52

@tableno: Van excelem, az ritkan hazudik. :)

mikereem 2012.09.06. 12:21:11

@tableno: Valószínűleg az igények és szempontok különbözősége az oka. Sok helyen a sör és úgy általában a szórakozás drágább, mint itt. Az esetemben ez például nem szempont, sokkal inkább a gyerekesek támogatottsága, ilyen irányú szolgáltatások. Ezekben tudtommal a skandináv országok élen járnak, így nekem azok szimpatikusak. Amúgy én is számoltam arányokkal. Lakásbérlésre, étkezésre hasonló arányú pénz kell. De az előző hozzászólásomban arra is próbáltam rávilágítani, hogy itt nem csak erről van szó, hanem hogy érezze az ember, hogy megbecsült tagja a társadalomnak és nyugodtan élhet, ha rendesen dolgozik, megfelelő színvonalú szolgáltatásokat kapjon. Plusz az utcára kilépve is normális emberekkel találkozzon.

2012.09.06. 12:23:22

@Whave: En csak azt mondom, hogy nem erdemes atszamolgatni, foleg nem ugy, hogy hany kilo kenyeret tudsz venni a fizetesedbol, mert amellett meg nagyon sok mindenre kell koltsel. Pl. ha Sopronban veszek egy csokis kiflit es egy kakot reggelire, akkor 360 Ft, ha Becsben 1,65 a kifli es 0,99 a kakao. Konkretan a duplaja.

tableno 2012.09.06. 12:23:39

@Nyulz of the World: Nekem meg van 12 ev szakmai tapasztalatom, kb fele-fele aranyban Magyarorszagon es kulfoldon. Az sem hazudik.

2012.09.06. 12:28:44

@tableno: Olyanom is van, igaz 10 ev Mo-n es 2 ev Ausztriaban, de a vegeredmeny stimmel. De attol meg a szamok szamok maradnak. :)

tableno 2012.09.06. 12:33:28

@Nyulz of the World: csak mondjuk nem veszel figyelembe olyan "aprosagokat" mint pl. orvosi koltsegek, gyerek iskolaztatasa (modjuk itt Nyugat-Europan belul is oriasi kulonbsegek vannak), lakasrezsi (ami nyugaton gyakran olcsobb, mint Pesten). A te ausztriai tapasztalatod pedig nem az igazi, mert csak ott dolgozol, de nem ott laksz.

2012.09.06. 12:54:03

@tableno: De hidd el, 2 ev alatt volt idom pontosan utanajarni, korbekerdezni, mennyibe kerulnek a lakas es auto koltsegei, foleg, hogy sokaig at is akartam koltozni.

A gyerek koltesegei (pl. ovoda) magasabbak. Az egeszsegugy ingyenes, a gyogyszerek olcsobbak, mint Mo-n. Ezt pedig azert tudom, mert itt van a biztositasom, ide jarok orvoshoz ha barmi bajom van. Legutoljara 10 euro korul fizettem antibiotikumra, koptetore, kohogescsillapitora es lazcsollapitora. Otthon csak az antibiotikum tobbe kerult volna.

2012.09.06. 13:16:14

@tableno: De a felreertesek elkerulese vegett, ismet nem azt mondom, hogy nem eri meg elmenni senkinek. Csak azt, hogy van, kinek nem, de azt mindenki ugyis bearazza maganak. es nem erdemes siman atszamolgatni, mert az eredmeny igencsak csaloka. En mindenestre akkor letom ertelmet elmenni, ha havi szinten, ugyanazon az eletszinvonalom elve legalabb 20-30%-al tobbet tudsz megtakaitani. Nalam ez a "felara" az uj kornyezetnek, a baratok es rokonok, a megszkott hobbik es rutinok elhagyasanak. Ez alatt szamomra nem eri meg mozdulni. Es nem en vagyok az egyetlen, tobb haverom, volt kollegam van, aki ugyanigy van ezzel. De persze ezt akkor teheted meg, ha otthon is megvan az anyagi biztonsagod. De nekem is tudnanak olyan munkat ajanlani, amiert siman koltoznek, a legkisebb lelkiismeretfurdalas nelkul. De sajnos ez a jelenlegi helyzetemben nem realis veszely. :)

tableno 2012.09.06. 13:22:57

@Nyulz of the World: egyébként rengeteg függ attól is, hogy milyen az ember családi állapota. Két keresővel sokkal jobban megéri a kiköltözés (ugye a költségek nem duplázódnak meg).

2012.09.06. 13:24:56

@tableno: Persze, ez egyertelmu.

patria nostra 2012.09.06. 19:16:33

1994 ota elek kint.Egyet banok,hogy nem hamarabb jottem el!5 eve nem voltam otthon a rokonsag jon.Legalabb nyaralnak...Teljesen elszakadtam es nem banom, hogy a gyerekeim torik a magyart.A szuleim miatt fogok csak hazamenni, ha kell.Nem ertek semmit az otthoni dolgokbol es nem is akarok.Birka nep mindig is az volt.Itt felvilágositottak a saját torténelmunkrol.Sajnos igazuk volt...Matyius ota ti nem nem nyertetek csatat.

mzgldr 2012.09.07. 02:07:41

@patria nostra: Furcsa, úgy látszik a magyar billentyűzetet viszont megtartottad. Szerintem te egy troll vagy, aki most lebukott.

bpetya75 2012.09.07. 08:41:09

@1third:

Félreértettél. Arra gondoltam, amiről Zsuzsi írt. Az is igaz, hogy aki nem hisz magában, az nem tud egyről a kettőre jutni, de vannak helyzetek, amelyekben szerintem kevés, ha csak magadban tudsz hinni.

Egyébként volt dolgom irigységből ránk küldött Apeh-ossal, emberségesen meg tudtuk oldani.

Belagezapista (törölt) 2012.09.07. 09:09:59

@Nyulz of the World:
De vidék->Bécs viszonylatában már szinte minden IT-snek megérné, már ha tud németül, és hát elég sokan vannak, akiknek Bécs élhető, de Budapest nem.

Belagezapista (törölt) 2012.09.07. 09:14:22

@patria nostra:
"Matyius ota ti nem nem nyertetek csatat. "

Pákozdi, isaszegi csata az mi? Talán a nem nyertünk háborút az még stimmelne, de mint ilyen, ez értelmezhetetlen, mert Mohácstól kezdve szétszakadt az ország, így nehéz értelmezni, hogy a Habsburg ház uralta Magyar Királyság, az Erdélyi Fejedelemség, vagy a különféle felkelők szemszögéből nézzük.

bpetya75 2012.09.07. 09:16:41

@Belagezapista:

Őt ott "felvilágosították" a történelmünkkel kapcsolatban. Szerintem ne fáraszd magad ;-)

Bár ha jobban megnézem, a dupla tagadás igent jelent, szóval végülis igaza van...

Mrsmihaly 2012.09.07. 18:57:17

@Blogger Géza:
Lehet hogy az öngyilkosok szama Magyarorszagon a felere csökkent, DE a vilagon az elökelö 3. helyet tölti be valtozatlanul az orszag az öngyilkosok listajan! Azert ez nem semmi.

Blogger Géza 2012.09.07. 19:04:42

@Mrsmihaly: Ez az adat mikori? Mert én mintha már jobbra emlékeznék. (6. vagy ilyesmi)

Ehhez hozzá kell tenni, hogy sok országban az öngyilkosságok jelentős részét nem annak veszik a statisztikában, mert az öngyilkos a hátramaradottak érdekében úgy rendezi, hogy ne tűnjön feltétlenül annak. Ennek lehet vallási vagy biztosítási oka. Ezeket nehéz kiszűrni. Görögország egy tipikus példa, ahol állítólag ezt komolyan veszik, ezért inkább mindenki nekimegy full gázzal egy fának, és nem felköti magát.

2012.09.07. 19:32:05

@Blogger Géza: Szerintem is teljesen ertelmetlen osszehasonlitani az ongyilkossagi statisztikakat, mert kulturalis / jogi okokbol orszagonkent valtozo hogy mi szamit hivatalosan ongyilkossagnak.

Pl. Angliaban csak akkor rogzitik hogy valaki ongyilkos lett, ha bizonyithato, hogy az illeto tudataban volt annak hogy mit tesz es megis tudatosan, elore kiszamitottan, kioltotta az eletet. Ha az illeto pl. depresszios volt, akkor nem ongyilkossag mert nem volt 'beszamithato allapotban'. Hat szerintem nagyon keves ember van aki nem depresszios vagy ketsegbeesett, csak tudatosan ugy dont hogy ongyilkos lesz, es ezt meg utolag bizonyitani is lehet...

onewayticket 2012.09.07. 22:53:31

Azok tévednek/csalódnak, akik azt hiszik, hogy a kivándorlási vágy az elsősorban az anyagi helyzettel való elégedetlenségből fakad.
Pl. én nem vagyok se szegény, se gazdag, mégsem érzem jól magam itt. A közhangulat (a politikától független része is!), ahogy itt az emberek többsége gondolkodik a dolgokról, ahogyan hozzááll bizonyos kérdésekhez... A mentalitás, azzal nem tudok azonosulni!
Ahová menni tervezek, az az ország egyáltalán nem kecsegtet senkit a meggazdagodás lehetőségével, számítok rá, hogy ott is keményen kell majd dolgoznom és takarékoskodnom - nem ezen van a hangsúly.

onewayticket 2012.09.07. 23:14:54

@GERI87: "Számomra a minőség, a rendezettség, a pozitiv légkör hiánya, a kivagyiság az olcsó pia és a sunyi áskálódó proliság köré épülő társadalom nem tud marasztalni.
Ezt semmilyen fizetés nem tudja elnyomni!
Aki szerint igen és akkor jó itt élni az igénytelen."

ERRŐL (is) beszéltem az előbb.
Tegnap a metrón láttam egy fiatal nőt, egyszerű ruhákba (nadrág + blúz) volt felöltözve, csinos volt, stílusos. Nem volt kikent-kifent, nem volt kanárisárgára melírozva a haja, nem voltak kemény arcvonásai, nem rakta ki a melleit, stb., üde színfolt volt a többi utas között. Igazából semmi feltűnő nem volt rajta, azzal tűnt ki a közegből. Megszólalt a telefonja, elkezdett beszélgetni... Természetesen nem magyarul.

Tennen magam 2012.09.08. 10:30:25

Véleményem.
Az ország tényleg sz@rban van. Sok mindenben egyet értek a blog írójával. Sok ember napi megélhetése van veszélyben. Két kereső van egy családban, és nem elég a fizetés sokszor az alapvető kiadásokra sem. Arról nem is beszélve, hogy ha még kölcsönük is van.
Kérdem én, hol van Magyarországon az értelmiség? Nem az értelmiség dolga lenne egy országban, hogy civil szervezeteken, szakszervezeteken keresztül befolyásolja a mindenkori hatalmat? Csak azért, hogy ne tudjon kénye kedvére szabadon garázdálkodni az országban.
Hatalmas mélységes problémák vannak itt. Lehet a szép dolgokat mutatni a médiában, de a fizetés kiábrándító. Pedig nem a munkások hozták létre az államháztartási hiányt, és más pénzügyi gondokat. De... Sorolhatná, sorolhatnánk sokáig. De ez itt nem ennek a helye. Itt valaki ír egy blogot, és van aki hozzászól, van aki nem. Majd megy minden tovább. Ezek vagyunk mi, Magyarok.
Hol az összefogás, hol vannak a tettek? Sehol.

zora001 2012.09.08. 10:42:40

@Tennen magam:
Aki szenved ettől és tenne érte, az napi 20 órában gürcöl a talponmaradásért. Akinek pedig elég 8 órai "gürcölés", mert abból is megél, az meg minek menne bármi ellen is tiltakozni?!

Mindel 2012.09.09. 13:57:34

Véleményem szerint (és ez csak az én szemszögem, tehát se nem helyes, se nem ördögien rossz!!!) a cikk azért jó, mert legalább felhívja arra a figyelmünk (aki még nem tudná), hogy a média manipulál és ha már itt tartunk, szemrebbenés nélkül hazudik is.
A példa, amit felhozott (diplomás mérnök) pedig sajnos nagyon ritka. És igen, a példa azért helyes (szerintem), mert itthon a mérnököket valóban nagyon keresik, ők valóban könnyebben találnak munkát, mint mondjuk én. De ez most legyen, kérem, mellékes.

Ami engem különösen zavar, és szeretném, ha valaki erre választ adna nekem; hogy mégis miért kell nekünk egymás életébe beleszólnunk?
Akinek van külföldön élő vagy külföldre menni szándékozó ismerőse, azt máris letorkollja: "Te hülye vagy? Mégis minek mész "néger rabszolgának" külföldre? Itthon is van munka annak, aki mindenáron dolgozni akar (max. nem a saját szakmájában)."
Aki pedig külföldre akar menni, de ismer olyat, aki semmiképp nem hajlandó elhagyni az országot, az meg azt mondja: "Normális vagy? Erre az országra pazarlod el az eszed aprópénzért?!"
Én is ez utóbbiak közé tartoztam, míg végül beláttam: ha neki itt jó élni, akkor tiszteletben kell tartanom a döntését, és tán meg kellene adnom neki az esélyt arra, hogy ha akarja(!!!), akkor bebizonyíthassa nekem, hogy neki miért jó itt élni, vagy nekem miért érné meg.
Külföldre akarok menni dolgozni (az okokat nem sorolnám), de nemcsak azért, hogy euroban kapjam a fizetésem, és mert mindenáron "néger" akarok lenni. Hanem azért, mert Uram bocsá' fiatal ember vagyok, és tanulni akarok. Olyasmit akarok tanulni, amiről tudom, hogy itthon nem tudom elsajátítani.
Engedtessék meg, hogy én döntsem el, mit akarok kezdeni az életemmel!
Engedtessék meg, hogy eldönthessem: a megtanultak után haza akarok-e jönni! De úgy akarok haza jönni, és itthon élni, hogy tudom (nemcsak feltételezem!), hogy külföldön mi megy, és a saját képességeim és tudásom alapján mire vagyok kinn képes. Amíg nem teszem magam próbára, addig csak találgathatok. És ez nekem nem elég, mert nekem bizonyosság kell.

annapanna76 2012.09.12. 20:52:28

@mzgldr: nezd meg jobban merre dol az ekezet, ez francia billentyuzet....;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása